ЗАСІДАННЯ  СОРОК  СЬОМЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

14  червня   2005 року, 16.00 година

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради

України МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу підготуватись до реєстрації. Ввімкніть систему "Рада", реєструємось.

16:01:35

В сесійній залі зареєструвалася майже рекордна кількість - 423 народних депутати. Вечірнє засідання Верховної Ради оголошую відкритим.

Так, шановні колеги, ми з вами завершили День уряду. Переходимо до розгляду питань порядку денного. Слухається питання - проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо справляння акцизного збору (реєстраційний номер 7372). Доповідає народний депутат України Хомутиннік Віталій Юрійович.

Так, будь ласка, Хомутиннік. Не бачу я. Тоді від комітету Семинога Анатолій Іванович, будь ласка. Тільки, Анатолій Іванович, ви звернули увагу, яке ми питання зараз слухаємо? Будь ласка, Анатолій Іванович.

 

16:03:23

СЕМИНОГА А.І.

Шановні колеги, шановний Головуючий! На ваш розгляд пропонується проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо справляння акцизного збору, поданий на заміну раніше внесеного законопроекту з  урахуванням пропозицій та зауважень  Міністерства фінансів України.

Даний законопроект спрямований на запровадження нового порядку відпуску спирту етилового технічного для виробництва продуктів органічного синтезу. Згідно з ним при  використанні спирту етилового у виробництві продуктів органічного синтезу за умови, що  кінцевий продукт не містить спирту етилового, оподаткування акцизного збору спирту етилового проводиться за ставкою 0,1 гривня за літр 100 відсотків спирту етилового.

Передумовою внесення запропонованих у законопроекті  змін стало те, що шляхом введення єдиної ставки 16 гривень за 1 літр  стовідсоткового спирту акцизного збору на спирт етиловий денатурований, фактично, були створені умови для економічної недоцільності використання виробленого в Україні спирту технічного для промислових потреб українських товаровиробників.

В результаті таких обставин підприємства, що займаються виробництвом продуктів органічного синтезу вимушені були працювати тільки в режимі експорту та виключно на давальницьких умовах. Але нещодавно законом України про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рік" та деяких інших законодавчих актів України, було введено норми, згідно з якими вони зобов'язані авалювати векселі, які видаються при ввезенні спиртсировини з-за кордону, що знову поставило питання про економічну доцільність цих виробництв.

Перелік виробників спирту технічного для потреб підприємств, що виробляють продукти органічного синтезу, перелік підприємств виробників продуктів органічного синтезу затверджується Кабінетом Міністрів України. Сьогодні в Україні тільки два підприємства виробляють зазначені вище продукти органічного синтезу.

На підприємствах,  що виробляють продукти синтезу, передбачено встановлення податкових постів. Відвантаження спирту технічного проводиться в межах квот, встановлених Кабінетом Міністрів та за наявності спеціальних технічних пристроїв, які фіксують в електронному вигляді дані про обсяг спирту та використання денатуратних домішків.

Комітет, розглянувши на своєму засіданні даний законопроект, пропонує прийняти його за основу з урахуванням тих зауважень, які запропонував Мінфін України.

Дякую за увагу і прошу підтримати даний законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Анатолій Іванович, сідайте, будь ласка.

Так, скорочена процедура: два - "за", два - "проти". Будь ласка, Кармазін Юрій Анатолійович. Підготуватися Володимиру Новаку. Кармазін Юрій Анатолійович, щось на його місці робочому не бачу. Будь ласка, Володимир Миколайович Новак. Підготуватися Надразі.

 

16:06:39

НОВАК В.М.

Володимир Новак, фракція Комуністичної партії України.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги, дорогі виборці! Я уважно ознайомився із запропонованим законопроектом. Хочу відразу ж відмітити, що він у мене викликає цілий ряд запитань.

По-перше, кілька слів взагалі про проблему. Вже вкотре в цьому скликанні ми повертаємося до неї. Складається враження, що більш важливої проблеми, ніж та, як і по якій ціні торгувати спиртом в Україні, сьогодні не існує. Тільки прийняли один закон - як знаходяться сили, які починають перетягувати канат в іншу сторону, шукати аргументи, як його відмінити. І саме головне, що простому громадянинові, споживачу від цього ніякої користі немає, для нього як ціни зростали, так і зростають. Наживаються на цих поправках і уточненнях олігархи, які стоять за кадром. Шановні, вдумайтесь: за роки так званої незалежності не побудовано жодного нового спиртозаводу на Україні, а тими підприємствами, які за радянської влади були побудовані за державні кошти, сьогодні розпоряджається кучма близьких до влади людей - і збивають на цьому шалені приватні капітали. Думаю, що в ситуації із спиртом держава повинна сказати своє тверде слово і поставити крапку, встановити свої правила гри один раз і назавжди. І по цих правилах, які будуть встановлені державою, повинні грати всі інші.

По-друге, відносно проекту закону, який внесено сьогодні на обговорення. Вважаю, що він заслуговує на увагу, адже прийняття пропозицій про зниження ставки акцизного збору із 17 гривень до 10 копійок - це 170 разів за літр, - сприятиме здешевленню спирту етилового денатурованого, спирту технічного, того, який призначений для використання в якості сировини для виробництва продуктів органічного синтезу. Це дасть можливість сприяти збільшенню обсягів виробництва цих продукцій, в кінці кінців, її здешевлення.  Разом з рядом заходів, передбачених цим законом, це могло б стати суттєвим кроком для встановлення справжнього державного контролю за роботою спиртової галузі. Тим більше, що, згідно законопроекту, на підприємствах, які виробляють атилацетат, мають бути запроваджені податкові пости. Вважаю, що це необхідна міра, адже застосування пільгової ставки  акцизного збору, залежно від напрямку подальшого використання спирту, може сприяти проявам зловживань у сфері виробництва спирту та його обігу. Знайдуться ділки, які під виглядом технічного, заплативши в 170 раз менший акциз, везуть на підприємства харчовий і будуть розливати горілку і наживатися на  цьому. Тому-то законопроектом і передбачається  посилення державного контролю за роботою таких підприємств. Вважаю, що цей законопроект необхідно в першому читанні проголосувати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. будь ласка, Василь Іванович Надрага, фракція Народної партії. За ним Юрій... Соломатін Юрій, будь ласка. За ним  Михайло Мельничук. 

 

16:09:53

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановні колеги, ми знову і знову з вами натикаємося на ту ситуацію, про  котру  можна  сказати так, це законодавчий тягни-штовхай. На одній сесії ми розглядаємо пропозицію щодо підвищення акцизного збору, а на другій сесії вже знаходяться не менш привабливі пропозиції щодо  зниження  акцизного  збору. В дійсності  це діалектика життя і треба придивлятися до таких пропозицій вкрай прискіпливо і вкрай предметно. В даному випадку пропонується зниження ставок,  багаторазове зниження ставок щодо деяких підакцизних товарів, які використовують спирт етиловий. Наведений в законопроекті і виступі моїх колег, які саме з цієї  трибуни виступала до мене,  наведені певні позитивні ознаки того, що такий закон є доцільний. Але виникає знову і знову ключове запитання щодо таких суперечливих законопроектів: "Хто зможе проконтролювати  виконання цього закону саме таким чином, яким він пропонується для використання?" Чи існують у нас сьогодні правоохоронні  і інші контролюючі органи, які здатні поставити в ім'я інтересів маленького українця і держави в цілому виконання такого закону? І саме тут виникає дуже великий знак запитання.

Тому, як на мою думку, цей законопроект потрібно приймати у першому читання, але ж разом з тим при доопрацюванні до другого читання передбачити такі контролюючі заходи безпеки, які б дозволити не використати цей закон в ім'я інтересів  спритних ділків, а спрямувати цей закон, насамперед, в ім'я інтересів звичайного громадянина України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Михайло Мельничук, фракція соціалістів. Підготуватися Черняку Володимиру.

 

16:12:55

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло Мельничук,  фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область, Всеукраїнська спілка власників земельних та майнових паїв.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні колеги! Шановні радіослухачі! Законопроект, який ми сьогодні розглядаємо у парламенті, безумовно, що він потребує  уваги. Тут  колеги мої виступали і говорили, що можна прийняти його, можна у другому читанні доопрацювати і так далі.

Я би хотів звернути увагу, що фракція застережливо відноситься до цього законопроекту і хотів би  зробити одну ремарочку.

За висновком Міністерства фінансів, прийняття зазначеного законопроекту призведе до зменшення надходжень до бюджету на 400 мільйонів гривень. Тобто з одної сторони ми говоримо про те, що приймаємо закони по яким там, соціальний напрямок якісь підтримують і так далі, додаткових надходжень потребують це все. А інше, ми хочемо зробити норму при якій 400  мільйонів бюджет буде втрачати, Державна податкова адміністрація зазначає, що окремі положення законопроекту потребують узгодження з нормами законів України про внесення змін до  деяких Законів в Україні щодо упорядкування обігу спирту, алкогольних напоїв  тютюнових виробів. А також про внесення змін до Закону України про  державний бюджет України на 2005 рік.

Виходячи з цього, Фракція соціалістичної партії України, підтримувати цей законопроект, але й суттєво потрібно доопрацювати до другого читання. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую Так. Володимир а Черняка я  не бачу. Появився  автор, автор  законопроекту. Віталій, Віталій Хомутиннік, є бажання виступити? будь ласка, 3 хвилини автору. І будемо визначатися.

 

16:14:52

ХОМУТИННІК В.Ю.

Шановні народні депутати, шановний Адаме Івановичу, цей законопроект розроблений з метою запобігання виробництва фальсифікованої лікеро-горілчаної продукції та наповнення державного бюджету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це другий, другий законопроект.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Я вибачаюсь. Так, це був перший, це був перший. Так. Я тогда по второму законопроекту. Речь идет о том, что в Украине существует предприятие, которое производит этил-ацетат, который потребляется для производства. Я извиняюсь, можно я возьму свои бумаги?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Я извиняюсь, просто первый закон был снят, это документы немного перепутались. После того как было введено 17 гривен за  1 литр спирта, данное предприятие стало в те условия, когда себестоимость продукции вылезло за те рамки, которые может производить.

Поэтому мы разработали такой законопроект в комитете, и он поддерживается Министерством финансов в первом чтении. И мы дали все полномочия Кабинету Министров для того, чтобы  Кабинет Министров смог  разработать процедуру, чтобы этот спирт, который будет идти по льготной ставке, то есть 10 копеек, а не 17 гривен, он мог контролироваться Кабинетом Министров  и не выходить на другой рынок. При введении такого подхода к производству технического спирта увеличится производство спирта на 30 миллионов литров в год. И это  даст возможность создать дополнительных 500  рабочих мест и соответственно увеличить доходы до Государственного бюджета.

В данном законопроекте есть вопросы, которые  требуют доработки. И мы, безусловно, готовы его дорабатывать в процессе доработки ко второму чтению. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Від Кабінету Міністрів яка думка?  Будь ласка, Регурецький, зам. міністра економіки.

 

РЕГУРЕЦЬКИЙ В.В.

Шановні народні депутати, законопроект, який поданий на ваш розгляд, він детально розглядався у Кабінеті Міністрів. І ми, в принципі, прийшли до порозуміння, що цей законопроект у першому читанні можна приймати і доопрацювати у деяких моментах те, що ми  хотіли б теж запропонувати до другого читання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення питання завершено. Тому я ставлю на голосування про прийняття за основу у першому читанні проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо справляння акцизного збору  (реєстраційний номер 7372). Прошу голосувати.

 

16:18:37

За-129

Можливо, на повторне перше читання? Я ставлю цю пропозицію на голосування. Хто за те, щоб винести законопроект на повторне перше читання, прошу голосувати.

 

16:19:05

За-149

Трошки більше, 149, але явно не вистачає для того, щоб його направити на повторне перше читання. Таким чином законопроект не підтримано, з розгляду знімається.

Шановні колеги, у нас чергова спроба не попрацювати. Тому давайте домовимося таким чином. Дві фракції, вірніше фракція соціал-демократів і депутатська група "Демократичні ініціативи" просять оголосити перерву і провести засідання погоджувальної ради. Давайте ми домовимося так, щоб ми цю перерву провели, точніше погоджувальну раду провели оперативно, протягом 15 хвилин. Тому я оголошую перерву до 16 годин 35 хвилин. Представників депутатських фракцій і груп прошу піднятися на третій поверх. Тільки оперативно, будь ласка.

 

ПІСЛЯ  ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, трошки ми не витримали того, що обіцяли, - на 10 хвилин затягнули нашу перерву. Але прошу заходити до сесійної зали, будемо продовжувати. Так, я не бачу, поки що не надійшли ініціатори перерви, чи вони бажають сказати три хвилини. Тоді, поки вони підходять, дозвольте вас проінформувати про засідання погоджувальної ради.

Воно було напрочуд мирним, злагодженим і конструктивним. (Оплески) Мова йде ось про що. Вже не на одному засіданні погоджувальної ради ті фракції, які брали сьогодні перерву, просили і ми приймали таке рішення, про те, щоб будуть включені до порядку денного і відповідно розглянуті питання, пов'язані із законопроектами 7540 - це проект закону про внесення змін і доповнень до Кримінально-процесуального кодексу України (щодо клопотання народних депутатів про взяття на поруки), 7183 - проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту особистих прав і свобод людини і громадянина, і законопроект за номером 7373 - про заборону політичних переслідувань та обмежень прав і свобод громадян за політичними ознаками.

Ви бачите, що сьогодні в порядку денному у нас ці законопроекти стоять. На засіданні погоджувальної ради ми домовилися про те, що, по-перше, я зараз поставлю на голосування пропозицію, яку мим розглядали вчора на погоджувальній раді, щоб працювати до завершення розгляду усіх питань. Це - перше.

Друге. О 17.30, приблизно о 17.30, бо ми ж не будемо переривати розгляду питання, якщо воно буде, але приблизно о 17.30 я поставлю на розгляд сесійної зали про включення до порядку денного тих трьох законопроектів, які сьогодні стоять у нас у порядку денному лише для включення їх до порядку денного з тим, щоб звернутися до профільних комітетів, завтра у нас засідання профільних комітетів, аби вони обговорили. Один з комітетів уже обговорив - це комітет з питань Регламенту, і в четвер ми могли б розглянути ці законопроекти по суті. Ось такі були домовленості.

Тому будьте уважні, я ставлю на голосування хто за те, щоб сьогодні продовжити роботу сесії до завершення розгляду питань порядку денного?

 

16:48:15

За-116

Результат зрозуміли.

По фракціях? Будь ласка.

"Наша Україна" - 1, Фракція комуністів - 0, "Регіони України" хочуть працювати - 40, Блок Юлії Тимошенко - 12, Народна партія - 25, СПУ - 17, УНП - 1, СДПУ(о) - 6, "Демократична Україна" - 1, "Єдина Україна" - 6, ПППУ - 2, "Демократичні ініціативи" - 0, Позафракційні - 5.

Так, будь ласка, одну хвилину Шурмі і будемо продовжувати.

 

16:48:58

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

Я звертаюся до всіх народних депутатів. Я, напевно, не розумію, що відбувається в залі. Зліва по флангу сидять депутати з блоку "Нашої України", переможці президентських перегонів, які інтегруються в Європу, які хочуть, щоб ми всі увійшли в Світову організацію торгівлю. Сидить два представники - один міністр і другий міністр, депутатські мандати не поскладали, порушують Конституцію, Закон про державну службу України і про корупцію. І вони не голосують за те, щоб ми сьогодні до ночі чи до вечора сиділи і працювали, їхні закони приймали. То вони людей обманювали, обманюють і дальше будуть обманювати.

Ну, як таке може бути, що представники блоку "Нашої України" не голосують за те, щоб продовжити робочий день? Хоч би хтось з них почервонів!  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, конкретні прізвища не називалися, тому працюємо за планом.

Нам потрібно включити до порядку денного і розглянути за скороченою процедурою наступні законопроекти. Тому я ставлю на голосування: про включення до порядку денного та розгляду за скороченою процедурою проекту Закону про внесення змін до статті першої Закону України "Про вивізне експортне мито на відходи та брухт чорних металів". Реєстраційний номер 7563. Голосуємо.

 

16:50:58

За-103

По фракціях, будь ласка.

"Наша Україна" - 64, комуністів, "Регіони України" - нулі, Блок Тимошенко - 30, Народна партія - 2, соціалісти - 0, Українська народна партія - 2, Соціал-демократична партія об'єднана - 0, "Демократична Україна" - нуль, "Єдина Україна" - 2, Партія промисловців і підприємців - 3, "Демократичні ініціативи" - 0, "Позафракційні" - 0.

З мотивів запишіться, будь ласка. Три хвилини.

Будь ласка, Сергій Жижко, фракція "Наша Україна". Родіонов наступний.

 

16:51:46

ЖИЖКО С.А.

Я прошу передати слово Борису Беспалому, представнику моєї фракції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Борис Беспалий, мікрофон.

 

16:51:53

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Дякую, Адаме Івановичу. Борис Беспалий, Блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

По-перше, я шановним колегам із Соціал-демократичної партії об'єднаної хочу сказати, щоб вони не переймалися надто тими проблемами і тими законопроектами, які вони ж і блокують через їхню роботу.

По-друге, всі ми знаємо, що нам важлива якість законопроектів, а не просто кількість, в тому числі їхні лобіські ініціативи підтримувати. По-друге...

Третє. Мене взагалі  дивує чому після погоджувальної ради, де у нас були досягнуто певні домовленості, вон роблять все для того, щоб їх зірвати, створюючи напруження в залі.

І по-четверте, я звертаюсь якраз до колег, особливо до тих учасників, до тих партій і фракцій, які представлені в уряді, що це є спільна урядова позиція, що це відповідає  національним інтересам України і прошу групу законопроектів про вступ України до СОТ все ж таки консолідовано  підтримати.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Михайло Родіонов.

 

16:52:54

РОДІОНОВ М.К.

Родіонов, фракція комуністів. Прошу передати слово Симоненко Петру Миколайовичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Симоненка, будь ласка.

 

16:52:59

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановні колеги, шановні радіослухачі! Фракція комуністів не буде голосувати за включення до порядку  денного цих законопроектів. Виходячи з цього,..... і вас закликаємо  до цього.

Перше. Під жодний законопроект немає прогнозних розрахунків економічних наслідків для України входження до СОТ. Це перше.

По-друге. Ми не маємо конкретних розрахунків втрат Державного бюджету від входження до  СОТ.

Третє. Я хочу вас,  шановні колеги, привернути вашу увагу і попросити, по-перше, перша хвиля шокової терапії, яка була нанесена по економіці України, вона торкалася життя конкретних людей. Виконавці чи... хто  започатковував, це ті, хто сьогодні при владі знаходяться. Друга хвиля, яка сьогодні пропонується через СОТ, це не тільки захоплення нашого економічного простору, це удар, шалений удар по вітчизняному виробнику, товаровиробнику. Тому фракція і не буде голосувати і вас прошу не підтримувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Матвієнков Сергій, фракція "Регіони України".

 

16:54:06

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, 55 округ, Мариуполь. Уважаемые коллеги! На сегодняшний день металлургическая отрасль действительно находится в критической ситуации и не только металлургическая отрасль, а и вся экономика. На сегодня остановлено  10 мартеновских печей, 10 доменных печей, 2 конвертера. За май месяц страна недополучила 240 тысяч тонн чугуна. Прогнозы на июнь - 500-600 тысяч тонн. В портах лежит вот  на данный момент полтора миллиона нереализованного металла. Это тот металл, который сегодня предприятия не могут продать. И мы в этой ситуации, в кризисной ситуации вместо того, чтобы поддерживать своего товаропроизводителя, мы открываем сегодня  границы по экспорту лома. Причем, мы ссылаемся на СОТ. Вопросов нет,  в ЕС у нас идет едва-едва 3 процента от общего объема  металла, металлолома, остальное идет нашим конкурентам, которые являются основными нашими  конкурентами на рынке сбыта нашей металлопродукции. Что мы делаем?

Китай уже на сегодняшний день нарастил объемы производства, и если он пойдет такими темпами, 400 миллионов тонн мы будем иметь в Китае производства  до конца этого года. И мы пытаемся конкурировать...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Білорус, будь ласка, фракція Блоку Тимошенко.

 

16:55:20

БІЛОРУС О.Г.

Шановний Адаме  Івановичу!  Очевидно, вже все сказано, і  необхідність  у виступі моєму відпала. Якщо  хтось з колег бажає сказати  слово, хай бере моїх 50 секунд.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мельничук, будь ласка.

 

16:55:45

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область, Всеукраїнська спілка  власників земельних та майнових паїв.

Я хотів би відповісти шановному моєму колезі, який натякає про те, що  треба спільно голосувати.

А фракція  Соціалістичної партії України виходить із тих  позицій, що ми повинні консолідовано голосувати  за ті законопроекти, які  відповідають інтересам українського народу. Якщо ми бачимо, що є законопроект, який потребує ще детального обговорення, то  ми утримуємося від такого голосування.  Тому  два законопроекти, які запропоновані по металобрухту, у нашої фракції є застереження, і ми прийняли консолідоване рішення, що ми їх не будемо підтримувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обмін думками відбувся. Можливо, шановні колеги. ми після перерви не одразу включилися у те, що ми маємо робити. Тому з вашого дозволу я ставлю на голосування, хто за те, щоб повернутися до переголосування про включення до порядку денного питання за номер 7563  про внесення змін до статті 1 Закону України " Про вивізне експортне мито на відходи та брухт чорних металів". Прошу визначатися.

 

16:57:19

За-102

По Фракціям, будь ласка, не повернулися: "Наша Україна" - 62, Комуністів, "Регіони України" - нулі,   Блоку Тимошенко   - 30,  Народна партія - 1, Соціалістична - 0, Українська народна  - 3, Соціал-демократи - 0, "Демократична Україна"  - 0, "Єдина Україна" - 2, партія "Промисловці, підприємці" - 4,  Демократичні ініціативи - 0, позафракційні - 0.

Так. Працюємо далі. Вноситься на ваш розгляд про включення до порядку денного і розгляду за скороченою процедурою проект Закону про внесення змін до Закону України про вивізне, експортне мито на відходи та брухт чорних металів, реєстраційний номер 7565.

         

16:58:32

За-82

Я, правда, шановні колеги, зараз  по Фракціях покажемо. Я не можу зрозуміти проекти законів абсолютно однакові, тільки там до  одної статті, а там в цілому до закону. То може треба було спільно? Так, будь ласка, по Фракціях:

 "Наша Україна" - 44, Комуністів, "Регіони України" - нулі,   Блоку Тимошенко   - 29,  Народна партія - 1, Соціалістична - 0, Українська народна партія  - 2, Соціал-демократи - 0, "Демократична Україна"  - 0, "Єдина Україна" - 2, партія "Промисловці, підприємці" - 4,  Демократичні ініціативи і позафракційні - нулі.

Так, я бачу є потреба обмінятися, запишіться, будь ласка. Запишіться, будь ласка, 3 хвилини. Так, будь ласка, Юрій Кармазін. Симоненко підготуватись.

 

16:59:29

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни,  я був за те, щоб провалити цей Закон, я зараз хочу слово надати, хочу надати слово Козаченко Олексію, він ще доповнить обгрунтування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олексій Козаченко, час, який залишився від Кармазіна,...

 

КОЗАЧЕНКО О.О. Шановні колеги, я хотів би звернути увагу залу на те, що ми іноді вирішуємо загальнодержавні насущні проблеми не тим чином. Я насамперед хотів би звернутися до міністра економіки. Пане Терьохін, я звертаюся до вас. До того часу, поки Міністерство економіки не буде прислухатися до думки профільного комітету з цього питання, я думаю, що це  такий спосіб прийняття законодавства приречений. Вислухайте фахівців. І я думаю, ми загалом знайдемо з вами думку, як вирішити проблеми, яку ставить перед нами СОТ, і як при цьому захистити вітчизняного товаровиробника. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Але ради справедливості хочу уточнити: профільний комітет підтримав цей законопроект і рекомендує його прийняти за основу. Будь ласка, Симоненко.

 

17:00:38

СИМОНЕНКО П.М.

Шановні колеги, фракція комуністів не буде підтримувати цей законопроект, виходячи з того, що  скасування заборони експорту брухту, кольорових особливо металів, призведе до масового вивезення сировини з України насамперед шляхом реекспорту через режим угод, вільну торгівлю і таке інше. Буде нанесений колосальний удар по економіці України. Значно зменшаться обсяги металургійної  переробки брухту кольорових металів, в першу чергу на  наших вітчизняних підприємствах. Наші українські робітники залишаться без роботи. Бюджет не буде отримувати гроші. Люди заробітну платню не будуть отримувати. Очікуються значні втрати бюджету за рахунок необгрунтованого відшкодування ПДВ експортерам. Що ми не знаємо, як в Азовське море гвіздки згружали, а потім мільярди отримували так скажемо ПДВ, виходячи з того, що просто, так скажемо, на паперах штампи ставили про вивезення. Припиниться  надходження сировини на вітчизняні підприємства, призведе до повної зупинки протягом на  один-два місяці.

Тобто фракція комуністів буде відстоювати національні інтереси, буде голосувати проти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Володимир Бронніков.

 

17:01:49

БРОННІКОВ В.К.

Уважаемые коллеги, в 2005 году, как правило, мы сначала делаем, а потом думаем. Вот о последствиях пусть скажет мой коллега Матвиенков.

 

МАТВІЄНКОВ С.А.

Спасибо большое. Уважаемые коллеги, суть  закона очень проста: убрать запрет экспорта лома и давальческой схеме против того, чего мы боролись ни один год в этом зале. Можно сказать одно, последствия очень простые: лифты, тролеи, кабели, таблички с памятников, сами памятники, все, что касается цветного лома, сейчас все по-новой пойдет сплошным потоком. Нет логики вообще. У нас нет сырьевой базы для предприятий цветной продукции. У нас нет природной сырьевой базы. А мы еще плюс ко всему вывозим лом. Такие заводы, как Артемовский, "Интерсплав", "Укрсплав" - все эти крупные товаропроизводители будут остановлены, потому что сырьевой базы не будет. Мы с таким трудом выписывали систему "ISO-9000", "ISO-9002", мы еле нашли узгоджений вариант, чтобы у нас убрать эти гаражи, и теперь одним движением мы хотим вернуть все это в угоду кому-то.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Гарячі дискусії відбулися. Давайте все-таки попробуємо ще раз поставити на голосування. Хто за те, щоб повернутися до розгляду питання про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про вивізне (експортне) мито на відходи та брухт чорних металів", реєстраційний номер 7565.

 

17:03:35

За-79

По фракціях, будь ласка.

Наша Україна - 45, Комуністів - 0, Регіони України - 0, Блок Тимошенко - 25, Народна партія - 1, Соціалісти - 0, Українська народна - 3, Соціал-демократи - 0, Демократична Україна - 0, Єдина Україна - 1, Партія промисловців і підприємців - 4, Демократичні ініціативи - 0, Позафракційні - 0.

Мікрофон Шурми, будь ласка.

 

17:04:05

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України об'єднаної.

Шановні колеги, Адаме Івановичу, я хочу запелювати до вас. До яких пір буде тривати фальшування голосування? Я продиктую, хто голосує в "Нашій Україні". Це є всі сумісники депутати, які зараз є в областях. Петро Олійник - на сесії обласної ради. Бондар і Стойко вже рішенням суду позбавлені депутатських повноважень. Атрошенко, Єхануров, Івченко, Жебрівський, Катеринчук, Поліщук, Стецьків, Ткач - це є все сумісники, порушники Конституції.  Їм нараховують заробітну плату у двох місцях! Вони порушують Закон про корупцію! Вони сьогодні представляють владу. І самий більший борець за справедливість, лютий друг соціал-демократів, архітектор собачої будки находиться у Львові - Кендзьор, його карточка таки тут голосує! Ну скільки вони будуть фальшувати з 40 чоловік? У них 10 липових голосувань.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, давайте вживати парламентські висловлювання. Я ставлю на голосування про включення до порядку денного і розгляду законопроектів про внесення зміни до статті другої Закону України "Про страхування" (щодо філій страховий компаній-нерезидентів). Це реєстраційні номери 7564, 7564-1. Прошу голосувати. Після голосування, я вже оголосив...

 

17:05:52

За-107

Запишіться, будь ласка, з мотивів, три хвилини. Борис Беспалий, будь ласка.

 

17:06:07

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Шановні колеги! Борис Беспалий, блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні колеги, я хотів звернути вашу увагу на кілька обставин. Перше, ми вже прийшли від голосувань за металобрухт до зовсім інших законів. Тому я думаю, просто це інерційне неголосування варто припинити.

Друге. Я все ж таки, не зважаючи на полеміку наших колег, хотів би звернути ще на одну увагу. У нас є п'ять фракцій, представники яких безпосередньо працюють міністрами. Подобається, не подобається, ми говоримо: є колективна відповідальність. Не може бути такого, що фракція, яка представлена напрямку в уряді, не підтримує ті рішення, які були внесені урядом. Тому я ще раз звертаю увагу тих колег, які представляють фракції, представлені в уряді, все ж таки на певну необхідність і моральність узгоджених голосувань, а не намагання їх бути святішими за Папу Римського. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Іван Мигович, фракція комуністів.

 

17:07:11

МИГОВИЧ І.І.

Прошу передати слово Петру Миколайовичу Симоненку - керівнику фракції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Симоненка.

 

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановні колеги! Я думаю, що ті, хто не голосував, виявив справжній патріотизм відносно українського народу. А ті, хто голосували, вони хочуть, щоб і той же страховий сектор економіки, тобто бізнес, сьогодні був під контролем  закордонних хазяїв, і якраз і знищують на підставі закону захистити національні українські інтереси, і передають страховий бізнес нерезидентам України. Тобто "дядя Сем"  приїздить в Україну, обіцяє народу України, вкладаються гроші, страхові поліси, все це, так скажемо, під контроль попадає закордонного капіталу і таким чином знищується економічна незалежність нашої держави. Капітал буде працювати на закордон, буде працювати на інші  фінансові структури.

Я взагалі дивуюсь: що це за уряд сформували націоналісти, які сьогодні знищують економіку і незалежність держави?

Фракція комуністів не буде голосувати за інші постанови, які торкаються СОТ сьогодні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олексій Корсаков.

 

17:08:22

КОРСАКОВ О.Я.

Алексей Корсаков, фракция "Регионы Украины".

Адам Иванович, прошу передать слово Бронникову Владимиру Константиновичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Броннікова Володимира Костянтиновича.

 

БРОННІКОВ В.К.

Уважаемые коллеги!  Вопрос, поставленный здесь, он имеет право на существование. И если бы шла речь только о том включении в  порядок денний, то можно было бы обсудить и поддержать постановку такого вопроса. Но мы должны подходить к любому вопросу профессионально. У нас немного сложилась финансовая система страны, если не считать тот выпад, который нам устроил Национальный банк по доллару.

И взаимоотношения этого слабенького, но уже работающего финансового рынка, международного финансового рынка, мы должны спросить у специалистов, мы должны всесторонне изучить, поскольку пользуемся финансовым рынком все мы - как физические, так и юридические особы. В  такой постановке закон и...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте включимо і будемо "изучать".

Хто за те, щоб повернутися до розгляду питання про включення до порядку денного законопроектів про внесення змін до статті другої Закону України "Про страхування" (щодо філій страхових компаній-нерезидентів), реєстраційні номери 7564, 7564-1. Прошу визначатися.

 

17:10:08

За-92

По фракціях, будь ласка.

"Наша Україна" - 38, комуністів - 0, "Регіони України" - 0, Блок Тимошенко - 25, Народна партія - 20, соціалісти - 0, Українська народна партія - 4, соціал-демократи - 0, "Демократична Україна" - 0, "Єдина Україна" - 1, Партія промисловців і підприємців - 4, "Демократичні ініціативи" - 0, "Позафракційні"  - 0.

Добкіна мікрофон, будь ласка.

 

17:10:41

ДОБКІН М.М.

Уважаемые народные депутаты, уважаемый Адам Иванович! Я хочу вам сказать, что на сегодняшний момент все законопроекты, которые касаются вступления Украины в СОТ, как и вся та политика, которая последним временем проводится нынешним Кабинетом Министров, действует против интересов украинского товаропроизводителя. Сегодня Верховная Рада в очередной раз показала, что, наверное, она осталась одним государственным органом в этой стране, которая борется за интересы украинского народа, а не за интересы иностранного капитала.

Поэтому, я считаю, голосование по любому закону, который будет лоббировать здесь вступление Украины в СОТ, сегодня нецелесообразно. Я считаю, их вообще сегодня не рассматривать и просто не голосовать по ним. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ну, ваше право агітувати, але право авторів законодавчої ініціативи ставити свої законопроекти. І ми зобов'язані вирішувати це питання в сесійній  залі.

Я ставлю на голосування: про включення до порядку денного і розгляду сьогодні за скороченою процедурою проекту Закону "Про деякі питання ввезення на митну територію України транспортних засобів", реєстраційний номер 7570. Прошу голосувати.

 

17:12:08

За-185

По фракціях, будь ласка.

Наша Україна - 47, комуністів- 0, Регіони України - 0, Блок Тимошенко - 33,  Народна партія - 18, Соціалістична партія - 23, Українська народна партія - 20, соціал-демократи - 8, Демократична Україна - 16, Єдина Україна - 11, Партія промисловців і підприємців - 4, Демократичні ініціативи - 2, позафракційні - 3.

Давайте обміняємося. Запишіться, будь ласка.  Так, оскільки тут було аж 185, давайте 5 хвилин відведемо. Сергій Жижко.

 

ЖИЖКО С.

Я прошу передати слово Борису Беспалому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Борис Якович Беспалий мікрофон.

 

17:13:03

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Дякую. Шановні колеги, ну останнє голосування вже ближче, воно так породжує оптимізм. Я думаю, що ми зараз уже вийдемо на ті узгоджені рішення, до яких ми приходили і на погоджувальній раді, і в процесі обговорення цих питань, тому, щоб не зловживати вже часом, я просто прошу повторно проголосувати, зібратися, закликати тих депутатів, які можливо ще не приєдналися до нас і підтримати даний законопроект, включення його і підтримати по суті. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Соломатін, будь ласка, фракція комуністів.

 

17:13:39

СОЛОМАТІН Ю.П.

Симоненко прошу передати слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Симоненка.

 

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов.

Уважаемые коллеги! Фракция коммунистов не будет голосовать по двум принципиальным вопросам.

Во-первых, этот законопроект, еще раз хочу подчеркнуть, это антиукраинское правительство предусматривает, что Украина - это мусорная свалка для Европы. Сюда будут привозить все машины, которые практически 8 лет там отработали и здесь пускай, как говорится, уже дальше дорабатываю свой век. Это  первое.

Второе. Правительство показывает, что они не собираются заниматься развитием  отечественного  автомобилестроения, которое у нас есть, и база есть. И автомобилестроение есть, и давайте развивать Львовский автобусный завод, давайте будет развивать Луцкий автомобильный завод, Запорожский автомобильный завод и способствовать тому, что у нас будет увеличиваться количество рабочих  мест. Люди будут получать зарплату, будет развиваться инфраструктура городов, наполняется бюджет. Вот почему фракция коммунистов категорически  призывает всех товарищей во имя того, чтобы нашим людям  обеспечить будущее, не голосовать за этот проект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Євген Кирильчук, фракція Блоку Тимошенко.

 

17:14:50

КИРИЛЬЧУК Є.І.

Дякую. Євген Кирильчук, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

Я думаю, що тут  дехто заблудився, бо сьогодні грузові автомобілі в основному ідуть у нас якраз з братньої Росії, це "газони", це "ЗІЛи", це  інші машини, КаМАЗи. І було до цього якраз всього-на-всього п'ять років. Ця машина може  служити 15 років. Але написано у законі, що старше п'яти ввозити не можна. Цим  законом передбачається ввозити до восьми років. Так що нічого тут антинародного і антиукраїнського абсолютно немає. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Ратушний, фракція Української народної партії.

 

17:15:41

РАТУШНИЙ М.Я.

Шановні колеги! Я звертаюся до всіх, щоб ми повернулися до конструктивної роботи. А апеляції тих, вболіваючих за пролетаріат, їздять на дорогих "мерседесах" і забороняють людям, яким, на жаль,  їхня зарплата не дозволяє можливості купити такі "мерседеси", як деякі наші колеги їздять, ці машини є з повітряними подушками навіть, на відміну від російських машин, вони менше загазовують, безпека вище, і дати можливість нашим громадянам ввозити ці машини, які  відповідають рівню, який прийнятий в Європі, це якраз дати можливість цьому середньому класу їздити на тих машинах, що дозволяє їхній добробут.

А я ще раз хочу сказати. Немає у нас  автомобілебудування свого. Дехто продав його корейцям. Це не українське автомобілебудування. Давайте вернемося до голосування, хто його продавав і хто зробив, що українського легкового автомобіля, на жаль, вже в Україні немає.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давно не чули Нестора Шуфрича. Будь ласка, мікрофон.

 

17:16:50

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, Адаме Івановичу.

Шановні колеги! Я  хочу заспокоїти мого попередника, хто  виступав, ваш блок вже давно, дійсно,  не їздить на "мерседесах", він пересів  на" мазератті", "бентлі", "ролс-ройси" та інші схожі автомобілі, деколи ми бачимо "ферарі", тобто "мерседеси" вас вже давно не цікавлять. Сьогодні я хочу пояснити позицію нашої Фракції, ми не можемо підтримати абсолютно всі закони, том що в умовах, коли сьогодні в перше за історію радянської незалежної України перестали працювати дев'ять доменних печей, закриваються мартенівські печі, ми не можемо голосувати за такі закони. Особисто за ті, які сьогодні спонукають експорт металобрухту. Спочатку виключають наші доменні печі, а потім сприятимуть нібито виводу цих же доменних печей  у вигляді вже металобрухту.

Ми категорично проти цього. І на цьому будемо стояти. Закони, які сприятимуть розвитку національної економіки, наша Фракція буде підтримувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Нестор Іванович, мова іде не про металобрухт і не про  доменні печі, а  про транспортні засоби. Так, будь ласка, Василь Гаврилюк.

 

17:18:09

ГАВРИЛЮК В.В.

Спасибо, Адам Иванович. Уважаемые коллеги, я, как и многие, позафракцийные депутаты, считаю, что данный законопроект нужно все-таки рассматривать. Есть много вопросов связанных со сроками или  с термином перебування. Или мы говорим о том, чтобы разобрать и посмотреть проблему по сути.

Сегодня есть много оснований говорить о том, что общественный транспорт в нашей стране не в состоянии обеспечить наш товаропроизводитель, в том числе Львовский завод и многие другие. Государство, к сожаление, не имеет возможности тоже финансировать в  достаточном объеме. И наши социально незащищенные слои населения оказываются без общественного транспорта.

Проблема существует, ее надо рассматривать, искать возможности компромисса, по крайней мере, проговорить и найти ту золотую середину и конструктив, за которую всегда борется и работает Верховная Рада Украины. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, обмінялися. Я ставлю на голосування пропозицію про повернення до голосування, про повернення до голосування, про включення до порядку денного проекту Закону про деякі питання ввезення на митну територію України транспортних засобів, реєстраційний номер 7570.

 

17:19:47

За-170

По фракціях, будь ласка. "Наша Україна" - 83; комуністів - 0; "Регіони України" - 0; Блок Тимошенко - 32; Народна партія - 18; соціалісти - 0; Українська народна партія - 24; соціал-демократи - 0; "Демократична Україна" - 0; "Єдина Україна" - 9; Партія промисловців і підприємців - 3; "Демократичні ініціативи" - 0; позафракційні - 1.

Ставиться на голосування про включення до порядку денного розгляду за скороченою процедурою проект Закону про внесення змін до Закону України "Про аудиторську діяльність" (щодо приведення до вимог вступу України до СОТ) (реєстраційний номер 7566).

 

17:20:47

За-166

По фракціях, будь ласка. "Наша Україна" - 77; комуністів - 0; "Регіони України" - 0; Блок Тимошенко - 34; Народна партія - 21; соціалісти - 0; Українська народна партія - 23; Соціал-демократичної партії - 0; "Демократична Україна" - 0; "Єдина Україна" - 7; Партія промисловців і підприємців - 3; "Демократичні ініціативи" - 0; позафракційні - 1.

З мотивів запишіться, будь ласка.  Будь ласка, 3 хвилини, Кармазін Юрій Анатолійович.

 

17:21:32

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни.

Шановні народні депутати, я хотів би сказати, що закони треба читати ті, які вносяться. У цьому законі  написано: забороняється ввезення на митну територію України для постійного користування автобусів та вантажних автомобілів, які на момент ввезення виготовлені або експлуатувалися більше, ніж 8 років. Я говорю з мотивів того законопроекту, Адаме Івановичу, який зараз провалили. І я це абсолютно свідомо говорю. Не наступного законопроекту, а той, який провалили.

Тому я хотів би, щоб нас не вводили в оману, хто говорив про жигулі, хто говорив про що, а щоб читали люди законопроекти. І я на цьому саме наголошую. Бо так радіослухачі не розуміють, про що йде мова. А потім піде, що це "Наша Україна" щось там хотіла таке зробити, чи Партія захисників...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Гмиря Сергій, фракція комуністів.

 

17:22:46

ГМИРЯ С.П.

Адам Иванович, Симоненко, пожалуйста передайте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Симоненка Петра.

 

СИМОНЕНКО П.М. Симоненко, фракція комуністів.

Шановні колеги, шановні громадяни України. Чому фракція комуністів не буде підтримувати цей законопроект. А тому, що діюча норма Господарського кодексу України передбачає, що аудиторську діяльність може робити громадянин України, тобто оцінювати наше майно, наше добро, давати вартісну оцінку тільки громадянин України.

Зараз на вимогу закордонних хазяїв нинішнього уряду, який сформувала нинішня політична система, передбачається, що громадянство не повинно бути обов'язково українське. Тобто закордонний дядько приїде і буде оцінювати на своє бачення, скільки коштує наш завод, ваш верстат, ваш будинок і таке інше. Тобто, прикриваючись благими намірами, як відомо, ведуть до пекла, нас дійсно продають з бебехами і до того ж рекордними темпами.

Фракція комуністів не буде голосувати на підтримку цього закону.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Бронніков, фракція "Регіони України".

 

17:23:58

БРОННІКОВ В.К.

Уважаемые коллеги, мы опять с этим законом бежим поперек батька в пекло. У нас с вами лежит закон изменения в закон, новая редакция закона о хозяйственных обществах. У нас лежит на столе изменения в гражданский, хозяйственный кодексы. Мы должны разобраться, как мы будем использовать свою собственность у себя на Украине, как мы будем вести дело, и уже потом рассматривать, как мы будет контролировать порядок соблюдения этого дела, а не наоборот.

Давайте все по порядку. Поэтому за этот закон, рано еще его рассматривать. Нужно рассмотреть предыдущий закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто за те, щоб повернутися до переголосування (я прошу!), щоб повернутися до Закону про внесення змін до Закону України "Про аудиторську діяльність" (щодо приведення до вимог вступу України до СОТ), реєстраційний номер 7566, прошу визначатись.

 

17:25:25

За-166

Рівно стільки ж. По фракціях, будь ласка: "Наша Україна" - 76, комуністів - 0, "Регіони України" - 1, блоку Тимошенко - 33, Народної партії - 19, соціалісти - 0, Української народної партії - 24, соціал-демократи (об’єднані) - 0, "Демократична Україна" - 0, "Єдина Україна" - 9, Партія промисловців, підприємців - 4, "Демократичні ініціативи" - 0, позафракційні - 0.

Шановні колеги, давайте, я звертаюсь і до уряду, звертаюсь і до уряду, виходячи з того, що ці законопроекти вносяться і Президентом як невідкладні, давайте проведемо консультації з приводу цих питань. Є пропозиція про включення і розгляд за скороченою процедурою проекту Постанови про звернення учасників всеукраїнської акції ветеранів війни "Разом ми - сила!" Реєстраційний номер 7624. Прошу голосувати.

 

17:26:51

За - 208

По фракціях, будь ласка: "Наша Україна" - 1, комуністів - 56, "Регіони України" - 25, блок Тимошенко - 6, Народної партії - 24, Соціалістичної - 23, УНП - 1, СДПУ(о) - 18, "Демократична Україна" - 18, "Єдина Україна" - 11, ПППУ - 10, "Демократичні ініціативи" - 7, Позафракційні - 8.

З мотивів записуємося.

Так, будь ласка, три хвилини, Беспалий, Симоненко.

 

17:27:36

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Я, шановні колеги, хотів би продовжити тему, яку підняв наш колега по фракції Юрій Анатолійович Кармазін.

Досить велика зараз одностайність була, в принципі, за суто декларативну постанову, яка нічого конкретно не змінює. Ну, кілька приємних слів, не більше того.

Разом з тим ви зараз все ж таки провалили законопроект, який дозволяв би в Україну ввозити автомобілі більш дешеві, хоча і достатньо якісні, якраз доступні тим самим людям, за яких ви нібито ратуєте, за інтереси яких. Тобто на сьогодні можна ввозити автомобілі тільки до п'яти років давнини. Уряд же пропонує, і цілком слушно пропонує, підняти це до восьми років. Тобто 6-7 років хорошому автомобілю - нормально. Він дешевше, він доступний. Так за це ви не голосуєте, а за кілька приємних слів. Отака ваша є дійсна турбота про українського споживача, про українців.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, говоріть по темі законопроектів, які розглядаються.  Прошу, Симоненко Петро.

 

17:28:46

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов.

Уважаемые коллеги!  Может быть, кто-то не понял. Я очень вас прошу: давайте мы поддержим. Эта проблема имеет отношение к Афганистану и к другим военным операциям, в которых принимали участие наше граждане, граждане Украины. И в данном случае на прошлой неделе здесь была многочисленная акция возле стен Верховной Рады участников этого движения с просьбой помочь восстановить комитет, который разрушила нынешняя власть и уничтожила Комитет по делам ветеранов войны.

И я считаю, что этот преступный шаг был направлен на то, чтобы снивелировать величие их подвига. Они, действительно, выполняли то, что требовала от них Родина в тех уголках, в которые их направляли, они сегодня хотят защиты со стороны. И мы поддерживаем требования: восстановить этот комитет, рассмотреть сегодня программу жилищную, обеспечения жильем, здравоохранение, то есть проведение операций, финансирование их здоровья, помощь детям в получении высшего образования. Я прошу, поддержите, пожалуйста! Адам Иванович, еще раз прошу поставить...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Павло Сулковський, фракція "Регіони України".

 

17:29:58

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г.

Шановний Адаме Івановичу, ви знаєте, що як до всіх попередніх питань, ви дуже добре, демократично поверталися переголосувати. Тому є пропозиція: обов'язково, я підтримую попереднього виступаючого, що це надзвичайно важливе рішення, воно важливе питання для України. Тому є прохання: повернутися до переголосування. Просто депутати не згуртувалися. Я певен в тому, що ми підтримаємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Мельничук, будь ласка.

 

17:30:27

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Мельничук, фракція Соціалістичної партії України.

Шановні друзі, я не буду дискутувати з тими товаришами нашими, які назвали цю постанову несуттєвою, я підтримую моїх колег. Якщо прийшли з усіх регіонів до Києва десятки тисяч учасників афганських подій і так далі, то чому ми сьогодні кажемо, що це другорядне питання, коли вирішується доля цих людей?

Інше питання: фракція Соціалістичної партії України з цього приводу зробила заяву, коли під стінами парламенту були десятки тисяч афганців. Сам голова Верховної Ради до них виходив, і говорив, і обіцяв про те, що парламент підтримає. Ось сьогодні момент, коли цих людей треба підтримати. І я звертаюся: ще раз переголосувати і все-таки винести на обговорення цю постанову. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Ратушний, будь ласка.

 

17:31:25

РАТУШНИЙ М.Я.

Шановні друзі, фракція Української народної партії буде голосувати за цю постанову. Тільки ми хочемо, коли будуть розглядатися питання ветеранів, такий був об'єктивний, компромісний підхід і до ветеранів ОУН - УПА. А, вам смішно... Тобто у вас тільки є одні ветерани, а інші для вас вже не ветерани.

Тому ми готові, як буде повернуто до цього питання, проголосувати за цю постанову. Але просимо об'єктивності тих, що тільки ділять ветеранів на своїх і на чужих. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, буквально два слова. Ми мабуть з вами ще за інерцією, перебуваючи в СОТівських законопроектах, дещо трошки опустили суть......

Подивіться, будь ласка, в постанові. Мова йде про те, що, в зв'язку з ліквідацією Державного комітету, який ліквідований, на превеликий жаль, пропонується, що при Верховній Раді була... створений дорадчий орган - Громадська рада ветеранів. Ось і весь зміст постанови. Громадська рада ветеранів, яка б, так би мовити, будучи при парламенті, могла взяти на себе певні  координуючі функції на громадських засадах для виконання тих питань, якими свого часу займався Державний комітет.

Хто за те, щоб повернутися до питання про включення до порядку денного і прийняття рішення, прошу голосувати.

 

17:33:10

За-267

Повернулися.

Хто за те, щоб включити до порядку денного і розглянути питання проекту постанови про звернення учасників Всеукраїнської акції ветеранів війни "Разом ми - сила", реєстраційний номер 7624. Прошу голосувати.

 

17:33:42

За-282

По фракціях, будь ласка.

Наша Україна - 8, комуністів - 56, Регіони України - 49, Блоку Тимошенко - 9, Народної партії - 28, Соціалістичної - 27, Української народної партії - 13, Соціал-демократичної (об'єднаної) - 20, Демократична Україна - 20, Єдина Україна - 12, Партія промисловців і підприємців -  11, Демократичні ініціативи - 13, позафракційні - 16.

Шановні колеги, є необхідність обговорювати чи образу проголосуємо? Голосуєм? Тоді я ставлю на голосування про прийняття за основу і в цілому як постанови... Будь ласка, зніміть. Кармазіна мікрофон ввімкніть.

 

17:34:29

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни. Шановні народні депутати!

Ви дуже правильно зробили, що проголосували зараз за цю постанову, дуже правильно. Саме через те, що до нас зверталася Спілка  ветеранів Афганістану, вони стояли тут перед нами, перед Верховною Радою, згадайте. До нас звертався Комітет військової служби, тому що скорочений Державний комітет, вам вже говорив Адам Іванович, скорочений Національний координаційний центр адаптації військовослужбовців  звільнений у запас  або відставкою конверсії колишніх військовослужбовців.

Тому я просив би тут добавити пунктом четвертим: "Звернутися до Президента України Ющенка з проханням розглянути  питання щодо  повернення до створення державного органу, який опікувався б питанням  ветеранів війни та ветеранів - учасників  іноземних конфліктів, бойових дій на територіях інших держав".

От таке звернення записати пунктом...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрію Анатолійовичу, є приблизно так, тобто те, що ви говорили, воно  зараз  звучить таким чином,  четвертий пункт: "Рекомендувати  Кабінету Міністрів України переглянути рішення про ліквідацію Державного комітету України у справах ветеранів".

( Ш у м   у   з а л і)

Шановні колеги! Давайте тоді ми допишемо: "Звернутися до Президента України і рекомендувати Кабінету Міністрів..." З такою поправкою в цілому приймаємо постанову? Голосуємо.

 

17:36:23

За-292

По фракціях.

Наша Україна - 9, комуністів - 56,  Регіони України - 48, Блоку Тимошенко - 19, Народної партії - 30, Соціалістичної партії - 27, Української народної партії - 12, Соціал-демократичної партії (об'єднаної) - 20, Демократична Україна - 20, Єдина Україна - 13, Партія промисловців і підприємців - 11, Демократичні ініціативи - 13,  позафракційні -14.

Постанову прийнято в цілому із тою правкою, яку ми з вами погодили, що звернутися до Президента України і Кабінету Міністрів  з пропозицією відновити державний орган управління ветеранами. Так, шановні колеги, будемо виконувати свої домовленості на погоджувальній раді. Як я вам говорив, ми дійшли домовленості про те, що приблизно в 17:30 ми розглянемо питання про включення до порядку денного, тільки про включення до порядку денного, без  розгляду сьогодні.

Включення до порядку денного сесії, без розгляду. Ставиться на голосування про внесення до порядку денного проекту  закону про внесення змін і доповнень до Кримінально-процесуального кодексу України, щодо клопотання народними депутатами України про взяття на поруки, реєстраційний номер 7540. Прошу голосувати.

 

17:38:11

За-217

По Фракціях, будь ласка: "Наша Україна" - 1, Комуністів - 56, "Регіони України" - 46,    Блоку Тимошенко   - 0,  Народної партії - 23, соціалістів  - 23, Українська народна партії - 0, Соціал-демократів - 20, "Демократична Україна"  - 20,   "Єдина Україна" - 12, партія "Промисловці, підприємці - 12,  Демократичні ініціативи - 11,  позафракційні - 15.

 Прошу записатися з процедури.

Так, будь ласка, 3 хвилини Кармазін Юрій Анатолійович.

 

17:38:52

КАРАМЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни. Шановні народні депутати, я завжди відверто кажу за що я голосую. Я не голосував за цю пропозицію і скажу: чому. ми зараз говоримо про те, що до клопотання 150 депутатів, чи 200 депутатів. А 1 депутат, який є суб'єктом звернення, цього що мало? Не мало. Мова має іти про інше, мова  має іти про те, що в країні нема легітимно обраного генерального прокурора України, мова іде про те, що в Україні потурається воля Парламенту, воля про те, що під цим, під тиском, у   тому числі по дзвінкам з-за кордону не легітимно призначеної особи, на суддів і так далі здійснюється неправосудні, не правомочні дії. Тому....... треба ставити глибше, давайте зараз ставити питання  про відправлення у відставку не легітимно призначених осіб.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Іванович Дорогунцов, фракція комуністів.

 

17:40:02

ДОРОГУНЦОВ С.І.

Спасибі. Дорогунцов, фракція Компартії України.

Я поділяю точку зору Кармазіна, але хочу сказати, що перед тим, як копати глибше, можна і мільче. Треба  оце повернутися до розгляду цього питання і поки що прийняти рішення на наступні дні з цього приводу. Ми просимо повернутися до розгляду цього питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Бронніков, будь ласка.

 

17:40:39

БРОННІКОВ В.К.

Прошу слово передать Пеклушенку Александру Николаевичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Пеклушенко, мікрофон.

 

ПЕКЛУШЕНКО О.М.

Александр Пеклушенко, Партия регионов, фракция регионов.

Уважаемые коллеги, у каждого из нас есть партийные вопросы, фракционные вопросы, но есть вещи, где мы можем и должны быть вместе, консолидировано. Вот это как раз такой вопрос. Я очень вас прошу вернуться и проголосовать за это постановление.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Шкіль. Не бачу я Андрія Шкіля.

Будь ласка, Ігор Шурма.

 

17:41:23

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма,  фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

Шановні колеги,  зараз ми вирішуємо, в принципі, одну річ, яка може бути на майбутнє доленосною. Сьогодні ми говоримо про те, що 150 народних депутатів як колектив  може гарантувати і взяти на поруки відповідальність на себе. Сьогодні ми говоримо про те, що  сьогоднішній зал і консолідація у цьому залі може сприяти тому, що завтра цей зал запрацює. І сьогодні принципова позиція - аби проголосувати проти, тому що за це голосують соціал-демократи - це не позиція, і це неправильна позиція. Тому я закликаю всіх колег повернутися, хто не встиг проголосувати, до голосування по цьому питанню.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, я ще раз наголошую, мова йде про включення до порядку денного. Сьогодні ми цього питання не розглядаємо. Це перше.

Друге. Коли ми будемо розглядати, я до Юрія Анатолійовича звертаюся, дійсно ми там подивимося, чи один, чи 150, чи 20, чи 15, це вже буде в ході розгляду питання. Це одне.

І друге, найголовніше. Шановні колеги, давайте не будемо забувати, що все тече, все змінюється. Сьогодні не хочемо, а завтра будемо просити.

Хто за те, щоб повернутися до переголосування про включення до порядку денного Закону про внесення змін і доповнень до Кримінально-процесуального кодексу України щодо клопотання народними депутатами України про взяття на поруки, прошу голосувати.

 

17:43:31

За-212

По фракціях, будь ласка.

"Наша Україна" - 1, Комуністів - 56, "Регіони України" - 48, Блоку Тимошенко - 0, Народна партія - 19, Соціалісти - 0, Українська народна партія - 0, Соціал-демократи - 20, "Демократична Україна" - 20, "Єдина Україна" - 11, Партія промисловців і підприємців - 11, "Демократичні ініціативи" - 11, Позафракційні - 15.

Шановні колеги, я думаю, кожному із нас зрозуміло. І дозвольте, ви можете потім мене критикувати, але я висловлю своє передбачення. Не сьогодні, завтра, не завтра, післязавтра, не післязавтра, на наступному пленарному тижні, я переконаний, що ми з вами включимо це питання до порядку денного. Але перш ніж включимо, ми з вами дуже багато можемо втратити. Тому я ще раз говорю: давайте ми не порушувати домовленості, про що йшлось. Ми домовилися про те, що ми його включимо до порядку денного. Ті, хто піднімає руки, зараз матимуть можливість висловитись, але я ще раз закликаю вас і прошу: якщо ви хочете, щоб розглядалися законопроекти, яких у нас дуже багато, законопроекти, які визначені Президентом України і Кабінетом Міністрів як першочергові, давайте будемо працювати. Бо ви добре розумієте: не буде включене питання до порядку денного, ми з вами будемо постійно знаходитись у перервах і погодженнях. І кожне погодження і перерви, як показує наша з вами практика, закінчуються чим? Закінчується тим, що ми приймаємо рішення, втративши день, два, три, тиждень чи два.

Тому, будь ласка, ще раз запишіться, будь ласка, з мотивів, давайте обміняємось і давайте будемо конструктивно працювати. Будь ласка, запишіться. Так, п'ять хвилин відведемо. Прошу, Юрій Кармазін, Поліїт підготуватись.    

 

17:45:43

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників вітчизни.

Шановні народні депутати, я прошу згадати, що ви говорили, коли ми колись блокували трибуни, коли ви гвалтували Конституцію, я хотів би зараз, щоб слова продовжив говорити мій колега по фракції Беспалий.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Борис Беспалий, будь ласка, мікрофон.

 

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Дуже дякую, шановний Юрію Анатолійовичу. На превеликий жаль, з сумом в серці не можу подякувати Адама Івановича, бо він не дуже точно виклав, що було домовлено на погоджувальній раді. Ми на погоджувальній раді досягли домовленості, її всі виконали, що о 17.30 буде безперешкодно поставлено на голосування питання про включення до порядку денного цього законопроекту. Але ми, звичайно, не домовлялися, хто і як голосуватиме.

Точно так же перед тим ми домовилися, що будуть поставлені раніше закони про СОТ, але ми не домовлялися, хто і як буде голосувати. Звичайно, ми не можемо підтримувати законопроект про недоторканість друзів народних...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Поліїт, фракція комуністів.

 

17:46:56

ПОЛІІТ А.А.

Спасибо. Андрей Полиит, фракция Компартии.

Прошу передать слово  Соломатину Юрию Петровичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Юрія Соломатіна.

 

17:47:15

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановні колеги!  Є чудове українське прислів'я: "В кожній хаті своя правда".

На жаль, ми часто-густо не можемо збагнути правду інших наших колег, хоча намагаємося довести свою правду як найболючішу, таку, яка заслуговує на увагу і на підтримку.

Давайте ми з вами більш толерантно будемо відноситися до того болю, з котрим звертаються наші колеги з інших фракцій, коли пропонують дослухатися до їх думки. Це перше.

І друге, є інше прислів’я: "Моя хата з краю". Я не хотів би, щоб до цього питання це прислів'я застосовано. Не дай Боже, щоб хтось  з нас потрапив до ситуації, коли хата...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Пеклушенко, фракція "Регіони України".

 

17:48:28

ПЕКЛУШЕНКО О.М.

Уважаемые коллеги, уважаемый Адам Иванович!

Прежде всего, спасибо вам за такую позицию.

Коллеги, речь не идет о простом законе. Вы понимаете, что за этим законом стоят конкретные люди, стоят конкретные фамилии. И каждый, кто не проголосует сегодня за этот закон, он берет ответственность на себя за этих людей. Это первое.

Второе. Адам Иванович, я дважды голосовал за этот закон: первый раз не сработала карточка, второй раз показала "утримався". Это показывает о том, что есть какая-то механическая ошибка.

Я настаиваю именно по теме своего голосования поставить этот вопрос еще раз.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Віталій Корж.

 

17:49:17

КОРЖ В.Т.

Слово прошу передати Віктору Тарану.

 

ТЕРЕН (ТАРАН) В.В.

Віктор Терен, блок Юлії Тимошенко.

Шановні друзі, свій законопроект, про який ми зараз говоримо, не розглядався на комітеті.

Далі. Після цього буде блокування парламентської трибуни з вимогою, щоб розглядався наступний законопроект: про заборону політичних переслідувань, - який теж не розглядався на відповідному комітеті. Відповідно буде і до інших. Тобто це вже система.

Тут намагаються проштовхнути законопроекти, які навіть не розглядалися на комітетах, бо це вигідно певній політичній силі, хоч у Верховній Раді лише десятки розглянутих на комітетах законопроектів, яких справді ждуть люди. Це і про внесення змін до Закону "Про жертви політичних репресій", про вирішення проблеми вкладників, які внесли свої гроші в трасти, і таке інше.

І тому, Адаме Івановичу, не треба проштовхувати те, що не штовхається.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Михайло Мельничук.

 

17:50:24

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Мельничук фракція Соціалістичної партії України.

Шановні друзі, я не буду давати оцінку діям моїх колег, тому що кожний має право діяти, як йому підказує його воля. Але я хочу сказати, чому принципово фракція не голосує. Тільки тому, що фракція Соціалістичної партії України останні півтора місяця вимагала не раз за те, щоб ми кінець-кінцем зробили крок - підтримали селян: про здешевлення нафтопродуктів, міндобрив, розглянути питання соціальної сфери, розглянути питання газифікації сіл, не говорити лише з трибуни парламенту, а й підтримати село українське.

Ми, безумовно, що не блокували роботу парламенту, розуміючи, що є прийняття ряд інших законопроектів, і що до села ще не хочуть підійти так, як би хотілося. Але найближчим часом, коли почнеться збирання ранніх зернових культур, всі зрозуміють, що соціалісти були праві. І ми не будемо блокувати трибуну, але будемо вимагати розгляду питань агропромислового комплексу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, автор законопроекту (і ювіляр сьогодні) Володимир Володимирович Заєць. Мікрофон. Володимира Зайця мікрофон ввімкніть, будь ласка.

 

17:51:55

ЗАЄЦЬ В.В.

Дякую. Адаме Івановичу! Шановні колеги! Я зараз не буду говорити ні про правові мотиви, ні про політичні щодо прийняття цього законопроекту, вони безперечно є, я можу це  зробити дуже аргументовано. Але я зараз до вас  апелюю як до колег народних депутатів. З якого це часу право законодавчої ініціативи відбирається у депутата шляхом не голосування внесення  до порядку денного? Я ж не наполягаю, щоб ви сьогодні прийняли цей законопроект. Давайте внесемо. Розглянемо його по суті. Якщо у Верховної Ради будуть аргументи, які заперечать його, просто не приймемо його. Але я думаю, Адаме Івановичу, чому сьогодні блокується це питання. Річ у тім, що, можливо, частина народних депутатів блокує його через те, що вже оцінює його по суті, посилаючись на висновки Науково-експертного  управління, яке додано як матеріал до цього законопроекту. Хочу вам авторитетно сказати, люди - юристи стверджують, що воно є неправовим, воно є недолугим, тому я ще раз наполягаю внести його до порядку денного і вже в залі вирішити бути цьому законопроекту чи не бути. Прошу вас внести його до порядку денного. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я особливо звертаюся до керівників фракцій і груп. Давайте пригадаємо скільки часу ми з вами витратили в розмовах з приводу цих законопроектів. Досить багато. І ми не один раз, збираючись на засідання  погоджувальної ради, доходили висновку - треба включити до порядку денного, а сесійна зала нехай  розглядає. І ще одне. Я зараз не видам великої таємниці, бо там було десь біля 30 народних депутатів, якщо не  більше, і це засідання стенографувалося, автором ідеї про подібний законопроект є міністр Внутрішніх справ Юрій Луценко. Коли ми слухали прокурора і міністра Внутрішніх справ після подій в Ужгороді, Юрій Луценко сказав: "Є варіант, я вам його підказую, пропоную. Внесіть  відповідні зміни до законопроекту". І після того, коли з такою ініціативою виступив міністр, група народних депутатів скористалася його ініціативою і внесла законопроект. Тому давайте, я ще раз прошу, звертаюся до вашого усвідомлення того, що нам треба працювати, включення до порядку денного, є  включенням до порядку денного. І тут немає ніякого значення розглядав комітет чи не розглядав комітет. Ми його не розглядаємо  сьогодні, ми його включаємо до порядку денного і будемо  працювати, включивши до порядку денного, розглядати будемо іншій законопроекти. Давайте відійдемо, ну, зрозуміло, не буду говорити.

Будь ласка, Хто за те, щоб повернутися до переголосування, прошу підтримати. Голосуємо дружніше.

 

17:55:14

За-230

Повернулися.

Хто за те, щоб включити до порядку денного проект Закону про внесення змін і доповнень до Кримінально-процесуального кодексу України щодо клопотання народними депутатами України про взяття на поруки (реєстраційний номер 7540). Прошу голосувати.

 

17:55:45

За-232

По фракціях, будь ласка.

Наша Україна - 0, комуністів - 56, Регіони України - 49, Блок Тимошенко - 4, Народної партії - 24, Соціалістичної партії - 0, Української народної партії - 0, Соціал-демократичної партії (об'єднаної) - 20, Демократична Україна - 20, Єдина  Україна - 19, Партія промисловців і підприємців - 12, Демократичні ініціативи - 13, позафракційні - 15.

Дякую. Я звертаюся до профільного комітету, а там й декілька комітетів, один із них вже розглянув, знайдіть можливість  завтра розглянути цей законопроект і дати висновок. Питання включене до порядку денного.

Нам треба включити до порядку  денного проект Закону про внесення змін до  деяких законодавчих актів  України (щодо  захисту особистих прав і свобод людини і громадянина), реєстраційний номер 7183. Прошу голосувати.

 

17:57:02

За-230

Дякую, питання включено. По Фракціях, прошу: Наша Україна" - 0, Комуністів - 56, "Регіони України" - 4...,  Блоку Тимошенко   - 1,  Народної партії - 20, соціалістичної партії - 3, Українська народна партії - 5, Соціал-демократичної партії (об'єднаної)  - 20, "Демократична Україна"  - 19,   "Єдина Україна" - 19, партія "Промисловці, підприємці - 12,  Демократичні ініціативи - 13,  позафракційні - 15.

І ще один законопроект про включення до порядку денного проекту  Закону про заборону  політичних переслідувань та обмеження прав і свобод громадян  за політичними ознаками, реєстраційний номер 7373. Прошу голосувати.

 

17:58:03

За-252

По Фракціях, будь ласка, рішення прийнято.

Наша Україна" - 0, Комуністів - 56, "Регіони України" - 49,  Блоку Тимошенко   - 14,  Народної партії - 26, соціалістичної  - 8, Українська народна партії - 0, Соціал-демократи (об'єднані)  - 20, "Демократична Україна"  - 20,   "Єдина Україна" - 19, партія "Промисловці, підприємці - 12,  Демократичні ініціативи - 13,  позафракційні - 15.

Я дякую, шановні колеги, за підтримку. Продовжую засідання на 15 хвилин. Розглядається проект закону про охорону прав на наукові відкриття, реєстраційний номер 6414. Доповідає голова підкомітету Комітету з питань науки і освіти -  Родіонов Михайло Кузьмич. Будь ласка, Михайло Кузьмич, 3 хвилини.

Шановні колеги, давайте попрацюємо 15 хвилин,  в нас 2 законопроекти, приймемо їх,  виконаємо повністю всі зобов'язання.

 

17:59:01

РОДІОНОВ М.К.

Шановні народні депутати, є пропозиція повернутися до  наукових справ. Обгрунтування прийняття цього закону. Перше, враховуючи те, що Україна проголосила шлях інноваційного розвитку суспільства Тому вкрай необхідне  стимулювання творчої діяльності науковців.

Друге. Відкриття є найвищим науковим досягненням. Безсумнівно, існує об'єктивна необхідність у врегулюванні відносин, пов'язаних з охороною  прав.

Третє. Першим кроком на шляху до цього, як ви пам'ятаєте, було прийняття нового Цивільного кодексу в Україні, який вже визначив  відкриття об'єктам інтелектуальної власності. Тому необхідність прийняття закону безпосередньо випливає з норм кодексу.

Відносно структури. Проект складається із 6 розділів, з 31 статті. Він визначає правові, організаційні, економічні засади у сфері правової охорони наукових відкриттів, особисті не майнові та майнові права, закріплює систему державної реєстрації наукових відкриттів, експертизу. Пропонується правову охорону наукових відкриттів в Україні здійснювати  шляхом державної реєстрації, видачі дипломів, визнання і закріплення прав і пільг за авторами.

У загальний висновок   Головного  науково-експертного управління за результатами розгляду у першому читанні проект закону взятий за основу з подальшим врахуванням зауважень. Зауваження, безумовно, є. Але всі ці зауваження позитивного характеру. І якщо казати про зауваження Національної академії наук, то їх, мабуть, то єсть їх немає.

Тому є пропозицій у першому читанні прийняти цей закон. І, звичайно, що всі ці зауваження, які є, у другому читанні  будуть доопрацьовані так, як і потрібно. Є пропозиція підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую Михайло Кузьмич. Сідайте.

Я думаю, немає необхідності обговорювати. Сідайте, будь ласка. Це скорочена процедура, запитань немає. Що по введенню? Я розумію, що є сказати, але ви не записані, будь ласка, вибачте, ви не записані.

Так, ті, хто записався, наполягають на виступі?

Так, Мельничук, будь ласка. Увімкніть мікрофон. Я ще раз повторюю, ведіть себе порядно. Ви знаходитеся у сесійній залі, а не десь на вулиці. Будь ласка, Михайло Мельничук, мікрофон. Ми ще до процедури не перейшли.

 

18:02:02

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Мені залишилося лише висловити позицію фракції. Фракція буде підтримувати даний законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шершун, будь ласка, мікрофон.

 

18:02:41

ШЕРШУН М.Х.

Микола Шершун, фракція Народної партії.

Фракція Народної партії України підтримає запропонований законопроект, яким передбачено комплексне врегулювання спектру суспільних відносин, що виникають у зв'язку з виявленням невідомих раніше, але об'єктивно існуючих закономірностей, властивостей та явищ ........ світло, які вносять докорінні зміни у рівень наукового пізнання. Ми підтримуємо цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Всі, хто бажали виступити. Так, будь ласка, Соломатін, хвилину. З місця, будь ласка. За ним - Кармазін.

 

18:03:18

СОЛОМАТІН Ю.П.

Шановні колеги, закон чудовий. Але не зовсім чітко в ньому прописано, і з цим треба попрацювати. Якщо наукове відкриття зроблено, коли робота виконувалася за державний кошт, це один порядок засвідчення цього і закріплення авторських прав, а якщо за кошт українського підприємця, то можливий інший шлях, а якщо за кошт іноземного інвестора - зовсім інша справа.

Приклад. Була така і ще існує установа - Український науково-технологічний центр, який став насосом для перекачки відкриттів українських вчених в військово-промисловому комплексі до інших держав. Ми повинні з цим законопроектом попрацювати таким чином, щоб відкриття залишалися в Україні і працювали на український народ. Дуже дякую. Закон слушний. Слід його в першому читанні підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Юрія Кармазіна. За ним Черняк.

 

18:04:27

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників вітчизни.

Шановний Адаме Івановичу! Юрій Кармазін записаний був першим. Я прошу це мені не враховувати в виступ.

Тепер щодо цього закону. Закон сирий надзвичайно - і в визначеннях термінів, які тут даються, і навіть в понятті наукового відкриття, і навіть в тому, що протирічить Закону про наукову і науково-технічну експертизу, де все фактично монополізується установами Національної академії наук України. Я дуже підтримую цю установу, але коли я бачу, що фінансуються сьогодні у нас ще ті установи, які зробили відкриття, що Кучма, виявляється, був всього один термін, і сьогодні вони фінансуються з Державного бюджету, дають експертизи, тоді у мене виникає питання: а чи потрібен чи треба переробляти цей закон?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Черняк, будь ласка, мікрофон.

 

18:05:43

ЧЕРНЯК В.К.

Володимир Черняк, фракція Української народної партії.

Шановні колеги, не дивлячись на те, що закон сирий, як сказав Кармазін, з нього капає вода, все-таки я схиляюся до того, що його треба в першому читанні підтримати, інакше буде процедура другого читання. Йдеться про захист інтелектуальної власності, і не тільки дисків на яких ми зациклилися, а йдеться про захист наукових відкриттів. І це дуже суттєво, щоб захистити наші українські наукові відкриття.

Звичайно,  потрібно буде більш чітко виписати механізм захисту, потрібно буде визначити більш чітко терміни, поняття, науково-технічну експертизу, потрібно буде виписати якісь механізми подолання монополізму Академії наук, це також потрібно. Але загалом, концептуально уже  зараз цей законопроект ми можемо підтримати.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Мироненко мікрофон.

 

18:06:54

МИРОНЕНКО В.А.

Крым, Мироненко, фракция Компартии Украины.

Уважаемые народные депутаты, уважаемые соотечественники!

Любой законопроект имеет какие-то недостатки, и в общем-то, если придираясь, можно назвать и сырым, и так далее, или по какой-то другой причине. Но данный законопроект является определенным вкладом в то, чтобы нашу науку развивать, чтобы наша наука служила отечественной экономике.

И, исходя из этого, я бы просил поддержать в первом чтении этот законопроект. А ко второму чтению будут учтены все те предложения, которые каждый депутат имеет право внести, в том числе и те, кто говорил, что законопроект сырой, я думаю, что он тоже патриот - и проголосует за этот законопроект.

Ну, и, кроме того, уважаемые соотечественники, давайте, наверное, подумаем и о том, чтобы потом как можно быстрее принять его во втором чтении, конечно, отработав хорошо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іван Заєць, будь ласка, мікрофон.

 

18:08:01

ЗАЄЦЬ І.О.

Передайте слово Чубарову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Чубарова.

 

ЧУБАРОВ Р.А. Я дякую Івану Олександровичу. А головуючому хочу сказати зовсім інше, що хотів би сказати автору законопроекту.

Знаєте, я не знаю, як можна зареєструвати винаходи зі сфери фантастики, зокрема такі, які відбуваються в цій сесійній залі, коли головуючий хоче проштовхнути ті закони, в яких він особисто зацікавлений.

Адаме Івановичу, хочу звернути вашу увагу на те, що з 16 години в цій залі немає Голови Верховної Ради України, але його карточка голосує. Ця карточка знаходиться понад вами. Це новий винахід, який ми можемо зробити. І треба таке включити: закон, який зараз нам доповів автор! Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми обмінялися думками. Всі, хто мав можливість виступити, виступили.

З приводу того, які, так би мовити, законопроекти, то ви знаєте, що ми і про сало, і про м'ясо, і молоко писали законопроекти, про направлення українського батальйону в певні держави. Це право авторів суб'єктів законодавчої ініціативи писати те, що вони пишуть. А нам з вами  право єдине, єдиного органу лише в 226 - визначатися давати дорогу цим законопроектам чи не давати.

Я ставлю на  голосування про прийняття за основу в першому читанні проекту закону про охорону прав на наукове  відкриття. Реєстраційний номер 6414. Прошу голосувати.

 

18:10:01

За-293

Законопроект прийнято в першому читанні. По фракціях будь ласка.

Наша Україна - 49, комуністів - 55, регіони України - 37,  Блоку Тимошенко - 21, Народної партії - 26, Соціалістичної партії - 26, Української народної партії - 17, соціал-демократичної партії (об'єднаної) - 9, Демократичної України - 20, Єдина Україна -   15, Партія промисловців і підприємців - 8, Демократичні ініціативи - 0, позафракційні - 10.

Ну у нас  наступні закони 2 досить серйозні, звичайно за 5 хвилин ми їх не розглянемо. Тому на цьому вечірнє засідання Верховної Ради оголошую закритим.

Завтра початок роботи о 10 годині. З 15 години будемо проводити засідання комітетів і парламентські слухання з проблем паливно-енергетичного комплексу. На все добре.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку