ЗАСІДАННЯ  СОРОК  ПЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

3  червня   2005 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Доброго ранку шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України. Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

 10:02:22

Зареєструвалися у сесійній залі 409 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, сьогодні день народження народних депутатів України - Развадовського Віктора Йосиповича і Ситника Костянтина Меркурійовича. Давайте привітаємо наших колег, побажаємо міцного здоров'я і всіляких успіхів.

Шановні колеги, оголошення. Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України інформую про входження народного депутата України Горбатого Валерія Мироновича до складу депутатської фракції "Наша Україна". І про вихід народного депутата України Довгого Тараса Олексійовича зі складу депутатської фракції Партії промисловців та підприємців України і входження його до складу депутатської фракції "Наша Україна".

Шановні колеги, інформація про результати роботи Верховної Ради України на пленарному засіданні другого червня 2005 року. Розглянуто 33 питання порядку денного. За результатами розгляду прийнято 18 законів. Три законопроекти направлено на доопрацювання, шість законопроектів відхилено, прийнято п'ять постанов та  п'ять проектів постанов відхилено.

Шановні колеги, відповідно до статті 2.5.2 Регламенту в п'ятницю ми маємо 30 хвилин для виступів народних депутатів з внесенням пропозицій, оголошенням запитів, заяв, повідомлень. Прошу народних депутатів записатися на виступ. А я тим часом оголошу запити, що надійшли. На табло, будь ласка, дайте прізвища народних депутатів, що записались, щоб вони могли зорієнтуватися. На табло, будь ласка, прізвища народних депутатів дайте. Шановні колеги, давайте будемо виходити з того, що нам на оголошення запитів і виступів - це 30 хвилин.

Так, надійшли запити народних депутатів України (прошу уваги!):

Петра СИМОНЕНКА до Президента України щодо доцільності проведення адміністративно-територіальної реформи в Україні. Ставлю на голосування про підтримку запиту. Прошу голосувати.

 

10:05:02

За-122

Запит не підтримано.

Андрія ШКІЛЯ до Президента України щодо ініціювання заборони політичної партії “Українська Національна Асамблея”. Ставлю на голосування про підтримку запиту.

 

10:05:32

За-110

Запит не підтримано.

Олега ТЯГНИБОКА до Президента України стосовно усунення адепта антиукраїнської ідеї “Російської ліберальної імперії” Нємцова з посади радника Президента України у зв’язку з його безцеремонним втручанням у внутрішні справи України, що компрометує Президента України та Україну як суверенну державу. Ставлю на голосування про підтримку запиту.

 

10:06:14

За-179

Запит підтримано.

Зараз ми проголосуємо, тоді... Будь ласка, по фракціях.

Наша Україна - 19, Комуністи- 54, Регіони України - 18, Народна партія - 4, Блок Тимошенко - 32, СПУ - 7, Українська народна партія - 16, СДПУ(о) -15, Демократична Україна - 1, Єдина Україна - 6, Партія промисловців і підприємців України - 0, Демократичні ініціативи - 2, Позафракційні - 5.

Ставлю на голосування про направлення запиту до Президента України. Прошу голосувати.

 

10:07:04

За-223

Шановні колеги. По фракціях, будь ласка, заспокойтеся.

Наша Україна - 14, Комуністи- 53, Регіони України - 38, Народна партія - 4, Блок Тимошенко - 32, СПУ - 19, Українська народна партія - 19, СДПУ(о) - 20, Демократична Україна - 1, Єдина Україна - 6, Партія промисловців і підприємців України - 1, Демократичні ініціативи - 6, Позафракційні - 10.

Хто за те, щоб повернутися до розгляду цього запиту, прошу голосувати.

 

10:07:57

За-248

Хто за те, щоб направити запит до Президента України, прошу голосувати.

 

10:08:18

За-250

По фракціях.

Наша Україна - 1, Комуністи - 56, Регіони України - 47, Народна партія - 22, Блок Тимошенко - 30, СПУ - 25, Українська народна партія - 20, СДПУ(о) - 20,  "Демократична Україна"  - 2, "Єдина Україна" - 10, Партія промисловців і підприємців - 0, "Демократичні ініціативи" - 6, "Позафракційні" - 11.

Миколи Павлюка до Президента України стосовно зволікань органів влади у вирішення питання приватизації присадибної ділянки та надання юридичного статусу домоволодіння мешканця міста Одеси. Ставлю на голосування про підтримку запиту.

 

10:09:13

За-43

Запит не підтримано.

Віктора АНТЕМЮКА до Президента України з приводу відсутності послідовної політики та конкретних дій щодо поліпшення пенсійного забезпечення військових пенсіонерів. Ставлю на голосування про підтримку запиту.

 

10:09:40

За-71

Запит не підтримано.

Володимира ПЕТРЕНКА до Голови Верховної Ради України щодо встановлення належного парламентського контролю за діяльністю Генеральної прокуратури та про відновлення порушених прав громадянина Кисленка.

Валентина САВИЦЬКОГО до Прем’єр-міністра щодо фінансування завершення будівництва очисних споруд у місті Олевську Житомирської області.

Григорія БОНДАРЕНКА до Прем’єр-міністра щодо бюджетного фінансування робіт в населених пунктах Володарського району Київської області.

Групи народних депутатів (АСТРОВ-ШУМІЛОВ, НАЛИВАЙКО) до Прем’єр-міністра щодо ситуації, яка склалася на шахтах “Лисичанськвугілля” з виплати поточної заробітної плати.

Групи народних депутатів (ТУРМАНОВ, КОРСАКОВ, КОМАР) до Прем’єр-міністра з приводу фактів утримання податку за вартість вугілля та вугільних брикетів, що надаються родинам загиблих шахтарів.

Володимира ПУЗАКОВА до Прем’єр-міністра щодо виділення державних капітальних вкладень на закінчення перешивки широкої колії на перегоні станції Таужна-Голованівськ.

Кирила ПОЛІЩУКА до Прем’єр-міністра щодо виділення коштів на продовження будівництва інформаційно-бібліотечного центру Донецького національного технічного університету.

Анатолія НАЛИВАЙКА до Прем’єр-міністра стосовно газифікації міста Юнокомунарівськ Донецької області.          Левка ЛУК’ЯНЕНКА до Прем’єр-міністра стосовно рішення Міністерства освіти і науки в новому навчальному році ввести вивчення російської мови в початкових класах загальноосвітніх шкіл за рахунок скорочення годин на вивчення української.

Миколи КОМАРА та Олексія КОРСАКОВА до Прем’єр-міністра, Генерального прокурора, голови Фонду державного майна щодо ситуації із захопленням під президентську резиденцію Масандрівського палацу в Криму.

Петра СИМОНЕНКА до Прем’єр-міністра щодо доцільності проведення адміністративно-територіальної реформи в Україні.

Юрія СОЛОМАТІНА до Прем’єр-міністра щодо зухвалого дворічного саботажу з боку Міністерства закордонних справ направлення до Ради Європи грамоти про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов менших.

Валентина САВИЦЬКОГО до Прем’єр-міністра щодо прискорення фінансування реконструкції пологового будинку у місті Олевську Житомирської області.

Василя БАРТКІВА до Прем’єр-міністра, Міністра освіти і науки щодо надання допомоги у закупівлі шкільних автобусів для підвозу дітей Долинського району Івано-Франківської області.

Миколи КРУЦЯ до Прем’єр-міністра стосовно віднесення літніх дитячих оздоровчих та лікувально-оздоровчих закладів до пільгових тарифів на споживання електроенергії.

групи народних депутатів (ЛІСІН, ДОБКІН, ШУРМА) до Прем’єр-міністра, голови ДПА щодо перевірки виконання головою Житомирської обласної державної адміністрації обіцянок, даних народу Президентом України, про відокремлення бізнесу від влади.

Михайла МЕЛЬНИЧУКА до Прем’єр-міністра з приводу ухилення від сплати податків і зборів у місцевий бюджет нафтогазовидобувним управлінням “Надвірнанафтогаз”, яке займається видобутком нафти і газу на Лопушнянському родовищі Вижницького району Чернівецької області.

Євгена КИРИЛЬЧУКА до Прем’єр-міністра з приводу зволікання виконання рішення військового суду Рівненського гарнізону щодо погашення заборгованості з компенсаційних виплат звільненим у запас військовослужбовцям.

Іштвана ГАЙДОША до Прем’єр-міністра щодо усунення перешкод та відновлення роботи Української частини Змішаної українсько-угорської комісії з питань забезпечення прав національних меншин.

Марії МАРКУШ до Прем’єр-міністра щодо виділення коштів для ліквідації наслідків повеней 1998 і 2001 років завершення берегоукріплювальних робіт на річках Тересва та Теребля в Тячівському районі Закарпатської області.

Олександра ГОЛУБА до Прем’єр-міністра з приводу намірів закриття шахти “Візейська” державного підприємства “Львіввугілля”.

Дмитра РУДКОВСЬКОГО до Прем’єр-міністра, Генерального прокурора, Міністра внутрішніх справ стосовно ситуації навколо державного підприємства Міністерства оборони “Готель “Козацький”.

Павла МОВЧАНА до Прем’єр-міністра щодо відновлення у структурі Кабінету Міністрів департаменту з питань мовної політики.

Івана МИГОВИЧА до Прем’єр-міністра з приводу аварійного стану приміщення загальноосвітньої школи в селі Луково Іршавського району Закарпатської області.

Іштвана ГАЙДОША до Прем’єр-міністра щодо недопущення зміни правового статусу Державного комітету у справах національностей та міграції як самостійного центрального органу виконавчої влади, відновлення фінансування програми розвитку культур національних меншин та усунення перешкод щодо діяльності Комітету.

Павла МОВЧАНА до Прем’єр-міністра щодо виконання Постанови Верховної Ради України “Про відзначення 110-ї річниці з дня народження видатного українського поета Максима Рильського”.

Василя ГЛАДКІХ до Кабінету Міністрів щодо виконання Закону “Про молоко і молокопродукти”.

Валерія ГОРБАТОВА до Прем’єр-міністра щодо відсутності фінансування загальнодержавних програм по закупівлі життєво необхідних медичних препаратів для забезпечення Автономної Республіки Крим.

Олександра КЕМЕНЯША до Прем’єр-міністра, Голови Фонду державного майна щодо перевірки законності приватизації санаторіїв профспілок.

Володимира НЕЧИПОРУКА до Прем’єр-міністра щодо вжиття відповідних заходів до Міністра внутрішніх справ та відсторонення його від виконання службових повноважень на період перевірки діяльності Генеральною прокуратурою.

Ігоря ШУРМИ до Прем’єр-міністра щодо відновлення пільги пенсіонерам – шахтарям міста Кіровська Луганської області на безкоштовне отримання вугілля.

Володимира ПАКА до Прем’єр-міністра щодо складної соціально-економічної ситуації, яка склалася у військовому містечку Макарів – 1.

Миколи РУДЬКОВСЬКОГО до Прем’єр-міністра щодо збереження Стольненської дільничної лікарні Менського району Чернігівської області.

Петра ТОЛОЧКА до Прем’єр-міністра, Голови Київської обласної державної адміністрації стосовно відновлення садиби Павла Чубинського – автора слів Державного Гімну України.

групи народних депутатів (РАЙКОВ, ГОРЛОВ, КОЛОНІАРІ та інші) до Прем’єр-міністра, Генерального прокурора, Голови Служби безпеки щодо необґрунтовано порушеної Черкаською прокуратурою кримінальної справи стосовно відкритого акціонерного товариства “Золотоніський машинобудівний завод імені Лепсе”.

Євгена ЛАПІНА та Василя ГУРЕЄВА до Прем’єр-міністра щодо забезпечення діяльності Сумського відкритого акціонерного товариства “SELMI”.

Віктора АНТЕМЮКА до Прем’єр-міністра з приводу відсутності послідовної політики та конкретних дій щодо поліпшення пенсійного забезпечення військових пенсіонерів.

Юрія КАРМАЗІНА до Прем’єр-міністра, Голови Фонду державного майна, Голови Служби безпеки, Генерального прокурора з приводу розкрадання державного майна в особливо великих розмірах, незаконного відчуження українських морських суден Державної судноплавної компанії “Чорноморське морське пароплавство” на користь іноземних офшорних компаній, нецільового використання одержаних від цього грошових коштів.

Бориса ЗАГРЕВИ до Прем’єр-міністра щодо зміни території землекористування Цуманської селищної ради Волинської області.

Павла СУЛКОВСЬКОГО до Прем’єр-міністра, Генерального прокурора з приводу порушення Конституції та законів, політичне переслідування та безпідставного намагання органами виконавчої влади Рівненської області усунути з посади генерального директора відкритого підприємства “Рівненська АЕС” та окремих керівників та спеціалістів підприємства.

Василя НАДРАГИ до Прем’єр-міністра щодо погашення заборгованості із заробітної плати робітникам державного підприємства “Луганськвуглебудреконструкція”.

Богдана КОСТИНЮКА до Прем’єр-міністра щодо надання додаткової цільової допомоги для проведення ремонту автомобільних доріг з метою розвитку індустрії туризму у Косівському районі Івано-Франківської області.

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до Прем’єр-міністра стосовно проблем функціонування закладів освіти та охорони здоров’я Таврійської громади Скадовського району Херсонської області.

Анатолія КЛИМЕНКА до Першого віце-прем’єр-міністра щодо катастрофічного екологічного стану у Ленінському районі міста Дніпропетровська, у зв’язку із підтопленням ґрунтовими водами і радіоактивним забрудненням території.

Анатолія ГРЯЗЄВА до Першого віце-прем’єр-міністра щодо впровадження науково-технічних проектів утилізації автомобільних шин та сушки деревини.

Сергія ЖИЖКА до Віце-прем’єр-міністра Миколи Томенка щодо сприяння у збільшенні тиражу видання монографії “Постаті”.

Григорія БОНДАРЕНКА до Генерального прокурора з приводу неправомірних дій працівників Управління по боротьбі з організованою злочинністю Управління Міністерства внутрішніх справ в Одеській області стосовно Кредитної спілки “Україна”.

Олега БІЛОРУСА до Генерального прокурора щодо незадоволення відповіддю Міністерства палива та енергетики на депутатське звернення стосовно ситуації, що склалась навколо “Акціонерної компанії Вінниця обленерго”.

Андрія ШКІЛЯ до Генерального прокурора щодо перевірки інформації про легітимність видання Сергієм Ківаловим наказу про призначення виконуючим обов’язки ректора Одеської національної юридичної академії Юрія Полянського.

Юрія КОСТЕНКА до Генерального прокурора щодо порушення конституційних прав і соціальних гарантій  працівників “Білгород-Дністровського рибокомбінату” Одеської області.

Марії МАРКУШ до Генерального прокурора, Міністра юстиції з приводу невиконання рішень судів.

Віктора СЛАУТИ та Миколи КОМАРА до Генерального прокурора, Міністра внутрішніх справ, Голови Служби безпеки  стосовно перевірки інформації, щодо виробництва піратських компакт-дисків, озвученої Віце-прем’єр-міністром Олегом Рибачуком.

Юрія КАРМАЗІНА до Генерального прокурора, Голови Служби безпеки, Міністра внутрішніх справ щодо розслідування кримінальної справи стосовно Олійника та інших осіб, які вчинили злочинні дії проти фотокореспондента УКРІНФОРМу Вевдюка за виконання ним своїх професійних обов’язків, тиску на слідчі органи в місті Севастополі з боку окремих співробітників прокуратури.

Миколи МЕЛЬНИКА до Генерального прокурора, Міністра внутрішніх справ  з приводу неповернення здавачам продуктів переробки зерна “Вендичанським комбінатом хлібопродуктів” Могилів –Подільського району Вінницької області.

Алли АЛЕКСАНДРОВСЬКОЇ до Генерального прокурора з приводу неналежної перевірки органами прокуратури інформації про порушення вимог Державної програми приватизації.

Валентина МАТВЄЄВА до Генерального прокурора з приводу зловживань та незаконної реалізації акцій виробничого сільськогосподарського  підприємства “Бурлюк” Бахчисарайського району Автономної Республіки Крим Дніпропетровській фірмі “Золота амфора”.

Андрія ПОЛІІТА до Генерального прокурора, Голови Служби безпеки щодо фактів розкрадання товарно-матеріальних цінностей мобілізаційного резерву України керівництвом відкритого акціонерного товариства “Дніпрошина”.

Євгена КИРИЛЬЧУКА до Генерального прокурора стосовно дворічного неналежного розслідування вбивства старшого лейтенанта міліції Ричука працівниками правоохоронних органів Волинської області.

Володимира ПЕТРЕНКА до Генерального прокурора, Міністра внутрішніх справ, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо неправомірних дій деяких працівників міліції та прокуратури міста Запоріжжя.

Валерія КОНОВАЛЮКА до Генерального прокурора щодо перевірки ситуації з невиплатою працівникам концерну “Орлан” заробітної плати.

Володимира ЄЩЕНКА до Генерального прокурора стосовно розкрадання державного майна в електроенергетичній галузі Черкаської області через процедуру банкрутства.

Олександра ГОЛУБА до Генерального прокурора з приводу перешкоджання професійній діяльності журналіста газети “Комуніст”.

Сергія ОЛЕКСІЮКА та Юрія ШИРКА до Генерального прокурора з приводу безпідставної відмови в порушенні кримінальної справи за фактом перешкоджання начальником головного управління економіки Рівненської обласної державної адміністрації вільному  волевиявленню громадян під час виборів Президента України.

Єфима ФІКСА до Генерального прокурора, міністра внутрішніх справ з приводу силового захоплення приміщення Керченського міськвиконкому представниками “Пори”.

Михайла ДОБКІНА до Генерального прокурора щодо забезпечення принципу законності у кримінальному судочинстві в місті Харків.

Олени БОНДАРЕНКО до Генерального прокурора стосовно обставин приватизації відкритого акціонерного товариства “Кодрянський склозавод”.

Андрія ПОЛІІТА до Генерального прокурора з приводу перешкоджання працівниками міліції у святкуванні 60-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Вячеслава КОВАЛЯ до Генерального прокурора щодо повернення власникам насильно захопленого в місті Києві приміщення Патріархії Української Автокефальної Православної Церкви та редакції газети “Наша Віра”.

Олександра МОРОЗА до Генерального прокурора, Київського міського голови щодо підставного вилучення з володіння Київського вищого професійного училища будівництва і дизайну гуртожитку і їдальні для передачі об'єктів до сфери управління Державної податкової адміністрації.

Володимира ЛЕЩЕНКА до Генерального прокурора щодо порушення законодавства стосовно гарантованого повернення на попереднє місце роботи посадової особи сільської ради після завершення повноважень ради.

Ярослава КЕНДЗЬОРА та Павла МОВЧАНА до Генерального прокурора, міністра внутрішніх справ, голови Служби безпеки стосовно антидержавницької позиції керівництва Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку та інформації про наявність в її діях ознак корупції.

Степана ХМАРИ до Генерального прокурора, міністра внутрішніх справ щодо проведення нового розслідування вбивства народного депутата Вадима Гетьмана.

Олександра ТКАЛЕНКА до Генерального прокурора, голови Фонду державного майна щодо ситуації, яка склалася на підприємстві “Херсонські комбайни” та перевірки дотримання вимог законодавства в процесі його приватизації.

Групи народних депутатів (КАРМАЗІН, ЯВАРІВСЬКИЙ, МОЙСИК) до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи проти голови Дрогобицької райспоживспілки Львівської області за перешкоджання, шляхом підкупу і погроз, здійсненню виборчого права.

Олександра ЦАРЕНКА до Генерального прокурора щодо службових зловживань та порушення порядку використання бюджетних коштів начальником управління освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації.

Групи народних депутатів (ЧЕЧЕЛЬ, КОСІВ, ХМАРА та інші) до Генерального прокурора щодо перевищення службових повноважень та ігнорування санітарного законодавства і вимог пожежної безпеки при заселенні студентів Державної академії керівних кадрів культури і мистецтв Міністерства культури   і туризму в гуртожитку.

Миколи РУДЬКОВСЬКОГО до Генерального прокурора, Міністра внутрішніх справ, Голови СБУ стосовно неналежного розгляду депутатського запиту з приводу незаконного ведення будівельних робіт відкритим акціонерним товариством “ПМК-210”.

Олександра МАСЕНКА до Генерального прокурора щодо перевірки законності порушення прокуратурою Полтавського району кримінальної справи проти мешканця міста Полтави.

Володимира НЕЧИПОРУКА до Генерального прокурора щодо притягнення до кримінальної відповідальності Міністра внутрішніх справ та посадових осіб Міністерства за брутальне порушення Конституції і законів, посягання на приватну власність та конституційні права і свободи громадян, а також злочинне зловживання владою та службовим становищем.

Євгена ГІРНИКА до Секретаря Ради національної безпеки і оборони щодо незадоволення відповіддю Генеральної прокуратури на депутатській запит стосовно звернення сесії Івано-Франківської обласної ради про відставку прокурора області.

Павла СУЛКОВСЬКОГО та Василя ГОРБАЛЯ до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо практики масових звільнень та підбору кадрів за політичними симпатіями.

Володимира ДЕМЬОХІНА до Міністра фінансів щодо забезпечення мешканців міста Антрацит Луганської області питною водою.

Миколи КРУЦЯ до Міністра праці та соціальної політики щодо підвищення пенсій громадянам, які зазнали політичних репресій і були реабілітовані.

Володимира ПУЗАКОВА до Міністра аграрної політики щодо порушення Указу Президента України стосовно реформування аграрного сектору економіки.

Віктора РАЗВАДОВСЬКОГО до Міністра освіти і науки щодо виділення комп’ютерного класу Яснопільській загальноосвітній школі Червоноармійського району Житомирської області.

Василя ГЛАДКІХ до Міністра з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи щодо аварійного стану приміщення школи у селі Семенівка Близнюківського району Харківської області.

Дмитра РУДКОВСЬКОГО до Міністра оборони щодо бездіяльності посадових осіб Міністерства стосовно директора підприємства “Кременчуцьке кар’єроуправління “Кварц”.

Леоніда ГРАЧА до Міністра внутрішніх справ щодо правомірності розміщення рекламної продукції уздовж доріг в Автономній Республіці Крим та в місті Сімферополь.

Кирила ПОЛІЩУКА до Міністра економіки щодо виділення коштів на реконструкцію станції очистки води у місті Яготин Київської області.

Анатолія НАЛИВАЙКА до Міністра праці та соціальної політики з приводу невірного перерахування пенсій та скасування пільг інвалідам – чорнобильцям працівникам Кролевецької районної санітарно-епідеміологічної станції Сумської області.

Володимира ЄЩЕНКА до Міністра праці та соціальної політики стосовно встановлення статусу інваліда Великої  ї Вітчизняної війни – учаснику бойових дій.

Леоніда ГРАЧА до міністра внутрішніх справ щодо перевірки можливого зберігання вогнепальної зброї громадянином Кисельовим.

Ігоря НАСАЛИКА до міністра юстиції з приводу невиконання рішення Калуського міського суду Івано-Франківської області по справі №2-719 та легітимності обрання Романа Сушка Калуським міським головою.

Василя БАРТКІВА до міністра юстиції, голови Верховного Суду, голови Вищого господарського суду щодо проблеми забезпечення захисту прав власності набувачів майнових об’єктів, придбаних в порядку, визначеному для виконання судових рішень.

Ольги ГІНЗБУРГ до Міністра праці та соціальної політики щодо виплати допомоги на дітей одиноким матерям.

Івана МИГОВИЧА до міністра юстиції стосовно безвідповідального зволікання виконання рішення Берегівського районного суду у справі мешканців села Боржава Закарпатської області.

Миколи НОЩЕНКА до міністра охорони здоров’я з приводу недостатнього виконання Національної програми боротьби із захворювання на туберкульоз.

Михайла МЕЛЬНИЧУКА до Міністра охорони здоров’я щодо сприяння в закупівлі медичної апаратури та санітарного автотранспорту для Чернівецького обласного клінічного кардіологічного диспансеру.

Володимира СІВКОВИЧА до міністра внутрішніх справ щодо фактів перерахунку коштів Міністерством транспорту та зв’язку за аерофотозйомку доріг авіакомпанії “ВІТАІР” та причетності до цього народних депутатів.

Олександра КЕМЕНЯША до міністра транспорту та зв’язку стосовно проведення реконструкції залізничного вокзалу в місті Свалява Закарпатської області.

Групи народних депутатів (ЖИЖКО, ЧЕЧЕЛЬ, ПАК) до міністра юстиції щодо бездіяльності та порушень державними виконавцями Київської області Закону “Про державну виконавчу службу” та “Про виконавче провадження”.

Юрія ШИРКА та Сергія ОЛЕКСІЮКА до міністра палива та енергетики щодо притягнення до відповідальності директора Рівненської АЕС за недоліки в роботі системи внутрішнього реакторного контролю на енергоблоках.          Олександра МАСЕНКА до міністра юстиції щодо виконання рішення суду про стягнення заборгованості по заробітній платі на користь мешканців села Харченки Козельщинського району Полтавської області.

Василя ГАВРИЛЮКА до міністра економіки щодо утворення Херсонського управління з питань банкрутства.

Євгена ГІРНИКА до міністра транспорту та зв’язку стосовно звернення Рожнятівської районної ради Івано-Франківської області щодо виконання Програми розвитку туризму на 2003-2010 роки.

Олени БОНДАРЕНКО до міністра внутрішніх справ щодо фактів незаконного вивозу майна “Володарського автотранспортного підприємства  – 13237”.

Івана ІВАНЧО до міністра транспорту і зв’язку щодо  завершення реконструкції залізничного вокзалу у місті Мукачево, колії, перону, будівель та прилеглої території.

Богдана КОСТИНЮКА до міністра внутрішніх справ з приводу затримки з видачею Державною автодорожньою інспекцією в Тернопільській області висновків стосовно дорожньо-транспортної пригоди.

Олега БІЛОРУСА до голови Ради суддів з приводу неправомірних дій суддів Оболонського районного суду міста Києва та члена Ради суддів Охрімчук.

Михайла МЕЛЬНИЧУКА до Київського міського голови щодо порушення Київською міськдержадміністрацією конституційного права окремих членів садівничого масиву “Русанівські сади” на приватизацію земельних ділянок, якими вони користувалися... користуються на законних підставах.

Равіля САФІУЛЛІНА та Олексія ЛЕЛЮКА до голови Служби безпеки, Генерального прокурора, міністра внутрішніх справ щодо перевірки інформації заступника міністра внутрішніх справ Москаля стосовно незаконного розподілу власності в місті Донецьку.

Алли АЛЕКСАНДРОВСЬКОЇ до голови Фонду державного майна стосовно наказів щодо завершення планів приватизації енергопостачальних компаній.

Ольги ГІНЗБУРГ до голови Пенсійного фонду щодо врегулювання виплати пенсії дітям-інвалідам.

Михайла СЯТИНІ до голови Державної митної служби щодо порушення посадовими особами Державної митної служби прав громадянки Сибирякової.

Олександра БОНДАРЧУКА та Анатолія НАЛИВАЙКА до голови Фонду державного майна стосовно зловживань Краснолиманським міським головою  Донецької області, що призвело до руйнування комбінату силікатних виробів

Анатолія СЕМИНОГИ до голови Вищої ради юстиції, кваліфікаційної комісії суддів Запорізького апеляційного округу щодо відповідності чинному законодавству діяльності суддів Орджонікідзевського районного суду міста Запоріжжя.

Євгена ЖОВТЯКА до Голови правління Фонду “Взаєморозуміння і примирення” щодо відсутності відповіді на депутатське звернення до голови фонду.

Володимира ЛЕЩЕНКА до голови Державного комітету з земельних ресурсів щодо стану виконання законодавства стосовно надання земельних ділянок працівникам культури, освіти та охорони здоров’я, які проживають у сільській місцевості.

Володимира ЯВОРІВСЬКОГО до керівника Державного управління справами щодо надання вичерпної інформації про кількість державних резиденцій та вартість їх утримання для державного бюджету України, яка ретельно приховувалась під час правління Леоніда Кучми.

Василя ОНОПЕНКА до прокурора Київської області, виконуючого обов’язки Переяслав-Хмельницького міжрайонного прокурора Київської області, Яготинського районного прокурора Київської області щодо порушення законодавства посадовими особами Переяслав-Хмельницького державного лісогосподарського підприємства державного лісогосподарського об’єднання “Київліс".

Олександра МАСЕНКО до Прем'єр-міністра України про надання фінансової допомоги для будівництва  газопроводу в селі Велика Круча  Пирятинського району Полтавської області.

Олександра ТКАЛЕНКА до Генерального прокурора, міністра транспорту та зв'язку  про розв'язання ситуації, що склалася з призначенням начальника Херсонського морського торгового порту Пелюховського та  перевірки його фінансово-господарської діяльності.

Степана ХМАРИ до голови Служби безпеки, міністра внутрішніх справ, голови  Державної прикордонної служби про  заборону в’їзду в Україну депутату Державної Думи Російської Федерації Віктору Алснісу.

Георгія МАНЧУЛЕНКА до Генерального прокурора  щодо притягнення до відповідальності посадових осіб МЗС України, які  фальсифікували дані у поданні до ЦВК України щодо виборів Президента України.

Анатолія  ОРЖАХОВСЬКОГО  до Генерального прокурора, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини стосовно захисту прав громадян на майно та інші конституційні гарантії окремих мешканців Бориславського району Херсонської області.

Сергія ЧЕЛНОКОВА до Прем'єр-міністра України щодо звернення керівництва та профспілкового комітету Державного відкритого акціонерного товариства " Шахта імені Артема" Державної холдінгової компанії "Луганськвугілля".

Олега  ТЯГНИБОКА до  віце-прем'єр-міністра України  з  гуманітарних питань про недопустимість ліквідації викладання  християнської етики у школах України, яка є традиційно християнською державою.

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до міністра транспорту України щодо проблем транспортного обслуговування населення, ветеранів війни та праці Верхньорогачинського району Херсонської області.

Алли АЛЕКСАНДРОВСЬКОЇ до Прем'єр-міністра України  щодо наповнення Державного бюджету за рахунок платежів і майна електроенергетичної галузі.

Алли АЛЕКСАНДРОВСЬКОЇ до голови Фонду державного майна щодо ефективного використання  державного майна  електроенергетичної галузі.

Михайла РОДІОНОВА до  міністра  юстиції України щодо Наказу Міністерства транспорту та зв'язку України від 27.04.05 номер 153 та  його відповідності Конституції України та законам України.

Юрія ОРОБЦЯ  до генерального прокурора України щодо неналежного виконання першим заступником Київської державної міської адміністрації Фоменком службових обов'язків голови спостереженої ради ВАТ АК "Київводоканал" і сфальсифікації протоколу загальних зборів акціонерів ВАТ АК "Київводоканал" від 28.04.05 та втручання в роботу судів.

Таким чином, шановні народні депутати, виголошено 138 депутатських запитів. По Фракціях:  "Наша Україна" - 24, Комуністів - 42, "Регіони України" -12, СДП (о) - 5, "Єдина Україна" - 3, "Народна партія" - 6, СПУ - 13,  БЮТ   - 8, Українська народна партія - 11, "Демократична Україна"  - 3,  позафракційні - 11.

Так, оголошення: відповідно до статті 13 Закону України про статус народного депутата України та  статті 4.2.2.  регламенту Верховної Ради України формую про входження народних депутатів України Баграєва Миколи Григоровича та Хмельницького Василя Івановича до складу депутатської Фракції Блоку Юлії Тимошенко.

Так. Шановні колеги, 35 хвилин ми використали. Що будемо робити? Будемо виступати? Давайте будемо виступати. Шульга Микола Олександрович.

 

10:35:05

ШУЛЬГА М.О.

Прошу передати слово Сергію Петровичу Гмирі. Сергій Гмиря, будь ласка.

 

10:35:22

ГМИРЯ С.П.

Сергей Гмыря, Фракция коммунистов. Уважаемые коллеги, во всем мире преемственность власти считается явлением положительным. Однако в нашей стране преемственность между  традиционным старым кучмизмом и младокучмизмом Ющенко приобретает самые извращенные формы. Приведу два примера: с 93-его года в нашей стране бьют коммунистов. Режим якобы поменялся, а это продолжается и сейчас. Вот сейчас в Коростене Житомирской области делается все властью для того, чтобы привлечь к ответственности городского голову Москаленко только за то, что в его городе единственном на правобережной Украине, население, выражая свою суверенную волю не проголосовано за Ющенко. Выбиваются показания из коллег этого человека, делается все для того, чтобы его объявить преступником. Я предупреждаю, коммунисты будут защищать своих людей всеми возможными методами. Знайте это господа провокаторы и господа бандиты. И если понадобится, мы возьмем в руки палки.

Второй момент. Есть в Перевальском районе Луганской области маленький город Зоринск. В  районе этого города построена была в свое время в конце 90-х годов шахта "Никонор-новая". Она была объявлена первенцем возрождения Донбасса. Это была якобы компенсация за закрывающиеся шахты, много было шума, сделали  на этом политический капитал, использовали это для приобретения голосов. Шахта не достроена, работать она не может. Это делала старая власть. Новая власть ничего не делает для того, чтобы изменить положение, как не достроена, так и не достроена. В городе отопление нет, канализация такая, что от угрозы эпидемии к эпидемии переход совершается. С освещением проблемы, с водой проблемы. 25 мая состоялся многочисленный сход жителей города Зоринска, на котором принято решение добиваться всеми возможными мерами изменения положения от нынешней власти, которая продолжает преступную политику старой. Сегодня по нашим сведениям еще одна массовая акция проходит в этом городе, и люди, которые находятся в состоянии отчаяния, грозят пойти на крайние меры. И  их можно в этом понять.

Выводы, уважаемые коллеги. Я твердо уверен в том, что Украина устыдится  старой власти и якобы новой. А когда она устыдится, она неизбежно покраснеет. И тогда все будет в порядке.

 

ГОЛОВА.  Григорій Бондаренко, депутатська група "Демократична Україна". Підготуватися Жижку.

 

10:38:33

БОНДАРЕНКО Г.І.

Григорій Бондаренко, виборчий округ 92, депутатська група "Демократична Україна", виборчий блок Володимира Литвина.

Шановні колеги. Я хочу поділитися з вами думками з приводу одної важливої для всіх нас проблеми. Хочу закликати вас, шановні, повернутися до розв'язання горезвісної проблеми депутатської недоторканості. Ця проблема надзвичайно актуальна. У цьому ми скоро переконаємося. На виборах, що наближаються, нас про це обов'язково запитають. То такі запитання власне вони вже і надходять. Мене, як мабуть багатьох із нас, запитують наші виборці, слушно наголошується на тому, що до яких пір буде зберігатися депутатська привілея щодо неможливості притягнення народних депутатів до кримінальної відповідальності. Усіх можна, а депутатів ні.

Суть проблеми, як і багаторічна тяганина з цього приводу, вам усім відома. Не буду все переказувати, зупинюся лише ось на чому. Усім відомо, що суспільство не те, що проти, а категорично не сприймає існуючий нині, я б сказав, нерозумний обсяг депутатської недоторканості. Ця обставина надзвичайно серйозна. Вона принижує нас з вами, авторитет, викликає недовіру людей, оскільки породжує підозру, що народний депутат прагне сховати за мандатом парламентарям, прикрити ним якщо не злочин, то щось таке погане, недобре.

На моє глибоке переконання, необхідні відповідні законодавчі зміни. Депутатську недоторканість треба привести до норм, які існують у багатьох країнах світу. Перед законом мають відповідати всі одинаково - і депутати, і виборці. Нині діюча конституційна норма щодо депутатської недоторканості однозначно суперечить основоположному конституційному принципу стосовно того, що громадяни України мають рівні конституційні права і свободи та рівними перед законом, частина перша статті 24 Конституції України. У цій статті забороняються будь-які привілеї за будь-якими ознаками (частина друга).

На мою думку, частина третя статті 80 Конституції України має бути викладена таким чином: "Народні депутати України не можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані без згоди Верховної Ради України інакше як вироком суду, що набрав законної сили". Це означає, що проти порушення кримінальної справи, але він не може бути затриманий чи заарештований до тих пір, поки вирок суду щодо нього не вступить в законну силу. Лише в цьому і має полягати депутатська недоторканість. З цього приводу я підготував проект Закону, ви знаєте, його непросто навіть зареєструвати, потрібно 150...

 

ГОЛОВА. Сергій Жижко, фракція "Наша Україна". Підготуватися Миколі Рудьковському.

 

10:41:56

ЖИЖКО С.А.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати! У травні 1917 року розпочався Перший всеукраїнський військовий з'їзд, в якому брали участь 700 представників від усіх російських армій і флотів. І вже на середину 17-го року новостворені українські військові частини налічували близько двох мільйонів вояків.

На жаль, Центральна рада не вважала доцільним формувати Збройні Сили, наслідками ідеології військової політики стали трагедія Крут, поразка у війні з більшовицькою Росією і поразка у визвольних змаганнях 17-21 років.

Українська Народна Республіка була легітимною державою українського народу, визнаною багатьма країнами світу. Тому збройний захист своєї держави був законним правом всіх українців. Окупувавши Україну в 20-му році, Росія потопила у крові прагнення українців до незалежності. З точки зору наших національних інтересів і з погляду міжнародного права ці дії Росії були злочином проти українського народу. Тому збройну боротьбу українських армій і повстанців, що протистояли окупантам, ми повинні кваліфікувати, як національно-визвольну, а самих учасників розглядати, як героїв визвольної боротьби.

Проте в Україні досі панують спотворені оцінки славної боротьби. Імена генералів, старшин, отаманів забуті. Їхня діяльність змовчується або кваліфікується як бандитизм. Як приклад, пошлемося на багаторічні спроби домогтися реабілітації повстанського отамана Ананія Волинця і інших повстанців історичним клубом "Холодний Яр", очолюваного Ковалем.

Ананій Волинець 1894 року народження, за фахом агроном, у 1817 році був призначений Центральною радою начальником міліції Гайсинського повіту Вінницької області - організатор вільного козацтва. Восени 1918 року командував куренем, що згодом був перетворений у 61 піхотний гайсинський полк. Одержав звання підполковника.

1919-1920  роках разом з бойовими побратимами воював з більшовиками в складі армії УНР в якості керівника  партизанського загону залишеного на окупованій території.

А ось як оцінив діяльність Ананія Волинця 27 серпня 1997 Олександр Христенко, тодішній заступник Генерального прокурора України.

У 1918 році за дорученням Центральної ради з церковного і кулацького елементу організував політбанду, вів активну боротьбу проти революційного руху.

На підставі викладеного вважати Волинця Ананія Гавриловича обгрунтовано засудженим за даною кримінальною справою і таким, що не підлягає реабілітації.

Колишній посадовець визнав, що Ананій Волинець боровся за владу УНР, але саме за це він і вважає складом його злочину.

А Волинця було засуджено , як кримінального злочинця і так само, як кримінального потрактовує десятки тисяч борців за визволення України досить чинний Закон УРСР "Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні від 1991 року".

В ім'я історичної правди Верховна Рада, яка до речі, успішно працює на вулиці Грушевського має розглянути і прийняти проект закону 2040 про реабілітацію жертв політичних репресій розроблений Геннадієм Удовенком, включивши до числа осіб, що підпадають під його дію всіх борців за державну самостійність України. Дякую.

 

ГОЛОВА. Микола Рудьковський, фракція Соціалістичної...

Микола Євтихійович Мельник, будь ласка, запрошується до виступу, право на виступ йому передає Микола Рудьковський. Будь ласка.

 

10:45:35

МЕЛЬНИК М.Є.

Микола Мельник, Соціалістична партія України.

Шановні депутати, шановні селяни.

З кожним днем в селянські душі все більше огортає сум. Чого б то? Здається радіти. Україна внаслідок помаранчової революції врешті-решт скинула ненавісне ярмо, народ обрав Президентом свою людину, яка пообіцяла селу докорінні зміни, а саме: нові робочі місця, високу заробітну платню, яку вже багато років селянин чекає. Себе Ющенко, хотілося би вірити, оточив порядними, чесними політиками, які до сьомого покоління, із слів Президента, не можуть бути бізнесменами, тим більше на нечесну руку. Ці люди мають утверджувати справжню незалежність нашої держави, направляти свої зусилля на економічний розквіт.

Селянин, чуєш мене? Віками омріяна воля ніби стає твоє реальністю, але, на жаль, в оточення Президента потрапили люди з червивим нутром, безжалісні, брехливі, жадібні. Ці політики з першого дня приходу до влади взялися до розширення своїх земель. Президент сам собі на шию взвалив цих людей, цей криміналітет. В моєму селі говорять: "Скажи, хто твій друг, - і я скажу, хто ти є". Але буду сподіватися, що наш Президент поза підозрою.

В моїй області, а це Вінничина, недавно заявив один політик з оточення Президента: "Вінниччина - це моя вотчина". Селяни стривожилися, стривожилися робітники, стривожилася і інтелігенція. Підставні особи цього бізнесмена високими темпами збирають кращі землі, ..............інтереси будь-кого. У договорі оренди землі у розділі "Умови повернення земельної ділянки" записано, тому я і виступаю з цього питання, цього ...............: "Поліпшення стану земельної ділянки, проведені орендарем за письмовою згодою з орендодавцями, підлягають відшкодування". Ще раз наголошую: селянин довірливий, простий, живе ............чеснот і підписує собі приговор. Він навіть не здогадується: через рік - другий, щоб повернути дану землю, необхідно виплатити бізнесмену чотири - шість тисяч гривень. За ними поліпшення цих земель.

Своєю злиденною пенсією селянин не зможе розрахуватися з пройдисвітом і навічно втратить право власності на землю. Селянин-власник державної частки землі повинен знати, що в Комітет земельних відносин закинуто декілька законопроектів, які направлені на те, що земля стає товаром. Власники земельних і майнових паїів заключають договори, в яких селянин втрачає всяке право на майновий пай.

Бізнесмен, про кого я говорю, права селян на частку паю ігнорує; техніка, будівлі його не цікавлять, він .......... тільки з-за кордону, бо є мільядером.Заборгованість за попередні роки з оплати праці не виплачує, заявляє, що це їх - селян - проблеми. Одним словом, селянина перетворюють в рекрута ..........

 

ГОЛОВА. Так, Микола Нощенко передає право на виступ Василю Антоновичу Калінчуку, фракція Народної партії. Підготуватися Андрію Поліїту.

 

10:49:02

КАЛІНЧУК В.А.

Дякую, Володимире Михайловичу. Калінчук, фракція Народної партії, Одещина. Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні колеги! Мої колеги по фракції Народної партії доклали немало зусиль для того, щоб на законодавчому рівні захистити вітчизняного виробника тваринницької продукції та українського споживача від навали субпродуктового непотрібу, що масово ввозився  із-за кордону через вільні економічні зони і перероблявся на ковбаси. Завдяки наполегливості фракції уряд переглянув свої попередні позиції і погодився з тим аби імпортувати для переробки високоякісне м'ясо, а не продукти механічної обвалки, якими називаються сухожилля, діафрагми та інші обрізки. Це знайшло, перш за все, відображення у законопроекті про внесення змін до митного тарифу України. Однак, поки розглядався цей законопроект з прийняттям Державного бюджету на 2005 рік в новій редакції, яким по суті припинено діяльність вільних економічних зон України, багато вітчизняних підприємств-переробників, що працювали на цій дешевій імпортованій сировині змушені були скоротити виробництво, а, відповідно, і робочі місця. Цією ситуацією миттєво скористалися переробні підприємства, розташовані у вільних економічних зонах сусідніх держав Росії і Білорусії, адже режим вільної торгівлі між нашими країнами забезпечує їм вільний доступ на ринок України. В результаті м'ясокомбінати з Калінінградської області та 6 вільних економічних зон Білорусії переорієнтували свій експорт ковбас, сосисок, м'ясних консервів, виготовлених з аналогічної сировини до України. Адже на цьому можна серйозно підзаробити.

Для прикладу наведу дані лише по одному луцькому посту Волинської митниці. Якщо у лютому  через нього було оформлено 280 тонн імпортних м'ясопродуктів з вільних зон Росії і Білорусії, то у квітні ці обсяги зросли до 1300 тонн, а у травні  вони ще більші.

Такі тенденції нарощування імпорту м'ясних виробів для українських виробників набувають загрозливого характеру, адже вони опинилися у нерівних  економічних умовах, бо  треба сплатити досить високе мито  за сировину, а потім і всі податки. Це позначається на ціні кінцевого продукту, вона об'єктивно сьогодні вища щонайменше на 40-50 відсотків. То ж, реагуючи на численні звернення керівників українських м'ясопереробних комбінатів, фракція Народної партії звертає увагу Кабінету Міністрів України на цю проблему. При цьому ми пропонуємо уряду вилучити з номенклатури товарів, які  за протоколами міжурядових угод про вільну торгівлю з Російською Федерацією та Білорусією переміщуються через кордон без сплати мита, м'ясні вироби. Сподіваємося на підтримку уряду. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА.  Андрій Полііт предає право на виступ  Івану Олександровичу Герасимову, будь ласка. Підготуватися Радіонову.

 

10:52:08

ГЕРАСИМОВ І.О.

Уважаемый Владимир Михайлович!  Уважаемые народные депутаты! Две недели тому назад я с этой трибуны выступал с депутатским запросом о жизненно важной проблеме ветеранов - судьбе госпиталей - единственных лечебных учреждений, в которых медицинская помощь оказывается им бесплатно. В адрес Совета организации ветеранов Украины продолжают поступать коллективные и индивидуальные письма ветеранов с требованием не допустить ликвидации госпиталей.

Нами направлено письмо на имя Президента, Министра здравоохранения. Две делегации инвалидов Великой Отечественной войны посетили Министерство здравоохранения, однако, несмотря на это продолжается  наступление чиновников министерства на права ветеранов.

Министр здравоохранения, он же председатель  Комитета Верховного Совета  по здравоохранению, принимая делегацию инвалидов Великой Отечественной войны, цинично заявил, что превращении госпиталей в дома престарелых, видите ли для государства, оказывается, дешевле, чем содержание госпиталей.

Еще в стадии рассмотрения Кабинета Министров находится поручение Президента о  судьбе госпиталей, а министр здравоохранения уже  разбазаривает уникальное, дорогостоящее, офтальмологическое оборудование национальное украинское государство, ... социального центра ветеранов войны в Цибли, кстати сказать, находящиеся под патронажем Президента, К сожалению, эти действия созвучны с заявлениями некоторых членов команды министра, который считает не целесообразным создание укрепления глазных и других специализированных отделений в госпиталях ветеранов, так как, видите ли, по их мнению, число инвалидов  Отечественной войны будет с каждым  годом уменьшаться. И это говорят врачи. Гуманно ли это? Не стыдно этим людям?

И последнее: очевидно, Министерству здравоохранения мешают квалифицированные кадры, которые много лет проработали с ветеранами. В первую очередь главные врачи, в частности, речь идет о директоре национально-украинского медико-социального центра в Циблях, заслуженном враче Украины - Гриненко Юрии Александровиче, которого хотят освободить от должности, не смотря на многочисленные протесты ветеранской общественности и пациентов. У инвалидов, участников боевых действий, участников Великой Отечественной войны, не смотря на возраст и состояние здоровья, хватит мужества и воли защитить свои права. Они заявляют: руки прочь от госпиталей!

Я прошу считать мое выступление вторичным депутатским запросом. Надеюсь, что в ближайшее время я получу все-таки ответ на  законные требования ветеранов. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Михайло Кузьмич Родіонов, Фракція комуністів, підготуват... будь ласка, Володимир Пузаков.

 

10:55:02

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков, Фракція комуністичної партії України

 

ГОЛОВА. Лобода Михайло Васильович буде наступним виступати

 

ПУЗАКОВ В.Т. Кіровоградщина. Протягом трьох днів Кіровоградською землею крокувало міжнародне шевченківське літературно-мистецьке свято: "В сім'ї вільній новій". Туди з'їхалось понад 50 письменників з України, артисти, художники та почесні гості. За покликом серця до Шевченка прийшло багато Кіровоградців. Але воно для кіровоградців перетворилося на гірку  образу, бо в цій урочистості, як чорна лавина, як зла ненавісти до добра, оскал скаменілості націоналізму на честі виточеній українській мові прозвучали виступ Печерного - ненависника до комуністичного минулого, професора Львівського університету - Степана Пушика. Що не слово, то злива дикунської ненависті до добра, до минулих досягнень, значить і до тих, хто вирощував високі врожаї, прославляючи Кіровоградщину, хто перетворив її у квітучий край, а рідне місто - у центр високої культури, науки, розвиненої промисловості. Слово за словом він виливав образ за образою, назвав людей малокультурними, далекими від культури помаранчевих, відсталі від Європи, висловив жаль, що у місті залишилися вулиці, які  увіковічують імена катів. Навіть звернувся до людей із запитанням: до якого часу у центрі міста стоятиме бронзовий ідол, тобто пам’ятник Кірову. Але він забув, що ступив  на землю славетного хлібороба Гіталова, який пішов з життя скривджений змінами реформаторів, які згубили все багатство країни і спустошили людські  душі. Він забув, що ступив на землю Яновського, Тобілевича, Кропивницького. Можна уявити, чого здатен навчати такий професор молодь. Збурений народ не сприйняв брудної зливи так званого професора. Але  образа глибоко запала у душу кіровоградцям, які поставили навіть під сумнів відзначення таких свят. Можливо, ці професори і їздять по Україні з метою, щоб вщент довалити те, що  залишилося від реформаторів, і повністю  занапастити душі молодих людей. У якій країні так чорнять і знищують свою історію? Прислухайтеся до слів Шевченка. Якраз він звертається до вас, схаменіться кати,  стережіться, бо лихо вам буде. Дякую.

 

ГОЛОВА. Михайло Васильович Лобода передає право на виступ Віктору Мироненку. Підготуватися Сімонову.

 

10:57:39

МИРОНЕНКО В.А.

Крым, Мироненко, фракция Коммунистической партии Украины.

Уважаемые соотечественники, уважаемый  Владимир Михайлович, уважаемые народные депутаты Украины.

Обязан проинформировать вас  об обращениях Керченского горсовета и ветеранов города, в которых  сообщается о незаконной попытке захвата власти в городском совете 1 и 2 июня 2005 года, незаконном пикетировании, блокировании горсовета членами политических организаций "Пора", "Нашей Украины", Украинской народной  партией "Собора", "Меджлиса", Социалистической партией Украины, физическом воздействии на работников исполкомов, горсоветов, что ставит под угрозу систему управления жизнеобеспечения города.

Я проверял эту информацию и убедился, что это правда. Действительно использовалась сила, действительно работники вынуждены были до десяти часов находиться фактически под давлением тех, кто захватывал горсовет. Мотивация этих лиц заключалась в том, что дескать голова города занимает две должности - головы города и народного депутата Крыма. Но уважаемые штурмовики забыли, что, во-первых, только суд может определить, кто виновен, кто совершил преступление. Забыли они о том, что в Верховной Раде Украины 29 их единомышленников, представителей правящих сил, занимают одновременно более высокие должности - народного депутата Украины и членов Администрации Президента, правительства Украины и других центральных структур. В качестве примера могу привести в частности фамилии представителей "Нашей Украины" Порошенко, Пинзеник, социалисты Николаенко, Семенюк и многие, многие другие.

Уважаемые соотечественники, наверное мы должны обратить внимание на то, что те, кто призывает нас к соблюдению законов, должны показывать пример соблюдения законов. Та власть, которая утвердилась, говорила, что будет утверждать правовое государство. Однако мы видим совершенно обратное. Мы видим фактически захваты, штурмы, насилие на инакомыслящими. Я не защищаю мера города. Я осуждал многие его действия и сейчас сохраняю ту же позицию. Однако я считаю, что, подчеркиваю, только суд, если мы за правовое государство, может указать кто совершил преступление. Мы обязаны, уважаемые соотечественники, наконец то начать создавать правовое государство. Учитывая, я требую от Президента Украины, Генерального прокурора, министра внутренних дел наказать всех виновных, заставить всех выполнять закон, в том числе 29 народных депутатов, которые в исполнительной власти. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Так, Володимир Сімонов, фракція комуністів. Анатолій Мороз буде виступати наступним.

 

11:00:56

СІМОНОВ В.Д.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, шановні радіослухачі!

Володимир Сімонов, Тернопіль, фракція комуністів. 

Декілька днів назад наш обласний центр Тернопіль з часною поїздкою відвідав Президент України Віктор Андрійович Ющенко. Ціль поїздки, як це звучало, це - зустріч з своєю студентською молодістю, бо минуло 30 років, як він закінчив Тернопільський фінансовий інститут і отримав диплом бухгалтера сільського господарства.

Ну, до честі Президента Ющенка, він просив місцеву владу, щоб не було офіціозу. Ну, але у нас, як завжди, все, що було в старої влади, все взяла нова влада. Як завжди, Президент спізнився години на три, але для тернопілян це не дуже, бо така радість, така радість - сиділи б і до вечора.

Перестрахувалася міська влада так, що начальник тролейбусного управління своїми руками перетрогав всі слупи, як у нас кажуть, стовпи електричні і розписався, щоб вони, не дай Боже, упали по дорозі слідування Президента. От. Але це таке, нехай буде воно.

До мене, як до депутата, в цей період звернулися представники трьох крупних тернопільських підприємств - Чутківського цукрового заводу, комбайнового заводу, Тернопільського м'ясокомбінату. Причини схожі - це небажання уряду і влади на місцях допомогти підприємствам вирішити їх проблеми. Підприємства, які раніше за радянських часів були гордістю краю, давали тисячам людей роботу, утримували прекрасну розвинуту інфраструктуру, при попередньому режимі і теперішньому банкроти. Колективи підприємств доведені до відчаю. До кого вони вже тільки не зверталися? До якого уряду... До Генеральної прокуратури, Фонду держмайна і звідусіль відписки. В результаті - нуль уваги до людей. Тому вони об'явили пристрайкову готовність. На умовляння влади стримали свої пікети в день відвідань Президентом рідного вузу. З розумінням поставилися до його, будем казати, особистого свята. Але чи поставиться Президент до їхніх проблем, які виникли у цих людей? Навряд. я думаю. Повезло тільки, як кажуть язикаті наші галичани, лише працівникам аеропорту. Їм сплатили частково борг по заробітній платі аж 33 проценти. Бо візьмуть - та й не приймуть літака Президента. І що тоді? Яке буде дійство, свято? І не зрозуміло, чому 33 проценти? Що, вони не прийняли літак на всі сто? Прийняли.

Колективи просять ще раз з трибуни Верховної Ради звернутися мені від їхнього імені по допомогу, і я це роблю. Нехай чують ці колективи, що я передаю Голові Верховної Ради їх звернення.

І наостанок. Все було б добре при відвідинах пана Президента, якби він знову не казав, що в Білорусії погано. Ніби не ми купляємо у білорусів холодильники, телевізори, просимо "дайте бензину". А краще було би, щоб пан Президент все ж таки зробив свою першу вимогу: створив перший мільйон робочих місць, - а тоді б ми могли щось там і порадити білорусам, яка у них демократія.

 

ГОЛОВА. Дякую. Анатолій Мороз, група "Демократичні ініціативи". А, вибачте, "Демократична Україна".

 

11:04:19

МОРОЗ А.М.

Анатолій Мороз, 83 Михайлівський виборчий округ, Запорізька область, група "Демократична Україна".

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, те, що я скажу в своєму виступі, не нове, я думаю, для кожного сидячого мого колеги в цьому залі, та і для радіослухачів. Але все-таки, до мене неодноразово з проханням про допомогу звертається адміністрація Приазовської центральної лікарні. Я, в свою чергу, неодноразово звертався у вищестоящі інстанції по слідуючій проблемі.

На сьогоднішній день у районі складається вкрай неблагополучна ситуація з діагностичним обладнанням для обстеження і ранньої діагностики таких захворювань, як рак та туберкульоз. Центральна районна лікарня не має рентгенівського апарату для діагностики захворювань органів дихання, шлунково-кишкового тракту, населення обслуговується центральною районною лікарнею, складає понад 32 тисячі мешканців. При зверненні за медичною допомогою мешканці району змушені звертатися до лікувально-профілактичних закладів міста Мелітополя, а також Нововасилівської районної лікарні, де працює рентгенівський апарат ще 1961 року виробництва.

Враховуючи велику площу території Приазовського району, периметр якого складає понад 100 кілометрів, все це складає вкрай негативні наслідки для здоров'я населення району, приводить до ряду скарг на медичне обслуговування населення.

Напротязі ряду років в Приазовському районі визначається високий рівень захворюваності на туберкульоз, на рак. Особливо серед соціально незахищених верств населення пенсіонерів, ветеранів, інвалідів, діти. На сьогодні на території району через селище міського типу Приазовськ, де розташована приазовська центральна районна лікарня, проходить дорога державного значення Одеса-Ростов.

З приводу цього відмічається високий рівень дорожно-транспортних пригод. При відсутності рентгенологічного діагностичного обладнання неможливо надати кваліфіковану допомогу при травмі.

Напротязі ряду років в пологовому відділені приазовський центральній лікарні відсутній дитячий апарат штучного дихання, що приводить до неможливості надання реанімаційної допомоги немовлятам.

Дитяча реанімація обласної дитячої лікарні знаходиться на відстані 150 кілометрів, що не забезпечує в багатьох випадках надання медичної допомоги в перші години після пологів.

В районі також немає сучасної апаратури для проведення ультразвукового обстеження, що приводить до неможливості діагностики ряду захворювань.

Все вище згадане приводить до цілого ряду негативних проявів в надані медичної допомоги даного населення.

Я вже не говорю проте, що немає досить достатньо постільної білизни, посуди, не говорячи вже про відсутність коштів на самий дріб’язковий ремонт.

Адміністрація Приазовської центральної лікарні зі згодою  Приазовського районної державної адміністрації просить надати допомогу позачергового виділення забезпеченні приазовський лікарні лікувально-діагностичної апаратури - це рентген апарат " Індіаком",  дитячий апарат штучного дихання "Борис", апарат ультразвукового обстеження "Алока".

Прошу шановний Володимире Михайловичу мій виступ вважати, як депутатський запит до Міністра охорони здоров'я Миколи Поліщука. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, час вичерпано. Виступи завершено. Я прошу Секретаріат підготувати відповідні доручення, звернення , виходячи з тих пропозицій, які прозвучали у виступах народних депутатів України.

Шановні колеги, три фракції "Регіони України", СДПУ(О) і "Демократичні ініціативи" звернулися з заявою на перерву.

Я просив би тоді, щоб виступили можливо із заявою і ми продовжили нашу роботу.

Хто буде виступати?

Раїса Василівна Богатирьова.

Запросіть народних депутатів до сесійної зали, оскільки нам зараз доведеться голосувати. Будь ласка.

 

11:08:08

БОГАТИРЬОВА Р.В.

Дякую. Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, шановні присутні.

Вчора я була свідком судової вистави по справі Бориса Колеснікова в театрі абсурду під назвою "українське судочинство". Не аналізуючи суть цього дійства, це справа адвокатів, скажу те, що мене вразило як блискавкою. Знаючи з середини зміст попереднього режиму і, аналізуючи те, що  відбувається зараз за Президента Віктора Ющенка, роблю висновок - Ющенко перейняв державу Кучми з усім її нутром за принципом "пост сдал, пост принял". Те, що відбувається у владі і суспільстві у зв'язку із арештом Колеснікова, є симптоматикою інфекції, якою заразилася від попередньої нинішня влада. Чого тільки варта така ознака цинізму моралі, яка була продемонстрована вчора на "Інтері" з боку апологетів режиму. Єдиним контраргументом начальника "Нашої України", речника БЮТу та носія совісті СПУ у виправдовуванні дій каральних органів по відношенню до Бориса Колеснікова, Івана Різака та ще 18 тисяч репресованих був "ми з вами робимо те, що ви робили з нами".

Я, як лікар, хочу сказати, продемонтроване формальне мислення, роздвоєння свідомості, особистості, а в народі це називається жахливою назвою "це прояви параної".

Великий лікар Авіцена свого часу сказав істину: "Треба лікувати не хворобу, а хвору людину". Застосовуючи цю настанову, спробую виписати перший рецепт для єдиного лікаря нездорової влади - для нашого народу. Шановні виборці! Даймо собі чесну відповідь. Якщо б тоді під час  помаранчевої революції кандидат Ющенко всупереч сценарію революції, штабом якої було американське посольство, відверто сказав вам  таке: "Моя влада обвалить долар і злидні стануть ще більш злиденними. Моя влада  внаслідок антинаціональних дій запропонує бензинову кризу. В моєму уряді буде той, хто обібрав вас до нитки, бо він був автором кучмівських декретів про трасти і порядок введення національних грошей без номерів і серій пан Пинзеник. Я повністю застосую попередню практику використання судів як придатку каральної системи МВС та прокуратури",  що б тоді сказали люди?

Переконана, що ви, наші виборці,  вимагала б нових виборів та інших учасників.

І наостанок скажу таке. Без перебільшень Колесніков - в'язень політичний, це не ув'язнена Юлія Тимошенко, але діагноз хвороби попередньої і  нинішньої влади однаковий. Засобом управління державою залишається принцип  насилля, принцип сили, а не принцип  верховенства права. І через те ми вимагаємо відкритого судочинства  у справі Колеснікова за участю міжнародних спостерігачів...

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги! Нам потрібно зараз, прошу уваги,  включити до порядку денного проект Закону про внесення  змін до деяких законів України (щодо платників податку). Це надзвичайно важливий законопроект, тому я просив би,  шановні колеги. підготуватися до голосування.

Ставиться на голосування  пропозиція про включення до порядку  денного проекту Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо платників податку), реєстраційний номер 4413-Д. Прошу голосувати.

 

11:12:11

За-323

Рішення прийнято.

Переходимо до розгляду законопроектів.

По фракціях? Будь ласка.

Наша Україна - 71,  комуністів - 0, Регіони України - 48, Народна партія - 32, Блок Тимошенко - 34, СПУ - 26, Українська народна партія - 21, СДПУ(о) - 20,  Демократична Україна - 20,  Єдина Україна - 18,  Партія промисловців і підприємців - 11, Демократичні ініціативи - 12, позафракційні - 10.

Шановні колеги! Такий пропонується регламент комітетом: для доповіді - до  5 хвилин, відповіді на запитання  до доповідача - до 3 хвилин, для співдоповіді - 3 хвилини, відповіді на запитання - 3 хвилини,   обговорення і прийняття рішення протягом 15 хвилин. Немає застережень? Немає.  ( Ш у м   у   з а л і)

Якраз 45 хвилин буде. Що ви хочете, шановні колеги?

На питання 45 хвилин,  будуть розглядати 45. Іван Олександрович, чого Ви обурюєтесь? Без обговорення? Давайте.

Шановні колеги, відповідно до регламенту на розгляд питання відводиться 45 хвилин. Так і будемо керуватися регламентом, що ви ще пропонуєте, будь ласка, Ляпіна Ксенія Михайлівна до доповіді запрошується. Віталій Хомутиннік буде виступати співдоповіддю.

 

11:13:50

ЛЯПІНА К.М.

Шановні колеги, шановні народні депутати, шановний Голово,  законопроект, який я зараз вам представляю є результатом об'єднання трьох законопроектів поданих народними депутатами 7413, народними депутатами Майко,  Оніщук, Ляпіну, Гуреєв. 7413-1 - народним депутатом Мусіякою і 7413-2 - народними депутатами Хомутинніком і Буряком. На під час розгляду на  Комітеті з питань фінансів і банківської діяльності було прийнято рішення об'єднати ці три законопроекти через  те, що вони містили дуже багато спільних тез і норм. Основна суть даного законопроекту полягає в тому, що він  спрямований на  виправлення тих гострих проблем, які виникли у застосуванні законодавства податкового в зв'язку з внесення змін в це законодавство Законом про державний бюджет України на 2005 рік. В першу чергу це питання обмежень додаткових, які були внесені для суб'єктів малого підприємництва, суб'єктів спрощеної системи оподаткування. Цей законопроект знімає ці обмеження і повертає умови спрощеної системи оподаткування до тих умов, які існували в до прийняття змін Законом про державний бюджет.

Хочу підкреслити,  що гострота моменту полягає в тому, що обмеження є на певні види діяльності. І приблизно кілька сотень тисяч суб'єктів можуть втратити можливість скористатися спрощеною системою буквально вже з  1 липня. Тому цей законопроект є конче необхідний і тому президент України визначив законопроект 7413, як  першочерговий.

Законопроект також містить деякі  зміни у Закон про податок на додану вартість, які приводять до зняття протиріч, які сьогодні існують, і до того, що  деякі норми будуть просто роз'яснені, бо вони вже мають проблеми у застосуванні, зокрема це стосується туристичної галузі, зокрема це стосується фрахтування суден і таке інше.

Законопроект є сьогодні комплексним. І ми розуміємо, що, безумовно, у народних депутатів будуть ініціативи щодо цього законопроекту. І тому ми просимо підтримати цей законопроект за основу для того, щоб мати можливість відпрацювати депутатські ініціативи, врахувати всі пропозиції, які надійдуть і зробити дійсно корисний і високо якісний законопроект, який буде мати позитивні наслідки  для економіки України, безумовно, з відповідним  аналізом і прогнозуванням наслідків дій цього законопроекту.

Але ж також хочу звернути увагу на те,  що  цей законопроект лише реанімаційний, тобто він повертає ті умови, які існували. Ми чудово розуміємо, що врегулювати проблеми, які сьогодні є зі спрощеною системою оподаткування необхідно окремим законопроектом про спрощену систему оподаткування, облік та звітності.

І хочу повідомити вам, шановні колеги, що робота над цим законопроектом про спрощену систему  оподаткування іде. Сьогодні рада підприємців при Кабінеті Міністрів України  проявила таку ініціативу і розробляє пропозиції. Я запрошую всіх народних депутатів, які зацікавлені, а я знаю, що багато народних депутатів подавали свої пропозиції до  спрощеної системи оподаткування. І ми готові співпрацювати з усіма  депутатами і запропонувати суспільству комплексне врегулювання проблем спрощеної системи оподаткування.

Одначе, конче необхідно сьогодні вирішити гостру проблему, яка виникла з тим, що зламали умови спрощеної системи оподаткування, зламали в середині бюджетного року, що  може призвести, насправді, не до переваг Державного бюджету, а до реальних втрат Державного бюджету. Бо суб'єкти  малого підприємництва відрізняються високою динамічністю. І для них дуже легко сховатися і піти в тінь, якщо погіршуються умови. Але це призведе до втрат, у першу чергу, місцевих бюджетів, тому що хочу нагадати, що єдиний податок і фіксований податок надходять у місцеві бюджети і складають чималу частину надходжень місцевих бюджетів.

Тому я закликаю вас, шановні колеги, підтримати законопроект за основу задля збереження спрощеної системи оподаткування і, у першу чергу, місцевих бюджетів, і доопрацювати його до другого читання з урахуванням ваших законодавчих ініціатив. Дуже дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, доповідь завершено. Запишіться на запитання до доповідача, будь ласка, три хвилини. Зараз запитання. Коли закінчиться... Павло Качур, фракція "Наша Україна". Будь ласка.

 

11:19:05

КАЧУР П.С.

Шановний доповідачу, цей законопроект утручається у баланс Державного бюджету затвердженого на 2005 рік. Ви знаєте, що цей бюджет дуже напружений і, дай Бог, нам виконати його.

Тому у мене питання. Чи цей законопроект розглядався у профільному комітеті, і цей законопроект розглядався у Бюджетному комітету на предмет втрат до Державного бюджету? Дякую.

 

ЛЯПІНА К.М. Дякую. Шановні колеги, я думаю, що до Бюджетного комітету, це скоріше питання до голови Бюджетного комітету Людмили Супрун, яка сьогодні буде мати співдоповідь.

А щодо надходжень до Державного бюджету. Я ще раз підкреслюю, шановні колети, що дія тих норм, які були введені в податкове законодавство Законом про Державний бюджет не були прораховані і прогнозовані. І, на жаль, вони якраз призведуть до зменшення доходів у Державний бюджет. Тому наше завдання якраз запобігти цій проблемі.

 

ГОЛОВА. Тарас Чорновіл, фракція "Регіони України".

 

11:20:15

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановна пані Ксенія, я вдячний, наша фракція вдячна і вам, і всім розробникам цього закону, і ми однозначно за нього будемо голосувати, і не голосували за Закон про Державний бюджет зокрема і через те, що там були зроблені оті колосальні проблеми для малого і середнього бізнесу.

Тому у мене перше питання до вас. Як ви оцінюєте взагалі, як могли появитися такі зміни в Законі про Державний бюджет, які вже привели до таких, зокрема, і психологічних трансформацій у бізнесі, які сьогодні в значній мірі відтікає з України. І як можна взагалі, чи є надія, що в найближчому майбутньому урядові структури чи структури від Президента знову не будуть робити такі проблеми, і ми не будемо змушені знову в пожежному порядку це виправляти.

І питання не стільки, може, до вас, скільки до Володимира Михайловича. Оскільки закон дійсно має дуже короткий термін необхідного введення, може, підготовка до другого читання відступити від Регламенту, провести в термін до одного тижня, щоб ми могли вже через тиждень його проголосувати в цілому, тому що ми просто можемо не встигнути з його введенням?

 

ЛЯПІНА К.М. Дякую, шановні колеги, за запитання.

Я не буду повертатися до риторичного питання, як це сталося, як би (наша функція) виправити це? А щодо майбутнього, я думаю, що ми обов'язково мусимо співпрацювати з бюджетним комітетом, щоб не сталося так, що Закон про Державний бюджет змінює податкове законодавство в середині бюджетного року. Я думаю, що це - наше спільне завдання, саме народних депутатів, і ми маємо бути тут гарантом стабільності податкового законодавства.

Щодо процедури запропонованої, ми будемо дуже вдячні і ми готові для інтенсивної праці, щоб протягом тижня його доопрацювати з урахуванням дійсно пропозицій депутатських. І дійсно, дуже напружений термін - до першого липня бажано виправити проблему.

 

ГОЛОВА. Василь Надрага, фракція Народної партії.  

 

11:22:10

НАДРАГА В.І.

Уважаемая Ксения Михайловна!

Василий Надрага, Народная партия.

Скажите, пожалуйста, правильно ли мы понимаем ситуацию. Вы говорите о том, что у нас упрощенная система, и все, что вы предлагаете, нацелено на то, чтобы упростить систему. Но нет ли тут смешения понятий "упрощенная система" и "льготная система" налогообложения? То есть, если там есть элемент сокращения объемов платежей, поступающих в бюджет, независимо от структуры получения, то это уже тогда льгота. Я хотел бы, чтобы вы это прокомментировали, и тогда будет понятно и ваше утверждение на предмет того, что финансовых издержек бюджеты не получат. Спасибо.

 

ЛЯПІНА К.М. Дуже дякую, шановні колеги.

Хочу підкреслити, що зараз те, що ми робимо, воно насправді докорінно не змінює існуючу спрощену систему, воно лише не дає застосувати обмеження до певних видів діяльності. Тобто іншими словами, ніякої  різниці між спрощеною системою і тим, що ми зараз пропонуємо, немає. Щодо загалом спрощеної системи, тобто ваше питання скоріше стосується не цього законопроекту, а того законопроекту, який буде розглядатися, тобто законопроект про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

Але хочу вам відразу доповісти, наприклад, щодо юридичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які оподатковуються за спрощеною системою: 10 відсотків від валового доходу, тобто від обсягів реалізації, - то за нашими оцінками, за оцінками Державного комітету з питань регуляторної політики і підприємництва, аналогічні податкові внески аналогічних суб'єктів, які на загальній системі оподаткування, менші. Крім того, хочу підкреслити: щодо соціальних внесків - то це окрема тема. Сьогодні соціальні внески в соціальні фонди сплачуються такими суб'єктами спрощеної системи оподаткування додатково до єдиного податку, окремо за найманих осіб, і це питання врегульовано.

 

ГОЛОВА. Дякую. Сідайте, будь ласка. Час вичерпаний. Дякую, Ксенія Михайлівна.

Віталій Юрійович Хомутиннік, заступник голови Комітету з питань фінансів і банківської діяльності.

 

11:24:29

ХОМУТИННІК В.Ю.

Шановний Головою, шановні колеги! Запропонований до розгляду законопроект був розроблений з метою усунення проблем в податковому законодавстві, що виникли внаслідок прийняття останніх змін до Закону "Про Державний бюджет на 2005 рік".

Комітет з питань фінансів і банківської діяльності 31 травня цього року на своєму засіданні розглянув три проекти законів з зазначених проблем. Це законопроекти 7413, 7413-1 і також 2. Розглядаючи законопроекти, комітет відзначив, що оскільки норми цих законопроектів у своїй більшості аналогічні, доцільно було б зареєструвати один, доопрацьований проект закону за підписами тих авторів, які значилися в трьох окремих законопроектах. Тому зараз ми розглядаємо вже об’єднаний проект закону, авторами якого є Ляпіна, Хомутиннік, Мусіяка, Буряк, Осика, Оніщук, Гуреєв, Майко та Кіроянц.

Щодо суті законопроекту. По-перше, пропонується   повернути для малого бізнесу ті правила гри, які діяли раніше, тобто до прийняття змін до Державного бюджету, а саме:  виключити із Закону України про податок на додану вартість  положення щодо обов'язкової  реєстрації суб'єкта господарювання, платника єдиного та фіксованого податків як платника податку на додану вартість у разі перевищення загальної суми оподаткування операцій 300 тисяч гривень. Також скасовується обмеження на застосування спрощеної системи  оподаткування, що вводилася Законом про Держбюджет для таких видів діяльності, як аудит, юридичні послуги, операції з нерухомістю, торгівля лікарськими засобами і операції у сфері архітектури.

Законопроект також ліквідує вимогу Закону про податок з доходів фізичних осіб, за якою приватний підприємець, що надає послуги або виконує роботи строком більше одного місяця в рік порівнюється до найманого працівника і  повинен сплачувати податок з доходів фізичних осіб, крім тих податків, які має сплачувати суб'єкт  оподаткування на  єдиному податку.

По-друге, законопроектом пропонується врегулювати операції з поставки туристичних послуг туристичними операторами і туристичними агентами з врахуванням, як і європейської практики, так відповідно до практики діяльності вітчизняних суб'єктів туристичних послуг.

Вирішується питання по давальницькій сировині, а саме: після набрання чинності бюджетним законом, коли українські виробники, які  використовують давальницьку сировину зобов'язані надавати органу податкової служби простий авальований вексель. Така законодавча вимога поставила під  загрозу існування цілої низки підприємств легкої промисловості, що працюють по цій схемі...

 

ГОЛОВА. Будь ласка, завершуйте, 20 секунд.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Тому що авалювання векселів - це додаткові витрати виробників, які призводять до подорожання продукції. Законопроектом пропонується надати можливість застосовувати поруч з авальованим векселем простий вексель.

Я  хочу підкреслити, що є ще окремі норми, але за винятком часу  я  не можу зупинитися на них. Але в запитаннях буду відповідати.

Головне науково-експертне управління підтримує цей законопроект по прийняттю за основу. Комітет також відзначає, що прийняття законопроекту врегулює суперечності, що виникли у зв'язку з прийняттям Закону України "Про Державний бюджет на 2005 рік" та рекомендує прийняти законопроект за номером 7413 за основу. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так. шановні колеги, запишіться на запитання, якщо такі є.

Прізвища народних депутатів, будь ласка, покажіть.

 Борис Беспалий, фракція "Наша Україна".

 

11:28:48

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Прошу передати слово Сергію Соболєву.

 

ГОЛОВА. Сергій Соболєв.

 

11:28:53

СОБОЛЄВ С.В.

Шановний доповідач, скажіть, будь ласка, так все-таки чи є розрахунки, які стосуються бюджетних втрат в разі запровадження тих норм, які ви ввели. Бо питання є одне, я теж почитав висновки науково-експертного управління. Вони прямо вказують, що згідно з їх розрахунками такі втрати є в бюджеті. Вони правда ніде не фігурують.

Тому мене от дивує навіть сам висновок науково-експертного управління. Спочатку  вони кажуть, що є втрати в бюджеті, а далі  пропонують його приймати в першому читанні. Ваш комітет робив розрахунки, чи бюджетний комітет? Дякую.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Я думаю, что бюджетный комитет даст оценку на ... Мы попросили, чтобы при доработки ко второму чтению дать оценку потерь бюджету, однако, мы можем сказать, то мнение, которое было в нашем комитете, что сейчас сложно посчитать, что государство выиграет от того, что запретили, практически, работать малому бизнесу по тем правилам, которые были. И получит ли что-то государство в бюджет от этого или на оборот потеряет.

Поэтому мы считаем, что потерь не будет если мы дадим возможность малому бизнесу работать, то это только будет стимулировать рост экономики и соответственно доходы  Государственного бюджета.

 

ГОЛОВА. Олександр Пеклушенко, фракція "Регіони України".

 

11:30:20

ПЕКЛУШЕНКО О.М.

Александр Пеклушенко, Запорожская область, фракция "Регионы Украины".

Я считаю, что основной взнос малого бизнеса в бюджет - это создание рабочих мест. И, я думаю, что малый бизнес достаточно сделал и в состоянии еще сделает,  если такие законы, как тот, который вы сегодня докладываете, будет как можно быстрее втилен в життя. И меня интересует главных 2 вопроса.

Первое. Вы подробно работали с общественными организациями, представляющими малый и средний бизнес. Скажите, есть ли какие-то моменты по их предложениям неучтенные в этом законе.

И второй вопрос. Какие возражения Кабинета Министров, какие их аргументы по этому закону?

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Мы встречались с объединениями предпринимателей как в кабинетах, так и под стенами парламента. Вчера буквально были эти люди, которые просили принимать  этот закон, и мы учли все те предложения, которые были поданы и звучали в разных видах от субъектов малого бизнеса и от объединений этих предпринимателей. Поэтому все эти предложения учтены в данном проекте закона.

Безусловно есть невосприятие данного закона от профильных министерств, но, я думаю, в процессе работы ко второму чтению мы постараемся все эти несприятные статьи и вопросы  постараемся их снять.

 

ГОЛОВА. Так, дякую. Час вичерпаний. Сідайте, будь ласка.  Ні, шановні колеги, ну час вичерпаний. Пропозиція поки що от з процедури Майко мікрофон ввімкніть і запишіться... А, записалися. У нас на обговорення залишилося 24 хвилини. будь ласка, Майко мікрофон. 

 

11:32:22

МАЙКО В.І.

Я хочу звернутися до депутатів Верховної Ради з такою пропозицією. Ми є першими хто проініціював цей закон, але ми були і проти рішення по бюджету по  цьому закону. Мені здається, що сьогодні не треба обговорювати цей закон, а треба  сміливо прийняти цей закон. Бо ми зробили  собі перепони, а зараз робимо героїчні зусилля, доказуючи, що їх треба зняти. У мене є пропозиція - прийняти без обговорення і показати всім, що Верховна  Рада ніколи не стояла на тому шляху, щоб погіршити становище підприємців. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги! Зараз ми переходимо до обговорення, оскільки депутати наполягають, тим більше, що час є ще відповідно до регламенту. Я хотів би лише наголосити на одному. Складається парадоксальна ситуація. Всі зрозуміло, що прийнявши зміни до Закону  "Про  бюджет", ми погіршили умови роботи для малого і середнього бізнесу. Всі почали говорити про те, що потрібно внести зміни, і всі продекларували, що потрібно внести зміни, але зараз я бачу, що починається процес, що не потрібно приймати ці зміни. Складеться така парадоксальна ситуація, що  сказали потрібно приймати, але Верховна  Рада блокує цей процес. От таким чином буде виглядати це все.

Андрій Шкіль, будь ласка.

На табло прізвища народних депутатів, що записалися на виступи. Підготуватися Юрію Кармазіну. У нас 23 хвилини на виступ.

 

11:34:09

ШКІЛЬ А.В.

Дякую. Шкіль Андрій, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

Я, до речі, хочу погодитися з головуючим, що справді  під час голосування за бюджет відбулися  процеси, які потребують корекції. І я  цілком підтримую у тому, що  ця корекція є необхідною. Але давайте ми пригадаємо  виступ тут міністра фінансів з цієї трибуни, і де було обговорення в закритому, я би сказав, дуже обмеженому депутатському  колі, на превеликий жаль, так сталося, питання про бюджет 2006 року, Бюджетної резолюції. І було сказано, що   бюджет - це баланс. Це, справді, збалансування. Я погоджуюся, що депутат Асадчев претендує на авторство цієї крилатої фрази, я хочу, щоб це  прозвучало, справді, в ефірі, і щоб всі знали, так, це  справді його фраза. І от я, власне,  грунтуючись на цьому тяжкому досягнутому балансі, згадаймо яким чином  робився цей бюджет, хто був насправді автором бюджету? Попередній уряд. Ну, як вже все про нього сказали, про цей уряд, я не хочу займати ваш час. Пізніше попрацював з цим бюджетом пан чи товариш, громадянин, скажемо так, Азаров попрацював. Була ще ця ситуація. І тільки пізніше уряд, я ще раз кажу, титанічними зусиллями намагався з того всього зробити, ну, щось на кшталт конфігурації, за котру можна проголосувати в Парламенті, за котру не буде соромно. Тому там досягнувся величезними зусиллями, ніхто не сперечається. В цій залі я думаю дуже мало є  людей, які б сказали, що зараз все гаразд в малому бізнесі, в дрібному підприємництві. Є питання по ... векселях, є питання по багатьох речах, але треба прийти до обгрунтованого і вмотивованого рішення і говорити тут, що давайте там за тиждень, за два дні проголосуємо перше, друге, третє, четверте і п'яте читання, ну, як мінімум це не вірно. Як мінімум і це дуже м'яке формулювання.

Тому поспішати треба з розумом і не для того, щоб бігти треба не для того щоб спіткнутися і впасти, бігти треба для того щоб досягнути мети, перемог. Перемогою в даній ситуації буде врахування як збалансованості бюджетів, так і необхідної корекції, які в принципі теж є потрібними, але вони не можуть і не мають права зашкодити формуванню бюджету. Тому що зараз 57% бюджету іде на соціальну сферу. Звідки з чого будемо забирати, від чого будемо відмовлятися?

Хоча з іншого боку малі підприємці є першочерговими наповнювачами бюджету і  цього також не можна оминути.

Тому я за дуже акуратне, дуже поступове, дуже виважене обговорення цього закону і жодних поспіхів і всі відповідні Комітети мають дати резолюцію: і бюджетний комітет, і  банківський. Після першого читання внести необхідні поправки і вийти на непорушення балансу, але й вирішення тих нерівностей, які були, які смали місце під час прийняття бюджету. Дякую.

 

ГОЛОВА. Юрій Кармазін, Фракція "Наша Україна". Іван Рішняк буде виступати наступним.

 

11:37:24

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни. Шановні народні депутати, шановні виборці, давайте назвемо чесно, що відбулось. Уряд наробив дуже багато  дурниць, одним махом зміни в  90 Законів внесені, ми з вами послухали це і зробили. Законом про бюджет повністю знищили всю існуючу систему законів. Я категорично був проти цього. Де Юлія Володимирівна? Президент виставив їй п'ятірку з  плюсом, деякі тут лизоблюди сказали: п'ятірка з  плюсом, після президентської п'ятірки. Та три з мінусом за це треба ставити. Це зрозуміло для всіх.

Виправлення помилок, допущеним економічним блоком, Юлії Тимошенко треба робити зараз і терміново. Я не знаю, у мене запитання до авторів, до тих, хто доповідав. З мого закону 7438, 7439, який намагався виправити ці помилки, дослівно записано в цей закон зараз ті пропозиції, які треба робити. Мого, правда, прізвища там немає. Бог з ним з авторством. Ну, люди, ну якось скажіть, що там враховані думки такого собі чоловіка і Партії такої захисників Вітчизни, як Юрія Кармазіна. Добре? Якось давайте, щоб справедливості раді, це я звертаюся до вас, ви ж врахували дослівно це.

А тепер кажу, що нам сьогодні, шановний мій колего попередній виступаючий, ми запізнилися з виправленням помилок і з "ура", аплодуванням таким діям і невизнанням своїх помилок. Уряд зробив помилку проти дрібного бізнесу, уряд почав вводити в тінь цей бізнес, то скажіть, ми зробили помилку. І те, що зараз намагаються виправити і кажуть, давайте, і Президент сказав, що помилку зробили, то давайте її виправимо зараз, прийнявши це в двох читаннях. Бо зараз припущені колосальні помилки. Ми зараз, зросла вартість судозаходу до українських портів, зараз відтік суден, що перевозять транзитні вантажі, тому що вибирають російські, румунські порти. Зараз волюнтаристське рішення міністра транспорту Червоненка в купі з Тимошенко по відношенню на 50 відсотків відразу плати за перевіз потягло такі серйозні збитки для Державного бюджету і взагалі для структури української економіки, які ми будемо потім через рік зрозуміємо, що ми робимо. Зараз по металургії, учора повністю збирався комітет, що там зараз робиться, зупиняються і чому зупиняються заводи. Ніхто не витримає таких підвищень цін.

Тому я закликаю вас, шановні. Давайте, якщо зробили помилку, скажемо чесно, ми помилилися, ми всі прорахувалися. І ми тут, аплодуючи бюджету, і вони там помилилися. І давайте їх виправимо зараз.

Виправимо цю помилку і приймемо цей закон...

 

ГОЛОВА. Іван Михайлович Рішняк, фракція Народної партії. Віктор Мироненко наступним буде виступати. Петро Миколайович Симоненко наступний.

 

11:40:45

РІШНЯК І.М.

Іван Рішняк, 162 виборчий округ.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, я хотів би повністю підтримати виступ Юрія Кармазіна у плані тому, що незважаючи на те, що сьогодні є такий законопроект, але ми вже дійсно серйозно запізнилися із термінами поправити ті помилки, які були допущені раніше.

Я зачитаю буквально декілька рядків із звернення учасників круглого столу підприємців міста Ромни на Сумщині, які пишуть так: "Непослідовні та часто суперечливі дії влади свідчать про факти відсутності цілісної державної політики щодо малого підприємництва. Малий бізнес потребує комплексного врегулювання проблем, що надасть підприємцям впевненості в своєму майбутньому.

В зв'язку з цим просимо вас посприяти терміновому розв'язанню існуючих проблем у спрощеній системі оподаткування з урахуванням наших пропозицій при розробці та розгляді проектів законодавчих актів у сфері малого підприємництва, прискорити розробку і прийняття Закону про спрощену систему оподаткування, обліку і звітності суб'єктів малого підприємництва."

Що вони просять? Змінити існуючі сьогодні чотири внески на загальнообов'язкове державне страхування на єдиний соціальний внесок та знизити сумарний розмір цих внесків з 37,66 процентів до 20-ти. Виокремити засади оподаткування такої підприємницької діяльності, яка здійснюється членами однієї родини, сімейний і малий бізнес. До речі, не враховано навіть і в нашому проекті. Ввести диференціацію між фіксованих ставок податку залежно від видів діяльності та рівня доходів громадян у відповідній місцевості. Передбачити можливість щорічної відпустки для спрощенців з припинення плати податків на цей період.

Шановні колеги, можна багато зауважень робити з цього приводу, і вони у нас є. І я вважаю, що з набуттям чинності Закону України від 25 березня 2005 року номер 2505, особа, яка є суб'єктом спрощеної системи оподаткування або звільнення від сплати податку на додану вартість, не має права на отримання бюджетного відшкодування податку на додану вартість. Законопроектом запропоновано поновити зазначене право на бюджетне відшкодування, але тоді положення законопроекту не враховують того, що при обранні особою певних ставок спрощеної системи оподаткування така особа може не сплачувати податок на додану вартість.

Фракція Народної партії підтримує цей законопроект. Він дуже необхідний. Але обов'язково врахувати, хочемо, щоб були враховані наші пропозиції.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Петро Миколайович Симоненко, фракція комуністів. Підготуватися Нощенку.

 

11:43:59

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые коллеги, уважаемые радиослушатели, уважаемые представители малого и среднего бизнеса! Фракция коммунистов поддерживает эти поправки и проголосует "за". Почему? Обращаемся ко всем, кого выбросили с предприятий и заставили зарабатывать на кусок хлеба, то есть к вам, кого сегодня называют представителями малого и среднего бизнеса.

Политики, которые вывели вас на майдан, использовали только для захвата власти. Мы, коммунисты, предупреждали, что крупный капитал, то есть соловьи-разбойники с майдана, именно олигархи и Ющенко, через власть националистов и социалистов уничтожат вас обязательно, когда придут к власти, что они и делали успешно, а это, безусловно, сокращение количества рабочих мест и объемов реализации. Что сделала из первых шагов именно эта власть для уничтожения вашего бизнеса, то есть вашего куска хлеба? Прежде всего, мясной кризис организовали, а это ударило по вам, уважаемые предприниматели, ударили по тем, кто занимался сельским бизнесом, кто занимался промышленным бизнесом по переработке, кто обеспечивал и наполнял сегодня рынок и давал нормальную, качественную продукцию. Организовали бензиновый кризис - и снова ударили по вам, потому что олигархи как пользовались сверхприбылями, так и пользуются, а к вам в карман залезли. Вам нужно, для того чтобы вспахать, засеять, убрать, перевезти, привести и многое другое.

Ревальвация гривны снова к вам в карман залезли, потому что вы не верили этой власти и держали ваши доходы в долларовом или в другом исчислении. То есть, открыли ворота для захвата западными транснациональными корпорациями  рынок и  залезли к вам в карман.

Бюджет латали снова за счет того, что именно не олигархи те, кто наворовали и награбили делились со своим народом, те кто обещал, что у них чистые руки будут, а прежде всего, что сделали у Генеральной прокуратуры все криминальные дела против себя позакрывали.

 Так вот залезли снова за счет этого к вам карман. А сегодня я хочу еще сказать, уважаемые предприниматели, именно налоговая администрация при правительстве Ющенка получила и имеет секретное распоряжение по которому вы должны платить два процента от оборота налог. Если не будете платить вас заносят в черный список и против вас начинается санкции, то есть у вас забирают будущее. Взятки у вас возросли в два-три раза больше при нынешней власти - это снова залазят к вам в карман, к вашим семьям и ваше будущее. Если сегодня не поддержать этот проект закона, то малый и средний бизнес теневые олигархи теневой экономики также загоняют в тень.

Вывод. Власть националистов и социалистов ведет сегодня главный вывод предпродажную подготовку Украины. И вы представители малого и среднего бизнеса не нужны, так как Украину ведут в СОТ и в  ЕЭС, а там конкурентная среда не нужна, там надо сегодня зачищенная территория.

Фракция Коммунистов будет голосовать за ...

 

ГОЛОВА.  Микола Нощенко, депутатська група "Демократична Україна". Підготуватися Івану Зайцю.

 

11:47:18

НОЩЕНКО М.П.

Микола Нощенко, 160 виборчий округ, виборчий Блок Володимира Литвина.

Шановні колеги, ми із завидною періодичністю , це два, три рази на рік, вносимо зміни до чинного законодавства щодо посилення податкового тиску на окремих суб'єктів оподаткування. І що характерно, що в період підготовки всі просять не приймати цих змін. Потім проходить протрезвіння, якщо можна так назвати, ми готуємо нові зміни, щоб повернутися на старі попередні рубежі. І опять всі будуть, всі сьогодні просять нас приймати.

Учасники  цього процесу майже сталі. Це Мінекономіка, Мінфін, профільний комітет. Зараз відчувається, що у нас появився... ще особи, які починають лобіювати туризм. Це дуже приємно, що ця галузь може підніметься з колін. "Демократична Україна" підтримує цей закон у першому читанні. При доопрацюванні, на наш погляд, необхідно буде  врахувати особливості роботи суб'єктів, які працюють по спрощеній системі. Ми знаємо, коли за одну ніч проектні інститути, автотранспортні підприємства, державні підприємства розсипалися на десятки спрощенців і ухиляються від сплати податків. Є таке також поняття, шановні колеги, як непрацездатні особи, які сьогодні беруть саму активну участь у... як суб'єкти, як фізичні особи підприємці, які працюють за спрощеною системою. Так от, людина, яка має трудовий пенсійний вік, вона даже, згідно чинного  законодавства не несе відповідальності, матеріальної відповідальності за дітей, за батьків, за подружжя. Все це на себе перекладає, переймає держава. Що ж у нас виходить? Сьогодні пенсіонер, якому 70 і більше років (до мене на окрузі підійшов підприємець, якому 74 роки), працює на спрощеній системі і з 1 січня вони почали сплачувати внески до Пенсійного фонду за себе. Не за тих, хто працює. На мій погляд, і коли ми із авторами законопроекту в бюджетному комітеті говорили, то ми говорили, що треба враховувати, що пенсіонер повинен до Пенсійного фонду сплачувати лише за власним бажанням, за умови, що він хоче підвищити розмір пенсії. Я думаю, що законопроект з цього питання поданий мною, і я просив би, щоб ми його врахували і винесли в зал при читанні... в другому читанні. Ми за створення, наша фракція за створення умов господарювання тим, хто працює за спрощеною схемою, щоб вона була довгострокова, щоб вона була зрозуміла, прозора і диференційована за категоріями. Дякую.

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Іван заєць передає слово Валерію Асадчеву, фракція Української народної партії. Підготуватися  Кіроянцу.

 

11:50:30

АСАДЧЕВ В.М.

Валерій Асадчев, Українська народна партія.

Шановні друзі! Ми, звичайно, будемо підтримувати цей законопроект,  хоча вважаємо, що його треба проголосувати у першому читанні, тому що він ще потребує серйозного доопрацювання. Але цей законопроект - це перша ластівка того, що було нароблено у бюджеті. На превеликий жаль, Верховна  Рада   ніяк не вивчає свої власні помилки. І я вважаю, що те, що ми сьогодні гаємо даремно час , це те, що наголосувала Верховна  Рада у бюджету.

Чому це перша ластівка?  Тому що за цією ластівкою підуть інші, а їх  дуже багато, що було прийнято у бюджеті. По машинобудуванню, автомобілебудуванню ми сьогодні здаємо свій власний  ринок росіянам. Тільки-тільки піднявся у нас, трошки почали животіти високі технології, ми  їх прихлопнули абсолютно цим бюджетом, малий і середній бізнес, літакобудування, суднобудування і все. Ми цим бюджетом практично нанесли колосальний удар по всьому внутрішньому своєму виробництву.

Тому  я хотів би задати питання перш за все керівництву: "До яких пір ми будемо приймати бюджети за один день?" Друзі мої, давайте ми  якось вже схаменемося. Ми це  зробили при Азарові, ми тоді зрозуміли, що тоді помилилися, ми виправляли тоді по сільському господарству цілий рік цим ПДВ, не знали що робити. Зараз ми пішли знову на такі ж самі помилки.

Вийшла Прем'єр-міністр, гарна доповідь, тут все розповідала, як воно буде файно, і от вам, будь ласка,  реалії, які є в економіці. Да, бюджет - це баланс. Все треба  рахувати, все, кожну цифру,  кожний напрямок, кожну зміну податку чи навіть його адміністрування. Тільки тоді ми не будемо лихоманити нашу економіку, тільки  тоді до нас хтось приїде. Ніхто, ніколи, ніякий інвестор до нас не прийде, якщо ми будемо  так  приймати бюджети. Якщо будемо так приймати Бюджетні резолюції.

Тому я б дуже хотів, щоб оця перша ластівка  була нам уроком дуже добрим. Скільки нам треба працювати над бюджетом, стільки будемо працювати. Американці працювали над питаннями фінансування Іраку у парламенті більше двох місяців, більше двох місяців. Стратегічне питання для країни було. Ми дозволяємо собі за одну годину приймати бюджет.

Тому я дуже просив  би, сьогодні  у першому читанні приймати. Я думаю, що  ми  його доопрацюємо і ми виправимо ті помилки, що  були в бюджеті. Але на майбутнє, на майбутнє  я б дуже просив щоб ми  більше ніколи не допускали таких помилок. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую Сергій Кіроянц, позафракційні. Підготуватися Черняку.

 

11:53:16

КІРОЯНЦ С.Г.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги, я являюсь соавтором этого  Закона и хотел бы поделиться некоторыми соображениями в связи  с этим Законом.

Закон спорный, там есть некоторые спорные моменты. Но совершенно очевидно то, что  принятие этого Закона необходимо в первую очередь для исправления тех ошибок, которые были допущены при, в том числе и при принятии бюджета. Мне бы не хотелось политизировать этот Закон, потому что  положения, которые рассматривает этот Закон, они сугубо экономические. В этой связи я  хотел бы вам привести пару примеров. Вот к примеру если мы возьмем Закон о авалированных векселях. В заключение финансового управления Кабинета Министров сказано, в обоснование этого Закона, что принятие к  исполнению авалированных векселей улучшит оборот векселей. Для чего нужно стране улучшать оборот векселей? Это нужно банкам, больше никому. Поэтому принятие этого Закона является чистым правительственным бизнесом.

Еще раз хочу сказать: я  может быть немного оговорился. Тут речь идет не о Правительстве, а об отдельных его членах, которые рассматривают принятие этого Закона, как бизнес. Что такое  авалированные векселя? Это субъекты деятельности, которые пополняют бюджет должны обратится в банк, заплатить порядка 3% от стоимости сделок, которые они проводят, предоставить залог, который превышает практически сумму кредита, который обязуется банк погасить путем этого авалированного векселя, минимум на 30%. Таким образом, субъект предпринимательской деятельности, который единственный кто пополняет бюджет,  а не те, кто рассказывает про это обдирается сразу минимум на  3%, потом еще залог, потом еще блокирование средств и так далее, и так далее.

Еще один пример: у нас как бы бюджет пополняется традиционными способами, но есть и не традиционные способы, которыми пользуется весь мир. Например, скажем, развитие новых отраслей предпринимательства, туризма, бизнеса и так далее. Я хочу несколько слов сказать  о том, чего не существует у нас в стране, - это  гольф, это спорт под названием "гольф". Через несколько лет это будет олимпийский вид спорта. У нас в стране пока его никто не развивает. Есть несколько компаний, к которым я имею кое-какое отношение, которые заканчивают строительство гольф-центра на Украине. Ввезено в страну уникальное оборудование стоимостью как бы несколько сотен тысяч долларов. Это оборудование было ввезено на основании украинско-канадского соглашения об охране инвестиций, на основании под эгидой внесения в уставной фонд инвестиций, которые были защищены государством. Бюджет отменил эти преференции. Контракт выполнялся в течение 9 месяцев. И 5 апреля он был закончен. Но с учетом того, что последние 5 процентов контракта были сделаны после 1 апреля, весь контракт, вся сума была подтверждена налогообложение по НДС. То есть это является  прямым нарушением.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  Володимир Черняк і будемо визначатися.

 

11:56:33

ЧЕРНЯК В.К.

Володимир Черняк, Українська народна партія.

Шановні колеги,  ми сьогодні виправляємо брак у роботі уряду і парламенту. Всі сьогодні говорили про те, що ми виправляємо помилки. Ні, ми виправляємо не помилки. Помилка, це коли невідомо, якими будуть наслідки. І уряд, і парламент має право  на помилку. У даному випадку мова іде не про помилку, тому що наслідки були прогнозованими. І про це ми говорили, про це багато депутатів говорило, це було очевидно. Тому це не помилка, а це дурість, це дурість уряду і дурість парламенту. І давайте це визнаємо. Не всього парламенту, добре, я погоджуюся. Але парламент голосував з ентузіазмом.

Це є свідченням відсутності адекватного економічного мислення уряду і парламенту. В основу економічної політики в Україні покладено економічний примітивізм. Варто ліквідувати всі привілеї, всі зони, поставити всіх у рівні умови, ліквідувати спрощену систему - і все буде о'кей, все буде гаразд, будуть зростати надходження.

Це є дурість. Погіршення умов роботи бізнесу веде до зменшення надходжень до бюджету. Покращання умов роботи підприємництва, зокрема малого в даному випадку, веде до зростання надходжень до бюджету. Тому що це нові робочі місця, це зарплата, а звідти йде податок на зарплату, це прибуток, звідти йде податок на прибуток до бюджету. Тому це аксіома. Не можна погіршувати умови для роботи підприємництва, тому що у кінцевому рахунку це веде до зменшення надходжень до бюджету. Уряд, намагаючись збільшити надходження до бюджету, погіршує умови роботи підприємництва, і цим самим зменшує надходження до бюджету. Ми зараз намагаємося цю дурість виправити, і щоб надходження до бюджету зросли.

І останнє. Шановні друзі, давайте покладемо край практиці, коли прийняттям бюджету ми вносимо зміни до законів. Ми вже про це казали безліч разів. Давайте зупинимося, давайте не будемо погоджуватися на будь-які обіцянки, що буде краще. Бюджет повинен формуватися на основі діючого законодавства. Крапка. І прийняттям бюджету ми не можемо вносити ніякі...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ми вже перебрали дві хвилин. Гаврилюк, з мотивів голосування, хвилину, мікрофон.

 

11:59:53

ГАВРИЛЮК В.В.

Спасибо, Адам Иванович. Уважаемые коллеги, для того, чтобы принять решение голосовать или не голосовать нам, надо каждому для себя ответить на вопрос: мы собираемся строить мощный действенный механизм демократии в рашей стране или нет? И что составляет основу этой самой демократии? Если говорить откровенно, то это малый и средний бизнес. А если мы хотим окончательно разрушить будущее нашей державы. То тогда давайте всячески блокировать принятие данных законов, тем более, если посмотреть, когда Президент Украины, Премьер-министр Украины - все говорят про то, что мы договорились с бизнесом, мы будем его поддерживать, а на деле что оказывается? Куда же мы идем? Мы что опять делаем одно, думаем другое, а говорим третье? Так не должно быть в стране. Предприниматели, малый и средний бизнес ждет от Верховной Рады действенных серьезных результатов, а по ходу нужно его дорабатывать. Сегодня необходимо его принять в первом чтении, поручить комитету в максимально короткие сроки рассмотреть и принять. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. З мотивів голосування Супрун і будемо голосувати. Подивіться на табло, шановні, майте терпіння.

 

12:01:10

СУПРУН Л.П.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги! На жаль, Комітет з питань бюджету ще не розглядав цей законопроект, оскільки він поданий тільки 01.06 цього року, але він може бути прийнятий в першому читанні, і ми можемо до другого читання у нас в бюджетному комітеті повністю підготувати  розрахунки щодо впливу на Закон про Державний бюджет, і таким чином ми зможемо в залі Верховної Ради оцінити, скільки буде коштувати прийняття цього законопроекту. При прийнятті Закону про бюджет та внесення змін до деяких інших законодавчих актів хочу звернути вашу увагу: було внесено зміни не законодавством про бюджет в податкове законодавство, а виключно ми це змінювали податковими законами.

Тому я пропоную, щоб все-таки ця помилка була виправлена. Ми про неї говорили уряду, уряд, на жаль, до нас не прислухався, принаймні міністр фінансів заперечував щодо внесення таких змін, але ми можемо в залі Верховної Ради цю помилку виправити і дати можливість підприємцям спокійно працювати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Шановні колеги, обговорення питання завершили. Я вам нагадаю, учасникам погоджувальної ради, яка зранку засідала, а потім ми зустрічалися з усім складом Кабінету Міністрів. І ви пригадуєте, що на ранковому засіданні віце-прем'єр-міністр, який зараз здійснює співробітництво від імені Кабінету Міністрів з Верховною Радою Роман Петрович Безсмертний, а потім у ході зустрічі керівників фракцій, голів комітетів з усім складом уряду, Прем`єр-міністр. Ми чули не один раз публічні заяви Президента  про те, що, дійсно, потрібно негайно прийняти законопроект, який стосується тої помилки, професор Черняк назвав її не по-парламентському, дещо інше, яку ми з вами допустили у цій сесійній залі. Час не терпить, тому потрібно нам прийняти зараз цей закон.

Я ставлю на голосування: про прийняття як закону проекту 7413-д, як закону. Голосуємо.

 

12:03:37

За-326

Закон прийнято. Дякую.

Слухається проект Закону про Фонд державного...

(Ш у м  у  з а л і)

Закон прийнято в цілому. Я ще раз повторюю: закон прийнято в цілому. Ми голосували, я голосував закон про прийняття в цілому. 326 голосів.

(Ш у м  у  з а л і)

Закон прийнято як закон. Проект Закону про Фонд державного майна України, реєстраційний номер 7364. Будь ласка, Семенюк Валентина Петрівна.

Скільки часу, Валентина Петрівна? П'ять хвилин, п'ять - на запитання.

 

СЕМЕНЮК В.П.

Шановні колеги, я хочу звернутися до вас із проханням. Сьогоднішній увазі пропонується проект Закону про Фонд державного майна. Проект закону дає можливість збалансування впливу на діяльність Фонду державного майна України з боку законодавчої гілки влади і виконавчої гілки влади.

Тому прошу вас, зверніть увагу! Верховна Рада України дає згоду Президенту України на призначення і звільнення голови Фонду державного майна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Валентина Петрівна, почекайте, будь ласка! Валентина Петрівна, зупиніться, будь ласка.

Шановні колеги, я ще раз наголошую: закон прийнято кількістю 326 голосів. Будь ласка, продовжуйте.

(Ш у м  у  з а л і)

Шановні колеги, фракції Блоку Юлії Тимошенко чинить опір в зв'язку з тим, що вона не хоче голосувати за закон, який агітує.

Будь ласка, Валентина Петрівна,  продовжуйте розгляд питання. Продовжуйте. Поновіть час, будь ласка.

 

12:06:11

СЕМЕНЮК В.П.

Шановні колеги, законопроект "Про Фонд державного майна" є тим необхідним законопроектом для захисту працівників Фонду державного майна і визначення правового статусу такої інституції , яка фактично є підзвітною  Верховній Раді України, підпорядкована Кабінету Міністрів України , і цей закон дає можливість сьогодні навести лад у тій приватизації, яку ви в цьому сесійному залі критикували.

Фонд державного майна законопроект вже декілька раз вносився до сесійного залу 6 раз і 6 раз отримував вето. Тому що, щоб діяти у відповідності до чинного законодавства, виконувати завдання, які ставить перед нами парламент, потрібно прийняти цей законопроект.

Перш за все, він дає можливість Фонду державного майна  щорічно і щоквартально звітуватись перед вами в цій сесійній залі. Ми щорічно у проекті закону зазначаємо, що Фонд державного майна щоквартально надає інформацію щодо процесів приватизації, роздержавлення, реорганізації і таке інше. Тому, я думаю, що з прийняттям цього закону впорядкуються відносини правові щодо державного майна, щодо ефективності управління об'єктами державної власності, ми зможемо завершити ту роботу, яку ви доручили мені , голосуючи в цьому сесійному залі,  довіряючи таку роботу, яка повинна провестися Фондом державного майна.

Крім того, хочу звернутися до вас із таким ще проханням. До Фонду державного майна останнім часом зросла кількість звернень, зокрема по захисту  державних інтересів. Саме цих інтересів, в яких ви просите захистити, зважаючи на звернення своїх виборців. Саме тому цей закон дає можливість відстоювати і ваші інтереси, виступаючи і виконуючи ваші звернення, які ви звертаєтесь до нас. Тому сьогодні в законі чітко зазначено і правовий механізм виконання своїх функціональних обов'язків.....

(Ш у м  у  з а л і)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, доповідайте. (Ш у м  у  залі)

 

СЕМЕНЮК В.П. Шановні друзі! Я хочу звернутися до вас із проханням......

(Ш у м  у  з а л і)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Валентина Петрівна, продовжуйте виступати. Або давайте з місця.

(Ш у м  у  залі)

Валентина Петрівна, ви будете доповідати, чи я оголошу перерву і зніму ваше питання? Вам треба закон прийняти чи ви не хочете його...

 

СЕМЕНЮК В.П.  Шановні колеги, я хочу... Шановні колеги, я вас дуже прошу. Я хочу до вас звернутися. Сьогодні Фонд державного майна живе без закону. Давайте або дайте можливість  доповісти, або давайте візьмімо перерву, я вас дуже прошу. Я не хочу, щоб ми зірвали сьогодні прийняття Закону  про Фонд державного майна. Я  вас дуже прошу, тому що я такий сама колега, як і ви. Але, якщо ви хочете , щоб ми працювали, то давайте приймемо закон, або  давайте якось з'ясуємо. Повірте мені, ви бачили, як проходила приватизація у Дніпропетровський області "Озерки". Ви  переконувалися, що приватизацію проводили під дулом автомата. Працівники Фонду держмайна не захищені. І якщо ми хочемо захистити, давайте  в кінці кінців приймемо закон і якось врегулюємо наші правові відносини. У мене люди сьогодні працюють без закону і виїжджають на  об'єкти, роблять перевірку без закону. Я вас дуже прошу, я не можу бути. Мені  з одної сторони надають слово, я  повинна доповідати, а з іншої сторони іде блокування. Ви повинні мене зрозуміти, я  повинна сьогодні доповісти  вам закон. Або ви, давайте...

 

ГОЛОВА. Будь ласка,  запишіться на запитання.

Будь ласка,  5 хвилин. Кармазін, Дорогунцов.

 

12:11:43

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни.

Шановна  Валентино Петрівно! Я підтримую прийняття закону, але я хотів би, щоб у цьому законі було записано, що фонд  підконтрольний і Президенту, і  Верховній Раді України. Саме тому, що ви один із авторів цього закону разом з Олександром Олександровичем Морозом, я  звертаю вашу увагу, що тоді був Президент Кучма, а тепер є Президент Ющенко. І ми зобов'язані врахувати його повноваження, які передбачені і виплавають із статті 102 Конституції України.

Валентино Петрівна,  не врахування в цій системі підпорядкованості  Кабінету Міністрів, як ви записали, проти чого я в такій формулі заперечую, і неврахування ролі Президента є невідповідним Конституції. Я хотів би почути вашу думку: як Ви відноситесь до того, що це треба виправити терміново. Дякую.

 

СЕМЕНЮК В.П. Дякую, Юрію Анатолійовичу. Хочу сказати, що  норма, яка виписана, вона виписана у відповідності до  рішення конституційного суду, яке було оприлюднено і ми маємо відповідно такий запис. Що стосується вашої пропозиції, до речі вона зазначена і в науково-експертному відділі, я думаю, що при доопрацюванні в другому читанні ми зможемо цю пропозицію врахувати. Тим більше, що ви знаєте, що звільнення керівника і призначення керівника фонду держмайна відбувається за згодою парламенту. Це є та ув'язка, яка дає можливість сьогодні фонду державного майна бути  і підпорядкованому Президенту, тому що фактично є сьогодні його призначення і звільнення в  цьому плані.

Якщо потрібно більш уточнити, я думаю, що при другому читанні ми це доопрацюємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Сергій Дорогунцов, Фракція комуністів.

 

12:13:45

ДОРОГУНЦОВ С.І.

 Шановний Адаме Івановичу, я прошу передати слово моєму колезі по Фракції - Олександру Миколайовичу Масенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Масенко, мікрофон.

 

12:14:02

МАСЕНКО О.М.

Щиро вдячний Вам, Сергій Івановичу. Валентино Петрівно, от Ви у своїй доповіді по декілька разів наголосили, що фонд державного майна не може  працювати без закону і це дійсно так. Я з Вами погоджуюся, але яка гарантія того, що якщо ми приймемо Закон, у нас все робитиметься по Закону.

От у нас є Закон про статус народного депутата, Конституція говорить про те, що  посадовець, який знаходиться у виконавчій службі, не може суміщати свою посаду з народним депутатом. А Ви є як раз такий і таких ще близько 30. То яка гарантія, що і надалі таке буде? Ми не можемо, Фракція комуністів голосувати доки буде о такий, таке беззаконня у нас у державі.

 

СЕМЕНЮК В.П. Олександре Миколайовичу,  я вам дякую і за запитання, і за  зауваження. Але я Вам хочу сказати, що сьогодні я є автором цього Закону і хочу доповісти: приймаємо Закон і зразу   складаю повноваження у відповідності до статусу - це перше.

Друге, я вам приведу такий приклад, які казуси у нас є сьогодні у чинному законодавстві. І в Законі про оренду державного майна, і в Законі про комунальне майно, право комунальної... Вибачте, у Законі про приватизацію державного майна зазначено, що якщо є об'єкт і інвестор хоче його придбати, він звертається до Фонду держмайна, і фонд Держмайна  зобов'язаний або подати в оренду, або продати.

Якщо я  не хочу це зробити, звертаються до суду. У якомусь районному центрі приймається рішення. Фонд держмайна не знає, що там було  засідання суду і не було зрозуміло, чи приймався цей відповідний... приймав участь у тому судовому засіданні. Вступає у дію відповідне рішення суду, приходить виконавець і каже: ви зобов'язані продати такий об'єкт. Я кажу: я не можу продати, бо він прибутковий, і він не зазначений у програмі приватизація. Ні,  ви повинні виконати рішення суду. Якщо я це не роблю, то на мене зразу відкривається кримінальна справа.

Я вам приведу приклад. Коли розглядалося питання по феросплавному заводу, то за один час, за 15 хвилин я отримала 24 рішення суду. Спочатку бігти на збори у Нікополь, у другому місті  бігати у Дніпродзержинськ. За 15 хвилин  24 рішення суду, 24 виконавчих  листи і в кожному одне іншому протирічить. І всі відкривали на мене виконавче впровадження. Або  ми будемо діяти у правовому полі і будемо міняти закон і будемо захищати працівників Фонду держмайна, щоб не було так, як ми маємо сьогодні по Дніпропетровську, коли під дулом автомата проводили приватизацію Озерки. Або ми будемо жити по положенню 1993 року, де працівники фонду взагалі не захищені.

Я тому звертаюся, це не треба працівників фонду  захищати, це і вас треба  захищати, бо коли ви звертаєтесь до мене  з депутатським запитом і треба відправляти перевірку на незаконність приватизації, на порушення при приватизації, то туди виїжджають люди, які повинні мати відповідний  захист. І ми захищаємо і ваші інтереси  як депутата Верховної Ради.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тарас Чорновіл, будь ласка.

 

12:17:32

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Прошу передати слово  народному депутату Пеклушенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Олександра Пеклушенка.

 

12:17:41

ПЕКЛУШЕНКО О.М.

Александр Пеклушенко, фракция "Регионы”, Запорожская область.

Валентина Петровна, мы знаем вас как коллегу. И, я думаю, что фонд и государство выиграло с вашим приходом. В то же время я, например, считаю, что вам не стоит давать резких оценок вашим предшественникам. У вас есть чем заниматься сегодня. Я считаю, что вам не стоит давать оценки в вопросах реприватизации. Потому что главная ваша задача - это создать инвестиционный климат.

В этой связи не считаете ли вы целесообразным создать центр, который бы не только продавал государственное имущество, а эффективно управлял. Я имею в виду соединить ваше ведомство с Государственным резервом.

 

СЕМЕНЮК В.П. Дякую, Олександре Миколайовичу. І хочу сказати, що ви замітили, що в моїх виступах немає критики відносно попередників. Я не використовую, як кажуть, спосіб трьох конвертів.

Крім того, хочу сказати щодо управління об'єктами державної власності. В Законі про управління об'єктами державної власності, який ми з вами прийняли в цьому сесійному залі, чітко виписаний механізм, який поєднується із галузево-територіальним принципом, тобто є міністерства, є об'єкта, які належать, казенні, будь ласка, міністерство управляє і впливає на цей процес.

Що стосується частки державного майна в акціонерних товариствах. Те ж ми виписали і в Законі про управління об'єктами державної власності, і в цьому законі, що представники Фонду держмайна є вчені наглядових рад, голови наглядових рад, члени ревізійних комісій, голови наглядових, голови ревізійних комісій у залежності від того, який пакет акцій є на тому чи іншому підприємстві. І це дає можливість сьогодні і галузевому міністерству впливати, тобто поєднувати роль і галузевого міністерства, і Фонду державного майна.

Сьогодні, маючи різні форми власності, ефективність за державним майном, ми тільки тепер спохватилися. Ми зараз, коли почали проводити інвентаризацію, то 20 тисяч об'єктів взагалі в Україні пропали. Виявляється, що у нас навіть є об'єкти, які працюють ефективно, але вони не належать ні до Державного реєстру, ні до комунального, ні до будь-якого міністерства. І навіть контракти з керівниками ніде не заключені. І ми зараз цю роботу почали робити. Але я ще раз кажу: важко працювати тоді, коли ти не маєш інструменту, а інструмент - це закон. Тому я і сьогодні говорю про прийняття цього закону. Якщо нема закону, то вигідно, щоб Фонд держмайна працював, як кажуть, втьомну, виконував телефонне право, а не працював, як нормальний орган.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Валентина Петрівна. Сідайте, будь ласка.

Від Комітету з питань економічної політики, управління народним господарством. власності ті інвестицій Буждиган Пилип Пилипович, будь ласка.

 

12:20:55

БУЖДИГАН П.П.

Шановні народні депутати, Комітет з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій 17.05.05 розглянув внесений народними депутатами України проект Закону України "Про Фонд державного майна України", підтримав його і пропонує Верховній Раді України прийняти його за основу.

Законопроектом пропонується визначити правові основи діяльності Фонду державного майна України, його статус, функції, повноваження та порядок їх здійснення.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку зазначає, що за результатами розгляду в першому читанні проект Закону України "Про Фонд державного майна" може бути взятий за основу з наступним врахуванням висловлених зауважень і пропозицій. А їх є чимало. Назву основі з них.

Перше. Згідно з пунктом другим статті першої проекту передбачається встановити, що Фонд державного майна України підзвітний, підконтрольний Верховній Раді України та підпорядкований Кабінету Міністрів України. Однак, вказана формула не охоплює взаємовідносини між Фондом та Президентом України. між тим, глава держави згідно Конституції України (стаття 106, пункт 14) за згодою Верховної Ради України призначає та звільняє керівника Фонду, що є формою контролю за його діяльністю.

Зазначимо також, що виконання Президентом України контрольних функцій щодо Фонду випливає також із повноважень Президента як гаранта прав і свобод людини-громадянина.

Слідуюче. Підтримуючи підпорядкування Фонду Кабінету Міністрів України з питань управління державним майном, що випливає зі змісту пункту п'ятого статті 116 Конституції України. Вважаю таке підпорядкування з питань приватизації сумнівним. Це пов'язано з тим, що  приватизація державного майна здійснюється за окремими процедурами, які  спеціально визначені законами про приватизацію. При чому за цими законами у питаннях приватизації державного майна Фонд в значній мірі самостійно співпрацює з Верховною Радою України.

І, наприклад, щодо виконання Державної програми приватизації Фонд безпосередньо звітує перед Верховною Радою України. Крім цього підпорядкування Фонду  Кабінету Міністрів з питань приватизації суттєво ускладнять проведення приватизації, оскільки вирішення багатьох її питань  слід буде додатково узгоджуватись з Кабміном.

 В зв'язку з цим пропонується частина 2  статті 1 проекту викласти в наступній редакції.

Фонд державного майна України підзвітні Верховній Раді України та підконтрольні Президенту України та Верховній Раді України. Фонд державного майна України з питань управління об'єктами державної власності підпорядкований Кабінету Міністрів України.

 Є ще ряд зауважень щодо конкретних статей законопроекту. Їх перелік наводиться ,зокрема,  у висновку науково-експортного управління.

 В принципі комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу даний законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Є запитання? Нема. Запишіться.

Будь ласка, на табло 3 хвилини.

Сергій Жижко...

 

12:24:17

ЖИЖКО С.А.

Сергій Жижко, фракція "Наша Україна".

Шановний доповідачу, я це питання хотів задати попередньому доповідачу, але прошу відповісти вас.

До числа завдань Фонду державного майна законопроектом включений такий, як реалізація державної політики щодо управління об'єктами державної власності здійснення повноважень власних, а що до державного майна тощо. З іншого боку, державні підприємства знаходяться в сфері підпорядкування Мінпромполітики і інших міністерств. Чи передбачається якась ціліснодержавна стратегія в управлінні державними чи напівдержавними промисловими підприємствами. Яким чином буде здійснюватися, чи не було б доцільніше обмежити завдання Фонду повноваженнями власника щодо належних державі акцій підприємств, а управлінські функції щодо них, підприємств, передати до  Мінпромполітики. Адже ефективне управління виробництвом вимагає капіталовкладень, а управління державними пакетами акцій - збільшення дивідендів, тобто мають протилежний характер. Прошу відповісти.

 

БУЖДИГАН П.П. Я зрозумів ваше запитання.

І якщо подивитися статтю першу, то взагалі, коли будемо готувати до другого читання, то, в принципі, нам треба її викласти буде так: "Фонд державного майна є центральним органом виконавчої влади, - і на перше місце поставити, - що здійснює визначені законами повноваження власника державного майна, - а потім уже аж дати, що "реалізує державну політику у сфері приватизації". Це перше.

Друге. Щодо повноважень. Згідно цього законопроекту (зараз знайду вам, яка стаття є), у принципі, є, що створюється Державний реєстр, Фонд державного майна буде створювати Державний реєстр усіх підприємств державних форм власності, і там, де держава має свої акції.

І, таким чином, тоді у Фонді державного майна, коли це все буде зареєстровано, Фонд державного майна вже відповідно буде передавати тим чи іншим міністерствам для управління. Але все буде під контролем Фонду державного майна. Оце основне.

 

ГОЛОВА. Андрій Полііт, ваше запитання, будь ласка.

 

12:26:43

ПОЛІІТ А.А.

Андрей Полиит, фракция Компартии. Прошу передать слово Кухарчуку

Николаю Андреевичу.

 

ГОЛОВА. Микола Кухарчук, будь ласка, мікрофон.

 

12:26:53

КУХАРЧУК М.А.

Кухарчук, фракція комуністів.

Шановний Пилипе Пилиповичу, до сьогодні з моменту створення названого фонду можна було його краще назвати як фонд розбазарювання державного майна. Як, на вашу думку, думку комітету, з прийняттям закону він буде сприяти зміцненню державної власності, перш за все, в базових галузях економіки, як основа стабільності соціальних гарантій в суспільстві? Дякую.

 

БУЖДИГАН П.П. Я дякую вам за запитання, Микола Андрійович.

Справа в тому, що якщо уважно подивитися закон і подивитися на функції, функціональні обов'язки, тут дуже гарно виписано функціональні обов'язки, зокрема фонд відповідно  до покладених на нього завдань виконують такі  функції. І перша функція, що вперше є, у сфері  державної економічної політики та державного управління.  Інакшими словами, якщо ми ще поміняємо статтю 1, що на перше місце поставимо державну економічну політику та державне управління, тоді фонд можна дійсно буде назвати "Фондом державного майна", а не "фондом розкрадання державного майна".

 

ГОЛОВА. Так,Василь Надрага, будь ласка.

 

12:28:09

НАДРАГА В.І.

Уважаемый Филипп Филиппович, главная проблема, которая волнует меня и фракцию Народной партии заключается в следующем. Фонд госимущества и та нормативная база, которая была до этого закона, предполагала вопрос контроля его деятельности за стороны исполнительной власти более, чем жестко. А вот контроль  со стороны общественности был, мягко сказать, извините, нулевой. И отсюда была масса вопросов. Почему люди... население, общество в целом узнают только по факту что произошло и каким образом произошла приватизация и все остальное. Меня интересует в этом законопроекте какие механизмы заложены по общественному контролю за Фондом госимущество и его деятельностью, это главное безусловно.

И второй момент. Каким образом и как будет контролироваться управление Фондом госмайна со стороны исполнительной власти?

Спасибо за ответ.

 

БУЖДИГАН П. П. Я думаю, що у цьому законопроекті принципи основи закладені, а при підготовці до другого читання ви внесете свої конкретні пропозиції до конкретної статті, і ми їх обов'язково врахуємо. Дякую.

 

ГОЛОВА. Час для запитань  завершено, шановні колеги. Дякую, Пилип Пилипович. Сідайте, будь ласка.

Шановні колеги, у нас на обговорення залишилося 21 хвилина. Нормально? Прошу на табло показати прізвища народних депутатів, що записалися. Володимир Яворівський, фракція "Наша Україна". Юрій Кармазін буде у нас виступати наступним.

 

12:29:52

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Яворівського, Жовківський виборчий округ. Шановні колеги, по-перше, я хочу вам повідомити, що професор Черняк зголосився, що слово "дурість" погане і він надалі буде вживати просто "малорозумність". Це набагато інтелігентніше.

Я чомусь думаю, що мабуть, дуже зарано ми ще приймаємо  Закон про Фонд державного майна. Чому зарано? Тому що   ще ж дещо лишилося. У мене взагалі було таке враження, що ми цей закон приймемо тоді, коли  вже нічого не залишиться. От тоді був би прекрасний закон, демократичний і все в ньому було би прозоро там і тому подібне. Це перше.

Друге. Мені здається, що Фонд державного майна , а я  пам'ятаю, як він створювався тоді, тому що до нього фондом державного майна був уряд, була правляча  партія. А тут раптом це все передавали в один єдиний фонд

Сьогодні треба визнати, що це  геніальна організація, незалежно від того, хто, коли, тривалий і нетривалий час її очолював. Тому що прожувати колосальне багатство  велетенської нації, велетенського в центрі Європи за 10 років, це треба  справді бути геніями. І я абсолютно розумію, що найвищої точки тут досягнув Чечетов, який навчився говорити так швидко, що ми так  нічого і не розуміли, про що він говорить, але справу  зроблено. Це вже бачимо її реальні результати.

Я дуже хотів би з цієї трибуни  сказати. Ми  дуже необачно сьогодні вживаємо  слово "націоналізація" і "реприватизація". Очевидно, треба чесно сказати, що, якщо ми  говоримо про те, що щось потрібно повернути державі, то тільки  за однієї умови:  це тоді, коли приватизація проведена  з грубими порушеннями. Тому що Фонд державного майна можна скорочена назвати дуже просто або такий клуб багатих і винахідливих, або товариство з дуже обмеженою відповідальністю. При чому це товариство обслуговує верхівку  влади, власне кажучи, і їхню челядь. В цьому немає жодного сумніву.

Я вам наведу лишень один єдиний приклад, хоча відразу застережу, що це не провина Фонду державного майна, іншої інституції, приблизно ж такої, то це Київжитлоспецексплуатація. Так от я давав свій запит, нарешті отримав відповідь. Цілий квартал, який Кучма забрав під свій фонд, ви знаєте скільки за нього заплачено грошей? А ну вгадайте, виборці. В голову вам ніколи не прийде. За 12  тисяч 963 гривні. Це 2, 5 тисячі доларів  цілий квартал. От яка у нас в Україні приватизація.

Я переконаний, що цей законопроект треба приймати у першому читанні, там є багато ахіллесових п'ят у ньому. Справді, не можна доручати тільки Верховній Раді. У нас нема механізму контролювати. Через те я думаю три гілки влади повинні все-таки контролювати. Проголосуємо за нього у першому читанні, а до другого треба буде повиправляти всі ті

 

ГОЛОВА. Юрій Анатолійович Кармазін, Фракція "Наша Україна", будь ласка. Підготуватися Василю Калинчуку.

 

12:33:11

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни. Шановні колеги-народні депутати, шановні громадяни України дуже складене питаннями розглядаємо і дуже пізно, на жаль ми хочемо прийняти цей Закон.

Валентина Петрівна, яка доповідала з цієї трибуни сьогодні знаходиться в трьох іпостасях. Валентина Петрівна - народний депутат, вона ж - голова контрольної комісії по приватизації, вона ж - здійснює приватизацію. Тобто сама себе контролює. Я думаю, що коли вона візьме заключне слово, вона скаже, що від одного і другого вона зараз відмовляється, бо це  не конституційним. Я сподіваюсь на її чесну таку позицію. Бо контролювати самому себе, ще нікому ніколи не вдавалося. І саме тому, що  я пропонував цю людину, як чесну і порядну на цю посаду, я з цієї трибуни їй це о так в очі кажу.

Шановні друзі, безумовно треба прийняти Закон, ми вже запізнилися з його прийняттям, але і я. і інші люди весь час вимагали: треба провести суцільну інвентаризацію всього майна, яке є в державі. Це треба робити Уряду,  разом з фондом державного майна, всього майна підкреслюю. О це основна задача була голів державних адміністрацій. Ніхто цього поки що не зробив. Зараз треба проводити дооцінку всього приватизованого майна мінімум на 30%, всього приватизованого майна дооцінку. І припинити розмови про якісь такі реприватизації, які поза законом підуть. Бо вивчення судового досвіту показує, що дуже багато рішень зроблені на замовлення.

І я прийшов до висновку, що без реєстру судових рішень ми теж ніяк, нічого не зможемо зробити.

Тепер щодо конкретної пропозиції. Пропонувалося, щоб Фонд державного майна був підзвітний Верховній Раді і підконтрольний Президенту та Верховній Раді, а з питань управління підпорядковувався і також уряду України. Це обов'язково має  бути записано. Це моя вже пропозиція до другого читання.

Друге. Завданнями фонду у статті 3-й першим має бути записано: ефективне управління майно та державними частками цього  майна. Я дав вам зараз звернення по Кременчуцькому заводу, де незаконно  ці так звані іноземні інвестори збільшили свою  долю,  і весь завод сьогодні знаходиться у підпорядкуванні Татарстану і Російській Федерації. То  наш завод, і є всі докази, я вам їх надав. І прошу вжити термінових заходів.

Я звертався до вас уже тепер як до голови Фонду держмайна, компанія "Ситрайндед" отримала півсотні суден ЧМП. І що...

 

ГОЛОВА. Василь Калінчук, фракція Народної партії. Підготуватися Мироненку Віктору.

 

12:36:33

КАЛІНЧУК В.А.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Калінчук, фракція Народної партії, Одещина.

Шановні народні депутати,  питання необхідності правового врегулювання діяльності Фонду державного майна України та визначення його повноважень не нове. За 14 років діяльності фонду історія зафіксувала декілька спроб Верховної Ради України розробити і прийняти відповідний закон. Але всі ці потуги виявилися безрезультатними. Діяльність фонду і донині перебуває поза межами законодавчого поля. Фонд продовжує діяти на підставі тимчасового положення, яке вже серйозно застаріло, та на підставі  окремих норм, що містяться у законах про приватизацію. Члени фракції Народної партії вважають, що переважна частина проблем сфери приватизації, про які так багато говориться в останній період,  напряму пов'язані саме з відсутністю Закону про Фонд державного майна України. Відомо, що фонд створювався саме для забезпечення належного правового регулювання процесу приватизації та управління державною власністю.

Перш за все корпоративними правами держави передбачалося, що фонд прийматиме рішення про приватизацію державних підприємств на підставі заяв покупців та за своїм власним рішенням. При цьому не обмежуються повноваження фонду у виборі об'єктів приватизації серед незаборонених. Єдине обмеження - необхідність погоджувати плани приватизації, особливо важливих об'єктів з Кабінетом Міністрів. Але, на жаль, це все знаходиться поза законодавством. Хоча відповідно до Конституції України приватизація у державі здійснюється виключно на підставі закону.

Зрозуміло, що процес приватизації є надзвичайно політично чутливим. Відсутність Закону про Фонд державного майна України і повна юридична невизначеність повноважень міністерств, відомств, адміністрацій, прокуратури викликає сильний неформальний вплив на фонд, позбавляє діяльність фонду необхідної прозорості та публічності.

Такий стан далі тривати не може. Правові засади діяльності Фонду державного майна України, його статус, функції, повноваження та порядок їх здійснення потребують законодавчого врегулювання. Особливо це стосується організаційної структури фонду, статусу голови фонду, підпорядкування та підзвітності, внутрішніх процедур прийняття рішень, механізмів зовнішнього контролю, фінансування фонду. Запропонований законопроект якраз і спрямований на вирішення даних проблем.

У зв'язку з цим, на погляд фракції Народної партії, він може бути взятий за основу з урахуванням висловлених народними депутатами зауважень і пропозицій. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Віктор Мироненко, фракція комуністів. Підготуватися Шишку.

 

12:39:28

МИРОНЕНКО В.А.

Крым, Мироненко, фракция Коммунистической партии Украины.

Уважаемые народные депутаты, уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые соотечественники. Я мог бы сделать ряд предложений, но в частности был бы смысл пункт 13 стать второй дополнить слова "та забезпечення повернення державного майна, яке приватизовано із порушенням закону, у державну власність".

Есть и другие предложения. В частности, на мой взгляд, председатель фонда должен иметь статус министра, ибо функции Фонда огромны. Но меня смущает то, что смущало и коммуниста - депутата Масенко Александра Николаевича. Во-первых, вас спрашивают, Валентина Петровна, почему вы не складываете свои полномочия народного депутата, нарушаете закон? А вы поясняете: вот когда примем закон, тогда вы перестаньте нарушать закон. Странная позиция.

Во-вторых, интересна позиция (смыкаются здесь) и "Нашей Украины", очень откровенно поддерживающей Ющенко. Они говорят, что надо усилить роль Президента в этом законопроекте. А как же тогда конституционная реформа, за которую вы ратовали? Значит, вы тогда врали? А ведь конституционная реформа необходима! Надо ослабить позицию Президента, усилить ответственность правительства, Верховной Рады Украины за свои действия. Сейчас ведь никто не отвечает. Значит, вам нужна эта безответственность, которая обеспечивает грабеж народа?

Третье. Я мог бы задать вопрос: ну почему такая упертость на приватизации? Почему в статье первой по-прежнему, не смотря на то, что я предлагал Валентине Петровне обеспечить четкую ориентацию на то, чтобы Фонд стал Фондом государственного имущества, обеспечивающий интересы государства. А он по-прежнему остается фондом распродажи.

Я настаиваю, настаиваю в будущем, в будущем, сейчас ни в коем случае нельзя принимать этот закон, обеспечить обязательно то, чтобы на первое место были поставлены функции эффективного использования государственной собственности, развитие госсектора в стратегических отраслях экономики, в интересах народа. Ведь эта полезность подтвердилась и в Италии, и во Франции, и в Великобритании, во многих других странах.

Что же останавливает? Почему у нас политики постоянно и Социалистической партии и все другие, правые партии, за приватизацию. Наверное, потому, что устраивает грабеж. Наверное, потому. что устраивает вот именно воровство. Не хотят они прекратить вот это воровство. Я настаиваю: если вы имеете совесть, если вы имеете ум, прекратите приватизацию, сделайте Фонд госимущества, который бы защищал интересы государства, народа, экономики Украины. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Сергій Жижко, фракція "Наша Україна".

Шановні колеги, прізвища не називалось. Будь ласка, заспокойтесь. Прізвища хай назвуть. Підготуватися Нощенку.

 

12:42:41

ЖИЖКО С.А.

Сергій Жажко, фракція "Наша Україна".

Шановний головуючий, шановна Валентина Петрівна, народні депутати.

Прийняття Закону України "Про Фонд державного майна" створить досконалу та грунтовну законодавчу основу для здійснення органами приватизації в Україні державної політики у сфері реформування відносин власності. Про те хочу висловити ряд побажань.

Згідно з пунктом 2 статті 1 проекту передбачається встановити , що Фонд державного майна України підзвітний і підконтрольний Верховній Раді України та підпорядкований Кабінету Міністрів України. З цього приводу необхідно звернути увагу на наступне.

Вказана  формула не обхоплює взаємовідносин між Фондом державного майна та Президентом України. Між тим глава держави згідно з Конституцією України призначає та звільняє керівника фонду, що є формую контролю за його діяльністю. Виконання  Президентом України контрольних функцій щодо Фонду державного майна випливає також із повноважень Президента, як гаранта прав і свобод людини, і громадянина.

 Підтримуючи підпорядкування Фонду державного майна України Кабінету Міністрів України з питань управління державним майном, що випливає із змісту пункту 5 статті 116 Конституції України, вважаємо таке підпорядкування з питань приватизації сумнівним. Це пов'язано з тим, що приватизація державного майна здійснюється за окремими процедурами, які спеціально визначені законами про приватизацію. При чому за цими законами у питаннях приватизації державного майна Фонд державного майна у значній мірі самостійно співпрацює з Верховною Радою України.

 У зв'язку з цим пропоную частину 2 статті 1 проекту викласти в такій редакції.

Фонд державного майна України підзвітний Верховній Раді України та підконтрольний Президенту України, та Верховній Раді України.

Фонд державного майна України з питань управління об'єктами державної власності підпорядкований  Кабінету Міністрів України.

Згідно з пунктом 4 статті 3 Закону України "Про приватизацію державного майна" визначено,  що відчуження майна є в комунальній власності, регулюється положенням цього закону і інших законів з питань приватизації , і здійснюється органом місцевого самоврядування місцевого самоврядування. У зв'язку з цим, пропонуємо доповнити проект новою статтею, в якій визначити питання взаємовідносин Фонду державного майна та його територіальних органів з органами місцевого самоврядування.

Оскільки питання тимчасового виконання обов'язків посадових осіб, яких призначає на посаду за згодою Верховної Ради України Президент України або Верховна Рада України за поданням Президента, визначено спеціальним законом, пропонуємо абзац другий частини другої статті викласти в такій редакції: "До призначення голови Фонду його обов'язки виконує посадова особа, визначена відповідно до Закону України "Про тимчасове виконання обов'язків посадових осіб, яких призначає на посаду за згодою Верховної Ради України Президент України або Верховна Рада України за...

 

ГОЛОВА. Дякую.

Микола Петрович Нощенко, депутатська група "Демократична Україна", запрошується до виступу. Наступним буде виступати Іван Заєць.

 

 12:46:10

НОЩЕНКО М.П.

Спасибі. Нощенко, 160 виборчий округ, виборчий Блок Володимира Литвина.

Володимире Михайловичу, я один раз у виступі сказав, що ви є гарантом виконання постанов Верховної Ради, і я не помилився, тому що фонд на сьогодні діє на підставі постанови Верховної Ради, яка затвердила тимчасове положення в 1992 року. Яка сила у наших постановах!

Фонд є вищим органом виконавчої влади із спеціальними повноваженнями. І я хотів би підтримати попередніх виступаючих, що він не повинен бути спеціальним органом лише з приватизації, а зараз мусується тема і реприватизації. Він повинен нести державну відповідальність за ефективне використання майна. І для цього, так, як записано: реєстр всього державного майна, незалежно від того, яка його послідуюча, як кажуть, доля; і повсякденна робота з головними розпорядниками коштів. Це міністерства, відомства. І треба вести роботу з ними, не заперечуючи або створюючи якісь колізії, які  б утруднили оренду чи концесію державного майна. А треба відповідати за те, щоб щорічний був прибуток до  Державного бюджету від ефективного використання державного майна. У самому положення про фонд є таке, що  фонд затверджує статути господарських товариств, що створені в  процесі  приватизації. незрозуміло яка їх буде функція. Це будуть державні підприємства у формі господарств? Чи це будуть недержавні структури? Треба уточнити, тому що вищий орган виконавчої влади і без цього, у відповідності до законів про господарства, може виступати засновником, я підкреслюю, державного підприємства.

Слідуюче. Я двічі звертався до фонду з своїми запитами, щоб вони мені допомогли розібратися яка ж долі приватизації, наприклад, механічного заводу в Серединобуді, заводу механічного у місті Кролевець, державного величезного підприємства союзного значення в місті Путивль. Я ставив прості питання - хто купив, які соціальні зобов'язання, як вони виконуються, яка зарплата, яка кількість робочих місць. На превеликий жаль, я відповіді не одержав.

І ще одне питання судових справ щодо приватизації. Я підтримую доповідача і думаю, що нам треба виписати, щоб позивачем у цих справах виступала тільки сторона приватизації, і щоб справи розглядалися лише за місцем розташування. Ми не угонимся за 6 сотнями судів, і коли приходять виконавці, то дійсно.......

 

ГОЛОВА. Дякую. Іван Олександрович Заєць, фракція Української народної партії.

 

12:49:31

ЗАЄЦЬ І.О.

Іван Заєць, фракція Української народної партії.

Шановні народні депутати! Закон слід прийняти, але він може стати жертвою невиконання багатьма міністрами і іншими посадовцями Конституції України. Багато хто з народних депутатів не хоче голосувати за цілу низку законів до тих пір, поки сумісники не складуть повноважень народних депутатів України. І я вам скажу, що це абсолютно справедливі вимоги. Я коли   був у такій ситуації, коли став міністром екології і природних ресурсів. Але я не чіплявся за депутатський мандат, я його склав. І я просто не розумію тих людей, які не складають депутатський мандат.

Я хочу звернутися до них. Люди добрі, не  дискредитуйте українську державу, не дискредитуйте  Президента. Я хочу, щоб ви виконали ці конституцій вимоги і склали свої депутатські повноваження.

А тепер відносно законопроект. Якщо строго судити  сьогодні про діяльність  Фонду майна, то ми повинні сказати, що його діяльність впродовж багатьох років є нелегітимною. Тому, шановні народні депутати,  нічого сьогодні обурюватися тим, що у нас йшла не приватизація, а розкрадання майна, тим, що  невелика купка людей зосередила  у своїх руках мільярдні, мільярдні багатства. Бо друга частина 19 статті Конституції говорить про те, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачений Конституцією та законами України. Отже, якщо немає закону, то і немає ніякої легітимності. І я закликаю вас зважити саме   на цю вимогу Конституції, і нам треба прийняти цей законопроект.

Ще однією проблемою є те, що не можна  визначити начебто місця Фонду державного майна  у системі державних органів влади. Одні кажуть, що він повинен бути підконтрольний Президенту, а інші  кажуть, що він не повинен  бути  підконтрольний. З моєї  точки зору,  він не повинен бути підконтрольний Президенту, бо  призначення Президентом голови фонду, це  не означає, що він повинен управляти  цим фондом. Тобто треба розуміти просто принцип розподілу влади. Він повинен бути підконтрольний Кабінету Міністрів, а не Президенту. Треба звільнити Президента сьогодні від  невластивих йому функцій. Він повинен займатися стратегічними рішеннями, він  повинен виконувати сьогодні функцію гаранта Конституції, він повинен  здійснювати сьогодні зовнішню політику.

От, якщо ми будемо розуміти Конституцію глибоко, будемо розуміти  принцип розподілу влад, то ми не будемо навішувати на плечі Президента не  властиві функції. Я пропоную прийняти цей законопроект у першому читанні.

 

ГОЛОВА. Так. Дякую, шановні колеги. Одну хвилиночку. Запросить народних депутатів до сесійної зали для того, щоб ми могли прийняти позитивне рішення. З мотивів Петро Миколайович Симоненко, будь ласка. Народних депутатів запросіть до сесійної зали.

 

12:53:00

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, Фракция коммунистов.  Уважаемые коллеги, я прошу не поддерживать этот проект Закона по каким соображениям? Первое, Закон принимается для приватизации в условиях, когда нечего уже приватизировать, ведь уже все розворовали. Поэтому с этой идеологией Закон принимать нечего, надо принимать Закон по  идеологии, которую предлагают коммунисты, для защиты государственной собственности и эффективности использования собственности.

Второе, Владимир Михайлович, странная вообще вещь,  ведь Закон  нарушает практически Конституцию и превращает орган, который подконтролен Верховной Раде в орган исполниательной власти. То есть это по сути дела превращает в клуб для олигархов по распределению собственности уже только между очень богатыми людьми. И этот Закон, он нанесет колоссальный урон сегодня тем остаткам собственности, которая у нас есть. Поэтому мы предлагаем пересмотреть идеологию этого Закона и создать собственность общегосударственную неделимую на основе которой

 

ГОЛОВА. Так. Юрій Кармазін і будемо голосувати.

 

12:54:15

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни. Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, очевидно, що неприйняття Закону далі буде продовжувати ту вакханалію, яка була за часів Кучми. Всі зміни і доповнення, які можна дати - можна дати на друге читання. І я вношу ці пропозиції і буду вносити і давайте ми приймемо зараз Закон і потім будемо вимагати від Фонду держмайна, який буде підконтрольний і підзвітний Верховній Раді України і де ми будемо мати і голову контрольної комісії з  питань приватизації, який буде контролювати за цим, будемо вимагати виконання цього Закону.

З іншого боку, відсутність закону, а вони діють сьогодні по положенню, яке затвердив Кабінет Міністрів, і це комусь вигідно. І ми тепер бачимо, кому воно вигідно. Це якраз веде до розтаскування тих державних часток, паїв і всього, що залишилося у державі. Дякую. Я прошу проголосувати за.

 

ГОЛОВА. Степан Ількович Хмара, мікрофон, будь ласка. І будемо голосувати.

 

12:55:26

ХМАРА С.І.

Степан Хмара, фракція Української народної партії.

Безперечно, що закон потрібно приймати у першому читанні, але у мене є дуже суттєве застереження до статті 1-ї. Обов'язково потрібно, щоб у пункті другому було, що Фонд державного майна  є підзвітний і підконтрольній лише Верховній Раді. Тому що Фонд державного майна є розпорядником всенародного майна, майна українського народу. Верховна Рада є представник народу. І якщо буде підпорядкування Кабінету Міністрів, то тоді реально Верховна Рада втратить  контроль над Фондом державного майна.

Фракція Української народної партії закликає саме  зробити таке формулювання у першій статті. А сьогодні треба у першому читанні прийняти цей закон обов'язково. Дякую.

 

ГОЛОВА. Я так зрозумів, що Валентина Петрівна згодна із цією пропозицією, що прозвучала.

Шановні колеги, я ставлю на голосування для прийняття за основу  проект Закону про Фонд державного майна України (реєстраційний номер 7364). Прошу голосувати.

 

12:57:03

За-276

Рішення прийнято.

По фракціях, будь ласка. "Наша Украина" - 85; комуністів - 0; "Регіони України" - 17; Народна партія - 34; Блок Тимошенко - 26; СПУ - 27; Українська народна партія - 23; СДПУ - 0; "Демократична Україна" - 20; "Єдина Україна" - 18; Партія промисловців і підприємців -  підприємців України - 12, Демократичні ініціативи -0, Позафракційні - 14.

З процедури? Будь ласка, з процедури. Так я зараз хочу ще повернутися. Будь ласка, Симоненко.

 

12:57:43

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановні колеги, тільки що ми були з вами свідками, що голова Фонду майна з трибуни Верховної Ради заявила, що якщо приймається цей закон, вона складає свої повноваження. Я хотів би, щоб вона вийшла на трибуну і заявила зараз про складення своїх повноважень. Дякую.

 

ГОЛОВА. Самойлик, будь ласка. Прошу уваги, шановні колеги. Прошу уваги.

 

12:58:11

САМОЙЛИК К.С.

Шановний Володимире Михайловичу. Ми вчора зустрілися з таким, знаєте, прикрий випадок у Верховній Раді. Коли приймався Закон України про допомогу матерям одиноким, міністр охорони здоров'я Поліщук переплутав, що він там сидить не як голова Комітету з питань дітей, жінок та здоров'я, а як міністр охорони здоров'я. І почав виступати зовсім не з того питання. Це Кириленко повинен доповідати, Павленко і таке інше.

Щоб не відбулося таке з Валентиною Петрівною, треба, щоб вона по-чесному, якщо вона соціалістка дійсно, вийшла і склала свої повноваження. Думаю, це буде правильно, по-чесному. Хватить дурить наших уже людей обіцянками. Подобається, звичайно, біля двох корит сидіти. Звичайно, подобається, даже біля трьох. Це просто несумісний контроль і розпродажа. Це не сумісні речі.

 

ГОЛОВА. Михайло Мельничук і досить, шановні колеги. І будемо зараз працювати. Нам треба ще одне питання погодити. Прошу заспокоїтися, шановні колеги.

 

12:59:24

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область.

Шановні друзі, щойно в залі був проголосований закон, на який чекали ми багато і не тільки ми. Все-таки врегульовано питання, пов'язане з Фондом державного майна. На законодавчому рівні і депутати 276 чоловік висловилися за те, що такий закон потрібен.

А з цього приводу, що звучала критика на адресу фракції Соціалістичної партії, я хотів би відповісти слідуючим: давайте покаже час, хто іде і яке місце займає в суспільстві. Принаймні Соціалістична партія України не раз доказала і українському народу, і виборцям про те, що ми послідовні в своїх діях.

І ми хотіли ще сказати слідуюче: шановні друзі, давайте призупинимо трошки суперечки, давайте перейдемо дійсно до розбудови нашої держави, бо народ чекає цього, а не наших суперечок з вами. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, у нас тут виникла певна така розбіжність у сесійній залі, коли ми голосували за прийняття проекту Закону  про внесення змін до деяких законів України щодо платників податків. Тому для того, щоб внести спокій, домовились таким чином поступити - запропонувати вам поставити на голосування таким чином питання: хто за те, щоб повернутися до розгляду питання про переголосування Закону, який ми прийняли? Тому саме в такому розрізі буде поставлено питання. Хто за те, щоб повернутися до питання про переголосування Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо платників податків (реєстраційний номер 7413-д) прошу визначатись.

 

13:01:54

За-205

Рішення не прийнято. Значить, закон діє.

По фракціях: "Наша Україна" - 79, комуністів - 0, "Регіони України" - 27, Народна партія - 8, блок Тимошенко - 30,  СПУ - 12, Українська народна партія - 24, СДПУ(о) - 0, "Демократична Україна" - 0, "Єдина Україна" - 7, Партія промисловців, підприємців - 6, "Демократичні ініціативи" - 0, позафракційні - 12.

Шановні колеги, давайте таким чином домовимся, щоб у нас не виникали суперечності, щоб за будь-яких обставин, хто б не тиснув і доказую, що треба прийняти. Будемо діяти надалі відповідно тільки до регламенту, не дивлячись з якого боку будуть іти пропозиції: від депутатів, від уряду, чи від певної фракції, груп. Все.

Переходимо до розгляду, до виступів депутатів  у "Різному". Прошу дати , записатися, так. Прошу народних депутатів записатися.

Таким чином, я хочу підтвердити, шановні народні депутати, що закон який ми проголосували діє після підписання Президентом України.

Так, на табло прізвища народних депутатів, що записали, будь ласка, дайте. Володимир Лещенко, фракція Комуністів, підготуватися Пузакову.

Шановні колеги, 60 хвилин ми будемо виступати в "різному".

 

13:03:27

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина.

Шановний Володимире Михайловичу,  шановні народні депутати, шановні виборці! Після знищенні в 1991 році Союзу Радянських Соціалістичних Республік особливо страждає народ України. Бо потрібно було ж зуміти можновладцям довести до такого стану багатющу країну на райський землі, щоб переважна більшість людей жила в злиднях. Леонід Перший розвалив усе, що встиг. Собі дещо прихопив, потім втік до парламенту і з розумним виглядом обличчя роздає філософські інтерв'ю замість того, щоб відповідати за скоєне.

Леонід Другий через 10 років свого правління державою оговтався, -глядь, аж України вже немає. Тепер також ламає голову як уникнути відповідальності.

Кучмин син, котрий нещодавно замінив батька, а раніше разом з обома Леонідами розвалював економіку великої держави, також робить розумний вигляд обличчя і обіцяє рай на згарищі.

Різні там рухівці, націоналісти, бандеровці, соціалісти надувають щоки і думають, що це вони зараз роблять політику. Нехай отямляться. Вони лише масовка в чужій політиці.  Буржуазний уряд націоналістів і соціалістів поки що гонить піну і надуває  бульбашки.

Прем'єр-міністр говорить, наприклад, що 3 тисячі підприємств буде реприватизовано, кучмин син - 30, а  його кум зробив сенсаційну заяву, що жодного. Зараз вони з популістських мотивів виборцям виплачують дещо збільшенні зарплати, пенсії. стипендії, соціальні виплати, які нахабно вже забрали цінами. Складається враження, що не розуміють, звідки беруться гроші, бо за розвиток конкретного виробництва не беруться. Невже вони думаю, що гроші беруться тільки в банках? Оце через те і має місце стрімкий ріст цін і тарифі. А кадри як підбирають: піймали на вулиці - голова райдержадміністрації чи, там, губернатор.

От із сільських дядьків на зустрічі сказав мені наступне, з таким собі українським гумором: "Дехто з нинішніх високопосадовців, який доросте колись до рівня керівника невеличкого підприємства чи організації, буде писати в своїй автобіографії: "В юності працював міністром". Невже колишній комсомольський, пізніше- есдеківський функціонер, а зараз начальник президентської канцелярії, цього не розуміє? Впевнений, що розуміє, бо за радянських часів його добре вчили. Тоді по чиєму ж замовленню і сценарію він займається підривною роботою?

Я думаю, що народ України про все це в них незабаром спитає, коли отямиться від оранжевого туману і візьме владу в свої руки, до чого я і закликаю народ. Дякую за увагу.

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Пузаков, фракція комуністів. За ним буде Пхиденко Станіслав.

 

13:06:18

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина.

За роки незалежності від кожного нового президента ми все чуємо про будівництво громадянського суспільства. Із усього видно, що не скоро ми його збудуємо. Треба було б їм задуматися, чому так довго ми будуємо це суспільство. А тому що президенти України не мають звички доводити до логічного завершення своїх обіцянок. В час передвиборних обіцянок такі солодкі слова рікою ллються з вуст кандидатів в президенти! А, прийшовши до влади, про все забувають.

В кожному виступі нинішній Президент Ющенко гарантував вільне використання російської мови, навіть наголошував, що буде встановлено перелік населених пунктів, на території яких поряд з державною мовою буде застосовуватися російська, що діти будуть навчатися на мові, яку самі оберуть, яку забажають батьки. Хотілося б, щоб слова Президента стали дійсністю.

Я цілком розумію, що українська мова  - це державна мова, і так повинно бути. Але що робити тим людям,  які приїхали по різним причинам напостійне чи тимчасове місце проживання з інших країн, де діти навчалися російською мовою. А в Кіровограді ці іти 2 місяці не могли навчатися з тієї причини, що не міг батько влаштувати їх в школу, бо в обласному центрі всього-навсього 2 школи, де є по декілька класів російськомовного  навчання. Це що, нормальне явище? Невже так постраждала  українська мова, коли, наприклад, в тому ж Кіровограді була половина шкіл з російською, а половина з українською мовами навчання.

Я хочу при цьому нагадати деяким панам із фракцій "Нашої України" та соціалістичної. Не плакати треба про гірку долю української мови, а сприяти її розвитку. Разом з тим, не забувати і про інші мови. Чому ви звинувачуєте російську мову, що вона нібито знищила українське книжкове видавництво, мотивуючи, що із 20 книжок в Україні друкується лише 1 українською, а 12 російською. А хіба російська мова знищила кіно? Пригадайте воли ви на телебаченні дивилися фільм зі студії Довженка або фільм російською мовою? То ж, шановні колеги, ви повинні пам'ятати, чим скоріше зростатиме добробут людей, захищатимуться їхні права, мовні теж, тим скоріше у людей з'являться почуття гордості за свою Вітчизну та бажання користуватися її основною мовою. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Станіслав Пхиденко, фракція комуністів. Підготуватися Юрію Оробцю.

 

13:09:22

ПХИДЕНКО С.С.

Станіслав Пхиденко, фракція Компартії України.

Перш за все, хочу зробити невеличку інформацію, що жителі міста Зорінська Луганської області в знак протесту, про що сьогодні, власне, говорилося з трибуни, проти знущання над ними сьогодні перекрили трасу Луганськ-Донецьк.

Шановні колеги, шановні радіослухачі! Я сьогодні змушений вдруге вийти на  парламентську трибуну,  щоб прикувати увагу народних депутатів, виборців і особливо уряд України до значної, на мій погляд, проблеми нашої держави. Йдеться про наведення порядку  навколо питання втілення в життя закону України стосовно  матері-героїні. Більше місяця тому я з цієї трибуни вже порушував це питання. Ефект, треба сказати, "величезний". Я отримав  чимало відповідей  віце-прем'єра, міністрів з Апарату Президента. Однак, справа  з місця, на мій погляд, не рухається. Бурхливі хвилі  турботи за  народ прокотилися між трьома білими палацами державної влади на печерських пагорбах. Однак, вони зовсім не  докотилися до периферії.

Знову нагадую суть справи. Рік тому Верховна  Рада прийняла закон (щодо  встановлення почесного звання матері-героїні). Більше, ніж через 100 днів після цього Президент видав указ, яким було визначено підстави для нагородження вказаним званням, визначено порядок представлення до  присвоєння  почесного звання. Про все це мені поспішили повідомити у своїх відповідях високі державні чиновники. На  їхню думку, отже проблема врегульована чинним законодавством. Додатково було повідомлено, що за один рік після прийняття закону почесного звання матері-героїні вже нагороджено аж 20 багатодітних матерів тих, які народили п'ятеро і більше дітей, виховали їх до восьмирічного віку.

Разом з тим до цього часу уряд так і не розробив перелік пільг для жінок, які удостоєні цього почесного звання, без яких сам статус матері-героїні нічого не вартий.

Треба прискорити внесення Кабміном змін до статті 1 Закону "Про пенсії за особливі  заслуги перед Україною" та визначити  конкретно порядок надання одноразової державної грошової винагороди  жінкам, які удостоєні почесного звання.

Припинити зволікання в цій важливій справі я прошу від імені багатьох жінок Волині, які вже народили таку кількість  і навіть більше дітей. Особливо я це вимагаю сьогодні від імені кількох десятків жінок села Бірки Любешівського району, які мають  по 10-15 дітей, а також близько 50 жінок з цього села, які народили по п'ятеро і більше дітей. Згадаймо, що кожного з нас  народила жінка-мати, будьмо вдячні їм за це.

Прошу мій повторний виступ з цього питання вважати запитом до глави Кабінету Міністрів України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Оробець, фракція "Наша Україна". Підготуватися  Ярославу Кендзьору.

 

13:12:19

ОРОБЕЦЬ Ю.М.

Шановні депутат! Шановні виборці! Я як депутат міста Києва повинні звернутися до вас з словами  великої тривоги за  долю міста Києва. На жаль, від початку нової влади, в Києві влада не помінялася. Вона знаходиться в старих руках ставлеників Леоніда Кучми.  І, на жаль, всі проблеми в Києві задавнюються.

Перша велика проблема - це земельна.  Землю роздавали на право і на ліва, починаючи від членів Центральної виборчої комісії, умаслюючи цим майбутні неправомірні голосування в  центральній виборчій комісії, кінчаючи народними депутатами, які були ставлениками корумпованої влади. Однак, земельні питання постають все більше і гостріше. Але вони не  вирішуються. Президент задекларував, що  він поміняє всіх глав районних держадміністрацій, однак, цього ще не  відбулося і тому кияни прийдуть у 9:30 7 числа до  Шевченківської райдержадміністрації, глава якої регулярно зриває сесію своєї ради. Бо вона має винести недовіру такому голові.

І останнє, в моєму 60-ому виборчому округу відбулися вибори, переміг  керівник виборчого штабу на Подолі Віктора Ющенка - Головатенко. Він переміг у  Моховикова - керівника "Київзему". І Головатенко виграв вже 11 судів і суд прийняв рішення, що однозначно призначити його депутатом. Однак під тиском держадміністрації Києва  особисто Омельченка цього не відбулося. Мало того, члени територіальної комісії всіляко насміхаються і унеможливлюють виконання рішення суду. Відкрита кримінальна справа проти членів комісії і члени комісії не являються на суд. Я особисто підготував звернення до Президента України, що він, як гарант Конституції, вплинув на цю ситуацію, втрутився, оскільки порушення виборчих прав, конституційних прав, прав обирати і бути обраним. Це є  грунтовним для нашої української демократії. Я звертаюся з огляду на те, що саме у такій спосіб київська міська влада у 1998-2000 році фальшувала мені вибори, коли я особисто вигравав багато раз на 221 окрузі.

Тому звертаюся до Президента України як до гаранта вплинути і вирішити нарешті цю проблему. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ярослав Кендзьор, фракція "Наша Україна". Замість Гадяцького  Вернигора підготуватися.

 

13:15:26

КЕНДЗЬОР Я.М.

Ярослав Кендзьор, Народний рух України, фракція "Наша Україна".

Я дуже шкодую, що у цій залі зараз немає людини, до котрої я буду апелювати, а це народний депутат України, колишній Президент України Леонід Макарович Кравчук. Я сьогодні, ще і по сьогоднішній день під враженнями від виступу колишнього Президента Леоніда Макаровича. І щоб не відреагувати на деякі заяви нашого колишнього шановного Президента не можу.

Чи уявляєте ви шановні виборці, шановні  колеги народні депутати подібний виступ Президента уже новітньої Чехії, Чехословаччини колишньої, Вацлова Гавела? Звичайно, що ні. Ця людина сьогодні стала символом і гордістю чехів. І сьогодні, коли  ми українці слухаємо такий виступ Леоніда Кравчука, стає соромно і прикро за те, що Україна мала такого Президента. Коли  Президент України Леонід Кравчук відверто стає на захист кримінально-політичних кланів і відстоює їхню, як кажуть, недоторканість.

Я розумію, чому, і кожен з нас розуміє, чому така  ситуація у нашій державі. Бо саме цей Президент, саме ця людина, колишній парторг центрального комітету  партії, а тепер парторг СДПУ(о) - кримінально-політичного клану,  розпочав оцей процес руйнації і розкрадання української держави. Я часто чую про те, що  апелюють, що 18 тисяч, бачите, репресованих громадян України. Саме Кравчук, Медведчук і вся ця компанія, яка скеровувала тих, багато із тих людей, про котрих сьогодні оплакують. Скеровувала їх на порушення закону.

І ще хотів би шановному панові Президентові сказати. Часто, якось він заявив, що, бачите, він будував українську держава, а я, Ярослав Кендзьор, із собачої будки не збудував. І це, як примітивний попугайчик, повторює той же, такий же чоловік, як і він, Ігор Шурма.

Справді, шановний пане Президенте, я не збудував будки, бо за депутатську зарплату того й важко збудувати. А зрештою для будки мені не потрібно собаки тримати, бо ніяких статків не маю. А ви за награбовані гроші набудували вже таких статків, що сьогодні Генеральна прокуратура і Міністерство внутрішніх справ не можуть кінці з кінцями зв'язати, розшукати все.  Отже, якби такий Президент був в іншій державі...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Леонід Вернигора, фракція соціалістів. Підготуватися Тягнибоку.

 

13:18:46

ВЕРНИГОРА Л.М.

Дякую, Адаме Івановичу. Леонід Вернигора, фракція Соціалістичної партії України.

Шановні колеги, радіослухачі. Соціалісти у парламенті послідовно виборюють право людей на гідне життя, надто життя пенсіонерів.

Принизливою, на жаль, є концепція соціальної політики у нашій державі, це така соціально-економічна категорія - прожитковий мінімум. Вслухайтеся: прожитковий мінімум. Принижуючою як за словосполученням, так і, до речі, за величиною. Чи не настав час замінити її хоча б на прожитковий рівень чи величину, якщо ми не наражуємося взяти таке слово, як стандарт. А це ж стосується пенсіонерів, які забезпечили молодим право на роботу і краще життя. Пенсіонерів, які є сьогодні дітьми війни. Виходить, що карточок на хліб вони розпочинали своє життя, тобто з того ж таки проклятого прожиткового мінімуму, ним і закінчують. Схаменімось! Над ким збиткуємось? Кому віддячуємо такою невдячною вдячністю? Люди хочуть справедливої пенсії, чіткої схеми її призначень. На мою думку, слід було усім, хто має мінімальний стаж роботи, скажімо, 20 і відповідно 25, пенсію за віком призначати у розмірі 50 відсотків від середньої заробітної плати в державі. Тим же, у кого трудовий стаж сягає за мінімальний не менше, ніж в один рік, пенсію призначати в розмір 75 відсотків від середньої зарплати по Україні. І не треба боятися, що усі захочуть мати пенсію в 75, а стаж тільки на один рік більше. Хай так буде. Бо це ж тільки таким чином можна стимулювати звільнення пенсіонерами зайнятих ними робочих місць для звільнення їх, поповнення молодими кадрами.

Така пропозиція не зачіпає Закону про пенсійну реформу. нехай ті, хто має сьогодні велику заробітну плату, накопичує страхові внески собі на більшу пенсію. Пропозиція моя не стосується також спеціальних пенсій, які люди отримують сьогодні. Але державна частина пенсій тим, хто віддав усе своє життя на людей, на державу, повинна бути, ясно, не прожитковий мінімум, тому що по прожитковому мінімуму людина не може достойно сьогодні себе вести.

Чому люди не обурюються за пенсію, коли була вона 132 карбованці? Тому що за цю пенсію, можна було достойно кожного місяця купити, скажімо, велосипед, фуфайку, гумові чоботи, достатньо хліба і до хліба. Тому я вважаю, що сьогодні половина від середньої зарплати пенсія і 75 відсотків від пенсії з більшим стажем саме вирішує проблему державної частки у пенсії усім, хто сьогодні прозябає, будемо так говорить, на оці нещасні прожиткові мінімуми. Сьогодні настав час віддати, повернути людям належне...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Олег Тягнибок, позафракційні. Підготуватися Володимиру Петренку.

 

13:22:12

ТЯГНИБОК О.Я.

Дякую. Олег Тягнибок, голова всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Шановне товариство, шановні радіослухачі! На превеликий жаль, сьогодні українці, будучи титульною нацією, національною більшістю в нашій державі, на 14-му році незалежності потребують захисту. Тому Всеукраїнське об'єднання "Свобода" розробила, схиляючись на думки всієї України, ведучи різні консультації, Програму захисту українців. Суть тої програми полягає в наступному.

Перше. Ми вважаємо, що сьогоднішня влада зобов'язана звернутися до різноманітних міжнародних інституцій з метою визнання геноциду українців злочином проти людства: голодомори 21-22-го, 33-34-го, 46-47-го років, розкуркулення та насильницька колективізація, кілька хвиль фізичного знищення української еліти, примусове вивезення українців на чужину, фізичне знищення мирного населення у воєнний період, мовний, культурний есноцид нації, Чорнобильську катастрофу.

Вважаємо, що маємо вимагати компенсацій репресованим або членам їхніх родин у відповідних розмірах. Вважаємо, що влада сьогодні повинна вимагати від правонаступниці Радянського Союзу - Російської Федерації - офіційного вибачення та компенсації за геноцид і шкоду, завдану українському народові. Вважаємо, що слід карати злочинців, які нищили українську націю, створити спеціальну слідчу структуру, яка б розшукувала катів українського народу у всьому світі і подавала позови до Гаагського трибуналу.

Наступний пункт: визнати вояків ОУН - УПА учасниками Другої світової війни. Надати цим ветеранам пільги на рівні з ветеранами Радянської Армії і компенсувати недодані за 14 років незалежності, поширювати правду про ОУН - УПА, заснувати державний музей-меморіал української звитяги, збройної боротьби за незалежність у двадцятому столітті, впровадити спеціальний курс вивчення історії ОУН - УПА у навчальних закладах.

Прийняти новий закон про державну мову. Ніяких розмов про двомовність в Україні. Регламентувати вживання української мови в засобах масової інформації пропорційно до кількості українців, тобто не менше ніж 80 відсотків мовлення. Відмінити оподаткування на українські книговидання, аудіо-, відеопродукцію терміном на п'ять років, протестувати проти зменшення годин викладання української мови в школах і у вузах, запровадити обов'язковий іспит з української мови для держслужбовців та кандидатів на виборні посади.

Заборонити діяльність засобів масової інформації, які принижують національну гідність українців і поширюють дезінформацію, ведуть антиукраїнську пропаганду, створити, нарешті, національний інформаційний  простір, провести люстрацію державних службовців, забезпечити пропорційні представництва українців у  всіх органах влади, повернути графу в паспорті “національність”, створити умови для повернення 7 мільйонів українських заробітчан на Батьківщину, забезпечити державний захист українців за кордоном. Ніяких договорів проходження в ЄЕП. Сьогодні українці потребують захисту. Захистимо їх. Слава Україні!

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Володимир Петренко, фракція комуністів, підготуватися  Гайдашу.

 

13:25:20

ПЕТРЕНКО В.С.

Петренко, фракция Коммунистической партии Украины, Сумщина.

Обращение сельского головы село Слобода Буринского района Сумской области. До Голови Верховної Ради України Литвина Володимира Михайловича, депутатів Верховної Ради України.

Шановний Голово та депутати Верховної Ради України, написати вам листа змусило життя яке ми живемо зараз. Територія сільської ради 10 тисяч 225 га. З них 7 тисяч 600 га релі, яка обробляється. В селі розташована два сільхозпідприємства, 14 фермерських господарств, дільнична лікарня новозбудована і  відкрита в 2003 році, три сади, дві школи, Першотравневий цукровий завод, який не працює і проданий та порізаний на товариством "Фларіс", 450 жителів села  вигнато на вулицю.

 На території сільської ради проживає 3 тисячі жителів. До бюджету сільської ради надходять 200 тисяч гривень. Всі підприємства ,  які знаходяться на території ради податки сплачують справно, але дефіцит бюджету складає 45 тисяч гривень.  Тому що до бюджету  сільської ради тільки на податок за землю  надходить 60 процентів, до 2002 року надходило 100 відсотків.  А на всі інші податки 25 відсотків.

Кошти на утримання бюджетної структури на території сільської ради бракує. Правда, надає дотацію Державний бюджет, але це вкрай мало. Якщо взяти одну лікарню, то по самим малим витратам  до бюджету сільської ради це обійдеться 2 тисячі 250 тисяч гривень з 340 гривень. То як можна говорити про ремонт доріг або газифікацію села.

 Від імені громадян села просимо вас переглянути відсоткове надходження коштів до органів місцевого самоврядування, яке б становило 65-75 відсотків  до бюджетів сільської ради.

Якщо ви вирішите це питання, то всі сільські громади України  будуть вам дуже вдячні.

Від імені сільського голови громади, сільський голова Олександр Обруч. Прошу считати это обращение официальным запросом Голове Верховной Рады Литвину Владимиру Михайловичу. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Іштван Гайдош, фракція Соціалістичної партії. За ним Полякова і Корш передають слово Борису Олійнику.

 

13:27:47

ГАЙДОШ І.Ф.

Шановні колеги! Шановні радіослухачі! Іштван Гайдош, виборчий округ номер 72, фракція СПУ.

На даний момент проходить активний процес по удосконаленню чинної редакції Закону України "Про національні меншини в Україні". Старт цій роботі було покладено ще 3 роки тому, коли був внесений в парламент проект нової редакції даного закону. За цей час законопроект був підтриманий учасниками численних громадських обговорень. Враховуючи те,  що законопроект за своєю суттю повністю орієнтований саме на європейський стандарт у даній сфері в переважній частині на рамкову Конвенцію Ради Європи про захист прав  національних меншин, лунські рекомендації, рекомендації ПАРЕ 12.01 від був підтриманий і експертами Ради Європи. Не оминули увагою законопроект і мої виборці, які кількістю понад 20 тисяч підписів минулого року підтримали наш законопроект. В результаті такого широкого обговорення законопроект переніс уже 3 редакції. Як і будь-який документ, даний законопроект не є ідеальний, але на прийняття в першому читанні заслуговує безумовно, оскільки серед іншого  порушує проблему екс-територіальних національно-культурних автономій, як форму самоорганізації національних меншин, містить гарантії щодо використання мов національних меншин в місцях їх компактного проживання. Йдеться й про можливість національних меншин отримувати закордонну грошову допомогу. До речі, необхідність його прийняття пов'язана із проблемою невизнання в Україні русинської національності, оскільки містить чіткі ознаки того, що група осіб з відмінними мовними етнічними та культурними особливостями є національною меншиною. В цьому, здавалося би узгодженому на всіх рівнях законодавчому процесі  є і певні труднощі. Нещодавно я отримав урядовий висновок,  автори якого несподівано заперечили присутність  у законопроектів вищеперерахованих прав і свобод людини. Несподіваним є і те, що заперечення викликали самі ті норми законопроекту, які практично один в один продубльовані з тексту згаданих документів  Ради Європи.

Враховуючи вищенаведене, вважаю за необхідне не зволікати з прийняттям даного закону, адже допрацювати  спірні питання ми зможемо перед другим читанням.

Також давно назріла потреба  у повернені до мовного питання, щоб, нарешті, виписати умови використання мов  національних меншин у роботі місцевих органів влади та самоврядування.

У контексті захисту прав національних меншин сподіваюся і на підтримку запропонованих мною уряду доповнень до проекту Закону про територіальний устрій. Національні меншини конче потребують визначення поняття "місце компактного проживання національної меншини", а також гарантії недопущення штучного поділу етнічних територій між  різними районами. Необхідно також уможливити випадки об'єднання етнічних  громад в один район.

Водночас не можна допустити...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Борис Олійник замість Полякової і Коржа, регламент у нього 6 хвилин. Дорогунцов передає слово Миговичу, підготуватися.

 

13:31:10

ОЛІЙНИК Б.І.

Дякую, Адаме Івановичу.

Шановні колеги! Схоже, що хтось-таки вельми вправно перемикає увагу  суспільства зі справді гострих проблем на дискусії типу хто, коли і з чого випав. У дужка зауважу, якщо   вже й позначається на здоров'ї падіння, то не з коляски, а з колиски. А тим часом нам загрожує, якщо ...........не падіння,  то досить явне сповзання в яруги,  порослі травою історичного забуття.

Не збираюся апелювати  до нинішніх властей, які ще осмислюють одержане у спадок від вчорашніх, хоч у  багатьох складається враження, що не всі сьогодні вельми зацікавлені у розкритті резонансних справ. Хто ж повірить, що двоє вурдалаків  самі, без команди чи замовлення, вирішили отруїти підставного Вередюка. Отже, якась сила виводить з-під покари замовників та вбивць і Александрова і того ж Вередюка.

Списано  на суїцид загибель Кирпи та менш відомих посадовців. Підозріло довго шукають катів Гонгадзе, давно вже оголосивши їхні імена. Але це справи видимі і гучні. А є  не вельми чутні, однак не менш підступні, що роз'їдають суспільство з середини. В супроводі зітхань гуманітаріїв, майже тихо зник музей Києва. Благословенні київські гори: Щекавиця, Хоривеця та легендарні урочища - Гончарі, Кожум'яки, Дегтярівці, то до і  протослов'янські святині уже споганені хатинками та гаражами нових українців. Цілять справді у кореневу систему, де немає першорядного чи другорядного, бо все велике і  паспорт, з якого викреслили як релікт тоталітаризму  познаку національності, і  сегментована церква, але в самому православ'ї маємо 4 сектори і один з варіантів майбутньої регіоналізації, за якою чітко вгадується федералізація.

Недавно сталося пограбування уже не віку, а віків, коли з фондів найдавнішого в Європі Львівського центрального державного  історичного архіву, де налічується понад 120 мільйонів документів XII - XX століть вкрадені унікальні документи нашої історичної пам'яті. Директор Львівського відділення Інституту української археології та джерелознавства - Ярослав Дашкевич говорить, що це, цитую: "Масштабне знищення національних духовних цінностей України і українського народу. Це не просто крадіжки, а злочинне знищення цінностей, які ніколи вже на своє місце в архіви не будуть повернуті. Враховуючи, виникає враження: по-перше, брали на замовлення, чи із знанням справи. По-друге, працював спеціаліст, який добре знає топографію сховища". Цитату закінчено.

Так хто ж ці замовники і цей спеціаліст? І хто їх уже нині покриває? Крадуть же не доляри, гривні  і заводи, а нашу національну родову пам'ять.  Треба терміново переглянути реєстри всіх будинків та бити на сполах, доки ще нас самих не розікрали. Ми ж лише зітхаємо, мовляв, зводять українців  до  найменш  захищеної меншини. Да шановні, схоже, що скоро ми самі заженемо себе у резервацію, коли за американською моделлю кількох аборигенів про людське око в парламент.  І до цього таки справді шириться, якщо ми і далі зазвичай шукатиме таємних ворогів тільки за межами, а не оговтаємося, і нарешті, як і годиться титульній нації  візьмемо кермо управління і державою, і власною долею у свої руки при чому не огинаючись, і не оглядаючись, бо ми ж такі на своїй не купленій і поки що остаточно не проданій землі.

Все це  і інше я оформлюю, як депутатський запит. І чим скоріше, тим краще, ми звернемо це увагу. Я вам глибоко вдячний.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Борис Ілліч. Слово має Іван Мигович, фракція комуністів. Підготуватися Володимиру Яворівському.

 

13:36:29

МИГОВИЧ І.І.

Шановні колеги, Адам Іванович, виборці.

Людство продовжує перебувати під впливом 60-ліття Великої Перемоги. Цей ювілей має особливе значення для моїх земляків закарпатців, адже лише після визволення краю  Червоною армією з'явилася реальна можливість реалізувати свої споконвічні прагнення, за які боролися комуністи та інші прогресивні сили. 29 червня   переможного  1945 року у Москві було підписано  Угоду між Радянським Союзом і Чехословаччиною про возз’єднання  Підкарпатської русі, Карпатської України з матір’ю-вітчизною. Тобто ми напередодні  ще одного ювілею.

За радянської доби новостворена область стала високо розвиненою. Сьогодні ж вона у руїні. Невипадково біля 30 тисяч краян працьовитих, законослухняних поневіряються по світу у пошуках хліба.

Суспільно-політичну ситуацію у нас останнім часом загострила нав'язувана з Києва кампанія на підтримку адміністративно-територіальної реформи. Створення так званого Карпатського територіального виробничого комплексу з центром у Львові закарпатці розцінюють як неприховану спробу ліквідації свого регіону, що має відмінні від Галичини географічні, природні, економічні, етнічні, соціокультурні, історичні і врешті-решт ментальні особливості.

Підставою побоювань моїх земляків служить здійснена владою за останні роки підступна експансія на Закарпаття, політична, ресурсна, ідеологічна, конфесійна, кадрова, яка маскується ринковими перетвореннями, євроінтеграційними устремлінням, націонал-державницькими гаслами. А що відбувається насправді? Наприклад, за енергоносії закарпатці платять посередникам із-за перевалу у двічі більше, ніж прилеглі регіони сусідніх країн. На транзит нафти, газу, електроенергії, транспорт, зв'язок через митницю та іншими шляхами мільярди доларів викачується від нас у Львів та Київ. А закарпатцям дорікають дотаційністю, виділяють мізерні, жалюгідні субвенції. Водночас за будь-які прояви самозахисту закарпатцям нав'язують політичні ярлики, нас шантажують, дискримінують, зокрема цілеспрямовано здійснюється дискредитація русинів, обмежуються національні меншини, придушуються громадянські права і свободи.

Тому днями представники 14 громадсько-політичних об'єднань звернулися до Верховної Ради, Президента і уряду, вони засуджують спроби ліквідації Закарпатської області і приєднання її до так званого Закарпатського регіону. Вважають передчасною і ................ зміну адміністративно-територіального устрою, вимагають реалізації волевиявлення місцевого референдуму 1991 року. Інакше вони будуть змушені звертатися по допомогу до світової прогресивної громадськості.

Прислухайтеся до їх голосу, можновладці. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Яворівський, фракція "Наша Україна". Підготуватися Анісімову.

 

13:39:28

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Яворівський, Жовківський райони, Львівщина, Володимир Яворівський.

Дорогі колеги, дорогі виборці наші. Мене на цю трибуну підняла глибока образа  і глибоке розчарування, яке пережив вчора у цій залі.

Якщо раніше я пережартовувався із Леонідом Макаровичем Кравчуком у такий спосіб: коли він казав - маємо те, що маємо, я завжди запитував його - поясність, а де ділося решта? Те, що я почув вчора, ще раз кажу, мене як українця глибоко образило. Через те, хоч я і не голосував за Леоніда Макаровича жодного разу і не за Леоніда Даниловича, але, як би там не було, і один і другий були моїми президентами, ібо я до цього народу належу.

Я хотів би спокійно подискутувати з Леонідом Макаровичем і сказати йому ось що: він вчора заявив про те, що якби він знав, що Україна сьогодні буде в такій ситуації, себто якщо буде і Майдан, і інша влада, він би ніколи не підписав біловежських угод. Леоніде Макаровичу, не приписуйте собі такого героїзму! Ви мусили  підписати біловежські угоди. Якби ви їх не підписали, їх би підписав народ. В який спосіб? То вже інша справа.

Друге. Ви уже критикуєте Ющенка. Я не апологет Ющенка, і, можливо, ще буду писати відкриті листи Ющенку. Я абсолютно вільний від Ющенка і, повірте мені, незалежний від нього. Але хочу сказати, Леоніде Макаровичу, за чотири роки свого правління ви довели Україну до такого стану, що після вас елементарно виграв вибори бездарний партійний чиновничок, косноязичний, недорікуватий, недовчений, якщо хочете, який 10 років проходив отут політичний лікбез, і так нічого врешті-решт і не навчився. Це на вашому тлі прийшов до влади Кучма. І, здавалося, ви як перший Президент мали би бути моральним авторитетом нації. Ви лягли під Кучму. Він вам вішав орденки і медальочки, а ви танцювали польку-бабочку довкола нього.

Ваша провина теж у тому, що 10 років нами так правили, що за 10 років Україну опустили на самісіньке дно, що на нас сьогодні дивляться, дивилися принаймні до Майдану, як на гетто, де живуть папуаси, де можуть вбити журналіста і кінців не найти, де можуть записувати Президента і тому подібне.

Я хочу обов'язково сказати вам, Леоніде Макаровичу, ви кажете, що 18 титсяч людей репресували. А ви знаєте, що Кучма звільнив усіх ваших чиновників, які були, і їх було в кілька разів більше?!

Через те, Леоніде Макаровичу, ви все-таки перший Президент - подумайте над цим. І пам'ятайте, що люди приходять в політику з прекрасним майбутнім, а відходять з неї із страшним минулим. Ви можете належати до таких людей.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. В'ячеслав Анісімов, фракція комуністів. За ним буде виступати - Правденко передав слово Гурову.

 

13:42:40

АНІСІМОВ В.О.

Анисимов, фракция коммунистов, 30 избирательный округ, город Днепродзержинск.

Уважаемые радиослушатели, уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги! Я хочу поблагодарить народных депутатов, которые поддержали инициативу фракции коммунистов по непринятию во втором чтении проекта Трудового кодекса.

Ко мне неоднократно обращались представители трудовых коллективов предприятий Днепропетровской области с требованиями не допустить принятия этого законопроекта. Как видим, пока это нам удается.

Как уже неоднократно говорилось с трибуны Верховной Рады, в таком виде законопроект значительно ущемляет права нескольких миллионов наемных работников в нашей стране. Особенно пострадают женщины, несовершеннолетние, работники предпенсионного возраста.

Если в законопроект не будут внесены соответствующие поправки, не допускающие сужение прав трудящихся при приеме на работу, увольнении, возмещении ущерба, причиненного на производстве, и те, о которых сказано выше, мы, коммунисты, будем опять принимать все меры, чтобы не допустить принятия во втором чтении этого, по сути, драконовского законопроекта.

Хочу в этой связи призвать всех трудящихся оказывать постоянное давление на руководство профсоюзных организаций с целью вынудить их активнее включаться в работу по доработке Трудового кодекса и отстаивании ваших, товарищи, прав. Не стесняйтесь напоминать им о том, на чьи профсоюзные взносы их содержат.

Наступление капитала на права трудящихся продолжается и усиливается. Доведенная до плачевного состояния антинародными реформами и капитализацей, экономика Украины отброшена на десятилетия  назад и  близка к окончательному разрушению.

Принятие Трудового кодекса в предложенном виде уравняет отсталость экономики и формы трудовых отношений позапрошлого века. И в этом есть своя зловещая и циничная логика.

Не дать принять  Трудовой кодекс в этом варианте - это не дать окончательно превратить человека труда в  бесправное животное, в говорящий инструмент. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вадим Гуров, фракція  "Єдина Україна", підготуватися... Одайник передав слово Кармазіну.

 

13:45:17

ГУРОВ В.М.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые радиослушатели.

Я как депутат горно-металлургического Кривбасса и  как член комитета промышленной политики еще 1 июня уже заострил внимание правительства, депутатов и общественности страны о критическом состоянии дел в работе горно-металлургического комплекса Украины, и предлагалось, чтоб в ближайшее время этот вопрос был рассмотрен на пленарном заседании Верховной Рады. Ведь повторяется критическое положение нашего кормильца, я не побоюсь этого выражения, в периоде 1998-1999 годов. Тогда именно Верховная Рада по инициативе комитета промышленной политики подняла проблему на должную высоту, приняла  постановление после отчета министерства, а затем и Закон "Об экономическом эксперименте в горно-металлургическом комплексе". И мы не позволили забуксовать этому локомотиву, который вывез на себе и другие отрасли. Мы ушли от бартера, перешли на денежные расчеты по энергетике, покончили с задержанием по зарплате, что привело к стабилизации положения в Пенсионном фонде.

Сейчас ситуация на первый взгляд не вызывает  такого беспокойства. Но это только на первый взгляд. Правительство с Фондом майна занялось главным вопросом, на их взгляд, как забрать  и честно поделить, и видят в этом спасение бюджета.

 В чем же все-таки я вижу главный вопрос. Что меня волнует, почему я выступаю.

Я хочу одного, чтобы все поняли, что беда на пороге и полумерами ничего не поправим. Вчера состоялось внеочередное заседание комитета промышленной политики, где присутствовали ответственные лица министерств и выводы заседания неутешительные. Только за май месяц мы уже не произвели 200 тысяч тонн чугуна, 280 тысяч стали, 200 тысяч тонн проката. Остановлены, вынуждены 11 доменных печей. остановлены 10 мартеновских печей, полностью остановлен Макеевский металлургический комбинат. А ведь это градообразующее предприятие, и город живет и работает 400 тысяч человек. А за металлургами потянулось целая цепочка: коксовые батареи в период коксования увеличили до 40 часов с 18; угольщики Донбасса не знают что делать даже с тем минимальным углем, который с таким  трудом добывается. И положение с каждым днем ухудшается. Падение цен на мировом рынке, отсутствие внутреннего рынка, беспрецедентные темпы роста производства стали в Китае. Ну за прошлый год  50 миллионов в год. Это новейшие технологии и лучшее качество, потеря рынков США, Канады. И здесь срабатывает у нас еще экономический  феномен. Увеличился железнодорожный транспорт на 50 процентов, курс доллара изменили, увеличили плату за энергетику, НДС 1,7 миллиарда, амортотчисления, которые мы сейчас...

Положение, которое мы имеем. Упадут прибыли металлургов, откажутся от своих заказов тяжелого машиностоения, сельхозмашины, строительство индустрии и других. Без внутреннего  рынка наша экономическая  политика очень ранима. Это один из главных вопросов нашей экономики и политики.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна". Раханський передає слово Миколі Нощенку, підготуватися.

 

13:48:42

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін,  Партія захисників Вітчизни.

Шановні колеги! Шановний український народе!  Я хотів би звернути свою увагу в цьому виступі на 2 моменти. Перше. Мені доручили чинна рада Одеського  інституту сухопутних військ звернутися  до  міністра оборони і до  Головнокомандуючого Збройних сил України, Президента Віктора Ющенка з своєю стурбованістю довести до них свою стурбованість, бо їх не чують, з приводу намагання уряду сьогодні  скоротити цей навчальний заклад.

Створення цього інституту відбулося 140 років тому. Там існували три військових училища. Я хотів би сказати, що Одеса - місто-герой разом з містами Ленінград, Сталінград і Севастополь. Одеський край ще з 1776 року став центром нової Січі створеної після руйнування Катерини другої Запорізької Січі.

Але ось ставиться зараз питання передислокації Інституту туди, де було раніше Львівське політичне училище. Чи розумно нести мільярдні  витрати, я підкреслюю, які ми понесемо? Адже сьогодні науково-педагогічних працівників, які працюють в інституті, 103 кандидата наук, дев'ять  професорів, 78 доцентів і так далі. І це все не на порожньому місці. Це все пам'ятник архітектури, який знаходиться у найкращому місці, жемчужині нашій перлині Одеси. І все це  можливо робиться ще і заради того, що комусь сподобалася земля, та земля, площу  якої займає сьогодні цей інститут.

Я звертаюся до Президента безпосередньо Віктора Ющенка не допустити знищення Інституту  сухопутних військ.

Я також звертаюся до тих, хто сьогодні керує Генеральною прокуратурою,  до Прем'єр-міністра України Тимошенко і до Фонду держмайна з приводу того, щоби вжили  заходів  з приводу порятунку того державного майна, яке  віддано в компанію ............... Туди було  передано таємною постановою уряду суден на 500 мільйонів доларів США. За чотири роки  37 з них були розпродані, так званою, холдінговою компанією, всі  під таємними грифами.

Скільки запитів, скільки звернень я не роблю, ні стара, ні нова влада поки що  не може чітко закінчити розслідування. Я закликаю і прошу вважати моїм депутатським запитом до цих інституцій, до кого я звернувся, і хочу почути відповідь, щоб довести її до українського народу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола Нощенко, група "Демократична Україна". Замість  Мироненка, Грачев.

 

13:52:00

НОЩЕНКО М.П.

Микола Нощенко, 160 виборчий округ, виборчий блок Володимира Литвина.

Я два слова на захист Леоніда Макаровича Кравчука, якого я знаю, як першого Президента, мудру, сміливу і виважену людину.

І, друзі,  не коректно говорити про нашого колегу у його відсутності. Сьогодні два виступаючих дозволили собі це зробити і  зразу покинувши цей зал. Тема мого виступу: за результатами спільної наради Уряду і керівництва Верховної Ради, яка відбулася на минулому тижні я  за поглиблення співпраці, але ця співпраця повинна носити  відкритий і послідовний характер. З 2003 року я 4 рази звертаюся із запитами, і в тому числі із цієї трибуни двічі про те. що в мене  є проблема на окрузі по ліквідації складу ядохімікатів, де скопилося не відомих речовин, аж 1000 тон. Не 10 і не 100, а 1000. Це Середенобузький район. По 100 тон в Ямпільському районі, в  Кролевецькому районі. Я думаю, що ця біда торкається виборчого округу кожного народного депутата.

Останні два запити уже Кабінет Міністрів перестав відповіді давати, а перепоручає це міністерствам, інколи даже не по призначенню. Наприклад, останнє моє звернення Мінрпомполітики, воно не причетне до цього, як кажуть, лиха, воно  переробляє відходи. Будь ласка, найдіть джерела і замовника. Якщо ні - зверніться до резервного фонду, але це  біда усієї України. Я прошу повернутися, Анатолій Кирилович до мого  останнього звернення і мого прохання, у якому я був особисто у вас і  дайте повторне доручення.

Друге питання: ми дружно, дружно завжди в цьому залі захищаємо права соціально не захищених верств населення - це пенсіонери, інваліди, безробітні, бездомні і таке інше, а я хочу сьогодні порушити питання пайщиків нашого рідного українського споживчого товариства. Сюди входять, до речі, і попередні всі категорії. На превеликий жаль, це питання от 10 троків нашої незалежності, на державному рівні не порушувалося і не вирішувалося. Десятки, сотні об'єктів торгівлі, переробних підприємств сьогодні безхозні і використовуються не ефективно і не за призначенням. У мене в селі прекрасний торговий центр, не працює  8 років. Рядом із автобудки, а можна сказати із собачої будки торгують продуктами харчування. Я хотів би, щоб керівництво нашого "Укоопсоюзу" складіть, будь ласка, реєстр і чітко поясніть своїм колегам, всьому українському народу, як по копійці складали у ваше майно.

Я прошу врахувати до "Укрспілки" це як мій  депутатський запит і прошу  дати аргументовану відповідь.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Грачев, фракція комуністів, за  ним буде виступати Степан Хмара.

 

13:55:15

ГРАЧЕВ О.О.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги і всі, хто нас слухає.

Насамперед я маю рацію оголосити звернення до Президента.

Пане Президент, виступаючи на телеканалі "1+1"  з приводу перших ста днів діяльності нової влади і торкнувшись зокрема питання примирення бійців Червоної армії та ООН УПА  у переддень святкування 60-річчя перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війни, ви, Віктор Андрійович наголосили, що це необхідно здійснити терміново, бо  навіть у Москві на параді 9 травня цього року у парадних розрахунках  буде проходження батальйону колишніх бійців німецького Вермахту. Всі, хто спостерігав пряму трансляцію урочистості 9 травня  з Красної площі, так і не побачили жодних німецьких  з'єднань на параді, а російське телебачення транслювало 10 травня зустріч Президента Росії Володимира Путіна, канцлера ФРН Герхарда Шрьодера у оточені ветерані Червоної армії і німецьких ветеранів підпільників антифашистів.

Прошу вас, Вікторе Андрійовичу, у зв'язку із дійсним перебігом подій час  всенародного вшанування річниці Великої Перемоги, публічно дезавуювати своє твердження про проходження на параді  у Москві представників збройних сил гітлерівської Німеччини, яке чули мільйони телеглядачів.

Это обращение Президенту было направлено в свое время . Однако,  до этого дня никакой реакции нет. Поэтому я еще раз обращаюсь к нему. Тем более, что на предыдущее обращение, которое касалось неправомерного вмешательства во внутренние дела Республики Беларусь и Республики Куба, которое было допущено им при подписании заявления совместного с Президентом Соединенных Штатов, вместо ответа, подписанного Президентом, я получил ответ от заместителя министра. И хотел бы по этому поводу сказать, что даже во времена Кучмы всегда получал ответы на свои обращения, подписанные лично Президентом.

Складывается впечатление, что нынешняя власть еще менее прозрачна и менее честна, чем была предыдущая. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Cтепан Хмара, фракція Української народної партії. За ним буде Каденюк Леонід.

 

 13:58:09

ХМАРА С.І.

Фракція Української народної партії, Степан Хмара.

19 квітня у Сімферополі на публічному мітингу відомий яструб російський, депутат Держдуми, член фракції "Родина" Віктор Алксніс  виступив з грубими наклепницькими нападками на політику України із закликами до зміни статусу Криму і приєднання Криму до Росії. Були і інші там наклепні заклики. Оскільки не було жодної реакції з владних структур України, я негайно зробив депутатський запит до Служби безпеки України.

І ось яку я отримав відповідь. Зацитую тільки частину. "Будь-які заклики до вчинення умисних дій з метою зміни меж територій або державного кордону відсутні, у зв'язку з чим підстав для порушення кримінальної справи щодо нього не вбачається". І цю відписку підписав заступник голови Служби безпеки України Дріжчаний, що вже мене дуже здивувало, бо відповідь народному депутатові повинен підписувати керівник структури.

Така поведінка нашої Служби безпеки України абсолютно не відповідає Закону про Службу безпеки України, зокрема щодо другої статі, де визначені функції Служби безпеки України.

Я хотів би звернутися до Президента України зробити з цього приводу висновки щодо неналежного виконання своїх обов’язків Службою безпеки України щодо захисту національних інтересів і національної безпеки України. Хочу зазначити, що це вже не перший випадок, коли Служба безпеки абсолютно не виконує своєї функції по захисту національної безпеки України. Так було і під час провокаційних виступів в Северодонецьку, де наша Служба безпеки абсолютно не реагувала. І по тому поганому прикладу дальше і йде нинішній склад Служби безпеки України.

Я сподіваюся, що Президент України зробить належні висновки для вжиття негайних заходів до того. щоб Служба безпеки України виконувала свої безпосередні функції по захисту національної безпеки і національних інтересів України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Леонід Каденюк має слово. Підготуватись замість Кухарчука Оржаховському. А потім і до Зайця дійдем.

 

14:01:09

КАДЕНЮК Л.К.

Дякую, Адаме Івановичу.

Шановні колеги, створена в Україні законодавча база щодо державного регулювання діяльності цивільної авіації України та державного нагляду за забезпеченням безпеки авіації, зокрема Повітряний кодекс України, закони України про транспорт, про функціонування єдиної транспортної системи України в особливий період, державна програма авіаційної безпеки цивільної авіації та інші повною мірою відповідають вимогам ... Європейського Союзу.

Незважаючи на це, на жаль, за останні десятиліття в Україні сталося біля 30 резонансних авіаційних катастроф, жертвами яких стали понад 400 чоловік. Такий рівень безпеки авіації не відповідає вимогам європейських стандартів безпеки авіації та в 5-7 разів перевищує аналогічні  щорічні показники в Радянському Союзі. На це зверталася увага при перевірках діяльності цивільної авіації з боку................., у 1998-му, 200-му та у 2004 роках. Головні причини негараздів криються в деформованій зусиллями окремих авіаційних діячів системі державного управління цивільною авіацією України та практично ліквідацією ними системи державного нагляду за забезпеченням безпеки авіації.

На виконання вимог статті 3.1 Повітряного кодексу України, долаючи відчайдушний опір, який чинився протягом майже п'яти з половиною років з боку згаданих авіаційних діячів та їх прибічників, вдалося добитися рішення Президента 3 на створення органу з нагляду за забезпеченням безпеки авіації. Проте зусиллями цих же кіл даний указ через місяць отримав суттєві зміни. У зв'язку з цим, унеможливлюється створення законної системи, а всупереч Конституції України та низки законів України унеможливлюється створення законної системи державного нагляду за забезпеченням безпеки авіації та створюється так звана державіаслужба. Внаслідок цього відбувається повний розвал системи державного нагляду за забезпеченням безпеки усіх видів авіації в Україні: цивільної, військової, спортивної, авіаційної промисловості та інше. Створення Державіанагляду на базі "Укравіатрансу" суперечить вимогам Конституції України, Повітряного кодексу, законами України про транспорт.

У вересні - жовтні 2004 року я неодноразово звертався до Президента Леоніда Даниловича Кучми з проханням повернути в законне русло систему державного регулювання в галузі цивільної авіації. За його дорученням апаратом Ради національної безпеки і оборони та фахівцями Юридичного управління Адміністрації Президента проведено аналіз законності існування державіаслужби. Аналізом підтверджено...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. П'ять секунд, все одно ж ви не завершите за п'ять секунд. Завершуйте.

 

КАДЕНЮК Л.К. Дякую.

У зв'язку з цим, з вищесказаним, прошу Президента України, прийняття невідкладного рішення щодо приведення у відповідність законодавства України міжнародним нормам системи нагляду за забезпеченням  безпеки авіації та системи управління Цивільної авіації в державі шляхом розділу повноважень між Мінтрансом та Державною службою України з нагляду за забезпеченням безпеки авіації. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Анатолій Оржаховський, фракція комуністів. І завершить Заєць, той, що Іван.

 

14:05:00

ОРЖАХОВСЬКИЙ А.В.

Шановний Голово, колеги, виборці! Дозвольте висловити думку з приводу намірів чергової української революції, так званої адміністративно-територіальної реформи. В останні роки в Україні здійснено багато руйнівних заходів у сфері економіки, соціальній сфері, моралі. Бажання якнайшвидше переміряти і поділити Україну вищі владні структури вважають панацеєю від усіх бід. Влада Ющенка, Тимошенко після перемоги на президентських виборах замість стабільності та спокою народу вирішила ощасливити  його  перекроюванням карти держави. Їх не турбує, що технічно, фінансово Україна не готова  до подібного дійства. Чи не краще було б кошти, передбачені на реформу, направити на відновлення виробничих комплексів в селах та  селищах? Та хрупка стабільність, що існує в суспільстві, тримається за рахунок існуючого адміністративно-територіального устрою та патріотизму кадрів, використання економічних, історичних та інших цінностей тільки і дозволяє надавати мінімум послуг населенню, зменшувати руйнівну дію  вчорашніх та нинішніх чужих народу реформ. В котре не враховується  думка народу, який за статтею 5 Конституції є носієм влади. Забуто вимоги Європейської хартії місцевого самоврядування. Вона передбачає у випадку зміни самоврядної території проведення опитування  громадян. Який же тут контакт з народом, коли раду села витісняють? Скільки сіл, селищ, малих міст стануть не перспективними, а окремі ділки нагріють руки на виготовленні печаток, номерних знаків, паспортів? Ліквідація  ради з часом  зруйнує громаду. Це дійсно буде поселення за лексикою в'язниці. Добре відомо, що тільки рада і її голова мають функції влади, котрих ніколи не матиме міфічний староста. Вони є суб'єктами судового  процесу в інтересах громади, їх же позбавляють можливостей звертатися до суду. Це дуже  небезпечно, особливо в часи, коли за людськими  земельними паями вишукувалися багато бажаючих як своїх так і чужих багатіїв забрати їх.

Фракція Компартії в парламенті пропонує громадянам України, представницьким та виконавчим органам стати на захист сталого устрою проти спроб влади віддалити себе від народу.

Хочеться  запитати: де місце народному контролю за реформою? Де позитивний досвід радянських часів? Чи не є це шлях Кучми до реформ на селі? Новий Президент, схоже, користується  тими же  адміністративними важелями, забувши, що виконавча влада не отримувала доручення на здійснення подібних заходів від Верховної Ради.

Не каже й пан Безсмертний, хто відповідатиме за наслідки реформ, національну безпеку держави. Урядовці, що затіяли дану аферу, очевидно, не люблять свій народ та Батьківщину, їм важливіше  особисте благо.

Народ України, зокрема, моєї Херсонщини проти такої руйнації. За злиття громад - лише ініціатори та їх західні покровителі, котрім потрібна некерованість територій, слабкість України. Ми маємо сказати “ні” знищенню ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іван Заєць.

 

14:08:17

ЗАЄЦЬ І.О.

Іван Заєць. фракція Української Народної Партії.

 Заява фракції Української Народної Партії щодо ЄЕП.

Фракція Української Народної Партії звертає увагу Президента та уряду України на неприпустимість дій, що ставлять під сумнів зовнішньополітичний курс на європейську інтеграцію України і загрожують її національним інтересам.

Українська Народна Партія висловлює серйозну стурбованість у зв'язку з повідомленнями засобів масової інформації про заяву Президента України щодо можливості делегування частини функцій над національним інститутом  єдиного економічного простору. Невідомо хто з радників Президента України рекомендував йому робити заяви, що свідчать про відхід від позиції тих сил, які складали ядро підтримки кандидата в Президенти України Віктора Ющенка.

Угода про формування єдиного економічного простору від 19 вересня 2003 року однозначно розглядалася патріотичними силами, як  політичний проект спрямований на підпорядкування України сусідній державі.

 Фракція Української Народної партії нагадує Президентові Віктору Ющенку та своїм колегам в уряді України про нашу спільну оцінку угоди про ЄЕП між Україною, Росією, Білорусіє та Казахстаном, як такої, що не відповідає курсу європейський інтеграції і по суті є зрадою національних інтересів України.

Українська народна партія розглядає зміну позицію уряду, як прояв небезпечної тенденції для внутрішньої та зовнішньої політики держави. УНП нагадує, що практика політичних поступок Москви активно культивована попереднім режимом обернулася для України повною енергетичною залежністю, контролем російським тіньовим капіталом багатьох національних стратегічних виробництв, втратами у системі інформаційної безпеки та  підпорядкованістю зовнішньої політики України виключно інтересам сусідської держави.

Згадаємо лише одну політичну ініціативу "Разом  з Росією в ЄЕС і НАТО". УНП  виступає за розвиток рівноправних, добросусідських та взаємовигідних стосунків з усіма державами, у тому числі з Білоруссю, Казахстаном та Росією. Ми підтримуємо регіональні економічні угоди, які, в першу чергу, передбачають створення вільної торгівлі без вилучень і обмежень на основі норм і правил Європейського Союзу і Світової Організації Торгівлі в межах і формах, які не суперечать Конституції України і стратегічному курсу  на вступ до Європейського Союзу і НАТО, а також самостійному вступу  України до СОТ у найближчій перспективі.

Фракція Української народної партії застерігає, що передача частини повноважень суверенної держави  будь-якому  національному органу - це порушення норм чинної Конституції.

Фракція Української народної партії закликає Президента України Ющенка, Кабінет Міністрів України дотримуватися виборчої програми та проводити послідовну, передбачувану політику, спрямовану на реалізацію європейського вибору України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Одна хвилина Андрій Шкіль, будь ласка.

 

14:11:16

ШКІЛЬ А.В.

Дякую, Адаме Івановичу.

Я хотів би все-таки  привернути увагу до сьогоднішнього дня, тому що сьогоднішній день є достатньо важливим у житті України, як України незалежної держави вже останніх 14 року, так і України, яка боролася за свою незалежність. Сьогодні День  політв'язня. У цей день не вітають, я хотів би  просто всіх політв'язнів, всіх, хто пройшов горнило  совєтських таборів, кучмівських таборів, сказати, що ми пам'ятаємо їх і цінуємо їхній величезний внесок у  будівництво і розбудову української держави.

Я хотів би від імені Верховної Ради привітати всіх нас з тим, що ми маємо можливість сьогодні  мати величезну вдяку  цим людям і маємо українську державність дякуючи їм. Тому я сподіваюсь, що рано чи пізно усі політв'язні, усіх режимів будуть визнані і наділені увагою української держави. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Шановні колеги, час ми  вичерпали і всі хто бажав виступили , я інформую, що 6-10 червня ми будемо працювати в Комітетах, Фракціях і групах. Нагадаю, що 7 червня у 14 годині відбудуться парламентські слухання: забезпечення прав дітей в Україні, охорона материнства та дитинства. Чергове пленарне засідання Верховної Ради розпочнеться о 10 годині 14 червня Днем Уряду з питаннями, два питання виносяться: про дитячу безпритульність в Україні та шляхи подолання цього явища і  друге про посилення боротьби з наркоманією в і. На цьому ранкове засідання Верховної Ради оголошую закритим.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку