ЗАСІДАННЯ   П’ЯТДЕСЯТ  ДЕВ’ЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

24   грудня   2004 року, 10.03 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України. Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:04:02

Зареєструвалися у залі 408 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, сьогодні день народження народного депутата України Петрова Віктора Борисовича. Давайте привітаємо його, побажаємо йому міцного здоров'я і всіляких успіхів.

Шановні народні депутати, відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України інформую про входження народного депутата України Ратушняка Сергія Миколайовича до складу депутатської фракції Народної аграрної партії України.

Шановні колеги, дозвольте проінформувати вас про результати роботи Верховної Ради України 18 грудня. Розглянуто 18 питань, вибачте, 23 грудня, тобто учора. Розглянуто 18 питань порядку денного - 13 законопроектів, шість проектів постанов та пропозиції Президента України до двох законів. За результатами розгляду прийнято вісім законів, у тому числі Закон України "Про Державний бюджет України на 2005 рік". Один законопроект відхилено. Розгляд двох питань перенесено. Прийнято три постанови, три проекти постанов відхилено. Подолано вето Президента України на один закон. Один закон прийнято у новій редакції.

Шановні народні депутати, ви маєте розклад засідань на сьогодні. Там, де написано о 12 годині складення присяги суддею Конституційного Суду України Гавришем Степаном Богдановичем, це питання сьогодні з розгляду знімається.

Шановні колеги, відповідно до статті 2.5.2 Регламенту у п'ятницю ми маємо 30 хвилин для виступів народних депутатів з внесенням пропозицій, оголошенням запитів, заяв, повідомлень. Прошу шановний народних депутатів записати на виступ. А я тим часом оголошу депутатські запити, що надійшли.

Надійшли запити народних депутатів України:

Олега БІЛОРУСА до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра про притягнення до відповідальності осіб, винних у фабрикації протоколу засідання Кабінету Міністрів щодо розгляду проекту “Угоди про формування Єдиного економічного простору”.

Миколи ШЕРШУНА та Валерія САМОПЛАВСЬКОГО до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра стосовно ігнорування Кабінетом Міністрів депутатських запитів щодо закупівлі путівок на оздоровлення чорнобильців, закупівлі ліків, медичного обладнання та формальний підхід до інформування з цього приводу народних депутатів.

Віктора РАЗВАДОВСЬКОГО до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра щодо ліквідації диспропорції в пенсійному забезпеченні військовослужбовців, звільнених з лав Збройних Сил в різні роки.

Андрія ДЕРКАЧА та Петра ПОРОШЕНКА до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра щодо перевірки виконання вимог чинного законодавства при призначенні Голови та членів Національної комісії з питань регулювання зв’язку, а також правомірності видання Головою цієї комісії розпорядчих документів.

Юрія КАРМАЗІНА до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра, Генерального прокурора, Голови Державного комітету по земельних ресурсах, Секретаря Ради національної безпеки і оборони щодо систематичного зловживання Одеським міським головою та посадовими особами Міністерства охорони здоров’я владою, вчинення корупційних дій, брутального порушення вимог статті 49 Конституції України про недопустимість скорочення мережі комунальних закладів охорони здоров’я шляхом житлового будівництва на території протитуберкульозних санаторіїв “Люстдорф”, “Зелена гілка” і “Хаджибей”, шкіл-інтернатів №34 і 87 по лікуванню розумово відсталих дітей та осіб з порушеннями зору з фактичним знищенням цих закладів, припинення нецільового використання земель рекреаційного призначення.

Юрія СОЛОМАТІНА до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра щодо наявності бюджетних призначень в Державному бюджеті України на 2005 рік на реалізацію положень ратифікованої Україною Європейської Хартії регіональних мов або мов меншин та забезпечення направлення до Ради Європи грамоти про ратифікацію зазначеної хартії.

Володимира ПУЗАКОВА до Віце-прем’єр-міністра Івана Кириленка щодо порушення Указу Президента України “Про реформування аграрного сектору”.

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до Віце-прем’єр-міністра Дмитра Табачника з приводу незадоволення відповіддю на депутатський запит щодо збереження пам’ятника історії на честь воїнів визволителів в місті Цюрупинськ Херсонської області.

Миколи РУДЬКОВСЬКОГО до Віце-прем’єр-міністра Дмитра Табачника стосовно порушення прав працівників дитячого спеціалізованого протитуберкульозного санаторію “Барвінок” на підвищення посадових окладів у зв’язку з небезпечними для здоров’я умовами праці.

Миколи ТОМЕНКА до Генерального прокурора щодо незаконного відчуження майна та земельної ділянки Інституту математики Національної академії наук України.

Валерія САМОПЛАВСЬКОГО Миколи ШЕРШУНА до Генерального прокурора щодо самозахвату земель Ялтинського гірсько-лісового природного заповідника.

Людмили КИРИЧЕНКО до Генерального прокурора, Голови Київської міської державної адміністрації щодо законності підстав розміщення Комітету національного порятунку у будинку федерації профспілок по вулиці Майдан Незалежності, 2.

Віталія ХОМУТИННІКА до Генерального прокурора щодо перевірки порядку надання дозволів на спорудження у центрі міста Києва малих архітектурних форм та проведення заходів на підтримку кандидата на пост Президента України Віктора Ющенка.

Миколи КОМАРА до Генерального прокурора, Голови Служби безпеки щодо надання правової оцінки фактам публікації у засобах масової інформації текстів телефонних розмов, в числі учасників яких називаються імена посадових осіб органів державної влади.

Василя ЧЕРВОНІЯ до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи за фактами масових втручань посадових осіб Рокитнянської районної державної адміністрації Рівненської області у вибори Президента України.

Володимира СІМОНОВА до Генерального прокурора стосовно створення організацією “Конгрес українських націоналістів” загонів самооборони імені Романа Шухевича в Західній Україні.

Василя ОНОПЕНКА до Генерального прокурора щодо порушення чинного законодавства України слідчими Дніпровського Управління Міністерства внутрішніх справ у місті Києві.

Володимира СКОМАРОВСЬКОГО до Генерального прокурора щодо бездіяльності органів прокуратури Вінницької області та відсутність будь-якого реагування на понад 30 заяв про злочини, скоєні під час проведення виборів Президента України.

Анатолія ГРЯЗЄВА до Генерального прокурора, Голови Державного комітету по земельних ресурсах, Голови Київської  обласної державної адміністрації щодо звернення працівників акціонерного товариства “Агрокомбінат “Калита” стосовно недотримання законодавства при розрахунках підприємства за користування земельними паями.

Василя ОНОПЕНКА до Генерального прокурора щодо порушення чинного законодавства слідчими Шевченківської районної прокуратури міста Києва та слідчими Шевченківського районного управління Головного Управління Міністерства внутрішніх справ у місті Києві.

Олександра МОРОЗА до Генерального прокурора, міністра юстиції щодо поновлення порушених прав мешканців будинку №4 по вулиці Городецького в місті Києві внаслідок діяльності товариства з обмеженою відповідальністю “Центр правової допомоги Правозахист” та Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

Юрія АРТЕМЕНКА до Генерального прокурора про притягнення до відповідальності посадових осіб за невиконання законних вимог народних депутатів України та за створення перепон в їх роботі.          Валерія САМОПЛАВСЬКОГО та Миколи ШЕРШУНА до Генерального прокурора щодо фактів зловживання службовим становищем і розкрадання коштів в особливо великих розмірах при проведенні капітального ремонту водоводу та очисних споруд у місті Радомишлі.

Миколи ТОМЕНКА до Генерального прокурора, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення у зв’язку із систематичним розповсюдженням в ефірі Луганської кабельної телекомпанії інформації, що розпалює міжнаціональну ворожнечу та пропагує культ насильства і жорстокості.

Миколи КАТЕРИНЧУКА до Генерального прокурора щодо притягнення до відповідальності посадових осіб Міністерства внутрішніх справ, Управління юстиції, податкової інспекції Бабушкінського району міста Дніпропетровська за порушення норм Закону України “Про вибори Президента України”.          Миколи РУДЬКОВСЬКОГО до Генерального прокурора щодо порушень законодавства при будівництві житлових будинків у місті Чернігові.

Володимира СКОМАРОВСЬКОГО до Генерального прокурора щодо розбазарювання міського житлового фонду і присвоєння коштів із бюджету міста Вінниці керівником Управління Міністерства внутрішніх справ у Вінницькій області та його першим заступником.

Групи народних депутатів (ПАВЛЮК, ЛУЦЕНКО та інші. Всього 17 депутатів) до Генерального прокурора стосовно численних порушень законодавства Міністерством транспорту та зв’язку під час обіймання посади міністра Георгієм Кірпою.          Юрія КАРМАЗІНА до Генерального прокурора щодо порушень працівниками так званих “правоохоронних органів” конституційних прав, свобод та інтересів мешканців села Вербовець Катеринопільського району Черкаської  області , перевірки фактів нанесення громадянам побоїв та мордування, порушення недоторканності  житла, перевищення влади та службових повноважень, перешкоджання веденню передвиборної агітації, погрози вбивством та знищенням чужого майна.

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до Міністра охорони навколишнього природного середовища стосовно сприяння виконанню програм “Екологія -2005” в Херсонській області.

Миколи МЕЛЬНИКА до Міністра науки і освіти щодо надання автобуса для забезпечення перевезень учнів села Мар’янівка,  Крижопільського району Вінницької області.

групи народних депутатів (РАХАНСЬКИЙ, СИМОНЕНКО, РИБАК) до Міністра закордонних справ з приводу невиконання Міністерством закордонних справ рішення Верховної Ради щодо ратифікації Європейської хартії регіональних мов або мов меншин.

Володимира ПУЗАКОВА до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини щодо порушення конституційних прав мешканки міста Києва Печерського району.

Юрія БОЙКА до Голови Національного банку щодо поступового, в міру зношування, вилучення з обігу грошових знаків, запроваджених Сергієм Тігіпком, і повернення до друку купюр, розроблених заслуженим художником України Василем Лопатою, які мають національний характер і колорит.

групи народних депутатів (ШКІЛЬ, ФІЛЕНКО, ПАВЛЕНКО) до Голови Служби безпеки, Генерального прокурора щодо фінансових зловживань підрядних компаній, працюючих з Державним підприємством Чорнобильська АЕС.

Михайла ДОБКІНА до Голови Вищої ради юстиції, Голови Апеляційного суду міста Києва щодо фактів порушення основних засад правосуддя.

Андрія ШКІЛЯ до Голови Державної податкової адміністрації з приводу свавільного та зневажливого ставлення окремих працівників Державної податкової адміністрації до податкоплатників.

Леся ТАНЮКА до прокурора Закарпатської області щодо проведення перевірки порядку реєстрації постійного місця проживання та перебування громадян.

Валерія ЛЕБЕДІВСЬКОГО та Олександра ЧОРНОВОЛЕНКА до прокурора Кіровоградської області щодо проведення перевірки порядку реєстрації постійного місця проживання та перебування громадян.

Юрія КЛЮЧКОВСЬКОГО до прокурора Житомирської області, прокурора Луганської області щодо проведення перевірки порядку реєстрації постійного місця проживання та перебування громадян.

Петра ЮЩЕНКА до прокурора Донецької області щодо проведення перевірки порядку реєстрації постійного місця проживання та перебування громадян.

Миколи КАТЕРИНЧУКА до прокурора Дніпропетровської області щодо проведення перевірки порядку реєстрації постійного місця проживання та перебування громадян.

Миколи ПОЛІЩУКА та Олександра ЧОРНОВОЛЕНКА до прокурора Запорізької області щодо проведення перевірки порядку реєстрації постійного місця проживання та перебування громадян.

Олександра МОРОЗА до начальника Державної екологічної інспекції, Голови Державного комітету з нагляду за охороною праці стосовно перевірки дотримання вимог екологічного законодавства та законодавства з охорони праці виробничо-комерційним товариством з обмеженою відповідальністю “АРГО” села Шилівці, Хотинського району Чернівецької області.

Олександра ЧОРНОВОЛЕНКО  до Голови Верховного суду Ураїни щодо порушення чинного законодавства України суддею місцевого суду Дніпровського району міста Херсона  Вадзинським.

Олександра ЧОРНОВОЛЕНКО до Генерального прокурора щодо переслідування за політичними мотивами  адвоката Ващука.

В'ячеслава КОВАЛЯ до Генерального прокурора  щодо відповідного реагування на депутатські  запити про захист громадянських прав студентки  Юридичної академії МВС Баранюк.

В'ячеслава КОВАЛЯ до Генерального прокурора щодо необхідності негайного прокурорського втручання в ситуацію, яка склалася із заборгованістю по виплатам заробітної плати працівникам швейної фабрики імені Чубаря.

Юрія КАРМАЗІНА та інших народних депутатів до виконуючого обов'язки Прем'єр-міністр, Генерального прокурора, міністра охорони навколишнього природного середовища, голови Одеської обласної державної адміністрації щодо вжиття невідкладних заходів по збереженню гідрометеорологічного центру  Чорного і Азовського морів, що знаходиться по вулиці Французький Бульвар, 89, місто Одеса та його неправомірної передачи  на баланс державному  підприємству "Науково-виробниче природоохоронне об'єднання" з метою недопущення будівництва на його території  інших об'єктів та передання вказаної кліматичної станції  організаціям, в тому числі комерційним, діяльність яких не пов'язана  з метереологічною діяльністю та визнання її непрезентативної.

Юрія СОЛОМАТІНА до голови  Служби безпеки України щодо негайної перевірки  документального повідомлення про дію в Україні невідомого джерела електромагнітного випромінювання з метою керування психологічним станом та поведінкою людей під час проведення виборчою кампанією президента України.

Валерія ЛЕБЕДІВСЬКОГО до виконуючого обов'язки Прем'єр-міністр України щодо звуження змісту та обсягу існуючих  правг громадян України при призначенні пенсій науковим науково-медагогічним працівникам.

Валентини СЕМЕНЮК  до Генерального прокурора України щодо порушення норм чинног законодавства  у процесу продажу акцій ВАТ "Криворіжсталь".

Таким чином всі депутатські запити, що надійшли на цей час виголошено. Всього виголошено 52 депутатських запити в тому числі і фракція  "Наша Україна" - 22. Фракція комуністів - 8. "Регіони України" - 3.

Фракція Соціал-демократичної партії України  (об'єднаної) - 1.  "Трудова Україна" - 1. Народна аграрна - 3. Соціалістична партія - 7. Блок Тимошенко - 5.   НДП ПППУ - 1. Позафракційні -1.  Отже, 52 депутатських запитів виголошено.

Шановні народні депутати! У нас виступи від народних депутатів. Вибачте. Будь ласка   список народних депутатів дайте на табло, які записалися. Бокий Іван Сидорович фракція Соціалістичної партії України, підготуватися Андрію Поліїту, фракція комуністів.

 

10:19:31

БОКИЙ І.С.

Іван Бокий фракція соціалістів.

Сьогодні, вчора, позавчора у нашій фракції, вдома у багатьох із наших депутатів розривається буквально телефон. Мова йде про те, що у багатьох місцях України поширюється листівка за підписом і з портретом Олександра Мороза, дуже красиво оформлена, яка спрямована проти  Віктора Ющенка і агітує природно голосувати за кандидата, за його опонента.

Я не думаю, що тут треба багато коментувати, я можу тільки єдине сказати, Олександр Мороз надто серйозний політик, щоб розкидатися наліво і направо такими заявами тому всі повинні розуміти, що це брудна фальшивка, яку використовують опоненти Віктора Ющенка для того, щоб  26  числа він одержав по менше голосів, я думаю все буде навпаки.

І, я вийшов сюди для того, щоб сказати декілька слів ось із якого приводу. Останніми днями, як ми помічаємо із правлячого корабля зникають, тікають щури, які шукають нові нори. І деякі щури виявляють особливу  активність, зокрема, ми вже бачили на екранах деяких телеканалів і в пресі інтерв'ю екс-заступника голови Президентської адміністрації Василя  Базіва. Я, як людина, яка колись давала дорогу у велику журналістику Василю Базіву,  повинен, у в'язку з цим, я думаю, сказати кілька слів, тим паче, що у цьому залі є люди, які також причетні до політичної долі Василя Андрійовича. Це, зокрема,  Михайло Васильович Гладій та, я думаю, що і наш Голова Верховної Ради певною мірою причетний до появи у політиці Василя Андрійовича. Так от, я повинен сказати, що ці заяви, вони не потребують особливих коментарів теж, як речі, які цілком вказують на мораль цієї людини. Але мене дивує, зокрема, крайній цинізм Василя Базіва, коли він заявляє, наприклад таке: "Я давно знав, що Ющенко стане президентом". Ну якщо знав, то для чого ти лив бруд?

Або: "Щоб Ющенко став месією, справжнім месією без лапок, він, можливо, повинен був померти і воскреснути, як справжній месія понад дві тисячі років тому і йому це фактично вдалося, бо він, без сумніву, повернувся з того світу. Він, як на мене, став справжнім месією, іконою".

Я думаю, що від таких похвал  Віктор Андрійович повинен просто відхреститися, як  від цинізму найвищої міри. А для того, щоб ясно було, з ким маємо справу, я не буду багато говорити, а прочитаю тільки один вірш Василя Стуса. Він звучить так: "Досить крові”, -  продекламував кат, коли  ще ніж, загнаний мені під ребра, стримів у спині”. А я подумав, весь скривавившись від болю, що, як він заходиться ще й лікувати мене".

 

ГОЛОВА. Андрій Полііт, фракція Комуністів, будь ласка. Передає Георгію Корнійовичу Крючкову. Потім буде виступати Микола Томенко.

 

10:22:41

ПОЛІІТ А.А.

Прошу передать слово Крючкову.

 

10:22:53

КРЮЧКОВ Г.К.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги. У зв'язку із заявами, з якими останнім часом виступили деякі народні депутати, засоби масової інформації про те, що ніби то зі складів Російського Чорноморського Флоту у Севастополі продавалася зброя, яка передавалася створеним у деяких регіонах, зокрема у Донецькій області, незаконним формуванням. Наш комітет на вчорашньому засіданні розглянув це питання.

Керівники Міноборони і Служби безпеки України повідомили, що всі конкретні сигнали, конкретні факти уже перевірені, але жодні із стверджень при ретельних перевірках не знайшли підтвердження. Це стосується і провокаційних заяв деяких діячів, зокрема відставник з великими претензіями військових стосовно позиції Міністерства оборони та його керівництва у зв'язку з подіями останнього часу столиці та інших містах України. Збройні сили неухильно дотримуються вимог Конституції і законів України. Комітет доручив доповісти про це Верховній Раді.

Водночас, враховуючи гостроту ситуації і серйозність заяв, щоб зняти будь-які сумнів комітет пропонує утворити тимчасову слідчу комісію Верховної Ради, якій доручити проведення парламентського розслідування з поширювальних тверджень щодо продажу зброї. Проект вам розданий, шановні колеги. Просимо керівників депутатських фракцій і груп висловити свої зауваження і пропозиції відносно кандидатур до складу комісії.

А також, враховуючи ситуацію, що склалася у зв'язку з повторним голосування на виборах Президента України під впливом провокаційних заяв, небезпечним намаганням певних сил втягти силові структури у політичне протистояння, комітет пропонує прийняти таке звернення Верховної Ради до громадян України.

Шановні співвітчизники. 26 грудня цього року має відбутися повторне голосування на виборах Президента України.

Верховна Рада України висловлює впевненість у тому, що громадяни України продемонструють на виборах високу громадянську свідомість, вільно визначать свій вибір. Це матиме велике значення для утвердження і зміцнення у нашому суспільстві демократичних засад, взаєморозуміння  і злагоди.

Верховна Рада України вважає неприпустимим будь-які спроби дестабілізувати обстановку під час виборів, збурити суспільство. Особливо небезпечними є намагання втягти у політичне протистояння військовослужбовців Збройних сил, внутрішніх військ Міністерства внутрішніх сил, інших силових структур.

Верховна Рада України звертається до захисників Вітчизни, громадського порядку, конституційних прав і свобод громадян із закликом не піддаватися на провокації, хто б до них не вдавався, неухильно дотримуватися вимог Конституції і законів України.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Микола Володимирович Томенко, фракція "Наша Україна". Підготуватися Лободі.

 

10:25:59

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, я хотів би від імені блоку Віктора Ющенка і центрального штабу виборчої кампанії Віктора Ющенка офіційно заявити, що під час нинішньої виборчої кампанії наша командна не видруковувала жодної поліграфічної продукції або так званих листівок, не поширювала жодної поліграфічної інформації від імені Віктора Ющенка з приводу тих чи інших подій.

Натомість сьогодні по Україні мільйонними накладами роздається політична продукція від імені Віктора Ющенка до керівників комерційних структур погрожують тим, що вони будуть посаджені в тюрму. Тим людям, які займали ті чи інші посади, що вони будуть звільнені від тих чи інших посад. Найстрашніше в цій ситуації навіть не те, що команда Януковича боїться вже використати його прізвище, а використовує прізвище Віктора Ющенка, а те, що продовжується істерія з спробою зірвати вибори.

Листівки про те, як треба правильно заповнювати бюлетені, сьогодні в трьох версіях поширюються по Україні. Причому відкрито поширюються на мітингах Януковича. Про що йдеться? Тут кажуть: поскільки ви за Ющенка, голосуйте за Ющенка "так", а Януковича викреслюйте. Звісна річ, що такий бюлетень буде недійсним і, на жаль, це робиться в присутності кандидата в Президенти Віктора Януковича, і ніхто ні із міліції, ні із правоохоронних органів вважає, що це є абсолютно нормальна річ.

Ми ще раз офіційно заявляємо про те, що жодної поліграфії такого змісту ми не випускали і вимагаємо від відповідних інституцій реагувати на цю і брехливу інформацію, таку, яка зриває виборчу кампанію.

Друга позиція. Ми стурбовані тим, що майбутньою політичною кар'єрою Віктора Януковича зараз займається дуже мало політичних сил і, бачите, фракція "Регіонів", СДПУ практично відсутня. Але ми готові знайти місце для Віктора Януковича в парламенті. Але для нього, як відомо, політика... Не Зубанов повинен зняти свій депутатський мандат, а люди, які асоціюються з його командою. Якщо Тарас Чорновіл чи Нестор Шуфрич, чи Раїса Богатирьова відмовляться від депутатського мандату на користь Януковича і Янукович буде в цьому окрузі, я думаю, ми підтримаємо таку позицію.

І насамкінець. Ви знаєте, ми під час виборчої кампанії чуємо дуже багато цікавих откровеній. І от Віктор Янукович сказав, що він недавно молився і йому прийшли два видіння: страшна Україна під час молитви і прекрасна Україна. Я абсолютно переконаний, що це добра в нього була і щира молитва, і якщо Віктор Янукович так часто буває в Церкві і молиться, то я думаю, що він разом з нами і з цією країною зробить все, щоб в нас була прекрасна Україна, а не страшна Україна, яка йому недавно привиділася.

 

ГОЛОВА. Михайло Васильович Лобода, фракція комуністів. Будь ласка.

А, Володимиру Пузакову передає.

Будь ласка, Володимир Пузаков, потім Петро Степанович Цибенко.

 

10:29:18

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина.

Внутрішня вибуховонебезпечна ситуація в країні з кожним днем загострюється. Україна в небезпеці, вона втрачає незалежність. І все це відбувається при наглому, безцеремонному втручанні США та Польщі з метою привести на президентський трон ставленика Америки, цим самим вирішити питання перетворення України своїм економічним придатком, одним словом, Україна стала полігоном в реалізації американської доктрини в утвердженні стратегічних інтересів США.

Хотілось би від цих "борців" (в лапках) отримати чесну відповідь, хто насправді вони є, і сказати їм: "Не дуріть людей, не робить із себе захисників народу. Не потрібно показувати свої руки перед екраном телевізору, адже насправді вони у вас страшенно брудні, хоч, правда, всі брудні справи ви робите чужими руками, руками своїх друзів, через що вони сидять в тюрмах.

Сьогодні у вас оранжевий колір, але він буде змінюватися, це буде залежати від тих, хто більше буде платити".

Шановні виборці, я хочу звернутися до вас: станьте на захист своєї країни, не піддавайтеся на сладкі обіцянки. Невже вам не зрозуміло, заради чого у вир помаранчової акції, використовуючи  брудні агітаційні технології, роздаючи популістські обіцянки, втягнуто тисячі людей, а найнебезпечніше - те, що втягнули студентів, школярів, тих, хто лише вступив на життєвий поріг. Люди старшого покоління, невже ви забули, як в роки війни попереду військ виставляли жінок та дітей? Так само сьогодні роблять керівники так званої помаранчевої революції, називаючи себе друзями народу. Чому юними серцями прикриваються ті, хто награбував мільйони?

Я звертаюся до українського народу: станьте на захист долі і здоров'я ваших дітей, застережіть їх від небезпечних кроків, зробіть все, щоб з вуст ваших дітей пізніше на вашу ж адресу не звучали б звинувачення та тяжкий докір, що вчасно їм не дали розумну пораду. В день 26 грудня зробіть мудре рішення: станьте стіною за стабільну і суверенну Україну, за щасливе майбутнє ваших дітей. Дякую.

 

ГОЛОВА. Замість Петра Степановича Цибенка виступає Володимир Лещенко. Будь ласка. Підготуватися Миколі Поліщуку.

 

10:32:19

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, шановні виборці! В народі побутує думка, що мафія безсмертна, і це підтверджує практика. Здавалось би, що в Україні начебто в ході гарячої, чи пак жовтогарячої, чи, можливо, оранжевої нібито революції різні кримінально-олігархічні клани ведуть між собою шалену боротьбу за владу не на життя, а на смерть. Аж ні, для підтримки тих чи інших корпоративних інтересів вони миттєво об'єднуються. Найсвіжіший приклад - вчорашнє голосування за обрання суддею Коробського районного суду Чернігівської області Ніколаєнка. Хто такий Ніколаєнко? Професіонал, біля 17 працює в правоохоронних органах, в тому числі понад 10 років суддею цього суду. Зауважень по роботі не мав, чинного законодавства не порушував. Мав необережність не виконати вказівку певного угрупування, інтереси якого активно відстоює один із народних депутатів України і на цьому суддівська кар'єра протизаконно, нахабно перервалася. Щоб інші  мали на увазі. Кого ж представляє той народний депутат? Це ставленик Кучми в окрузі на малій батьківщині президента, його завжди можна було побачити за спиною Кучми. Він завжди був поряд з Людмилою Кучмою. Тобто, це на 100 процентів людина чинної влади Кучми, член пропрезидентської більшості в парламенті. Хто ж його підтримав в розправі з Ніколаєнком? Ті, що борються з кучмівською владою нібито за чесну владу, не голосували за обрання Ніколаєнка безстроково "Наша Україна" - 90 народних депутатів, СПУ - 12, БЮТ - 15. Бачите, в розправі над людиною об'єдналися ті, хто начебто бореться за чесну владу з тими, з ким вони борються. А де ж їхні аргументи? Немає. Всі інстанції, що готували подання про обрання Ніколаєнка суддею Коробського районного суду безстроково надали лише позитивні характеристики. Виходячи з цього, маючи на увазі не допустити використання Верховну Раду України як  інструмент в розборках певних кланів, вношу пропозицію, Володимире Михайловичу, поставити на  голосування питання про повернення до розгляду проекту постанови Верховної Ради України про обрання судді номер 6446-1 щодо обрання Ніколаєнка Олександра Михайловича  на посаду судді  місцевого Коробського  суду безстроково. А чесних і порядних народних депутатів України прошу зазначену пропозицію підтримати.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Микола Єфремович Поліщук, будь ласка. Ні, ні, зараз іде першим Поліщук, потім Мироненко. А, Микола Єфремович передає Качуру. будь ласка. Наступним буде виступати Віктор Мироненко.

 

10:35:10

КАЧУР П.С.

Павло Качур, фракція "Наша Україна", Блок Віктора Ющенка. Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Шановні наші радіослухачі! відомо, що під  час 2 туру виборів 21  листопада голосування на дому стало однією із технологій фальсифікації волевиявлення громадян з боку команди Кучми-Януковича. Для прикладу. В Донецькій області за підрахунками одного  із російських спостерігачів подібне голосування проходило зі швидкістю півтори хвилини  на одну квартиру. Зрозуміло, що такі шалені темпи можливі тільки при  умові, що переважна більшість бюлетенів у переносні скриньки наповнювалися з помітками напроти провладного кандидата прямо за  рогом приміщення виборчої дільниці.

Щоб запобігти подібним зловживанням  у Законі "Про особливості застосування Закону "Про вибори Президента України"" при повторному голосуванні 26 грудня передбачені певні кроки щодо врегулювання процедури голосування за місцем проживання.

Зокрема,  можливість інвалідам  першої групи, які не здатні пересуватися самостійно, залишено можливість голосування на дому.

Варто наголосити, що зміни до закону спричинені саме діями команди Кучми-Януковича. Більше того, за відповідні зміни до закону  проголосувала  фракція "Регіонів" у Верховній Раді, адже вони були елементами пакету рішень, який забезпечував вихід із політичної кризи. Тому подання до Конституційного Суду здійснене командою Януковича щодо неконституційності закону означає їх вихід із пакетних домовленостей. Не хотілося б згадувати про  крилату фразу Януковича про порожняк. Але швидкість  і стрімкість процесу наочно свідчить наскільки  його команда здатна тримати слово. В їх поданні до Конституційного Суду публічно декларується мета:  повторні вибори замість повторного голосування.  Отже, очевидно, що подання  не має нічого спільного із забезпеченням конституційних прав громадян  та турботою за тих виборців, яким фізично  важко дістатися до дільниць.

Ми заявляємо, що штаб Ющенка, його регіональні та місцеві штаби допомагатимуть автотранспортом тим виборцям, які не мають права  голосувати  вдома і одночасно не взмозі самостійно дістатися до дільниць. Відповідна директива вже  направлена регіональним штабам. Ми закликаємо також органи місцевого самоврядування наслідувати приклад Київського міського голови  і надати автотранспорт для перевезення таких виборців.

Ми також звертається до  штабу нашого опонента конкретним прикладом допомогти вирішити проблему, а не спекулювати навколо її існування. Дякую.

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  має Мироненко, фракція комуністів, підготуватися Володимиру Матвєєву.

 

10:38:17

МИРОНЕНКО В.А.

Пятый избирательный округ, Мироненко Крым, фракция коммунистической партии Украины.

Сейчас все уже видят, средства массовой информации как правило поддерживают кандидата в президенты Ющенко, большинство олигархов поддерживают Ющенко. Председатель Верховного  Совета Украины Литвин поддерживает Ющенко и многие факты об этом свидетельствуют. В период деятельности правительства Ющенко, Кинаха началось  уничтожение остро необходимого Украине Южного научно-исследовательского института морского рыбного хозяйства  и океанографии” . ....  финансирование штаты, которого сократились вдвое, что не позволяет в должной мере научно обеспечивать выполнение закона о государственной программе развития рыбного хозяйства Украины на период до 2010 года.

Предложения, прозвучавшее с парламентской трибуны, вошли в принятый Госбюджет 2005  года. Вчера уже в 6 часов 40 минут утра я записался на выступление на пленарном заседании по Госбюджету 2005 года, чтобы спасти важный для экономики Украины институт. Однако Председатель Верховной Рады Украины Владимир Михайлович Литвин воспрепятствовал этому, так и не дав мне права на выступление, но зато с довольной улыбкой поговорил за счет моего времени о рекордном количестве выступления депутата сторонника Ющенко. Тем самым содействовал продолжению уничтожения института.

Уважаемый Владимир Михайлович Литвин! Вы сейчас по телевидению вероятно смотрите или уже здесь, требую не лишать конституционного права депутатов, не препятствовать изложению депутатами проблем народа Украины. Не прерывать их, можно же было обеспечить право на выступление хотя бы первым из четырех записавшихся, но вы не сделали этого, потому что трое из них члены Компартии Украины, последовательно борющиеся против капиталистической направленности, которую вы поддерживаете. Борющиеся против всеобщей приватизации, отпуска цен, роста цен, тарифов, которые практически, благодаря вашей поддержке олигархов, также осуществляются.

Увы, к сожалению, должен сказать, повторить вам еще очень важные факты в вашей антиконституционной деятельности. Вы, буквально продавили постановление Верховной Рады Украины, являющееся прямым вмешательством в дела Верховного Суда Украины, касающееся результатов выборов  президента Украины до того  момента, когда еще Верховный  Суд принял свое решение. Оказав такое давление, вы оказывали так же и на Генпрокуратуру давление, на все органы   власти. В результате Генпрокуратура Украины и сейчас выполняет указания "Нашей Украины" проамериканской команды и вы это поддерживаете Владимир Михайлович, и, увы, это правда.

Сейчас что происходит? Нарушаются на западе Украины, или в центре Украины, блокирования осуществляются, антиконституционные блокирования.

Ни вы, ни Генпрокуратура не принимают мер. Но зато принимаются меры отношений те восточных регионов и южных, где выступают за то, чтобы Конституция выполнялась, осуществляются протесты.

 

ГОЛОВА. Дякую. Я хочу тільки одне сказати, шановні народні депутати. Після попереднього виступу я підняв результати голосування і виявилося, що Віктор Мироненко голосував за те рішення, яке прийняла Верховна Рада 27 листопада і цим все сказано.

Грязєв. Немає? Володимир Матвєєв, фракція комуністів, будь ласка.

 

10:41:58

МАТВЄЄВ В.Й.

Матвеев, фракция компартии Украины. Прошу передать слово Ещенко Владимиру Николаевичу, фракция Компартии Украины.

 

10:42:13

ЄЩЕНКО В.М.

Єщенко, фракція комуністів.

Нещодавні переговори в  Брюсселі між США та європейськими   союзниками НАТО, відзначилися гострою суперечкою щодо президентських виборів в Україні. США вважає заслугою західних країн та їх спостерігачів, що через кризовий сценарій в Україні їм вдається ніби то захистити волю українського народу. Тим часом, прибулі до України наземні спостерігачі, які постійно використовують політику подвійних стандартів, подекуди закликають українців братись за вила та з кров'ю відстоювати демократичного кандидата, бо тільки так, на їх думку, можливо встановити демократію.

З цього приводу лідер комуністів Петро Симоненко заявив: "Я категорично засуджую подібний експорт демократії в Україну за американським зразком. "Яструби"  вже у відкритий спосіб    лобіюють їх інтереси в Україні.

Після Прибалтики, Польщі, Угорщини, Болгарії, Боснії та Герцеговини, Румунії, Азербайджану та Грузії їм, аби замкнути замкнути Балто-Чорноморську дугу потрібна Україна. Під її впливом Україна із перехрестя торгових шляхів стає перехрестям прицілу. І в Іраку за подачею влади та правої опозиції українці цього прицілі вже перебувають. І до цього часу не виконана постанова Верховної Ради про вивід військ із Іраку.

Стосовно президентських виборів, що вони відбуваються за американським сценарієм, про що комуністи уже давно попереджали українське суспільство. Із протистояння кланів вибори перетворилися на геополітичне протистояння. США шляхом тиску на Кучму і його сім'ю щодо їх брудних фінансових афер змусили його працювати заради обрання Ющенка. У пошуку свого продовження режиму перетворень України із рівноправного суб'єкта міжнародних відносин в об'єкт міжнародних маніпуляцій, як це і передбачає головна американська доктрина захисту інтересів США у будь-якій точці світу.

Тому, висловлюючи сьогодні ці думки Петра Миколайовича Симоненка, фракція комуністів заявляє відверто, що ми не можемо підтримувати ні одного кандидата, і будемо виконувати рішення четвертого листопада цього року.

 

ГОЛОВА. Михайло Косів, будь ласка. Фракція "Наша Україна". Підготуватися Бульбі.

 

10:44:38

КОСІВ М.В.

Михайло Косів, блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні колеги, шановні наші виборці. Сьогодні, 24 грудня, день народження нашого колеги, уже покійного, героя України, національного героя українського народу В'ячеслава Максимовича Чорновола. Я хочу згадати в цей день його ім'я ще й для того, що разом з цим іменем сьогодні поширюються усякі інсинуації і відверта брехня.

Раптом ні з того, ні з цього на прапор нинішньої пропаганди антиющенківської кампанії піднята теза нібито В'ячеслав Максимович Чорновіл був одним із авторів ідеї федералізації України. Це не відповідає дійсності, це - відвертий наклеп.

Так, у вересні 1990 року В'ячеслав Чорновіл, будучи в цей час головою Львівської обласної ради і облвиконкому скликав Галицьку асамблею депутатів Львівської, Івано-франківської і Тернопільської областей. Але згадаємо вересень 90-го року: ще існував у повному складі Радянський Союз і з усіма цими структурами, які діяли на повну силу. Щоб мати можливість у регіоні, де він був обраний керівником, провести перші демократичні перетворення, щоб започаткувати процес утворення малого і середнього бізнесу шляхом приватизації, щоб збільшити земельні наділи селянам, які тоді ще працювали у колгоспах, якраз і була скликана ця Галицька асамблея, хоч дехто зводить це тільки до гуманітарних якихось проблем, утвердження прапору, гімну чи чогось іншого. Ні, це були дуже серйозні соціально-економічні перетворення, які започаткував цей видатний державний і політичний діяч в Галицькій Україні, які після цього поширилася по всій Україні.

Після того, коли Україна була проголошена незалежною, соборною Республікою, державою жодного разу В'ячеслав Чорновіл з ідеєю федералізації не виступав. Отже, якщо хтось прив'язує його ім'я до цієї абсолютно безперспективної ідеї, то це...

 

ГОЛОВА. Так, Степан Бульба, будь ласка. А, Ніколаєнку передаєте? Будь ласка, Станіслав Ніколаєнко, фракція Соціалістичної партії.

 

10:48:15

НІКОЛАЄНКО С.М.

Шановні народні депутати, шановні громадяни, шановний Володимир Михайлович!

Фракція Соціалістичної партії України хотіла сказати, заявити з приводу майбутніх подій, які чекають нас в неділю - це вибори. Ми хотіли ще раз звернутися до  своїх співгромадян, до своїх прихильників і сказати, що ми закликаємо підтримати на другому турі виборів Віктора Ющенка. Угоду, яку ми склали, ми намагаємося спільно з блоком "Нашої України", з Віктором Ющенко реалізувати. Те, що ми вже проголосували спільно за подовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, те, що реалізовано уже положення про Конституційну реформу, свідчить, що наміри наші спільні серйозні. І я думаю, що ми ті сім умов, які стосуються соціальних проблем - освіти, науки, культури, пенсійного забезпечення, поліпшення взаємовідносин  з Росією і таке інше, я думаю, ми всі їх виконаємо.  І тому ми будемо голосувати за Віктора Ющенка і закликаємо підтримати його.

Але я хотів би принагідно у зв'язку з цим і звернутися до своїх колег по лівому табору, що, ну, ви зверніть увагу, що вже навіть "Регіони" за Януковича не агітують, а ви все продовжуєте це робить. Зупиніться. Мені здається, що це вже просто дискредитує декого.

Що стосується позиції нашої фракції стосовно бюджету, то наша фракція вчора цей бюджет не підтримала, поскільки ми переконані,, що прийняття цього бюджету не вирішує всіх проблем.

Що стосується проблем освіти, то ні одна із положень законодавства про освіту, практично, там до кінця не реалізовані - ні заробітна плата, ні оснащення, не збільшується кількість серйозного бюджетного навчання у вищих навчальних  закладах, не вирішуються проблеми профтехосвіти і в самому пригніченому стані знаходиться учитель.

Я глибоко стривожений тим, що в уряді готується, я просив би підтримки Голови Верховної Ради України, в уряді сьогодні готується вето на внесення змін до законодавства по питанням вищої освіти. Це третє вето готує  наш уряд, замість того щоб підтримувати вищу освіту, третє вето готується на закон, який отримав 400 голосів.

Двадцять восьмого січня відбудеться засідання громадської ради освітян і науковців України. Буде створена потужна організація, яку в народі назвали "Гроно". Я закликаю всіх освітян України, науковців взяти участь у створенні осередків обласних, міських, районних, первинних і створити потужну громадську організацію, яка буде робити все необхідне, щоб дотримувалася Конституція і закони про освіту і науку. А 28 числа в Будинку вчителя ми проводимо з'їзд. Вітаю всіх з Новим роком! Щастя і успіхів вам!

 

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні колеги, час вичерпано, переходимо до роботи. Шановні колеги, прошу уваги! Запросіть народних депутатів до сесійної зали.

Шановні колеги, комітет пропонує прийняти нам таке звернення до громадян України, а, може, точніше назвати, до українського народу. Я зачитав його, Георгію Корнійовичу, я ще раз зачитаю.

"Шановні співвітчизники, 26 грудня цього року має відбутися повторне голосування на виборах Президента України. Верховна Рада України висловлює впевненість в тому, що громадяни України продемонструють на виборах високу громадянську свідомість, вільно визначать свій вибір. Це матиме велике значення для утвердження і зміцнення в нашому суспільстві демократичних засад, взаєморозуміння і злагоди. Верховна Рада України вважає неприпустимими будь-які спроби дестабілізувати обстановку під час виборів, збурити суспільство. Особливо небезпечним є намагання втягти у політичне протистояння військовослужбовців Збройних сил, внутрішніх військ, інших силових структур.

Верховна Рада звертається до захисників Вітчизни і громадянського порядку, конституційних прав і свобод громадян із закликом не піддаватися на провокації, хто б до них не вдавався, неухильно дотримуватися вимог Конституції, законів України".

Немає застережень щодо такого тексту? Ну, давайте тоді, шановні колеги, я поставлю на голосування про включення цього питання до порядку денного. Прошу змобілізуватися. Про включення проекту звернення до українського народу.  Прошу голосувати.

 

10:53:15

За-312

Питання ми включили до порядку денного.

Шановні колеги, немає застереження проти того, щоб проголосувати за цей документ, вніс би деякі технічні уточнення: "громадян України" там замінити словами "український народ". Нема заперечень?

Ставиться на голосування... "Український народ" за Конституцією. Ставиться на голосування для прийняття в цілому проект звернення Верховної Ради України до українського народу. Прошу голосувати.

 

10:53:57

За-328

Рішення прийнято. Дякую.

Шановні народні депутати! У нас є документ 6431 для включення до порядку денного. Я зачитаю  вам зараз.

Проект постанови про утворення  тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування причин незадовільного стану системи державних закупівель та перевірки фактів можливого зловживання службовим становищем посадових осіб, пов'язаних з цим питанням.

Шановні колеги, я хотів би поінформувати вас, що після того, коли ця проблема була порушена, я звернувся до виконуючого  обов'язки Прем'єр-міністра Миколи Яновича Азарова з відповідним листом. Вони відмінили всі ті тендери, які були проведені вже на 2005 рік і домовились таким чином, що будуть прийняті вичерпні рішення. То можливо нема потреби створити нам слідчу комісію. Якщо треба, автор Осика, будь ласка.

Ні, ми ще не включили в порядок денний його, треба зараз... Це  зараз про мотиви для включення  до порядку денного.

 

10:55:09

ОСИКА С.Г.

Шановні колеги! Шановний Володимире Михайловичу! Йдеться не про якісь тендери у Мінздраві, це краплина у морі. Ми ставимо і обговорюємо тут слідчі комісії з питань дуже важливих, я так думаю, відповідності одного указу Президента до другого указу Президента. Тут йдеться про сферу мінімально 35-40 мільярдів гривень щорічно державних закупівель, які здійснюються кожним  центральним органом виконавчої влади, обласними виконавчими органами, на містах, державними підприємствами, законодавство устаріло, процедури не прозорі, але ми в тому ж залі кажемо, як нам взяти додаткові кошти, як нам знизити імпорт, тому це питання йдеться, шановний Володимир Михайлович, про те, щоб ми розібралися перш за все, що ми маємо, яку систему, яке законодавство, в тому числі і відомче. Для того, щоб Верховна Рада могла прийняти і зробити нову систему державних закупівель.

Дякую. І ...

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Оскільки є наполягання я ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного проекту постанови 6431 про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування причин незадовільного стану системи державних закупівель та перевірки фактів можливого зловживання службовим становищем посадових осіб пов'язаних з цим питанням. Прошу визначатися.

 

10:57:08

За-251

"За" - 251" - рішення прийнято. Юрій Кармазін, будь ласка.

По фракціях, так по фракціях. Шановні колеги, якщо когось образили створювати комісію відразу. Давайте ж так не шантажувати фракцію. Заспокойтеся.

"Наша Україна" - 72, "Регіони"  - 28. Комуністи - 3. СДПУ(о) - 28 Народна аграрна - 10. "Єдина Україна" - 19. СПУ - 20. Блок Тимошенко - 19. Трудова  Україна та НДП - 10. "Союз" - 9. Демократичні ініціативи - 12. "Центр" - 11. Позафракційні - 10.

Будь ласка, Юрій Анатолійович.

 

10:58:02

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати, шановний Володимир Михайлович! Шановний український народе!

Це, безумовно, питання державної безпеки. Такий розмір коштів, які йдуть на державні закупівлі, це  питання держаної безпеки. Стан дотримання вимог законодавства, яке регламентує закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, систематично досліджувався, але вибірково органами фінансового контролю. Як свідчать всі матеріали контрольних заходів, кількість порушень є просто вражаючими. Наприклад, органами державної ревізійної служби протягом 2003 року  проведено перевірки з питань  витрачання державних коштів  на оплату товарів, робіт і послуг на понад 10 тисяч  підприємствах, установах та організаціях всіх форм власності, якими загальний обсяг використання бюджетних коштів на закупівлю товарів, робіт і послуг, що мали  проводитися із застосуванням процедури державних закупівель,   становив  понад 7,2  мільярда гривень.

Встановлено, що розпорядниками бюджетних коштів всіх рівнів, не забезпечено у повній мірі виконання чинного законодавства при здійсненні закупівлі за державні кошти на суму 293,9 мільйонів гривень. Загалом порушення  порядку використання державних коштів  спрямованих на закупівлю товарів, робіт та послуг  встановлено на 2 тисячі 326 об'єктах, або майже  на кожному п'ятому із перевіряючих.

Функції контролю у сфері державної закупівлі на сьогоднішній день  здійснює спеціально уповноважений  центральний орган виконавчої влади з питань координації закупівель товарів, робіт і послуг, яким є  Міністерство економіки та  з питань європейської інтеграції, яке і винне у тому, що цей механізм  є непрозорим.

На проблему незадовільного стану  системи державних закупівель неодноразово звертали увагу народні   депутати і комітети Верховної Ради, зокрема, Комітет  з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією. Також цю проблему висвітлювали засоби масової інформації. Однак, цей  стан не покращився, залишається вкрай незадовільним.

Тільки після втручання Голови Верховної Ради, до якого звернулася група більше, ніж 30 народних депутатів, зупинено тендери у Міністерстві охорони здоров'я, які  проводилися у грудні  на загальну суму більше, ніж 700 мільйонів гривень. Замисліться, 700 мільйонів гривень у грудні, що по бюджету якого розподіляють, якого ще немає.

І те, що ми проаналізували, і що  відбувалося і при таких же закупівлях і в Міністерстві оборони. Георгій Корнійович, я хотів би, щоб комітет також проконтролював це.

По коду закупівля озброєння і військової техніки, де виділяється по 14 млн. гривень за бюджетною програмою.

Закупили 110 автомобілів  "Октавія" на 10 млн. 994 тис. - це ось зараз, листопад 2004 року. Тендер проведений блискуче з одного тільки того чоловіка, хто пропонував.  Тому ...

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте, Юрій Анатолійович, хоча в мене запитання до авторів: де склад комісії?

 

ІЗ ЗАЛУ. Фракції нададуть.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Немає такого "фракції". Ми повинні не порушувати Регламенту і подавати склад комісії пропорційно до чисельності фракцій і груп. А тут написано, почитайте,  що ви в постанові пишете. Комітет Матвєєва розглядав дану постанову?

 

ІЗ ЗАЛУ. Розглядав комітет Демьохіна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це не тільки Демьохіна, а  це питання регламентне.

 

ІЗ ЗАЛУ. Треба зробити поправку по цьому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну яку поправку? Немає  складу? Який голос?

Давайте таким чином. Ви підготуйте зараз склад, а ми потім повернемося до розгляду. Про кого ми? В повітря будемо голосувати? Немає складу! Я не блокую!

Я ще раз повторюю, що перший прецедент, коли ми створюємо комісію з повітря. Будь ласка, підготуйте склад комісії і ми через півгодини повернемося  і розглянемо це питання. Немає заперечень?

 

ІЗ ЗАЛУ. Давайте через 10 хвилин.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хоч через 5 хвилин, як тільки буде комісія. Готуйте, будь ласка, список членів комісії. Стретовичу мікрофон, будь ласка.

 

11:02:35

СТРЕТОВИЧ В.М.

Стретович, фракція "Наша Україна".

Шановні колеги, вчора перед обідом ми розглянули, я вважаю, архіважливе питання реєстраційне № 6327.  Це мова йде про проект постанови про перевірку законності рішень Київради і роздання 200 гектарів заповідних і курортних земель під Києвом. Не вистачило десять голосів.

Адаме Івановичу, тут прямий факт корупції. Постанова стосується одного, щоб Верховна Рада проголосувала доручення комітету у відповідності із Законом України про комітети, який діє за дорученням Верховної Ради. І доручили нам здійснити цю перевірку. Я вас прошу, шановні колеги, давайте включимо в порядок денний і приймемо відповідну постанову. А ми за січень місяць перевіримо і вас проінформуємо уже на початку лютого, наскільки законна передача гектарів землі від шести гектарів, до двох гектарів багатьом високопосадовцям, і наскільки це відповідає закону. І це за одно буде гарантією тим високопосадовцям, які його отримали, що у майбутньому ніхто до них уже не буде мати ніяких претензій, і вони будуть правомірними землекористувачами. Я вас прошу підтримайте це включення 6327 вчорашнього порядку денного Адаме Івановичу. Будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, проблема зрозуміла. Ми учора розглядали, не вистачило нам необхідної кількості голосів. Я зараз поставлю на голосування. Хоча Володимир Миколайович сказав, що це і без доручення Верховної Ради комітет може зробити. Але я поставлю на голосування пропозицію, хто за те, щоб повернутися до розгляду питання 6327, прошу визначатися.

 

11:04:23

За-190

Не повертаємося.

Я ще раз повторюю, ви слово не одержите. Бюджетний комітет хай доповідає, не ви бюджет ділите. Будь ласка, по фракціях.

“Наша Україна" - 80,  "Регіони України" - 0, Фракція комуністів - 45, СДПУ(о)  - 1, Народна аграрна партія - 22, СПУ - 19, "Єдина Україна" - 0, Блок Тимошенко - 12, "Союз" - 0, "Трудова Україна" -  1, НДП та ПППУ - 1, "Центр" - 6, "Демініціативи" - 0, Позафракційні - 4. 

Але, Володимире Миколайовичу, ви самі сказали, що трагедії немає. Ви, комітет, який має право здійснювати те, що ви просите нас. Ви самі добровільно це, так би мовите, у міру своїх професійних обов'язків і функцій комітету здійсните. Я думаю, все це буде правильно.

Так, шановні колеги, тут була ще пропозиція у виступах законопроект за номером 6451 - проект Постанови про утворення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для розслідування поширюваних засобами масової інформації тверджень про продаж зброї незаконних формуванням, створюваним у деяких областях. Я ставлю на голосування про включення до порядку денного 6451. Прошу голосувати.

 

11:06:11

За-171

Рішення не прийнято. По фракціях, будь ласка.

"Наша Україна" - 51, "Регіони України" - 1, комуністів - 54, соціал-демократи - 27, Народна аграрна партія - 1, "Єдина Україна" - 1, соціалісти - 19, блок Тимошенко - 3, "Трудова Україна", "Союз", "Демократичні ініціативи" - нулі, "Центр" - 5, позафракційні - 9. 

Шановні колеги, почекайте, почекайте. Тут ще є одна пропозиція, але, але... Тут пропозиція народних депутатів Петрова, Самойлик, Сафіулліна про внесення змін до Закону про Державний бюджет на 2004 рік. Але оскільки я не бачу жодного представника бюджетного комітету, підійдуть - тоді ми визначимось. Ви від комітету? Мене ваш комітет, вибачте, не цікавить. мене цікавить комітет з питань бюджету. Не ви ділите бюджетні кошти. Будуть представники бюджетного комітету, тоді визначимось.

Так, Кармазін, будь ласка.

 

11:07:20

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Адам Іванович, ну очевидно, що ці постанови дві не набрали голосів, бо люди там трошки розійшлись після заяв. Тому навіть можна поставити їх дві разом. Ми пакетно приймали і не такі речі. І дві разом пакетно проголосувати: ту постанову, яку Стретович пропонував, і ту, що Крючков пропонував. Я з задоволенням підтримаю і першу, і другу, тому що питання є, в суспільстві воно висить, під Києвом в Кончі-Заспі 1200 чоловік є, завезені вони сюди автобусами. Я хочу, щоб туди спрямувалися і органи, які перевіряють, а не спішили говорити, що нічого нема. По Луганську викупили мисливську зброю за п'ять років наперед. Тому давайте спокійно перевіримо це. Немає ніяких проблем, давайте переголосуємо в комплекті, чи, як ви хочете, в пакеті, Адам Іванович. Нормально, демократично і всіх влаштовує.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте ні комплектів ні пакетів уже не будемо.

170 - це 170, на жаль, голосів. Треба було визначатися.

Так, ідемо по реалізації порядку денного сьогоднішнього.

Слухається проект закону про статус сільських (селищних), міських голів. Реєстраційний номер законопроекту - 5743. Доповідає секретар Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Беспалий Борис Якович. Будь ласка, Борис Якович, 5 хвилин.

 

11:08:54

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Чому 5? Це закон не за скороченою процедурою Адам Іванович.

Борис Беспалий, блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні колеги, я маю честь представити вашій увазі проект Закону України "Про статус сільських (селищних), міських голів, який був внесений народними депутатами України - членами нашої фракції Віктором Ющенком, Миколою Катеринчуком, ну, і я доповідаю як автор в даному випадку.

Необхідність цього закону випливає з Конституції України, він прямо передбачений частиною третьою статті 141 Конституції. Звертаю вашу увагу, шановні колеги, що голова сільської (селищної), міської ради - це, звичайно, людина, але це є і одноосібний орган місцевого самоврядування. Іншими органами є місцеві ради і їхні виконавчі органи. І всі ці органи формуються територіальною громадою.

Друга причина необхідності даного законопроекту полягає в тому, що захистити людей, захистити інтереси місцевого самоврядування може той, хто захищений сам. Тому така повноважна категорія, як сільські (селищні), міські голови, як не дивно, ще потребують і захисту. Їхня беззахисність уже стала притчею во язицех. Очевидно, навіть по Київській області досить послатися на Козин, на Вишгород, на Васильків, на Бровари, щоб побачити, як вони переслідуються не в міру ретивими чиновниками державних адміністрацій.

Закон є грунтовний, фундаментальний і містить три базові розділи. Перший розділ - голова як представник  інтересів територіальної громади. Дійсно, сільський, селищний, міський голова є вища посадова особа в територіальній громаді, і коло обов'язків і повноважень, які випливають з цього його статусу, це є самостійний набір повноважень, і це є перший розділ.

Друге. Голова є представником інтересів виборців повноважним. Насправді, це так, тому що голова обирається напряму, і незважаючи на те, що є депутати міських, сільських, селищних рад, районних у містах рад, але голова також працює з виборцями, він виборна посада, а не лише керівник посади. І як у виборної посади, він так само звітує, так само робить запити до органів влади, тобто це є самостійне коло повноважень.

Третій грунтовний напрямок - це діяльність голови у раді та її органах. Дійсно, за нашим законодавством, сільський, селищний, міський голова головує у раді, головує в її виконавчих органах. І це є самостійний блок повноважень.

Нарешті, два розділі - загальні положення і статусні положення - вони також є дуже важливі. Зміни в статусі є необхідними. Ну наприклад, чи не курйозом є, що до цього часу, наприклад, сільському голові забороняється, на відміну від односельчан, працювати навіть в присадибному своєму господарстві? Це я приводжу як один приклад.

Тому ми вважаємо, що повинно... Я цитую статтю 2.7 законопроекту, який внесений Ющенком, Катеринчуком і Беспалим, що не вважається підприємницькою діяльністю робота у власному індивідуальному фермерському господарстві, одержання від нього прибутку.

Нарешті, потребує врегулювання і захисту проблема припинення дострокового повноваження сільських, селищних, міських голів. Перше, що ми пропонуємо: щоб їх не можна було звільнити, з одного боку, просто так, нізащо; з іншого боку, щоб вони все ж таки були відповідальні перед громадою. Тому пропонується ціла низка застережливих заходів. Перш за все, якщо ми говоримо і звинувачуємо їх в порушенні законодавства, то це попередньо має бути обов'язково встановлено судом, а не так: комусь щось заманулося, десь хтось щось побачив, комусь щось вдалося - і  одразу ставиться питання про припинення достроково повноважень.

Механізм досить цікавий про  притягнення до кримінальної  відповідальності, запропонований Валерієм Асадчевим, депутатом від "Нашої України", зокрема і для депутатів  місцевих рад. Щоб, з одного боку, не було притягнення як самосуд і розправа за самостійну позицію. А з іншого, не було б такого варіанту, коли рука руку  миє, то пропонується так. Спочатку органи прокуратури звертаються до ради відповідного рівні. На наприклад, сільської, селищної, міської. Рада розглядає питання. Якщо дає погодження, то дає. Якщо не дає погодження, може прокурор звертатися до ради вищого рівня, аж до Верховної. Таким чином, будуть забезпечені всі інтереси.

Нарешті. Закон виходив з того, що він має бути достатньо повним і тому в  ньому сконцентровані практично всі  норми з інших законів, які стосуються повноти, повноважень сільського, селищного, міського голови.

Законопроект був  підтриманий, ми його широко розповсюджували і всі, хто з ним знайомий......

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити думку.

 

БЕСПАЛИЙ Б.Я. Дякую, Адаме Івановичу.

Всі, хто брали участь в обговоренні, могли лише... давали лише  часткові зауваження, тому що дійсно  законопроект спрямований, з одного боку, на захист прав  виборців і територіальної громади, а з другого - на захист і надання повноцінного статусу сільським, селищним, міським головам.

Є зауваження Науково-експертного управління. Частково ми з ними  погоджуємося, частково ні. Комітет підтримав. Я думаю, підтримають депутати.

І ще одна така важлива річ. Ми, коли готували законопроект, з'ясувалося, що є сотні різних актів законодавства, де в тій чи іншій формі згадується сільський,  селищний, міський голова. Багато з них - близько половини - опрацьовані, але решта ні, тому  при підготовці до другого читання законопроект буде  суттєво доповнений з тим, щоб всі законодавчі сюжети, які стосуються сільських, селищних, міських голів знайшли  відображення в цьому законі. Ну і, відповідно, будуть внесені  зауваження, коли набуде чинності закон про  зміни до Конституції 3207, який стосується  місцевого самоврядування.

Дякую за увагу і сподіваюся на вашу підтримку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чи є запитання?  Запишіться, будь ласка.

Будь ласка, на табло висвітіть. 3 хвилини.

Манчуленко. Підготуватися Єщенко.

 

11:15:41

МАНЧУЛЕНКО Г.М.

Георгій Манчуленко, 203 округ, Українська народна партія, Блок Віктора Ющенка. Шановний Борисе Яковичу! Без сумніву, що необхідність цього закону є очевидною, оскільки на  практиці було багато випадків, коли  відправляли у відставку сільських, селищних, міських голів  і  залишалось неврегульованим питання, хто ж має виконувати їхні обов'язки у цій ситуації до обрання нового голови.

Але мені не зовсім зрозумілою є позиція Леоніда Кучми, який   ветував цей закон, і чим він все-таки керувався у цій ситуації. Невже краще абсолютно незаконна практика, коли Президент призначає там міського голову, виконуючим обов'язки міського голови, як це мало місце свого часу і в Одесі, і  в Закарпатті, зокрема, в Мукачево, невже не краще, коли питання врегульоване у правовому полі, а щоб не виникало таких  ситуацій, коли  фактично є незаконні укази Президента. Дякую.

 

БЕСПАЛИЙ Б.Я. Дякую. У тій частині, яка стосується Леоніда Даниловича Кучми,  може відповідати він, або його представник у Верховній Раді. Я можу сказати від авторів законопроекту Ющенка і Катеринчука, а також точку  зору комітету. Ми  вважаємо, що це питання має бути чітко і ясно, однозначно врегульоване саме і законом і пропонуємо такий варіант.

Другою. Саме, щоб секретар ради виконував ці повноваження сільського, селищного, міського голови.  З іншого боку, виборче законодавство має передбачати термін не більше,  скажемо, трьох місяців для призначення виборів нового сільського голови, бо  секретарю це може дуже  сподобатися, як ми  знаємо, немає нічого більш постійного, ніж  тимчасове.

І один дуже лаконічний аргумент. Секретар ради це є особа, яка  обрана спочатку  депутатом, тобто це теж є виборна особа, а потім  депутати ради обирають її ще один  раз, тобто з числа депутатів, тобто  за статусом обрання від громади, за статусом моральної і, якщо  завгодно, правової легітимності. Це є друга особа територіальної громади, тому ми не розуміємо мотивів вето, ми його на наступному сесійному тижні будемо долати, я переконаний. І пропонуємо саме такий механізм і просимо його підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Єщенко.

 

11:18:10

ЄЩЕНКО В.М.

Єщенко, фракція комуністів, прошу передати слово Пономаренко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон, будь ласка, Пономаренка.

 

11:18:16

ПОНОМАРЕНКО Г.Г.

Борис Якович, скажіть чи не доцільно внести мати один закон про місцеве самоврядування, де і питання про службу в органах місцевого самоврядування і про статус голів мати в одному цьому законі. Тобто мати якийсь кодекс місцевого самоврядування. Чи ми по місцевому самоврядуванню будемо мати десятки законів  окремих.

 

БЕСПАЛИЙ Б.Я. Дякую. В принципі від реалії перспективи безумовно  з вами погоджуюся. Разом з тим, кодекс складається з ряду грунтовних частин і ми фактично до цього йдемо формуючи стосовно принципових і ключових питань окремі закони.

Я звертаю увагу, що даний законопроект, це не є маленька така часткова зміна, це є грунтовний законопроект, який займає десятки сторінок дрібного шрифту. Тобто це є вже грунтовний документ з огляду тієї концепції, яку ви пропонуєте, так що тут логіка наших дій і ваших пропозицій збігається повністю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте, будь ласка. Від комітету тут Борис Якович, як і автор, і як від комітету. Сідайте.

Будь ласка давайте 15 хвилин виділимо на обговорення. Пузаков, підготуватися Соломатіну.

 

11:19:57

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина.

Створення ефективної системи місцевого самоврядування залежить від раціональної організації роботи  сільського, селищного, міського голови. Тому на даний час  є необхідним внести зміну до нині діючих законів, які регулюють діяльність органів місцевого самоврядування.

Необхідно відмітити, що в разі прийняття змін в наступному році щодо діяльності місцевого самоврядування, що є  складовою політичної реформи в Україні, тоді можна розглядати і статус голів відповідних територіальних  громад - це по-перше.

А по-друге, в пункті четвертому статті другої вказано, що  відповідний голова обирається терміном на чотири роки, але це не буде відповідати іншим нормам про обрання депутатів всіх рівнів.

В законопроекті дуже багато уваги приділено роботі міського голови з територіальною громадою, виборцями, але мало уваги приділено організації його роботи, яку в разі прийняття цього закону необхідно також  законодавчо закріпити. На сьогоднішній день організувати роботу міському голові допомагає його патронатна служба у вигляді помічників, радників та консультантів.

З практики ми знаємо, що один помічник  займається депутатськими документами, інший  займається зверненнями, заявами, скаргами громадян, але кожен з них йде до міського голови з відповідними своїми питаннями, а це все час.

На сьогодні у міського голови відсутня законодавчо закріплена структура, яка здатна мобільно, відповідно до вимог часу, забезпечувати його діяльність. У практичній діяльності голови ця проблема має особливе значення і вимагає створення такої структури, наприклад, як апарат міського голови на чолі з керівником цього апарату.

Ми знаємо, що апарат міської ради  виконує дещо інші функції, а патронатна служба голови на сьогодні не забезпечує вимоги часу. Кожному голові потрібен державний менеджер. Тому названі пропозиції та зауваження пропонується врахувати при доопрацюванні та прийнятті цього закону чи внесенні змін до діючого законодавства. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Соломатін, підготуватися Кармазіну.

 

11:22:30

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановні колеги, відповідно до частини третьої статті 141 Конституції України, статус сільських, селищних, міських голів має визначатися законом. І такий закон є.  Службові повноваження сільського, селищного, міського голови, визначені Законом  України про місцеве самоврядування і деякими іншими законами.

На даний час статус сільських, селищних, міських голів визначається статтями 12, 42, 79 та окремими положеннями деяких інших статей. Наприклад, 50, 54, 59 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні". Крім того, частина п'ята статті 12 Закону про місцеве самоврядування в Україні встановлює, що на сільських, селищних, міських голів поширюються повноваження та гарантії, передбачені Законом про статус депутатів рад. Отже, положення чинного Закону про статус депутата місцевих рад від сьомого червня 2001 року в принципі стосується також і сільських, селищних та міських голів.

Крім того, відповідних гарантій для всіх муніципальних службовців встановлені Законом про службу в органах місцевого самоврядування. Відтак є підстави стверджувати, що статус сільських, селищних і міських голів в принципі є врегульований, хоча деякі положення заслуговують без сумніву на уточнення.

З огляду на визначене виникає серйозний сумнів у доцільності прийняття окремого закону, котрий є запропонований. Не можна також погодитися з положеннями статті 25 проекту закону, яка по суті вводить недоторканність сільських, селищних та міських голів. Як відомо, Конституційний Суд свого часу рішення від 23 грудня 1993 року визнав неконституційними положення статті 37 Закону про Рахункову палату, якими для деяких посадових осіб Рахункової палата була передбачена недоторканність аналогічна депутатській недоторканності.

Тому, оскільки Конституцією України не передбачена недоторканність сільських, селищних, міських голів, то можна з великою долею вірогідності прогнозувати, що положення статті 25 проекту у разі їх прийняття також можуть бути визнані неконституційними.

У цілому складається враження, що зазначений проект закону має амбіційний та популіський характер. Тому б я зарадив авторам цього законопроекту погодитися з висновком науково-експертного управління і ще раз обдумати питання про доцільність цього закону. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Кармазін, фракція "Наша Україна". підготуватися Мироненку.

 

11:25:47

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати, безумовно, питання, яке піднято, заслуговує уваги хоча би тому, що вперше, підкреслюю, вперше, законопроектом систематизовано законодавство, яким визначено статус сільських, селищних та міських голів і приведено його з вимогою Конституції, якою встановлено, що статус цих посадових осіб має встановлюватися законом.

Правда, яким законом? Цього в Конституції не написано. Тому можна було б іти двома шляхами: або вносити зміни до чинних законів, або розробляти інший закон, як і пішли автори цього проекту. Я ж хотів сказати про плюси і про мінуси його, і своє відношення до нього.

Проаналізувавши його, зрозуміло, що 18 з 25 статей є подібними до положень чинних законів - про статус депутатів місцевих рад і так далі. Я пропоную вилучити статтю 17 закону, статтю 18, вірніше, яка повністю повторює статтю 17 Закону про столицю України - місто Київ. Це не потрібно, тому що інший статусів більш ні в кого немає. Але те, що в статті 25 наведені особливості притягнення сільського, селищного, міського голови до кримінальної, адміністративної відповідальності - це заслуговує на увагу, хоча, можливо, порядок треба змінити. Не ця рада має. а вище стоящего рівня вирішувати. То було б краще. Не сільська рада має вирішувати чи селищна, а, скажемо, районного рівня. Чому?

Ось буквально днями у мене на прийомі був селищний голова села Прилиманське Овідіопольського району Одеської області Баранець Василь Васильович. Його затримали під час находження на лікарняному  і так далі. І в камеру приходить голова районної державної адміністрації, в КПЗ. Колишній міліціонер він і так далі.

Незахищеність і те, що сьогодні ці люди так чи інакше займаються політичними питаннями, бо будуть представляти якісь політичні партії і блоки, говорить про те, що особливості треба встановлювати такі.  Тому я проголосую за прийняття в першому читанні, але треба ще серйозно допрацьовувати. І треба говорити ще про плюси законопроекту. Це визначення вимог службової етики. Ну, яка етика є, скажімо, у Руслана Боделана, коли він підписує договір із своїм власним сином про те, щоб призначити його директором міжнародного аеропорту "Одеса"? Без освіти, з комерційної, буквально, жилки при сині... при родичах, які живуть у Лондоні. Яка можу бути службова етика?

Тому, шановні друзі ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Мироненко, фракція комуністів, підготуватися Оржаховському.

 

11:29:05

МИРОНЕНКО В.А.

Пятый избирательный округ, Мироненко, фракция Коммунистической партии Украины.

Я, действительно, голосовал за то постановление, потому что поверил вам, уважаемый Владимир Михайлович, вашим доводам, поверил вашим словам, что Украина не Грузия, что в Украине не произойдет государственный переворот, подготовленный Соединенными Штатами Америки, апробированный в Югославии, Грузии. Но, увы, это свершилось, поэтому я и пересмотрел позицию.

Теперь по  поводу законопроекта.

Уважаемые народный депутаты, уважаемые соотечественники!  На мой взгляд, что законопроект в первом чтении можно поддержать, но, конечно, его надо очень серьезно дорабатывать.

Ну, во-первых, посмотрите, пожалуйста, на роль головы. Сомнительным, действительно, выглядит право головы вносить предложения в отношении структуры совета, поскольку для депутата совета такие полномочия не предусмотрены, что создает... Ну, понятно, это уже ненормальность. То есть, это надо ликвидировать, потому что все знают, что, фактически, голова города управляет и советом, управляет исполнительной властью и часто злоупотребляют. И о какой тут демократии можно говорить?

Второе. Невозможно также воспринять полностью, без проработок положение статьи 25 проекта, которая, по сути, вводит неприкосновенность сельских, поселковых и городских глав. Ну, здесь не только Конституцию можно вспомнить, которая это не предполагает, предполагает только неприкосновенность депутатов. Но я хотел бы даже привести пример. Например, в моем родном городе Керчи, в моем округе до 1999 года в мэры и депутаты активно шли представители организованных преступных формирований. Мэром, к сожалению, ну так скажу, что абсолютно подконтрольным, никто не стал, но депутатский корпус полностью управлялся бандформированиями, в результате - они управляли городом и экономикой. Слава Богу, в 1999 году удалось ликвидировать эту ситуацию, хотя с большим трудом. Мне самому приходилось выступать перед избирателями, предлагал начальнику милиции телефон доверия использовать, призывал людей сообщать, давать информацию о бандитах, потому что люди были запуганы, запуганы. И поэтому сейчас, конечно, мечтают бандиты получить неприкосновенность, чтобы идти в депутаты. Поэтому я прошу это не поддерживать. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Бульба, фракція Соціалістичної партії

 

11:32:22

БУЛЬБА С.С.

Степан Бульба, фракція Соціалістичної партії України.

Я переконаний, що цей законопроект, який доповідався, він абсолютно необхідний, тому що, при всій повазі до Науково-експертного управління, і при всьому тому, що там багато чого правильно сказано, його треба доопрацювати справді. Але є проблема, яку  повинен вирішувати лише закон.

Роль сільського, селищного чи міського голови в житті громади  є надзвичайно важливою.  Водночас, визначаючи його статус, необхідно передбачити достатні важелі впливу на нього з боку  членів  громади, а також органів представницької влади. Влада, виборні особи повинні бути залежними від  виборців. В іншому випадку відбуваються речі, які насправді не можуть бути прийнятними для суспільства. Можна навести багато прикладів, коли міський голова, маючи в раді необхідну кількість залежних від нього депутатів, по суті перетворюється в такого собі "удельного князька", для якого і закони не писані. Це особливо можна спостерігать на рівні міст і, скажімо, обласних міст. Наприклад, у Полтаві... Є і інші нелогічні ситуації. Наприклад,  у Полтаві з березня 2002 року відсутній міський голова, тому що обраний народним депутатом Анатолій Кукоба начебто склав повноваження міського голови. Здавалося б повинні відбутися вибори. Аж ні, виборів немає, його обов'язки виконує заступник мера. Цей заступник мера, правда, дуже багато питань не вирішує тих, які серйозні питання. Водночас, ставить свій підпис у тому числі і на фінансові документи і начебто й приймає деякі рішення. Але чи має він право приймати ці рішення? Я думаю, що тут є питання, тому що йому ніхто не давав такого права, вірніше виборці не надавали  йому  повноважень таких. Не делегував  йому право і не може делегувати колишній міський голова. І тому я  ще раз повторюю, закон потрібен, але в  цьому законі при доопрацювання необхідно виписати і ось отакі проблеми і колізії, які я навів щойно.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Так, будь ласка, обговорення завершено. Борис Якович - хвилинку, заключення перед голосуванням.

 

11:35:31

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Дякую, шановні колеги за такий дуже дружній і спокійний тон обговорення і конструктивний. Фактично на два питання  треба відповісти недоторканності. Там немає у проекті недоторканності. Є особливий порядок  притягнення до кримінальної відповідальності. Правильне було зауваження, що бувають люди залякані. А хіба правильно, коли зараз багато сільських, селищних, міських голів залякані, просто теж залякані. Це теж правильно, як вони можуть людей захищати. Тому  має бути баланс. Громада має можливості їх контролювати і відкликати, але сваволя зверху над ними  не повинна чинитися.

І друге. Один закон чи  розпорошеність норм? Було названо три Закони: "Про самоврядування", "Про  статус депутатів  місцевих рад", "Про службу в органах самоврядування",  де йдеться про голів. А я  можу назвати ще понад двісті актів. Добре, мер міста-мільйонника має  свою патронатну і юридичну службу. А як працювати сільському і селищному голові? Звичайно, що йому набагато  краще, набагато зручніше мати акт, норми які навіть хай і дублюються, але він буде захищений.

І, до речі, у нашому  комітеті представники  всіх фракцій там є, весь спектр парламентський, жодного голосу проти  концепції.  Я думаю, жодного голосу...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Шурма, мікрофон, з мотивів. І будемо визначатися.

 

11:36:51

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України (об’єднаної).

Перш за все  звертають увагу  на себе системні недоліки законопроекту, а саме, відсутність в ньому чіткої внутрішньої структури. На нашу думку запропонований законопроект не враховує положень чинних українських законів, діючих у сфері місцевого самоврядування і, в першу чергу, закони України про місцеве самоврядування в Україні. Це стосується частини п'ятої статті 12.

Тільки що говорили про кримінальну відповідальність. 25 стаття цього законопроекту - це фактично вводиться недоторканість  голів сільських, селищних і міських голів. Тому на сьогоднішній день такий закон можна розглядати чисто недосконалим. Тому вважаємо, що цей законопроект необхідно повернути  для змістовного доопрацювання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Прошу підготуватися до голосування. Я ставлю на  голосування про прийняття за основу в першому читанні проекту закону "Про статус сільських, селищних, міських голів". Реєстраційний номер законопроект 5743. Прошу голосувати.

 

11:38:28

За-218

Будь ласка по фракціях.

"Наша Україна" - 71. "Регіони України" - 6. Комуністів - 51. Соціал-  демократи - 0. Народна аграрна партія - 14. "Єдина Україна" - 15. Соціалісти - 20. Блок Тимошенко - 6. "Трудова Україна" - НДП - 5. "Союз" - 5. "Демократичні ініціативи" - 6. "Центр" - 5 Позафракційні - 14.

Для Терьохіна нагадую норми Конституції: кожен особисто.

Будь ласка, мобілізувалися? Я ставлю на голосування про прийняття за основу в першому читанні закону "Про статус сільських, селищних, міських голів" 5743. Прошу голосувати.

 

11:39:49

За-247

За - 247. Дякую, прийнято.

Шановні колеги! Не розслабляйтеся і будьте уважні. Шановні колеги! Я ставлю на голосування проект постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування причин незадовільного стану системи державних закупівель та перевірки фактів  можливого зловживання  службовим становищем посадових осіб, інших, пов'язаних з цим питань. Ознайомлю вас із складом комісії.

До тимчасової комісії пропонуються наступні народні депутати:

Голова комісії - Осика С.Г.  фракція "Єдина Україна".

Від "Нашої України" - Кармазін Ю.А., Бондаренко С.Д., Терьохін С.А.

Від "Трудової України" та НДП - Сухий Я.М.

Від "Демократичних ініціатив" - Райков Б.С.

Від "Регіонів України" - Самофалов Н.Г., Колоніарі О.П.

Від Народної аграрної партії - Косінов С.А.

Від БЮТ - Шкіль А.В.

Від Соціалістів - Цушко В.П.

Від Соціал-демократів - Шурма І.М.

Від "Союзу"  - Потебенько М.О.

Від компартії - Соломатін Ю.П., Родіонов М.К.

Від позафракційних - Лукашук О.Г. і Кириллов В.Д.

Від "Центру" - Гаврилюк В.В.

Ось склад комісії, який відповідно складений до Регламенту, пропорційно враховані інтереси всіх,  навіть включаючи позафраційних.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу в цілому такої Постанови за № 6431 із складом, який я оголосив. Прошу голосувати.

 

11:41:59

За-251

Нам треба 150 голосів - рішення прийнято.

Це вже сам склад комісії. Ми включили вже і розглянули питання.

Слухається питання. Переходимо до розділу "За скороченою процедурою".

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо проведення у відповідність з Цивільно-процесуальним кодексом України. Реєстраційний № 6017. Доповідає перший заступник Міністра юстиції - Заєць Анатолій Павлович. Будь ласка, три хвилини і підготуватися Онопенку.

 

ЗАЄЦЬ А.П.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати. Зазначеним законопроектом передбачається приведення положень чинного законодавства у відповідність до Цивільного процесуального кодексу України. Зокрема, розділу другого "Наказове провадження", глави першої розділу третього "Позивне провадження", глав четвертої і сьомої розділу "Окреме провадження", а також розділу восьмого про визнання та виконання рішень іноземних судів в Україні.

Перший розділ містить зміни до законів про нотаріат, про міжнародний комерційний арбітраж та про виконавче провадження. Зокрема, зміни до Закону України "Про нотаріат" спрямовані на врегулювання питань вжиття державними нотаріусами заходів до охорони спадкового майна на підставі рішення суду проголошення фізичної особи померлої відповідно до статті 249 нового Цивільного процесуального кодексу України.

Змінами до Закону України "Про міжнародний комерційний арбітраж" пропонується врегулювати питання підсудності місцевим судам справ, що пов'язані з діяльністю міжнародних комерційних арбітражів. Другим розділом зазначеного проекту пропонується визнати таким, що втратив чинність, Закон України "Про визнання та виконання в Україні рішень іноземних судів" з огляду на те, що зазначеним Цивільним процесуальним кодексом регламентовано питання визнання та виконання рішень іноземних судів України. Прийняття даного законопроекту дозволить усунути неузгодженості та розбіжності у положеннях чинних законів України. Дякую за увагу. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка, Анатолію Павловичу. Від комітету Микола Катеренчук, прошу.

 

11:44:47

КАТЕРИНЧУК М.Д.

Шановні народні депутати, шановні виборці. Комітет з питань правової політики на своєму засідання розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законів України, номер 6017.

Метою проекту є приведення положень чинного законодавства у відповідність до Цивільного кодексу України ............ року. Проект пропонує внести відповідні зміни у закони про нотаріат, про міжнародний комерційний арбітраж, про виконавче провадження.

Щодо змін до Закону про виконавче впровадження.

Новим Цивільно-процесуальним кодексом передбачено розділом другим новий процесуальний інститут - наказове впровадження. Це в свою чергу зумовлено необхідністю внесення змін в Закон про виконавче впровадження. І в разі прийняття запропонованих змін до документів, що підлягають виконанню Державною виконавчою службою належатимуть судові накази.

Крім того, відповідно до діючого ЦПК мирова угода сторін затверджується судом. І ЦПК від 18.03.2004 передбачає постановлення ухвали про визнання мирової угоди. В зв'язку з цим пропонується внести відповідні зміни до статей 11 з позначкою "1" та 37 згаданого законопроекту про виконавче впровадження.   

Щодо змін до Закону про міжнародний комерційний арбітраж. Приведено у відповідність з розділом восьмим нового ЦПК про визначення та виконання рішень іноземних судів в Україні потребують положення Закону про міжнародний комерційний арбітраж.

Так, питання про надання дозволу на примусове виконання рішень іноземного суду на клопотання стягувача розглядається судом за місцем проживання або місцем знаходження боржника, а в випадках, передбачених частиною другою зазначеної статті судом за місцем знаходження в Україні майна боржника.

Отже, в будь-якому випадку справи підсудні місцевим, а не апеляційним судам. Згідно з Законом України про міжнародний комерційний арбітраж ця категорія справ підсудна судам апеляційної ланки. Таке неузгодження проект пропонує усунути.

Щодо змін Закону про нотаріат. Відповідно до нового ЦПК в порядку окремого впровадження будуть розглядатися не лише справи про відновлення прав на втрачені цінні папери на пред'явника, а й про відновлення прав на втрачені векселі. Внесення таких положень до нового ЦПК зумовлено внесенням змін до статті 92 Закону про нотаріат. Крім того, положення про те, що рішення суду, проголошено фізичною особою померлою після набрання ним законної сили, надсилається до нотаріуса за місцем відкриття спадщини для вжиття заходів по охороні спадкового майна, передбаченого діючим законом.

Такого, на жаль, нема в Законі про нотаріат, і тому пропонується внести в статтю 60 відповідні зімни. Запропоновані проектом зміни набирають чинності одночасно з Цивільно-процесуальним кодексом. Зауважень щодо проекту Верховного Суду немає. Головне науково-експертне управління підтримує вказаний проект в першому читанні і комітет Верховної Ради рекомендує прийняти проект за основу.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Миколо Дмитрович, сідайте, будь ласка.

Є необхідність обговорювати?

(Ш у м   у   з а л і)

Ну, да. Тим більше, тут нові люди появилися.

Прошу, Соломатін, за ним Мироненко.

 

11:48:15

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановні колеги, коли ми розглядаємо законопроекти саме з такою проблематикою, яка нам сьогодні нам запропонована, я завжди запитую себе: а чи торкнуться оті новації, ті зміни, які пропонуються, того "маленького українця", про котрого кожен з нас, незалежно від нашої приналежності, партійності, дбає і уболіває?

І я хочу вам наголосити: за офіційною довідкою Державної податкової адміністрації з годовим доходом до 5-ти тисяч гривень в нас налічується 19 мільйонів платників податку, тобто 82 відсотки від загальної кількості 23 мільйони платників податку.

І я запитую в себе, чи будуть торкатися ті питання, які в цьому законопроекті запропоновані: наказове виконавче провадження, мирова угода, де буде здійснюватися міжнародний комерційний арбітраж, як будуть виконуватися, де за місцем розташування чого або кого рішення іноземних судів? І хочу відповісти сам собі, і, сподіваюся, ви зі мною погодитеся: того "маленького українця", про котрого ми вболіваємо, ці закони і ці новації не торкаються. На жаль.

Тому я хотів би звернутися до вас, Адам Іванович, ви відповідаєте за те, щоб у нас порядок денний був спрямований на те, щоб найбільш болючі питання у нас розглядалися і вирішувалися. Такі питання, можливо, нам треба  було б і напередодні Нового року не розглядати, а прийняти такий закон, який би захистив саме той знедолений люд.

І як на підсумок. Незважаючи на всю ту критику, яка з мого боку пролунала. я хочу сказати лише одне: якщо ми стали на цю стезю капіталістичної реставрації, нам треба, щоб стосунки між капіталістами-господарями власності, майна, грошей, вони належним чином були відповідно до закону врегульовані. Все ж з врахуванням цього зазначений законопроект заслуговує на увагу і на те, щоб він міг бути підтриманий в першому читанні. Але ще раз кажу: на жаль, маленького українця це не торкнеться. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мироненко. Підготуватися Кармазіну. Маркуш? Будь ласка, мікрофон Маркуш.

 

11:51:27

МАРКУШ М.А.

Маркуш, фракція комуністів.

Вважаю, що зазначений законопроект слід підтримати. Він надасть можливість усунути прогалини, які зараз є, а також привести чинне законодавство у відповідність з Цивільним процесуальним кодексом України. Вважаю, що цей законопроект слід прийняти за основу.

Крім того, у статті 50 Закону України про нотаріат слід врахувати, що згідно з новим Цивільно-процесуальним кодексом заяви щодо вчинення нотаріальних дій чи відмови від вчинення нотаріальних дій розглядатимуться судами. А також слід ці зазначені зміни внести і в новий проект Закону України про нотаріат.

Крім того, слід доповнити проект змінами до частини першої статті 390 ЦПК України, в якій уточнити, що за правилами цього розділу виконуються як судові рішення з цивільних, трудових та сімейних прав, так і вироки іноземних судів у кримінальних справах у частині, де передбачена конфіскація майна та відшкодування шкоди потерпілим, а також щодо арбітражних судів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Кармазін. За ним Сухий.

 

11:52:44

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати! По-перше, я почну з назви цього закону. законопроект пропонує на  сторінці 2 пункт II визнати таким,  що втратив чинність закон про визнання та виконання в Україні рішень іноземних судів. Якщо це так, а це треба його дійсно так визнавати, то треба вносити зміни спочатку в назву  закону і назвати його "про внесення змін та визнання такими, що стратили чинність деяких  законів України". Це перше.

Друге. Шановні народні депутати! Науково-експертне управління, проаналізувавши цей законопроект, вважає, що положення  закону про нотаріат мають бути доповнені порядком здійснення  нотаріального оформлення зобов'язання усиновлювача іноземця про надання представникам  дипломатичної установи за кордоном інформації про  усиновлену дитину та можливості спілкування з дитиною, що й передбачено в статті  252 Цивільно-процесуального  кодексу. Згадайте, будь ласка, що у нас уже є неодноразові такі  скарги. Такі скарги ми зараз розглядаємо по Сімферополю, де абсолютно безсовісно віднеслись до усиновлення. Такі скарги ми розглядаємо  сьогодні по ряду багатьох міст, зокрема і по Київській області, де батьки... сталося так, що  при живих батьках забрали діточок і сьогодні навіть неможливо спілкуватися з ними. Тому цю зміну треба внести.

В статті 50 Закону про нотаріат треба також записати, що в зв'язку з прийняттям нового Цивільно-процесуального кодексу, і це саме пункт 8 розділу 9 "Прикінцеві та перехідні положення" скарги, заяви щодо нотаріальних дій чи відмови у їх вчиненні розглядаються за правилами позовного  впровадження. Це дуже важливо і це якраз десь дасть оте, про що тут просять -  щось для маленького українця. Так от якраз забезпечення, реальне забезпечення виконання прав людей - це якраз і є тим.

Також пропонується доповнити проект змінами до статті 42 Цивільного кодексу в частині 1 якого слово "позовом" замінити словом "заява", оскільки по 241 ЦПК тепер трошки все це по-іншому написано за заявою опікуна, органу опіки чи піклування.

Якщо ж узагальнити, то я вам скажу, що прийняття цього  законопроекту призведе до усунення розбіжностей  і протиріч, які  виникли між тими законами, які  я назвав і кодексом після його прийняття, що дозволить  узгодити їх норми між собою і сприятиме більш правильному застосуванню їх на практиці, а це значить, що знову ж для того українця, про якого так печуться, я думаю, буде зроблено абсолютно достатньо. Тому я  за прийняття цього законопроекту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. У  нас появилися свіжі сили. Будь ласка, Сухий.

 

11:55:57

СУХИЙ Я.М.

Шановні народні депутати! Для мене цей виступ має принципове значення. Я вже півроку  намагаюся записатися на виступ просто з цікавості. Сьогодні мені це вдалося зробити.  Хочу сказати для наших радіослухачів і багатостраждального українського народу. Може скластися враження, що з 450 народних депутатів України тут  тільки десять розуміють, про що йдеться, і виявляються надзвичайно широкими  спеціалістами від гербіцидів до  якихось інших аспектів ..., до диоксинів, да.

Тобто, я  вибачаюсь, але потрібно, напевне, вносити зміни до  нашого регламенту з тим, щоб дати можливість конкретним фракціям  визначати виступаючих з тих чи інших законопроектів, тому що створюється, дійсно, негативне враження про всю Верховну Раду України.

А внесення урядом цього та інших законопроектів спрямованих на  вдосконалення законодавчої бази розвитку суспільства по інноваційному шляху, свідчить  окрім іншого ще у про те, що в Україні не було і немає ніякої політичної кризи, бо політична криза, як відомо, означає призупинення чи зупинення функціонування окремих структурних елементів  політичної системи, передбачає, як  ознаку,  неможливість ефективного функціонування  політичної системи, гострий, важкий політичний стан  суспільства. нічого подібного в Україні немає і не  було, її штучно створено, ми знаємо якими політичними силами, і ким оплачена  ситуація масових безладів та  політичного шоу, нагнітання істерії, зомбування молоді тому подібне. І хочу наголосити, мета зовсім не благородна, бо вона   не загальна, мета не об'єднуюча, а мета має на увазі забезпечити перемогу  одного з кандидатів на пост  президента України. Є один позитив в тому, що ми побачили і бачимо. На колись чистих, охайних площах, вулицях і парках Києва ми бачимо з вами реальні прояви охлократії. Домінування в політичному житті, яке запаскудила "Наша Україна", суспільство впливу натовпу, юрби. Бачимо запровадження одного із способів політичної влади, що суттєво полегшує легітимність насадження майбутнього авторитарного режиму.

Законопроект 6017 слід прийняти, він усуває розбіжності та протиріччя, які виникають між законами "Про нотаріат", про виконавче впровадження та Цивільно-процесуальним кодексом. Закон,  винесений урядом, сприятиме дальшому вдосконаленню функціонування політичної системи України і до другого читання безумовно слід врегулювати норми закону про визнання та виконання в Україні рішень .... суддів з Кодексом. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги! Давайте ми, мабуть, якщо не будете заперечувати, попрацюємо без перерви. Тому що у нас останній робочий тиждень і останній робочий день пленарний перед Новим роком, а боргів у нас  дуже чимало,  я думаю ми можемо подарувати 30 хвилин розгляду законопроектів.

Обговорення  законопроекту завершено, прошу мобілізувати сили і зусилля. Будемо голосувати проект Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо приведення у відповідність з Цивільно-процесуальним кодексом України". Реєстраційний номер законопроекту 6017, прошу голосувати.

 

11:59:45

За-204

По фракціях, будь ласка.

"Наша Україна" - 59. "Регіони України" - 8. Комуністів - 54. Соціал-  демократи - 13. Народна аграрна партія - 15. "Єдина Україна" - 5. Соціалісти - 9. Блок Тимошенко - 13. "Трудова Україна" НДП -  15. "Союз", Демініціативи і "Центр" - 0. Позафраційні - 13.

Так, розминку провели? Будемо голосувати?

Зосередилися, голосуємо законопроект  за № 6017.

 

12:00:43

За-232

Дякую, Закон прийнято.

Шановні колеги, я правку вношу. Я мав на увазі, "зосередилися", а  ви зрозуміли "розосередилися".

Слухається проект Закону про внесення змін до деяких законів України  в зв'язку з прийняттям Закону  України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів". Реєстраційний № 5722. Доповідає перший заступник Міністра юстиції Заєць Анатолій Павлович. Прошу.

 

ЗАЄЦЬ А.П.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати України.

Метою даного законопроекту є проведення законодавчих актів у відповідність до Закону України  "Про вибори депутатів до Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих   рад, та сільських, селищних, міських голів", які набирають чинності з 1 жовтня 2005 року.

Крім уточнення деяких понять законів України про статус депутатів місцевих рад, про державно-правовий експеримент розвитку місцевого самоврядування в місті Ірпіні, в селищах Буча, Ворзель, Гостомель, Коцюбинське Київської області, Закону про столицю України місто-герой Київ, про службу  в органах місцевого самоврядування.

Проектом пропонується також внесення деяких новел. Зокрема, однією і найголовнішою з них є передбачення і внесення змін до окремих норм Закону України "Про статус депутатів місцевих рад", які стосуються правового статусу суб'єктів висування кандидатів у депутати та відкликання депутатів місцевих рад. Відповідно до частини другої статті 33 Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим", місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" право висування  кандидатів у депутати  реалізується виборцями через місцеві організації, партії, блоки або шляхом самовисування у порядку, визначеному цим законом. Права зборів виборців, трудових колективів, громадських організацій та об'єднань громадян у цілому висувати кандидатів у депутати місцевих рад зазначений закон не встановлює. У зв'язку із цим проектом передбачено виключення зазначених суб'єктів з переліку уповноважених Законом України "Про статус депутатів місцевих рад" на висування кандидатів у депутати.

Враховуючи, що зазначені суб'єкти не наділені правом висувати кандидатів у депутати місцевих рад, вони не можуть відкликати обраних депутатів. Натомість проектом закону передбачено включення до кола суб'єктів висування кандидатів у депутати та відкликання депутатів місцевих рад виборчих блоків, організацій, політичних партій.

Таким чином, на наш погляд, внесення цих змін дозволить гармонізувати чинне законодавство із Законом про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, який набирає чинності, як я уже говорив, з першого жовтня 2005 року. І є необхідність належним чином підготуватися до його реалізації. Дякую за увагу. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка. Шановні колеги, я думаю, всім все зрозуміло. Да? Ви прийняли закон. Треба у відповідність до цього закону провести інші норми. Навіть Кармазін погоджується, що треба голосувати. Від комітету Борис Якович, хвилинку, півтори.

 

12:04:31

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Дякую. Борис Беспалий, блок Віктор Ющенка "Наша Україна".

Моя позиція тут є ближча якраз до позиції головуючого. Тому що закон на 90 відсотків є технічним крім дійсно однієї норми, яка стосується ініціювання відкликання депутатів. Я думаю, що тут треба узгодити цю норму не лише з Законом про вибори в Автономній Республіці Крим та до місцевих рад, а і з Законом про статус депутатів місцевих рад, де досить детально це врегульовано, і там теж не повинно бути конфлікту. Через те, що ці формули не повністю збігаються, в цілому приймати Закон не треба. Але комітет підтримує прийняття його за основу, оскільки він дійсно відповідає своєму призначенню - узгодженню поміж собою законів.

І буквально кілька слів стосовно того, хто має право відкликати депутатів місцевих рад. Дорогі друзі, відкликати їх мають право тільки виборці. І це є і в цьому , і в попередньому законах. Але проблема в тому, хто може це ініціювати. І, дійсно, тут не можна не погодитися в тому, що ініціювати відкликання мають право лише ті. хто висували цих людей кандидатами, і чиї надії вони не справили. Тобто це мають бути ті партійні осередки і саме ті. які викликали, а не партійні осередки конкуруючих партій, що може бути якраз протлумачено з цього Закону. Тому тут треба звузити.

Тепер що стосується зборів виборців. Аби збори виборців мали постійний характер, і ті самі виборці, які висували цю людину кандидатом, ініціювали її ж відкликання, то це було б логічно. Але висувають одні, потім виборці приходять обирають, а ініціюють відкликання зовсім інші люди. Я можу послатися на сумний приклад Києва, де сумнозвісне братство Корчинського з рік тому ініціювало таку кампанію: на бочку або гроші, або мандат. І шантажувало багатьох депутатів Київради тим, що вони за досить легкою процедурою можуть ініціювати безпідставно їх відкликання.

Тому ця норма має принципове значення. Як я вже сьогодні наголошував при представленні Закону про статус сільських, селищних і міських голів, і велика вам, до речі, колега подяка за те, що ви цей закон підтримали, захистити може той, хто сам захищений. І захист депутатів місцевих рад від необгрунтованого відкликання - це є нормальна норма. З іншого боку, і виборці повинні мати такий інструмент. І він в цьому законі є.

Зважаючи на ці всі обставини, комітет одноголосно рекомендує прийняти цей законопроект в першому читанні з подальшим обов'язковим його доопрацюванням. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, ну що будемо обговорювати?

А якщо по 2 хвилини?

Будь ласка, Пузаков, підготуватися Соломатіну.

 

12:07:48

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина.

Я повністю підтримую внесені зміни щодо окремих норм закону, які стосуються правового статусу суб'єктів висування кандидатів в депутатів та відкликання депутатів місцевих рад.

Але треба досконально попрацювати над даним законопроектом, враховуючи всі зауваження та недоробки. Адже недосконалість та поспішність прийняття закону, наприклад, про вибори Президента України, дав свій, в лапках, як ви знаєте "результат".

Поспіхом внесені зміни до Закону про вибори Президента не принесуть бажаних результатів, і це ми бачимо, а ще більш загострять соціальну і економічну кризу в країні та викличуть гнів і обурення мільйонів виборців, яких позбавили прав брати участь у голосуванні, відмінивши голосування на дому.

До мене звернулася голова виборчої дільниці номер 79 сотого територіального округу зі скаргою, що на її дільниці більше сотні чоловік позбавили права голосу. Це люди не інваліди, а просто люди похилого віку, які не зможуть з'явитися самостійно на виборчі дільниці і не зможуть проголосувати на дому. Це просто злочин, вчинений проти людей.

А скільки таких людей на кожній дільниці? І нехай вам, пани, із фракції з "Нашої України", не здається, що при голосуванні на дому робляться фальсифікації, ви і самі добре знаєте, де і як робити, бо досвід великий маєте ще з 1999 року, коли все робили, щоб не побідив вашого Кучму, дійсно, всенародний кандидат за правду і справедливість Петро Миколайович Симоненко.

І ми, комуністи, попереджали народ України про те, що президентські вибори 2004 року будуть страшенно брудними і цинічними, що вони перетворяться на запеклу боротьбу, в яку будуть втягнуті виборці. Так воно і сталося.

Ми бачимо, що триває ескалація протистояння, яка може мати трагічний кінець. Вибір народу нав'язують силою. Але останнє слово повинно бути за  народом. Тут йдеться не про підтримку того чи іншого кандидата, а йдеться, по великому рахунку, чи буде Україна американським прихвостнем, чи ні. А її до цього готують, як ми бачимо, ющенківці. Або що це за самозваний Комітет національного порятунку, котрий оголосив про взяття силою влади? Але ж давайте подивимося, хто в тому комітеті і хто до них приєднується. Це просто жах! Хіба можна до цього допустити? Де ж та демократія, за яку так горло драли в 1991 році ці ж самі пани-рухівці, обманюючи народ України? Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Соломатін. Підготуватися Кармазіну.

 

12:10:56

СОЛОМАТІН Ю.П.

Шановні колеги, шановний Адаме Івановичу. Один мій синьо-білий колега з позначкою в дужках "о" скаржився щойно на всю Україну, що хтось та якось захопив право виступати з трибуни Верховної Ради України з обговорення законопроектів.

Ви знаєте, шановні колеги, а я говорю це зараз для шановних наших виборців, що це відвертий наклеп, це брехня. Шановні колеги, хто рано встає, тому Бог дає. Кожен, хто хоче виступити з цієї трибуни, має прибути сюди о сьомій годині ранку. І .................колега наш з протилежного табору, помаранчевого, він керує тут справою, що і як владнати, і ви отримаєте, безумовно, першим, або другим, або третім право на виступ. Треба не спати біля чийогось боку: або дружини, або коханки, - а працювати у Верховній Раді.

І наступне, з законопроекту. Пропонується вносити пропозиції про відкликання депутата місцевої ради збором, конференціями місцевих організацій політичних партій і блоків, які відповідно до Закону України про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних і міських голів, відповідно до прийнятого недавно закону мають право висувати кандидатів в  депутати і знаходяться на території відповідного виборчого округу. Справа в тому, що зазначений закон набирає чинності з 1 жовтня 2005 року, і ми маємо вже  сьогодні готуватися до майбутніх виборів, які підуть у нас за пропорційною системою, відповідно  до  політичної реформи в 2006 році.

Закон в цілому слушний, доцільний, він відповідає реаліям нашого життя.

Разом з тим, я хотів би звернути нашу увагу на те, що в проекті закону запропоновано замінити  термін "трудові колективи" на інший "колективи підприємств, установ, організацій, незалежно від форм власності", і ми знаємо як ця власність не тільки та  влада, про котру  сьогодні кожен, хто не при ній тимчасово трендить з кожного ........ або українського політичного тину. Але і кожен власник примушує своїх робітників робити будь-які збори і підписувати будь-які документи і наголошувати про будь-що. Тому без повернення, дійсно, народної влади, без поновлення прав трудових колективів у нас нічого  з цього не вийде. Тому я хотів би нам спільно побажати, щоб в 2006 році, коли підуть вибори за пропорційною системою, була поновлена радянська влада.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Кармазін.

 

12:14:09

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати! Я категорично не буду підтримувати цей законопроект як такий, що порушує права і свободи громадян України наших виборців. Він позбавляє їх права, яке вони сьогодні мають і  яким вже вони користуються, це  показало по Козину, проводити збори виборців і контролювати через це діяльність обраного ними представника чи представників. Позбавлення  виборців безпосередньої можливості вносити пропозиції про відкликання депутата є антиконституційною дією, тобто такою, що направлена проти... на порушення статті 22 Конституції. Я не знаю, чому не залучаємо ми Комітет з питань захисту прав людини з цього питання. Тут є питання і дуже серйозне. Є питання також і тому, що вибори  до місцевих рад можуть проводитися, можуть і безпартійні самовисуванці бути, тому що крім пропорційної системи для окремих випадків, як передбачено у законі, мажоритарна система, це стаття 2, наприклад, регламентує, що вибори депутатів сільських і селищних рад проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах. А ми хочемо позбавити цих громадян  їх права. Це вже я скажу до чого привело. У Криму, наприклад,  існує влада заради влади для кришування і узаконення незаконних рішень для економічної вигоди. Наприклад,  для розподілу за одну ніч під кар'єри 500 гектарів земель сільськогосподарського призначення для передачі у довгострокову оренду  і продажу земельних ділянок особливо цінних охоронних земель, що знаходяться  у двохкілометровій береговій смузі, як це  сталося з заповідником скала Ефігенія у Кастрополі.

Прикладом у особливо великих розмірах вилучення земельного узбережжя може стати село Семизір’я, в якому проживає всього  одинадцять осіб, а у границі входить 500 гектарів земель різного призначення і берегова смуга вздовж шести кілометрів. Тобто немає ніякого контролю за цим розкопуванням.

Отримую рішення, постанова Кабінету Міністрів Автономної Республіки Крим, даються 10 соток землі біля Симеїза: Азаров Алексей  Николаевич,  Азаров Николай Янович, Азарова Людмила Николаевна.

Шановні, схаменіться, просто схаменіться. Якщо ми  ще заберемо право  контролювати народом того, кого ми обираємо, ми робимо  злочин перед цим народом. Ми просто ділимо владу, а узурпація влади, у тому числі і  партіями, заборонена. Я ніколи не підтримаю цей законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення  питання завершено. Може Юрію Анатолійовичу, ми ж у першому читанні  голосуємо, а до другого ви всі свої правки і цінні пропозиції внесете.

Я ставлю на  голосування про прийняття за основу у першому читанні проекту Закону  про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з прийняттям Закону  України  "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів". Законопроект за номером 5722 в першому читанні, прошу голосувати.

 

12:18:01

За-161

На повторне перше можемо направити?

Юрій Анатолійович, будьте добрішими.

Ми їх усунемо, ті статті, які порушують при підготовці до повторного першого. Я ставлю на голосування про направлення даного законопроекту на повторне перше читання. Прошу голосувати.

 

12:18:46

За-202

По фракціях, будь ласка.

"Наша Україна" - 18.  "Регіони України" - 25. Комуністи - 57.Соціал-демократи - 18. Народна аграрна партія - 18. "Єдина Україна" - 10. Соціалісти - 20. Блок Тимошенко - 8. Трудова Україна НДП - 8. "Союз" - 5. Демініціативи - 0. Позафракційні - 8.

Юрій Анатолійович, допоможіть там трошки.

Давайте ще раз на повторне перше читання. Шановні друзі, шановні колеги! Справа в тому, що це не просто закон аби заради закону, а справ в тому, що цей закон на 90 відсотків технічний, він хоче привести в норми ті закони, відповідно до того, який ми з вами прийняли. Давайте ж ми будемо логічними, будь ласка, на повторне перше читання, прошу голосувати.

 

12:20:09

За-219

Так, відхилено, але нічого. Справа в тому, що ця сесія майже закінчується, на початку наступної ми маємо повне право повернутися до його розгляду.

Та ні.

Слухається проект Закону "Про внесення змін до деяких законів України в зв'язку з прийняттям Закону України "Про телекомунікації". Реєстраційний номер 5567. Доповідає перший заступник міністра транспорту і зв'язку Лундишев  Віктор Миколайович. Будь ласка, три хвилини.

 

ЛУНДИШЕВ В.М.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати! Проект Закону України про внесення змін до деяких законів України в зв'язку з прийняттям Закону України "Про телекомунікації", внесений Кабінетом Міністрів України на виконання прикінцевих положень Закону України "Про телекомунікації" від 18 листопада 2003 року за номером 1280-4. Законопроект  передбачає внесення змін до законів України про електронні документи та електронний документообіг, про платіжні системи та переказ грошей в Україні, про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей, про радіочастотний ресурс України, про концесії, про національну систему кондифіційного зв'язку в частині уточнення, переліку нормативно-правових актів , що складають правову основу діяльності у сферах, які є предметом регулювання цих законів. При розробці проекту врахована також необхідність проведення термінології деяких законів України у відповідність до Закону України "Про телекомунікації".

Прийняття зазначеного законопроекту спрямоване на усунення протиріч між окремими законодавчими актами України та забезпечення формування узгодженого законодавчого поля у сфері телекомунікацій.

Враховуючи зазначене, Міністерство транспорту та зв'язку України просить підтримати цей проект закону України та прийняти його за основу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, сідайте, будь ласка.

Юра Луценко від профільного комітету, будь ласка, думку комітету.

 

12:22:24

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, цей законопроект внесений Кабінетом Міністрів  на виконання прийнятого нами Закону про телекомунікації. І, простою мовою кажучи, він просто змінює дефініції, які були у попередніх законах, що регулюють цю галузь. Так, наприклад, замість системи зв'язку вводиться слово "телекомунікаційні мережі" і так далі. Це чисто технічний закон, який вносить поправки до законів.

Комітет просить прийняти його за основу, бо в ньому є невеличка помилка. Кабінет Міністрів, очевидно, зайнятий виборчими перегонами, не услідкував, що Закону про радіочастотний ресурс уже немає, є його нова редакція. А все  ще вносить до старого варіанту поправки. Тому прошу прийняти за основу. Далі комітет відпрацює його ретельно, і приймемо на наступній сесії в цілому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дружно голосуємо, так? Шановні колеги, давайте знову ж таки, технічний законопроект, тим більше ми його не в цілому приймаємо, а за основу.  Я ставлю на голосування... З мотивів, будь ласка, Кармазіну мікрофон.

 

12:23:32

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, Солідарність”, “Наша Україна".

Я хотів би, щоб зайшло в протокол, що крім того, що сказав Луценко. Я підтримую цей законопроект, прийняття. Але, в статті п'ять, треба виключити зі статті п'ять про національну систему виключення конфіденційного зв'язку, яка виключає сферу дії закону, частини першої, де вказується, які відносини регулюються цим законодавчим актом. Однак, якщо її виключати, то в цій статті залишиться друга частина, яка визначає, на які відносини не поширюється дія Закону про національну систему цього зв'язку.  Тому Науково-експертне управління пропонує нам з точки зору проектувальної техніки замінити назву статті п'ять "Сферу дію закону", або у новій редакції зазначити, які саме суспільні відносини регулює закон. Це дуже важливо, Адаме Івановичу. Тому це має попасти в протокол.

І я попросив би Луценка, комітет врахувати це, коли будете робити редакцію. Бо воно має бути записано зараз у протоколі. В цілому я підтримую цей закон. І сподіваюся, що він буде сприяти подальшій демократизації нашого суспільства.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юрію Анатолійовичу. Комітет погоджується. Вони врахують це при доопрацюванні законопроекту.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу у першому читанні проекту Закону про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про телекомунікації", реєстраційний номер 5567. Прошу голосувати.

 

12:25:15

За-249

Можемо, якщо хочемо. Закон прийнято.

Розглядається питання - проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо порушень у сфері виробництва та обігу підакцизних товарів. Два законопроекти: реєстраційні номери - 5562, 5562-1. Доповідає по першому (це урядовий) - перший заступник міністра внутрішніх справ Манін Михайло Федорович. Будь ласка, три хвилини.

 

МАНІН М.Ф.

Шановні головуючі, шановні народні депутати, проект Закону України розроблено на виконання вимог Указу Президента України від дев'ятого лютого 2004 року 175-2004 "Про систему заходів, що усунені, причин та умов, які сприяють злочинним проявам та корупції" та у зв'язку з зазначеним розповсюдженням випадків виготовлення та реалізації фальсифікованої лікеро-горілчаної продукції на території України.

Основною метою цього законопроекту є детінізація ринку спирту та інших підакцизних товарів для збільшення надходження до бюджету, а також зменшення загрози життю і здоров'ю громадян шляхом забезпечення безпечності алкогольних напоїв.  

Проектом пропонується внести зміни до статті 204, 216, 227 Кримінального кодексу України, посиливши відповідальність за незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів (стаття 204), незаконне виготовлення, підроблення, використання або збут незаконно виготовлених, одержаних чи підроблених марок акцизного збору чи контрольних марок (стаття 216), випуск або реалізація недоброякісної продукції (стаття 227),

оскільки на даний час, на погляд фахівців, по цим статтям передбачено недостатнє покарання за вчинення цих злочинів.

В той же час, не зважаючи на заходи, що вживаються урядом, правоохоронними органами декриміналізації цієї сфери, втрати від обігу алкоголю в ціні продовжують мати місце, а виробництво і реалізацію сурогату нерідко становить загрозу життю і здоров'ю громадян. Слід також зазначити, що він повністю згоджений з проектом закону України, поданим народним депутатом України Косіновим.

Ці законопроекти переслідують одну і ту ж мету, але урядовий проект, зазначений зміст до статті 204-ї, містить пропозиції про посилення штрафних санкцій за статтею 216 незаконно діючого до марок акцизного збору чи контрольних марок та статтею 227-ю - випуск та реалізація недоброякісної продукції.

Проект закону опрацьований і погоджений без зауважень. Мінагрополітики, Мінекономіки, Мінфін та Державної податкової адміністрації України, а також пройшов юридичне обгрунтування у Мінюсті, висновок з цього питання позитивний. Його реалізація не потребує додаткових витрат з Державного бюджету України і надасть змогу правоохоронним органам більш ефективно вести боротьбу з порушенням законодавства. Тому просимо підтримати урядовий законопроект.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Михайло Федорович, сідайте, будь ласка.

Шановні колеги, немає заперечень з приводу того, щоб ми посилили відповідальність?  Так, будь ласка, Кармазін з місця, мікрофон.

 

12:28:49

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність", виборчий блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати!

Я був би нещирим, якби я вам не доповів того, що зараз не доповіли, чому і дуже небезпечно порушувати процедуру, Адам Іванович.

Науково-експертне управління робить такий висновок: за результатами розгляду у першому читанні законопроекти доцільно відправити на доопрацювання з поданням на повторне перше читання. Чому? А саме тому, що дуже треба довго розказувати, скільки порушень тут поки що вбачається. Немає ніякого поки що наукового обгрунтування, чому і як це обгрунтовується  - раз.

Друге, ми маємо приклади, коли конкурують частина 2 і 3 статті 104-ї між собою. Конкурують із статтею 227 Кримінального кодексу. Це буде складати складнощі для кваліфікації цих злочинів. Також отруєння людей, тут теж є величезна проблема.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Анатолійович, ми зрозуміли. Слушна досить ваша пропозиція. І дійсно, вона співпадає із висновками Науково-експертного управління. Ми це врахуємо.

Так, будь ласка, від комітету Маркуш, хвилина. Сухий, все буде нормально.

 

12:30:24

МАРКУШ М.А.

Маркуш, фракція комуністів.

Шановні колеги, обидва законопроекти, 5562 і 5562-1, розглянуті комітетом разом. Оскільки поданий Кабінетом Міністрів проект Закону України про внесення змін до Кримінального кодексу щодо порушення у сфері виробництва та обігу підакцизних товарів та проект Закону України про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів, поданий народним депутатом України, є схожими один на одного. Зазначені законопроекти мають за мету значно посилити кримінальну відповідальність за незаконні дії з підакцизними товарами шляхом внесення змін до санкцій статей 204, 216 та 227 Кримінального кодексу України.

Підтримуючи основну ідею обох законопроектів, а також враховуючи, що згадані законопроекти мають спільний предмет врегулювання, комітет вважає за доцільне запропонувати Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону України про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за незаконне виготовлення, зберігання і збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів за реєстраційним номером 5262-1, внесений народним депутатом України Косіновим, як такий, що є більш досконалим і в якому враховані положення альтернативного урядового законопроекту. Позиція комітету щодо концепції зазначених законопроектів не співпадає з висновком Головного науково-експертного управління Верховної Ради. Однак було б доцільно прийняти зазначений законопроект народного депутата України Косінова за основу, оскільки він більш законодавчо опрацьований  і більш відповідає вимогам нормотворчої практики. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, хвилина - Сухий, і будем визначатись.

 

12:32:39

СУХИЙ Я.М.

Пробився! Шановні народні депутати! Суспільство буде вітати будь-які законодавчі спроби ініціативи уряду і наші ініціативи більш суворого покарання за скоєення злочинів. В даному випадку, особливої актуальності законопроекту надає те що він сприяє посиленню боротьби з таким огидним і повторним витвором - псевдоринкових перетворень як отруєння  людей ........ тяжких злочинів.

Тому я пропоную за основу прийняти урядовий законопроект, депутатський врахувати при доопрацюванні, а головне зусилля депутатського корпусу, найвищого законодавчого  органу Верховної Ради України спрямувати на  вдосконалення механізму реалізації виконання вимог закону, в тім числі Кримінального кодексу України.

Шановні колеги, це мій останній виступ в 2004 році. Я радий, що я прорвався нарешті на трибуну. Вітаю всіх з тим, що тяжкий багатостраждальний високосний рік закінчується. Сподіваюся, що в 2005 році ми налагодимо  нормальну систему запису народних депутатів України на виступ. Ура!!!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Черновецький наполягає. будь ласка, хвилина.

 

12:33:49

ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ Л.М.

Уважаемый председательствующий! Уважаемые народные депутаты, все, кто слушает! С  наступающим Новым годом! И я  в последних своих выступлениях забывал сказать, обязательно надо позвонить перед Новым годом своим пожилым родителям. Для них это большая будет радость.

Я категорически выступаю против любых законов, которые  усиливают уголовную ответственность за что бы то ни было, потому что сегодня уголовную ответственность надо вводить только против тех, кто правит правящим преступным режимом, потому что сегодня изготавливают всякие марки и всякие гадости делают только те, кто сами и борются неизвестно  с кем, потому что известно, что никакие запретительные меры, если сами руководители ведомств занимаются преступной деятельностью не помогут. Я полагаю, что Украине нужны  законы, которые вводят...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Леоніде Михайловичу, ви правильно сказали, саме  такі законі потрібні. Зараз ми визначимося.

Будь ласка, з мотивів Сятиня і будемо голосувати.

 

12:35:19

СЯТИНЯ М.Л.

Дякую. Шановний Адаме Івановичу! Шановні народні депутати! Проектом  закону пропонується внести зміни до  статті 204 Кримінального кодексу України та посилити кримінальну відповідальність  за незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів.

Але, шановні депутати, ці зміни, які   пропонується, є кроком на шляху до реалізації Україною курсу на інтеграцію до світової та європейської  спільноти. І тому я прошу  підтримати дані зміни до законопроекту, які були внесені  народним депутатом Косіновим. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Шановні колеги! Будемо визначатися. У порядку надходження пропозицій і думок профільного комітету, Науково-експертного управління і відомого  заслуженого юриста Кармазіна.

Я ставлю на голосування за прийняття за основу у першому читанні проекту закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо порушень у сфері виробництва та обігу підакцизних товарів (реєстраційний  номер 5562, урядовий). Прошу голосувати.

 

12:36:48

За-148

Ставиться на голосування  проект закону Косінова за реєстраційним номером 5562-1.

 

12:37:17

За-67

Лунали пропозиції про те, щоб направити ці обидва законопроекти на повторне перше читання. Прошу голосувати.

 

12:37:45

За-229

Рішення прийнято.

Законопроект направляється на повторне перше читання.

Розглядаємо проект закону про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо відповідальності у сфері земельних відносин). Реєстраційний номер 5600. Перший заступник Міністра внутрішніх справ Михайло Федорович Манін. Будь ласка, коротко проінформуйте і будемо визначатись.

 

МАНІН М.Ф.

Шановний головуючий, шановні народні депутати. Запропонований проект, розроблений Міністерством внутрішніх справ, Міністерством юстиції та Державним комітетом України по земельним ресурсам на виконання доручення Кабінету Міністрів з метою вдосконалення кримінального законодавства щодо відповідальності за правопорушення у сфері земельних відносин.

Необхідність у розробці цього проекту обумовлено тим, що останнім часом почастішали випадки організованого, самовільного заняття земельних ділянок з подальшим самовільним будівництвом, на них всякого роду об'єктів: житлового та дачного будівництва, автозаправочних станцій, майданчиків для паркування автомобілів тощо. Раніше за такі дії передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.

Так статтею 199 Кримінального кодексу України 1960 року, який втратив чинність 1 вересня 2001 року за самовільне заняття земельної ділянки, в разі вчинення таких же дій протягом року після застосування адміністративного стягнення за попередній самозахват землі, було передбачено покарання виправними роботами на строк до шести місяців або до одного року, або штрафом від 15 до 25 мінімальних розмірів заробітної плати. Організація групових дій, спрямованих на самовільне заняття земельних ділянок або самовільне будівництво будинків, або споруд, а також саму безпосередню участь у цих групових діях каралось позбавленням волі на строк до 3 років чинним Кримінальним кодексом України 2001 року, відповідальність за вказані дії не передбачені.

На даний час, кодекс України по адміністративному правопорушенню передбачає відповідальність за самовільне зайняття земельної ділянки, стаття 53 Прим. Такі дії тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 1 до 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб від 8 до 15 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що є явно недостатньою мірою покарання і не може служити пересторогою для правопорушників. Принагідно зазначу, що на розгляді Верховної Ради України знаходиться розроблений Кабінетом Міністрів України законопроект про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, реєстраційний номер 4503, яким пропонується посилити відповідальність за самовільне зайняття земельної ділянки, стаття 53 Прім. Кодексу України про адміністративні правопорушення. Запропонований на ваш розгляд законопроект України про внесення змін до кримінальної відповідальності і процесуального кодексу щодо ........... у сфері земельних відносин пропонується встановити кримінальну відповідальність лише за організацію групових дій. Водночас його прийняття дасть змогу більш ефективно вести боротьбу з порушеннями   законодавства України про земельні відносини, удосконалити кримінальну відповідальність за вчинення порушень. Прошу підтримати, дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Михайло  Федоровичу, сідайте, будь ласка.

Думку профільного комітету, Маркуш, протягом хвилини викладіть.

 

12:41:25

МАРКУШ М.А.

Фракція комуністрів.

Шановні колеги, Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув поданий Кабінетом Міністрів проект Закону України "Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України". Метою законопроекту є встановлення кримінальної відповідальності за організацію групових дій, спрямованих на самовільне зайняття земельної ділянки, або самовільне будівництво. Для цього пропонується доповнити Кримінальний кодекс статтею 341 Прім.1 та внести відповідні зміни до Кримінально-процесуального кодексу України.

Даний законопроект є вже четвертим з аналогічного питання. Зокрема, народними депутатами України Терещуком , народним депутатом Миримським , Івановим було внесено законопроекти схожі  і ці зазначені законопроекти були відхилені  18 листопада 2004 року. Один з них, Терещука, було направлено на    доопрацювання. Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України розглянути цей законопроект і прийняти  його за  основу. Однак, законопроектом пропонується криміналізувати, зокрема, ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, дайте можливість завершити, будь ласка.

 

МАРКУШ М.А. ...криміналізацію  групових дій спрямованих на самовільне  зайняття  земельної ділянки. Але відповідно до статті 14 Кримінального кодексу не можна вважати самовільне заняття і будівництво, оскільки це відповідно до статей 53-1 і 97 Кодексу про адміністративні правопорушення є адміністративним проступком. Отже, матиме місце правовий нонсенс - готування до вчинення  адміністративного проступку визнаватиметься злочином. У проекті, так званим, усіченим складом злочин вважається закінченим вже з метою організації групових дій.

Крім того  щодо конфіскації. Проект містить і техніко-юридичні недоліки. Статтею 59 конфіскація встановлюється тільки  за тяжкі та особливо тяжкі, а злочин, який буде передбачатися 341прим.1 є злочином  середньої тяжкості.

Крім того, відповідно до Цивільного і Земельного кодексів незаконно споруджені будинки і споруди не стають  власністю особи, яка їх  спорудила, а тому вони не можуть  бути конфісковані. І є ще ряд інших недоречностей у цьому законопроекті. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будемо визначатися? Тоді давайте по хвилині суть.

Соломатін. Масенко за ним. мікрофон Соломатіна, будь ласка.

 

12:44:04

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановні колеги! Це ж ціла поема доповнити  Кримінальний кодекс новою статтею: "Організація групових дій спрямованих на самовільне зайняття земельної ділянки або самовільне будівництво". Тут навіть нам пропонують різні комісії, знову і знову створювати  або з Феофанії, або  з Конча-Заспи, або з вулиці Вишгородській тощо. А тут  передбачається обмеження волі на строк до трьох років або за ті ж самі дії, якщо вони завдали значної шкоди (треба уточнювати, що таке  значна шкода), обмеження волі  на строк до п'яти років або позбавленням волі  на той самий строк з конфіскацією незаконно споруджених будівель. Безумовно, треба сприймати такий законопроект. Він покращить ту криміногенну ситуацією, буде запобігати її подальшому існуванню. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Масенко, мікрофон.

 

12:45:07

МАСЕНКО О.М.

Дякую. Дійсно, введення такого закону в дію в деякій мірі може покращити вирішення тих проблем, які дійсно існують у земельних відносинах. Ми часто спостерігаємо і захоплення, і колективне, і індивідуальне.

Але у мене суть виступу полягає в тому, що як правило цей закон знову обернеться проти малоімущих, проти бідних. Ті, хто знаходиться при владі, хто має якесь положення, вони ніколи не будуть, не підпадуть під дію цього закону. А хтось там не має чим прогодуватися на 30 сотах посади якісь там огірки чи щось, він буде притягнений до відповідальності.

Я тут не буду щирим теж, якщо не скажу, називалися інші депутати, а ось прізвища таких, як Плюща, Чорноволенка, Ващук, не називалися, які колективними діями захоплюють землю у Пущі-Водиці. І до них напевно ніякий закон застосувати не можна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Кармазін.

 

12:46:32

КАРМАЗІН Ю.А.

Шановні народні депутати, шановний Адаме Івановичу, шановні представники МВС. Я хотів би назвати, перше, цей законопроект абсолютно юридично безграмотним. Це я кажу як керівник групи по опрацюванню Кримінального кодексу. Просто безграмотний.

Чому? Тому що, і саме тому Юридичне управління, Науково-експертне управління написало: доцільно відхилити. І пише, що це четвертий проект.

Я скажу, чому юридично абсолютно безграмотний. Пропонується криміналізувати організацію групових дій та участь у таких діях спрямовані на самовільне зайняття земельних ділянок або самовільне будівництво будинків чи споруд. Але, 14-та Кримінального кодексу говорить: підшукування співучасників або змова на вчинення є готування до злочину. У даному випадку це є готування до самовільного зайняття земельної ділянки. А саме якраз передбачено статтею 53.1, 97 Кодексу про адміністративні правопорушення, тобто є адміністративним проступком. Тому готування до вчинення адміністративного проступку ви визнаєте злочином. Це - перше.

Друге. Шановні народні депутати, у нас в умовах, коли до категорії бідних відноситься 30...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити...

 

КАРМАЗІН Ю.А. В умовах, коли до категорії бідних відноситься 30 відсотків населення, це - 14 млн. чоловік. До жебраків 14,2. То встановлювати кримінальну відповідальність громадян навіть за самовільне зайняття ними земельних ділянок розміром у кілька соток, з яких годуються цілі сім'ї, є просто злочинним.

І на кінець я хочу сказати: шановні керівники МВС, 154 га одним розчерком пера у власність підписав ваш Прем`єр-міністр Янукович. Що ви зробили по цьому факту? Чи відповіли хоч на одне звернення? Що ви зробили по тому факту, що на дамбі по дорозі на Кончу-Заспу побудували зараз колосальні особняки, де не можна цього робити? Що ви зробили, коли захоплені ліси, захоплені? І є сьогодні закон, статтею 365 встановлена кримінальна відповідальність за самоуправство і мають притягуватись по ній.

Крім того, є інші статті. Ніякої потреби в доповненні статті 341-1 немає. Треба просто виконувати вимоги закону. Просто виконувати, більше нічого. І того, що є, і так, як належить, на жаль, МВС свої зусилля на інше зосереджує, в тому числі пане Манін ви зосереджуєте зусилля на 180 депутатів, які мають інші політичні погляди. Але я вас попереджую, що це є незаконний збір інформації, що це є порушення чинного законодавства. І за це прийдеться відповідати зразу після Нового року. Це я вам обіцяю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 2010-го.

Так, одна хвилина, Шкіль.

 

12:49:36

ШКІЛЬ А.В.

Дякую. Шкіль Андрій, фракція блоку Юлії Тимошенко.

Звичайно, цей законопроект, він, до речі, й не отримав позитивної оцінки і в профільному комітеті. Але я ще скажу, цей законопроект спрямований, у першу чергу, проти тих, хто найбідніший, для захисту найбагатших. І це чітко видно у самому законопроекті.

Якщо вже говорити про те, чи голосувати за нього чи ні, я думаю, що Верховна Рада продемонструє в даній ситуації десь так, нульове голосування за цей законопроект, і воно було б найкраще. Відхилити і більше до нього не повертатися. Бо якщо вже говорити за суттю, то земля, дійсно, її розподіл став, ну, скажемо, достатньо ганебним. Коли говорити про те, що нині судді вже майбутньому Конституційного Суду Гавришу дали шість гектарів, то я не знаю, він буде там футбольний стадіон будувати чи два футбольних стадіони?

І от, не дали ще там депутатам, які, властиво, думають, прийти чи не прийти, підтримати чи не підтримати. Це стало джерелом хабарництва.

Тому я думаю, що Міністерству внутрішніх справ треба займатися іншими, значущими злочинами, а не дбати...(Вимкнено мікрофон)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, обговорення завершено.

Шановні колеги, давайте будемо визначатися.

Я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо відповідальності у сфері земельних відносин). Реєстраційний номер 5600.

Прошу визначатися.

 

12:51:17

За-29

Законопроект відхилено.

Так, шановні колеги, нам треба розглянути проект закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо державних органів ветеринарної медицини.  Реєстраційний номер 6030.  Профільний комітет і Головне науково-експертне управління пропонують прийняти за основу.

Немає заперечень?  Голосується.  (Ш у м   у   з а л і)

Так, голосуємо. Давайте.

 

12:52:00

За-124

Шановні колеги, у нас... Я пояснюю особливо Леоніду Михайловичу, що якщо ви хочете, щоб і ваш законопроект сьогодні був розглянутий, давайте будемо оперативніше працювати.

Ми домовилися, на жаль, у вашу відсутність, про те, що у зв'язку з тим, що ми працюємо останній пленарний тиждень, що це останній пленарний день по завершенню цього, 2004-го, неспокійного, трудного року, ми повинні з честю, з гідністю піти, як то кажуть, на святкування - і розглянути все, що в нас сьогодні було заплановано. Тому давайте будемо, так би мовити, толерантні один до одного.

Будь ласка, Кармазін, які зауваження у вас до цього законопроекту? І будемо  визначатися.

 

12:52:47

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін.

Шановний Адаме Івановичу, я вас просив би: давайте ми хоч мінімально будемо дотримуватися процедури. Тобто хай оголошують закон, скажуть. То цей закон можна прийняти, але не так, як зараз, і не так, як ми вчора проголосували :п’ять мільярдів віддали нібито на село. А я боюся, що вони підуть трошки в інше місце. Я боюсь, що більшість із них може бути розкрадена.

Тому, Адаме Івановичу, давайте забудемо про голосування без доповіді. Це є брутальне порушення Регламенту. Будь ласка, давайте хай скажуть зараз. Це легенький законопроект, його можна прийняти. Може, в когось буде з мотивів, може, не буде, але ми проголосуємо "за", Адаме Івановичу. Давайте тільки толерантно один одному не псувати настрій - і все буде чудово, прекрасно. Побачите, ми все приймемо те, що нормальне і відповідає здоровому глузду. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Анатолійович, я вам дякую. За рахунок "Різного" ми поприймаємо все це тоді.

Будь ласка, Довгань, одна хвилина. З місця, Сергій Васильович, з місця одну хвилину, будь ласка.

 

ДОВГАНЬ С.В.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги. Тут, дійсно, два питання. Перше - технічне: приведення у відповідності до прийнятих законів про медицину, ветеринарну медицину і Закон про адміністративні порушення. Це перша частина, тобто там кваліфікації міняються. І інше: збільшуються розміри штрафів. Найбільший штраф буде 300 гривень. Було 17-30 гривень. І все, нічого тут немає. Але він надзвичайно важливий, тому що ветеринарна медицина, ви знаєте, якими проблемами займається: завозять сюди м'ясо з Європи, а там всякі скази і так дальше, і так дальше, ви це також знаєте.

І якщо сьогодні по процедурі неправильно приймається, то це не значить, що це  не значить, що цей закон не має права  на прийняття. Я вас попрошу, зберіться, настройтесь і  проголосуєте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, на прохання Юрія Анатолійовича, перший заступник міністра доповів. У кого  ще є з тих,  хто записався? будь ласка, Черновецький, хвилина.

 

12:55:10

ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ Л.М.

Значит, во-первых, этот закон  расширюет коло посадовых осиб... Да, я забыл сказать. Черновецкий, "Наша Украина", Христианско-либеральная партия Украины.

Этот закон... Слушай, такой старый  человек ты - да? - и ведешь  себя как ребенок! Тебе к психиатру надо обратиться! Чесное слово.

...расширює коло посадових осіб в державних органах ветеринарної медицини. То есть, мало еще людей, которые взятки берут, надо их расширить побольше, потому что они же без взяток не могут жить, это ж проблема.

...і надає право розглядати справи без суда работникам міліції. То есть, если где-то какая-то пенсионерка кошечку коммунистка пригрела - да? - то уже работник милиции ее за шиворот  вытащит и штраф с нее сдерет. В окремом порядке. Вот это и есть суть этого закона. Ничего хорошего  сегодня из правительства не выходит. Чё, вот это, даже об этом говорить? Глупости! У меня три минуты, да?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Нет, спасибо. Спасибо, Леонид Михайлович. Да, “обязательно позвоните, дети, родителям”. Вы это хотели сказать? Спасибо, да.

Так, будь ласка, я ставлю на  голосування - Леонід Михайлович, голосуйте!- про прийняття за основу в першому читанні проекту Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо державних органів ветеринарної медицини. 6030. Прошу голосувати дружньо.

 

12:57:14

За-191

Шановні колеги, давайте змобілізуємось, ми ж не в цілому приймаємо закон, в першому читанні. Так, ставлю на голосування про прийняття за основу в першому читанні. Прошу голосувати.

 

12:57:52

За-215

Відхилено. Півмісяця почекаємо, почнеться сьома сесія, розглянемо. Тут нема питань.

Шановні колеги, якщо буде ваша ласка, ми два закони зараз проголосуємо і перейдемо до різного. Проект закону про внесення змін до закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні". Реєстраційний номер 5357, автор законопроекту Черновецький.

Є необхідність доповідати? Профільний комітет, Удовенко Геннадій Йосипович пропонує прийняти за основу. Голосуємо тоді. Будь ласка, одну хвилину. Шановні колеги, ви погоджуєтесь, щоб ваш закон розглядали чи ні?

Шановні колеги, у зв'язку з тим, що ми підійшли до 13 години, о 13 годині відповідно до регламенту у нас різне, я прошу записатись на різне. Перш ніж записується, я хочу зробити оголошення. Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата" та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради інформую про входження народного депутата України Сігала Євгена Яковича до складу фракції Народної Аграрної партії України.

Ще одне оголошення. Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України інформую про входження народного депутата України Кузьменка Петра Павловича до складу депутатської фракції партії "Єдина Україна".

Будь ласка, висвітіть список тих,  хто записався на обговорення в "Різному". Відводиться на це одна година.

Будь ласка, Сухий, підготуватися Семенюк.

Є ваша фракція, подивіться.

Будь ласка, Сухий передає слово Раханському.

 

13:00:26

РАХАНСЬКИЙ А.В.

Анатолій Раханський, Євпаторійський виборчий округ, міжфракційне об'єднання "Депутати-чорнобильці".

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги, шановні виборці.

В останні дні до мене, як і до інших депутатів, надходять листи, телеграми, телефонні дзвінки від інвалідів та людей похилого віку. Їх в Україні населення такої категорії старших 70-ти років складають понад  4,8 млн. громадян.

 Інвалідів  офіційно зареєстровано понад 2,7 млн. осіб. Інвалідів 1-ї групи близько  320 тис. чоловік. Ці шановані люди звертаються до нас з проханням і вимогами дати можливість їм виконати своє конституційне право, виявити своє волевиявлення  на виборах 26 грудня щодо майбутнього президента України.

Учасники бойових дій: Сергій Іванович Макаров, Віра Василівна Соседенко, Семен Давидович Зельцер із Євпаторії пишуть: "Мы, участники боевых действий, освобождали Украину от фашистов, восстанавливали народное хозяйство родины. Мы законопослушные граждане своей страны и большинство из нас в возрасте за 80 лет. Инвалиды 2-й, 3-й группы имеем по возрасту большие проблемы с передвижением, болезни  ног и последнее время голосовали дома. Это для нас был праздник, что и твой голос учитывается государством.

А сейчас парламент Украины и президент лишили нас такого права. Мы поняли, что единственноея наша  право не жить на этой земле, не брать участия в жизни страны, а только умирать.

У инвалидов 1-й группы,  которым приезжали домой, будуть требовать копии пенсионного свидетельства или справки медико-социальной экспертной комиссии, заверенные нотариусом за определенную плату.

Зазначеним законом позбавляються також участі у виборах близько 100 тисяч хворих громадян, які щоденно стаціонарно лікуються у домашніх умовах. Це в основному нетранспортабельні хворі. Інваліди Великої Вітчизняної  війни, праці, чорнобильці, афганці завоювали своє виборче право. Сложно объяснить избирателям, что для выполнения их конституционных прав, для рассмотрения этого вопроса на сессии Верховной Рады не хватило двух десятков голосов. Не поддержали депутаты с "Нашей Украины", БЮТ, Соцпартии и другие. Поэтому с трибуны сессии Верховной Рады Украины я извиняюсь перед своими избирателями за свое бессилие вместе с депутатами единомышленниками поддержать их и выполнить законное конституционное право. И просим всех граждан Украины любыми транспортными средствами, не считаясь со временем и затратами, доставить категории этих людей на избирательные участки.

С Новым годом, дорогі друзі, співвітчизники, з Рідзвом Христовим! Спасибі вам за ваше терпіння до нас. Да хранить вас Бог. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, фракція соціалістів Семенюк. Підготуватися Манчуленку.

 

13:03:40

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Шановні колеги, перш за все я хочу сказати, давайте не займатися фарисейством відносно того, що інваліди не мають право на голосування. Всі інваліди, хто має першу групу, відповідно будуть, під'їдуть до них люди, отримають право на голосування. А все те шулерство, яке ви хотіли робити з відкріпними талонами і голосуванням 35 відсотків на дому, воно сьогодні було визначено і тим рішенням ..........., яке ви сьогодні використовували.

Перш за все я хочу звернутися до виборців, які звертаються до нас, дзвонять у фракцію стосовно того, чому фракція Соціалістів підтримала на виборах Віктора Андрійовича Ющенка. Перш за все відповідно до матеріалів з'їзду ми чітко визначилися, що рішенням ми не підтримуємо представника від влади, а сьогодні цим представником є Янукович.

Друге. Ми підтримали Віктора Андрійовича на виборах, виходячи з того, що, підписуючи політичну угоду, він її сьогодні фактично уже виконав. Ми прийняли сьогодні в цьому сесійному залі те, що 315 голосів проголосувало за мораторій на реалізацію землі. Це і є те виконання політичної угоди, яке декларували і соціалісти, і представники "Нашої України", і представники різних політичних партій.

Сьогодні у політичній угоді було зазначено голосування по політичній реформі. Ми його привели у відповідність і проголосували в цьому сесійному залі. Також було прийнято і зазначено те, що будуть розслідувані всі резонансні справи, і ми вважаємо, що цю норму може виконати Віктор Андрійович, тим більше, що рух у цьому плані уже у нас є.  Тому всі звинувачення відносно того, що в якійсь мірі ми відступили від програмних документів, я хочу сказати - це лише блуд від лукавого. Ми підтримали Віктора Андрійовича виходячи із того, що сьогодні люди підтримують демократичний устрій. Ми підтримуємо, виходячи із того, що ми, соціалісти, представники соцінтерну, сьогодні виступаємо за демократію, за свободу, за Україні. І я думаю, що завтра, післязавтра голосування, яке відбудеться в Україні, люди чесно скажуть - за Україну, за народ, за краще життя, за той лозунг, за який говорять сьогодні соціалісти. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Манчуленко, "Наша Україна". За ним Томенко.

 

13:06:19

МАНЧУЛЕНКО Г.М.

Георгій Манчуленко, 203 виборчий округ, Чернівецька область, Українська народна партія, блок Віктора Ющенка.

Шановний Головуючий, шановні колеги, шановні виборці! Ми знаходимося напередодні прийняття надзвичайно важливого рішення для судьби нашої країни, для судьби українського народу, для майбутнього українського народу. 26 грудня відбуватиметься переголосування другого туру виборів Президента України. Від того, який вибір буде зроблений 26 грудня, залежатиме майбутнє нашої України, майбутнє нашого народу на багато років вперед.

Ми стоїмо перед вибором: або ми хочемо стати заможною країною, де правитиме буква закону або ми станемо країною, де правитимуть "понятия". Я вважаю, що український народ, волелюбний народ, працьовитий народ, талановитий, заслуговує того, щоб в Україні правила буква закону, щоб ми розвивалися за демократичними європейськими принципами, принципами, де є верховенство права, де діє закон.

Я переконаний в тому, що всі ми можемо жити в заможній, багатій державі, де б кожна людина відчувала себе повноправним господарем на своїй землі, і щоб 3-4 клани, як зараз є на Україні, не узурпували владу, як зараз, так вони прагнуть зробити це і на майбутнє, утримуючи себе при владі на багато років вперед, а з тим, щоб влада обиралася чесно і прозоро українським народом, і щоб люди обирали собі тих керівників, яких вони вважають обирати за потрібне.

Я переконаний, що Україна і український народ зробить правильний вибір і вибере собі достойного Президента, який не словом, а ділом, всім своїм життям доказав, що служить своєму народові, служить благу цього народу і хоче, щоб з Україною рахувалися у світі, як з великою, могутньою, правовою і заможною державою.

Таким кандидатом є Віктор Ющенко.

Я звертаюся до всіх виборців, всіх радіослухачів, всіх, хто дивиться зараз трансляцію сесійного засідання з тим, щоб ми прониклися відповідальністю і прийшли на вибори. Прийшли на вибори, не розслаблялися, бо 26 грудня треба віддати свій голос саме за того кандидата, який служив, служить і служитиме українському народові, за Віктора Ющенка.

Я звертаюся до своїх земляків буковинців, щоб вони прийшли 16 грудня на вибори, щоб явка була достатньо високою і зробили ще кращий результат, ніж це було 21 листопада.

Чернівецька область дала 75 відсотків голосів за Віктора Ющенка, а мій виборчий округ 85 відсотків. Я вірю у своїх земляків, вірю в український народ, що він зробить правильний вибір 26 грудня і проголосує за Віктора Ющенка, за майбутнє української держави.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Томенко, фракція "Наша Україна". Підготуватися Шурмі.

 

13:09:30

ТОМЕНКО М.В.

Микола Томенко, блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні громадяни!  Я хотів звернути увагу вашу, за кілька днів до завершення виборчої кампанії, на те, що сьогодні  влада знайшла ще один інструмент, як спробувати відмінити вибір народу: я маю на увазі, розгляд відповідних подань до Конституційного Суду. Найбільшим парадоксальним і цікавим є те, що таке важливе питання, яке пов'язане з виборчим процесом і можливістю відмінити вибори через рішення Конституційного Суду, доручено найвідомішій людині в історії конституціоналізму України Василю Німченку, судді, який в свій час, рахуючи терміни перебування при владі Леоніда Кучми, порахував, що один плюс один буде три терміни. За це, звичайно, йому влада виділила, як завжди у нас буває, в Пущі-Водиці біля гектару землі. Очевидно, цієї території йому мало, він хоче ще прославитися відповідними рішеннями по виборчому процесу. Але я абсолютно переконаний, що абсолютна більшість членів Конституційного Суду, так само як і члени Верховного Суду, прекрасно розуміють відповідальність свою перед народом і перед законом, бо присягу вони складали не перед Кучмою і Януковичем, а перед власним народом. Вони приймуть ті рішення, які не відберуть вибір людей, і вибори відбудуться так, як це і передбачено чинним законодавством.

Другий момент є дуже важливим, він пов'язаний з тим, що останнім часом ми чули дуже багато цікавої інформації від ображених або, як я вже казав, із серіалу "бідний Янукович" на каналі "Україна", про те, як Леонід Кучма або ще, як кажуть в народі, "Президент на дачі" бив, знущався (в політичному сенсі), збиткувався над Януковичем.

Я подивився і знайшов кількох газетах один дуже цікавий фрагмент із записів Миколи Мельниченка: як Леонід Кучма разом з Януковичем спільно керували країною з 1997 року. Напередодні президентської виборчої кампанії в 1999 році Янукович прийшов до Кучми і сказав про те, що він стурбований тим, що в Україні не весь бізнес "під кришею" знаходиться, і попросив дозвіл у Леоніда Кучми взяти "під кришу" весь бізнес. Він сказав про те, що дивно, що ці люди не сплачують податок владі і "ми це не контролюємо". І Леонід Данилович в 1999 році сказав Віктору Януковичу, щоб він "розібрався" від А до Я з кожною комерційною структурою, з кожним бізнесменом. І я думаю, що так, як Леонід Кучма і Віктор Янукович розбиралися з бізнесом, сьогодні це вже можна писати цілі книжки, бо  під час виборчої кампанії, ви знаєте, з бізнесменів брали податки на 3 місяці вперед. Це жодна країна такого не знала. Тому я абсолютно переконаний, що  всякі спроби гратися у вибори ні в кого не пройдуть. Вибори завершаться так, як це передбачено, і Центральна виборча комісія оголосить Віктора  Ющенка Президентом України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. будь ласка, Шурма. Луценка немає... Мельник.

 

13:12:44

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної). Я свій виступ поділю на декілька частин.

Перший, це стосується організації роботи народних депутатів. Я звертаюся і до Регламентного  комітету, і до вас, Адаме Івановичу, з тим, аби ми  упорядкували систему  запису, як виступають народні депутати. В Регламенті записано в пункті 3.3.4 частині 1,  що з 9 до 18 проводиться запис. Я дуже хочу, щоб ви всі висипалися, бо в 7-ій годині  народні депутати стоять тут і записуються. І той, хто хотів би записатися, він не має об'єктивної можливості прийти сюди о пів до восьмої, він лишається поза межею виступаючих.

Давайте, шановні колеги, повернемося до норми надавати слово фракціям, а фракції нехай вже надають можливість виступити тим людям, які є фахівцями.

Друге, що стосується бюджету. Тут є одна дуже поважна фракція, чорнобровий представник якої вчора цілий  вечір по телебаченню говорив  про те, що за бюджет проголосували ті, хто не має совісті і той, хто відстоює свої інтереси. Я би хотів  нагадати цій людині, що він радше є не з лівої партії, а з лєвої партії, бо нехай би пішов до людей і пояснив, якщо би він не проголосував вчора за бюджет, а ми переступили дуже багато з нас через себе, то люди би не отримали і цієї пенсії, які вони мають на сьогоднішній день. Це інша справа яка вона чи маленька, і не було би мінімальної заробітньої плати. А те, що він говорить про олігархів, то нехай подивиться на чому він їздить і чиї інтереси  він лобіює. І зрештою, вчора за бюджет не  голосували  лишень ті, хто належить до бізнесу і не пролобіював свої інтереси.

Стосовно 26 числа. Всі громадяни України повинні прийти і проголосувати. Будуть переможці і  переможені.  І я бажаю, аби переможці завжди залишалися великодушними, а переможені позбулися  звірячого оскалу. Це дуже  важливо для суспільства.

2004 рік пройшов. В ті вихідні дні багатьом з нас  треба сісти, кому  осмислити, кому переосмислити всі ті  процеси, які відбулися у нас у суспільстві. Але я б хотів побажати на 2005 рік аби Україна і у свідомості, і фізично завжди залишалася унітарною державою. І для тої унітарної держави ніколи не було притаманно однієї речі:  аби зрада у   повному розумінні цього слова  покинула територію України у думках, у душах, у поступках. І хотів би побажати всій Україні уваги і поваги, як до об'єкта  тих процесів. які відбувається, і ніколи не бути суб'єктом перерозподілу  чиїхось інтересів. Всіх вітаю з Новим роком і бажаю всім громадянам України добра, щастя і злагоди, і, в першу чергу, соціал-демократам України (об'єднаним). Тримаймося, бо так має бути.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Микола Мельник, фракція соціалістів Бокий, Карнаух, не бачу. Грязєв. Бондаренко, "Наша Україна" далі.

 

13:16:00

МЕЛЬНИК М.Є.

Шановні колеги! Я хотів би  відповісти на вчорашнє голосування за  Державний бюджет. Ще раз показало про клановий інтерес до державної казни і те, що лише  тільки що говорив наш колега, що потрібно було голосувати за бюджет того, що наші пенсіонери могли не отримати пенсії. Це далеко не так. Пенсіонери отримувати будуть пенсії. Але, якщо говорити про такий  бюджет, я також вчора не голосував за нього, тому що він  повністю викреслює життя на селі. Цей бюджет повністю антиселянський. Якщо взяти скільки  було на дохідну частину бюджету, він складає 96 мільярдів,  на 20 мільярдів більше проти минулого року, а селу виділено на 600 мільйонів менше, як  було призначено у цьому році.

Я не міг за такий бюджет голосувати і те, що в цьому році 600 млн.грн. село недоотримало, недоотримало на землю, а було закладено в бюджеті. Село на другий рік, на 2005 рік недоотримує 600 млн.грн. і якраз на ті соціальні направлення, які було оголошено, що село об'явлено на аграрний сектор. Відповідно державний бюджет виріс на 20 млрд., був рік відродження села, було сказано, але якраз село не отримало тих грошей, які це є. Я вибачаюсь, шановні друзі.

Я хочу всіх поздоровити з Новим роком, побажати щастя, здоров'я і хочу сказати, що не можна відноситись до села, як це сьогодні було закладено в нашому бюджеті. Спасибі за увагу!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Володимир Бондаренко. Фракція "Наша Україна". Сватков, не бачу. Пузакову підготуватись.

 

13:18:53

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, Блок Віктора Ющенка "Наша Україна", місто Київ.

Шановні друзі, сьогодні суспільство живе передвиборчими останніми днями і, безумовно, кожну людину хвилює те, як відбудеться це голосування, чи закінчить воно той тривалий марафон, який сьогодні вже став надбанням всього світового політичного розвитку. Ніде, по-моєму, в світі не було таких тривалих виборчих марафонів з такою кількістю фальсифікацій, з такими політичними збуреннями і з таким стійким небажанням влади поступитись своїми позиціями.

Безумовно,  коли ми аналізуємо, що стало причиною цього - це, перш за все, чіпляння влади за свої крісла. Ними придумані відкріпні талони і в участі в їх реалізації брали і міністерства, і відомства, і, перш за все, міністерство транспорту та інші. Ними придумано голосування вдома, коли на  Миколаївщині 35 відсотків людей голосували вдома. Ними придумане  включення у списки подвійно людей та померлих людей, які вже давно почили в Бозі, а вони продовжують голосувати. Це робила влада, а влада сьогодні в нас іде  з центру від президента України Кучми, від його адміністрації.

І нехай би хто що не говорив про якийсь адмінресурс на заході, немає там того адмінресурсу, адже всі голови державних адміністрацій призначені виключно з центру, з Києва і виключно Леонідом Кучмою і його адміністрацією.

Вони боролися за те, щоб зміни не були внесені ніякі. Кучма не підписував закони, він ув'язував це  з різними своїми проблемами, з гарантіями власної безпеки та безпеки свого майна. Він до останнього часу шантажував суспільство тим, що не підпише Закон, який давав би можливість віддрукувати вчасно бюлетені. Я думаю, що йому активно сприяли і деякі групи і фракції, які  є сьогодні у Верховній Раді і, я думаю, історія дасть їм оцінку.

Сьогодні ми маємо зміни до Закону і, знову ж таки, чіпляння за те, щоб не допустити їх у Конституційному  Суді.

Хочу вам  сказати, що сьогодні цей Закон дає можливість всім людям проголосувати і не варто затівати істерію з  приводу захисту інвалідів  та хворих людей.

Візьмемо місто Київ. Понад сто автомобілів спеціальних виділено для доставки людей на дільниці. Виділена величезна кількість волонтерів, швидкі допомоги, медсестри. Всі люди зможуть проголосувати і не треба сьогодні цього боятися.

Я хотів би, щоб і в Києві ті фальшувальники, які робили ці вибори такими, не запобігали знову до тих заходів, які вони робили і до хімічних атак на скриньки, коли знищено було дванадцять скриньок, заповнених  бюлетнями.  Застосовувалося сотні авторучок, чернила яких зникали. Я думаю, що кияни виявилися мудрішими і вони виявили ці напади на їх волю, на їх голос і запобігли їм.

Сьогодні новий напад. У всіх скриньках у Києві з'явилася інструкція,  як голосувати: "Поставте плюсик проти Ющенка і викресліть Януковича". Але це брехня і треба ставити тільки один знак і я хотів би закликати всіх зважити на цю обставину. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Пузаков. Підготуватися замість Толочка,  він передає Гурову слово.

 

13:22:14

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина.

В дні так званої помаранчевої революції на адресу комуністів йдуть нахабні звинувачення в тому, що вони не підтримують боротьбу помаранчевої опозиції чинною владою. Особливо стараються це говорити на всіх каналах телебачення соціалісти, які самі ніяк не знайдуть собі місця. То в "четвірку" їх затягне, то Соцінтерн знайдуть. Тепер, щоб як їм здається, змити з себе бруд, бачимо їх з нашистами. На кінець, все прояснилося. Як команда Ющенка, так і соціалісти купаються в американському капіталі. Народ уже зрозумів і побачив хто є хто. Невже вас не турбує, як ви будете пізніше дивитися людям у вічі. Що ви тоді будете їм говорити? Невже забули, як вас разом з нами на майдані  Незалежності ті ж ваші "друзі" називали фашистами. Чому вони тоді не стали в наші ряди? Нехай, можливо, вони комуністів не хотіли підтримувати, так ви ж там були? Чому вони тоді не забезпечували наших пікетуючих ні палатками, ні житлом, ні харчуванням? По чиєму сценарію кидали під автобуси шипи і не пускали до Києва? І ви про все це так швидко забули.

Цей оранжевий туман швидко розійдеться. Не тих попутників ви обрали собі, товариші, якщо ви ще товариші соціалісти. Народ уже сьогодні переконаний, що тільки комуністи захищають інтереси народу. Нехай вас не радує, що рейтинг комуністів впав. От якби сьогодні були вибори, то за комуністів проголосувало б не шість відсотків, як ви це кажете, а в п'ять разів більше. Чому ви, соціалісти, не приєдналися до комуністів у боротьбі за встановлення в Україні дійсно народної, а не кримінально-олігархічної влади. Комуністи за те, щоб Україна перейшла на розбудову такого суспільства, де б людина себе почувала господарем, щоб вона мала цінність, а не була рабом. Ми за добросусідські відношення та економічні зв'язки з братніми народами колишнього Радянського Союзу. А вам це не подобається. Адже після заборони Компартії багато людей не забули, коли ви, деякі соціалісти, говорили, що ви до кінця свого життя комуністи. І після зняття заборони Компартії ви знову встанете в ряди її бійців. А сьогодні ви жорстоко ведете боротьбу проти Компартії, ви, ваші колег де тільки можна і як можна обливаєте комуністів брудом. Це дуже негарно. Мабуть, заплуталися ви, як Дуська в хмелі, то ж пошвидше знімайте з себе маску, так буде краще.  А вам, шановні виборці, щастя, здоров'я в Новому році. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Гуров, фракція "Єдина Україна". Підготуватись Удовенку.

 

13:25:19

ГУРОВ В.М.

Вадим Гуров, Кривбасс.

Уважаемые коллеги депутаты, уважаемые теле- и радиослушатели, по Восточному календарю наступающий 2005 год - год петух. Да, петух не несет золотые яйца, но зато какой он красивый! Еще Достоевский писал, что красоты спасет мир! За целый мир я не ручаюсь, но то, что красота должна спасти Украину, у меня не вызывает никаких сомнений.

Дорогие земляки-криворожане, поздравляю вас с Новым годом, желаю вам самого, самого лучшего. А теперь к прозе. Хочу сказать, что в уходящем году у нас было не все так красиво, как хотелось бы. Прежде всего это касается принятого вчера бюджета страны.

Да, мы его приняли. Хотя по многим статьям меня как депутата железнорудного Кривбасса не устраивал. Но принимать было надо, ибо в случае непринятия могли остаться без новых повышенных пенсий мои пенсионеры и практически была бы парализована работа с бюджетом города Кривого Рога.

Что же меня и моих криворожан не устраивает и что необходимо поправить при доработке уже принятого документа? Прежде всего это межбюджетные трансферты. Ну посудите сами. В проекте бюджета 2004 года расчетные показатели бюджета по Кривбассу Минфин составил 255 млн. гривен. Это после споров, доказательств и так далее.

Но мои криворожане через "не могу" приложили максимум усилий и выполнили эти показатели. Рост составил 6 процентов. То есть, сделали 271 миллион гривен, в то время как ВВП увеличилось на 10 процентов. Сейчас же в бюджете, в проекте на 2005 год Минфин дал новые показатели для этого города-труженика - 330 миллионов гривен должен составлять бюджет города. Это рост на 60 миллионов только за один год, это рост - 22 процента. Это при том, что ВВП в 2005 году будет составлять только 6 процентов.

Так где же правда, где же реальность выполнения бюджета? Ведь теперь криворожане должны уплатить в бюджет 51 миллион гривен кроме всех остальных податков, то есть каждый месяц 17 миллионов. Это кощунство. А прежде всего, это, ну... не нахожу даже сказать, какие слова. Это издевательство над 750-ю тысячами коллектива криворожан.

Мои земляки - труженики, заслуживаю большего внимания к ним и уважения. Это они заслужили своим трудом.

Я надеюсь, что при корректировке бюджета мои замечания, а это замечания всех ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Вадим Миколайович.

"Красный петух" красивый, но давайте ми його не будемо пускать.

Так, будь ласка, Удовенко Геннадій Йосипович, "Наша Україна".

Цушко не бачу. Каденюку підготуватися.

 

13:28:52

УДОВЕНКО Г.Й.

Шановний Адам Іванович, шановні колеги, шановний український народе!

Країна стоїть  на порозі доленосної події: 26 грудня український народ повинен обрати собі Президента. Суспільство сьогодні наелектризоване, збуджене, і всі посадові особи на всіх щаблях влади мають зробити все від них залежне, щоб вибори відбулися чесно, прозоро, і, нарешті, у цьому виснажливому політичному марафоні була поставлена крапка.

Декілька днів тому була оприлюднена інформація про те, що готується знову фальсифікація виборів шляхом використання вкладних талонів реєстрації до паспортного документу. Маючи кілька таких талонів, особа могла б неодноразово проголосувати. Ця технологія за масштабами могла б бути прирівняна до фальсифікації 21 листопада за допомогою відкріпних талонів.

Суть справи полягає в тому, що наказом Міністерства внутрішніх справ номер 571 було введено не передбачені чинним законодавством вкладні талони до паспортного документу для реєстрації місця перебування, що могло б призвести до внесення осіб, як тимчасово перебувають на якійсь території, у списки виборців для голосування.

Зазначений наказ вийшов за рамки Закону про свободу пересування та вільний вибір місця проживання та не пройшов реєстрацію в Міністерстві юстиції.  Комітет з питань прав людини на своєму засіданні детально розглянув всі ці інформації за участю представників ЦВК, Міністерства внутрішніх справ, СБУ та інших центральних установ. Я хочу привернути увагу тих, хто нас зараз дивиться і слухає, до основних положень: виборець має право голосувати лише за місцем постійного проживання, відмітка про яке міститься не у якомусь вкладиші, а у паспорті. Друге: виборці, які хочуть голосувати за місцем тимчасового перебування, можуть це зробити виключно за відкріпним талоном.

Шановні радіослухачі, я розумію, що, на жаль, не всі громадяни зможуть ознайомитися з роз'ясненнями ЦВК, тому що, ще раз наголошую, вкладні талони до паспорту не мають чинності. Будьте уважні і пильні, прийдіть на виборчі дільниці і проголосуйте за велінням свого серця, а саме: Віктора Андрійовича Ющенка.

З Новим роком! З Різдвом Христовим! З новим Президентом, нова Україно!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Каденюк, "Трудова Україна". Підготуватися Лещенку.

 

13:31:51

КАДЕНЮК Л.К.

Дякую, Адаме Івановичу.

Шановні друзі, до Комітету з питань національної безпеки і оборони надходить багато звернень від військових та військових пенсіонерів, і в основному з питань, які стосуються їхнього соціального захисту.

З  цього приводу хочу поінформувати що зроблено останнім часом Комітетом з питань національної безпеки і  оборони із порушених питань.

Протягом  цієї сесії з метою реалізації завдань соціальної політики у Збройних силах  комітетом велась робота щодо удосконалення законодавчих актів у цій сфері. Так, нами було розроблено та подано на розгляд Верховної Ради України низку проектів нормативно-правових актів, документів. Серед них проекти законів, які стосуються внесення  змін до Закону України про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів Внутрішніх справ та деяких інших осіб та проекти законів щодо удосконалення положень закону про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей. До найбільш гострих і загальних соціальних проблем належить рівень розв'язання житлової проблеми. Кількість військових, які очікують в черзі на отримання житла на цей час зменшилась на 6 тисяч осіб і становить  понад 48 тисяч. На її вирішення спрямований прийнятий нещодавно Верховною Радою України Закон України про внесення змін до статті 12 Закону України про  соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей, яким встановлюється новий порядок забезпечення житлом військових. Цей закон набуває  чинності з 1 січня 2005 року. Головним завданням цього закону є формування потужного фонду службового житла при військових частинах та надання житла військовим, вибраних для життя місцях  після звільнення  із військової служби.

Гострою соціальною проблемою також залишається диспропорції у розмірах пенсій військовослужбовців, звільнених у запас або відставку у різні періоди. 15 червня 2004 року за ініціативою Комітету Верховної Ради прийнятий закон України про внесення змін до статті 43  Закону України про пенсійне забезпечення. Військовослужбовці, які мають право на пенсію за цим законом та членами їх сімей обчислюється розмір грошового забезпечення за останньою штатною посадою перед звільненням, враховуючи відповідні оклади за посадою військовим спеціальним званням, процентну надбавку за вислугу років, щомісячні додаткові види грошового забезпечення, мається на увазі надбавки, доплати, підвищення та премії в розмірах встановлених законодавством. Закон набуде чинності з 1 січня 2005 року. Крім того, законом встановлюється, що особи, яким  раніше призначено пенсію відповідно до закону України...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Лещенко, фракція комуністів. Колоніарі не бачу. Підготуватися Майку.

 

13:35:11

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні народні депутати! Шановні виборці! Залишилося два дні до чергового туру  капітал-шоу, яке в Україні зветься виборами  Президента України. Його  зарубіжні режисери мають за мету так спантеличити знедолених виборців поки що незалежної держави, щоб вони  проголосували за якогось з кандидатів-капіталістів проти себе, проти будь-яких перспектив поліпшення життя своїх дітей, онуків і правнуків. І це їм, на жаль, вдається.

Подібно тому, як страждала  більшість нашого чесного люду, поки її грабували,  за долю героїв фільмів "Рабиня Ізаура", "Багаті теж плачуть" та  інших значна частина простих людей сьогодні страждає за долю того чи іншого кандидата від буржуазно-олігархічних кланів. Замість того, щоб тверезо оцінити обстановку  і сказати своє ні і Януковичу, і Ющенку, вони в захваті вболівають  за те, хто  ж в ході теледебатів чи  виборчих перегонів завоює  більше симпатій серед обманутих ними людей.

Я і мої товариші комуністи вже декілька разів виступали з трибуни парламенту і поза нею з пропозицію до обох кандидатів, якщо у них є совість, зважаючи на збурення в українському суспільстві, маючи на увазі не допустити втрати цілісності та суверенітету України, знати свої кандидатури з балотування. Як горохом об стіну. Бо  у них, виявляється, немає  совісті. Замість неї мішки та лантухи з грішми, не своїми, чужими, награбованими.

З Януковичем все зрозуміло, він  завжди був підставним  від влади, бо Кучма  під тиском американців постійно  грав на Ющенка. Янукович також вже це  зрозумів.   А з Ющенком просто народне горе. Незважаючи  на те, що  під час свого банкірства  та прем'єрства він досить суттєво сприяв пограбуванню переважної більшості виборців позбавив їх пільг на соціальних гарантій, віри в майбутнє, багато з них несвідомо його підтримує.

Користуючись тим, що батьківсько-кучмовський колос під потужним подихом американських та внутрішньо награбованих грошей, втратив опору і захитався, нашисти знахабніли до нестями. Їх безчинства не знаходять правової оцінки, де б це могло безкарно минутись, що відповідні агітатори  в історичному центрі древнього Чернігова на фасадах майже всіх будинків метровими буквами жовтогарячого кольору понаписували "Ющенко, так!". Не минули і святого місця монумента в честь визволення обласного центру від гітлерівських загарбників на Площі Перемоги. А в Прилуках, Чернігівської області те ж саме зробили на постаменті пам'ятника Володимиру Іллічу Леніну. Постає запитання: "Де влада, де міліція, де прокуратури, де ЦВК?". Тільки за це Ющенка слід було б зняти з балотування. Хіба можна йти до влади бандитськими методами? А від в той час показує свої руки і постійно стверджує, що вони ніби-то в нього чисті.

Кажу для віруючих і невіруючих: "Борони нас Боже від такого Президента!". А усіх виборців вітаю з Новим роком. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Майко, позафракційні. Підготуватись Соломатіну.

 

13:38:24

МАЙКО В.І.

Віталій Майко, партія промисловців і підприємців.

Шановний наш український народ, хочу в останній день сьогоднішньої сесії, перш за все, поздоровити вас з наступаючими святами. Побажати людського щастя, закінчення всіх виборних процесів, які йдуть. Я хотів би побажати всім людям обрати того, кого вони самі бажають і щоб на те була можливість, була дана воля кожній людині для голосування.

Партія промисловців свій вибір зробила, вона об'явила з ким іде. Я хотів би сказати вам одну річ про вчорашній бюджет. Верховна Рада проголосувала за бюджет і, дійсно, він соціальний, но соціальний він тимчасовий, тому що основи під цим бюджетом зовсім не існує і я хотів би звернутися до всіх промисловців, підприємців України і запевнити їх, що наступного року буде партія промисловців і підприємців  ініціювати передивитися багато положень цього бюджету в частині розвитку промисловості  та підприємництва України. Без розвитку промисловості, без розвитку інноваційної моделі зробити щасливим життя в наступні роки, багатство України ... неможливо. Треба зрозуміти, що такий бюджет повинен стати все-таки останнім в Україні. Бюджет повинен базуватися на законах, а не закони працювати, коректуватися бюджетом. Це ненормальне явище. І те, що ми примушені були прийняти такий бюджет, не маючи на те основ економічних, це дуже тяжке становище.

Можна уявити, як би жила сім'я, яка б прийняла рішення  все потратити десь на якісь справи і не подумати про  майбутнє своєї сім’ї. Таке ж положення сталося і сьогодні. Тому я хочу ще раз повторити всім промисловцям і підприємцям України, що завдання партії ППУ буде в тому, щоб добитися такого законодавства, таких змін, щоб перш за все ми дали можливість цікаво працювати, ефективно працювати всім підприємствам і промисловцям України.

Ще раз зі святами вас і побажаю, щоб 26 грудня ми закінчили всі ці великі випробування і щоб кожен добився того...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Соломатін, фракція комуністів, підготуватися Бульбі.

 

13:41:40

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрий Соломатин. Уважаемые соотечественники, братья и сестры. Украина стала "разменной монетой" в геополитических играх между наступающим евроатлантическим, католическим и протестантским Западом и остужающей под его давлением православной ельцинско-путинской России.

Чем закончится 26 декабря в третьем туре переголосования на выборах Президента Украины - это острейшее историческое противостояние. Украинский народ поставлен перед выбором, как и во времена Богдана Хмельницкого: с кем быть? Сможет ли народ в условиях шального информационно-психологического давления на него принять правильное решение? Вопрос будет оставаться открытым считанные дни. Советских людей учили с детства: народ у нас мудрый, народ всегда прав. Соответственно говорили про мудрость коллектива, партии, ее вождей. Потом оказалось, что ошибались и вожди, и партия. Однако до сих пор оранжевые или сине-белые политиканы продолжают льстиво петь мудрости народа Осанну, а на самом деле используют его доверчивость и порожденную ими в корыстных целях самовлюбленность для того, чтобы в очередной раз, как бригада шулеров-наперсточников, обвести народ вокруг пальца.

Примеров такой доверчивости и наивности народа нет числа. Первые библейские времена, когда Христос проповедовал народу Израиля, народ принимал его с восторгом и пел "о санна". Этот же народ кричал римскому прокуратуру: "Распни его". И второе пример век двадцатый. В 33 году в центре цивилизованной Европы культурный немецкий народ на свободных буржуазно-демократических выборах приводит в Рейхстаг Национал-социалистическую партию Германии во главе с Адольфом Гитлером. Чем это закончилось, известно.

Ныне за президентскую булаву в Украине конкурируют между собой сине-белый Янукович и оранжевый Ющенко. Бывшие сыновья отказники своего отказника батька Президента Кучмы. Да, Кучма далеко не Тарас Бульба. И, если Янукович в чем-то похож на Остапа, старшего сына старого козацкого полковника, то Ющенко - это новое образцовое издание младшего сына Андрея, продавшего за польскую, то есть европейскую юбку, веру православную и товарищество казацкое.

Есть ли для народа выбор? Для тех, кто не отказался от тысячелетней истории своего народа, этот выбор очевиден. Как в условиях беспримерного информационно-психологического манипулирования коллективным сознанием народа доказать ему эту историческую правду, надо снова и снова говорить ему эту правду, какой бы жестокой она ни была. Народ должен ужаснуться самому себе, обрести отвагу, отвагу для того, чтобы очиститься от скверны эгоизма и жлобства, отречься от холуйского звания "мещанин" и "жлоб" и возвратить себе великое звание "его величество народ". С Новым годом вас, славный наследники Богдана Хмельницкого и Тараса Бульбы. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція соціалістів, Бульба. Демьохіна не бачу. Беспалий передав слово Лебедівському. Підготуватись.

 

13:44:59

БУЛЬБА С.С.

Шановні виборці!

Фракція соціалістів, Степан Бульба.  Тема мого виступу була б іншою, якби не виступи попередніх виступаючих із фракції комуністів. Я переконаний, що всі виборці мали нагоду ще раз побачити справжню суть нинішньої політики Компартії - зрадницької по відношенню до власних виборців.

За ультрареволюційною риторикою криється одне - ганебне прислужництво криміналізованому владному режиму. І не соціалісти, шановні комуністи, винні в тому, що Компартія втрачає вплив серед населення. У фракцію соціалістів надходить безліч листів, які свідчать про те, що народ розібрався врешті-решт - хто є хто. Ось один з них, лист, написаний із села Бірки Зінківського району Полтавської області інвалідом першої групи Поцепун Олександром Олексійовичем.

Він пише таке: висилаю вам районну газету "Голос Зінківщини" (Зінківського району Полтавської області) за 19 листопада, де вміщено статтю першого секретаря райкому Компартії України Тригози Петра Івановича. "Виборцю, добре подумати, кого матимеш Президентом" - так називається стаття. "Сам Петро Іванович, - пише виборець - без вказівки свого вищого партійного керівництва звернутися до жителів району голосувати за претендента на пост Президента України Януковича не міг, тому що він все своє життя був номенклатурною партійною одиницею, в тому числі заступником голови райвиконкому. Так що у його партійного боса Симоненка подвійна мораль і нічого комуністам говорити, що вони не підтримують жодного з кандидатів. Комуністи явно підтримують Януковича.

Ще раз під час попереднього голосування під тим членом виборчої комісії, які проводили голосування на дому, за 10 голосів за Януковича виплачувалося кожному по 400 гривень, що можуть підтвердити ті, хто брав ці гроші. Ці гроші змушують брати злидні.

Я, інвалід першої групи, але при тому повністю підтримую зміни до закону про вибори Президента України, і вважаю, що вони дадуть змогу забезпечити більш чесні вибори.

Отак думають люди. І я переконаний, якщо фракція Компартії, якщо її керівництво не змінить свою політику стосовно виборців, то ви не будете мати і фракції взагалі у Верховній Раді наступного скликання.  Але ми не радіємо від того, ми за єдність лівого руху, але справжнього лівого руху, який забезпечить захист інтересів наших співвітчизників.

З Новим Роком, шановні виборці! Хай вам щастить у Новому Році, з новим Президентом, який дасть перспективу демократичного розвитку ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Лебедівський, "Наша Україна". Підготуватися... Лободи не бачу. Білорусу.

 

13:48:16

ЛЕБЕДІВСЬКИЙ В.А.

Дякую.  Шановний Головуючий, шановні депутати, шановні громадяни України! Я хотів у своєму виступі звернути вашу увагу на факти масової фальсифікації, які мали місце у першому, другому турі, і які готуються зараз на переголосування, на третє переголосування.

Я думаю, про ті факти відомо вже всім, всі про них чули, бачили. Ті факти фальсифікації організовувала влада, команда колишнього Прем'єра, який зараз перебуває у відпустці. Але, враховуючи виступи зараз у сесійній залі депутатів від комуністів, то хочуть вони цього або не хочуть, вони самі таким чином потрапляють до цієї команди.

Зокрема, ці факти мали місце у першому турі, коли ми почули і побачили про те, що масово у списки виборців не було включено багато людей, які на всіх попередніх виборах були в цих списках, але саме на цих виборах вони там, їх там не стало. І це   було саме в тих регіонах, де більшість громадян були готові проголосувати за Віктора Ющенка.

На другому турі ця команда почала використовувати більш такі витончені способи, і зокрема мали місце факти, коли під час голосування на виборчих дільницях використовувалися ручки з чорнилами, чорнила з яких зникають, після написання зникають через деякий час. Зокрема, в місті Києві це мало місце в Шевченківському районі на дільниці номер 70, на Брест-Литовському проспекті, коли один з членів дільничної комісії в бюлетені робив запис свого прізвища і підпису, і через десять хвилин цей надпис зник. Це було зафіксовано відповідно спостерігачами. В Солом’янському районі міста Києва на дільницях 47 і 64 в кабінках для таємного голосування так само були знайдені такі ручки. Зрозуміло, що бюлетень, заповнений такою ручкою, час деякий час надпис зникав. Це саме мало місце в Святошинському районі на дільниці номер 73.

Такі випадки були і в інших регіонах України. І це каже про те, що це був масовий характер, воно було системно організовано. І метою цього всього було - позбавлення виборців права голосу, яке гарантоване Конституцією.

Ми подали відповідні депутатські запити до СБУ і до Генпрокуратури і очікуємо на публічне висвітлення відповіді на це питання.

Я хотів би запросити прихильників Віктора Ющенка прийти в день голосування на виборчі дільниці, запросити своїх знайомих і родичів. І зрозуміло, що в новий рік ми прийдемо з новим народним Президентом Віктором Ющенком. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Білорус, фракція Блоку Тимошенко. Підготуватися Співачуку.

 

13:51:22

БІЛОРУС О.Г.

Олег Білорус, фракція Блоку Юлії Тимошенко, партія "Батьківщина".

Шановні народні депутати, шановні громадяни України, виборці! Від імені народних депутатів фракції Блоку Юлії Тимошенко хочу поздоровити вас з наступаючим Новим невисокосним 2005 роком і побажати вам великих і щасливих змін у вашому житті щастя і кращої долі всім сім'ям.

Сьогодні Україна стоїть на великому і важливому  історичному перехресті. Тяжка спадщина  кучмізму останніх 12 років правління цього режиму - це проблема, яку повинен вирішити весь  український народ. Час змін настав і сьогодні найважливішим завданням народу, політиків і громадян є завдання по згуртуванню всіх сил народу по мобілізації цих сил на облаштування України, на модернізацію економіки, на піднесення науки, освіти,  культури, духовності нашого народу. Сьогодні перед нами, як ніколи, реально стоїть вибір: або влада народу через пряме народовиявлення і демократичний розвиток, як найважливіший ресурс розвитку, або  влада кланів, тобто продовження  влади цієї влади. Недаром мудрий  філософ, що "добра влада дбає про народ і про кожного  громадянина, а погана влада дбає про те, щоб мати ще більше влади". Президент Рузвельд в Сполучених Штатах недарма казав, що бідна людина - це є найкращий матеріал для диктатури. Згадаймо, що сьогодні в Україні ще 80 відсотків бідних, і тому наша надія, надія кожного  громадянина на те, що прийде  нова влада і внесе національну стратегію розвитку і зміни стануть реальними в інтересах кожного громадянина, кожної людини в Україні.

Я закликаю політичні сили зліва і справа припинити полеміку, припинити  істерію, яка сьогодні лунає і зосередитися на вирішенні долі України, бо ми бачимо які сили продовжують тяжку інерцію.  Бюджет 2005 року. Всі обіцянки діючої влади  про якісь космічні темпи розвитку економічного...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка,  Співачук. Полякова я не бачу. Підготуватися Кармазіну.

 

13:54:42

СПІВАЧУК В.Л.

Шановний Адаме Івановичу! Дякую.

Шановні виборці! Шановні народні депутати!  Я хотів би  перш за все  поздоровити із наступаючим 2005 роком своїх земляків хмельничан, які 21 листопада цього року зробили  свій вибір, на мій погляд, вибір вірний, і які, я сподіваюся наголошую на  тому, зроблять  відповідний вибір і після завтра. Тому, шановні мої земляки, шановні хмельничани, з Новим роком вас, щастя, здоров'я, всіх гараздів і щоби не повторювалися ті колізії, які відбувалися у цьому , що вже минає, високосному році. Це перше.

Друге. Я збирався, чесно кажучи, говорити про  деякі речі, які зв'язані з державним бюджетом, які пов'язані із соціальним захистом, але, на превеликий жаль, мені пригадалася одна річ - річ, котра сьогодні ось тут, у цьому залі, котра сьогодні по радіо звучить. Деякі наші колеги звинувачують Соціалістичну партію України  невідомо в чому.  Я хотів би нагадати, користуючись  нагодою, що Соціалістична партія України створена 26 жовтня 1991 року, підняла прапор соціальної справедливості, який випав з рук тих, котрі, я вже один раз про це говорив і ще раз скажу,  нас продали  і котрі нас зрадили у  1991 році. А висновки хай слухачі роблять  самі.

І Соціалістична партія України ніколи, підкреслюю і наголошую, ніколи не відступала від своїх програмних принципів, ми завжди боролися за справжнє народовладдя,  ми завжди боролися за соціальну справедливість, ми завжди намагалися і прагнемо і намагаємося реалізувати свої програмні засади і ми ніколи і нікого не попереджували. Ми працювали. А ті, хто попереджають - нехай попереджають і далі, народ свій висновок зробить.

І, останнє. Я хотів би, щоб кожен із громадян України чітко, конкретно і дуже принципово підійшов до тієї позначки в бюлетені, яку він має поставити післязавтра. Критерієм має бути совість, громадянська зрілість і громадянська мужність.

І я вірю в те, що в Україні восторжествує демократія і я вірю в те, що наступний етап ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Кармазін "Наша Україна",  а там будемо визначатися.

 

13:58:01

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність", виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати! До  мене звернулися батьки дітей, які страждають на туберкульоз, що супроводжується патологічними порушеннями зору щодо неподобства, які зараз діються за розпорядженням міністерства охорони здоров'я за змовою з Одеським міським головою Русланом Боделаном.

Вони повідомляють, що цими розпорядженнями головним лікарям протитуберкульозних санаторіїв "Люсдорф", "Зелена гірка", "Хаджибей" під загрозою звільнення з роботи доручено вкласти до товариством з обмеженою відповідальністю "Вертикаль" складені міністерством інвестиційні договори, якими передбачено в трьохденний термін відмовитися від земельних ділянок. Санаторій "Люсдорф"  - сім гектарів, "Зелена гірка" - 6 гектарів, змінити місце знаходження санаторного комплексу "Хаджубей" розрахований на 105 місць обладнаний необхідною медичною апаратурою, шляхом переведення до села Усатова, де взагалі немає ніяких природних лікувальних умов. Реалізація вказаних проектів та подальше відчуження земельних ділянок санаторіїв заплановано провести до 30 грудня, тобто поки є ця злочинна влада.

Хворі та їх близькі родичі вкрай занепокоєні рішенням про позбавлення хворих на туберкульоз в тому числі і дітей, їх конституційного права на медичну допомогу.

До якого цинізму дійшла місцева влада, коли поставила питання про перенесення школи-інтернату № 34, по вул.Львівській, 3, яка спеціалізується на навчанні розумово відсталих дітей-інвалідів. Школи-інтернату № 87, по вул.Львівській,5, яка спеціалізується на проживанні та навчанні дітей з порушенням зору, коли примушують укласти угоди про спільну діяльність з товариством з обмеженою відповідальністю "Комфорт України", та приватним  підприємством "Арноінвест". У відповідності з цими  договорами на території шкіл-інтернатів розпочато вже будівництво чотирьохсекційного багатоповерхового житлового будинку.

Мовчить прокуратура, мовчить поновлений старий прокурор  Піскун.

Пане Піскун,  відкрийте очі і подивіться, ви незаконно призначені, але ви займаєте цю посаду і маєте відпрацьовувати.

Масове і поетапне скорочення мережі протитуберкульозних санаторно-лікувальних закладів є грубим порушенням вимог частині третьої статті 49 Конституції України. Крім того, є порушенням закону про боротьбу із захворюванням на туберкульоз.

Шановні народні депутати, шановний український народе. На очах у всіх розбирається, розтягується зараз перед виборами все, що можна ще витягнути  з цієї держави. Тому дуже важливо зараз змінити владу. І я хочу, щоб не вірили тим міфам, які зокрема панують і розповсюджуються  в Одесі.

Дійшли до того, що за моїм ніби-то підписом, але написали "Юрій Карамазін" в місцевій газетці Боделана паплюжити Ющенка. Я не писав нічого такого! Я - Кармазін.

Шановні друзі,  з Новим Роком вас і новою  щасливою Україною! Доброго вам життя! Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, тут ще три народні депутати дуже просяться. Будь ласка, по дві хвилини. Черняк, а за ним Родіонов. По дві хвилини, ще раз повторюю.

 

14:01:26

ЧЕРНЯК В.К.

Дякую. Володимир Черняк, фракція "Наша Україна".

Шановні народні депутати, шановні виборці. В усьому цивілізованому світі вважається, що існує два найтяжщих злочини - це вбивство людини і фальсифікація результатів виборів.

Влада не витримала "тесту на демократію" в першому і другому турах, але те, що сталося після,  суттєво змінило ситуацію. Помаранчева революція розчистила шлях до демократії в Україні. Є всі підстави сподіватися, що Україна 26 грудня витримає тест на демократію.

Дійсно, існує дві України, але це не Захід і не Схід. А демократична Україна і олігархічна Україна. Суть справи не в Ющенкові і не  Януковичу, а в тому, яким шляхом піде Україна. Тому ці вибори - це вибір історичної долі, це зміна системи влади.

Основне завдання поточного моменту полягає в тому, щоб виключити фальсифікацію і виключити силовий варіант вирішення питання. Всі ці розмови про загони, як і розмови про сепаратизм, я сподіваюся, це просто блеф. І будемо сподіватися, що Україна не піде силовим варіантом.

Дуже важлива здатність поважати вибір і визнати поразку. Протест можливий тільки мирний шляхом і тільки в разі фальсифікації результатів виборів. Всі інші постановки питання є виходом за межі правового поля і повинні каратися.

Що стосується комуністів. Я би їх зрозумів, якби балотувався їх кандидат на посаду Президента. Оскільки його немає, я думаю, і позиція їхня повинна бути дещо іншою.

І наостанок. Я закликаю виборців до активності, особливо Західної України, Центральної України. Якщо буде вал активності...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Родіонов. За ним Шкіль.

 

14:03:44

РОДІОНОВ М.К.

Родионов, фракция коммунистов.

Уважаемые радиослушатели, я хотел бы ответить за это короткое время на два вопроса, которые задают и знакомые, и незнакомые, и вот передо мной выступающим. Один из них: что будет с Украиной после выборов? А второй: почему коммунисты не поддерживают кого-то из кандидатов?

Для того, чтобы ответить на эти два вопроса, я всегда людям говорю, давайте мы сначала скажем какая есть Украина сегодня, какие ее достижения за 13 лет. И я напомню эти достижения, они всем известны: это - первое место в Европе по смертности, это - первое место по заболеваемости молодежи СПИДом, это - последнее место по рождаемости. И сегодня никто уже не оспаривает первое место Украины по фальсификации выборов.

Хочу сказать, что это все делалось в течение 13 лет, шлифовалось. И возникает вопрос: вот скажите, уважаемые радиослушатели, есть ли моральное право коммунистам взять на себя, как говорят, осветить вот эти достижения за 13 лет? Ну конечно, нет. Согласитесь, что это просто невозможно. Поэтому когда говорят о том, какое состояние сегодня?

Да, два кандидата, две политические силы и два кандидата от них, они тоже причастны вот к этому состоянию общества. И мы говорим, уважаемые, раздали много обещаний, и мы, конечно, будем следить уже, чтобы эти обещания как-то выполнялись. А сегодня можно судить о нашем обществе, характеризовать так, как его когда-то характеризовал один из поэтов Англии Джон Дон. Когда в Англии было сложное состояние, он говорил: вот общество наше характеризуется тем, вспомните или услышьте - по ком звонит колокол? По вас он звонит, колокол. Поэтому судьба Украины в ваших руках, уважаемые товарищи избиратели.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Шкіль, за ним Мироненко.

 

14:05:57

ШКІЛЬ А.В.

Шкіль Андрій, фракція блоку Юлії Тимошенко.

Ви знаєте, цей рік - рік, який минає, напевно, є найвирішальніший і найважливіший для України. Тобто ми можемо сказати, що цей рік Україна оголосила роком України у світі. Тому що це не оголошувало ні ООН, це не оголошувала ні будь-яка інша структура, це оголосили самі українці, тому що вони зробили ту максимальну кількість досягнень і кроків до цього, які можна було зробити. Це і перемога нашої Руслани на "Євробаченні", це - перемога Клочкової - двічі олімпійської чемпіонки, це - перемога Кличка на чемпіонаті світу по боксу, тобто перемогти найважливіший в своїй кар'єрній ситуації, він переміг власне тоді, власне в цей рік. І найголовніше - це перемога українців, яка спромоглася на те, щоб вийти на вулицю, захистити свої права, перемогти себе в першу чергу, і зробити все для того, щоб перемогла демократія в Україні.

Я думаю, що попри все, попри всі бажання зупинити локомотив, він зупинці вже не підлягає. Можуть підсипати пісок під колеса, він може пробуксувати, але не зупиниться і впевнено дійдемо перемоги.

Єдине, про що я вас закликаю, це прийти на виборчі дільниці. Ми знаємо, що переможе Ющенко, але він має перемогти з найбільшим відривом, щоб ні у кого не викликало сумнівів.

І окремо я хотів би звернутися до мешканців Одеси. Там в Одесі розповсюджуються постійно якісь фальшивки, зокрема, розповсюдили фальшивку і за моїм підписом. Раніше там робили фальшиві шампуні, фальшиві джинси, а тепер роблять фальшиві листівки. Я хотів би сказати, що жодного відношення до всіх тих дурниць, які там написані, ніколи я не мав і не маю, тому що я все, що думаю, я говорю з цієї трибуни, і за кожне своє слово звик відповідати і життям, і свободою. Тому ті всі дурниці, які пишуть, хай відповідають за них ті, хто написав. І я переконаний, що прокуратура дасть відповідь і на тих, хто розповсюджує і пише.

З Новим Роком вас всіх, з нашою майбутньою перемогою. І я переконаний, що в цій залі ми зустрінемося переможцями.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Мироненко.

 

14:08:08

МИРОНЕНКО В.А.

Пятый избирательный округ, Мироненко, фракция Коммунистической партии Украины.

Уважаемые соотечественники!  Уже год назад всем было известно о подготовке государственного переворота правительством Соединенных Штатов Америки, которая сделала власть Украины зависимой от себя, побуждали все эти 13 несчастливых лет к тому, чтобы осуществлялась приватизация, обеспечивалась либерализация цен, тарифов, что привело к страшному падению в экономике, жизненном уровне народа, к нищете народа, к безработице. И сейчас Соединенные Штаты Америки с помощью своего кандидата в Президенты Украины намерены продолжить тот же курс, только более последовательно.

Если мы без выгоды для Украины, во вред Украине ввели войска по требованию США, фактически, который нажимал на Президента Украины в Ирак, то я убежден, что в будущем будет еще хуже.

Поэтому, уважаемые соотечественники, я вас призываю 26 декабря проявить мудрость. Мне мои избиратели, дважды оказавшие доверие,  поручили  сказать вам следующее: проявите мудрость, обеспечьте действительную независимость Украины, не допустите превращение полностью в колониальное государство, зависимое государство от Соединенных Штатов Америки.

Ну, и думаю, что 1991 год уже многому научил, когда те же американцы осуществляли здесь свой переворот. И, к чему это привело, всем известно. Нищета, беды - все это связано с политикой США. И неважно, кто там: Ющенко или кто, - нам не нужен, Украине не нужен такой кандидат в президенты и такой президент.

Я в преддверии Нового года хочу пожелать вам, уважаемые соотечественники, здоровья, счастья, побольше радости в нашей жизни, успехов во всем! Всего вам доброго, дорогие соотечественники!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ніяких реплік.

Шановні колеги, всі, хто хотів висловитися, задовольнили своє бажання. І я на завершення хочу проінформувати не стільки народних депутатів, яких тут обмаль, скільки наших радіослухачів, із досить хорошою звісткою, яка підніме почуття нашої гордості за державу.

Національне космічне агентство України інформує. 24 грудня о 13 годині 16 хвилин з космодрому "Плесецк" спільним бойовим розрахунком космодрому та підприємств ракетно-космічної галузі України проведено запуск ракетоносіїв "Циклон-3" з двома космічними апаратами: "Січ-1М" та мікросупутником. Ракетоносій та космічні апарати дистанційного зондування Землі розроблені Державним конструкторським бюро "Південний" імені Янгеля і виготовлені на виробничому об'єднанні "Південмаш" імені Макарова. Політ ракетоносія "Циклон-3" проходив відповідно до польотного завдання. Через 42 хвилини після старту пройшло штатне відокремлення космічних апаратів. Висота польоту космічних апаратів близько 670 кілометрів. Маса космічних апаратів "Січ-1М" складає більше двох тисяч кілограмів,  маса мікросупутника 66 кілограм.

Управління космічними апаратами здійснюють фахівці Національного центру управління та випробувань космічних засобів Національного космічного агентства України міста Євпаторія.

Інформація з космічних апаратів приймається центром прийому та обробки  спеціальної інформації та контролю навігаційного поля в Хмельницькій області пунктами, які є у нас в Євпаторії, Харкові, Дніпропетровську.

Науковою програмою передбачено проведення експерименту "Варіант". Це перший міжнародний космічний експеримент, що проводиться під науковим керівництвом України. Учасники експерименту - Великобританія, Франція, Росія.

Давайте на такій добрій ноті привітаємо наших фахівців, які мають відношення до космічної галузі, побажаємо, щоб Новий рік наша країна завершила спокійно, виважено, впевнено вступивши у рік 2005. Повідомляю, що ми протягом 27-31  грудня будемо працювати в округах.

Чергове пленарне засідання Верховної Ради України розпочнеться о 10-ій годині 11 січня 2005 року.

На цьому ранкове засідання Верховної Ради оголошується закритим.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку