ЗАСІДАННЯ  ТРИДЦЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

19  квітня  2005 року, 16.04 година

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради

України МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу підготуватися до реєстрації.

Увімкніть, будь ласка, систему "Рада". Народних депутатів прошу реєструватися.

16:04:10

В  сесійній залі зареєстровано 427 народних депутатів, вечірнє засідання сесії Верховної Ради України оголошую відкритим. Працюємо далі.

Будь ласка, Шуфрича мікрофон.

 

16:04:36

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, Адам Іванович.  Шановні колеги,  ми були свідками дуже серйозної ситуації, яка мала місце в сесійній залі до обіду.

Нам не зрозуміло, чому сьогодні окремі фракції бояться, інакше це назвати не можна, визнати перед самими собою, що їх депутатів переслідують? Ну, це таке, це, може так вони ставляться до своїх колег. Але чому мають страждати вчителі, чому страждати лікарі, працівники соціальної сфери з-за того, що вони мають право висловити свою думку? Нам не зрозуміло, з яких мотивів сьогодні не підтримувалася постанова щодо створення слідчої комісії, яка б з'ясувала обставини щодо переслідування людей по політичних мотивах?

Враховуючи, що це питання ставилося в кінці роботи, ще раз ми просимо переголосувати його. Сподіваємося, що ми таки проголосуємо до включення до порядку денного про створення відповідної слідчої комісії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, я бачу бажаючих обмінятися думками. Запишіться, будь ласка.  Так, п'ять хвилин.

Будь ласка, Бондаренко, фракція "Наша Україна". Підготуватися Борщевському.

 

16:06:09

БОНДАРЕНКО О.Ф.

Прошу передати слово Михайлу Косіву.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Косіва Михайла.

 

16:06:18

КОСІВ М.В.

Михайло Косів, фракція Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги народні депутати, ну, я розумію, що коли в одній області, скажімо, недавно я прочитав повідомлення про Запорізьку область, виявлено 300 людей, 300 працівників дільничних і територіальних виборчих комісій, які грубо порушували статтю 157 і 158 Кримінального кодексу про вибори, і їх притягають до відповідальності, то я хочу вас запитати: це питання політичне чи таки кримінальне? Та, звичайно, що воно і політичне, і кримінальне, бо кримінал скоєний на основі політики. Але...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Віктор Борщевський, фракція комуністів. За ним Хомутинник.

 

16:07:26

БОРЩЕВСЬКИЙ В.В.

Борщевский, Днепропетровщина, фракция коммунистов.

Я,конечно, понимаю, что, как и среди представителей прошлой власти, так и сегодняшней власти есть люди, тесно связанные с криминальным, имеющие криминальное прошлое. Но, уважаемые коллеги, вопрос, один из важнейших вопросов парламентизма - это контроль. Так давайте мы сегодня проголосуем, и чтоб комиссия, которую мы создали, отчиталась. И давайте проверим, создадим новую комиссию - и проконтролируем вопросы, которые сегодня в общество вносят раскол.

Поэтому я предлагаю проголосовать пакетом: заслушать доклад комиссии Омельченко и создание следственной комиссии. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Віталій Хомутиннік. За ним Маліновський.

 

16:08:29

ХОМУТИННІК В.Ю.

Прошу передать слово Стояну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Олександра Стояна.

 

16:08:36

СТОЯН О.М.

Шановні колеги, безумовно "Наша Україна" не голосує за створення комісії, тому що вона вірить в те, що все робиться по справедливості. Але мене дивує, чому не підтримує створення комісії фракція соціалістів, та фракція яка завжди боролася за справедливість, за захист людей, за законність. Чому вона не дає ні одного голосу за те, щоб розібратися?

І далі. Я хочу сказати колезі з "Нашої України", який виступав. Створення цієї комісії не означає однобоку перевірку. Якщо був утиск, як вони кажуть, з боку іншої сторони, то ті люди можуть звернутися також до цієї комісії і показати, що було гоніння і на інших людей. Тобто, комісія може розібратися об'єктивно. Це не правова комісія, це дійсно комісія політична, і я вважаю, що  треба підтримати і звертаюся дуже, перш за все, соціалістів, інших підтримати створення цієї комісії. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олексій  Малиновський, фракція соціалістів. За ним Шкіль.

 

16:09:36

МАЛИНОВСЬКИЙ О.П.

Я прошу передати слово Івану Бокому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Бокого Івана.

 

16:09:43

БОКИЙ І.С.

Шановні колеги! Шановні радіослухачі! Тільки що представник фракції Партії регіонів висловив претензії до фракції соціалістів, начебто ми не хочемо створення такої комісії. Я хочу довести до відома пана Стояна, що на Погоджувальній раді якраз фракція соціалістів висунула компромісний варіант - будь ласка, давайте заслухаємо звіт комісії по справі Георгія Гонгадзе, Ігоря Александрова і інших резонансних справах, а потім ми і створимо і цю комісію. Ми готові до цього. Але голова вашої фракції категорично  відмовилась від цього, тому ці запитання, я думаю, треба адресувати Раїсі Василівні, а не докоряти соціалістам за те, що вони не хочуть законності і справедливості. Якраз ці докори не за адресою, пане Стоян.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Андрій Шкіль.

 

16:10:43

ШКІЛЬ А.В.

Дякую. Я пропоную народним депутатам "не впихати невпихуєме", як пропонував колишній керівник Верховної Ради, і не поєднувати два непоєднуваних питання. Я прошу передати слово Григорію Омельченку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Григорія Омельченка.

 

16:10:59

ОМЕЛЬЧЕНКО Г.О.

Григорій Омельченко, Блок Юлії Тимошенко, Українська республіканська партія "Собор".

Шановні колеги з усіх депутатських груп і фракцій! Вдумайтеся лише в одне. П'ять років, як не поховані останки тіла Георгія Гонгадзе, виплакані очі його мами. В якому становищі дружина і діти? А ми не спромоглися за три з половиною. роки заслухати хоча б раз звіт слідчої комісії. Тому  я прошу не лише звіт слідчої комісії, Адаме Івановичу, а так, як вимагає слідча комісія, інформація Генерального прокурора та звіт слідчої комісії про результати  розслідування обставин вбивства  і викрадення журналіста Георгія Гонгадзе, Ігоря Александрова та інших резонансних справ і не ставити...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Степан Хмара, будь ласка.

 

16:11:58

ХМАРА С.І.

Шановні  депутати! Ви мали можливість багато разів проявити свою моральну опозицію і громадянську позицію для того, щоб знати правду про страшні злочини, мається на увазі зникнення і вбивство журналіста Гонгадзе. Ви не хотіли цього зробити.  І сьогодні ви хочете спекулювати для того, щоб прикрити і уникнути  відповідальності певним кримінальним елементам, ви  прикриваєтеся політикою, правами  людини і пошуками справедливості. Де ваша мораль і справедливість була  тоді і сьогодні?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, обмін думками завершено.

Стояна прізвище називалося. Будь ласка, репліка, хвилина.

 

16:12:57

СТОЯН О.М.

Шановні колеги! Безумовно, ми маємо право знати правду про вбивство  Гонгадзе, і фракція готова розглядати, але я не думаю, що це треба робити у пакеті, це  зовсім інші речі. Але ми маємо право  знати про законність затримання Колеснікова і про законність звільнення Боделана, це також щоб потім не було до того, що потім бачте, не розібралися вчасно і  тепер задній хід. Тому ми пропонуємо  все-таки сьогодні, щоб знати  правду про цих людей, щоб знати правду  про те,  за що все-таки гоніння вчителів, лікарів, інших людей, створити комісію. Знову кажу в цій комісії може як та, так і інша сторона звернутись. Тому пропоную ще раз поставити на голосування про  включення до порядку деного про створення комісії. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ну, кожному з нас зрозуміло, що нам потрібно знайти вихід із ситуації в яку  ми в черговий раз потрапили. Ви вже мали  можливість виступати. В який ми в черговий раз потрапили, тому що якби там не було, скільки б ми з вами не дискутували, скільки б перерв, засідань погоджувальної ради не проводили, скільки б не зривали засідання Верховної Ради, кінець кінець ми з вами приходили до порозуміння і до того, що знаходили вихід із ситуації в яку заходили в результаті тих, чи інших політичних подій, що відбувалися в суспільстві. Я думаю, що ми з вами зобов'язані знайти такий вихід і  сьогодні, із цієї ситуації.

Тому на вимогу частини Фракцій я ще раз ставлю на голосування про повернення до питання включення до порядку деного і розгляду питання про утворення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки обставин затримання голови Донецької обласної ради Колоснікова, усунення з посади Одеського міського голови Боделана та інших фактів порушень прав і свобод громадян, які вимагають оцінки Верховної Ради України. Прошу голосувати.

 

16:15:25

За-192

По Фракціях, будь ласка:

"Наша Україна" - 0, Комуністів - 56, "Регіони України" - 51,   Народної партії - 7, соціалістів - 1,  Блоку Тимошенко   - 1, Української народної партії - 0, соціал-демократів (об'єднаних) - 21,  "Єдина Україна" - 4, "Демократична Україна"  - 19, Партія "Промисловці, підприємці" - 11,  Демократичні ініціативи - 14, "Союз" - 1, позафракційні - 6.

Шановні колеги,  послухайте, будь ласка, уважно. Почекайте з  пакетами, почекайте. Що вже необхідність пакет застосувати у декого? Під час засідання Погоджувальної ради представники фракції "Наша Україна", цю ідею підтримали представники фракції Блоку Юлії Тимошенко. Я бачив розуміння представників деяких інших фракцій, суть якої пропозиції зводилася до того, що ці фракції готові підтримати дану пропозицію, якщо... от і Гапочка, до речі подивився... якщо  у назві постанови, будьте уважні, якщо у назві постанови будуть відсутні конкретні прізвища.

Тому я ставлю на ваш розгляд пропозицію, будь ласка, будьте уважні,  пропозицію про... Ви спочатку послухайте, а потім будете просити слова, пропозицію про те, щоб назвати питання таким чином: "Про утворення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки фактів порушень  прав і свобод громадян". Ще раз повторюю, ми врахували пропозицію  фракцій, які пропонували забрати конкретні  прізвища.

Тому  я ставлю на голосування пропозицію про включення до  порядку денного питання про утворення Тимчасової слідчої комісії   Верховної Ради України  з питань перевірки фактів порушень прав і свобод громадян. Прошу голосувати.

 

16:18:21

За-129

Таким чином ніяка пропозиція не пройшла.

По фракціях, будь ласка.

"Наша Україна" - 0, Комуністів - 56, "Регіони України" - 3, Народної партії - 16, Соціалістів - 0, Блоку Тимошенко - 0, Української народної партії - 1, Соціал-демократи - 5, "Єдина Україна" - 7, "Демократична Україна" - 19, Партія промисловців і підприємців - 6, "Демократичні ініціативи" - 0, "Союз" - 13, Позафракційні - 3.

Таким чином жодна із пропозицій не набрала необхідної кількості голосів. Тому ми продовжуємо далі розглядати питання. Тому ми продовжуємо далі розглядати питання. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України. Я ще раз повторюю пакети тут зовсім недоречні.

Шановні колеги, я ще раз. Я пояснюю Григорію Омельченку і пояснюю решті народним депутатам. Дві фракції брали перерву з питання утворення тимчасової слідчої комісії. І засідання Погоджувальної ради проводилося із цього питання. Не звіту комісії Омельченка, а про створення тимчасової слідчої. Комісія Верховної Ради я скорочую. Я скорочую. І тому, будь ласка, робіть звернення дві фракції, шукайте дві фракції, я що вам заперечую хіба.

Шановні колеги, я звертаюся до тих, хто просив перерви. Ви бачите, що ваші пропозиції не проходять, ви навіть самі за деякі з них не хочете голосувати. Не хочете голосувати, бо остання пропозиція набрала всього-на-всього 129 голосів. Тому давайте шукайте варіанти і шукайте необхідну кількість голосів. Запишіться, п'ять хвилин, для пропозицій мудрих.

Будь ласка, на моніторі. Беспалий Борис, фракція "Наша Україна". Підготуватися Доманському.

 

16:21:09

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні колеги, зазвичай слідчі комісії створюються тоді, коли слідство і влада не проводить слідство, тобто слідчі дії блокуються. Зараз ми маємо унікальний випадок. Тобто комісія створюється з приводу, ну пропонують колеги наші з "Регіонів" і соціал-демократи (об'єднані) утворити комісії з того приводу, що слідчі органи гарно працюють, що вони активно проводять слідство. Це щось дивне!

Ми ж разом, мабуть, згодні, що бандити мають сидіти в тюрмах. Щодо конкретних справ. То ці справи є в центрі громадської уваги і без розгляду цієї спеціальної комісії. В цьому також немає потреби привертання уваги громадськості.

Стосовно комісії по справам Александрова і Гонгадзе, то дивною є позиція тих самих колег, коли якось у них вибірковий підхід, і ми пропонуємо, "Наша Україна", все ж таки заслухати Григорія Омельченка з цього питання. І втім треба Верховній Раді перейти до соціальних програм і нарешті почати займатися тим, чого чекають від нас люди, а не просто перетворювати тут...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Анатолій Доманський, фракція комуністів. Підготуватися Пеклушенко.

 

16:22:22

ДОМАНСЬКИЙ А.І.

Шановний Адам Іванович, шановні народні депутати! Всім сьогодні зрозуміло, що олігархи, які прийшли сьогодні до влади, зводять рахунки з олігархами, які були при владі. Вони убивають, стріляють, арештовують. То, мабуть, треба зробити таку комісію, щоб примирила їх, а то буде ще більше крові! Давайте створимо таку комісію!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Олександр Пеклушенко, фракція "Регіони України". За ним Сятиня Михайло.

 

16:22:54

ПЕКЛУШЕНКО О.М.

Уважаемые коллеги, к счастью, среди нас нет людей с фамилией Вышинский. И я прошу, перестаньте быть прокурорами. Никто не в праве решать судьбу человека, кроме суда. И мы, предлагая эту комиссию, хотим самого элементарного: представителей Верховного Совета. Скажите, пожалуйста, что еще должно произойти в стране, чтобы Верховный Совет всеобъемлюще изучил ситуацию на месте. После того, как она будет изучена, мы здесь выскажемся и примем решение. Я уверен, что эта комиссия будет создана рано или поздно. Так пусть будет раньше.

Адам Иванович, давайте еще раз обговоримо этот вопрос на Погоджувальной раде, и давайте примем решение. Наша фракция не будет голосовать ни по одному вопросу, пока не будет создана эта комиссия.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Сятиня, фракція Народної партії. Підготуватися Малиновському.

 

16:24:00

СЯТИНЯ М.Л.

Прошу передати слово народному депутату Мельничуку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Мельничук, фракція соціалістів, будь ласка.

 

16:24:12

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область.

Шановний Адам Іванович, шановні радіослухачі!

Фракція Соціалістичної партії України заявляє про те, що ми готові голосувати в пакеті і створення комісії і звіт комісії Омельченка. Я не розумію, чому блокується це питання.

І, шановний Адам Іванович, прошу вас прислухатися до пропозиції соціалістів і внести на голосування, щоб ми в пакеті проголосували постанову щодо створення Тимчасової спеціальної комісії чи слідчої  і звіт комісії Омельченка по справі Гонгадзе.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Олексій Малиновський, фракція соціалістів. Підготуватися Шкілю.

 

16:25:03

МАЛИНОВСЬКИЙ О.П.

Прошу передати слово Григорію Омельченко.

Будь ласка, мікрофон Григорія Омельченка.

 

16:25:18

ОМЕЛЬЧЕНКО Г.О.

Григорій Омельченко, виборчий блок Юлії Тимошенко, Українська республіканської партія "Собор".

Дякую, шановний колего, що передали слово.

Шановні колеги, ми вже доголосувалися пакетом під час помаранчової революції, коли вносили зміни до Конституції і зміни до виборів Президента України. І я вже не знаю, у які ще закони зміни оцим скопом і так дальше, колгоспом.  Єсть Регламент, і кожне питання повинно слухатися окремо. Невже ми будемо встановлювати політичні танці на останках Георгія Гонгадзе і на виплаканих сльозах його матері, давайте заслухайте звіт - це вимога Регламентного... комітету Верховної Ради, Регламенту: через півроку зобов'язані заслухати звіт слідчої комісії з обов'язковою участю Генерального прокурора України!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Шкіль, фракція Блоку Тимошенко.

 

16:26:16

ШКІЛЬ А.В.

Дякую. Шановні народні депутати, шановні радіослухачі і телеглядачі! Я хочу звернутися, в першу чергу, до всіх нас тут і до всіх, хто нас тут слухає. Я хочу наголосити на тому, що ви зрозумійте одне: тут якимось чином пов'язалися два питання, і я не можу зрозуміти, який між ними зв'язок. Який зв'язок між бажанням нинішньої, сучасної, чи новітньої опозиції робити комісію з заслуховуванням звіту по комісії Гонгадзе? Я не можу збагнути причинно-наслідковий зв'язок в даній ситуації!

Я розумію, що вони зараз блокують трибуну для того, щоб зірвати прийняття тих законів, які простять роботу Кабінету Міністрів. Вони хочуть зірвати ті програми, які запланував Кабінет Міністрів, з тим щоб в черговий раз кивати своїм пухкеньким пальчиком в бік Кабміну і казати: "Бачите, не справляються з своїми обов'язками". А от, коли "ми обкрадали державу, тоді все було гаразд". Тому я хочу наголосити, панове: не поєднуйте непоєднувальне. Звіт комісії по Омельченку - це одне, а пропозиції ваші, які не підтримуються...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обмін думками завершений. Тут є пропозиції двох фракцій, але одна з них уже брала перерву: соціалісти і Блок Юлії Тимошенко. Я нагадую, що соціалісти і Народна партія уже своє право на перерву використали. Тому Блок Юлії Тимошенко повинен шукати собі іншого партнера для оголошення перерви.

Шановні колеги, я ще раз прошу вас знайти вихід із ситуації.

(Ш у м  у  з а л і)

Ну Кендзьору дайте слово. У нього мудра пропозиція є.

 

16:28:30

КЕНДЗЬОР Я.М.

Адаме Івановичу, дякую. Ярослав Кендзьор, Народний Рух України, фракція "Наша Україна".

Шановні колеги депутати! Справді, ми можемо розблокувати роботу Верховної Ради, якщо, на мій погляд, зробимо одну річ. Ось депутати від фракції Регіонів і СДПУ(о) обурюються, що, бачите, рядових мешканців, громадян України там чіпає прокуратура, Міністерство Внутрішніх справ за порушення Закону про вибори. Якщо би сьогодні члени фракції СДПУ(о) привели сюди свого лідера Віктора Медведчука, який був головним організатором фальшування виборів, якщо би вони сюди привели так само свого прихильника Ківалова, і ці сказали про те, що відпустіть отих стрілочників, яким ми доручали  фальшувати вибори, а відповідальність будемо нести ми, і ми готові сісти на.......

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Ярославе, на жаль, це була публіцистика, але не було пропозиції. Як нам вийти? Так, репліка, Заєць Володимир.

 

16:29:58

ЗАЄЦЬ В.В.

Шановні колеги! Шановний Адаме Івановичу! відповідаю пану Кендзьору і звертаюся до виборців України. Сьогодні були озвучені прізвища людей, які працюють в закладах освіти, охорони здоров'я на Житомирщині, які не мають жодних проблем у стосунках ні з органами прокуратури, які не причетні до фальшування чи чогось іншого по минулих виборах. Мова лишень іде про те, що їх сьогодні відтискують нова влада, глави адміністрацій, які призначені Президентом Ющенком, тільки за те, що вони  є членами Соціал-демократичної партії України (об'єднаної), Партії регіонів, і мали сміливість голосувати або думати інакше під час президентської  виборчої кампанії. Тому ми говоримо тільки про цю категорію людей і переконливо вас просимо підтримати, якщо ви справді є демократами, створення комісії, яка б дала належну оцінку цим фактам. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  І вам дякую. Так, шановні колеги,  підпис появися до Блоку Юлії  Тимошенко групи "Союз", які просять оголосити перерву на 30 хвилин. Тому  я оголошую перерву до 17 години. Представників фракцій і груп прошу піднятися на третій поверх.

 

ПІСЛЯ  ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, завершується чергова перерва. Під вечір, я бачу, все більша і більша кількість народних депутатів, вони все більше готові до праці, засумували за роботою.

Дві фракції і група, вірніше, соціалісти і група "Союз" брали перерву від... Вірніше, вибачте, Блок Юлії Тимошенко і "Союз". Вони доручають виступити від фракції Григорію Омельченку. Будь ласка, три хвилини.

 

17:14:52

ОМЕЛЬЧЕНКО Г.О.

Григорій Омельченко, виборчий Блок Юлії Тимошенко, Українська республіканська партія "Собор".

Шановні колеги, шановні радіослухачі, шановні виборці! Питання, які ми хочемо розв'язати, дійсно, як патова ситуація, але вихід потрібно шукати. Я не прихильник голосування питань про включення в порядок денний чи розглядання пакетом, тому що я юрист - і це порушення регламентної норми. І, мабуть, вперше я піду на це свідоме порушення, щоб все-таки Верховна Рада України, український народ почув звіт слідчої комісії, яку створила Верховна Рада України по розслідуванню обставин вбивств журналістів Георгія Гонгадзе, Ігоря Александрова та інших злочинів, вчинених державними діячами України.

Я прекрасно розумію, що  багатьом не сподобаються висновки слідчої комісії і ті факти,  які будуть названі, але вони будуть названі. І буде названо те, що Тимчасова слідча комісія прийняла одноголосно рішення, що 4 найвищі посадові особи в державі, на той час які були: Кучма, Кравченко, Леонід Деркач та Володимир Литвин - були учасниками незаконних злочинних дій щодо Георгія Гонгадзе. Будуть названі і інші злочини на думку комісії, які були вчинені високими посадовими особами.

З юридичної точки зору, з точки зору Конституції є всі підстави для створення Тимчасової слідчої комісії, яку пропонують мої колеги з фракції "Регіони" і Соціал-демократичної партії (об'єднаної), тому що справа, яку вони пропонують, набула громадського резонансу.

Шановні колеги, з моменту створення  Тимчасової слідчої комісії скоро буде 3 роки. Змінилося 2 Генеральних прокурора. Знову появився Генеральний прокурор України Піскун, щодо якого Тимчасова слідча комісія прийняла рішення одноголосно про порушення проти нього кримінальної справи за фальсифікацію і неналежне виконання службових обов'язків і  дезінформації народних депутатів України. І таке рішення є. А він знову Генеральний прокурор України. Але з 2002 року, коли ми були обрані народними депутатами України до цього часу жодного разу ви не заслухали ні звіт слідчої комісії, ні інформацію Генерального прокурора України. Є рішення слідчої комісії про відставку Генерального прокурора, і воно буде голосуватися після мого звіту, якщо він буде.

І на завершення. Шановні любі друзі! Знаючи, що йду на порушення регламентної норми, я вношу пропозицію проголосувати в пакеті звіт Тимчасової слідчої комісії, яку я очолюю, і  про створення слідчої комісії, яку пропонують мої колеги, із-за чого, так сказать, виникли такі політичні дискусії.

Я розумію, що це моя особиста точка зору, можливо вона йде в розріз фракції чи інших колег із фракції "Наша Україна", але я хочу прозвітувати перед вами, а після того вам приймати рішення по звіту Тимчасової слідчої комісії. Але не можна стільки терпіти і робити наругу над пам'яттю Георгія Гонгадзе. Я...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, єдине... Ми зараз будемо голосувати, я скажу про рішення на Погоджувальній раді, ну принаймні домовленості, бо ми певні рішення з них голосували.

Єдине, я хочу  нагадати норму Регламенту, це стаття 4.6.4 про те, норма Регламенту ( я хочу щоб мене слухав Григорій Омельченко, щоб мене почув Григорій Омельченко), що звіт  комісія робить тоді, коли вона офіційно затвердила цей звіт, що це  не звіт однієї людини, а звіт комісії, і коли цей звіт розданий депутатам Верховної Ради, коли він розповсюджений серед депутатів Верховної Ради. Це сторінка 66 Регламенту Верховної Ради, але це вже так, для уточнення

Тому, шановні колеги, під час останньої розмови керівників  фракцій і груп коло проблем було розширене. Якщо на попередніх засіданням ми в основному говорили  про те, щоб повернутися до розгляду питання пов'язаного із створенням Тимчасової слідчої комісії, то на останньому засіданні  вже йшла мова і про те, і саме для цього  дві фракції, або  точніше фракція і група депутатська, брали перерву, щоб повернутися до переголосування питання пов'язаного  із  звітом комісії, яку очолює наш колега Омельченко.

Були різні пропозиції, тобто  повернутися до звіту цієї комісії, створити Тимчасову слідчу комісію, так, як ми говорили, з приводу  Колеснікова, Боделана та інших порушень. Ще одна пропозиція була, щоб створити тимчасову слідчу  комісію, не називаючи прізвищ, мається на увазі  у заголовку не називаючи прізвищ, і одразу зазначити, що головою цієї Тимчасової слідчої комісії ми затверджуємо  народного депутата Мусіяку.

І остання, четверта пропозиція, яка звучала в ході нашої розмови і обміну думками, полягала в тому, щоб у пакеті розглянути ці два питання, тобто питання про заслуховування звіту Комісії Омельченка і про створення тимчасової спеціальної комісії по Колеснікову і Боделану. Ось ці пропозиції, які звучали і ми домовилися, що ці пропозиції я поставлю на розгляд  сесійної зали.

Тому я ставлю на голосування: хто за те, щоб повернутися до розгляду питання до заслуховування звіту Комісії Григорія Омельченка з приводу Гонгадзе та інших журналістів. Прошу визначатися.

 

17:21:38

За-139

По Фракціях, будь ласка:

"Наша Україна" - 5, Комуністів - 54, "Регіони України" - 6,   Народної партії - 13, соціалісти - 27,  Блоку Тимошенко   - 15, Української народної партії - 0, Соціал-демократична партія (об'єднана) - 0,  "Єдина Україна" - 4, "Демократична Україна"  - 0, Партія "Промисловці, підприємці" - 6,  Демократичні ініціативи - 0, "Союз" - 1, позафракційні - 8.

Я ставлю на голосування: хто за те, щоб повернутися до питання про включення до порядку денного розгляду питання про утворення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки обставин затримання голови Донецької обласної ради Колеснікова, усунення з посади Одеського міського голови Боделана та інших фактів порушень прав і свобод громадян, які викликають, вимагають оцінки Верховної Ради України. Прошу г голосувати.

 

17:22:54

За-203

По Фракціях, будь ласка: "Наша Україна" - 0, Комуністів - 55, "Регіони України" - 51,   Народної партії - 27, соціалістів - 1,  Блоку Тимошенко  і Української народної партії - нулі, соціал-демократи партія (об'єднані) - 22; "Єдина Україна" - 2; "Демократична Україна" - 19; Промисловці і підприємці - 7; "Демократичні ініціативи" - 14; "Союз" - 1; позафракційні - 4.

Тепер будьте уважні, шановні колеги. Я ставлю  на голосування...

Будь ласка, Беспалий мікрофон.

 

17:23:35

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Дуже дякую Адам Іванович. Борис Беспалий, фракція "Наша Україна".

Я хочу  звернути увагу, що оскільки проект постанови із прізвищами, то я хочу оприлюднити ті конкретні зміни, ті тексти, які ми готові підтримати. Назва комісії і перший пункт мають звучати так: про утворення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань  дотримання прав і свобод громадян. Це так звучить і назва, і перший пункт, саме так.

Другий пункт. Обрати народного депутата України Мусіяку Віктора  головою тимчасовою слідчою комісії.

Третій пункт  вилучити, но все інше  можна залишити. Це для протоколу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги,  зараз... Бандурка, будь ласка, мікрофон.

 

17:24:31

БАНДУРКА О.М.

Шановний  Адам Іванович, шановні народні   депутати.

Поняття права людини настільки  широке, що  це і права людини на освіту, охорона здоров'я, довкілля. Ми якщо так приймемо, то розпливимося. Треба записати: про дотримання прав людини у правоохоронній діяльності. І тоді все буде  конкретно або у кримінальному судочинстві. Давайте конкретизуємо і проголосуємо. Тоді ми будемо займатися конкретними питаннями. Якщо просто права людини, то це право людини на  створення сім'ї чи  дружби з собі подібним. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шурма і будемо голосувати. Мікрофон Шурми Ігоря, будь ласка.

 

17:25:26

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція  Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати, шановні слухачі, які зараз слухають те, що відбувається у сесійній залі. Це дійсно є правда, що на виборах Україна поділилася на дві частини - на Україну до виборів і на Україну після виборів. Точиться суперечка стосовно арешту Колеснікова, стосовно правомірних дій і відповідно до Боделана.

Є одна велика, маленька проблема. Одна політична сила "Наша Україна" не голосує за те, щоб створити комісії. Ми стверджуємо, що порушення законодавства є. Вони стверджують, що таких порушень немає. Що бракує їм натиснути на кнопку і встановити, є порушення чи немає, існують політичні утиски чи немає. І хотів би нагадати народу України, що фракція "Наша Україна" не голосує за те, щоб проблема Гонгадзе слухалася у сесійній залі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, давайте ми приймати рішення. Звинувачення будуть потім один одного. Шановні колеги, нам треба прийняти рішення, будьте уважні. Ми підходимо до голосування однієї з пропозицій, яка на Погоджувальній раді в результаті сигнального голосування одержала найбільшу кількість голосів, і яка має зараз шанс пройти.

Мова ось іде про що. Про те, щоб ми у назві постанови не згадували прізвищ. Це перше. І друге, щоб внесли певні корективи того, що пропонує сам проект постанови за номером 7376, який є Борис Беспалий. Дозвольте я їх ще раз повторю.

Назва комісії буде звучати... Почекайте, не поспішайте. Генерал завжди стриманіший має бути, та тим більше майже повний. Пропонується таким чином, щоб ми назвали цю комісію, будьте уважні, щоб свідомо голосували про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань дотримання прав і свобод громадян у правоохоронній діяльності. Так звучало? Тобто повторюю пропозицію Беспалого, яку, так би мовити, уточнив народний депутат Бандурка. Це одне.

Друге. Щоб ми у проекті постанови, який уже вам розданий за номером 7376, перший пункт знову ж таки повторили, як називається ця комісія так, як я сказав. Другий пункт - обрати народного депутата України Мусіяку Віктора Лаврентійовича головою цієї комісії. Третій пункт - про обрання заступника голови комісії - забрати. У четвертому пункті  внести уточнення, що подати не по одному представнику від кожної фракції, а подати фракціям відповідно до пропорційної чисельності - один від 20-ти, і ми цю квоту установили в ході погоджувальної ради, але обов'язково, щоб кожна фракція і група навіть там, де є менше, ніж 20 народних депутатів, була представлена по одному представнику у цій тимчасовій слідчій комісії. Про квоти, я ще раз наголошую, так. як ми домовлялися відповідно, і ми про це вели мову на погоджувальній раді. Ось у такому варіанті, шановні колеги, я з вашого дозволу ставлю на голосування про включення до порядку денного і розгляд питання про утворення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань дотримання прав і свобод громадян у правоохоронній діяльності. Прошу голосувати.

 

17:29:55

За-148

По фракціям, будь ласка: "Наша Україна" - 9, комуністів - 56, "Регіони України" - 2, Народної партії - 27, Соціалістичної, блоку Тимошенко, Української народної партії, Соціал-демократичної партії (об'єднаної) - нулі, "Єдина Україна" - 11, Демократична Україна - 17, Партія промисловців, підприємців - 9, Демократичні ініціативи - 0, "Союз" - 13, позафракційні - 4.

Ну почекайте, ми ж пройдем голосування, потім... Ну. Шуфричу мікрофон, будь ласка. Треба було голосувати, а не з мотивів вис

 

17:30:38

ШУФРИЧ Н.І.

Адам Іванович, в різному можна нас звинувачувати, але ми завжди дотримувалися всіх домовленостей.

Ми відверто сказали, що ми вважаємо, що сьогодні суспільство має знати про конкретні  випадки, коли за політичними мотивами переслідуються наші громадяни. І ми з зацікавленістю дивилися, як пробує "Наша Україна" нівелювати цю заяву, нівелювати, дійсно, події, які сьогодні мають місце. І зверніть увагу: вони не голосують за Гонгадзе, за те, щоб ми знали, що ж там врешті-решт відбулося. Мабуть, вони вже знають і, мабуть, вони вже бояться цього звіту. Але вони не голосують за свою власну пропозицію щодо створення так званої безіменної слідчої комісії з захисту прав людини, тому що їх не цікавлять права людини, їх цікавить виключно влада і переслідування тих, хто з ними не погоджуються.

Я переконаний, що цьому буде дана належна оцінка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я повинен сказати, що якщо я зараз назву прізвища тих, хто піднімав руку на Погоджувальній раді за дану пропозицію, і зараз ви побачити, як проголосували ті, хто там говорив, то будуть там далеко інші результати. Я просто не хочу це обнародувати. Так що, давайте не звинувачувати, будь ласка, один одного.

Мартиненко, і будемо наступну пропозицію голосувати.

 

17:32:15

МАРТИНЕНКО М.В.

Шановний Адам Іванович, шановні друзі!

На репліку Нестора Івановича: я підтверджую позицію фракції "Наша Україна" про те, що ми  готові голосувати за постанову про комісію після відпрацювання тексту цієї постанови, а не з голосу. Цю пропозицію я витримував і на Погоджувальній раді.

Що стосується інших речей, чому ми не голосуємо по Гонгадзе, питання заключається в наступному: ми хочемо, щоб витримувалася процедура цього питання, щоб нам роздали звіт, щоб ми витримали процедуру, а не займалися піаром стосовно цього питання. Це питання на сьогодні прокуратури, інших слідчих органів, які працюють в цьому напрямку і повинні довести це якнайшвидше до кінця. Це наша позиція.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, не збуджуйтеся, нам треба ще проголосувати одну пропозицію - і на цьому ми завершимо.

Ще була, як вам говорив, ще була одна пропозиція так званого пакетного голосування: про те, щоб ми проголосували про заслуховування звіту комісії по Гонгадзе і створення Тимчасової слідчої комісії по Колеснікову і Боделану.

Хто за те, щоб провести таке пакетне голосування, прошу визначатися.

 

17:33:46

За-130

По фракціях, будь ласка.

"Наша Україна" - 0, комуністів - 56, "Регіони України" - 19, Народної партії - 0, соціалісти - 28, Блоку Тимошенко - 1, Української народної партії - 0, соціал-демократи об'єднані - 21, "Єдина Україна" - 4, "Демократична Україна" - 0, Партія промисловців і підприємців - 0, "Демократичні ініціативи" - 0, "Союз" - 0", "Позафракційні" - 1.

Таким чином, шановні колеги, результати голосування показали, що ми з вами можемо вийти на певний позитивний результат. І тому я пропоную зараз підтримати пропозицію колеги Мартиненка, щоб до завтра ініціатори пропозицій врахували те, про що ми вели мову на Погоджувальній раді, підготували новий текст проекту постанови. І якщо він буде завтра готовий, цей новий текст постанови, ми його завтра зранку проголосуємо.

У зв'язку з тим... Мотивів чого? Мотиви чого, скажіть, будь ласка? Мотиви останнього голосування? Воно вже проголосоване, останнє голосування. Це перед голосуванням треба було говорити про останнє голосування.

Тому, шановні колеги, я ще раз прошу ініціаторів внесення проекту постанови: давайте, щоб, дійсно, було не з голосу, а так, як пропонував і Безпалий, і народний депутат Бандурка, з врахуванням того, що ми говорили. Практично та ж постанова залишається у вашому ж вигляді, як ви пропонували. Будемо  працювати?

Тоді на цьому я вечірнє засідання Верховної Ради оголошую закритим.  Завтра початок роботи о 10-ій годині ранку.

Я повідомляю народних депутатів, що на засіданні Погоджувальної ради ми дійшли висновку про те, що в середу ми будемо працювати виключно за планом  роботи на середу, незважаючи на те, що сьогодні ми чимало з вами питань не пройшли, але завтра той план тижневий середи буде реалізовуватися завтра. До побачення.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку