ЗАСІДАННЯ  СОРОК  ТРЕТЄ

Сесійний зал Верховної Ради України

2  червня   2005 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України. Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації. Включіть систему "Рада".

10:05:11

Зареєструвалися у сесійній залі 422 народних депутати. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим. 

Шановні колеги, сьогодні день народження цілої групи народних депутатів України - Крука Юрія Борисовича, Новака Володимира Миколайовича, Салигина Василя Вікторовича, Сандлера Дмитра Михайловича і Царьова Олега Анатолійовича, якому виповнилося 35 років. Давайте привітаємо наших колег, побажаємо їм міцного здоров'я і успіхів у роботі.

Шановні колеги, інформація про результати роботи Верховної Ради України на пленарному засіданні першого червня 2005 року. Розглянуто два питання порядку денного. За результатами розгляду прийнято дві постанови.

Так, тепер оголошення. Відповідно до Регламенту повідомляю про входження Потебенька Михайла Олексійовича до депутатської групи "Демократична Україна". (Оплески) Відповідно до статті 4.2.2 і пункту вісім статті 4.2.3 Регламенту Верховної Ради України інформую про те, що уповноваженим представником фракції Народної партії України обрано Василя Івановича Надрагу.

Так, тепер ще одне оголошення, шановні колеги. Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України інформую про входження народного депутата України Усаченко Лариси Михайлівни до складу депутатської фракції "Наша Україна". А Константинова Євгена Семеновича до складу депутатської фракції блоку Юлії Тимошенка. Так, оголошення всі зроблено.

Шановні колеги, перелік питань, визначений до розгляду на сьогодні, у вас є. Переходимо до їх обговорення. Питання оголошується про обрання заступника Голови Верховної Ради України. На погоджувальній раді, шановні колеги, ми обговорювали з вами цю проблему. Внесено фракціями кандидатури Богдана Губського від фракції "Єдина Україна", Юрія Костенка від фракції Української народної партії, Віктора Мусіяки від депутатської групи "Демократична Україна" і Володимира Зайця від фракції Соціал-демократичної партії України (об'єднаної). Я прошу голову лічильної комісії оголосити порядок проведення голосування. Будь ласка.

 

10:08:21

МІШУРА В.Д.

Шановні народні депутати, я просив би для початку членів лічильної комісії, а у нас  члени лічильної  комісії - народні депутати Асадчев, Гінзбург, Грязєв, Іванов, Кальніченко, Кармазін, Кафарський, Костинюк, Майко, Манчуленко, Миримський, Надрага, Рябікін, Рябіка, Ситник, Соболєв, Фоменко, Чорновіл, Чичканов і Шевчук, зібратися в кімнаті для засідань лічильної комісії на третьому поверсі в цих кулуарах. Ми визначимося з бюлетенями, формами бюлетенів і порядком проведення голосування. І почнемо готувати бюлетені. І після цього ми...

Зараз, через 5 хвилин прошу зібратися о 10 годині 15 хвилин.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги!  Ми на Погоджувальній раді домовилися таким чином, щоб голосування провести о 12-й годині. Не буде заперечень?

Ви всіх колег своїх знаєте. Ми домовилися, оскільки ми вже працюємо і давно в роботі, то немає потреби поширювати тих документів, які потрібно поширювати при формуванні Верховної Ради України.

Шановні колеги, переходимо до наступного питання - про обрання голів Комітетів Верховної Ради України.

Я хотів би, шановні колеги, поінформувати вас, що відповідно Регламенту стаття 4.4 Регламенту, обрання голів комітетів Верховної Ради України проводиться без обговорення шляхом відкритого фіксованого поіменного голосування, за результатами якого оформляється відповідна постанова Верховної Ради. Це перше суттєве положення.

І друге суттєве положення, прошу уваги: у разі відкликання Верховною Радою голови комітету відповідно до статті 4.4.6 Регламенту, право висунення кандидатури на цю посаду належить голосуванням депутатських груп і фракцій, за рахунок квоти якої висувався цей голова комітету. У цьому разі кандидат вважається обраним, якщо за нього проголосувала більшість депутатів від конституційного складу Верховної Ради України.

Тому, виходячи з Регламенту, шановні колеги, я поставлю на голосування лише ті кандидатури, які подано відповідно квот.

А відповідно квот...

Шановні колеги! З мотивів, будь ласка, голосування, п'ять хвилин. Запишіться, будь ласка.

Юрій Богданович Ключковський, будь ласка, ваше запитання. На табло прізвища народних депутатів, що записалися. Не для запитання, а для виступів з мотивів голосування.

 

10:11:20

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.

Дякую, Володимире Михайловичу, за надане слово і дякую за те, що ви дуже точно зацитували норму Регламенту. Відповідна стаття Регламенту чітко вказує, що ця норма застосовується у разі відкликання голови комітету Верховною Радою України. Жодної з названих вами посад по комітетах такого відкликання не було. У зв'язку з цим, я не дуже розумію, чому ми застосовуємо цю норму. Дякую.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Микола Кравченко, фракція комуністів.

 

10:12:00

КРАВЧЕНКО М.В.

Кравченко, фракция коммунистов.

Владимир Михайлович, дело в том, что тот порядок, по которому мы избирали глав комитетов, сейчас несколько изменился, даже не несколько, а существенно. Кто был в оппозиции тогда, получал комитеты. Сейчас другой оппозиции, кроме Компартии, нет.

Поэтому у меня есть предложение: все комитеты, которые принадлежали оппозиции, избирать людей от фракции коммунистов. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Олександр Стоян, фракція "Регіони України", будь ласка.

 

10:12:41

СТОЯН О.М.

Олександр Стоян, фракція "Регіонів".

Шановний Володимире Михайловичу, фракція "Регіонів" прийняла рішення: до тих пір, поки 29 сумісників не складуть свої, не віддадуть мандати депутатів, ми голосувати не будемо, тому щоб ви знали наші мотиви неголосування.

І друге. Чи будуть сьогодні сумісники, які в уряді, брати участь в голосуванні? Ми вважаємо, що це також недопустимо. Це позиція фракції "Регіонів".  Дякую.

 

ГОЛОВА. Я дякую Олександру Миколайовичу за принциповість. Вона, правда, трошки з запізненням, ця принциповість з'явилася. Треба було б раніше про це говорити.

Сергій Шевчук. Але я повністю з вами згоден. Сергій Шевчук, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

 

10:13:21

ШЕВЧУК С.В.

Прошу передати Шкілю.

 

ГОЛОВА. Андрій Шкіль, будь ласка. Шкіль, будь ласка!

 

10:13:58

ШКІЛЬ А.В.

Дякую, Володимире Михайловичу. Я хотів би наголосити на тому, що в принципі справді треба було звичайно відкликати з посад тих голів комітетів, які там перебувають, бо виникає дуже багато колізій, бо справді ми мусимо вийти на якийсь спільний знаменник поваги до Верховної Ради. Бо справді тоді можна було би спокійно перейти до, так званого, пакетного голосування і не проводити рейтингових, бо коли б відбулося процес відкликання, то одразу ж відповідно можна було б спробувати пакет, який би дав можливість швидко, якісно і повноцінно провести голосування у стінах Верховної Ради. Бо зараз постійно ми чуємо нарікання про те, що є голова комітету, який одночасно є, там, міністром чи є він одночасно головою РНБО і в той же час комітет не має офіційного голови, який би виконував відповідні функції. До речі, вчора відбулися парламентські слухання з достатньо таким великим запитанням. Можливо це запитання було пов'язане з тим, що немає обраного голови бюджетного комітету. Тому я пропоную все ж таки відкликати тих народних депутатів голів комітетів, які зараз.......

 

ГОЛОВА. Мельник Микола  Євтихійович, фракція Соціалістичної партії України.

 

10:15:13

МЕЛЬНИК М.Є.

Шановні депутати! Я думаю, що нам пора приходити до голосування. Так чи інакше багато голів комітетів, які сьогодні працюють в Кабінеті Міністрів, заяви не подали, і я не знаю, наприклад, Порошенко сьогодні є голова бюджетного комітету, як будемо питання  ми сьогодні голосувати про цей бюджетний комітет, про інші комітети. Звичайно, Соціалістична партія приймати в цьому питанні не може, того що це нас не торкається, але треба приходити до голосування.

 

ГОЛОВА. Георгій Манчуленко, фракція Української народної партії.

 

ІЗ ЗАЛУ. Його викликала Прем'єр-міністр, на жаль, його немає.

 

ГОЛОВА. Це поважна причина.

Василь Гаврилюк, позафракційні, будь ласка.

 

10:16:22

ГАВРИЛЮК В.В.

Дякую, Владимир Михайлович.

От некоторых из позафракцийных коллег депутатов я хотел бы высказать свою точку зрения и моих коллег. Учитывая, что сегодня в порядке  денному есть важнейшие  законопроекты, как, например, законопроект "про знецінення заощаджень громадянам нашої  України", другие важнейшие  законопроекты, наверное, целесообразнее в связи с тем, что сегодня данный вопрос не  готов в  комплексе рассматриваться,  мы можем на него потратить время, и не будет найден консенсус, время потеряем, законы необходимые  для наших граждан не сможем принять и разобраться. Поэтому я и, поддерживая вас, Владимир Михайлович, в том контексте, что нельзя сегодня еще больше   взбудоражить Верховну Раду, кому-то понравится, кому-то не понравится, а все-таки должен присутствовать квотный принцип тот, который был на самом начале нашей деятельности.  Поэтому предлагаем не рассматривать данный вопрос, в принципе, снять его с повестки для так, как он...

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Прошу уваги, шановні колеги, нам треба зараз вийти на конструктивне рішення. Судячи по настроях, які зараз панують у депутатських групах і фракціях, голосування не буде результативним. Але тут звучала пропозиція про те, що нам потрібно було  провести голосування у пакеті. Окрім  комітетів трьох, які сьогодні є вакантними,  ряд комітетів обіймають народні депутати, які працюють у структурах виконавчої влади, - це  Комітет з питань промислової політики, з питань освіти і науки,  з питань охорони здоров'я, материнства і дитинства, з питань бюджету, перший заступник голови Комітету з питань фінансів і банківської діяльності, голова спеціальної контрольної комісії і перший заступник голови комітету з питань фінансів і банківської діяльності. Там дві вакансії.

Можливо, таким чином шановні колеги поступити: оскільки  я звернувся до всіх керівників Комітетів з листом з проханням до вирішення суду питання про їх депутатство с скласти з себе повноваження керівників, або перших заступників керівників Комітетів, скласти повноваження відповідні, якщо не буде реакції, я тоді вимушений буду внести проект постанови  про відкликання їх з посад керівників Комітетів, відповідно до регламенту я таке право маю. І тоді ми в пакеті проголосуємо всі посади і вийдемо на результативне рішення. Немає заперечень? Бо зараз  ми просто не отримаємо результату, я це відчуваю по настроях депутатських груп і Фракцій. Тоді ми це питання переносимо на наступний пленарний тиждень, домовились? Дякую.

Оголошується до розгляду питання про обрання народних депутатів членами Комітетів Верховної Ради України. Доповідач голова Комітету з питань регламенту, депутатської етики та  організації роботи Верховної Ради України - Валентин Григорович Матвєєв.

 

10:19:55

МАТВЄЄВ В.Г.

Дякую, Володимире Михайловичу. Шановні колеги, на вчорашньому засіданні Комітет з питань регламенту розглянув ряд заяв народних депутатів про обрання їх членами Комітетів. Зокрема, Комітетом попередньо розглянуто проект постанови Верховної Ради про обрання народного депутата України - Антоньєвої членом Комітету Верховної Ради України  з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства, який внесений безпосередньо нею ж - народним депутатом Антоньєвою Ганною Петрівною.

Виходячи з того, що розрахункова квота депутатської Фракції партії "Промисловців та підприємців України" в Комітетах складає 0,7, а в цьому комітеті, у Комітеті з питань  охорони здоров'я, материнства та дитинства немає  на сьогодні  жодного представника цієї фракції, комітет прийняв рішення підтримати  заяву народного депутата України  Антоньєвої Ганни Петрівни про обрання її членом цього комітету, увільнивши одночасно її від  обов'язків члена Комітету  з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Тому пропонується внести до  назви проекту постанови, яку внесла народний депутат Антоньєва, виклавши його у такій редакції цей проект постанови, "Про зміни  у складі комітетів Верховної Ради України". Проект постанови вам розданий.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, вноситься на голосування проект Постанови Верховної Ради України про зміни у складі комітетів Верховної Ради України, тобто про обрання Антоньєвої Ганни Петрівни членом Комітету Верховної Ради України з питань  охорони здоров'я, материнства та дитинства (реєстраційний номер 7527-Д). І відповідно увільнення  її від обов'язків члена Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Голосується проект постанови. Прошу голосувати.

 

10:22:47

За-174

Рішення не прийнято.

Ідемо далі.

 

МАТВЄЄВ В.Г. Комітетом також розглянуто  заяву народного депутата Дзоня Валентина Михайловича, позафракційного, про обрання його членом Комітету з питань правової політики. Враховуючи повторне звернення народного депутата та його прагнення працювати у зазначеному комітеті, прийнято рішення Комітетом  з питань Регламенту підтримати  заяву народного депутата України Дзоня і вноситься на ваш розгляд, шановні колеги, проект постанови про обрання народного депутата Дзоня членом Комітету Верховної Ради України з правової політики.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, ставиться на голосування проект постанови, реєстраційний номер 7590, про обрання народного депутата України Дзоня членом Комітету Верховної Ради України з питань правової політики. Прошу голосувати.

 

10:24:04

За-177

Рішення не прийнято.

 

МАТВЄЄВ В.Г. Комітетом розглянуто також заяву народного депутата України Корчинського Анатолія Івановича, члена депутатської фракції "Наша Україна", про обрання його членом Комітету  Верховної Ради з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради. Розрахункова квота депутатської фракції "Наша Україна" у комітетах на сьогодні складає 3,6. У нашому комітеті працює сьогодні два представника цієї фракції. Тобто квота повністю не використана.

Тому комітет прийняв рішення підтримати заяву народного депутата Корчинського. І вноситься на ваш розгляд проект постанови про обрання його членом Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, ставиться на голосування проект постанови Верховної Ради України, реєстраційний номер 7589, про обрання народного депутата України Корчинського членом Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України.

 

10:25:43

За-211

Рішення не прийнято.

Будь ласка.

 

МАТВЄЄВ В.Г. Дякую. До Верховної Ради з заявою про обрання також членом Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради звернулася народний депутат Усаченко Лариса Михайлівна, яка на вчорашній день не входила до складу жодної депутатської фракції чи групи, на сьогодні заявила про своє входження до складу депутатської фракції "Наша Україна". Тому, враховуючи те, що, як я сказав, розрахункова квота цієї фракції у комітетах складає сьогодні 3,6, Комітет з питань Регламенту прийняв рішення підтримати заяву народного депутата України Усаченко і внести на розгляд Верховної Ради проект Постанови про обрання її членом Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради. Дякую.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування проект Постанови Верховної Ради України (реєстраційний номер 7591) про обрання народного депутата України Усаченко членом Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України.

 

10:27:25

За-236

Рішення прийнято.

 

МАТВЄЄВ В.Г. Комітетом також розглянуто заяву народного депутата Келестина Валерія Васильовича, члена депутатської фракції Української народної партії про обрання його членом Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Виходячи з того, що розрахункова квота цієї депутатської фракції у комітетах складає одиницю, а в цьому комітеті, тобто в зазначеному комітеті працює уже два представника цієї фракції, це народні депутати Мойсик і Олексіюк, тобто квота повністю використана, комітет прийняв комітет прийняв рішення не підтримувати заяву народного депутата Келестина  Прошу визначатися.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги!

Відмініть голосування. Беспалий, будь ласка, мікрофон.

Валентин Григорович...

 

10:28:33

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, фракція  блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні колеги!  Я від імені фракції хочу сказати наступне від фракції. Оскільки квота нашої фракції в цьому комітеті не заповнена, я звертаюся...Володимир Михайлович! Валентин Григорович, я звертаюся до вас: оскільки квота "Нашої України" в цьому комітеті є незаповнена, в чому можна легко переконатися зараз Валентин Григорович, то він цими матеріалами володіє досконало за стільки років, то ми просимо дану кандидатуру зарахувати за нашою квотою. Тобто, ми ділимо нашою квотою, нашими побратимами - Українською народною партією, і просимо сесійну залу підтримати цю кандидатуру.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Ви чули пропозицію від "Нашої України", які передають свою квоту до Української народної партії, до фракції Української народної партії.

Я ставлю на голосування пропозицію про обрання народного депутата України Келестина Валерія Васильовича членом Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

 

10:30:05

За-216

Рішення не прийнято.

Так, шановні колеги, розгляд питання завершено.

По фракціях, будь ласка.  "Наша Україна" - 81, Фракція комуністів - 0 , "Регіони України" - 5, Народна партія - 25, Блок Юлії Тимошенко -30, СПУ - 17 , УНП - 22, СДПУ(о) - 0, "Єдина Україна" - 3, "Демократична Україна" - 18, ПППУ - 2, "Демократичні ініціативи" - 7, Позафракційні - 6.

Шановні колеги! Оголошується до розгляду проект постанови про надання  згоди на звільнення пом України з посади члена Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку Портнова Є потреба обговорювати це питання чи можна зразу розглядати його? Немає потреби? Немає.

Тоді, шановні колеги, прошу уваги! Я ставлю на голосування проект Постанови Верховної Ради України "Про надання згоди на звільнення Президентом України з посади члена Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку Портнова. Реєстраційний номер 7501. Прошу голосувати.

 

10:31:34

За-265

Рішення прийнято.

Шановні колеги, питання ратифікації. Оголошується до розгляду проект Закону "Про ратифікацію Угоди у формі обміну листами між урядом України та урядом Швейцарської Конфедерації" (стосовно внесення поправок до Угоди про фінансову допомогу для проекту реабілітації гідроенергетики та системного контролю). Доповідач - хто від міністерства буде доповідати? - а, міністр фінансів Віктор Михайлович Пинзеник. Підготуватися Віталію Хомутинніку. Прошу коротко.

 

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати!

У 1996 році Верховна Рада України ратифікувала угоду з урядом Швейцарської Конфедерації про надання гранту урядом Швейцарії у розмірі 14 мільйонів швейцарських франків, майже 11 мільйонів доларів, до проекту реабілітації гідроенергетики. Цією угодою передбачалося, що Міністерство фінансів укладає угоду, відповідно, з "Дніпрогідроенерго".

У 2001 році Кабінет Міністрів України звернувся до уряду Швейцарської Конфедерації щодо відмови від сплати компанії "Дніпрогідроенерго" відсотків та маржі, які повинні були сплачуватися за річною ставкою сім відсотків, п'ять з половиною відсотка - це відсотки і півтора відсотка - маржа. Швейцарський уряд погодився з пропозицією української сторони, і була підписана угода.

Вам пропонується ратифікувати угоду у формі обміну листами, якою передбачено згода швейцарського уряду відмовитись від сплати 7 відсотків за наданий грант, і вся сума коштів, відповідно до цієї угоди, має бути використана компанією"Дніпрогідроенерго" на фінансування робіт із заміни старих гідроагрегатів по виробництву електроенергії на нові екологічно чисті гідротурбіни більш досконалої модифікації, конструкція яких виключає потрапляння мастила в Дніпро та генератори поліпшеного зразку, які виробляються місцевими виробниками. Ми пропонуємо подякувати уряду швейцарської конфедерації за цей грант і за відмову від сплати відсотків і ратифікувати закон про угоду у формі обміну листами.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, можливо запитання є до міністра фінансів? Є? Три хвилини, запишіться, будь ласка. На табло прізвища народних депутатів, що записалися. Ігор Осташ, фракція "Наша Україна".

 

10:34:35

ОСТАШ І.І.

Ігор Осташ, фракція "Наша Україна".

Шановний пане міністре, у мене до вас є питання, яке, як завжди, турбує депутатів Верховної Ради. Наскільки дійсно тут в цьому випадку враховані досягнення наших фахівців, досягнення  в плані наших технологій. Чи дійсно тут ми бачимо, що враховані інтереси нашого товаровиробника? А в цілому я хотів би сказати, що я підтримую  ратифікацію цього документу.  Дякую за відповідь.

 

ПИНЗЕНИК В.М. Спасибі. Перш за все, шановні друзі,  це не позика, а грант, або допомога. Грант, який не потребував повернення, крім сплати відсотків - 7 відсотків. Зараз швейцарський уряд відмовився від повернення відсотків і вся сума коштів скорочується термін повернення гранту Міністерства фінансів з 17 до 5 років, і кошти будуть обліковуватися на спеціальному рахунку Міністерства  фінансів "Ексимбанку" і за ці кошти будуть закуплятися генератори  виключно  українського виробництва. І, крім того,  будуть фінансуватися проекти екологічного характеру.

 

ГОЛОВА. В'ячеслав Анісімов, фракція комуністів.

 

10:36:06

АНІСІМОВ В.О.

Спасибо, Владимир Михайлович. Прошу передать слово коллеге Соломатину.

 

ГОЛОВА. Юрій Соломатін, мікрофон.

 

10:36:16

СОЛОМАТІН Ю.П.

Дуже дякую, колего.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановний пане міністра, коли я от зараз тримаю в руках проект Угоди між Міністерством фінансів України, саме тут знову і знову швейцарською відповідною структурою Швейцарської Конфедерації йдеться про  зміни, які передбачають повернення позики, погашення заборгованості тощо. Нарешті, не зовсім зрозуміло навіть із вашої доповіді, яким  чином буде здійснюватися обіг цих коштів, які  надходять до України, а потім вони одночасно повертаються  до якоїсь швейцарської структури, і вона буде у нас покупати наші гідроагрегати чи як?

 

ПИНЗЕНИК В.М. Спасибі за питання.

Перш за все це угоді не між Міністерством фінансів, а між урядом України і урядом Швейцарської Конфедерації.

По-друге. Компанія "Дніпрогідроенерго" використала з  наданої позики, з наданого гранту 13 мільйонів 56 тисяч   швейцарських франків, це  сума понад 10 мільйонів доларів.

Про що йде мова за цією угодою? Що ці гроші залишаються Україні, але швейцарський уряд, по-перше, відмовився від сплати 7 відсотків, відмовився, і ці кошти залишаються для компанії, для здійснення  проектів екологічного характеру і для модернізації агрегатів, при чому з залученням українських виробників, виключно українського виробництва. Це вигідна для України угода. Для нас вона не потребує жодного фінансового ресурсу, бо це ресурс наданий урядом  Швейцарії.

 

ГОЛОВА. Так, Олександр Стоян.

 

10:38:16

СТОЯН О.М.

Олександр Стоян, Фракція "Регіони України". Шановний доповідачу, ще 6-ого лютого  Президент сказав, що  всі депутати, які пішли в органи влади складуть депутатські повноваження. Ви до цього часу не склали, поясніть, будь ласка, чому Ви не виконуєте доручення Президента? По-друге, чи  Ви боїтеся, що ця влада швидко розвалиться, Вам нікуди буде іти, Ви повернетесь, тримаєте як резерв депутата.? Чому Ви не виконуєте доручення Президента і є депутатом-сумісником?

Виходячи з цього, наша Фракція Вам не довіряє і голосувати за ваші пропозиції не буде. Дайте пояснення.

 

ПИНЗЕНИК В.М. При підготовці наступної Угоди в Швейцарії, ми передбачимо подібний пункт до угоди.

 

ГОЛОВА. Михайло Мельничук, будь ласка.

 

10:39:05

МЕЛЬНИЧУК М.В.

 Мельничук, Фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область, Всеукраїнська спілка власників земельних і майнових паїв. Шановний Вікторе Михайловичу, у мене таке запитання, скажіть, будь ласка: в рамках цієї угоди, чи можливо буде направити ті кошти, які будуть надходити до міністерства фінансів на добудову новодністровської ГРЕС Чернівецької області? Дякую.

 

ПИНЗЕНИК В.М. Ні,  цей ресурс може бути використаний тільки компанією "Дніпрогідроенерго". І я назву два ключових напрями використання - це використання екологічно чистих гідротурбін, які не допускають випускати мастила в ріку Дніпро і генератори поліпшеного зразка українського виробництва. Це гран, який надавався під конкретний проект світового банку компанії "Дніпрогідроенерго", тому він іде виключно на ці цілі.

 

ГОЛОВА. Так. Дякую. Так. Віталій Хомутиннік -  заступник голови Комітету з питань фінансів і банківської діяльності.

 

10:40:26

ХОМУТИННІК В.Ю.

Шановний Голово, шановні колеги, Комітет Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності на своєму засіданні розглянув проект Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та  Урядом швейцарської конфедерації стосовно внесення поправок до угоди про фінансову допомогу  для проекту реабілітації гідроенергетики та системного контролю.

Відповідно до зазначеної угоди швейцарський уряд  погодився надати  Україні грант у розмірі до 14 мільйонів швейцарських франків, але для державної акціонерної компанії гідроенергеруючої компанії, то був кредит на  17 років. Метою підписання угоди є врегулювання питання зміни фінансових умов, надання Міністерством фінансів державному акціонерному товариству "Укргідроенерго" або її  правонаступнику коштів фінансової  допомоги, наданої  України урядом Швейцарської конфедерації. Вся сума коштів відповідно до угоди може бути спрямована тільки на  фінансування робіт із  заміни старих гідроагрегатів по виробництву  електроенергії на нові екологічно чисті гідротурбіни більш  вдосконаленої модифікації. Цей додаток скорочує термін надання позики від Міністерства фінансів державного підприємства "Укргідроенерго" з 17 років до 12 років, а також  ліквідуються відсотки те, що було сказано міністром фінансів.

На засідання комітету ми запрошували керівництво державного підприємства "Укргідроенерго", які погодилися із зміною терміну платежів. Тому комітет пропонує підтримати даний законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВА.  Можна, запишіться, будь ласка. Три хвилини, будь ласка.

Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна".

 

10:42:44

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни.

Шановний доповідачу, скажіть, будь ласка, угода прямо передбачає, що кошти використовуються державним акціонерним товариством державна акціонерна компанія "Укргідроенерго". Нічого не маючи конкретно проти цієї компанії, я взагалі не розумію до кінця природи державних акціонерних компаній. Ви зрозуміли хід моєї думки?

І тому, чи можливі тут ризики для держави? І хотів би зрозуміти ще напрямки рефінансуання коштів компенсаційного фонду і процедура погодження, які є в додатку номер два, чи не зв'язують нас вони якимось чином по найбільш ефективному використанні цих коштів, які передбачені угодою. Ви розумієте, що тут середня вартість 12 мільйонів гривень, а що не може бути - трошки дешевше і так далі. Чи не зв'язує це економічно нам  руки? Дякую вам.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Еще раз хочу повторить, что в 1996 году была ратифицирована эта угода, и срок ее еще далеко не закончился. На 17 лет был предоставлен данный грант. То есть это не займ был со стороны Швейцарии, а безвозвратный грант.

Министерство финансов уже дало кредит "Укргидроэнерго". И сейчас речь идет о том, чтобы сократить срок возврата кредита от "Укргидроэнерго" Министерству финансов. И дальше это же финансирование будет открыто уже в рамках этой же угоды, но пойдут на приобретение оборудования, которое было сказано, экологически чистых гидротурбин, которые производятся на Харьковском турбинном заводе. Это то, что озвучил, в том числе руководство "Укргидроэнерго".

Поэтому мы видим, что данный проект пойдет на пользу государственной компании.

 

ГОЛОВА. Михайло Лобода, фракція комуністів.

 

10:44:59

ЛОБОДА М.В.

Прошу слово передати Соломатіну Юрію Петровичу.

 

ГОЛОВА. Юрій Соломатін, мікрофон.

 

10:45:05

СОЛОМАТІН Ю.П.

Дякую, колего. Юрій Соломатін, фракція комуністів, Комітет з питань екологічної політики.

Шановний доповідачу, скажіть, будь ласка, чи був експертний висновок на цей законопроект з боку Мінохорони природи і Комітету з питань екологічної політики? Якщо такий висновок був, у чому він полягає? А якщо висновку не було, звідки у вас така взялася відвага говорити про те, що там з точки зору екології все гаразд? Дякую.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Я еще раз повторяю, что мы озвучиваем то, что было озвучено на заседании нашего комитета - министром финансов с одной стороны и руководством "Укргидроэнерго" с другой стороны. Относительно висновков, которые поступили в комитет, то у нас имеется только висновок научно-экспертного управления, который в целом поддерживает принятие этого проекта закона. А других висновков нам не приходило в комитет.

 

ГОЛОВА. Дякую. Час вичерпаний. Сідайте, будь ласка, Віталій Юрійович. Так, що шановні колеги? Будемо голосувати? А, ну давайте 10 хвилин обговоримо. На табло прізвища народних депутатів, що записались на обговорення. Віктор Мироненко, фракція комуністів. Будь ласка. Підготуватися Кармазіну.

 

10:46:43

МИРОНЕНКО В.А.

Крым, Мироненко, фракция Коммунистической партии Украины.

Уважаемые соотечественники, уважаемый Владимир Михайлович. Нам говорят об экологии, но здесь явное лукавство. Уже то, что швейцарская сторона настояла на необходимости дополнить данное соглашение статьей 10 - антикоррупционные действия, к сожалению, подтверждает то, что реанимированная с помощью обмана в 91-м году капиталистическая власть, олицетворением которой являются президенты Кравчук, Кучма, Ющенко, оказалась чрезвычайно лицемерной, алчной, воровской, коррумпированной. Уже появляются шаржи, изображающие Кравчука, Кучму, Ющенко в виде троеликого Януса. Но главная причина бед нашей страны ведь не в лицах, а в капиталистической направленности. Лица у власти меняются, а порочная направленность, увы, сохраняется.

И вполне понятно, что принятие данного законопроекта со статьей 10 не ликвидирует выше указанные пороки, которые являются закономерностью капиталистической направленности и не гарантируют вложение швейцарских средств по назначению.

Однажды, когда я жестоко обличал воровскую сущность и аморальность, мешающих прогрессу, реакционность нынешней капиталистической направленности, меня спросили: а что сделали коммунисты за 70 лет советской власти? Ответ очевиден: коммунисты вместе с народом строили фабрики, заводы, комбинаты, сельскохозяйственные предприятия. А стоящие у власти 14 лет, приватизируют эти предприятия!

Коммунисты впервые в истории человечества создали в масштабах государства бесплатное здравоохранение, бесплатное  образование. Добрый опыт используется во всем мире.

А сторонники капитализма, стоящие у власти, утверждают: платное здравоохранение, платное образование, что негуманно, аморально, жестоко и, конечно, непрогрессивно.

Коммунисты объединяли усилия украинцев, русских, белоруссов и других национальностей, обеспечили помощь России и других республик в строительстве крупнейших предприятий Украины, построили с народом Украины самую крупную в Европе электростанцию "Днепрогэс". А капиталистическая власть специально ссорит народы, чтобы отвлекать внимание народа от его великого ограбления и не находит денег на то, чтобы отремонтировать то, что надо дать народу, то, что нужно по законам о статусе ветеранов и так далее, обеспечить замену устаревшего оборудования днепровского каскада.

Нам говорят о якобы экологии, но причина-то здесь в другом, и заменять надо оборудование, и воровать кому-то хочется, и десятая статья появилась именно поэтому, наверное.

Коммунисты не будут голосовать за данный законопроект. Более того, мы требуем обратить внимание сначала хотя бы на Россию. Там уже, вот вы знаете, 24-25-го было отключение в Москве и других городах. Почему? Приватизация уничтожает электроэнергетику, капитализм уничтожает электроэнергетику. Нам надо сейчас национализировать стратегические отрасли, в том числе энергетику, найти деньги на модернизацию энергетики и обеспечить низкие тарифы, что нужно экономике и народу.

 

ГОЛОВА. Юрій Анатолійович Кармазін, фракція "Наша Україна", запрошується до виступу. Підготуватися Зарубінському.

 

10:50:01

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни.

Шановні колеги! Я хотів би нагадати, що будівництво Дніпрогесу мало і негативні деякі моменти. Зокрема, ми мали затоплення історичних місць - поселення українського народу і сховання цілого пласту нашої історії. Сьогодні ніхто в Європі цього не затоплює і при свічках не живе. Я відповідаю на усні репліки.  Але не хотів би це робити. Я хотів би зараз сказати про те, що я  підтримуватиме і прошу вас підтримати ратифікацію цієї угоди, і вважаю, що дуже добре, що внесена сюди стаття десята "Антикорупційні дії". Можливо, це відкриє очі уряду на те, що і сьогодні, за часів нової влади, ще розробляються деякі схеми, які дозволяють думати, що не все є прозорим. Це вивчення мною ситуації в енергетиці дозволяє якраз робити про це висновки.

Що ж поганого пропонують? Що поділяють спільну стурбованість щодо корупції, що підриває процес ефективного управління, обмежує можливості використання ресурсів для розвитку і ставить під загрозу відкриту і чесну конкуренцію? Нічого поганого тут абсолютно немає. Вони зобов'язуються, сторони, спільними зусиллями вести боротьбу проти корупції і проголошують, що будь-яка пропозиція, сплата, винагорода чи прибуток, які можуть бути розцінені як незаконні дії чи хабарництво, безпосередньо чи ................, пов'язані зі стимулом чи винагородою, за отримання якого-небудь контракту в рамках цієї угоди, стане підставою до негайної консультації, обміну всією інформацією і відповідних кроків, які можуть включати припинення постачання обладнання та відміну результатів тендеру.

Я зацитував це саме через те, що зараз, переді мною виступаючи, мій колега, якого я поважаю, зовсім по-іншому трактував цей пункт. Цей пункт - це досягнення українського уряду. Слава Богу, що цей пункт записаний. Дай Боже, щоб він ще виконався до кінця, цей пункт.

А тепер щодо моментів, на які я хотів би звернути увагу міністра фінансів. Я думаю, що у зв'язку з тим, що тут прив'язана чиста цифра, Віктор Михайлович, в додатку два пункт два: "Середня вартість закупівлі та установки одного агрегату, що складає 12 мільйонів гривень коштів компенсійного фонду, повинно вистачити на заміну приблизно чотирьох додаткових агрегатів". Ну, 3,8 не буває. Значить, треба чотири. Але з урахуванням того, що витворив Національний банк в купі уже з цим урядом, по посиленню так званому гривні, а, по суті, по валютних спекуляціях, то я думаю, що тут треба зараз розрахувати, щоб це було чітко на чотири додаткових агрегати...

 

ГОЛОВА. Дякую. Зарубінський Олег, фракція Народної партії. І Михайло... Юрій Соломатін наступний, останній виступаючий.

 

10:53:22

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Олег Зарубінський, фракція Народної партії. Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Мені б хотілося  відзначити, що дана угода, точніше проблематика, яку має вирішити хоча б частково ця угода, знаходиться на перетині 2 важливих проблем, які турбують українське суспільство. Це проблема диверсифікації енергоресурсів, і сьогодні ця проблема набуває все більш серйозного значення, бо гідроресурси такі ж важливі як і нафторесурси і тим більше, що вони є наші вітчизняні на наших ріках... річках.

І друга проблема - безумовно це проблема екології. Чи може ця угода вирішити ці проблеми? Безумовно, ні. Але я хотів би відзначити деякі моменти, які, мені здається, мають такий сутнісний характер.

Перший аспект. Вона була підписана 9 років тому, в 1996 році. 9 років, на жаль, той ресурс, який Україна могла використати для того, щоб ну якщо далі піти, очистити Дніпро, очистити екологічно свої гідропотужності і гідроможливості не було реалізовано, я думаю, що ми маємо це зробити сьогодні. Я розумію, що у багатьох часто-густо виникає питання "а чи так будуть використані ці гроші і чи знову вони не будуть розполовинуті з, так званим, відкатом". Мені  подобається позиція чи сентенція в угоді, де сказано, що український уряд триматиме окремий рахунок для даної угоди та забезпечить його перевірку незалежними аудиторами. Я думаю, що при присутності окремого рахунку тільки під цю програму дійсно з'являються додаткові можливості контролю того, яким чином використостовуються ці гроші, які надані.

І ще один момент. Колега Пинзеник казав про те, що це не позика. Я хотів би сконцентрувати вашу увагу дійсно на цьому. Це не є позика, яку треба віддавати, це є грант, це є безповоротна допомога швейцарською конфедерацією,  нейтральною конфедерацією по всіх стосунках. Не скористатися цим (а швейцарці дуже опікуються екологією не тільки, до речі, в  Швейцарії, але й недалеко від себе), мені здається, було б ну з точки зору державних інтересів не зовсім  правильно або, можливо, зовсім неправильно. Але два моменти, які я, обговорюючи з колегами, ми сформулювали, виникають, точніше, ставлять питання.

Перший момент, який стосується  часу платежу з боку акціонерної компанії. Раніше  термін визначався 17 років. Потім цей термін був скорочений до 5 років. І підстави такого суттєвого зменшення строку повернення коштів не наведені. Я не знаю причини цього і хотілося б дійсно почути в завершальному слові позицію Віктора  Михайловича  Пинзеника.

В цілому, мені здається, що можна погодитися з  ратифікацією даної угоди. У всякому разі негативів я в ній  не бачу, позитиви є при нормальній роботі. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую вам. Юрій Соломатін, фракція комуністів.

 

10:56:33

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів, Комітет з питань екологічної політики, природокористування і ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Шановні колеги! Дійсно, це  дуже цікавий законопроект, і нас тут майже переконали в тому, що це  не позика, а грант, який надає нам Швейцарська Конфедерація. І навіть вже майже 10 років ми використовуємо цей грант, і є така структура "Укргідноеренерго", яка цей грант використовує для заміни старих гідроагрегатів по виробництву електроенергії, що складається з турбін та генераторів, які не пройшли реабілітацію під час першого етапу  реконструкції ГЕС Дніпровського каскаду, на  нові екологічно чисті турбіни більш досконалої модифікації, конструкція яких виключає потрапляння мастил у річку Дніпро та  генераторів поліпшеного зразку. Дуже добре і красиво. Але покажіть хоча б один висновок, хоча б одну екологічну  експертизу, котра передбачається на впровадження таких проектів, і яка б засвідчувала, що саме такий ефект природоохоронний є, а не є лише декларацією, які закінчилися тим, що використані гроші, а для якої мети,  це вже інше запитання, яке можна покласти.

Тому дуже боляче слухати, що не має на такий цікавий проект висновку Мін охорони природи, що обійшов цей цікавий законопроект Комітет з питань екологічної політики і саме тут відчувається певне, навіть, велике лукавство, яке можна було б призупинити статтею 10 зазначеної Угоди,  антикорупційні дії. Але хто буде розглядати: чи дії, які здійснювалися вже і які будуть ще здійснюватися по використанню цього гранту? Вони є корупційними або антикорупційними? Бо природоохоронні відомства і виконавчої, і законодавчої влади усунуті на 100% від контролю за використанням цього гранту. Тому я вважаю, я вважаю, що не можна так працювати і  приховувати щось за гучними гаслами про природоохоронну діяльність. Можливо, турбіни слід замінити - будь ласка, але приховувати потребу  заміни турбін  природоохоронними гаслами - це не дуже добре і не дуже коректно. Тому я  хотів би попросити вас, шановні колеги, давайте ми отримаємо звіт від "Укргідроенерго" і надамо,  і отримаємо екологічну експертизу. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Обговорення законопроекту завершено, перед голосуванням я побачив, шановні колеги, дуже багато. З мотивів будуть виступати такі люди, які висловили бажання: Мельничук, Черняк, які записані були, Удовенко і Руденко. І будемо голосувати. Я ж назвав прізвищ ваші. Мікрофон Мельничука Михайла Васильовича.

 

11:00:00

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло Мельничук, Фракція соціалістичної партії України, Чернівецька область, Всеукраїнська спілка власників земельних та майнових паїв.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, шановні радіослухачі,  шановний Вікторе Михайловичу, я до Вас звертаюсь тільки тому, я  хотів би привернути увагу Уряду і Вас особисто, Вікторе Михайловичу, до  долі Новодністровської ГРЕС  в Чернівецькій області. Недобудова її, або будемо говорити так Порційне фінансування по 5, по 10 мільйонів нічого не дає. І як лише наступають вибори, обов'язково там приходять  з передвиборними своїми речами і так далі і толку немає.

Я би попросив, щоб уряд винайшов кошти добудувати Новодністровську ГЕС. І ви побачити, що західний регіон тільки звідси міг би  мати дешеву енергію. І щоб ті ж самі селяни, робочі, підприємства, сільгоспідприємства не платили в  три чи чотири рази дорожче, ніж це коштує...

 

ГОЛОВА. Володимир Черняк, фракція Української народної партії.

 

11:01:15

ЧЕРНЯК В.К.

Шановні колеги, хочу звернути вашу увагу на те, що йдеться про фінансову допомогу. Від фінансової допомоги відмовляються або дуже багаті люди, або не дуже розумні. На мій погляд,  ця угода є однією з найбільш відпрацьованих угод із всіх тих, які ми будь-коли ратифікували. В ній йдеться про технологічне оновлення екологічно чистими гідротурбінами, що для України є надзвичайно актуальним. В ній передбачено контроль за використанням коштів, у ній передбачені антикорупційні дії. Все це, я думаю, дає нам підставу сьогодні цю угоду ратифікувати.

 

ГОЛОВА. Геннадій Йосипович Удовенко.

 

11:02:21

УДОВЕНКО Г.Й.

Дякую, шановний Володимире Михайловичу.

Шановні колеги, я 6 років працював у Женеві у відділені ООН і можу стверджувати, що такий високий рівень життєвий, який  Швейцарія досягла, це наслідок важкої  праці швейцарців і того, що вони не розкидаються своїми франками. І якщо вони якійсь країні дають кредит, у даному випадку Україні, то це означає, що Швейцарія має високу довіру до нашої держави. І навіть у їхньому листі про це говориться. Відповідно до дружніх  відносин між Україною та  Конфедерацією і подальшого розвитку плідної співпраці між двома країнами. Ми повинні високо цінувати.

А колегам комуністам скажу, що за радянських часів Радянський Союз, Сполучені Штати Америки, інші великі країни у черзі стояли в Женеві на заводі "Сошерон", щоб...

 

ГОЛОВА. Геннадій Руденко, фракція СДПУ(о).

 

11:03:36

РУДЕНКО Г.Б.

Позафракційний, Володимире Михайловичу.

 

ГОЛОВА. Вибачте, вибачте.

 

РУДЕНКО Г.Б. Дякую. Голова Екологічного комітету Верховної Ради. Мені прикро, що ми знову потрапляємо в пастку, коли уряд 13 травня подав цей проект до Верховної Ради, а сьогодні ми його вже голосуємо. При тому, що Науково-експертне управління лише вчора дало своє заключення. Тобто системно опрацювати угоду було практично неможливо.

Електроенергетика - важливий напрямок розвитку альтернативних видів енергії. Це потрібно Україні, безумовно. Але цей потужний сектор для того, щоб вкладали приватні інвестиції, іноземні інвестиції. Держава не має сьогодні чіткої стратегії у розвитку гідроенергетики в Україну.

Тому ще раз наголошую на тому, ми працюємо по урядовим, на жаль, правилам, а не по нашим, Верховної Ради, правилам. Це нам мінус. Плюс - мабуть, те все-таки, щоб підтримати потрібно. Але в подальшому чітко дати термін на опрацювання всім комітетам і лише після висновку виносити на голосування. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, розгляд, прошу уваги, розгляд питання завершено. Шановні народні депутати, займіть свої місця, нам потрібно зараз голосувати. Шановні народні депутати, зараз потрібно голосувати. Я вас прошу, займіть свої місця.

Ставиться на голосування проект Закону України, реєстраційний номер 0259, про ратифікацію Угоди у формі обміну листами між урядом України та урядом Швейцарської Конфедерації стосовно внесення поправок до Угоди про фінансову допомогу для проекту реабілітації гідроенергетики та  системного контролю. Прошу голосувати.

 

11:05:49

За-308

Рішення прийнято.

По фракціях? Будь ласка: "Наша Україна" - 85, комуністів - 0, "Регіони України" - 11, Народна партія - 32, блок Тимошенко - 31, СПУ - 27, Українська народна партія - 24, СДПУ(о) - 10, "Єдина Україна" - 19, "Демократична Україна" - 19, Партія промисловців і підприємців України - 14, "Демократичні ініціативи" - 13, позафракційні - 23. Рішення прийнято.

Шановні колеги, дві фракції звернулися з вимогою оголосити перерву. Це - "Демократична Україна" і Народна для узгодження підходів до поточної ситуації. З чим? Зробіть, будь ласка, заяву і будемо далі працювати. Ви згодні, да? Давайте тоді. Три хвилини. Підготуватися Георгію Корнійовичу Крючкову два документи.

 

11:06:52

КАЛІНЧУК В.А.

Я дякую, Володимире Михайловичу,.

Калінчук, фракція Народної партії, Одещина.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! Фракція Народної партії висловлює стурбованість з приводу ситуації, що складається в окремих регіонах України із вирощуванням сільськогосподарських культур в поточному році. В свій час з метою позбавлення залежності сільського виробництва від несприятливих погодних умов в Україні були збудовані меліоративні системи на площі майже шість мільйонів гектарів.

На цих землях вироблялася чверть валової продукції сільського господарства, а в багатьох південних областях 30-40 відсотків. Проте в останні роки ефективність використання зрошувальних та осушених земель значно погіршилась, що ставить під сумнів отримання запланованих обсягів виробництва сільськогосподарської продукції і, зокрема, зерна. В чому ж причина?

По-перше, відсутність необхідної техніки та, по суті, знищення більшості поливних систем. Якщо у 1990 році в Україні було 32 тис. дощувальних машин, то на сьогодні їх залишилося лише близько восьми, більшість з яких вже відпрацювали нормативні терміни.

По-друге, не виконується затверджена комплексна програма розвитку меліорації земель та поліпшення екологічного стану зрошених та осушених угідь, заходи на виконання якої профінансовані лише на 1,1 відсотки.

Якщо в цілому потреби на експлуатацію державних водогосподарських систем фінансуються в межах 85-ти відсотків, то на оновлення  і ремонт основних фондів при щорічній потребі 140 мільйонів гривень виділяється лише їх шоста частина.

Державним бюджетом України на 2005 рік по програмі експлуатації загальнодержавних і міжгосподарських державних  меліоративних систем передбачено 518 мільйонів гривень. Однак, коштів поки що не виділено. Більшість водокористувачів не спроможні  оплатити сьогодні вартість електроенергії, яка використовується на зрошення.

Виходячи з умов, що складаються сьогодні на третині території держави в сільському господарстві, фракція Народної партії вважає доцільним Кабінету Міністрів України терміново вжити заходів по ефективному використанню меліорованих земель, і, зокрема, щодо повного і своєчасного забезпечення фінансування експлуатації зрошених земель в поточному році, організації виробництва та поставок технічних засобів для зрошення господарством усіх форм власності з наданням довгострокових кредитів для придбання цієї техніки та бюджетних коштів для її здешевлення.

Збільшення обсягів фінансування для компенсації сільськогосподарським товаровиробника вартості електроенергії, використаної на зрошенні.

Прошу цей виступ вважати як заяву фракції Народної партії.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Так, шановні колеги, переходимо до розгляду проекту закону про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів Збройних Сил інших держав на територію України в 2005 році для участі в багатонаціональних військових навчаннях.

Водночас поряд з цим документом, як пропонує комітет, нам потрібно розглянути проект закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рік" (щодо фінансування Міністерства оборони).

Тому до доповіді запрошується міністр оборони України Анатолій Степанович Гриценко. Із співдоповіддю буде виступати голова Комітету з питань національної безпеки і оборони  Георгій Корнійович Крючков. Прошу коротко.

 

ГРИЦЕНКО А.С.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати України, шановні запрошені і журналісти! Я дуже стисло.

Пропонується підтримати проект закону, який дає можливість внормувати перебування підрозділів зарубіжних держав - країн партнерів, які спільно з Україною будуть проводити військові навчання у цьому році на території нашої держави. Планується чотири таких навчання. Плани попередньо погоджені.

Для довідки хочу сказати, що Україна в цьому році проводить десять військових навчань, і ще одне готується за межами нашої держави, тобто співвідношення один до двох.

Вся фактично інформація вам надана, я лише хотів би сказати, що участі в цих навчаннях, які дуже корисні для нас як для військового організму, які також дають певний здобуток в економічному плані, долучаються такі країни, як Австрія, Азербайджан, Болгарія, Білорусь, Вірменія, Греція, Канада, Казахстан, Литва, Молдова, Польща, Швейцарія, Туреччина, Великобританія, США, Хорватія, Македонія, Угорщина, Ізраїль. Ми також запрошуємо Російську Федерацію, хоча після переговорів з міністром Івановим вони визначилися, що в цьому році вони, можливо, будуть або в статусі спостерігача, або будуть визначатися конкретно по кожному навчанню. Але запрошення надсилаються всім, і це нормальна можливість спільної співпраці.

Дуже прошу вас підтримати цей законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, запитання до міністра оборони є? Будь ласка, запишіться, три хвилини. На табло прізвища народних депутатів покажіть.

Валерій Лебедівський, фракція "Наша Україна".

Шановний пане міністре, дякую за вашу доповідь. Я хочу зазначити, що світова спільнота загалом високо оцінює ступінь військової готовності Збройних Сил України, її участь в різних міжнародних операціях, де Україна приймає участь. І це піднімає авторитет держави Україна у світовому співтоваристві. Як ви вважаєте,  участь  от в цих заходах, які передбачаються в навчанні, вона далі буде сприяти піднесенню авторитету України на міжнародній арені? Дякую.

 

ГРИЦЕНКО А. С. Дякую за запитання. Я даю ствердну відповідь на ваше питання, оскільки це елемент перевірки взаємної сумісності дій наших військових з військовими тих країн, які я назвав, дій, спрямованих на зміцнення  безпеки в регіоні на європейському континенті. Ми зараз виконуємо важливі миротворчі завдання. Теоретично такі конфліктні питання можуть ну поставати на порядку денному в будь-який час і готовність діяти спільно, говорити однією військовою доктринальною мовою це дуже важливе надбання. І те, що такі навчання вже проводяться протягом багатьох років, і вони вже вийшли на рівень від зводних до батальйонних, бригадних навчань це також певний елемент підтвердження позитивної відповіді на ваше питання. Дякую.

 

ГОЛОВА. Юрій Соломатін, фракція комуністів.

 

11:14:07

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів. Шановний пане міністре! Франція і вчора Голландія завдали нокауту конституції Європейського Союзу. Європа переповнена бурхливими коментарями з цього приводу і навіть постає питання про доцільність подальшого існування НАТО. Це перше.

І друге. Питання про доцільність подальшого розширення Європи в тому вигляді як його бачила навіть і Україна сама.

Скажіть, будь ласка, з цієї точки зору, з точки зору цих подій, які так гаряче відбуваються, чи доцільні такі навчання і чи не відкриваємо ми терени України тим військовим структурам, ноги котрих і не повинно було б бути на території нашої України. Дякую.

 

ГРИЦЕНКО А. С. Дякую вам за запитання. Ну я зразу хочу сказати, що питання дещо поза межами цього законопроекту, хоча я як не міністр, а як громадянин-експерт можу висловити власну точку зору про те, що, на мій погляд, не було нокауту по Конституції. Я думаю, що вона буде колись прийнята. А буде вона прийнята в такому чи іншому вигляді, це  не ставить жодним чином під сумнів доцільність проведення цих навчань і   доцільність спільної з українськими військовими роботи у цьому напрямі.

Я не хочу коментувати зараз майбутнє НАТО,  майбутнє ЄЕС, це виходить  за рамки цієї дискусії. Якщо буде бажання, ми можемо після цього з вами поспілкуватися. Дякую за розуміння.

 

ГОЛОВА. Я дякую вам також, Анатолію Степановичу. Сідайте, будь ласка, час вичерпаний.

До співдоповіді запрошується голова  Комітету з питань національної безпеки і оборони Георгій Корнійович Крючков.

 

11:16:05

КРЮЧКОВ Г.К.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Наш комітет розглянув пропозицію Президента про схвалення рішення про допуск на територію України підрозділів збройних сил інших країн для участі  в чотирьох багатонаціональних військових навчаннях. Комітет підтримав цю пропозицію, керуючись наступним.

По-перше. Внесення цього проекту відповідає вимогам  Конституції,  законодавчій базі, узгоджується з чинними нормативно-правовими актами. МИ враховували і те, що з 14  багатонаціональних навчань, які  планується здійснити у цьому році, 10 відбувається за межами  України і чотири в нашій державі.  Нас особливо цікавили два питання у зв'язку  з цим.

Перше. Чи не понесе Україна у зв'язку з цим якихось додаткових витрат. На це питання відповідь негативна, Україна не буде нести додаткових витрат.

Друге. Нас непокоїли ті  явища, які мали у минулому, коли на Яворівському полігоні виникали проблеми пов'язані з захворюванням  людей, тому це питання вивчалося після минулих навчань, і Міністерство запевнило, що ніяких там неприємностей не повинно бути.

З врахуванням  цього  комітет запропонував схвалити рішення, як цього вимагає пункт 22 статті 85 Конституції про допуск на територію України  підрозділів збройних сил інших держав для навчання.

І у зв'язку з цим я хотів  сказати про другий законопроект, про який говорив Володимир Михайлович, це  законопроект 7389. Я хотів би, щоб шановні колеги знали, що в нашій авіації, яка бере участь у всіх цих навчаннях, відповідно до програми, склалася дуже складна ситуація. Щоб багато не говорити, я назву такі дві цифри: за 5 місяців минулого року наліт на визначену, льотчика визначену екіпажу становив 36 годин 16 хвилин,  а в цьому році 8 годин 8 хвилин. Значить, ну, нормальний наліт за наших умов - 90 годин. За тих коштів, які нам виділені буде 25 годин, якщо ми приймемо рішення, що пропонуються збільшити на 100 мільйонів доходну частину за рахунок реалізації військового майна і спрямувати ці 100 мільйонів на  придбання палива, ми збільшимо до 56, до 55 годин. Ми просимо підтримати це рішення. Підтримує бюджетний комітет і підтримує Уряд.

 

ГОЛОВА. Дякую, Григорій Корнійович. Шановні колеги, є до Голови Комітету запитання? Є? Запишіться, будь ласка, 3 хвилини, бо ми ще, ми ж обговорюємо тільки перше питання, ми перейшли на друге. Так, Борис Беспалий, Фракція "Наша Україна".

 

11:19:32

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Прошу передати слово Ігорю Осташу.

 

ГОЛОВА. Ігор Осташ.

 

11:19:48

ОСТАШ І.І.

Фракція "Наша Україна", Ігор Осташ. Шановний пане Голово, я цілком підтримаю ідеї, які висловлені у вашому виступі і я радий, що є  розуміння цієї проблеми. Скажіть, будь ласка, коли ми говоримо сьогодні про  виконання спільного плану дій Україна - НАТО, як, дійсно, з цієї точки зору виглядатимуть ці всі акції? І чи дійсно Комітет бачить, і як Комітет зараз оцінює взагалі хід виконання самого плану дій Україна - НАТО на 2005 рік. Чи ви бачили  якісь серйозні проблеми у цьому плані?

Дякую за відповідь.

 

КРЮЧКОВ Г.К. Шановний колега, це питання до Комітету з питань європейської євроатлантичної інтеграції. Ми не аналізували виконання плану, ми маємо інформацію детальну, ви її теж, мабуть, маєте. І ми розгляд цього питання з реалізацією плану дій з НАТО не розглядали. Нас цікавило не співробітництво у рамках НАТО, співробітництво взагалі міжнародне у військовій сфері  для підвищення боєздатності, боєготовності наших військ.

 

ГОЛОВА. Георгій Буйко, фракція комуністів.

 

11:21:07

БУЙКО Г.В.

Дякую. Прошу передати слово моєму колезі по фракції Новаку.

 

ГОЛОВА. Володимир  Новак, мікрофон, будь ласка.

 

11:21:19

НОВАК В.М.

Володимир Новак, фракція Комуністичної партії України.

Шановний Георгію Корнійовичу, звичайно, я прекрасно розумію, що це питання, можливо, більше до міністра оборони потрібно  було поставити, але я не встиг його поставити.

Скажіть, будь ласка, чи аналізував коли-небудь, хто-небудь, чи наносяться якійсь збитки оцими всіма маневрами, які проходять у нас на території України? Адже навіть зараз сюди зі всією технікою зайде порядка 4 тисяч військовослужбовців. Це одне питання.

І друге. Хто несе матеріальні витрати на ці військові навчання? Я прекрасно розумію, що для нашої армії потрібно тренуватися і це певна школа, але хто фінансує ці навчання, яка сторона? Дякую за відповідь.

 

КРЮЧКОВ Г.К. Шановний Володимире Миколайовичу, на кожне навчання складається  дуже  детальний кошторис з врахуванням всіх витрат на підготовку, на проведення, на  рекультивацію  площ, якщо у цьому буде потреба. Фінансують ці витрати учасники багатонаціональних військових  навчань.

 

ГОЛОВА. Олександр Бандурка.

 

11:22:42

БАНДУРКА О.М.

Олександр Бандурка, фракція Народної партії.

Шановний Георгій Корнійович, прийняття проекту закону, який доповідав нам міністр, відповідатиме виконанню зобов'язань, які взяли на себе Україна у програмі партнерства Ради миру і щодо підтримки операції НАТО. Чи всі ми операції НАТО підтримуємо, я маю на увазі типу бомбардування Белграда в минулі роки, і чи може Україна послати 1500 вояків своїх на територію Італії так, як Італія до нас присилає 1500 на 40 діб? Дякую.

 

КРЮЧКОВ Г.К.  Шановний Олександре Марковичу, Україна бере участь і направляє підрозділи своїх Збройних сил у ті країни і для участі у тих операціях, на які дає згода Верховна Рада. Все ми тут розглядали. Ви знаєте, що ми були не одностайні при вирішенні цих акцій. Ви знаєте, що Верховна Рада прийняла рішення після того, як була агресія проти Югославії, прийняла постанову, в якій дала визначення цій операції як агресії і дала визначення самому блоку. Так що, Верховна Рада займала чітку, цілком визначену позицію.

Я думаю, що вона завжди буде це робити. А відносно того, чи спроможна Україна направити півтори тисячі. По-перше, не про півтори тисячі йдеться. Йдеться про різні, тут десять буде багатонаціональних навчань за межами України. Там наша участь буде невелика, але майте на увазі, що це звичайно вимагатиме певних витрат від України як учасниці цих навчань.

 

ГОЛОВА. Дякую, Георгію Корнійовичу, час вичерпаний. Шановні колеги, переходимо до обговорення. 15 хвилин - на обговорення. Немає заперечень? Що? Багато? 15 хвилин, уже домовилися.

Олександр Масенко, фракція комуністів. Підготуватися Юрію Кармазіну.

 

11:25:02

МАСЕНКО О.М.

Шановні народні депутати, шановні радіослухачі, виборці. Перш за все потрібно, на мій погляд, звернути увагу на те, що ми матимемо від того Україна, народ, якщо ми приймемо цей закон. І ми дамо дозвіл на те, щоб війська іноземних держав увійшли на нашу територію.

По-перше, на мій погляд, чотири таких аспекти: от перший - політичний. Ми коли приймали Декларацію про державний суверенітет, і тут багато ще й досі сидить тих депутатів, які заявили, що ми являємось позаблоковою державою. Чому ж ми зараз порушуємо цю свою обіцянку і зараз приєднуємося до якихось блоків і саме більше, що ми пускаємо війська НАТО.

Інший аспект - це чисто військовий. От міністр виступає і каже: це для нас буде, для армії, корисно, що чужі війська на нашій території проведуть навчання. А яка користь українській армії? Та немає вже у нас армії! немає вже кому захищати українську землю і український народ. Ми скоро будемо одягати своїх солдатів, розмотуючи обмотки і одержуючи збитих американців чи ще якісь. Може, це і грубо, але це вже ми дожилися до того. У нас уже техніки в армії немає. Армія скоро пересяде на "Гринджоли". Це сміх буде на всю Європу. А ми хочемо, щоб інші війська тут навчалися.

Економічний аспект цієї проблеми. Отут говорили, що буде економічна вигода. Я зачитую, що навчання буде проведене за рахунок кошторису Міністерства оборони і не потребує інших витрат. А це що не витрати? Навіщо ж ми тоді закладали в бюджети ці витрати для Міністерства оборони? Можна ж було на інші цілі використати. А дозволити збільшити фінансові надходження до національної економіки за рахунок надання відповідних товарів, робіт там і таке. Ну, це настільки смішно, що навіть про нього говорити не можна.

Для чого це? По-перше, обрахуйте давайте, скільки це буде коштувати для України із кошторису Міністерства оборони, присутність цих військ? Скільки ми отримаємо за надання послуг і реалізацію товарів? Чому не сказано про це нічого? І четвертий аспект, чисто екологічний. Ми ведемо мову про те, що 400 дітей і досі хворіє після того, коли проведені навчання на Яворівському полігоні. Тут сидить також багато, дивляться на мене ті, хто голосували за те, щоб війська іноземні там проводили навчання. А зараз діти ж хворіють, чому ж ви не б'єте в дзвони, чому ж ви не вирішуєте це питання.  Павлоградський хімзавод, запевнення Америки було, що вони докладуть і гроші і всіх зусиль, щоб нейтралізувати...

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Олександр Миколайович, вас не чують. Мікрофон вимкнутий.

Будь ласка, Юрій Кармазін, "Наша Україна". Підготуватися Лук'яненку.

 

11:28:40

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни.

Шановні народні депутати!  Я прослухав уважно виступ Георгія Корнійовича Крючкова. Який виступ... Таке враження, що нібито попередній виступаючий з іншої фракції.

Я бачив вболівання, щире вболівання Георгія Корнійовича за станом Збройний Сил.

А стан Збройних Сил, шановні урядовці, шановний український народе, жахливий стан Збройних Сил. І те, що сказано про авіацію, що немає палива літати, це ще нічого не сказано, бо немає ніяких запасних частин до літаків, бо немає жодного літака, не придбала з того часу, коли отримали незалежність. Ні танку, ні літака, нічого, і ми сьогодні кричимо, давайте ми взагалі не  будемо проводити навчання. Відкрийте закон і подивіться. Що пропонується? Навчання в рамках індивідуальної програми партнерства, спочатку, першим пунктом. Потім - навчання двостороннього співробітництва між Міністерствами оборони України і США, потім співробітництво між Міністерством оборони України та Італійської Республіки. Хоч якісь навчання ми можемо провести. І що, сильно великі вони? Подивіться, які сили там - до 800 військовослужбовців. За часів Радянського Союзу по 8 тисяч, по 80 тисяч проводилися навчання на нашій землі. Нічого страшного не ставалося.

Зараз ми кажемо...

То це свої, я розумію. І снаряди зараз зриваються також свої.

Так от, шановні  народні депутати, якщо ми будемо всерйоз не будемо піднімати питання сьогодні оборони держави, обороноздатності країни, ми вже дійшли, то далі буде ще гірше. Ми вже дійшли до того, що серйозно піднімається питання в Міністерстві оборони щодо ліквідації Одеського інституту сухопутних військ, який створений на базі трьох величезних училищ міжнародного рівня. Та розмови навіть про це злочинні, а вже йдуть розмови. Чому? Фінансування весь час немає. Давайте повернемося обличчям до армії. Зараз вони думають, як виживати в цих умовах. І зараз те, що запропоновано, що хоч із - вісім годин льотчик літає! - це не льотчик, це вже ніхто, ви розумієте чи ні, якщо вісім годин?! І це чотири рази гірше, ніж у минулому році. Треба ратифікувати. Зараз хоча б трішечки вирішимо маленьке питання. Далі будемо рухатися далі. Я звертаюся до Тимошенко і до Президента Ющенка: давайте повернемося обличчям до армії, давайте забезпечимо їх усім необхідним. Треба ратифікувати, і треба окремо розглянути питання про стан Збройних сил і про те, як виводити їх з кризового стану. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Левко Лук'яненко, фракція Блоку Тимошенко. Підготуватися Пузакову.

 

11:31:51

ЛУК'ЯНЕНКО Л.Г.

Шановний пане голово! Українська республіканська партія "Собор", Блок Юлії Тимошенко.

Шановні колеги, коли говорити про саме ці навчання, то на українську територію приїжджає для навчання зовсім небагато ж військових. У рамках навчання "Щит миру" - 500 військовослужбовців. У рамках навчання "Широкий лан" - тисячу 500 військовослужбовців. У рамках навчання ...........................- 600 військовослужбовців. Тобто мова йде про мінімальну кількість військовослужбовців.

Ясна річ, що при тому фінансуванні, яке має Україна, яке мають Збройні сили, українська армія не може бути боєздатною. І коли ми з вами стурбовані, справді, станом Збройних сил, то ми повинні, перш за все, підняти фінансування. За початковими установками на Збройні сили України мало би виділятися 3 відсотки внутрішнього валового продукту, ми ніколи стільки з вами не виділяли. Наші Збройні сили живуть на таких умовах, щоб лише утримати душу в тілі і якось одягнутися. У такому стані армія звичайно лише животіє, а не існує. Ми мусимо збільшити фінансування, про це Комітет з національної безпеки і оборони постійно виступає перед вами, шановні депутати. Але ми ніяк не доб'ємося належного фінансування і тому участь України у міжнародних оцих от військових навчаннях є тим мінімумом, який необхідний для того, щоби наші Збройні сили більш-менш орієнтувалися на стан збройних сил в інших державах, на їхнє озброєння, познайомитися, причому це знайомство із збройними силами інших держав відбувається у мінімальній кількості, тобто така кількість збройних сил із іноземних держав, які беруть участь у наших навчаннях вона не може завдати ні великої шкоди нашій екології, ні якоїсь іншої великої шкоди.

І нарешті. Ми з вами читали цей законопроект. У законопроекті  написано, що Україна, власне, ну не витрачає на це фінансів, тому що фінансують ті держави, які посилають в Україну збройні сили. Ми не можемо  ізолюватися від світу, бо ми ж відкриті, і збройні сили мають дістати і фінансування, і оце мінімальне навчання, і обмін досвідом.

Я прошу вас,  шановні депутати, проголосувати за цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Володимир Пузаков, фракція комуністів. Підготуватися Соломатіну.

 

11:34:56

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина. Поскільки цей проект закону президентський, то Президенту України, перш за все, потрібно подивитися навколо себе, де, при бажанні, можна побачити, що хвилює сьогодні українців не проведення навчань  збройних сил інших держав на нашій території, а економічні проблеми. А саме, катастрофічне зниження рівня життя народу, ця проблема хвилює 70 відсотків громадян України, несвоєчасна виплата заробітної плати -  говорять про це  теж 70 відсотків  пересічних громадян, стан економіки в цілому - 57 відсотків, проблеми працевлаштування, безробіття - 56 відсотків.

Тому натовську програму  "Партнерство заради миру"   78 відсотків українців  вважають  непотрібною. Спільні  військові навчання аж ніяк  не підсилять боєздатність Збройних Сил України, навпаки, вони підривають боєздатність армії та авторитет її серед народу України. Хотілося б бачити, а з ким і з чим українські Збройні Сили будуть брати участь у цих навчаннях. Це, по-перше.

А, по-друге. Хто  буде брати на себе відповідальність за витрати на участь в цих заходах. Як відомо, в рамках цієї програми кожен партнер може з широкого списку різноманітних заходів на власний розсуд вибирати те, що йому потрібно. Ото ж мабуть вивчення мови нам підходить найбільше, адже сьогоднішнім генералам, командувачам залишилося вивчити тільки  англійську, все інше їх не стосується, а, хочеш, вчися миротворчістю займатися. У нас це виходить "дуже добре".

Скільки ми вже згубили наших людей на миротворчих операціях? Невже ми у своїй державі не можемо  самостійно проводити такі навчання? Невже ми не можемо визначити загальну чисельність військової техніки або  типи озброєнь українських Збройних Сил? Отже підстав для проведення таких навчань на території поки що не видно. Пріоритет у виборі заходів співробітництва   надається переважно тоді, коли це нічого не коштує Україні, коли цього  бажає її народ. Дякую.

 

ГОЛОВА. Юрій Петрович Соломатін. Соломатін передає право на виступ Петру  Симоненку, фракція комуністів.

 

11:37:47

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые коллеги! Уважаемые радиослушатели!

Первое. Фракция коммунистов не будет голосовать в поддержку  данного законопроекта о ратификации. Второе, мы хотели бы привлечь внимание всей общественности Украины к тому, что рассмотрение этого вопроса показывает и свидетельствует о том, что Украина утратила один из важнейших институтов государственности - собственную армию и не имеет возможности обеспечить достаточную обороноспособность страны. Второе, преступный путь, который был  проведен, или пройден за  эти годы, он вообщем-то путь был по уничтожению армии и требует соотвествующих расследований. Расследование о том, куда исчезли 30 миллиардов долларов от использования и в результате продажи оружия за рубеж. Что произошло? И кто позволил вместо того, чтобы отдать России на 4 миллиарда долларов самолеты, стратегические бомбардировщики  "Бэкфайер", которые знал весь мир, их резали по указанию министра обороны в Черниговской области.

Что произошло с ракетным комплексом и в частности то,  что мой товарищ приводил в качестве примера? Экологическая катастрофа в Павлограде Днепропетровской области. Что произошло в результате того, что преступные действия генералов и других сотрудников приводят к  взрывам в Артемовске, Новой Богдановке, сегодня в Хмельницкой области.

Мне представляется, уважаемые коллеги, отличие этих учений состоит в том, от того, что происходило в годы советской власти, в том, что Украина принимает участие в учениях вместе с армиями, проводящими агрессивную политику, то есть армиями блока НАТО. И таким образом, вольно или не вольно Президент и министр обороны сегодня ставят перед новыми угрозами народ Украины - терроризм и химические различные угрозы, в связи с использованием оружия массового поражения, как делали это американцы в Югославии, когда там более 50 тысяч снарядов было реализовано с обогащенным ураном.

Мы должны сегодня с вами понимать и то, что по сути дела - это идет подготовка украинской армии к боевым действиям в блоке НАТО на территории других государств. И поэтому мы - Фракция коммунистов, обращаясь сегодня к вам, дорогие коллеги, приглашаем: давайте мы будем сегодня избранниками народа  Украины, а не те, кто сегодня использует территорию Украины для проведения экспериментов, в том числе военно-политической сфере. Я еще и еще раз хочу предостеречь тех, кто  будет голосовать в поддержку. Яворивский полигон, я обращаю внимание представителей "Нашей Украины", руховцев, на вашей совести 400 больных детей, которые сегодня не могут определить, что с ними произошло. Благодарю.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, обговорення законопроекту завершено. Міністр просить заключне слово. Будь ласка, мікрофон.

 

ГРИЦЕНКО А.С. Шановні народні депутати,  я хотів би декілька слів пояснень дати на ті питання, які звучали.

По-перше. Це спільні військові навчання, це не навчання підрозділів інших держав на території України, тобто наші підрозділи беруть там участь.

Друге. Фінансування здійснюється, я стверджую, на умовах, які вигідні Україні, вигідні економічно Україні. Це питання знімається.

Що стосується застереження про те, що в армії немає пального і всього іншого - це правда. І саме тому я прошу підтримати законопроект, який буде вноситись від імені комітету наступним тут, щоб у нас було пальне. Я ще раз прошу підтримати цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги... Черняк, будь ласка. І будемо  голосувати. Ну, вже Черняк з мотивів, ну хтось один  же...

 

11:41:37

ЧЕРНЯК В.К.

Дякую Володимире Михайловичу.

Шановні колеги, я думаю, що ми повинні приймати рішення  виходячи з певних об'єктивних критеріїв. Зокрема у цьому випадку, я думаю, таким критерієм, як голосувати, є відповідь на наступне  запитання: сприятиме чи не сприятиме зростанню обороноздатності нашої країни проведення  багатонаціональних навчань? Якщо сприятиме, значить, треба голосувати за. Якщо ні, то пороти. Я вважаю, що це сприятиме. І тому треба голосувати за.

Чому сприятиме? Тому що це забезпечить набуття нових навичок Збройними силами і запозичення світового досвіду, досвіду армії інших країн. І це є спілкування різних армій. І тому, я думаю, можна голосувати за.

Тепер хотів би заперечити комуністам. Вони кажуть, що це миротворчі операції...

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, прошу уваги. Яке слово? Він хвилину використав, що ви хочете? Це ж комітет виступав, позиція комітету була, давайте голосувати.

Я прошу підготуватися до голосування. Шановні народні депутати, підготуйтеся до голосування. Ставиться на голосування проект Закону України про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2005 році для участі у багатонаціональних військових навчаннях. Реєстраційний номер 7555. Прошу голосувати.

 

11:43:42

За-246

Рішення прийнято. По фракціях, будь ласка.

Наша Україна - 81, Комуністи - 0, Регіони України - 0, Народна партія - 34, Блок Тимошенко - 32, СПУ - 2 , Українська народна партія - 22, СДПУ(о)- 0, Єдина Україна - 16, Демократична Україна -  19, Партія промисловців і підприємців - 14, Демократичні ініціативи - 10, Позафракційні - 16.

Таким чином закон прийнято.

Шановні колеги, ми говорили про те, і домовилися, на пропозицію комітету у пакеті розглянути проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рік" (щодо фінансування Міністерства оборони). Голова комітету доповідав. Для того, щоб наші льотчики налітали хоча б в рік приблизно 50 годин, а не вісім, як це мало місце минулого року, нам потрібно внести зміни до бюджету, додатково передбачивши 100 мільйонів гривень за рахунок надходжень, які отримує Україна від продажу військового обладнання, техніки та озброєнь. Це законопроект 7389. Але нам, прошу уваги, шановні колеги. Але нам його потрібно включити до порядку денного, щоб витримати Регламент.

Тому я ставлю на голосування про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рік" (щодо фінансування Міністерства оборони). Реєстраційний номер 7389. Прошу голосувати.

 

11:45:30

За-341

Шановні колеги, враховуючи таку вашу підтримку, враховуючи те, що цей законопроект підтримують бюджетний комітет, що підтримує Комітет з питань національної безпеки і оборони, що підтримує Кабінет Міністрів України, одну хвилинку, так я запитую: то давайте його проведемо зараз оперативне обговорення і приймемо відповідне рішення. Оскільки голова комітету Георгій Корнійович Крючков вже доповів, я прошу Людмилу Павлівну Супрун від Комітету з питань бюджету. Є Супрун? Немає. Заключення комітету є. Можливо, давайте тоді з мотивів хвилин п'ять і проголосуємо. Нема заперечень? Ні, ну там є запитання з мотивів. Давайте п'ять хвилин. Запишіться з мотивів, будь ласка. З мотивів запишіться, будь ласка. Так, на табло прізвища народних депутатів, що записалися з мотивів. Юрій Кармазін, будь ласка.

 

11:46:34

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників вітчизни.

Для тих, хто цікавиться, чому я перший, Господь краще знає, кому нужніше слово.

Шановні народні депутати, я просив би, щоб бюджетний комітет зараз передбачив трошки іншу суму - не сто, а хоча б 150 млн., тому що ті кошти, які є, є можливість виводити з тіні сьогодні в державі, про це ми весь час чуємо, ті кошти, які мають поступити за рахунок економного використання того ресурсу, який розкрадався при минулій владі, вони мають зараз піти і слугувати на захист вітчизні.

Тому я просив би вас по ходу, представників бюджетного комітету, зорієнтуватися і все-таки винайти ті кошти з тим, щоб таке жебрацьке становище армії було припинено, і щоб ми адекватно могли реагувати на всі зовнішні загрози, тому що якось це притихло, всі забули про Тузлу, про всі інші речі...

 

ГОЛОВА. Володимир Пузаков, фракція комуністів.

 

11:47:48

ПУЗАКОВ В.Т.

Владимир Пузаков, фракция Коммунистической партии Украины, Кировоградщина.

Я бы хотел, чтобы министр обороны ответил на следующий вопрос. Здесь, в проекте закона, сказано, что будут кошты за счет проданных объектов. Так хотелось бы знать, за счет каких объектов и на каких условиях будуть проданы эти объекты.  Спасибо.

 

ГОЛОВА. Сергій Матвієнков, фракція "Регіони України".

 

11:48:23

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, 55-й округ, Мариуполь.

Уважаемые коллеги!  Я думаю, и 100 миллионов, и 150 миллионов не повредят нашей армии, и даже большие суммы. Есть вопросы и технического перевооружения, о том, что нам необходима новая техника, есть вопросы и подготовки кадров. Мы знаем о том, что сегодня летчики не налетали буквально ни по часу, а они требуют, так сказать, определенной подготовки, и вопросы социальной защиты людей.

Я могу привести конкретный пример. Вот у нас под Мариуполем закрывшаяся войсковая часть в селе Ильичевске. Люди живут без света, без тепла, не могут абсолютно найти, будем говорить так, достучаться, кто же все-таки ответит? Прослужили по 25, по 30 лет. Для кого они служили, чью Родину и как они защищали, что сегодня они оказались никому не нужными?

Поэтому, я думаю,  что если уж эти деньги выделять, то нужно взять под жесточайшую систему контроля их использование с тем, чтобы не получалось так, что они уйдут как вода в песок и мы, так сказать, не разрешим ни одной проблемы.  Спасибо.

 

ГОЛОВА. Олександр Бандурка, фракція Народної партії.

 

11:49:22

БАНДУРКА О.М.

Олександр Бандурка, фракція Народної партії.

Фракція Народної партії підтримує законопроект і буде голосувати "За", але є єдине застереження, до пана міністра я звертаюся, щоб реалізація цих військових містечок, які будуть звільнятися, здійснювалася прозоро, відкрито, в умовах гласності. Це не перша ідея -  реалізувати військове майно, і те, яке розорене, і те, яке було в стадії пригодності. Але це все робилося настільки секретно, кулуарно, що тільки створювало умови для корупції і певний скепсис викликало в суспільства.

Ми підтримаємо, але застереження, щоб все це було в умовах, рівних для всіх тих, хто буде претендувати і може заплатити за все це майно.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Андрій Шкіль, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

 

11:50:19

ШКІЛЬ А.В.

Дякую. Я думаю, що тут немає двох думок. Звичайно, що фракція Блоку Юлії Тимошенко буде підтримувати законопроект і буде голосувати "за", позаяк, дійсно, потрібно дати можливість армії провести інвентаризацію власного майна і реалізувати його. Я також погоджуюся, що реалізація має бути прозорою, і я переконаний, що вона буде прозорою. Тільки єдине - треба підійти дуже уважно до того майна, яке поступить під реалізацію. Тому що, наприклад, в мене в окрузі Черлянське літовище - одне з найкращих літовищ в Україні і в колишньому Совєтському Союзі, - було спочатку розграбоване, зруйноване, а тільки потім запропоноване на реалізацію. Звичайно, це вади попереднього режиму, але все одно, я хотів би дивитися, які об'єкти цілісним майновим комплексом можна продавати, з тим щоб вони зберігали свою функцію, тільки вже в мирних цілях.

І головне, я думаю, що потрібно сприяти армії, щоб, врешті-решт, була лізингова закупка військової техніки, тому що соромно, коли на наших танках їздить півсвіту, українських, а ми не можемо забезпечити власну Українську армію найкращими у світі танками. Дякую.

 

ГОЛОВА. Володимир Співачук, фракція Соціалістичної партії України.

 

11:51:31

СПІВАЧУК В.Л.

Володимир Співачук, фракція Соціалістичної партії України, Хмельниччина. 

Я хотів би звернути увагу на ту обставину, що через відсутність достатнього фінансування Міністерства оборони ми сьогодні живемо на пороховій бочці. Це і Запоріжжя, це і Світоха Хмельницької області, збереження величезної більшості застарілих боєприпасів і деякі інші речі, з якими Міністерство оборони має справлятися.

Саме тому мене цікавить питання, і я, говорячи про мотиви голосування, підтримую цей законопроект. Але хотів би звернути увагу на необхідність більш конкретної програми, точної програми, зваженої програми утилізації боєприпасів і відповідним чином реалізації цієї програми в усіх структурах Міністерства оборони. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, ми обмінялися думками. Прошу, до міністра оборони було запитання щодо об'єктів, які передбачаються для продажу.

 

ГРИЦЕНКО А.С. Перше. Я повністю підтримую те, що сказали народні депутати щодо прозорості цього процесу, і вже дуже  багато зроблено для цього для того, щоб і була можливість вислухати всі пропозиції і для того, щоб ефект  економічний був максимальним.

Я хочу доповісти, що станом от на зараз уже більше 100 мільйонів залучено додаткових коштів і це в 6 раз більше, ніж за 2 попередні роки. Прийняття цього законопроекту дасть нам можливість використовувати ці кошти не лише на будівництво житла, а і на підвищення боєздатності військ.

Я хотів би, щоб підтримати цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, тут є уточнення окремі, прошу уваги, у бюджетного комітету Людмила Павлівна Супрун, перший заступник голови комітету розповість про них.

 

11:53:29

СУПРУН Л.П.

Людмила Супрун. Шановні колеги, на засіданні бюджетного комітету було  відмічено, що необхідно уточнити в тексті закону в додатку номер 3 такий параметр, що 100 мільйонів гривень виділяється саме на цю мету - на пальне, тому за таких умов ми погоджуємо прийняття не тільки  в першому читанні, але і в цілому. Тому комітет підтримує прийняття цього законопроекту в залі Верховної Ради в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, прошу підготуватися до голосування, шановні колеги. Вноситься на голосування пропозиція профільного комітету про прийняття за основу і в цілому як закон проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рік", реєстраційний номер 7389. Прошу голосувати.

 

11:54:32

За-324

Закон прийнято. Дякую.

Шановні колеги, ми домовлялися, що об 11 годині 55 хвилин ми заслухаємо інформацію Лічильної комісії. Голова комісії Валерій Мішура запрошується для інформування народних депутатів.

Прошу уваги, шановні колеги.

 

11:55:10

МІШУРА В.Д.

Шановні народні депутати! Біля столів  реєстрації за пред'явленнями депутатського посвідчення ви отримуєте бюлетені от такої форми,  де внесено 4 прізвища кандидатів на посаду заступника Голови Верховної Ради і ще один квадрат, де "не підтримую жодного з кандидатів”. Ви маєте зробити тут лише одну позначку. Якщо цих позначок буде дві або більше, такий бюлетень вважається недійсним. І ще раз повторюю, позначку у квадраті  справа. Голосування ми почнемо о 12 годині, на  голосування відводиться 45 хвилин. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Оголошується перерва до 12 годин 45 хвилин. З 12 години почнеться голосування. Закликаю народних депутатів  до активної участі у голосуванні.  Перерва до 12 годин 45 хвилин.

 

ПІСЛЯ  ПЕРЕРВИ

ГОЛОВА. Продовжуємо нашу роботу. Шановні колеги, оголошується до розгляду питання про обрання суддів. Доповідач - голова Комітету Онопенко Василь Васильович. Василь Васильович, будь ласка.

 

12:48:51

ОНОПЕНКО В.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, шановні судді, на ваш розгляд виноситься проект постанови 7593 про обрання на посади суддів Вищого адміністративного суду України безстроково: Білугу Сергія Володимировича, Гаманка Олександра Івановича, Загороднього Анатолія Федоровича, Заїку Миколу Миколайовича, Співака Василя Івановича, Чалого Сергія Яковича, Фадєєву Ніну Миколаївну, Шипуліну Тетяну Михайлівну.

Вчора ми досить ретельно розбирали кожну кандидатуру кожного судді до Вищого адміністративного суду. Ті претензії, які були - зняті. Верховний суд підтримає, вища кваліфікаційна комісія підтримує, тому є пропозиція проголосувати за  кандидатуру суддів.

 

ГОЛОВА. Ясно, зрозуміло. Застережень не має? Шурма, будь ласка, мікрофон ввімкніть, Фракція соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

 

12:50:09

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, Фракція соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

Я хочу зараз звернутися до Василя Тимофійовича від імені  соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

Василю Тимофійовичу, Ви  завжди стояли на стороні закону, ми звертаємося до Вас, аби Ви, в міру своїх можливостей і повноважень забезпечили виконання Конституції. Ми задаємо запитання: до яких пір у Верховній Раді понад 30 сумісників будуть суміщати посади у виконавчій гілці влади і не складати свої депутатські повноваження. Ми завжди йдемо назустріч і підтримуємо ваші пропозиції.

Фракція Соціал-демократичної партії України об'єднаної і сьогодні підтримуємо позитивне голосування. Однак ми хочемо, щоб ми зрозуміли і нас. Якщо питання сумісництва не вирішиться у найближчий час в апеляційному суді, ми не будемо голосувати жодного разу при підтримці суддів на їхні підвищення. Дякуємо.

 

ГОЛОВА. Дякую. Олександр Стоян. Потім Геннадій Удовенко, і будемо визначатися голосуванням.

 

12:51:18

СТОЯН О.М.

Олександр Стоян, фракція "Регіонів".

Ми підтримуємо пропозиції фракції Соціал-демократичної партії об'єднаної. Мотив такий. Якщо Верховний Суд не вирішує питання по сумісникам, а ми знаємо, що таке подання є, то як ми можемо підтримувати суддів, які не виконують елементарно закон.

Тому до того питання, поки не буде вирішено питання по сумісникам, фракція Регіонів за суддів голосувати не буде, як і по іншим питанням. Дякую.

 

ГОЛОВА. Давайте сьогодні зробимо виняток, а потім будемо визначатися. Будь ласка, Геннадій Йосипович Удовенко.

 

12:51:48

УДОВЕНКО Г.Й.

Шановний Василю Васильовичу. Я, користуючись цією нагодою, що сьогодні буде затверджена велика нова група ............ суддів, хотів би порушити два питання.

Я як голова Комітету з питань прав людини одержую сотні заяв із скаргами на рішення судів у конкретних питаннях, у конкретних справах, люди криком кричать. Це треба мати на увазі.

Друге. За ініціативою Сергія Петровича Головатого нещодавно в його фундації відбулася презентація 50 томів Європейського суду з прав людини щодо конкретних справ, які цей суд розглядав. Фундація Головатого видає українською мовою збірники. Треба, щоб кожний суддя хоча би знав про те, що є у Страсбурзі суд, і що туди громадяни з величезною кількістю скарг звертаються.

 

ГОЛОВА. Дякую. Будь ласка, Василь Васильович.

 

ОНОПЕНКО В.В. Геннадію Йосиповичу, я підтримую вашу ініціативу. І комітет звернувся до Державної судової адміністрації про те, щоб суддям закупити якраз ці матеріали по Європейському Суду з прав людини. І жодного разу, коли ми розглядаємо кандидатури суддів в комітеті, ми завжди їх запитуємо про актуальні рішення Європейського Суду, в тому числі по Україні. Ми вимагаємо знання рішень Європейського Суду.

Щодо скарг. Дійсно, скарг поступає багато, адже в судовому рішенні одна сторона не задоволена. Але є багато й проблем і в рамках судово-правової реформи, якою займається комітет і Верховна Рада, я думаю, що ми поліпшимо ситуацію в судовій системі.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, прошу підготуватися до голосування. Вноситься на голосування проект Постанови Верховної Ради України (реєстраційний номер 7593) про обрання суддів Вищого адміністративного суду України. Прошу голосувати.

 

12:54:15

За-336

Рішення прийнято. (Оплески)

Так, будь ласка, далі.

 

ОНОПЕНКО В.В. Шановні колеги, проект Постанови 7594 щодо обрання Бим Магдалини Євгенівни суддею Вищого адміністративного суду. Ми виносимо його окремо, тому що відносно Бим Магдалини Євгенівни комітет не набрав необхідної кількості голосів. Але я вам скажу, що претензій до судді немає абсолютно. Вона довгий час працює в цивільній палаті апеляційного суду, були застереження щодо того, що буде проблема з квартирою в місті Києві і що, можливо, там у неї, ну, скоро досягне вона пенсійного віку, хоча питання таке. Вона 1948 року народження, ще могла би попрацювати. Більших претензій щодо неї не було. Вона прекрасний фахівець. Тому як зал визначиться ось тут, так воно і буде.

 

ГОЛОВА. Іванчо Іван, будь ласка. Мікрофон Іванчо Івана, будь ласка. 

 

12:55:31

ІВАНЧО І.В.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Шановні колеги, Бим Магдалину Євгеніївну я особисто, і не тільки я, а й депутати у Верховній Раді від Закарпаття знають не один рік як законника, професіонала, людина, яка за 12 років в Цивільній палаті має тільки питання, що було зв'язано із переглядом її справи. Всього-навсього. Людина надзвичайно скромна, коректна. І я прошу зал підтримати цю кандидатуру на  обрання суддею Вищого адміністративного суду України.

 

ГОЛОВА. Марія Маркуш, будь ласка, мікрофон.

 

12:56:17

МАРКУШ М.А.

Шановні колеги, шановний Головуючий!

Я знаю Магдалину Євгеніївну дуже тривалий час як колишній адвокат, знаю її як високопрофесійного фахівця, людину незаангажовану, яка за 12 років, практично, не мала скасованих рішень, і прошу вас всіх підтримати цю кандидатуру і проголосувати за неї.

 

ГОЛОВА. Немає інших застережень?

 

ОНОПЕНКО В.В. Немає.

 

ГОЛОВА. Не бачу.

Я ставлю на голосування проект постанови Верховної Ради України про обрання суддів Вищого адміністративного суду України, реєстраційний номер 7594. Прошу голосувати.

 

12:57:08

За-355

Рішення прийнято.  Будь ласка, наступна постанова.

 

ОНОПЕНКО В.В. Постанова, проект 7592 відповідно до пункту 27 статті 85 частини першої статті 128-ї Конституції України виноситься проект постанови про обрання на посади суддів безстроково:

апеляційного суду Вінницької області Морозовського Володимира Івановича;

апеляційного суду Донецької області Стратіла Володимира Івановича;

апеляційного суду Одеської області Фальчука Валерія Павловича;

апеляційного суду Полтавської області Дорош Аллу Іванівну, Петренка Василя Миколайовича;

апеляційного суду Хмельницької області Заїку Віктора Миколайовича;

апеляційного суду Чернігівської області Сердюка Олександра Григоровича;

апеляційного суду міста Севастополя Клочка Валерія Петровича, Пономаренко Аллу Петрівну;

Дніпропетровського апеляційного господарського суду  Сизько Ірину Анатоліївну.

Місцевого Бориславського міського суду Львівської області - Пищука Романа Йосиповича.

Місцевого Голосієвського районного суду міста Києва Мат.... Аліну Володимирівну.

Місцевого Нахимівського районного суду міста Севастополя Луньову Світлану Іванівну.

І Військового місцевого суду Донецького гарнізону Єлфімова Олександра Васильович.

Претензій жодних не було до суддів. Прохання підтримати.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, немає застережень, зауважень, пропозицій? Не бачу. Вноситься на голосування проект Постанови Верховної Ради України, реєстраційний номер 7592, "Про обрання суддів". Прошу голосувати.

 

12:59:02

За-329

Рішення прийнято.

Шановні колеги, дозвольте від вашого імені привітати суддів, які щойно обрані на посади безстроково і побажати їм вірного служіння закону, забезпечити верховенство права і плідно співпрацювати з народними депутатами України в обстоюванні законів. І попросимо голову Верховного суду України прислухатися до подання голови Верховного суду щодо того, щоб чітко дотримувалися конституційні приписи щодо несумісності зайняття посад із депутатським мандатом, я маю на увазі, зайняття посад у виконавчих структурах влади. Ми вам щиро вдячні.

Шановні колеги, оголошується до розгляду розділ "Друге читання". Вноситься на ваш розгляд проект Закону про внесення змін до Сімейного кодексу України (щодо відчуження майна дитини). Доповідач - Мусіяка Віктор Лаврентійович. Є Віктор Лаврентійович. Хто буде від комітету доповідати?

Тоді, шановні колеги, я візьму на себе цю місію. Віктор Лаврентійович Мусіяка, будь ласка.

 

13:00:37

МУСІЯКА В.Л.

Шановні народні депутати! Ця 177 стаття у нас уже такий час розглядалася, декілька разів поверталися ми до  цього питання на засіданні комітету. Дуже цікава пропозиція і від нашої колеги була і є звичайно  від пані Самойлик. Ми її зробили зараз сформулювали так, що вона ні входить в протиріччя ні з якими положеннями ні Цивільного кодексу, ні Сімейного кодексу. Мова йде про те, що в цьому законопроекті, коли мова йде про майно дітей, то  дуже часто майно дітей використовується батьками не в інтересах дітей і ставиться перестрога проти цього. Тут механізм зараз відпрацьований такий, що з ним погоджені і Науково-експертне управління, і Міністерство юстиції, і комітет пропонує прийнятий цей законопроект так, як він сформульований. Він невеликий, там пару позицій в цій статті. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, ставиться  на голосування пропозиція комітету про прийняття у другому читанні і в цілому як закон проект Закону про внесення зміни до Сімейного кодексу України щодо відчуження майна дитини. Реєстраційний номер 5434. Прошу голосувати.

 

13:02:13

За-263

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до Закону України "Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України" (щодо механізму компенсації). Доповідач - голова підкомітету  Комітету з питань соціальної політики та праці Олександр Бондарчук .

Будь ласка, Гаврилюка мікрофон ввімкніть.

 

13:02:40

ГАВРИЛЮК В.В.

Дякую, Володимире Михайловичу. Уважаемые коллеги, я хотел бы с процедуры рассмотрения данного вопроса предложить некоторые изменения. Что я имею в виду.

1 лютого поточного року в ций зали було прийнято рішення  к первому читанні поддержить 3 законопроекти, всі три. Чому парламент прийняв в першому читанні всі  3 законопроект? Тому що найбільш повно захищені права мільйонів наших громадян і це підкреслив головуючий тоді Адам Іванович Мартинюк, тому що ці три законопроекти  неальтернативні, і було доручення комітету опрацювати всі три законопроекти. Сьогодні комітет виносить  по першому своє рішення, а друге і третє пропонує нам скасувати своєю постановою від 1 лютого.

Тоді за логікою, це право  комітету таке рішення приймати, але за логікою потрібно спочатку поставити  постанову про скасування попереднього рішення, яке ми в цьому залі приймали, тобто другий і третій (4475), друге і третє, а  потім повернутися до першого або відправити на повторне друге читання.

 

ГОЛОВА. Дякую, Василю Васильовичу.

Шановні народні депутати! Прошу звернути увагу, що наступні якраз йдуть ці проекти законів. Вони є, ми ж їх будемо розглядати, вони не є альтернативними. Наступну беріть папку, там  є другі закони, вони є.

Це пропозиція комітету, а  ми будемо голосувати першою пропозицію іншу. Шановні колеги! Ми йдемо чітко по регламенту.

Шановні колеги!  Всі пропозиції, які внесені до проекту цього закону, враховані. Прошу уваги!  Тому у нас є всі підстави поставити на голосування пропозицію комітету про прийняття у другому читанні і в цілому, як закон, проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян" ( щодо механізму компенсації). Прошу голосувати.

 

13:04:49

За-284

Закон прийнято.

Шановні колеги! Голова Лічильної комісії Валерій Мішура просить оголосити результати. Немає застережень? Будь ласка.

 

13:05:12

МІШУРА В.Д.

Шановні народні депутати! Дозвольте ознайомити вас з результатами голосування про обрання заступника Голови Верховної Ради України

У бюлетень для таємного голосування про обрання заступника Голови Верховної Ради України були включені кандидатури: Губського Богдана Володимировича, Зайця Володимира Володимировича, Костенка  Юрія Івановича, Мусіяки Віктора Лаврентійовича.

На підставі результатів таємного голосування  Лічильна комісія встановила: кількість народних депутатів України, повноваження яких визнані - 448; кількість народних депутатів України, які одержали бюлетені для таємного голосування, - 255.

Відповідно до частини першої статті 88-ї Конституції України та глав 3.7, 4.3 Регламенту Верховної Ради України Лічильна комісія вирішила: вважати вибори такими, що не відбулися. Підписи тут все є. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, шановні керівники депутатських груп і фракцій. Я думаю, що нам потрібно буде провести консультації і  розглянути це питання, знайшовши компроміс щодо призначення на посади голів комітетів, перших заступників і заступника голови Верховної Ради України. Я думаю, ми таку нараду проведемо перед наступним пленарним тижнем у понеділок.

Оголошується до   розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України"  (реєстраційні номери 4485-2, 4475-3). Будь ласка, позиція комітету. Будь ласка, Гаврилюк Василь Васильович.

 

13:06:50

ГАВРИЛЮК В.В.

Спасибо Владимир Михайлович.

Я как раз  и хотел пояснить, что комитет предлагает  второй и третий законопроект, как раз внести постанову, внес он постанову про скасування нашего решения Верховной Рады, которое мы принимали 1 лютого. То есть он не предлагает во втором чтении поддержать эти законопроекти, а предлагает решением Верховной Рады от 1 февраля 2005 года скасувати. І потрібно було їх першими поставити, якщо Верховна Рада прийме, скасує, тобто тоді комітет мав право розглядати один законопроект, тобто 4475-1. Якщо ні, то потрібно комітету було дати доручення доопрацювати всі три законопроекти, тому що вони доповнюють один одний. І було би краще, супер-законопроект для того, щоб  наші громадяни могли отримати механізм повернення, реальний механізм повернення грошей. На жаль цього комітет не виконав доручення Верховної Ради. І сьогодні ми розглядаємо, якраз у цьому питання, не хочемо вдіновити заощадження нашим громадянам. Дякую.

 

ГОЛОВА. Станіслав Іванович Гуренко, будь ласка, мікрофон.

 

13:08:01

ГУРЕНКО С.І.

Гуренко, фракція комуністів.

Володимире Михайловичу, шановні колеги, я думаю, що тут, щоб не було перемоги тлумачення Регламенту над здоровим глуздом. Раз Верховна Рада проявила волю і прийняла перший законопроект, а другий, третій їй суперечать, то ми спокійно можемо їх відхилити або прийняти рішення про скасування першого читання і більше нічого тут не заводити один одного в оману. Спасибі.

 

ГОЛОВА. Дякую. Сергій Матвієнков, будь ласка.

 

13:08:34

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, 55 округ, Мариуполь.

Уважаемые коллеги, ну я как один из авторов этих законопроектов я могу сказать одно: тем, действительно, одна из самых больных, но мы в конце концов должны сесть и с правительством, еще раз подчеркиваю, с правительством ответить на один вопрос: мы собираемся решать ситуацию вкладов или мы не собираемся ее решать? Потому что на сегодняшний день вот на моей памяти это уже 14-й или 15 закон, который мы принимаем и который не находит пути дальнейшего развития. Мы просто, так сказать, просто будоражим наше население, рассказываем о том, что мы пытаемся решать эти вопросы. Да за эти 10 лет, которые прошли, мы бы уже могли хотя бы частично разрешить эту проблему. Поэтому мы можем принять и один закон, можем принять и два, и три, но при условии, что мы не наткнемся на каменную стену. Давайте в конце концов примем любой из этих законов, сейчас создадим комиссию, которая должна сесть с Кабинетом Министром и четко выработать модель, четко ответить на вопрос всему нашему населению: мы собираемся возвращать вклады или не собираемся? Тем более, что государство на себя такую гарантию взяло, что оно будет возвращать вклады. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, у даному разі ми поступили відповідно до Регламенту. Якби було рішення про неприйнятність законопроекту, ми б голосували пропозицію щодо неприйнятності, а так ми голосуємо в порядку розгляду і реєстрації, і надходжень цих законопроектів. Тому ми з першого закону прийняли, проекту закону прийняли позитивне рішення. Щодо двох законів є пропозиція комітету відхилити їх, тобто скасувати результати про прийняття їх за основу в першому читанні.

Тому я ставлю на голосування пропозицію комітету - це проект Постанови Верховної Ради України про скасування Постанови Верховної Ради України від першого лютого 2005 року номер 2395-4 про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону  України про державні гарантії відновлення заощаджень громадян, щодо вдосконалення механізму повернення заощаджень. Я ставлю на голосування цю пропозицію. Прошу голосувати.           Це про відхилення, шановні колеги.

 

13:10:55

За-85

Так. Рішення не прийнято. Я ставлю на голосування другий проект постанови Верховної Ради України про скасування постанови Верховної Ради України від  1 лютого 2005 року №2396-4 про прийняття за основу проекту Закону  України про внесення змін до закону України про  державні гарантії відновлення заощаджень громадян України, щодо механізму відшкодування.

 

13:11:32

За-23

Рішення не прийнято.

Я прошу Комітет готувати ці законопроекти до другого читання, оскільки Верховна Рада  не підтримала пропозицію Комітету. І ще хочу нагадати: шановні колеги, коли ми розглядаємо альтернативні законопроекти ми повинні приймати рішення по одному, щоб потім, до другого читання у нас не було суперечностей.

Так. Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України про відпустки, додаткові відпустки батькам. Стоян Олександр Миколайович, будь ласка.

 

13:12:11

СТОЯН О.М.

Олександр Стоян Фракція "Регіони України" представник національного форуму профспілок України. Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, цей Закон сьогодні є на часі, тому що через місяць діти, які закінчили 11 класів будуть поступати у вищі навчальні заклади. Наші колеги народні депутати: Волков і Біловол вносять пропозиції: доповнити статтю 10 новою частиною такого змісту: що якщо діти, яким не виповнилось 18 років переїжджають в інше місце для поступлення в навчальний заклад, то батьки мають право на відпустку до 12 днів. Тобто в них є відпустка, але не є календарною скажімо  в цей час. Але  вони за рахунок тієї відпустки своєї можуть 12 днів взяти і поїхати супроводжувати дитину. Крім того автори законопроекту пропонують, якщо бажають батьки, вони можуть взяти ще 12 днів без оплати відпустки. Таким чином батьки можуть супроводжувати дітей до місця навчання в інше місце.

Проект підтриманий комітетом. Це друге читання. Ми врахували всі пропозиції. Є одне зауваження експертного відділу, який записав, що замість слів "вступають до навчальних закладів" записати "допущені до вступу".

Ми вважаємо це неправильно. Чому? Тому що для того, щоб вступити, повинні бути допущені, вони повинні поїхати, здати документи. А дитина повинна поїхати з батьками на початку, а потім може вона і сама поїде.

Тому всі практично зауваження враховані. Не враховане одне зауваження колеги Білоруса. Колега Білорус пропонує, що для того, щоб надати відпустки, якщо працівник є сумісником, то треба погодити це питання із тим підприємством, тою організацією, де він працює за сумісництвом. Це не обов'язково. Обов'язково брати відпустку за основним місцем роботи.

Тому я прошу, шановні колеги, підтримати цей законопроект і дати можливість батькам супроводжувати своїх дітей, які вступають до навчальних закладів у інших містах України. Дякую.

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Тут перша і четверта правки народного депутата Білоруса Олега Григоровича. Він не наполягає. Матвієнков Сергій з мотивів голосування, будь ласка, мікрофон.

 

13:14:18

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, 55 округ, Мариуполь.

Уважаемые коллеги, я не против того, я думаю, что никто не против того, чтобы помочь как-то родителям, чтобы они морально поддержали этих детей. Но у меня вопрос ко всем нам. Кто-то в последнее время пытался составить график отпусков на летний период? Кого только в отпусках нет. Одинокие? Да, понятно, нужно поддерживать. По учебе? Да, понятно, нужно давать. Участники войны в Афганистане, участники боевых действий? Да, понятно, нужно давать. Чернобыльцы? Да, понятно, нужно давать. Ветераны труда? Нужно давать. Так я задаю вопрос: а когда же нормальному, обычному рядовому труженику пойти летом в отпуск, чтобы оздоровить себя и членов своей семьи? Отвечу вам: никогда. Так, как было раньше. Только, так сказать, те, которые попадали в медвытрезвитель, декабрь и январь.

Дело хорошее. Но давайте мы узгодым, так сказать, увяжем все это в комплексе. Это же опять сентябрь месяц, это самые бархатные времена. Когда же мы увяжем, и когда эти люди попадут, те люди, которые стоят у станков, которые у горна, когда они в отпуск попадут? Спасибо.

 

СТОЯН О.М. Колего Матвієнков, по-перше, не вересень місяць, а початок липня, коли діти їдуть поступати у інші навчальні заклади.

По-друге. Ми кажемо про 12 календарних днів, а не  повну відпустку. І, я думаю,  що таких громадян України, у яких діти їдуть в інші місця, набереться не дуже багато, але дитину, якій  16 або 17 років відпускати, скажемо, з Києва до Донецька без батька, без матері це дуже, знаєте, так проблематично.

Ні, так давайте  ж підемо назустріч нашим дітям, які хочуть вчитися в інших містах.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю на голосування про прийняття  у другому і в цілому, як закону, проекту Закону про внесення змін до Закону   України "Про відпустки" (щодо додаткової відпустки батькам), реєстраційний номер  4482. Прошу голосувати.

 

13:16:26

За-260

Закон прийнято.

Розглядається проект Закону про  профілактику безпритульності, реєстраційний номер 5415 (друге читання).

Доповідає голова підкомітету Комітету з питань соціальної політики та  праці Бондарчук Олександр Васильович, будь ласка.

 

13:16:48

БОНДАРЧУК О.В.

Уважаемый председательствующий, народные депутаты! Вашему вниманию предлагается во втором чтении таблица поправок к проекту Закона  Украины  про профилактику бездомности. Комитет социальной политики  и труда на своем заседании рассмотрел этот вопрос и рекомендует принять во втором чтении этот законопроект и в целом.

Поправки внесенные к этому законопроекту были  рассмотрены с участием представителей Министерства труда,  Министерства молодежи  и спорта, МВД и Минюста.

Я напомню. Этот законопроект рамочный. Мы  дополнили его существенно, практически новым блоком, который касается бездомных граждан, это в народе без определенного места жительства. Он регулирует вопросы выявления такой категории граждан, регистрации, оказания  первой  помощи и дальнейшей  реинтеграции этих людей к нормальной жизни, то есть обеспечение их нормальным жильем и работой.  В "Прикінцевим положеннях" рекомендуется Кабинету Министров разработать еще более подробные законы, которые бы детализировали некоторые положения, которые изложены, еще раз подчеркиваю, в этом рамочном законе.

Существенно важный законопроект, потому  как по некоторым данным у нас только беспризорных детей по разным оценкам от 100 до 500 тысяч  детей, в основном это беспризорность при живых родителях, то есть это социальная беспризорность, которая обусловлена теми  проблемами, которые возникли в нашем обществе вместе  с капитализмом: безработица, это сокращение социальных программ, низкий уровень жизни многих наших молодых семей прежде всего, это пропаганда нездорового, ненормального  образа жизни, который сегодня пропагандируют очень многие средства массовой информации.

Считает Комитет социальной политики, что приняв этот закон, мы сможем в следующем году бюджетном выделить средства для того, чтобы каким-то образом решать эту проблему. Хотя вы понимаете, что решать эту проблему  нужно с помощью ликвидации основных коренных причин возникновения таких  явлений, то есть нужно переходить к нормальной организации производства и распределения, к социалистич...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити.

 

БОНДАРЧУК О.В.  То есть еще раз подчеркиваю, что если мы будем бороться следствиями капитализма, рыночных отношений, где главная цель - это нажива за счет эксплуатации миллионов трудящихся, мы эту проблему  никогда не решим, это будет только показуха.

Мы по большому счету должны ликвидировать основы этих социальных болезней. И для этого нам нужно возвращаться к обществу  социалистическому. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, ідемо по поправках. Шановні народні депутати, тут є поправки народного депутата Волкова не враховані, народного депутата Нощенка, народного депутата, який доповідає, Бондарчука та інших. Хто з народних депутатів, чиї поправки не враховані, хоче їх відстоювати? Микола Петрович? Не бачу я вас. Олег Зарубінський, будь ласка. Микола Петрович, не наполягаєте? Ні? Так, ніхто не наполягає? Тоді пропозиція комітету - прийняти даний законопроект у другому читанні і в цілому як закон. Я ставлю на голосування про прийняття в другому читанні і в цілому як закону Закону про профілактику безпритульності. Реєстраційний номер 5415. Прошу голосувати. 

 

13:21:36

За-261

Рішення прийнято.

По фракціях, будь ласка: "Наша Україна" - 1, комуністів - 55, "Регіони України" - 44, Народної партії - 29, блок Тимошенко - 25, Соціалістична партія - 25, Українська народна партія - 6, соціал-демократи (об'єднані) - 17, "Єдина Україна" - 13, "Демократична Україна" - 20, Партія промисловців і підприємців - 9, "Демократичні ініціативи" - 5, позафракційні - 12.

Слухається проекти законів про внесення змін Основ законодавства України про охорону здоров'я (друге читання), реєстраційний номер 2564. Доповідає перший заступник Голови Комітету з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства Лобода Михайло Васильович.

 

13:22:40

ЛОБОДА М.В.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати! Законопроектом запропоновані зміни основ законодавства про охорону здоров'я. Зміни стосуються вдосконалення термінології основ законодавства України про охорону здоров'я, зокрема їх приведення у відповідність до Конституції України  та рішення Конституційного суду України від  2002 року 29 травня.

Проектом запропоновано законодавче визначення термінів "медична допомога", "медична послуга", "медичні товари", "лікування", "пацієнт", "хворий", "постраждалий" тощо.

Комітет вважає, що запропоновані терміни сприятимуть розвитку законодавства, а також удосконалять правові відносини в охороні здоров'я України.

Крім того, законопроектом вносяться зміни до статей 7 і 18 основ, що сприятимуть законодавчому врегулюванню питань, пов'язаних з державними гарантіями в охороні здоров'я, що дозволить законодавчо визначені механізми забезпечення конституційного  права громадян на отримання безплатної медичної допомоги, гарантованого рівня в державних і комунальних закладах охорони здоров'я та створять сприятливі умови для подальшого розвитку ефективної правової бази медичної  допомоги населенню.  Пропоную прийняти закон, проект  номер 3564.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Шановні колеги, хто із авторів поправок наполягає на відстоюванні їх? Немає? Тоді будемо голосувати.

 

ЛОБОДА М.В. Адам Іванович, я пропоную свою поправку номер 8 зняти, так як і раніше вона приводиться в тексті і повторюється в матеріалах.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Шановні колеги, я дозволю собі виступити з мотивів голосування.  Автори законопроекту, які пропонують зараз тут нам визначити терміни, цими термінами звужують безоплатну медичну допомогу трудящим. Вони хочуть, щоб прийнявши в такій інтерпретації закон, ми  різко зменшили кількість безоплатної медичної допомоги.

Тому з урахуванням мого зауваження, прошу, я ставлю на голосування про прийняття за основу в другому читанні закону про внесення змін основ законодавства України про охорону здоров'я, реєстраційний номер 2564.

Прошу визначатися.

 

13:25:24

За-49

Законопроект відхилено. По фракціях, будь ласка.

"Наша Україна" - 0, комуністів - 0, "Регіони України" - 29, Народної партії  - 5, Блоку Тимошенко - 9, Соціалістичної, Української народної партії, соціал-демократів - нулі, "Єдина Україна", "Демократична Україна", промисловці і підприємці, "Демократичні ініціативи" - нулі, "Позафракційні" - 6.

Слухається проект Закону про внесення змін в Основи Законодавства України "Про охорону здоров'я", друге читання, реєстраційний номер 2565. Михайло Васильович Лобода, будь ласка.

 

13:26:10

ЛОБОДА М.В.

Проектом законопроекту пропонуються зміни до статті 24 Основ Законодавства України "Про охорону здоров'я", що передбачає підвищення ролі громадських об'єднань у сфері управління охороною здоров'я. Зокрема, передбачено, що фахові громадські організації працівників охорони здоров'я та інші об'єднання громадян будуть мати право здійснювати громадянський контроль за додержанням Законодавства про охорону здоров'я, а також розробляти і подавати затвердження відповідним спеціально уповноваженим центральним органам виконавчої влади пропозиції щодо державних стандартів, нормативів та вимог у сфері забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення.

З огляду на те, що законопроект направлений на вдосконалення ролі громадських професійних об'єднань у сфері охорони здоров'я та покращання державних управлінських рішень уповноважених органів управління, а також поглибить демократичні засади розвитку українського суспільства, комітет пропонує прийняти цей законопроект в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Хто з авторів поправок, але, точніше, вони всі тут враховані, тобто немає. Будь ласка, міністр охорони здоров'я з мотивів голосування від імені Кабінету Міністрів.

 

ПОЛІЩУК М.Є.

Дякую, Адаме Івановичу.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати! Міністерство охорони здоров'я вважає, що законопроект, який сьогодні розглядається, потребує кардинального доопрацювання з урахуванням рекомендацій Всесвітньої організації здоров'я та термінології, яка вже використовується в глосаріях з питань охорони здоров'я в країнах, які мають розвинуті системи охорони здоров'я. І на сьогодні  вже розроблений і  в Верховну Ради подається законопроект взагалі про  асоціації, громадські організації, які будуть мати не тількипросто якійсь окремі функції, які будуть мати функції захисту прав пацієнта і захисту прав  медичних представників. В зв'язку з цим, міністарство охорони здоров'я вважає, що цей законопроект потрібно відхилити. Поправки до законопроекту треба відхилити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, з мотивів голосування, будь ласка, Шурма.

 

13:28:31

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної). Ми сьогодні розглядаємо дуже важливе питання, оскільки система охорони здоров'я, сама галузь вона є не забезпечена  нормативно-правовою базою. Але в мене є запитання до міністра охорони здоров'я пана Поліщука. Микола Єфремович, чому ви не складаєте повноваження народного депутата? Чому ви порушуєте статті  Конституції, Закон України "Про державну службу України" і Закон України "Про корупцію". Ви ж зараз виходите на трибуну  людиною, яка просить  підтримати зміни до законодавства, будучи самим порушником Конституції і тих  законодавств. Прошу сказати коли ви складете  свої повноваження депутата Верховної Ради, як  цього вимагає Конституція, як цього вимагав Президент України, коли йшов на вибори Президента. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Кармазін, мікрофон.

 

13:29:31

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія  захисників Вітчизни.

Шановні народні депутати! Я погоджуюсь із думкою, що цей закон практично нічого нам не дасть. Чому не дасть? Тому що він надзвичайно  має загальний характер. Наприклад, дорадчими експертними органами є асоціації фахівців. Скільки тих має бути фахівців? Які регіони вони мають представляти для того, щоб ця асоціація вважалась, її думка була почута? Чи може достатньо просто, щоб я висловив зараз свою думку до міністра охорони здоров'я ?

Шановний Микола Єфремович, я просив би вас в силу того, тих звернень, які я маю зараз від організацій втрутитись в  ситуацію, проконтролювати ваших заступників, в яких є конфлікт інтересів, тобто є власність на певні підприємства, які  входять в інтереси з виконанням своїх службових обов'язків і я підтримаю Миколу Єфремовича в його діях, направлених на позитивні зміни, але я просив би більш революційно відноситись до таких моментів от про які я сказав.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Обмінялись думками з мотивів голосування. Я ставлю пропозицію профільного Комітету про прийняття в другому читанні і в цілому, як закону проектів законів про внесення змін основ законодавства України про охорону здоров'я. Це реєстраційний номер законопроекту 2565.

 

13:31:13

За-145

Законопроект відхилено. По Фракціях, будь ласка :"Наша Україна" - 0, Комуністів - 56, "Регіони України" -39,   Народна партія - 11, Блоку Тимошенко   - 4, соціалістичної партії - 26, Українська народна партія, соціал-демократи (об'єднані) - нулі, "Єдина Україна" - 2, "Демократична Україна"  - 1, партія "Промисловці, підприємці України - 0,  Демократичні ініціативи - 3, позафракційні - 3. Законопроект відхилено.

Слухається питання проект Закону про внесення змін до закону України, основи законодавства України про охорону здоров'я , щодо відновлення пільг для медичних та фармацевтичних працівників. Друге читання, реєстраційний номер 6340. Доповідає той же ж Михайло Васильович Лобода, будь ласка.

 

13:32:14

ЛОБОДА М.В.

Запропонованим законопроектом зміни до статті 77 основ законодавства України про охорону здоров'я стосується відновлення пільг щодо безплатного користування житлом з освітлення та опаленням працівникам та пенсіонерам медичної галузі, що проживають у селах і селищах. Ці пільги були і у радянські часи, працівники користувалися, на жаль, на даний час це питання не вирішено. Тому Комітет підтримує цей Закон і вносить на розгляд Верховної Ради.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, усі пропозиції, що надійшли від народних депутатів, враховані  у цьому законопроекті, тому ми маємо...

З мотивів голосування? Будь ласка, Ващук.

 

13:33:04

ВАЩУК К.Т.

Шановні колеги,  я тільки хочу сказати для довідки, що  це та професія, якою найменше забезпечена наша сільська місцевість. Вчителі - якось ми  ситуацію виправили, а з медиками...  Сільські,  дільничні амбулаторії і інші заклади, які працюють у сільській місцевості, майже всі не дораховуються великої кількості працівників. Тому  дуже важливо, щоб ми проголосували "за". Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Кармазін, Сулковський.

 

13:33:48

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни.

Шановні народні депутати, я знаю настрій у залі. Багато, хто вважає, що  немає, не передбачено у бюджеті, не треба голосувати. Я вас просив би зараз, зосередьтеся, подумайте, інше питання, коли ми ведемо цей закон, коли він фактично зможе працювати. Але цей закон надзвичайно потрібен. Мова іде про безплатне користування квартирою з освітленням і опаленням тим, хто проживає і працює у селах і селищах, а також пенсіонерам, які раніше працювали медичними працівниками. Нікого зараз неможна послати у село, ніхто не хоче їхати, та їм треба туди, їм доплачувати ще. Оце одна із тих форм, це копійки абсолютно, але ми не можемо йти на те, щоб люди у селах помирали без медичної допомоги. Це фактично просто допомога цим людям, щоб вирішити соціальні проблеми на селі.

І я дякую, що комітет цей законопроект якраз проводить і відстоює. Давайте ми знайдемо голоси і проголосуємо за цей закон. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я  бачу, що ми вже хочемо піти по першому читанню. Давайте... З мотивів усі бажають. Я бачу більше рук, ніж у нас є часу на це.

Сулковський і будемо... Хоч три руки. І будемо визначатися.

 

13:35:06

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г.

Спасибі Адаме Івановичу.

Дійсно, їдучи (особливо тим депутатам, які мають округи)  по селах, дійсно, на  сьогоднішній день практично увага не звертається медикам села, селища. І боляче, коли навіть велосипеда держава не  може закупити цій людині, яка по 25-30 кроків сьогодні від хати до хати вже знає стежину   з закритими очима  до кожної хатини.

Тому фракція "Регіонів України" закликає всіх народних депутатів підтримати цей проект. Це говорить про те. що ми дійсно допоможемо медпрацівникам не боятися, а їхати у село і бути з селянами, з жителями сільських місцевостей. І за це нам, дійсно, всім депутатам будуть вдячні працівники села і селищ. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Георгій Манчуленко., і голосуємо.

 

13:36:12

МАНЧУЛЕНКО Г.М.

Дякую, Адаме Івановичу.

Георгій Манчуленко, 203 виборчий  округ, Чернівецька область, Українська народна партія.

Шановний головуючий! Шановні колеги депутати!  Питання є досить важливе, і фракція Української народної партії  підтримує цю ініціативу і буде голосувати за, бо  я як депутата від одномандатного виборчого округу знаю, які є проблеми для медиків, які повинні працювати у сільській місцевості. Українська народна партія у минулому році проводила акцію спеціальну  обстеження наших громадян у багатьох областях України, на чолі цієї групи видатний вчений, академік Шалімов. І ми знаємо, яка ситуація з охороною здоров'я у сільських населених пунктах.

Українська народна партія, її фракція підтримує даний законопроект. Я вважаю, що треба в цій ситуації підтримати тих медиків, які  працюють  у сільській місцевості, створити їм належні умови для того, щоб вони могли там працювати і надавати належну медичну  допомогу  нашим громадянам. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, міністр охорони здоров'я Микола Єфремович.

 

ПОЛІЩУК М.Є. Шановний Адаме Івановичу! Шановні народні депутати! Ви знаєте, що нова політика уряду і Президента - це  надання адекватної медичної допомоги жителям сільської місцевості. Міністерство охорони здоров'я на сьогоднішній день, на жаль, не має повного переліку тих людей, які проживають і які працювали у сільській місцевості. Цим ми зараз займаємося.

У зв'язку з цим. Але у зв'язку з тим, що люди, які працюють і працювали в сільській місцевості, а тут відносяться і пенсіонери, і пенсіонери, ті, що працювали, Міністерство охорони здоров'я вважає, що даний законопроект потрібно підтримати з 1.01.2006 року. Але ввести, у зв'язку з тим, що там у законопроекті написано, не тільки за квартиру, а і за житло, то Міністерство охорони здоров'я вважає ввести норму, що оплату зменшити на 50 відсотків. Для чого? Для того, що дуже часто бувають перевитрати і електроенергії, і газу. Міністерство просить підтримати даний законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, будемо голосувати. Але я хотів би, щоб ми підтримали ось яку пропозицію. Заразу прикінцевих положеннях написано, що цей закон вступає в дію з моменту його опублікування. Для того, щоб нам з вами не нарватися, вибачте за непарламентський вислів, на вето, давайте запишемо, що цей закон вступає в дію з першого січня 2006 року. Немає заперечень?

Тоді з такою поправкою я ставлю на голосування про прийняття у другому читанні і в цілому як закон Закону про внесення змін до Закону України "Основи законодавства України про охорону здоров'я" (щодо відновлення пільг для медичних та фармацевтичних працівників), реєстраційний номер 6340 з урахуванням того, що він вступає в дію з першого січні 2006 року. Голосуємо.

 

13:39:52

За-386

Закон прийнято.

Слухається проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" (щодо допомоги одиноким матерям). Це друге читання законопроекту, реєстраційний номер 5092. Доповідає Михайло Васильович Лобода. Будь ласка.

 

13:40:18

ЛОБОДА М.В.

Шановні товариші, комітет підтримує зміни до статті 18-3 у частині встановлення віку дітей, на яких призначається допомога одиноким батькам та усиновителям до 18-ти років. Раніше це було... замість 16-ти років. Тобто, ці діти ще, як кажуть, відвідують школу і мають право на ці пільги.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, зрозуміла?...

Запишіться, будь ласка, три хвилин з мотивів голосування.

Так, три хвилини, будь ласка, Ткаченко, "Наша Україна".

 

13:41:00

ТКАЛЕНКО О.С.

Відмовляюся.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Єщенко, фракція комуністів.

 

13:41:13

ЄЩЕНКО В.М.

Шановні народні депутати, шановні радіослухачі!

До нас звертаються як до депутатів багато одиноких матерів. Тому треба підтримувати цей закон, тому що він дасть можливість все-таки покращити становище одиноких матерів. Тому ми підтримуємо цей закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Матвієнков, фракція "Регіони України".

 

13:41:36

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, 55-й округ, Мариуполь.

Уважаемые коллеги!  Я думаю, ни у кого не вызывает сомнения, что этот закон нужно поддерживать, даже не смотря... особенно по тем соображениям, что эта категория осталась у нас как-то, ну, незаслуженно без внимания.

Что такое 10 процентов от прожиточного минимума для ребенка, которому 16-17 лет? Вот так, если попробовать задать вопрос, каким образом его  одеть, каким образом его обуть за эти деньги, накормить и еще и выучить? Конечно же, понятно, что это крохи или копейки, которые ни в коей мере не компенсируют те затраты, которые сегодня несут одинокие матери. Представить, что в этих условиях, тяжелейших условиях эта категория поднимает ребенка, воспитывает его, и на такие крошечные, будем говорить так, деньги.

Поэтому нужно делать первый шаг, принимать вот подобное решение, но я считаю, что в бюджете следующего года уже необходимо закладывать, действительно, деньги которые бы соответствовали  прожиточному минимуму, хотя бы, чтобы обеспечить ребенку выживание в этих условиях.  Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Катерина Ващук, фракція Народної партії.

 

13:42:40

ВАЩУК К.Т.

Катерина Ващук, фракція Народної партії, партії Володимира Литвина.

Шановні колеги, на сьогоднішній день у нас є серйозна проблема з дітонародженням. Всі ці знають. Жінці, яка народила і виховує дитину, треба не тільки дати державну допомогу, а сприяти всіляко.

Якщо ж аналізувати ситуацію, першими, хто скорочується на роботі, - жінки, хто не має роботи, найбільших безробітних серед жінок. І це саме той момент, де ми повинні особливо гостро прореагувати.

І звертаючись до комітету. Учора всі звернули увагу на жінок, які просять поширити допомогу на дітей, які народилися у першому кварталі цього року. Коли ми голосували цей закон, так і обіцялося. І це, будь ласка, підготуйте - ми підтримаємо. Комітет тут буде підтриманий, думаю, Верховною Радою.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Євген Кирильчук, фракція Блоку Тимошенко.

 

13:43:52

КИРИЛЬЧУК Є.І.

Дякую, Адаме Івановичу.

Як бюджетник, хочу підкреслити, що цей закон треба приймати, але є тою ж умовою, що і попередній, що введення його тільки з першого січня 2006 року, оскільки він впливає на доходну частину бюджету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Євген Іванович, тут так і записано, в цьому законі, що він з першого січня 2006 року. Тут є таке в Прикінцевих положеннях.

Нощенко Микола - і будемо голосувати. Микола Петрович, говоріть.

 

13:44:29

НОЩЕНКО М.П.

Адаме Івановичу, спасибі.

Я хочу по процедурі сказати. Адаме Івановичу, цей законопроект чомусь не виставлений в Інтернеті. Взагалі немає порівняльної таблиці. І тяжко зорієнтуватися, який, як кажуть, кінцевий результат, за що ми голосуємо. Через  що я хотів би, щоб з процедури це більше не повторювалося.

І я закликаю також підтримати законопроект, тому що виборці, коли працюєш на окрузі, особливо одинокі мами ставлять повсякчас питання щодо поглибленого соціального захисту їхнього матеріального стану. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановний Миколо Петровичу.

Я не знаю чому немає Інтернеті, розберемось, але порівняльна таблиця є. Ось, вона складається з одного листка. Мабуть ви просто... десь загубились вони у вас. Порівняльна таблиця завізована 11, якщо я не помиляюся, ще травня. Тут одне речення просто, цифри "до 16, а  учнів до 18" замінено на цифру "до 18 років". Немає значення учня чи не учня. І вводиться в дію з 1 січня 2006 року. Ось і вся зміна. Тому у нас є... так, будь ласка, Поліщук Микола Єфремович.

 

ПОЛІЩУК М.Є. Шановний Адаме Івановичу! Шановні народні депутати! Дуже слушна введена  поправка до Закону про допомогу дітям. Чому? Тому що зараз змінилася норма і діти вважаються до 18 років. Це все узгоджується з Сімейним кодексом. Через це ми просимо вас підтримати, щоб цей законопроект вступить в силу з 1 січня 2006 року. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, я ставлю  на голосування про прийняття в другому читанні в цілому як закону про внесення змін до Закону України  "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" (щодо допомоги одиноким матерям).Реєстраційний номер 50 92 прошу голосувати.

 

13:46:56

За-325

Закон прийнято. Дякую вам, Михайло  Васильович.

Слухається питання  проект Закону про внесення змін до Закону України "Про позашкільну освіту" (щодо початкових спеціалізованих навчальних закладів) (друге читання). Реєстраційний номер законопроекту 5365. Доповідає  голова підкомітету

Комітету з питань науки і освіти Бауер Михайло Йозефович. будь ласка.

 

13:47:31

БАУЕР М.Й.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні народні депутати! На ваш розгляд у другому читанні пропонується Закон про внесення змін до Закону України "Про позашкільну освіту". Реєстраційний номер 5365.

Закон внесений народним депутатом України Танюком Лесем Степановичем. 19 жовтня 2004 року зазначений  законопроект був прийнятий у першому читанні. До комітету надійшло 50 поправок, пропозицій та зауважень від народних депутатів, зацікавлених міністерств та відомств, Академії педагогічних наук, Академії мистецтв України, громадської організації ради директорів  початкових спеціалізованих навчальних закладів України.

До порівняльної таблиці внесено 21 поправку, 20 з них враховані повністю, одна врахована частково.

Законопроект  завізований Головним юридичним управлінням без зауважень та рекомендований для прийняття у другому читанні  та в цілому, як закон.

Комітет Верховної Ради з питань науки  і освіти на своєму засіданні 9 березня 2005 року ухвалив рішення про прийняття проекту Закону   про внесення змін  до Закону України "Про позашкільну освіту" у другому читанні та в цілому.

Ми дякуємо всім тим, хто взяв участь  у доопрацюванні закону і просимо  прийняти його.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги! Тут немає жодної правки, яка б не була врахована. Але я, так побіжно ознайомившись з законопроектом,  бачу, що він буде спливати за бюджет. Тому знову є таки, якщо ми будемо голосувати і приймати, то з врахуванням того, що цей закон набирає чинності не з дня його опублікування, а цей закон набирає чинності з 1 січня  2006 року, бо тут є певні витрати на бюджет.

Запишіться, будь ласка, з мотивів голосування.   Давайте 5 хвилин відведемо. Одайник, будь ласка, "Наша Україна".

 

13:49:54

ОДАЙНИК М.М.

Микола Одайник, "Наша Україна",  Вінниччина.

Шановні друзі! Дійсно, цей  законопроект  впливає на бюджет. Приймати його сьогодні і вводити в дію з дня опублікування, практично, не має тому в мене пропозиція, яка щоб звичайно за нього голосувати потрібно, але з поправкою який, яку вніс головуючий на сьогоднішній сесії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, будь ласка, Єщенко Володимир, Фракція комуністів.

 

13:50:36

ЄЩЕНКО В.М.

 Єщенко, Фракція комуністів.  Цей Закон дуже потрібен для держави, тому наша Фракція буде його підтримувати, буде голосувати. Я пропоную поставити на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Лапін, "Регіони України". Пєхота хоче, будь ласка, мікрофон, Пєхота.

 

13:51:07

ПЄХОТА В.Ю.

Адаме Івановичу, дякую. наша Фракція розглядала це питання з ранку, ми будемо голосувати, але до того, ми повністю погоджуємося з тим, що треба зробити розрахунки і ввести його в дію з першого січня.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Євген Кирильчук. Блок Тимошенко.

 

13:51:27

КИРИЛЬЧУК Є.І.

Все що ми записуємо з 1 січня слідуючого року - це повинні всі пам'ятати, що якщо Президент підпише ці закони і вони будуть підписані і введені або готові до 15 серпня. Тоді бюджет мусить враху... , бюджетні розрахунки Кабмін мусить і всі ці, все це ввести. От, через то, вважаю також, що його треба приймати, вводити і підписувати негайно, щоб ввести з першого січня.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Мельничук, Фракція соціалістів.

 

13:52:08

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Прошу передати слово моєму колезі  - Миколі Садовому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Микола Садовий.

 

13:52:19

САДОВИЙ М.І.

Микола Садовий, Фракція соціалістичної партії України, Кіровоградщина. Соціалісти будуть підтримувати даний законопроект, він стосується поширення частини норм закону України про освіту на працівників музичних шкіл, шкіл мистецтва і так дальше. Тому потрібно підтримати і я закликаю всіх   проголосувати за цей закон. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Георгій Манчуленко.

 

13:52:51

МАНЧУЛЕНКО Г.М.

Георгій Манчуленко, 203 виборчий округ, Українська народна партія.

Шановний доповідачу, фракція Української народної партії  загалом підтримує даний законопроект і буде за нього голосувати. Єдине, що хотілося б, щоб ви роз'яснили позицію  відносно того, що є певні несумісності з вимогами Бюджетного кодексу України. І якщо  можна буде таким чином зробити, щоб ця позиція узгоджувалася із Бюджетним кодексом, то фракція Української народної партії голосуватиме в цілому. Дякую за відповідь.

 

_____________________. Треба сказати, що зараз цей законопроект узгоджується із Бюджетним  кодексом, оскільки ми внесли зміни до Бюджетного кодексу і фінансування позашкільних установ передбачено з Державного бюджету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ігор Шаров, група "Демократична Україна".

 

13:53:43

ШАРОВ І.Ф.

Шановний Адаме Івановичу. Михайло Бауер - член нашої фракції, він детально доповів про суть законопроекту. І від імені фракції прошу зал підтримати відповідний законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна". Немає. Співачук, фракція соціалістів.

 

13:54:09

СПІВАЧУК В.Л.

Дякую Адаме Івановичу за надане слово.

Співачук, фракція Соціалістичної партії України, Хмельниччина.

Я просив би зал підтримати даний закон, враховуючи хоча б ту обставину, що на "Евробаченні" ми доїхалися до "Гринджол", а скажемо розвиток позашкільної освіти дасть можливість підняли рівень духовності  і рівень вихованості наших дітей. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Євген Гірник.

 

13:54:41

ГІРНИК Є.О.

Прошу підтримати цей законопроект, враховуючи, що тут були дійсно не прогалини у Бюджетному кодексі, коли делеговані державою повноваження про позашкільній освіті не охоплювалися у місцевих бюджетах, і вони змушені були на це спрямовувати інші асигнування. Ввести у дію з 1 січня.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, я тут на одне із зауважень Євгена Івановича Кирильчука до 15 серпня ми встигнемо. Тому, що відповідно до 94 статті Конституції Президент України зобов'язаний протягом 15 днів з моменту поступлення закону до Президента підписати його. Так що в нас, так би мовити, все це в рамках Конституції, встигаємо.

Таким чином обмін думками відбувся. Я ставлю на голосування про прийняття в цілому як закону про внесення змін до Закону України "Про позашкільну освіту" (щодо початкових спеціалізованих навчальних закладів". Реєстраційний номер 5365. З урахуванням позиції, що він вводиться в дію з першого січня 2006 року. Прошу голосувати.

 

________________. Комітет просить підтримати вас.

 

13:56:10

За-340

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Закон прийнято.

У нас залишилося чотири хвилини. Я думаю, ми не будемо продовжувати засідання на 15 хвилин. Тому оголошується перерва до 16 години.

Шановні колеги, я дуже уклінно вас прошу о 16 годині так же дружно появитися у сесійній залі, бо у нас зараз з офіційним візитом у державі перебуває Президент Індії. Він буде мати зустріч з Головою Верховної Ради і о 16 годині він хоче звернутися до народних депутатів України із промовою. Тому, будь ласка, давайте послухаємо.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку