ЗАСІДАННЯ   ВОСЬМЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

8  лютого   2005 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. ГОЛОВА. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України. Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

Зареєструвалися 330 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні народні депутати, відповідно до календарного плану проведення сьомої сесії Верховної Ради України сьогодні на ранковому засіданні проводиться День уряду у Верховній Раді України.

Верховна Рада постановою від третього листопада 2004 року визначила тематику Дня уряду - про заходи Кабінету Міністрів України щодо організації оздоровлення дітей влітку 2005 року та розвитку Міжнародного дитячого центру "Артек". Доповідачем від уряду визначено міністра у справах сім'ї, дітей та молоді. Інформаційно-аналітичні матеріали щодо цієї тематики вам роздано. Профільний комітет пропонує такий регламент проведення Дня уряду. Доповідачу надати до 15 хвилин. Для відповідей на запитання відвести одну годину тридцять хвилин. Для виступу представника Комітету з питань молодіжної політики, фізичної культури і спорту, і туризму надати до 15 хвилин. Для виступів народних депутатів відвести до 40 хвилин. Чи є інші пропозиції? Немає. Тоді погоджуємося?

Переходимо до розгляду питання. Слово для інформації про заходи Кабінету Міністрів України щодо організації оздоровлення дітей влітку 2005 року та розвитку Міжнародного дитячого центру "Артек" надається міністру у справах сім'ї, дітей та молоді Павленку Юрію Олексійовичу. Будь ласка, Юрій Олексійович.

 

ПАВЛЕНКО Ю.О.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати. Насамперед, звичайно, дуже важко доповідати з самого початку роботи уряду. Однак на сьогоднішній день уже затверджена програма діяльності Кабінету Міністрів, де питання дітей, їхнього оздоровлення є дуже важливим пунктом. Крім того, найближчим часом буде наданий план заходів уряду, де питання оздоровлення дітей буде займати не останнє місце. І народні депутати, і профільний комітет зможуть ознайомитися з ним, внести відповідні зміни, з тим щоб в цьому році ми значно збільшили кількість дітей, які матимуть змогу оздоровитися.

За останні ж роки завдяки і діяльності виконавчої влади, і, в першу чергу, Верховної Ради, і профільного комітету вдалося це питання значно підсилити. І кожен рік ми спостерігали збільшення тих дітей, які мали змогу оздоровлюватися.

Як свідчить державна статистика, починаючи з 2000 року, спостерігається постійне щорічне збільшення чисельності дітей, які влітку мали можливість оздоровитися.

Так, в 95-му році це право мали 1 млн. 118 тис. дітей, а в 2004-му - 2 млн. 767 тис. дітей із 2 млн. 767 тис. дітей оздоровлених минулого літа. 46,5 відсотки отримали ці послуги заміських оздоровчих закладах, в тому числі санаторного типу та в санаторно-курортних закладах.

Проте половина дітей оздоровилися при шкільних оздоровчих закладах, хоча і цей вид оздоровлення повинен мати місце, бо він виконує важливу функцію по забезпеченню дітей організованим дозвіллям, доглядом, харчуванням і в той же час не відлучає дітей від сім'ї. Всього влітку минулого року функціонувало 19,4 тис. дитячих оздоровчих закладів. В 2003 році 14,9 тис., з яких 895 позаміських та санаторного типу. Ці всі дані ви можете спостерігати на слайдах. 

Увага державних та місцевих органів виконавчої влади і місцевого самоврядування насамперед була зосереджена на забезпеченні оздоровлення  дітей, які потребують найбільшої уваги та турботи з боку держави.

За даними Держкомстату  України із загальної кількості оздоровлених дітей в дитячих оздоровчих закладах оздоровлено 94,6 тисяч дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

25,8 тисяч дітей-інвалідів, 646,1 тисяч дітей із багатодітних та малозабезпечених сімей, 11 тисяч дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. В закладах цілорічного функціонування оздоровлено 45,5 тисяч дітей.

Восени Україна прийнята на оздоровлення понад 100 дітей, які проживають в зоні військового конфлікту в Республіці Ірак та понад 600 дітей і батьків, потерпілих внаслідок трагедії в місті Беслан Російської Федерації.

Центральні та місцеві органи виконавчої влади і місцевого самоврядування розпочали роботу щодо підготовки оздоровчого сезону 2005 року. Проте, ряд об'єктивних причин, які зумовлені, зокрема, виборами Президента України, змінами або очікуваннями змін, особливо регіональних керівників дещо цей процес уповільнили.

Основні зусилля оздоровчої кампанії 2005 року мають бути спрямовані на покращання якості оздоровчих послуг та збільшення кількості оздоровлених дітей, особливо соціально уразливих категорій шляхом забезпечення своєчасної підготовки всієї наявної стаціонарної мережі дитячих оздоровчих закладів, визначення приміщень та їх підготовка для організації роботи оздоровчих закладів з денним перебуванням дітей, пошуку додаткових джерел для збільшення обсягів фінансування оздоровчої кампанії, якісного підбору та підготовку кадрів організаторів літнього оздоровлення дітей.

Запорукою успішного проведення оздоровчої кампанії є своєчасне та достатнє фінансування. В Державному бюджеті на 2005 рік передбачено 171,1 мільйони гривень на забезпечення оздоровлення дітей, в 2004 році - 147 мільйонів гривень. Зокрема, головними розпорядниками коштів на зазначені цілі є Міністерство освіти і науки - 10,5 мільйонів, Міністерство надзвичайних ситуацій - 105 з половиною мільйонів гривень, Мінсім'їмолоді - 20 мільйонів гривень та Мінагрополітики - п'ять мільйонів гривень. Державному управлінню справами Президента України - 26,9 мільйонів гривень на придбання путівок до Міжнародного дитячого центру "Артек". Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності - 111 мільйонів гривень, і ці кошти він спрямує на оздоровлення дітей.

Державним бюджетом також передбачено звільнення операцій з продажу путівок до дитячих оздоровчих закладів від сплати ПДВ. За оперативною інформацією з регіонів України, в обласних та місцевих бюджетах передбачено понад 140 мільйонів гривень. Для забезпечення організації оздоровлення та відпочинку дітей також планується залучити додатково 280 мільйонів гривень позабюджетних коштів.

Значно збільшені передбачувані обсяги фінансування оздоровчої кампанії в місцевих бюджетах Вінницької, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Харківської, черкаської областей та у місті Києві. Однак викликає занепокоєння стан фінансування оздоровлення дітей в Житомирській області та місті Севастополь.

Зазначені обсяги фінансування дають змогу дещо збільшити кількість оздоровлених дітей в разі стабільності цін на енергоносії та продукти харчування. З метою ефективного використання бюджетних коштів Мінсім'їмолоді, МНС спільно з Мінфіном розроблено порядок здійснення видатків на централізовані заходи по організації відпочинку та оздоровленню дітей у 2005 році за бюджетними програмами, якими передбачено максимальне спрямування коштів на закупівлю путівок в місцеві стаціонарні оздоровчі заклади та на санаторно-курортне лікування відповідно до медичних показань, який буде затверджений відповідною постановою Кабінету Міністрів України.

У лютому місяці розпочинаються тендерні процедури щодо закупівлі путівок та оздоровлення дітей за кошти, виділені з Державного бюджету, в березні - з місцевих бюджетів. Завдання - забезпечити своєчасність, прозорість і справедливість їх проведення за державні кошти, тим самим забезпечивши   кращі умови для оздоровлення дітей.

Під час проведення оздоровчої кампанії 2005 року планується охопити  організованими формами оздоровлення та відпочинку біля 3 мільйонів дітей. Особливу увагу буде приділено дітям, які потребують особливої турботи та підтримки з боку держави. За попередніми даними, що  надійшли від місцевих органів виконавчої влади, влітку цього року передбачається оздоровити біля 98 відсотків дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 40 відсотків дітей-інвалідів, 30 відсотків дітей, які постраждали внаслідок  Чорнобильської катастрофи, 60 відсотків дітей із  малозабезпечених та багатодітних сімей, 90 відсотків  дітей працівників Внутрішніх справ, які загинули під час виконання службових обов'язків, 90 відсотків дітей загиблих шахтарів. Для обдарованих та талановитих дітей, лідерів дитячих громадських  організацій в кожній області будуть організовані спеціалізовані зміни в дитячих оздоровчих закладах, працюватимуть творчі  об'єднання та майстерні,  де діти зможуть поглиблювати свої знання та вміння.

З метою уникнення дублювання оздоровлення дітей за бюджетні кошти Мінсім'ямолоді розробляє порядок обліку місцевими органами виконавчої влади дітей пільгових категорій, які можуть бути оздоровлені за бюджетні кошти. Відповідно до інвентаризації, які в  2003 році провели Мінсім'ямолоді спільно з місцевими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування в Україні є 1010 стаціонарних дитячих оздоровчих закладів. Із них державної та комунальної власності 451, 517 закладів є власністю трудових колективів, 27 - приватних осіб, 15 - власністю інших держав. Також було виявлено більше 114 оздоровчих закладів, які довготривалий час не експлуатувалися. Із низ  в 2004 році за інформацією місцевих органів влади відновили функціонування 26 закладів, у 2005 році планується закінчити роботи по відновленню ще у 13 закладах. Наявна стаціонарна мережа дитячих оздоровчих закладів нараховує 225,5 тисяч ліжко-місць у середній термін  роботи дитячих оздоровчих закладів у минулому році склав 67 днів при середній 18-денній оздоровчій зміні.

Робота місцевих органів виконавчої влади та  самоврядування, власників оздоровчих закладів у поточному році повинна бути спрямована на  повне використання наявної стаціонарної оздоровчої бази, що може дати можливість  збільшити на 15 відсотків кількість дітей оздоровлених у позаміських та санаторних закладах. З метою збереження мережі дитячих оздоровчих закладів у 2004 році Кабінет Міністрів затвердив перелік  дитячих оздоровчих закладів державної та комунальної форм власності, а також заборонив їх перепрофілізацію. Для  збереження профілю дитячих оздоровчих закладів при  банкрутстві власника подано  до Кабінету Міністрів Закон України про внесення  змін до деяких законів щодо дитячих  оздоровчих закладів, зокрема, до Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платника податків перед бюджетами та  державними цільовими фондами" та до  Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визначення його банкрутом".

За повідомленнями з місць у більшості дитячих оздоровчих закладів у березні розпочинається робота щодо підготовки до оздоровчої кампанії 2005 року. Проте, 3,5 мільйони гривень проти 2 мільйонів у 2004 році передбачених у місцевих бюджетах на підготовку дитячих  оздоровчих закладів до літнього сезону  дають змогу провести лише першочергові косметичні ремонти відповідно до вимог  санаторно-епідеміологічної та  технічних служб. З метою забезпечення безпечних умов перебування дітей в оздоровчих закладах, упередження нещасних випадків та травматизму відповідними службами у квітні-травні буде проведено  перевірку стану підготовки  дитячих оздоровчих закладів до прийому дітей: нагляд за підготовкою, станом питної води, водойм, басейнів для купання дітей.

Міністерством внутрішніх справ буде забезпечено охорону  правопорядку в  місцях відпочинку та оздоровлення дітей. Міністерствам транспорту і зв'язку буде як і в попередні роки здійснювати  перевезення з пільговим тарифом дітей соціальноуразливих категорій та за  груповими замовленнями. Система оздоровлення дітей потребує також законодавчого а нормативного врегулювання на виконання постанови Верховної Ради України Мін сім'я молодь спільно з іншими центральними органами виконавчої влади науковцями практиками розробили проект Закону України про оздоровлення  і відпочинок дітей, який в встановленому порядку після  розгляду на Кабінеті Міністрів буде поданий до Верховної Ради.

Підтримка даного законопроекту Верховною Радою дасть можливість врегулювати взаємовідносини в галузі оздоровлення дітей в нових умовах. Успішне проведення оздоровчої компанії влітку 2005 року залежатиме від багатьох чинників, головними з яких, є організований початок і проведення оздоровлення дітей, вчасне  та повне фінансування, а також злагоджена взаємодія усіх гілок виконавчої  влади та місцевого самоврядування, громадськості у вирішенні питань оздоровлення дітей.

Щодо  інформації по розвитку молодіжного дитячого, міжнародного дитячого центру "Артек". Як відомо, він був заснований в 25-ому році, в  95-ому році "Артек" став державним підприємством України і  перебував у сфері управління  Міністерства України у  справах молоді і спорту. З 97-ого року Міністерства у справах сім'ї та молоді. В 2000 році, відповідно до Указу  Президента України міжнародний дитячий центр "Артек" знаходиться у сфері управління,  у сфері державного управління справами Президента України. "Артек" посідає особливе місце серед оздоровчих закладів за свою восьмидесятилітню історію, розроблена ціла система організації, відпочинку та оздоровлення дітей, що немає аналогів у світі. На сьогоднішній день, у зв'язку з тим, що  залишається достатньо мало часу, я думаю що зможу  відповісти на частину питань, що стосується "Артеку", у відповідях на запитання однак, сьогодні необхідно  сконсолідувати всі зусилля для того, щоби "Артек"...

 

ГОЛОВА. Да, будь ласка, якщо немає заперечень, шановні колеги.

 

ПАВЛЕНКО Ю.О Міжнародний дитячий центр "Артек" залишив своє існування. Вдалося зберегти його для українських і інших дітей, не дати можливість його розпродати, як намагалися зробити окремі люди. Тому в даному випадку Міністерство України у справах сім'ї, дітей та молоді пропонує передати Міжнародний дитячий центр "Артек" до сфери управління Мінсім'їмолоді і, забравши його від Державного управління справами.

Крім того, враховуючи великий досвід "Артеку" у проведенні міжнародних заході, потрібно і це будемо робити, використовувати більш ширшу базу та можливості "Артеку" для співпраці з міжнародними організаціями у питаннях оздоровлення та відпочинку дітей і завершити вирішення питання про включення "Артеку" до списку базових об'єктів ЮНЕСКО для проведення міжнародних заходів для дітей та молоді у галузі культури та міжнаціонального спілкування.

З нагоди 80-ї річниці від дня заснування "Артеку" вважаємо за доцільне розробити проект указу Президента України про відзначення цієї дати та порушити клопотання перед Президентом України щодо надання Міжнародному дитячому центру "Артек" статусу національного закладу. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, запишіться, будь ласка, на запитання до міністра. На табло прізвища народних депутатів, що записалися. Будь ласка. Ми давайте так: усне, письмове - будемо чередуватися.

Юрій Кармазін, "Наша Україна", запитання. Потім письмове.

 

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Наша Україна".

Шановний пане міністре, скажіть, будь ласка, чи відомо вам ціни путівок, за якими реалізовувала Державне  управління справами путівки в цей міжнародний табір. Чи відомо вам, що наші громадяни України вимушені фактично платити подвійну плату: по-перше, бюджет дотує "Артек", по-друге ще й з громадян здирають три шкури. І тільки діти дуже багатих людей можуть дозволити собі відпочити в цьому таборі. Це перше питання.

І друге. Я дуже вітаю наміри про передачу в ваше Міністерство цієї установи з підпорядкування Державному управлінню справами. Дуже вітаю. Але чи проведена інвентаризація і чи готові ви зараз доповісти про результати цієї інвентаризації? Бо я не готовий сказати, що все так добре. Скоріше навпаки, скажу, що погано. 

 

ПАВЛЕНКО Ю.О. Дякую вам за запитання, шановний Юрію Анатолійовичу.

Справді, була проблема з "Артеком". І якщо відповідати по черзі на ваше питання, то, скажімо, вартість путівки, по якій продавалось на один день, складала 122 гривні, в той час як середня вартість в інших санаторно-оздоровчих закладах для дітей складала близько 32 гривень на один день.

Крім того, я тут можу з вами не погодитись, тому що за тими даними, якими я володію, міжнародний дитячий центр "Артек" не фінансувався із Державного бюджету України ні за однією із статей видатків, окрім придбання путівок для дітей. Все це не відбувалось до 2004 року. Тільки в минулому році на проведення реконструкції з Державного бюджету було виділено 26,5 млн. гривень. Поточна дебіторська заборгованість станом на кінець 2004 року становить сім мільйонів гривень, кредиторська 77 млн. гривень. У 2004 році для здійснення реконструкційних робіт з Державного бюджету України було виділено 26 млн. гривень.

Власне, коли склалася така ситуація влітку минулого року, Комітет Верховної Ради робив виїзне засідання і перевіряв ту ситуацію, яка склалася із заборгованістю "Артеку". І на сьогоднішній день є воля і уряду, і є бажання колективу "Артеку" зробити повну інвентаризацію, зробити так, щоб "Артек" функціонував цілорічно, "Артек" працював на 100 відсотків потужності.

Більше того, сьогоднішні домовленості з міжнародними організаціями і, зокрема, з ЮНЕСКО, дають можливість розширити базу і, зокрема, фінансову базу для цього міжнародного центру.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Письмове, будь ласка, запитання.

 

ПАВЛЕНКО Ю.О. Письмове питання, депутатська фракція Компартії України: "Чому не виконуються вимоги постанови Верховної Ради про надання "Артеку" статусу національного?"

Ну, я, власне, це сказав уже в своїй доповіді.

Ми будемо ініціювати перед Президентом і вносити на його розгляд у встановленому порядку видання указу про надання "Артеку" статусу національного. І цей процес, я думаю, відбудеться найближчим часом після остаточного закінчення процесу формування Секретаріату Президента України.

 

ГОЛОВА. Михайло Родіонов, фракція комуністів.

 

РОДІОНОВ М.К. 

Фракція комуністів, Родіонов.

Шановний пане міністре! В мене два питання. Перше, збирається ваше відомство чи ні повертати у державну власність оздоровчий центр "Молода Гвардія"? Ви нічого про нього не сказали.

І друге, зважаючи на те, що у нас процент оздоровлення дітей малий, в мене питання, тобто не вистачає, мабуть, у нас оздоровчих закладів, питання таке: скільки оздоровчих закладів за останні 5 років побудовано нових, чи за якісь десь років? Що робити для того, щоб все ж таки оздоровлення дітей було повністю:

 

ПАВЛЕНКО Ю.О.  Дякую за запитання.

Що стосується "Молодої Гвардії", це, справді, проблема, яка існує вже  протягом останніх років. І наскільки я зміг за декілька днів своєї роботи в міністерстві розібратися з цим питанням, тому що існує тільки за останній рік більше ста депутатських запитів і звернень щодо "Молодої гвардії". Однак в 1992 році "Молода гвардія" була передана Спілці піонерських організацій України в оренду. Після цього ця спілка реорганізувалася в Федерацію молодіжних дитячих організацій - і фактично повністю завалила, чи створила неможливою нормальну фінансово-господарську діяльність цього закладу. Є сьогодні бажання, і висловлювалося воно як в зверненнях народних депутатів, є сьогодні бажання і трудового колективу "Молодої гвардії" перейти до державної власності, але для цього необхідно пройти достатньо складну юридичну процедуру, яку мої попередники на цій посаді не змогли зробити. І в даному випадку тут є звернення і до народних депутатів, особливо які представляють цей округ, цю територію, спільними зусиллями знайти юридичний і правовий механізм, як перевести "Молоду гвардію" до державної власності і яким чином забезпечити, щоб цей оздоровчий заклад функціонував в повній мірі. Але проблема на сьогоднішній день залишається.

Щодо загалом по Україні, то, звичайно, завдання, яке ми перед собою ставили, це оздоровлення в першу чергу ста відсотків найбільш незахищених категорій дітей. у нас, звичайно, є унікальна ситуація в Україні в силу того, що в нас залишилася достатньо сильна оздоровча база, якої немає в жодній країні світу і яка дає нам можливість все-таки вийти на таку цифру. Крім того, тут потребує ще розширення, скажімо так, галузево-профільного оздоровлення спеціалізованого  оздоровлення дітей і до цього ми плануємо залучити  максимально дитячі і молодіжні громадські організації на літній період. Щодо закладів, які відкрилися, я говорив в своєму виступі про те, що загальна кількість після проведення інвентаризації таких закладів складала в Україні 110, з яких 114 взагалі не працювали і  зараз відбувається відновлення роботи частини цих закладів. В 2004 році було  відновленно 26 закладів, в 2005 році планується відновити роботу ще  13 дитячих оздоровчих закладів. Для будівництва нових поки що держава не має ні ресурсів, і це можливо лише при залученні приватного капіталу. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, письмове, будь ласка.

 

ПАВЛЕНКО Ю.О. Депутатська фракція Блоку Юлії Тимошенко. "Чому Міжнародний дитячий центр "Артек" знаходиться у віданні  Державного управління справами, а не Міністерства у справах сім'ї?"

Власне, це є ініціатива, і ми будемо, я сподіваюся, нам вдасться... Я відповів на це питання, так.

Наступне питання. Депутатська фракція Компартії України, депутатська фракція Блоку Юлії Тимошенко і народний депутат України Володимир Бондаренко - подібні  питання. "Останнім часом надходять численні  звернення щодо здійснення спроб привласнити частини територій, що належать Міжнародному дитячому центру "Артек".

Це, власне, питання було Юрія Кармазіна до певної міри. Отже, коротко щодо цього питання.

Межі земельної ділянки, наданої "Артеку", в постійне користування складають 208 гектарів для здійснення статутної діяльності і це було зроблено актом на право постійного користування землею від 25 грудня 1996 року. І можу вам підтвердити, що за цей час межі не змінювалися. Фактів щодо привласнення частини території або приватизації нерухомості закладу на даний момент невідомо. Хоча, скажу відверто, такі намагання були. І тут  важливу роль у недопущенні цього зіграла діяльність Комітету Верховної Ради у справах  фізичної культури, спорту і туризму. Дякую.

 

ГОЛОВА. Геннадій Самофалов, будь ласка, ваше запитання.

 

СОМАФАЛОВ Г.Г.

Геннадий Самофалов,  Партия регионов, фракция "Регионы Украины".

Юрий Алексеевич, это не вопрос, а скорее пожелание. Я впервые побывал в прошлом году в Гурзуфе, в "Артеке", действительно, это гордость Украины, это международное лицо Украины, но, к сожалению, этому лицу может в любой момент быть нанесен  ущерб. Я обратил внимание на  качество морской води. Ведь дети все едут туда для того, чтобы оздоровиться на солнце и на воде. Вода зеленая. Стал интересоваться почему. Оказывается коллектор, очистные сооружения были построены еще 40 лет назад, и сегодня поселок Гурзуфский, все стоки, нечистоты идут туда.

Я знаю, что есть проект, который стоит около 200 миллионов гривен (он был создан четыре года назад), чтобы в бюджет, который будет рассматриваться, уже в этом году заложить  изменения в бюджет, какие-то суммы на начало этих работ. Первое.

И вторая проблема, я думаю, что очень серьезная, очень много нечистот идут от проходящих мимо судов. Я думаю, тоже надо посмотреть, какую-то охрану сделать, чтобы  контролировать эти сбросы, которые идут и идут на детские пляжи. Спасибо.

 

ПАВЛЕНКО Ю.О. Дякую за пропозицію, ми обов'язково її розглянемо, тому що я справді можу підтвердити,  що така проблема щодо якості води  на узбережжі і, зокрема, біля "Артеку" існує, і система очистки колекторів є значно застарілою. І було дуже багато пропозицій стосовно того, як її модернізувати, які замінити, однак, вони не  знаходили раніше підтримки ні  у держави, ні у місцевих бюджетів. Але це  питання є важливим, ми обов'язково  його розглянемо і   знайдемо можливість найближчими роками, все-таки, цю проблему зробити, тому що це здоров'я, в  першу чергу дітей. Дякую.

 

ГОЛОВА. Письмове, будь ласка, запитання. Комітет  з питань соціальної політики та праці, подібне питання депутатська Фракція блоку Юлії Тимошенко. Який станок з фінансування за рахунок бюджетних коштів комплексної реконструкції "Артеку", оснащення  його сучасними технічними засобами і створення відповідних умов для оздоровлення  не менше, ніж 40 тисяч дітей щорічно?

Фракція блоку Тимошенко додає: хто фінансує "Артек", які бюджетні кошти було інвестовано в його  розвиток в останні 5 років?

Щодо цього питання, то в 2003 році в "Артеку" розпочато комплексну реконструкцію, кошторис на вартість будівельно-монтажних робіт, тільки  першої черги, якої складає 188,8 мільйонів гривень. За власні кошти та кредитні ресурси комерційних баків - 47 мільйонів гривень, з державного бюджету України, я вже говорив, в 2004 році на здійснення реконструкції виділено кошти в сумі 26 мільйонів гривень, при потребі 140 мільйонів  гривень. На 2005 рік на цю мету передбачено - 30 мільйонів гривень. В свій час Державне управління справами зверталося до керівників провідних банківських структур, великих промислових підприємств та компаній України з проханням: надати міжнародному дитячому центру "Артек" безповоротну фінансову допомогу для завершення  будівництва. Така допомога була надана. За кошти "Укрзалізниці" введено в експлуатацію будівлю нової школи та оснащення її сучасним обладнанням на загальну суму 60 мільйонів гривень. Акціонерною компанією "Укррічфлот" переданий  новий прогулянковий катер. Для реконструкції та оснащення  закладу надійшло 5,29  мільйонів  гривень благодійної допомоги від одеського прибортового заводу Донецької та Придніпровської залізниць, "Чорномор" "Нафтогазу", Мінспецпроекту. Крім цього передано обладнання та інвентарю на суму 387,2 тисячі гривень, у тому числі автотранспорт: шість автобусів, сім спецавтомобілів ДАІ, спортивний інвентар, комп'ютерна техніка. Це коротко щодо того, хто інвестував крім Державного бюджету "Артек".

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Юрію Олексійовичу, письмове. Це було письмове? Тоді Василь Іванович Надрага.

 

НАДРАГА В.І.

Юрий Алексеевич, вы у нас министр начинающий, поэтому может не столько вопрос, сколько пожелание.

Как человек, имел отношение к оздоровлению детей и все эти годы депутатства, я бы хотел и дальше продолжать сотрудничество с вашим министерством. Но там есть одна проблема, на которую я бы попросил вас обратить внимание. Это время, когда выделяются деньги из Госбюджета на приобретение путевок. Вот в своем докладе сказали, что вы планируете в феврале уже провести тендеры по закупке путевок за счет денег Госбюджета. Вот все прошлые годы такие благие начинания заканчивались тем, что деньги приходили в июне, а иногда уже и в июле. Это вносило такой диссонанс в организацию поиска детей тех льготных категорий, которые должны быть оздоровлены за счет государственных денег, что в общем-то иногда даже смазывало общий эффект.

Поэтому у меня пожелание к вам как министру, как к человеку, который хочет чего-то добиться, пожалуйста, начните с того, что Минфин должен эти деньги отдавать согласно утвержденному графику, потому что в июле они уже за частую опоздавшие.

 

ПАВЛЕНКО Ю.О. Я дякую вам за побажання і цю пропозицію. Ми ставимо перед собою завдання з тим, щоб зміна розпочалася першого червня. Тому що досвід попереднього року показує, що від затримки в проведенні тендерів на закупівлю путівок. Скажімо, у минулому році зміна розпочалася 10 червня, і то у 80 відсотках закладів.

Тому, якщо справді нам вдасться зробити і виконати ваші побажання, і зміна  почнеться з першого червня, то це фактично буде чотири зміни по 18 днів, і це дасть змогу збільшити як мінімум на 15 відсотків кількість дітей, які будуть мати змогу оздоровитися порівняно з попереднім роком. Це завдання ми перед собою ставимо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це ж не тільки побажання Василя Івановича, а і ваша ж прерогатива. Будь ласка, письмове.

 

ПАВЛЕНКО Ю.О. Комітет з питань молодіжної політики, фізичної культури, спорту і туризму, подібне питання Комітету з питань соціальної політики та праці: "Яким чином уряд збирається виконати вимоги Постанови Верховної Ради України про невідкладні заходи щодо державної підтримки міжнародного дитячого центру "Артек" та відзначення 80 річниці від дня його заснування щодо розробки і подання до Верховної Ради України проекту загальнодержавної програми розвитку "Артеку" на 2005-2015 роки, а також щодо підготовки і відзначення 80 річниці від дня заснування?"

І питання Комітету соцполітики: "Що завадило уряду до першого січня 2005 року розробити і подати до Верховної Ради України проект загальнодержавної програми розвитку "Артеку" на 2005-2015 роки?"

Щодо цього питання. Проектом Указу Президента України про підготовку та відзначення 80 річниці міжнародного дитячого центру "Артек" передбачено створення відповідного організаційного комітету та низки організаційних та практичних заходів щодо відзначення цієї дати. Згаданий проект в установленому порядку буде внесений на розгляд Президента України після завершення формування Секретаріату Президента України.

Мін сім'ї, молоді спільно з зацікавленими центральними органами виконавчої влади розпочато роботу щодо розробки загальнодержавної програми міжнародного дитячого центру "Артек". За вимогою частини першої статті 10 Закону України "Про держані цільові програми" загальнодержавні програми за поданням Кабінету Міністрів України затверджуються законом. Оскільки розробка закону, його економічне обгрунтування та погодження вимагає додаткового часу.

Відповідно до доручення Кабінету Міністрів України від 1 січня 2005 року термін подання згаданої програми перенесено на квітень 2005 року.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Тамара Прошкуратова, усне запитання.

 

ПРОШКУРАТОВА Т.С.

Шановний пане міністре!  Вами і представниками вашої фракції критикувалася негативна практика щодо фінансування заходів по організації літнього відпочинку та оздоровлення дітей та підлітків, зокрема, що фінансування цих заходів розпочиналося з другого  кварталу, що не давало можливості якісно проводити роботу по підготовці оздоровчих закладів - закладів відпочинку дітей до літнього оздоровчого періоду.  Чи спроможний ваш уряд вже в цьому році зламати цю практику?  Дякую.

 

ПАВЛЕНКО Ю.О. Якщо можна, я не дуже зрозумів питання. Чи "спроможний яку саму практику" чи "спроможний уряд"?

Дякую за ваше запитання.

Тільки що подібне запитання ставив народний депутат Надрага. Це, справді, є завдання, яке ми перед собою ставимо з тим, щоб оздоровчий сезон для дітей починався вчасно, з 1 червня, щоб тендерна комісія відпрацювала максимально ефективно, прозоро і відкрито, і всі передбачені кошти у Державному бюджеті на оздоровлення дітей в цьому році, а ця сума складає 702 мільйони гривень, всі були направлені на оздоровлення дітей і це дало б змогу ще на 15 відсотків збільшити кількість дітей, які б оздоровилися.  Дякую за запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, письмове.

 

ПАВЛЕНКО Ю.О. Комітет з соціальної політики та праці.

Як виконується урядом рекомендації пункту другого постанови Верховної Ради України від третього листопада 2004 року "Про невідкладні заходи щодо державної підтримки "Артеку" (стосовно надання Міжнародному дитячому центру "Артек" статусу національного). Це вже є питання.

Комітет з питань соціальної політики та праці, Комітет з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства - подібні питання: "Які заходи планується вжити урядом для того, щоб в "Артеку" оздоровлювалися не лише діти, батьки яких мають змогу придбати путівку за 500-600 умовних одиниць, але й збільшувалася кількість дітей, які оздоровлюються за бюджетні кошти, зокрема із малозабезпечених сімей, дітей-сиріт, творчих дітей?" І питання Комітету охорони здоров'я: "Наскільки доступний на сьогоднішній день відпочинок у "Артеку" для дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування, а також для дітей, віднесених до категорії постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС?"

Щодо цього питання. У Державному бюджеті України щороку за кодом бюджетної класифікації 1110 передбачаються кошти на оздоровлення в "Артеку" дітей згаданих категорій. Державне управління справами як орган, уповноважений управляти майном "Артеку", укладає з "Артеком" договір, на підставі якого купує путівки до закладу і розподіляє їх на обласні управління у справах сім'ї та молоді.

У поточному році за виділені кошти було придбано 10 тисяч 92 путівки, з яких чотири тисячі 935 путівок... в поточному році буде придбано 10 тисяч 92 путівки, з яких чотири 935 путівок будуть безкоштовні. Решта путівок буде надаватися дітям за 20, 30 та 50 відсотків вартості.

Відповідно до Положення "Про порядок підбору та направлення дітей до "Артеку" безкоштовні путівки передбачені саме для направлення   дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей, віднесених до категорії постраждалих від наслідків Чорнобильської катастрофи. І в цьому плані, я думаю, нам вдасться проконтролювати, не дивлячись на реформування Державного управління справами, або ж нам вдасться перевести в підпорядкування "Артек" до Міністерства молоді, сім'ї і дітей. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Нощенко, Микола Петрович.

 

НОЩЕНКО М.П.

Нощенко, 160 виборчий округ, Сумщина, "Демократична Україна".

Шановний доповідачу! Ну перш за все, з процедури. Є прохання роздаткові матеріали, які надають депутатам, роздавати на українській мові, на національній мові. На превеликий жаль, англійську ще не всі знають, а тут жодного слова нема по-українські.

Друге. Юрій Олексійович, ви не досить розкрили діяльність "Артеку", на мій погляд. У мене є таке запитання. Чи дотримувалося у роботі вашого відомства принцип відкритості і справедливого  розподілу бюджетних коштів або путівок, як завгодно назвіть, по території. Наприклад, Сумська область. Чи не обділена вона? Чи не обділені малозабезпечені сім'ї? Я як народний депутат так і не зміг взнати. Ви одержали зараз 19 мільйонів 440 тисяч в бюджеті 2005 року. Як  вони поділені?

Друге. Скільки залучено коштів від інших дітей, яких ви оздоровлюєте?

І третє. Як ви координуєтеся Міністерство освіти, Міністерство охорони здоров'я, Міністерство праці та соціального......

 

ПАВЛЕНКО Ю.О. Дякую за ваше запитання. Єдине, шановний пане народний депутат, не зрозумів що ви за матеріали отримали  на іноземній мові.

А, це про "Артек"? То є неофіційний документ, то є документ, який розданий як інформаційний матеріал Міжнародним дитячим центром.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, письмове.

 

ПАВЛЕНКО Ю.О. Щодо інших питань, я дуже добре розумію вашу стурбованість і  з подібними закидами міг виступати ще  рівно 5 днів тому назад і ті проблеми, які Ви підняли, вони, справді,  є дуже важливими і те завдання, яке сьогодні поставлено перед  Міністерством: це і організація,  і координація дій з відповідно, іншими Міністерствами, бюджетами яких передбачено кошти на оздоровлення дітей і створення чіткої, прозорої системи тендерів, для визначення тих закладів, у яких будуть купуватися за бюджетні кошти путівки - це є теж завдання. Більше того, завдання, щоб цей тендер відбувся якомога швидше. Всі ці завдання сьогодні стоять перед Міністерством і я вірю в те, що  нам вдасться в цьому році, справді зробити систему максимально  прозорою, відкритою і  оздоровити значно більшу кількість дітей у відповідності до попереднього року. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, письмове.

 

ПАВЛЕНКО Ю.О. Письмове: спеціальна контрольна комісія з питань приватизації, Комітет  з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства: чи  внесені зміни до положення про порядок підбору та  направлення дітей до "Артеку", яке будучи затвердженим ще в  1999 році наказом Мін сім'я молоді номер 47 за зазначеними в ньому критеріями давно застаріло?

І Комітет з охорони здоров'я: які заплановані та вжиті Урядом відповідні зміни нормативно-правової бази щодо  покрашення організації відпочинку та  оздоровлення дітей влітку 2005 року та подальшого розвитку "Артеку"? Чи внесено зміни до положення про порядок підбору та направлення дітей до "Артеку", яке, будучи  затвердженим ще в 99-ому році наказом Міністерства  молоді і сім'ї за зазначеним в цьому ... давно застаріло?

Дякую за запитання. З метою вдосконалення  положення про порядок підбору та направлення дітей до міжнародного дитячого центру "Артек" та  приведення його у відповідність до вимог законодавства нову редакцію згаданого документу та визнано таким, що втратив чинність Наказ  Міністерства України у справах сім'ї та молоді від 1999 року  номер  47. У новій редакції положення чітко  визначені критерії відповідно до вимог законодавства , за якими діти можуть отримувати безкоштовні або  відсоткові путівки, визначена відповідальність службових осіб за порушення вимог даного положення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Михайло Косів.

 

КОСІВ М. В.

Михайло Косів, фракція Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний пане міністре Юрію Олексійовичу! Якось так виходить, що основна увага і у вашій доповіді , і у тих питання, які  вам ставлять, стосується таких гігантів, як "Артек" і  інших аналогічних об'єктів дитячого і молодіжного літнього відпочинку. Але не знаю, чи ви пам'ятаєте, бо ви молодий чоловік, а трохи старші дуже добре пам'ятають, що у нас була сітка учнівського відпочинку літнього просто по всій Україні. І ви дуже добре сказали фразу, що ви будете і ваше міністерства приділяти  увагу тим об'єктам, які не відлучають дітей від батьків, тобто на відповідній місцевості. Так от, чи не вважаєте ви, що із  тих п'яти програм, які  має представити Прем'єру  вашу міністерство,  саме...

 

ПАВЛЕНКО Ю.О. Дякую за запитання. Власне, чому  така увага приділяється міжнародному дитячому центру "Артек", тому що була з ним проблема. І влітку це питання було піднято Комітетом  Верховної Ради з питань молодіжної політики, фізичної культури, спорту і туризму з тим, як зберегти цей, справді, унікальний заклад для України, для українських дітей, як зробити з нього заклад, який міг би представляти Україну у міжнародних відносинах. Як допомогти "Артеку" вийти із скрутного становища, в якому воно опинилося улітку минулого року, коли отримало величезну заборгованість і величезні борги, що давало підстави окремим, чистим на руку людям претендувати або на територію, або на будівлі, або на майно цього комплексу, які претендували на сім кілометрів узбережжя, яке відноситься до "Артеку" власне, саме тому і був ініційований День уряду комітетом Верховної Ради для того, щоб не допустити цю ситуацію, для того, щоб максимально допомогти Міжнародному дитячому центру "Артек" вийти із того становища, в якому воно опинилося.

Щодо вашої пропозиції. То тут справді, є тут, з однієї сторони, і нарікання на те, що використовуються так звані пришкільні оздоровчі заклади на базі шкіл. Тому що є в цьому певні, скажімо, проблеми, особливо у містах, у великих містах, у місті Києві певне оздоровлення на асфальті. Але, з іншої сторони, це все-таки організований відпочинок, це контроль за дітьми, це можливість ними отримувати нові знання, розвиватися. Крім того цей відсоток у містах він не є дуже великим. І більшість таких закладів пришкільних, вони є в районних центрах, де це все відбувається на природі, біля річок.

Тому очевидно, як, скажімо, загальна кількість дітей, які оздоровилися у таких закладах, вона дуже велика, більше 40 відсотків. І я думаю, що таку систему будемо підтримувати міністерством. До того моменту, поки ми не зможемо в якісних санаторних, курортних, оздоровчих закладах оздоровлювати всі 100 відсотків українських дітей. Будемо шукати різні форми. І тут важливою формою є, ще раз повторюся, залучення громадських дитячих молодіжних організацій. І тут Міністерство і уряд буде сприяти цим організаціям для того, щоб вони могли максимально користуватися і базами, і державною підтримкою, і підтримкою різних органів державної влади і місцевого самоврядування для проведення такої своєї діяльності.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, письмове.

 

ПАВЛЕНКО Ю.О. Спеціальна контрольна комісія з питань приватизації: "Чи забезпечив попередній уряд проведення станом на 1.01.05 повну інвентаризацію об'єктів соціальної сфери і зокрема дитячих оздоровчих закладів, які належать підприємствам усіх форм власності та розробки на її основі програми відновлення, збереження цих об'єктів та створення необхідних умов для їх ефективного функціонування?"

Отже, з метою збереження мережі дитячих оздоровчих закладів ще в 2003 році Мін сім'ї, молоді спільно з місцевими органами виконавчої влади проведено інвентаризацію дитячих оздоровчих закладів. За результатами інвентаризації підготовлено перелік дитячих оздоровчих закладів державної та комунальної форм власності, затверджений розпорядженням Кабінету Міністрів України за номером 141-Р, який передбачено недопущення їх продажу, перепрофілювання, закриття. У грудні до даного розпорядження внесені уточнення. Всього 1010 дитячих оздоровчих закладів, в тому числі і 451 державної та комунальної власності, 517 у власності трудових колективів, 27 приватних осіб та 15 у власності іноземних держав.

З метою збереження профілю дитячих оздоровчих закладів Мін сім'ї, молоді спільно з Податковою адміністрацією підготовлено та направлено до Кабінету Міністрів України проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо дитячих оздоровчих закладів, зокрема, до закону України про порядок погашень зобов'язань платника податків перед бюджетами та державними цільовими фондами та до закону України про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом.

Але ця робота буде так само проводитися далі, і жоден дитячий оздоровчий заклад не буде перепрофільований і діти не позбавляться жодного дитячого закладу і вони мають змогу сьогодні оздоровлюватися. Крім того, будемо розробляти план, яким чином збільшувати кількість і якість дитячих оздоровчих закладів, які на сьогоднішній день є в Україні.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Самойлик Катерина.

 

САМОЙЛИК К.С.

Самойлик, фракція Комуністичної партії України.

Ну, по-перше, я хочу уточнити: дитячий міжнародний центр "Артек" не знаходиться в оренді, він знаходиться в державній власності. На жаль, просто, що його, вибачте, "дерибанять" - оце питання. Але він в державній власності.

Юрій Олексійовичу, я хочу підняти дуже важливе питання, це питання, яке стосується звільнення від ПДВ вартості дитячих путівок. Це дуже гостре питання, і ми пропонували у попередніх заходах, і нам начебто повинні подати і на розгляд відповідні документи, щоб ми своєчасно розглянули це питання, бо, як відомо, в минулому році ми тільки з липня місяця звільнили від ПДВ путівки.

Я б хотіла звернутися до вас з питанням як до молодого міністра: чи готуєте ви відповідний законопроект для того, щоб Верховна Рада України своєчасно розглянула це питання?

 

ПАВЛЕНКО Ю.О.  Дякую за запитання.

Я, власне, чому перепитав, тому що в своїй доповіді я згадував, що законом про Державний бюджет 2005 року путівки звільнені від податку на додану вартість. Тому в даному випадку тут немає уже на цей рік проблеми, вона знята законом про Державний бюджет.

Що стосується інших можливостей, чи інших преференцій, які можуть бути надані державою щодо дитячих оздоровчих закладів, то я думаю, що ми тут знайдемо спільну мову між урядом, в даному випадку - Міністерством молоді, сім'ї і дітей, а також нашим профільним комітетом Верховної Ради, для того щоб всі питання подальші вирішувалися вчасно, ефективно, злагоджено і з максимальною результативністю, як завжди.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Анатолійович, я вас закликаю до пильності. В бюджеті є ця стаття, але бюджет у березні буде переглядатися. Тобто не дайте можливості, щоб ця стаття зникла з бюджету.

Будь ласка, письмова.

 

ПАВЛЕНКО Ю.А. Письмове запитання. Комітет з питань науки і освіти: "Які заходи плануються урядом України щодо використання, власне, дитячого центру "Молода гвардія" як цілісного державного центру для цілорічного оздоровлення та відпочинку дітей? Чи погоджується уряд України з пропозиціями повернення дитячого центру "Молода гвардія" до переліку державних установ, що фінансуються з Державного бюджету?" Власне, це вже було подібне запитання від народного депутата, подане усно. Ми будемо працювати над цим і знайдемо максимально прийнятний варіант, для того щоб молодіжний центр "Молода гвардія" якісно і в повній мірі виконував покладені на нього завдання і виконував свою основну місію - оздоровлення дітей. Є декілька варіантів, декілька проектів. І тут потрібна тільки воля уряду, яка є для цього, і воля також і підтримка народних депутатів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Анатолій Раханський, запитання.

 

РАХАНСЬКИЙ А.В.

Анатолій Раханський, Євпаторія, "Демократична Україна", депутатська група "Депутати-чорнобильці".

Шановний Юрію Олексійовичу, поздоровляю вас з призначенням міністром стратегічно важливого міністерства для держави.

Чи не вважаєте ви, що потрібно було б, заслухавши сьогодні це важливе питання, доопрацювати  його, врахувавши пропозиції і в квітні місяці доповісти Верховній Раді, особливо звернувши увагу на цілорічне лікування дітей-інвалідів та постраждалих внаслідок  аварії на Чорнобильській станції в спеціалізованих дитячих закладах, які сьогодні використвуються всього на 20 відсотків. Ви говорили про те, що  будемо вишукувати щось, якісь нові методи, способи лікування. Не потрібно нічого  шукати, є вже ці заклади. На жаль, ці питання не відзначені в інформаційно-аналітичній справці, а також у вашій доповіді. Дякую за відповідь.

 

ПАВЛЕНКО Ю.О.  Дякую за запитання. Я переконаний, що це треба робити і, якщо буде воля і буде пропозиція стосовно проведення в квітні відповідного Дня  уряду і розгляду  в черговий раз цього питання на Верховній Раді, то думаю, що до квітня ми  будемо ще більш готові до того, щоб доповідати по тому стану, який є сьогодні в оздоровчих закладах. Євпаторія. Очевидно, що це найунікальніший дитячий оздоровчий  центр і те, що ви говорите, він... більшість санаторіїв, багато санаторіїв використовується на 20 відсотків, але в будь-якому випадку не в повній мірі, це завдання сьогодні як уряду...уряду України, так і місцевого кримського уряду з тим, щоб створити умови, щоб наповнити цілорічно дітьми ці заклади. Але тут же питання є так само і кадрів, і питання інфраструктури, питання обладнання цих всіх закладів, їх матеріально-технічного  стану. Це всі ті  питання, які можна буде вирішити тільки  спільними  зусиллями. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, письмове.

 

ПАВЛЕНКО Ю.О.  Комітет з питань молодіжної політики, фізичної культури, спорту і туризму.

Яких саме заходів планується вжити щодо здешевлення вартості дитячих путівок, зокрема яким чином буде виконана вимога відповідної постанови Верховної Ради щодо безоплатного проведення санітарно-епідеміологічного, технічного, протипожежного обстеження дитячих оздоровчих закладів профілактичного, медичного обстеження та   обслуговування дітей та персоналу.

Законом України "Про  Державний бюджет України на 2005 рік"  передбачено, і це  знову ж таки підтверджується, ще раз  звільнення від сплати податку на додану вартість з операцій продажу путівок та оздоровлення, що значно здешевить вартість путівки. Проте, частиною п'ятою статті 68 цього закону встановлено, що у 2005 році  пільги по платі на землю визначені пунктами три і чотири частини першої  статті 12 Закону України "Оплату на землю" зупинені.  Відповідно  до Постанови Кабінет Міністрів України від 15.05.2000 року  про затвердження переліку платних послуг, що можуть надаватися підрозділами Державної пожежної охорони МВС перевірка протипожежного стану  віднесено до  платних послуг. Постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.02 987 про внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів номер 1138 про затвердження переліку платних послуг, які  надаються у державних закладах охорони здоров'я  та вищих медичних закладах освіти, попередні профілактичні і медичні огляді при прийнятті на роботу, а також відповідні періодичні і профілактичні медичні огляди віднесені до платних послуг. Постановою Кабінету Міністрів  України від 23.05 про затвердження переліку  професій  виробництв та організацій працівників підлягають обов'язковим профілактично-медичним оглядам. Пункт другий затверджено, що обов'язкові медичні огляди проводяться за рахунок роботодавців. Для працівників бюджетних установ і організацій медичні огляди проводяться лікувально-профілактичними закладами за рахунок бюджетних асигнувань та їх утримання. Граничні рівні цін на проходження  медичних оглядів, що проходять в медичних закладах, затверджуються обласними: київською та  севастопольською міськими державними організаціями. Проте у 2004 році відповідно до листів санітарно-епідеміологічної служби та  органів державного пожежного нагляду санітарного обстеження  дитячих оздоровчих закладів, профілактичне медичне обстеження  та медичне обслуговування дітей і персоналу. Технічне та протипожежне обстеження дитячих оздоровчих закладів проводилося на безоплатній  основі за виключення проведення додаткових експертиз для приватних дитячих оздоровчих закладів.

В поточному році згадані установи ще не визначилися щодо  вирішення зазначених питань, але ми, як Міністерство, будемо наполягати на те, щоби всі ці перевірки, обстеження для закладів дитячого оздоровлення, відбувалися як і попереднього  року на безоплатній основі. І це  не ставало додатковою підставою для подорожчання путівок для дітей. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Соломатін Юрій, запитання.

 

СОЛОМАТІН Ю.П. Фракція комуністів.

Шановний колега, я трошки не зміг  розібратися з матеріалами, які готував нам Уряд, і які підписав Дмитро Табачник, віце-прем'єр міністр України. До  речі, де наш сучасний віце-прем'єр з гуманітарних питань, пан Томенко? Він був би, мусив був би, бути  присутнім тут, на  обговоренні цього - це між іншим.

З матеріалів я не розібрався, скільки в середньому коштує одна путівка? І яка вартість мінімальна і максимальна.

Я тут рахував, рахував по кількості дітей по бюджетних призначеннях і вийшов на середню вартість 230 гривень. Це якась дуже дивна цифра. Що ви можете відповісти про середню ціну, про мінімум і максимум вартості путівки. Дякую.

 

ПАВЛЕНКО Ю.О. Отже, якщо ми візьмемо цифри попереднього року вартості путівок, то середня вартість складала 32 гривні на добу. Максимальна вартість путівок власне в "Артеку" і складала вона 122 гривні. На добу, да. Відповідно ви можете порахувати, скільки коштувала путівка на 18 днів. Як я уже говорив, частина, певний відсоток дітей отримують ці путівки на безоплатній основі, частина за 20, 30, 50 відсотків вартості.

Завдання, очевидно, є здешевлення цих путівок. Тому що сума, навіть середня, яка виходить за 18 днів відпочинку, не є на сьогоднішній день доступна кожній українській сім'ї. Але, з іншої сторони, уряд буде робити все можливе, щоб за дуже короткий час навіть денна ціна 122 гривні не була проблемою для будь-якої української сім'ї. Через підняття зарплат і так далі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Але ви знаєте, піднімаються зарплати, ростуть і ціни. Тому тримайте на путівки ціни на попередньому рівні. Письмове запитання.

 

ПАВЛЕНКО Ю.О. Депутатська фракція Компартії України. Уряд щорічно звітує про зростання кількості оздоровлених дітей. Але це зростання відбувається в основному за рахунок дітей, які начебто оздоровлювалися у пришкільних таборах, тобто на асфальті. Водночас багато оздоровниць, у тому числі і таборів, працюють один-два місяці, хоча мають всі можливості працювати цілорічно. Чому уряд не реагує на відповідні постанови Верховної Ради України з цього питання?"

Отже, я можу ще раз повторити ті цифри, які я вже називав. Тобто влітку 2004 року було оздоровлено 2 млн. 677 тис. дітей шкільного віку, з яких 1 млн. 269,5 тис. дітей, тобто 46 відсотків, забезпечено оздоровчими послугами в заміських стаціонарних дитячих оздоровчих закладах та санаторно-курортних закладах. 1 млн. 363,7 тис. в таборах з денним перебуванням.

В 2004 році в дитячих санаторіях, позаміських закладах цілорічної дії було оздоровлено 41 тис. 535 дітей, з яких 24 тис. 641 протягом червня-серпня. Наявна кількість ліжко-місць забезпечує одночасне перебування влітку 10 тис. 498 дітей.

Наявна база дитячих оздоровчих закладів позаміських та санаторного типу одночасно може забезпечити перебування 225,5 тис. дітей. На її базі в минулому році оздоровлено 686,5 тис. дітей, які функціонували протягом 67 днів за можливості функціонування 80 днів. Санаторно-курортних 36 тис. 288 ліжко-місць було оздоровлено 583 тис. дітей.

В проекті Закону України "Про оздоровлення та відпочинок дітей" чітко розмежовані поняття "відпочинок" та "оздоровлення". Пришкільна табори віднесені до відпочинкових закладів, які забезпечують догляд за дітьми, їх змістовне дозвілля, розвиток творчих здібностей та інтересів. Сьогодні в Україні,  вже власне цю інформацію надавав, тому власне не можу погодитися з питанням, що уряд не реагує на постанови Верховної Ради України, але, я думаю, що новий уряд буде ще ці постанови якісно і ефективно виконувати.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Пузаков Володимир.

 

ПУЗАКОВ В.Т.

Владимир Пузаков, фракция Коммунистической партии Украины, Кировоградщина.

Уважаемый Юрий Алексеевич!  У нас в Кировоградской области в Новоархангельском районе со времен советской власти сохранился пионерский лагерь "Бригантина" в очень хорошем состоянии, потому что руководит этим лагерем коммунист Николай Николаевич Наконечный, который, действительно, никогда не занимался воровством и не будет заниматься, на что сейчас и Президент, и уряд обращает очень серьезное внимание. И я, пользуясь случаем, хочу пригласить вас в Кировоградскую область и чтобы вы, действительно, посетили этот лагерь.

Но хочу сказать, что лагерь мог бы быть еще лучшим, если бы директор не отвлекался, и очень часто, на выбивание, в полном смысле этого слова, финансов и для содержания лагеря,  и для оздоровления детей.

А также я прошу учесть просьбу директора этого лагеря обратить внимание на неусовершенствование...

 

ПАВЛЕНКО Ю.О.  Я дякую вам за запрошення до цього, справді, гарного місця.

Я повністю погоджуюся з вашими словами про те, що система, коли крали, коли існувала корупція, вона буде відходити з кожним днем все далі і далі в минуле.

І таких таборів ставатиме в Україні все більше і більше, де, справді, якісні керівники, якісні менеджери будуть думати не про те, як вкрасти, а, навпаки, зробити санаторій чи табір ще кращим і як максимально більшу кількість дітей залучити і оздоровити за час, поки цей табір може функціонувати.  А, в принципі, в любій місцевості, чи то табір, чи то санаторно-курортний заклад, може працювати цілорічно,   що поки що на даний момент ще у нас повноцінно не функціонує в Україні. І це теж одне з завдань, яке ми ставимо перед собою.

Щодо того питання, що справді багато часу витрачається на відносини з органами влади по будь-яких питаннях, які стосуються нормального забезпечення діяльності - в даному випадку - будь-якого підприємства, то тут є дуже чітка позиція уряду. Вона викладена в Програмі діяльності Кабінету Міністрів, з тим щоб максимально спростити і максимально дати більше часу будь-якому підприємцю, директору для того, щоб він займався розвитком свого підприємства, а не витрачав, не оббивав коліна в приймальнях чиновників різного рівня, різного рангу. Це є завдання, я думаю, що ми з ним успішно справимося. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, письмове.

 

ПАВЛЕНКО Ю.О. Комітет з питань охорони здоров'я, материнства і дитинства. Подібне питання - Комітет з питань... А, два питання подібних. "Чи є можливим, на думку уряду, забезпечити адекватно організацію відпочинку та оздоровлення дітей за рахунок коштів Державного бюджету влітку 2005 року? І чи відповідає заплановане цьогорічне бюджетне фінансування реальним потребам для відпочинку та оздоровлення дітей? Яку суму заплановано витратити на харчування окремої дитини протягом одного дня у закладах відпочинку та оздоровлення на поточний рік? Чи є дана сума адекватною, на думку уряду?"

Отже, Законом України про Державний бюджет на 2005 рік на централізовані заходи по організації відпочинку та оздоровлення дітей передбачено видатки в сумі 171,1 мільйонів гривень. Зазначені видатки будуть спрямовані на оздоровлення пільгових категорій дітей, зокрема дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування дітей-інвалідів, дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, дітей з багатодітних та малозабезпечених дітей, сімей... дітей військовослужбовців і працівників органів Внутрішніх справ, які загинули під час виконання  службових обов'язків, дітей з дивіантною поведінкою, дітей загиблих шахтарів, дітей, які перебувають на диспансерному обліку, талановитих та обдарованих дітей.

Кошти, передбачені в Державному бюджеті на оздоровчу кампанію 2005 року складають  близько 21 відсотку від загального об'єму, передбаченого фінансування. Покриття необхідних витрат на оздоровлення дітей  пільгових категорій передбачається здійснити за рахунок коштів місцевих бюджетів, коштів фонду соцстраху з тимчасової втрати непрацездатності, батьківських та інших із залучених коштів.

За оперативними даними виконавчою дирекцією фонду соціального страхування з тимчасової втрати непрацездатності покриття витрат дитячих оздоровчих закладів  в частині вартості набору продуктів у відповідності до добових норм складатиме до 19 гривень  на 1  дитину на добу. Для дитячих оздоровчих закладів, розташованих в Автономній Республіці Крим... 19 гривень на добу в Автономній Республіці Крим та 18 гривень в інших регіонах. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Андрій Поліїт.

 

ПОЛІЇТ А.А.

Спасибо. Юрий Алексеевич, ну частично я получил уже ответ на свой вопрос. Но все же хотел бы его конкретизировать.

В докладе  прозвучала, как мне кажется, очень внушительная цифра оздоровления детей  в так  называемых пришкольных лагерях, это более 46 процентов, почти 50 процентов от всего оздоровления. Я, в принципе, не согласен, что большинство этих учреждений... этих лагерей конкретно находятся именно в сельской местности, я считаю, что и в городах их вполне достаточно. Вы считаете, что пребывание  летом  детей во дворе собственной школы можно вообще считать  оздоровлением, которое действительно  добавляет ребенку здоровья или это просто цифра для поднятия общего показателя оздоровленных детей?

В принципе, я не считаю, если  там есть две категории, что это даже можно считать отдыхом, так как, в первую очередь, для ребенка  там нет психологической разгрузки, он и так большую часть своей жизни проводит в школе,  не говоря уже за само оздоровление. Спасибо.

 

ПАВЛЕНКО Ю.О. Дякую за запитання. Власне, я вже намагався на нього відповісти, воно вже декілька разів звучало у цьому залі. Можна погодитися в тому, що це, звичайно,  не є оздоровлення, але саме тому  сьогодні підготовлений законопроект про оздоровлення та відпочинок дітей, де розмежовується поняття "оздоровлення" і "відпочинок". І у даному випадку оці пришкільні табори пропонується віднести  до категорії відпочинок. Але найголовніше  у цих таборах, що якби діти не викинуті на вулицю, діти  не є бездоглядними  у цей момент. Воно, очевидно, не  є найкращий  відпочинок, але він є організований, є догляд за дітьми, є змістовне дозвілля, є розвиток їх здібностей творчих. Тому ці, скажемо, дні, які вони перебувають при школах у таборах, не пропадають марно для їхнього майбутнього, і вони не попадають ні в яку халепу. Тому, як один із варіантів, коли шукалися форми, яким чином дітей, батьки яких не здатні забезпечити путівкою на відпочинок у більш прийнятних місцях, була знайдена форма, причому вона вже роками реалізовується, пришкільних таборів.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, письмове.

 

ПАВЛЕНКО Ю.О. Які заходи вживаються урядом щодо вдосконалення міжнародного співробітництва у сфері відпочинку та оздоровлення певних дітей. Отже, з метою впорядкування організації направлення дітей на  оздоровлення та відпочинок за кордон Мін сім'я молоді, підготовлено проект постанови Кабінету Міністрів  України про затвердження порядку організації виїзду  дітей за кордон у туристичні подорожі на оздоровлення та відпочинок, який уже було розглянуто на урядовому Комітеті.

Крім того, Мін сім'я молоді було організовано оздоровлення  100 дітей з Іраку, 600  дітей з міста Беслан.  В свою чергу 3000 дітей, українських дітей, відпочивали за кордоном. І буквально вчора прийшов лист з ЮНЕСКО, які готові до  підписання угоди про надання відповідного статусу "Артеку" для використання його в цілях і завданнях, які ставить перед  собою ЮНЕСКО. Я переконаний, що дана угода, вона  дасть  можливість залучити і нові технології до, в даному випадку, до "Артеку" і дасть можливість залучити додаткові кошти через  придбані путівки. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Оржаховський.

 

ОРЖАХОВСЬКИЙ А.В.

Дякую, Адаме Івановичу. Анатолій Оржаховський, Фракція комуністичної партії України, Херсонщина.

Шановний Юрію Олексійовичу, скажіть, будь ласка, чи продовжуватиме ваше Міністерство лінію попереднього Уряду, щодо подальшого розвитку Азово-чорноморського регіону, як базового, з питань розвитку дитячого відпочинку та створення  належних умов для лікування разом з батьками?

І друге питання: у своїй доповіді ви сказали, що більше 100  дитячих оздоровчих закладів у 2004 році на Україні не працювало. Чому Уряд має намір відновити діяльність лише 15 зазначених вами зупинених, а коли ж черга до інших дійде?  Дякую.

 

ПАВЛЕНКО Ю.О. Дякую за запитання. Щодо вашого першого питання, то я думаю, уряд має намір далі продовжити попередню практику щодо оздоровлення дітей разом з батьками в Азово-чорноморському регіоні.

Щодо другого питання, то це не є, скажімо, завдання уряду відновлювати той чи інший заклад. Як я уже говорив, після інвентаризації 2003 року було виявлено із 1100 114 дитячих оздоровчих закладів, які не працювали, які перебували в достатньо поганому стані. За один рік вдалося силами у першу чергу місцевих бюджетів, залучених коштів і Державного бюджету відновити 26 закладів. У цьому році планується, є така дія, що почнуть діяти ще 13 закладів.

Але для, скажу відверту, для того, щоб відновити інші, то це достатньо велика кількість коштів. І тут урядовими коштами чи державними коштами вирішити їхнє відновлення є неможливим. У першу чергу тут важливо залучення інвестицій, і важливим є залучення приватного капіталу до відновлення цих закладів. Можливо, колись і профспілки будуть здатні у цьому напрямку працювати. Але сьогодні вони як би теж не є достатньо сильними на роботі по цьому напрямку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Письмове, будь ласка.

 

ПАВЛЕНКО Ю.О. Комітет з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства. Чи планує уряд певні заходи щодо формування відповідного ринку послуг у сфері відпочинку та оздоровлення, а також покращання якості такого відпочинку?

Власне у проекті Закону України "Про оздоровлення та відпочинок дітей" передбачено розробку державних соціальних стандартів у сфері оздоровлення та відпочинку дітей, що сприятиме підвищенню якості  оздоровчих та відпочинкових послуг, формування відповідного ринку цих послуг. Крім того, проведення у 2005 році всеукраїнського ярмарку оздоровчих послуг, забезпечити інформування населення щодо діяльності дитячих оздоровчих закладів та послуг, які вони надають. така реклама вимагає від керівників дитячих оздоровчих закладів звернути увагу на рівень та якість надання послуг. Проведення профільних і спеціалізованих змін у дитячих оздоровчих закладах відпочинку та оздоровлення, під час яких діти отримують комплекс послуг, спрямованих на розвиток у них певних здібностей та інтересів, також сприятиме не тільки підвищенню якості, а і розширенню діапазону оздоровчих послуг.

Крім того, проведення огляду конкурсу дитячих оздоровчих закладів, заохочення за результатами його проведення стимулює діяльність дитячих оздоровчих закладів щодо покращання якості оздоровчих послуг. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, шановні колеги, які балакають по мобілці, трішки тихіше або за межами сесійної зали. Будь ласка, Анатолій Мороз.

 

МОРОЗ А.М.

Анатолій Мороз, 83 виборчий округ, Запорізька область.

Шановний Юрій Олексійовичу, можливо, я прослухав, але все-таки хочу вам ще раз повернутись до цього питання. Чи планується все-таки новим Міністерством інвентаризація піонерських таборів? Я маю на увазі, ось скажімо, "Токмак" Токмацький район, міжколгоспний був піонерський табір "Терешківський курінь". Ідуть торги, а можливо, його вже і продали в приватну власність, мовляв, от якщо буде ефективний власник, він буде прибутковий, а коли в цій власності, неприбутковий. Я цього не розумію. Чому в державній власності він не прибутковий, а коли становиться в приватних руках, він прибутковий? Можливо, щось не добре чуємо. Це одне питання.

І друге питання. Хотілось би запитати: чи покінчимо ми з такою порочною практикою, як ось, скажімо, до мене зверталися мої виборці, батьки, щоб оздоровити дітей, щоб держава допомогла, бо батьки не платоспроможні? Звертаюсь до Міністерства, Міністерство переправило на область, область на район до тих, хто до мене звертався. І приходиться, як кажуть, кліпати очима...

 

ПАВЛЕНКО Ю.О. Дякую за запитання.

Я говорив про інвентаризацію, і були відповідні зміни внесені і в минулому році до постанови Кабінету Міністрів щодо недопущення перепрофілювання даних закладів. Тому, я думаю, що ми по цьому конкретному питанню проведемо перевірку і дізнаємося, в якому там стані, і зробимо все можливе, щоб цей заклад не втратив свого профілю і далі  працював на оздоровлення дітей, які проблеми є на сьогоднішній день з його діяльністю.

Ця практика, про яку ви говорите, мені теж відома, і є сьогодні поставлене завдання перед міністерством створити систему, згідно якої все-таки особливо діти, які потребують оздоровлення, входять в цей перелік незахищених категорій, вони мали можливість оздоровитися і відпочити влітку.

Звичайно, є завдання вийти на те, щоб кожна дитина мала таке право, але на сьогоднішній день поки немає відповідних ресурсів ні в Державному бюджеті, а тим більше, в місцевих бюджетах для такого завдання.

Тут, звичайно, без того, що батьки почнуть багатіти і в них буде з’являтися більше грошей, це є, можливо, найкращий і найефективніший вихід із питання оздоровлення дітей.  Але, знову ж таки, тут державна політика протягом осінніх років достатньо чітко працює з тим, щоб кожного року кількість дітей, які отримали можливість оздоровитися, і тим більше, за кошти державного бюджету, вона зростала. Зростала в залежності від збільшення доходної частини Державного бюджету.

Я думаю, що ця практика, вона буде зберігатися.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Письмове, будь ласка.

 

ПАВЛЕНКО Ю.О. Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин. Народний депутат України Манчуленко, подібне питання: "Які заходи передбачаються урядом щодо розширення мережі оздоровчих закладів та вчасного і повного фінансування оздоровлення дітей влітку 2005 року, забезпечення соціальних гарантій і цільової державної допомоги, посилення медичного компоненту у системі роботи оздоровчих закладів? Чи плануються заходи щодо посилення в оздоровчих таборах медичного компоненту" - запитання народного депутата Манчуленка.

За даними Державної статистики, мережа дитячих оздоровчих закладів розширюється. Власне, це є завдання, в зв'язку з тим, що все-таки збільшення кількості дитячих оздоровчих закладів санаторного типу, в яких поряд з оздоровчими надається комплекс медичних профілактичних послуг, спрямованих на покращання стану здоров'я дітей та попередження захворювань. Тому цей компонент буде постійно підсилюватися, компонент медичного забезпечення в оздоровчих закладах, з тим щоб медична допомога надавалася якісно. І я думаю, що тут будуть спільні дії і Міністерства молоді, сім'ї і дітей, і Міністерства охорони здоров'я. Тут важливо як переоснащення і дооснащення якісною технікою цих закладів, забезпечення медичними препаратами, медикаментами, а також і якісного персоналу, який буде відповідати за медичний догляд з оздоровчих таборах. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Георгій Пономаренко.

 

ПОНОМАРЕНКО Г.Г.

Пономаренко, фракція комуністів. Юрій Олексійович, одне побажання.

На діаграмах, які тут демонструвалися, відрахунок мережі  оздоровчих лагерів,  береться з 1995 року. Я б хотів побажати, щоб ми взяли з 1990 року, коли було понад 30 тисяч, а зараз 19. Це побажання. І щоб була мета якась досягти цих 30 тисяч.

А запитання такого... Ви назвали на тих же діаграмах 280 мільйонів позабюджетних коштів на оздоровлення в 2005 році. Ви знаєте який це

ненадійний... джерело, тому при перегляді бюджету в березні цього року, тут, Адам Іванович, Катерина Семенівна казала, щоб ви не загубили оте ПДВ, яке є зараз в бюджеті і щоб ці 280 мільйонів було виписано в бюджеті, а так це буде просто побажання.

 

ПАВЛЕНКО Ю.О.  Я дякую вам за запитання. Власне, чому з 1995 року йде підрахунок? Тому що до 1995 року в Україні такого  підрахунку ніхто не робив, і тому от в 1995 році вперше зробили підрахунок скільки ж таких оздоровчих закладів є насправді в Україні. Ви бачили, що там було величезне зменшення роботи  цих закладів в наступному 1996  році і на, скажемо, на  сьогоднішній день на 2004 рік вдалося вийти на один оздоровчий заклад більше, ніж це було в 1995 році. Звичайно, якщо порівнювати з попередніми роками, то це значна різниця у кількості. Щодо змін до Державного бюджету, то звичайно ми будемо контролювати з тим, щоб хоча би вже ті кошти, які закладені, не були сьогодні відібрані чи... з Державного бюджету в силу, скажімо, тих подій, які відбувалися протягом  минулого року - виборчої кампанії - коли значна кількість державних коштів обслуговувало вибори, а не працювало за своїм прямим призначенням. Щодо збільшення, я  думаю, що сьогоднішній  день уряду він посприяє, як утвердженню тієї цифри, яка є вже на сьогоднішній день у Державному бюджеті на 2005 рік. так і можливого збільшення цієї цифри. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Письмове, будь ласка.

 

ПАВЛЕНКО Ю.О.  Комітет з питань науки і освіти. В останні роки склалася негативна практика  щодо фінансування заходів по організації літнього відпочинку та оздоровлення дітей та підлітків. Як правило, фінансування цих заходів розпочиналося з другого кварталу, що не давало можливості якісно проводити роботу  по підготовці оздоровчих закладів до оздоровчого періоду. Чи спроможний уряд зламати цю негативну  практику у 2005 році? Це питання вже було.

Депутатська група "Центр". Враховуючи те, що за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності здійснюється лише часткове фінансування витрат на утримання літніх оздоровниць, харчування, лікування та культурне обслуговування дітей,  пропоную розглянути  можливість виділенні асигнувань із місцевого або обласного бюджету обласних галузевим профоб'єднанням бюджетної сфери, на балансі яких утримуються літні дитячі оздоровчі заклади, асигнування необхідні для господарського утримання ДОС та підготовку їх до оздоровчого року. Отже це питання депутатської групи "Центр".

За оперативними даними у 2005 році покриття витрат дитячих оздоровчих закладів у частині вартості набору продуктів харчування у відповідності до добових норм затверджених Кабінетом Міністрів від 22.11.2004 року за рахунок коштів фонду може складати до 19 гривень в АРК і 18 гривень в інших регіонах, а також додатково на лікування та культурне  обслуговування дітей у розмірі  до 2 гривень на одну  людину в день. В 2004 році Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, для забезпечення  оздоровчої компанії, було виділено 95,5 міліонів гривень, в тому числі страхувальникам, які мають на своєму балансі дитячі заміські оздоровчі заклади для підготовки цих закладів до відкриття на літній оздоровчий сезон.

За рішення правління Фонду у Севастопольському міському відділені Фонду  проходив експеримент, щодо впровадження нового механізму фінансування  дитячої оздоровчої компанії, придбання за рахунок коштів Фонду путівок до  дитячих оздоровчих закладів за повну вартість, з наступним відшкодуванням 10% або 30% її вартості страхувальникам. За результатами експерименту на засіданні правління Фонду було прийнято рішення щодо продовження  у 2005 році зазначеного механізму фінансування дитячої  оздоровчої компанії у Севастопольському міському відділенні Фонду. Правління Фонду доручило комісії Фонду з питань надання  страхових виплат до соціальних послуг до 15 лютого 2005 року узагальнити пропозиції правлінь відділень Фонду, щодо можливості застосування в інших регіонах умов придбання путівок до  дитячих оздоровчих закладів за  рахунок коштів Фонду за повну вартість.

Порядок фінансування у 2005 році оздоровлення  дітей за кошти  Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності  планується розглянути на черговому  засіданні правління даного  Фонду.  Водночас відповідного до генеральної угоди на  2004 - 205 роки, з метою запобігання збільшення навантаження на Фонд оплати праці сторін соціального партнерства прийнято  рішення: не підвищувати діючі розміри. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Олександр Масенко.

 

МАСЕНКО О.М. Дякую. Шановний доповідачу, ось в одній з відповідей так сказали, що батьки стануть багатшими і будуть сплачувати вартість путівок. Розумієте, по цьому принципу діяла ж і стара влада. Старий Кабінет Міністрів теж так вирішував питання. А ви ж повинні все-таки внести щось нове. Чого ж люди маринувалися отут два місяці на майдані Незалежності на холоді, голодували там і інші катаклізми переносили? Заради того, щоб знову все вирішувалося так?

Я вважаю, що чогось ви мало стали зараз вживати отой термін, оте гасло, під яким ви йшли тоді, що багаті допоможуть бідним. Оце ж мені я вбачаю у цьому, що багаті в цій ситуації, яку сподіваєте ви, повинні допомогти дітям і зробити безкоштовне медичне обслуговування. Оце саме головне, на що першочергово потрібно зосередити увагу...

 

ПАВЛЕНКО Ю.О. Ми налаштовані. Мене єдине дивує, чому ви не погоджуєтеся, щоб батьки ставали багатшими. Та не переживайте, все буде добре. Тому я підтримую вашу пропозицію стосовно медичного обслуговування безкоштовного для дітей. Повірте, що сьогодні ті завдання, які ставить перед собою уряд, це не декларувати, а дуже швидко, ефективно робити. Тому ці завдання ми перед собою ставимо. Я думаю, що найближчим часом, коли Верховна Рада отримає план, комітети і народні депутати отримають план заходів, які будуть відповідати тій програмі діяльності Кабінету Міністрів, які затверджені були Верховною Радою України, і кожен народний депутат може внести свою правку чи своє доповнення до цієї програми заходів, яка буде затверджена, яка буде діяти і затверджуватися щорічно, і кожен рік будуть підводитися підсумки, то я думаю, що тільки після цього можна  буде говорити, чи ті люди, які стояли на майдані в період помаранчевої революції, чи їхні прагнення, їхня віра справджується чи ні, тільки через рік ефективної діяльності Кабінету Міністрів і уряду. Тому очевидно, що я більш схильний не стояти півтори години на трибуні Верховної Ради, а займатися конкретними справами. дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, письмове.

 

ПАВЛЕНКО Ю.О. Письмове. Депутатська група "Центр": "Розглянути можливість надання фінансової допомоги у розмірі 100 тис. гривень для проведення підготовки до оздоровчого сезону у  дитячому таборі імені Володі Дубиніна. У таборі оздоровлюються діти працівників бюджетної сфери всіх районів Дніпропетровська та Дніпропетровської області, щорічно виділяються путівки дітям сиротам, дітям з малозабезпечених сімей та дітям, які позбавлені батьківського піклування. Протягом останніх 15 років матеріально-технічна база табору не поновлювалася. За рахунок виділення необхідних коштів кількість дітей, яких може прийняти табір, підвищиться від 600 до 720 осіб за сезон."

Отже, Закон України "Про Державний бюджет на 2005 рік" здійснення фінансової підтримки дитячих оздоровчих закладів за рахунок коштів Державного бюджету не передбачає. Дитячий оздоровчий табір імені Володі Дубиніна перебуває у колективній формі власності ради голів профспілок закладів освіти Жовтневого району міста Дніпропетровська. На організацію оздоровлення дітей влітку 2004 року відділенням Фонду соціального страхування закладу було спрямовано 24 тис. гривень на підготовку до оздоровчого сезону та 10,3 тис. гривень на відшкодування вартості путівки на харчування, культвитрати та медичне обслуговування дітей.

В даному закладі було проведено три оздоровчі зміни та оздоровлено 695 дітей працівників освіти  та охорони здоров'я міста Дніпропетровська.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую, сідайте, будь ласка, бо уже ті, хто записався, список вичерпався.

Хрещення ви перше пройшли, давайте будемо сподіватися, що наступний звіт буде більш оптимістичний.  Так, переходимо до обговорення доповіді.

Слово має від комітету голова Комітету з питань молодіжної політики, фізичної культури, спорту і туризму Катерина Семенівна Самойлик. Будь ласка, 15 хвилин.

 

САМОЙЛИК К.С.

Дякую. Шановні колеги і не дуже чисельні члени уряду!

Ну така... знаєте, лакмусовий папірець - питання здоров'я наших дітей. І ми бачимо, на жаль, бачимо, яке відношення і віце-прем’єра тільки но призначеного з гуманітарних питань, і інших міністрів. Це питання стосується майбутнього України. Якщо і далі так будемо, то ми можемо і взагалі, ні Днів уряду, нічого не проводити, нічого в нас доброго не буде.

Насамперед, хочу відмітити досить конкретну роботу, яку здійснило Міністерство сім'ї, дітей та молоді протягом останніх років щодо організації та оздоровлення дітей. Три роки назад ми оздоровлювали 20 з чимось відсотків дітей, зараз, ви бачите, майже дійшли до половини. Це не ідеальна цифра. Ми можемо заставити працювати всіх заради здоров'я наших дітей.

Я хочу побажати новому складу міністерства, щоб ми оці темпи і оці наробки, які ми опрацювали з минулим складом Кабінету Міністрів України, щоб вони не зупинялися, а навпаки, далі змогли по прогресивній йти.

Обговорення зазначеного питання саме на Дні уряду на початку лютого свідчить про стурбованість народних депутатів України щодо успішного  проведення цьогорічної оздоровчої кампанії. До речі, народна мудрість говорить про те, що готують санчата влітку, а воза взимку.

Варто нагадати, що ми нещодавно в цій залі дійшли згоди і на відповідні постанови Верховної Ради України від 3 листопада і 14 грудня щодо  "Артеку" і щодо підсумків оздоровлення дітей - і проголосували відповідно 286 і 364 народних депутатів. Тим самим ми запропонували уряду, органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування здійснити конкретні дії щодо вирішення нагальних питань стосовно організації і проведення оздоровлення наших дітей. Але сьогодні, на жаль, чому ми знову винесли це питання. Настільки конкретне рішення було прийняте у цій залі, і давало доручення кожній нашій галузі, але, на жаль, ця постанова залишилася поки що під сукном.

По-перше, коштів на ці цілі, що передбачені в Державному бюджеті на поточний рік, обмаль. Зокрема, на оздоровлення дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів, дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, дітей з багатодітних, малозабезпечених сімей, дітей працівників органів внутрішніх справ та військовослужбовців, які загинули під час виконання службових обов'язків, дітей загиблих шахтарів. А оздоровити дітей цих категорій - наш святий обов'язок, заради пам'яті тих людей, яких уже сьогодні немає, пішли з життя.

Але я маю дуже велику надію, що, вносячи зміни до Закону України "про Державний бюджет на 2005 рік" потрібні кошти просто необхідно передбачити. Ми вкотре, я підкреслюю, пропонуємо уряду для цих категорій, які я назвала, встановити державне замовлення, адже у нас є конкретна чисельність таких дітей, які потребують уваги держави. І, крім держави, цим дітям ніхто не зможе допомогти.

Чому ж таке небажання допомогти сиротам, чорнобильцям, дітям загиблих шахтарів, міліціонерів, військових? Ну, чому така бездушність? Два роки підряд ми про це говоримо - начебто ніхто не чує.

Які ще конкретні питання нас також турбують сьогодні? Не відпрацьовано механізм щодо надання пільг на сплату енергоносіїв, комунально-побутових, транспортних, торговельних послуг. Ми так уже в нашому рішенні все це зафіксували! Але це рішення ігнорується. І керівники дитячих закладів звертаються до нас з турботою: яким чином буде виконуватися вимога відповідної постанови парламенту України щодо безоплатного проведення санітарно-епідеміологічного, технічного, протипожежного обстеження цих  оздоровчих закладів.

В свою чергу, органи місцевого  самоврядування на сьогодні також не одержали відповідь на запитання який буде задіяний і чи взагалі приступили до розробки механізму компенсації зменшення надходжень до  місцевих бюджетів у зв'язку з наданням таких пільг.

В цілому ж за ці роки жоден уряд так і не спромігся розробити і реалізувати дійовий механізм стимулювання діяльності дитячих оздоровчих закладів. А працює так, підходить оздоровчий період - з барського плеча там збросив щось і забули за те, що є державне рішення.

Окремо хочу зупинитися на питаннях, що стосуються нормативно-правової бази з врегулювання правовідносин у цій сфері. І це завдання і Міністерства  у справах дітей, сім'ї  та молоді, і Міністерства охорони здоров'я, і нашого профільного комітету. По кількості виданих документів - а їх сьогодні нараховується десятки - ми йдемо попереду всієї Європи з цих питань, але ця база нестабільна, правила гри надто часто змінюються в залежності від того хто очолює Кабінет Міністрів або міністерство, що закономірно негативно позначається на діяльності дитячих оздоровчих закладів, дитячих спеціалізованих санаторно-курортних закладів. І з цього приводу свого часу Верховна Рада України визначила свою позицію і рекомендувала уряду розробити відповідний проект закону, посилити державний контроль за збереженням мережі стаціонарних дитячих оздоровчих закладів. В цій залі наголошувалось про недопустимість, неприпустимість ліквідації зазначених закладів, їх зміни профілю, передачі у заставу чи за борги. Давалось навіть відповідне доручення Генеральній прокуратурі здійснити перевірку в регіонах з цього приводу. Але й сьогодні беззаконня не припинилося, воно продовжується. Стало вже недоброю традицією намагання окремих наших підприємців поліпшити своє благополуччя за рахунок здоров'я дітей та підлітків будь-якою ціною, навіть якщо це суперечить законодавству, придбати у власність, якщо не саму споруду, то земельну ділянку на  території дитячого оздоровчого закладу  для того, щоб свої хороми будувати. Чого варта ціла операція щодо намагання змінити форму власності єдиного санаторію ".........." під Одесою, де лікуються діти  з сколіозом, а  у самій Одесі вже декілька років поспіль  продовжується боротьба дитячого оздоровчого центру "Молода гвардія" за збереження свого статусу, але її місцеві органи влади і уряд не приступили до виконання цього питання, і ми  вже одержали телеграму на ім'я керівництва Верховної Ради України, де  практично виділяється земля, яка належить  "Молодій гвардії" для того, щоб там побудували новітні хазяї свої маєтки. І до початку оздоровчого сезону залишилося досить часу, щоб уряд відповідно до Постанови Верховної Ради України від 14 грудня 2004 року про оздоровлення дітей влітку 2005 року визнав центральний орган виконавчої влади для проведення тендеру з метою ефективного використання  бюджетних коштів щодо закупівлі дитячих путівок.

Потрібно зробити все необхідне або не повторилося ЧП, коли  кошти на оздоровлення надходили лише в липні місяці. Врешті-решт у державі повинні діяти  державні соціальні стандарти. Забезпечення дітей  організованими формами відпочинку та оздоровлення.

Щодо реалізації невідкладних заходів державної підтримки міжнародного дитячого центру "Артек" виникає ряд  запитань до уряду. І ми вам повторно направимо нашу постанову, на яку вже уряд повинен зреагувати і дати  конкретну відповідь і не тільки депутатам, а і громадськість з наступного. Які існують заперечення чи  підстави аби не надати цій оздоровниці статусу національної? Хіба у світі є щось подібне на взірець "Артеку"? Немає. Так  чому два, три навіть місяці це питання не вирішується. Якщо були сумніви з цього приводу труба було вже поінформувати Верховну Раду  України. Хто відповідає в Уряді за своєчасну підготовку проекту  державної програми міжнародного дитячого центру "Артек" на 2005-2015 роки? Як відомо, Постанові Верховної Ради України було визначено термін  роз...ровки і внесення програми до 1 січня цього року. І взагалі, з якими очима поїдуть, а поїдуть, бо завжди влітку урядовці всіх рангів збираються в "Артеці", в цьому році "Артеку" буде 80 років від дня  заснування цього унікального дитячого закладу, коли в державному бюджеті виділено всього 30 міліонів гривень на його комплексну реконструкцію? Це, як говориться, крапля  в морі, враховуючи цілий букет проблем, що накопичилися роками. Як була б добра воля і бажання, то, мабуть, варто порадитися із  регіонами нашими, органами місцевого самоврядування, щодо можливих форм і напрямків співпраці з "Артеком", про сприяння і розвиток матеріально-технічної  бази цього закладу, організацією і оздоровлення натомість  дітей з цих областей.

Те, що сьогодні прозвучало в залі, а саме запитання: хто і на яких підставах приватизував частину державної власності, частину території нерухомості "Артеку"? У нас складається враження, що державне управління справами і забрало тому собі "Артек" і не випадково після смерті директора дитячого міжнародного центру "Артек" Сидоренко, призначили людину, яка за рік все зробила, щоб знищити "Артек". Ясність тут повинна внести Генеральна прокуратура. І офіційно повідомити з цього питання Верховну Раду України, а за потребою, і вжити законодавчо визначених закладів. Я думаю, що ми терміново, щодо важливого питання: збереження "Артеку", ми терміново повинні приступити до виконання  постанови  Верховної Ради України, вибачте, будь ласка, майже 400 чоловік проголосували за цю постанову. Якщо ми просто, за ради красного слівця і заради того, щоб висвітився, а що  мій голос також за це іде, то тоді  не треба і голосувати. Постанова прийнята для того, щоб вона виконувалася.

Виходячи з раніше висловленого, наша думка наступна. Домогтися від уряду виконання пропозицій, викладених у постановах Верховної Ради України, про невідкладні заходи щодо державної підтримки молодіжного дитячого центру "Артек" та відзначення 80-ї річниці від дня його заснування.

Я звертаюся до вас, Юрію Олексійовичу, Зінаїдо Петрівно, до всього апарату Міністерства у справах сім'ї, дітей і молоді, наголошуючи, нічого у світі подібного немає. І ми не повинні втратити цей унікальний дитячий заклад. І якщо ми просто знову махнемо рукою, якось пройде, приїде Президент, приїде міністерство, окремі депутати, поаплодуємо, послухаємо концерт, і на цьому все залишиться. То не треба взагалі говорити про те, що ми дбаємо про підростаюче покоління і дбаємо про нашу молодь.

Також нам стосовно заходів Кабміну щодо організації та оздоровлення дітей влітку 2005 року. У цьому зв'язку ми у проекті постанови сьогоднішнього Дня уряду звернули увагу уряду на потребу виконання всіх постанов у повному обсязі. І я думаю, що на наступних пленарних засіданнях ми врахуємо всі пропозиції народних депутатів України для того, щоб все-таки ми і далі продовжили у позитивному напрямку рухатися з цієї важливої проблеми.

Я звертаюся знову до міністра, заступників міністрів. Дуже важливе піднімали питання мої колеги, що стосується інших оздоровниць. Тому що пришкільні дитячі оздоровниці, ми знаємо це вже так: прийшов, поїв і пішов собі на здоров'я. Але у нас є міжколгоспні, взагалі відомчі оздоровниці, профсоюзні. Треба нам звернути увагу на те. І нам особливу увагу треба звернути на Євпаторію. Ми робили виїзне засідання комітету Верховної Ради, ми бачили унікальні можливості майже всіх клінічних санаторій для наших дітей. У світі нічого немає. Та ладно, нехай уже ті, хто житті, у кого грошей багато, возять за кордон своїх дітей лікувати і оздоровлювати. А ми повинні Євпаторію використати для того, щоб цілорічно і лікувати, і оздоровлювати наших дітей. На 20 відсотків загруженність - от вам і державне замовлення. Бо для дитини-сироти краще влітку вилікуватися і оздоровитися, але вона і не заперечувала, щоб дійсно побувала і в Євпаторії і набравшись здоров'я, поправивши здоров'я, повернулась свого чи дитячого будинку, чи сиротинця, чи це дитина-чорнобилець.

То ж, закінчуючи свій виступ, я хочу сказати: нам нічого не потрібно видумувати, у нас є відповідні рішення, у нас є прекрасні кадри, у нас є бажання, але я пропоную уряду, щоб за всіма тими питаннями, які вирішуються щодня, ми не забували за те, що ми повинні кожен день думати про дітей, про майбутнє нашої держави, щоб це було здорове покоління, а не покоління хворих.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, давайте порадимось. У нас зараз мала бути перерва, але як ми і домовились при відкритті Дня уряду про те, що обговорення питання буде 40 хвилин. Можливо, давайте ми без перерви 40 хвилин використаємо на обговорення і на цьому завершимо наше ранкове засідання? Немає заперечень? Тоді переходимо до обговорення. По три хвилини. В першу чергу слово одержать представники фракцій і депутатських груп. Будь ласка, Анатолій Раханський, "Демократична Україна". Підготуватись Шершуну Миколі.

 

РАХАНСЬКИЙ А.В.

Дякую. Анатолій Раханський, Крим, Євпаторія, Саки, "Демократична Україна", об'єднання "Депутати-чорнобильці".

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги, представники нового уряду! Отримані інформаційно-аналітичні матеріали свідчать, що уряд турбує питання оздоровлення дітей тільки влітку. А хто буде піклуватися цілорічним лікуванням дітей-інвалідів? Статистика свідчить, в державі 8,5 млн. дітей віком до 14 років. Із них 150 тис. інвалідів, 500 тис. з захворюваннями кістково-м'язової хвороби, мільйон - з органами травлення щодо травлення, один мільйон постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, десятки тисяч хворобами ДЦП, бронхітами та багатьох інших хвороб. Дитяча інвалідність виросла на 21 відсоток, захворюваність на 25. Дитяче лікування стає питанням національної безпеки України. Держава не повністю використовує отриману від СРСР чудову спадщину - дитячі санаторно-курортні заклади. Це - спеціалізовані санаторії Євпаторії, Ялти, Одеси, Трускавця, Бердянська з умовами цілорічного лікування та навчанням дітей.

На жаль, вони використовуються  на 15-20 відсотків в осінньо-зимовий та весняний періоди. Так в Євпаторії всеукраїнські дитячі оздоровниці втрачається можливість пролікувати щорічно більше 100 тисяч дітей. Це основний резерв зниження дитячої інвалідності.

Вважаю, що Кабінет Міністрів подав до Верховної Ради матеріали, підготовлені не зовсім якісно, без аналітики хворих дітей та заходів щодо їх лікування.

Пропоную новому Кабінету Міністрів доопрацювати ці інформаційно-аналітичні матеріали, заслухати уряд на початку квітня з порядком денним про державну програму по лікуванню дітей-інвалідів та заходи щодо оздоровлення дітей влітку 2005 року, терміново розробити державну програму лікування дітей інвалідів та хворих, передбачити держзамовлення на дитячі путівки, спеціалізовані санаторії для цілорічного лікування дітей-інвалідів, особливо постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській станції, передбачити участь всіх дитячих спеціалізованих санаторіїв в тендерах по соцстраху, переглянувши тендерні умови, об’явити  мораторій на приватизацію дитячих санаторних закладів в Євпаторії в центрі міста -  500 метрів від моря недобудований санаторій дитячий Мінздрав хоче продати комерційним структурам, вирішити питання пільгового проїзду залізничним транспортом цілорічно, лікування на Кубі дітей. Сьогодні це більше комерційна діяльність. В Євпаторії, в Міжнародному центрі "Дружба" працюють лікарі кубинці, вони здивовані ставленням держави до національних можливостей лікування дітей. За рахунок затрат на переліт тільки до Куби і назад можна пролікувати десятки тисяч хворих дітей.  Прошу рахувати мій виступ як запит до Кабінет Міністрів. Дякую

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Анатолій Варфоломійович.

Будь ласка, Микола Шершун, Народна аграрна партія. За ним буде виступати Богдан Губський.

 

ШЕРШУН М.Х.

Микола Шершун, фракція Народна аграрна партія України, Рівненщина.

Шановний головуючий, шановні колеги, урядовці. Обговорюючи перспективи оздоровлення дітей у нинішньому році, треба бути чесними, бо об'єктивно тільки 880 тисяч дітей із декларованих майже трьох мільйонів справді оздоровилися, бо перебували в стаціонарних закладах, де для цього є необхідні умови. Решта дітей просто відпочили в трудових, пришкільних та інших таборах. І я вдячний Юрію Олексійовичу, що в доповіді він, може, дуже м'яко, але все-таки відмітив це. Вважаю, що і надалі нам потрібно вести статистику, де давати відповідь на питання: оздоровлено стільки-то, забезпечено відпочинок стільки-то. І тоді буде чітко видно, що проблема оздоровлення, справжнього оздоровлення на сьогодні існує.

Ще одним проблемним питанням є звільнення санаторно-курортних закладів від сплати ПДВ з першого червня по перше вересня. Виникає питання: невже в Україні дітей оздоровлюють тільки протягом трьох літніх місяців. Поїдьте в будь-який санаторій в березні чи листопаді - і побачите, що діти там є. Тому вважаю, якщо надавати таким закладам пільгу з ПДВ, то її треба надавати на весь рік, щоб не здорожувати путівки, бо через введення податку на землю вони вже й так стали дорожчими більш як на п'ять процентів.

Далі. Кошти на оздоровлення, які розподіляються областям, надходять або надходили на місця зазвичай у червні - липні. Зважаючи на тендерну процедуру, використовувати їх починають на межі літа - осені, коли розпочинається навчальний рік і більшість сімей просто відмовляється від оздоровлення. Тому регіони, ну, я би сказав, просто благають: віддайте кошти хоча би у квітні.

Ще одними граблями, на які, схоже, знову наступимо, стане процедура закупівлі путівок для дітей, постраждалих від чорнобильського лиха. Централізована закупівля путівок Міністерством з надзвичайних ситуацій, до речі, найбільшим розпорядником оздоровчих коштів, яка практикувалася минулого року і пропонується на нинішній рік, абсолютно не враховувала діагнози дітей, багато інших моментів.

Вважаю, треба переглянути підхід принципово, інакше діти будуть не оздоровлюватися, а навпаки губити своє здоров'я в той час, коли міністерства рапортуватимуть про успіхи на цій ниві.

І останнє. Завжди на оздоровлення дітей не вистачає коштів, не вистачить їх і в цьому році. А може доречно встановити  спеціальний податок для тих виробників, які випускають шкідливу для здоров'я продукцію? Наприклад, для виробників горілки та цигарок. Дивись і кошти на оздоровлення з'являться. До речі, така практика вже існує в деяких країнах Прибалтики. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка... Богдана Губського я не бачу. Тамара Прошкуратова, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної). За нею буде виступати Євген Кирильчук.

 

ПРОШКУРАТОВА Т.С.

Шановні колеги, наша фракція вважає, що завдяки спільним діям Верховної Ради, Кабміну, Президента, центральних та виконавчих органів влади та місцевого самоврядування, число негромадських установ, які утримують на своєму балансі дитячі оздоровчі заклади, було забезпечено проведення літньої оздоровчої кампанії. Ми схвалюємо, що державних та місцевих органів влади, місцевого самоврядування була зосереджена на забезпеченні оздоровлення дітей, які потребують найбільше уваги і турбот зі сторони держави. Це сироти, напівсироти, діти ....... соціальних сімей і той факт, що Україна прийняла на оздоровлення  понад 100 діточок, які проживають в зоні військового конфлікту з Республіки Ірак та понад 600 дітей, що потерпіли внаслідок трагедії в Беслані, було відмічено як великий позитив Папою Римським на Міжнародному форумі "Жінки-парламентарі за права і свободи дітей", які відбувалися в Італії восени минулого року і де я мала честь представляти українських жінок-парламентарів. Запорукою успішного оздоровлення є своєчасне і  достатнє фінансування. В Держбюджеті на нинішній рік збільшено фінансування на 24 мільйони. Наша фракція буде підтримувати ті дії нового уряду, які сприятимуть покращанню вирішення цього питання, і, крім цього, спонукатимуть  до виконання всього обіцяного українському народу також під час виборів.

Державним бюджетом передбачено звільнення операцій  з продажу путівок до дитячих оздоровчих закладів із  сплати ПДВ. Але введення податку  на землю, як про це вже було сказано, відповідно до Закону  про "Про Держбюджет на 2005 рік" призведе, враховуючи сезонність роботи цих закладів, до підвищення вартості путівок до 5 відсотків. Вже  мають починатися тендерні процедури щодо закупівлі путівок на оздоровлення дітей. Як правило, ніколи не виграють тендеру та і не долучаються до нього колись, так звані, міжколгоспні та  заміські табори. І тому, гадаємо, на  долю цих таборів слід звернути увагу, щоби більшість дітей сільської місцевості була оздоровлена.

Успіх в оздоровчій кампанії також залежить від підготовки  педагогічних кадрів. Знаю з власного досвіду, адже з дітьми, як правило, працюють студенти, які  і самі є діти. Тому слід, гадаємо, повернутися до колись, так званої,  піонерської практики, коли у таборах протягом двох тижнів відбувалася практична підготовка  педагогічних кадрів.

Ми схвалюємо  і ту позицію, що про надання міжнародному дитячому  центру "Артек" статусу національного, про  передання його Міністерству  у справах сім'ї та молоді. Але  також не можемо не звернути увагу про те, що великою проблемою залишається оздоровлення і відпочинок дітей-сиріт, які навчаються  у професійно-технічних навчальних закладах, адже з липня, коли всі йдуть у відпустку,  ці діти  залишаються, по суті, за бортом, без догляду, без достатнього фінансування. І у Державному бюджеті також на цю категорію діточок слід передбачити, безумовно, кошти....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка,  Євген Кирильчук, фракція Блоку Тимошенко. За ним буде виступати  Петров.

 

КИРИЛЬЧУК Є.І.

Євген Кирильчук, фракція Блоку Юлії Тимошенко, партія "Батьківщина", Волинь.

Шановний головуючий! Шановні народні депутати, урядовці! І я вважав, що буде  дуже багато гостей сьогодні тут у цьому залі. Але видно дуже  помилився, бо крім міністерства,  яке безпосередньо відповідає за оздоровлення. Ми б тут бути і ще ті, через яких іде величезна  кількість грошей на оздоровлення дітей - це Міністерство з надзвичайних ситуацій - лише 100 міліонів; це Фонд соціального, соцстраху -  більше 110 міліонів, а через Міністерство сім'ї і молоді іде лише 20 міліонів.

І, як раз, о ця розпорошеність і стверджує, напевно, те, що і в цьому році будуть проблеми із оздоровленням дітей. А нам відомо, що практично кожна друга дитина у нас в Україні - це хвора дитина, або із патологічними відхиленнями від норми здоров'я. І не секретом, напевно, є те, що ті цифри, ті показники, які ми  сьогодні читали у інформації, вони, в основному, підігнані за рахунок таборів денного  перебування  в школа. Нема там такого як слід оздоровлення, бо  діти використовуються, перш за все, можливо, тільки для того, щоб десь в шкоду не залізли. А так на ремонт шкіл, на інші роботи, при том із одноразовим харчуванням, за 3 гривні на добу - це не оздоровлення, це фікція, це профанація. І щоб не повторити минулорічних помилок - проколів, або просто безвідповідальності, коли в цій залі гарно звучали запевнення, передвиборні обіцянки Уряду і сталося  провал організації першого заїзду у позаміські спеціалізовані табори. Я особисто побував в таких таборах, де було по 10-12 дітей в першому заїзді.

Треба зрозуміти, що суть оздоровлення  - це чисте повітря, посилене харчування і інша сторона оздоровлення з лікуванням. І, навіть, спеціалізовані табори, такі пустували буквально по пів року. І думаю, що негайно треба  поповнити базу  даних, тому що вона не постійна, щодо дітей і їх здоров'я. Думаю, що особливу увагу треба звернути на сільських дітей, де бачать лікаря раз в декілька років, щоб його хоч оглянули як слід. Думаю, що потрібно обов'язково...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Євгене Івановичу. Слово має Олег Петров, фракція НДП-Республіка. Підготуватися Григорович Лілії.

 

ПЕТРОВ О.В.

Записаний. Я дуже дякую, що ви так дуже плідно дивитися за Регламентом. Хочу наголосити, що я ще хочу подякувати своєму колезі Кирильчуку із фракції блоку Юлії Тимошенко, бо я дійсно теж вражений представництвом уряду. Я, мабуть, скорочу свої, як кажуть, побажання і "подяки".

Коли сьогодні при такому принциповому питанні, а воно стосується і майна, і фінансів, і взагалі того, що нам дуже багато листів надходило від профспілок. А ви знаєте, що соціальне страхування сьогодні фінансує, і профспілки фінансують табори теж, і більшу левову частину в регіонах. То я хочу сказати, що той експеримент, і я вносив пропозицію, коли бюджет приймали, який ми отримали в поза тому році, в 2004 році, коли забрали від регіонів розподіл путівок до Міністерства надзвичайних ситуацій, я вважаю, він лопнув. І це саме головне сьогодні питання. Бо я по суті хочу наголосити на конкретних питаннях.

Нам треба повернути це в регіони. Це неправильно, коли сьогодні надсилаються 50 путівок, із Чернігівської області везуть оздоровлюватися чорнобильських дітей до Чернівецької, а з Чернівецької у Чернігівську. Розумієте, ми дійшли, до речі, до абсурду. Я вже не кажу про тендери, не кажу про путівку, яка складається, до речі, собівартість путівки, ви знаєте, з чого складається. І, до речі, в "Артеці" вона складається теж. У "Артеці", де не в багатьох таборах якраз є п'ятиразове харчування, це автобус, це екскурсії, це теж іде на собівартість путівки. Тому ПДВ, яке, підкреслюю, ціле літо не вирішувалося у тому році. Хоча ви знаєте, які були прийняті рішення, уряд педалював це питання і не вирішував по ПДВ. Тому це теж є сьогодні наші проблеми.

По тендеру я хотів би наголосити, що, незважаючи від форми власності, нам потрібно вирішити питання: якщо це є сертифіцирований дитячий центр оздоровчий, він повинен сьогодні приймати участь в тендері і оздоровлювати дітей. Це є і колективна власність, і приватна, і державна. Тому, як ви наголосили, всі форми власності у нас повинні бути. Це стосується, до речі, як  колега мій сказав, міжколгоспних чи між сьогодні господарських таборів, які сьогодні існують.

І я хотів би наголосити, що сьогодні Юрій Олексійович казав, що треба шукати, де знайти форми. То я вам хочу сказати, що нам потрібно реорганізувати, як це в проекті є сьогодні, передати сьогодні Мін сім'ї, молоді і сертифікувати всі табори, які на сьогоднішній день є.

І репліка така, що сьогодні керівництво "Артеку", тут пролунало, що був після Сидоренка Михайла Михайловича нове керівництво, так хочу сказати, що все нове сьогодні керівництво в "Артеці", і як раз з приходом рік тому цього керівництва, Віктор Іванович тут присутній, ми і призупинили ту деребанізацію, як сказала моя колега Самойлик, дербаніз...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую. Будь ласка, Лілія Григорович, фракція "Наша Україна". За нею Михайло Мельничук.

 

ГРИГОРОВИЧ Л.С.

Лілія Григорович, фракція "Наша Україна", Комітет з питань охорони здоров'я, материнства і дитинства.

Шановний Головуючий, шановний пане міністр, який зараз дає інтерв'ю в кулуарах, тому що преса хоче знати про плани діяльності молодого Міністерства, хочу зазначити, що питання, яке ми сьогодні розглядаємо, є, очевидно, тестом, лакмусовим папірцем або квінтесенцією всього, що мало місце до сьогоднішнього дня.

Сьогодні третій офіційний робочий день новообраного уряду. І я би хотіла відповісти відразу на заклики або на палки твердження про те, що ми дійшли до ручки, "Артек" нікому не віддамо, трошки перефразувавши займенники - так, вони дійшли до ручки, ті, котрі діяли і працювали до тепер, той, попередній уряд, гаслом якого, уряд Януковича, було "Послідовність, ефективність і відповідальність".

Послідовно, ефективно і безвідповідально дерибанили все: дерибанили чорноморське узбережжя, дерибанили робочі місця, дерибанили корумповані... в освіті можливість здобуття освіти для сільської дитини чи дитини шахтарського містечка чи селища.

І от питання з "Артеком" - це є квінтесенція дерибану майбутнього наших дітей. І наші діти відчули це, як ніхто, і наші діти вийшли на майдан, і наші діти сказали "ні!", врятувавши себе, своє майбутнє, а також честь  і репутацію своїх батьків і нашу старість.  Бо якщо ви хочете знати, чому не пішли війська на помаранчеві майдани, бо там стояли діти наших високопосадовців міліціонерів, дочки і сини і казали: "Папа, мама, ми з народом!"

Тому, дорогі мої, ми є у величезному боргу перед нашими дітьми, і, безперечно, від імені уряду, а я представляю більшість, запевняю вас: так, це вони дійшли до ручки, і ми нікому не дозволимо дерибанити ні цю країну, ні майбутнє наших дітей, ні, тим більше, дерибанити "Артек".

На запитання, де сьогодні знаходиться уряд, відповідаю, дорогі мої: сьогодні йде представлення у міністерствах, якщо ви ще цього не знаєте, сьогодні ми готуємо зміни до бюджету, які треба приймати у березні, тому що дерибан уряду Януковича, який послідовно, ефективно і безвідповідально дерибанив майбуття України дійшов до того, щоб були зняті податки на сім місяців вперед з підприємництва, тобто оподатковане майбутнє, яке ще не народилося.

Тому, дорогі мої, я запевняю вас, що так, як було, не буде ніколи. А як буде? А буде, дійсно, комуніковано всі функції унікальної перлини оздоровлення дітей у Міністерстві сім'ї і молоді, і буде державне забезпечення, і кошти для цього будуть знайдені, бо Президент сказав: "Не красти, не красти і ще раз не красти!"

І буквально, на останнє. Я спілкувалася з представникам Міністерства закордонних справ, ЮНЕСКО  (ЮНЕСКО - вдумайтеся!) визнало, що це є перлина світового планетарного масштабу - наш ...(Вимкнено мікрофон)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Будь ласка, Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії, підготуватися Катерині Фоменко.

 

МЕЛЬНИЧУК М. В.

Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область, Всеукраїнська спілка власників земельних та майнових паїв.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги, шановні радіослухачі, телеглядачі! Дійсно, принципове сьогодні питання ми обговорюємо в парламенті. І я не хотів би піддавати критиці, де уряд знаходиться. Безумовно, що тільки що колега повідомила де. Але все-таки сьогодні ми обговорюємо питання, пов'язане з нашими дітьми, з майбутнім наших дітей. І фракція Соціалістичної партії України, ми би хотіли акцентувати на таких декількох питаннях.

Перше. Нас дуже турбує, і про це говорили вже колеги, які виступали, питання, пов'язане з відпочинком дітей села, тобто селянських дітей. Безумовно, що сьогодні ми маємо таку статистику, що за минулий рік відкрито при школах табори, десь приблизно 16 тисяч таких таборів. Я влітку знайомився з роботою цих таборів в селі - і хочу вам констатувати, що їжу приносили діти з собою в школу, обідали там - й шли додому. А звітність йшла. І, безумовно,  коли ми почали аналізувати, як у нас відпочивають діти, то за останні три роки, дійсно, статистика чудова: стільки дітей ми оздоровили, дуже багато дітей відпочивають, оздоровлюються, і все. І коли дійдеш до суті, то ми вимушені констатувати, що все це є брехня, і не більше, брехня, сама настійлива брехня, при тому, що сьогодні ми розуміємо, яка ситуація з дітьми, що коїться в нас не тільки в селах, а й в містах. Напризволяще зі школи вийшли - і влітку дітьми ніхто в нас не займається.

А що стосовно "Артеку", інших престижних оздоровчих закладів для дітей, то ми знаємо, чиї діти там відпочивають. І вони не відпочивають 24 дні або місяць - вони все літо проводять там, тому що батьки відповідно мають звідки фінансувати, або їхні батьки знаходяться при відповідній посаді, коли дітям можна все. І залишається, не просто ми говоримо: мільйони дітей оздоровлено. Треба розібратися, що це робилося.

І, безумовно, хотілося б побажати новому міністру Юрію Олексійовичу. Ми знаємо, що дуже багато зміниться. Змінити статистику на реалії і подивитися, дійсно, на проблеми, пов'язані з дітьми у країні. І фракція Соціалістичної партії України заявляє всім  сьогодні про те, що ми беремо  відповідальність і контроль за тим як у цьому році буде проходити  ця кампанія. Не просто на бумазі 200 мільйонів, 140 мільйонів з бюджету, а що реально буде втілюватися в життя на теренах нашої України, відповідно до наших дітей. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Катерина  Фоменко, група "Союз". Підготуватися Полііту.

 

ФОМЕНКО К.О.

Шановні народні депутати! Шановні радіослухачі! Питання, яке ми сьогодні  обговорюємо воно дійсно носить не тільки соціальний характер, а державний характер. І я хочу зупинитися саме на тому як же держава підтримує цю дуже важливу справу нашої громади.

Послухайте такі цифри. Сьогодні дуже багато називалося їх, 170 мільйонів, це більше на 24 мільйони, ніж було в тому році. В місцевих бюджетах вже 140 замість 126. І я вас дуже запрошую,  шановні депутати, давайте спустимося з небес на грішну землю і побачимо як же ці мільйони виглядають там у місцевих бюджетах.

Я приведу приклад з однієї області, але це стосується всіх. Наприклад, Луганській області треба оздоровити 280 тисяч дітей пільгових категорій. На ці потреби закладено аж 3,6 мільйона гривень, тобто близько 13 гривень на дитину. Якщо спуститися на районний рівень. Десь для району в 22-25 тисяч населення закладається до бюджету 15-17 тисяч гривень. Районом ..... бюджету треба закласти ще суму в 3-4 рази більше для того, щоб задовольнити свої потреби. При цьому вони знімають фінансування з інших статей, в тому числі і захищених статей. Скажіть, будь ласка, про яке державне забезпечення ми сьогодні з вами ведемо мову? Тому я пропоную закласти, коли  будемо вносити зміни до Державного бюджету на 2005 рік, а це буде зовсім скоро, я пропоную закласти цільову субвенцію для місцевих органів самоврядування для того, щоб нарешті  це фінансування зробити таким, яке воно повинно бути.

Наступне. Я  сьогодні не буду зупинятися  дуже довго і коментувати роботу нашого фонду соціального страхування з тимчасової втрати непрацездатності, але ж там закладається щорічно  майже така сума, яка закладається у 689 бюджетах України, - 111 мільйонів  гривень. Я не хочу казати на якому рівні проводяться там тендери, як саме це відбувається фінансування. Я тільки  прошу зробити наступне. Я сьогодні звертаюся до керівників уряду. Треба нарешті зробити ці виплати, як грошові компенсації тим батькам, які мають цих дітей, яких треба оздоровити, або тим закладам, де знаходяться ці діти.

І третя проблема. Так, ми в бюджеті 2005 року заклали норму, як передбачає проплату податку на землю цими оздоровчими закладами,  і чим самим підтримали місцеві бюджети, які втрачають мільярд 100 мільйонів саме з наданих пільг по земельному податку. Але  я вважаю  за необхідне закласти цю компенсацію, грошові втрати,  саме цим  оздоровчим закладам і на цьому  наполягав бюджетний комітет. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Андрій Полііт, фракція комуністів. Підготуватися Губському.

 

ПОЛІІТ А.А.

Андрей Полиит, фракция Компартии Украины, Ленинский комсомол Украины.

Уважаемый Адам Иванович! Уважаемые народные депутаты!  В докладе Кабмина отмечено, что в 2004 году  было обеспечено успешное проведение летней оздоровительной кампании. И  приводится цифра о том, что  2 миллиона  767 тысяч детей было  охвачено оздоровительными услугами, а это 47 процентов  всех детей школьного возраста.

Из чего складывается такая цифра,  об этот здесь сегодня говорилось. Если внимательно разобраться, то в это количество входят те, кто отдыхал в санаториях и домах отдыха, но также и те, кто получил, так называемое, оздоровление  в пришкольных лагерях. Не даром такой вид отдыха в народе называют  "асфальтным оздоровлением", и это  50 процентов от общего оздоровления. Разве можно сравнить  результаты отдыха ребенка в Крыму и дневное пребывание во дворе собственной школы?

Ведь главной причиной такого пристального внимания Верховной Рады  к данному вопросы является та неутешительная прогрессирующая статистика заболеваний детей школьного возраста, которую мы имеем сегодня в Украине. Вот если бы за триумфальными цифрами Кабмина  стояли показатели насколько  реально процентов уменьшилось заболевание детей школьного возраста, тогда такой отчет был бы намного четче и конкретнее. Оздоровление проводится сегодня в учреждениях различной формы собственности: государственной, профсоюзной, коммунальной, других. Главными распорядителями средств,  на которые осуществляется оздоровление детей, является целый ряд Министерств. Но в Кабмине  отсутствует четкая программа, которая бы обеспечила единые по всей стране критерии оздоровления детей, нормы их содержания. Отвечая на вопрос, какой комплекс лечебных и профилактических процедур он должен получить Единые стандарты по обеспечению соответствующих учреждений необходимым спортивным, техническим, санитарным и  медицинским оборудованием. И, конечно, не может не вызывать озабоченности воспитательная работа, проводимая в оздоровительных учреждениях. Эта работа требует системного подхода со стороны Минобразования и всех заинтересованных организаций. Ми считаем, что к данной работе, еще не достаточно привлекаются общественные организации. На Украине  зарегистрировано большое количество молодежных организаций, уставными целями которых является воспитание молодежи, организация их досуга и отдыха. Почему же они не проявляют инициативы, а соответствующие центральные органы исполнительной власти не привлекают эти объединения в должной мере к  организации летнего оздоровления детей.

И последнее, мы сегодня говорим о том особом статусе, который имеет международный детский центр "Артек" среди оздоровительных учреждений. И действительно, нужно всецело поддержать программу по проведению комплексной реконструкции материально-технической базы "Артека" и строительства новых объектов.

Но у нас есть еще один не менее  важный детский центр -  это "Молодая гвардия". Сегодня он принадлежит Союзу пионерских организаций Украины. Но почему государство самоустранилось  в вопросах функционирования этого Центра, организации там полноценного оздоровления детей?

И в завершении, позвольте высказать сожаление по поводу того, что вопрос здоровья подрастающего поколения интересует лишь 23 народных депутата. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Богдан Губський, Фракція "Єдина Україна", за ним буде Пузаков.

 

ГУБСЬКИЙ Б.В.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги, повернутися обличчям до простої людини - от що має стати ідеологією і метою діяльності, як Уряду, так і кожного органу державної влади. І це чітка позиція Фракції партії "Єдина Україна". І перш за все, вона повинна стосуватися турботи про наше майбутнє, про дітей. Адже, увага людині повинна стати головним державним пріоритетом. Адже, успіх держави - це успіх кожної сім'ї, кожного громадянина. Успіх у найпростішому, найжиттєвішому розумінні цього слова. Це можливість гідно виховувати дітей, мати певність у майбутньому і забезпечити належний рівень соціального захисту. І саме, якраз виходячи із цього, і потрібно сьогодні радикально змінити державну політику щодо захисту материнства та дитинства. Перші кроки у цьому плані вже зроблено.

Зокрема за пропозицією фракції партії "Єдина Україна" мінімальну допомогу при народженні дитини збільшено до подвійного прожиткового мінімуму 846 гривень. Ми внесли також закони, це збільшити до 752 гривні на місяць допомогу по догляду за малолітньою дитиною до трьох років. Внесли закон, щоб запровадити депозитні рахунки для новонароджених у розмірі двох прожиткових мінімумів, тобто 846 гривень, на які будуть іти відсотки, і дитина зможе отримати суму у 18 років.

Наступна важлива проблема - це екологічний стан, це Чорнобиль, який є національною трагедією для нашого народу. Ці проблеми вимагають від нас забезпечити молодь і підростаюче покоління можливістю повноцінно відпочивати та оздоровлюватися. Абсолютно впевнений у тому, що необхідно забезпечити путівками всіх тих, хто не має коштів, - дітей-сиріт, інвалідів, дітей з неповної родини. Майже всі багатодітні сім'ї в Україні є бідними, більше того - злиденними. Давайте забезпечимо путівками бідних, багаті самі себе забезпечать. Необхідно також зробити чіткий контроль, щоб не було корупції при розподілі путівок. Адже це ганебно наживатися на дітях, і ми знаємо ці факти.

Наступне. За останні роки дуже багато санаторіїв та інших оздоровчих закладів, міністерства та відомства передали безкоштовно комерційним структурам. Особливо в Криму та Одесі. Якраз поле для діяльності Генеральній прокуратурі.

Далі. Робота з дітьми вимагає кадрів високопрофесійних. І тому ми вважаємо, що потрібно розширити державне замовлення до педагогічних вузів.

І, виходячи з цього, я хотів коротко підсумувати. На думку фракції партії "Єдина Україна", що потрібно зробити. Перше. Це повернути у державну власність всі спеціалізовані оздоровчі, лікувальні та дитячі заклади. Адже кожен із них - це сотні дітей, які не змогли оздоровити. Забезпечити безкоштовне оздоровлення всіх дітей з малозабезпечених сімей, звернути увагу на чорнобильців. І останнє. Це забезпечити прийом до педагогічних вузів на бюджетну форму навчання всіх абітурієнтів, які склали іспити, але  не мають коштів на оплату навчання. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Представники фракцій і груп виступили. Будь ласка, Пузаков Володимир. Підготуватися Надразі.

 

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина.

Бюджетом цього року передбачено значні кошти на оздоровлення дітей. Але чи будуть вони оздоровлені так, як цього вимагає програма, в цьому виникає сумнів. Адже невтішні результати дитячого літа ще не забуто, коли лише в одному із таборів Луганської області на сальмонельоз захворіло 54 дитини, а керівництву 1785 оздоровчих установ довелося виплачувати штрафи. А 407 таборів і будинків відпочинку було закрито. На 20 з них заведено кримінальні справи.

За минулий рік відпочило десь біля 2 млн. дітей, а коли врахувати, що у нас біля 11 млн. дітей, то хіба можна сказати, що добре організовано відпочинок дітей? Як і раніше за кількістю відпочилих вихованці інтернатів і діти соціально незахищених сімей. Це добре. А чим можна пояснити, що за бюджетні гроші відпочивало лише 10 відсотків дітей-чорнобильців? Це при тому, що чорнобильський статус мають більше мільйона дітей. А коли і де будуть оздоровлюватись діти з фізичними та інтелектуальними вадами?

Котрий рік в цих же стінах говориться про зниження собівартості путівок і поліпшення якості послуг, що надаються? Але висновків з цього ніхто не робить. В цих стінах неодноразово говорилося, що потрібно займатися розробкою механізмів надання пільг оздоровчих установам при оплаті комунальних послуг,  а також повне звільнення їх від сплати податку на землю та користування водою.

Давайте покінчимо переносити фінансування дітей на місцеві бюджети. Ми добре знаємо, що виділяється з тих бюджетів на оздоровлення. Хотілося б сьогодні детальніше почути про проведення реконструкції міжнародного дитячого центру "Артек", і надія на те, що українські діти зможуть наповнити табір не на 50 відсотків, а значно більше, і не тільки літом, а на цілий рік, і ті діти, які цього вкрай потребують. Я назвав лише декілька недоліків організації минулого літнього відпочинку дітей. І якщо вони не будуть враховані і не буде прийнято рішення по їх ліквідації, так, як це обіцяє новий уряд, то вже сьогодні можна сказати, що оздоровчий сезон для дітей не розпочнеться.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Василь Надрага, підготуватися Катушевій.

 

НАДРАГА В.І.

Уважаемые коллеги!  Я хочу уточнить предыдущего, одного из предыдущих ораторов: нас в зале 18 человек. Да, и я думаю, что, в общем-то, что может внести некоторый оптимизм, - это наличие всего единственного от имени Кабинета Министров зам.министра.

Поэтому, Адам Иванович, у меня предложение: по итогам этого слушания, пожалуйста, протокол данного Дня правительства разослать всем членам Кабинета Министров, чтобы ми как-то наработали ситуацию, и все, что было в этом зале сказано, оно было бы как-то эффективно использовано в рамках реализации проблемы оздоровления детей в 2005 году, в том числе, и по линии Международного детского центра "Артек".

А теперь несколько тезисов на эту тему. Первое, на сегодняшний момент есть тема, если говорить об "Артеке", увеличилась стоимость путевок, и соответственно, сегодня для того, чтобы даже оплатить 30 процентов стоимости путевки, если в 2004-м это было 603 гривни, то в 2005 это уже 1098 гривен. О каких малообеспеченных мы можем говорить, если такая цена путевки?

Вместе с тем, дети, подходящие по установленным положениям о порядке подбора и направления детей в государственное предприятие Международный детский центр "Артек" льготным категориям и родители которых имеют возможность  оплатить указанные суммы, также  не всегда имеют возможность попасть на отдых в Артек, так как среднемесячный доход семей пусть  на чуть-чуть, но превышает прожиточный минимум. То есть, я думаю, тут нужна своя регулировка, которая четко должна сказать, при каких вариантах все-таки дети могут поехать, потому что вот это крючкотворство приводит к тому, что на 5 гривен больше родители получают, и, соответственно, ребенок не может поехать.

Дальше, не предусмотрено увеличение возраста детей  до 16-ти лет, то есть, у нас получается таким образом, что дети старшего школьного возраста на законном основании не имеют возможность ехать и оздоравливаться. Это есть ненормально, потому что согласно закона об охране детства возраст ребенка определен как возраст до 18-ти лет, а у нас даже до 16-ти не получается.

Третье, одним из условий направления ребенка из многодетной семьи является то, что эта семья должна стоять на учете в органах социальной защиты и получать госпомощь как семья малообеспеченных. Таким образом, поддержка многодетных семей является недостаточной, то есть то, о чем я говорил: на одну гривну больше получает семья - и уже ребенок не может получить льготную пенсию, путевку - прошу прощения.

Следующий момент. Масса проблем осталась по государственной программе отдыха и оздоровления детей, которая была утверждена Постановлением Кабмина еще в январе 2003 года. Первое: не разработан механизм оздоровления детей, больных сахарным диабетом. У нас из Госбюджета для этой категории детям не выделяется ни копейки, нет специализированных санаторно-курортных учреждений для детей, больных диабетом. Следующий момент: продолжается вопрос - и он здесь уже звучал, - это ликвидация продажи и перепрофилирования детских оздоровительных здравниц. Нельзя этого допустить. Мало того, предприятия не заинтересованы, потому что налогообложение такое, что они не вправе оздоравливать детей за счет внутреннего резерва.

Последнее. (Я прошу дать мне возможность закончить мысль) Мысль заключается в одном...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Василь Іванович, всі в рівних умовах. Вибачте.

Будь ласка, Зарема Катушева.

 

КАТУШЕВА З.Г.

Фракция коммунистов, Катушева, Крым.

Прежде всего, хотелось бы выразить благодарность Валентине Ивановне Довженко за работу ее команды, под ее руководством, и выразить надежду, что пришедшая новая команда во главе с Юрием Алексеевичем будет не менее работоспособной, и наше сотрудничество будет не менее эффективным. Будем надеяться, что обеспечение детишек из многодетных семей и детей-инвалидов, то есть социально незащищенных, бесплатными путевками в 2005 году будет не ниже уровня 2004 года, а, возможно, и намного выше.

В силу сложных социально-экономических условий в стране, к сожалению, большая часть родителей не способны оплатить путевки своим детям. Теперь  только приходится вспоминать те времена, когда любой ребенок мог за чисто символическую плату, пять - шесть рублей, отдыхать 24 дня в пионерском лагере. К сожалению, эти времена канули в Лету. В советское время дети были социально защищены, да и не только дети. В последние же годы резко изменилась сама система комплектования детских летних учреждений, в том числе и жемчужины Крыма - "Артека". Если в советское время в "Артек" направлялись победители разных смотров, конкурсов, соревнований - это была прекрасная форма поощрения лучших  из лучших. Лучшие традиции - школа пионерского  актива. Теперь же "Артек" да и другие здравницы стали доступны в основном тем, кто способен купить путевку. Так как я - представитель Крыма, то особая боль у меня за наши жемчужины детские "Артек" и "Евпатория", которые всегда являлись национальным достоянием Украины, где реализовывались  программы национального и международного значения. "Артек" был... всегда был и есть центром творческой деятельности, стимулирующий юную элиту Украины, ее  будущее. В "Артеке" наработана эксклюзивная система организации  оздоровления отдыха детей, успешно реализуются несколько десятков проектов и программ национального и международного значения. Все перечисленное выше никак не вяжется с тем, что с марта  2000 года "Артек" находится в ведении Государственного управления делами Президента Украины (то есть ДУСи). Надеюсь, что вновь избранный Президент исправит столь печальный факт и никакая ДУСя не будет подминать под себя, а в том числе и детские здравницы. Изменения в статусе заставило начать работать на реализацию путевок и заполняемость "Артека", к сожалению, ......... теми, кто  способен выложить кругленькую сумму. Значимость "Артека" для Украины несомненна и поддержка его со стороны  государства многократно обернется в новых поколениях украинских детей, в  росте роли и значении нашего государства в современном мире.

Хочу напомнить присутствующим, что "Артек" перешагнул 79-летний рубеж, он был создан еще в 25 году и за последние годы более 13 лет не финансируется из  Государственного бюджета не по одной из статей, кроме приобретения путевок. При таком подходе сложилась ситуация, когда коллектив...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Так, шановні колеги, ми вичерпали відведений регламент для обговорення цього питання. Дозвольте коротко підбити підсумки Дня уряду.

Я думаю, кожен із тих присутніх і в сесійній залі, і депутати, які нас слухають поза сесійною залою, та й наші виборці погодяться  з тим, що дійсно ми  сьогодні з вами обговорювали одне із насущних житейських питань  нашого сьогодення.

Проблема існує. Про цю проблему ми  з вами говоримо щорічно, але дуже добре що, дійсно, за наполяганням профільного комітету ми це питання розглядали не, як завжди, традиційно у травні, а то інколи у червні місяці, а що, дійсно, за наполяганням, ще раз підкреслюю, профільного комітету ми з вами його розглядаємо на початку  поточного фінансового року, для того, щоб врахувати ті проблеми, які у нас є. Це дуже добре. І сьогодні   і у виступах, і у запитаннях, які звучали до доповідача, нового міністра, було досить  чимало  цінних пропозицій, які, я сподіваюся, міністерство  врахує для вирішення цієї проблеми.

Так само я просив би  міністерство взяти до неухильного виконання ті постанови, які ми з вами приймали у сесійній залі, у що стосується питання оздоровлення дітей,  і ті постанови, які стосуються  питання нашої національної гордості, як кожен із вас тут практично  виступаючи говорив, це нашого дитячого оздоровчого табору "Артек", і будемо сподіватися, що міністерство, послухавши наші пропозиції, буде, як то кажуть, на смерть стояти за тим бюджетним рядком, які передбачені вже у бюджеті на 2005 рік. Бо кожному з нас зрозуміло, що у березні місяці ми побачимо з вами абсолютно другий Державний бюджет на 2005  рік, і чимало із тих статей, які сьогодні записані і діють у бюджеті, можуть зникнути з метою, так  званої, економії коштів і збалансування Державного  бюджету.

І ще одне те, про що  говорили також чимало, майже  кожен із виступаючих, це побажання до новопризначеного Кабінету Міністрів і, зокрема,  до його гуманітарного блоку, блоку і соціальної політики, який сьогодні відповідав за підготовку і проведення цього Дня уряду. Я розумію, що давати інтерв'ю, брати участь у "круглих столах", постійно бути на екранах телебачення, у різних  засобах масової інформації, піклуватися про реформування  ЗМІ - це один з напрямків діяльності віце-прем'єр-міністра, але далеко не головний, бо там є досить багато злободенних проблем, у тому числі і проблема, яка розглядалася сьогодні. І те, що так проігнорував новостворений Кабінет Міністрів сьогоднішній день Уряду - це аж ніяк не свідчить про ті заяви Прем'єр міністра, які нещодавно звучали із  цієї трибуни, що вона буде настільки плідно працювати з Парламентом, що такого ще жоден Парламент не бачив. Плідність цієї роботи ми сьогодні  з вами побачили. І замість на зустріч людям - ми сьогодні побачили кроки на зустріч від людей. Якщо і далі так буде, то я думаю, що співпраця буде досить ілюзорною. І ніякі причини, ніякі пояснення про те, що хтось, десь, чимось зайнятий, мабуть, не можуть оправдати такого, вибачте, бездумного відношення Кабінету Міністрів, як сьогодні до нинішнього дня Уряду. Тим більше, це був перший день Уряду нового Кабінету Міністрів. І як він продемонстрував своє відношення до  Парламенту і до проблеми, яка обговорюється, я думаю, нехай це послужить їм уроком.

Завершуючи, шановні колеги, я хочу вам нагадати, як ми надалі будемо працювати з вами. З 9,11 та 14, 17 лютого народні депутати працюють в Комітетах, Фракціях і групах.  16 лютого об 11 годині відбудеться парламентське слухання про  законодавче забезпечення розвитку буряко-цукрового комплексу в Україні та заходи, щодо його покрашення. З 21-25 лютого народні депутати працюють в округах, 23 лютого о 14.30 відбудуть парламентські слухання: "Національна кінематографія - стан, проблеми та шляхи їх вирішення". Чергове пленарне засідання Верховної Ради України розпочнеться о 10 годині 1 березня.

Відповідно до регламенту ми з вами мали б зараз прийняти постанову про день Уряду, але ви розумієте, на превеликий жаль, нема кому приймати. Те, що я говорив про Уряд певною мірою стосується і наших колег. Що вони також ставляться, так як і Уряд до днів Уряду. Тому я просив би профільний Комітет підготувати на той наступний пленарний тиждень, який розпочнеться з 1 березня, аби за результатами дня Уряду прийняли відповідну  постанову. Дякую на цьому ранкове засідання Верховної Ради  оголошується закритим.

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку