ЗАСІДАННЯ   ДВАДЦЯТЬ  ВОСЬМЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

12  квітня  2005 року, 10.00 година

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради

України МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради. Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Будь ласка, увімкніть систему "Рада".

10:02:25

У залі зареєстровано 350 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, сьогодні у нас день народження, 45-річчя нашого нового колеги з нового поповнення, нового старого колеги, бо він був уже депутатом попередніх скликань, Михайла Поживанова. Давайте привітаємо нашого колегу із цією напівсерйозною датою в його житті.

Так будемо проводити День уряду чи ні? Шановні колеги, оце бачите, скільки ми ламаємо списів, коли визначаємо тематику, коли шукаємо, кожен із комітетів хоче ж не один день уряду, а по два і три провести. Коли шукаємо вікна для того, щоб провести. А все це виявляється, наша боротьба закінчується, не почавшись. Боремося ми лише за те, щоб включити до порядку денного питання, яке, на думку комітету, його пече. Після того, коли це питання включено до порядку денного, після того, коли ми з вами порушуємо всі прийняті  нами канони, бо, наприклад, парламентські слухання треба проводити, як правило, один раз в місяць, ми їх проводимо зараз, мабуть, рівно стільки, скільки проводимо і засідань парламентських, сесійних. Після того інтерес до цього спадає. Це - одне.

Друге. Оскільки ми вже почали із цього, я ще раз і ще раз звертаюсь до комітетів, абсолютно до всіх комітетів. Коли ви готуєтесь до проведення Дня уряду, будь ласка, поцікавтесь, є положення про День уряду у Верховній Раді України. Тут все чітко розписано. Ви ж практично всі комітети День уряду плануєте, як парламентські слухання, - доповіді, співдоповіді, обов'язково профільний комітет співдоповідь таку ж, як і доповіді, і так далі. Це не вина сьогоднішнього комітету, я дивлюсь на Геннадія Борисовича, це - біда всіх комітетів наших, що ми пішли іншою трошки традицією, ніж записано у цих положення. Це одне.

І друге. Тому перш ніж почати, я, правда, і не бачу тих, кого тут написали, ну наприклад, сьогодні нам пропонують, щоб одним із доповідачів або виступаючих на Дні уряду були голова Рахункової палати і Уповноважений з прав людини. Це не члени уряду, вони ніякого відношення до Дня уряду не мають. Сьогодні на Дні уряду, як на будь-якому сесійному засіданні мають право виступати тільки ті, кого уповноважив Кабінет Міністрів, і тільки народні депутати, і тільки народні депутати. Ще раз наголошую. Буде прохання, підійдуть потім ті, хто хотів би, голова Рахункової палати виступити, Уповноважена з прав людини, я поставлю це на рішення сесійної зали, і тоді ми зорієнтуємося, якщо буде готовність сесійної зали, ми послухаємо і їхні виступи. Але, на превеликий жаль, шановні колеги, особливо голови профільних комітетів, я прошу вас, давайте в наступних своїх днях уряду ми будемо керуватися цим положенням, яке затверджено Верховною Радою, а тут усе, як кажуть, розписано.

Тому нагадую, що відповідно до календарного плану проведення сьомої сесії Верховної Ради сьогодні на ранковому засіданні має відбутися черговий День уряду. Верховна Рада постановою третього лютого визначила тематику Дня уряду  19-ї роковини Чорнобильської катастрофи: стан виконання законодавства України щодо комплексного вирішення питань подолань наслідків Чорнобильської катастрофи.

Проблема, як ви бачите, досить пекуча для значної частини нашого населення. І я думаю, зараз йде пряма трансляція нашого Дня уряду, і, мабуть, я хотів би, щоб показали і ложу уряду, яка увага до цього питання, і щоб показали обов'язково сьогодні сесійну залу, як народні обранці, які інколи рвуть сорочки на собі і захищають ті чи інші категорії, щоб ці категорії побачили, як насправді, які фракції про це дбають і як вони до цього ставляться і як вони хочуть розв'язувати ці питання.  Я хотів би, щоб це сьогодні наші виборці побачили.

Іван Олександрович, вас обов'язково помітять, ви відомий борець за чорнобильські права, тут немає сумніву.

Тепер щодо уряду. У нас мало бути досить високе представництво, однак зараз тільки що, буквально, перед тим, як йти до вас, проінформували, що захворів міністр з питань надзвичайних ситуацій Жванія. Ну, все може бути, зараз, кажуть, досить якийсь грип, останні його паростки ходять.  Це може бути, сам Головуючий не досить добре себе почувають. Тому пропонують, щоб замість міністра з питань надзвичайних ситуацій у нас доповідав голова Державного комітету з питань ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. І, відповідно, співдоповідачами будуть міністр праці та соціальної  політики Кириленко В'ячеслав Анатолійович та міністр палива та енергетики Іван Васильович Плачков. Це визначено поданням Кабінету Міністрів за підписом Прем'єр-міністра України.

Пропонується таким чином, щоб ми надали голові Державного комітету з питань ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи до 15-ти хвилин. Міністру праці та соціальної політики і міністру палива та енергетики по 7 хвилин. Після виступів кожен з них протягом 30-ти хвилин матиме можливість відповісти на письмові та усні  запитання народних депутатів. Після того, оскільки, я ще раз кажу, ми вже сьогодні будемо так, як пропонує комітет,  не будемо змінювати, я просто на майбутнє звертаюся до голів комітетів, після того ми протягом 15 хвилин заслухаємо від профільного комітету Руденка Геннадія Борисовича, а потім з вами приступимо до обговорення зазначеної проблеми. Будуть просити слова, так, як я вже говорив, голова Рахункової палати і Уповноважений з прав людини - я тоді поставлю це на визначення сесійної зали.

Також у нас є прохання, але я не бачу поки що тих, хто прохав, є прохання про те, щоб від імені Спеціальної слідчої комісії, яка у нас створена комісія... зараз я скажу, як вона у нас: Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з питань перевірки ефективності діяльності органів державного управління щодо вирішення комплексу питань, пов'язаних з виводом Чорнобильської АЕС з експлуатації, провадженням плану здійснення заходів на об'єкті “Укриття” та в зоні відчуження, з питань поводження з радіоактивними відходами. Голова цієї комісії - народний депутат Осика. Якщо він буде, я думаю, що ми після доповіді, співдоповіді голови профільного комітету також протягом 10 хвилин дамо можливість голові цієї комісії виступити, якщо він буде, але, я бачу, є тільки бажання.

Ну, і, на жаль, чи на щастя, за усталеною традицією у нас кожне зараз засідання, сесійне засідання Верховної Ради починається з того, що та чи інша фракція просить оголосити перерву. Мета оголошення перерви розумієте яка: виголосити заяву. Зараз на цей раз просять це зробити соціал-демократи об'єднані і "Регіони України".

Будь ласка, хто, три хвилини, заява. Шуфрич. Михайло Васильович, я вас розумію, але День уряду просто називається "День уряду", але це одне із пленарних засідань Верховної Ради, і...

 Будь ласка, три хвилини.

 

10:11:23

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, Адаме Івановичу. Шановні колеги! Шановні співвітчизники! Дивні, але вже дуже бентежні речі відбуваються в Україні. Нагадаю факти.

Перше. Вищі керівники держави заявляють про повне розкриття справи Гонгадзе (в лапках вже, на жаль). Ми в сухому залишку бачимо, загинув генерал Кравченко, якого вважали одним з найважливіших свідків. Нічого невідомо про стан справ у слідстві цієї справи. Нам розповідають казки про самогубство, розповсюджується інформація про те, що затримані і зізналися виконавці  вбивства, але ніхто не бачив їхніх адвокатів, які, до речі, мали б висловити протест з приводу заяв Президента, який до суду  вже проголосив їх  злочинцями.

Друге. В Одесі місцевий суд приймає рішення, яке юристи навіть не беруться коментувати. Суддя при цьому відмовляється приймати лист від голови Верховного Суду, де є вимоги передати справу до Верховного Суду України. Після всього  цього зухвалого ігнорування норм права в Одесі жорстко силовим методом розганяють наметове містечко людей, що протестувати. В цьому задіяні і невідомі поки що діячі і їх супроводжувала міліція.

Третє. Голову обласної ради Донецька заманюють у Київ для допитів з політичної справи, а затримують і потім арештовують за вимагання якихось акцій. Розповідають про могили на цвинтарі, вибухи, відірвані ноги, не вистачає лише праски, а на завтра все це  виявляється суцільною вигадкою. Вже приїхали люди, яких міністр оголосив постраждалими, а вони говорять, що, на жаль, їхній батько дійсно втратив пальці на ногах, але із-за гангрени. Ми співчуваємо йому, але ж де тут бомби і вибухи? Вони навіть самі не знають, що їх переслідував Колесніков.

Далі знущаються з адвоката, якого позбавляють права працювати з клієнтом. До речі, це той самий адвокат, який веде справу Гонгадзе і який захищав Фельдмана у славнозвісній справі банку "Слов'янський". А Київська рада, яка тільки вчора надавана притулок помаранчевим демонстрантам, збирається переслідувати тих, хто виступає проти сваволі міліції зараз.

Ми заявляємо, що зараз в Україні створюється авторитарно-репресивний режим, причому створюють його ті люди, які прийшли до влади на хвилі протесту проти  ними ж вигаданого авторитаризму Кучми. Я нагадую, нічого подібного минула влада не робила, інакше більшість сьогоднішніх можновладців на момент виборів перебувала б у в'язниці за здійснення цілком конкретних злочинів.

На знак протесту проти незаконних дій Міністерства внутрішніх справ і прокуратури ми збиралися сьогодні блокувати трибуну, але  відмовилися, тому що  мають розглядати дуже болючі питання постраждалих від Чорнобиля. Ми вимагаємо від  Ющенка вимагати відповідальність  Генпрокурора та міністра внутрішніх справ, інакше виникає питання: "Про що йдеться, про  перегини на місцях і  сваволю міліції та прокуратури або про державну політику підготовки до масових політичних репресій,  виконання замовлення самого Президента, який сказав, що всі опозиціонери мають сидіти у в'язниці?"

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Ми заслухали заяву. Тепер переходимо до реалізації порядку денного сьогоднішнього Дня уряду.

Я запрошую до слова голову Державного комітету з питань ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Капітулу Олександра Георгійовича. Будь ласка, 15 хвилин, потім 30 хвилин - відповіді на запитання.

 

КАПІТУЛА О.Г.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні народні депутати, ліквідатори, всі потерпілі  від Чорнобильської катастрофи, хто дивиться і слухає нас! 19 рік не вгамовується біль заподіяну нашому народу, однієї з найтяжких у світі  техногенних радіаційних катастроф. А проблеми, породжені нею, не втрачають своєї гостроти і актуальності. Люди, їхні долі, життя і здоров'я, соціальний, радіаційний, медичних захист   були, є і ще довго будуть об'єктами  особливої уваги нашої держави. У ці квітневі дні,  віддаючи  данину пам'яті, ми низько  схиляємо голову перед тими, хто 19 років тому  усвідомлено і жертвенно віддав своє життя, хто виконав свій найвищий синовій борг перед рідно. землею, народом, зупинивши ескалацію катастрофи.

Шановні народні депутати! За укоріненою традицією зараз варто було б сказати, що уряд, центральні і місцеві органи виконавчої влади, незважаючи не неймовірні труднощі і дефіцит засобів, соціально-політичні особливості минуло року робили все від них залежне, щоб кожний чорнобилець відчув на собі доброчинність  результатів цієї роботи. Однак, я не стану цього робити з ряду причин. По-перше,  це було б не чесно стосовно чорнобильців, по-друге,  Уряд змушений звітувати за те, чого він не робив, а також державний Комітет фактично створений тільки працює третій місяць в лиці одного керівника цього Комітету і не має ніяких повноважень щодо виконання своїх обов'язків. По-третє, рішення Уряду, яким було передано ряд бюджетних програм по фінансуванню заходів, зв'язаних з ліквідацією наслідків  чорнобильської катастрофи, декільком головним розпорядників коштів зруйнувало устояну систему комплексного захисту постраждалих громадян і територій.

Це привело до різного роду спекуляцій на болючі проблеми, збурювання чорнобильців і різного роду акцій його вираження. До цього варто додати і нівилювання ліквідаторів, вихолощування героїки з подвигу, здійсненого  ними. Уряд, за дорученням якого я виступаю в міру можливого поправили це положення. Деякі програми повернуті у ведення міністерства, однак справа повинна бути доведена до логічного завершення.

Ми глибоко переконані в тім, що подолання наслідків чорнобильської катастрофи повинно здійснюватися по  єдиному задуму і в єдиному центрі, виходячи з реальних, зримих потреб і чітко позначених пріоритетів, щоб від безперервного накопичення проблем перейти їх до відчутного скорочення. Хотів би підкреслити, що чорнобильська проблематика, особливо в тій частині, що стосується життєвих інтересів і здоров'я потерпілих не терпить експериментів, волюнтаризму і політичних спекуляцій.

Так нововведення в порядок закупівлі путівок, привели до того, що процес оздоровлення потерпілих почався із значною затримкою, а виключення з нього місцевої санаторно-курортної бази позбавили можливості на оздоровлення  значне число інвалідів-чорнобильців. Майже 3 тисячі путівок були повернуті в міністерство в минулому році в кінці року. Усього було оздоровлено 133 тисячі чоловік,  у тому числі більш ніж 108 тисяч дітей. Це значно менше ніж в будь-який попередній рік. Ледь тепліли процеси переселення, забезпечення житлом потерпілих і капітальне будівництво. за минулий рік забезпечено житлом всього 278 родин, при черзі в 25 тисяч родин інвалідів-переселенців і 22 тисячі ліквідаторів. Не припинялася тенденція росту інвалідності серед чорнобильців, що  з 1996 року збільшилася майже у два рази, в основному  за рахунок потерпілих і недостатньо відрегульованого порядку встановлення причинного зв'язку захворювання з наслідками аварії. Не вистачає засобів на ліки, видаткових матеріалів, на виплату компенсацій, затрачене майно, не використані  путівки і так далі. Законодавство вже не один рік у повному  обсязі не виконується.  Укорінилася практика припинення дії цілого ряду статей закону, хоча у поточному році вдалося уникнути цього.

2005 рік мало чим відрізняється від попередніх. Бюджетне фінансування чорнобильських програм забезпечить їхню реалізацію тільки на 17 відсотків. Тому, як і колись, ми  будемо змушені зосередитися тільки на пріоритетних життєво важливих напрямках.

З метою підвищення  ефективності державної політики в області подолання наслідків Чорнобильської катастрофи міністерство,  державний комітет у рамках програми діяльності Кабінету Міністрів України передбачили і вже  реалізує ряд конкретних кроків, спрямованих на  удосконалення законодавства, насамперед в області  мінімізації наслідків Чорнобильської катастрофи, зміни  правового режиму і комплексного соціально-економічного  розвитку територій, які  піддалися радіоактивному забрудненню  і міст компактного переселення громадян. У цьому і є нагальна потреба, оскільки сьогодні населення 1330 населених пунктів не випробує  дозових навантажень, що перевищить 0,5 мілізіберта на рік. Упорядкування системи розрахунку пенсій і  пільг, і компенсацій, виходячи з розмірів прожиткового мінімуму, наведення порядку у питаннях оздоровлення і медикосанітарного забезпечення потерпілих, невідкладне рішення питання з об'єктами незавершеного будівництва. Таких сьогодні у нас 1276. Не залишається без належної уваги питання  екологічної рівноваги і виробництва чистої сільськогосподарської продукції. дозиметричного моніторингу території зон радіоактивного забруднення, наведення порядку у звертанні з радіоактивними відходами, зміцнення бар'єрних функцій зони відчуження. До речі, у зоні відчуження вирішена головна задача - це планові роботи виробничих колективів міністерства підтримується стабільна  радіоекологічна ситуація, не допущено надзвичайних ситуацій. Крім того, у чорнобильській зоні відчуження вирішуються і перспективні проблеми поводження з радіоактивними відходами  усієї України, будується пусковий комплекс центру переробки і поховання радіоактивних відходів "Вектор" і при виконанні програми цього року всі необхідні об'єкти інфраструктури будуть введені в експлуатацію. В особливий ряд будуть виділені питання міжнародного співробітництва, насамперед у рамках програми ООН "Чорнобильська програма відродження і розвитку" і недавніх домовленостей з МАГАТЕ і Сполучених Штатів Америки. Думаю, що могутнім імпульсом до пожвавлення інтересів міжнародного співтовариства до питань подолання Чорнобильської катастрофи послужать результати робочої поїздки у Сполучені Штати Америки Президента України Віктора Андрійовича Ющенка.

Одним словом, ми прагнемо від вдячного сприйняття співчуття і розуміння наших проблем, перейти до практичного наповнення даного співчуття і розуміння. Це буде виражатися у міжнародній підтримці нових підходів подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, мобілізації ресурсів для реалізації програм і проектів мінімізації, відродження і розвитку постраждалих регіонів. Має бути велика робота зв'язана з підготовкою до двадцятої річниці Чорнобильської катастрофи, у рамках якої планується проведення міжнародної конференції за участю багатьох закордонних держав, міжнародних організацій і ведучих учених світу в області радіології. Ми думаємо, що її рекомендації складуть стратегію подолання наслідків подолання наслідків Чорнобильської катастрофи на найближчі десятиліття.

Ми будемо докладати зусиль до внесення змін у Державний бюджет з метою збільшення витрат на медичне обслуговування потерпілих, на безкоштовне харчування дітей, забезпечення житлом, екологічне оздоровлення територій і по інших програмах. Разом з тим ми на стільки посилимо контроль за витратою кожної копійки, виділені на чорнобильські проблеми, щоб ні в кого не виникало бажання спекулювати і наживатися за рахунок Чорнобиля.

Шановні народні депутати, у процесі підготовки до Дня уряду у Верховній Раді ми ознайомилися з проектами постанов по обговоренню питання. Будучи солідарними з усіма висновками і рекомендаціями просили би більш виважено підійти до термінів виконання планових заходів, особливо частини підготовки законопроектів. Крім того, ми просили би прискорити прийняття Закону про Національну програму мінімізації наслідків Чорнобильської катастрофи на 2006-2011 роки. Для того, щоб при підготовці до Державного бюджету на слідуючий рік визначити фінансування чорнобильських програм у передбачених нею обсягах.

Завершуючи доповідь, хотів би підкреслити, що, аналізуючи і критично оцінюючи положення справ на чорнобильському напрямку, уряд і міністерство, Державний комітет беруть на себе сміливість розгребти накопичені проблеми і дати нарешті відчути чорнобильцям заслужену повагу і турботу, відчути, що Закон "Про статус і соціальний захист громадян, що постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи", працює на них. Упевнений, що обговорення питання буде гострим, емоційним, але ми готові до цього і будемо вдячні за конструктивну критику і пропозиції незалежно від тональності, в якій вони будуть звучати, тому що безпечне життя, здоров'я, благополуччя українського народу - наша загальна справа. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Олександр Георгійович.

Будь ласка, запишіться на запитання.

Так, у нас 30 хвилин на усні і письмові запитання. Давайте з письмового. Є, Олександр Георгійович? Будь ласка, починайте з письмового. А поки що висвітліть. Говоріть на письмове відповідь.

 

КАПІТУЛА О.Г. Василь Георгійович Хара - голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики і праці. Питання: "Які заходи держави щодо покращання якості медичної допомоги для постраждалих від чорнобильської катастрофи?"

Я вже про говорив і хотів би сказати, що дійсно це є важливим питанням, і воно є проблемою на сьогоднішній день. В той же самий час в минулому році було передбачено на цю проблематику 43 млн. 390 тис. гривень. Ці кошти були спрямовані на забезпечення витрат на додаткове обслуговування постраждалих громадян, окрім гарантованою державної безоплатної медичної допомоги.

Майже 50 постраждалих отримали вартісні операції у лікувальних закладах вищого рівня поза межами регіонів. Для зміцнення матеріальної бази в 149 спеціалізованих лікувальних закладах для чорнобильців було поставлено 311 одиниць сучасного медичного обладнання.

Законом України на цей рік передбачено уже 53 млн. 390 тис. Це на 23 відсотки більше, ніж у минулому році. І надіємося, що дійсно ці кошти так само будуть направлені на покращання медичного забезпечення чорнобильців.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. будь ласка, Оржаховський Анатолій, фракція комуністів.

 

 10:26:01

ОРЖАХОВСЬКИЙ А.В.

Дякую, Адаме Івановичу.

Анатолій Оржаховський, фракція Компартії України, Херсонщина.

Шановний доповідачу, прошу дати відповідь на два запитання, котрі торкаються проблем Чорнобиля.

Перше. Чи не вважаєте ви поспішним рішення Верховної Ради нинішнього скликання ліквідацію профільного комітету Верховної Ради з питань Чорнобильської катастрофи?

І друге, після аварії на ЧАЕС постало питання про лікування та оздоровлення дітей як в середині нашої країні, так і за кордоном. Перебуваючи в Сполучених Штатах Америки пан Ющенко, думаючи більше про так звану "свободу" для Куби і Білорусії, практично, відмовився від співпраці з даного питання України та Куби. Як ви вважаєте... як ви оцінюєте даний вчинок Президента? Дякую.

 

КАПІТУЛА О.Г. Ну, я хотів би по першому питанню сказати таку річ. По-перше питання, створення комітетів Верховної Ради - це чисто компетенція самої Верховної Ради, і як вона вирішує ці питання, залежить від неї. На мою думку, людини, яка  безпосередньо на сьогоднішній день займається цією проблемою, хотів би сказати, що, зрозуміло, ми хотіли б мати відповідальний конкретно комітет, який би безпосередньо займався цими справами. Це однозначно.

Що стосується чисто політичних питань, то дозвольте мені, будь ласка, не відповідати на це запитання, тому що я являюся представником виконавчого органу владу і тому оцінювати Президента, на жаль, я не хочу цього робити.

А хотів би сказати просто від себе, що питаннями оздоровлення дітей саме на кубі займається безпосередньо міністерство охорони здоров'я. Ні міністерство, ні Державний комітет цими питаннями не займається.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, письмове запитання.

 

КАПІТУЛА О.Г. Питання друге, це теж запитання від Василя Георгійовича Хари: "В якому розмірі здійснюються матеріальні і фінансові виплати, направлені на ліквідацію наслідків Чорнобильської катастрофи щодо постраждалих громадян та територій?"

Я хочу сказати, що розміри компенсаційних виплат постраждалим громадянам передбачені законом про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, і сьогодні визначені постановою Кабінету Міністрів від 26 липня 1996 ще року номер 836. З 1996 року вказані розміри не змінювалися, і на цей час ми маємо доручення уряду, Міністерство праці та соціальної політики та міністерство з надзвичайних ситуацій проводять обрахунки щодо можливого збільшення таких розмірів у межах коштів, виділених на 2005 рік. Зрозуміло, що це тільки робиться в межах коштів 2005 року.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Василь Потапов, фракція "Регіони України".

 

10:28:55

ПОТАПОВ В.І.

 Добре. Я хотел бы спросить вот о чем. В прошлом году, 2004 году правительство нашло возможность, и парламент поддержал общий объем финансирования социальных программ по Чернобыльским делам, превысил два миллиарда 600 миллионов гривен. Практически рассчитались по долгам прошлых лет.

Формируя змины до бюджета, этот уряд резко сократил объем финансирования. Скажите, пожалуйста, что предпринимало министерство для того, чтобы, во-первых, в рамках Кабинета Министров отстоять хотя бы ту цифру как базовую? И что вы собираетесь делать сейчас к тому, чтобы объем финансирования не уменьшался? За последние четыре года мы имеем беспрецедентный случай, когда тенденция к увеличению финансирования в целом уменьшается.

 

КАПІТУЛА О.Г. Дозвольте відповісти на ваше запитання таким чином. Так як був безпосереднім учасником цих процесів, будучи заступником міністра, справа в тім, що в минулому році, дійсно, було збільшено асигнування на виплату заборгованості, яка склалася за останні, минулі шість років, які склалися в нашій державі для чорнобильців. І в минулому році, дійсно, ці кошти виплачені були, на жаль, навіть не в повній мірі, тому що деяка заборгованість перейшла ще на цей рік. Але ці кошти були зняті з основних бюджетних програм, які вело Міністерство з надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи. Були різко зменшені кошти по оздоровленню, потім додатково знову в кінцевому випадку екстрено добавлялися ці кошти. Були зняті кошти з інших програм, які у віданні були.

Тому я у сьогоднішньому виступі, коли доповідав, говорив про те, що все ж таки ми маємо перейти уже до більш планомірного, чіткого виконання програмних завдань, які стоять перед нами, для того що ми могли сказати дійсно людям, які чекають реальних дій від нашої держави, що треба раз і назавжди прийняти одну програму і в цій програмі прописати і зняти всі питання. Кожен рік ми не маємо стояти тут перед вами і просити давайте дамо ще  туди, туди. Є Державна програма, підготовлена програма, її треба просто в другому читанні прийняти з урахуванням тих пропозицій, які зараз відбулися з часом і ми набагато простіше можемо виконувати це доручення і уряду, і сам закон основний, який є перед чорнобильцями.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, письмове.

 

КАПІТУЛА О.Г. "Яка участь міжнародних організацій - конкретні дії, приклади - у подоланні наслідків Чорнобильської катастрофи!". " Які заходи держави щодо залучення міжнародних організацій до співробітництва у відповідній сфері?"   Це також запитання Василя Григоровича Хари.

Один із головних напрямків співробітництва ООН і України є реалізація на сьогоднішній день Чорнобильської програми відродження і розвитку з подолання наслідків Чорнобильської катастрофи. У рамках цієї програми сьогодні в нашій державі створені і працюють центри соціальної психологічної реабілітації та інформування населення з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи. У минулому році, згідно зазначеної Чорнобильської програми, було укладено 43 угоди з місцевими громадами Київської, Житомирської, Рівненської та Чернігівської областей на суму майже 2 мільйона гривень. У рамках співробітництва міністерства та Міжнародним агентством з атомної енергетики МАГАТЕ здійснюється з 2002 року регіональний проект "Стратегія планування довгострокових контрзаходів та контролю за опроміненням людей у сільській місцевості, що зазнали впливу Чорнобильської аварії", який розрахований до реалізації протягом 3 років. У 2003 році створено Міжнародний Чорнобильський форум, діяльність якого  запланована на 2 роки, який має за мету підготовку чітких та уніфікованих висновків щодо радіологічного впливу на здоров'я населення та екологія районів, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також шляхи їх подолання мінімізації.

У всіх цих питаннях від міністерства  ми приймаємо активну участь, представляємо Україну і на сьогоднішній день активно працюємо. Це ті програми, які за нашим міністерством. Така відповідь.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олександр Зарубінський. Олег, вибачте, Зарубінський, фракція Народної партії.

 

10:33:24

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую. Я уточню. Олег Олександрович Зарубінський, фракція Народної партії. Шановний доповідачу! Ви знаєте і ми прекрасно знаємо, що до сьогодні фактично не вирішеною залишається  проблема подальшої долі дітей, яким виповнюється 18 років, і які перебували на диспансерному обліку, як чорнобильці. Офіційна медицина, і це теж всім відомо, визнає до 90 відсотків з них хворими внаслідок аварій чи опосередковано зазнали їх впливу.

Що буде з цими дітьми по  досягненню 18  років? Яким чином  буде опікуватися ними держава та   здійснювати медичне супроводження ? Чи не станеться так, що  з вилученням їх із числа потерпілих,  держава   зробить вигляд, що і проблеми, власне, немає? Дякую.

 

КАПІТУЛА О.Г.  Дякую за  запитання. Дійсно,  дуже сьогодні часто це питання піднімається, і якщо подивитися на цю проблему зі сторони постраждалих, дійсно,  є нерозуміння того, чому до 18  років ця людина була постраждала, а після 18 років вона вже не може бути постраждалою. І у нас теж виникають запитання з цього приводу. Я думаю, що це повинно врегульовуватися тільки законодавчо, тому що сьогодні такий діє закон, і ми працюємо в рамках цього законодавства.

Я  думаю, що, якщо буде ініційовано зі сторони народних депутатів такий проект законопроекту, ми готові розглянути його і прийняти активну участь в ньому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, письмове.

 

КАПІТУЛА О.Г. Слідуюче запитання. Чи передбачає уряд і наскільки  збільшення:

а) компенсаційної виплати середньої вартості путівки особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Відповідь така. На сьогодні міністерство підготовило та  направило на розгляд центральних органів виконавчої влади проект постанови Кабінету Міністрів України про затвердження порядку виплати компенсацій середньої вартості путівки в разі самостійної організації санаторно-курортного лікування чи відпочинку громадянами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, яким передбачено виплата компенсацій у розмірі середньої вартості путівки.

І в цьому ракурсі другий пункт цього запитання: щомісячної грошової допомоги для дітей різного віку, які не перебувають на повному державному утриманні. Я хотів би на це запитання те, що міністерство сьогодні проводить обрахунки щодо можливого такого збільшення, зрозуміло, в рамках бюджету 2005 року.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Іван Бокий, фракція соціалістів.

 

10:35:58

БОКИЙ І.С.

Шановний доповідачу! Я хочу задати вам запитання, яке начебто не належить до проблем  подолання наслідків Чорнобиля, але через чорнобильську іскру може  стати для України Чорнобилем у тисячократному вимірі. Я маю на увазі проблему київського Академмістечка, власне проблему берилій. Сьогодні її скинуто на плечі Києва, але, як ви знаєте, підприємство створене для розв'язання берилової проблеми не фінансується. Тут є заступник міністра фінансів пан Матвійчук, який би мав прояснити цю ситуацію, а Вас, як фахівця, я хочу запитати: невже Чорнобиль нас нічому не навчив, що ми хочемо підкласти під Україну ще і нейтронну бомбу? Як Ви гадаєте, держава повинна діяти, щоб ця бомба не вибухнула, а загроза цього, як твердять учені, досить реальна, навіть надто реальна?

 

КАПІТУЛА О.Г. Дякую за запитання. Повірте мені, мене, особисто як людину, зрозуміло, це питання теж турбує, однозначно. Тому що, дійсно, аварія на чорнобильській атомній електростанції показала всьому світу, що із цього зроблено великі сьогодні висновки. Що краще вложити кошти сьогодні в заходи безпеки, якихось певних солідних суму коштів, щоб потім не шукати в мільйони разів більше цих коштів на подолання наслідків, однозначно. Тобто приклад цей сьогодні вчить весь світ, весь цивілізований світ всіх урядів, уряди всього світу, що повинно робитися максимально, для запобігання надзвичайних ситуацій і тому я вас підтримую в цих питаннях.

Так як чоловік, який займається питаннями  подоланнями наслідків чорнобильської катастрофи  на забрудненій території, зони відчуження, ну зрозуміло, це виходить поза межи компетенції, особисто. Я з цією проблематикою, на жаль, не знайомий.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іван Сидорович, ви ж повністю роззброїли і що в нас має вибухати? Будь ласка,  письмове.

 

КАПІТУЛА О.Г. Які заходи передбачає Уряд щодо надання житла постраждалим та ліквідаторам чорнобильської катастрофи. За рахунок коштів, що  виділяються з державного бюджету на реалізацію чорнобильсько-будівельної програми, споруджується житло для переселення громадян із зони безумовного, обов'язкового відселення. Через обмеженість коштів, що  виділяється останніми роками на  зазначену програму, питання забезпечення житлом цієї категорії громадян досі стоїть надзвичайно гостро. На 1 січня цього року у зоні безумовного обов'язкового відселення залишається  проживати ще  814 сімей. Для повного завершення їх переселення за попередніми даними необхідно більше 63 мільйонів гривень. На організацію самої чорнобильської будівельної програми у 2005 році передбачено лише 15 мільйонів гривень. Враховуючи фінансові можливості, у цьому  році прогнозується направити на вирішення цієї проблеми 5 мільйонів гривень на будівництво придбання житла, що  дасть можливість забезпечити житлом більше як 30 сімей, у першу чергу тих, які діти  є та являються інвалідами на сьогоднішній день.

А згідно Закону України про Державний бюджет на 2004 рік з 1 січня минулого року програма забезпечення житлом громадян була передана Міністерству праці та соціальної політики і на її фінансування виділялося 50 мільйонів гривень. Було профінансовано майже 39 мільйонів гривень і за рахунок  яких було отримано, люди отримали, 237 сімей отримали житло. У той же самий час ще раз вам наголошую на тому, що  сьогодні потребує  житло 24 тисячі 972 сім'ї. І на цю програму, яка передбачається у цьому році 50 мільйонів гривень при потребі  3,5 мільярди гривень, тобто це забезпечення всього-на-всього фінансове 1,4 відсотки. Тобто ми цю проблему знову не вирішуємо і будемо відтягувати на довгі роки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Андрій Шкіль, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

 

10:40:11

ШКІЛЬ А.В.

Дякую. Шановний доповідачу, я хотів би звернутися до вас, знаєте, з таким запитанням стосовно оздоровлення дітей з Чорнобильської зони. Тому що минулого року,  у минулі роки, за минулої влади оздоровлення відбувалося у дуже цікавий спосіб. Тендерні комітети відбувалися, як завжди,  у таємному і не зовсім прозорому режимі. Вигравали тендери на оздоровлення дітей якісь там сільські будинки відпочинку біля моря, ну 60 кілометрів біля моря, душ у сусідньому селі, їдальня в іншому селі. Умови утримання дітей були  погірше, ніж під час сталінських концтаборів. Я хотів би дізнатися, чи в цьому році тендери будуть  відбуватися таким самим способом чи ні? Чи надалі будуть оздоровлювати дітей сільські будинки відпочинку, які купили другу категорію, не запропонувавши навіть елементарних умов утримання дітей, не те, що мова ведеться про оздоровлення. Дякую.

 

КАПІТУЛА О.Г. Дякую за запитання. Я в своєму виступі говорив, що це дійсно проблема була у минулому році, і підтвердженням дійсно ваш виступ цього є.

Справа в тім, що з приходом керівного керівництва міністерства зроблений кардинальний крок для того, щоб все ж таки якимось чином надати громадськості прозорість проведення цих заходів. У тендерний комітет включено представників громадських організацій, які активно брали участь у проведенні цього тендеру. Тобто говорити сьогодні про те, що він не відкритий, проведений у цьому році, уже не приходиться, тому що дійсно він так є.

На сьогоднішній день всі санаторії, які вийшли переможцями, опубліковані у пресі, і для загального огляду громадськості, що можуть подивитися, які санаторії вийшли переможцями. Крім того хотів би відмітити, що майже десять оздоровчих закладів, які у минулому році, на яких  були серйозні нарікання у їхній роботі, у цьому році не стали переможцями, їм було відмовлено у цих питаннях, щоб вони далі займалися цією справою. Надіємося, що висновки все ж таки зроблені, і робота проводиться для того, щоб покращити ситуація.

А самі цифри говоряться за себе. Якщо у минулому році було оздоровлено у межах 132 тисяч осіб, то уже в цьому році закуплено майже 190 путівок на 190 тисяч чоловік. І крім того, що при змінах до бюджету, Державного бюджету, які нещодавно відбулися, ще й передбачається додатково закуплення путівок.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, письмове.

 

КАПІТУЛА О.Г. Михайло Васильович Лобода. Питання таке. Як виконана програма будівництва, оснащення та забезпечення кадрів закладів охорони здоров'я на радіоактивно забруднених територіях і у місцях евакуації постраждалих, вказати суми коштів.

За останні чотири роки було побудовано сім спеціалізованих лікувальних закладів медичних у Донецькій, Житомирській, Київській, Рівненській та Чернігівській областях на 283 ліжка та дев'ять поліклінічних закладів у Волинській, Київській, Рівненській та Чернігівських областях на 1065 відвідувань в зміну. Така відповідь.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії (об'єднаної).

 

10:43:42

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

Шановний доповідачу, проблема Чорнобилю, ліквідації його наслідків - це не тільки проблема України, а світового співтовариства, яке нам обіцяло надати якусь допомогу. Скажіть, будь ласка, на цей рік держави, які входять до Великої сімки, вони видадуть якісь гроші принаймні на проект “Укриття”? Це - перше питання.

В 2002-2005 році має завершуватися будівельні роботи санпропускника зовнішньої інженерної мережі і так далі. Чи можете сказати, на якому етапі стан цих робіт? І скажіть, будь ласка, оцей проект стабілізації укріплення конструкції “Укриття”, метою якого зведення нового ..., демонтажу деяких найнестабільніших конструкцій саркофагу і вилучення паливномістких матеріалів, він має реальну можливість реалізації у цьому році? Дякую.

 

КАПІТУЛА О.Г. Дозвольте відповісти на ваше запитання таким чином. Згідно компетенції нашого Міністерства і Державного комітету територія зони відчуження знаходиться за компетенцією нашого Міністерства, а сам об'єкт - Чорнобильська атомна електростанція, яка входить в об'єкт “Укриття”, належить до компетенції відання Міністерства палива і енергетики. І всі питання, пов'язані із цією проблематикою, відносяться саме до цього Міністерства. Я думаю, що буде можливість відповісти на це питання міністру, який тут знаходиться. Так що вибачайте. Це не наша компетенція.

І питання допомоги. Вісімка, яка... Це питання чисто йде через теж Міністерство палива й енергетики. Що стосується об'єкта “Укриття”, йде через їх.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, письмове.

 

КАПІТУЛА О.Г. Слідуюче запитання: "Які заходи вжито з метою медико-санітарного забезпечення та комунально-побутового обслуговування самоселів, які мешкають у зоні відчуження? Надання медичної допомоги, забезпечення чистими харчовими продуктами, питною водою тощо?"

Оце якраз питання, що належить до компетенції нашого Міністерства. Відповідь така: на сьогоднішній день для медичного обслуговування самоселів у зоні відчуження діє два ФАПи, розташовані у селах Купувате та Ільїнці, для обстеження жителів. В місцях їх проживання практикується періодичний виїзд в села бригад лікарів спеціальної медико-санітарної частини, яка знаходиться в зоні відчуження. Забезпечення медикаментами та надання невідкладної медичної допомоги для самопоселення на сьогоднішній день безкоштовне за рахунок програми, яку за нашим міністерством, питну воду самопоселенці отримують із колодязів загального користування, які контролюються та при необхідності ремонтуються, щотижня люди отримують товари першої необхідності - хліб, молочні продукти, крупу, цукор та інші екологічно чисті продукти. Така відповідь.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Анатолій Раханський, група "Демократична Україна".

 

10:46:40

РАХАНСЬКИЙ А.В.

Шановний Олександр Григорович, скажіть, будь ласка, так буде діяти ваш комітет чи ні? Скільки міністерств та відомств займаються сьогодні проблемами ліквідації наслідків аварії? Яке відомство їх курує і чому ваше міністерство провело  тендери для виділення путівок для діточок-чорнобильців тільки в квітні місяці поточного року?

І слідуюче: ваше ставлення до перевозки на лікування дітей до Куби? Замість того, щоб лікувати їх в Євпаторії, де працюють спеціалісти з Куби в санаторії міжнародному "Дружба", є всі умови, і мені дуже сподобалося, що приїхавши із Куби, наш міністр охорони здоров'я сказав: "Що ж ми робимо?"  Ваше ставлення до цього.  Дякую за відповідь.

 

КАПІТУЛА О.Г.  Дякую за запитання.

Запитання для мене надзвичайно важливе чому? Тому що я, будучи головою Державного комітету тільки третій місяць, дійсно, призначений керівником цього відомства, в той же самий час у мене... я не маю ричагів управління на сьогоднішній день цими процесами, хоча сам комітет указом Президента був створений ще у липні минулого року.

І зрозуміло, це є проблема. На сьогоднішній  день взагалі ситуація така, що минуле Міністерство з надзвичайних ситуацій та справи захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, існує три структури: минуле міністерство, яке ще не ліквідоване, нове Міністерство з надзвичайних ситуацій та Державний комітет.

Зрозуміло, в цих умовах ми шукаємо шляхи для того, щоб оптимально і якимось чином якісно виконувати свої завдання, які перед нами стоять. На сьогоднішній день хочу відмітити, що в цьому питанні є рішення уряду. Відповідно до пункту один, пункту два протоколу номер три засідання уряду від 12 лютого цього року, згідно цим рішенням Державний комітет з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи його ліквідовують, а функції його мають покластися на Міністерство надзвичайних ситуацій. А Міністерство надзвичайних ситуацій, підготовлений проект указу Президента, який, до речі, на сьогоднішній день ще не прийнятий, про те, щоб він перейняв функції Державного комітету на себе і Міністерства надзвичайних ситуацій. Тобто на сьогоднішній день ми знаходимося в стані реорганізації державної організації.

Зрозуміло, що це негативно в деякій мірі, в значній мірі впливає сьогодні і на фінансові потоки, і забезпечення тих програм. Повірте мені, що питання оздоровлення в минулому році було проведено практично в кінці квітня місяця, в цьому році ця робота була проведена в кінці березня місяця, тому що готувалися зміни в Державний бюджет - і це була свого роду затримка в цьому питанні. Однак я не вбачаю на сьогоднішній день, що якимось чином воно впливає на затримку основних заходів, які мають бути передбачені по оздоровленню, тому що вся робота вже починається з кінця місяця по оздоровленню. І сьогодні доводиться, з санаторіями вже закінчується заключення угод, і обласним державним адміністраціям та Київській міській адміністрації в кінці місяця буде доведений графік і кількість цих путівок, щоб вони мали можливість згідно замовити відповідні квитки і отримати кошти на перевезення дітей.

Що стосується питань лікування на Кубі, я вже говорив про те, що це компетенція нашого міністерства, але мені відомо на сьогоднішній день, що кубинська сторона, дійсно, оздоровлює наших дітей безкоштовно, а фонд відповідний, який займається цією справою, він оплачує, недержавний фонд оплачує перевезення цих дітей на Кубу.

Ну, із тих, ще раз кажу, що з тих програм, з тих коштів, які виділяються в цьому році на оздоровлення, принцип такий, для того щоб всі знали: 50 відсотків коштів направляється на місцеву базу відання обласних державних адміністрацій, 25 відсотків йде для питних санаторіїв - це карпатська сторона  і центр України, і 25 відсотків коштів йде для оздоровлення діток саме в південній частині нашої держави.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Але, Анатолію Варфоломійовичу, до вас відповідне запитання. Кубинці безкоштовно лікують чи  в Феодосії  будуть це ж робити безкоштовно.  Думаю,  навряд. В Євпаторії.

Будь ласка, запитання  письмове.

 

КАПІТУЛА О.Г. Запитання від Володимира Анатолійовича Демьохіна. В якому системному документі відображено аналіз виконання законодавства України щодо комплексного вирішення питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

Відповідь така. Основи законодавчого забезпечення соціального захисту постраждалих викладено у Законі України від 28 лютого 1991 року номер 796, який називається "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".  Саме цим законом визначено основні положення щодо реалізації конституційного права громадян, які постраждали, на охорону їх життя і здоров'я, створено єдиний порядок визначення статусу постраждалих осіб. Після прийняття зазначеного закону у державі широко розгорнуто роботу з розробки та введення в дію  підзаконних актів для реалізації визначення законодавством вимог та положень і, перш за все,  стосовно  визначення статусу постраждалих осіб.

Щороку міністерство  до  чорнобильської річниці готує інформаційно-довідковий матеріал про стан виконання законодавства щодо комплексного вирішення питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, я кому відображено повний аналіз виконання  чорнобильського законодавства. і він вам роздається і в цьому році теж так зроблено.

Крім того,  щорічно видається національна доповідь про стан  техногенної, природної безпеки  в Україні на відповідний рік, в якій є інформаційно-аналітичний розділ про стан подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Володимир Лещенко, фракція комуністів.

 

10:52:54

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії  України, Чернігівщина.

Шановний Олександре Георгійовичу! На превеликий жаль, із ваших вуст ми не почули змістовної доповіді уряду про стан і ситуацію навколо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Практично прозвучала доповідь від вас, і вона виявилася куцою, незмістовною, не те, що чекали виборці і також  населення України. Але зате прозвучало з оптимізмом, що там США якійсь райдужні перспективи нам малює.

Я хотів би поставити такі запитання в зв'язку з цим.

Перше. Яку допомогу надали нам за весь час, за 19 років, Сполучені Штати Америки з ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи і що вони обіцяють надати на перспективу?

І друге. Які наміри  комітету щодо звуження меж зон, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи? Дякую за відповідь.

 

КАПІТУЛА О.Г.  Дякую за запитання.

Я в своєму виступі говорив про те, що проблема була, є і залишається, і називав причини проблем, які не вирішуються роками. І основна причина - це те, що діючий закон не виконується і він не може виконуватися в зв'язку з тим, що не забезпечується державне фінансування цих програм. І скільки б я перед вами тут не розказував що можна робити, як можна робити, поки не буде дійсно  підтверджене фінансування державне, зрозуміло, чорнобильці не відчують виконання цього закону. Це однозначно. І ви тут праві, і я вас підтримую.

Що стосується допомоги міжнародної, я... Що стосується програм, які веде сьогодні Державний комітет,  то ці програми не підлягають... тут немає такої допомоги. Питання в цілому, яке веде міністерство, що стосується і  чорнобильських питань, то дійсно є питання. Одна з них складова, це в рамках МАГАТЕ, яке йде під егідою Організації Об'єднаних Націй, де Сполучені Штати Америки являються одним із донорів, відпрацьовуються відповідні програми проживання людей і проживалися, і вже відпрацьовані багато програм, я сказав, які вже на сьогоднішній день ще працюють є. Ці виділяються відповідні кошти в рамках.... Проводиться Міжнародний Чорнобильський форум, теж виділяються кошти. Працює програма ООН в Україні, я називав, тільки в минулому році майже 2 мільйона гривень було направлено на забруднені території для громад, які проживають на забруднених територіях. Тобто, кожен рік кошти є, ну, повірте мені, цих коштів... я не ставив перед собою таку мету  і говорити про те, що нам  всі питання повирішують закордонні, будемо говорити,  інвестиції. Допомога повинна бути. Є основний об'єкт, над яким сьогодні працює наша держава, він залишається  небезпечним об'єктом, це об'єкт "Укриття", і туди кошти направляються. Об'єкт "Укриття". І Міністерство палива і енергетики по цьому питанню більш детально може вам дати цю відповідь.

Ми займаємося цим питанням реабілітації територій,  реабілітації людей постраждалих, мінімізація, впливу радіації на здоров'я людей. О ці питання, які за нами стоять.

 

ІЗ ЗАЛУ. (Не чути).

 

КАПІТУЛА О.Г. Територій? На сьогоднішній день. я вам говорив, про те, що  проведена паспортизація населених пунктів. Згідно цієї паспортизації населених пунктів, ми говоримо про те, що сьогодні частина, значна частина населених пунктів, в яких проживають люди, в них дози навантаження на організм значить, сьогодні по тих критеріях, які встановлені в нашій державі значно не відповідає тим критеріям, які визначені, щоб мати дійсно територію. Однак, я хотів би сказати: до цього питання я відношусь досить таки виважено. Тому що це питання  має бути широко ще обговорено, значить, в кругах вчених. От в проекті, до речі, постанови Верховної Ради є про те, є один з пунктів про те, щоб провести дозиметричну паспортизацію всій території, суцільну дозпаспортизацію території. І після того можливо приймати рішення. Однак, є підготовлений закон, проект закону про ... режим території відповідності той інформації, яка є. Над цим проектом Закону вже потрібно було працювати і говорити чесно і відверто про це, тому що час іде, ситуація міняється.

         

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Олександр Георгійович. Сідайте, я Вам дякую за лаконічні відповіді, бо була можливість, якомога більше дати таких відповідей. Просив би щоб наступні доповідачі, також скористалися цією порадою, відповідали стисло.

 Запрошую до слова міністра праці та соціальної політики - В'ячеслава Анатолійовича Кириленка, будь ласка. До 10 хвилин.

 

КИРИЛЕНКО В.А.

Шановний Адаме Івановичу,  шановні народні депутати, 19 років відділяють нас від дати чорнобильської трагедії, однак, вона нагадує про себе щодня численними проблемами у долі мільйонів людей. Для Урядує очевидним, що держава має віддати належне тим, хто ціною свого здоров'я, а іноді і життя захистив нас від чорнобильського пекла. У продовж 2004-ого і першого кварталу 2005-ого року міністерством праці виконувалося 9 чорнобильських програм. З 1 квітня цього року - дві програми, а саме: компенсація сім'ям з дітьми та забезпечення житлом громадян, які постраждали у наслідок  Чорнобильської катастрофи передано до Міністерства надзвичайних ситуацій. У нашому підпорядкуванні лишилося 7 програм, які стосуються соціального захисту чорнобильців. Загальна сума поточних видатків, передбачена на їх виконання у цьому році складає з врахуванням нещодавно внесених до бюджету змін 835 мільйонів гривень, це на 24 відсотки більше, ніж  минулого року.  Конкретні програми - це доплати за роботу на радіоактивно забруднених територіях і збереження заробітної плати при переведенні на нижче оплачувану роботу. Далі за текстом, збільшення видатків  на 40 відсотків, сума 234 мільйона гривень.

Друга програма "Щомісячна грошова допомога  у зв'язку з обмеженням споживання продуктів харчування  місцевого виробництва..." та далі за текстом. Збільшення  на 15 відсотків, сума видатків 507 мільйонів гривень.

Третя програма "Компенсація  за втрачене майно  та оплата  витрат у зв'язку з переїздом на нове місце проживання громадян, які постраждали у наслідок Чорнобильської катастрофи". Збільшення видатків у 2,8 рази, сума 35,8 мільйонів гривень.

Четверта програма "Компенсація за шкоду, заподіяну здоров'ю..." та далі за текстом. Збільшено майже у тричі і видатки склали 46 мільйонів гривень.

П'ята програма "Допомога по тимчасовій непрацездатності громадян, які постраждали у наслідок Чорнобильської катастрофи". Зростання видатків на 300 тисяч гривень, загальна сума 7 мільйонів гривень.

Шоста програма "Забезпечення автомобілями громадян, віднесених до  категорії І". 45 тисяч гривень на рівні минулого року.

І сьома програма - це обслуговування банківських позик, наданих на пільгових умовах до 1999 року. Видатки, як і минулого року, складають 2,2  мільйона гривень.

Вважаю, що ми повинні докласти максимум зусиль для використання в інтересах  чорнобильців усіх наявних уже можливостей та забезпечити ефективне використання бюджетних коштів. З цією метою Міністерство праці уже розпочало  перехід на нову спрощену систему здійснення соціальних виплат постраждалим громадянам безпосередньо через органи праці та соціального захисту населення без посередництва підприємств, установ та організацій, де вони працюють чи працювали. На сьогодні такий механізм запроваджено у 22-ох областях України.

Це не лише, на нашу думку, робить систему виплат зручнішою для населення, але і дозволяє визначити пріоритетність видатків та забезпечує прозорість використання коштів. При цьому з підприємств знімається не властива їм функція виконання зобов'язань держави перед громадянами. Міністерство праці має розгалужену систему надання пільг та соціальних виплат населення від центрального до районного рівнів, і це дозволяє забезпечити комплексних підхід та соціального обслуговування чорнобильців.

Проте життя ставить перед нами завдання щодо внесення істотних змін до чинних нормативно-правових актів. Міністерством підготовлено та подано на розгляд зацікавленим органам виконавчої влади проект урядового рішення щодо підвищення розмірів соціальних виплат чорнобильцям та скасування дев'ятирічної давнини постанови Кабінету Міністрів України номер 836, якою ці розміри визначені у десятки разів менше, ніж це встановлено законом. Ми сподіваємося, що найближчим часом цей документ буде прийнято.

Не менш болючим є питання пенсійного забезпечення інвалідів-чорнобильців. Вимоги ліквідаторів аварій на ЧАЕС щодо проведення індексації пенсій відповідно до статті 67 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", цілком справедливі.

2005 року видатки Держбюджету України на виплату пенсій особам із числа постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи збільшуються на 34 відсотки і складають 880 мільйонів гривень. Зокрема для 80 відсотків пенсіонерів із числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, які одержують пенсії за віком, розмір цих пенсій збільшується до 413 гривень. Більш як 500 тисячам пенсіонерів цієї категорії у квітні поточного року проведено перерахунки пенсій з відновленням диференціацій в залежності від статусу особи та стажу роботи.

Верховною Радою України підтримано у першому читанні внесені урядом пропозиції щодо підвищення допомог дітям-інвалідам із числа потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Міністерство має намір підвищити роль громадських об'єднань чорнобильців та їх безпосередній вплив на державну політику. Це дозволить відновити довіру чорнобильців до держави завдяки їх участі у підготовці проектів нормативно-правових актів та в контролі за використанням фінансових ресурсів. З цією метою при Мінпраці створено консультативну раду з питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи, до якої увійшли представники 15 організацій, серед яких "Союз Чорнобиль України", Український національний фонд допомоги інвалідам, міжнародний фонд "Інваліди Чорнобиля", дитячий фонд "Діти Чорнобиля" та інші.

Підсумовуючи виступ, зупинюсь на головних напрямках роботи Міністерства та деяких кроках у напрямку розв'язання соціальних чорнобильців, які планується здійснити. По-перше, ми працюємо над підвищенням рівня пенсійного забезпечення інвалідів-чорнобильців. Міністерство спільно з чорнобильськими організаціями розробило проект змін до статті 67 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи", який дозволить підвищувати чорнобильські пенсії на коефіцієнт, не нижчий, ніж 20 відсотків зростання середньої заробітної плати в Україні.

По-друге, розробляється порядок відшкодування втраченого заробітку, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи, мали до ушкодження здоров'я, якщо захворювання або каліцтво, отримані під час ліквідації наслідків аварії, призвели до стійкої втрати професійної працездатності. Над цим документом ми також працюємо спільно з громадськими об'єднаннями чорнобильців.

По-третє, підготовлено проект урядового рішення щодо підвищення розмірів компенсаційних виплат на оздоровлення, одноразової компенсації учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, які стали інвалідами та сім'ям, що втратили годувальника.

По-четверте, ми, на нашу думку, маємо можливість достроково вже в 2006 році вирішити багаторічну проблему погашення державного боргу за нерухоме майно, втрачене чорнобильцями на радіоактивно забруднених територіях. В цьогорічному бюджеті на цю статтю виділено 36 млн. гривень. Передбачивши в бюджеті на наступний рік приблизно удвічі більше, ми зможемо достроково, не чекаючи завершення відповідної програми у 2007 році, вже наступного року розв'язати цю проблему.

Міністерство розраховує на підтримку наших ініціатив як суспільством, так і депутатським корпусом.

Зі свого боку, ми готові до відвертого діалогу та співпраці з усіма, кому не байдужі долі людей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.  Дякую за увагу, доповідь закінчено.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, В'ячеслав Анатолійович, будь ласка, запишіться на запитання. Ви поки що можете давати відповідь на письмове.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Письмове запитання: "Чи передбачає уряд і на скільки збільшення компенсаційної виплати щорічної допомоги на оздоровлення?"

Щорічна допомога на оздоровлення виплачується у розмірах, встановлених постановою номер 836. Цифри, які визначені цією постановою, відомі і, безумовно, за станом на сьогодні вони є абсолютно застарілими. Я лише зазначу, що за цією постановою від 1996 року учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС другої категорії та інвалідам першої і другої групи з числа учасників ліквідації  наслідків аварії на ЧАЕС ця виплата здійснюється у розмірі 26 гривен 70 копійок, інвалідам третьої  групи - 21 гривню 50 копійок.

Для того, щоб підвищити розмір усіх компенсаційних  виплат, як це передбачено 48-ю статтею базового закону, необхідно збільшити суму видатків по цій бюджетній програмі більш, ніж на  6 мільярдів гривень.

Розуміючи складність одномоментного розв'язання цієї проблеми, міністерство вийшло з ініціативою, ця ініціатива пропрацьовується всередині Кабінету Міністрів з тим, аби суттєво збільшити одноразові компенсації та інші допомоги, які до того регулювалися і зараз регулюються постановою номер 836 від 1996 року. Це питання  - на стадії розгляду в уряді. У випадку необхідного позитивного рішення ми будемо інформувати про це громадськість та чорнобильців.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Михайло Косів, фракція "Наша Україна".

 

11:08:14

КОСІВ М.В.

Михайло Косів, фракція Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний пане міністре, ці сім програм, які ви перерахували, це справді, загальнодержавні глобальні програми, і над ними має працювати міністерство. Одначе для нас, депутатів, і для вас теж, очевидно, трапляються такі історії, які торкаються долі окремої людини, зокрема, це найчастіше те, що було в моїй депутатській практиці, це ті люди, яких закликали у військові частини, зокрема частини, вони називають "хімічні", вони дислокувалися в одному місці, потім працювали на ліквідації аварії на самому блокові, а потім ті частини розформовувалися - документів немає. Дуже багато є таких справ. Чи не треба було б міністерству...

 

КИРИЛЕНКО В.А. Зрозуміло.

Шановний Михайло Васильовичу, базовий закон визначає перелік необхідних документів, які потрібно для того, аби підтвердити своє перебування під час визначених часових проміжків на території Чорнобильської атомної електростанції або у відповідних зонах, а також спеціально визначає окремою постановою уряду перелік місць та видів робіт, які дозволяють отримувати пільги по чорнобильському забезпеченню.

Разом з тим, у кожному конкретному випадку, якщо необхідних довідок немає, наше міністерство буде робити все можливе, аби кожній конкретній людині допомогти. Ми і тепер звертаємося із відповідними листами і проханнями до відповідних установ на місцях, аби вони допомогли людині дістати письмове підтвердження свого перебування у 1986-му, 1987-му, аж до 1990 року на території ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Якщо у вас будуть конкретні звернення, будь ласка, звертайтеся, ми будемо реагувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, письмове.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Письмове запитання. "Чи передбачає уряд, і наскільки , збільшення одноразової компенсації учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які стали інвалідами, та сім'ям, які втратили годувальника з числа осіб, віднесених до учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, та смерть яких пов'язана з Чорнобильською катастрофою?" Уряд передбачає збільшення одноразової компенсації по всіх пунктах, які регулюються постановою номер 836. Однак, я не можу за станом на сьогодні  сказати, на скільки, оскільки це питання не залежить лише винятково від Міністерства праці. Воно потребує істотного збільшення видатків із Державного бюджету, тому буде погоджуватися із фінансово-економічним блоком уряду. Але я можу сказати уже за станом на сьогодні, що постанова номер 836 буде переглянута і в такому вигляді як вона є тепер у 2006 рік ми з нею не ввійдемо. Із того, що відбувається зараз і що мало би відбуватися  по законодавству, то не думаю, що тим, хто зібралися тут в залі, треба пояснювати, що постанова  836 від 1996 року істотно зменшує ті виплати, які передбачені 48 статтею. От, наприклад, інвалід 1 групи за постановою отримує 379 гривень  30 копійок, а по закону має  отримати допомогу 60 мінімальних заробітних плат. Я думаю, що кожен інвалід-чорнобилець знає про цю проблему. Чорнобильські громадські організації дуже гостро ставлять ці питання перед урядом і суспільством взагалі, і ми зробимо все можливе від уряду з тим, аби змінити, причому суттєво змінити, норми постанови 836. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Анатолій Оржаховський, фракція комуністів.

 

11:12:24

ОРЖАХОВСЬКИЙ А.В.

Анатолій Оржаховський, фракція Компартії України, Херсонщина.

Шановний доповідачу! Якою ви бачите перспективу забезпечення житлом осіб, що постраждали внаслідок аварії на  Чорнобильській АЕС та переселених в південні регіони України, адже місцевих коштів там  обмаль?

І друге. Як відомо, за добро  потрібно... на добро потрібно відповідати добром. Проте, наш уряд у інформаційно-довідкових матеріалах, котрі роздані на День уряду сьогодні народним депутатам, не згадав про чисельність безкоштовно оздоровлених наших громадян на Кубі.

Я не погоджуюсь із моїм колегою про те, що на Кубі не варто лікувати дітей, адже це наш безкоштовний оздоровчий  резерв, а Євпаторія має бути місцем лікування за рахунок  Української держави наших громадян. Дякую.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Дякую за запитання  і мушу поінформувати, що видатків для того, щоби забезпечити усі сім'ї, які на черзі по чорнобильській програмі, у Державному бюджеті на цей рік немає. Передбачено 50 мільйонів гривень, це дуже невелика кількість грошей для того, аби розв'язати  проблеми всіх сімей чорнобильців.

За станом на сьогодні, якщо я не помиляюся, близько 13 тисяч сімей чорнобильців перебувають на обліку для отримання житлової площі. За 50 мільйонів надати житло можна значно меншій кількості людей. Я думаю, що детальна статистика за 2004 рік  є у держкомітеті, але знову ж таки, якщо я не помиляюся, то за минулий рік лише 127 сімей отримали нове житло по  бюджетній програмі.

Не працює також і програма, яка забезпечувала можливість отримання пільгової позики людям, які могли взяти цю позику для забудови власної нерухомості і таким чином самостійного розв'язання житлової проблеми. Уряд застосовував цю програму до 2000 року після того вона була припинена. І зараз у бюджеті, на жаль, передбачено лише 2,2  мільйони гривень для погашення  процентів за цією пільговою позикою.

Отже, мені видається, що для розв'язання цієї проблеми  треба активно залучати органи місцевої влади особливо в тих регіонах, де  є профіцит місцевих бюджетів. Безумовно,  це не  стосується Херсонської області, бо, на жаль, поки що вона  не така багата. Але, наприклад, Київ, можливо Київська область, де зосереджена велика частина, до речі, чорнобильців, вже розробляють відповідні місцеві програми і надають частину житла  через свої місцеві програми.

Тому, з огляду на це думаю, що  бюджетні кошти, в першу чергу, повинні розподілятися по тих областях, які не мають власних можливостей, або ці власні можливості мають обмежено. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  письмове.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Чи передбачає уряд і наскільки збільшення щомісячної грошової допомоги на дітей різного віку, які не перебувають на повному державному забезпеченні? Забезпечення продуктами харчування потерпілих дітей, які не відвідують дитячі дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади, на суму середньої вартості харчування у цих закладах встановлюється органами місцевого самоврядування. Або, якщо діти не перебувають на повному державному забезпечення, за бажанням батьків, їм виплачується грошова компенсація . Розмір, зазначеної грошової компенсації, який затверджується рішенням відповідної ради, на  сьогодні коливається від 50 до  100 гривень на місяць, в залежності від вартості продуктів харчування, що склалася в регіоні. При на гідно хочу повідомити, що головним розпорядником по цій програмі , вона має точну назву: компенсація сім'ям з дітьми та видатки на безплатне харчування дітей, які постраждали  в наслідок чорнобильської катастрофи, як і  головним розпорядником о бюджетній програмі: забезпечення житлом осіб, які постраждали в наслідок чорнобильської катастрофи, після  прийняття змін бюджету є  міністерство надзвичайних ситуацій. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ісаєв, Фракція "Регіони України".

 

11:16:50

ІСАЄВ Л.О. 

У меня  к вам 2 вопроса. Первый вопрос: на ликвидацию этой беды люди ехали, через военкоматы призывались, а также приказами на предпрятиях. Приказ: на машину, на бульдозер, на куда-то и в это пекло. Так вот те, которые по военкомату ехали - у них один статус, те, которые приехали по приказам, у  них они оказались, они тоже ликвидаторы. В одном пекле были, но коммунальные услуги уже не те, разовые, ну, что там перечислять, Вы это знаете лучше чем я. Вот какие здесь Ваши шаги для того, чтобы все-таки эта справедливость восторжествовала. Одно дело делали и под одним богом, как говорится, ходили.

И второй вопрос: вот при принятии на Кабмине проекта решения на  по этому вопросу, Ваше поведение было таким спокойным. По крайней мере, не таким как многих, ну, некоторых министров. Вы удовлетворены теми объемами выделенных средств? Или это стиль поведения?

 

КИРИЛЕНКО В.А. З приводу обговорення бюджетного  питання на   засіданні Уряду, то всі міністри реагували по всіх питаннях, які були необхідні на той момент для розв'язання. Я також реагував і це були питання, пов'язані з інвалідами, інвалідами війни, одноразовою допомогою по народженню дитини і таке інше. Що стосується усного реагування, для протоколу  на засіданні Кабінету Міністрів України. Що стосується письмового реагування, то є офіційні листи Міністерства праці та соціальної політики до початку  бюджетного процесу, датовані ще  березнем місяцем. Ви можете їх отримати при потребі у міністерстві, якими ми пропонували і відстоювали свою точку зору на робочих групах, істотне  збільшення,  більше, ніж на 1 мільйон гривень по різних програмах чорнобильських видатків. На жаль, ця пропозиція не пройшла, бо  на даний момент, очевидно, вона неможлива для врахування. Але на не  таку цифру, але на меншу ми чорнобильські видатки все-таки збільшили. Безумовно, це не є розв'язанням усієї проблематики по жодній із чорнобильських програм. Крім того, питання статусу, воно визначене базовим чорнобильським законом, ви знаєте про чотири  групи категорій осіб, які у свою чергу також підрозділяються на різні градації. Тому всі ті, хто працювали у різних умовах і були призвані або  наказом відправлені, вони мають право на пільги і компенсації. Єдине, що у багатьох випадках ці пільги і компенсації відрізняються.

Для того, щоб запропонувати внести зміни до чинного законодавства, ви як народний депутат  України можете виступити із законодавчою ініціативою, яка може бути підтримана Кабінетом Міністрів України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, письмове.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Що зроблено для виконання пункту  6 статті 22 Закону України про статус і соціальний захист громадян, далі за текстом, стосовно виплати стипендії, підвищеної на 100 відсотків незалежно від місця навчання на території України?

На території України студентам виплачують академічні або соціальні стипендії відповідно із порядком призначення і виплатою стипендій, постанова 882 від 2004 року, урядова постанова. Учням  та студентам  із числа постраждалих у наслідок Чорнобильської катастрофи проводиться виплата стипендії, підвищеної на 100 відсотків відповідно до Закону України про статус і соціальний захист громадян, які постраждали у наслідок Чорнобильської катастрофи. Студентам і курсантам з числа постраждалих у наслідок катастрофи, які потребують соціального захисту та яким за підсумками навчання не призначена академічна стипендія, призначається соціальна стипендія у порядку, визначеному вищевказаною постановою 882. Розміри такої стипендії не залежно від успішності навчання, як це і передбачено чорнобильським законом, також підвищується на 100 відсотків. Необхідні видатки для виплати додаткових стипендій студентам з числа постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи бюджетом на 2005 рік передбачено. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Василь Надрага, фракція Народної партії.

 

11:21:28

НАДРАГА В.І.

Вячеслав Анатольевич. Василий Надрага, Народная партия.

Скажите, пожалуйста, вот есть много вопросов, которые связаны с деятельностью Верховной Рады, законодательно. Но есть целый ряд вопросов, которые связаны с деятельностью Кабинета Министров. И в данном случае говоря, постановах Кабинета Министров.

Целый ряд вопросов вы уже затронули, но все-таки злополучная постанова 836 от 1996 года, о которой вы сказали, что сегодня Кабинет Министров нарабатывает. Она определяет размеры чернобыльских пенсий, в общем-то это одна из самых больных тем, когда встречаешься и общаешься с чернобыльцами.

У меня просьба к вам. Вы уже этот вопрос трогали, нормально. Скажите, пожалуйста, когда чернобыльцы, по вашему мнению, могут рассчитывать, что Кабинет Министров примет новое постановление на эту тему?

И второй момент. Скажите, пожалуйста, когда и каким постановлением Кабинета Министров будет отрегулирован вопрос о компенсации выплат за санаторные путевки? Спасибо.

 

КИРИЛЕНКО В.А. З приводу постанови 836. На жаль, я зараз не можу точно сказати від імені усього уряду. Але як міністр праці та соціальної політики я буду наполягати, щоб в новий бюджетний рік ми увійшли з новими нормами компенсаційних виплат, які передбачені чинним чорнобильським законодавством, і які є значно більшими, ніж норми, які передбачені постановою номер 836.

Щодо путівок, то, думаю, що це більше питання все-таки не до мене, бо ми не розподіляємо чорнобильські путівки. Наскільки мені відомо, МНС зараз цим займається. Будь ласка, може задайте їм це питання. Але безумовно ми повинні у частині компенсацій за путівки також переглянути розмір чинної компенсації і збільшити її. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, письмове.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Знову стипендії. Я пропускаю.

"Коли буде і чи буде взагалі проведена згідно статті 67 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи" індексація чорнобильських пенсій, компенсацій та виплат в період з 96-го по 2004 рік відповідно до росту вартості життя і мінімальної заробітної плати?" (питання Соціалістичної України), фракції, точніше, Соціалістичної партії).

Відповідь: безумовно, якщо брати 96-й і 2004, цей проміжок часу, то проблема ця не розв'язана. Але починаючи із травня 2003 року і по березень 2005 року на підставі чинного Закону "Про індексацію грошових доходів громадян" відбувається індексація чорнобильських пенсій. Зараз вона становить 68 гривень і шість копійок. Щодо збільшення розміру взагалі усіх компенсаційних виплат, в тому числі і враховуючи компенсаційні виплати, які передбачаються 836 Постановою, і згадуючи Постанову номер один від 2002 року, то ми повинні сказати зразу, тому що можна відповідати на окремі запитання і говорити про якісь цифри та можливості уряду, але за нашими підрахунками для того, щоб розв'язати усю проблематику або значну їх частину по Закону "Про статус і соціальний захист громадян" необхідно додатково передбачити у бюджеті 23 млрд. гривень. Безумовно, це - серйозна цифра, яка не залежить лише і винятково від Міністерства праці, але я думаю, що при умовах розвитку зростання економіки, виходу значної частини грошей із тіні, збільшення надходжень до доходної частини бюджету, ми зможемо, починаючи вже з наступного року, вийти на суттєво кращий рівень виконання чорнобильських зобов'язань держави перед чорнобильцями. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Михайло Ратушний, фракція Української народної партії.

 

11:25:50

РАТУШНИЙ М.Я.

Пане міністре, дякую за грунтовний виступ. І думаю, ви підтвердили те, що збільшення на 24 відсотки фінансування урядом - підтвердження соціальної направленості діяльності уряду.

В мене питання таке: спілкуючись з чорнобильцями, часто виникало питання, що кошти, які виділяє уряд, не доходять безпосередньо до конкретної людини. Чи не передбачаєте ви проведення перевірки із залученням КРУ, може, Рахункової палати, яка би все-таки перевірила цільове використання коштів, які вже виділялися? Чи немає там зловживань? Якщо є зловживання, ким вони здійснювалися? Тому що є в нас деякі, були чиновники, які не брезгували використовувати ті кошти, що мали йти на чорнобильців, використовувати не за чорнобильським призначенням.  Дякую.

 

КИРИЛЕНКО В.А.  Дякую за запитання.

Шановний Михайло Ярославович, повністю поділяю вашу стурбованість тим, що всі бюджетні кошти повинні використовуватися ефективно і за цільовим призначенням.

А взагалі, чесно кажучи, що стосується Мінпраці, то, як це не дивно, у системі нашого міністерства за наслідками попередніх схем діяльності  дуже багато роботи не тільки для КРУ, Мінфіну, а й для інших серйозних правоохоронних органів, і в тому числі це пов'язано з неефективним використанням бюджетних і страхових коштів.

Разом з тими ми  повинні зробити все можливе для того, щоб наявні бюджетні можливості через ефективну управлінську схему доходили до споживача. Тому Міністерство праці зараз запропонувало таку схему, яка передбачає рух коштів з рахунків Державного казначейства зразу на головні управління праці та соціального захисту, звідти на районні собези, із районних собезів безпосередньо до отримувачів соціальних чорнобильських допомог та компенсацій.

У невеликий частині випадків ще зберігається частина виплат через підприємства та установи.

Така схема застосовується у 22-х областях України, на неї не перейшли Київська обласна, Рівненська обласна, Черкаська обласна і Київська міська державні адміністрації, які використовують минулу схему, яка передбачає значно більше посередницьких  ланок. Це не означає, що там діваються кошти, але це означає, що час доставки чорнобильських грошей у зв'язку з використанням схеми, яка передбачає і обласні адміністрації, і головні управління, і районні адміністрації, і управління соцзахисту на місцях, і далі - окремі підприємства, призводить до того, що чорнобильська виплата йде до безпосереднього отримувача більше часу, ніж це мало би бути за умов сучасної економіки і сучасної системи соціального захисту. Думаю, перехід на нові управлінські схеми також призведе до ефективного використання коштів.

Взагалі вважаю, що має бути єдиний чорнобильський реєстр. Є питання, коли Чорнобильський банк даних і Єдиний державний автоматизований реєстр, які створені відповідно у Міністерстві надзвичайних ситуацій і у Міністерстві праці, роблять практично одну і ту саму справу, або якщо не повністю ту саму, то в значній частині своїх питань і повноважень перетинаються. Я думаю, що у такий спосіб ми ніколи не зможемо навести лад у чорнобильських виплатах і дати собі точний звіт, скільки чорнобильців по яких категоріях і по яких підгрупах мають право на соціальні пільги, компенсації і допомогу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, письмове.

 

КИРИЛЕНКО В.А. А вже немає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді, будь ласка, Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії об'єднаної. За ним Раханський.

 

11:29:43

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України об'єднаної.

Шановний пане міністр, я вже звик слухати обіцянки, що буде, це є нормальна річ приходу нової влади, вона обіцяє. Я чекаю 2006 року, як манни небесної, бо я так зрозумів, що всі проблеми України будуть вирішені.

Я хочу опуститися сам і вас опустити з собою до проблем насущних. Я прошу вас узяти ручку і записати дві речі. Я двічі звертався до вас із запитом - ви двічі мені на запит не відповіли, підписує ваш заступник, причому відписки.

Перше. У Мостицькому районі Львівської області в селі Буляновичі, починаючи з листопада місяця по сьогоднішній день, не виплачується ані заробітна плата, ані соціальні допомоги, в тому числі чорнобильцям. Це перше питання.

І друге. З січня місяця 2005 року інвалідам, які постраждали на Чорнобильській АЕС, в Червонограді теж, і дітям-інвалідам, і дітям-сиротам теж нічого не виплачується. Я вас прошу: запишіть, мені нічого зараз не обіцяйте, не говоріть, а дайте письмову відповідь. Дякую.

 

КИРИЛЕНКО В.А.  Безумовно ми дамо вам письмову відповідь, з'ясуємо ситуацію на місці. Принагідно хочу повідомити, що в країні не існує заборгованості по чорнобильських виплатах. Перехідна заборгованість у 67,5 мільйонів гривень накопичена за листопад-грудень минулого року, протягом січня-лютого цього року погашена. Тому ваш приклад очевидно треба детальніше дослідити, бо якщо така заборгованість має місце, значить щось не точно з нашою статистикою, або з вашою інформацією.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка. Все зрозуміло.

 

КИРИЛЕНКО В.А.  Я вам відповів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Стенограма ведеться. Анатолій Раханський, група "Демократична Україна". Підготуватися Лещенко.

 

11:31:29

РАХАНСЬКИЙ А.В.

Анатолій Раханський, Євпаторійський виборчий округ, депутатська група депутати-чорнобильці "Демократична Україна".

Шановний В'ячеславе Анатолійовичу! Ваш коментар про внесення змін до Закону України про статус і соціальний захист громадян та інших нормативно-правових актів з метою їх приведення до єдиної по Україні системи розрахунків пенсій, пільг та компенсацій, виходячи з розмірів прожиткового мінімуму (законопроект  6530). Чи не вважаєте ви, що, прийнявши такі зміни, ми ще більше обидимо постраждалих від наслідків аварії? Це перше запитання.

Друге. Які мірі ви сьогодні приймаєте для того і  коли буде виконуватися закон про статус і соціальний захист  постраждалих внаслідок аварії? Коли він буде виконуватися на 100 відсотків?  Дякую за відповідь.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Дякую за запитання і хочу сказати, що уряд не буде вносити і не буде підтримувати законопроекти, які будуть звужувати соціальні права наших співвітчизників, які мають  право на чорнобильські пільги, компенсації, доплати і таке інше, оскільки ми вважаємо, що це  принципово неправильно, і ми повинні думати над збільшенням доходної частини для того, щоби в повному обсязі виконати закон від 28 лютого 1991 року. Це є надскладне завдання, яке потребує цифри у 23 мільярда гривень щонайменше у сьогоднішніх цінах, виплатах, допомогах і таке інше, точніше у  допомогах, які передбачені законом, але сьогоднішніми цінами і поправкою на індексацію. Очевидно, що при  детальнішому розгляді цифра у 23 мільярди гривень перетвориться на  дещо більшу цифру.

Я думаю, що ми зробимо все можливе, щоби забезпечити  виконання цього законопроекту  у повному  обсязі, послідовно виконуючи певні етапи, перед цим взявши на себе певні зобов'язання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Володимир Лещенко, фракція комуністів. Підготуватися  Потапову.

 

11:33:39

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина.

Шановний В'ячеславе Анатолійовичу! Мені сподобалося те, що ваша доповідь супроводжувалася такими красочними  діаграмами, мабуть у вашому міністерстві є спеціалісти, які їх вміють робити. Я думаю, задоволені цими діаграмами будуть також і чорнобильці, ліквідатори і інші верстви, які чекають конкретних кроків уряду по соціальному захисту їхньому.

Дайте мені, будь ласка, відповідь на наступне питання.

Перше. Назвіть, будь ласка, перелік  екологічно чистих продуктів харчування, які можна купити за одну гривню 60 копійок.

Друге. Чому ж тоді новим урядом не вирішується питання надання кредитів на придбання житла сім'ям ліквідаторам аварій на ЧАЕС?

Дякую за відповіді.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Шановний колего Лещенко! Екологічно чисті продукти і медичні та фізіологічні норми визначає не Міністерство праці, це більше питання до Міністерства охорони здоров'я. Я  підтримує те, що ви хочете сказати, що компенсації ці зараз не витримують  жодної критики, це знають всі, як представники лівих сил, так і представники проурядових сил. Ми  зробимо все від нас залежне, аби цю ситуацію виправити і запропонувати новий підхід до цієї справи.

Разом з тим я хочу сказати про уряд взагалі. Ви можете говорити скільки завгодно про діаграми, фарби, спеціалістів, 2006 рік, але ніде правди діти, що вже в цьому  2005 році уряд підвищив пенсії для 14 мільйонів пенсіонерів, підвищив  одноразові допомоги для майже півмільйона молодих мам, збільшив мінімальну заробітну плату, підніме її до 75 відсотків прожиткового мінімум з 1 вересня, введе єдину тарифну сітку і виконує вже зараз реально і конкретно цілу низку соціальних програм. І те, що ми поки  що не виконали чорнобильський закон   у повному обсязі, говорить тільки про те, що проблеми, які дісталися нам у спадок і нефінансування по цих проектах є величезними, але ми знайдемо ці гроші і зробимо все для того, щоби чорнобильці відчули, що вони заслужили на справжнє чуйне і відповідальне ставлення до себе української держави.

Щодо кредитів на придбання житла, то програма купівлі житла передбачена в обсязі  50 мільярдів гривень, вона переведена, до 50 мільйонів, прошу вибачення. Прошу вибачення, 50 мільйонів гривень і вона переведена як до головного розпорядника, до міністерства надзвичайних ситуацій. Кредити на житло, починаючи з 99-ого року по чорнобильській програмі не виділяються.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, В'ячеславе Анатолійовичу, хотів би зробити лише одне, серйозне уточнення: Кабінет Міністрів забезпечує, або намагається забезпечити виконання законів, прийнятих Верховною Радою, щодо тих соціальних програм, про які Ви говорили.  Так. що не Кабінет Міністрів це приймав, а Верховна Рада приймала, а ваш обов'язок - їх виконувати.

Так. Ви рано прийшли із цього, іще Василь Іванович, мав би задати питання, ну нічого.  Я запрошую до виступу міністра палива та енергетики Плачкова Івана Васильовича. Будь ласка, Іван Васильович, 10 хвилин. Ми Потапову надамо можливість першому задати.

 

ПЛАЧКОВ І.В.

Шановний Адаме Івановичу,  шановні народні депутати, пройшло майже 4,5 роки з того часу. як Україна, виконуючи свої міжнародні зобов'язання. 15 грудня 2000 року достроково закрили чорнобильську атомну електростанцію.  Корінною причиною прийняття рішення щодо дострокового закриття ЧАЕС стала аварія на  енергоблоці №4 26 квітня, яка за міжнародною шкалою оцінок подій на АЕС, кваліфікується як аварія 7-ого найвищого рівня. Темпи робіт, з ліквідації аварії, які  не мають аналогів у світові практиці дозволили здійснити перехід до керованого перебігу аварії та в подальшому перейти до ліквідації наслідків.

 Низький уклін всім, хто приймав участь у ліквідації аварії: пожежникам, будівельникам, військовим, експлуатаційникам. Рішення щодо закриття ЧАЕС було прийнято за умов відсутності відповідної нормативно-правової бази фонду зняття станції з експлуатації, будь-якого досвіту, без  стратегії розв'язання проблеми соціального захисту персоналу ЧАЕС та населення міста  Славутич. Було докладено великих зусиль для формування законодавчої, нормативно-правової бази для організаційних засад здійснення діяльності зі зняття ЧАЕС  з експлуатації та перетворення об'єкту "Укриття" на екологічно безпечну систему.

На сьогодні така база створена. Розроблено 5 законів України, одним з основних є Закон України про загальну  засаду, подальшу експлуатацію і зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС для перетворення четвертого енергоблоку цієї АЕС на екологічну безпечну систему, яким визначені джерела фінансування робот на ЧАЕС, загальні засади взаємовідносин всіх учасників процесу і реалізації, заходів із зняття з експлуатації ЧАЕС і соціальні гарантії працівникам ЧАЕС. Сьогодні Мінпаливенерго завершило розробку загальнодержавної програми  зняття з експлуатації ЧАЕС та перетворення об'єкту "Укриття" на екологічну безпечну систему та проекту Закону України про її схвалення, які проходять процедуру пере............... причетними міністерствами та відомствами.

Шляхом прийняття  25 постанов та розпоряджень Кабінету Міністрів України створено нормативно-правове поле та організаційні засади для здійснення  діяльності, пов'язаної зі зняттям ЧАЕС з експлуатації. Крім зазначених законів та нормативних документів, розроблених спеціально для забезпечення процесу зняття ЧАЕС з експлуатації і діяльності здійснюється з дотримуванням всіх вимог чинного ядерного законодавства України.

На сьогодні ЧАЕС знаходиться на етапі припинення експлуатації, тобто залишається ядерною установкою, на підприємстві у реакторах при реакторних басейнах витримки  на діючому сховищі знаходиться більше 21 тисячі відпрацьованих тепловиділяючих збірок. З цієї причини на енергоблоках 1-3 у робочому стані підтримуються системи управління та захисту реактора, які дозволяють контролювати знаходження реактору у під критичному стані, проводяться своєчасні періодичні  освідчення, випробування та контрольні огляди штатних засобів для проведення операцій з ядерним паливом. Попередження ядерних аварій на ЧАЕС забезпечується кваліфікованим персоналом підприємства, частина якого має персональні ліцензії на право безпосереднього управління ядерною установкою.

Основними напрямками роботи ЧАЕС на етапі припинення експлуатації є підтримка у безпечному стані зупинених енергоблоків, радіаційний та ядерний моніторинг, проведення робіт з припинення експлуатації енергоблоків, поводження з ядерним паливом та радіоактивними відходами, підготовка до зняття ЧАЕС з експлуатації, гарантування поточної безпеки до реалізації плану здійснення заходів на об'єкти “Укриття”.

Слід відзначити, що проблема ЧАЕС щодо будівництва об'єктів інфраструктури знайшли розуміння світового співтовариства, яке протягом останнього десятиліття надавало суттєву експертну, технічну та фінансову допомогу. Найважливішим джерелом фінансування заходів з підтримання енергоблоків до об'єкту “Укриття” в ядерно та радіоаційно безпечному стані залишається Державний бюджет України. Проте необхідно констатувати, що після закриття ЧАЕС у 2000 році лише 2003 рік визначався стабільним фінансуванням, коли у повному обсязі було виконано графік асигнувань.

Тривалість етапу припинення експлуатації ЧАЕС залежить від терміни введення в експлуатацію ряду об'єктів інфраструктури. Таких, як: сховище відпрацьованого ядерного палива, завод з переробки рідких радіоактивних відходів, комплекс переробки твердих радіоактивних відходів.

З метою вдосконалення державного управління міжнародними проектами та прискорення їх реалізації міністерством прийнято рішення створити на Чорнобильскій АЕС робочу групу, яка буде перебувати в оперативному підпорядкуванні безпосередньо Мінпаливаенерго. Зі всіх проектів, що реалізуються на ЧАЕС за підтримки світового співтовариства, своєю значимістю для ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи виділяється план здійснення заходів на об'єкти “Укриття”. Фінансування плану заходів здійснюється за рахунок коштів міжнародного співтовариства, які надаються країнами-донорами да акумулюються за рахунок Міжнародного чорнобильського фонду “Укриття”.

Верховною Радою України ратифікована рамкова Угода між Україною і Європейським банком реконструкції та розвитку щодо діяльності Чорнобильського фонду “Укриття” в Україні. План здійсненні на об'єкті “Укриття”, реалізація його розпочалася у 1998 році, передбачає проведення стабілізації конструкції існуючого об'єкту “Укриття”, і роботи ці вже почались, створення захисної оболонки над об'єктом “Укриття” нового безпечного канфайменту, демонтаж нестабільних будівельних конструкцій тощо. Базовий бюджет плану становить 758 млн. доларів США, в тому числі 50 млн. доларів США - внесок України. В рамках плану укладено 93 контракти на суму 326 млн. доларів США, загальний обсяг освоєних від початку реалізації планів заходів укриття коштів становить 241 млн. доларів США.

У 2003-2004 роках ключовими напрямками реалізації планових заходів були: розробка техніко-економічного обгрунтування нового безпеченого конфайменту, стабілізація будівельних конструкцій об'єкту “Укриття”, створення інтегрованої автоматизованої системи контролю об'єкту “Укриття”.

Після затвердження розпорядження Кабінету Міністрів України у липні 2004 року техніко-економічного обгрунтування канфайменту об'єкту “Укриття” Європейський банк реконструкції і розвитку оголосив тендер на робоче проектування будівництва нового безпеченого канфайменту, завершення якого очікується у червні-серпні 2005 року.

Відповідно до базового графіку початок будівництва канфайменту планується у 2006 році, а закінчено у 2009 року. Однак, є низка невирішених фінансових проблем. На сьогодні обгрунтована необхідність збільшення бюджету з 758 до мільярда ста доларів США, з 758 млн., спричинене ескалацією цін, що відбулося з початку реалізації плану. Це, в свою чергу, вимагає збору додаткових коштів до Чорнобильського фонду “Укриття”.

Очікується, що позиція донору Чорнобильського фонду “Укриття” з цього питання буде офіційно доведена на наступному засіданні Асамблеї донорів 12 травня поточного року.

Закінчуючи доповідь, хочу ще раз звернути увагу шановних депутатів на комплексний характер проблем, які виникли у зв'язку з закриттям Чорнобильської АЕС та необхідність відповідного комплексного підходу до їх розв’язання і участі в цьому всіх владних структур, в першу чергу вищого законодавчого органу держави - Верховної Ради України.

Користуючись нагодою, хочу подякувати за ту увагу, яку Верховна Рада приділяє чорнобильським проблемам і сподіваюсь на вашу подальшу підтримку з цього питання.

Зі свого боку Мінпаливенерго запевняє, що гарантування безпеки та надійності функціонування ядерної енергетики, виконання відповідних міжнародних зобов'язань України щодо цього, реалізація заходів з подолання наслідків Чорнобильської катастрофи і надалі будуть пріоритетними у діяльності Міністерства палива та енергетики України.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Іван Васильович. Будь ласка, запишіться на запитання.  Ви можете відповідати на письмові, якщо є.

 

ПЛАЧКОВ І.В. Так, письмове запитання: "Яка участь міжнародних організацій у подоланні наслідків Чорнобильської катастрофи?"

Відповідь: на майданчику ЧАЕС побудоване і введене в дію в  2001 році промислово-опальвальну котельню, вартість  будівництва 30,5 мільйонів  доларів США. З них 23 мільйони доларів США - кошти департаменту енергетики Сполучених Штатів, 7,5 мільйонів доларів США - внесок України.

На майданчику ЧАЕС у рамках міжнародної технічної допомоги здійснюється будівництво низки об'єктів, і я це казав в доповіді, інфраструктури для виведення з експлуатації ЧАЕС. Значить, будівництво заводу з переробки рідких радіоактивних відходів - вартість 25,7 мільйонів євро, введення в дію - в 2005 році, будівництво  сховища відпрацьованого ядерного палива - вартість 95,2 мільйони євро. Терміни вводу уточнюються.

У рамках програми підвищення ядерної безпеки ТАСІС здійснюється будівництво промислового комплексу ................ з твердими радіоактивними відходами за рахунок коштів Європейської  комісії. Вартість проекту - 47,7 мільйонів євро, з них  3,4 мільйони євро - внесок України, введення в дію - 2006 рік.

І по плану здійснення заходів “Укриття”, я в доповіді вже про це казав.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую, відновлюємо справедливість. Будь ласка, Потапов Василь, фракція "Регіони України"

 

11:47:59

ПОТАПОВ В.І.

Иван Васильевич, скажите, пожалуйста, со всей пролетарской откровенностью, вы настоящий ж министр энергетики, заслуженный.

В прошлом году Верховный Совет принял обращение ко всем государствам Большой семерки по поводу, скажем, закрытия Чернобыльской АЭС. Вы сейчас можете сказать так, чтобы радиослушатели и мы все слышали, только четко, без всякой витиеватости: кто из участников, принимавших решение, из международных участников, о закрытии Чернобыльской станции на сегодняшний день не выполняет своих обещаний, я уже об обязательствах не говорю.

 

ПЛАЧКОВ І.В. Вы знаете, спасибо, очень такой интересный, четкий вопрос. Я боюсь, что я четкого ответа вам не дам.

Сегодня по условиям закрытия Чернобыльской АЭС и финансируется, создан фонд, в соответствии с этим фондом финансируются объекты, в том числе и объект "Укрытие". И на сегодня по тем объемам увеличения стоимости - порядка 300 миллионов долларов, - я уже говорил, 12-го будет конференция доноров, и нет причин для сомнений в том, что это увеличение взноса будет проведено и взнос увеличиться до необходимой суммы, при том, что Украина должна тоже внести свою часть. И есть предварительная договоренность о том, что Украина внесет свою часть выполнением строительных работ украинскими организациями. Поэтому в этом направлении работа ведется, и у нас нет причин для сомнений.

Что касается других обязательств, то было обязательство о компенсации за вывод мощностей. Было подписано соглашение: порядка 100 миллионов долларов. Уже  где-то порядка  60 миллионов долларов мы уже программа выполнена. Сейчас проводится очередной тендер на поставку топлива в размере 20 миллионов долларов. Я думаю, что следующим этапом мы тоже проведем тендер и реализуем эту программу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, письмове.

 

ПЛАЧКОВ І.В. Так, наступне. Які заходи планує здійснити уряд для подолання відставання від плану проведення робіт на  "Об'єкті укриття"?

Відповідь. Діяльність  Чорнобильської АЕС, зокрема, щодо "Об'єкту укриття" знаходиться    в зоні особливої уваги Міністерства палива та енергетики . На Чорнобильській АЕС нещодавно, тиждень тому, відбулася виїзна нарада під моїм головуванням. Були розглянуті практично всі питання, всі проблемні питання. І серед низки протокольних доручень є заходи з дотриманням графіку робіт  за планом здійснення заходів на "Об'єкті укриття": оптимізація організаційної структури і  взаємовідносин ЧАЕС (замовника) з групами управління проектом, відновлення діяльності спільного Комітету Україна - Європейський банк  розвитку і реконструкції; значного підвищення ролі ............. діяльності  щодо підрядників, які виконують роботі, і є практика невитримування термінів виконання цих робіт; оптимізація організаційної структури  самої ЧАЕС; пропозиції щодо можливості залучення юридичних організацій для супроводження контрактів. І ці всі заходи були обговорені з представниками європейського банку, які  являються керівниками управління допомоги, знайшли співрозуміння, і ці заходи вже виконуються.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Михайло Косів, фракція "Наша Україна".

 

11:52:24

КОСІВ М.В.

Михайло Косів, Блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний Іване Васильовичу! Разом із катастрофою на Чорнобильській атомній електростанції загинула велика, неповторна культура Полісся українського. Я знаю, що туди їздило дуже багато  людей, багато часу дослідження цієї культури віддала геніальна українська поетеса Ліна Костенко, зібрано дуже багато матеріалу, хоч багато  і пропало, буквально, кілька років тому  там загинула унікальна дерев'яна церква.

Чи є можливість якось, я розумію, що це не зовсім для Міністерство палива та енергетики, але разом з іншими  міністерствами у Кабінеті Міністрів, чи є можливість принаймні зберегти для історії  пам'ятки цього краю, утворивши якійсь заповідник чи якійсь музей у Києві або у іншому місці. Дякую вам.

 

ПЛАЧКОВ І.В. Дякую. Я вважаю, що така можливість є. І нам потрібно більш детально розглянути це питання і визначитися, яким чином ми цю вашу ідею прекрасну будемо реалізовувати. Я вважаю, що потрібно над цим проектом попрацювати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, письмове.

 

ПЛАЧКОВ І.В. Письмове...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Немає? Анатолій Оржаховський, за ним - Бронніков.

 

11:54:00

ОРЖАХОВСЬКИЙ А.В.

Анатолій Оржаховський, фракція Компартії України.

Шановний Адаме Івановичу, прошу передати слово колезі Соломатіну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Юрія Соломатіна.

 

11:54:09

СОЛОМАТІН Ю.П.

Дякую. Шановний Іване Васильовичу, це запитання до вас і до представників Блоку "Наша Україна", їх сьогодні  у залі у такій кількості, що вистачить пальців одної руки перерахувати.

1-4 серпня 2001 року патріарх атомної енергетики академік Віктор Берехтяр у щотижневику  "Дзеркало тижня" наголошував: "Грустно, что в пылу борьбы с  атомной энергетикой мы в свое время не закончили блоки на Ривненській и Хмельницкой АЭС. Они были готовы на 95 процентов. И мы могли бы их запустить еще в 1992 году, то есть за  8 лет они дали бы продукции на   один миллиард долларов, ну с учетом того, что еще прошло время, на полтора миллиардов долларов утраченого дохода.

Ваша оценка  этого висловлювання...

 

ПЛАЧКОВ І.В. Спасибо. Вы знаете, в 90-х годах, 1993-1994 год, когда в целом народном хозяйстве прошел спад производства и резкое снижение потребления  электроенергии, значит, и когда была разделена, началась разделяться Единая энергосистема Советского Союза с странами Восточной Европы, на Украине имел  место колосальный избыток генерирующих мощностей. Колосальный избыток. И при установленой мощности  где-то на 50 миллионов киловатт установленой мощности, значит, работало  порядка 30-35 миллионов. Значит, у нас колосальная мощность тепловых електростанций, значит, была в резерве и на тот период такая острая потребность ввода этих энергоблоков значит ее не было. И необходимо было  соизмерять, значит... необходимо было соизмерять вножение средств и тот экономический эффект, который был... мы могли бы получить и на тот период я считаю, что целесообразности вкладывания  средств в окончание строительства все зависит от источника этих средств. Значит, если это был общесоюзный бюджет, может быть можно было и надо было, значит, их закончить, но все равно они бы, значит, были в резерве.

Что касается сегодняшнего дня, то я считаю, что вполне, значит,  оправданым ввод в эксплуатацию этих двух блоков, но нам в этом году предстоит вложить  колосальные средства и ввести в эксплуатацию, построить линии высоковольтных... высоковольтной линии электропередач для возможности выдачи этих  мощностей, и это даст нам возможность как обеспечить надежность в целом энергосистему Украины, так особенно сейчас стоит  большая проблема надежности энергоснабжения центральной части Киевского региона, и мы планируем построить линию 750 Ровенско-Хмельницкая - Чернобыльская со строительством подстанции и усилить  кольцо 330 в районе Киевского региона.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Володимир Бронніков, фракція "Регіони України". Підготуватися Надразі.

 

11:57:49

БРОННІКОВ В.К.

Иван Васильевич, два небольших но чрезвычайно важных вопроса. Вот вы вернулись с чернобыльской площадки. Скажите, какой смысл в чернобыльской площадке, в ее зоне строят два завода по переработке твердых радиоактивных отходов, два завода по переработке жидких радиоактивных отходов. 1,4 МЧС, 1,4 - Минтопенерго. Мы что достаточно богаты? И второе: считаете ли Вы, что все-таки необходимо создать правительственную комиссию и провести расследование по выявлению коренных, именно коренных, причин неудовлетворительного хода работ по превращению ЧАЭС и укрытия в безопасную систему, причин плохого управления ресурсами мирового сообщества, причин плохого управления собственными деньгами? Спасибо.

 

ПЛАЧКОВ І.В. Спасибо. Что касается первого вопроса, то вы знаете, что  на заседании Кабинета Министров и сейчас планируется заседание Совета национальной безопасности, щодо оптимизации как взаимоотношений, значит, ведомств, которые занимаются вопросами на чернобыльской площадке. С точки зрения и  оптимизации количества объектов. Значит,  сейчас создается рабочая группа Минпаливоенерго и МинЧАЭС и мы четко определим те функции, которые сегодня, иногда они перекликаются и пересекаются между этими ведомствами, для того, чтобы мы занимались выводом, Минпаливенерго, выводом из эксплуатации и  Мин ЧАЭС занималось в целом, значит, площадкой, в целом зоной ченобыльской,  значит, АЭС. И на это же рабочая группа и рассмотрит вопрос по целесообразности строительства этих параллельных, значит,  объектов. И при необходимости будут приняты решения,  значит, о или передачи этих объектов одному ведомству для оптимизации, как финансовых средств так и организации этого вопроса или по, значит, прекращению перепрофилированию этих объектов. Что касается неудовлетворительном управлении, то я вам скажу, что вот после моего посещения площадки, мы рассмотрели целый ряд вопросов, и я тоже абсолютно не удовлетворен целым ходом и сроками выполнения этих работ. Но я хочу обратить внимание, что каждая работа и каждый объект - это уникальное решение сложных технических вопросов и научных вопросов, и привлечены лучшие силы, самые квалифицированные мировые компании, которые сталкиваются с этими процессами, с этими техническими вопросами. И, к сожалению, не всегда даже они готовы к техническим решениями.

Но, что касается организационной структуры, что касается юридического сопровождения, что касается усиления менеджмента по управлению этими проектами, то я абсолютно с вами согласен, и мы уже ряд мер приняли, и в ближайшее время будут изменены как организационные структуры. Не исключено, что будут решены целый ряд кадровых вопросов и создание рабочей группы, которая будет оперативно управляться непосредственно Министерство топлива и  энергетики именно с задачей ускорения реализации вот тех проектов, которые мы сегодня внедряем на Чернобыльской станции.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Василь Надрага, фракція Народної партії. Підготуватися Шурмі.

 

12:02:10

НАДРАГА В.І.

Уважаемый Иван Васильевич. Василий Надрага, Народная партия.

Скажите, пожалуйста, вот в тех материалах, что нам дали, в разделе "Состояние и финансирование деятельности хозяйственного комплекса зоны" в подпункте “Финансирование” интересные факты можно вывести. Что в 2000 году на эти цели давали 65 миллионов гривен, в 2004 - 45, на 2005 - вообще запланировали 43 миллиона гривен. Что на 34 процента меньше, чем в 2000 году. Скажите, пожалуйста, а в чем проблема, почему?

И второй момент. На оставшееся время пусть Нощенко задаст вопрос Николай Петрович, пожалуйста.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Нощенка.

 

12:02:53

НОЩЕНКО М.П.

Спасибі. У мене на окрузі, шановний доповідачу, саме північні райони, продовжує збільшуватися кількість дітей, які хворіють  в залежності від чорнобильського лиха. І є запитання: на сьогодні об'єкт технічно справний? Викиди в атмосферу є чи немає? Міграція плями існує чи не існує? Тільки чітко, будь ласка.

 

ПЛАЧКОВ І.В. Спасибо. Что касается первого вопроса, то мы за последние два года - позапрошлый, прошлый и в этом году, то объем финансирования бюджетный практически не менялся, значит, это порядка 278 млн. гривен. И если есть перераспределение, то внутри этой общей строки бюджетного финансирования для оптимизации или для выполнения каких-то - перераспределение по программам. Поэтому там в целом уменьшение или исключение какой-то важной, необходимой программы в бюджетном финансировании не предусматривается.

Что касается радиационной безопасности, то на сегодня радиационная безопасность и надежность эксплуатации, надежность контроля всех установок обеспечивают радиационную безопасность в том нормативном допустимом уровне. Поэтому сегодня по площадке Чернобыльской АЭС с точки зрения радиационной безопасности причин для беспокойства нет.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії (об'єднаної). Підготуватися Сухому.

 

12:04:41

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

Шановний доповідачу, на відміну від двох попередніх виступаючих ви все-таки дали об'єктивну оцінку тому, що минула влада таки щось робила для проблем Чорнобиля. І мене цікавить наступне питання, яке до вас переадресовував попередній виступаючий: яку конкретну фінансову допомогу на цей рік Україні планують і чи нададуть країни Великої сімки - всі ті, хто так Україну раді вітати у співтоваристві своєму? Це - перше запитання.

І друге запитання. Це те, що в 2004 році було проведено цілий ряд робіт, а на 2005 пропонується побудувати санпропускник на 1430 місць, зовнішні інженерні мережі та інші засоби, які стосуються фізичного засобу, воно буде здійснено у цьому році чи ці роботи будуть переплановані на наступний рік? Дякую.

 

ПЛАЧКОВ І.В.   Спасибо.  Значит, что касается финансовой помощи, то я уже цифры называл. На сегодняшний день по объекту "Укрытие" объем сконцентрированных средств на сегодня составляет 758 миллионов долларов. Планируется, и предварительные расчеты показывают о том, что стоимость, она будет увеличена до ... в связи с ростом цен и увеличением объема работ где-то порядка на 1,1 миллиарда долларов, и 12 мая мы планируем, что конференция ассамблеи доноров позитивно решит этот вопрос.

Что касается другой помощи, то мы уже, как говорится, чтобы была построена котельная, которая была профинансирована Департаментом энергетики Соединенных Штатов в размере 23 миллиона долларов, и на сегодня в программе в рамках ТАСИС строится промышленный комплекс по обращению с твердыми радиоактивными отходами стоимостью порядка 47,7 миллионов евро.

Что касается санпропускника, то он, практически, закончен, и мы его планируем вводить в эксплуатацию. И в этом году, практически, закончен объект по ............ с жидкими радиоактивными отходами и в данный момент проводится сертификация этого объекта в соответствии с украинскими стандартами. Эти два объекта, они, практически, закончены.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ярослав Сухий, група "Демократична Україна", підготуватися Цибенку.

 

12:07:40

СУХИЙ Я.М.

Дякую.  Шановний Іван Васильович!

Я відношусь до тих народних депутатів України, які не поділяють про те, що це велике добро для суспільства, для народного господарства - зняття з експлуатації третього енергоблоку ЧАЕС до закінчення проектного ресурсу.

Як відомо, це питання політичне, бо воно приймалося під тиском наших конкурентів - виробників електроенергії у світі. Тому  скажіть, будь ласка, як міністр: якби блок працював, якою мірою він сприяв би отриманню так необхідних сьогодні чорнобильцям коштів, тобто скільки в рік давала реалізація електроенергії цього блоку? Це перше питання.

І друге. Скажіть, будь ласка, чи і буде надалі Мінпаливенерго ігнорувати включення народних депутатів України до діяльності Міжнародного Чорнобильського форуму і Асамблеї донорів ЧФУ? Чи не вважаєте ви, що якби ви включили народних депутатів у керівництво цих структур, то це сприяло би більшій прозорості в роботі цих організацій? Дякую.

 

ПЛАЧКОВ І.В. Спасибо. Что касается энергоблока на Чернобыльской АЭС, то я вам как профессионал могу сказать: перед тем, когда принималось решение о его закрытии, мы очень внимательно проанализировали, какой объем средств необходимо затратить на реконструкцию, модернизацию этого блока, даже работающего: там был запланирован капитальный ремонт с реконструкцией, для того чтобы он работал и выдерживал все нормы безопасности, технической надежности и все требуемые параметры. Там средства необходимы были достаточно большие, не измеримы с той прибылью, которую бы давал этот блок. Поэтому решение было принято, и я могу ответить с технической точки зрения, и экономической, вполне оправданное. При том, как я уже говорил, у нас есть резервы на сегодня мощностей по генерации. И нам не хватает сегодня линий электропередач, у нас не в полном объеме реализована выдача мощности с Запорожской атомной, с Ровенской, Хмельницкой. И большой объем мощностей на тепловой энергетике, на тепловых электростанциях, которые сегодня находятся в резерве. И сегодня дефицита электроэнергии на Украине нет - есть дефицит безоплатной электроэнергии. И в настоящий момент мы разработали программу по экспорту электроэнергии, увеличению объемов экспорта с восстановлением линии 750 и сейчас начали реализовывать программу по интеграции украинской энергосистемы в европейскую, синхронизация энергосистем, параллельно работаем с РАО ЕС России, что даст нам возможность и увеличить как объемы выработки, так  экспорт и в целом повысить  надежность работы энергосистемы Украины. Что касается участия народных депутатов вот  в проекте и участие в рассмотрении всех вопросов, то моя позиция однозначна и я считаю это абсолютно целесообразным и при... что касается вопроса... игнорирования Минпалываэнерго, значит, я  могу сказать о  том, что мы, значит, эту ситуацию рассмотрим и при необходимости скорректируем.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іване Васильовичу, мабуть скажіть так, хто хоче керувати, хай вкладує кошти і буде керувати. Той, хто вклав  свою долю, має право на керівництво. В тому числі і спонсорські від народних депутатів.

Будь ласка, Петро Цибенко, фракція комуністів. Підготуватися Ісаєву.

 

12:11:38

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі. Фракція комуністів, Цибенко, голова Комітету  у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.

Шановний Іване Васильовичу! Моє запитання лежить в дещо іншій площині - в площині підготовки до 60-річчя святкування Великої Перемоги. Вчора ви отримали мою телеграму як народного депутата і як голови комітету профільного Верховної Ради такого змісту.

"Вимагаю негайного звільнення займаної посади начальника Свердловського РЕС Луганської області Яценка  Сергія Івановича, який відверто дискредитує кроки влади, спрямовані на гідне святкування на державному рівні 6-річчя Великої Перемоги. Зазначений керівник відключив і протягом 19 днів не поновлює електричне забезпечення Свердловської міської ради ветеранів. Ніякі причини, ніякі пояснення не можуть виправдати це середньо......... варварство і зухвале ставлення до  ветеранів-фронтовиків."

Прокоментуйте, будь ласка, дії вашого підлеглого.

 

ПЛАЧКОВ І.В. Спасибо. Ну первое. Что касается подчиненности, то я просто  хочу внести некоторые пояснения. Целый ряд облэнерго, значит, в том числе и Луганское энергетическое объединение, значит, оно является акционерным обществом, где пакета контрольного акций у государства нет. И мы влияем на эти компании через корпоративное управление, через пакет акций. Но тем не менее на сегодняшний день мы проводим по всем облэнерго запланированные  плановые  собрания акционеров, где поставлена в том объеме, в котором имеет влияние Министерства топлива и энергетики  несколько таких основных задач.

Первое. Обеспечить максимальное влияние  государства  или Минтопливэнерго в управлениях этими предприятиями через наблюдательный совет. И мы рекомендовали всем областным государственным администрациям дать предложения по включению в наблюдательный совет  своих представителей, в том числе представителей  Национальное энергетической компании Украины, представителей Министерства энергетики. И мы  уже решили целый ряд таких принципиальных вопросов касающихся остановки  банкротства  Днепрэнерго, вопросы по Центрэнерго, вопросы сейчас решаем по Захидэнерго, Винницаоблэнерго, Черкассоблэнерго и так далее. Что касается данного случая, то  мы обязательно, к сожалению я  еще не ознакомился с вашей телеграммой, сегодня  мы примем все меры, и в том числе в том объеме влияния, которое есть и даже, может быть, которого нет, примем меры для того, чтобы те безобразия, которые имеют место, не повторяли и наказать виновных. В том числе и подключим такую организацию достаточно влиятельную, как  Национальная комиссия по регулированию в электроэнергетике о правомерности отключения тех потребителей, о которых вы говорите.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Леонід Ісаєв, фракцыя "Регіони України",

 

12:15:14

ІСАЄВ Л.О.

Спасибо.

Исаев, Партия регионов, город Харьков.

У меня такой вопрос.  После пуска двух атомных блоков было много, как положительных оценок так и, к сожалению, отрицательных. Но в основном это звучали из уст бывшей тогда оппозиции - это много недоделок и по технологии и социальные вопросы, там недострой всевозможный, кадровый и так далее, и так далее.  Вот положительно оценивая, вот то, что уже сделано, хотел бы чтобы Вы дали ответ на то, что же все-таки там недоделано? Может ли Украина спать спокойно? На часть вопроса я уже получил ответ от Юрия Цыбенко, о том, что там надо выдавать электроэнергию, там строить, там мощности и так далее. А вот по всем остальным, как, все-таки, сегодняшнее состояние? Спасибо за ответ.

 

ПЛАЧКОВ І.В. Значит, спасибо. Сегодняшнее состояние можно оценить следующим образом: необходимо на блоках Ровенской, Хмельницкой, значит, выполнить достаточно  большой объем работ по  обеспечению, значит, безопасности эксплуатации этих блоков. Сейчас мы ведем переговоры с европейским банком, практически, мы их заканчиваем по предоставлению европейским банкам развития и реконструкции по предоставлению кредит, значит, на проведение этих работ, которые должны быть выполнены где-то в период: год, полтора. Значит, и мы, я надеюсь, что в ближайшее время мы подпишем соответствующий договор и он будет ратифицирован.

Что касается выдачи мощности, то я уже говорил о том, что мы и при вводе в эксплуатацию, к сожалению, не были предусмотрены именно вопросы  выдачи мощности с этих энергоблоков. И мы в этом году весь объем финансирования, который запланирован по специальному фонду, практически направляем на строительство линии электропередач именно для того, чтобы обеспечить экономическую эффективность работы этих энергоблоков. Потому что они сегодня заперты. Поэтому вот эти 2 мероприятия: выполнение дополнительно необходимых работ  по обеспечению безопасности эксплуатации и строительства линии электропередач, значит, ну, обеспечить в полном объеме надежную, эффективную работу этих энергоблоков. К сожалению, не были выполнены очередность или приоритетность, были нарушены приоритеты при определении графика и выполнении работ. Была поставлена задача: ввести в эксплуатацию, значит, включить в работу, а вопросы те, которые комплексно должны были решаться по повышению безопасности и по  выдачи  мощностей, к сожалению, они были отодвинуты на второй план. И мы сегодня буем в таком пожарном порядке их решать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Соціальні проблеми стосуються і інших міністерств, і вони вже відповідали, у нього більше технічні.

Дякую Іван Васильович за оптимізм, з яким ви налаштовані. Ми сподіваємося, що він буде реальністю. Сідайте, будь ласка.

Шановні колеги, давайте порадимося. Будемо працювати  без перерви, тоді буде можливість більше взяти участь..? Без, добре, дякую за таку згоду.

Зараз я запрошую до слова голову Комітету з питань  екологічної політики, природокористування та  ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Руденко Геннадія Борисовича. 15 хвилин. Потім від ще одного профільного комітету підготуватися Броннікову.

 

12:19:17

РУДЕНКО Г.Б.

Дякую. Шановні учасники Дня уряду, сьогоднішній уряд  знаходиться у дуже вигідному положенні, є на кого звалити всі негаразди.  Але я буду справедливим, сьогодні урядовці цим особливо не зловживали. Плануючи цей день уряду, ми мали надію на те, що урядом буде зроблено ретельний аналіз діяльності своїх попередників у виявленні об'єктивно досягнення та недоліки, і уряд надасть свою стратегію і бачення напрямів розв'язання гордієвого  вузла, який створила Чорнобильська катастрофа. На превеликий жаль, наші сподівання на те, що нова урядова команда прислухається до рекомендацій і пропозицій Верховної Ради України не виправдалися. Ми не почули аналізу і комплексного бачення проблем у виступах міністрів. Це ще раз підтверджує відсутність майбутньої стратегії у комплексному вирішенні питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи. Все, як і у минулі роки. До речі, для повноти розкриття питання, окрім трьох міністрів, які  сьогодні виступали, двох міністрів і одного заступника міністрів, можливо, потрібно було визвати ще міністра фінансів, міністра охорони здоров'я, тому що питання дійсно комплексне. Але я думаю, не цього ми чекали, ми чекали реального об'єктивного висловлення, можливо від однієї особи, але комплексного бачення чорнобильської проблематики.

Я не буду давати оцінку діяльності урядів минулих років по цьому питанню, а буду намагатися проаналізувати дію нового уряду. Тому що складається таке враження, що існує якась хвороба, така урядова. Новий уряд практично повністю складається із народних депутатів України, але, коли вони були у парламенті, вони бачили чорнобильську проблематику, так, як ми її бачимо, але, коли вони пересідають у міністерстві крісла, вони чомусь, чи їх змушують, чи вони особисто приймають рішення, забувають.

Перший висновок - відсутність системності бачення чорнобильських проблем підтверджується тим, що у програми Кабінету Міністрів "Назустріч людям" немає згадки про чорнобильські проблеми. Ще більше дивують запропоновані Кабміном заходи щодо виконання у 2005 році програми діяльності уряду. Міністерство праці жодним словом не згадало про соціальний захист громадян, постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи в програмі діяльності уряду. Сподіваюся, що це зроблено не навмисно, а внаслідок поспішної підготовки документу. Комітет надав свої пропозиції до цих заходів, думаю, що вони будуть враховані, маю надію.

Слід також нагадати, що у пріоритетах центральних органів виконавчої влади подолання наслідків Чорнобильської катастрофи знову ж відсутнє. Мабуть, найбільша невизначеність існує у питанні державного управління у сфері подолання наслідків Чорнобильської катастрофи. Ви пам'ятаєте, як важко приймалося рішення щодо створення Держкомчорнобиля. Нарешті, у липні минулого року з'явився відповідний указ Президента. Але хто сьогодні скаже, чи є Державний комітет чи його немає, які на нього функції покладені, і скільки чоловік працює у цьому комітеті.

За висновками Рахункової палати по результатах перевірки використання Міністерство надзвичайних справ України коштів Держбюджету, виділених на комплексне медико-санітарне забезпечення постраждалих громадян 2003-2004 років, у міністерстві відсутня заявлена медичними закладами, які надають допомогу постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи громадянам, потреба у медичному обладнанні як на 2003 рік, так і на 2004 рік. Нас цікавить, чи є вона на 2005 рік?

Ми завжди готові шукати спільну мову з урядовцями. Але попри всі спроби членів комітету поспілкуватися з міністром надзвичайних ситуацій паном Жванією наші, на жаль, спроби були марними. Нам сказали, що у нього хвороба, і він не зміг виступити на цьому засіданні. Я думаю, що хвороба тут єдина - байдужість.

Я запрошую пана Жванію до співпраці, наші двері завжди відкриті, але повторюю, до співпраці. І нам набридло, коли ми про реформування галузі дізнаємося із засобів масової інформації. Ми готові надати і свої обгрунтування тієї чи іншої реформи.

Я хотів би сказати про занепокоєння питання необхідності збільшення розмірів компенсаційних виплат, визначених постановами Кабміну вісім років тому ще в карбованцях. Міністр соціальної політики сказав про це. Будемо мати надію, що Кабмін з цією проблемою справиться.

І залишається питання, звичайно, 54 статті Закону України про статус щодо дійсно реального пенсійного забезпечення чорнобильців. На жаль, сьогодні системного вирішення цієї проблеми ми не маємо.

Є одна ще гостра проблема - це вирішення питань соціального захисту працівників Чорнобильської станції, жителів міста Славутич. Відсутність гарантованої державою і міжнародним співтовариством фінансової підтримки компенсувалася успішною, я впевнений, діяльністю вільної економічної зони Славутич. Я сподіваюсь, що уряд зробив суттєві, грунтовні економічні прорахунки. позбавивши цю зону усіх пільг і порушивши державні гарантії щодо функціонування її.

Треба відзначити, я хочу зробити короткий екскурс в історію. Треба відзначити, що з розрахунками в усіх урядів були складнощі. Сьогодні чорнобильці існують по закону, я маю на увазі закон про статус, який був розроблений групою народних депутатів України, які на той час складали комісію з питань чорнобильської катастрофи, ще в 91-му році, ще за часів Радянського Союзу. Інтереси політичних сил були різні. І я хочу дозволити собі зробити деякі припущення, що хотіли цим законом зробити, який ніколи не виконувався на 100 відсотків. Найкраще виконання було 57 відсотків.

Моє припущення наступне - хотіли, щоб бюджет Радянського Союзу профінансував кошти значні, що і було зроблено.  Але з 1991 року кінця, потім 1992-го ми стали незалежною країною і маємо рахувати і раціонально витрачати свої кошти.

Серед депутатів, які були причетні до того прийняття того законопроекту, були пан Яворівський, пан Мовчан.

Повторюю: інтереси були, можливо, різні, але сьогодні є відчуття, що уряд має розробити власну концепцію, справедливу концепцію, при якій було б, дійсно, справедливе фінансування тих, хто ліквідував катастрофу, тих, хто втрачав життя і здоров'я на цій планетарній масштабній катастрофі.

Скільки коштує для України взагалі Чорнобиль? На протязі 1986-1991  року за рахунок коштів Державного бюджету СРСР обсяги фінансування склали понад  12 мільярдів доларів. За часів незалежності - понад 7 мільярдів доларів. Витрачені колосальні кошти, а який результат? Я мав надію, що урядовці сьогодні будуть окремі того, щоб змагатися у відсотках виконання тих чи інших програм, підійти до проблеми більш стратегічно, подивитися, а чи всі програми взагалі раціонально працюють, яка економічна та соціальна ефективність цих видатків? Цього ніхто ніколи не підраховував.

Автори, які в 1991 році приймали цей законопроект, вгамували свої політичні та популістські амбіції, і разом з цим що заважало всім попереднім урядам підготувати та внести на розгляд Верховної Ради свій законопроект урядовий, в якому були б збалансовані, як це модно всіма урядовцями вживати це слово, збалансовані видатковий і доходний частини бюджету.

Чому росіяни і білоруси давно вже переглянули своє відношення до соціального захисту постраждалих від Чорнобильської катастрофи? Перегляд - це не обов'язково зменшення, а перегляд - це інколи збільшення і досвід, повторюю, росіян і білорусів це показав. Підвищення ефективності цього законопроекту може бути.

Наш закон має більше 50-ти видів пільг, дві третини з яких не мають ніякого відношення ні до компенсації за втрачене здоров'я ні до підвищення якості життя. Чи готова нова урядова команда сьогодні піти на радикальні зміни закону, щоб закон став реальним, а не продовжувалася ганебна практика коригування? З року в рік, я нагадую: із року в рік законом передбачено, якщо й порахувати сьогодні, то Закон про чорнобильців має коштувати 14 мільярдів гривень. А ми маємо суперчки: два мільярди, три мільярди, чотири мільярди гривень. Отже, я повторюю: ніколи законопроект не буде працювати на сто відсотків, тому маємо надію, що урядовці візьмуть на себе непопулярні рішення досить полулярних, популістських рішень, не популярні, але справедливі: внести пропозиції до Верховної Ради, де б, дійсно, була соціальна ефективність фінансування з боку держави.

Разом з цим, сьогодні ми бачимо, що Прем'єр-міністр бачить вихід у виявленні лжечорнобильців, а міністр надзвичайних ситуацій лжеінвалідів. Хто знайомий з цією проблемою, знає, що запроваджена в 1997 році перевірка посвідчень триває і зараз. І досі працюють спеціально створені комісії. За ці роки вилучено аж 15 тисяч посвідчень, але ніхто ніколи не підраховував, в яку суму обійшлися державі ці комісії, я вже не кажу про моральні збитки. А от куди ми рекомендуємо увагу уряду звернути увагу на системну проблему, я зараз скажу.

У нас немає немає затвердженого відповідно до закону переліку населених пунктів, віднесених до зон радіоактивного забруднення. Депутати вже самі проявили ініціативу - і внесли відповідний законопроект, але уряд всіляко перешкоджає його розгляду. Якщо дотримуватися букви закону, то більшість людей, які проживають у зонах радіоактивного забруднення четвертої зони, отримують пільги незаконно. Уряд у своїй довідці пропонує коригування Закону про статус, а ми вважаємо, що спочатку треба було б навести порядок з територіями відповідно до Закону про правовий режим територій, адже це є причиною того, що у тих населених пунктах четвертої зони, де ефективна еквівалентна доза опромінення не перевищує 0,5 мілі................, продовжують видавати посвідчення, достроково виходити на пенсії. У цьому є резерв, а не в скороченні пільг та компенсацій.

Чому уряд зволікає з приведенням статусу територій радіоактивного забруднення до критерій, визначених законом? За результатами дозиметричної паспортизації 2000 року, 1 256 населених пунктів, віднесених до радіоактивно забруднених, які отримують пільги, не відповідають визначеним законодавством критеріям радіоактивно забруднених. І ми це неодноразово підкреслювали. Отут є резерв.

Інвалідизація постраждалого населення дійсно вражає. В 2004 році вперше була установлена  інвалідність, пов'язана з наслідками Чорнобильської катастрофи. Це 5 тисяч було 171 особа. Кількість осіб, віднесених  до 1 категорії з 1997 року збільшилась удвоє, і становить вже 105 тисяч. Інвалідів у нас більше, ніж в Росії та Білорусії разом. Це наводить на думку: або радіація вибірково діє на українців, або щось негаразд у системі встановлення інвалідності. А це питання до Міністерства охорони здоров'я. Ми наближаємося до 20-ої роковини Чорнобильської катастрофи. Ця дата має стати приводом для грунтовного аналізу як причин і наслідків аварії, так і дій уряду, центральних, місцевих органів виконавчої влади у цій сфері. З якими здобутками ми підійдемо до цієї дати? Де закладені бюджетні кошти на невідкладні заходи з підготовки? Не зроблено навіть організаційного комітету.

Все викладене дає підстави припустити, що уряд поставив перед собою мету  поховати проблему Чорнобиля або можливо якась інша стратегія є, про яку  ми не знаємо. Бажання підвищити доходну частину бюджету призводить до виникнення серйозних проблем з виконанням  невідкладних завдань у ядерно-енергетичному комплексі України.

Врегулювання питань накопичення коштів на зняття з експлуатації діючих атомних станцій, що передбачено  рядом законів України, міжнародними конвенціями і угодами виявились призупиненими. Згідно до нового бюджету, відповідні відрахування експлуатуючої організації на зняття з експлуатації діючих атомних станцій передбачено  спрямовувати на проблеми вже зупиненої Чорнобильської АЕС  та об'єкту "Укриття", тобто ми з однієї програми перекидаємо на іншу програму, таким чином не вирішуючи системно всі проблеми. Всі проблеми важливі. Таке використання коштів призведе до  подальшого відкладення фактично накопичення коштів на зняття з експлуатації діючих атомних станцій, а також до зростання наступними роками розміру  відрахувань з відповідним зростанням навантаження на кінцевого споживача електроенергії, зокрема і на населення, що зведе нанівець здобутки соціальної спрямованості бюджету 2005 року. До того ж порушення міжнародних зобов'язань.

Зазначена проблема ускладнюється і тим, що до цього часу залишаються не врегульованими ряд питань щодо розробки та реалізації механізму створення та функціонування фонду зняття з експлуатації атомних станцій та фонду поводження з радіоактивними відходами, впровадження механізму фінансового забезпечення цивільної відповідальності за ядерну шкоду. Відповідно до Закону "Про  цивільну відповідальність за ядерну шкоду" та фінансове забезпечення оператор зобов'язаний мати фінансове забезпечення для покриття його відповідальності за ядерну шкоду. Ця відповідальність обмежується сумою еквівалентною 150 мільйонів СПЗ. СПЗ -  це спеціальні права запозичення у національній валюті. Один СПЗ десь коштує 8 гривень.

На сьогодні  НАК Енергоатом фінансово забезпечує 50 мільйонів СПЗ. На іншу частку, а це 100 мільйонів СПЗ, уряд гарантій не надає. За таких умов страхування можливо лише за рахунок підвищення тарифів на електроенергію, а це  знову вдарить по кишені споживача.

Зазначена проблема потребує негайного вирішення. І, на мою думку,  набагато вигідніше вирішити питання фінансового забезпечення цивільної відповідальності за ядерну шкоду у повному обсязі, ніж, не дай Бог, шукати 20 мільярдів доларів на ліквідацію наслідків нових чорнобилів.

У грудні цього року буде вже 5 років, як ми  закрили Чорнобильську станцію. З грудня 2000 року з постанови  в постанову переходить вимога розробити та  внести до Верховної Ради Загальнодержавну програму зняття з експлуатації Чорнобильської станції. Чи внесе уряд цю програму до 5-річчя, невідомо. У заходах щодо виконання у 2005 році ця програма відсутня.

Ми пропонуємо провести у грудні відповідні парламентські слухання з цього питання. І хотілось почути, безумовно, від уряду в цей час не лише політичні, але й  економічні вигоди від закриття станції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Геннадію Борисовичу. Сідайте, будь ласка.

Від Комітету з питань  паливно-енергетичного комплексу я запрошую до слова Броннікова Володимира Костянтиновича. Будь ласка,   10 хвилин.

 

12:34:44

БРОННІКОВ В.К.

Уважаемые коллеги! Уважаемые  слушатели доклада правительства  по проблеме Чернобыля. Год назад в этом зале уже шел разговор об отсутствии  в государстве системы решения проблем созданных произошедшей 19 лет назад Чернобыльськой катастрофе. Увы, нет такой системы и сейчас. Нет системы решения проблем людей, которых мы  называем чернобыльцами, нет системы в отношении обращения с огромным количеством радиоактивных отходов, накопившихся в зоне отчуждения и к которым следует  отнести весь комплекс сооружений Чернобыльской атомной станции, включая объект укрытия.

Нет системы в использовании зоны отчуждения, которая должна последовательно возвращаться к жизни, а не быть только территорией браконьерства. Президент страны и Премьер-министр, возможно, даже еще не знают, что с того момента, как они осуществили полное закрытие Чернобыльской АЭС в декабре 2000 года, радиационная безопасность возросла только для инициаторов закрытия станции - Соединенных Штатов и  Европы. Безопасность же для граждан Украины снизилась, поскольку сейчас станция, включая объект укрытия, до тех пор представляет собой неорганизованный объект, находящийся в промежуточном состоянии прекращения эксплуатации. Объект, который постепенно превращается в груду радиоактивных отходов,  а мы - налогоплательщики, оплачивая содержание чиновников-управленцев, оплачивая содержание большого коллектива, живем с нарастающей угрозой неконтролируемого расползания радиоактивности по территории страны,  слушая общие сентенции руководящих популистов.

Программу же превращения Чернобыльской АЭС и всей зоны в экологически безопасную систему, программу конкретную, обеспеченную ресурсом, как не было так и нет. Что, думаю, продемонстрировало выступление представителя от Правительства и что, думаю, так полно сказал господин Руденко. Если в канун дня катастрофы состоится все-таки визит Президента и Премьера на Чернобыльской станции, они найдут там, по сути, ту же картину. Услышат о тех же проблемах, что и при последних своих посещениях на эту станцию в 2000 году. На прошлых слушаниях по чернобыльской проблеме я говорил, что не вскрыты коренные причины такого положения дел и, прежде всего, коренные причины плохого государственного управления. Ключевым министерством, отвечающим за проблему Чернобыля, назначено  Министерство чрезвычайных ситуаций, хотя даже из названия министерства видно, что оно призвано заниматься лишь ликвидацией техногенных антропогенных и природных  катаклизм, их локализацией и переводом ситуаций в штатный режим. Возвращением же ситуации после чрезвычайного события на объекте, возвращением территории к нормальной жизнедеятельности должны заниматься соответствующие министерства и ведомства, точнее специализированные предприятия этих ведомств. Я согласен, наверное, то что МЧС не хочет заниматься или не может всерьез  заниматься этой проблемой послужило тому, что министр  решил в нее не вникать и перепоручил доклад на сегодня своему заместителю. Именно поэтому Минтопэнерго должно нести полную ответственность за переработку, сортировку, утилизацию, хранение радиоактивных доходов, как накопившегося в зоне отчуждения, так и находящихся в составе комплекса Чернобыльской АЭС. Ведь именно  Минтопэнерго призван осуществлять эту деятельность в Украине. В распоряжении этого министерства все соответствующие национальные людские и материально-технические, интеллектуальные  ресурсы. Именно  ему должны выделяться и государственные финансовые ресурсы.

Только Министерство охраны здоровья  должно заниматься здоровьем чернобыльцев, представляющих особо людской контингент, подвергшихся воздействию ионизирующего излучения. Именно Министерство труда и социальной политики  должно решать социальные проблемы чернобыльцев, как  особого контингента жителей Украины.

Министерство природы должно организовать вовлечение в общегосударственный оборот зоны отчуждения, это его функции. И только в этом министерстве есть соответствующие специалисты по природопользованию, есть соответствующие экологи с  государственным  мышлением. Запись в законе о радиоактивных отходах, что переработкой и хранением радиоактивных отходов должны  заниматься разные государственные ведомства ошибочно. Это еще со времен Советского Союза пошло не соответствовать мировой практике. Это требование справедливо лишь в отношении хозяйствующих субъектов. Надо скорее принять поправку к закону и освободить МЧС от несвойственных функций. Тогда Минтопэнерго будет нести полную ответственность перед народом Украины за радиационную безопасность, хотя возможно нынешнее положение дел его устраивает.

Сейчас мы видим лишь общую заинтересованность правильным распределением и использованием выделяемых бюджетных средств через лоббируемые структуры, о чем свидетельствует большое количество депутатских запросов о расходовании средств.

Еще один вопрос, который требует самостоятельного доклада. Это вопрос аварийной готовности объектов повышенной опасности населения территории. Горький опыт Чернобыля забыт. Инфраструктура аварийной безопасности и готовности не создана ни на одной атомной станции. Когда здесь задавали, в каком состоянии безопасность ровенских блоков и хмельницких, введенных там блоков, точно в таком же. Мы эти блоки население территории к аварийной готовности не подготовили. Мы подготовили только сами ядерные установки. Мы по требованию Европы переводим эту ядерную установку на уровень безопасности, которым предстоит еще создать в Европе, но которые уже есть в европейских стандартах. А вот безопасность населения, безопасность территорий, готовность к аварийному реагированию. Смотрим вот, вспомним недавние события в Новобогдановке, когда мы оказались в растерянности, зная, что у нас такие груды снарядов, а мы кое-как импровизировали при ликвидации этой там ситуации. Такого в отношение атомной энергетики недопустимы, и тем более у нас на Украине.

Население и бизнес не видят выгод от нахождения рядом с атомной станцией. Они против атомной энергетики, хотя именно атомная энергия на половину обеспечивает нужды каждого из нас в электроэнергии, является краеугольным камнем энергетической независимости Украины.

В заключение скажу следующее. Хочется надеяться, что нынешнее правительство профессионально организует разрешение всех поставленных сегодня задач и навалившихся на Украину 26 апреля 1986 года. Ведь в усугублении этих проблем есть и их работа. Нынешние лидеры страны остановили ЧАЭС в 2000 году, когда национальной готовности к работе по превращению атомной станции объекта в укрытие экологической безопасности еще не было. Кстати, нет ее и сейчас. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Володимир Костянтинович. Сідайте, будь ласка.

Так, шановні колеги, всіх, кого ми мали заслухати, ми нарешті заслухали. Тому зараз перейдемо до обговорення. Пропонується відвести на це годину. Спочатку виступлять представники фракцій, депутатських груп - по п'ять хвилин. А час, який залишиться, тоді тим депутатам, які записані в порядку черговості. Тому я надаю слово Єремеєву Ігорю, фракція Народної партії. Підготуватися Раханському.

 

12:43:48

ЄРЕМЕЄВ І.М.

Шановні колеги, гості та виборці! Близько двох десятиліть ми живемо в умовах двобою з безпрецедентним за масштабами та багатовекторністю лихом, яке домокловим мечем нависатиме над Україною ще не менше 50 тис. років. За цей час пішли з життя тисячі наших співгромадян. Ростуть показники захворюваності, а радіологічне сміття покриває майже всю землю України.

На жаль, за ці роки так і не вдалося вирішити проблему переселення та забезпечення житлом постраждалих. Нікому немає діла до екологічної реабілітації території відчуження. Невирішеною залишається доля 200 тонн ядерного палива, похованого на місці трагедії. Чорнобиль людських душ своїм кощунством додає ще більше страждань людям, які очікують підтримки, а натикаються на недовіру, нерозуміння та небажання багатьох чиновників виконувати свій обов'язок.

Від того, що на різних чорнобильських форумах, як і на нинішньому Дні уряду, констатуються досягнення стабільної обстановки, хворому ліквідатору, який проживає, скажімо, в Поліських Маневичах, не легше. Якою б вона не була стабільною, а допомога держави в 379 гривень, яка виплачується сім'ї ліквідатора за втрату годувальника явно замала. Що це, як знущання - встановлення деяким чорнобильським категоріям дітей виплат у три гривні і декілька копійок на повноцінне харчування? То ж найбільший винуватець і боржник перед народом - держава - має це визнати і покаятися, благо, для цього зараз слушна нагода, і найперше, аби утвердити віру громадян у те, що людина ніколи не залишиться напризволяще зі своїми трагедією, хворобою, болем чи втратою.

Саме тому наші дії мають бути системними, послідовними, наступальними і обов'язково прозорими.

По-перше, Верховна Рада маж подолати перманентність, з якою напрацьовується чорнобильське законодавство. На разі саме життя нас примушує розширювати правове поле з урахуванням переорієнтації його на тривалу медико-психологічну реабілітацію постраждалих. По-друге, органи влади всіх рівнів мають в кінці кінців забезпечити чітке виконання діючих законів. Не можна спокійно ставитись до того, коли закон приймається, а його  виконання зависає на невизначений термін. Так, скажімо, рік тому був прийнятий закон про віднесення деяких населених пунктів Волинської та Рівненських областей до зони гарантованого добровільного відселення, яким Кабмін зобов'язався забезпечити своєчасне та повне фінансування видатків на соціально-економічний розвиток цих територій. І що ж ми маємо в нинішньому бюджетному році? При потребі в 5 мільйонів гривень лише по двом волинським селам - Галуззя і Прилісне -  реально заплановано 420 тисяч гривень.

Або ще запитання, його ждуть жителі Маневецького району - єдиного радіоактивно забрудненого району в Україні, де не газифіковано жодного населеного пункту: скільки їм треба чекати, щоб у їх домівках з'явився природній газ?

Серед болю чорнобильців, яким поділилися  з нами в листах напередодні Дня уряду деякі обласні осередки "Союз-Чорнобиль", найбільше акцентується увага на питаннях ефективності використання бюджетних коштів, адже в цьогорічному бюджетні знову визначено декількох головних розпорядників. До речі, пропозиції фракції Народної партії про відновлення єдиного органу державної влади з чорнобильських питань, так і не були почуті урядом. Судіть самі: нові розпорядники коштів ставлять питання про створення вертикальних відомчих структур, бо на рівні регіонів, особливо районів, цими питаннями просто нікому займатися, і вимагають додаткового організаційного, фінансового та матеріально-технічного забезпечення. Уже давно почався другий квартал, а досі точно не відомо, хто і як буде займатися оздоровленням потерпілих дітей і дорослих. У більшості регіонів не укладено жодної угоди на закупівлю санаторних путівок, не організовано безкоштовне харчування дітей у забруднених зонах, не проводяться заходи у інших напрямках Національної чорнобильської програми. Із державних та громадських організацій в регіонах від тих, хто не на словах, а на ділі знається на вирішенні проблем Чорнобиля, надходять наполегливі пропозиції поновити єдиний державний орган, який має охопити весь комплекс чорнобильських питань. Діяти треба негайно, ми вже й так забарилися. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Анатолій Раханський, група "Демократична Україна". За ним - Асадчева не бачу, - Потапов Василій.

 

12:48:52

РАХАНСЬКИЙ А.В.

Дякую. Анатолій Раханський, Євпаторійський виборчий округ, "Демократична Україна", міжфракційне об'єднання "Депутати-чорнобильці".

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги, члени уряду, шановні учасники чорнобильського мітингу! Із поданих Кабінетом Міністрів довідкових матеріалів про стан виконання законодавства можна зробити висновок: жоден закон, пов'язаний з виконанням наслідків трагедії, не виконується за 19 років після планетарної катастрофи. Вважаю, що довідкові матеріали, Кабінет Міністрів зосередив в них увагу на статистиці, тобто що уже зроблено. Ми знаємо і без них, що зроблено. Нам потрібно сказати, що потрібно зробити і в які строки будуть ліквідовані наслідки аварії.

Учасники ліквідації наслідків аварії, а їх біля трьох мільйонів, постійно висвітлюють свої проблеми через засоби масової інформації, листи, звернення. Нещодавно наше об'єднання "Депутати-чорнобильці" разом з Українською академією наук провели "круглий стіл", присвячений 19-й річниці з дня чорнобильського лиха. Але, на жаль, всі попередні уряди, мабуть, і теперішній, не чули... Я прошу пробачення, ну не кричіть....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іване Олександровичу, як завжди, ви зриваєте.......

 

РАХАНСЬКИЙ А.В. Але, на жаль, всі попередні уряди мабуть і теперішній не чули і не чують турботи цих людей.

В Державному бюджеті України на 2005 рік передбачено вирішення проблем соціального захисту чорнобильців всього на 50... на 15 відсотків він необхідного. Ми щойно спілкувалися із учасниками мітингу, представниками різних областей України. Ось їх вимоги до Президента, уряду, Верховної Ради.

Виконувати Закон  про статус і соціальний захист постраждалих, підвищити розмір мінімальних пенсій інвалідам-учасникам ліквідації аварії; виконувати державні програми про забезпечення житлом постраждалих, медико-санітарного та санаторного забезпечення; поліпшити умови проживання громадян на забруднених територіях, при необхідності терміново їх переселяти. Тільки потрібно сказати, що у 500 населених пунктах люди споживають молоко та м'ясо з  підвищеними рівнем вмісту цезію-137, здебільше про це не знаючи. Це геноцид над народом.

У критичному стані вирішення фізико-технічних проблем, породжених аварією. Уряд не визначив чітких строків закінчення будівництва об'єктів. Це "Свіап-2" по звільненню енергоблоків від ядерного палива, переробки рідких та твердих радіоактивних відходів, інтегрованої системи контролю стану "Укриття", вилучення паливомісних матеріалів, зведення нового конфайменту. На ці цілі держава щорічно із бюджету для ДСП ЧАЕС недовиділяє по 100 мільйонів гривень. Кабмін не виконує постанову Верховної Ради України від 03.02 цього поточного року щодо фінансування невідкладних заходів з підготовки до 20-их роковин Чорнобильської катастрофи.

Ми кажемо, що нам не виділяють гроші. А ми виділяємо гроші? Ми кажемо, що нам виділяють мало грошей. Але ми не можемо сказати  сьогодні куди діваються ті кошти, які виділяються європейським співтовариством. Ми не можемо  сьогодні про це сказати. Вчені України б’ють тривогу. У саркофазі утворюється критична маса. До 2013 року за прогнозами вона буде адекватною 90 бомбам скинутим на Херосиму,  Нагасаки. Подумайте, шановні колеги,  про планету Земля.

Вношу пропозицію. Визнати діяльність колишніх  урядів і сьогоднішнього уряду по виконанню законодавства України щодо  комплексного вирішення питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи незадовільною.

Уряду підвищити вимоги до країн-донорів щодо реалізації програм ...... у повному обсязі, розробити реальну, жорстку по строках програму перетворення  "Об'єкту укриття" в екологічно безпечну систему.

Після ліквідації  наслідків аварії потрібно нам сказати, що ми  повинні зробити ще сьогодні, завтра, післязавтра чітко  і ясно. Дякую ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Василь Потапов, фракція "Регіони України". За ним Заєць.

 

12:54:11

ПОТАПОВ В.І.

Фракция "Регионы Украины", 188 избирательный округ, Харьковская область, Потапов.

Уважаемый Адам Иванович! Уважаемые коллеги! Уважаемые чернобыльцы! Характер рассмотрения этой  проблемы сегодня в зале, я думаю, абсолютно  точно отображает отношение к проблемам Чернобыля не только в  обществе, в государстве, но и  в руководстве.

26 числа исполняется 19 лет  чернобыльской беды. И то, что мы услышали сегодня, из того потока статистики, которой мы располагаем, свидетельствует о том,  я согласен абсолютно с коллегой Раханским, ни один  нормативный документ, ни один  закон не выполняется. В этой бы ситуации давать более критическую оценку и уже по-серьезному спрашивать. Но со стороны членов правительства  мы услышали причесанные  необходимые для успокаивания населения чернобыльцев информацию, что якобы все решается. Не прошлое Правительство в полной мере, ни нынешнее Правительство, как свидетельствует ход рассмотрения, и не собираются приближаться к полному разрешению  проблемы. Когда мы говорим о бюджете - понятно, нужны средства. Но что нужно для того, чтобы решить систему администрирования этой проблемы? Мы сегодня видим по проблемам Чернобыля в зале должно быть 3 министра, а вообще-то занимается, практически, все Правительство. У нас нашлась возможность  утвердить вице-премьера по  административной реформе, но мы не видим необходимости сегодня создать нормальную систему разрешения чернобыльской проблемы в целом, в правительстве. И когда касается того или иного вопроса, у нас оказывается Министерству по чрезвычайным ситуациям больше нечем заниматься, чем заниматься оздоровлением детей. Здесь не  нужно средств, здесь нужно желание, стремление и  естественно, способность. Это первый вопрос.

Вопрос второй, мы немножко  с чернобыльцами порадовались той тенденции, которая набрала темпы в  прошлом году, когда почти миллиард дополнительно в бюджете нашлось для того, чтобы во-первых погасить задолженность прошлых лет, во-вторых наростить финансирование чернобыльских программ в 2004 году. И сразу все оборвалось, с  2 миллиардов 600 миллионов гривен финансирование всех чернобыльских программ вместе взятых не только не увеличилось, а почти на миллиард уменьшилось. И при голосовании за изменения в бюджете об этом было не сказано не слова.

Членов Фракции "Регионов" упрекают за то, что мы  не голосовали за этот бюджет.  Не за бюджет мы не голосовали, мы не голосовали за саму систему принятия и  были  явные намерения  разобраться с чернобыльской проблемой. Мы здесь  услышали один коротенький, ну, фрагмент из 632 тысяч чернобыльских детей ежегодно оздоравливается около 140 тысяч. Давайте прикинем: раз в 5 лет чернобыльский ребенок или больной ребенок имеет возможность оздоровиться. За все детство он может это произвести два  раза. И что же будет  с ним, если он стане здоровым или взрослым человеком. Он, естественно не будет здоровым и будет на плечах у  государства, как социально опекаемый гражданин.  Мы должны сделать ситуацию  такой, при которой бы каждый год чернобыльские дети имели возможность оздоровиться.

Пытается ли решить эту проблему правительство? Нет. Мой коллега Исаев задавал вопрос по поводу ситуации на заседании Кабинета Министров. В абсолютной идиллии, в абсолютно спокойной обстановке в Кабинете Министров прошли чернобыльскую проблему. Кто кому что писал, может быть и писали. Министр обороны попытался отстоять свои проблемы. Министр аграрного комплекса настаивал на множестве проблем. А в Министерстве социальной политики, в Министерстве по чрезвычайным ситуациям не нашлось возможности потребовать от Кабинета Министров увеличения финансирования.  Я думаю, что такое отношение, оно совершенно не случайно. В действиях нынешнего  руководства страны, да и у нас, надо прямо сказать, нет озабоченности о проблемах чернобыльцев. И в преддверие 20-й годовщины черобыльской беды - это серьезное пятно, и нам его нужно  поправлять.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Іван Заєць, фракція Української народної партії. Підготуватися Фоменко.

 

12:59:18

ЗАЄЦЬ І.О.

Шановні міністри, пані та панове. Ми знаходимося на тому часовому рубежі, коли слід з усією критичністю оцінити стан справ з ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. 19 років немалий час, щоб остаточно виконати значну частину чорнобильських програм і дати  людям спокій. На жаль, всі ми мусимо констатувати, що як погнала українців по світу чорнобильська біда, спричинена бездуховністю атомних конкістадорів, так званою радянською владою, для яких лампочка завжди була потрібніша за світло ока, то і тепер жене цих людей по світу. Програма переселення людей із забруднених територій далека до завершення. Теж саме можна сказати про програму будівельну, про програму погашення заборгованості постраждалим громадянам за втрачене нерухоме майно, про програму реабілітації забрудненої території тощо. І тут справа не в тому, що в Державному бюджеті відсутні кошти, а в тому, що влада з року в рік послаблює увагу до чорнобильської проблеми. Інакше як можна пояснити те, що уже п'ять років економічне зростання характеризується досить високими темпами, а динаміка фінансування чорнобильських програм характеризується кривою до зниження.

На думку Української народної партії, біда в тому, що попередні уряди покладалися не на чіткий розрахунок і стратегічне бачення вирішення проблеми, а пускали цей процес на самоплив, покладаючись на самореабілітацію природних ресурсів та самоорганізацію місцевих громад. Тому корінною причиною невтішного вирішення чорнобильської проблеми є погане державне урядування, зокрема відсутність у ньому стратегічної складової. Для вирішення цієї проблеми потрібна нова ідеологія, нові підходи. Саме у цій площині я і хочу дати кілька рекомендацій нашому урядові.

Перш за все б порекомендував би урядові більш ретельно проаналізувати уже цьогорічні бюджетні призначення на предмет їх виконання. Вже сьогодні треба готуватися до коректування Державного бюджету по програмі грошової допомоги у зв'язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва. Якщо зважати на ріст цін, то мільйонів сто на кінець року не буде вистачати. Тому я привертаю увагу уряду до цієї майбутньої проблеми.

Через місяць формуватиметься Бюджетна резолюція на наступний рік. У цій резолюції слід закласти підвищення пенсій для чорнобильців, які сьогодні знаходяться по суті на рівні трудових. Попередні уряди практично забули, що таке індексація пенсій для чорнобильців. Але ж ви то чудово розумієте, що витрати для людей хворих, витрати, які, людей, які сьогодні не влаштувалися по суті за ці 20 років, бо ті, наприклад, будинки, в яких повселяли цих людей, вони нікуди не годні. От у моєму селі, у селі, де живе моя мати, це є переселенці, так зробили село, що, не маючи річки, підійшла велика вода, і по суті шість хат зруйновано і десь двадцять хат потріскалися стіни. От така якість цієї роботи, от такий спокій для цих сьогодні людей. Тому новому уряду треба взяти на цю пропозицію на втілення до життя.

Друге. Уряду треба закласти нову стратегію щодо формування фінансових джерел реабілітації забруднених територій. Якщо ми думаємо, шановні народні депутати, що з Державного бюджету можна профінансувати реабілітацію територій в широкому розумінні цього слова від природних ресурсів до соціального середовища, то ми глибоко помиляємся. Треба шукати внутрішні сьогодні джерела. І от на прикладі Народицького району Житомирської області, я можу вам показати, що такі джерела є.

В цьому районі близько 50 відсотків територій займає ліс. І там ведеться лісогосподарська діяльність. Але чи є надходження до місцевих бюджетів? У кращому випадку це 5-7 копійок на гектар. Зрозуміло, що ведеться велика діяльність, а нічого немає. Є інші можливості, наприклад, розробки тих самих гранітів чи інших якихось корисних копалин. Можна випускати цеглу, бо прекрасна є там глина, але для цього треба якийсь поштовх. До цього треба якісь інвестиційні програми. І якщо цей поштовх не дати, то ніхто нічого не зробить.

Тому Шановні народні депутати, фракція Української народної партії закликає вас при формуванні бюджетної резолюції на наступний рік змінити підходити. Треба обов'язково збільшити фінансування на виконання чорнобильських програм і кілька програм треба просто закрити через рік, через два. Такою програмою може бути програма переселення людей, які постраждали. Це не є проблема найти якийсь мільярд гривень для того, щоб цих людей переселити. Тому я закликаю вас ставитися до цієї проблеми відповідально. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Катерина Фоменко, група "Союз". Підготуватися Шурмі.

 

13:04:47

ФОМЕНКО К.О.

Шановні народні депутати, шановні радіослухачі! Вже стало звичним відповіді членів уряду щодо фінансування тих галузей, тих міністерств, які воно фінансує, які воно очолює, про те, що фінансування з Державного бюджету, воно обмежене, і тому не змогли вони виконати і ті закони, які  повинні були виконати.

Шановні, я хочу звернутися до вас і надати вам слідуючі цифри. З року в рік ми маємо стійке зростання Державного бюджету України - 72 мільярди, 92 мільярди, 140 мільярдів за останні три роки. 113 - виконання, 124, 150  - це ті відсотки, на які зростає щорічно Державний бюджет України і його видатки.

І з іншого боку я хочу навести, яким чином фінансується у нас програма чорнобильців: 22 відсотки від потреби, 11 відсотків від потреби, 17,8 відсотків від потреби. Ми маємо обернену залежність, шановні мої, у фінансуванні цих чорнобильських програм.

Шановні мої члени уряду, шановні, я підкреслюю, я буду наполягати: ви не тільки маєте право, а ви повинні забезпечити пропорційне виконання фінансування тих законів, за які ви відповідаєте.

У 2005 році ми також маємо зменшення фінансування більш, ніж  на 156 мільйонів. Наприклад, щомісячна грошова допомога у зв'язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та компенсації за пільгове забезпечення продуктами харчування зменшена на 163 мільйони. До речі, ці виплати складають більше 40 відсотків у загальних видатках на соціальний захист чорнобильців. Тут сьогодні неодноразово лунала назва постанови за номером 836 від  26.07.96 року. Шановні, я дуже хочу, щоб ви знали, про що йдеться: саме ця постанова забезпечує наступне фінансування. На російській мові, вибачаюся: ежемесячная выплата, независимо  от других выплат на каждого ребенка школьного возраста, который родился после 26 апреля 1996 года от отца, который на время беременности матери имел основания принадлежать к I-II категории, у нас государство выплачивает 3 гривны 30 копеек. А вот, например, ежемесячная выплата семьям на каждого ребенка школьного возраста, который стал инвалидом или находится на диспансерном учете в связи с заболеванием в следствие Чернобыльской катастрофы, а также и детям школьного возраста, родители которых стали инвалидами I и II группы или умерли в следствие Чернобыльской катастрофы, 6 гривен 40 копеек. Уважаемые, в день это получается 20 копеек. Скажите, мы можем вообще серьезно вести разговор о какой-либо государственной поддержке всем тем категориям, которые пострадали в результате Чернобыльской катастрофы?

Приходится удивляться этим цифрам, о которых сегодня докладывали. Что касается бесплатного медикаментозного обеспечения и зубопротезирования - да, мы сегодня уже считаем как достижение 26,3 гривны на год против 14,7. Я вам хочу сказать, что этих денег, может быть, хватит на две упаковки витаминов. Скажите, пожалуйста, как, действительно, инвалиду прожить с вот таким финансированием?

Я сегодня не могу не зачитать то обращение, которое направлено ко мне, общественной организации Союз "Чернобыль Украины" Луганской области. "Чем дальше уходят события Чернобыльской трагедии, тем реже к ним возвращается наша память, но память тех, кого чернобыльские события коснулись непосредственно, принимавших участие в ликвидации последствий аварии, пострадавших в результате катастрофы, постоянно жива. Мы, люди, честно выполнившие свой долг перед обществом, потерявшие в результате этих событий здоровье, близких, имеем право на достойное к нам отношение и уважение, как со стороны органов власти, так и общества, в котором мы живем.

Недофинансирование статей Закона о статусе, социальной защите граждан, пострадавших от Чернобыльской катастрофы, привело к тому, что отпуск медикаментов по бесплатным рецептам фактически прекращен. Государственным бюджетом на 2005 год продолжена практика централизованного распределения санаторных путевок с Министерства по чрезвычайным ситуациям.

Исходя из вышеизложенного, мы, пострадавшие от Чернобыльской катастрофы, делегаты конференции общественной организации "Союз" требуем выполнение всех нормативных актов, всех законов, которые защищают нас". Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України об'єднаної. За ним буде виступати Анатолій Грязєв.

 

13:09:53

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України об'єднаної.

Проблема Чорнобилю полягає в тому,  що всі проблеми чорнобильців є рівномірно розтягнуті по десятку міністерств. І на сьогоднішній день всі відповідають з все і ніхто не несе жодної відповідальності. Я не знаю куди звертатися простим людям, які вважаються постраждалими від Чорнобиля, але сьогодні народний депутат України, а їх тут не дуже багато, не має до кого звернутися. Завжди відповідав за проблеми чорнобильців віце-прем'єр. Де сьогодні є віце-прем'єр? Я не знаю, очевидно він  виношує нову ідею по проведенню чемпіонату світу України з санного спорту, бо у нас є відповідний екіпаж. Можливо йому на сьогоднішній день є абсолютно не до цих проблем. Колись були заступники міністрів по зв'язках з Верховною Радою, вони хоч якось до міністрів  доносили оці проблеми. Нова влада казала: "Перевага нашої влади в тому, що міністри ходять сюди і знають всі проблеми", Де ті всі міністри? З великою повагою до пана Плачкова, це єдиний сьогодні фаховий виступ був у цій сесійній залі.

Хотів звернутися і до наших колег з "Нашої України" - переможців президентських перегонів, але їх зі 110 чоловік тут сидить аж одна особа. Хотів запропонувати їм аби вони, подорожуючи по цілому світу разом з Президентом України, домовляючись про допомогу 50 мільйонів, просили, щоб ті гроші йшли на створення нового саркофагу...... проблем Чорнобиля. Аби ті гроші 32 мільйони для статистики йшли не на придбання нових комп'ютерів, а на придбання якихось потрібних речей для тих самих чорнобильців.

Я би запропонував взагалі аби люди проникалися проблемами нашого Чорнобиля і при безплатних візах у країну вони би ще мали безкоштовні путівки на відвідини території Чорнобильської АЕС. Приїхавши до себе на батьківщину, вони дійсно зможуть сказати які проблеми є притаманні Україні.

Сьогодні зрозуміло, що чорнобильська проблема з роками трансформувалася з техногенної переважно в соціальну. Справді, кількість  людей, яких зачепила катастрофа величезна, це 3 мільйони наших громадян. І сьогодні тут конче необхідна присутність міністра охорони здоров'я, який би міг Президенту доповісти, що 200 тисяч дітей-чорнобильців, оздоровлених на Кубі - це є потреба, і сьогодні з Кубою треба підтримувати відносини, а не їх загострювати. Сьогодні міністр охорони здоров'я повинен був сказати, що нема об'єктивних лабораторних і клінічних критеріїв диференціації причин виникнення у віддалені періоди злоякісних  новоутворень сьогодні він повинен би був наголосити на тому, що інструкція по застосуванню переліку хвороб, який  може бути встановлений причинний зв'язок, складена на основі не  об'єктивних, а суб'єктивних науково недоказаних критеріїв.

Хотілося б торкнутися сьогодні і питання радіаційної безпеки. Нині, коли  минуло вже 19 років з дня трагедії, люди менше уваги приділяють  таким необхідним речам, як  радіаційний фон, безпека харчування, праці і відпочинку. Вони звикли до того, що для широкого загалу є недоступною інформація про рівень радіації в місті, на вулицях, якими люди ходять, в  будинках, де вони живуть.  Пересічному громадянину  ніде взяти такі відомості, хоча  вони вже не є секретними.  Необхідно, щоб відомості про радіаційний фон було так само доступні, як карта міста. Тоді, напевне, було б легше здійснювати і громадський контроль за радіаційним фоном.

У 2004 році Верховною Радою було  прийнято рішення, згідно з яким Міністерство  праці та соціальної політики від Міністерства з надзвичайних ситуацій було  передано більшість  програм соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок  Чорнобильської катастрофи. І сьогодні з чотирнадцяти базових програм  сім чи  дев'ять, не можу зараз точно  встановити, було передано  компетенції Мінпраці. І час показав, що визначення  єдиного органу, який  має відповідати за вироблення та здійснення соціальної політики, це  абсолютно виправдано.

Взагалі проблема Чорнобиля є тісно пов'язана з проблемою твердих і рідких радіоактивних відходів, які дуже специфічними для України. Деякі фахівці вважають, що  у майбутньому необхідно буде  розкривати і переробляти могильники, що утворилися в перші роки ліквідації Чорнобильської катастрофи.

Крім того,  на діючих атомних станцій також постійно утворюються відходи, використане ядерне пальне концентровані рідини з радіонуклідами  тощо.

Сьогодні можна зробити один висновок. Проблеми Чорнобиля - це хрест нашої держави, який ми повинні нести. Це є надовго. І кожен уряд повинен бути...

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Анатолій Грязєв, фракція соціалістичної партії , підготуватися Шкілю.

 

13:15:10

ГРЯЗЄВ А.Д.

Анатолий Грязев, Фракция социалистической партии Украины. Уважаемые коллеги, уважаемые члены Правительства,  уважаемый Адам Иванович, за послеаварийный период Украина прошла не простой в своем политическом и социально-экономическом становлении, следует объективно сказать, что за этот период не мало было сделано по преодолению последствий аварии на Чернобыльской атомной станции, это факт.

Вместе с тем непредвзятый анализ показывает, массу не исполнения законодательства Украины, касающегося преодоления последствий чернобыльской катастрофы. Фракция социалистической партии Украины считает, такое  положение недопустимым и категорически выступает за соблюдение в полном объеме законодательства по данному вопросу. Мы не можем согласиться с любыми доводами руководителей Министерств, ведомств и Правительства Украины, объясняющий невозможность реализации положения чернобыльских законов. Ибо статья 16  Конституции Украины устанавливает, что ликвидация последствий чернобыльской катастрофы является обязанностью, я подчеркну, обязанностью государства. Пользуясь высокой трибуной Парламента, напоминаю должностным  лицам всех рангов, что Конституция это основной Закон Украины. Закон прямого действия, его надо исполнять, а отступление от него наказуемы.

А что происходит на практика? Во Фракцию СПУ поступает множество заявлений и обращений, как граждан-чернобыльцев так и общественных организаций, связанных с чернобыльской катастрофой. В них высказывается справедливые претензии по игнорированию требований законодательства и  просьбы оказать содействие по защите их интересов от невнимания, а иногда и от произвола властей.

Социалисты всегда чтили и чтут закон, а  потому выступали и будут выступать в поддержку законных требований чернобыльцев, а также мер по ликвидации последствий аварии на ЧАЭС, намеченных нашим законодательством. Что нас больше всего тревожит.

Первое. Это защита граждан, пострадавших в следствие Чернобыльской катастрофы. Здесь масса проблем, требующих своего разрешения. В первую очередь чернобыльцы настаивают на безусловном выполнении Закона Украины о статусе и социальной защите  граждан, пострадавших в следствие Чернобыльской катастрофы. Это принципиальный вопрос, ибо этот закон отражает всю гамму проблем, которые стоят перед чернобыльцами. К этому обязывает и решение Конституционного Суда Украины, который признал незаконными все приостановки данного законодательного акта.

Будет правильным,  и мы вносим такое предложение, если компетентные органы, в том числе И Генпрокуратура займется вопросом исполнения законодательства по чернобыльской тематике. Один из болезненных вопросов для чернобыльцев - это  пенсионное обеспечение. Безусловно, оно должно быть справедливым по отношении к пострадавшим гражданам и особенно инвалидам чернобыльцам. К сведению, из 220 зарегистрированных в МАГАТЭ в 1986 году больных  лучевой болезнью  чернобыльцев осталось на сегодня 148. Как говорят, комментарии тут излишни.

Обращаюсь к правительству от имени нашей фракции социалистов. Прошу провести индексацию чернобыльских пенсий, компенсаций и выплат за период с 1996 по 2004 годы в соответствии с ростом стоимости жизни и минимальной заработной платы.

И второй вопрос, это безопасность на объекте "Укрытие". Проблема эта сложная. Мы предлагаем правительству всерьез заняться ею, чтобы  не повторилась та катастрофа, которую мы сегодня обсуждаем.

Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Андрій Шкіль, фракція Блоку Тимошенко, за ним виступатиме Петро Симоненко.

 

13:19:48

ШКІЛЬ А.В.

Шкіль Андрій, фракція Блоку Юлії Тимошенко, Партія "Батьківщина".

Я хотів би  у першу чергу приділити декілька слів проекту постанови, яка тут розповсюджується від міжфракційного депутатського об'єднання "Депутати чорнобильці".

Я би хотів звернути декілька уваг з тим, щоб було зрозуміло, що не можна, просто заборонено такою темою, як Чорнобильська катастрофа, спекулювати і використовувати її в тих чи інших інтересах, в будь-чиїх і будь-коли. Тому що це річ, яка в принципі має викликати тільки повагу і бажання вирішити і посприяти вирішенню питань тих, хто постраждав від Чорнобильської катастрофи.

От написано в постанові, у пункті першому: "Визнати діяльність Кабінету Міністрів по виконанню законодавства України щодо комплексного вирішення питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи незадовільною". Цей уряд працює два місяці. Що можна було вирішити комплексно за ці два місяці. Така постанова ніколи би не з'явилася за підписами цих авторів, коли був уряд Янукович. Тоді все вирішувалося, все було хорошо, тоді все було якісно, були комплексні вирішення. Тоді дітей, власне тоді дітей оздоровлювали через те, щоби просто їх вивезти 60 кілометрів від берегу, назвати це курники, в котрих їх розташували, курортами. Гроші, які ........... були зароблені на лівих цих операціях, поділити між собою і казати, що комплексно вирішується проблема чорнобильців.

Тому я хочу сказати, що пропозиції прийняти там невідкладні заходи приймається. Але уряд робить ці заходи. Тому, якщо ви хочете пропонувати, то додаткові невідкладні заходи.

Я хотів би, щоб тут в даній ситуації не було спекуляцій, бо до тих авторів постанови буде ставлення, як до тих, хто хоче використати чорнобильську проблематику для того, щоб продемонструвати чи свою компетентність, чи своє ставлення до уряду. Тут не потрібно демонструвати ставлень і компетенцій, тут треба вирішувати проблему. І пропонувати треба ті речі, які до того, можливо, не робилися, ви їх знаєте, зверніть увагу, допоможіть, чим можете, і тоді, я думаю, це буде сприйняти буде і уряду, і всім решті. Я б хотів, щоб в чорнобильській темі не було опозиції, тому що це спільна безпартійна, безідейна і безідеологічна проблема, вона пов'язує усіх живих істот. Тому що це не може бути предметом ніколи спекуляції, тим паче, таких дешевих, як це зараз відбувається.

Тому треба шукати там, де є можливості пошуку. Я думаю, що треба обов'язково творити Чорнобильський фонд. І він буде створений, я переконаний в цьому. І говорити про те, що потрібно там 12 млрд. гривень, ну треба їх шукати, треба вміти заробляти кошти, треба збільшувати бюджетні відрахування, треба збагачувати державу. Чим буде багатша держава, тим легше буде вирішувати ці проблеми. Немає іншого виходу. нарікати на те, що їх немає і тому проблема комплексно не вирішиться ніколи, - це неправильно. Якби впродовж останніх 10 років хоча би півкопійки відраховувалося або в Чорнобильський фонд з кожного проданого кіловата енергії, було би 24 млрд. гривень! 24! І не було би жодної тоді проблеми. Чому це не робилося тоді? Чому тоді не було голосної заяви голови комітету?! Тоді також треба було про це заявляти. Це добре, що зараз можна про це сказати, дуже добре. І критика повинна бути, бо коли немає критичного ставлення до діяльності будь-якого уряду, в тому числі і нинішнього то його діяльність буде менш якісною, але це має бути критика з пропозицією. Тут зле, а тут треба зробити добре, тому що констатація, що все погано, все пропало і давайте знову вернемося до Януковича, ну я не думаю, що це поможе чорнобильцям, повірте. Це нікому не поможе. Це тільки зруйнує надії і сподівання тих людей, які з величезною увагою зараз слухають біля радіоприймачів, слухають на вулиці те, що тут пропонується. Сто відсотків!

І от власне я хотів би наголосити на тому, що коли зараз будуть проводитися тендери, вони мають бути абсолютно прозорими. Я хотів би, щоб мене послухав представник міністра надзвичайних ситуацій, тому що властиво минулих років ви проводили тендери, тобто ваше Міністерство, я маю на увазі. То цього року і всі наступні роки має бути абсолютно прозора, зрозуміла схема проведення тендерів. І не обов'язково мє вигравати той, хто пропонує найдешевшу пропозицію, а має вигравати той тендер, хто пропонує найкращу пропозицію, тому що потрібно оздоровлювати дітей, а не вести їх в район Криму. Треба дати можливість відпочити, набратися сил, здоров'я в першу чергу. Я на цьому, власне, хотів би закликати всіх до конструктиву. Дякую.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Петро Симоненко, фракція комуністів. Підготуватися Пузакову.

 

13:25:02

СИМОНЕНКО П.М.

Шановні колеги, шановні чорнобильці!

Якщо все так добре, як доповідають сьогодні урядовці, і дехто їх обслуговує і підтримує, то чому тоді жодне з рішень попередніх урядів, а також парламентських слухань стосовно чорнобильської проблеми, не виконується? На жаль, але це, за моїм глибоким переконанням, буде продовжуватися і надалі, бо в урядах відсутній державний підхід до вирішення цих проблем. Всі уряди незалежної України тільки тим і займалися, що латали дірки та імітували вирішення поточних соціально-економічних питань, а не корінних питань цієї катастрофи.

За часів Радянської влади чорнобильська програма постійно виконувалася. Це, хочу нагадати, сотні тисяч переселених сімей і безкоштовне лікування, це забезпечення ліками, екологічно чистим харчуванням, це оздоровлення дітей, не говорячи вже про побудований об'єкт "Укриття", дезактивацію забрудненої території.

А в незалежній українській державі таке фінансування не перевищувало 25 процентів від потреби, а зараз складає близько  20 процентів. Це гірка правда, і за це треба нести кримінальну відповідальність.

Сьогодні в діях влади ми бачимо лише популізм і демагогію, незадовільно організовано лікування і оздоровлення ліквідаторів та постраждалих, утворилися величезні черги на отримання житла, і ніхто не може і не хоче сказати цим людям гірку правду про те, скільки років знадобиться  ще чекати реалізацію їх законних прав відповідно до положень чинних чорнобильських законів? Та лише заборгованість, пов'язана з ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи сьогодні складає майже 700 мільйонів гривень. В той же час у самому соціальному бюджеті на 2005 рік на погашення заборгованості виділено лише трохи більше 50 мільйонів гривень. Якщо такими темпами виконувати чорнобильські програми, то тільки на погашення заборгованості потрібно 14 років, не говорячи вже про виконання в цілому програми. Бюджет цього року можна переконливо назвати античорнобильським, бо він не забезпечує вирішення проблем соціального захисту  чорнобильців, заморожує надання пільг на компенсацію у повному обсязі, не передбачає збільшення чорнобильських пенсій, компенсацій і виплат відповідно до зростання індексу вартості життя та мінімальної заробітної плати, ліквідацію заборгованості за минулі роки. Це, якщо робити висновок, є наслідками в тому числі і руйнування єдиної системи управління в подоланні наслідків Чорнобильської катастрофи.

Крім того, бюджетні кошти, на мій погляд, навмисно, тобто злочинно розпорошуються по кількох міністерствах і відомствах, використовуються неефективно. Про це свідчать, до речі, і проведені напередодні цього Дня уряду результати перевірки Рахунковою палатою використання коштів Державного бюджету України. Бюджетних правопорушень виявлено на загальну суму 31,6 мільйони гривень - і нікого не притягнули до кримінальної відповідальності відповідно до законів. Час, що минув після зняття з експлуатації Чорнобильської атомної електростанції, підтверджує, що це була зрада національних інтересів на догоду Заходу, через так званих національно свідомих нанесено колосальний удар не тільки по енергетичній безпеці України.

Об'єкт "Укриття" до цього часу не забезпечений надійним захистом. Практично не вирішена подальша доля міста Славутич. Як ми, комуністи, і попереджали, народ України не дочекається обіцяного фінансування Великою сімкою зазначеної проблеми і в черговий раз стане заручником недалекоглядної політики уряду.

А тим, хто тут дуже багато базікав, критикуючи, що і як робилося за радянських часів, ще нагадую, особливо коли сьогодні хочуть Білорусі допомогти демократичні, так скажемо, перебудови робити. Білорусь самотужки фінансує всю соціальну програму ліквідації Чорнобильської катастрофи. Двадцять п'ять процентів з бюджету щорічно виділяє - і там ці проблеми вирішені. Бо займаються конкретними справами, а в нас вже вирішили образити і кубинську сторону, виходячи з того, що американці вимагають від сьогоднішнього так званого національного Президента.

Підсумовуючи сказане, можна зробити висновок: сьогодні уряд не переймається чорнобильськими проблемами, проводить політику на поступове знищення системи соціального захисту чорнобильців. Наша партія і фракція завжди  твердо і послідовно відстоювала і буде відстоювати позицію захисту чорнобильців, завжди, підкреслю, при будь-якій політичній "погоді". Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, представники фракцій і груп  виступили. Вони в привілейованому становищі - по 5 хвилин. Зараз переходимо на 3-хвилинні виступи від рядових народних депутатів.

Будь ласка, Пузаков Володимир. підготуватися Надразі.

 

13:30:25

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина. Минає ще 1 рік, коли 26 квітня 1986 року заграва над аварійним реактором освітила нову епоху в історії людства. Україна стала лихом, яке з нею назавжди. Це понад 53 тисячі квадратних гектарів забруднених радіацією земель, на яких  розташовані  2,5 тисячі населених пунктів 74 районів 12 областей. Там проживає біля 3 мільйонів чоловік та 328 тисяч тих, хто має статус чорнобильця. Одним словом, всю Україну можна назвати "зоною біди". І на сьогодні здоров'я тих, хто прикрив собою світ від ядерної небезпеки, і тих, хто продовжує жити на враженій радіацією території, катастрофічно погіршується, адже 95 відсотків учасників ліквідації за результатами медичних оглядів визнано хворими. Серед дитячого населення, яке потерпіло внаслідок аварії, зазнавши її впливу, показник хворих становить 80 відсотків, інвалідність внаслідок катастрофи встановлена в 75 тисяч осіб всіх категорій та 2 тисяч дітей. Вони потребують  постійного перебування в лікувально-профілактичних закладах системи охорони здоров'я. Та, на превеликий жаль, показники смертності в останній час серед ліквідаторів збільшились. Та це і не дивно, адже фінансування на заходи з медико-соціальної допомоги ліквідаторам викликає стурбованість, а вірніше, не вкладається ні в які рамки. Сьогоднішнім словоблудством та демонструванням начебто  стурбованістю урядовців не покращиться стан здоров'я ні ліквідатора-інваліда, ні його хворої дитини. Сьогоднішній чорнобилець-ліквідатор навіть не може спокійно отримати довідку чи то для оформлення пенсії, чи для лікарні. Два місяці тому  до мене просто  в розпачі звернулися ліквідатори із Кіровоградщини Джураєв, Шевелєв та Коновалов з проханням допомогти отримати  довідки-підтвердження. Я  зробив депутатське звернення, але ж так  ці люди їх і не отримали.  Тому я зараз звертаюся до уряду та причетних до цієї справи негайно цим людям надіслати  такі довідки.

А як живуть сьогодні вдови, які залишилися з малолітніми дітьми і за втрату  годувальника отримали одноразову допомогу 370 гривень. Що це так дешево коштує людина. І на сьогодні ці жінки крім сліз і горя нічого не мають: ні матеріальної допомоги, ні моральної. А якраз зрозуміти те, що держава на сьогодні має  заборгованість по виплаті заробітної плати перед тими, хто в умовах постійного підвищення радіації працює на ЧАЕС,  знешкоджує ядерне сміття та підтримує у постійній готовності державну систему запобігання ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Василь Надрага, фракція Народної партії. За ним буде витупати Сухий.

 

13:33:41

НАДРАГА В.І.

Василий Надрага, Луганская область, фракция Народной партии.

Хотел бы сказать следующее, уважаемые коллеги. Мы, когда на фракции Народной партии обсуждали   эту проблему, то мы для себя определили  общую ситуацию таким образом, что  если говорить о  технической составляющей, то здесь еще  более менее что-то соответствует нормам и подходам, но если говорить о социальной, то есть,  о человеческой, то здесь можно сказать одно: безусловно  проблем больше, чем достаточно. И все. что здесь звучало, как недостатки, и то же злополучное постановление Кабмина 836 от 1996 года и  компенсации на санаторные путевки, и  все остальное, включая медикаменты и массу всего, то это требует колоссальных не только, так сказать,  мужественных и финансовых решений, но и в конце концов политической воли. И на эту тему есть вопросы.

Я бы хотел остановиться все-таки на тех моментах, с которыми ко мне  обращаются достаточно постоянно, и которые здесь еще не озвучивали.

Первое. В последнее время возник целый ряд конфликтов связанных с  определением статуса  и льгот детей родившихся от ликвидаторов аварий на Чернобыльськой АЭС или  прибывших в другие территории, в том числе и в мою родную Луганскую область из зон отчуждения. По этим вопросам ко мне обращались: Ткаченко Валентина Дмитриевна, Шевченко Людмила Михайловна, Павлова Валентина Александровна и другие. Их претензии сводились к тому, что местные органы здравоохранения не всегда могут, а зачастую не хотят установить инвалидность ребенку на основании того, что его заболевание связано с полученной дозой облучения его родителями. Нет учреждения, которое конкретно на данную тему принимает решение как на территории так и на государственном уровне. Поэтому возникает необходимость поставить перед Правительством вопрос о создании при научном радиационно-медицинском центре МЧС независимые   экспертные комиссии для решения  вопросов, связанных с социальной защитой детей, пострадавших в следствие аварии на ЧАЭС или  родители которых там пострадали.

Еще одна тема - это назначение  пенсий женщинам военнослужащих. У нас существует масса законов: о пенсионном обеспечении, о пенсионном страховании, об общей военной обязанности, воинской службе, о социальном статусе  и статусе и социальной защите граждан, которые пострадали в следствии чернобыльской катастрофы, о пенсионном обеспечениии военнослужащих лиц руководящего, рядового состава, органов внутренних дел, некоторых лиц. И все только потому что есть только 2 термина: военнослужащие и военнообязанные, люди, которых из запаса привлекли туда и они работали на ЧАЭС. Сегодня их уже  нет, а их семьи, их жены не имеют право получить военную пенсию. Думаю, что  эту проблему нужно решать и не откладывать. Больше того, хочу сказать, что если по итогам этих парламентских слушаний тема не будет решена, беру на себя ответственность и надеюсь, зал меня поддержит: идти и через депутатские запросы и через все остальное. Надо наводить порядок. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ярослав Сухий, група "Демократична Україна". Підготуватися Соломатіну.

 

13:36:55

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, члени Уряду. Нинішнє питання слід розглядати в контексті подальшого вдосконалення трудового та соціального  законодавства. Адже  урегульовуючи соціально-трудові відносини  Україна залишається на одинці із проблемою, котрої не знає Європа, хіба що частково Білорусь та Росія. Це проблема - забезпечення комплексного, підкреслюю: комплексного, вирішення питання подолання наслідків чорнобильської катастрофи. Попри окремі успіхи та позитивні зрушення, про які потрібно говорити, відразу назву головний недолік, головну біжу. яка не дає нам змоги, якщо не подолати, то хоча б приглушити біль і горе Чорнобиля, з яким живуть мільйони наших співгромадян. Так, ми можемо тут називати довго цифри, проценти, але вони нікого не тішать, бо ми впродовж всіх літ  незалежності так і не зуміли створити цільну струнку систему соціально-трудових відносин перехідного періоду. На прикладі чорнобильських проблем ми бачимо, що така безсистемність прийняття рішень у соціальній сфері всіх урядів, тобто латання дірок створює лише ілюзію політико-соціального захисту. Така політика у лапках обертається втратами, обезціненням фінансових затрат і новими проблемами. Відірваність від економіки, відсутність необхідного обгрунтування породжують популізм, соціальну демагогію на фоні дуже часто цинічного смакування людських бід і негараздів. А найстрашніше ще й не це, а те, що  й раніше і зараз на чорнобильській біді, на фінансових потоках бюджету і міжнародних організацій спекулюють певні сили, понижуючи і так до того низький ступень довіри людей до влади.

І ще одне. Звичайно, мають певну заборгованість перед чорнобильцями законодавці, особливо що стосується виконанням Верховною Радою функцій контролю за виконання власних постанов. Але шановні друзі, яким би чудовим не був закон, якою високою  не була б його міра прорахованість та прогнозованість, поліпшення стану справ  він не дасть, причини відсутності чіткої, адресованості законодавчих положень, бо  знеособлений уряд чи Кабмін нікого не задовольняє. Нинішній прихід сюди аж трьох міністрів нагадує прислів'я про сім няньок. Слід негайно сконцентрувати всю  проблематику Чорнобиля в одному державному органі і статусу міністерства і з такими  ж повноваженнями, на це багато грошей не треба. З огляду на те, що  в комплексу вирішення питань подолання наслідків аварії головним стоїть питання соціального захисту та реабілітації, таким профільним органом могло б стати Міністерство праці та соціальної політики. Одним з тестів нинішнього уряду на  довіру людей буде його здатність спокійно, без властивою йому останнім часом істерії об'єднати  зусилля всіх гілок влади навколо проблеми комплексного вирішення питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

І стосовно оцінки. Це не ми, не депутати даємо оцінку всім урядам, це чорнобильці дали оцінку  діяльності всім попереднім урядам. Ця оцінка незадовільно, нехай відпрацьовують і здобувають вищу оцінку. Я буду тільки радий.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Соломатін, фракція комуністів. І Григорій Бондаренко цілий день себе вів активно досить видно, одержить слово.

 

13:40:07

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановні колеги, я хочу взяти так би мовити відразу чорнобильського бика за рога і запропонувати три доповнення до проекту постанови Верховної Ради України, який був опрацьований профільним комітетом і який знаходиться зараз у нас на розгляді.

Перше питання і перша аргументація. Якщо ми візьмемо з вами до рук інформаційно-довідкові матеріали, які ми отримали від уряду, то на восьмій сторінці в таблиці чотири наведений стан фінансування по роках. І цей стан фінансування по роках починається з 1996 року. Але я нагадаю, що в 1991 році, коли в лютому були прийняті чорнобильські закони, і вони почали діяти практично з квітня місяці, за три квартали відповідне фінансування було на рівні 60 відсотків від потреби, тобто 80 відсотків за рік. Це був останній рік існування СРСР. А далі пішла незалежна Україна. І в згаданих матеріалах дані наводяться з 1996 року. У 1996 - на 53 відсотки, у 1997 - на 44 відсотки фінансування, у 1998 - 57, у 1999 - 29, в 2000 - 24 і, нарешті, 2003 - 11 відсотків, у 2004 році, який вже ось вже промайнув, - 18 відсотків. І пропонується збільшення на п'ять відсотків на 2005 рік, але як воно відбудеться, Бог знає.

Тому я пропоную в проекті постанови в розділі четвертому Кабінету Міністрів України в підпункт чотирнадцятий з дужкою записати наступне: "Передбачити щорічне випереджаюче зростання фінансування чорнобильських програм від 18 відсотків у 2004 році до 100 відсотків у 2010 році". Тоді можна буде розраховувати на виконання певних програм, якщо таке зростання буде визначене.

І наступне. У пункті першому розділу чотири Кабінету Міністрів (пункт два з дужкою) доручити опрацювати проект загальної концепції радіаційного захисту населення України та подати його на розгляд до Верховної Ради України. Двічі вже на парламентських слуханнях такі доручення були, але візок і нині там.

І останнє. В пункті третьому, який торкається питань затвердження списків населених пунктів, які відносяться до зон радіоактивного забруднення, записати - з урахуванням результатів дозиметричної паспортизації. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Буд ласка, Григорій Бондаренко, група "Демократична Україна".

 

13:43:20

БОНДАРЕНКО Г.І.

Григорій Бондаренко, депутатська група "Демократична Україна".

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги і члени уряду! Прошу вас звернути увагу на цифри, які я зараз назву, їх лише три, але вони вичерпно відповідають на те, як Кабінет Міністрів виконує чорнобильське законодавство.

Минулий уряд передбачав на цьогорічні соціальні витрати на програми Чорнобилю трохи більше, як півтора мільярда гривень. Після внесення змін до Держбюджету новим урядом ці витрати збільшилися на 121 млн. Начебто здобуток, але загальна сума на 35 млн. менше від тієї, що була торік, а торічна близько не задовольняла найменших потреб. 

Треба також сказати, що виділення мізерних чорнобильських асигнувань, як правило, виділяється під тиском шаленим парламенту. Але суть ні в цьому. І не в тому, що уряди сякі такі, погані. До речі, починаючи з 1996 року, як було ліквідовано Чорнобильське міністерство, всі уряди на жахи чорнобильські просто наплювали. Але проблема значно глибша і складніша. Після радіаційного Чорнобилю України настав Чорнобиль фінансовий.

До соціальних витрат додалися значні виробничо-технічні. Торік вони становили згідно з діючим законодавством 15 млрд. гривень. Таких грошей сьогодні неможливо знайти в Держбюджеті. Вихід один - удосконалювати законодавство, ефективно використовувати кошти.

Чорнобильські закони приймалися аж 14 років тому в умовах страхітливих побоювань людей, під тиском пережитого болю і страждань. Проблема, породжена катастрофою. Часом не знали, як розв'язувати. Все це далося взнаки. В країні нині неосяжна кількість пільговиків, серед них - тисячі тих, хто не мають на це права, про це велася розмова, так званих "лжечорнобильців".

Про інвалідів слід окремо сказати - їх 102 тисячі. Чому стільки? Пояснюється просто: інвалідність купують за хабарі. Чорнобильське законодавство треба негайно вдосконалювати і жорстко, підкреслюю, жорстко очистити від п'явок. Допомога має надаватися тільки справжнім ліквідаторам, тільки тим, хто втратив, підірвав здоров'я. Не можна миритися також з неефективним використанням коштів, їх розкраданням. Та це - окрема розмова. Все сказане мною - результат відсутності чітко  визначеної ефективної чорнобильської політики внаслідок ліквідації чорнобильського міністерства.

Я направляв з цього приводу депутатське звернення Президентам, одному і другому, на превеликий жаль, вони його не читали.

В котре повторюю з цієї трибуни: потрібно відновити ліквідоване міністерство і воно має вирішувати...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Я звертаюся до доповідачів: в вас є необхідність підбити підсумки, є бажаючі? Є.

Тоді, будь ласка, по дві хвилини, прошу, в такому порядку, як ми і виступали, Олександр Георгійович, будь ласка.

 

КАПІТУЛА О.Г. Шановний Адам Іванович, шановні народні депутати!

Я думаю, що сьогодні відбулася серйозна розмова. І важливо, щоб все, що сьогодні говорилося, дійсно, було... вилилося в реальний документ, на основі якого уряд міг би сформувати свою подальшу політику.

Я хочу подякувати за таку плідну розмову, зі своєї сторони ми теж постараємося максимально врахувати всі ці пропозиції. Просьба тільки одна, що в тому виступі, в якому вносилася пропозиція з моєї сторони, врахувати побажання в проекті Постанови Верховної Ради. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, В'ячеслав Анатолійович.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Шановні колеги, приєднуючись до подяк доповідача головного по цьому питанню, я хочу зазначити, що уряд приділяє дуже серйозної уваги чорнобильській проблематиці. І те, що зараз немає готових рецептів розв'язання соціальних питань цієї проблематики, не означає, що уряд над цим не працює. Ми будемо просити також і вас залучитися до напрацювання нових рецептів. Ми підтримуємо все конструктивне, що сьогодні сказано з цього приводу.

Принагідно хотів би зазначити, що також тут лунали і деякі емоційні заяви, які не завжди відповідають дійсності, зокрема щодо заборгованості по соціальних виплатах у 700 мільйонів. По всіх соціальних програмах, які фінансуються через Міністерство праці, жодної заборгованості немає. Крім того, ми не згодні з тим, що уряд нібито почав руйнувати цілісну систему соціального захисту чорнобильців. Навпаки, ми пропонуємо рецепти, які дадуть можливість чорнобильцям швидко отримувати кошти на місцях, які вони отримують у якості споживачів пільг, доплат і компенсацій. Всі інші питання, які зараз не розв'язані, ми хотіли би розв'язати поетапно, за участю депутатів Верховної Ради України у конструктивному співробітництві. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Іван Васильович.

 

ПЛАЧКОВ І.В. Уважаемый Адам Иванович, уважаемые народные депутаты! Я тоже хочу поблагодарить за такой тщательный, профессиональный анализ ситуации и выполнения тех мероприятий, которые проводятся на Чернобыльской атомной станции, на площадке, на объекте "Укрытие". И хочу заверить о том, что в дальнейшей своей работе Министерство топлива и энергетики максимальным образом учтет и использует те профессиональные предложения, которые позволят нам, прежде всего, в полном объеме выполнить запланированные мероприятия, максимальным образом ускорить проведение работ по реализации проектов и по окончанию строительства объектов, и самое главное, в самый короткий срок  выполнить основное мероприятие, это закончить... начать и закончить строительство нового конфаймента, который обеспечит в полном объеме радиационную безопасность и полную безопасность на площадке  Чорнобыльской атомной станции. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Геннадій Борисович, є бажання? Будь ласка, з місця мікрофон Руденко.

 

13:50:21

РУДЕНКО Г.Б.

Дякую. Я, перш за все, хочу наголосити, що, незважаючи на те, що у нас сьогодні було депутатів мало, але ми мабуть якістю, а не кількістю хотіли довести, що проблеми  чорнобильців під нашим пильним оком.

Щодо урядовців, ми хочемо спільно співпрацювати і знайти оптимальну формулу вирішення  чорнобильської проблеми. Я думаю, що уряд має проаналізувати і зрозуміти, зробити висновок, що час популістських законопроектів і ідей закінчуються, їх стає все менше і менше. І мабуть найближчим часом потрібно буде виходити до громадськості з непопулярними рішеннями. Чорнобильський закон - це продукт, на жаль, радянського часу і потрібно виходити на нову ідею законопроекту, коли він буде українським, коли він буде законопроектом дійсно соціально справедливим. Коштів не вистачить на всіх, але тим, кому вони необхідні, ми разом з вами маємо знайти їх. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, будемо підбивати підсумки нашому Дню уряду. Передусім я хотів  би висловити напевне нашу спільну думку, що дійсно розмова  була досить зацікавленою, кваліфікованою, професійною і з знанням конкретики і знанням дійсного стану речей, в якому перебуває наше суспільство. В зв'язку з цим я не можу погодитися із виступами тих колег, які говорили, що міністри звітували, не знаючи про що. На моє переконання, кожен із них говорив із знанням  справи. Інша ситуація, інша річ, що він говорив про це у міру фінансових можливостей того чи іншого міністерства. Проблему вони знають, проблему вони бачать, але оті мізерні фінансові кошти, які виділяємо, в тому числі ми з вами виділяємо, уряд пропонує, а Державний бюджет, шановні, ми з вами  затверджуємо. Так що давайте брати відповідальність спільно на те, скільки  ми виділяємо на це коштів. І давайте  дамо собі обіцянку, що бюджети галопом ми більше не будемо затверджувати. А день, два чи три от тоді ми кожну проблему  дійсно обговоримо і буде менше претензій у нас, коли ми слухаємо те чи інше  питання. Це  загальні зауваження.

Щодо конкретики.  Приходить весна, кожна весна за собою несе  або звіт уряду, або парламентські слухання в стінах Верховної Ради. І я кожен із цих заходів називаю - захід надії. Бо ми  з великою надією слухаємо, особливо ті мільйони чорнобильців, котрих це стосується. А стосується не тільки чорнобильців. Ми трошки  тут не все договорювали, і може правильно робили, це стосується багато ширшої аудиторії, ніж просто чорнобильців. Це стосується, особливо "Об'єкт укриття" багатьох і багатьох мільйонів. Ось приходить весни, приходить розмова надії, сподівань. А чому так? А дуже просто. Якщо проаналізувати, то кожної весни ми слухаємо кожного разу практично новий уряд. Прийшов, проінформував, пообіцяв, через рік ситуація така, що вже інші розповідають, обіцяють і звертають увагу на те, що до нас претензій менше. Проблема? Проблема.

Друге питання. Говорили тут, називали кошти. Немалі кошти пішли вже на Чорнобиль. Я нагадаю: за радянський період 12  мільярдів доларів, за період з  1991 по 2004  включно 6,5 мільярдів доларів. Тобто біля 20 мільярдів доларів.  Де вони, як використані, наскільки ефективно? Відповіді ми з вами  поки що не знайдемо і знайти важко, тому що, по суті, постійно здійснюється управлінсько, управлінська чехарда цим процесом. Ми то створюємо, то ліквідовуємо відомства, то хочемо, щоб один відповідав, потім бачимо, що  потрібно більша відповідальність і це розтягування, а це не просто створення, це іде колосальна  боротьба  і ми це бачимо. Напружена боротьба кожного відомства, яке мє відношення, хоч маленьке до Чорнобилю, за чорнобильські кошти. Ми їх, вибачте, розпорошуємо, розподіляємо і в результаті нема з кого питати. Бо  до сьогоднішній момент у нас немає єдиного органу, який був свого часу - Міністерство з питань Чорнобиля, коли чітко і ясно зрозуміло було: куди ідуть кошти і хто несе відповідальність. Зараз же ж ми не можемо, то створили півроку тому спеціальний державний Комітет, до речі за наполяганням Верховної Ради, зараз відповідно до нової концепції ми його ліквідовуємо. Можливо, тоді давайте дійсно, зосередимо і будемо рекомендувати зосередити усі чорнобильські кошти, крім укриття, крім безпосередньо те, що  стосується технічної проблеми чорнобильської електростанції, давайте віддамо їм міністерство соціальної політики і праці. І з нього будемо питати: де вони і як використовуються. Не так щоб 7 чи 8 Міністерств відповідали за ці кошти, а в кінцевому результаті ніхто не відповідав за це.

Я не знаю як ви, але я з  оптимізмом і з надією слухав сьогодні інформацію про виконання міжнародних зобов'язань. Іван Васильович, це добре, що в Вас такий оптимізм, але я  маю великі сумніви, щодо того, що він буде реальним. Міжнародні організації від нас вимагають, ми все зробили, що вони хотіли, а практично ні копійки ми з  вами на ті програми. які ви нам обіцяли закрити, не одержали. Тому я хотів би побажати вам, дійсно, проявляти наполегливість: обіцяють - нехай дають.

Тим більше, що ніби зараз вони будуть це виконувати. Але давайте, щоб наш оптимізм, все-таки був більш реальним, більш реальним у цьому плані. І завершуючи, шановні колеги, я думаю висловлю спільну думку з приводу того, що будемо сподіватися, що цей уряд  зробить реальні кроки на зустріч виборцям, а не крокувати... на зустріч чорнобильцям передусім, а не крокуватиме від тих проблем, які у них  нагромаджуються з кожним роком все більше і більше. Тому почекаємо наступного року, почекаємо наступного звіту і будемо більш оптимістично дивитися у розв'язання чорнобильських проблем.

Інформую, шановні колеги, про те, що ми з вами  на цьому тижні працюємо у комітетах, фракціях і групах. Завтра об  11 годині, підкреслюю, об 11 годині  у нас надзвичайно серйозні важливі парламентські слухання, присвячені проблемі, про яку ми років 10 уже говоримо, мова іде  про створення суспільного телерадіомовлення. Тому я запрошую всіх вас взяти участь у цих  пленарних слуханнях. А пленарне  чергове засідання у нас розпочнеться о 10 годині 19 квітня.

Я щиро дякую усім учасникам Дня уряду. І на цьому ранкове засідання Верховної Ради оголошую закритим.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку