ЗАСІДАННЯ ОДИНАДЦЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

22 вересня 2005 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА.  Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України! 

Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему «Рада». Відбувається реєстрація.

 

10:02:02

Зареєструвалося -394

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги! Сьогодні день народження народних депутатів України Дорогунцова Сергія Івановича і Чубарова Рефата Абдурахмановича. Давайте привітаємо наших колег, побажаємо здоровя і успіху у роботі.

Шановні народні депутати! Тепер прошу заслухати інформацію про результати роботи Верховної Ради України на пленарному засіданні 21 вересня 2005 року. Розглянуто три питання денного. За результатами їх розгляду представлений урядом проект Державного бюджету на 2006 рік. Прийнято Верховною Радою України для підготовки до розгляду в першому читанні.

Шановні народні депутати! Учора у нас відбулася зустріч керівників депутатських груп і фракцій, лідерів політичних партій, які представлені у парламенті і мають фракції, з Президентом України, з виконуючим обов’язки Прем`єр-міністра України. Ми обговорили процеси, які відбуваються в Україні, а також подання Президента щодо призначення, точніше, щодо надання згоді на призначення Прем`єр-міністра України.

Прийнято рішення, і Президент вніс подання повторно про надання згоди Верховної Ради України на призначення Президентом України Прем`єр-міністром України Юрія Івановича Єханурова. Ми сьогодні о 9.30 провели засідання погоджувальної ради і домовилися, що об 11 годині ми розглянемо це питання.

Шановні колеги, з мотивів, будь ласка, запишіться, п’ять хвилин. З мотивів щодо розкладу засідання на сьогодні. Так, на табло, будь ласка, прізвища народних депутатів, що записалися. Катерина Семенівна Самойлик, фракція комуністів, будь ласка, мікрофон.

 

10:04:25

САМОЙЛИК К.С.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Я дуже прошу всіх колег… Я передаю слово Івану Олександровичу і просила б вислухати його виступ, бо сьогодні дуже велике свято – День партизанської слави.

 

ГОЛОВА.  Будь ласка.

 

10:05:01

ГЕРАСИМОВ І.О.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые народные депутаты, уважаемые граждане Украины! Сегодня народ  Украины в четвертый раз отмечает государственный праздник – День партизанской славы, - установленный в знак выдающихся заслуг перед народом партизанов-подпольщиков Украины в годы Великой Отечественной войны советского народа против немецко-фашистских захватчиков.

На призыв Коммунистической партии Советского Союза и советского правительства развертывание партизанского движения на оккупированных территориях, на борьбу с немецко-фашистсими захватчиками добровольно стали более 500 тысяч партизан и сто тысяч подпольщиков. Были формированы из этого количества 46 крупных партизанских соединений численностью до пяти тысяч и около двух тысяч партизанских отрядов, меньших по своему составу.

Партизаны, ведя активные боевые действия, уничтожали живую силу врага, пускали под откос железнодорожные эшелоны, взрывали мосты, уничтожали пункты управления, склады с оружием и боеприпасами, другие объекты. Ведя борьбу как с формированиями фашистско-немецких войск, так и формированиями ОУН-УПА. Так, только в ходе блестящего Карпатского рейда ковпаковцы уничтожили более четырех тысяч фашистов, пустили под откос 19 железнодорожных эшелонов, взорвали 14 железнодорожных и 38 шоссейных мостов, разрушили три электростанции, 20 узлов связи и другие объекты. Фашисты бросили против ковпаковцев три дивизии вермахта и Украинскую повстанческую армию Чешухевича.

В период с Курской битвы партизаны полностью блокировали доставку немецко-фашистским фронтом живой силы, вооружения, горючего. В 1943 году партизаны полностью контролировали обширные районы Ровенской, Житомирской, Волынской областей с территорией, равной Дании и Бельгии вместе взятых. И опять-таки основными противниками партизанов стояли Украинская повстанческая армия Шухевича, действующая   совместно с гитлеровскими захватчиками. В борьбе за освобождение Киева участвовали более 120 тысяч партизан, которые навели и удерживали 25 переправ через Днепр, Десну и Припять. Во всем мире известны имена славных командиров крупнейших партизанских объединений, дважды Героев Советского Союза Ковпака, Федорова, Сабурова и других командиров. Всем миром признан весомый вклад партизан в великую победу советского народа. Это поистине был пятый украинский фронт в тылу врага. Тысячи партизан и подпольщиков погибли на полях сражений за честь, свободу и независимость нашей родины. Память о них будет вечно жить в наших …

 

ГОЛОВА. Дякую. Василь Надрага, будь ласка. Дякую.

 

10:08:18

НАДРАГА В.І.

Василь Надрага, Народна партія Литвина.

Уважаемые коллеги, я обращаюсь к вам с предложением максимально консолидироваться из тех соображений, что мы очень много времени очень часто тратим не функционально. Вот я хочу обратить внимание. В сегодняшней повестке дня у нас присутствует изменения в законодательстве, связанные о высшем образовании. У нас существует, мы должны рассмотреть и принять законы об обязательной научной и научно-технической деятельности, о пенсионном обеспечении, о том, чтобы увеличить размеры помощи детям, о том, чтобы внести изменения в Закон «О статусе ветерана войны», гарантиях социальной защиты в части уничтожения разночтений между законами, о том, что мы должны рассмотреть целую группу законов о инвалидах, о реабилитации инвалидов в Украине, о трудовой занятости инвалидов.

Поэтому я хочу сказать только одно – повестка дня насыщенная. Я призываю всех достаточно плотно ее отработать. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Микола Кульчинський, фракція «Наша Україна».

 

10:09:23

КУЛЬЧИНСЬКИЙ М.Г.

Мені здається, що одним із перших питань має все-таки бути розглянута постанова «Про надання згоди на призначення Президентом України Премєр-міністра України Юрія Єханурова». Це питання, те, що ми минулого разу не затвердили премєр-міністром Єханурова, викликало здивування і розчарування в українському суспільстві. Хотілося, щоб ми це питання якомога швидше розглянули.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Валентин Зубов, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

 

10:09:57

ЗУБОВ В.С.

Валентин Зубов, фракция Блоку Юлии Тимошенко, партия «Всеукраинское объединение «Батькивщина».

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги.

Я хочу привлечь внимание  народных депутатов к тому, что, на мой взгляд, мы сегодня рассматривать кандидатуру Премъер-министра, кандидата Еханурова, просто не имеем права.

Во-первых, два дня назад мы уже обсуждали этот вопрос. Мы приняли решение. Мы не поддержали эту кандидатуру, все присутствующие в зале. Возникает вопрос: какую цель ставит Президент, внося второй раз эту кандидатуру? То ли речь идет о подкупе депутатов, которых не хватало, то ли еще какие-то факторы играют роль?

Уважаемый Владимир Михайлович, я глубоко убежден, что, ставя сегодня так вопрос, мы унижаем наш парламент, мы унижаем вас как Председателя, спикера парламента, мы унижаем народ Украины. Потому что серьезнейшая политическая процедура превращается в обычный базарный фарс.

 

ГОЛОВА.  Микола Садовий, фракція Соціалістичної партії України.

 

10:11:08

САДОВИЙ М.І.

Микола Садовий, фракція Соціалістичної партії України. Прошу слово передати Миколі Рудьковському.

 

ГОЛОВА.  Микола Рудьковський, мікрофон.

 

10:11:16

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановні колеги, народні депутати. Я хочу звернутися до вас від фракції соціалістів.

Завтра ми будемо розглядати питання ситуації, яка склалася в сільському господарстві. Я прошу вас всіх завтра взяти участь у цьому засіданні, щоб не лише обговорили ту катастрофічну ситуацію, яка склалася зараз із реалізацією, у першу чергу, зерна, із реалізацією цукру, із забезпеченням паливно-мастильними матеріалами посівної та іншими проблемами, які там накопичилися. І обовязково завтра прийняли рішення по закону, який внесений, щодо збільшення фінансування чи резервного фонду, чи Держрезерву, чи Аграрного фонду. Щоб ми могли скупити зерно і цукор, а сільське господарство могло посіятися. Інакше нам нічого буде йти ні в село, і в слідуючому році будемо знову завозити...

 

ГОЛОВА.  Валерій Асадчев, фракція Української народної партії.

 

10:12:20

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую, Володимире Михайловичу. Я так зрозумів, що  ви записали з процедури, то я  думав, що ми повинні поговорити,  як ми будемо проводити процедуру обговорення кандидатури на  посаду  Прем’єр-міністра. Чи це буде повна процедура, як воно було перший раз, чи  це буде скорочена процедура?  Почнеться вона в 11, як ви сказали? Але давайте ми обговоримо це питання, щоб фракції зорієнтувалися: записуватись, не записуватись  і так далі. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги,  відносно зауваження, яке висловив Валентин Зубов. Відповідно до регламенту Верховної Ради України передбачено, що якщо Верховна Рада України не надає згоду на кандидатуру, запропоновану Президентом, то протягом 10 днів Президент України має внести іншу  кандидатуру. Але, відповідно до Конституції, права Президента в плані внесення однієї і тієї ж кандидатури, або інших кандидатур не обмежено.

І є роз’яснення нашого Юридичного управління, що Президент має  право вносити повторно кандидатуру. Цим правом Президент України і скористався. Щодо процедури розгляду цього питання, я думаю, шановні колеги, таким чином: коли ми підійдемо до цієї проблеми, ми обговоримо процедуру.  Учора звучала пропозиція, що, оскільки, вже виклад програми кандидата ми чули, відповіді на запитання були, якщо виникнуть у депутатів запитання, очевидно кандидат має на них відповісти. Якщо буде бажання висловити свою позицію щодо кандидатури, очевидно, на це  треба піти. Але, мені здається, що позиції уже сформовані, думки уже відстоялися. Коли ми підійдемо до розгляду питання ми тоді визначимося.

Шановні колеги, ми домовилися на засіданні погоджувальної ради, що, зважаючи на те, що в нас надзвичайно багато питань, які потрібно розглянути, прийняти в другому читанні, ратифікувати ряд угод, розглянути Закони із  зауваженнями Президента України, то ми будемо працювати зорганізовано. Там де питання не викликають жодних заперечень, ми будемо  приймати просто рішення. А де потрібно провести дебати і обговорення ми  будемо це робити.

Оголошується до розгляду питання про обрання окремих народних депутатів членами комітетів Верховної  Ради України. 

Доповідач – голова комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації Верховної  Ради Валентин Григорович Матвєєв. 

Будь ласка, Валентин Григорович.

 

10:15:05

МАТВЄЄВ В.Г.

Дякую.

Шановні колеги, вчора на засіданні комітету була розглянута, зокрема, заява народного депутата України Діденка Юрія Володимировича, члена депутатської фракції Народного руху України про обрання його членом Комітету Верховної  Ради України з питань соціальної політики та праці.

Враховуючи, що в цьому комітеті, а, вірніше, в усіх парламентських комітетах розрахункова квота депутатської фракції Народного руху України складає 0,6, а в зазначеному комітеті, тобто в Комітеті з питань соціальної політики та праці на сьогодні представник цієї фракції не працює, Комітетом  з питань Регламенту прийнято рішення підтримати заяву народного депутата України Діденка Юрія Володимировича. І на розгляд Верховної  Ради внесений відповідний проект постанови про обрання його членом цього комітету.  Прошу визначатися.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати!  Вноситься на голосування проект постанови Верховної  Ради України, реєстраційний номер 8180, про обрання народного депутата Діденка Юрія Володимировича членом Комітету Верховної  Ради України з питань соціальної політики та праці.

Цю ж пропозицію підтримує і комітет.  Прошу голосувати.

 

10:16:57

За-303

Рішення прийнято. Дякую.

Будь ласка, Валентин Григорович.

 

10:17:15

МАТВЄЄВ В.Г.

Вчора також на засіданні комітету була розглянута заява народного депутата України Філендаша Євгена Васильовича, члена депутатської фракції Соціалістичної  партії України  про обрання його членом Комітету Верховної Ради з питань молодіжної політики, фізичної культури, спорту і туризму. Розрахункова квота цієї фракції у парламентських комітетах на сьогодні складає 1,1. І вона уже використана. Так, як у цьому комітеті працює вже один із працівників цієї фракції Гадяцький Леонід Михайлович.

Тому Комітетом з питань Регламенту прийнято рішення не підтримувати заяву народного депутата України Філіндаша.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, з цього приводу Олександр Мороз.

 

10:18:14

МОРОЗ О.О.

Шановні колеги депутати, йдеться про депутата Євгена Фліндаша, людину молоду, яка повністю відповідає своєму покликанню бути в цьому молодіжному комітеті. Мова ж не йде про зарубіжний комітет, мова не йде про фінансовий, бюджетний комітет. Мова йде про комітет, в який не рвуться інші депутати.

Я просив би підтримати, не зважаючи на рішення Комітету з питань етики, аби він міг там реалізувати себе, оскільки це його покликання і його безпосередня робота і вік відповідний, і всі дані для того відповідають. Тим паче, я ще раз повторюю, що це не той престижний комітет, за який бються різні фракції.  Спасибі.

 

ГОЛОВА. Так, шановні колеги, я вношу на голосування проект Постанови Верховної Ради України про обрання народного депутата України Філіндаша членом Комітету Верховної Ради України з питань молодіжної політики, фізичної культури, спорту і туризму. Прошу голосувати.

 

10:19:35

За-229

Рішення прийнято. Дякую.

Будь ласка, Валентине Григоровичу.

 

10:19:49

МАТВЄЄВ В.Г.

Шановні колеги, до Верховної Ради України надійшла заява народного депутата Степанова Михайла Володимировича, члена депутатської фракції Соціалістичної партії України про обрання його членом Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та праці.

Вчора вона  ця заява була також розглянута на засіданні Комітету з  питань Регламенту. Враховуючи, що розрахункова квота депутатської фракції СПУ про що я вже раніше говорив, складає 1,1 десяту, а в  зазначеному комітету вже працює один із представників цієї  фракції Вернигора Леонід Михайлович, комітетом прийнято також рішення не підтримувати заяву народного депутата України Степанова.

Ваше право,  шановні колеги, визначатися з цього питання.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Степанов, будь ласка мікрофон.

 

10:21:01

СТЕПАНОВ М.В.

Уважаемые колеги! Народный  депутата Степанов, фракция Социалистической партии.

Прошлый созыв я восемь лет проработал в этом комитете был главой подкомитета и заместителем председателя  комитета. Осталось 6 месяцев, поэтому я просил бы дать мне возможность поработать в этом комитете.

 

ГОЛОВА. Дякую. Ярослав Сухий від комітету, будь ласка.

 

10:21:27

СУХИЙ Я.М.

Дякую. Ярослав Сухий, Запоріжжя, фракція «Регіони України».

Шановні колеги, я  як перший заступник голови Комітету  з питань соціальної політики та праці особисто візував заяву колеги Степанова до нас в комітет. Хочу сказати, що зараз в комітеті і чим  далі до парламентських виборів збільшується кількість законодавчих ініціатив, ваших же, шановні колеги, і тому нам  необхідні такі професіонали, як Степанов, тому що він, дійсно пропрацював у нас, він весь  час у нас працював, це природжений спеціаліст сфери соціального захисту населення і праці.  Тому я переконливо прошу, я розумію, що квоти  порушуються, але по-моєму вже всі квоти порушувалися спочатку, в тому числі і стосовно керівництва комітетів, заступників і тому подібне.

Як виняток,  будь ласка, проголосуйте за Степанова на посаду члена Комітету з питань соціальної політики та праці.

 

ГОЛОВА. Так, шановні колеги, вноситься на голосування пропозиція про обрання народного депутата України Степанова членом Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці. Прошу голосувати.

 

10:22:48

За-231.

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Проект Постанови про присудження у 2005 році Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування. Олег Петров - секретар Комітету з питань молодіжної політики, фізичної культури, спорту та туризму. Прошу дуже коротко.

 

10:23:19

ПЕТРОВ О.В.

Шановні колеги, шановний головуючий.

Перш за все, що я перейду до нашого порядку денного, у нас від комітету репліка. Я Олександру Олександровичу Морозу хочу сказати і нагадати, коли політичні сили ідуть на вибори, то перш за все, молодь попереду. Тому я думаю, що він погарячкував і зараз я думаю, що він підтвердить, що молодіжний комітет є найпрестижний комітет. Я вважаю, що це не правильно.

До справи. Шановні колеги, два роки тому ми з вами прийняли постанову Верховної Ради України про те, щоб визначити щорічно наших молодих активних громадян і громадські молодіжні організації, які вносять значний внесок у розвиток парламентаризму і місцевого самоврядування. Минулого року ми з вами вперше присудили таку премію. Цього року відповідно …………. Постанови Верховної Ради про присудження цієї премії, якою доручається нашому комітету розглядати подання обласних рад і всеукраїнських молодіжних громадських організацій прийняти на комітеті відповідне рішення і запропонувати його на розгляд Верховної Ради ми з вами цей шлях пройшли. У вас є проект постанови. Конкретні прізвища і назви організацій надані в проекті Постанови. Я хотів би, щоб ми підтримали цю Постанову   і завжди, коли ми декларуємо, що молодь у нас це майбутнє країни, завжди до молоді відносились належним чином.

Прошу підтримати Постанову, яку  вніс Комітет з питань молодіжної політики, фізичної культури, спорту і туризму.

 

ГОЛОВА. Репліка потім, по закінченню.

Шановні колеги,  вноситься на голосування проект постанови Верховної Ради України, що? А, запитання? Зніміть голосування, будь ласка. Три хвилини на запитання, запишіться.

Володимир Єщенко, фракція комуністів, будь ласка, запитання.

 

10:25:23

ЄЩЕНКО В.М.

Єщенко, фракція комуністів.

Шановні колеги, це питання вже обговорено на комітеті детально. Є пропозиції підтримати це рішення і  приступити до голосування.

 

ГОЛОВА. Ярослав Сухий, фракція «Регіони України».

 

10:25:54

СУХИЙ Я.М.

Дякую, Володимир Михайлович. Прошу слово передати народному депутату Ключковському.

 

ГОЛОВА. Юрій Ключковський, мікрофон.

 

10:26:01

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.

Я щиро вдячний колезі Сухому за передане слово. Юрій Ключковський, фракція «Наша Україна».

Я не маю нічого проти постанови і не маю нічого проти нагородження молодих людей премією. У мене єдине, що викликає здивування, - і я би просив надалі змінити практику розгляду цього питання, що в справі парламентаризму і питань місцевого самоврядування якось зовсім комітет з питань фізкультури і спорту обійшов профільний комітет і Верховної Ради. Ну, наприклад, Комітет з питань місцевого самоврядування хотів би, мабуть знати і дати свою оцінку тим здобуткам в сфері місцевого самоврядування.

Тому я би просив просто надалі змінити цю практику, внести зміни до положення про присудження цих премій і, принаймні, консультацію з профільними комітетами Верховної Ради проводити. Дякую дуже.

 

ПЕТРОВ О.П. Ми погоджуємось з цим. І я хотів би нагадати, що наш комітет працює дуже відкрито. І працює згідно постанови і Регламенту Верховної Ради, в тому числі і по цим преміям.

Ну, я хотів би приклад привести. Коли ми вчора проводили круглий стіл по програмі «Патріотичне виховання молоді», то я вважаю, що там дуже, дуже мало було людей, в тому числі і з профільних комітетів.

 

ГОЛОВА. Олександр Бандурка, фракція Народної партії.

 

10:27:23

БАНДУРКА О.М.

Олександр Бандурка, Народна партія Володимира Литвина.

Шановний доповідач, безумовно, що постанову треба приймати і депутати її підтримають, а скільки взагалі номенантів було на заохочення, на премії? Чи ви врахували всіх, чи більшість залишилась за бортом?

Дякую.

 

ПЕТРОВ О.П. Я дякую за запитання. Ми врахували тих, хто гідний на сьогоднішній день представляти ті критерії, які сьогодні є постановою, затверджено постановою Верховної Ради України. Так. Які правильно оформлені документи, мені колеги підказують. І повірте, ми дуже ретельно підійшли до цих всіх питань і у нас не було жодного сьогодні нарікання з регіонів, що ми тому чи іншому віддали відвод і так інше. Ми зробили по квоті, яка сьогодні є по постанові Верховної Ради.

 

ГОЛОВА. Юрій Кармазин, фракція «Наша Україна».

 

10:28:21

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазин, партія захисників Вітчизни.

Шановні колеги, я, можливо, виступлю в дисонанс проти того одобрямсу, який зараз є. Чому?

Я категорично не згоден з такою постановкою питання, коли ми говоримо про розвиток парламентаризму і нагороджуємо людей, які до парламентаризму не мають ніякого відношення абсолютно. Раз.

Друге. Я категорично не згоден з тим, що в Запорізькій області 2 чоловіка представлено, в Миколаївській – 1, з Харківської – 2, а з Одеської області Одеська обласна організація Ленінської комуністичної спілки молоді України. Я не знаю, що такого в розвитку парламентаризму і місцевого самоврядування зробила ця спілка в Одесі. І тому я не буду голосувати за цю постанову.

Я хотів би, щоб ми краще і грунтовніше такі готували постанови і давали депутатам пропозиції також як субєктам права законодавчої ініціативи, крім всього, щоб ми всі громадські організації задіяли.

 

ПЕТРОВ О.П. Дякую, шановний колего, за позицію. Я висловлю думку комітету, де представлені практично всі лідери політичних сил, які є сьогодні у Верховній Раді.

Давайте не будемо сьогодні зволікати і особисту думку виносити на розгляд парламенту, яка із організацій внесла, не внесла. Всі зареєстровані легалізовані молодіжні організації роблять значний внесок у розвиток  України. І це є крапка.

Тому ваше бажання голосувати  - не голосувати. Ну ми не підходимо сьогодні  суто політично чи ліві, чи праві, чи інші, ми підходимо суто з питань, як люди працюють, молоді люди працюють на нашу демократичну Україну.

 

ГОЛОВА. Так, дякую. Сідайте, будь ласка.

Шановні  колеги, прошу уваги. Вноситься на голосування проект Постанови Верховної Ради України (реєстраційний номер 8154) про присудження в 2005 році  Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму місцевого самоврядування.

Прошу голосувати.

 

10:30:48

За-253

По фракціях, будь ласка. Комуністів -54, «Регіони України» – 38, Народна Партія – 44, «Наша Україна» – 19, Блок Тимошенко – 17,  СПУ – 25, Українська Народна Партія – 1, «Вперед Україно!» - 15, СДПУ(О) – 3,  «Єдина Україна» - 2,  «Реформи і порядок» – 1, Партія промисловців  і підприємців України – 14, Народний Рух України – 0,  НДП, «Трудова Україна» – 10, позафракційні – 10.

Репліка Олександру Морозу. Прізвище згадував Олег Петров. Будь ласка, мікрофон.

 

10:31:25

МОРОЗ О.О.

Я на репліку Олега Петрова хотів би сказати, що я беру свої слова назад відносно престижності комітетів. Безперечно, аби тільки це молодіжний комітет, то це одна справа, а це вже й спорту, і туризму, та не було б цього комітету, так й той би парламент   не був би потрібен. Так, що я беру свої слова назад. Нехай буде так.

 

ГОЛОВА.  Так, дякую.

Шановні колеги, оголошується до розгляду проект Постанови про "День Уряду України" у жовтні 2005 року (щодо стану аварійності на шляхах України та невідкладні заходи з підвищення безпеки дорожнього руху), Мойсик Володимир Романович, будь ласка.

Прошу дуже коротко, шановні колеги. Це організаційне питання.

 

10:32:17

МОЙСИК В.Р.

Володимир Мойсик, фракція Української народної партії.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги народні депутати!

Вашій увазі пропонується проект постанови   про проведення Дня уряду з порядком денним про стан аварійності на автошляхах України та невідкладні заходи   щодо підвищення безпеки дорожнього руху  в Україні.

Необхідність розгляду цього питання виникла через те, що кількість порушень  правил дорожнього руху  та повязаних з ними автоаварій в Україні невпинно зростає, і що у значній мірі   є наслідком погіршення транспортної дисципліни учасників дорожнього руху, оскільки порушники такої дисципліни впевнені, що державного контролю на автошляхах України більше не існує.

Зазначу вам для прикладу,  що за серпень поточного року  в Україні сталося майже 5, 5 тисяч дорожньо-транспортних пригод, у яких загинуло майже 800 осіб та поранено  понад 7 тисяч осіб.

Отже я просив би вас підтримати  проект постанови і на Дні уряду ми могли б визначити напрямки  покращання безпеки руху   та законодавчого врегулювання цієї проблеми.

Шановний Адаме Івановичу!   Я дякую вам особисто  за  те, що ви підтримали проведення Дня уряду саме 11 жовтня цього року.

Дякую  за увагу.

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Давайте задамо запитання на Дні уряду.  Зараз хочете? Задавайте. запишіться, 3 хвилини.

Будь ласка, Мішура.

 

10:34:09

МІШУРА В.Д.

Прошу передати слово Кравченку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Мікрофон Миколи Кравченка.

 

10:34:17

КРАВЧЕНКО М.В.

… союзу захисту прав водіїв.

Владимир Романович,  мне вот постоянно непонятен такой вопрос. Вы тоже, как председатель комитета поддерживаете  то, что аварийность зависит только от карательных мер или,  может быть,  вы несколько по-другому смотрите на эту проблему?

Если вы парламентские слушания хотите проводить только под эгидой того, что помочь автоинспекции забирать права у наших водителей и до ста гривен штраф на месте за мелкие правонарушения, то тогда их не будет просто, этих парламентских слушаний. Потому что мы сюда привезем людей, которые докажут о том, что дороги находятся в отвратительном состоянии, что финансирования дорог никакого нет, что автоинспекцию убрали с дороги решением Президента.

 

МОЙСИК В.Р. Шановний Микола Васильовичу, ви абсолютно правильно підняли проблему, що заходами каральними покращити ситуацію на дорогах України неможливо.  Але я вам скажу так само, що видання Указу Президента про ліквідацію Державтоінспекції негативно вплинуло на безпеку дорожнього руху. Отже, на дні уряду ми мали би в комплексі обговорити питання як каральних заходів, так і стану доріг, так і законодавчого забезпечення вирішення цієї проблеми. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка. Георгій Скудар.

 

10:35:53

СКУДАР Г.М.

Уважаемый докладчик, я бы хотел с вами поделиться такою мыслью, что в общем-то до решения Президента, который отменил Госинспекцию на дорогах, у нас были проблемы, и парламент не заслушивал этот вопрос. Я думаю, что будет очень правильно, чтобы парламент не рассматривал эту постанову и не проводил день на рассмотрение этого вопроса. Достаточно будет того, чтобы Президент страны признал свою ошибку, отменил указ и восстановил действие ГИА на дорогах. А карательными методами мы эту проблему не решим. Нужно делать дороги, строить их, наводить порядок на дорогах, а отменять, а потом рассматривать на парламенте – это не решение проблемы.

 

МОЙСИК В.Р. Спасибі вам за запитання.

Але ж все ж таки я не вважаю, що указ Президента був абсолютною помилкою,  але тяжкі наслідки від дорожньо-транспортних пригод населення пов’язує з прийняттям закону, а не ігноруванням вимог того указу. Там були абсолютно нормальні речі   про реорганізацію департаменту, але цього, на жаль, ще зроблено не було.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Василь Надрага, будь ласка.

 

10:37:19

НАДРАГА В.І.

Василий Надрага, Народная партия Литвина.

Вы знаете, уважаемые коллеги, я в данном случае обращаюсь ко всем сидящим, в том числе и в зале. Наверное, этот вопрос заслуживает внимания, но мне кажется, что было бы более правильно, если бы мы все-таки в октябре на дне правительства полный рабочий день рассмотрели состояние подготовки жилищно-коммунального хозяйства к зиме, потому что мы идем в зиму, к большому сожалению, на государственном уровне так и не разобравшись, где у нас тело будет, откуда будет газ, в каких объемах, что такое теплоносители, все-все остальное, что нужно для того, чтобы мы нормально как страна вошли в зиму.

Поэтому не возражаю против данного. Я считаю, что все-таки мы акцент должны сделать в октябре на подготовку нашей страны к зиме: жилищно-коммунального хозяйства, бытового, соцкультбыта и всего-всего остального. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Це побажання. Сідайте, будь ласка.

Шановні колеги,  я прошу вашої уваги. Комітет пропонує, щоб ми 11 жовтня провели День уряду. Але у звязку з тим, що у нас на 11 жовтня запланований День уряду, присвячений проблемам охорони памяток культурної спадщини України, то я  переговорив з головами комітетів, з Лесем Степановичем Танюком. Він не проти того, щоб, враховуючи гостроту проблеми, про яку тільки що доповідав Володимир Мойсик, і кожен із вас підтвердив, щоб ми все-таки в жовтні провели день уряду з проблеми безпеки руху, а питання охорони культурної спадщини перенесли на грудень місяць. Немає заперечень.

Тоді я ставлю на голосування таку пропозицію: 11 жовтня провести День уряду щодо стану аварійності на шляхах України та невідкладні заходи з підвищення безпеки дорожнього руху. А запланований раніше на цю дату День уряду щодо охорони памяток історії і культури перенести на грудень місяць. Ставлю на голосування цю пропозицію. Прошу голосувати.

 

10:39:51

За-254

Я звертаю увагу, що ми прийняли Постанову про проведення Дня уряду в жовтні і внесли зміни в попередню Постанову про перенесення дати Дня уряду, що стосується культурної спадщини.

Так, нам потрібно включити до порядку денного і прийняти рішення щодо Проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рік" (щодо дотацій місцевим бюджетам для забезпечення виплат зарплати та інших позачергових видатків). Реєстраційний номер 8156. Прошу проголосувати про включення до порядку денного. До порядку денного.

 

10:40:49

За-217

Хай обміняються.

 

ГОЛОВА. Так, шановні народні депутати, три хвилини, будь ласка, запишіться для того, щоб обміняться думками.

На табло прізвища народних депутатів, що записалися. Володимир Єщенко, фракція комуністів.

 

10:41:10

ЄЩЕНКО В.М.

Єщенко, фракція комуністів.

Значить, це відноситься до зарплати вчителів і інших працівників соціальної сфери, тому…  тому це питання треба включати до порядку денного. Але користуючись можливістю виступити, я звертає всіх депутатів, всіх радіослухачів на проблеми, які виникли в місті Черкаси із місцевим самоврядуванням і його Головою міста Волошиним, який сьогодні, порушуючи Конституцію, порушуючи Закони України, дає дозвіл на будівництво заправок у скверах і парках нашого міста Черкаси.

Тому я звертаю увагу і вас, шановний Володимире Михайлович, на цю проблему. Я учора зробив запит і тому я дуже прошу, щоб дати доручення перевірити ці факти у місті Черкасах по проблемам самоврядування.

Дякую.

 

ГОЛОВА.  Кирило Поліщук, фракція "Регіони України".

 

10:42:08

ПОЛІЩУК К.А.

Кирило Поліщук, Християнсько-демократична партія України.

Володимире Михайловичу, безперечно ми повинні повернутися до розгляду цього питання. Повязано це з жахливим станом місцевих бюджетів, які є, і ми відмічаємо особливо як депутати мажоритарники. Крім того, ріст заробітної плати потягнув дисбаланс у цих бюджетах. Пропоную повернутися до розгляду цього питання. Дякую.

 

ГОЛОВА.  Будь ласка, Василь Надрага.

 

10:42:37

НАДРАГА В.І.

Василий Надрага, Народная партия Литвина.

Уважаемые коллеги, я обращаюсь ко всем, кто сидит в этом зале. Вдумайтесь, мы сейчас нашим с вами неголосованием по факту лишили возможности местные бюджеты выполнять одну из самых  основных обязательств – это выплату заработной платы учителям, врачам, работникам культуры.

Поэтому, я считаю, абсолютно правы все, кто говорит, что мы сейчас должны вернуться к рассмотрению этого вопроса. И я обращаюсь ко всем фракциям, независимо от их политических направленностей, симпатий, антипатий и всего остального.

Уважаемые коллеги, мы с вами поедим на места. Что мы скажем людям, что мы не хотим, чтобы они получили зарплату за то, что они работают, чтобы остановились бюджеты? Это есть ненормально.

Посему, исходя из этой логики, еще раз обращаюсь ко всем без исключения, мы обязаны с вами проголосовать, если мы называемся депутатами, отвечающими за эту страну. Я считаю, что вполне резонно вернуться к повторному рассмотрению этого вопроса. Спасибо.

 

ГОЛОВА.  Борис Беспалий, будь ласка, фракція «Наша Україна».

 

10:43:36

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Прошу передати слово Павлу Качуру.

 

ГОЛОВА.  Павло Качур, будь ласка, мікрофон.

 

10:43:45

КАЧУР П.С.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати.

Я прошу вас при розгляді бюджетних законопроектів враховувати думку бюджетного комітету.

Учора на засіданні бюджетного комітету ми розглядали цей законопроект. Була Людмила Павлівна Супрун, і ми погодилися, що вона знімає цей законопроект з розгляду, враховуючи те, що Міністерство фінансів інформувало нас, міністр фінансів інформував, про що прийнята постанова, що кошти, дотаційні кошти на виплату зарплати у розмірі 1,2 мільярда гривень скеровані в регіони, і таким чином проблема вирішена.

Друге. Там були і інші питання цього законопроекту,  які регулювали регіональні дотації, які також на даний момент вирішені. Тому проблема, якою передбачалося розв’язати, проблема, яку передбачалося розглянути даним зак…

 

 ГОЛОВА. Так, дякую,  ми обмінялися думками. 

Шановні народні депутати, дозвольте нагадати вам, що  на засіданні Погоджувальної ради ми обговорювали необхідність розгляду цього законопроекту. З огляду на те, що було доручення уряду  підготувати зміни. Уряд жодних змін не вніс, напрацював відповідно Комітет і присутні представники від уряду погодилися з  необхідністю розгляду цього законопроекту. Це перше.

Друге. Скажіть, будь ласка, якщо уряд принімає Постанову про підвищення заробітних плат бюджетникам і не вказує джерело, що це таке? І третє, на превеликий жаль, чи на щастя бюджетний комітет – це не вся Верховна Рада. Погоджувальна Рада Верховної Ради прийняла рішення про розгляд цього документу. Бюджетний комітет може висловити свою точку зору, а рішення має прийняти Верховна Рада  України.

Тому, шановні колеги, я ставлю н голосування пропозицію про повернення до розгляду питання про включення до порядку денного проекту Закону, реєстраційний номер 8156  «Про внесення змін до Закону України про державний бюджет України на 2005 рік, щодо дотації місцевим бюджетам для забезпечення виплат зарплати та інших першочергових видатків.

При цьому нагадаю, що ми дали доручення уряду підготувати Закон для фінансування малокомплектних шкіл, а тут ця цифра сидить. Треба хоч щось внести було. Будь ласка, голосуйте.

 

10:46:24

За-269

Рішення прийнято.

По фракціям, будь ласка. Рішення про повернення прийнято тільки,  шановні колеги,  а не включення ще.

Комуністів – 54, «Регіони України» - 37,  Народна партія – 47, «Наша Україна» - 0, Блок Тимошенко – 28, СПУ – 23, Українська народна партія – 0, «Вперед, Україно!» - 20, СДПУ (о) – 16, «Єдина Україна» - 3,  «Реформи і порядок» - 2,  Партія промисловців і підприємців України – 14, Народний рух України – 0, НДП «Трудова Україна»- 12, позафракційні – 13.

Зараз ми включимо порядок денний, тоді будемо обговорювати.

Ставиться на голосування пропозиція про включення проекту закону реєстраційний номер 8156 до порядку денного. Прошу голосувати.

Йде голосування. Голосуйте, будь ласка. Ми включаємо в порядок денний, будь ласка, це право Верховної Ради, а при обговоренні ви скажете свою точку зору.

 

10:47:22

За-276

І, взагалі, рішення прийнято.

 Я просив би уряд не блокувати включення до порядку денного тих питань, які вважають за необхідне розглядати Верховна Рада України. Я не приходжу і не блокую включення питання у засідання уряду. Зовсім інша річ, яке  буде прийнято рішення. Верховна Рада має розглянути. Тим більше чому не виконано доручення Верховної Ради України про внесення законопроекту про фінансування мало комплектних шкіл, чому не виконано?

Будь ласка, з мотивів. Запишіться 3 хвилини, а поки ви записуєтеся міністр фінансів, будь ласка, мікрофон.

Не хоче, будь ласка, це ваша справа. Володимир Петров, фракція комуністів.

 

10:48:15

ПЕТРОВ В.Б.

Владимир Михайлович, я хочу поддержать вас, понимаете, если кто-то придет из парламентариев, придет в Кабинет Министров,  будет бегать по залу вовремя заседания и дирижировать, как должны голосовать министры, наверное, это будет некрасиво.

Поэтому я бы попросил министра выконуючого  обовязки министра финансов, чтобы он вел себя как положено в парламенте. И теперь, прошу передать слово коллеге Кравченко.

 

10:48:44

КРАВЧЕНКО М.В.

Кравченко, фракция коммунистов.

Уважаемые коллеги! Я думаю, что наши избиратели должны знать о том, что «Наша Украина» в полном составе не голосовала сегодня за включение в повестку дня этого законопроекта. И руководил этим делом министр финансов, если бы он знал, о том, что в местных бюджетах на сегодняшний день нечем заработную плату платить, если бы он знал, что сегодня на полтора месяца вперед залезли по выплатам заработной платы то он бы, наверное, хотя бы совесть имел сел бы….

 

ГОЛОВА. Ярослав Сухий,  Партія «Регіони України»

 

10:49:30

СУХИЙ Я.М.

Дякую.  Ярослав Сухий, Запоріжжя, фракція «Регіони України».

Шановні колеги, давайте не будемо забувати, що цей законопроект появився тому, що ми побачили методи кавалерійського наскоку, суцільної соціальної демагогії та популізму уряду, котрий відставлений на сьогоднішній день. Оці постійні баєчки про  якусь нібито високу зарплату та про високі пенсії призвели до того, що ми повністю розбалансували і поставили на грань краху місцеві наші бюджети.

До речі, в законопроекті за номером 8156 вказані джерела покриття тих коштів, які сьогодні необхідні для того.. отримати дотації місцевим бюджетам для забезпечення виплат зарплат та інших першочергових видатків.

Це які видатки? Це в тому числі, на опалення наших дитячих садочків та шкіл і на зарплату тим людям, про які так хтось  кричав гарні слова на майдані.

Цей законопроект потрібно розглянути і проголосувати за нього одностайно в залі.

 

ГОЛОВА. Олександр Бандурка, фракція Народної партії.

 

10:50:33

БАНДУРКА О.М.

Олександр Бандурка, Народна партія Володимира Литвина.

Шановні колеги, в кого викликає сумнів, що питання дотації місцевим бюджетам по малозабезпеченим, малокомплектним школам треба приймати? Тільки політичні амбіції три фракції заставляють не голосувати, тому що це суперечить їхнім стилям.

Але ганьба буде нам перед вчителем сільської школи, якщо ми не приймемо цей сьогодні закон.

Тому я наполягаю і фракція підтримує, що треба це…

І остаток часу передати моїй колезі Фоменко.

 

ГОЛОВА. Катерина Фоменко.

 

10:51:16

ФОМЕНКО К.О.

Шановні народні депутати, я вас дуже прошу як голова підкомітету з питань місцевих бюджетів залишити цей закон тільки в статті… зміни статті 50, частина 5, яка стосується саме збільшення для всіх місцевих бюджетів України і Фонду заробітної плати, там майже на  760 мільйонів, і фінансування захищених статей.

Інші статті…

 

ГОЛОВА. Так, Борис Беспалий, будь ласка.

 

10:51:46

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Прошу передати слово Павлу Качуру.

 

ГОЛОВА. Павло Качур, будь ласка.

 

10:51:55

КАЧУР П.С.

Шановний Володимире Михайловичу, ви знаєте, навіть якщо уряд щось не виконав не може бути законопроект метою шантажу уряду.

Я хотів би ще раз наголосити, а ви це не почули, ми розглядали на бюджетному комітеті, ми прийняли інформацію, що уряд скерував дотацію в сумі 1,2 мільярда місцевим бюджетам на виплату заробітної плати. І щодо цього законопроекту існує  рішення комітету. Хоча би проінформуйте про нього. Ми його відхилили не просто тому, він не має реальних джерел наповнень. Тобто, там є повна аргументація, що цей законопроект йде в порушення з вимогами Бюджетного кодексу і просто так голосувати, бо нам там хочеться наказати уряд – це неправильно, Володимире Михайловичу.

 

ГОЛОВА.  Дякую.

Шановні народні депутати, я хочу ще раз нагадати вам, шановні колеги, що на засіданні Погоджувальної ради за участю Першого віце-премєр міністра України було сказано, що підготовлений законопроект 8156. Була доповідь виконуючого обов’язки  голови комітету з питань бюджету Супрун Людмили Павлівни і представник від уряду повністю погодився з цим законопроектом. То спочатку треба розібратися, очевидно, а потім вже говорити про щось.  Було одностайне рішення – розглянути це питання. Ви прийняли на бюджетному комітеті інше рішення, давайте його тоді аргументовано обговоримо під час розгляду питання, але блокувати і закликати не голосувати за включення питання, я вважаю, це неправильно. І я думаю, що це не справа уряду агітувати, заспокойтесь, будь ласка, агітувати чи не агітувати за включення до порядку денного. Агітувати за не прийняття рішення – це інше питання.  (Я прошу вас, заспокойтеся). Або наведіть там порядок, розберіться в себе.

Тому, шановні колеги, окрім того,  коли ми погодили проект постанови і ви всі голосували про те, що нам треба розробити і внести закон, передбачити фінансування мало комплектних  шкіл. Там не велика сума. Але це рішення не виконується. Скажіть, будь ласка, як поступати Верховній Раді України? Навіщо ми приймаємо постанови? Для того, щоби виставляти себе на посміховисько?

Шановні колеги, тепер є така пропозиція. Оскільки ми об 11 годині мали розглядати питання про надання згоди на призначення Президентом Прем’єр-міністром України  Юрія Єханурова і водночас дві фракції вимагають відповідно до Регламенту перерви для проведення консультацій, то може ми поступимо таким чином.

Зараз ми, визначившись і включивши це питання до порядку денного, оголосимо перерву на вимогу двох фракцій – фракції БЮТ і фракції «Єдина Україна». Об 11.30 приступимо до розгляду питання щодо надання згоди на призначення Президентом Премєр-міністром України Юрія Єханурова і після того повернемося до розгляду цього питання.

А за цей час я просив би комітет разом з урядом провести необхідні консультації. Влаштовує така пропозиція?

Оголошується перерва до  11 годин 25 хвилин.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, прошу займати свої місця. Запросіть депутатів до сесійної зали, будемо продовжувати нашу роботу.

Шановні колеги, дві фракції... Шановні народні депутати, в роботі Верховної Ради України бере участь Президент України Віктор Андрійович Ющенко, частково присутні члени уряду.

Дві фракції, фракція Блоку Юлії Тимошенко та фракція «Єдина Україна»  мали перерву відповідно до Регламенту на 30 хвилин. Я би просив представників від двох фракцій Андрія Шкіля поінформувати про результати консультацій, які були проведені під час перерви.

 

11:29:50

ШКІЛЬ А.В.

Шановні народні депутати, шановний Президент України, шановна громада!

Я хотів би наголосити на тому, що сьогоднішній розгляд в парламенті, повторний розгляд кандидатури пана Єханурова звичайно, викликає достатньо багато запитань, запитань в тому, наскільки це є правомірно чи не правомірно. Я не хотів би наголошувати на тих твердженнях, які є і в Регламенті, і в Конституції України. Я хотів би сказати, що як мінімум, це не морально. Тому що за даних обставин, які склалися в дуже короткий термін минув, дуже короткий, вкрай короткий термін минув з того часу, поки відбулося голосування в цій сесійній залі. Була заява, була прес-конференція Юлії Тимошенко, де було наголошено, що ми готові і ми надалі є готові до створення і реформування коаліційного уряду на пропорційних партнерських засадах. Але на превеликий жаль, ця ситуація не була вислухана і ми вважаємо, що не можна будувати стабільність у такий спосіб. Я боюсь, що стабілізація буде настільки потужною, що ми можемо опинитися на стабільному цвинтарі демократії, якщо ми будемо   хоча би прикривати очі чи примружувати їх у тій ситуації, коли ми мусили би реагувати на це відкрито і чесно.

Я хотів би, щоб ми всі чудово зрозуміли, що за будь-яких обставин голосування в цій залі не визначить куди буде йти Україна. Україна рухалась, рухатиметься і буде рухатися в демократичному напрямку.

Але мене дивує ця така скороспішна відставка двох, після того, як було заявлено про наміри співпрацювати вже після того, всього, що було, ми виступали за єдність і за поєднання наших сил, було відправлено у відставку двох заступників Служби безпеки України. Це відбулося 20 вересня і нам не було зрозуміла причина відставки цих заступників. Ми підтримували і підтримуємо народного президента, його підтримує народ. Але я дуже не хочу, щоб народом ставало те оточення, яке намагається керувати і маніпулювати і рішеннями. І я дуже боюсь і дуже переживаю з самим президентом.

Тому я наголошую на тому, що фракція Блоку Юлії Тимошенко утримається від голосування за кандидатуру Єханурова з дуже простої причини. Наголошу, з дуже простої причини, - тому що ми заявили про те, що ми разом, ми готові на усі моральні кроки спільні. Але, на превеликий жаль, поспішність в цьому рухові не призводить і ніколи не призведе до бажаних наслідків. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати. Вноситься на розгляд питання про надання згоди на призначення Президентом України Премєр-міністром України Юрія Іванович Єханурова.

Слово має Президент України.

 

ЮЩЕНКО В.А.

Шановні народні депутати! Глибокошановні народні депутати! Глибокошановні представники засобів масової інформації!

Я за три дні вдруге приходжу до цієї зали з, власне кажучи, з одним проханням. Прохання моє заключається у тому, щоб закликати цю залу голосувати за стабільність в Україні.

Вчора ми провели круглий стіл з лідерами всіх фракцій українського парламенту.

Я перш за все, хотів би висловити вдячність кожній фракції, кожному лідеру за ту атмосферу, тональність і, кінець-кінцем, за результати, які були вчора досягнуті в рамках круглого столу.

Вчора ми говорили про те, що кожна сторона повинна зробити висновки із того, що трапилося, кожна сторона повинна навчитися тримати слово і не зраджувати, кожна сторона повинна діяти в інтересах України.

Вранці сьогодні я прийняв, підписав ряд указів, які я хотів би, частину, інформувати вас.

Перший указ стосується про деякі питання діяльності Секретаріату Президента України, Леонід Макарович, я хотів, щоб, якщо ви є в залі, щоб особливо відчули цю реакцію, установити, що Секретаріат Президента України очолює голова, голова Секретаріату Президента України має двох заступників, в тому числі, одного першого. У звязку з цим ліквідувати посади Державного секретаря України, двох перших заступників і 4 заступників Державного секретаря.  (Оплески)

Оскільки в залі виникли оскомини, пункт другий – ліквідувати посаду першого помічника Президента України.  (Оплески)

Зараз Апарат Секретаріату буде проходити оновлення, ви побачите там істинно нових людей, серйозне скорочення Апарату і його раціоналізацію роботи.

Друге. Я прийняв указ відносно про внесення змін до Указу Президента від 8 лютого 2005 року, № 208, де мова йде про організацію діяльності Ради Національної безпеки і оборони.

Віднині до компетенції Секретаріату Президента перебрані слідуючи функції:

-  внесення пропозицій щодо кандидатур на посади правоохоронних органів, Збройних Силах України та інших військових формуваннях, призначення на які здійснюється Президентом України;

- подання на розгляд Президента України пропозицій  щодо кандидатур на посади суддів,  членів Вищої ради юстиції та  членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів  України;

- погодження пропозицій щодо кандидатур  на посади керівників правоохоронних органів Автономної Республіки Крим,  областей, міст Києва та Севастополя;

- погодження проектів указів Президента про присвоєння вищих військових спеціальних звань та класних  чинів.

Всі ці питання повернуті до Секретаріату Президента України.

( О п л е с к и)

І останнє, шановні друзі. По підсумках вчорашнього обговорення серед керівників фракцій  кандидатура Юрія Єханурова  була запропонована для внесення на розгляд сесії сьогодні. Я вирішив це невідкладно повторно зробити і прошу сьогодні зал  з врахуванням тих речей, які ми вчора обговорювали, а ми обговорювали слідуючі важливі для держави речі.

Перше.  Я звертаюсь і до вас, як політичних лідерів, я звертаюсь до громадських,  бізнесових кіл, нам треба заховати сокиру війни,  заховати далеко під лаву і бажано забути місце, де вона лежить.

Друге.  Це формування уряду. Якщо політична сила хочу істини і стабільності, вона повинна чітко визначитися сьогодні у питанні підтримки  формування уряду і призначення кандидатури Єханурова на посаду Прем`єр-міністра України.

Третє.  Це бюджет. Я вдячний за вчорашнє рішення, воно було розумним, своєчасним, воно дає можливість   нам рухатися у   бюджетному процесі.

Третє.  Шановні друзі! Ми спеціальним курсивом виписали, що моя персональна відповідальність разом із  лідерами фракцій – це проведення чесних, демократичних виборів 2006 року. У цьому плані  ми робимо спеціальне наповнення цієї позиції, щоб у цій країні ніхто не переслідувався по політичних мотивах, щоб у цій країні було верховенство права і верховенство закону.

Ми домовилися, шановні друзі, що виборчі процеси, які проводитися будуть у квітні-місяці, у березні-місяці слідуючого року вперше на Україні, я даю вам слово, не буде працювати адміністративний ресурс влади. Я вам даю слово, не будуть працювати кошти бюджетних організацій, починаючи від нафти, газу, зв’язку, транспорту і таке інше. Я вдячний за вчорашні домовленості, які ми досягли, і хотів би звернутися ще раз до народних депутатів: проявіть свою спеціальну позицію, проявіть мужність і проявіть сьогодні мудрість. Я на вас розраховую. Вдячний вам. (Оплески)

 

ГОЛОВА.  Шановні колеги, у вівторок, коли ми розглядали подання  Президента України, ми повністю пройшли процедуру всю. Чи є у нас сьогодні необхідність повторювати цю процедуру?

 

ГОЛОСИ З МІСЦЬ.  Нема.

 

ГОЛОВА.  Немає. Тоді прошу уваги!

Вноситься на голосування проект Постанови Верховної Ради України про надання згоди на призначення Президентом України Прем`єр-міністром України Юрія Івановича Єханурова. Реєстраційний номер 8182. Прошу голосувати.

 

11:40:31

За-289

Рішення прийнято.

Шановні колеги, давайте привітаємо наше рішення. (Оплески) 

По фракціях? Будь ласка. По фракціях: комуністів – 0, "Регіони України" – 50,  Народна партія – 45, «Наша Україна » - 44,  Блок Тимошенко – 7, Соціалістична партія України  – 25, Українська народна партії – 23, «Вперед, Україно!» - 20, СДПУ (о) – 20, «Єдина Україна» - 3, «Реформи і порядок» - 7, Партія промисловців і підприємців України – 15, Народний рух України – 15, НДП, «Трудова Україна» - 13, «Позафракційні» - 22.

(О п л е с к и)

Шановні народні депутати, оголошується перерва, для того щоб ми зараз провели консультації, вгамували емоції, пристрасті, до 12 годин 30 хвилин.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги,  трохи нас рідше в залі, ніж на тих питаннях, що цікавили всіх, але нічого. Зараз, зараз. Президент поки  що ще в стінах Верховної Ради, так що має місце.

Шановні колеги,  ми в принципі оголосили до розгляду питання з вами про бюджет. Але, можливо, поскільки судді є і на 12.30 вони мали бути у нас, то давайте ми зараз розглянемо, якщо не буде заперечення проблему  із суддями. А після того ми приступимо до бюджету.

Заяви немає, забрали заяву вашу вже. Ті, хто підписував.

Так, немає заперечень? Тоді ми переходимо до розгляду питання, повязаного із призначенням та звільненням суддів. Будь ласка, Василю Васильовичу.

 

12:34:26

ОНОПЕНКО В.В.

Дякую, Адаме Івановичу.

Шановні колеги,  Комітет з правової політики розглянув на своєму засіданні подання голови Верховного суду України щодо призначення на посади суддів в апеляційних судах, місцевих судах. Подання голови Вищого адміністративного суду України щодо призначення на посади в апеляційних судах і місцевих судах суддів господарських судів. І виносить на ваш розгляд відповідно до статті 85, 128 Конституції України два проекти постанов щодо обрання суддів.

Перший проект постанови, він вам розданий, 8176. Рекомендується обрати на посаду суддів безстроково:

апеляційного суду Львівської області Єрьоминка Олександра Дмитровича;

апеліяційного суду Одеської області Яковлева Юрія Вікторовича;

євпаторійського міського суду Автономної Республіки Крим Кротову Людмилу Володимирівну;

місцевого гайсинського районного суду Вінницької області Медведського Сергія Костянтиновича;

місцевого староміського районного суду міста Вінниці Сілакова Сергія Миколайовича;

місцевого томашпільського районного суду Вінницької області Рибчинського Віктора Павловича;

міцевого Гуляйпільського районного суду Запорізької області - Каракай Наталію Дмитрівну;

місцевого Жовтневого районного суду міста Запоріжжя – Мухіна Анатолія Володимировича;

вишгородського районного суду Київської області -  Толкачову Людмилу  Анатоліївну;

гайворонського районного суду Кіровоградської області – Ковальчука Сергія Якимовича;

олександрійського міського суду Кіровоградської області Квітку Олексія Миколайовича;

місцевого старобільського районного суду Луганської області – Зайцева Леоніда Миколайовича;

жовтневого райсуду міста Луганська  - Вербицького Володимира Володимировича;

  охтирського міськрайонного суду Сумської області – Кудіна…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Гінзбург. Застереження до кого?

 

ОНОПЕНКО В.В. До кого?

 

ІЗ ЗАЛУ. До Кудіна.

 

12:36:42

ГІНЗБУРГ О.П.

Охтирський  і Сумський давай.

 

­ОНОПЕНКО В.В.  Кудін...

місцевого зарічного районого суду міста Сум – Шелехову Галину Валеріївну;

купінського міськрайонного суду Харківської області – Демченко Ірину Миколаївну;

місцевого сахновщинського районного суду Харківської області -  Бурлаку Ірину Василівну;

московського райсуду міста Харкова – Горбунову Яніну Михайлівну;

і прилуцького міськрайонного суду Чернігівської області – Коваленко Володимира Миколайовича.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Василь Васильович.

Таким чином, шановні колеги, відповідно до прийнятого нами Закону, ми зараз будемо з вами голосувати, ми  зараз будемо голосувати за постанову за постанову 8176, за вилученням: місцевого охтирського міськрайонного суду Сумської області – Кудіна; місцевого зарічного районного суду міста Сум – Шелехової; і місцевого прилуцького міськрайонного суду Чернігівської області – Коваленка. По інших застережень не було, так?

 

ОНОПЕНКО В.В. Так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Значить, я тоді, з вашого дозволу…

 

ІЗ ЗАЛУ. До всіх застереження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До всіх застереження є?

Почекайте, будь ласка. Запитання до кого?  Так до кого запитання, я хочу почути?

Удовенко, мікрофон, будь ласка. Мікрофон Удовенка Геннадія Йосиповича.

 

12:38:33

УДОВЕНКО Г.Й.

Наскільки ви знаєте, з яким протестом і брудом на нас вилили російські політики?

Яка позиція комітету, органів судових, оцих суддів, яких ми затверджуємо? Чи вони будуть керуватися новим Процесуальним кодексом? Чим вони будуть в своїй діяльності керуватися?  Дякую.

 

ОНОПЕНКО В.В.  Геннадій Йосипович, судді, шановні колеги, повинні керуватися перш за все чинним законом, Конституцією, правилом верховенства права. І так  вони це роблять.

Дійсно, з 1 вересня вступив новий Цивільно-процесуальний кодекс, де ми записали положення Конституції. Відтворили.

 Особливої проблеми немає в нас і відповідних законодавчих проектів щодо зміни його немає. Тому я вважаю, що вони повинні стояти на основі чинного закону, тобто норм Цивільно-процесуального кодексу.

Є певні проблеми, про які дехто піднімав і за межами цього залу. Але потрібно це вносити відповідні зміни до закону.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, я ставлю на голосування постанову Верховної  Ради України про обрання суддів, реєстраційний номер 8176 за виключенням трьох суддів, кандидатів на посади суддів, по яких були застереження.  Прошу голосувати.

 

12:40:18

За-310

Постанова прийнята.  Дякую.

Будь ласка, Кудін Андрій Михайлович, підійдіть до мікрофону. Мікрофон Гінзбург, будь ласка.

 

12:40:32

ГІНЗБУРГ О.П.

Я вибачаюся, але Андрій  Михайлович хай сідає на своє місце. І мені дайте дві хвилини по двом суддям, будь ласка.

Я дуже вибачаюся перед всіма суддями яких мені прийшлося так використати. Я потім скажу свою думку  використати, дві хвилини мені, будь ласка, дайте.

Шановні народні депутати! Шановні судді! Шановні громадяни України!

Сьогодні Президент з трибуни Верховної Ради сказав, що немає політичних переслідувань. Я хочу вам доповісти, що на своєму опиті, на своєму прикладі, коли були вибори в Конотопі голови міста, Конотопський міський суд, яким керує голова суду Єрьоміна – це Сумка область були проведені такі експерименти, які я хочу сьогодні сказати, бо ми обираємо суддів, суддів по життєво чи маємо ми це право робити, як захищатися від цього. Коли приймається рішення суду, використовується інформація з Інтернету про голосування картки у Верховній Раді із цього приймається рішення про зняття з виборів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, там ще одну хвилину. Там два застереження.

 

12:41:45

ГІНЗБУРГ О.П.

Я, шановні, хочу засвідчити це тому, що приходять вибори знову, якщо судді сьогодні не будуть користуватися Законом України і мати тільки свої повноваження, сьогодні Міністерство юстиції займається мною, колегія суддів, прокурора тура, 13 суддів пройшло по Конотопу немає за що зачепитися. Я, вибачаюся, перед суддями, які я сьогодні назвала фамілії, я прошу вас проголосувати за них це дуже порядні люди. Але нам треба з вами прийняти якесь рішення, або правило. Ми затверджуємо суддів на яких ми не можемо впливати. Сьогодні це я, я витримала це, завтра можете бути це ви. Тому я прошу і звертаюся до суддів ніколи не йдіть на поводу в тих вищих інстанціях, які вам давали ці команди. Ви їх використали і тим самим втратили авторитет свій. Я дякую. Я  прошу проголосувати за цих суддів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги!

Шановні колеги! Ми діємо, не кричіть мотиви, читайте закон. Я ще раз повторюю Сухий Ярослав не збуджуйте жінку.

Шановні колеги! Я ще раз повторюю відповідно до закону, відповідно до закону, коли є зауваження, робимо зауваження.  Тут була інша причина. Ольга Петрівна просто звернула увагу на те, про що кожен з нас може говорити, тому що  більшість із вас, і до вас пишуть ваші  виборці, що роблять судді на місцевому рівні.

Я думаю рано чи пізно ми повернемося до змін у Конституції і будуть їх обирати, а не будемо ми тут призначати  їх на все життя і що потім робиться ви  знаєте. Але сьогодні є такий закон, давайте   зробимо виключення, сьогодні є іменинник Сергій Іванович,  нехай скаже хвилину, бо не витерпить.

 

12:43:41

ДОРОГУНЦОВ С.І.

Це виголос.

Шановні друзі, це по мотивам. Я недавно  відвідав суд Печерський і побачив в яких жахливих умовах вони  працюють наші судді. Це казарма, а не суд, це конюшня, а не суд. Я вношу пропозицію, звертаючись до банкірів нехай вони свої банки, приміщення віддадуть під суди, а суди  їм віддадуть свої казарми. І це буде вищий акт справедливості. Дякую. Я буду голосувати за них.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Я ставлю на голосування про обрання суддями місцевого Охтирського міськрайонного суду Сумської області Кудіна Андрія Михайловича і місцевого Зарічного районного суду міста Сум Шеліхову Ганну Валерянівну. Прошу голосувати.

 

12:44:46

За-308

Рішення прийнято.

У нас зауваження було по Коваленку Володимиру Миколайовичу, Прилуки. Мікрофон Лещенка, будь ласка.

 

12:44:59

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина.

Шановний Адаме Івановичу, шановний Василь Васильович, шановні народні депутати! Ми весь час говоримо з вами про те, що судді повинні бути кваліфікованими, ми говоримо про чесність, порядність і таке інше. Ми обурюємося інколи про якість судових рішень. Тому, дійсно, що судді, яких ми затверджуємо повинні  бути кваліфікованими повинні мати досвід суддею. Коваленко Володимир Миколайович, пропонується безстроково суддею місцевого Прилуцького міськрайонного  суду. Я вам говорю, що у  трудовій діяльності його, він закінчив працювати суддею в 1990   році, тобто 15 років немає практики роботи в судах. Крім того, 1994-99 роки ніде не працював. 2000-2001 ніде не працював. 2001-2002-2003 так само. Він пропонувався на Талалаївський міськрайонний суд. Ми його не затвердили. Я вважаю, що голосувати за нього не потрібно. Нехай тоді працює в Сумській області, а не в Чернігівській. Нам потрібні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, позиція комітету.

 

ОНОПЕНКО В.В.  Я хотів би сказати, що кандидатура судді проходила через Верховну Раду два роки тому і народний депутат виступив  і сказав, що в нього є відповідні компрометуючі матеріали на суддю і потрібно розібратися. Тоді суддя не набрав відповідної кількості голосів. З цих мотивів була проведена ретельна перевірка і ми вчора на комітеті досить обґрунтовано розглядали всі ці обставини і жодних питань з точки зору моралі, порушення присяги, якихось інших чинників, які би не дозволили не працювати йому в суді у нас не було. Дійсно,  в нього була перерва кілька років. Взагалі, він не працював більше десяти років і він зараз пройшов через вищу кваліфікаційну комісію, де здав відповідний іспит на знання. Можна не працювати суддею, але бути грамотним і досвідченим. Тобто, він пройшов через вищу кваліфкомісію.  А те, що він там кілька років не працював, у нього була ситуація, що там хворий батько, він біля нього буквально сидів, така сімейна ситуація. Комітет підтримав на посаду судді і вважає, що передбачених в Законі про судоустрій чи можливо в іншому законодавстві питань, які би не дали можливості зайняти цю посаду немає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, ми пояснення почули.

Шановні колеги, по цій кандидатурі чи просто поговорити. По цій кандидатурі? Ні? Значить, сідайте, будь ласка. Я ставлю на голосування пропозицію про обрання суддею місцевого Прилуцького міськрайонного суду Чернігівської області Коваленка Володимира Миколайовича. 

Прошу визначатися.

 

12:48:21

За-176

Рішення не прийнято.

Ви знаєте, відповідно до закону ми маємо право ще один раз повернутись, нехай комітет.

 

ОНОПЕНКО В.В. Адам Іванович, це буде вже порушення закону. Я думаю, що… багато кажуть, що не встигли проголосувати. Тому  я прошу поставити ще раз.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наступна постанова, будь ласка.

Якби було 200, то не встигли. Василь Васильович, наступна по...

Василь Васильович, наступна постанова, будь ласка.

 

ОНОПЕНКО В.В. Проект постанови 8177. Відповідно до пункту 27 статті 85-Ї, частини 1 статті 128-ї Конституції, комітет виносить на ваш розгляд кандидатури щодо обрання до Київського апеляційно-господарського суду Данилову Тетяну Борисівну; до місцевого господарського суду Івано-Франківської області Мателюка Петра Ярославовича; місцевого господарського суду Одеської області Гуляк Галину Іванівну; місцевого господарського суду Рівенської області Коломис Вікторію Вікторівну; місцевого господарського суду Тернопільської області  Сидорук Аліну Миколаївну, Скрипчук Оксану Степанівну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Заперечень немає по жодній з кандидатур?

 

ОНОПЕНКО В.В.  Немає. І скарг немає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І скарг немає. Тому, з вашого дозволу, я ставлю на голосування Постанову Верховної Ради про обрання суддів, реєстраційний номер 8177. Прошу голосувати.

 

12:50:23

За-287

Рішення прийнято. Судді обрані.

Шановні колеги, давайте привітаємо обраних безстроково суддів і побажаємо, що не вони, не їхні колеги не мали таких зауважень, які лунають у цій залі.

Так, тепер переходимо, нарешті, до нашого бюджету. Слухається проект закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рік" (щодо дотацій місцевим бюджетам для забезпечення виплат зарплати та інших першочергових видатків). Реєстраційний номер – 8156. Людмила Павлівна Супрун. Будь ласка, 5 хвилин.

 

12:51:18

СУПРУН Л.П.

Шановні колеги, я хочу, щоб ви уважно послухали, які пропозиції напрацювала зараз робоча група, яка збиралася під час перерви за дорученням Голови Верховної Ради.

Я коротко розкажу про зміст закону і ті проблеми, які виникають у звязку з виконанням бюджету сьогоднішнього дня.

Цей закон спрямований на те, щоб забезпечити здійснення видатків на оплату праці працівників бюджетних установ.

При прийнятті закону, змін до Закону «Про Державний бюджет», в березні місяці 2005 року ми говорили про те, що в місцевих бюджетах не вистачає ресурсу для здійснення всіх необхідних видатків в розмірі приблизно мільярд 800 мільйонів.

На сьогоднішній день за нашими розрахунками загальна цифра таких грошових сум складає 1 мільярд 400 мільйонів гривень з яких 757 мільйонів – це кошти, які необхідно спрямувати на виплату заробітної плати.

У головного розпорядника Міністерства фінансів у власних видатках є сьогодні сума в розмірі 1 мільярд 400 мільйонів, яка повинна спрямовуватися на додаткові виплати у звязку з введенням єдиної тарифної сітки.

На жаль, Кабінет Міністрів станом на сьогоднішній день не надав нам інформацію на нашу вимогу стосовно порядку розподілу цих коштів в  розрізі регіонів.

Крім того, за зверненнями місцевих органів  самоврядування сьогодні нестача по виплаті по захищених статтях складає мільярд 400 мільйонів.

Крім того, цей законопроект спрямований на те, щоб вирішити проблему по забезпеченню оплати за подачу води у Південний регіон України в розмірі 20 мільйонів гривень.

Це пов’язано зі збільшенням тарифів на електроенергію з дефіцитом коштів на оплату електроенергії, а також з тим, що видатки відповідного головного розпорядника в березні місяці були скороченні на 30 мільйонів гривень.

Крім того,  врегульовані деякі інші проблеми, які пов’язані були з бюджетом 2005 року.

Яка пропозиція зараз звучить стосовно цього закону?

Ми пропонуємо зробити наступне. Комітет попередньо прийняв рішення доопрацювати цей  закон, але оскільки сьогодні Верховна Рада включила його до порядку денного, то ми пропонуємо наступне.

В другому пункті цього закону замість абзац 3 статті 9 вказати абзац 2 статті 9 – це  технічна правочка.

І зняти пункт 6 стосовно статті 52, тобто, статтю 52 не змінювати, а залишити в редакції яка сьогодні є в бюджеті.

І в такому вигляді прийняти в першому читанні і  передати безпосередньо в комітет для опрацювання разом з Міністерством  фінансів в розрізі  кожного із регіонів для уточнення суми субвенції яку необхідно спрямувати до кінця року на виплати, які передбаченні законодавством в обов’язковому порядку, а також на захищеність статті видатків.

Таким чином ця пропозиція сьогодні і виноситься в зал. Тобто, підтримати цей закон, за виключенням пункту 6, тобто, зняття статті    52 залишити її в попередній редакції і за зміною пункту 2 записати замість абзац 3  , - абзац 2 статті 9.

Оце така пропозиція ставиться нами на розгляд Верховної Ради. Міністерство фінансів не підтримує цю пропозицію. Ми розуміємо, що є певні проблеми, які стосуються порядку розподілу доходної частини, але комітет готовий піти на те, щоб доопрацювати цей законопроект, визначитися з конкретними джерелами за рахунок яких буде здійснена така субвенція і  забезпечити таким чином  до кінця 2005 року збереження всіх видатків на делеговані повноваження місцевих органів самоврядування. Ми не маємо право з вами допустити ситуації відкату до рівня  1996 року, коли починаються невиплати по заробітній платі. Крім того, скорочення сьогодні мало комплектних шкіл, скорочення ФАПів  і все інше і все  інше, от це приймається сьогодні, як запобіжний захід для того, щоб не допустити, уникнути невиплат заробітної плати. Але ми не можемо погодитися  з такою  пропозицією, ми вважаємо, що соціальні права і гарантії  громадян повинні бути захищені, і ми маємо сьогодні можливість  внести такі зміни, але прийняти його виключно  в першому читанні  з тим, щоб комітет мав можливість детально доопрацювати закон, не порушуючи баланс бюджету, а  зберігаючи цей баланс. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА.   Шановні колеги! Запитання да?  Запишіться, будь ласка., 3 хвилини на запитання.

Петро Степанович Цибенко, будь ласка, ваше запитання.

 

12:56:16

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі. Фракція комуністів, голова Комітету у справах  пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, Цибенко.

Шановна  Людмило Павлівко! У мене  швидше не запитання, а  думка фракції щодо підтримки  необхідності прийняття цього документу, оскільки  ситуація, на жаль,  склалася у такий спосіб, що у деяких бюджетах залишилося на тиждень-два фінансування бюджетних установ, у деяких вже немає, і дуже багато бюджетів, яким до кінця поточного року не вистачить фінансування. Тим більше є ряд  невідкладних  питань, які треба вирішувати.

Тому  фракція наполягає на тому, щоб розглянути це питання і вирішити його, погодившись з тими пропозиціями, які були висловлені комітетом  для прийняття цього документу. Дякую.

 

СУПРУН Л.П. Спасибі.  Я думаю, що це буде для нас гарна підтримка, цей  закон ми доопрацюємо з тим, щоб  не допустити жодної копійки заборгованості у місцевих бюджетах.

 

ГОЛОВА.   Ярослав Сухий, «Регіони України».

 

12:57:14

СУХИЙ Я.М.

Дякую. Ярослав Сухий, Запоріжжя, фракція   «Регіони України».

Шановна Людмило Павлівно! Від себе особисто і від територіальної громади міста Запоріжжя  я стверджую, що цей закон назрів, і  необхідність прийняття його обумовлена тими реаліями,  котрі ми зараз з вами маємо.  Але скажіть, будь ласка,  і для стенограм, і для наших радіослухачів. Тут звучала фраза про те. що ця  проблема вже вирішена, вона розвязана тим, що  кошти перераховані Міністерством  фінансів чи урядом для дотацій місцевим органам  самоврядування на місцях. Чи це правда, чи  це ні? Тобто наш законопроект сприятиме розвязанню  цієї болючої проблеми наповнення  фінансовими ресурсами зарплати і проблематикою наповнення бюджету місцевих, чи це   може запізніле? Чи уряд розвязав  цю проблему чи ми своїм законом йому сприятимемо?

 

СУПРУН Л.П. Цей закон вирішує проблеми наповнення місцевих бюджетів, розподіл коштів, який повинен здійснити Міністерство фінансів, іде зовсім н іншу мету – іде на вирівнювання єдиної тарифної сітки, в першу чергу, і таким чином цей закон доповнює існуючий закон про бюджет. Єдине, що ми сьогодні погодили, це позицію щодо доопрацювання точної суми субвенції, щоб ми не давали її більше, ніж потрібно, а далі рівно стільки, скільки сьогодні вимагають місцеві бюджети. 

 

ГОЛОВА.  Катерина Ващук, фракція Народної партії.

 

12:58:38

ВАЩУК К.Т.

Шановна Людмила Павлівна!

Катерина Ващук, Народна партія Володимира Литвина.

 Я хотіла запитати: можливо, є корінна причина в тому, що постійно не вистачає коштів у місцевих бюджетів, ми їх залишаємо у ролі прохачів і постійно таких, що не можуть виконати свої обов’язки перед своїми громадами тому, що якісь неправильні дії закладені в Бюджетному кодексі? Все-таки нам треба повернутися обличчям до громад, до сільської, міської, районної, обласної формувати бюджет, починаючи знизу. Чи не краще один раз внести зміну у наш Бюджетний кодекс, в стиль роботи уряду і комітету і ніколи більше не повертатись до того, щоб цілий рік виправляти помилки і латати ці дірки? Дякую. 

 

СУПРУН Л.П. Катерина Тимофіївна, дякую за запитання.

Можу вам сказати, що ми попереджали про те, що відбувається надмірна централізація ресурсу і нічого не залишається на виконання делегованих повноважень в місцевих органах самоврядування. Ми про це говорили з цієї трибуни. Щоб уникнути цієї проблеми, в бюджетній резолюції ми з вами визначили принцип, як повинні формуватися бюджети – стовідсоткове забезпечення виконання делегованих повноважень.

На жаль, уряд в цьому бюджеті не виконав це доручення. Він фінансує знову за попередньою формулою, як і раніше, не враховуючи соціальні стандарти, які ми з вами визначаємо. Крім того. Ми пропонували, щоб співвідношення між державним і місцевим був на рівні 45 відсотків. Уряд запропонував 41,2 відсотка, тобто не виконав наше доручення. Таким чином ми обов’язково в бюджеті 2006 року   врахуємо нові підходи до формування місцевих бюджетів, щоб більше до цієї проблеми не повертатися. Вони будуть забезпечені ресурсом на постійній основі.

 

ГОЛОВА. Ігор Юхновський, фракція «Наша Україна».

 

13:00:43

ЮХНОВСЬКИЙ І.Р.

Шановна Людмила Павлівна, і все-таки скажіть нам, будь ласка, з яких джерел ви хочете взяти гроші для погашення боргів?

 

СУПРУН Л.П. Шановний Ігоре Рафаїловичу,  сьогодні йде перевиконання дохідної частини бюджету, і значне перевиконання. По окремих показниках, які не повязані абсолютно з макропоказниками, скажімо, вилучення доходів державних підприємств, йде перевиконання майже на мільярд. Але ми погодилися з Міністерством фінансів, що ми опрацюємо джерела, за рахунок яких будуть спрямовані кошти на виконання цієї програми. І це якраз предмет доопрацювання до другого читання. Саме тому ми пропонуємо закон прийняти в першому читанні.

Є проблема з Бюджетним кодексом. Там записано, що тільки 15 відсотків перевиконання може розглядатися. Але це запобіжний захід для всіх умов, крім тих, які сьогодні існують. Тому що ми говоримо про перевиконання річного плану по видах доходу, який не є, скажімо, не є залежним від макропоказників. Це не податок на додану вартість, це не податок на доходи громадян – це вилучення коштів, податок на капітал, це доходи від капіталу.

Але ми доопрацюємо, Ігоре Рафаїловичу, доопрацюємо джерела доходів обовязково.

 

ГОЛОВА. Євген Кирильчук. Останнє запитання.

 

13:02:15

КИРИЛЬЧУК Є.І.

Дякую. Володимире Михайловичу, у вас не повинно бути позитивного рішення Бюджетного комітету по цьому питанню.

І, Людмила Павлівна, ну, треба ж бути щирою і відвертою. Ми вчора домовилися, що ви не виносите сьогодні це питання в зал, що ми направимо в дві області, для того щоб перевірити, чи дійсно відповідає дійсності ті скарги, які поступили, і доопрацьовуємо, узгоджуємо питання із джерелами фінансування, з урядом, і через тиждень вносимо в зал остаточний варіант.

Ви навіть не сказали, які ви статті викидаєте. Ви не сказали нічого про 52-гу статтю, ви не сказали про те, що є дуже грубі порушення в тому всьому, що там є в законі. Такий закон голосувати сьогодні, навіть в першому читанні, не можна.

 

СУПРУН Л.П. Євгене Іванович, на жаль, я думаю, що ви просто не були під час, коли я доповідала, але я сказала, які статті пропонується викинути навіть із першого читання.

Що стосується позиції комітету. Комітет вчора на засідання прийняв рішення доопрацювати цей закон. І ми, у відповідності до такого рішення, дали лист до Верховної Ради. Але ми – комітет, і ми даємо рекомендації, а рішення приймає Верховна Рада. Тому сьогодні за рішенням Верховної Ради цей закон був включений до порядку денного. Після цього ми поставили цей закон на обговорення. І це процес іде обговорення. Сьогодні ніхто не може сказати, що проблеми в місцевих бюджетах не існує, оскільки позички місцевих бюджетів брали 7 тисяч бюджетів. Загальна сума позичок в обороті складає 4 мільярди. Якщо хтось хоче закрити на це очі, хай він закриє.

Що стосується рішення комітету, то я його оголосила. Це рішення було таке – закон доопрацювати. Сьогодні в залі про це я сказала. У нас зал прийняв рішення про розгляд законопроекту в залі і ми будемо визначатися залом, що робити з цим законом. Робоча група, яка збиралася під час перерви за участю Міністерства фінансів і бюджетного комітету, вважає за можливе прийняти цей закон в першому читанні, детально його опрацювати за участю Мінфіну і винести на розгляд Верховної Ради через тиждень в перший день наступного сесійного тижня.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, переходимо до… Час вичерпаний, сідайте, будь ласка. Одну хвилиночку. Сідайте, будь ласка. Мікрофон… да.  Три хвилини, будь ласка, міністр фінансів. І на обговорення, шановні колеги, давайте 15 хвилин. Питання важливе. Немає застережень? Домовились. Все.

Слово має Міністр фінансів Пинзеник Віктор Михайлович.

 

ПИНЗЕНИК В.М. Шановний Володимир Михайлович, шановні народні депутати, я хочу вашу увагу звернути на економічний і на юридичний бік справи. Я дякую Ігорю Рафаїловичу Юхновському за запитання, яке стосується доходів. Бо насправді проект закону, який вноситься, передбачає одне – збільшити витрати бюджету без відповідного ресурсу.  Для мене дивно чути інформацію про те, що доходи перевиконуються по якійсь статті. Справді, у нас є перевиконання доходів по податку на прибуток, по податку на додану вартість. Але автори могли б подивитися, що, наприклад, по частині прибутку у нас невиконання два мільярди гривень. І баланс бюджету рахують по загальній статті доходів. І у нас, коли я вчора робив звіт від уряду, я називав, що у нас 3,5 мільярда перевиконання бюджету. Але у цій сумі перевиконання сидить 2,6 мільярда невідшкодованого податку на додану вартість.

Крім того, з цієї трибуни я учора заявляв, що у нас до кінця року виникає проблема з пенсіями у сумі 2 мільярда гривень. І у рамках цього бюджету ми могли збалансувати це питання.

Я уперше як економіст зустрічаюся з випадком, коли вноситься проект закону без будь-яких обрахунків. Жодних обрахунків Міністерство фінансів, які би стосувалися проблеми, про яку тут говориться, ми до цього часу не отримали. Ми постійно тільки чуємо заяви.

Крім того, хотів би вас інформувати про те, що станом на перше вересня заборгованість бюджетів, місцевих бюджетів, по виплаті заробітної плати складає 6,3 мільйона гривень. З них 4 мільйона – Київська область, 1,7 – Чернігівська, 600 тисяч – Сумська область. Тут називається цифра, яка на порядки перевищує проблему.

Крім того, я інформував учора комітет і хочу інформувати вас. По-перше, сьогодні Мінфін дав доручення Казначейству перерахувати 300 мільйонів гривень коштів на виконання 57 статті Закону про освіту. Друга черга буде перерахована у листопаді. Ці дві суми дають додаткові надходження прибуткового податку до місцевих бюджетів у сумі 100 мільйонів гривень.

Інформую ще вас про те, що учора вийшли постанова уряду про розподіл субвенцій на виплату заробітної плати між регіонами у сумі 1 мільярд 276 мільйонів гривень. Ота 1,4 мільярдів сума коштів, яка закладена нами при перегляді бюджету.

Крім того, я нагадаю вам учорашню інформацію. Що залишки коштів на рахунках місцевих бюджетів на сьогоднішній день складають 4 мільярди гривень.

І порівняно з початком року вони зросли на  2 мільярди гривень. Більше  одного мільярду лежить на коштах поза казначейським рахунком.

Тому, в зв’язку з цим, я хотів би звернути увагу на юридичний бік питання. Ми сподіваємося, що бюджетний кодекс є Законом для всіх, в тому числі і для тих, хто їх приймає. Стаття 53

 

ГОЛОВА. Дайте можливість закінчити думку міністру.

 

ПИНЗЕНИК В.М. Стаття 53 Бюджетного кодексу передбачає, що можна корегувати бюджет у випадку його  перевиконання за підсумками 9 місяців,  при цьому мають бути позитивні висновки Міністерства фінансів і рахункової палати. Ні одного позитивного висновку, ні другого ми не маємо Тому, завершуючи, я  зазначу, вчора Петро Степанович Цибенко запитав мене:  чи здатні ми в рамках цього бюджету забезпечити повну виплату пенсій, проблему пенсіонерів, яка виникає? Я вчора дав ствердну відповідь.

Сьогодні я вимушений уточнити відповідь на це запитання. У випадку прийняття цього Закону, не прораховано, не забезпечено ресурсами, виплата пенсій пенсіонерам стає під загрозою. І Міністерство фінансів відзначає, що є проблема кількох десятків місцевих бюджетів і в нас є інструмент її вирішення – середньострокова позика, плюс ті дотації, які ми перераховуємо. Але прийняття змін до  цього Закону, де немає ресурсів, ставить під загрозу виконання бюджету 2005.

 

ГОЛОВА. Так, дякую. Шановні колеги,  ми домовились 15 хвилин на обговорення. Будь ласка, на табло прізвища народних депутатів, що записалися. Слово має Ольга Гінзбург, Фракція комуністів. Підготуватися Катерині Фоменко.

 

13:09:48

ГІНЗБУРГ О.П.

Шановні народні депутати,  у моєму місці за 6 місяців померло 760 чоловік, а народилося 310. Я думаю, що і в кожного із вас, якщо єсть якесь рідне місто, або свій округ, ви знаєте, що  така тенденція єсть в нашому суспільстві.

І коли шукаєш відповідь на це, то  можна говорить і про сьогоднішній Закон, про який ми говоримо. Ви подивіться, коли можна було говорити про те, що формування місцевого бюджету, який сьогодні у нас єсть, який тільки от як захищені статті, ми можемо копійка в копійку виплатити тільки заробітну плату вчителям і лікарям – і не більше, у нас на інше на хватає грошей. Не хватає.

Ви розумієте, посеред року знімають доходи з єдиного податку, 47 відсотків забирають в центральний бюджет, добавили мінімальну пенсію, заробітну плату – за рахунок чого її платити? У лютому місяці, 12 лютого Президент підписав закон, який забороняє перевірки на підприємствах, де мінімальну зарплату в Пенсійний фонд і з якого  відраховують в бюджет гроші, 160 гривень платять. Ми не можемо заставити, щоб вони показали 320, бо не можемо перепровірити їх.

Ви подивіться, коли можна було собі допустити, щоб бюджет розвитку міста формувався відсотки того – від продажу землі, від продажу комунального майна? Все. Вже перепродали все.

Ось чим займаюся я? Я два місяці ходжу і говорю: «Віддайте мені воєнне містечко». А мене міністр питає, для чого воно тобі? Бо  вони військові частини… уходять. Бо тільки на продажу воєнного майна я можу положити якусь копійку в бюджет міста.

Я не говорю вже про щось інше. Чи може сьогодні шановний міністр говорити про те, що цей закон не має права на свою … на свої надії. Він просто немає, йому соромно повинно було про це говорити, бо він повинен вийти на цю трибуну  і говорити, давайте щось робити разом.

Якщо Верховна Рада ставить завдання, то міністр повинен брати під козирьок і  говорити «єсть», йти вперед, вирішувати цю проблему. По-іншому ми не вийдемо.

Я ще хотіла б сказати, але, шановний міністре, ви тут говорили з цієї трибуни так красиво, що оці делеговані форми чи нові повноваження місцевим бюджетам про захищені статті дітям матерям-одиночкам, дітям … багатодітним, і інші, і інші. Вони ж несвоєчасно приходять.

Ви розказуєте, своєчасно. Ми тільки поквартально отримуємо деякі суми, ми тільки в цьому місяці за квартал отримаємо цю субвенцію, яка є. А це ж правда. А треба ж якось жити, до людей виходити.

10 відсотків субвенцій 51-ї статті прийшло сьогодні на місця тільки. 10 відсотків! А коли цей газ робити, а як включати його, а як школи ті включати?

Адже робити, про це треба не говорити, закриватися там в кабінетах, лаятися, вирішувати питання. Звідти виходивши, закрийте рота собі пластирем і не виносити це не люди. І тільки тоді можна щось у цій державі зробити.

Але ж вирішувати треба вам. Вам сьогодні довіру дали, і вам треба вирішувати, а ми мусимо на місті тільки до людей….

 

ГОЛОВА. Так, Катерина Фоменко, фракція Народної партії, підготуватися Миколі Нощенко.

 

13:13:07

ФОМЕНКО К.О.

Шановні колеги! Я готувала і доповідала це питання на бюджетному комітеті. І хочу сказати, що до того, як внести його в проект закону, ми провели величезну роботу з 25 областями України.

Я хочу сказати, що ці цифри перевірені. І хочу нагадати шановному міністру фінансів, що при затвердженні бюджету 2005 року, і він, і екс-прем’єр-міністр України, вони були присутні на засіданні бюджетного комітету, коли я доповідала, що 2005 рік він не забезпечив, навіть, заробітною платою місцеві бюджети і доповідала  цифру  в мільярд вісімсот мільйонів. Ми тоді ще домовилися, що при внесенні змін в Закон «Про державний бюджет 2005 року» в березні чи в вересні з перших чисел вересня будуть внесені ці субвенції, цільові субвенції і ці трансферти підуть на місцеві бюджети.

Сьогодні Міністерство фінансів про це вже забуло. Я хочу сказати, що не чекали 12 тисяч 700 бюджетів  і не сиділи мовчки, їм нічого не залишалося, весь свій другий кошик, я вам доповідаю офіційно із 75 відсотків другого кошику доходів – це ті доходи, які не враховуються при визначенні між бюджетних трансфертів, і  які повинні йти тільки виключно на самоврядні функції на такі, як підтримка ЖКХ місцевих,  на такі, як ремонти будівництва доріг, на місцеві програми, вони всі 75 відсотків пішли саме на виплату заробітної плати, на виплату по медикаментах, по харчуванню і так далі. Скажіть, будь ласка, про яке забезпечення фінансове самоврядування сьогодні можна вести мову.

Шановні мої колеги! 12 тисяч 700 сьогодні представників органів місцевого самоврядування чекають і слухають нас з вами. Вони чекають нашого рішення. Я тільки в понеділок доповідала на Асоціації міст України, всі мери міст були присутні, вони одноголосно підтримали цей законопроект. На тому тижні я доповідала на Асоціації місцевих регіональних влад України, всі голови районних  сільських, селищних, вони всі одноголосно підтримали рішення, в тому що вони чекають. Вони на сьогодні на грані  катастрофи. Вони сьогодні звільнюють, працівників переводять на 75-50 відсотків ставок, тому що вони сьогодні не мають навіть можливості повиплачувати заробітну плату.

І ще вам хочу сказати, тільки із-за того, що не забезпечений фонд заробітної плати у нас на медикаменти витрачено всіма місцевими бюджетами 1,8 відсотка від загального об’єму видатків місцевих бюджетів. Шановні, вони сьогодні з останніх копійок сплачують заробітну плату. Я вас дуже прошу, давайте приймемо в першому читанні, доопрацюємо джерела надходжень і все інше, бо нас сьогодні ждуть, чи  Верховна Рада відреагує якимось чином на ті біди, які сьогодні спіткали місцеві бюджети. Дякую.

 

ГОЛОВА. Микола Нощенко, фракцій «Вперед, Україно!». Підготуватися Юрію Кармазіну.

 

13:16:12

НОЩЕНКО М.П.

Нощенко Микола, 160 округ, Сумщина, Народний блок Володимира Литвина.

Шановні виборці, на  моєму славному окрузі є славне місто Путивль, яке є столицею партизанської слави. Тому щирий і низький уклін партизанам і підпільникам України. З сьогоднішнім святом.

Шановні колеги, сьогодні після прийняття змін до бюджету, 2005 фінансовий стан сільських, селищних, міських на жаль, не поліпшився. І в цьому брав і мій голос. Тому треба пояснювати, що я довірився досвіду, аргументам урядової команди і на жаль, був ошуканий. Я хочу навести тільки один приклад по моєму району, що… …………….. Якщо привести у відповідність до нормативів, які нам зараз нав’язуються і нав’язані, то треба скоротити з 24 шкіл 7, з 5 дитячих садків 2. З 18 клубів сільських рад 9. Удвічі треба скоротити штати соціальних працівників управлінь соціального захисту, які обслуговують одиноких непрацездатний громадян. Я хочу звернутися до Міністерства фінансів, ви посилаєтесь на те, що у вас немає статистики по боргах. Я говорю, що ви залякали місцеві фінансові  органи давати статистичну правду. При цьому під вашим тиском при складанні бюджету у видатках були закладені  видатки, які не підкріплені дохідною частиною. Вчора ви доповідали про шалене перевиконання дохідної частини. Йде економія і стримування по фінансуванню соціальних програм. Це ліки, підручники, компютери, соціальне житло. І цей ряд можна продовжувати. Тому я сьогодні абсолютно впевнений, що Народна партія задекларувала про нескорочення соціальної сфери. І це своєчасно і правильно.

Ми за те, щоб школи, дошкільні заклади, клуби, ФАПи існували. Це основа українського села. Це база України. Тому пропоную прийняти законопроект, який запропонувала доповідач Людмила Павлівна, у тій редакції, якій вона сказала, в першому читанні. Заслухати і проаналізувати результати трьох комісій, які ми вчора на Бюджетному комітеті домовились утворити. Це Чернігівська область, Сумська область. Перевірити достовірність фактів за участю фахівців міністерства фінансів, бюджетного комітету і прийняти правильне рішення по підтримці місцевих бюджетів. Це своєчасно. Дякую.

 

ГОЛОВА. Юрій Кармазін, фракція «Наша Україна». Підготуватися Павлу Качуру.

 

13:19:17

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, яка вітає сьогодні наших ветеранів, партизанів з їх святом і бажає їм добра і процвітання.

Я думаю, що добро і процвітання тими методами, які пропонує цей закон, ми не побудуємо.

Я хотів би це дуже коротко проілюструвати. Чим ми збираємось наповнити ту пропозицію, яка зараз є. Повітрям. Це перша теза.

Друге. Від повітря наші люди ситі не будуть і не будуть міста ситі, і місцеве самоврядування. Ми сьогодні обрали нового Премєр-міністра. Ми сьогодні маємо дати йому можливість почути, що адекватно відбувається в регіонах. Тому що нам весь час уряд Тимошенко обманював, весь час вона нам заявляла, що все дуже добре, коли ми бачили по цифрам, що все не так добре. Тому треба отримати всі ці цифри. Раз.

Друге. Треба повернутися до закону України, до Бюджетного кодексу, де чітко записано, що тільки в тій факт перевиконання доходної частини Державного бюджету визнається за результатами офіційних висновків Рахункової палати і Міністерства фінансів.

Я зараз підійшов, пошукав чи є висновки Рахункової палати – немає. І ні в кого з вас їх немає. І немає висновків Міністерства фінансів, я підійшов, запитав у Пинзеника, де висновки? Висновків немає. Значить, почекайте, шановні. А, що у нас уже є офіційні результати за 9 місяців. Давайте ж відкриємо Бюджетний кодекс. То, що?

Я хочу сказати, що цей закон, якщо ми його зараз проголосуємо, а не відкладемо розгляд його, це буде називатися – удар під дих новому Премєру. Це однозначно. І це не буде говорити про турботу за народ, нічого це не допоможе народу, тому що ви не враховуєте, що Пенсійний фонд дефіцит поки що має два мільярда, а тенденція йде до збільшення. Це – раз.

Друге. Я задоволений від того, що на кінець-то в 57 статті Закону «Про освіту» пішли, перший транш, 300 мільйонів гривень пішли на місця. Коли піде другий звісно поповниться і фінансування.

Тому, я вважаю, що цей закон треба відкласти у звязку з порушенням норм Бюджетного кодексу при його внесенні. Це - раз.

Друге. Чому я кажу – відкласти, тому що ховати його просто теж не потрібно. Треба, щоб над урядом висів цей меч, щоб уряд розумів, що треба вирішити питання з місцевим самоврядуванням, щоб вони, не було там заборгованості як і вже сьогодні визначається. Але і не в усьому можна і винити уряд, треба розуміти.

Тому давайте відкладемо до кінця вересня, отримаємо висновки і розглянемо це питання. Це буде відповідати Регламенту.

 

ГОЛОВА. Дякую. Павло Качур, фракція «Наша Україна».

 

13:22:35

КАЧУР П.С.

Павло Качур, фракція «Наша Україна», виборчий блок Віктора Ющенка.

Шановні друзі, розгляд сьогоднішнього законопроекту  показує, що ми однаково бачимо проблему, але вибори, які наближаються, заставляють когось бігти поперед паровоза. Ми мали дуже добру практику, що будь-які законопроекти, які стосуються бюджету,  проходять бюджетний комітет, і Верховна Рада постійно дослуховувалась до рішень бюджетного комітету. Ми вчора обговорювали дуже детально цей законопроект. Ми всі визнаємо, що існує проблема місцевих бюджетів. Ми всі визнаємо, що нам треба прийняти  для того, щоб цю проблему вирішити. Ми тільки не хочемо як члени бюджетного комітету, щоб було гасло «непідкріплений грішми», щоб ми сьогодні нагадували охрімову свиту, коли з одної сторони ми вирізаємо, а другу сторону   латаємо. 

Давайте все ж таки відноситися до бюджету, як до документу, який  має мати баланс. І коли ми вчора обговорювали проблеми цього законопроекту, ми  зійшлися на одному: так, ми повинні компенсувати місцевим бюджетам всі недоврахування, які  були затвердженні при бюджеті 2005 року. Але ми повинні врахувати, що уряд вчорашньою постановою вчора направив більше одного і дві десятих мільярда гривень в регіони.

Тобто, ми внесли пропозицію. Ми зараз цей законопроект відкладаємо. Подивимося як збалансуються місцеві бюджети, і там де буде допущено дисбаланс  ми приймемо окреме рішення, і Законом «Про бюджет» найдемо реальні джерела надходжень, і дамо реальні гроші місцевим бюджетам, щоб, дійсно, була не тільки зарплата виплачена, а виконанні, профінансовані всі ті делеговані повноваження, за які несуть відповідальність місцеві органи влади. І таке рішення було прийнято практично одноголосно.

Я розумію, що зараз цей процес не зупинити. І тому наша пропозиція така. Прийняти в першому читанні. Повернутися до підрахунку реальних витрат місцевих бюджетів після того, як кошти найдуть від Міністерства фінансів в регіони і  після цього направити цільові дотації до тих місцевих бюджетів, які ще будуть мати  реальні проблеми.

 І ще одне. Мені здається при цьому законопроекті ми вперше підійшли до практики, коли основою фінансування є інформація.

Шановні друзі! От ви, депутати, не бачили цієї таблички – інформації з регіонів. А я вас дуже прошу, попросіть, щоб вам цю інформацію надали, і ви подивитися. І я хотів би звернутися до депутатів з Миколаївської області. Подивіться, там у вас стоїть  2,5 мільйони гривень на всю область, сусідня Херсонська - десь у районі 80 мільйонів. Скажіть,  будь ласка,  ви дійсно підтверджуєте, що …

 

ГОЛОВА.   Дякую.  Шановні колеги,  ми 15  відводили на виступи, пять виступаючих, у нас ще залишилося із записаних народних депутатів два. З вашого дозволу їм по одній хвилині.

Будь ласка, Алла Александровська. Потім Василь Надрага і  тоді репліка і будемо голосувати. Будь ласка.

 

13:26:11

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Спасибо. Уважаемые коллеги! Обращаю ваше внимание  на то, что этот закон нужно принимать как можно более  быстро. Почему? Сейчас во всех регионах пересматривают тарифы на  жилищно-коммунальные услуги. Что такое тарифы? Это задолженности, которые не выплачены, не погашены, они закладываются в себестоимость услуг, и население обязано фактически  возместить это. Здесь заложено около 600 миллионов  гривен,  которые мы направляем бюджетным организациям, в том числе на оплату коммунальных услуг: поставка воды, газа, тепла, электроэнергии. Если мы  эти 600 миллионов сегодня направляем в регионы,  то это коммунальщики получат  дополнительно эти день и таким образом  вопрос назначение  новых тарифов, я считаю,  будет решен более справедливо. До тех пор пока  не расплатились с коммунальщиками  бюджетные организации, весь этот долг сегодня  коммунальщиками, естественно,  загоняется в себестоимость, как  неоплата за услуги. Поэтому нельзя  волокитить, конец сентября месяца, сегодня везде пересматриваются тарифы.

Я считаю,  что мы  должны этот закон принять и как можно быстрее.

Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВА.   Дякую вам.

Василь Надрага, будь ласка.  Запросіть народних депутатів до сесійної зали.

 

13:27:24

НАДРАГА В.І.

Василий Надрага, фракция  Народной партии Литвина.

Уважаемые коллеги!  Те, кто выезжает в регионы и общается с  местной властью, могут подтвердить, что сегодня местные бюджеты стоят на грани краха, кризиса, потому что денег нет и катастрофически не хватает. Если на аналогичный период прошлого года  кредиты местных бюджетов, взятые под выполнение их обязательства,  составляли 1,4 миллиона гривен, то сегодня они уже влезли в долги, набрав кредитов на девять миллиардов. Ну куда мы идем дальше? Отсюда возникает вопрос: финансирование заработной платы, других защищенных статей местных бюджетов есть самое необходимое, что мы должны сегодня сделать. Поэтому согласен со всеми, кто предлагает принять в первом чтении. Единственное что, считаю, что при доработке надо добавить туда и обязательно финансирование подвоза детей в сельских школах. В целом же считаю, что се нормально и будет нормально, и фракция Народной партии за это будет голосовать.

 

ГОЛОВА.  Шановні колеги, обговорення завершено. Згадувалося прізвище Петра Степановича Цибенка. Право на репліку має Петро Степанович Цибенко. Мікрофон.

 

13:28:27

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі.  Фракція комуністів, Цибенко.

Шановні колеги, міністр фінансів під час виступу згадав мене і моє вчорашнє запитання. Він чомусь вбачає у виплаті заробітної плати бюджетникам загрозу виплаті пенсій. То я хотів би сказати, що я буду підтримувати зміни до Закону про бюджет не лише тому, що це дасть можливість виплатити заробітну плату вчителю, працівнику культури, лікарю, а ще й тому, що це дасть можливість зробити відрахування до бюджету Пенсійного фонду. А якщо у міністра болить душа за пенсіонера, то він би не мав права  вносити до проекту Державного бюджету України на 2006 рік скорочення відрахувань до цільових фондів на 2 відсотки і в тому числі на півтора відсотки відрахування до бюджету Пенсійного фонду. Я вже не кажу про те, що вдвічі скорочуються відрахування до Пенсійного фонду від обміну валюти.

Тому, шановні колеги, я вважаю, що це рішення треба приймати в першому читанні і доопрацьовувати чимшвидше.

 

ГОЛОВА.  Дякую.   Шановні колеги, обговорення питання завершено. Прошу підготуватися до голосування. Час вичерпаний. Шановні колеги! Що? Я зараз хочу сказати, є така пропозиція, вона від комітету – прийняти законопроект у першому читанні і доручити комітету протягом тижня доопрацювати разом з урядом і подати Верховній Раді для розгляду в остаточному варіанті. Нема заперечень?

Тому я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2005 рік» щодо дотацій місцевим бюджетам для забезпечення виплат зарплати та інших першочергових видатків. Реєстраційний номер 8156. Прошу голосувати. Я оголосив голосування вже – ну, що ж будемо переривати… Будь ласка, ви виступали, прошу голосувати.

 

13:30:37

За-292

Рішення прийнято. По фракціях, будь ласка.

Фракція комуністів – 56, «Регіони України» - 47, Народної партії – 47, Наша Україна» - 5, Блок Тимошенко – 16, СПУ – 25, Українська народна партія – 17, «Вперед, Україно!» - 20, СДПУ(о) - 17, «Єдина Україна» - 5, «Реформи і порядок» - 0, Партія промисловців і підприємців України – 14, Народний рух України – 1, НДП, «Трудова Україна» - 10, «Позафракційні» - 12.

Доручення уряду (Ш у м  у  з а л і) … Одну хвилиночку! Доручення уряду… Вибачте, ми не маємо право давати доручення уряду. Доручення комітету… Ну, можна слово сказати?... Ну, ви виступали, щойно ви виступали. Ми даємо доручення Комітету бюджетному: протягом тижня доопрацювати проект закону, разом з урядом вийти на узгоджені позиції і подати на розгляд для остаточного прийняття Верховною Радою України.

(Ш у м  у  з а л і) 

Ну, я прошу вас! Оголошується… Шановні колеги, з мотивів чого? Та ну, перестаньте! Переходимо зараз, шановні колеги, переходимо до розгляду питань, переходимо до розгляду наступних питань. Нам необхідно прийняти рішення з тих питань, які ми обговорили. Це проект… Ну, ви ж виступали, шановні колеги! Я вам вже дав і поза регламентом час!

Оголошується до розгляду проект Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Забезпечення прав дітей в Україні. Охорона материнства та дитинства". Лілія Степанівна Григорович, голова підкомітету Комітету з питань охорони здоровя, материнства та дитинства. Просто нам треба дуже коротко, в нас багато питань.

Лілія Степанівна, прошу вас.

 

13:32:45

ГРИГОРОВИЧ Л.С.

Лілія Григорович, Комітет з питань охорони здоровя, материнства і дитинства.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати.

7 червня ми мали парламентські слухання на тему забезпечення прав дітей в Україні, охорони материнства і дитинства. В силу напруженого графіку, який ми мали на закінчення попередньої сесії ми так і не встигли проголосувати проект постанови, який увібрав у себе всі пропозиції і рекомендації, які надали депутати до проекту постанови, якій був запропонований внаслідок цих слухань.

Безперечно, охорона материнства і дитинства, забезпечення прав дитини – загальнонаціональний стратегічний пріоритет. Ми рекомендуємо продовжити на 2006 рік дію програми «Діти України». Ми рекомендуємо розробити з 2006 року нову національну державну програму, яка називається «Українська дитина в українській родині». Ми рекомендуємо визнати 2006 рік роком, дружнім до дитини і, що найголовніше, в результаті правок, які були подані, я це вношу до стенограми, ми сподіваємося, що на підпис Голові буде поданий той проект, який буде носити в собі всі ті зміни і поправки, які були внаслідок поданих депутатами пропозицій.

Тому я сердечно прошу вас підтримати проект постанови, який ми мали проголосувати ще на минулій сесії саме тоді, коли провели зазначені вище парламентські слухання.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, вноситься на голосування пропозиція комітету про прийняття за основу і в цілому Проекту Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Забезпечення прав дітей в Україні. Охорона материнства та дитинства". Реєстраційний номер 7712. прошу голосувати.

 

13:34:34

За-316

Постанова прийнята. Дякую.

Шановні колеги, до мене підходили ряд народних депутатів, кажуть, що це замало часу було відведено. То я хотів би сказати, що в нас наступний пленарний тиждень буде з 4 по 7, так що ми там тоді визначимося і в нас же  ще наступний тиждень ми працюємо в комітетах, в округах, вибачте.

Шановні колеги, тепер вноситься на ваш розгляд Проект Постанови про інформацію Кабінету Міністрів України "Про посилення боротьби з наркоманією в Україні".

Ми вже його розглядали і на друге читання переносили. Немає застережень, щоб ми прийняли цей документ? Петро Степанович Цибенко, мікрофон, будь ласка.

 

13:35:21

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі. Фракція комуністів, Цибенко.

Шановний Володимире Михайловичу, я дуже добре памятаю ситуацію з прийняттям цього документу, коли він обговорювався. Було дві можливі оцінки роботи Кабінету Міністрів щодо, до роботи Кабінету Міністрів у цьому напрямку. Була оцінка недостатня, і була оцінка незадовільна.

Я думаю, що фактичний стан справ сьогодні у цій сфері діяльності говорить про те, що ми можемо, фракція комуністів може підтримати лише незадовільну оцінку цієї роботи, оскільки сьогодні Україна утримує дуже сумнівне лідерство серед країн щодо боротьби з оцим страшним соціальним злом. Тобто фракція підтримує цей документ, цей проект постанови лише з оцінкою незадовільна робота уряду цьому плані.

 

ГОЛОВА.  Дякую. Шановні колеги,  прошу уваги. Таким чином перший пункт проекту постанови містить два визначення. Перше визначення. Роботу Кабінету Міністрів України по боротьбі з наркоманією в Україні визнати недостатньою. Друга пропозиція від фракції комуністів – визнати незадовільною. Тому я поставлю у порядку надходження. Прошу уваги. Ми окремо проголосуємо цей пункт.

Першим вноситься на голосування пропозиція від комітету. Читаю. Роботу Кабінету Міністрів України по боротьбі з наркоманією в Україні визнати недостатньою. Прошу визначитися голосуванням.

 

13:37:09

За-129

Рішення не прийнято.

Вноситься на голосування наступна пропозиція. Роботу Кабінету Міністрів України по боротьбі з наркоманією в Україні визнати незадовільною. Прошу голосувати. Шановні колеги,  голосуємо, це ж різниці вже немає великої – недостатня чи незадовільна, уряду ж немає вже.

 

13:37:38

За-199

Рішення не прийнято.

Тому, шановні колеги, прошу ваги, я поставлю на…

Шановні колеги, рейтингове голосування набрало 199, а попереднє… Нє,  одну хвилиночку. Ваша пропозиція набрала 199, попередня пропозиція: визнати недостатньо, набрала 126, чи 129. Якщо я не помиляюсь.

Тому я зараз ставлю ще раз на голосування пропозицію про те, щоб роботу Кабміну по боротьбі з наркоманією в Україні визнати незадовільною. Ну, це буде правильна оцінка, голосуйте, раді Бога, це нічого не дасть. Що  в нас є підстави для задоволення? Немає.

Та голосуйте, будь ласка, що

 

13:38:33

За-227

Тепер я ставлю на голосування про прийняття проекту Постанови як Постанови про інформацію Кабінету Міністрів України про посилення боротьби з  наркоманією України, реєстраційний номер 7616. Прошу голосувати.

 

13:39:02

За-289

Постанова прийнята.

Будь ласка, Борис Беспалий.

 

13:39:14

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, Блок Віктора Ющенка, «Наша Україна».

Ну, я власне, з мотивів голосування. Володимире Михайловичу,  у мене є до Вас і від нашої Фракції,  і від  інших, просто, велике прохання: коли проводиться голосування будь-які, да, то Фракції мають право потім, відповідно до регламенту  і депутати взяти слово з мотивів голосування, щоб пояснити ту, або іншу позицію. І ми  маємо велике прохання, це не так часто буває: надавати нам слово.

А то Ви  надаєте слово вибірково. От комуністам, наприклад, і це  справедливо по першому помаху, а нам не  надали. І я хотів би скористатися буквально 20 секундами, щоб пояснити нашу позицію в голосуванні питаннями місцевих бюджетів. Вона була  висловлена Павлом Качуром дуже зрозуміло і ясно. Приймаємо за основу, з чим всі згодні і ми в том числі, а потім, після того як дійдуть гроші до місцевостей, порахувати, кому не вистачає скільки, і тоді у другому читанні.

А ви чомусь це хочете вирішити за один тиждень і тому ми не могли таку непродуману річ підтримати. На жаль, ви не дали нам слово змотивувати.

Велике прохання: давайте…

 

ГОЛОВА. Добре.

Шановні колеги, я думаю, зауваження має право на життя. Будемо дивитися на те, щоб всі були задоволені.

Шановні колеги, вноситься на розгляд проект Постанови про інформацію Кабінету Міністрів України про заходи Уряду України щодо підвищення ефективності управління державною власністю у статутних фондах господарських товариств, що приватизуються, та товариств, створених за участю держави.

Комітет відпрацював з урахуванням всіх пропозицій  і пропонує прийняти в цілому цей документ.

Немає застережень?

Ставиться на голосування для прийняття в цілому проект постанови, реєстраційний номер 7770. Прошу голосувати.

Шановні колеги, все ж обговорили, всі  рішення. Чому не голосують?

Давайте цей нормальний ритм продовжимо нашої роботи.

 

13:41:22

За-235

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Постанови про стан виконання законодавства у сфері поводження з відходами в Україні та шляхи його вдосконалення. Тут у нас є три проекти постанов.

Комітет пропонує проект постанови 8135 прийняти в цілому, а 8135-1 відхилити. І тире два, очевидно, також відхилити.

Немає застереження, щоб ми поставили на голосування це питання?

Я ставлю на голосування проект постанови Верховної  Ради України реєстраційний номер 8135, доопрацьований, про стан виконання законодавства у сфері поводження з відходами в Україні та шляхи його вдосконалення. Реєстраційний номер 8135.

Прошу голосувати.

 

13:42:27

За-215

Рішення не прийнято. Я комітет прошу доопрацювати його.

Оголошується до розгляду Проект Постанови про Рекомендації парламентських слухань "Сучасний стан та перспективи розвитку земельних відносин в Україні".

Шановні колеги! Комітет опрацював пропозиції і зауваження, які були і пропонує їх прийняти. Немає інших міркувань? Я ставлю на голосування, для прийняття в цілому Проект Постанови Верховної Ради України про Рекомендації парламентських слухань «Сучасний стан та перспективи розвитку земельних відносин в Україні» реєстраційний номер 8172. Прошу голосувати. Прошу голосувати, шановні колеги.

 

13:43:21

За-253

Постанова прийнята.

Шановні колеги, переходимо до розділу друге читання. Я оголошую продовження нашої роботи на 15 хвилин до 14.15, щоб  ви не розслаблялися. Вноситься на ваш розгляд Проект  Закону про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" (щодо підготовки кадрів) (повторне друге читання). Доповідач – секретар Комітету з питань науки і освіти – Володимир Іванович Кафарський. Будь ласка, давайте зразу по поправках.

 

13:43:55

КАФАРСЬКИЙ В.І.

Шановні колеги, комітет доопрацював законопроект після ваших зауважень 6 липня. Внесені доповнення. Хочу сказати, що ми врахували всі ті зауваження, які були в залі в цьому до закону, в тому числі наприклад із 42 поправок Юрія Кармазіна ми врахували 19 і частково 8. Враховані зауваження народного депутата Зубова і Оніщука  і інших.

Закон покращує діяльність вищих навчальних закладів. Доповнення до статті 27 дає можливість державі в порядкувати процес творення вищих навчальних закладів і його філій. Вимоги статті 28 визначають відповідні умови для  видачі ліцензій вищим навчальним закладам.

Таким чином закон направлений проти псевдо освіти прикриває шляхи викачування грошей з громадян. Редакційні зміни до частини 1 та частини 2 статті 34 передбачають участь студентів та аспірантів в роботі органів, колегіальних органів вищого навчального закладу, вченій раді, аналогічна норма внесена у статтю 37 стосовно участі студентів та аспірантів у роботі вищого колегіального органу самоврядування в навчальному закладі.

Доповнена стаття 35-та передбачає створення наглядових рад в усіх вищих навчальних закладах, що мають покращити роботу вищого навчального  закладу, їх обрання здійснюється вченої радою, а затверджується центральний орган виконавчої влади, якому підпорядкований вищий навчальний заклад.

Таким чином упорядковується державно-громадський контроль за діяльністю  вузів. Повністю змінена редакція статті 38, унормовано створення відповідних умов для діяльності  студентського самоврядування, визначено їх основні завдання та права, що  безумовно матиме позитивний вплив на активізацію студентського самоврядування у  вищих навчальних закладах, студенти  стають рівноправними  учасниками навчально-виховного процесу.

Зміни до статті 39 надають  можливість особам, що мають почесні звання народного артиста України, народного художника України, народного  архітектора України та заслуженого діяча мистецтв України балотуватися на посаду  керівника вищого навчального закладу культурно-мистецького спрямування. За відсутністю відповідного вченого ступеню, але це за наявності відповідного науково-педагогічного стажу.

Нова  частина статті 54, друга частина статті 55 унормовує права і обов’язки курсантів-слухачів, … та докторантів вищих навчальних закладів. Доповнення  до абзаці першої частини 64 статті  унормовую умови оплати за навчання, або надання додаткових освітніх послуг, що дає змогу врахувати, як рівень інфляції за попередній рік так і зміни   вартості комунальних послуг.

Шановні депутати! Закон скорочує педагогічне навантаження, унормовую фінансову діяльність вузів, структурні підрозділи вищих навчальних закладів. Таким чином прошу вас підтримати цей закон. Дзвінки, телефонограми …

 

ГОЛОВА. Дайте можливість закінчити, будь ласка.

 

КАФАРСЬКИЙ В.І. Листи, які поступають  до нас вищих навчальних закладів теж просять вас, щоб ми підтримали цей закон і сьогодні  прийняли його в  другому читанні і  повністю.

 

ГОЛОВА.  Шановні колеги! Міністерство підтримує? Будь ласка, міністр Ніколаєнко.

Запросіть народних депутатів, треба приймати відповідне рішення.

 

НІКОЛАЄНКО  С.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати!

Цей закон абсолютно необхідний і ми б просили сьогодні, щоб ми проголосували за нього. Його чекають сотні тисяч студентів. Ми повинні сьогодні побороти псевдоосвіту, унормувати діяльністю філій. Я хотів би підтримати. Але, Володимир Михайлович, якщо можна, я з комітетом говорив, є кілька невеликих зауважень. Перше. П’ятирічне навантаження працівників вищої школи. Я просив би, щоб ми, зараз 900 годин, щоб ми поставили 800 годин і тоді це фінансово можна прорахувати, тобто ми зменшуємо.

І друге питання.  Щоб ми не забирали право на вищу освіту другу у разі державної потреби. Я знаю, що комітет це погоджує. І прирівняти по пільгам до державних закладів, заклади кооперації, оскільки вони мають 30 відсотків державного замовлення.

 

ГОЛОВА. Будь ласка , позиція комітету.

 

КАФАРСЬКИЙ В.І. Комітет 20 вересня разом з депутатами, які подавали пропозиції, обговорив ці питання і запропонував поправку третю і поправку 48 прийняти, яка урівнює з державними комунальні та кооперативні вищі навчальні заклади.

Щодо навантаження, то тут ми не прийшли до спільного знаменника, але є дві позиції: або залишити ту поправку, яку вніс народний депутат Родіонов, або виписати нову до 800 годин навантаження викладачів.

 

ГОЛОВА. Яка це поправка? Номер поправки?

 

КАФАРСЬКИЙ В.І. Поправка 336 на сторінці 180.

 

ГОЛОВА. 336. Мікрофон Михайла Кузьмича Родіонова.

 

13:49:20

РОДІОНОВ М.К.

Шановні народні депутати, Родіонов, фракція комуністів.

Ця поправка звучить так: «Максимальне навчання, навантаження науково-педагогічних працівників, визначених вищим навчальним закладом, визначається вищим навчальним закладом і не може перевищувати для завідувачів кафедр 540 годин, професорів 640, для доцентів 700, для старшого викладача 820 на навчальний рік». Вона обумовлена тим, що на сьогоднішній день викладачі вищих навчальних закладів практично станочники. Для того, щоб це був викладач і вчений, це норма, яка була і в Радянському Союзі. І на сьогоднішній день у всіх європейських країнах викладач – це не тільки викладач, але ж і на… працівник.

Тому можна погодитись перенести на якийсь термін. Але ж я настоюю, щоб вона…

 

ГОЛОВА. Дякую. Будь ласка, позиція Кабінету Міністрів. Зараз будемо визначатись.

 

НІКОЛАЄНКО С.М. Шановні колеги, ми можемо йти по принципу «журавель у небі, або синиця у руці». Сьогодні більше девятисот годин педагогічне навантаження. Це неможливо працювати. Але сьогодні у нас не вистачає фонду заробітної плати. Ця поправка важить півтора мільярда гривень. Я за. Але де їх взяти? Це значить – зробити дефіцит, це значить – зірвати роботу вищих навчальних закладів.

Тому у мене компроміс такий. Написати: «не більше 800 годин», раз; і друге: доручити міністерству освіти, Кабміну врегулювати це питання і, скажімо, протягом якогось періоду внести як вирішити цю проблему. Я беру на себе вирішення цієї проблеми.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, тут дійсно є проблема, бо за 800 годин, до тисячі годин, якщо особливо горлових багато – це для викладача неможливо витримати. Але, якби ми дійсно вийшли зараз на компроміс написати: «до 800 годин», а тоді вже визначали б на рівні для завідуючого кафедрою, щоб не було вето. Ми можемо проголосувати різні варіанти. Але треба вийти з…

 

КАФАРСЬКИЙ В.І. Станіслав Миколайович, а якщо так: до 800 годин, але ми повинні чітко визначити навантаження професорів, доцентів, завідуючих кафедрами.

 

НІКОЛАЄНКО С.М. Давайте це дамо вузам робити. Ну, навіщо?

 

КАФАРСЬКИЙ В.І. Значить, давайте тоді, якщо так.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, ми можемо піти зараз таким шляхом. Ця поправка – 336, яка внесена Михайлом Кузьмичом Родіоновим, вона врахована комітетом. Ми можемо її поставити на голосування, оскільки у нас є тут різні підходи. І потрібно тоді буде підтвердити цю поправку, щоб ми залишили її в документі.

Згода на таку саме постановку питання?

Будь ласка, Ігор Рафаїлович Юхновський. І будемо голосувати. Змобілізуйтесь зараз, будь ласка.

 

13:52:22

ЮХНОВСЬКИЙ І.Р.

Шановний Володимире Михайловичу,

Шановні депутати!  Я вважаю, що поправка Михайла Кузьмича Родіонова є дуже раціональною. І тому тих професорів є не так багато. Але треба встановити правило, за яким професори, завідуючі кафедри мусять займатися науковою роботою. Інакше ми не зможемо вимагати від них наукової роботи. Без вимог займатися науковою роботою вищий учбовий заклад не має сенсу.

І тому я дуже просив би підтримати поправку Михайла Кузьмича Родіонова.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, прошу увагу. Ігор Рафаїлович дуже мудро сказав, що тих професорів дуже мало, він мав на увазі тих професорів, які є, дійсно, професорами. Тому треба їх підтримати.

Я ставлю на голосування поправку 336 Ігоря Рафаїловича і Михайла Кузьмича Родіонова, і Кафарського. Прошу за неї проголосувати. Голосуємо. Голосуємо. Прошу голосувати, що ж ви не голосуєте.

 

13:53:39

За-201

Рішення не прийнято.

По фракціях. Так, комуністів – 56, «Регіони України», звертаю увагу – 15, Народна партія – 38, «Наша Україна» - 9, Блок Тимошенко – 17, СПУ – 1, Українська народна партія – 10, «Вперед, Україно!» - 16, СДПУ(о) – 0, «Єдина Україна» - 7, «Реформи і порядок»- 0, партія «Промисловців і підприємців України» - 14, «Народний рух України» - 1, НДП, «Трудова Україна» - 11, позафракційні – 6.

Шановні колеги, ми зазвичай, коли поправка врахована не голосували. Оскільки у нас виник різнобій, нам потрібно було просто її підтвердити, щоб не полетів весь закон.

Тому давайте, я вас прошу, повернемося до розгляду цієї поправки. Я ставлю на голосування. Хто за те, щоб повернутися до розгляду поправки 336? Давайте ми напишемо з наступного навчального року її ввести.

 

13:54:41

За-219

 

КАФАРСЬКИЙ В.І. Є ще один принцип. Володимире Михайловичу!

Володимире Михайловичу, може давайте так: приймемо закон у другому читанні, а на третє винесемо цю поправку...

 

ГОЛОВА. Ну, так не треба показувати.

Станіслав Миколайович, ви ж були тут в цій залі, ви ж підтримували нас постійно.

Шановні колеги, давайте, зрозуміле одне уточнення. Що педнавантаження  на цей навчальний рік уже  розписано. Воно може бути встановлено з наступного навчального року. Тому давайте можливо в Перехідних положеннях, що ця стаття вступає в дію з наступного навчального року і тоді не буде жодних проблем, Станіславе Миколайовичу.

Будь ласка, мікрофон.

 

НІКОЛАЄНКО С.М. Володимире Михайловичу, у діючому законі, ну по-перше, я б хотів би сказати, що я хочу попросити депутатів. Ну хто думає, що я  хочу гірше зробити викладачам?

Перше. У діючому законі стоїть педагогічне навантаження 900 годин. Ми пропонували, нам пропонували, щоб зробити, давайте напишемо   нормальну норму – не більше 800 годин. А не більше 800 годин те, що Родіонов пропонує.  Тому це буде паліатив який,  дійсно, можна з наступного року запровадити.

 

ГОЛОВА. Так, все це… Шановні колеги, одну хвилиночку зараз Борис Якович, все це правильно. Але, якщо ми запишемо чітко не визначимо для завідуючого кафедрою для професора  у нього буде не виконання педагогічного навантаження і  йому тоді будуть висловлювати з цього приводу докори. Розумієте, ось в чому питання.  Чи це  у нас середня температура буде по лікарні.

Будь ласка, Борисе Яковичу Безпалий.

 

13:56:20

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Я дякую. Володимире Михайловичу, мені здається тут є , абсолютно, нормальне рішення. До речі, ми цей закон не проголосували в другому читанні півроку тому і зробили правильно,  тому що  зараз ми його покращили, доопрацювали, і це є доказом того наскільки не треба квапитись, і особливо в тому, що стосується   наступного навчального року.

Тому наша позиція полягає в тому, що оскільки питання є і всі розуміють, що проблема є, але вона не сьогодні, ні завтра, то моя пропозиція, щоб не гальмувати, не створювати проблем, не ставити проблему буде там вето, не буде, рахувати це, прийняти   закон так як він є, бо там є багато корисних хороших норм без цієї поправки проголосувати зараз. А потім Міністерство з комітетом знайдуть оптимальне рішення і ми це рішення, як доповнення, здатні будемо проголосувати,  ну, через тиждень і так далі.

Тому давайте не будемо з голосу намагатися вирішити досить складу  проблему, яка впирається    фінанси.  Вона не обов’язково сьогодні.

Я пропоную проголосувати закон без поправки так, як ми його проголосували і повернутися до …

 

ГОЛОВА.  Зарубінський.

 

13:57:37

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Шановні колеги! Ми в залі сьогодні депутати,   але дуже багато знають, що таке викладацька робота – горлова робота. Навіть є термін  «горлове навантаження», ви ж це знаєте. І знаєте те. що  900 годин – це є повна профанація не тільки, до речі, наукових якихось змагань людини, професора, доцента,  але і в плані  викладання. І ви це прекрасно знаєте, це три-чотири   пари на день, це просто неможливо якісно робити. Якщо ми хочемо, щоб ця  профанація була  не  тільки в економіці, але і в освітянській сфері, тоді не треба підтримувати цю поправку. Мені здається, те, що вона входить в дію, набуває чинності з наступного навчального року,  є абсолютно коректно , і  ми можемо спокійно проголосувати за цю поправку. Дякую.

 

ГОЛОВА.   Петров, будь ласка. Х то має ще відношення давайте   до вузу.

 

13:58:42

ПЕТРОВ В.Б.

Уважаемые коллеги!  В этом законе есть ключевая статья, о которой мы сейчас говорим. Без этой статьи, если не уменьшить, не привести в порядок  учебную нагрузку преподавателя,  все остальные статьи теряют всякий смысл. Сегодня науки в вузе нет, потому что сегодня  в вузе преподаватель не  имеет на это физического времени. И сегодня у нас навантаження  такое, что  человек не может… Поэтому я не могу  понять, как можно сейчас, поменяв эту статью,  выхолостить весь закон, за что шла большая работа.

Когда  Николаенко  сидел здесь в зале,  был  головой комитета, он сам поддерживал это. Почему так меняется позиция от места сидения?  Что такое  800 часов? Надо то, что   записал, то, что предложил Михаил Кузьмич Радионов , надо за  эти цифры проголосовать. И очень правильное предложение. Давайте с «наступного  навчального року, на цей навчальний рік»  уже вся   нагрузка распределена, а, закладывая бюджет на «наступний  рік»  уже будет решаться вопрос,  чтобы  была такая конкретна янагрезка.

Спасибо.

 

ГОЛОВА.   Шановні колеги!   Я прошу вас, просто благаю.

Уже ж виступили всі, хто читає тут лекції. Давайте таким чином, можливо, в порядку надходження проголосуємо до цієї поправки такі були пропозиції: перша пропозиція Михайла Кузьмича Родіонова, але додати, що вона вступає в дію з наступного навчального року. Друга пропозиція, яка була викладена міністром освіти і науки Станіславом Ніколаєнком, - до 800 годин. І третя пропозиція – без поправки була. Оці пропозиції я зараз поставлю по черзі на голосування. 

Перша пропозиція – підтримати поправку Михайла Кузьмича Родіонова, підтвердити поправку, зазначивши в прикінцевих положеннях, що вона вводиться з наступного навчального року. Прошу голосувати.

 

14:00:49

За-286

Поправка прийнята.

Шановні колеги, тому я ставлю на голосування, на голосування ставлю пропозицію про прийняття в другому читанні і в цілому як закон проект Закону Українии… Відмініть голосування. Будь ласка, Кармазин, Аніщук, Рудьковський і будемо голосувати.

 

14:01:13

КАРМАЗІН Ю.А.

Володимире Михайловичу!

Юрій Кармазин, Партія захисників вітчизни, як завжди.

Є одне питання, дуже серйозне, на мій погляд. Я погоджуюсь з тим, що частково там де врахували ми поправки, де не врахували, але є поправка 85 на сторінці 62, яка має принциповий характер. Наша Верховна Рада завжди ставала на шляху того, щоб зараз всі права і обов' язки визначалися законом. Уряд же весь час намагався всунути слово «законодавство». І от раптом, в першому читанні ми прийняли, що ліцензія на освітню діяльність і сертифікати по акредитації  напрямів спеціальностей вищих навчальних закладів можуть бути анульовані відповідно до закону. Так було в першому читанні. В другому раптом за пропозицією уряду стає відповідно до законодавства. Це значить – постанови уряду, різні розпорядження і так далі. Цього не можна  допускати. І тому, якщо так, не враховується моя поправка, - голосуйте за поправку уряду. Так положено до регламенту, бо ми в першому читанні прийняли «відповідно до закону».   

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, поправка Юрія Кармазіна 85-та на сторінці 62-й, вона логічна. І комітет її відхилив. Тому я ставлю цю поправку на голосування. Прошу… (Ш у м  у  з а л і)

 

ІЗ ЗАЛУ. Урядову, 84-ту.

 

ГОЛОВА. А, вибачте, вибачте. Це поправка урядова. В абзаці першому частини четвертої статті 28 замість слово «закону» записати слово «законодавства», тобто навпаки ми маємо…

Перед тим як голосувати, Ніколаєнко, будь ласка.

 

НІКОЛАЄНКО С.М. Шановні колеги, оскільки закону про ліцензування і акредитацію окремого немає, якщо ми так запишемо: «відповідно до закону»,-  як попередній уряд пропонував, ми заблокуємо сьогодні повністю роботу ліцензування і акредитації. Сьогодні постановами Кабінету Міністрів (Юрій, одну секундочку!) абсолютно безконфліктно регулюються питання ліцензування і акредитації.

Тому є пропозиція: підтримати комітет і написати: «відповідно до законодавства».

 

ГОЛОВА. шановні колеги, я ставлю на голосування поправку 84-ту Кабінету Міністрів. Вона була врахована комітетом, але її треба тоді підтверджувати в залі на вимогу народного депутата. Прошу визначатися.

 

14:04:00

За-114

Не прийнято.

Микола Оніщук, будь ласка. А потім Микола Садовий.

 

14:04:07

ОНІЩУК М.В.

Дякую, шановний Володимире Михайловичу.

Шановні колеги, шостого липня, коли розглядався цей законопроект парламентом у другому читанні, фракція промисловців і підприємців його не підтримала з огляду на те, що у ньому не були вирішені питання, пов’язані з доступністю вищої освіти для малозабезпечених категорій населення.

Треба віддати належне, що комітет попрацював у цьому напрямки, і  деякі важливі положення цього законопроекту були поправлені. Це, по-перше.

По-друге, варто також зауважити, що законопроект покращений, коли йдеться по проблему студентського самоврядування.

І, зокрема, передбачається можливість створення органів, в тому числі і студентського самоврядування із статусом юридичної особи, що було, між іншим, предметом моєї особистої законодавчої ініціативи свого часу і вона теж врахована.

Видається, що зараз ми маємо всі підстави, щоб проголосувати за схвалення цього закону.

 

ГОЛОВА. Дякую. Микола Садовий, фракція Соціалістичної партії України.

 

14:05:13

САДОВИЙ М.І.

Микола Садовий, фракція Соціалістичної партії України. Даний законопроект доопрацьований і у якісному плані набагато кращий, ніж він був раніше. Є три таких моменти. Фракція Соціалістичної партії буде підтримувати цей законопроект і буду голосувати за нього.

Що стосується навантаження у 800 годин, ми підтримуємо таке рішення, проте, щоб воно не було популістичним, і щоб ми не мали в наступному році страйків і інших моментів, нам досить плідно потрібно працювати із Кабінетом Міністрів, бо голосувати можна, але можна тоді мати інші болячки.

Наступне питання. Що стосується магістрів і безкоштовної їх освіти, то це питання потрібно проголосувати і підтримувати. Другу освіту, якщо в цьому є необхідність, також потрібно підтримувати. Тому соціалісти будуть підтримувати цей законопроект і голосувати за нього.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, вноситься на … Беспалий? Будь ласка, мікрофон Беспалому. Відмініть голосування.

 

14:06:29

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Дякую. У мене була 266-та поправка. Це єдина поправка з моїх, яка була врахована не повністю, а частково. Вона стосувалася того, що на час проведення конкурсу не має заміщати, керівником бути той, хто сам претендує і бере участь в конкурсі. З моєї точки зору це була б логічна поправка, але я тут хотів би приєднатися до такої загальної точки зору, яка була висловлена і представником партії соціалістичної і промисловців і підприємців, які говорять, що значно поліпшилась якість цього законопроекту за півроку і це говорить про те, що правильно, якраз, поступили тоді ті фракції, в тому числі і «Наша Україна», які не поквапливо голосували, а вважають, що закони треба доопрацьовувати грунтовно. Це, до речі, стосується і законів про бюджет, і так далі.

Оскільки на сьогодні якість цього законопроекту нас влаштовує, ми його також підтримуємо. А питання з годинами. Воно ще буде, я думаю, продумуватися і аналізовуватися.

Тому я пропоную голосувати «за», я знімаю поправку цю свою.....

 

ГОЛОВА.  Дякую. Немає застережень більше?

Шановні колеги,  вноситься на голосування пропозиція  комітету про прийняття у другому читанні в цілому як закон проект Закону про внесення змін до Закон України "Про вищу освіту» (щодо підготовки кадрів). Реєстраційний номер 3323. Прошу голосувати.

 

14:08:09

За-304

Закон прийнято.

Шановні колеги,  тепер у нас наступний Закон про тютюн. Ми його не встигнемо,  мабуть, розглянути? Ні, да.

Тому, шановні колеги,  ранкове засідання Верховної Ради України оголошується закритим. Перерва до 16 години. О 16 годині розпочнеться вечірнє засідання.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку