ЗАСІДАННЯ  ШІСТДЕСЯТ  ДРУГЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

7  липня  2005 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати!  Я прошу вас всіх сісти на місця. Я думаю, що в нас буде нормальна робота, я в цьому переконаний.

Будь ласка, давайте сядемо і будемо працювати. Зараз ми проголосуємо за те, щоб продовжити нашу роботу до 20 годин, розглянемо всі питання і приймемо відповідні рішення.

До ранку, да.

Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України!

Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

 

10:02:22

Зареєструвалися в сесійній залі 406 народних депутатів, ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги!  Інформація про результати роботи Верховної Ради України у пленарному засіданні 6 липня, тобто вчора: розглянуто 19 питань порядку денного, за результатами розгляду прийнято сім законів, дев'ять законопроектів прийнято в першому читанні за основу, один законопроект направлено на доопрацювання, прийнято дві постанови. За результатами розгляду пропозицій Президента України три закони прийнято в новій редакції, заслухано щорічну доповідь уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні.

Шановні народні депутати, тепер оголошення.

Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України інформую про вихід народного депутата України Мельникова Миколи Петровича зі складу фракції Блоку Юлії Тимошенко та входження його до складу фракції Народної партії.

Шановні народні депутати, у зв'язку з тим, що у нас величезний перелік законопроектів, які потрібно прийняти, особливо і насамперед у другому читанні, а також необхідність ратифікації угод, а також прийняття законопроектів, які Президент і уряд визначили як першочергові, я вношу пропозицію, щоб сьогодні вечірнє засідання Верховної Ради України продовжити до 20 години. Прошу голосувати. Прошу голосувати, шановні колеги.

 

10:04:23

За-191

Рішення не прийнято.

Я вас прошу: ви змобілізуйтеся, я через деякий час знову поставлю на голосування цю пропозицію.

По фракціях, будь ласка.

"Наша Україна" - 71, комуністів - 0, "Регіони України" - 2, Народна партія - 30, Блок Тимошенко - 37, СПУ - 2, Українська народна партія - 21, "Єдина Україна" - 16, СДПУ(о), "Демократична Україна" - нулі, Партія промисловців і підприємців України - 6, "Демократичні ініціативи" - 2, "Позафракційні" - 4.

Тоді, шановні колеги, я прошу вас там ті, скажімо, документи, особливо ратифікації, які не потребують додаткової аргументації, давайте будемо просто приймати рішення, зважаючи на пропозиції профільних комітетів.

Шановні народні депутати, шостого липня 2005 року Центральна виборча комісія зареєструвала Місюру Вадима Ярославовича народним депутатом України в багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі від Соціал-демократичної партії України (об'єднаної), обраного 31 березня 2002 року у багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі.

Відповідно до статті 79 Конституції України перед вступом на посаду народні депутати складають присягу перед Верховною Радою України. Для складення присяги на трибуну запрошується народний депутат України Вадим Ярославович Місюра. Будь ласка.

 

МІСЮРА В.Я.

Присягаю на вірність України.

Зобов'язуюсь усіма своїми діями боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо Вітчизни і добробут українського народу. Присягаю додержуватися Конституції України та законів України, виконувати свої обов'язки в інтересах усіх співвітчизників.

 

ГОЛОВА. Так, давайте привітаємо Вадима Ярославовича.

(О п л е с к и)

Шановні колеги, відповідно до статті 13 Закону України "Про статус  народного депутата України та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України, інформую про входження народного депутата України Місюри Вадима Ярославовича до складу депутатської фракції Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

Шановні народні депутати, розклад засідань у вас є. Я прошу вас, шановні народні депутати, які стоять біля трибуни тут, ми будемо працювати, відповідно до розкладу. Сядьте всі на місця. Будемо працювати відповідно до розкладу. І ми приймемо таким чином швидше рішення. Я думаю, що все буде нормально. Я  прошу вас, давайте будемо працювати.

Оголошується до розгляду питання про дострокове припинення повноважень окремих народних депутатів. Валентин Григорович Матвєєв, голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради.

Будь ласка, Валентин Григорович.

Ну шановні колеги, я прошу вас, ми домовилися, що ми працюємо, відповідно до  розкладу засідання, все буде нормально. Ну давайте.

Будь ласка, Валентин Григорович.

 

10:07:52

МАТВЄЄВ В.Г.

Я дякую. Шановні колеги, вчора на засіданні комітету було розглянуто заяви  11  народних депутатів і, відповідно до частини 1 статті 5 Закону України "Про статус народного депутата України" на ваш розгляд, шановні колеги, вносяться проекти постанов Верховної Ради, зокрема, про дострокове припинення повноважень Жебрівського Павла Івановича, обраного в  одномандатному виборчому окрузі номер 65, Житомирська область, у зв'язку  з особистою заявою про складення ним депутатських повноважень. Як ви знаєте, він  призначений головою Житомирської облдержадміністрації. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Вноситься на голосування проект Постанови  Верховної Ради  про дострокове припинення повноважень народного депутата України Павла Жебрівського, реєстраційний номер 7779.   

 

10:09:51

За-346

Рішення прийнято.

 

МАТВЄЄВ В.Г. Вноситься проект Постанови  про дострокове припинення повноважень Іванова Сергія Анатолійовича обраного в одномандатному виборчому окрузі номер 3 , Автономна Республіка Крим, у зв'язку з написаною заявою про складення ним депутатських повноважень. Він  працює головою Севастопольської міської держадміністрації. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВА. Вноситься на голосування проект постанови Верховної Ради України про  дострокове припинення повноважень народного  депутата України Сергія Іванова, реєстраційний номер 7772.

 

10:10:45

За-364

Рішення прийнято.

 

МАТВЄЄВ В.Г. Пропонується прийняти Постанову про дострокове припинення повноважень народного депутата України Івченка Олексія Григоровича, обраного в багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі, виборчій блок політичних партій, блок Віктора Ющенка "Наша Україна",  у зв'язку із особистою заявою про складання ним депутатських повноважень, він призначений першим заступником міністра палива та енергетики України, головою національної акціонерної компанії "Нафтогаз Україна". Прошу підтримати.

 

ГОЛОВА. Вноситься на голосування проект постанови Верховної Ради України про дострокове припинення  повноважень народного депутата України Олексія Івченка, реєстраційний номер 7773.

 

10:11:52

За-380

Рішення прийнято.

 

МАТВЄЄВ В.Г. Вноситься пропозиція прийняти постанову про дострокове припинення повноважень народного депутата України Ніколаєнка Станіслава Миколайовича, обраного в одномандатному виборчому окрузі №187 Херсонська область, у зв'язку з особистою заявою про складання ним депутатських повноважень. Як відомо, він працює міністром освіти і науки України. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВА. Вноситься на голосування проект постанови Верховної Ради України про дострокове припинення  повноважень народного депутата України Станіслава Ніколаєнка, реєстраційний номер 7774.

 

10:12:46

За-371

Рішення прийнято.

 

МАТВЄЄВ В.Г. Дякую. Вноситься пропозиція прийняти постанову про дострокове припинення повноважень народного депутата України Поліщука Миколи Єфремовича, обраного в одномандатному виборчому окрузі №214 міста Київ,  у зв'язку з особистою заявою про складання ним депутатських повноважень. Він, як відомо, працює міністром охорони здоров'я України. Прошу проголосувати.

 

ГОЛОВА. Ставиться  на голосування проект постанови Верховної Ради України про дострокове припинення  повноважень народного депутата України Миколи Поліщука, реєстраційний номер 7775.

 

10:13:41

За-372

Рішення прийнято.

 

МАТВЄЄВ В.Г. Вноситься проект Постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата України Рябікіна Павла  Борисовича, обраного в одномандатному виборчому окрузі номер 131, Миколаївська область, у зв'язку з особистою заявою про складення ним депутатських повноважень. У даний час він працює заступником міністра транспорту та зв'язку України.

 

ГОЛОВА. Вноситься на голосування проект Постанови Верховної Ради України про дострокове припинення повноважень народного депутата України Павла Рябікіна (реєстраційний номер 7776).

 

10:14:37

За-373

Рішення прийнято.

 

МАТВЄЄВ В.Г.  На ваш розгляд вноситься проект Постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата України Турчинова Олександра Валентиновича, обраного у багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі, виборчий блок політичних партій, виборчий Блок Юлії Тимошенко у зв'язку з особистою заявою про складення ним депутатських повноважень. Як відомо, він працює головою Служби безпеки України.

 

ГОЛОВА. Вноситься на голосування проект Постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата України Олександра Турчинова (реєстраційний номер 7781).

 

10:15:34

За-336

Рішення прийнято.

 

МАТВЄЄВ В.Г.  Дякую. Пропонується  прийняти Постанову про дострокове припинення повноважень народного депутата  Цушка Василя Петровича, обраного у багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі, Соціалістична партія України, у зв'язку з особистою його заявою про складення ним  депутатських  повноважень. Вин призначений головою Одеською облдержадміністрації.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування проект постанови Верховної Ради України про дострокове припинення повноважень народного депутата України Василя Цушка. Реєстраційний номер 7778.

 

10:16:30

За-351

Рішення прийнято.

 

МАТВЄЄВ В.Г. Дякую. Шановні колеги, учора на засіданні комітету були також розглянуті заяви народних депутатів України - Атрошенка Владислава Анатолійовича, Жовтяка Євгена Дмитровича, Ткача Романа Володимировича, - які на сьогодні працюють головами відповідно Чернігівської, Київської, Івано-Франківської обласних державних адміністрацій і по яких раніше були прийняті рішення апеляційного суду міста Києва щодо дострокового припинення їх повноважень за рішенням цього суду.

Учора цей же апеляційний суд міста Києва, розглянувши заяви зазначених народних депутатів про перегляд раніше прийнятих рішень за нововиявленими обставинами, задовольнив їх і скасував своє рішення щодо дострокового припинення їх депутатських повноважень. (Шум у залі). Тому... Спокійно. Тому комітетом учора розглянуті заяви зазначених народних депутатів і внести проекти постанов Верховної Ради про дострокове припинення повноважень народних депутатів України - Атрошенка Владислава Анатолійовича, обраного в одномандатному виборчому окрузі номер 207, Чернігівська область, у зв'язку з особистою заявою про складення ним депутатських повноважень. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВА. Три хвилини з мотивів, будь ласка. Але ці мотиви будуть стосуватися трьох кандидатур. Будь ласка, запишіться. Перед голосуванням, перед голосуванням мають право з мотивів. Будь ласка, Геннадій Йосипович Удовенко, фракція "Наша Україна".

 

10:18:34

УДОВЕНКО Г.Й.

Думаю, шановні колеги, тут немає проблем, які ми повинні обговорювати. Є особисті заяви народних депутатів, є рішення комітету, ну давайте нарешті вже будемо не займатися казуїстикою тут. Ну, додавили їх до того, що вони написали свої ці заяви. Так давайте підтримаємо їхнє мужнє рішення. Дякую.

 

ГОЛОВА. Станіслав Пхиденко, фракція комуністів.

 

10:19:02

ПХИДЕНКО С.С.

Дякую. Прошу передати слово Петру Миколайовичу Симоненку.

 

ГОЛОВА. Петро Симоненко, мікрофон.

 

10:19:08

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Володимире Михайловичу, я прошу, по-перше, зробіть трансляцію на вулицю, багато людей чекають все ж таки почути, про що йде мова в Верховній Раді. По-друге, Валентин Григорович, шановний, будь ласка, давайте ми пояснимо народу України, що ж це за нові обставини, коли півроку фракція комуністів, Верховна Рада б'ється над тим, щоб Ющенко як Президент виконав свої обіцянки, реально звільнив людей, які порушують Конституцію і займають. обіймають посади, які не повинні були обіймати.

Порушуючи Конституцію, вони створюють корупцію у владі, вони сьогодні об’єднали потужний капітал з власними інтересами і використовують посаду і бюджет для задоволення власних потреб. Так що це за нові обставини, це по-перше?

І по-друге, Володимире Михайловичу. Я все ж таки хотів почути від вас по решті тих, кого не назве Валентин Григорович, які вжиті заходи і коли ми будемо розглядати по решті народних депутатів складення...

 

ГОЛОВА. Я Секретаріат прошу підготувати інформацію після голосування, хто у нас залишився іще із сумісників. Валентин Григорович скаже.

 

МАТВЄЄВ В.Г. Я дякую. Якщо можна, то я в кінці доповім.

 

ГОЛОВА. Тарас Чорновіл, будь ласка.

 

10:20:26

ЧОРНОВІЛ Т.В.

У нас мусять бути з цього приводу дуже серйозні застереження до судової гілки влади, оскільки тими нововиявленими обставинами може виглядати тільки бажання самих порушників Конституції піти не з ганьбою через суд, а нібито за заявою. Це не є підстава для того, щоб міняти вже прийняте рішення Апеляційного суду. Це - перше.

І друге. Я дуже прошу вас, шановний доповідачу, після закінчення голосування по цих кандидатах, дати інформацію, перше, про те, хто дальше суміщає, і другий момент, чи виконана вказівка Президента щодо того, щоб Юлія Тимошенко як Прем'єр-міністр зробила подання про звільнення з займаних посад  міністрів, які ще не подали таких заяв про припинення депутатських повноважень.

 

ГОЛОВА. Так, Валерій Асадчев, будь ласка, мікрофон.

 

10:21:17

АСАДЧЕВ В.М.

Я прошу  Ратушному передати, Володимир Михайлович.

 

10:21:23

РАТУШНИЙ М.Я.

Шановні колеги!  Я думаю, що в суду було достатньо поважних підстав вияснити, що таке нововиявлені обставини, тому що багато сумісників заявили в засобах масової інформації і публічно, що їхні заяви знаходилися у розпорядженні Верховної Ради, що вони їх писали.

Я не хочу зараз проводити службове розслідування, це не моя компетенція, чому ті люди, в чиїх сейфах чи кабінетах знаходилися ці заяви, не передавали їх відповідно в регламентний комітет. Стосовно голови адміністрації Київської області, я думаю, що нам, його колегам недавнім, буде некоректно трохи, бо людина, справді, мала травму, зламала ногу, і своєчасно написала заяву.

Так що я прошу не спекулювати навколо прізвища Євгена Жовтяка, члена Української народної партії.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Так, будь ласка, Валентин Григорович.

А я перед цим лише скажу, шановні колеги, я просив би шановних колег не поширювати плітки про те, що заяви лежали в кабінетах і сейфах Верховної Ради України, в тому числі і поважного народного депутата.

Якщо ви хочете, я можу власноруч за цих народних депутатів, якщо ви стверджуєте, що їхні заяви лежать, написати від їх імені заяву і подати до комітету. І я просив би не поширювати плітки.

Будь ласка, Валентин Григорович.

 

МАТВЄЄВ В.Г. Я дякую.  Всі заяви, які надходили до Верховної Ради, вони у терміновому порядку розглядалися керівництвом Верховної Ради  і направлялися на розгляд регламентного комітету.

Що стосується колеги Атрошенко, я хочу поінформувати на ці запитання, які тут прозвучали: третього червня він був позбавлений за поданням Голови Верховної Ради Апеляційним судом своїх депутатських повноважень. Учора суд розглянув його, як я сказав, заяву про розгляд, скасування цього рішення за нововиявленими обставинами. Які нововиявлені обставини: вони викладені у ухвалі суду, яка ось у мене є. Я зачитую: "Станом на третє червня 2005 року він знаходився на лікарняному, і йому не було відомо про розгляд справи. Заслухавши пояснення Атрошенка, представника Голови Верховної Ради, перевіривши матеріали справи, суд вважає за можливе задовольнити заяву Атрошенка". І далі ухвалююча частина: "Заяву Атрошенка Владислава Анатолійовича про перегляд рішення Апеляційного суду міста Києва від третього червня 2005 року за нововиявленими обставинами задовольнити. Рішення Апеляційного суду міста Києва від третього червня цього року за заявою Голови Верховної Ради України Литвина Володимира Михайловича про дострокове припинення повноважень народного депутата України Атрошенка Владислава Анатолійовича скасувати". От ця ухвала.

Тому вам і пропонується прийняти постанову, яку я вам уже зачитав, про дострокове припинення повноважень народного депутата України Атрошенка за його особистою заявою. Прошу голосувати.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, ставиться на голосування проект Постанови Верховної Ради України: "Про дострокове припинення повноважень народного депутата України Владислава Атрошенка". Реєстраційний номер 7771.

 

10:25:42

За-357

Рішення прийнято.

 

МАТВЄЄВ В.Г. Дякую. Таким же чином, як я вже сказав, була вчора задоволена заява народного депутата Жовтяка Євгена Дмитровича і рішенням Апеляційного суду міста Києва прийнята ухвала про скасування рішення прийнятого щодо нього 24 червня цього року цим же Апеляційним судом. Тому пропонується прийняти постанову про припинення повноважень народного депутата України Жовтяка Євгена Дмитровича, обраного  в одномандатному виборчому окрузі номер  95 (Київська область) у зв'язку з особистою заявою про складення ним депутатських повноважень. Прошу голосувати.

 

ГОЛОВА. З мотивів три хвилини, будь ласка, запишіться. На табло прізвища народних депутатів, що записались. Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна".

 

10:27:01

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни.

Шановні колеги, не було б чого робити суду, не було б нам випробовування проходити, не треба було б ганьбити і весь уряд, який ніколи ще не допускав таких безпрецедентних порушень, не клали б на всіх нас відповідальність, якби ми з вами зробили одне уточнення - ми написали б "особи, які позбавлені повноважень за рішенням судів, втрачають всякі гарантії, передбачені Законом про статус народного депутата" і крапка. Я звертаюся до Регламентного комітету. Поможіть. Давайте зробим це. І повірте мені, на другий день після призначення на посаду, вони самі будуть писати заяву і стояти у вас в черзі, і шукати вас. Зробіть це і тоді не будемо посміховиськом в очах народу. Дякую.

 

МАТВЄЄВ В.Г. Але я думаю, Юрію Анатолійовичу, і друге тут. Мабуть є для цього вимоги, суворі вимоги Конституції України - Основного закону нашої життєдіяльності, держави всієї і    Закон про статус народного депутата. Якби Президент і Прем'єр-міністр чітко виконували їх щодо порушників цих законів, уже б давно ця проблема була знята із порядку  денного нашого парламенту. Дякую.

 

ГОЛОВА. Михайло Родіонов, фракція комуністів.

 

10:28:44

РОДІОНОВ М.К.

Родіонов, фракція комуністів. Прошу передати слово Лещенко.

 

ГОЛОВА. Володимир Лещенко, фракція комуністів.

 

10:28:54

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановний Валентине Григоровичу! Я хотів би, по-перше, щоб ви все-таки дали команду включити трансляцію на  вулицю, бо люди зібралися і хочуть слухати, що у нас робиться.

Друге. Ми бачимо, що сумісники почали хворіти. Це не вони хворіють, це хворіє нова влада. Вона хворіє хворобою порушення Конституції і законів  України. Ця влада хворіє зрадою народу України. Вчора про це вона продемонструвала і хоче демонструвати сьогодні.

Шановний Валентине Григоровичу Я хотів би, щоб  ви  все-таки назвали, які ж нововиявлені обставини суду вбачив у Жовтяка. І ще хочу попросити, щоб ви нам сказали, що ж думає пан Порошенко - кум Президента. Дякую.

 

ГОЛОВА. Трансляцію на вулицю включено вже, відразу, як була пропозиція внесена.

Павло Сулковський, будь ласка, фракція "Регіони України".

 

10:29:59

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г.

Прошу передати слово народному депутату Стояну.

 

ГОЛОВА. Олександр Стоян.

 

10:30:06

СТОЯН О.М.

Олександр Стоян, "Регіони України".

Шановні виборці! Шановні урядовці! Те, що два дні  спостерігалося у цьому залі, в цьому повністю повинен уряд, тому що саме ті урядовці, які повинні були виконувати Конституцію, вони тут  доповідали закони, і ми не віримо цим урядовцям, які  мають  подвійне дно. Тому  і така ціна вступу до ВТО. А ціна ця, дійсно, невиконання  зобов'язань конституційних міністрів, екс-міністрів і так далі. Це перше.

Друге.  Шановний Валентине Григоровичу! Нам відомо, що Президент дав доручення  уряду, тим депутатам, які працюють в органах державної влади підготувати  постанову про звільнення з державних посад. Чи є така постанова, яку повинна виконати була особисто Юлія Тимошенко. Якщо ви не знаєте, нехай відповість Юлія Тимошенко: чи є постанова про звільнення депутатів-сумісників з державних посад? Дякую.

 

МАТВЄЄВ В.Г. Я хочу відповісти зразу на останнє запитання. Мені не відомо про таке подання від імені Прем'єр-міністра України, щодо міністрів-сумісників на ім'я Президента України. Тому я не можу вас інформувати, я думаю Юлія Володимирівна може про це  сказати.

По-друге, на запитання колеги Лещенка. Шановний Володимире Олексійовичу, щодо того рішення апеляційного суду по Жовтяку Євгену Дмитровичу. Рішення було це прийнято 24 червня цього року. І ось 29 червня Жовтяк Євген Дмитрович звернувся до суду із заявою про скасування цього рішення за  нововиявленими обставинами і суд відзначає у своїй констатуючій частині ухвали, відзначає,  що обговоривши доводи заяви та перевіривши матеріали справи, апеляційний суд вважає, що заява підлягає задоволенню з таких підстав, Володимире Олексійовичу. Відповідно до пункту і частини 2 статті 347-2 ЦПК України нововиявленою обставиною для перегляду рішення суду є істотні для справи обставини, що не були і не могли бути відомими заявникові та суду на день розгляду справи. Як вбачається з матеріалів справи, 24 червня 2005 року народний депутат України Жовтяк подав заяву про дострокове припинення повноважень народного депутата України, яка була зареєстрована Апаратом Верховної Ради України 24 червня, тобто в день розгляду його справи за позовом Голови Верховної Ради України в Апеляційному суді міста Київ.

Так от, далі суд зазначає:  за таких обставин апеляційний суд вважає, що рішення апеляційного суду міста Києва від 24 червня 2005 року підлягаю  скасуванню за нововиявленими обставинами. І суд у зв'язку з цим ухвалив: скасувати рішення апеляційного суду від 24 червня цього року про дострокове припинення повноважень народного депутата України Жовтяка Євгена Дмитровича за нововиявленими обставинам і призначити... за нововиявленими обставинами і все.

Тому я думаю, що ми можемо прийняти запропонований  проект постанови. Заяву народний депутат Жовтяк про складення депутатських  повноважень у зв'язку з призначенням його  головою Київської обласної державної адміністрації  до Верховної Ради подав. Прошу голосувати.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування проект Постанови Верховної Ради України про дострокове припинення повноважень народного депутата України Євгена Жовтяка.

 

10:34:48

За-341

Рішення прийнято.

Будь ласка, Валентин Григорович.

 

МАТВЄЄВ В.Г. Вноситься пропозиція також у зв'язку з тим, що скасована ухвала апеляційного суду, раніше прийнята, про дострокове припинення повноважень народного депутата Ткача Романа Володимировича. Вчора вона скасована, я повторюю. Вноситься пропозиція прийняти проект Постанови про дострокове  припинення його повноважень у зв'язку з особистою заявою про складення ним депутатських повноважень.

Значить, рішенням... пояснюю. Рішенням апеляційного суду міста Києва від  23 червня цього року заява Голови Верховної Ради  була задоволена. Повноваження народного депутата Ткача Романа Володимировича були достроково припинені.

Але, обговоривши доводи заяви та перевіривши надані матеріали, апеляційний суд учора зважив на це і зробив висновок, що заява підлягаю задоволенню із наступних підстав. Відповідно до пункту один частини другої статті 347-2 ЦПК України нововиявленою обставиною для перегляду рішення суду є істотні для справи обставини, як це і раніше було задекларовано при прийнятті рішень по попереднім народним депутатам, що не могли і не могли бути відомі заявникові та суду на день розгляду справи. Як вбачається з матеріалів справи, я це зачитую з ухвали суду, з матеріалів справи третього червня 2005 року народний депутат України Ткач подав заяву про дострокове припинення повноважень народного депутата України, яка була зареєстрована Апаратом Верховної Ради України 17 червня цього року. Зазначену обставину не заперечував представник Верховної Ради України.

Ось за таких обставин апеляційний суд ухвалив скасувати рішення, його ж рішення, від 24 червня про дострокове припинення повноважень народного депутата України Ткача Романа Володимировича за нововиявленими обставинами.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, запишіться, три хвилини. На табло, будь ласка. Юрій Кармазін.

 

10:37:58

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни.

Шановний Володимире Михайловичу, зараз знову розвішують плакати по порушникам. Давайте ми все-таки уже закінчимо розгляд цього питання, тому що такий час дорогоцінний витрачаємо. Ви ставите питання про те, щоб ми до восьмої продовжували засідання, а ми витрачаємо дорогоцінний час ранкових засідань на протистояння, які були вчора, які були позавчора, які є сьогодні ось саме на цьому на рівному місці. Тому у мене є пропозиція - давайте ми по цим питанням вирішимо однозначно, проголосуємо, але попросимо Регламентний комітет зробити так, щоб максимум після обіду ми сьогодні мали всі заяви від усіх сумісників. Якщо цього не буде, якщо цього не буде, давайте сьогодні після обіду внесемо ті зміни до закону, які я пропоную, що вони втрачають всі пільги, які надавалися Законом про статус депутатів. І все...

 

МАТВЄЄВ В.Г. Я дякую за постановку такої задачі. Дуже чітко.

 

ГОЛОВА. Георгій Буйко, фракція комуністів.

 

10:39:15

БУЙКО Г.В.

Георгій Буйко, фракція комуністів. Прошу передати слово Гмирі Сергію Петровичу.

 

ГОЛОВА. Сергій Гмиря, мікрофон, будь ласка.

 

10:39:28

ГМИРЯ С.П.

Валентин Григорьевич, ну, во-первых, я хотел бы выяснить, почему столько дней была задержка? Что кто-то в Секретариате у нас блокирует этот вопрос или как? И второе, я хочу, чтобы мне пояснили, ну как вы понимаете, решение суда. Суд признает, что были обстоятельства неизвестные истьцам. Этим обстоятельством было написание истьцами заявления официального.

То есть, фактически, суд признал, что две главы областной администрации действовали в состоянии умопомрачения. Они написали заявление и не знали о том, что они их написали. У меня вопрос: можно ли таких глав администраций, которые судом признаны психически не нормальными людьми, в держать на таких должностях? К вам и к Президенту естественно.

 

МАТВЄЄВ В.Г. Дякую. Ну, при яких обставинах вони написали заяву, комітет не досліджував. Це справа не наша. Але я хочу сказати про те, що, Сергій Петрович, ви поставили питання: чому 17 червня зареєстрована заява Ткача Романа Володимировича, а в комітет вона, я підкреслюю, надійшла 30 червня? Тобто після прийняття апеляційним судом рішення щодо припинення його депутатських повноважень достроково. Тому це допущена була помилка апаратом Верховної Ради, ненаправлена була своєчасно заява на розгляд Комітету Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради. І даному випадку, я думаю, що апеляційний суд поступив вірно. Нашу помилку він виправив і прийняв рішення про скасування своєї ухвали від 23 червня цього року.

Я прошу підтримати постанову про дострокове припинення повноважень Ткача Романа Володимировича.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування проект постанови Верховної Ради України про дострокове припинення повноважень народного депутата України Романа Ткача. Реєстраційний номер 7777.

 

10:42:10

За-350

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду питання про обрання окремих народних депутатів...  (Ш у м   у   з а л і)

А, будь ласка, Валентин Григорович, по решті сумісників, будь ласка.

 

МАТВЄЄВ В.Г. Так, я дякую, Володимир Михайлович. Просили депутата поінформувати, який стан зараз із депутатами сумісниками.

Комітетом вчора також розглянута заява народного депутата Порошенка, яка надійшла на ім'я голови Комітету з питань Регламенту, а не на ім'я Верховної Ради України.

Тому комітетом вчора прийнято рішення про заяву народного депутата України Порошенка, і комітет прийняв таке, наступне рішення: перше, запропонувати народному депутату України Порошенку подати до Верховної Ради України заяву про дострокове припинення повноважень народного депутата України у відповідності з вимогами статті 81 Конституції та пунктів один частини першої статті четвертої Закону про статус народного депутата України.

Друге: рекомендувати Верховній Раді України у разі подання такої заяви народним депутатом України Порошенком у встановленому порядку розглянути і підтримати її. Доповідачем визначити голову комітету. Такої заяви до комітету поки що не надійшло.

Далі, наступне. Ну, я закінчую інформацію.

(Ш у м  у  з а л і)

 

ГОЛОВА. Ну дайте можливість інформацію... Шановні колеги, ну, можна голові комітету завершити виступ? Можна завершити виступ? Хай завершить виступ, я вас прошу!

 

МАТВЄЄВ В.Г. Шановні колеги, окрім колеги Порошенка, сьогодні матеріали щодо розгляду справ по народних депутатах-сумісниках знаходяться у Апеляційному суді: це щодо Стецьківа Тараса Степановича, президента Національної телекомпанії України. Суд уже тричі приступав до розгляду цієї справи і не перейшов до кінцевого ухвалення рішення. Розгляд перенесено на 14 липня. Тополов Віктор Семенович, перший заступник міністра палива та енергетики України. Суд уже тричі, прошу вибачити, чотири рази засідав з цього питання, і призначено в п'ятий раз заслуховування цієї справи 15 липня. Пинзеник Віктор Михайлович, міністр фінансів України. Тричі засідав суд, і вчетверте перенесено розгляд на 14 липня. Бойко Віктор Олексійович, голова Державного комітету з державного матеріального резерву. Тричі суд засідав з цієї  проблеми і на 15 липня вчетверте перенесено  розгляд його справи.

Тарасюк Ігор Григорович, керівник Державного управління справами. Тричі суд приступав до розгляду і вчетверте перенесено розгляд цієї справи на 15 липня. Катеринчук Микола Дмитрович, перший заступник голови Державної  податкової адміністрації України. Тричі суд вже розглядав і вчетверте буде розглядати цю справу 14 липня.

Шевченко Віталій Федорович, голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Двічі суд розглядав і втретє  повернуться до розгляду цієї справи 14 липня.

Таким чином, я вам зачитав, назвав прізвища восьми народних депутатів. Окрім цього, за рішеннями Комітету з питань Регламенту,  депутатської етики та організації роботи Верховної Ради, подані матеріали Голові Верховної Ради України щодо звернення його до Апеляційного суду про дострокове припинення депутатських повноважень за рішенням суду наступних народних депутатів:

Бондарчука Сергія Васильовича. На сьогодні підготовлена позовна заява уже, вона знаходиться, як я розумію, у Голови Верховної Ради на підписі. Це генеральний директор Державної компанії з експорту та імпорту продукції і послуг військового і спеціального призначення.

Гурвіц Едуард Йосипович, міський голова міста Одеси;

Морозов Олександр Валерійович, голова правління ВАТ "державний ощадний банк";

Павлюк Микола Пантелеймонович, начальник Одеського морського порту.

На засіданні комітету розглянуто питання щодо суміщення ними подань... посад, прошу вибачити, і 29 червня надіслано відповідне подання Голові Верховної Ради України про звернення його до апеляційного суду. Зараз мабуть йде підготовка матеріалів  щодо подання їх на розгляд апеляційного суду.

І вчора від імені комітету я підписав, і надіслали ми  листа з проханням  визначитися, на якій посаді має намір надалі  працювати голова Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі Бойко Юрій Анатолійович, який затверджений на цю посаду і має статус  міністра України.

Оце те, що стосується цих народних депутатів. І щоб була  вже повною інформація, вчора комітетом також розглянуті заяви народних депутатів Балоги, Олійника, Стойка, Терьохіна, Артеменка щодо дострокового припинення їх повноважень після прийняття відповідних рішень апеляційним судом міста Києва.

Тому, по-перше, що стосується Артеменка, Балоги, Олійника, Стойка і Терьохіна рішення ці набрали законної сили, і комітет не має можливостей розглядати їх заяви. Тому  рішення було прийняте нами наступне: заяви народних депутатів України Артеменка, Балоги, Олійника, Стойка, Терьохіна щодо дострокового припинення їх повноважень залишити без розгляду.

У мене все. Я дякую.

 

ГОЛОВА. Я дякую.  Одну хвилиночку. Я хочу лише внести уточнення, що Віктор Пинзеник і Морозов мені щойно повідомили, передали заяви, зараз вони зареєстровані і передані до комітету. Віктор Пинзеник і Морозов.

Що стосується Бондарчука. Направлено вже до суду. Що стосується Гурвіца і Павлюка, зараз будуть ці документи підписані, вони вже опрацьовані, сплачене мито і буде направлено сьогодні до суду.

Морозов написав заяву.

Які запитання, шановні колеги?

Давайте, будь ласка, в нас не обговорюється це питання. З процедури, з процедури чого? Ми питання завершили розгляд. Будь ласка, 3 хвилини з мотивів, а з процедури ніякої немає. Будь ласка, 3 хвилини, запишіться. Володимир Бондаренко, Фракція "Наша Україна".

 

10:51:11

БОНДАРЕНКО В.Д.

Шановні колеги, Володимире Михайловичу, надзвичайно довго і уперто мусується питання про сумісників. Кожен, хто сьогодні виступає, забув нашу недавню історію. Наприклад, один  керівник великий профспілкових органів сидів у цьому залі, суміщаючи ці посади, спокійно вів себе роками. так як і один із мерів, який і до цього часу не переобраний і є народним депутатом. А також один віце-прем'єр міністр  перший, котрий суміщав посади ще й міністра окрім того, а також народного депутату. Це все швидко забувається. Тоді соціал-демократи (об'єднані) не вішали плакати, а захищали, як тільки могли. Сацюк, який належав до їхньої Фракції, був в Комітету державної безпеки України тривалий період і суміщав посаду з  народним депутатом, маніпулював судовими рішеннями, як  ви знаєте, після того, як був звільнений в цій залі. Тоді, знову ж таки, ніхто не  піднімав плакати, не вішав їх на стінки і таке інше.

Тому давайте будемо в одному стандарті триматися Конституції.

 

ГОЛОВА. Володимир Єщенко, будь ласка, Фракція комуністів.

 

10:52:23

ЄЩЕНКО В.М.

Єщенко, Фракція комуністів. Прошу передати Симоненко Петру Миколайовичу.

 

10:52:28

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, Фракция коммунистов.

Уважаемые избиратели, представители нашей Украины и других политических сил, которые вошли во власть, сегодня бояться оставить мандат народного депутат, потому что по сути дела, по сути дела, они не верят в эту власть. И, естественно, пытаются сохранить себе мандат неприкосновенности, чтобы не отвечать за преступления и злодеяния. Это во-первых.

Во-вторых, Владимир Михайлович,  фактически, заявление от Порошенко поступило. Фактически Комитет его рассмотрел. Осталось только формальность. И я предлагаю поставить вопрос на голосование, проголосовать по Порошенко, а формальности уже протокольные выполнить в соответствии с тем, что надо просто переписать заявление. Заявление поступило, оно рассмотрено и вносится на рассмотрение на сессию Верховного Совета.

И последнее. Владимир Михайлович, давайте мы  зададим себе вопрос. Министр финансов принуждает сегодня суды не по назначению использовать...

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, відносно заяви  Петра Порошенка. Якщо комітет прийме таке рішення, винесе проект постанови, я його поставлю на голосування. Будь ласка,  хай комітет внесе. Комітет внесе, я поставлю.

Тарас Чорновіл, будь ласка.

 

10:53:49

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Прошу передати слово  народному депутату Стояну.

 

ГОЛОВА. Олександр Стоян.

 

10:53:55

СТОЯН О.М.

Олександр Стоян, бувший профспілковий керівник.

Мене дивує, що мій колега не знає Закон  про статус народного депутата. Я очолював Федерацію профспілок на громадських засадах, так як і мій колега з  партії "Батьківщина" очолює профспілки, так як і лідери політичних партій очолюють політичні партії, я не отримував заробітну плату. І тому, коли на мене написали у регламентний комітет, що я суміщую дві посади, регламентний комітет відхилив цю пропозицію, тому що я мав один представницький мандат.

А тепер я хочу сказати, Юлія Володимирівна, для вас. Юлія Володимирівна, послухайте, будь ласка. Те, що  робиться два дні у залі - це виноваті ваші міністри, вони визвали таку критичну негативну реакцію на те, що не склали добровільно повноважень і тому таке протистояння. Як би цього не було,  ми б давно прийняли багато законів. А ми сьогодні ще годину втратили на те, щоб позбавити депутатів-сумісників. Наведіть порядок  там, будь ласка, і виконайте доручення Президента, підготуйте постанову по іншим, щоб звільнити з державних посад. Дякую.

 

ГОЛОВА. Час вичерпаний. Прізвища не називалися. Я вас прошу, я прошу вас. Шановні колеги, регламентом не передбачено, коли називають одну фракцію  чи іншу, назвуть прізвище, буде репліка, давайте будемо іти по регламенту. Слухається питання про обрання окремих народних депутатів України членами комітетів Верховної Ради України. Будь ласка, Валентин Григорович.

 

10:55:28

МАТВЄЄВ В.Г.

Дякую. Комітетом повторно розглянута заява народного депутата України Корчинського Анатолія Івановича, члена депутатської фракції "Наша Україна", про обрання його  членом Комітету Верховної Ради з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України. Враховуючи повторне звернення цього народного депутата і його прагнення працювати в комітеті, наш комітет прийняв рішення підтримати заяву і рекомендувати Верховній Раді України повернутися до розгляду проекту постанови Верховної Ради України про обрання народного депутата України Корчинського Анатолія Івановича членом Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України. Дякую. Прошу визначатися.

 

ГОЛОВА. Вноситься на голосування проект постанови Верховної Ради України про обрання народного депутата України Корчинського Анатолія членом Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради. Реєстраційний номер 7589.

 

10:56:49

За-207

Рішення не прийнято.

Будь ласка, далі.

 

МАТВЄЄВ В.Г. Комітетом також розглянута заява народного депутата України Давимуки Степана Антоновича, члена депутатської фракції "Наша Україна" про повторний розгляд проекту постанови Верховної Ради про обрання його членом Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації.

Комітет прийняв рішення підтримати заяву народного депутата Давимуки та рекомендувати Верховній Раді України повернутися до розгляду проекту постанови Верховної Ради про обрання народного депутата України Давимуки членом Спеціальної контрольної комісії по приватизації Верховної Ради України з питань приватизації. Прошу голосувати.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування проект постанови Верховної Ради України про обрання народного депутата України Степана Давимуки членом Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації. Реєстраційний номер 7665.

 

10:58:17

За-217

Рішення не прийнято.

Будь ласка, далі.

 

МАТВЄЄВ В.Г. Комітетом розглянута також заява народного депутата України Мордовця Леоніда Михайловича, члена депутатської фракції Соціалістичної партії України, про обрання його членом Комітетом Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

Виходячи з того, що розрахункова квота на сьогодні депутатської фракції Соціалістичної партії України у парламентських комітетах складає 1,1, а в Комітеті Верховної Ради з питань державного будівництва працює уже один представник цієї фракції - народний депутата України Дашутін Григорій Петрович, тобто квота використана, комітет прийняв рішення не підтримувати заяву народного депутата України Мордовця про обрання його членом цього комітету. А ви, шановні колеги, визначайтеся. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, відповідно до Регламенту я ставлю на голосування першою пропозицію про обрання народного депутата України Мордовця членом Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

 

10:59:54

За-151

Рішення не прийнято.

Будь ласка.

 

МАТВЄЄВ В.Г. Дякую. Комітетом розглянута і заява народного депутата України Ружицького Антона Матвійовича, члена депутатської фракції "Наша Україна", про обрання його членом Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією. Враховуючи те, що розрахункова квота, до речі, депутатської, зокрема, фракції "Наша Україна" в комітетах складає 3,8, а у цьому комітеті на сьогодні працює від зазначеної фракції три народних депутати, це, зокрема, Стретович, Ткаленко і Трофименко, тобто квота повністю не використана.

Комітет прийняв рішення підтримати заяву народного депутата Ружицького  і внести на розгляд Верховної Ради проект постанови про обрання народного депутата України Ружицького Антона Матвійовича членом Комітету Верховної Ради України  з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією. Прошу визначатися.

(Ш у м   у   з а л і)

Що? Будь ласка, запишіться. Запишіться три хвилини, будь ласка.

Це зрозуміло, що людина повинна працювати в одному з комітетів. Це питання до вас.  Будь ласка, Стецьків Тарас, фракція "Наша Україна".

 

ГОЛОВА. Іван Олександрович Герасимов.

 

11:01:54

ГЕРАСИМОВ І.О.

Прошу передать слово Петру Николаевичу Симоненко.

 

11:02:01

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов.

Валентин Григорьевич, я хотел бы вас попросить, если изучался этот вопрос, тогда ответить, если не изучался, надо, я считаю, его изучить и представить тогда информацию нашим коллегам народным депутатам.

Ну, допустим, у нас во фракции есть информация, может быть, она и необъективная, о том, что в свое время товарищ или господин Ружицкий задерживался в следственном изоляторе за проведение различных там действий, находился несколько месяцев там, обвиняется в том, что противоправные действия производит в связи с тем, что документы выписывал или способствовал различным группировкам выписывать документы, причем вносил фальшивые данные и так далее и тому подобное. Он сегодня идет в Комитет по борьбе с организованной преступностью.

Если это необъективная информация, давайте избавим тогда нашего коллегу от этого, если заслуживает она для того, чтобы рассмотреть, давайте рассмотрим и исключим, чтобы у нас в Комитете по организованной преступности находились те, кто как раз ее и создавал.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Валентин Григорович.

 

МАТВЄЄВ В.Г. Відповідати чи ще буде?

 

ГОЛОВА. Це запитання ж.

 

МАТВЄЄВ В.Г. Я дякую. Шановний Петре Миколайовичу! Ну, щодо такої інформації, у комітеті вона відсутня. Ми, обговорюючи це питання, тільки лише керувалися тими матеріалами, які нам були подані, зокрема, це, ну, по-перше, доручення Голови Верховної Ради про розгляд цього питання; і друге - заява на ім'я Голови Верховної Ради безпосередньо народного депутат Ружицького, його особиста, і погоджена із керівником фракції "Наша Україна" Мартиненком, а також погоджена із головою комітету, куди він хоче йти працювати, тобто Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Стретовичем. З цього ми і виходили. І враховуючи додатково ще невикористання цією фракцією їх розрахункової квоти у парламентських комітетах. Дякую.

 

ГОЛОВА. Ярослав Сухий, фракція "Регіони України".

 

11:04:23

СУХИЙ Я.М.

Дякую. Ярослав Сухий, Запоріжжя, "Регіони України".

Шановні колеги, те, що я почув щойно в залі про цього народного депутата, це, звичайно, потребує вивчення, це однозначно. Але я хочу сказати тут про інше.

Ви пригадайте: на президентських виборах найбільш голосно про захист соціальних прав говорили дві фракції - "Батьківщина", Юлії Тимошенко блок, і Ющенка. То якщо на сьогоднішній день два народних депутати України від Юлії Володимирівни працюють в Комітеті з питань соціальної політики, і прекрасно працюють, і Чичков як секретар, і Бірюк, то від "Нашої України" у Комітет з питань соціальної політики не делеговано жодного народного депутата України. Ви ж так претендували на якісь посади у цьому комітеті! Ні один там не працює, всі намагаються піти в якісь інші комітети. Це для мене дивно і підозріло, наскільки щирий Блок "Наша Україна" в питаннях захисту соціальних прав наших громадян - своїх виборців і виконання тих обіцянок, які були дані на майдані.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, а тепер давайте попросимо Ружицького Антона Матвійовича. Будь ласка, мікрофон. Оскільки прізвище називалося і йдеться про кандидатуру Ружицького. Мікрофон ввімкніть.

 

11:05:43

РУЖИЦЬКИЙ А.М.

Ружицький, партія "Християнсько-демократичний союз". Дякую за слово.

Дійсно, в 1994 році я, будучи заступником  начальника Державної служби  боротьби з економічною злочинністю, захищав інтереси України і розкривав кримінальні злочини, а по правді, це контрабанда, яка вивозилася з України за межі в Польщу і Німеччину. В зв'язку з цим відносно мене службами була проведена провокація і були сфабриковані  документи і по тій причині був я дійсно арештований, але в процесі довгих і нудних слідств, проведення експериментів подальших було встановлено про те, що абсолютно в моїх діях відсутній склад злочину. І по цьому питанню своє слово сказав як суд, так і сказала прокуратура і підтвердила Генеральна прокуратура.

Відносно мене було була закрита справа по 6 пункт 2. Після цього я був поновлений в органах Внутрішніх справ і продовжував служити. І вся ви знаєте, що якщо відносно людини по 6 по 2 закрита справа, значить людина......

 

ГОЛОВА. Так, шановні колеги, я думаю, що ми повинні виходити з того, що народний депутат написав заяву, виявив бажання працювати в комітеті (ми не слідчі органи), тому я ставлю на голосування проект Постанови Верховної Ради України  про обрання народного депутата України Антона Ружицького членом Комітету Верховної Ради України  з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією (реєстраційний номер 7782).

 

 11:07:35

За-164

Рішення не прийнято. Дякую.

 

МАТВЄЄВ В.Г. І останнє, Володимире Михайловичу, шановні колеги. Вчора до комітету надійшло доручення Голови Верховної Ради України про  розгляд повторно заяви народного депутата України Пака  Володимира Петровича щодо обрання його членом Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва  та місцевого  самоврядування. Комітет  не встиг розглянути це питання, але я хочу поінформувати вас, що розразрахункова квота депутатської фракції "Наша Україна" у комітетах, як ви пам'ятаєте, я вже її називав, складає на сьогодні 3,8, а в цьому комітеті вже працює шість представників цієї фракції. Тобто  квота використана повністю. І при попередньому голосуванні ця заява народного депутата не була підтримана. Право Верховної Ради визначатися сьогодні, тому що  розрахункову квоту свою передала фракції "Наша Україна" фракція Блоку Юлії Тимошенко, а вона у неї складає півтора, тобто 1,5. Тобто квота для того, щоб народний депутат увійшов  у цю фракцію є. Тобто  Верховній Раді  приймати рішення щодо цього питання. Дякую.

 

ГОЛОВА. Вноситься на голосування пропозиція про обрання народного депутата України Володимира Пака членом Комітету Верховної Ради України з питань  державного будівництва та місцевого самоврядування.

 

11:09:47

За-185

Рішення не прийнято. Дякую.

Оголошується до розгляду проект постанови про День уряду України у вересні 2005 року щодо сучасного стану та перспектив розвитку  ринку страхових...

З процедури чого, скажіть мені, будь ласка, з якої процедури? З процедури чого?

З ЗАЛУ.      Не чути.

Все цілком очевидно і зрозуміло, шановні  народні депутати, що тих колег, яких ми сьогодні достроково припинили повноваження, картки вилучаються. А зараз я прошу їх заблокувати, і прошу секретаріат оформити всі документи. Я прошу вас, ніякої процедури нема, шановні колеги.

Оголошується до розгляду проект Постанови про День Уряду України у вересні 2005 року щодо сучасного стану та перспектив розвитку ринку страхових послуг в Україні. Прошу дуже коротко і будемо голосувати.

 

11:10:59

ДОБКІН М.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, страховий ринок в Україні має потенційні можливості подальшого розвитку. Але через недостатні зусилля законодавчої та виконавчої влади, страховий ринок досі не акумулює значного обсягу інвестиційних ресурсів та не справляє відчутного впливу на процес перерозподілу валового внутрішнього продукту в бік збільшення. Страхова галузь у майбутньому має забезпечувати перерозподіл валового внутрішнього продукту на рівні показників розвинутих країн,  в яких це показник дорівнює 8-12%.

В Україні, на жаль такий показник значно нижчій. З огляду на те, що страхування є однією із галузей економіки, в якій за останні роки спостерігається зростання основних макропоказників, Кабінетом Міністрів України з метою розвитку страхового ринку була прийнята постанова №98 від 2 лютого 2001 року про затвердження програми розвитку страхового ринку України на 2001-2004 роки.

У зв'язку із вищевикладеним, вважаю за необхідне надати доручення Уряду України проінформувати Верховну Раду України про стан виконання програми розвитку страхового ринку України 2001-2004 рік, а також подальший план розвитку страхових послуг в Україні на  найближчі 10 років. Розгляд цього питання на Дні Уряду сприятиме пошуку спільних рішень Уряду та Верховної Ради України по розв'язанню невідкладних питань у галузі страхування.

Тому, шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, прошу провести цей День Уряду у вересні, або у наступному місяці 2005 року. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги. Що? Ну, будь ласка, ну, запишіться, 3 хвилини, ну, це зрозуміло організаційні питання, ми без питань голосували просто.

Позиція Комітету, будь ласка?

 

11:13:05

ХОМУТИННІК В.Ю.

Шановні колеги, Комітет в цілому не заперечує проти проведення такого заходу, оскільки, запропонована тема є, дійсно, важливою і актуальною. Але потрібно зазначити, що урядом України на сьогоднішній день ще не остаточно сформована позиція з таких важливих проблем ринку, як  оподаткування доходів від страхової діяльності, розвиток автоцивільної відповідальності у частині контролю, співвідношення довгострокового страхування життя та недержавного пенсійного забезпечення, медичного страхування, тощо.

Крім того, на розгляді у комітеті знаходиться ще декілька важливих законопроектів з питань страхування, хоча попереднє схвалення яких буде безпосередньо впливати на план подальшого розвитку страхового ринку.

Вважаючи на викладене,  комітет пропонує, якщо буде згода авторів, перенести такий день уряду на листопад місяць, коли буде сформоване поле для системного аналізу  ринку страхування.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги,  ставиться на голосування проект Постанови Верховної Ради України про "День Уряду України" у вересні 2005 року  (реєстраційний номер 7377). Ну, це організаційне питання, що обговорювати?

 

11:14:27

За-114

Рішення не прийнято.

Оголошується до розгляду проект Постанови про "День Уряду України" у жовтні 2005 року (щодо дотримання чинного законодавства України стосовно Національного заповідника "Хортиця", пам'яток культурної спадщини міста Києва та інших об'єктів культурної спадщини України). Танюк, будь ласка, доповідає. Будемо по процедурі іти. Танюк, будь ласка.

Ну, рішення не прийнято. Зараз виступпите. Будь ласка, я прошу вас. Хто буде доповідати з цього питання? Немає, є рішення комітету з цього приводу. Ну зараз, одну хвилиночку. Я не порушую, ми радимося просто, що робити і немає доповідача. Я вас прошу.

Будь ласка, з мотивів голосування запишіться. Три хвилини. На табло прізвища народних депутатів. Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна".

 

11:15:40

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни.

Шановний Володимире Михайловичу, я просив би вас сьогодні обов'язково не випустити і дати на ранішньому засіданні команду, ми заблокували абсолютно обрання суддів, Володимире Михайловичу. На літо шкода, яка буде причинена нашими діями, матеріальна шкода, буде колосальна. Люди будуть ходити, стояти в чергах. На сьогодні ми не поставили питання по суддям. Володимире Михайловичу, вас відволікає Адам Іванович, я прошу вникнути. Ми заблокували рішення по суддям із-за сумісників.

Тобто із-за невиконанням нашими колегами своїх службових обов'язків ми підвисили абсолютно функціонування нормальне судової влади. Я прошу дати розпорядження викликати суддів хоча б на завтра і прийняти рішення по ним, щоб могла країна працювати з суддями. 300 чоловік там уже накопичилося. Ви розумієте, і все літо тоді...

 

ГОЛОВА. Я прошу Секретаріат зараз опитати керівників депутатських груп і фракцій щодо пропозиції, яку щойно виголосив Юрій Кармазін, щоб через Верховну Раду не було заблоковано роботу суддівської системи.

Будь ласка, Віктор Мироненко, фракція комуністів.

 

11:17:05

МИРОНЕНКО В.А.

Прошу передать слово Сергею Петровичу Гмыре.

 

ГОЛОВА. Сергій Петрович Гмиря, будь ласка.

 

11:17:12

ГМИРЯ С.П.

Спасибо. Владимир Михайлович, мы и вчера, и сегодня принимали и будем принимать, будем голосовать по принципиально важным вопросам. Между тем вчера я смотрел, что некоторые коллеги, которых видимо нет в зале, принимали участие в голосовании. Вот я не знаю, был ли господин Катеринчук в зале, но если он был, то за что ему платят деньги в налоговой администрации, где он работает.

Поэтому фракция коммунистов требует, чтобы вы огласили список всех депутатов, которые не присутствуют по тем или иным причинам на заседании. И только после этого проводить голосование в этом зале. У нас есть подозрение, обоснованные подозрения, что многие из тех депутатов, которые, скажем, вчера голосовали по закону по ВТО присутствовали в этом зале только виртуально. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Я прошу Секретаріат дати мені відомості про народних депутатів, які перебувають у відрядженнях або на лікарняному, тобто не присутні у Верховній Раді з об'єктивних причин. Щодо сумісників, яких ми позбавили повноваження, я прошу вилучити, ще раз, картки. Ярослав Сухий, будь ласка.

 

11:18:28

СУХИЙ Я.М.

Дякую. Ярослав Сухий, місто Запоріжжя, "Регіони України".

Я стосовно запропонованої постанови 7447 про День Уряду і там мова йде про "Хортицю". Шановні колеги, на сьогоднішній день рішенням Президента України, і в цьому проекті постанови пропонується поширити, оголошено мораторій на будівництво мостів через Дніпро в районі міста Запоріжжя. Частина цього мосту по естакаді пройде через Хортицю.

Був проведений ряд експертиз, були проведені науково-практичні конференції, були проведені круглі столи. Ніякої загрози національній святині мости не несуть. Несе загрозу інше - недостатнє фінансування національного заповідника. Якщо ми сьогодні підемо назустріч побажанням деяких ура-патріотів, зупинимо будівництво мостів, то в місті Запоріжжі виникне надзвичайно скрутне становище.

І ще одне. Цей міст - це стратегічний об'єкт України, а не одного міста Запоріжжя. Тому цей законопроект 7447 я пропоную відхилити.

 

ГОЛОВА. Так, шановні народні депутати, прошу уваги! Ставиться на голосування проект Постанови про "День Уряду України" у жовтні 2005 року (щодо дотримання чинного законодавства України стосовно Національного заповідника "Хортиця", пам'яток культурної спадщини міста Києва та інших об'єктів культурної спадщини України). Реєстраційний номер 7447. Прошу визначатись.

 

11:20:13

За-196

Рішення не прийнято.                                        

Оголошується до розгляду проект Постанови про "День Уряду України" у жовтні 2005 року (щодо ... Я хочу сказати, що мотиви бувають перед голосуванням. Будь ласка. прочитайте Регламент. Ми не голосуємо. Будь ласка, заспокойтеся.

Проект постанови про День уряду України у жовтні 2005 року (щодо стану виконання законодавства у сфері поводження з відходами в Україні та шляхів його удосконалення.

Голова комітету Микола Руденко. Будь ласка.

Вірніше, Геннадій Руденко. Геннадій Борисович, будь ласка

Рішення комітету є позитивним. Будь ласка, запишіться, шановні колеги, три хвилини. Нам треба передбачити тут не на жовтень, а на вересень, щоб запланувати День уряду, у нас немає Дня уряду на вересень місяць.

Запишіться, три хвилини, будь ласка.

Володимир Бондаренко, фракція "Наша Україна", підготуватися Симоненку.

 

11:21:38

БОНДАРЕНКО В.Д.

Шановні друзі, Володимир Михайлович!

Ми відкинули питання, яке стосувалося не тільки Хортиці, а й пам'яток історії і культури Києва, і про це якраз ніхто не говорив.

А сьогодні в Києві розпочинається абсолютно несанкціонована і непродумана забудова в самому "дитинці", де колись нібито була Десятинна церква. Її пробують відтворити в новітніх якихось образах, і ці будівельні маячіння київського міського голови, який щоразу наїжджає на існуючі культурні пам'ятники, вони вже сьогодні роздратовують не тільки киян, які розуміються на цій справі, а й світову громадськість.

У мене є десятки звернень від людей, які наполягають припинити будівництво сьогодні на Михайлівській площі, на вулиці Володимирській на місці, де передбачають, що там була Десятинна церква, у багатьох інших місцях.

Тому ті слухання, які ставилися на вересень, я вас прошу, давайте повернемося до цього питання. Ми розглянемо там не тільки Хортицю, а й перш за все збереження культурно-історичного середовища в місті Києві. Це дуже важливе питання, цим занепокоєна сьогодні велика кількість людей.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Микола Миколайович Симоненко, фракція комуністів.

 

11:22:51

СИМОНЕНКО П.М.

Прошу слово передати Бабуріну.

 

ГОЛОВА. Сергій Бабурін, мікрофон, будь ласка.  Олексій, вибачте.

 

11:22:58

БАБУРІН О.В.

Фракция коммунистов, Запорожье.

Я благодарен тем депутатам, которые не поддержали этот проект постановы, потому что если бы поддержали, то, действительно, крест поставили бы на мостах. Мосты давно уже были, когда еще в советское время выделялись кошты, но появились предшественники сегодняшней "Нашей Украины", которые решали, как строить мост: вдоль или поперек. В результате - моста нет.

Четвертого июня посетил Президент Запорожье. Как турист, проехался по очищенному мосту, когда там не было транспорта, и сказал: "ЛЭПа нет, ничего не строить, дым убрать с заводов", - развернулся и уехал. Вот это решение главы государства.  Поэтому мосты нужны Запорожью, как воздух.

 

ГОЛОВА. Сергій Матвієнков.

 

11:23:48

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, 55 округ, Мариуполь.

Уважаемые коллеги, мне очень обидно, конечно, что мы вот вопрос отходов как-то отодвинули на второй план и смотрим ту проблему, которую мы уже голосовали. А проблема, действительно, очень серьезна. И необходимо провести эти парламентские слушания - и рассмотреть эту проблему. Потому что сегодня города, в которых мы живем, буквально погрязли в мусоре. Мусороперерабатывающих заводов практически на сегодняшний день нет. Системы, которая бы работала в этом направлении, нет. Те средства, которые идут по экологическим платежам, израсходуются по не понятной до сегодняшнего дня схеме: каким образом, куда они идут.

Кабинет Министров сегодня рассматривает предложение: увеличить экологические платежи в 2,4 раза. Это путь в никуда. Если мы не наведем порядок, а просто, так сказать, будем копить непонятно под что, использовать непонятно как, я думаю, мы в этом плане порядка не наведем.

Поэтому вопрос очень важный, нужный, необходимо включить в повестку дня з- и выработать единую, цельную модель: что мы будем делать в стране с отходами. Иначе мы превратим нашу страну в одну большую свалку. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, є така пропозиція: внести уточнення - комітет не заперечує, - щоб день уряду провести у вересні місяці, оскільки у нас не заплановано день уряду на вересень місяць, і відповідні корективи внести по датах. Немає заперечень? І з урахуванням цього поставити на голосування пропозицію про прийняття проекту Постанови Верховної Ради України "Про День уряду України у вересні 2005 року", реєстраційний номер 7283. Питання: "Про стан виконання законодавства у сфері поводження з відходами в Україні та шляхів його удосконалення".

Прошу голосувати.

 

11:25:47

За-350

Рішення прийнято.

Зараз оголошується до розгляду проект Постанови про парламентські слухання "Співробітництво України та Німеччини на шляху України до ЄС".

Лещенко з процедури розгляду  цього питання, будь ласка.

 

11:26:03

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина.

Шановний Володимире Михайловичу, ви постійно порушуєте Регламент і не даєте слово по процедурі. Ви вчора визнали, що позавчора діяли поза Регламентом, а вчора начебто за Регламентом. Ви нам сказали, що всі сумісники картки заблоковані. Подивіться останнє голосування, картки не заблоковані сумісників Катеринчука, Стецьківа, Морозова, Пинзеника, Порошенка і Тополова. Ви обманюєте Верховну Раду. Я прошу пояснити це. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я дякую за те, що у вас гарна пам'ять, але я просив би не пересмикувати, оскільки я сказав. заблоковані картки тих, які або позбавлені судом, або позбавлені рішенням Верховної Ради. І я просив би на всю Україну не паплюжити мене. Я просто вас прошу і підніміть стенограму і подивіться.

Я ще раз хочу сказати, вони не позбавлені повноважень Верховною Радою, я не маю права.

Шановні народні депутати! Я прошу вас... Ну я прошу вас! Шановні колеги, ну не звинувачуйте, бо кожному можна пред'явити ці звинувачення. Будь ласка.  (Ш у м   у  з а л і )

Я буду все робити,  щоб порядок. Повірте, я... Ну дякую вам за те, що ви допомагаєте мені в цьому.

Так, будь ласка, від комітету Олег Зарубінський. Коротко прошу.

 

11:27:47

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Комітет з питань європейської інтеграції поділяє думку авторів проекту Постанови Василя Онопенка і  Миколи  Оніщука про те, що Німеччина - одна з провідних країн Євросоюзу і взагалі світу в цілому докладає значних зусиль щодо пожвавлення співробітництва  між нашими країнами економічного, політичного, гуманітарного, підтримує інтеграційні, євроінтеграційні  прагнення нашої держави.

Як було повідомлено, і як зазначається у цьому проекті,  раніше  у травні поточного року у бундестазі, у  парламенті Німеччини,  відбувся День України. Очевидно, Верховна  Рада не може не відреагувати на такий крок парламенту Німеччини, тому комітет вважає за можливе  провести у листопаді 2005 року парламентські слухання присвячені співробітництву України та  Німеччина. З огляду на це пропонуємо прийняти в цілому  проект Постанови Верховної Ради про  парламентські слухання "Співробітництво  України та  Німеччини на шляху до Європейського Союзу"  внесеного народними депутатами України Онопенком та  Оніщуком. Таке рішення комітету узгоджується з висновком Головного науково-експертного управління Верховної Ради України.

Водночас, вважаємо, що у майбутньому надалі практика проведення парламентських слухань щодо співробітництва з кожною окремо взятою країною вбачається неефективною. Можливо більш доцільно для таких речей використовувати формат комітетських публічних слухань. У даному ж випадку, виходячи із вищезазначених обставин пропонуємо  підтримати авторів проекту щодо проведення цих слухань і проголосувати в цілому теж. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Зараз хай ще Онопенко виступить перед голосуванням з мотивів.

 

11:29:53

ОНОПЕНКО В.В.

Я дякую пану  Олегу Зарубінському за те, що  він  підтримав ініціативу комітету, щоби провести 16 листопада в залі засідань Верховної Ради України парламентські слухання з питання співробітництва України та Німеччини на шляху України  до ЄС.

Я хотів би вам нагадати, що вже ми двічі у  Німеччині провели такі слухання і в цьому році, і в минулому році. І там  вони пройшли надзвичайно активно. Стосунки з Німеччиною розвиваються в усіх напрямках: в економіці, в соціальній політиці. Я би сказав, що і Цивільний кодекс, і наше законодавство, ми відпрацьовуємо разом з німецькими колегами і вченими. Тому це дійсно, в порядку виключення, як сказав пан Олег, давайте проведемо Парламентські слухання, оскільки інших варіантів, крім Парламентських слухань, в нас не має. Ну, можливо, ще на рівні Комітету.  Тому є пропозиції: підтримати проект постанови, внесений нашим Комітетом.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, з мотивів запишіться, будь ласка, 3 хвилини. Будь ласка, на табло прізвища. Юрій Кармазін, потім Володимир Новак.

 

11:31:07

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни.

Шановний Володимире Михайловичу, я цілком підтримую ідею проведення такого слухання, але негативний досвід вчорашнього проведення, коли прийшло 800 чоловік, а в  залі було 300 з проблем освіти показує, що, очевидно, парламентські слухання треба робити в Парламенті, а не в залі Парламенту. Я маю на увазі в Комітетах. І про це говорить і Закон про Комітети.

А вже коли, зроблять уже там, то другою фазою може вже бути в залі Верховної Ради. Це абсолютно, ми маємо до цього прийти, Володимире Михайловичу. І я хотів би, щоб ми все-таки прийшли до цього і наголошуючи, я буду голосувати за цей проект.

І хочу повернутися до питання по суддям. Хоча би, Володимире Михайловичу, ті, кого не треба викликати, дайте команду, щоб про звільнення суддів ми прийняли рішення. Це економія бюджету буде серйозна, тих, хто уже вислужив терміни. Давайте включимо зараз до порядку денного.

 

ГОЛОВА. Володимир Новак, Фракція комуністів.

 

11:32:19

НОВАК В.М.

Володимир Новак. Прошу передати слово Петру Миколайовичу Симоненко.

 

ГОЛОВА. Петро Симоненко, будь ласка.

 

11:32:25

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, Фракція комуністів.

Шановні колеги, ми підтримаємо розвиток, як багатосторонніх стосунків, так і на  основі двосторонніх відносин з тією, чи іншою  державою, з народами. І будемо все робити для розвитку, але взаємовигідних стосунків для України.

В чому тут проблема сьогодні полягає? По-перше, говорячи про Німеччину, як і про інші країни, Верховна Рада досі ще не визнала засади внутрішньої і зовнішньої політики, їх немає просто.

По-друге. Дуже багато країн і у кожного з нас у Європі сьогодні виникне бажання завтра запропонувати  з тою чи іншою країною. Це може не сприяти розвитку стосунків з іншими державами, а навпаки зашкодити. Тому я б сьогодні запропонував, хай Міністерство закордонних справ займається виконанням своїх повноважень  щодо покращання стосунків. А відносно, так скажемо, нашої політики, то  спочатку ми повинні затвердити основні засади зовнішньої політики...

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, вноситься на голосування проект Постанови Верховної Ради України про парламентські слухання "Співробітництво України та Німеччини на шляху України до ЄС" (реєстраційний номер 7626). Прошу голосувати.

 

11:33:59

За-217

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, я припустився помилки, оскільки  третім був записаний на виступ, там ще була одна  хвилина, Михайло Мельничук. Будь ласка, Михайло  Мельничук. Мікрофон. Рішення ми не прийняли.

 

11:34:12

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область.

Шановний Володимире Михайловичу, безумовно, що ви пропустили. Я дякую, що ви надали слово.

Ми маємо підтримати. Якщо винесете ще раз на голосування, фракція Соцпартії підтримає дану постанову. Я хотів би звернутися до  Віктора Михайловича Пинзеника, до віце-прем'єра з гуманітарних питань Томенка. Вже чотири місяці на Буковині не фінансується дві газети з Державного бюджету, не отримують зарплату працівники газети "Зорі Буковини" і "Конкордія", які... це руминомовні газети, шановні друзі. Мені щоденно телефонують з цих колективів працівники, журналісти: чому така ситуація, невже у нас немає  якихось десяток тисяч гривень для того, щоб ці люди отримували вчасно зарплату, аби ці видання виходили. 40 відсотків руминомовного населення Чернівецької області чекають цього. Дякую.

 

ГОЛОВА. Переходимо до розділу  для включення до порядку денного та прийняття рішення.  Що? Ні, я розумію.

Там он щось Мельничук говорить. Так, Цибенко, будь ласка, Петро Степанович. Так, запишіться, будь ласка, три хвилини. Мікрофон Цибенка.

 

11:35:41

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі, Володимире Михайловичу.

Шановний Володимире Михайловичу, я звертаюся до вас. Фракція комуністів, голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів. Я розумію, що проблема СОТ - свята проблема. І багато хто з моїх колег сьогодні окрім проблеми СОТ нічого не бачить.

Але в Україні сьогодні 2,7 мільйона інвалідів. На минулому тижні я звертався до вас з проханням включити до порядку денного питання, законопроект 7332 про центри реабілітації в Україні. Це було зроблено. Але з невідомих причин цей законопроект викинуто сьогодні з порядку денного. Підтримується чотирма комітетами, підтримано профільним комітетом Буряка, підтримано Міністерством фінансів.

Я наполягаю, викинуто 2,7 мільйона інвалідів з порядку денного, а не мій законопроект. Я наполягаю, щоб він був розглянутий у цьому розгляді сьогодні. Дякую.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, дайте цей законопроект. Якщо ми будемо працювати нормально, то будемо, розглянемо цей законопроект 7732.

Будь ласка, запишіться. Я ж просив записатися, шановні колеги. Та ні. Вже все, хто запишеться, три хвилини. Давайте працювати, бо так безкінечно буде це все.  Ульянченко Віра Іванівна. Петренко, фракція комуністів.

 

11:37:22

ПЕТРЕНКО В.С.

Прошу слово передать Петру Николаевичу Симоненко.

 

ГОЛОВА. Петро Симоненко, будь ласка.

 

11:37:28

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановний Володимире Михайловичу, я, як до Голови, хочу до вас звернутися. Проясніть, будь ласка, все ж таки, яке величезне державне значення має законопроект 7049 щодо бурштину, який уже кілька разів, десятки разів вноситься на розгляд Верховної Ради. Це свідчить про те, що певна група народних депутатів лобіює власні інтереси. Хто це  у нас такий видатний, що ви сприяєте? Більше десятка разів на цій сесії розглядалося. Ви крадете у нас час на догоду якомусь, так скажемо, хто на цьому хоче мати тільки власний зиск, а не державні інтереси. Я хотів би знати, хто це у нас такий видатний, Володимире Михайловичу? Володимире Михайловичу! Володимире Михайловичу! Я вибачаюсь, ну, до вас звертаюсь, хто це у нас такий видатний, що ви сприяєте? Більше десяти разів вноситься один і той же законопроект про бурштин на розгляд Верховної Ради.

 

ГОЛОВА. Я хочу сказати так: якщо проаналізувати по стенограмам, скільки хто виступає, то виявиться, що я сприяю більше всього вам. Я хотів би сказати, що я нічого не проштовхую. І ви знаєте, хто у нас відповідає за розклад засідань, Петро Миколайович, я ще раз хочу сказати. Будь ласка, терен. Я просив би вас, не добивайте, методично не намагайтеся добити мене, давайте працювати. Віктор терен, фракція блоку Юлії Тимошенко.

 

11:38:54

ТАРАН В.В.

Білорусу, будь ласка.

 

ГОЛОВА. Олег Білорус, будь ласка.

 

11:39:05

БІЛОРУС О.Г.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, народні депутати, я хотів би просить всіх повернутись до питання про парламентські слухання про співробітництво з Німеччиною в питаннях... Не хватило лише дев'ять голосів. Частина соціалістів також підтримують. Це питання треба вирішить. Воно на часі. Дякую.

 

ГОЛОВА. Гадяцький, фракція Соціалістичної партії України.

 

11:39:40

ГАДЯЦЬКИЙ Л.М.

Володимире Михайловичу, прошу передати слово Вінському.

 

ГОЛОВА. Йосип Вінський, будь ласка.

 

11:39:48

ВІНСЬКИЙ Й.В.

Шановний Володимире Михайловичу, тут дійсно в зв'язку з тим, що була розмова Мельничука з вами, ми не зорієнтувалися по голосуванню, фракція наша підтримує цей законопроект і, безумовно, з нашою підтримкою він набере необхідну кількість голосів. Тобто я просив би вас поставити повторно для розгляду 7626 - проект Постанови про парламентські слухання співробітництва України та Німеччини на шляху України до ЄС. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, автори проекту і комітет пропонують таким чином: провести слухання з таким порядком денним "Співробітництво України та Німеччини", і поставити крапку. Ось із такою зміною, уточненням я ставлю на голосування про повернення до розгляду проекту постанови про парламентські слухання "Співробітництво України та Німеччини", і крапка. Реєстраційний номер 7626.

Прошу, йде голосування.

 

11:40:59

За-261

Ми повернулися до  розгляду цього питання.

Я ставлю на голосування про прийняття проекту постанови про парламентські слухання співробітництва України та Німеччини, реєстраційний номер  7626.

Ну, йде голосування. Уже ж мотиви були з цього приводу, Петро Миколайович.

 

11:41:27

За-284

Рішення прийнято.

Шановні колеги, нам треба включити до порядку денного та прийняти рішення щодо проекту постанови  про вдосконалення оплати праці сільських, селищних, міських голів. Реєстраційний номер 7768.

Ну, прошу змобілізуватися, шановні колеги. Ну, я прошу вас. Яка причина такого збудження? Ну, все ж нормально,  у нас продовжувалася робота.

(Ш у м   у   з а л і)

Я прошу вас, сядьте всі на місця, шановні колеги!

(Ш у м   у   з а л і)

Шановні народні депутати!

Я хочу звернутися до тих, хто включає цей звук. Ми вам дамо довідку, як це впливає на стан здоров'я. Ви хоч подумайте про людей!

(Ш у м  у  з а л і)

Шановні народні депутати, прошу підготуватися до голосування.

Я ставлю на голосування: про включення до порядку денного проекту Постанови "Про вдосконалення оплати праці сільських, селищних і міських голів", реєстраційний номер 7768. Прошу голосувати. Голосування йде, голосуйте, будь ласка. Прошу голосувати! Прошу голосувати!

 

11:44:05

За-218

Шановні колеги, давайте голосувати!

Я ставлю на голосування - на табло дивіться, на табло написано, - про включення до порядку денного проекту Постанови "Про вдосконалення оплати праці сільських, селищних і міських голів". Голосуйте, будь ласка! Голосуйте! Йде голосування. Прошу голосувати!

 

11:44:47

За-297

Питання включено.

Я ставлю на голосування: про прийняття проекту Постанови як постанови, реєстраційний номер 7768. Прошу голосувати.

 

 11:45:12

За-317

Рішення прийнято. Постанова прийнята.

(Ш у м  у  з а л і)

Оголошується до розгляду...

(Ш у м  у  з а л і)

Ставиться на голосувати про включення до порядку денного проекту Закону про внесення зміни до статті 4 Закону України "Про підприємництво" (щодо видобутку бурштину), реєстраційний номер 7049. Прошу голосувати.

 

11:45:51

За-293

Рішення прийнято. Питання включено. Мікрофон Шершуна, будь ласка.

 

11:46:08

ШЕРШУН М.Х.

Микола Шершун, Народна партія.

Шановні народні депутати і шановний Володимире Михайловичу, розробка цього  законопроекту викликана нагальною необхідністю врегулювати проблеми, які виникли в процесі видобування бурштину. Приватні особи та різного роду підприємницькі структури, користуючись легкодоступністю до покладів  бурштину, віддаленості цих покладів від населених пунктів, територію, вкритою лісами ведуть масове грабіжницьке видобування бурштину  без оформлення відповідних дозволів та ліцензій.

Відповідно до дії статті 4 Закону України "Про підприємництво" видобуток бурштину дозволений тільки державним підприємствам. Громадяни....... хочуть отримати відповідний дозвіл на видобуток бурштину та працевлаштуватися, але по закону їм відмовлено в цьому. Ми самі штовхаємо громадян до порушення закону, адже видобутий незаконним шляхом бурштин  перепродується шахраям та контрабандним способом виводиться за кордон. За оцінками фахівців розвідані запаси бурштину тільки в Клесівському родовищі становить  понад 80 тонн, родовище "Вірне"  - понад 17 тонн. Державний видобуток бурштину становить біля 2,5 тонни і реалізується для ювелірної промисловості за середньою ціною 410 гривень за кілограм.

За даними правоохоронних органів на чорному ринку ціна реалізації така ж сама. То ж маючи можливість отримати ліцензію приватні особи будуть, я переконаний, здавати його на державне підприємство у Укрбурштин, а не посередницьким структурам за рахунок незаконного видобутку бурштину, його перепродаж за кордон Україна щорічно втрачає понад 10 мільйонів гривень. Прийняття зазначеного проекту закону  України дозволить надати громадянам право  на отримання роботи, у значній мірі покладе край  контрабанді бурштину, забезпечить додаткові надходження до бюджету завдяки  відрахуванню податків і зборів оплати ліцензій.

Прошу прийняти  зазначений законопроект за основу, і якщо не буде заперечень в цілому, як закон. Дякую.

 

ГОЛОВА. Віталій Майко, мікрофон, будь ласка.

 

11:48:33

МАЙКО В.І.

Комітет підтримує цей  закон і вважає його важливим і потрібним прийняти. Прошу всіх голосувати.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Доповідь комітету зроблена, доповідачі виступили. Я бачу  немає потребу обговорювати. Я ставлю на голосування про прийняття за основу  проекту Закону 7049 про внесення зміни до статті 4 Закону України "Про підприємництво" (щодо видобутку бурштину), за основу. Прошу  голосувати.

 

11:49:22

За-319

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду  проект Закону про внесення змін до Закону України про Державний бюджет на 2005  рік та деяких інших законодавчих актів, реєстрацій номер 7653-Д.

Супрун Людмила Павлівна, мікрофон, будь ласка.

 

11:49:55

СУПРУН Л.П.

Шановні колеги! Я звертаюся до вас з проханням дуже уважно вислухати  всі пропозиції, які стосуються внесення змін  до Закону "Про Державний бюджет",  оскільки  на сьогоднішній день вони впливають суттєво  на розвиток  економіки нашої країни.

Врахувавши попереднє обговорення в Комітету з питань бюджету законопроекту з реєстраційним номером 7653, який подав Кабінет Міністрів України 4 липня. Ми детально опрацювали  цей законопроект в нашому Бюджетному Комітеті. Робочою групою Бюджетного Комітету були обговорені всі запропоновані зміни, внесені додаткові пропозиції, які підтримані на засіданні 5 липня і  узгоджені з Урядом. Як наслідок, на розгляд Верховної Ради вноситься доопрацьований і узгоджений законопроект  за номером 7653-д.

Законопроектом пропонується наступне: збільшити з 1 серпня цього року ставки рентної плати за нафту та газовий конденсат з 300 гривень до 550. При цьому, для газового конденсату, видобутого з покладів, що повністю залягають на глибині понад 5000, рентна плата пропонується в розмірі 250 гривень. Загальній сумі - це додаткові доходи державного бюджету будуть складати 423 мільйони гривень. Куди ж планується спрямувати додаткові кошти?

В першу чергу на вирішення окремих соціальних питань. На сам перед, погашення заборгованості із заробітної плати за минулі роки працівникам вугільної промисловості в сумі 314,8 мільйони гривень; на заходи з передачі об'єктів соціальної інфраструктури, які перебувають на балансі вугледобувних підприємств у комунальну власність у сумі 11 мільйонів; на забезпечення діяльності Верховної Ради України та Президента у сумі по 14, приблизно по 14 мільйонів гривень; на розвиток української дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит". За нашим проханням, яке було підтверджено постановою відповідної Верховної Ради, а також за зверненням Міністерства охорони здоров'я, надаються кошти в сумі 6 мільйонів гривень і на закупівлю апаратів штучної вентиляції легенів - на 5 мільйонів гривень.

Крім того, уточнена норма по очисним спорудам, які, на сьогоднішній день будуються за рахунок коштів від приватизації в Харкові. Крім того, уточнені норми стосовно місцевих бюджетів. Як ви знаєте, місцевим бюджетам надані ... позички, які сьогодні місцеві бюджети погасити, фактично, не можуть. І саме тому ми намагалися позбавити їх величезного цього тягаря, який виник в наслідок неправильних розрахунків, неточних розрахунків при запровадженні Закону про податок на доходи громадян. Тому пропонується в 2005 році списати середньострокові безвідсоткові позички у сумі до 250  мільйонів гривень. Можемо сказати, що у місцевих бюджетах сьогодні є величезна проблема відносно  забезпечення достатнім фінансовим ресурсом. Але на комітеті було розглянуто питання...

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати,  нам потрібно включити це питання до порядку денного. Я ставлю на голосування про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рік" та деяких інших законодавчих актів (реєстраційний номер 7653-Д). Прошу голосувати.

 

11:53:49

За-271

Питання включено до порядку денного.

Будь ласка, Хомутиннік.

 

11:54:03

ХОМУТИННІК В.Ю.

Шановні колеги, ми принципово не заперечуємо проти того, щоб приймати зміни до Державного бюджету. Але є зауваження, яке стосується податкових норм. Комітет з питань фінансів не розглядав податкових норм, які пропонуються у цьому законопроекті. Тому якщо приймати цей законопроект, то тільки цифри. А податкові норми так, як ми домовлялися з урядом по попереднім голосуванням провести окремим законопроектом. У такому разі буде голосувати і фракція "Регіони України". Дякую.

(Ш у м  у  з а л і).

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону 7653-Д про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рік" та деяких інших законодавчих актів за основу.

 

11:55:55

За-280

За основу прийняли ми.

Ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо оподаткування реабілітаційних установ для інвалідів та дітей-інвалідів. Реєстраційний номер 7332. Будь ласка, про включення.

 

11:56:56

За-178

Я ж поставив цей проект.

Оголошується перерва до 12 години 30 хвилин.

 

ПІСЛЯ  ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, прошу заходити до сесійної зали, займати свої місця, бо не буде кому голосувати, будь ласка. (Шум у залі) Якщо це буде, я не буду давати. Це впливає негативно на стан здоров'я. Не буду давати. Так я через це каже, зараз почнемо працювати. Так, шановні колеги, дві фракції звернулися з пропозицією, з вимогами відповідно до Регламенту дати їм перерву або виголосити заяви. Це фракції Компартії і фракції Соціалістичної партії. Хто буде виступати? Є Ольга Гінзбург? Будь ласка, хай підійде Ольга Гінзбург. Так, фракції Соціал-демократичної партії України (об'єднаної), "Регіони України", хто буде виступати? Шановні колеги, я прошу вас! Заспокойтеся. Будь ласка, дають право на виступ Тетяні Засусі, будь ласка.

 

12:36:17

ЗАСУХА Т.В.

Шановні колеги. Я не буду зачитувати депутатські запити, я хочу розповісти, що трапилося зі мною, з моєю сім'єю напротязі двох суток. Учора і позавчора нас співробітники "Беркута", всі правоохоронні органи, в тому числі ДАІ оточили населений пункт село Ковалівка і вчора увечорі о 18 годині, коли все село готувалося до святкування Івана Купала, гелікоптер спустився на територію школи, де ходило більше 400 дітей, звідти виплигнуло більше 50-ти чоловік "Беркут", озброєні, у бронежилетах, у масках, переплигували через дітей, побили увесь паркан, переплигували через паркан.

Я хочу заявити, що через... біля співробітників "Беркута" були і у гражданській формі люди. Це, я переконана, що були кілери, які хотіли продовжити серію після Кирпи і після Кравченка. І я заявляю як народний депутат, вони потрапити на територію помешкання народного депутата. 

Я на сьогоднішній день не можу заявою закінчити свій виступ. Я прошу зробити перерву, я прошу в зал занести телевізор із відеомагнітофоном, і ви самі подивитеся оці страховіття, які відбуваються у нас на Україні. Я хочу, щоб ви пересвідчилися, в якій ми живемо демократичній державі.

Знаєте, бойовики американські відпочивають.

Дякую. Я прошу вас підтримати. Сьогодні я, завтра - хтось інший. Будь ласка, подивіться і прийміть своє рішення.  Спасибі.

 

ГОЛОВА. Так, шановні народні депутати!

У зв'язку з пропозицією народного депутата я не можу прийняти самостійно рішення щодо того, щоб  переглянути відеозапис. Я можу тільки це зробити за рішенням Верховної Ради України. Тому я цю пропозицію поставлю на голосування, про те, щоб підготуватися, після того, як буде готово, продемонструвати народним депутатам щодо дій відносно народного депутата. Нас, у даному разі, цікавить народний депутат. Прошу голосувати.

 

12:39:07

За-229

Рішення прийнято.

Я прошу Секретаріат підготувати, і коли буде готово...

Одну хвилиночку. Коли буде готово, скажете мені. Заспокойтеся, будь ласка.

 

11:45:12

За-317

Я ще раз хочу сказати: не керуйте мною! Є Верховна Рада! Будь ласка! Верховна Рада прийняла рішення.

Тепер, будь ласка... Будь ласка, я прошу вас! Дайте по фракціях, будь ласка. По фракціях, будь ласка.

"Наша Україна" - 1, комуністів - 55, "Регіони України" - 50, Народна партія - 41, Блок Тимошенко - 2, СПУ - 16, Українська народна партія - 2, "Єдина Україна" - 0, СДПУ(о) - 17, "Демократична Україна" - 19, Партія промисловців і підприємців - 9, "Демократичні ініціативи" - 4 , "Позафракційні" - 13.

Тепер Ольга Гінзбург, будь ласка. На вимогу двох фракцій: соціалістичної і комуністичної.

 

12:40:12

ГІНЗБУРГ О.П.

Шановні народні депутати, шановний Володимире Михайловичу, шановні мої виборці!

Я вимушена вийти на цю трибуну і звернутися до вас з такою проблемою, яка виникла по виборах мера міста Конотопа, які відбулися третього липня 2005 року. Я хочу загострити на цьому проблему, тому що скоро, в недалекому майбутньому будуть виборі нові - у Верховну Раду. І якщо нова влада, яка сьогодні прийшла і задекларувала те, що вони будуть проведені чесно, то я вам хочу сказати: не вірте в це, це з мрій, а насправді, Мукачеве і Конотоп - можна провести знак рівнення, Мукачеве і Конотоп.

Розумієте, сьогодні вже проходить тиждень, коли відбулися вибори, і з великою перемогою від свого опонента я перемогла на тих виборах мера Конотопу. На сьогодні знову готується подання до Верховного суду при визнання цих виборів недійсними, тому що, перше, на що хочу, щоб ви звернули увагу: з першого на друге - це за добу до виборів, - мене розглядали в суді як народного депутата з першої години дня до 24 години ночі. О 24.00 мені дали тільки рішення суду зняти мене з виборів по двох основних причинах: перша, і найголовніша, - це те, що моя картка працювала у Верховній Раді, а я в цей час проводила вибори з зустрічами. Підтвердження, прийняте до суду, - це Інтернет, інформація з Інтернету. І друге питання, по якому... яке мені ставили в вину. Це 9 травня я дарувала ветеранам війни на 60-річчя Перемоги відеомагнітофон, що було зафіксовано, то це мабуть я готувалася ще тоді до виборів. Це так було відображено в рішенні суду.

Друге. Коли територіальна комісія прийняла рішення не віддавати мене як кандидата на посаду міського голови для зняття з виборів провелося в суботу перед самим голосуванням в 15.30 ще одне рішення суду -  терміново зняти її з виборів. Територіальна комісія засіла  о 16 годині, знову не зняла мене з виборів. Потім було попередження ще раз суду, щоб зняти ще раз. І третій раз засідає комісія. Але я знайшла в цьому для себе щастя. Члени територіальної комісії, про яких можна сказати "це народ України", вони сказали "ні, ми не віддамо її" і проголосували проти зняття мене з реєстрації.

Сьогодні готуються знову суди і про те, щоб вибори на посаду міського голови  признати недійсними, фігурують такі фамілії в цьому, на які посилаються, що в цьому приймає участь Порошенко, Катеринчук і голова Сумської обласної адміністрації. Я хочу сказати, мене вибрали люди. Люди, про яких можна сказати,  народ України! Вони вперше почули, що можна більш-мегш справедливо провести вибори, борючись з цією системою. Ця система була тоді, вона залишається зараз. Але найцікавіше, ви подивіться найцікавіше, кого проводила сьогоднішня влада до виборів. Кого проводила сьогоднішня влада довибори. Це мій опонент, який відстав від мене на 15 відсотків, це ті люди, які працювали.......

 

ГОЛОВА. Одну хвилиночку. 10 секунд, завершуйте, будь ласка. Я прошу вас.

 

ГІНЗБУРГ О.П. Якщо 10 секунд, скажу головне. В Конотопі працювали зі мною всі  чесні політичні партії, це представники і "Наша України", Соціалістичної партії, Народної партії - всі всі сили, і вони сьогодні готові вийти на вулиці, якщо тільки рішення Верховного Суду буде не на мою користь. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Законопроект 7332 Петро Степанович Цибенко, будь ласка.

 

12:44:01

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі, Володимире Михайловичу.

Шановні колеги, я дуже прошу не тільки послухати мене, але й почути. Цибенко, фракція комуністів, голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів. Перед перервою голосувався законопроект номер 7332. Він стосується унормування роботи центрів реабілітації і центрів реабілітації дітей-інвалідів. Я розумію, що нам сьогодні  здається, що окрім СОТ нічого немає в житті, але   завтра нам за це голосування буде соромно, бо мова йде про інвалідів - найбільш  незахищену категорію населення. Мова йде про те, що цей законопроект підтриманий чотирма комітетами, він  підтриманий Міністерством фінансів. Більше того, переписаний він з подання Василя Васильовича Регурецького, заступника міністра фінансів. Немає абсолютно ніяких проблем у ньому. Він займе, буквально 2 хвилини. Я дуже прошу включити   до порядку денного і проголосувати за цей документ. Я дуже прошу, шановні колеги, зробити це.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Прошу уваги! Я ставлю на голосування пропозицію, ми ж потім будемо повертатися, я прошу вас. До інших будемо повертатися також.  Будь ласка, з процедури Асадчев.

 

12:45:21

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую. Я підтримую цю пропозицію, але давайте  тоді включимо до порядку денного всі законопроекти, які треба включити по СОТ. Давайте ми  працювати на інтереси держави і на окремих особистостей, і на інтереси держави. Я вважаю, що це буде чесно. Я теж вношу таку пропозицію. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Всі ці законопроекти є у порядку денному, вони є.

Я ставлю на голосування про повернення до розгляду питання про включення до порядку денного проекту Закону України про внесення змін до деяких Законів України (щодо оподаткування реабілітаційних установ для інвалідів та дітей-інвалідів), реєстраційний  номер 7332. Прошу голосувати.

 

12:46:18

За-295

Рішення прийнято.

Тепер, шановні колеги, ми повернулися до розгляду пропозицій про включення до порядку денного проекту цього закону. Тепер вноситься на голосування пропозиція про включення проекту Закону, реєстраційний номер 7332, до порядку денного. Прошу голосувати.

 

12:46:55

За-326

Так. Закон включений. "За" - 326. Будь ласка, мікрофон Петра Цибенка.

 

12:47:07

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі, Володимире Михайловичу, спасибі, шановні колеги, за підтримку щодо включення до порядку денного цього питання. Я хотів би сказати про те, що сьогодні основна проблема, яка стосується інвалідів, стосується комплексного проблемного підходу до реабілітації. Сьогодні ми зробили кілька центрів на рівні європейських стандартів. І треба зробити гідні умови для їх нормальної співпраці. Комітет провів виїзне  засідання разом з колегією Міністерства праці і соціальної політики на базі міжнародної клініки в Трускавці з відновної медицини, яку очолює професор, герой України Козявкін. І підготував відповідний законопроект.

Ще раз підкреслюю, він абсолютно відпрацьований в деталях. Більше того я, як автор законопроекту, вважаю, що  він міг бути прийнятий в двох читаннях одразу, бо він  дуже коротенький. Але якщо на те буде воля добра, добра воля Верховної Ради. Тому я дуже прошу, шановні колеги, підтримати цей законопроект. Повірте, він сьогодні на часі і він потрібен інвалідам і дітям-інвалідам. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так. Перед голосуванням запишіться, будь ласка, 3 хвилини. Поки іде запис, Рудьковський, будь ласка, мікрофон. Поки запис відбувається, Рудьковський давно вимагав.

 

12:48:26

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Рудьковський, Фракція соціалістів. 

Шановні колеги, нам безумовно,  цей Закон потрібно підтримати. Але ще є ряд Законів, які потрібно підтримати. Той, який, Володимире Михайловичу, про бюджет ми проголосували.  Треба проголосувати в цілому, бо мова іде про заробітну плату для шахтарів.

І я звертаюся до народних депутатів, які стоять за спиною у Володимира Михайловича. Давайте ми не будемо ганьбити Парламент, сядемо в зал і не будемо дудіти в дудки, як  вчора ми позорили Україну на всю Європу. Бо Президент ПАРЄ повинен був виступати на трибуні Верховної Ради. Ми говоримо, що ми європейці, а не дикуни. Ми засвистіли так, що він відмовився і вийшов із залу. давайте не ганьбити Парламент і частина законів, які ми хочемо,  шкодять економіці України, можуть пройти, бо люди не чують, за що голосують.  Тобто я прошу, сісти у зал, не дудіти у дудки, бо буде відпустка, надудитесь у дудки, а давайте попрацюємо...

 

ГОЛОВА. Юрій Кармазін, будь ласка.

 

12:49:39

КАРМАЗІН Ю.А.

Шановний Володимире Михайловичу, безумовно, рішення по інвалідам ми сьогодні маємо приймати. Взагалі становище інвалідів  сьогодні вкрай тяжке. Але те що сьогодні  без обговорення, Володимире Михайловичу, ви включили зміни до Закону про Державний бюджет України на 2005 рік, те що порушено Закон про систему оподаткування вже в котре, бо не змінюється протягом бюджетного року, те що збільшується розмір з  надходження навіть за стільниковий зв'язок з 6 відсотків до 7,5 відсотків. Це чергові, чергові  підвищення. Те що під виглядом того, що покращується фінансування ЦВК ідуть навпаки зменшення на 3,5 мільйона на створення і запровадження єдиного державного реєстру виборців, єдиної електронної інформаційної системи "Вибори", говорить про те, що цього ніколи неможна робити Володимире Михайловичу. Це Закон про Державний бюджет, а там закладені великі і серйозні міни. Тому давайте ми робити все по...

 

ГОЛОВА. Враховуючи, шановні колеги, що цей законопроект пропонується ввести з 1 січня 2006 року, жодних проблем немає.

Будь ласка, Сергій Дорогунцов.

 

12:50:59

ДОРОГУНЦОВ С.І.

Прошу передати слово Петру Миколайовичу Симоненку, керівнику фракції Компартії України.

 

ГОЛОВА. Петро Симоненко.

 

12:51:08

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановні колеги, я прошу  вас підтримати цей законопроект, і фракція буде голосувати, бо  це торкається долі і реального життя сьогодні 2,7 мільйонів громадян, серед них більше мільйона дітей інвалідів з дитинства. А в умовах, коли їх батьки, їх рідні  і близькі не отримують своєчасну заробітну платню чи низьку дуже  за рівнем, коли сьогодні пенсії не вистачає для того, щоб прожити, коли сьогодні дуже високий рівень цін на продукти, на одяг, коли сьогодні тарифи не дають можливість мати зайву копійку для того, щоб дитину підтримати. Коли сьогодні дуже високий рівень цін на лікарняні засоби, лікарські засоби та багато чого іншого. Тобто в умовах, коли держава не дбає про життя конкретної людини, коли не захищається жінка і матір, коли не захищається дитина, ми повинні сьогодні підтримати і прийняти це рішення відносно підтримки дітей-інвалідів і інвалідів...

 

ГОЛОВА. Євген Кирильчук, фракція блоку Юлії Тимошенко.

 

12:52:11

КИРИЛЬЧУК Є.І.

Дякую. Кирильчук, фракція блоку Юлії Тимошенко.

Фракція знає, що треба підтримувати цей закон. Але його можна підтримати лише у першому читанні, бо це додаткових видатки із бюджету. І не можна його приймати в цілому.  Але ми, бачите, як пішли назустріч по розгляду, по пропозиції комуністів. А чи не можуть комуністи також себе вести при розгляді першочергових законопроектів по СОТ, яких чекає вся Україна?

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, я хотів би... Шановні колеги, хотіли б уточнення внести. Я ще раз нагадую, подивіться прикінцеві положення, там написано, що закон вводиться з першого січня 2006 року. Тобто у цьому році на цей бюджет він впливати не буде.

Щодо того, щоб ми повернулися до розгляду законопроекту. Я думаю, що зараз буде також підтримка абсолютна для того, щоб прийняли і зміни до бюджету, у цілому як закон. І давайте ми поступимо нормально, знайдемо компроміс у сесійній залі.

Тому... Так і цей не можна також в цілому приймати. Отож то. Шановні народні депутати, я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону, реєстраційний номер 7332 про внесення змін до деяких законів України щодо оподаткування реабілітаційних установ для інвалідів та дітей-інвалідів. Реєстраційний номер 7332.

 

12:54:10

За-379

Враховуючи таку одностайну підтримку і пропозицію комітету... Шановні колеги, так я хочу сказать вам, що зараз буде заперечення прийняти в другому читанні закон про бюджет. Якщо ви здатні до компромісу, то йдіть на компроміс! Я ж хочу, щоб були прийняті рішення. Я ставлю на голосування про прийняття в цілому проекту Закону про внесення змін до деяких законів України про оподаткування реабілітаційних установ для інвалідів та дітей-інвалідів. Реєстраційний номер 7332. Я ж розумію, що у нас же будуть людські стосунки у сесійній залі.

 

12:55:00

За-387

Закон прийнято.

Шановні колеги, під час перерви відбулося засідання комітету, який разом з урядом погодили пропозиції до проекту Закону про внесення змін до Закону України про Державний бюджет на 2005 рік. Шановні колеги, я прошу уважно послухати для стенограми. Будь ласка, я прошу вас. Віталій Хомутиннік, будь ласка.

 

12:55:27

ХОМУТИННІК В.Ю.

Шановні колеги, народні депутати! Ми домовились зняти принципові питання, які стосуються, перше, суб’єктів підприємницької діяльності. В даному законопроекті уряд знову пропонував зробити спроби викреслити тих підприємців, які можуть здавати в оренду майно. Ми домовились зняті ці позиції. Це - перше. Тобто не чіпати суб'єктів малого підприємництва.

Друге, не чіпати туристичну галузь, тобто залишити те оподаткування, яке сьогодні діє.

І по-третє, щодо авальованих векселів. Надати право Кабінету Міністрів установлювати групи товарів, по яких може застосовуватися проста система по векселях, тобто не авальована, а проста. Ці позиції узгоджені з паном Пинзеником. І прохання підтвердити ці пропозиції.

 

ГОЛОВА. Уряд підтверджує ці позиції? Віктор Михайлович, скажіть, будь ласка, уголос для стенограми.

 

ПИНЗЕНИК В.М.

Так, ми підтверджуємо, Володимир Михайлович.

І, Володимир Михайлович, є прохання включити норми, що стосуються державної іпотечної установи, що надає гарантії на 10 мільйонів гривень.

 

ГОЛОВА. Давайте з одним розберемося.

Шановні колеги!  З урахуванням узгоджених позицій про вилучення моментів, які стосуються оподаткування нерухомості, які стосуються проблем туризму і авальованих векселів, я ставлю на голосування про прийняття в цілому проекту закону як закон про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рік та деяких інших законодавчих актів.

Реєстраційний номер 7653-д. Прошу голосувати.

 

12:57:37

За-270

Закон прийнято.

Переходимо до розділу "Друге читання"...

Що? Три хвилини з процедури запишіться.

(Ш у м   у   з а л і)

Геннадій Удовенко.

 

12:58:09

УДОВЕНКО Г.Й.

Шановний Володимир Михайлович!

Я закликаю вас керуватися правилами процедури і не дивлячись на цей шум і гам, влаштований комуністичною фракцією, проводити засідання з тим, щоб ми виконали програму сьогоднішнього дня.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Василь  Надрага.

 

12:58:40

НАДРАГА В.І.

Уважаемые коллеги!  Фракция Народной партии как стояла, так и стоит на позициях того, что любые дискуссии, любые споры должны решаться цивилизованным путем. И то, что сегодня мы, по факту, смешим всю страну и весь мир, это тоже есть ненормально.

Люди, мы же с вами все-таки, когда избирались, обещали людям работать. Так давайте устраивать дискуссию, голосовать, выдвигать аргументы. А вот это, извините меня, грубое, абсолютно не принимаемое, не поддающееся логике сопротивление. Это есть ненормально, не зависимо от того, кто какие идеи отстаивает. Давайте работать! Люди ждут, что мы будем принимать решения, которые нужны. Вот сейчас мы проголосовали за инвалидов, сейчас мы проголосовали за изменения в бюджет. Что плохого сделали стране тем, что мы отработали это?

Посему, я еще раз хочу сказать и призвать вас: давайте с позиций здравости и ответственности поступать. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Володимир Левцун, фракція Блоку Тимошенко.

 

12:59:48

ЛЕВЦУН В.І.

Передайте слово Шкілю, будь ласка.  (Ш у м  у  з а л і)

 

12:59:56

ШКІЛЬ А.В.

Дякую. Володимире Михайловичу, я розумію, що в цьому шумі можна буде не почути, але я сподіваюся, що ви ...............почуєте.

Я хочу запропонувати вам поставити, тому що все одно не буде знайдено компромісу з цією злочинною Комуністичною партією, тому я пропоную поставити зараз першочерговими закони про СОТ, які торкаються СОТу, позаяк іншого варіанту виходу з ситуації немає, тому що все одно буде зриватися сесія і сьогодні, і завтра, і скільки б ми не продовжували. Тому що агенти Росії, які використовують всі можливі засоби, роблять усе для того, щоб зупинити хід України до Світової організації торгівлі.

Володимире Михайловичу, я прошу поставити на голосування в сесійній залі питання про позачерговий розгляд законів, які торкаються входження України в СОТ. Дякую.

(Ш у м  у  з а л і)

 

ГОЛОВА. Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії.

 

13:00:56

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Мельничук, фракція Соціалістичної партії України.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги! Фракція Соціалістичної партії України сьогодні вирішила підтримати 20 урядових законопроектів, чотири законопроекти, які подані Президентом України. У нас викликає тільки сумніви позиції щодо деяких законів щодо вступу в СОТ, ми маємо свою принципову позицію. Але давайте розблокуємо роботу парламенту, давайте приймемо ті законопроекти, які не викликають сумніву у народних депутатів. Дякую. (Ш у м  у  з а л і)

 

ГОЛОВА. Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про ставки вивізного (експортного) мита на насіння деяких видів олійних культур" (щодо поступового зниження ставки вивізного мита...

(Ш у м   у  з а л і)

Юхновський, мікрофон.

 

13:02:23

ЮХНОВСЬКИЙ О.І.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Шановні колеги, комітет не проводив своє засідання та не розглядав проект Закону. Разом з тим, хотів би висловити свої зауваження до проекту Закону, прийнятого в першому читанні, принципове.

Розділ 2. Я звертаю увагу пана Терьохіна, пана міністра економіки. Розділ 2 "Термін введення в дію закону". На мій погляд, було б доцільно виписати наступним чином: "цей закон набирає чинності після набуття Україною повноправного членства в Світовій організації торгівлі".

Дякую за увагу і ще раз наголошую, Комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин своє засідання не проводив та цього питання не розглядав. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Шановні народні депутати! Прошу уваги! Прошу уваги!

Я ставлю на голосування про прийняття у другому читанні і в цілому як закон проект Закону про внесення змін до Закону України "Про ставки вивізного (експортного) мита на насіння деяких видів олійних культур" (щодо поступового зниження ставки вивізного мита) ........

(Ш у м   у  з а л і)

... номер 5200-2. Прошу голосувати.

 

13:04:00

За-231

Закон прийнято.

 ( Ш у м   у   з а л і)

 

13:04:38

ХОМУТИННІК В.Ю.

Шановні колеги! По даному законопроекту ми дійшли згоди по двох питаннях.

Перше. Зняти обмеження по 150 мільйонів євро по материнської компанії страховика-нерезидента.

І, по-друге. Зняти обмеження по  забороні страховикам-нерезидентам працювати на ринку обов'язкових видів страхування.

З врахуванням цих двох позицій комітет погоджується прийняти цей закон. Дякую.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття у другому читанні  і в цілому, як закон, проект Закону про внесення змін до Закону України "Про страхування" (щодо філій страхових компаній-нерезидентів) ... 7564-1.

 

13:06:26

За-245

(Ш у м  у  з а л і)

 

ПІСЛЯ  ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, ми провели засідання Погоджувальної ради. На засіданнї Погоджувальної ради прийняли рішення.

Перше. Доручити Комітету з питань Регламенту і депутатської етики провести під час перерви засідання і прийняти рішення щодо депутатів, які  написали заяви про складання повноважень.

Друге. Розглянути питання про продовження роботи пленарного засідання до  21 години.

І третє. Розглядати законопроекти у порядку надходження. Якщо  немає рішень комітету, то розгляд цих документів відкладаємо. Якщо є документи, то ми ставимо на голосування ad-hoc про те, що Верховна Рада погодилася розглядати. Якщо Верховна Рада не погодиться, ми їх не розглядаємо. Зрозуміло?

Доручення комітету: розглянути питання.

Друге. Прошу підготуватися до голосування. Хто за те, щоб продовжити роботу   в пленарному режимі сьогодні до 21 години. Прошу голосувати. Прошу голосувати.

 

14:03:06

За-235

Рішення прийнято.

Тепер, шановні колеги... (Шум у залі) Шановні народні депутати, ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Перерва до 16 години. Керівників депутатських груп і фракцій прошу зібратися у мене в кабінеті.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку