ЗАСІДАННЯ   ДЕВ’ЯТНАДЦЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

18  березня  2005 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України. Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:03:29

Зареєструвалося у сесійній залі 419 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, сьогодні день народження народних депутатів України - Горбаля Василя Михайловича і Чикала Адама Васильовича. Давайте привітаємо наших колег і побажаємо міцного здоров'я і успіхів.

Шановні колеги, дозвольте вам надати інформацію про результати роботи Верховної Ради України на пленарному засіданні 17 березня. Розглянуто тринадцять питань порядку денного: п'ять законопроектів та шістнадцять проектів постанов. За результатами розгляду: прийнято два закони і один кодекс в цілому, та чотирнадцять постанов.

Тепер оголошення. Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата" України та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України інформую про входження народних депутатів України - Бичкова Сергія Анатолійовича, Жижка Сергія Андрійовича, Козаченка Олексія Олексійовича, Омельченка Олександра Олександровича, Рябікіна Павла Борисовича, Слабенка Сергія Івановича, Тополова Віктора Семеновича, Фіалковського Володимира Олександровича, Шкляра Володимира Борисовича і Шпига Федора Івановича - до складу депутатської фракції "Наша Україна".

Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" та статей 4.2.1 та 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України інформую про входження народного депутата України Шевченка Віталія Федоровича до складу депутатської фракції Української народної партії. (Оплески)

Відповідно до пункту чотири статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України оголошую про розпуск депутатської групи "Центр". У її складі на 18 березня 20045 року залишилось п'ять народних депутатів України.

Так, шановні колеги, відповідно до статті 2.5.2 Регламенту в п'ятницю ми маємо 30 хвилин для виступів народних депутатів з внесенням пропозицій, оголошенням запитів, заяв та повідомлень. Прошу народних депутатів записатися на виступ. А тим часом буде оголошено депутатські запити, які надійшли.

Надiйшли запити народних депутатів України:

групи народних депутатів (ШИРКО, ШЕРШУН, ОЛЕКСІЮК) до Президента України щодо збереження Державного комітету з питань житлово-комунального господарства. Ставлю на голосування про підтримку запиту. Ширко, Шершун, Олексіюк про збереження Державного комітету з питань житлово-комунального господарства.

 

10:07:05

За-144

Запит не підтримано.

Олександра МАСЕНКА до Президента України щодо відміни Указу Президента України від 15 січня 2005 року №33 стосовно звільнення судді Оржицького районного суду Полтавської області Юхимовича за станом здоров’я, в той час як Верховна Рада двічі не давала згоди щодо призначення його на посаду судді безстроково. Ставлю на голосування про підтримку запиту.

 

10:07:47

За-230

Запит підтримано.

Ставлю на голосування про направлення запиту до Президента України.

 

10:08:09

За-252

Запит направляється  до Президента України.

Юрія Бойка до Президента України щодо заміни  одностроїв президентської почесної парти зразка російських імператорів  на однострої козацьких джур часів Богдана Хмельницького.

Ставлю на голосування  про підтримку запиту.

 

10:08:47

За-97

Запит не підтримано.

Олександра Пеклушенка до Президента України стосовно екологічної ситуації, яка склалася внаслідок підтоплення  населених пунктів Вільнянського району Запорізької області та оголошення їх зоною катастрофи.  Ставлю на голосування про підтримку запиту.

 

10:09:20

За-228

Запит підтримано.

Ставлю на голосування про направлення запиту до Президента України.

 

10:09:42

За-250

Запит направляється до Президента України.

Володимира ПЕТРЕНКА до Голови Верховної Ради України щодо грубого порушення закону про рекламу на телебаченні та радіомовленні.

Дмитра РУДКОВСЬКОГО до Прем'єр-міністра щодо зволікання вирішення питання рівномірного фінансування в 2005 році будівництва та придбання житла для військовослужбовців.

Віталія ОЛУЙКА до Прем’єр-міністра щодо забезпечення ветеранів Великої Вітчизняної війни скрапленим балонним газом.

Анатолія РАХАНСЬКОГО до Прем’єр-міністра стосовно фінансування відселення сімей із підтоплених домоволодінь в селах Охотникове та Орлянка Сакського району Автономної Республіки Крим та виконання аварійно-відбудовних робіт і першочергових заходів запобігання прориву дамби в районі озера Сасик-Сиваш.

Віктора БОРЩЕВСЬКОГО до Прем’єр-міністра стосовно збільшення обсягів фінансування Програми радіаційного і соціального захисту жителів міста Жовті Води.

Юрія КАРМАЗІНА до Прем’єр-міністра, Генерального прокурора, міністра внутрішніх справ щодо припинення посадовими особами військових комісаріатів і фінансових управлінь Міністерства внутрішніх справ порушення конституційних прав пенсіонерів з числа військовослужбовців та осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ на соціальний захист внаслідок незаконної відмови в перерахуванні пенсій.          Володимира ЄЩЕНКА та Омеляна ПАРУБКА до Прем’єр-міністра стосовно негараздів з комунальними послугами в місті Сміла Черкаської області.

Ігоря ШАРОВА до Прем’єр-міністра щодо розпаювання земель на території Інгульської сільської ради Устинівського району Кіровоградської області.

Володимира БРОННІКОВА до Прем’єр-міністра щодо встановлення додаткових пільг учасникам бойових дій.

Володимира ПУЗАКОВА до Прем’єр-міністра стосовно ліквідації пенсійної пенсій по віку мешканцям Кіровограда.

Кирила ПОЛІЩУКА до Прем’єр-міністра щодо виділення коштів на газифікацію сіл Сулимівка та Мала Стариця Бориспільського району Київської області.

Петра СИМОНЕНКА до Прем’єр-міністра з приводу незаконного відчуження лікарняного комплексу Сумської центральної районної лікарні.

Віктора БОРЩЕВСЬКОГО до Прем’єр-міністра щодо підтримки Східного гірничо-збагачувального комбінату міста Жовті Води Дніпропетровської області.

Ігоря ШАРОВА до Прем’єр-міністра щодо газифікації селища Смоліне та села Березівка Маловисківського району Кіровоградської області.

Юрія КАРМАЗІНА до Прем’єр-міністра, Міністра оборони у зв’язку з масовими порушеннями конституційного права на житло військовослужбовців Сумського гарнізону та покращання морально-психологічного клімату в їх колективі, забезпечення належних умов для відпочинку.

Богдана КОСТИНЮКА та Олександра ЧОРНОВОЛЕНКА до Прем’єр-міністра щодо необхідності більш активної інтеграційної політики України в Європейський Союз.

Віктора ЗАІЧКА до Прем’єр-міністра стосовно надання субвенції з Державного бюджету на компенсацію втрат доходів бюджету міста Севастополя по платі за землю, внаслідок розташування на його території Чорноморського флоту Російської Федерації.

Володимира ЄЩЕНКА та Омеляна ПАРУБКА до Прем’єр-міністра стосовно звернення студентів Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького з приводу припинення морально-політичного терору проти ректора університету.

Валерія ГОРБАТОВА до Прем’єр-міністра щодо спрощення процедури щорічного оформлення постанов Кабінету Міністрів про кооперацію з країнами СНД.

Алли АЛЕКСАНДРОВСЬКОЇ до Прем’єр-міністра щодо забезпечення державних інтересів в діяльності енергопостачальних компаній.

Миколи МЕЛЬНИКА до Прем’єр-міністра щодо пролонгації кредитів виробникам сільськогосподарської продукції.

Віктора ДРАЧЕВСЬКОГО до Прем’єр-міністра щодо внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів №999 від 8 вересня 1997 року “Про затвердження порядку забезпечення інвалідів автомобілями”.

Олексія БАБУРІНА до Прем’єр-міністра щодо приведення Постанови Кабінету Міністрів №1631 від 15 жовтня 2003 року у відповідність з законодавством.

Євгена КИРИЛЬЧУКА до Прем’єр-міністра з приводу навмисного заниження вартості виробів з пластмас Луцького заводу Фондом державного майна при приватизації.

Павла МОВЧАНА до Прем’єр-міністра щодо газифікації села Заїчинці Семенівського району Полтавської області.

Олега ТЯГНИБОКА до Прем’єр-міністра, Генерального прокурора, Голови Служби безпеки щодо знищення геодезичної галузі керівниками Державного комітету природних ресурсів, незаконної приватизації майна галузі та переслідування спеціалістів, які протестують проти знищення галузі.

групи народних депутатів (ДОМАНСЬКИЙ, ГОРБАЧОВ та інші.) до Прем’єр-міністра щодо  відповідності займаній посаді Голови Романівської районної державної адміністрації Житомирської області, Ясінського.

Володимира ЗУБАНОВА до Прем’єр-міністра щодо недопустимості закриття єдиного медичного закладу в місті Іловайськ Донецької області.

Станіслава КОСІНОВА до Прем’єр-міністра щодо внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів №257 від 4 березня 2004 року стосовно переліку посад, який дає право на призначення наукових пенсій.

Геннадія АСТРОВ-ШУМІЛОВА до Прем’єр-міністра, Міністра юстиції з приводу невключення ветеранів війни в перелік платників податків, які звільняються від сплати  податку з доходів фізичних осіб при отриманні пільгового твердого палива.

Миколи РУДЬКОВСЬКОГО до Прем’єр-міністра, Генерального прокурора щодо розслідування корупційних дій посадових осіб, причетних до незаконного будівництва житлового будинку в місті Чернігові по вулиці Коцюбинського, 58-а.

Валентини СЕМЕНЮК до Прем’єр-міністра з приводу порушення конституційних прав громадян, які виконували повноваження членів виборчих комісій в Нижньогірському районі Автономної Республіки Крим.

Валерія АКОПЯНА до Прем’єр-міністра, Генерального прокурора, Міністра внутрішніх справ, Голови Фонду Державного майна щодо утворення комісії для розслідування причин кризового стану Державної акціонерної холдингової компанії “Чорноморський суднобудівний завод” місто Миколаїв.

Леся ТАНЮКА до Прем’єр-міністра щодо форми власності маєтностей у Межигір’ї, Київської області.

Євгена ГІРНИКА до Прем’єр-міністра щодо законності і доцільності видачі Антимонопольним комітетом дозволу компанії “Космор холдінгс лімітед” держави Кіпр на придбання більше 50% акцій закритого акціонерного товариства “Магній” міста Калуша.

Віталія ОЛУЙКА до Прем’єр-міністра щодо забезпечення пільгових категорій населення Подільського регіону твердим паливом.

Анатолія РАХАНСЬКОГО до Прем’єр-міністра щодо приведення у належний стан меморіалу “Красная горка” у місті Євпаторія, місці масової страти мешканців міста в роки Великої Вітчизняної війни.

Зареми КАТУШЕВОЇ до Прем’єр-міністра стосовно порушення прав вчителів загальноосвітньої школи № 18 міста Сімферополь Автономної Республіки Крим.

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до Прем’єр-міністра стосовно проблем газифікації окремих районів Херсонщини.

Миколи ШЕРШУНА та Валерія САМОПЛАВСЬКОГО до Кабінету Міністрів щодо виконання Постанови Кабінету Міністрів в частині, що стосується будівництва газопроводу до села Костянтинівна Сарненського району Рівненської області.

Олексія КОЗАЧЕНКА до Першого віце-прем’єр-міністра, Міністра палива та енергетики щодо грубого порушення акціонерним товариством “Енергетична компанія” Одесаобленерго” Закону України “Про електроенергетику" та критичного стану, який склався в місті Одесі із забезпеченням електроенергією.

Групи народних депутатів (БОНДАРЕНКО, КАРМАЗІН, ФІЛЕНКО та інші) до першого віце-прем’єр-міністра щодо протиправної діяльності директора Київського авіаційного заводу “АВІАНТ” Олега Шевченка та розбазарювання майна підприємства.

Володимира ЛЕЩЕНКА до першого віце-прем’єр-міністра щодо надання інформації стосовно порядку перерахунку розмірів пенсій колишнім працівникам органів статистики.

Володимира ПУЗАКОВА до Віце-прем’єр-міністра Романа Безсмертного щодо передбачуваних змін в системі місцевого самоврядування.

Богдана КОСТИНЮКА та Олександра ЧОРНОВОЛЕНКА до Віце-прем’єр-міністра Олега Рибачука  щодо сприяння інтеграції України на Європейський ринок високих технологій.

Юрія БОЙКА до Віце-прем’єр-міністра Миколи ТОМЕНКА щодо наповнення при перевиданні Книги пам’яті України “Безсмертя” українським змістом.

Катерини САМОЙЛИК до Генерального прокурора щодо фактів випуску та реалізації недоброякісної продукції товариством з обмеженою відповідальністю “Дніпрофарм” та недотримання ним чинного законодавства.

Олександра МОРОЗА до Генерального прокурора щодо відновлення законності та захисту майнових прав та інтересів кооперативного підприємства “Уманський консервний завод” та  товариства з обмеженою відповідальністю “СЕВ”.

Володимира ЯВОРІВСЬКОГО до Генерального прокурора щодо перевірки дотримання під час президентської кампанії 2004 року телеканалами “Інтер”, “Україна”, 1+1”, УТ-І законодавства України в зв’язку з трансляцією роликів, спрямованих на розпалювання міжетнічної ворожнечі, приниження національної та людської гідності.

Віктора ГОРБАЧОВА до Генерального прокурора, Секретаря Ради національної безпеки і оборони щодо перевірки контракту на реконструкцію Кременчуцького нафтопереробного заводу між Національною акціонерною компанією “Нафтогаз України” закритого акціонерного товариства “Укртатнафта” та корпорацією.

Нестора ШУФРИЧА до Генерального прокурора, Міністра внутрішніх справ щодо розслідування випадку порушення конституційних прав людини працівниками правоохоронних органів у місті Одесі.

Георгія БУЙКА до Генерального прокурора з приводу рішення Амвросіївського районного суду Донецької області щодо примусового стягнення з відкритого акціонерного товариства “Воля” боргу на користь приватного підприємця.

Валерія ЛЕБЕДІВСЬКОГО та Юрія ОРОБЦЯ до Генерального прокурора, Голови Харківської обласної державної адміністрації з приводу відсутності відповіді на депутатський запит щодо законності прийняття рішення прокуратурою Дзержинського району міста Харкова про відмову в порушенні кримінальної справи за фактами перешкоджання працівниками правоохоронних органів здійсненню заходів передвиборчої агітації.

Володимира СТРЕТОВИЧА до Генерального прокурора щодо незаконного сприяння деяких керівників Генеральної прокуратури призначенню  Шацького на посаду прокурора Запорізької області.

Олексія БАБУРІНА до Генерального прокурора щодо зволікання та упередженого розгляду цивільної справи громадянина Сергія Трояновського Мелітопольським міським судом Запорізької області.

Павла КАЧУРА до Генерального прокурора щодо з’ясування обставин зловживання службовим становищем та використання коштів Державного бюджету у власних корисливих інтересах начальником Управління Міністерства внутрішніх справ у Вінницькій області Літівном та начальником Управління по боротьбі з організованою злочинністю Управління Міністерства внутрішніх справ у Вінницькій області Овсепяном.

Олега БІЛОРУСА до Генерального прокурора щодо порушень Черкаською обласною прокуратурою вимог кримінально-процесуального законодавства при розслідуванні кримінальної справи, порушеної стосовно громадянина Каліновського.

Олексія МАЛИНОВСЬКОГО до Генерального прокурора щодо неналежного виконання своїх обов’язків працівниками прокуратури Черкаської області та прокурором Городищенського району.

Юрія КЛЮЧКОВСЬКОГО до Генерального прокурора щодо передачі до суду ряду кримінальних справ за фактами порушення виборчого законодавства.

Левка ЛУК’ЯНЕНКА до Генерального прокурора з приводу незаконного отримання полковником Головного Управління розвідки Міністерства оборони Галакою посвідчення учасника бойових дій.

групи народних депутатів (БОНДАРЕНКО, ЯВОРІВСЬКИЙ та інші) до Генерального прокурора щодо притягнення до відповідальності колишнього Президента України Леоніда Кучми та інших посадових осіб за втручання у діяльність судових органів, що призвело до збитків державі.

Павла КАЧУРА до Генерального прокурора щодо з’ясування обставин зловживання службовим становищем начальником Управління Міністерства внутрішніх справ у Вінницькій області генерал-майором Літівном та начальником Управління по боротьбі з організованою злочинністю Управління Міністерства внутрішніх справ у Вінницькій області Овсепяном під час проведення виборів Президента України.

Володимира СТРЕТОВИЧА до Генерального прокурора щодо тривалої тяганини і неналежного розслідування кримінальної справи стосовно мера міста Фастова Власенко.

Віктора ЛЕЩЕНКА до Генерального прокурора з приводу невиконання прокуратурою Чернігівської області вказівки Генеральної прокуратури про організацію розслідування дорожньо-транспортної пригоди, яка мала місце в 1998 році за участю мешканця міста Чернігів Третяка.

групи народних депутатів (БОРЩЕВСЬКИЙ, АНІСІМОВ та інші) до Генерального прокурора щодо правомірності закриття кримінальної справи по факту збройного  нападу на помічників-консультантів народного депутата у місті Дніпроджержинську.

Катерини САМОЙЛИК до Генерального прокурора щодо розслідування кримінальної справи, порушеної за фактом незаконного використання посадовими особами товариства з обмеженою відповідальністю “Дніпрофарм” промислового зразка, право на який належить відкритому акціонерному товариству “Київський вітамінний завод”.

Олександра КЕМЕНЯША до Генерального прокурора стосовно правомірності дій Іршавської районної прокуратури Закарпатської області.

Бориса ЗАГРЕВИ до Генерального прокурора щодо фактів незаконного виділення житла деяким співробітникам органів внутрішніх справ Волинської області.

Валерія ЛЕБЕДІВСЬКОГО до Генерального прокурора, міністра внутрішніх справ з приводу неналежної відповіді на звернення щодо фактів перешкоджання здійсненню громадянами права обирати Президента України членом дільничної виборчої комісії №70 територіального виборчого округу №223.

Михайла ВОЛИНЦЯ до Генерального прокурора з приводу втручання в діяльність Незалежної профспілки відкритого акціонерного товариства “Оржицький цукровий завод”.

Людмили КИРИЧЕНКО до Генерального прокурора щодо тиску Івано-Франківським міським головою на Благодійний фонд “Солідарність”.

Володимира ЯВОРІВСЬКОГО до Генерального прокурора щодо перевірки законності видачі ліцензій та дозволів на право мовлення Національною радою України з питань телебачення та радіомовлення телеканалам “Київська Русь”, “Телевізійна служба інформації”, “Мульті Медіа Сервіс”, “Україна”, “ТЕТ”, ”Інтер” та “1+1”.

Олега НЕМИРОВСЬКОГО до Генерального прокурора, міністра охорони навколишнього природного середовища, міністра з питань надзвичайних ситуацій щодо знищення лісу у заповідній зоні Боярського лісництва.

Миколи КУЛЬЧИНСЬКОГО до Генерального прокурора з приводу наслідків ревізії фінансово-господарської діяльності Полтавського міськвиконкому.

Павла РЯБІКІНА до Генерального прокурора стосовно розслідування дорожньо-транспортної пригоди Немирівською районною прокуратурою Вінницької області.

Олександра МОРОЗА до Генерального прокурора стосовно систематичної бездіяльності органів прокуратури за фактами розкрадання майна територіальної громади міста Городня Чернігівської області.

Володимира НОВАКА до Генерального прокурора стосовно ситуації, яка склалася з поверненням боргів підприємству “По виробництву продукції звіринництва” міста Полонне Хмельницької області.

Олексія БАБУРІНА та Ігоря АЛЕКСЄЄВА до Генерального прокурора стосовно розслідування фактів побиття колишнього голови відкритого акціонерного товариства “Полтаваобленерго”.

Петра ПИСАРЧУКА до міністра внутрішніх справ з приводу призначення виконуючого обов’язки начальника  Миколаївського районного відділу Управління Міністерства внутрішніх справ у Львівській області.

Михайла КОСІВА до Міністра праці та соціальної політики про надання відомостей щодо загальної кількості пенсіонерів – колишніх працівників органів місцевого самоврядування, які вийшли на пенсію до 1 січня 1994 року.

Олексія МАЛИНОВСЬКОГО до Міністра внутрішніх справ стосовно ухилення від сплати податків та легалізації доходів українсько-німецького закритого акціонерного товариства “Графія – Україна”.

Анатолія КУКОБИ до Міністра фінансів щодо виділення коштів на завершення добудови до адміністративного будинку Управління Міністерства внутрішніх справ в Полтавській області.

Михайла ВОЛИНЦЯ до Міністра транспорту та зв’язку з приводу перешкоджання законній діяльності Об’єднання вільних профспілок залізничників з боку начальника Південно-Західної залізниці та начальника локомотивного депо Київ-Пасажирський.

Михайла КОСІВА до Міністра культури і мистецтв щодо удосконалення змісту навчальних планів музичних навчальних закладів та усунення дискримінації викладення гри на українських народних музичних інструментах.

Євгена ЛАПІНА до Міністра внутрішніх справ щодо незадовільного фінансування Управління Міністерства внутрішніх справ в Сумській області.

Олександра КЕМЕНЯША до Міністра економіки та з питань європейської інтеграції щодо передачі об’їзної автомобільної дороги у місті Виноградів з балансу міської ради на баланс Служби автомобільних доріг у Закарпатській області.

Віктора ЗАІЧКА до Міністра палива та енергетики щодо заборгованості Запорізької атомної електростанції перед Севастопольським приладобудівним заводом “Парус”.

Миколи МЕЛЬНИКА до Міністра внутрішніх справ стосовно розшуку боржника та примусового виконання рішення суду.

Анатолія ДОМАНСЬКОГО до Міністра оброни, Голови Служби безпеки щодо зловживань посадових осіб по розпродажу майна аеродрому в селі Левковка Ізюмського району Харківської області та необгрунтованого закриття карних справ щодо даної справи.

Олександра МАСЕНКА до  Міністра культури і мистецтв стосовно відшкодування сум по оплаті комунальних послуг працівникам закладів культури Оржицького району Полтавської області.

Вячеслава КОВАЛЯ та Олександра ЧОРНОВОЛЕНКА  до Міністра економіки та з питань європейської інтеграції, Міністра фінансів щодо планування внесення коштів для фінансування міжнародної науково-технічної програми.

Володимира ДЕМЬОХІНА до міністра праці та  соціальної політики, Голови правління Пенсійного фонду, міністра охорони здоров’я щодо вирішення проблем соціального, медичного та пенсійного забезпечення ветеранів Збройних Сил.

Павла МАТВІЄНКА до Міністра  з питань надзвичайних ситуацій стосовно надання інформації щодо виконання соціальної програми забезпечення населення, яке проживає на територіях, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, природнім газом.

Віктора ДРАЧЕВСЬКОГО до Міністра охорони здоров’я з приводу колективного звернення виборців 35 виборчого округу, ряду громадських організацій, медичних працівників та депутатів Нікопольської міської ради щодо забезпечення медичним обладнанням лікарень міста Нікополя.

Петра ПИСАРЧУКА до Міністра охорони здоров’я стосовно надання медичної допомоги дітям Миколаївського району Львівської області.

Бориса ЗАГРЕВИ до Міністра внутрішніх справ щодо фактів порушення посадових обов’язків та зловживання службовим становищем окремими співробітниками Новосанжарського районного відділу Управління Міністерства внутрішніх справ у Полтавській області.

Михайла РОДІОНОВА та Володимира ЄЩЕНКА до Міністра освіти і науки щодо включення науково-виробничого комплексу “Фотоприлад” міста Черкаси до базових підприємств по розробці та виготовленню технічних засобів навчання.

Кирила ПОЛІЩУКА до Міністра праці та соціальної політики стосовно неоднозначного застосування норм чинного законодавства центральними органами виконавчої влади у питанні врахування пільгового стажу при нарахуванні пенсій пенсіонерам льотних екіпажів повітряних суден цивільної авіації.

Олега БІЛОРУСА до Міністра праці та соціальної політики з приводу зволікання перерахування та виплати пенсії з 1 січня 2005 року ветеранам та інвалідам Великої Вітчизняної війни та учасникам бойових дій в Афганістані.

Євгена ГІРНИКА до Міністра внутрішніх справ стосовно зволікання  розслідування справи по факту шахрайського вилучення коштів у громадян для працевлаштування за кордоном.

Георгія БУЙКА до Міністра праці та соціальної політики щодо надання роз’яснення стосовно призначення наукової пенсії доценту Якименку.

Богдана КОСТИНЮКА до Міністра аграрної політики з приводу незадоволення відповіддю на запит щодо повернення заборгованості по заробітній платі робітникам цукрового заводу селища міського типу Кириківка Сумської області.

Сергія ШЕВЧУКА та Андрія ШКІЛЯ до Секретаря Ради національної безпеки і оборони щодо ситуації, яка склалася навколо приватних земельних володінь на ділянці українсько-словацького кордону.

Левка ЛУК’ЯНЕНКА до Державного Секретаря щодо законності призначень у Луганській обласній державній адміністрації які здійснює Голова адміністрації Данилов.

Леся ТАНЮКА та Олександра ЧОРНОВОЛЕНКА до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини стосовно порушень прав людини в Кіровоградському слідчому  ізоляторі №14.

Дмитра РУДКОВСЬКОГО до голови Київської обласної державної адміністрації стосовно ефективності використання коштів Державного бюджету, виділених на фінансування будівництва і реконструкцію об’єктів комунальної сфери міста Узин.

Віктора РАЗВАДОВСЬКОГО до голови Житомирської державної адміністрації щодо виділення коштів на газифікацію в селі Іванопіль Чуднівського району Житомирської області.

Юрія ШИРКА та Олександра ГУДИМИ до голови Служби безпеки, Генерального прокурора, віце-прем’єр-міністра Миколи Томенка щодо маніпуляцій з історичними цінностями Центрального державного історичного архіву України в місті Львові.

Володимира ДЕМЬОХІНА до голови Херсонської обласної державної адміністрації, Херсонського міського голови щодо вирішення соціальних проблем ветеранів.

Володимира СІВКОВИЧА до голови Служби безпеки, Секретаря Ради національної безпеки і оборони, Генерального прокурора стосовно наявності загрози національній безпеці у використання так званих “записів майора Мельниченка” як інструменту політичного шантажу та впливу на керівництво держави.

Віктора РАЗВАДОВСЬКОГО до Голови Житомирської обласної державної адміністрації щодо виділення коштів на газифікацію школи та вулиці Вакуленчука в селі Малі Коровинці Чуднівського району Житомирської області.

Сергія ОСИКИ та Григорія БОНДАРЕНКА до начальника регіонального відділення Фонду Державного майна Київської області щодо забезпечення Київського міжобласного апеляційного господарського суду та господарського суду області службовими приміщеннями.

Олександра ЧОРНОВОЛЕНКА до голови Верховного Суду, голови судової палати з кримінальних справ Верховного Ссду щодо направлення на нове розслідування справи порушеної і розглянутої проти громадянина Жадана.

Миколи КУЛЬЧИНСЬКОГО до голови Головного контрольно-ревізійного управління стосовно проведення ревізії фінансово-господарської діяльності Полтавського міськвиконкому.

Леоніда ВЕРНИГОРИ до Голови Державного комітету з питань житлово-комунального господарства щодо опалення будинків по вулиці Ревкомівській в місті Харкові .

Сергія ОСИКИ та Анатолія МОКРОУСОВА до голови Державної податкової адміністрації щодо забезпечення Київського міжобласного апеляційного господарського суду і господарського суду області службовим приміщенням.

Групи народних депутатів (МОКРОУСОВ, ПРАВДЕНКО та інші.) до директора Державного спеціалізованого підприємства “Чорнобильська атомна електростанція” стосовно надання інформації щодо здійснення підприємством закупівель товарів, робіт і послуг за рахунок міжнародної технічної допомоги на будівництво центрів підготовки персоналу та реабілітації.

Олега ТЯГНИБОКА до Генерального прокурора, міністра охорони навколишнього природного середовища, голови Львівської обласної державної  адміністрації про недопущення побудови автозаправної станції в місті Броди між вулицями Коженівського та Полуботка, усунення загрози здоров'ю людей та навколишньому середовищу.

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до Прем'єр-міністра України стосовно проблем соціального захисту інвалідів  по зору.

Марії МАРКУШ до  заступника міністра юстиції Шупеня про грубе порушення термінів  виконання рішень судів в Закарпатській області та фальсифікацію довідки про виконання рішення суду.

Марії МАРКУШ до міністра України у справах молоді та спорту про дачу завідомо неправдивої інформації Управління з питань фізичної культури і спорту Закарпатської області щодо надання фінансової допомоги районній організації культуризму "Спартак"  та про надання такої допомоги.

Віктора МИРОНЕНКА до Прем'єр-міністра України щодо необхідності відміни протизаконного наказу Міністерства транспорту України №312 від 15.4.2004 року.

Віктора МИРОНЕНКА до Генерального прокурора України щодо необхідності відміни протизаконного наказу Міністерства транспорту України №312 від 15.4.2004 року.

Миколи РУДЬКОВСЬКОГО  до Прем'єр-міністра України  щодо невідповідності затверджених Кабінетом Міністрів України граничних показників вартості твердого палива, фактично витратам на надання його пільговим категоріям громадян та житлових субсидій.

Миколи ШЕРШУНА до міністра палива і енергетики України щодо фінансування будівництва відвідного газопроводу до сіл Сарнинського району Велике .......,  Бутейки, Вірка, розташованих у 30-кілометровій зоні Рівненської атомної станції.

Олега БІЛОРУСА та Віктора Терена до міністра освіти і науки України, голови Київської міської державної адміністрації, Генерального прокурора України щодо безпідставного  підвищення  орендної плати за навчання в Олександрійській гімназії  міста Києва.

Ігоря ШУРМИ, Юхима ФІКСА, Володимира ЗАЙЦЯ до Генерального прокурора, Голови Служби безпеки, Міністра внутрішній справ, Голови Верховної Ради України щодо розслідування фактів відмивання брудних коштів  підприємствами, що контролюються Порошенком ( понад 400 мільйонів гривень), а також тиску, який чиниться правоохоронними органами  та керівництвом Комітету Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю, корупцією на ВАТ "Нептун" міста Одеса.

Ігоря ШУРМИ, Юхима ФІКСА,  Володимира ЗАЙЦЯ до Генерального прокурора України щодо  перевірки правомірності масового виселення на вулицю сімей з дітьми, дітьми-інвалідами та  дітей-сиріт з гуртожитку по вулиці Сурикова, 5 ( місто Київ) за позовами  ВАТ завод "Ленінська  кузня".

Михайла КОСІВА  до Прем'єр-міністра України  про законність приватизації державного підшипникового заводу номер 30 у місті Шахтарськ Донецької області та про загальнодержавну  програму реприватизації.

Таким чином, шановні народні депутати,  виголошено 134 депутатських запити. По фракціях: "Наша Україна" - 33, фракція комуністів - 34,  "Регіони України" - 9, Соціал-демократичної партії України (об'єднаної) -  4, "Єдина Україна" - 6, Демократичні ініціативи - 1, Народно-демократична  партія, "Республіка" - 2, Народна партія - 7, Соціалістична партія - 13, Блок Тимошенко - 8, Союз - 2, Центр - 2, Демократична Україна - 6, Позафракційні - 7.

Прошу дати на табло прізвища народних депутатів, що записалися для виступів, з оголошенням  заяв, повідомлень, запитів.

Левко Григорович Лук'яненко, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

30 хвилин, шановні колеги, на виступи.

Левка Григорович Лук'яненко, будь ласка. Підготуватися Олександру Бондарчуку.

 

10:37:18

ЛУК'ЯНЕНКО Л.Г.

Шановний Голово, дякую.

Українська республіканська партія "Собор", голова асоціації дослідників голодомору в Україні.

Шановні депутати, у  2003 році Україна відзначала 70-тирічча великого голодомору 32-33 років, для організації цього відзначення був створений Комітет на чолі із Прем'єр-міністром Кінахом. Потім цей Комітет очолив Янукович. Із призначенням  нового Прем'єр-міністра, я думаю, що  пані Тимошенко має очолити цей Комітет і, я думаю, що вона має скликати його для подальшої роботи.

Тепер трохи про пророблену роботу, у Парламенті відбулися, як Ви знаєте слухання  та спеціальні засідання присвячені цій темі. Вирішено: перше, спорудити пам'ятник, друге, створити музей голодомору і третє створити центри вивчення геноциду української нації. Верховна Рада у своїх документах трагедію нації неодноразово називає, називає геноцидом, але окремого документу ми такого не створили з вами.

Дипломати України мали завдання добитися в організації об'єднаний націй ухвалення резолюції про визнання  України жертвою геноциду з  нагоди 70-ліття трагедії. Російська  дипломатія проявляла надзвичайно велику протидію і українській дипломатії це не вдалося, на превеликий жаль. У  Києві проведений конкурс на кращій пам'ятник і він добрий.  Далі, виділений чотирьох поверховий будинок на вулиці Трьохсвятительській, у якому 2 поверхи  призначені для того, щоб створити Центр вивчення  геноциду української нації і два поверхи - для музею. Ремонт і пристосування цих приміщень до сьогоднішнього дня не тільки, що не зроблений, але,  навіть, не початий. До 70-ліття голодомору був створений кінофільм під назвою "Час темряви". Асоціація дослідників голодомору в Україні висунула його на здобуття шевченківської премії. 9-ого лютого відбувся перегляд фільму з участю Президента України, Президент двічі виступав  в обговоренні і дав високу оцінку цьому кінофільму, ніхто не критикував його за  художню, скажемо, недостатню якість. Тим не менше, 07.02. Комітет із національних премій в супереч положенню про національні премії і призначив 5 літературних премій і жодної у галузі кінематографу і театрального мистецтва.

Я звертаюся до  шановного нашого Президента. Шановний пане Президенте, пам'ятаючи велику трагедію, не допустіть вчинення цієї несправедливості. П'ять літературних премій - це забагато, а ні одної кінофільму, який, дійсно, має величезне значення, - це несправедливо. Прошу виправити цю помилку. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Олександр Бондарчук передає право на виступ Анісімову, фракція комуністів. Будь ласка, ваше слово. Підготуватися Драчевському.

 

10:40:40

АНІСІМОВ В.О.

Анисимов, фракция коммунистов.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые  коллеги, уважаемые радиослушатели.

5 марта этого года в Днепродзержинске в центре города на площади Ленина на коммунистов агитаторов, стоявших на агитационном посту, было совершенно вооруженное нападение. Нападавшие, боевики из националистической организации, вшестером напали на двоих агитаторов, сорвали два лозунга, два флага и трусливо удрали, когда горожане пришли на помощь нашим агитаторам.

Это не первое нападение на агитпост, который в Днепродзержинске работает уже 8 лет практически ежедневно. После того, как произошли первые случаи нападений на агитпост, он стал работать только с участием помощников-консультантов народных депутатов Украины. 

И вот 5 марта боевики-националисты напали  на помощники-консультантов, при чем одного из них ранили, как сказано в милицейском протоколе, острым предметом. После того, как боевики убежали с площади, разорвав два лозунга и украв два красных флага, они были задержаны днепродзержинской милицией при попытке  сжечь красный флаг. По факту нападения возбуждено уголовное дело, ведется следствие.

На этом можно было бы поставить точку. Но буквально вчера стало известно, что уголовное дело закрыто прокуратурой. Под давлением депутатов из "Нашей Украины" прокуратура приняла преступное решение о закрытии уголовного дела по факту вооруженного нападения на помощников народного депутата Украины. Даже убрав моральный фактор этого события, а именно сожжения красного флага, флага, под которым наши отцы и деды сломали хребет фашистскому зверю. Убрав этот флаг, поскольку наша прокуратура, к великому сожалению, вне морали, даже убрав это святотатство, мы имеем уголовное преступление, которое было закрыто по политическим мотивам, поскольку выше законов в нашем государстве те, кто сегодня у власти.

Таким образом мы можем утверждать, что несмотря на то, что ушел Кучма, в Украине продолжают править кучманоиды. Продолжается "новая" старая политика, уголовные дела закрывают "новые" старые прокуроры.  Фракция коммунистов в Верховном Совете Украины заявляет решительный протест наглым вылазкам бесчеловечной националистической идеологии, правовому беспределу, царящему в нашей стране, продолжающейся политики фашизации (от слова "фашизм") нашего общества.

И еще одно объявление. Девятнадцатого марта всех приглашаем на майдан Независимости против войны...

 

ГОЛОВА. Народний депутат Драчевський право на виступ передає Бондаренку Григорію Івановичу. Будь ласка, Григорій Іванович. Підготуватися Раханському.

 

10:44:10

БОНДАРЕНКО Г.І.

Григорій Бондаренко, виборчий округ 92, "Демократична Україна".

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги. На дворі все тепліше, більше сонця, люди радіють. Настає весна. А в багатьох хліборобів горе: не готові сіяти.

У моєму окрузі, а це Київщина, в усіх районах стрічають цілі депутації фермерів господарств. Вони сваряться, дзвонять, пишуть, буває забувають про етику, але цих людей можна зрозуміти. У Спивському районі, наприклад, мало не всі 125 фермерських господарств і сорок сільськогосподарських господарств не мають фондів, необхідних для вчасної сівби. Ці люди з болем говорять мені: на пальне ціни зросли вдвічі, а на зерно на стільки ж знизилися. Знову дав про себе знати посередник оцей проклятий, котрий, ми всегда його називаємо. А виробник як страждав, так і страждає.

Кабінет Міністрів зобов'язав своєю постановою банки відкрити для сільгоспвиробників пільгові кредити, лінії під 17 відсотків річних з 10-відсотковим відшкодуванням за рахунок держави. Але ж і уже у згаданому Сквирському і в сусідньому Білоцерківському банки пропонують кредити під 21-23 відсотки. І це не все. У заставу приймають техніку до п'яти років зносу та будинки, а селяни можуть надати лише озимі посіви.

Прем`єр-міністр Юлія Тимошенко заявляла, що уряд піде на те, щоб брати в заставу посіви цього року. Однак, банки не хотять про це навіть говорити. Тут, зрозуміло, необхідні обгрунтовані гарантії уряду і в кінці кінців примінити владу. Я на цьому зупинюся, бо перелік хліборобських незгод нескінчений, його можна продовжувати дуже довго.

Хочу наголосити на одному: сьогодні вся держава має починати і закінчувати робочий день з думкою про весняне поле. І ще хочу, щоб мене почула Прем`єр-міністр. Шановна Юлія Володимирівна, тільки ви зможете зрушити весняні негаразди на селі. Там на це чекають. Прошу вважати цей виступ депутатським запитом до Прем`єра. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Так, Анатолій Раханський замість Анатолія Мороза буде виступати. Підготуватися Віктору Мироненку.

 

10:46:55

РАХАНСЬКИЙ А.В.

Анатолій Раханський, Євпаторійський виборчий округ, "Демократична Україна".

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, шановні виборці! Біля курорту державного значення Саки та всеукраїнської дитячої оздоровниці Євпаторія на території Сакського району розташоване озеро Сасик-Сиваш, яке відноситься до типу приморських лиманних озер. Це озеро є водоприймачем грунтових і поверхневих вод площею 1064 кв км із середньорічним обсягом скидних вод біля шести мільйонів кубометрів. Дамба висотою 2,5 м шириною 12 кілометрів і довжиною  10 кілометрів розділяє озеро на дві частини: північну - прісноводну та південну - високомінералізовану площею 45 тисяч квадратних кілометрів.

Дамба споруджена для збереження сировинної бази видобутку солі та лікувальних грязей, а також забезпечення коливань рівня води та її мінералізації.

У зв’язку з різким підняттям рівня води більше одного метра в озері Сасик-Сиваш руйнується караїмська і основна дамби, а також берегова лінія, внаслідок чого затоплені на сьогодні 55 будинковолодінь в селах Охотніково і Орлянка Сакського району.

Шановні колеги, нещодавно по центральному телебаченню ви мали змогу бачити цю стихію, яка класифікується як надзвичайна державного значення. Окрім того, якщо зараз  терміново не прийняти міри, дамбу може прорвати, що призведе до підтоплення залізничної колії і автомобільних доріг на дільниці Саки-Євпаторія, магістральних водоводів міста Євпаторії і курортних пляжів, знищення запасів родових грязів і мінеральних ресурсів, курортів Євпаторії та Сак.

Для ліквідації техногенно-екологічної ситуації звертаюся до Кабінету Міністрів. Перше, терміново прийняти рішення про виділення з Резервного фонду Кабінету Міністрів України 995 тисяч гривень для відселення 55 сімей із затоплених будинків.

Друге, для забезпечення виконання аварійно-відбудовних робіт та першочергових заходів, запобігання прориву дамби і знищення сакського грязелікувального комплексу терміново доручити виготовити технічну документацію та передбачити необхідні кошти для проведення цих робіт.

Завтра на прохання потерпілих виборців сіл Охотніково і Орлянка відбудеться зустрів із... на моє прохання сьогодні вранці дала таку згоду Прем'єр-міністр України Тимошенко і відрядити туди міністра або заступника міністра надзвичайних ситуацій для того, щоб вивчити цю проблему на місці і внести терміново пропозицію щодо ліквідації аварійного стану.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Так, дякую також.

Віктор Мироненко право на виступ передає Катерині Семенівні Самойлик.  Будь ласка, підготуватися Терену замість Кирильчука.

 

10:49:48

САМОЙЛИК К.С.

Шановні виборці, шановні колеги!

Лічені дні віддаляють нас  від великого ювілею: від 60-річчя Великої Перемоги. А 16 березня на зустріч з ветеранами Великої Вітчизняної війни прийшов Президент. Мало ветеранів дожили до цього часу. Кривди, несправедливість, неувага передчасно забрали з життя тисячі нескорених, мужніх героїв, їх сердець.

Об 11 годині в середу на Банковій ветерани чекали зустрічі з Президентом, чекали 20 хвилин, 40 хвилин, чекали годину, годину 10, а його все не було. І я думаю, як же треба зневажати живу наше легенду, святая із святих, що залишилася в нашій державі, - наших переможців, наших визволителів. І це все при блюзнірських повторюваннях, що батько також фронтовик.

Але все-таки право відзначити Велику Перемогу як велику перемогу великого радянського народу ми відстояли з вами, всі здорові сили, тут, у Верховній Раді. Правда, на тій же зустрічі Президент сказав, що Компартія підняла бучу і таке інше, а за своє життя не вбила і гвіздок. Вибачте, ви разом з Кучмою 14 років розбазарюєте те, що створено багатьма поколіннями народів. Чи, може, нинішня влада будувала "Запоріжсталь", "Криворіжсталь", шахти, Каховську зрошувальну систему, яка перетворила пустелю в квітучий час? Ні, це ви не вбили гвіздка, і у вас тільки одна мета і думка: що б ще продати, що ще залишилося непроданими.

І тому сьогодні при владі націоналісти і соціалісти. І від цього нічого не змінилося: хабарі як були, так і є, безпорядок, який був, такий і є. Погляньте, хто сьогодні при владі зверху до низу. Люди жахаються від тих, хто призначений керувати регіонами і тут нашими міністерствами. Дивіться, не пройшло і декілька днів після зустрічі - уже прийнято рішення про те, що необхідно підвищити тарифи на  проїзд. Для того, щоб  цього не було, завтра в суботу 19 березня в Києві на Майдані Незалежності о 14 годині ми запрошуємо всіх, хто небайдужий, для того, щоб ми продовжили боротьбу за чесність, за справедливість, за те, щоб дійсно   був мир нашій землі.

І ще одне питання, яке не встигну безумовно висвітити. Нам дуже часто нав'язують ратифікацію угод з міжнародними  різними організаціями. Ви пам'ятаєте як тут на цій трибуні стояв Даниленко і просив, щоб ми ратифікували угоди. І нас насилували. Які результати його діяльності? Він і сьогодні в тій же команді......

 

ГОЛОВА. Віктор Терен має слово, яке йому передає Євген Кирильчук. Підготуватися Носенку.

 

10:53:22

ТАРАН В.В.

Дякую. Шановні друзі!  Дорогі колеги! Дорогі громадяни  України! Тут щойно прозвучала теза, що нічого не змінилося. Добре, давайте говорити врешті-решт правду. Уряд Януковича приховав від народу  мільярди гривень. Дірка, запропонована ........ в бюджеті, складає біля 32 мільярдів гривень. І будьте певні, що якби цей уряд був, то й справді нічого не змінилося б. Але я хотів би. щоб ми знали і щоб знали громадяни України що робить сьогодні уряд Юлії Тимошенко і чи змінилося чи ні. Давайте по конкретиці.

Уряд Юлії Тимошенко збалансував бюджет. Раз. І тепер справді підвищується життєвий рівень народу. Конкретно. Як і обіцяв Ющенко,  допомога матері при народженні дитини  становитиме 8 тисяч гривень. Я хочу запитати, змінилося чи ні? Мінімальна пенсія зростає до 332 гривень. Я хочу запитати, змінилося чи ні? І вона буде диференційованою. Тобто, не буде горезвісної зрівнялівки. Зростає допомога матерям, інвалідам, зростає грошове забезпечення військовослужбовцям, і ці зміни відчувають всі і відчують всі, і я хочу наголосити, що це з 1 січня цього року. Тобто, людям будуть здійснені доплати. І це уряд, який працює всього місяць. І тобто, замість того аби підтримати цей уряд, ми сьогодні говоримо, що  нічого не змінилося, ми сьогодні на нього нападаємо, і дуже успішно формується опозиція. При чому, дорогі мої люди, опозиція формується за межами України. Чого вартий тільки один факт, що у Кремлі приймають нікого іншого, як одіозного Дмитра Корчинського, на черзі у Кремлі приймають Вітренко і так далі. Будь ласка, забирайте їх, що називається, з усім.  Вони дуже добре відомі в Україні, але на кого сьогодні спираються при  формуванні, так званої, опозиції.

Я хотів  би сказати, що справа йде не лише в соціальних виплатах. Не менш важливим є  духовний аспект життя України. І є добрі докази того, що сьогодні, коли вперше в Україні маємо український уряд, то житиме українська книжка, житиме  українське книговидання, яке практично було зліквідовано, нормально розвиватиметься українська мова, як і інші мови, українське кіно, яке було зліквідоване і українська освіта.

І я тут хотів би конкретизувати за 30 секунд, які лишилося, є таке село .......... на Кіровоградщині, де у відомий на весь світ ...........школі був директором Сухомлинський, і куди сьогодні приїжджають делегації і гості  з усього світу. І коли вони приїжджають у цю школу, в це село, то вони  бачать невідремонтовану школу, бачать розбиту дорогу, бачать калюжі серед села. І всі мої звернення до минулої влади навести тут порядок ні до чого не приводили.

І, користуючись нагодою, я хотів би відкритим депутатським запитом звернутися до віце-прем'єра з гуманітарних питань Томенка докласти зусиль про створення національно-педагогічного музею у цьому селі.  Дякую.

 

ГОЛОВА.  Микола Носенко, фракція комуністів. Підготуватися Олегу Білорусу.

 

10:56:40

НОСЕНКО М.П.

Микола Носенко, фракція Комуністичної партії України.

Шановний  головуючий! Шановні народні депутати! Найближчим часом ми будемо розглядати зміни та доповнення до Державного бюджету України на 2005 рік. Сподіваюсь на те, що він буде соціально-спрямований та збалансований. Але як у цьому  процесі можна просуватися вперед, якщо не виконуються раніше прийняті закони. Так до мене як до народного депутата України звернулися представники молодіжної ради багатотисячної профспілки залізничників і транспортних будівельників України з проханням допомогти їм у відстоюванні своїх  законних прав та інтересів, стосовно застосування статті 5 Закону України про податок з доходів фізичних осіб, згідно пункту 5.3.3. Статті  5 зазначеного Закону України, кожен, хто самостійно сплачував кошти за власне навчання, або навчання члена сім'ї першого ступеня споріднення, тобто: батьків, дітей, чоловіка, або дружини на користь закладів освіти, має право на включення таких витрат до складу  податкового кредиту. А це означає, що такі суми коштів не оподатковуються податком з  доходів фізичних осіб. Простіше кажучи, держава дала можливість та взяла на себе зобов'язання  відшкодувати суми коштів, сплачені за навчання в 2004 році в розмірі 13 процентів, відсотків, вибачаюсь.

Але ж до яких пір ми будемо брати на себе зобов'язання та не виконувати їх?  Чи має на це  право виконавчі органи влади? Що насправді діється? А діється те, що при спробах подати річну декларацію в податкові інспекції, відповідальні за цю роботу інспектори просто їх не приймають. А мотиви неприйняття важко зрозуміти. Судіть самі, основними аргументами є: "ми дзвонили до Києва, нам казали не приймати декларації", "потерпіть трішки", або нам  "не доходили жодні вказівки з області, щоб приймати такі декларації", вам не положено, або заочники не мають право на таке відшкодування".

Чимало випадків, коли початківці  потребують додаткові документи, непередбачені ні Законом України, ні відомчою інструкцією. З мого погляду, це є повним абсурдом. Закон  існує, інструкція. підзаконний нормативний акт існує, але ж не працюють. Що це? Непрофесійнолізм, зухвалість, чи просте хамство? А може це є прояв дійсно, обличчя вже сьогоднішньої влади? Зрозуміло, що виникла проблема,  вартість вирішення якої вимірюється в десятках міліонів гривень, але вирішувати її потрібно. Чи позиція Уряду зводиться до того, щоб дотягнути до першого квітня - останнього строку подачі декларації. Чому податківці не виконують Закон  України? Чому вони нехтують виконанням власної інструкції, затвердженої наказом державної податкової інспекції України від 22 вересня 2003 року за номером 442 - незрозуміло. З приводу висвітленої проблеми мною направлений запит на ім'я Прем'єр-міністра Тим...

 

ГОЛОВА. Олег Григорович Білорус, фракція Блоку Юлії Тимошенко, підготуватися Прошкуратовій.

 

11:00:03

БІЛОРУС О.Г.

Шановна президія, шановні депутати і громадяни України.

Вчора Верховна Рада прийняла конструктивне рішення про розгляд змін до бюджету 2005 року. Новий бюджет - це підвищення пенсій для 14 мільйонів пенсіонерів до 332 гривень, це підвищення мінімальної  зарплати до  300 гривень, це суттєве підвищення зарплати вчителям, лікарям, культпрацівникам, науковцям, військовослужбовцям, це підвищення допомоги одиноким матерям до 237 гривень за кожну дитину, це значне підвищення  допомоги дітям-інвалідам у два рази. Фактично новий бюджет 2005 - це буде перший соціальний і народний бюджет. Підтримати цей бюджет - це наша спільна відповідальність і справа совісті. Закликаю всіх народних депутатів підтримати цю соціальну ініціативу уряду народної довіри, бо бюджетом 2005 ми маємо можливість закласти новий рівень соціальних нормативів і добробуту нашого багатостраждального народу.

І друге. Пропонується урядом внести зміни до Митного кодексу по групі продуктів харчування, перша-двадцять четверта група. Візьмемо, наприклад,  еквівалент харчування, еквівалент білку - м'ясо. Сьогодні мито на кілограм м'яса офіційно 28,5 гривень. Це  неприйнятна і неможлива ставка. Тому м'ясо іде за хабар, півдолара за кілограм. У 2004 році  пройшло через кордон півмільйона тон м'яса контрабандою. За 2004 рік ціни на м'ясо зросли у 2,5 рази і власне м'яса не вистачає. Сьогодні на кордоні десятикілометрові черги фур  з цим м'ясом. Ситуація, як бачимо, надзвичайно. Потрібно прийняти закон, потрібно уряду ввести квотування на ввезення м'яса. Я вірю, що Верховна Рада в четвер і в п'ятницю наступного тижня прийме це важливе доленосне рішення. Дякую.

 

ГОЛОВА. Тамара Прошкуратова передає право на виступ Ігорю Шурмі. Підготуватися Стояну.

 

11:02:50

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України об'єднаної. За наявною у мене інформацією до голів обласних рад надійшов лист-звернення, підписаний Головою Верховної Ради України.

У листі повідомляється наступне. Цитую. "За ініціативою Консультативно-дорадчої ради з питань місцевого самоврядування при Голові Верховної Ради України, керівних органів конгресу місцевих та регіональних влад України, Асоціації міст України та громад, Української асоціації місцевих та регіональних влад, Асоціації сільських, селищних та міських рад України 23 квітня поточного року планується проведення Всеукраїнських зборів представників місцевого самоврядування у Національному палаці "Україна"". Підготовкою зборів, як йдеться у листі, займається організаційний комітет підготовки та проведення зборів. Судячи з листа, саме організаційний комітет визначив норму представництва від регіонів - один делегат від 26 тисяч населення, у тому числі по п'ять делегатів від Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних Київської та Севастопольської міських рад.

Містяться у листі чіткі рекомендації щодо того, хто має бути делегатом. Знову ж таки цитую. "Делегатів на збори рекомендуємо обирати з числа депутатів місцевих рад та посадових осіб органів місцевого самоврядування, на яких поширюється повноваження, гарантії депутатів, сільські, селищні, міські голови та представницьких форумах за нормою пропорційного представництва усіх рівнів міських рад регіону." Не маючи абсолютно нічого проти проведення Українських зборів, оскільки проблем у системі місцевого самоврядування на сьогодні більше, ніж достатньо, і їх безперечно необхідно вирішувати, все ж таки як народний депутат України я хотів би отримати відповіді на ряд запитань, що виникають після ознайомлення з цим документом. А саме: організацій комітет, хто визначив його склад і на яких підставах він діє? На разі жодної інформації про зазначений орган ніде не міститься.

Порядок денний всеукраїнських зборів. Взагалі-то за логікою речей порядок мав би бути в листі обов'язково вказаний хоча б уже і тому, щоб делегати розуміли мету своєї поїздки. Та й тим, хто буде вибирати делегатів, незайве орієнтуватися на конкретику, щоб свідомо і адекватно визначитися з вибором.

І у мене є ряд, так би мовити, практичних запитань, які стосуються безпосередньо організаційних моментів. Так, з надісланого звернення абсолютно не зрозуміло, яким коштом здійснюється захід, хто здійснює фінансування витрат на проїзд і перебування в Києві. Якщо ці витрати бере на себе оргкомітет, то це - одна справа. А якщо весь тягар перекладається на місцеві бюджети - це зовсім інша. Мене цікавить і питання: хто бере витрати по оплаті оренди самої дорогої зали - Національного Палацу України. Тому прошу внести ясність у поставлені питання і, найперше, прошу розкрити суспільну мету цього важливого зібрання. Я прошу вважати мій виступ депутатським запитом на ім'я Голови Верховної Ради України. Дякую.

 

ГОЛОВА. Олександр Стоян запрошується до виступу, йому право на виступ передає народний депутат Васильєв.

 

11:06:05

СТОЯН О.М.

Олександр Стоян, фракція "Регіони України".

Шановні колеги народні депутати, ви пригадуєте, що наприкінці минулого року з подач Віктора Пинзеника Верховна Рада прийняла прожитковий мінімум у розмірі 453 гривні. Віктор Ющенко обіцяв у своїй передвиборчій програмі, що одним із перших указів він введе стовідсоткове співвідношення прожиткового мінімуму до мінімальної заробітної плати.

Що ж пропонує зараз уряд в бюджеті на 2005 рік? Він пропонує встановити мінімальну заробітну плату трохи більше 300 гривень, тобто це навіть менше пенсії, яка сьогодні є 332 гривні і уже три місяці не виплачується нашим пенсіонерам.

Тому фракція "Регіонів України" наполягає на тому, щоб установити з першого січня 2005 року розмір мінімальної заробітної плати 262 гривні на місяць, тобто 57 відсотків від прожиткового мінімуму, з першого березня 340 гривень на місяць, це 75 відсотків прожиткового мінімуму, і з першого вересня 453 гривні - це сто відсотків. Така ж пропозиція, мене просили озвучити,  є у Федерації профспілок України. Такий розмір буде сприяти усуненню диспропорцій між мінімальною заробітною платою, між мінімальною пенсією. І це буде виконання обов'язків, які зробив  Віктор Ющенко перед громадянами України.

Друге питання. Сьогодні  рекламується про те, що, бачите, при народженні дитини одноразова виплата буде  20 прожиткових мінімумів - 8500. Шановні колеги, за який рахунок? Виплата одноразова  платиться з рахунку Фонду соціального страхування по тимчасовій непрацездатності. А цей фонд формують роботодавці і люди найманої праці, і уряд ніякого відношення до нього не має. Якщо тільки буде введена ця норма... це треба зробити, безумовно, це означає, що не буде виплат при пологах, не буде виплат по догляду за дитиною, не буде виплат по лікарняним, не буде виплат при похованні, і зовсім не буде  здешевлення путівок для громадян України. То якщо уряд це хоче зробити, тому це треба передбачити в бюджеті.

Тому фракція регіонів наполагяє на наступному: при формуванні бюджету передбачити відповідність до прожиткового мінімуму мінімальної заробітної плати, мінімальної пенсії, виплати сім'ям з дітьми, допомога одиноким матерям і це показати в коштах по кожній позиції. Тільки при такому підході наша фракція буде голосувати за бюджет.

Більше того, в бюджеті повинні бути розрахунки відповідно до рівня прожиткового мінімуму при призначенні житлових субсидій, індексації грошових доходів населення. Оце буде реально, а не популістично. Тому треба показати по кожній позиції кошти в Державному бюджеті, а не за рахунок, скажемо, якихось інших фондів.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, шановні колеги, час на виступи вичерпано.

Я прошу Секретаріат щодо тих пропозицій, які прозвучали у виступах народних депутатів, підготувати відповідні доручення.

Прошу уваги, шановні колеги, переходимо до розгляду питань у порядку... які визначені розкладом засідань на сьогодні.

Вноситься на розгляд проект закону про внесення змін до Закону України про Державний бюджет України на 2005 рік (щодо фінансування конкурсу "Євробачення" 2005-го) Нам потрібно це питання включити до порядку денного.  Тому, шановні колеги, прошу уваги! Я ставлю на голосування пропозицію: про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рік" (щодо фінансування конкурсу "Євробачення - 2005"). Реєстраційний номер 7185. Прошу голосувати.

 

11:10:21

За-309

Рішення прийнято. По фракціях? Будь ласка.

"Наша Україна" - 66, комуністів - 45, "Регіони України" - 37, Народна партія - 26, СПУ - 25, Блок Тимошенко - 17, "Єдина Україна" - 13, СДПУ(о) - 2, Українська народна партія - 18, "Демократична Україна" - 16, "Воля народу" - 10, "Демократичні ініціативи" - 10, "Союз" - 11, "Центр" - 2, НДП-"Республіка" - 3, "Позафракційні" - 8.

Шановні колеги, я зараз зачитаю пропозицію щодо регламенту розгляду цього питання Бюджетного комітету. Пропонує таким чином Бюджетний комітет: для доповіді - три хвилини, відповіді на запитання до доповідача - три хвилини, для співдоповіді і відповіді на запитання для співдоповідача - також по три хвилини і для обговорення і прийняття рішення - п'ять хвилин. Можливо, давайте хоч хвилин 12 запишемо? Немає заперечень?

Ну, будь ласка. Заступник міністра фінансів Матвійчук Володимир Макарович запрошується до доповіді.

 

МАТВІЙЧУК В.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати!

Як ви знаєте, у травні поточного року в Україні буде проводитися п'ятдесятий пісенний конкурс "Євробачення - 2005". Зважаючи на значний вплив зазначеного конкурсу на позитивний імідж держави, Україна має здійснити всі необхідні заходи з метою проведення його на високому рівні.

У зв'язку з цим та враховуючи важливість конкурсу, на його підготовку та проведення необхідні досить значні матеріальні та фінансові ресурси. Законом України "Про Державний бюджет на 2005 рік"  на зазначену мету передбачено  30,8 мільйона гривень. У процесі підготовки до конкурсу стало ясно, що провести  його  на належному рівні в межах визначених обсягів видатків неможливо, оскільки в даний  час в Україні відсутні відповідні технічні можливості, які  б задовольняли вимоги щодо проведення зазначеного конкурсу. Після всебічного опрацювання пропозицій Національної телекомпанії було затверджено зведений кошторис витрат на підготовку та проведення конкурсу, згідно з яким на його підготовку та проведення необхідно 104 мільйони гривень. Джерелами покриття зазначених видатків визначено такі  кошти: кошти Державного бюджету - 67 мільйонів гривень; кошти європейської мовної спілки - 22,7 мільйона гривень; кошти від реалізації квитків -  5 мільйонів гривень та спонсорів - 9,5 мільйонів гривень. Зважаючи на викладене, Кабінетом  Міністрів України внесено на ваш розгляд проект  закону про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет на 2005 рік" з метою збільшення видатків по зазначеній програмі на 36,2 мільйона  гривень. Вказане збільшення видатків на проведення конкурсу  пропонується забезпечити за рахунок скорочення видатків, які передбачені для  Міністерства фінансів.

Запропонований проект закону є збалансований, він не приводить до розбалансування бюджету поточного року.

Враховуючи зазначене, уряд просить вас прийняти сьогодні зазначений законопроект, оскільки це дуже необхідно для того, щоб розпочати фінансувати ті роботи для підготовки і проведення конкурсу. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Так, шановні колеги, запитання є? Будь ласка, запишіться на  запитання. На табло прізвища народних депутатів. Рефат Чубаров, будь ласка, ваше запитання.

 

11:14:20

ЧУБАРОВ Р.А.

Володимире Макаровичу,  міг би дуже багато говорити про те, що доцільно чи недоцільно збільшувати витрати і саме на Євробачення, коли ми маємо дуже багато  актуальних проблем, але в той же час розумію, що іноді деякі країни набагато більше  витрачають для того, щоб довести, презентувати свою країну і таке інше. Євробачення - це дуже  така чудова  нагода про те, щоб просто світ ще більше пізнав Україну.

Але питання у мене в іншому. Ми витрачаємо  для організації проведення. А чи ми заробляємо  на якихось  інших сферах, аспектах, бо приїде дуже багато людей, різні організації і з податками. Тобто як ви можете  обозначити ту суму, яка має бути  прибутку? Дякую.

 

МАТВІЙЧУК В.М. Дякую за зазначене запитання.  Я згоден із вами з тим, що, безумовно,  є певні проблеми по фінансуванню тих чи інших видатків, які ми будемо намагатися вирішити в уточнених показниках бюджету.

Що стосується того, що ви сказали, чи ми заробляємо на цьому  заході, то я хочу ще раз наголосити, що прямі доходи від європейськомовної спілки на проведення цього заходу складають  22,7 мільйона гривень; від реалізації квитків -  це прямі доходи, вони будуть складати 5 мільйонів гривень;  ми також маємо пропозиції від спонсорів і очікуємо надходження  9,5 мільйонів гривень. Що стосується інших надходжень, які будуть отримуватися від прибуття сюди дуже великої кількості туристів, учасників цього конкурсу і так далі, безумовно, ми їх прямо не обраховували, але це  дуже значні кошти, які будуть вкинуті в нашу економіку, в доходи тих підприємств, які будуть обслуговувати: готелі і так далі. Я, на превеликий жаль, загальної цифри назвати не можу.

 

ГОЛОВА. Михайло Кузьмич Родіонов, будь ласка.

 

11:16:32

РОДІОНОВ М.К.

Радионов, фракция коммунистов.

Скажите, поясните, что означает это  финансирование за счет Минфина. И прошу слово передать Пономаренко.

 

МАТВІЙЧУК В.М. Як я вже сказав, що ми передбачаємо скоротити витрати на фінансування різних програм Міністерства фінансів. Це стосується програм капітального характеру, ми передбачаємо скорочення витрат на утримання наших навчальних закладів.

 

11:16:44

ПОНОМАРЕНКО Г.Г.

Володимире Макаровичу, я тут.

Пономаренко, фракція комуністів.

Завтра Кабмін прийме зміни до бюджету. Чому ви спішите? 31 мільйон в бюджеті сьогодні єсть. Хай казначейство приплачує ті статті, які уже  сьогодні потрібно приплачувати, це перше. Друге, мені б хотілося щоб платники податків знали, як ці 104 мільйони проспівають, яка основна стаття розходу кошторису.

 

МАТВІЙЧУК В.М. Шановні народні депутати, пісенний конкурс буде проводитися в  середині травня. Але для того, щоб облаштувати місце проведення  конкурсу, для того щоб облаштувати всі ті місця, де будуть знаходитися офіційні делегації, нам необхідно витрати було робити не сьогодні, а вчора. Тому ми  так і поспішаємо із зазначеним законопроектом. І ми би хотіли, значить законопроект, який  буде стосуватися уточнення показників державного бюджету, він буде  розглядатися Верховною  Радою, вводиться в установленому порядку - і це все затягування часу.

В нас осталося дуже  мало часу і ми просимо, все таки прийняти його. Що стосується видатків на проведення цього конкурсу, Ви сказали: які найбільші видатки передбачені на цю мету? То я  хочу сказати, що ми подали до Верховної Ради відповідний кошторис, із якого видно. От наприклад, такі видатки: проектування, виготовлення, монтаж, забезпечення функціонування сцени. Значить, це надто великі видатки, які  необхідно здійснити. Вони будуть складати там  близько 10 мільйонів гривень. Планування виробництва, монтаж управління  освітленням, це спеціальне освітлення,  для того, щоб могла ітися трансляція на весь  світ. Значить, для цього треба тоже понад 15 мільйонів гривень і так дальше.  Значить, я міг би назвати ці видатки, але я хочу ще раз зазначити, що  зазначений кошторис, він погоджений із Міністерством фінансів і за оперативну і таку інформацію, коли Турція проводила зазначений конкурс у себе, вони витратили на це понад 60 мільйонів доларів. Ми не можемо дозволити собі такі видатки. Тому Міністерство фінансів скоротило, практично, на 30% ті видатки і передбачило тільки мінімальні такі. І я рошу це підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так. Дякую. Час вичерпаний. Сідайте, будь ласка, Володимир Михайлович.

Коновалюк Валерій Ілліч - перший заступник голови Комітету з питань бюджету. Позиція комітету, будь ласка.

 

11:19:56

КОНОВАЛЮК В.І.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги.

Бюджетний комітет на своєму засіданні розглянув це питання. Також я хочу вам повідомити, що ми один раз перенесли розгляд, тому що не було надано кошторис витрат на це, на підготовку та проведення пісенного конкурсу "Євробачення". Але законопроектом, який внесений, пропонується збільшити видатки Державного бюджету Комітету  телебачення і радіомовлення України на 36 мільйонів гривень.

На цей  рік передбачено фінансування в обсязі 30,8 мільйона гривень на проведення "Євробачення - 2005" в Україні. Збільшення видатків, як і було доповідено представником Міністерства фінансів, здійснюється за рахунок зменшення видатків  на підготовку кадрів для фінансування системи вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівня акредитації Міністерства фінансів.

Комітет підтримав, і ми не могли, мабуть, прийняти іншого рішення, тому що для України - це дійсно достатньо важлива і яскрава подія проведення "Євробачення". І ми повинні продемонструвати не тільки всьому світу, але і всій громадськості, що Україна, дійсно, є квітучою, розвинутою, демократичною державою, що дійсно, мабуть, на цьому  конкурсі і будуть співати представники України пісню "Нас багато, нас не подолати", але щоб весь світ побачив, що, дійсно, ми можемо провести  цей захід на високому рівні.

Але я хочу додати інше. Шановні колеги, ми, дійсно, маємо кошторис витрат. І, на мій погляд, треба додатково все ж Міністерству фінансів переглянути питання, яке стосується юридичного супроводу, і загальна сума витрат складає  мільйон 333 тисячі гривень, страхування майже мільйон гривень. І я вважаю, що  певні страхові компанії могли б надати таку спонсорську допомогу без виключення.

Мені не зрозуміло, чому оренда і підготовка місця проведення, палац "Спорту",  який буде проводити цей конкурс, отримає майже 10 мільйонів гривень тоді, коли цими заходами передбачаються серйозні і будівельні роботи, реставраційні роботи, розвиток мережі телекомунікацій, створення комп'ютерної мережі і таке інше, те, що залишиться у Палаці спорту. Тобто ми повинні ще раз, мабуть, звернутися до Міністерства фінансів і особисто до вас, Володимире Михайловичу, щоб ви дали таке доручення Рахунковій палаті, щоб вона перевірила ці витрати і надала народним депутатам певну інформацію упродовж двох тижнів, наскільки ефективно буде дійсно забезпечено використання цих грошей. Тому що збільшення видатків вдвічі, тоді виникає питання: яким чином ми планували тоді, і хто за це буде нести відповідальність? Але відношення до народних грошей, це повинна бути дійсно дуже відповідально до кожної копійки. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, запитання до Валерія Ілліча є? Будь ласка, запишіться. На табло прізвища народних депутатів прошу дати. Павло Качур, мікрофон, будь ласка.

 

11:23:16

КАЧУР П.С.

Валерію Іллічу, я не встиг задати це питання заступнику міністру фінансів. Я хотів би уточнити у вас. Тобто сьогодні дійсно законопроект поданий у межах балансу, він не збільшує видаткової частини. І звичайно з політичних міркувань, і вчора це підтверджено у Бюджетному комітеті, ми в першу чергу повинні дати сигнал, що ми цей захід підтримує, і він важливий для України. Але конкретизуйте, будь ласка, за рахунок якої видаткової статті скорочується фінансування у ............ розпоряднику коштів Міністерства фінансів. Дякую.

 

КОНОВАЛЮК В.І. Дякую, Павло Степановичу. Я дійсно ще раз довести до народних депутатів, що комітет одностайно підтримав цю пропозицію. Ці видатки скорочуються за рахунок фінансування учбових закладів третього, четвертого рівня акредитації по підготовці фахівців з фінансової сфера. Тому ця пропозиція вона збалансована. Але питання використання цих коштів, я вважаю, що повинно все ж більше запропонувати збільшити фінансування за рахунок спонсорів, за рахунок рекламодавців, за рахунок тих заходів, які дійсно будуть забезпечені додаткові прибутки від проведення цього конкурсу. Дякую.

 

ГОЛОВА. Григорій Пономаренко, фракція комуністів, будь ласка.

 

11:24:40

ПОНОМАРЕНКО Г.Г.

Пономаренко, фракція комуністів.

Валерій Ілліч, ми з вами на минулому засіданні бюджетного комітету бачили, що оці заклади - податкова, Академія податкова, заклади Міністерства фінансів в 3-4 рази завищені на фінансування, і ці гроші треба знімати. Ви сказали і замміністра сказав - 15 млн. на освітлення. Вже сьогодні іде мова про те, що одна із фірм, це шведська фірма, на п'ять мільйонів дорожче виконає це замовлення, тобто я згоден з вами, що Рахункова палата повинна перевірити отой кошторис, і я думаю, що там мільйонів 20 можна зменшити.

 

КОНОВАЛЮК В.І. Дякую за запитання, Григорій Григорович.

Я ще раз хочу сказати, що ми не повинні і зараз демонструвати, що можна на цих заходах по витрачанню бюджетних коштів десь заробляти. Це загальнодержавний захід, який дійсно має бути профінансований і проконтрольований відповідними структурами таким чином, щоб ми майже частину цих грошей спрямували на забезпечення тих дитячих творчих колективів, які будуть обслуговувати це мєроприятіє.

І я ще раз хочу наголосити, народні депутати, що комітет просить підтримати пропозицію уряду і збільшити фінансування на проведення "Євробачення-2005". Дякую.

 

ГОЛОВА. Олександр Пеклушенко, фракція "Регіони України".

 

11:26:20

ПЕКЛУШЕНКО О.М.

Валерий Ильич, ни у меня, ни у вас, ни у наших коллег, что это мероприятие нужно финансировать. Единственное пожелание, чтобы это было финансирование страны общегосударственного искусства, а не какой-то конкретной политической силы. Поэтому мы очень просим комитет внимательно изучить все статьи расходов. Это первое.

И второе. Все, что мы сейчас говорим о финансировании, так или иначе должно быть связано с селом. И даже этот вопрос я хочу использовать и адресовать его вам и нашим коллегам. Село гине, як кажуть наши коллеги. Нам нужно сделать все для того, чтобы сегодня оказать помощь и поддержку нашему украинскому селу. Там наши основные песни.

 

КОНОВАЛЮК В.І. Дякую за запитання.

Все ж я хочу також звернутися, Володимир Макарович, до вас, і буде дуже висока подяка, якщо ви зможете  не тільки провести на високому рівні, і певні установи урядові - це "Євробачення", але якщо ви зможете ще зекономити певні кошти державні, тому що є у вас і резервні кошти, які в обсязі 6 мільйонів 800 тисяч гривень заплановані, і спрямувати ці кошти все ж на потреби села.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, час вичерпаний, Валерій Ілліч, дякую, сідайте, будь ласка.

Шановні колеги, переходимо до обговорення.  Прізвища народних депутатів прошу  на табло дати, хто записався.  Катерина Семенівна Самойлик, будь ласка. Підготуватися Юрію Кармазіну.

 

11:28:00

САМОЙЛИК К.С.

Про Держкомзем і Даниленка я розповім слухачам після години.

А зараз я хотіла б висловити таку думку. Звичайно, вельмишановний мною Володимир Макарович, дійсно, треба було уже разом розглядати всі ці питання. Не треба відривати. Бо в нас, ви знаєте, склалася уже така практика: якщо депутатська  ініціатива, її можна місяцями не розглядати і приймати негативні рішення, а якщо це Кабмін, якісь інтереси, тому зразу ж і реагуємо на це. Звичайно, "Євробачення" як основний захід новітньої епохи має велику підтримку рекламних агентств, засобів масової інформації, а для співучої, талановитої України це, дійсно, подія, бо наш прекрасний народ, навіть живучи дуже скромно, не доїдаючи, не маючи роботи, не маючи надії на краще життя, має талант, любить нашу рідну українську пісню, бо в ній і філософія життя, і радість, і печаль, і віра, і любов, і надія, і душа нашого українського народу.

І я в цьому впевнилася, коли ми, Всеукраїнський союз жінок-трудівниць за майбутнє дітей України разом з Комуністичною партією України проводили  всеукраїнський конкурс "Таланти багатодітної родини". Я була вражена, які зірки ми відкрили на творчому небосхилі багатодітних сімей України. Цим маленьким талантам України потрібна сьогодні лише  невеличка підтримка влади, і вони прославлять, дійсно, народною,  нормальною піснею нашу з вами державу. Але мені дуже прикро, і я думаю, що не тільки мені прикро, що нашу співучу державу будуть представляти "Гринджоли", скрипучі, дерев'яні сани. На "Гринджоли" до Європи - це, мабуть, стане девізом цього "Євробачення" і представлення України. Але це свідчення високого естетичного смаку гуманітарного віце-прем'єра. І так він кожну справу, з кожної справи робить великий скандал і недобру справу Україні!

Але я хочу ще одне питання підняти. Шановні колеги і Володимир Макарович, на "Євробаченні" кожна країна заробляє гроші, а до нас приїздять сумнівні тітки і дядьки і кажуть: "У вас дорогі готелі, у вас дороге те-то, те-то й те-то". А нас з вами запитують, яка ціна в готелі за кордоном там? Ми повинні все зробити, щоб заробити гроші на цьому "Євробаченні", і славу Україні, але не "Гринджолами".

 

ГОЛОВА. Юрій Кармазін, будь ласка. Підготуватися Кафарському.

 

11:31:02

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни.

Шановні народні депутати, дякуючи Руслані, вам є, що обговорювати. Дякуючи Руслані, Україна може запросити сьогодні людей з усього світу і показати себе всьому світу. Чи треба це робити, чи ні, чи треба виділяти такі кошти і добавляти 36 мільйонів гривень, ну, зрозуміло, що ми запізнилися з цим прийняттям рішення - його треба було приймати раніше.

Я щиро хочу подякувати Бюджетний комітет за одноголосну позицію по тому, що треба приймати, і цілком розділяю його погляди з приводу того, що треба розібратися: а що відбувається в Палаці спорту. Якщо це акціонерне товариство, бо дані про це є, нібито акціонерне товариство, то яким чином - і мені підказують, що з 1992 року, - то яким чином держава буде вкладати кошти в основні фонди і їй не буде виділятися тоді доля цих акцій.

Тому я просив би зараз поки що Генерального прокурора Піскуна, Фонд державного майна дати відповідь на це всьому українському  суспільству. Я також би хотів би, щоб ви  порівняли ті суми, які ми виділяємо. Зараз мова йде  про 36 мільйонів гривень, які додатково виділяються. І ми проводимо засідання парламенту, є подання уряду, все розглядається так прозоро, і ми можемо висловити думку куди менше, куди більше, куди шведська  буде організація давати, куди інша. І  порівняйте... суму 72,5 мільйонів гривень, які одноосібно керівниками залізниць, які ще сьогодні всі при посаді, всі до одного, 72 мільйона було кинуто на один фонд "Артеміда" ніби-то з добром до людей. То давайте послухаємо звіт Генерального прокурора, де ці 72,5 мільйона, зараз їх хай терміново поверне пан Янукович з компанією і нема питань, і проведем ще 2 таких конкурси, грошей вистачить. Мова йде  про те, щоб ми рахували гроші, і серйозно рахували. Тому, шановні народні депутати, для тих кому не подобаються "Гринджоли" я скажу, що мені теж не подобається, що вони вийшли в майках "Бразилія", мені не подобається те, що естетичний вид їх треба трошки привести в порядок (я думаю, що це буде виправлено), але мені подобається те, що вони співали гімн революції, і це правильно. Інше питання, наскільки Ані Лорак симпатичніша, мені  імпонує, зрозуміло, але я не хотів би, щоб ображали революцію і через це я хотів би сказати, що ті слова, які є, люди голосували за слова, а не стільки за їх виконання. І це зрозуміло. А ми з вами сьогодні проголосуємо за  два читання, прийняття в двох читаннях цього проекту змін до бюджету. Він вперше передбачає звідки брати......

 

ГОЛОВА. Володимир Кафарський, фракція Народної партії. Підготуватися Юрію Соломатіну.

 

11:34:22

КАФАРСЬКИЙ В.І.

Шановні колеги, в 1972 році на Всесвітньому конгресі культури в Болгарії академік Лихачов сказав, що кожна культура має внести свій внесок  у світову культуру. І те, що у нас буде проходити Євробачення, це говорить про те. що прорив української пісенної культури у світову ще попереду. Якщо говорити по тій конкретній справі, по якій  ми сьогодні маємо  прийняти рішення, то хочу сказати,  що Туреччина витратила 18 мільйонів євро, а тільки за телевізійну рекламу у дні фестивалю заробила 60 мільйонів доларів. Тому я ставлю питання  так, що гроші треба виділяти. Комітети повинні у свою чергу     проконтролювати, як вони  використовуються, але ми повинні ще чітко подивитися, які будуть надходження, чи не буде у процесі, коли певним фірмам будуть даватися якісь поблажки. Ці гроші, які будуть зароблені на рекламі, на  приїзді гостей, повинні   залишитися у нас у державі і далі фінансувати розвиток нашої культури.

Якщо говорити про те чи вчасно ми це питання розглядаємо чи ні, то у жовтні минулого року говорили про те, що, біда, немає грошей. Питання було у грошах. Але сьогодні вже і немає часу. Тобто ні грошей немає, ні часу. Залишився надзвичайно великий обсяг робіт, які потрібно на сьогоднішній день вирішити. І  я думаю, що Верховна  Рада, дійсно, прийме  сьогодні позитивне рішення.

І останнє. Коли Руслана вперше виступила по телебаченню зі своїми "дикими танцями", то в одному гірському районі рада народних депутатів прийняла резолюцію засудити її ці "дикі танці" і визнати , як такими, що позорять культуру гуцулів. Пройшов час і це сьогодні сприйняв цілий світ.  Так що я б не радив до конкурсу ще наперед да вати свою думку про "Гринджолів". Покаже час, хто вони є. Дякую.

 

ГОЛОВА. Юрій Соломатін, фракція комуністів, будь ласка.

 

11:36:49

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановні колеги! У травні збігаються дві події знаменні - 60-річчя Великої Перемоги та конкурс "Євробачення-2005" . І я хочу звернути  нашу спільну увагу, щодо подвійних стандартів Уряду міністрів-капіталістів і буржуазного помарачового Президента. Давайте згадаємо з вами, коли обговорювалося питання проведення 60-річчя перемоги і параду на Хрещатику, як  аргументувалося, що  не треба проводити цей парад, начебто треба зекономити гроші. Нарешті, після зустрічі з ветеранами, Президент погодився з тим, хода ветеранська буде. Але саме тут на "Євробачення-2005" з сумнівним змістом цього "Євробачення", ми відшукуємо додаткові кошти, це  перше.

Друге, я хочу ще раз підкреслити, про непрозорість витрат, котрі зараз пропонуються на підготовку  "Євробачення-2005". 10 компаній, які займаються наданням світового, звукового і сценічного обладнання, а  також дизайнерські компанії, звинувачують національну телекомпанію в непрозорому розподілі замовлень на роботи по  підготовці для цього "Євробачення-2005".

І  в зв'язку з цим звернулися до Президента, Голови  Верховної Ради України  і Прем'єр-міністра - Тимошенко, і до журналістів. Ось  таке в нас питання: як там воно робиться. І до цього,  представники Національно телекомпанії навмисно затягують терміни проведення тендеру, інтереси певних фірм. Наприклад, шведської компанії "Спектра", говориться саме в цьому зверненні, про  котре я згадував. Послуги " Спектри", інтереси котрої лобіює НТУК, по даним цих копаній, почті, майже на 1 мільйон євро дорожче за услуги компаній "Сі-лайт". Тому я хочу підтримати ту частину виступаючих, котрі  звертали увагу на те, що треба розібратися: куди будуть спрямовані ці додаткові 36 мільйонів  гривень.

І остання теза, про художній зміст тих представників, які будуть виступати на цьому "Євробаченні". Ось як уже в кількох  Інтернет-сайтах зміст на німецькій мові з тим, що вони будуть там виступати і співати: "Juschenko  - ja! Juschenko  - ja! Juschenko  - ja! Das ist ukrainer Furer! Ja! Ja! Ja!”.  Якщо з тим - можливо, тоді  і не треба взагалі цим...

 

ГОЛОВА. Шановні колеги... Будь ласка,  Сухий, одна хвилина. Одну хвилиночку, зараз  з мотивів запишемося, шановні колеги, одну хвилинку. Тому що Сухий записаний.

 

11:40:31

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, у цьому залі у присутності політичної еліти України зайве говорити про особливу стратегічно важливу значимість проведення в Україні подібних  заходів. Не секрет, що молоду суверенну державу Україну в світі знають і по таких виступах, по таких акціях, по київському "Динамо", по гандбольним клубах  "Мотор".............., по наших олімпійцях і тому  подібне. Це з одного боку.

Але з другого боку, якщо тільки  втручається у таку святу благородну справу політиканство, ми тут же маємо щось подібне до плівок майора Мельниченка, ми маємо огиду від кольчуг, від брехні про Україну. Для того, щоб поправити імідж, можливо, нам і потрібно профінансувати додатково  і можна  ще й не раз додатково цей захід.

Але я  всіх застерігаю від того, що тут у даній цій справі ми маємо приклади примітивного, грубого, цинічного політиканства. Якщо таке надалі буде, я впевнений, що сесійна зала подібні речі не підтримає, якщо  високий урядовець тут з цієї трибуни буде нас повчати, буде нас ображати і зневажати. Тому я думаю,  нам  потрібно добре буде подумати, куди підуть ці кошти і чи принесуть вони користь  Україні.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги,  давайте таким чином поступимо, у нас ще записалися депутати, які не виступили. Просто, якщо у них бажання, з мотивів по одній хвилині, щоб вони сказали. Немає заперечень?

Будь ласка, Євген Гірник. Євген Гірник записаний, потім Іван Заєць був записаний.

 

11:41:51

ГІРНИК Є.О.

Шановні колеги, ми вчора одностайно на бюджетному комітеті підтримали законопроект про збільшення фінансування цього заходу і закликаю вас за це проголосувати. Але також прошу, по-перше, не політизувати, а, по-друге, не ображати людей, які беруть у цьому участь.

Я минулого року такі ж самі відгуки чув про Руслану, а вона ж перемогла на цьому конкурсі. Мені жалко, що дехто з наших колег розглядає моїх земляків з Івано-Франківщини дальше, як вуйків з Полонини. Повірте, ці люди достойні кращого враження. І вони докажуть, що народ у них не помилився. І ви побачите. Давайте робити оцінки після завершення цього заходу, а не бути суддями, у цьому багато хто з нас не розуміється.

 

ГОЛОВА. Івана Зайця не має. Ігор Шурма, будь ласка, мікрофон, фракція СДПУ(о).

 

11:43:07

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України об'єднаної.

Передусім я хотів сказати, що слава Богу, що їх небагато, бо їх треба одягати. Бо сьогодні Україну на Євробаченні будуть представляти два хлопці, які символізують Україну, але ходять у футболках Бразилії і з написами "Рок-н-рол". Це дійсно є негоже для української культури.

Що стосується самого фінансування, то мені незрозуміло, чому на рівні вищого керівництва держави створюються умови отримання безкоштовних віз в Україну. Оті, що приїдуть сюди безкоштовними візами в Україну, будуть говорити, що у нас дорогі готелі. Якщо так є в Україні погано, то є запитання: чому проводиться тут Євробачення.

Що стосується фінансування, то мені видається, що ми ніколи не будемо підтримувати зменшення видатків на підготовку кадрів фінансової системи вищими навчальними закладами, навіть якщо вони акредитовані в Мінфіні. Давайте шукати іншу статтю, залучати бізнесменів. Те середовище, яке підтримало нову владу, має дуже багато грошей, нехай трошки...

 

ГОЛОВА. Василь Надрага, будь ласка.

 

11:44:20

НАДРАГА В.І.

Уважаемые коллеги, думается, что мы должны обязательно поддержать данный законопроект, хотя есть две тезы, которые я хотел бы озвучить. Первое из них. Я абсолютно солидарен с профильным комитетом, который в лице первого зама здесь сказал о том, что мы должны попросить поставить задачу, и чтобы Счетная палата детальнейшим образом проверила эффективность используемых денег. И это надо сделать.

Второе. При всем моем глубоком уважении к тем, кто будет представлять нашу страну, и коллега здесь выступал, говорил о том, что они, эти люди, достойны лучшего, абсолютно согласен. Но я думаю, что и Украина достойна тоже более лучших представителей, потому что когда мы прийдем на "Эвротелевидение" с представителями, я прошу прощения, может быть, не совсем корректно, художественной самодеятельности, то, я думаю, у нас есть более достойные представители, глядя на которых можно было сказать: это - страна, где есть 48 млн. и есть масса талантливых и интересных и достойных людей. Поэтому я думаю, что, к большому сожалению, мы имеем...

 

ГОЛОВА. Так, шановні колеги, обговорення законопроекту 7185 завершено. Я ставлю на голосування пропозицію комітету. Вона полягає в тому, щоб прийняти цей законопроект в першому читанні і в цілому як закон. Немає застережень? Нема. Тому я ставлю на голосування цю пропозицію комітету про прийняття у першому читанні і в цілому як Закон проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рік". Реєстраційний номер 7185. Прошу голосувати.

 

11:46:22

За-294

Закон прийнято.

По фракціях? Будь ласка.

"Наша Україна" (я читаю "за") - 72, комуністів - 47, "Регіони України" - 22, Народна партія - 23, СПУ - 24, блок Тимошенко - 23, "Єдина Україна" - 11,  СДПУ(о) - 0, УНП - 20, "Демократична Україна" - 14, "Воля народу" - 8, "Демократичні ініціативи" - 0, "Союз" - 11, "Центр" - 1, НДП, "Республіка" - 5, позафракційні - 13.

Шановні...

 

ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВА. Але ж  оголосили, що немає, але ж треба певний час, щоб могли перекомутувати систему.

Шановні колеги!  Тут є одна така пропозиція, прошу послухати уважно. Ми проводили парламентські слухання щодо питань..."Національної кінематографія: стан, проблеми та шляхи їх вирішення", але рекомендації за результатами парламентських слухань ми не прийняли, оскільки весь час відкладали розгляд цього питання.

А справа втім, що незабаром відбудеться з'їзд людей, які професійно займаються проблемами кіно. То, можливо, ми б прийняли ці рекомендації, бо вони вже в нас переходять з одного ...

 

З ЗАЛУ (Не чути)

 

ГОЛОВА. Так справа втому, що доповідь була, це були парламентські слухання.

 

З ЗАЛУ.( Не чути)

 

ГОЛОВА. А, без доповіді?

 

З ЗАЛУ.(Не чути)

 

ГОЛОВА. Ні, то просто проголосувати пропонується, Катерина Семенівна.

Шановні колеги, цей документ вам вже роздавався неодноразово.

Я ставлю  на голосування проект постанови Верховної Ради України, реєстраційний номер 7175 про рекомендації парламентських слухань "Національна кінематографія: стан, проблеми та шляхи їх вирішення".

Прошу голосувати.

 

11:48:31

За-337

Постанову прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо збільшення розміру одноразової допомоги при народженні дитини.

У нас тут чотири законопроекти: 6528, 6528-1, 6528-2, 6528-4. Відповідно до реєстрації, доповідати будуть народні депутати Катерина Семенівна Самойлик, Ігор Михайлович Шурма, Володимир Володимирович Заєць, Валерій Ілліч Коновалюк, Від комітету буде виступати Бондарчук Олександр Васильович.

З процедури, будь ласка, запишіться, шановні колеги, три хвилини. Так, Юрій Соломатін, будь ласка, з процедури. Вибачте, не те подивився.

Юрій Кармазін, будь ласка. Мікрофон ввімкніть.

 

11:49:43

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни.

Шановні народні депутати, безумовно, чотири проекти з такого серйозного питання - це дуже добре, щодо збільшення розміру одноразової допомоги при народженні дитини. У нас взагалі уже просто все вирішується, коли треба зараз щось фінансувати. Але чотири законопроекти доповідають народні депутати, співдоповідає Комітет з соціальної політики і праці, а думку уряду ми не можемо почути.

Тому я просив би вас, Володимире Михайловичу, оскільки законопроектів чотири і оскільки кожен із них врегульовує окремі аспекти, почути думку уряду і передбачити, і оголосити зараз, хто буде виступати від уряду. Тим більше що урядовці зараз є: і міністр, і заступник міністра сидять зараз тут. Я прошу, щоб вони доповіли також узагальнено перед тим, як ми будемо обговорювати питання. Ми маємо почути думку уряду. Дякую вам.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, ми думку уряду обов'язково, коли розглядаємо законопроект для першого читання, будемо слухати. І сьогодні присутня заступник міністра праці і соціальної політики Гаряча Олена Василівна. Кабінет Міністрів визначив її відповідальною за ці законопроекти. І ми думку обов'язково будемо мати від Кабінету Міністрів України.

Михайло Родіонов, будь ласка.

 

11:51:16

РОДІОНОВ М.К.

Фракція комуністів, Родіонов.

Я пропоную всі ці проекти закону обговорити по повній програмі - і нарешті сьогодні вирішити це болюче питання для суспільства, для всієї України.

 

ГОЛОВА. Василь Надрага, будь ласка.

 

11:51:41

НАДРАГА В.І.

Уважаемые коллеги, нам говорят о том, что есть, или будут, изменения, предложенные в бюджет, где и сумма больше, и, соответственно, будут решены иные составляющие. Но я думаю, что сегодня, если говорить о процедуре, мы вправе принять в первом чтении, обсудив вопрос, и, если состоится обязательство, взятое на себя Кабмином о том, что это будет решено в рамках изменений в бюджет, но что, мы тогда возьмем лучшее из этих законопроектов и утвердим через бюджет. Но в первом чтении, я думаю, мы сегодня обязаны это сделать. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Анатолій  Семинога, будь ласка. Мікрофон, фракція Блоку Юлії Тимошенко, Анатолій Семинога.

 

11:52:18

СЕМИНОГА А.І.

Прошу передати слово Андрію Шкілю.

 

ГОЛОВА. Андрій Шкіль, будь ласка.

 

11:52:26

ШКІЛЬ А.В.

Дякую, шановний колего. Дякую, Володимире Михайловичу.

Я думаю, що тут вже звучали думки, пропозиції народних депутатів з тим, щоб 4 законопроекти все ж таки вартовало би, якщо не об'єднати в один, то принаймні, я думаю, це було б логічне рішення Верховної Ради, щоб ми під час обговорили 4, але прийняли все-таки рішення по одному, тому що ну я не бачу кардинальної різниці між ними і найголовніше, що вони не несуть в собі радикальних протиріч. Тому я думаю, що, якщо тут є певні амбіції авторів, то вони можуть домовитися і запропонувати  спільний законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВА. Справа в тім, шановні колеги, що тут є пропозиція і комітету, який розглядав. Він пропонує взяти один за основу, потім в наступному при підготовці до другого читання врахувати інші пропозиції. Ми за такою логікою і зобов'язані йти. Давайте зараз, будь ласка, хай позицію висловить уряд, потім перейдемо до обговорення. Можливо в проекті бюджету вже буде враховано це, що ми пропонуємо. Будь ласка, Олена Василівна, мікрофон ввімкніть.

 

ГАРЯЧА О.В. Дякую. Шановний Володимире Михайловичу...

 

ГОЛОВА. Ну ми ж будемо розглядати, ну хай скаже точку зору, будемо розглядати.  (Ш у м  у  з а л і)

Шановні колеги, одну хвилиночку. Я чому запропонував, щоб ми зараз послухали Олену Василівну. Якщо вони скажуть, що уряд уже передбачив у проекті бюджету і ця сума - одну хвилиночку - сума може значно вища, ніж ми пропонуємо, то ми зробимо таким чином. Зараз розглянемо, приймемо за основу один із проектів, і покладемо, хай доопрацьовує комітет. Якщо ми бюджет приймемо і там ця сума буде врахована, ми тоді скасуємо наше попереднє рішення. А для цього хай підтвердить цю позицію представник Кабінету  Міністрів. Будь ласка.

 

ГАРЯЧА О.В.  Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Сьогодні як ніколи синхронні дії уряду і Верховної Ради щодо підвищення рівня соціального захисту населення, всі законопроект, які ви подали щодо питань підвищення рівня матеріального забезпечення сімей з дітьми, ми досконало вивчили. Ми  подивилися, які є позитивні у кожному  законопроекті норми, і все, буквально, до строчки врегулювали  в урядовому законопроекті, який іде у пакеті із Законом "Про   Державний бюджет".

Один із авторів законопроекту, наприклад, який сьогодні пропонується розглянути , передбачає підвищення лише допомоги незастрахованим жінкам, які не працюють. Тоді в  гіршій ситуації будуть працюючі жінки. Уряд врегулював те і інше питання.

Народні депутати пропонують двадцять прожиткових мінімумів, виходячи із середнього прожиткового  для дорослого населення і для дітей. Уряд запропонував більше - 22, 2 процентів прожиткового, виходячи з прожиткового  мінімуму для дитини. Ми хочемо не тільки підвищити допомогу, а,  враховуючи дуже багато звернень ваших виборців, дати цю допомогу саме в інтересах дитини і продумали інтерес такого контролю, щоб гроші надходили саме на виховання дитини.

Тому я пропоную всі  ваші законодавчі ініціативи доопрацювати і під час обговорення бюджету на 2005 рік їх врахувати. Те, що буде  прийнято позитивне  рішення у цьому ні у кого немає сумніву.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги! Переходимо...

 

ГАРЯЧА О.В. Володимире Михайловичу, одну хвилиночку, будь ласка. Додаткові видатки. Я хочу проінформувати вас, бо у  законопроектах теж є. Одна пропозиції - з 1 липня, одна пропозиція - з 1 січня. У жодному законопроекті, я розумію, не визначені джерела покриття видатків, і Олександр Миколайович Стоян сьогодні говорив щодо загрози і Фонду соціального страхування, якщо покласти видатки на фонд. Уряд це  врахував в урядовому законопроекті і передбачає дотацію на ці цілі коштів Державного бюджету, що ви і пропонували. Тому саме  головно, що у нас є бажання вирішити, і воно вирішиться. Дякую вам.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги! Переходимо до розгляду питання. Давайте домовимося таким чином. Скільки  потрібно, десь у межах 3 хвилин для доповіді, так? Домовилися.

Да, да, всі слухаємо, потім будемо голосувати в порядку надходження.

 

 11:57:04

САМОЙЛИК К.С.

Я думаю, шановна Олена Василівна, я думаю, що ми розберемося в сесійній залі: який законопроект взяти за основу. Ми просто Вам допомагаємо, бо у Вас виникла ця думка, уже  після того, як законопроекти були зареєстровані. Треба було Президенту раніше допомогти, аніж ми це прийняли рішення.

Сьогодні в суспільстві усвідомлюватися повинна соціальна цінність сім'ї, її роль в виховуванні, формуванні, розвитку особистості. Проте, виховний потенціал сім'ї знижується через низький рівень добробуту переважної більшості сімей з дітьми, що  вимагає здійснення додаткових невідкладних заходів з питань соціального захисту сімей. Крім того, в умовах кризової демографічної ситуації, низького рівня народжуваності і це просто необхідний захід, який ми разом з вами повинні прийняти.

З огляду на зазначене, важливим важелем у сфері соціального захисту  сімей має стати збільшення розмірів держаної допомоги, зокрема, одноразової допомоги при народженні  дитини. В моєму законопроекті передбачено одноразова  допомога 21 прожитковий мінімум, тобто - 8 883 гривні при народженні дитини. Я хочу вам сказати, що це відповідає нашим рішенням з вами, Парламентським слуханням. які проводились  за ініціативою, автором законопроекту був Петро Миколайович Симоненко. Де ми передбачали. як раз, що ми повинні разом з Урядом вирішувати ці питання. Більш того, я вам хочу сказати: у нас сьогодні з 13 мільйонів сімей всього 400 тисяч багатодітних, тобто ті. у кого троє та більше дітей. В яких умовах живуть ці сім'ї? Я просто не можу  вам розповісти а браком часу, але я предметно четвертий рік займаюсь цією проблемою. Є різні багатодітні сім'ї, але переважна більшість треба державі повчитися, як розподіляти обов'язки, як працювати дома, як дорожити кожною копієчкою, яка є. Як би держава поступала так, як поступає більшість, переважна більшість сімей багатодітних, то у нашій державі давно був вже добробут. І тому,  ми не заперечуємо ні проти чого. Але я пропоную у першому читанні проголосувати законопроект. Я думаю, що ми визначимося, ми тут  мудрі люди, не дурніші, ніж в уряді, а далі будемо дивитися по ситуації.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, запитання є до Катерини Семенівни. Будь ласка, три хвилини. Запишіться. Можливо, ми домовимося таким чином шановні колеги. У нас зараз перерва має бути. Але оскільки півгодини ми читали,  більше, ніж 35 хвилин  довелося  виголошувати письмові запити, а потім ми півгодини проводили обговорення, ми багато витратили часу, то можливо ми б не робили перерви,  відпрацювали б ці закони, що дуже потрібно. Немає заперечень? Я дякую вам. Тоді запитання до доповідача.

Богдан Костинюк, ваше запитання, фракція "Наша Україна".

 

12:00:35

КОСТИНЮК Б.І.

Народний рух України, Блок Віктора Ющенка, Богдан Костинюк.

Шановний доповідачу, чи знайомий ви з висновком Науково-експертного управління Верховної Ради України. Прокоментуйте, будь ласка, його.

І друге питання. Сьогодні ми розглядаємо цілий ряд законопроектів приблизно на цю тему, де є авторами представники тих політичних партій, котрі підтримували попередній уряд. Ваш законопроект, зареєстрований 21 січня цього року. Скажіть, будь ласка, до вас і до всіх наступників, котрі  будуть доповідати законопроекти, де ви були раніше, чому ви  за попереднього уряду ці законопроекти не  надавали?

 

САМОЙЛИК К.С. Дякую. Узагальнюючий висновок: за результатами розгляду у першому читанні законопроект доцільно відправити на доопрацювання. Тобто нам рекомендують прийняти у першому читанні, що, я вірю, ми з вами це обов'язково зробимо. Я була там, де ви були. І як би не комуністи, які приперли вас до стіни соціальними програмами, то й ваш  би кандидат у Президенти, а згодом  Президент в житті не пообіцяв 8 тисяч з лишнім першої одноразової допомоги при народженні дитини. Звичайно, я народжую дітей, а ви ні. Вам це не дано, на жаль, бо...

 

ГОЛОВА. Масенко, фракція комуністів.

 

12:02:02

МАСЕНКО О.М.

Дякую. Катерино Семенівно, у мене таке уточнююче питання. От у вас, скільки ви там сказали, 21 неоподаткований мінімум.

 

САМОЙЛИК К.С. Прожитковий.

 

МАСЕНКО О.М. Прожитковий. Чого, що іменно 21, не 20, не 25? Я вважаю, що все-таки якусь треба більш круглу суму. Тому що те, що сказав Президент, ми не повинні прирівнюватися до Президента. Ми повинні людині забезпечити і заохотити, щоб дійсно вони народжували дітей. Бо вісім тисяч, чи це 21 прожитковий мінімум, абсолютно, ми ж знаємо, у цій ситуації вони все одно не вирішать тієї проблеми, з якими стикаються молоді сім'ї.

Так що, я вважаю, що можна було б цю планку більш підвищити, не дивлячись на те, що нам пропонує уряд.

 

САМОЙЛИК К.С. Добре. Шановний Олександре Миколайовичу, коли готувався цей законопроект, я запросила фахівців з різних міністерств для того, щоб ми могли дійсно обрахувати оцю, ви правильно кажете, це мінімальна потреба для оцієї жінки, для дитини, яка тільки народила. Тобто я не із стелі це взяли - 21 прожитковий мінімум. Я запросила до себе представників міністерств, інститути, і ми розрахували. І це з розрахунку цих людей, які займаються проблемами сім'ї та дитинства, це їх розрахунки, я їм щиро вдячна. І, виходячи з цих розрахунків, я і запропонувала 21 прожитковий мінімум.

 

ГОЛОВА. Леонід Ісаєв, фракція "Регіонів України".

 

12:03:50

ІСАЄВ Л.О.

Прошу передать слово коллеге Стояну.

 

ГОЛОВА. Олександр Стоян, фракція "Регіони України".

 

12:03:56

СТОЯН О.М.

Дякую, колего, за предоставлене слово.

Катерино Семенівно, дуже добре, що виконуєте функції тих, хто обіцяв великі гроші. Я вам хочу сказати, що саме уряд Януковича почав робити все можливе, щоб виплачувати сім'ям, одиноким матерям, але він ніколи би не обіцяв би от таку суму в вісім тисяч. Чому? Тому що це зірве всю соціальну політику і зірве весь фонд соціальний.

Тому я хочу спитати, Катерина Семенівна, скільки же все-таки дітей народжується на рік? Яка сума повинна виплачуватися? Ви повинні це сказати. І чи можна виплатити це за рахунок коштів соціального страхування чи все-таки треба це передбачити строчкою в бюджеті? Дякую.

 

САМОЙЛИК К.С. У нас народжується 400 тис. в рік дітей. 400 з лишнім тис. в рік.

 

ГОЛОВА. 450 тис. минулого року народилося.

 

САМОЙЛИК К.С. 450 в рік народжується дітей. Сума - це по розрахункам, по висновкам, про які ви сказали, науково-експертного відділу, це - три мільярди гривень. Але ж я із чого виходила? Я ж не виходила тільки, щоб ми гроші давали з Фонду. Справа в тім, ну взагалі давайте так, врешті-решт колись наші заяви повинні кореспондентуватися з діями чи ні? Ми ж пам'ятаємо, і Віктор Михайлович Пинзеник, і інші, всі казали - гроші є. Грошей куча. Але ці гроші треба легалізувати. Я й пропоную для благородної справи, для материнства і дитинства зробити все, щоб підтримати цю сім'ю.

Шановний Олександре Миколайовичу, шановні колеги, не буде матері, не буде дитя, не буде життя в Україні. Підтримайте мій законопроект і всі інші автори.

 

ГОЛОВА. Так, Катерина Семенівна, дякуємо. Час вичерпаний. Ігор Михайлович Шурма, будь ласка. Підготуватися Володимиру Зайцю.

 

12:06:04

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

Законопроект, розроблений депутатами від фракції Соціал-демократичної партії України (об'єднаної), передбачає внесення змін до статті 12 Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" і 41 статтю Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування в зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням, на поховання".

Сьогодні, як ніколи, в українському суспільстві усвідомлюється соціальна цінність сім'ї, її визначальна роль у вихованні, формуванні та розвитку дитини. Проте, на жаль, приходиться констатувати, що українська сім'я сьогодні, як суспільний ........... в нинішніх умовах  переживає глибоку кризу.  В останні десятиліття кількість народжуваних дітей в родинах суттєво зменшується, і на відміну від минулих часів, коли в сім'ї було по 2-3 дитини, нині планування обмежується, як правило, однією. На 10 жінок народжується лише 9 дітей. Це кількість значно менша від необхідної для повноцінного відтворення поколінь.

Стабільність кількості народонаселення можливо лише тоді, коли на 10 жінок буде припадати 22 дітей. Народжуваність уже протягом десятиліття знизилася на 38 відсотків, в той час як смертність зростає, і на сьогоднішній день є 26,5 відсотків.

Як наслідок маємо тенденцію до стрімкого зменшення кількості населення України. Якщо на початку 90-х населення України було 52 мільйони, то на сьогоднішній день кількість проживаючих в Україні скоротилася до 47 мільйонів.

Криза сім'ї стала також причиною фрагментарності та деградації суспільства. Це призводить до розмивання єдності та поступового розпаду громадянської і національної спільноти. Основною причиною такого стану в Україні стало те, що впродовж останнього десятиліття поглибилися соціальні негаразди, загострилася проблема зайнятості, значна частина українців опинилася на межі виживання. Тому пріоритетом державної політики уже зараз повинно стати створення відповідних умов для ефективного стимулювання природного бажання кожної людини мати дітей, жити нормальним життям та бути впевненим у своєму майбутньому і майбутньому своїх нащадків.

І важливим важелем у сфері соціального захисту сімей покликано стати збільшення розмірів державної, зокрема, одноразової допомоги при народженні дитини. Необхідно розставити справедливі акценти.

Якщо б не президентські перегони, якщо б не один з моральних указів, задекларований на той час кандидатом на пост Президента Віктором Ющенком, сьогодні Президентом, я думаю, що сьогодні такий розмір допомоги не був би предметом обговорення. Ми обіцяли підтримувати ініціативи держави там, де вони йдуть на користь суспільства, тому підтримуємо ініціативу Президента про виплату такої суми.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, запитання є? Запишіться, будь ласка. Запишіться, 3 хвилини на запитання.

На табло - прізвища народних депутатів. Прошу дати, що записалися на запитання. Борис Якович Беспалий, фракція "Наша Україна".

 

12:09:25

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, Блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Ну, по-перше, мені приємно якраз констатувати, що це є те питання, яке, дійсно, важливе і дуже корисне і для держави, і це є те питання, яке консолідує і політичні сили в Україні, і, я сподіваюся, всіх українців. От ми бачили представників різних політичних сил, і тут позиція співпадає із позицією кандидата, а тепер Президента Віктора Ющенка. Тому я думаю, що це є запорука того, що дана проблема нами буде вирішена таким оптимальним чином.

Тому в мене не викликає ніяких сумнівів, що ми приймемо якийсь, перший проект за основу, потім з урахуванням бюджетних пропозицій уряду відшліфуємо.

Тому в мене технічне запитання. Скажіть, будь ласка, от ви ставите питання тільки про одноразову допомогу при народженні. Між тим, більшою проблемою потім є утримання дитини до трьох років. От яким чином ви пропонуєте надавати таку допомогу надалі: після народження протягом першого, другого і третього року життя дитини?

 

ШУРМА І.М. На сьогоднішній день мені приємно констатувати одну річ: вчора під час зустрічі фракції з Прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко і міністром фінансів Пинзеником з їхніх слів було сказано: завдяки вам, активній позиції соціал-демократів, яка постійно наголошує на виконанні обіцянок, даних перед виборами, уряд йде на те, аби збільшити цю допомогу.

Сьогодні дефіцит бюджету, і вам, пане Борисе, як нікому, відомо, завдяки популістським законам, які, до речі, ініціювали автори з правого флангу парламенту, складає 41 мільярд. Якщо ви хочете, щоб бюджет луснув і надувся ще на декілька мільярдів, ми проголосуємо. Але не забувайте, що сьогодні Кабінет Міністрів, і все, що буде виконуватись бюджетом, це політична відповідальність того блоку, який отримав перемогу. Хочете додаткових витрат - будь ласка, вносьте популістські закони, ми їх підтримаємо.

 

ГОЛОВА. Ольга Гінзбург, фракція комуністів.

 

12:11:36

ГІНЗБУРГ О.П.

Дякую. Фракція Комуністичної партії України.

Ігоре Михайловичу, я таке питання задала, якби стояв тут Президент, ну, минулий Президент наш Кучма Леонід Данилович, але його я не зможу так бачити, то я вам задам таке питання. Може, ви мені відповісте ну чому, коли Прем'єр-міністром був у нас діючий Президент сьогодні Ющенко і віце-прем'єром Пинзеник, чому вони тоді не підвищували за декілька багато років не підвищували уровень забезпечення молодих сімей грошима. Не підтримували пенсійне забезпечення. Що їм тоді заважало, я весь час собі думаю. Чи для цього тільки Президентом треба стати чи просто на своєму місці відповідати завжди? Ну хоч би піднімати ці питання. Може ви знаєте цю відповідь? Дякую.

 

ШУРМА І.М. Я вам мушу сказати, що мені важко  відповісти за Віктора Пинзеника. А стосовно Президента України Ющенка, я думаю, що він щиро хоті збільшити допомогу до  8 тисяч 600 гривень, тому що на той час він  займався вирішенням демографічної проблеми і зовсім не ставив  питання матеріальної сатисфакції. Тому я думаю, що на все свій час. Спочатку народжуємо дітей, потім знаємо як важко їх виховувати, потім виходимо з пропозицією, бо ми це щиро знаємо.

 

ГОЛОВА. Так, Ігор Михайлович, дякую. Час вичерпаний, сідайте, будь ласка. Володимир Заєць, ваше обгрунтування законопроекту 6528-2.

Будь ласка.

 

12:13:22

ЗАЄЦЬ В.В.

Дякую, Володимире Михайловичу. Шановні колеги, справді  всі три законопроекти намагаються законодавчо врегулювати  одну проблему  - це одноразові доплати при народженні  дитини. З цього приводу я хотів би зазначити, що мій  законопроект передбачав цей розмір, який дорівнює 20 прожитковим мінімумам і дійсно і наміри, і ці суми мало вирізняються в кожному із цих законопроектів. Я єдине, що хотів би сказати, апелюючи до представника Міністерства соціальної політики і праці. Шановна Олега Василівна, я не поділяю вашу думку, що сьогодні можна було би чекати рішень уряду, оскільки там мова йде лише про наміри, а ми сьогодні обговорюємо вже реальні законопроекти. І це ще велике питання як пропозиції уряду будуть проходити в цій сесійній залі, і я не знаю як вони будуть голосуватися,  бо там також буде розглядатись і питання, за рахунок яких коштів і за рахунок скорочення яких статей будуть вишуковуватися ці додаткові  кошти.

Що стосується цієї проблеми, я хочу, дійсно,  визнати, що мій законопроект поглинається, як законопроектом Шуфрича і Шурми, так і законопроектом пані Самойлик. І я абсолютно не буду заперечувати, якщо за основу буде взятий чи той, чи інший. Тим більше, що на це  висловився і Комітет відповідний соціальної політики і праці - взяти за основу законопроект Шурми і Прошкуратової. Я з радістю підтримаю не 20 прожиткових мінімумів, а 21.  Єдине, що хотілося б висловитися також ще із часу введення цього закону  в дію. По-перше, щоб ми не поставили під загрозу  неприйняття законопроекту, апелюючи до 1 січня поточного року, тобто  вводити законопроект заднім числом. Можливо  це, дійсно, не варто робити. Хоча хотілося б забезпечити по максимуму ці виплати на більшу кількість людей.

Я думаю, що можна було б погодитися із пропозицією пані Самойлик ввести в дію цей законопроект з 1 травня поточного року, тоді у залі у нас не буде, скажімо, з цього приводу суперечностей.

З метою економії часу хочу зазначити, що і на наступний, завершити на цьому, що, дійсно, стимулами  до внесення цих законопроектів  є і, безперечно, демографічна ситуація в Україні, адже ми всі хочемо, щоб українська  нація не вимирала. І, безперечно, мова ще має йти про те, в яких умовах, а ми маємо їх зробити гідними, має проживати  новонароджений. І, дійсно, 8 тисяч гривень, якщо би можна  було зробити більше, з радістю, але  це ті кошти, які дадуть можливість на старті молодій сім'ї чи молодій матері забезпечити дитину першим необхідним, щоб вона могла почати свій відповідний ріст. Дякую за увагу.

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Запишіться на запитання. Будь ласка, Кендзьор, за ним Родіонов.

 

12:16:43

КЕНДЗЬОР Я.М.

Ярослав Кендзьор, Народний рух України, Фракція Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний добродію, доповідачу, Ви у парі із  попередні своїм однопартійцем в рас проявляєте таке піклування, таке благородство  по відношенню до  цієї категорії громадян України. Скажіть, будь ласка, перше запитання: чому Ви не проявляли такої ініціативи коли по суті,  деребанили Україну в час правління Кучми і Януковича? Друге: якщо я переконаний на ці потреби, про які сьогодні ідеться, якщо забрати всі награбовані вашім партійно-злодійським кланом можна, справді, ще в  двічі підняти рівень виплат на цю категорію. У Львові тільки ці підприємства, які були під дахом есдеків, на мої депутатські запити прокуратура назвала 1,5 міліарди.

 

ЗАЄЦЬ В.В.  Дякую, Вам шановний колега, за етично поставлене питання, але я вам хочу відповісти. що якщо вас справді цікавлять мої ініціативи, щодо соціального блоку, то я Вас можу повернути до тих законопроектів, які я подавав, які стосуються втрачених заощаджень, розміру мінімальної заробітної плати, 57-ої статті вчительської. Тобто мені є про що говорити. Я не думаю, що я маю відповідати на ваші звинувачення, які Ви сьогодні зазначили. Я  вас хочу відіслати до сьогоднішнього депутатського запиту, який голосувався з приводу одного із Ваших чинників - Петра Порошенка. Там,  як раз, мова іде про відмивання 413 міліонів гривень. Я думаю, Вам буде радісно почути на це  відповідь, щоб не переадресовувати звинувачення на  соціал-демократів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Родіонов.

 

12:18:48

РОДІОНОВ М.К.

Родіонов, Фракція комуністів. Шановний доповідач. Можливо Ви, як кажуть, не винний в тому, що я Вам скажу. Але ж я нагадаю для всіх присутніх: які задають Вам питання. За 10 років Україна перетнула межу зниження  народжуваності, за якою відбувається вже незворотне руйнування демографічного потенціалу. Тобто ми в Україні досягли такого рівня, що ми ніколи вже не поновимо ту чисельність населення. У мене питання, як ви  думаєте, не варто нам запровадити меморіал не голодомору, а от існуючому устрою?

 

ЗАЄЦЬ В.В. Дякую за запитання. Шановний колего, я думаю, що як би ми серйозно розглядали всі причини тої демографічної ситуації, то, безперечно, вона не  вичерпується лише фінансовим забезпеченням. І навіть те, що ми сьогодні зробимо, а я надіюся, що ми проголосуємо у першому читанні цю матеріальну одноразову виплату у такому великому або значному розмірі, я не думаю, відверто кажучи,  що вона вирішить цю проблему. Але, скажімо, одним із аргументів, які сприятимуть на поновлення росту  населення в Україні, безперечно, він може бути.

З приводу меморіалу, ви знаєте, напевно тоді потрібно мати серйозні підстави, серйозні аргументи це має бути встановлено, якщо ми хочемо сьогодні шукати винних у цій ситуації, то це один підхід. Я думаю, що сьогодні треба шукати можливості, щоб цю ситуацію виправляти. І приймаючи цей закон сьогодні хоча б у першому читанні, ми стаємо на правильний шлях. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка. Законопроект  за номером 6528-4 представляє  народний депутат Коновалюк Валерій Іванович. Будь ласка.

 

12:20:54

КОНОВАЛЮК В.І.

Дякую шановний голово, шановні народні депутати.

Ви знаєте, я не буду нікого переконувати, що проблема, з якою прийшла Україна на межі ХХІ сторіччя і зараз дуже так повільно рухається у цьому напряму, вона  болюча і потребує негайного вирішення.

Ви знаєте те, що представлені законопроекти і представники різних  політичних сил,  це говорить про те, що, дійсно, ця проблема потребує негайного розгляду. Але серед цих політичних сил не було тих, на жаль. які зараз прийшли  до влади, сформували уряд і намагаються, щось робити далі.

Тому шановні колеги інститут сім'ї трансформувався і втратив провідну роль у суспільстві, тому що за останні 14 років, дійсно, скоротилося населення України на 4 мільйони 322 тисячі осіб, це майже одна Донецька або три Тернопільські, або дві Львівські областей.

Запропонований розмір допомоги розглядається як впливовий засіб посилення соціального захисту сімей з дітьми. Недостатня увага до жінки як потенційної матері, я хочу, щоб ми звернули на це увагу, самий великий відсоток серед безробітних - це жінки. Переважна більшість заробітчан, які покидають країну з намаганням заробити щось для себе та сім'ї, знову жінки. Тому ми повинні зрозуміти, що не тільки треба було задекларувати п'ять місяців тому, що ми будемо збільшувати рівень по народжуванню дитини, але і внести законопроект відповідний, шановні, і досягти цього для того, щоб Верховна Рада прийняла рішення. Тому ми повинні розглядати цю проблему в комплексі, тому що, на жаль, ніхто не знає статистики. І я хочу повідомити, що дійсно народилося у минулому році 427 тисяч малюків. І зараз на кожну тисячу населення народжується дев'ять дітей.

Тому ми повинні з вами не тільки переводити це в площину якихось політичних стосунків, а дійсно підвищувати той рівень. І я в своєму законопроекті все ж пропоную не тільки зростання, забезпечення грошового, але для того, щоб ці кошти використовувалися за призначенням, щоб це отримували діти. І не треба допустити, щоб зараз це створилося, знаєте, в такі умови, що виключно потрібно народити, щоб отримати майже дев'ять тисяч гривень. Ні. Ми повинні забезпечити не тільки народження, але і все для того, щоб діти мали все необхідне для власного життя.

І ми пропонуємо також розглянути ще в пропозиціях з бюджету і підвищення соціальної допомоги за наглядом за дитиною до шести років і з шести років до вісімнадцяти. І я хочу запевнити вас, що наша позиція у цьому буде послідовною. Тому я вважаю, шановні колеги, що ця проблема, яку буде завтра уряд тільки розглядувати на своєму засіданні, розглядаючи зміни до бюджету, я вважаю, що Верховна Рада цю ініціативу підтримає. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, запишіться на запитання. Покажіть на моніторах. Будь ласка, три хвилини, Чубаров, Соломатін за ним.

 

12:24:15

ЧУБАРОВ Р.А.

Адаме Івановичу, прошу передати слово Костинюку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Костинюка.

 

12:24:29

КОСТИНЮК Б.І.

Народний Рух України, блок Віктора Ющенка, Богдан Костинюк.

Шановний доповідачу, от я вас хочу, так би мовити, делікатно запитати. Ваш законопроект був зареєстрований першого березня цього року. Його відразу включили в порядок денний і дали можливість вам доповідати. А чому ви це не робили тоді, коли був інший уряд при владі, інший Президент при владі? Чому ви цими проблемами не переймалися? Ви ж тоді були при владі і могли це зробити. А то кажуть, як тепер, в народі, що коня кують, а жаба ногу підставляє.

 

КОНОВАЛЮК В.І. Дякую за запитання, шановний колего. Але я вважаю, що ви, мабуть, не ділите наших дітей при тому Президенті і при сьогоднішньому. Я вважаю, що діти, вони, якщо є забезпечення держави, і ми наполегливо сьогодні забезпечуємо додаткові доходи до бюджету, то я вважаю, що держава повинна мати певні ресурси для вирішення цієї проблеми. І не вам сьогодні казати, якщо ми, зростає видаткова частина бюджету, кожний рік якщо вона буде зростати на 30 відсотків, як це було в цьому році, то я вважаю, проблем ми вирішимо дуже багато.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Соломатін.

 

12:25:47

СОЛОМАТІН Ю.П.

Прошу передати Цибенку слово.

 

12:25:53

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі, Юрій Петрович.

Шановний доповідачу, ну я, по-перше, хотів би від імені фракції засвідчити, що фракція буде підтримувати ці ініціативи. А по-друге, я хотів би ще раз сказати про те, що ми маємо сьогодні обговорити і прийняти рішення і тим самим допомогти виконавчій владі. При цьому я хотів би послатися на досвід недавнього Дня уряду, коли дехто з наших колег категорично заперечував проти проведення параду переможцями, а Верховна Рада, посилаючись на думку самих учасників, творців цієї великої перемоги, прийняла рішення про те, що параду бути. І Президент змушений був дослухатись до позиції Верховної Ради. То я думаю, що і цього разу буде саме так: Верховна Рада прийме відповідне рішення, а виконавча влада, маючи на увазі той закон, який прийнятий Верховною Радою, буде його виконувати.

 

КОНОВАЛЮК В.І. Дякую.  І я хочу наголосити, що немає жодних підстав вважати, що ті законопроекти, які запропоновані сьогодні іншими народними депутатами, вони всі мають право на підтримку.

Визначати буде Верховна Рада, а я особливо буду  голосувати за всі ініціативи.  Але я ще хочу звернутися до вас, шановні, будь ласка, я буду нагадувати вам кожний день, формуйте більшість, формуйте урядову президентську коаліцію, беріть відповідальність на себе, щоб на наступних парламентських виборах ви чітко відповіли українському народу, що ви зробили для цього.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Пеклушенко.

 

12:27:26

ПЕКЛУШЕНКО О.М.

Валерий Ильич, я думаю, что вы разделяете точку зрения, что эта мера необходима, но она не даст бум деторождения, потому что ни 8, ни 18 тысяч не являются главным аргументом. Главный аргумент - это обстановка доброжелательности в стране, гармоничных отношений между людьми, что не соответствует сегодняшнему истинному положению дел. В этой связи меня и моих коллег больше интересует механизм.

Первое, к счастью, дети рождаются не только в богатых семьях, но и в семьях малообеспеченных, вот что делать с семьями богатыми и очень богатыми? Ну, люди, у которых есть совесть, откажутся от этой суммы, а все-таки, как вы считаете? Это первый вопрос.

И второй: нужно разделить эту сумму не единоразово, а разделить ее на три главных компонента: питание ребенка, одежда и медикаменты и защитить ребенка от неблагополучных родителей, которые имеют способность эти вещи превращать в водку.

 

КОНОВАЛЮК В.І. Спасибо, Александр Николаевич, за ваш вопрос.

Действительно, основной задачей для нас является все-таки, чтобы мы вместе с правительством определили те механизмы, которые позволили бы дифференцированно и адресно направить эти средства.

Я хочу сказать, что для нас очень важно, чтобы государственная, финансовая помощь, которая  составит каждый год порядка трех миллиардов гривен, она исключительно сегодня ориентировалась на социальный уровень наших граждан. И я убежден, что в таком случае не будет сегодня, знаете, соблазна у наших вице-премьеров по гуманитарным вопросам заниматься исключительно политиканством и политикой. Сегодня необходимо создать нормальные условия, которые позволят сегодня, действительно, изменить ситуацию психологическую в стране, поднять институт семьи на достаточно высокий уровень. Для этого нужны факторы, которые будут определять: и в сфере здравоохранения, и в сфере служб социальных, которые должны все-таки в своих повседневных задачах видеть все-таки этого человека, эту семью и создавать для этого все комфортные и благоприятные условия. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, сідайте, будь ласка.

Від профільного комітету голова підкомітету Комітету з питань соціальної політики та праці Бондарчук Олександр Васильович.

 

12:29:59

БОНДАРЧУК О.В.

Уважаемый председательствующий, народные депутаты!

На Комитете социальной политики и труда на нашем заседании второго марта были рассмотрены три законопроекта, потом 16 марта еще четвертый законопроект о повышении одноразовой помощи при рождении ребенка. Согласно этим законопроектам размер повышается где-то примерно до 20 прожиточных минимумов для лиц незастрахованных и застрахованных, то есть сумма будет получаться разовой помощи при рождении ребенка порядка восьми с половиной тысяч гривен.

Что в этих законопроектах общего, я сказал. В чем разница: разные сроки введения в действие этого законопроекта: первого января, первого апреля, первого июля, и есть предложение - с момента опубликования.

Разные предложения звучали по поводу сегодняшнего нашего постановления: поддерживать в первом чтении, какой выбрать за основу или, может быть, принять в целом сегодня. Комитет предлагает принять за основу законопроект 6528-1 Шуфрича, остальные законопроекты, положения остальных законопроектов использовать при добработке этого принятого за основу законопроекта ко второму чтению. Но учитывая, что в четверг мы с вами, в следующий четверг, скорее всего будем рассматривать проект изменений в бюджет на  2005 год.

Я думаю, было бы целесообразно  к этому времени уже иметь проголосованный законопроект в целом. Для этого надо было бы только с вами нам  о чем договориться? Что вводим  наверное самое простое вообще логическое решение - это ввести в действие с момента опубликования закона. Значит,  наверное такое предложение большинство наберет предложений. И в Прикинцевых положеннях добавить еще такие нормы, что в 2-месячный термин (я передам это председателю) Кабинету Министров привести свои нормативно-правовые акты в соответствии с этим законом и, кроме того, разработать механизм дотаций из Государственного  бюджета фонда социального страхования, потому как там действительно есть опасность, что образуется большой дефицит этого фонда.

И в заключение. Мы получили законопроекты от всех фракций, практически от всех фракций, кроме "Нашей Украины", но они на Майдане об этом говорили, поэтому, я думаю, поддержат тоже. И есть предложение проголосовать все-таки этот законопроект в целом. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.Так, записуємся на запитання. Так, будь ласка, три хвилини. Анісімов, за ним Комар.

 

12:33:20

АНІСІМОВ В.О.

Спасибо. Прошу передать  слово  коллеге Масенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Масенко.

 

12:33:27

МАСЕНКО О.М.

Дякую. Олександре Васильовичу, може це не стільки  до вас запитання, а до всіх авторів  законопроекту і до  представника  Кабінету  Міністрів Олени Василівни. Чи є узгодженість між сумами виплат закладеними в законопроектах народних депутатів і тим законопроектом, про який вела мову Олена Василівна, коли говорить, що його не подали цілий... ну я знаю, блок чи  як, законопроектів, які узгоджуються з тими... з бюджетом чи змінами до бюджету, який ми будемо розглядать. Чи ці суми співпадають, чи не співпадають? Тоді ж може нема потреби нам тут щось, як кажуть, лоб розбивати. Якщо воно так, то проголосуємо і все. А якщо тут є різниця певна, то ми навколо цього повинні повести мову.

 

БОНДАРЧУК О.В. Александр Николаевич, здесь  какая проблема может возникнуть? Суммы примерно одинаковые. Но просто механизм выплат может быть разный. Мы через законопроекты предлагаем разово выплачивать  при  рождении ребенка. Семья получила деньги, это может быть  питание, одежда, медикаменты, это может быть жилье. Но вы слышали, что предлагает Кабинет Министров.  Могут быть созданы такие коридоры чиновничьи для получения этих денег, что люди не смогут получить эти деньги. Вы знаете, что у нас было... Вот здесь есть опасность. Поэтому я и прелагаю все-таки через закон провести это положение. Сейчас проведем, все проголосуем.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Комар.

 

12:35:00

КОМАР М.С.

Я прошу передати слово депутату Стояну Олександру Миколайовичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Стояна.

 

12:35:04

СТОЯН О.М.

Шановні колеги! Ви бачите, як співпадають думки, які висловив наш Президент і думки наших депутатів. Єдина різниця у тому, що треба було б все-таки колегам з "Нашої України" подати хоча би один закон  по  реалізації програми Президента. Це взяла на себе опозиція, це нормально. Але по сумам, по  турботі про людей це співпадає. Тому треба  підтримати, дійсно, ці законопроекти.

Але у мене є пропозиція ось яка, Олександре Васильовичу. Не треба брати якийсь за основу. Працювали наші колеги, працювали депутати. Треба взяти всі за основу, проголосувати, доручити нашому комітету, Комітету з питань соціальної політики і праці, з депутатами узагальнити і зробити єдиний законопроект. І, безумовно, треба узгодити з тим, про що казала Олена Василівна, тому що там, мабуть, в уряді передбачено, а треба передбачити, я ще раз підкреслюю, дотацію на одноразову допомогу. Якщо це  не буде  зроблено, шановні колеги,  я привертаю до тої катастрофи, яка може бути. Не буде  виплат по  догляду за дитиною, при пологах, не буде виплат на лікарняні, не буде виплат на поховання і не буде виплат ...

 

БОНДАРЧУК О.В. Дотации Фонду социального страхования. Да, Александр Николаевич.

По поводу реализации вот этих наших намерений. Мы прекрасно сами понимаем, что вообщем-то 3,3  миллиарда примерно стоит, порядка 3 миллиардов, этот законопроект. Еще у нас есть предложение увеличить помощь по уходу за детьми.  И, действительно, многие задают вопросы: денег хватит   в бюджете или нет? Товарищи,  да, при рыночной экономике  вот этой, которая у нас тут, сколько, 14 лет мы уже, значит, хиреет страна. Тяжело это будет сделать. Поэтому после этих законопроектов идут законопроекты от коммунистов, которые предлагают перестроить экономики на более эффективные пути развития. На социалистический путь. Вспомните: как работали наши заводы тогда. Но  для этого надо национализировать многие предприятия, по крайней мере, базовые. И я так думаю, что  Тимошенко, в конце концов, согласится с тем, что работая в Правительстве, поймет, что  без  перехода на социализм, никакие социальные программы решены не будут.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, сідайте, будь ласка. Так. Чи будемо обговорювати? Так. Бачу, що ті хто на записався, на виступи, наполягають. Так, тоді давайте 12 хвилин відведемо на обговорення. Ну, 15 хвилин на обговорення. Так, будь ласка, Соломатін, за ним Кармазін.

 

12:37:55

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, Фракція комуністів. Шановні колеги, я особисто підтримую законопроект  6528., котрий було внесено народним депутатом України Катериною Самойлик,  головою всеукраїнської асоціації "Жінки-трудівниці за майбутнє дітей України". Саме навколо нього можна було б з'єднати і інші законопроекти. За 14 років капіталістичної реставрації чисельність населення України скоротилася з 52 до 48 міліонів, щохвилини чисельність населення України скорочується на одну людину. Ми з Вами пів години обговорюємо це питання  - 30 людей вже не буде. Чи треба подати за збільшення народжуваності в Україні? Питання риторичне. Це буде вартувати нам близько 3,5 міліардів гривень щороку. Ми винні віднайти ці гроші. Але на цьому шляху є дві небезпеки. Перша небезпека - можливість  розтринькування отриманих коштів, ні на користь народжуваної дитини.

І друга,  небезпека перетворення матері-жінки в машину для народження дітей і перетворення її в соціально ризикованих сім'ях у джерело отримання доходів для всієї родини.  І тому я хочу запропонувати вашій увазі  лист звернення до нас, народних депутатів, котре я отримав 14 березня електронної поштою. Звертається мати п'ятимісячної дитини Лебеда.

Шановні панове, ми підтримуємо  устромляння щодо підвищення виплат при народженні дитини до 8 тисяч гривень, однак ці кошти доволі великі, і тому вважаємо, що  необхідно  паралельно укладати  державний договір з батьками щодо зобов'язань та використання цих дитячих коштів. Також пропонуємо, щоб держава відкривала в ощадбанку  рахунок, а батьки надавали документи на безготівкову оплату  витрат. Відділ сім'ї та молоді райдержадміністрації періодично проводив би контроль і моніторинг за використання батьками  цих державних коштів. У  зворотному випадку, як показує практика, дитячі кошти можуть використовуватися не за  призначенням.  З повагою мати  п'ятимісячної дитини.

Тому я прошу уряд та профільний комітет врахувати цю, на мій погляд, корисну думку. Дякую за увагу і сподіваюся, що ми дружно проголосуємо за підтримку таких ініціатив.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Кармазін, за ним - Надрага.

 

12:40:50

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни.

Шановні народні депутати, шановні громадяни України.

Тут зараз є спроба привласнити інтелектуальну власність, яка належить народному Президенту України Віктору Ющенку, який виступив і підписав цей указ ще у листопаді, коли на нього  шипіли ядом, шипіли ядом ті, хто кричать зараз, шипіли ядом ті, хто знаходяться у фракціях тих, які були тоді  у більшості. А зараз вони розтанули і поповнюють ряди інших фракцій. І от саме тоді якраз Президент назвав чітко цифру. І ця цифра була означена  8 тисяч 490 гривень. От так вона була означена.

З чого виходив Президент? Президент виходив з того, що народжуваність в країні страшна, що режим Кучми, який підтримували, на жаль, і одна фракція, і друга, і третя, автори яких сьогодні є авторами, члени яких є сьогодні авторами цих законодавчих пропозицій. І безсумнівно всі знають про те, що законодавча пропозиція про внесення змін до одного Закону про державну допомогу сім'ям з дітьми - це є голий популізм. Тому що треба вносити зміни також в Закон про Державний бюджет України, а таких змін ви не даєте. Ви не даєте таких змін і не обраховуєте, що на пропозицію, скажімо, законопроекту 6528-2 потрібно близько трьох мільярдів гривень за заключенням Науково-експертного управління. Що, наприклад, на інший закон треба більше, ніж один мільярд гривень з Державного бюджету і Фонду соціального страхування - майже два з половиною мільярда гривень. Це законопроект 6528-1, який тут доповідався.

І тому термін, коли запропонований цей закон, коли він буде прийнятий, які джерела поповнення бюджету. І, вибачайте, шановні, у мене таке враження, що сьогодні говорилося так. Ось, якби не комуністи, якби не соціал-демократи, то ніхто б не народжувався в країні, і сонце в країні не сходило б. Та сходить сонце, буде сходити сонце без комуністів, без соціал-демократів. І, шановні, я думаю, дуже правильна пропозиція, висловлена урядом, що з першого квітня буде встановлено в бюджеті 8 тисяч 490. І я готовий сьогодні проголосувати за пропозицію моїх опонентів пана Шурми проект у першому читанні, але з добавкою бюджету, і потім з першого квітня, як пропонує уряд, 8 тисяч 490. Але без вас...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Надрага. За ним - Гінзбург.

 

12:44:07

НАДРАГА В.І.

Уважаемые коллеги, мы сегодня с вами рассматриваем вопрос, я хочу вам напомнить, о размере одноразовой помощи при рождении ребенка. И поэтому ко всем, кто сегодня обсуждает проблему, благодаря кому рождаются дети, восходит солнце, крутится земной шар и все остальное, я хочу сказать: дорогие, милые мои коллеги, остановитесь! Мы говорим сегодня об одноразовой помощи при рождении ребенка. И поэтому, когда мы говорим о том, что самом святом - появлении человека на белом свете, давайте хоть в этом моменте отодвинем политику, остановимся и взвесим ситуацию и примем нормальное взвешенное решение. А взвешенное решение заключается только в одном.

Сегодня существует четыре законопроекта. Дополнение изменения в бюджет, о котором здесь говорит представитель Кабмина, - это уже пятый вариант, но суть их заключается в одном. Мы сегодня в праве сделать шаг в сторону того, чтобы при рождении ребенка семья получала 8,5 тыс. гривен. Это нормально независимо от цвета флага, под которым бегаем мы с вами или будет рождаться этот ребенок. Важно, чтобы дите пошло в жизнь. И поэтому когда сегодня говорят о том, что нужно отрегулировать бюджетную составляющую, есть варианты с тем, надо ли отдавать все деньги сразу или нет, чтобы кое-кто из нерадивых мамаш не оставлял ребенка в больнице, и на эту тему тоже надо думать. Это все правильно. Но я думаю, что глубоко правильно с нашей стороны будет принять в первом чтении. И поэтому здесь, с этой трибуны от имен фракции Народной партии я заявляю: мы как фракция будем голосовать за. Все остальное считаем политиканство, которое не делает чести никому. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Гінзбург. За нею Сухий.

 

 12:46:02

ГІНЗБУРГ О.П.

Конотопський виборчий округ, фракція Комуністичної партії України.

Я, обговорюючи таке складне питання, хотіла б розпочати з того, що всі справи робляться для чогось. Якщо це підвищується рівень допомоги разової на дитину, то це робиться для того, щоб у нас було багато дітей, народжувалося на Україні, і вони жили краще. І для себе шукаю відповідь: чи ми зробимо це, чи ми доб'ємося того, на що ми робимо зараз ставку?

І перше, головне, що я б хотіла сказати: звісно, що ні, фракція комуністів буде голосувати за, це, бо ми повинні нашим людям чимось допомогти. Але чому говорю "Ні"? Тому що у мене три питання виникло. Перше питання, і я хочу  сказати це для своїх виборців: 14 років підряд за Державний бюджет, де було мінімальна заробітна плата, допомога і бюджет нашої країни голосували в залі майже всі депутат, окрім фракції Комуністичної партії, тому що вона і раніше говорила, що це  дуже мало, що треба підвищити цю виплату нашим сім'ям.

Друге, я хотіла б головне ще сказати, і не було б сьогодні прийнято такого рішення, якби опозиція не натискала  і не говорила, що це потрібно нам зробити.

Я хотіла ще головне сказати: може, ви пам'ятаєте, а я добре пам'ятаю своє дитинство, на нашій вулиці в селі в кожній сім'ї було не менше трьох дітей. Це 50-ті, 60-ті, 70-ті роки. Було не менше трьох дітей, їх було п'ятеро, шестеро, і ніхто не виплачував по 7, по 8 тисяч. Я для себе шукаю відповідь, щоб відповідь ця була відома і державі, щоб ми могли прийти до цього: що понукало тоді радянський людей народжувати дітей і тримати так державу? Тому що тоді ще як народився - біг у школу, а в школі в селі були повні класи, а з класу знову приходив додому, батько і мати приходити з роботи - щось вони робили, в клубі якісь були зустрічі, були дитячі садки, піонерські лагері, потім була робота, навчання в інститутах. І я для себе шукаю відповідь: що тоді було? Тоді була загальна ціль. Загальна проблема стояла, загальна гордість і одна країна. І нам треба сьогодні визначити цю проблему, об'єднати людей, щоб кожна людина, дитина, яка народжувалася, людина свою країну так же. І тоді ці 8 тисяч, і тоді ще те, що ми далі зробимо, буде обов'язково працювати на нашу державу.

І не буде того, що сьогодні після розвалу Радянського союзу по великих і маленьких містечках бізнесом стало похоронні бюро. Воно було одно, а зараз по 5-6, і вони не встигають ховати наших людей. І це є проблема. Можна кричати, але є проблема, це є факт. І ми з вами проти цього повинні боротися.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Сухий Ярослав.

 

12:49:04

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги. Ярослав Сухий, Запоріжжя, "Демократична Україна".

Хочу сказати відразу, що група законопроектів фактично відкликається сьогодні на ініціативу Ющенка стосовно різкого збільшення розміру одноразової допомоги при народженні дитини. І мені абсолютно не зрозумілі ваші приступи істерії та зубоскальства, які ви тут демонструєте, в цьому залі. Ви чого хочете: щоб ми не підтримували зовсім нормальних, розумних речей Ющенка? Та ви на мене не кричіть! Я вас в .... бачив і ніколи не боявся! Ви собі дозволяєте кричати, коли жінка стоїть на трибуні! Ось ціна вашого депутатського мандату!

Фактично уряд, Кабінет Міністрів  України, Верховна Рада України стали заручниками сьогодні подібного оду заяв на передвиборних перегонах. І я пропоную до цих законопроектів, до цієї ідеї підійти спокійно, виважено і з професійної точки зору.

Звичайно, без обгрунтування джерел, а особливо без аналізу можливих соціальних наслідків, я підкреслюю, соціальних наслідків, наслідків економічних та фінансових нічого доброго для людей ми не принесемо. Тут вже говорилося про те, що десь потрібно взяти три мільярди гривень при дефіциті бюджету більше 40 мільярдів гривень. Дуже легко прогнозувати в зв'язку з цим різкий, катастрофічний ріст інфляції, що всі ці гроші з'їсть одним махом. Я не кажу вже про те, що Кабінет Міністрів України буде просто зобов'язаний і мусить буде зробити  - виписати окремий, спеціальний порядок виплати таких сум, що, з одного боку, обов'язково, а, з другого боку, отакий особливий порядок витрати таких сум відразу викличе нарікання і невдоволення. Але це ще квіточки. Шановні колеги, ягідки, гіркі і кислі, попереду, бо це можливе банкрутство Фонду соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності: або банкрутства, або з 2,9 відсотків податку, який ми платимо в цей фонд, ми його повинні збільшити до 10 процентів. Хтось з роботодавцями з цього приводу порадився? Це наші лікарняні листки. А інші форми допомоги сім'ям з дітьми? Зрештою, так: якщо уряд бере на себе зобов'язання фінансового характеру за обіцянки Президента, ми мусимо голосувати "за", але я хочу сказати про інше. якщо ми щиро хочемо допомогти молодим сім'ям.

Є інша пропозиція, реальна і корисна, це надання  кредиту для придбання житла сім'ям з маленькими дітьми. Кредит надається і списується, погашується по мірі того як народжуються діти, бо ця допомога  має бути при народженні кожної дитини, а не однієї тільки дитини. Це формальна і  вкрай потрібна допомога для молодих сімей. Я пропоную голосувати за всі законопроекти і дати  протокольне доручення Комітету з питань соціальної політики та праці звести їх воєдино до другого читання, внести сюди до сесійної зали один  нормальний законопроект. І я прошу до голосування сьогодні поставитися ....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ліля Григорович, одна хвилина, будь ласка, у вас є.

 

12:52:26

ГРИГОРОВИЧ Л.С.

Лілія Григорович, фракція Віктора Ющенка "Наша Україна".

На  цій трибуні знову стоїть  жінка, і вона стояла на цій трибуні ще буквально півроку тому, коли я випрошувала у нинішньої опозиції, а тодішньої більшості всього-на-всього 30-40  гривень з 1 липня для багатодітних сімей. Але ж не допросилася. Як легко бути опозицією! Майже, як каже латинь: "Altus, citus” - вище, більше, краще. Хай гине фонд, про який печеться пан Стоян, хай буде все, але ж вони щоб круто виступити! Так от,  шановні мої, ви дійсно хотіли чи не хотіли, але мусили прославити Президента Ющенка і віддати йому належне, бо якби не його чесна виборча позиція, яка буде так само виконана, як виплачені зарплати Прем'єр-міністром Ющенком у  2000  році, ви би не мали  сьогодні цього бенефісу. Немає істерії, емоцій, є законодавча  істерія новоспеченої опозиції! Друзі мої! 23 лютого буде 2 місяці після інавгурації Президента...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, залишилася хвилина, хвилину витратила,  дякую. Не кричіть, будь ласка.

З мотивів голосування Стоян, Асадчев по хвилині. Ті, хто записувався. Шановні колеги, я ще раз наголошую, ми відвели...

 

12:53:54

СТОЯН О.М.

Шановні колеги, я хочу сказати, що немає ніякого бенефісу, тому що, коли я очолював профспілки України, ми щороку ставили вимогу для уряду , щоби підвищити виплати сім'ям. Але,  шановна колего на трибуні, ми ж не робимо щось погане проти Президента, ми підтримуємо одностайно Президента Ющенка, бо саме він сказав, що буде платити 8 тисяч 500. Хто вам заважав подати закон, який би реалізував програму Президента? Ми подали цей закон, ми допомагаємо Президенту виконати його обіцянку, а ви нас підтримайте. В чому ж ви нас звинувачуєте? Ми ж не кажемо, що  ви 18 тисяч, 20 тисяч, 30. Ми кажемо ті ж 8,500, які пропонував Президент сім'ям по допомозі. Та я думаю ви нас підтримаєте. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Ви спочатку послухайте, а потім будете кричати.  Ви спочатку послухайте.

Беспалий , почекайте.

Я ще раз наголошую. У нас на обговорення питання було відведено 15 хвилин. Лілія  виступає вже шостою. Тобто за рахунок скорочення часу виступаючих попередніх у неї залишилася хвилина, яку вона використала. Зараз...

Я ще раз повторюю, 15 хвилин  ми використали.

Зараз  я надаю... Не тикайте, будь ласка,  читаю.

Друге. Зараз я надаю по хвилині з мотивів тим, хто ще  записаний.  Записаний Стоян, записаний Заєць, записаний Асадчев. По хвилині вони виступлять і перейдемо...

Заєць, будь ласка, одна хвилина. Потім хвилина Асадчеву. Будь ласка, Зайця мікрофон, хвилина. Потім Асадчев.

 

12:55:47

ЗАЄЦЬ І.О.

Адаме Івановичу, так хай по новій включать, ви ж подивіться скільки пройшло.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, поверніть час Заєць.

 

12:56:16

ЗАЄЦЬ І.О.

Я прошу  передати слово Григорович.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, увімкніть мікрофон.

 

12:56:32

ГРИГОРОВИЧ Л.С.

Шановні виборці! Ось ставлення до жінки, до дитини, до народу, до Парламенту. Головне, вискочити і прокукурікати своє, тепер пропозиції Фракції "Наша Україна". Те, що сказав наш Президент, знаходить відображення у  змінах до Бюджету, які Парламент буде розглядати в четвер, саме тому так спішно все і робиться, Річ у тім, що все, що пропонується в даних законопроектах  і, навіть, більше, буде у змінах до бюджету. Тому я прошу їх підтримати, підтримати дані законопроекти в першому читанні і зрозуміти, що те, що потрібно дитині при народженні: колисочка, одяг, змінюються у 6 місяців. Дитина потребує деяких інших речей, а в рік ще інших. І мені видається, що в інтересах дитини, а не якоїсь політичної партії ми повинні поступити слідуючим чином: проголосувати в першому читанні,  прийняти зміни до бюджету і нарешті вийти на оптимальне  рішення не для політичної сили, а для дитини.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Асадчев, хвилина.

 

12:57:37

АСАДЧЕВ В.М.

Валерій Асадчев, Українська народна партія, шановні друзі, я думаю, що у нас буде набагато більше демократії, якщо в залі  не будуть виступати ті Фракції, депутати від яких внесли законопроекти. А ми  послухаємо трошки опонентів, я думаю, що це буде корисніше.

Тепер я хочу Вам сказати: ідеї, яка сьогодні розглядається, щоб ви знали, більше 5 років. І  один із авторів цієї ідеї стоїть перед вами на трибуні. І коли ця ідея розглядалася більше 5 років, вона вибудовувалася таким чином: як допомогти вітчизняному виробнику збільшити свої обсяги виробництва і зробити додаткові робочі місця. І було прийнято рішення через  таку соціальну програму і  демографічну програму можна вирішити було б цю проблему. Тоді це було важко по різним причинам. Зараз, звичайно, це можна зробити, але, як тільки ми, не дай бог, зробимо готівкову проплату мамі, повірте мені, крім ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, будь ласка, Нощенко і будемо визначати. Мікрофон Нощенка. Шановні колеги, не збуджуйтесь, зараз ми все  голосуванням вирішимо.

 

12:58:58

НОЩЕНКО М.Г.

Спасибі Адам Іванович. Я по суті. Шановні колеги, повірте мені як спеціалісту, ні одна допомога дитині при народженні чи допомога сім'ям з дітьми не надається по указу Президента. Лише зміна до діючого чинного закону може  збільшити виплату допомогу при народження. Даже зміна Закону про бюджет 2005 року - це розмір. Але базовий закон, який ми сьогодні обговорюємо, необхідний. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я ще раз  наголошую, не має значення, яка фракція внесла. Відповідно до Регламенту ті, хто записався, так вони у такій черговості виступають. Як би я когось переставляв, тоді б ви звинувачували, що я щось роблю не так. Я роблю все відповідно до того, як ми з вами домовилися. Це перше.

Друге. Будьте уважні шановні колеги. У нас є дуже багато законопроектів на одну  і ту ж тему. Я ще раз нагадаю: законопроект Самойлик встановлює 21 мінімум, інші законопроекти - по 20. Але у кожному із законопроектів різні дати їх введення. І я думаю, ми повинні з вами поступити таким чином. Виходячи з того, що, дійсно, Кабінет Міністрів нас проінформував про те, що у змінах до Державного бюджету України на 2005 рік, який ми з вами  швидше всього  будемо розглядати, 24 березня,  ця норма уже врахована. Але вона, дійсно, тут правий Нощенко, який наголосив, вона врахована буде одноразово, тобто у бюджеті 2005 року. Почекайте, не  махайте руками. Тому що  це встановлюється законами, а не бюджетом. Якщо ми з вами приймемо базовий закон, давайте  у першому читанні якійсь приймемо, почекаємо бюджету, прийде бюджет. Ми його якщо приймемо, після того ми приймемо базовий закон на всі послідуючі наступні роки. І я думаю, що ми  тут таким чином будемо діяти синхронно із  Кабінетом Міністрів і не треба ніякої політики зайвої. Тому, я ще раз наголошую...

З мотивів, запишіться, голосування. Три хвилини.

Так, будь ласка, Чубаров. За ним - Полііт.

 

13:01:38

ЧУБАРОВ Р.А.

Я прошу передати слово Асадчеву.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Асадчева.

 

13:01:47

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую. Шановні друзі, я все-таки хотів завершити те, що я сказав. Отже, я пропоную, щоб я скоротив час, проголосувати дійсно перше читання. На другому читанні обов'язкові вимоги, перше, безготівковий варіант. Друге. На три роки життя дитини, на три роки рівними долями. Третє. Обов'язкове придбання товарів вітчизняного виробництва для дітей. Тут Пеклушенко правильно сказав, це одяг, це харчування, це ліки. Тоді це буде користь. В іншому варіанті це буде тільки шкода. Тому я пропоную перше читання і механізм прописуємо на друге. А який законопроект, я думаю, то не має особливого значення. Дякую.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Полііт. За ним - Комар.

 

13:02:36

ПОЛІІТ А.А.

Андрей Полиит, фракция Компартии.

Прошу передать слово Петру Степановичу Цибенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Цибенка.

 

13:02:43

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі, Адаме Івановичу. Фракція комуністів, Цибенко.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги. Я хотів би ще раз наголосити на те, що ми маємо внести зміну до базового закону, саме до базового закону. Оскільки справа в тім, що Закон про бюджет, він має своєрідний характер, він працює лише на рік. А нам треба цю норму забезпечити на протязі всього наступного періоду.

І друге. Я думаю, Адаме Івановичу, що можна було б дослухатися і до думки профільного комітету, яка полягає, взяти за основу один із цих законів, який поглинає і інші, а терміном введення, прийняти у другому читанні в тому числі, а терміном введення поставити, скажемо, з моменту опублікування, тобто, власне кажучи, це буде одночасно із Законом про Державний бюджет України. Просив би підтримати цей закон. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Комар. За ним - Ващук.

 

13:03:37

КОМАР М.С.

Прошу передать слово Стояну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кому?

 

КОМАР М.С. Стояну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Стояна мікрофон, будь ласка.

 

13:03:45

СТОЯН О.М.

Олександр Стоян, фракція Регіонів.

Шановні колеги, я знову-таки хочу сказати, не треба політизувати це питання. І ті мої колеги депутати, які внесли законопроекти, вони не роблять нічого популіського. Там немає 10, 20, 30 тис. Там є рівно стільки, скільки Президент обіцяв. Помилка, мабуть, колег від "Нашої України", що вони не подали законопроект по реалізації Президента пропозицій. Але сьогодні вони виступають тут, колега Асадчев, інші, підтримують. Тобто ми сходимся на думці. Нам треба внести зміни до базового закону і це треба зробити. А далі нам треба обов'язково, я наголошую, в декілька разів передбачити, які доплати будуть для реалізації цієї вимоги - 8500 доплати з Державного бюджету? Тому що якщо їх не буде, якщо це буде робитися за кошти Фонду соціального страхування, то вже казали, або треба збільшити відрахування, або зруйнувати інші виплати.

Тому я пропоную зараз дійсно проголосувати за всі законопроекти, взяти...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ващук і будемо голосувати.

 

13:04:50

ВАЩУК К.Т.

Шановні колеги, фракція Народної партії підтримує ідею, і ми вважаємо, що сьогодні дійсно варто проголосувати перше читанні з тим, щоб уже у змінах до бюджету були закладені конкретні кошті, аби це не було побажанням, і дуже хороша ідея не перетворилася в чергову обіцянку мамі і дитині.

І ще один варіант. Звичайно. можна вивчити, як краще: чи краще розподілити ці кошти на продукти харчування, одяг, частину коштами, але не розтягувати надовго в часі. Саме перший рік життя дитини особливо важливий. Хто був мамою, це розуміє і знає.

Тому головне побажання, аби ми встигли визначитись у бюджеті. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, таким чином, ми завершили обговорення законопроектів. Я ще раз нагадую всім нам... Так, будь ласка, одна хвилина заступник міністра Гаряча Олена.

 

ГАРЯЧА О.В. Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати, ми вам всім дякуємо за таку активну участь у обговоренні цього питання, і просимо підтримати ці законопроекти в першому читанні, щоб на друге читання врахувати більшість тих пропозицій, які сьогодні звучали. І особливо Катерини Тимофіївни, яка завершила свою промову тим, що треба обов'язково працювати над механізмом надання цієї допомоги. В  першому читанні, будь ласка, ваша ласка, і ми будемо працювати над реалізацією цього закону.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги!  Ми вже з процедури говорили.

Шановні колеги!  Ну, треба було встигнути записатися тоді.

Шановні колеги, будемо зараз голосувати. Заспокойтеся.

Я ще раз наголошую,  не зважаючи на те, що ми досить гаряче дискутували навколо цієї проблеми, всі ми тут єдині в тому, що треба прийняти такий законопроекти в першому читанні, потім його узгодити після прийняття змін до бюджету, і практично, кожен з вас, хто виступав, вніс досить цінні думки і рекомендації щодо того. щоб врахувати в другому читанні.

І я думаю, що давайте спокійно проголосуємо і визначимося.

Я ставлю в порядку надходження і так, як ми обговорювали ці законопроекти.

Ставиться на голосування про прийняття за основу в першому читанні проекту закону про внесення змін до деяких законів України щодо збільшення розмірів одноразової допомоги при народженні дитини.  Реєстраційний номер 6528. Прошу голосувати. Депутат Самойлик ініціатор.

 

13:08:00

За-346

Дякую, закон прийнятий.

Ще раз, шановні колеги...

Ні, ні, шановні колеги, всі вони однакові. Там тільки мова йде про терміни введення, а ми терміни введення в другому читанні визначимо з вами, виходячи з бюджету.

Тому закон... проект в першому читанні прийнятий, дякую.

 

ІЗ ЗАЛУ.(Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Там 21 записано.

Шановні колеги, заспокойтеся. приймається той закон, за який проголосовано. Ми вже проголосували в другому читанні, ми поуточнюємо.

Тепер прошу уваги, шановні колеги! Будьте уважні, нам треба вирішити одне питання перед тим, як перейти до "Різного". Вчора ми з вами розглядали питання про задоволення заяв членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення щодо їхньої відставки.

Ми з вами вчора, розглядаючи заяву нашого колеги Віталія Шевченка, не задовільнили її. Але Центральна виборча комісія не могла визнати повноважень Віталія Шевченка, якщо він не звільниться з попередньої роботи. І тому, на жаль чи на щастя, в його трудовій книжці є уже запис про те, що він звільнений з посади члена Національної ради, і не просто члена, а заступника голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Тому вчора ніби ми його залишили, але насправді формально, юридично ми його не залишили. Тому нам сьогодні треба буде по-новому призначити його на цю посаду. Це одне.

І друге. У нас у зв'язку з тим, що ми вчора задовольнили заяву одного із членів ради, є ще одна квота. Тому я пропоную сьогодні включити до порядку денного і розглянути постанови про призначення членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Я ставлю про включення до порядку денного. Прошу підтримати.

 

 13:10:27

За-322

Дякую.

Таким чином, шановні колеги, вам роздані проекти постанов. Зараз, я буквально два слова, щоб не говорили, що ми не знаємо. Щодо Віталія тут немає необхідності представляти. Я буквально декілька слів щодо Плаксюка Юрія Олександровича: 1952 року народження, журналіст, учасник бойових дій в Афганістані, мав відношення, був свого часу, працював уже членом Національної ради, і як член Національної ради, і як працівник Національної ради, зараз працює радником Голови Верховної Ради. Профільний комітет підтримує.

Будь ласка, одна хвилина для першого заступника голови Комітету з питань свободи слова Сергія Правденка.

 

13:11:24

ПРАВДЕНКО С.М.

Шановні колеги,  комітет профільний  провів засідання сьогодні. Ми рекомендуємо і Шевченка Віталія Федоровича в склад Національної ради, і Плаксюка Юрія Олексійовича до складу Національної ради від Верховної Ради України. Це  обидва професіонали. Віталій Федорович, член нашого комітету, був ще в першому скликанні, це виключно порядна людина і політик, і професіонал в галузі ЗМІ.

Плаксюк Юрій Олексійович був у складі Нацради за квотою Президента України, за що був ним і звільнений достроково, тому що не так голосував. Ви розумієте, що це людина професійна і принципова, і фахівець високого класу.

Я прошу вас під... Кілька фракцій  навіть письмово  підтримали ці кандидатури. Я прошу шановних колег ці кандидатури підтримати. Верховній Раді не буде за них соромно  ніколи. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я ставлю на голосування проект  Постанови  Верховної Ради України про призначення  членом Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Плаксюка Юрія Олексійовича. Реєстраційний номер 7213. Прошу голосувати.

 

13:12:53

За-326

Прийнято.

Я ставлю на голосування Постанову  Верховної Ради України про призначення  членом Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення  Шевченка  Віталія Федоровича. Реєстраційний номер 7214. При  цьому, прошу врахувати його вчорашню заяву з приводу складання повноважень. Голосуємо.

 

13:13:30

За-330

Таким чином, давайте ми привітаємо членів ради.

(О п л е с к и)

Ми свої обов'язки  щодо формування Національної ради виконали. Я сьогодні мав розмову, передбачається, що найближчим часом Президент України також призначить свою "четвірку" і тоді вже 8 членів  Національної ради оберуть голову, першого заступника, заступника і секретаря.

Зараз оголошується запис на  "різне". Прошу записатися. Будь ласка, висвітіть на моніторах. Відведемо 60 хвилин.

Перед тим  я зроблю оголошення, шановні колеги. Я вас інформую про створення міжфракційного депутатського об'єднання "Львів", до складу якого поки що увійшло 16 народних депутатів, у тому числі і той, хто оголошує про створення такого об’єднання.  Будь ласка, Ратушний. Підготуватися Шурмі.

 

13:15:12

РАТУШНИЙ М.Я.

Шановні виборці! Шановні депутати!

Михайло Ратушний, виборчий Блок Віктора Ющенка, Українська народна партія.

Я хочу ще раз привернути увагу  громадськості стосовно ситуації, яка склалася навколо нафтопроводу Одеса-Броди. За опублікованими звітами про діяльність  ВАТ "Укртранснафта" у 2004 році, 100 відсотків  акцій  якої належить державі,  звертає на себе увагу тенденція втрати  обсягів перекачування нафти українськими нафтотранспортними системами до 2 мільйонів тонн у порівнянні з 2003 роком. Зменшення завантаженості українських нафтопроводів відбулося за умови, коли Укртранснафта тепер підписала ряд, за попередніми  оцінками, дискримінаційних для України угод, які збільшують впливи  та  контроль російських компаній над українською нафтотранспортною системою і аргументувала їх саме, як гарантію збільшення обсягів перекачування російської нафти.

Глибокого аналізу вимагає пакет  контрактів і угод стосовно реверсу. Українська... Перше. Українська сторона не отримала достатніх гарантій щодо ефективного завантаження реверсного мар...ту і взяла всі ризики на себе. Для прикладу, відсутній юридично обгрунтований механізм відшкодувань "Укртранснафті" у разі нерентабельної, як сьогодні роботи нафтопроводу, що підтверджується шістьма роботами реверсної роботи нафтопроводу. Договір №0304 від 9.07.2004 року не обумовлює гарантованої завантаження, а місце... не визначене формулювання до 9  міліонів тонн нафти на рік.

  Потрібні дослідження щодо можливості взаємодії та  використання вже діючих сценаріїв кіпрської компанії "Тем ар енержі лтд", які представляють ТНК - російську компанію. Пам'ятаючи , що з ними саме пов'язані існуючі проблеми в Україні  з арештами українських літаків. Керівництво НАК "Нафтогаз України" і ВАТ " "Укртранснафта" поширює думку, що угоди про реверс можна призупинити в будь-який час. Хоча в угодах, в соглашенії написано, що таке  можливо лише  за умови взаємної письмової згоди.

Наступне: у 2004 році упереджено велась робота менеджменту енергетичного сектору з  потенційними партнерами прямого використання. Я хочу нагадати народним депутатам, що саме за  принципову, проєвропейську позицію свого часу навколо "Одеса-Броди" були звільнені такі особи як: Гайдук, Тодійчук, в якійсь мірі Хорошковський і Чалий. Я звертаюся до Прем'єр-міністра Тимошенко і  Голови "Нафтогазу" України - Івченка, що на передодні візиту російського Президента Путіна українська сторона повинна, нарешті, зайняти принципову позицію і ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, шановні колеги, я за вас не записуюсь. Зараз виясняють із системою "Рада". Ну, що я вам зроблю? Я ж не тисну замість вас кнопок. Будь ласка, Шурма, за ним Асадчев.

 

13:18:47

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, Фракція соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

Новопризначений міністр освіти і науки Станіслав Ніколаєнко  серед ключових пріоритетів сучасної української освіти назвав необхідність створення і запровадження у школі  програм, яка б давала, стала б своєрідною альтернативою колишньому комплексу "готовий до праці і оборони", який масово охоплював школярів, сприяв їхньому  всесторонньому розвитку і національно-патріотичному вихованню.

Соціал-демократична партія України (об'єднана) пропонує до розгляду Міністерству освіти і науки систему воєнізованих ігр молоді (скорочено СВІМ) комплексну систему, яка охоплює запропонований Міністерством напрямок роботи із школярами. СВІМ - це система, спрямована на всесторонній фізичний розвиток юнаків та юнок, а також виховання у них  почуття патріотизму, здорових, моральних  устоїв життя і поведінку у суспільстві.

У СВІМі передбачено проведення різноманітних військово-спортивних змагань, сюжетних теренових ігор, походів, екскурсій у військові частини дошкільних таборів, що є повноцінною осучасненою, методично обгрунтованою альтернативою колишньої "Зірниці". У межах системи воєнізованих ігр діє програма "Готуюсь до служби в армії ........", яка є своєрідним комплексом  різносторонніх тестів з фізичної підготовки за нормами для різних вікових груп: стрільба з пневматичної зброї, крос, стрибки, підтягування. Система воєнізованих ігр молоді методично розроблена і обгрунтована у відповідному посібнику, який побачив світ за сприяння об'єднаних соціал-демократів у 2004 році. До цього СВІМ протягом трьох років апробувався на практиці з різними групами школярів Львівщини.  Отримані  результати можна вважати, як такі, що ефективно та виключно позитивно впливають на процес виховання сучасних підлітків.

СВІМ є захопливою для школярів системою, адаптованою до їх сприйняття. Навколо СВІМу утворилася чисельна молодіжна  організація. Члени організація протягом декількох років регулярно проводять змагання та турніри. СВІМ є унікальною методикою  роботи з підлітками, оскільки враховує їх потреби, світогляд, зацікавленість і, що важливо, не нав'язується дорослими. СВІМ може бути впроваджений у навчально-виховний процес, а також забезпечити корисне та захоплююче дозвілля дітей у позаурочний канікулярний період.

Хочу зазначити, що у квітні цього року в чергове у межах СВІМу  пройдуть нормативні змагання системи "Готуюсь до служби в армії", а у червні - Четвертий відкритий чемпіонат Львівської області "Нехай війна залишиться тільки грою".

Шановні колеги, Соціал-демократична партія України об'єднана пропонує Міністерству освіти і науки цю програму до розгляду. Ми готові співпрацювати з міністерства з усіх питань, пов'язаних з оздоровленням дітей, з вихованням у них почуття патріотизму та вірності Батьківщині. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, дійсно, зараз, Іване Олександровичу, почекайте. Дійсно, представники системи "Рада" кажуть, що певний збій відбувся. Тому давайте ми зараз ще раз. Підготуйтеся, будь ласка. Підготуйтеся, будь ласка. Ми ще раз зараз, я прошу ще раз записатися, тому що дала збій система "Рада". Всього-на-всього у нас у залі було біля 300, а записалося тільки 22. Тому, будь ласка, по справедливості поступимо. Прошу переписатися. Увімкніть систему "Рада". Тисніть кнопки, хто хоче виступити.

Будь ласка, покажіть монітори. От Заєць перший. Значить у нас залишилося 54 хвилини. Виставіть, будь ласка, на монітор 54 хвилини. Заєць, за ним - Бокий.

 

13:22:57

ЗАЄЦЬ І.О.

Іван Заєць, фракція Української народної партії.

Кожен день. Да ні, Адаме Івановичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги.

 

ЗАЄЦЬ І.О. Шановні народні депутати, кожен день ми повинні дбати про покращання природного середовища в нашій країні. Тільки та нація має майбутнє, яка дбатиме про потужну природну ресурсну базу і про економічно чисте довкілля. Я уже вас замучив своїми виступами на цю тематику, але я хочу зараз привернути увагу не тільки вашу, а і членів Кабінету Міністрів до дуже важливої проблеми.

Мову хочу вести про заліснення території України. Щоб довести площу лісів до оптимального рівня, треба додатково створити нових лісів на площі щонайменше три мільйони гектарів. І тоді ми можемо сказати, що залісненість територій України буде на рівні 20 відсотків. Якщо зважати на те, що у лісостепу і у степу цих лісів є дуже мало, то навіть цей рівень можна вважати не оптимальним.

Ви знаєте, що Кабінетом Міністрів затверджена державна програма "Ліси України до 2015 року", якою передбачається щорічно створювати нових лісів на площі 40 тис. га. У 60-х роках, я нагадаю вам, щорічно створювалися ліси на площі від 100 до 200 тис. га. Я пам’ятаю свої шкільні роки, коли я хлопчиком і такі, як ми, наші учні нашої школи на поліссі на Житомирщині висаджували гектарами за тиждень цих лісів. І сьогодні ми можемо милуватися уже великими цими лісами.

Але ця програма державна сьогодні не виконується. галузь готова, лісівники. Але немає фінансування. Минулого року були виділені кошти, 10 млн., на створення нових лісів, підготовлена на цей рік площа у 10 тис. га, уже є посадковий матеріал, а фінансування передбачено лише на третину. Це означає, що пропадуть і той посадковий матеріал, і та велика робота.

Тому моя пропозиція полягає в тому, щоб у змінах до Державного бюджету обов'язково передбачили кошти на те, щоб... Адам Іванович, я абсолютно не можу говорити, ви розумієте чи ні? (Шум у залі)

Тому я звертаюся до членів уряду і до депутатів - членів бюджетного комітету передбачити кошти на створення нових лісів. Я ще раз привертаю увагу народних депутатів, що ці 10 тис. га, про які я вів мову, вони, в основному, мають заліснюватися на півдні України, там, де ми сьогодні бачимо підтоплення...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, я прошу систему "Рада" сказати, що у нас діється. Знову записалося 25 і знову ви невдоволені. Чи готова система "Рада"  записати? Ви скажіть мені, будь ласка, що з системою "Рада", чому знову в залі мінімум півтори сотні, а записано 25, хоча всі тиснуть на кнопки?  Я за вас буду записувати чи ви будете працювати?

(Ш у м   у   з а л і)

Ми зараз це раз запишемося, але чи готова система, щоб знову не було, що ми безкінечно будемо записуватися?

Так, система готова? Готова. Так, значить, будь ласка, підготуйтеся, я зараз оголошу.

Ще раз здійснюємо запис. Бокий вже виступить. Ще раз записуємося.

Тисніть кнопки. Зараз увімкнеться, тоді...

Так, ну, 43. Я дума, що це вже реально.

Значить, по цьому списку, який записаний, будь ласка, так і будемо 50 хвилин залишилося.

Будь ласка, Бокий. Кендзьору підготуватися.

 

13:27:49

БОКИЙ І.С.

Так, Іван Бокий, фракція соціалістів.

Шановні колеги! За великими і, справді, нагальними проблемами у нас якось пози увагою залишається проблема діяльності навчальних закладів, які проводять підвищення кваліфікації, а саме з  їх роботою пов'язана левова частка корупції, яка роз'їдає суспільство.

Протягом останніх років підвищення кваліфікації перетворилося у засіб додаткового "лівого" заробітку керівництва різних міністерств, комітетів і державних комісій. Мабуть, лише лінивий не заробляв кошти за простою, але ефективною схемою, суть якої полягає в прийнятті умовним державним органом кваліфікаційних вимог до  підконтрольних підприємств. За цими вимогами, наприклад, раз на рік директор, головний бухгалтер та деякі інші спеціалісти обов'язково повинні пройти курси підвищення кваліфікації та одержати сертифікати про навчання державного зразку за розробленою регулятором програмою, інакше заберуть ліцензію.

Навчання для  одержання сертифікатів можна пройти лише в одному приватному закладі на комерційній основі, який до то ж створюється, як правило, при заінтересовані державній інституції. Велика кількість підприємств, підконтрольних відповідному державному органу, забезпечує постійну наявність слухачів для свого навчального закладу і значні грошові надходження. Таке, з дозволу сказати, навчання, як правило, зводиться до оплати його вартості, а слухач приходить на заняття переважно тільки для реєстрації та одержання диплома. Активно використовуються такі схеми в діяльності Державної туристичної адміністрації України та Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України.

Кожен організатор туризму знає, що, не маючи трирічного стажу роботи в туристичній компанії, для одержання ліцензії він повинен обов'язково пройти спеціальні курси підвищення кваліфікації у навчально-консультаційному центрі із туризму при Держтурі.

Ще далі пішло керівництво Державної комісії з фінансових послуг. За кваліфікаційними вимогами цієї комісії раз на три роки повинні підвищувати освіту президент, головний бухгалтер, .............. та спеціаліст з фінансового моніторингу страхової компанії. В Україні працює більше 300 страхових компаній, тому немає проблем із завантаженістю учнями у створеному комісією Центрі підготовки кадрів для інформаційно-аналітичного забезпечення. До речі, центр підготовки очолює експерт Держфінпослуг.

Точку зору страхових компаній, значна частина яких не хоче навчатися в цьому центрі через низьку якість послуг, комісія не бере до уваги. І альтернативи центру фактично немає, тому більшість змушена платити. У цьому зацікавлене явно і керівництво Держфінпослуг.

Новому урядові треба зупинити ці тенденції, які наростають, викоренити ще одне джерело корупції. Тому я прошу вважати цей мій виступ депутатським запитом Прем'єр-міністрові. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ярослав Кендзьор. Підготуватися Калінчуку. Він передає слово Надразі.

 

13:31:00

КЕНДЗЬОР Я.М.

Ярослав Кендзьор, Народний рух України, фракція Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний головуючий, шановні колеги народні депутати! Я з великим запізненням, але все-таки виконую прохання освітян Перемишлянського району.

21 січня цього року на пленарному засіданні Верховної Ради України виступив лідер львівських есдеків народний депутат України Шурма, який  у своєму виступі сказав, що  під час виборчої кампанії в одній із шкіл Перемишлянського району Львівської області учня, родичі якого проголосували в першому  турі виборів за Януковича, вчителі заставляли як покарання стояти на колінах під час проведення уроків. В мене є лист,  в якому абсолютно спростовується ця відверта брехня Ігоря Шурми і вчителі, які підписалися під тим листом... чи директори усіх шкіл району вимагають від Шурми вибачення на пленарному засіданні Верховної Ради за дезінформацію, за брехню, яку він посіяв на всю Україну про  освітян Перемишлянщини.

До  цього звернення долучився і підтвердив, що таке факту не було, керівник районного штабу Януковича на час виборів Лободяк.

Я з цього приводу хотів би продовжити трошечки більше, що ця політична сила, яка у свій час будучи повністю при владі, окупувавши Україну, безпардонно грабувала українську державу, сьогодні лицемірно по-фарисейські кричить про  те, як ось погано живеться  народу, як нова влада, новий Президент, бачите, не виконує своїх обіцянок, і ви це сьогодні бачили тут у цій залі. Я хотів би нагадати компанії із СДПУ(о), присутній тут у залі, що це добре - пам'ятати обіцянки колишнього кандидата у Президенти сьогоднішнього Президента Віктора Ющенка про те, що нова влада буде робити, але я просив би не забувати одного гасла "Бандити сидітимуть в тюрмах!". Ось коли це гасло буде зреалізовано, я переконаний, що ми, відібравши, повернувши гроші у державну скарбницю награбовані бандитами з СДПУ(о)  зможемо, мінімум, втричі посилити, підняти рівень соціальних виплат у нашій державі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Надрага. Підготуватися Гірнику.

 

13:33:56

НАДРАГА В.І.

Василий  Надрага, Луганщина, Народная партия.

Я хотел бы сегодня  остановиться на такой, на первый взгляд  для людей, которые  имеют нормальные доходы, незначительная тема, а вот  для основной массы населения, более, чем больная. Проблема касается назначения субсидий за коммунальные услуги или за оплату за жилье, как еще говорят.

Так вот в чем суть проблемы? Мы знаем с вами, об этом знает население, что для того, чтобы получить субсидию на коммунальные услуги, нужно иметь возможность или не иметь возможность оплачивать все эти коммунальные услуги, если они превышают 15 процентов  от совокупного дохода семьи. Кажется все правильно и все понятно, и в этом  контексте в июле 1998 года  Кабинетом Министров было принято постановление за номер 1156 от 27.07.98 года. Этим постановлением так и было  определено. Больше того, годом позже, в марте 1999, Верховная  Рада приняла постановление об оплате жилищно-коммунальных услуг населения Украины, в котором уточнила, что  коммунальные услуги не должны превышать 15 процентов от  фактического совокупного дохода семьи. То есть, от суммы денег, которые реально получают члены семьи на руки после удержания всех налогов.

Я думаю, что Верховная  Рада в данном случае поступила более человечно. К большому сожалению, и по сей день вопрос не отрегулирован. И когда  население обращается в службы по оформлению жилищных субсидий, им начинают толковать эти темы по-разному. Исходя из этой логики, поступают многочисленные жалобы, в том числе  и коллективные на народных депутатов. в том числе и на меня, суть которых заключается в том, что   подобных разъяснений ни центральные органы власти, ни, например, Главное управление труда и социальной защиты населения облгосадминистраций тоже не могут дать и выйти на конечное решение, тем более, что они и сами обращались, я имею ввиду местные  органы власти, к центральным органам власти для того, чтобы они внесли  разъяснение и ввели нормальную, четко отрегулированную нормативную базу, что субсидия назначается по не более 15 %, если от фактически получаемых денег. Потому что подоходный и все остальное,  что  защитывается по постановлению Кабмина от июля 98-ого, оно по факту  ставит за грань не получения жилищных субсидий, очень и очень большие категории, если не сказать тысячи и сотни тысяч людей. Исходя из этой логики, хочется обратить внимание и Министерства труда и социальной политики, и Министерства финансов, и Министерства экономики, и весь Кабинет Министров на не соответствие и не  желание решить этой проблемы . Мы обязаны эту проблему решить, если мы так сильно с вами печемся о населении, о чем мы декларируем с этой трибуны и с других достаточно активно. Люди ждут решения.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Євген Гірник, " Наша Україна",  підготуватися Мироненко.

 

13:37:11

ГІРНИК Є.О.

Євген Гірник "Наша Україна",  Конгрес українських націоналістів.

Шановні депутати, шановні виборці, я буду говорити на трохи несподівану тему, але як футбольний болільник, з більш ніж сорокарічним стажем, вважаю, що монополізація цієї теми певними промислово-фінансовими групами є недоречною. Я хочу висловити свій біль, міркування і пропозиції, щодо тривожного стану справ в українському футболі.

Футбол, як суспільне явище, що включає в себе елементи спорту, політики, культури завжди відігравав велику роль в житті України. Ми гордилися перемогами київського "Динамо", пишалися, коли команда однією з перших, одягла національні синьо-жовті барви, як свою форму. Кінець кінцем український футбол в часи комуністичної окупації був одним з небагатьох легальних на той час проявів національної ідеї в Україні. І тим сумніше дивитися на сьогоднішню дійсність, коли склади "Динамо", "Шахтаря", інших команд - це  збірні Румунії, Сербії, або 10-ий склад збірної Бразилії, при присутності на полі одного. двох українців. За таких умов, я, як і міліони інших уболівальників, втрачаю мотивацію для вболівання. Тим більше, що  незрозуміло: чим суспільно-економічна ситуація  в Румунії, Сербії чи Болгарії краща від  української, чому вони можуть готувати класних футболістів, а Україна - ні?

Систематичними стали невдачі нашої збірної  і клубів. А останні конфлікти  Суркіс-Григоришин викликають подив. Шановні колеги та вболівальники, не за Суркіса і не  за Григоришина, а за "Динамо" переживають українські вболівальники і за український футбол переживають, бо за державу образливо.

Далі. Ситуація з видатним футболістом, кумиром вболівальників, нашим колегою Олегом Блохіним. Давайте будемо чесними, взявши його як іміджеву фігуру від Компартії, два роки не  звертали уваги, що Блохін займався тренерською діяльністю десь за кордоном, а лише зараз на це зважили, коли збірна почала досягати певних успіхів, якраз коли цього, можливо, найбільше і не треба було. І хіба тренерська діяльність - це не вид науково-викладацької.

Я закликаю парламент, суд, уряд і Президента бути дуже зваженими у цих всіх проблемах, щоб не зашкодити саме українському футболу, це дуже делікатне питання. Я пропоную, якщо необхідно, провести на ту тему і парламентські слухання. Я вважаю, що потрібна квотація іноземних гравців, щоб наш футбол був, дійсно, українським футболом. І ми напевно повинні вийти з такої ситуації. І як не дивно, зараз всі погляди і противників, і прихильників Віктора Ющенка у цьому питанні зведені саме на Президента. Я закликаю, Вікторе Андрійовичу, проявіть все-таки державну мудрість на користь українському футболу, на користь України. І це, дійсно...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Віктор Мироненко, фракція комуністів. Підготуватися замість Гурвіца Кармазіну.

 

13:40:28

МИРОНЕНКО В.А.

Мироненко, 5 избирательный округ, Крым, фракция Компартии Украины.

Уважаемый народ  Украины, уважаемые народные депутаты, уважаемые судьи.

Учитывая то, что Президент Украины  Ющенко, члены его команды уже неоднократно нарушили Конституцию Украины, законодательство Украины, призываю вас начать подготовку процедуры импичмента, досрочной отставки Президента Украины Ющенко в связи  с нарушением  законов Украины. Приведу только несколько фактов.

Первый факт. Верховная Рада Украины приняла в целом закон, направленный на ликвидацию крайней несправедливости, диспропорции в пенсиях военнослужащих, ушедших  на пенсию до  1992 года. И после однако Президент Ющенко, нарушив Конституцию Украины, главный закон страны не подписал закон и даже не наложил вето, что наносит ущерб созданию правового государства и конкретно ущерб людям.

Второй факт. Смерть бывшего министра внутренних дел Кравченко. Никто не имеет права до суда называть кого-либо преступником и преследовать людей по политическим мотивам. Однако Президент Украины Ющенко, члены его команды, говоря о своем стремлении к выполнению законов, преследуют, запугивают своих противников на выборах, называют людей до суда преступниками, что принесло как моральный, так и ущерб здоровью многим людям, членам их семей. Эти незаконные действия Ющенко, Тимошенко, Мороза, на мой взгляд, привели к трагическим результатам, в частности к смерти бывшего министра внутренних дел Кравченко.

Считаю, подчеркиваю, что Президент Ющенко и члены его команды должны быть проверены по этому факту, факте самоубийства бывшего министра внутренних дел, доведения до самоубийства, и многие утверждают, что, возможно, это было убийство.

Уважаемый народ Украины, уважаемые народные депутаты, уважаемые судьи. До сих пор мать Гонгадзе ............... не берет труп, найденный в Таращах, ибо не доказано убит Гонгадзе или не убит, чей это труп. С трупа, который объявили трупом Гонгадзе, сняли кожу, отрезали голову, кисти рук, чтобы никто не узнал, кому принадлежит труп. Но удивительно, рядом положили прикрасы Гонгадзе. Возникает закономерный вопрос, что это сделано с целью ввести в заблуждение, выдать чей-то труп за труп Гонгадзе? В подтверждение такой возможной фальсификации говорит то, что о трупе была в начале информация специалистов, которая указывала, что труп, найденный в Таращах, на восемь-десять сантиметров меньше, чем в общем-то должно было быть, если уж действительно хоронили Гонгадзе.

Не доказано и то, что так называемые пленки Гонгадзе являются подлинными, настоящими. Где подлинники? Говорят, что в Соединенных Штатах Америки. Все смыкается на США, поэтому можно утверждать, что это спецоперация Соединенных Штатов Америки, направлена на государственный переворот с целью привода к власти команды Ющенко, Тимошенко, Мороза.

Учитывая все это, учитывая эти факты и другие факты, необходимость создания правового государства Украины призываю...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Кармазін. Далі Васильєв передає слово Комару.

 

13:43:49

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників вітчизни.

Шановні громадяни України! Сьогодні минуло два тижні з того часу, коли був оголошений мій запит до Генерального прокурора України про порушення кримінальної справи за розкрадання державного майна в особливо великих розмірах, корупційні дії, дії, направлені на знищення міста Одеси як такого проти так званого одеського міського голови Руслана Боделана, якого одесити не обирали. За даними exit-pool за нього проголосували в 2,3 рази менше одеситів, ніж за його суперника Едуарда Гурвіца. Справа не порушена до цього часу.

Кримінальну справу проти злодіїв намагаються перетворити в якісь політичні ігри чи політичні розборки. Ніякої політики там нема. Є чистий суцільний кримінал. зараз намагаються вивозити і знищувати документи з Одеської міської ради. На жаль, цьому сприяють і деякі дії окремих посадових осіб Верховного Суду України.

Так, 16 березня 2005 року до апеляційного суду Одеської області прийшов отакий факс. Про те, що цей факс прийшов, ніхто не знав із суддів, узнали це з того, що виступали на вулиці перед громадянами самі пан Боделан і його апологет Шуфрич.

Цією вказівкою, тобто факсом, справу пропонували вилучили і передати до Вознесенського районного суду Миколаївської області. Справу, яку вже розглядали. Мова йде про порушення правил про підсудність, мова йде про те, що передача до іншого суду справи, розгляд якої розпочато по суті, заборонено, за винятком випадків. передбачених статтею 133 Кодексу, зокрема, якщо буде визнано, що даний позов з обставин справи зручніше вирішити за місцем проведення найголовніших дій, які підлягають перевірці, або у випадку, коли просьба відповідача, місце проживання якого не було відомо про передачу справи за місцем його дійсного проживання буде визнана такою, що заслуговує задоволення.

Дивує, що по цій же самій справі в 2002 році Голова Верховного Суду Віталій Бойко написав "підстав для передачі справи на розгляд суду іншої області не вбачаю".

І тільки після того, що Генеральна прокуратура поновила розгляд справи про фальсифікацію виборів, яку порушено було ще в 2002 році і де доведено, що по  трьомстам виборчим дільницям сфальсифіковані вибори, почалася знову возня.

Я звертаюся до голови Верховного Суду, до Президента України як до гаранта Конституції, до міністра юстиції: поновіть справедливість, хай одесити розглядають свою долю самі і вирішують самі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Васильєв передає своє слово Комару, підготуватися Кирильчуку.

 

13:47:07

КОМАР М.С.

Уважаемые народные депутаты, уважаемые избиратели!

Как известно, Верховный Совет решил на следующей неделе рассмотреть проект изменений в Государственный бюджет 2005 года. Вокруг разрабатываемых правительством изменений бюджета уже развернулась дискуссия. И это не смотря на то, что сам проект изменений по прежнему не роздан народным депутатам и не представлен обществу.

Бюджетный процесс сознательно или несознательно превращен в бюджетный форс-мажор, или что более верно будет сказать, в "форс-мажор". "Форс-мажор потому, что я хотел бы обратить ваше внимание на то, что принимались бюджеты и в апреле и даже позже. Мы помним эти годы. Сейчас же мы имеем законно принятый закон о бюджете на 2005 год, который сейчас просто не выполняется правительством. Сейчас появились задолженности перед чернобыльцами, задолженности по пенсиям, задолженности по заработным платам. ну, даже такой пример могу привести, что не закупается медицинское оборудование централизованно, потому что правительство считает, что надо изменить порядок финансирования этих закупок.

Так кто мешает готовить этот порядок? Но три месяца не финансировать закупку медицинского оборудования, ну, это уже трудно чем-то назвать...

Кабмин обещает представить проект измененного бюджета буквально за несколько дней до даты рассмотрения бюджета в зале парламента. Столь сжатые сроки не дают депутатам возможности внимательно подойти к анализу проекта, так   какой же ответственности Верховного Совета за измененный бюджет-2005 может идти речь в условиях, когда об основных показателях проекта главного  финансового документа страны мы узнаем из средств массовой информации?

Процедура рассмотрения Кабмином изменений в бюджет оказалась крайне, я бы сказал просто, демонстративно непрозрачной. Вопреки обещаниям нынешней власти избегать ошибок Кучмы, бюджетные статьи пересматриваются келейно, под ковром, что волей-неволей вынуждает усомниться в честности намерений и чистоте рук, как показывал Президент, инициаторов пересмотра бюджета.

Что касается содержательной части проекта пересмотренного бюджета-2005, то насколько позволяет понять сообщение в СМИ, его социальные параметры, по сути, продолжают позитивные изменения, начатые правительством Януковича. При этом фракция "Регионы Украины" заявляет, что развернутая в средствах массовой информации кампания обвинений в разворовывании государственных средств прошлым Кабмином имеет ярко выраженный пропагандистский характер. Достаточно сказать, что Тимошенко не отменила ни одного решения Правительства Януковича, касающегося финансового обеспечения социальных обязательств государства.

Исходя из этого, фракция "Регионы Украины", в очередной раз обращает внимание действующей власти на необходимость планомерной и прозрачной для контроля со стороны общества работы по повышению уровня жизни наших граждан. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Євген Кирильчук, Блок Тимошенко. Підготуватися за ним Терену. Кому? Будь ласка, Борис Олійник.

 

13:50:40

ОЛІЙНИК Б.І.

Дякую. Мудро вчинила Верховна Рада, котра, дякуючи передусім комуністам, проголосувала за гідне всесвітньо-історичній значимості вшанування 60-ліття нашої перемоги над вселенським злом - фашизмом. Тільки переможці мають моральне історичне право визначати і форму, і зміст ... дійства.

Ми ж просто схилимо голови в доземній шанобі перед звитяжцями не просто Другої світової, а воістину Великої Вітчизняної війни. І жодні посилання на, так звані, гуманні,  гуманітарні чи фінансові доцільності-недоцільності не спроможні стати на дорозі цього параду безсмертя. То паче, що, як це не гірко, дехто після цього параду перейде у вічність.

Добре й те, що не обмежуємося лише моральними стимулами, а й  намагаємося хоч якось і матеріально підтримати ветеранів. І в цьому зв'язку хотів би в котре нагадати, що цього року виповнюється 250 літ від заснування нинішнього  Центрального клінічного  військового госпіталю, який і раніше і нині є головним закладом, котрий підтримує здоров'я, найперше, наших ветеранів-фронтовиків. Відтак, ще раз прошу колег і, зокрема, міністра фінансів передбачити окремим рядком фінансування цього шпиталю, зваживши і на ювілей одного з найстаріших у світі осередків.

Шановні колеги, я хотів би звернутися дорогого Юрія Анатолійовича стосовно того чи залежить схід, захід сонця, зокрема, від комуністів це питання потребує вивчення. А от стосовно того, що за радянських часів на одміну від нинішніх народжуваність  суттєво переважала смертність,  то це факт незаперечний. Я не буду міряти чия потенціальна могуть системи була тої чи іншої, але що факт є факт. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Віктор Терен, фракція Блоку Тимошенко. Підготуватися Бондарчуку.

 

 13:53:19

ТАРАН В.В.

Дякую, Адаме Івановичу. Віктор Терен, Блок Юлії Тимошенко, партія"Батьківщина".

Друзі! Шановні громадяни! Сьогодні люди, для кого ідеологія стала діагнозом, звинувачують уряд Юлії Тимошенко у всіх гріхах і навіть в тому, що застрелився Кравченко. Як кажуть: абзац, приїхали. Але ж  можна почути, що, мовляв, за цілий місяць, як працює уряд Юлії Тимошенко, нічого не змінилося. Люди добрі, за місяць, давайте по цифрах, конкретно, що зробила Юлія Тимошенко і її уряд.

Зміни до бюджету: мінімальна пенсія виросте і стане 332 гривні, при чому не буде  остогидлої зрівнялівки; допомога при народженні дитини  з 764 гривні збільшується до 8 тисяч 500 гривень; допомога одиноким матерям  - з 33 до 188 гривень; інвалідам - з 225 гривень до  543; стипендії  дітям-сиротам - з 76 до 127 гривень; різко збільшуються доплати і зарплати  бюджетникам і військовослужбовцям, при чому з 1 січня.  Це що, нічого не змінилося?  Задавати подібне питання - це просто казуїстика.

І це при тому,  що уряд Януковича залишив дірку у бюджеті, чорну діру космічну,  в 37 мільярдів гривень і стягнув  напере податки. І це зробили, підкреслюю ще раз,  все-таки це зробила Юлія Тимошенко і її ряд так само, як тоді, коли вона була  віце-прем'єром з питань ПЕК, повернули пенсії і заборгованості по зарплатах.

Але ж це намагаються, все зроблене цим урядом,  приватизувати різні політичні сили. які добре розуміють, що, коли Україна стане  заможною державою, членом Європейського Союзу,  то їм більше нічого буде робити у цій державі.

Але ж це ще не все. Вже зараз Юлія Тимошенко і її урядом навели порядок на тій же митниці, і доходи від митниці збільшилися  втричі, тобто  Україна перестає бути злодійською контрабандною державою,  звідки все витікає, і люди вчаться працювати  без хабарів.

І я хочу запитати, дорогі друзі,  що  головне може те, що держава  стає такою державою, де всі мусять  виконувати закони: і Президент, і токар, і той же Блохін, який поміняв  тренерський пост на мандат  Верховної Раді і, пояснює це тим, що, мовляв, раніше це давали йому порушувати. Цього більше не буде. І я хочу... Шановні друзі, не перебивайте, будь ласка.

І я хочу сказати, я хочу наголосити ще, що коли сьогодні формується терміново опозиція, п'ята колона формується за межами нашої держави, бо, я вже сьогодні про це говорив, коли в Кремлі приймають Корчинського і Вітренко, то це не допоможе. Я вірю в те, що цей Уряд, якого прикликали до роботи помаранчова революція і далі буде працювати і даватиме добрі наслідки в наші державі Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.Мікрофон, будь ласка, Бондарчука.

 

13:56:29

БОНДАРЧУК О.В.

Уважаемые товарищи, ровно 2 года назад американский империализм развязал свою очередную войну против Ирака. Цель этой войны была нефть, сегодня это понятно.  Во всем мире идет  протесты против этой войны, будут  они завтра и в Киеве. В субботу, завтра 19 февраля в 14 часов на майдане Незалежности пройдет митинг с лозунгами "Нет войне в Ираке", "За вывод, не допустим вступление Украины в НАТО!" Спасибо. Прошу передать слово Полииту Андрею.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Полііт.

 

13:57:22

ПОЛІІТ А.А.

Андрей Полиит, Фракция компартии Ленинский комсомол Украины. Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги, в августе этого года в столице Венесуэлы  - Каракасе, состоялся 16 всемирный фестиваль молодежи и студентов, его организатором является самый массовый и авторитетный международная молодежная организация Всемирная федерация демократической молодежи. Начиная с 1947 года, когда прошел первый всемирный  фестиваль, это фестивальное движение поддерживают все ведущие молодежные организации мира. В предыдущих фестивалях, которые проходили на Кубе и в Алжире, широкое представительство имела делегация Украины. 16-ый всемирный фестиваль пройдет под лозунгом "За мир и солидарность!", "Мы боремся против империализма и войны". Он продемонстрирует богатство всех проявлений интернационального молодежного и студенческого движения, станет местом обмена идеями и опытом, обеспечит платформу для координации усилий национальных молодежных организаций и повышения их активности. В состав всемирной федерации  демократической молодежи от Украины входит и ленинский комсомол Украины, он является и членом генерального Совета ВФДМ.

6 сентября 2004 года по инициативе ряда молодежных организаций был создан всеукраинский организационный комитет по подготовке к участию делегации Украины в 16-ом всемирном фестивале молодежи и студентов.  В этот оргкомитет вошли представители различных молодежных и других общественных организаций. Вступление в него открыто для всех заинтересованных организаций и  движений, частных лиц, которые поддерживают идеи, лозунги и дух всемирного фестивального движения. На сегодняшний день уже около 20 организаций и ряд вузов изъявили желание принять участие в подготовке  и комплектовании нашей делегации на фестиваль. В ходе работы фестиваля будут проходить содержательные семинары, дискуссии по актуальным вопросам  современности,  а также творческие встречи, ярмарки солидарности, выставки,  выступления художественных коллективов и спортивные соревнования. И оргкомитету нужно сделать все, чтобы Украина достойно была представлена на фестивале и приняла активное участие во всех его мероприятиях.

Работа по формированию нашей делегации только началась. Предположительно в ее состав войдут около ста человек. По этому поводу я обращаюсь к молодежи и студентам, заинтересованным лицам, к вам уважаемые народные депутаты. У каждого из вас на округе расположены высшие учебные заведения, работают структуры молодежных и студенческих организаций. Необходимо, чтобы они были проинформированы о  готовящемся  мероприятии, о работе оргкомитета, больше узнали информацию о всемирном фестивальном движении.

Очень надеемся, что молодежные студенческие коллективы заинтересуются идеями этого фестиваля и изъявят желание принять  в нем участие. А вы  окажете им действенную помощь. Мы обращаемся к народным депутатам содействовать в работе авиационного комитета для того, чтобы украинская делегация достойно проявила себя как частичка огромного  международного молодежного движения. Оргкомитет готов предоставить необходимую информацию по всем вопросам, связанным с подготовкой к фестивалю и участию в нем  украинской делегации.

Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Марія Маркуш, фракція комуністів, за нею - Пузаков.

 

14:00:04

МАРКУШ М.А.

Шановний головуючий, шановні колеги, шановні радіослухачі.

Протягом 2002-2004 років надходження цільових  коштів Державного бюджету на рахунки  Закарпатського обласного управління ощадбанку на виплату вкладникам по 50 гривень кожному, спадкоємцям вкладників у розмірі державної допомоги на поховання 150 гривень та викупу облігацій державної безпроцентної позики 1990 року складало у загальній сумі  біля 29 мільйонів 83 тисяч 275 гривень.

За період  2002-2004 років на виплату спадкоємцям померлих та викуп облігацій державної безпроцентної позики 1990 року та виплату компенсацій знецінених грошових заощаджень  вкладникам та перерахуванням ощадбанку використано бюджетних коштів у  загальній сумі  27 мільйонів 585  тисяч  877 гривень.

Однак, є проблема. Станом на 1 січня  2004 року залишки коштів у всіх відділеннях обласного управління значились в загальній сумі 192 тисяч 921 гривня, які згідно з пунктом п'ятим постанови Кабінету Міністрів номер 306 спрямовані на проведення виплат компенсацій грошових заощаджень. А станом на перше січня 2005 року залишки невикористаних коштів Державного бюджету уже складають суму 2 мільйони 603 тисячі 186 гривень. Слід зазначити, що на рахунок відділення ощадбанку на кінець бюджетного року залишаються значні залишки невикористаними за цільовим призначенням кошти Державного бюджету, які лише із моменту прийняття наступної постанови Кабінету Міністрів України, як такі, як показує досвід попередніх років, приймаються в кінці березня, початку квітня місяця, що можуть бути використані на установлені цілі. При цьому встановлено, якщо у процесі використання бюджету зміна обставин вимагає певних, менших асигнувань, головним розпорядником бюджетних коштів приймається рішення про приведення у відповідність бюджетного призначення Державного бюджету.

Кабінет Міністрів України у двотижневий термін подає до Верховної Ради України в установленому порядку пропозиції про приведення у відповідність бюджетних призначень Державного бюджету України.

Пунктом сьомим вищевказаної статті 23 Бюджетного кодексу також встановлено, що всі бюджетні призначення втрачають чинність після закінчення бюджетного періоду за винятком тих випадків, коли окремим законом передбачені багаторічні бюджетні призначення. А тому напрошується висновок щодо законності збереження на рахунках відділень ощадбанку тривалий період значних залишків невикористаних за цільовим призначенням бюджетних коштів.

Крім того проведеним аналізом листів встановлено, що мається дуже багато скарг з цього приводу про невиплату людям цих коштів. Прошу вважати мій виступ депутатських запитом до Генерального прокурора України та Прем'єр-міністра і дати доручення на предмет вивчення ситуації, що склалася з компенсаційними платами по заощадженням громадян України та перевірити законність збереження на рахунках відділень ощадбанків України, в тому числі по Закарпатській області, значних залишків невикористаних безпідставно за цільовим призначенням коштів Держбюджету та прийняття відповідних методів реагування за допущення...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Володимир Пузаков, фракція комуністів. За ним Раханський передає Сухому.

 

14:03:20

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина.

Моє звернення з цієї трибуни має на меті подолання стіни мовчання навколо життєво важливої проблеми для мільйонів військовослужбовців, для тих, хто самовіддано виконував офіцерський обов'язок перед батьківщину. Вони віддалі ратній службі кращі роки свого життя. Але держава про них забула, вірніше, відвернулася від їх бід та проблем. В такому ж становищі оказались і військовослужбовці, яких звільнено із служби в зв'язку з реформуванням Збройних Сил. А яка вина в тому? Чому їх родини повинні голодувати? Ось тому пенсіонери Збройних Сил України, що вийшли на пенсію в різні роки, та військовослужбовці, що підпали під скорочення в зв'язку з реформуванням Збройних Сил, разом з комуністами добиваються усунення нерівності, при якій прапорщик, котрий недавно пішов у запас, одержує пенсію втричі вищу, ніж полковник радянських часів. Хто надав право розділити офіцерський корпус на чужих і своїх? І ми, комуністи, одностайно заявляємо рішучий протест всім гілкам в лади в зв’язку з невиконанням Закону України "Про соціальний захист військовослужбовців".

Чому так не по-людські вирішуються питання соціального захисту військовослужбовців? З цієї ініціативи не виконується Закон про державні гарантії соціального захисту військовослужбовців, які звільняються зі служби в зв'язку з реформування Збройних Сил України? Адже цим законом встановлені правової основи забезпечення захисту військовослужбовців, даються гарантії соціального захисту. Наприклад, в статті першій, пункт 1-3 говориться: військовослужбовцям, які звільняються з військової служби, виплачується грошова допомога у розмірі та в порядку, визначених Законом України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей". Невже не ясна трактовка пункту 12-го цієї ж статті, де говориться: військовослужбовцям, які звільняються зі Збройних Сил України у зв’язку з їх реформуванням, статус ветерана військової служби надається у разі вислуги 20 років і більше у календарному обчисленні або 25 та більше років у пільговому обчисленні.

Тому ми, комуністи, у Верховній Раді і на містах вимагаємо негайно ліквідувати дискримінацію в пенсійному забезпеченні військовослужбовців. І прошу мій виступ зарахувати як депутатський запит до міністра оборони України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ярослав Сухий. За ним - Мигович.

 

14:06:06

СУХИЙ Я.М.

Шановні народні депутати, шановні виборці, особливо з промислово- індустріальних регіонів України!

Хочу висловити з трибуни Верховної Ради свою глибоку стурбованість з приводу, на перший погляд, незграбних, непрофесійних, а по своїй суті, і за майбутніми наслідками шкідливими ворожими діями з боку нової-старої влади по відношенню до вітчизняного товаровиробника, вітчизняного ринку, перспектив розвитку вдосконалення соціальної сфери.

Приємно бачити в проекті бюджету цифру обіцяних видатків на соціальну сферу, але ми прекрасно знаємо: соціальна політика - це не проїдання бюджету, це є нові робочі місця, це ріст зарплат, це ріст купівельної спроможності громадян, це розвиток внутрішнього ринку. Це, зрештою, зосередження основних акцентів на працездатному населенні, створення державою умов, за яких працівник піднімає свій добробут за рахунок особистого трудового внеску, підприємництва і ділової активності.

Але реальні справи, перші реальні кроки нової-старої влади викликають не просто поділ, але й тривогу, в тому числі і серед інвесторів як своїх, так і закордонних, серед промислово-фінансових кіл України. Чого варті ініціативи влади щодо реприватизації чи то націоналізації або просто кажучи, спроб переділити основні засоби виробництва?

Цікаво, чомусь головна увага приділяється тим підприємствам, котрі розташовані в регіонах, котрі не підтримали Ющенка, які або самостійно, без допомоги держави, зусиллями трудових колективів або за сприянням інвесторів переживши стан глибокої кризи, сьогодні успішно і стабільно працюють. Як правило, саме над ними зависла загроза дестабілізації в роботі, згортання інвестиційних програм, погрому соціальної інфраструктури.

Для прикладу, одне з успішних промислових підприємств Запоріжжя заплановане для розправи, мова йде про відкрите акціонерне товариство Запорізький алюмінієвий комбінат. За період з 2001 по 2004 рік інвестор вклав у виробництво  біля 60 мільйонів доларів США, зберігши в свій час комбінат від банкрутства, а ще до того держава отримала як плату за пакет акцій майже 70 мільйонів доларів. Хіба не знає про це Кабмін, чи не  знає, що конкурент нинішнього інвестора в свій час показав, що крім амбіцій, в нього нічого немає, а головне, не було коштів? А може, в уряді не знають, що через постійні судові чвари цього ж невдахи інвестора, саме суди призупинили виконання умов у частині внесення інвестицій та здійснення рефінансування?

Якісь претензії ЗАЛКу, колективний договір якого на 2005 рік в частині соціальних гарантій визначений українськими профспілками одним з кращих в галузі, за що йому готують умови, які штучно поставлять комбінат на грань краху. Мається на увазі відміна диференційованого тарифу на електроенергію - головну технологічну складову комбінату. Перші збитки в таких новаціях будуть 40 мільйонів гривень мінус з Державного бюджету, а ось тобі і соціальна політика.

Отже, чи проінвестує Запорізький алюмінієвий комбінат у 2005 році виробництво 92 мільйони гривень, чи ..........продукція - ми отримаємо відповідь тоді, коли наша влада вернеться, нарешті, з майдану і зніме оранжеві окуляри - і займеться господаркою. Бо насправді це нас багато, нам треба працювати і цю недолугу владу годувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Іван Мигович, фракція комуністів. За ним Володимир Матвєєв.

 

14:09:10

МИГОВИЧ І.І.

Дякую. Шановний Адаме Івановичу, колеги, виборці!

З цієї поважної трибуни не раз йшла мова про важке життя моїх співвітчизників. Як і населення інших регіонів України, вони сьогодні знову в тривозі. Крім соціально-економічних бід, закарпатців непокоять економічні лиха. Катастрофічні наслідки повеней загальновідомі. Та сьогодні мушу привернути увагу громадськості до нового явища: останнім часом почастішали спроби завозити в нашу область небезпечні виробництва і шкідливі відходи з сусідніх центральноєвропейських країн. У Берегово, наприклад, мале підприємство "Озон" протягом останніх трьох років отримало від транснаціонального концерну "Елтекс" сотні вагонів так званих мінеральних добрив для сільського господарства, а фактично імпортовано сполуки, що входять до так званого жовтого переліку заборонених Базельською конвенцією та нашим урядом. Позаторік виявлено 37 тонн заборонених до ввезення таких речовин.

Аналогічний випадок стався минулого року, коли під кодом мінеральних речовин ввозилися синтетичний каучук, помол гуми, перекис декуміла, .................порошкова смола та інші шкідливі сполуки.

Минулого року під виглядом наповнювача ................. на адресу малого підприємства "Озон" (це в Берегово) з Угорщини поступили три вагони тирси, деревостружкові плити з високим вмістом формальдегіду. Ці та інші сполуки спалювалися у Великій Доброні і селі Косино Берегівського та Ужгородського районів, це в районі, де пролягають туристичні маршрути і знаходяться унікальні термальні води, ніщо за це не ...... не отримував місцевий бюджет, а  при виробництві і при спалюванні цих речовин утворюються діоксини, наслідком яких є, відомо, рак та інші хвороби, у тому числі хлоратна шкіра, якою вражений був і наш нинішній Президент.

Останнім часом Закарпаття стає транзитом для таких сполук і в інші регіони. Фірма "Елтек", згадувана, уклала договір з державним підприємством "Меркурій" ВАТ "Микитівський ртутний комбінат" (це у Горлівці) на багаторазове  ввезення склобою та інших відходів, що містять ртуть, у кількості мільйон 600 тисяч кілограм. Це 40-50 вагонів.

Можна наводити перелік багатьох інших проблем, з цього приводу я зробив депутатський запит, але, знаючи долю реагування на них попередніх відомств, хотів би ще раз попросити і Міністерство охорони  навколишнього середовища, і Генеральну прокуратуру серйозно перевірити  ці та інші факти і дати їм належну  правову оцінку. Крім того, просив би центральні відомства при форсуванні євроінтеграційних процесів  передбачати гарантії і механізми екологічної безпеки України, захист її.......

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Матвєєв, фракція комуністів. Підготуватися Анісімову.

 

14:12:29

МАТВЄЄВ В.Й.

Уважаемый Адам Иванович,  в связи тем, что мы с вами остались почти  вдвоем в зале, я прошу вашего разрешения, чтобы я мог обратиться к украинскому народу. Уважаемые избиратели! Сегодня на сессии  Верховной Рады Украины серьезно рассматривался вопрос о выплатах в связи с рождением первого ребенка. Ну были назначены там 21 минимальная заработная плата по первой выплате, но я должен сказать, что это только оплачиваемые ожидания демографического взрыва. Для того, чтобы был демографический взрыв, состоялся, нужно, чтобы была надежда украинского народа. Я просто хочу напомнить факт истории.

Когда после Великой  Отечественной войны оказалось, что население Белоруссии было выбито на четверть, то есть погиб каждый 4 белорус, рождаемость в Белоруссии была  самая высокая по Советскому Союзу и вообще в Европе, в том числе и превышая рождаемость в республиках Средней Азии. Потому что у народа тогда была уверенность в своем будущем. У нас такой уверенности  нет.

Одной из наиболее острой из социальных проблем в нашей стране  сегодня остается  неудовлетворительное  состояние охраны здоровья. Уровень заболеваемости  населения, как и в целом ситуация в отрасли, является критичным. По данным за  2003 год лишь 42 процента населения считалось условно здоровыми, остальные  58 процентов требуют системного лечения. Ситуация в сфере  охраны здоровья, социально-экономическая защита работников  отрасли находится в чрезвычайно  тяжелом положении. ...........затрат на охрану здоровья в расчете на одного жителя Украины занимает  111 место среди 190 стран.  На протяжении  последних 15 лет материально-техническое обеспечение  отрасли охраны здоровья остается дефицитным. Процентное отношение затрат на охрану здоровья в общем объеме валового внутреннего продукта в 2005 году ожидается в размере 2,8 процента,  что  значительно меньше требования  основ законодательства Украины  об охране здоровья, 10 процентов от валового внутреннего продукта.

Средний уровень оплаты работников охраны здоровья, которые  имеют тенденцию приближения к черте  бедности, в двое  ниже, чем прожиточный минимум установленный законодательством Украины, и занимает 29, предпоследнее, место  среди других отраслей народного хозяйства. Фактически отсутствует реальные механизмы  ......правовой социально-экономической  защиты работника, что значительно снизило уровень общественного признания профессии медика.

Не действует на протяжении двух последних лет Постановление Кабинета Министров  об оплате труда работников  на основе единой тарифной сетки и так далее.

Поэтому  ожидать предполагаемый демографический взрыв при отсутствии оснований в медицинском обслуживании нам просто  не имеет никакого основания. Поэтому мы должны обратить в первую очередь и на  это внимание. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Анісімов, фракція комуністів. За ним Пхиденко і будемо завершувати.

 

14:15:35

АНІСІМОВ В.О.

Анисимов, фракция коммунистов, город Днепродзержинск.

Уважаемый Адам Иванович! Уважаемые оставшиеся немногие  коллеги! Уважаемые радиослушатели! Два года назад администрация Буша приступила к очередному  этапу  передела мира военной силой. Очередной жертвой агрессора стал Ирак. Наплевав на  Организацию Объединенных Наций под выдуманным предлогом поиска и ликвидации оружия массового  уничтожения, защиты национальных меньшинств и  демократизации Ирака. Соединенные Штаты Америки вторглись в суверенное государство и оккупировали его. На Земле усилиями американцев и их саттеллитов создана еще одна кровоточащая язва, еще один очаг напряженности. Результат: около 100 000 иракцев уже погибли,  в стране царит голод и  безработица, Ирак на грани гуманитарной катастрофы. Разрушены и разграблены исторические ценности древнейших цивилизаций в Месопотамии и Междуречья. Несут  потери и агрессоры, среди  войск,  оккупировавших Ирак, уже более 2 000 погибших и 14 000 раненых. К сожалению, есть потери и в украинском контингенте, их соответственно: 19 убитых и 40 человек раненных. Только под давлением коммунистов и  организаций, нас поддерживающих, Правительство и Президент согласились начать вывод и украинского воинского контингента из Ирака. Но это частный успех. Мировая прогрессивная общественность прилагает усилия, чтобы прекратить оккупацию Ирака и дать возможность его народу самому строить свою судьбу. Во многих странах завтра, 19 марта пройдут массовые акции протеста против политики Буша, против войны в Ираке, против тотального грабежа стран, так называемого третьего мира. Завтра, 19 марта, в 14.00, на площади Независимости в Киеве антивоенный комитет Украины, в который входят более 40 политических партий и общественных организаций проводит митинг под лозунгом:"За мир во всем мире!", "Выведем украинские войска из Ирака!", "Нет втягиванию Украины в НАТО!" Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Станіслав Пхиденко, Фракція комуністів.

 

14:18:10

ПХИДЕНКО С.С.

Шановний Адаме Івановичу,  шановні виборці, Волинська обласна рада звернулася до мене з проханням підтримати галузь та представників культури та мистецтв області при розгляді та затверджені Верховною Радою України уточненого бюджету на   2005 рік. Доведений Мінфіном України на 2005 рік розрахований обсяг бюджетних асигнувань для галузі культури і мистецтв в області забезпечує тільки  заробітну плату з нарахуваннями, враховуючи  введення з  1 січня  2005 року нового розміру мінімальної заробітної плати міжпосадових співвідношень, доплат, тощо.

Як і в попередні роки немає реальних можливостей для остаточної ліквідації неповної зайнятості працівників культури. Хоч обсяг проекту  бюджету на поточний рік частково  збільшено видатками для цієї мети. Однак, додаткова сума у розмірі близько 2 мільйонів становить лише 50 відсотків до необхідної. Враховуючи, що  з 1 січня цього року набрав чинності Закон про обов'язкове соціальне страхування, це питання постає  особливо критично і гостро, оскільки майже половина працівників культури продовжують  працювати у режимі неповного робочого дня, а отже будуть позбавлені визначених державою соціальних гарантій.

Враховуючи, що Волинська  область не є густо населеною, але з досить  розвиненою мережею культури, що відповідає нормативам забезпеченості населення закладами культури, прошу бюджетний комітет, Мінфін і Мінкультури при внесенні змін до  показників Державного бюджету на 2005 рік зробити виділення  додаткових обсягів фінансування для установ і закладів обласної  комунальної власності та ще для повної ліквідації часткової зайнятості сільських культосвітніх працівників області. Прошу вважати мій виступ депутатським зверненням до бюджетного комітету Верховної Ради і Міністерств фінансів та культури. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги,  на цьому ранкове засідання Верховної Ради оголошую закритим. Наступного тижня народні депутати працюють у комітетах, фракціях і  групах.

Нагадаю, що  24 березня відбудуться додаткові пленарні  засідання.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку