ЗАСІДАННЯ   ТРЕТЄ

Сесійний зал Верховної Ради України

2  лютого   2005 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України. Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:03:00

Зареєструвалися у сесійній залі 361 народний депутат. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, сьогодні день народження народного депутата України Лебедівського Валерія Анатолійовича. Давайте привітаємо його з днем народження, побажаємо йому всіляких гараздів.

Відповідно до статті 2.5.2 Регламенту у середу ми маємо 45 хвилин для виступів уповноважених представників фракцій і груп з внесенням пропозицій, оголошенням заяв, запитів, повідомлень. Прошу шановних представників фракцій і груп подати заявки на виступ.

 А тим часом буде оголошено депутатські запити, які надійшли.

Надiйшли запити народних депутатів України:

Володимира  ПУЗАКОВА до Голови Верховної  Ради України щодо критичної ситуації, яка склалася навколо дитячого оздоровчого табору “Колосок” Компаніївського району Кіровоградської області.

Володимира ЛЕЩЕНКА до Голови Верховної Ради України щодо забезпечення виконання Закону України “Про статус народного депутата України” стосовно розміщення публікацій в друкованих засобах масової інформації.

Володимира ПЕТРЕНКА до Голови Верховної Ради України з приводу зволікання розслідування вбивства 15-річного мешканця Сумської області Миколи Над’ярного.

Володимира ПУЗАКОВА  до Голови Верховної Ради України щодо усунення перешкод у користуванні присадибною земельною ділянкою інвалідом І групи.

Сергія ЧЕЛНОКОВА до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра щодо відшкодування боргів Державного бюджету за виконання робіт по газифікації сільських населених пунктів Київської області.

Володимира БРОННІКОВА до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра щодо контролю за виділенням коштів Міністерству палива та енергетики і Національній акціонерній енергогенеруючій компанії “Енергоатом” для добудови міста Енергодара та Запорізької АЕС.

Юрія КАРМАЗІНА до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра, Генерального прокурора, Голови Антимонопольного комітету, Секретаря Ради націон0альної безпеки і оборони щодо численних фактів вчинення корупційних дій та зловживань службових осіб Державного комітету природних ресурсів своїм службовим становищем шляхом порушення порядку надання дозволів на право користування надрами.

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра стосовно проблем визначення оплати праці окремих посадових осіб місцевого самоврядування.

Юрія АРТЕМЕНКА до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра щодо скасування розпорядження Кабінету Міністрів “Про забезпечення, обслуговування та охорону Леоніда Даниловича Кучми”.

Віктора ПЕТРОВА до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра, Генерального прокурора, Голови Фонду державного майна щодо недопущення знищення Бершадського цукрового заводу Вінницької області.

Володимира БРОННІКОВА до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра щодо проведення перереєстрації послуг в енергобудівельному монтажному комплексі та створення умов для найбільш повного використання можливостей будівельних організацій міст-супутників атомних електростанцій.

Групи народних депутатів (ШКІЛЬ, СТЕЦЬКІВ, ОРОБЕЦЬ, СОБОЛЄВ) до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра щодо неправомірних дій окремих посадових осіб Міністерства фінансів і Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції при прийнятті та виконанні Розпорядження Кабінету Міністрів від 17 листопада 2004 року №849-р та стосовно внесення поправок у грудні 2004 року в проект Закону про Державний бюджет на 2005 рік.

Сергія ЧЕЛНОКОВА до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра щодо фінансування робіт по газифікації села Потієвка Білоцерківського району Київської області.

Юрія КАРМАЗІНА до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра, Голови Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства, Державного секретаря Президента України з приводу знищення Одеського обласного медичного центру, хижацького та незаконного розпорядження його майном, неналежного реагування на  депутатський запит із вказаних питань.

Юрія АРТЕМЕНКА до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра щодо скасування постанови Кабінету Міністрів про надання державним службовцям безвідсоткового кредиту.

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра щодо заходів по підтримці виробництва вітчизняної сільськогосподарської техніки.

Богдана КОСТИНЮКА до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра стосовно відновлення законності щодо трудового колективу “Вантажно-транспортного управління” Державного підприємства “Донецьквугілля” стосовно оренди цілісного майнового комплексу і призупинення розпорядження Міністерства палива та енергетики про передачу цього майна в оренду.

Геннадія РУДЕНКА до Кабінету Міністрів, Генеральної прокуратури, Служби безпеки стосовно грубих порушень земельного і природоохоронного законодавства на території селища міського типу Козин Обухівського району Київської області.

Володимира ЛЕЩЕНКА до Першого віце-прем’єр-міністра, Міністра фінансів щодо стану виконання Закону України “Про Державний бюджет України на 2004 рік” в частині підтримки сільського господарства.

Дмитра РУДКОВСЬКОГО до Генерального прокурора, Голови Головного контрольно-ревізійного управління, Голови Рахункової палати з приводу незадовільного використання коштів, виділених з державного бюджету на проведення ремонту гуртожитків та об’єктів інженерного забезпечення села Мала Вільшанка Білоцерківського району.

Андрія ШКІЛЯ до Генерального прокурора з приводу  неодноразового перенесення термінів введення в експлуатацію будинку по вулиці Панаса Мирного, 17 з вини директора Державної госпрозрахункової організації “Житло-інвест”.

Тараса ЧОРНОВІЛА до Генерального прокурора щодо численних  порушень законодавства, створення соціальної напруги та загрози екологічної катастрофи внаслідок штучного доведення до банкрутства Тернопільського м’ясокомбінату.     

Олександра ПЕКЛУШЕНКА до Генерального прокурора щодо здійснення прокурорської перевірки ведення кримінальної справи Гуляйпільським районним відділом Управління Міністерства внутрішніх справ України в Запорізькій області.

Володимира АНІЩУКА до Генерального прокурора стосовно порушення керівництвом відкритого акціонерного товариства “Запоріжелектромонтаж” законодавства при продажу нерухомого майна у приватну власність.

Бориса БЕСПАЛОГО до Генерального прокурора з приводу затягування передачі матеріалів касаційної скарги до Верховного суду України.

Володимира МАТВЄЄВА до Генерального прокурора з приводу нанесення шкоди державі злочинними діями власників Державної акціонерної холдингової компанії “Чорноморський суднобудівний завод” при приватизації підприємства та махінаціях з фінансово-матеріальними ресурсами.

Групи народних депутатів (ШУРМА, ПРОШКУРАТОВА та інші. Всього 5 депутатів) до Генерального прокурора щодо перевірки законності дій окремих посадових осіб Харківської області.        

Групи народних депутатів (ДОВГИЙ, ТАРАН (ТЕРЕН), СУШКЕВИЧ та інші) до Генерального прокурора щодо порушення процедури державної реєстрації лікарських засобів.

Лілії ГРИГОРОВИЧ до Генерального прокурора щодо порушення прав інвесторів виконавчим комітетом Глухівської міської Ради Сумської області.

В’ячеслава АНІСІМОВА до Генерального прокурора щодо правомірності відключення систем опалення, в тому числі в школах і дошкільних дитячих закладах, в лівобережній частині міста Дніпродзержинська.

Групи народних депутатів (ЧЕРВОНІЙ, ШИРКО, ОЛЕКСІЮК) до Генерального прокурора стосовно перевищення влади та зловживання службовим становищем з боку першого заступника Голови Верховної Ради, що виявилось у використанні службового державного транспорту під час поїздки з міста Києва до міста Рівного.

Григорія ОМЕЛЬЧЕНКА до Генерального прокурора про порушення кримінальної справи та взяття під варту колишнього Президента України за організацію викрадення журналіста Георгія Гонгадзе, що спричинило його вбивство, організацію посягання на життя та заподіяння тілесних ушкоджень народному депутатові Олександру Єльяшкевичу, організацію незаконного використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, одержання хабарів в особливо великих розмірах, зловживання владою та службовим становищем, перевищення влади і службових повноважень, пособництво окремим державним діячам у привласненні й розтраті державних валютних коштів   в особливо великих розмірах і відмиванні їх за кордоном та вчиненні інших злочинів.

Миколи РУДЬКОВСЬКОГО до Генерального прокурора, Голови Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку стосовно порушень прав акціонерів відкритого акціонерного товариства “Прилуцькі будматеріали”.

групи народних депутатів (БОНДАР, СТОЙКО, ТКАЧ... ) до Генерального прокурора щодо відсторонення від посади члена державної комісії з цінних паперів та фондового ринку Портнова.

Раїси БОГАТИРЬОВОЇ до Міністра охорони здоров’я щодо розробки нормативно-правових актів стосовно обов’язкового обстеження та лікування осіб, хворих на туберкульоз, покращання матеріально-технічної бази фтизіатричної галузі та покращання умов праці працівників фтизіатричної служби.

Віктора РАЗВАДОВСЬКОГО до Міністра оборони щодо виділення коштів для виготовлення проектно-кошторисної документації на ремонт житлового будинку в селищі міського типу Озерне Житомирської області.

Віктора ПЕТРОВА до Міністра закордонних справ, Міністра юстиції щодо необґрунтованого зволікання з вирішенням питання, викладеного у депутатському зверненні стосовно громадянина Сойми.

Леоніда СЕРГІЄНКА до Міністра праці та соціальної політики щодо зарахування в науковий стаж періоду роботи за сумісництвом громадянина Голубицького.

Раїси БОГАТИРЬОВОЇ до Міністра охорони здоров’я щодо розробки нормативних документів, які регулюють діяльність обласних (міських) центрів профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІД і приведення їх штатного розкладу до існуючих потреб.

групи народних депутатів (ОМЕЛЬЧЕНКО, РЯБІКІН, БОНДАРЧУК та інші ) до Секретаря Ради національної безпеки та оборони, Генерального прокурора щодо ситуації, яка склалася в селищі міського типу Козин Обухівського району Київської області внаслідок погрому селищної ради під час роботи депутатської комісії 14 січня 2005 року.

Василя ГЛАДКІХ до Фонду Державного майна, Міністерства промислової політики, Харківської обласної державної адміністрації щодо зволікання передачі в оренду цілісних майнових комплексів державного підприємства “Хімпром”.

Владислава АТРОШЕНКА до першого заступника Міністра транспорту та зв’язку - Генерального директора Державної адміністрації залізничного транспорту “Укрзалізниця” щодо поновлення маршруту електропотягу Чернігів-Славутич.

Івана БОКОГО до Київського міського голови, Голови Державного комітету з будівництва та архітектури, Генерального прокурора стосовно незаконного підписання акту прийняття в експлуатацію житлового будинку з непрацюючим ліфтом.

Лілії ГРИГОРОВИЧ до Голови Державної прикордонної служби з приводу незаконної заборони у праві в’їзду на територію України терміном на 995 років громадянину Сербії - молодіжному лідерові Мілошу Міленковичу.

Віталія ХОМУТИННІКА до Державної митної служби щодо надання інформації про ввезення на митну територію України окремих товарів.

Миколи ШЕРШУНА та Валерія САМОПЛАВСЬКОГО до директора Державного підприємства Національної енергогенеруючої компанії “Укренерго” щодо забезпечення будівництва нових ліній електропередач для розвитку соціальної сфери хуторів та сіл Сарненського району Рівненської області.

Степана ХМАРИ до Генерального прокурора щодо перевірки фактів грубих порушень Конституції України, чинного законодавства України та присяги працівника органів внутрішніх справ України співробітниками Чернігівського обласного управління МВС України і притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності.

Степана ХМАРИ до Генерального прокурора, Київського міського голови щодо перевірки  фактів незаконного призупинення випуску, а згодом і закриття газети "Фазенда" та притягнення винних посадових осіб до відповідальності.

Зареми КАТУШЕВОЇ  до голови  Державного комітету України у правах національності та міграцій щодо порушення права на гідні умови  життя жителів вулиці Кунешлі Сонячної села Леватки Сімферопольського району автономної Республіки Крим.

Андрія ПОЛІІТА та Анатолія НАЛИВАЙКО, Володимира АНІЩУКА  до Президента України щодо амністії засуджених політв'язнів по справі одеських комсомольців.

Ставлю на голосування про підтримання цього запиту. Прошу голосувати.

 

10:15:23

За-180

Запит підтримано.

Ставлю на голосування про направлення запиту до Президента. Прошу голосувати.

 

10:15:45

За-229

Рішення прийнято.

Валентини СЕМЕНЮК до Генерального прокурора України щодо неналежного реагування на звернення Спеціальної контрольної Комісії Верховної Ради з питань приватизації  про захист житлових прав мешканців гуртожитку ВАТ НВО "Йодобром" місто Саки Автономної Республіки Крим.

Валентини СЕМЕНЮК до виконуючого обов'язки Міністра економіки та з питань Європейської інтеграції, про порушення законодавства при продажу приміщення магазину в місті Долина Івано-Франківської області. Так.

Григорія ОМЕЛЬЧЕНКА про порушення кримінальної  справи та взяття під варту Генерального, до Генерального прокурора України про порушення кримінальної справи та взяття під варту Генерального директора ДК "Укрспецекспорт" - Валерія Шмарова та інших посадових осіб, які здійснювали незаконний продаж зброї та військової техніки за кордон, що спричинило значної шкоди національним інтересам України;

Олега ТЯГНИБОКА до Президента України, про визнання боротьби за свободу і неналежність України, яку з березня 39-ого до кінця 50-их років проводила організація українських націоналістів ОУН та українська повстанська армія УПА, національно визвольною боротьбою українського народу та визнання ОУН, УПА воюючою стороною у другій світовій війні.

Ставлю на голосування про підтримку запиту.

 

10:17:26

За-120

Так. Запит не підтримано. Таким  чином, шановні колеги, виголошено 54 депутатських запити.

За Фракціями: "Наша Україна" - 10, Комуністів - 17, "Регіони України" - 7,  Соціал-демократичної партії України (об'єднаної) - 2,  "Єдина Україна" - 1,  Народно-аграрна - 1, Народна демократична партія, група "Республіка" - 1, Соціалістична партія - 4, Блок Тимошенко  - 6,  Промисловці, підприємці, "Воля народу" - 2, Центр - 1, позафракційні - 2.

Шановні колеги, дозвольте виголосити інформацію про результати роботи Верховної Ради України на пленарному засіданні 1 лютого: розглянуто 14 питань Порядку денного, а  це 17 законопроектів та  2 проекти постанов. За результатами розгляду прийнято 2 Закони, 8 законопроектів прийнято в першому читанні за основу, 4 законопроекти направлено на доопрацювання, 2 законопроекти відхилено,  розгляд одного питання перенесено, прийнято дві постанови. Переходимо до виступів представників  депутатських груп і фракцій.

Микола Кравченко від фракції Комуністичної партії України запрошується до виступу. Підготуватися Анатолію Раханському.

Шановні колеги, біля Верховної Ради перебувають люди, вони просять увімкнути трансляцію на вулицю для того, щоб послухати виступи представників депутатських груп і фракцій. Немає заперечень? Будь ласка, увімкніть трансляцію.

 

10:19:09

КРАВЧЕНКО М.В.

Кравченко, фракция коммунистов.

Уважаемые коллеги, уважаемые радиослушатели. Хочу  обратить  ваше внимание к проблемам многострадальной угольной отрасли, в защиту которой всегда выступала фракция коммунистов, и за развал которой бывший президент Леонид Кучма присваивал  звания, ордена и звания Героев Украины.

Сегодня она переживает очередную реаорганизацию, которая окончательно уничтожит шахты. В соответствии с Указом   Президента от 6 июля номер 752 про заходи щодо підвищення ефективності управління вугільною галуззю та її  розвитку с сентября 2004 года внедряется новая система управления. В течение трех минут невозможно раскрыть все аспекты этой реорганизации, но можно однозначно заявлять о том, что новая реорганизация преследует своей целью окончательно уничтожить угольную отрасль. Уже сегодня в результате ее... потеряна оперативность управления отраслью, искусственно создана многоступенчатость, схема   прохождения финансовых ресурсов, что позволяет прокачивать через эти структуры бюджетные деньги. Государственная холдинговая компания и шахты потеряли статус юридического лица, что повлекло за собой серьезнейшие социальные проблемы в городах и поселках. В первую очередь это неясность по формированию местных бюджетов и по вопросам заработной платы.

И самое серьезное, что существующая структура управления не вписывается в нормативные документы по охране труда. Уже все это сегодня серьезным образом мы видим  потери производства и три месяца шахтерам уже не платят заработную плату. Верховная Рада не может стоять в стороне от этих процессов.

Учитывая вышеизложенное, фракция коммунистов вносит предложение. Первое. Немедленно вынести на обсуждение Верховного Совета Украины отчет министра палива та энергетики про запровадження реорганізації вугільної галузі. Реестрационный номер мною поданный 6537 от 21 января.

Второе. Министерство палива та енергетики України представит в двухнедельный срок в фракцию коммунистов технико-экономическое обоснование проводимой реорганизации. Мэрам шахтерских городов в двухнедельный срок проинформировать фракцию о социально-экономических последствиях этой реорганизации.

Фракция коммунистов будет вносить предложение о создании специальной комиссии по расследованию обстоятельств, приведших к уничтожению угольной отрасли энергетической отрасли, которая составляет 90 процентов в балансе страны. И мы планируем так, чтобы кто-то ответил за то...

 

ГОЛОВА. Дякую. Анатолій Раханський від групи "Демократичні ініціативи" запрошується до виступу. Підготуватися Бокому.

 

РАХАНСЬКИЙ А.В.

Анатолій Раханський, Євпаторійський виборчий округ, депутатська група "Демократична Україна", міжфракційне депутатське об'єднання "Депутати чорнобильці".

Шановні колеги, одним із пріоритетних питань нашої групи є соціальний захист громадян держави і особливо постраждалих в наслідок аварії на ЧАЕС.

У Державному бюджеті України на 2005 рік далеко не повністю передбачено вирішення проблеми соціального захисту чорнобильців. Тобто бюджетом передбачено їх вирішення всього на 15 відсотків від необхідного.

Учасники ліквідації цієї жахливої катастрофи, а їх біля трьох мільйонів чоловік, постійно висвітлюють свої проблеми через засоби масової інформації, висловлюють їх у своїх листах та зверненнях. Але, на жаль, цих людей не чують. І сьогодні вони вимушені проводити свою акцію мітинг протесту біля стін Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Секретаріату Президента України. Ми щойно з ними спілкувалися.

Ось їх вимоги. Терміново збільшити асигнування в Державному бюджеті на поточний рік для повного вирішення проблем соціального захисту чорнобильців згідно чинного законодавства, а саме: погасити заборгованість по компенсаціям та за минулі роки, забезпечити в повному обсязі виплати чорнобильських пенсій, компенсацій, пільг, забезпечити фінансування лікувально-оздоровчих та реабілітаційних заходів, чорнобильських програм, виділити кошти на житло для інвалідів.

Хронічне невиконання цих соціальних проблем ставить ліквідаторів в важкі життєві умови, призводить до значної смертності серед них. Тільки з 99-го по 2004 рік померло біля 600 тис. ліквідаторів аварії. Учасники мітингів звертають увагу Верховної Ради на катастрофічний стан справ на Чорнобильскій станції. Об'єкт укриття працює 19 років, будувався в критичних умовах, розрахований на 15-річний термін експлуатації. Він сьогодні, як і раніше, потребує термінового будівництва ще одного саркофагу над ним.

Від затримки виконання комплексу програм по перетворенню об'єкту укриття в екологічно безпечну систему залежить майбутнє мільйонів жителів України і суміжних держав. Події, що відбулися під час президентських виборів в Україні, свідчать, що з народом потрібно рахуватись.

Виходячи з вимог чорнобильців, просили б доручити Кабінету Міністрів України до 15 лютого 2005 року внести на розгляд Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет" з урахуванням чорнобильських проблем та повного виконання державних програм. Терміново укомплектувати новоутворений Державний комітет з питань чорнобильських проблем, Верховній Раді України розглянути поданий проект Постанови про створення нового Комітету Верховної Ради з питань ліквідації наслідків чорнобильської катастрофи. Це прискорить вирішення всіх чорнобильських проблем. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Так, Іван Сидорович Бокий, фракція Соціалістичної партії України. Підготуватися Ващук.

 

10:25:48

БОКИЙ І.С.

Шановні колеги, ми дуже багато говоримо зараз про великі проблеми нашої держави. Зараз зайнятті всі формуванням уряду, але народ, я думаю, що живе і іншим життям. Але як він живе? До мене уже ось два з половиною роки звертається наш виборець Микола Андрійович Пасічний, ветеран праці із Києва, живе він по вулиці Білоруській 23, кв. 101, живе з дружиною Марією Іванівною, робочий стаж їх обох - 100 років. Подумаємо - 100 років!

І от ці люди три роки потерпають від того, що в них протікає квартира, вона на верхньому поверсі.

Ну, щоб побачити, що там твориться, в цій квартирі, треба в ній побувати. Там стіни давно вже зацвіли, вони боять включати освітлення через те, що проводи теж позатікали.

Ну, стеля опадає, кругом ночви, відра і все, що хочеш.

У 2003 році я звернувся з депутатським зверненням до голови Шевченківської районної адміністрації Катеринчука з проханням допомогти цій людині. Пообіцяли і нічого не зробили.

Минулого року був мій депутатський запит до київського міського голови Омельченка. Прийшла відповідь за підписом його першого заступника Борисова. Пообіцяли і знову нічого не зробили. І тепер, коли йде дощ чи тане сніг,  ну, в квартирі справжнє болото.

І це, я ще раз повторюю, це ветерани праці, які мають трудовий стаж 100 років, вони нічого не можуть добитися. На депутатське звернення і міська адміністрація, і районна адміністрація шлють тільки відписки, обіцяють, присилають комісії, які відверто насміхаються із старих людей.

Я думаю... І потім посилається, що немає для цього грошей, щоб відремонтувати, вибачте, маленьку ділянку покрівлі над цією квартирою.

Я думаю, тут питання не в грошах. На саморекламу київській голова витрачає величезні кошти, а от допомогти конкретній людині, з яких і складається народ, виявляється, грошей немає.

Я думаю, що це просто немає совісті і немає відповідальності перед людьми.

Легко говорити, ви знаєте, про всю державу, легко говорити про все людство, треба полюбити сусіда - так народна мудрість говорить. А полюбити для державного службовця, для обраного народом міського голови чи голови районної адміністрації, це означає допомогти людині.

Я думаю, що цей мій виступ буде ще одним, останнім запитом до київського міського голови. Я думаю, що все-таки треба допомогти конкретній людині, аби потім мати право звертатися до всіх киян за підтримкою. Дякую.

 

ГОЛОВА. Катерина Тимофіївна Ващук, фракція Народної аграрної партії. Підготуватися Володимиру Демьохіну.

 

10:29:01

ВАЩУК К.Т.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! Нашу фракцію турбує ситуація, яка склалася з постачанням селу електроенергії. Постачання селянам електричної енергії від Єдиної енергетичної системи України здійснюється через електромережі електропостачальників, які є монопольними власниками. І це обумовлює нав'язування сільським споживачам невигідних договірних умов, і, зокрема, встановлення для них занижених граничних рівнів споживання електроенергії, а це в свою чергу тягне за собою у більшості випадків застосування штрафних санкцій у п'ятикратному розмірі, завищення розміру тарифів, жорсткі санкції за несвоєчасне проведення розрахунків.

Суттєвої шкоди економічному стану сільськогосподарських підприємств було завдано три роки тому, коли Національна комісія з врегулювання енергоринку відмінила пільгові тарифи на електроенергію. З того часу тарифи для підприємств АПК зросли майже вдвічі, причому селяни платять сьогодні - вдумайтесь, колеги! - за один кіловат енергії на 65 відсотків більше, ніж споживачі в промисловості.

Така велика різниця на електроенергію і в розкладі областей. Скажімо, на сьогодні у Вінниці промислові підприємства платять 16 і 6 копійок, то селяни - 26 і 24. В Кіровограді: 17 і 4 - промисловість,  27 і 7 - село. Тернопіль: 17 і 2 - промисловість, 26 і 3 - село. І так майже по кожній області. Волинь. 16 промисловість, 25 майже наше село.

Внаслідок систематичного підвищення тарифів і застосування штрафних санкцій селяни постійно боржники перед енергетиками. На сьогодні такий борг з врахуванням штрафних санкцій складає понад  700 мільйонів гривень. Це ставить село просто на коліна перед енергетиками. Для врегулювання цих питань депутати нашої фракції подали закони. Це закон Ващук щодо тарифів на електроенергію і закон Гіршфельда щодо скасування штрафних санкцій.

Шановні народні депутати! Наш фракція звертається до вас аби ви ці закони розглянули в першу чергу, підтримали їх і встановили справедливість по відношенню до споживачів селян. Дякую.

 

ГОЛОВА. Володимир Демьохін, фракція "Єдина Україна". Підготуватися Михайлу Потебеньку.

 

10:32:22

ДЕМЬОХІН В.А.

Владимир Демьохін, фракція партії "Єдина Україна", Херсон.

Уважаемый Владимир Михайлович! Уважаемые народные депутаты! Мое сегодняшнее выступление заявление от фракции партии "Єдина Україна" касается позиции нашей партии и фракции относительно главных современных задач и целей в стране. Если говорить о целях, то их не может быть много. Цель одна-единственная - это благополучие каждого  гражданина нашей страны. Каким образом добиться данной цели? Путем построения сильного государства, внешняя и внутренняя политика которой будет направлена на достижение этой главной цели, цели благополучия. Для построения сильного государства необходимо создать условия, иметь предпосылки. Какие это условия?

Первое. Наше население должно стать  народом. Достигается оно только в том случае, если все население объединено одной-единой идеей, идея должна иметь общенародное значение и смысл. Цель всеобщего благополучия и есть та самая объединяющая идея. Итак, всенародная украинская идея  - это благополучие каждого. Имеет ли эта идея что-то общее с теми сепаратистскими настроениями, которые  звучат и уст отдельных политиков? Конечно нет. Разделительным  сепаратистским настроениям в Украине способствует разделение по национальным признакам, которые подогреваются мыслью о разных экономических потенциалах и этнических корнях регионов. Для того, чтобы одинаковые  задачи в обществе при достижении главной цели не привели к локальным конфликтам, а создали параллельные направления движения, то есть, политическую колениарность,  необходим высокий уровень сознания и высокая духовность. Необходимо изменение локального мировоззрения образа жизни в обществе. Очень важно, чтобы в  понимании благополучия на первое место  ставилась общенародная, а не  националистическая идея строительства сильного государства  с высокой  нравственностью, культурой и уровнем жизни.  Деньги, как представление о благополучии, не должны послужить  средством разделения людей. Добиться этого можно только при высоком  уровне духовности, в том числе такой категории, как совесть. Только в безнравственном, бездуховном обществе может идти такая приватизация, как мы имеем  у нас в стране. Обмануты миллионы людей.

Второе условие построения сильного государства - наличие в обществе среди  народа достаточное количество людей способных принимать решение. Достигается это условия путем образования и развития у людей способных кроме аналитического мышления качеств синтеза. Оптимистический взгляд на решение выполнения этих условий основан  на этнических корнях нашего народа, проживающего на территории с современным названием "Украина", а корни наши - это ........ Русь, географических эквивалент территории ............Руси. Вся современная Украина дополненная частью территории России и Белоруссии на Севере и  на Юге северным побережьем Турции, то есть, территория современной Украины является сама по себе идеологической основой  объединения народа  без территориальных и национальных .........

 

ГОЛОВА. 10 секунд. Завершуйте, будь ласка.

 

ДЕМЬОХІН В.А. Каким инструментом мы обладаем для  решения данной задачи?  В первую очередь, конечно,  это Верховная  Рада, как законодательный орган. И сегодня мы имеем повышенную роль Верховной Рады так, как принята конституционная реформа. И конечно же в исполнительном органе это программа правительства, которую мы с вами будем обязательно в ближайшее время рассматривать. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Михайло Потебенько, депутатська група "Союз", будь ласка. Підготуватися Олегу Білорусу.

 

10:36:09

ПОТЕБЕНЬКО М.О.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати!

Пройшло майже 19 років з того дня трагедії, яка відбулася на Чорнобилі. Я як начальник слідчого управління генеральної прокуратури в той час безпосередньо був з перших днів - сім днів. Я бачив сам всю трагедію, людей, які там були, і багато з них уже ушло в небитіє, в тому числі і замміністра внутрішніх справ Бердов і ряд інших, які були попередньо. Але слід віддати особливу пошану людям, які безпосередньо виконували ту тяжку місію, яка них покладалася. Це - шахтарі і працівники інших галузей народного господарства.

Необхідно сказати, що уже лише за останні п'ять років 600 тис. цих людей уже пішли із цього світу. І ми на ту частину, яка ще поки що живе, інваліди, я вважаю, що проявляємо в певній мірі цинізм, і треба речі називати своїми іменами. Адже в бюджеті, який сьогодні закладено, кошти на забезпечення тих пільг, які відведені для чорнобильців, це, перш за все, лікування, це перш за все - забезпечення їх належним харчуванням і так далі. Усього забезпечено 15 відсотків від всіх цих потреб, які вже передбачені були законодавством.

Тому звертаюсь до народних депутатів я з однією місією: я вас прошу той бюджет, який сьогодні передбачається, внести свій певний вклад з тим, щоб були певні корективи і повністю забезпечити ті потреби, які передбачено законодавством для чорнобильців.

Крім того, слід мати на увазі, що 160 млн. гривень уже держава заборгувала цим людям, а сьогодні ще більше скорочується. Я вважаю, що це просто нелюдське відношення до наших співвітчизників. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую вам.

Олег Білорус, фракція блоку Юлії Тимошенко має слово для виступу. Підготуватися Ігорю Шурмі.

 

10:38:18

БІЛОРУС О.Г.

Олег Білорус, фракція блоку Юлії Тимошенко, партія "Батьківщина".

Шановний Голово, шановні народні депутати, шановні громадяни України, після демократичної революції 2004 року, перемоги демократичних сил, інавгурації нового  народного Президента України - Ющенко і початку 7-ої сесії Верховної Ради України громадяни нашої  держави мають надію на успішне вирішення гострих, невідкладних економічних і соціальних проблем і серед них найголовнішої - подолання бідності в нашій потенційно багатій європейській країні. Ми повинні оправдати ці народні надії.

          Сьогодні, як ніколи, потрібна повна мобілізація і об'єднаність сил всього нашого народу, настав час великої роботи. Якщо говорити про  економічний прорив, то стара економічна система, старі темпи і стара якість економічного розвитку вже не можуть влаштувати ні наш народ, ні європейську спільноту, ні з точки зору оплати праці, ні з точки зору тяжкої інерції, так званої, економіки дешевої  робочої сили, ні з точки зору темпів нашого розвитку. Чи ні найвищим стратегічним імперативом є досягнення  небачених темпів розвитку України на рівні 15%. За наступні 5 років нам треба потроїти бюджет, який сьогодні є мізерним і складає десь на рівні 10 міліардів доларів - це рівень одної компанії західного світу. Як підкреслив вчора Голова Верховної Ради, Володимир Михайлович Литвин нам треба забезпечити український прорив в економіці, політиці, в соціальному житті і треба це зробити шляхом формування нової чесної і відповідальної влади. Атмосфера консолідації вимагає від нас підійти по-новому до формування Уряду. Ми повинні мати відповідальних прем'єрів, які пропонують і особисто відповідають за програму.

Тому я пропоную затверджувати кандидатуру Прем'єр-міністра разом з затвердженням програми його власної, як це робиться в Європі й в усьому світі. Це дасть можливість досягти якісно нових результатів. Ця європейська модель оправдала...

 

ГОЛОВА. Дякую вам. Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України об'єднаної запрошується до виступу. Підготуватися Василю Гаврилюку.

 

10:41:41

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України об'єднаної.

Відбулося засідання політичного бюро Соціал-демократичної партії України об'єднаної. І відповідно до його рішення на черговому з'їзді партії, що відбудеться у березні цього року, буде обговорюватися питання позиціювання партії в сучасних умовах, а якщо точніше, про необхідність переходу партії в опозицію.

При цьому ми наголошуємо. Опозиція СДПУ(о) буде базуватися на класичній основі. Тобто опозиція не до конкретних людей, а до конкретних дій. Як засіб домагатися виконання передвиборних обіцянок сьогоднішньої влади, як захист членів партії від можливих утисків, як захист прав тих людей, які мають інші візі на розвій подій в Україні.

Якщо рішення Президента та уряду будуть дійсно відображати інтереси народу держави, будуть дійсно спрямовані на розвиток демократії України, соціал-демократи позитивно будуть оцінювати такі дії. Протилежно, обов'язково підлягатиме належній оцінці з боку нашої партії. Відтак правовий контроль за діяльністю влади для СДПУ(о) постає одним з головних напрямків партійної роботи в нових умовах.

Скрізь і всюди, використовуючи всі доступні методи, ми захищали і будемо захищати інтереси громадян. Всі, хто утискатиметься діями влади, внаслідок чого будуть обмежені права людини та громадянина, можуть розраховувати на надання юридичної допомоги з нашого боку. Значну роль у цьому відіграватиме розгалужена сітка громадських приймалень від СДПУ(о).

Контролю з боку партії будуть піддаватися і всі передвиборчі обіцянки, які лунали з уст чільних представників нової влади, безпосередньо новообраного Президента, особливо тих, що стосуються утвердження України як соціальної держави.

Саме в реалізації всіх обіцянок соціального характеру влада дістане повне сприяння з нашого боку. Зокрема, фракцією вже внесено на розгляд парламенту ряд законодавчих ініціатив, які повинні допомогти владі реалізувати свої передвиборчі гасла у таких питаннях, як встановлення мінімальної заробітної плати на рівні прожиткового мінімуму, встановлення розміру одноразової допомоги при народженні дитини на рівні 20-ти прожиткових мінімумів, встановлення мораторію на підвищення цін на комунальні послуги.

Ці пункти містилися в указах Президента, що  регулярно оприлюднювалися на майдані, а відтак, на глибоке переконання соціал-демократів, підлягають обов'язковому і негайному виконанню.

Саме з огляду на нагальність означених питань, їх особливу вагу для громадян, фракція пропонує розглянути ці питання як першочергові.

Наскільки у нової влади слово не розходиться з ділом, якраз і доведе дотримання та виконання положень, що містяться в названих указах Президента.

Конкретні кроки влади, щодо виконання власних обіцянок, особливо в соціальній сфері, стануть для суспільства певним сигналом, за яким можна судити про дійсні її наміри.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Василь Гаврилюк, депутатська група "Центр", будь ласка.

Наступним буде виступати Лукашук у зв'язку з невдоволенням відповіддю на депутатський запит. Необхідні документи подав.

 

10:45:02

ГАВРИЛЮК В.В.

Внимание, конъюнктурщики!  Уважаемые друзья, коллеги, президиум!

Власть поменялась, и мы видим с вами, какие происходят преобразования сейчас. Пришли красные, ушли белые или наоборот - это не столь важно.  И сегодня нас всех волнует, что же будет происходить завтра? Волнует это очень людей в регионах, особенно, если говорить о том, что сегодня наши граждане страшно боятся, что если действующая власть не предпримет серьезных изменений, не поменяет в центре и на местах тех, кто гнобил предпринимателей, кто воровал у государства, кто давил людей за их взгляды и убеждения политические и останутся они на местах, то ничего не поменяется.

Посмотрите, как  происходят и разворачиваются события сегодня. Не успела пройти инаугурация, как быстрым шагом двигается Президент Украины на выход - и успевают ему протянуть руки. Ну, понятно, о женщине можно не говорить. А мой друг Губский, который тут же в буквальном смысле самый лучший и преданный действующей власти, а еще год назад, Богдан, если ты помнишь, ты активно меня убеждал стать сторонником кучмовского террористического режима. Ты меня убеждал и говорил, что я скрытый ющенковец, а фактически сегодня мы видим реальное лицо очень многих людей, особенно если это касается сегодня формирования Кабинета Министров. И чем больше власть или пост, который предлагается тому или иному руководителю, тем больше количество конъюнктурщиков, или людей, которых приспособленцами я бы назвал, находятся и обхаживают возле этого самого человека.

После инаугурации проходили различные праздничные мероприятия. Я такого огромного количества людей, которые в буквальном смысле "мочили" власть, которую представляет сегодня Ющенко, и людей, окружающих его, соратников, я был настолько поражен, когда они в один голос все утверждали, что они сторонники Ющенко, что они всю жизнь были с ним, а мы чего-то не понимаем, или не знаем, или ошибаемся.

Сегодня руководителей на местах практически нет, особенно это касается силовиков: милиции, прокуратуры. Все они в Киеве, все они пытаются найти связи и выходы. Губернаторы во главе с Гриневецким пытаются найти себе место теплое и решить свои шкурные интересы. Я хотел бы предостеречь новую власть от того, чтобы такие люди, таким людям была дана принципиальная оценка. Не нужно, конечно, устраивать политических репрессий, но люди должны знать, кто есть кто. Люди сегодня ждут перемен, люди хотят, чтобы действовал закон, принцип власти, а не власть принципов, вернее, власть принципа, а не принцип власти.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Лукашук. У зв'язку з невдоволенням відповіддю на депутатський запит, будь ласка.

 

10:48:27

ЛУКАШУК О.Г.

Олег Лукашук, виборчий округ  188,  позафракційний, член колегії Держкомрезерву.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Наприкінці минулої сесії ми двічі чули виступ з цієї трибуни наших колег, які дозволили собі звинуватити голову Держкомрезерву Песоцького у всіх гріхах. Я - член колегії Держкомрезерву, тому мені добре відомо як вимагається у голови Держкомрезерву для своїх фірм окремі преференції, у тому числі тими, котрі критикують. Мабуть не задовольнившись отриманим, почався збір, так званого, компромату з використанням депутатського мандату та паплюження честі і гідності Миколи Песоцького, який був народним депутатом 3 та 4 скликання та на займаній зараз посаді досяг значних успіхів, які не можуть закреслити різні фальсифікації та письмові наклепи, що розсилаються в поважні державні установи.

Шановні колеги, сьогодні нарешті громадяни України можуть бути впевнені, що у них є надійний тил в особі Держкомрезерву. За 2 останніх роки створено  суттєві запаси стратегічно важливих ресурсів, які гарантують економічну та продовольчу безпеку в державі. Так, вперше за роки незалежності створено 5-місячнй запас зерна. Таких показників не має жодна європейська країна та країни СНД. Активно поповнюються запаси світлих нафтопродуктів. після багаторічної вимушеної консервації добудовано і введено в експлуатацію промисловий холодильник потужністю 11,5 тисяч тонн, аналогів йому немає в державах жодної із країн СНД. Створена науково-дослідний інститут "Ресурс", який став відігравати провідну роль в забезпеченні якості продуктів, що закладаються з Державного резерву. Відкрито почало надавати послуги унікальне державне підприємство "Укрспецавтобаза", яке в найкоротші терміни  спроможне доставити вантажі Державного резерву в ті місця, де вони можуть бути потрібні у випадку надзвичайних ситуацій.

Активізація діяльності по всіх напрямках дозволила Держкомрезерву суттєво, майже вдвічі, збільшити кількість робочих місць на підприємствах, відомствах та майже в 2 рази збільшити заробітну плату.

Без перебільшення скажу, що Пєсоцький є справжній господар і той, хто хоч раз був в Держкомрезерві, той переконався в  разючій зміни на краще.

Починаючи з 2003 року державні запаси жодного разу ........стосовно запозичення. Тоді як......... надано у користування цінностей з врахуванням штрафних санкцій на суму 7 мільярдів гривень.

Ми з вами добре розуміємо, шановні  колеги, якщо народний депутат виходить  на трибуну і двічі поспіль звинувачує керівника центрального органу виконавчої влади, то щось тут не так. Тому я наполягаю на тому, що ми є свідками елементарного замовлення.

То ж давайте, народний депутат Бартків, не будемо робити дріб'язкових і безпідставних звинувачень, а разом допоможемо  повернути державі 7 мільярдів гривень. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Валерій Коновалюк від депутатської фракції "Регіони України", будь ласка. Останній виступаючий, більше заявок не було.

 

10:51:42

КОНОВАЛЮК В.І.

Уважаемые коллеги!  Уважаемые  избиратели, радиослушатели! Для нас  очень важно, чтобы все мы сейчас осознали тот период, который переживает Украина. И я  убежден, что позиция, которая касается не  только  каждого народного депутата, но и тех людей, которые поддерживали на президентских выборах и одного и другого кандидата в президенты, она свидетельствует о зрелости и политической культуре нашего общества.

Но в тоже время мы не можем  не сказать о том, что сегодня наши сторонники, активисты, члены партии регионов  в отдельных областях поддаются очень серьезному гонению и преследованию. Сегодня идет очень серьезное давление на этих людей за их гражданскую и профессиональную позицию. Я думаю,  что мы  не должны скатываться до такой степени и не понимать, что это имеет очень серьезный и небезопасные последствия.

Именно с этой трибуны новоизбранный Президент Виктор Андреевич Ющенко, говоря о том, что он протягивает руку свою каждому народному  депутату, а это значит  и каждому избирателю, невзирая на его позицию в период президентских  выборов. Я убежден, что именно этот путь сегодня должен  стать тем единственным в плане  формирования новой социальной экономической политики, которая должна касаться сегодня трансформации не только  украинского народа, но и новой власти.

Уважаемые коллеги! Я хотел бы также обратиться к новоизбранному Президенту с предложением, все-таки  определить, что этот год  в Украине должен стать годом национального единства и примирения. Чтобы именно сейчас на этом фоне мы смогли оценить нашу дальнейшую перспективу. Действительно, сегодня мы, осознавая ответственность перед украинским обществом, понимаем, что эта сессия должна быть наиболее продуктивной. Поэтому мы обращаемся чтобы в самое ближайшее время был внесен в зал Закон о регламенте Верховной Рады. Закон, который предопределяет организацию работы высшего законодательного органа. Закон, который четко определит права и полномочия оппозиции. Чтобы мы сегодня видели тот подход, который был, озвучивался предыдущих несколько лет. И для нас очень важно, чтобы именно сейчас Парламент продемонстрировал не только народным депутатам, но и украинскому обществу, что мы в состоянии определить наиболее важные, значимые проблемы. И которые будут рассматриваться в стенах Парламента и находить свое решение. Поэтому  мы еще раз обращаемся с тем, чтобы мы свою работу сделали и продуктивно, и эффективно, но только в рамках нового Закона о регламенте. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, виступи від депутатських груп і Фракцій завершено. Відносно пропозицій, які прозвучали у виступах народних депутатів, я прошу секретаріат підготувати відповідні доручення. Тепер оголошення: відповідно до статей 4.2.2. та 4.2.3. регламенту Верховної Ради України і Протоколу засідання депутатських груп і демократична Україна від 1 лютого 2005 року інформую, що уповноваженими представниками цієї групи обрано народних депутатів України: Миколу Нощенка і Ярослава Сухого.

Так. З мотивів, будь ласка, запишіться, 3 хвилини. На табло, будь ласка, прізвища народних депутатів, що записались. Анатолій Наливайко, Фракція комуністів. Симоненко Петро, да? Наливайко передає мікро, право на виступ Петру Миколайовичу Симоненко, будь ласка, Фракція комуністів.

 

10:55:40

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко. Фракція комуністів. Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, у понеділок на погоджувальній Раді я від імені Фракції наполягав на тому, щоб Уряд надав нам інформацію, тобто народним депутатам і Верховній Раді, на якій підставі, на підставі яких законів сьогодні фінансується утримання Кучми і такі великі гроші використовуються для того, щоб фінансувати його безбідну, так скажемо, сьогодні старість.

Я вкотре наполягаю на тому, що не маючи закону і не маючи ніяких підстав, уряд не мав права фінансувати цю, так скажемо, ситуацію. Я наполягаю, щоб ми заслухали цю інформацію і врешті-решт кожен розумів, що і шахтар, і металург повинен отримувати таке ж саме, як сьогодні отримує Кучма, якого практично вигнав народ України, голосуючи проти нього.

І друге. Володимире Михайловичу, я наполягаю, щоб ви дали інформацію, як виконується рішення щодо відкликання...

 

ГОЛОВА. Олег Римарук, фракція "Регіони України", будь ласка. Мікрофон... Немає.

Олександр Баранівський, фракція Соціалістичної партії України.

 

10:56:59

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Фракція соціалістів, Олександр Баранівський.

Шановні колеги і шановні наші радіослухачі, фракція соціалістів підтримує пропозицію, яку вніс  зараз наш колега Петро Симоненко з приводу все-таки отримати інформацію, за який рахунок, з яких коштів прийнято рішення про особливі, так сказати, умови проживання бувшого Президента Кучми.

Справа у тому, що вчора по телеканалах пройшла інформація першого Президента України, який таких повноважень і відповідних льгот немає. Тому, на наш погляд, повинен бути прийнятий закон з цього приводу і щоб не було  відповідних спекуляцій. Тому що коли людина сьогодні не має купити за що куска хліба, коли люди проробили все життя по 50 мають років стажу і мають такі сьогодні статки мізерні. А тут так із барського плеча подаються такі великі привілегії. Тому ми підтримуємо пропозицію, яка прозвучала, і хотіли  б отримати, дійсно, таку інформацію. Дякую.

 

ГОЛОВА.  Аніщук, будь ласка, фракція комуністів.

 

10:58:05

АНІЩУК В.В.

Прошу передать слово Петру Николаевичу Симоненко.

 

ГОЛОВА. Петро Симоненко, будь ласка, мікрофон.

 

10:58:12

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановні колеги, шановний Володимире Михайловичу.

Ми  з вами були свідками, що під час виборчої кампанії кандидати у Президенти заявляли про те, що першими указами будуть укази, якими відкличуть наших військових з Іраку.

Я наполягаю від імені нашої фракції надати інформацію, як виконується постанова Верховної Ради, яка була прийнята за ініціативою комуністів щодо відкликання, термінового відкликання нашого військового контингенту з Іраку. Нагадую, що Польща приймає рішення відкликати своїх військових, і ця процедура вже починається. Відкликали й решта держав, які дбають про здоров'я нації, про те, як забезпечуються виконання захисту інтересів народу на власній території.

Тобто, Володимире Михайловичу, я від імені фракції прошу вас як Голову Верховної Ради проінформувати, як виконується постанова Верховної Ради щодо відкликання військового контингенту з Іраку, і як Президент виконує свої зобов'язання.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, ми обмінялися думками з мотивів нашої роботи. Відносно першого питання, яке порушив Петро Миколайович Симоненко. Завтра ми будемо розглядати пропозицію Президента про надання згоди на призначення на посаду Прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко. Я думаю, народні депутати можуть поставити питання із цього приводу. Я думаю, що нам потрібно, і я про це говорив на відкритті сесії, прискорити прийняття Закону про Президента України і там передбачити відповідний розподіл про забезпечення президентів України.

Щодо Іраку. Я попрошу підготувати звернення для того, щоб запросити відповідну інформацію. Після її отримання, я тоді проінформую вас, шановні народні депутати.

Шановні колеги, ми передбачили, що сьогодні маємо заслухати інформацію про участь постійних делегацій Верховної Ради України у ПАРЄ в роботі січневої сесії 2005 року. Пропонується виступити з інформацією голові постійної делегації Борису Іллічу Олійнику. Будь ласка.

 

11:00:27

ОЛІЙНИК Б.І.

Дякую.  Шановні колеги. Отже інформую. З 24 по 28 січня в Страсбурзі (Франція) відбулася перша частина чергової сесії ПАРЄ 2005 року, в роботі якої взяла участь постійна делегація у складі народних депутатів за абеткою: Білозір, Гладій, Головатий, Жеваго, Карпов, Климпуш, Костенко, Олійник, Раханський, Рибак. Сприяли нам в роботі, і то досить суттєво, трударі Секретаріату постійної делегації В'ячеслав Лакшин, Андрій Корнійчук, Ігор Піляєв.

Посутню  допомогу, як завжди, ми відчували з боку нашого постійного представництва в Страсбурзі під орудою Анатолія Шевчука.

З-поміж розглянутих проблем зазначу ................: дотримання обов'язків і зобов'язань Грузією, діяльність мінської конференції ОБСЄ щодо конфлікту через Нагірний Карабах, захист прав людини в Косово, третій самміт, генетично модифіковані організми, перспективи миру на Близькому Сході, конвенція Ради Європи, спрямована проти торгівлі людьми, відносини між Європою та Сполученими Штатами, Європа та лихо, спричинене цунамі, створення європейського центру пам'яті жертв примусового переселення та етнічних чисток щодо проекту конвенції щодо запобігання тероризму тощо.

Першого дня одноголосно обрали Рене Вандерлінзена головою групи Європейської народної партії в ПАРЄ новим президентом асамблеї.

За тим заслухану доповідь голови делегації зі спостереження  за президентськими виборами в Україні під час першого і другого турів Дороса Христодулітеса (Кіпр) та голови групи спостерігачів за  переголосуванням другого туру Тадеуша Івінські (Польща).

В оцінках виборчого процесу у названих вище достойників були певні розбіжності. Дорос Христодулітес, приміром, зауважив, що мали місце порушення політичних прав і прав людини стосовно інвалідів. Водночас Івінський підкреслив, що переголосування було чесним і набагато ближчим до європейських стандартів, аніж перші два тури.

Співдоповідач моніторингового комітету Северінсен привітала український народ з перемогою демократів. Переважна більшість дискутантів оцінили результати виборів в Україні як успіх парламентаризму, що матиме відчутний позитивний вплив на всю Європу. Взявши участь в обговоренні, я з осібне застеріг, що протистояння велелюдного майдану виключно брутальній фальсифікації результатів виборів - то невипадковий спорадичний здвиг у психології та менталітеті натовпу і велеречиві пасажі певних златоустів об тім, що, мовляв, на майдані народився якийсь новий феномен, скоріше од лукавого, а істина в тому, що народ просто відродився. І світ, і та Європа на майдані нарешті побачили справжнє обличчя українського народу, за плечима якого найдревніша трипільська цивілізація, за його роменами - могутня Київська Русь, легендарне запорізьке козацтво.

До речі, перші розробники космічних апаратів Кібальчич, Орге, Кондратюк, Корольов - теж українці. Напевно, зацікавить євроколег і те, що за своєю структурою та біологією українська мова родичається із санскритом. Я нагадав цей філологічний факт з тим, аби засвідчити, що на київському майдані українці по суті реалізували модель мирного супротиву нашого великого родича Махатма Ганді. Хоча в подальшому я б не радив випробовувати так довго, як досі терпіння, наше терпіння земляків Нестора Івановича Махна.

Слухання стосовно виборів по суті стали своєрідною інтродукцією до візиту і виступу на сесії ПАРЄ Президента України. Не мені вам говорити (я ж просив 15 хвилин), не мені вам говорити, які стреси виникають відвідини подібного рівня, найперше для дипкорпусу та численного почту. Нічого навіть схожого не було в перебігу візиту Віктора Ющенка, якому я висловлюю глибоке співчуття з його горя, бо хто б ми не були, президенти чи хто, найвища наша іпостась - це син своєї матері.

Він не волік за собою, як зазвичай, хвіст численної челяді, котра своїм безділлям завдає господарям зайвого клопоту, залучив той необхідний мінімум людей, який забезпечував йому акуратне і точне виконання програми, скромно, без помпи, але й гідно. Виступ його перед членам асамблеї став, без перебільшення, головною подією цьогорічної сесії, на нього посилалися і цитували знані політики Європи впродовж усієї роботи форуму. Не вдаватимусь до переказу, сподіваючись, що промову Президента, якщо не опублікували, то обнародують. Ющенко запевнив достойників ПАРЄ, що докладе всіх зусиль для забезпечення верховенства права, що нова влада твердо стоятиме в обороні свободи слова, викорінюватиме корупцію, відновить незалежність судової гілки і сприятиме остаточному виконанню зобов'язань перед Радою Європи. Відповідаючи на численні запитання, і зокрема стосовно справи Гонгадзе, зазначив, що влада зробить усе можливе, аби якнайшвидше довести цю справу до публічного розгляду у суді. І на прес-конференції не уникав гострих кутів, але на доскіпливі і не завжди коректні запитання типу: "Коли і кого саджатимуть?" - резонно відповів, що від нині в Україні місце телефонного права твердо займає верховенство права. Отож, кожен одержить по заслугах, але тільки і тільки по закону. Насамкінець пообіцяв зустрітися з матір'ю Георгія Гонгадзе і зробити все можливе, аж до остаточної експертизи та похоронів. Одне слово, за цей досить-таки перевантажений день у Раді Європі Президент посутньо сприяв авторитетові своєї державі. Приємно було помітити, що Віктор Андрійович не вельми шанує тих, що труться біля його ніг, як тільки ще учора цілували пантофлю зовсім іншого "папи". Говорю це не задля похвальби з далекосяжною метою, як кажуть у нас в Запилівці, "рачки, рачки, та в Президії”,  мені вже від Президента нічого не потрібно, а з тим, щоб зміцнити його  позиції в обороні супроти численних ловців за чинами особливо ж стосовно тих, хто з блідоблаватних просто на очах ошелешеного Майдану перебралися в кольори вранішнього сонця.

Взагалі ця сесія була завантажена вельми нелегкими питаннями, такими як захист прав людини в Косово, як справи щодо Нагірного Карабаху. Цього дня Раханський звернувся до Організації Об'єднаних Націй, Європейського банку реконструкції і розвитку з  приводу  чорнобильського нещастя нашого, коли його вже треба вирішувати. На ранковому засіданні були розглянуті перспективи миру на Ближньому  Сході, де було зазначено, що вибори Абасса це була ведь чи не перемога демократії. Перед Асамблеєю від імені головуючого в комітеті Ради Європивиступив  заступник міністра закордонних справ Польщі Ян Трущинський, який визначив серед пріоритетних завдань нинішньої діяльності Європи зміцнення єдності держав-членів Ради Європи, зміцнення механізмів захисту прав людини, тощо. Він, зокрема,  привітав перемогу демократії в Україні, високо оцінив відданість українського суспільства європейським цінностям.

"Президент - цитую його - Ющенко направив нам вчора чітке послання, Україна чекає реальної підтримки від Ради Європи, і ми не повинні розчарувати українське суспільство" - підкреслив Трущинський. Асамблея ухвалила рекомендацію Ради Міністрів,  в якій висловлюється сподівання, що наступний самміт, який відбудеться  16-17 травня (прошу до вашої уваги!) у Варшаві, знайде адекватні відповіді на виклики часу і сприятиме зміцненню ролі Ради Європи.

В якості офіційного документу асамблеї мною поширено письмову декларацію з закликом до органів влади Литви  здійснити акт милосердя та звільнити з-під варти 77 річного Микола Сабюракявічуса, колишнього секретаря Компартії Литви , доктора історичних наук, професора, який є політичним в'язнем, який перебуває у тюрмі вже понад 11 років, переніc два інфаркти, і стан здоров'я якого з кожним днем погіршується. Документ підписали двадцять членів асамблеї з України, Греції, Кіпру, Македонії, Молдови, Нідерландів, Польщі, Росії, Чехії, Швейцарії, що представляють всі політичні групи асамблеї.

Парламентська делегація Німеччини дала нам обід, під час якого відбувся неформальний обмін думками з актуальних питань розвитку двосторонніх відносин європейської політики та  міжпарламентської співпраці, координації зусиль в рамках ПАРЄ. На ранковому засіданні в ПАРЄ з політичних питань у комітеті, який  обговорював ситуацію навколо Придністров'я, я ще раз звернув увагу членів комітету на те, що  Україна уважено відстежує розвиток  подій у Придністров'ї і наголосив при цьому, що Київ у своїх стосунках з Тирасполем діє виключно через Кишинів, розуміючи загрозу виникнення можливих тектонічних розломів у разі загострення конфлікту. Це вже не вперше подаються такі сигнали  з боку некоректних деяких депутатів Румунії.

Стосовно зв'язку Європи зі Сполученими Штатами у виступах лунала критика  на адресу США за їхній односторонній підхід до вирішення міжнародних питань з позиції супердержави небажання прислуховуватися до думки іншої частини світу, нав'язування своїх цінностей збройними методами, виходячи зі своїх економічних інтересів. Неконструктивний підхід в питаннях смертної кари, міжнародного кримінального суду та  Кіотського протоколу. Учасники дискусії висловились за розвиток нового діалогу з США і закликало обидві сторони віднайти спільні точки дотикання у питаннях зміцнення демократії, захисту прав людини та забезпечення миру і стабільності. Я теж взяв участь в обговоренні цього питання  і, як ви самі розумієте закликав прихилити Білий дім до Європи уже в плані нашої просвітницької місії, щоб пояснити яструбам із Потомаку, що крім Америки існують ще інші  держави, що там теж живуть нормальні люди, що вони  хочуть жити за законами предків, а не тими, які нав'язує їм держава, якій минуло всього 200 з чимось років.

Увечері делегація та постійний представник України дали прийом на честь парламентської делегації Велокоюбританією у будинку постійного представництва. Прийом пройшов в дружній атмосфері, як кажуть наші колеги. Ну, і ще хотів би сказати, що при обговоренні створенню Центру по депортації народів, я вступив за те, щоб усі частини депортації були внесені українці, які постраждали і в виселення розкуркулених, і із Західної України, і  остарбайтери, і таке інше. Хотів би окремо виділити обрання Сергія Головатого Головою Комітету з юридичних питань та прав людини. Це провідних серед усіх підрозділів Ради Європи. Цей факт свідчить і про високий авторитет обранця і всієї делегації. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Так. Борис Ілліч, дякую Вам також. Шановні колеги, оголошується до розгляду проект Закону про впорядкування в Україні питань утримання посадових осіб всіх гілок влади у відповідності до норм діяльності правової та демократичної держави. Доповідачем буде виступати Черновецький Леонід Михайлович, із співдоповіддю виступить Володимир Черняк.

Пропонується комітетом такий регламент розгляду питання. Зараз я зачитаю пропозицію  шановні колеги.  Для доповіді - до 5 хвилин, відповіді на запитання - до 5 хвилин, для співдоповіді - до 5 хвилин, обговорення і прийняття рішення - 10 хвилин. Немає застережень? Немає. Дякую.

Будь ласка, Леонід Михайлович.

 

11:16:28

ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ Л.М.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые народные депутаты.

Я прошу внимания, я думаю, что наконец этот закон сегодня наберет достаточное количество голосов. Речь идет о  приведении в порядок в Украине вопросов содержания должностных лиц всех ветвей власти в соответствии с нормами деятельности правового и демократического государства.

Из года в год в Украине ухудшается  жизнь простых людей, невыносимое положение сложилось среди тех украинских граждан, кто не может активно отстаивать свои права, больных и беспомощных людей, людей преклонного возраста, малолетних детей, детей-сирот и инвалидов. Общество достоверно знает, какими темпами увеличивается в стране прослойка бездомных граждан и беспризорных детей. Множество смертельно-опасных болезней, СПИД,  туберкулез, типичные  для слаборазвитых стран ставят Украину  на порог катастрофических по своим результатам эпидемий. Население страны уменьшается такими темпами, что это явление становится уже просто неприличным даже в Европе. Не надо забывать и о тех нищенских  пенсиях для стариков и детей и безработицу среди  молодежи, разоренные предприятия со славной историей во времена СССР. И все это известно.

Все эти негаразды, они непосредственно связаны с огромным беспрецедентным долгом государства перед обманутыми гражданами.

У множества наших избирателей дома лежат сберегательные книжки, государственные облигации и тому подобное. И даже уже из современных правительств, которые не выполняются. Я хорошо помню, как когда-то один из Премьер-министров, который сейчас в Америке, показывал сберегательную книжку народу, как он кладет в сбербанк последние свои сбережения. На самом деле оказалось, что они у него не последние, а людям деньги не отдали вообще. Хотя он наверное свои получил.

Этот законопроект я ставлю с 1998 года. В то время в руководстве парламента, конечно, он не находил своей поддержки. И вопреки моему конституционному праву даже не выставлялся в парламент. Сегодня я имею возможность его вам презентовать.

Речь идет о беспрецедентных воровских дел, которые сегодня во власти существуют. Я говорю о том, что... Слушайте, ну вы хоть послушать-то можете? Вам то жить лучше, чем... Уважаемые... Это интересно тем, у кого сегодня деньги на сберкнижке пропадают. Это бронированные мерседесы, самолеты, полно гостиниц, последнюю спер один из руководителей ДУСи, это Державное управление при Президенте прошлом Украины. Дай Бог, чтобы Виктор Андреевич от него избавился. И это имеется в виду гостиница "Москва" и смылся вместе с ним.

Речь идет о миллиардах денег, которые тратятся на дорогую мебель, на всякие ненужные совершенно и не принятые в демократическом обществе вещи. Это безобразие. Это постепенно в стране устанавливалась власть чиновников. Я надеюсь, новое правительство сможет это ликвидировать. Постепенно она становилась главной, а 98 процентов граждан оставались позади ее, а процентов 80 живет вообще за пределами всяких возможных требований, которые предъявляются сегодня к демократической Украине. Я говорю о простой совершенно вещи: давайте мы эти миллиарды вернем на сберегательные книжки наших пенсионеров и для обездоленных граждан. Это важно!

Следующим моим законом, вот я только что с бывшим главой профсоюза пообщался, будет законом о том, чтобы мы... Мы же отдали когда-то жуликам профсоюзным громадную собственность, в которой сегодня отдыхает кто угодно, только не трудящиеся люди, да? Вот господин Симоненко смеется...

 

ГОЛОВА. Так, шановні колеги, доповідь завершено. Прошу, будь ласка, на запитання. Леонід Михайлович, запитання є. Так, на табло прізвища народних депутатів, що записались для запитань. Юрій Костенко,  фракція "Наша Україна". Немає? Тоді Михайло Родіонов, фракція комуністів.

 

11:22:09

РОДІОНОВ М.К.

Родіонов, фракція комуністів. Прошу передати слово Соломатіну.

 

ГОЛОВА. Юрій Петрович Соломатін, будь ласка.

 

11:22:19

СОЛОМАТІН Ю.П.

Шановний Леоніде Михайловичу, ви дуже переконливо говорили про знедолених людей і про ті ощадні книжки, на котрих є певні цифри з багатьма нулями, але нема грошей, які мають забезпечити повернення цих заощаджень.

За радянських часів держава гарантувала повернення цих заощаджень фабриками, заводами, пароплавствами тощо. В кого зараз ці фабрики і заводи? Чи не вважаєте ви за доцільне повернути Чорноморське пароплавство, "Криворіжсталь", приватизовану і інші і на отримані гроші повернути людям те, що їм належить? Чи не вважаєте ви, що цих грошей буде в сто разів більше, ніж те, що ви пропонуєте.  Дякую.

 

ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ Л.М. .... за вопрос?  Включите только меня, пожалуйста.

Я не успел представиться: Христианская либеральная партия, Черновецкий.

Очень классный вопрос: все, что у нас сперли и у наших граждан, сперли при коммунистическом правлении в парламенте и при тех законах, которые принимали вы в том числе, да? Это вы отдали всем этим потребкооперациям жульническим имущество на миллиарды, это вы отдали все эти привилегии, это вы сегодня за них держитесь, потому что вас нищета заедает, да никто у вас в депутаты-то не пойдет без того, чтобы вы без пільг этих не остались.

Вот вы мне и задаете эти дрянные вопросы. Вы проголосуйте, я вам по "Жигулям" обещал, я это и выполню. Дадите мне ........... - и все мы сделаем, как положено. Вот этот ответ.

 

ГОЛОВА. Так...

 

ЧЕРНОВЕЦКИЙ Л.М. И вернем пароплавство, которое сперли коммунисты бывшие, и все вернем.

 

ГОЛОВА. Наступне питання. Звягільський, будь ласка, Єфим... 

Немає?  Олуйко.

(Ш у м   у   з а л і)

Прошу уваги.

 

11:24:24

ОЛУЙКО В.М.

Прошу передати слово народному депутату Сергію Шевчуку.

 

ГОЛОВА. Сергій Шевчук, будь ласка.

 

11:24:32

ШЕВЧУК С.В.

Спасибі, Володимир Михайлович.

Шановний Леонід Михайлович!

Ми завжди вас слухаємо з великим інтересом.  Але от в цьому законопроекті ви пропонуєте дивні речі...  Я тут, якщо ви хочете мене побачити.

Ви пропонуєте, щоб відомчі медичні заклади були передані під егіду Міністерства охорони здоров'я. Щоб це пропонувати, треба знати стан справ в МОЗі і стан справ в медичних закладах, скажемо, "Укрзалізниці", Служби безпеки, Міноборони і інших. Ви пропонуєте зробити революцію, щоб кращі речі передалися у відомство, яке сьогодні займається не стільки охороною здоров'я, скільки торгівлею ліками і тендерами.

Для чого ви пропонуєте таку нерозумну пропозицію, адже ви відомий як політик навпаки - мудрий, розумний і християнського такого нахилу?

Спасибі.

 

ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ Л.М. Мені приємно чути, що я мудрий і розумний.

Вы проголосуете за мой закон, вы хороший человек, и вопрос ваш классный.  Речь не идет о льготах и привилегиях, которые имеют заслуженные пенсионеры, ветераны и остальные люди. Я сейчас же выключаю эту проблему. Проголосуйте хотя бы в первом чтении, чтобы люди получили надежду на возвращение денег, украденных со сберкнижек. Больше ни о чем речь не идет. А дальше - отработайте с коммунистами, с другим этот вопрос, и мы к нему вернемся. Это же комплексная проблема! Наворовали за это время такого, что если я вам расскажу... Ну, вы хотите про всякие цифры, да, то это просто кошмар! При полной поддержке коммунистов бандитской власти воровали в последнее время, успел даже Пинчук спереть землю в Пуще-Водице. Ему не хватает его миллиардов, чтобы купить их и вернуть эти деньги в бюджет! Вот вам и все, что происходило. Все остальное, пожалуйста, мы к этой теме можем вернуться. Я на ней не настаиваю. Оставим в ведомствах, тут проблеми нема. Я говорю о миллиардах денег, о миллионах людей-холуев, которые обслуживают власть имущих, причем там и власть имущие-то бывают - не бывают, там бывают их родственники, знакомые и все остальное.

Пожалуйста, поддержите этот законопроект. Это важно.

 

ГОЛОВА. Дякую, Леонід Михайлович. Час вичерпаний. Дякую, сідайте, будь ласка. Ну, я чую, я бачу все! Сідайте, будь ласка.

Алла Александровська, репліка. Потім Володимир Черняк буде зі співдоповіддю виступати. Мікрофон Александровської.

 

11:27:30

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Александровская, фракция коммунистов, город Харьков.

Как всегда, Черновецкий допускает в своих выступлениях голословные обвинения, и в адрес, конечно, той политической силы, которую он боится больше всего. Сегодня, насколько мне известно, он назначен советником у Ющенко, нового Президента. И мне становится понятно, о чем Ющенко как Президент будет говорить и что он будет делать.

Конечно же, нужно ограничивать финансирование чиновников, аппарата. Это бесспорно, с этим никто не может спорить. И надо сказать, что в годы перестройки советской власти коммунисты поддерживали идею сокращения чиновничьего аппарата. Но сегодня на Украине он  разросся во много раз больше, чем это было в  советское время.

Вы говорите о приватизации. Так я хочу сказать, что все, чем владеет Украина сегодня, было создано на Украине в Советском Союзе народом Украины ы народом Советского Союза именно при коммунистическом правлении, если образно говорить. Люди создавали и хорошо жили. А сегодня вам подобные и вы воруете и прикрываетесь только красивой фразой. Так вот, я хочу обратить внимание..........

 

ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВА. Одну хвилиночку. В кінці. Коли ми завершимо обговорення законопроекту, ви будете мати заключне слово і скажете про це. Я прошу вас... Двічі репліка не може бути. Будь ласка, Володимир Кирилович Черняк.

Черняк, будь ласка. (Ш у м  у  з а л і)

Та ні, шановні колеги. Володимир Кирилович Черняк, виступайте, будь ласка. Виступайте, Володимир Кирилович, будь ласка!

 

11:29:20

ЧЕРНЯК В.К.

Володимир Черняк, фракція "Наша Україна", Українська Народна партія.

Шановні депутати! Я не можу втриматися від маленької репліки відносно репліки і тих реплік, які тут лунають. Не згадуйте ім'я Президента всує!

Комітет... Комітет з питань економічної політики розглянув проект закону України про впровадження в Україні питань утримання посадових осіб всіх гілок влади, у відповідності до норм діяльності правової та демократичної держави, внесеної народним депутатом України Черновецьким. Гілки влади густо засиджені галками чиновників. І на цей факт потрібно реагувати.

Законопроектом пропонується акціонувати та приватизувати підприємства, що знаходяться в розпорядженні центральних органів державної влади України. Скасувати  всі нормативні акти України, якими посадовим особам  зазначених органів встановлені будь-які особисті пільги на привілеї.

Передати міністерству охорони здоров'я відомчі медичні заклади, що знаходяться у складі зазначених органів, отримані кошти спрямувати  на погашення боргу заощаджень громадян. Отже,  законопроект є надзвичайно радикальним.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що законопроект доцільно відправити на доопрацювання з поданням на  повторне перше читання. На думку Головного експертного управління проблема є надзвичайно актуальною і важливою, особливо в тій частині, що стосується незаконних і надмірних пільг і переваг: невиправдано дорогі службові автомашини, дачі, санаторії тощо і потребує розв'язання. Водночас, пропозиції, що містяться у проекті потребують  додаткової конкретизації та обгрунтування в тій частині, що стосується забезпечення  ефективності діяльності органів державної влади.

Кабінет Міністрів України не підтримує законопроект. Це, звичайно, природно. Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування підтримав законопроект по суті і пропонує внести його на розгляд Верховної Ради.

Від себе додам. Мені  особисто імпонує сама пропозиція, але я поділяю ту думку, що потрібно багато  чого конкретизувати і виписати конкретні механізми. Нехай визначиться Верховна  Рада, таке рішення комітету нашого. Верховна  Рада може все крім того, чого вона не може. Дякую.

 

ГОЛОВА. 3 хвилини, будь ласка, на запитання запишіться, шановні колеги. Будь ласка.

 

11:33:34

МАНЧУЛЕНКО Г.М.

Григорій Манчуленко, 203-ій округ, Українська народна партія, Блок Віктора Ющенка.

Шановний доповідачу, без сумніву, що нова влада, новий Президент України - Віктор Ющенко і та програма, з якою він переміг на  президентських виборах, вона спрямована на становлення соціальної справедливості. Я думаю, що наша сила, наша політична сила, наш блок і новий Уряд, який буде сформований, я думаю найближчим часом, в це вірю, як раз повинен діяти саме в  цьому напрямку. Тому що ті капітали, які були не чесним шляхом нажиті, через правовий шлях вирішення, вони мають бути повернуті людям, в яких вони, фактично, ці кошти, ці капітали, були вкрадені. Я думаю, що в цьому напрямку нам треба рухатися обов'язково.

          І яка Ваша думка, чи цей законопроект саме в такому напрямку буде діяти, якщо він буде прийнятий? Чи можливо тут є якісь певні підводні рифи? Бо соціальна справедливість повинна торжествувати, я в цьому переконаний. Дякую.

 

ЧЕРНЯК В.К. Я свою особисту думку висловив, сказавши, я загалом позитивно сприймаю цю ідею, ці пропозиції, і я думаю, що це саме в тому напрямку, на тому напрямку вони знаходяться, на якому повинна діяти нова влада. Багато чого було перед виборами задекларовано, тепер настав час виконувати обіцянки. Вибори - це ярмарка обіцянок, а після виборів настає час їх виконувати. Ще нікому не вдалося повністю виконати обіцянки, але принаймні треба намагатися максимум виконати. Тому я думаю, що прийняття законопроекту сприятиме цьому. Разом  з тим, я поділяю висновки Головного науково-експертного управління і нашого Комітету, що далеко не всі пропозиції є обгрунтованими і деякі із них можуть принести шкоду. Наприклад, там де йдеться про передачу  Міністерству охорони здоров'я, відомчих медичних заходів, питання у тому, чи сприятиме це підвищенню якості обслуговування.

Крім того, існує проблема якості, ефективності роботи органів державної служби. І чи сприятиме багато чого з того, що тут пропонується, підвищенню якості. Я б взагалі сказав, що цю проблему потрібно знати у контексті реформи державної служби. Назріла ця проблема. Потрібно провести реформу державної служби. І деякі пропозиції законопроекту, я думаю, можна використати, вони є слушними.

 

ГОЛОВА. Володимир Єщенко, будь ласка, фракція комуністів.

 

11:36:25

ЄЩЕНКО В.М.

Єщенко, фракція комуністів.

Пан Черняк, я звертаю вашу увагу от на вашу репліку, що неможна називати прізвище сьогоднішнього Президента. Ми сказали, і Алла Александровська правильно сказала, Черновецький, він  радник Президента Ющенка, і він повинен відповідати за те, що він несе з цієї трибуни. Це перше.

Друге. Я повертаюся до питання Алли Александровської з приводу націоналізації  стратегічних об'єктів України, у тому числі  і "Криворіжсталі". Як ви відноситеся до цього як представник комітету економічного?

 

ЧЕРНЯК В.К. Я не сказав, що не треба згадувати ім'я Президента. Якщо  ми перестанемо згадувати його ім'я, він перестане бути Президентом. Коли де Голль відкривав ранішню  газету і не бачив карикатури, в'їдливої карикатури на себе, він казав: погані мої справи, я перестав бути популярним.

Я сказав єдине, не треба згадувати ім'я Президента всує, марно, тобто  там, де не треба його згадувати. А взагалі треба згадувати, треба критикувати постійно Президента. І це нормально в умовах демократичної країни. Я б хотів, щоб ви правильно зрозуміли мою позицію. Крім того, я це сказав певною мірою з гумором.

І друге, відносно "Криворіжсталі". Зрозуміло, що приватизація "Криворіжсталі", як і багатьох інших об'єктів не була прозорою, що ціна  була занижена. І тому існує необхідність у тому, щоб подати судовий позов, щоб переглянути цю приватизацію, оголосити новий тендер, новий конкурс, визначити адекватну ціну. І щоб це були люди, які заплатять цю ціну, і щоб це були ефективні власники. Я думаю, що це вибірково нова влада повинна зробити. Йде мова не про політику деприватизації і націоналізації. Хоча можливо і це як виняток не виключено. А йдеться про перегляд резонансних приватизаційних справ. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую, Володимире Кириловичу. Час завершено. Переходимо до обговорення. Будь ласка, прізвища народних депутатів, що записалися на виступ. Георгій Пономаренко, фракція комуністів. Підготуватися Мироненку. Ми домовилися - 10 хвилин. Тобто три виступаючих і потім - підсумок.

 

11:39:06

ПОНОМАРЕНКО Г.Г.

Георгий Пономаренко, фракция Компартии Украины.

Шановні колеги, у зазначеному проекті закону автором порушені надзвичайно важливі питання, актуальні щодо..., соціальні питання.

Дійсно, високопосадові особи в Україні мають незаконні і надмірні пільги, користуються дорогими службовими авто, дачами, санаторіями тощо. Фракція комуністів, і про це сьогодні лідер нашої фракції Петро Миколайович піднімав це питання, що колишньому Президенту Кучмі встановлені надмірні пільги. Згоден, що це питання повинно врегульовуватися Законом про Президента. А поки такого закону немає, діє принцип: ти - мені, я - тобі.

Леонід Черновецький в своєму законопроекті пропонує скасувати всі нормативні акти з різними грифами "таємно", "цілком таємно", "опублікуванню не підлягає", "згодний з цим". Якби таких грифів не було, Леонід Михайлович, мабуть, знав би, що є таке розпорядження Президента номер 164-РП від 14 червня 2001 року, яке підписав Кучма під грифом "опублікуванню не підлягає". Ось воно це розпорядження. Мова йде про обслуговування та безпеку колишнього Прем`єра Ющенка.  В ньому передбачено в довічне користування державну дачу, транспортне обслуговування, два охоронці протягом двох років, зберегти за сім'єю побутове медичне та санаторно-курортне обслуговування, право безоплатного проїзду за рахунок Кабінету Міністрів, пільги по оплаті користування житлом і комунальних послуг. Тобто нічого нового немає. Я тобі в червні 2001 року - ви мені в січні 2005 року.

Я погоджуюсь з пропозицією Леоніда Черновецького вирішувати проблему погашення знецінених вкладів. Фракція комуністів внесла такий законопроект. Ви знаєте, вчора він тут обговорювався і прийнятий в першому читанні. Відносно закладів охорони здоров'я, тут Шевчук піднімав це питання, то ми підтримали ідею, якби Леонід Михайлович пропонував створити з них фонд відпочинку трудящих, а не еліти. Якби пан Черновецький пропонував націоналізацію галузей бази, ми б з ним погодилися. А сьогодні він вийшов з ідеєю соціальної справедливості, вийде з цього залу, сяде в свій "Майбах" ціною декілька тисяч доларів, і рядом з ним соціальна ідея поїде рядом з ним, і все залишиться так, як було. Ми не будемо підтримувати цей законопроект.   

 

ГОЛОВА. Віктор Мироненко, фракція комуністів. Підготуватися Олегу Зарубінському.

 

11:42:19

МИРОНЕНКО В.А.

Пятый избирательный округ, Крым, Мироненко, фракция Компартии Украины.

Уважаемые соотечественники, жизнь показывает, что бессмертны гоголевские герои. В результате реанимации капитализма тысячи Чичиковых ныне снуют по Украине-Руси в поисках какой-либо приватизации, "прихватизации", наживы любым путем. Снуют, продавая свои мертвые души, а заодно и нашу Украину, нашу родину дядюшке Сэму, чтобы не мучаться вечным вопросом: "Русь, куда ж несешься ты?"

Рассматриваемому сейчас законопроекту отечественные Чичиковы будут рады, ибо в названии и преамбуле в качестве приманки для наивных звучат слова об упорядочении содержания должностных лиц, ликвидации их льгот. Но уже в первой статье звучит то, чего желают отечественные "чичиковы" и помогающие им страшно размножившиеся многочисленные булгаковский "швондеры" и "шариковы", исходящие из принципа "взять и разделить".

Я обращаю внимание на первую стать. Черновецкого, законопроекта Черновецкого: "Протягом п'яти місяців з моменту прийняття цього закону в установленому чинним законодавством порядку акцинувати та приватизувати підприємства". Подчеркиваю эти слова "акцинувати та приватизувати", то есть, снова поднимается вопрос в законопроекте о необходимости приватизации. В интересах кого, бедных? У бедных денег  нет. В интересах богатых, которые ограбили народ с помощью приватизции, отпуска цен, огромных банковских процентов за кредит, который предоставляется отечественным предпринимателям в результате уничтожения отечественной экономики таким образом и уничтожения народа. Они хотят и на этом нажиться. И сейчас, как ни странно, улыбается уважаемый желающий нажиться, хотя явно проявляет эту направленность.

Я не могу согласиться с таким подходом, и считаю, что надо согласиться с научно-експертным управлением, направить на доработку, выбросить эту статью о приватизации. И призвал бы подобных авторов, подобных Черновецкому, не вносить наконец-то эти законопроекты, а народу понять, что ведь открыто защищаются личные интересы, интересы приватизации, интересы дальнейшего грабежа народа.

Сделайте, пожалуйста, вывод, отбросьте олигархов, которые уже и в "Нашей Украине" есть, и рядом с Ющенко огромное количество их есть. Отбросьте олигархов от власти, иначе законодательная власть, исполнительная и президентская будет служить олигархам.  Спасибо.

 

ГОЛОВА. Олег Зарубінський, фракція Народної аграрної партії, будь ласка.

 

11:45:32

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Олег Зарубінській, фракція Народної аграрної партії України.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги народні депутат! Наш колега депутат Черновецький пропонує для правового впорядкування надзвичайно важливе питання. Не секрет, що саме воно є предметом постійних звинувачень влади, котра виробила в своїх інтересах цілу систему переважно непрозорого заохочення певних категорій посадових осіб, категорій, яка суперечить і взагалі що суперечить народному розумінню демократії. Будемо відверті: ця система існує тому, що перебуває поза контролем суспільства, хоч і живиться його соками, точніше податками. У широкому контексті, система пільг дає можливість державі маніпулювання цілими верствами населення, кон’юнктурна заохочуючи на шкоду іншим то військовослужбовців, то вчителів, то пенсіонерів, то дітей, і так безкінечно. Тому навряд чи хтось сумнівається, що потрібна інша система. Чи запропонував її пан Черновецький у своєму законопроекті? Я б дуже хотів у дусі часу сказати "Так", але, на жаль, не все так однозначно.

Приміром, у пункті другому пропонується скасувати всі, підкреслюю, всі нормативні акти, якими посадовим особам встановлені будь-які особисті пільги та привілеї. Якби після цього ми побачили хоча б перелік таких актів і дізналися, хто ці особи, можна було б з чистою совістю проголосувати або "за", або "проти". А так, починаєш думати: а раптом проголосуєш проти якогось генія? Хіба не буває, що краще мати одного високопрофесійного, високооплачуваного працівника, ніж п'ять чи десять таких, з яких толку, як з цапу молока. Інакше кажучи, оскільки ми починаємо не з білого, чистого листа, то будь-який огульний підхід навряд чи є виправданий. Вихід міг би бути, до речі, і в чітко опрацьованій державній політиці оплати праці за відповідною шкалою з обов'язковими інфляційними компенсаціями, щоб оклад чи пенсія були гарантованими ознаками добробуту людини, щоб фраза: "Щоб ти жив на одну зарплату!" - перестала бути саркастичною.

У пункті четвертому Кабінету Міністрів пропонується протягом двох місяців  моменту прийняття закону подати на затвердження Верховній Раді програму використання коштів, отриманих від акціонування та приватизації значної кількості кількості об'єктів, що належать центральним органам влади.

Не дуже уявляю як це можна зробити, коли, згідно з пунктом 1 цього ж законопроекту, акціонування і приватизація планується провести протягом 5 місяців з моменту прийняття цього закону. Як же можна ділити шкуру ще не вбитого ведмедя?

Я не буду коментувати інші позиції, оскільки треба завершувати, скажу, що дуже хотілося б, щоб бачити цей справді важливий документ в іншому варіанті, в якому абсолютно підтримувані мною морально-етичні підходи були належно забезпечені юридично. Сподіваюся на це при повторному першому читанні. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Так, шановні колеги, завершуємо розгляд законопроекту. Одну хвилиночку, шановні колеги. Зараз... Мотиви перед голосуванням. У вас одна хвилина, будь ласка, Леонід Михайлович, для того, щоб сказати заключне слово за результатами обговорення. А потім запишемося з мотивів.

 

11:49:04

ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ Л.М.

Уважаемый Владимир Михайлович! Очень благородно, что Секретариат  поставил этот вопрос первым, и я имел возможность 5 минут рассказать всем гражданам Украины, кто слушает нас, о том, что возместить деньги на сберкнижках возможно. Все остальное, что сейчас приводилось в качестве аргументов, это от Лукавого, лишь бы только отвести этот закон подальше. Пусть дальше будут эти строиться новые санатории, дома отдыха для властьимущих. Каждое министерство имеет их по тысячи, они все наносят бешеный вред и убытки. И я вам хочу сказать, что мне будет очень странно, коммунисты однажды поддержали этот законопроект и сейчас слышать о том, что вы меня с этим критикуете, ну это как-то непоследовательно и не похоже на... Под флагом, который вы вывесили - да? - и проголосуйте за закон о ликвидации... Не надо орать! ...ликвидации льгот и привилегий, которые......

 

ГОЛОВА. Так, дякую. З мотивів голосування запишіться, 3 хвилини. Ми вам окремо дамо, оскільки ви були 4-ий записаний. Запишіться, будь ласка. Я сказав, що ви окремо отримаєте.  На табло прізвища народних депутатів, що записалися.

Носенко, будь ласка. Потім Сергій Шевчук. Носенко, фракція комуністів.

 

11:50:43

НОСЕНКО М.П.

Микола Носенко, фракція комуністів.

Прошу передати слово  Симоненку Петру Миколайовичу.

 

ГОЛОВА. Петро Миколайович Симоненко.

 

11:50:50

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов.

Уважаемые избиратели! Фракция  коммунистов голосовать за этот закон  не будет. Почему? Автор, представляя интересы "Нашей Украины", предлагает приватизировать санаторно-курортные учреждения, что, безусловно, приведет, первое, к тому, что  ограничен будет доступ представителей профсоюзных организаций и рабочих вообще к путевкам. Это во-первых.

Во-вторых. Это приведет к резкому  повышению стоимости путевки.

Третье. Это, безусловно, приведет к тому, что исчезнет семейный отдых и оздоровление. Это, естественно, приведет к перепрофилированию, так как они и сделали, забрав последний санаторий по лечению туберкулезных больных детей, забрали для себя.

В четвертых. Это снижение медицинского обслуживания и уровня медицинского обслуживания.

Я хотел бы, уважаемые избиратели, чтобы вы знали, вот такие, как автор представляющий закон, приватизирвоали заводы и фабрики. Вы что дивиденды получаете? Тот же самый завод в Конотопе "Мотордеталь", который привазировал автор....

 

ГОЛОВА. Сергій Шевчук, будь ласка.

Будь ласка, увімкніть 10 секунд, будь ласка.

 

11:51:57

ШЕВЧУК С.В.

Шановні колеги! Інколи ми чуємо, коли є якісь недоліки у законопроектах, що, мовляв, давайте приймемо у першому читанні, а далі виправимо. Я хочу  нагадати присутнім, що, як правило, до другого читання поправка автора, який не згоден з концепцією першого читання, проходить лише у п'ятидесяти відсотках випадків. Тобто, якщо закон недосконалий, його треба вдосконалювати ще на першому читанні.

А прошу передати слово за час, що лишився, Зарубінському, будь ласка.

 

ГОЛОВА. Олег Зарубінський, будь ласка.

 

11:52:33

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую. Лише однин штрих, я не встиг його сказати.

Пропонується направити ці гроші на погашення боргу за сумнозвісно відомі вклади в Ощадбанк СРСР за знецінені колись  цінні папери, облігації тощо.

І у зв'язку з цим, розуміючи, що депутат Черновецький добре, очевидно, знає, куди ділися ці гроші, до якої столиці вони пішли і так далі,  я би пропонував реально  поборотися за  їх повернення. І для цього треба працювати в тому числі і йому. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так. Петро  Симоненко, 10 секунд - завершити фразу. Мікрофон, будь ласка.

 

11:53:07

СИМОНЕНКО П.М.

Автор законопроекта, в городе Конотопе приватизировал "Мотордеталь", которая стала "Мотордеталь-Правекс" и вместо 5 000 трудящихся, там  стало 1000 трудящихся только. Вот так и эксплуатируется, и никто из этих трудящихся не имеет право сегодня на оздоровление, практически, потому что уровень зарплаты не позволяет это.

 

ГОЛОВА. Дякую Анатолій Мокроусов. "Єдина Україна", будь ласка.

 

 11:53:28

МОКРОУСОВ А.О.

Передайте Єдіну, будьте добрі.

 

ГОЛОВА. Анатолій Мокроусов є?

 

МОКРОУСОВ А.О. Єдіну прошу передати.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, ну, я  прошу вас, ну,  я ще ж розрізняю людей, ну, не можна так же ж обманювати. Заспокойтеся, будь ласка, Андрій Шкіль, будь ласка. Фракція блоку Юлія Тимошенко.

 

11:53:45

ШКІЛЬ А.В.

Дякую. Я думаю, що тут треба розглянути питання, тут хочу колегу Зарубінського я в цьому власне підтримати, що ми повинні. От Верховна Рада зараз повинна працювати в позитивному ключі. І цей позитивний ключ лежить у тому, що ми повинні зараз демонструвати принаймні таку не ілюзорну, а  ілюстративну єдність. Тому думаю, ... підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так. Кармазін, будь ласка, мікрофон.

 

11:54:17

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність", блоку Віктора Ющенка. Шановні народні депутати, вся  Україна вимушена зараз обговорювати питання  підписання Миколою Азаровим незаконного розпорядження Уряду, щодо забезпечення обслуговування і охорону колишньому Президенту України. Я просив і звертався до  Володимира Михайловича, оскільки залежить виключно від нас, будь ласка, дайте доручення щодо термінового розгляду і внесення на засідання Верховної Ради прямо цього тижня відповідними Комітетами наступних документів: перше, регламентного - постанову про  внесення змін до  регламенту щодо присяги суддів Конституційного суду України. Друге, з питань правової політики, діяльності  правоохоронних органів державного будівництва, Закону про тимчасові слідчі спеціальні Комісії, Державного будівництва - постанову про повернення на повторне друге читання  проекту Закону про Президента. З тим, щоб ми могли врегулювати всі необхідні питання. Тоді буде необхідність відкликати мій проект про канцелярію Президента, оскільки в режимі третього читання  ми не має змоги внести. Тепер щодо незаконної постанови Уряду, яка має відношення до цього Закону ...

 

ГОЛОВА. Дайте 10 секунд завершити там постановочні питання Юрію Анатолійовичу, будь ласка.

 

11:55:33

КАРМАЗІН Ю.А.

Дякую. Президенту Кучмі виділяється два автомобілі, чотири водії, один кухар, дві покоївки, два офіціанти, один радник, два помічники. Виділяється оплата...

 

ГОЛОВА. Юрій Анатолійович, вже читали цю постанову, Юрій Анатолійов...

 

КАРМАЗІН Ю.А  ...оплата житла послугати... Я для чого це говорю. Володимире Михайловичу, Гельмуту Коллю представляється один "мерседес", Гельмуту Коллю, Валері Жискар Дестену -  один автомобіль, два...

 

ГОЛОВА. Дякую. Мікрофон, будь ласка, і все.

Шановні народні депутати, обговорення законопроекту про впорядкування в Україні  питань утримання посадових осіб всіх гілок влади у відповідності до норм діяльності правової та демократичної держави завершено. Перед тим, як ви будете голосувати, я хотів би звернути вашу увагу на пункт перший, де йдеться про  підприємства і підрозділи, які забезпечують  діяльністть Верховної Ради  України. Так що ви в популіському пориві повинні були все це враховувати. Такий законопроект потрібний, але щоб це майно пішло українському народу. А не перебирали з одних рук  в приватні руки. Тому, з урахуванням обговорення і пропозицій, які прозвучали від комітету,  я ставлю на голосування проект  закону України для прийняття його за основу про впорядкування в Україні питань утримання посадових осіб всіх гілок влади у відповідності до норм діяльності правової та демократичної держави. Реєстраційний номер 6201, прошу визначатися.       

 

11:57:21

За-98

Рішення не прийнято. Була пропозиція комітету направити на доопрацювання цей проект. Я ставлю на голосування  цю пропозицію і прошу визначатися. Прошу визначатися. На доопрацювання була пропозиція? Ставлю  на голосування її.

 

11:57:44

За-88

Законопроект відхилено.

По фракціях, будь ласка.

“Наша Україна" - 58,   Фракція комуністів - 1, "Регіони України" - 5 , Народна аграрна партія - 1 , СДПУ(о)  - 1, "Єдина Україна" - 12 , СПУ - 4, Блок Тимошенко - 1, "Союз" - 0, "Промисловці і підприємці" - 0, "Демократична Україна" - 1, НДП - "Республіка" - 0, "Демократичні ініціативи" - 0, "Центр" - 0, Позафракційні - 4.

Шановні народні депутати, оголошується перерва на 30 хвилин до 12 години 30 хвилин.

 

ПІСЛЯ  ПЕРЕРВИ

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будемо продовжувати ранкове засідання. Зараз ми маємо розглянути проект Закону про хліб та хлібобулочні вироби, реєстраційні номери 5270, 4195. По законопроекту 5270 - автор законопроекту просить його зняти з розгляду, Володимир Шкляр для доопрацювання. Автор наступного законопроекту 4195 - Цушко Василь Петрович. Я не бачу. Так, від комітету Терещук Сергій Миколайович. Те саме. Ну, запишіться з процедури три хвилини. Так, будь ласка, Пузаков, Матвієнков. 

 

12:31:13

ПУЗАКОВ В.Т.

Прошу передать слово Лещенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Лещенка.

 

12:31:22

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати! Я працюю в Комітеті з питань аграрної політики та земельних відносин. Інформую вас про те, що законопроект 4195 - про соціальний хліб в комітеті не розглядався. На мій погляд, без висновку комітету виносити цей законопроект на Верховну Раду, на розгляд, не потрібно було б, тим більше, що там є питання, які треба було б вирішити спеціалістам. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Матвієнков.

 

12:32:01

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, 55 округ, Мариуполь.

Уважаемые коллеги! Борьба за социальную справедливость, о которой сегодня и при первом законе рассматривали, которые мы смотрели, мы знаем, заканчивалась всегда одним: к сожалению, проигрывал всегда народ. Вот так и в этой ситуации. Возникает такая ситуация, что под хорошей идеей - защиты социально не защищенных слоев населения мы будем расчищать дорогу монополистам для производства хлебобулочных изделий, мы будем создавать кому-то благоприятные условия, тем самым вымывать конкурентов, тех людей, которые могут обеспечить, действительно дешевыми хлебобулочными изделиями пенсионеров, социально незащищенные слои.

Поэтому, по большому счету, оба законопроекта нужно сейчас снять, взять эту идею и наполнить ее тем содержанием, которое есть в идее, а не тем, что сегодня есть в законах, чтобы обеспечить кому-то монопольное производство на рынке  этого продукта.  Спасибо .

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Демьохін.

 

12:33:00

ДЕМЬОХІН В.А.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые народные депутаты.

Владимир Демехин, Херсон, фракция партии "Єдина Україна".

Мы не первый раз уже имеем ситуацию, когда либо в порядок денный включаются законопроекты, которые не прошли комитет, либо последний инцидент, когда у нас законопроект стоит в повестке дня взамен ранее поданного, комитетом не рассматривался. Сейчас мы имеем такую же  ситуацию: нету ни докладчиков, ни от комитета мнения.

Поэтому я предлагаю, поддерживаю мнение предыдущего коллеги Матвиенкова: необходимо эти законопроекты снять, доработать. Они имеют серьезное значение, это то, что мы каждый день употребляем. Хлеб - это, так сказать, продукт первой необходимости для социально незащищенных категорий, и ему надо уделять серьезное внимание.

Поэтому я предлагаю все-таки сегодня не рассматривать эти законопроекты.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Семенюк.

 

12:34:03

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Шановний Адам Іванович!

Я думаю, що потрібно буде при розгляді і наступних документів все-таки дивитися, якщо людина виступає не по суті і документ не готовий, то не треба займати стільки і часу. Тим більше, якщо є і висновки відповідних комітетів як негатив.  І давайте перейдемо продовжувати роботу, тим більше, що я дуже хочу, щоб все-таки мій закон 6009, що стосується об'єктів стратегічного призначення сьогодні був розглянутий.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Нощенко.

 

12:34:38

НОЩЕНКО М.П.

Нощенко Микола Петрович, "Демократична Україна", Глухівський 160-й округ, Сумщина.

Адам Іванович, я хотів звернути по процедурі. Два роки скоро вже мине, як законопроект про соціальний хліб знаходиться в комітеті аграріїв. Яка причина в тому, що він не розглядається? Це робиться свідомо? Всі знають, і я хочу ще раз озвучити, що хліб, незважаючи на те, що ціни на зерно коливалися від 300 до 1 100 гривень за тонну, не змінювалися. Виникає питання: хто понесе відповідальність, що ця маржа вся осідає в окремих кишенях? Я прошу дати окреме доручення - прискорити розгляд цих законів. Лише сесійна зала може зняти ініціативу народного депутата, а не комітет, який свідомо губить ці соціальні закони. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тепер ми послухаємо комітет. Будь ласка, Терещук Сергій.

 

12:36:00

ТЕРЕЩУК С.М.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги! Законопроект про хліб і хлібобулочні вироби Шкляра сьогодні знятий, він зняв цей законопроект. Законопроект Цушка Василя Петровича не розглядався на комітеті, тому в нас сьогодні немає підстав розглядати в сесійній залі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, всі з вас, хто виступав, абсолютно правильно і мудро говорили про те, що ми з вами допускаємо інколи неподобство. А все це робиться ось чому. Спочатку автори, використовуючи всю силу свого таланту, роблять все для того, щоб їхні законопроекти потрапили до порядку денного, а потім, обійшовши фракції, знаючи ставлення фракцій до того чи іншого законопроекту, прибігають сюди, лягають перед трибуною і просять, використовуючи весь талант, "зніміть мій законопроект". Давайте все-таки будемо поступати більш розумно і не витрачати даремно часу. Коли вже внесений законопроект, нехай він розглядається і вирішує Верховна Рада.

Але оскільки ми попали в таку ситуацію, що зараз нема кого питати про законопроекти, бо немає жодного з доповідачів, тоді ми ці законопроекти відповідно сьогодні, на превеликий жаль, і не можемо  розглянути. Але я роблю зауваження народним депутатам і комітету з приводу того, що... Та ми вже з мотивів записувалися. З наступного питання буде.

Зараз переходимо до розгляду наступного питання "за скороченою процедурою" законопроект за номером 3622 проект Закону про внесення змін до Закону України "Про приватизацію державного майна" (щодо лікеро-горілчаних підприємств).

Будь ласка,  Симоненко. Симоненко з процедури.

 

12:38:15

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановні колеги, я пропоную цей законопроект також не розглядати, а навпаки розглянути ініціативи і запропонувати уряду внести пропозиції щодо того, щоб була державна монополія на всі заводи горілчані і тютюнові у тому числі, бо у нас сьогодні проблема відносно наповнення бюджету, а якраз це джерело дає мінімум 30 процентів наповнення доходної частини бюджету.

І по-друге. Адаме Івановичу, перш, ніж розглядати  у тому числі і закон про хліб попередній, треба надати інформацію чому це зернотрейдери в цьому році скупали зерно по 400-500 гривень за тонну, а продавали на хлібзаводи по 1000-1200 гривень за тонну. А ми говоримо про те, що для бідних людей повинні  скоро, так скажемо, тільки з дерті хліб пекти. А там же і діти є, і багато чого іншого, так скажемо, виникає як питання. Тому я пропоную сьогодні в першу чергу розглядати тільки за результатами  і висновками як  прогноз  економічного положення і становища у нас в державі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, я знаю, я знаю. Тут є лист авторів законопроекту, які відкликають свій законопроект. Відкликають. Значить, його  в порядку денному немає, він авторами законопроекту відхилений і ми його... відкликаний, і ми його не розглядаємо.

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо відновлення права громадян на безоплатну приватизації частки державного майна), 5693. народний депутат  Лебедівський. Те саме Лебедівський просить його  відкликати. Відкликаємо.

Наступне питання. Проект Закону про внесення змін до  деяких законодавчих актів України ( щодо вітчизняного нафтогазовидобування у виключній морській економічній зоні України), реєстраційний номер 5766.

Доповідач  народний депутат Франчук Ігор Анатолійович. Будь ласка, 3 хвилини. Підготуватися від комітету Скомаровському.

 

12:40:45

ФРАНЧУК І.А.

Уважаемые народные депутаты! Данный законопроект разработан и внесен на ваше рассмотрение с целью создания законодательных условий  для развития отечественной нефтегазодобычи  в  исключительной  морской экономической зоны Украины. Речь не идет о  нейтральных водах или пограничных водах. Речь  идет об исключительно морской экономической зоны Украины.

Действующая нормативная правовая база, которая регулирует вопросы пересечения морской таможенной границы, не  учитывает особенности производственной деятельности нефтегазодобывающих предприятий, которые выполняют работы по разведке, обустройстве, эксплуатации месторождений углеводородов на шельфе Черного и Азовского моря. В настоящее время такие работы осуществлялись исключительно в двенадцатимильной зоне. Однако,  вся перспектива развития морской добычи связана с освоением углеводородных ресурсов, залегающих за  пределами  государственной и таможенной границы Украины на глубокой воде.

Если предлагаемый проект закона не будет принят, то перемещение всех  грузов технологическими судами на буровые установки, морские стационарные платформы и обратно на берег должны будут оформляться  по полной таможенной процедуре, как экспорт и как импорт товаров. Это  существенно удлинит сроки  проведения работ по освоению новых месторождений и приведет к значительному удорожанию углеводородных ресурсов, что неизбежно снизит   инвестиционную привлекательность таких проектов и конкурентоспособность отечественных газодобывающих предприятий.

Надо отметить, что мы нашли полное понимание и поддержку о необходимости внесения изменений в таможенный кодекс Украины и  Закон Украины о едином таможенном тарифе. В Кабинете Министров Украины, сегодня представители Кабинета Министров Украины присутствуют здесь. Проблема сегодня непринятия данных изменений существует и она сегодня действительно сказывается негативно на работе единственного отечественного, я повторяю, предприятия - "Черноморнефтегаз".  Где практически все, не только технологические грузы, но и, начиная от продуктов питания, если действовать по законодательству, должны быть затаможены, а потом, при ввозе обратно на территорию Украины, растаможены. Что практически сегодня, учитывая оперативный характер работы, осуществить невозможно. Прошу  вас поддержать данный законопроект в целом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка. Від  Комітету з питань економічної політики і управління народним господарством власності  та інвестицій Скомаровський Володимир Володимирович. Нема, будь ласка, перший заступник Демьохін Володимир Анатолійович, прошу.

 

12:43:35

ДЕМЬОХІН В.А.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги, дело в том, что Таможенный кодекс  у нас действует достаточно давно. И вот мы периодически, вы заметили, возвращаемся? Потому что есть действительно огрехи и жизнь сама подсказывает, где нужно внести исправления.

Вопрос, связанный с каботажным перемещением судов, по существу это наши территориальные воды, когда идет оформление таможенное, это не только  задержка, мы таким образом, задержка в перемещении грузов, оборудования, доставке людей, продовольствия. Мы таким образом даем, вобщем-то инструмент для злоупотреблений нашим таможенным органам. Поэтому  мы на Комитете рассмотрели этот законопроект, считаем, что он очень актуальный, необходим и, если не будет, так сказать, замечаний у народных депутатов, принять его вообще в целом как Закон. Есть одно  замечание, которое высказало Науково-экспертное управление, что как же ж так, а декларации не будем оформлять? Да, не будем. Мы с вами идем в Европу. Мы поставили цель цивилизовано осуществлять бизнес. Так при чем здесь  декларации, когда идет перемещение внутри нашей по существу территории. Давайте поддержим этот законопроект и проголосуем за него. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будемо обговорювати. Будь ласка, Соломатін, фракція комуністів. Підготуватися Масенко.

 

12:45:15

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановні колеги, у кожній державі є якесь угрупування або інституція, про котру говорять, це є держава у державі. Саме такою державою у державі є  НАК "Нафтогаз України" і ті його інституції, які пропонують нам для розгляду зазначений законопроект.

Я хочу, щоб ми з вами уявили собі дуже одну просту ситуацію. Десь знаходитьcя у морі платформа, з котрої відбувається буріння свердловин. У разі прийняття тих пропозицій, які містяться у цьому законопроекті, прикордонна служба контролює все те, що завозиться і не завозиться на цю платформу ні тими каботажними суднами, котрі будуть з береги приходити і щось завозити, а тими, які можуть причалити до цієї платформи з моря, і, здається мені, неконтрольовано.

Тому я хотів би, щоб ми з вами підійшли до розгляду цього питання з державницької позиції. Чи не робимо ми зазначеним законопроектом диру в державному кордоні України, коли безконтрольно з боку відкритого моря будуть відбуватися так би мовити спілкування зацікавлених осіб з тими, які будуть перебувати на цій платформі.

Я не побачив в законопроекті нічого, щоб могло нам надати підстави вважати, що інтереси держави у цьому сенсі будуть збережені і ніяких порушень не буде відбуватися. А на сьогодні скоріше за все для таких можливих порушень робиться на законодавчому рівні певна дира.

Закінчуючи свій виступ, хочу сказати з цього приводу наступне. Законопроект вкрай цікавий. Але приймати його навіть у першому читанні це було б дуже небезпечно. І я хотів би, щоб ми його направили на повторне друге читання з тим, щоб автори законопроекту надали відповіді на ті запитання, які були висловлені Науково-експертним управлінням і з економічних питань, і з правових питань, і в тому числі з тих питань, які я запропонував у своєму виступі. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спочатку ми у першому його розглянемо, а потім буде повторне друге.

Будь ласка, Масенко, фракція комуністів. Підготуватися Зарубінському.

 

12:48:31

МАСЕНКО О.М.

Дякую.  Шановні народні депутати, шановні радіослухачі, виборці. На мій погляд, цей законопроект передбачає, щоб ми вже вирішували і питання, як кажуть, приватизації ділянок кордону,  тому що у нас уже в державі все незаконно "прихватизовано", уже всі, хто хотів, викачав, викрутив із того, що було десятками років напрацьовано нашим народом, а тепер уже давай доберемося і до кордонів і, дивись, якийсь там матимемо зиск.

На мій погляд, цей закон абсолютно не можна підтримувати і за його голосувати. Але у зв'язку з цим я хотів би сказати і ось таке. Тут ще цікавить і питання: а хто буде займатися оцими питаннями, які передбачені в цьому законопроекті? І це не тільки у цій галузі, нафтогазовій, видобувній, а й в усіх бізнесових структурах, усіх, де займаються бізнесом, на мій погляд, усе у нас увійшло в тінь, усе у нас закрито. Ми не знаємо, от я зустрічаюся з виборцями, мене запитують: а правда, що на Полтавщині є власником оцих нафтогазових свердловин ще мій колега із соціалістичної фракції? А я не можу відповісти, чи так, чи не так. Я документів не бачив, але воно все засекречено, все закрито.

То на мій погляд, коли ми вже прийшли до відкритої діяльності, як було раніше, припустимо там - "Зварич і К", це я так, наприклад, це не стосується Зварича, там. Чи "Масенко і К" - таке підприємство. І всі люди бачать, як цей бізнес працює, на кого він працює, що він виробляє? А у нас, як кинутися добиватися, чиє це підприємство, чий це бізнес, що він робить, на які гроші заснований? Тільки на підставних осіб, тільки все засекречено. Ми нікого не найдемо, хто ж власник цього виробництва.

Тому я вважаю, нема чого критися від людей, нема чого критися від народу. Вже прийшла нова влада, уже діятиме по-новому, я звертаюся і до бізнесменів - відкривайтеся вже! Пишіть, де ваші підприємства, щоб і я побачив, як працюють, і я виборцям скажу: он дивіться, ото - господар, ото працює добре, чесно, робочі місця створює і ще й зарплату платить. А ото - то російською мовою "проходимец", той нічого не робить, того треба ліквідувати. А так все засекречено то на жінок, то на племінників, то на онуків пооформляли - і ніде нічого не найдеш.

Тому, я вважаю, самим важливим моментом в цьому законопроекті є те, щоб ми знали, хто іменно буде займатися вирішенням цих питань, щоб ми могли вирішити, так це чи не так. Якщо чесні люди, то ще можна було б і проголосувати, але більшість ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. На жаль, в законах, Олександр Миколайович, ми не пишемо власників прізвищ.

Будь ласка, Зарубінський, фракція Народної аграрної партії. Підготуватися Кармазіну.

 

12:51:53

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Олег Зарубінський, фракція Народної аграрної партії України.

Я, шановні колеги, з вашого дозволу буду говорити про законопроект, а не про інші речі, важливі, але які не мають відношення до даного законопроекту. Оскільки я його вивчав, законопроект.

Шановні колеги, тут є декілька питань, які, мені здається, потребують свого аналізу, і, можливо, врахування, якщо цей законопроект буде прийнятий в першому читанні.

Перше, було сказано з приводу того, які можуть бути декларації, митні декларації, якщо це є українська територія. Це є різні речі, шановні.

Коли мова йде у виключній морській економічній зоні, а про це йдеться, то це не є територія, яка може бути позбавлена митного контролю. І такого немає, шановні, у всіх країнах світу. Тобто, декларації  мають бути. Інша проблема, що механізм чи інструментарій декларування може бути інший, полегшений, якщо вони, дійсно, як ви правильно сказали, не виходять в нейтральні води.

Наступне, всі звертають увагу тільки на одне положення цього законопроекту, там, де, як казали, судна каботажні і так далі, і так далі. Але є тут зміни і в другий абзац статті 29-ї, зокрема, мова йде про звільнення від митного оформлення рибної продукції, виробленої українськими судами в межах азово-чорноморського басейну.

Раз так, то виникає питання: відповідно до українського законодавства має бути рішення митно-тарифної ради. І мені відомо, що на сьогоднішній день рішення митно-тарифної ради немає відповідного.

З іншого боку, чому ще це необхідно? Тому що в пункті ч) автори проекту пропонують доповнити статтю 19 Закону України "Про єдиний митний тариф" якраз певним переліком товарів. Тобто підпадає під необхідність рішення, висновку, позитивного причому висновку, з боку митно-тарифної ради.

І наостанок. Питання, підняте в законопроекті, є дуже важливим. Фактично мова йде про те, що ми всі кажемо, і про те, що дуже модно зараз казати: про енергетичну безпеку України. Мова йде про збільшення видобутку власної нафти, власного палива. І в цьому контексті, я думаю, що законопроект якраз має бути підтриманий, але ми маємо запобігти всіх цих можливих негативних моментів, в тому числі, як правильно було сказано, можливої контрабанди, коли він буде реалізований.

Тому мені здається, що якщо в першому читанні ми можемо його підтримати, то сьогодні вести мову про підтримку в цілому цього законопроекту не можна. Є речі, які треба ще відпрацювати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна".

 

12:55:05

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати, один із сучасних класиків, колишній виконуючий обов'язки Прем'єр-міністра України висловився, що йому треба всього один метр Державного кордону - і все, і всі питання будуть економічні вирішені. Цей закон вирішує питання не тільки по одному метру Державного кордону. Якщо точніше, то він ставить і по судах, але так, щоб було зрозуміло нашим слухачам, про що мова йде, то це мова йде про те, що до Митного кодексу добавляються доповнення, де до суден каботажного плавання відносяться також і установки і споруди з розвідки і видобування вуглеводневих ресурсів, які також проводять  сейсморозвідувальні, інженерно-геологічні, екологічні дослідження у виключній морській економічні зоні.

І друге питання. Це переміщення через митний кордон якраз отих вантажів, які зараз говорили і це для забезпечення функціонування установок і споруд з розвідки, видобування вугле... водневих ресурсів, проведення інженерно-геологічних, екологічних досліджень у виключній морській екологічній зоні. Звісно, я погоджуюсь, що є зауваження щодо прийняття цього закону і, якщо розмірковувати, що дозволити переміщення через митний кордон цих вантажів технологічних, які призначені для забезпечення функціонування установок і споруд з розвідки і видобування вуглеводневих ресурсів, проведення цих робіт, про які йде мова, то фактично буде це означати відсутність митного  контролю за переміщенням цих товарів. А тут уже, якщо є відсутність контролю десь, то  вже можна сюди  передбачити і любу контрабанду. Тобто, треба такі застереження вписувати в цей закон, якщо це добавляти, які не допустять цього. Поки що таких застережень немає.

Крім того, я хотів би побачити яка вартість  конкретно цієї сировини, що видобувається виключно в морській економічній зоні  України. Я хочу зрозуміти чому маленька Норвегія може експортувати нафту, а ми весь час залежні від Російської  Федерації. Я хочу зрозуміти чому ми не забезпечуємо себе нафтою з того, що тут є. Великі глибини? Да, великі глибини. Давайте ділитися з тими країнами, які дадуть нам переробку цю. Це я вже звертаюся до нового уряду, у тому числі до пані Юлії Тимошенко. І я хотів би побачити висновок Митно-тарифної ради при Кабміні. При цих умовах можна закон приймати, а поки що я не бачу цих висновків.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Так, будь ласка, від  бюджетного комітету яка думка? 1 хвилина. Баранівського мікрофон.

 

12:58:26

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Дякую, Адаме Івановичу. Фракція соціалістів, Олександр Баранівський.

Бюджетний комітет 15 грудня минулого року розглянув даний законопроект. Я хочу звернути увагу народних депутатів, що прийняття цього законопроекту впливає на доходну частину  бюджету. І тому, якщо даже буде воля депутатів, що і приймуть  сьогодні цей законопроект, то майте на увазі, що він може увійти в дію не раніше 1 січня 2006 року. Я ще раз підкреслюю, він впливає на доходну частину бюджету.

Тому треба  підходити з прийняттям цього законопроекту досить і досить обережно. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  по хвилині. Семенюк. За нею Черняк. мікрофон з місця Семенюк.

 

12:59:12

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Шановний Адаме  Івановичу! Шановні колеги! У свій час мені доводилося робити конституційне подання до суду по Земельному кодексу і  Закону "Про угоди про розподіл продукції" і, зсилаючись на норми Віденської конвенції про збереження надр морської зони і морської зони побережної, виграти той Конституційний Суд.

Я це говорю для чого? У нас сьогодні є багато міжнародних конвенцій, які треба підписати і ратифікувати  у сесійному залі. І я хотіла б, щоб ми говорили  вже, маючи  відповідну конвенцію, могли захищати  державні інтереси, підписуючи такі угоди. А то получається там, спочатку награбуємо, а потім  підпишемо вже угоди, але  своє власне будемо захищати  вже на нормі міжнародного права.

Тому я  хотіла б, Адаме Івановичу, щоб все ж таки було протокольне доручення по Віденській конвенції збереження надр морської зони. І це буде по-державному. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Черняка Володимира.

 

13:00:23

ЧЕРНЯК В.К.

Шановні колеги! Існує два боки проблеми. З одного боку, недоцільною є затримка митного оформлення каботажного плавання суден, з іншого боку, існує небезпека зловживань.  Як  зменшити затримку і уникнути зловживань? Потрібно не відміняти декларування, а міняти спосіб декларування і митного контролю, спрощувати його. Я думаю, у цьому полягає вихід. У даному законопроекті акцент зроблений на одному із боків проблеми, як уникнути затримки. Треба ще більш детально виписати: як уникнути зловживань. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення питання завершено. Будемо приймати рішення. Я ставлю на голосування, про прийняття за основу в першому читанні проекту Закону, про внесення змін  до деяких законодавчих актів України, щодо вітчизняного нафтогазовидобування  у виключній морській, економічній зоні України. Реєстраційний номер законопроекту 5766. Прошу визначатись.

 

13:01:53

За-54

Попробуємо на повторне перше? Я ставлю пропозицію про направлення на повторне перше читання. Прошу визначатися.

 

13:02:21

За-68

Законопроект відхилено.

Переходимо до розгляду проекту Закону про внесення змін до деяких законів України з питань приватизації, щодо критеріїв  визначення  стратегічних об'єктів. Тут  у нас 2 законопроекти, за номерами 6009 і 4360. Однак, автори законопроекту 4360 - Васюник, Єхануров, Пинзеник відкликають свій законопроект. Тому ми будемо розглядати лише один законопроект, автором якого є народний депутат Семенюк Валентина Петрівна. 6009, будь ласка.

 

13:03:03

СЕМЕНЮК В.П.

Дякую. Семенюк, Фракція соціалістичної партії. Шановні колеги, спеціальна контрольна комісія не тільки аналізує і бачить наслідки порушень, але ми стараємося виносити пропозиції такі, які б унеможливлювали двучитання і які давали б можливості для порушення, особливо при приватизації. Ми детально доповідали на парламентських слуханнях про те, що  фактично держава вже втратила право власності на підприємства нафтопереробної галузі, зв'язку, транспорту, зв'язку, виробництва сировини для алюмінієвої промисловості. безпосередньо для енергорозподільчих підприємств, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави.

Сьогодні нашими підприємствами володіють громадяни інших держав і безпосередньо впливають навіть і на внутрішню і зовнішню політику. Багато підприємств, які приватизовані, по територіях наносять страшний економічний урон, тому що приватизовані з відповідними порушеннями і при допомозі судів.

Ціль нашого законопроекту - з метою забезпечення економічної безпеки держави пропонуються об'єкти, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, віднести до переліку об'єктів заборонених до приватизації. Ця мета сьогодні характеризується у першу чергу  іще  одними чинниками.

Сьогодні по законодавству по приватизації, великої приватизації фактично йде приватизація по схемі  малої приватизації, тобто велике підприємство приватизується по схемі кіосків. І тому такі об'єкти, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки  держави, повинні бути віднесені до заборони до приватизації.

Крім того, у статті 12 ми пропонуємо внести зміни. Сьогодні приватизація може іти не тільки від Кабінету Міністрів, а від покупців. Виявляється, у нас є люди багаті, виходить до Фонду державного майна, пропонує, що він буде її приватизовувати і робити це не по програмі приватизації, а за своїм окремим, відповідною пропозицією. І, якщо Фонд державного майна чи Кабінет Міністрів хоче відмовити в цій пропозиції, він звертається до суду, і виявляється: держава зобов'язана йому цей об'єкт продати. Тому цю норму ми, що стосується покупців, ми повинні все ж таки вилучити, тому що ми відповідаємо з вами за економічну безпеку держави.

Дуже багато моментів, які ми бачили під час проведення детальних аналізів. Адаме Івановичу, якщо можна, я чуть-чуть більше.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

СЕМЕНЮК В.П. Під час детального аналізу використання судами об'єктів, які йдуть на приватизацію, але у цей час він ще не в Кабміні і уже не у Фонді держмайна, а в цей час йде оренда, перепродаж, передача до статутних фондів, і ми втрачаємо такі об'єкти.

Тому цей законопроект був підтриманий Комітетом з економічної політики, спеціальною контрольною комісією, і він потребує сьогодні...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити.

 

СЕМЕНЮК В.П. Негайного прийняття, виходячи ще із головного. Буквально 23 грудня 2004 року вийшла постанова Кабінету Міністрів 1734, в якій затверджуються переліки об'єктів, які мають стратегічне значення, а фактично критерії не виписані. Тобто цей перелік уже самою постановою Кабміну скорочено.

Тому цей законопроект дає можливість сьогодні визначити об'єкти стратегічного призначення, віднести їх до переліку об'єктів, заборонених до приватизації. І ми з вами у цьому залі доопрацюємо, і цей перелік у сесійному залі затвердимо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка. Від комітету - перший заступник голови Комітету з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій Володимир Анатолійович Демьохін.

 

13:07:17

ДЕМЬОХІН В.А.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые депутаты. Комитет по вопросам экономической политики, управления народным хозяйством, собственности и инвестиции на своем заседании 12 января рассмотрел проект Закона о внесении изменений в некоторые законы Украины по вопросам приватизации, о которых докладывала наш коллега Валентина Петровна Семенюк, принял решение рекомендовать Верховной Раде принять указанный законопроект за основу.

Главное научно-экспертное управление в своем выводе отмечает, что по результатам рассмотрения в первом чтении проекта Закона он может быть принят за основу с учетом высказанных замечаний, предложений. Комитет также предлагает принять за основу. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Так, є необхідність обговорювати? Є, бачу чимало записалось. Так, будь ласка, Бондарчук Олександр, фракція комуністів. Підготуватись Пузакову.

 

13:08:23

БОНДАРЧУК О.В.

Уважаемый Председатель, народные депутаты! Нам предлагается поддержать законопроект, в соответствии с которым ужесточается государственный надзор за процессами приватизации, который у нас на сегодняшний день зашел так далеко, что иногда кажется, что остановить эти процессы уже невозможно.

Мы доходим до того, что в ближайшее время, судя по той информации, которая идет в печати, при новом правительстве, при новой власти доберутся до приватизации энергогенерирущих компаний. Пока только распределение электроэнергии, но как только будут приватизировать электростанции, вы сами понимаете, к чему это приведет.

Поэтому законопроект своевременный, я как коммунист его поддерживаю, он проходит в контексте программы, с которой коммунисты всегда идут на все выборы, - приостановить, наложить мораторий на приватизацию, провести реприватизацию, а точнее национализацию приватизированных предприятий в базовых отраслях в обязательном порядке. Мы его поддерживаем.

Что хочется в дополнение сказать, что практика приватизации многих предприятий говорит о том, что социальные параметры, которые прописываются в договорах купли-продажи, они не выдерживаются, не выполняются, раздаются на этапе приватизации обещания повышения заработной платы, сохранения рабочих мест, улучшение условий труда  на самом деле происходят совершенно противоположные процессы. можно ряд примеров привести.

Ну, скажем, вот поступило к нам обращение работников завода "Каменец-Подольск автоагрегат". Во время приватизации этого предприятия в статутный фонд этого предприятия был еще незавершенный объект конкретно жилой дом на 94 квартиры. Его включили, этот жилой дом в уставной фонд, учитывая, что предприятие, новые хозяева взяли обязательства достроить его и продать его новым работникам, которые стояли на очереди. На самом деле, это обязательство не выполняется, и этот дом... объединение, это предприятие входит в объединение "Автокраз", собирается его продать.

Жильцы этого дома, очередники, просят, наблюдательный совет, объединение "Автокраз" дать разрешение на достройку этого дома предприятиям с тем, чтобы хотя бы часть жилья получить, и просят Литвина, Председателя Верховной Рады, а также нашего коллегу Живаго, который имеет отношение к "Автокразу" все-таки рассмотреть этот вопрос. И то условие, под которое продавалось предприятие, было выполнено.  Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Пузаков, фракція комуністів. Підготуватися Зарубінському.

 

13:11:35

ПУЗАКОВ В.Т.

Владимир Пузаков, фракция Коммунистической партии Украины, Кировоградщина.

В проведении приватизации с первого ее шага гуляет коррупция, взяточничество и бандитизм. Она не направлена на улучшение жизни людей, а на обеспечение и функционирование рыночных отношений и на полный произвол частного собственника. У народа отобраны базовые отрасли хозяйства, составляющие основу общенародного благополучия. А что народ от этого получил?

Новым украинцам, которые прихватизировали предприятия, объединения, чужды такие понятия, как научные, научно-технические разработки, выделение средств на научные исследования и так далее. Сегодня у них одна задача: вырвать как можно больше из существующего производства, а не получается, то пустить  на металлолом имеющееся оборудование, в чем сегодня и преуспевают.

Например, по Кировограду и Кировоградской области пущены на металлолом такие в свое время стратегически важные промышленные объекты-гиганты, бывшие предприятия союзного значения, как "Пишмаш", "Сегмент", литейный завод, домостроительный комбинат, ряд сахарных и спиртзаводов. На этих предприятиях после приостановления банкротства работала ликвидационная комиссия, потом под руководством КРУ была сделана проверка хозяйственной деятельности предприятий, было выявлено разворовывание материальных ценностей на сумму около трех миллионов долларов. Документы были направлены по все силовые структуры, областную госадминистрацию, однако до этого времени ни прокуратура, ни остальные структуры, в том числе и СБУ, не дали должной оценки таким действиям. Напрашивается вопрос: кому же это выгодно?

Почему я так заявляю? Да потому что, если бы таким действиям была дана своевременная правовая оценка, то не было бы такого разворовывания государственного имущества, а так, в некоторых районах почти вся промышленность сметена с лица земли. И никто никакой ответственности за это не несет.

Подобная политика продолжается и сегодня, потому что украинские олигархи, которые вчера были против Ющенко, а сегодня уже с ним в одной команде, снова будут демонстрировать полное игнорирование законов Украины в отношении стратегических объектов, так как у них ничего святого не было и не будет, кроме собственной наживы. Разгул коррупции сегодня в стране безграничен и, к большому сожалению, вседозволен. Но мы, коммунисты, не должны закрывать на это глаза, а должны сделать ей преграду и сказать твердое "нет" экономическому преступлению в нашей стране. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Зарубінський, фракція Народної аграрної партії України. За ним буде виступати Кармазін.

 

13:14:39

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги! Згідно класифікації Фонду державного майна України, до об'єктів приватизації групи Г, окрім підприємств-монополістів, належать підприємства, які забезпечують конкурентні переваги країни у виробництві складної техніки та економічну незалежність країни, унікальні виробництва, які використовують рідкісні ресурси або їх комбінацію, нематеріальні активи, корисні копалини, кадри, ноу-хау, і таке інше.

На сьогоднішній день  ми можем сказати, що, відповідно до постанови Кабінету  Міністрів України від (я для прикладу беру) 15 травня 2003 "Про визначення критеріїв, віднесені підприємства, організації до таких, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави містить такі критерії, які дозволяють  менш важливим підприємствам потрапляти до даного переліку. До речі, в переліку значно більше, ніж  тисяча підприємств, а дійсно стратегічні підприємства, навпаки, даються можливість їм бути або корпоратизованими, або навіть приватизованими. Тому законопроект нашої колеги Семенюк є надзвичайно важливим якраз в тому аспекті де ті критерії і як вони мають бути визначені - чи це підприємство є стратегічним, відповідно потрапляє в цю категорію, яка забезпечує національну економічну безпеку України, або є інші якісь моменти часто лобістського  характеру щодо внесення в цю категорію тих чи інших підприємств.

Проблема, піднята колегою Семенюк, важлива і тому, що на сьогоднішній день, ми про це не кажемо, але майже 70 відсотків кольорової металургії української управляються з капіталом іншої країни. Більше  36 відсотків енергорозподілу капіталом з іншої країни. Більше  33 відсотки чорної металургії - капіталом з іншої країни. Навіть  38 відсотків телебачення  українського  управляються капіталом з іншої країни. Я не буду називати цю країну, справа не в цьому. Справа в тому, що дійсно стратегічні об'єкти, які  і є необхідні для національної безпеки України, сьогодні часто-густо знаходяться не в українських, не в руках нашої держави. Але тут є зауваження до законопроекту Валентини Петрівни. Вона правильно визначає, що це має бути не постановою визначені ці критерії, але пише в своєму законопроекті, що  це має визначатися окремим законом. Крапка.

Я хочу поставити питання - яким законом. Коли він з'явиться? Чи буде він корелювати, кореспондувати з цим законом - законом про приватизацію державного майна? Мені здається, якщо до другого читання відпрацювати цей момент і саме в цей законопроект про  приватизацію державного майна інкорпорувати ту частину, яка стосується критеріїв визначення стратегічності  підприємства, можна цілком  буде підтримати потім і в цілому цей законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна".

 

13:17:54

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати! Перш за все, дозвольте подякувати Валентині Петрівні за те, що вона запропонувала цей  законопроект, при чому запропонувала вона його ще влітку, і якби ми швидше його приймали, то  можливо б не все ще було поприватизовано, тому що, враховуючи нинішній  етап приватизації, коли на продаж пропонуються особливо  привабливі підприємства, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, визначається, що ініціатива  щодо приватизації державного майна виходить від держаних органів приватизації на підставі саме Державної програми приватизації.

Правда, я б дуже хотів, щоб ми дійшли  і до приватизації комунальної власності. Я б дуже хотів, щоби нова влада, новий уряд  дійшли і до законності приватизації, яка здійснена  і стратегічних і нестратегічних об'єктів. Я б дуже хотів, щоб нова влада дійшла до  виконання умов приватизації, а вони по  жодному об'єкту не виконані, і ніхто не  хоче контролювати, як це виконується. Зокрема, Фонд  державного майна, який перетворився фактично в агенцію розпродажу державного майна, а  не Фонд державного майна.

І я вам скажу, що така проблема велика існує і по врегулюванню питань пов'язаних з комунальною власністю. Всі, хто були у жемчужині України, в Одесі, знають, що таке "Пасаж". Знають цей готель фантастичний, великий. Так от 22 грудня 2004 року, тобто напередодні третього туру виборів Президента виконком Одеської міської ради прийняв рішення про видачу свідоцтва  на право власності  ЗАО "Пасаж"  на  приміщення по вулиці Преображенській, 34 в місті Одесі. 13 січня уже свідоцтво на право  власності було видано. А до  того це приміщення було у власності територіальної громади міста Одеси. Воно було внесено ніби-то в статутний капітал ЗАО "Пасаж", в якості внеску Одеської міської ради і 14 січня право власності було зареєстровано в органах, які засвідчують інвентаризацію, але ж 13 січня ми з вами прийняли  постанову про тимчасові обмеження  в сфері приватизації, де призупинили виконання  рішень, про внесення об'єктів державної комунальної власності в статутні фонди товариств. Я хотів би, щоб той чоловік, який сидить сьогодні на посаді Генерального

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юрій Анатолійович. Так, будь ласка, Матвієнков, хвилина з мотивів.

 

13:21:18

МАТВІЄНКОВ С.А.

Я хвилину. Матвієнков, 55-ий округ, Маріуполь.  Уважаемые коллеги, когда начинаешь вообще думать об этом процессе приватизации, мне невольно вспоминаются те времена, когда мы считали, что приватизация, вообще, -  это панацея от всех бед. Вот сегодня приватизируем - все, завтра заживем. Потом начали использовать приватизацию, как механизм пополнения средств и говорить о том, что вот все продаем - и сразу страна начинает жить  нормально, пенсионеры начнут нормально жить.

Но самое главное, приватизация - это  механизм нахождения эффективного собственника. И, к сожалению, об этом начинают очень быстро забывать. И мне очень жаль, что господин Пинзеник снял именно свой законопроект, который обязывал серьезные крупные законопроекты рассматривать по отдельному Закону. Потому что именно этот подход позволяет сегодня поставить на принцип интересы страны в первую очередь, интересы трудового коллектива, интересы региона, а потом уже интересы, так сказать, каких-то частных людей.

Мы приватизировали "Укррудпром". Что мы  получили? 3 миллиона тонн сегодня железо-рудного сырья недополучили металлурги, зато 17 миллионов тонн мы в этом году железорудного сырья вывезли за пределы Украины, за бесценок. Металлурги недодали 170 миллионов тонн чугуна в прошлом месяце. Сколько недополучила держава?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Гінзбург хвилина, за нею - Гуров.

 

13:22:39

ГІНЗБУРГ О.П.

Спасибо Адам Иванович. Гинзбург, фракция коммунистов.

Я хотела бы сделать такое  предложение. Мы будем рассматривать Программу уряду роботи, Программу правительства. И в этой Программе правительства должны быть отражены такие моменты по подходу к приватизации, в том числе и тот момент, когда мы, формируя бюджет, все время дополняем недостающие деньги за счет  приватизации определенных объектов или предприятий. А это делается в  такие моменты, когда доводятся до банкротства эти предприятия, люди остаются без зарплаты. И я вот на примере своего Конотопа или Шестки, своего округа вижу, когда нет в списке приватизации. находят какой-то момент, пишут, нельзя приватизоровать, делаем корпоратизацию. Это почти тоже самое.

Поэтому я предлагаю, когда мы будем обсуждать Программу уряду, мы должны эти моменты определенно говорить четко, что мы будем приватизировать или не будем, коммунисты выступают против того, чтобы приватизировать сегодня объекты. Но подходить, вносит кто-то закон или не вносит закон и ждать, а вдруг не внесет Семенюк закон...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Гуров хвилину, за ним - Черняк.

 

13:23:52

ГУРОВ В.М.

Вадим Гуров, Кривбасс.

Уважаемые коллеги, вот если бы мы были такие умные хотя бы полгода назад, когда приватизировали "Криворожсталь", "Укррудпром". Вот коллега Матвиенков сейчас возмущается, что неправильно приватизировали. Только где вы все были тогда, когда голосовали, когда я выступал и говорил, не делайте этой глупости. Суть заключается в одному, что сначала наделали все, а сейчас начинаем мы решать все эти проблемы.

За прошлый год "Криворожсталь", это прослушайте все, чистой прибыли получили миллиард девятьсот за только не за полный год. А продали его за четыре миллиарда. То есть вот в чем вопрос. Не в том вопрос: надо или не надо, а кому и на каких условиях.

А то, что сделали с "Укррудпромом" надо немедленно возвращать назад. И такие заводы, как "Ильича", "Запоржсталь" они должны иметь свое месторождение, как "Криворожсталь"...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Черняк з мотивів. За ним - Майко.

 

13:25:07

ЧЕРНЯК В.К.

Шановні колеги, цим законопроектом вирішується два питання. Перше питання - про недоцільність скорочення переліку об'єктів стратегічного значення, що не підлягають приватизації. І друге питання. Вилучається право судів заставляти державу примусово продавати майно. Тобто, щоб суди не брали участі в розкраданні державного майна. Тому треба приймати законопроект.

Але не вирішується питання, яке винесено в назву закону - про критерії визначення стратегічних об'єктів. Пропонується внести зміни до іншого закону. Я вважаю, що потрібно у цьому законі визначити це питання і вирішити його. Або тоді зняти з назви слова "про визначення критеріїв". Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Майко мікрофон.

 

13:26:08

МАЙКО В.І.

У мене є пропозиція. Не займатися зараз питаннями: приватизувати чи не приватизувати. Головна причина всіх наших бід у тому, що ніколи не ставиться ціль: для чого приватизується те чи інше підприємство.

Якщо би цілі стояли, якщо би держава ставила ціль - розвиток підприємства, пошук віддачі від цього підприємства, от тоді були б інші підходи. Сьогодні спочатку приватизуємо, а потім думаємо, для чого його приватизуємо. Це і "Углепром", це і інші підприємства. Зараз в такому ж стані знаходиться підприємство, саме видатне підприємство України і радіопромисловості "Квант", де розбили на куски, приватизують, а ніхто не розуміє, для чого. Крім шкоди державі, нічого це не дає. І це по багатьом тим підприємствам. Тому я вважаю, що перше, з чого повинна починатися люба приватизація, це - визначити мету, для чого вона...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я думаю, Віталій Іванович, кожен добре розуміє, для чого приватизують. Приватизують для того, щоб набити свої власні кишені. Носенко, будь ласка.

 

13:27:33

НОСЕНКО М.П.

Шановний Головуючий, шановні народні депутати! Я вважаю, що законопроект про внесення змін до деяких законів України з питань приватизації корисний для стабілізації економіки та унеможливлює подальше розграбування олігархами державних стратегічних підприємств, в тому числі і залізницю.

Тому ми, комуністи, будемо його підтримувати в першому читанні. Безперечно, пункт два статті п'ять, що говорить про підлягання приватизації об'єктів, що мають загальнодержавне та стратегічне значення для економіки та безпеки держави, а також казенні підприємства, є як би основним мотивом даного законопроекту. І дійсно, якщо приватизація стратегічних підприємств і надалі буде іти такими темпами, як вона ішла напередодні виборів Президента, то наша держава взагалі залишиться без важелів впливу на економіку та соціальну політику. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Матвієнков, репліка, будь ласка.

 

13:28:39

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, 55 округ, Мариуполь.

Что касается приватизации "Укррудпрома", я хотел бы ответить, что мы с Владимиром Семеновичем Бойко в этом зале стояли, стоим и стоять будем на том, что эта приватизация в ущерб государству. И никто не имеет никакого морального права обвинить нас в том, что мы не отстаивали эту позицию ни здесь в зале, не поза этим залом.  А что касается приватизации "Криворожстали", я хочу сказать одно, что если бы трудовой коллектив вместе со своими избранниками стал бы стеной на защиту своего предприятия и не пытались бы некоторые стать между "умными и красивыми", я думаю, сегодня мы бы не разбирали бы последствия приватизации "Криворожстали", а работало бы предприятие на благо державы.  Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення питання завершено.

Прошу підготуватися до голосування.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу в першому читанні Закону про внесення змін до деяких законів України з питань приватизації (щодо критеріїв визначення стратегічних об'єктів), реєстраційний номер законопроекту 6009. Прошу голосувати.

 

13:30:01

За-318

Рішення прийнято.

Шановні колеги, ми другий день поспіль з вами достроково виконуємо з вами ті плани, які намічаємо на той чи інший день. Правда, сьогодні нам допомогли колеги, які чимало познімали, повідкликали свої законопроекти у зв'язку з тим, що змінилася ситуація в державі.

На цьому ранкове засідання Верховної Ради оголошується закритим. З 16-ї години ми працюємо в комітетах, фракціях і групах. Завтра початок ранкового засідання о 10-й годині ранку.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку