ЗАСІДАННЯ  СІМДЕСЯТ  ТРЕТЄ

Сесійний зал Верховної Ради України

9    липня  2003 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради. Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:01:45

Зареєструвалося -391

В залі зареєструвалися 391 народний депутат. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, сьогодні день народження народного депутата України Терена Віктора Васильовича. Давайте привітаємо його і побажаємо всіляких гараздів. (Оплески)

Шановні народні депутати, до мене звернулися представники ряду фракцій з пропозицією включити трансляцію на площу перед Верховною Радою. Немає заперечень? Будь ласка, включіть трансляцію.

Шановні народні депутати, відповідно до прийнятого Верховною Радою рішення сьогодні ми працюємо в режимі прийняття, розгляду питань та прийняття рішень.

Оголошується до розгляду... З процедури? Будь ласка, запишіться. 5 хвилин з процедури, запишіться, будь ласка.

Микола Нощенко, будь ласка, Партія промисловців і підприємців "Трудової України".

 

10:03:24

НОЩЕНКО М.П.

160 виборчий округ. Володимире Михайловичу, якраз Томич біля вас, я відносно процедури. На попередніх засіданнях ваші слова були, коли доповідалися законопроекти щодо врегулювання "хлібного питання", я так його називаю, і було дано доручення Томичу доопрацювати за участю представників фракцій і Бюджетного комітету. Я член Бюджетного комітету не брав участь, тому що ніхто не запрошував для спільної роботи над цією проблемою. Також не були залучені представники нашої фракції.

Я хотів би, щоб Томич коли буде доповідати, пояснився, чому так трапилося. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, хочу доповісти. Було сказано, хто допрацьовує, в тому числі віза на одному з проектів голови Бюджетного комітету є. А для опрацювання постанови не запрошують, а якщо є бажання,  що сказати, приходять і працюють. А чекати запрошення не потрібно. Віктор Терен, будь ласка.

 

10:04:31

ТАРАН В.В.

Я прошу, Володимире Михайловичу, будь ласка, передайте Ніколаєнку Станіславу слово. Дякую.

 

ГОЛОВА. Станіслав Ніколаєнко, будь ласка.

 

10:04:41

НІКОЛАЄНКО С.М.

Ніколаєнко, фракція соціалістів. Я дякую Віктора Терена, вітаю його з Днем народження.

Шановний Володимире Михайловичу, у нас в принципі у середу повинен бути ніби записи депутатів на виступи. І фракція Соціалістичної партії України підготувала заяву про невідкладну допомогу в освітянській галузі, де ми вимагаємо спрямування коштів на капітальний ремонт сьогодні шкіл, вузів, профтехучилищ, також ми намагаємося звернути увагу на активізацію програми інформатизації навчальних закладах, реалізацію програми подолання корупції. Ми цю заяву оголосили в засобах масової інформації і говоримо про те, що народним депутатам України дуже потрібно  звернути увагу на парламентський контроль за виконанням державного замовлення до вищих навчальних закладів. Я звертаюсь до всіх народних депутатів: ви будете в себе в областях, зверніть на це увагу. І ми цю заяву оприлюднимо, просили б її опублікувати в "Голосі України".

 

ГОЛОВА. Дякую.

Так, народний депутат Пхиденко Станіслав, фракція комуністів.

 

10:05:44

ПХИДЕНКО С.С.

Шановний Володимире Михайловичу, я хотів би, щоб сьогоднішнє засідання відбулося з урахуванням того факту, що біля Верховної Ради зібралася величезна кількість мітингуючих. А далі прошу слово передати народному депутату Радіонову.

 

ГОЛОВА. Народний депутат Родіонов Михайло Кузьмич, фракція комуністів. Говоріть, будь ласка.

 

10:06:16

РОДІОНОВ М.К. Фракція комуністів, Родіонов.

Шановні народні депутати, шановні слухачі! Сьогодні кияни, гості столиці вийшли на пікет біля Верховної Ради з приводу висловити рішучий протест проти необгрунтованого підвищення цін, які влада на сьогоднішній день запропонувала народу. Я хочу, зважаючи на реальну ціну і обіцянки влади, пікетуючі вимагають відправити у відставку міністра економіки, з питань європейської інтеграції Хорошковського, в найкоротший термін завершити розслідування та притягнути до відповідальності винних у розкраданні врожаю 2002 року та спекулятивному зростанні цін на продукти харчування, повернути ціни продовольчого ринку та плату за комунальні послуги станом на 1 січня 2003 року, запровадити мораторій на будь-яке підвищення цін на продукти харчування, товари першої необхідності, плати на житло, на комунальні послуги до досягнення мінімальної заробітної плати, пенсій, стипендій та іншого...

 

ГОЛОВА. Так, дякую.

Микола Карнаух, фракція соціалістів.

 

РОДІОНОВ М.К. Комуністи і інші партії призивають всіх підтримати ці вимоги і при розгляданні цього питання у першому...

 

ГОЛОВА. Мікрофон Карнауха.

 

10:07:31

КАРНАУХ М.В. Микола Карнаух.

Ну, передусім хочу сказати, що фракція підтримує всі вимоги пікетуючих і як один із співавторів Конституції України хотів би звернутись до всього українського народу. Володимире Михайловичу,  вчора Президент Кучма зібрав вас, Прем'єра, керівників фракцій більшості і давав вам там якісь вказівки. Я вам скажу, що антиконституційний переворот в Україні не пройде.

А тепер звертаюся до всіх народних депутатів.

Шановні депутати, майте гідність і дійте виключно в рамках законів. Що я маю на увазі. Сьогоднішня Конституція, вона не заважає здійснювати будь-які реформи. Вся проблема в тому, що вона не виконується.  І я хотів би звернути увагу, що український народ повинен підтримувати опозицію, прогресивні сили, які намагаються здійснити дійсно політичну реформу і  ніколи не повинні підтримувати плани Кучми і так званої більшості. Дякую.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Роман Зварич, якому передає слово Володимир Філенко.  Роман Зварич до мікрофону.

 

10:08:45

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Володимире Михайловичу. Насамперед хотів би закцентувати вашу увагу, що я уповноважений від фракції зложити таку заяву. Фракція буде наполягати на тому, щоби завтра при розгляді  законів по відношенню до політичної реформи питання було правильно сформульовано в порядку денному.

Справа в тому, що відповідно до 159 статті Конституції ми не маємо право розглядати закону, ми можемо тільки розглядати питання про постанову, про скерування  законопроектів до Конституційного Суду за надання висновку .

Я дуже прошу,  Володимире Михайловичу, щоби через цю помилку в порядку денному ми не мали скандальної ситуації завтра в сесійному залі. Я вас дуже прошу доручити Секретаріатові правильно сформулювати питання.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Там сформульовано все правильно. Мова йде про постанову, про процедуру, про направлення. Завтра будемо визначатись.

Шановні народні депутати, оголошується до розгляду проект Постанови Верховної Ради України про інформацію Кабінету Міністрів України про ситуацію в агропромисловому комплексі України та загрозу продовольчій безпеці держави у зв'язку з різким зростанням цін на продукти харчування.

Іван Федорович Томич, будь ласка.

 

10:10:28

ТОМИЧ І.Ф.

Дякую.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати. На розгляд Верховної Ради України вноситься доопрацьований проект постанови Верховної Ради, який розроблено на основі проектів про інформацію уряду по ситуації в аграрній галузі, та про додаткові заходи щодо подолання кризи в сільському господарстві за номерами 3685, 3685-1, 3685-2, 3685-3.

В цей проект включені основні положення, що містились в зазначених проектах. Інформацію Кабінету Міністрів України про ситуацію в галузі пропонується взяти до відома, хоч у проекті народного депутата Юлії Володимирівни Тимошенко пропонується визнати незадовільною.

Найбільш повно викладено в доопрацьованому проекті додаткові заходи, спрямовані на подолання кризи, в якій опинилось сільське господарство. Пропонується внести зміни до Закону України про Державний бюджет на 2003 рік щодо виділення додаткових асигнувань на стимулювання виробництва продовольчого...

 

ГОЛОВА. Іван Федорович, це ми третій раз уже повторюємо. Який пропонуєте ви проект прийняти нам?

 

ТОМИЧ І.Ф. Проект постанови пропонує комітет, який доопрацьований з урахуванням пропозицій, за номером 3685-д. Комітет просить підтримати.

 

ГОЛОВА. Сідайте, будь ласка.

Шановні народні депутати, одну хвилиночку. З мотивів, будь ласка, Ткаченко Олександр Миколайович. Потім Мороз. Потім Асадчев. І будемо голосувати.

 

10:12:05

ТКАЧЕНКО О.М.

Шановні колеги, нам сьогодні вноситься проект постанови - от інформація, яку ми заслухали декілька днів тому назад: про стан в агропромисловому комплексі і вирішення продовольчої проблеми на Україні. Мені  не  зрозуміло, мабуть, як і вам, як можна приймати постанову, коли нас не доповіли про баланс  зерна, скільки зерна  залишилося перехідного, який урожай отримали і скільки буде продовольчого фуражного і посівного матеріалу. І третє, скільки потрібно імпортувати зерна. Хоча цифра висловлюється десь у межах 2,5-3 мільйонів тон. Але ж це не так.

І друге. Вноситься пропозиція внести поправку до бюджету, щоб виділити енну  суму коштів. Я думаю, що для того, щоб вирішити питання продовольства у комплексі на 2003-2004 рік, потрібно завезти мінімум 10-12 мільйонів тон зерна, не   2 і 3 мільйони, а 10-12. А для цього потрібно, Володимире Михайловичу, закласти у постанову  мінімум  10 мільярдів гривень. Де їх найти - це вже справа Кабінету  Міністрів. Спасибі.

 

ГОЛОВА. Дякую. Будь ласка,   Олександр Мороз. Я просив би тільки авторів проектів, будь ласка. З мотивів давайте будемо говорити.

 

10:13:40

МОРОЗ О.О.

Шановні депутати, фракція соціалістів запропонувала проект Постанови по інформації Кабінету Міністрів і пропонує  її підтримати.  Ми не можемо залишитись байдужим до того, що стався зрив ціновий, і що уряд не проконтролював ситуацію. Тому просто брати до відома інформацію не годиться. Треба  визнати, дати оцінку роботі уряду, у нашому проекті це пропонується. І не треба за уряд вирішувати питання щодо там змін до бюджету, тощо. Ми повинні поставити у межі цифри, орієнтири для уряду, а він нехай вирішує тими засобами, які йому властиві.

Ми пропонуємо, щоб  було забезпечено повернення цін на 1 січня протягом  того часу, як розрахує Кабінет Міністрів. Потрібно виділити кошти на придбання у Держрезерв так, як і  планувалося, як  в обговоренні брали участь, депутати говорили 2 мільйона  тон зерна відносно забезпечення посіву і інших питань. Принципово ми вважаємо необхідним поставити питання перед керівництвом уряду про звільнення міністра  економіки і міністр сільського господарства.  Бо пропускати такі речі уряд не має права.

 

ГОЛОВА. Асадчев, будь ласка.

 

10:14:57

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую. Шановний  Шановні народні депутати!! По-перше. У нас немає у порядку денному цієї постанови 3685-д, у  нас є тільки ...-1, 2, 3 і без номера.

Володимире Михайловичу, ще одне. Давайте почитайте цю постанову, що тут написано: "До закінчення роботи третьої сесії внести зміни у Закони: про державний бюджет, про податок на додану вартість". Це коли ми  будемо його вносити? Тоді треба було до цієї постанови зразу додавати всі ці закони і це у комплексі голосувати.  Бо ми постанову проголосуємо само по собі, а закони, де вони ходять, не відомо. Давайте не будемо займатися популізмом. Так не робиться. У нас залишилося всього два дні роботи. Якщо б у нас було два місяці, я розумію, що ця постанова мала сенс. А в тому випадку, що ми опинилися, треба тоді додавати ці зміни всі і зразу голосувати у  комплексі, інакше воно не має сенсу. Дякую.

 

ГОЛОВА. Володимир Пєхота. Я бачу, Юлія Володимирівна. Потім Петро Симоненко,  тоді Тимошенко.

 

10:16:02

ПЄХОТА В.Ю.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Ми, група депутатів, яка  внесла законопроект 3685-2, розуміємо складність ситуації, яка сьогодні  склалася на продовольчому ринку. Разом з тим ми розуміємо інше, що ми  прийняли бюджет 2003 року з дуже великим  напруженням. По бюджету 2004 року нами не прийняті ще закони, що формують доходну частину, і тому я рахую, що приймати рішення, яке б сьогодні  не було прораховано, яке б сьогодні  наводило, я б сказав,  безпорядок у бюджетній сфері і виходити з тим, що ми на слідуючий рік не маємо певних параметрів цього державного бюджету, і збільшувати сьогодні однією постановою десь біля 5 мільярдів витрат, немає доходної частини, тому ми вважаємо, що треба прийняти на першому етапі конче необхідні заходи, які спрямовані на закупку зерна, на поставку зерна з резерву, прийняття мір  щодо спекуляції і тому подібне. А в цілому не приймати ті рішення,  які були.

 

ГОЛОВА. Дякую. Петро Симоненко. Потім Тимошенко.

 

10:17:36

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги!

Я хотів би попросити вас підтримати нашу позицію, фракції комуністів, відносно прийняття рішення щодо інформації уряду в ситуації в агропромисловому комплексі, виходячи з наступного.

По-перше, це рішення повинно практично давати можливість прийняти конкретні заходи щодо покращання ситуації, яка б торкнулася і зменшення чи зниження цін на продукти харчування, і в першу чергу на  хліб. Це перше.

По-друге, треба чітко дати інформацію Верховній Раді все ж таки відносно балансу зерна в державі. І виходячи з цього вже тоді ми повинні конкретно підтримати ту чи іншу пропозицію уряду щодо виділення грошей.

І третє. Фракція комуністів наполягає і буде голосувати тільки тоді за підтримку цього проекту, коли в цьому проекті буде підтримка проекту закону 3373, який внесла фракція комуністів щодо мораторію на підвищення цін на хліб, хлібобулочні вироби і повернення цих цін на рівень першого січня 2003 року.

Бо, якщо ми будемо давати пільги на ввіз зерна, а зерно будуть ввозити вже за значно більшими цінами, ціни не повернуться на рівень початку 2003 року. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Тимошенко Юлія Володимирівна.

 

10:19:08

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, наша фракція внесла постанову 3685-3. Я хочу звернути вашу увагу, що у нас є два питання. Це стратегія розвитку аграрного сектору. Це одне питання. І друге питання - це подолання кризи цін на продовольчому ринку. І тому наша постанова стосується виключно подолання кризи цін на продовольчому ринку, де передбачені дуже чіткі доручення уряду щодо створення серйозної інтервенції продовольчих товарів на ринок.

Тут передбачено розробити антикризовий баланс інтервенції продовольчих товарів, затвердили баланс джерел та термінів надходження продовольчих товарів кризових груп з Державного резерву, закупівля у вітчизняних товаровиробників і  імпорт. Скласти та забезпечити виконання плану фінансування антикризових заходів, антикризових інтервенцій продовольчих товарів. Передбачена спеціальна митна політика по експорту і імпорту, припинити максимально економічними важелями впливу експорт і залучити імпорт, створюючи нормальні пільгові економічні умови. А також тут є доручення Генеральній прокуратурі України провести розслідування руху зерна по Державному резерву...

 

ГОЛОВА. Дякую, Юлія Володимирівна.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. І дати інформацію по спекулятивним операціям на ринку. Я прошу підтримати цю постанову.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні народні депутати, прошу уваги! У мене є, уже принесли. Шановні народні депутати, у зв'язку з тим, що автори проектів  постанов наполягають на голосуванні їх варіантів, я поставлю на голосування в порядку надходження. Прошу уважно слухати і визначатися.

Першим ставиться на голосування проект постанови Верховної Ради України за номером 3685 народних депутатів Вінського, Мельничука, Мороза, Співачука. Це проект Постанови Верховної Ради України про інформацію Кабінету Міністрів України про ситуацію в агропромисловому комплексі України та загрозу продовольчій безпеці держави у зв'язку з різким зростанням цін на продукти харчування.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту цієї постанови.

 

10:21:40

За-200

Рішення не прийнято. По фракціях.

Я ставлю на голосування - шановні колеги, прошу уваги! - доопрацьований проект під номером 3685-д, який поданий на заміну проекту 3685-1, підготовлений комітетом і узгоджений з комітетом, а також, наскільки мене поінформували, з бюджетним комітетом, оскільки є віза голова бюджетного комітету. Це проект постанови Верховної Ради України про інформацію Кабінету Міністрів України про ситуацію в агропромисловому комплексі України та додаткові заходи щодо подолання кризової ситуації в сільському господарстві  номер 3685-Д. Проект комітету. Прошу голосувати.

 

10:22:49

За-20

Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування. Шановні колеги, прошу уваги. Проект постанови за номером 3685-2, внесений народними депутатами Пєхотою, Самофаловим, Клюєвим. Це проект постанови Верховної Ради України про додаткові заходи щодо подолання кризової ситуації в сільському господарстві. Ставлю на голосування про прийняття проекту за основу. Прошу голосувати.

 

10:23:30

За-219

Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування проект постанови, внесений народним депутатом Тимошенко Юлією Володимирівною. Це номер 3685-3, про інформацію Кабінету Міністрів України про ситуацію в агропромисловому комплексі України та про реальні заходи щодо подолання кризової ситуації в сільському господарстві. Ставлю на голосування для прийняття за основу.

 

10:24:10

За-185

Рішення не прийнято.

Я прошу голову Бюджетного комітету, представники аграрної фракції, голову Комітету з питань аграрної політики, авторів проектів постанов зібратися і опрацювати і через дві години внести узгоджений проект з урахуванням пропозицій, які щойно висловлювали народні депутати - Ткаченко і інші.

Будь ласка, мікрофон увімкніть. Олександр Мороз. Але обов'язково прошу подати   документ.

 

10:24:42

МОРОЗ О.О.

Володимире Михайловичу, шановний, і шановні депутати! Проект, який не передбачає видатків з бюджету, він ставить завдання тільки про необхідні кількості закупок до Державного бюджету. А уряд буде вирішувати ці питання самостійно. І тому не потрібно тут узгоджувати із бюджетним комітетом. Ми запропонували, цей проект зібрав 200 голосів. Він дає також доручення прокуратурі, аби вона проаналізувала ситуацію з приписками в минулому році. Нам всім потрібно розібратися в цьому відношенні, і уряду теж треба розібратися. Я прошу, ще раз поставте на голосування цю постанову, вона пройде, якщо частина депутатів від більшості зрозуміє, що це треба для сьогоднішнього уряду якраз.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Прошу уваги! Давайте тоді поступимо таким чином суто демократично: я ще раз поставлю на голосування всі проекти. Той проект, який набере найбільше голосів, ми тоді його приймаємо за основу, після того, якщо будуть поправки, ми їх тоді будемо голосувати. Нема заперечень?

 

ГОЛОС З МІСЦЯ. Нема.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування проект постанови за номером 3685 народних депутатів Вінського, Мельничука, Мороза, Співачука за основу.

 

10:26:19

За-204

Записуємо: 3685 - 204.

Проект постанови... Шановні колеги, ви всі ж бачите, хто як голосує. Навіщо вам? На табло все видно.

Проект постанови ставлю для прийняття за основу за номером 3685-д - проект, доопрацьований Комітетом аграрної політики для прийняття за основу.

 

10:26:59

За-14

Так, за - 14, рішення не прийнято.

Ставлю на голосування проект постанови Верховної Ради України за номером 3685-2  народних депутатів Пєхоти, Самофалова, Клюєва.

Ставлю на голосування для прийняття за основу. Прошу, голосуйте.

 

10:27:37

За-221

Ставлю на голосування проект Постанови Верховної Ради України за номером 3685-3, проект народного депутата Тимошенко Юлії Володимирівни.

 

10:28:07

За-192

Таким чином 221 голос набрав проект постанови, який внесений  народними депутатами Пєхотою, Самофаловим, Клюєвим.

Я ставлю на голосування. Прошу уваги. Для прийняття за основу проект Постанови Верховної Ради України за номером 3685-2, внесений народними депутатами Пєхотою, Самофаловим, Клюєвим. Прошу голосувати.

 

10:28:49

За-223

Рішення не прийнято.

Я повторюю ще раз свою пропозицію. Керівнику аграрного комітету за участю представників аграрної фракції, усіх бажаючих, щоб не чекали, поки запросять, а також авторів проектів постанов зібратися і протягом двох годин доопрацювати і о 13-ій годині подати проект на голосування з урахуванням всіх позицій, які є в інших проектах. Будь ласка.

Оголошується до розгляду проект Закону про акціонерні товариства. Скудар Георгій Маркович.

 

10:29:35

СКУДАР Г.М.

Уважаемые народные депутаты, уважаемый Владимир Михайлович. Вашему вниманию предлагается на рассмотрение два законопроекта об акционерных обществах. Эти законопроекты были представлены Комитету по экономической политике. Но законопроект предложенный 3059 не рассматривался, потому что народный депутат Мусияка снял этот законопроект с рассмотрения, и комитет  его не рассматривал вообще.

Комитет рассмотрел законопроект 3059-1 и единогласно не рекомендует Верховной Раде принимать этот законопроект. Против проголосовало 11 и 11 воздержалось.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, відповідно до процедури і враховуючи те, що народний депутат Мусіяка свій проект зняв, я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про акціонерні товариства за номером 3059-1. Це урядовий проект. Прошу голосувати.

 

10:30:58

За-7

Прошу уваги! За - 7, проект закону відхилено. Кого цікавить по фракціях, я персонально це скажу. Підійдете до мене.

Михайло Родіонов, будь ласка.

 

10:31:22

РОДІОНОВ М.К.

Фракция коммунистов, Родионов.

Поскольку вопрос первый, который интересовал пикетирующих, уже рассмотрен, просьба трансляцию на площадь выключить. А пикетирующие будут обсуждать те проблемы, которые не сумели мы решить вот здесь, в зале. В конце концов народ решит когда-то  эту проблему. Для этого достаточно того, чтобы вышли на улицы большинство людей и скинули этот режим.

 

ГОЛОВА.  Так, секретаріат, будь ласка, прошу врахувати пропозицію нашого колеги Михайла Кузьмича Радіонова.

Оголошується до розгляду проект Закону "Про товарну біржу". Володимир Йосипович Матвєєв, будь ласка,  заступник голови Комітету з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій.

 

10:32:13

МАТВЄЄВ В.Й.

Уважаемые коллеги, депутаты. Комитет Верховной  Рады по вопросам экономической политики, управления народным хозяйством, собственности и инвестиций на своем заседании рассмотрел проект Закона  Украины "О товарных биржах", регистрационный номер 2582, внесенный Кабинетом  Министром Украины, и проект Закона Украины "О товарных  биржах", новая редакция, регистрационный номер 2582-1, внесенный народным депутатом Украины Сятыней, Бахтеевой и Ратушняком. Проекты направлены на дальнейшее усовершенствование правового регулирования и создания деятельности товарных бирж Украины. Главное научно-экспертное управление в своем обосновании обозначает, что проект Украины "Про товарную биржу" может быть принят в первом чтении, регистрационный номер  2582 может быть принят в первом чтении за основу с дальнейшим учетом высказанных  управлением замечаний. Но в тоже время в обосновании или в заключении, выданном 29 мая этого года обозначается, что проект Закона Украины "Про товарную биржу", регистрационный номер 2582-1, может быть принят в первом чтении за основу с  дальнейшим учетом высказанных управлением  замечаний и с предложением с последующим его объединением с законопроектом 2582, представленным Кабинетом Министров Украины.

Комитет принял решение рекомендовать Верховному Совету Украины принять проект Закона  "О товарных биржах", регистрационный номер 2582-1, в первом чтении за основу, а при доработке его  к другому чтению будут учтены  конструктивные положения, которые содержатся в нормах проекта Закона Украины "Про товарную  биржу", представленном  Кабинетом Министров. Проект постановления представлен.

 

ГОЛОВА. Так, дякую.

Володимиру Йосиповичу. Шановні колеги!  Я ставлю на  голосування у порядку надходження цих проектів. А отже, першим ставиться на голосування урядовий проект Закону про товарну біржу за номером 2582. Ставлю  на голосування проект уряду. Прошу голосувати Закон про товарну біржу.

 

10:34:43

За-299

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону  про внесення змін до статті 15 Закону України про товарну біржу.

Володимире Йосиповичу, будь ласка.

 

10:35:02

МАТВЄЄВ В.Й.

Вопрос здесь тот же самый -  о  внесении изменений  в Закон о товарных биржах. Комитет предлагает принять за основу в первом чтении, а все замечания будут учтены ко второму чтению.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про внесення зміни до статті 15 Закону України "Про товарну біржу" ( номер 2089). Прошу голосувати.

 

10:35:35

За-344

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про  внесення змін до Закону України "Про податок на додану вартість" (щодо кабельно-провідникових товарів).

Цушко Василь Петрович, перший заступник голови  комітету. Будь ласка, Василю Петровичу.

 

10:35:55

ЦУШКО В.П.

Цушко,  фракция социалистов.

Уважаемые коллеги!  Комитет предлагает принять этот закон в первом чтении и во втором чтении, потому что этот закон фактически носит технический характер, по исключению выдачи векселя при завозе нам кабельной продукции. Мы  тем самым защищаем своего отечественного производителя. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Я  ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону під номером  3349 про внесення змін до Закону України "Про  податок на додану вартість" ( щодо кабельно-провідникових товарів). Прошу голосувати.

 

10:36:48

За-263

Є пропозиція комітету, я ставлю на голосування, про прийняття проекту закону за номером 3349 "Про внесення змін до Закону України "Про податок на додану вартість (щодо кабельно-провідникових товарів)" в цілому як закон. Прошу проголосувати.

 

10:37:18

За-271

Рішення прийнято.

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону "Про внесення зміни до статті 23 Закону України "Про захист прав споживачів" ( щодо рішення органів виконавчої влади)". Олександр Васильович Бондарчук - голова підкомітету Комітету з питань соціальної політики та праці. Дуже коротко прошу, Олександре Васильовичу.

 

10:37:42

БОНДАРЧУК О.В.

Уважаемый Председатель, уважаемые депутаты!

Данный законопроект предлагает механизм взыскания штрафов за нарушение торговли некачественными товарами на рынке предприятиями торговли. Собственно, этим законом на державно-виконавчу службу покладається примусове виконання рішень, постанов органів виконавчої влади про  накладання стягнень згідно з цією статею.

Комитет предлагает принять этот законопроект в первом чтении.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону за номером 2528 про внесення зміни до статті 23 Закону України "Про захист прав споживачів (щодо рішень органів виконавчої влади)", прошу голосувати.

 

10:38:38

За-276

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав споживачів. Будь ласка, Олександре Васильовичу, з цього приводу.

 

10:38:57

БОНДАРЧУК О.В.

Уважаемый Председательствующий, депутаты!

Данным законопроектом в связи с тем, что был принят закон про захист прав споживачів, появились некоторые несогласования в терминах, определениях в разных законах, кодексах Украины. Этим законопроектом предлагается внести терминологические изменения в Кодекс законов про адміністративні правопорушення, Закону України "Про рекламу" и некоторые положения, подзаконные акты. Вот суть законопроекта.

Предлагает комитет принять в первом чтении.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону за номером 2037 про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту прав споживачів). Прошу голосувати.

 

10:39:57

За-374

Оголошується до розгляду проект Закону про внутрішні води, територіальне море та прилеглу зону України.  Грачев Олег Олексійович.

Шановні колеги, комітет пропонує прийняти проект цього закону за основу.

Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону під номером 2605 про внутрішні води, територіальне море та прилеглу зону України.  Прошу голосувати.

 

10:40:39

За-329

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо охорони державної таємниці) зубову мікрофон, будь ласка, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

 

10:40:57

ЗУБОВ В.С.

Шановні народні депутати, Комітет з питань національної безпеки та оборони пропонує прийняти даний проект як закон.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону  про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо охорони державної таємниці), номер 2363. Прошу голосувати.

 

10:41:32

За-314

Рішення прийнято.

Я ставлю на голосування про прийняття проекту цього закону в цілому як закон на пропозицію комітету. Номер 2663. Зніміть з голосування. Є заперечення. Опрацьовуйте далі, будь ласка.

Будь ласка, Крючков Георгій Корнійович. Поясніть, будь ласка, щоб не кричали.

 

10:42:02

КРЮЧКОВ Г.К.

По-перше, ми розглядали зараз у другому читанні. Ми цей закон прийняли 14 травня. Порівняно з тим, що було прийнято тоді, будь-яких зауважень не надійшло від жодного народного депутата. І внесені тільки редакційні правки. Тому комітет пропонує прийняти його в цілому як закон.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття в цілому як закон проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони державної таємниці. В цілому як закон. Це номер 2663. Прошу голосувати.

 

10:42:47

За-282

Закон прийнято.

Оголошується для розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку". Доповідач Бронніков Володимир Костянтинович. Будь ласка, пропозиція комітету.

 

10:43:07

БРОННІКОВ В.К.

Уважаемые коллеги, напоминаю, что закон регулирует отношения безопасности перевозчика ядерных материалов, посредника ядерных материалов, администрации ядерного регулирования за наличие готовности отправителя и получателя. Подкомитет единогласно рекомендует принять его за основу. Замечаний во время обсуждений не было. Прошу поддержать.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону під номером 2418 про внесення змін до Закону України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку". Прошу голосувати.

 

10:43:58

За-395

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про віднесення деяких населених пунктів Волинської та Рівненської областей до зони гарантованого добровільного відселення. Пропозиція комітету - прийняти за основу. Немає заперечень? Ставлю на голосування... Мікрофон народного депутата Кухарчука, фракція комуністів.

 

10:44:28

КУХАРЧУК М.А.

Шановні народні депутати! При розгляді більшість висловилась за підтримку, але я прошу зважити, що тільки по Дубровицькому району заборгованість близько 10 млн. гривень. І треба ж привести у відповідність територію, щоб зменшити категорійність, тобто з другої категорії на третю. Тому я пропоную, і це - думка людей, які там проживають, категорично проти. Чому? Тому що це - перша спроба уряду зменшити території і кількість населення, яка відноситься до забруднених територій. Дякую.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону про віднесення деяких населених пунктів Волинської та Рівненської областей до зони гарантованого добровільного відселення. Це документ під номером 3081. Прошу голосувати.

 

10:45:34

За-237

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення зміни до Закону України "Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів" (щодо уповноважених осіб Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку). Мікрофон Малиновського Олексія Петровича, фракція соціалістів, будь ласка.

 

10:45:56

МАЛИНОВСЬКИЙ О.П.

Шановні колеги, комітет розглянув це питання і пропонує проголосувати його "за" в першому читанні. Хотів би застережити депутатів: цей закон проголосується на перспективу, коли в державі буде наведений дійсно порядок, відповідний порядок, то люди, які будуть працювати в цьому комітеті, вони повинні будуть захищені офіційно державними службами. Прошу підтримати в першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону про внесення зміни до Закону України "Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів" (щодо уповноважених осіб Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку). Це номер 2423. Прошу голосувати.

 

10:46:47

За-327

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих  актів України щодо відповідальності за порушення правил адміністративного нагляду. Іванов Сергій Анатолійович, будь ласка.

 

10:47:11

ІВАНОВ С.А.

Уважаемые депутаты, речь идет о том, что лица, особо опасные рецидивисты, возвращающиеся с мест лишения свободы, обязаны регистрироваться в органах внутренних дел и обязаны возвращаться именно в то место, которое им приписано законом. Они от этого уклоняются. В связи с этим вносится дополнительная ответственность за уклонение.

Спасибо.  Комитет поддерживает.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту  Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за  порушення правил адміністративного нагляду".

Це проект під номером 3002, прошу голосувати.

 

10:47:56

За-401

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Адміністративного процесуального кодексу України. Оніщук Микола Васильович, перший заступник голови комітету. Будь ласка, рішення комітету.

 

10:48:11

ОНІЩУК М.В.

Шановні народні депутати. Комітет з правової політики рекомендує прийняти вказаний законопроект в першому читанні, виходячи з того, що він закладає надійну правову основу для затвердження в Україні адміністративні юстиції та професійного здійснення правосуддя у публічно-правових спорах, в тому числі, і в спорах, що випливають із виборчого законодавства.

І останнє. Вказаний законопроект є складовою тієї процесуальної реформи, яку сьогодні здійснює наш український парламент. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Адміністративно-процесуального кодексу України. Це документ під номером 1331. Прошу голосувати.

 

10:48:59

За-398

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення (нова редакція). Будь ласка, Микола Васильович.

 

10:49:19

ТОМЕНКО М.В.

Микола Томенко, голова комітету.

Шановні колеги, комітет пропонує підтримати в першому читанні нову редакцію Закону про Національну раду з питань телебачення і радіомовлення. В чому ідея цього законопроекту: зробити максимально колегіальним цей орган, зробити максимально важливою участь кожного члена Національної ради в прийнятті рішень.

І ми дебатували з Національною радою. Абсолютна більшість Національної ради підтримує такий підхід і просить так само підтримати цей законопроект.

Ми маємо на сьогоднішній день уже попередню оцінку Ради Європи, які позитивно оцінюють даний законопроект. Законопроект посилює роль регіональних представників в Національній раді.

Таким чином, після першого читання ми вийдемо на друге читання. Є всі підстави говорити про те, що Нацрада стане більш прозорим, публічно відповідальним органом, і зменшиться кількість протистоянь і конфліктів довкола рішень Національної ради.

Комітет просить підтримати в першому читанні.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" (нова редакція). Це документ під номером 3283. Прошу голосувати.

 

10:50:43

За-207

Шановні колеги, я вас прошу: давайте приймемо за основу, потім розберемося. Це питання, яке кореспондується з пропозиціями і застереженнями до Нацради Європи.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту цього закону, за номером 3283.

 

10:51:15

За-235

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про призначення керівників (президентів) Національної телекомпанії України і Національної радіокомпанії України та про припинення їхніх повноважень. Микола Томенко, будь ласка.

 

10:51:39

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги,  йдеться про те, що у  нас  до сих пір існує норма або кілька норм, які суперечать  конституційному  підходу до діяльності Національної телекомпанії. Ви знаєте, що  коли виникає питання у нас висвітлення діяльності Верховної Ради, завжди у нас керівництво Національної телекомпанії говорить про те, що, наприклад,  їм закон не подобається або  постанова не подобається і так далі.

Згідно Конституції засновниками Національної телекомпанії є  Президент і Верховна Рада України. Відповідно і логіка прийняття рішень створення наглядових органів  і керівництва повинна відбуватися спільно Верховною Радою і Президентом України. Саме цей закон  дає можливість нам вийти на паритет між Президентом і  Верховною Радою України.

Державний комітет з питань телебачення і радіомовлення, ми з ним працювали, не має застережень, члени Нацради не мають застережень. І є пропозиція підтримати  у першому читанні і щоб  зробити збалансованою і зрозумілою процедури прийняття рішень на Національній телекомпанії і радіокомпанії. Комітет просить прийняти у першому читанні.

 

ГОЛОВА.  Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про призначення керівників (президентів) Національної телекомпанії України і Національної радіокомпанії України та про припинення їхніх повноважень. Це документ  під номером 1159, за основу.

 

10:53:05

За-202

Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування про направлення  на повторне перше читання проекту цього закону під номером  1159, на повторне перше читання. Прошу голосувати. На повторне перше.

 

10:53:29

За-224

Рішення не прийнято.

Я останній раз ставлю  на повторне перше читання, щоб потім не вимагали. Це документ під номером 1159.

 

10:53:57

За-228

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду  проект Постанови про інформацію Кабінету Міністрів України про особливості правового режиму та ефективність функціонування спеціальних економічних зон і територій пріоритетного розвитку в Україні.

У нас є три проекти постанови. Першим іде проект постанови, який опрацьований комітетом і враховує інші пропозиції. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проект Постанови Верховної Ради України за номером 3580 ( це проект комітету). Прошу голосувати.

 

10:54:47

За-91

Рішення не прийнято.

Я ставлю на  голосування проект постанови за номером 3580-1 народного депутата Костинюка.

 

10:55:11

За-119

Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування проект постанови за номером 3580-2 ( це проект народного депутата Васюника з цього приводу).

 

10:55:35

За-137

Рішення не прийнято.

Будь ласка, Станіслав Іванович Гуренко, голова комітету.

Мікрофон Гуренка Станіслава Івановича.

 

10:55:46

ГУРЕНКО С.І.

Спасибі.

Гуренко, фракція комуністів.

Шановні колеги! Відтак за  регламентом з цієї сесії знімається цей проект постанови. Я хочу звернути увагу більшості, яка якраз в основному і користується всіми перевагами вільних економічних зон.

Повірте мені, ви чините абсолютно нерозумно. І я просив би переглянути своє ставлення і на наступній сесії проголосувати проект комітету, який абсолютно чітко і  абсолютно врівноважено, і прагматично відображає ситуацію. Спасибі.

 

ГОЛОВА. Народний депутат Костинюк. Обговорення більше не буде. Тільки мають право автори, якщо у них виникає питання.

 

10:56:32

КОСТИНЮК Б.І.

Шановні народні депутати!

Пункт перший моєї постанови дійсно врахований комітетом і він відображений у постанові комітету.

В пункті другому йдеться про те, щоб рекомендувати Кабінету Міністрів визначитися з  цими вільними економічними зонами. І до 1 вересня 2003 року подати на розгляд Верховної Ради пакет проектів законів, які спрямовані на ліквідацію тіньового сектора економіки, або пакет проектів законів, спрямованих на припинення діяльності вільних економічних зон. Тобто, іншими словами, Кабінет Міністрів має визначитися так, як говорив Кабінету Міністрів і Президент України. Дякую.

 

ГОЛОВА. Давайте таким чином поступимо. Шановні колеги, проведіть консультації. А ми потім ще раз поставимо на голосування цей проект.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до Закону України "Про лізинг", нова редакція. Володимир Йосипович Матвєєв, будь ласка.

 

10:57:38

МАТВЄЄВ В.Й.

Комитет по вопросам экономической политики и управления народным хозяйством, собственности и инвестиций 20 мая рассмотрел внесенный народным депутатом Украины Писарчуком проект закона Украины о внесении изменений в Закон Украины  про лизинг. Законопроект направлен на усовершенствование механизмов осуществлений операций лизинга и должен позитивно повлиять на развитие лизинговых отношений в Украине.

Научно-экспертное управление Аппарата Верховного Совета Украины в своем заключении считает, что по результатам рассмотрения в первом чтении обозначенный проект закона может быть принят за основу с последующим учетом  высказанных замечаний и предложений.

Обсуждение здесь, в зале, показало, что проект может быть принят за основу. Замечания депутатов будут учтены при подготовке ко второму чтению. Проект постановления представлен комитетом.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття за основу проект Закону про внесення змін до Закону України "Про лізинг" (нова редакція) - це номер 2591. Прошу голосувати.

 

10:58:58

За-394

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" (щодо уточнення окремих положень). Василь Петрович Цушко, будь ласка, від комітету.

 

10:59:20

ЦУШКО В.П.

Уважаемые коллеги, законопроект 3004 - это фактически законопроект, доработанный совместно с правительством, где учтены три правительственных законопроекта, плюс пропозиции депутатов из Комитета по финансам и банковской деятельности.

Есть предложение принять его в первом чтении. Комитет поддержал... Прошу...

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" (щодо уточнення окремих положень). Прошу голосувати.

 

11:00:07

За-308

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законів України про оподаткування підакцизних товарів. Будь ласка, Василь Петрович.

 

11:00:27

ЦУШКО В.П. Это законопроект группы депутатов во главе с Сергеем Соболевым. При условии, что этот законопроект будет объединен с законом 3004 во втором чтении, можно его голосовать. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до деяких законів України про оподаткування підакцизних товарів за номером 3363. Прошу голосувати.

 

11:00:55

За-326

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до митного тарифу України (щодо ввізного мита на імпортний фасований чай). Василь Петрович, будь ласка.

 

11:01:14

ЦУШКО В.П.

Уважаемые коллеги, мы рассматривали этот законопроект в первом чтении. Предлагается снизить пошлину на завоз чая в больших упаковках, чтобы наши чаеразвесочные фабрики имели работу. Это фактически обеспечение работой четырех предприятий на Украине. Поэтому комитет предлагает его принять в первом и втором чтении. Спасибо.

 

ГОЛОВА. В цілому? Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до митного тарифу України (щодо ввізного мита на імпортний фасований чай). Прошу голосувати.

 

11:01:57

За-318

Рішення прийнято.

Ставлю на голосування про прийняття в другому читанні і в цілому як закон проект Закону про внесення змін до митного тарифу України (щодо ввізного мита на  імпортний фасований чай). Це документ під номером 2325. Прошу голосувати.

 

11:02:25

За-296

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни і гарантії їх соціального захисту (щодо поширення дії закону на окремі категорії громадян)". Цибенко Петро Степанович, будь ласка, мікрофон. Цибенко Петро Степанович, фракція комуністів, голова комітету.

 

11:02:51

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі. Фракція комуністів, Цибенко. Шановні колеги, ми недавно обговорювали цей закон, тому я до змісту не буду повертатися. Я зразу до рішення комітету. Комітет уважно розглянув цей законопроект і пропонує підтримати його без внесення змін до пункту 16 частини 1 статті 6 зазначеного закону.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування пропозицію комітету для прийняття проекту закону за основу. Це проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни і гарантії їх соціального захисту (щодо поширення дії закону на окремі категорії громадян). Зніміть з голосування. Будь ласка, зніміть з голосування. Тарас Чорновіл.

 

11:03:39

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Володимире Михайловичу, нам пропонують зараз проголосувати за вилучення якоїсь частини з голосу. Я прошу, щоб точно сказали, якої частини і взагалі що це за постановка питання? Ми маємо голосувати в першому читанні авторський варіант, а потім вже в другом читанні вже можна зробити що завгодно.

 

ГОЛОВА. Петро Степанович, будь ласка, Цибенко.

 

11:04:01

ЦИБЕНКО П.С. Шановні колеги, шановні колеги! Я хотів би привернути увагу до того, що я висловив думку від комітету, це -  по-перше. І по-друге, з цією думкою погодилися автори законопроекту. Тому я наполягаю на голосуванні саме цього варіанту рішення комітету, яке покладено в основу проекту постанови, яку подано комітетом. Автори законопроекту з цим погодилися.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Борис Беспалий. Мікрофон Бориса Беспалого, фракція "Наша Україна".

 

11:04:31

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, "Наша Україна", місто Київ.

Шановний Володимире Михайловичу, тут виникли певні непорозуміння, я хочу внести ясність. Комітетом рекомендовано, і є таке рішення, прийняти за основу. Інше питання, що комітетом рекомендовано до другого читання вилучити певну статтю. Проти цього немає заперечень. Тобто зараз ми голосуємо за основу, от, ми голосуємо в цілому ніяким чином, тільки за основу, і далі його комітет готує до другого читання. Тут ніякої суперечності немає. Прошу поставити, і це рішення комітету було розповсюджено в сесійній залі. Прошу так його і поставити - за основу. Ну а до другого читання, що там вилучать, що добавлять, - то інше питання.   

 

ГОЛОВА. Дякую.

Петро Цибенко - голова комітету, 30 секунд, будь ласка.

 

11:05:26

ЦИБЕНКО П.С. Спасибі, Володимире Михайловичу, я вкладусь в 10 секунд.

Шановні колеги, Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів, інвалідів в такій постановці документ не підтримує. І прошу депутатів в такій постановці його не підтримувати. Дякую,

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття за основу відповідно до проекту постанови комітету про прийняття за основу проекту закону за номером 2646 про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії ї соціального захисту (щодо поширення дії  закону  на окремі категорії громадян).

 

11:06:16

За-173

Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування про направлення на повторне перше читання проекту цього закону за номером 2646. Прошу голосувати. На повторне перше читання.

 

11:06:43

За-221

Рішення не прийнято.

Роман Зварич, будь ласка.

 

11:06:54

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Володимире Михайловичу, я пропоную поставити  закон на голосування за вилученням тих норм про які говорив голова комітету.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування пропозицію яку вносив голова комітету з вилученням і яку підтримав народний депутат Зварич для прийняття за основу проекту закону за номером 2646.

 

11:07:37

За-137

Рішення не прийнято.

Шановні народні депутати, давайте домовимося таким чином.  Я прошу вас, давайте  угамуємся, проведемо  ще відповідні консультації і я потім поставлю знов на голосування це питання.

 Ну я прошу заспокоїтися.

Оголошується до розгляду проект  Закону про внесення змін до Закону України "Про статус депутатів місцевих рад"

Борис Якович, Борисе Яковичу! 2477. Пропозиція комітету: прийняти проект цього закону за основу. Немає заперечень?

Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про статус депутатів місцевих рад" за номером 2475. За основу. Прошу голосувати.

 

11:08:35

За-400

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям" (щодо неповнолітніх дітей у сім'ях інвалідів). Доповідач - Сухий Ярослав.

 

11:09:00

СУХИЙ Я.М.

Шановні народні депутати, вашій увазі пропонується законопроект, який підтриманий профільним комітетом. Він передбачає збільшити рівень забезпечення прожиткового мінімуму для кожної дитини, яка входить до складу малозабезпеченої сім'ї, у якій один або двоє батьків є інвалідами першої, другої групи, на 20 відсотків, тобто 96 гривень на дитину.

Прийняття цього закону дозволить вдосконалити систему соціальну захисту малозабезпеченим сім'ям і для інвалідів з дітьми. Є зауваження, яке я прошу для стенограми: реалізація законопроекту можлива лише при виділенні додаткових бюджетних асигнувань. Тому додаткові видатки повинні бути передбачені в бюджеті на 2004 рік.

Цей законопроект має позитивний відгук Науково-експертного управління, профільних комітетів: у справах пенсіонерів, ветеранів, з питань охорони материнства, дитинства, - Міністерства праці та соціальної політики.

Я прошу цей законопроект за номером 3053 прийняти за основу і в цілому як закон.

 

ГОЛОВА. Юрій Кармазін.

 

11:10:01

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність", "Наша Україна".

Шановний доповідачу, шановний Володимире Михайловичу. Ми, коли обговорювали цей закон, говорили про те, що можна його приймати в цілому, але поставити не 20 відсотків, а 40 відсотків. Оскільки у нас, народних депутатів, не буде права потім добавляти нічого до закону, то я подав письмову пропозицію про 40 відсотків. Погодив це  з автором Степаном Гавришем. І спасибі йому, що він і погодився, і він абсолютно поділяє цю думку. Я просив би  зараз написати 40 відсотків  і голосувати у двох читаннях і в цілому цей закон. Мова іде про найбільш обездолених дітей. Пам'ятайте це! Це діти, у яких батьки-інваліди першої і другої групи. І давайте на цьому не економити, це перший крок буде. І все одно  цей закон вступить тільки в дію, ви розумієте, після наступного бюджетного року. Ми  ці гроші знайдемо з бюджету.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, від  комітету.

 

СУХИЙ Я.М. Юрій  Анатолійович, я вам дякую   за вашу підтримку законопроекту. Я так розумію, що ви і ваша фракція буде за нього голосувати. Але законопроект за номером 3053, текст його розданий вам на руках, він, саме він пройшов експертизу. І ми з голосу не можемо, тут ви прекрасно знаєте практику, приймати будь-які цифри. Через  що я  ще раз прошу, прийняти цей законопроект за основу і в цілому  як закон.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, я ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття за основу проекту Закону  про внесення змін до Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям" (щодо неповнолітніх дітей у сім'ях інвалідів). За основу, це документ під номером 3053. Прошу голосувати.

 

11:11:58

За-416

Шановні колеги... Одну хвилиночку, шановні народні депутати, комітет пропонує прийняти його в цілому у тій редакції, яка є. Давайте  зробимо хоч один маленький крок, а потім будемо замахуватися на значно більше. Я просив би Юрія Анатолійовича підтримати цю пропозицію. Ставлю на голосування  про прийняття в цілому проекту Закону  про внесення змін до Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям" (щодо неповнолітніх дітей у сім'ях інвалідів), в цілому  як закон  під номером 3053. Прошу голосувати.

 

11:12:44

За-419

Закон прийнято.

Проект Закону оголошується до розгляду про порядок ввезення в Україну продовольчого зерна у 2003 році. Олег Юхновський, будь ласка. Пропозиція комітету. Прошу уваги, серйозне питання.

 

11:13:06

ЮХНОВСЬКИЙ О.І.

Дякую,  Володимире Михайловичу.

Шановні колеги! Комітет з питань аграрної політики  та земельних відносин розглянув проект Закону 3602 про  порядок ввезення в Україну продовольчого зерна у 2003 році, внесений народними депутатами Сігалом, Шкляром, Полянчичем, Терещуком. Проектом пропонується для створення сприятливий умов для імпорту продовольчого зерна шляхом звільнення від сплати імпортного мита та податку на додану вартість. Комітет в  цілому, підтримуючи пропозицію авторів законодавчої ініціативи ,  пропонує із проекту  вилучити статті 1, 4, 5. Але, враховуючи те, що у проекті міститься норма, відносно якої продовольче зерно, що  ввозиться на митну територію України, не оподатковується податком на додану вартість, проти цієї норми категорично заперечує уряд, народні депутати, автори проектів 3649-д та 3649-2 спільно з урядом  внесли узгоджений проект Закону  про внесення зміни до статті 7 Закону України "Про державне регулювання імпорту сільськогосподарської продукції", яким пропонується звільнити тимчасово до 31 грудня 2003 року  зернові культури, відповідно: продовольчу пшеницю та жито нульовою ставкою ввізного мита.

Відповідно до проекту надійшли зауваження юридичного відділу, а саме, пункт перший Юридичній відділ пропонує викласти у наступній редакції: "Верховна  Рада України постановляє: відповідно стаття 1, стаття 2 відповідного пункту 1, пункт 2".

Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин пропонує законопроект 3649-д узгоджений, ще раз наголошую, з урядом підтримати за основу та в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВА. ......за номером 3602.

 

ЮХНОВСЬКИЙ О.І. Володимире Михайловичу, я доповідав і  3602, і 3649-д.

 

ГОЛОВА. Давайте ми зараз завершимо з одним, а потім  розберемося з іншим.

Зараз, одну хвилиночку. Позиція уряду. Це не питання, шановні колеги. Можуть  бути у вас репліки, але не питання, або з мотивів.

Позиція уряду з приводу законопроекту 3602  про порядок ввезення в Україну продовольчого зерна  2003 року.

 

КИРИЛЕНКО І.Г. Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги народні депутати!  Тиждень відпрацьовувався у профільному комітеті цей законопроект, узгоджений. Скасовується мито, ПДВ при перетині сплачується. Я прошу  зал підтримати, дати можливість два місяці уряду  працювати. Інакше Верховна Рада не проголосувавши може взяти на себе велику відповідальність.

 

ГОЛОВА. Та не треба про відповідальність говорити. Пропозиція комітету - вилучити з цього закону статтю один чотири п'ять. Як ви до цього ставитесь?

 

КИРИЛЕНКО І.Г. Шановні колеги, я від імені уряду говорю, проголосувати треба тільки законопроект, який опрацьований в профільному комітеті. Один пункт - скасувати мито.

 

ЮХНОВСЬКИЙ О.І. 3649-д, проект закону.

 

ГОЛОВА. Яке ваше ставлення до проекту закону? До проекту закону 3602? Чи ви не читаєте закони, які ви вносите?

Закон 3602, яке ваше ставлення до нього?

 

КИРИЛЕНКО І.Г. Володимире Михайловичу, шановні народні депутати!

Уряд не підтримує. Уряд підтримує єдиний, опрацьований в комітеті, який я назвав.

 

ГОЛОВА. 3649-д? Будь ласка, Луценко. Рудьковський.

 

11:16:31

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Луценко,  Соціалістична партія України.

Наша фракція хоче дізнатися перед голосуванням коли уряд буде платити 200 доларів нашому зерновиробнику, а не закордонному?

Чому Іван Кириленко, коли збирав врожай, платив 75 доларів за тонну в кращому випадку, а сьогодні 200 хоче дати нашим зернотрейдерам, які завезуть сюди зерно?!

Восени пограбували село, тепер грабуєте місто?!

Я не можу зрозуміти, кому такі колосальні пільги пан Кириленко хоче зараз нав'язати?!

Без обговорення, без детального вивчення ці закони не можуть бути прийняті!

Для нас прийнятний тільки один варіант - якщо напротязі літніх місяців за цією ціною це зерно буде запропоновано купити у вітчизняного товаровиробника. З осені, будь ласка, можете закуповувати за кордоном.

 

ГОЛОВА. Микола Рудьковський, потім Шкіль, тоді Олександр Ткаченко. Прошу дуже коротко.

 

11:17:28

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Рудьковський, Соціалістична партія України.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати!

Ми, дбаючи зараз про ситуацію на продовольчому ринку, повинні не забувати, що восени треба дати можливість теж посіяти. І я прошу, щоб обов’язково сьогодні в цей закон було включно, що ці пільги звершилися 1 вересня. Бо до 1 вересня в Україні пройде збирання урожаю і нам потрібно забезпечити захист внутрішнього товаровиробника.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Шкіль, будь ласка.

 

11:18:13

ШКІЛЬ А.В.

Шкіль Андрій, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

Я хотів би...

 

ГОЛОВА. Я бачу, я бачу! Не всі зразу.

 

ШКІЛЬ А.В. ...наголосити на тому, що я не можу зрозуміти для чого зараз ми обговорюємо цей законопроект. Чому зараз треба, не знаючи балансу, не знаючи який врожай ми зберемо, чому ми зараз маємо вже ставити 200 доларів за тонну імпортному зерну. Чому зараз?

Далі. Чому там в списку є жито? У нас є що неврожай на жито також, ми вже це передбачаємо?

Пане Кириленко, я вас дуже прошу давайте ми приймемо ситуацію, якою вона є, а не будемо її штучно ускладнювати.

 

ГОЛОВА. Дякую.

 

ШКІЛЬ А.В. ...перекладемо це на осінь, ми будемо мати нормальну ситуацію, ми складемо баланс і будемо розуміти, що до чого.

 

ГОЛОВА. Дякую. Дякую! Олександр Ткаченко.

Я хочу нагадати шановним народним депутатам, дорогі колеги, іде не обговорення проекту - ми його вже обговорювали! - а зараз іде голосування. Треба бути присутнім в залі, коли він розглядався, і обговорювати.  Будь ласка, Олександр Ткаченко.

 

11:19:02

ТКАЧЕНКО О.М.

Ткаченко, фракція комуністів.

Володимире Михайловичу, шановні колеги! Я не розумію, за що нас просять проголосувати, за яку цифру. Звідки взяли 2 мільйони тонн закупити зерна, коли в цьому році вал пшениці буде в межах 4-4,5 мільйонів. Нам на посів потрібно 2,2 мільйона. Ви з 4 мільйонів не одберете посівний матеріал з абсолютною вагою хоч би у 48 грам. А людей годувати нам потрібно, мінімум 15 мільйонів тонн пшениці, із них  на потреби, на муку із розрахунку 150 кілограм - 7 мільйонів 600 тисяч і 4-5 мільйонів пшениці в резерв закласти. Хіба можна таку цифру виставлять, не давши обрахування?

Ми за те, щоб проголосувати, підтримати уряд, але дайте розрахунок. Спасибі.

 

ГОЛОВА. Дякую. Володимир Черняк.

 

11:20:11

ЧЕРНЯК В.К.

Шановні колеги! Існує гостра криза продовольства в Україні, яка штучно створена дійсно урядом і дійсно потрібно реагувати на неї. Але не в такій спосіб.

Існує проблема, що прийняттям цих законів, я б сказав існує небезпека, що прийняттям цих законів ми знову дозволимо збагачуватися зернотрейдерам. Виникає питання: чому уряд погоджується платити високу ціну за імпортне зерно, але відмовляється платити високу ціну власним виробникам? Чому уряд дозволяє скуповувати вітчизняне, наше українське зерно за безцінь? І, нарешті, чому ми приймаємо закон про ввезення зерна і не приймаємо закон про вивезення зерна? Ми можемо увезти зерно за високими цінами, його скуплять і продадуть потім знову і знову зароблять. Ось проблема в чому полягає. Дякую.

 

ГОЛОВА. Давайте по мотивах, по мотивах, а не просто обговорення. Це обговорення, я прошу вас.

Веревський. Тільки коротко, з приводу законопроектів конкретно. Одну хвилинку, не можна .......з одного на інших фланг, не можна всіх зразу.

 

11:21:30

ВЕРЕВСЬКИЙ А.М.

Владимир Михайлович, у нас сегодня в порядке денном стоит два закона 3602 и 3649-Д. И я прошу, там есть две больших разницы в этих двух законопроектах. В одном законопроекте там мы освобождаем от уплаты НДС, и там есть по количеству у нас квоты. А во втором законопроекте 3649-Д там у нас НДС мы будем платить. И там нет никаких ограничений, нет никаких тендеров и нет никаких квот.

И я прошу вас, Владимир Михайлович, вы поставьте два законопроекта в порядке на голосование.

 

ГОЛОВА. Дякую. Народний депутат Кирильчук, потім Цушко і все.

 

11:22:16

КИРИЛЬЧУК Є.І.

Дякую, Володимире Михайловичу. Блок Юлії Тимошенко, Кирильчук. Володимире Михайловичу, перше зерно для інтервенції, для того, щоб поповнити запаси, які є, у нас уже є українське сьогодні. Зараз потрібно перенести це голосування на вересень місяць, коли ми будемо знати баланс і будемо знати точну цифру, скільки нам не вистачить. А зараз збивати ціну для наших товаровиробників українських, це ще один буде злочин перед своїм товаровиробником.

 

ГОЛОВА. Так, дякую.

Володимир Петрович Цушко. І будемо зараз голосувати. Так? Іване Григоровичу, може, ми почекаємо, ви проведете консультації? Давайте слухати, дасте відповіді на запитання людям.

 

11:23:04

ЦУШКО В.П. Спасибо, Владимир Михайлович.

Цушко, фракция социалистов.

Уважаемые коллеги! Напоминаю вам, по поручению Головы Верховной Рады бюджетный комитет, аграрный, Комитет по финансам и уряд доработали 3649-д. Что это значит? Сегодня из двенадцати стран СНГ и из Македонии можно завозить зерно без мыта! Мы предложили снять пошлину на завоз зерна еще с других стран, чтобы уровнять условия и дать право из Венгрии, из Китая чтобы можно было завозить без всяких ограничений касательно только зерна пшеницы и ржи. Кукурузу, ячмень мы убрали. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Я прошу чітко, зрозуміло, в двох словах сформулюйте, що ви хочете.

 

_________________. Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги! 3649-д - закон, який щойно прокоментував народний депутат Цушко, це той закон, який опрацьований з урядом і з більшістю фракцій, і профільним комітетом. Він передбачає зняти обмеження по миту. Не встановлює ні квот, ні ліцензій, ні обсягів, нема там і двох мільйонів - нічого немає. Там знімається тільки мито, а ПДВ при перетині кордону платиться. 3649-д. Все!

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Але оскільки є два проекти, першим іде проект 3602, і депутати наполягають, щоб я його поставив на голосування. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проект 3602. Прошу визначитись.

 

11:24:55

За-36

Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону про внесення змін до статті 7 Закону України "Про державне регулювання імпорту сільськогосподарської продукції" (щодо нульової ставки ввізного мита) за номером 3649-д. Прошу голосувати за основу.

 

11:25:31

За-209

Шановні народні депутати, була пропозиція комітету, віце-прем'єр-міністр виступив, підтримував Олександр Миколайович Ткаченко з цього приводу. Треба прийняти нам проект цей за основу, ми ж говорили.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу узгодженого проекту за номером 3649-Д проекту закону про внесення змін до статті 7  Закону України "Про державне  регулювання  імпорту сільськогосподарської продукції (щодо нульової ставки ввізного мита)”. Прошу голосувати. Голосуйте, будь ласка.

 

11:26:19

За-241

Рішення прийнято.

Пропозиція, Микола Рудьковський,  пропозиція комітету була прийняти в цілому його. Рудьковський мікрофон, будь ласка.

 

11:26:31

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Рудьковський, Соціалістична партія України.

Шановний Володимире Михайловичу,  шановні члени уряду.

Вчора я був в місті Чернігові, зустрічався з виборцями. Ситуація не тільки проблема є з зерном, але приватизовані комбінати по випуску хліба не хочуть брати дешеву муку. В Чернігові є така проблема, є така в обласних центрах. І тому завезення зерна і випуск дешевої муки це ще не гарантія  дешевого хліба.

Я вас прошу вжити заходів, прийняти окреме рішення уряду, доручити правоохоронним органам забезпечити мінімальну рентабельність приватизованих заводів, інакше порядку не наведеш.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні колеги, нам треба це рішення записати в проекті постанови нашої і за нього проголосувати.

Я ставлю пропозицію про прийняття проекту Закону про внесення змін до статті 7 Закону України "Про державне регулювання імпорту сільськогосподарської продукції" для прийняття в цілому як закон. Це номер 3649-д.  Прошу голосувати.

 

11:27:56

За-247

Закон прийнято. Дякую вам.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення доповнень до статті 6 Закону України "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти". Демьохін Володимир.

Будь ласка, поки йде Демьохін, Роман Зварич, мікрофон.

 

11:28:18

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги. Я часто виступаю з мотивів і звертаю увагу на те, що законопроект може завадити при вступі України в СОТ.

Щодо даного питання, я вам гарантую: при набранні чинності цього закону ми не зможемо стати членом Світової Організації Торгівлі, оскільки даний законопроект явно, чітко суперечить статті 3-й, угоді про договори, яка є базовою угодою в системі ГАТ СОТ.

Тому від імені Комітету з питань європейської інтеграції я наполягаю на тому, щоб цей закон не був прийнятий. І привертаю також увагу представників уряду.

 

11:29:18

ДЕМЬОХІН В.А.

Комитет предлагает принять за основу данный законопроект.

 

ГОЛОВА. Будь ласка. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону за номером 3674 про внесення доповнень до статті 6 Закону України "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти". Прошу голосувати.

 

11:29:51

За-293

Рішення прийнято.

 

ДЕМЬОХІН В.А. Предлагаем принять в целом законопроект.

 

ГОЛОВА.  Я ставлю на голосування про прийняття в цілому проекту Закону за номером 3674 як закон. Прошу голосувати.

 

11:30:18

За-305

Закон прийнято.

З мотивів Роман Зварич, будь ласка.

 

11:30:25

ЗВАРИЧ Р.М.

Володимире Михайловичу, я вас поздоровляю, ви  щойно посприяли тому, щоб Україна не стала членом Світової організації торгівлі. Молодець!

 

ГОЛОВА. Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання діяльності в спеціальних (вільних) економічних зонах та на територіях пріоритетного розвитку (щодо м'яса птиці). Доповідач перший заступник голови комітету Демьохін Володимир  Аантолієвич. Будь ласка.

 

 11:30:59

ДЕМЬОХІН В.А.

Мы уже обсуждали данный законопроект. Комитет предлагает принять за основу.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону  за номером 3375 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання діяльності в спеціальних (вільних) економічних зонах та на територіях пріоритетного розвитку (щодо м'яса птиці). Прошу голосувати. Яка далі пропозиція?

 

11:31:29

За-306

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про податок на додану вартість" (щодо об'єктів соціальної інфраструктури на селі). Василь Петрович Цушко, будь ласка, пропозиція комітету.

 

11:31:49

ЦУШКО В.П.

Уважаемые коллеги, мы рассматривали этот  закон в зале, автор - Ващук, Асадчев и другие народные депутаты. Есть предложение комитета принять его. Основное его, что при передачи объектов социальной сферы на селе при передаче бюджетным организациям,  чтобы не  начислялось. Прошу проголосовать.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про  прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про податок на додану вартість" ( щодо об'єктів соціальної інфраструктури на селі). Прошу голосувати.

 

11:32:36

За-390

Рішення прийнято.

Будь ласка, одну  хвилинку, шановні колеги, одну хвилинку.

Пинзеник Віктор. Зараз буде  пропозиція друга, одну хвилинку.

 

11:32:52

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати! Там є правильна норма щодо соціальної сфери, на яку ви клюнули, але є багато норм, що  стосується давальницької сировини, продукція якої звільняється від оподаткування і інші норми.

Пропозиція. На друге читання хай іде, ми почистимо цей закон.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Василь Петрович.

 

11:33:23

ЦУШКО В.П.

Уважаемые  коллеги!  Этот закон - компромисс  между урядом и авторами в том, есть  последняя его запись, что этот закон  вступает в силу и действует до того момента, пока не будет учтена сумма компенсаций в бюджете. Поэтому, если мы сейчас не проголосуем, то мы, честно говоря, кидаем наших селян в этом тяжелом году.

Господин Толстоухов, не давать команду, потому что мы  нарушаем договоренность и подностью не сможем сформировать бюджет, Бюджетная резолюция проголосована. Специально авторы Ващук, Асадчев и другие,  и наш комитет поддержал это, внесли последнюю запись, что закон вступает в силу и  действует до того момента, пока в бюджете не будет предусмотрена сумма.

Прошу голосовать во  втором чтении. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Давайте таким чином домовимося. Я прошу  зараз авторів проекту і комітет доопрацювати, відшліфувати всі моменти, і завтра я прошу секретаріат поставити  його на друге читання. Немає заперечень? Секретаріат прошу це врахувати.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін  до статті 2 Закону України "Про зайнятість населення" (щодо  безробітних, які мають пай землі та отримують з нього прибуток).

Пропозиція комітету відхилити  такий проект. Але я ставлю на голосування спочатку про прийняття за основу. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проект під номером  2223 "Про внесення змін до статті 2 Закону України "Про зайнятість населення" щодо безробітних, які мають пай землі та отримують з нього прибуток".

Прошу голосувати.

 

11:35:11

За-25

Закон відхилено.

Оголошується до розгляду проект закону про політичну рекламу. Валерій Дмитрович Мішура, з місця, увімкніть мікрофон. Що? Шановні колеги, тут поступає прохання на повторне перше, вибачайте, ну, давайте проголосуємо.

Я ставлю на голосування проект за номером 2223 - проект Закону "Про внесення змін до статті 2 Закону України "Про зайнятість населення" щодо безробітних, які мають пай землі та отримують з нього прибуток" - на повторне перше читання.

 

11:36:03

За-193

Закон відхилено.

Оголошується до розгляду проект Закону "Про політичну рекламу". Мікрофон Мішурі Валерію Дмитровичу, фракція комуністів.

 

11:36:16

МІШУРА В.Д.

Шановні народні депутати, цей закон нещодавно обговорювався. Рішення комітету - рекомендувати прийняти у першому читанні за основу. Таке ж рішення Науково-експертного управління нашого. І доопрацювати до другого читання, зробити нове формулювання статті 4, врахувати зауваження, які були при обговоренні, зокрема, "Держтелерадіо". Дякую. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону "Про політичну рекламу", це документ під номером 3143, прошу голосувати за основу.

 

11:37:04

За-186

Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування про направлення на повторне перше читання проект Закону "Про політичну рекламу". Прошу голосувати.

 

11:37:27

За-235

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Пропозиція комітету, будь ласка, Олександр Валерійович Морозов.

 

11:37:49

МОРОЗОВ О.В.

Цей законопроект, який, до речі, з 1996 року знаходиться у Верховній Раді, тричі розглядався на комітеті. Було багато зауважень, вони усі враховані.

Звертаю вашу увагу, що в  законопроекті вже немає статей про створення спеціального фонду, що викликало багато зауважень. Комітет та фракція "Наша Україна" просять підтримати цей  законопроект у першому читанні.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Це документ під номером 2054.

 

11:38:38

За-235

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону "Про політичні партії в Україні". Будь ласка, Олександр Олександрович, від комітету.

 

11:38:59

МОРОЗ О.О.

Шановні депутати, Комітет правової політики розглядав цей проект. Це проект уряду, який стосується внесення змін до різних законодавчих актів, в тому числі і про організації громадян, закону, і інші закони в зв'язку з прийняттям Закону про політичні парії. Йдеться про судове рішення при забороні діяльності якоїсь партії, внесення інших змін.

Комітет визнав, що документ сирий, його треба доопрацювати і пропонує відправити на доопрацювання.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні колеги, я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону "Про політичні партії в Україні". Це документ під номером 2015, пропозиція комітету до вас доведена. Прошу голосувати.

 

МОРОЗ О.О.  На доопрацювання, не голосувати.

 

11:40:00

За-187

ГОЛОВА. Рішення не прийнято.

Я прошу повернути до уряду цей проект для доопрацювання.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про політичні партії України". Документ під номером 1288.

 

11:40:26

МОРОЗ О.О.

Цей проект обговорювався кілька днів тому у сесійному залі. І він стосується всіх політичних партій. Тут йдеться про те, що не можуть бути членами партії ті, хто є правоохоронцями по суті. І поширюється це на податкову поліцію чи міліцію і інші структури. А також вирішується питання щодо спрощення реєстрації первинних партійних осередків у поселенській мережі - в сільській і міській поселенській мережі. Тому позиція комітету підтримати цей проект.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про політичні партії України". Це документ під номером 1288. За основу. Прошу голосувати.

 

11:41:18

За-366

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку із запровадженням державного фінансування політичних партій. Документ під номером 2097. Будь ласка, Олександре Олександровичу.

 

11:41:41

МОРОЗ О.О.

Ще раз повторюю думку комітету, яку я висловлював тут під час обговорення цього проекту. Вона підтверджує необхідність запровадження цього механізму, йдеться врешті про виділення невеликої частки бюджетних коштів на утримання тих партій, які є суб'єктами державотворення, і не стосується всіх політичних партій. Ще раз підкреслюю, це треба, щоб партія мала авторитет у суспільства. Для суспільства це вигідніше. Вигідніше витратити копійку, там у проекті записано, що це стосується, це буквально мізер, аніж підтримувати політичне оформлення фінансових мішків. Тому це вигідно для всіх партій за означенням, перш за все, для тих, хто представлений у парламенті. Тому я прошу за дорученням комітету проголосувати цей проект.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку із запровадженням державного фінансування політичних партій. Це документ під номером 2097.

 

11:42:53

За-272

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект постанови про інформацію Кабінету Міністрів України про хід виконання заходів щодо вступу України до СОТ. Будь ласка, Романе Михайловичу.

 

11:43:14

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановні колеги, вашій увазі пропонується проект постанови Верховної Ради України, вона вам була розповсюджена, і я думаю, що ви мали можливість з нею познайомитись. І хочу тільки сказати, що ця постанова теж погоджена із відповідним міністерством - з Міністерством економіки. Так що пропонується вам її схвалити.

Звертаю увагу, до речі, на одну обставину в цій постанові, бо, може, ви би все ж таки зважили її не підтримувати. Оскільки в постанові йде мова про те, щоби забезпечити прийняття нормативних актів, які відповідають вимогам системи угод ГАТ СОТ. Після прийняття рішення по законопроекту за номером 3674. який абсолютно чітко нам не дозволить стати членом ГАТ СОТ, можливо, шановні колеги, ви все ж таки подумаєте цю постанову не підтримати. Але комітет пропонує вам підтримати.

Ваша послідовна позиція була би - відхилити цю постанову. Дякую за вашу увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту постанови Верховної Ради України про інформацію Кабінету Міністрів України про хід виконання заходів щодо вступу України в СОТ. Прошу голосувати.

 

11:44:42

За-318

Народний депутат Зварич з мотивів.

 

11:44:53

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановні колеги, ви тепер мене цілком збаламутили. Бо після прийняття рішення в цілому законопроекту за номером 3674, нам би тепер потрібно було би прийняти рішення про скасування схвалення законопроекту за номером 3674 в  цілому. Я формально вношу таку пропозицію у зв'язку з прийняттям цієї постанови.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття в цілому проекту Постанови Верховної Ради, як постанови, про інформацію Кабінету Міністрів України про хід виконання заходів щодо вступу України до СОТ.

Прошу голосувати.

 

11:45:45

За-316

Постанова прийнята.

Оголошується до розгляду проект  Закону про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту щодо осіб, які після 1944 року були переселені на  території України".

Петро Степанович Цибенко. Петро Степанович,  в мікрофон, будь ласка.

 

11:46:09

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі. Фракція  Комуністів, Цибенко.

Шановні колеги, ми буквально вчора обговорювали ці чотири законопроекти, які стосуються  однієї ж тієї ж проблеми. І я ще раз наголошую на пропозиції комітету. Вона зводиться до того, що прийняти за основу один з цих законопроектів, а саме, 2397-1, взявши його за основу,  а потім при доопрацюванні до другого читання врахувати норми інших законів, які  поданні, скажімо, з  цієї самої проблематики. Тобто я підкреслюю думку комітету про те, що за основу має бути взятий документ 2397-1.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я прошу не наполягати авторів законопроектів підтримати цю пропозицію. Немає заперечень?

Тому я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону за номером 2397-1 про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (щодо осіб, які після 1944 року були переселені на територію України). На голосування ставлю за основу.

 

11:47:31

За-279

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про податок на додану вартість" (щодо вдосконалення механізму відшкодування ПДВ).

Пропозиція комітету. Будь ласка, Віталій Юрійович Хомутинник. Ми вчора обговорювали цей законопроект.

 

11:47:51

ХОМУТИННИК В.Ю.

Уважаемые коллеги - народные депутаты. Ми вчера обсуждали данный законопроект. Мы недавно приняли Закону по НДСу, в котором снизили ставку налога до 17 процентов. Однако основная проблема с НДСом заключается не в ставке, а в возмещении этого налога.

Поэтому представленный вам законопроект направлен на урегулирование вопросов, связанных с возмещением налога на добавленную стоимость.

Законопроект состоит из двух основных блоков.

 

ГОЛОВА. Розказувати не потрібно. Позиція комітету.

 

ХОМУТИННИК В.Ю. Владимир Михайлович, вчера было недостаточно времени для того, чтобы...

 

ГОЛОВА. Я ще раз кажу: пропозиція комітету.

 

ХОМУТИННИК В.Ю. Комитет предлагает поддержать законопроект в первом чтении.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Юрій Луценко, з мотивів.

 

11:48:38

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Луценко, соціалістична фракція.

Шановні народні депутати, я звертаюсь до вас, звертаючи увагу на вагу цього закону. Два мільярда гривень Податкова адміністрація тепер не поверне нашим підприємствам всіх форм власності. Вона видасть вам папірці, які назве акціями чи цінними паперами. І ми знаємо, з яким дисконтом і хто собі заробить на цьому суми.

Тому, будь ласка, це закон основний для функціонування нашого виробництва. Найперше звертаюсь до тих, хто прийшов з виробництва.

 

ГОЛОВА. Народний депутат Іван  Олександрович Герасимов. Я бачу, шановні колеги. Будь ласка, мікрофон.

 

11:49:16

ГЕРАСИМОВ І.О.

Владимир Михайлович, спасибо. Я вчера выступал по этому закону, и мы просим этот закон отправить либо на доработку, имею в виду оставить в этом законе льготную ставку на ПДВ на предприятия фармацевтические, которые выпускают изделия медицинского обеспечения и  которые выпускают лекарства. Если только мы примем этот закон с 17 процентами, то ветераны Великой Отечественной войны, ветераны труда и военной службы, они погибнут раньше времени. Надо думать об этом.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні народні депутати, це вже переходить в обговорення і свідчить про те, що ми рішення повинні приймати у день розгляду  законопроектів. Тому я ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України про податок на додану вартість щодо удосконалення механізму відшкодування ПДВ. Проект під номером 1277-2. Прошу голосувати.

 

11:50:35

За-107

Я ставлю на голосування на повторне перше читання відправлення проекту цього закону, на повторне перше читання, 1277-2. Прошу голосувати.

 

11:50:57

За-171

Рішення не прийнято.

Микола Янович Азаров - перший віце-прем'єр.

 

АЗАРОВ М.Я.

Уважаемые народные депутаты, то, что депутат Герасимов не читал этого закона, это понятно. Потому что те проблемы, которые он ставил, вообще в этом законе о них  даже не говорится. Закон нацелен на решение главной проблемы в экономике: возврата налога на  добавленую стоимость. И он устанавливает основные   принципы этого  возврата. Какие принципы? Принципы в течение 30 дней экспортер автоматически должен получить возмещение НДС, в течение 90 дней любой другой налогоплательщик, у которого есть отрицательное дебетовое сальдо, должен автоматически получить видшкодування НДС. Вся задолженность по НДС реструктуризируется и выпускается в виде ценных доходных государственных бумаг. Как можно голосовать против такого законопроекта, который развязывает болезнейший тромб нашей экономики? Как можно это делать, шановни? Какое  отношение он к льготам имеет, уважаемый народный депутат Герасимов?   Но якое он видношення имеет до льгот?

Владимир Михайлович, я вас попрошу еще раз поставить на голосование этот законопроект, принять его в первом чтении и, буквально, в течение дня-двух доработать и в пятницу проголосовать в цилому.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Я бачу зараз  є бажання перейти до обговорення. Тому я перший, тобто  другий і  останній раз ставлю на  голосування про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України  "Про податок на додану вартість" ( щодо вдосконалення механізму відшкодування ПДВ), це номер  1277-2. Прошу голосувати. Вдруге і останнє.

 

11:53:00

За-139

Рішення не прийнято.

Проект відмінено.

З мотивів Кравченко Микола.

 

11:53:15

КРАВЧЕНКО М.В.

Кравченко, фракция коммунистов.

Владимир Михайлович, это второй раз уже повторяется с нашим законом по ГОКОРу, когда Николай Янович практически ввел в заблуждение Верховну Раду и провалили, сняли практически со второго чтения этот законопроект. Сейчас было обговорення. К стати,  за скороченной процедурой. Я просил, давайте его проведем полномасштабно, и может быть сегодня такого результата не было.

Второе. Надо же как-то, Владимир Михайлович, чтобы корректно вели себя представители уряду. Ну, как можно, так сказать.

Все ясно, что Герасимов не читал этого законопроекта. Ну, это с ложи этого самого  не видно, с ложи  Кабинета Министров.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Шановні колеги, члени уряду! Всі депутати у нас читають законопроекти.

Будь ласка, Асадчев.

Вже перейшли, другий законопроект розглядаємо. Зараз будете доповідати.

 

11:54:10

АСАДЧЕВ В.М.

Шановні народні депутати!

Я хочу вам всім подякувати за те, що ви не проголосували цей законопроект і сказати чому. Як тільки, не дай, Бог, ми оформимо цінними паперами держави невідшкодоване ПДВ, на всіх наших пенсіонерів ляжуть оті махінації, якими вже 12 років займається податкова адміністрація. Повірте мені, сума невідшкодованого не зміниться. Вона не зміниться. Але борг державний значно зросте. Я вам дуже дякую, що ми його не проголосували.

 

ГОЛОВА. Дякую.  Андрій Шкіль.

 

11:54:48

ШКІЛЬ А.В.

Дякую, Володимир Михайлович.

Я думаю, що ми вже закінчили розгляд цього питання і втретє ставити його не будемо. Я також хочу подякувати всім тим, хто проголосував проти. Тому що ми проголосували проти того закону, який...

 

ГОЛОВА. Дякую. Майстришин, будь ласка. Фракція "Регіони України".

 

11:55:07

МАЙСТРИШИН В.Я.

Володимир Михайлович, я якраз хотів звернути вашу увагу, там є друга  частина цього закону.

 

ГОЛОВА. Ми вже це рішення прийняли. Все, будь ласка.

 

МАЙСТРИШИН В.Я. Яка якраз говорить про те, що буде автоматичним відшкодування, що ми підемо від тієї податкової адміністрації і не будемо там ходити, схилятись до них.

 

ГОЛОВА. Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін  до деяких законів України щодо сплати  ПДВ. Це документ під номером 1277-3. Будь ласка, Віталій Юрійович. Рішення комітету.

 

11:55:42

ХОМУТИННИК В.Ю.

Фактически закон состоит из тех статей, которые были перенесены при голосовании за законопроект, который мы приняли, 17-типроцентный налог на добавленую стоимость. Все статьи касаются пересмотра льгот. Для того, чтобы, с одной стороны,  компенсировать потери от снижения ставки, а, с другой стороны, заложить те льготы через государственный бюджет. Решение комитета было - принять в первом чтении.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Давайте визначіться, хтось один буде говорити.

Єхануров Юрій Іванович, дуже коротко, прошу. Потім Яворівський, потім Кармазін, потім Луценко.

 

11:56:17

ЄХАНУРОВ Ю.І.

Шановні народні депутати!

Робиться спроба ліквідувати спрощену систему оподаткування для дрібних підприємців. Ми вже голосували з цього приводу. Я прошу повторити свою позицію. Не голосувати за цей закон. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Володимир Яворівський, дуже коротко, потім Кармазін.

Тоді - Луценко, а тоді - від уряду.

 

11:56:36

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

 Володимир Яворівський. З мотивів голосування.

Шановні друзі і колеги, складається враження, що ми не знаємо, що робить права рука, що робить ліва рука. Ми з вами проголосували недавно важливий закон, 406 голосів, про підтримку книговидавництва, а уряд заходить з другого боку і всі ці пільги знімає у цьому законі. До речі, так само і сільськогосподарські працівники категорично проти.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Юрій Кармазін, дуже коротко, будь ласка.

 

11:57:06

КАРМАЗІН Ю.А. Юрій Кармазін.

Шановні народні депутати, вчора я вас попереджав, що це не депутатські законопроекти, що за ними ростуть вуха Януковича. Сьогодні це підтвердив Микола Янович Азаров. Цей закон треба назвати про знищення суб'єктів малого підприємництва і українських книжок. Тому за нього категорично не можна голосувати.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Юрій Луценко, фракція Соціалістичної партії України. І прошу уряд позицію висловити.

 

11:57:28

ЛУЦЕНКО Ю.В. Соціалістична партія України, як завжди категорично проти знищення спрощеної системи оподаткування базарного пролетаріату, а також тих, хто працює в АПК. Ми наполягаємо і просимо колег-депутатів сьогодні не добити тих людей, які своєю працею годують свої сім'ї, не зважаючи на намагання уряду їх знищити.

 

ГОЛОВА. Від уряду, будь ласка позиція.

 

______________.Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! Ми дякуємо  депутатам, які в листопаді минулого році, 406 чоловік, підтримали Закон про державну підтримку книговидавничої справи. В даний час готується чотири постанови Кабінету Міністрів, які введуть цей закон в дію.

В даному випадку закон, який пропонується комітетом, повністю перекреслює ідеологію державної підтримки книги. На одну людини у нашій державі немає однієї книжки. Прошу підтримати і не голосувати за цей закон.

 

ГОЛОВА. Я так розумію, що ми вже до... Я так розумію, що ми вже допрацювалися.  Будь ласка, Микола Яновичу.

 

АЗАРОВ М.Я.

Уважаемые народные депутаты, я уже не один раз высказывал свою мысль о том, что  если мы с вами будем непоследовательными, то мы первое, разрушим бюджет, а если мы разрашим бюджет, то все, что говорит Онуфрийчук, состоится. Поэтому надо быть последовательны.

Если мы не отменим льготы, которые еще никогда в нашей стране не давали пользу государству и народу, то мы тем самым тоже разрушим бюджет. Поэтому не хотите принимать первый закон, не принимайте, не хотите принимать второй закон, не принимайте. Но тогда уряд выйдет в сентября месяце с бюджетом, который будет передбачать значительное сокращение доходов бюджета. Это вам нужно. Нам это не нужно. правительству.

Поэтому правительство идет на серьезное сокращение налогового давления. Этот законопроект завершает по сути дела налоговую реформу. Он предусматривает компенсаторы по снижению ставки налога на добавленную стоимость с 20 до 17 и потом до 15 процентов. Это громадные выпадающие доходы. Поэтому правительство ищет компенсаторы. Я прошу вас поддержать этот законопроект.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до деяких законі України щодо сплати ПДВ. Це документ під номером 1277-3. Прошу голосувати.

 

12:00:43

За-175

Рішення не прийнято.

Оголошується до розгляду. Шановні колеги, прошу підтримки. У нас залишилося для прийняття за основу п'ять проектів. Давайте швидко розглянемо, щоб закінчити цей розділ.

Оголошується перерва на 30 хвилин. Ну, воно як мудро, то мудро, що я можу зробити.


ПІСЛЯ     ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Прошу займати свої місця, будемо проводити нашу роботу.

Шановні колеги, я хотів би вас проінформувати, що під час перерви у мене була зустріч з представниками акції протесту, яка відбувалась сьогодні, але я хотів би відзначити ту обставину, що ми крок за кроком входимо в нормальне цивілізоване русло. Була нормальна розмова і були ті вимоги, які є життєво необхідними.

Я зобов'язаний до вашого відома довести основні вимоги, про які сьогодні говорили учасники акції протесту. Я прочитаю лише постановляючу резолюючу частину і просив би врахувати ці вимоги. Вони кореспондуються з тими позиціями, які ми сьогодні обговорювали у проектах постанов з приводу ситуації в аграрному ринку, на ринку продовольства, і просив би авторів, які доопрацьовують проект, врахувати ці пропозиції.

Зачитую.

"Перше - відправити у відставку міністра економіки та з питань європейської інтеграції і керівництво аграрного сектору України (Оплески);

- в найкоротший термін завершити розслідування та притягти до відповідальності винних у розкраданні врожаю 2002 року та спекулятивного зростання цін на продукти харчування;

- повернути ціни на продовольство, на плату за комунальні послуги станом на 1 січня;

- запровадити мораторій на будь-яке підвищення цін на продукти харчування, товари першої необхідності, плати за житло та комунальні послуги до досягнення мінімальної заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних допомог рівня прожиткового мінімуму;

- відновити практику державної підтримки сільського господарства і комунальної сфери;

- ввести державне регулювання цін на продукти харчування, товари першої необхідності, плату за житло та комунальні послуги;

- заборонити виселення громадян з житла за не сплату комунальних послуг, у яких рівень доходів не перевищує прожиткового мінімуму;

- не допустити реалізації положень Бюджетної резолюції на 2004 рік про скорочення соціальних законів та заміни пільг на компенсацію ветеранів війни, військової служби, інвалідам, чорнобильцям та іншим незахищеним верствам населення так званою адресною допомогою;

- Генеральній прокуратурі, уряду, Податковій адміністрації, Антимонопольному комітету провести розслідування щодо необгрунтованого завищення цін на продукти харчування та комунальні послуги”.

Оце зміст тих вимог, які сьогодні прозвучали. Оскільки вони там в багатьох позиціях кореспондуються і там йшла мова про те, що  нам не потрібно поспішати щодо звільнення конкретних осіб, і вже в принципі погодились, то  основні позиції врахувати наскільки це можливо, я просив би.

Оголошується до розгляду  проект Закону про внесення доповнень до Кодексу України про надра (щодо лікування дітей мінеральною та морською водою). Ми його розглядали. Комітет пропонує прийняти за основу цей проект. Нема заперечень? Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону  про внесення доповнень до Кодексу України "Про надра" щодо лікування дітей мінеральною та морською водою. Це документ під номером 2008. Прошу голосувати.

 

12:40:17

За-332

Рішення прийнято.

Хто заперечує проти пропозиції народного депутата Раханського прийняти проект в цілому як закон.

Ставлю на голосування про прийняття проекту Закону про внесення доповнень до Кодексу України про надра (щодо лікування дітей мінеральною та морською водою) в цілому як закон. Це документ під номером 2008.

 

12:40:55

За-356

Закон прийнято.

Оголошуються до розгляду проекти законів про спеціальний режим інвестиційної діяльності на територіях пріоритетного розвитку у Львівській області та про внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування. Доповідач - голова підкомітету Володимир Володимирович Скомаровський.

 

12:41:23

СКОМАРОВСЬКИЙ В.В.

Шановні колеги, Петро Михайлович Олійник, народний депутат, який працював головою міста в Червонограді, а зараз обраний по 125-му округу, вніс, на мій погляд, сміливий законопроект: про створення нової зони у Львівській області. Це шахтарське містечко, яке підтоплюється з усіх сторін. Надзвичайно депресивний район.

У той період, коли багато є противників щодо створення спеціальних економічних зон, я хочу вам навести приклад, який вчора був на обговоренні. На дорогах України щорічно гине десятки людей. Давайте тоді заборонимо дороги і відмінимо рух автомобілів.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Яка пропозиція комітету?

 

СКОМАРОВСЬКИЙ В.В. Пропозиція комітету - прийняти за основу.

 

ГОЛОВА. Що, два проекти, чи як?

 

СКОМАРОВСЬКИЙ В.В. Да, два проекти. Вони створюють нову зону у Львівській області у місті Червоноград.

 

ГОЛОВА. Ну, треба ж визначити один за основу, а потім - доопрацювання, врахуємо його.

 

СКОМАРОВСЬКИЙ В.В. Ні, один вносить зміни до режиму оподаткування.

 

ГОЛОВА. Ясно, сідайте.

Микола Рудьковський, будь ласка.

 

12:42:30

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Рудьковський, Соціалістична партія України.

Шановний Володимире Михайловичу, зараз стоять три підряд законопроекти про так звані чи пріоритетні зони, чи вільні зони: Львівська область, Закарпатська, Донецька.

Я розумію, що лобістські групи, які знаходяться в парламенті, об'єднали їх, і кожний тягне ковдру на себе. Але я звертаюся до депутатів більшості: згадайте те, що казав перший віце-прем'єр: "Ви знову створите дірки в бюджеті,  і знову ми будемо відміняти  ці закони і потім матимемо ті проблеми, які маємо зараз із СП. Давайте раз і назавжди зупинимо це. І, будь ласка, давайте фінансувати через бюджет. Треба цьому...

 

ГОЛОВА. Дякую. Мікрофон.

Черняк і будемо голосувати. Все. Не треба, вже ж всі зрозуміли. Вчора ми обговорювали ці закони. Які пояснення зараз можуть бути.

 

12:43:25

ЧЕРНЯК В.К.

Шановні колеги, питання пікантне. Я б не хотів, щоб ми його трактували в лоб і примітивно. Є зони і є зони. І давайте будемо  відрізняти, де які зони. Що стосується даного випадку, йдеться про зону пріоритетного розвитку, тобто йдеться  про створення умов для залучення інвестицій. І якщо ми приймемо цей закон, я думаю, це буде правильно.

 

ГОЛОВА. Дякую. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону за номером 2647 про спеціальний  режим інвестиційної діяльності на територіях пріоритетного розвитку  Львівської області та про внесення змін до деяких законів з питань оподаткування, за номером 2647. За основу.

 

12:44:24

За-140

Так немає сенсу і за другий голосувати тепер. Немає  сенсу. Можливо, на повторне перше читання? На повторне перше читання ставлю на  голосування про відправлення двох проектів за номером 2647, 2647-1, які доповнюють один одного.

 

12:44:55

За-169

Рішення не прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України про спеціальну економічну зону Закарпаття. Пропозиція комітету доповідалася: прийняти за основу. 

Будь ласка,  коротко пропозицію комітету.

 

12:45:18

СКОМАРОВСЬКИЙ В.В.

Шановні колеги, Закон про Закарпаття і Закон  про режим інвестування у Донецькій області, вони два подібних закони, нічого спільного з тим, що  ми зараз голосували не мають. У  цих законопроектах уточнюється режим оподаткування. Зараз існує правова колізія, коли податкова або митні органи можуть  на свою думку, робити подвійне оподаткування. Для того, щоб цього не було, в цих двох  законопроектах в різних зонах робиться це уточнення. Ніяких пільг не надається, просто однозначно  трактується закон, уточнюється.

Комітет пропонує підтримати даний законопроект, прийняти за основу.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону  за номером 2310 про внесення змін до Закону України "Про спеціальну економічну зону "Закарпаття"".

 

12:46:16

За-149

Рішення не прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до статті 12 Закону України "Про спеціальні економічні зони та  спеціальний режим інвестиційної діяльності у Донецькій області". Це  документ під номером 2362. Ставлю на голосування для прийняття за основу.

 

12:46:49

За-134

Рішення не прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про державний земельний кадастр.

Будь ласка, Володимир Олексійович Лещенко. Ми вчора його ж обговорювали, так?

 

12:47:06

ЛЕЩЕНКО В.О.

Цей законопроект, шановні народні депутати, ми обговорювали вчора. Більшість виступаючих підтримали.

Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин  просить прийняти його за основу у першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про державний земельний кадастр. Це  документ під номером 2613-1. Прошу голосувати.

 

12:47:37

За-402

Рішення прийнято.

Переходимо до  розділу "друге, третє читання".

Оголошується до розгляду проект закону про недержавне пенсійне забезпечення.

Капустін Віктор  Володимирович,  перший  заступник голови Комітету з питань фінансів і банківської діяльності.

 

12:48:14

КАПУСТІН В.В.

Шановні народні депутати!

Ми обговорювали вже цей законопроект кілька разів. Він був прийнятий в першому читанні. Обговорювали його у другому читанні. Він тоді не набрав трьох голосів для того, щоб бути прийнятим у другому читанні. Це було три тижні тому.

За наступні два тижні до комітету з питань фінансів і банківської діяльності не надходило пропозицій і зауважень ні від депутатів, ні від уряду. Тому зауважень до того варіанту, який був вже розглянутий і який був проголосований у комітеті, не було.

Комітет розглянув на своєму засіданні у минулий вівторок цей законопроект ще раз і ще раз підтвердив свою позицію про прийняття його в другому читанні і в цілому. Комітет проголосував за цю пропозицію одноголосно.

 

ГОЛОВА. Дякую. Віктор Пинзеник. Потім Рудьковський, потім Турчинов. Дуже коротко, прошу. Але прошу зважити, що ми всі поправки голосували минулого разу.

 

12:48:58

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати!

Даний закон має серйозні проблеми, які стосуються регуляції ліквідності і активних операцій недержавних пенсійних фондів. Ми будемо мати в суспільстві скандали. У мене є пропозиція в зв'язку з цим - голосувати за закон у другому читанні, а статті, які стосуються активних операцій і ліквідності, винести на третє читання. Бо їх не так легко виписати. Проблема в тому, щоб їх дуже чітко виписати.

 

ГОЛОВА. Я дякую шановному колезі. Всі поправки були проголосовані. На голосуванні не вистачило тільки три голоси. Потім ми відправили на повторне перше читання. Все було проголосовано.

Будь ласка, Рудьковський.

 

12:49:40

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Рудьковський, Соціалістична партія України.

Соціалісти не будуть голосувати за цей закон, бо це ні що інше, як створення нових трастів. І ми вважаємо, що нехай більшість, якщо вона вважає за потрібне, бере на себе відповідальність за створення трастів і за те, що буде відбуватися після цього.

Цього закону ні в якому разі не можна прийняти.

А закон про державне пенсійне страхування, який йде наступним, забезпечить нормальну роботу.

 

ГОЛОВА. Дякую. Олександр Турчинов. Вже ці пропозиції звучали, шановні колеги, це просто ви нагадуєте ще раз.

 

12:50:15

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановний Володимире Михайловичу, я прошу передати слово лідеру нашого блоку Тимошенко Юлії Володимирівні.

 

ГОЛОВА. Юлія Тимошенко.

 

12:50:22

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Я хотіла б зараз звернутися до депутатів більшості. Я хотіла б зосередити вашу увагу на тому, що якщо ми приймаємо цей законопроект і він стає нормою, то практично почне руйнуватися Державний пенсійний фонд.

Сьогодні в цьому законі, я його уважно самостійно вивчала, немає жодної гарантії для тих людей, які направлять кошти в приватні пенсійні фонди. Я прошу не робити такої поспішності і не оставити знову людей без захисту під збір коштів і окремі фонди.

 

ГОЛОВА. Дякую. Та ну досить уже. Досить!

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я прошу не голосувати за цей закон, а людям, яким цим закон запропонують, не іти на погодження, віддавати свої пенсійні кошти в приватні...

 

ГОЛОВА. Черняк, будь ласка, Володимир Кирилович.

 

12:51:17

ЧЕРНЯК В.К.

Шановні колеги, я не належу до більшості, але я буду голосувати за цей законопроект. І я прошу вас не заполітизовувати надмірно це питання. Якщо ми хочемо розпочати пенсійну реформу трьохрівневу, то без цього закону, який розрахований, до речі, на 30-40 років для того, щоб дати молодим людям можливість відкласти кошти на забезпечення себе в старості, ми не зможемо почати пенсійну реформу.

 

ГОЛОВА. Дякую. Степан Гавриш. Будь ласка, мікрофон Черняку включіть.

 

12:51:56

ГАВРИШ С.Б.

Шановні колеги...

 

ГОЛОВА. Не обурюйтеся, це вже обговорення йде. Не обурюйтеся, будь ласка.

 

ГАВРИШ С.Б. Мені здається, що ми сьогодні все готові перетворити на інструменти політичної боротьби. Закон, який сьогодні пропонується для голосування, є не просто вкрай витребуваним. А  є і єдино можливим, який дасть можливість зрушити з місця пенсійну реформу. Там закладені і ціла низка обмежень, а також контрольних інструментів з боку держави, які дає можливості максимально прозоро організувати діяльність цих фондів, які існують у всіх наших сусідів. І в Російській Федерації ........... показав надзвичайно високу ефективність для людей, які дійсно сьогодні молоді і мають бажання мати високу пенсію.

 

ГОЛОВА. Ну досить уже, скільки ж можна. Володимир Черняк. Не кричіть, Черняку мікрофон. Свободу Черняку.

 

12:52:35

ЧЕРНЯК В.К. Шановні колеги, я прошу мене вибачити, я не висловив основний аргумент, мене відключили. Не відповідає дійсності твердження про те, що це трасти. Так! Ризик існує у всіх країнах. Я вивчав досвід Польщі, Угорщини, всюди ці фонди є. У нашому законі є три ступені захисту від того, щоб вони не лопнули. І тому є підстави голосувати за цей законопроект.

 

ГОЛОВА. Дякую. Микола Нощенко. Всі ж піднімають руки, зараз... Заспокойтеся, досить вже.

 

12:53:12

НОЩЕНКО М.П.

Спасибі, Володимире Михайловичу. Шановні колеги, я буду підтримувати цей законопроект, але я взяв слово для того, щоб якщо він не набере зараз необхідної кількості голосів, то я пропоную поставити на голосування цей закон без 21, 22, 23 статей, які перенести на третє читання.

 

ГОЛОВА. Це неможливо зробити, оскільки вони вже проголосовані.

 

________________. Шановні друзі, є пропозиція проголосувати за цей закон у другому читанні.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування. Зніміть з голосування. Народний депутат Вернигора. Сформулюйте позицію разом Юрія Соломатіна також. І буде голосувати, все.

 

12:53:50

ВЕРНИГОРА Л.М.

Леонід Вернигора, соціалістична фракція. Володимире Михайловичу, ви розумієте прекрасно, і ми полеміку створювали на попередньому обговоренні цього законопроекту. Що треба цей законопроект і наступний про загальнообов'язкове пенсійне страхування розвести у часі.

Володимире Михайловичу, я формулюю іще раз свою позицію. Треба розвести у часі прийняття двох законопроектів. Оцей і той, що наступний ми зараз змішаємо і зробимо таку кашу, притому, що люди мають з цього половинну мінімальну заробітну плату. І тому прошу його перенести принаймні хоча би на наступну сесію. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Треба було письмові пропозиції такі подати з цього приводу.

Я ставлю на голосування про прийняття у другому читанні і в цілому як закон проект Закону України про недержавне пенсійне. Можемо так. У другому читанні  і в цілому як закон про недержавне пенсійне забезпечення. Зніміть з голосування.

Я ставлю на голосування про прийняття у другому читанні, це пропозиція комітету, проекту Закону про недержавне пенсійне забезпечення. Прошу голосувати. Документ під номером 2064-1. Прошу голосувати.

 

12:55:23

За-269

Далі пропозиція комітету.

 

________________. Є пропозиція прийняти його в цілому як закон.

 

ГОЛОВА. Зауважень письмових не було. Я ставлю на голосування про прийняття у третьому читанні... Про прийняття в цілому як закон проекту закону про недержавне пенсійне забезпечення. Не кричіть! Всі поправки проголосовані. Які ще моменти будуть? (Шум у залі)

 

12:55:56

За-234

Закон прийнято. (Оплески)

Оголошується до розгляду проект закону про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Альошин Валерій Борисович, будь ласка. По фракціях, будь ласка, висвітліть. Так, будь ласка, Валерій Борисович.

 

12:56:54

АЛЬОШИН В.Б.

Шановні колеги, Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів пропонує до вашого розгляду у третьому читанні проект закону про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Під час опрацювання проекту до третього читання до нього надійшло 86 зауважень та пропозицій, з яких враховано та частково враховано 71. В основному пропозиції стосувалися саме тих питань, по яких Верховна Рада прийняла рішення ще до третього читання. По цих питаннях знайдені нормальні компромісні рішення за участю всіх зацікавлених сторін, і тому я хотів би ознайомити вас саме з такими рішеннями.

 

ГОЛОВА. Ні, давайте зараз по поправках ми підемо, а тоді будемо знайомити з рішеннями.

 

АЛЬОШИН В.Б. Є можливість пройтись і по поправках, якщо народні депутати, авторі відхилених поправок, наполягають.

 

ГОЛОВА. Є народні депутати, які наполягають на відхилених поправках? Давайте, будь ласка, Цибенко Петро Степанович. Але за винятком уже тих поправок. які ми голосували.

 

12:57:55

ЦИБЕНКО П.С. Спасибі, Володимире Михайловичу.

Шановні колеги. І як голова комітету, і як  керівник Робочої групи по підготовці цього документа до другого читання, я досить багато працював з цим документом і хочу  звернутися до вас з таким проханням.  Є в мене 33 поправка, яка стосується відсотка відрахування заробітної плати за кожен рік  страхового стажу. Передбачено в  правій колонці закону про те, що це має бути  один відсоток або 0,8 за умови формування пенсії двох...................... Я пропоную цю норму викласти в такому вигляді. Одна ціла чотири десятих відсотки тире  одна ціла дві десятих. Чому я на цьому наполягаю.

Шановні колеги, ну скажімо, якщо порівняти навіть з діючою нормою закону яка діє сьогодні, то ситуація виглядає так. Простий арифметичний підрахунок показує, що сьогодні чоловік при умові стажу 25 років і жінка при умові стажу 20 років мають за кожен рік страхового стажу 2, 75 або 2,2 відсотки від заробітної плати.

Пропонується  1 відсоток - 0, 80. Ми власне кажучи порушуємо норму Конституції, приймаючи гіршу норму ніж та яка діє сьогодні.

Я прошу підтримати мою пропозицію.

 

ГОЛОВА. Ми цю поправку минулого разу голосували, як відомо Петро Степанович. Будь ласка, позиція комітету. Одну хвилинку, позиція комітету, будь ласка.

 

АЛЬОШИН В.Б. Шановні колеги, на засіданні комітету ця пропозиція голосувалась. Членами комітету вона не була підтримана, як фінансово необгрунтована і як така, що тягне за собою стійкий дефіцит коштів Пенсійного фонду.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування поправку номер 33 народного депутата Цибенка Петра Степановича. Це сторінка 47, поправка номер 33.

 

13:00:01

За-85

Рішення не прийнято.

Будь ласка, хто у нас там, поправка? А, Олександр Стоян, будь ласка. Яка поправка, називайте.

 

13:00:15

СТОЯН О.М.

Олександр Стоян, Федерація профспілок України.

Шановні колеги, добре, що ми вийшли на фінішну пряму. Пропозиції профспілок враховані, понад 50. Але є принципові пропозиції, Володимире Михайловичу , я просив би, щоб по них проголосували.

Поправка номер 6. Що сьогодні пропонується в законі: пропонується, що непрацездатні громадяни, які отримують пенсію, мають право отримувати надбавки та доплати.

Я вношу пропозицію відповідно до статті 46 Конституції України, діючого нині законодавства та про державні соціальні гарантії, соціальні стандарти записати таким чином: "Загальна сума пенсійних виплат у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування не може бути нижчою прожиткового мінімуму, встановленого для непрацездатних осіб. У разі, якщо ця сума не досягає прожиткового мінімуму, встановлюється цільова грошова допомога до рівня прожиткового мінімуму для непрацездатних осі".

Тобто нам треба, що ізначально мінімальний рівень пенсії відповідав державним соціальним стандартам і державним соціальним гарантіям.

Дякую.

 

ГОЛОВА. Та ми ж її голосували!

Будь ласка, позиція комітету.

 

АЛЬОШИН В.Б. Шановні колеги, ця поправка так само голосувалась. Вона активно розглядалася на засіданні комітету. Була не підтримана, тому що у законопроекті передбачено, що у разі, якщо сукупність виплати системи пенсійного забезпечення України та інших доходів не досягає розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, громадяни такі мають право на отримання державної соціальної допомоги.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я прошу уваги, підтримки і порозуміння. Ті поправки, які ми голосували, не будуть більше голосуватися. Ми цю поправку голосували попереднього разу, вас не було в сесійній залі. Я ще раз говорю, що ми цю поправку голосували.

Я останній раз ставлю поправку народного депутата Стояна на голосування. Прошу визначитись. Надалі розглядати поправки, які не голосувались і щодо яких наполягають народні депутати.

 

АЛЬОШИН В.Б. Комітетом не підтримувалось.

 

13:02:24

За-70

 

ГОЛОВА. За - 70, рішення не прийнято.

Будь ласка, Юрій Іванович Єхануров. Номер поправки, будь ласка, Юрій Іванович.

 

13:02:34

ЄХАНУРОВ Ю.І.

Шановний Володимире Михайловичу, була проведена дуже серйозна  робота по узгодженню позицій уряду, Верховної Ради і громадських об'єднань підприємців. Нам вдалося вийти на компроміс, тому я пропоную поставити  законопроект  на голосування в цілому і прийняти як закон.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, голова комітету Цибенко Петро Степанович, ваша  поправка.

 

13:03:00

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі, Володимире Михайловичу. Шановні колеги, я звертаю вашу увагу до поправки  номер 43. Про що йде мова? Мова іде  про те, що тою нормою закону, яка є у правій колонці проекту закону, була  прийнята на другому читанні, передбачається, що при зростанні середньої заробітної плати за минулий рік буде індексуватися пенсія не менше, як виписано там, ніж на 20 відсотків.

Я вважаю, що 20 відсотків індексації дуже мало, бо це означатиме, що через кожні 5 років людина, яка вийшла на пенсію 5 років тому, буде відставати у розмірі пенсії від тієї людини, яка виходить на пенсію зараз, ровно  вдвічі.

Тому я пропоную збільшити цей відсоток до 50 відсотків.

 

ГОЛОВА. Ми цю поправку голосували. Скільки  раз її можна голосувати.  Я ставлю  на голосування поправку номер 43 народного депутата Цибенка.

 

АЛЬОШИН В.Б. Шановні колеги, ця поправка так само обговорювалася, не була підтримана комітетом.

 

ГОЛОВА. Зараз я ставлю пропозицію комітету на голосування. Прошу всіх уваги. Зараз у другому читанні, у третьому читанні приймаємо, да?

 

13:04:14

За-87

Яка пропозиція  комітету загальна давайте.

 

АЛЬОШИН В.Б. Загальна пропозиція комітету полягає у тому, щоб прийняти законопроект у третьому читанні і в цілому.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття проекту закону про загальнообов’язкове державне  пенсійне страхування у третьому читанні і в цілому як закон. Прошу голосувати.

 

13:04:48

За-357

Закон прийнято.

Я вам дякую. Оголошується до розгляду ...

Рудьковський, з мотивів.

Проект Закону про телекомунікації.

Рудьковський, я сказав.

 

13:05:02

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Рудьковський, Соціалістична  партія України.

Шановний Володимире Михайловичу! Я прошу вас послухати. Володимире Михайловичу, давайте  організуємо нашу роботу так, щоб не було протягування законів. Ми домовилися,  що якщо є зауваження до  закону прийнятому у другому читанні, то ви не ставите голосування в цілому і у третьому читанні.

Закон про недержавне пенсійне страхування таким чином прийнятий з порушенням Регламенту. Не треба цього робити. За ці трасти треба комусь буде відповідати. Давайте робити так, щоб не ви як Голова, не депутати потім не відповідали. Соціалісти голосували проти. І я вимагаю, щоб цей  закон не був вами підписаний і надісланий у зв'язку з порушенням Регламенту.

 

ГОЛОВА. Я, шановні колеги, хочу сказати, жодного порушення Регламенту не було. Всі письмові поправки ми голосували. Якщо  у вас була поправка письмова не проголосована, ви не згодні, назвіть її, будь ласка. Загальні підходи тут вирішує сесійний зал.

Оголошується до розгляду проект Закону  про телекомунікації. Будь ласка, Валерій Павлович. Друге читання. По поправкам давайте, якщо є.

 

13:06:27

ПУСТОВОЙТЕНКО В.П.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Після прийняття Верховною Радою України 22 травня 2003 року у  першому читанні законопроект України про телекомунікації комітетом у було організоване його опрацювання для підготовки  до другого читання. У цьому процесі взяли активну участь ряд народних депутатів, долучилися представники Держкомзв’язку, оператори телекомунікацій,  галузеві науки. Враховувалась низка формулювань та викладок альтернативного законопроекту народних депутатів Кармазіна, Єдіна та законопроекту народного депутата Рудьковського.

Як ви бачите у таблиці, було опрацьовано понад 300 пропозицій народних депутатів, із яких враховано 288, враховано редакційно 23, відхилено 4. Так відхилені поправки 11, 201, 297, 300, оскільки запропоновані норми вже передбачені в останньому варіанті тексту, що входить за межі регулювання цього закону та базового законодавства.

Дозвольте привернути вашу увагу на те, що більшість зауважень спрямовані на ліквідацію внутрішніх неузгоджень законопроекту і взаємоув'язнення окремих глав та статей.

Хочу вам також сказати і попросити, що в процесі нашого остаточного доопрацювання, після того, як був поданий законопроект до парламенту України, виникли технічні помилки. Я пропоную до статті 1, визначено термін, не попало визначення "телемережі" в редакції: "телемережі, телекомунікаційні мережі загального користування, що створюються в межах одного населеного пункту і призначаються для передавання абонентам програм радіо та телебачення з використанням штучного спрямуючого середовища, які можуть інтегруватися в телекомунікаційні  мережі загального користування загальнодержавного рівня".

В зв'язку з цим в пункті 3 частини третьої статті 42 на сторінці 71 слова "кабельного телебачення" слід замінити на "телемережі".

І прошу врахувати це зауваження при голосуванні.

Прошу підтримати і в другому читанні проголосувати "за".

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Хто наполягає на своїх поправках, які, на вашу думку, не були враховані або були враховані не повністю? Не бачу.

Тому я ставлю на голосування про прийняття у другому читанні проекту закону про телекомунікації. Прошу голосувати.

 

13:09:16

За-325

Рішення прийнято.

 

ПУСТОВОЙТЕНКО В.П. Я дякую від комітету і від себе особисто, від тих, хто працювали. І пропоную в цілому проголосувати.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття в цілому як закон проект закону про телекомунікації. Це документ під номером 2059-д. Прошу голосувати.

 

13:09:46

За-333

Рішення прийнято.

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України та деяких інших законів України. Петро Олексійович, матеріалів немає.

 

13:10:10

ПОРОШЕНКО П.О.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, бюджетний комітет розглянув при підготовці до другого читання законопроект. Хотів би проінформувати, що було подано більше 250 поправок, при чому абсолютна більшість поправок не стосується тих статей, які були прийняті за основу в першому читанні.

Я хотів би поінформувати народних депутатів, що Кабінет Міністрів офіційно звернувся зі своїм листом з проханням щодо нерозглядання поправок, які не стосуються чотирьох статей, які були прийняті за основу в першому читанні. Бюджетний комітет на своєму засіданні підтримав цю позицію, тому що питання, які виносяться на розгляд, є надзвичайно важливими і їх потрібно прийняти в поточній сесії. Тому що вони мають вплив на бюджет поточного року в частині місцевих бюджетів, ви знаєте ситуацію, в яку вони попали в зв'язку з прийняттям Закону про мінімальну заробітну плату.

І щодо бюджетного процесу. Ми пропонуємо не переобтяжувати цей законопроект іншими законодавчими пропозиціями і вирішення решти проблем, які є системними, виваження, розв'язання яких потребує достатнього часу, бюджетний комітет пропонує перенести на осінь при розгляді комплексного законопроекту.

Ми пропонуємо в цьому законопроекті скасувати обмеження, яке дозволяє переглядати показники місцевих бюджетів лише за умови перевиконання доходної частини загального фонду відповідного місцевого бюджету...

 

ГОЛОВА. Одну хвилинку, Петро Олексійовичу. Шановні народні депутати, нам ще не роздали таблиці з цього приводу, ми... Немає ж предмету для обговорення. Давайте, роздадуть таблиці, ознайомимося, будемо розглядати. Немає ж з цим звіряти.

 

ПОРОШЕНКО П.О. Тільки щоб ми сьогодні це зробили.

 

ГОЛОВА. Так сьогодні розглянемо, але ж давайте хай роздадуть матеріал, прискорте. Ви ж не роздали матеріалу. Давайте відкладемо поки з'являться матеріали, щоб ми могли ознайомитися.

Оголошується до розгляду проект Закону про фінансове оздоровлення підприємств вугільної промисловості. Байсаров Леонід Володимирович, пропозиція комітету, будь ласка.

 

13:12:23

БАЙСАРОВ Л.В.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые народны депутаты! Угольна промышленность Украины находится в социально-экономическом и финансовом кризисе.

 

ГОЛОВА. Я прошу вас не розказувати, в якому стані. Давайте по поправках підемо. Ми знаємо в якому вона стані.

 

БАЙСАРОВ Л.В. По законопроекту для второго чтения поступило десять замечаний и предложений. Большинство их были учтены. Не учтены некоторые поправки народных депутатов Рудьковского и Заплатинского. З авторами неучтенных замечаний позиции были согласованы на заседании комитета. Комитет рекомендует принять законопроект во втором чтении. И в целом.

 

ГОЛОВА. Немає заперечень? Я ставлю на голосування про прийняття у другому читанні і в цілому як закон проект Закону про фінансове оздоровлення підприємств вугільної промисловості. Це документ під номером 3412. У другому читанні і в цілому як закон. Прошу голосувати.

 

13:13:17

За-257

Закон прийнято. Дякую.

Оголошується до розгляду проект Закону про розмежування земель державної та комунальної власності. Друге читання. Лещенко Володимир Олексійович, будь ласка. Голова підкомітету.

 

13:13:34

ЛЕЩЕНКО В.О.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! Зазначений законопроект розглянутий у першому читанні у лютому поточного року. Після цього від народних депутатів України надійшло 99 зауважень та пропозицій. Вони всі уважно розглянуті і в Комітеті аграрної політики та земельних відносин. Враховано 37, враховано частково 18, відхилено 44, в основному як таких, що не відповідають Земельному кодексу та іншим законам України.

Крім того, є при погодженні пропозиція Юридичного управління Апарату Верховної Ради України, яку комітет вважає доцільним включити до цього закону. Наступна пропозиція. Частину 1 статті 92 Земельного кодексу України ("Відомості Верховної Ради України" 2002 року номер 3, 4 стаття 27) викласти в такій редакції: "Перше. Право постійного користування земельною ділянкою - це речове право господарського відання або право оперативного управління земельною ділянкою без встановлення строку. Правовий режим, на якому закріпляється земельна ділянка за підприємствами, установами та організаціями визначається власником або уповноваженою особою.

Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин вносить пропозицію прийняти зазначений закон з доповненням в другому читанні і в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, хто наполягає на поправках, які не були враховані? Будь ласка, Володимир Яворівський, номер поправки вашої?

 

13:15:20

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О. Володимир Яворівський.

Моя поправка номер 12.

 

ГОЛОВА. Так, шукаємо 12-ту. Знайшли. "Врахована частково" - написано.

 

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О. Да, врахована частково. Не можна залишати "землі оборони". Що таке "землі оборони"? Ну вдумайтесь у цю фразу. Просто землі, які належать Міністерству оборони, вони ж можуть мінятися, збільшуватися, зменшуватися. Ну не можна залишати "землі оборони". Ну вдумайтесь у цю фразу. Чому не врахували, я просто зрозуміти не можу. Я наполягаю і поставте на голосування все-таки замінити не "землі оборони", а "землі, на яких розташовані об'єкти Міністерства оборони".

 

ЛЕЩЕНКО В.О. Комітет пропонує в редакції, яка запропонована комітетом. Дякую.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування поправку номер 12 народного депутата Яворівського. Це четверта сторінка.

 

13:16:27

За-170

Рішення не прийнято.

Так, ще хто наполягає на своїх поправках? Яворівський, будь ласка, ще поправка ваша. Давайте зразу всі іскати, по черзі проголосуємо.

 

13:16:40

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О. Володимир Яворівський.

Я наполягаю внести поправку, вона є дуже суттєва, вдумайтесь: обов'язково треба записати, що землі природно-заповідного фонду, а не просто землі, на яких розташовані...

 

ГОЛОВА. Яка поправка?

 

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О. Це - 14-та. Ну вдумайтесь же, набагато грамотніше викладена фраза - землі природно-заповідного фонду, у нас є такі землі. А не просто землі, на яких розташовані. Сьогодні розташовані, а завтра ні, - а землі охоронно-заповідного. А тут написано - відхилено, бо суперечить Земельному кодексу. Я ж коли давав цю поправку, то я ж її не з неба брав.  Я ж її погоджував із Земельним кодексом.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, позиція комітету.

 

ЛЕЩЕНКО В.О. Справа в тому, що дійсно вона суперечить статті 84 Земельного  кодексу України.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування поправку номер 14 народного депутата Яворівського.

 

13:17:49

За-185

Не прийнято.

Хто ще наполягає на своїх поправках? Не бачу. Ну я ж прошу, ви ж поставили на голосування. Будь ласка, Ключковський, фракція "Наша Україна".

 

13:18:12

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б. Юрій Ключковський, "Наша Україна", Народний Рух України.

Шановні колеги, я вносив кілька поправок, які стосують того, хто приймає рішення щодо розмежування земель. Іде мова про те, що запропонована редакція пропонує, щоби на  території, де діє юрисдикція відповідної місцевої ради, рішення приймала державна адміністрація. Таким чином ми дуже розширюємо повноваження державних адміністрацій в ущерб місцевим радам.

Тому моя поправка зводилася до того, щоби приймали рішення місцеві ради, а адміністрації погоджували.  До речі,  в такому випадку буде дотримано і механізм погодження. Тому що адміністрація при прийнятті рішення не може забезпечити погодження сесією місцевої ради. Такого механізму не існує і не існує такої процедури підготовки рішення. Тоді як сесії можуть запропонувати, можуть це забезпечити.

 

ГОЛОВА. Яка це поправка, номер який скажіть, будь ласка?

 

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б. Хай скаже доповідач, у мене немає перед собою законопроекту.

 

ЛЕЩЕНКО В.О. Справа в тому. що народним депутатом Ключковським декілька поправок вносилося, а частина з них врахована.

А що стосується цього питання, що ви підняли, то якраз Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування також брав активну участь. І повноваження адміністрації і місцевих рад тут якраз виписані чітко з раніше прийнятими законами. Комітет цей також підтримує.

Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Я ставлю на голосування пропозицію комітету. Немає інших поправок? На пропозицію комітету про прийняття проекту Закону про розмежування земель...

Одну хвилиночку, яку? Номер поправки назвіть, будь ласка. Назвіть номер поправки, будь ласка.

 

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б. 17-та поправка.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування поправку номер 17 народного депутата Ключковського. Вона ж там написано, що врахована 17-та.

 

13:20:35

За-145

Зніміть голосування, 17-та врахована. Я прошу познайомитись з проектом, а потім робити зауваження.

Я ставлю на голосування пропозицію комітету: про прийняття проекту Закону "Про розмежування земель державної та комунальної власності" у другому читанні і в цілому як закон. Це документ під номером 2098-1. Прошу голосувати.

 

13:21:06

За-407

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін та доповнень до деяких законодавчих актів України з питань професійно-технічної освіти. Друге читання.

Ніколаєнко Станіслав Миколайович, голова комітету, будь ласка.

 

13:21:32

НІКОЛАЄНКО С.М.

Шановні народні депутати, цей закон є надзвичайно важливим для нашої економіки, для майбутнього нашої держави, для підготовки робітничих кадрів. Не було жодного депутата в цьому залі, який би не підтримав цей законопроект.

Ми отримали більше 100  поправок. Практично більшість  із них  переважну ми врахували. І комітет пропонує його прийняти у другому читанні  і в цілому. Ми хочемо подякувати сьогодні народним депутатам Прошкуратовій, Бауеру, Ситнику, Дорогунцову, а також Круцю, Заїчко, Порошенко, Буряку та іншим, які внесли дуже багато цікавих пропозицій. Пропоную ще раз підтримати цей законопроект.

 

ГОЛОВА. Дякую. Є особлива думка у народного депутата Прошкуратової, Тамара Прошкуратова. Будь ласка, мікрофон. Будемо дякувати тоді, коли закон буде підписано. Станіслав Миколайович, правильно? Будь ласка, мікрофон Прошкуратової.

 

13:22:25

ПРОШКУРАТОВА Т.С.

Тамара Прошкуратова, фракція СДПУ.

Шановні колеги, сьогодні підприємства готують фахівців для власних потреб і даючи відповідну кваліфікацію. Введення на них ліцензування на виробництві ускладнить цей простий шлях. А значить ускладнить отримання кваліфікації багатьма  робітниками.

Перш, ніж ставити перепони на цьому шляху, треба створити альтернативу, наприклад, у вигляді міжвідомчих комісій. Згідно чинного законодавства та мали б змогу   проводити професійну підготовку, перепідготовку. Запровадження системи ліцензування призведе до того, що підприємства, організації та установи не зможуть оперативно забезпечувати себе якісною робочою силою. Відповідно є вірогідність збільшення плинності кадрів, крім того, збільшиться безробітних.

Тому я пропоную: вилучити із статті 7-ї слова "ліцензування підприємств, організацій та установ незалежно  від форм власності та підпорядкування на право здійснення професійно-технічного навчання на виробництві".

Дякую.

 

ГОЛОВА. Позиція комітету.

 

НІКОЛАЄНКО С.М. Тамара  Сергіївна зробила особливу думку, вона є, ми її роздавали народним депутатам України. Але я вам хочу сказати, якщо ми вилучимо це, то у нас у кожному підвалі, у кожному, вибачте, ларьку будуть готувати робітничі кадри і видавати  дипломи за три роки навчання. Тому сьогодні практика є, ліцензування відбувається, нічого не зупиняється. Я пропоную  проголосувати проти.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування пропозицію народного депутата Прошкуратової.

 

13:24:15

За-132

Рішення не прийнято.

Будь ласка.

 

НІКОЛАЄНКО С.М. В цілому у другому читанні пропоную.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття у другому читанні і в цілому, як закон,  проекту Закону про внесення  до деяких законодавчих актів України з питань професійно-технічної освіти. Це документ під номером 3216. Прошу голосувати.

 

НІКОЛАЄНКО С.М. Я прошу "Нашу Україну" проголосувати “за”.

 

13:24:49

За-340

 

ГОЛОВА. Закон прийнято.

Репліка. Кармазін, будь ласка. Сідайте,  закон прийнято, сідайте, будь ласка.

Кармазін, репліка.  А прошу  до трибуни Юрія Івановича Єханурова.

 

13:24:59

КАРМАЗІН Ю.А. Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність” ,. "Наша Україна".

Шановні народні депутати! Зараз прозвучала невірна позиція фракції "Нашої України".  Я просив би підняти результати голосування і подивитися. "Наша Україна" голосує тільки за ті закони, якій йдуть  на користь державі. Цей закон йшов на користь державі, в тих моментах її підтримала   більшість фракції  "Наша Україна". Тому я проти таких огульних звинувачень, які зараз звучали з трибуни.

Дякую.

 

ГОЛОВА. Я прошу врахувати зауваження народного депутата Кармазіна, який завжди  виступає із державницьких позицій.

Будь ласка, Юрій Іванович.

Оголошується до розгляду  проект Закону про засади державної регуляторної політики і сфері господарської діяльності.

 

13:25:56

ЄХАНУРОВ Ю.І.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! За вашим дорученням наш комітет  разом з представниками уряду,  місцевих органів влади, науковців і об'єднань підприємців підготували  до другого читання законопроект про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності. В цілому до комітету надійшло 307 пропозицій та  зауважень. Ми ретельно відпрацювали всі ці зауваження. І хочу сказати про те, що  немає зараз  неузгоджених позицій.

І тому  ми щиро  вдячні працівникам юридичних служб Апарату Верховної Ради України за кваліфіковані консультації під час опрацювання цього законопроекту.

Шановний Володимире Михайловичу!  Я прошу поставити на голосування рішення нашого комітету, без обговорення в цілому прийняти  цей законопроект.

Дякую.

 

ГОЛОВА. Хто з народних депутатів, автор поправок наполягає на своїх поправках, які були не враховані? Не бачу .

Я ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття проекту закону про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності у другому читанні і в цілому як закон. Прошу голосувати.

 

13:27:20

За-421

Закон прийнято.

Переходимо до розділу ратифікації, питання ратифікації.

Оголошується до розгляду проект закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Союзним Урядом Союзної  Республіки Югославія про співробітництво в галузі попередження надзвичайних ситуацій та ліквідації наслідків.

Комітет пропонує ратифікувати цей закон. Чи є якісь застереження? Який проект я пропустив? А де він?  Дайте мені його. Дайте мені  3253, бо щось у мене немає. Я прошу вибачення у шановних колег.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України “Про загальні засади дальшої експлуатації, зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення зруйнованого реактора четвертого енергоблоку цієї АЕС на екологічно безпечну систему”. Доповідач: Голова Комітету Геннадій Руденко.

 

13:28:21

РУДЕНКО Г.Б.

Шановні депутати, на ваш розгляд у другому читанні внесено проект закону. Запропонований законопроект спрямований на створення правових гарантій забезпечення фінансування програм зняття з експлуатації Чорнобильської станції. Додаткових витрат з державного бюджету не передбачається. Проект направлений на підтримку як об'єкту "Укриття" Чорнобильської станції взагалі та жителів міста Славутич.

Прошу підтримати законопроект.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Було три поправки, вони всі враховані. Отже, у нас є всі  підстави поставити на голосування пропозицію комітету про прийняття у другому читанні і в цілому як закон проекту Закону "Про внесення змін до Закону України "Про загальні засади подальшої експлуатації і зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення зруйнованого IV енергоблоку цієї АЕС на екологічно безпечну систему щодо фінансування програм. Це документ під номером 3253. Голосується в другому читання і в цілому як закон. Прошу голосувати.

 

13:29:34

За-394

Закон прийнято.

Переходимо до розділу ратифікації. Оголошується до розгляду проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Союзним Урядом Союзної Республіки Югославія про співробітництво в галузі попередження надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків. Пропозиція комітет - схвалити закон.  Немає заперечень?

Ставлю на голосування про прийняття Закону України про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України і Союзним Урядом Союзної Республіки Югославія про співробітництво в галузі попередження надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків. Це документ під номером 0028. Прошу голосувати.

 

13:30:30

За-404

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про ратифікацію Протоколу про воду та здоров'я до Конвенції про охорону та використання транскордонних водотоків та міжнародних озер. Комітет розглянув і пропонує ратифікувати цей документ. Немає заперечень?

Ставлю на голосування про прийняття Закону про ратифікацію Протоколу про воду та здоров'я до Конвенції про охорону та використання транскордонних водотоків та міжнародних озер. Прошу голосувати.

 

13:31:18

За-405

Рішення прийнято. Володимир Яворівський, мікрофон.

 

13:31:26

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О. Володимир Яворівський, "Наша Україна".

У мене запитання до добродія Гошовського. Скажіть, будь ласка, після ратифікації, ми вже її ратифікували, це буде впливати, скажімо, на річку Шкло, яка витікає з мого округу і несе брудні води до Польщі. Ми будемо нести зараз відповідальність і міжнародну чи ні? Це дуже важливо для мене.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, оголошується до розгляду проект Закону про приєднання України до угоди про збереження китоподібних Чорного моря, Середземного моря та прилеглої акваторії Атлантичного океану. Комітет пропонує ратифікувати цей документ. Є застереження у когось?

Ставлю на голосування прийняття Закону України "Про приєднання України до угоди про збереження китоподібних Чорного моря, Середземного моря та прилеглої акваторії Атлантичного океану". Прошу голосувати.

 

13:32:37

За-393

Закон прийнято.

Рудьковський, будь ласка.

 

13:32:50

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! Я пропоную зараз перейти два законопроекти повторне перше читання, а потім розглянути для обговорення і прийняття рішення. Щоб ми дообідню програму виконали. Володимире Михайловичу, будь ласка. Спасибі.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, зараз у нас за розкладом іде розділ "Для обговорення і прийняття рішення". З мотивів, будь ласка, Беспалий.

 

13:33:21

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Шановний Володимире Михайловичу! Цей розділ він взагалі-то суперечить і Конституції, і Регламенту України. Ми не можемо голосувати за закони без їх обговорення. Зараз пропонуються закони, які мають серйозне фінансове навантаження, голосувати навіть без скороченої процедури, без обговорення і так далі. Тому, я думаю, цей розділ якраз, його взагалі не повинно бути в порядку денному. Так само, як і розділу про повернення до раніше розглянутих питань, бо то питання є відхилені.

Тому пропозиція нашої фракції полягає у тому, щоб зараз розглядати інші питання. Якщо залишиться час от в ці дні для голосування, то цей розділ ми включимо, і тоді за схемою короткою обговорення обговоримо і приймемо рішення. А зараз просто цей розділ, я розумію, що хтось дуже сильно щось лобіює, але ж треба мати й совість.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Ми мали на увазі, що ми обговорюємо так, як це потрібно, а потім приймаємо рішення, ніхто ж не вів мову про те, що ми будемо їх просто голосувати.

Але давайте поступимо таким чином: я зараз пропоную, щоб ми тоді, це для обговорення і прийняття рішень, ми повернулися до цього питання після суддів, вони потребують багато часу. Зараз давайте пройдемо повторне перше читання, а потім проголосуємо перейменування ті, які потрібні. Нема заперечень?

 

ГОЛОС З МІСЦЯ. Нема.

 

ГОЛОВА. То переходимо до розділу, прошу уваги, "Повторне перше читання".

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення захисту населення від шумових впливів. Пропозиція комітету - прийняти цей документ за основу. Давайте приймемо за основу і будемо далі працювати. Нема заперечень? Ставлю на голосування про прийняття за основу документу під номером 2177. Прошу голосувати.

 

13:35:26

За-261

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про рентні платежі на нафту і природний газ, повторне перше читання. Комітет розглядав і пропонує прийняти цей документ за основу. Давайте приймемо за основу. Нема заперечень? Ставлю на голосування про прийняття за основу документу під номером 2306, це - проект закону про рентні платежі на нафту і природний газ. Прошу голосувати.

 

13:36:03

За-314

Так, рішення прийнято. 

Що? Ну пропозицію говоріть.

 

_________________. Предлагаю в цілому. Много голосов "за". Все зауваження учтены.

 

ГОЛОВА. Так, є заперечення, все. Ну все, заспокоїлись, заперечення є, тоді йдемо за процедурою.

Оголошується до розгляду проект постанови про перейменування Ленінського району міста Чернівці. Олуйко Віталій Миколайович від комітету, будь ласка. Будь ласка, Борис Беспалий. Дуже коротко.

 

13:36:44

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Шановні колеги, Комітет з питань державного будівництва і місцевого самоврядування розглядав це питання, але, як ви розумієте, була дискусія. Але тут повною мірою дотриманні вимоги всі законодавства.

Крім того, був місцевий референдум і це є, підтримується це депутатами, місцевими депутатами від виборчого округу мажоритарного в Верховній Раді. Тому комітет просить підтримати.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, давайте будемо голосувати.

Я ставлю на голосування про прийняття проекту Постанови Верховної Ради України про перенайменування Ленінського району міста Чернівці. Це документ під номером 3653. Прошу голосувати.

 

13:37:37

За-307

Постанова прийнята.

 

ГОЛОВА. Оголошується до розгляду проект постанови про відновлення селища міського типу Дзержинськ Дзержинського району Житомирської області, колишнього найменування та про перенайменування Дзержинського району.

Комітет пропонує прийняти відповідну постанову. Немає заперечень? Я ставлю на голосування про прийняття проект...

А я думав, що у вас документ є. Я можу зачитати, шановні колеги.

Відновити селище міського типу Дзержинськ Дзержинського району Житомирської області, колишнє найменування Романів та перейменувати Дзержинський район Житомирської області на Романівський. От і все.

 

БЕСПАЛИЙ Б.Я. Шановні колеги, тут йдеться про відновлення історичної назви.

 У них так і заводи  називаються Романівські. Я думаю, тут немає теми навіть для дискусії. Комітет підтримує.

 

ГОЛОВА. Будь ласка,, Семенюк.

Прошу уваги, зараз будемо голосувати, заспокойтеся тільки!

 

13:38:51

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Володимире Михайловичу, так як це якраз питання Житомирської області, у нас на Житомирщині є така гарна народна мудрість: від зміни головного убору розум не добавляється, а затрати збільшуються.

Перед тим, як подавати такі документи, я хотіла б, щоб давались економічні розрахунки: які ж будуть затрати. Тому що... Це історично, я розумію. Але треба враховувати, скільки нам прийдеться перейменування у фінансовій сумі.

Дякую.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, комітет.

 

13:39:33

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Цей аргумент був. Але тут йдеться якраз, навпаки, про відновлення історичної назви. Завжди століттями був Романів. Потім його перейменували. Тепер люди хочуть повернути історичну назву.

Тому повністю підтримуючи ту логіку, про яку сказала Валентина Петрівна Семенюк, я і думаю, що треба піти назустріч людям, які провели місцеві референдуми, повністю підтримала цю пропозицію місцева рада. І повернути історичну назву - Романів, звільнившись від тимчасової назви.

Комітет просить підтримати проект цієї постанови.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Я ставлю на голосування проект Постанови Верховної Ради України "Про відновлення селищу міського типу Дзержинськ Дзержинського району Житомирської області колишнього найменування та про перейменування Дзержинського району". Прошу голосувати.

 

13:40:29

За-323

Рішення прийнято.

Шановні колеги, давайте будемо поступати таким чином, щоб через деякий час ми знову не перейменовували все назад.

Оголошується до розгляду проект Постанови "Про відновлення селищу міського типу Жовтень Тисменицького району Івано-Франківської області колишнього найменування".

Так, будь ласка, комітет, чим це зумовлено.

 

БЕСПАЛИЙ Б.Я. Шановні колеги, тут повністю аналогічна ситуація. І комітет також підтримує. Тут ніяких відмінностей немає. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВА. Ну, хтось один, будь ласка. Лещенко давайте, хай Лещенко скаже.

Ну добре, зараз скаже Кириленко. Немає проблем.

 

13:41:07

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України.

Шановний Володимире Михайловичу, я звертаюся, щоб доповідачі від комітету називали суму,  у скільки обійдеться нашій державі чи органам місцевого самоврядування оці переіменування. Бо зараз грошей немає у бюджеті на хліб і молоко дітям, а вони проводять переіменування.

Дякую.

 

ГОЛОВА. Кириленко, будь ласка. В'ячеслав Кириленко. Зараз будемо голосувати. Спокійно, шановні колеги.

 

13:41:31

КИРИЛЕНКО В.А.

Шановні колеги, мені здається, що  ми не повинні  зупинятися на обговоренні по суті цих  питань, тому що все зрозуміло, і час зараз трошки інакший. Єдине, що мене здивувало, що спільного у шанованої мною Валентини Семенюк із Дзержинським? Якраз у соціалістів ці служби і ці органи зараз уже у новітній історії тільки роблять, що переслідують, а ви продовжуєте захищати засновника цих служб, Дзержинського. І це саме і  до  комуністів стосується. Я думаю, треба прийняти консолідовані рішення.

 

ГОЛОВА. Дякую.

 

13:42:15

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, Комітет місцевого  самоврядування.

Якраз у цьому випадку ніяких коштів не треба, тому  що фактично в Єзупі воно вже перейменовано в 1994 році. І хто там був, то бачив, що всі вивіски, все це вже зроблено. Йдеться фактично про затвердження нами волі місцевих виборців, проведеної на референдумі. Вони вже ініціативно поміняли, ну, не хочуть вони жити, люди у Дзержинську чи у Жовтневому, хочуть люди свої старі історичні назви. Просимо підтримати.

 

ГОЛОВА. Дякую. Все. Я ставлю на голосування проект Постанови про відновлення селищу міського типу Жовтень Тисменицького району Івано-Франківської області колишнього найменування. Прошу голосувати.

 

13:42:57

За-316

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Постанови  про найменування новоутвореного населеного, ну, зараз, я ж оголосив уже, заспокойтеся,  про найменування  новоутвореного населеного пункту Тернопільського району Тернопільської області. Мова іде про найменування. Немає тут заперечень?

Ставлю на голосування про прийняття  проекту Постанови про найменування новоутвореного населеного пункту Тернопільського району Тернопільської області. Документ під номером  3719. Прошу голосувати. Заспокойтеся.

 

13:43:43

За-323

Рішення прийнято.

Дамо прекрасній половині. Ольга Гінзбург, з мотивів. Потім репліка  соціалістів буде. Все, домовилися.

 

13:43:52

ГІНЗБУРГ О.П.

Гінзбург, фракція комуністів.

Я весь час  сиджу в залі  декілька ось місяців  і думаю, що може біти спільного у Комуністичної партії з "Нашою Україною"? Я ніяк не можу це зрозуміти.

Дякую.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Олександр Мороз.

Одну хвилинку, не всі разом. Потім Чубаров. Все, обміняйтеся люб’язностями.

 

13:44:33

МОРОЗ О.О.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Я просив би молодих колег із  фракції "Руху" не чіпати Соціалістичну партію України зараз, бо її і так є кому чіпати. І коли ви порівнюєте переслідування, яке нині здійснюється і зв'язуєте це із іменем  Дзержинського, то те, що робиться сьогодні у держави, вимагало б перейменування міста Дзержинськ на Бенкендорськ. Очевидно, так. Бо це сьогодні жандармське управління у Адміністрації Президента здійснює тортури стосовно Соціалістичної партії. І я просив би, не торкайтеся цієї теми, ми знаємо, чому ми так голосуємо.

 

ГОЛОВА. Рефат Чубаров, будь ласка.

Вже виступили, досить, шановні колеги. Досить, один вже виступив від партії.

 

13:45:21

ЧУБАРОВ Р.А.

Шановні народні колеги! Дійсно, нічого не можу бути спільного між комуністами і фракцією "Наша Україна", оскільки  ми за відновлення моралі істинної, народної культури, традицій. І в цьому цензі, я думаю, не треба якимсь чином  намагатися рахувати якісь копійки, оскільки  відновлення моралі взагалі не має ціни. Ми відновлюємо  мораль і культуру національну.

Дякую.

 

ГОЛОВА. Петро Цибенко. І давайте завершувати  обмін стрілами.

 

13:46:01

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі, Володимире Михайловичу.

Володимире Михайловичу,   при голосуванні у попередньому випадку доповідач від комітету сказав трошки зайве, те, чого, очевидно, він сказати не хотів.

А мова йде про те, що, виявляється, явочним порядком все це переіменування відбулося давним-давно без рішення Верховної Ради. То я хотів би знати хто це рішення санкціонував. А тому є підстави створити комісію для того, щоб розібратися, хто і в який спосіб це переіменування зробив.

 

ГОЛОВА. Я прошу комітет з питань державного будівництва разом з відповідним управлінням дати інформацію з цього приводу для того, щоб ми могли ознайомити народних депутатів і потім визначитись щодо наших подальших дій.

Оголошується до розгляду проект постанови про уточнення найменування села Голенка Роменського району Сумської області. Немає заперечення, щоб прийняти відповідну постанову?

Ставлю на голосування про прийняття Постанови Верховної Ради України "Про уточнення найменування села Голенка Роменського району Сумської області". Було "Голенка", а буде "Голінка".

 

13:47:17

За-335

Постанова прийнята.

Оголошується до розгляду проект постанови про перейменування села Радянське Загір'я Тлумацького району  Івано-Франківської області на село Загір'я.

Комітет прийняв відповідне рішення. Я ставлю його на голосування.

Голосується проект постанови про перейменування села Радянське Загір'я Тлумацького району Івано-Франківської області на село Загір'я. Це документ за номером 3721.

 

13:47:59

За-313

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект постанови про зміни меж міста Іллічівськ Одеської області. Зміну межі міста. Комітет розглянув і пропонує прийняти відповідне рішення.

Ставлю на голосування про прийняття проекту постанови Верховної Ради України про зміну меж міста Іллічівськ Одеської області як постанови. Це документ за номером 3722. Прошу голосувати.

 

13:48:41

За-377

Рішення прийнято.

Що ж будемо далі робить, шановні колеги? Давайте повернемося, одну хвилинку, давайте повернемося назад. Шановні колеги, ще одне питання залишилося. Я працюю просто семимильними кроками, так що.

Оголошується до розгляду проект постанови про зміну меж міста Білгород-Дністровський Одеської області. Комітет пропонує прийняти позитивне рішення. Ставлю на голосування про прийняття проекту постанови про зміну меж міста Білгород-Дністровський Одеської області як постанови. Це документ під номером 3723, прошу голосувати.

 

13:49:41

За-385

Постанова прийнята.

У нас залишився час. Давайте, я пропоную зараз, оскільки ми не можемо перейти до розгляду проекту Закону про Державну програму приватизації. Давайте розглянемо проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет на 2003 рік". Порошенко Петро Олексійович. Зараз ми розглянемо, обговоримо.

 

13:50:40

ПОРОШЕНКО П.О.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги! На ваш розгляд вноситься проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет на 2003 рік", який є комплексний і покликаний вирішити три різні завдання. Перше завдання - це є стабілізація цінової політики на продовольчому ринку. 400 мільйонів передбачається виділити Державному комітету з матеріальних резервів для закупівлі зерна вітчизняного виробництва для того, щоб Державний резерв мав можливість впливати на цінову ситуацію на ринку в наступні роки.

360 мільйонів гривень передбачено для того, щоб стимулювати сільгоспвиробників безпосередньо, адресно на гектар, за кожний гектар посіяної озимини ми вважаємо разом з урядом, що це буде ефективним кроком для того, щоб збільшити кількість посіяного зерна в державі і збільшити кількість хлібу наступного врожаю для того, щоб не допустити в майбутньому ці ганебні явища, які ми маємо поточного року. Вирішити це передбачається в першу чергу в основному за рахунок невеличкого, в межах трохи більше 100 млн. доларів, державного запозичення. Ви пам’ятаєте, при розгляді основних напрямків бюджетної політики, що рівень співвідношення боргу до валового внутрішнього продукту на сьогоднішній день дозволяє безризиковано вирішити ті проблеми, про які я сказав за рахунок здійснення цих державних запозичень.

Також передбачається внести зміни до закону про імпорт сільськогосподарської сировини, які додатково дадуть в межах 160 млн. гривень ресурсу. Другий блок питань - це є перенесення терміну виключення спеціального торгового патенту на здійснення торговельної діяльності на перше жовтня 2003 року. Всі знають, яке обурення викликало в місцевих бюджетів скасування дії спецпатенту внесенням змін до закону про Державний бюджет.

Зараз, провівши круглі столи і слухання в регіонах, ми досягли компромісу з урядом і перенесемо введення в дію спецпатенту на 1 жовтня 2003 року для того, щоб дати можливість суб'єктам господарювання допродати, вирішити питання щодо обліку і переведення на інші форми податкового обліку і органам державної влади і Державної податкової адміністрації розробити нормативні документи, які б врегулювали ці надзвичайно болючі проблеми для суб'єктів господарювання.

І третє, і головне. Внесеним законопроектом ми маємо вирішити втрати місцевих бюджетів, які ніяким чином сьогодні ще не компенсуються, є надзвичайно важливе. І у мене прохання, щоб ми дуже ретельно до цього підійшли.

Третій блок питань - це переведення на казначейське обслуговування за видатків всіх місцевих бюджетів в повному обсязі. Технічно із-за того, що не було профінансовано Державне казначейство в повному обсязі, фактично сьогодні місцеві бюджети виявилися в різних умовах. Одні області сьогодні мають можливість брати безвідсотково з Казначейства позички на покриття касових розривів.  Інші місцеві бюджети вимушені за це саме сплачувати відсотки комерційним банкам, фактично спрямовуючи кошти платників податків на прибуток  комерційних банків.

Ми внесенням цих змін даємо можливість сьогодні місцевим бюджетам перейти на казначейське обслуговування і вирішувати проблеми, в тому числі і  проблеми отпускних вчителям без того, щоб залазити в кредити комерційним банкам, бравши в Казначействі фінансування на покриття касових розривів.

Таким чином ми ставимо місцеві бюджети  в рівні умови і  даємо можливість вирішити  ці питання в повному обсязі. Ті, внесення змін до законопроекту, він вам розданий. Повністю погоджений з урядом. На жаль, у нас... А?! Є представник Міністерства фінансів, він це може підтвердити. І ми коли вносили ці зміни, ми вставляли в цей законопроект лише ті позиції, які є погодженні, які пройшли однозначну 100-відсоткову підтримку в бюджетному комітеті і є погодженні з урядом.

 Дякую вам за увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, давайте питання 5 хвилин, а потім будемо визначатись. Так.  Будь ласка, запишіться.

 Я пропоную тоді продовжити роботу на 15 хвилин, щоб прийняти рішення. Дуже важливе.

 Шановні народні депутати, на 15 хвилин можна, я вас прошу, підтримайте. Будь ласка, на табло висвітліть прізвища народних депутатів.  Валентина Семенюк, фракція соціалістів.

 

13:55:20

СЕМЕНЮК В.П.  Соціалістична фракція, Семенюк Валентина Петрівна.

Шановний Петре Олексійовичу, звернення яке сьогодні подали представники політичних партій, які пікетували Верховну Раду, Кабінет Міністрів, звернули особливу увагу на те, і те звернення передано, офіційно вручено Володимиру Михайловичу Литвину і Прем'єр-міністру, чітко зазначається про те, щоб зафіксувати ціни на 1 січня 2003 року.

Це зв'язано із тим, що все-таки закупівля зерна відбувалася в попередні роки. І ажіотаж, який створився, це фактично посередниками і хто сьогодні хоче привласнити ті надприбутки, які восени, як кажуть, обкрали безпосередньо селян, а тепер хочуть обкрасти місто. І сказали при цьому, що ще й підняли заробітну плату.

Скажіть мені, будь ласка, ці проценти, які передбачають погаситися, комерційним структурам підуть чи безпосередньо підуть на виробництво? Мається на увазі: товаровиробникам. Як механізм буде виконаний?

Дякую.

 

ПОРОШЕНКО П.О. Дякую, шановна Валентина Петрівна. Дійсно, питання, яке ви підняли, є надзвичайно актуальне. Ми в тих коштах, які передбачаємо на підтримку села в бюджетному році, з цих коштів, я наполягаю, жодної копійки не йде комерційним структурам на відсотків. 400 мільйонів йде Державному резерву саме для того, щоб чітко зафіксувати ціни і не дати знову обшукати сільського товаровиробника, вітчизняного, тому що Держрезерв має за встановленою мінімальною ціною, за повідомленням Держрезерву, не нижче 750 гривень на тонну, щоб не дати можливість тим перекупщикам знову за безцінь скупити зерно, підтримує мінімальний рівень цін сільгоспвиробника. І восени для того щоб не допустити, коли, можливо, не дай Господь, з'явиться дефіцит, викинути це зерно на ринок за цими самими цінами, для того щоб застабілізувати ціну на макарони, крупи, хлібобулочні вироби.  Жодної копійки з цих коштів не йде ні на на відсотки, ні комерційним структурам. Я це наполягаю. Адресно, безпосередньо, дотація на гектар, без всяких ........

 

ГОЛОВА. Ольга Гінзбург, фракція комуністів.

 

13:57:46

ГІНЗБУРГ О.П.

Спасибі, Володимире Михайловичу. Я дуже дякую.

У мене питання до міністра, а до доповідача... Але перед тим, як задати питання, я б хотіла сказати одне слово. Я хотіла б звернутися до радіослухачів, які слухають нас, а особливо жителів Ленінського району міста Чернівці, Дзержинського району Житомирської області, міста Жовтень і хотіла б їм побажати такого  життя, яке вони отримали при радянській владі. Це я просто, преамбула.

До вас у мене питання, шановний доповідачу, Петро Олексійовичу. Скажіть, будь ласка, 3702 закон. Яким чином вплинуло на фінансування в Криму  збереження цих грошей перереєстрація фірми "Віктан", яка знялася там і перейшла з  Криму на Київ?

Дякую.

 

ПОРОШЕНКО П.О. Відверто кажучи, я дуже  у складній ситуації, тому що обговорюємо інший закон, 3693. Я готовий прокоментувати це. На жаль, у нас є деякі представники уряду, які займаються комерційною діяльністю. І в зв'язку  з переведенням підприємства, до якого має безпосереднє відношення ці представники, фактично місцевий бюджет, бюджет  Автономної Республіки Крим залишився  без сотні мільйонів гривень. Від цього  має серйозні можливості щодо, створилася надзвичайно серйозна ситуація щодо фінансування соціальних видатків Криму.

Але я хотів би, щоб  ми ці питання обговорили, коли будемо обговорювати законопроект 3702. Законопроект, який  ми зараз обговорюємо, не має до цього ніякого відношення. Дякую.

 

ГОЛОВА. Що у нас там з часом? Ще одне запитання можна. Ярослав Сухий.

 

13:59:37

СУХИЙ Я.М.

Дякую. Ярослав Сухий, фракція СДПУ(о), місто  Запоріжжя.

Петро Олексійович, у мене запитання від Комітету з питань соціальної політики та праці і стосується воно проблематики: ми  просили не включати до змін до Державного  бюджету, у Державний бюджет соціальні фонди страхові.

 

ПОРОШЕНКО П.О. Шановний пане Ярославе, це не є норма цього законопроекту. Це законопроект змін до Бюджетного кодексу, ми його будемо розглядати після обіду. Комітет  прийняв рішення врахувати пропозицію Комітету з питань соціальної політики та праці, вашу пропозицію: перенести розгляд  цього  питання на осінь і вже, ретельно відпрацювавши формулювання, вирішити питання, яке ви піднімаєте. Це знову не є норма цього  законопроекту. Я наполягаю, що в цьому законопроекті ми врахували всі пропозиції, тут немає ніяких суперечностей. Його можна голосувати в цілому зараз.

 

ГОЛОВА. Час вичерпаний на запитання, шановні колеги.

Будь ласка, пропозиція комітету.

 

ПОРОШЕНКО П.О. Комітет пропонує прийняти цей законопроект в цілому, оскільки  його норми мають безпосереднє відношення до поточного бюджету і мають вступати в силу до закінчення нашої сесії.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування за прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік" та деяких інших законодавчих актів  за номером 3693.

Прошу голосувати.

 

14:01:29

За-198

Рішення не прийнято.

Шановні народні депутати!  ( Ш у м   у   з а л і)

Шановні народні депутати! У мене є прохання. По фракціях розпечатку дайте керівникам фракцій.

У мене є прохання, шановні народні депутати, у нас нагромадилося майже 80 депутатських запитів. Я порадився з регламентним комітетом і вношу вашу пропозицію. Я їх уважно проглянув. Це всі соціальні, економічні запити, немає запитів, які несуть політичне  навантаження. Може   поступимо таким чином: я озвучу всі ці запити, і ми них всіх разом проголосуємо для того, щоб... Немає заперечень?

Я тоді зараз  прошу 10 хвилин, я зараз всіх оголошу їх, і тоді всі проголосуємо.

Надійшли запити народних депутатів України. Прошу уваги! Якщо будуть якісь заперечення, ми виведемо  його, а потім будемо голосувати окремо.

Валерій Асадчева до Прем'єр-міністра України  стосовно недопущення ліквідації національного центру естетичного виховання дітей, учнівської та студентської молоді.

Михайла Павловського до Прем'єр-міністра України  з приводу зловживання посадовими особами Жмеринської  дистанції цивільних споруд та водопостачання при передачі відомчого житлового будинку  у місті Хмельницький.

В’ячеслава Кириленка до Прем'єр-міністра України щодо відзначення на державному рівні дня пам'яті жертв трагедії міста Батурина у зв'язку із знищенням у 708 році столиці Гетьманської України.

Миколи Чечеля  до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України  щодо правомірності ліквідації державного підприємства "Старий мур" міста Києва щодо виплати заборгованості заробітної плати трудовому колективу.

Василя Онопенка до Прем'єр-міністра України щодо недопущення будівництва в охоронній археологічній зоні міста Чернігова підземного торгово-розважального центру.

Юрія Костенка до Прем'єр-міністра України щодо погашення заборгованості Головного управління внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України перед акціонерним товариством "Хмельницьклегпром".

Івана Томича  до Прем'єр-міністра України стосовно надання допомоги сільськогосподарським товаровиробникам та населенню Баштанського району Миколаївської області, що постраждали від градобою.

Юрія Павленка до Прем'єр-міністра України стосовно рішення Кабінету Міністрів України щодо передачі і друкування марок акцизного збору від банкнотно-монетного двору до підприємства Міністерства фінансів України.

Михайла Павловського до Прем'єр-міністра України з приводу порушення чинного законодавства та незаконність звільнення працівників адміністрації хмельницького підприємства "Взутекс".

Михайла Волинця до Прем'єр-міністра України щодо поновлення прав машиністів електропоїздів метрополітену виходу на пенсію за пільговими умовами.

Олександра Фельдмана до першого віце-прем'єр-міністра України, міністра фінансів України стосовно фінансування будівництва котельні Харківського державного технічного університету сільського господарства.

Андрія Поліїта та Ігоря Алексєєва до віце-прем'єр-міністра України Дмитра Табачника з приводу діяльності заступника Голови Кіровоградської обласної державної адміністрації, яка унеможливлює реалізацію молодіжної політики на Кіровоградщині.

Василя Онопенка до Генерального прокурора України щодо перевірки фактів втручання керівництва Інституту фізики і напівпровідників Національної академії наук України інноваційну діяльність товариства з обмеженою відповідальністю "Напівпровідникові технології, матеріали,  оптоелектроніка та сенсорна техніка".

Андрія Поліїта до Генерального прокурора України щодо законності проведення приватизації оздоровчих закладів "Кіровоградсільгоспздравниця".

Володимира Яворівського до Генерального прокурора України з приводу зловживання службовим становищем та корупційних дій з боку посадових осіб Львівського обласного управління охорони здоров'я, обласної клінічної лікарні та інших лікувальних закладів Львівщини.

Михайла Волинця до Генерального прокурора України стосовно неналежної перевірки викладених у депутатському зверненні фактів порушення конституційних прав громадян.

Олександра Мороза до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України з приводу законності затримання органами міліції міста Суми громадян Дученка ті Ярошенка.

Володимир Пузакова до міністра оборони України щодо забезпечення життєдіяльності військового містечка Кіровоград-25.

Групи народних депутатів (Балога, Іванчо, Мигович) до міністра транспорту України з приводу формального розгляду міністерством запиту щодо прискорення реконструкції, капітального ремонту залізничної станції та вокзалу у місті Мукачево Закарпатської області.

Олександра Фельдмана до міністра економіки та з питань європейської інтеграції щодо діяльності державної інспекції з контролю за цінами по стабілізації ситуації з підвищення цін на основні продукти харчування.

Групи народних депутатів, всього шість депутатів, до голови Координаційного комітету по боротьбі з оргзлочинністю і корупцією при Президентові України, голові Комітету Верховної Ради України з питань  боротьби з організованою злочинністю і корупцією, Генерального прокурора України, міністра охорони здоров'я України у зв'язку з порушенням чинного законодавства та перевищеннями службових повноважень головним лікарем Мукачевської обласної дитячої лікарні.

Євгена Гірника до Державного управління справами Президента України щодо проблем мешканців села Гуца Богородчанського району Івано-Франківської області в наслідок функціонування державного оздоровчого виробничого комплексу.

Сергія Кіраянца до Голови Верховної Ради України стосовно перегляду та вдосконалення механізму формування парламентських делегацій.

Василя Бартківа до Прем'єр-міністра України з приводу надання селам Новички та Оболоня Долинського району Івано-Франківської області статусу гірських населених пунктів.

Анатолія Кукоби до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України щодо відповідності чинному законодавству наказу Державного комітету України по земельних ресурсах від 23 травня 2003 року про створення єдиної системи державної реєстрації земельних ділянок, нерухомого майна та прав на них у складі Державного земельного кадастру та удосконалення структури державного підприємства "Центр Державного земельного кадастру" при Державному комітеті України по земельних ресурсах.

Сергія Кіроянца до Голови Верховної Ради України щодо посилення контрольних функцій Верховної Ради України.

Василя Гладкіх до Генерального прокурора України щодо зволікання у розгляді справи з невиплати заборгованості заробітної плати працівникам відкритого акціонерного товариства "Будівельник" Балаклівського району Харківської області.

Олександра Стояна до міністра внутрішніх справ України з приводу розслідування загибелі учениці Мар'яни Рудакевич, мешканки села Почапинці Тернопільської області.

Анатолія Кукоби до Прем`єр-міністра України щодо неврегульованих питань земельного законодавства України.

Петра Димінського до Прем`єр-міністра України щодо запобігання виникненню надзвичайної ситуації техногенного характеру в районі міста Борислав Львівської області.

Іштвана Гайдоша до міністра транспорту України, начальника Державної автомобільної інспекції України з приводу транзитного проїзду вантажного автомобільного транспорту через місто Берегове та розробки комплексної програми розвитку шляхів прикордонного регіону Закарпатської області.

Анатолія Писаренка до голови Державного комітету телебачення та радіомовлення України, голови Головного контрольно-ревізійного управління України, голови Фонду державного майна України стосовно діяльності державного акціонерного товариства "Українське видавничо-поліграфічне об'єднання".

Петра Толочка до голови Севастопольської міської державної адміністрації щодо загрози знищення пам'яток природи та історії на мисі Фіолен.

Марії Маркуш до Прем`єр-міністра України, міністра охорони здоров'я України стосовно відновлення углянської дільничної лікарні Тячівського району Закарпатської області.

Георгія Манчуленка до Прем`єр-міністра щодо погашення заборгованості з компенсаційних виплат постраждалим внаслідок чорнобильської катастрофи жителям Чернівецької області.

Сергія Слабенка до Прем`єр-міністра України з приводу будівництва об'єктів Волинської області за рахунок бюджетних коштів.

Віктора Драчевського до Прем`єр-міністра України щодо погашення заборгованості по заробітній платі працівникам дитячих дошкільних закладів міста Нікополя.

Георгія Манчуленка до Прем`єр-міністра України з приводу відсутності фінансування субвенцій з Державного бюджету на інвестиційні проекти в ряді районів Чернівецької області.

Володимира Оніщука до Генерального прокурора України щодо порушення прав трудового колективу при здійсненні приватизації відкритого акціонерного товариства "Степовий" Роздільнянського району Одеської області.

Івана Іванчо до Прем'єр-міністра України щодо необхідності завершення робіт по газифікації гірських населених пунктів Чатівського району Закарпатської області.

Володимира Драчевського до Прем'єр-міністра України щодо термінового проведення медико-екологічного моніторингу міст Нікополя та Марганця, розташованих в безпосередній близькості до Запорізької АЕС.

Володимира Матвєєва до Прем'єр-міністра України з приводу запобігання блокуванню керівництвом холдінгової компанії "Чорноморський суднобудівний завод" реалізації інвестиційного проекту на території спеціальної економічної зони "Миколаїв".

Володимира Лещенка до віце-прем'єр-міністра України Івана Кириленка щодо протидії посадових осіб паюванню майна колишнього колективного сільськогосподарського підприємства "Прогрес" Коробського району Чернігівської області.

Миколи Кульчинського до Генерального прокурора України щодо кримінальної справи, порушеної проти Миргородського комбінату хлібопродуктів за відмову виконувати рішення Господарського суду Полтавської області про видачу зерна кооперативу "Росія".

Валентини Семенюк до Генерального прокурора України у зв'язку з незадоволенням відповіддю Генеральної прокуратури України щодо приватизації відкритого акціонерного товариства "Північний гірничо-збагачувальний комбінат".

Володимира Пузакова до Генерального прокурора України стосовно критичної ситуації у місті Кіровоград, що виникла внаслідок неприйняття бюджету міста.

Богдана Костинюка до Генерального прокурора України стосовно джерела фінансування дорогих подарунків для шкіл, дитячих садочків, медичних закладів від імені посадових осіб.

Групи народних депутатів до Генерального прокурора України стосовно відповідності чинному законодавству дій Міністерства аграрної політики України щодо організації аукціону з реалізації квотного ввезення цукру-сирцю з тростини у 2003 році.

Івана Іванчо до міністра освіти та науки України щодо незадовільних умов функціонування Закарпатського машинобудівного технікуму у селі Дубове Тячівського району.

Марії Маркуш до міністра з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків ЧАЕС, голови Закарпатської обласної держадміністрації щодо виплати грошової компенсації за аварійний будинок, який знаходиться в зоні активних зсувних процесів села Руська, Мокра Тячівського району Закарпатської області.

Миколи Кульчинського до міністра юстиції України з приводу невиконання рішення господарського суду Полтавської області Миргородським хлібокомбінатом щодо повернення зерна кооперативу "Росія".

 Анатолія Писаренка до голови Вищої ради юстиції України, голови  Вищої кваліфікаційної комісії суддів, голови Верховного Суду України з приводу систематичного порушення закону під час розгляду цивільних справ суддею Покровського районного суду Дніпропетровської області.

Михайла Волинця до Генерального прокурора України щодо неналежного розслідування прокуратурою міста Львова та органами міліції незаконних дій відкритого акціонерного товариства “Львівська обласна торгово-виробнича компанія”.

Володимира  Пузакова до голови Верховного суду України стосовно порушення Указу Президента України “Про порядок паювання земель” в селі Лісне Кіровоградського району  Кіровоградської області.

 Михайла Волинця до міністра культури і мистецтв України щодо критичного стану, який виник у Львівському державному академічному театрі опери та балету.

 Володимира Пузакова до голови Верховного суду України з приводу незаконного звільнення працівників апарату Долинською районною радою Кіровоградської області.

 Михайла Волинця до голови Рахункової палати України щодо проведення позапланової перевірки використання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

 Івана Стойко до Генерального прокурора України, Вищої ради юстиції у  зв'язку з незадоволенням відповіді голови Верховного суду України на запит стосовно незаконного звільнення з роботи начальника Головного управління праці та соціального захисту Тернопільської обласної держадміністрації.

Володимира Пузакова до Генерального прокурора України щодо правомірності дій прокуратури та районного суду міста Бобринець Кіровоградського району щодо ведення розгляду дорожньо-транспортної пригоди.

Групи народних депутатів, всього 6 депутатів, до Прем'єр-міністра, Генерального прокурора щодо проведення перевірки при використанні Міносвіти і науки державних коштів  призначених на  виготовлення підручників учням навчальних закладів.

Володимира Оніщука до міністра охорони здоров'я України щодо  ситуації, яка склалася із закриттям опікового відділення Одеської міської лікарні номер 12 та невідповідності вимогам Міністерства охорони здоров'я України  новозбудованого приміщення опікового центру на базі лікарні номер 10.

Анатолія Матвінєнко до Прем'єр-міністра про незаконне виділення у приватну власність земельних ділянок у прибережній зоні міста Одеси.

До Генерального прокурора України Володимира Матвєєва про дотримання законності при розслідування кримінальної справи  у відношенні  громадянина Білошицького та розгляді її у суді.

Валентина Матвєєва до голови Верховного суду щодо  дотримання законності при розслідування кримінальної справи у відношенні до громадянина Білошицького та розгляді її у суді.

Лева Миримського до Прем'єр-міністра і Генерального прокурора щодо ситуації, яка склалася у роботі Фонду державного майна України, коли за відсутності у процедурах приватизації відкритості та прозорості для покупців та суспільства об'єкти державної власності на останніх  торгах були продані за безцінь.

Анатолія Матвієнко до Генерального прокурора України   щодо розпоряджень виконкому Одеської міської ради про передачу у користування земельних ділянок, які належать до земель оздоровчого та рекреаційного призначення міста Одеси.

Анатолія  Матвієнка до Прем'єр-міністра України щодо розпоряджень виконкому Одеської міської ради про передачу у користування земельних ділянок, які належать до земель  оздоровчого та рекреаційного призначення міста Одеси.

Анатолія Матвієнка до Генерального прокурора відповідний же депутатський запит.

Павла качура до голови правління Пенсійного фонду України щодо необхідності відшукання шляхів збільшення розміру пенсійного забезпечення машиністам паровозів, електровозів та тепловозів.

Зараз закінчуємо уже.

Лева Миримського до  Прем'єр-міністра  і Генерального прокурора щодо ситуації, яка склалася у роботі Фонду державного майна України.

Михайла Радіонова до голови Головного контрольно-ревізійного управління України щодо перевірки діяльність промислового об'єднання "Укрпротез".

І останні.

Володимира Черняка до Прем'єр-міністра України щодо невиконання урядом Автономної Республіки Крим рекомендацій Кабінету Міністрів України.

Віктора Пинзеника до Прем'єр-міністра України щодо тяганини з виплатою заробітної плати членам екіпажу судна "Грушин" та усунення порушень чинного законодавства.

Михайла Добкіна  до Генерального прокурора, голови Вищої ради юстиції щодо порушень закону допущених у ході перебування на посаді судді місцевого суду Шевченківського району міста Києва.

Ставлю на голосування про направлення депутатських запитів, які щойно виголошені. Прошу голосувати. Ви ж врахуйте мій труд, шановні колеги, мою працю, точніше.

 

14:18:22

За-186

Рішення  прийнято.

Дякую. Ранкове засідання  Верховної Ради України оголошую закритим. Перерва до 16 години. Після перерви будемо розглядати питання про призначення та звільнення суддів і далі - за планом.

Дякую.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку