ЗАСІДАННЯ  ШОСТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

4  лютого   2005 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України. Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:04:40

Зареєструвалися 426 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, сьогодні день народження народних депутатів України Льовіна Анатолія Івановича і Сафіулліна Равіля Сафовича, якому виповнилося 50 років. Давайте привітаємо його і побажаємо всіляких успіхів. (Оплески).

Шановні колеги, прошу прослухати інформацію про результати роботи Верховної Ради України на пленарному засіданні третього лютого 2005 року. Розглянуто 23 питання порядку денного, а це 14 законопроектів та 11 проектів постанов. За результатами розгляду: прийнято сім законів, один законопроект прийнято за основу, тобто у першому читанні, один законопроект направлено на доопрацювання, два законопроекти відхилено, прийнято дев'ять постанов і один проект постанови відхилено, розгляд чотирьох питань перенесено.

Шановні колеги, прошу прослухати оголошення. Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України інформую про вихід народного депутата України Немировського Олега Анатолійовича зі складу депутатської фракції СДПУ(о).

Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України інформую про входження народних депутатів України Клименка Анатолія Володимировича та Сергієнка Леоніда Григоровича до складу депутатської фракції Соціалістичної партії України. (Оплески)

Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" та статті 4.2 Регламенту Верховної Ради України оголошую, що керівниками депутатської групи "Воля народу" є Довгий Станіслав Олексійович та Гуреєв Василь Миколайович. Уповноваженими представниками групи є Довгий Станіслав, Оніщук Микола, Буряк Сергій, Гуреєв Василь Миколайович, Кузьмук Олександр Іванович, Веретенников Віктор Олександрович, Майко Віталій Іванович.

Шановні колеги, я хотів би до цього оголошення зробити уточнення, що у нас нема таких посад навіть на громадських засадах щодо керівників депутатських груп і фракцій, є уповноважені, уповноважені особи.

Так, шановні народні депутати, розгляд питання про надання згоди на призначення Юлії Володимирівни Тимошенко на посаду Прем`єр-міністра України розпочнеться о 12 годині, якщо у вас немає заперечень. (Шум у залі) Ну якщо у вас є бажання, давайте проголосуємо зараз. Нема питань.

Шановні народні депутати, відповідно до Регламенту у п'ятницю ми маємо 30 хвилин для виступів народних депутатів із заявами, повідомленнями, інформаціями та запитами. Я прошу шановних народних депутатів записатися на виступи, а я тим часом оголошу депутатські запити, які надійшли.

Надійшли запити народних депутатів України:

Миколи КУЛЬЧИНСЬКОГО до Президента України щодо ситуації, яка склалася в місті Полтаві навколо виборів міського голови.

Ставлю на голосування про підтримку запиту. Прошу визначатися.

 

10:09:14

За-140

Запит не підтримано.

Олега ТЯГНИБОКА до Президента України щодо визнання Організації Українських Націоналістів та Української Повстанської Армії воюючою стороною у Другій світовій війні. Ставлю на голосування про підтримку запиту.

 

10:09:45

За-125

Запит не підтримано.

Віктора ГОРБАЧОВА до Президента України стосовно розірвання договору купівлі-продажу пакета акції державною акціонерною холдинговою компанією “Чорноморський суднобудівний завод” в зв’язку з невиконанням відкритим акціонерним товариством “Миколаївська малотоннажна верф” договірних зобов’язань. Ставлю на голосування про підтримку запиту.

 

10:10:23

За-89

Запит не підтримано.

Сергія КІРОЯНЦА до Голови Верховної Ради України щодо особистого втручання у розгляд обставин видачі Апаратом Верховної Ради України картки для голосування народного депутата Сергія Кіроянца іншому депутатові.

Івана БОКОГО до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра, Київського міського голови з приводу ігнорування Київською міською адміністрацією депутатського звернення і депутатського запиту.

Володимира ЗУБАНОВА до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра, Генерального прокурора, Голови фонду державного майна щодо притягнення до відповідальності державних службовців, винних у затягуванні рішення стосовно проблем, які виникли навколо відкритого акціонерного підприємства “Силур” міста Харцизьк Донецької області.

Юрія КАРМАЗІНА до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра, Генерального прокурора, Міністра освіти і науки, Голови Одеської обласної державної адміністрації з приводу  безпідставного  визначення непридатним для проживання гуртожитку Одеського коледжу стандартизації, метрології та сертифікації та недопущення передачі його приміщень в оренду приватним навчальним закладам.

Сергія СОБОЛЄВА до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра щодо спроб дестабілізувати роботу відкритого акціонерного товариства “Крименерго” з боку Ради міністрів Автономної Республіки Крим та  Національної акціонерної компанії “Енергетична компанія України”.

Віктора РАЗВАДОВСЬКОГО до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра щодо виділення коштів для завершення будівництва тепломережі військового містечка селища міського типу Озерне Житомирського району Житомирської області.          Володимира СІВКОВИЧА до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра, Генерального прокурора щодо дій організованої злочинної групи, створеної посадовими особами Кабінету Міністрів по відмиванню державних коштів в сумі більше 2 мільярдів гривень через ряд офшорних іноземних та вітчизняних фірм, серед яких “Планета – Міст”, “Дніпро – Міст”, “Союзшляхпроект”, “Біон”, “Догус”,  “Дживіем”, “Бауер ЛТД”, при будівництві залізнично-автомобільного мостового переходу через річку Дніпро в місті Києві.

Василя ЦУШКА до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра, Генерального прокурора, міністра внутрішніх справ, голови Фонду державного майна щодо правомірності обрання та дій нового керівництва акціонерного товариства “Машинобудівне виробниче об’єднання “Оріон”.

Сергія ЧИЧКАНОВА до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра щодо порушення Кабінетом Міністрів діючого законодавства при вилученні земельної ділянки на землях Севастопольського державного лісомисливського господарства.        

Володимира ЛЕЩЕНКА до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра щодо відповідності чинному законодавству порядку формування бюджету міста Щорс Чернігівської області.

Групи народних депутатів  (КАРМАЗІН, АТРОШЕНКО, АРТЕМЕНКО та інші ) до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра, Генерального прокурора, Секретаря Ради національної безпеки і оборони щодо спроб доведення Державного підприємства Міністерства оборони  “Севастопольський автомобільний ремонтний завод” до стійкої фінансової неспроможності та банкрутства, безпідставного розформування та заволодіння виробничими приміщеннями у центрі міста.

Олександра ГУДИМИ до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра стосовно призупинення реалізації майна Міністерства оборони.

Раїси БОГАТИРЬОВОЇ до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра, Генерального прокурора з приводу закриття  Первомайського міського протитуберкульозного диспансеру Миколаївської області.

Олександра МАСЕНКА до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра з приводу невиконання Державним комітетом з державного матеріального резерву постанови Кабінету Міністрів щодо передачі в комунальну власність територіальної громади міста Гребінки Полтавської області станції перекачки фекальних вод.

Віктора ГОРБАЧОВА до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра, Генерального прокурора, Голови Фонду державного майна, Голови Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації щодо розірвання договору купівлі-продажу пакета акції державною акціонерною холдинговою компанією “Чорноморський суднобудівний завод” в зв’язку з невиконанням відкритим акціонерним товариством “Миколаївська малотоннажна верф” договірних зобов’язань.

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра, Голови Комітету з питань бюджету щодо проблем фінансового забезпечення органів місцевого самоврядування Херсонської області.

Георгія МАНЧУЛЕНКА до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра, Генерального прокурора, Голови Фонду державного майна щодо незаконного відчуження державного майна на користь закритого акціонерного товариства “Авіакомпанія “Аеросвіт” на території аеропорту “Бориспіль”.

Геннадія РУДЕНКА до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра щодо систематичних порушень законодавства директором Державної спеціалізованої художньої школи-інтернату “Колегіум мистецтв у Опішні” селища міського типу Опішня Зіньківського району Полтавської області.

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра стосовно проблем соціально-економічного розвитку селища міського типу Лазурне Скадовського району Херсонської області.

Валерія САМОПЛАВСЬКОГО та Миколи ШЕРШУНА до Кабінету Міністрів щодо загрози ізоляції Рівненської області від інформаційного простору України через аварійний стан радіотелевізійної щогли у мсті Рівне.

Олександра КОСЬЯНЕНКА до Генерального прокурора щодо неналежного розслідування та навмисного затягування прокуратурою Автономної Республіки Крим кримінальної справи за фактом дорожньо-транспортної пригоди, яка сталася за участю працівника правоохоронних органів.

Степана ХМАРИ до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи проти голови Фонду державного майна в зв’язку з корупційними діяннями та зловживанням службовим становищем, пов’язаними з подіями навколо відкритого акціонерного товариства “Чисті метали”.

групи народних депутатів (ЧЕРВОНІЙ, ЖУЛИНСЬКИЙ, ШИРКО) до Генерального прокурора щодо притягнення до кримінальної відповідальності службових осіб Демидівської районної державної адміністрації та її колишнього голови за зловживання службовим становищем та доведення до самогубства мешканця села Більче Демидівського району Рівненської області члена Української Народної Партії Юрія Губенка.

Леоніда СЕРГІЄНКА до Генерального прокурора щодо фактів бездіяльності керівництва Служби безпеки.

Сергія СОБОЛЄВА до Генерального прокурора стосовно незаконності дій працівників Оболонського районного Управління Міністерства внутрішніх справ України у місті Києві та Держспоживстандарту України щодо товариства з обмеженою відповідальністю “Європак”, що призводить до зупинки підприємства.

Анатолія МОРОЗА до Генерального прокурора щодо неправомірних дій Голови Якимівської районної державної адміністрації Запорізької області у вирішенні питань розпаювання земель колишнього КСП імені Мічуріна.

В’ячеслава КИРИЛЕНКА до Генерального прокурора щодо дій органів внутрішніх справ та прокуратури Новотроїцького району Херсонської області по справі громадянина Вадима Яковлєва.

Володимира СКОМАРОВСЬКОГО до Генерального прокурора щодо намагання продати на металобрухт стабільно працюючий цукровий завод у селі Уладівка Літинського району Вінницької області.

Івана СТОЙКА до Генерального прокурора щодо незаконного користування лізинговою компанією “Укрмашінвест” акціями відкритого акціонерного товариства “Тернопільський комбайновий завод”.

Анатолія МОРОЗА до Генерального прокурора з приводу шахрайських дій керівництва туристичної фірми.

Олега БЕСПАЛОВА до Генерального прокурора з приводу порушення прав власників земельних ділянок акціонерного товариства закритого типу “Істок” Одеської області.

Ігоря ШУРМИ до Генерального прокурора, Голови Служби безпеки щодо перевірки наявності ознак порушення статті 19 Конституції України в діяльності Львівської обласної ради.

Володимира ЗУБАНОВА до Генерального прокурора щодо перевірки інформації про незаконне втручання деяких народних депутатів у діяльність Всеукраїнської спілки автомобілістів.

Ігоря ТАРАСЮКА до Генерального прокурора щодо перевірки законності діяльності Долинського селищного голови  Теребовлянського району Тернопільської області та директора місцевого приватного аграрного підприємства “Поділля – Агро”.

Юрія ОРОБЦЯ до Генерального прокурора щодо перевірки та розслідування фактів фінансових махінацій та розкрадання державних коштів Держрезервом України.

Юрія КАРМАЗІНА до Генерального прокурора, міністра внутрішніх справ щодо вжиття невідкладних заходів по припиненню брутального порушення з боку працівників прокуратури та Управління Міністерства внутрішніх справ в Житомирській області конституційного права на підприємницьку діяльність шляхом протиправного переслідування посадових осіб приватного підприємства “Лана” за звернення до народного депутата.

Георгія МАНЧУЛЕНКА до Генерального прокурора щодо порушення окремими авіакомпаніями Закону України “Про статус народного депутата України”.

Миколи КУЛЬЧИНСЬКОГО до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи за фактом невиплати орендної плати за орендовані приміщення відкритого акціонерного товариства “Більшовик” товариством з обмеженою відповідальністю “Техененергобуд”.

Миколи ЧЕЧЕЛЯ до Генерального прокурора, Міністра внутрішніх справ, Міністра промислової політики, Голови державної податкової адміністрації щодо неправомірних дій працівників міліції та підозри в корумпованості при проведенні операції з металобрухтом в місті Мелітополі Запорізької області.

Юрія ШИРКА та Сергія ОЛЕКСІЮКА до Генерального прокурора стосовно перевірки фактів нецільового використання бюджетних коштів Вознесенським міським головою.

Анатолія ДОМАНСЬКОГО до Генерального прокурора з приводу невжиття прокуратурою Житомирської області невідкладних заходів до посадових осіб відділу Державної виконавчої служби Овруцького районного управління юстиції стосовно виконання рішення суду про стягнення заборгованості.

Ігоря ШУРМИ до Генерального прокурора, Голови Служби безпеки щодо перевірки фактів незаконного фінансування Львівської обласної організації Народний рух України і виборчої кампанії Віктора Ющенка на Львівщині, оприлюднених у відкритих джерелах інформації.

групи народних депутатів (БОГАТИРЬОВА, СКУДАР, СУЛКОВСЬКИЙ та інші. Всього 14 депутатів) до Генерального прокурора щодо притягнення до відповідальності за корупційні діяння заступника голови Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Шевченка.

Степана ХМАРИ до Генерального прокурора щодо перевірки фактів неналежного реагування прокуратурою міста Южноукраїнськ Миколаївської області на скоєний злочин під час другого туру виборів Президента України.

Володимира ЛЕЩЕНКА до Генерального прокурора щодо встановлення місця роботи громадянина Висоцького на   день вбивста людини у результаті скоєної ним дорожньо-транспортної пригоди в селищі міського типу Короп Чернігівської області.

Володимира ЄЩЕНКА до Міністра оборони щодо збереження військового госпіталю в місті Кременчук Полтавської області.

Віктора РАЗВАДОВСЬКОГО до Міністра палива та енергетики щодо теплозабезпечення мешканців селища міського типу Червоноармійськ Житомирської області.

Богдана ГУБСЬКОГО до Міністра закордонних справ, Голови Державної прикордонної служби щодо необхідності додаткової перевірки інформації стосовно наявності українських громадян серед загиблих і постраждалих внаслідок землетрусу та цунамі в Південно-Східній Азії.

Олега ЗАРУБІНСЬКОГО до Міністра внутрішніх справ з приводу ситуації, яка склалася в селищі міського типу Козин Обухівського району Київської області.

Раїси БОГАТИРЬОВОЇ до Міністра охорони здоров’я щодо надходження та використання коштів гранту Глобального Фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією і позики Світового банку з метою запобігання подальшому поширенню ВІЛ-інфекції/СНІД в Україні.

Леоніда СЕРГІЄНКА до Міністра праці та соціальної політики щодо зарахування до наукового стажу громадянина періоду роботи на посаді керівника бригади науково-дослідної установи.

Олега ТЯГНИБОКА до Міністра закордонних справ, Голови Адміністрації Державної прикордонної служби щодо врегулювання питання транзитного проїзду громадян України територією Республіки Молдова потягами, що сполучають українські населені пункти через станції Мамалига, Ларга, Кельменці.

групи народних депутатів (ШУРМА, ПРОШКУРАТОВА, БОНДАРЧУК та інші. до Голови Служби безпеки щодо перевірки законності дій окремих посадових осіб Харківської області.

Михайла ВОЛИНЦЯ до Голови Рахункової палати щодо перевірки ефективності використання Міністерством палива та енергетики і Донецьким машинобудівним заводом імені Петровського бюджетних коштів.

Михайла ДОБКІНА до Голови Верховного Суду, Голови Ради суддів, Голови Вищого господарського суду, Голови Вищої ради юстиції з приводу незаконного перебування на адміністративних посадах деяких голів судів та заступників голів судів.

Михайла РОДІОНОВА до Голови Київської міської державної адміністрації  з приводу погіршення умов життя мешканців будинку №14 по вулиці Паньківської та будинку №70/16 по вулиці Саксаганського міста Києва у зв’язку з  будівництвом офісно-житлового комплексу.

Василя ЦУШКА до Голови всеукраїнського об’єднання “Держава” щодо надання інформації стосовно протиправної діяльності мешканця міста Болграда Одеської області   під час виборів Болградського міського голови.

Юрія ПАВЛЕНКА до голови Київської міської державної адміністрації щодо формальної відповіді Головного управління житлового господарства на депутатське звернення.

Степана ХМАРИ до голови Фонду державного майна щодо ситуації, яка склалась навколо майнових об’єктів колишньої ВЦРПС та Української ради профспілок.

Валентини СЕМЕНЮК до Генерального прокурора України щодо вжиття термінових заходів для припинення захоплення майна та робочих місць відособленого підрозділу вантажно-транспортного управління державного підприємства "Донецьквугілля".

Групи народних депутатів (ЧЕРВОНІЙ, ОЛЕКСІЮК, ШИРКО та інші) до виконувача обов'язки міністра оборони про повернення земель військового полігону в Рівненській області органам місцевого самоврядування та Державного комітету лісового господарства на відновлення населених пунктів, знищених комуністичним режимом, рекультивації земель і відновлення всієї соціально-економічної інфраструктури.

Ігоря ШУРМИ до Генерального прокурора України щодо результатів розслідування випадку контрабандного ввезення на територію України промислових товарів через Рава-Руську митницю.

Всього, шановні колеги, виголошено 65 депутатських запитів. По фракціях.

“Наша Україна" - 22, Фракція комуністів - 11 , "Регіони України" - 5, Народна аграрна партія - 2, СДПУ(о)  - 5, "Єдина Україна" - 4, СПУ - 4, Блок Тимошенко - 2, "Союз" - 2, Позафракційні - 8.

Шановні колеги, переходимо до виступів народних депутатів з заявами, інформаціями, повідомленнями та запитами. Прошу на табло висвітлити прізвища народних депутатів.

Так, Василь Іванович Надрага передає право на виступ Сергію Косінову. Будь ласка, Народна аграрна фракція. 30 хвилин. Підготуватися Миколі Нощенку.

 

10:26:14

КОСІНОВ С.А.

Косінов, фракція Народної аграрної партії України, місто Харків.

Шановні колеги, домогтися дотримання законодавства окремими органами центральної виконавчої влади все одно, що добувати воду з каміння, інакше й не можна оцінити зволікання з надання пільгового проїзду окремим категоріям студентів та учням ПТУ, передбачених законодавством.

Скажіть, будь ласка, шановні колеги, як пояснити студенту, що коли держава виділяє кошти з метою його соціальної підтримки, то це не декларація про добрі наміри, а факт, адже на сьогодні скористатися законним правом пільгового проїзду, на жаль, може не кожний студент. А причина то зовсім банальна: відповідні посадовці ніяк не впорядкують процедуру обов'язкової заміни студентського квитка на пластикову картку та не організує, як слід, цю роботу.

Відомо, що хто хоче зробити справу, той шукає шляхи і робить її, а хто не хоче - той шукає виправдань своєї бездіяльності.

Втім, пояснень такій бездіяльності дочекатися важко. На мій депутатський запит від п'ятого жовтня 2004 року з цього приводу на ім'я колишнього Прем`єр-міністра було отримано лише формальну відписку. У цій справі немає місця байдужості. Адже не секрет: більшість числа студентської молоді, для вкрай важливою є така підтримка, це діти аграріїв, які здобувають освіту далеко від рідних домівок.

Фракція Народної аграрної партії України, сподіваючись на ефективну співпрацю з урядом, наголошую: ми не можемо брати з собою в нову добу вади та хиби приміром такі, як повне ігнорування колишніми урядовцями соціальних потреб громадян.

Пріоритетом діяльності нового уряду однозначно має стати максимальна підтримка молоді, зокрема студентської. Фракція Народної аграрної партії України, звертаючись до Кабінету Міністрів України, наполягає на терміновому забезпеченню виконання зобов'язань держави щодо надання пільгового проїзду студентам і учням на виконання постанов Кабінету Міністрів України номер 541 та 1192 з цих питань, адже право пільгового проїзду у розмірі половини вартості квитка у міському та приміському пасажирському транспорті та міжміському автомобільному й залізничному транспорті на території України поширено на всі категорії студентів денної форми навчання в вищих навчальних закладах І-ІV рівнів акредитації та учнів професійно-технічних навчальних закладів незалежно від форм власності.

Прошу вважати цю заяву депутатським запитом до нового уряду України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Так, Микола Петрович Нощенко передає право на виступ Григорію Бондаренку. Підготуватися Гірнику.

А, підготуватися Володимиру Бондаренко. Вибачте, Володимиру Бондаренку. Я пропустив.

 

10:28:56

БОНДАРЕНКО Г.І.

Григорій Бодаренко, виборчий округ 92, депутатська група "Демократична Україна".

Шановний Володимир Михайлович, шановні колеги! Сесійний тиждень, що минає, пройшов під знаком Чорнобиля. Це не перебільшення, ні.  Називаю факти: у вівторок ліквідатори пікетували Верховну Раду, з ними, на жаль, ніхто не зустрівся, крім мене і Раханського. Того ж дня Раханський порушив з трибуни парламенту низку питань щодо подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

У четвер Верховна Рада прийняла дві постанови, обидві щодо наступного чорного Чорнобильського ювілею та завдань, які треба вирішувати. Як мені відомо, ці питання відчутно лунали і на зустрічах фракцій з кандидатом на пост Прем'єра.

Названі події засвідчують про велику скруту, що стала на постчорнобильському шляху, але, як і раніше, ми переважно озвучимо проблеми, а пора вже діяти, інакше буде вибух. Людський, звичайно, але не менш небезпечних, ніж технологічний.

Про катастрофічність ситуації засвідчують такі цифри: торік на чорнобильські потребу у державі виділено було 1 мільярд 300 мільйонів гривень, а потреби - 15, на  цей рік жалюгідні асигнування урізали ще на 200 мільйонів. Далі говорити ні про що.

З багатьох причин, що зумовили таку ситуацію, назву одну - управлінську. Чорнобильські негаразди значною мірою йдуть від тог, що колишній президент, усі ......уряду били і в підсумку знищили чорнобильське міністерство.

Вчора Геннадій Йосипович Удовенко бідкався перед парламентом стосовно того, що до проблем Чорнобиля охолола міжнародна спільнота. А хто буде з нами працювати, коли чорнобильські питання розпорошені по 20-ти міністерствах і відомствах, а основними координаторами являються тільки чотири. Зразу ж після інавгурації Віктора Андрійовича, наступного дня я направив йому депутатське звернення. У ньому йдеться і про управлінський орган держави з питань Чорнобиля. На базі недолугого задекларованого комітетом треба створити негайно потужне, дієздатне міністерство.

І друге. При коригування цьогорічного Держбюджету чорнобильські видатки необхідно збільшити на п'ять - на сім мільярдів гривень. Мається на увазі не лише тільки соціальні потреби, а й спорудження укриття номер два, виведення з експлуатації станції.

Прошу вас вважати цей виступ депутатським запитом до Прем'єр-міністра. На превеликий жаль, я думаю, що сьогодні ми його затвердимо.

 

ГОЛОВА. Володимир Бондаренко. Підготуватися Томенку замість Гірника.

 

10:32:21

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, місто Київ, Блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні друзі, я думаю, що кожен з нас сьогодні усвідомлює, що критика, котра звучить з парламентської трибуни, повинна адекватно сприйматися в державних органах, в прокуратурі, в місцевих органах, в тому числі і в органах самоврядування.

Я хотів би навести приклад такого, я би сказав, сприйняття, але, правда, запізнілого, стосовно приватизації, або розбирання земель заповідної зони міста Києва у Пущі-Водиці. Я, Микола Томенко та всі депутати, котрі обрані в Києві, зверталися з відкритим листом до київського міського голови, до Київради з проханням скасування рішення Київради, котрі стосуються цього розбирання, по гектару, по два, по три, а то й по шість гектарів, цієї заповідної землі, яка має величезну вартість.

На жаль, реакція була спочатку неадекватною. Дивним чином чомусь уже після перемоги помаранчевої революції - до того це було не дивно, - але в наші офіси прийшли співробітники КРУ та інших органів з якоюсь такою рядовою незрозумілою перевіркою. Очевидно, хтось хотів знайти якісь аргументи для того, щоб відповідати таким чином, як це звикла робити влада. Пізніше, правда, з'ясувалися і певні кроки. В Київраді було прийнято рішення про те, щоб створити комісію, яка визначить, чи законно приватизуються ці землі, чи ні.

Правда, до складу комісії з 12 чоловік увійшло 6, які отримали там по 1  а то і більше гектарів, а одна людина написала аж 5 заяв. От вони створили таку комісію, яка визначити законність. Я хочу сказати, що сьогодні очевидно Київрада все-таки виконає свою місію і стане на захист громади, адже в цій багатоступінчатій системі хабарництва, коли Кучма давав хабар представникам  колишньої більшості земельними ділянками в Києві  взяли участь і депутати Київради в переважній своїй більшості. Лише декілька людей не написали заяви. Керівники Київських районів окремих, державні службовці з Державної адміністрації,  у тому числі заступники Олександра Олександровича Омельченка. І я хотів би сказати, що це підриває авторитет Київради як органу, представницького органу киян. Сьогодні очевидно будуть скасовані основні рішення, але не всі. Наскільки мені відомо, не скасовується рішення, яке стосується великої земельної ділянки, котру отримали київські футболісти в Пущі-Водиці. Я думаю, що Київрада мала би повернутися і до тих проблем, які ми порушували і по Кончі-Заспі, де фігурують прізвища Азаров, Ярошенко, Білоконь, а також до тих  рішень, які свого часу були зроблені і по Феофанії. Тобто, якщо про Пущу-Водицю вже рух якийсь почався, то в Кончі-Заспі і в Феофанії цього руху ще немає, а треба зробити, адже Київ має залишити собі ті заповідні зони, які віками служили для всіх киян. Конча-Заспа, Пуща-Водиця, Феофанія - це  не звичайні земельні наділи, які кожна людина, в принципі, може мати, а це те надбання київської громади, яке треба зберегти для наших дітей і онуків. Спасибі.

 

ГОЛОВА. Микола Томенко, фракція "Наша Україна". Підготуватися Лещенку замість Поліїта.

 

10:35:36

ТОМЕНКО М.В.

Микола Томенко, блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні колеги, я хотів би привернути вашу увагу до того, що я стурбований серйозною, гострою, принциповою дискусією, яка розгорнулася стосовно питання соціальної несправедливості по відношенню до двох колишніх Президентів України і сьогодні все суспільство і представники опозиції активно допомагають колишньому Президенту Леоніду Кравчуку навести тут лад у цих питаннях, оскільки виявилося, що він, на відміну від Леоніда Кучми не отримав одного повара і двох офіціантів, як це отримав Кучма. Суспільство  протягом  тижня переймається цією серйозною проблемою. Більше того, як вияснилося, Леонід Кравчук мав “Волгу” з пробитим дном до 2004 року і тільки отримав "Мерседес" у 2004 році. І, звичайно, це дуже важлива проблема для нашої країни, але я хотів би, щоби всі журналісти і політики, які активно переймаються соціальним захистом Леоніда Кравчука і його бідністю, в якій він жив до 2004 року, згадали про український народ і про те, що за останні кілька місяців уряд Януковича, а потім Азарова скерував українську економіку у такий спосіб, що у нас по деяких показниках надходження до бюджету складає 35 відсотків, що у нас виконання основних соціальних програм  є під загрозою, оскільки гроші десь випадково зникли так само, як і випадково почала зникати нерухомість і земля, про яку говорив мій колега Володимир Бондаренко.

Я хотів би, щоб і парламент у тому числі діяв адекватно, і ми   не забули ці попередні  місяці, коли нерухомість, майно і гроші покидали територію України, і сьогодні ніби всі забули про те і дбають про соціальний захист людей, а  значна частина бюджетних державних надходжень вже за межами країни.

Тому  я думаю,  сьогодні нам дуже важливо  було б повернутися трошки в те, що називається інвентаризацією державного майна і державного бюджету і не забути ті кошти, які десь безслідно зникли. Тому що, ви бачите, в Україні життя продовжується. Ренат Ахметов за 10 мільйонів доларів  купує футболістів, і це означає, що, очевидно, не так безбідно живе у нас Донецька фінансово-політична група, а Ігор Суркіс стурбований тим, що він не може продати серба Гавранчича за 8 мільйонів євро, а пропонують тільки 3, 5 мільйони   євро. Тому  я хотів би, щоби ми з вами займалися і не думали, як допомогли Ахметову і Суркісу вдало продавати, а Кравчуку, як взяти  повара і двох офіціанток, а думали про те, як  українському народу виплатити пенсії і зарплати і забезпечити ті соціальні стандарти. про які у цій сесійній залі говорять всі фракції.

 

ГОЛОВА. Андрій Полііт право на виступ передає Володимиру Лещенку, фракція комуністів. підготуватися Мішурі.

 

10:38:42

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, Фракція комуністичної партії , Чернігівщина.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, шановні  виборці, кучмівська влада в Україні запам'ятається народові знищенням економіки, соціальної сфери і духовності. Крім того, масовим переіменуванням вулиць, знесенням пам'ятників радянської доби. А що ж робить зараз і що буде далі при нинішній буржуазній владі? Днями я отримав листа з міста Прилуки Чернігівської області, з яким вас ознайомлю. В канун Нового года на центральной площади города осквернители разукрасили памятник Ленина помаранчевыми лентами, при чм с ипользованием автовшки. Жители города оперативно подняли волну негодования и  местные власти заставили хулиганов привести памятник в прежний вид. 21 января, в день памяти Ленина, прилучане, как  и все прогресивное человечество возлагали цветы к памятнику. С какой ненавистью, перекошенными лицами разфуфыренные новые паны и панночки выкрикивали грязные слова собравшимся у памятника прилучанам. Но, получив достойный отпор, убрались. Им вторили молодчики, по всему видать, сидящие у родителей на шее и выкрикивая "Ющенко, Ющенко!" Ну, что ж, кому природа розуму не дала, у того и не добавится. Ненависть, злоба так и прут от  борцов за капитализм и райскую жизнь. Им не по душе те, кто не хочет быть рабом нынешнего строя, даже рыжей, но капиталистической  власти, уверены во вседозволености. Иначе, чем объяснить, что в  очередной раз, на той же центральной площади практически перед окнами Горисполкома, с попустительства властей, в ночь с 22 на 23 января был расписан антикоммунистическими лозунгами памятник Ленину, а на возложенных накануне, гвоздиках оказались нечистоты. Реакции властей никакой.

Безнаказанность стимулирует вседозволенность и додает смелости. Не успел просохнуть очищенный постамент, как в следующую ночь появились  еще более изощренные угрозы, только на этот раз уже конкретные, адресные и с националфашиским душком. "Смерть сатанистам, смерть собакам, смерть тому, кто носит цветы сатане,  смерть удаву, людоеду и тем, кто с ним!" "Внимание: заминировано психической, смерть несущей силой, ибо бог проклял дьявола". Знакомые из истории слова, неправда ли? Вот так новая власть породила очередной всплеск антикоммунизма,  націонал-фашизму і уседозволеності.  Ибо чем объяснить олимпийское спокойствие местных властей и представителей силовых структур  подобным кричащим фактам, тем более, что в Прилуках физическая расправа  с людьми вплоть до убийств стала нормой. Ганьба такій владі, а її деребан продовжується. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Валерій Дмитрович Мішура, фракція комуністів.

 

10:41:35

МІШУРА В.Д.

Мішура, фракція комуністів. Прошу передати Алексєєву Ігорю.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, будь ласка. Підготуватися Бульбі.

 

10:41:50

АЛЕКСЄЄВ І.В.

Шановні колеги, 31 січня 2005 року відбулися вибори у Республіці Ірак. На жаль, намагання окупантів цієї країни представити ці вибори вільними та демократичними перетворилися у цій країні у день терору. Результат десятки загиблих та поранених. Це стало новим прикладом того, як  найпотужніша країна світу Сполучені Штати  знову намагаються навчити той чи інший народ демократії у лапках на свій лад.

Ці вибори знову підтвердили, що заява  про те, що ситуація в Іраку нібито стабілізується, на жаль, не відповідає дійсності. У зв'язку з цим я ставлю перед новообраним Президентом Ющенко питання: що ще потрібно від Верховної Ради, щоб вирішити питання про виведення українського контингенту з Республіки Ірак. Чи недостатньо двох прийнятих постанов з цього приводу з вимогою розв'язати цей вузол? Може новій владі знову потрібен адреналін, коли знов потрібно буде зустрічати домовини з тілами наших співвітчизників з далекої країни.

У зв'язку з такою ситуацією нагадую всім своїм колегам і нашим виборцям про те, що це  повинен бути один з перших указів нового Президента щодо виведення нашого військового контингенту з Іраку. Але під час свого турне по Європі пан Президент...  вже почали лунати заяви про те, що треба нібито провести деякі консультації з союзниками. Ряд прогресивних суспільних організацій жіночих, молодіжних, офіцерських  прийняли рішення, що у зв'язку з тим, що нова влада затягує виконання рішення і є небезпека, що взагалі може це питання буде не вирішено найближчим часом, було прийнято рішення. І ми звертаємося до всіх, кому небайдужа доля наших синів та братів, взяти участь в акції, яку ініціюють ці організації. Ця акція відбудеться в Києві 21 лютого об 11 годині, збір учасників акції починається біля метро "Арсенальна". Ми звертаємося до всіх, кому небайдужа доля наших співвітчизників, взяти участь у цій акції, основною метою якої буде вимога, з якою звернуться ці учасники акції до Президента, виконати свою передвиборчу обіцянку. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Степан Бульба, фракція Соціалістичної партії України. Мельничуку передає Степан Бульба. Будь ласка.

 

10:44:44

БУЛЬБА С.С.

Прошу передати слово Мельничуку.

 

ГОЛОВА. Будь ласка.

 

10:44:57

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область, Всеукраїнська спілка власників земельних та майнових паїв.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, шановні радіослухачі і телеглядачі. Фракція Соціалістичної партії України стурбована тою ситуацією, яка склалася сьогодні в агропромисловому комплексі України. Загроза є велика зриву проведення весняно-польових робіт. На сьогоднішній день більше 80 відсотків підприємств і фермерств, сільськогосподарських підприємств і фермерів не мають палива, немає відповідних засобів захисту рослин, кредити стали недоступними.

Безумовно, що така ситуація і турбує сьогодні нашу фракцію, і наші партійні організації на місцях. Таким же чином ми хотіли би привернути увагу на те, що сьогодні зернотрейдерами, ділками від бізнесу скуповується у селян зерно за безцінь знову по 400-450 гривень за тонну третій клас продовольче зерно.

У той же час, ми знаємо, що є заявки на експорт з держави більше 11 млн. тонн зерна. Ситуація виникає така, як у нас була у 2003 році, коли фракція Соціалістичної партії застерігала суспільство про те, що в державі немає продовольчого зерна. І все-таки вивозилось зерно за кордон, а потім ми в три, чотири рази дорожче платили за кордоном і завозили продовольче зерно в Україну. Така ситуація може скластися і в цьому році.

Хотів би звернути увагу, шановні друзі, і на іншу ситуацію. Це - стан сьогодні із м'ясними ресурсами України. М'ясопереробні підприємства працюють на 50 відсотків, практично немає де заготовляти м'ясо. В той час на Чернівеччині працює підприємство "Колос", де є сьогодні відпрацьована потужна технологія по виробництву м'яса свинини. І їм небагато потрібно: потрібна підтримка держави. Я би хотів звернутися сьогодні з парламентської трибуни до Прем`єр-міністра, який буде затверджений, до нового складу уряду про те, що треба це підприємство обов'язково підтримати, тому що ми можемо тільки в західному регіоні налагодити, щоб ця технологія працювала по виробництву свинину.

І ось щойно поступило телефонне повідомлення народному депутату Станіславу Ніколаєнку з Херсонщини, з поселка Чаплинка. Відключив НАК "Газ України" газ, залишились тисячі людей без тепла. В ПТУ холодно, в школах холодно. І я хотів би звернутися до виконуючого обов'язки Прем`єр-міністра Юлії Володимирівни Тимошенко розібратися з цієї ситуацією. Безумовно, що це не є гарно сьогодні на Україні. дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Так, замість Григорія Бондаренка, Вернидубов, будь ласка.

 

10:48:12

ВЕРНИДУБОВ І.В.

Вернидубов, Севастополь.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги! Каждый день средства массовой информации, телевидение и радио информируют страну о том, что Севастополь замерз. Реакция на это чрезвычайное сообщение нулевая. Государство, чьей территорией является город-герой Севастополь, молчит. Так и хочется сказать, что чем больше познаешь демократию, тем больше ностальгии по коммунистическим временам. Наверное то, что там была и есть демократия.

На такое сообщение раньше была бы немедленно сформирована правительственная комиссия, и в 24 часа максимум люди бы не были заложниками игр зажравшихся чиновников, пытающихся добиться своих коммерческих целей таким циничным путем.  Даже террористы берут в заложники максимум автобус, а здесь десятки тысяч людей - и никому нет дела.

Суть вопроса: в связи с банкротством государственного предприятия "Крымские генерирующие системы" в соответствии с планом санации, севастопольская ТЭЦ - структурная единица этого предприятия - передана в аренду "СГС-плюс" без согласования с севастопольской городской государственной администрацией и с учетом того, что севастопольская ТЭЦ является единственным источником теплоснабжения микрорайонов города, в которых проживает более 34 тысяч жителей города и размещены объекты социальной инфраструктуры - больницы, школы, детские сады, интернаты.

Планом санации предусмотрена полная юридическая ответственность госпредприятия "Крымские генерирующие системы" по кредиторской и дебиторской задолженности. Тем не менее, НАК "Нефтегаз Украины" в лице дочерней компании "Газ Украины" под угрозой прекращения газоснабжения Севастопольской ТЭЦ вынудил "СГС-плюс" подписать договор-поручительство по оплате задолженности государственного предприятия "Генерирующие системы" за ранее потребленный газ.

Севастопольской госадминистрацией был внесен ряд предложений по разрешению данной проблемы: реструктуризировать долги, рассчитаться активами, но и эти  предложения ДК "Газ Украины" не были приняты.

Севастопольская госадминистрация провела ряд встреч с ДК "Газ Украины" по вопросу обеспечения газа в Севастопольской ТЭЦ, однако решение так и не было принято. Неоднократно посылались Севастополем телеграммы вице-премьер-министру Клюеву, исполняющему обязанности Азарову, однако, к сожалению, "Нефтегаз Украины" в лице председателя правления Бойко игнорировал поручения этих вице-премьеров.

Проигнорировав и последнее предложений, ДК "Газ Украины" внес свое предложение о создании совместного предприятия с дальнейшей эксплуатацией Севастопольской ТЭЦ, вкладом громады Севастополя, где бы был земельный участок в размере 28 гектаров.

Подводя итоги сказанного, перечисленного, можно сделать вывод о том, что руководством НАК "Нефтегаз Украины" и ДК "Газ Україны" остановлена деятельность...

 

ГОЛОВА. Дякую. Микола Кравченко, фракція комуністів. Будь ласка, підготуватися Шибку.

 

10:51:37

КРАВЧЕНКО М.В.

Спасибо. Кравченко, фракция коммунистов.

Уважаемые радиослушатели, уважаемые коллеги! Я хотел бы обратить ваше внимание на то, что с первого апреля вводится в действие Закон об обязательном страховании гражданской ответственности, и милиция будет штрафовать людей, которые не будить иметь страховой полис.

Я внес законопроект 6406/1, суть которого сводится к изменению сроков ввода в действие этого законопроекта. Почему я это сделал? Первое. Уважаемый Владимир Михайлович, я бы просил, чтобы вы обратили внимание на то, что мы создаем, введением с первого апреля этого закона мы создаем серьезное социальное напряжение в обществе. Нет сегодня расчетов, сколько, какая сумма нужна для того, чтобы удовлетворить потребности людей, которые попадают в аварию. Для примера: на сегодняшний день из средств массовой информации известно, что два миллиарда будет общий сбор составлять, притом что в год возмещению сумма подлежит четыре миллиарда. Поэтому уже здесь создаются основы коррупции. Нет закона и механизма, который бы регулировал взаимоотношения страховой компании и страхующегося. И самое главное: мы не знаем, кто будет арбитром в этом вопросе. Сегодня не созданы административные суды, которые должны рассматривать эти вопросы. Сегодня в очередной раз ГАИ поручено требовать документы и наличие этого полиса. Я хочу напомнить, Владимир Михайлович, о том, что по законодательству ГАИ не имеет права сегодня накладывать штрафы на водителя.

Значит, нам нужно ввести дополнительное изменение в закон об административной ответственности правонарушения водителя. Поэтому я считаю, что на сегодняшний день, Владимир Михайлович, есть все условия для того, чтобы в марте в первоочередном порядке рассмотреть законопроект 6406-1, который изменил бы положение, вернее, сроки ввода в действие этого законопроекта. Опять же обращаю ваше внимание, что, если с 1 апреля ГАИ начнут  штрафовать за отсутствие полиса, это опять мы порождаем коррупцию на дорогах.  Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВА. Юрій Кармазін. Немає. Буйко. А, є Кармазін. Вибачте, вибачте. Юрій Анатолійович Кармазін, фракція "Наша Україна", останній виступаючий.

 

10:54:34

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні колеги! Шановний Володимире Михайловичу! Шановний український народе! Я хотів би звернути увагу Президента України Віктора Ющенка і Кабінету  Міністрів на необхідність накінець-то припинити негативну практику підготовки до підписання ратифікації міжнародних договорів України, забезпечення тісної співпраці з цього приводу із комітетами Верховної Ради та інформування Верховної Ради щодо всіх указів та розпоряджень і постанов як Президента України, так і Кабінету  Міністрів України. Тільки за цей рік з 103 указів Президента України Кучми до Верховної Ради України надійшло 32. Я вже не кажу про розпорядження. Скажіть, будь ласка, як реалізовуються конституційні права громадян, якщо навіть Верховна Рада не знає які укази видає гарант  Конституції? Якщо це крок в Європу, то я дивуюсь!

До речі, з 14 указів Президента України  Ющенка поки що ...надійшло 2.

Прошу Президента України дати доручення навести лад і  навчити  чиновників адміністрації, які поки що залишились на місцях в секретаріаті як передавати до Верховної Ради тексти указів і розпоряджень. І в першу чергу передати всі  ті укази, що не передавалися ще за часів і Леоніда Кравчука, і Леоніда  Кучми. Я вже про  неодноразово  виступав. Питання дуже серйозне. Скажімо, Кучма в період дії конституційного договору та  Перехідних положень нової Конституції понавидавав таких указів, що грубо порушують Конституцію і є утаємненими. Наприклад,  стало зрозумілою специфічність виграшів  податкових адміністрацій  в судах. Кучма таємним указом незаконно звільнив суддів від сплати податків.

Тепер по співпраці Президента і Кабінету Міністрів із Верховною Радою та участю Верховної Ради та  її органів у підготовці міжнародних угод. На етапі планування угод не пізніше за один місяць до їх підписання проект підготовлений до їх підписання і завізований суб'єктом, що готовий до його підписання, подається до відповідних комітетів Верховної Ради, базового з європейської інтеграції і закордонних справах. Технологія підготовки  проекту має передбачати, що у випадках, коли норми міжнародного договору передбачають виключення, вилучення або відхилення загально-правових норм, що встановлені положеннями законів України про подачу суб'єктами до Верховної Ради України відповідних  проектів законів і ввод договорів на ратифікацію. Ці проекти повинні містити у собі інформацію про наявність таких визначень, виключень, вилучень та відхилень і зауважень.

Верховна  Рада повинна мати дані щодо того, з якими нормами чинних первинних законів вступає у протиріччя ця угода і може  кваліфіковано вирішувати, приймати чи ...... Які різні переваги   має проект договору для різних сторін. Щоб не було, як у поданому нещодавно до Верховної Ради України проекту Угоди з  Ізраїлем щодо уникнення подвійного оподаткування, яким для ізраїльтян передбачається більш вигідні умови, ніж для українців. 

Інформація щодо виключення, вилучення або....

 

ГОЛОВА. Дякую, Юрію Анатолійовичу. Шановні колеги, дякую.

Шановні народні депутати! Виступи народних депутатів з заявами і повідомленнями, інформаціями, запитами завершено. Я прошу секретаріат з врахуванням пропозицій, які прозвучали у виступах народних депутатів,  підготувати відповідні звернення та доручення.

Шановні народні депутати! Оголошується до розгляду проект закону про символіку місцевого самоврядування. Пропонується такий регламент розгляду цього питання. Прошу уваги. Для доповідача - 5 хвилин, відповіді на запитання - 5 хвилин, для співдоповіді - 5 хвилин, обговорення і прийняття рішення тут пропонується 7 хвилин, давайте хоча б хвилин 12 запишемо. Немає заперечень? Немає? Будь ласка, В'ячеслав Станіславович Коваль, народний депутат України запрошується для доповіді. Підготуватися Віталію  Олуйко.

 

10:58:49

КОВАЛЬ В.С.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, на ваш розгляд вноситься законопроект, проект Закону України про символіку місцевого самоврядування.

Проект Закону України про символіку місцевого самоврядування розроблено з метою оптимізації чинної нормативно-правової бази в сфері визначення статусу місцевої символіки України і порядку  її застосування, як спеціальний Закон до базового чинного Закону про місцеве самоврядування, яким  передбачено врегулювання питань, щодо символіки окремим Законом, що  містить основні правила, які регулюють правовідносини, в розглядуваній сфері.

В проекті враховано вимоги Конституції України, базового чинного законодавства та Європейської хартії місцевого  самоврядування. Поданий  законопроект регламентує усі важливі аспекти у галузі використання символіки місцевого самоврядування. Зокрема, встановлює організаційно-правові та економічні засади застосування символіки місцевого самоврядування, дає роз'яснення самого терміну символіки місцевого  самоврядування, визначає компетенцію органів місцевого самоврядування, щодо встановлення  змісту, опису місцевої символіки, порядку її застосування. Передбачає дозвільний порядок використання символіки, встановлює збір за використання місцевої символіки та відповідальність за порушення законодавства України про символіку місцевого самоврядування. Впроваджує переліки об'єктів і пам'ятник історії та культури, що відноситься до місцевої символіки, який встановлюється відповідним органом місцевого самоврядування.

Передбачений проектом створення центрального реєстру переліків пам'яток культури та історії, відповідальність за ведення якого може покладатися на Міністерство юстиції України. Передбачений законопроектом збір за використання місцевої символіки, на мою думку, дозволить суттєво поповнити відповідний місцевий бюджет, надасть змогу ефективно використовувати зазначені надходження для компенсації частини витрат місцевого бюджету на охорону і реставрацію пам'яток історії, культури та відновлення історичного середовища відповідного населеного  пункту, а також сприятиме розвитку місцевої туристичної інфраструктури. До того ж передбачене використання місцевої символіки у назвах підприємств на знаках  для товарів і послуг та  знаках, які використовуються.................продукції при наданні послуг, здійсненні будь-яких робіт сприятиме відродженню та популяризації стародавніх традицій українського етносу та фолькльору у сучасному суспільстві. Сучасне  українське законодавство має кілька  юридичних положень, що безпосередньо стосуються питань національної символіки та геральдики. Це стаття 20-та Конституції України, яка визначає державну символіку, і стаття 22-га Закону України про місцеве самоврядування в Україні, що передбачає право  територіальних громад, сіл, міст районів та областей мати свою символіку та указ Президента України про впорядкування геральдичної справи в Україні. І в Конституції, і у вище згаданому законі зазначено, що опис символіки і порядок її використання визначається спеціальним законом. Тобто передбачалося, що буде прийнятий закон, який введе поняття символіки і геральдики у правове поле України. Саме для врегулювання зазначеної сфери запропоновано проект Закону про символіку місцевого самоврядування. Прошу підтримати.

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги,  чи є запитання? Прошу записатися. Будь ласка, висвітліть на табло. П'ять хвилин. Кармазін, за ним - Кухарчук.

 

11:02:44

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка, "Наша Україна".

Шановний доповідачу, я з великою увагою вислухав ваш виступ. Я тільки не можу зрозуміти, чому ми все це не могли включити у Закон про місцеве самоврядування? Як ваша думка, чи можливо це було б включити як елемент, і при чому не тільки це, а взагалі підійти до змін до  цього законодавства, там у нас ще питання, які пов'язані з цим?  Ми просто затягуємо час розгляду цих питань. Я хотів би вашу думку почути на це, тому що ви є спеціаліст місцевого самоврядування. Дякую вам.

 

КОВАЛЬ В.С. Шановний Юрію Анатолійовичу, шановні народні депутати. У 2002 році якраз я мав відношення до законопроекту, який називався про комунальні тарифи. Це була осінь 2002 року.

Восени 2002 року мені і другому автору того законопроекту, народному депутату Римаруку, говорили, що давайте почекаємо, приймемо Житловий кодекс, все буде нормально. Це, Юрію Анатолійовичу, до подій в Одесі. Пропонувався механізм, нормативно-правовий механізм, як розв'язати цю складну проблему, яка стосується тарифів на комунальні сплати. До сьогоднішнього дня немає Житлового кодексу, до сьогоднішнього дня немає, не існує закону, який врегульовує таке складне питання, як комунальні тарифи. І після цього почалися події в Одесі і продовжуються до сьогоднішнього дня по всій Україні проблеми.

Тому спеціальний закон, як говорить про це Конституція, може бути прийнятий, який врегулює поняття і принципи символіки, впорядкує символіку, місцеве самоврядування, яка все одно існує, але використовується хаотично і без всяких правових норм.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Кухарчук Микола.

 

11:04:49

КУХАРЧУК М.А.

Прошу передати слово Лещенку Володимиру.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Лещенка.

 

11:04:55

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина.

Шановний В’ячеславе Станіславовичу, все-таки скажіть мені, яка ж це мета прийняття такого закону? Чи для того, щоб підняти престиж, бо у нас різноманітні території, регіони, чи для того, щоб федералізувати Україну? Чи для того, щоб грошима наповнити бюджети? Бо із 33 статей тільки шість присвячено символіці, а інші всі дозвільній системі і збору за використання.

І ще одне. Скажіть, будь ласка, тут так цікаво побудований цей проект закону. Де ви взяли, в якій країні запозичили саме такий досвід? Дякую.

 

КОВАЛЬ В.С. Стосовно яких країн, то ми не запозичали ніякий досвід ні в яких інших країнах. А існує абсолютно зрозуміла проблема, яка потребує розв'язання.

Що стосується, для чого цей законопроект? То для того ж законопроект, щоб у місцеве самоврядування надійшли якісь гроші, які частково, воно б могло компенсувати витрати на збереження пам'яток архітектури, які існують в кожному районі, в кожній області України, от для цього і розписані правила, як же це робити, щоб воно було нормально врегульовано й нормативно-правовою базою закону України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Василь Калінчук, будь ласка, питання.

 

11:06:25

КАЛІНЧУК В.А.

Дякую. Шановний В’ячеслав Станіславович!

Калінчук, Одещина, фракція Народної аграрної партії України.

Безумовно, ми вважаємо, що символіку місцевого самоврядування потрібно законодавчо забезпечити. Чому? Тому що де-факто вона вже є. Але у мене виникає таке запитання: чи не зжається вам, що в законопроекті, який ви представили, деякі статті не ув'язуються з уже діючими законами? Ну щоб було зрозуміло, наприклад, законопроект не узгоджується з Законом України "Про охорону культурної спадщини". Проектом покладається на Міністерство юстиції України ведення центрального реєстру переліку об'єктів і пам'яток історії культури. А згідно статті п'ятої Закону України "Про охорону культурної спадщини України" центральним органом виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини, ведеться державний реєстр. Тобто ув'язати, як на мій погляд, мені здається, потрібно це. Чи не так вам кажеться? Дякую.

 

КОВАЛЬ В.С. Дякую за запитання.

Абсолютно справедливе, слушне запитання. Фактично уже зараз поруч з цим законопроектом, є інший законопроект, в якому враховані вже всі зауваження, в тому числі і те, про що ви говорите. Але якщо Верховна Рада прийме його в першому читанні, то до другого читання оці всі проблеми можна врахувати і забезпечити нормально правове використання тієї символіки, про яку ви слушно говорите. Вона уже існує де-факто. Хай вона вже буде використовуватися і де-юре.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую, сідайте будь ласка.

Від комітету Віталій Миколайович Олуйко - голова підкомітету Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

 

11:08:18

ОЛУЙКО В.М.

Шановні народні депутати, наш Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розглянув проект Закону про символіку місцевого самоврядування, внесений народними депутатами України Ковалем та Черноволенком, який визначається організаційно правові та економічна засади застосування символіки місцевого самоврядування. Ця законодавча пропозиція спрямована на приведення законодавчої бази у питання застосування символіки місцевого самоврядування до вимог Конституції та узгодження з іншими законами.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що цей законопроект може бути прийнятий за основу.  Комітет рекомендує Верховній Раді України прийняти названий проект закону за основу в першому читанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Сідайте, будь ласка.  Шановні колеги, будемо обговорювати?

12 хвилин тоді, як домовлялися.  Соломатін, підготуватися Кармазіну.

 

11:09:21

СОЛОМАТІН Ю.П.

Шановні колеги!

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Це дуже цікавий законопроект, і він спрямований, насамперед, з моєї точки зору, на відрив місцевої влади від центральних органів влади. На користь чи на зло - це буде кожна фракція і кожен депутат приймати рішення самостійне.  Я хотів би звернути нашу спільну увагу на такі речі. Наприклад, пропонується, щоб дозвіл на використання місцевої символіки, герба міста або іншого населеного пункту видавався відповідними органами місцевого самоврядування. Скажіть, будь ласка, а державний прапор України чи герб України, хто буде надавати дозвіл на використання цих державних знаків? Ми так з вами можемо дійти до такої межі, коли на кожен чих нам потрібен буде дозвіл місцевої влади, навіть і тоді, коли і центральна влада не намагається такі дозволи отримувати.

Наступне, уже згадувалося про те, що не узгоджується стаття 4 та проект в цілому із Закону України "Про охорону культурної спадщини". Так зазначеним законом передбачено введення центральним органом виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини, а не Міністерством юстиції, Державного реєстру нерухомих пам'яток України, ані центрального реєстру переліків.

Наступне. Необхідно зазначити, що положення статті 20 законопроекту у частині затвердження Кабінетом Міністрів тематики виготовлення знаків поштової оплати суперечать статті 21 Закону України "Про поштовий зв'язок", відповідно до якої національний оператор видає поштові марки і марковані конверти тощо, і тематика їх, і зразки погоджуються з редакційно-художньою радою, склад, функції, права та обов'язки якої визначаються уповноваженим центральним органом виконавчої влади у галузі зв'язку. Доцільно це? Доцільно. Бо марка, вона представляє не лише Мінзв'язку, але і державу Україну.

І до цього я хочу вам такий приклад навести. Саме в цій сесійній залі у нас були бурхливі обговорення проекту Постанови щодо відзначення на загальнодержавному рівні сторіччя з дня народження письменника Уласа Самчука. Чому було бурхливе обговорення? Тому що Улас Самчук в роки Великої Вітчизняної війни за гроші окупантів і на їх замовлення видавав в Рівному відповідну газету, яка була спрямована проти радянської влади, зрозуміло, і проти...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Юрій Кармазін, "Наша Україна" фракція. Підготуватися Надразі.

 

11:12:41

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку "Наша Україна" Віктора Ющенка.

Шановні народні депутати, мені як голові підкомітету з питань законотворчості, систематизації законодавства та узгодження його з міжнародним правом Комітету з питань правової політики приходиться читати всі проекти, пояснювальні записки до них, висновки юридичної служби, Президента і уряду. На жаль, я повинен констатувати, і з болем: багато проектів вносяться зловживанням правом законодавчої ініціативи і іноді є такі, які треба дбати про те, щоб вони стали системними, ввійшли і були стабільними, продуманими і  справедливо... справедливими увійшли до законодавства, тому що саме ці чинники, а  не навіть розміри податків грають визначальну роль і в розвитку нашої економіки у створенні сприятливого  для цього клімату.

Питання, яке врегульовує цей проект, могло б міститися  в проекті змін до Закон України про місцеве самоврядування, чому я і задавав питання і зі мною погодився доповідач. Але до цього закону ще 13 проектів вноситься про місцеве самоврядування, які не розглянуті. Тому я звертаю увагу ще раз на системність. В першому читанні звісно цей закон можна приймати поки ми йдем по тій системі, але я хочу поламати цю систему, і хочу звернути вашу увагу на те, що ми прийняли закон про обчислення скликань представницьких органів місцевого самоврядування, які б також могли міститись в законі про місцеве самоврядування. Із-за однієї статті приймати закон, прийняття якого коштує державі біля  100 тисяч гривень, зарплати, компослуги, радіотелетрансляція.

Я прошу Голову  Верховної Ради дати протокольне доручення Апарату про включення до обов'язкових алгоритмів експертизі текстів проектів юридичною службою секретаріатами комітетів  пункту щодо відповідності проекту принципам систематизації законодавства і інформування народних депутатів щодо можливості врегулювання норм нових первинних законів в текстах вже чинних законів України. Для цього не треба місяців. Доходить до абсурду. Прийняли Закон про молоко і молочні продукти, а вже через кілька днів внесли проект про молочне харчування для немовлят. Первинні закони  - це такі закони, текст яких є початковим текстом, що містить правові норми чи приписи з певного питання, до якого згодом вносяться відповідні зміни і доповнення.

На жаль. Я хочу сказати, що в системі як чинні закони зареєстровано лише половина законів. В результаті, ні ми з вами не знаємо і в "Законодавстві"  в системі  в автоматизованій інформаційно-пошуковій системі "Законодавство України" взагалі чинними вважаються навіть такі, як, наприклад, тимчасовий закон про верховне управління державою на випадок смерті, тяжкої хвороби і перебування  поза межами держави ясновельможного пана Гетьмана всієї України, затверджений Гетьманом Павлом Скоропатським 1 серпня  18 року.

Тому я прошу Голову Верховної Ради..........

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Юрій Анатолійович, ваші думки абсолютно слушні. Лише одне  “але”. Не апарат повинен це робити, а робити це  профільні комітети мають разом  із своїми секретаріатами. Це абсолютно правильне зауваження.

Василь Надрага, будь ласка, фракція Народної аграрної партії. За ним Оржаховський.

 

11:16:14

НАДРАГА В.І.

Уважаемые  коллеги!  Я думаю, что вы со мной согласитесь, что  вопрос, который мы  сегодня обсуждаем, не является судьбоносным. Но вместе с тем это вопрос, который  требует элементарного культурного осмысления и соответственно какого-то системного   решения. Я думаю, что если рассматривать данный законопроект, как попытку внести  системность в местную символику. то это нормально. Почему? Потому что к большому сожалению так сложилось, что у нас в последнее время чуть ли не каждый ЖЭК вправе  издавать свою местную символику, и мы в этом деле побежали впереди дыма паровоза.

Приведу пример. Если существует, например, с времен Екатерины Второй  герб города Луганска, то он выписан по всем законам геральдики, соответственно профессионально он сделан на высоком художественном уровне. И, несмотря на то, что этому  гербу уже не одно столетие, он существует, и он  будет жить вечно. Почему? Потому что он сделан  так. как положено, он сделан профессионально, грамотно во всех составляющих. Исходя из этой логики, я думаю, что  мы должны к данному законопроекту так и отнестись. Потому что все разговоры о технических, технологических недостатках, какие сегодня существуют, это есть достаточно вторичная  проблема, потому что первичная эта проблема заключается в  одном - нужно упорядочить эту ситуацию. И поэтому  абсолютно солидарен со всеми, кто говорит о том, что существуют недостатки. Да, безусловно, и надо  чтобы этот законопроект состыковывался  из Законом об охране  культурного наследия, и о том, чтобы он соответствовал и Закону "О система налогообложения", и Декрету Кабинета Министров  о местных налогах и сборах. Это все правильно, это должно быть сделано. Я думаю, что он точно также должен соответствовать  и закону о платежной системе  и перечислении денег в Украине. Это нормально. Но я думаю, чтобы сегодня, говоря о недостатках, мы просто не выплеснули ребенка вместе с водой. есть нормальное цивилизованное предложение - упорядочить, пусть не  очень  животрепещущую, но  существующую проблему в государстве, и я думаю, что это надо. 

Единственное, что  хотелось бы сказать, что в рамках подготовки  ко второму чтению данного законопроекта, считаю, что в большей степени мы должны сделать акцент, чтобы законодателем в этом деле, законодателем я имею в виду  в части  принятия конкретных решений, все-таки, были органы местного самоуправления в лице представительных органов, то есть это должны быть местные советы. Совет должен создавать, совет должен  контролировать и совет должен, вообще, держать ситуацию под контролем. Почему? Потому что это достаточно гуманитарная сфера и вполне естественно, что представительные органы местной власти и должны в этом процессе, как говорить, как первое, так и последнее слова. Поэтому думаю, что вполне естественно будет, если мы сегодня проголосуем данный законопроект в первом чтении. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так. Дякую. Василь Іванович. Будь ласка, Оржаховський Анатолій, Фракція комуністів. І завершуємо.

 

11:19:07

ОРЖАХОВСЬКИЙ А.В.

Дякую. Анатолій Оржаховський, Фракція комуністичної партії України, Херсонщина. Шановні колеги, вже в друге Верховна Рада розглядає законопроект про символіку місцевого самоврядування і  я особисто і Фракція вважаємо, що Закон такий повинен бути, але чи варто його вже сьогодні приймати? І навіть у першому читанні? Тут є перед остороги і немало перед остороги. Перш за все, я хотів би сказати, що Закон в цілому поки що сирий, він може протиставити ідеології і одні ідеологічні наміри наштовхнути на інші. І хто б там як би не казав, але у кожному законопроекті, котрий ми розглядаємо, ми  відчуваємо, що якусь ціль хтось переслідує. Тому особисто хочу сказати, що, і запропонувати колегам уважно придивитися до статті 3-ої даного законопроекту, де ідеться про можливість мати символіку місцевого самоврядування: герб, прапор і так далі. І далі написано: та інша атрибутика. Я повторюю: треба дати трактовку чітку, що мається на увазі інша атрибутика. Бо на рівні регіонів, селища і інші буде, збираються мати і мають дехто, значить, гімн. Уявіть собі, скільки це нам доведеться чекати поки завершиться те, чи інше міроприємство поки черга  дійде  до державного гімну, тому о тут потрібно визначитись.

Друге, хто на рівні села, селища, міста буде писати протоколи? В сільській раді, селищній, апарату невелика чисельність. Чи не буде війна тут, бо тут же гроші між податковою, міліцією і органами місцевого самоврядування.

Далі. Я думаю, що щодо сплати податків і так далі ми можемо  наламати знову дров. Бо якщо ті, хто носив помаранчеві шарфики, і вважати це теж за символіку, з часом заплатять... вони мільйони грошей викинули під час різного, під час виборчої стради заплатять це не страшне. А якщо буде символіка відповідна на продуктах харчування і так далі, то це ж піднімуться ціни, і це все ляже на  нашого селянина, на просту людину нашої держави.

Тому я вважаю, що сьогодні слід подумати над цим чітко питанням. Вірно мої колеги  тут говорили про те, що вирішується, що це треба можливо об'єднати і вклинити у Закон про місцеве самоврядування, який сьогодні  готується, і таке інше. Ми нещодавно розглядали Закон про благоустрій, і там, до речі, і в цьому законопроекті є багато  схожості. Навіщо дублювати? Дійсно, треба попрацювати над тим, щоб цей законопроект був цілісний, ємний і щоб не було ніяких  підводних каменів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, обговорення питання завершено. Будемо визначатися. Черняк, будь ласка, з мотивів.

 

11:22:28

ЧЕРНЯК В.К.

Дякую, Адаме Івановичу.

Володимир Черняк, фракція "Наша Україна".

Шановні колеги, звичайно, не викликає сумніву, що потрібно законодавчо врегулювати питання про символіку місцевого самоврядування. Сумнів викликає інше, чому ми з кожного питання приймаємо окремий закон. Замість того, щоб прийняти сучасний, адекватний ситуації, перспективний Закон про місцеве самоврядування, де всі ці питання будуть врегульовані. Замість того, щоб іти шляхом латання дірок, треба пошити нову сучасну одежину, прийняти цей закон.  І чому Верховна Рада не надає значення підготовці Закону про місцеве самоврядування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я ставлю на голосування про прийняття за основу у першому читанні проекту Закону про символіку місцевого самоврядування, реєстраційний номер законопроекту 3388. Прошу визначатися.

 

11:23:49

За-220

Рішення не прийнято.

Хто за те, щоб направити законопроект на повторне перше читання, прошу визначатися.

 

11:24:16

За-254

Законопроект направляється на повторне перше читання.

Шановні колеги, прошу уваги. Учора ми з вами прийняли у цілому як закон про внесення змін до деяких законів України щодо розмірів допомоги. І, на превеликий жаль, ми з вами не угледіли дати введення цього закону в дію. Ми написали, що цей закон вступає в дію з першого січня 2005 року. 2005 року, на жаль, записали. У зв'язку з тим, що 94 стаття Конституції говорить, що закон не може вступати в дію не раніше його опублікування. А першого січня ми вже не можемо опублікувати чи другого. Це один момент. І другий момент. Двадцять сьома відома стаття Бюджетного кодексу, яка говорить про фінансування. А тут, на жаль чи на щастя, є видатки з Державного бюджету по цьому закону.

Ми переговорили із головою профільного комітету, який вів цей законопроект, Миколою Єфремовичем Поліщуком. Він погоджується, що нам з вами треба зараз внести уточнення. Тому що, якщо не буде вашого заперечення, шановні колеги, давайте ми проголосуємо, що Закон про внесення змін до деяких законів України щодо розмірів допомоги вводиться в дію з першого січня 2006 року. Прошу проголосувати цю пропозицію.

Голосуємо.

 

11:26:03

За-315

Дякую, рішення прийнято. І ми таким чином матимемо можливість не наткнутись, вибачте за таке не парламентське висловлювання, на вето Президента.

Переходимо до розгляду питання - проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо упорядкування державної реєстрації в зв'язку з прийняттям Цивільного кодексу України. Законопроект розглядається в другому читанні. Доповідає голова підкомітету Комітету з питань промислової політики і підприємництва Дубицький В’ячеслав Володимирович, будь ласка. Мікрофон, будь ласка, Беспалого.

 

11:26:48

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Шановний Адаме Івановичу!

Борис Беспалий, блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Я хотів звернути одну увагу, я нічого не маю проти цього законопроекту, який є технічним, я думаю, його можна підтримувати. Але давайте закінчувати з практикою, коли порівняльну таблицю нам роздали сьогодні, розумієте? Це все-таки - закони України. Я вже навіть про регламентні вимоги, я кажу по суті. Но як ми можемо голосувати, як правило, за котів в мішку? Це при тому, що велику кількість законів ми приймаємо, їхня якість є не завжди високою.

Тому я дуже звертаюсь і до вас, Адаме Івановичу, і до інших керівників Верховної Ради, все ж таки дотримуватись тут вимог Регламенту, щоб ми могли якісно розглядати законопроекти. Я не виступаю зараз за відхилення розгляду цього питання, але це є побажання на майбутнє - не розглядати ті проекти, які роздаються в той же день.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую, Борис Якович. Абсолютно слушне зауваження, давайте ми будемо дотримуватись норм Регламенту. Але оскільки уже сьогодні стоїть і Борис Якович не заперечує, що все-таки його треба розглядати. Прошу, будь ласка.

 

11:28:09

ДУБИЦЬКИЙ В.В.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати! Комітет з питань промислової політики і підприємництва підготовив до другого читання порівняльну таблицю до законопроекту реєстраційний номер 5128 - про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо впорядкування державної реєстрації у зв'язку з прийняттям Цивільного кодексу України. І дуже правильно сказав народний депутат Борис Беспалий, що це... тут технічні такі моменти, які потрібно узгодити у зв'язку з тим, що прийнятий Цивільний кодекс України.

До таблиці включено 25 зауважень та пропозицій, всі вони враховані.

Шановні народні депутати, члени комітету при доопрацюванні зазначеного законопроекту особливу увагу звернули на проблему законодавчого  врегулювання відокремлених підрозділів суб'єктів господарювання. Законопроектом в редакції, прийнятій у першому читанні, передбачено встановити, що не всі суб'єкти господарювання підлягають державній реєстрації. Саме передбачається встановити, що деякі суб'єкти господарювання, відокремлені підрозділі господарських організацій, не підлягають реєстрації.

Ідея про те, що не всі суб'єкти господарювання повинні підлягати державній реєстрації, є помилковою, оскільки руйнується одне з головних призначень реєстрації: жодна організація не є суб'єктом доти, доки держава не визнає її суб'єктом. Одночасно досягається визначення суб'єктів майнового обороту через надання невизначеному колу осіб відомостей щодо цих суб'єктів - назву, місцезнаходження осіб, які вправі діяти від імені суб'єкта тощо.

Таким чином, суб'єкт права, крім людини, створюється державним актом, в даному випадку актом реєстрації. Тому всі без винятку організації можуть стати суб'єктами господарювання тільки внаслідок державної реєстрації, а тому повинні цій реєстрації підлягати.

Разом з тим, відокремлені підрозділи господарських організацій не є суб'єктами права, в тому числі і господарського, оскільки вони не існують як суб'єкти цивільного обороту, не укладають угод, не виступають від свого імені. Це автоматично випливає з того, що і суб'єкти господарського права, і суб'єкти цивільного права є суб'єктами майнового обороту, а тому такі суб'єкти повинні співпадати. не може бути ситуації, за якою певна організація є, приміром, заставодавцем або орендарем за господарським правом, але є і заставодавцем або орендарем за цивільним правом, оскільки, взагалі, це не є суб'єктом цивільного права.

З викладом випливає, що вносити зміни до пункту другого статті 19-ї не слід.

Натомість слід вносити зміни до інших статей, перш за все, 55-ї і 58-ї Господарського кодексу. Члени комітету підтримали внесені пропозиції до законопроекту. Пропонують прийняти законопроект у другому читанні і в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, всі пропозиції авторів законодавчої ініціативи, які подавались до цього законопроекту, враховані. У нас є всі підстави підтримати пропозицію комітету про прийняття в другому читанні і в цілому як закону Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо впорядкування державної реєстрації у зв'язку з прийняттям Цивільного кодексу України. Реєстраційний номер проекту 5128. Прошу голосувати.

 

11:31:50

За-249

Закон прийнято.

Переходимо до розділу "За скороченою процедурою". Слухається проект Закону про внесення змін до Закону України "Про судоустрій України" (щодо порядку переведення судді до іншого суду). Законопроект - реєстраційний номер 5168. Доповідає автор законопроекту Шкіль Андрій Васильович.  Будь ласка, три хвилини. Підготуватися Оніщуку.

 

11:32:22

ШКІЛЬ А.В.

Дякую. Зміни до проекту Закону "Про судоустрій України" обгрунтовується дуже просто. Останнім часом до Києві приїхала практично більшість суддів, кваліфікованих, менш кваліфікованих, до Києва. І ці переїзди не зумовлювалися ані повною комплектацією районних судів областей України, більше того, вони завжди недокомплектовані. Київські районні, міські суди і Апеляційний суд укомплектовані завжди майже на 100 відсотків. Тому як ініціатор я пропоную обмежити необхідність пересування суддів з місця на місце безпідставно, тобто це не може бути підвищенням, тому що кваліфіковані судді мають бути і в районах України. Не може бути  елементом заохочення переведення судді, скажем, з Криму до Києва. Чи з Вінницької області до Києва, як це часто відбувалося.  Тому що в принципі це може розглядатися як один з елементів незаконного  заохочення, елементів впливу: прийми рішення, яке необхідно по цьому... в цій судовій справі і ти переїдеш до Києва, з квартирою, хорошою роботою і всіма наслідками, які з цього витікають. Тому говорити про те, що зараз це може якось вплинути, мені тут робили певні застереження, на права людини і права суддів - абсолютно ні, це забезпечить, тому що суддя, в першу чергу, має свої професійні обов'язки і присягу. він має виконувати її, він має працювати на тому робочому місці, де він покликаний і де він обслуговує людей, бо треба захистити права людей на кваліфіковане обслуговування в районах. Не може бути, щоб ознакою кваліфікації було  перебування в столиці. Ознакою кваліфікації має бути робота судді, гідно оцінена тим, як він працює відповідними інституціями, а не, я ще раз наголошую, заохоченням через приведення судді в Київ. Бо скоро всі тоді переїдуть в Київ і в  регіонах не буде кому якісно провести судочинство. Я противник звичайно того, щоб відпрацьовувати якийсь термін чи зобов'язати суддю, так би мовити, багато років на одному місці. Ні. Просто я противник неумотивованого  переведення з районних судів до Києва, з районних судів областей, бо це може бути і часто використовувалось, сподіваюсь, що використовуватися не буде, як елемент  незаконного заохочення судді. Тому я закликаю підтримати в першому читанні і ті незначні уточнення і пропозиції, які були, я пропоную врахувати у читанні наступному. Поза як переконаний, що цей законопроект необхідний. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Співдоповідає перший заступник Голови Комітету з питань правової політики Микола Васильович Оніщук.

Будь ласка, 3 хвилини.

 

11:35:39

ОНІЩУК М.В.

Вельмишановний головуючий! Шановні народні депутати! Шановні радіослухачі! Сьогодні обговорюється  один із законопроектів, який має на меті  підвищити якість українського судочинства і організаційними заходами, що зробити, щоб забезпечити справедливий,  неупереджений, швидкий і  доступний судовий розгляд.

Як уже  щойно говорив  доповідач, законопроектом пропонується доповнити статтю 62 Закону  "Про судоустрій України" новою частиною, що передбачає умови, тобто встановлює певні обмеження, і я на цьому  хочу привернути увагу залу, щодо переведення судді  одного рівня і одної спеціалізації з одного суду в інший. Ви знаєте, що таке переведення здійснюється указами Президента  і, принаймні, так передбачено Законом "Про судоустрій" і така практика  склалася.

Проте, комітет, який розглядав це питання  на своєму засіданні,  вважає, що запропоновані доповнення все ж не можна підтримати, оскільки вони суперечить статті 43 Конституції України, згідно з якою кожен має право на працю. Він  цю працю обирає вільно, і ми не можемо  обмежити  право судді, який, наприклад, працює в одному районі, у зв'язку з переїздом його сім'ї перейти на  роботу, працювати суддею в іншому районі.

Справа у тому, що автор,  намагаючись  уникнути ситуації, коли є випадки, коли у судах, наприклад, в одному районі, особливо це властиво сільським  судам, є вільні вакансії, працює один суддя чи  двоє суддів, і при цьому  при наявності вакансії, при недостатності суддів суддя переводиться в інший район указом Президента.

Я думаю, з точки зору суспільної мотивації, з точки зору бажання організаційно-законодавчими заходами  якось вплинути на цей процес автор законодавчої ініціативи потребує підтримки. Але мені видається, що це треба  зробити у дещо інший спосіб. Йдеться, зокрема, щоб ті органи, які сьогодні зобов'язані регулювати і підготувати суддів для заповнення вільних вакансій, а це  йдеться, насамперед, про державну судову адміністрацію, про Вищий господарський суд, Вищий адміністративний суд, що недавно утворений, Верховний  суд зобов'язані більш ретельно підходити до аналізу ситуації,  яка склалася з наповненням суддями.

У зв’язку з цим, враховуючи,  комітет прийшов до висновку,  все-таки, що законопроект не можна підтримати і одночасно, разом з тим обговорення  його вважає доцільним для того, щоб привернути увагу тих, до компетенції і  до повноважень кого, відноситься врегулювання питань, пов'язаних із наповненням судів належними і досвідченими суддями. Саме по собі обговорення  є таким, що можливо, актуально і буде мати користь. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, і дайте, будь ласка. Так. Переходимо до обговорення. Слово має Олександр Масенко, Фракція комуністів. За ним буде виступати Юрій Кармазін.

 

11:38:57

МАСЕНКО О.М.

Шановні народні депутати, шановні виборці. Суть цього законопроекту, на мій погляд,  важлива. Дійсно, ми зараз стикаємося на практиці з тією проблемою, що у нас суди не забезпечені суддями, тобто кадрово не забезпечені на місцях і це дуже проблематичне питання. Але,  так як пропонує автор законопроекту вирішувати це питання, на мій погляд, не можливо, тому що ті пропозиції, або ті  положення, які закладені в законопроекті, вони протирічуть Статті 43 Конституції, де іде мова про те, що людина в праві сама вибирати собі роботу, яку вона може робити і місце перебування  на цій роботі. І Законом людину спонукати до якихось примусових дій, мабуть би, це було і не  нормально і антиконституційно. Але проблема в державі є і вона появилася тому, що ми зруйнували ту систему, яка в нас була. На мій погляд, щоб навести порядок, потрібно забрати у Президента повноваження, щоб не Президент призначав суддів, не Президент приймав рішення про  переведення судді  із того, чи іншого суду в інший. Це робить суддівство залежним і суддю залежним, тому що  все залежить від того, чи вгодив Президентові, чи не вгодив - від того буде й таке рішення Президента. А як це діється на практиці, ми бачили,   ми бачили за часів старої влади, ми бачили за часів оцих не таких недовгого періоду помаранчевого катаклізму, який проходив у нас у державі. І уявіть собі, от якби нинішній Президент, нинішня влада дотрималася свого слова того передвиборного, що вор повинен сидіти у тюрмі, то уявіть собі у якому смішному положенні опинилися б нинішні суди, які завжди виступали на стороні тієї влади, а тепер би довелося їм судити Кучму. Ну, мабуть, би це, дійсно, що виглядало б ненормально. Нам дійсно треба зробити, щоб суди у нас були незалежні. А для того, щоб їх забезпечити ще й кадрово, ми повинні повернутися до тієї планової системи розподілу спеціалістів випускників, щоб спеціалісти вузів чи випускники вузів направлялися у суди, працювали там помічниками, готувалися як спеціалісти. І це будуть кваліфіковані судді. І вони повинні ще обиратися, а не  призначатися. Тоді суд буде у нас, дійсно, незалежним, а не   залежати від  того, куди, який вітер повіє, чи якого кольору замайорять шарфи...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово має Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна". Підготуватися Мельничуку Михайлу.

 

11:42:15

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка, "Наша Україна".

Шановні народні депутати, Закон про судоустрій України був прийнятий 7 лютого 2002 року. І коли він приймався, я тут стояв біля Івана Степановича Плюща і благав, не ставте  більше на голосування. На жаль, цей закон  став  заручником, заручником того, щоб тільки  Мельниченко не став народним депутатом, я маю на увазі майора Мельниченка. Із-за того там повно проблем у цьому законі і із-за цього ми пропонували нову редакцію і його треба приймати нову редакцію. Але відносно цього законопроекту, який зараз внесений,  відповідно до  частини четвертої статті 20 Закону України про судоустрій кількість суддів у судах визначається виключно Президентом, а тому вона не може бути більшою чи меншою, ніж це визначено. Вона визначається так. І саме тому суддя не може бути переведений на посаду, яка не є вакантною в іншому суді. І кошти на заробітну плату, яку в бюджеті суду взагалі не передбачалося.

Тому ця пропозиція людини, яку я дуже поважаю, народного депутата Шкіля, в додатковому регулюванні питання є неприйнятною. І абсолютно правильно на це питання відповіли і заступник голови Верховного Суду Селіванов, і заступник міністра юстиції Ємельянова, і сьогодні комітет, який доповідав це питання.

Також і відмова у переведенні судді до іншого суду у разі наявності вакантних посад у суді, де він працює, то суддя ж людина. І ця пропозиція, ця заборона суперечить чітко статті 43 Конституції, з якої кожен має право на працю, яку він обираю і на яку вільно погоджується. При складанні присяги ніхто з суддів вже не присягає, що буде здійснювати правосуддя лише в цьому суді. Він присягає на вірність України. І тому, якщо так складається, що судді треба переїхати в інше місце, то він змушений буде подати заяву на звільнення.

Таким чином я вважаю, що цей законопроект є таким, який не варто підтримувати. Я просив би народного депутата Шкіля дати свої пропозиції до нового законопроекту, який готується зараз про судоустрій, до нової редакції цього закону, який би унормував дуже багато проблем, і в тому числі вирішив, що робити з тим тромбом справ, які зараз виникли у Верховному суді. Їх вже там десятки тисяч і не розглянутих. Ми зробили неможливим розгляд нормальних справ. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України. Підготуватися Гірнику Євгену. Мікрофон, будь ласка, Мельничука.

 

11:45:34

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Дякую. Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область. Всеукраїнська спілка власників земельних та майнових паїв.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги! Фракція Соціалістичної партії України підтримає рішення профільного комітету. Безумовно, що ми вбачаємо в тому, що не все гаразд з поданим законопроектом. І все-таки я хотів би акцентувати увагу на тому, що ми ще раз в парламенті з вами маємо ситуацію, коли треба вносити зміни до Закону про судоустрій України.

Тому фракція Соціалістичної партії України неодноразово ми про це говорили і в парламенті, і в своїх конкретних діях і рішеннях про те, що нам треба підійти системно до розгляду питання про доопрацювання, професійного доопрацювання спільно з суддями законів про судоустрій і прос статус суддів. Ми маємо це зробити і це потрібно зробити негайно, тому що якщо ми говоримо про те, що перед законом вісі рівні, то суди повинні бути вивільнені від телефонного права комусь давати розпорядження суддям або головам суду.

Тому ще раз говорю, треба зробити все, аби правовий комітет відкликав ці два закони, доопрацював спільно з суддями Верховного Суду, господарського суду, іншими рівнями судів, тобто з місцевими, апеляційними суддями, я не буду перераховувати. І таким чином ми можемо отримати дійсно системно пропрацьовані ті два закони, які будуть працювати задля і судочинства України, а все-таки будуть підтримані і наші судді. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Євген Гірник, "Наша Україна" фракція. Немає? Тоді, будь ласка, Черновецький Леонід. Також немає. Є. Прошу.

 

11:48:01

ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ Л.М.

Уважаемый Председательствующий, уважаемые народные депутаты! Я поддерживаю этот законопроект, потому что в судах сегодня очень много кадровых проблем, и их надо решать. И никакой проблемы в том, чтобы переводить судей из одного суда в другой не существует. Если только у судьи есть желание работать в этом районе.

А вообще, с принципе, я полагаю, чтоб судьи должны для того, чтобы мы избавились от люстрации, рано или поздно мы должны перейти к системе, когда судьи будут выбираться народом, и конкретно людьми в том районе, в котором они проживают.

Но этот закон является промежуточным для решения этой проблемы, потому что, конечно, сами избиратели и простые люди знают хорошо, какой судья относится к ним лучше, какой судья... ну, лучше, имеется в виду, защищает их интересы перед государством, а какой судья относится к ним как к нелюдям.

А вообще, наше население нуждается в том, чтобы суды заняли позицию конкретных людей и я хочу напомнить всем народным депутатам, кто меня слушает, что в правовом государстве интересы одного человека, даже его волос, дороже интересом всего государства. Это то, на чем должен стоять суд. В Библии сказано, "защити слабого от сильного", и это должно стать приоритетом для решения любого суда.

Кстати, я подавал законопроект о том, чтобы суды не финансировались местными органами государственной власти, а только из бюджета, но, к сожалению, этот закон не нашел своей  поддержки. Я полагаю, что в следующий раз вы за него все же проголосуете, потому что то, что сегодня происходит - это рассуждение нехороших чиновников, убеждающих судей о том, что вот если решить эту проблему таким образом, пострадают интересы государства, поэтому надо решать это все в интересах государства.

Какое "в интересах государства", когда  государство сегодня враг народа. Сегодня полностью прекратилось строительство бесплатного жилья вообще. И миллион проблем скопилось у людей, которые нуждаются в судебной защите.

Поэтому на первом этапе закон можно поддержать. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, з мотивів - одна хвилина - Черняк.

 

11:51:18

ЧЕРНЯК В.К.

Володимир Черняк, фракція "Наша Україна".

Шановні колеги, мені зрозумілі благородні намірі депутата Шкіля щодо необхідності законодавчого врегулювання переходу судді з одного суду в інший. Мені незрозуміле інше: чому ми до цього часу терпимо прийнятий парламентом в 2002 році Закон "Про судоустрій України". Цей закон є шкідливим. Він завалив Верховний суд такою кількістю справ, що там судді стогнуть, не можуть розглянути, зволікання роками відбувається, вже по року, по півтора. Справи не вирішуються. Верховна Рада прийняла закон під кон'юнктуру моменту. Нам потрібно найближчим часом прийняти нову редакцію Закону "Про судоустрій України", і в тому числі там вирішити питання, яке поставив депутат Шкіль. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Шкіля для заключення.

 

11:52:23

ШКІЛЬ А.В.

Дякую, Адаме Івановичу.

Я, власне, хотів наголосити на тому, що законопроект, якщо буде прийнятий в першому читанні, тоді він буде врахований пізніше і в законі про судоустрій оновленому, який пропонується, і можна буде редагувати його, і найголовніше, що тоді буде з ним працювати комітет відповідний. Тому думаю, що це найоптимальніший вихід з даної ситуації, бо проблема існує, проблема неврегульованості переходу судді з одного суду в інший існує, і буде існувати, і вона може бути використана, бо завжди буде підстава для того, щоб незаконно стимулювати перехід судді з районного суду десь в Київ, вище, в область і таке інше. І тому я закликаю всіх народних депутатів проголосувати в першому читанні цей законопроект, а пізніше вже повернутися до нього чи як доповнення до нового  великого розгорнутого законопроекту про судоустрій, або вже тоді комітет відповідний відпрацює і запропонує на друге читання якісніший і повноцінніший закон. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, обговорення питання  завершено. Я ставлю на голосування про прийняття за основу в першому читанні Закону про внесення змін до Закону України "Про судоустрій України" (щодо порядку переведення судді до іншого суду). Законопроект  за номером 5168. Прошу визначатися.

 

11:53:57

За-66

Не прийнято. Законопроект відхилено.

Переходимо до розгляду проект Закону про внесення змін до статті 107 Цивільного процесуального кодексу України (щодо військових судів гарнізонів). законопроект за номером 6252. Скорочена процедура.

Доповідає  народний депутат України автор законопроекту Рудковський Дмитро Олександрович. Будь ласка,  3 хвилини.

Від комітету підготуватися Слабенку.

 

11:54:43

РУДКОВСЬКИЙ Д.О.

Шановні народні депутати! Чим викликана необхідність прийняття такого законопроекту? У зв'язку з  реформуванням військової сфери спостерігається стійка тенденція до збільшення кількості цивільних справ і їх впровадження. Справа про визнання права на отримання пенсій, її перерахунок, про визнання права на отримання грошового та інших видів забезпечення і що розглядається  військовими судами. Цей факт яскраво свідчить про зростання авторитету таких судів. Зокрема, у 2000 році таких справ було розглянуто 5500, в 2003 - близько 15000, а у 2004 (при меншій численності судів) - близько 26000. Розгляд цивільних справ  військовими судами має свою специфіку. Тільки військові суди забезпечуються відомчими нормативними актами з військових питань, а це тисячі наказів, директив, інструкцій, положень органів військового  управління, Міністерства оборони, СБУ, Міністерства внутрішніх справ і інші. Для  забезпечення охорони державної таємниці під час розгляду окремих цивільних справ військові суди обладнані відповідними приміщеннями, ведуть таємне діловодство, а всі судді та працівники мають допусти до роботи з таємними документами. Такі умови  відсутні у місцевих загальних судах, і їх належне забезпечення потребує значних витрат.

Військові суди здатні забезпечити розгляд судових справ у військових частинах, які перебувають за межами України та у закритих гарнізонах. Хто буде робити це замість військових судів.  Система військових судів  максимально адаптована до дислокацій військових формувань і таким чином забезпечує доступність військовослужбовців до правосуддя.

Отже, у  2004 році  новий  Цивільно-процесуальний кодекс було не оправдано прийнято без врахування поправки  народного депутата Сіренка, якою передбачалося збереження підсудності в окремих цивільних справ військовим судам. 

Що  ж стосується тверджень про те, що  військові суди ніби-то не відповідають Конституції України та європейським стандартам, здійснення правосуддя спростовується чинним законодавством  про судоустрій, рішення Конституційного Суду України від 11 грудня 2003 року, Резолюція Постійного комітету з прав людини Ради Європи 2003 року, в офіційно висловлений позиції Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Більше того, рішення Європейського Суду з прав людини від 29 червня 2004 року по конкретній справі про України підтверджено,  що розгляд військовими судами в Україні  цивільних справ  відповідає міжнародним стандартам .

І на завершення. Я хочу сказати, що  є запитання, говорять, що військові і інші впливають на  суд. Ні. Військові звання присвоює Президент, зарплату отримують через судову адміністрацію. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка.

Співдоповідає  голова підкомітету Комітету  з питань правової політики Слабенко Сергій Іванович, будь ласка.

 

11:57:59

СЛАБЕНКО С.І.

Шановні народні депутати! Комітет з питань правової політики уважно розглянув проект Закону про внесення змін і доповнень до статті 107-ої цивільно-процесуального Кодексу України щодо військових судів гарнізонів. За реєстраційним номером законопроект 6252. Комітет достатньо важко проходим в частині того, що було багато зауважень до  цього законопроекту, в тому числі і ті зауваження, які висловлювалися науково-експертним управлінням в частині того, що, в частині другій Статті 107-ої, яка пропонується для затвердження, є такі слова: "а  також справи, що підлягають вирішенню в порядку цивільного судочинства на режимних об'єктах та військових частинах, що перебувають за межами України. З цього положення, якщо на нього уважно подивитися, буквально можна  дивитися на те, що підлягають вирішенню в порядку сімейного судочинства і справи, які виникають із сімейних, земельних, і фінансових, інших відносин. Тому ми повністю погоджувалися із зауваженнями, які висловлювалися Апаратом Верховної Ради, Головним науково-експертним управлінням.

Також Комітет розглянув уважно і висновок, наданий Міністерством юстиції України, в якому було зазначено, що відтворення знову в  Цивільно-процесуальному кодексі поняття військових судів, не узгоджується з статтею 125 Конституції України, яка передбачає, що система судів базується: на судах загальної юрисдикції, тобто за принципом територіальності вони будуються, а також спеціалізованих судів. Спеціалізація судів - це тоді, коли виникають за окремими галузевими ознаками, тобто, ну, господарські, адміністративні суди, тощо. Побудова, знову ж таки, військових судів не відповідає принципу  а ні територіальності, а ні принципу спеціалізації. Є окреме  заключення, яке було надійшло до нас з Верховного суду України. Він також зголосив багато зауважень  до законопроекту, ну, а в цілому ставить питання, що  треба було б законодавчо покращити цивільно-процесуальний кодекс в частині вирішення питання, що діяльності судів при розгляді справ, які пов'язані зі спорами військовослужбовців. Комітет  з питань правової політики неодноразово розглядав дане питання в частині, коли дивилися на інші нормативно-правові акти. Дуже уважно це питання вивчалося, коли ми приймали цивільно-процесуальний кодекс в новій редакції, який ще не вступив дію. І тоді ця пропозиція також була відхилена. Однак, комітет прийняв позитивне рішення, з невеликою перевагою він сьогодні виносить на  ваш розсуд   даний законопроект і просить його прийняти у першому читанні за основу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Переходимо до обговорення. Будь ласка, Кармазін, підготуватися Соломатіну.

 

12:01:08

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка, "Наша Україна".

Шановні народні депутати,  порівняльний аналіз  організації військового правосуддя у  різних країнах дозволяє більш об'єктивно оцінити з точки зору прав людини механізм організації захисту  прав військовослужбовців у нашій державі. Він у своїй основі не суперечить статті 6 Європейської конвенції про захист прав людини, жодного порушення і  Конституції України я в цьому не бачу.

Потрібно врахувати і те, що цивільні справи, які розглядають військові суди, мають достатню специфіку. Питання, які вирішують суди у цих справах регламентуються нормативними правовими актами, які, як правило,  не розраховані на оприлюднення і пов'язані з необхідністю додержання вимог про охорону державної таємниці щодо діяльності СБУ, розвідорганів і  інших  оборонних структур.

З іншого боку, ці справи вимагають і особливого  підходу до їх вирішення і розгляду. Має бути дотриманий і режим секретності, і я вдячний народному депутату Рудьковському, що він вніс цей законопроект. Абсолютно правильно і погоджуюся з його доводами щодо того, що  здійснюється фінансування державних .............. адміністрації, а військові звання присвоює Президент. І немає тут  ніякої залежності від військових. Статистика показує, що навантаження на ці суди суттєво збільшується. Якщо  у 1996 році вони розглядали 170 цивільних справ, у 2004 році - вже 29 тисяч справ. При цьому 97 відсотків звернень військовослужбовців задовольняється військовими судами і поновлюються їх порушені права. Оце вже і відповідь на питання. Яка ж точка зору найвищої судової інстанції країни Верховного суду України. Ми його маємо на відповіді на наш комітет, на Комітет з правової політики. Заключення таке. Загалом законопроект є слушним і аргументованим, направлений на посилення належного кваліфікованого судового захисту, розширення змісту та обсягу прав і свобод до 500 тисяч осіб суб'єктів правовідносин, підсудність щодо яких здійснюється військовими судами. І тут же зазначається, що на чверть весь час росте число цих справ, розглянутих в судах. Це висновок Верховного суду України, який вважає, що треба внести такі зміни.

Питання доцільності звісно буде за нами. Я категорично відкидає всякі закиди щодо порушення Конституції щодо рівності, адже ці суди керуються тою же самою Конституцією, Законом про статус суддів і про судоустрій.

Дякую за увагу. Прошу підтримати законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Юрій Соломатін, фракція комуністів. Підготуватися Черновецькому.

 

12:04:20

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановні колеги, прийняттям запропонованих змін і доповнень до статті сьомої Цивільного процесуального кодексу України ми маємо з вами виправити той прикрий недолік, який був припущений при прийнятті Верховною Радою України Цивільного процесуального кодексу, і який набирає чинності з першого січня 2005 року.

Ці зміни і доповнення вони дуже прості. Вони викладені у новій частині статті 107-ї такого змісту. "Військовим судам гарнізонів як судам першої інстанції підсудні справи, які підлягають вирішенню в порядку цивільного судочинства, пов'язані із захистом порушених невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів військовослужбовців, військовозобов'язаних під час проходження зборів та інших громадян військових частин, установ, організацій з питань проходження військової служби, дотримання умов контракту, гарантії соціального та правового захисту військовослужбовців, їх пенсійного забезпечення, справи про захист честі і гідності сторонами, в яких є вищезазначені особи та організації, а також справи, що підлягають вирішенню в порядку цивільного судочинства на особливо режимних об'єктах та у військових частинах, що перебувають за межами України" - кінець читати. Ось такий зміст цієї зміни.

Наша фракція уважно розглянула цей законопроект і пропонує прийняти його в першому читанні з урахуванням тих критичних зауважень, які можуть виникнути під час розгляду в Верховній Раді України. Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має народний депутат Черновецький, фракція "Наша Україна". Підготуватись Оніщуку.

 

12:06:59

ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ Л.М.

Уважаемый Председательствующий, уважаемые народные депутаты! Я хочу, во-первых, пользуясь, мы еще ни разу этого не делали, присутствием здесь Василия Тимофеевича председателем Верховного Суда, поприветствовать его за то, что благодаря ему мы имеем сегодня демократически избранного Президента. Это очень важно. Он здесь сидит и он достоин того, чтобы ему поаплодировали. (Оплески)

Что касается законопроекта (и спасибо, Василий Тимофеевич, потому что нас слушают миллионы людей), и я не могу не соглашаться с какими-то комментариями или с чем-нибудь, что может исходить из Верховного Суда, но в любом случае вы подняли авторитет судов, и у людей появилась надежда на то, что они могут получить достойное разрешение их справ.

Что касается законопроекта изменений... внесения изменений в Гражданский кодекс, я категорически против того, чтобы цивильные справы рассматривали суды  военные, потому что они находятся в большинстве случаев  рядом с военными организациями, потому что они до сих пор еще ходят с погонами, это нужно ликвидировать, потому что они, некоторые из них, я уверен, что при вас, Василий Тимофеевич, уже 99 процентов не реагируют на генералов и адмиралов, которые  разворовали полстраны в  армии, а есть еще парочка, которые реагируют на всяких нехороших генералов, которые имели громадное количество военного и другого имущества, которое они разбазаривали. Ни в коем случае нельзя, чтобы они рассматривали гражданские дела...  (Ш у м   у   з а л і)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги,  давайте ми зараз припинимо обговорення питання, приймемо рішення по обговоренню ...

(Ш у м   у   з а л і)

Я прошу людей, які запрошені як гості, вести себе так, як гості - чемно.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу в першому читанні проекту закону про внесення змін до статті 107 Цивільно-процесуального кодексу України щодо військових судів гарнізонів, реєстраційний номер законопроекту 6252.  Прошу голосувати.

 

ГОЛОВА. Ну, проголосуйте в присутності Президента, продемонструйте ж...

 

12:10:14

За-184

Рішення не прийнято.

Можливо, на перше...

Ну, по фракціях, будь ласка.

“Наша Україна" -  15, Фракція комуністів - 56, "Регіони України" - 14, Народна аграрна партія - 4, СПУ - 7, СДПУ(о)  - 17, "Єдина Україна" - 15, Блок Тимошенко - 0, "Демократична Україна" - 16, "Союз" - 3, "Воля народу" - 10, "Демократичні ініціативи" - 2, "Центр" - 2, "НДП-Республіка" - 8, "Позафракційні" - 15.

Вноситься пропозиція про направлення на повторне перше читання цього законопроекту. Прошу голосувати.

 

12:11:02

За-183

Законопроект відхилено.

Шановні народні депутати, вноситься на розгляд питання: про надання згоди на призначення Юлії Тимошенко Прем'єр-міністром України. В засіданні Верховної Ради Верховної Ради беруть участь: Президент України Віктор Андрійович Ющенко (О п л е с к и), виконувач обов'язки Прем'єр-міністра України Юлія Володимирівна Тимошенко (О п л е с к и), члени уряду, голова Конституційного Суду України (О п л е с к и), голова Верховного суду України, голова Вищого господарського суду України, голова Вищого адміністративного суду України, голова Національного банку України, голова Рахункової палати України, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Генеральний прокурор України.

Шановні колеги, відповідно до статей 85 та... І загальнообраний мер столиці Олександр Олександрович Омельченко (О п л е с к и).

Шановні колеги, відповідно до статей 85, та 106, та 114 Конституції України Прем'єр-міністр України призначається Президентом України за згодою більше ніж половини конституційного складу Верховної Ради України. Як відомо, Президент України 28 січня вніс до Верховної Ради пропозицію щодо надання Верховною Радою України згоди на призначення Тимошенко Юлії Володимирівни Прем'єр-міністром України.

Як і передбачено, відбулися зустрічі Юлії Володимирівни з фракціями, депутатськими групами у Верховній Раді, були проведені повномасштабні консультації.

Щодо процедури розгляду цього питання. Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 10 липня   1996 року встановлений такий порядок розгляду питання про надання згода на призначення Президентом України  Прем'єр-міністра України та прийняття рішення з цього питання.

Перед внесенням на розгляд до Верховної Ради проводяться відповідні консультації, вони відбулися. Цей пункт ми виконали постанови.

На пленарному засіданні Верховної Ради України кандидат на посаду Прем'єр-міністра України виступає з доповіддю про основні напрями діяльності нового складу Кабінету  Міністрів України до 30 хвилин. Тобто, з програмою діяльності Кабінету  Міністрів щодо складу, який пропонується затвердити.

Після закінчення доповіді надається час до 45 хвилин на запитання народних депутатів до кандидата на пост... на посаду Прем'єр-міністра України і відповіді на них. Після цього проводиться обговорення запропонованої кандидатури - до 45 хвилин, включаючи виступи представників груп, фракцій,  народних депутатів України.

Рішення про надання згоди на призначення Президентом Прем'єр-міністра України приймається на засіданні Верховної Ради України картками в режимі поіменно голосування.

Пропонується, шановні колеги, після розгляду і в разі позитивного  рішення цього питання Президент України для того, щоб продемонструвати Верховній Раді прагнення і реальні кроки до співпраці, тут підписує відповідні рішення, а також відбувається представлення членів  Кабінету  Міністрів з підписанням відповідних документів, а також керівників місцевих державних адміністрацій. Мається на увазі, обласних, Київської і Севастопольської міських державних адміністрацій.

Немає заперечення щодо такої процедури? Немає. Я прошу до слова Президента України Віктора Андрійовича Ющенка.

 

ЮЩЕНКО В.А.

Дякую.  Шановні народні депутати, друзі, колеги! Шановна президія, гості, запрошені, представники засобів масової інформації! Я переконаний в тому, що сьогодні в Україні дуже великий день. Ми розглядаємо значимі для найближчих років питання формування уряду.

Знаєте, добре жити у країні, де від уряду мало що залежить, бо там працюють  закони, традиції, норми, етика, мораль традиційна і таке інше. На жаль, ми живемо у тій країні, де від тих людей, які будуть сидіти  поки що на тих пустих кріслах, буде залежати доля майже 48  мільйонів людей залежно від того, яка у них мораль, чи вони будуть красти, чи вони не будуть красти, залежно від того, як вони професійно, публічно бачать свою місію. І з цього огляду я хочу сказати, що  це  суперважливе  питання і у політичному контексті.

Я хочу відверто вам сказати, що  я представляю перший склад команди тих людей, які, на мій погляд, найбільше можуть претендувати на ці посади. Я хотів би сказати наперед, що мій уряд не буде робити. Оскільки   є колосальні очікування,  сподівання на вирішення тих чи інших питань, я хотів би почати з того, що уряд мій не буде робити. Я знаю, яка  відповідальність  зараз за цими словами  буде стояти, але я маю честь вам сказати, мій уряд не буде красти.

( О п л е с к и)

Я знаю, що це фантазія для України, я знаю, що ми привикни бачити у тих людях не партнерів, дуже часто не тільки нації, а і національних інтересів, я це хочу, знаєте, не обходити, я знаю, що у цій країні проблема номер один  є корупція, і  починається вона з голови. Я хабарів брати не буду, я красти не буду, я  того  вимагаю від уряду. І якщо у вас буде спосіб аргументовано сказати, що та людина, яка сидить за третім кріслом, краде ( третє крісло мається на увазі не тут же).

( С м і х  у  з а л і)

Адаме Івановичу, ви розумієте, що ви  ніякого відношення до цього  порівняння не маєте.

Я хочу, друзі, сказати, що Уряд непросто не буде красти, Уряд не буде брати хабарів. Уряд не буде заносити гроші в Парламент для того, щоб провести будь-яку кандидатуру, чи  провести будь-який Закон. Вдумайтесь, будь ласка, Уряд не буде заносити гроші у Парламент. Я цим, шановні, хочу, друзі, сказати, я призиваю вас і Уряд стояти на виключно публічних прозорих процедурах у цій державі. Я хочу засвідчити, що прозорість і публічність буде одною із характеристик роботи мого Уряду. Рішення будуть прийматись виключно в залі засідань, а не в кімнаті для відпочинку. Рішення будуть підписуватися публічно, чи стосується фінансів, чи це стосується ресурсів, чи це стосується приватизації. Я хотів би сказати, що буде Уряд робити? Уряд представив вам програму, яка дасть відповідь на те, як прожити 2005 рік з чітким соціальним портретом нації. Що треба зробити в першу чергу для найбільш обездолених людей нашої нації. Ми хочемо  сказати, що ми маємо на меті, відмінити всі корпоративні пільги, які заведено не один  рік. Ми скажемо, яких структур ці пільги стосуються і разом з вами їх відмінимо. Це буде моє велике прохання до вас. Давайте починати із своїх конюшень, чистити те стосунки, які відносяться і до бізнесу. Ми хочемо змінити політику держави в системі управління державною власністю. Я переконаний, що  коли буде публічно працювати "Укрзалізниця", "Укрнафта", НАК "Нафтогаз", "Укрпочта" ви отримаєте багато мільярдів  поступлень до бюджету, які сьогодні не заплановані для того, щоб віддати бідній людині. Ми хочемо переглянути роботу всіх  вільних економічних зон, щоб це не було  ні для кого ударом. 24 економічні зони і в Китаї немає. Ну ви розумієте, у нас, де знаходиться клан, там знаходиться зона. Я не думав у такому значенні, але воно добре, що так вийшло.

Тому, шановні друзі, від раціонального перегляду роботи економічних зон чи зон інвестиційного розвитку ми можемо отримати багато прозорих публічних фінансових потоків, у тому числі до бюджету. Є конкретна цифра, яку я називати не буду.

Я засвідчую, шановні друзі, що ми проведемо чесну приватизацію у рамках того закону, який прийнятий парламентом. Об'єкти, які вкрадені, будуть повернуті до держави, починаючи від "Криворіжсталі". Я переконаний, що  ми подолаємо крадіжки землі, які відбулися, і в Криму, і біля Києва. Все ми, друзі, чесно  повернемо ту землю, кому вона належить. Це колосальні ресурси, друзі.

Цим я хочу сказати одне. Мій уряд буде прагнути подати руку бізнесу. Ми готові іти на амністію капіталу, податків. Ми готові іти на зниження податків. Ми готові відмінити, незалежно від нашої розмови,  всі репресії, які творила податкова, інші державні контролюючі структури. Цього не буде. Але взамін я хотів би, щоб ми не отримали повисшу руку у повітрі, а щоб бізнес подав руку також. А знак поданої руки буде означати: бізнес детінизується, починає чесно працювати з владою і починає платити саме головне податки.

За рахунок цих заходів ми плануємо у цьому році акумулювати від 25 до 30 мільярдів грошей, гривень, коштів. У рамках цих дій ми вам запропонуємо одну третину віднести на державний фінансовий резерв на майбутнє, дві третини віддати бідним людям, так, як ви приймете відповідно до бюджету в цьому парламенті. Це така коротка філософія того, що буде у перших ініціативах, системних ініціативах уряду аж до прийняття бюджету.

Сьогодні, шановні друзі, вам будуть представлені кандидатури міністрів уряду, Прем'єр-міністра, безумовно, голів обласних адміністрацій.

Ми виходимо із того, що робота уряду, починаючи від Прем'єр-міністра, закінчуючи міністрами і главами адміністрацій, буде виглядати не як схоластика, що робити завтра чи післязавтра. У кожного міністра буде дві-три галузевих загальнонаціональних або регіональних програм, у яких буде складатися суть його роботи у 2005 році. У кожного голови обласної адміністрації буде три-чотири регіональні програми, які творять обличчя території. Це програми гуманітарні, соціальні, економічні.

Таким чином ми хочемо зробити такий план дій на 2005 рік, який у грудні повинен закінчитися дуже ефективним вашим моніторингом. Я хочу запропонувати моделі, по яких політичні сили, які сьогодні підтримують уряд, будуть щоденними творцями поточної політики влади. Ви не будете відділені, ви будете прямою кореспондентською парою. У нас буде проводитися щомісячний моніторинг тих завдань, які поставили ви, за які несети політичну відповідальність. У нас буде загальнонаціональний моніторинг, який починатися не від того, в якій території який приріст внутрішнього валового продукту. Він буде починатися з того, скільки робочих місць за 30 днів зробив той чи інший глава адміністрації, скільки засновано структур, скільки зроблено для розвитку бізнесу, малого і середнього, що зроблено по відміні безчинств, які творяться різними структурами в районі. Цим самим я хочу сказати: ми вам пропонуємо публічну, чесну і відповідальну політику, де ніхто не заховається нікуди -не політик, ні член уряду, ні інші сторони, які відповідають або можуть бути відповідальними у цьому процесі. На мій погляд, шановні друзі, це розмова чесна. Нам треба схаменутися, нам треба по-іншому подивитися на ті процеси, до яких ми звикли 14 років. Змінити це у нас воля є.

Ваша підтримка, ваша співучасть, я переконаний, є також. І тому, шановні друзі, користуючись такою нагодою, я хотів би представити Юлію Володимирівну Тимошенко (Оплески) і сказати декілька слів. Юлія Володимирівна - мій політичний партнер, як колись в біографіях ВКПБ там було прийнято - мій політичний друг, людина, яка є професійною. Я мав нагоду працювати з нею в 2000-2001 році. Вона тоді була віце-прем'єром мого уряду, відповідала за один із резонансних ділянок роботи уряду - паливно-енергетичний комплекс, енергетичну політику України.

Я пригадую, в якому стані цей комплекс був, коли ми його взяли до виконання. Там платили п'ять відсотків коштами. Все решта або кралося, неважливо, через заліки чи без заліків, або платилося валянками, кожухами, шапками. Коли ми йшли з уряду 78 відсотків на цьому ринку працювали гроші, які проходили бюджет і відповідні соціальні і інші фонди.

Ми організували оптовий енергетичний ринок. Не все вдалось, не з усіма учасниками навіть оптового ринку нам вдалося домовитися, і багата частина учасників ринку, я переконаний, і до цього часу працює на цьому ринку без договорів, як працювали три роки назад. Але таку систему ми отримали.  Але я високо ціную те, що було зроблено Юлією Володимирівною під час роботи в уряді.

Ми з нею пройшли тяжку виборчу політичну кампанію разом з багатьма з вами. Це дає мені сказати слідуючі слова: я довіряю їй і вірю. Вірю, що вона організує роботу національного уряду... (Оплески) ... довіряю їй так, як довіряють мільйони людей.  (Оплески)

І думаю, Юлія Володимирівна усвідомлює ту відповідальність перед мільйонами пар очей, які дивилися з майдану, з вулиць, на неї, на нас. Люди чекають від того, що нова влада буде чесною і принесе вирішення тих проблем, з яким живе моя нація 14 років.

Я переконаю вас, що я знаходжусь повністю у цій вірі і в цій довірі.

І тому, шановні друзі, користуючись правом, наданим мені Конституцією, прошу вашої згоди, згоди Верховної Ради, на призначення Тимошенко Юлії Володимирівни Прем'єр-міністром України.  (Оплески)

 

ГОЛОВА. Слово для доповіді надається кандидату на посаду  Прем'єр-міністра України Юлії Володимирівні Тимошенко.

Будь ласка, Юлія Володимирівна.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановний народе України, шановний Президент України, Голова Верховної Ради, народні депутати, всі присутні в цьому залі!

Ми з вами всі, незалежно від політичної приналежності, пройшли дуже важкий виборчий шлях. І ми зробили унікальну річ, причому кожен зі своєї сторони: ми пробудили в народі віру і надію, що влада може працювати не тільки для себе, не тільки для задоволення своїх проблем, а що вона може працювати для тих людей, які 12 років спостерігають за владою і хочуть отримати від неї результат.

І тому, саме відчуваючи таке піднесення в суспільстві, розуміючи очікування, які є сьогодні в суспільстві на те, що буде робити влада і ми спільно з вами, я хочу, перш за все, подякувати і народ України, і Президента України, і парламент за честь мати можливість представляти програму і мати можливість бути поданою до Верховної Ради до розгляду на посаду Прем'єр-міністра України. І можу вам сказати, що ця честь вона для мене є визначальною в житті. І крім того, щоб виправдати ваші надії, ваші очікування, очікування людей, в моєму житті мало що залишиться.

Але ж я хотіла б почати з того, що процедура, яка завжди була відносно розгляду кандидатури Прем'єр-міністра в залі Верховної Ради складалася з того, що Прем'єр-міністр приходив, розповідав про себе, своє життя, але ж не про реальну програму діяльності уряду, а потім через місяць розглядалася ця програма, і тільки після місяця розумів і парламент, і суспільство, що буде робити цей Прем'єр-міністр. І тому у мене завжди було питання, як визначалося, чи підходить цей Прем'єр-міністр: по кольору очей, по вазі, по зросту. Я думаю, це абсолютно є нелогічний підхід. І тому я звертаюся зараз до вас, до Голови Верховної Ради, щоб ми сьогодні заслухали доповідь, яка стосується виключно з програми діяльності уряду, і щоб ми мали можливість усвідомлювати, чим цей уряд буде займатися п'ять років, поки буде Президентом Віктор Андрійович Ющенко в Україні за Конституцією і законами.

І тому ця програма роздана вам, і вона представляється зараз мною з цієї трибуни. Крім того, суттєво змінилася суть програми. Якщо завжди уряди намагалися подати цифри, якісь конкретні дії в галузях, і люди не відчували що за цими цифрами стоїть, то уряд перший раз хотів подати на ваш розгляд філософію нашого мислення, філософію побудови урядової роботи, філософію розбудови нашого суспільства. І мені здається, що, якщо ця філософія буде зрозумілою, то цифри і конкретні успіхи в економіці, фінансах, в окремих галузях - це є наслідок  того наскільки справедливі, наскільки правові, наскільки чіткі умови були закладені в базис цієї конкретної роботи. І тому ця програма, яка запропонована, має навіть нестандартні розділи. Вона має 6 розділів і перший з цих розділів - це віра. Ви знаєте, що завжди все, що стосувалося  гуманітарної сфери, завжди було через кому в останньому розділі програми. І завжди здавалося, що це є абсолютно нереальна, не матеріальна річ, яку не можна відчути на ощуп. Насправді це не так. Ми з вами переконалися в тому, коли під час виборів десятки мільйонів людей з усіх політичних таборів вийшли на Майдан захищати своє право впливу на владу, ми бачили, що вони вийшли за своє життя, за свою свободу, за свою гідність. І саме ця віра творила реальні матеріальні зміни. і тому я хочу розпочати з того, що віра - це є складова всіх матеріальних успіхів. І тому перший розділ програми присвячений тому, щоб народити справжню віру в Бога в нашому суспільстві. І це значить, що наша віра і віра наших людей потрібна не Богові, вона потрібна людині і потрібна нашому  суспільству. І це значить, що ми з вами отримаємо  справжній моральний стержень нашого життя. Що ми для цього плануємо зробити? Я думаю, що нам потрібно зробити частиною нашої освіти духовну  складову. І, ви знаєте, коли я була в одній з розвинутих європейських країн, і у неділю потрапила до загальноосвітньої школи, і побачила, що маленькі діти 7-8 років, які тільки почали навчатися, вони починають свій тиждень  з того, що йдуть до церкви, повірте мені, це тільки дає дітям духовність, моральність, наснагу.  ( О п л е с к и )

Крім того,  ми мусимо з вами переглянути статус духовної освіти в Україні для того, щоб вона не була  по остаточному принципу, щоб вона у нас не мала нормального статусу, а щоб вона  була  достойною освітою рівною серед всіх. І я вірю в те, що те гасло, яке я сказала в перший раз, коли  прийшла  у політику, що Україна ніколи не стане з колін поки не стане на коліна перед Богом, я вірю в це гасло, я вірю в те, що так само воно і буде. ( О п л е с к и)

Наступна віра, якам мусить народитися, це віра людей у свою власну країну, віра в те, що це їх власний дім, що він завжди захистить і дасть нормальне гідне життя. І тому віра у країну починається з того, наскільки ми дотримуємося наших традицій, наскільки ми глибоко  знаємо і усвідомлюємо нашу історію. І тому   наша віра у країну почнеться з того, що ми відновимо і  зробимо абсолютно чіткою нашу історію, щоб не було ніяких перетягувань, ніяких політичних передьоргувань, а щоб ми бачили, як  насправді розвивалося наше життя історичне, наша країна.

А також я хочу поділитися з вами тим відчуттям, яке є сьогодні у світі, тому що світ був колись і рахувався європейсько-центричним, американо-центричним, але ж повірте мені, під час цих виборів світ став україно-центричним. ( О п л е с к и)

І сьогодні все , про що говорять у вищих політичних кулуарах світу, починається так, що політика у світі або погана, або дуже погана, але єдине, світле, яскраве, що є у світі, це є Україна, і тому Україна - це не тільки надія наша, це надія світу.

І тому, якщо ми кажемо про віру нашого  народу в Україну, я  хочу поділитися з вами головним, що всі сьогодні сприймають Україну і наш народ, як країну, яка несе унікальну місію в світ дати абсолютно нові стандарти  суспільного, політичного, соціального життя, на порядок справедливіші, ніж вони сьогодні існують, навіть в найрозвинутіших країнах. І тому таку місію України наше  завдання підтримати і пронести з  честю, і не вронити цей прапор тому що інакше нам доведеться починати все з початку.

На цій прекрасній хвилі дати такі стандарти життя , яким будуть заздрити найзаможніші країни світу. І ми зробимо це з вами, тому що це є свята і достойна мета. І можу вам сказати, що крім цього, ми мусимо народити віру  людини в саму себе і теж складова. І ми знаємо, що шлях відкритий людині - це є прекрасна модель, по якій мусить працювати Уряд. Щоб ми прибрали шлях у людини все, що заважає їй жити. Всі перешкоди, перепони і дати їй можливість, і сильній людині, і слабкій знайти своє місце в нашому суспільному житті. І тому саме віра, яка базується також на наших прекрасних досягненнях в культурі, в мистецтві, я думаю, що ми мусимо показати світу, що ми сильні в цій духовній складовій. І мені  були дуже приємно, коли вирують зараз кадрові пристрасті, коли в усіх кабінетах йшли розмови про якісь кадрові розподіли і я зайшла до кабінету Віктора Андрійовича Ющенка і почула, що він першу проблему, яку обговорює - це створення українського Ермітажу. І він  обговорює це так, як це є мета нашого життя. І тому я знаю, що з такими пріоритетами ми з вами завжди подолаємо усі складнощі.

І зараз я б хотіла перейти до того, що другий  розділ нашої програми носить теж  не дуже звичну для урядової програми назву: справедливість. Справедливість - це те, з чого починається життя, це те

, про що мріяли всі люди на всіх площах. І я можу вам сказати, що справедливість - це є те середовище, в якому можна творити будь-які економічні, соціальні, фінансові реформи. Але якщо це середовище відсутнє, то нам немає про що говорити.

І якщо почати із справедливості, то нам потрібно сказати, що принцип верховенства права мусить стати принципом нашого життя. Свобода людини, право на життя,  право на вільне висловлення  думки, право на все, що природою надано людині, - це все мусить бути підтримано всіма державними інституціями. І якщо ми кажемо про справедливість,  то ми мусимо проговорити про питання рівності і питання нерівності. Безумовно, у певній частині свого життя всі люди є нерівними, тому що вони мають різні здібності, вони мають різні професійні, інтелектуальні якості. Але є нерівність, яка не може бути допущена у нашому житті не за яких обставин. І хочу розпочати з нерівності дітей при народженні, це є найвища несправедливість, яка сьогодні панує не тільки в Україні. Коли дитина народжується, її успішний шлях не може пояснюватися нічим, не заможністю  родини, ні якимись досягненнями родини. Якщо дитина народилася, не має значення, яка успішна чи неуспішна родина, ми мусимо відкрити рівне життя для кожної  дитини. З чим це пов'язано?

Це, безумовно, пов'язано з визначенням уряду всіх необхідних фінансових організаційних забезпечень життя дитини. І ви пам'ятаєте, що Програма, яка була запропонована нашим Президентом під час виборів, вона починалася з того, що потрібно у 10 разів збільшити допомогу матерям при народженні дитини. І повірте, що це стане нашим першим пріоритетом у роботі нашого уряду. Тому що коли дитина народилася, вона мусить знати, що їй є за що вчитися, що їй є  за що  отримувати все необхідне для свого життя. І це буде перша філософія справедливості.

Я можу вам сказати також, що є не дуже справедливим, коли люди, які рухаються на своєму шляху, хтось іде в бізнес, хтось іде будувати щось на робочому місці як найманий працівник. Але справа в тому, що люди, які володіють підприємствами, можуть прекрасно заробити, а люди, які є найманими працівниками, вони вкладають все своє життя в роботу підприємств, вкладають все своє життя в те, щоб заробити прибуток, але ж їх доходи дуже і дуже обмежені заробітною платою. І як би вони не трудилися, вони ніколи більше не зароблять, навіть якщо по 24 години на добу. І тому в якості справедливості ми мусимо дати людині шанс, якщо вона є найманим працівником, отримати достойну плату за свою працю. Це стосується і плати по акціям, це стосується і сплати частини прибутку підприємства, це стосується і достойної заробітної плати.

І я хотіла б, щоб ми припинили тут говорити про мінімальні прожиткові рівні. Тому що ми штовхаємо людей до рівня бідності і намагаємося його забезпечити. Наша мета - створити всі умови для гідного і достойного життя.

Безумовно, складовою частиною справедливості є якісно побудована система правосуддя. І вона починається з того, що суди мусять бути незалежними, що суди мусять бути чесними, і що вони мусять бути некорумпованими. Ми знаємо з вами, на жаль, що сьогодні ми не можемо поставити біля кожної такої якості знак плюс. І нам дуже багато доведеться працювати для того, щоб якість наших судів, нашого правосуддя, досягла того рівня, коли люди будуть знати, що вони можуть туди прийти.

І тому, маючи завдання якісної побудови системи правосуддя, бо не може бути поганої або гарної системи, правосуддя або воно є, або його немає. Ми зробимо так, щоб воно було. Але є ще питання доступу людини до системи правосуддя, яке  є ще більш важливою складовою. Ви знаєте, що людина, яка йде в суд, мусить заплатити певні гроші для того, щоб мати доступ до розгляду судової справи. Це прекрасно. Суди отримують певну фінансову  підтримку, але ж, але ж, якщо у нас навіть сама бідна, знедолена і, може, навіть бездомна людина не зможе звернутися до суду, якщо у неї не буде цієї копійки, то що ми тоді з вами і як будуємо правосуддя?

Ви знаєте, що доступ до правосуддя починається з того, що людина мусить мати гроші найняти достойного адвоката, і ми знаємо, що сьогодні у 80 відсотків людей в Україні немає можливості фінансово забезпечити свій доступ до захисту в судах, тобто до адвокатських послуг. І ми будемо робити так, щоб доступ такий, безумовно, відбувся.

Я знаю, що невід'ємною частиною справедливістю в країні є також подолання глибокої, я б навіть сказала, махрової корупції, яка опанувала все наше суспільство, яка є в кожній нашій клітині. І сьогодні люди на всіх зустрічах з політиками задають одне питання: коли ми позбавимося цього ганебного і цього такого життєздатного явища? Я думаю, що ми позбавимося і позбавимося дуже просто.

Перш за все, ми зруйнуємо корупційну вертикаль. Ви знаєте, що коли збирали внизу гроші на корупцію, вони їх піднімали на рівень вищих посадовців, і воно трималося прекрасно, бо один одного прикривав. У нас не буде такої вертикалі. Ми її почали руйнувати з уряду, з губернаторів, з силових структур, які не будуть тримати цей зв'язок передачі конвертів. До речі, іноді не конверти, іноді вже чемодани носяться. Тому перше - це відсутність корупційної вертикалі.

Друге. Ми налагодимо зв'язок з суспільством, систематизуємо і зробимо такий чорний реєстр, за що люди вимушені платити хабарі. І це буде наша карта бою. Ми по кожному такому сигналу пройдемося, і ми налагодимо систему так, що корупція не буде жити в Україні. І можу вам сказати, що завжди є, за що брати хабар у чиновника. Ми переглянемо повністю і докорінно всі дозволи, довідки, всі ліцензії і інші функції чиновників, за які вони беруть хабарі.  І я можу вас переконати, що мінімум 60 відсотків цих прав чиновників є абсолютно штучно зробленими тільки для того, щоб мати можливість робити збори по всій країні в свої власні кишені.

Але ж з іншого боку, ми мусимо подумати і про те, що якщо ми чиновників на всіх рівнях позбавимо можливостей брати хабарі, то за що вони будуть жити?

Я вам скажу, що коли ми розмовляли з губернаторами і урядовцями, які пропонувалися на ці посади, і сказали їм, що перед ними стоїть декілька вагомих вимог. Перше - це ніякого зв'язку з бізнесом, друге - ніякого лобіювання ніяких бізнес-інтересів, і третє - жодного хабара, і тільки на четвертому місці - професіоналізм. Спочатку - мораль, потім - професіоналізм.

Вони задали логічне запитання, що прийнято рішення працювати чиновникам на громадських засадах. Я можу вам сказати, що ми мусимо і для чиновників  зробити достойну систему оплати праці, щоб у них не було потреби лізти до кишень  наших громадян. І тому з корупцією ми будемо боротися глибоко і системно. І це є наша частина складова побудови справедливості в Україні.  (Оплески)

Я дуже прошу...

Шановні друзі, третій розділ програми носить теж абсолютно незвичайну назву. Цей розділ називається "Гармонія", і як це не дивно, це стосується відношення держави, людей і місце держави в суспільстві, тому що ми ні за яких обставин не хочемо залишити державі як владі функції управління людиною, функції жандармерії над  людиною, функції примусу і приниження людини. Ми хочемо докорінно змінити роль держави влади в суспільстві. І почати, я думаю, потрібно головної функції, яку мусить виконувати держава. Ця функція полягає, на наш погляд, виключно в гармонізації стосунків в суспільстві.

Перше, що ми зробимо: ми налагодимо прямий ефективний і зворотній зв'язок влади з суспільством. Сьогодні цей зв'язок відсутній повністю. Інформація, яка надається від людей, вона ніяк не систематизується, вона не аналізується, вона не розкладається на системні конфлікти. І тому всі конфлікти, які живуть в суспільстві: в душі людини, в стосунках між людиною і державою - вони всі залишаються законсервованими.

Ми хочемо, щоб влада, держава виконувала роль найвищого гармонізатора в суспільстві, щоб ми розуміли конфлікт, який є в суспільстві, щоб ми будували концепцію виходу з цього конфлікту і закріплювати її нормативними документами. І тому держава не буде в ручному режимі робити нічого, вона не буде насильником - вона буде відкривати шлях, гармонізувати стосунки і будувати системи, а не керувати в прямому режимі.

Друга мета, яка існує перед нами: це розділити владу і бізнес, розділити владу і капітал. І визнаєте, що сьогодні це хвороба не тільки українська. І я хотіла б, щоб ми, маючи таке політичне рішення, запропонували і собі, і світові не гасло: розділити бізнес і владу, - а глибокі, системні заходи.

Сьогодні кажуть, що в Україні влада народжує надприбутки бізнесу, а бізнес за рахунок цих надприбутків приводить до влади своїх політиків. Це порочне коло потрібно, безумовно, розірвати (О п л е с к и). Кажуть, що у нас сьогодні в державі влада і капітал є сіамські близнюки, які зрослися всіма внутрішніми органами: у нас спільна печінка, спільний шлунок і спільні всі інші органи нижче. Тому вважають, що цей випадок сіамських близнюків є неоперабельним. Що, якщо спробувати поділити, то обидва загинуть. Нічого  подібного. Я можу вам сказати як людина, яка працювала і в бізнесі, і у владі, що можна прооперувати так, що обидва залишаться живими, працездатними і навіть одна з цих частин тільки  одна прибутковою. І тому я хочу звернутися до  бізнесу, щоб у вас не було відчуття, що, якщо закриються "чорні" двері в чорних коридорах влади і неможливо буде з чорного ходу зайти до влади, то це є крушіння всіх надій, сподівань і бізнесу. Нічого подібного. Уряд буде допомагати вам на кожному кроці, але не кожному окремо, а створенням єдиних правил для всіх. І ви будете бачити це і будете впевнені, що  виключень з цього  правила існувати не буде. Питання того, що держава у нас ще виконує функцію володіння. В наслідок від радянських часів нам може щось досталося і неприємне, але нам досталося в наслідок ще і величезна державна власність, якою, на жаль, ми не змогли розпорядитися. Це був настільки великий наш економічний фінансовий старт, який ми просто безглуздо загубили і розчинили в корупції. І я думаю, що ми мусимо переосмислити роль держави в володінні державною власністю. Чомусь склалась така традиція, що все, що живе, мусить бути приватизованим без залишку. Я хочу вам сказати, що ця концепція, по-перше, є застарілою в світі, тому що в світі з початку 19-их років власність приватна складала  6-7 відсотків від загальної власності в країні ринкові, капіталістичні, цивілізовані, як кажуть. А сьогодні ті самі ринкові розвинуті країни Європи мають вже від 20 до 35 відсотків державної власності в системі своєї спільної власності. І це значить, що рівність форм власності - приватна і державна - вона є абсолютно  очевидною, і розрізняється вона далеко не ефективністю управління. Кажуть, що державною власністю не можна якісно управляти. Це дурниця. Це тоді, коли існує корупція, це тоді, коли існує взаємне пов'язання бізнесу і влади, а якщо вірно організувати управління, то немає ніяких питань, щоб державні підприємства, особливо, я підкреслюю, монополії, приносили великі доходи у бюджет, і були складовою частиною цивілізованої власності в Україні.

І тому я хочу вам сказати, що мета уряду буде, з одного боку, всебічно  підтримати приватну власність, всебічно звільнити його від будь-якого неправового, незаконного впливу від влади, відкрити всі шляхи для інвестування. Але, з іншого боку,  ми побудуємо надзвичайно ефективні системи управління державною власністю, тому що ми розділимо володіння і управління. І держава для всіх потужних державних підприємств не буде в кулуарах домовлятися, хто буде керівниками монополій, а ми проведемо відкритий, високопрофесійно організований тендер між командами управлінців, які  покажуть тільки два показника:  скільки буде мати прибутку  це державне підприємство і, який відсоток цього прибутку піде на світовий оплату праці цих менеджерів управлінців. Тобто, мається на увазі, що нічого не потрібно красти. Якщо є команди, які хочуть і вміють якісно управляти монополями, будь ласка,  ви отримаєте певну частину прибутку, як свій доход, але віддайте все інше державі. І ми не дозволимо більше грабувати.

Я хочу, щоб ви знали, що, буквально, з перший днів роботи уряду для всіх без виключення державних монополій буде пред'явлена вимога затвердження розробки бюджету існування державної монополії, де чітко будуть визначені доходи, де чітко будуть визначені видатки, і все, що необхідно з матеріально-технічних ресурсів  закупити для існування монополії, це все буде  закуповуватися не на штучних підпільних тендерах, а на справжніх відкритих з залученням всіх можливих постачальників. Я буду за цим особисто слідкувати і ви побачите, що за  рахунок державних монополій бюджет може  збільшуватися від 30  і більше відсотків своєї доходної частини. І жодна копійка з цих монополій не піде на оплату тіньових схем.

Наступне, має певні частки в кожному колись державному підприємстві, але ці державні частки абсолютно безправні, незабезпечені дивідендами, ці державні частки ніяк не обслуговуються, тому ми хочемо, щоб народилася якісна функція управління майном держави і власністю в спільних підприємствах спільної власності і я знаю, що держава на ці відсотки свої отримає повноцінні дивіденди і це  стане доходною частиною нашої казни.

Так само я  хотіла б звернути увагу на функцію держави по захисту бюджетних надходжень, безумовно ми перебудуємо бюджетну сферу, безумовно ми її зробимо прозорою і зрозумілою. Бюджет буде мати не бездумні і безглузді статті видатків, а будуть програмні  цілі, які будуть забезпечені видатками. І за кожною програмною ціллю і програмною строчкою в бюджеті буде стояти глибоко розроблено концептуальна програма перебудови нашого життя. І це значить, що бюджет отримає зовсім іншу філософію побудови. Але для того, щоб бюджет наповнювався у нас ще існує така складова, як імпорт, кордону і їх повна прозорість, повна прозорість наших кордонів. Коли кордони не захищають від контрабанди, коли не захищають надходи до нашої державної казни. Я знаю, що є і битує таке враження, що неможливо подолати таке явище как контрабанда, що неможливо зробити так, щоб всі товари, які перетинають кордон України були оподатковані в повній мірі. Я можу вам сказати, що це є не просто можливим, це є реальним і в дуже короткі терміни, цього не робилися просто тому, що не ставилося така мета. На наших кордонах будуть податки посильними, платежі посильними, не буде ніякої корупції, і ми будемо отримувати у бюджет реальні надходження. Також я хотіла б сказати відносно бюджетної політики, що ми нарешті зробимо так, що поділ на повноваження державні центральні і регіональні буде дуже розумно побудований. І наші регіони отримають не тільки права формальні юридичні, но всі їх права будуть підтримані серйозними фінансовими потоками, тому що стабільність регіонів - це є дуже важлива складова нашого життя.

Я можу сказати, що  держава буде дуже якісно виконувати функцію захисту для тих людей, які такого захисту потребують. Мова іде про пенсійне забезпечення, мова іде про те, що держава мусить захистити тих людей, які не мають достатніх доходів для свого  життя. І якщо ми говоримо про пенсійну реформу, ви знаєте, що ми  прийняли достатньо важкі для бюджету України закони відносно пенсійного забезпечення. І ми через декілька тижнів як новий уряд  зможемо дати вам чітке і чесне пояснення, що ми зможемо забезпечити, маючи  на увазі надходження до бюджету, а що ні. І зробимо це настільки зрозуміло для пенсіонерів, щоб у них не було сумнівів, що наша мета - це постійне  неуклінне підвищення пенсії людини.

І взагалі, якщо ми говоримо про філософію нашої Програми дій, то я хочу сказати і про філософію пенсійного забезпечення. А філософія полягає у тому, що якщо людина все життя працювала, отримувала певну заробітну плату, все життя відкладала собі на той період часу, коли вона вже працювати буде не здатна, і саме наше бачення таке, що людина, коли іде на пенсію, мусить отримувати по суті не менше, ніж коли вона працювала. Чому? Тому що ми не виганяємо людей на пенсію у  жебрацтво. А ми хочемо, щоб все життя людини забезпечило не гірший рівень життя після того, як робота вже завершена. І ця філософія буде покладена у сутність всіх пенсійних перебудов.

Друга складова - це безумовний розподіл пенсій по стажу, який людина має, по важкості умов, в яких вона працювала. І людина буде мати різні пенсії в залежності від того, який вона стаж мала. Тому що, коли ми всім підняли пенсії, ми практично запровадили політику зрівняння всіх і вся. Це є несправедливим. Але ж. Пенсії будуть змінюватися не за рахунок того, що ми комусь зменшимо, а за рахунок цього зробимо градацію. Ні. Ми будемо тільки підвищувати пенсії.

Також мова йде про окремі пенсії державних службовців. Ви знаєте, що серед народу України є великий резонанс в певній несправедливості і нерівності відносно пенсій, які отримують чиновники, і пенсій, які отримують люди, які ніколи не мали державницьких рангів. Я можу вам сказати, що справедливість і тут мусить бути відновлена. Але ж знову не за рахунок втрати чиновників будь-яких складових пенсій, а за рахунок того, що загальне пенсійне забезпечення буде виконуватися на зовсім іншому рівні.

І крім того, ми будемо докладати усіх зусиль, щоб пенсійне забезпечення з такої загальної солідарної системи, коли всі скидають в загальний котел, а потім не знають, що від цього отримають, перейшла на персоніфіковане накопичення пенсій на рахунках людини. Щоб людина розпоряджалася цими коштами так, як вона вважає за потрібне, коли наступив її пенсійний вік.

І багато чого держава може зробити для соціального захисту материнства, дитинства, інвалідів. І я думаю, що ті програми, вони будуть ефективними, працездатними.

Наступний розділ програми носить назву "Життя". Ми мали на увазі, що все, що пов'язано з матеріальним життям людини, все, що пов'язано з тим, щоб людина не відчувала ніякого насилля і примусу, а відчувала відкритий шлях, все це буде закладено в наших діях, в діях нового уряду. І почнемо ми знову ж з народження дитини. І наша концепція така, що коли дитина народилася, вона безумовно буде мати фінансове забезпечення від держави, щоб вона мала доступ до всіх ступенів освіти.

А що стосується освіти, то вона мусить починатися не з семи або восьми років, а мусить починатися практично від народження дитини, бо ми мусимо буквально вже з дитячого садочка давати нашим дітям прекрасну освіту. Ви знаєте, що багато було розмов про те, щоб ми перейшли знову на десятирічну освіту, перейшли знову на п'ятибальну систему. Ми будемо глибоко аналізувати ці напрямки побудови оцінки в освіті. Але головне, що я можу вам сказати, що рівність доступу для всіх дітей до освіти всіх рівнів буде абсолютно забезпечено в Україні. І наші діти не будуть страждати від відсутності коштів при тому, що вони хочуть навчатися в вищих учбових закладах.

Ви знаєте, що у нас склалося таке загальне усвідомлення, що якість нашої освіти є однією з найкращих в світі. Я хочу вас трішечки розчарувати. Насправді це вже зовсім не так. І сьогодні якість нашої освіти постійно втрачається. Ми мусимо зробити все для того, щоб знову відновити цю славу найякіснішої освіти, і ми зробимо це.

І я думаю, що нам потрібно, по-перше, забезпечити фінансово існування наших всіх учбових закладів. Ми зробимо так, що заробітна плата у наших освітян буде зовсім не жебрацькою, вона буде достойною. Наші школи будуть обладнанні на вищому рівні того слова, яке існує в світі. Ми зробимо це. Але ж питання, що у нас діти, які мають прекрасну якісну освіту не можуть знайти свого місця в житті.

Ви знаєте, що питання роботи сьогодні найгостріше, питання роботи, яке сьогодні не вирішене, ми будемо його вирішувати. І тому запитання, яке лунало до всіх політиків під час виборчої кампанії, воно було одним: як  ви будете створювати робочі місця, як ви будете забезпечувати роботою людей. І тут ми маємо дуже чітку програму.

Перш за все, на першій нараді всі губернатори областей отримають завдання провести практичну інвентаризацію в своїх областях підприємств, які не працюють. У нас склалася не дуже гарна традиція, коли під приватизацію забрали всі вершки найкращих, найякісніших, найпривабливіших підприємств. Все інше просто кинули напризволяще. І у нас сьогодні стоять, не функціонують сотні, сотні і сотні підприємств. Тому така інвентаризація, вона буде проведена для кожного окремого підприємства буде відпрацьована програма, якщо це підприємство є працездатним і це підприємство, якщо воно є конкурентноспроможним, отримає поштовх для свого розвитку.

Але ж головні роботі місця знаходяться зовсім в іншій площині - це розвиток малого і середнього підприємництва. І я хотіла б, щоб зараз почули всі люди, які мають наміри зайнятися своїм малим і дрібним бізнесом, що ми для них відкриємо можливості, як отримати стартовий капітал, як отримати необхідні консультації по створенню бізнес-планів. Ми повністю спростимо всю реєстрацію нових підприємств і зробимо так, щоб люди, які починають працювати, щоб вони мали чіткий і зрозумілий від держави шлях і підтримку.

Регуляторна політика, яку буде вести держава, буде спрямована на те, щоб зменшити всі перешкоди для розвитку малого і середнього підприємництва.

Я знаю, що життя людини пов'язано не тільки з роботою, а і зі сферою життя. Ми будемо реформувати житлово-комунальну сферу,  яка в такому занепаді, який вже просто не коментується. Ми зробимо все, щоб люди отримали доступ до житла. Кредити довготривалі, майже безвідсоткові будуть надані і молодим родинам, і тим, хто в такому житлі сьогодні має потребу.

 І я переконана в тому, що чесність уряду у відкритті всіх можливостей для облаштування життя людини буде повною і професійність буде достатньою.

Наступний розділ програми - це є "Безпека". І що стосується безпеки, це, безумовно, пов'язано з обороноздатністю нашої країни. І я б хотіла, щоб ми почали з того, що нарешті чесно визначили, де знаходяться наші справжні в світі загрози, бо наші всі оборонні доктрини абсолютно не адекватні загрозам, які сьогодні існують для України в світі. І я думаю, що такі загрози вже не настільки серйозні, щоб Україна мала велику армію і налаштована була на агресію. Наша армія буде перебудована докорінно. Вона буде базуватися на професійних засадах. Термін служіння в армії буде скорочений. І я думаю, що армія буде також дуже і дуже бережно ставитися до тих людей, які залишають армію, і соціальний захист буде достатній.

І останній розділ програми. Він стосується теми позиції України в світі. І саме вона носить назву: "Світ". Я переконана в тому, що після всіх подій, які пройшли в Україні, Україна має величезні можливості зайняти достойне місце в світі. Україні завжди ставили альтернативні запитання: "Де і з ким ви? Ви з Росією, чи ви з Європою, чи ви з іншими країнами?" І це було найголовнішим питанням, яке обговорювалося під час виборів. І я хочу зараз твердо сказати, що Україна і Росія, стосунки України і Росії будуть партнерськими, будуть ефективними і вони будуть абсолютно відповідати інтересам обох країн.

Я знаю, що сьогодні є розбіжності навколо Єдиного економічного простору. Я знаю, що сьогодні є певні різні думки по роботі СНД. Але я знаю, що Україна навіть в цих напрямках знайде своє достойне місце. І була пропозиція така, щоб, якщо ми хочемо якісно побудувати всі процеси, які не є дискримінаційними по відношенню до України, Україна мусить очолити ці процеси і зробити так, щоб зона вільної торгівлі була повноцінною з Росією, щоб у нас не було ніяких вилучень і обмежень, щоб всі наші партнерські справи по побудові спільного паливно-енергетичного комплексу були вибудувані на взаємовигідних і взаємоефективних стосунках. Я знаю, що з Україною, а візит нашого Президента перший саме був в Україну, буде безумовно... в Росію, перепрошую, саме тому це був знак того, що Росія для нас є першим і пріоритетним партнером. Але ж наш шлях з вами лежить до Європи і  тому ми мусимо  ухвалити оновлену національну стратегію європейської інтеграції України, створити засадничі  бази для набуття Україною повноправного членства в Європейському Союзі та сформувати в суспільстві стійку проєвропейську більшість. Але ми з вами прекрасно  знаємо, що під час виборів наше суспільство програмами  Президентів було трошечки розділено на дві частини і тому і наша хода до Європейського Союзу, і наша інтеграція, яку ми з вами запланували як головну і провідну, повинна початися з глибокої суспільної відкритої дискусії, щоб всі страхи і фобії, які штучно  народжені в нашій країні, щоб вони всі були подолані, і люди розуміли всі наші прекрасні  привілеї для України при вступі в Європейський Союз. І я знаю, що Україна цей шлях пройде швидко і достойно.

Шановні друзі! Насправді в Україні накопичилось стільки  проблем, що програму уряду можна доповідати і годину, і півтори, і дві, але я не хочу вас перевантажувати. Я хочу сказати лише наступне, що ця програма - це є справжня віра в незворотність нашого поступу, в остаточне пробудження суспільної енергії, творчого потенціалу та високої громадянської позиції. Нас з вами чекає дуже складна, але прекрасно місія - своїм  невтомним трудом, спільним трудом закласти  засади добробуту і благополуччя для наших дітей та онуків здобувати нову Україну. У  своїй діяльності Кабінет Міністрів сподівається на солідарну відповідальність з Верховною Радою. І коли я прошу вас підтримати сьогодні не тільки кандидатуру на посаду Прем'єр-міністр, а підтримати і програму, я хочу сказати вам, що ця  програма вона буде продовжена глибоким розробленням програми  першочергових заходів. Всі ваші  зауваження і пропозиції, вони всі будуть враховані у першочергових заходах діяльності уряду. Ми будемо їх обговорювати разом з комітетами, і будемо працювати з вами спільно. І я знаю, що ця програма буде доповнена прекрасними вашими пропозиціями і буде реальною і дієвою для України. Я дякую вам за увагу. ( О п л е с к и)

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Доповідь завершено. Прошу записатися на запитання. На табло прізвища народних депутатів, що записалися, будь ласка,  висвітіть.

Іван Олександрович Заєць, фракція "Наша Україна", будь ласка.

45 хвилин,  шановні колеги, як і домовлялися. Я, шановні колеги, прошу вас  не заперечувати проти того, щоб ми продовжили нашу роботу до завершення розгляду питання. Немає заперечень? Дякую.

 

13:16:37

ЗАЄЦЬ І.О.

Я переконаний у  тому,  що  ви одержите згоду парламенту на призначення, і я переконаний у тому, що багато з того, що ви говорили,  уряд буде намагатися під вашим керівництвом виконати. Але  я не побачив у вашій доповіді нічого про  природні середовища і про екологічний стан. Чи буде урядом проводитися реформа по створенню інтегрова........ управлін........ природними ресурсами  і чи стане ця діяльність одним із пріоритетом у час, коли екоринкова система управління фактично вже домінує у Європейському Союзі, адже це один з напрямків саме європейської інтеграції?

 

ТИМОШЕНКО Ю.В.  Безумовно, вкластися в 30 хвилин  і доповісти всі сфери життя України, як вони будуть реформуватися є неможливим, але всі питання, які ви  зраз підняли, що стосується екології, управління природними ресурсами, все, що стосується забезпечення якісного життя людини з точки зору екології, вони відображені в програмі, і вони будуть проводитися, що саме головне не декларативно. Тому що у нас програм по екології, просто, є надзвичайно багато. Наше завдання обрати 5-6 напрямків і зробити їх реальними для виконання.

 

ГОЛОВА. Сергій Іванович Дорогунцов, Фракція комуністів, будь ласка, Ваше запитання.

 

13:18:23

ДОРОГУНЦОВ С.І.

Шановна Юлія Володимирівна, у мене є до вас 1000 питань, але я змушений зараз передати слово своєму колезі Леоніду Івановичу Грачу.

 

ГОЛОВА. Леонід Іванович Грач, будь ласка.

 

13:18:43

ГРАЧ Л.І.

Спасибо, Сергей Иванович. Уважаемая Юлия Владимировна, мы действительно сегодня и вчера, и очень бы не хотелось чтобы и завтра оставались жить все: и багатый и нищий, и вор и честный, и бандит и жертва, и мал и стар, в том времени, которое достаточно четко определено поэтом: "мы живем во времени, когда ложь поднимается на знамя, а правда топлется в пыли".

Я почему об этом говорю? Потому что на знамени победителей написан лозунг борьбы  с корупцией. С учетом, что времени у меня очень мало, я хочу вам одно сказать: есть тест

 

ГОЛОВА. Будь ласка, 10 секунд, одну хвилиночку, 10 секунд - на завершення питання, будь ласка.

 

13:19:41

ГРАЧ Л.І. Тест состоит в том, если Вы остановите министерскую, я имею в виду  здравоохранения мафию, которая уничтожает честного человека в Крыму и весь коллектив медицинского университета, остановите, чтобы он там не пристраивался сейчас и не устраивал то, что  он устроил - это и будет первый шаг, конкретный по борьбе с корупцией.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я прошу вас, це є надзвичайно конкретне питання, яке потребує просто знання інформації. Я прошу вас після того, як пройдуть всі процедури у парламенті, ви, будь ласка, приходьте до уряду, і ми  розберемося детально, у чому є питання і в чому є проблеми.

І взагалі я хочу звернутися до всіх депутатів. Кожен з вас є носієм певної частини довіри людей у суспільстві. Я хочу, щоб вони знали, що двері уряду завжди будуть відкриті для депутатів, для вирішення ваших проблем. І ми зробимо, щоб так було.

 

ГОЛОВА. Ларін, фракція "Регіони України". Будь ласка.

 

13:20:43

ЛАРІН С.М.

Прошу передати слово депутату Ландику.

 

ГОЛОВА. Ландик, будь ласка, мікрофон. Валентин Ландик, мікрофон, "Регіони України".

 

13:20:51

ЛАНДИК В.І.

Шановна Юлія Володимирівна,  я репрезентую  групу "Норд". Да я ось поруч сиджу. Репрезентую групу "Норд", саму потужну у колишньому Радянському Союзі по виробництву складної побутової техніки.

Сьогодні ви прекрасно сказали у своїй Програмі "Віра. Справедливість. Гармонія. Життя. Безпека". Зрозуміло, прекрасно.  Але я... І сказали за Бога. Я хочу сказати словами Аристотеля: "без віри в Бога немає держави". Я зрозумію. А я все-таки, як сказав Віктор Андрійович, я готовий протягнути вам руку, і тут, де написано "сталий розвиток", про що і казав пан Заєць,  і тут написано повністю вихід по рокам з кризи.

Якщо ви берете, але тут  є деякі там помарки, якщо ви не будете ображатися,  то давайте, я вам протягую руку від бізнесу і давайте разом тоді працювати.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Дякуємо за протягнуту руку.

 

ГОЛОВА. Зробіть це  зараз, будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В.  Я дякую вам за простягнуту руку і думаю, що зразу після завершення всіх процедур і через декілька днів, я думаю, що новий уряд і бізнес, представники бізнесу мусять зібратися і визначитися, як побудувати справедливе життя в Україні.

 

ГОЛОВА. Сергій Ратушняк, фракція Народної аграрної партії.

 

13:22:28

РАТУШНЯК С.М.

Шановна Юлія Володимирівна, я звертаюся до вас і до Президента Віктора Андрійовича. Скажіть, будь ласка, ваш лозунг проголошений прозорості і відкритості влади буде виконаний до кінця зараз, наприклад, сьогодні? Я пропоную оголосити перед вашим голосуванням склад уряду і по прізвищах голів обласних державних адміністрацій. Я хочу для себе і для суспільства з'ясувати, бандит, який розкрадав Закарпатську область два роки, з 1999 по 2001, зараз буде представлений губернатором чи ні? І чи лозунг "Бандитам - тюрми" заміниться на лозунг - "Бандитам - губернаторські крісла"? Щоб я зробив для себе свідомий вибір при голосуванні за вашу посаду.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Да, дійсно нова влада робить багато чого нового вже спочатку буквально процедур призначення кадрів. І саме тому Віктор Андрійович Ющенко як новий Президент України вперше, вперше, за все існування нашої незалежності заявив, що він у парламенті публічно, прозоро оголосить і склад уряду, і склад всього губернаторського корпусу. І це є його рішення для того, щоб у вас не було сумнівів, що щось кулуарно кадрово робиться.

І можу вам сказати, що за процедурою не можна призначити нових міністрів і не можна призначити нових голів адміністрацій обласних, поки немає у вас повноцінного Прем'єр-міністра. Тому що за Конституцією Прем'єр-міністр дає подання на призначення міністрів і губернаторів. І тому доведеться вам, як би не хотілося, спочатку розібратися з кандидатурою Прем'єр-міністра, потім Президент країни оголосить весь кадровий склад, а після того по процедурі ми підемо на перше засідання урочисте уряду, на якому будуть присутні всі голови фракцій, буде присутній уряд, Президент України, Голова Верховної Ради, засоби масової інформації, і там буде прийнята програма уряду. І вона буде винесена на голосування в зал після короткої перерви. Так будете виглядати процедура.  Але, що стосується якості кадрових призначень, то я хотіла б сказати пану Сергію, який тільки що задавав питання, якщо ви думаєте, що люди, які пройшли до владного олімпу весь свій шлях, включаючи і народних депутатів, всі без виключення янголи, включаючи вас, то я думаю, що це буде просто неправда, тому що всі люди пройшли свій шлях, і людина, вона і має ознаку того, що кожна людина має якісь гріхи.

Проблема в іншому: що будуть посадовці нові робити на своїх посадах? І тут я вам можу впевнено сказати, що першим пунктом буде стояти мораль урядовців. І навіть якщо хтось з вас має запитання до кадрових призначень, давайте ці запитання оголосимо через три-чотири місяці роботи, і коли ви будете мати реальні факти того, що урядовці порушують кодекс моральної честі чиновника. І тоді я буду першою людиною, яка подасть подання на звільнення тих чиновників, які мають претензії. А поки що давайте не ганьбити тих людей, які тільки починають свій урядовий шлях.

 

ГОЛОВА. Дякую, шановні за запитання.

Тепер Співачук, фракція Соціалістичної партії України.

 

13:26:23

СПІВАЧУК В.Л.

Прошу передати слово Івану Бокому.

 

ГОЛОВА. Іван Сидорович Бокий, будь ласка.

 

13:26:28

БОКИЙ І.С.

Шановна Юлія Володимирівна! У мене два запитання. За змінами в Конституції, прийнятими Верховною Радою, уряд складає повноваження перед новобраною Верховною Радою, тобто фактично через рік. Ви не обмовилися про п'ятирічний термін чи просто сподіваєтеся на успішну роботу уряду, на те, що нові депутати так само його підтримають? Це - перше запитання.

І друге. Віктор Андрійович Ющенко переміг при підтримці соціалістів. Передумовою того була угода, підписана ним і Олександром Олександровичем Морозом шостого листопада минулого року. Чи гарантуєте ви як глава уряду роботу уряду зорієнтувати на виконання цієї угоди у повному обсязі, а саме: щодо зайнятості, мінімальної зарплати і пенсії не менше прожиткового рівня, освіти і медицини за державних кошт, політичної реформи, зміни системи влади, виведення військових із Іраку?

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Все? Ну, перш за все, Президент у нас за змінами до Конституції, за діючою Конституцією обирається на п'ять років. Президент запропонував програму "Суспільство", Президента народ обрав. І сьогодні Президент запрошує, наймає на роботу уряд, призначає указами для виконання тієї програми, яку підтримало суспільство.

І саме тому про філософію програми йдеться на п'ять років, тому що урядова програма - це, практично, є продовження і деталізація програми Президента країни.

А що стосується того, що уряд складає повноваження через рік, ну, повірте, наш уряд буде працювати якісно і настільки чітко, що ми можемо розраховувати, що ми і через рік підтвердимо свої повноваження. І це, мені здається, буде абсолютно реальним. (Оплески)

Що стосується конституційних змін, всі угоди, які підписав Президент України Віктор Андрійович Ющенко, свято будуть виконуватися урядом. І тут я можу поставити крапку.

 

ГОЛОВА. Так, після крапки запитання має Ігор Михайлович Шурма. Будь ласка, фракція СДПУ(о).

 

13:28:53

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

Шановна Юлія Володимирівна!

Я не буду лукавити, скажу вам правду: я за вас сьогодні голосувати не буду. Але задам вам два запитання, які в майбутньому можуть змінити мою точку зору.

Перше, прошу мені сказати ваше ставлення до запровадження страхової медицини в Україні, ваше відношення до загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування. Це перше запитання.

І друге, ми сьогодні стали свідками великих новацій, запропонованими вами. Виходить, сьогодні влада буде абсолютно інакшою. Скажіть мені, будь ласка, чи готові ті народні депутати України, яким сьогодні будуть запропоновані посади, отут же, коли будуть підписувати відповідний указ про їхнє призначення, в виді новації їх демократичності написати свої заяви про складання повноважень народних депутатів? Це, дійсно, напевно, буде по-новому. Чи готова ця команда до такого кроку?

 

ТИМОШЕНКО Ю.В.  Ну, що стосується охорони здоров'я, безумовно, уряд буде дуже глибоко реформувати систему охорони здоров'я. Наша мета - зробити так, щоб незалежно від фінансового стану людини, незалежно від її економічного стану, кожна людина мала повний доступ до всіх послуг охорони здоров'я. Це буде робитися, по-перше, через надання і розробку першого переліку послуг, які будуть здійснюватися безкоштовно, які будуть здійснюватися до кожного громадянина. Друге - це страхова медицина, яка забезпечить повне і невідкладне надання медичних послуг кожному громадянину в Україні. І угода, яка підписана з Олександром Морозом: щодо того, що кожна людина буде в повній мірі забезпечена послугами охорони здоров'я - вона теж буде виконана.

А що стосується зняття з себе депутатських повноважень, то я почну з себе. Зразу після того, як ви проголосуєте за мене як за Прем'єр-міністра, я зразу зніму повноваження у вашій присутності. І думаю, що всі урядовці будуть робити те ж саме.

 

ГОЛОВА. Орест Дмитрович Климпуш, фракція партії "Єдина Україна".

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Але ж я сподіваюся, що ви можете змінити своє рішення - і проголосувати "за". Це буде прекрасна ознака нашого єднання.

 

ГОЛОВА. Юлія Володимирівна, вже один голос плюс, очевидно, є.

Орест Дмитрович Климпуш, будь ласка.

 

13:31:14

КЛИМПУШ О.Д.

Дякую.  Шановна Юлія Володимирівна, як і більшість моїх колег, я в цілому позитивно сприймаю ваш виступ. Але через обмежений час розумію, що вам не вдалося достатньо зупинитися і висвітлити такі важливі підвалини сучасного суспільства, як енергетичну складу, як продовольчу складову, як транспортну складову. Я хотів би, щоб ви це зробили.

А також, яке ваше відношення до обов'язків, чи бачите ви обов'язки держави - першочергово надати підтримку таким депресивним регіонам, як гірські регіони Карпат, які я, до речі, представляю в парламенті?

Дякую вам за відповідь.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ну, чесно кажучи, якщо б ви мене готові були слухати ще годину, я б обов'язково розповіла вам про те, що Україна має унікальну якість: вона є транзитною державою. І що стосується наших транзитних можливостей, ми почнемо з того, що ми дуже серйозну увагу приділимо диверсифікації всіх енергоносіїв України, постачання всіх енергоносіїв України.

Я можу вам сказати, що  будівництво  нових газотранспортних, нафтотранспортних коридорів для України стримувалося виключно політичними  рішеннями і обставинами. Але це негативно впливало на економіку України. Я вам гарантую, що наш уряд розпочне виконувати великі проекти світового значення щодо розбудови газо-, нафтотранспортних магістралей. Це перше.

Що стосується складової транзиту, яка пов'язана з автомобільними дорогами, то тут ми точно нічого не упустимо, і ми думаємо, що  ознакою, яка буде пов'язано із терміном правління нового Президента, і з терміном роботи уряду буде пов'язано народження в Україні якісних, високоякісних автодорожних транзитних магістралей. І багато іншого,  що може гарного зробити уряд. Але я думаю, що потрібно просто покластися на урядовців і чітко спостерігати за тим, які результати вони дають. І, якщо ви будете незадоволені, ви завжди зможете про це сказати.

 

ГОЛОВА. Олександр Турчинов, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

 

13:33:52

ТУРЧИНОВ О.В.

Прошу передати слово відомому народному депутату Валентину Зубову.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Валентин Зубов, мікрофон.

 

13:34:05

ЗУБОВ В.С.

Спасибо большое, Александр Валентинович. Валентин Зубов, фракция Блока Юлии Тимошенко, партия "Батькивщина".

Уважаемая Юлия Владимировна! Многие аналитики обратили внимание, что вы в качестве исполняющей обязаности Премьєр-министра одно из первых заседений Кабинета Министров посвятили проблемам агропромышленного  комплекса. Учитывая 2 обстоятельства, то, что, во-первых, Украина сегодня представляет из себя агропромышленную страну и учитывая фактор того, что село сегодня находится у нас в исключительно сложном положении, будете ли вы и далее в работе Кабинета Министров уделять пристальное  внимание проблемам сельскохозяйственного производства? Спасибо.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Так, безумовно так, тому що без цього просто неможливо організувати життя нашої країни. І я вам чесно кажу, що я не планувала до формування нового уряду  проводити будь-які серйозні урядові наради. Але, як ви знаєте, у нас з січня місяця починається новий етап аграрних проблем. І я можу сказати, що нарада пройшла прекрасно. І сьогодні у нас є з вами всі очікування на те, що Україна отримає прекрасний урожай. І це є те, що підтверджено всіма статистичними даними.

А що стосується політики в  аграрному комплексі, то починати потрібно з питань землі. І наше глибоке переконання, що власність на сільськогосподарські землі мусить бути  у громадян України, які живуть і, головне, працюють на цій землі, щоб у нас, не дай     Боже, не народилося батрацтво, панство і всього іншого у відносинах земельних на селі. Я думаю, що ми зможемо  дотриматися цієї лінії.

Друге. Наша безумовна мета - виділити найефективніших, найкращих господарств, які працюють  в аграрному  комплексі і забезпечити у повній мірі систему дієздатну фінансування аграрних підприємств. Тому що головне, це фінансування, так до кінця і не   вирішено, тому що у наших аграріїв під кожен кредит забирають останню техніку. Техніка і все, що вони можуть віддати  в заставу абсолютно невірно оцінюється. Оцінка дається у 5-7 разів нижче, що перекриває повністю доступ до кредитних ресурсів. І тому той обсяг, що селяни можуть  покласти у заставу, не забезпечує достатньої кількості грошей для якісної обробки землі. Ми домовилися на цій нараді, як ми знімаємо ці проблеми, і як селянам відкрити справжній, наповнений потік фінансових ресурсів, і держава, як  завжди, візьме на себе відсотки або  повністю, або частково  по погашенню цих кредитів і по платі за ці кредити. Тому цей напрямок буде відпрацьований.

Третя складова. Безумовно,  аграрний сектор потребує уваги у збалансування цінової політики. І ми знаємо, що всі посередники, які руйнували економіку аграрних підприємств, які продавали в три дорого, а  забирали практично за безцінь врожай - це буде, безумовно, подолано. І ми зробимо прямий доступ до фінансів тих, хто безпосередньо обробляє землю. Я переконана в тому, що ми, для того, щоб зробити повністю окупним сільське господарство мусимо приділити окрему і дуже професійну увагу переробці  аграрної продукції. Бо тільки повноцінна переробка і забезпечення фінансів для цього може зробити аграрний сектор повністю окупним. І я обов'язково буду займатися цією роботою.

 

ГОЛОВА. Віктор Драчевський, депутатська група "Демократична ініціатива".

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Аграрна Фракція хлопає, значить щось вірно сказала.

 

13:38:19

ДРАЧЕВСЬКИЙ В.В.

Віктор Драчевський, депутатская группа "Демократическая Украина". Уважаемая Юлия Владимировна, я здесь нахожуть, Юлия Владимировна.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Бачу.

 

ДРАЧЕВСЬКИЙ В.В. Я хочу Вам задать один вопрос, я очень внимательно выслушал програму Правительства и в этой связи хотел бы повторить следующее: Правительство готово поддерживать те регионы, населенные пункты, которые проживают около атомных электростанций, потому что  они 14 лет верили в то, что предыдущее Правительство сделает это, справедливо верили, потому что там протекает жизнь.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Одна з функцій держави, одна з функцій влади є розумний перерозподіл бюджетних грошей і я думаю, що ми для тих регіонів, які є депресивними, які є екологічно неблагополучними, ми зробимо, безумовно, програми, які захищають і піднімають ці території.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Микола Оніщук, група "Воля народу".

 

13:39:26

ОНІЩУК М.В.

Микола Оніщук, депутатська група "Воля народу". До речі, з народу і почну. Шановна Юлія Володимирівна, багато громадян, я думаю, мільйони громадян України, які слухали вашу промову почули відповіді на багаторічні свої очікування і маю надію, в тому числі, сподівання, що ці очікування будуть реалізовані. І переконаний, що український Парламент сьогодні підтримає свій народ, а від так проголосує за Вашу, підтримку за надання згоди.

Моє запитання стосується наступного. Я знаю, що ви поділяєте мою думку про те, що обличчя держави - це не тільки  упорядковані кабінети високих урядовців, а це насамперед кабінети українських судів, особливо судів місцевих. Скажіть, будь ласка, чи готовий уряд запропонувати Україні і зокрема українському парламенту Державну програму будівництва і реконструкції приміщень для місцевих судів, особливо сільських районів, віддалених районів, адже там по суті... туди приходить мільйони громадян?

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я думаю, що уряд  завжди був готовий іти на зустріч судам по їх  облаштуванню. Але головне питання у тому, чи не побудуємо ми красиві кабінети для тих судів, у яких відсутнє правосуддя?  Тому, безумовно, підтримуючи облаштування судів, безумовно, створюючи це як окремі видатки у нашому бюджеті, я хотіла б, щоб ми починали всі наші дії у правовій сфері, у реформуванні правової системи саме з народження правосуддя, з народження чесних, некорумпованих, відповідальних судів, які чинять справедливе правосуддя. І тоді кабінети у нас будуть прекрасні, я у цьому переконана.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Василь Гаврилюк, група "Центр".

 

13:41:28

ГАВРИЛЮК В.В.

Спасибо Адам Иванович. Тут меня не видно, группа товарищей плечистых закрыли.

Юлия Владимировна, вы знаете, что у нас есть, вернее, была порочная практика, когда с Банковой Президент Украины или Премьер-министр приходили в парламент и говорили: вот документ, нужно срочно принимать. А обсуждения как такового не было,  времени не было, нарушался Регламент по полной программе, в результате по убеждению, а может быть кого-то через колено принимались те или иные документы.

Я хотел бы у вас спросить, какова будет практика сейчас работы правительства с Верховной Радой Украины? Искореним ли мы  эту порочную практику, а будем считать депутатов серьезными людьми, которые имеют свою точку зрения и ни в коем случае не скатиться до  депутата-кнопкодава.  Спасибо.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ну по-перше, те що я твердо  не можу вам пообіцяти, не можу пообіцяти.

Це розслабленості в нашій спільній роботі. Я думаю, що у нас не буде часу проводити місяцями найневідкладніші закони для народу України, потрібні закони.

І тому, не знижуючи динаміку, але з повною повагою до депутатської думки, з повною консолідацією при розробці концепції і законів. І краще нам єднати наше зусилля між урядом і комітетами на етапі розробки законів, ніж потім, як ви кажете, ламати через коліно. Я думаю, ми налагодимо прекрасну ефективну співпрацю з вами.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Віктор Заічко, фракція НДП-Республіка.

 

13:43:07

ЗАІЧКО В.О.

Виктор Заичко, 225 избирательный округ, город Севастополь.

Уважаемая Юлия Владимировна. Я хотел бы задать вам вопрос из раздела философии справедливости. Я поддерживаю и разделяю все, о чем не вы сказали, а говорит философская истина.

И тем не менее мой вопрос состоит в следующем. Считаете ли вы, что за 14 лет уже настало время ликвидировать еще одну зону, зону сегодня ограничения прав гражданских моих избирателей севастопольцев? Вот и сегодня в этом зале будут назначаться губернаторы. И город в который раз сегодня будет определяться без мнения его жителей. Я хотел бы вам предложить, чтобы мы в течение ближайшего...

 

ГОЛОВА. Десять секунд, будь ласка, закінчуйте питання. Будь ласка, 10 секунд. Ми ж толерантні.

 

ЗАІЧКО В.О. Я хотел бы, чтобы вы поддержали нашу работу по восстановлению права севастопольцев в релизации Европейской хартии и Закона о местном самоуправлении сегодня право выбирать своего голову, якый непосредственно будет заниматься мистом. Дякую.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я просто хочу вам повідомити, що адміністративно-територіальна реформа, все, що з нею пов'язано, в тому числі і питання, яке ви задаєте, це є питання, для якого буде виділений один спеціальний віце-прем'єр-міністр. І я хочу, щоб ми всі запитання вирішували, які вас турбують, турбують Севастополь, в нормальному плановому порядку. Я підтримую обрання голів, концептуально я підтримую. Но для цього нам потрібно пройти певний етап змін до законодавства, до того концептуального обговорення цієї проблеми.

 

ГОЛОВА. Олександр Волков, позафракційний, будь ласка.

 

13:45:41

ВОЛКОВ О.М.

Володимире Михайловичу, це я тут. Юлія Володимирівна, спасибі вам за незвичну, не схожу на попередні програми уряду. Вірю в вас і прошу передати слово народному депутату Шуфричу. Сушкевичу, я прошу пробачення.

 

13:46:00

ШУФРИЧ Н.І.

Я прошу передать слово народному депутату...

 

ГОЛОВА. Кому? Кому? Так, Петро Качур, будь ласка, ваше запитання, фракція "Наша Україна".

 

13:46:20

КАЧУР П.С.

Павло Качур, фракція "Наша Україна".

Шановна Юлія Володимирівна, безумовно, що сьогодні трансляція, і мільйони людей не тільки біля телевізорів, а й радіоприймачів більшості тез аплодують разом з сесійним залом. Але у мене питання наступне.

Очевидно, що такі великі завдання, які поставлені сьогодні, вимагають зовсім іншої управлінської команди. У мене питання: скажіть, будь ласка, що буде зроблено для того, щоб до влади прийшли молоді, з зовсім іншим рівнем професійних і управлінських знань люди і, особливо, на рівні районних державних адміністрацій?

І друге питання. Ви знаєте, що принципи бюджетного кодексу працювали два-три роки, сьогодні повернулися до старої практики, коли повноваження приймаються в центрі, а їх виконання передається в регіони без відповідного фінансування. Я хотів би, щоб і в цьому питанні ви дали чітку відповідь і сигнал для всіх регіонів, яка бюджетна політика...

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ну, що стосується молодих, професійних кадрів, які мусять працювати в Україні, ви прекрасно знаєте, що система кадрового підбору була, практично, зруйнована в Україні, що в нас не існувало системного отбору талановитих людей, що на рівні освіти в школі, потім спостереження за ними на рівні вищих учбових заходів і створення потужного кадрового ресурсу. Цього  ну було, але ми обов'язково це розпочнемо.

Но я думаю, що той уряд, який сьогодні запропонує Віктор Андрійович Ющенко як новий Президент України, він вже буде відповідати тій вимозі, про яку ви кажете. І я думаю, що середній вік урядовців, які будуть запропоновані, буде приблизно там на рівні 18-ти років. Все буде в порядку з новим урядом.

А що стосується бюджетної політики, то що мусимо ми зробити? По-перше, чітко визначити і розділити повноваження двох рівнів - центрального і регіонального. Після того чіткого розмежування бюджетними видаткам, бюджетними трансфертами ми мусимо забезпечити в повному обсязі ті повноваження, які будуть передані на регіональний рівень, дисбалансу тут бути категорично не може. Але це ще буде все супроводжуватися все більшим і більшим делегуванням більшої частини повноважень на регіони. Тобто для регіонального, для місцевого самоврядування у нас буде все: і політична воля передати повноваження, і гроші в бюджеті.

 

ГОЛОВА. Сергій Челноков, фракція комуністів.

 

13:49:15

ЧЕЛНОКОВ С.Д.

Уважаемая Юлия Владимировна!

Мы сейчас очень внимательно прослушали фантазии привлекательной женщины. Для своего жанра они достаточно интересны.

Но скажите, а когда мы сможем услышать программу деятельности Правительства, программу, результаты выполнения которой можно будет оценить реально, и причем, не только в этом зале?  Спасибо.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ну, ви знаєте, у нас... Це комуністична фракція України, я дуже поважаю депутатів народних комуністичної фракції.

Ви знаєте, я хочу вам згадати п'ятирічні плани, які створювалися під часи Радянського Союзу. Це були прекрасні плани, в яких були мільйони цифр. Але наші громадяни стояли в величезних чергах і купляли продукти, які їм необхідні в навантаження з тим, що планово, але непотрібно виробляла радянська промисловість.

Ви знаєте, я думаю, що цифри, які лунали і в програмах урядів попередніх, вони були такими, що їх на хліб, як масло, не намажеш. У нас цифри були все краще і краще, а життя людей все гірше і гірше. Тому я хотіла якраз сьогодні і змінити цю традицію. Я хотіла, щоб нарешті уряд почав з філософії свого підходу до справи. А цифри, які народяться, не руйнуючи філософію, це будуть цифри, які будуть тільки констатувати, що ми живемо прекрасно. А з плановими цифрами у нас проблем не буде. У нас є Мінекономіки, є Держкомстат, який буде все це враховувати. І взагалі цифра не може лежати в основі побудови суспільства - тільки вірне бачення, як будувати системи і пропорції. (О п л е с к и)

 

ГОЛОВА. Олександр Пеклушенко, фракція "Регіони України".

 

13:51:17

ПЕКЛУШЕНКО О.М.

Юлия Владимировна, что для вас значит тезис: "усиление самостоятельности регионов"? Что значит тезис: "перекраивание сложившихся областей"? И социальная сфера ела: сельская дорога, сельская больница, сельская школа. По нашему убеждению, сегодня вы должны сказать на всю страну, что ни одна сельская школа не будет закрыта.

И чисто запорожская проблема - это финансирование строительства мостов через реку Днепр.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я ще раз хочу підкреслити, що сьогодні Президент, і пропозиції майбутнього уряду були в тому, що змінити підхід до визначення віце-прем'єр-міністрів. Я хочу привернути вашу увагу, що в нашому уряді не буде жодного галузевого віце-прем'єр-міністра: буде віце-прем'єр по питаннях євроінтеграції, буде віце-прем'єр по адміністративно-територіальній реформі і віце-прем'єр по гуманітарній і соціальній  сфері все, що пов'язано з життям людини.

І я хочу наголосити, що як пріоритет був виділений напрямок  адміністративно-територіальної реформи для того, щоб у нас не було такого, що існує село або район, але не існує інфраструктури, яка дає доходи в бюджет цього району, наприклад, такого у нас більш, ніж достатньо. Ми хочемо зробити так, щоб сумістити бюджетностворюючі всі умови в регіонах з територіальним поділом. Це перше. Ми хочемо зробити так, щоб кожен регіон мав повне фінансове забезпечення і більше збираючи  місцеві податки, менше  покладаючись на трансферти. Ми думаємо, що і політично ми зробимо все, щоб посилити владу регіонів. В тому числі і в Запорізькій  області.

І ще хочу твердо сказати, що сільські школи закриватися не будуть, якщо в них є  діти. Відкриємо, якщо зариті. (О п л е с к и)

 

ГОЛОВА. Анатолій Козловський, фракція Народної аграрної партії.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ну тут от депутати чоловіки з аграрної фракції кажуть, що це їх справа, щоб в школах були діти. Тобто, діти будуть.

(О п л е с к и)

 

13:53:34

КОЗЛОВСЬКИЙ А.М.

Анатолій Козловський, фракція Народної аграрної  партії, Миколаївщина, 133 виборчий округ.

Шановна Юлія Володимирівна! Безумовно  я і наша фракція підтримує пропозицію Президента, і ми побажаємо вам успіхів у  вашій роботі, щоб дійсно наші люди, народ України відчув покращання життя.

Я хочу запитати вас те, що сказав Президент в Давосі по енергосистемі нашої України, що ми повинні об'єднатися в Європу, і ми, ви знаєте, що у нас дуже багато дешевої електроенергії, но вона не потребує, тому що нема якості і у нас в Миколаєві з  2000 року є постанова уряду, ми повинні будувати ГРЕС по плану 600 мільйонів, на сьогоднішній день 300 мільйонів......

 

ГОЛОВА. Не зрозуміло? Мікрофон, будь ласка,

Сформулюйте чіткіше питання, оскільки  не досить добре чути.

 

КОЗЛОВСЬКИЙ А.М. Питання. Чи ми будемо добудовувати нашу  Миколаївську ГРЕС для того, щоб продавати електроенергію якісну. Необхідно у цьому році ще 250 мільйонів, щоб ми запустили дві турбіни. Дякую.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В.  Ви знаєте, що питання добудови  новий потужностей, це питання  наявності ринку і питання екології. Якщо ринок у нас є, а він у нас впевнено є, тому що  є внутрішній ринок, і нам потрібно розвивати зовнішні ринки по експорту електроенергії, то питання друге, екологія, дуже і дуже глибоко вивчити, і якщо там немає запобіжників, то чому б не добудовувати. Я думаю, що цей проект може стати реальністю.

 

ГОЛОВА. Петро Петрович Толочко, фракція партії "Єдина Україна".

 

13:55:50

ТОЛОЧКО П.П.

Шановна Юлія Володимирівна!  У вашій програмі  є один пункт, який мене дуже цікавить. Ви збираєтеся  реформувати Національну академію наук  і наблизити її до промисловості і до освіти. Я хотів би почути сьогодні, як ви це збираєтеся робити.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В.  Я думаю, що Національна академія - це, дійсно, то напрямок, де ми мусимо з вами об'єднати зусилля для того, щоб зрозуміти, як це зробити найякісніше, щоб нічого не зруйнувати, а дати виключно позитив. І зараз я хочу не тільки вам це сказати, а всім професіоналам у своїх сферах, що уряд жодної глибокої реформи не буде проводити без консультації з професіоналами і тими установами, які будуть реформуватися.

А що стосується науки,  на мій погляд, тут дуже просто все. Наука академічна, ми мусимо визначити всі напрямки, в яких Україна є сильною у світі і там, де ми дійсно маємо прекрасну перспективу мати потім  серйозні результати. Академічну науку, безумовно, буде підтримувати державу.

Що стосується галузевої науки, то тут  виключно ринкові стосунки. Потрібна наука, вона мусить бути оплачена, і попит мусить на неї бути.  Тому пов'язати потрібно максимально. Єдине, чого ми не можемо залишати в науці -  це штучних вчених, які у нас поспіхом, нашвидкуруч роблять кандидатські і докторські дисертації. І коли політики намагаються використати свої можливості, щоб там, десь на шляху, на путі стати вченими. А друге, чого ми не можемо допустити, щоб у нас  наука стала якоюсь такою соціально-споживчою структурою, яка просто постійно потребує соціальну підтримку, але не дає віддачі від цього. Це теж не мусить таке бути. Але вірю в українську науку. Я вірю в те, що у нас є напрямки, які є унікальними для світу, ми їх всіх з вами будемо знати і всі будемо підтримувати.

 

ГОЛОВА. Ігор Шаров, група "Демократична Україна". Так. Шаров, будь ласка.

 

ГОЛОВА. Так. Сушкевич, будь ласка. Група "Воля народу".

 

13:58:32

СУШКЕВИЧ В.М.

Дякую. Шановна Юлія Володимирівна. Народний депутат Сушкевич, національна асамблея інвалідів України. Я хочу побажати, насамперед, Вам здоров'я. Хай воно у Вас буде. І від імені інвалідів України і від себе особисто висловити сподівання на успішну діяльність Уряду.

А в мене питання буде таке, стосовно програми, є визначеність програми, стосовно ліквідації всіх пільг. Є і інша визначеність цієї ж програми стосовно створення рівних можливостей для людей з особливими потребами, в тому числі і інвалідів. Я хочу сказати що, чи не трапиться так, що діяльністю у ліквідації пільг будуть ліквідовані ті законодавчі преференції, які саме частину цих рівних  можливостей сьогодні вже забезпечують. Це  дуже не покоїть всіх інвалідів України.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В.  Я думаю, єдине, в  чому не можна буде звинуватити новий Уряд це в безглуздості і в том, що вони не розуміють нові урядовці, що соціально-незахищені верстви населення, вони потребують особливої уваги. Я думаю, що нам з вами потрібно буде попрацювати не тільки над фінансовою підтримаю інвалідів, а ще і над прекрасною програмою створення надомних  робочих місць. Тому що ця Програма може дати людині не тільки якусь пільгу, а повну самостійність у своєму  економічному житті. І я думаю, що  ми з вами  мусимо думати про те, як людина, яка в силу природних або якихось трагічних наслідків, стала інвалідом, щоб вона не втратила своє активне місце  у суспільстві, але це не виключає пільги.

 

ГОЛОВА. Костянтин Жеваго, позафракційний, будь ласка. Немає?

Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна". Немає? Ясно.

Борис Ілліч Олійник, потім  Пхиденко.

 

14:00:41

ОЛІЙНИК Б.І.

Дякую. Юлія Володимирівна, ну передовсім продовж вашої промови я жодного разу  криво не посміхнувся, бо як і ви є романтиком і вірю у те світле, що зараз нині побивається деякими. Я хотів би запитати вас таке.

Це я з цього боку говорю. Я хотів би вас запитати таке. При формуванні уряду, я думаю, що ви не забудете і кількох українців не тільки за прізвищем, тільки нормальних українців, які пам'ятають, що крім них є ще інші люди світу. Але не забудьте  про українців.

Далі. Ви  з  Президентом визначили свою оптимальну позицію, що не будете давати розборок і таке інше. Це абсолютно правильно, але дайте можливість законним  організаціям все-таки покарати...

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Юлія Володимирівна.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ну, стосовно покарання, просто це останнє слово, яке прозвучало. Я хочу, щоб ви почули, що новий уряд і я особисто, ми ідемо до влади далеко не як каральний орган. Для цього у нас є правові структури, які можуть з'ясувати всі неправомірні дії і прийняти відповідні заходи. Я знаю, що ми з вами пройшли дуже важкий політичний шлях. Під час виборів відбулися величезні протистояння, які ми маємо на меті і в суспільстві, і в елітах зняти. Ми мусимо підвести риску під ворожнечею, розколами і протистояннями. І правильно, як сказали депутати з фракції "Регіонів", і на регіональному рівні, і на рівні еліт простягнути один одному руки.

І, якщо ви подивитеся на обкладинку програми діяльності уряду, ви побачите там два прапори - помаранчевий і блакитний. Це ті прапори, які були символами виборчої кампанії. Я хочу, щоб ви знали, що ми будемо не просто урядом, який буде виконувати технічні процедури, ми будемо уряду єднання, урядом порозуміння. І я хочу, щоб ми всі з вами разом виправдали те, заради чого і на Сході, і на Заході, і в Центрі вийшли люди. І я буду послідовно дотримуватися просто цієї концепції.

 

ГОЛОВА. Дякую, Юліє Володимирівно. На цій ноті, я думаю, час на запитання відведений вичерпався. Час вичерпався, прошу сідати.  (Оплески).

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Дякую, шановні друзі. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я прошу подавати заявки до Секретаріату на виступ насамперед від фракцій і депутатських груп, а я буду надавати тим, хто вже записався, право на виступ.

Нощенко Микола, "Демократична Україна". Підготуватися Турчинову. 45 хвилин на виступи відповідно до постанови, яку я озвучив уже.

 

14:04:21

НОЩЕНКО М.П.

Шановний пане Президенте, шановний Володимире Михайловичу, шановні виборці, колеги.

Політичні і кадрові перегрупування ми почуємо і будемо вважати, що позаду, пора розв'язувати проблеми. Але вони є складні і нелегкі. Мені приємно те, що сьогодні у доповіді Юлії Володимирівни були окреслені напрями руху і, що саме для мене найголовніше, що не було категоричного стверджування, що ми будемо розбудовувати Україну з нуля, з рівного місця, а ми будемо продовжувати нарощувати потенціал тих реформ в економіці, соціальній сфері. Це найголовніше.

Друге. Я б хотів сказати, що сьогодні, якщо іти алгоритмом, запропонованому Віктором Андрійовичем, що сьогодні не було категорично сказано у доповіді. На мій погляд, не було категорично сказано найголовніше: якщо брати діяльності дій уряду, що будемо робити з законом про Кабінет Міністрів, який вже впродовж трьох чи чотирьох років не може прийнятися в сесійному залі?

Наступне. Не було сказано, що будемо робити з Законом про опозицію, який повинен врегулювати  і надати цивілізовані дії народних депутатів у сесійній залі?

Наступне. Я хотів задати запитання, але, на превеликий жаль, не зміг. Що буде у нас із ціноутворенням? Юлія Володимирівна, я вас глибоко шаную, але не згоден з тим, що ми філософію так, як і букви, намазувати на хліб не зможемо. Моїм виборцям потрібна конкретика. І я буду дуже просити при доопрацюванні Програми дій уряду визначити цифри, рубежі, на яких ми звіримся через 100 днів роботи уряду і, можливо, в цьому сесійному залі ми проведемо і парламентське слухання, як виконуються зобов'язання перед суспільством.

Наступне. Ви були автором не підвищувати ціни на газ побутовий, ви були автором не підвищувати ціни на хліб і продовольчі продукти. Я б хотів, щоб мораторій у Програмі дій уряду був передбачений.

І на завершення скажу про таке, що наша "Демократична група", "Демократична Україна" підтримує пропозицію Президента Віктора Андрійовича Ющенка і одноголосно за, Юлія Володимирівна, за Вас. І вважаю, що зал...

 

ГОЛОВА. Дякую, Микола Петрович.

Олександр Турчинов від фракції Блоку Юлії Тимошенко. Підготуватися Гуреєву.

 

14:07:45

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні колеги! Ми всі з вами стали учасниками видатних історичних подій. Подій, які змусили весь світ звернути увагу на Україну. Мільярди людей з різних країн пишались українським народом. А багато хто просто заздрив мужності та гідності українських громадян.

Сьогодні, після століть розчарувань та зневіри ми отримали великий шанс збудувати незалежну і сильну державу, власну країну, в якій дійсно буде своя правда і сила, і воля.

Було б дуже легковажно не скористатись цим шансом. Ми повинні об'єднатись навколо Президента та підтримати запропоновану ним кандидатуру Прем'єр-міністра.

Нова політична ситуація в країні, нова реальність потребує нових людей біля керма держави, не просто мудрих політиків, які знають, як навести лад в нашій спільній домівці, а справжніх реальних патріотів, здатних до самопожертви в інтересах нації.

Юлія Тимошенко - це саме той український політик, який зможе виконати завдання, що стоять сьогодні перед країною та суспільством. Вона отримала важку спадщину. Багатомільярдний бюджетний дефіцит, деформована корумпована адміністративна система, тінізована економіка.

Але саме вона здатна забезпечити виконання програми Президента, яку підтримав український народ. Голосуючи за Юлію Тимошенко ми віддаємо свої голоси за поступ, за демократію, за вирішення глобальних соціальних завдань, за ту країну, на яку давно заслужив великий український народ.

Голосуючи за Тимошенко ми виступаємо проти, проти зневіри, проти економічного колапсу, проти охоти на відьом, проти  криміналу та безладдя в країні.

Бо сьогодні країні потрібен не просто новий Прем'єр-міністр, а такий політик і державний діяч, який зможе об'єднати суспільство.

Ми не повинні ділити країну на право- і лівобережну, на   лівих і правих,  ми єдиний народ від Миколаєва до Івано-Франківська, від Луганська до Одеси. І сьогоднішнє голосування повинно стати прикладом консолідації та єднання суспільства.

Ми починаємо будувати, справді, європейську країну, не за географічним, а за політичними та економічними ознаками. І тому сьогодні нам необхідно підтримати не просто мужню, красиву людину, ми повинні підтримати програму для виконання якої буде сформовано новий   уряд. Уряд, я сподіваюся саме народної довіри.

Це деталізована і конкретизована  програма з якою переміг новий Президент, за  яку проголосував український народ. І тому, шановні колеги, я переконаний, що це просто обов'язок Верховної Ради підтримати ту програму за яку проголосували мільйони наших громадян.

Шановні колеги! Я прошу вас підтримати Юлію Тимошенко та урядову програму. Заздалегідь дякую за вашу мужність і висловлюю щире переконання, що саме нами разом буде сформовано та команда, яка виконає велику місію, побудує справжню, вільну, незалежну Україну...

 

ГОЛОВА. Василь Гуреєв, фракція "Воля народу". Наступним буде виступати Олександр Олександрович Мороз.

 

14:11:13

ГУРЕЄВ В.М.

Шановний пане Президент, шановний Голова Верховної Ради, шановна Юлія Володимирівна, колеги!

Дійсно, не в простий час заступає уряд на посади, тому що ми всі розуміємо, що в суспільстві великий рівень очікувань, великий рівень очікувань в першу чергу на краще у людей, промисловості.

Я хочу сказати, що завершення 2004 року з показниками в роздрібних цінах 12,4 відсотка, в оптовому виробництві 24,1 відсотка, накладає відбиток на промислову політику, яку потрібно проводити уряду.

Тому ми розглядали дуже уважно програму представлену урядом, кандидатами від уряду, розглядали розділи реального сектора економіки і у нас виникло багато питань для обговорення, для її удосконалення. По-перше, в першу чергу, я хочу звернути на макроекономічні показники, бажано, щоб в додатках, які будуть напрацьовані урядом ми все ж таки мали картину з якими показниками  ми повинні вийти на протязі року роботи уряду.

Друге питання. Погоджуємося і підтримуємо, що приватизація повинна бути прозора і особливо повинно бути прозорими механізми і робота підприємств, які вже приватизовані ми не маємо намірів і не можемо миритися з тим, що торговельні дома приватизованих підприємств мають більш значну ефективність чим ті підприємства, які працюють сьогодні і створюють ті блага, які реалізуються торговельними домами.

 Крім того, хочу звернути увагу, що новий уряд все ж таки вирішив питання інтелектуальної власності це те, що повинно бути враховано завжди, коли ми приватизуємо підприємства чи науково-дослідні інститути.

Третє. Пріоритети в промисловості, на мій погляд, вони були і залишаються- це структурні зрушення. Ми повинні розуміти, що наукоємні галузі повинні  складати більше питому вагу в нашому реальному секторі. Повинні бути показники до котрих ми повинні наполегливо доходити і намагатися це зробити.

Грошова кредитна політика. В першу чергу, підприємці промисловості звертають увагу на доступність кредитних ресурсів - це головне питання яке рік від року становиться дуже важливим для нас.

Я хочу звернути увагу, Віктора Михайловича Пинзеника знаючи, що він буде одним  із представників в економічному блоці це ваше висловлювання, що на жаль, економіка коротка, а виробничі цикли на наших підприємствах особливо машинобудування довгі...

 

ГОЛОВА. Дякую. Олександр Олександрович Мороз фракція Соціалістичної партії України, наступним буде виступати Володимир Заєць.

 

14:14:41

МОРОЗ О.О.

Шановні друзі,  у нашої фракції немає політичних мотивів  не підтримати Юлію Тимошенко.  У 2000-му році ми разом брали активну участь у кампанії "Україна без Кучми".  У 2002 році разом із комуністами брали участь у акції "Повстань Україно!".

Ці політичні події були  тими кількісними перемінами, які привели до нової якості суспільного явища так званої "помаранчевої революції", яка  врешті дала можливість людям відчути свободу і сподівання сьогодні з цього приводу повинні забезпечені бути діяльністю Кабінету Міністрів України.

Наша фракція і політична партія підтримали кандидатуру Віктора Ющенка на посаду Президента. Він став Президентом, він пропонує Юлію Тимошенко на цю високу посаду прем'єр-міністра і було б нелогічним, зробивши крок такий під час виборів тепер, не підтримати Юлію Володимирівну.

Причому, ми таке рішення прийняли на політраді нашої партії і наша фракція одностайно підтримала також цю кандидатуру. Виходячи з того, що це рішення ми приймаємо незалежно від того, чи ми будемо  при владі, будуть у нас якісь посади, чи не будуть.

Але сьогодні ще крім того для нашої політичної структури є момент вибору і ми прийняли також дуже непросте рішення погодитися на входження в структури влади, бо для нас вона не призи за політичну  діяльність, а для нас це відповідальність і можливість  на відповідних ділянках роботи продемонструвати ефективність цієї роботи  в інтересах суспільства.

Тому я вважаю, що і один, і другий вибір тут співпадають і я б тільки хотів мати сподівання і переконаний, опираючись на слова кандидата на посаду прем'єр-міністра, що ті зобов'язання спільні, які ми підписали   в угоді з Віктором Андрійовичем Ющенком 6 листопада щодо соціальних проблем  зарплати, пенсії на рівні не нижче мінімальної зарплати пенсії не нижче прожиткового рівня. Щодо повернення заощадження громадян, медицини і освіти за бюджетні кошти.   Щодо недопущення розпродажу землі так ,як це планувалося у відповідних законах  на котрі з приводу чого підтримав попередній Президент таку лінію. І щодо виведення військ із Іраку і інших питань, і політичного, і  соціального звучання, так само, як налагодження добрих стосунків із сусідніми країнами це буде підтримуватися.

Наша фракція голосувати...

 

ГОЛОВА. Володимир Заєць, фракція Соціал-демократичної партії України (Об'єднаної), запрошується до виступу. Наступний буде виступати Петро Симоненко, фракція комуністів.

 

14:18:10

ЗАЄЦЬ В.В.

Шановне товариство, шановні громадяни України. Від імені фракції Соціал-демократів об'єднаних я маю ще раз наголосити, що наша партія, як опозиційна, не обговорювала будь-яких питань пов'язаних з формуванням нового складу структур виконавчої влади.  Кадрова політика - це справа нового Президента і ми, ясна річ, не брали, і не мали наміру брати участі у розподілі портфелів нової влади.

Однак хочу зазначити, що політичні сили, які сьогодні вибудовують виконавчу владу, не продемонстрували ранішеобіцяних нових принципів формування нової влади.  Наразі спостерігаємо раніше жорстко критикованої опозиції при коаліційному уряді Януковича так званий квотний підхід.

До речі хочу зазначити, що посади  міністрів-силовиків не включалися до квот навіть у тому колишньому уряді.

Торги, погрози переходу в опозицію у стані переможців за оцінками самих переможців світками яких були не тільки політики, а й громадяни України, підтверджують, що обіцянки це лише красиві слова для виборців. Очевидно, що відмежування високопосадовців від бізнесу та керівництво партійними структурами залишиться також деклараціями.

 При визначенні своєї позиції щодо майбутнього керівника уряду. фракція Соціал-демократів виходила із ставлення кандидата на посаду Прем'єр-міністра до зміцнення представницької демократії, тобто, до запровадження  конституційної реформи. Лояльний підхід до основоположного, для демократичної політичної реформи закону 4180 щодо змін до Конституції - є для нас сьогодні основним критерієм оцінці будь-якого  політичного лідера, оцінці будь-якої політичної сили. Як відомо, з боку Юлії Тимошенко  останнім часом надійшли запевнення, що  вона має намір рахуватися з досягнутими домовленостями і рішеннями щодо набуття чинності закону 4180, і це зумовлює певну корекцію у ставленні нашої фракції до її кандидатури.

Об’єднані соціал-демократи  в умовах політичної кризи, яку ще не здолало наше українське суспільство,  насамперед  ставили за мету  не допустити посилення дестабілізації політичної ситуації, зіткнення прибічників різних кандидатів. Не зважаючи на наше вельми критичне ставлення до нової влади, ми розуміємо, що тривала   прем'єріада містить у собі пряму загрозу стабільності країни. Економічне становище держави погіршується, і це  зумовлює необхідність якомога більш швидкої реанімації виконавчої влади.

То ж сьогодні ми, додержуючись такої позиції, якщо політичні сили, які отримали свою перемогу 26 грудня минулого року, вважають, що вони здатні  сформувати  ефективний уряд і ефективну владу, хай це доведуть. Ми не маємо наміру їм заважати при  затвердженні кандидатури Прем'єр-міністра.

Соціал-демократи працювали у складі  Кабінету Міністрів Януковича, за доби якого були досягнуті високі темпи зростання ВВП, підвищення пенсій і зарплати, збільшені витрати на освіту і охорону здоров'я. Якщо новий уряд готовий взяти на себе зобов'язання, принаймні не знижувати досягнутого росту та зберегти соціальні здобутки своїх попередників, у такому разі він має моральне право на існування. Якщо ні, доля його буде незавидною. Час нас розсудить.

Уповноважений заявити, що фракція соціал-демократів ухвалила рішення щодо  вільного голосування щодо кандидатури Прем'єр-міністра України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Петро Миколайович Симоненко, фракція комуністів, запрошується до виступу. Наступний буде виступати Круглов.

 

14:21:26

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые коллеги и уважаемые избиратели.

Осознавая всю  полноту ответственности перед избирателями, перед нашим народом, мы, коммунисты, приняли политическое решение о невозможности участия  фракции в голосовании по кандидатуре на пост Премьер-министра и за Правительственную программу, которая по нашим оценкам не отвечает национальным интересам Украины и ее граждан.

Принимая это политическое решение, мы  руководствовались следующими положениями.

Во-первых. Формирование персонального состава Кабмина, других органов власти и управления, формирование списка кандидатов на губернаторские кресла проходило кулуарно, в рамках закрытого тендера, без публичного обсуждения, учета профессиональных качеств, а также возможности обеспечить решение  сложнейших экономических и социальных вопросов.

Таким образом, бизнесмен, который рвется к креслу государственного чиновника преследует только одну цель, защитить интересы своего бизнеса. Принцип, каждому по ложке, а ложек как оказалось, на всех олигархов не хватает, противоречат предвыборным заявлениям и декларациям Президента об открытости, честности и прозрачности власти, и является абсолютно естественным и ограниченным, органичным продолжением подковерной политики режима Кучмы  и его воспитанников.

Во-вторых. Не було представлено конкретная программа действий Кабмина, которая бы отвечал требованиям наших граждан и работала на перспективу развития Украины. А распространенная ... голосовании программа, на наш взгляд, декларативна и неконкретна, она имеет явно выраженный либеральный характер, где приоритеты капитала превалируют над интересами людей труда со всеми вытекающими последствиями. То есть, переделом сверхвлияний собственности, повышением цен и тарифов, сокращениями отмена и льгот малоимущим и нуждающимся наступлениям на права наемных работников и так далее.

Предлагаемая программа не обеспечивает реализацию выгодных для страны экономических и гуманитарных проектов в рамках единого экономического пространства, предполагает губительный для отечественной экономики, находящийся в кризисе, ускоренный курс на вступление в ЭТО и ЕЕС, ликвидацию внеблокового статуса Украины и вступления в НАТО.

Программа не предусматривает придание русскому языку официального статуса, не стимулирует политическую реформу, а следовательно, консервирует авторитарную, президентскую вертикаль власти.

В целом же, предлагаемая программа предусматривает перекладывание ответственности за решение острых социальных проблем з государства на плечи граждан. То есть, за что боролись, на то и на поролись.  Поэтому голосовать за предлагаемый Президентом и правительством курс развития Украины, мы, коммунисты, не будем.

Мы, коммунисты, имеем свое видение о стратегии развития страны, основные принципы, которые  сформулированы в программе с людьми и для людей, в программе утверждения в Украине, действительно, социального государства, государства реальной демократии. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Микола Петрович Круглов  від і фракції "Регіони України". Підготуватися Єремеєву.

 

14:24:28

КРУГЛОВ М.П.

Шановний Президент України! Шановні народні депутати! Шановні виборці! Виборчий процес 2004 року в Україні завершився. Народ обрав Президента, який буде виконувати свої повноваження згідно діючої Конституції України.

Завданням всіх відповідальних політичних сил разом з Президентом України забезпечити стабільний розвиток держави та кожного громадянина на рівні, не нижчому за  досягнутий до початку виборів.

Сьогодні в цьому залі відбувається призначення Прем'єр-міністра нового уряду, якому разом з новим складом Кабінету Міністрів належить реалізовувати положення передвиборчої програми Президента України Віктора Ющенка.

Основна спрямованість реальних кандидатів у Президенти була ідентична - це підвищення рівня та якості життя громадян. Відмінності тільки в формах, методах, тактиці досягнення поставлених цілей.

Тому фракція регіонів, яка представляє інтереси мільйонів громадян України і має їх підтримку, сьогодні не бачить підстав для переходу в опозицію до задекларованих намірів нової виконавчої влади в тій частині, яка збігається із соціальними та економічними пріоритетами наших виборців, а саме: посилення засад місцевого самоврядування, в тому числі його економічної і соціальної бази, підвищення зарплат, пенсій, інших виплат, створення нових робочих місць, забезпечення соціальних гарантій населенню, доступні медицина, освіта тощо.

Якщо діяльність нової виконавчої гілки влади буде направлення на звуження економічних, соціальних та інших прав громадян, відповідною буде реакція нашої фракції.

Фракція "Регіони України" наголошує, ми не претендуємо на участь у владі, що сьогодні формується. Ми вважаємо, що тільки в 2006 році в разі вступу в дію змін до Конституції України, політичні партії, які отримують найбільшу довіру виборців, вперше в історії України сформують дійсно народну владу як законодавчу, так і виконавчу, як в центрі, так і в регіонах. Після цього можна буде говорити про будь-яку позиційність партії та фракції. Сьогодні ж, як по законодавству, так і в реаліях, це прерогатива нового Президента і  жодна політична партія не отримала всієї повноти влади.

Фракція "Регіони України" працює і буде працювати в інтересах виборців шляхом голосування в парламенті, розробляючи соціально орієнтовані законопроекти, спрямовані на становлення української держави, зростання добробуту кожної людини, захист її прав і свобод.

Ми готові до конструктивної співпраці на законодавчому рівні з усіма   політичними силами, урядом і окремими його представниками.

Наше  спільне завдання заспокоїти суспільство і дати йому нову перспективу розвитку. Об'єктивну оцінку всім нам за цей і попередні роки сповна дадуть наші виборці в 2006 році. Більшість народних депутатів нашої фракції підтримують кандидатуру Юлії Тимошенко, запропоновану Президентом України.  Ми бажаємо новому уряду налагодити ефективну співпрацю з всіма регіонами держави і довести...

 

ГОЛОВА. Народний депутат Єремєєв від Народної аграрної партії. Наступний буде виступати Валерій Павлович Пустовойтенко.

 

14:27:53

ЄРЕМЕЄВ І.М.

Шановний Віктор Андрійович,  шановний Володимир Михайлович, шановна Юлія Володимирівна, колеги та гості!

Розглядаючи питання про надання згоди про призначення Прем'єр-міністра України, ми повинні виходити з того, що роль виконавчої влади відчутно зросте з часом. На сьогодні Україна за цивілізаційними мірками бідна держава. На тлі надмірної за європейськими мірками, розкоші вузької так званої еліти. Навіть з врахуванням тіньової складової національний продукт на душу населення в Україні менший від західноєвропейських сусідів в 4-5 рази.

Для подолання цього розриву необхідно підтримати темп зростання реально ВВП на рівні 15-20 відсотків упродовж десятиріччя.

Політико-економіна, суспільна система України нагадує симфонічний оркестр, що міг би блискуче виконати найскладніший твір, але скрипкова група грає, що-небудь, скажемо, українське "Запорожець за Дунаєм", ....  що небудь російське, наприклад, “Життя за царя”, а ударні грають взагалі не видаючи звуків, тіньове виконання.

Крім того не вистачає диригентів, які не тільки махають паличками, а знають і партитуру. Реальне ВВП в Україні в 2004 році виріс не менше, як на 12 відсотків, при інфляції 12,3 відсотка, тоді, як у минулому році ці показники складали, відповідно, 9,4 відсотка і 8,2   відсотка. Отже, відносно високі темпи економічного зростання не повинні заспокоїти уряд, тим більше, що вони спричинені сприятливі зовнішньоекономічною коньюктурою ринку. Економічна політика держави все ще залишається не послідовною, суперечливою тому сприятлива зовнішня і внутрішня економічна коньюктура не використані для досягнення дійсно, стабільно і  швидкого зростання. Україна має реальні можливості для кращого життя.

По-перше, у нас чудовий інтелектуальний потенціал. По-друге, ми велика металургійна держава у нас є повний і самодостатній комплекс сировини виробництва - наука, підготовка кадрів.

По-третє. В Україні чудові традиції в галузі машинобудування. І, що особливо важливо своє місце тут займає високотехнологічне машинобудування йдеться в першу чергу про розвиток космічних та авіаційних технологій. У нас розвинуті електронні, військово-промислові, ядерні, енергетичні, судно-будівні, наукові та освітні комлекси. За своїм реальним потенціалом українська земля може прогодувати 130 мільйонів населення, у нас є все, щоб упорядкувати наші чорноземи і знову стати житницею Європи. Новий уряд у співпраці з парламентом зобов'язаний, я  повторюю зобов'язаний у повній мірі використати ті можливості та виправдати високу довіру українського народу. Наша фракція...

 

ГОЛОВА. ... Скажіть, що ми думаємо.

 

ЄРЕМЕЄВ І.М.  Наша фракція підтримує кандидатуру Прем'єр-міністра та Програму уряду.

 

ГОЛОВА. Валерій Павлович Пустовойтенко від фракції Народно-демократична партія, "Республіка", підготуватися Степану Богдановичу Гавришу.

 

14:31:31

ПУСТОВОЙТЕНКО В.П.

Шановні друзі! Мені дуже було приємно слухати виступ нашого Президента - Віктора Андрійовича Ющенка, який охрактеризував декілька моментів і представив нам кандидатуру на посаду Прем'єр-міністра. Я кожний раз з цієї трибуни говорив, що  найвища посада в нашій державі, в центральних органах виконавчої влади -це кандидатура Прем'єр-міністра України.

Але хочу звернутися до Віктора Андрійовича з тим, що сьогодні   дуже багато слів було сказано про корупціонерів, які працюють в органах виконавчої владі і в Кабінеті Міністрів.

Я хочу зауважити, що не всі корупціонері працюють в органах виконавчої влади і не зі всіма сьогодні потрібно боротися, в тому числі і уряду. Чому? Тому що я горджуся тим урядом, який я очолював і сьогодні в складі нового уряду, наскільки я знаю, буде працювати і перший віце-прем'єр-міністр Анатолій Кінах, міністр енергетики і палива Плачков, в залі присутній міністр закордонних справ того уряду, який я очолював, Удовенко, Тарасюк, Гурєєв, Швиденко, Борзов і багато інших, які ні в якому разі себе не зап'ятнали.

Але я за те, щоб з корупцією боролися обов'язково з тими, хто дійсно цим займається. Щоб ми не говорили про чиновників взагалі про всіх  і вся. Тому я хотів би, щоб до наших людей, які працюють на державній службі як в регіонах, так і в центрі, відносилися толерантно.  Це генетика нашої держави, це державні службовці. Тому що я пам'ятаю 1990-93 роки, коли більшість державних службовців пішли працювати в комерційні структури. Еліта наша, яка виховувалася за багато років і  їх потрібно вирощувати. Це перше питання.

Друге питання по Юлії Володимирівні. Я звертаюся, що все-таки зустріч публічна з фракціями відбулася і ми вас підтримаємо на посаду прем'єр-міністра України. Але хочу зауважити, що ми вчора і позавчора дивилися на комітеті програму і я очолю Комітет з питань будівництва, транспорту. Житлово-комунальне господарство, ви бачите, що в цій галузі робиться в Росії і зв'язку.

На жаль ні рядка про ці галузі немає,  а є тільки п'ять рядків по житлово-комунальному господарству  і житловій політиці, яка взагалі не визначена в нашій державі і без прийняття Житлового кодексу перспективи отримати житло в наших громадян абсолютно  немає.

Тому я вважаю, що потрібно міністрам, які будуть призначені на ті чи інші посади, вивчити програму, в якій написано, що програму подали в майбутній уряд, якого ще немає на сьогодні і він з'явиться тільки після виходу указу президента.

Пройшли всі комітети, подивилися, які програми, внесли пропозиції, щоб  доопрацювати, а потім  приймати в кінцевому варіанті. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Степан Богданович Гавриш, депутатська група "Демократичні ініціативи", підготуватися Губському.

 

14:34:45

ГАВРИШ С.Б.

Шановний пане Президенте, шановний пане Голово Верховної Ради, шановна виконуюча обов'язки Прем'єр-міністра, дорогі колеги.

У українського  люду, як і у світової спільноти не має жодного сумніву, що з перемогою  Ющенка у боротьбі за нову владу ми отримаємо нову історичну епоху, епоху, яка буде пов'язана із новим типом державотворенн, оскільки ми внесли зміни до Конституції, а також високопідняті очікування самої нації, де ключовою позицією буде новий тип виконавчої влади.

І задекларовані сьогодні Президентом свої принципи бачення нової політики цьому найбільш вагомому інституційному напрямку розвитку України ще раз доказують, що  довіра громадян України зобов'язує і нас народних депутатів підтримати його позицію щодо  формування виконавчої влади уряду України, тим більше, що він стане надзвичайно важливою і  чутливою площадкою для наступної епохи, коли  на підставі зміненої Конституції 2006 році реально виникне новий коаліційний уряд, який буде формувати український парламент.

Ми знаємо Юлію Володимирівну Тимошенко як  людину, яка ще далеко не реалізувала свій власний потенціал, що вона сьогодні засвідчила на цій парламентській трибуні, запропонувавши нам  філософську і навіть поетичну програму, яка не має аналогів для дискусій, оскільки декларує цінності, які мають стати причиною для написання реальної конкретної соціально-економічної програми розвитку України. Думаю, що ця програма дає нам всі шанси розуміти, що не Україна може  швидко увійти до Європи, а Європа, коли ми реалізуємо цю програму, приєднається до  України.

Тому депутатська група "Демократичні  ініціативи" прийняла одностайне рішення  підтримати, як призначення парламентом на посаду Прем'єр-міністра України Юлію Володимирівну Тимошенко, так і підтримати її програму.  Дякую.

 

ГОЛОВА.  Богдан Володимирович Губський, депутатська фракція Партії "Єдина Україна" має слово для виступу. підготуватися Михайлу Косіву.

 

14:37:02

ГУБСЬКИЙ Б.В.

Шановний пане Президенте, шановний Голово Верховної Ради,  шановні народні депутати!

Після обрання Президентом України Віктора Ющенка люди чекають змін на краще.

Уряд - є головним інструментом реалізації задекларовано Президентом стратегії радикальних соціальних економічних змін. І саме на уряд покладається надзвичайно важка і  відповідальна робота, від якої визначальним чином залежить той фактор чи ввійде Україна до кола лідерів Об'єднаної Європи.

Ми звичайно ж віддаємо належне відданості справи професіоналізму та досвіду Юлії Володимирівні. Ми знаємо її певний радикалізм при прийнятті рішень. Ці риси не всіх влаштовують. Але зараз у момент зламу саме такі якості необхідні главі уряду.

 Нарешті  вперше за часи незалежної України найвищу урядову посаду запропоновано жінці. Я особисто вважаю - це дуже позитивною ознакою, адже жіноче обличчя українською політикою, безперечно сприятиме зростанню в світі симпатії до нашої держави.

Фракція партії "Єдиної України" підтримує  ідею створення уряду народної довіри, які на практиці реалізують ідеї чесної влади, очищену від корупції, вільної від кланової олігархічно заангажованості.

Необхідно, ми вважаємо, запровадити професійний відбір взагалі до органів влади людей, які мають моральні принципі та громадянську позицію.

Я хочу підкреслити важливість саме моральної складової. Адже злодій  та крадій теж може бути кваліфікованим професіоналом у своїй справі. Так от таки з дозволу, сказати, професіоналів неповинно  у владі бути.

Необхідно, знаєте як кажуть, нарешті розірвати злочинний зв'язок  влади і капіталу, і повернути владу обличчям  до людини.

Я хотів би одночас сказати, що питання  про Прем'єр-міністра не обмежується конкретним прізвищем. Адже в основі програми дій уряду повинні бути закладенні принципи  виборчої програми Віктора Ющенка. Повернутися обличчям до простої людини,  ось що має стати  ідеологія, обов'язком як уряду так і  кожного органу  державної влади. Адже успіх держави - це успіх кожної сім'ї,  кожного окремо громадянина, в успіху найпростішому найжиттєвішому розумінні цього слова. Можливість достойно виховувати дітей, гідно забезпечити старість, реалізувати себе в улюбленій справі,  знайти роботу за фахом, доступна медична освіта,  кваліфікована медична  допомога.

Але  особливу увагу урядові необхідно приділити проблемам підростаючого покоління нашому майбутньому. Абсолютно важливими для уряду з нашої точки зору повинні бути питання  відродження духовності, підтримки національної культури культури, мистецтва і традицій. Адже без особого духовного наповнення будь-які економічні успіхи залишаються марними і не зможуть забезпечити становлення української народної держави.

Фракція Партії  "Єдина Україна" підтримує Юлію Тимошенко на посаду Прем'єр-міністра. Ми впевнені, що Юлія Володимирівна на чолі уряду докладе всіх зусиль, щоб Україна стала міцною і квітучою державою. Повинні пам'ятати, що Україна для нас єдина, як одна матір для людини. Наш пріоритет: людина, родина, єдина Україна. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Михайло Васильович Косів, фракція "Наша Україна", запрошується до виступу.  Підготуватися Соломатіну, переходимо до виступів депутатів.

 

14:40:14

КОСІВ М.В.

Високоповажний пане Президенте! Шановні колеги народні депутати!

Шановна претендентко на високий пост Прем'єр-міністра України, дорогі співвітчизники!

Я належу до тих одинадцяти депутатів, які в цьому залі вислухали сьогодні уже тринадцяту програмну промову кандидатів на пост Прем'єр-міністра. І, якщо б мені треба було єдиним словом визначити моє ставлення до цієї програми, то я би сказав: "Ну, нарешті". Нарешті ми маємо таку владу, нарешті ми маємо таке розуміння ситуації, яке тільки єдине потрібне для України, саме для України, саме для українського народну, саме для українського суспільства, яке є і розділене, і розсварене, і різне, і має набагато відмінні історичні традиції і поняття.

Отже, вже те, що написано в цій програмі, читається з великим піднесенням, бо самі заголовки дуже такі, високо навіть поетичні, це віра, справедливість, гармонія, життя і так далі.

А до того ж виступ Юлії Володимирівни справді не може не схвилювати. Ми підтримуємо те, що саме для України, для нашої ситуації потрібні люди, які сповідують, що спочатку має бути мораль, а потім уже професіоналізм, бо, і справді, підтримую, що високими професіоналами є найбільші злодії і злочинці.

Юлія Володимирівна, ви  прийшли приходити до влади на хвилі того гасла, яке висловив Всеукраїнський Майдан, ми разом, багато, і нас не подолати.

Пам'ятайте, що після цього буде ще 2006 рік і ми в цьому, в 2006 році неповинні розчарувати Всеукраїнський Майдан, ми повинні залишитися разом і ми тоді, справді доб'ємося значних успіхів.

Без сумніву, фракція "Наша Україна", яка мала, деякі представники нашої фракції, мали свої претензії, зауваження, думки з приводу вашої кандидатури. Буде голосувати за вас. І ми бажаємо вам підібрати команду чесних людей. Дякую.

 

ГОЛОВА. Юрій Петрович Соломатін, фракція комуністів, підготуватися  Кармазіну. Це буде останній виступаючий, я маю на увазі, Кармазін.

 

14:43:31

СОЛОМАТІН Ю.П.

Шановні колеги, Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Я не можу цей документ сприйняти як програму діяльності уряду. Це мрія, це побажання, це, так звана, "філософія", а, якщо за програму, то треба було викладати певні зобов'язання, в тому числі в цифровому  вигляді.

Я хочу, наприклад, навести з доповіді Організації Об'єднаних Націй про розвиток людства в 2001 році, так званий, доцільний коефіцієнт, співвідношення доходів 10 найбільш багатих людей  і 10 відсотків, які внизу найбільш бідних, в Бельгії - 8, в США - 17, в Чилі - 43, в Намібії - 129. В СРСР було в 91 році було 5-7, а зараз в Україні близько 30.

Шановний уряд і Шановний Президенте! Чи повернемося ми, хоча би  на рівень СРСР в 1991 рік по доцільному коефіцієнту.

Україна відноситься за даними Світового банку до держав з низьким рівнем доходів, “ ... ”. 66 країн таких в тому числі Україна, Таджикистан, Афганістан, Зімбабве. Скажіть, будь ласка, ми хоча б до рівня Росії за часи вашого правління дотягнемося зараз, і тим більше до рівня Білорусії, дайте обов'язок такий.

І, нарешті, у всіх так  званих цивілізованих країнах, до котрих ми так пнемося запопадливо, зобов'язані Президенту і його  уряду оцінюється. Перше -  по росту національного багатства в тому числі зростання доходів громадян. І друге, зростання народжуваності і до зменшення смертності, тобто зростанню кількості народонаселення. Я  не почув у мріях Віктора Андрійовича і Юлії Володимирівни конкретних зобов'язань з цього приводу.

Чи повернемося ми за часи їх правління не  Європу, а хоча б  до рівня добробуту громадян на рівні 1991 року. І чи повернемо ми населення України 48 мільйонів зараз до 52 мільйонів, як це було в 1991 році.

А, на сьогодні різниця в доходах між 10 відсотками громадян України, з найбільшими доходами та 10 відсотками  громадян з найнижчими доходами зросла з 3-5 разів в радянські часи до 10-30 і продовжує збільшуватися.

Шановний Президент, шановний уряд! Чи берете ви на себе обов'язок повернутися до цієї різниці хоча б на рівні СРСР.

Дякую за увагу і сподіваюся,  що нарешті ми почуємо від вас дійсні зобов'язання перед українським народом.

 

ГОЛОВА. Юрій Анатолійович Кармазін, фракція "Наша  Україна".

 

14:46:41

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, партія  захисників Вітчизни, "Солідарність", виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Вельмишановний пан Президент, вельмишановні народні депутати, гості, багатостраждальний український народе!

Я вітаю наш український народ з тим, що нарешті він зміг сьогодні бачити обличчя нової влади, що нарешті він почув з вуст самого Президента і потім з кандидата на посаду Прем'єр-міністра, який, я впевнений сьогодні буде затверджений Прем'єр-міністром, те чого всі хочуть чути. Люди хочуть сьогодні декриміналізації влади на всіх рівнях, пане Президенте. Виборці одещини хочуть звільнення від окупації, бо в нас були незаконні вибори, незаконні результати виборів, у нас до сьогоднішнього часу волокитяться справи по замовним вбивствам на самих авторитетних людей в цій країні, в Одеській області, в місті Одесі, у нас весь час замилюються очі і говорять, що це проведені розслідування цього немає.

Ми хочемо, щоб відбулася детінізація економіки і це дасть не ті відсотки про які сказала Юлія Володимирівна - це дасть мінімум 50 відсотків до бюджету зразу тільки детінізацію провести вивести все з тіні, але для цього треба  наші спільні зусилля дорогі друзі абсолютно спільні зусилля.  Якщо ми хочемо зробити податкову реформу, якщо ми хочемо, щоб на селі у нас не всі вимерли по дорозі до Європейського Союзу, якщо ми хочемо це зробити, то давайте встановимо дуже просте правило, пане Президенте, шановні депутати, давайте зробимо так, щоб ті  підприємства, які розташовані в селі платили менший податок, в районних центрах трошки більший, в обласних ще більший і в столиці найбільший. Економічними методами ми таким чином піднімемо село, економічними методами ми подавимо все інше, а адміністративними, судовими тут є керівники судової влади яку теж треба оновлювати в багатьох випадках треба покінчити із корупцією яка є і із тим, що сьогодні пропонуються корупційні закони.  Я прошу уряд, я прошу Президента  зовсім по новому підійти до  законотворення. Давайте не будемо відволікати парламент на безліч маленьких, дрібненьких законів. Давайте творити закони в ім'я незалежної України! Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, шановні народні депутати! Запросіть народних депутатів до сесійної зали і дозвольте мені декілька слів сказати.

Запропонована Президентом кандидатура на посаду прем'єр-міністра є логічним  наслідком результатів президентських виборів і перемоги Віктора Андрійовича Ющенка. відтак, глава держави має право реалізувати свою програму силами тих урядових менеджерів, на яких він покладається  і яким він довіряє.

Водночас,  на моє переконання, нам потрібно було під час цієї розмови визначити базу, з якої починає свій рух, буде розпочинати свій рух новий уряд, бо у нас мало часу на розмірковування, потрібно діяти злагоджено, професійно і відповідально.

Тим більше, що не дивлячись на чималі темпи зростання валового внутрішнього продукту з 2000 року потрібно сказати, що ВВП України є значно нижчий від рівня 1990 року, а до 1999 року він упав майже на 60 відсотків. Тоді, як такі країни, як США під час  "великої депресії" це падіння сягало 30 відсотків, у Польщі за роки реформ менше 14 відсотків За чотири роки економічного пожвавлення ми  не досить суттєво просунулися у світових рейтингах. Так за рівнем конкурентоспроможності   українська економіка займає 66 місце у світі серед 102 оцінених країн, за індексом перспективної конкурентноспроможності наша країна посідає 84 місце, за рівнем добробуту населення 43 місце, маючи ВВП на душу населення менше 4000 доларів. Ця величина майже у два рази нижча  середньої світової і включає зокрема такі бідні  країни Африки і Азії. Наш показник  сягнув лише 16 відсотків від середнього рівня країн Європейського Союзу і тільки 11 відсотків від рівня Сполучених Штатів Америки.  Ми все ще вдвічі бідніші, ніж у 1990 році і перебуваємо приблизно на рівні 68-го, я маю на увазі 1968-1970 років. Загалом же за кінцевим споживанням на душу населення ми відстаємо від країн Євросоюзу приблизно у 6,2 рази. Тому коли чуємо розмови про економічне диво в Україні, то очевидно  є  економічне диво у самій  постановці питання про економічне диво. Нам потрібно зростати темпами від 10 відсотків щорічно не менше 15 років з тим, щоб у 2020 році ми зросли не менше, як у 5 разів. Відтак нам треба пробігти цю дистанцію, нам треба діяти і бігти, бігти і працювати, працювати і бігти, щоб не відстати назавжди. А для цього нам потрібно працювати злагоджено і компетентно. Я маю насамперед уряд і парламент, парламент і уряд при відповідній підтримці Президента України.

З врахуванням цього, шановні колеги, нам потрібно і прийняти рішення і підтримати Президента України у його пропозиціях.

Тому, шановні колеги, відповідно до Регламенту і процедури я ставлю на голосування проект Постанови Верховної Ради України Про надання згоди на призначення Президентом України Прем'єр-міністра України  Юлії Володимирівни Тимошенко. Прошу голосувати.

 

14:54:16

За-373

Рішення прийнято.

Давайте привітаємо Юлію Володимирівну Тимошенко.

(Оплески)

 

ГОЛОВА. По фракціях, будь ласка.

Будь ласка, я підписую проект відповідної постанови.

Будь ласка, по фракціях.

“Наша Україна" -  99, Фракція комуністів - 3, "Регіони України" - 46, Народна аграрна партія - 33, СДПУ(о)  - 18, "Єдина Україна" - 22, СПУ - 24, Блок Тимошенко - 17,  "Союз" - 15, "Центр" - 12, "Воля народу" - 13, "Трудова Україна та НДП" - 9, "Демократична Україна" - 16, "Демініціативи" - 14, Позафракційні - 32.

Шановні колеги, після надання Верховною Радою України згоди на призначення Президентом Прем'єр-міністром України Юлії Володимирівни Тимошенко Верховна Рада має розглянути заяву народного депутата України Тимошенко Юлії Володимирівни про дострокове припинення повноважень народного депутата України. Заява Юлії Володимирівни з цього приводу вже до Верховної Ради поступила.

Тому я ставлю на голосування проект постанови Верховної Ради України про дострокове припинення повноважень народного депутата України Тимошенко Юлії Володимирівни. Прошу голосувати.

 

14:56:53

За-374

Рішення прийнято.

А тепер у Президента України є всі підстави в разі його згоди підписати відповідний Указ "Про призначення Прем'єр-міністра України".

Шановні народні депутати! Після призначення Президентом України Тимошенко Юлію Володимирівну  за згодою Верховної Ради України на посаду Прем'єр-міністра України, Прем’єр має всі правові підстави для внесення Президенту України подань про призначення членів Кабінету Міністрів України для того. щоб ми могли тут, в урочистій атмосфері, побачити новий склад Кабінету Міністрів.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановні колеги! Я хочу подякувати вам, за таке одностайне голосування. Я знаю, що воно може давалося декому і нелегко, але я хочу завірити вас в тому, що я не за яких обставин, не розчарую не народ України, не Президента України, не кожного з вас.

Я хочу, щоб ви знали, що ця довіра, яку  ви сьогодні мені висловили - це найвища цінність. яка є в моєму житті. І я жодним своїм кроком цього не зіпсую. Може так статися, що як і у будь-якої людини, у мене може щось не вийти в технічних питаннях уряду, хоча, я думаю, може такого і не буде, але, я точно знаю, що моральну планку я буду тримати настільки високо, що ніхто ніколи не зможе вам сказати, що ви помилилися в цьому виборі. Я знаю, що кожен з вас представляє велику кількість людей, і тому мої двері як Прем'єр-міністра для ваших виборців, і для вас особисто, завжди будуть відкритими. Я знаю, що ми з вами, можемо створити настільки потужну команду, щоб Україна наша заграла як брильянт в світі. щоб ми побачили, що ми з вами здатні не тільки конфронтувати, не тільки протистояти, а здатні високо, якісно будувати. Я вірю в це і дуже дякую вам за підтримку.

А зараз я хотіла б за дорученням Президента України запровадити абсолютно нову процедуру. Коли на ваших очах і на очах всієї України, бо зараз іде трансляція і всі знають і чують це, був призначений новий уряд України. За Конституцією я мушу дати Президенту подання на кожного міністра. Я знаю, що можливо у вас були інші бачення відносно тієї чи іншої кандидатури. Можливо хтось, залишився незадоволений тим, що ця посада належить не йому. Можливо є якась інформація, яка руйнує вашу довіру, але повірте мені, за перших 3 місяця роботи уряду ви зможете оцінити кожну людину. І я думаю, що як я, так і кожен урядовець ні в якому разі не втратить не довіру, і не опустить планку  ту яку так високо підняли сьогодні в народі.

І тому перш я хотіла б представити кандидатуру віце-прем'єр-міністра Першого віце-прем'єр-міністра який пройшов з нами дуже важкий шлях боротьби, це людина відомий політичний і  державний діяч, шанована у державі і  за її межами особа, неодноразово працював на керівних посадах в уряді в тому числі з травня 2001 року на посаді Прем'єр-міністра України. Протягом 7 років очолював Український союз промисловців і підприємців, це чудовий організатор, добре володіє сучасними методами управління,  надійна і працездатна людина, він нагороджений орденом "Князя Ярослава Мудрого" 5 ступеню - це є Кінах Анатолій Кирилович, Перший віце-прем'єр-міністр.

Я прошу Анатолія Кириловича зайняти ложу уряду.

Указ не підписаний в ложу не запрошуємо, логічно.

Тоді я прошу підписати.

Всіх оголошуємо.

Я думаю, що ми зараз підпишемо указ і в ложі уряду вже буде повноправний перший віце-прем'єр-міністр.

Наступний урядовець - це народний депутат України, економіст, вільно володіє англійською, французькою мовами. Характеризується як високоенергійна, патріотична, чесна людина, яка пройшла теж важкий етап боротьби, яку в Європі цінять як людину, яка може інтегрувати будь-які речі в будь-які, але Україну в Європу так впевнено і надійно це зробить. І це є віце-прем'єр-міністр з питань європейської інтеграції Рибачук Олег Борисович. (Оплески). Я прошу указ підписується, можете абсолютно правомірно йти до ложе.

Наступна кандидатура, яку б я хотіла б представити вам на посаду віце-прем'єр-міністра України з гуманітарних та соціальних питань, це людина, яка була душею майдану, людина, на якій зібралися усі очі на цьому майдані, віра, надія. І він уособлював похід до влади нової команди. Це, безумовно, професійна людина. Голова Комітету Верховної Ради України, визнаний лідер, який здатний консолідувати різні погляди та людей, що їх висловлюють, зможе забезпечити відкритість державної політики у гуманітарній та соціальних сферах та вивести її розвиток на якісно новий рівень. Це- Томенко Микола Володимирович. (Оплески).

У нас залишається ще вакансія на посаду віце-прем'єр-міністра України з адміністративно-територіальної реформи, про це просто буде повідомлено додатково.

І тепер я хочу перейти безпосередньо до кандидатів на посади міністрів, які будуть працювати в уряді.

І перша кандидатура на посаду міністра аграрної політики України. Ви знаєте, що під час виборчої кампанії ми дуже гарно, ефективно, по-партнерськи співпрацювали з Соціалістичної партією України. І саме ця посада надана народному депутату України, голові підкомітету Верховної Ради України з питань бюджету, за фахом він вчений-агроном, кандидат економічних наук, добре знає проблеми агропромислового комплексу, особисто брав участь в законотворчій роботі, спрямовані на подальший розвиток агропромислової галузі. Це Баранівський Олександр Петрович.

(О п л е с к и)

Наступний - кандидат на посаду міністра внутрішніх справ. На цю посаду пропонується народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального транспорту і зв'язку. Має досвід керівної роботи в місцевих та центральних органах виконавчої влади. В 1997 - 1998 роках працював заступником міністра у справах науки і технології. Далі він співпрацював з Прем'єр-міністром України. Принципова людина, вмілий організатор, здатний виконувати великий обсяг роботи. І саме головне, що є в цій посаді, це безкомпромісний боєць за справедливість. І ви знаєте, що ми з вами оголосили, що в силових структурах мусить бути цивільний контроль, мусить бути око, яке подивиться незаангажовано на все, що відбувається в Міністерстві внутрішніх справ. І я думаю, що наслідки будуть дуже швидкі і ефективні. Це є Луценко Юрій Віталійович, Соціалістична партія.

(О п л е с к и)

Далі я хотіла б представити кандидата на посаду міністра економіки України. Це народний депутат другого ,  третього  і четвертого скликання. Це заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності. Він працював заступником міністра економіки певний час, виконуючим директором Українського фонду підтримки реформ, автор великої кількості економічних законів, що проведені в Україні, вільно володіє англійською, французькою та іспанською мовами. Він не просто здатний забезпечити роботу міністерства економіки, це людина, яка буде інтелектом цього міністерства, це людина, яка буде гордістю цього міністерства, це Терьохін Сергій Анатолійович.

Наступний - це кандидат на посаду міністра закордонних справ України. Про цю людину мені дуже просто говорити, бо її знає весь світ. Ця людина визнана всім світом. Це людина, яку поважає кожний дипломат в світі. Це Голова Комітету Верховної Ради України, професійний дипломат, кандидат історичних наук, має великий досвід управління цим міністерством,  людина, яку знають і поважають в світі. І, крім того, він нагороджений орденом за заслуги другого ступеня і володіє всіми можливими іноземними мовами. Я прошу,  Тарасюк Борис Іванович. Я маю на увазі дипломатичними.

Наступного міністра я представлю з особливим задоволенням. Це кандидат на посаду міністра культури і мистецтв України. Я хочу вам сказати, що нарешті красота буде рятувати не тільки Україну, а ще і культуру, і мистецтво. Я думаю, що це та людина, яка просто надасть уряду надзвичайної популярності, шарму. Це людина, яку любить вся Україна, тому що вона проїхала по всій Україні, піднімаючи людей на боротьбу. Це народний депутат України, народна артистка України, гордість  української естради, професор, має великий вплив серед працівників культури та діячів мистецтва - це Оксана Білозір. (Оплески). Можу ще додати, що  нашої жіночої команди трошки добавилося в уряді і нам легше буде працювати з такими міцними чоловіками.

Наступний - це кандидат на посаду міністра оборони України - це дуже відповідальна посада тому, що перебудова в цій сфері мусить бути глубокою і всебічною. Це людина, яка фахово розуміється в цих питаннях - це цивільна людина тому, що ми будемо дотримуватися чіткого правила цивільні керівники силових міністерств. Це президент не скажу якого центру бо відразу вгадаєте, він має вищу військову освіту, закінчив Академію Збройних Сил України, кандидат технічних наук, працював в системі Генерального штабу Збройних Сил України та керівником аналітичної служби Апарату Ради Національної безпеки і оброни України - це цілеспрямована людина, виважена її поважають в армії вона користується підтримкою тих хто займається питаннями оборонного будівництва. Це президент, і до речі, він дуже добре знає думку суспільства - це Президент Українського Центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова - Гриценко Анатолій Степанович. (Оплески).

Наступний кандидат на  посаду міністра освіти  і науки України. Я думаю ми всі пам'ятаємо з вами, коли у Верховній Раді розглядається питання освіти, коли виноситься будь-який закон який стосується питань освіти ця людина завжди є і розробником концепцій і автором, і тим хто проводить через парламент найбільш потужні такі закони. Я думаю вся Україна запам'ятала цю людину, як справжнього борця за економічну стабільність в селі і в центрі. Я пам'ятаю, і ви знаєте ті статті, які він присвятив, значну  частину, щоб вона працювала, значну частину своєї депутатської діяльності. Це народний депутат другого, третього і четвертого скликань, Голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, кандидат педагогічних наук, заслужений працівник освіти України, автора багатьох науково-методичних праць та публікацій з педагогіки, професіонально підготовлений керівник, має великий досвід роботи серед науковців та в освітянській сфері, авторитетна і впливова людина, що має реформаторські напрацювання та пропозиції, а головне реформаторський дух - це Ніколаєнко Станіслав Миколайович. (О п л е с к и).

Далі я хотіла б запропонувати кандидатуру на посаду міністра охорони здоров'я України. Я почну  з того, що не торкаючись навіть високого професіоналізму, високої моральності, я почну з того, що цю людину, незалежно від політичних орієнтацій, любить і поважає вся Верховна Рада. Це людина, яку цінують  за професіоналізм, за можливості в системі охорони здоров'я. Я можу сказати, що це відомий український нейрохірург, висококваліфікований спеціаліст і організатор. Він працював керівником медичних закладів, він здатний організувати та достойно представляти українську медицину в державі та за її межами. Нарогоджений орденом "Князя Ярослава Мудрого" п'ятого ступеню, Голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я - Поліщук Микола Єфремович. (О п л е с к и).

Наступна кандидатура, яку я хочу запропонувати Президенту України - це Міністерство охорони навколишнього природного середовища. Ви знаєте, що це є  вагоме серйозне міністерство і на цю посаду запропонований народний депутат України, член  Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і  корупцією, досвідчений спеціаліст та прекрасний організатор.  володіє глибокими аналітичними здібностями,  може керувати та управляти великими колективами, і  головний критерій по якому  підбиралася ця людина,  враховуючи щодо цього міністерства,  буде приєднаний комітет по природним ресурсам, це я вам скажу, це нафта, газ, скважини і все інше, головна кваліфікація по якій проходила ця людина - це була висока чесність порядність і  нездатність лобіювати будь-які інтереси крім державних - це Ігнатенко Павло Миколайович. (О п л е с к и).

Далі я представляю кандидата на посаду  Міністра палива та енергетики України. Це людина яка пройшла , практично, весь свій життєвий шлях саме з паливно-енергетичному секторі. Голова правління , ні це потім скажу, працював на посаді  міністра зазначеного міністерства, він прекрасно знає паливно-енергетичний комплекс. Він має величезний досвід управління галуззю, це  Заслужений енергетик України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки. На завершення скажу, що це голова правління Акціонерної енергопостачальної  компанії Київенерго Плачков Іван Васильович. (Оплески.)

Наступний кандидат на посаду найважливішого міністерства в уряді України - це посада Міністра праці та соціальної політики України.

Я сподіваюся, що уряд буде працювати гарно, але ж не зважаючи на те, як він буде працювати, цей міністр буде відповідати перед людьми за все, просто за все. І кожен показник  рівня життя людини. Що чим люди незадоволенні. вони будуть знати свого міністра в обличчя - це народний депутат третього і четвертого скликань, це є перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці - це чесна людина, віддана спільній справі , має добрі організаторські здібності, професійні знання. та головне, державницьку позицію. Це Кириленко В'ячеслав Анатолійович.

Багато питань сьогодні в обговоренні програми уряду задавалися відносно розвитку промисловості, і дійсно, це є дуже важливий напрямок роботи уряду. І зараз я хочу представити кандидата на посаду Міністра промислової  політики України. Ця людина має прекрасний досвід керівної роботи в промисловості як керівник великих підприємств. Це організатор виробництва, брав безпосередню участю в створенні всіх законопроектів спрямованих на подальший розвиток  галузей промисловості, здатний, безумовно, обіймати цю посаду. Це заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики Шандра Володимир Миколайович.

Наступна кандидатура представляється на посаду Міністра транспорту та зв'язку України. Це народний депутат України, секретар Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства і зв'язку. Має досвід управління Центральним органом виконавчої влади, ефективно керував великими підприємствами, він має орден за заслуги 3-ох ступенів. Це людина, яка була бійцем під час революції, це людина, яка пройшла дуже, дуже важкий революційний шлях і захищали, вона практично вела всю систему безпеки, це людина, яка буде віддано і чесно працювати на цій посаді - Червоненко Євген Альфредович.

Наступне  міністерство - це міністерство нашої надії, це міністерство нашої молоді - міністр у справах сім'ї, дітей та молоді. Саме він буде знаходитися у джерел вирощування нашого морально, духовно здорового покоління, людини, яка буде відкривати всі шляхи молоді і, до речі, жінкам теж, тому що там це об'єднано. Це є народний депутат України, здібний організатор та керівник, він має прекрасний досвід роботи в молодіжних організаціях. І молодь під час всіх дій, пов'язаних з виборчою кампанією була біля нього. Він зможе очолити міністерство та спрямувати його роботу у потрібному напрямку. А головне, що ще і вік його відповідає теж абсолютно цій посаді, тому що він краще  за інших буде відчувати, чим живе молодь і що їй потрібно. Це Павленко Юрій Олексійович. (Оплески).

А тепер я хочу представити кандидатуру на посаду міністерства, з яким вам доведеться всім без виключення працювати. Це буде центр практично забезпечення виконання всіх наших законів, це буде центр зосередження всіх фінансових інтересів. І я хочу зараз запропонувати кандидатуру на посаду міністра фінансів України. Це буде найважливіша для вас людина. Це народний депутат України трьох скликань, доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України. Працював на посадах міністра економіки, віце-прем'єр-міністра та першого віце-прем'єр-міністра України. Це по духу і по суті реформатор. Це людина, яка докорінно знає фінансову систему, знає, як рухається кожна копійка, і може дуже і дуже предметно перебудувати цей спектр діяльності. Це людина відрізняється дуже високою працездатністю. Я хочу вам сказати, що він очолював групу по підготовці програми діяльності уряду. І я можу вам засвідчити, що 24 години на добу він вміє працювати без зниження якості. Це людина, яка добре володіє економічною наукою та методами економічного аналізу. Він абсолютно впевнений в своїх професійних діях, дуже вимогливий до підлеглих, вміє професійно ставити завдання та контролювати їх виконання. Це Пинзеник Віктор Михайлович.

 Шановні колеги! Наступна кандидатура пропонується на посаду міністра з питань надзвичайних ситуацій. І можу вам сказати, що він практично закривав всі надзвичайні ситуації під час важкої виборчої кампанії.

Я можу вам сказати, що ця людина впевнено знає з усіх розмов, які ми з ним провели, що міністерство надзвичайних ситуацій мусить крім того, що не допустити жодної надзвичайної ситуації, ще і створити таку службу, до якої кожна людина в будь-який свій важкий момент життя могла звернутися і протягом п'яти хвилин отримати допомогу. Такі служби є практично в більшості цивілізованих країн. І я думаю, що ця людина здатна це зробити. Це народний депутат України, має значний досвід управління підприємствами, прекрасний організатор, це можна було переконатися на всіх подіях, які пов'язані з виборами, дуже здібний менеджер, це Жванія Давид Важаєвич.

Ми з вами сьогодні багато говорили про те, що наша держава, що наше середовище, в якому ми з вами живемо, мусить стати справедливим. І тому ми з великою прискіпливістю підходили для визначення кандидата на посаду  міністра юстиції України. І можу вам сказати, що , на мій погляд, ми знайшли вископопрофесійну, високофахову людину, яка кожною клітиною свого організму відчуває де є справедливість, де ні, і як мусить бути облаштований цей комплекс. Це заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції, має прекрасні організаторські здібності та досвід керівної роботи. Він організує на високопрофесійному рівні роботу міністерства, і головне - що він виконає те завдання, яке стояти буде перед Міністерством юстиції, - це адаптацію нашого законодавства до європейських стандартів. Це Зварич Роман Михайлович. (О п л е с к и)

А зараз я хочу вам навести приклад того, як оперативно працює нова владна команда. Коли я починала представляти міністрів, у нас ще не було віце-прем'єра по адміністративно-територіальній реформі. Поки проходила процедура призначення, він у нас не просто з'явився, а з'явилася достойна людина, яка, може, входить в п'ятірку тих людей, які якісно розбираються в адміністративно-територіальній реформі. Це людина, яка не просто прекрасний організатор. Це людина, яка, я сподіваюся, може стати гарним командним гравцем, тому що адміністративно-територіальна реформа - це об'єднання практично всіх наших бачень, як мусить взагалі працювати влада. І хочу представити вам кандидатуру на посаду віце-прем'єр-міністра з адміністративно-територіальної реформи - це є Роман Безсмертний.

(О п л е с к и)

Шановні народні депутати, ви зараз побачили весь склад уряду. Укази підписані. І уряд починає працювати буквально з цієї хвилини. Тому що після того, як Президент України, а я зараз передам слово, представить і затвердить голів обласних адміністрацій, ми практично зразу йдемо в кінозал на перше засідання уряду, де буде, крім уряду, присутній Президент України, Голова Верховної Ради. Ми запрошуємо всіх  голів фракцій, голів комітетів і ми будемо розглядати і приймати рішення відносно Програми діяльності уряду. А зараз...

 

ГОЛОВА. Юлія Володимирівна, може ви мені дозволите я ще тут трохи присутній буду і щось скажу.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Володимире Михайловичу! Я прошу пробачення, ....

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Відповідно до доручення Юлії Володимирівни.... після того як ми закінчимо запросимо вас на засідання перше за участю керівників депутатських груп, фракцій, членів уряду в присутності Президента і зрозуміло Прем'єр-міністра. Я тепер прошу до слова Президента України - Віктора Андрійовича Ющенка (Оплески).

 

ЮЩЕНКО В.А. Перш за все, шановні друзі, я маю велику радість і велику честь звернутися до новопризначеного уряду і сказати, що ви знаєте, можливо, ні на який уряд більше не покладали надій, ніж на той уряд, який ми щойно з вами розглянули і затвердили.

Я знаю, що ключова проблема не тільки уряду, а й цього залу  є довіра. Після якої другою проблемою є віра. Я  переконаний, що ця команда пройде і першу і другу сходинку. Я вам хочу присягнутися, шановні друзі, хай це не буде здаватися риторикою, я переконаний, що для нашого покоління, людей які сидять в цьому залі, прийшов час працювати на Вітчизну. Прийшов час збирати каміння. Без зла, без емоцій, поменше дивитися на вчорашній день. Але принести продуктивність і гармонію я цього дуже хочу. Я переконаний, що в кожного в кого б'ється гаряче серце це  теж хоче.

І тому моє прохання допоможіть цьому уряду, станьте пліч-о-пліч, давайте будемо братами і сестрами перед таким величезним іспитом ради б якого варто присвятити своє життя.

Оскільки для того, щоб була повна мозаїка структур, які працюють в уряді,   які працюють в уряді і навколо уряду, дозвольте я ще зачитаю один Указ про призначення Голови Служби Безпеки України. Візьміться за крісла.

"Призначити Турчинова Олександра Валентиновича Головою Служби Безпеки України". Відповідний Указ про звільнення  Смєшка Ігоря Петровича підписаний.  (О п л е с к и).

Шановні друзі, що стосується голів обласних адміністрацій, я просив би, я б займався указами, а Юлія Володимирівна, якби зайнялася коротким представленням, а скоріше це просто процедурно, щоб Юлія Володимирівна зачитувала узгоджені кандидатури, а я підписував відповідні укази. Так було б зручніше нам.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановні друзі, я зараз хочу представити голів обласних адміністрацій. Я буду коротко представляти, тому що  голови обласних адміністрацій ще мусять довести, що вони прекрасно працюють. І, я думаю, що легше всього буде спостерігати за тим, як працюють голови обласних адміністрацій, тому що вони будуть у вас у всіх на очах і ви будете знати кожен їх крок.

Вінницька область - Домбровський Олександр Георгійович.

(О п л е с к и).

Я прошу проходити в ту ложу, де у нас зазвичай сидять керівники областей.

Волинська область - Бондар Володимир Налькович, народний депутат України. (О п л е с к и).

Дніпропетровська область - Касьянов Сергій Павлович, народний депутат України.  (О п л е с к и).

Донецька область - Чупрун Вадим Прокопович, перший заступник Голови правління НАК "Нафтогаз". Це є посол України в Туркменистані,  це людина, яка пройшла дуже серйозний адміністративний шлях  в Донецький області.

Житомирська область - Жебрівський Павло Іванович.

Закарпатська область - Балога Віктор Іванович.

Запорізька область - Артеменко Юрій Анатолійович.

Івано-Франківська область - це є ректор, перепрошую... Івано-Франківська - це народний депутат України Ткач Роман Володимирович.

Київська область -  Жовтяк Євген  Дмитрович, народний депутат.

Кіровоградська область - Зейналов  Едуард  Джангірович.

Луганська область - Данилов Олексій Мечиславович.

Львівська область -  Олійник Петро Михайлович, народний депутат.

Миколаївська область -  Садиков Олександр Валерійович,  голова спостережної ради АКБ Юнек.

Полтавська область -  Бульба Степан Степанович.

Рівненська область -  Червоній Василь Михайлович.

Одеська область -  Цушко Василь Петрович.

Сумська область -  Лаврик Микола Іванович.

Тернопільська область -  Стойко  Іван Михайлович.

Харківська область -  Аваков Арсен Борисович.

Херсонська область -  Селінков Борис Віталійович, мер Нової Каховки.

Черкаська область -  Черевко Олександр Володимирович, начальник управління НБУ в Черкаській    області.

Чернівецька область -  ректор Чернівецького університету Ткач Микола Васильович.

Чернігівська область - Атрощенко  Владислав Анатолійович.

В місті Києві перезатверджений Омельченко Олександр Олександрович.

 

ЗІНЧЕНКО О.О. И Севастополь.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. І місто Севастополь - Іванов Сергій Анатолійович, народний депутат. А, що робити? Хмельницька область, це залишиться маленька інтрига, буде повідомлено додатково. Я думаю, після засідання уряду.

Шановні друзі, я виконала всі свої конституційні обов'язки по необхідним поданням. Я дякую вам за підтримку і дякую за те, що ви те ж з вірою будете відноситися до губернаторів областей.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги! Прошу уваги! Прошу уваги! Два моменти. Тут звучали пропозиції для того, щоб ми прийняли рішення про те, щоб провести після перерви вечірнє засідання. Але. для того, щоб провести таке вечірнє засідання нам треба прийняти відповідну постанову Верховної Ради і внести зміни до календарного плану проведення сесії.

Тому я ставлю зараз на голосування цю пропозицію такого характеру, внести зміни до календарного плану проведення сьомої сесії Верховної Ради України 4 скликання, затверджено постановою Верховної Ради України від 16 грудня 2004 року стосовно роботи парламенту у лютому 2005 року, передбачивши проведення 4 лютого вечірнього пленарного засідання.

Я ставлю на голосування цю пропозицію. Прошу голосувати.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Дуже прошу підтримати.

 

ГОЛОВА. Прошу голосувати.

 

15:36:06

За-307

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановні друзі, дуже прошу підтримати!

Дякую дуже за підтримку.

 

ГОЛОВА.  Рішення прийнято. Шановні колеги, така пропозиція вноситься, щоб нам оголосити перерву не до 16 години, а, скажімо, до 16 години 30 хвилин. Під час перерви провести перше засідання уряду за участю Президента України, керівників депутатських груп і фракцій. а також за участю представників комітетів, насамперед, я маю на увазі, профільних комітетів з питань  економічної політики, соціальної політики та праці.

Таким чином, шановні колеги, перед тим, як оголосити ранкове засідання Верховної Ради України, зараз, одну хвилиночку, закритим, ще така заява. Шановні колеги, оскільки це був такий хвилюючий відповідальний момент, тому ряд депутатів поспішали і натиснули не ту кнопку. Серед них Анатолій Сергійович Матвієнко, він з відповідною заявою звернувся, я її доводжу до вашого відома. Він голосував "за", а машина показала, що не голосував.

Таким чином, шановні народні депутати. Будь ласка.

 

ЗІНЧЕНКО О.О. Шановні колеги, оскільки було запитання, і було пропущено оголошення по Хмельницькій області, то Президент підписав указ про голову обласної державної адміністрації Хмельницької області Олуйка Віталія Миколайовича. (Оплески).

 

ГОЛОВА. Да. От зараз Таріел Шакрович Васадзе підійшов, повідомив, що у нього також не спрацювала кнопка, він також голосував "за".

Таким чином ранкове засідання Верховної Ради України оголошується закритим. Перерва до 16 години 30 хвилини. Після того ми продовжимо нашу роботу. Ми визначимося після перерви щодо дальшої нашої роботи.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку