ЗАСІДАННЯ  ДВАДЦЯТЬ  П’ЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

7  квітня  2005 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України! Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації. Ввімкніть систему "Рада".

10:03:18

Зареєструвались в сесійній залі 424 народних депутати. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим. Шановні колеги, сьогодні день народження народних депутатів України Зубця Михайла Васильовича і Капустіна Віктора Володимировича. Давайте привітаємо наших колег, побажаємо всіляких гараздів. (Оплески)

Шановні колеги, про результати роботи Верховної Ради України на пленарному засідання шостого квітня: розглянуто сім питань порядку денного, прийнято і проголосовано майже 200 депутатських запитів. За результатами розгляду питань (зараз, одну хвилиночку)... До я все знаю, ну що ви, шановні колеги? Ну ви ж... Ну зараз закінчимо, одну хвилиночку. Ну це ж організаційні питання. Я прошу вас!

Один законопроект прийнято в першому читанні за основу, один законопроект відхилено. Заслухано інформацію голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони про перебування української делегації в Республіці Ірак.

Так, шановні колеги, прошу уваги! Дві фракції вимагають перерву. Будь ласка, ваша заява. Так, будь ласка, хто буде виступати з заявою?

Ще одне оголошення, поки готуються до виступу.

Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України інформую про вихід народного депутата України Демьохіна Володимира Анатолійовича зі складу депутатської фракції партії "Єдина Україна".

Так, будь ласка, народний депутат Васильєв, будь ласка, мікрофон.

 

10:05:52

ВАСИЛЬЄВ О.А.

Шановний Володимир Михайлович, шановні колеги, вельмишановні громадяни України!

Діюча сьогодні в Україні державна влада продовжує систематично і цілеспрямовано переслідувати своїх опонентів від масових звільнених звільнень з роботи громадян, які підтримують Партію регіонів і Віктора Януковича, від спроб провести люстрацію, від  кричуще ............. рішень судів, від репресій щодо .............. помаранчевого бізнесу, від переслідування незалежних ЗМІ влада перейшла до наступної стадії - знищення опозиції, прямого тиску на них з боку силових органів.

6 квітня у приміщенні Генеральної прокуратури України затримано голову Донецької обласної ради, лідера обласного відділення Партії регіонів, законослухняного громадянина України Бориса Колесникова. Його викликали до Генеральної прокуратури України як свідка у справі, пов'язаної з подіями минулого року в Северодонецьку. Проте голову обласної ради затримано у зв'язку із справою, жодним чином не пов'язаною з причиною виклику Колесникова до Генеральної прокуратури.

Брутально та цинічно проігноровано вітчизняне законодавства, права людини і громадянина. На даний час Борис Колесников продовжує перебувати у слідчому ізоляторі, не зважаючи на незадовільний стан його здоров'я.

Депутатська фракція "Регіони України" розцінює ці дії правоохоронних органів як свідомо, заздалегідь сплановану та, не виключено, санкціоновану на найвищому державному рівні провокацію, спрямовану проти Партії регіонів,  існування якої сприймається нинішньою владою як загроза своїх інтересів.

Вичерпавши законні аргументи, влада перейшла на близьку їй мову революційної доцільності та попрання закону. Стає зрозуміло, що у боротьбі з тими, хто дотримується відмінних від помаранчевих політичних поглядів.

Так звана народна влада обрала найбільш жорстокий варіант дій. Режиму не вдається знищити нас загалом як опозиційно-політичну силу, тому він вдається до політичних ............., які зводяться до репресій проти найбільш авторитетних лідерів із середовища Партії "Регіони". Проте зламати нас не вдасться нікому.

Депутатська фракція "Регіони України" заявляє: боротьба з прихильниками Віктора Януковича методом репресій - це шлях у нікуди, причому, насамперед, для самої влади. Терор і залякування опонентів не спрямовані ані ..........народ................., ані цивільний світ і світове товариство.

Фракція "Регіони України" закликає не лише................партії "Регіонів", але і всіх, хто прагне до ...................України антидемократичного політичного режиму публічно висловлювати всі протести проти ........................і цинізму помаранчевої влади. Зокрема, ми сподіваємося на адекватну оцінку ситуації з боку Верховної Ради України - чи не останнього на сьогодні гаранта поміркованості і стабільності в суспільстві і політичному середовищі.

 

ГОЛОВА. Десять секунд, закінчити дайте можливість.

 

ВАСИЛЬЄВ О.А.....з-під варти. Ми вимагаємо негайного звільнення Бориса Колесникова з-під варти, прозорого для контролю громадського встановлення істинних обставин інциденту і покарання винних у порушенні закону.

У разі відхилення наших вимог, мільйони наших виборців будуть свідомо поставлені владою перед необхідністю вдатися до адекватних дій в рамках Конституції на захист своїх невід'ємних прав і громадських свобод. Тоталітарний режим в Україні не пройде, яким...

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, тут виникла така проблема, прошу обмінятися думками з цього приводу. Прошу записатися, п'ять хвилин, з цього приводу, будь ласка. Давайте  зараз розблокуємо це питання, шановні колеги, щоб ми могли продовжити далі нашу роботу.

Так, будь ласка, на табло прізвища  народних депутатів, що записалися. Микола Мартиненко, фракція "Наша Україна".

 

10:10:14

МАРТИНЕНКО М.В.

Прошу слово передати народному депутату Кендзьору.

 

ГОЛОВА. Ярослав Кендзьор, мікрофон.

 

10:10:21

КЕНДЗЬОР Я.М.

Ярослав Кендзьор,  Народний Рух України, фракція "Наша Україна".

Шановний  Голово! Шановні колеги народні депутати! Шановні  виборці! Зараз, шановні друзі, ми маємо класичний приклад того, коли під виглядом боротьби нібито з переслідуванням і з політичними репресіями депутатська група "Регіони", СДПУ(о) захищає тих,  хто безпардонно порушував закони України і Конституцію України. Я можу наводити десятки прикладів, коли відвертих кримінальних авторитетів, які давно уже повинні були сидіти на нарах, сьогодні захищають ці політичні партії і кримінал  сьогодні одягається у тогу, нібито політичних переслідувань......

 

ГОЛОВА. Олександр Масенко, будь ласка. Фракція комуністів.

 

10:11:28

МАСЕНКО О.М.

Дякую. Прошу передати слово колезі Ігорю Алексєєву.

 

ГОЛОВА. Ігор Алексєєв.

 

10:11:41

АЛЕКСЄЄВ І.В.

Мікрофон!. З приводу цього ми згодні з тим, що необхідно викликати до Верховної Ради Генерального прокурора, щоб він доповів з цієї справи. Але є справи також  державні, про які ми не можемо  сьогодні промовчати.

5 квітня 2005 року під час  офіційного візиту Президента Ющенка до США керівниками двух держав була підписана спільна заява, в якій, зокрема, зазначено: "Ми також обіцяємо спільно працювати на підтримку поступу свободи у таких країнах як Куба і Білорусія".

Фракція розцінює таку заяву як чергове втручання США у вунтрішні справи суверенної держави,  спробу тиску на законну владу  Республіки Куба. Нам, парламентарям України, дуже прикро і соромно, що до цього ганебного  факту стала причетна і наша країна, яка, по суті перетворюється на маріонетку зовнішньо-політичних зазіхань наймогутнішої держави світу.

 

ГОЛОВА. Олександр Пеклушенко, фракція "Регіони України".

 

10:12:42

ПЕКЛУШЕНКО О.М.

Уважаемые коллеги!  Уважаемые избиратели Украины! В стране происходит террор. Все, что связано сегодня с именем Януковича, с названием Партии регионов подлежит давлению. Первый был Боделан, теперь Колесников. Мы вчера, группа народных депутатов, в составе  30 человек  пришли в Генеральную прокуратуру, мы ставили вопрос: "На каком основании, почему задержан председатель областного совета, председатель областного совета ведущей области в Украине?"  Ни Генеральный прокурор, ни его заместитель ничего вразумительного не смогли нам ответить, они все сослались на  то, что это якобы самодеятельность МВД. Группа  наша была в МВД, тоже самое, они занимаются ................... Мы требуем заслушать отчет и информацию по этому вопросу Генерального прокурора и министра внутренних дел. Без этого мы не дадим работать Верховному Совету. Кто следующий? Сегодня Донецк, Завтра Херсон, послезавтра Запорожье.

 

ГОЛОВА. Сергій Ратушняк. Мікрофон, будь ласка.

 

10:13:55

РАТУШНЯК С.М.

Шановні депутати! Шановні  Володимире Михайловичу!  Насамперед треба негайно запросити сюди Генерального прокурора і хай пояснить, в яких злочинах звинувачують Колеснікова, раз.

Друге. Яку суспільну  небезпеку несе Колесніков, якщо він буде знаходитися на волі, адже мова йде про публічного політика із регіональних вищого ешелону. Але у постанові, яку пропонують оголосити і прийняти представники регіонів, я хочу добавити, що фракція СДПУ(о) і партія визнають п'ятирічне знущання наді мною, також мене тримання на нарах п'ять місяців, знищення моїх 30 структур, залишення без роботи чотирьох тисяч сімей і таким чином вони визнають, каються за це і хочуть захистити Колеснікова.

Генерального прокурора сюди і хай нам розповість, Колесніков злочинець чи це політична жертва. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так. Микола Рудьковський, Фракція соціалістичної партії України.

 

10:15:03

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Рудьковський, Фракція соціалістів. Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, нам потрібно завжди об'єктивно і зважено підходити до таких рішень, яке було прийнято правоохоронцями. Якщо підходити до того, як останні 10 років переділялася власність в Україні, то потрібно посадити тисяч 5 чоловік, тих які були колись у владі і ті. які зараз є у владі. Якщо питання іде про голову обласної  ради, який звинувачується, то це публічна посада і  особа, яку так чи інакше підтримає в  Донецькій області депутатський корпус і виборці. Мені здається, що можна звернутися, якщо депутати Верховної Ради дають підписку про, і беруть його на поруки, то він не є вбивцею, чи кимсь і підписка про невиїзд може бути нормальною формою, щоб нас не звинувачували у тому, що ми чинимо політичні розправи так, як, до речі, режим минулий не

 

ГОЛОВА. Так. Шановні колеги, ми обмінялися думками, прошу всіх сісти, для того, щоб ми могли   визначитися, прийняти рішення. Прошу сісти, бо хто буде голосувати?

Шановні колеги, давайте таким чином, я думаю, що зараз ми спостерігаємо ситуацію, що розхитується Верховна Рада. Ми зараз спостерігаємо ситуацію, що  в Україні ми стоїмо на межі якого протистояння і конфлікту. Щоб хитка рівновага, яку ми маємо сьогодні в суспільстві і стабільність не були порушені. Я думаю, що ми повинні отримати достеменну  інформацію про те, які звинувачення інкримінуються голові  обласної ради? І хай тоді, шановні колеги, я прошу заспокоїтись, ми тоді отримаємо інформацію, якщо ви підтримаєте цю пропозицію. Для  того, щоб ми могли, окрім всього іншого мати продуктивну роботу у парламенті. Тому прошу уваги.

Я ставлю на голосування ту пропозицію, яка звучала про те, щоб включити до порядку  денного питання: інформація генерального прокурора, міністра внутрішніх справ, щодо затримання голови Донецької обласної ради. Тобто включити до порядку денного  і заслухати цю інформацію, скажімо, сьогодні о 13 годині. Ну, треба щоб підготувалися, щоб  людей знайти, якщо ми підтримаємо це. Ну, давайте ж реально дивитися на речі. Зараз вже 20 хвилин на 11. А якщо їх не буде? О 13 годині, щоб заслухати інформацію.

Ще раз ставлю на голосування про включення до порядку денного і розгляду питання інформація Генерального прокурора, міністра внутрішніх справ "Про обставини і причини затримання Голови Донецької обласної державної адміністрації Колеснікова". Прошу... Відмініть голосування. Я вибачаюся. Ще раз.

Ставиться на голосування питання про включення до порядку денного питання інформація Генерального прокурора, міністра внутрішніх справ "Про причини, обставини затримання Голови Донецької обласної ради Колеснікова". Прошу голосувати.

 

10:18:44

За-317

Рішення прийнято.

По фракціях. Прошу... Шановні колеги, все буде нормально. По фракціях.

"Наша Україна" - 19; комуністів - 56; "Регіони України" - 52; Народна партія - 29; СПУ - 28; Блок Тимошенко - 3; Українська народна партія - 17; СДПУ(о) - 20; "Єдина Україна" - 20; "Демократична Україна" - 19; ПППУ - 12; "Демініціативи" - 14; "Союз" - 14, позафракційні - 14.

Я прошу Адама Івановича зв'язатися із Генеральним прокурором і  з міністром внутрішніх справ і запросити їх  до Верховної Ради України на 13 годину. Я просив би, шановні колеги, звернути увагу, що ми прийняли рішення про заслуховування інформації, а не обговорення цього питання. Сідайте.

І ще дві фракції вимагають перерву. Тепер вже наступні, це вимагали перерву дві фракції відповідно до Регламенту "Регіони України" і "Демократична Україна", а тепер Соціал-демократична партія України і "Демократичні ініціативи". Так може будемо працювати? Будь ласка,  тоді давайте заяву зробіть. Зараз, одну хвилинку. Навіщо  перерву, якщо ми вже прийняли рішення?  Ми ж прийняли рішення вже, шановні колеги. Будь ласка,  хто буде від... СДПУ(о) і "Демократичні ініціативи", да. Будь ласка.

 

10:20:24

ФІКС Є.З.

Єфім Фікс, фракція Соціал-демократичної партії України об'єднаної.

Шановні народні депутати, у Верховній Раді Автономної Республіки Крим розповсюджений текст звернення до голови Верховної Ради і депутатів Верховної Ради Автономії, підписаний Президентом України Ющенком, в якому пропонується розглянути кандидатуру народного депутата України Шкляра щодо призначення його на посаду голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим.

Дане звернення ми розцінюємо таким чином. По-перше, викликає великий сумнів, що Президент України міг підписати звернення подібного змісту. По-друге, навіть якщо Президент і підписав подібне звернення, тоді і осіб, що готували його, свідчать про професійну некомпетентність з правової точки зору, що в свою чергу ставить підписаний Президентом документ за межі конституційного поля України. Так відповідно до частини третьої статті 136 Конституції України голова Ради міністрів Автономної Республіки Крим призначається на посаду, звільнюється з посади Верховною Радою Автономії за погодженням із Президентом.

Таким чином Конституція України наділяє Президента тільки правом погодження кандидатури голови Ради міністрів. А відповідно до пункту шостого статті 29 Конституції Автономії право внесення кандидатури на посаду Ради міністрів Криму є винятковою компетенцією голови Верховної Ради Криму. Більше того, постановка питання про призначення нового керівника кримського уряду на даний момент є неправомірною, тому що діючий голови Ради міністрів Криму виконує свої повноваження у повній відповідності з Конституцією України і Автономної Республіки Крим. І питання про його відставку Верховною Радою Криму не розглядалася, а Президент України відповідно до Конституції України не погоджував дане кадрове питання.

Постановка питання, викладена у зверненні, на наш погляд, є грубим порушенням положень Конституції України і Автономної Республіки Крим, що регламентують порядок вирішення кадрових питань у частині стосовно процедури призначення і узгодження кандидатури голови Ради Міністрів Автономії. Крім того, дане звернення, якщо воно є справжнім, можна розцінювати, як відверте ігнорування конституційних повноважень Автономної Республіки Крим і таке, що шкодить авторитету Президента України.

Хотів би нагадати, що Прем`єр-міністр Тимошенко на зустрічі з фракцією обіцяла дотримуватись Конституції України та Криму відносно вирішення кадрових питань. А звернення Президента абсолютно протилежне. Фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної) вимагає від Президента ретельного розслідування обставин появи даного звернення з відповідними висновками. Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, ще дві фракції - фракція Соціалістичної партії і фракція Народної партії вимагають перерву. З якого приводу? Хто буде виступати? Будь ласка, Рудьковський. І давайте врешті-решт перейдемо до роботи.

 

10:23:28

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановні народні депутати, ситуація, яка склалася із підготовленим урядом змін до Митного кодексу привела до стін Кабінету Міністрів і Верховної Ради тисячі людей. Сільськогосподарські товаровиробники приїхали із своїми курми, свинями, коровами, бо вони для України більше не потрібні. Якщо ми приймемо ті зміни до Митного кодексу, які запропоновані, то м'ясо українське не буде вигідно вирощувати, не буде вигідно вирощувати ніщо.

Я вам зачитаю лише: знімаються на яловичину вдвічі митні тарифи, в 5-6 разів на інші м'ясні продукти, на курятину - на 97 відсотків зменшуються митні збори. На молоко та масло знімаються митні обмеження. Знімаються митні обмеження не лише на м'ясну продукцію, знімаються на овочі - на картоплю, на моркву, на цибулю, на огірки і помідори, щоб ви розуміли, що після цього в Україні ми будемо їсти лише болгарську картоплю, помідори і огірки, польське м'ясо і американську і бразильську курятину.

Ми вважаємо, фракція соціалістів звертається до вас, народні депутати, до інших, так би мовити, категорій населення: ми просимо всіх вас стати на захист українського товаровиробника. Якщо ми не повернемося обличчям до села, якщо ті 15 мільйонів громадян України не будуть відчувати, що вони можуть виробляти українську продукцію з прибутком,  то не буде змісту, і вони не будуть ні пахати городи, не розорювати поля, невигідно буде, якщо ми приймемо ці зміни до Митного тарифу, вирощувати сільськогосподарську продукцію в Україні. І тоді ми матимемо як мінімум втрату півтора мільйони робочих місць, бо ті люди, які працюють у переробці і в селі, вже не зможуть отримувати свої і утримувати робочі місця.

В той час, коли уряд повинен сконцентруватися на цінах, які піднялися на нафтопродукти, він концентрується на тому, щоб зменшити ціни на продукцію, яка виробляється в Україні сільськогосподарську. Якщо ми підемо таким чином, то виробництво сільськогосподарської продукції буде  неконкурентоздатним у порівнянні з сусідами, бо дотація на польську продукцію в шість разів вища, чим на українську, на німецьку - в 40 разів вище, чим на українську. Ми, Верховна Рада, повинні стати на захист українського товаровиробника, села і підтримати тих людей, які на площі. Я прошу включити трансляцію на вулицю...

 

ГОЛОВА. Так, дякую, шановні колеги.

Що? П'ять секунд закінчіть думку. Що?

 

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М. І прохання фракції соціалістів перенести розгляд цього питання на тиждень, поки ми не опрацюємо повний текст цього закону і погодимо з аграріями. Будь ласка, Митний тариф сьогодні не розглядати - наполягання Соціалістичної партії України.

 

ГОЛОВА. Справа в тому, шановні колеги, що сьогодні вранці ми отримали узгоджений проект змін до Митного тарифу. Зараз потрібно, щоб комітет розглянув. Спочатку. Бо комітет не розглянув і депутати не ознайомилися.

Так розглянуть, ознайомляться, тоді будемо визначатися.

З процедури нашої організації роботи три хвилини, запишіться, будь ласка. На табло прізвища народних депутатів, що записалися. Ярослав Кендзьор.

 

10:27:38

КЕНДЗЬОР Я.М.

Ярослав Кендзьор, Народний рух України, фракція "Наша Україна".

Володимире Михайловичу, ну, щоб справді ефективно використовували наш робочий час у сесійній залі, нам треба домогтися того, щоб відкинути всі ці спекуляції, коли кримінальні криміналітети просто починають демагогічно заявляти про те, що вони піддані політичних репресіям, переслідуванням і так дальше. Ми знаємо, що одне найголовніше гасло, яке мовчало на майдані, що "бандити сидітимуть в тюрмах", вони справді повинні сидіти в тюрмах. І весь цей лемент, який вони зчиняють, що йде політичне переслідування і політичні репресії, це треба відкинути. Дякую.

 

ГОЛОВА. Анатолій Наливайко передає право на виступ Алексєєву, фракція комуністів, будь ласка.

 

10:28:45

АЛЕКСЄЄВ І.В.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Я хочу продовжити тему стосовно ганебної заяви щодо Куби. Особливо ганебно, що зазначена спільна заява президентів США і України пролунала в той час, коли в українсько-кубинських стосунках відзначається дуже важлива подія: 15-річчя унікальної програми лікування на Кубі українських дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, гуманітарної програми "Діти Чорнобиля". Загалом, за 15 років здійснення цієї програми лікування і оздоровлення отримало близько 20 тисяч українських дітей, на що уряд не дуже багатої, я підкреслюю, Куби витратив понад триста мільйонів доларів. Попри те, що Куба сама перебуває 46 років в умовах жорсткої економічної, фінансової і торгової блокади з боку саме Сполучених Штатів, вона стала єдиною в світі країною, яка безкорисливо протягнула руки допомоги українському народу.

Фракція комуністів вважає, що найбільше порушення прав людини на Кубі є 46-річна блокада з боку адміністрації США, збитки від якої складають близько 80 мільярдів доларів. Ми вимагаємо від Президента...

 

ГОЛОВА. Олег Зарубінський. Фракція  Народної партії.

 

10:29:59

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Голова Верховної Ради надав 3 хвилини саме з питань процедури організації роботи, і ви знаєте, у мене складається враження, що у нас сьогодні.... протягом пленарного тижня кожен робочий день  починається з такої дивної процедури, коли ми за рахунок перерв беремо собі слово  ті чи інші фракції, я думаю, що це не є нормальним, а якщо це є нормальним хтось вважає, то це треба  унормувати і формалізувати. Я хотів би, щоб  ми звернулися до Регламентного комітету, щоб він подумав з приводу того або кожен пленарний день буде починатися з якихось заяв, повідомлень, або ми будемо виконувати дуже напружений порядок денний, який сьогодні у нас є. Бо в іншому разі, ми будемо тільки виходити з того, що парламент - це "парле" (говорити), але це ще й приймати рішення. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, справа в тім, що Регламентом унормована ця норма, що на вимогу двох фракцій головуючий може надати перерву до 30 хвилин, але у нас, коли не надаси перерву, розпочинається процес блокування. Тому давайте перейдемо до розгляду уже питань.

Оголошується до розгляду питання про припинення повноважень народного депутата України. Доповідач  - голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради Валентин Григорович Матвєєв. Будь ласка, Валентин Григорович.

 

10:31:30

МАТВЄЄВ В.Г.

Дякую, Володимире Михайловичу. Шановні колеги, на засіданні комітету вчора була розглянута і підтримана заява народного депутата Жванії Давида Важаєвича про дострокове складення ним депутатських повноважень в зв'язку з призначенням  його міністром з питань надзвичайних ситуацій.

Проект постанови Верховної Ради з цього питання, тобто про дострокове припинення повноважень народного депутата України вам наданий. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, вноситься на голосування проект...

З мотивів? Будь ласка, запишіться, 3 хвилини. Відмініть голосування.

Борис Беспалий, будь ласка.

 

10:32:32

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, фракція "Наша Україна".

Я думаю, що у  даному випадку мотиви цілком очевидні, і цей проект постанови  треба підтримати, тому що наш колега Жванія працює міністром, і ясно, що він має скласти депутатські повноваження.

Принагідно я хотів би звернутися до  регламентного комітету з двома такими речами і до Володимира Михайловича.

Перше. Я повністю підтримую те, що говорить Олег Зарубінський. Якщо за регламентом у нас є перерва, то нехай буде перерва, а потім вже трихвилинні ці виступи, можливо тоді буде менше бажаючих просто брати слово  для трьох хвилин, бо ми маємо очевидні випадки  зловживання словом. Це перше.

І друге. Я хотів би звернутися до регламентного комітету з іншим питанням. Ми сьогодні з колегою Ковалем зареєстрували проект  постанови до регламенту про порядок зміни у порядку надання слова, бо вже о 5 ранку неможливо  записатися на виступ.

 

ГОЛОВА.  Петро Степанович Цибенко, фракція комуністів.

 

10:33:38

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі, прошу передати слово Лещенко.

 

ГОЛОВА. Володимир Лещенко.

 

10:33:44

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина.

Шановний Володимире Михайловичу!  Шановні народні депутати! Звичайно, пропозицію комітету потрібно  підтримати, але в уряді зараз працює біля трьох десятків і в інших структурах народних депутатів України, які до цього часу не склали повноважень. Це все впливає на економічну ситуацію, в тому числі  в аграрному секторі. Чому  мовчить Міністр аграрної політики про жахливий стан в аграрному секторі?

Я, Володимире Михайловичу,  ставлю  питання і пропозицію вношу заслухати звіт уряду 19 квітня  на сесійному засіданні Верховної Ради України про жахливий стан в аграрному секторі. Дякую.

 

ГОЛОВА. Ще дві хвилини. Олександр Стоян.

 

10:34:33

СТОЯН О.М.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановний доповідачу! Дійсно, 30 депутатів не склали свої повноваження. Як ви дивитеся на те, щоб ви підготували, регламентний комітет,  проект постанови про відсторонення від голосування депутатів-сумісників. Таким чином, оскільки вони не бувають у Верховній Раді не працюють, тут за них голосують. Ми позбавимо права голосування і вони тоді задумаються:  чи залишатися і далі тут депутатами, чи працювати за основним місцем роботи. Тому я вношу пропозицію, Володимире Михайловичу, доручити регламентному Комітету підготувати постанову про відсторонення від голосування депутатів сумісників. І це буде справедливо. Дякую.

 

ГОЛОВА. Валентин Григорович, будь ласка.

 

МАТВЄЄВ В.Г. Ну, взагалі то це ж не запитання до  мене, як до доповідача, але я відповім. Ну, по-перше, немає такої регламентної норми і це не відповідає закону про статус народного  депутата України. Просто на просто нам необхідно вирішувати, вирішувати питання про те, щоб ці народні депутати були позбавлені депутатських повноважень у судовому порядку, якщо  вони самі не хочуть написати заяви про  складання депутатських повноважень. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, прошу уваги, вноситься на голосування проект постанови Верховної Ради України про  дострокове припинення повноважень народного депутата України - Жванія Давида Важаєвича, прошу голосувати.

 

10:36:24

За-336

Рішення прийнято. Оголошується до розгляду проект проекти постанов про обрання народних депутатів  України членами Комітетів Верховної Ради України. Будь ласка, Валентину Григоровичу.

 

МАТВЄЄВ В.Г. Дякую. Шановні колеги, вчора на засіданні Комітету розглянуто  заяву про обрання народного депутата України  - Мухіна Володимира Васильовича, який входить до складу Фракції соціалістичної партії України, членом Комітету  з питань промислової політики і підприємництва. Враховуючи, що  розрахункова квота депутатської Фракції соцпартії у Комітетах на  сьогодні складає 1,2, а в Комітеті, членом якого просить обрати його народний депутат, представника цієї Фракції на сьогодні немає, тобто квота не використана.

Комітетом прийнято рішення підтримати заяву народного депутата Мухіна. Тому  на  розгляд Верховної Ради вноситься проект Постанови про обрання народного депутата Мухіна членом Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики і підприємництва. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, вноситься на голосування проект Постанови Верховної Ради України (реєстраційний номер 7313) про обрання народного депутата України... Вибачте. Вноситься на голосування проект Постанови Верховної Ради України (реєстраційний номер 7315) "Про обрання народного депутата України Мухіна Володимира Васильовича членом Комітетом Верховної Ради України  з питань промислової політики і підприємництва". Прошу голосувати.

 

10:38:26

За-352

Рішення прийнято.

 

10:38:44

МАТВЄЄВ В.Г.

Дякую. Комітетом також розглянуто заяву народного депутата України Жижка Сергія Андрійовича, який входить до  складу фракції Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна", членом Комітетом Верховної Ради  з питань національної безпеки і оборони. Розрахункова квота зазначеної депутатської фракції у комітетах на сьогодні складає 3,4. У цьому комітеті представників фракції на сьогодні немає. Тобто  квота не використана.

Більшістю голосів комітетом прийнято рішення підтримати заяву і на розгляд Верховної Ради внесена відповідна постанова. Прошу визначитися.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, вноситься на голосування проект Постанови Верховної Ради України (реєстраційний номер 7314) "Про обрання народного депутата України Жижка Сергія Андрійовича членом Комітету Верховної Ради України  з питань національної безпеки і оборони.

Прошу голосувати.

 

10:40:03

За-295

Рішення прийнято.

Будь ласка, Валентине Григоровичу.

 

10:40:15

МАТВЄЄВ В.Г.

Учора комітетом також була розглянута заява про обрання народного депутата України Сидоренка Миколи Яковича членом Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин. Квота депутатської фракції Української народної партії, до складу якої, до речі, і входить народний депутат, у цілому у комітетах сьогодні складає 0,9. А в цьому комітеті жодного представника цієї фракції немає, тобто квота не використана.

Комітетом прийнято рішення підтримати заяву, і на ваш розгляд вноситься проект постанови про обрання народного депутата України Сидоренка членом Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, запишіться з мотивів, три хвилини. Микола Одайник, фракція "Наша Україна".

 

10:41:31

ОДАЙНИК М.М.

Прошу передати слово колезі Кармазіну.

 

10:41:40

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Наша Україна".

Я хотів би запропонувати змінити підходи, і нам не витрачати часу у таких очевидних справах. Я б просив би просто і Володимира Михайловича, щоб ми скоротилися по таким питанням і, можливо, навіть не задавали питання, якщо вони не виникають. Просто у нас дуже багато законопроектів, ці проекти у нас є, він манюпусінький. Давайте скоротимося і не будемо брати з цих питань. Я звертаюся більше до Володимира Михайловича Литвина, це ж у наших інтересах, сьогодні заплановано скільки питань, ми ніяк не можемо розглянути питання порядку денного, які потребують обговорення. Дякую вам.

Шановні колеги, я прошу підтримати цю слушну пропозицію Юрія Кармазіна. Челноков. Ну, шановні колеги!

 

10:42:29

ЧЕЛНОКОВ С.Д.

Прошу передать слово Петру Николаевичу Симоненко.

 

ГОЛОВА. Петро Миколайович Симоненко, будь ласка.

 

10:42:35

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановні колеги, я хотів би привернути вашу увагу до того, що фракція комуністів не приймає участь зараз у голосуванні щодо визначення комітету, в якому будуть працювати наші колеги і не від того, що ми конкретно до конкретної кандидатури маємо проти, а тому що ми з вами порушуємо Регламент і ті домовленості, які були на початку організації нашої роботи, що кожна фракція має пропорційне представництво у комітетах. І таким чином ми практично формуємо пропорційно до нашого складу відношення фракції до того чи іншого проекту закону. В даному випадку я ще раз наголошую на тому, що ми порушуємо Регламент і порушуємо пропорційний принцип представництва нашої фракції у комітетах.

Відносно того, що фракція повинна "Наша Україна" керувати, куди спрямовувати зусилля своїх колег, я думаю, що це головне для їхньої діяльності.

 

ГОЛОВА. Комар, фракція "Регіони України".

 

10:43:39

КОМАР М.С.

Прошу передати слово Самойлик.

 

ГОЛОВА. Катерина Самойлик, будь ласка.

 

10:43:47

САМОЙЛИК К.С.

Щиро дякую. Володимире Михайловичу, я не тільки  до вас звертаюсь, а до всіх керівників фракцій і до всіх народних депутатів України. Ми прекрасно знаємо, що ми заклали квотний принцип у формуванні всіх комітетів наших. І мені також не зрозуміло, коли комітет говорить про те, що квота цієї чи іншої фракції перевищена, а ми порушуємо те ж саме рішення, яке ми приймали і яке повинні додержуватися. І тому я дуже прошу уваги: це не станок, за яким ми працюємо, а це - дуже відповідальна робота. І ми повинні обов'язково зберегти квотний принцип формування комітетів, бо у нас дійсно окремі фракції престижних комітетів просто засилля їх представників.

 

ГОЛОВА. Дякую.  Шановні колеги, прошу уваги, вноситься на голосування проект постанови Верховної Ради України, реєстраційний номер 7313 про обрання народного депутата України Сидоренка Миколи Яковича членом комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин.  Прошу голосувати.

 

10:45:19

За-233

Рішення прийнято.

Так Валентин Григорович,  дякую.

Ще є? А хто ще?

 

МАТВЄЄВ В.Г. Ще є.  Комітетом також розглянуто заяву про обрання народного депутата України Бірюка Лева Васильовича, який входить до фракції блоку Юлії Тимошенко членом Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці

Враховуючи, що розрахункова квота цієї депутатської фракції сьогодні складає чи дорівнює рівно одиниці, а в цьому комітеті вже працює представник цієї фракції народний депутат Чичков, тобто таким чином, квота вже використана, комітет прийняв рішення не підтримувати заяву народного депутата Бірюка про обрання його членом Комітету з питань соціальної політики та праці.  Прошу визначитися.

 

ГОЛОВА. Я знову...

Ну, є три хвилини, будь ласка, запишіться.

Ну, а що я можу зробити, шановні колеги? На табло, будь ласка,

Качур. Ну, по запису я йду, шановні колеги.

 

10:46:44

КАЧУР П.С.

Прошу передати слово депутату Костинюку.

 

ГОЛОВА. Богдан Костинюк, будь ласка.

 

10:46:55

КОСТИНЮК Б.І.

Народний рух України, блок Віктора Ющенка, Богдан Костинюк.

Шановні народні депутати, ми тільки що були свідками під час попереднього голосування, коли фракція  комуністів висловлювалася, що нібито були якісь порушення Регламенту. І ми були тільки що свідками, що голова регламентного комітету, він є член однойменної фракції стверджував, що немає порушення Регламенту у попередньому голосуванні. Так все ж таки мені цікавить, чи були порушення Регламенту, на думку Регламентного комітету, чи ні. І взагалі, я думаю, що комуністи такі питання мали би розглядати, переносити на засідання свого політбюро, а не виносити в сесійну залу.

 

ГОЛОВА. Наливайко передає право на виступ Володимиру Лещенку. Будь ласка.

 

10:47:46

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина.

Наша фракція і далі буде не голосувати, якщо представництво якоїсь фракції чи групи перевищує квоту. це не відповідає нашому Регламенту.

Володимире Михайловичу, і хочу звернутися до вас особисто, а також до голови Регламентного комітету, що не тільки треба голосувати за обрання народних депутатів членами того чи іншого комітету, а щоб ці народні депутати працювали в комітетах. Це питання треба вивчити. Наприклад, в Комітеті з питань аграрної політики з 25 народних депутатів до половини не беруть участі в засіданнях, є такі, що з початку цього скликання жодного разу не брали участі в засіданнях. Нам потрібно вирішувати питання про виключення їх з комітетів. Дякую.

 

ГОЛОВА. Олег Зарубінський, фракція Народної партії.

 

10:48:44

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Шановні колеги. Олег Зарубінський, фракція Народної партії. Мені здається, зараз виникає якась дивна ситуація. Всі ми є народними депутатами і всі є рівними. Ви не відчуваєте, що це є потурання здорового глузду: не давати можливість народному депутату працювати в тій сфері, де він вважає себе фахівцем, в тій сфері, де в нього є певні напрацювання, в тій сфері, де, врешті-решт, він буде приходити на засідання комітету і працювати?

Мені здається, що оце квотування, вибачте, воно є достатньо штучним. Ще можна його зрозуміти, коли депутат хоче ввійти до комітету, в якому вже 40 чоловік, який чомусь є дуже популярним з відомих причин. А якщо мова йде про комітет, в якому 10 - 12 чоловік, при чому тут квота? Дайте можливість народному депутату працювати, де він хоче, це його право, а не тільки обов'язок. Дякую.

 

ГОЛОВА. Валентин Зубов, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

 

10:49:47

ЗУБОВ В.С.

Спасибо, Владимир Михайлович. Валентин Зубов, фракция Блока Юлии Тимошенко.

Я полностью поддерживаю коллегу  Зарубинского, который считает и справедливо и точно также я считаю, что надо дать возможность работать народному депутату там, где он хочет. Тем более в этом комитете, насколько мне известно, не более 10 человек. А вообще в целом эта проблема довольно серьезная. Вот мы только что рассматривали заявление Мухина - это народные депутаты прошлого созыва, 1, 2 и был он членом Комитета по национальной безопасности и обороне. Это специалист, который много внес полезного в работу комитета, однако почему-то фракция решит... фракция социалистов решила  его перевести в другой комитет. А у нас тоже 12 человек и серьезнейшие проблемы. Поэтому, Владимир Михайлович, надо, чтобы Регламентный комитет как-то регулировал процесс. По бюджету  у нас 40 человек, а по социальной политике 10 человек и никто не... ни у кого не возникает сомнений почему 40 человек в бюджетном комитете.

 

МАТВЄЄВ В.Г. Шановні колеги, узагальнюючи, я хотів би відповісти. Якщо ми відступимо від квотування, від домовленості нехай навіть політичних домовленостей, які були між фракціями і депутатськими групами на самому початку діяльності роботи Верховної Ради цього скликання, то ми з вами будемо мати наступне, що буде Верховній Раді діяти всього 3 комітети і мабуть і не більше, і в кожному з них буде  більше, ніж  по 100 народних депутатів. Це Комітет з питань бюджету, фінансів і банківської діяльності, закордонних справ. От і все. А в інших профільних комітетах працювати буде нікому. Дякую.

 

ГОЛОВА. Хара Василь Георгійович як голова комітету. А потім після голосування.

 

10:51:49

ХАРА В.Г.

Уважаемый Владимир Михайлович! Уважаемые коллеги! Нам нужно радоваться, что кто-то изъявил желание работать в комитете по вопросам социальной политики и труду. Нас было 12. В связи з назначением Кириленко Вячеслава Анатолиевича министром осталось 11, это минимальное положено количество народных депутатов в комитете.

Я уже объяснял, что очень часто случается, что  на заседании присутствует не более  6-7 человек на заседании нашего комитета. В других комитетах по 30-40 человек. Поэтому я  прошу всех поддержать желание человека работать в нашем Комитете по вопросам социальной политики и труду. Спасибо.

 

МАТВЄЄВ В.Г. Оце і є наша парламентська демократія. Комітет з питань Регламенту, депутатської етики  та організації роботи Верховної Ради вносить пропозиції у  відповідності з вимогами Регламенту, а народні депутати, тобто  Верховна  Рада України може визначатися по кожному окремому випадку самостійно.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги!  Позиція комітету до вашого відома  доведена, але відповідно до Регламенту першою голосується пропозиція про обрання народного депутата  України Бірюка членом  Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці.

 

10:53:25

За-289

Рішення прийнято.

Репліка, Симоненко, будь ласка. Згадувалося прізвище.

 

10:53:37

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановні представники правлячої політичної партії сьогодні! Я дуже прошу, коли висловлюєте зауваження на адресу фракції комуністів,  в першу чергу відповідайте за себе відносно того, що єдина фракція "Наша Україна" прийшла до Верховної Ради і відповідно до домовленостей ви, маючи свою квоту, делегували спеціалістів, як ви їх називаєте, до складу того чи іншого комітету. Все решта, я вибачаюся, від лукавого. І у даному випадку це в котре засвідчує, що дехто у нас не збирається у Верховній Раді працювати  відповідно до регламентів і законів, які ви приймали. Дякую.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Валентине Григоровичу, наступна.

 

10:54:28

МАТВЄЄВ В.Г.

Дякую. Комітетом також розглянуто вчора заяву про обрання народного депутата України Ратушного Михайла Ярославовича, який входить  до складу фракції  Української народної партії,  членом Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції.

Розрахункова квота, до речі, фракції у комітетах складає, як я уже зазначав,  0,9, а в  цьому Комітеті, тобто з питань європейської інтеграції, уже працює сьогодні один представник цієї Фракції - Драч Іван Федорович. Тобто квота уже використана. Комітет прийняв рішення - не підтримувати заяву народного депутата Ратушного про обрання його членом Комітету Верховної Ради України з  питань європейської інтеграції. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так. Я бачу, є, будь ласка, запишіться, 3 хвилини. З мотивів голосування. Юрій Кармазін, Фракція "Наша Україна".

 

10:55:34

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, я передаю слово своєму колезі Борису Безпалому і вважаю, що це мабуть не зовсім.

 

ГОЛОВА. Борис Беспалий, будь ласка.

 

10:55:44

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Надзвичайно дякую Юрію Анатолійовичу. Володимире Михайловичу, значить, у, я поділяю підхід регламентного Комітету, він справедливий в даному випадку і  я хочу сказати, що фракція, квота фракції "Наша Україна" в даному Комітеті далеко не вичерпана, далеко не вичерпана. Тобто ми пропонуємо, за квотою "Нашої України" нашого колегу Ратушного  включити до складу нашого Комітету, інших перешкод, я думаю ні у кого немає. Тому я прошу всіх колег цю пропозицію підтримати.

ГОЛОВА. Михайло Родіонов, Фракція комуністів.

 

10:56:23

РОДІОНОВ М.К.

Родіонов, Фракція комуністів. Прошу передати слово Самойлик Катерині Семенівні.

 

ГОЛОВА. Катерина Семенівна Самойлик.

 

10:56:29

САМОЙЛИК К.С.

Шановні колеги, ну, о це согоднішнє дійство, яке відбувається у Верховній Раді, мені нагадує вчорашній виступ нашого Президента. 51-ого, губернатора 51-ого штату Сполучених Штатів Америки. Не зважаючи на те, що  в  Україні є Конституція, закони України, заявив: лізинг для американців ліквідовуємо, це ми вам обіцяємо, це ми вам робимо і таке інше. Начебто не існує правової ба, нормативної бази, правової бази, Конституції в Україні. І ми  сьогодні в Верховній Раді поступаємо точно також. Знаємо, що квота перевищена, що є домовленість. Але ми хочемо і ніхто наше бажання зупинити  у цьому не може. У всьому повинен бути порядок, бо ми так дуже далеко з вами зайдемо, якщо у цій залі...

 

ГОЛОВА. Василь Надрага, фракція Народної партії.

 

10:57:36

НАДРАГА В.І.

Уважаемые  коллеги, будет спрведливо, если  сейчас мы послушаем фактического руководителя комитета и его мнение на  эту тему. Поэтому прошу передать слово Зарубинскому.

 

ГОЛОВА. Олег Зарубінський.

 

10:57:49

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую, Василю Івановичу.

Шановні колеги, ми зараз стикнулися з цією ситуацією, про яку я щойно говорив. Мова іде про квотування до комітетів, у яких немає ніяких кількісних проблем. Наше квотування свого часу було зроблено для того, щоб у комітетах не було більше, ніж 30 чоловік, хоча у деяких це порушено до сьогоднішнього дня.

Що стосується колеги Ратушного, я хочу сказати, що на відміну від  багатьох інших, він,  ще не будучи членом нашого комітету, брав активну участь у його роботі, брав участь у його засіданнях, вносив свої пропозиції, розуміючи, що не міг за це голосувати.

Давайте знову поставимо питання: ми за здоровий глузд або за квотування? До речі,  деякі фракції не використали квоту у нашому комітеті. Дякую.

 

ГОЛОВА. Валентин Григорович, будь ласка.

 

МАТВЄЄВ В.Г.  Я дякую, я погоджуюся із колегою Зарубінський так, як він сьогодні представляє керівництво цього комітету, я вас розумію. Але при цьому я повинен вам сказати і нагадати також членам фракції Української  народної партії, що у них взагалі не використані  квоти у таких Комітетах, як з питань правової політики, з питань соціальної політики та праці, з питань молодіжної політики, з питань  науки та освіти, з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства і зв'язку, з питань аграрної політики та земельних відносин та таке інше. Тобто давайте теж не йти від лукавого, а все-таки  повинен бути здоровий глузд і розподіляти по комітетам членів фракції  таким чином, щоб був вплив тієї чи іншої фракції на розгляд питань, які вирішується у парламентських комітетах. Дякую.

 

ГОЛОВА. Мікрофон Ратушного, оскільки йдеться про його...

 

10:59:45

РАТУШНИЙ М.Я.

Дякую, Володимире Михайловичу. Шановні колеги, я прошу хвилинку уваги. Я два скликання працював у Комітеті законодавчого забезпечення діяльності правоохоронних органів. Я би хотів там продовжувати працювати, але квотний принцип мені не дає там працювати. Я працював деякий час у Бюджетному комітеті. Я скажу відверто, що цей Комітет євроінтеграції в силу обставин, що я маю відношення до іноземних мов, мені близький. Те, що позиція фракції "Наша Україна", яка не використала там квоту, вони діляться з нами квотою, дозволяє не порушити цей принцип.

Тому я звертаюся до вас. Нам, депутатам, які тільки що прийшли, дуже тяжко вмонтуватися в роботу того чи іншого комітету, професійно вмонтуватися. Я хочу вас запевнити, що в роботі цього комітету я буду керуватися принципи, що називається професіоналізму. Ну, не можу я йти в комітет економічний, як у мене немає економічної освіти. Я йду в той комітет...

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, позиція комітету до вашого відома доведена. Прошу уваги.

Першою ставиться на голосування пропозиція про обрання народного депутата Михайла Ратушного членом Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції.

 

11:01:26

За-283

Рішення прийнято.

Шановні колеги, прошу уваги. Дві депутатські групи - "Союз" і "Єдина Україна" - вимагають перерву на 30 хвилин для того, щоб оголосити заяву. Якщо, будь ласка, заява готова, оголошуйте заяву. І я просив би Регламентний комітет відрегулювати це питання, бо ми будемо постійно...

 

11:01:59

КОНОВАЛЮК В.І.

Уважаемые коллеги, я думаю, то, о чем я сейчас буду говорить, оно касается всех. Оно касается сегодня судьбы Украины, судьбы всех в целом, парламентаризма. Я хочу обратить ваше внимание на то, что еще за десять минут до задержания Бориса Колесникова в Генеральной прокуратуре, начался обыск в его доме и офисе. Были подброшены 600 тыс. кропленных денег, которые будут предъявлены как доказательство, подкрепленное обвинениями и со стороны бизнесмена, которого сегодня прячут и укрывают за границей. Это - подтверждение того, что эта операция разрабатывалась давно, и контролировал ее заместитель министра внутренних дел Коляда, который в свое время подбрасывал пистолеты, наркотики в офис Григоришину.   

Я думаю, что сегодня в Благовещение кто-то пытается этой благой вестью донести до Вашингтона, чтобы вымолить себе прощение и пощаду за прошлые прегрешения. Я хочу вам сказать, что сегодня в Донецке идет уже 10-тысячный митинг. Я думаю, что акции протеста будут нарастать, потому что сегодня начинается политический произвол, который может коснуться каждого.

Вы знаете, что еще две недели назад была информация о том, что готовится целевая программа, которая будет касаться дискредитации ведущих политиков, ведущих бизнесменов вплоть до подброски и наркотиков, и оружия, и крупных валютных сумм.

Я вам хочу сказать, что Борис Колесников - это состоятельный человек, который ежегодно декларирует огромные суммы доходов фирм, которыми управляют колсантинговые представители. Я вам хочу сказать, что сегодня эта ситуация может коснуться каждого из нас, потому что это - только первый шаг и вызов.

Печерский районный суд перенес специально рассмотрение жалобы адвокатов на 14 часов для того, чтобы нам в 13 часов уже довели всю эту гнусную провокацию.

Поэтому я, Владимир Михайлович, обращаюсь к вам, чтобы вместе с министром внутренних дел был заместитель министра Коляда, который лично руководил обыском на квартире, в офисе Бориса Колесникова. Я вам больше могу сказать. что уже сегодня готовится дискредитация многих ведущих политиков.

Если кто-то из вас думает, что сегодня я, он, он, он станет на колени и будет наблюдать за происходящим произволом, то мы ошибаемся. Вы поймите правильно, что Украина сегодня входит в такой этап, когда ошибки и просчеты власти, которые коснуться экономического кризиса, ухудшения жизни людей, они будут исключительно преследоваться для того, чтобы громкими делами отвлекать общественное внимание.

У нас в этом году (запомните! Вы прекрасно это знаете) - год Грузии в Украине. И то, что сегодня происходит в Грузии, вы тоже прекрасно знаете: идут повальные аресты и преследования.

Поэтому ни о какой демократии, ни о каком новом обществе говорить нельзя. И все это делается сегодня с позволения высшего руководства страны.

Поэтому мы должны сегодня сплотиться, не взирая на наши политические с вами убеждения, потому что следующий парламент будет формироваться исключительно решением судов. Те кто не будет угоден присутствовать здесь в этом зале, будет решением суда просто снят с избирательной кампании либо опротестован после результатов выборов...

 

ГОЛОВА. Так, шановні колеги, оголошується до розгляду проект постанови про надання згоди на звільнення Президентом України Чечетова Михайла Васильовича з посади голови Фонду державного майна України.

Сергій Владиславович Соболєв - постійний  представник Президента України у Верховній Раді України запрошується до доповіді з цього питання.

 

СОБОЛЄВ С.В. Шановні колеги!

Своєчасно було внесено відповідно до пункту  24 частини першої статті 85 Конституції України пропозицію щодо надання згоди Верховної Ради України на звільнення Михайла Чечетова з посади голови Фонду державного майна України.

Я хотів би використати буквально декілька хвилин для обгрунтування цього внесення, оскільки робота Фонду державного майна  протягом всього терміну перебування на посаді голови фонду Михайла Васильовича Чечетова з квітня 2003 року критично оцінювалася як народними депутатами, так і громадськістю, зокрема, профільною спеціальною контрольною комісією Верховної Ради  з питань приватизації.

Можна згадати чимало резонансних справ і прикладів непрозорої приватизації окремих об'єктів державної власності. Найбільш відомим фактом стало проведення конкурсу щодо приватизації пакету акцій відкритого акціонерного товариства "Криворіжсталь", випадків незаконного зменшення державної частки акцій, наприклад, в Національній акціонерній страховій компанії "Оранта", де безпосередньо це було зроблено Фондом державного майна в лютому  2004 року.

Але справа навіть не в гучних скандалах, пов'язаних з великими підприємствами, а в тому, фактично, що Фонд державного майна неефективно використовував свої безпосередні функції, які стосувалися управління державним майном. Так, станом на 01.01.2005 року заборгованість по інвестиційним зобов'язанням склала 277 мільйонів гривень, в тому числі за угодами, укладеними центральним апаратом Фонду державного майна 204 мільйони гривень, що свідчить про негативну роботу центрального апарату.

Які ж висновки зроблені безпосередньо за цей час, для того щоб припинити цю практику невиконання інвестиційних зобов'язань? Я можу єдине застережити, що на сьогоднішній день Фонд державного майна фактично самоусунувся від розгляду конкретних прикладів невиконання інвестиційних зобов'язань, які привели до того, що такі стратегічні підприємства, які розташовані практично в усіх регіонах України, на сьогоднішній день повністю неконтрольовані в плані виконання цих інвестиційних зобов'язань. Не здійснюється контроль за надходженням дивідендів. Я можу привести приклад, що, наприклад, із запланованих на 2004 рік 449 мільйонів гривень до Державного бюджету від суб'єктів підприємницької діяльності, утворених за участю держави, надійшло лише 312 мільйонів гривень. Внаслідок невизначеного чіткого нормативу ми маємо провали в цьому питанні.

Крім того, виникає цілий ряд питань стосовно відкритого акціонерного товариства "Трубоатом", місто Харків, Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", де дивіденди, визначені Фондом державного майна, впродовж 2000 - 2004 року, а якщо брати 2003 - 2004 рік, фактично не сплачувалися.

Викликає подив ключовий фактор. Фонд державного майна на цей час так і не має в повному обсязі інвентаризаційних даних щодо загальної кількості об'єктів права державної власності, переліку монопольних утворень великих підприємств, які належать державному сектору економіки.

Таким чином, у Президента є всі підстави звернутися до вас щодо прохання на дачу згоду на звільнення голови Фонду державного майна Михайла Васильовича Чечетова. Дякую.

 

ГОЛОВА. Оскільки є питання, прошу записатися. Будь ласка, три хвилини. Так на табло прізвища народних депутатів, що записалися. Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна".

 

11:09:47

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни.

Шановний Сергій  Владиславович, безумовно я погоджуюсь з Президентом, коли ставиться питання про те, що неефективно відбувався.... управління Фондом державного майна, але в мене питання до вас, як його до представника. Чому так пізно подано подання про звільнення пана Чечетова? Чому це не було зразу зроблено, адже це було очевидно? Чому 2 місяці ще продовжувалося болото фактично там в середині фонду? І чи будуть  проведені ротація кадрів і якась атестація кадрів в Фонді державного майна? І чи будуть  перевірені всі рішення, які перевірялися? Особливо мене цікавить те, що компанія  "Сітрайден" попродавала судна буквально напередодні цього, які належать державі  Україна. Дякую вам.

 

СОБОЛЄВ С.В. Я можу дати відповідь на останнє запитання, це питання можна буде адресувати безпосередньо тій людині, яка в разі прийняття  позитивного рішення парламентом, буде обрана на цю посаду Верховною Радою України. Ви знаєте, що відповідне подання внесене.

Стосовно того, чому так пізно є це подання. 2 місяці фактично були використані для того, щоб проаналізувати звернення народних депутатів України, Контрольної комісії з питань приватизації Верховної Ради України, що стосується безпосередньо загальної ситуації як в Фонді державного майна, так і ситуації з керівництвом Фондом державного майна. Тому я вважаю, що закидати, що нібито 2 місяці  - це є великий час... Все-таки була зроблена, на мій погляд,  велика робота для того, щоб матеріали були узагальнені і передані парламенту. Дякую.

 

ГОЛОВА. Іван Мигович, фракція комуністів.

 

11:11:51

МИГОВИЧ І.І.

Іван Мигович, фракція комуністів. Прошу передати слово  колезі Масенку.

 

ГОЛОВА.Олександр Масенко, мікрофон.

 

11:12:02

МАСЕНКО О.М.

Дякую, Іване Івановичу. У мене таке запитання. От, на мій погляд,  у нас не Фонд державного майна, а Фонд продажу держави. От, погодьтеся, що все-таки Фонд  державного майна, на мій погляд, повинен би захищати державні інтереси  і  зберігати державне майно, а не розбазарювати його. Якщо це  так, то тоді треба якось по-іншому назвати.

І що стосується відставки голови Фонду державного майна, то, на мій погляд,  його не тільки треба відправити у відставку, а й судити, як всіх попередніх, хто займав цю посаду. Які ваші погляди на це питання.

 

СОБОЛЄВ С.В. Ви  звернули увагу, що ключове, навіть в тій короткій інформації, яку я надав, це було управління, ефективне управління частками державного майна або державними  підприємствами. Цифри, які були приведені, тільки  за останній  період свідчать, що фактично ефективно, м'яко кажучи, ефективного управління державним майном не існувало. Я вже не веду зараз мову навіть про ті гучні скандали, які існували в Україні стосовно приватизації великий об'єктів, бо фактично  всі політика, яка проводилася у попередній час і особливо дуже швидкими темпами   в останні місяці перед виборами Верховної Ради, а потім перед виборами Президента, була направлена на те, щоб тимчасово у спішному порядку розпродавати державне елітне майно. І я абсолютно згоден з вами, що саме управління державним майном є ключове питання, на яке повинно звертати увагу Фонд державного майна і керівництво Фонду державного майна.

 

ГОЛОВА. Сергію Владиславовичу, я вам дякую. Час вичерпаний.

Будь ласка, Матвєєв Володимир Йосипович, заступник голови Комітету з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій.

 

11:14:05

МАТВЄЄВ В.Й.

Уважаемые избиратели! Уважаемые коллеги депутаты! Уважаемый председательсвующий.! Комитет по вопросам экономической политики, управления народным хозяйством, собственности, инвестиций на заседании 23 марта рассмотрел внесенный Президентом Украины проекты постановлений Верховной Рады Украины о даче согласия на увольнение Президентом Украины Чечетова Михаила Васильевича  с должности председателя Фонда  государственного имущества  Украины и дает согласие.

Одновременно с этим я вынужден сказать следующее, что существующий и действующий Фонд государственного имущества во главе с Чечетовым сделал все для удовлетворения хищнических амбиций правящего режима. Не смотря на противодействие Фракции коммунистов, а в основном они противостояли приватизации, в том числе и незаконной приватизации большинства предприятий, были проданы элитные предприятия, причем проданы по бросовым ценам.

Не была принята программа приватиции, против которой выступали, прежде всего,  Фракция коммунистов и депутаты коммунисты. Не было поддержана приватизация стратегически важных предприятий, это мы тоже считаем достоинством коммунистов. В то же время фонд государственного имущества все сделал для приватизации в обход Верховной Рады, под прикрытием корпоратизации. Так были приватизированы: самый крупный в  Европе судостроительный черноморский судостроительный завод, путем корпоратизации, вопреки мнения Верховной Рады. Причем цена, по которой был продан, вызывает сегодня сомнения и удивление. Поэтому вынуждены будут, будут это все сделано, вернее необходимо будет вернуться вообще к вопросам ценообразования. И с кем взаимодействовал Фонд государственного имущества в формировании цены?

Я приведу единственный пример, который я не устану никогда приводить. 7 гектаров территории с недостроеной набережной Черноморской судостроительного завода были проданы за 80 миллионов гривен. Продавал их сам завод. Фонд  государственного  имущества продал оставшиеся 300 гектаров территории с цехами, с застроечными набережными, со стапелями, с передаточными устройствами за 119 миллионов  гривен. Как такая цена формировалась? Вообще совершенно не понятно. Вообще Фонд государственного имущества, то что он выполнял и выполняя, осуществляя право собственности на государственное имущество, из функций  владения, пользования и управления осуществлял только одну функцию - распоряжение, то есть распродажа государственного имущества не в интересах народа, не в интересах государства.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги. Запитання є,  Володимир Йосипович, хочуть поставити вам запитання. Будь ласка, запишіться. Три хвилини на запитання.  Іде запис на запитання. Три хвилини. Юрій Кармазін.

 

11:17:21

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни

Мені б хотілося взнати, скажіть, будь ласка, як відношення вашого комітету до тих питань, які я піднімаю багато років? У тому числі хочу зараз підняти і сказати таку тему. Ми намагалися заховати майно українське і заховали його за таємними постановами уряду. На жаль, вони опинилися таємними тільки для нас народних депутатів. Вони розпродавалися цим фондом прямо під час виборів посилено і перед тим. Чи є намір у вашого комітету і є політична воля провести перевірку таких розпродаж, всього, що йшло з грифом таємно по таємним  постановам уряду. Я хотів би це почути і хотів, щоб контрольна функція вашого комітету не обмежувалася доповіддю тут у залі, а ще отак  от реалізувати її перевіркою. Дякую вам.

 

МАТВЄЄВ В.Й. Понятно. Я просил бы, когда вы говорите, что мы приватизировали и спрятали, я хотел бы, чтобы вы отделили от этого вы тех,  которые выступали вообще против приватизации. Это первое.

Второе. Комитет - это неоднородная организация, в комитет входят представители и правящего режима, олигархи. Захотят они это делать или не захотят, это уже другой вопрос. На комитете мы попытаемся, коммунисты попытаются эту политику  провести.

Третье. Есть специальная контрольная комиссия по вопросам приватизации, в функции которой  это входит. И она, действительно, вскрыла достаточно много. Если у вас, депутат Кармазин, есть сведения и есть  эти копии протоколов, значит на комитете мы готовы рассмотреть, пожалуйста, обращайтесь. Вопросов таких не будет.

И я хочу ответить на тот вопрос, который вы задали Соболеву. Будет  ли ротация кадров в Фонде госимущества? По сведениям, которые  у нас есть, ротация кадров  уже началась, весь юридический отдел уже сбежал оттуда в известную вам компанию, которая  сегодня представляет, ну, будем так, в поддержку бывшего президента. Бывшего президента.

 

ГОЛОВА. Олексій Бабурін, фракція комуністів.

 

11:19:43

БАБУРІН О.В.

Передайте слово Екатерине Семеновне Самойлик.

 

ГОЛОВА. Катерина Самойлик, будь ласка.

 

11:19:50

САМОЙЛИК К.С.

Спасибо. Уважаемый Владимир Иосифович, скажите, пожалуйста, как вы считаете, нормально ли то, что бюджетные дыры латаются из года в год исключительно за счет распродажи уникальных объектов, которые созданы не этим поколением, а поколением предыдущим? И не кажется ли вам, что привлекать к ответственности нужно и тех народных депутатов Украины, которые своим нажатием кнопки, своим голосованием способствовали тому, чтобы самые привлекательные бюджетообразующие объекты были проданы с молотка.

Я думаю, что пора уже в этом порядке, в этом вопросе навести порядок. И те, кто причастен к этому, должны отвечать. Не только Чечетов, но и те...

 

МАТВЄЄВ В.Й. Ну, прежде всего, конечно, действительно в этом виновен не только Чечетов, а откровенно говоря, вся система приватизации, которая подменила понятие разгосударствления, и приватизация пошла у нас, это я в следующем выступлении буду говорить, это превратилось вообще в работорговлю, если уж на то пошло. Это первое.

Второе. Латать бюджетные дыры за счет поступления от приватизации это безнравственно и противозаконно. Есть закон 1992 года о внутреннем государственном долге, который никто не отменил, где говорится, 50 процентов средств, вырученных от приватизации, идет на финансирование государственных программ. Ни одного года, чтобы было целевым назначением направлена половина средств, вырученных от приватизации, на финансирование государственных программ направлено не было.

Я думаю, что ответственность за это должны нести все народные депутаты, которые голосовали за приватизацию тех объектов, которые сегодня будут возвращаться в общенародную государственную собственность.

 

ГОЛОВА. Так, дякую, Володимире Йосиповичу, час вичерпаний.

Шановні колеги, перед голосуванням просить слово Чечетов Михайло Васильович. Будь ласка.

 

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! По-перше, я хочу всіх вас подякувати за конструктивну співпрацю, за допомогу, за підтримку. По-друге, я повністю підтримую пропозицію Президента України. Цей крок Президента абсолютно логічний, абсолютно послідовний, абсолютно прогнозований, він зроблений ним у напрямку завершення формування нової владної команди. Шановні народні депутати, я прошу вас підтримати пропозицію Президента і позитивно проголосувати. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, шановні колеги, по мотивам голосування? Хорошо. Ну, будь ласка, по мотивам голосування запишіться, три хвилини. Прошу записатися. Володимир Йосипович Матвєєв, фракція комуністів.

 

11:23:45

МАТВЄЄВ В.Й.

Прошу слово передать руководителю фракции Компартии Украины Симоненко Петру Николаевичу.

 

ГОЛОВА. Петро Миколайович Симоненко, мікрофон.

 

11:23:54

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов.

Уважаемые коллеги, уважаемые избиратели! Фракция коммунистов ни за одного из председателей Фонда майна не голосовала и принимать в этом шабаше участие не будет. Почему? Потому что фракция неоднократно настаивала, что надо категорически изменить функцию фонда. И это должен быть фонд защиты имущества, а не фонд разбазаривания и разграбления.

Во-вторых, фракция коммунистов неоднократно требует привлечь к ответственности идеологов приватизации таковых, как Пинзеник, Лановой, Ехануров, Бондарь - все те, которые, так скажем, работали и возглавляли этот участок.

В-третьих, возбудить уголовное дело и расследовать, почему из 600 миллиардов гривен от приватизации  в государственный бюджет поступило только 8-10 миллиардов.

Таким образом, вывод: это система, а не конкретные кадры приводят к тому, что разбазариваемая государственное имущество и нищает народ. Фракция предлагает через национализацию создать общенародный неделимый фонд собственности и защитить государственный ...

 

ГОЛОВА. Михайло Мельничук, фракція соціалістів.

 

11:24:56

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Прошу передати слово колезі народному депутатові Віталію Шибку.

 

ГОЛОВА. Віталій Шибко, мікрофон.

 

11:25:08

ШИБКО В.Я.

Дякую.  Віталій Шибко, Соціалістична партія України, Дніпропетровщина.

Я гадаю, що  сьогодні розглядається принципове питання державного значення. Але от сьогодні було дуже багато критики щодо того, чи вірна взагалі політика, коли мається цей фонд і як розкрадають ті чи інші, в тому числі, і народні депутати, державне майно.

Але я, на жаль, на сьогоднішній день нічого не чув, а що особисто з цього приводу робив голова фонду? Тобто голова комітету нічого не сказав, яка причетність особиста Михайла Васильовича до цього: чи є підписи, чи він пручався, чи він виконував це, чи  він мав свою думку з цього приводу?  Цього, на жаль, не було сказано.

І я так гадаю, якщо вирішується питання сьогодні кадрове, то повинно було б це прозвучати, в тому числі і у висновках комітету, з якими виступали сьогодні. Дякую.

 

ГОЛОВА. Євген Кирильчук, фракція блоку Юлії Тимошенко.

 

11:26:01

КИРИЛЬЧУК Є.І.

Дякую. Володимир Михайлович, кандидатура голови фонду - це посада Верховної Ради, так, як і керівник Рахункової  палати.  Практично, він нам не був підпорядкований і що хотів, те й робив. Ми жодного разу не  заставили його чітко прозвітуватися.  Виникає питання: що треба поправити в чинному законодавстві, для того, щоб це була, дійсно, контрольна посада Верховної Ради для того, щоб ми мали повну інформацію в тому, що робиться із розграбуванням, розкраданням... Тому що навіть ті інвестиції, яка записані в договорах - це не  інвестиції, це позор, коли на Волині для того щоб відзвітуватися по кількості інвестицій, привозять віники по 100 доларів, то це страшні речі.

 

ГОЛОВА. Лариса Полякова, будь ласка. "Демократична Україна". Мікрофон, будь ласка.

 

11:27:27

ПОЛЯКОВА Л.Є.

Спасибо большое за предоставленное слово.

Уважаемые коллеги, я бы хотела внести коррективы в выступление представителя Комитета по экономической политике, потому что при рассмотрении вопроса об отчете Фонда госимущества, кандидатуры головы фонда, комитет принял совсем иное решение, нежели то, которое было озвучено с трибуны. Единогласно все члены комитета признали, что в связи с тем, что все эти годы Фонд госимущества работал в неправовом поле, потому что мы так и не смогли принять закон о Фонде госимущества, поэтому вопрос об оценке деятельности фонда является сугубо политическим и был передан для принятия решения на усмотрение политических партий. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, прошу підготуватися до голосування.

Вноситься на голосування проект Постанови Верховної Ради України, реєстраційний номер 7224: про надання згоди на звільнення Президентом України Чечетова Михайла Васильовича з посади голови Фонду державного майна України.

 

11:28:54

За-287

Рішення прийнято.

По фракціях? Будь ласка. "Наша Україна" - 80, комуністів - 0, "Регіони України" - 15, Народна партія - 26, СПУ - 29, Блок Тимошенко - 25, Українська народна партія - 23, СПДУ(о) - 1, "Єдина Україна" - 20, "ДемУкраїна" - 17, ПППУ - 12, "Демократичні ініціативи" - 7, "Союз" - 14, "Позафракційні" - 18.

Давайте подякуємо Михайлу Васильовичу за нашу спільну роботу.

Так, шановні колеги, оголошується  до розгляду проект  Постанови про надання згоди на призначення Президентом України Семенюк В.П. на посаду Голови Фонду Державного майна України.

Доповідач - постійний представник Президента України у Верховній Раді України  Сергій Владиславович Соболєв. будь ласка.

 

СОБОЛЄВ С.В. Шановні колеги, я хотів би зачитати проект Постанови Верховної Ради України про надання згоди на призначення  на посаду Голови Фонду Державного майна України Семенюк В.П.

Відповідно до пункту 24 статті 85 Конституції України, Президент України вніс подання на призначення Семенюк Валентини Петрівни на посаду  голови Фонду Державного майна України.

Валентина Петрівна Семенюк довгий час очолює Контрольну комісію з питань приватизації. Враховуючи звернення чисельних народних депутатів окремих фракцій і груп, Президент України підтримав ці пропозиції парламенту, розуміючи, що завдання, яке  стоїть на  сьогодні перед новим керівництвом Фонду державного майна це, перш за все, прийняття закону про Фонд державного майна і терміновий розгляд його в залі і, по-друге, це фактично внесення нової концепції управління  державним майном, нової концепції приватизації, яке б стосувалося дійсно ключових питань, які хвилюють кожного із тих, хто сидить в залі, із тих, хто приймає участь в цьому процесі, із тих мільйонів і мільйонів наших співгромадян, які працюють на сьогодні на державних підприємствах або роздержавлених підприємствах. Саме тому я просив би підтримати цю  пропозицію. Дякую.

 

ГОЛОВА. Запитання, будь ласка, запишіться, 3 хвилини. Запис на запитання йде. На табло прізвища народних депутатів, що записалися. Іванчо Іван Васильович, фракція "Наша Україна".

 

11:31:52

ІВАНЧО І.В.

Дякую. Ми підтримуємо пропозицію, внесену  Президентом України щодо Семенюк Валентини Петрівни і хотіли б тільки їй побажати хорошої, плідної, самовідданої роботи на цій ділянці так, як і попередній, де вона себе зарекомендувала з позитивної сторони.

Тому ми підтримуємо вашу пропозицію висловлену від імені Президента.

 

ГОЛОВА. Валерій Дмитрович Мішура, фракція комуністів.

 

11:32:20

МІШУРА В.Д.

Прошу передати слово Пономаренку.

 

ГОЛОВА. Георгій Пономаренко, мікрофон.

 

11:32:31

ПОНОМАРЕНКО Г.Г.

Сергію Владиславовичу, цей фонд  можна назвати фондом розбазарювання держмайна. Зовсім недавно в "Голосі України" мій колега академік Сіренко, член нашої фракції,  дав що таке надбання народу. І от приводяться цифри: 60 відсотків надбання народу належить сьогодні 200 сім'ям, 20 державі, а ті, що залишилися 20 відсотків, на  90 населення. Ви мені скажіть, скільки часу потрібно для того, щоб 100 відсотків надбання народу  належали цим 200 сім'ям? Може подавляться?

 

СОБОЛЄВ С.В. Я єдине, що хочу застерегти, що Валентина Петрівна, на щастя не входить в перелік цих 200 сімей, і  стояла весь цей час насторожі того, щоб ні в якому разі всі процеси приватизації, які проходять  в Україні, не йшли поза законом.

Але я абсолютно згоден з тим,  що якщо ми вже зараз  не врегулюємо питання взаємовідносин Фонду державного майна,  парламенту України і Президента, я у свій час був доповідачем з цього питання ще в позаминулому скликанні парламенту, на жаль, завжди цей закон ветувався попереднім Президентом. Я вважаю, що тут відповідальність в тому числі  повинна лягти на термінове проведення цього  законодавчого акту через парламент, і тоді я просто переконаний,  що 20  відсотків чи інша цифра ніколи не буде розбазарена у той спосіб, як це  відбувалося у попередній час. Дякую.

 

ГОЛОВА. Матвієнков, фракція "Регіони України".

 

11:34:17

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, 55 округ, Мариуполь.

Уважаемый Сергей Владиславович!  Какие  задачи сегодня, я много прослушал вот сейчас и претензий тех, которые были к Чечетову.

Какие задачи сегодня ставится перед фондом майна? Я понимаю, как вся экономика, любая экономика, процесс приватизции,  механизм нахождения эффективного собственника, это процесс, который  должен дать толчок к развитию предприятия. К созданию рабочих мест,  наращиванию объемов производства,  инвестиционной политики и так далее, и так далее.

Сегодня я здесь все больше, к сожалению, слышу вопросов в  отношении цены. Ставим ли мы задачу получения наибольшей прибыли или  распродажи, будем говорить так, той собственности, которая есть? И, к сожалению, абсолютно ничего не звучит в отношении того, как мы будем реанимировать промышленность, как мы будем реанимировать те отрасли, которые находятся в процессе банкротства, какие задачи сегодня будут поставлены перед Фондом майна и вот, в частности, и  Вас, как предствителя Президента? Спасибо.

 

СОБОЛЄВ С.В. Ви, можливо, чули в  моєму виступі питання отримання коштів від приватизації було останнім в переліку, яке стояло. Ключове питання було - це ефективне управління державними частками майна і державними підприємствами, це питання виконання інвестиційних зобов'язань,  де одне з ключових питань є створення додаткових робочих місць, ефективне використання цієї власності. І третє питання, яке як ключове було поставлено - це сплата дивідендів державними частками, або державною власністю безпосередньо в бюджет держави. І тільки після цього було поставлено питання: ефективність  продажу підприємств. От я, можливо, в цьому ракурсі і абсолютно підтримував би ваш виступ і я думаю, що це завдання, яке повинен поставити в програмі приватизації і в програмі, яка стосується безпосередньо ефективного управління державною власністю Парламент України.

 

ГОЛОВА. Так. Дякую, Сергій Владиславович, сідайте, будь ласка.

Матвєєв Володимир Йосипович. заступник голови Комітету  з питань економічної політики і управління народним  господарством, власності та інвестицій запрошується до співдоповіді.

 

11:36:29

МАТВЄЄВ В.Й.

Уважаемые избиратели, уважаемые народные депутаты, уважаемый Владимир Михайлович, Лариса Полякова, депутат Полякова, выступая здесь, совершенно правильно сказала, о том, что Комитет не принял решения по  ни одной кандидатуре, а  вынес ее не обсуждление и принятие решения зала. Действительно, это решение политическое, потому что и в Комитете, и здесь в Верховной Раде преследуются разные экономические интересы, разные интересы, вернее, интересы разных групп и  группировок, в том числе и бывшего Президента, в том числе и экономические интересы группировок, которые поддерживают ныне избранного Президента, значит, решение должно быть политическое. У Фонда госимущества, кто бы его не возглавлял, очень сложная задача. Эта сложная задача заключается в том, чтобы вернуть в общенародную государственную собственность то, что должно приносить прибыль государству, вернуть понятие разгосударствление вместо понятия приватизации, которое здесь будет. И, конечно, первой программой, которая должна быть, Программой Фонда государственного имущества - это фонд эффективного управления экономикой, эффективного управления государственной собственностью. К сожалению, тот проект документов, который был представлен на рабочей группе по проблемам приватизации, по эффективному управлению государственной собственностью, он опять таки преследует вопросы управления стоимостями, а не управление мощностями, не управление экономической мощью, которая есть в государстве.

Поэтому Верховной Раде решать о том, кто будет председателем Фонда государственного имущества, но Верховной Раде и предстоит реализовывать то, что стоит перед ней, то есть возвращать народу его собственность, возвращать народу его достояние. Мы помогаем Фонду государственного имущества, мы помогаем Верховной Раде. Фракция коммунистов предложила проект Закона о национализации государственной собственности.  И мы хотели, чтобы этот проект закона, как можно скорее прошел в Верховной Раде, получил свое одобрение и подписание Президентом и началась настоящая работа Фонда государственного имущества.

 

ГОЛОВА. Дякую. Є запитання до Володимира Йосиповича? Немає. Є. Будь ласка, запишіться, тоді 3 хвилин. Будь ласка, на табло прізвища народних депутатів.  Юрій Кармазін.

 

11:39:11

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни.

Я хотів запитати, скажіть, будь ласка, чи планує комітет зараз більш тісну співпрацю з Фондом державного майна. І чи планує комітет розробити механізм, як зробити так, щоб Фонд державного майна не розглядався просто як агенція розпродажу державного майна, як воно було на протязі останніх років, а як ефективний власник. Саме через те, що зараз держава постворювали різні національні акціонерні компанії і так далі, що взагалі є нонсенсом юридичним і правовим. Що таке національна акціонерна компанія? Ви розумієте, це ж треба повертатися до цих питань рано чи пізно. Ну, нагромадили його за часів Кучми, але треба ж розкеровувати його назад. Дякую вам.

 

МАТВЄЄВ В.Й. Вы совершенно правы, когда говорите о национальных акционерных компаниях. Коммунисты поддерживают вашу точку зрения в этом отношение.  Наше взаимодействие комитета в вопросах взаимодействия, комитета в вопросах взаимодействия с Фондом государственного имущества в первую очередь будут опираться на Закон о фонде государственного имущества. Потому что любые другие взаимодействия будут носить незаконный характер или вне правового поля. Поэтому мы хотели бы опираться в этом прежде всего на закон и вернуть вопросы разгосударствления, если они необходимы, как и вопросы национализации, как встречного потока, в правовое поле.

 

ГОЛОВА. Алексєєв, фракція комуністів.

 

11:41:00

АЛЕКСЄЄВ І.В.

Прошу передати слово Бабуріну Олексію Васильовичу. Дякую.

 

ГОЛОВА. Олексій Бабурін, будь ласка, мікрофон.

 

11:41:09

БАБУРІН О.В.

Бабурин, фракция коммунистов, Запорожье.

Владимир Иосифович, у меня есть вот такая пропозиция. А что, если сегодня мы не изберем председателя Фонда госмайна и вообще упраздним его как структуру для того, чтобы приостановить дальнейшее разграбление остатков государственного имущества?

И если вдруг не получится, тогда у меня второе предложение. Изменить название этого фонда. Назвать его Фонд распродажи остатков государственного имущества. Ваше отношение к моим предложениям.

 

МАТВЄЄВ В.Й. Предложение может иметь место, да, может иметь место, но это зависит, кончено, не от нас с вами и даже не от фракции коммунистов, а как проголосуют присутствующие в зале - это первое.

Второе. Кончено, фонд можно наименовать так, как оно может быть, или как угодно можно назвать, у нас права народных депутатов совершенно не ограничены в этом отношении. Но желательно, чтобы функции соответствовали названию и исполнение соответствовало названию. Если Фонд государственного имущества изменит свои функции, То есть начнет управлять государственной собственностью, это будет Фонд государственного имущества. Если он останется только на позиция распоряжения, то есть распродажи, конечно, его можно будет и переименовывать. Это тогда мы с вами внесем вместе совместные предложения.

 

ГОЛОВА. Так, дякую, Володимир Йосипович, час вичерпаний.

Шановні колеги, Валентину Петрівну Семенюк, очевидно, попросимо. Чи є потреба нам слухати інформацію? Можливо, запитання поставимо? Будь ласка, Валентина Петрівна Семенюк. Давайте відведемо 10 хвилин на запитання, відповіді. Будь ласка, запишіться на запитання, шановні колеги. Записуйтесь на запитання краще. Так, на табло. Євген Гірник. Володимир Лещенко наступний буде ставити питання.

 

11:43:27

ГІРНИК Є.О.

Валентина Петрівна, я хочу поставити вам таке запитання. От, стояло питання, скільки у нас підприємств приватизовано з порушенням законодавства - чи то 30, чи три тисячі? Ви довгий час очолювали комісію, контрольну комісію Верховної Ради. Ви аналізували взагалі-то з цих процесів приватизації, скільки є порушників законодавства, скільки тих, що не виконали інвестиційних зобов'язань? От, ваші кроки якраз на цьому посту у цьому напрямку? Дякую.

 

СЕМЕНЮК В.П. Дякую вам за запитання.

І хочу сказати, що виконання інвестиційних зобов'язань знаходилось у полі контролю спеціальної контрольної комісії. І ті звернення, які були, ми їх розглядали і відповідно приймали рішення із інформуванням обов'язково Кабінету Міністрів і Генеральної прокуратури.

Що стосується кількості підприємств, які мали порушення, які були предметом розгляду комісії, їх можна назвати не таку дуже велику кількість, але я їх по пам'яті не можу зараз навіть назвати, тому що вони є постійним розглядом кожного тижня на засіданні.

Що стосується обрахунків, хочу сказати, якщо у нас є приватизована у Болеславі Львівської області лікарня, частина лікарні - інфекційне відділення, пральня і котельня, то це купили їх три представники, то рахували це три об'єкти чи рахувати це один цілісний майновий  комплекс?

Тому і ті цифри, які говорить сьогодні Прем'єр-міністр, про які говорив Віктор Андрійович Ющенко, можуть виходити з того, як прораховувати таку кількість об'єктів.

Я  хочу сказати, предметом спеціальної контрольної комісії, які розглядали порушення законодавства, вони були постійно інформовані в сесійному залі, і по кількісному виразу сьогодні я не можу сказати, тому що питання контролю ефективності відноситься до компетенції безпосередньо Фонду держмайна. І як я буду обрана на таку посаду, така інформація буде постійно поступати в сесійний зал. Це повинен бути постійний процес не виконання інвестзобов'язань, якщо не виконується, то тоді звертається Фонд державного майна до суду, після  рішення суду приймається рішення про розрив договору купівлі-продажу. Це така процедура передбачена законодавством України.

 

ГОЛОВА. Володимир Лещенко.

 

11:46:11

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина.

Шановна Валентино Петрівно!

Працюючи на посаді голови спеціальної контрольної комісії, ви, звичайно, впливали, але здорово не вплинули: як був фонд розбазарювання державного майна, так він і залишився. Тому, якщо і вас затвердять на цю посаду, я думаю, ви також здорово не вплинете, він і далі буде фондом розбазарювання.  Але дайте відповіді на наступні запитання: як  ви ставитесь до націоналізації таких базових підприємств, як "Криворіжсталь", "Укррудпром" і як ви ставитеся до пропозиції комуністів про створення загальнонародного неподільного фонду власності. Дякую.

 

СЕМЕНЮК В.П. Дякую. І я хочу сказати, що я не рвуся на посаду голови Фонду державного майна, я сьогодні працюю в сесійному залі уже 11 років, на посаді голови комісії я працюю майже три роки. І Спеціальна контрольна комісія, ви в цьому залі не раз бачили, про ті критичні зауваження і критичні рішення, які приймала Спеціальна контрольна комісія. І оцінку, я думаю, даватимуть самі депутати і виборці, які чули про ту роботу, яку проводила Спеціальна контрольна комісія і депутат Семенюк - соціаліст. Це перше.

Друге. Все, що ви називаєте відповідно до пропозицій по законодавству, про націоналізацію фонду, це все буде вирішувати парламент, тому що парламент приймає відповідні законодавчі акти. І я тільки парламент прийме ці документи, то тоді Фонд державного майна буде виконувати ці відповідні законодавчі акти.

Що стосується фонду, то я хочу сказати: Закон про управління об'єктами державної власності, який завтра буде розглядатися у першому читанні, за який я добивалася, починаючи з 1994 року, прийшовши ще в парламент, я тоді говорила про створення і реєстрів державного майна, і відповідних фондів, для того щоб підтримувати державний сектор економіки. Тому що та невелика кількість майна, яка сьогодні залишилася у руках держави, це уже критична межа економічної безпеки. І нам треба, щоб державні підприємства працювали ефективно. Ми повинні мати відповідний законодавчий документ. Для цього я і йду в парламент: щоб провести і інвентаризацію, і створити реєстр державного майна. Але я сьогодні сподіваюся не тільки на підтримку на призначення, а і на те, що мені доведеться прийти в цей сесійний зал і разом з вами приймати відповідні законодавчі документи, які регламентували б збереження і державного майна, і комунального, і прийняття відповідних законодавчих документів про акціонерні товариства і таке інші. Всі ці питання будемо врегульовувати разом. І я думаю, що завдання моє сьогодні: щоб Фонд державного майна - повернути йому довіру, був дійсно фондом власності, який мав би і закон про Фонд державного майна, в якому повинно виписано бути чітко навіть питання передачі  портфелей від одного чиновника до іншого.

Прийшла Семенюк, створила реєстр, пройшов відповідний період - іду відпочивати чи іду працювати в іншу структуру. Є закон про Фонд державного майна, є акт передачі портфелей, я , відповідно, відчиталась.  Так же й само при зміні керівництва на державних підприємствах повинна бути аналогічна процедура. І це потрібно буде нам робити з вами разом, приймаючи такий відповідний документ. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. будь ласка, Олег Зарубінський. За ним Мельничук.

 

11:49:57

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую, Адаме Івановичу. Олег Зарубінський, фракція Народної партії. Шановна Валентина Петрівна, у нас сьогодні на фракції була дуже конструктивна і плідна зустріч з вами, і  я можу сказати сьогодні колегам, що на більшість запитань, які ставили наші члени фракції ви абсолютно гідно, достойно відповіли. Я думаю, що прогноз позитивного голосування щодо вашої кандидатури є однозначний. Але мені хотілося б одне з питань, яке ми ставили, щоб ви, як-то кажуть, опублічили, оприлюднили свою, мені здається, правильну позицію. Мова йшла про оці об'єкти соціальної сфери і, перш за все, в освіті. Дитячі садочки. Перш за все, дитячі садочки. Школи. Які сьогодні розтринькуються і ми це прекрасно знаємо. Але ж всі ми сподіваємося, що соціальна сфера буде відроджуватися. Чи нема й вас в  планах створення банку даних, чіткого реєстру всіх цих об'єктів, щоб всі вони були під контролем, щоб всі ми їх могли  використати для людей, а не для окремих ділків. Дякую.

 

СЕМЕНЮК В.П. Я вам дякую за запитання і хочу сказати, що Спеціальна контрольна комісія, ви знаєте, у  2003 році провела навіть парламентські слухання щодо збереження соціальної сфери, тому що багато було порушень при формуванні і приватизації, коли об'єкти соціальної сфери залишалися на балансі державних підприємств, не входили до статутних фондів, а часто керівники путають що таке входить вартість в статутний фонд, а що таке  залишається на балансі. На балансі об'єкт залишається у підприємстві навіть, якщо воно приватизовано, тільки дає право користуватися цим об'єктом, і він готовий це поступово, відповідно до  законодавства, передачі до комунальної власності. В цьому законі  повинно бути у Законі "Про право комунальної власності" і це відображено. Тому, говорячи про реєстр   державного майна, я буду говорити про те,  що повинен бути чітко виписаний механізм створення реєстру  об'єктів соціальної сфери.

І хочу сказати, що після парламентських слухань цю роботу частково Фонд державного майна вже зробив. І зараз є відповідне доручення Президента, Прем'єра про те, щоб такі відповідні об'єкти соціальної сфери були створені по регіонах, і об'єкти комунальної власності також мали відповідні реєстри для того, щоб ми могли знати, чим розпоряджаються сьогодні обласні, районні, міські і сільські ради, і цю роботи прийдеться нам робити разом. Дякую.

 

ГОЛОВА. Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України.

 

11:52:41

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Володимире Михайловичу, прошу передати слово Віталію Шибку, народному депутату.

 

ГОЛОВА. Віталій Шибко, будь ласка.

 

11:52:50

ШИБКО В.Я.

Дякую. Валентино Петрівно, я знаю, що багато  сьогодні нарікань було виказано щодо роботи самого фонду, і  багато від цього залежить, що у нас відсутній закон з цього приводу, І ви якраз  саме працюючи в цій комісії відчули і саме працювали над законом, який тут не пройшов.

То у мене  таке до вас питання.

Перше. Чи треба якась допомога з боку парламенту для того, щоб ми опрацювали цей закон  і довели його? І чи концептуально у вас закладено те, що, якщо ми будемо працювати над цим законопроектом,  то там  передбачити і тему реприватизації, як тема, яка необхідна, де вона існує у всіх цивілізованих країнах, бо  не тільки треба піклуватися про приватизацію, а й на випадок, якщо збанкрутіло виробництво ..., то щоб був закон, і щоб не було менше судових якихось тяганин.  Дякую.

 

СЕМЕНЮК В.П. Дякую, Віталію Яковичу, за запитання. Я хочу сказати, що Закон про Фонд державного  майна вноситься у сесійний зал більше шести разів і накладалося відповідно на нього вето, і в даний час такий документ відсутній. І от на початку свого виступу сказала, що призначення на посаду  означає і підтримку мене, як фізичну особу, як вашого колегу. Разом з тим хочу сказати, що без вашої допомоги, без допомоги сесійного залу, без прийняття цього документу працювати у Фонді держмайна буде дуже і дуже важко. Тому я надіюсь на підтримку.

Все те, що ви сказали відносно закону про реприватизацію, цей закон є зовсім не спільним із законом про фонд державного  майна. І цей законопроект повинен бути ухвалений в сесійному залі і ці питання повинні бути розглядатися на пленарному засіданні. Крім того, я  хочу сказати, що коли в нас сьогодні використовуються в засобах масової інформації, що: ой гвалт, Фонд державного майна і нова, нинішня вада, проводить реприватизацію. То я,  що хочу сказати: дуже багато путає людей виконання  інвестиційних зобов'язань і механізму реприватизації. Закону про  реприватизацію в Україні немає і сьогодні потрібно буде вам врегульовувати спільно з виконавчою владою, врегульовувати це питання в  сесійному залі. Дякую.

 

ГОЛОВА. Корж, Фракція Блоку Юлія Тимошенко.

 

11:55:18

КОРЖ В.Т.

Передаю слово Юрію Григоровичу Білорусу.

 

ГОЛОВА. Олег Білорус, Фракція Блоку Юлія Тимошенко.

 

11:55:25

БІЛОРУС О.Г.

Шановна Валентина Петрівна, ми Вас знаємо, як дуже видатну діячку і фахівця, але єсть два питання: перше, олігархи сьогодні масово вивозять гроші і валюту в обхід фонду державного майна за кордон і це є злочин. Робить це через процедури судів, які продаються на це діло, в тому числі і Печерськ. Як Ви думаєте діяти? Це одне питання.

І друге, державне майно - це не тільки передача в приватну власність, це і повернення у державну власність. Чи визнаєте Ви таку функцію за Фондом державного майна, наприкад, по нафтопереробним комбінатам, які ми втратили, як держава, як країна?

 

СЕМЕНЮК В.П. Дякую. Олегу Григоровичу, Вам дякую за запитання. І хочу сказати, що сьогодні фактично, приватизацію державного майна проводять не тільки Фонд державного майна, а є і інші нормативні документи. Закон про  особливості приватизації дає право Міністерству оборони проводити приватизацію. В нас був раніше, цю функцію також і виконував "Укрспецюст". Є способи приватизації через додаткову емісію. Саме проти цього виступала і Спеціальна контрольна комісія, і та постанова Верховної Ради, яка була прийнята по наслідках парламентських слухань, яка відображає всі ці моменти. Тому я хочу сказати, що питання вивезення коштів за кордон - це питання не тільки Фонду державного майна, а і нормативного врегулювання цих питань в сесійному залі і те, що потрібно буде зробити і в частині врегулювання цих питань.

Що стосується нафтогазового комплексу, ви знаєте, що ми в цьому сесійному залі прийняли закон про заборону приватизації і дачі в заставу тих часток державного майна, які сьогодні ще залишилися в Україні. Все решта треба аналізувати і говорити по тих висновках, які я буду бачити у Фонді державного майна. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую, Валентино Петрівно, сідайте, будь ласка. Шановні колеги, прошу підготуватися до голосування. З мотивів голосування Михайло Добкін, Байстрига, Симоненко, і будемо голосувати.

 

11:58:00

ДОБКІН М.М.

Спасибо, Владимир Михайлович. Я хочу обратить внимание, что у нас неправильно система, когда мы записываемся на выступление с места, потому что выступают, постоянно успевают выступить только лишь три фракции. А мнение остальных фракций ни одного раза невозможно донести то, что хочешь сказать по этому вопросу. Первое.

И второе. Владимир Михайлович, я хотел бы поставить вопрос таким образом. В связи с тем, что сегодня в правительстве люди занимают и высокие посты в исполнительной власти остаются народными депутатами и никак не хотя складывать с себя депутатские полномочия. Может быть мы, когда будем какого-либо народного депутата избирать на какую-либо должность исполнительной власти, одновременно в пакете будем ставить вопрос о снятии им депутатских полномочий. Потому что они говорят, что хотят потом не быть депутатами, но все вопросы потом решаются через суд. Может мы такой вопрос поставим на голосование и по Фонду госмайна председателя, первый раз это так и проголосуем?

 

ГОЛОВА. Байстрига, будь ласка, фракція промисловців і підприємців України.

 

11:59:05

БАСТРИГА І.М.

Уважаемые коллеги, мы сегодня будем принимать и утверждать нового руководителя Фонда государственного имущества. Я бы хотел, чтобы этот человек был защищен от  всех вот тех правительств, которые очень часто меняются, чтобы этот человек работал только   по закону, а не выполнял телефонные поручения одного или второго Кабинета.

Наша  фракция будет поддерживать Валентину Петровну для того, чтобы мы утвердили ее на эту должность и пожелать, чтобы вот  те заявления правительства, которые мы слышим много лет: экономика в тени, Фонд государственного имущества открыл и зажег лампочку в этой тени. А мы знаем, как ее сделать.

 

ГОЛОВА. Петро Симоненко, потім - Майстришин.

 

11:59:56

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов.

Уважаемые избиратели, уважаемые коллеги.

Фракция  коммунистов не будет принимать участие в голосовании по следующим причинам.

Вся предыдущая деятельность Фонду государственного майна показала, что председатель - это пешка в руках системы. И приватизация в результате привела к тому, что проели общенациональное достояние, нашу собственность и в результате нищие  и обогатилась только отдельная группа кланов.

Все председатели фонда работали на заказ. Фонд удовлетворял интересы только мафиозных кланов. Идеологи и реализаторы программы приватизации,  то есть разграбления, работают все  в сегодняшнем  правительстве Ющенко. Это, еще раз напоминаю, и Лановой, и Ехануров, и тот же Пинзеник  - все они начинали это. Вместо  олигархов из окружения Кучмы перераспределение собственности пришли точно такие же олигархи только из окружения Ющенко. В правительство, в которое входят сегодня представители националистов и социалистов, в бюджете уже на этот год спланировали 6 миллиардов от приватизации, то есть это...

 

ГОЛОВА.  Володимир Майстришин, будь ласка, фракція Народної партії. Немає для чого репліки.

 

12:01:12

МАЙСТРИШИН В.Я.

Володимир Майстришин, фракція  Народної партії.

Володимире Михайловичу, шановні народні депутати.

Ми сьогодні підтримали кандидатуру Валентини Петрівни, коли вона була сьогодні на засіданні фракції. Але ми хотіли би висказати ті застереження і поінформувати вас, у чому є проблематика сьогодні Фонду держмайна. Ви ж подивіться, що у бюджеті 2005 року спочатку були закладені  такі цифри, у діючому бюджеті 5 мільярдів 024 мільйона, потім чомусь уряд збільшує цю суму приватизації 5 млрд. 339 млн., потім знову збільшує суму 6,9 млрд. гривень, разом з тим, не збільшуючи саму величину запозичень. У мене запитання: чому ж сьогодні ідемо по величині приватизації, а не йдемо по величині запозичень? Це, на наш погляд, абсолютно нерозумно. На сьогоднішній день треба все-таки підготувати наше майно до приватизації і провести ефективну приватизацію, можливо, в наступному році.

 

ГОЛОВА. Так, шановні колеги, прошу уваги! Прошу підготуватися до голосування. Ставиться на голосування проект Постанови Верховної Ради України (реєстраційний номер 7225) про надання згоди на призначення Президентом України Семенюк Валентини Петрівни на посаду голови Фонду державного майна України. Прошу голосувати.

 

12:03:00

За-313

Рішення прийнято.

Давайте привітаємо Валентину Петрівну із призначенням чи наданням згоди на призначення Президентом України на посаду голови Фонду державного майна і побажаємо спільної плідної взаємної роботи з парламентом України. (Оплески)

По фракціях, будь ласка: "Наша Україна" - 72, комуністів - 0, "Регіони України" - 31, Народної партії - 29, СПУ - 29, блок Тимошенко - 26, Української народної партії - 24, СДПУ(о) - 2, "Єдина Україна" - 19, "Демократична Україна" - 19, промисловців і підприємців фракція - 12, "Демократичні ініціативи" - 14, "Союз" - 14, позафракційні - 22.

Рішення прийнято - 313 голосів.  

Шановні колеги, будемо робити перерву чи перейдемо до розгляду питання про призначення суддів? Оголошується технологічна перерва до 12 годин 30 хвилин.

 

ПІСЛЯ  ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВА. ... Оніщук Микола Васильович.

Микола Васильович є? Перший заступник голови  Комітету з питань правової  політики. Запросіть народних депутатів до сесійної зали.

 

12:33:21

ОНІЩУК М.В.

Вельмишановний Голово, шановні народні депутати, вельмишановний голово Верховного Суду!

До Верховної Ради України у відповідності до Конституції України, закону про статус суддів надійшло подання голови Верховного Суду, а також подання голови Вищого господарського суду в частині суддів, які будуть обиратися до Вищого господарського суду щодо обрання суддями безстроково.

Комітет правової політики Верховної Ради України розглянув вказане подання, і пропонує вашій увазі відповідні проекти постанов з цього питання, зокрема проект постанови номер 7269 про обрання суддів. Відповідно до пункту 27 статті 85 частини 1 статті 128 Конституції Верховна Рада України постановляє...

 

ГОЛОВА. Микола Васильович, одну хвилиночку.

Шановні колеги, давайте домовимося таким чином: перший заступник голови комітету зачитує, який це суд і прізвища. Якщо у вас є застереження проти даного прізвища, ви сигналізуєте мені, і щоб ми потім повторно не поверталися до тих чи інших кандидатур. Домовилися?  Будь ласка.

 

ОНІЩУК М.В.  Дякую.  Обрати, зокрема, на посади суддів безстроково: Апеляційного суду Вінницької області Маслія Володимира Івановича;

Апеляційного суду Волинської області Карпук Аллу Костянтинівну;

Апеляційного суду Одеської області Борисенка Петра Трохимовича і Вадовську Людмилу Миколаївну;

Апеляційного суду Херсонської області Кузнєцову Олену Анатоліївну;

місцевого Козятинського міськрайонного суду Вінницької області Воронюк Валентину Арсентіївну;

місцевого ..................................районного суду Вінницької області Тучинську Наталю Василівну;

місцевого Немирівського суду Вінницької області Науменка Сергія Михайловича;

Місцевого Замостянського районного суду міста Вінниці Медяного Володимира Михайловича.

Місцевого індустріального районного суду міста Дніпропетровська Нощенка Ігоря Святославовича.

Місцевого Самарського районного суду міста Дніпропетровська Чус Оксану Володимирівну.

Місцевого Великоновосілівського районного суду Донецької області Єфименка Віктора Івановича.

Місцевого Новоазовського районного суду Донецької області Бєльченко Ларису Анатоліївну.

Місцевого Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області Чаку Євгена Васильовича.

Місцевого Будьонівського районного суду міста Донецька Кузнєцова Вадима Олександровича.

Місцевого Корольовського районного суду міста Житомира Кочетова Леоніда Глібовича.

Місцевого Василівського районного суду Запорізької області Мовчана Олега Григоровича.

Місцевого Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області Полєву Світлану Федорівну.

Місцевого Олександріївського міськрайонного суду Кіровоградської області Петрову Ольгу Федорівну.

Місцевого Жовтневого районного суду Миколаївської області Семенову Людмилу Михайлівну.

Місцевого Октябрського районного суду міста Полтави Андрієнко Ганну В'ячеславівну.

Місцевого Сарнинського районного суду Рівненської області Довгого Ігоря Івановича.

Місцевого Куп'янського міськрайонного суду Харківської області Коваленко Оксану Анатоліївну.

Місцевого Люботинського міського суду Харківської області Кокошу Володимира Вікторовича.

Місцевого Шевченківського районного суду міста Чернівці Чебан Вікторію Миколаївну.

Шановні народні депутати, у вашому списку є також прізвище Чебукіної Марії Юліївни, яка була внесена як подання місцевого Дніпровського районного суду міста Херсона, вона стоїть передостанньою. Але на пропозицію комітету, у зв'язку з тим що поступили додаткові зауваження, скарги на її діяльність, комітет просить не здійснювати розгляд вказаної кандидатури у зв'язку з необхідністю додаткового вивчення.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, комітет доповів свої пропозиції. Наскільки я бачу, застережень у вас не виникло. У нас є всі підстави поставити на голосування проект Постанови Верховної Ради України, реєстраційний номер 7269: "Про обрання  суддів” за винятком Чибукіної Марини Юріївни.

Ставлю  на голосування цю пропозицію. Прошу голосувати.

 

12:38:07

За-322

Постанову прийнято.

Шановні колеги, я просто поспішив і не сказав, що присутній голова Верховного Суду Маляренко Василь Тимофійович, який завжди присутній при розгляді таких питань, що свідчить про повагу до Верховної Ради України. Будь ласка.

 

ОНІЩУК М.В. Шановні колеги, вашій увазі пропонується проект постанови за номером 7269-1 щодо обрання суддями Апеляційного суду міста Києва, зокрема Дзюбіна В'ячеслава Вікторовича, Приньюк Марію Василівну та Слюсар Тетяну Андріївну. Зауважень  до діяльності вказаних суддів немає. Комітет рекомендує вказаних суддів обрання безстроково на посади суддів  апеляційного суду міста Києва.

 

ГОЛОВА.  Шановні колеги, немає застережень у вас щодо пропозицій комітету? Не бачу. Ставиться на голосування проект постанови Верховної Ради України (реєстраційний номер 7269-1) про обрання суддів. Прошу голосувати.

 

12:39:32

За-341

Рішення прийнято.

 

ОНІЩУК М.В. Шановні народні депутати! Вашій увазі пропонується наступний проект, його номер 7270, це постанова Верховної Ради щодо обрання суддями системи Господарських судів, зокрема:

обрати на посаду судів безстрокового Вищий господарський суд України Панову Ірину Юріївну, Київський міжобласний апеляційний господарський суд - Лобаня Олександра Ілліча і в Луганський апеляційний господарський суд - Бородіну Ларису Іванівну та Якушенко Раїсу Євгеніївну.

До вказаних суддів також зауважень немає, комітет рекомендує вказаних суддів обрати безстроково.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги!  Немає застережень щодо пропозиції комітету? Немає. Вноситься на голосування проект Постанови Верховної Ради України про обрання суддів, реєстраційний номер 7270. Прошу голосувати.

 

12:40:44

За-318

Рішення прийнято.

Будь ласка, далі.

 

12:41:00

ОНІЩУК М.В. Шановні колеги! До  компетенції Верховної Ради відноситься не тільки призначення суддів на посаду, але також і звільнення суддів з посад. Тому вашій увазі пропонується проект постанови у зв'язку з внесеним поданням до Верховної Ради України Вищої ради юстиції щодо  звільнення суддів з посад. Це проект постанови номер 7271.

Зразу  зауважу, що йдеться про звільнення суддів з посад виключно за їх заявами, зокрема, у зв'язку з заявами про відставку у  зв'язку з досягненням граничного віку перебування на суддівській посаді, зокрема, 65 років, а також у зв'язку з тим, що частина суддів вже відпрацювали 20 років на посаді судді і мають право піти у відставку, зберігаючи всі необхідні преференції, як суддів. які добросовісно відпрацювали на посаді.

Зокрема,  вноситься проект постанови  про Звільнення з посад, зокрема,

судді Верховного суду України Кузьменко Валентини Павлівни у зв’язку з поданням заяви про відставку;

судді апеляційного суду Автономної Республіки Крим Куралькова Івана Петровича у зв'язку з поданням заяви про відставку;

судді апеляційного суду міста Києва Василенка Юрія Олександровичу у зв'язку з поданням заяви про відставку;

судді апеляційного суду автономної Республіки Крим Морозка Романа Михайловича у зв'язку з поданням заяви про відставку;

судді  апеляційного суду Донецької області Назаренко Вікторії Анатоліївни у зв'язку з поданням заяви про відставку за станом здоров'я, що перешкоджає продовженню виконанню обов'язків. Це єдиний суддя, який подав заяву саме з цих підстав. За висновком медично-експертної комісії вона набула інвалідності, тому просить звільнити  її з посади.

Суддів апеляційного суду  Миколаївської області: Костюченка  Станіслава Володимировича в зв'язку з поданням заяви про відставку.

Судді цього ж суду Савісько Анастасії Петрівні, в зв'язку з поданням заяви про відставку.

Суддю Тиврівського районного суду Вінницької області - Данилишина Станіслава Максимовича, в зв'язку з поданням заяви про відставку. 

Суддю Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області - Земцову Любов Вікторівну, також в зв'язку з поданням заяви про відставку.

Суддю Петріківського районного суду Дніпропетровської області - Борисенка Валентина Івановича, в зв'язку з поданням заяви про відставку.

І суддю військового місцевого суду Євпаторійського гарнізону - Журавля Олександр Олександровича, в зв'язку з поданням заяви про відставку.

 

ГОЛОВА. Запитання, одну хвилиночку, я прошу вас, ви розгорніть документ, який в вас є - там написано: "в Верховну Раду України, Василенка Юрія Олександровича, судді  апеляційного суду міста Києва, заява. Відповідно до пункту 9, частини 5 статті 126 Конституції України, підпункту 9. Пункту 1, статті 25 та статті 43 Закону України про статус суддів, прошу звільнити мене з посади судді апеляційного суду міста Києва у відставку. Рішення про звільнення прийняв без стороннього впливу. або примусу. 8 червня 2004, прізвище, підпис.

Будь ласка, запитання запишіться 3 хвилини, будь ласка, будь ласка. Так. На табло прізвища народних депутатів, що записалися. Леонід Черновецький, Фракція "Наша Україна".

 

12:44:26

ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ Л.М.

Спасибо. Владимир Михайлович,уважаемые  народные депутаты, уважаемые радиослушатели, я хочу вам напомнить, что судья Василенко - это  герой нашего времени, это человек, который возбудил уголовное дело против бывшего Президента України. Я не сторонник того, чтобы  без, у меня нет оснований, там, для возбуждения против него уголовного дела, но я могу сказать, что он поступил мужественно. Тогда, когда мы все кричали "Ура!" Президенту Кучме. И тогда его высшее квалификационная комиссия взяла и  ликвидировала вместе с Верховным Судом Украины. Я полагаю, что его могли катувать, що угодно з ним робить. Пока його тут не буде, не голосуйте за його звільнення.

Нехай він нам доповість, які у нього ідеї. Мабуть, йому или руки прищімляли этим самым, дверью, или еще что-то с ним делали. Вот коммунисты говорят, что они готовы его принять к себе в этот самый... Ну это герой!

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Микола Васильович.

 

ОНІЩУК М.В. Шановні народні депутати, я думаю, що ми всі поділяємо думку нашого колеги про те, що судді, які сьогодні йдуть у відставку у зв'язку з досягненням зокрема ними граничного віку 65 років і які відпрацювали по 33-32 роки на суддівській посаді, варті того, щоб їм подякувати від імені Верховної Ради України за плідну і багаторічну роботу.

Що стосується зокрема судді Василенко. Наголошую, що суддя Василенко народився у 1940 році і у поточному році йому виповнюється 65 років. Це граничний вік, який згідно Конституції України дозволяє працювати  на посаді судді. Тому суддя  Василенко залишає  цю  посаду з честю як людина, яка досягла граничного віку і природно має право на звільнення з посади судді.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Катерина Самойлик. Шановні колеги, ну ви ж юрист, треба відмінити тоді спочатку закон і продовжити вік. Ну, закон вимагає, що ви... Це Конституція вимагає.

 

12:46:38

САМОЙЛИК К.С.

Я прошу, Володимире Михайловичу, я прошу слово передати Володимиру Дмитровичу Мішурі.

 

ГОЛОВА. Валерій Дмитрович Мішура, будь ласка.

 

12:46:57

МІШУРА В.Д.

Валерій Мішура, фракція комуністів.

Сьогодні йде велика хвиля  різних звільнень з різних постів. Я хочу сказати пану Черновецькому, що фракція комуністів ніколи не кричала ні Кучмі, скажемо, ні Кравчуку, ні Ющенку не кричить там.................. і не треба на нас говорити про ці речі.

Але сьогодні дуже багато, у нас ніколи такого не було, щоб стільки  суддів зразу звільняли. У мене запитання до доповідача, чи зустрічалися з кожним суддею з приводу мотивів звільнення? Бо скажемо, як ми беремо на роботу ми обов'язково з кожним вивчаємо цю ситуацію. Я боюся, що там може бути якийсь тиск, не зважаючи на те, що хтось  там написав, він може відмовитись. Ну, ви ж юрист, знаєте як це.  У мене запитання, чи зустрічалися з кожним суддею індивідуально?

 

ОНІЩУК М.В. Шановний колего, комітет, розуміючи, що випадки звільнення суддів - це не лише добровільно, а в житті бувають різні ситуації, дуже ретельно відноситься до насправді заяв щодо звільнення суддів, маючи на увазі, що він розглядає подання Вищої ради юстиції з цього приводу. І ми у присутності представників Вищого господарського суду, якщо це їх стосується, Верховного Суду України, Ради суддів України, вищих кваліфкомісій, Вищої ради юстиції завжди з'ясовуємо детально, чи не було факту примусу чи обставин, зокрема адміністративного тиску чи іншого, які б слугували підставою для написання заяви.

У даному випадку комітет встановив, що підстав для хвилювань, з приводу яких ви висловилися, немає. Судді всі, наголошую, які подали заяви добровільно, вже досягли необхідного цензу або вікового, або суддівського стажу 20 років, який дозволяє їм піти на пенсію, маючи усі преференції суддів для того, щоб бути вдячними від суспільства за їхню багаторічну роботу.

Те, що обставина, що сьогодні багато суддів, це просто співпало по часу. Закінчилися терміни, і так склалося ситуативно.

 

ГОЛОВА. Онопенко, голова комітету, будь ласка, дайте роз'яснення додаткові ще від комітету у розвиток позицій першого заступника, щоб ми могли прийняти зважене рішення.

 

12:49:20

ОНОПЕНКО В.В.

Дякую, Володимире Михайловичу. Я підтримую пояснення Миколи Васильовича. І ще хочу сказати, що всі ці кандидатури, про які мова йде, звільнення з різних мотивів, вони розглядалися на Вищій раді юстиції. Тут сидить голова Верховного Суду Василь Тимофійович Маляренко. Я є членом Вищої ради юстиції. Ми кожну кандидатуру обговорювали, в тому числі, .................. Михайловичу, і Василенка. Він виявив бажання піти вже на заслужений відпочинок. Тому немає у нас сьогодні абсолютно підстав для того, щоб по якийсь кандидатурі виявляти сумнів. В тому числі і на комітеті не виникло жодного питання. Я думаю, що треба задовольнити подання Вищої ради юстиції, яке представив Микола Васильович.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, прошу уваги, підготуватися до голосування. І ще хочу уточнити, що суддя, який досяг 65 років, він не може відправляти правосуддя. Одну хвилиночку, одну хвилинку! Ви хочете ще раз? Запишіться, три хвилини. Будь ласка, запишіться. Вас не називали. Три хвилини, запишіться, будь ласка. На табло прізвища народних депутатів. Борис Беспалий, будь ласка.

 

12:50:39

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, блок Віктора Ющенка "Наша Україна". 

Шановні колеги, що стосується цього конкретного питання, то, мені здається, тут ситуація взагалі-то зрозуміла. Дуже добре, що якраз ми в сесійній залі підходимо уважно до розгляду кандидатур і не голосуємо ні за призначення, ні звільнення просто механічно, але в даному випадку, я думаю, цей проект постанови дуже виважений, і я пропоную від нашої фракції підтримати в даному випадку повністю позицію комітету і проголосувати, тому що ми часто, обговорюючи одне питання, торкаємось важливих питань, але які його не стосуються безпосередньо. Тому давайте зараз проголосуємо. А те, що не стосується цього питання, але є важливим, будемо розглядати тоді, коли будуть порушуватись відповідні питання або в "Різному". А зараз давайте підтримаємо комітет.

 

ГОЛОВА. Володимир Лещенко. Ну, треба, щоб три хвилини збіг час.

 

12:51:35

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина.

Шановний доповідачу, ну я особисто і, я думаю, мої колеги підтримають пропозицію комітету, але я хотів би поставити вам наступне запитання. Я звернувся до Голови Верховної Ради України з питанням про суддю Ніколаєнко Коробського району Чернігівської області, якого, ви знаєте, безпідставно забалотували. Про це і говорили від комітету тоді, і Верховний Суд, і Вища рада юстиції. До цього часу я не отримав відповідь, чи розглядали ви за дорученням Голови Верховної Ради моє звернення? Дякую.

 

ОНІЩУК М.В. Ваше звернення надійшло в комітет, по ньому вживаються необхідні заходи. Зокрема, ми звернулися до суб'єкта подання - Верховного Суду України, який зазвичай вносить такі подання повторно на розгляд Верховної Ради України для розгляду, комплексного розгляду питання, пов'язаного із суддею, про якого ви сказали. Я думаю, що найближчим часом Комітет з правової політики в залежності від позиції Верховного Суду повернеться до цього питання.

 

ГОЛОВА. Ну, не треба шукати приводів для скандалу.

Будь ласка, Надрага.

 

12:52:54

НАДРАГА В.І.

Уважаемый Николай Васильевич, два момента. Первый момент, я думаю, что коллеги, которые пытаются здесь создать  тему на непонятно почему возникшие ситуации, в общем-то, ну, должны остановиться. Сидит полная ложа судей, и мы начинаем показывать, как мы сами нарушаем законы, которые принимали этим залом.

У меня другое предложение. Как вы думаете, может быть, есть смысл все-таки внести изменения в законодательство, и чтобы судья, достигший 65-ти лет автоматически уходил в отставку, ну, как это делается  у госслужащих. А если есть особая ценность этого человека, тогда можно его переназначать по-новому, опять  же соблюдая процедуру нового назначения.  Спасибо.

 

ОНІЩУК М.В. Ну,  що стосується останнього, це перепризначення ми мусимо внести зміни  в Конституцію, тому що вона встановлює граничний вік для суддів системи загальної юрисдикції і суддів Конституційного суду.

А що стосується, власне, пропозиції вашої по процедурі самого розгляду, то давайте порадимося, можливо, внесемо законопроект, який міг би її уніфікувати.

 

ГОЛОВА. Степан Хмара, мікрофон.

(Ш у м   у   з а л і)

Я прошу, не тисніть на нас.

 

12:54:03

ХМАРА С.І.

Дякую, Володимир Михайлович.

Шановні народні депутати!  Суддя Василенко - це особливий суддя, який мав мужність тоді, коли все і всі мовчали, він займав принципову позицію.

І я би просив не спішити сьогодні, це не горить, тим більше, що до 65-ти років ще є більше, ніж півроку у Василенка. І ми показали б добрий приклад поваги до людини чесної, принципової, яка вірно служила третій гілці влади.  Тому, коли будемо розглядати питання про звільнення наступний раз, запросити Василенка сюди, на трибуну. Нам було б цікаво послухати і подякувати. Це був би добрий приклад для всього суддівського корпусу.  Тому я прошу сьогодні відкласти розгляд цього питання і перенести на інший раз.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, я зачитую статтю 126 Конституцію України: "Суддя звільняється з посади органом, що його обрав, або призначив у разі: закінчення строку, на який його обрано чи призначено, досягнення суддею 65 років, неможливості виконувати свої повноваження за станом здоров'я, порушення суддею вимог щодо несумісності, порушення суддею присяги, набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього, припинення громадянства" - і так далі за текстом. Так що сьогодні Верховна Рада йде відповідно за Конституцією.

Що стосується "подякувати", якщо ми приймемо рішення, всі подякуємо. Щодо іншої процедури - будь ласка, внесіть проект постанови, ми його розглянемо.

Зараз ставиться на голосування проект Постанови Верховної Ради України, реєстраційний номер 7271, про звільнення суддів. Прошу голосувати. Давайте рішення приймемо, а потім подякуємо. Прошу голосувати.

 

12:56:06

За-289

Рішення прийнято.

Шановні колеги, давайте привітаємо суддів, яких призначили на посади безстроково, а також суддів, які сумлінно відпрацювали визначений законом термін. Ваші оплески вважаємо одностайною оцінкою, підтвердженням того рішення, яке ми прийняли. Дякую вам. Що?

(Ш у м  у  з а л і)

Будь ласка, підтримала його.

Шановні колеги, ми домовлялися з вами, що о 13 годині ми заслухаємо інформацію Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ щодо обставин затримання голови Донецької обласної ради Колесникова. І Генеральний прокурор, і міністр внутрішніх справ прибули на наше засідання.

Генеральний прокурор був, зараз, одну хвилиночку. Шановні колеги, ми домовилися, що це буде інформація. Давайте таким чином, що до...

Шановні колеги, ми попередньо проговорювали із Генеральним прокурором, із міністром Внутрішніх справ, вони просять таким чином: 5 хвилин -  на інформацію, і  по 10 хвилин - на запитання, які виникнуть у народних депутатів. Нема застережень? Домовились. Тоді запрошується до трибуни Генеральний прокурор України Піскун Святослав Михайлович.

 

ПІСКУН С.М.

Шановні народні депутати! Я хочу звернути вашу увагу, що з приводу мого  виступу є 2 рішення Конституційного Суду, в якому чітко записано,  що  я не маю права робити інформацію по конкретній  кримінальній справі з викладенням матеріалів справи. Але, враховуючи те, що в суспільстві є таке бажання - почути Генерального прокурора - і у депутатів з приводу затримання Колєснікова, я зроблю таку інформацію і що можливо максимально доповісти, я доповім шановному парламенту.

Ітак, 25 березня 2005 року  заступником Генерального прокурора України  порушена кримінальна справа відносно голови  Донецької обласної ради народних депутатів Колеснікова  Бориса Вікторовича за ознаками  злочину, передбаченого  частиною 4 статтею 189 України, а  саме "Вимагання передачі чужого майна чи права на майно службовою особою з використанням свого службового  становища з погрозою вбивства, що завдало майнової шкоди в  особливо великих розмірах".

Досудове слідство по цій справі було доручено Головному слідчому управлінню Міністерства внутрішніх справ України.

05.04 відповідно до вимог статті 112 України "Підслідність"  кримінальна справа прийнята до впровадження головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України. В межах слідства  по цій кримінальній справі 06.04.05 Колеснікова було затримано у порядку статті 115 КПК України відповідно до вимог  Кримінально-процесуального кодексу України. Колеснікову забезпечено право  на захист і з  першої хвилини затримання з ним працюють адвокати.

В даний час Колесніков, як підозрюваний, перебуває в ізоляторі  тимчасового утримання МВС України  в місті Києві. Стан  здоров'я Колеснікова задовільний. Сьогодні і  вчора йому провели медичне обстеження.

По цій  же справі на підставі постанов суду вчора в Донецьку було проведено ряд обшуків. Обставини підозрівання Колеснікова у вчиненні  ним злочину, підозрівання,  на цей час інші обставини не підлягають розголошенню.

Крім того, слід відмітити, що у впровадженні Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України перебуває кримінальна справа за фактом посягання на територіальну цілісність і недоторканість України, тобто  сепаратизм. По цій кримінальній справі проведена науково-правова експертиза, яка підтвердила в діях ряду осіб наявність складу  злочину, передбаченою статтею 2 статті 110 Кримінального кодексу України "Посягання на територіальну цілісність і недоторканість України". Серед цих осіб, які фігурують по другій кримінальній справі є також і прізвище Колесникова. Це вичерпна інформація, що може бути доведена мною до вашого відома з врахування вимог таємниці слідства і стану на сьогодні.

Про подальший хід слідства по цим кримінальним справам  громадськість буде поінформована.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги!  Інформацію завершив Генеральний прокурор, будь ласка,  запишіться на запитання до Генерального прокурора. 10 хвилин. Будь ласка, на табло прізвища народних депутатів, що записалися на запитання. Юрій Ключковський, фракція "Наша Україна".

 

13:02:33

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.

Юрій  Ключковський, Блок Віктора Ющенка "Наша Україна". Прошу передати слово народному депутату Павлу Качуру.

 

ГОЛОВА. Павло Качур, мікрофон, будь ласка.

 

13:02:46

КАЧУР П.С.

Павло Качур, Фракція "Наша Україна". Шановний пане генеральний прокурор, я розумію що це затримання викликало  величезний резонанс у суспільстві і в тому числі у  сесійній залі.  Звичайно, не зрозуміло: чому одних бандитів вже сажають, а другі спокійно продовжують розгулювати на свободі. Ви я був 31 жовтня 93-ого  року в Донецьку. Я можу свідчити особисто, як  дана посадова особа, яка затримана, давала вказівки кримінальним структурам, це тоді. коли йшло захоплення приміщення, де мав проводитися з'їзд "Нашої України". Але в мене питання до Вас таке: чи не вважаєте Ви, що, власне, генеральна прокуратура

 

ГОЛОВА. Будь ласка,

 

ПІСКУН С.М. Не знаю, хай, питання я не зрозумів, ще раз.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Алла Александровська, будь ласка. Шановні колеги, формулюйте питання протягом однієї хвилини.

 

13:03:58

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Александровская, фракция коммунистов, город Харьков.

Святослав Михайлович, в прессе широко освещалось выступление Президента Ющенка в Донбассе, на встрече с политическим активом Донбасса. Там, где он заявил и я сама читала это, текст его выступления, о том, что он не забудет тех,  кто призывал к федерализации и сказал, что  он добьется, чтобы они все сидели. Можно ли понимать так, что вот и реализация этого положения, выражается в тех действиях, которые принимает Генпрокуратура? Это первый вопрос

И второй: возбуждены ли уголовные дела по факту сепаратизма, который был проявлен во время известных всем  событий в  западных областях Украины, когда местные органы власти и должностные лица принимали соответствующие решения, так вот по этим фактам возбуждены ли уголовные дела?

 

ПІСКУН С.М. По первому вопросу. Що стосується заяви про те, що буде якийсь тиск на слідство чи на прокурора, що будуть на підставі якоїсь  думки порушувати кримінальні справи - це абсолютно  виключено.

Що стосується сепаратизму. Дійсно, у нас була порушена така кримінальна справа, оскільки ми не зовсім є фахівці у цьому питанні, ми доручили проведення судово-правової експертизи. Відповідні Інститути держави і права і інші інститути, які можуть бути спеціалістами у цьому питанні,  декілька академіків, докторів наук прийняли участь у проведенні цих правових експертиз і дали нам заключення, що у діях окремих осіб є ознаки сепаратизму. Згідно цих заключень, і це є заключення цієї експертизи, Генеральна прокуратура і буде пред'являти обвинувачення і проводити слідство. Справа у тому...

 

ГОЛОВА. Прошу уваги шановні колеги, на другу частину запитання.

 

ПІСКУН С.М. Далі розповідаю. Колеснікову не було пред'явлено обвинува... я зрозумів, про що ви говорите, Колеснікову не було ще пред'явлено обвинувачення у сепаратизмі, ще нікому до цього часу не було пред'явлено такого звинувачення. Він був допитаний... Або ви мене слухаєте...

 

ГОЛОВА. Будь ласка, увага, увага.

 

ПІСКУН С.М. Він був декілька раз допитаний у кримінальній справі як свідок.

 

ГОЛОВА.  І друга частина запитання.

 

ПІСКУН С.М. По  західних областях таких кримінальних справ порушено не було. Якщо... Пояснюю, якщо... У нас не було відповідних, по-перше, я не бачив відповідних звернень за свій час роботи. Це перше.

По-друге, якщо... хвилинку, якщо такі звернення хоч сьогодні надійдуть, і вони будуть підтверджені матеріалами справи, ми порушимо таку кримінальну справу.

 

ГОЛОВА.  Олександр Пеклушенко. Прошу уваги. Олександр Пеклушенко.

 

13:07:26

ПЕКЛУШЕНКО О.М.

У меня к вам конкретный вопрос. Мы вчера группой депутатов были у вас. Нас  возмущает и удивляет ситуация, почему вы, Генеральный прокурор, не ответили нам на три основных вопроса. Первое, когда было совершено преступление к Колесинкову? Какая собрана доказательная база ? И третий вопрос, самый главный, насколько адекватна мера пресечения его содержания? Вот это три вопроса.

Кроме этого, вопрос следующий. Адвокат к нему попал после шести часов задержания. И в этой связи мы просим, чтобы сегодня здесь выступила госпожа Карпачева.

 

ГОЛОВА. Будь ласка.

 

ПІСКУН С.М. Я не можу доповідати депутатам і навіть групі депутатів матеріали конкретної кримінальної справи. Це заборонено законом України. По Гонгадзе я не доповідаю, я інформую. Але з матеріалів справи... Я ж проінформував і вас також.

 

ГОЛОВА. Мухін, фракція Соціалістичної партії України.

 

13:08:44

МУХІН В.В.

Станислав Михайлович, у меня вопрос. Вот о Гонгадзе сейчас подняли вопрос.

 

ГОЛОВА. Відмовився відповідати Генеральний прокурор, каже, що не має права. Так тоді далі йдемо за запитаннями. Що ви пропонуєте мені? Будь ласка.

 

МУХІН В.В. Станислав Михайлович, смотрите сюда. Станислав Михайлович, вопрос кстати о Гонгадзе. Мы очень внимательно наблюдаем за визитом Президента в Соединенные Штаты. Выступая на пресс-конференции Виктор Андреевич сказал, что на сегодняшний день известны не только конкретные исполнители убийства Гонгадзе, но и заказчики. Я понимаю, что вы их знаете и не будете сейчас с трибуны отвечать, кто они такие организаторы, но вы скажите, да или нет, известны заказчики?

А что касается конкретных дел по некоторым нашим гражданам Украины, которые наворовалися до горла и поубивали массу людей, они должны сидеть в тюрьме.

 

ПІСКУН С.М. Що стосується першого запитання, те, що відомо по кримінальній справі і максимально може бути доведено до суспільства, максимально, і не буде перешкоджати слідству, Прокуратурою це доводиться до суспільства через засоби масової інформації. Можливо, навіть і більше. Те, що хто говорить, я не можу відслідковувати все, що говориться в пресі, але назвати, що сьогодні те чи інше зроблено конкретно по справі, я також не маю права.

 

ГОЛОВА. Левко Лук'яненко, фракція блоку Тимошенко.

 

13:10:26

ЛУК'ЯНЕНКО Л.Г.

Українська республіканська партія "Собор", блок Юлії Тимошенко.

Шановний пане прокуроре, я вам направив заяву з клопотанням порушити кримінальну справу проти Кучми, Медведчука, Януковича і Ківалова за те, що вони організували по всій Україні в масштабах загальнодержавних фальсифікацій виборів. Ви ще відповіді мені не дали. Але я хотів би все-таки почути від вас відповідь: чи будуть організовані ті, хто організували підробку і фальсифікацію виборів в загальноукраїнських масштабах? Ви проводите слідство відносно деяких людей, щодо яких є конкретні факти. Але це - одиниці. У нас 32 тис. виборчих дільниць і по всіх виборчих дільницях Президент із своїм найближчим оточенням зайнявся фальсифікацією виборів. Чи будуть вони за це відповідати?

 

ПІСКУН С.М. Доповідаю. Перше, прокуратурою було порушено 287 кримінальних справ, пов'язаних з порушенням законодавства по виборах Президента України. На сьогоднішній день за три місяці закінчено розслідуванням 160 кримінальних справ, які направлені до суду. Частина з них вже розглянута судом і по цим справам є вироки, тобто майже маємо половину. Так?

Далі. Що стосується Центральної виборчої комісії і серверу, втручання в роботу серверу. На днях ми забираємо з Служби безпеки України до себе цю справу щодо серверу, яку закінчувати буде Генеральна прокуратура, тому що там є службовці відповідної другої і третьої категорії, а це підслідність виключно Генерального прокурора, і будемо закінчувати розслідування. Також ми готові будемо  пред’явити обвинувачення членів ЦВК, які впливали на результати виборів в самий найближчий час, і розслідування справи буде закінчено.

 

ГОЛОВА. Дякую, сідайте, будь ласка.

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко запрошується до трибуни.

Я ж сказав, шановні  колеги, п'ять хвилин на інформацію і десять на запитання.  Ви ж погодилися. Будь ласка, Юрій Віталійович.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановна Президія, шановні народні депутати!

Доводжу до вашого відому, що 25 березня поточного року Генеральною прокуратурою України порушена кримінальна справа номер 491502 за статтею  189 частина четверта Кримінального кодексу України за фактом вимагання передачі чужого майна службовою особою з використанням свого службового становища з погрозою  вбивства, що завдало майнової шкоди в особливо великих розмірах. Ця стаття передбачає від семи до 17 років з конфіскацією майна.

Розслідуванням у справі встановлено, я все-таки не можу видавати вам, скажемо, дані оперативного слідства, тим не менше, розумію, що ви будете задавати запитання, що це за справа - політична чи кримінальна? Це чисто кримінальна справа.

Розслідуванням у справі встановлено, що голова Донецької обласної ради народних депутатів Колесніков шляхом погроз відповідним громадянам вбивством вимагав від них передати йому та іншим вказаним особам акцій, які належали цим громадянам.

На людину, щодо якої вимагалося віддати акції, було здійснено три рази замах на вбивство: один раз вибухом і двічі з автоматичної зброєю. Яка політика, шановні? Натуральний бандитизм.

28 березня справа для подальшого розслідування направлена до Головного слідчого управління МВС України.

5 квітня поточного року справа для подальшого розслідування направлена на Генеральної прокуратури України.

Вчора я перебував у службовому відрядженні у Республіці Казахстан і ці події відбувалися без моєї присутності, проте можу вас сьогодні запевнити: всі дії відносно громадянина Колесникова були абсолютно чітко відповідали українському законодавству.

Генпрокуратура, яка має давати погодження на справи щодо осіб місцевого самоврядування, всі відповідні дії з березня місяця робила.

Арешт відбувся після допиту слідчим МВС в приміщенні Генпрокуратури, а потім в приміщенні МВС. Затриманий знаходиться в ізоляторі, і до нього були допущені народні депутати, які могли пересвідчитися в його стані здоров'я.

Шановні народні депутати, яку міру вибрати в цій справі, справа виключно слідчого, ні міністра внутрішніх справ, ні його заступник по слідству, ні Генеральний прокурор, ніхто згідно законів, які ви прийняли, не має права вказати слідчому, яку міру запобіжну обрати: підписка або ізолятор. Слідчий обрав таку дію, і це його законне право.

Хочу, крім того, відкинути будь-які підозри в політичних мотивах даної справи. Президент України Віктор Ющенко поставив вимогу деполітизації міліції. І я відповідально вам заявляю: мені все рівно, який партбілет знаходиться в того чи в іншого громадянина. Чи комуніст, чи соціаліст, чи "Регіони", чи СДПУ(о), чи безпартійний, чи "Наша Україна" - мені абсолютно все рівно.

Хочу вас повідомити: два тижні тому ми затримали на отриманні хабаря новопризначеного голову райадміністрації однієї з областей - і мені все рівно, що це представник нової влади. Точно так же мені все рівно, ким була людина, якій сьогодні інкримінують цей дуже тяжкий злочин: чи він член одної партії, чи ні. Я закликаю депутатів не займатися маскуванням під опозицію кримінальних злочинів. Я ще раз вас питаю: що таке тисяча чоловік, які з восьмома або 23 відкріпними талонами колесили по Миколаївській області? Я вам тільки один приклад приведу: тисяча чоловік з талонами їздили по цій області. Я не знаю, за кого вони голосували. Але списки відкріпних талонів свідчать, що тисяча чоловік голосували незаконно декілька разів. І вони будуть відповідати перед законом. Це не політика, а це "уголовка"! (Ш у м  у  з а л і)

Друге. Причому в кожній області. Я буду лише просити вас, щоб ви пішли на амністію для виконавців, але обов'язково посадити тих, хто організовував ці "каруселі". Я вас питаю: хто 50 мільйонів гривень зібрав з української залізниці, віддав "Автодору" нібито за аерофотозйомку доріг наших? Жодної копійки, ні разу літак не злітав. Це політика чи ні? Це кримінал. Я вас запитую: 300 мільйонів, які зібрали у Фонд реконструкції і розвитку "Артеку" одним з народних депутатів, знаходиться в його приймальній цей фонд - це політика чи кримінал?   Жодної копійки в "Артек" не попало.

Я буду робити все, не дивлячись на обличчя, аби люди відповідали перед законом. Ви мене для цього тут вітали, коли мене призначали, і я це буду робити у всіх справах.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, прошу записатися на запитання. 10 хвилин, будь ласка, йде запис. На табло прізвища народних депутатів, що записалися. Володимир Яворівський, фракція "Наша Україна".

 

13:18:01

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, фракція "Наша Україна", Яворів, Жовква.

Шановний пане міністре, шановний колего! Ну найперше, що я справді захоплений мужньою поведінкою наших колег із партійної групи комуністів, які так оперативно і мужньо захищають бандитів. Честь і слава вам!

Друге, основне моє запитання. Я хочу звернутися до вас, я переконаний, що найближчими днями буде можливість арештувати ще одного вже нового керівника району, який вимагає хабаря і я це зроблю.

І основне питання. Якби не було цього злочину Колєснікова, про який ви сказали, то чи був би він арештований чи ні в той  день?  Дякую.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Шановний Володимире Олександровичу, найперше, я хотів би,  перепрошую, раз ви мене назвали колегою, то дозволити собі поправити, я не чув від комуністів жодного захисту по цій справі. Тому давайте не зводити політичні рахунки там, де їх немає.

Друге. Я не заявляв про те, що Колєсніков вдіяв злочин. Ми розслідуємо цю справу і тільки суд вправі визначити чи він злочинець чи громадянин. Який слухає закон.

Визначить суд. Якщо не буде складу злочину, я особисто і думаю, що Генеральний прокурор, і всі слідчі принесуть йому вибачення.  Тим не менше, сьогодні він підслідний і знаходиться в місцях тимчасового позбавлення волі.

Щодо того, що він вчинив, ця справа не сьогоднішня і не вчорашня. Вона в недалекому минулому була типовою для Донецької області. Сьогодні, завдяки приходу нових працівників МВС, прокуратури, СБУ такі справи будуть кожного разу виринати. Я готовий  кожного  разу приходити сюди і доповідати вам, народним депутатам, про стан справ. Але майте на увазі, я чесно це кажу, мені сьогодні один депутат казав: "Не переходь границу!", я цю граніцу перейшов, бо немає фактів, які можуть стримати за порушення закону,  моє єдине...  можливість бути серед вас спокійним і дивитися вам в очі - це робити те, про що  я кажу  з трибуни, і я буду це робити.

 

ГОЛОВА. Володимир Пузаков, фракція комуністів.

 

13:20:08

ПУЗАКОВ В.Т.

Прошу передать слово петру Николаевичу Симоненко.

 

ГОЛОВА. Петро Симоненко, будь ласка.

 

13:20:14

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов.

Уважаемый министр! Уважаемые  коллеги! Уважаемые избиратели! Фракция коммунистов еще  раз подтверждает, что  наша позиция заключается в том, что  вор должен сидеть в тюрьме и другой позиции фракция  коммунистов проводить не будет.

Но что меня волнует и я хотел бы получить  ответы. В связи с тем, что средства массовой информации сделали сообщение, что министру транспорта предлагали за отдельные назначения по должностям  там 3 миллиона долларов, вам якобы миллион долларов, Президент заявлял о том,  что он знает, кто его отравил. Я  хотел бы все-таки услышать, те, которые предлагали взятки за назначение должностей, они арестованы, они сегодня привлечены к уголовной ответственности или это просто слова?

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Шановний Петре Миколайовичу! Шановні колеги! Хочу  вам доповісти, я дійсно заявляв в Донецькій області про те, що за  посаду нового начальнику управління у Донецькій  області  пропонувався один мільйон. Ми завели з  цього приводу спеціальну справу, внутрішня безпека УБОЗу України має можливість перевіряти ці речі. На жаль, підкреслюю, на жаль,  клієнт на зв'язок більше не вийшов.

( Ш у м   у   з а л і)

Але мушу вам сказати, я відповідаю тут, пане Шурма, за свої слова. Ні одна посада в МВС України в нових призначеннях не була куплена або  продана. Я відповідаю за свої слова. Заодно,  враховуючи велику актичність пана Шурми, хочу йому доповісти, це очевидно ви переїли суші у пана Шуфрича і думаєте, що всі політичні діячі  мають мати земельні ділянки у Карпатах. Я не маю жодної земельної ділянки у Карпатах, про що вас спішу повідомити.

У мене такої справи немає. Але, Петре Миколайовича, я хочу вам повідомити, справи  про хабарництво - це підслідність прокуратури України. Тому як тільки я їх фіксую, я передаю туди. На цей момент у мене немає ні заяви Червоненка, ні порушеної кримінальної справи. .......також справа Генеральної прокуратури України.

 

ГОЛОВА.   Ващук, будь ласка, мікрофон.

Вибачте, шановні колеги, то , Олександр Стоян, спочатку був. А потім - Ващук. Да, будь ласка. Мікрофон, Стоян.

 

СТОЯН О.М. Коновалюку.

 

ГОЛОВА. А, передає Коновалюку? Будь ласка, Валерій Коновалюк.

 

13:22:38

КОНОВАЛЮК В.І.

Спасибо, спасибо, Владимир Михайлович. Ну, и в дополнение к отчету Петру Николаевичу скажу, что это демонстрация какой неподкупности, понимаете, тех людей, которые себя,  может быть еще проявят.

Я думаю, что, наверно, должны быть, прозвучать и ответы прямые, да. Почему был задержан Борис Колесников не по месту совершения преступления? А вот такая, знаете уже традиционная схема, которая проявила себя и в предыдущие годы - это первое. Почему Ваш заместитель, который очень рьяно курировал вопросы обысков, которые проводились в Донецке и которые начались еще за 10-15 минут до задержания? Это второй вопрос.

И та информация, которая прозвучала сегодня в Парламенте на все страну то, что ситуация с Григоришиным, с подбрасыванием наркотиков и оружия тоже координировалась этим же  заместителем. Как Вы прокомментируете это? Спасибо.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Я дозволю собі дещо порушити закон про мови і відповісти Вам на російській мові, аби мене почули також і жителі Донецької області і точніше  вловили смисл.

 Уважаемые народные депутаты, уважаемые избиратели, уголовное дело по сообщенной Вами статье: за вымогательство с угрозами убийства, было возбуждено еще 25 марта поточного года. В ходе расследования в любой момент, до ареста, во  время или после него, мы имеем право на обыски, если они санкционированы. Все необходимые санкции были даны и обыски проводились и проводятся. Мало того, вы очень удивитесь о том, что мы в конце концов обнаружим во время этих обысков. Но это позже, когда дело будет уже расследовано.

 

ІЗ ЗАЛУ. (Не чути).

 

ЛУЦЕНКО Ю.В.  Не волнуйтесь, еще раз подчеркиваю: мы имеем дело с типичным  головным делом, мы имеем дело с типичным уголовным обвинением людей, которые занимались Законом, нарушением Закона по 189 статье, часть 4, еще раз подчеркиваю, от 7 до 10 лет.

Уважаемые избиратели, уважаемые народные депутаты, я бы очень просил, чтобы  вы запомнили: никакая должность, никакая партийность не будет мешать проведению следствия по тех, кто  нарушил Закон. Почему господин Колесников был допрошен в Киеве? Потому что Генпрокуратура, которая ведет следствие подчеркиваю, Генпрокуратура ведет это следствие. Сначала допросила его по делу, которое заведено по факту сепаратизма. После этого этот следователь вышел и туда зашел следователь МВД Украины, который, действуя по поручению Генпрокуратуры, опросил  гражданина Колесникова, которое я вам только что доказывал, вымогательство с угрозой убийства. После этого он был доставлен в МВД там, где наш заместитель Петр Васильевич Коляда рьяно, как ему положено по закону,  за что он получает деньги от налогоплательщиков, провел  опрос, и следователь принял решение о задержании гражданина Колесникова, о чем немедленно было сообщено его родным по телефону. И после этого, конечно, появились вы. Я приветствую ваши мужские чувства и солидарность, но имейте в виду, это исключительно криминальное дело, никакой политикой здесь не пахнет.

 

ГОЛОВА. Катерина Ващук, будь ласка, фракція Народної партії.

 

13:25:53

ВАЩУК К.Т.

Шановний Юрію Віталійовичу, ми щиро віримо, що можливо уже на кінець міліція буде, справді, вірно і чесно служити народу.

У мене таке запитання. Чи є випадки відкритих кримінальних справ за незаконне звільнення людей, просто незаконне? І чи не вбачаєте ви у тому, що так багато притягується людей до відповідальності за вибори, і все це зводиться в основному до таких дільничних виборчих комісій, де керувала виборчою комісією завідуюча садочком, бібліотекар, у неї двоє-троє дітей. Чи не зробимо ми таке, що виборчих комісій будуть боятися більше, як колись КГБ.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Шановна Катерина Тимофіївна, перше, справи по  звільненню, як ви знаєте, розглядаються у судах. Якщо було незаконне звільнення, суд людину відновлює на роботі і проблема немає. Я на практиці стикнувся з десятками справ, коли суд визнав незаконним звільнення раніше  з органів внутрішніх справ, ці люди є поновленими на роботі. Що стосується інших звільнень, шлях аналогічний. Суд, рішення і відновлення на роботі, якщо  це було незаконно.

Стосовно виборчих фальсифікацій. Я вам не вискажу великого секрету, якщо розкажу, як це робиться в основному. Згідно моєї вказівки по всій території України була направлена телеграма.

Ви знаєте про те, що на дільничних комісіях існують списки виборців і списки осіб, які проголосували по відкріпним талонам. У нас є спеціальна програма в комп’ютері і відразу ж видно, що по одній і тій самій, по різним дільницям одна і та сама людина з одним і тим самим паспортом голосувала два, вісім, а інколи є чемпіони - по 23 рази. Ці списки звіряються, і я не знаю за кого він голосував у Львівській, Донецькій чи Харківській області. Я не знаю за кого він голосував, я знаю лише одне: ця людина порушила закон.

Далі ми цих людей, я вам сказав, по Миколаївській області, наприклад, тисяча чоловік допитуємо, вони дають покази, хто їм видав ці відкріпні талони. хто їм дав по 100 гривень за цю денну роботу. Ми виходимо на цих людей, і вони очолюють місцеві політичні партії або їхні "молодіжні крила" між іншим у Миколаївській області. Інколи ми виходимо на голів рай або обладміністрацій. Це організатори.

Я, звертаючись до вас, як до всіх народних депутатів, просив би, якщо буде ваша на те воля, оголосіть амністію виконавцям цих уголовно наказуємих справ. Я маю на увазі неодноразового голосування по відкріпних талонам. Бо це були виконавці, яких дуже часто примушували. Але обов'язково треба зробити так, щоб хоча би раз в Україні сіли організатори цих "каруселей".

Ви давній народний депутат, Катерино Тимофіївно, ви пам'ятаєте, з кожними виборами бєспрєдєл влади ставав все більшим. Щоб цього не повторилося на наступних виборах, треба, щоб організатори цих безчинств таки сіли. Щоб якщо раптом міністр внутрішніх справ Луценко з'їде з глузду, подзвонить своєму начальнику і скаже підтримати ту чи іншу політичну партію, направивши переодягнену банду розгромити дільницю. Ви знаєте, в Черкаській області до того догромилися, що міліціонера на смерть убили, що захищав закон. Якщо я раптом таке зроблю, мені повинні відповісти: я не хочу сісти в тюрму, як мій попередник.

Тому, якщо ваша буде ласка, аби оці виконавці спали спокійно, після того, як їм буде оголошена справа, оголосіть їм амністію, і нехай пам'ятають на все життя. Але організатори, замовники мають відповідати, я в цьому глибокого переконаний, якщо ми всі хочемо демократичного життя у нашій державі.

 

ГОЛОВА. Дякую. Час вичерпаний. Шановні колеги, одну хвилиночку. Називалося прізвище Шурми і Александровської. Будь ласка. І все, шановні колеги. Тільки ті, що прізвища називались. І Шуфрича називалось прізвище.

 

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

Я би хотів звернутися до пана Луценка з останньої його фрази, як ви сказали: якщо ви з’їдете з розуму - вам подзвонять. Я думаю, якщо ви з’їдете з розуму, вам вже ніколи ніхто нічого дзвонити не буде. Це - перше.

Все, що відбувається зараз з арештами, як би ви, пане міністр, послухайте... Пане міністр! Почекайте! Послухайте! Не ігноруйте вже так! Те, що відбувається з арештами, відкриття кримінальних справ - сядьте в зал, забудьте, що ви міністр, і подивіться це очима депутата. Відкриття кримінальних справ. Я за те, якщо є кримінальний злочин, хай він буде відкритий. Але те, що ви говорите, що було три замахи на людину, ну це - байки, байки в тому числі для ваших друзів, бо хто замовляє вбивство, він його доводить до кінця. А те, що ви говорите, це байки, напевне, в зв'язку з вашою недосвідченістю. А що стосується вашої дачі, то я дуже радий, що отримав відповідь, що це не дача, а це буде рекреаційний центр. Я думаю, що у нас цікава характеристика буде - Жденієво-2. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шуфрич.

 

13:31:08

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Безумовно, я не можу сказати, что мне льстит, такое внимания товарища Юрия, ну ничего. Переживу и это. Однако я хотел бы обратить внимание, что сегодня первоочередными задачами, по крайней мере в Харьковской области, являются следующие, это за подписью исполняющего обязанности начальника милиции Харьковской области: виявлення представників органів державної влади, які виконували вказівки колишнього керівництва держави та уряду, причетні до вчинення злочинів та протиправних дій. У мене запитання: так що, якщо будуть вказівки від нової влади такого же напрямку, так їх треба виконувати? І я хочу нагадати, що є у нас закон і є у нас права, в тому числі на отримання земельних ділянок. А різниця між особистою ділянкою і підприємством є велика. Я прошу про це не забувати і хоча б деколи...

 

ГОЛОВА. Так, Алла Александровська, будь ласка.

 

13:32:20

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Александроская, фракция коммунистов город Харьков.

Яворивському. Если бы пещерный антикоммунизм не застил вам глаза и ум, вы бы поняли, что главный мотив, который мною движет и коммунистами, это требование, чтобы закон был единый для всех, в том числе и для правоохранительных органов, для всех, в том числе и для представителей правоохранительных органов, для судов и вообще для юстиции в целом.

И вы, наверное, из моего вопроса должны были понять: если бы не такое, мягко говоря, странное заявление Президента Ющенко в Донецке, то, наверное, и не было бы такой реакции резкой сегодня на вот эти вот, на информацию о возбуждению уголовных  дел по сепаратизму.

Я еще раз говорю: в выступлении Ющенко звучала прямая угроза в адрес конкретных лиц. Именно поэтому сегодня у меня вызывает беспокойство то, что делается по факту сепаратизма. Вот все, что я хотела вам сказать.

 

ГОЛОВА. Так, Шкіря, будь ласка. Потім Яворівський, а тоді попросимо міністра.  Одну хвилину. Шановні колеги...

Ну, Шкіря, будь ласка, мікрофон.

 

13:33:18

ШКІРЯ І.М.

Я хотел задать вопросы Генеральному прокурору.

Святослав Михайлович, если можно, и министру внутренних дел.

В два часа должно начаться заседание суда по жалобе Колесникова об изменении меры пресечения. Так вот, на это заседание должны привести и самого Колесникова, и должны привести следователя, который ведет это дело.

Но по той информации, которая у нас есть, никто не собирается его туда вести и следователь не  собирается туда ехать, и документы, то же самое, никакие не предоставлены. Поэтому впечатление такое, что его... просто этот вопрос никто не собирается рассматривать.

Я прошу ответить Генерального прокурора.

 

ГОЛОВА. Володимир Яворівський, будь ласка.

 

13:34:06

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський.

Ну, я, по-перше, вдячний прекрасній жінці комуністці Александровській за такий піар мого прізвища, вона сказала, що "печерний антикомунізм застував мені розум", значить вона мій розум визнає. Я дуже дякую. Це перше.

А вам відповім словами прекрасного мудрого російського історика Ключевського: "Куди легше стати розумним, як перестати бути дурнем".

Дякую дуже.

 

ГОЛОВА. Юрій Луценко, будь ласка. Одну хвилину.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Шановні народні депутати!

Найперше я хотів би звернутися до пана Шурми: ви зробили, як завжди це робить ваша організація: якось таким хитрим  макаром підтвердили мою відповідь, але, тим не менше, натякнули, що дача в мене таки є.

Доповідаю вам ще раз як для есдека, ще раз, другий раз: у мене, громадянина Луценка, немає жодної земельної ділянки ні в Карпатах, ні по іншій території України. Та ділянка, про яку доповіли вам, очевидно, ваші агенти, належить приватному підприємству "Вал-прес". І дійсно, минулого року там відпочило 200 дітей, які є членами Союзу молодих соціалістів. Я не маю жодних майнових прав там, в тому районі Львівської області.

Пане Шурмо, припиняйте вже ці ігрища! Ваші керівники районних організацій СДПУ(о) дали свідчення про те, що ви особисто вимагали від них зібрати по 50 відкріпних талонів і здати вам. Завершуйте вже цю брудну історію! Займіться собою і своєю відповідальністю! А я, міністр внутрішніх справ Луценко, заповнив декларацію, в якій абсолютно чисто показав все, що в мене є. Ніяких земельних ділянок, рекреаційних центрів, ніяких підприємств у мене немає, не було і не буде. Я буду виключно політиком, яким мене направив парламент для наведення законності, в тому числі і до тих, хто порушує з лав СДПУ(о).

 

ГОЛОВА. Дякую.  Репліка - Шурма. І закінчуємо. Ну, при чому... Ваше прізвище ж не називалося! Шановні колеги, відповідно до Регламенту, коли згадується прізвище. Прізвище Шурми згадувалося. Будь ласка. І, будь ласка, давайте...

 

13:36:23

ШУРМА І.М.

Пане міністр, я би вас попросив залишитися. Мені дуже приємно сказати українському суспільству, що Луценко продовжує і дальше діяти, як колись на майдані: сказав - і пішов.

А що стосується вашої дачі, то є право народного депутата перевіряти ту інформацію, яку доносять люди. Я скористався своїм правом.

Що стосується вашої, вибачте, взагалі некомпетентної відповіді стосовно дачі вказівки по збору посвідчень, в мене коментарів на цю тему немає, оскільки всіх людей по всіх районах викликають в прокуратуру і вимагають дачі таких даних: що Шурма давав якісь вказівки на збір тих посвідчень. І мені дуже прикро, що ви піддалися під провокацію отого чоловіка, який в своєму житті не збудував собачої будки, стероїдного екстраверта, і повторюєте оті дурниці. Я думав, що ви вийшли  за межі вуличного глашатая і стали міністром, а, на превеликий жаль, ви не хочете навіть цього послухати. Дякую.

 

ГОЛОВА. Одну хвилиночку. Станіслав Михайлович, запитання було у народного депутата Шкірі відносно суду.

Одну хвилиночку, дайте закінчити! Я прошу вас! Нада Верховну Раду утримать у нормальних нормах, заспокойтесь, будь ласка!

Будь ласка, Станіслав Михайлович.

 

ПІСКУН С.М. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Генеральний прокурор сказав, що він розбереться.

(Ш у м  у  з а л і)

Шановні колеги! Ну Генеральний прокурор сказав, що справу веде слідчий, він з'ясує всі обставини. Ну що тут ще не так сказано?! Все! Вже розгляд питання завершено. Шановні колеги, які ще питання?

(Ш у м )

З процедури чого? Яка пропозиція була? От мікрофон Самофалова, яка пропозиція, будь ласка.

 

13:38:32

САМОФАЛОВ Г.Г.

Геннадій Самофалов, фракція "Регіони України".

Уважаемый Владимир Михайлович! Уважаемые коллеги! Руководство страны на весь мир объявило, что наше государство идет по пути демократии, причем демократия развитая. Я думаю, что сегодня в связи с тем, что такая резонансная справа у нас есть, есть мнение и предложение предоставить слово уполномочному по правам человека Нине Ивановне Карпачевой, чтобы она сегодня сказала свое видение, свое мнение. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Вранці була виголошена пропозиція заслухати інформацію Генерального прокурора, міністра Внутрішніх справ. Ми проголосували, прийняли рішення. Ви про Карпачеву, Уповноваженого з прав людини, нічого не говорили.

(Ш у м)

Зараз, одну хвилинку, не кричіть! Я ще раз... Я поставлю! Я вам пояснюю. Ну шановні колеги, заспокойтесь, будь ласка. З якого приводу?

Зараз прозвучала пропозиція послухати інформацію Карпачової. будь ласка, хто за те, щоб включити до порядку  денного заслухати інформацію Уповноваженого з прав людини і заслухати цю інформацію, прошу...

 

13:40:01

За-275

Рішення прийнято. По фракціях, будь ласка.

Наша Україна - 14,  комуністів - 56, Регіони України - 49, Народна партія - 23, СПУ- 26, Блок Тимошенко - 3, Українська народна партія - 6, СДПУ(о) - 21, Єдина Україна - 12, Демократична Україна - 18, ПППУ - 11, Союз - 13,  Демініціативи - 14,   позафракційні - 9.

Ми ще  нічого не голосуємо. По інформаціях ми не голосуємо. Тому, шановні колеги, 5 хвилин для інформації, 10  на запитання. Будь ласка.

 

КАРПАЧОВА Н.І.

Спасибі, народні депутати.

Я правда, вражена голосуванням "Нашої України", тому що в цій залі, коли я доповідала по подіях у Мукачевому,  ви одностайно мене підтримували. 

( О п л е с к и)

Ви знаєте, що  уповноважений з прав людини жодною мірою  є політично  незаангажована фігура у будь-якій країні. І, на щастя, так само в нашій Україні. Я би хотіла все ж таки, щоб ви заслухали ту інформацію, якою на сьогодні я володію. Що торкається справи затримання голови Донецької обласної ради Бориса Колеснікова, з яким  я жодним чином не була до цього часу знайомою. Я прошу додати мені хвилину на репліку.

 

ГОЛОВА. Будь ласка.

 

КАРПАЧОВА Н.І. Вчора  Головним слідчим управлінням МВС України за злочин  за статтею 189 частиною четвертою Кримінального кодексу України вимагання акцій ВАТ "Торговий центр "Білий лебідь", який ніби-то було скоєно, бо суд ще це не довів, шановні колеги, було скоєно ще у 2002 році, на мою думку, те затримання, яке відбулося  в Генеральній прокуратурі о 12 .30 з застосуванням у ту ж  саму секунду наручників на Бориса Колеснікова і з допуском до нього адвоката, я хочу дати певну координацію, коментарям шановного міністра внутрішніх справ, адвоката було допущено тільки у 17:30, тобто не з моменту затримання - це одного боку. З другого боку, коли ми ознайомилися, а мій представник, за моїм дорученням, зважаючи на те, що ця справа, на нашу думку, певною мірою виглядає, як політичне переслідування, яке потребує додатково ще перевірки, було направлено до ізолятор тимчасового тримання. Де відбулася зустріч з Борисом Колесниковим, була отримана заява на ім'я уповноваженого з прав людини, яку я зобов'язана і за законом і за Конституцією ретельно вивчати і розглядати.

Так ось я хочу вас повідомити, шановні народні обранці, що вивчивши ті матеріали справи, до якої я маю доступ, я можу вам сказати наступне. Що на сьогоднішній день жодної мотивованої підстави, я спираюсь на протокол затримання особи підозрюваної у вчиненні злочину, так жодної мотивованої підстави для такого затримання в цьому протоколі не вказано. Це принципово, це принципово, мова не іде про те, що він, скажімо, ховався від слідства, він з'являвся до суду, на виклики суду - з одного боку. З другого боку, нібито він позбавляв слідство можливості перешкоджати встановленню істини по кримінальній справі. Жодного аргументу і жодної мотивації в  протоколі відсутня.

Наступне, як відомо, Колесніков не переховався від слідства і суду і останній, мабуть, аргумент, адже ми будуємо демократичне з вами суспільство і прийшов час для України побудувати саме таке суспільство. На утриманні у громадянина Колеснікова, між іншим, двоє неповнолітніх дітей, меншому лише 8 місяців. Тобто дружина зараз годує груддю цю маленьку дитину і знаходиться на утриманні у свого чоловіка. Жодною мірою не втручаючись в хід слідства, я все ж таки хочу зазнати, що вся  ця справа у якій допитали за одне, як я вчора зазначила в прес-релізі о 12 годині ночі, а затримали зовсім за інше. Зараз абсолютно так, якщо  не знає це  Генеральний прокурор, то можу поінформувати шановних народних обранців. Дійсно, на дві години є скарга Бориса Колеснікова у суді, де він скаржиться на незаконність свого затримання. Є така ж сама скарга його адвоката. Але досі його жодною мірою  не підготовлено для того, щоб направити до суду. Він має брати безпосередню участь у такому засіданні.

І, мабуть, останнє. Якщо міністр, якого я дуже шаную,  пан Юрій Луценко мені відповість, за що щороку в Україні в ізоляторах тимчасового тримання  тільки 2004 рік, називаю цифри, було затримано і перебувало 385...

 

ГОЛОВА. Будь ласка, дайте закінчити виступ.

 

КАРПАЧОВА Н.І. Спасибі. Володимире Михайловичу, спасибі.

У кімнатах, це до нас до всіх, до нас до всіх, повірте, це серйозна проблема, у кімнатах для затриманих перебувало 620 тисяч. Тобто понад мільйон  громадян  нашої держави майже без вироків судів, абсолютна більшість,  пройшли оці наші бомжатники, ви розумієте, там де  принижують людську  гідність, там де знущаються, там де застосовують тортури, ми таку з вами держави  хочемо побудувати.

Саме тому як Уповноважений з прав людини я зобов'язана сьогодні, користуючись можливістю, яку  ви мені надали, шановні депутати,  дякую вам за це, привернути вашу увагу до того, що ми  будували і продовжуємо досі будувати поліцейську країну. Це мене не може не хвилювати на сьогодні. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, ми домовлялися, що запитання 10  хвилин. Запишіться, будь ласка, на запитання.

Лілія Григорович, фракція "Наша Україна".

 

13:47:10

ГРИГОРОВИЧ Л.С.

Лілія Григорович, фракція "Наша Україна".

Шановна Ніна Іванівна, я дуже дякую за вашу доповідь. Але ж хочу запитати вас, чи розмежовуєте ви в часі це поняття поліцейської держави? Так, ми 13 років мали поняття поліцейської держави. Чи розмежовуєте ви в часі, що уряд і влада має привілей на 100 днів? І за цих 100 днів ми були змушені внести зміни до бюджету, і за цих 100 днів ми були змушені розкопувати Авгієві конюшні, які були накопичені за 13 років попередньою владою. Ви були в Мукачевому, ви бачили поліцейську держави, і ви були так само разом з нами і бачили ті побої. І я хочу запитатися вас, чи ви не бачите за останні два місяці, як ми починаємо виходити від того режиму і від поліцейської держави? І чи ви не хочете поставити претензію до уряду Кучми-Януковича-Медведчука за попередньо здіяні факти поліцейської держави? Дякую.

 

КАРПАЧОВА Н.І. Пані Лілія, я дякую вам за запитання. Я глибоко шаную вас як політика, як мудру людину, як відповідальну людину і хочу сказати наступне. Я не можу зараз розмежувати в часі те, що відбувається, адже воно не припинено, не припинено відносно сотень наших українських громадян, які продовжують зараз, знаходяться в слідчих ізоляторах, в ізоляторах тимчасового утримання і наведу вам конкретні факти.

2004 рік. До слідчих ізоляторів надійшло 76 тисяч 600 заарештованих. І потім кожного сьомого пізніше звільняли за припиненням кримінальних справ, виправдання, пов'язаних з позбавленням волі. І аналогічна ситуація була всі попередні роки. Я сподівалася, що сьогодні нова влада, яка почала вже діяти і має діяти по-новому, вона дійсно має шанс в часі, але цей час сьогодні, на мою думку, ми гальмуємо і дуже серйозно гальмуємо. І це не додає владі, а влада починає втрачати, і мене це хвилює.

Адже дійсно я була і залишаюся на стороні правди. Так було в Мукачевому. Як не подобалося половині в цій залі моя позиція по Мукачевому, так зараз другій половині залу не подобається моя позиція по справі Колеснікова по конкретному абсолютно факту - по факту безпідставного і невмотивованого затримання громадянина України. Далі - це питання слідства, це питання суду, це наступне.

 

ГОЛОВА. Катерина Самойлик, фракція комуністів.

 

13:49:46

САМОЙЛИК К.С.

Прошу передати слово Родіонову.

 

ГОЛОВА. Михайло Кузьмич Родіонов, будь ласка.

 

13:49:53

РОДІОНОВ М.К.

Родионов, фракция коммунистов.

Нина Ивановна, я сейчас задам вопрос, но для всех радиослушателей хочу сказать: наверное, все убедились - самая порядочная и честная часть общества и в Верховной Раде - это коммунисты. Они не причастны ни к коррупции, ни к воровству. А вопрос у меня такой: как вы считаете, не будет ли нарушением прав человека, если мы. коммунисты, потребуем возбуждения уголовных дел против тех, кто уворовал 75 млрд. рублей вкладов населения в сбербанках, против тех, кто уворовал 37 млрд. на выходе с рублевой зоны, против тех, кто спрятал восемь триллионов карбованцев, напечатанных в 1993 году, против тех, кто превратил страну богатую в слаборазвитую, против тех, кто сегодня довел, что самая низкая рождаемость и против тех, кто довел, что...

 

КАРПАЧОВА Н.І. Я дякую вам за це запитання, шановний пане Михайло Родіонов.

І хочу сказати, що це - право і депутатів, і громадян нашої країни, але це і обов'язок правоохоронців порушувати кримінальні справи по найбільш резонансним проблемам нашого суспільства.

І, мабуть, на завершення, все ж таки. шановні колеги, народні депутати, я хочу звернутись зараз, користуючись нагодою, до вас до всіх. В свій час, коли я виступала по справі діючого зараз Прем`єр-міністра України пані Юлії Тимошенко, мені закидали. що я ніби-то в суді захищаю людину, яка розікрала нашу країну. Я підняла питання перед Генеральною прокуратурою і сказала в суді наступне, що пані Тимошенко, по якій справа тривала в Генеральній прокуратурі понад п'ять років, має право на те, щоб бути звільненою з-під арешту слідчого ізолятору. Саме тому, що не змогли довести злочин відповідним чином у відповідний термін, людина має бути на волі.

Українські в'язниці, сизо просто перенаповнені. Звідти виходять люди хворі на туберкульоз і решта. Тому кожен арешт, кожне затримання - це доля людини, і ми по-іншому маємо поставитися до таких затримань і арештів.  Україна сьогодні є світовий лідер по кількості і систематичності застосування арештів під будь-яким приводом. Потім ми звільняємо людей, потім вибачаємося, а декого в цій  залі, якого було потім звільнено, сьогодні вже немає в живих.

Так ось давайте будемо  сьогодні з вами свідомі і давайте з вами зараз не займати позиції політично протилежні по справах, дійсно, які торкаються захисту прав людини. Ми маємо консолідуватися. І якщо в цій залі ми не консолідуємося, то ми ніколи не консолідуємо наше суспільство, а саме заради цього ми йшли на ці вибори і саме заради цього ми обирали нову владу.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Володимир Макеєнко, фракція "Регіони України".

 

13:53:01

МАКЕЄНКО В.В.

Прошу передати слово Добкіну.

 

ГОЛОВА. Михайло Добкін, будь ласка.

 

13:53:08

ДОБКІН М.М.

Нина Ивановна, я выражаю вам  громадную благодарность  за вашу мужественную позицию  и принципиальность. Хочу сказать, что лично мне как народному депутату не стыдно за то, что му голосовали за вас, и я считаю, что если бы все люди выполняли так сегодня свои обязанности, как вы, у  нас в стране давно был бы порядок.

Хочу вас пригласить в два часа на заседание суда, на котором будет рассматриваться жалоба Бориса Колесникова. Думаю, ваше присутствие поможет там, чтобы восторжествовала справедливость.

Владимир Михайлович, хочу обратиться к вам по поводу хамского поведения министра внутренних дел сегодня в зале. Такого неуважения к народным депутатам, которые демонстрирует министр, не было ни при одном министре внутренних дел.

Я хочу сказать, что сегодня Луценко на всю страну сказал, что он политик. При этом говорят, что милиция у нас вне политики. Вот отсюда и рождаются такие указы. Притула - это начальник УБОПа Харьковской области, который первоочередным заданием харьковской милиции, которая борется с организованной преступностью, для ...

 

ГОЛОВА. Так, Сергій Ратушняк, фракція Народної партії, будь ласка.

 

13:54:16

РАТУШНЯК С.М.

Шановні депутати, пані Григорович!

Нусер, який робив фальсифікацію в Мукачеві, влаштований вашою новою владою в обласну адміністрацію. Ніна Іванівна, дорога наша, пошліть, будь ласка, вашого представника на суд і прошу залишок часу  передати Леоніду Черновецькому.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Леонід Черновецький, будь ласка.

 

13:54:41

ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ Л.М.

Уважаемый Виктор Михайлович!

Черновецкий, Христианско-либеральная партия Украины.

Мне нравится все, что сказала Нина Ивановна. И, в принципе, я вот только одного не понимаю. Я за то, чтобы всех жуликов из местных органов власти привлекли к ответственности за то, что они заморили голодом наше население. И таких мэров у нас 90,и начальников областных организаций, 90 процентов людей.

Но, з другой стороны, может быть, это какое-то начало. Но, в принципе, я понимаю, что это исключительный случай. И мне это не нравится. Ваша позиция мне подобается.

 

КАРПАЧОВА Н.І. Спасибі. Леонід Михайлович, дозвольте я відкоментую дуже конкретно. Презумпція невинуватості - це має бути святая святих для нас для всіх, до якої б партії ми не належали, в якій би час ми з вами не жили історичний. Це є, як то кажуть, наш прапор з прав людини. Тому давайте не будемо виносити вердикти, поки немає рішення суду, і більше того, того рішення суду, яке не набрало законної сили, тобто пройшло ситуацію, яку людина має на оскарження.

І наступне. Так сталося, що зараз Уповноважений з прав людини щодня отримує безліч скарг, як і завжди. Я очікувала, що їх буде менше. На жаль, так не сталося. Зараз я отримую ще більше скарг, ніж я отримувала в попередні роки. По одній такій скарзі, по одній такій проблемі, по багатьох, точніше, скаргах ми виїхали до Кіровоградщини. Ми уважно вивчали ситуацію з дотриманням прав людини, виборчих прав людини на Кіровоградщини, будемо продовжувати вивчати. Там є проблеми, дуже серйозні. Порушення під час виборів, і там, дійсно, були такі порушення, і винуватці мають понести покарання, але яке. Я хочу звернути нашу з вами, шановні, увагу на наступне.

Ми вчора вночі одночасно були і в слідчому ізоляторі, де перебуває літня жінка, пенсіонерка, раніше не судима, яка працює простою прибиральницею зараз. Щербак Світлана Василівна. Вона визнала свою вину. Вона, дійсно, вкинула 15 бюлетенів як голова комісії дільничної за Віктора Януковича. Вона визнала це зараз, як тільки до неї підійшов представник "Нашої України". Вона має понести відповідальність, але яку?

Суд сьогодні ось цю рядову людину, яка 25  років працювала нянькою в дитячому садочку, а зараз прибиральниця, має 2 дитини, одна з них сьогодні (ну дорослі, але дитина) в армії отримала інвалідність, через суд за цей злочин отримала реально - не умовно! - три роки позбавлення волі.

(Ш у м)

І зараз буде апеляція звичайно. Але скажіть, чи треба нам розбиратися з організаторами? З організаторами! Ви розумієте? Чи треба все ж таки суддям не на догоду застосовувати закон, а все ж таки зважати на конкретну особистість. Ви розумієте? І це є принциповою річчю для нас, якщо ми хочемо побудувати гуманне суспільство. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Час вичерпаний, сідайте, будь ласка. Я бачу. Одну хвилиночку. Шановні колеги, прошу заспокоїтись.

Лілія Григорович, прізвище згадувалось, має право на репліку. І все.

 

13:58:25

ГРИГОРОВИЧ Л.С.

Лілія Григорович, фракція "Наша Україна" .

Шановні колеги! Шановні виборці! Депутат  Закарпаття, який згадав моє прізвище, так часто міняв фракції, що мабуть йому десь замакітрилося, він не знає яка влада призначала Нусера. Чого не зробиш в інтересах бізнесу.

Я ж хочу сказати тільки одне, прелюдія у Мукачевому була страшною прелюдією до увертюри, яка відбулася на парламентських виборах. Український народ це заперечив, і я прошу... на президентських виборах, і я прошу всіх тих, які сьогодні турбуються за окрему людину, згадати про  мільйони людей, які мали бути вкинуті у прірву беззаконня, фальсифікації і махінацій. Тому пам'ятайте про рядову людину, але пам'ятайте з позиції честі, гідності, правди і Конституції.

 

ГОЛОВА.  Дякую. Шановні колеги, я тільки можу одне уточнення сказати, що Нусера  призначила нинішня влада.

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Перерва до 16-ої години.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку