ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ ПЕРШЕ

 

        С е с і й н и й  з а л  В е р х о в н о ї  Р а д и

         У к р а ї н и.  10  ч е р в н я  1998  р о к у.

                         10 г о д и н а.

 

     Веде засідання член Президії першої сесії Верховної Ради

     України ЛАЗАРЕНКО П.І.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку,  шановні народні депутати, шановні радіослухачі!

 

     У залі   зареєстровано   367   народних   депутатів.  Ранкове засідання оголошується відкритим.

 

     Шановні колеги,  відповідно  до   статті   4.2.2   Регламенту Верховної   Ради   України  повідомляю  про  входження  до  складу депутатської   фракції   Соціал-демократичної    партії    України (об'єднаної)  народного  депутата України від виборчого округу 124 Львівської області Ігоря Мар'яновича Пилипчука.

 

     Привітаймо його (Оплески).

 

     Шановні народні   депутати,   щойно    відбулося    засідання Погоджувальної  ради  фракцій,  на якому розглядалося два питання. Перше - стосовно доповіді уряду і друге - про продовження розгляду питання про обрання Голови Верховної Ради.  Як ви знаєте,  під час обговорення  цього  питання  ми  домовилися,  що  сьогодні  зранку розпочинаємо  роботу  з  висунення  кандидатів  на  посаду  Голови Верховної Ради.

 

     Для того  щоб  зняти  це  питання  з  розгляду  і   завершити висунення,  потрібно 226 голосів.  Отже,  розгляд цього питання не завершено.

 

     Під час засідання Погоджувальної  ради  порушувалося  питання стосовно доповіді уряду.  Як ви знаєте, група народних депутатів - 191 депутат - звернулася до тимчасової Президії з таким листом.

 

     "На підставі статті 87 Конституції України  та  статті  5.3.1 Регламенту Верховної Ради України вносимо пропозицію про включення до порядку денного пленарного  засідання  першої  сесії  Верховної Ради  України  питання  про  відповідальність  Кабінету  Міністрів України за невиконання статей 43  та  46  Конституції  України  та законодавства  України  щодо  своєчасної виплати заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат".

 

     Учора названа група народних  депутатів  під  час  вечірнього засідання  відкликала свою пропозицію щодо розгляду цього питання. Під час ранкового засідання,  на  якому  голосував  Юрій  Іванович Костенко, було порушено таке питання (я зараз зачитаю стенограму): "Як ви знаєте, є звернення народних депутатів, щоб завтра, під час засідання  Верховної Ради,  розглянути питання доповіді уряду щодо виконання законодавства в частині виплат пенсій, заробітних плат і соціальних  виплат.  Є  рішення  Погоджувальної ради фракцій,  яка пропонує внести до  порядку  денного  в  середу  це  питання.  Але формально ми повинні спочатку проголосувати за те, щоб внести його до порядку денного.

 

     Будь ласка, ввімкніть систему "Рада".

 

     "За" проголосували 244 народні депутати".

 

     Сьогодні ми розглядали це питання. Три фракції наполягають на тому,  щоб зняти питання з розгляду, оскільки вони відкликали свою пропозицію щодо його внесення до порядку денного (Шум у залі).

 

     Я всім надам слово з процедури,  але спочатку поінформую,  що обговорювалося на Погоджувальній раді фракцій.

 

     Інша пропозиція була,  як вам відомо,  про те,  щоб внести це питання до порядку денного.  Але вносилося зовсім інше питання  до порядку  денного,  оскільки Юрій Іванович Костенко не посилався на статтю 87 Конституції, не посилався на статті Регламенту, а просто проголосував пропозицію щодо заслуховування доповіді уряду.

 

     Згоди ми  на  Погоджувальній  раді  не  дійшли.  Три  фракції наполягали на тому,  щоб питання зняти з розгляду, бо 191 народний депутат відкликав питання.  Мотивація була різна,  але в більшості збігалася.  Три фракції наполягали,  щоб поставити це  питання  на розгляд.

 

     Якщо виходити   з   суто   формальних  позицій,  то  потрібно послатися на статті Регламенту.  Після того як питання внесено  до порядку  денного,  потрібно  5-10  днів на його підготовку.  Окрім того,  згідно з Регламентом уряд  повинен  надати  матеріали  щодо звіту не пізніше як за 5 днів до розгляду цього питання.  Верховна Рада отримала матеріали вчора вранці,  депутати  -  о  16  годині. Тобто  ми  маємо  сьогодні  всі  підстави для того,  щоб перенести розгляд даного питання на термін,  який буде визначено саме тут, у Верховній Раді, народними депутатами.

 

     Далі. Щоб   розпочати   розгляд  питання,  про  яке  я  щойно поінформував,  треба  завершити  розгляд   попереднього   питання. Завершимо  висунення,  проголосуємо,  це  займе  не  більше  10-15 хвилин,  і після цього перейдемо до розгляду  наступного  питання. Або,  щоб  розпочати розгляд питання про звіт уряду,  нам потрібна згода 226  народних  депутатів.  Інакше  ніж  голосуванням  ми  не визначимося.

 

     Прошу записатися  тих,  які  бажають  виступити  з процедури. Скільки надамо часу?  Є пропозиція  надати  10  хвилин.  Прошу  її проголосувати.

 

     "За" - 213.

 

     Зранку машина працювала добре.

 

     Рішення прийнято.

 

     Слово надається депутату Кулику.

 

     КУЛИК О.В.,  народний  депутат  України  (виборчий округ 145, Полтавська область). Прошу передати слово голові фракції Народного руху України Вячеславу Чорноволу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

     ЧОРНОВІЛ В.М.,   народний  депутат  України  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ). Шановна Президіє! Шановні члени  уряду!  Шановні  колеги депутати!  Нас зараз ввели в оману. Справа  в  тому,  що  цю  якусь  незрозумілу  "заварушку"  навколо відповідальності уряду організували певні сили у Верховній Раді. А вчора,  у другій половині дня,  щось там у  них  не  зійшлося  або побачили,  що  порушення  питання про відставку уряду,  коли немає Голови Верховної Ради,  призведе до цілковитого колапсу в державі, і почали, порушуючи Регламент, щось там знімати.

 

     Немає ніякої   заяви   за  підписом  191  депутата,  що  вони відкликають заяву.  Але навіть якби вона й була, то пропозиція вже проголосована,  питання  внесене  до  порядку денного,  його треба розглядати і розглядати розумно.  Нам сьогодні бракує тільки удару ще по одній гілці влади.  Одна вже паралізована.  Вдаримо сьогодні по другій  -  то  взагалі  кінець  нашій  державі.  Треба  розумно підходити  до  цього  і  не робити дурниць.  Треба було дочекатися виборів Голови Верховної Ради, а потім вирішувати ці питання.

 

     І ще одне.  Не треба плутати регламентні положення  щодо  Дня уряду  та регламентні положення щодо відповідальності уряду (Шум у залі).  Там  подання  матеріалів  за  5  днів  і  так  далі.   Все регламентно узгоджується, можна сьогодні розглядати це питання.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу колег поважати один одного. Прошу стежити за регламентом і не зловживати довірою головуючого на засіданні.

 

     Слово надається депутату Білику.

 

     БІЛИК А.Г.,  народний депутат  України  (виборчий  округ  38, Дніпропетровська   область).   Прошу   передати   слово   депутату Єльяшкевичу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ О.С.,  народний депутат  України  (виборчий  округ 182,  Херсонська область).  Партия "Громада". Я понимаю, что у нас сегодня в стране праздник,  так как президент  Федерации  футбола, видимо,  решил  не  ехать на открытие чемпионата мира,  а посетить Верховную Раду... Но это совершенно не означает, Павел Иванович (у меня к вам серьезные претензии в связи с этим),  что надо нарушать процедуру.  Мы не закончили  выдвижение  кандидатур  на  должность Председателя  Верховной  Рады  Украины.  Давайте  заканчивать  это выдвижение, давайте работать над теми вопросами, которые мы должны решать. А правительство должно действовать в четком соответствии с действующим  законодательством:  есть  5  дней  для  того,   чтобы народные  депутаты  Украины  ознакомились  с  их  "достижениями" в работе. А если они считают, что здесь сидят их подчиненные, то они глубоко ошибаются...

 

     В то   же  время  у  меня  вызывает  удивление:  кто  сегодня приглашал в сессионный зал губернаторов? У них что, работы нет? Вы меня   извините,   оголили  области...  У  них  тоже  великолепные "достижения"?

 

     Поэтому я  прошу,  Павел  Иванович,  действовать  в   строгом соответствии  с  Регламентом - закончить выдвижение кандидатур,  а потом приступить к нормальной работе.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. По-перше,  я просив  би  і  зараз,  і  надалі  не вдаватися до образ, це не личить народному депутату України.

 

     По-друге, ми не порушуємо Регламенту. До розгляду питання про обрання Голови Верховної Ради ніхто інші  питання  на  розгляд  не ставив. Ми надаємо слово для виступів з процедури.

 

     Слово надається депутату Шеховцову.

 

     ШЕХОВЦОВ О.Д.,  народний  депутат України (виборчий округ 52, Донецька область). Прошу передать слово Косаковскому.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

     КОСАКІВСЬКИЙ Л.Г.,  народний депутат України (виборчий  округ 223,  м.Київ).  Я  хотів  би  нагадати  всім,  на  чому  ми  вчора спинилися,  ми  намагалися  голосувати  за  припинення   висування кандидатур.   Ця  пропозиція  в  залі  не  пройшла,  і  головуючий оголосив,  що висування  кандидатур  продовжиться  сьогодні  о  10 годині.  Тому  згідно з Регламентом ми сьогодні повинні продовжити висування кандидатур,  завершити цю процедуру, проголосувати за її завершення, потім зробити перерву, як це робили всі головуючі, для того, щоб підготувати документи (щоб і претенденти підготувалися), роздати  депутатам.  І тільки після цього можна розглядати питання про уряд.  А уряд треба заспокоїти, ми через два тижні все одно це питання розглянемо, я думаю, це всім зрозуміло. Навіщо поспішати?

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається депутату Донченку.

 

     ДОНЧЕНКО Ю.Г.,  народний депутат України (виборчий округ 113, Луганська область). Фракция коммунистов.

 

     Уважаемые коллеги,  уже в течение месяца мы,  я имею  в  виду фракцию коммунистов,  "Левый центр" и фракцию "Громада",  работаем строго в рамках  регламентных  норм.  Мы  действительно  вчера  не завершили  вопрос  о  выдвижении  кандидатов  на пост Председателя Верховного Совета.  Поэтому сегодня мы согласно Регламенту  должны завершить  этот  вопрос  - выдвинуть кандидатуры.  И я обращаюсь к фракциям,  которые до сих пор блокировали этот вопрос:  выдвигайте своих людей!

 

     Премьер-министр внес более 50 законопроектов. Вам законы надо принимать или не надо? Без избрания Председателя Верховного Совета вы  ни  один  закон  принять  не  сможете,  поэтому  выдвигайте  и избирайте  своего  представителя.  Мы  должны,   Павел   Иванович, завершить  этот  вопрос  по  всей процедуре,  а потом приступить к вопросу отчета правительства.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається депутату Кушнірову.

 

     КУШНІРОВ М.О.,  народний  депутат  України   (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  виборчий  блок СПУ та СелПУ). Прошу передати слово Івану Сергійовичу Чижу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

     ЧИЖ І.С.,  народний  депутат  України  (виборчий  округ  190, Хмельницька  область).  Дякую,  Миколо  Олександровичу.  Об'єднана фракція Соціалістичної та Селянської партій "Лівий центр".

 

     Шановні колеги, ми одна з тих фракцій, які ініціювали розгляд питання  щодо відповідальності уряду за хронічні невиплати зарплат і пенсій, соціальних допомог.

 

     Чудово розумію Валерія Павловича,  він  зустрічався  з  нашою фракцією.  Справді, ситуація потребує серйозного вивчення, аналізу пошуку шляхів виходу з неї.

 

     Але вчора я подав пропозицію, яку підтримала група депутатів, про  відкликання  (це,  Вячеславе  Максимовичу,  я  вам кажу):  ми відкликаємо  свої  підписи  (191   депутат),   оскільки   створена спеціальна  депутатська  комісія щодо розгляду цього питання,  яка повинна вивчити всі матеріали, проаналізувати і доповісти про стан справ.

 

     І оскільки   це  не  прохідне  питання,  а  комплексне,  дуже серйозне,  то ми повинні разом  з  урядом  вирішити,  як  же  далі розв'язувати цю проблему.  Причому абсолютно не йдеться про те, що ми повинні відправити уряд у відставку. Може, навпаки, - ми ордени і   медалі  маємо  йому  видати,  а  може,  якусь  іншу  парадигму вибудувати.  Тому я не бачу потреби  сьогодні  розглядати  питання щодо  відповідальності.  Якщо  це День уряду,  ми можемо заслухати інформацію, взяти її до відома.

 

     Я підтверджую, що ми відкликали свої підписи.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається депутату Філіпчуку.

 

     ФІЛІПЧУК Г.Г.,  народний депутат України (виборчий округ 203, Чернівецька  область).  Народний  рух  України.  Шановна Президіє, Павле  Івановичу,  депутати!   Вважаю,   що   мотивація   стосовно перенесення даного питання не відповідає Регламенту.

 

     Далі. Було б вищою мірою некоректно, запросивши сьогодні весь уряд на чолі з Прем'єром, яким би не було наше ставлення до уряду, а також голів обласних адміністрацій,  продовжувати свої політичні місячні тусовки, розв'язувати інші проблеми.

 

     Тому не може бути іншого  шляху,  ніж  дотримуватися  порядку денного.  Уряд,  присутній тут,  повинен звітувати, і всі ми разом повинні виходити  на  конструктивні  рішення,  щоб  не  створювати додаткової політичної напруги.

 

     А щодо  фіналу,  про який говорив депутат Єльяшкевич,  то він може бути поганим передусім для Верховної Ради. Вважаю за потрібне це нагадати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Немає порушень Регламенту, ми діємо чітко за його нормами.

 

     Слово надається депутату Осташу.

 

     ОСТАШ І.І.,  народний депутат України  (виборчий  округ  126, Львівська   область).   Депутатське   об'єднання  "Реформи-Центр". Шановні колеги!  Ми знову стали заручниками політичних ігор, і нас не  розуміють  наші  виборці.  Досі  маємо  колосальні  проблеми з виплатою пенсії.  У мене в окрузі, у Жидачівському районі, люди не отримують  пенсії  понад  5  місяців.  Маємо колосальні проблеми з виплатою зарплат, зокрема шахтарям, які вже наближаються до Києва. Тому я не розумію, чому ми сьогодні не можемо провести День уряду. Тим більше, що присутні і губернатори, до яких у нас є запитання.

 

     Хотів би  також  почути  інформацію,   як   з'явилися   укази Президента   від  4  березня  та  7  травня.  До  нас  звертаються підприємці,  які не розуміють,  чому  ці  укази  з'явилися  -  щоб остаточно покласти їх на лопатки?

 

     Тому я  переконаний,  що  сьогодні  ми  повинні провести День уряду.  Стосовно ж мотивації,  що відповідно до Регламенту  ми  не завершили  розгляд питання про обрання Голови,  то немає проблеми. Ми можемо відвести для цього  15  хвилин,  гадаю,  нам  більше  не треба,  і  після  того  відразу  перейти до Дня уряду та заслухати надзвичайно наболілі питання, які ми на сьогодні маємо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Вважаю,  найкращу пропозицію вніс депутат  Осташ. Велика вам подяка.

 

     Слово надається депутату Івану Олександровичу Зайцю.

 

     ЗАЄЦЬ І.О.,   народний   депутат   України   (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ). Шановні народні депутати! За всі свої рішення треба відповідати. Вчора Олександр Мороз, коли головував,  не продовжив засідання Верховної Ради.  Нагадаю, як це було.

 

     Перед перервою  Олександр Олександрович сказав,  що має право продовжити вечірнє пленарне засідання на 15  хвилин,  але  він  не оголосив про продовження цього засідання.  Тому всі висування, які відбувалися,  не відповідають  Регламенту,  і  факт  висування  не відбувся як такий.  Тобто демократія,  люди добрі, - це процедура. Дотримуйтеся процедури!

 

     Друге питання.  Дуже дивно:  подати заяву від 191 депутата, а потім виходить Іван Чиж і каже:  "Ми відкликаємо свої підписи?" Ви що,  уповноважені цією групою  відкликати  підписи?  Де  процедура відкликання підписів?  Тож,  будьте ласкаві,  відповідайте за свої рішення.  У нас немає іншого шляху, як перейти сьогодні до питання про уряд і продовжувати свою роботу.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Час,  відведений для розгляду питання,  вичерпано (Шум у залі).

 

     Не хвилюйтеся, усе діється згідно з Регламентом.

 

     Від фракції на слові наполягає депутат Ємець.  Письмова заява є.

 

     ЄМЕЦЬ О.І.,   народний   депутат   України   (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НДП).  Дякую  Павле  Івановичу. Фракція  Народно-демократичної  партії.  Насамперед звертаю увагу, що,  справді,  з документообігом  у  Верховній  Раді  маємо  певні проблеми.   Сьогодні   зранку  на  засіданні  Погоджувальної  ради з'ясувалося,  що заява 191 депутата не зареєстрована,  вона лежить на  столі в одного з членів тимчасової Президії.  Тим більше немає заяви про відкликання цих підписів. Але навіть якби вона й була... Між іншим, підписали ту заяву і Донченко, і Чиж, і Єльяшкевич, які сьогодні раптом від цього відмовляються  і  не  хочуть  розглядати питання про заборгованість із пенсій та зарплат.

 

     Так ось, заяви про відкликання немає, але є рішення Верховної Ради.  Тож ми наполягаємо на тому,  щоб була  виявлена  повага  до уряду,  до голів обласних адміністрацій. Ми не можемо викликати їх через кожні дві-три години або через день сюди  для  доповіді.  Ми повинні  відповідно  до Регламенту заслухати звіт та проголосувати про довіру чи недовіру уряду.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Час  вичерпано.  Слово  від   фракції   "Громада" надається   депутату  Кармазіну.  Прошу,  ми  даремно  гаємо  час. З'ясуємо питання, і все буде гаразд.

 

     КАРМАЗІН Ю.А.,  народний депутат України (виборчий округ 134, Одеська  область).  Місто-герой  Одеса,  поки  що  окупована  НДП. Шановні народні депутати!  Прошу не вживати подвійних  стандартів. Соромно має бути депутату Ємцю.  Що ви робите?  Ви стверджуєте, що не зареєстровано.  Та ми самі знаємо,  що не зареєстровано, і саме тому порушили питання відповідно до Регламенту. Це поперше.

 

     По-друге. Говорили про підготовку питання.

 

     І по-третє.  Якби  таку  саму  прудкість ви виявляли сьогодні щодо захисту  державних  інтересів  саме  тоді,  коли  українських моряків розстрілюють у портах інших країн,  коли продають усе,  що завгодно...

 

     Але ці інтереси не захищаються.

 

     Я хочу нагадати тим фракціям,  які блокували роботу  фактично впродовж  трьох тижнів,  що їх обов'язок згідно з Регламентом саме брати участь у голосуванні.  Треба читати Регламент (стаття 4.1.5) і відповідати, пане Заєць, за свої дії.

 

     Тому сьогодні   стоїть  питання  про  обрання  Голови,  і  це питання,  Павле Івановичу,  яке ви зараз кинули в зал,  незаконне. Єльяшкевич вам закинув...  Вибачайте,  ви - лідер фракції. І я вам закину: ви зараз незаконно поставили питання на обговорення!

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні   народні    депутати,    нам    потрібно порадитися.  Пропоную домовитися таким чином. Надано кілька хвилин для слова голові уряду (Шум у залі).

 

     Шановні колеги,  він піднімав руку.  Якщо він відмовляється - немає   заперечень.  Тоді  переходимо  до  розгляду  питання  щодо висунення кандидатур...

 

     ПУСТОВОЙТЕНКО В.П., Прем'єр-міністр України. Павле Івановичу, дозвольте сказати...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Це  добра  нагода,  коли керівник уряду підтримує керівника партії "Громада" (Шум у залі).

 

     Я надаю слово Валерію Павловичу Пустовойтенку. Будь ласка.

 

     ПУСТОВОЙТЕНКО В.П.  Шановні члени Президії!  Шановні  народні депутати!  Мені  вперше  доводиться  виступати  перед новообраними народними депутатами України. Я ще раз підтверджую, що всі зусилля уряду,   яких   ми   останнім   часом   докладаємо,  зусилля  всіх міністерств,  відомств,  структур виконавчої влади  спрямовані  на злагоджену роботу з парламентом.

 

     Маю сказати, що ми до цього питання готувалися давно. Система відставки уряду якоюсь мірою була передбачена в гаслах і  виступах кандидатів у народні депутати.  Спочатку відставка влітку, потім - восени,  далі - взимку.  Я розумію,  що ці  наміри  в  майбутньому можуть здійснюватися.

 

     Навіть більше  скажу:  механізм  внесення  цього  питання для розгляду на сьогодні чи на інший  день  -  це  механізм  відставки уряду. Тому що будь-яке питання, яке сьогодні може розглядатися на засіданні Верховної Ради,  може внести один із депутатів або  член Президії.  Воно  проголосується,  внесеться до порядку денного - і все.

 

     А саме механізм внесення цього питання  на  розгляд  відбувся згідно  з  Конституцією  України  шляхом збору підписів:  документ поданий Президії,  поставлений на голосування - і питання  внесене до  порядку  денного.  Тому,  хто  б  що не казав,  а це є один із механізмів відставки уряду.  Хочу зазначити,  що ми  відповідально готувалися,  ще  раз  підтверджую.  І  тому,  хто  каже,  що немає матеріалів,  скажу:  це зовсім не так.  Тому що  протягом  місяця, щовівторка,   міністр   фінансів   чи  перший  заступник  міністра фінансів,  як  сталося  вчора,   звітував   про   стан   погашення заборгованості  із  заробітної  плати  та соціальних виплат.  Ми й надалі будемо про  це  інформувати,  якщо  ви  забажаєте,  кожного тижня,  хоча  зазначу,  що  звіти ці збирати непросто.  Я поставив завдання - інформувати щотижня.  Будемо це робити  тоді,  коли  ви побажаєте.

 

     У мене є доповідь, з якою я готовий виступити перед народними депутатами. Це колективна праця всього Кабінету Міністрів. Я хотів би так сказати, що особисто я до відставки ставлюся нормально, хоч для  мене  це  й  боляче.  Ви  повинні,  якщо  це   питання   буде розглядатися,  або  відразу  відправити  уряд у відставку,  або не чіпати цього питання, дати можливість нам нормально працювати.

 

     Якщо ви дозволите, я можу виступити з доповіддю на 45 хвилин. А  потім пропоную,  як сказав депутат Чиж,  створити спільну групу щодо подальшого вивчення і розв'язання всіх соціальних питань.  Ми опрацювали всі питання, внесли на розгляд Верховної Ради, прийняли рішення і потім їх виконували.  Якщо ви приймаєте таке рішення,  я готовий  перед  вами виступити з доповіддю.  Не тільки щодо статей 43,  46 Конституції,  а й щодо  подальшого  соціально-економічного розвитку нашої держави.

 

     Дякую за увагу (Оплески).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я думаю,  що сьогодні скільки виступів, стільки й думок.  Є полярні рішення,  полярні підходи щодо цього питання.  Я вважаю,  що  саме  депутати  від трьох фракцій вчинили об'єктивно, дали можливість працювати уряду без зайвих нервових навантажень... (Шум у залі).

 

     Я отримав  три  записки  щодо  процедури обговорення,  а тому повинен надати слово.

 

     Слово надається депутату Марченку.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.,  народний депутат України (виборчий округ 161, Сумська   область).   Прошу   передать  слово  Наталье  Михайловне Витренко.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Це інша справа,  тому що  просили  слова...  Будь ласка.

 

     ВІТРЕНКО Н.М.,  народний депутат України (виборчий округ 160, Сумська область).  Написано  -  Вітренко  (Шум  у  залі).  Фракція Прогресивної  соціалістичної  партії  України.  Я  прошу виставити нормальний час - 3 хвилини для виступу від фракції.

 

     Сьогоднішня ситуація - це закономірний результат авантюр, які розв'язані  тимчасовою  Президією,  насамперед  Павлом  Івановичем Лазаренком і Олександром Олександровичем  Морозом.  Дуже  хочеться Олександру  Морозу  (дуже  хочеться!)  стати  спікером.  Щоб стати спікером,  а голосів не вистачає, треба шантажувати уряд. Ось чому заради  шантажування  уряду  спочатку  було розв'язане питання про День уряду 2 червня.  Тоді наполягали й пояснювали,  що  згідно  з Регламентом   спочатку  потрібно  обрати  Голову  Верховної  Ради, заступників,  сформувати комітети, потім розглянути порядок денний і до порядку денного внести питання.  Потім,  коли з'ясувалося, що до 2 червня не встигаємо, пропонувалося на 9, на 10 червня... І що дуже цікаво: зомбовані шахтарі, які фінансуються Павлом Івановичем Лазаренком і підбурюються Симоненком та приведені до Києва, почали нас  звинувачувати  в  тому,  що ми проти розв'язання шахтарського питання, оскільки ми проти того, щоб День уряду відбувся 2 червня. Ми  намагалися  шахтарям пояснити...  (Шум у залі).  Три хвилини я сказала! (Шум у залі).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. З  процедури  -  одна  хвилина.  Прошу   вимкнути мікрофон (Шум у залі).

 

     ВІТРЕНКО Н.М. Павле Івановичу, вивчайте Регламент!

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні   колеги,   для   виступів  із  процедури надається одна хвилина для всіх.  Від фракції брав  слово  депутат Ємець   -  вклався,  брав  депутат  Кармазін  -  також  уклався  в регламент. Я прошу поважати один одного!

 

     Шановні колеги,  прошу  заспокоїтися.   Ми   повернемося   до розгляду  даного  питання  через  15 хвилин.  І уряду цікаво,  хто претендує на посаду  Голови  Верховної  Ради.  Тоді  перейдемо  до висунення кандидатур,  відведемо для цього 15 хвилин і підемо далі за процедурою.  Немає заперечень? Прошу записатися на виступи щодо висунення  претендентів  на  посаду Голови Верховної Ради України. Прошу висвітлити.

 

     Шановні колеги,  голосуємо пропозицію відвести для  висунення кандидатів 15 хвилин.

 

     "За" - 184.

 

     ------------

 

     Рішення прийнято.

 

     Слово надається депутату Юхимець.

 

     ЮХИМЕЦЬ О.Ф.,  народний  депутат України (виборчий округ 196, Черкаська область).  Фракція комуністів України. Шановні депутати! Та метушня,  яка продовжується у Верховній Раді вже місяць, дедалі більше змушує нас,  комуністів, задумуватися над тим, хто замислив такий сценарій.  Прикро,  що й сьогодні ті, які блокували протягом місяця виборчу кампанію у Верховній Раді,  продовжують свою  чорну справу.

 

     Ми, комуністи,  підтримуємо  кандидатуру Олександра Мороза на Голову Верховної Ради.  Я думаю, що сьогодні розгляд цього питання треба обов'язково завершити.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається депутату Філіпчуку (Шум у залі).

 

     Шановні колеги,   прошу   заспокоїтися,   ми   не   порушуємо Регламенту.

 

     ФІЛІПЧУК Г.Г.  Я вже звертаюся не стільки  до  депутатів,  бо ситуація справді стає некерованою.  Я єдиний залишився від фракції Народного руху, щоб викласти свою позицію.

 

     Ми зобов'язані були,  навіть ідучи таким шляхом, поставити на голосування  пропозицію  щодо вилучення питання з порядку денного, хоча мотивів для цього не було.

 

     Погоджувальна рада на те і є погоджувальною,  але вона не має легітимного  права переносити свої рішення до залу Верховної Ради. Лише Верховна Рада може приймати таке рішення.

 

     Тому фракція Народного  руху  висловлює  протест  щодо  такої процедури ведення засідання.

 

     Прошу зробити  перерву  на 10 хвилин і прийняти рішення,  щоб знайти конструктивну позицію.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

     Слово надається депутатові Цибенку.

 

     ЦИБЕНКО П.С.,  народний депутат України (виборчий округ  110, Луганська  область).  Дякую.  Фракція  комуністів.  Шановний Павле Івановичу!  Вважаю,  що сьогодні ми не маємо  ніяких  підстав  для повторного  висунення.  Я  маю  на  увазі  те,  що вчора вибори не відбулися,  тому в нас є всі підстави з тих кандидатур, які були в бюлетені,  здійснити  повторне  голосування.  Наголошую:  повторне голосування!

 

     Наша фракція підтримує кандидатуру Олександра  Олександровича Мороза.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається депутату Безуглій.

 

     БЕЗУГЛА Л.Я.,   народний   депутат  України  (багатомандатний загальнодержавний    виборчий    округ,    ПСПУ).    Прогрессивная социалистическая   партия   Украины.   Я  от  имени  Прогрессивной социалистической партии заявляю, что вчера мы предлагали серьезный выход,  чтобы  прекратить  игры,  затеянные  с одной стороны тремя фракциями,  с другой стороны - четырьмя  фракциями.  Мы  постоянно голосовали,  мы  не  блокировали выборы,  потому что понимаем свою ответственность.

 

     В Украине  создается  страшнейшее  положение.  Если  проблемы шахтеров  какимто образом начали решать,  то учителя на Херсонщине голодают,  их увозят на машинах "скорая помощь" с работы.  Поэтому сегодняшние игры недостойны наших депутатов.

 

     Мы трижды  предлагали  продолжить работу до тех пор,  пока не выберем главу нашего  парламента.  Игры  начались  в  пятницу,  во вторник они были продолжены.

 

     Я предлагаю  Павлу  Ивановичу,  который  продолжает  нарушать Регламент, посмотреть его статью 3.2.5. Вы нарушили право депутата Витренко,  потому  что "для довідок і поправок" дается три минуты. Поэтому, пожалуйста, изучите внимательно Регламент.

 

     И сегодня эти игрища должны закончиться.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається депутату Анненкову.

 

     АННЕНКОВ Є.І.,  народний  депутат  України   (багатомандатний загальнодержавний  виборчий округ,  КПУ).  Фракция коммунистов.  Я обращаюсь к вам,  Валерий Павлович,  а также к средствам  массовой информации,  которые обвиняют левых в том, что они срывают работу. Прошу вас,  представители средств  массовой  информации,  показать места,  которые  занимают Рух,  НДП,  к которой принадлежите и вы, Валерий Павлович,  зеленые, которые тоже заботятся о благе народа. Покажите эти места.

 

     В Верховный  Совет  внесено  более пятидесяти законопроектов, которые необходимы для экономики  страны  и  решения  вопросов  по выплате заработной платы, пенсий и других пособий. Но кто же будет их принимать,  кто будет их подписывать?  Эти фракции, в частности Черновила,   который  так  беспокоится  о  народе,  демонстративно покинули зал.

 

     Сегодня протаскивается вопрос об  отчете  правительства.  Для чего?  Для того чтобы потом сказать, что принятое решение согласно Регламенту незаконно.  И очень жаль,  Наталия Михайловна,  что  вы поддерживаете   эту   политику,  манипулируете  мнениями  рабочих, рассчитываете, что они не поймут. Они разберутся во всем!

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. З процедури слово надається депутату Матвієнку.

 

     МАТВІЄНКО А.С.,  народний депутат України (виборчий округ 17, Вінницька   область).   Шановні   народні   депутати!  Прошу  всіх заспокоїтися і керуватися здоровим глуздом (Шум у залі).

 

     Мають рацію ті,  які казали,  що вчора було прийнято  рішення зранку  сьогодні  обговорювати питання про висунення кандидатур на посаду Голови Верховної Ради...  Так сказав Олександр  Мороз.  Але мають рацію й ті,  які керуються рішенням, прийнятим учора зранку, щоб о 10-й годині слухати питання про  відповідальність  уряду.  У такий    спосіб    Верховна    Рада    сама    створила   колізію, продемонструвавши не тільки неповагу до уряду,  а  й,  власне,  до себе як вищого законодавчого органу.

 

     І оскільки  ми запросили уряд,  то повинні спочатку вирішити, чи будемо його слухати,  чи ні,  а потім перейти до розгляду інших питань.  Тому  я  прошу  головуючого  не  зловживати своїм правом. Оскільки рішення про звіт  уряду  було  прийнято  раніше,  всетаки визначитися щодо питання уряду,  поважаючи,  ще раз кажу, найперше Верховну  Раду,  якщо  ми  хочемо,  щоб  нас  поважали,  а   потім продовжити нашу роботу.  А тому прошу запросити всіх людей до залу і поставити питання про відповідальність уряду.  І не влаштовувати фарсу.  Оскільки  питання  обрання Голови Верховної Ради - питання важливе,  то з порожнім залом цього,  Павле Івановичу,  робити  не можна (Шум у залі).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні  колеги,  я прошу заспокоїтися!  Ми діємо згідно з Регламентом.  Я звертаюся до радіослухачів,  щоб не  було перекручення  фактів.  Ми вчора не завершили висунення кандидатур. Для того щоб зняти питання з розгляду,  потрібно 226  голосів.  Це щойно  розглядалося  на  Погоджувальній  раді,  де  вас,  Анатолію Сергійовичу,  не було.  І, напевно, ваші колеги щодо цього питання вас неправильно поінформували (Шум у залі).

 

     МАТВІЄНКО А.С. Павле Івановичу, поставте на голосування...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається депутату Варбанцеві.

 

     ВАРБАНЕЦЬ І.М.,  народний  депутат  України  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ, КПУ). Фракция коммунистов. Я еще раз   подчеркиваю,   что  наша  фракция  поддерживает  кандидатуру Александра  Александровича  Мороза   на   должность   Председателя Верховного Совета Украины.

 

     Хотел бы  обратить  внимание  наших политических оппонентов - фракции    Руха,    народных     демократов,     социал-демократов (об единенных) и зеленых - на то,  что кандидатура Мороза отвечает всем требованиям, которые они же и выдвинули.

 

     Александр Александрович  является  центристом  и  возглавляет фракцию  "Левый центр".  Он же является человеком,  находящимся на позиции государственника,  "державника",  как они  говорят.  Имеет необходимый политический и государственный опыт.  Поэтому позиция, которую заняли наши  оппоненты  и  сейчас  продемонстрировали  ее, выйдя  из  зала  заседания,  является  деструктивной и заслуживает осуждения. И об этом должны знать все граждане Украины.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми домовилися  про  час,  відведений  на  розгляд питання.  Залишилося 6 хвилин... А потім підіб'ємо підсумки. Слово надається депутату Гуцолу.

 

     ГУЦОЛ М.В.,   народний   депутат   України   (багатомандатний загальнодержавний   виборчий  округ,  ПЗУ).  Я  пропоную  висунути кандидатом  на  посаду  Голови  Верховної  Ради   України   голову асоціації "Зелений світ" Самойленка Юрія Івановича.  Юрій Іванович

- та  людина,  котра  може  зібрати  нашу  Верховну  Раду,  людина принципова,  яка  займає  конструктивну позицію.  Знає банківську, кредитну систему,  знає,  що таке реформи економічні, політичні. Я вважаю,  що  така  людина може якраз сконсолідувати наш парламент, щоб наша  велика  держава  Україна  могла  процвітати  в  мирі  та злагоді.  Прошу підтримати кандидатуру Самойленка Юрія Івановича - голову асоціації "Зелений світ".

 

     Дякую за увагу (Оплески).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Як ви зрозуміли,  половина фракції зелених займає занадто конструктивну державницьку позицію (Оплески).

 

     Слово надається депутатові Осташу.

 

     ОСТАШ І.І.  Депутатське об'єднання "Реформи - Центр". Шановні колеги, депутатська група "Реформи - Центр" ще раз заявляє, що цей фарс,   який   ми   спостерігаємо,  завершиться  черговим,  сьомим наступанням на граблі й  сьомим  ударом  об  китайську  стіну.  Ми чудово розуміємо,  що знову ці вибори будуть безперспективними, бо за такої ситуації ніхто з кандидатів не набере 226 голосів.

 

     А рейтинг Олександра Олександровича Мороза ми  знаємо,  вчора за нього проголосувало 177 депутатів.  Я не думаю,  що сьогодні чи завтра цей результат буде вищий.

 

     Тому я пропоную завершити ці ігри.  Нам має бути  соромно  за те,  що наші дідусі й бабусі, яким уже 80, 90 а то й сто років, не можуть отримати нещасних 48 гривень із тих  заощаджень,  які  вони відкладали на чорний день.  А ми тут сидимо і граємося в ігри.  Не наступаймо ще раз на граблі.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається депутату Куньову.

 

     КУНЬОВ І.П.,  народний   депутат   України   (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  ПСПУ).  Фракция Прогрессивной социалистической партии,  председатель оргбюро Партии  пенсионеров Украины.   Уважаемые  коллеги,  сегодня  действительно  сложнейшая обстановка в стране. Кабинет Министра подал достаточное количество документов.  Я повторяю,  надо кончать с этим кукольным театром. Я обращаюсь к совести каждого депутата,  в том числе  представителей НДП и Руха.  Выдвигайте,  пожалуйста,  своих кандидатов,  боритесь честно и побеждайте, кто вам мешает! (Оплески).

 

     Мы сегодня действительно очутились в патовой ситуации - Закон о выборах был принят под мажоритарную систему, а сегодня речь идет о выборах по смешанной системе.  Мы так никогда не  изберем!  Надо лидерам  партий  искать  компромиссы  и  решать эти вопросы,  а не просто махать рукой -  голосуйте!  Прогрессивная  социалистическая партия  участвовала  и будет участвовать в выборах,  однако,  видя этот фарс, мы своих кандидатов выдвигать не будем!

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається депутату Єщенку.

 

     ЄЩЕНКО В.М.,  народний   депутат   України   (багатомандатний загальнодержавний   виборчий   округ,  КПУ).  Фракція  комуністів. Шановні виборці, ви, мабуть, чуєте нас сьогодні! Знову розкольники

-  фракції двічі народної партії - НДП,  Руху,  зелених - блокують роботу сесії. Ми не можемо сьогодні працювати так, як наказали нам виборці, коли обирали нас.

 

     Тому, гадаю,  сьогодні  Президія  повинна  підвести  риску  і розпочати обговорення та голосування.  І дуже прошу  вас  виконати доручення,  яке  ми вчора проголосували - опублікувати списки тих, хто не голосує і тих,  хто блокує роботу  залу,  у  газеті  "Голос України".  Адже  виборці просять нас:  назвіть ці прізвища!  І нам дуже прикро, що серед них є черкащани!

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово від фракції надається депутату Матвієнку.

 

     МАТВІЄНКО А.С.  Шановні народні депутати!  Я уповноважений  з питання щодо висунення кандидатур зробити таке повідомлення.

 

     Фракція Народно-демократичної партії все те, що відбувалося у нас до сьогодні,  розцінює як  добре  продуману  гру,  ініційовану фракціями  "Громада" та "Лівий центр",  які втягли в цей безчесний марафон і Комуністичну партію.

 

     З огляду на те,  що все це є не що інше,  як фарс,  прагнення будь-якими  шляхами  протягти домовлену кандидатуру,  до того ж не зовсім  демократичними  шляхами,  Народно-демократична  партія  не висуватиме за даної ситуації своєї кандидатури. Наголошуємо: ми не можемо підтримати  ту  кандидатуру,  яка  є  головою  партії,  яка використовує  повноваження  Голови  Верховної  Ради  для розбудови партії,  яка  розглядає  своє  місце  як  початок  президентського марафону.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Час вичерпано. Від фракції Народного руху України слова просить депутат Чорновіл.

 

     ЧОРНОВІЛ В.М. Шановні колеги! Шановні наші виборці! Ви чуєте, як ревуть комуністи! У цьому залі, доки буде така ситуація, ніколи жоден  закон  не  буде   нормально   прийнято.   Треба   навчитися елементарній  людській  культурі,  умінню  слухати опонента (Шум у залі). Чуєте? Я поверну мікрофон, щоб чула вся Україна.

 

     Мені не давали говорити, тож ще півхвилини. За даної ситуації нашій  фракції  не  залишається нічого іншого,  як відмовитися від висунення своєї кандидатури у зв'язку з тим,  що  треба,  нарешті, звернути  всім  увагу  і  призупинити  ту  комедію,  той фарс,  що відбуваються сьогодні в сесійному залі.  І не лише сьогодні, а вже протягом місяця.

 

     Те, що  у  Верховній Раді немає чітко визначеної більшості та політичні сили розташовані саме таким чином,  ми бачили  з  самого початку.  Що сьогодні відбувається?  Комуністи разом із "Громадою" мають 197 голосів. Павле Івановичу, мені заважають! Чотири фракції

-  центристські і правоцентристські - разом із двома депутатськими групами,  які нас підтримують, мають трохи більше голосів, але теж не  мають  більшості.  За  такої  ситуації  треба  тільки сідати й домовлятися.

 

     Але що  робиться?  Робиться  спроба   переманити,   підкупити депутатів  з  інших  фракцій!  Оце  називається  структурування за гроші!  Це ганебно! Ми в цій комедії участі брати не будемо! Треба виходити на пакет (Шум у залі).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово   від   фракції   Партії   зелених  України надається депутату Самойленку.

 

     САМОЙЛЕНКО Ю.І.,  народний депутат України  (багато-мандатний загальнодержавний виборчий округ,  ПЗУ).  Шановні колеги!  Шановні присутні тут гості - голови обласних адміністрацій, уряд!

 

     Я не міг дозволити собі виявити неповагу до уряду,  до  наших гостей  і  вийти  з  цього  залу.  Я прийшов сюди з чітким наміром заслухати доповідь уряду,  я прийшов сюди працювати, далі висувати й обговорювати кандидатів на посаду Голови Верховної Ради.

 

     Побачивши таку конфронтацію в залі,  звичайно, фракція вийшла порадитися. І я не раджу ні лівим, ні правим, як кажуть російською мовою,  -  "не  видеть  у себя в глазу бревно,  а искать у кого-то соломинку". Это отношение зеленых.

 

     Моя позиция.  Да,  мы  действительно  предлагали  рейтинговое голосование,  но  никто  не послушался - ни правые,  ни левые.  Мы снова настаиваем на рейтинговом  голосовании,  и  будет  выдвинута кандидатура  от  зеленых.  Выдвижение  депутата  Гуцола от фракции зеленых снимается, а я предлагаю свою кандидатуру.

 

     Спасибо.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Три фракції наполягають на виступах.  Від фракції Комуністичної партії України - депутат Гмиря. Потім депутати Чиж і Турчинов від своїх фракцій. І будемо завершувати.

 

     ГМИРЯ С.П.,  народний депутат України  (виборчий  округ  105, Луганська  область).  Уважаемые  коллеги,  я  буду  говорить очень коротко.  Сегодня тут Черновил говорил,  что имеет место фарс. Да, сегодня наблюдается попытка устроить фарс. Я хочу сказать, что это запланированный   фарс,   на   эту   комедию    пригласили    глав администраций,  членов  правительства.  Это  сознательная  попытка правых партий скомпрометировать Верховный Совет. Это первое, что я хотел сказать.

 

     Второе. В   этом   фарсе   клоунами  оказались  те,  кто  его устраивал,  как это обычно бывает.  Посмотрите в зал,  посмотрите, как  правое  большинство  демонстрирует  оппозиционность  к самому себе, уходя из зала, и вам все станет ясно.

 

     И третье.  Сегодня карты открылись. Один из членов временного Президиума,  господин  Матвиенко,  прямо,  от имени своей фракции, заявил,  что  они  не  будут  придерживаться  норм  Регламента   и голосовать,  как положено депутату.  Фракция не будет голосовать и выдвигать... Вы говорили о голосовании. Говорили!

 

     Тем не менее такая практика имеет место. Поэтому я думаю, что нам  нужно  рассмотреть  вопрос  о  том,  чтобы господин Матвиенко покинул эту высокую трибуну.  А  от  фракции  народных  демократов пусть выдвинут депутата, который соблюдает регламентные нормы.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається депутату Чижу.

 

     Підготуватися депутату Турчинову. За ним

- депутат Кірімов від позафракційних.

 

     ЧИЖ І.С.  Дякую.  Об'єднана фракція соціалістів  та  селян  - "Лівий центр".

 

     Шановні колеги,  ми  зараз  переживаємо  процедурний період - завершено висування кандидатів на посаду  Голови  Верховної  Ради. Треба  підвести  риску,  проголосувати і,  заслухавши уряд,  як ми домовилися, взяти до відома інформацію та провести голосування.

 

     Я хотів би сказати про інше, щоб почули наші виборці, бо всім у цьому залі все зрозуміло.

 

     Що відбувається,  ще  раз  наголошую,  у  цій Верховній Раді? Відбулося голосування -  депутати  здійснили  своє  волевиявлення. Сьогодні  є  намір деяких політичних сил у Верховній Раді змінити, переструктурувавши Верховну Раду, ситуацію, яка задана виборами. У цьому  зв'язку  є  намір  під  балачками  про  пакет  не обрати до керівництва  Верховної  Ради  представника   лівих   сил,   лівого політичного спектру.  У залі на цей момент відсутні кілька фракцій правого й правоцентристського спрямування,  які в такий спосіб  ще раз демонструють блокування.  А те,  що фракції немає, як Вячеслав Максимович говорить, то це для нього практика. Дехто вгорі сидить, у  ложі  гостей.  Я  думаю,  такі  гості  у  Верховній  Раді мають зрозуміти,  що у цьому випадку заручником стає весь народ України. Заставляється Україна,  її майбутнє, її доля. Ми вже втратили час, відведений на обрання та розв'язання процедурних питань.

 

     Тому в мене абсолютно конкретна пропозиція:  підбити підсумок висування,  проголосувати форму бюлетеня, дати доручення Лічильній комісії.  Після того розглянути  інформацію  уряду,  взяти  її  до відома і працювати за схемою.  Ми повинні за три дні обрати Голову Верховної Ради і заступників.  І пропоную прийняти рішення про те, що це обрання має відбутися цього тижня.

 

     Дякую (Оплески).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається депутату Турчинову.

 

     ТУРЧИНОВ О.В.,   народний  депутат  України  (багатомандатний загальнодержавний   виборчий   округ,   Всеукраїнське   об'єднання "Громада").  Фракція "Громада".  Шановний народе України!  Шановні народні депутати!  У сесійному залі  присутня  саме  конструктивна частина Верховної Ради,  яка прагне працювати, приймати закони, та прагне запропонувати народу України вихід із цієї кризи.

 

     Шановні колеги!  Ми  маємо  можливість  припинити  цю   сумну виставу,  яка  стає надто небезпечною.  І саме з такою пропозицією виходить наша фракція.  Для цього  треба  прийняти  постанову  про внесення змін до Регламенту стосовно того, що у голосуванні беруть участь дві третини депутатів.

 

     Прийнявши таку постанову,  проект якої вам  роздано  сьогодні зранку,  ми  зможемо  розв'язати  проблему,  яка  штучно нав'язана Верховній  Раді,  обрати  Голову  Верховної  Ради,   обрати   його заступників  і  почати  спокійно працювати.  Тому я пропоную після того,  як ми підведемо риску під висуванням кандидатур  на  посаду Голови Верховної Ради,  проголосувати цей проект постанови. У залі достатньо голосів,  щоб прийняти проект постанови  і  подолати  цю кризу, штучно створену виконавчою владою.

 

     Дякую (Оплески).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається депутату Кірімову.

 

     КІРІМОВ І.З.,  народний  депутат  України (виборчий округ 95, Київська область). Дякую, Павле Івановичу. Шановні колеги! Шановні члени уряду!  Шановні журналісти! Справді, сьогодні не лише нам, а й  усім  виборцям  відомо,  що  парламент  і  його   робота   нині неадекватні  його  призначенню.  Призначення  наше  зовсім  інше - працювати над законами, творити законопроекти, швидше приймати їх. І  сьогодні  не  так  важливо,  хто  яку релігію сповідує,  не так важливо,  хто в якій партії. Нині, я думаю, нам потрібно стояти на державницьких  позиціях.  А  це  означає,  що  нам потрібно швидше обирати Голову Верховної Ради,  його  заступників  для  того,  щоб парламент міг повноцінно працювати.

 

     І мені  думається,  що  не  останнє  значення мають керівники фракцій.  Тому якраз переговори між ними мають бути  тією  ланкою, яка  сприятиме  нормальній роботі парламенту,  нормальному обранню Голови Верховної Ради.

 

     Я переконаний,  що нині в парламенті існує криза.  Але навіщо ми втягуємо в неї ще й уряд?  Уряд має виконувати інші функції.  І повинен виконувати їх чітко,  бо сьогодні і в моєму  окрузі,  і  в інших округах України, ми знаємо, не виплачується заробітна плата, пенсії, страйкують шахтарі тощо.

 

     І останнє.  Нині  в  парламенті  ухвалено,  що  всі   фракції партійні. Але нам потрібно в парламенті для чіткої роботи створити й позапартійну фракцію,  що була б  також  силою,  яка  сприяла  б обранню Голови Верховної Ради.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги,  надійшло дві письмові пропозиції про   подання    можливості    виступу    від    фракцій...    Від Соціалдемократичної  партії  (об'єднаної) слово надається депутату Кравчуку.

 

     КРАВЧУК Л.М.,  народний  депутат   України   (багатомандатний загальнодержавний   виборчий   округ,  СДПУ(о)).  Шановні  народні депутати!  Загальновідомо, що боротьба в парламенті, це вже бачать усі,  досягла  своїх вершин.  Боротьба між політичними партіями та фракціями є явище природне і змінити його не можна,  але, на жаль, ця боротьба сьогодні пролягає через постаті,  через прізвища,  які сприймаються або не сприймаються у цьому залі.

 

     Частина цих постатей  вже  перейшла  через  кабіну  Верховної Ради, через голосування. І, як бачимо, результату ніякого немає.

 

     Я звертаюсь з пропозицією до тих,  хто вже пройшов цю кабіну, і до тих, хто не пройшов, але несе на собі такий самий тягар, як і решта,  і таку ж відповідальність,  як і інші, - укласти своєрідну конвенцію про те,  що ми беремо на  себе  зобов'язання  більше  не балотуватися  на  Голову  Верховної Ради.  Я маю право так казати, тому що пройшов через таке голосування.  І до того ж у 1994  році, коли склалася ситуація,  я пішов на дострокові вибори , чим довів, що не тримаюся зубами і руками  за  крісло  будьякої  ваги.  Це  - перше.

 

     І друге.  У нас прийшло до парламенту багато цікавої молоді з дійсно сучасним мисленням.  І треба їй надати можливість.  А ми як аксакали  і  досвідчені депутати сидітимемо в залі і через фракції допомагатимемо  добре  працювати.  Прошу   приєднатися   до   моєї пропозиції.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  від  фракції  Прогресивної  соціалістичної партії України  надається  депутату  Марченку.  Прошу  виступаючих дотримуватися Регламенту.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.   Уважаемые   депутаты!  Еще  раз  хочу  внести предложение и настоятельно требую от имени фракции  поставить  его на  голосование.  Это  предложение  дважды  вчера  вносила Наталия Витренко,  вносил Петр Романчук,  сегодня -  Людмила  Безуглая:  в поименном  режиме  проголосовать предложение не выходить из здания Верховного Совета,  пока не будет избран  Председатель  Верховного Совета (Шум у залі).  Кому-то не нравится такая процедура!..  Но я прошу не нарушать права  депутатов  Прогресивной  социалистической фракции и фракции в целом.

 

     А теперь  -  по  существу.  Мы  предлагали  работать в рамках Регламента.  Однако некоторые решили поиграться с  правительством, чтобы выторговать голоса... И сегодня из выступления депутата Чижа стало совершенно ясно,  что Морозу не хватает голосов  НДП!..  То, что предложил Чиж - заслушать информацию правительства и принять к сведению - результат политических торгов в пользу  Мороза,  потому что  он  с  самого  начала  заявил,  что  правительство  не  будет отправлено в отставку взамен на то,  что  его  деятельность  будет принята к сведению...

 

     Именно наша   партия  говорит:  давайте  согласно  Регламенту изберем руководство парламента,  сформируем порядок дня, заслушаем отчет   правительства   и   дадим   ему  ту  оценку,  которую  оно заслуживает.

 

     Спасибо (Оплески).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги,  всі бажаючі висунути кандидатуру це  зробили.  Хтось  це  наполягає на висуненні кандидатури?  Інші процедурні питання прийматися не будуть -  нам  потрібно  підвести риску.

 

     Депутат Шишкін. Будь ласка.

 

     ШИШКІН В.І.,  народний  депутат  України (виборчий округ 133, Одеська   область).   Одесса,   в   которую   назначен   гауляйтер Президента...

 

     "Пані Вітренко,  я  завжди  по  темі!" Уважаемые коллеги!  Я, наверное, один из самых последовательных в этом зале и выдвигаю ту же   кандидатуру,   которую  я  выдвигал  во  время  первого  тура выдвижения - нашего коллегу Ельяшкевича от фракции "Громада".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні  колеги,  нам  потрібно  підвести  риску. Ніхто більше не наполягає на висуненні кандидатури? Достатньо? Три претенденти на посаду достатньо для розгляду?  Я  прошу  ввімкнути систему  і  ставлю  на голосування пропозицію - підвести риску під висуненням кандидатур. Прошу підтримати.

 

     "За" - 243.

 

     Рішення прийнято.

 

     Шановні колеги!  Згідно з Регламентом нам потрібно надати час претендентам  для  оформлення документів і обговорення у фракціях. Але перед тим як оголосити перерву  для  розгляду  цього  питання, потрібно з'ясувати питання щодо звіту уряду,  позаяк він присутній у залі.  Тому потрібно погодити щодо включення  цього  питання  до порядку денного.

 

     З мотивів слово надається депутату Морозу.

 

     МОРОЗ О.О.,  народний  депутат  України  (виборчий  округ 92, Київська область).  Шановні  депутати  і  шановні  члени  Кабінету Міністрів!   Я   хотів   би   звернутися  до  всіх,  хто  сьогодні сперечається з різних мотивів, щодо того, що ми граємося з вогнем. Чому  вчора  ініціатори  розгляду  питання внесли пропозицію після обіду про перенесення розгляду цього питання  на  пізніший  строк? Тому  що  стало  відомо,  що розгляд цього питання,  незалежно від результату - чи буде у відставку послано Кабінет Міністрів,  чи не буде,  чи буде підтверджена йому довіра тощо - буде використано як привід для неконституційного припинення роботи Верховної Ради.

 

     Тому я  просив  би  вас  підтримати  таку   пропозицію:   щоб процедурно  і  регламентно правильно вийти з цієї ситуації,  треба шляхом голосування підтвердити волю Верховної Ради,  щоб протягом, наприклад, місяця до питання уряду не повертатися (Шум у залі).

 

     Ми зустрічалися  з главою Кабінету Міністрів,  іншими членами уряду у фракціях,  і він сьогодні ще раз підтвердив, що сьогодні є стільки  проблем  у  державі,  що з будь-якої можна уряд послати у відставку, - тут великого розуму не треба.

 

     Тому я  вношу  таку  пропозицію.   По-перше,   поставити   на голосування  пропозицію  про  зняття  з розгляду сьогодні питання, ініціативу щодо якого відкликали депутати.

 

     По-друге, провести нараду депутатів  тут,  у  залі,  під  час перерви,  не  на  пленарному  засіданні,  поки  готується Лічильна комісія,  обговорити перспективи роботи Верховної Ради в цілому. І це буде цілком виправдано, відповідно до Регламенту і виходитиме з інтересів і Верховної Ради, і уряду, і держави в цілому.

 

     Я хотів би, щоб ви підтримали цю пропозицію (Шум у залі).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Одну пропозицію висловлено.

 

     Ще є пропозиції? Прошу ввімкнути систему для запису.

 

     Прошу висвітлити прізвища тих, хто записався.

 

     Щодо пропозиції депутатів Марченка  і  Чукмасова  -  стосовно роботи   в   постійному  режимі,  я  обов'язково  поставлю  її  на голосування в поіменному режимі.

 

     Слово для пропозицій щодо розгляду  питання  про  День  уряду надається депутату Петренку.

 

     ПЕТРЕНКО В.О.,   народний  депутат  України  (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,   КПУ).   Фракція   комуністів України.  Шановні  колеги!  Шановні  члени уряду і голови обласних державних адміністрацій! Я хотів би від себе за моїх колег з Руху, з  Народнодемократичної партії вибачитися перед вами за те,  що ми змарнували ваш час і виявили таку неповагу. Гадаю, востаннє тут, у Верховній Раді, така неповага демонструється до вас. Вам теж народ довірив керувати державою.

 

     А тепер -  пропозиція.  Сьогодні  ми  зустрічалися  з  главою Кабінету  Міністрів  на засіданні фракції.  У нас немає часу на це питання,  потрібно зняти його з обговорення і до  вирішення  своїх проблем,  як  запропонував  Володимир Марченко,  не повертатися до цього питання.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Перед тим як надати  слово  виступаючим,  давайте домовимося  стосовно  Регламенту.  Я прошу відвести 5 хвилин на це питання, і перейдемо до конкретного голосування.

 

     Увімкніть систему  "Рада".  Прошу  підтримати   регламент   5 хвилин.

 

     "За" - 237.

 

     Рішення прийнято.

 

     Слово надається депутату Альохіну.

 

     АЛЬОХІН В.І.,  народний  депутат  України (виборчий округ 39, Дніпропетровська  область).  Шановні  депутати!   Шановний   уряд! Шановні  голови  обласних  адміністрацій.  Сьогодні кожен пропонує зробити якомога краще і кожен  має  рацію,  але  кожен  іде  своїм шляхом.

 

     Вчора була пропозиція внести зміни до Регламенту, позаяк його прийнято  постановою  Верховної  Ради  від  27  липня  1994  року. Сьогодні пропонується постановою внести деякі зміни до нього.

 

     Сьогодні нам роздано проект постанови.  Що таке частина перша статті  3.7.3  Регламенту:  "Вибори,  призначення  і  затвердження вважаються  такими,  що  відбулися,  якщо  бюлетені  для  таємного голосування одержали не менше як 2/3 депутатів..."?  Адже у статті 91  Конституції  говориться:  більшістю від конституційного складу Верховної Ради. Тобто 226. Пропозицію було внесено вчора депутатом Кармазіним,  і сьогодні ми, Павле Івановичу, наполягаємо поставити на голосування в поіменному режимі цей проект постанови.

 

     Також була пропозиція і фракції прогресивних соціалістів  про те, щоб внести зміни до Регламенту роботи нашої сесії.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається депутату Кузнєцову.

 

     КУЗНЄЦОВ П.С.,   народний  депутат  України  (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  КПУ).   Фракция   коммунистов Украины.

 

     Прошу передать слово Мартынюку Адаму Ивановичу.

 

     МАРТИНЮК А.І.,   народний  депутат  України  (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  КПУ).   Фракція   комуністів. Шановні  колеги!  Від імені своїх колег,  які також поставили свої підписи,  щоб заслухати уряд,  я підтримую  пропозицію  Олександра Олександровича про те,  що з огляду на ситуацію,  яка склалася, ми повинні прийняти сьогодні рішення про те,  щоб упродовж цієї сесії уряд  з  даного  питання не слухати,  окрім як з щотижневих звітів стосовно заборгованості із заробітної плати,  з  приводу  чого  ми прийняли рішення.

 

     Дуже добре,  що  сьогодні  присутні  у  повному складі уряд і представники  з  місць,  яким  наочно  продемонстрували,  як  ваші колеги, на яких ви мали б спиратися, як ваша правляча партія разом з тими,  хто її підтримує, зриває роботу сесії і заважає працювати не тільки Верховній Раді, а й урядові.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається депутату Мухіну.

 

     МУХІН В.В.,   народний   депутат   України   (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  виборчий блок  СПУ  та  СелПУ). Прошу передать слово Сергею Довганю.

 

     ДОВГАНЬ С.В.,   народний   депутат  України  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  виборчий блок  СПУ  та  СелПУ). Фракція  Селянської  і Соціалістичної партій.  Від імені фракції я також підтримую питання про розгляд звіту уряду і  прийняття  його до відома.  Чому? Тут було сказано про якусь змову нашої фракції з урядом і якісь торги і таке інше.

 

     Я хотів  би  сказати,  що  і  Селянська  партія  України,   і Соціалістична    та   Комуністична   партії   завжди   стояли   на державницьких позиціях.  Вважаю,  що відставка уряду без глибокого аналізу роботи призведе до дестабілізації у суспільстві, в якому і так надзвичайно складна ситуація. Створено комісію, яка працює над проблемами,  які  стоять сьогодні перед нашим суспільством.  Після того як всебічно буде вивчено економічні проблеми  нашої  держави, можна  повернутися  до  цього  питання.  Тому  я  також  підтримую пропозицію,  яку вніс Олександр Олександрович Мороз,  щоб  на  цій сесії до питання про діяльність уряду не повертатися.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається депутату Донець.

 

     ДОНЕЦЬ Н.Г.,   народний   депутат   України  (багатомандатний загальнодержавний   виборчий   округ,   Всеукраїнське   об'єднання "Громада"). Прошу передать слово депутату Турчинову.

 

     ТУРЧИНОВ О.В.  Шановні народні депутати!  Вчора офіційно я на прохання 40 депутатів,  які свого часу підписали заяву до Президії Верховної Ради,  оголосив, що вони відкликали свої підписи. Таку ж саму заяву зробив від фракції соціалістів і селян  пан  Чиж.  Тому наполягати  на обговоренні даного питання можна тільки після того, як якась депутатська група збере понад 150 підписів і  внесе  його до порядку денного (Оплески).

 

     Стосовно тези  про  те,  що  вчора  головуючий  пан  Костенко поставив це питання на голосування.  Я  сьогодні  зранку  особисто дивився  стенограму  вчорашнього  пленарного  засідання  Верховної Ради.  Питання було поставлено з  порушенням  процедури.  Воно  не оголошувалось. Було посилання на якихось депутатів. Яких депутатів

- не було сказано.  І була абстрактна пропозиція -  проголосувати. Хто   сумнівається   в  цьому,  візьміть  стенограму  засідання  і прочитайте. І тільки після цього ставте це питання.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Можна поставити на голосування питання про зняття пропозиції   Костенка  і  не  обговорювати?  Не  буде  заперечень? Більшість підтримує? Можна ставити на голосування? Прошу ввімкнути систему. В чому складність? Прошу підтримати пропозицію про зняття з розгляду даного питання.

 

     "За" - 202.

 

     Слово надається депутату Чорноволу, від фракції.

 

     Була письмова заява.

 

     ЧОРНОВIЛ В.М. По-перше, я хотів би внести ясність: не фракції підписували,  а окремі депутати.  Тож хай вони зберуть 191 підпис, тоді поставимо на голосування про  зняття.  А  фракції  нічого  не підписували.

 

     Я хотів  би зробити зауваження.  Так добре депутат Кармазін у нас знає закони і все інше,  що пропонує змінити норму  Регламенту так зразу,  голосуванням.  Коли ми хотіли змінити норму Регламенту щодо пакетності,  то внесли проекти. Треба спочатку внести питання до порядку денного.  Якщо так - то 300 голосів, якщо погоджувальна група чи Президія - то 226 голосів.  Отак собі узяв  відразу  -  і зняв, 226 і так далі. Не можна так робити!

 

     I ще   одне.  Тут  абсолютно  безвідповідальну  заяву  зробив Олександр Мороз.  Вважаю,  таким розкидатися не можна.  Ото  що  в кулуарах  таке  говорили...  Ми звернулися до Президента,  щоб він офіційно підтвердив свої  наміри.  Він  сказав,  що  у  зв'язку  з виборами  Голови  (хоча б і чотири роки тут обирали Голову) ніяких указів щодо Верховної Ради не видаватиме.  I не треба нас  лякати! Це  лякають  мажоритарників  і  інших,  що,  мовляв,  голосуйте за Мороза,  а то розпустять  парламент.  Не  можна  виходити  на  всю Україну  з  такими безвідповідальними заявами.  Це ще раз свідчить про те, що буде, якщо ми, не дай Боже, оберемо Мороза. А ви бачили вчора,  що робилося під його головуванням. Таке буде чотири роки і отакі будуть безвідповідальні заяви.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово від  фракції  надається  депутату  Філенку. Після цього поставимо пропозицію на голосування, їх уже є дві.

 

     ФIЛЕНКО В.П.,   народний   депутат  України  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НДП). Шановні народні депутати! Я  хочу  звернути  увагу  на  те,  що  праві  центристські фракції залишили цей зал і  приміщення  на  знак  протесту  проти  грубого порушення Регламенту головуючим - Павлом Лазаренком.

 

     Щойно ми  голосували  за  зняття  цього  питання  з розгляду. Пропозиція не знайшла  підтримки  залу,  позаяк  проголосували  за зняття лише 202 депутати.

 

     I ще одне.  Процедуру відставки уряду - запущено.  I якщо ви, шановні ліві,  не доведете це до кінця, то все одно в дію вступить Регламент, і це означатиме, що уряд у відставку не відправлено.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово від фракції надається депутату Самойленку.

 

     САМОЙЛЕНКО Ю.I. Шановні колеги! Спостерігаючи за діями тих чи інших міністрів,  урядів,  ми можемо легко дійти такого  висновку. Зверніть   увагу,   як   часто   ми  міняємо  міністрів  вугільної промисловості.  А який результат?  Пригадайте,  як тільки  міняють уряд у сусідній Росії, так одразу там інфляція...

 

     У мене  є  пропозиція:  так само як обирається Верховна Рада, обрати  уряд  і  чотири  роки  його  не  чіпати.  Люди   уже   там попрацювали,  підготовлені.  Уряд прийшов звітувати перед нами.  I цього  чекає  український  народ.  Ми  не  можемо  собі  дозволити недисциплінованість,  якщо запросили сюди поважних людей.  Якщо це питання  підготовлено,  ми  маємо  його   заслухати   і   прийняти відповідне рішення.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  з  процедури  надається  депутату  Осташу. Прошу.

 

     ОСТАШ I.I. Депутатське об'єднання "Реформи-Центр". Я виступаю від імені тих,  кого що не вдалося залякати,  і від імені тих, хто не   збирається   купувати   сьогодні   уряд,   хто    намагається дотримуватися Регламенту Верховної Ради України.

 

     У Регламенті  Верховної Ради України,  стаття 2.4.4,  частина третя,  чітко записано: "Рішення про зміну чи виключення питання з затвердженого  в цілому порядку денного приймається не менш як 2/3 голосів депутатів від їх  фактичної  кількості.  У  разі,  коли  з зазначеного  питання є пропозиція Погоджувальної ради депутатських груп (фракцій),  рішення  щодо  неї  приймається  без  обговорення більшістю голосів депутатів від їх фактичної кількості".  Оскільки немає узгодженого рішення Погоджувальної ради,  тоді діє  норма  - про те,  щоб виключити це питання із порядку денного, потрібно 2/3 голосів!

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово з процедури надається депутату Кармазіну.

 

     КАРМАЗIН Ю.А.  Місто-герой Одеса,  поки що окупована. Шановні народні  депутати,  я  звертаюся  до  вас  на підставі Регламенту, стаття 3.8.2 у  зв'язку  з  неправильним  тлумаченням  моїх  слів, сказаних  учора  (бо  сьогодні  я  з  цього приводу не виступав) і проекту постанови, який я вніс, народним депутатом Чорноволом.

 

     Шановний пане Осташ!  До статті 2.4.4 ще була 2.2.6, згідно з якою  Верховна  Рада  до створення постійних комітетів і утворення інших органів не має права розглядати це  питання.  Це  азбука.  I таким  зубрам,  як  ви,  пане  Чорновіл,  котрі хочуть мати якийсь вигляд в очах громадськості, це треба знати. Це перше.

 

     I друге.  Шановні народні депутати,  я знову повертаю вас  до статті   4.1.5,   частина   третя,   де   говориться,  що  депутат зобов'язаний брати участь у засіданнях і не  має  права  не  брати участі в голосуванні.  Тимчасова Президіє!  Ви не вживаєте заходів для додержання Регламенту!  I саме тому,  що Регламент, глава 5.3, не  відповідає  Конституції щодо відставки уряду,  ми і пропонуємо його статтю 5.3.1 привести у сувору відповідність до  Конституції. Поки  ми  цього  не зробимо,  ставити питання не можна на підставі статті 2.2.6.

 

     Тому я просив би тимчасову Президію допомогти деяким  лідерам фракцій вивчити Регламент і Конституцію.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово   з  питань  процедури  надається  депутату Плющу.

 

     ПЛЮЩ І.С.,   народний   депутат   України    (багатомандатний загальнодержавний      виборчий      округ,      НДП).     Фракція Народнодемократичної партії.  Шановні колеги,  я наче ж не  перший день  у цьому залі,  але не пам'ятаю такого випадку,  щоб упродовж трьох тижнів ініціативна група народних депутатів збирала  підписи про  заслуховування  уряду.  Я  чув,  що там 150,  потім 160,  191 підпис.  Я не пам'ятаю такого випадку,  щоб  питання  таким  чином включалось.  Списків не роздали,  я їх не бачив. Але що дивно, так це те,  що якраз ті, хто ініціював розгляд питання, зривають його. Ну,  ви  ж  будьте  вже  хоча  б  трохи  помірковані  і  починайте працювати. Скільки ж можна зривати!

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово від позафракційних із  процедури  надається депутату Ващук.

 

     ВАЩУК К.Т.,  народний  депутат  України  (виборчий  округ 20, Волинська область).  Шановні колеги!  Сьогодні всі  в  цьому  залі схвильовані й знервовані.

 

     Усе розпочалося  з  того,  що  нова Верховна Рада почала свою роботу  з  перегляду  Регламенту,  з  перегляду  того,   що   було напрацьовано  попереднім  складом  парламенту.  Якби  ми  цього не зробили,  не була б закладена основа  цього  протистояння,  яке  є сьогодні в залі.  На жаль,  ми цю практику продовжуємо. Через день або навіть щодень та чи інша  частина  парламенту  пристосовує  до себе Регламент. Захотіли - міняють норму, захотіли - не міняють.

 

     Шановні народні  депутати,  я звертаюсь сьогодні до всіх вас: подумайте не про політичні інтереси,  а про  тих  людей,  які  нас обрали.

 

     Яке наше обличчя сьогодні?  Ми запросили до залу уряд, у ложі

- керівники всіх областей.  Ми гаємо свій час бездарно,  а тепер - ще  й  їх.  Позаяк  поставлено  питання на розгляд,  то треба його розглядати. І киньмо робити з сесійної зали політичний клуб.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться  на  голосування  пропозиція   депутата Мартинюка,  який  запропонував зняти з розгляду питання щодо звіту уряду і протягом червня цього року не  включати  його  до  порядку денного.

 

     Прошу ввімкнути систему. Я прошу підтримати.

 

     "За" - 204.

 

     Наполягаєте на поіменному?

 

     Перед тим  як  поставити  на  поіменне,  я прошу сформулювати пропозицію,  висловлену депутатом Морозом,  щоб ми поставили її на голосування. І скажете з процедури.

 

     МОРОЗ О.О.  Шановні  народні  депутати,  будь ласка,  я прошу заспокоїтися.

 

     Оскільки наша  сесія  працює  фактично  лише  місяць,  а   за графіком,  який ми затвердили,  десь 17 липня ми припиняємо роботу першої сесії, я вносив пропозицію - протягом місяця не повертатися до  питань  про  відповідальність  уряду,  оскільки  це  може бути використано,  на мою думку,  і є для  того  у  мене  підстави  так говорити, про що й мова йде, - до кінця сесії.

 

     Я вносив  цю пропозицію,  а також пропозицію,  щоб у перерві, коли готуватимуться документи Лічильною комісією,  провести нараду депутатів  тут,  у  залі,  аби  обговорити питання нашої подальшої роботи.

 

     Обидві частини пропозиції прошу проголосувати.

 

     Ще хотів би сказати,  оскільки  виникло  питання  до  робочої Президії  стосовно  присутності  в  залі  голів обласних державних адміністрацій.  Прем'єр-міністр  пояснив,  що  вони  запрошені  на засідання Кабінету Міністрів.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставимо питання на голосування.

 

     Погоджуєтеся? Прошу   підтримати   першу  частину  пропозиції депутата Мороза.

 

     "За" - 261.

 

     Рішення прийнято.

 

     Дякую уряд за участь у роботі.

 

     Слова просить Прем'єр-міністр України Пустовойтенко.

 

     ПУСТОВОЙТЕНКО В.П.  Шановні народні депутати! Я дуже дякую за те,  що  ви  нам  надали  невеличкий шанс ще поліпшити свою роботу (Оплески).

 

     Для нас це дуже велика довіра.  Я ще раз хочу підтвердити, що голови  обласних  державних  адміністрацій  запрошені на засідання Кабінету Міністрів.

 

     І стосовно питання,  яке  сьогодні  порушувалося  у  виступах різних  депутатів.  Я  даю  своє чесне слово,  що з жодним лідером фракцій,  ні  з   Олександром   Олександровичем,   ні   з   Петром Миколайовичем  не  домовлявся  по  виборах  Голови Верховної Ради, оскільки маю стосовно цього принципову позицію -  щоб  уряд  в  це питання  не втягували.  Але я готовий бути арбітром для того,  щоб розглядати ці питання.

 

     Щодо соціальних питань,  то ми вже написали  листи,  потрібно створити робочі групи з нагальних соціально-економічних питань.  Я запрошую  депутатів  від   усіх   депутатських   фракцій   спільно працювати.  А  міністрів,  голів  комітетів  накручуватиму  на всю катушку, якщо не працюватимуть спільно з депутатами.

 

     Дякую за увагу (Оплески).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги,  прошу заспокоїтись.  У нас ще  є час для з'ясування деяких питань.  Ви знаєте,  перед тим як надати перерву у фракціях  для  обговорення,  була  пропозиція  депутатів Марченка,  Чукмасова,  Єльяшкевича, Кармазіна, Вітренко, тобто від двох фракцій - "Громади" і Прогресивної соціалістичної партії -  в поіменному  режимі  поставити питання...  Шановні колеги!  Я прошу заспокоїтись.  Нам потрібно буде приймати  щодо  цього  рішення  - проголосувати в поіменному режимі.

 

     Представники уряду! Я звертаюся до представників уряду: дайте можливість Верховній Раді плідно працювати!  Верховна Рада  надала вам   унікальну   можливість,   дайте  тепер  нам  можливість,  не заважайте, а то ми передумаємо.

 

     Шановні колеги!  Я прошу заспокоїтись.  Я зараз буду  ставити питання  на поіменне голосування.  Я надам можливість сформулювати його і висловитися. Я прошу заспокоїтися.

 

     Наталіє Михайлівно,  призупиніть!  Ваше питання ставиться  на голосування,  а  ви  зібрали  оперативну  нараду  за  участю  пана Голубченка.

 

     Анатолію Костянтиновичу!  Анатолію Костянтиновичу Голубченко, не заважайте працювати Верховній Раді!

 

     Шановні колеги!   Нам   потрібно   буде   приймати   рішення, оголошувати перерву. Але є час і необхідно його використати.

 

     Була пропозиція   двох   фракцій   поставити   на    поіменне голосування питання про те,  щоб не закінчувати роботу сьогодні до обрання Голови Верховної Ради і його заступників.

 

     Питання зрозуміле?  Можна поставити на голосування? З мотивів голосування? Прошу.

 

     Депутат Мороз з мотивів голосування.

 

     Хто бажає, прошу підняти руку. Тільки з мотивів.

 

     МОРОЗ О.О.  Шановні депутати!  Пропозиція Вітренко, Кармазіна та інших депутатів,  яка вчора прозвучала, уже не раз ставилася на голосування тут,  у Верховній Раді. Коли я вів засідання Верховної Ради,  то  також  вносив  цю   пропозицію.   Вона   кілька   разів голосувалась  і  набрала десь 201-207 голосів,  тобто не вистачило потрібної  кількості.  Незважаючи  на  безмежну  любов  керівників фракцій до СПУ, до мене, я розумію, що це так. І все ж я підтримую повністю їхню пропозицію.

 

     Треба визначитися щодо того, що ми повинні проводити пленарне засідання   сьогодні   до  тих  пір,  поки  не  оберемо  Голову  і заступників Голови Верховної Ради.  Можливості  для  того  є.  Але потрібна ваша підтримка.

 

     І я  хотів  би,  щоб  ви  проголосували,  крім  того,  і  мою пропозицію щодо проведення робочої наради під  час  перерви.  Тут. Без  сторонніх,  щоб ми могли один з одним поговорити відверто про ситуацію.

 

     Я прошу проголосувати.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. З процедури депутат Моісеєнко.

 

     МОІСЕЄНКО В.М.,  народний депутат України (виборчий округ 53, Донецька  область).  Фракция  Коммунистической  партии Украины.  Я поддерживаю предложения сегодня работать до того момента,  пока не изберем  Председателя  Верховного  Совета.  И  я хотел бы обратить внимание депутатов на то,  что в этот  период  будет  продолжаться давление  на  депутатов  со  стороны исполнительных и коммерческих структур.

 

     Поэтому я предлагаю,  Павел Иванович,  сделать таким образом, чтобы  в  этом здании на период проведения голосования посторонних лиц не было,  вообще не было.  Чтобы  была  прекращена  телефонная связь  с  этим  зданием  на  этот период.  Чтобы депутаты общались только друг с другом и с теми, кто обеспечивает их физиологические потребности.

 

     При этой  ситуации  у  нас есть возможность завершить сегодня заседание.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. З процедури має слово депутат Коваль.

 

     КОВАЛЬ В.С.,  народний   депутат   України   (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НРУ). Шановний Павле Івановичу, я прошу передати слово з процедури депутату Зваричу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

     ЗВАРИЧ Р.М.,  народний   депутат   України   (багатомандатний загальнодержавний  виборчий округ,  НРУ).  Шановні члени Президії! Шановні народні депутати!  Ця пропозиція вимагає ad  hoc  зміни  в Регламенті. Я хочу звернути вашу увагу на те, що є все ж таки така штука,  що називається "Регламент Верховної Ради України". І там є така  річ,  яка  називається статтями 2.1.4 і 2.1.5,  у яких чітко визначено  дні  і  чітко  визначено  години  проведення  пленарних засідань. Я не проти того, щоб ми сиділи тут навіть до півночі, до третьої години ночі,  але сформуйте це питання нормально. І для ad hoc зміни в Регламенті потрібно дві третини голосів.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово      надається      депутату     Кириленку, Дніпропетровська область.

 

     КИРИЛЕНКО І.Г.,  народний депутат України (виборчий округ 36, Дніпропетровська  область).  Шановні колеги!  Шановна Президіє!  Я хочу сказати  з  великим  жалем  про  те,  що  ми  свого  часу  не прислухалися  до  пропозиції  Вітренко  Наталії  Михайлівни і,  як кажуть... Ну, на превеликий жаль, дожилися.

 

     Сьогодні шахтарі прийняли рішення,  що 2 тисячі чоловік,  які завтра будуть о 12 годині тут, одразу зайдуть до нас у зал. Їх уже повідомлено, що рішення Верховної Ради по шахтарях нелегітимне, бо воно  не підписане.  І це дійсно так.  І вони примусять нас завтра зробити те, що фракція Прогресивної соціалістичної партії пропонує протягом двох тижнів. І те, що пропонується сьогодні.

 

     Я прошу  обов'язково  поставити  на голосування і обов'язково підтримати те,  що сьогодні  треба  вирішити,  те,  чого  від  нас чекають і народ України, і наші виборці. Обов'язково не переривати роботу до тих пір, поки не оберемо керівництво Верховної Ради!

 

     І я просив би всі фракції не блокувати прийняття  рішення,  а дійти злагоди в цьому залі - те,  що пропонують і Президія, і інші фракції. І в обов'язковому порядку обрати сьогодні керівництво. Не доходити до того, щоб нас народ примушував робити.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  надається  депутату Журавському.  За ним - депутат Карпов. І будемо ставити питання на голосування.

 

     ЖУРАВСЬКИЙ В.С., народний депутат України (виборчий округ 68, Житомирська  область).  Християнсько-демократична  партія України. Шановні колеги!  Коли ми з вами беремо участь у голосуванні, у нас є три кнопки:  "за",  "проти",  "утримались".  Коли ж ми голосуємо бюлетенями,  то це лише форма голосування і не більше.  Бюлетенями можемо  голосувати тільки за якогось кандидата або не підтримувати жодного.  І якщо хтось не бере участі в голосуванні,  то  він  (чи вона) у такий спосіб утримується, і не більше.

 

     Крім того,  оскільки голосування бюлетенями є таємним,  ніхто не має права оприлюднювати списки осіб,  які утрималися.  Це грубе порушення   Регламенту  і  Конституції.  Подивіться  статтю  3.7.1 Регламенту, глава 3.7 "Таємне голосування шляхом подачі бюлетенів" (сторінка 59): "Лічильна комісія... забезпечує всі необхідні умови для додержання таємниці голосування".

 

     Тому пропоную відмінити вчорашнє рішення про  оприлюднення  в "Голосі України" списку осіб, які не брали участі в голосуванні.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат Карпов. І будемо голосувати.

 

     КАРПОВ О.М.,   народний   депутат   України  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  НДП). Шановні колеги! Я нагадую вам  пропозицію  і  позицію  Олександра  Олександровича  Мороза  з приводу одноразових змін Регламенту.  Стаття 3.2.3, частина третя, абсолютно чітко,  однозначно виписує цю норму: зміни до Регламенту ad hoc,  тобто одноразово,  приймаються двома  третинами  голосів. Іншого в Регламенті немає.

 

     Я звертаюсь і до зубра Кармазіна, і до інших зубатих: читайте Регламент,  а не тільки пропонуйте іншим його вивчати. Дві третини голосів - іншого немає.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутат    Кармазін.    І   будемо   ставити   на голосування.

 

     КАРМАЗІН Ю.О.  Окупована Одеса,  фракція  "Громада".  Шановні народні депутати!  По-перше, ми з вами зараз порушили Конституцію, коли,  Олександре Олександровичу, за вашу пропозицію проголосували

-  місяць  не  розглядати  питання  про уряд,  тому що у статті 87 говориться:  третина подає і все. Вся сесія... Хто проголосував? Я не голосував.

 

     Тому, шановні,  я хочу, щоб ви чітко усвідомили: ті посилання сьогодні на  Регламент,  який  суперечить  Конституції,  не  мають прийматися  згідно  з пунктом 1 Перехідних положень.  Ще 26 травня фракція "Громада"  пропонувала  те,  у  чому  потім,  слава  Богу, підтримали нас прогресивні соціалісти, - змінити режим роботи. І в постанові,  проект якої сьогодні вам роздано,  одночасно з тим, що там  повністю скасовуються ті пункти,  які відмерли,  пропонується прийняти і зміни до режиму роботи,  щоб  він  відповідав  сьогодні нагальним потребам дня. Це по-перше.

 

     По-друге, саме такий режим і допоможе...  (Шум у залі).  Якщо мені будуть заважати... Я ж не можу так працювати!

 

     Шановні народні депутати!  Цей проект  постанови  роздали,  я прошу проголосувати за нього.

 

     Тепер про   тлумачення,  яке  дали  сьогодні  щодо  тих,  які утримуються,  не беруть участі.  Невзяття участі - це недоторкання до  жодної  кнопки,  пане Журавський.  Тому це є грубим порушенням Регламенту,  і нікому за це,  хто в  ці  дні  працював,  не  треба виплачувати  заробітну плату.  У зв'язку з цим треба прийняти інше рішення,  тому що у частині 3 статті 4.1.5  Регламенту  говориться про те, що депутати зобов'язані брати участь у голосуванні.

 

     Щоб змінити  і  закон,  потрібно  226 голосів,  а щоб змінити Регламент,  чомусь,  пане Карпов,  вам потрібно 300.  300  голосів потрібно   тільки   для  Конституції.  Це  процедура,  виписана  в Конституції.  Не  треба  обмежувати  парламент  і  робити  з   нас баранів...

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Вимкніть мікрофон.

 

     Шановні колеги!    Висловлено   три   пропозиції,   дозвольте поставити їх на голосування.

 

     Як автор  пропозиції  депутат  Мороз  наполягає  на  слові  з мотивів. Будь ласка.

 

     МОРОЗ О.О.  Шановні депутати!  Немає порушень Регламенту, про що говорить Олександр Карпов.  Це не порушення Регламенту,  ми  не порушуємо  жодної  норми  Регламенту,  ми відповідно до Регламенту визначаємо період голосування.  Бо якщо керуватися вашою  логікою, то ми сьогодні повинні визнати нелегітимною Конституцію, яка також була розглянута в режимі одного засідання.

 

     І тому я вважаю,  що пропозиція слушна, її треба поставити на поіменне голосування і визначитися з цього приводу,  розглянути ці питання сьогодні.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу   увімкнути   систему    і    проголосувати пропозицію про поіменне голосування.

 

     "За" - 179.

 

     Рішення прийнято.   Голосування   проходитиме   в  поіменному режимі.

 

     Хто за те,  щоб сьогодні продовжити роботу  і  завершити  без перерви   обрання  Голови  Верховної  Ради  і  заступників  Голови Верховної   Ради?   Голосування   в   поіменному   режимі.   Прошу визначитись.

 

     Увімкніть систему. Прошу підтримати.

 

     "За" - 202.

 

     Потрібно переголосувати, так?

 

     Я прошу висвітлити по фракціях.

 

     Комуністи -  "за"  100 із 115;  фракція Народно-демократичної партії - 8 із 58; Народного руху України - 1 із 10; "Громада" - 37 із  38;  Селянської  і  Соціалістичної  партій  -  33 із 34;  СДПУ (об'єднаної) - 0 із 12;  зелених - 0 із  11;  ПСПУ  -  15  із  15; позафракційні - 8 із 14.

 

     Була пропозиція  депутата  Моісеєнка  про  те,  щоб працювати сьогодні до обрання Голови Верховної  Ради,  але  дати  можливість депутатам самим працювати,  а всіх інших,  м'яко кажучи, попросити не заважати працювати Верховній Раді.

 

     Була така пропозиція під час голосування? Я можу поставити її на голосування? Прошу увімкнути систему.

 

     "За" - 188.

 

     Була пропозиція...  Будь-які  пропозиції,  які  надходять,  я змушений ставити на голосування.

 

     Депутат Богословська з мотивів голосування. Прошу.

 

     БОГОСЛОВСЬКА І.Г.,  народний депутат України (виборчий  округ 169,  Харківська область).  Уважаемые коллеги!  Если уж говорить о предложении господина Моисеенко,  то надо еще все спиртное  убрать из буфета и здесь поставить охрану около дверей (Оплески).

 

     Не доходите,  пожалуйста,  до самоунижения! Мне стыдно сейчас за себя,  мне стыдно за тех избирателей,  которые меня выбрали. Не превращайте  в  цирк!  Все нужно делать продуманно.  А здесь опять напиться и потом принять решение,  из-за которого весь народ будет страдать четыре года, - это недопустимо!

 

     Я призываю к разуму всех,  кто сидит в этом зале. Вас выбрали не как стадо,  а как личности, которые должны принимать решения. И наши избиратели должны слышать, что здесь предлагается абсурд (Шум у залі).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні   колеги!   Пропозиція,   яка   вносилася поважними депутатами, на жаль, не пройшла.

 

     З мотивів голосування слово має депутат Моісеєнко. Прошу.

 

     МОІСЕЄНКО В.М.   Фракция   Коммунистической  партии  Украины. Вообще  я   удивлен   тем,   что   так   заволновались   отдельные представители   коммерческих  структур.  Это  потому,  что  у  них появится возможность быть  ограниченными  от  влияния  извне.  Это правильно,   если   так   будет.   Потому  что  тот,  кто  пережил конституционную ночь  и  голосовал  против,  а  голосовали  против только  коммунисты,  тот знает,  как на самом деле будет проходить эта ночь по избранию Председателя Верховного Совета.

 

     Поэтому я еще раз настаиваю на  своем  предложении:  чтоб  не только  был ограничен доступ в это здание посторонним лицам,  но и полностью отключена связь, особенно тем, кто работает с мобильными телефонами, в том числе и мадам, которая сильно переживает за свою честность.  Я хочу  обратить  ваше  внимание  на  то,  товарищи... (оплески),  что  честность  коммерсантов всегда имеет определенную стоимость.

 

     Поэтому настаиваю  на  своем  предложении  и  прошу  еще  раз проголосовать его.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Я закликаю вас до виваженості,  до поваги один до одного. Не потрібно ображати один одного (Шум у залі).

 

     Шановні колеги!  Для   репліки   слово   надається   депутату Богословській. Прошу.

 

     БОГОСЛОВСЬКА І.Г. Уважаемые друзья! Для того чтобы прекратить этот абсурд,  я еще раз хочу  сказать:  я  никогда  не  занималась коммерцией.  Я - юрист.  И как юрист я возмущена тем словоблудием, которое имеет место в этом зале.  С самого начала некоторые  члены временного  Президиума  стали  постоянно  нарушать Регламент.  Это господин Мороз и господин Лазаренко.

 

     Если раньше я лично могла еще думать о компромиссном решении, то  после  того,  как они ведут заседания в порядке издевательства над залом, я категорически против, и все мои избиратели будут тоже против такого глумления над своим народом (Оплески).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Згідно з Регламентом нам потрібно зробити  переву  для  обговорення  кандидатур  у  фракціях  і  для підготовки  документів.  Але перед тим як оголосити переву,  а її, напевно,  потрібно оголосити до 14 години,  достатньо буде, і о 14 годині...   Достатньо   буде,  давайте  не  гаяти  час,  встигнемо пообідати і все інше вирішити.

 

     То можна було  б  домовитися  таким  чином.  Зараз  оголосити перерву,  а  під час перерви розглянути пропозицію депутата Мороза щодо проведення наради депутатів.  Не  буде  заперечень?  Не  буде заперечень.

 

     Слово з мотивів голосування має депутат Мороз.

 

     МОРОЗ О.О.  Шановні депутати!  Ми,  уже місяць працюючи, весь час спілкуємося один з одним по  фракціях.  І  інформація  про  ті спілкування    доходить   до   інших   депутатів   інтерпретовано, опосередковано.

 

     Щоб цього не було,  нам треба  зібратися  і  протягом  години безпосередньо  обговорити  процедуру вирішення питання про Голову, його заступників,  комітети тощо. У даному випадку, думаю, це ні у кого  не  викличе  заперечень.  Адже зробити це - природне бажання депутатів. Так.

 

     І нарешті.  Інна Богословська тут висловилася щодо мене і так далі. Але то її думка. А я хочу сказати, що багато було людей, які мали інші думки, а потім у кінці говорили по-іншому. Я думаю, що і ви зміните свою думку. Але то ваша думка, нехай вона собі буде.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні   колеги!   Стосовно   перерви.   Я  вніс пропозицію оголосити перерву до 14 години,  щоб не гаяти часу. Але у нас згідно з Регламентом перерва із 14-ї до 16-ї.  Щоб працювати о 14 годині - за  це  потрібно  проголосувати.  Погоджуєтеся?  Щоб зробити  перерву  для обговорення у фракціях до 14 години,  щоб не гаяти часу?  Давайте хоч за це проголосуємо.  Підтримайте. Я прошу проголосувати, підтримайте.

 

     "За" - 228.

 

     Рішення прийнято.

 

     Тепер пропозиція  Олександра  Мороза  про  те,  щоб  провести нараду з 12 до 13 години. Не буде заперечень?

 

     Ставлю на голосування  пропозицію  провести  нараду  народних депутатів з 12 до 13 години. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 181.

 

     Оголошується перерва до 14 години.

 

     (П і с л я п е р е р в и)

 

     Веде засідання член Президії першої сесії Верховної Ради

 

     України СИМОНЕНКО П.М.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні  народні депутати!  Продовжуємо засідання Верховної Ради.

 

     Я хотів би зробити коротеньке оголошення у зв'язку з тим,  що сьогодні   планувалося   проведення  зборів  членів  профспілки  - народних  депутатів  України,  депутатів  Верховної  Ради   різних скликань.   Це   зібрання  переноситься,  про  час  і  місце  його проведення буде повідомлено додатково.

 

     Продовжуємо розгляд  питання  про  обрання  Голови  Верховної Ради.  Висунуті  такі претенденти на посаду Голови Верховної Ради: Мороз   Олександр   Олександрович,   Самойленко   Юрій   Іванович, Єльяшкевич   Олександр   Сергійович.   Відповідно   до   процедури переходимо до заслуховування доповідей претендентів на  цю  високу посаду.

 

     Слово для  доповіді  надається  претенденту  на посаду Голови Верховної Ради Морозу Олександру Олександровичу.

 

     Прошу вибачення,  лунають пропозиції  визначити  процедуру  і регламент доповідей та відповідей на запитання.

 

     Є норма Регламенту:  півгодини - на доповідь і півгодини - на запитання та відповіді.  Останнього разу ми  проголосували  за  15 хвилин  для  доповіді  і 15 хвилин для відповідей на запитання.  Я хотів би поставити на голосування таку пропозицію: 15 хвилин - для доповіді і 15 хвилин - для відповідей на запитання.

 

     Прошу проголосувати. Прошу підтримати, проголосувати "за".

 

     "За" - 177.

 

     Рішення прийнято.

 

     Будь ласка, Олександре Олександровичу. 15 хвилин (Шум у залі).

 

     Шановні народні депутати!  Тут лунають  запитання  з  приводу реєстрації.  Я  вам ще раз нагадую,  що відповідно до Регламенту в нас відбувається денне засідання,  реєстрація на вечірнє засідання відбувається о 16 годині.

 

     Будь ласка, Олександре Олександровичу.

 

     МОРОЗ О.О.  Шановні  депутати!  Я  не займатиму багато вашого часу, оскільки з доповіддю перед вами я вже виступав.

 

     Ситуація сьогодні   непроста,    і    необхідність    обрання керівництва Верховної Ради стала не тільки назрілою, а й нагальною потребою.  Я з повагою ставлюся до пропозиції Леоніда  Макаровича, щоб  ті депутати,  які викликають певну дискусію в сесійному залі, не  претендували  на  посаду  Голови,  тим  паче  що  їх   рейтинг висвітлився через кабіни для голосування.

 

     Правда, Леонід   Макарович   мав  для  того  змогу,  тому  що голосування було результативне. Треба, щоб таку змогу одержали всі кандидати  на посаду Голови,  тоді не виникатиме проблем з приводу того,  хто висвітився, а хто ні, хто має претензії на цю посаду, а хто не має.

 

     Така можливість   є,  нехай  депутати  нею  і  скористаються. Відповідно до Регламенту.

 

     Користуючись нагодою,  хотів би певною мірою дезавуювати тезу про  те,  що  представники  лівого  або лівоцентристського спектру Верховної Ради не повинні претендувати на посаду Голови  Верховної Ради.  Цифри  наводилися різні,  а Володимир Філенко,  виступаючи, говорив,  що  ліві,  бачте,  за  списками  по   загальнодержавному багатомандатному  округу набрали близько 40 процентів голосів і це означає,  що інша частина - праві. Це, розумієте, дискусійна тема, тим більше що за такою ж ознакою можливості правих оцінюватимуться десь на рівні 14 процентів.  Перевагу було віддано під час виборів лівим - це факт.  Це та об'єктивність,  яку ми обходити не можемо, все інше - це ревізія виборів.  Очевидно,  цього робити не  варто, нас  на  це ніхто не уповноважував.  Треба дати можливість кожному депутату висловити свою власну позицію, а висловлення цієї позиції в  сумарному виразі дає той підсумок,  який може використовуватися вже виборцями як аргумент для оцінки ситуації і в суспільстві, і в парламенті - у Верховній Раді України.

 

     Нам треба  зібрати  всі  передвиборні  пропозиції депутатів і політичних  партій,  позапартійних  депутатів  і  разом   виробити основний документ, що випливає з нашої Конституції, який може бути юридичною  основою  для  згуртування  парламенту  і   суспільства. Ідеться про основні засади внутрішньої і зовнішньої політики.  Цей документ уже в роботі.  Прийнявши його,  ми знімемо спекуляції про те, що ми не знаємо, як працювати, у чому полягає суть внутрішньої і зовнішньої політики,  про те, як ми повинні ставитися до тієї чи іншої  проблеми  з  різнобічного  спектру політичного і державного життя в Україні.

 

     Ми повинні прискорити цю роботу.  Переконаний,  що конкретний розгляд  згаданих  пропозицій зніме гостроту політичної дискусії в залі,  бо  організувати  роботу  так,   щоб   ця   дискусія   була конструктивною, можна, перевівши основну роботу в комітети.

 

     Яким чином  можна  було  б  прискорити  обрання заступників і голів  комітетів,  я  можу  розповідати,  проте  обійдуся   тільки загальними  тезами  про  те,  що  все це можна зробити максимум за півтора-два  дні.  Причому  узгодивши  всі  позиції.  Це  ще  одне підтвердження   необхідності   пройти  перший  етап  -  обрати  на легітимній  основі,  передбаченій  Регламентом,  Голову  Верховної Ради.

 

     Інакше будуть   застосовуватися   інші   важелі   впливу   на суспільство,  на його  перспективу,  які  зводяться,  зокрема,  до відомих   документів,  прийнятих  останнім  часом,  у  тому  числі стосовно долі приватизаційних майнових  сертифікатів.  Вони  тепер концентруються   і   використовуються   не   так,  як  передбачено законодавством. А мова йде про колосальні обсяги майна, а значить, і про колосальні потоки капіталу.  Куди вони йдуть, як вони будуть використовуватися, хто це буде відслідковувати, наскільки законною є основа такого руху капіталів?  Це доленосні для держави питання. Кожен у міру своєї причетності до  загальнодержавних  справ  добре розуміє подібні приклади.  Гадаю,  це теж одна з підстав,  чому ми повинні прискорити обрання Голови Верховної Ради.

 

     Ще раз підкреслюю,  що мене в даному випадку менше  цікавить, чи   буду   я   обраний  на  цю  посаду.  Ідеться  про  збереження парламентаризму в Україні як гарантії нормального  розвитку  нашої держави. Якщо ми цим не скористаємося, то справді є загроза іншого змісту.  Не час деталізувати цю  тему,  та  все  ж  ви  всі  добре розумієте,  що  ми  можемо  на багато років опуститися в баговиння тоталітаризму й диктатури.  Зв'язую це  не  з  персоналіями,  а  з механізмом здійснення державної влади.

 

     Ми не маємо права допустити цього.  Ми - депутати,  і якщо ми розуміємо призначення парламенту,  якщо ми розуміємо  його  високу місію,  то повинні чесно пройти свій відрізок шляху для того,  щоб зберегти основний інститут демократії назавжди в  Україні,  котрий не дасть можливості скотитися до тоталітаризму.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Виступ  закінчено.  Я  звертаюся до вас,  шановні народні  депутати:  є  бажання   ставити   запитання?   Є.   Прошу записатися.

 

     Слово для запитання має народний депутат Гавриш.

 

     ГАВРИШ С.Б.,  народний  депутат  України (виборчий округ 176, Харківська область). Передаю своє слово народному депутату Ємцю.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, ввімкніть мікрофон народного депутата Ємця.

 

     ЄМЕЦЬ О.I.  Фракція  Народнодемократичної партії.  Олександре Олександровичу,   сьогоднішня   пропозиція   Леоніда    Макаровича Кравчука, на мій погляд, досить розумна. Є ряд фігур у парламенті, які дуже гостро  сприймаються  обома  сторонами.  Як  правило,  це лідери  тих  чи  інших  політичних  сил.  Є  результати попередніх голосувань. Хоча вони і не відбулися, але ми знаємо результати. Чи не  підтримали  б  ви  все-таки  цей  досить  розумний  крок  і не закликали знайти фігуру, яка б не сприймалася так гостро однією чи іншою політичною частиною парламенту?

 

     МОРОЗ О.О.  Шановний  Олександре  Iвановичу!  От якби ви мені відповіли на таке  запитання:  як  ви  думаєте,  ваша  кандидатура викликає  якесь  загострення,  суперечності чи ні?  Ви не змогли б відповісти.  Тому що людина,  яка поважає себе,  вважає,  що  вона займає певне місце,  а значить,  викликає.  I очевидно,  усі мають претензію на таку думку щодо себе.

 

     Леонід Макарович  відповідав  на  це  запитання,   коли   ви, очевидно,   не   чули  відповіді.  Він  пройшов,  так  би  мовити, випробування кабіною.  Результативне  голосування  відбулося.  Він тепер  має  всі  підстави  сказати,  що  помітив,  що  його фігура контраверсійна і тому її треба зняти. Давайте зробимо це і зі мною так само. А тоді будемо говорити з цього приводу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  для запитання надається народному депутату Аннєнкову.

 

     АННЕНКОВ Є.I.  Фракция коммунистов.  Александр Александрович, здесь,  в  этом  зале,  уже на протяжении месяца мы никак не можем избрать Председателя Верховной Рады. Да, вопрос сложный. И правые, и зеленые, и представители деловых кругов все время говорят, что у нас не хватает законодательной  базы.  Нужны  законы,  по  которым работало  бы  производство,  а  значит выплачивались бы заработная плата, пенсии. Но в то же время они блокируют этот вопрос.

 

     Сегодня прозвучало  ваше  предложение   провести   совместное заседание  фракций,  определиться  с  тем же,  как они предлагали, пакетом, конкретно выдвинуть личность, которую могли бы избрать. И процесс пошел бы дальше.

 

     Радиослушатели должны  знать,  что  левые  были за то,  чтобы остаться и провести совещание  фракций,  чтобы  открытый  разговор произошел.   Но  правые,  социалдемократы,  зеленые  проголосовали против.  Как это понять?  Они лукавят здесь,  говорят  о  каком-то пакете. Они сознательно затягивают этот процесс.

 

     МОРОЗ О.О.  Шановний Єгоре Iвановичу, на мій погляд, проблема не в тому, що парламент не може обрати Голову. Проблема в тому, що він може обрати Голову,  але не хоче цього. I звідси виникають усі колізії.

 

     А відносно  наради?  Я  думаю,  що  ми  все  одно  її  будемо проводити  чи з цього,  чи з іншого приводу.  Можливо,  враховуючи специфіку питань,  які ми розглядали до перерви,  те, що я вніс цю пропозицію,  викликало несприйняття її залом. Очевидно, треба було мені домовитися, щоб хтось із залу вніс цю пропозицію, і вона була б  прийнята.  Врешті-решт  мова  йде  про  нараду,  і  треба  було головуючому тоді сказати,  що... Скільки там чоловік підтримало цю пропозицію - 188?  Нехай вони залишаться.  Я знаю, що залишилося б іще сто чоловік і ми поговорили б про деякі речі.

 

     Я думаю,  що ми до цього прийдемо все  одно.  Ми  повинні  не через голів фракцій стосунки з'ясовувати, а безпосередньо депутати з депутатами.  А ще точніше, один депутат і вся маса виборців, яка висловила йому довіру.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  для запитання надається народному депутату Дорогунцову.

 

     ДОРОГУНЦОВ С.I.,  народний депутат України  (багатоман-датний загальнодержавний   виборчий   округ,  КПУ).  Шановний  Олександре Олександровичу!  Ви вже чули,  та й усі депутати  тут  знають,  що фракція Комуністичної партії України підтримує вас як кандидата на посаду Голови Верховної Ради.  I ми всі одностайно разом з  нашими виборцями  засуджуємо  цинічну  і  боягузливу позицію фракції НДП, тобто проурядової,  пропрезидентської фракції,  і тих,  що до  них приєдналися,  так  званих об'єднаних демократів і Руху.  Я з цього гурту виключаю зелених,  бо сам колір  їх  зобов'язує  бути  більш зваженими.

 

     А запитання    до    вас    таке.   Ви   знаєте,   Олександре Олександровичу,  що в 1996 році було завершено розробку і прийнято урядом,  який  очолював Євген Кирилович Марчук,  Державну програму соціально-економічного  розвитку  Полісся.  Детальну  програму  по об'єктах на 15 років. Яке ваше ставлення до цієї програми? Якщо ви станете Головою  Верховної  Ради,  то  чи  підтримаєте  постановку питання про її розгляд у Верховній Раді?

 

     МОРОЗ О.О.  Шановний Сергію Iвановичу!  Знаєте, я не давав би якихось таких  нищівних  оцінок  стосовно  позиції  депутатів,  що входять  до НДП,  які не йдуть на голосування.  Бо мова йде не про їхню позицію,  не про те,  що вони бояться абощо. Вони не бояться. Якщо і бояться, то переживають за долю тих людей, перед якими вони зобов'язані,  тобто які створювали якусь свою справу (там  тисячні колективи).   Вони   сьогодні   знаходяться   під  впливом...  ну, своєрідного шантажу.  I я переконаний,  що якби всі пішли разом на голосування, то зняли б цю проблему взагалі.

 

     Держава наша,  хоч  вона  і  така  розгалужена,  і має багато механізмів... Але не зможе держава до кожного приставити пристава. Такого  не  може бути.  А сама наявність такого факту свідчить про те,  що ми ще не правова держава, ми до неї тільки хочемо дорости. А  поки  що  розгортається сценарій,  характерний для поліцейської держави,  чого  ми  повинні  уникнути.  I   скоріше   навіть   для кримінальної держави.  Це треба,  так би мовити, нейтралізувати. I нейтралізувати це може тільки парламент України.

 

     А що стосується ставлення до програм,  то ви  знаєте,  що  ми прийняли  декілька  десятків  програм.  Точніше,  не  ми,  а  уряд прийняв, у тому числі й програму "Полісся". Скажімо, було прийнято програму енергозбереження в 1994 році.  І хоч там міститься чимало конкретних  пунктів,  важливих  для  держави,  вона  сьогодні   не реалізується.  Одна  з причин - не вносяться відповідні пропозиції до Верховної Ради,  друга - уряд зайнятий швидкоплинними, гарячими сьогодні справами,  і це впливає, очевидно, на розгляд тих питань. Я  думаю,  що  ми  з  цього  переліку  програм  повинні  вичленити найважливіші,  які мають стратегічне значення для держави,  надати їм відповідного  статусу  і  братися  спільно  за  роботу.  У  тій методологічній  схемі  законотворчої  роботи,  яку я вам роздавав, визначено порядок реалізації і таких підходів.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово для запитання надається народному  депутату Развадовському.

 

     РАЗВАДОВСЬКИЙ В.Й.,  народний депутат України (виборчий округ 69,  Житомирська область).  Шановна Президіє!  Шановний Олександре Олександровичу, у мене до вас декілька запитань.

 

     Перше запитання.   Коли   ви  залишите  свій  кабінет  Голови Верховної Ради?  Адже ви сьогодні народний депутат, а ми всі рівні за законом.

 

     Друге. Чи  здатні  ви,  якщо  вас  оберуть  на  посаду Голови Верховної Ради,  врахувати ті помилки, яких ви припускалися, чи їх у вас не було зовсім за чотири роки?

 

     І третє   запитання.   Проект   Закону  про  вибори  народних депутатів ви колись  ставили  на  голосування  17  разів.  А  коли обирали Генерального прокурора, то голосували тільки один раз.

 

     Дякую.

 

     МОРОЗ О.О. Відносно кабінету. Я розумію, що це питання турбує багатьох депутатів,  особливо кандидатів на  посаду  Голови.  Будь ласка,  можете  займати  його сьогодні,  я почистив там усі столи, шухляди і так  далі,  він  готовий.  У  ньому  проводяться  наради тимчасової  Президії,  зустрічі  перед  початком голосування і так далі.  Будь ласка,  якщо у вас є потреба зараз зайти,  можете  цим правом скористатися.

 

     Відносно помилок.  Звичайно,  були  помилки,  я  їх називав у своїй доповіді.  Були серйозні,  були  якісь  тактичні,  або  менш важливі,  помилки.  Людина завжди вчиться,  на жаль, лише на своїх власних помилках, а не на помилках інших, так природою створено. Я думаю,  що я ще, так би мовити, маю певний запас для розвитку, щоб враховувати свої помилки, і буду враховувати.

 

     Відносно того,  що 17 разів ставився  на  голосування  проект Закону  про  вибори.  Я  не  рахував точно,  можливо,  ви і праві. Регламент дозволяє повторно проводити голосування за певних  умов: проводиться  коротке  обговорення,  обмін  думками  і ставиться на голосування.  До речі,  по кандидатурі Олега Михайловича на посаду Генерального   прокурора,   він  може  підтвердити,  першого  разу голосування проходило тричі,  а за інших разів,  я зараз точно  не скажу, можливо, і справді по одному разу.

 

     Коли першого   разу   ішло   голосування,  то  результат  був наближений до потрібного.  Можливо,  хтось не зрозумів,  і тому ми обмінювались  думками  і  знову ставили на голосування,  причому в різній формі.  Тоді було набрано,  здається,  212,  а одного  разу навіть 222 голоси.  А коли іншим разом виносилося питання, то було ясно,  що його розгляд безперспективний, і тому не було потреби ще раз ставити на голосування.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  для запитання надається народному депутату Сидорчуку.

 

     СИДОРЧУК М.Ю.,  народний  депутат  України   (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  ПСПУ).  Уважаемый кандидат на пост   спикера!    Нынешний    временный    Президиум    полностью дискредитировал   себя   в   течение   четырех  недель,  не  сумев организовать работу парламента.  А в последние два  дня  Президиум вообще оказался неспособным конструктивно работать.  Поэтому люди, находящиеся сегодня в Президиуме,  на мой взгляд,  просто не имеют морального права выдвигать свои кандидатуры на пост спикера.

 

     Сколько раз  вы  планируете  не  снимать  свою  кандидатуру в предстоящих   голосованиях?   Может,   стоит   вам   конструктивно поработать и сегодня в заключительном слове снять кандидатуру? Это один вопрос.

 

     И второй.  30 июня 1994 года на счет украинского  инженерного центра  "Труд"  поступило 80 миллиардов карбованцев.  Данный центр был вами лоббируем в свое  время  и  вам  хорошо  известен.  Каков результат использования этих средств?

 

     И очень  краткий  вопрос.  В  выступлениях  Чижа ваша фракция часто называется "Левый центр".  Дайте марксистскую оценку термина "левый центр" (Шум у залі).

 

     МОРОЗ О.О.  Спасибі.  Я відповім таким чином.  По-перше, я не претендує на посаду спікера,  тому що Конституція,  яку  я  шаную, означає   цю   посаду  словами  "Голова  Верховної  Ради  України" (Оплески).

 

     Далі. Відносно 80 мільярдів (ви ж тільки майте на  увазі,  що це  тих  грошей).  Є висновок суду.  Я шкодую,  що ви,  маючи таку різнобічну інформацію,  цією не  скористалися.  Якщо  ви  матимете терпіння,  я  можу  піти  зараз  і  принести,  і  ви прочитаєте ці висновки,  які підтверджують, що, поперше, усі ці кошти до копійки використані  за призначенням.  По-друге,  усі кредити з процентами повернуті  вчасно  ще  задовго,  за  півтора  року,  до   судового розгляду. І всі звинувачення зняті як безпідставні. Але є часткова ухвала суду стосовно слідчих органів,  які  спеціально  формували, так би мовити, гучну справу. Я думаю, що настане час і ті, хто цим займався, зокрема із Генеральної прокуратури, будуть притягнуті до кримінальної відповідальності, як це передбачено законом.

 

     Відносно марксистсько-ленінської оцінки тези про лівий центр. Я,  знаючи,  що у вас збоку є такі прекрасні консультанти,  раджу: зверніться до них, і вони вам пояснять, що це таке (Оплески).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  для запитання надається народному депутату Кирильчуку.

 

     КИРИЛЬЧУК Є.I.,  народний  депутат  України  (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  виборчий  блок СПУ та СелПУ). Фракція соціалістів і селян. Шановний Олександре Олександровичу! У залі вже усім зрозуміла поведінка тих, хто не хоче так, як вимагає закон,  обрати Голову Верховної Ради. Зараз ставка робиться на те, щоб  переконати радіослухачів,  що вони святі,  а ми грішні.  Тому грішні, що діємо за законом, за Регламентом, за Конституцією.

 

     А вони святі лише тому,  що в них у голові тільки один пакет, причому пакет,  якого ніхто не бачив, бо жодної кандидатури з того пакета  вони  не  називають.  Учора  у  виступах  окремих  лідерів звучало,  що  ніяких  переговорів  зі  своїми  опонентами стосовно Голови вони не вестимуть.

 

     Скажіть, це що,  ультиматум: Голова тільки з їхнього боку або ніяких виборів не буде чи щось інше?

 

     МОРОЗ О.О.  Я не знаю,  треба їх запитати,  чи це ультиматум, чи,  можливо,  пропозиція, яку треба розглядати. Я пояснював, що є об'єктивна  підстава  для  того,  щоб  пропонувати кандидатуру від представників цього політичного спектра депутатів.

 

     Але є інша думка. Вона може звучати, вона може відстоюватися, але істинність цієї думки перевіряється голосуванням, через кабіни для  голосування.  Давайте  зробимо  так,  і  тоді  знімуться  всі проблеми.   Тут   немає   ніяких  суперечностей.  І  щоб  мене  не звинувачували в тому,  що я не відповів на запитання  попереднього депутата,  я  візьму  документ  і  вже після того,  як хтось інший відповість,  процитую деякі тези.  Запитання прозвучало в ефірі, і вийшло  так,  ніби  я  відмовився відповісти.  На це потрібно буде буквально 30 секунд, але пізніше.

 

     Спасибі вам за запитання.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Час вичерпано.  Дякуємо  вам  і  бажаємо  успіхів (Оплески).

 

     Слово надається  претенденту  на посаду Голови Верховної Ради України Самойленку Юрію Івановичу.

 

     Юрію Івановичу, нагадую: регламент для виступу - 15 хвилин.

 

     САМОЙЛЕНКО Ю.І.    Шановні    народні    депутати!    Шановні радіослухачі!   Парламентаризм   в   Україні   з'явився  на  хвилі громадської ініціативи,  коли вірили,  що всі  ми  разом  збудуємо щасливе  життя,  доб'ємося чистого довкілля,  побудуємо нове чисте суспільство.

 

     Ми - депутати - пережили разом  із  народом  щасливі  хвилини перемог  і  переживаємо  з  ним  чорні  дні розчарувань і зневіри. Третій раз ви обираєте депутатів,  і ми маємо  пережити  разом  ці тяжкі роки й довести, що не зраджували людям, які нас обрали.

 

     Скажу відверто,  що  і  в мене були хвилини,  коли охоплювала зневіра,  як і в  кожного  з  присутніх  сьогодні.  Однак  усі  ми всупереч  долі подолали труднощі,  зберегли віру в майбутнє нашого народу, у майбутнє України, у майбутнє зеленого цвіту нашої землі. І  від  того,  який шлях виберемо ми з вами сьогодні,  залежатиме, яким буде поступ у нашої держави в майбутньому.

 

     Я впевнений,  що вогнем зеленої ідеї збереження рідної  землі палають серця присутніх у цьому залі і наших радіослухачів. Але як нам  зберегти  цей  священний  вогонь?  Як  угамувати  біль  наших співвітчизників,   наших   знайомих,   родичів,  друзів,  які  вже зневірилися в більшості з нинішніх політиків,  котрі  дуже  багато обіцяли,  але  так  нічого  й  не  зробили  задля  людей  -  наших співвітчизників,  які більше не хочуть вірити ні старим,  ні новим ідеологіям, ні догмам, які пропонують різні політики.

 

     Подивімося навкруги.   Що   ми   зробили,   відколи  одержали незалежність,  і чи робили ми що-небудь?  Наш народ довірився  тим негідним людям, які обіцяли гарне життя, які обіцяли кермувати наш український човен до берегів достатку та спокою.  Докермувалися до того, що наша нація вимирає.

 

     Ми помираємо не лише від старості. Смерть усюди: в землі, під землею, у воді, в повітрі, в будинках, на вулиці. Ми голодуємо, не маючи грошей,  хоча працюємо.  Ми хворіємо і не виліковуємося,  бо стан нашої медицини придатний лише для сценарію фільму  жахів.  Ми боїмося народжувати, бо кожна сьома жінка помирає під час пологів. Ми страждаємо,  тому що наші діти  помирають,  не  досягши  одного року.  Ми  животіємо,  бо  лише  жаліємося  та  боїмося,  що в нас відберуть і ті жалюгідні залишки гідності, які ще залишилися.

 

     Політика страуса  -  ховання  голови  в  пісок  від   проблем сьогодення  -  невиправдана.  Потрібно  захищати  не лише природу, потрібно  захищати  людину  від  людини.  Ми  ж  не  хочемо,   щоб український  народ  був  занесений до Червоної книги як такий,  що вимирає.  Слід лише подивитися  на  наше  чиновництво.  Воно  ніби вражене   інфекційною  хворобою.  Будь-яка  людина,  нехай  навіть чудовий учений, творець, потрапляючи до високих кабінетів, відразу втрачає відчуття людського болю.

 

     Я хочу,  щоб  з парламентської трибуни лунало небайдуже слово про чистоту стосунків між людьми,  про чистоту влади,  про чистоту природи.

 

     Що ж  потрібно  робити  в  таких ситуаціях?  Я думаю,  що від розв'язання   проблем    економіки,    екології,    обгрунтованого природокористування,     ліквідації    наслідків    Чорнобильської катастрофи  багато  в  чому   залежать   шляхи   економічного   та політичного  поступу Української держави,  поліпшення добробуту та здоров'я громадян.

 

     Слід зауважити,  що  за  роки  незалежності   в   екологічних питаннях  були  певні  позитивні  зрушення,  але  внаслідок різних причин накопичилося набагато більше негативного. За браком часу не вдаватимусь до детального аналізу ситуації, зверну увагу тільки на декларативність у підходах до питань охорони довкілля і економіки, що  призвело  до  катастрофічного  стану.  Економічна,  екологічна діяльність зводиться лише до надання різних дозволів і квот. Немає законодавчого  стимулювання  для реальних практичних зрушень у цих сферах.

 

     На нашу думку,  основним орієнтиром  на  майбутнє  має  стати розуміння того,  що економічна,  екологічна діяльність має служити насамперед інтересам людини,  а екологічна  політика  є  складовою соціальної  політики.  Ми  вважаємо,  що  тривалість  життя людей, рівень забруднення навколишнього середовища мають стати  одними  з головних показників розвитку нашої держави.

 

     Треба виходити  з  того,  що  головним  має бути не лікування симптомів екологічної,  економічної деградації,  а її попередження через   запровадження  новітніх  технологій,  заходів  енерго-  та ресурсозбереження.  Часто  простіше  й  набагато  дешевше  змінити технологію, щоб зменшити рівень забруднення, ніж вводити додаткові стадії  очистки.  Усе  це  потребує   відповідного   законодавчого забезпечення.

 

     У Верховній  Раді  та  за  її  межами  на  нас  працює багато аналітиків,  і вони нас попереджають, коли ми приймаємо закони, до чого   призведе  створення  фінансових  пірамід.  Ми  знаємо,  які піраміди було створено і як було пограбовано наш народ.

 

     Із цього залу і за  його  межами  нас  попереджали,  до  чого призведе    ядерна   енергетика.   Але   ми   вперто   продовжуємо розбудовувати Рівненську і Хмельницьку атомні станції.

 

     Із цього залу і за його  межами  нас  попереджають,  до  чого призведе  нехтування  освітою в Україні.  Але ми вперто скорочуємо посади вчителів географії, хімії, біології, позакласного виховання й  отримуємо  бандитизм  на вулицях.  Чому ми з вами не помічаємо, скільки  дітей  заполонили   наш   громадський   транспорт,   зони відпочинку  і до яких байдужі всі,  у тому числі і законодавці,  і держава. Це - майбутні злочинці. Ми маємо привернути до них увагу, маємо повернути їх до нормального життя, бо це - майбутнє України.

 

     Важливим аспектом    роботи    Верховної   Ради   має   стати обгрунтування регіональної  економічної  політики.  Тут  є  значні резерви  для  поліпшення  ситуації.  На  нашу думку,  використання коштів має бути організоване у два потоки.  Регіональний потік, чи регіональний   рівень,  де  кошти  використовуються  виключно  для розв'язання практичних  завдань,  і  загальнонаціональний  рівень, звідки кошти мають іти на інформаційне забезпечення, просвітницьку діяльність, оборону, формування політики держави.

 

     Такий розподіл слід вважати  доцільним,  оскільки  на  місцях краще   орієнтуються   в  проблемах  регіону  і  мають  можливість мобільного реагування.

 

     До регіональних  проблем  також  можна   віднести   проблеми, пов'язані  з  існуванням  в  Україні  зон  екологічного  лиха.  Це передусім Чорнобиль, Донбас, Кривбас.

 

     Про національні проблеми.  Ми зараз  говоримо  про  російську мову.  Я  хотів  би  звернути  увагу,  що  скоро  не  буде  носіїв російської мови,  яких ми заховали в газові камери  -  Криворіжжя, Донбас,  зокрема  Маріуполь.  Це  газові  камери.  І  ми  на це не звертаємо уваги.  Говоримо про російську мову,  а носії російської мови вимирають найпершими в Україні.

 

     У таких  практично  досить  чітко  окреслених зонах має діяти особливий режим використання коштів.  Усі надходження  від  сплати податків,  штрафів мають використовуватися в даному регіоні тільки на практичні цілі.

 

     Доцільно ввести в зонах екологічного  лиха  режим  пільгового оподаткування для підприємств чи фірм,  які розв'язують екологічні завдання.  Такий крок дасть відчутні зрушення  в  короткий  строк. Вирішення  таких  завдань  теж потребує відповідного законодавчого забезпечення.

 

     Важливою проблемою в Україні є  переробка  відходів.  Відвали промислових  відходів  у нас поглинають близько 200 тисяч гектарів родючих   земель.   Водночас   відходи   містять   багато   цінних компонентів, вилучення яких необхідно зробити економічно доцільним через  введення  продуманих  законодавчих  кроків.   Ми   з   вами пам'ятаємо, що технології нашого цукроваріння існують ще від часів царської Росії,  і тоді,  за часів царя,  відходи від цукроваріння поверталися на поля. Ще при Сталіні відходи від цукроваріння також поверталися на поля.  Де тепер ці відходи? Не повертаючи їх назад, ми  збіднюємо  наші грунти.  Винищивши тваринництво,  ми збіднюємо наші чорноземи. І хочемо, щоб урожайність в Україні підвищувалася!

 

     Зараз у розпалі сільськогосподарський сезон, на підході сезон цукроваріння.  Але  ж  ми знаємо,  що всі наші сховища переповнені мелясою.  Нас заполонив контрабандний спирт,  і тому  держава  має втрутитися.  Монополія держави на спирт має бути,  так само,  як і монополія держави на тютюн.  Жодна країна не дозволяє  собі  такої розкоші,  як  ми.  Ми дозволили пропаганду тютюнових і алкогольних виробів. Ви подивіться, як це впливає на наше молоде покоління, як вони  деградують!  В усіх країнах,  де люди живуть довго,  - культ здоров'я. Ми з вами про це забуваємо.

 

     Потрібен комплекс   заходів   для   реалізації   енерго-   та ресурсозберігаючих  технологій.  Можна навести ще низку прикладів, коли продумана екологічна,  економічна політика може  дати  вагомі наслідки.

 

     Ми вважаємо за доцільне означити такі головні етапи виконання економічних і екологічних завдань.

 

     1998-2000 роки.  Термінові дії,  спрямовані в першу чергу  на відтворення генофонду,  забезпечення виживання нації.  Зокрема, це стосується ліквідації заборгованості з виплати  заробітної  плати, пенсій,  постачання  населенню  чистої  питної  води та екологічно чистих продуктів харчування.  На цьому етапі конче необхідно також прийняти    закон    про   екологічне   страхування   і   створити загальнодержавний,  постійно  оновлюваний   банк   екологічних   і економічних даних.

 

     2002 рік.   Розв'язання   проблем  переробки  промислових  та побутових відходів у законодавчому плані зводиться до  розробки  й затвердження економічних стимулів такої діяльності. На цьому етапі необхідно зосередити зусилля на запровадженні  екологічної  освіти на всіх рівнях.

 

     2002-2005 роки.   Розробка   та  впровадження  довгострокових екологічних,  економічних  програм,  які  мають  включати   широке використання  відновлюваних джерел енергії,  запровадження енерго- та  ресурсозберігаючих  технологій  у  промисловості,   сільському господарстві.

 

     Ми ознайомлені  з  планом черговості прийняття економічних та екологічних законів, який було розроблено Інститутом законодавства Верховної  Ради  України.  На нашу думку,  строки прийняття деяких законів мають бути  дещо  змінені  відповідно  до  основної  тези: "Держава для людини, а не людина для держави".

 

     Коротко зупинюся   на  нашому  розумінні  вирішення  проблем, пов'язаних з надзвичайними  ситуаціями  та  ліквідацією  наслідків Чорнобильської катастрофи.  Ви знаєте,  що збитки від надзвичайних ситуацій становили в  попередні  роки  5  відсотків  від  валового національного  продукту.  Це  в середньому так у світі.  Останніми роками вони збільшилися до 9 відсотків.  Скоро ми будемо витрачати на ліквідацію наслідків стихій більше, аніж виробляємо продукції.

 

     Виникнення надзвичайних  ситуацій  досить  тісно  пов'язане з екологічними проблемами. На нашу думку, надзвичайні ситуації можна поділити  на дві категорії:  типові та непердбачувані.  До типових можна віднести аварії на  транспорті,  трубопроводах,  підтоплення територій,   зсув   грунтів   тощо.   Видається   доцільним  чітко регламентувати ці ситуації для того,  щоб відповідні  служби  мали чіткий план дій та законодавче забезпечення їх виконання.  Тоді ми не будемо прокидатися під плач тих,  кого було підтоплено,  у кого зсуви  забрали  домівки.  Такий  підхід має місце в деяких країнах світу.

 

     Стосовно проблем  ліквідації  наслідків   аварії   на   ЧАЕС. Першочерговим   видається   перегляд  та  узагальнення  даних  про наслідки  катастрофи,  їх  чітке   диференціювання   за   ступенем важливості.   Такий   підхід   дасть  змогу  раціонально  й  дієво використовувати кошти на вкрай необхідні цілі,  бо при Радянському Союзі  на  ліквідацію  наслідків  аварії  затратили  12  мільярдів карбованців, а результативність - нуль.

 

     Ми тепер витрачаємо 1,6-1,5 мільярда гривень  щорічно,  а  чи відвоювали  хоч  один  квадратний  метр?  Ні.  Чорнобильська  зона розширюється.  Отже,  кошти   йдуть   у   пісок.   Потрібне   таке використання  коштів?  Звичайно,  ні.  При розробці законопроектів різного  спрямування  має  бути  тісна  взаємодія  між  комітетами Верховної Ради України,  бо немає чисто соціальних, економічних чи екологічних законів.  Практично кожен законопроект має екологічну, соціальну  та  економічну  складову.  Має  бути  налагоджена тісна співпраця партійних фракцій з питань  виходу  країни  з  кризи  на основі об'єктивної оцінки стану суспільства й природи.

 

     Дякую вам за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую,  Юрію Iвановичу. Шановні народні депутати, хто хотів би поставити запитання, прошу записатися.

 

     Слово для запитання надається народному депутату Масенку.

 

     МАСЕНКО О.М.,  народний депутат України (виборчий округ  147, Полтавська область).  Дякую. Прошу передати слово Наталії Петрівні Штепі.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Увімкніть,   будь   ласка,   мікрофон   народного депутата Штепи.

 

     ШТЕПА Н.П.,   народний   депутат   України   (багатомандатний загальнодержавний  виборчий   округ,   КПУ).   Дякую,   Олександре Олександровичу.

 

     Уважаемый претендент!   Ваша   фракция  вместе  с  еще  тремя постоянно   блокирует   выборы.   Скажите,   был   ли   хоть   раз конструктивный разговор внутри ваших четырех блокирующих фракций о том,  чтобы выдвинуть одного  своего  кандидата  -  молодого,  как сегодня  сказал  господин  Кравчук,  и  чтобы  он был в паре или с Морозом, или с Симоненко, или с другим претендентом?

 

     Простая арифметика,  которой  без  конца   пользуются   здесь Чорновил  и  все остальные.  Вы говорите,  что мы набираем 170-190 голосов.  Исходя из того что  у  нас  439  депутатов,  у  вас  229 голосов.  Почему  вы  не участвуете в выборах и есть ли у вас этот единый кандидат?

 

     САМОЙЛЕНКО Ю.I.  Саме в підрахунку голосів  і  криється  весь секрет.  Фракція  зелених ніколи не робила підрахунку голосів і не робитиме цього.  I ми ніколи, як це комусь хочеться подати тут, не йшли і не будемо йти у фарватері тієї чи іншої політичної сили.  У нас  є  своя  політика.  Ми  вам  сказали:  шановні  ліві,  праві, проведіть рейтингове голосування,  покажіть,  хто на що здатний, і йдемо  на  голосування.  Ви  цього  не  хочете.  У  чому  ви   нас звинувачуєте?

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  для запитання надається народному депутату Малолітку.

 

     МАЛОЛIТКО I.Ф.,  народний  депутат  України  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ, ПСПУ). Прогресивна соціалістична партія України. Прошу передати слово народному депутату Марченку.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Увімкніть,   будь   ласка,   мікрофон    депутата Марченка.   Володимире   Романовичу,   може,  справді  система  не спрацьовує у зв'язку з реєстрацією.  Будь ласка, зареєструйтесь, а потім я надам вам слово.

 

     Слово для запитання надається народному депутату Бондарчуку.

 

     БОНДАРЧУК О.В.,  народний  депутат  України  (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,   КПУ).   Компартия   Украины, Всеукраинский союз рабочих.  Юрий Иванович, в своем выступлении вы отметили,  что нам надо сократить управленческие  функции  центра, ограничив  сферу  их  деятельности  разработкой политики и военным комплексом,  и основной упор делать на управление на  региональном уровне.   Фактически   это   означает,   что  никакой  структурной перестройки  в  масштабах  Украины   не   произойдет.   Произойдет единственное:   раздробление   экономики   на   мелкие  хозяйства, заводики, мастерские.

 

     Второй ваш  тезис  -  закрытие  атомных  электростанций.   Вы знаете,  что  в  современных  развитых  странах до 60-70 процентов электроэнергии вырабатывается как раз на атомных  электростанциях, и они считаются экологически наиболее чистыми.

 

     Вот по   этим  двум  направлениям  скажу  вам  следующее.  На раздроблении хозяйства настаивают наши  конкуренты,  и  уничтожить атомную  энергетику  нам  предлагают тоже наши конкуренты.  Своими действиями в Верховном Совете  вы  сейчас  помогаете,  собственно, развалить наш парламент на начальном уровне, не избрав руководство Верховного Совета.

 

     Как вы можете об яснить, что ваша фракция зеленых в таких вот делах все время предстает с не очень положительной стороны?

 

     САМОЙЛЕНКО Ю.I.  Шановний  Олександре Васильовичу!  Ми з вами довго пропрацювали в Київраді,  і ви мої погляди добре знаєте. Я і зелені завжди працювали там конструктивно.

 

     Щодо структурної    перебудови.   До   чого   ми   структурно перебудувалися,  уже  бачимо.  Ширше  очі   розкрити?   Далі   вже перебудовуватися  нікуди.  Тому зараз треба дати можливість вижити тим,  хто ще не звалений з ніг.  На це мають бути спрямовані  наше податкове законодавство і наша з вами робота. А поки ми будемо тут говорити про структурну перебудову,  то  під  ці  наші  розмови  і розкрадатимуть,  і  перебудовуватимуть,  і перекладатимуть кошти з кишені держави, українського народу в зовсім інші кишені.

 

     Стосовно ядерної  енергетики.   Це   звичайна   плітка,   яка поширюється  ядерним лобі.  Оцінка ядерної енергетики у світі - це вже кам'яний вік.  Так само,  як оцінка ядерної зброї,  що ядерною зброєю  можна  когось  перемогти.  За наявності високоточної зброї ядерною зброєю можна знищити лише власний народ.

 

     Ядерне лобі діє так само,  як діяли Сполучені Штати  під  час війни на Близькому Сході.  Вони говорили:  "Правди, якомога більше правди". Розказували, що оцей танк проїхав 30 кілометрів, цей - 25 кілометрів;  той  солдат  напився води,  а той перечепився...  Але мовчали про те, що гинуть сотні, тисячі людей.

 

     Так само і ядерне лобі.  Вони не кажуть, що через забруднення навколишнього  середовища  відходами ядерних електростанцій гинуть не сотні,  а мільйони людей (і ми в цьому вже пересвідчилися), що, виробивши   на  1  мільярд  електроенергії,  треба  витратити  850 мільйонів,  щоб захоронити радіоактивні відходи.  Вони ж про це не кажуть.

 

     Вони не  кажуть,  що будуючи ядерні блоки,  ми лишаємо всі ці "хвости" для майбутнього.  Вони ж вам не кажуть про те,  що вже  є програми  закриття ядерних електростанцій у Німеччині,  Сполучених Штатах Америки, Японії, навіть у тій самій Франції. От вам реальна картина.

 

     Дякую за запитання. Воно було дуже слушне.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  для запитання надається народному депутату Марченку.

 

     МАРЧЕНКО В.Р.Спасибо.  Уважаемый претендент!  У меня в  руках ваша   предвыборная   платформа.   Вы  здесь  пишете,  что  будете настаивать на выплате зарплаты  "щотижня".  Поясните,  пожалуйста, почему  ваша  фракция практически единогласно проголосовала против включения в повестку дня доклада правительства о состоянии дел  по выплате заработной платы и пенсий?

 

     Второй вопрос. У вас написано, что вы "за пріоритетні галузі, такі   як   сільське   господарство,   сфера    послуг,    туризм, телекомунікації, засоби зв'язку, переробка й повторне використання відходів".  Осознаете ли вы,  что этим переводите Украину в  режим деиндустриализации и в третьеразрядную страну?

 

     И третий  вопрос.  У вас написано так:  "Ми пропонуємо ввести безкоштовне  вільне  розповсюдження  шприців  та   презервативів". Какого производства шприцы и презервативы вы хотите распространять бесплатно?

 

     Спасибо.

 

     САМОЙЛЕНКО Ю.І.   Враховуючи   деяку   частку   популізму   в останньому запитанні, я хотів би з нього почати відповідь.

 

     А чи  знаєте  ви,  що серед призовників лише однієї Київської області цього року тридцять не потрапили до  армії  через  те,  що хворі на СНІД? Так що ж ви мені пропонуєте: цнотливість зберігати? Не розказувати молодим людям,  що таке наркоманія,  що таке  СНІД? Вибачте мені,  ми будемо говорити про це відверто.  Для нас молоде покоління - це майбутнє України,  і  ми  будемо  говорити  про  це відверто.

 

     Відносно третього   розряду   нашої  економіки.  Шановні  мої колеги,  якщо ви ознайомитеся з передовими технологіями,  які є на Заході,   то   зрозумієте,  що  найперший  пріоритет  і  найновіші технології - це якраз технології, які дають можливість переробляти відходи.  І  не  думайте,  що  відходи  -  це  лише ті пляшки й ті недопалки.  До речі, бачу як наші депутати інколи ходять... Ну, не хочу казати куди викидають.

 

     Переробка відходів стосується отих териконів,  які височать у Криворіжжі,  на Донбасі,  отих відходів  ТЕЦ.  Ми  маємо  залишити майбутнім  поколінням  навколишнє  середовище,  ресурсні запаси не гірші,  ніж ми з вами отримали від дідів і батьків. І щодо цього в нас  мають  бути  спільна  думка  і  спільний  підхід.  Можливості технології,  як стверджують учені,  необмежені, вони обмежені лише ресурсами.  А відходи - це ресурс, який ми маємо використовувати і не забирати в майбутнього покоління можливість працювати.

 

     Стосовно сільського господарства.  Так,  я підтримую  і  буду підтримувати  пріоритет  розвитку  сільського господарства.  Чи ви думаєте, що мене влаштовують оті концентрати, завезені з Польщі чи з  інших  держав?  Вони  мене не влаштовують.  І я зроблю все,  що залежить від мене, і загітую присутніх тут у залі, щоб зупинити цю навалу   імпортних   товарів,   харчових  продуктів,  яка  на  нас нахлинула.  І буду агітувати  вас  за  запровадження  мінімального податку  в  сільському  господарстві,  за  реструктуризацію боргів сільгоспвиробників,  відстрочку їх на найближчі п'ять  років,  щоб дати  можливість  і  колективному,  і приватному сільгоспвиробнику піднятися з колін.

 

     Я завжди агітуватиму за те,  що зробив Лукашенко в Білорусії. Він  дав  дотації своїм тракторним заводам,  дав дотації тим,  хто виготовляє техніку для сільського господарства,  зробив її дешевою й віддав колгоспам,  приватним працівникам. Отут кишені не наб'єш. Трактор завжди буде орати,  комбайни завжди будуть збирати врожай. І не треба нам тих,  які нам нині тисячами завозять із-за кордону. Я  хочу,  щоб  працював  власний  виробник,  у  тому  числі  і   в сільськогосподарському виробництві.

 

     Дякую за запитання.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Красняков. Останнє запитання.

 

     КРАСНЯКОВ Є.В.,  народний  депутат  України  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ).  Фракция Коммунистической партии   Украины.   Уважаемый   Юрий   Иванович!  Спасибо  вам  за содержательный доклад.  Как  в  сердцах  сказал  Игорь  Рафаилович Юхновский,  это  плач  Иеремии.  Но ситуацию,  которая сложилась в системе   здравоохранения,   сохранения   нашего   генофонда,   вы совершенно правильно оценили.

 

     Я хотел  бы  ваше выступление дополнить еще и такими цифрами. Мы должны знать,  что наряду с тем,  что мы  потеряли  2  миллиона человек  за эти шесть лет независимости,  у нас еще около миллиона беспризорных  детей.  У  нас  10   миллионов   эмигрантов,   диких остарбайтеров,  рабов,  именуемых  сегодня  "челноками".  У  нас 5 миллионов людей  работают  на  мафию,  12  миллионов  не  получают заработную плату за свой труд. И это тоже правда!

 

     Слушая внимательно  ваше  выступление,  я определил для себя, что это было просто пропагандистское выступление.  А я вам в  этом помогаю.

 

     Спасибо.

 

     САМОЙЛЕНКО Ю.І.  Дякую,  і  ще  раз  спробую  загітувати вас. Виходячи на своїй рідній Троєщині зі свого будинку, мені здається, що  я  в Стамбулі.  Поряд - одні ринки.  І подивіться,  хто на тих ринках і що на тих ринках.  Як заважають нашим торговцям так звані "човники".  Як  вони  заважають їм торгувати.  Де наші законодавчі ініціативи?  Коли ми їх зупинимо?  Коли ми зупинимо  ту  навалу  з Азії?  Чому  ми  не  відстоюємо  себе?  І  мої  ініціативи  будуть направлені саме на те,  щоб зупинити ту навалу, яка хлинула до нас із Азії,  заполонила базари,  створює тіньовий ринок,  везе до нас наркотики,  різні захворювання. Нехай це пропагандистський виступ, то як би ви його не називали, я буду стояти на цьому!

 

     І ще  хочу  сказати  таке.  Я дуже поважаю Ігоря Рафаїловича, дуже поважаю його праці.  І я прошу вибачення,  Ігоре Рафаїловичу, якщо  десь  у  чомусь  помилився  чи не так сказав.  Ви - видатний учений і заслуговуєте того,  щоб схиляти перед вами голову.  Та  я ніколи не згоджуся з вами,  що не треба плакати з цієї трибуни.  Є за ким плакати! Більше двох мільйонів захоронили!

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні  народні  депутати,  час,  відведений  на запитання, вичерпано. Дякую вам, Юрію Івановичу, і бажаю успіхів.

 

     Перш ніж   надати   слово   наступному  претенденту,  я  хочу звернутися до керівників фракцій. Будь ласка, визначіться, хто від фракцій  виступить  під час обговорення,  і поінформуйте Президію, щоб ми скористалися вашою  інформацією  для  більш  організованого обговорення претендентів.

 

     Слово надається претендентові на посаду Голови Верховної Ради Єльяшкевичу Олександру Сергійовичу. Будь ласка.

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ О.С.  Партия  "Громада".  Уважаемые   коллеги!   Я прекрасно  понимаю  ситуацию,  в  которой  мы оказались.  Время от времени в летние месяцы у определенных людей в  нашем  государстве начинается сумятица в головах. Это было в июне 1995 года, это было в июне 1996 года,  это было летом 1997  года,  это  повторяется  и сейчас.  Тот сценарий,  о котором я говорил,  выходя первый раз на эту трибуну,  к сожалению,  оказался пока еще твердым орешком  для моих коллег, для всего сессионного зала.

 

     Я думаю,  что  мы  решим  эти  проблемы  и нам не нужно будет проходить через бессонные ночи  для  того,  чтобы  реагировать  на антиконституционные  указы,  связанные с проведением референдума о возможности введения новой, второй палаты законодательного органа, которая будет формироваться из числа губернаторов. Я думаю, нам не придется отстаивать свои права в Конституционном  Суде  по  поводу приостановления деятельности Верховной Рады.  По крайней мере, мне хотелось бы в это верить.

 

     Я обращаюсь к четырем депутатским фракциям:  то,  что  вы  не можете выдвинуть единого кандидата, не должно быть проблемой всего сессионного зала.  Идите на голосование и голосуйте.  Будет избран тот   человек,   которого   вы   не   хотите  видеть  в  должности Председателя,  - ну что ж,  значит, количество сил у вас меньше, и вы  изначально  были обречены на провал.  Если нет,  то это просто докажет,  что этот человек не имеет шансов быть избранным. Другого пути нет и нет другого варианта.

 

     А если  вы  не  можете  договориться  и  не  можете выдвинуть кандидата,  который бы набрал большее количество  голосов,  то  не перекладывайте  свои  проблемы  на граждан Украины.  Ведь граждане Украины смотрят спектакль,  который разыгрывается  здесь,  и  весь негатив  связывают  с  каждым  конкретным депутатом.  Они не будут разбираться,  это левые, правые или центристы, они четко понимают, что   Верховная   Рада   на   сегодняшний   день,   к   сожалению, неработоспособный орган,  потому что  она  до  сих  пор  не  может избрать своего Председателя.

 

     Правда, они   не  знают  о  том,  что  проходят  совещания  в Администрации Президента,  не знают,  кто истинный режиссер  этого спектакля.     Тем     более     что     телевизионный     вестник Народно-демократической партии,  именуемый  "Семь  дней",  говорит совсем о другом.

 

     Но мы  должны знать,  что так или иначе бумеранг,  запущенный Президентом,  возратится  к  нему,   бумеранг,   который   запущен представителями  четырех  депутатских фракций,  возвратится тем же самым концом тогда,  когда они выдвинут своего кандидата и с  этим кандидатом не согласится левое крыло.

 

     Поэтому наша  фракция "Громада" предложила внести изменения в Регламент  Верховной  Рады  для   того,   чтобы   меньшинство   не блокировало  большинство,  чтобы  и  права  меньшинства,  и  права большинства  соблюдались.  Есть  226  голосов  -  значит,   выборы состоялись.  Не  набрал  кандидат  необходимого  количества  - 226 голосов,  - значит,  он проиграл.  Если набрал больше, а кто-то не захотел   приходить,  -  ничего  страшного  не  случилось,  выборы состоялись.

 

     Если бы  мы   действовали   по   той   же   логике,   которой руководствуются  сегодня  представители  четырех  фракций,  то  не смогли бы сделать 29 марта днем,  когда на выборы пришло  огромное количество людей. Мы вообще отменили порог явки. Кто-то нас за это критиковал,  говорил,  что  один  человек  может   решить   судьбу государства.  А  оказалось,  что  благодаря  такой норме все пошли голосовать,  осознавая свою  ответственность,  ведь  если  они  не придут, то решение будет за теми, кто проголосует. Поэтому другого пути у нас просто нет.

 

     Я прошу всех коллег  депутатов,  нравятся  кандидаты  или  не нравятся,  принимать  участие в голосовании.  Только таким образом можно решить стоящую перед нами  проблему.  Проблема  непростая  в силу   состава   Верховной  Рады.  Верховная  Рада  избиралась  по смешанной системе,  поэтому она  более  структурирована.  С  одной стороны,  это хорошо.  С другой стороны,  каждая фракция почему-то считает,  что  именно  ее  представитель  должен  стать  во  главе Верховной  Рады.  А  мы  должны исходить из того,  какого человека вообще согласны видеть его политические оппоненты, отбрасывая свои собственные  амбиции.  И  пока  мы не проведем такого голосования, ничего не будет.

 

     Мне приятно, что сегодня Леонид Макарович Кравчук заговорил о молодых.   Но  меня  удивило,  зачем  бывшему  Президенту  Украины баллотироваться на пост Председателя Верховной Рады Украины.  Ведь столько  молодых  в  Верховной Раде!  Понадобилось время для того, чтобы бывший Президент Украины  (вы  знаете,  что  по  Конституции Украины  это звание сохраняется на всю жизнь) осознал свою ошибку, далеко не единственную,  которую он совершил.  Я думаю,  что самой главной ошибкой было то, что в свое время он рекомендовал довольно незаметного народного депутата Украины Леонида Кучму на  должность Премьерминистра   страны,   и   с   этого   момента  началось  его восхождение. А нам всем теперь расхлебывать все это.

 

     Я еще раз обращаюсь ко всем с большой просьбой участвовать  в голосовании.  Каков будет выбор Верховной Рады, зависит от того, у кого какие симпатии вызывает тот или иной кандидат. К сожалению, я вынужден констатировать, что тогда, когда в бой идут одни старики, мы будем выбирать лучшее из худшего. Скорее всего, так и будет. Но несмотря  на  это  у  нас должен быть Председатель Верховной Рады. Поэтому я еще раз  прошу  вас  идти  и  голосовать,  чтобы  выборы состоялись.

 

     Я готов ответить на ваши вопросы (Оплески).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.   Хто   хоче  поставити  запитання,  прошу записатися.

 

     Слово для запитання надається народному депутату Семенюк.

 

     СЕМЕНЮК В.П.,  народний  депутат   України   (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  виборчий  блок СПУ та СелПУ). Фракція Соціалістичної і Селянської партій.  Шановний претенденте! Сьогодні  ми  маємо  констатувати  той  факт,  що протягом кількох тижнів чотири  фракції  не  беруть  участі  в  голосуванні,  тобто порушують  Закон  про  статус  народного  депутата,  згідно з яким народний депутат зобов'язаний  брати  участь  у  голосуванні.  Для цього він ішов працювати в парламент.

 

     Якими ви як претендент на посаду Голови Верховної Ради бачите свої кроки в подальшій роботі,  щоб припинити в майбутньому,  якщо вас  оберуть,  порочну  практику неучасті депутатів у голосуванні? Адже за подібні дії є й кримінальна відповідальність.

 

     Дякую.

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ О.С.  Дякую,  Валентино Петрівно.  Я хочу вам дещо нагадати.  Коли ми приймали Конституцію України,  то тоді навмисно прийняли положення,  яке давало можливість  спокійно  працювати  у Верховній  Раді  і  приймати рішення.  Але Регламент не відповідає вимогам Конституції України.

 

     Стосовно якихось заходів щодо конкретних народних  депутатів, то,  я  думаю,  вони  самі  зможуть в усьому розібратися й зробити правильні висновки.  Для цього я рекомендував би їм ознайомитися з матеріалами   закритого  засідання  Верховної  Ради  України,  яке відбулося 27 червня 1996 року,  щоб вони дізналися,  чому Верховна Рада  все  ж  таки  прийняла Конституцію - не завдяки Президентові України,  а якраз всупереч його діям.  І тоді буде  зрозуміло,  що хоча Вячеслав Максимович Чорновіл стверджує,  що Президент України сказав, що не буде вдаватися до таких-то кроків, та коли Президент про це каже,  він якраз своїми діями чудово демонструє протилежне. На жаль.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово для запитання надається народному  депутату Безсмертному.

 

     БЕЗСМЕРТНИЙ Р.П.,  народний депутат України (багато-мандатний загальнодержавний     виборчий      округ,      НДП).      Фракція Народно-демократичної  партії.  Шановний  Олександре  Сергійовичу! Смію нагадати вам випадок, що стався восени минулого року, коли до Верховної   Ради   було   внесено  подання  виконуючого  обов'язки Генерального прокурора про притягнення до відповідальності окремих народних депутатів.  Верховна Рада не стала розглядати його тільки тому, що це було подання виконуючого обов'язки.

 

     За місяць нашої роботи  ми  прийняли  шість  рішень,  які  не входять  до  переліку  тих,  які вказані в статті 2.2.6 Регламенту Верховної Ради. Більше того, всі ці шість рішень потребують згідно з  пунктом  3  статті  88  Конституції  України підписання Головою Верховної Ради.  Я прошу вас,  дайте,  будь ласка,  вашу  особисту оцінку,  як  претендента,  юридичній  силі  цих  шести документів, прийнятих нами за цей час.

 

     Дякую.

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ С.О.  Романе Петровичу, я з самого початку говорив про   те,  що  всі  рішення  Верховної  Ради,  як  це  записано  в Конституції, повинні підписуватися Головою Верховної Ради України. І  тому  я наполягаю на тому,  щоб ми якомога швидше обрали Голову Верховної  Ради  України.  Сподіваюся,  що  й  ви,  як   постійний представник  Президента,  у цьому зацікавлені й братимете участь у голосуванні.

 

     Я вас знаю особисто, знаю вашу позицію. Знаю і позицію вашого попередника,    який,    коли    Президент   України   вдався   до неконституційних дій,  просто пішов  зі  своєї  посади.  На  жаль, сьогодні  його  немає  серед  депутатів.  Це  я говорю про Віктора Лаврентійовича Мусіяку.  Якби він тут був,  я вважаю,  не  було  б питання  про обрання Голови Верховної Ради України.  Але влада все зробила,  щоб принципової людини в цьому залі, на жаль, не було. І він не був обраний.

 

     Тому я  все  ж  таки  сподіваюся  на те,  що ви як громадянин України,  як народний депутат України виконаєте свій  обов'язок  і проголосуєте.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  для запитання надається народному депутату Кожину.

 

     КОЖИН Б.Б.,   народний   депутат   України   (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  НРУ).  Прошу  передати  слово Манчуленку.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

     МАНЧУЛЕНКО Г.М.,  народний депутат  України  (багатомандатний загальнодержавний  виборчий  округ,  НРУ).  Фракція Народного руху України.   Олександре   Сергійовичу!   Скажіть,   коли   ви   були послідовними і щирими:  коли були депутатом Верховної Ради України попереднього скликання і членом депутатської групи  "Реформи"  (ви тоді   постійно  критикували  Олександра  Мороза  за  систематичне порушення Регламенту,  нещадно критикували Павла  Лазаренка,  коли він  був  Прем'єрміністром України),  чи потім,  коли стали членом партії "Громада"?

 

     Хто на вашу думку може врятувати  парламентаризм  в  Україні: Лазаренко чи Мороз? І хто "старики": Лазаренко чи Мороз?

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ О.С. Дякую за запитання. Дуже цікаве.

 

     Що я  можу  сказати?  Я  завжди послідовний,  завжди критикую конкретних осіб за конкретні дії.

 

     На жаль,  ви якось підходите до конкретних  прізвищ...  Немає чорно-білого  зображення,  немає  негідників  у цьому парламенті і немає святих.  Якщо ви вважаєте,  що,  наприклад, ваш лідер партії святий,  а  інший  лідер  негідник,  то  це  просто несерйозно для політичного діяча, на мій погляд.

 

     Я послідовно критикував конкретні дії,  і  можу  сказати,  що завдяки моїй критиці Олександр Олександрович Мороз багато зробив і позитивного,  тому що він виріс за цей час як політик.  Він багато чому навчився, і я віддаю цьому належне. Хочу для всіх сказати, що якби, наприклад, я до свого політичного опонента не прийшов того ж 27  червня  1996  року і не знайшов би з ним спільної мови,  то не знаю,  як  би  ми   приймали   цю   Конституцію.   Але   Олександр Олександрович   Мороз,  треба  віддати  йому  належне,  поступився деякими принципами,  за що його критикує Наталія Михайлівна,  а ви аплодуєте,  що мені зовсім незрозуміло,  звинувачуючи його в тому, за що ви повинні йому бути дуже вдячними.

 

     Я хочу сказати,  що Олександр Олександрович Мороз зразка 1998 року - це не Мороз зразка 1994 року, і всім це має бути зрозуміло.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  для запитання надається народному депутату Масенку.

 

     МАСЕНКО О.М. Фракція комуністів. Олександре Сергійовичу! Мене цікавить отаке питання.  Я знаю вас як людину, що реально оцінює і футбольні перипетії,  і все інше.  Чи  можна  змінити  ситуацію  в економіці   нашої  держави  на  краще  без  зміни  економічного  і політичного курсу, який проводиться Президентом і урядом? Це перше запитання.

 

     І друге.  Ми знаємо,  які політичні сили представлені в нашій виконавчій гілці влади.  То  для  врівноваження  представник  якої політичної сили, на вашу думку, мав би очолити Верховну Раду?

 

     Дякую за відповідь.

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ О.С.  Почну  з  останнього запитання.  Я був би не зовсім відвертий,  якби сказав щось інше.  Я вважаю,  що  найкраще було  б,  якби  Головою Верховної Ради була молода людина і щоб це був представник партії "Громада". Та, як казав один із кандидатів, трохи не вистачить голосів для обрання,  ви це розумієте.  Тому ми будемо обирати за принципом найкращого з гіршого.  І в цьому  вина тих "стариків", про котрих я говорив, у тому числі, на жаль, і тих керівників політичних партій, які тут присутні.

 

     Що стосується зміни курсу.  Курсу немає і не було. Я не знаю, що можна назвати курсом. Та це - теоретичне питання.

 

     Щодо футбольних  перипетій.  Ми  сьогодні  дали  цьому  уряду перепочити на час проведення чемпіонату світу з футболу. Це, може, не  зовсім правильне рішення з погляду економіки,  але зважаючи на становище,  в якому ми опинилися (я знаю,  як би це  рішення  було використано Президентом України), ми зробили, на щастя, правильно. Спочатку ми повинні обрати Голову Верховної Ради,  інакше будь-яке наше  рішення щодо недовіри уряду Конституційний Суд не сприйме як серйозне і скасує.  Щоб не  потрапити  в  цю  пастку,  ми  зробили правильно.  Хай  відпочивають,  на  жаль,  займаються  футбольними справами.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово для запитання надається народному  депутату Косаківському.

 

     КОСАКІВСЬКИЙ Л.Г. Шановний Олександре Сергійовичу! Ви знаєте, що ознакою будь-якої  демократичної  держави  є  добре  розвинуте, захищене  законом і Конституцією місцеве самоврядування.  Як ви як кандидат на посаду Голови Верховної Ради розцінюєте  ситуацію,  що склалася в нашій державі навколо цього питання? Чи не соромно вам, як і мені,  за те,  що нещодавно Рада Європи на засіданні Конгресу місцевих  і  регіональних  влад  дала  негативну  оцінку  місцевій демократії в Україні,  висловила серйозні претензії до української влади,   передусім  до  виконавчої  гілки,  за  невиконання  своїх зобов'язань перед Радою Європи і зажадала від  нас  виконання  тих пунктів Європейської хартії, яку ми ратифікували рік тому?

 

     Як ви вважаєте, Верховна Рада повинна реагувати на це рішення Ради Європи? Чи вважаєте ви, що треба скасувати інститут державних адміністрацій,  повернути на місця справжнє місцеве самоврядування

-  виконавчі  органи?  Як  нам  рухатися  до   Ради   Європи,   до цивілізованої  спільноти,  до  якої  ми  вступили в листопаді 1995 року?

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ О.С.  Дякую за запитання.  Мені соромно за те,  що відбувається. Відбувається, на жаль, завдяки Президентові України. Те, що було в Ялті, в Одесі... Наприклад, у моєму виборчому окрузі (мені вчора сказали) заарештований міський голова Цюрупинська,  за якого на виборах проголосувало більше 80 відсотків виборців.  Якщо він  порушив закон,  то має нести відповідальність.  Але те,  яким чином це  було  зроблено,  викликає  серйозні  побоювання,  чи  не навмисно  це  робиться силовими структурами,  щоб у нас справді не було нормального місцевого самоврядування.

 

     Проте ми можемо наводити в цьому порядок  тільки  тоді,  коли самі  подамо  приклад  нормальної ефективної роботи:  коли оберемо Голову,  його  заступників,  голів  комітетів,  почнемо   приймати закони. Це - наша праця. Той, хто хоче працювати, братиме участь у голосуванні,  а хто не хоче працювати,  той під будь-яким приводом відмовлятиметься від цієї роботи. Шкода, що люди, яких я поважаю - це мої колеги,  -  ще  не  розуміють  цього.  Вони  зрозуміють  це пізніше,  але щоб не було запізно і для цієї Верховної Ради, і для країни в цілому.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово для запитання надається народному  депутату Попеску.

 

     ПОПЕСКУ І.В.,  народний  депутат України (виборчий округ 204, Чернівецька область).  Дякую.  Шановний Олександре Сергійовичу!  Я розумію  серйозність  ваших  намірів зайняти пост Голови Верховної Ради.  Якщо вас оберуть,  ви будете пропонувати кандидатури  своїх заступників.  Я хотів би почути, кого конкретно ви запропонували б на ці посади? Це перше запитання.

 

     І друге.  Жодне з тих  рішень,  які  прийняла  Верховна  Рада нинішнього  скликання,  не  має  юридичної  сили,  оскільки  їх не підписав Голова Верховної Ради.  Яка,  на ваш погляд, вірогідність розпуску парламенту наприкінці цього тижня?

 

     Дякую.

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ О.С.  Дякую  за  запитання.  Почну  з  останнього. Розпуску Верховної Ради не буде,  але  інший  сценарій  на  вулиці Банковій  зараз  готується.  Мова  йде про призупинення діяльності Верховної Ради  України,  про  указ  Президента  про  проголошення референдуму з дуже цікавих питань.

 

     На мою думку,  може,  ці наміри так і залишаться намірами. Бо якщо це не будуть наміри,  а  конкретні  дії,  то  ми  почнемо,  я вважаю,  фінальну  частину,  яка  згідно  з Конституцією має назву "імпічмент Президента".

 

     Що стосується конкретних  кандидатур  на  посади  заступників Голови.  Спочатку  потрібно  обрати  мене  Головою  Верховної Ради України.  Я вважаю, що тут усі здатні виконувати будь-які функції, у тому числі й заступників Голови.  Але треба знаходити компроміс, який влаштував би більшість сесійного залу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі.   Час,    відведений    на    запитання, вичерпаний. Олександре Сергійовичу, ми бажаємо вам успіхів.

 

     Шановні народні  депутати,  нам  треба  з вами порадитися.  Я пропоную, як ми робили останнього разу, відвести на обговорення до години.   Представники   фракцій   висловлять  своє  ставлення  до претендентів,  а потім  ми  шляхом  голосування  визначимося  щодо кандидатур на посаду Голови Верховної Ради.

 

     Вношу пропозицію  відвести  на обговорення до однієї години і надати слово представникам від фракцій. Прошу проголосувати.

 

     "За" - 205.

 

     Рішення прийнято.

 

     Ще хотів би порадитися з вами з приводу однієї  проблеми.  За Регламентом  ми  повинні  о 16 годині почати вечірнє засідання.  Я звертаюся до вас,  шановні народні депутати:  будемо зараз  робити перерву  на  півгодини і далі о 16 розпочнемо вечірнє засідання чи зробимо перерву під час  голосування?  Багато  народних  депутатів вголос  висловлюють  позитивне  ставлення  до  того,  щоб  перерву зробити під час голосування.

 

     До Президії надійшли  заяви  на  виступ  від  фракції  Партії зелених,  об'єднаної  фракції  Соціалістичної і Селянської партій, від фракції Комуністичної  партії  і  від  позафракційних  (Шум  у залі).  Є чотири заяви...  Тоді прошу Секретаріат роздрукувати.  Є письмові звернення від фракцій  Народного  руху,  "Громади",  НДП. Згідно з тими заявами, які надійшли, я буду надавати слово.

 

     З процедури?

 

     Будь ласка, увімкніть мікрофон Журавського.

 

     ЖУРАВСЬКИЙ В.С.   Християнськодемократична   партія  України. Шановні  колеги!  Для  того  щоб   нашу   дискусію   перевести   у конструктивне  русло,  необхідно,  на  мою думку,  припинити пряму радіотрансляцію аж до обрання  Голови  Верховної  Ради.  Тих,  хто бажає просто поговорити, відразу стане менше бодай наполовину.

 

     І, врешті-решт,  давайте, і ліві, і праві, припинимо ганьбити самих себе.  Ми влаштували з нашого парламенту  содом  і  гоморру, постійно сваримося й знищуємо саму ідею парламентаризму - інститут законодавчої влади.  Я розумію необхідність прямої радіотрансляції при обговоренні бюджету,  звіту уряду про погашення заборгованості із зарплати та пенсій.  Та навіщо вести пряму радіотрансляцію  при вирішенні  суто  внутрішнього  питання  життя парламенту - обрання його Голови?

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую,  але це питання було включене  до  порядку денного,  проголосоване.  Якщо  у вас є пропозиція включити його в новій редакції на розгляд,  то треба діяти через робочу групу, яка готує  ці питання.  Звертайтеся до робочої групи.  Тоді я чи інший головуючий будемо радитися з депутатами і ставити  це  питання  на голосування.

 

     Шановні народні депутати, переходимо до обговорення.

 

     Ще з процедури?

 

     Будь ласка, увімкніть мікрофон народного депутата Чижа.

 

     ЧИЖ І.С.   Дякую,   Петре   Миколайовичу.  Об'єднана  фракція соціалістів і селян "Лівий центр".  Я пропоную,  щоб  ми  сьогодні однозначно  завершили  голосуванням  це  питання  включно з другим голосуванням,  якщо буде друге коло.  Сподіваюся,  що Голову  буде обрано з першого кола.

 

     Щойно після  зустрічі  з шахтарями повернулася група народних депутатів,  серед яких був,  зокрема,  представник  нашої  фракції Сергій Миколайович Кіяшко. Шахтарі ідуть, гадаю, вони скоро будуть під стінами Верховної Ради. Вони заявляють, що коли прийдуть сюди, то  заблокують Верховну Раду,  щоб депутати тут посиділи,  поки не оберуть Голову.

 

     Я сподіваюся,  що це абсолютно нормальна, справедлива вимога. Тому прохання до тих,  хто ще думає не брати участі в голосуванні,

- голосувати і зробити вибір.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, увімкніть мікрофон народного депутата Осташа.

 

     ОСТАШ І.І.  Депутатське  об'єднання "Реформи-Центр".  Шановні колеги! Ми проголосували за одну годину обговорення. Вісім фракцій по  п'ять  хвилин  -  це  виходить  40  хвилин.  Решту 20 хвилин я пропоную віддати позафракційним депутатам і надавати  їм  слово  в порядку запису,  який було здійснено в Секретаріаті, для виступу з трибуни.  Інакше ми ще раз наступаємо на граблі, забуваючи про те, що,  крім фракційних депутатів, є ще й депутати позафракційні, які також обрані народом.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  У нас є в  тимчасовій  Президії  письмова заява  від позафракційних.  А щодо 40 хвилин,  то маються на увазі виступи від фракцій і виступи із заключним словом. Ще раз нагадую: відведено  до  однієї  години  з урахуванням того,  що претенденти будуть виступати із заключним словом.

 

     Шановні народні депутати!  Пропоную не  гаяти  часу  й  зараз приступити  до  обговорення.  Потім,  якщо  будуть  іще  питання - процедурні чи інші, ми їх обов'язково обговоримо.

 

     З процедури?  Ну,  будь ласка.  Увімкніть мікрофон  народного депутата Альохіна.

 

     АЛЬОХІН В.І.  Партія "Громада".  Шановний Петре Миколайовичу! Сьогодні в  котрий  уже  раз  тимчасова  Президія  порушує  права, закладені  в  Основному  Законі  нашої  держави  - Конституції.  У зв'язку з тим що  сьогодні  і  вчора  пропонувалося  поставити  на голосування пропозиції, які були внесені депутатами Кармазіним від фракції  "Громада"  та  депутатом  Чижем  від  фракції   селян   і соціалістів  -  не  виходити  з  цієї  зали доти,  доки не оберемо Голову,  фракція "Громада" наполягає на тому, щоб це було поіменно проголосовано,  перед  тим  як  перейти  до  обговорення  й самого голосування.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановний народний депутате Альохін!  Я ще раз вам нагадую,  що  до  перерви  ми  голосували  в  поіменному режимі цю пропозицію.  Якщо  ви  маєте  сумнів,   будь   ласка,   подивіться стенограму.  Згідно  з  Регламентом,  до дотримання вимог якого ви закликаєте (там ця норма чітко виписана),  в поіменному режимі  ця пропозиція голосувалася.

 

     Шановні народні депутати, переходимо до обговорення.

 

     Слово від   фракції   Партії  зелених  має  народний  депутат Курикін. Підготуватися народному депутату Зубову.

 

     КУРИКІН С.І.,  народний  депутат   України   (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  ПЗУ).  Фракція зелених. Шановні колеги!  Я торкнуся не стільки питання персоналій, скільки питання самого  явища,  самого феномена необрання,  який обтяжує цю залу й наш вищий законодавчий орган уже впродовж одного місяця.

 

     Є принаймні дві обставини,  які  породжують  цей  феномен.  З одного  боку  ми  маємо  справу  з виявом такої своєрідної дитячої хвороби - політичної структурованості,  коли  парламент,  нарешті, політично  структурований,  але  існуючі  партійні фракції досі не навчилися   обачно,   обережно,   непрямолінійно    і    нежорстко використовувати  ті  переваги і ті інструменти,  які дає політична структуризація.

 

     З іншого боку обставина значно  серйозніша.  Річ  у  тім,  що конфлікт  навколо  виборів  не  обмежується проблемою протистояння лівих і правих,  комуністів і некомуністів, червоних і нечервоних. Якби   ця  лінія  поділу,  лінія  протистояння  пролягала  в  суто ідеологічній або  політичній  площині,  ми  б  уже  давно  знайшли компроміс.  Думаю,  ви всі це розумієте,  і я б дуже хотів, щоб це зрозуміли наші виборці.

 

     Проблема полягає в тому,  що і з правого,  і  з  лівого  боку мають   місце   абсолютно   конкретні  групові  інтереси,  які  не обов'язково,  до речі,  безпосередньо пов'язані з ідеологією або з політикою.  Таким  чином,  на  перебіг голосування,  на визначення позицій тієї чи іншої фракції,  того чи іншого депутата  впливають дуже  різні  фактори.  Отож,  враховуючи  оцю  різноманітність  та розмаїття  факторів,  які  впливають  на  мотиви  голосування  або неголосування,  наша  фракція  ухвалила  таке рішення.  Кожен член нашої фракції буде самостійно вирішувати  питання  про  те,  брати йому чи не брати бюлетень для голосування (Оплески).

 

     І, нарешті,  стосовно якостей тієї особи,  яка мала б посісти місце Голови Верховної Ради.  Тут говорили про молодість.  Я хотів би  солідаризуватися  з  цим,  але підкреслити,  що молодість - це здатність до розвитку,  це стан душі насамперед.  І коли ми будемо обирати спікера, то давайте керуватися саме цим.

 

     Дякую за увагу.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.   Слово   від  фракції  Соціалістичної  та Селянської  партій  має  народний  депутат  Зубов.   Підготуватися народному депутату Кожину.

 

     ЗУБОВ В.С.,   народний   депутат   України   (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  виборчий блок СПУ та СелПУ).  Я целиком  и  полностью поддерживаю тех народных депутатов,  которые говорят сегодня и вчера говорили о том,  что все, что происходит в этом зале, уже далеко вышло за рамки здравого смысла.

 

     Сейчас Иван  Сергеевич  Чиж  проинформировал  вас,  уважаемые коллеги,  о настроении шахтеров.  В  адрес  нашей  фракции  пришло "Звернення  Центрального  комітету профспілки працівників освіти й науки  України,  де   підкреслюється,   що   Центральний   комітет профспілки працівників освіти й науки України від імені численного загону освітян, науковців закликає народних обранців покласти край політичним пристрастям, розблокувати роботу Верховної Ради, обрати керівництво й негайно приступити  до  вирішення  нагальних  питань життя нашої країни".

 

     Уважаемые коллеги!   Буквально   несколько   дней  назад  мне пришлось выступать перед вами в качестве  претендента  на  высокую должность  Председателя  Верховного  Совета.  Если  вы помните,  я пытался обратиться  и  к  правым,  и  к  тем  центристам,  которые блокируют сегодня избрание Председателя Верховного Совета, пытался об яснить то,  что понятно каждому присутствующему в зале: блокада выборов  руководства  Верховного  Совета  ни  к  чему  хорошему не приведет,  из-за  нее  страдает,  прежде  всего,  наш  народ.   По наивности,  по политическому романтизму я все-таки, видимо, верил, что мое обращение найдет какой-то отклик в ваших сердцах!..

 

     Сегодня, после того,  что произошло вчера, когда 200 народных депутатов  просто  не  пошли голосовать только потому,  что была в списках  кандидатура   Александра   Мороза,   мне   многое   стало понятным...   И  я  должен  прямо  сказать,  что  то,  что  сейчас происходит в Верховном Совете,  это только видимая часть огромного айсберга,   который   скрывается   глубоко   под   водой.   Ничего удивительного в  этом  нет!  Идет  откровенная  борьба  настоящего интеллекта    против    серости    и   посредственности!   Сегодня торпедирование  избрания  Верховного  Совета,  атака   на   Мороза преследует  одну  цель - не допустить нормального человека на пост Председателя;  не  допустить  человека,  который   не   стесняется говорить о том,  что пока он Председатель Верховного Совета, земля продаваться  не  будет!  Не  допустить  только  потому,   что   он действительно  мог  поставить трижды на переголосование документы, когда, скажем, они касались судьбы ветеранов Великой Отечественной войны,  пенсионеров,  обездоленных  в  нашей стране!..  И если это ставить ему в минус,  то тогда что ставить в плюс Руху  и  "трижды народной" НДП?!

 

     Хочется сказать больше. Я профессиональный социолог и пытаюсь анализировать все,  что  происходит,  с  точки  зрения  внутренней логики того процесса,  который мы сегодня наблюдаем. Потому хочу с вами поделиться своими рассуждениями.  И еще раз  подчеркиваю  их, может быть, не полное соответствие об ективной реальности. Я хотел бы ошибиться! Но если говорить о том, что происходит, то мы должны связывать сегодняшние проблемы Верховного Совета с теми глубинными проблемами страны вообще.  Ведь каждый из нас прекрасно  понимает, что  под  видом  экономических реформ в нашей стране уже несколько лет происходит просто  перераспределение  национального  богатства Украины,  происходит перераспределение общенародной собственности, единственным  результатом  которого  есть   формирование   теневой экономики.  Понятно, что теневая экономика в принципе есть в любой стране.  А то что удельный вес теневой экономики  в  нашей  стране столь  высок,  это вина,  может быть,  отчасти и наша,  потому что уходить в тень экономику заставляет налогообложение.  Но и это  не самое страшное. Самое страшное состоит в том, что в рамках теневой экономики  сформировался   высокий   удельный   вес   криминальной экономики.  А  теневая экономика и криминальная - не одно и то же. Криминальная экономика - это не та,  которая уходит от налогов. Ее деятельность   направлена   на  получение  сверхприбылей  за  счет развития самых  негативных  экономических  процессов  в  стране  - игорного  бизнеса,  наркобизнеса,  проституции и так далее.  И для того  чтобы  сегодня  быть  членом  криминальной  группировки,  не обязательно иметь поломанный нос и короткую стрижку...

 

     Мне представляется,  все, что сегодня здесь происходит - есть не что иное,  как отстаивание  интересов  криминальной  экономики, криминальных элементов нашего общества.  Иначе как об яснить,  что "всенародный"  Рух  Украины,  "трижды  народная"   Демократическая партия  настолько  "красиво"  себя ведут,  что не допускают членов своих фракций до урн,  не дают им  возможности  взять  бюлетень  и проголосовать?!  Разве  это  не  говорит о том,  что на самом деле происходит у нас в зале?  Я хотел бы ошибиться,  но  если  сегодня опять 200 человек не примут участие в выборах,  мы вынуждены будем считать,  что мои предложения в полной мере соответствуют реальной действительности. А это страшно.

 

     До свидания (Оплески).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні  народні  депутати,  я звертаюся до всіх, хто ще виступатиме:  дотримуйтеся,  будь ласка,  регламенту. Слово від    фракції   Руху   надається   народному   депутату   Кожину, підготуватися народному депутату Карпову.

 

     КОЖИН Б.Б.  Народний рух України.  Шановні депутати!  Вважаю, ніхто  не  буде заперечувати,  що,  обираючи Голову Верховної Ради України, ми тим самим створюємо або не створюємо умови для плідної конструктивної роботи вищого законодавчого органу нашої держави, а також прямим або опосередкованим чином впливаємо на  внутрішнє  та зовнішнє життя нашої держави.

 

     Аналіз ситуації, що склалася в країні в 1994-1998 роках (за  період  роботи  Верховної  Ради  попереднього скликання,  в якій і керівництво Верховної Ради, і більшість голів комітетів були представниками лівих  сил),  свідчить  про  те,  що незалежно  від ухвалення Конституції України,  прийнятої концепції національної безпеки України, сотень законів і постанов, соціальна захищеність наших громадян,  становище у політичній,  економічній, соціальній,  військовій та іншій сферах можна охарактеризувати  не просто як кризове,  а без перебільшення як таке,  що являє загрозу національній безпеці України.

 

     Висновок можна зробити тільки один: катастрофічне становище,  в  якому  опинилася Україна за сім років після   проголошення   незалежності,   є    винятково    наслідком протистояння  протилежних  політичних  сил і небажання керівництва держави здійснювати рішучі  дії  для  переходу  до  результативних сучасних  форм  управління державою в інтересах своїх громадян,  в інтересах демократичних сил.

 

     Я вважаю,  дорогі депутати, що нам усім вже час зрозуміти: ще з 1975 року почалися процес краху радянської тоталітарної системи, спад виробництва і загальна державна криза.

 

     Підкреслюю, що   саме   марксистськоленінська   теорія,    не підтверджена практикою, призвела систему держави до абсурду, краху і розвалу,  і ця система не має права на існування (Шум  у  залі). Немає  жодної країни радянської системи,  яка б за життєвим рівнем людей,  демократії,  технології була б на рівні  розвинутих  країн світу.  Радянська комуно-тоталітарна система - табір для її народу (Оплески).  "Запорожець" та "Мерседес" - ось реальна  різниця  між радянською та демократичними системами для людини.

 

     Головою Верховної  Ради України повинна бути людина - патріот Української держави,  яка не тільки може чітко бачити перспективи, а  й  представляє політичну силу,  яка має план розвитку держави і суспільства,  забезпечення гідних умов для наших громадян. Шановні депутати,  цією силою є Народний рух України,  який має конкретний механізм виходу з кризи.  Наша партія діє  не  методом  насильства через так звану світлу ідею, а через державність і демократію - до добробуту всього народу.

 

     Ми пропонуємо через Верховну Раду України,  через  комітет  з питань   оборони   і  національної  безпеки  України,  через  Раду національної оборони і безпеки,  через силові  структури  створити умови  для  захисту  прав  людини,  вітчизняного  товаровиробника, зменшення   податкового   тиску,   забезпечити   виплату   пенсій, стипендій,  зарплат,  поліпшити  життя  ветеранів  війни та праці, багатодітних сімей.  Для цього  конче  потрібно,  щоб  у  місячний термін   був  внесений  на  затвердження  Верховної  Ради  України комплексний план виведення  України  з  кризи,  а  також  вирішені кадрові питання.

 

     Шановні депутати!  Сьогодні  представники  фракції  Народного руху України зустрічалися з  шахтарями,  відбулася  дуже  приємна, цікава  зустріч.  І  от  що  я можу вам сказати:  шахтарі повністю підтримують Народний рух України (Шум у  залі).  Вони  підтримують наші гасла: "Шахтарям - зарплату, бандитам - тюрми!"

 

     Дякую (Оплески).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово   від   фракції   НДП  надається  народному депутату Карпову. Підготуватися народному депутату Вітренко.

 

     КАРПОВ О.М.  Шановні  колеги!  Було  приємно,  що   під   час висунення  кандидатур,  а  також  виступів кандидатів розмова мала досить   спокійний   і   поміркований   характер.   Але   почалося обговорення,  і  воно  набуло досить жорсткого та конфронтаційного характеру.

 

     Я хотів би долучитися до цієї розмови.  У своєму виступі  пан Зубов  висловив  цікаву думку,  мовляв,  відбувається перерозподіл власності в тіньову економіку.  Він як соціолог  і  не  тільки  як соціолог   має   рацію.   Але  я  тоді  запитаю:  а  чому  фракція Соціалістичної і Селянської партій об'єдналася з  "Громадою",  яка через свій тіньовий уряд представляє тут тіньову економіку?  Може, для  того,  щоб  долучитися  до  цього  процесу?   Думка   цікава, поміркуйте над цим.

 

     Я зупинюся  на  одному питанні - про моральний кодекс окремих народних депутатів у світлі "унітазної" демократії.  Свого часу ми запропонували абсолютно чесні і відверті правила гри - правила гри в шахи.  У відповідь із боку деяких представників окремих  фракцій ми  отримали  "булыжник  - оружие пролетариата,  арматуру - оружие насильников и крапленые карты, с помощью которых здесь всех хотели обмануть".   І   при   цьому  ми  всі  чули  голосіння  з  приводу Конституції,  моралі,  Регламенту, совісті і чого завгодно. Так от саме про проблеми моралі я трішки і хотів би поговорити.

 

     У мене  таке  враження,  що  ми суттєво знижуємо рівень нашої розмови  від  цивілізованих  норм  до  рівня   розмов   попередніх історичних епох, які характеризувались як дикість і варварство. Не дай Боже,  щоб і інші народні депутати стали на цей шлях, щоб така поведінка стала у нас нормою.  Тому про деяких найбільш відвертих, цинічних антигероїв нашого часу дозвольте декілька слів.

 

     Я про так званих  "туалетних  каченят",  про  одного  з  них, другого не буду поки що чіпати.  Адаме Івановичу,  пам'ятаєте таку революційну пісню: "Чуєш, сурми заграли, час розплати настав"? Так от  ви  свого  часу  тут  поему проспівали про Ємця-капітана і про Чорновола.  Дозвольте невеличку поему не у віршах,  а в прозі  про вас.  Ви сказали:  "Є така партія!" - і побігли в туалет.  Що,  та партія повинна йти таким чином,  таким шляхом?  (Шум у залі). Я до цього   повернуся,   заспокойтеся.  Отож,  я  вважаю,  що  можлива відповідь другого вождя Компартії України може бути тільки  такою. Якщо я сказав неправду,  опорочив вашу честь та гідність - подайте позов до суду.  Усі інші словесні виверти будуть черговим "детским лепетом на лужайке", до якого ви демонструєте великий хист.

 

     Ви чудово  сказали  про  Петра  Миколайовича  Симоненка,  і я повністю підтримую вашу думку:  "Не зрадив".  Це правда.  А  тепер повернемося  до  проблеми  того,  кого  ви підтримуєте.  Олександр Олександрович  з  пафосом  розповідав,  як  він  проникав  на   те засідання   президії,   як   у  ворожій  табір,  як,  знаєте,  той піонерпартизан Валя Котик (підв'язав міну - і  у  ворожий  табір). Так  він  проник  на  засідання  президії,  де  94 відсотки членів президії були комуністами.  З якою метою? Підірвати ворожий табір? Так.  Для  того,  щоб  запропонувати  позасудову (не тимчасову,  а назавжди!) заборону Комуністичної партії України. Вибачте, якщо ви пропонуєте  голосувати  за  того,  хто  не зрадив,  то ви не маєте морального права голосувати за того, хто зрадив.

 

     Тепер з приводу прози,  віршів і тисяч  статей,  які  написав Олександр  Олександрович.  Я  підрахував:  за  365 днів - 1 тисяча статей і 6 тисяч книжок.  Ну, як у стародавньому Римі: "Nulla dies swint  linca"  -  жодного дня без рядочка.  Я тепер розумію,  чому Верховна  Рада   працювала   так,   бо   Олександр   Олександрович продовжував  писати  вірші,  замість  того  щоб керувати Верховною Радою.  І він написав віршика, а потім цей віршик розтиражували, і в  рукописному  варіанті  підпільний  Кіндрат  або  підпільне бюро обкому розвішало в туалетах Верховної  Ради.  Подумати  тільки!  А тепер висновок з приводу віршів,  які він написав на мене.  Я йому відповідаю:  "У Мороза є талант,  та немає злету,  не від Бога він поет, а від туалету".

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, я ще і ще раз звертаюся до вас:  давайте поважати один одного  і,  якщо  йдемо  на  високу трибуну   Верховної   Ради,  то  треба  обирати  відповідну  форму донесення своєї думки,  дбати про те,  щоб це не  стало  предметом розгляду в судах чи інших установах.

 

     Слово надається   народному  депутату  Вітренко  від  фракції Прогресивної   соціалістичної   партії   України.    Підготуватися народному депутату Правденку. Будь ласка.

 

     ВІТРЕНКО Н.М.   Шановні  депутати!  Сьогодні,  10  червня,  в Україну приїхала місія Міжнародного валютного фонду.  Сьогодні  ви дали  змогу  уряду  продовжувати  політику,  яку він проводить без будь-якої  програми,  без  будь-яких  зобов'язань  перед   народом України,  ще щонайменше на місяць.  Отож тепер будемо звітувати не тим складом Верховної Ради,  що був, а цим складом Верховної Ради. Ми  з  вами  винні  в тому,  що відбувається в Україні?  Безумовно винні.  Що буде уряд підписувати з  Міжнародним  валютним  фондом? Подумайте,  яким чином сьогодні можна зменшити дефіцит бюджету? Це означає - припинити всі соціальні витрати,  це  означає  -  ніяких трудових  заощаджень  нікому  ні  в  якій  формі не повертати.  Це означає - отой папірець,  який протягли у Верховній  Раді  начебто для шахтарів,  викинути,  бо немає грошей.  А Міжнародний валютний фонд буде вимагати обов'язково:  якщо хочете мати наступний кредит

- зменшіть дефіцит бюджету.

 

     Хто ж  винен  у тому,  що відбувається у Верховній Раді,  хто конкретно? Фракція Прогресивної соціалістичної партії абсолютно не винна.  Ми взяли участь у всіх голосуваннях. Ми висунули лише один раз одну кандидатуру - мою.  Ми побачили,  що  і  моя  кандидатура набрала 18 голосів,  я більше нікому не нав'язувалася, і ми більше не пропонували ніяких кандидатів від нашої фракції.

 

     Хто ж винний?  Давайте з'ясуємо. Перш за все винні комуністи. Чотири рази пропонувати Симоненка,  знаючи, що у вашій фракції 120 чоловік.  Навіщо?  Не проходить  -  пропонуйте  іншу  кандидатуру, другу,  третю.  Ні,  знаєте,  так тупо:  тільки Симоненко! І таким чином,  тим,  що пропонували Симоненка,  ви ж примусили ті  чотири фракції постійно блокувати вибори (Шум у залі).

 

     Я не  підтримую  блокування.  Я  ще  раз  хочу сказати:  я не підтримую блокування виборів,  не підтримую!  Бо  депутат  повинен висловити свою позицію.  Але ми чесно сказали:  ми не проголосуємо за  Симоненка,  який  не  зміг  організувати  комуністів,  щоб  не приймати  цю  Конституцію,  а сам особисто у третьому вирішальному голосуванні проголосував за введення буржуазної Конституції в дію, і 41 депутат-комуніст це зробив.  Ну що це за керівник партії?  Що це був би за керівник  парламенту?  Що  це  за  захисник  трудових інтересів? (Шум у залі).

 

     Далі. Комуністів розкатали в асфальт, довели до Мороза. Мороз раз уже не пройшов.  Скільки ще треба висувати Мороза?! Скільки ще будете  чинити  наругу  над  парламентом?!  Ми  чесно сказали - не віддамо голоси за того,  хто здав Комуністичну партію (він  сприяв її  забороні),  хто  здав  більшість у Верховній Раді (він не зміг керувати більшістю),  хто всю Верховну Раду тринадцятого скликання розвернув  саме  на підтримку ідей Руху.  Що хотів Рух?  Буржуазну Конституцію?  Нате!  Хотіли мати захист приватної власності?  Будь ласка!  Хотіли  оцей  жовто-блакитний прапор?  Будь ласка!  Хотіли державну мову виключно українську?  Будь ласка! Хотіли вступити до НАТО? Будь ласка! Вони дійсно повинні радіти: все, що вони хотіли, вони отримали!  Ми,  тому що відстоюємо інтереси трудящих України, яким потрібна радянська влада,  соціалістична економіка, не будемо голосувати за Мороза.  Навіщо знову  пропонувати  Мороза  і  знову викликати блокування?!

 

     Далі -  "Громада".  Третій  раз висувається Єльяшкевич..  Ну, знаєте,  таких людей уже просто треба судити судом честі!  Скільки може бути таких кульбітів? У минулій Верховній Раді отут він сидів і постійно кричав:  і Мороз не такий, і Лазаренко злочинець! Тепер Мороз святий,  а Лазаренко взагалі там усіма святими керує! Але не тільки це!  Тричі висувається людина,  яка тут з трибуни каже:  не буде  голосів  підтримки.  Ну,  не  буде!  Навіщо це робити?!  Щоб гратися часом?!

 

     Тому фракція  Прогресивної  соціалістичної   партії   України пропонує не висувати кандидатур,  які не знайшли підтримки в цьому залі.  Треба висувати інших,  шукати компромісну фігуру! Ми хочемо працювати у Верховній Раді, ми хочемо, щоб Верховна Рада заслухала програму уряду,  а потім справді дала оцінку роботи уряду.  Те, що зробили  ви  -  комуністи і громадівці - з шахтарями,  шахтарі вам ніколи не вибачать.  Ніколи!  Ви їх використали  просто  як  живий товар.  Для  чого  вони  прийшли  кричати тут?  Щоб торги з урядом відбулися?!  І тому... (Шум у залі). Майте повагу до жінки, майте! Вчіться поваги!

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Наталіє   Михайлівно,  я  прошу  вас,  закінчуйте виступ.

 

     ВІТРЕНКО Н.М.  І  тому  фракція  Прогресивної  соціалістичної партії  України пропонує керівникам партій і фракцій сісти за стіл переговорів.  І треба,  щоб Верховна Рада усвідомила - ні в  якому разі  не можна допускати до наступних голосувань кандидатури,  які вже не отримали довіри.  Треба припиняти наругу над парламентом  і над народом України!

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  від  фракції  партії  "Громада"  надається народному депутату Правденку, підготуватися депутату Степурі.

 

     ПРАВДЕНКО С.М.,  народний депутат  України  (багато-мандатний загальнодержавний   виборчий   округ,   Всеукраїнське   об'єднання "Громада").  Шановні народні депутати!  Шановна Президіє!  Фракція "Громада",  позапартійний.  Шановні  колеги,  я не хотів би нікого зачіпати,  але все-таки важко втриматися,  щоб не нагадати:  у нас пленарне   засідання   Верховної   Ради,  а  не  збори  профспілки асенізаторів і сантехніків (Оплески).

 

     Я хочу сказати,  що ми,  депутати Верховної Ради дванадцятого скликання,   свого  часу  під  впливом  ейфорії  зробили  фатальну помилку:  в  1991  році  запровадили  інститут   президентства   з величезними    повноваженнями    Президента.    Результати   цього розсьорбуємо й нині,  але юшки залишається все менше і менше. Далі пішло:  бракує повноважень,  треба більше,  ще більше,  ще... Таке враження,  що економічна міць України,  її можливості зводяться до рівня   нинішнього   уряду,   який  не  може  збагнути  українську економіку, оскільки це економіка 50-мільйонного народу, от якщо її звузити,  може  й  збагне.  І за такою самою схемою нам пропонують обрати Голову Верховної Ради.

 

     Я хочу нагадати секрет  влади  одного  тирана  в  стародавній Греції:  який колосок вище виростає,  той треба зрізати.  Так само нам пропонує діяти нинішня виконавча влада,  зокрема Президент: ви оберіть  когось посереднього,  щоб не виділявся,  не висовувався й таке інше.  Тобто посередній виконавчій владі потрібен  посередній парламент.

 

     А я  вважаю  навпаки.  Держава  в біді,  і жодна гілка влади, скажемо  прямо,  є  неспроможною.  Вас  не   треба   переконувати: нещодавнє  голосування,  коли  ми  всі  були  єдині  щодо одного з указів, засвідчило, які документи видає ця влада, тобто на що вона інтелектуально спроможна, хоча вживати слово "інтелект" дуже гучно в даному разі.  Отож вона хоче такого самого парламенту.  Має бути антитеза:  Голова Верховної Ради має бути сильною особистістю - це безперечно.

 

     Безперечно, що він має бути майбутнім Президентом - це  також аксіома  або  майже аксіома.  Нам треба цю особистість забезпечити єдиною платформою,  яка  допоможе  це  зробити,  і,  можливо,  щоб урешті-решт  звузити  президентську  владу.  Тоді  ми  ще  в стані ейфорії писали  законопроект,  розраховуючи  на  те,  що  це  буде ідеальний   президент,   ідеальна   особистість,  а  треба  завжди розраховувати  на  найгірший  варіант,  на  те,  що  буде  обраний найневдаліший   кандидат.   На   це   має   бути   розраховане   й законодавство.

 

     Я вам наведу один конкретний приклад з практики преси про те, які  в  нас  справи  із  свободою слова за цієї влади.  Додаток до "Голосу України" опублікував  матеріал  про  те,  на  яку  суму  в Україні  розкрадено  стрілецької та іншої зброї,  цифри називалися такі - 26-30 мільярдів доларів. Ну, ви можете собі уявити: третина союзних  запасів  стрілецької  зброї  була  в  Україні.  Тут  були колосальні військові формування,  кадровані дивізії й  таке  інше, величезні склади. Все це бур'яном поросло.

 

     Так от,   наша  славна  прокуратура  цікавиться  не  тим,  що трапилося в державі,  хто розкрадав,  що коли почалося,  через чиї руки,  а цікавиться в газети:  де ви ці факти взяли і доведіть їх, будь ласка.  Хоча ці факти ми взяли з  парламенту,  між  іншим,  з парламентської  комісії,  яка  не  звітувала  про  них.  Тобто все робиться навпаки:  газета повинна мати слідчий апарат,  спрацювати за Генеральну прокуратуру,  за суддів, посадити злочинців і їм усе це принести на папері - ось усе ми за вас  зробили.  У  нормальній державі  газетна  публікація  служить  для  початку  розслідування фактів, про які в ній говорилося.

 

     І, нарешті, головне, чому я пропоную голосувати за Олександра Олександровича  Мороза.  Залишилося  єдине  величезне  багатство в Україні - земля.  Якщо її віддати на продаж і під заставу, Україна залишиться  зовсім  гола  перед  світом,  і  тоді  через  10 років населення буде вже не 50  мільйонів,  а  значно  менше.  Зубожіння поширюватиметься   в   геометричній  прогресії.  Мороз  стоїть  на позиції,  що права продажу землі  і  її  застави  в  жодному  разі надавати не можна.  Це його залізна позиція,  я добре знаю.  І вже тільки за одне це його слід обрати Головою Верховної Ради.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово від фракції  Комуністичної  партії  України має народний депутат Степура. Підготуватися Черненку.

 

     СТЕПУРА В.С.,   народний   депутат  України  (багатомандатний загальнодержавний виборчий округ,  КПУ). Шановні народні депутати, один  із  класиків  фракції  Руху  в нашому парламенті Іван Заєць, граючи біля оцієї трибуни роль одного  з  претендентів  на  посаду Голови Верховної Ради,  нещодавно сказав:  усі наші біди від того, що в Україні немає енергійної української влади. З цим не можна не погодитися. Проте для повної правди, а правда лише тоді є правдою, коли вона повна,  треба додати,  що Україна ніяк не може позбутися оцієї влади,  яку так низько оцінив Іван Заєць,  лише через те, що як першого Президента,  так і другого,  так і всі уряди,  які вони народжували,   з   усіх   сил   підтримували  ті  політичні  сили, представники яких тут у парламенті аплодували цьому представникові Руху Івану Зайцю.

 

     Я не  знаю,  через  який  перископ пан Кожин,  який тільки-но виступав отут,  побачив кризу Радянського Союзу в 70-ті роки,  але те,  що  за сім останніх років Україна з першої десятки розвинутих країн  світу  опинилася  на  сьогодні  у  хвості  сотні,   то   це неозброєним оком видно всьому світові.

 

     Наш парламент  сьогодні,  коли  Україна стоїть перед прірвою, повинен визначити сам  для  себе  -  чи  бути  йому  співучасником горереформ,  які  призвели  нашу країну до національної катастрофи заради  задоволення  непомірних  (безрозмірних,   можна   сказати) апетитів  невеличкого проценту населення,  чи стати йому на захист України та переважної більшості її народу.

 

     Немає сумніву:  якщо наш парламент очолить  представник  отих політичних  сил,  які  тут  аплодували Іванові Зайцю,  то він може перетворитися  (є   така   загроза)   на   один   із   підрозділів Адміністрації  Президента  і  тоді  вже  стане  співучасником оцих руйнівних реформ.

 

     Наш парламент окрім своєї високої законодавчої місії  має  ще одну  місію  -  гаранта демократії в країні.  І якщо ми оберемо на посаду Голови Верховної Ради когось від тих фракцій,  які з перших днів вийшли з правового поля і стали на шлях порушення Регламенту, на шлях ультиматумів, що не має нічого спільного з демократією, то тим  самим  ми  поставимо під загрозу і самі основи демократії.  Я хотів би звернутися й до  Наталії  Вітренко.  Вона  про  одного  з претендентів  на посаду Голови Верховної Ради,  Олександра Мороза, сказала:  "Вам же представники правих сил за  ваші  всі  попередні роки мають дякувати, бо ви робили все те, що їм вигідно". Але чому ж ви,  Наталіє Михайлівно,  не задумаєтесь над тим,  що вони зараз усе ж не аплодують йому,  що вони йому не дякують. І разом із тим, вони завжди аплодують і дякують якраз вам,  коли ви  виступаєте  з цієї трибуни... (Оплески).

 

     Значить, вони  таки  розуміють,  що  справа не в словах,  а в ділах і судити людей,  як казав колись Володимир Ілліч Ленін,  нам треба  тільки за реальними справами,  а не за помислами.  Значить, вони розуміють,  що його справи на відміну від ваших були таки  не на їхню користь, якщо брати загалом (Оплески). А ваша пропозиція в кінцевому рахунку якраз збігається з їхньою.

 

     Ну і відносно виступу шановного пана Карпова. Тут я з ним маю погодитися.  Дійсно,  за  того,  хто  зрадив,  ми  не  маємо права голосувати. Ні в якому разі!

 

     Але давайте за цією логікою підемо далі.  Мабуть,  тоді, якщо за цією логікою піти до самого кінця, пан Карпов не мав би права і висувати свою кандидатуру або давати згоди балотуватися на  посаду Голови  Верховної  Ради.  Я пропоную вам усім,  шановні товариші й панове,  взяти все-таки участь у цьому голосуванні й проголосувати за  Олександра  Олександровича  Мороза.  У нього великий інтелект, багатий (протягом чотирьох  років)  досвід  керівництва  Верховною Радою, ним багато зроблено. Із цього списку, який ми маємо, кращої кандидатури немає.

 

     Спасибі (Оплески).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату Черненку.

 

     ЧЕРНЕНКО В.Г.,  народний депутат України (виборчий округ  48, Донецька область).  Уважаемые товарищи депутаты! Уважаемые господа депутаты!  Я сейчас шел к трибуне и услышал  такую  реплику:  "Без Мороза  нельзя  прожить".  Точно,  без Мороза прожить нельзя.  И я очень хочу,  чтобы вы прожили с Морозом,  а не  с  теми,  кто  вас заморозит. Это первое.

 

     Второе. Уважаемые господа и товарищи! Вы посмотрите, за окном не 1990,  а 1998 год.  Я знаю, что вы довольно внимательно следите за  тем,  что  происходит  в  мире.  И горько,  обидно за державу: арестовываются  суда  в  портах,  растаскивается   государственная собственность, мы становимся банкротами. Через два-три месяца этот процесс станет уже неуправляемым и неконтролируемым.

 

     И та бабуся,  которая сегодня слушает радио, скажет: "Кто там собрался?"   Здесь,   среди  нас,  есть  представитель  еще  одной категории граждан - пенсионеров, инвалидов и ветеранов, которых мы ущемляем  и подталкиваем к дальнейшей гибели?  Это в отношении тех процессов, которые происходят.

 

     Я с галерки внимательно наблюдал за тем, что происходит здесь в зале.  Хочу вам сказать,  уважаемые коллеги,  что образованность еще не определяет уровень интеллигентности.  Когда на эту  трибуну поднимается   человек  с  претензией  на  докторскую  степень  или обладающий оной и пытается убедить меня, чтобы я голосовал за него или прислушался к его мнению,  мне становится чрезвычайно больно и обидно.

 

     И еще одно.  На этой трибуне стояло много претендентов. И все пытались   чем-то  кого-то  спровоцировать  и  уколоть.  Поверьте, нравится вам или не нравится  чья-то  точка  зрения,  позиция,  но судьба  распорядилась  так,  что  в  этот  зал  никто не пришел со стороны. Все здесь избраны. Одни "упаковались" в партийный список, другие прошли жесткую мажоритарную борьбу.

 

     Бог с  ним,  принят такой закон.  Но я сегодня просто не могу понять позицию ряда мажоритарщиков, когда ими, представляющими 160 тысяч  избирателей  (а именно такая норма была заложена в законе), манипулируют и управляют. Никто же из вас не сказал: "Голосуйте на выборах против меня, потому что я человек зависимый и подневольный и буду сегодня делать то, что мне прикажут во фракции".

 

     Я хочу задать риторический вопрос:  а кто же  сегодня  лидеры тех фракций?  Одни - лидеры, которые с 1990 лидируют и привели нас сегодня к полному краху.  Я не буду  цитировать  расхожую  сегодня поговорку, в которой выражается благодарность Руху за те процессы, которые произошли в обществе.  Есть и другие партии,  претендующие сегодня на роль лидеров.

 

     Я вам  скажу  еще  одно:  с  интеллигентным  человеком  легче договариваться и дискутировать,  чем с тем,  у кого пена у  рта  и взгляд,  выражающий готовность к бою. Бойтесь таких политиков. Еще чрезвычайно важно: в политике нельзя быть непредсказуемыми.

 

     Заканчивая свое  выступление,  хочу  процитировать  человека, который  понимал  толк  в  оружии.  Так  вот когда он был сослан и заканчивал уже свой жизненный путь,  он сказал: штык может сделать все,  одно  плохо - сидеть на нем нельзя...  Плохо было тому,  кто пытался на нем усидеть...

 

     И последнее.  Я буду голосовать за Александра  Александровича Мороза. Почему? Первое. Гениальнейший человек... (Шум у залі). Да, да!..  Толстой  сказал,  что  самое  большое   свинство,   которое придумало человечество - это торговля землей.

 

     Второе. Мороз  не  поддался  ни  на одну провокацию,  которые устраивались в этом зале, он никого не оскорбил и не унизил. А это говорит о том, что он - Человек.

 

     И третье.  Не  так-то  легко  управлять этим залом.  А умение управлять государством и творить нормальные государственные законы

-  тоже немаловажное его достоинство.  Так вот я обращаюсь ко всем мажоритарникам, у которых сегодня есть терять что и есть ради кого бороться:  не  дай  вам  Бог,  чтобы  пришли  сегодня те,  кто вас окончательно заморозит!...

 

     Спасибо за внимание (Оплески).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні  депутати,  виступи  від  фракцій завершено.   Заключне   слово  має  претендент  на  посаду  Голови Верховної Ради Мороз Олександр Олександрович.

 

     МОРОЗ О.О. Шановні колеги! У нас у кінці відбулась якась така інтимна розмова, навіть на поезію потягло декого...

 

     Я пригадав цитату прекрасного,  на мій погляд,  поета Михайла Шевченка,  50-річчя якого нещодавно відзначала творча інтелігенція України.  У нього є такі слова:  "Україно, чи замало Трої? Чи коня не знайдеш під сідлом,  щоб отак завжди були герої і ніколи правди не було?" Так от, сьогодні ми говоримо щось одне, а маємо на увазі інше.  В чому ж полягає правда?  От  ми  починаємо  клясти  минулу Верховну  Раду,  не так вона робила,  не те робила і взагалі то не така була,  бо там був такий Голова Верховної Ради. Ми зберегли за останніх  чотири  роки  парламентаризм як основу демократії!  Мине час,  і ви будете дякувати один одному,  згадуючи при цьому добрим словом  і  Голову  Верховної  Ради,  за  те,  що  вдалося зберегти Верховну Раду, хоча ніхто не вірив, що це вдасться зробити, - вона мала бути ліквідована ще в 1995 році. Ви все це добре знаєте, тому нащо про це говорити?  Борисе Борисовичу,  повірте мені, я не хочу вступати в дискусію з приводу вашого виступу,  тим паче,  я думаю, що він якраз не потребує ніяких коментарів.

 

     І тому я просив би сприймати правду такою,  якою вона справді є.  Якщо є критика,  якщо є якісь конкретні претензії... Ну, можна знайти стенограму засідання Президії від 28 серпня, бо коли про це зайшло   на   минулому  засіданні,  то  я  підняв  ту  стенограму, подивився.  На сторінці 26 стенограми за 28  число  є  текст  мого виступу.  Він, справді, до того зводився, але ж треба читати, що я говорив у той же час далі.  Рішення приймалося 30 числа.  Я не був на тому засіданні,  бо не був членом Президії Верховної Ради, і це ви,  мабуть, також знаєте, бо читали стенограму. Але, бачте, треба взяти щось, щоб із неправди зробити якийсь аргумент.

 

     Далі. В   чому  ще  полягає  правда?  Здійснюючи  керівництво Верховною Радою і взагалі суспільну роботу,  громадську, політичну роботу,  треба  якщо  не  любити,  то  поважати  людей.  Не  можна переступати через людей  для  досягнення  якоїсь  своєї,  можливо, навіть  політичної  цілі.  Я  ніколи цього не допускав.  І тому на репліки,  які тут звучали,  я просто  не  буду  відповідати.  Вони несправедливі.  Мені  здається,  що  не можна опускатися до такого рівня аргументації.

 

     І ще  кілька  слів.  Повірте,  зараз  докори  йдуть,  що  СПУ об'єдналася  з  "Громадою".  Розумію,  що  це  теза,  яка постійно підкидалась у суспільну свідомість упродовж останнього півріччя. І найхарактерніше, що це підкидалося тими, хто активно боровся проти нашого блоку, нашої партії.

 

     Тому я думаю,  що згодом буде зрозуміло,  хто,  з  ким  і  де об'єднувався  або  хто,  кому  і  які  створював умови,  - ніщо не залишиться таємним, так же?

 

     От у вас частину депутатів уже виключено з фракції з  якихось там причин,  в інших фракціях теж щось таке траплялось. Давайте це облишимо на пізніше.  Не  про  те  йдеться.  Мова  йде  зараз  про необхідність  обрання  Голови Верховної Ради України,  про те,  що сьогодні справді назріло.

 

     І тому я переконливо вас прошу:  давайте  це  питання  будемо вирішувати.  Не  хочете  обирати  Мороза  -  оберіть будь-кого,  в принципі це не має значення,  але обрати треба так,  як записано у законі,  як  визначено  Регламентом.  Це  потрібно,  щоб  зберегти парламент,  щоб зберегти можливість його впливу на всі  процеси  в державі.

 

     Мені був  докір,  що  я не відповів на одне запитання.  Ось є "частное  определение  судебной  коллегии"  (тут  так   написано), підійдіть,  почитайте, бо ви не тим документом скористалися... Ну, так написали,  я  ж  не  писав  цього,  ви  розумієте.  Підійдіть, почитайте,  щоб  ви  відповіли  собі,  бо вас не так поінформували якраз ті, що знають суть справи.

 

     І нарешті,  я  також  не  хочу  докоряти  комусь  і   справді занижувати рівень нашої дискусії. Тому, Олександре Миколайовичу, я навіть написав тут вам відповідь, щоб викликати сміх у залі, але я не   говоритиму  цього,  добре?  Я  вас  просто  пожалію  сьогодні (Оплески).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Заключне слово має претендент  на  посаду  Голови Верховної Ради України Самойленко Юрій Іванович.

 

     САМОЙЛЕНКО Ю.І.  Шановні  депутати,  шановні радіослухачі!  Я прекрасно розумію,  що наш зал  ще  не  досяг  того  рівня,  якого досягли  законодавчі  органи  -  парламенти  західних країн,  коли зелені займають там третє-четверте місце. Ми маємо лише 24 голоси. І  коли  ці 24 голоси віддадуть за мене,  то цього буде не досить, аби реально посперечатись за пост спікера Верховної Ради  України. Щоб не забирати час на виготовлення бюлетенів,  на голосування,  я свою кандидатуру знімаю.  Але,  як ми  й  говорили,  ми  вимагаємо рейтингового  голосування.  Я враховую,  що ви витрачаєте час,  не проводите рейтингового голосування і цей рейтинг визначаєте  через кабіни. Тому я особисто буду віддавати кожного разу голос за того, хто під час голосування через кабіни набере найбільше голосів.

 

     Дякую.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Заключне слово має претендент  на  посаду  Голови Верховної Ради Єльяшкевич Олександр Сергійович.

 

     ЄЛЬЯШКЕВИЧ О.С.  Шановні  колеги!  Я  розумію (ще раз хочу це наголосити),  що тут відбувається.  Представник зелених,  на жаль, все ж таки зняв свою кандидатуру, фактично залишивши наодинці ліву частину залу.  Я також знімаю свою кандидатуру  і  даю  можливість тим,  хто  виступає проти Олександра Олександровича Мороза зробити свій вибір через таємне голосування.

 

     Дякую (Оплески).

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

     Таким чином, шановні народні депутати, ми завершили процедуру обговорення кандидатур на посаду Голови Верховної Ради. В бюлетені залишається  прізвище  Олександра  Олександровича   Мороза.   Інші претенденти зняли свої кандидатури.

 

     Я запрошую   голову  Лічильної  комісії  оголосити,  як  буде працювати Лічильна комісія. Будь ласка.

 

     МІШУРА В.Д.,  голова тимчасової Лічильної  комісії  Верховної Ради  України  (багатомандатний  загальнодержавний виборчий округ, КПУ).  Шановні народні депутати!  Прошу звернути увагу,  що  кожен член  Лічильної  комісії матиме на лацкані таку візитівку і в разі потреби  робитиме  зауваження  тим,   хто   порушуватиме   порядок голосування.

 

     Ми відводимо на підготовку бюлетенів рівно годину. О 17.30 ми зможемо... (Шум у залі).

 

     Може, ми швидше  впораємося,  ми  будемо  старатися.  Але  не підганяйте нас, ми хочемо, щоб усе було правильно.

 

     ГОЛОВУЮЧИЙ. Валерію Дмитровичу,  вибачте! Хотів би ще зробити уточнення...  О 17.30  народні  депутати  можуть  вже  підійти  до столів,   щоб   отримати  бюлетені  і  проголосувати,  чи  в  залі збираємось? Гаразд, зрозуміло.

 

     Шановні народні депутати!  Лічильна комісія поінформувала нас про те, що вона буде готова о 17.30 розпочати голосування.

 

     Оголошується перерва до 17.30.

 

     О 17.30 народні депутати збираються тут, у сесійній залі.

 

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку