ЗАСІДАННЯ  ЧОТИРНАДЦЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

15  березня  2005 року, 10.03 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради. Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:03:48

Зареєструвалося у сесійному залі 368 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні народні депутати, прошу оголошення прослухати. Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України інформую про входження народного депутата України Лукашука Олега Григоровича до складу депутатської фракції блоку Юлії Тимошенко. А також інформую про входження народного депутата України Мороза Анатолія Миколайовича до депутатської групи "Демократична Україна".

Шановні народні депутати, відповідно до календарного плану проведення сьомої сесії Верховної Ради України сьогодні на ранковому засіданні проводиться черговий День уряду України. Присутні міністри, які відповідають за питання, що плануються до розгляду на чолі з віце-прем'єр-міністром України Миколою Томенком.

Але перед тим, як розпочати засідання, шановні колеги, дозвольте до вашої уваги. Дві фракції - фракція Соціал-демократичної партії України і депутатська група "Демократичні ініціативи" вимагають перерву. А з якого приводу? Можливо, ви зробите свою заяву, і ми будемо працювати? Будь ласка, хто від фракції буде? Хто? Олег Блохін, будь ласка.

Шановні народні депутати, що з мотивів? Одну хвилиночку, з мотивів.

(Ш у м   у   з а л і)

Ну, будь ласка, зараз, одну хвилиночку, виступить, а тоді...

Ну, будь ласка, Шуфрич, будь ласка, що там? Я прошу, будь ласка.

 

10:06:13

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, Володимир Михайлович.

Шановні колеги!  Зараз навколо І України зібралися тисячі прихильників клубу київського "Динамо", щоб висловити, і тому числі і нам з вами свою повагу.  Ми просимо включити виступ ветерана динамівського руху, ветерана київського "Динамо" Олега Блохіна на площу перед Майданом... перед Верховною Радою.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, коли звучали такі пропозиції, ми це питання вирішували так, шляхом погодження. Є застереження проти того, щоб увімкнути? Немає. Будь ласка, Секретаріату: увімкніть трансляцію на вулицю. Будь ласка, три хвилини у вас.

 

10:06:58

БЛОХІН О.В.

Уважаемый председатель Верховной Рады, уважаемый народные депутаты!

У каждого народа есть свои знаковые исторические даты, свои символы...  (Ш у м   у   з а л і)

 

ГОЛОВА. Будь ласка, будь ласка, виступайте, виступайте.

(Ш у м   у   з а л і)

Виступайте, будь ласка, час іде. 

 

БЛОХІН О.В. Что такое  футбольный клуб "Динамо-Киев" для Украины? Это наш символ.  Что такое "Динамо-Киев" для каждого украинца? Это наша гордость.  Что такое "Динамо-Киев" для меня? Это мой дом, моя семья.

Я провел...  (Ш у м   у   з а л і)

Я говорю от себя. Я провел за этот клуб 432 матча, и знаю, футбольный клуб "Динамо" еще в 1989 году стал коллективным предприятием. Именно горе-руководители тех времен нахальными махинациями довели клуб до банкротства и долгов. В первом чемпионате независимой Украины по футболу славный еще в советские времена клуб Украины, доведенный до нищеты, позорно утратил чемпионский титул. Только благодаря усилиям руководителей, которые акционирую футбольный клуб "Динамо-Киев" в 1993 году, клуб возродился и отвоевал чемпионский титул и кубок Украины. Я заявляю, что именно внедрение эффективных методов управления сложным клубным механизмом позволило молодой независимой Украине получить команду, которая украсила свой символ звездой десятикратного победителя национального чемпионата и с честью продолжает свой спортивный путь в напряженной и теперь все более конкурентной борьбе.

Наша молодая независимая держава поправу гордится командой, которая восемь сезонов подряд представляет нашу страну в самом престижном европейском клубном турнире лиги чемпионов УЭФА. Наверное, не многие из вас знают, что по всей Европе таких команд только шесть: "Реал", "Бавария", "Олимпиакос", “Ейтховен”, "Руссенборг" и "Динамо". Тем, кто не знает, и тем, кто играется в удовольствие бизнес-амбиций, сообщаю, что за достижениями "Динамо" стоит кропотливый труд привлечения многомиллионных инвестиций в наш украинский спорт, то есть престиж и имидж Украины. Медико-реабилитационному центру "Динамо" в Конче-Заспе завидуют ведущие европейские клубы. И именно этот центр с его травяными искусственными полями, современным оборужованием является надежным тылом и фактически единственной базой подготовки наших национальных сборных, так же, как является центром подготовки наших юношеских сборных специализированная тренировочная база на Нивках. И все должны знать, что две с половиной тысячи учеников детской школы "Динамо" - это не только будущие кадры для клубных и сборных команд, но и испытание здоровых телом и духом граждан Украины. Пусть  те, кто ни с того ни с сего вспомнили о брэнде "Динамо", не нагнетают напряженность, не сеют интриги, а подумают, принесут ли пользу украинскому футболу и спорту, всему государству инсинуации вокруг "Динамо".

Президент Украины Виктор Ющенко поручил ответственным членам правительства Томенко и Павленко изучить ситуацию вокруг ФК "Динамо" и подготовить соответствующие предложения. Будем надеяться, что, выполняя это поручение, они руководствуются чувством ответственности, а не революционной целесообразностью, или, еще хуже, чувством мести.

И мы, депутаты - представители народа, - должны защитить нашу гордость "Динамо".

 

ГОЛОВА. Будь ласка, завершуйте. 10 секунд.

 

БЛОХІН О.В. И мы, депутаты - представители народа, - должны защитить нашу гордость "Динамо", которое высоко несет имя Украины в Европе. Я, народный депутат Украины, который волею судьбы знаю, о чем говорю, заявляю: чинить беззаконие, прекрываясь ширмой справедливости, - это позор, позор и нам, народным избранникам, если мы этого не остановим.

 

ГОЛОВА. Дякую.

 

БЛОХІН О.В. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні народні депутати! На виконання постанови Верховної Ради України від 13 січня 2005 року  предметом розгляду на Дні уряду сьогодні буде питання "Про стан виконання законодавства України щодо соціального, медичного та пенсійного забезпечення ветеранів війни і відзначення 60-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років".

Доповідачами уряд  визначив міністра праці та соціальної політики В’ячеслава Анатолійовича Кириленка та міністр охорони здоров'я Миколу Єфремовича Поліщука. Інформаційно-аналітичні матеріали з даної тематики вам роздано,  шановні колеги.

На слуханнях присутні - ще раз хочу наголосити - віце-прем'єр-міністр України Микола Томенко, запрошені представники Ради Міністрів Автономної Республіки Крим, обласних Київської та Севастопольської міських  державних адміністрацій, представники обласних рад, а також ветеранських організацій.

Профільний комітет пропонує такий регламент розгляду питання, прошу уваги, шановні колеги. Для інформації - по 10 хвилин, для міністрів В'ячеслава Кириленка і Миколи Поліщука, для відповіді на письмові та усні запитання кожному із доповідачів - по 30 хвилин, виступ від Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів - 15 хвилин, 7 хвилин - виступ від Комітету з питань  національної безпеки і оборони, а далі перейти до обговорення до 14-ої години. Немає застережень проти такого регламенту? Погоджено.

До доповіді запрошується міністр соціальної політики та праці Кириленко В'ячеслав Анатолійович. Будь ласка, В'ячеслав Анатолійович.

 

КИРИЛЕНКО В.А.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Сьогодні розглядається важливе загальнонаціональне питання щодо соціального, медичного та пенсійного забезпечення ветеранів війни. Відрадно, що це відбувається  напередодні  святкування 60-річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні.  Соціальний захист учасників війни, які в роки Другої світової війни захистили людство від фашизму є обов'язком, невід'ємною частиною соціальної політики нашої держави.

Нині частка осіб старших працездатного віку становить близько третини населення країни. Серед них понад 3,8 мільйона - ветерани війни. На жаль,  з кожним роком чисельність ветеранів війни стає все меншою. Тож забезпечення гідного життя для цих людей набуває  ще більшої гостроти та актуальності.

Зупинюсь на основних напрямках діяльності уряду у цій сфері. Багато пенсіонерів-ветеранів  до цього часу  наполягають на скасуванні зрівнялівки. Ми повідомляємо, що у випадку підтримки Верховною Радою України змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2005 рік" новий уряд забезпечить фінансування пенсій на рівні не менше прожиткового мінімуму та розпочне її диференціацію. Подолання зрівнялівки, яка дісталася нам у спадок від попереднього уряду, першими відчують на собі саме ветерани війни, зокрема, розміри пенсій інвалідів війни 1, 2, 3 груп буде збільшено відповідно до 491, 451 та 421 гривні або відповідно на 60, 59 та 48 відсотків; пенсії учасникам бойових дій  будуть збільшені до 401 гривні або на 41  відсоток; пенсії учасникам  війни нагороджених медалями - до 346 гривень або на 22 відсотки;  іншим учасникам війни - до 341 гривні або на 20 відсотків.

 

ГОЛОВА. В'ячеславе Анатолійовичу, вибачте, я  перепрошую вас.  Шановні колеги, шановні народні депутати! Я запрошую вас до робочої атмосфери, обговорюється надзвичайно важливе питання, йде мова про наших батьків, про наших дідів. Я просив би продемонструвати відповідно толерантність. Будь ласка, давайте послухаємо це питання.

В'ячеславе Анатолійовичу, вибачте, будь ласка.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Розмір зазначених пенсій збільшуються також  шляхом встановлення пенсій за особливі заслуги перед Україною у розмірах від 20 до 40% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. З травня минулого року інвалідам Великої Вітчизняної війни першої  групи додатково до встановлених пенсій розмір яких не досягав прожиткового мінімуму виплачувалась адресна цільова грошова допомога на прожиття. З  січня поточного року збільшено розмір цієї допомоги інвалідам війни першої групи з 50 до 70  гривень та встановлено адресну цільову грошову допомогу на прожиття інвалідам війни першої та  другої груп у розмірі  50 гривень. Для осіб, розміри пенсії яких перевищують прожитковий мінімум визначений для осіб, які втратили працездатність.

Слід зазначити, що пенсії особам, які  мають особливі заслуги перед Україно, зокрема з першого листопада  минулого року, пенсії ветеранів війни виплачується понад прожитковий мінімум, встановлений для осіб, які втратили працездатність. Ветеранам війни також встановлено довічні державні  стипендії. Так 239 осіб, які мають особливі  заслуги перед Батьківщиною щомісячно додатково отримають 205 гривень, а 100 учасників бойових дій мають стипендії у розмірі 165 гривень на місяць.

Щорічно напередодні дня перемоги ветеранам  війни виплачується разова грошова допомога. Її розмір протягом останніх трьох  років істотно зріс. У цьому році його збільшено в порівнянні з минулим роком у двічі, на це в державному бюджеті України уже  передбачено понад 425 мільйонів гривень. Зросте субвенція з державного бюджету, яка забезпечує пільги і компенсації ветеранам війни. Цього року обсяг цієї субвенції складе 4 мільярди 155 мільонів гривень,  що дозволить покращити ситуацію із наданням цій категорії осіб пільг на оплату  житлово-комунальних послуг,  безоплатний проїзд у міському, приміському та міжміському транспорті, і таке інше.

Санаторно-курортним лікуванням у минулому році було охоплено 36 тисяч ветеранів війни, що, на жаль, складає лише 25% від загальної потреби. У 2005 році заплановано забезпечити санаторно-курортним лікуванням понад 43 тисячі ветеранів війни, тобто на 13 тисяч більше, ніж це передбачалося минулого року. На забезпечення цієї пільги у 2004 році виділено 33 мільйони гривень, з них майже 12 мільйонів гривень на виплату компенсацій замість путівки. Бюджетом цього року на придбання путівок та виплату грошової компенсації передбачено майже 35 мільйонів гривень. Це дозволить збільшити розмір компенсації за невикористану путівку зі 100 до 150 гривень.

Залишається не розв'язаною ще одна болюча проблема: забезпечення інвалідів війни спецавтотранспортом. На даний час у черзі знаходиться  понад 150 тисяч інвалідів різних категорій, з яких майже 45  тисяч інвалідів війни. У минулому році  на зазначені цілі було виділено 33 мільйони гривень і за рахунок цих коштів 2450 інвалідів отримали  автомобілі. У 2005 році на закупівлю автомобілів заплановано  спланувати 192 мільйони гривень, що дозволить забезпечити автомобілями приблизно 12 тисяч 500 інвалідів, тобто на 10 тисяч інвалідів більше у порівняні з минулим роком. Ще 110 мільйонів гривень закладено у бюджет  у вигляді взаємозаліків підприємств і організацій з об'єднанням "Автозаз". Але для того, щоб ця програма, справді, спрацювала, а інваліди отримали реальні автомобілі, нам потрібно докласти додаткових спільних зусиль і уряду, і парламенту. Оскільки за станом на сьогодні жодного нормативного документу, який би регламентував проведення цих взаємозаліків та встановлював би порядок отримання цих автомобілів ветеранами немає.

У минулому році 68 тисяч інвалідів війни були забезпечені протезно-ортопедичним взуттям,  понад 4 тисячі інвалідів отримали протези верхніх і нижніх кінцівок, апарати, тутори та корсети.  Повністю задоволена потреба ветеранів війни в інвалідних візках. Всього на початок поточного року потребують протезно-ортопедичної допомоги і перебувають на обліку промислового об'єднання "Укрпротез" 117 тисяч інвалідів війни.  Забезпечення ветеранів війни необхідними  технічними засобами реабілітації здійснюється безкоштовно, а їх якість у переважній більшості відповідає належним стандартам.

Одною із форм соціального супроводу ветеранів є надання послуг через територіальні центри соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян, понад сорок видів різних соціальних послуг надають 747 районних та міських центрів. У 2004 році їх послугами скористалися майже 450 тисяч ветеранів війни, а нинішнього року планується охопити цими послугами на 55 тисяч ветеранів більше, і ця цифра сягне 505 тисячі ветеранів.

Окремо приємно відзначити, що останнім часом в Україні почала активно розвиватися така прогресивна форма допомоги, як волонтерський рух. У системі соціального захисту разом із фахівцями працює понад 200 тисяч волонтерів, у тому числі майже 70 тисяч волонтерів-пенсіонерів і біля 100 тисяч волонтерів із числа молоді. Волонтери різних категорій охопили своєю увагою півмільйона громадян, які потребують різних видів допомог.

В Україні налічується близько 20 організацій ветеранів із всеукраїнським статусом, а також понад 250 організацій ветеранів з обласним. Розмір фінансування з Державного бюджету громадських організацій ветеранів збільшився у порівнянні з минулими роками. Зокрема у минулому році на фінансову підтримку цих організацій було спрямовано 2,5 мільйона гривень. На аналогічному рівні буде здійснюватися фінансування цих організацій і в поточному році. Зокрема Українська спілка ветеранів Афганістану отримає 1 мільйон 714 тисяч коштів бюджетної підтримки або 69 відсотків від загальної суми коштів, що виділяється на підтримку ветеранських організацій. Організація ветеранів України 313 тисяч гривень або 12,7 відсотків від загальних обсягів фінансування. Всеукраїнське об'єднання ветеранів - 152 тисячі гривень бюджетної підтримки або шість відсотків від загальної кількості. Інші ветеранські організації - від однієї до п'яти.

Уряд вважає принциповим завданням усунення диспропорцій під час розподілу коштів на діяльність ветеранських організацій, сприяння діяльності всіх організацій ветеранів війни. Окремо зауважимо...

 

ГОЛОВА. Будь ласка, дайте можливість закінчити міністру інформацію.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Окреме зауваження, що важливою складовою справедливого соціального забезпечення ветеранів війни є необхідність визнання суспільством рівності, соціальних прав та статусу усіх ветеранів, які зі зброєю в руках боролися за свободу і незалежність своєї вітчизни.

Важливим питанням є підготовка до відзначення 60-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років. 12 березня  цього року уряд затвердів новий план організаційних заходів  з підготовки та відзначення 60-ї річниці Перемоги   у Великій Вітчизняній війні та заходи щодо посилення соціального захисту ветеранів.

Зокрема, до 8 травня ветерани війни отримають разову допомогу з Державного бюджету, а саме: інваліди війни першої групи та особи, що мають особливі заслуги перед Батьківщиною, - по 400 гривень, інваліди другої групи - по 330  гривень, третьої групи - по 270 гривень, учасники бойових дій - по 250 гривень, члени сімей загиблих та дружини, чоловіки померлих учасників  бойових дій і учасників війни, визнаних за життя інвалідами - по 130 гривень, учасники війни - по 50 гривень.

Передбачено виготовлення та нагородження і вручення медалей "60 років Перемоги" у  Великій Вітчизняній війні.

В столиці України, в обласних центрах буде проведено народне святкування 60-річчя Перемоги. Держава забезпечить приїзд ветеранів з усіх регіонів до Києва, їхнє розміщення в готелях, харчування,  медичне та транспортне обслуговування.

На Хрещатику, Майдані Незалежності, інших площах Києва, а також у інших містах України 9 травня відбудуться святкові концерти та феєрверки.

Плануються зустрічі з ветеранами у військових частинах та військових  навчальних закладах, а також участь військових у святкуванні Дня Перемоги.

Організація цього святкування, а ще більшою мірою повсякденна турбота про ветеранів залишається спільною справою всіх гілок влади, всього українського суспільства.

Завершуючи свій виступ, дозвольте від імені уряду висловити вам вдячність за підтримку і розуміння проблем соціального захисту ветеранів війни та висловити впевненість, що спільними зусиллями законодавців і урядовців ми зуміємо конкретними справами віддати шану нашим ветеранам. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, інформацію міністр закінчив. Прошу записатися на запитання. Будемо чередувати: одне - письмове, одне - безпосередньо від народного депутата.

Будь ласка, прізвища народних депутатів, що записалися на запитання. Георгій Манчуленко, будь ласка, ваше запитання.

 

10:26:01

МАНЧУЛЕНКО Г.М.

Георгій Манчуленко, 203 виборчий округ, Українська народна партія, Блок Віктора Ющенка.

Шановний пане міністр, спасибі за таку детальну доповідь, яку ви зараз зробили, оскільки це, дійсно, питання суспільної соціально-політичної ваги. І те, що треба пошанувати людей, які боролися зі зброєю в руках за незалежність України, це є однозначно.

Зараз лунає дуже багато спекуляцій з боку представників окремих партій і тих представників, які нечесними трудами нажили величезні капітали, про те, що ось новий Кабінет Міністрів не хоче проводити начебто парад Перемоги до 60-ї річниці Перемоги. Я вважаю, що такі спекуляції повинні знаходити відповідну реакцію з боку Кабінету Міністрів України. І наші ветерани повинні знати, що краще їх матеріально забезпечити, ніж робити показушні паради, для того щоб чиїсь амбіції задовольнити, якоїсь партії. Дякую.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Дякую, Георгію Манолійовичу, за запитання.

Доповідаю, що 12 березня уряд ухвалив план заходів щодо відзначення 60-ї річниці перемоги у Великій Вітчизняній війні. Там десятки заходів, і вони передбачають як відзначення на урочистому і належному рівні перемоги у Великій Вітчизняній війні, так і конкретну допомогу соціального, медичного та побутового характеру ветеранам війни. Про розміри щорічної грошової допомоги до 60-річчя Перемоги я вже доповідав. Зазначу також, що вперше усі учасники війни, а не тільки інваліди війни чи учасники бойових дій, отримають допомогу до 9 Травня у розмірі 50 гривень. Такого раніше не практикувалося.

Крім того, до 8 березня усі учасники війни, інваліди війни, які потребують цього, отримують необхідну протезну допомогу. Крім того, урядом розглядається і затверджено в плані заходів спеціальні питання медичної допомоги, про це детальніше доповість міністр охорони здоров'я Поліщук, які передбачають усі необхідні процедури, які потребують старші люди, особливо ветерани війни. Також передбачається збільшення пансіонатів, у  яких будуть утримуватися ветерани війни і покращання умов перебування у них ветеранів війни. Також збільшується перелік соціальних послуг, які будуть надаватися ветеранам війни, і маса інших конкретних заходів, які стануть зрозумілими кожному простому ветерану війни. Щодо урочистих заходів, то я хочу доповісти, що уряд передбачив практично усі святкові урочисті заходи, за допомогою яких належним чином будуть  пошановані учасники Великої Вітчизняної війни. Буде і прийом у Маріїнському палаці, буде і урочисте зібрання у палаці "Україна", буде і перебування величезної кількості ветеранів війни на Хрещатику та  Майдані Незалежності і біля мерії у Києві, і багато інших заходів, які, я думаю, задовольнять більшість ветеранів.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, письмове запитання.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Письмове запитання. "Чи збирається Кабінет Міністрів у рік 60-річчя Великої Перемоги над фашизмом та рік, оголошений Роком ветеранів, покінчити з таким ганебним явищем як багаторічні черги інвалідів, у тому числі  інвалідів війни на отримання гарантованого  законодавством автомобіля?".

Шановні народні депутати! Хочу доповісти, що у органах праці та соціального захисту зараз на черзі перебуває 154 тисячі інвалідів. Із них майже 45 тисяч є інвалідами війни. Для того аби одномоментно забезпечити  потреби усіх черговиків, необхідна підтримка із Державного бюджету у розмірі понад 2 мільярда гривень. На жаль, за станом на сьогодні таких коштів немає. Разом з тим, в порівнянні з минулим роком істотно збільшені бюджетні кошти, які зараз виділені на забезпечення цієї програми - це 192  мільйони гривень за допомогою яких вже можна інвалідам придбати, в тому числі інвалідам війни, спецавтотранспорт. Тому, якщо раніше, минулого року, 2 тисяч 450 інвалідів отримали  безкоштовний спецавтотранспорт, то цього року тільки від цих 192 мільйонів ми плануємо, що більше 12 тисяч інвалідів отримають спецавтотранспорт за цією програмою.

Крім того, я хочу доповісти на запитання, до речі,  депутатської фракції Комуністичної партії я доповідаю,  хочу доповісти, що ми всі з вами ухвали 110 мільйонів гривень у бюджеті, як взаємозалік, податкових боргів перед підприємством "АвтоЗАЗ", і  ці кошти також мають піти на придбання автомобілів для інвалідів. Однак, я хочу доповісти, що реального механізму отримання інвалідами автомобілів через кошти цього взаємозаліку не  напрацьовано, оскільки  не ухвалено відповідних нормативних документів. Тому уряду і парламенту необхідно утворити необхідні робочі органи для того, щоби процес придбання інвалідами спецавтомобілів по програмі взаємозаліку із "АвтоЗАЗом" пришвидшити і зробити реальним. Дякую.

 

ГОЛОВА. В'ячеславе Анатолійовичу. Тут просять, що багато дуже питань, якщо можна, лаконічніше.

Кухарчук, будь ласка, фракція комуністів, ваше запитання.

 

10:32:06

КУХАРЧУК М.А.

Кухарчук, фракція комуністів.

Шановний В'ячеславе Анатолійовичу! Я по  попередньому питанню. Давайте  продумаємо сьогодні, адже ювілей для ветеранів Великої Вітчизняної війни, напевне, останній такий значний. 45 тисяч інвалідів, які потребують спецавтомобілі. Чи можемо ми виконати свій синівський обов'язок і все ж таки  в цей рік до такої визначної дати спромогтися забезпечити їх автомобілями.

І друге запитання. Відомо,  що сьогодні не тільки у західних, а є і в інших регіонах України, особливо західні, за роки незалежності знищувалися пам'ятники, обеліски присвячені героям Великої Вітчизняної війни, як  Ви дивитесь на те, щоб прийняти законодавчі акти. а вони до сить є сьогодні, просто Уряд  абсолютно не звертав на це уваги. Та, наприклад, в місті Рівне за роки радянської влади був побудований меморіал Слави, за роки незалежності повністю знищений.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Відповідаючи на це  запитання, хочу зазначити, що  як я і доповів у попередній відповіді, Уряд робить все можливе, щоб забезпечити усіх інвалідів, які цього потребують спецавтотранспортом. Але для того, щоб це були дійсно усі, необхідна спільна робота парламенту до Уряду, в тому числі і в частині доопрацювання Закону про,  змін до Закону про державний  бюджет на 2005 рік.           Можливо, там будуть знайдені можливості  для збільшення коштів, які скеровуються управлінням і  установам соціального захисту на  забезпечення інвалідів війни спецавтотранспортом. Щодо пам'ятників, то я хочу доповісти, що у програмі  заходів до відзначення 60-тої річниці перемоги у Великій Вітчизняній війні передбачені окремі пункти, які передбачають впорядкування  та відновлення усіх пам'яток, які мають відношення  до подій Великої Вітчизняної війни, впорядкування військових цвинтарів, залучення до цього військовослужбовців та громадськості, а  також програми, які передбачають необхідну інформаційну підтримку цієї святої справи. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так. Письмове, будь ласка.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Письмове запитання: розміри виплат разової грошової допомоги, відповідно до Закону України про статус ветеранів війни,  гарантії їх  соціального захисту, кожного року визначаються Законом  про державний бюджет. Водночас, з природних причин кількість осіб, які претендують на ці виплати зменшується. Чи не було б доцільним, в такому випадку, створити фонд з гнучкою системою виплат, за якою відповідно до зменшення чисельності ветеранів збільшувались би виплати конкретній особі?

Виплата щорічної грошової, одноразової грошової допомоги, дійсно, визначається щорічно у Законі про державний бюджет на відповідний рік. Зрозуміло, що, на жаль, є природне зменшення ветеранів протягом  року. Але ми не можемо закласти прогнозний показник цього зменшення у силу багатьох причин. Тому ми  можемо вийти на остаток коштів, які будуть на завершення року і попрацювати із тим, аби цей остаток коштів також був використаний урядом у взаємодії із парламентом винятково для потреб ветеранів війни. Дякую.

 

ГОЛОВА. Олександр Пелушенко, фракція "Регіони України".

 

10:35:55

ПЕКЛУШЕНКО О.М.

Александр Пеклушенко,  фракция "Регионы Украины", Запорожская область.

У меня четыре коротких вопроса.

Первое. Как вы считаете, может быть есть уже давно необходимость с тем, чтобы отменить ежегодно подтверждать инвалидность инвалидам Великой Отечественной войны? Практика такая есть по чернобыльцам.

Второй вопрос, который очень важен. 50 гривен - это смешная цифра. Я думаю, что мы должны, и уверен, Верховный Совет вас поддержит,  увеличить  эту сумму минимум в 5 раз.

Третий очень важный вопрос. Зубопротезирование. Нужно выделить деньги на этот социально важнейший вопрос.

И еще одно. Праздники для ветеранов.  Ветераны сегодня  в основном в сельской местности. Предусмотрены ли средства  на проведение праздничных мероприятий в районных центрах, в сельских советах?

 

КИРИЛЕНКО В.А. Дякую за запитання. Я навмисно не доповідав всю програму заходів щодо відзначення 60-ї річниці Перемоги, але там передбачено святкування не тільки у самому центрі столиці України на Майдані чи  на Хрещатику і не тільки в обласних центрах, але і в районних центрах і навіть  на рівні до села, оскільки це є справа державної ваги. І для того, щоб ні у кого не було сумнівів щодо необхідності цього і ухвалено урядовий план заходів, який буде жорстко на контролі у уряду.

Щодо 50 гривень. Безумовно, це є сума, яка не витримує жодної критики. Разом з тим ми забезпечили верхню виплату у 400 гривень інвалідам війни 1-ї групи, 370 гривень - інвалідам війни 2-ї групи і далі пішло зменшення по шкалі. Ось ці 50 гривень учасникам війни, а не тільки учасникам бойових дій, вони з'явилися взагалі цього року вперше. Тому, звичайно, під час дебатів, які стосуватися розгляду змін до Закону про  бюджет на  2005 рік, можливі і пропозиції щодо збільшення. Ми розглядали пропозицію щодо такого збільшення, і вона вартує 124 мільйона гривень, але не щодо збільшення в п'ять разів, а щодо збільшення всього-на-всього в два рази, хоча би до ста гривень всім учасникам війни. Тобто це додаткові кошти.

З приводу зубопротезування, то інваліди війни згідно законодавства мають право на безкоштовне зубопротезування, а також деякі інші медичні послуги, які визначені переліком. Думаю, докладніше щодо цього доповість міністр охорони здоров'я. Але я доповідаю, що у плані заходів щодо відзначення 60-ї річниці окремо є рядки, які передбачають обстеження, встановлення діагнозів і спеціальну роботу, яка стосується окремим рядком також і щодо зубопротезування інвалідів та учасників війни. Дякую.

 

ГОЛОВА. Письмове, В’ячеславе Анатолійовичу, будь ласка.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Письмове. Чи збирається Кабінет Міністрів України у рік 60-річчя Великої Перемоги над фашизмом та рік, оголошений роком ветеранів, повернути вкрадені у народу заощадження хоча б інвалідам та учасникам бойових дій Великої Вітчизняної війни, яким 80 років і більше. Депутатська фракція Компартії. Які плани уряду щодо погашення зобов'язань держави по знецінених грошових заощадженнях ветеранів війни і зокрема учасникам бойових дій та інвалідам війни. Запитання Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів. Вони споріднені, тому буду відповідати на два відразу.

У Державному бюджеті на цей рік передбачено 500 мільйонів гривень, які будуть скеровуватися на виплату компенсацій за втрачені грошові заощадження. Разом з тим ця цифра абсолютно не вирішує проблеми, а лише демонструє увагу держави до того, що ця проблема є, вона лишається, вона не розв'язана.

Тому, з іншого боку, у Законі про Державний бюджет на цей рік передбачено також у обсязі шести мільярдів гривень механізм взаємозаліків, за допомогою яких ветерани війни, інваліди війни і взагалі старші люди можуть із своїх заощаджень розрахуватися за борги за житлово-комунальні послуги, електроенергію, водопостачання, тепловідведення і таке інше.

Разом з тим, мені видається, що окрім цих двох статей, які передбачають часткове розв'язання цього питання, ми можемо подумати також і над деякими іншими механізмами, врахувавши також досвід тимчасової спеціальної комісії по розгляду питання щодо повернення втрачених заощаджень, яка створена три роки тому у Верховній Раді України. Дякую.

 

ГОЛОВА. Василь Надрага, Народна партія. Будь ласка, ваше запитання.

 

10:40:51

НАДРАГА В.І.

Скажите, пожалуйста. Я думаю, вы со мной согласитесь, что 60 лет победы - это не только праздник для ветеранов, но и такое значительное событие в части военно-патриотического воспитания молодежи.

Я бы не хотел, чтобы мы сегодня сводили проблему парада только к тому, что надо - не надо, партия - не партия, кто это предлагает. Но меня интересует вопрос следующего порядка. О деньгах мы здесь говорим и будем говорить. Но меня интересует скорее моральная составляющая этого праздника сегодня. Пожалуйста, если можно, подробнее.

Итак, какие будут ключевые мероприятия здесь, в центре в масштабах всего государства о том, чтобы мы сказали "спасибо" ветеранам?

Второй момент. Каким образом и как государство, общество: через телевидение, через радио, - будет показывать любимые их передачи, о них, любимые кинофильмы, рассказывать о подвиге, вместо того, чтобы показывать нам изо дня в день одного "Терминатора" и ему подобные боевики, которые чем угодно, но только не занимаются патриотическим воспитанием молодежи?

Поэтому у меня к вам большая просьба: немножко поподробнее. Итак, главные мероприятия в центре...

 

КИРИЛЕНКО В.А. Дякую за запитання.

З приводу того... Почну з другого, як буде висвітлення. Спеціально передбачені механізми, які відображені в урядовому плані заходів щодо висвітлення, і тому окремо планується і відбудеться проведення Всеукраїнського фестивалю журналістики "Людина і зброя" у місті Києві, відповідальні - Держкомтелерадіо і Міноборони, 24 і 26 березня дати; проведення міжнародного телефестивалю "Перемогли разом" у місті Севастополі; участь творчих колективів Збройних сил у московському міжнародному фестивалі армійської пісні "Віват, Перемога!" з нагоди Перемоги і ще декілька вужчих заходів, які забезпечать інформаційну подачу, інформаційну підтримку і спеціальне інформаційне висвітлення.

Щодо сценарного плану подій, які відбудуться  9 грудня.... 9 травня, то це питання уточнюється, але в загальних рисах відомо, що це буде зранку - прийняття ветеранів у Маріїнському палаці, потім буде велика акція на Хрещатику за участю...

(Ш у м   у   з а л і)

На Хрещатику планується велика акція за участю ветеранів війни з усієї України, яка продемонструє ставлення влади до ветеранів війни як перш за все до людей, які заслуговують на повагу.

Тому не буде традиційних трибун, на яких буде стояти Президент України і якому будуть віддавати честь ветерани, тому що,  на нашу думку, влада повинна віддавати честь ветеранам.

Тому через весь Хрещатик будуть поставлені великі братські столи, за якими можуть сісти ветерани війни, всі громадяни України, Президент України, всі члени уряду, всі народні депутати, і на загальних підставах віддати шану цим людям, які забезпечили  свободу і незалежність  нашої країни.

Потім будуть на Хрещатику великі спільні урочистості, де поруч буде стояти і Президент, а не ветеран буде віддавати честь Президентові і дякувати за те, що раз в рік йому дали можливість пройти по Хрещатику.

Тому концепція передбачає повернення влади обличчям до ветерана, і причому це обличчя влади буде також і в тому, що збільшується допомога. До 9 травня всі будуть протезовані, зубопротези, пакет ліків розданий, тонометри і таке інше - цілий перелік конкретних програм, за які ветерани, уряд впевнений, скажуть "дякую".

 

ГОЛОВА. Так, будь ласка, письмове запитання.

Прошу уваги, шановні колеги.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Які заходи передбачає уряд та терміни їх виконання щодо збільшення виплати щорічної разової допомоги для інвалідів війни I-II-III групи? Запитання з Комітету з питань соціальної політики.

Відповідь, я вже доповідав, що інвалідам більш, ніж інвалідам війни, учасникам бойових дій та учасника війни більш, ніж у двічі у порівнянні з минулим роком збільшено розмір щорічної одноразової допомоги до Дня Перемоги. Розмір цієї допомоги у  цьому році - ще раз наголошую - інвалідам війни 1 групи складе  400 гривень (минулого року -  195 гривень, для порівняння), інвалідам війни 2 групи - 330 гривень (минулого року  - 160 гривень), інвалідам війни  3 групи -  270 гривень (минулого року - 130 гривень). Наголошую, вперше ця допомога буде виплачуватися усім учасникам війни, а це майже 2 мільйона 600 тисяч шанованих наших співвітчизників, її розмір складе  50 гривень. Дякую.

 

ГОЛОВА. Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України.

 

10:45:56

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область. Шановний В'ячеслав Анатолійович, я вітаю вас з першим звітом в парламенті. А в мене є з приводу вашої інформації декілька  запитань. Будь ласка, скажіть, чи буде урегульовано чітка черговість на отримання спецавтомобілів для інвалідів і чи буде скасована ганебна  практика, коли керівники держави або перед виборами, або ще перед якимись подіями вручають ключі від спецавтомашин тільки тим обраним, будемо говорити, учасникам чи ветеранам війни або праці? Тобто, я маю на увазі, дотримання черговості отримання автомобілів.

І друге. Як ви рахуєте, якщо Положення про  учасників ліквідації Чорнобильської катастрофи діє для всіх, то... поруч працювали двоє людей. Один має посвідчення, а другого залишили посвідчення. Чи є це нормальне явище?

 

КИРИЛЕНКО В.А. Дякую за запитання. З приводу спецавтотранспорту, то, на жаль, поки що не можемо ми протягом року забезпечити усіх інвалідів, які потребують цього, 154 тисячі потребують, минулого року - 45, а інвалідів війни тільки 45 тисяч на обліку, цього року наші можливості, які додатково вишукані, дозволяють забезпечити тільки за допомогою чистих коштів десь 12,5 тисяч інвалідів. Якщо ми напрацюємо схему отримання реальних автомобілів через програму  взаємозаліку, це ще 110 мільйонів, то відповідно ця цифра може зрости ще  десь не на 100 відсотків, ну я думаю, відсотків на 70.

Черговість ця встановлюється за поданнями самих інвалідів, інвалідських організацій в установах соціального захисту та у фонді соціального захисту  інвалідів, через який і фінансується придбання спецавтотранспорту. Черговість визначається установами соціального захисту  і вона прозора. Тому  більшість людей протягом року, як правило, не можуть отримати цієї машини. Але  існує практика. коли, наприклад,  до 9 травня деякі категорії інвалідів отримують  ці автомобілі поза чергою. Інші категорії при цьому обурюються. Тому  у будь-якому питанні це  швидше питання морального плану. Але я вважаю,  що, оскільки 60 років Перемоги, оскільки  у нас рік ветеранів, то ми повинні надати можливість людям, які  поклали своє здоров'я при захисті нашої Вітчизни, під час Другої світової війни отримати ці автомобілі першочергово. Дякую.

Письмове запитання. Які конкретні заходи  та дії уряду щодо вирішення питання забезпечення інвалідів війни пільговими автомобілями? Я, мабуть, це пропущу, бо я на це відповідав вже практично двічі.

Наступне письмове. Як здійснюється матеріально-фінансова підтримка ветеранських організацій для здійснення їх статутної діяльності? Відповідь в тому, що десь  2,5 мільйони гривень передбачається цього року на пряму підтримку для забезпечення статутної діяльності ветеранських громадських організацій. Я доповідав, які це громадські організації. Найбільшу кількість цих коштів отримує  Українська спілка ветеранів  Афганістану, також ці кошти отримуються  організацією ветеранів України і всеукраїнським об'єднанням ветеранів, а також низкою інших організацій. Якщо бути  точним, то це сім громадських організацій і  цифра фінансування у бюджеті точна - 2 мільйони 469 тисяч гривень. Спеціально зауважу, що міністерство зацікавлене у тому,  щоби всі об'єднання ветеранів мали доступ до  публічних ресурсів держави у вигляді бюджету, але  при цьому розподіл цих ресурсів відбувався прозоро, публічно і з врахуванням  побажань та членство усіх ветеранських організацій. Дякую.

 

ГОЛОВА. Сергій Головатий, Фракція Блоку Юлії Тимошенко, будь ласка, Ваше запитання.

 

10:50:26

ГОЛОВАТИЙ С.П.

Передайте, будь ласка, слово Лук'яненко Левку Григоровичу.

 

ГОЛОВА. Левко Лук'яненко, Фракція блоку Юлії Тимошенко.

 

10:50:36

ЛУК'ЯНЕНКО Л.Г.

Українська республіканська партія "Собор", Блок Юлії Тимошенко. Я хотів би Вас спитати ось таку річ: в період другої світової війни і після до 56-ого року за незалежність України воювала Українська повстанча армія, цих людей, за різними оцінками було до 300 тисяч вояків, їхні сім'ї постраждали, бо сталінський деспотичний, окупаційний режим, вивіз їхні сім'ї на північ і заморозив там в снігах. Як Ви думаєте чи справедливо наше суспільство ставиться, що воно недобачає тих, хто боровся за незалежну Україну і сьогодні ці старі люди одержують пенсію по  85 гривні. І коли Ви говорите про допомогу ветеранам, то чи маєте Ви на увазі: допомогти і їм, цим людям. Дякую за увагу.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Шановний Левко Григорович у своїй інформації я зазначив, що  на нашу думку історично справедливо, якщо всі ветерани, які змагалися за свободу і незалежність нашої Вітчизни будуть мати соціальну рівність і однаковий соціальний статус. Це означає, що всі ветерани, які боролися за свободу і незалежність повинні мати однакові пільги, однакові компенсації і в розрахунку тільки диференційовано, у тому відношенні, інваліди вони, чи ні.

 

ГОЛОВА. Так. Олександр Бандурка.

 

10:52:18

БАНДУРКА О.М.

Шановний пане міністре,  Бандурка, Фракція "Єдина  Україна". Як буде вирішуватися питання щодо упорядкування могили масових поховань і воїнів Радянської армії, і мирних жителів, які сьогодні розкидані по  селам, по глухим місцям і до яких же доріжки позаростали? Чи це передбачається в програмі Уряду їх впорядкувати? Дякую.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Шановний Олександре Марковичу, уже відповідав я на подібне запитання. Передбачається, це є декілька окремих пунктів щодо впорядкування військових поховань та пам'ятників, пов'язаних з Великою Вітчизняною війною та подіями, які відбувалися  під час Великої Вітчизняної війни. Окрім того, ми будемо  давати спеціальні доручення місцевій владі, а також пропонувати місцевому самоврядуванню на виконання урядового плану заходів до 60-ї річниці Перемоги вжити усіх  необхідних  заходів, у тому числі і фінансового характеру для впорядкування могил та пам'яток, які пов'язані із  Великою Вітчизняною війною. Дякую.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, письмове  В'ячеслав Анатолійович.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Планує у цьому році уряд введення відповідних додаткових пільг щодо покращання соціального медичного забезпечення для ветеранів війни? Які  заходи вживаються урядом для удосконалення нормативно-правової бази у вказаній  сфері?

Я хочу сказати, що на цей рік збільшено обсяг пільг, це величезний перелік пільг, який передбачений законом про соціальний статус ветеранів війни на гарантії їх соціального захисту, які надаються ветеранам. В основному це кошти, які у вигляді субвенцій ідуть із Державного бюджету на місцеві бюджети. За бюджетом на цей рік - це 4 мільярди 155 мільйонів гривень, які розподіляються головним чином на субсидії щодо оплати житлово-комунальних послуг, субсидії, які пов'язані із правом на проїзд, та субсидії, які пов'язані із придбанням твердого та рідкого ............-побутового палива. До речі, у деяких областях ця пільга уже видається готівкою, але далеко не у всіх. Крім того, за підтримки з боку уряду були внесені зміни до зазначеного вище закону у частині надання пільг на проїзд інвалідам 3-ї групи, а також виплати компенсацій інвалідам війни за невикористане  санаторно-курортне лікування. Дякую.

 

ГОЛОВА. Воюш, будь ласка, фракція Соціал-демократичної  партії України (об'єднаної).

 

10:55:09

ВОЮШ В.Д.

Уважаемый господин министр.  Депутат Воюш, фракция Социал-демократической партии Украины объединенной.

У меня два вопроса. Почему не выплачивается индексация к пенсии в соответствие с индексом инфляции потребительских цен? Это предусмотрено Законом об индексации доходов граждан. И второе. Почему не выплачивается один процент за каждый год трудового стажа к минимальной пенсии в соответствие с Законом об общеобязательном государственном пенсионном страховании. Спасибо.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Дякую за запитання. Уряд запевняю парламент, що уся чинна нормативно-правова база, яка стосується пенсійного забезпечення буде виконана. Єдине що ми би просили Верховну Раду України, і очевидно це буде предметом спеціальних засідань, нарад і розгляду у парламенті, щоб отой закон, який передбачив збільшення пенсій, відсотків до понаднормового стажу і багато інших абсолютно корисних речей був забезпечений фінансовою підтримкою з боку бюджету. Бо закон ми прийняли, а бюджетного забезпечення для нього не передбачили взагалі. Тому уряд практично розробив і наступного тижня готовий внести до Верховної Ради України Закон про зміни до Закону про Державний бюджет на 2005 рік, який розв'язує проблеми фінансування, а також окремо дотації з Державного бюджету до Пенсійного фонду на виплату мінімальної пенсії не нижче прожиткового мінімуму на початок диференціації пенсій якраз найбільш вразливим категоріям пенсіонерів, про які я сьогодні говорив, а також про додаткове пенсійне забезпечення за понад нормовий стаж. Тобто за підтримки парламенту дуже швидко ця програма стане можливою до реальної реалізації. Дякую.

 

ГОЛОВА. В’ячеславе Анатолійовичу, дякую. Час вичерпаний. Сідайте, будь ласка.

Запрошується до доповіді міністр охорони здоров'я Микола Єфремович Поліщук. Будь ласка.

 

ПОЛІЩУК М.Є.

Вельмишановний Володимире Михайловичу, вельмишановні народні депутати!

Питання медичного забезпечення ветеранів війни є надзвичайно актуальною   проблемою і одним з пріоритетів органів та закладів охорони здоров'я України.

Актуальність проблеми зумовлена загальними демографічними процесами та характеристиками здоров'я окремих вікових груп. Україна відноситься до  країн із високим рівнем по старінню населення. В 2004 році в Україні проживало людей, старших за працездатний вік 11,4 мільйони, тобто 23,6 відсотки, тоді, коли в 2000 році це було всього-на-всього 21 відсоток від загальної кількості населення. Серед людей похилого віку кожний третій є ветераном війни.

Однією з найважливіших характеристик здоров'я ветеранів війни є високий рівень захворюваності та зниження фізичних можливостей. Кожний п'ятий з них, кому за 60, живе самотньо, і кожен п'ятий з них не може себе обслуговувати, тобто потребує повної соціальної і медичної підтримки.

П'ять-шість відсотків українських пенсіонерів - це люди, прикуті до ліжка, п'ята частина самотніх  людей літнього віку в Україні не отримують потрібної соціальної підтримки ні з боку родичів, ні з боку держави. Комплексного медичного обстеження і профілактичної реабілітації потребують 42 відсотки людей похилого віку у містах, 45 - в селах, 76 відсотків людей похилого  віку потребують зубного протезування, 81 відсоток постійно приймають ліки. Госпіталізації потребують 4 відсотки літніх людей в містах і 9,5 - в селах, кожен десятий з числа людей похилого віку викликає 3-5 разів на рік швидку допомогу, кожна п'ята людина у віці 80 років і старше потребує спеціалізованої психіатричної допомоги.

Третина тих, хто не може себе обслуговувати, не отримують жодної допомоги. За статистикою, кожна людина похилого віку має 4-5 хронічних захворювань, половина з них потребують хоча б 2 рази на рік курсу реабілітаційних заходів силами поліклініки.

Слід відмітити, що серед держав світу Україна займає 108 місце з тривалості життя населення, відстаючи від країн Західної Європи. На сьогодні середня тривалість життя в Україні - 68 років, для чоловіків - 62, для жінок - 73. З метою вивчення ситуації стосовно медичного забезпечення ветеранів війни, виконання вимог, передбачених основами законодавства України про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту та чисельних указів Президента, постанов Кабінету Міністрів, а також згідно державної комплексної програми з соціального та медичного забезпечення ветеранів війни на період до 2005 року та планом заходів з відзначення 60-річчя Перемоги та пам'ятних подій Великої Вітчизняної війни 1941 - 1945 років у МОЗ України постійно проводиться аналіз діяльності спеціалізованих медичних закладів, які надають медичну допомогу ветеранам війни.

В Україні на диспансерному обліку в лікувально-профілактичних закладах на перше січня 2005 року перебувало три мільйони 352 тисячі 664 ветеранів війни, в тому числі інвалідів війни - 235 тисяч 851, учасників бойових дій - 326 тисяч 431, учасників війни - два мільйони 527 тисяч 323, особи, які прирівняні по пільгах, - 262 тисяч 982.

Найбільша чисельність ветеранів війни проживає в Донецькій області, Дніпропетровській, Харківській, найменша - в Закарпатській, Чернівецькій, Івано-Франківській. В Україні функціонує 30 госпіталів на сім тисяч 207 ліжок та 28 госпітальних відділень на тисячу 614 ліжок. Загальна кількість ліжок - вісім тисяч 821. У кожному лікувально-профілактичному закладі є палати для учасників і ветеранів Великої Вітчизняної війни. Забезпеченість ліжками - 26,3 на 10 тисяч ветеранів війни.

За останні три роки були відкриті госпіталі в Чернігівській області на 100 ліжок, Запорізькій - на 110 ліжок, Закарпатській - на 60 ліжок, збільшилася кількість ліжок у госпітальних відділеннях Києва із 190 до 290. Додатково розгорнуті терапевтичне відділення на 30 ліжок, неврологічне - на 70. З Державного бюджету фінансується Український державний медико-соціальний центр в Циблях і український госпіталь  для воїнів-інтернаціоналістів "Лісова поляна". Обласні госпіталі фінансуються з місцевих бюджетів. Видатки на утримання госпіталів в Україні в 2004 році становили понад 116 мільйонів, тоді коли в  2003 - тільки 90,5 мільйонів. Найгірше був профінансований Львівський обласний госпіталь - 82 відсотки.

За 2004 рік в госпіталях України видатки на медикаменти склали 17 мільйонів 814 тисяч гривень, тоді коли видатки на харчування - понад 16 мільйонів 670 тисяч гривень. Вказані видатки  планувалися відповідно до постанов Кабінету  Міністрів про  грошові норми витрат на харчування, медикаменти та .....інвентар в госпіталях, відділеннях, палатах для інвалідів війни, якою передбачено на один ліжко-день  харчування - 7 гривень, на медикаменти - 8 гривень. Це більше як в 2 рази більше, ніж в звичайних лікарнях для хворих. По Україні видатки на один ліжко-день на медикаменти становили 7,6, на харчування  - 6,9 гривень.

Кабінетом  Міністрів України була  прийнята постанова про збільшення норм грошових витрат на обслуговування ветеранів війни в лікувально-профілактичних закладах. Так, грошові витрати з 1.01.2005 року на один ліжко-день на харчування становлять 14 гривень. Хочу, щоб порівняли, в лікарнях 3-4 гривні. На медикаменти - 16 гривень, коли в лікарнях 3-4 гривні. В лікувально-профілактичних закладах, тобто в закладах, що обслуговують ветеранів війни. В Українському державному медико-соціальному центрі ветеранів війни видатки на харчування регулярно і  перебоїв ніяких немає. В 2004 році стаціонарно-медичну допомогу отримали 766 тисяч 960 ветеранів війни в госпіталях та госпітальних відділеннях для ветеранів війни, а також лікувально-профілактичних закладах загальної мережі, що складає 22,7 від загальної кількості ветеранів війни.

В госпіталях проліковано  131 тисяча 211 ветеранів війни, оздоровлено санаторно-курортно 81 тисяча 129. Важливою проблемою є забезпечення ветеранів війни зубним протезуванням. У 13 із 30 госпіталів  дані послуги  здійснюються при лікуванні ветеранів війни в госпіталях. До речі,  обладнання там досить сучасне. На це було потрачено у минулому році  понад 951 тисячу гривень.

Слухопротезування в України залишається гострою проблемою. Було забезпечено у 2004 році 10 тисяч 485 ветеранів війни. Штучних водіїв ритму імплантовано ветеранам війни 529. Гендопротезування проведено 818 ветеранам війни.

Хотілося б сказати, що за 2004 рік за рахунок державного і місцевого бюджету закуплено медичного обладнання для госпіталів на загальну суму 3 мільйони 797 тисяч 226 гривень. Хотілося б сказати також, що щорічний обсяг асигнувань для повного забезпечення  потреб громадян безкоштовно ...........отриманні лікарських засобів складає близько 2,2 мільярда гривень. Потреба в коштах на оплату пільгових та  безоплатних рецептів згідно даних Міністерства  охорони здоров'я оцінюється близько 3 мільярдів гривень. В регіонах розроблено та погоджено з органами місцевого самоврядування заходи щодо поліпшення медичної  допомоги ветеранам, зокрема, зміцнення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров'я, що надають медичну допомогу ветеранам з визначенням джерел фінансування.

Враховуючи викладене, слід  звернути увагу на збільшення уваги до учасників бойових дій, до учасників Великої Вітчизняної війни і, зокрема, в першу чергу, до учасників бойових дій. На це передбачені проведення відповідних заходів та фінансування якраз ветеранів війни, зокрема, учасників бойових дій, як  у місцевих, так і у Державному бюджеті.

Медична допомога  у вигляді контрольних диспансерних оглядів, а також буде проведено доступне до кожної людини. Медична мережа та кількість медичного персоналу достатні для цього, щоб  забезпечити відповідним медичним оглядом і 

 

ГОЛОВА. Дайте можливість закінчити доповідь міністру.

 

ПОЛІЩУК М.Є. Я закінчив.

 

ГОЛОВА. А, все вже в Вас? Да?

 

ПОЛІЩУК М.Є. Да.

 

ГОЛОВА. Микола Єфремович, тоді переходимо до запитань. Шановні колеги, прошу записатися на запитання  до міністра. На табло, будь ласка, прізвища народних депутатів, що записалися.

Володимир Яворівський, будь ласка, Фракція "Наша Україна", Ваше запитання.

 

11:08:15

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Можна, да? Володимир Яворівський. Фракція "Наша Україна", Яворів, Жовква.

Шановний пане Миколо, ми  сьогодні роздали тут у залі такий буклет про одного із героїв, хто підняв першим, до речі підкреслюю, підняв прапор над Рейхстагом,  це українець Берест. Пізніше він Сталіним був  викреслений із цього списку і вже  там були Кантарія, Ви знаєте, Єгоров і таке інше. Але зараз історики абсолютно відновили, що першим,  власне кажучи, і єдиним підняв прапор над Рейхстагом. Так, от є така пропозиція, вже домовленість є попередня з Президентом, все-таки, посмертно присудити йому звання героя.  Це поверне якось, скажімо, другу світову війну і в український бік. Як Ви ставитесь до пропозиції, щоби його тіло, а він загинув в Ростові,  рятуючи дівчинку з під трамвая, вже після війни, щоб його тіло перенести в Україну? Яка Ваша думка.

 

ПОЛІЩУК М.Є. Ну, моя думка, взагалі, вельмишановний Володимир Олександрович, взагалі,  сторінки історії Другої світової війни надзвичайно складні і  мені здається, що сьогодні настав такий час, що повинно прийти дійсно, реально, правду народ повинен знати. Хто, що і робив як? І я повністю підтримую це  і думаю, що сьогодні настав такий час, що повинна бути правда і  відкрита ще одна сторінка в Великій  Вітчизняній війні, яку можна говорити як друга світова війна.

 

ГОЛОВА. Так. Письмове, будь ласка, запитання.

 

ПОЛІЩУК М.Є.  Немає.

 

ГОЛОВА. Нема письмове? Тоді переходимо безпосередньо до запитань від народних депутатів. Ольга Гінзбург, фракція комуністів. Будь ласка.

 

11:10:15

ГІНЗБУРГ О.П.

Шановний Микола Єфремовичу. Гінзбург, фракція Комуністичної партії України.

У мене до вас таке запитання. Ви знаєте, наші ветерани, вони багато часу, хто живий, прожили у роки  радянської влади і  знають різне відношення до себе, вони знають, що  було тепле і поважне відношення у ці роки до них. Зараз вони повинні звикнути  до такого відношення, яке склалося у роки незалежності.

Ви мені скажіть, будь ласка, чи  має вплинути на здоров'я ветеранів наших поважне відношення з боку всіх міністерств і всіх місцевих органів влади до наших ветеранів? Я хочу звернути увагу, ви тільки що сказали, що палати, де знаходяться наші ветерани у лікувальних закладах, вони відповідні.  Але ж ви розумієте, у якому вони стані. І чи  ви не можете сказати, що повне забезпечення лікування ветеранів безкоштовне повинно контролюватися вашим міністерством? Скажіть, будь ласка, чи ви згодні зі мною? Дякую.

 

ПОЛІЩУК М.Є. Дякую. Я хотів би сказати, шановна пані товариш Ольга, я хотів би сказати, що сьогодні про критичний стан забезпечення у лікувальних закладах ліками і  безкоштовним лікуванням знають всі. І, на жаль, це стосується не тільки ветеранів війни, це стосується і  навіть тих гострих захворювань, з яких  поступають люди у стаціонар. І на сьогодні якраз є увага держави до ветеранів війни, до  учасників війни, і вона виражається тим, я сказав, на харчування  у госпіталях у звичайних - 8-9 гривень, це прирівняно до того харчування, як у туберкульозних лікарнях, а у санаторіях, які є, це у Циблях і "Лісова пісня", - 14 гривень. Тоді коли харчування у лікувальному закладі звичайному не більше 3 гривень. І так само на лікування, 16 гривень і 3-4 гривні. Через це на сьогоднішні день якось виділити окремо   у  лікувальних  закладах  ветеранів ми передбачаємо це  і у комплексі тих заходів, які є  в місцевих бюджетах передбачено, що якраз ветерани війни забезпечуватися повинні пільговими і ліками, і велика частина ліків цих безкоштовно проводиться. Але, на жаль, незадоволення цим буде зростати. Чому? Тому що з постарінням людей збільшується кількість захворювань. І відомо, що вже в такому віці практично вилікувати неможливо, це можна тільки проводити такі лікувально-реабілітаційні заходи. І, на мій погляд, що поряд з госпіталями, які передбачують лікування, ми повинні відкривати заклади медико-соціальної реабілітації, де б вони могли діставати постійну таку медико-соціальну реабілітацію, щоб не бути залежними від оточуючих. Дякую.

 

ГОЛОВА. Василь Потапов, фракція "Регіони України".

 

11:13:38

ПОТАПОВ В.І.

Николай Ефремович, вы действительно профессионал. Я хотел бы и мои коллеги услышать ваше мнение по поводу скажем повышения жизнеспособности наших ветеранов, участников Великой Отечественной войны, обеспечение их автомобильным транспортом. Скажите, пожалуйста, Министерство здравоохранения поддерживает идею предоставления всем, имеющим право на персональный автомобиль инвалидам Великой Отечественной войны, или вы просто решили немножко подождать? Это к вам вопрос.

И, Владимир Михайлович, я передал вам записку по поводу просьбы председателей советов ветеранов. У нас здесь 27 представителей областей, их пригласили на наши парламентские слушания для того, чтобы они были участниками. Я хотел бы еще раз попросить вас, чтобы вы нашли возможность дать слово хотя бы одному из двадцати...

 

ПОЛІЩУК М.Є. Вельмишановний народний депутате пане Василю Потапов. Я хочу сказати, що Міністерство охорони здоров'я буде підтримуватися тієї позиції, яку визначає Кабінет Міністрів відносно ветеранів і яку визначає сьогодні держава разом, тобто Кабінет Міністрів і Верховна Рада.

Разом з тим як лікар я хотів би сказати, що, на мою думку, враховуючи ту ситуацію, яка сьогодні є, з ветеранами війни, можливо, було б більш доцільно розробити програми забезпечення доставки ветеранів війни, в тому числі інвалідів, до медичних закладів і виділити безпосередньо для цього кошти в найближчий час. Чому? Тому що дуже багато ветеранів війни, інвалідів війни в такому віці не можуть керувати транспортом якраз із причин здоров'я. І я думаю, що та програма була б більш охоплююча, ніж програма просто забезпечення автомобілями. Але всі ті постанови і всі ті рішення, які вже прийняті сьогодні відносно забезпечення автотранспортом індивідуальним, на мій погляд, вони повинні виконуватися. Дякую.

 

ГОЛОВА. Василь Калінчук, Народна партія, будь ласка.

 

11:16:11

КАЛІНЧУК В.А.

Дякую. Шановний Микола Єфремович, я підтримую ту вашу тезу, що медичне обслуговування ветеранів повинно бути пріоритетним в роботі Кабінету Міністрів України. Але я вважаю, що бази для цього недостатньо - тих 30 госпіталів, 28 госпітальних відділень та стаціонарних установ - це дуже мало, тим більше, що в сільській місцевості, щоб добратися до стаціонарної установи, це треба 30-40 км проїхати, а проїхати нема на чому. А щоб отримати слуховий апарат, то треба аж в обласний центр поїхати обстежитися.

То скажіть, що можна зробити для сільських ветеранів, щоб їх обслуговували дійсно за місцем проживання? Я вам дуже вдячний.

 

ПОЛІЩУК М.Є. Дякую. Дякую, шановний народний депутат, пане Калінчук.

Я хотів би сказати, що база є сьогодні для того, щоб надати відповідну допомогу ветеранам війни і ветеранам праці теж, в тому числі, а саме: на сьогоднішній день, ви знаєте, що велика кількість медичних закладів напівпустих. Вони працюють або з незавантаженням, або працюють як соціальні. В зв'язку з цим я вважаю, що на сьогоднішній день органи місцевого самоврядування можуть зробити в цих закладах установи медико-соціальної реабілітації. Якраз медико-соціальної реабілітації для ветеранів, в тому числі, ветеранів війни. Це буде сприяти тому, що при відсутності необхідності нових медичних закладів ми зможемо охопити значно більшу кількість людей медико-соціальною реабілітацією.

В зв'язку з цим можна сказати, що сьогодні там, були відкриті додаткові ліжка для ветеранів війни, вони якраз були відкриті  на базі медичних закладів, просто вони носять назву як госпіталі. А це, мені здається, більш доцільно було б зробити заклади медико-соціальної реабілітації ветеранів війни.

А відносно учасників бойових дій, яких у нас понад 360 тисяч, ми хочемо сказати, що тими заходами, які проходять уряд, всі вони будуть, кожна людина окремо, оглянута медиками, буде обстеження, і кожному окремо буде надана допомога відповідно його медичних показів.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України.

 

11:19:02

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область.

Шановний Микола Єфремович, я хотів би, щоб ви завважили на одну річ. В минулому році у Івано-Франківську було передано госпіталь для ветеранів і учасників Великої Вітчизняної війни під картинну галерею, і ветерани повинні лікуватися або у Чернівцях, або у Львові. Це перше питання.

Інше, чи буде все-таки переглянуто і повернуто бази відпочинку, санаторії для ветеранів, центри реабілітаційні, які були в свій час Державним управлінням справ при Президентові Кучмі забрані у ветеранів, розпродані, розкрадені або передані у власність приватним особам. Це дуже важливо для того, щоб ми все-таки, ветерани, відчули, чи буде повернено їм ті пільги, які вони мали, щоб вони змогли лікуватися, щоб могли заліковувати ті рани, які залишилися від Великої Вітчизняної війни. Дякую.

 

ПОЛІЩУК М.Є. Я вам дякую, шановний пане народний депутат Михайло Мельничук.

Хочу сказати, що питання дуже слушне. Ми якраз займаємося виясненням причин, як був переданий цей госпіталь і кому. І я думаю, що справедливість буде встановлена.

Разом з тим, я хотів би сказати, що, дійсно, сьогодні ветерани потребують заліковування вже не стільки ран, а заліковування тих болячок, які проявляються на цьому фоні, коли були поранення, і не тільки поранення, а й були психічні стреси, все.

У Чернівецькій області сама мала кількість, 22 тисячі 805 ветеранів війни, в Івано-Франківській - 70 тисяч 122. Я був в Івано-Франківській області, в медичних закладах там є досить великий резерв, щоб відкрити додатково заклади медико-соціальної реабілітації для ветеранів. Думаю, що таке саме є і в Чернівецькій області, і на цим ми будемо працювати. а зараз в нас йде ряд заходів по наданню безпосереднього і термінового обслуговування учасників бойових дій, а враховуючи ці області, учасників бойових дій всіх, які приймали участь в Другій світовій війні.

 

ГОЛОВА. Євген Кирильчук, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

 

11:21:46

КИРИЛЬЧУК Є.І.

Прошу передати слово Левку Григоровичу Лук'яненку.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, мікрофон Левка Григоровича Лук'яненка ввімкніть.

 

11:22:01

ЛУК'ЯНЕНКО Л.Г.

Дякую. Шановний Микола Єфремович, я хотів би ось таку річ у вас спитати.

Через те, що наша Верховна Рада не знає історію боротьби за незалежність, зокрема вона не знає історію Української повстанчої армії, то вона голосує проти включення цього питання в порядок денний.

Інститут історії Академії наук підготував вже дуже добру розвідку на цю тему. І я думаю, що з часом Верховна Рада прочитає ту історичну довідку і  змінить думку. Але як ви думаєте зараз, чи не зміг би уряд допомогти  борцям за волю України, інвалідам, учасникам бойових дій, які воювали проти німців, воювали проти інших окупантів? Зараз це старі люди без жодної допомоги, мають пенсію  85 гривень.

 

ПОЛІЩУК М.Є. Дякую, вельмишановний Микола Григорович. Я хочу сказати, що в уряді розглядалося питання і уряд вважає за свій обов'язок надати адекватну медичну допомогу учасникам бойових дій в Другій світовій війні, і я думаю, що і зокрема від Міністерства охорони здоров’я ми направили таке  звернення в ті регіони, де є люди, які приймали участь в різних, будемо говорити, угруповуваннях, які боролися проти фашизму, щоб ці люди не були обійдені увагою. І запевняю вас, що з боку медичних працівників учасники бойових дій, незалежно на якій стороні як вони воювали, вони...  їм буде надана належна медична допомога. А решті я хочу сказати, що думаю, що зараз Україна перегорнула нову сторінку в історії своїй, і я думаю, що це питання буде і переглянуто на Верховній Раді  України. Дякую.

 

ГОЛОВА. Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

 

11:24:05

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної). Шановний Микола Єфремовичу, перше запитання, яке би я хотів вам задати, я вас дуже поважаю як фахівця, як людину. Чому ви не складете мандата депутата Верховної Ради України? Сьогодні вам нараховують заробітну плату і як міністру, і як депутату Верховної Ради. В той час ми  ведемо розмову про ветеранів, що не проводиться індексація пенсії цієї 5-7  гривень. Ми говоримо про те, що не проводиться виплата 1 відсотка за перепрацювання у пенсійному віці, це все копійки. Я думаю, що коректніше було б якби ви дотримувалися 78 статті Конституції, її не порушували.

А тепер запитання. Відмінені всі тендери на закупівлю ліків. На думку експертів, така ситуація призведе до того, що хворі не отримають безкоштовні медикаменти вчасно. Як міністерство буде вирішувати цю проблему, і як можна вирішити проблему виклику до ветеранів Другої світової війни на дім вузьких спеціалістів?

 

ПОЛІЩУК М.Є.Шановний Ігоре Михайловичу! Я добре знаю фінансову дисципліну і отримую зарплату в одному місці.

Друге питання. Відносно тендерів. Так,  у пресі прозвучало і, дійсно,  в ряді випадків є, що були деякі порушення у проведенні тендерних закупок медикаментів. Сьогодні у Кабміні розробляється і у найближчі дні буде  поданий новий законопроект про  проведення тендерних закупівель, і тендерні закупівлі будуть проведені згідно цього законопроекту, щоб це було прозоро, щоб знали про це громадські...

Ігоре Михайловичу, я на ваше питання відповідаю,  а ви не уважні.

Це раз. І я хочу сказати, що    міністерство сьогодні працює у тому плані, щоб не було нестачі у медикаментах. А саме,  у минулому році в ряд медичних закладів були поставлені  медикаменти в кінці року. Сьогодні у нас вивчене питання, де є надлишки, де є нестачі, і ми проведемо відповідну корекцію. Таким чином цим самим ми, поки пройдуть нові тендерні закупівлі, думаю, що  врегулюємо це питання. Дякую вам.

 

ГОЛОВА. Ярослав Сухий, група "Демократична Україна".

 

11:26:36

СУХИЙ Я.М.

Дякую. Ярослав Сухий, місто  Запоріжжя, "Демократична Україна".

Глибоко  шановний Миколо Єфремовичу! У мене  три запитання.

Перше як до колеги народного депутата. Скажіть, будь ласка, ваше ставлення до ідеї аби повернути  заощадження громадянам, ветеранам Великої Вітчизняної війни, фронтовикам, інвалідам першої і другої групи. Їх не так багато залишилося, ми перед ними будемо у вічному боргу, якщо ми цього  не зробимо. Це перше питання - заощадження.

Друге питання  як до міністра. Які заходи міністерство намірено застосувати з приводу аби аптеки  працювали по забезпеченню ветеранів ліками за пільгову ціну? Ви знаєте,  що внаслідок приватизації, багато з пих просто не виконують свої функції, які  ми переписали їм законом.

І третє запитання. Ендопротезування. Ви сказали про те, що багато  ветеранів війни, інвалідів стоять у черзі, чекають на ендопротезування. Ваше ставлення до ініціативи місцевого виробника ВАТ "Мотор Січ" і  група лікарів Дніпропетровська і Запоріжжя, котрі ці ендопротези виробляють, вони дешевше від експортних

 

ПОЛІЩУК М.Є. Дякую. Шановний пане Ярославе, хочу сказати відносно заощаджень, в мене рішення теж позитивне. Але для цього повинні  бути  розроблені певні механізми і, я думаю, що це Міністерство фінансів і Міністерство економіки разом з Верховною Радою будуть розробляти і якісь рішення, будуть. Відносно аптек і забезпечення ліками, пільговими ліками. Ми передач, ми знаємо, що сьогодні різко скоротилося мережа комунальних аптек і приватні аптеки, як правило, не забезпечують, в зв'язку з цим, ми переглядаємо питання відносно того існування комунальних аптек, в тому числі  великої і наявності  аптек приватних в закладах охорони здоров'я, в лікарнях, де  буває по 2-3 аптеки.  І також будемо розглядати це питання  на можливість відкриття комунальних там аптек, а також економічного механізмів.

Відносно ендопротезування, я хочу сказати, що і, взагалі відносно вітчизняного  виробника, ми зараз на попереднє питання відповідаючи, переглянули ряд тендерів, відмінили закупку імпортного обладнання і замовили кісне обладнання, будемо замовляти якісне обладнання вітчизняного виробника. Цим самим ми будемо мати пару тисяч робочих місць. Відносно тих даних, які є по ендопротезуванню і які є, наступають сьогодні, ми будемо вивчати детально, наскільки, будемо говорити це повинно бути якісне і безпечне для пацієнта. Тому що одна справа ендопротезування в віці 60 років і друга справа в віці 80 років. І ці питання, ми займаємося і будемо детально їх вивчати. Дякую.

 

ГОЛОВА. Павло Качур. Фракція "Наша Україна".

 

11:29:44

КАЧУР П.С.

Павло Качур. Фракція "Наша Україна". 117 залізничний виборчій округ, місто Львів. Шановний Микола Єфремович, в цій статичній інформації, яку Ви подали, дуже багато було названо цифр. Очевидно, яка велика робота проводиться урядом для соціального захисту інвалідів, соціального захисту учасників бойових дій, учасників Великої Вітчизняної війни. Одним із питань, яке я хотів задати, це питання стосовно учасників бойових дій, які воювали за  незалежність України і які сьогодні лишаються на позиціях ізгоїв у власній державі,  за незалежність якої воювали. Я отримав вашу відповідь. Тому я хотів би зосередитися на наступних питаннях.

Перше. От подивіться по динаміці кількості учасників Великої Вітчизняної війни. З віддаленням від цього періоду вона якось  зростає. Чи не вважаєте ви, що пріоритетом у забезпеченні соціальному і уваги держави у першу чергу повинні  бути  ті люди...

 

ПОЛІЩУК М.Є.  Я зрозумів вас Павло Степанович, я зрозумів вас.

Шановні колеги, прошу вибачити, але так назвав.

Шановні народні депутати, я хотів би сказати, що 17 роки працюючи експертом  у судово-медичній експертизі, я можу  відмітити, що кількість учасників бойових дій зменшується з кожним роком, кількість інвалідів Великої Вітчизняної війни збільшується з кожним роком. Це відповідно тих законів, які були прийняті Верховною Радою. 

І тут є багато нюансів, але я хотів би підкреслити основне. Сьогодні, враховуючи те, що всі ветерани війни, де б він не був, чи він був на бойових діях, чи він був у тилу, чи він працював у господарстві, забезпечуючи війну, він має право на увагу і має право на медичне відповідне забезпечення. Але я окремо хотів би сказати, що уряд передбачає безпосередньо першу увагу вже до травня місяця і велику увагу учасникам бойових дій абсолютно всіх армій незалежно де хто брав участь. Тому що ці люди кожен по своєму розуміли і кожен по  своєму виборювали незалежність України від фашизму. Дякую.

 

ГОЛОВА. Валентин Анастасієв, фракція комуністів, будь ласка.

 

11:32:34

АНАСТАСІЄВ В.О.

Валентин Анастасиев, фракция коммунистов.

Уважаемый Николай Ефремович, у нас в стране есть закон, которым определен состав организационного комитета по проведению праздника, подготовке его, определению плана мероприятий. Докладчик, товарищ Кириленко, вы, да, министр Кириленко, вы являетесь членами этого оргкомитета. Я тоже член оргкомитета. А вот то, что было нам здесь объявлено о порядке празднования Девятого мая я что-то не видел и не знал, когда он определялся, когда он обсуждался, когда принималось это решение и кем. Я вот хочу знать от вас ваше отношение к подготовке такого варианта проведения праздника Девятого мая.

 

ПОЛІЩУК М.Я. Шановний народний депутат Валентин Анастасієв. Валентине Олексійовичу, я прошу вибачити. Валентине Олексійовичу, я хотів би сказати, що я взагалі відношуся дуже критично до всяких парадів і до всяких цих. Я сторонник того, що свято 60 років перемоги України можна по-різному говорити в Великій Вітчизняній війні, в Другій світовій війні, по-різному, не будемо, да. Це свято кожної людини і тих людей, які брали участь у війні, і тих людей, які не брали безпосередньої участі. Я думаю, що ніхто не може сказати, що це свято для нас малозначуще. На мою думку, а мій батько брав безпосередню участь  у війні і інвалідом війни був, і помер передчасно з-за цього. Інвалідом війни повернувся із фронту, а не вже в мирні часи. І так само багато його братів загинули. Це саме велике свято народу. І, на мою думку, що рішення, щоб святкував це свято весь народ, і щоб воно було абсолютно для всіх святом, на мою думку, що це знаково і це варто його вітати, тому що це не буде окрема група людей, які будуть запрошені чи на трибуну, чи ще щось. І я вважаю. що той сценарій, який сьогодні розробляється, він - народний сценарій. І я особисто його теж підтримую.

 

ГОЛОВА. Володимир Бронніков, фракція "Регіони України".

 

11:35:39

БРОННІКОВ В.К.

Владимир Бронников, фракция "Регионы Украины", Запорожская область.

Уважаемый Николай Ефремович, самому молодому участнику боевых действий 78 лет. И в этом возрасте люди крепче не становятся. тем не менее, мы заставляем инвалидов войны регулярно ездить на повторное медицинское обследование из глубинки. Зачем это? Это - первый вопрос. И второй вопрос: может, быть этих людей уже всех уровнять именно участников боевых действий с инвалидами второй войны? Они это своей тяжелой победой, тяжелой жизнью послевоенной заслужили.

 

ПОЛІЩУК М.Є. Я дякую вам.

Я думаю, що абсолютно ви маєте рацію в цьому. І що ми хочемо зараз зробити в наших заходах по медичному обслуговуванню? Ми передбачаємо не визивати їх, ми передбачаємо, щоб медики звернулися до кожного особисто, особливо до учасників бойових дій і, звісна річ, до учасників Великої Вітчизняної війни. І я думаю, що враховуючи те, в якому віці ці люди, напевно, настане такий час, що соціальне забезпечення їх буде краще. Але, на жаль, ви знаєте, які сьогодні фінансові можливості. Але враховуючи те, скільки виділяється на цю групу людей, якщо взяти порівняно із звичайними лікувальними закладами, то все ж таки це на протязі останніх кількох років, я би сказав, що влада все ж таки приділяє увагу цим людям.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Василь Надрага, фракція Народної партії.

 

11:37:34

НАДРАГА В.І.

Уважаемый Николай Ефремович!

Ветераны Великой Отечественной войны - люди пожилые, очень пожилые. Поэтому, безусловно, проблема лечения и здоровья их стоит как бы на первом месте.

Скажите, пожалуйста, сегодня уже никого не удивишь лекарством по цене больше 10 гривен, сегодня есть лекарство, которое стоит 50, 10 и больше гривен.  Вот скажите, пожалуйста, что сегодня, Кабинет Министров, нарабатывает какие-то варианты о том, чтобы именно эта категория - ветеранов Великой Отечественной войны - имела возможность покупать лекарства не по этим, я прошу прощения, бешеным ценам, то есть, какие экономические механизмы можно запустить и что здесь наработал Кабинет Министров и что он собирается делать, чтобы они имели возможность покупать по более щадящим ценам лекарства, не зависимо от формы собственности аптеки, потому что частник, вы абсолютно правильно сказали, ставит то, что он хочет.  Спасибо.

 

ПОЛІЩУК М.Є. Я дякую, Василь Іванович, я дякую вам за запитання. Я хотів би сказати, ви, напевно, є свідками того, що уряд проводить деякі заходи для того, щоб якісні ліки були доступні народу України. І це передбачається не тільки контроль, а це передбачаються і деякі заходи по ціноутворенню, і ті конференції і зустрічі, які ми провели із виробниками фармацевтичної галузі безпосередньо у нас, на Україні.

І тут є багато питань. Тут є питання і такі, що необхідно визначити і перелік медикаментів, які повинні бути обов'язково для невідкладної допомоги і перелік до медикаментів, які повинні бути для учасників, для людей старшого віку. В цьому плані уряд робить заходи, і я думаю, що найближчим часом буде в нас розглянуто на Кабінеті Міністрів програма по ліках ......... по забезпеченню  ліками, взагалі якісними ліками всіх людей, не тільки ветеранів і учасників.

Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую вам, Микола Єфремович, час вичерпаний. Будь ласка, сідайте.  Шановні колеги, тепер виступ від комітету профільного нашого у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.  Слово має голова комітету  Цибенко Петро Степанович.  Підготуватися від Комітету з питань національної безпеки і оборони.

 

11:40:01

ЦИБЕНКО П.С.

Шановні учасники засідання, шановні ветерани! Немає потреби говорити, наскільки актуальним і гострим є питання, винесене на сьогоднішнє засідання Верховної Ради. Ініціюючи проведення Дня уряду, комітет керувався одним-єдиним: необхідністю привернути увагу центральних і місцевих органів влади, громадських, передусім ветеранських організацій, політичних партій, керівників установ і організацій усіх форм власності до проблем ветеранів війни, підготовки до 60-річчя та увічнення перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Така постановка питання викликана багатьма факторами. Перш за все, невдоволенням ветеранів війни нинішнім рівнем свого пенсійного забезпечення і соціального захисту, по-друге, особливостями нинішнього року як року 60-річчя переможного завершення Другої світової війни і її вирішальної складової - Великої Вітчизняної війни; і, по-третє, на відзначення великих заслуг ветеранів у захисті своєї Вітчизни, відбудови народного господарства, розвитку економіки, науки і культури нинішній рік оголошено роком ветеранів України. Усе це разом взяте вимагає від усіх органів влади, усіх нас вжити невідкладних заходів по виконанню чинного законодавства, рішень Президента і уряду України щодо поліпшення пенсійного та соціально-медичного забезпечення ветеранів війни.

Хочу повідомити, що в ході підготовки до Дня уряду до комітету надійшло більше 300 пропозицій від ветеранів та ветеранських організацій, за що ми їм вдячні. З метою вдосконалення законодавчої бази комітетом ініційовано низку змін до законів України про статус ветеранів війни і гарантії їх соціального захисту, про пенсії за особливі заслуги перед Україною, зокрема надано статус інваліда війни учасникам бойових дій, які стали інвалідами в результаті загального захворювання, спрощено порядок виплати ветеранам війни одноразової грошової допомоги до Дня Перемоги, отримання грошової компенсації за невикористані путівки для санаторно-курортного лікування, підвищено щомісячну грошову виплату інвалідам війни та учасникам бойових дій, надбавки до пенсій за особливі заслуги перед Україною, які нині отримують більше одного мільйона ветеранів. Учасників бойових дій війни з Японією за статусом і обсягом пільг прирівняно до учасників бойових дій Великої Вітчизняної війни. Визначено статус і обсяг пільг осіб, чиє дитинство випало на воєнні і перші важкі повоєнні роки.

Згідно вимог законів України: про статус ветеранів війні і гарантії їх соціального захисту, про увічнення перемоги  у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років та у зв'язку з підготовкою до  60-річчя Перемоги розроблені і реалізуються додаткові заходи  щодо вирішення питань життєдіяльності  ветеранів війни. Те, що поліпшилось висвітлення вікопомних подій, присвячених війні. В той же час атмосфера справжньої турботи про ветеранів, атмосфера поваги до них створена ще далеко не скрізь. Сьогодні чимало норм Конституції  України, чинного законодавства щодо соціального забезпечення ветеранів  війни виконуються далеко не в повному обсязі. Мушу сказати, що і Кабінет Міністрів, і окремі органи центральної та місцевої влади своїми підзаконними актами, введенням всіляких коефіцієнтів нерідко звужують обсяг пільг і гарантій, наданих ветеранам війни, фактично сповідують верховенство своїх рішень, а не Конституції і законів, як це має бути в нормальній цивілізованій державі. Я вже не кажу про окремих чиновників на місцях, які ведуть себе як удільні князі. За таких обставин пенсійне і соціальне забезпечення фактично виведене з правового поля і переведене в ручне управління. Ми вимагаємо від Президента і уряду країни покласти цьому край, повернути вирішення цих питань у правове і прозоре поле, забезпечити верховенство Конституції і законів. Як відомо, статус і обсяг пільг  ветерана війни визначається законом про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту, проте навіть сьогодні в рік ювілею Великої Перемоги і Рік ветеранів в Україні ряд пільг не реалізується. візьмемо пільгу про безкоштовне лікування, забезпечення ліками. Воно настільки дискредитоване, що платити потрібно не лише за ліки, а в деякі лікарні і госпіталі мусять іти з своєю ложкою, чашкою, рушником, тощо. Та ще й хабар треба дати. В аптеках, котрі повинні продавати ліки зі знижками, ці знижки є сміхотворними, а ціни на ліки  постійно зростають.

Гострою залишається проблема санаторно-курортного лікування і оздоровлення ветеранів та інвалідів. Рівень забезпечення тут становить лише 15 процентів від потреби, а в деяких областях ще менше - 10-12. За невикористані путівки виплачується лише 100 гривень, а то й не завжди, хоча середня вартість путівок 1200-1500 гривень. Тим самим грубо порушується відповідна норма закону, що мала працювати з 1 січня 2005 року. Порушується право ветеранів щодо безкоштовного проїзду громадським транспортом, надання пільгових місць у маршрутних таксі,  права проїзду транспортом загального користування обмежується різними інструкціями.

Або візьмемо  реалізацію права на пільгове користування телефоном. У зверненнях ветерани обурюються запровадженням для них податку на додатну вартість, перехід на щохвилинну і щосекундну оплату за послуги зв'язку. Це позбавило їх можливості  зателефонувати в аптеку, щоб відшукати дешевші ліки, чи просто поспілкуватися із  знайомими, що для людей такого віку дуже важливо. В деяких населених пунктах безсоромно і цинічно фактично ліквідується навіть остання, вже післясмертна, пільга - право на безкоштовне поховання ветеранів Великої Вітчизняної війни.

Ветеран війни  Ольховський з міста Валки Харківщини у своєму зверненні до Верховної Ради пише: "Пільги ветеранам передбачені законом майже не надаються, транспорт весь і для всіх платний, компенсації за невикористані путівки практично не існує, пенсії мізерні. Благаємо, зверніть увагу на становище фронтовиків, їх залишилося дуже мало, і вони щодня вмирають".

Стержневим питання соціального захисту  ветеранів є пенсійне забезпечення. Нині більшість ветеранів війни отримують пенсію з усіма доплатами у розмірі 290-315 гривень. Це навіть менше від жебрацького прожиткового мінімуму. Як образу своєї гідності, в насмішку над заслугами  сприйняли ветерани повернення до зрівнялівки у пенсійному  забезпеченні. Це є результатом ганебного, злочинного невиконання не лише базового пенсійного закону, але і Конституції.

Інвалід війни Кондратюк з міста  Києва у зверненні пише: "За  бойові заслуги і 55 років праці на виробництві держава мене нагородила пенсією у розмірі 284 гривні - на рівні звичайнісінького бомжа. Нехай урядовці і депутати скажуть, як можна  жити на такі гроші при постійному зростанні цін на  все. Буду змушений збирати пляшки  на прожиття. Ось так зустрічаю вікопомну подію - 60-річчя Перемоги".

Надзвичайної гостроти набуло питання щодо усунення кричущої дискримінації у пенсійному забезпеченні військовослужбовців. Прийнятий Верховною Радою закон про виправлення становища не виконується. Погіршився життєвий рівень багатьох ветеранів, різке зростання цін на хліб, м’ясо-молочні та інші  товари і послуги,  цінове цунамі накочується на пенсіонерів постійно з звідусіль за підрахунками спеціалістів, за останні два роки ціни на основні  продукти споживання ліки зросли у  2, 2,5 рази. У нас  не зростають лише ціни на два стратегічні продукти: спиртні напої і тютюнові вироби. Колишній канцлер Німеччини Аденауер говорив, що для СРСР потрібно побільше дешевої горілки і  наслідки не забаряться. Зараз такі рекомендації надаються щодо України і результати також вже є. Населення України постійно скорочується, смерть майже у двічі перевищує народжуваність, за останні 5 років щорічно нас залишають в середньому 244 тисячі ветеранів війни, або 668  чоловік щоденно.

Споювання людей разом із соціальними цунамі та іншими негативними явищами деградує українську націю веде її до вимирання, перетворює державу у фабрику смерті. У світлі цього скажу всім посадовцям: варто трохи стишити переможну риторику, щодо невпинного зростання пенсій, соціальних виплат, успіхів пенсійної реформи. Ветеран війни Єременко із Львівщини пропонує звернутися до Євросоюзу з проханням: створити європейський благодійний фонд для допомоги ветеранам війни України, які визволяли європейські країни від гітлерівського фашизму. Пропозиція ця не від доброго життя ветерана, але скільки ж  можна жебракувати з  протягнутою рукою, чи не пора уже навчитися раціонально використовувати свої багатства, припинити розкрадання народного добра і розбещеність деяких з чиновників.

Як уже повідомлялося у деяких  Міністерствах, чиновники купували за державні кошти автомобілі вартістю 3 мільйони гривень, квартири за 2 мільйони. Державне управління справами екс-президента в продовж року використовувало по 70-80 мільйонів гривень не за призначенням. Тільки на царське переобладнання одного президентського кабінету витрачено 14 мільйонів гривень. А один колишній голова обласної державної адміністрації закріпив за собою аж 5 службових автомобілів. На ці та інші надмірності кошти є, а ось мінімальні пенсії ветеранам у розмірі 332 гривні, як це передбачено Законом, не виплачується вже впродовж 3 місяців. Не має грошей, і це робить вже нова, так би мовити, народна в лапках влада. Ось тут органи прокуратури мали б скористатися порадою  класика-байкаря про те, що  “пора и власть  употребить”. Будемо сподіватися, що нова влада в особі Президента і Прем'єр-міністра покладе край цій вакханалії. Законодавча база для цього уже створена.

І ще одне болюче питання ветеранів: заміна пільг адресною  грошовою допомогою. Кількість звернень до цього питання зростає. Комітет розуміє позицію уряду, що потрібно навести порядок у цьому питанні, розібратися з категоріями пільговиків, як фізичних, так  і юридичних. Але ми категорично проти відміни пільг ветеранам війни у той час, коли розмір пенсії не забезпечує нормального життя. А заміна пільг адресною допомогою може бути прийнятною лише тоді, коли будуть відповідні гарнатії влади, що ця допомога буде рівноцінна пільгам у грошовому еквіваленті.

Нас насторожує підготовлений зарубіжними радниками проект нової  хвилі реформ  України "Блакитна стрічка". Ним як одне із  невідкладних завдань  рекомендується відміна пільг. Невже нам не вистачає власних стратегій, концепцій чи програм? Добре було б ввести у практику, щоб уряд, міністерства чи будь-який чиновник, приймаючи ту чи іншу програму, те чи інше рішення,  брав на себе відповідальність за його безумовне  виконання. Наші ветерани війни принижені не тільки соціальними нуждами, але і морально.

Після розпаду СРСР і набуття Україною незалежності ось уже 14 років нав'язується тенденція нового у лапках бачення своєї історії і свого минулого. Автори цієї концепції на догоду сучасній політичній кон'юнктурі фальсифікують наше минуле, епіцентром фальсифікації є радянський період, період  Великої Вітчизняної війни. У багатьох академічних виданнях, вузівських і шкільних підручниках, друкованих і електронних засобах масової інформації радянська епоха не рідко  змальовується як період суцільних репресій, гулагів, голодоморів, поневолення народів і завоювання чужих територій. У той  же час замовчується історичне значення перемоги над фашизмом та її складові: патріотизм, дружба народів, героїзм радянських воїнів і працівників тилу, нинішніх ветеранів війни. Усе це травмує ветеранів і принижує їх гідність.

На  завершення три  зауваження. У зв'язку з проголошенням 2005 року роком ветеранів Кабінет Міністрів України  за дорученням Президента України 15 січня цього року схвали програму соціального захисту ветеранів. На жаль, програма ця не дає відповіді на головне запитання - що ж отримають ветерани від її реалізації? Все зводиться до загальних фраз: посилити, поліпшити, продовжити, постійно, тощо і так далі. Правда, є і конкретний пункт, де мова йде про ветеранів, яким по сто і більше років.

Друге. Готуючись до сьогоднішнього засідання за домовленістю з урядом ми попросили у деяких міністерствах і відомствах надати відповідну інформацію. Ми вдячні усім, хто надав інформацію по суті. Але не можу не сказати про інформацію, яку надіслало Міністерство культури і мистецтв України. Воно складається з одного речення, де сказано, що Міністерство не має ніяких пропозицій щодо вирішення цих питань. Як кажуть, коментарі зайві.

І останнє за переліком, але далеко не за змістом. Як святкувати 60-річчя Великої Перемоги? Питання далеко не риторичне. Зважаючи на жваве обговорення проблеми в суспільстві, комітет вважає, що ця вікопомна подія має відзначатися на найвищому державному рівні. А відтак мають бути урочисті збори у палаці культури "Україна", парад або марш переможців на Хрещатику і відповідні заходи у регіонах. Це наш довічний борг перед переможцями, і ми маємо його віддати. Намагання ж обезцінити і принизити Велику Перемогу ображає і принижує мільйони наших співвітчизників, які здобули цю перемогу, їх дітей і онуків, руйнує символи наступності поколінь. Ми приречені, шановні колеги, запалити вогонь пам'яті не лише на військових меморіалах, де він згас уже в останні роки завдяки нинішній владі, але і в душах наших співвітчизників. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую, Петро Степановичу. Від Комітету з питань національної безпеки і оборони слово має Леонід Каденюк. Будь ласка.

 

11:54:41

КАДЕНЮК Л.К.

Дякую, Володимире Михайловичу. Шановні друзі, одним із найбільш завдань сьогодення у сфери реальної державної соціальної політики в Україні стосовно військових пенсіонерів є забезпечення умов для ефективного та стабільного функціонування системи їх пенсійного забезпечення.

Вам добре відома гострота питань, пов'язаних із соціальним захистом військовослужбовців, військових пенсіонерів та ветеранів військової служби. Передусім це - питання ліквідації існуючої диспропорції у розмірах пенсій колишніх військових залежно від часу звільнення їх з військової служби.

З метою вирішення цього завдання здійснено комплексні заходи щодо створення на законодавчому рівні принципово нової бази для обчислення та перерахунку військових пенсій. У суспільстві ця проблема давно вже стала притчею во язицех. Але, на жаль, те, що діється зараз у цій сфері, не може не викликати подиву і обурення.

Нашим комітетом було докладено значних зусиль щодо прийняття відповідних законів, які передбачають протягом найближчих двох років ліквідацію наявних диспропорцій. Враховуючи стан економіки держави, це - максимум того, чого можна було добитися сьогодні. На розв'язання цієї гострої проблеми торік Верховною Радою України прийнятий Закон України про внесення змін до статті 43 Закону України "Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб", яким запроваджений новий порядок обчислення військових пенсій.

Згідно з новою нормою Закону пенсії особам, які мають право на пенсію за цим Законом, та членам їх сімей обчислюється з розміру грошового забезпечення за останньою штатною посадою перед звільненням, враховуючи відповідні оклади за посади, військовим спеціальним званням, процентну надбавку за вислугу років, щомісячні додаткові види грошового забезпечення. Закон набув чинності з першого січня 2005 року.

Цим Законом встановлено, що особи, яким раніше призначено пенсії відповідно до цього Закону, мають право на перерахунок пенсій з урахуванням нових положень та виплату 50 відсотків перерахованої пенсії з першого січня 2005 року. А з першого січня 2006 року сто відсотків перерахованої пенсії. У разі, якщо внаслідок перерахунку та за нормами цього закону розмір пенсії або виплачуваний період з  1 січня 2005 року до 1 січня 2006 року її частина зменшується, пенсія виплачується в раніше встановленому розмірі.

Крім того, до цього закону законом України від 16 грудня 2004 року внесені зміни, згідно з якими з 1 січня 2005 року  у стовідсотковому розмірі будуть перераховані пенсії особам, віднесеним в установленому порядку до ветеранів війни, відповідний статус яких їм надано за участь у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років у війні з Японією у серпні-вересні 1945 року, і особам, які брали участь в інших бойових діях, що передували згаданим війнам.

16 грудня 2004 року Верховною Радою України прийнятий закон також, яким внесені зміни до статті 63 Закону України "Про пенсійне забезпечення військовослужбовців" (стосовно перерахунку раніше призначених пенсій).

Відповідно до цього закону усі призначені пенсії підлягають перерахунку у зв'язку зі зміною розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення.

9 липня 2004 року Кабінет Міністрів України доручив міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади, які здійснюють пенсійне забезпечення, провести перерахунки на підставі  закону від 15 червня 2004 року. але, як показала практика, це своєчасно виконано не було. Міністерством оборони та іншими військовими формуваннями робота по перерахунку раніше призначених пенсій у відповідності із законом затягнулася, у зв'язку з чим багато військових пенсіонерів із запізненням отримали переховані пенсії, що викликало в них справедливе обурення, але найбільшої гіркоти ветеранам добавило те, що при прийнятті Закону України "Про Державний  бюджет України на 2005 рік" до нього під тиском уряду були включені положення, зокрема, зловісна стаття 39-та, які, фактично, торпедували раніше прийнятих законі про усунення диспропорцій у пенсійному забезпеченні військовослужбовців.

Все це наштовхнуло до масових протестних акцій ветеранів, які відбулися по всій Україні. З цього приводу 21 лютого цього року наш комітет звернувся до Президента України Віктора Андрійовича Ющенка з відповідним листом, а також поінформував Прем'єр-міністра України Юлію Володимирівну Тимошенко.

Для виправлення ситуації, що склалася, Верховна Рада України першого лютого 2005 року голосами 317 народних депутатів постановила вилучити статтю 39 із Закону про Державний бюджет України на 2005 рік. Сьомого лютого прийнятий закон, підписаний Головою Верховної Ради України, і в цей же день надісланий на підпис Президенту України, але до цього часу, незважаючи на сплив терміну, встановленого Конституцією України для підписання законів, у Верховній Раді відсутня інформація про рішення, яке прийняв Президент України щодо зазначеного закону. Одразу постає питання і до уряду, і до Президента: що з законом і що у зв'язку з цим слід повідомити людям. А на теперішній час, на жаль, можна свідчити, що урядом України не вживаються належні заходи щодо реалізації положень законів України про ліквідацію існуючої диспропорції по пенсійному забезпеченню військовослужбовців.

По даних Міністерства оборони України, станом на 24 лютого 2005 року Міністерством оборони України здійснено перерахунок пенсій відповідно до вимог закону. Але разом з тим, Міністерством фінансів України не здійснено заходи щодо планування та виділення відповідних коштів, необхідних для проведення зазначених вище перерахунків пенсій.

В Державному бюджеті України на 2005 рік на пенсійне забезпечення військовослужбовців Міністерство оборони України передбачило лише 56,1...

 

ГОЛОВА. Будь ласка, дайте можливість закінчити від комітету. Десять секунд.

 

КАДЕНЮК Л.К. Приблизно є також і те, що сума доплат, проблемою є також і те, що сума доплат до пенсій за минулий час за рішенням судів постійно зростає. Проте кошти для здійснення зазначених доплат ні в січні, ні в лютому не виділялися, а в березні ця сума становила більше 240 мільйонів гривень. Лише в Луганській області сума доплат за минулий час перевищує поточну виплату пенсій по області у 5 разів. Зняття з порядку денного проблем у пенсійному забезпеченні військових сьогодні цілком залежить від уряду України і тих органів центральної виконавчої влади, які здійснюють пенсійне забезпечення колишній військових. Ми не драматизуємо ситуацію, але вона справді є вибухонебезпечною. Закликаємо владні структури виконати свої передвиборчі обіцянки, реалізувати на благо народу свої повноваження...

 

ГОЛОВА. Дякую.

 

КАДЕНЮК Л.К. ... і не допустити чергового беззаконня і наруги над захисниками Вітчизни.

У комітету є деякі пропозиції до проекту, вони передані до профільного комітету. Просимо їх врахувати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую вам, дякую.

Шановні колеги, доповіді і співдоповіді зроблено. Пропонується таким чином. Зараз оголосити перерву до 12 години 30 хвилин. Після перерви перейдемо до обговорення цього питання. Спочатку будуть виступати народні депутати від депутатських груп і фракцій, а потім далі за списком. Немає заперечень? Тоді оголошується перерва до 12 години 30 хвилин.

 

ПІСЛЯ  ПЕРЕРВИ

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Продовжуємо засідання. Переходимо до обговорення доповідей від уряду і комітетів. Спочатку одержать слово представники від фракцій, потім за списком.

Слово надається Зарубінському, фракція Народної партії. Підготуватися Шевчуку.

 

12:30:29

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Олег Зарубінський, фракція Народної партії.

Шановні народні депутати! Шановний головуючий! Шановні гості! Далеко у минулому залишилися первісні звичаї, коли стариків скидали зі скелі, як непотріб. Однак, і сьогодні, як бачимо, розмови про  неоплатний борг перед ветеранами порушується від свята  до свята, від дати до дати, залишаючись переважно лише розмовами.  Натомість ветерани йдуть з життя, не дочекавшись вдячності суспільства за свій жертовний подвиг. 

Безперечно, знакові події відзначати треба. Найперше,  аби  гідно пошанувати тих, кому ми всі зобов'язані власним життям, але, певно, сьогодні вже настав час поцікавитися, що ветеранові потрібніше: раз на рік фронтові 100 грамів чи може він потребує іншого піклування, оскільки неспроможний вже донести  до рота і кухля води. І що хвилює тих, хто вже не в змозі рухатися взагалі? Це добре, що щедрішою стала держава, а  вагомішою грошова допомога фронтовикам та   сім'ям загиблих. Однак, як це не прикро, не задовольняються їхні потреби  у найнеобхіднішому - ліках, путівках на санаторне лікування, забезпеченні слуховими апаратами, зубопротезуванням. На разі визнання особистих заслуг ветеранів перед Вітчизною вимагає вагомішого суспільного еквіваленту, адже це необхідно, насамперед, наступним поколінням, оскільки турбота про ветерана  несе у собі величезне виховне навантаження.

Дбаючи про всебічне вивчення проблем ветеранів, з метою їх повноцінійшого забезпечення, Фракція народної партії звернулася з проханням до  своїх колег в обласних радах надати місцеву  інформацію про ветеранські потреби. І відразу, до речі, стало видно, хто як дбає. Хочеться з цієї трибуни подякувати депутатам Миколаївської, Рівненської, Тернопільської,  Одеської, Черкаської, Чернігівської, Дніпропетровської обласних рад з оперативність та глибоке розуміння потреб ветеранського середовищ. Аналіз інформації наш, фракційний, Фракції народної партії ми передали до профільного Комітету з питань, у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів для опрацювання. Пам'ятаємо, шановні, і те, що  у фронтовиків дещо інший вимір часу, ніж в нас. Проте вони, як правило, сам на сам мужньо намагаються перемогами тяжку і за час необлаштовану старість. Однак,  ображають реалії, з якими звертаються до нас, депутатів родичі, що  доглядають інвалідів війни,  ми теж передали у профільний Комітет.

Шановні друзі, ми повинні очевидно виграти двобій за кожного ветерана, щоб якомога довше наші дорогі діди і батьки повнили наше життя героїкою буремних воєнних років, якомога більше з них зустрічали разом з нами наступні річниці великої Перемоги. А ще  мусимо зробити все, аби не повнилося гіркотою образи скупа солдатська сльоза. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Так. Сергій Шевчук, не бачу, тоді, будь ласка, Шуфрич, Фракція соціал-демократичної партії. Підготуватися Губському.

 

12:33:58

ШУФРИЧ Н.І.

Спасибо, Адам Иванович.  Дорогие наши ветераны, дорогие наши соотечественники, коллеги. 7 лет я ношу знак народного депутата Украины и первый раз выступаю с этой трибуны на недержавній  мові. Я думаю, что  сегодня мы должны говорить на языке, на котором говорили узбеки, татары, казахи, грузины, армяне с азербайджанцами, на наши украинцы, россияне, белоруссы и прибалты, и это сегодня язык победы. Мы прошли  очень не простой путь становления нашего независимого государства, но это было бы невозможно, если бы наши ветераны 60 лет назад в это время не завершали победоносно Великую Отечественную войну.

Я  надеюсь, что в законе... Конечно, очень было приятно, интересно смотреть на те цифры, которые демонстрировал нам министр социальной политики и труда, который, кстати, уже не внимательно слушает своих коллег, в отношении тех денег, которые они обещают нашим ветеранам. Но не стоит забывать, что уже в  действующем Законе про бюджет, в статье 13-15 есть следующие выплаты: нашим инвалидам, ветеранам Великой Отечественной войны 3300 гривен, то есть десять минимальных пенсий; 2760 гривен или восемь минимальных пенсий для инвалидов, ветеранов войны 2-й группы и для ветеранов, инвалидов войны 3-й группы  - 2310 гривен, то есть  семь минимумов, семь минимальных пенсий.

Также не стоит забывать, что с 1 января 2005 года для участников боевых действий выделено  3326 гривен  к Дню победы и это  4 минимальных пенсий и 996 для участников Великой Отечественной войны, не награжденных медалями и орденами. Сегодня мы должны выплатить нашим ветеранам то, что они заслуживают и то, что уже им обеспечено законом. Не надо придумывать ничего нового. Мы будем благодарны, если кто-то  что-то сможет сделать больше,  но пусть это не будет за счет уменьшения существующих возможностей.

И, конечно, парад победы, он должен быть. Мы не против того, чтобы чествовать наших ветеранов на  Крещатике за большим столом, но не за счет победы, а после парада победы. А если у новой власти не хватает сил и возможностей сделать и то, и другое, то мы готовы прийти и сами собрать этот стол, отдав уважение и ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Богдан Губський, фракція "Єдина Україна". Підготуватися Богатирьовій.

 

12:37:22

ГУБСЬКИЙ Б.В.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги. Важко переоцінити роль ветеранів  Великої Вітчизняної війни у житті кожного із нас. Ці люди забезпечили нам можливість бути сьогодні громадянами вільної країни. І я особисто вважаю себе в неоплатному боргу перед усіма ними, тим більше, що мій дід 22 червня 1941 року зустрів німецьку фашистську навалу на кордоні Радянського Союзу.

І саме тому пільги ветеранам війни у пенсійному, медичному, соціальному забезпеченні - це лише невеличка данина нашого обов'язку перед ними. І ми зобов'язані їм у повній мірі віддячити. Саме виходячи з цього, я вважаю, що ми повинні добитися хоча б того, щоб діюче законодавство в плані допомоги ветеранам війни виконувалося у повному обсязі.

І з огляду на це фракція партії "Єдина Україна" наполягає на наступному. Необхідно забезпечити у Державному бюджеті на 2005 рік у повному обсязі виконання Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту". По-перше, розмір щорічної допомоги. Згідно закону до п'ятого травня кожного року необхідно виплачувати інвалідам війни 3320 гривень, учасникам бойових дій - 1660 гривень. Це необхідно зробити уже в цьому році, адже це чинне законодавство.

Друге питання - безкоштовне забезпечення автомобілями. Знову ж таки згідно чинного законодавства. Ми вважаємо, що до Дев'ятого травня, а це мізерні кошти - 60 мільйонів гривень, треба виконати діючий закон і забезпечити кожного ветерана війни автомобілем, адже часто це єдиний можливий засіб пересування. І це не тільки наша сьогоднішня ініціатива. Відповідний проект постанови ми зареєстрували у жовтні минулого року, але, на жаль, минулий уряд це не врахував. Я впевнений, що у цьому році уряд повинен це врахувати, адже Президент України дав курс на конкретну людину. При зустрічах Кабінет Міністрів і Прем'єр-міністр підтверджує цей курс. Я впевнений, що нарешті ту постанову, яку ми внесли в жовтні минулого року, можна і необхідно буде вирішити.

Разом з тим ми переконані, що при ювілейних святах не можна обмежитися виключно грошовою допомогою. Перше ми наполягаємо,  щоб місцеві адміністрації організували до дев'ятого травня відвідування керівниками цих органів за участю школярів лікувальних закладів для ветеранів війни.

Друге. Необхідно звернути увагу Кабінету Міністрів організувати уроки мужності в школах з залученням ветеранів війни, і ці уроки сприяли б особистому спілкуванню молоді з саме тими людьми, які дали можливість цій молоді сьогодні жити і працювати.

Фракція партії "Єдина Україна" переконана, що сьогодні ми маємо віддати шану усім тим людям, які із зброєю в руках захищали наше з вами сьогоднішнє життя, наше майбутнє і майбутнє наших дітей. І я сподіваюсь на розуміння нашої ситуації як зі сторони Кабінету Міністрів, так і зі сторони депутатів Верховної Ради. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую.

Богатирьової я не бачу. Будь ласка, тоді Косів Михайло, "Наша Україна". Поки що ні, ні, ні... Я не бачу Косіва. Тоді, будь ласка, Зубов, блок Тимошенко. Підготуватись Вернигорі.

 

12:40:51

ЗУБОВ В.С.

Валентин Зубов, фракция блока Юлии Тимошенко, всеукраинское объединение "Батьківщина".

Уважаемый президиум, уважаемые народные депутаты, дорогие наши ветераны! Уже не месяцы, а дни отделяют нас от того дня, от той великой даты - 60-летия победы советского народа в одной из самых кровопролитных воин 20 столетия.

Не секрет, что сегодня высказываются различные точки зрения на историю этой          войны, причины ее возникновения, результаты, жертвы. Эти точки зрения бывают порой диаметрально противоположными. Но, на мой взгляд, эти точки зрения - это наша неоднозначная история  - ни в коей мере не снижает истинной ценности той Победы, которую одержал советский народ в борьбе с немецко-фашистскими захватчиками.

Вот почему вполне естественным является сегодня вопрос: а все ли мы, правительство, Верховный Совет, государственные органы  сделали для наших ветеранов  Великой отечественной войны? Я думаю, что, согласитесь со мною, утвердительно на этот вопрос мы ответить сегодня не можем, и причина классическая, как всегда: у нас не хватает средств на эти цели.

Похвально стремление правительства сегодня выделить значительно большие средства на обеспечение, социальное обеспечение ветеранов накануне этого светлого праздника, но, на мой взгляд, и этих средств явно недостаточно. Может быть, имеет смысл нам всем вместе - правительству и Верховному Совету - пересмотреть некоторые наши социальные программы в сторону значительного увеличения средств, выделяемых на социальную защиту ветеранов Великой Отечественной войны? И это очень правильно было бы и с точки зрения социальной справедливости, и с точки зрения военно-патриотического воспитания молодежи.

Мы же не должны закрывать глаза на то, что наша молодежь, глядя на то, как мы относимся к ветеранам, делает выводы. И если на их глазах ветераны Великой Отечественной войны едва сводят концы с концами, и если, не дай Бог, при этом они еще роются на помойках, то какие бы средства мы сегодня не вкладывали в военно-патриотическое воспитание, это будет бесполезно.

Поэтому, я считаю, мы должны сделать все, и Верховный Совет, и правительство, чтобы 9 мая это...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Вернигора, фракція соціалістів. Підготуватися Косіву.

 

12:44:11

ВЕРНИГОРА Л.М.

Леонід Вернигора, Соціалістична фракція.

Ще голосніше? Ви пересядьте ближче, товариш Сухий.

Шановні народні депутати, шановні ветерани!

За два скликання роботи у парламенті, зокрема, у Комітеті соціальної політики.

Я збився з ліку, скільки законів голосувалося в цій залі про вшанування ратного подвигу наших батьків у Великій Вітчизняній війні.

Надто ж активізовувалися і розщедрювалися владоутримуючі в передвиборчий період. Ветерани, які на своєму віку натерпілися від різних можновладців, все ж таки вірили владі. З цією вірою вони тихо йшли за вічну межу, не дочекавшись ні кучмовських автомобілів, ні внуковичських пенсій на рівні прожиткового мінімуму. Від першого Президента вони задовольнилися "кравчучками", від другого - "кучмовозками", а від претендента на третього Президента, від Януковича, подачками замість установлених законом пенсій.

Чого очікують ветерани від нової влади? Найперше - правди, хоч її ж вони заслужили, наші ветерани. І це нарешті не так дорого коштує, як, скажімо, в один рік виділити автомобілі, які вже неоднократно виділялися. Хоч і це не найдорожче. Не так дорого, як виділити ліки, і виділяти їх, а не встановлювати знижку на 10 чи 15 відсотків, а саме через це цих ліків в аптеках і немає.

Сьогодні саме в цю хвилину наші старенькі, багато хто вже не зовсім здоровий, слухають трансляцію з Верховної Ради - і вперше слухають програму святкування з нагоди 60-річчя із вуст нової влади. Слухає нас і Тимофій Гребельник із Гребінки Полтавської області, який на своєму латаному-перелатаному запорожці поїхав до Берліна, а зараз на латаному-перелатаному запорожці не може до базару доїхати. І як переконати їх, і Тимофія Гребельника,  що полуторка була, може, краща за запорожця, як їх заспокоїти, що це вперше не обіцяє влада, а видає програму дій,  чесну і реальну програму. І що головне, це не буде парад податкових військ, як у колишні дні, а в свята перемог податківці марширували по Майдану, а це буде свято і парад ветеранів, які заробили за те, щоб їх вшанували.......

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую. Будь ласка, Соломатін. Вірніше, Косів, "Наша Україна" фракції. Підготуватися Симоненку.

 

12:47:37

КОСІВ М.В.

Шановні колеги народні депутати! Дорогі наші ветерани! Отже, минуло 60 років відтоді як закінчилася чи не найстрахітливіша війна в історії людства перемогою над гітлерівським фашизмом 60 років тому. Ми  цілком слушно говоримо про  забезпечення ветеранів війни медичним і пенсійними засобами, але мені, як історикові, все-таки хотілося б ще і звернути увагу на те. що тут є історична пам'ять.  Уже немає жодних ознак воєнних дій між воюючими державами, а тим паче немає  жодних воєнних станів у середині будь-якої держави. І все-таки я насмілююся твердити, що Україна є однією єдиною нацією в світі, яка все ще не вийшла із стану війни. До тих пір, поки не будуть розставлені усі крапки і визнані усі учасники бойових дій, до того часу нація буде перебувати у стані війни. Є два документи, які можуть нам допомогти вирішити це питання.

Перше. Додаток до Гаагської конференції від 18 жовтня 1907 року, в якій сказано, що військові закони застосовуються не лише до держав, а й до народних ополчень і добровільних загонів, якщо вони відповідають  таким критеріям.

Перше. Мають на чолі особу відповідальну за своїх підлеглих. В армії УПА це був генерал Хорунжий Роман Шухевич.

Два. Забезпечені чітко визначеним  і легко розпізнавальним знаком. В УПА  це був Тризуб, синьо-жовтий прапор і Гімн.

Носять відкриту зброю. Ну, звичайно, це була  збройна боротьба.

Дотримуються у своїх діях законів і звичаїв війни. Ми маємо вже документ - це  проміжний звіт та історичний висновок про діяльність УПА ( попередній  варіант). Там сказано: "Війна УПА з радянськими силовими структурами  була війною  громадянською. УПА так само, як Радянська Армія була воюючою стороною у протистоянні об'єднаний націй проти блоку фашистських держав".

Отже...

 

ГОЛОВА. Дякую.  Петро Миколайович Симоненко, фракція комуністів. Підготуватися Шведенку.

 

12:51:03

СИМОНЕНКО П.М.

Шановні дорогі наші ветерани Великої Вітчизняної війни! Шановні колеги! Мені здається, що сьогодні нам всім найкраще було б низько поклонити на знак щирої синівської подяки і поваги до наших заслужених ветеранів, які, на щастя, ще є серед нас. Скажу відразу, що надмірна, переможна риторика міністра  щодо вирішення соціально-побутових проблем ветеранів  фальшива, бо проблема полягає у тому, що до влади прийшли ті політичні сили, котрі за роки незалежності цинічно знищували пам'ятники героям Великої вітчизняної війни, перейменовували вулиці та  райони, в тому числі і у місті Києві Ватутинський район, ті, хто пропонує реабілітувати ОУН УПА, реабілітувати  тих, хто співробітничав з нацистами, боровся проти Червоної армії, чинив терор проти мирного населення на території України, Білорусії, Польщі.

Травень 41 року,  інструкція ... Бандери, "Наша влада мусить бути страшна. Терор для чужинців, ворогів, москалів, поляків, жидів. Винищувати інтелігенцію. Влада повинна бути політично-мілітарна диктатура ОУН"

Переконаний, що сьогодні потрібно говорити про дуже болючі, життєважливі питання, як для ветеранів, так  і для всього суспільства. Саме з  таких позицій виходила наша Фракція комуністів, ініціюючи розгляд на цьому дні Уряду такого порядку денного. Фракція компартії заявляє, що нас дуже обурює те, що політична команда, яка  прийшла до влади, вже третій місяць злочинно не виконує норму  Закону щодо мінімальної пенсії, яка повинна бути сьогодні 332 гривні. Ми вимагаємо від Уряду виконання законодавства, яке передбачено з 1 січня. Компенсація на санаторно-курортне лікування має становити не 150 гривень, а середню вартість путівки.

Фракція комуністів пропонує виплатити одноразову фінансову допомогу до 60-тиріччя великої Перемоги інвалідам Великої Вітчизняної війни І групи - 5000 гривень, ІІ групи - 3 000 гривень, ІІІ групи - 2000 гривень і учасникам бойових дій - 1000  гривень. Це тоді і буде реальна, дієва допомога нашим ветеранам до великого свята. Фракція пропонує повернення заощаджень учасникам бойових дій та інвалідам Великої Вітчизняної війни, до речі,  ми цей проект внесли.

Фракція обурена тим, що Томенко та міністр Кириленко, як раз їх виступи в пресі і сьогодні з трибуни свідчать, що вони намагаються вкрасти перемогу у наших ветеранів. Ми намагаємося все зробити і наполягаємо на тому, щоб відбувся парад, відбувся концерт у палаці України і це був справжній парад переможців. Ми пропонуємо звернутися до глав держав СНД з пропозицією провести спільний парад переможців, ми звертаємося сьогодні до бізнесменів використати ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Шведенко. Ну не має в мене записано. Ну, так там, з'ясуйте там. Сушкевич, будь ласка.

Валерій Сушкевич мікрофон чи ви  тут будете? Підготуватися Хара.

Шановні колеги,  я прошу вас... Будь ласка. Я розумію. Шановні колеги, ну, ніхто не... Тут автоматично відключається, ну, відключили ж тільки що  виступаючого Косіва. Будь ласка. Я прошу вас. Сушкевич.

 

12:55:11

СУШКЕВИЧ В.М.

Шановні колеги, я вибачаюся....

 

ГОЛОВА. Ну, з мотивів візьмете, скажете. Я прошу вас Олександре Миколайовичу, ну я прошу вас, ну, будь ласка,  Олександр Миколайович, ну, не ставте мене в незручне становище. Всі в однакових умовах. Будь ласка.

 

СУШКЕВИЧ В.М. Народний депутат Сушкевич, фракція "Воля народу", Національна асамблея інвалідів України.

Шановні народні депутати, шановні наші ветерани. Сьогоднішній день уряду особливий.  По-перше,  особливість проведення його у переддень відзначення 60-ї річниці великої перемоги вже йшлося, всі про це сказали.

Друга особливість, вона має таку, на якій я  хотів би  зупинитися. Це те, що сьогодні проблеми інвалідів та ветеранів війни на трибуни нам доповідають представники нового уряду. Отож для нової влади цей день, день цього уряду - це своєрідний тест на соціальність, тест на уважне ставлення,  на справді нове державне  ставлення до проблем ветеранів Великої Вітчизняної війни, тест щодо намірів та бажання вирішувати ці проблеми. При цьому я усвідомлюю, що уряд звітує про стан справ по відношенню держави до ветеранів, який  цей стан він  не створював, але  при цьому тест існує.

Тепер по суті. Прослухавши доповіді і від уряду, і від профільних комітетів, народних депутатів, не можна не стверджувати, що ветерани, інваліди війни залишилися поза увагою держави. Зроблено чимало, однак чи все можливе і хоча б частково віддати той  невідплатний борг, який у нинішньому поколінні є перед інвалідами, учасниками бойових дій та учасниками війни. На жаль, це  не так, багато залишилося невирішеним. І, на жаль, кожен рік ряди наших ветеранів рідшають. Як свідчить статистика, кількість інвалідів війни за останні п'ять років, шановні колеги, зменшилася на 72 тисячі осіб, а кількість учасників бойових дій - майже на 150 тисяч. Вслухайтеся в ці цифри, вони надзвичайно суттєві. Я хотів би, щоб і уряд про це знав. Наймолодшим учасникам тієї страшної переможної війни зараз далеко за сімдесят. І наш святий обов'язок зробити все для того, щоб у останні дні ветерани насправді відчули наше тепле ставлення, відчули увагу держави. І коли мені кажуть, що бюджет України сьогодні поки що неспроможний віддати людям належне, надати те, що передбачено для них чинним законодавством, я кажу, ми повинні це зробити.

Я взяв би одну проблему першу. Вона трошки банальна, але суттєва. Проблема повернення втрачених заощаджень. Ця проблема болюча для всіх вкладників, які постраждали від невиваженої інфляції. Зрозуміло, що понад 130 мільярдів гривень одночасно всім віддати неможливо. У прийнятому Держбюджеті на погашення зобов'язань передбачено 6,5 мільярдів гривень. У тому числі лише 500 мільйонів - це повернення готівкою. Можливо, з огляду на потреби ветеранів, тобто тим, кому...

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, тільки що знову просили зробити. Вкладайтеся в три хвилини, я благаю вас. Будь ласка, Хара. Потім Заїчко від фракції буде виступати. Хара Василь Леонтійович від "Регіонів України".

 

12:58:45

ХАРА В.Г.

Уважаемые коллеги, я думаю, что не только у народных депутатов, членов фракции "Регионы Украины" накануне величайшей даты, 60-летие Победы в Великой Отечественной войне, преобладает чувство стыда перед старшим поколением, спасшим не только свою страну, а весь мир от самой большой за всю историю человечества планетарной беды - фашизма.

По большому счету за многие годы и особенно последние годы государство не обеспечило элементарной потребности своих защитников. Те скудные льготы, которые обозначены законами и указами Президента, ветераны войны вырывают с боями, терпя унижение от чиновников всех уровней. Их победы по вырыванию своих льгот. К сожалению, оценивается не более 20 процентов от положенной им по закону. Это - обеспечение лекарствами и лечение, это - санаторно-курортное обеспечение и это - всевозможные транспортные, коммунальные и прочие льготы.

Определенные шаги в этом направлении сделало правительство Януковича, установив минимальную пенсию на уровне прожиточного минимума впервые, повысив выплаты ветеранам и инвалидам, приняв отдельную программу по ветеранам, нарастив финансовые возможности государства, о которых декларируется с этой сцены, возможности.

По предложению Комитета по делам пенсионеров, ветеранов и инвалидов Великой Отечественной Верховна Рада (именно им спасибо) нами принято постановление об объявлении 2005 года - годом 60-летия Победы в Великой Отечественной войне. И этот должен был быть сигнал Кабинету Министров по решению тех проблем, которые есть перед 60-летием Победы. Но, к сожалению, действенных мер Кабинетом Министром не принято.

Министр Кириленко в своем докладе сказал о планах Кабмина повышения пенсий ветеранам и инвалидам Великой Отечественной войны, это хорошо. Но почему нынешний Кабмин не платит то, что получали ветераны войны декабре месяце? То, что дало им правительство Януковича? Это - грубейшее нарушение Конституции и глумление над ветеранами в канун великого праздника!

И по тем мероприятиям, о которых мы знаем, кардинальных предложений у Кабинета Министров нет - обеспечивать бесплатные медицинские осмотры, бесплатные медикаменты. Это то, что действует уже на протяжении лет.

Фракция "Регионы Украины" не может согласиться с тем. что нарушается закон по отношению к ветеранам Великой Отечественной войны. И самое главное, что нарушаются вековые традиции. Это не только советские традиции, это традиции нашего народа - отмечать великие победы великими парадами и заменить их на маевку.

Я глубоко убежден, что, по большому счету, это - попытка свести на нет празднование 60-летия Победы. Вы бы лучше предложили Верховной Раде проект законов, кардинально решившие вопросы возврата вкладов участников. Тем более, львиную долю долгов вкладов составляют суммы от 300 до полутора тысяч гривен. Это как раз и является вкладом ветерана Великой Отечественной войны. И я согласен с теми предложениями, которые в проекте постановления - нужно пересмотреть нормативные акты, которые вопреки Конституции уменьшают социальные защиты ветеранов войны.  Фракция "Регионы Украины" делала все и в дальнейшем...

 

ГОЛОВА. Так, Заічко, будь ласка. Підготуватися Надразі.

 

13:02:06

ЗАІЧКО В.О.

Виктор Заічко, Севастополь, фракция НДП,

Уважаемые коллеги! Пожалуй, Украина остается одним из государств, в которой участники войны только отмечены многозначительными обещаниями, заложенными в те или другие законодательны органы, но, по сути дела, реальных сдвигов в выполнении законов по отношению к гражданам, выполнившим свой долг  и обеспечив всем нам более 60-ти лет мирное время для труда и созидания, не реализованы.

И мне хотелось бы пожелать сегодня и новому правительству, и Президенту, и уряду, чтобы сегодняшний разговор не стал презентацией новых обещаний. За два месяца до столь значительной даты, которая определена не только в истории наших государств, но во всей мировой истории.

И я хотел бы небольшой пример и напоминание сделать из истории, которая касается моего округа, моих избирателей - участников Великой Отечественной войны, живущих в городе-герое Севастополе, городе, имеющем особый свой конституционный статус. На мысе Хрустальном есть недостроенный монумент и корпус, контур здания музейного. Более 14 лет в новой, независимой истории Украины он находится в недостроенном состоянии. Ежегодно, проплывая сюда с Киева до Одессы с немецкими и другими иностранными туристами, в большинстве участниками Великой отечественной войны со стороны побежденных, задают вопрос: а что это такое, что это за матрос и солдат и недостроенное здание?

И получает ответ о том, что это тот памятник, который должен был воздать подвиг нашему великому народу-победителю и подвиг тех, кто отстаивал город-герой Севастополь.

На этот счет были поручения и Виктора Андреевича Ющенко в 2000 году. Я бы хотел, чтобы, принимая решение и готовя по данному слушанию постановление, мы все-таки вернулись к тому, чтобы в этом году единственный и последний позорный недострой памяти нашей великой истории был искоренен на теле и на земле государства, чтобы мы смогли в этом году достроить и направить те минимальные...

 

ГОЛОВА. Василь Іванович Надрага, фракція Народної партії. Підготуватися Володимиру Яворівському.

 

13:05:31

НАДРАГА В.І.

Уважаемые коллеги, готовясь к сегодняшнему Дню правительства, я пообщался с ветеранским активом Луганской области, где я избран, соответственно с районными и городскими советами ветеранов. И я вам должен сказать, что наши ветераны понимают все проблемы, какие сегодня существуют. Но, вместе с тем, и с ними нельзя не согласиться, они настаивают на том, чтобы вопросы социального и материального обеспечения ветеранов, а именно: медицинское обслуживание, пенсионное, льготы и все остальное, - все-таки находило справедливое, как они считают, решение.

Поэтому, не говоря о плюсах, будем говорить о тех проблемах, какие существуют. Итак, первое. Проблема, безусловно, в диспропорции в пенсионном обеспечении военнослужащих, тема, которая постоянно обсуждается в ветеранских организациях. Проблема уравнения пенсия в связи с введением доплат за особые заслуги перед Украиной и другими доплатами - это тоже есть проблема. На сегодняшний момент остаются неурегулированными проблемы налогообложения ветеранов войны, хотя в базовом законе для них это сделано.

Поэтому я хочу привести, например, обращение ко мне председателя Артемовской районной города Луганска организации ветеранов Алексея Максимовича Тарапата, который задает вопрос: "На каком основании с положенных инвалидам войны с первого января текущего года доплаты в  50 гривен были удержаны 17 гривен и фактически в январе-феврале люди получили только 33 гривны. И таких вопросов много.

Я  вам должен сказать, что на эту тему в частности мной внесен законопроект об изменении закона  о налоге на доходы физических лиц. Он рассмотрен в комитете, даны позитивные экспертные оценки, однако до сих пор, к большому сожалению, в зал он не вынесен.

Остается острой проблема льгот, потому что сегодня тот  эксперимент,  который провели в Киевской и Черкасской областях, показал, что проблема замены льгот на адресную помощь не получили поддержку ветеранов и здесь, я считаю, должна быть максимальная возвышенность со стороны исполнительной власти, если мы подобные вещи будем предлагать. Главным принципом, глубоко убежден, должен остаться, как максимум, это добровольный выбор ветеранами формы предоставления льгот: либо в виде услуг, либо  в виде эквивалентной денежной выплаты. Но, я повторю еще раз, добровольный выбор самим ветераном.

Не  хочу говорить о многом, но хочу сказать еще о нескольких проблемах. Одна из них. К большому сожалению, при реорганизации правительства, которое мы сегодня наблюдаем, так и "завис" в воздухе и не нашел своего  окончательного решения вопрос какова участь Государственного комитета по делам ветеранам, будет ли он существовать. Неужели это такая большая проблема для государства - эту тему решить?

И последнее. Говоря о моральных моментах, здесь много обсуждалась проблема парада победы и как это  отметить. Может быть для нас с вами и неважно будет парад или нет, но это важно для ветеранов, а значит мы обязаны это сделать. Мы обязаны сделать этот праздник таким, чтобы ветераны сказали: "Это наша победа и страна ее не забыла!". Спасибо.

 

ГОЛОВА. Володимир Олександрович Яворівський, фракція "Наша Україна".

 

13:08:40

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський.  Шановні колеги! Шановні учасники Великої Вітчизняної і Другої світової воєн! Мені дуже подобається фраза мудрого чоловіка, яка звучить приблизно так: "Ти можеш любити людство до самозабуття. Люби як хочеш і як можеш, але не вимагай взаємності". Я це веду до того, що ми очевидно повинні відмовитися від тенденції приватизації. Мені дуже не подобається про те, що та чи інша політична сила сьогодні намагається "приватизувати" учасників Великої Вітчизняної війни. Так само ми не маємо права "приватизувати" теж якась одна політична сила вояків УПА. Вони всі наші  від  Заходу до Сходу, вони є всі учасниками  Другої світової війни.

Друге, щоб я хотів сказати. Я абсолютно переконаний у тому, це моя думка, я на неї право просто, як людина, про те, що  ми 60 років відгупали паради, били в тулумбаси, ревіли у сурми,  а за цей час ті, кого наші вояки. наші батьки, мій батько в тому числі, як боєць Червоної армії, а переможені німці у цей час не паради гнали, а підвищували рівень життя  своїх фронтовиків. І сьогодні виникає питання: "Хто переміг і заради чого перемагали?" Ця проблема є, і ми від неї відмовчуватися не маємо сьогодні права.

Через те я переконаний, хочу гаряче підтримати. Це перша, можливо, ідея уряду провести  свято на рівні душі, на рівні того, щоб пом’янути тих, кого сьогодні немає, а не  знову ж таки, кажу, бити в барабани і сурмити у сурми. Я би додав до цього, я це до Томенка звертаюся, пане Миколо, обов'язково давайте продумаємо, можливо, є  така можливість відправити або автобусами, або поїздами  тих, хто може ще піти на ті місця, де вони прошли з боями, в Європу. Оце буде наше вшанування їх, щоб вони поїхали у ті місця, де поховані їхні побратими, де вони воювали. Їх не так багато, і це можна зробити. Треба їм матеріально допомогти. Оце буде найголовніше у відзначенні.

І останнє. Я вже сьогодні говорив і ще раз хочу сказати. Ми повинні, як нація, як незалежна держава, ми повинні Другу світову війну, її історію нахиляти  до України. Ми сьогодні маємо унікальний приклад Олеся Береста із Охтирки родом, який  першим підняв Червоний прапор над Рейхстагом. Не маю часу розповідати, як він  ввечері з ліхтарем піднявся і  повісив цей... Сталін його викреслив потім із цього списку. Це дивовижний чоловік, який фактично був ображений історією. Він загинув, рятуючи дівчинку  з-під поїзда і похований у Ростові.

Ми зараз звернулися до  Кучми, щоб йому присвоїти героя України і за те, щоб перенести його тіло сюди. От такі речі потрібно робити. Я  переконаний, це краще, ніж паради.

 

ГОЛОВА. Герасимов Іван Олександрович запрошується до виступу, фракція комуністів. Підготуватися Володимиру Пузакову.

 

13:11:48

ГЕРАСИМОВ І.О.

Фракция коммунистов, Герасимов.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые народные депутаты, уважаемые председатели ветеранских  организаций всех регионов страны, уважаемые граждане Украины, ветераны войны Украины считают, что из многих нерешенных проблем, связанных с их социальной защитой, наибольшее огорчение для них приносят  две составляющие: первое - это недостаточная материальная основа жизни, включающая в себя не состоявшуюся надежду на получение достойной пенсии, которая бы обеспечивала хотя бы минимальное удовлетворение их потребностей. И второе - это неоудовлетворительная организация их медицинского обеспечения. Чтобы позитивно решить первую проблему и несколько скрасить их трудную жизнь ветераны считают, что Правительство обязано незамедлительно пересмотреть в сторону увеличения пенсионное обеспечение, обязать и потребовать от всех ветвей власти неуклонного выполнения принятых Верховной Радой Украины трех Законов, касающихся индексации пенсий, в зависимости от роста цен на потребительском  рынке. Второе,  увеличение пенсий, в зависимости от роста заработной платы и третье, проведение начислений пенсии за годы трудового стажа. И наконец, вернуть ветеранам вклады, которые они собирали на всю жизнь, на свою старость. В первую очередь, хотя бы инвалидам и  участникам боевых действий.

Что касается второго решения, решения второй проблемы, то  ветераны считают необходимым: увеличить количество  госпитальных коек для ветеранов, так как имеющееся их  число сегодня не обеспечивает потребности. Второе, предусмотреть приоритетное финансирование госпиталей ветеранов. Решить немедленно вопрос о бесплатном обеспечении лекарствами ветеранов по рецептам врачей. В розничной  продаже сумасшедшие цены на лекарства. Утвердить  единые положения о госпиталях ветеранов, как многопрофильных лечебных учреждений, которые способны были бы оказывать специализированную помощь, включая операции на  глазах, зубо-, слухо- протезирование и обеспечение очками. Вернуть  Одесскому глазному госпиталю, созданному еще  в годы Великой Отечественной как республиканскому статус всеукраинского, который сегодня обслуживает только бесплатные операции ветеранов  Одесской области.  А операция замены хрусталика стоит 6-7 тысяч. Таких средств у ветерана нет.

Следующее. Ветераны требуют от оргкомитета страны включить в схему праздничных мероприятий обязательное повсеместное проведение  торжественн...

 

ГОЛОВА. Ну, передайте, будь ласка. Ну, що ви? Ну, чого   ви мене звинувачуєте? Я ще раз хочу сказати, шановні колеги, комітет готував і комітет міг би запропонувати інший регламент. Ми йдемо за тим регламентом, який пропонує комітет.  Володимир  Пузаков, будь ласка. Я прошу вас... Що ви пропонуєте мені? Чому ви кричите на мене? Я прошу заспокойтесь, будь ласка. Володимир Пузаков, будь ласка. Шановні колеги,  у чому ви звинувачуєте мене? У чому звинувач...

Шановні колеги, коли виступав Іван Олександрович, послухайте уважно, я попросив, що наступні виступають і Пузаков, і Соломатін. Будь ласка, передайте можливість Івану Олександровичу виступити. Чому  ви не передали цього? Чого ви мене  звинувачуєте? Будь ласка, виступайте.

Шановні колеги, доповідачу ми завжди продовжуємо і в тому числі вам. Ну, будь ласка, за рахунок Пузакова  виступайте, будь ласка.  Чому ви не можете поступитися місцем для виступу свого товариша?

 

13:16:29

ГЕРАСИМОВ І.О.

Мы считаем необходимым, чтобы оргкомитет поставил перед правительством, и перед Президентом условия для того, чтобы обратиться к странам Содружества Независимых Государств, в том числе и  наша Верховна Рада, чтобы провести в Москве международный парад ветеранов войны и пригласить ветеранов от всех стран Содружества, бывших союзных республик Советского Союза.

И последние. Ветераны считают совершенно необоснованным и несвоевременным намечающуюся ликвидацию Государственного комитета ветеранов войны, труда и военной службы. Этот комитет должен быть самостоятельным. Ему надо дать больше полномочий, а не престижным объектам у Министерства праци. Мы считаем, что это надо сделать его самостоятельным комитетом. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Володимир Пузаков. У вас дві хвилини. Будь ласка.

 

13:17:39

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина.

Я не знаю, як кому, а мені соромно зустрічатися з людьми, які благають про допомогу, а ти не в змозі їм допомогти. А чому вони повинні прохати соціального захисту? Невже вони не мають права жити нормальним людським життям? На превеликий жаль, це так. Ветерані війни і трудового тилу забуті владою, хоч щоденно у владних структурах сурмлять про поліпшення умов життя ветерана війни та праці.

Більше двох років у цих стінах приймалося ряд рішень щодо соціального захисту та медичного обслуговування ветеранів війни. І тільки приймалося, але, на жаль, в дію їх не пускали, бо ж сьогоднішні ветерани та інваліди війни не відчули ніякої турботи зі сторони влади. Тільки і турбота, що лише на папері. Ніхто і не думав забезпечувати їх пільговим вугіллям та дровами в сільській місцевості. Про це пишуть ветерані війни з Маловисківського району та й других регіонів області. А в районній лікарні, повідомляють вони, виділили дві палати для них, але вони в такому стані, щоб ветеранам туди більше не хотілося, здоров'я там ніяк не покращать, швидше втратять до кінця.

Про яке пільгове лікування може йти мова? Звичайно, рецепт ветерану на відпуск ліків за пільгами дадуть. Але ж де він отримає ці пільги, ці ліки за пільгами, коли пільгових аптек немає не тільки на Кіровоградщині, а й по всій Україні. А по 50 гривень, тобто надбавку до пенсії, так і не отримали ветерани війни та трудового тилу, про це теж повідомляють ветерани з Кіровоградщини. А таке повсюдно. До цього часу не отримують ветерани й доплату до пенсії за бойові заслуги. Чому це так? А стільки ж зроблено цими людьми для того, щоб ми сьогодні було. Невже так швидко забули трудові подвиги воєнного та післявоєнного часу? За наказом...

 

ГОЛОВА. Юрій Соломатін, фракція комуністів, запрошується до виступу. Підготуватися Юрію Кармазіну.

 

13:20:05

СОЛОМАТІН Ю.П.

Дорогие соотечественники! Близится святой для нашей Родины день - 60-летия Великой победы. Но у ветеранов болят не только их фронтовые раны, болит душа за то. что переписывается история их великого подвига! "Это - наша победа," - самоуверенно провозглашает помаранчевий Президент Украины, побратавшись с антисоветчиками и американофилами, тихой сапой пробравшийся к желанной власти на Байковой и старательно служащий сверхбогачам, нажившимся на беде народа. Богатые помогут бедным - это его предвыборный слоган. Вы еще верите в это?!

На помаранчевых рекламных щитах по всему Киеву размещено рекламное обещание - "Мир Вам!", которое наш мудрый народ уже переиначил с горьким сарказмом "Фиг нам". Президент вместе со своей премьеркой Валькирией, затевающей к 60-летию Великой победы подлый провокационный спектакль под названием "историческое примирение солдат Великой Отечественной и вояк УПА", даже обещает на столичном Крестике выставить столы по этому случаю, за которыми предложит доблестным ветеранам за фронтовые наркомовские сто грамм и котелок каши побрататься с бандеравцами. А пани премьерка даже мечтает станцевать с ветераном (каким?) фронтовой вальс.

Вспоминается знаменитая картина нашего земляка Репина - запорожцы пишут письмо турецкому султану. Напишут и наши ветераны Великой Отечественной померанцевому Президенту: да какой же ты к черту рыцарь? Так и хочется посреди всей этой вакханалии и лицемерия, лжи, предательства и фальши крикнуть: врете, панове и господа, никогда эти победа не была общей - ни тогда в 1945-м, ни сейчас, в 2005-м - наша победа. Наши отцы и деды, добывшие ее своему человечеству и передавшие ее нам в наследство, шли в бой под боевыми красными знаменами, на которых золотом был вышит призыв "За нашу Советскую родину". Вступая в ряды Красной Армии, они давали клятву на верность социалистической Отчизне. И вам, защитникам буржуазной родины и капиталистической отчизны великую победу советского народа не отнять, не приватизировать, не растворить в лицемерной болтовне об общем подвиге и общей радости.

Вы что ли радуетесь победе советского народа над войсками объединенной Европы, вторгшимися нести нам ценности, которые они еще тогда, 50 лет назад, считали самыми передовыми? Вы, лакеи Запада, питающиеся объедками с его стола! Мы говорили, говорим и будем говорить, это наша победа, руки прочь от нашей победы! Будет и на нашей улице праздник.

 

ГОЛОВА. Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна", запрошується до виступу.  Підготуватися Гінзбург.

 

13:23:19

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність",  блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати, шановні ветерани війни, шановні учасники бойових дій!

Я хочу попросити у вас вибачення за те, що робила та влада, яку  з піною у рота захищали попередні виступаючі, я хочу перепросити за те, що зараз вам сказали, що ви воювали з об'єднаною Європою. З об'єднаною Європою ні український народ, ні народ колишнього СРСР ніколи не воював. Він воював з реакційною частиною, яка очолювалася фашизмом. Я хочу вибачитися за те, що всує на другий день Великого посту тут згадувалися такі непристойності. Я хочу вибачитися за те, що Законом про Державний бюджет на 2005 рік передбачено тільки 35 мільйонів гривень на санаторно-курортне лікування і грошову компенсацію замість путівок, в той час коли, шановні, ви захищали той уряд, який тільки на одну Кіровоградську область кинув фонд "Артеміда з добром до людей" 72 з половиною мільйони гривень тільки залізниці одним розчерком пера. І от я порівнюю: всі ветерани - три з половиною мільйони - і ви їм даєте 35 мільйонів гривень на санаторно-курортне лікування, і тільки для оболванювання однієї області - 72 з половиною мільйони гривень. І кричали "ату!" і зараз кричите "ату, Ющенко!"! За що "ату!"?! Що він взяв країну розорену, як після війни?! Що він вашого, комуністичного вихованця пана Боделана сьогодні має перевиховувати?! За те, що 34 санаторії, в тому числі санаторій "Салют", санаторій Міністерства оборони, де мали відпочивати ветерани війни, сьогодні треба шукати, кому вони розпродані? І ви тоді мовчали, ця влада вас задовольняла! А сьогодні ви згадуєте антихристів?!

Тому, шановні, давайте поставимо правильно питання. Питання поставимо так, що, звісно, робота уряду ні минулого, а цей ще не встиг нічого зробити, але цьому уряду давайте побажаємо: перше - вимагаємо від вас дотримання законодавства про ветеранів і інвалідів війни - крапка, все, переглядаємо бюджет, переглядаємо все інше. Давайте забезпечимо ліки...

 

ГОЛОВА. Ольга Гінзбург, фракція комуністів запрошується до виступу. Підготуватися Мельничуку.

 

13:26:41

ГІНЗБУРГ О.П.

Дякую, Володимир Михайлович. Гінзбург, фракція  Комуністичної партії України.   Я трошки про інше зараз.

Сьогодні в будинку для дітей-сиріт в селі Черешеньках включають газ, і мені як депутату-комуністу вдалося це зробити, і я хочу сьогодні привітати  всіх робітників, які приймали участь в цьому, щоб в інтернаті для дітей-сиріт включили газ і разом зі мною цю проблему рішав депутат Петров Олег і це питання ми вирішили! Я хочу привітати всіх сьогодні, хто там приймає участь, за цю велику роботу.

А тепер про головне. Від фракції комуністів я приношу вибачення всім ветеранам і в тому числі голові ветеранської ради за те, що Верховна Рада не дала слова, не дала договорити йому його промову.

Я хочу сказати, шановні народні депутати. Сьогодні треба хоть один раз, колись хоть один раз сісти, подивитися в очі один ....... і говорити правду. Ну хто як не Комуністична партія привела до перемоги радянський народ. Ну хто може проти цього  сказати щось проти? Комуністична партія привела до перемоги радянський народ, і вона була отримана перемога ця. Хто сьогодні може говорити проти того, що ветерану  не треба тільки кусок хліба, але може йому треба дійсно пройти під червоним прапором по площі. Може це його остання хода буде! Чому треба так говорити, що йому треба тільки їсти? Але якби я була в уряді, я б взяла чистий листок і так як я по своєму життю йду, я б написала, перше, що сьогодні треба зробити, це не треба акцизи там якісь чи через митний кордон щось робити, а, перше, зробити все для ветеранів. Я знаю, бо я на своєму опиті... В мене 10 років лежала хвора мама, і я могла, в першу  чергу, приділити увагу хворій мамі, а потім бути заступником директора, а потім бути в опозиції, а потім іти два скликання на депутати. У мене нема домробітниці дома, і я могла це зробити! А уряд повинен так же написати: оце перше, оце друге.

Я ще хочу сказати, соромно тут говорити, але по 85-річчю святкування в Ображіївці святкування народження трижди Героя Радянського Союзу Кожедуба не проголосувала Верховна Рада, в тому числі жоден депутат "Нашої України" не голосував. Ось воно сьогодні, завтра, Ображіївка. Ми з вами...

А про що ми говоримо? Ви говорите, що уряд не знав. Він новий, з чистого листка починає. 14 років ці люди, що сидять в уряді, сиділи там же! 14 років! І стидно говорити, що вони сьогодні не можуть виконати. Половина з них була там. І ви підтримували цю владу! Ви голосували за всі закони! Ви подивіться Кодекс земельний. Сьогодні ветерани, ветерани сьогодні  обділені земельними паями, сьогодні вони не мають  майнових паїв, сьогодні вони хату... Інвалід, учасник війни, якщо умерла жінка, він не може хату  на себе переоформити. І ці закони прийняті, коли хто керував державою? Ви сьогодні подивіться. Хіба можна говорити про те, що ветеран чи  будинок престарілих, який ми .........у Вороніжі, немає продуктів, щоб  забезпечити повністю, чи ліків, це інваліди. Якщо ми з тим урядом домовилися відбудувати в Конотопі чи Шостці будинок для ветеранів, про що говорив сьогодні міністр  охорони здоров'я, де вони могли, то  з цим урядом що я можу зробити?

 

ГОЛОВА. Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, запрошується до виступу. Підготуватися Шурмі.

 

13:30:02

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область,  Всеукраїнська спілка  власників земельних та майнових паїв.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Шановні представники уряду,  радіослухачі! Ми от обмінюємося думками з депутатами-соціалістами, колегами  і хотіли би звернути увагу на таку деталь.  Хороше питання, питання потрібне для держави, ми перетворюємо у якесь протистояння. Давайте перестанемо  хоч на якийсь час звинувачувати один одного в чому  та сконсолідуємося для того, щоби все-таки подбати про той напрямок, про який сьогодні йде слухання у парламенті.

До фракції Соціалістичної партії України звернулися батьки, які  втратили своїх синів у Збройних силах у мирний час.   За підписом Воробйової це звернення  є у фракції, ми хотіли би  зауважити ось слідуюче. Я звертаюся до вас, В'ячеславе Анатолійовичу шановний, до Миколи Єфремовича, звертіть, будь ласка, увагу, що держава оцінила життя тих дітей, батьки які  їх втратили, від 9 до 29 гривень. Батьки вважають, що  підтримка повинна була би бути по-іншому,  хоча б так, як  це запроваджено  у Росії та  в інших державах, коли батьки загиблих дітей у Збройних силах, яких вони втратили, отримують на рівні ще одну пенсію, і це відчутно, безумовно, для тих,  хто сьогодні не має підтримки  від своїх втрачених дітей.

Слідуюче, я би хотів звернути увагу, ось до  нас звернулась з Чернівців Кучеренко Любов Павлівна, яка отримала до вересня 29 гривні, як вдова інваліда І групи Великої Вітчизняної війни. Після підтримки, яку в провадив пан Янукович, цих 29 гривень у цієї жінки та інших  вдів забрали. Ось  на це треба звернути увагу, я думаю, що тут було би не  мало питань, для того, щоби все-таки повернути цих 29 гривень оцим вдовам, які, дійсно, сьогодні і дуже потребують цих коштів.  Я хотів би також звернути увагу, тут Оля Гінзбург виступала про ветеранів на селі. Шановні, ми дали землю цим людям, але горе-орендатори відмовляються обробляти цим людям їхні  земельні паї тільки тому, що вони не можуть вже працювати.

Ось як нам в цьому напрямку працювати? Я хотів би щоб ми сьогодні звернули увагу на деякі моменти і, будь ласка, я би дуже просив, на нас, нас слухають, радіослухачі. Припинимо о це протистояння, звинувачення один одного. Є історія нашої держави, є шлях, який пройшла держава, ми повинні поважати наших батьків, поважати тих, хто  збудував цю державу, а не клеймити їм і не говорити

 

ГОЛОВА. Ігор Шурма, Фракція соціал-демократичної партії України (об'єднаної) запрошується до виступу, підготуватися  Лещенко.

 

13:33:21

ШУРМА І.М.

Ігор  Шурма, Фракція соціал-демократичної партії України (об'єднаної).  Я звертаюся до всіх, хто слухає сьогодні нас у залі і в  ефірі. Закінчилась друга світова війна, вона мала одну особливість: той хто мав тоді 18 років, більше, менше, вони не  мали можливості у той час вести політичні дискусії, так як сьогодні ведуть ті політичні дискусії політичні опоненти, доказуючи, яка  ідеологія більш є сприятлива для  розвитку України. Вони віддавали своє життя, вони гинули, втрачали батьків, втрачали братів, дідів, синів, онуків. Люди гинули. Сьогодні з тих, хто пережив ті лихоліття залишилося дуже мало.

Кожного дня хтось не дочекається корвалолу, хтось втратить надію поїхати на лікування, кожного дня хтось не отримає гривню  до пенсії, не правильно оформлену виплату за житлово-комунальні послуги. Обов'язок держави скласти всі свої сили для того, аби вшанувати тих, хто приймав участь у страшній другій світовій війні.

Я хочу звернутися до уряду, який тут сидить. Припиніть оті затії  з накриванням столів на Хрещатику, ви зле закінчите. Подумайте, кого ви будете туди садити і як буде проходити те дійство. Я звертаюся до  вас, оскільки вам ще, надіюся, Бог розуму не відібрав. І зрештою, чому ви  приймаєте на себе такі зобов'язання садити людей за стіл. Ми вже маємо один приклад, коли майданний ді-джей на своє  бажання вибрав двох хлопчиків  поза конкурсом з  надписами на футболках "бразіл" і "рокін-рол", і він буде сьогодні представляти національну культуру на "Євробаченні". Так якщо  це може зробити одна людина, давайте запитаємося людей, як вони  хочуть відсвяткувати своє свято і дамо їм можливість, парад, значить,  парад, хочете накрити столи, вивезіть за місто і накрийте їм столи.  Саме основне, що святкування 60 років  перемоги не закінчується, це є велика помилка, відсвяткувати лише 9 травня.

Я хочу сказати, як буде виглядати допомога Соціал-демократичної партії України (об'єднаної) для ветеранів війни. Ми будемо надавати вам правовий контроль і будемо відстоювати ваші права. Якщо уряд вам не буде виплачувати індексації до пенсій, як це положено   по закону,  якщо не будуть виплачувати один відсоток за кожен відпрацьований понад стаж рік, якщо  вам не виплатять відповідні допомоги 10, 8 і 7-кратні інвалідам війни, якщо вам не виплатять мінімальної пенсії, приходіть у громадські приймальні Соціал-демократичної партії України (об'єднаної), ви отримаєте там бесплатні консультації, а якщо  потрібно позови на ту владу, яка топче український закон. Дякую.

 

ГОЛОВА. Володимир Лещенко, фракція комуністів, підготуватися Стояну.

 

13:36:35

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, шановні виборці. Рідко сьогодні влада згадує про наших батьків і матерів, уславлених воїнів Великої Вітчизняної війни, доблесних трудівників мирних часів. І це не дивно. Бо в капіталістичній системі можновладець, буржуа, дивлячись зверхньо на людину, бачить перед собою замість неї власний прибуток.

Про ветеранів влада розпочинає вести мову не про як людей, а як про електорат лише перед черговими виборами. Хіба це по-людськи? Ні. Бо нинішнє покоління нашого народу завжди є і будуть в неоплатному боргу перед ще живими сьогодні літніми людьми і тими, хто пішов від нас у вічність. Це вони ціною свого життя та здоров'я захистили нашу Батьківщину, як і увесь світ від фашистської чуми. Це вони своєю звитяжною працею побудували для нас за часів радянської влади у Радянському Союзі щасливе життя. Та влада дбала про сизочолих ветеранів, створювала для них нормальні умови життя, шанувала. Проблеми людей старшого віку тоді були на першому плані для всіх - від найвищого керівника до піонера-тимурівця.

Після 1991 року все різко змінилося. Спочатку знахабніла зграя нуворишів, відібрала в наших батьків трудові заощадження. Потім загальнонародне багатство. Потім у 2000-2001 роках буржуазний уряд Віктора Ющенка уперше за новітню історію зазіхнув на пільги ветеранів. Потім уряд Віктора Януковича вчинив спробу замінити ці пільги на адресну допомогу, тобто повністю їх відібрати. Нинішній уряд, здається, це продовжує.

Сьогодні десятки тисяч ветеранів війни, особливо у сільській місцевості, не мають можливості отримати безплатну кваліфіковану медичну допомогу, бо у влади на це немає грошей. Довжелезні черги інвалідів війни чекають спецавтомобілів - у них немає грошей. Хворий ветеран замість санаторної путівки в 1500 гривень не може отримати навіть 100 - у них немає грошей. Уже ніколи, мабуть, не отримає ветеран війни Василь Черниш з Коропа Чернігівської області до цього часу не вручені свої бойові нагороди (орден та медаль "За відвагу") - у них немає грошей. А ветерани та інваліди Великої Вітчизняної війни села Кудрівки Соснівського району, що на Чернігівщині, як і мільйони їхніх співвітчизників, мабуть, так і не дочекаються задекларованого законодавством пільгового проїзду в автобусі до лікарні. У них немає грошей.

Не може достукатися до влади і 87-літня вдова воїна Червоної армії, загиблого на фронті Єва Розпутня із села Потіївка Білоцерківського району Київської області. Їй не виплачують орендної плати - копійки. І таких ганебних прикладів нелюдського ставлення вже сьогоднішньої влади до ветеранів безліч. Тому вихід один - встановити дійсно народну владу - радянську владу, чого я і бажаю ветеранам. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Олександр Стоян, фракція "Регіони України", має слово. Підготуватися Масенку.

 

13:39:51

СТОЯН О.М.

Шановні колеги, сьогодні ми кажемо про те, що будемо відзначати 60 років Великої перемоги. І кожний раз, коли наближається ця дата, чи 60, чи було 50, згадували, що у нас є ветерани, і треба щось для них зробити. І тому, коли ми кажемо про відповідальність, я вважаю, що відповідальність за те, що сьогодні є, за той стан, про які казали наші колеги, лежить на багатьох урядах. Але я хочу вам зачитати цікавий інформаційний матеріал, який підписала Юлія Тимошенко, і скажу, чому я це роблю.

Ось що пишеться, що з першого січня 2004 року почала функціонувати на страхових засадах солідарна пенсійна система. Період роботи Великої Вітчизняної війни враховується у подвійному розмірі. Це прийняла рішення Верховна Рада.

Далі. У минулому році ініційовано ряд законів, які мали підтримку у Верховній Раді щодо поліпшення пенсійного забезпечення - мінімальна пенсія. Тобто тільки уряд Януковича почав щось робити серйозне для ветеранів. І тільки уряд Януковича в своїй програмі, коли Янукович йшов на Президент, сказав, що будуть платитись нормальні пенсії, дамо машини і вирішимо питання заощаджень! Я хочу підтримати тих колег, які сьогодні казали, і Цибенко особливо, про те, що треба розібратися з заощадженнями, і про це казав Герасимов, тих ветеранів, тих інвалідів війни, в першу чергу їм за це заплатити.

Що сьогодні пропонує новий уряд? Пенсії заморожені, доплати заморожені. Але цікава новація. Ви звернули увагу, що шановний колега Кириленко сказав, що на День Перемоги дадуть по 50 гривень кожному ветерану. Пане Кириленко, та дайте по 60 - по одній гривні за кожний рік Перемоги. Тому що, мабуть, на пляшку то хватить, а на закуску то не хватить. Ну ви. правда, вирішили це питання - зібрати  загальноукраїнську п'янку, накрити столи, привести ветеранів. І тут ..... також я ссилаюся на Цибенко, який сказав, що по 200 тисяч людей помирає щороку, і багато з них уже, як то кажуть ............. Так дайте на ліки ці гроші, а не на застілля, куди і бомжі прийдуть, і хто хочете, прийде.

І більше того, шановні колеги, я от дивлюся на гору: видять керівники ветеранських організацій, ну, добре, що є ... колега Герасимов сказав, а чому ми їх не послухали, чому ми не спитаємо сьогодні хоча б листочок, щоб вони написали, звідти скинули нам, що вони хочуть, застілля хочуть чи хочуть все-таки парад Перемоги?

(Ш у м   у   з а л і)

Не коментуйте, будь ласка, мене.

Тому, шановні друзі, я вважаю, що, дійсно, які сьогодні питання треба вирішити? Перше питання, це переглянути пенсії ветеранам, інвалідам війни.

Друге, розрахуватися і заощадженням.

І третє, зробити можливим так, щоб отримали максимально машини.

І останнє, парад Перемоги повинен бути, бо це свято для душі кожного ветерана війни.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Олександр Масенко, фракція комуністів, будь ласка.

 

13:42:44

МАСЕНКО О.М.

Шановні народні депутати, шановні радіослухачі, дорогі виборці!

60 років Перемоги - це визначна подія вжитті українського народу і всіх народів Радянського Союзу. І дуже прикро, що відзначення цієї знаменної події припало на час правління помаранчевих Президента і уряду, які не мають наміру належним чином вшанувати тих, хто 1418 днів і ночей на фронтах Великої Вітчизняної війни відстоював свободу і незалежність нашої великої Батьківщини, і які в 1945 році над Рейхстагом підняли червоний прапор перемоги.

І таку дату, таку перемогу відзначати тільки застіллям? Ну, це просто кощунство, це, по меншій мірі, неповага до цих людей. Як можна разом з бандерівцями за одним столом відзначати таку велику перемогу?

Петро Миколайович Симоненко, лідер нашої партії і фракції, уже в своєму виступі сказав, що потрібно зробити. І якщо б прислухалися до тих слів і виплатили оті суми, про які йшла мова, це було б уполовину менше, ніж було витрачено на інавгурацію новообраного Президента. А ветеранам би це була дуже значуща і велика допомога. Ви ж подивіться, три з половиною чоловіки сидить тих, хто відстоював ту позицію, що треба прирівняти воїнів ОУН-УПА із визволителями. Пустили пушку - і пішли. А те, що відзначити цю подію потрібно, їм це зовсім не потрібно.

Ось давайте візьмемо тільки отакі моменти: забезпечення інвалідів транспортом. Ну, говорять, немає грошей. Але отакі черги, люди звертаються постійно, що не можуть установити, які вони по черзі на отримання автомобіля. Хоча б тут порядок можна навести?!

Сорок дев'ята стаття Конституції гарантує забезпечення безоплатного медичного обслуговування. Його в нас немає. Ну, хоч оцим людям: ветеранам, учасникам, працівникам тилу - можна домогтися виконання норми Конституції, і те, щоб їм медичне обслуговування було безкоштовним? Я думаю, можна, але ніхто із нинішнього уряду про це не веде мови.

Я вже з практики знаю, що оце на Дні уряду сьогодні поговорили - і все воно так залишиться, ніхто нічого не буде робити, бо не від нас, депутатів, все й залежить. Але, Володимире Михайловичу, той закон, який прийнятий, про пенсійне забезпечення військовослужбовців, який Президент ні підписав, ні вето не наклав, нам підсилу, а особисто вам підписати його, оприлюднити і щоб він вступив в дію.

Я розумію, що певний політичний ризик є, але, повірте, на фронтах люди ризикували набагато більше.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, з приводу останнього зауваження Олександра Масенка, я хочу сказати, що в Конституції передбачено, Конституції, що Президент України протягом 15 днів після отримання закону або підписує його, або викладає вмотивовані зауваження. І далі, я цитую вам: "Якщо Президент не зробить ні першого, ні другого, він зобов'язаний оприлюднити закон як вступив у дію". У голови парламенту таких повноважень, на жаль, немає. А я, шановні колеги, я Конституцію знаю, я декілька разів звертався з цього приводу. Хочу вам сказати, що вчора, коли ми обговорювали основні параметри змін до бюджету, було  запевнення з боку Прем'єр-міністра, що  цей закон врахований у тих змінах до бюджету, який ми будемо приймати. Тобто фактично...

( Ш у м   у   з а л і)

По 39 статті ви маєте на увазі? По 9. Так це я мав на увазі.

( Ш у м   у   з а л і)

Шановні колеги! Я вам дав об'єктивну інформацію, не треба звинувачувати мене. Останній виступаючий  Анатолій Оржаховський, будь ласка.

 

13:47:09

ОРЖАХОВСЬКИЙ А.В.

Анатолій Оржаховський,  фракція Комуністичної партії України,  Херсонщина.

Шановний Голово, виборці, мої колеги!  Більшість проблем ветеранів підняли, я змушений констатувати, як не слід діяти по відношенню до  пам'яток історії. Тому у черговий раз змушений звернутися до керівництва держави, зокрема, Прем'єр-міністра України з ситуації, що склалася у місті  Цюрупинськ Херсонської області між ветеранською організацією та місцевою автокефальною громадою. Як повідомлялося мною, по  відношенню до пам'ятника на честь воїнів-визволителів згаданого міста вчинено акт вандалізму. Мої звернення до Генеральної прокуратури  поки що дієвих наслідків не мали, а урядовці взагалі, посилаючись на Міністерство  культури, відповідаючи Верховній  Раді та народному депутату, повідомили, що сторони досягли згоди. Про яке порозуміння йдеться, коли відносини навпаки досягли  вищої точки конфлікту. У своїх листах до правоохоронних органів  настоятель Цюрупинської автокефальної парафії вимагає подальших руйнівних дій, а  справедливі дії ветеранів та керівників міста  щодо захисту зруйнованої історичної пам'ятки, називає ідолопоклонством.

Вже тричі оприлюднювалися дати, коли пам'ятник мав бути відновлений. Спочатку  не виконали рішення сесії міськради, парафіяни і козаки перекрили проїзд машинами, і  історичну реліквію не могли доставити  на місце. Друга спроба була призначена  на 18 лютого, але і тоді не вдалося відновити справедливість. У вирішення справи мав втрутитися   голова обласної державної  адміністрації. Одначе, як  мовиться, а віз і нині там. У День захисника Вітчизни у райцентрі ветерани поклали квіти до підніжжя пам'ятника, на  якому  пам'ятника не було, а потім  відбувся мітинг. Виступаючі  заявили: пам'ятник  на честь визволителів міста Цюрупинська поставити на місце. І ось  сьогодні я звертаюся в черговий раз до Прем'єр-міністра Юлії Тимошенко з вимогою відмінити постанову уряду, грудневу постанову уряду, попереднього уряду про перенесення пам'ятника. Сьогодні, шановні народні депутати і шановні гості, ми знаємо, що в місті Цюрупинську вже практично доказано, незаконно виділялася земля, незаконно приймала рішення відповідна міська рада ще 10 років назад. Сьогодні конфлікт занадто далеко зайшов і аби уникнути відповідних подальших протистоянь, аби зберегти пам'ять про наших героїв-визволителів, аби сьогодні не добавляти, як кажуть, на їхню душу не класти чергові рани, ми зобов'язані відмінити попередню постанову. Я буквально 3 дні назад був у місті Цюрупинську, зустрічався з ветеранським активом  вони звертаються до всіх нас з вимогою напередодні 60-річчя не робити......

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Одну хвилиночку, ну зачекайте! Я хочу вам сказати, шановні колеги, я зараз зачитаю хто скільки  виступав, щоб ви не звинувачували мене. От я по фракціях читаю по хвилинах. "Наша Україна" - 12 хвилин, комуністів - 43 хвилини, "Регіони України" - 8 хвилин, Народна партія - 9... Чому ви мене звинувачуєте? Не звинувачуйте, будь ласка! З мотивів? Буде можливість. Не звинувачуйте, будь ласка. Я ще раз прошу, я йду, відповідно до Регламенту. Будь ласка, не звинувачуйте. Одну хвилиночку, ну буде з мотивів перед голосуванням.

Шановні колеги, я не можу служити одним, я служу Верховній Раді і Регламенту! Давайте, будь ласка, заключне слово віце-прем'єр-міністр, потім Петро Степанович Цибенко, після того дасте мені підвести підсумки. Перед голосуванням буде з мотивів. От і все.

 

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги! Шановні наші ветерани! Я хочу сказати, що я не пам'ятаю в сесійній залі коли би на День уряду приходили віце-прем'єр і міністри і сиділи в залі і працювали, а не як раніше десяті заступники міністрів. Я хотів би, щоб ви не забували про це. Ми з вами  працювали тут 3,5 роки і ставлення Уряду до Парламенту і парламентських проблем, на моє глибоке переконання, є принципово іншим, бо  ми розуміємо, що Парламент - це інститут, який приймає ті рішення, які ми  хочемо разом з ним приймати, для тих людей, не на 9 травня, а на весь період, яких, на жаль, не багато в їхньому житті залишилося.

Тому я хочу, без політичних і партійних виступів, сказати вам: давайте згадаємо нам історію з  вторим бюджетом. За старий бюджет Віктор Ющенко, Юлія Тимошенко і  Микола Томенко не голосували, а  голосували за старий бюджет наші колеги: з комуністичної Фракції,  "Регіонів", СДПУ(о). В старому бюджеті, старому бюджеті, я перепрошую, я знаю: хто за що голосував. В старому бюджеті в нас, в діючому тепер бюджеті, навіть не спромоглися закласти грошей на виготовлення ювілейних нагород  всім ветеранам і учасникам війни. Що ми зробимо. І всі фронтовики отримають нагороди до 9 травня, а учасники війни до кінця року, крім доплат, які тут критикувалися, для учасників війни в 50 гривень - це ті речі, які ви проголосували.

І ми  сьогодні думаємо, як  зробити їх більшими. Я скажу, що  в  новому варіанті Бюджету ми передбачаємо, якщо Парламент нас підтримає, що  ця зрівнялівка, яка сьогодні є - 83% пенсіонерів сьогодні, у тому числі і учасники війни, отримають 295 гривень. Ми передбачаємо підняти ці суми учасникам бойових дій до 401  гривні, інвалідам різних категорій -  від 491 до 421  гривень. Я не кажу про інші соціальні виплати, які ми плануємо  в тому бюджеті, за який хочемо відповідати, а не в тому, за який не голосували. Я нашим колегам, які активні фахівці в  соціальній сфері, хочу нагадати, що є різниця між фронтовиками і різниця між учасниками війни. І ми  хочемо зробити, щоб фронтовики, яки воювали, дійсно, відчули увагу Уряду і всієї влади до цього. А ви ж знаєте, що історія з учасниками війни у нас така, що  сьогодні у нас загальна сума тих людей, які мають посвідчення,  вже перевалила 3 мільйона, і більше половини з них не була на війні і не воювала. Тому що ви знаєте, як ці речі вирішувалися. Тому ключова теза уряду: учасники бойових дій, фронтовики і значною мірою учасники війни.

Стосовно політичних  речей. Ви знаєте, я би не хотів, щоб у нас було партійне свято. І коли тут мене вчать про те, що таке війна, я хочу сказати вам,  що лідер СДПУ(о) Віктор Медведчук не служив в армії, бо соціально неблагополучний чоловік, він під слідством був. Лідер Партії регіонів не служив в армії, бо  у тюрмі сидів. Лідер Компартії теж не служив в армії. А я був на війні  рік і  вісім місяців. І я знаю, що таке війна.  Тому я поважаю Івана Олександровича Герасимова, який теж  був  на війні.

І тому коли тут  хлопці розповідають, що таке війна, я повинен вам нагадати: будьте коректними і будьте  трошки вихованими у цьому питанні. Ми не хочемо, щоб парад був проведений для керівників держави, які  жують жуйки після того, як випили по чарці перед парадом. Ми хочемо, щоб це був парад для кожного фронтовика, парад, де кожна людина зустрілася із керівником держави і могла сказати, що вона думає  про цю владу.

І вам хочу пообіцяти. Володимире Михайловичу,  насамкінець всім вам пообіцяти, що до 9 травня, особливо ветеранам, ви побачите, як, хто піклувався про ветеранів. Вчора передано до прокуратури справа про те, як колишній міністр праці і соціальної політики, один із лідерів СДПУ(о) із  26 мільйонів  гривень  для окулярів ветеранів 20 мільйонів зникло і 770 тисяч  окулярів  зникло  з території України. Справа ця відкрита. Ви побачите, як турбувалася влада попередня про ветеранів.

І хочу вас завірити, що цей рік буде рік увагу  до  ветеранів, а не рік політичного шоу довкола ветеранів. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Петро Степанович Цибенко, будь ласка. Ну, що ви пропонуєте, я не можу   сказати. Що ви пропонуєте? Ми ж домовилися.

 

13:56:58

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі, Володимире Михайловичу. Шановні колеги, я прошу до уваги. Шановні колеги.

 

ІЗ ЗАЛУ. Хай вибачиться перед парламентом Томенко.

 

ГОЛОВА. Я зараз буду виступати, я зараз скажу про це. (Шум у залі).

Олександре Миколайовичу, я ж записав, я зараз буду виступати, я про це скажу. Дайте можливість. Петро Степановичу, будь ласка.

 

ЦИБЕНКО П.С. Шановні колеги, по-перше від імені комітету я хотів би подякувати всім народним депутатам, які прийняли участь в обговоренні цієї надзвичайно важливої, гострої соціальної проблеми. По-перше.

По-друге, я хотів би, звертаючись до уряду, в тому числі до двох міністрів, які були на трибуні, до віце-прем'єра, який говорив заключне слово, сказати ось про що. Шановні, давайте не будемо обіцяти, що ми врахуємо в бюджеті, давайте чітко виконаємо норму закону. А законом передбачено, що мінімальна пенсія трудова є 332 гривні плюс за кожний рік трудового стажу додатково один відсоток прожиткового мінімуму. Ці доплати, які можуть бути до цього, зверху до цього - і не буде нічого іншого. Давайте виконаємо норму закону щодо разової виплати ветеранам, а вона передбачена в розмірі десяти мінімальних пенсій для інваліда першої групи, восьми - для інваліда другої групи. І не буде ніяких питань. І всі будуть задоволені вирішенням проблем.

І третє. Володимире Михайловичу, я від імені комітету вношу таку пропозицію, яка зводиться до того, що, взявши за основу проект постанови, який розданий народним депутатам, які з ним погодилися, додавши до нього принаймні дві принципові речі, які звучали в багатьох виступах, про те, що Верховна Рада вважає потрібним проведення параду Перемоги, маршу переможців (це по-різному можна назвати) і, додавши питання про збереження Державного комітету у справах ветеранів, проголосувати цей документ. Бо ми розуміємо, що ті, хто не буде голосувати сьогодні за цю постанову, вони не будуть голосувати через тиждень, через два тижні і так далі. Тобто я пропоную прийняти документ сьогодні. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, ми ж домовилися, з мотивів буде перед голосуванням. Ми ж домовились. Ну підождіть, ну заспокойтеся. Згідно Постанови про День уряду Головуючий повинен підвести підсумки обговорення. Я скористаюсь цим правом.

Шановні народні депутати! Поважне ставлення до ветеранів - це святий обов'язок держави. І ми на цьому звично наголошуємо. Офіційна інформація про дотримання чинного законодавства у цій найважливій для суспільства сфері нерідко, я підкреслюю, нерідко завищує рівень турботи про ветеранів війни, як і про всі інші категорії ветеранів. Реально отримувані пенсії, пільги та виплати не відповідають розмірам, встановленим чинним законодавством.

На превеликий жаль, що ми саме цю тему випустили з поля зору, і розгляд питання перевели у площину політичного протистояння, про що говорив Михайло Мельничук, а також у площину демонстрації поваги до ветеранів, особливо напередодні Дня перемоги, над усе перед виборами. Але ми повинні звернути увагу на те, що насамперед не відповідають діючим законам фактичні пільги та виплати ветеранам до Дня перемоги. До речі, тут критикувався бюджет Миколою Томенком. Та я хочу сказати, що Законом України "Про Державний бюджет на 2005 рік" (стаття 30) встановлено, що в 2005 році виплата щорічної разової допомоги відповідно до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" здійснюватиметься у таких розмірах: інвалідам війни І групи - 400 гривень, інвалідам війни ІІ групи - 330, інвалідам ІІІ групи - 270, учасникам бойових дій - 250, особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, - 400 гривень, членам сімей загиблих та дружинам, чоловікам померлих учасників бойових дій і учасників війни, визнаних за життя інвалідами, - 130 гривень, учасникам війни - 50 гривень. Одну хвилиночку! Одну хвилинку, шановні колеги! Це мало. Але давайте тепер подивимося, що вимагає Закон України від 22 жовтня 1993 року - "Про статус ветеранів війни і гарантії їх соціального захисту"?

Цитую статті, стаття 13 "Пільги інвалідам війни": щорічно до п'ятого травня інвалідам війни виплачується разова грошова допомога у розмірах - інвалідам І групи 10 мінімальних пенсій за віком, ІІ групи - вісім мінімальних пенсій за віком, ІІІ групи - сім мінімальних пенсій за віком.

Стаття  14 -  "Пільги для учасників війни": "Щорічно до 5 травня учасникам війни, нагородженим орденами і медалями колишнього СРСР за самовіддану працю та бездоганну військову службу в тилу в роки Великої Вітчизняної війни, виплачується разова грошова допомога в розмірі чотирьох мінімальних пенсій за віком, іншим учасникам війни - у розмірі трьох мінімальних пенсій за віком.

Стаття 15 - "Пільги  особам, на яких поширюється чинність цього закону": "Щорічно до 5 травня членам сімей, зазначеним у пункті першому статті 10 цього закону, а також дружинам, чоловікам померлих інвалідів війни, які не одружилися вдруге, виплачується разова грошова допомога в розмірі п'яти мінімальних пенсій за віком. Дружинам, чоловікам померлих учасників бойових дій, учасникам війни, визнаних за життя інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та інших причин, які не одружилися вдруге, щорічна разова грошова допомога виплачується в розмірі трьох мінімальних пенсій за віком".

Відомо, що з січня 2005 року мінімальна пенсія за віком має складати 332 гривні. А тепер давайте порахуємо, які мають бути виплат інвалідам війни і учасникам бойових дій. І про це ми повинні говорити.

Наступний момент: постійно порушується законодавство щодо реалізації положень на санаторно-курортне оздоровлення і лікування ветеранів. Знову ж таки, нагадаю 13-ту статтю закону  України - "Про статус ветеранів війни і гарантії їх соціального захисту". За бажанням інвалідів замість путівки до санаторію один раз за два роки інвалід може одержати грошову компенсацію. Інваліди війни І і ІІ групи - у розмірі 100 відсотків середньої вартості путівки, інваліди війни ІІІ групи - 75 відсотків середньої вартості путівки.

Реальне життя давайте подивимося, як воно виглядає: згідно порядку надання і розмірів грошових компенсацій і вартості санаторно-курортного лікування деяким категоріям громадян, затвердженим постановою Кабінету Міністрів ще у квітні 1995 року, середню вартість путівки визначає Мінсоцпраці за погодженням з Мінфіном щорічно не пізніше 15 березня.

А тепер давайте знову поглянемо, як визначають: на 2004 рік середня вартість путівки була визначена в розмірі 100 гривень, на 2005 рік - 150 гривень, тоді як за даними Укрпрофоздоровниці середня вартість путівки минулого року сягала трьох тисяч гривень, компенсація 150, я думаю, цілком очевидно, всі ми відчуваємо, що ніякого відновлення здоров'я або поліпшення здоров'я бути не може.

Таким чином, давайте законстатуємо і зафіксуємо, що впродовж 10 років закон підміняється підзаконними актами Кабінету Міністрів України і продовжує підмінятися.

Наступне. Згідно з законодавством інваліди війни мають право отримувати безкоштовно ліки за рецептами лікарів, однак у лікарняних закладах є ліміти на безкоштовні рецепти і на списки ліків до цих рецептів, а в одному з госпіталів, наприклад, можна прочитати таке оголошення: про те, що на одного пільговика в місяць дозволяється виписувати рецептів на суму не більше 20 гривень. Уявіть, що за 20 гривень можна купити. Інвалідів війни приймає лише одна аптека в районі, в якій ліків, як правило, не буває. Їх ставлять в чергу, термін рецепту закінчується, потім потрібно починати все спочатку. Отже, давайте тут наведемо порядок, Верховна Рада і Кабінет Міністрів.

Наступна проблема. Конституція України у відповідності зі світовою практикою не обмежує соціальне забезпечення ветеранів усіх видів Збройних сил прожитковим мінімумом. На відміну від більшості громадян, службовець Збройних сил не має можливості підпорядкувати свою діяльність забезпеченню добробуту для себе і своєї сім'ї і змушений обмежуватися лише тим грошовим матеріальним утриманням, яке йому виділяється державою. Право осіб, які присвятили своє життя служінню у Збройних силах, на особливий рівень захисту їх соціального статусу з боку держави витікає з того, що вони суттєво обмежені в користуванні значною часткою можливості її свобод, які мають громадяни ринково-демократичного суспільства. Соціальні пільги, встановлені для військовослужбовців, не є благодійністю з боку суспільства, а компенсацією за ті обмеження, які держава накладає на реалізацію загальних прав громадян, котрі оберігають і державу, і народ із зброєю в руках. Саме тому в статті 17 Конституції України зазначено: "Захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього українського народу. Оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності покладаються на Збройні сили України. Держава забезпечує соціальний захист громадян України, які перебувають на службі  у Збройних силах України та інших військових формуваннях, а також членах їхніх сімей. Як це робиться, давайте співставимо з основоположним документом і побачимо, що різниця надзвичайно  велика.

Шановні колеги, нинішній день уряду у Верховній Раді України має і повинен дати відповіді на ці та інші запитання. Причому, узгоджену відповідь мають дати і Кабінет Міністрів, і Верховна Рада. І це слід передбачити в постанові, інакше не варто було проводити цей День уряду.

Відносно параду і хто де стоїть, я хочу відповісти молодим міністрам. Шановні колеги, ви мабуть почитайте святці і побачите, що парад, як правило, проводиться військовий на День незалежності, а 9 травня відбувається урочиста  хода ветеранів. Так очевидно треба ці два поняття вам  розрізняти, коли ви приходите доповідати до Верховної Ради України.

Відносно нагород. Я вклонюся віце-прем'єр-міністру, коли нагороди будуть вручені в цьому році - в рік 60-річчя. Вклонюся. Привселюдно. Але, шановні колеги, давайте зробимо висновки, що з 1995 року, коли святкували  50-річчя до цього часу не вручені нагороди. І змінилося десятки урядів, ну не десятки, а півдесятка урядів і ніхто це питання не вирішив.

І ще раз. Шановні колеги, я хочу наприкінці наголосити, що уряд разом з Верховною Радою має виконувати закони всі, які прийняті і підписані, і офіційному порядку оприлюднені, а не виконувати лише ті закони, за які голосував. Це парадокс. І ми говоримо про демократичне суспільство - я не буду виконувати, бо я цей закон не  голосував, я його не підтримував. Давайте про це забудемо. І хотів би нагадати, шановні колеги, ми всі з вами ж хто сьогодні в урядовій ложі, хто тут, однодумці у ключових основних питаннях. Давайте не будемо забувати, що у нас  одне є зобов'язання - спільно працювати, а не виступати в ролі прокурорів і суддів. У нас уже півкраїни під слідством  перебуває, а півкраїни  судить. Давайте це забудемо і будемо кожен займатися тим чим повинні і зобов'язані, і покликані  займатися.

Я думаю, що ми всі колеги, і ми повинні виходити із цього, а не змагатися, хто  уїдливіше дасть оцінку один одному. З нас будуть  люди сміятися.

Тепер, будь ласка, з мотивів запишіться.  5 хвилин, оскільки  важливе питання. з мотивів. Володимир Олександрович Яворівський, фракція "Наша Україна". Потім Петро Симоненко.

 

14:09:34

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Шановні колеги!  Володимир Яворівський. Я думаю, відшуміли пристрасті. Та тема, яку ми сьогодні обговорювали, справді болюча і багатозначна, не вирішена у багатьох аспектах політично. Це все абсолютно  природно. Але я би дуже хотів, щоби ми все-таки з цієї зали вийшли із одним відчуттям і уряд, і ліві, і праві, і центристи, і егоцентристи. Ми мусимо вийти з цієї зали, розуміючи одне єдине, це наші батьки. І, як син червоноармійця, сьогодні нічим не відрізняюся від сина того ж самого вояка УПА. Ми діти України сьогодні. Є одна єдина Україна у нас, і ми повинні все зробити для того, щоби в цій України врешті-решт  настав мир і лад. Я переконаний, що нам потрібно думати не про те, хто більше  любить фронтовиків і більш показушно любить фронтовиків, а думати про те, як  їм допомогти у цій важкій ситуації вижити. Я переконаний, що це обов'язково буде. Дякую.

 

ГОЛОВА. Петро Симоненко, фракція комуністів. потім Комар.

 

14:10:43

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов.

Уважаемые коллеги! Я думаю, что выступление вице-премьера Томенко показывает, что он так и не понял, куда он попал. Показал высокий уровень своего непрофессионализма, неуважения к парламенту, продемонстрировал то, что он  официально заявил: "Мы являемся преступниками, три месяца не выполняя закон Украины".

Второе. Я предлагаю вице-премьеру заняться наведением порядка с учебными программами. В год 60-летия это преступно, что у нас сегодня в учебниках истории для старшеклассников написано, что участники Великой Отечественной войны - это преступники, а бандеровцы - это герои. Второе, я призываю и давайте мы обратимся к главам государств СНГ с предложением провести совместный парад Победы 9-го мая. Я предлагаю, тоже самое обратится к  коммерческим структурам, чтобы на счетах сегодня не бигморды появлялись, а вся Украина на  щитах чествовала победителей и рассказывала о величии подвига.

 

ГОЛОВА. Так. Микола Комар.

 

14:12:00

КОМАР М.С.

Я прошу передати слово Ткаченко Олександру Миколайовичу.

 

ГОЛОВА. Олександр Миколайович Ткаченко, будь ласка.

 

14:12:06

ТКАЧЕНКО О.М.

Ткаченко Олександру Миколайовичу. Фракція комуністів. Шановні колеги, я думаю. що нам пора, мабуть, звернутися до Президента і до Уряду, щоб накласти мораторій на те, щоб не здавали Україну у полон сьогодні. Не їздили по Європі і все врем'я просилися чи в НАТО, чи  ЄЕС, чи в СОТ. Давайте ми хоч до відзначення 60-річчя Перемоги накладемо мораторій, щоб Уряд працював на державу, а не те, як здатися в полон державі, яка стала визволителем всієї Європи.

І друге, я  думаю потрібно сьогодні, Володимире Михайловичу, Вам, я вибачаюсь, Ви - Голова Верховної Ради, але Ви б вибачилися перед живим пам'ятником Великої Вітчизняної війни - Олександр, Іван Олексійовичем, Олександровичем...

 

ГОЛОВА. Так, будь ласка, шановні колеги, якщо Іван Олександрович Герасимов вважає, що я його образив, я приношу своє вибачення. А я ж не можу зрозуміти, коли пішов на трибуну Іван Олександрович, то  я попросив тоді, кажу: зараз після нього буде виступати ще два представники компартії, будь ласка, хай передадуть йому слово, щоб він виступив 5 хвилин. Але цього не зробили. Василь Іванович Надрага.

 

14:13:37

НАДРАГА В.І.

Уважаемые коллеги, я хочу вернуться к тому, о чем мы сейчас говорим. Мы с вами говорим о мотивах голосования. Хочу обратить ваше внимание, я являюсь членом Комитета по делам пенсионеров, инвалидов, ветеранов. На эту тему, тот проект постановления, который вам предлагается отработан Комитетом неединожды все возможные, невозможные предложения, совещания с активом, обсуждения,  приглашения министерств и ведомств. И этот документ на сегодня достаточно  готов. И то, что предложил сегодня голова комитета с двумя добавками  проголосовать, вполне обосновано. Хотелось бы особо подчеркнуть, почему мы  это должны сделать. Мы должны не забывать с вами при всех наших симпатиях и антипатиях один к одному, что разговор идет о  60-летии победы. И соответственно  мы должны сделать все, чтобы  ветераны войны почувствовали, что это их победа и государству  эта победа нужна, и оно ее ценит.

Поэтому исходя из этой логики, обращаюсь еще раз. Давайте меньше обвинять один одного, больше думать о ветеранах. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, час вичерпаний. Перед тим, як голосування, Борис Беспалий відповідно до  Регламенту вимагає з процедури голосування. Будь ласка, мікрофон.

 

14:14:50

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Дякую. Борис Беспалий, фракція Блоку Віктора Ющенка, "Наша Україна".

Шановні колеги, я уважно переглянув проект постанови. Дійсно, він  є таким, що його можна брати за основу. Разом з тим, мені здається велику рацію мав Володимир Михайлович, коли говорив, що  головне у нашій діяльності має бути не пропагандиська активність, а дійсно якісні проекти, від яких би людям ставало би краще  жити.

Тому, Володимире Михайловичу, я перепрошую, Володимире Михайловичу, я  звертаю увагу на таку обставину, ще жодного разу на Дні уряду ми не голосували. Дні уряду - це не є днями голосування, це навіть не є  засідання Верховної Ради. Тут багато говорили про законодавство. І якщо ми зараз будемо голосувати, то нічого, крім задоволення учасникам мітингу ми не  доставимо. Тим більше, неможна голосувати з голосу проект в цілому. Тому я прошу все ж таки дати нам  можливість нормально відпрацювати цей документ і голосувати відповідно до закону...

 

ТОМЕНКО М.В. Володимире Михайловичу, я перепрошую, я думаю, маю право сказати одну хвилину, яка позиція уряду стосовно постанови. І сказати про те, що всі ті, хто говорили у термінах "злочини" і "злочинці", я думаю, я повністю їх підтримую. Тому що всі ті люди, які крали на ветеранах війни, точно сидітимуть у тюрмах. Я вам обіцяю від імені Президента і від уряду. Тепер, що стосується параду, шановні колеги, давайте ж не забувати. У нас був військовий парад, виборчий, у жовтні місяці, і не треба нікого обманювати.

Тепер, що стосується постанови. Я всіх прошу підтримати цей проект постанови. Уряд його підтримує і вважає, що він абсолютно збалансований, продуманий, і ми готові з парламентом його реалізовувати. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я відносно пропозиції, яка прозвучала Бориса Беспалого. Ну, проголосуємо зараз, дайте дотриматися процедури. Одну хвилиночку. Я прошу не диктуйте мені умови. Я беру. Одну хвилинку. Я беру положення про День уряду України у Верховній Раді України, який затверджений відповідною постановою Верховної Ради. Пункт 12, я читаю: "Після обговорення кожного питання Верховна Рада України може приймати окрему постанову порядку контролю за діяльністю Кабінету Міністрів відповідно до пункту 13 статті 80 Конституції України, вносити пропозиції Кабінету Міністрів чи членам уряду або направляти звернення Президенту України з відповідними висновками і пропозиціями щодо персональної відповідальності окремих членів Кабінету Міністрів". Тобто Верховна Рада має прийняти постанову. Тим більше, що віце-прем'єр-міністр стверджує, що цей проект постанови ним погоджений.

Тому я ставлю на голосування з пропозиціями... Ну, заспокойтеся, що ви ради Бога. (Шум у залі). Тому я ставлю з урахуванням пропозицій... Ви ж можете дослухати до кінця, навіщо цей словесний потік? Ви ж дослухайте, що я буду ставити на голосування.

Я ще раз хочу сказати, шановні колеги. Я ставлю на голосування для прийняття за основу проекту постанови з урахуванням пропозицій, які були висловлені комітетом під час обговорення, двох пропозицій, для прийняття за основу проекту постанови Верховної Ради України про стан виконання законодавства України щодо соціального, медичного та пенсійного забезпечення ветеранів війни і відзначення 60-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років. Реєстраційний номер 7174. За основу.

Ну голосування я ж оголосив. Що? Так були оприлюднені, комітет має право оприлюднити. Ну як ви не можете послухати?

 

За - 348

По фракціях, будь ласка. Що? Зараз, одну хвилиночку. Я хочу ще раз сказати, шановні колеги, поправки, виступав, коли оголосив про це ж голова комітету, не було заперечень.

"Наша Україна" - 57, комуністів - 56, "Регіони України" - 48, Народна партія - 28, Соціалістична партія - 24, блок Тимошенко - 22, "Єдина Україна" - 17,  СДПУ(о) - 21, “Демократична Україна" - 17, "Воля народу" - 12, "Демократичні ініціативи" - 6, "Союз" - 12, "Центр" - 5, НДП, "Республіка" - 10, позафракційні - 13.

Одну хвилиночку! Є пропозиція до пункту. Давайте послухаємо, проголосуємо і тоді проголосуємо в цілому, шановні колеги. Борис Беспалий, мікрофон увімкніть.

 

14:20:02

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Дякую. У мене, Володимире Михайловичу, я недаремно просив з процедури, тому що дійсно є пропозиції по тексту. І три з них я скажу. Перша пропозиція - звернення до виконавчої влади дійсно рекомендувати в повному обсязі виконати всі вимоги, які вимагає законодавство. Це має бути в тексті Постанови, щоб дійсно не обговорювалось, які закони виконуються, які не виконуються і так далі. Це є перша позиція.

Друга позиція. Там, де після слів, перший абзац, "Верховна Рада постановляє роботу Кабінету Міністрів визнати недостатньою". Це неправильна формула. Ми повинні вказати роботу Кабінету Міністрів під керівництвом конкретно Віктора Януковича.

І третє. В другому абзаці на сторінці два в українському документі недоречно посилатися на рішення ради глав з Співдружності незалежних держав. Це є внутрішній український акт, і я прошу це посилання на раду СНД виключити, як недоречну в нашому документі. Дякую.

 

ГОЛОВА. Борис Якович, на якій це сторінці? Оце остання, остання. Шановні колеги, тут є три поправки, я їх почергово поставлю на голосування зараз. А останню третю дайте мені, будь ласка. Перша поправка. Борис Беспалий пропонує там, де ми у пункті третьому визначаємо пропозиції щодо Кабінету Міністрів, записати: "Зобов'язати Кабінет Міністрів забезпечити у повному обсязі виконання законів з цієї проблеми". Ну, тоді ми сформулюємо.

Немає застережень? Я ставлю на голосування цю поправку, будь ласка.

 

За - 323

Поправка прийнята.

По фракціях, будь ласка.

“Наша Україна" - 33, Фракція комуністів - 55 , "Регіони України" - 48, Народна партія - 25, СПУ - 21, Блок Тимошенко - 22, "Єдина Україна" - 18, СДПУ(о)  - 20, "Демократична Україна" - 18, "Воля народу" - 13, "Демініціативи" - 12,  "Союз" - 12, "Центр" - 2, НДП - "Республіка" - 10, Позафракційні - 14.

Далі поправка, у пункті першому в постановляючій частині Борис Беспалий пропонує визнати недостатньою роботу попередньому уряду. Так, Борис Якович?  (Ш у м   у   з а л і)

Ну, шановні колеги, є пропозиція, давайте визначтеся голосуванням. Це ж не демократично.

Я ставлю на голосування пропозицію Бориса Беспалого визнати недостатньою роботу попереднього уряду.  (Ш у м   у   з а л і)

Ми проголосуємо поправку... Попереднього уряду, який був перед цим уряд.

За - 185

По фракціях, будь ласка.

“Наша Україна" - 66 ...

От не вистачило, було б нормально...

Фракція комуністів - 48, "Регіони України" - 2, Народна партія - 10, СПУ - 22, Блок Тимошенко - 21, "Єдина Україна" - 0, СДПУ(о)  - 0, "Демократична Україна" - 0, "Воля народу" - 2, "Демініціативи" - 0,  "Союз" - 0, "Центр" - 5, НДП - "Республіка" - 0, Позафракційні - 9.

Овну хвилиночку, ми зараз поправки голосуємо, не по веденню.

Борис Якович, третя поправка ваша.

(Ш у м   у   з а л і)

Ну, одну хвилиночку! Будь ласка, тертя поправка.

 

14:23:40

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Третя поправка - вилучити текст про раду СНД. Але я хотів би звернути увагу, що прийняття постанови втрачає сенс, коли ми визначаємо недостатньою роботу незрозуміло якого уряду. Тоді просто постанову треба  передавати в комітет або знімати з розгляду. Ми не можемо абстрактно визначати установу як Кабінет Міністрів або Верховну Раду, як конкретний уряд, і його роботу ми можемо визнавати незадовільною. Тому ви зриваєте прийняття постанови в такий спосіб.

 

ГОЛОВА. Я думаю, шановні колеги, третя поправка, на якій сторінці вона, скажіть мені, будь ласка. А, зараз: "Відповідно до рішення глав держав Співдружності ... і указу..."... Пропозиція така: ну, давайте проголосуємо і потім...

Шановні колеги, Борис Якович Беспалий пропонує виключити "відповідно до рішень Ради глав держав Співдружності Незалежних Держав", а залишити просто: "відповідно до указу Президента...", - і далі за текстом. Правильно?

Я ставлю на голосування пропозицію Бориса Беспалого.

 

За" - 121.

Поправка... Зараз, одну хвилиночку.

Павло Качур. А потім Рефат Чубаров. Давайте тільки пропозиції, які треба проголосувати. Будь ласка.

 

14:25:17

КАЧУР П.С.

Павло Качур, фракція "Наша України".

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги народні депутати! От ми тут в залі обурюємося, що та норма закону не виконується, інша норма не виконується, і, разом з тим, самі починаємо працювати в режимі, коли невідомо що виконувати.

Володимире Михайловичу, ну, кому як не вам, Голові Верховної Ради, зрозуміло, що постанова - це серйозний документ, який ми повинні голосувати, знаючи, за що голосуємо. Так, є проект комітету. Ми готові за нього, бо це опрацьований документ, ми готові за нього голосувати, якщо є поправки. Очевидно, вони повинні бути подані, і тоді опрацьовані, і після цього голосувати документ в цілому.

Ми робимо посміховисько із Постанови Верховної Ради, голосуючи з голосу, а потім обурюємося, що ці постанови не виконуються. Аналогічно ми робимо і з законами. Ну давайте  поважати себе, Верховну Раду і ті документи, які приймає Верховна Рада, а не робити просто, знаєте,  якусь комедію. Я пропоную проголосували за .....

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, одну хвилиночку. Ми проголосували за основу, потім почали вносити пропозиції, ми вже голосуємо. Одну хвилиночку, одну хвилинку. Якби ви сказали, той же Борис Якович Беспалий сказав, що йому потрібен час, але ми вже пішли в процесі роботи. Давайте пройдемо до кінця. Рефат Чубаров, пропозиція по поправці. Ну я прошу вас.

Ну все рівно......

 

14:26:45

ЧУБАРОВ Р.А.

Дякую, Володимире Михайловичу. Володимире Михайловичу, дуже дякую. І дякую... Саме хотів сказати те, коли попросив по веденню, Володимире Михайловичу, це є моє право  як народного депутата України.

Я не знаю що пропонував депутат Беспалий, але я знаю для того, щоб мені особисто оцінити його пропозиції, особливо ті, по яким сьогодні голосуються з голосу, які вимагають великих витрат з бюджету, я маю право на якийсь час для того, щоб оцінити, дати можливо якісь зміни до цієї пропозиції, комітети мають це подивитися, і ми маємо потім проголосувати в залі. Ви бачите, що сьогодні ті в залі, хто жене конів, їх не турбують ветерани, вони просто хочуть зробити таку ситуацію - довести її до абсурду для того, щоб жодна людина, яка має на це право, вона не відчула те свято, яке ми будемо відмічати всі 9 травня. Отже, я вимагаю на тому, щоб зараз зупинити голосування, тому що ми проголосували за основу. Дати доручення комітетам відповідним і через 2-3 дні тут поставити і проголосувати з усіма поправками. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, ніяких додаткових витрат із бюджету ця постанова не передбачає. Якщо - одну хвилиночку - ну віце-прем'єр же знає, міністри готували це питання, ви зверніть увагу і прочитайте, там іде посилання на ті ж рішення, які фактично прийняв з цього приводу уряд. Ну давайте ми будемо  вже якісь послідовні і заспокоїмо  суспільство.

Будь ласка,  Александровська. Поправки тільки, якщо є. Потім Рудьковський, якщо є поправки, ми їх проголосуємо.

 

14:28:16

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Уважаемые коллеги! Я предлагаю проголосовать в целом. Регламент работы Верховной Рады позволяет нам это сделать. Депутаты, которые  имеют свои замечания или возможности их изложить и в конце-концов все решается голосованием. Прошу поставить на голосование в целом.

 

ГОЛОВА. Рудьковський Микола  поправка, будь ласка, ваша.

 

14:28:37

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Рудьковський, фракція соціалістів. Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги народні депутати! Мені здається, що ми детально обговорили це питання  і готові сьогодні вже зараз проголосувати його у цілому і давайте  не будемо смішити людей і просто виглядатимемо перед нашими  ветеранами. Ми повинні цю постанову прийняти сьогодні, жодної конструктивної пропозиції до постанови не надходить, а лише б перенести. Давайте вже будемо працювати у нормальному робочому режимі. Приймемо постанову, уряд подивиться, якщо вважатиме щось  недоцільне, виступить зі своїми пропозиціями. Чого ми повинні пристроюватися до думок уряду, а не  уряд керувався  постановами і рішеннями Верховної Ради. Потрібно, щоб курка йшла попереду яйця. Мені здається, що народні обранці повинні визначати політику уряду і задавати тон у цій державі, в тому числі  і у таких важливих питаннях, як питаннях ветеранів і відношення до людей, які забезпечили ....

 

ГОЛОВА. Дякую. Пропозиція є? Будь ласка, пропозиція. Шановні колеги! Давайте вже пройдемо  цей шлях. Якщо у Григорович Лілії Степанівни є пропозиція, також...  ( Ш у м   у   з а л і)

Одну хвилиночку. Якщо у нього є пропозиція, у  Шкіля, я зобов'язаний дати йому право  внести її.

Будь ласка, Андрій Шкіль.

 

14:30:04

ШКІЛЬ А.В.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Шановні колеги народні  депутати! Я хотів би  повернутися. Якщо не проголосували поправку, яку пропонував Борис Беспалий з тим, щоби визнати конкретним попередній уряд, то я  пропоную внести поправку  і проголосувати у цій залі: "Уряд  Януковича визнати  тим, який..." і далі по тексту. Я думаю, що це  абсолютно  нормальна пропозиція, яка зніміть спекуляцію навколо  цієї постанови. Тому що багато хто хоче  використати цю постанову з тим, щоби черговий раз відігратися перед своїми виборцями і вколоти існуючий уряд. Це  зрозуміло і по мотивам  виступів, і по якості, і потім, хто виступає.

Тому, я думаю, що пропозиція нормальна, взяти проголосувати її і тоді вже не повертатися більше до цієї теми, щоб все, в принципі було вирішено. Бо, якщо вирішено не буде, все одно будуть залишатися проблеми. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Зараз  цю пропозицію........, я ще оголосив Григорович. Якщо є пропозиція, будемо голосувати. Бо зараз у всіх з'являються пропозиції. Тому,  одну хвилиночку,  була внесена пропозиція визнати недостатньою роботу уряду на чолі з Віктором Януковичем. Я цю пропозицію ставлю на голосування.

Було попереднього Уряду, зараз інше формулювання змінилося.

 

За - 163.

Рішення не прийнято, будь ласка, Лілія Степанівна Григорович, Ваша пропозиція.

 

14:31:35

ГРИГОРОВИЧ Л.С.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, я, дійсно, хочу, щоб ми не  насмішили наших  ветеранів і не підвели їх. Перше, я би дуже хотіла, щоб депутати з інших фракцій голосували там, де вони сидять, а не голосували на інших місцях. Це перше.

Друге. Я би дуже хотіла, щоби ми не голосували поправок з голосу, тому що ми можемо, дійсно, і насмішити і підвести. Я би дуже хотіла, щоб проголосувавши в першому читанні, ми би дали можливість Уряду порахувати, подивитися результати пропозицій з голосу, і тоді проголосувати через певний час в другому, саме серйозних мотивів.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні народні депутати, шановні народні депутати, давайте домовимося таким чином, досить, досить уже. Шановні народні депутати, давайте домовимося таким чином: у нас у цьому проекті постанови немає тих конфронтаційних моментів, які в нас мали місце під час, коли ми обговорювали. Тому, шановні колеги, я прошу не диктуйте мені умови.

Тому давайте зараз я ставлю  на голосування про схвалення в цілому проекту постанови,  з урахуванням тих поправок, які знайшли підтримку Верховної Ради України, реєстраційний номер 7174. Прошу голосувати. Ну, ми тоді пропозиції до 3-х годин будемо вносити.

 

За - 345.

Постанову прийнято. По Фракціях , будь ласка:

"Наша Україна" - 44 Комуністів - 52, "Регіони України" -49,   Народна партія - 28 СПУ - 25, Блоку Тимошенко   - 20,    "Єдина Україна" - 20, СДПУ (о) - 21, "Демократична Україна"  - 18,  "Воля народу" - 15,  Демократичні ініціативи - 10, "Союз" - 12, Центр - 7, НДП, Республіка - 9, позафракційні - 15.

Шановні колеги, розгляд питання завершено. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Перерва до 16 години.  О 16 годині ми розпочнемо розгляд змін до митного тарифу. Відповідальне дуже питання просив би всіх бути  на робочих місцях.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку