ЗАСІДАННЯ  ДВАДЦЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

24  березня  2005 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України. Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:04:55

Зареєструвалися у сесійній залі 410 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, сьогодні день народження народного депутата України, нашого колеги Володимира Леонідовича Співачука. Давайте привітаємо Володимира Леонідовича і побажаємо йому успіхів і здоров'я міцного.

Шановні колеги, відповідно до Регламенту оголошую про входження до депутатської групи "Демократична Україна" Мусіяки Віктора Лаврентійовича.

Шановні колеги, за пропозицією і наполяганням Кабінету Міністрів України ми з вами, шановні колеги, приймали рішення про те, що сьогодні проводимо пленарне засідання з метою розглянути пропозиції уряду у вигляді законопроекту про внесення змін до Державного бюджету України на 2005 рік. Сьогодні вранці, о восьмій годині ранку Бюджетний комітет разом з урядом завершили роботу над цим документом. Але залишилося ще небагато попрацювати для того, щоб звести баланс і побачити, що ж в результаті спільного напрацювання отримано. Тому уряд просить і пропонує провести завтра засідання для того, щоб... Шановні колеги, я просто скажу пропозицію, а потім ми обміняємося думками, якщо не заперечуєте, щоб провести завтра засідання, сьогодні до кінця дня щоб отримали всі документи, доопрацьовані документи, а завтра зранку провели засідання фракцій і об 11 годині розпочали ми позачергове чи додаткове пленарне засідання. Але для того, щоб прийняти таке рішення, нам потрібно визначитись щодо проекту постанови з цього приводу. У зв'язку з такою пропозицією я прошу, шановні колеги, висловити свої міркування. П'ять хвилин. Прошу записатися. На табло прізвища народних депутатів, що записалися на виступ, будь ласка, прошу дати. Юрій Оробець, фракція "Наша Україна".

 

10:07:41

ОРОБЕЦЬ Ю.М.

Прошу передати слово Соболєву.

 

ГОЛОВА. Сергій Соболєв - постійний представник Президента України у Верховній Раді. Будь ласка, мікрофон.

 

10:07:48

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги, оскільки сьогодні вночі фактично завершена титанічна робота між урядом і профільними комітетами, особливо бюджетним комітетом, абсолютно логічно виникла пропозиція стосовно того, щоб ми отримали на руки всі доопрацьовані матеріали стосовно внесення змін і доповнень до урядового проекту бюджету, ознайомились з цими матеріалами, завтра провели відповідні засідання груп і фракцій і могли об 11 годині виходити на обговорення рішення, яке узгоджено між урядом і відповідними профільними комітетами парламенту. Саме тому нам сьогодні треба проголосувати, я підтримую цю пропозицію, про проведення завтра пленарного засідання для розгляду бюджету. Дякую.

 

ГОЛОВА. Ольга Петрівна Гінзбург, фракція комуністів.

 

10:08:46

ГІНЗБУРГ О.П.

Шановний Володимире Михайловичу, прошу слово передати Симоненку Петру Миколайовичу, фракція комуністів.

 

ГОЛОВА. Петро Миколайович Симоненко, будь ласка.

 

10:08:52

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов.

Уважаемые коллеги, ну, мы с вами являемся очевидцами, до чего доводят авантюры, которые имеют отношение к разработке главного экономического закона - бюджета страны. Авантюризм и политическое шаманство привели к тому, что практически, если бы мы рассматривали тот проект бюджета, мы бы могли быть участниками разрушения страны.

Поэтому мы сегодня хотели бы видеть и ответственность тех, кто  разрабатывал этот проект закона. Я бы, допустим, видел, что министр финансов, министр экономики, промышленности и агропромышленного комплекса, если они патриоты народа Украины, они должны положить сегодня заявление об отставке, потому что они не в состоянии разработать проект бюджета по перспективе развития страны.

Владимир Михайлович, фракция коммунистов предлагает рассматривать во вторник. А если мы сегодня получим проект бюджета, то будем иметь возможность ознакомиться хотя бы с ним.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Кирило Поліщук, фракція "Регіони України".

 

10:09:59

ПОЛІЩУК К.А.

Кирило Поліщук, Християнсько-демократична партія України.

Валерій Михайлович, прошу передати слово Коновалюку Валерію Іллічу.

 

ГОЛОВА.  Валерій Ілліч Коновалюк, будь ласка.

 

10:10:09

КОНОВАЛЮК В.І.

Спасибо.  Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги!

Я думаю, что сегодня мы являемся свидетелями того, что, по сути, парламент отстранен от нормального рассмотрения проекта изменений в Закон о Государственном бюджете. То, что готовило правительство два месяца, комитет рассматривает в течение двух суток.

Я вам хочу ответственно заявить, что учтено только 10 процентов поправок народных депутатов, депутатских фракций и комитетов.

Я думаю, что сегодня навязывается нам всем необходимость рассмотрения бюджета без четкого выполнения процедуры. Мы категорически против этого. И поэтому мы заявляем, Владимир Михайлович, для того, чтобы парламент все-таки влиял на эти вопросы и брал на себя четко ответственность, необходимо выполнять регламентные нормы. И процедура должна быть рассмотрена, потому что поправки отклонялись комитетом просто, знаете, исключительно из желания...

 

ГОЛОВА.  Гадяцький, фракція Соціалістичної партії України, будь ласка.

 

10:11:14

ГАДЯЦЬКИЙ Л.М.

Шановний Володимир Михайлович, прошу передати слово Олександру Олександровичу Морозу.

 

ГОЛОВА. Олександр Мороз, мікрофон.

 

10:11:23

МОРОЗ О.О.

Шановні колеги!

Мені здається, що в тій логіці проекту бюджету, котрий нам запропонований тепер, чи ми будемо його завтра чи у вівторок розглядати, змін особливих не відбудеться.

Але, враховуючи пропозицію Кабінету Міністрів, тим паче Голови Верховної Ради України, які для нас є авторитетами. Ми підтримуємо міркування про те, що треба було б розглянути це питання завтра, для того щоб могли депутати ознайомитися із змістом проекту Закону про бюджет. А сьогодні можна було б використати час вранці для того, щоб проголосувати питання, що стосуються Рахункової палати, кадрові призначення.

 

ГОЛОВА. Олег Білорус, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

 

10:12:11

БІЛОРУС О.Г.

Прошу передати слово Кирильчуку Євгену Івановичу.

 

ГОЛОВА. Євген Кирильчук, мікрофон, будь ласка.

 

10:12:22

КИРИЛЬЧУК Є.І.

Дякую, Олег Григорович. Я скажу, що два попередніх виступаючих (я не маю Олександра Олександровича на увазі) далекі від істини, і соромно слухати такі їхні заяви. У вісім годин ранку закінчено розгляд 820 поправок народних депутатів, розгляд по чотирьох проектах законів. Прийнята спільна постанова про порядок розгляду цього питання і урядом, і Бюджетним комітетом при позитивному голосуванні.

Я прошу Голову Верховної Ради, що, можливо, сьогодні включити в порядок денний і ту постанову про порядок розгляду цього важливого документу.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, ще раз дозвольте сформулювати пропозиції, які ми маємо зараз розглянути з вами.

Сьогодні вранці у мене відбулася зустріч, голови Бюджетного комітету, міністра фінансів, Прем'єр-міністра, представників Бюджетного комітету, міністра фінансів і Прем'єр-міністра. Було проінформовано, що сьогодні о восьмій годині вранці завершено доопрацювання проекту бюджету в Бюджетному комітеті, і Бюджетний комітет за погодженням з урядом пропонує провести завтра засідання додаткове Верховної Ради України в пленарному режимі, для того щоб розглянути цей документ. До 17 години він буде доопрацьовуватися. Після того документи будуть передані до комітетів, фракцій і груп. Документ буде передано.

Ну я... ну шановні колеги, я висловлюю пропозицію, ми зараз...

(Ш у м  у  з а л і)

Одну хвилиночку. Я висловлюю ж...

Шановні колеги, ну я можу вас проінформувати про засідання і про результати роботи бюджетного комітету.

(Ш у м  у  з а л і)

Одну хвилиночку, шановні колеги. Що стосується, власне, постанови... проекту постанови про порядок розгляду цього документу, в принципі, погодження є, але такого документу в завершеному вигляді нам бюджетний комітет не надав.

Ну я вас прошу, Петро Миколайович, послухайте, будь ласка! Я ж інформую, я ж не висловлюю свою оцінку. Тобто, шановні колеги... Таким чином, шановні колеги, є дві пропозиції щодо - одну хвилиночку, закінчимо давайте це питання - щодо проведення засідання Верховної Ради України  для розгляду змін до бюджету 25.03 і 29.03. Ці дві пропозиції в порядку надходження я поставлю на голосування, ви визначитесь.

(Ш у м  у  з а л і)

Який проект постанови? Покажіть мені її. Є проект постанови... Одну хвилиночку.

Шановні колеги, є проект постанови народного депутата Горбачова, але ви ж прочитайте цей проект постанови. Там записано "провести  24 березня". Ну ми 24 березня вже  не можемо проводити засідання, бо нема предмету для обговорення, і це  проект постанови процедуру розгляду, а нам треба визначитися щодо дати коли ми будемо розглядати це  питання. От і все. Прозвучало дві дати, 25-го і 29-го березня. Будь ласка, я прошу зараз, давайте таким чином поступимо. Одну хвилинку. Давайте зараз домовимось таким чином, що кожен керівник фракції виступить і скаже, яка позиція фракції, ми підсумуємо, отримаємо необхідний результат. А зараз, поки керівники фракції визначаються, я прошу голову регламентного комітету. Мікрофон, будь ласка.

 

10:17:12

МАТВЄЄВ В.Г.

Я дякую, Володимире Михайловичу.

По-перше, я хочу сказати, що у відповідності з умовами регламенту необхідно, щоб були внесені відповідні постанови про зміни в календарному плані проведення пленарних засідань, зокрема Верховної Ради України.

По-друге, Володимире Михайловичу, нам роздали два томи на 562-а, а потім ще на 160-т сторінок доповнень до проекту закону про внесення змін до Державного бюджету України на цей рік. Як може кожен народний депутат, яких назвала навіть нормальний народний депутат, про що говорила Тимошенко, ознайомитись сьогодні. Отримавши на ніч, може поклавши його під голову, коли спати, ознайомитись з автором, приймати відповідальне рішення по основному бюджетному закону України на рік. Цього не можна робити.

 

ГОЛОВА.Шановні колеги, давайте таким чином організуємо нашу роботу. В нас передбачалось, що ми сьогодні перед розглядом бюджету визначимось щодо голосування за членів рахункової палати. З різних питань ми не могли вирішити це питання. Тому давайте домовимось таким чином.

Значить вже перше питання голова рахункової палати просить зняти його для того, щоб ще попрацювати. Давайте знімемо, я взагалі не знаю, що нам далі робити. Давайте, шановні колеги, керівники депутатських груп і фракцій, ваша позиція щодо розгляду питання про внесення змін  до бюджету, щодо дати, коли ми будемо розглядати це питання, визначимося щодо дати, визначимося щодо процедури. Після того. Є дві дати, які пропонуються Урядом і бюджетним комітетом: 25 березня, інша пропозиція - 29 березня. Будь ласка, "Наша Україна", хто буде від "Нашої України" говорити? Олександр Мартиненко, будь ласка, мікрофон. Мікрофон, будь ласка.

 

10:19:46

МАРТИНЕНКО М.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, у нас наступний тиждень по графіку - це робота в округах. Багато членів Фракції "Нашої України" їдуть  працювати в території, уже є оголошення про виступи і тому наступний тиждень для  розгляду цього питання ми не вважаємо за проводити необхідне. Тому  пропонуємо підтримати пропозицію Бюджетного комітету і Уряду, щодо розгляду  цього  питання на завтра на 25 число. Дякую

 

ГОЛОВА. Так. Дякую Вам. Фракція комуністів, будь ласка, Петро Миколайович Симоненко.

 

10:20:24

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, Фракция коммунистов. Уважаемые коллеги, мы категорически против того, чтобы не разобравшись, не изучив глубоко то, что предлагается в бюджете, а  изменения радикальные предлагаются, мы начали голосование по бюджету. Поэтому мы категорически против завтрашнего рассмотрения. Мы  поддерживаем предложение, которое только что  прозвучало, что  следующая неделя, допустим в округах, поэтому на следующую пленарную неделю, если не хотите - на вторник обозначать день проведения  заседания сеcсии  для рассмотрения  вопроса  о бюджете. Но я еще раз хочу подчеркнуть, что Фракция коммунистов возмущена содержанием бюджета и тем, что именно заклинаниями, как шаманы, сегодня пытаются обмануть 47-ми миллионный народ Украины. Это трагедия целая, дают преференции льготы зарубежным производителям, а представители "Нашей Украины" через этот бюджет предлагают уничтожить отечественного производителя, это рост безработицы колоссальный вновь.  Поэтому мы требуем, чтобы мы рассматривали по регламенту.

 

ГОЛОВА. Так. "Региони України". Валерій Коновалюк, будь ласка,

 

10:21:40

КОНОВАЛЮК В.І.

Дякую. Дякую Володимире Михайловичу. Я вважаю, шановні колеги послухайте, будь ласка, дійсно, сьогодні Верховна Рада  зібралася на пленарне засідання. І ми вносимо пропозицію, Володимире Михайловичу, тому що це урядові пропозиції по внесенню змін до законів України мають і питання податків, окремих пільг. І якщо Верховна Рада зібралася, а є рішення Комітету  з фінансової і банківської діяльності, ми можемо розглянути окремо закони, які стосуються виключно податкових пільг і інших. Там декілька, там 30 законопроектів. Є доповідачі, є співголови, хто доповідає, співдоповідачі, тому давайте визначимося у цьому питанні. Якщо Верховна Рада прийме зміни до законів, ми будемо знати, який певний ресурс доходної частини буде потім представлений по змінам до Державного бюджету. Ми маємо не просто зміни, ми маємо новий бюджет. І розглядати його таким чином неможливо, тому що ми будемо мати дуже серйозні негативні наслідки. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Народна партія, будь ласка. Хто буде виступати? Ващук Катерина Тимофіївна.

 

10:22:55

ВАЩУК К.Т.

Сьогодні, розглядаючи бюджет, фракція бачить, як поєднання білого і чорного.  Багато є позитиву. Позитив у тому, що вирішується багато соціальних виплат. І їх фракція не може не підтримати. Поряд з цим ми бачимо серйозні скорочення капітальних вкладень у розвиток економіки, це і промисловості, це  аграрного сектору України. Ми не згідні з  тим, що  знімається система оподаткування податком на додану вартість сільських товаровиробників. І на цьому вони втрачають біля півтора мільярда гривень. Скорочуються цільові програми - це теж негатив.

Фракція глибоко вивчила  бюджет і дала свої конкретні пропозиції по кожному пункту. Велика  частина їх врахована, у тому числі АПК, промисловість, в тому числі по...

 

ГОЛОВА. Коли проводити засідання?

Так, Соціалістична партія України. Олександр Мороз, будь ласка.

 

10:24:17

МОРОЗ О.О.

Шановні колеги, я так чую з реплік деяких фракцій уже глибоко ознайомилися із проектом бюджету, тому їм легше визначатися. Ми ще глибоко не ознайомилися, а той попередній аналіз, який говорить про те, що логіка бюджету і внесення змін до нього така специфічна. Я пригадую часи, коли бюджет розглядався постатейно. І на це витрачалося близько двох днів безпосереднього голосування. Сьогодні запроваджена інша практика. І тому безперечно підготуватися щодо змісту загального проекту потрібно.

Чи буде це розглядатися завтра, чи буде розглядатися у вівторок, я думаю, наслідок буде приблизно один, бо приймається власне політичне рішення, а не економічне. Хоч мало би бути інакше.

Тому фракція згодна і на завтра, і на вівторок чи будь-коли визначиться сесія чи парламент з приводу голосування, ми підтримаємо будь-який варіант, аби зміни були прийняті.

 

ГОЛОВА. Блок Тимошенко, будь ласка. Олег Білорус, будь ласка.

 

10:25:28

БІЛОРУС О.Г.

Шановні народні депутати, кожний народний депутат тиждень тому отримав ці два томи і мав право і мав можливість ознайомитися, подискутувати, внести свої пропозиції. Тому фракція блоку Юлії Тимошенко наполягає на тому, щоб раз ми вже вийшли на ці спеціальні засідання, завтра провести суттєву дискусію і прийняти зміни і доповнення до бюджету 2005 за основу і в цілому. Громадяни України, мільйони пенсіонерів, вчителів чекають цього рішення, справедливого рішення Верховної Ради. Не треба видумувати штучні перепони на шляху нашого рішення. Ми закликаємо всіх, хто має совість і гідність, голосувати за те, щоб завтра продовжити роботу.

 

ГОЛОВА. Так, шановні колеги, шановний Олеже Григоровичу, я хочу уточнити, що депутати почали отримувати у вівторок зранку ці два томи. Так, будь ласка, Українська народна партія. Олександр Гудима.

 

10:26:57

ГУДИМА О.М.

Гудима, фракція Української народної партії.

Шановний Голово, ми вже чуємо тут різні думки: одні дивляться на бюджет через чорні окуляри, інші через чорно-білі, а мільйони пенсіонерів і працівників бюджетної, соціальної сфери дивляться на бюджет з надією. Ми могли би говорити про свої професійні упередження до окремих статей, але ми приїхали сьогодні з округів, і ми вимагаємо, щоб буквально завтра бюджет доповнення на 2005 рік не тільки були розглянуті, а й прийняті. Отже, ми підтримуємо як уряд, так і бюджетний комітет, щоб розгляд і прийняття бюджету було рішенням Верховної Ради перенесено на завтра.

 

ГОЛОВА. Дякую. "Єдина Україна", Богдан Губський, будь ласка. Ну зараз дійдемо, шановні колеги.

 

10:27:56

ГУБСЬКИЙ Б.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги! Дуже важливо прийняти рішення, які дадуть можливість соціально захистити громадян України, підвищити заробітну плату, пенсії, допомогу одиноким матерям, дітям-сиротам, і це дуже важливо. І тому треба якнайскоріше прийняти ці положення.

Разом з тим, разом з тим, в запропонованих змінах до законів є зміни до податкових законів, які потребують суттєвої уваги. І тому наша позиція дуже проста - потрібно працювати, розглядати. Ми готові працювати сьогодні, завтра, а то й 29-го. Але рішення повинно бути прийняте таке, щоб ми спільно всією Верховною Радою погодили розгляд питання ретельно, ретельно і важливі пропозиції, які внесені зокрема нашою фракцією, повинні бути розглянуті і прийняті. Адже ті пропозиції, які ми дали, вони стосуються в першу чергу питань, пов'язань з розвитком соціального захисту. Дякую.

 

ГОЛОВА. СДПУ(о), будь ласка, фракція. Ігор Шурма.

 

10:29:04

ШУРМА І.М.

Ігор  Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України (об’єднаної).

Фракція, враховуючи добре розроблену соціальну складову бюджету, схильна до того, аби підтримати цей бюджет.  Але ми схиляємося до одного: аби це не був формалізований процес, ми просимо, щоб всі депутати могли досконало вивчити цей бюджет.

Оскільки там вносяться зміни і доповнення і відміняється понад 50 законі, там  є відмінені податкові преференції, там є цілий ряд суттєвий запитань, які будуть ставити в складне становище вітчизняного товаровиробника. Тому ми схильні до того, аби цей закон був пропрацьований. Нам все одно, коли його розробляти - завтра чи на другий тиждень, але нема ніякої гарантії, що ми і завтра будемо в такій самій ситуації.

І, Володимир Михайлович, я вас дуже прошу, коли ви зустрічаєтеся з головою бюджетного комітету, попросіть встановити його легітимність. Те, що він є кум Президента, це не означає, що він повинен порушувати 78-му статтю Конституції і не складати свої повноваження народного депутата.

 

ГОЛОВА.  "Демократична Україна", будь ласка, Ігор Федорович Шаров, будь ласка.

 

10:30:26

ШАРОВ І.Ф. Шановний Володимир Михайлович, шановні колеги!

В цілому, підтримуючи підхід щодо формування бюджету...

Шановний пане Голово!

В цілому підтримуючи підхід до формування бюджету, я пропоную те, що я пропонував вам особисто і всім керівникам фракцій, змінити календарний план таким чином, щоб в сесійному режимі відпрацювати 29-1-го, а 5-8-го працювати в округах. Все рівно вийшло так, як ми прогнозували: цей тиждень ні до яких змін бюджету не привів і не приведе.

І виходячи з того, що пропонує регламентний комітет - розглянути бюджетні зміни відповідно до процедур, я пропоную і наполягаю на моїй пропозиції.  Дякую.

 

ГОЛОВА.  Так, "Воля народу", будь ласка. Оніщук Микола? Гуреєв? Будь ласка, мікрофон Гуреєва.

 

10:31:41

ГУРЕЄВ В.М.

Шановний головуючий, шановні колеги. Депутатська група "Воля народу" підтримує наміри уряду щодо соціальної політики в державі. Але ми дуже стурбовані сьогодні станом, який виникає на головних підприємствах, які відносяться до базових галузей промисловості, в першу чергу автомобілебудування, судобудування, авіабудування і таке інше.

Вчора відбулося засідання Комітету промислової політики, підприємництва, але, на жаль, жодного представника з уряду не було. Пан Регурецький був 20 хвилин, а потім пішов на засідання в Бюджетний комітет. У нас немає достатньої інформації по наших зауваженнях і по наших поправках.

Ми стурбовані ситуацією, яка виникає на підприємствах. З місць отримуємо інформацію, і вважаємо, що ми здатні і бажаємо працювати стільки, скільки потрібно, починаючи з 29 числа. Дякую.

 

ГОЛОВА. "Демократичні ініціативи", Степан Богданович Гавриш, будь ласка.

 

10:32:54

ГАВРИШ С.Б.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги! Мені видається, що сьогодні критика, яка лунала на адресу змін до Державного бюджету, вже засвідчує, що абсолютна більшість народних депутатів достатньо глибокого володіє основними макроекономічними, макрофінансовими позиціями цього документу. Нарешті, хотів би нагадати і моїм колегам, що бюджет цього року ми приймали, взагалі практично не читаючи його.

На цей час дискусія, яка урядом ведеться впродовж останнього часу, засвідчує, що ми розуміємо політику уряду в бюджетному процесі і розуміємо невблаганність тих змін, які пропонуються.

Тому я вважаю, що є ще доба для того, щоб підписати певні компроміси, якщо вони можливі, але спроба перенести його на значний період часу може призвести до розбалансування ідеології цього бюджету і він може бути взагалі не прийнятий. Зрозумійте, що ми опинимося у стані тих людей, які беруть на себе політичну відповідальність за те, що соціальні пропозиції уряду не будуть реалізовані.

Тому я пропоную розглянути цей бюджет завтра - і завершити цю дискусію, привнісши ці зміни. Дякую.

 

ГОЛОВА. Союз". Будь ласка, Микола Гапочка.

 

10:34:11

ГАПОЧКА М.М.

Шановний Володимире Михайловичу, група "Союз" підтримує пропозицію бюджетного комітету і уряду  про розгляд завтра питання бюджету. Завтра 25-го.

 

ГОЛОВА. Так, НДП, Республіка, будь ласка. Валерій Павлович Пустовойтенко, мікрофон, будь ласка.

 

10:34:39

ПУСТОВОЙТЕНКО В.П.

Шановні народні депутати! Шановний Володимире Михайловичу! Я хочу сказати наступне. Ми уважно вивчили проект бюджету, внесення змін до бюджету України. Повністю підтримуємо соціальну частину, де вирішується питання заробітної плати, пенсій, стипендій і багато інших виплат. І сьогодні дуже багато проблем є по другій частині. Ми з вами прийняли  Закон про реформування ЖКХ, ні одної копійки коштів не передбачено на наступний рік, загальнодержавну програму розвитку малих міст і була мрія, що в цьому році вже в бюджеті будуть знову кошти, знову їх немає. І якщо подивитися дальше, то я хотів би, щоб ми сьогодні зустрілися з міністром фінансів, фракція Народно-демократичної партії, і перенести розгляд бюджету на вівторок.

Ми підтримуємо таку пропозицію.

 

ГОЛОВА. Так, шановні колеги, якщо аналізувати по  фракціях позицію коли розглядати це питання... Що? Позафракційні? Будь ласка. Заплатинський, будь ласка, від групи позафракційних. Мікрофон ввімкніть.

 

10:36:02

ЗАПЛАТИНСЬКИЙ В.М.

Уважаемые коллеги! Уважаемый Владимир Михайлович! Группа встретилась с Премьер-министром, в течение 2 часов обсудила вопросы и позиция показала, что подход у членов группы разный. Поэтому разрешите озвучить, что  сегодня две трети входящих в группу народных депутатов готовы начать рассмотрение вопроса сегодня или 25-го числа, за то, чтобы начать 29-го. Если будет сессийным залом принято решение о начале рассмотрения 29-го числа, то убедительная просьба дать возможность максимального времени для подачи поправок депутатам для более глубокого изучения и отработки вопроса. Спасибо!

 

ГОЛОВА.Таким чином, шановні колеги, позиція яка була висловлена представниками депутатських груп і фракцій засвідчила, що десь порівну прихильників провести завтра засідання і прихильників розглянути питання про внесення змін до бюджету 29-го числа.

Таким чином, шановні колеги, в нас є ряд пропозицій, я їх зараз сформулюю, прошу уваги. Перша пропозиція, це провести завтра пленарне засідання з 11-ї години. Друга пропозиція, провести додаткове пленарне засідання 29-го березня. І третя пропозиція, якщо не набере підтримки жодна з двох попередніх, це проводити засідання відповідно до календарного плану, тобто 5 квітня. Такі три пропозиції.

Шановні колеги, я зараз буду ставити на голосування, прошу уваги. Ставиться на голосування пропозиція про те, щоб внести зміни до календарного плану проведення Сьомої сесії Верховної Ради четвертого скликання і провести 25 березня цього року пленарне засідання, яке розпочати о 11 годині.

 

10:38:30

За-242

Рішення прийнято.

Завтра з 11 години. По фракціях, будь ласка, і прошу не розходитись, нам треба ще проголосувати декілька документів.

Наша Україна - 76, Комуністів- 1, Регіоні України - 1, Народна партія - 26, СПУ - 28, Блок Тимошенко - 23, Українська Народна Партія - 22, Єдина Україна - 0, СДПУ(о) - 16, Демократична Україна - 0, Воля народу - 4, Демократичні ініціативи - 13,  "Союз" - 13, НДП, Республіка - 2, позафракційні - 17.

Шановні колеги, прошу уваги, ви знаєте, що відповідно до законів ми маємо своє представництво в наглядових радах Національного банку, Ощадного банку і Ексимбанку. Президент України відкликав свою частину представників і своїм указом призначив нових представників. На  засіданні погоджувальної ради я звертався до вас з пропозицією: подати пропозиції депутатських груп і Фракцій до сформування нашої,  тобто парламентської частина наглядових рад до  цих установ. Пропозиції надійшло надзвичайно багато і нам потрібно здійснити додаткові консультації, для того щоб мати узгоджений результат, Але, в зв'язку з тим, шановні колеги, що ми  свою частину не призначили, а Президент призначив і зараз,  фактично, відбувається процес формування керівних органів цих установ, то нам, очевидно, потрібно було б, для того, щоб взяти участь в цьому процесі, припинити повноваження парламентської частини у наглядових радах.

Коли ми припинимо повноваження, тому не будуть відбуватися засідання і почекають поки ми не сформуємо наше представництво і оді сформовані органи в наглядових радах управлінні будуть відбивати  повну картину. Не має застережень, щоб ми прийняли зараз  таку постанову? Вам розданий відповідний документ. Це проект постанови, реєстраційний номер 7241,  про припинення повноважень членів наглядових рад відкритого  акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" та  Державного експортного імпортного банку України "Ексимбанк".

Нема застережень, щоб поставити на голосування цю пропозицію? Три хвилини, будь ласка, запишіться. Борис Беспалий, фракція "Наша Україна".

 

 10:41:33

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Прошу передати слово Олександру Морозову.

 

ГОЛОВА. Олександр Морозов, будь ласка, фракція "Наша Україна".

 

 10:41:51

МОРОЗОВ О.В.

Я пропоную тільки  з уточненням, що можна у тій частині, де вже у наглядовій раді є депутати, які зараз депутатами не являються. Тому що там є депутати, які і зараз являються депутатами. Чому ми їх позбавляємо цього права?

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Ольга Гінзбург.

 

10:42:18

ГІНЗБУРГ О.П.

Прошу слово передати Кравченку Миколі Васильовичу, члену фракції.

 

ГОЛОВА. Кравченко Микола Васильович, будь ласка.

 

10:42:26

КРАВЧЕНКО М.В.

Спасибо. Кравченко, фракция коммунистов.

Я действующий член наглядової ради Ощадбанка ы абсолютно с вами согласен Владимир Михайлович, что нужно сегодня прекратить полномочия, потому что там уже 3 или 4 человека не являются народными депутатами, изменилась конфигурация Верховной Рады и нужно в обязательном порядке посмотреть.

Но есть одне застереження, Володимире Михайловичу. На сегодняший день на 18 часов с участием Президента уже назначено заседание Наглядовий ради. Чтобы ни в коем случае не получилось так, что без нас изберут председателя Наблюдательного совета в Ощадбанке.

 

ГОЛОВА. Володимир Бронніков, будь ласка, фракція "Регіонів України".

 

10:43:10

БРОННІКОВ В.К.

Владимир Михайлович, у нас очень много экспромтом без постанов, без ничего. А прошу слово передать Коновалюку.

 

ГОЛОВА. Валерій Коновалюк, будь ласка.

 

10:43:23

КОНОВАЛЮК В.І.

Дякую шановний Володимире Михайловичу. Дійсно, питання наглядових рад воно є дуже важливим, тим більше, що новий уряд, нова влада буде штучно управляти банківською системою, щоб стримувати ту інфляцію, яка зараз  має достатньо високий рівень.

Але питання в іншому, Володимире Михайловичу. Дві фракції надали вам питання про  оголошення перерви. Ви порушили Регламент, не виконавши цю умову. І я хочу нагадати, Володимире Михайловичу, що ми могли на цьому засіданні, коли Верховна Рада зібралася, розглянути питання і рішення Комітету соціальної політики по тим законам, які зараз пропонує уряд, Комітету фінансів і банківської діяльності. А ми зараз ставимо Верховну Рада у постійне таке принизливе положення. І ви кожного разу кажете, що зберігати повагу до Верховної Ради як до інституції. Тому з власними руками...

 

ГОЛОВА. Я не бачу, шановний колего, чим я принизив Верховну Раду України. Оскільки є такий документ внесено, але якщо інші питання, то потрібно ж очевидно запросити доповідачів з іншого питання. І я просив би, щоб ви не педалювали там мою увагу. Ще раз хочу сказати. Будь ласка, заспокойтеся.

Олег Зарубінський. Ми з вами завжди знаходимо порозуміння. Будь ласка.

 

 10:44:42

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую, Володимире Михайловичу. Олег Зарубінський, фракція Народної партії.

Мені здається, постановка питання про зупинення повноважень представників наглядових рад від Верховної Ради є абсолютно коректною, виходячи з того, що цілий ряд представників Верховної Ради вже такими не є, не будучи народними депутатами.

І другий момент. Абсолютно правильно колеги казали, якщо ми сьогодні це не зробимо, то виникне питання, що ті чи інші організаційні питання, у тому числі і обрання чи призначення голів цих наглядових рад може бути здійснене без участі представників репрезентантів Верховної Ради.

Що стосується тих депутатів, які сьогодні є представниками Верховної Ради в наглядових радах, то безумовно ті фракції, яких делегували, зможуть підтвердити потім їх представництво у наглядових радах.

Мені здається, що треба проголосувати за цей проект, і закликаю це зробити своїх колеги. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, прошу уваги. Ми обмінялися думками. Але нам треба це питання включити до порядку денного. Тому прошу уваги.

Я ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного і прийняття рішення щодо проекту постанови Верховної Ради України про припинення повноважень членів наглядових рад відкритого акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" та Державного експортно-імпортного банку України "Укрексімбанк". Реєстраційний номер 7241.

 

10:46:33

За-224

Питання не включено до порядку денного.

Так, що? Ну, три хвилини, запишіться, будь ласка. Запишіться, три хвилини. Будь ласка, три хвилини, запишіться. Так, Володимир Бондаренко, фракція "Наша Україна".

 

10:47:02

БОНДАРЕНКО В.Д.

Прошу передати слово Андрію Шкілю.

 

ГОЛОВА. Андрій Шкіль, будь ласка.

 

10:47:07

ШКІЛЬ А.В.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Я хотів наголосити, щоб ми повернулися знову за нашою практикою, щоб ми ще раз проголосували і повернулися до розгляду цього питання з тим, щоб його включити до порядку денного, бо два голоси, звичайно, просто декілька людей не встигло, а ми повинні, просто повинні підтримати цю постанову, тому що не просто там змінилася конфігурація і хтось перестав бути депутатом і таким чином звільнив місце в наглядових радах, а просто наглядові ради перестали мати нормальну кількість депутатів з тим, щоб приймати рішення. Тобто вони можуть справді втратили легітимність під час і обрання голови, і враховуючи, що сьогодні справді вже має бути засідання ощадбанку в наглядову раду. Тому я прошу і звертаюся до всіх проголосувати, підтримати постанову і переконаний, що всі ті, хто народні депутати, хто працював і захоче працювати, ми підтримаємо їх на посадах членів наглядових рад. Дякую.

 

ГОЛОВА. Ольга Гінзбург, фракція комуністів.

 

10:48:08

ГІНЗБУРГ О.П.

Шановний Володимире Михайловичу, прошу слово передати Станіславу Гуренку. Дякую вам.

 

ГОЛОВА. Станіслав Іванович Гуренко, будь ласка, мікрофон.

 

10:48:16

ГУРЕНКО С.І.

Гуренко, фракція комуністів.

Я прошу шановних колег прислухатися до того, що робиться зараз у період такий, коли іде так зване продовження революції. Я  - член наглядової ради "Укрексімбанку". От тиждень тому, скориставшись цією ситуацією, віце-прем`єр Кінах скликав наглядову раду і самочинно, якщо називати речі своїми іменами, звільнив, придушивши членів наглядової ради, звільнив з посади Сорокіна, якого призначив колишній склад наглядової ради, не дивлячись на мої заперечення, на заперечення народного депутата Черновецького, було, він припустився, практично, до обману, сказав, що Сорокін принесе йому завтра заяву про звільнення. І досі заяви немає. Ніхто ніякої посади Сорокіну, кваліфікованому банкіру, який блискуче працював на посаді, не пропонує і отаке беззаконня буде і далі.  Я прошу ...

 

ГОЛОВА.  Володимир Бронніков, фракція "Регіони України".

 

10:49:21

БРОННІКОВ В.К.

Владимир Михайлович, фракция приветствует ваше входжение в Регламент.  А сейчас слово прошу передать Коновалюку.

 

ГОЛОВА.  Спасибі.  Валерій Коновалюк, будь ласка.

 

10:49:32

КОНОВАЛЮК В.І.

Дякую.  Шановні колеги, я вважаю, що в нас немає якихось категоричних заперечень проти цього рішення. Але ми вважаємо, що було б доцільним все ж... Верховна Рада визначити по  тим кандидатам, які будуть  потім схвалені і підтримані на заміщення цих посад.  І зробити це однією постановою, Володимир Михайлович, і це зробити майже завтра, коли будемо розглядати питання в пленарному режимі.  Дякую.

 

ГОЛОВА.  Дякую.  Василь Надрага, будь ласка.

 

10:50:08

НАДРАГА В.І.

Уважаемые коллеги!

Я думаю, что сегодня мы должны еще раз отнестись максимально ответственно к ситуации, а она заключается в следующем: для того, чтобы цивилизовано, грамотно, и, я прошу прощения, политически ответственно работали наблюдательные советы банков, они должны работать в тех условиях, в каких предлагается. Поэтому исходя из ситуации, ну, я думаю, что два голоса, которые нам не хватили, это просто техническая нестыковка, или, как минимум. невнимательность части депутатов. Поэтому, коллеги, нам надо это отработать и надо сейчас проголосовать. Я прошу всех мобилизоваться.  Спасибо.

 

ГОЛОВА.  Шановні колеги, тут прозвучала пропозиція до розгляду питання про включення проекту постанови до порядку денного.

Я ставлю на голосування пропозицію про повернення до розгляду питання про включення проекту постанови Верховної Ради України, реєстраційний номер 7241 до порядку денного.

Прошу голосувати. Йде голосування, прошу голосувати.

 

10:51:20

За-205

Рішення не прийнято.

Так, шановні колеги, я просив би вибачення ще у двох фракцій, які наполягали на перерві. Зараз ми просто закінчимо роботу. Але, шановні колеги, є такий ще проект постанови, прошу послухати: "Про термінове виділення коштів з фонди оплати праці народних депутатів України, необхідних для покриття витрат на перевезення спеціальним літаком до Німеччини п'ятирічної Анастасії Овчар, яка постраждала внаслідок пожежі в селі Воронцівка Куп’янського району Харківської області". Цей проект внесений народним депутатом Ігорем Шурмою.

Шановні колеги, як ви дивитеся на те, щоб ми включили це питання до порядку денного і визначилися щодо рішення? Я ставлю на голосування: про включення до порядку денного проекту Постанови Верховної Ради України, реєстраційний номер 7237-1, "Про термінове виділення з фонду оплати праці народних депутатів України коштів, необхідних для покриття витрат на перевезення спеціальним літаком до Німеччини п'ятирічної Анастасії Овчар, яка постраждала внаслідок пожежі в селі Воронцівка Куп’янського району Харківської області". Про включення до порядку денного. До порядку денного, шановні колеги.

 

10:52:48

За-398

Рішення прийнято.

Шановні колеги, пропонується такий проект. Пункт перший: "Виділити з фонду оплати праці народних депутатів України суму, необхідну для покриття витрат на перевезення спеціальним літаком до Німеччини п'ятирічної Анастасії Овчар, яка постраждала внаслідок пожежі в селі Воронцівка Куп’янського району Харківської області". Пункт другий: "Управлінню справами Апарату Верховної Ради України перерахувати в установленому порядку кошти на рахунок благодійної допомоги Овчар, утримати з заробітної плати кожного народного депутата України за його згодою частину коштів у пропорційному відношенні загальної кількості народних депутатів України та виділення відповідно до пункту першого суми".

Такий проект, які запитання є? Що, проголосуємо? Я ставлю на голосування проект Постанови Верховної Ради України для прийняття її в цілому як постанову. Реєстраційний номер 7237-1.

 

10:54:11

За-409

Постанову прийнято.

Так, шановні колеги... З мотивів?  Алла Александровська, будь ласка, з мотивів голосування.

 

10:54:28

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Александровская, фракция коммунистов, город Харьков. Это действительно большая трагедия и очень хорошо, что Верховная Рада поддержала внесенный законопроект.

Владимир Михайлович, но я прошу вас обратить внимание на то, что вопрос должен быть решен срочно. Я сегодня утром привезла документы для этой девочки для родителей для того, чтобы они могли выехать сегодня за рубеж, и мне объяснили, что  вылет должен быть именно сегодня. Поэтому, пожалуйста, попрошу вас возьмите под контроль срочность решения этого вопроса. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВА. Я дякую вам за таке уточнення. Я прошу зараз Секретаріат терміново підготувати на підпис цю постанову і перерахувати необхідні кошти.

Будь ласка, Андрій Шкіль. Потім Ігор Осташ і будемо завершувати.

 

10:55:13

ШКІЛЬ А.В.

Дякую, Володимире Михайловичу. Я звичайно також радий, що Верховна Рада  підтримала, и я думаю, що все буде вирішено  терміново. Тільки я хотів би сказати одне, що треба і інформувати Верховну Раду також про  події.....................,  тому що є різні інформації про те, що якісь там приватний інвестор оплатив політ до Сполучених Штатів і таке інше. Тому я хотів би, щоб все-таки ми  мали достовірну, ретельну інформацію з цього приводу. А щодо автора постанови, я хотів  сказати, що у нього є сусід по фракції, котрий міг би оплатити не тільки політ туди, скажімо, цієї дитини, але забезпечити, щоб подібних пожеж в Україні не було. Я маю на увазі Григорія Суркіса. Чому? Ця людина могла б оплатити політ  400 таких дітей Сполучених Штатів без жодних втрат для себе. Дякую.

 

ГОЛОВА. Ігор Осташ, будь ласка.

 

10:56:04

ОСТАШ І.І.

Ігор Осташ, фракція "Наша Україна". Володимире Михайловичу, дійсно, є інформація також, що можливе лікування в Сполучених Штатах Америки і тому є пропозиція, можливо в тексті зняти "до Німеччини", просто записати текст "на лікування" дівчинки без вказання  місця, тому що вийде так, що ми проголосуємо за Німеччину, а можливо операцію буде зроблено в США. Дякую за увагу!

 

ГОЛОВА. Дякую. Я думаю, шановні колеги, головне що ми зараз перерахуємо кошти, а куди там вже визначаться. Репліка, Добкін і Матвієнков, і завершуємо.

 

10:56:42

ДОБКІН М.М.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые народные депутаты. Я благодарен всем народным избранникам, которые поддержали данную постанову. От себя единственное хочу сказать, что даже на таком факте некоторые политики пытаются устраивать себе пиар. Я хочу ответить уважаемому своему колеге из фракции Блока Юлии Тимошенко, что те, о ком вы говорите и так оказывают помощь, только делают это тихо, не говоря об этом по телевизору. И если вы хотите на всю страну, еще в очередной раз, даже на таком факте начинать устраивать политические торги, то это просто показывает ваше истинное лицо. Спасибо!

 

ГОЛОВА. Сергій Матвієнков, фракція "Регіони України".

 

10:57:30

МАТВІЄНКОВ С.А.

55 округ, Мариуполь.

Уважаемый Владимир Михайлович, поскольку мы проголосовали в отношении того, что завтра в 11 часов мы приступаем к рассмотрению изменений в бюджет. Мне бы хотелось, чтобы мы сегодня получили четкий ответ, где и когда мы сможем получить доработанный вариант проекта бюджета, который завтра будет рассматриваться в 11 часов. С тем, чтобы мы смогли за оставшееся время доработать, просмотреть, какие были внесены изменения, какие восприняты, какие не восприняты. Мы хотели бы сейчас услышать четкий ответ от представителей либо правительства, либо комитета. Спасибо!

 

ГОЛОВА. Уряду нема, вони всі працюють над бюджетом. Ми попросимо прем'єр-міністра, представника уряду. Будь ласка, Сас Сергій Володимирович, мікрофон.

 

10:58:19

САС С.В.

Народний депутат Сас, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

Шановний Володимире Михайловичу, бюджет підготовлений, про це вже говорилось, узгоджений. Внесений проект постанови спільний уряду і бюджетного комітету, і технічно необхідно декілька годин, щоб він був розданий народним депутатам.

 

ГОЛОВА. Я хотів би, шановні колеги, я зараз внесу уточнення, останню  інформацію, що зараз міністерство фінансів зводить баланси і до  5-ої години, вони будуть працювати, над цією проблемою, після 17-ої години по мірі того, як будуть друкуватися певні партії проекту  бюджету будуть передаватися в Комітету, Фракції і групи, для того щоб могли отримати, це остання інформація. Якщо ми  не отримаємо документ, ми не зможемо його відповідним чином  розглядати. Що? Ну, запишіться, будь ласка, ще 5 хвилин,  я прошу вас, ми ж. Ну, запишіться, я іншого виходу не бачу. Будь ласка, Михайло Косів, Фракція "Наша Україна".

 

10:59:39

КОСІВ М.В.

Михайло Косів, Фракція "Наша Україна". Шановні колеги-депутати, я хочу ще раз нагадати те, що ось сказав Олександр Олександрович Мороз. Я пам'ятаю прийняття бюджету, коли ми  закінчували цю роботу в останні години 31 грудня на передодні нового року. Ну, було таке, ми по два дні сиділи, по ночах і приймали бюджет. В останні роки ми приймаємо бюджет, як кажуть наші сусіди - росіяни,  чохом. І тому  о така ситуація, в яку ми потрапили сьогодні. Залишилося лише вияснення деяких серйозних позицій, які стосуються податкової системи і, звичайно, я думаю, що всі одностайно приймуть витратну частину. Для цього знову ж таки, давайте приділимо сьогодні вечір і завтра ранок

 

ГОЛОВА. Бабурін, Фракція комуністів, будь ласка,

 

11:00:54

БАБУРІН О.В.

Бабурин, Фракция коммунистов, Запорожье. Уважаемый Владимир Михайлович, нас в очередной раз делают заложниками. Делали заложниками, когда принимали программу Правительства, когда назначали Кабинет Министров и губернаторов, периодически переносили заседания Верховной Рады. И теперь, когда профессионалы: министр финансов до  пяти часов будет разбираться и сводить бюджет. Нам потом  остается, не профессионалам, будем говорить,  остается опять в свинячий голос  получать этот бюджет. И как потом его обсуждать? Поэтому наше предложение правильное было: на вторник перенести,  дать возможность поработать в регионах, посмотреть изменения к региональным бюджетам  и потом только осознанно его принимать. Тоже самое касается и комитетов Верховный Рады, когда они соберутся, когда они будут обсуждать эти поправки? Поэтому идем на поводу, благодаря тому, что все-таки вам надо  занимать  более твердую позицию в отношении...

 

ГОЛОВА. Богатирьова Раїса Василівна, фракція "Регіони України".

 

11:02:10

БОГАТИРЬОВА Р.В.

Прошу передати слово  народному депутату Пеклушенко.

 

ГОЛОВА. Олександр Пеклушенко, будь ласка.

 

11:02:21

ПЕКЛУШЕНКО О.М.

Уважаемый Владимир  Михайлович, уважаемые коллеги.

Я думаю, что мы должны сейчас собраться, успокоится и решить главный вопрос. Бюджет будет принят. Вопрос только в другом, с каким качеством и когда. Поэтому нам нужно определиться в формате рассмотрения бюджета. Есть субъекты процесса, это отдельно взятые депутаты, это фракции, это комитеты. Поэтому правительству сейчас нужно определиться. Более того, к этим названым нужно добавить органы самоуправления, промышленников и малый бизнес. Нам сейчас нужны переговоры с тем, чтобы качественный бюджет принять. Когда, это вопрос второй. Только после того, когда будут соблюдены эти все процедуры.

Я предлагаю Владимир Михайлович, сейчас объявить перерыв, пригласить Юлию Владимировну и найти формат обсуждения бюджета. Если несколько  часов нужно на  то, чтобы раздать, то сколько нужно...

 

ГОЛОВА. Я  ще раз хочу сказати,  шановні колеги, там не порахований баланс, про що можна зараз  говорити, треба це  зараз звести, ті всі пропозиції, які були проголосовані, звести, щоб отримати якусь реальну картину. Про що ми зараз будемо обговорювати. То неточна інформація. Василь Надрага, будь ласка.

 

11:03:40

НАДРАГА В.І.

Уважаемые коллеги, фракция Народной партии.

Когда мы определяли свою позицию, то  мы обсуждали ее, исходя из того, что доложили члены фракции Народной партии, которые являются членами Бюджетного комитета, и которые сегодня целую ночь работали для того, чтобы выйти на конечные вещи.

Исходя из этой логики, была определена позиция фракции Народной партии. Суть ее заключается в следующем. Социальная составляющая, предлагаемая в бюджете нас устраивает, а вот все остальное вызывает бешеные вопросы. Это касается развития промышленности, это полномочия налоговой администрации, это развитие сельского хозяйства, это налогообложение предприятий-инвалидов, это проблемы военных пенсионеров и целый ряд других. Но мы считаем, что сегодня мы в состоянии довести это.

А теперь по обсуждению, принятию. Мы фракцию будем собирать Народной партии завтра в девять утра и будем принимать конечное решение. И считаем, что в 11 можно начинать рассмотрение, а дальше, как говорится, дай Бог, чтобы нам хватило ума и настойчивости вместе с Кабмином сделать полноценный бюджет. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Валентина Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Шановні колеги, ми обмінялися думками. Я хочу лише на застереження, що я повинен займати більш принципову позицію, попросити Олексія Бабуріна подивитися результати голосування. Я ставив на голосування, щоб Верховна Рада визначилася, а свою позицію я визначив голосуванням. Я прекрасно все розумію, але ж нав'язувати волю я не можу Верховній Раді свою.

Так. Микола Кравченко, останній, будь ласка.

 

11:05:29

КРАВЧЕНКО М.В.

Спасибо. Кравченко, фракция коммунистов.

Владимир Михайлович, я все же хотел бы обратиться еще раз к народным депутатам вот по какому вопросу. Сегодня Президент проводит заседание наглядовой рады ощадбанка. Ощадбанк готовится к приватизации. Там три человека, которые не являются сегодня народными депутатами. Я не знаю, каким образом они поведут себя. Мы не можем допустить провала в этом банке.

Поэтому я прошу еще раз, определитесь с нашей позицией и нашей ролью на сегодняшнем заседании. Без полномочий я туда не пойдут. А полномочия Верховная Рада сегодня якобы сняла и не назначила своих представителей наблюдательных советов. Поэтому, Владимир Михайлович, я еще раз прошу вернуться к этому вопросу и окончательно решить роль и место Верховной Рады в этом системном ощадбанке.

 

ГОЛОВА. Справа в тім, шановні колеги, що я двічі ставив на голосування - Верховна Рада не підтримує включення цього питання до порядку денного. Тому повноваження всіх членів ради залишаються. А якщо ви наполягаєте, я можу ще раз поставити на голосування. Будь ласка, хто за те, щоб повернутися до розгляду питання про включення проекту Постанови Верховної Ради України до порядку денного і прийняття рішення? Реєстраційний номер 7241. Будь ласка, давайте ж голосуванням визначайтеся.

 

11:07:13

За-182

Нема бажання розглядати. Шановні колеги, таким чином... Шановні колеги! Прізвище ваше не називалось. Ну я прошу вас, ну я ж вам просто нормально по-людські сказав, що не потрібно, ну я прошу вас. Яка заява? Шановні колеги, дві фракції - фракція "Демократичні ініціативи" та фракція "Регіони України" просять оголосити перерву на 30 хвилин. Але є пропозиція така, щоб ми оголосили перерву до завтра до 11 години. Тому, шановні колеги, виконуючи прохання фракцій я водночас оголошую про те, що ранкове засідання закрите. Пропоную продовжити нашу роботу в комітетах і фракціях. Завтра ми розпочнемо пленарне засідання об 11 годині. Дякую.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку