ЗАСІДАННЯ  ДВАДЦЯТЬ  ДЕВ’ЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

  19  квітня   2005 року, 10.00 година

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради

України МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго дня, шановні колеги, гості, запрошені Верховної Ради. Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Ввімкніть систему "Рада".

10:02:05

У залі зареєструвалося 406 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради оголошую відкритим. Шановні колеги, сьогодні два наших колеги мають дні народження. Це Олексіюк Сергій Сергійович і Салмін Олег Володимирович. Давайте привітаємо їх із цими датами. (Оплески)

Послухайте, будь ласка, оголошення. Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України інформую про вихід народного депутата України Розвадовського Віктора Йосиповича зі складу депутатської фракції партій "Єдина Україна".

Шановні народні депутати!  Погоджувальна рада депутатських фракцій і груп визначилася щодо розкладу засідань на пленарний тиждень з  19 по 22 квітня. Перелік запропонованих питань вам роздано.  Тому дозвольте  перейти до розгляду питань, передбачених на сьогодні. Передусім я запрошую розглянути питання про складання присяги народним депутатом України. 14 квітня 2005 року Центральна виборча комісія зареєструвала народним депутатом України Корчинського Анатолія Івановича, обраного 31 березня 2002 року в багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі від виборчого блоку політичних партій блок Віктора Ющенка "Наша Україна". Відповідно до статті 79 Конституції України перед вступом на посаду народні депутати України складають присягу перед Верховною Радою України.

Для складання присяги на трибуну запрошується народний депутат України Корчинський Анатолій Іванович. Будь ласка.

 

КОРЧИНСЬКИЙ А.І.

Присягаю на вірність Україні, зобов'язуюсь усіма своїми діями боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо Вітчизни і добробут українського народу, присягаю додержуватися Конституції України та законів України, виконувати свої обов'язки в інтересах усіх співвітчизників. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте привітаємо нашого колегу із вступом на посаду народного депутата України.

Так, переходимо до розгляду наступних питань. Слухається проект Закону про попередження вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров'я населення.

Значить, так, чотири фракції, шановні колеги, чотири фракції: фракція "Регіони України" і Соціал-демократичної партії України - просять перерву на 30 хвилин і скликання Погоджувальної ради фракцій. Ну, вчора в нас вона ж була. І дві фракції: "Нашої України" і Української народної партії - також просять оголосити перерву на 30 хвилин.

Підемо за усталеною традицією: три хвилини на оголошення - і не будемо оголошувати перерви? Ну, Погоджувальна рада...

Будь ласка, представники "Нашої України" і Української народної партії, хто виступає? Три хвилини. Будь ласка, говоріть.

 

10:06:55

ГУДИМА О.М.

Шановний головуючий, шановні народні депутати! Гудима, фракція Української народної партії.

Сьогодні увага всіх громадян України прикута до цінників на світлі нафтопродукти, і при тому, як вони спостерігають за тими показниками, автоматично рука прощупує свій гаманець, як власний, так і державний.

Я хочу зачитати заяву фракції Української народної партії з приводу можливої кризи нафтопродуктів. Фракція Української народної партії вимагає від уряду, Генпрокуратури та СБУ назвати імена та покарати учасників нафтової змови ще 2004 року. Вважаємо, такі заходи будуть своєчасними і виправданими, оскільки необхідно запобігти утворенню нових монопольних картелів та не допустити нових нафтових потрясінь

Як відомо, у квітні 2004 року в Україні при байдужому спостеріганні Антимонопольного  комітету із силових структур мали місце змова нафтотрейдерів, керівників приватних та  державних  нафтових компаній, що призведе до найбільшої кризи нафтопродуктів за останні 10 років. Це болюче вдарило по економіці держави та бюджету десятків мільйонів українців. Нагадаємо, що у тій ситуації Антимонопольний комітет, який сьогодні проявляє дивовижну активність, фактично був мовчазним співучасником змови на ринку нафтопродуктів. Зважаючи на сумний досвід  минулого року, фракція Української народної партії вимагає від уряду негайно перебрати від відомої фінансово-промислової групи керівництво компанії ВАТ "Укрнафта", в якій держава володіє 50 відсотками плюс 1 акцією. Мережа автозаправочних станцій, що належить "Укрнафті", та 4 мільйони тонн нафти, які щорічно нею видобуваються, повинні працювати на стабільність ринку нафтопродуктів України.

Фракція Української народної партії вимагає від уряду рішучих заходів щодо припинення реверсного режиму нафтопроводу "Одеса-Броди" та використання його в прямому європейському напрямку, що зміцнюватиме енергетичну безпеку держави. Рекомендуємо також урядові призначити Олександра Сергійовича Корнійчука генеральним директором ВАК "Укртранснафта". Вважаємо, що у головних напрямках енергетичної стратегії України, які має затвердити уряд, зменшення залежності від постачання російської нафти повинна стати одним з основних пріоритетів. Окрім диверсифікації постачання нафти в Україну, не менш важливими завданнями для уряду має стати збільшення власного видобутку нафти, стимулювання з боку держави виробництва та використання власного  економічного  автомобільного палива етанолу і стисненого природнього газу....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, одну перерву ми вже використали, залишилася ще одна перерва. Нестор Іванович.

Так давайте...

У зв'язку з вимогою двох фракцій, які наполягають саме на перерві і не просто на перерві, а щоб під час перерви скликати Погоджувальну раду для узгодження подальших позицій, я оголошую перерву до 10 години 41 хвилини. Керівників депутатських фракцій і груп через п'ять хвилин прошу піднятися на п'ятий поверх на Погоджувальну раду.

 

ПІСЛЯ  ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, прошу займати робочі місця. Від імені керівників фракцій і груп приносимо вибачення за те, що перерва затягнулася, але ви знаєте, що це зазвичай так і буває, коли ми проводимо Погоджувальну раду. В 30 хвилин, на жаль, ми майже ніколи не вклалися.

Продовжуємо засідання. Слово від фракцій, які брали перерву, має Нестор Іванович Шуфрич. будь ласка, три хвилини.

 

11:17:38

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую. Шановні колеги! Шановний Адаме Івановичу! Шановні співвітчизники! По-різному кожний, хто присутній сьогодні в залі Верховної Ради України і носить високе звання  народного депутата України, поставились до подій на Майдані. Але всі сподівалися на те,  що такі слова як "права громадянина", "свобода слова" - це є не гасла, а це є наміри тих людей, які і зібрали цей Майдан. І треба відверто сказати, домоглися певного результату. Що ж ми маємо сьогодні? Сьогодні десятки тисяч наших співвітчизників, навіть більше, вчителі, лікарі, працівники  соціальної сфери масово звільняються з своїх робочих місць тільки тому, що вони не приховують свої  політичні погляди. Вони говорять, що вони голосували не за Ющенка і зараз їх звільняють з роботи.

Ми маємо десятки, тисяч прикладів, і якщо ми сьогодні зможемо створити слідчу комісію, то ми зможемо про це розказати  громадськості України, всім, хто сьогодні вболіває за права наших громадян, за те, щоб в Україні було верховенство права і Закону, і сьогодні я чув репліку саме з вашої фракції, ми на Погоджувальній раді дізналися про багато цікавих речей, ми визнали, що під час  попереднього керівництва  жоден із політичних діячів не був засуджений і не був заарештований.

Ми сьогодні визнали, що навіть ті утиски, які  ми визнаємо, мали  місце щодо "Сільських вістей", були компенсовані дивним образом. І це, ще раз підкреслює, що всі розуміли, що такі поняття, як  свобода громадянина, свобода слова, конституційні права наших громадян, мають поважатися.

Сьогодні ми є свідками того,  шановні колеги, що наш з вами колега Борис Колесніков є за гратами. Обставини його затримання ні у кого не викликають сумнівів, я  переконаний, ні у вас, ні у нас з вами, ні у суспільства в цілому.

Ми сьогодні є свідками  того, що наш з вами колега, депутат міський, тому що статус у нього такий, міський голова Одеси Боделан дивним чином усунений від влади. Ми  маємо знати, що президія ради суддів прийняли рішення відкрити дисциплінарне провадження проти судді Ярош і звільнити керівництво Приморського районного суду за рішення, яке є незаконним.

Тому ми не маємо  права бути осторонь. Ми маємо реагувати, ми маємо  захистити наших колег і наших співвітчизників.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Тепер дозвольте вас проінформувати про домовленість погоджувальної ради. На Погоджувальній раді більшістю голосів ми дійшли висновку про наступні наші дії. Ми зараз з вами визначимося у сесійній залі із тим  включаємо чи ні до порядку денного питання про створення Тимчасової спеціальної слідчої комісії. Якщо це  питання буде включене до порядку денного, то  попросимо ініціаторів створення такої комісії підготувати   відповідно до Регламенту пропозиції щодо складу Тимчасової спеціальної слідчої комісії. Мова   йшла про те, і ми домовилися, що вона  буде створена так, як у Регламенті і записано, на пропорційній основі залежно від чисельності  фракцій і депутатських груп, але  обо, один від 20-ти, але обов'язково, незалежно від того, яка чисельність груп чи Фракцій, які не мають 20 народних депутатів, обов'язково буде по 1  представнику у цій групі. Якщо ми включимо до порядку денного і якщо ініціатори розповсюдять, підготують, узгодять і роздадуть сесійній залі проект постанови, після цього ми одразу  проголосуємо, така домовленість на погоджувальній раді, проголосуємо цю постанову уже про  персональний склад, про персональний склад такої тимчасової слідчої комісії. Ось така  була домовленість. З процедури - 3 хвилини, запишіться, будь ласка.

Так, будь ласка, на моніторі Кендзьор, за ним Масенко

 

11:22:41

КЕНДЗЬОР Я.М.

Ярослав Кендзьор, Народний рух України, Фракція "Наша Україна". Шановний Головуючий, шановні колеги народні депутати,  весь цей галас останніми днями щодо репресій,  переслідувань нової влади опозиційних сил, ви знаєте, просто викликає гомеричний сміх. Сотні тисяч репресованих, про яких щойно говорить, говорив Шуфрич, ну, хоч би одне прізвище назвав. Ми розуміємо, що сьогодні кожен порушник закону, кожен бандит у  законі, який творив несусвітні речі, неодмінно буде кричати, що його переслідують, що супроти нього ідуть репресії. І ми сьогодні вже маємо спостерігаючи за діяльністю, за роботою Міністерства внутрішніх справ і Генеральної прокуратури, на скільки глобально корумповане було наше суспільство. І виполювати цей бур'ян неодмінно потрібно і не треба...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олександр Масенко, Фракція комуністів, за ним Корсаков.

 

11:23:56

МАСЕНКО О.М.

Дякую, я пропоную, все-таки мабуть, створення цієї комісії підтримати, оскільки дійсно, треба роздивитися, що і до  чого, але з цього приводу хотів би сказати слідуюче: якби Міністерство внутрішніх справ та діяло, дійсно по справедливості,  щоб і Кучму, і Кравчука, і того ж самого Медведчука, але якщо Медведчука, то мабуть треба  і Зінченка, і Порошенка, і Жванію, і всіх оце трошки на 72 години чи хоч би на 48 зачинили, трошки полюстрировали їх, воно б не виникало такого б ажіотажу, я думаю. Ось  у свій час...  тут багато говорять, я й до цього часу не знаю, з  першого скликання Яворівський був головою комітету по чорнобильцях. І кажуть, що десь гуманітарна допомога ділася. Ну, чого  ж не закрить чоловіка і не допитать, де вона  ділася. І тоді, я думаю, що не виникало б у нас таких  колізій, які вони зараз.  Я вважаю, що комісія повинна бути створена і щоб вона, дійсно, привела до...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олексій Корсаков, фракція "Регіони України".

 

11:25:09

КОРСАКОВ О.Я.

Прошу передать слово Чорновилу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тарас Чорновіл, мікрофон, будь ласка.

 

11:25:18

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановні колеги, ми настоюємо, жорстко настоюємо на тому, щоб була створена така комісія. Наші опоненти у цьому питанні розкидаються безперервними звинуваченнями. Людину, якій досі не можуть до кінця сформулювати звинувачення, вже оголошують злочинцем, прив'язуючи до  цілого ряду і політичних сил, і певних  регіонів.

Ми сьогодні не хочемо і не будемо настоювати, щоб ця комісія вникала у суть справи. Це, дійсно,  прерогатива слідства і  таємниці слідства. Але коли із слідчих питань виступають, які мають бути таємницею, йдуть безперервні звинувачення, звинувачення огульні, ми повинні розібратися  з цілим рядом обставин, які  супутні. Це обставини затримання, які навіть Уповноважена з прав людини визнала абсолютно  не обгрунтованими. Це є обставини того, як себе поводять безпосередньо слідчі і хто безпосередньо займається, керує слідством. Люди, які створювали репре...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. З мотивів ми закінчили, будемо... Будь ласка, репліка. Називалось прізвище Яворівського.

 

11:26:29

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, фракція Віктора Ющенка "Наша Україна", Жовква, Яворів, Львівщина.

Шановні колеги, тут ви почули нашого такого гучномовця від комуністів, який по-моєму десять років крутить ту саму побрехеньку, яку він сам і вигадав. Через те я хочу йому відповісти. Я думаю, що Яворівського немає потреби на 72 години закривати, але, якщо ви надалі будете плескати язиком цю брехню на всю Україну, то я вас таки посаджу і через суд за наклепи. Ви зрозуміли мене? Думаю, що зрозуміли. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Шуфрича. Називалося прізвище.

 

11:27:15

ШУФРИЧ Н.І.

Я зачитую прізвища людей, які потерпають вже сьогодні від нового режиму. Слухайте. Це тільки частина тих, хто проживає в Житомирській області. Головні лікарі  Олевської районної лікарні - Садовий, Лугінів, Попів. Заврайоно в Бердичеві - Опанацюк. До речі, він вдівець, має п'ятеро дітей, пережив інсульт. В шість годин він був закритий в кабінеті, і у нього вимагали написати заяву про добровільне звільнення з роботи. Хіба цього мало? Але я читаю далі.

Заврайоно Користишева - Джаман. Мери міст - Малин, Демчук. Коростень - Москаленко. Директори школи з Коростишева - Кирилюк. Лікар ............ - Яворівський. Також ми можемо сказати, як ртуттю... Тут же говорять десятки прізвищ з Кіровограду.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обмін думками завершено. Шановні колеги, я ставлю на голосування про включення до порядку денного і розгляду питання про утворення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки обставин затримання голови Донецької обласної ради Колоснікова, усунення з посади Одеського міського голови Боделана та інших фактів порушень прав і свобод громадян, які вимагають оцінки Верховної Ради України. Прошу голосувати.

 

11:29:12

За-220

По фракціях, будь ласка.

"Наша Україна" - 1, комуністів - 56, "Регіони України" - 49, Народної партії - 26, соціалістів - 1, блоку Тимошенко - 0, Української народної партії - 1, Соціал-демократичної партії (об'єднаної) - 22, "Єдина Україна" - 5, Демократична Україна - 14, Партія промисловців, підприємців - 14, Демократичні ініціативи - 14, "Союз" - 1, позафракційні - 11.

Таким чином, шановні, питання... Не вистачило голосів для включення до порядку денного. Так, будь ласка, три хвилини, запишіться з мотивів. Так, будь ласка, Косів Михайло, "Наша Україна". За ним Гінзбург.

 

11:30:33

КОСІВ М.В.

Михайло Косів, блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний Адаме Івановичу, ну, відповідно до Регламенту я просив би вас не повертатися знову до розгляду цього питання, поскільки воно вже розглянуте і не набрало відповідної кількості голосів. Одначе, до того переліку імен, які тут називалися, можна додати іще ну принаймні десятки і не тільки медичних працівників, а, скажімо, керівників п'яти українських регіональних залізниць, які на якийсь умовні благодійні фонди, перерахували мільйони гривень. І стає після того, коли перші допити цих людей опубліковані в пресі. стає зрозумілим, на жаль, трагедія Георгія Кірпи.

Панове-колеги! Наберіться терпіння, це тільки...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ольга Гінзбург, фракція комуністів, підготуватися Броннікову.

 

11:31:46

ГІНЗБУРГ О.П.

Дяку, Адам Іванович.

Фракція комуністів, 161 виборчий округ.

Я хотіла б сьогодні звернутися до шановний депутатів, і, можливо, до нашої влади нової, що, насправді, ці розборки, які йдуть по виборам, вони вже дуже затягнулися і вони підривають довіру до влади. Всі ці питання замикаються тільки на простих людях, на членах комісії і інших. По верхах ніхто ніде нікого не трогає. На головних лікарях закінчується, на освіті, на вчителях. І фахівці, якщо у мене ось по Конотопу, фахівці, які працювали все життя, мають повагу серед людей, і вони сьогодні вимушені під тиском покидати свої посади, то ця комісія, про яку ми зараз говоримо, вона не завадить розібратися. Хай разом з цим, що ми поставили питання, розглянемо і інші в цій комісії.

І я прошу, Адам Іванович, якось ще раз поставити на голосування дане питання.  Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Володимир Бронніков, фракція "Регіони України".

 

11:32:53

БРОННІКОВ В.К.

Владимир Бронніков.  Прошу передать слово Тарасу Чорноволу.

 

11:33:03

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановні колеги!  Я ще раз хочу наголосити, що ця комісія не має жодних повноважень втручатися в хід слідства. Ми хочемо  вивчити юридичні супутні аспекти. І те саме, що ті фракції, які сьогодні декларують підтримку нової влади, не проголосували на підтримку створення комісії, яка мала б розібратися в фактах, чи є причини, чи немає, що там є політика, а не кримінал, може свідчити про одне, що справа Колеснікова є справою політичною, інакше я не розумію, чому "Нашій Україна", УНП, БЮТу, СПУ боятися створення слідчої комісії, де будуть і їхні представники? Була мова про пропорційне представництво.

Тому я можу констатувати, що цим голосуванням, якщо не буде повторного голосування, ми підтверджуємо залом Верховної Ради, що це є справа політичного переслідування саме за політичні переконання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я ставлю на ваше рішення, хто за те, щоб повернутися до голосування щодо включення до порядку денного питання про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки обставин затримання голови Донецької обласної ради Колоснікова, усунення з посади одеського міського голови Боделана та інших фактів порушень прав і свобод громадян, які вимагають оцінки Верховної Ради України. Прошу голосувати.

 

11:34:49

За-213

Не повернули. Таким чином, фракції нехай працюють. Нам ще треба вирішити одне питання. (Ш у м  у  з а л і)

Заспокойтеся! Зараз я скажу. Сядьте, будь ласка!

Шановні колеги, нам треба буде вирішити - не збуджуйтесь! - треба буде вирішити ще одне питання, а після того ми продовжимо дискусії.

Перше. Я роблю зауваження народним депутатам, які вчиняють вчинки, що не відповідають ні Конституції України, ні елементарним нормам поведінки народних депутатів у сесійній залі. Будь ласка, кожен голосуйте за себе, кожен голосуйте в своїх фракціях.

Наступне. Шановні колеги, ми неодноразово, більше десяти разів на погоджувальних радах ставили питання про необхідність заслуховування звіту комісії, яку очолює наш колега Григорій Омельченко, щодо обставин вбивства журналістів: Гонгадзе, Александрова та інших. Жодного раз на погоджувальних радах це питання не одержало підтримки. Двічі, якщо я не помиляюся, це питання виносилося на розгляд сесійної зали.

Тому вчора в черговий раз, коли представники ряду фракцій підняли це питання на Погоджувальній раді, ми домовилися, що сьогодні на розгляд сесійної зали ми поставимо питання про включення до порядку денного звіту Тимчасової слідчої комісії народного депутата Григорія Омельченка. І якщо сесійна зала визначиться, ми визначимося коли, так би мовити, коли ми будемо слухати такий звіт. Така вчора, ще раз наголошую, така домовленість вчора була на Погоджувальній раді.

З мотивів, будь ласка, три хвилини. Записуйтесь.

Так, будь ласка, три хвилини, Лілія Григорович, фракція "Наша Україна". За нею Аніщук. (Ш у м   у  з а л і)

 

11:37:14

ГРИГОРОВИЧ Л.С.

Лілія Григорович, фракція "Наша Україна". Прошу передати слово народному депутату України Григорію Омельченку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Григорія Омельченка.

 

11:37:27

ОМЕЛЬЧЕНКО Г.О.

Народний депутат Григорій Омельченко, фракція Блоку Юлії Тимошенко. Дякую, шановна пані Ліля, що передали слово.

Шановні колеги! Шановний Адаме Івановичу! Я прошу вас всіх підтримати і включити до порядку слухання порядку денного питання про інформацію Генерального прокурора України Піскуна та звіт Тимчасової слідчої комісії про результати розслідування обставин викрадення і вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, щоб не було однобоко, що  з трибуни Верховної Ради України Генеральний прокурор України проінформував про результати розслідування і щоб ви заслухали мене як голову  слідчої комісії і потім прийняли ті рішення, проекти яких підготовлені слідчою комісією.

Я прошу вас всіх проголосувати про інформацію Генерального прокурора...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. будь ласка, Володимир Аніщук, фракція комуністів. За ним підготуватися Броннікову.

 

11:38:29

АНІЩУК В.В.

Уважаемые коллеги! Владимир Анищук, фракция коммунистов. У нас в Одессе как по законам диалектики, по спирали продолжаются те же политические события. Гурвиц,  Боделан, Гурвиц, Кировоградский, Приморскиий суды и так дальше и тому подобное. Поэтому комиссия такая должна быть. Верховная Рада должна сказать свое слово и по Приморскому суду и по другим вопросам в городе Одессе, поэтому я думаю,  что надо такую комиссию создавать, и она должна работать. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мова  йде про інше, про звіт комісії Омельченка. Будьте уважні, будь ласка. Володимир Бронніков, фракція "Регіони України".

 

11:39:14

БРОННІКОВ В.К.

Прошу передать слово господину Пеклушенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Пеклушенко.

 

11:39:24

ПЕКЛУШЕНКО О.М.

Уважаемые коллеги! Самое большое преступление - это вешать ярлыки на человека, который не прошел суд. Я прошу вас, уважаемые коллеги, будьте выдержаными.

Второй вопрос. Какие есть аргументы за то, чтобы не голосовать постановление? Председатель горсовета, председатель облсовета. Кто следующий? Председатель Верховной Рады, чтобы вы обратили внимание на то, что цинично творится произвол. Мы просим вас еще раз вернуться к этому вопросу, мы гарантируем вам объективное рассмотрение и работу этой комиссии, и  мы также гарантируем, что пока этот вопрос  не будет проголосован, мы не разблокируем трибуну Верховного Совета.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Ще раз нагадую, ми зараз обмінюємося думками з приводу того,  чи включаємо чи не включаємо до порядку денного звіт комісії Григорія Омельченка щодо обставин вбивства журналістів. Ви говорите дещо про інше. Будь ласка, Карнаух.

 

11:40:40

КАРНАУХ М.В.

Дякую.  Шановний Адаме Івановичу! Шановні виборці! Справа Георгія Гонгадзе - це є темне пляма в історії України, і тому  немає жодних сумнівів для того,  щоб ми поставили в кінці кінців крапку в цій історії, щоб ми з’ясували, хто був причетний до  замовлення вбивства Гонгадзе і Александрова, яка роль цього майора Мельниченко, звідки він отримав інформації, хто був, так би мовити, виконавцем.

Тому я вважаю, що влада повинна діяти  прозоро, відкрито. І сьогодні ми повинні заслухати інформацію голови слідчої комісії. Фракція Соціалістичної партії України наполягає на цьому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Таким чином обмін думками завершено. Шановні колеги! Ще раз нагадую, що відповідно до рішення погоджувальної ради вчорашнього, я ставлю на голосування, про включення до порядку денного і заслуховування звіту тимчасової слідчої комісії, яку очолює Григорій Омельченко з приводу  вбивств журналістів: Гонгадзе, Александрова та інших питань, якими  займалася комісія. Прошу визначатися.

 

11:42:19

За-184

По Фракціях, будь ласка: "Наша Україна" - 26, Комуністів - 56, "Регіони України" - 1,   Народна партія - 6, Соціалістичної партії - 27,  Блоку Тимошенко   - 23, Української народної партії - 6, Соціал-демократична партія (об'єднана) - 0,  Партія "Єдина Україна" - 18, "Демократична Україна"  - 0, Промисловці, підприємці - 2,  Демократичні ініціативи - 5, "Союз" - 4, позафракційні - 10.

Таким чином, шановні колеги, шановні колеги, питання, які ми мали з вами розглянути, щодо включення до порядку денного, ми не  включили. Переходимо до розгляду питань відповідно до порядку денного.

Слухається проект закону про попередження вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров'я населення. Тут у нас два законопроекти 6328 і 6328-1. Автори законопроектів - народні депутати України Поліщук Микола Єфремович і Рудьковський Микола Миколайович. Від Комітету буде співдоповідати Бахтеєва Тетяна Дмитрівна. Так, будь ласка, Микола Єфремович, прошу.

 

ПОЛІЩУК М.Є. 

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати, весь світ визнав, що тютюн - це повільно діюча отрута, яка згубно впливає на організм людини, викликаючи понад 25 хвороб. Це не проста  пристрасна звичка до тютюну, а важка хронічна хвороба викликана курінням чи іншим  способом вживання тютюнових виробів, лікування якої  лише у 70 відсотків пацієнтів призводить до стійкої ремісії. На сьогодні у світі ще не створено засобів, які б змогли повністю позбавити курця від тютюнової залежності. Відсутність належної об'єктивної інформації про смертельну шкоду, що наносить здоров'ю курця та людям, які його оточують, активним чи пасивним курінням, формують у громадян  різного віку неправильне уявлення про те, що вживання тютюнових виробів - це проста звичка, а не хвороба, що  важко виліковується. В Україні щорічно 110-120 смертей викликає тютюн. У  деяких регіонах Європи, де був проведений моніторинг після заборони тютюнопаління у громадських місцях кількість стенокардій і інфарктів зменшилася на 40 відсотків. Як відомо, близько 146 країн світу для охорони здоров'я населення від тютюнової епідемії застосовують ефективні та  гнучкі правові механізми регулювання у сфері обігу  тютюну.

Надаючи коротку загальну характеристику запропонованого законопроекту, відзначу, що він складається з короткої преамбули і 15 статей. Викладені у ньому правові та організаційні заходи спрямовані на вирішення таких основних завдань: скорочення куріння серед населення, забезпечення прав некурящої людини від шкідливого впливу  тютюнового  диму, забезпечення доступності медичної допомоги тим, хто  хоче кинути курити, посилення державного контролю за виробництвом та продажем тютюнової продукції, зменшення  токсичності та поліпшення якості тютюнової продукції для громадян, які вибрали  для себе  таку шкідливу звичку, як куріння. Поліпшення інформованості населення про шкідливі наслідки вживання тютюнових виробів, пропагування знань щодо здорового способу життя і насамперед серед  молоді. Так на заборону і обмеження куріння серед населення, зокрема серед дітей і молоді спрямовані положення законопроекту, що забороняють продаж тютюнових виробів особам, які  не досягли віку 18 років, продаж сигарет через торговельні автомати та поштучно, а також в упаковках із змістом сигарет у кількості менше 20 штук. Не дозволяється реалізація тютюнових виробів працівниками торговельних організацій, які  не досягли віку 18 років та включення тютюнових виробів до армійських та інших продуктових пайків. Крім того, положення законопроекту уміщують право продавця тютюнових виробів вимагати у покупця документ, що засвідчує його вік у разі, якщо він вважає, що покупець неповнолітній. Щоб поява на екранах видатних політичних діячів та відомих суспільних діячів, популярних людей сучасності не асоціювалась в головах молодого поколіннях сигаретою, а досягнення успіху та слави не пов'язувалися з курінням або іншим способом вживання тютюнових виробів, в поданому проекті законодавчо врегульовано також питання рекламування тютюнових виробів.

А саме: забороняється рекламування тютюнових виробів на радіо, в друкованих виданнях, призначених для дітей та молоді, на телебаченні, в кіно, театрах, а також зовнішня реклама тютюнових виробів. Для захисту некурячих від негативних наслідків пасивного куріння законодавчо забороняється куріння в закладах охорони здоров'я, освіти, культури, фізкультурно-спортивних організаціях, а також в громадському транспорті, на робочих місцях тощо, за винятком місць, спеціально відведеного для куріння.

Висвітлені у проекті також профілактичні заходи. Зокрема для вирішення питань профілактики вживання тютюнових виробів медичні працівники зобов'язані інформувати населення про шкідливі наслідки для здоров'я людини і особливо для дітей тютюнокуріння або іншим способом вживання тютюнових виробів. Проводити лікування із застосуванням активної протинікотинової терапії тим, хто хоче кинути курити та пропагувати серед населення здоровий спосіб життя.

Закладені в проекті правові норми посилюють державний контроль за тютюнової продукції, що виробляється та реалізується в Україні шляхом ліцензування виробництва і оптової реалізації тютюнових виробів, зниження умісту шкідливих речовин у тютюновій продукції, що у найбільшій мірі сприяють розвитку онкологічних, серцево-судинних та інших захворювань.  Передбачено нанесення на упакування тютюнових виробів спеціального попереджувального маркування про шкоду вживання тютюнових виробів для здоров'я людини.

Хочу сказати, шановні колеги, якщо дехто говорить, що прибуток від тютюнових компаній складає понад два мільярди гривень в рік, то збиток від тютюну, який вживається в Україні, складає 12 мільярдів гривень. Я хочу вас попросити прийняти законопроект у першому читанні. І ми будемо разом з вами допрацьовувати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чи є запитання, шановні колеги?

Будь ласка, запишіться. Висвітліть на моніторі. Три хвилини, Косів Михайло, фракція "Наша Україна".

 

11:49:24

КОСІВ М.В.

Михайло Косів, блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний Микола Єфремовичу, ви називали цифри - 2 млрд. прибутку цих тютюнових корпорацій, які одержують прибуток із продажу, реалізації своєї продукції. І 12 млрд. збитків. Ну, варто було б перед голосуванням принаймні, щоб ви більш детально зупинилися на двох цих цифрах, бо вони є вражаючі. Я не належу до тих, які наполегливо вживаючи нікотин, але все-таки якийсь час від часу маю інтерес до цього питання, тому хотів би знати точніше ваші міркування. Дякую.

 

ПОЛІЩУК М.Є. Шановний Михайло Васильович, я хотів би сказати, що збиток, нанесений тютюном, перш за все виражається з тим, що діти і люди, які живуть в середовищі, де палять, втричі частіше хворіють захворювання серцево-легеневої системи. Це - бронхіальна астма, бронхіти, бронхо-обструктивні бронхіти.

Тютюн є третій фактор ризику виникнення інсультів, інфарктів. Серед хворих із раком легень 80 відсотків - це курці. Хотілося б сказати, що у жінок, які палять, на 30 відсотків частіше може виникнути рак яєчника, рак грудної залози. Слід було б відмітити, діти, яких мама народжувала, якщо вагітна мама курить, ці діти народжуються часто кволими і до п'яти, семирічного віку вони відстають в розвитку. Якщо взяти все це в комплексі, то можна сказати, що тютюн - це легалізований наркотик, який ушкоджує не тільки споживача, а ушкоджує  і оточуючих, на відміну від наркомана, який коле тільки себе.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Михайло Родіонов, фракція комуністів.

 

11:51:45

РОДІОНОВ М.К.

Родіонов, фракція комуністів.  Прошу передати слово Новаку Володимиру.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Володимира Новака.

 

11:51:52

НОВАК В.М.

Володимир Новак, фракція Комуністичної партії України.

У мене  до вас є два питання. Ви виступаєте зараз у двох іпостасях - і як автор закону, і як міністр охорони здоров'я.

Як до автора закону. Дуже часто у вашому законі і у висновку юридичного управління вживається слово "недоброякісні тютюнові вироби". Чи можете ви пояснити, що таке значить "доброякісні тютюнові вироби" і "недоброякісні тютюнові вироби"? Це як до автора закону.

А як до міністра запитання: скажіть, будь ласка, чи є на Україні хоча б одна лабораторія і обладнання, яке могло б визначити, що таке доброякісні тютюнові вироби і що таке недоброякісна тютюнова продукція?  Дякую за увагу.

 

ПОЛІЩУК М.Є. Дякую. Шановний колега, народний депутат Новак!

Я хотів би сказати, що відносно доброякісних і недоброякісних, значить, на сьогодні тютюн взагалі не можна називати доброякісним виробом, але на сьогодні є прийняті норми, коли тютюнові вироби повинні містити певну кількість смол, тому що самою негативною дією це є надзвичайний вміст смол. І якраз там, де кількість смол  перевищує допустимі норми, які на сьогодні ще прийняті в світі, ті вироби тютюнові називаються недоброякісні.

Но я думаю, що людство дійде до того, щоб взагалі цей термін викреслити, тому що ви абсолютно праві, отрута не може бути як доброякісною, так і... не може бути доброякісною.

Відносно того, чи є лабораторії, які можуть визначити кількість  смол на сьогодні в системі... на Україні є лабораторії, які можуть визначати кількість смол шкідливих. В цьому законі якраз і прописано допустимі норми вмісту смол, які повинні бути такими, як сьогодні це є в цивілізованих країнах, де все ж таки цієї звички позбутися до кінця не можна. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Микола Єфремович.

Запрошую до доповіді народного депутата Рудьковського Миколу Миколайовича. Законопроект 6328-1. Будь ласка, з місця, бо... Микола Миколайович, я не можу навести порядок. Я вам даю можливість виступити з місця - там вам буде зручніше навіть.

Я звертаюся до автора законопроекту: ви маєте бажання доповідати чи ми підемо далі? Мікрофон, будь ласка, з місця.

 

11:55:30

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановні народні депутати, обговорення цього закону, мається на увазі "Про запобігання вживання та зменшення шкідливого впливу тютюнових виробів на здоров'я населення", є дуже актуальним для України. Статистика вражаюча: серед споживачів тютюну шість - всім відсотків - це діти молодших класів, навіть дошкільнята. Курить кожний п'ятий п'ятикласник, майже половина восьмикласників і близько 60 відсотків випускників шкіл.

Якщо ми аналізуємо ситуацію, яка є із вартістю тютюнових виробів, із імпортом та експортом в Україну, то мінус торгово-платіжного балансу - 525 мільйонів доларів за рахунок того, що ввозяться на територію України  тютюнові вироби. Іде реалізація тютюнових виробів повсюду: поряд із дитячими іграшками, поряд із спортивними майданчиками. Куріння відбувається у всіх місцях, в тому числі і в місцях відпочинку, в культурних закладах, у школах і нема ніякого законодавчого обмеження цього питання. Відбувається реклама марок. І все це негативно впливає на здоров'я нашої нації. Мільярди гривень ми тратимо із Державного бюджету на те, щоб лікувати хворих дітей. Дев'ять десятих дітей, які курять, це ті, які мають вади здоров'я. І тому ми повинні обов'язково сьогодні прийняти у першому читанні, я пропоную 6328 і 6328-1 об'єднати (з Миколою Єфремовичем ми тут однодумці), але ні в якому разі не підтримувати той законопроект, на якому наполягають лобісти, які внесли 7118, цей закон фактично відстоює інтереси тютюнових компаній.

Я переконаний, що в нових умовах ми повинні прийняти такий закон, який дасть можливість вільно дихати людям, які не хочуть палити, і дітям створять такі умови, щоб вони не були стимульовані взятися за цигарку. Що закон пропонує? Закон пропонує заборонити паління у школах та у місцях охорони здоров'я  та в спортивних закладах. Створити умови у місцях дозвілля та відпочинку, щоб 50 відсотків площі було в ресторанах і в  інших місцях, де не палять. Це дасть можливість батьку, навіть якщо він приходить з дитиною в каже чи в ресторан, щоб дитина з'їла морозиво, сісти в такому місці, щоб на дитину не впливали шкідливі токсичні речовини, які палять люди навколо.

Я переконаний, що прийняття цього закону обмежить різко і вживання тютюнових виробів не по своїй волі під впливом реклами та зовнішнього тиску. 

Інше питання. Це зробить  нашу націю набагато здоровішою, і статистика говорить про те. В інших європейських державах, які по-серйозному взялися за це питання і прийняли відповідні закони, здоров'я  нації покращується.

Я звертаюся до вас, якщо є запитання, я готовий на всі питання відповісти, але обов'язково проголосувати цей закон,  не відтягуючи.

Звичайно, є великий тиск тютюнових компаній, які  вкинули гроші, у тому числі в зал, є деякі депутати, які лобіюють їх інтереси і пояснюють, що треба низькі ціни на тютюнові вироби, не потрібно  обмежувати кількість шкідливих речовин у цигарках і так далі. Це фактично позиція, яка захищає компанії, які отримують сотні мільйонів прибутків, і це позиція, яка пагубно впливає на здоров'я нації і творить  злочин  фактично проти майбутнього нації.

Будь ласка, які є запитання?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чи  є запитання до доповідача? Записуємося.  Три хвилини. Гірник Євген. За ним Лещенко Володимир.

 

12:00:40

ГІРНИК Є.О.

Шановний Миколо Миколайовичу! Ви доповіли законопроект, але в ньому є такі речі, які давно визначені законодавством. Наприклад, хіба десь дозволено якимось законодавством курити у школах чи в інших подібних публічних місцях? Чи є потреба всі ці речі дублювати у вашому законопроекті?

Ну, і по-друге. Якщо вноситься якась заборона, то напевно заборона має мати якісь дозволи, відведені  місця, їх обладнання, прорахунок економічного ефекту чи економічних збитків від цих дій.

Прошу відповісти на ці два запитання.

 

12:01:26

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Якраз закон і передбачає інший варіант вирішення, що ви говорите, відведення інших місць. Мається на увазі, що у закладах побутового сервісу там і мова іде про те, що 50 на 50 повинні бути запропоновані площі і  одні і інші: для курців і для некурців. Що ж до закладів виховання, школи і так далі, мова іде не лише про самі школи, а й територію, яка навколо. Регламентується, що забороняється продавати цигарки навколо школи на певній відстані. Тому що  це є додатковим  стимулом, мова іде і обмеження реалізації , не  лише самих цигарок, а   конфет чи інших, так би мовити, цукерок, інших предметів, які схожі на цигарки. І що може  знову ж таки дітей стимулювати до паління. Це за.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Володимир Лещенко, Фракція комуністів.

 

12:02:40

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, Фракція комуністичної партії України, Чернігівщина. Шановний Микола Миколайовичу, ну, я вважаю, що обидва законопроекти можна приймати в першому читанні, але ж ви знаєте, що вживання тютюнових виробів, як і алкогольних, як і наркотиків, злежить від культурного рівня суспільства. А культурний рівень від соціального стану. А соціальний стан ви знаєте який, що люди безробітні, дітям немає  чим зайнятись. Раніше працювали піонерські організації, комсомольські і таке інше. Тому я до вас звертаюсь як і до автора і до обох, як представників правлячих партій. Чи передбачаєте ви якісь заходи по поліпшенню соціального стану населення, щоб населення це вживало менше і тютюнових виробів? Дякую.

 

12:03:33

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Я, як представник Фракції соціалістів, хочу заявити, що наша, як і комуністів, принципова позиція - зростання добробуту громадян, ми разом з вами голосували за збільшення прожиткового мінімуму, за збільшення стандартів життя громадян України. А мова зараз іде, що прийняття такого закону, який зараз запропонований поліпшить життя і здоров'я нашої нації шляхом обмеження споживання неякісних тютюнових виробів. Пропонується законом покласти на Кабінет Міністрів та уповноважений орган Міністерства охорони здоров'я, щоб вони регламентували кількісний вміст шкідливих речовин у тютюнових виробах, щоб вони стимулювали компанії поставляти на український ринок лише якісні з невисоким вмістом шкідливих речовин і канцерогенних речовин у табаку товарів. Мова йде саме якраз...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Матвієнков дуже щось просить.

 

12:04:53

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, 55 округ, Мариуполь. Спасибо, Адам Иванович.

Вы знаете, мы вот сейчас внимательно слушали ответы на поставленные вопросы. Конечно, вопрос борьбы с табакокурением - это очень важный вопрос. Но что самое обидное, что мы рассматриваем седьмой или восьмой закон в этом направлении. И мы можем сказать с уверенностью, все они защищают интересы определенных кругов производства табака. Одни законы защищают производителей одних, вторые законы защищают интересы других. И, к сожалению, народ то оказывается между строчкой вот здесь вот, между строчками в этих законах.

Поэтому, когда читаешь эти законопроекты, невольно, так сказать, видишь, какие фирмы видны при рассмотрении этого законопроекта или при рассмотрении этого законопроекта.

Поэтому я обращаюсь к авторам. Если действительно есть желание создать законопроект, который бы боролся с этим действительно злом, нужно сесть и выписать такой законопроект, который бы отстаивал в первую очередь интересы людей, их здоровья, интересы государства. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від комітету профільного секретар Комітету з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства Бахтеєва Тетяна Дмитрівна. Не бачу. Будь ласка, Лілія Григорович.

 

12:06:12

ГРИГОРОВИЧ Л.С.

Ліля Григорович, Комітет з питань охорони здоров’я, материнства і дитинства. Шановний головуючий, шановні народні депутати. 

Комітет з питань охорони здоров’я, материнства і дитинства  ретельно вивчив  два запропоновані законопроекти і під авторством  Миколи Єфремовича Поліщука і Миколи Михайловича   Рудьковського. Хочемо зазначити нашу спільну думку, це якраз є ті два законопроекти, які мають на меті убезпечити здоров'я наших громадян. Хочу навести надзвичайно авторитетну  аргументацію.

Шановні друзі, ми можемо безкінечно говорити про  необхідність дедалі більшого виділення коштів на охорону здоров'я, а я вам проілюструю, скільки коштів іде на подолання проблем, пов'язаних з курінням. Так от доповідаю, одну третину бюджетних коштів ми витрачаємо на  лікування захворювань, які пов'язуються із курінням, це і серцеві захворювання, і  захворювання дихальної системи і, нарешті, онкологія.

З огляду на те, ми хочемо також довести до відома народних депутатів, а також  виборців, які нас слухають, що  у системі класифікації міжнародній захворювань залежність від куріння тютюну класифікується, як ............ для  здоров'я людина. І  от на ...............здоров'я людини свідомі ми витрачаємо такі величезні кошти. Чи не краще би було все ж таки на законодавчому рівні обмежити, регламентувати, оптимізувати забезпечення здоров'я не тільки  тих людей, які можуть потенційними стати курцями, але і ті, які знаходяться поруч із тими, які палять. Вдумайтеся самі про цю статистику, шановні народні депутати, 98  відсотків смертей від раку  гортані - це тютюнопаління, 96 відсотків смертей від раку легенів - це тютюнопаління, 75 відсотків смертей від хронічних бронхітів, екземи  легень зумовлені саме цією причиною.

Тому мені видається, не треба бути лукавим, говорячи про те, що є якась тенденція у законопроекті, який буде іти слідуючим, який  власне лобіює інтереси фірм, котрі випускають тютюнові вироби на відміну від двох запропонованих законопроектів.

Тому Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров'я, материнства і дитинства визначився підтримати ці два законопроекти, об'єднати їх і проголосувати у першому читанні. Адже саме у них передбачається обмеження вживання тютюнових виробів, забезпечення прав   некурячих людей від шкідливих впливів, забезпечення доступності медичної допомоги тим, хто хоче кинути палити. І, нарешті, покращання освіченості населення про шкідливі звички наслідків від тютюнопаління. З огляду на те я розраховую на логіку і відповідальність народних депутатів...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чи є запитання? Запишіться. Будь ласка. три хвилини. Жижко, фракція "Наша Україна".

 

12:09:43

ЖИЖКО С.А.

Шановні доповідаючі, скажіть, будь ласка, чи можна було б з огляду на ваші доповіді посилити відповідальність за порушення чинного законодавства, внісши більш жорсткі, ніж передбачає законопроект, норми до Кодексу України "Про адміністративні правопорушення"? Зокрема за випуск і продаж продукції з порушенням вимог щодо медичних попереджень споживачів тютюнових виробів виглядає доречнішим накладення штрафу на посадових собі - виробників від 30 до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. А за куріння в місцях, де це заборонено законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної ради, покарання у вигляді простого попередження виглядає слабким. Я пропоную встановити накладення штрафу від трьох до п'яти неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Підтримуючи загалом схвалення цього Закону. просив би врахувати ці пропозиції.

 

ГРИГОРОВИЧ Л.С. Дякую. Абсолютно слушне запитання ви поставили стосовно того, що крім законодавчого регулювання, яке пропонується двома законопроектами, було б доцільно внести зміни до Цивільного кодексу. Я думаю, що це той предмет, та тема, яка повинна бути опрацьована у нашому сесійному залі народними депутатами України.

В той же час, шановні друзі, я хотіла би наголосити на тому, що цілком слушна ідея. якщо ми побачимо кілька прецедентів публічних, гласних, коли б покарали продавця, який все ж таки продав сигарети неповнолітній дитині, і це стане відомим фактом на всю країну, я думаю, що цей приклад буде також велике мати виховне значення.

Тому я вважаю, що можна вносити такі зміни до Цивільного кодексу, це законодавча ініціатива депутатів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Лобода, фракція комуністів.

 

12:11:50

ЛОБОДА М.В.

Прошу слово передати Гінзбург Ользі Петрівні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Ользі Гінзбург.

 

12:11:56

ГІНЗБУРГ О.П.

Спасибі, Адам Іванович.  Шановна Лілія Степанівна!

Я своє питання хотіла задати Миколі Єфремовичу, але так вийшло, що до мене не дійшла черга. Але ви мені відповісте, мабуть, не менш кваліфіковано на це питання.

Ось скажіть, будь ласка, коли ідеш, їдеш по вокзалу, оці дітки десь по 10-12 років, вони такі, одягнуті в такий дорослий одяг, дорослі кросівки, і вони всі з сигаретами ходять, вони неначе старі люди вже. Або десь там біля барів вони крутяться з цигарками всі.

І скажіть, отакий шанс є сьогоднішньої влади, яка прийшла і ставила собі за мету боротися за майбутнє цих дітей, щоб вони не скиталися такі обездолені, ви скажіть, що треба зробити, чи цим законом ми можемо поліпшити долю цих дітей? Адже це куріння, цей закон не зможе заборонити, що вони будуть менше там ці цигарки десь роздобувати і курити знову і цим губити своє життя.

Може, треба попіклуватися якось про цих дітей іншим шляхом? В тому числі, і про стареньких людей, які зараз ...

 

ГРИГОРОВИЧ Л.С. Я дякую, Ольга Петрівна, за ваше запитання, воно, звичайно, надзвичайно широке і виходить за компетенцію законопроекту, який пропонується у нашому розгляді. Але скажу таку річ, знову ж таки: якщо б наші шановні продавці, реалізатори тютюнових виробів шанували те законодавство, яке є, а я думаю, що найближчим часом вони почнуть його краще шанувати, звичайно, випуск тютюнових виробів неповнолітнім дітям не мав би такого поширеного місця, бо взагалі просто би не мав.  За все треба, зрештою, закликати до виконання законодавства, в тому числі і в цій царині.

Стосовно ж дітей, старших людей і всього іншого, що повинна зробити влада, наголошую: 1 травня буде тільки 100 днів, як працює новообраний Президент, через два тижні тільки сто днів, як буде працювати новообраний уряд. Якщо порівняти зі стома днями багатьох інших президентів і урядів, то вони йдуть семимильними кроками. Допомагайте їм, в тому числі і прийняттям цього закону.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, приступаємо до обговорення. Якщо 15 хвилин відведемо, не заперечуєте? Значить, 15 хвилин.

Будь ласка, Кармазін. Підготуватися Пузакову.

 

12:14:25

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни.

Шановні народні депутати, шановний головуючий, очевидно, представникам фракцій, які в тому числі тримають і тютюнові фабрики, зараз не цікаво обговорювати це питання, і тому вони блокують трибуну.

Я хотів би, щоб ми з вами зрозуміли, що в основі цього питання стоїть ще і економічний інтерес саме цих фракцій, які сколотили мільярдні статки саме на нещасті людей.

Я хотів би, щоб ми знали з вами, що 146 країн світу для охорони здоров'я свого населення від тютюнової епідемії застосовують всі засоби, які тільки можливо. І коли ви прилітаєте в якийсь цивілізований аеропорт, Адаме Івановичу, то ви бачите, що там резервації фактично для тих, хто палить. І це правильно, це захист тих потенційних людей, кого ви сьогодні заставляєте дихати цим палінням.

Я пропонував ще у 2003 році за номером 4271 постанову щодо захисту конституційних прав громадян на захист від шкідливого впливу тютюнового диму, в тому числі заборонити паління тютюну в адміністративних будинках Верховної Ради, на підприємствах і організаціях, що забезпечують її діяльність, окрім як в спеціально відведених для цього місцях. І що, можна знати, Адаме Івановичу, у нас таке місце? Де вони? Покажіть мені його! Ви зайдіть сьогодні в туалет, не в персональний, а у наш туалет, народних депутатів - і  ви вийдете будете смердіти тим димом, бо там взагалі не можна нічого побачити із-за того смороду, який стоїть.

Цей законопроект треба приймати і один, і другий, але треба вживати заходи конкретно для боротьби, для зупинення боротьби. Для того, щоби все-таки зробити, щоб здоров'я людей продовжити, щоб зберегти генофонд нації. 10 мільярдів мінус - те, що сказав Поліщук. 2 прибутки їм, 12 втрати з бюджету. 10 мільярдів! А скільки життів людей іде, а скільки від пасивного куріння людей страждає - це все не підраховано і це все дуже дорого, тому давайте вживати ці заходи. Тільки давайте  визначимо. Я дав... не давав свій проект, я дав пропозиції  свої, я запропонував визначити що таке "пасивні курильщики", я запропонував брати приклад з адміністрації Президента, де колись глава її Володимир Литвин заборонив кругом палити, і там не можна сьогодні палити. А у нас і у Верховній Раді, і кругом...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Пузаков, фракція комуністів. Підготуватись Сатині.

 

12:17:45

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина.

Не дивлячись на  те, що тютюн - це повільнодіюча отрута, вживання його за останні 10 років збільшилась. Наприклад, починаючи з 11 років майже 20 відсотків дітей шкільного віку курять. На превеликий жаль, кожна 4 жінка теж курить. Життя неодноразово доводило, що вживання тютюнових виробів викликає  ряд хронічних захворювань. Особливо поширилися останніми роками серед таких людей онкозахворювання та серцевосудинні хвороби, при чому ці хвороби помолоділи. В Україні куріння в багатьох випадках є причиною інвалідності. Від цього лиха в світі помирає більше 6 мільйонів осіб, але ні держава, ні Міністерство  охорони  здоров'я висновків з цього не роблять. Виробництво тютюнових виробів з кожним роком збільшується. В Україні тютюнові вироби є доступними за цінами не лише для дорослого населення, а навіть і  для непрацюючих  та дітей. Надто прикро, що сьогодні для школяра  куріння стало престижним. І  соромно навіть дивитися, коли на перервах у  школах поряд з учнями курить вчитель, а тим більше вчителька. Це недопустимо. І причиною є те, що сьогодні Україна зі  своєю законодавчою байдужістю до тютюнокуріння не вписується в рамки існуючих міжнародних норм  у цій сфері. В багатьох країнах світу для охорони здоров'я населення від тютюнової епідемії застосовують ефективні та гнучкі правові механізми регулювання у сфері обігу тютюнових виробів та охорони здоров'я населення. Потрібно негайно вирішувати питання профілактики вживання тютюнових виробів.

Медпрацівники постійно повинні інформувати населення про шкідливі наслідки куріння для здоров'я людей і особливо для дітей та пропагувати здоровий спосіб життя. Медпрацівники повинні бути частими гостями у школах і обов'язково давати дітям поради чому необхідно кинути куріння, бажано проводити нікотинотерапію, а коли виявляться бажаючі кинути курити, то допомогти таких пацієнтів направити на лікування до  відповідних органів охорони здоров'я.

І, на кінець, потрібно покінчити  з рекламою тютюнових виробів.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Сятиня, фракція Народної партії. За ним буде виступати Юрій Соломатін.

 

12:20:25

СЯТИНЯ М.Л.

Дякую. Михайло Сятиня, 74 виборчий округ, Закарпаття, фракція Народної партії.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні народні депутати! Тютюнопаління набуває ознак планетарної біди. Як правило, курець живе на 6-8 років менше, ніж його ровесник, який не курить. А загальні мільярдні збитки від цієї напасти наразі порахувати неможливо.

На справжнє за своїми наслідками  соціальне лихо сьогодні перетворилося  і куріння підлітків. Небезпечнішим є те, що у 99 відсотків  замість вишуканих пахощів молодь обкурює себе і оточуючих смердючим димом. Можна довго говорити про шкоду  тютюнопаління та необхідність подолання цього шкідливого явища чи хоча б пом'якшення його руйнівного впливу на оточення. Однак, проблему ми аж ніяк не зрушимо з місця, не докопавшись до  її першопричин. Сюди часто втручаються деструктивні сили від руйнівного впливу яких у всі часи держава була змушена захищатися. Мова іде про інтервенцію контрабандного товару у легальні господарські зв'язки, усталені на вітчизняному ринку тютюну. Це завдає колосальної шкоди не лише державі, а й тим  споживачам, які за ради оманливої мізерної вигоди нехтують власним здоров'ям. Саме через російську та молдовську ділянки державного кордону, по об'їзних шляхах потрапляють в Україну дешеві, найнебезпечніші для здоров'я людини, сигарети без фільтру, які в структурі нелегальної пропозиції складають до 90% від загального обсягу.

Регулятором появи на внутрішньому ринку тютюну, контрабандного товару є різниця цін, рівень, якої залежить від ставок акцизного збору в Україні та інших сусідніх країнах. А від так, з'являється можливість отримання значних надприбутків від нелегального ввезення тютюнових виробів.

Шановні колеги, Фракція Народної партії підтримає даний законопроект, що розглядається, з двох причин: з його прийняттям ми окреслимо рамки правового поля, уніфікованого до міжнародних правових норм, щодо протидії контрабанді тютюнових виробів спільно з міжнародними структурами. По-друге уде покінчено, фактично,  з безкарністю у цій  сфері. Зважаючи на актуальність та  неврегульованість питань запобігання вживання тютюнових виробів. Фракція Народної партії вважає за доцільне прийняти цей законопроект у першому читанні. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Юрій Соломатін, Фракція комуністів. За ним буде виступати Михайло Мельничук.

 

12:23:22

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, Фракція комуністів. Шановні колеги, запропонований для розгляду законопроект, на мою думку, це заклик, красиве гасло, мрія, манілівські містки, у так зване, світле майбутнє без тютюнопаління, майбутнє з чистим повітрям. Чому саме таке визначення я пропоную зазначеному законопроекту. Відомо, що для зменшення кількості громадян, залежних від  тютюнопаління насамперед слід здійснювати заходи з підвищення культури людей, а не лише роз'яснювати про небезпечність куріння для їх здоров'я. Ось давайте ми  з вами подивимось. Є так звані параді  де-філе, променади, ідуть жінки чи дівчата і зараз така звичка, на тілі прозора сітка і хто скаже, ця сітка - це одяг чи це лише машкара, яка має на меті зовсім інше у порівнянні з одягом. Так само із цими інформаціями і відомостями щодо шкідливості вживання тютюнових виробів на здоров'я людини. Коли на пачці сигарет нарисована приваблива рекламна картинка, а десь внизу дрібними літерами, що паління шкодить вашому здоров'ю, пробачте, це мені  нагадує щось інше, ніж пропаганду за  здоровий образ життя.

І ще одне. Здійснювати пропаганду у веденні здорового способу життя потрібно не лише закликами, а і створювати у державному бюджеті України умови і передумови для того, щоб такий здоровий спосіб життя був насамперед для дітей, школярів, студентів, взагалі молоді. А що зараз наша молодь бачить з екранів телебачення?  Якщо раніше за часів  Римської імперії були  відомі гасла "хліба  та видовищ", котрим римські патриції догождали так званому римському плебсу, то зараз ми маємо зовсім інше, від хліба  та видовищ ми дійшли до заклику "пива,  цигарок та видовищ". Ось що пропонує  де-факто нам те телебачення і та реклама, яка є.

Тому  зазначені законопроекти вони  не вирішують питання, вони  лише мрія. Але навіть і цю мрію ми вважаємо за доцільне підтримати і в першому читанні, і наситити певними реальними пропозиціями. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії.

 

12:26:33

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Дякую. Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область, Всеукраїнська спілка власників земельних та майнових паїв.

Фракція Соціалістичної партії України буде підтримувати обидва законопроекти, тим більше, що автора законопроекту 6328-1 є Рудьковський. Але взагалі то ці два законопроекти дуже подані вчасно. І безумовно я погоджуюся із тими колегами, народними депутатами, які тут висловилися з приводу підтримки цього законопроекту.

Я хотів би сказати, що безумовно поданий законопроект буде мати позитивний вплив на те, щоб знизити все-таки рівень вживання і куріння, тобто обмеження доступу неповнолітніх, особливо я хотів би зупинитися на тому, що неповнолітні на сьогоднішній день. І взагалі, на мій погляд, десь змирилися на сьогоднішній день в учбових закладах про те, що учні, про що говорив пан Микола Рудьковський, про те, що в школах особливо даже в середніх, початкових школах йде куріння спокійно за школою, вчителі спостерігають, директора шкіл. І це все становиться нормою. Можливо, якісь заходи треба більш відчутно після другого читання прийняти для того, щоб посилити вплив на ці явища закону, щоб несли відповідальність ті керівники.

І не буде, будемо говорити, зазорно, якщо прикладом у цьому питанні буде Верховна Рада і народні депутати. Тому що у нас теж в деякі місця не дійдеш, тому що там хоч топор вішай. Тому, приймаючи закони, голосуємо, треба розуміти, що ми повинні показувати суспільству приклад із Верховної Ради України.

Я в принципі закінчую по законопроекту. Я хотів би відповісти на заяву, яка тут була оголошена з приводу прислідування людей і зняття з роботи, які проголосила відповідна партія. Шановні друзі, безумовно це погано, коли є такі явища, особливо тут був приклад по Житомирській області і так далі. Але я хотів би зупинитись на слідуючому. Я хотів би зупинитись на прикладах Чернівецької області. Якщо такі приклади будуть по Чернівцям, я знайду багато начальників управлінь освіти, головних лікарів, які примушували підлеглих йти агітувати за відповідного кандидата і так далі. І якщо це є порушення законом з приводу того, чи це - начальник управління, чи головний лікар, такі посадовці повинні самі написати заяву і піти з цих місць, і не чекати того, щоб до них вживалися законні дії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ближче до цигарок, ближче до цигарок.

Так, обговорення питання завершено і будемо визначатись. З мотивів? Так, з мотивів тільки той, хто записаний. Будь ласка, Шурма, хвилина. Анатолій Мороз потім.

 

12:29:48

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

Без сумніву, Закон України про попередження вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров'я населення заслуговує на увагу і на підтримку. Але я би хотів закцентувати увагу тих, хто слухає сесію, що на сьогоднішній день міністр охорони здоров'я Поліщук Микола Єфремович не склав повноваження депутата Верховної Ради України, про що він обіцяв на Майдані. Він порушує 120 статтю Конституції і 78 статтю Конституції. Він є одночасно і міністром, і головою профільного Комітету з питань охорони здоров'я, материнства і дитинства.

Я думаю, що йому нараховується дві заробітні плати. А якщо не нараховується дві заробітні плати, нехай він це спростовує. В зв’язку з тим, що міністр охорони здоров'я порушує Конституцію, фракція не буде голосувати за цей закон, аби привернути увагу суспільства до... (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Анатолій Мороз, за ним Ратушний.

 

12:31:02

МОРОЗ А.М.

Анатолій Мороз, 83 виборчий округ, група "Демократична Україна".

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги! Я дійсно погоджуюсь з усіма колегами, хто тут виступав, і перший, і другий, і третій закон, вони заслуговують на увагу і, безумовно, ці закони треба приймати.

Можливо, на жаль, уже часу немає, можливо, треба було їх якось об'єднати, доопрацювати і прийняти, дійсно, фундаментальний закон, який би наводив порядок в нашій державі в питанні тютюнопаління, продажу тютюнових виробів і таке інше.  Але хотілось ось наголосити на чому: закон є закон, він приймається для законопослушних людей, а ось що стосується незаконопослушних, то з ними треба працювати. І я думаю, що ось тут -  велике поле нашим і товариствам......... і так далі, які, на жаль, сьогодні погано працюють. А особливо треба цю всю роботу направити на роботу з підростаючим поколінням. На жаль, сьогодні в закладах освіти, дошкільних закладах ця робота ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Ратушний.

 

12:32:15

РАТУШНИЙ М.Я.

Шановні колеги!  Українська народна партія підтримує законопроект Поліщука щодо боротьби з тютюнопалінням. Скажу, це вже говорилося, що Україна підписала 25 червня 2004 року міжнародну конвенцію, рамкову конвенцію з ВОЗ. І ми просто зобов'язані, виконуючи,  прийняти і внести зміни в законодавство.

Від себе скажу, як курильщик, я скажу, тих, хто збирається курити, повірте, що всі люди, які курять, хочуть кинути. І ми впевнені, що цей закон допоможе тим, хто не починав курити, не почати курити, а тим, хто курить, курити менше або зовсім кинути.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Шановні колеги, будьте уважні, ми зараз будемо визначатися.  Зараз...  (Ш у м   у   з а л і)

Давайте закінчимо питання, потім я буду слухати ваші пропозиції.

Шановні колеги, ми обговорили два законопроекти. Я ще раз нагадую рішення профільного комітету. Профільний комітет пропонує нам прийняти за основу в першому читанні законопроект за номером 6328, і другим пунктом пропонує при підготовці законопроекту до другого читання врахувати основні позиції законопроекту 6328-1.

Ось така пропозиція комітету, але я ставлю відповідно до надходжень.

Ставиться на голосування проект Закону "Про попередження вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров'я населення". Реєстраційний номер 6328. Прошу голосування.

 

12:34:15

За-241

законопроект прийнято в першому читанні.

І ще раз наголошую: таким чином, ми прийняли за основу (по фракціях? Зараз), ми прийняли за основу законопроект за номером 6328 із дорученням профільному комітету при підготовці до другого читання врахувати основні положення законопроекту за номером 6328-1.

По фракціях, будь ласка. "Наша Україна" - 70, комуністів - 55, "Регіони України" - 0, Народної партії - 23, соціалісти - 26, Блок Тимошенко - 17, Української народної партії - 23, соціал-демократи об'єднані - 0, "Єдина Україна" - 0, "Демократична Україна" - 0, промисловці і підприємці - 1, "Демократичні ініціативи" - 1, "Союз" - 13, "Позафракційні" - 12.

Шановні колеги, в нас сьогодні день постійних прохань на оголошення перерви. Дві фракції: Соціалістичної партії, фракції Народної партії - просять оголосити перерву на 30 хвилин або надати слово.

Будь ласка, Іван Бокий, три хвилини. Прошу.

 

12:35:39

БОКИЙ І.С.

Мені доручено оголосити заяву нашої парламентської фракції Соціалістичної партії України.

Мирна перемога українського народу над кланово-олігархічною системою влади в ході помаранчевої революції була передовсім забезпечена суспільною згодою, яку продемонстрував парламент, проголосувавши більш ніж 400 голосами за конституційну реформу в пакеті з доповненнями до Закону про вибори Президента України.

Для України ця подія стала історичним поворотом від авторитаризму. Здавалося б, Україна твердо і послідовно  починає перехід до демократії. І ось у ці дні з вуст державного секретаря і  Прем'єр-міністра лунають заяви про недосконалість Конституційних змін і проведення референдуму щодо них про те, що у Президента повинні залишатися ті повноваження, які виписані в діючій Конституції, ніби реформа призведе до хаосу в країні і навіть порушить наріжний камінь поділу влади.

Фракція соціалістів в Верховній Раді України заявляє з усією рішучістю, що  такі наміри деяких високих державних посадовців є, якщо не зондажем громадської думки, то ні що інше як удар демократії у спину і відкат до тієї авторитарної владної системи, яку змела груднева революція. Йдеться по суті про повернення до таких .............. явищ як зосередження всієї повноти влади в руках однієї особи і її оточення певного клану.

Соціалісти твердо заявляють, ми готові  всіма конституційними засобами дати відсіч спробам антидемократичного реваншу. Ми не дамо потоптати надію учасників помаранчевої революції, всього українського суспільства на реформування систем влади в Україні, яка єдина в комплексі з новою реалістично-економічною політикою здатна забезпечити позитивні зміни  в житті людей. Всі розмови про недосконалість  конституційних змін тільки прикривають бажання окремих представників нової влади загальмувати запровадження Конституційної реформи з осені цього року утримати повноваження і забезпечити собі їх бізнесову експлуатацію.

Соціалісти України висловлюють сподівання, що заяви  державного секретаря і Прем'єр-міністра  не відображають позиції Президента України Віктора Ющенка, що його підтримка політичної реформи в грудні 4-ого року мала не кон’юнктурний характер і що він рішуче відмежується від намірів деяких представників влади загальмувати вступ у дію прогресивних Конституційних змін. Сподіваємося на його чітко висловлену позицію з цього питання уже найближчі дні. Захистити реформу Конституційну це означає  захистити вибір народу зроблений у грудні 4-го року, захистити Україну від реваншу .........сил, від повернення  до часів і порядків авторитаризму, врятувати державу від розпаду і розору. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Так, шановні колеги, послухайте ще одне оголошення.

Відповідно до статті 13-ї Закону України "Про статус народного депутата України" та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України інформую про вихід народного депутата України Фоменко  Катерини Олександрівни зі складу депутатської групи "Союз" та входження до складу депутатської фракції Народної партії України.

Оскільки тут постійні вимоги і зауваження Головуючому, що я порушую Регламент, тому оголошується перерва до 13 години 10 хвилин.

 

ПІСЛЯ  ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракції Демократична Україна, Демократичні ініціативи просять оголосити перерву на 30 хвилин і скликати засідання  погоджувальної ради. Тому я оголошую перерву до 13 години 45 хвилин. Керівників депутатських Фракцій і груп прошу піднятися на третій поверх.

 

ПІСЛЯ  ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, закінчилася чергова перерва. Ми на цей час те, що бачите, більш оперативно позасідали, ніж завтра, не на багато порушили, лише на 7 хвилин.

Відповідно до Регламенту слово від ініціаторів оголошення перерви кому надають? Хто має виступати?  Нестор Іванович Шуфрич, будь ласка.

 

13:52:44

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, Адам Іванович.

Шановні співвітчизники, шановні колеги!

220 голосів - це свідомі громадяни України, народні депутати України, які сьогодні розуміють, що право, конституційне право наших громадян вільно обирати місце роботи, вільно жити, висловлювати свої політичні погляди забезпечено вищим законодавчим актом нашої країни - Конституцією.

І сьогодні ми не можемо проходити  мимо проблем, які, безумовно, на жаль, в нашій країні існують, і я переконаний, проти яких і пішли люди на майдан.

Зараз не будемо говорити, чи справдилися їхні мрії, чи побачили вони те суспільство, заради якого ризикували. Вони сподівалися на краще, і вони сьогодні потерпають від нової влади. Сьогодні нам закидали, що ми називаємо виключно два прізвища. Так я хочу цим добродіям сказати, що ми вже, тільки використовуючи одну хвилину, назвали біля десяти конкретних прізвищ конкретних людей: лікарів, вчителів, - яких сьогодні звільняють виключно за політичними вподобаннями, за те, що вони не скривають, що вони підтримували не Ющенка.

Ви є свідками дуже зухвалих запрошень на запити. До речі, коли вчора Іван Різак півтора дня вчора і півдня сьогодні звертався до слідчого, куди він має прийти, йому так і не сказали, чи запрошують його, чи ні. Він дзвонив з лікарні і питав, куди йому треба прибути. І потім приходить через за годину до допиту слідчий до нього роботу і говорить, що його чекають.

Ми були свідками того, як людину, вчителя з Житомирщини, вдівця, який утримує п'ятеро дітей, протягом шести годин тримали в приміщенні і вимагали від нього заяву на звільнення. Невже такі методи є привабливими для нової влади? Ми маємо це з'ясувати, і ця слідча комісія, я переконаний: або підтвердить, або спростує названі...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ви заслухали інформацію ініціаторів оголошення перерви. Буквально декілька слів про розмову на Погоджувальній раді. На Погоджувальній раді продовжилися ті дискусії, які ми в ході першого оголошення перерви брали і проведення засідання Погоджувальної ради, суть яких зводилася до того, що потрібно спочатку включити до порядку денного питання, а потім формувати тимчасову слідчу комісію.

Були різні пропозиції, в тому числі  пропозиції, які зводилися до того, щоб із назви комісії частина депутатських фракцій і груп, ті, які в першому... під час першого  голосування не підтримали цього рішення, говорить: якщо із назви комісії будуть вилучені прізвища, то вони не виключено, що можуть голосувати.

Були пропозиції деяких фракцій підтримати те,  що звучало в ході першого засідання Погоджувальної ради, де мова йшла про те, щоб із представників кожної фракції створити спочатку робочу групу, яка б підготувала відповідний проект постанови. Ініціатори внесення цього питання наполягають на тому, щоб не вилучати із назви постанови прізвищ тих... тих прізвищ, які тут називаються, тому що інакше це буде, так би мовити, питання, ну на їхній погляд, не відповідати суті того, що вони хочуть.

В принципі, вихід я бачу один, ми можемо в даному випадку лише ще раз поставити на рішення  Верховної Ради питання про повернення щодо розгляду  цього питання. Я бачу, що є необхідність з мотивів. Будь ласка, запишіться, 3 хвилини. Так, на монітори, будь ласка. Жижко, "Наша Україна". За ним Масенко.

 

13:58:24

ЖИЖКО С.А.

Скажіть, будь ласка, чому питання, яке голосувалося двічі, і не набирає достатньої кількості голосів, питання, яке очевидно є спекулятивним, за допомогою зміни лишень назви даної постанови намагаються його провести ще раз, адже за цим всім ми бачимо тільки спробу реваншуючих сил. Фактор, який  на  сьогоднішній день задіюється чисто, як  кримінальний фактор, переводити у  політичну площину. Я вважаю, що немає доцільності ставити це питання на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олександр Масенко, фракція  комуністів. За ним Чорновіл.

 

13:59:20

МАСЕНКО О.М.

Дякую. Шановні колеги народні депутати! Шановні виборці, радіослухачі! Я хочу наголосити на тому, що коли оце  однією частиною депутатського корпусу блокується прийняття цієї постанови, тоді виникає підозра, що ця частина чогось боїться, що депутатська  слідча   комісія  щось розкриє таке, яке буде  тоді оприлюднене і буде не на їхню користь. Це підозра поширюється все більше і більше. Тому я закликав би, якщо  ви впевнені у своїй правоті і не хочете, щоб це поширювалося, то проголосуйте  і давайте створимо цю комісію.

А для радіослухачів я хотів би сказати, що  оце ж бачите, це пряме  віддзеркалення дій нинішньої влади так, як діяла і та влада, тільки не за корупційні дії, не за якісь економічні злочини, а ті, хто  політично десь щось збочив не в угоду цій владі, вони всі притягуються до кримінальної відповідальності і не говориться, що за те. Якби говорилося, що за порушення...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тарас Чорновіл, фракція "Регіони України".

 

14:00:35

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановні колеги! Дуже  коротко по двох нюансах.

Перший. Те, що можна  назвати  з мотивів. Чи це є політичне, чи кримінальне  розслідування, відповіді дали провладні фракції, тому що якщо б це була виключно кримінальна справа, їм не було би жодних проблем згодитися з тим, щоби депутатська комісія,  в якій, до речі, більшість  будуть  представляти саме провладні сили, як  ми бачимо  розклад сьогодні у Верховній Раді, вивчила ситуацію і  доповіла парламенту, мовляв, немає жодних порушень. Значить порушення є, і є відверта, абсолютно однозначно  політична складова. Це сьогодні  перед всією Україною заявила провладна частина українського парламенту.

І що стосується виключно з процедури. Я би просив, щоб це голосування все-таки  провести о четвертій. Ми бачимо, що у нас впала дисципліна, людей елементарно бракує, і щоб ми не робили порушення там - голосування за кількох депутатів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. завершили. Шановні колеги, у залі знаходиться 421 народний депутат, для прийняти рішення треба 226  голосів. Так що все тут правильно. Це перше, друге, я,  з вашого дозволу, відповім на запитання нашого  колеги, народного депутата Жижко. З одного боку Ви праві, чому ми так тобто є логіка в тому, що ви ставите запитання: чому ми ще раз повертаємося, оскільки вже двічі голосувалося дане питання? Повертаємося не від хорошого життя, а повертаємося тому, що це є вимога декількох Фракцій.  І не просто вимога Фракцій, а вони своїми діями все роблять для того, або ми приймаємо подібне рішення і повертаємося до нього, або ми з вами не можемо і не матимемо можливості працювати.

Тому, виходячи з нашої практики неодноразової вже тут, неодноразової вже тут, і  наполягання були нещодавно з іншого боку, ми не один раз поверталися для того, щоб знайти порозуміння між депутатами, для того, щоб знайти можливість продовжити ефективну роботу Верховної, ефективну роботу Верховної Ради. Ми вже з мотивів голосування, Олександр Миколайович, Ви тільки що, Ви тільки що з мотивів голосування говорили і з процедури говорили. З усього вже наговорились.

Тому я, шановні колеги, будьте уважні. Я ставлю на голосування про повернення, про повернення до включення до порядку денного питання про створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з  питань перевірки обставин затримання голови Донецької обласної ради Колесникова, усунення з посади  Одеського міського голови Боделана та інших фактів порушень прав і свобод громадян, які вимагають оцінки Верховної Ради України. Прошу голосувати.

 

14:03:50

За-196

По Фракціях, будь ласка: "Наша Україна" - 0, комуністів - 55;  "Регіони України" - 51; Народної партії - 10; соціалістів - 1; Блоку Тимошенко - 0; Української народної партії - 0; Соціал-демократична партія (об'єднана) - 22; "Єдина Україна" - 3;  "Демократична  Україна"  - 17; Партія промисловців і підприємців - 9; "Демократичні ініціативи" - 11; "Союз" - 9; позафракційні - 8.

Питання... Тобто ми не повертаємося  до  розгляду питання.  Оскільки час підійшов  до...

Будь ласка, три  хвилин, запишіться з пропозицій, що нам далі робити. Будь ласка, Кармазін, за ним - Носенко.

 

14:04:49

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни.

Шановні народні депутати, ми бачимо з вами, що сьогодні чергове засідання Верховної Ради зірвано і  багатомільйонні збитки для народу України знову будуть причинені.

Коли сьогодні з трибуни лунала неправда про ситуацію  в Одесі, я вам хочу сказати, що ситуація в Одесі відмінна, рейтинг Боделана не перевищує 3 відсотки. А те, що говорять про суди, то Боделан подав скаргу у той же Приморський суд на рішення сесії міської Ради, яку він  же сам і скликав. Тому там абсурд уже у діях  Боделана, просто тут не всі його  товариші по власності все це знають і борються вони  за ту власність, за ту землю, яку захопили  в Одесі, але її не отримали ні німці, ні румуни, не отримають і  есдеки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола Носенко, фракція комуністів.

 

14:05:54

НОСЕНКО М.П.

Микола Носенко, фракція Компартії України.

Прошу передати слово Симоненко Петру Миколайовичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Симоненка.

 

14:06:03

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановні колеги, я впершу чергу  звертаюся до вас, так як  хотів би проінформувати   радіослухачів, що фракція комуністів хотіла б просити вас підтримати і проголосувати включення до порядку денного сьогодні і розгляду питання, вони короткі, але мають величезне значення для наших ветеранів напередодні 60-річчя Великої Перемоги.

Це звернення до глав держав, парламентів та урядів країн СНД відносно спільного параду Перемоги.

І друге. Це звернення до місцевих депутатів всіх рівнів рад відносно того, щоб повернути справедливість і правду відносно героїв Великої Вітчизняної війни, котрих ім'я знято з найменувань вулиць, площ і таке інше.

Ми сьогодні хотіли б звернутися до всіх, шановні колеги, давайте ми проголосуємо ці два коротких звернення. І таким чином ще і ще раз привернемо увагу...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола Комар, фракція "Регіони України".

 

14:07:08

КОМАР М.С.

Шановний Адаме Івановичу, я прошу слово передати колезі по фракції Тарасу В'ячеславовичу Чорноволу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Тараса Чорновола, будь ласка.

 

14:07:18

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги. Ми всі прекрасно бачимо, що ніяких 421 депутата в залі немає. Це елементарне порушення принципів, які передбачені в Регламенті і в законах, що кожен депутат голосує особисто.

Я вас все-таки прошу після перерви о четвертій годині повернутися до цього питання, яке фактично не може розглядатися як таке, що голосувалося. У іншому випадку ви нас фактично штовхаєте до того, щоб зривати роботу, чого ми не хочемо, абсолютно не хочемо з четвертої години знову зривати роботу. Я вважаю це неправильним, і ми повинні вернутися до нормального розгляду питання о четвертій годині дня і подумати про один нюанс - ми ж не тільки Колеснікова у даному випадку захищаємо, ми пробуємо зруйнувати оту кучмівську систему свавілля, яка витворилася, яка сьогодні підтримується тими самими людьми. Ті самі заступники у Генпрокуратурі, ті самі люди у Міністерстві внутрішніх справ. І проти цього ми боремося, і ця слідча комісія має зупинити ці факти, а не якісь конкретні...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте ще на дві хвилини продовжимо, бо інші фракції ображаються, що вони хочуть сказати, не можуть. Будь ласка, Василь Надрага Народної партії і фракції. Підготуватися Михайлу Мельничуку.

 

14:08:28

НАДРАГА В.І.

Уважаемые коллеги, говоря о том, какова ситуация, можно сказать так. Мы во фракции обсуждали ее. К большому сожалению, сегодняшний день является очередным примером, что наши политические амбиции здесь сидящих в этом зале, к большому сожалению, не дают позитивных решений и позитивных голосований по тем вопросам, которые достаточно актуально.

Поэтому, исходя из всего этого, наверное все-таки есть смысл сегодня, сейчас сделать двухчасовой перерыв, а с 16.00 начинать работать. Только у меня просьба - работать, умея слушать один одного. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. будь ласка, Михайло Мельничук, фракція соціалістів.

 

14:09:09

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область, Українська спілка власників земельних та майнових паїв.

Дякую, Адаме Івановичу.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги, радіослухачі! Фракція Соціалістичної партії України готова підтримати постанову про створення слідчої комісії. Але ми запропонували, що ми можемо підтримати цю постанову, якщо буде в пакеті проголосовано про те, що включається до порядку денного і буде заслухано звіт тимчасової слідчої комісії Григорія Омельченка. Ми вже кінець кінцем повинні це зробити. Але з цього приводу нам не зрозуміла позиція фракції регіонів, які відмовляються в пакеті голосувати. Ми готові проголосувати і, якщо потрібно буде і це відповідає Регламенту, зробити це можна і в 16.00, але давайте проголосуємо в пакеті. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, обмінялися думками. Шановні колеги, тут було зауваження Тараса Чорновола, що у нас немає 421-го, він правий - 416 уже народних депутатів. Але ніякого порушення Регламенту при тому не відбувалося. Абсолютно ніде в Регламенті не написано, що голосування проводиться лише тоді, коли в залі та чи інша певна цифра. Скільки є, стільки є. Ви розумієте, що питання в іншому, а не в тому, скільки присутні.

Тому підійшов час у нас перерви відповідно до Регламенту. Я оголошую ранкове засідання Верховної Ради закритим. Перерва до 16 години.

  

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку