ЗАСІДАННЯ  П’ЯТДЕСЯТ  ПЕРШЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

15  грудня   2004 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України. Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:03:48

Зареєструвалися у сесійній залі 410 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, сьогодні день народження народного депутата України Пономаренка Георгія Григоровича. Давайте привітаємо його, тим більше, що ювілей - 65 років. І побажаємо міцного здоров'я і дальших успіхів у відповідальній депутатській роботі. Я хочу сказати, що нагороджений найвищою нагородою Верховної Ради Георгій Григорович Почесною грамотою Верховної Ради з нагоди ювілею і за активну громадську, політичну діяльність.

Шановні колеги, прошу прослухати оголошення. Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України інформую про вихід народних депутатів України Зарубінського Олега Олександровича, Кафарського Володимира Івановича, Олуйка Віталія Миколайовича та Шевчука Сергія Володимировича зі складу депутатської фракції Народно-демократичної партії та Партії промисловців і підприємців України. Я прошу тепер фракції подумати над поповненням своїх рядів протягом 14 днів.

Шановні народні депутати, відповідно до статті 2.5.2 Регламенту у середу ми маємо 45 хвилин для виступів уповноважених представників фракцій і груп з внесенням пропозицій, оголошенням запитів, заяв, повідомлень. Прошу представників фракцій і груп подати заяви на виступ. А тим часом дозвольте оголосити депутатські запити, що надійшли.

Шановні колеги, перед оголошенням запитів дозвольте надати вам інформацію про результати роботи Верховної Ради України на пленарному засіданні 14 грудня. Розглянуто 19 питань порядку денного: 22 законопроекти, два проекти постанов та пропозицій Президента України до Закону України. За результатами розгляду прийнято три закони, прийнято один закон в новій редакції після розгляду пропозицій Президента України, чотири законопроекти прийнято у першому читанні, 13 законопроектів відхилено, один законопроект направлено на доопрацювання, розгляд одного законопроекту перенесено, прийнято дві постанови Верховної Ради України.

Тепер переходжу до виголошення депутатських запитів. Надійшли запити народних депутатів України:

Зареми КАТУШЕВОЇ  до Президента України стосовно безвідповідального ставлення органів державної влади всіх рівнів протягом шести років до забезпечення опалення багатоквартирного будинку у місті Сімферополі. Ставлю на голосування про підтримку запиту.

 

10:07:16

За-105

Запит не підтримано.

Володимира ПУЗАКОВА до Голови Верховної Ради щодо критичної ситуації, яка склалася на Перегонівському цукровому заводі Головонівського району Кіровоградської області.

Валерія САМОПЛАВСЬКОГО та Миколи ШЕРШУНА до Кабінету Міністрів з приводу зволікання ремонту мосту через річку Тетерів у місті Радомишль.

Олександра МАСЕНКА до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра щодо недопущення відчуження приміщень Української дитячої спеціалізованої лікарні “Охматдит”.

Дмитра РУДКОВСЬКОГО до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра з приводу незадовільного фінансування реконструкції навчального корпусу технолого-економічного коледжу Білоцерківського Державного аграрного університету.

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра стосовно проблем погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами.

Анатолія РАХАНСЬКОГО до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра з приводу зволікання Кабінетом Міністрів виконання Постанови Верховної Ради “Про 60-річчя Ялтинської конференції”.

Олександра ПЕКЛУШЕНКА до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра стосовно проблеми фінансування з Державного бюджету територій Запорізької області.

Володимира ЧЕРНЯКА та Володимира СТРЕТОВИЧА до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра, Генерального прокурора, Голови Державної податкової адміністрації, Голови Служби безпеки, Голови Координаційного комітету по боротьбі з  корупцією та організованою злочинністю при Президентові України стосовно ситуації, що склалася у зв’язку з намаганням провести незаконну приватизацію на користь закордонних кримінальних структур пакету акцій закритого акціонерного товариства “Укртатнафта”.

Зареми КАТУШЕВОЇ до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра щодо безвідповідального ставлення органів державної влади всіх рівнів протягом шести років до забезпечення опалення багатоквартирного будинку у місті Сімферополі.

Миколи КАТЕРИНЧУКА до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра щодо забезпечення теплопостачанням населення в містах Козятин, Калинівка та Хмільник Вінницької області.

Юрія КАРМАЗІНА до виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра, Голови фонду державного майна щодо недопущення знищення Української державної корпорації “Укрзакордоннафтогазбуд”, яка відповідно до Угоди України з Урядом Турецької Республіки із Турецькою Нафтопровідною корпорацією “Боташ”, визначена виконавцем проекту по будівництву нафтопровідної системи Джейхан-Самсун.

Олександра МОРОЗА до  Першого віце-прем’єр-міністра, Голови правління Пенсійного фонду з приводу неправомірного поновлення Урядом зрівнялівки у пенсійному забезпеченні та несправедливих підходів до перерахунку пенсій в залежності від часу виходу на пенсію.

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до Віце-прем’єр-міністра Івана Кириленка щодо неналежного реагування посадових осіб сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю “Славутич” Бериславського району Херсонської області на звернення акціонерів з проблем земельних відносин.

Людмили КИРИЧЕНКО до Генерального прокурора щодо бездіяльності прокуратури міста Красний Луч при розслідуванні кримінальної справи за статтею 118 Кримінального кодексу України.

Геннадія УДОВЕНКА до Генерального прокурора, Міністра внутрішніх справ з приводу неправомірних дій працівників органів прокуратури та органів внутрішніх справ  міста Канева Черкаської області при розслідуванні кримінальної справи порушеної проти директора товариства з обмеженою відповідальністю “Канів-Нафта”.

Миколи ПАВЛЮКА до Генерального прокурора, ,гГолови Антимонопольного комітету щодо припинення діяльності державного об'єднання “Укрморпорт”, яке було створено у порядку експерименту, у зв’язку з незадовільними результатами його роботи.

Бориса БЕСПАЛОГО до Генерального прокурора про притягнення до кримінальної відповідальності голови Центральної виборчої комісії Сергія Ківалова за нанесення державі збитків в особливо великих розмірах.

Зареми КАТУШЕВОЇ до Генерального прокурора щодо захисту прав та законних інтересів мешканки міста Сімферополя, яка постраждала від тяжкого злочину.

Владислава АТРОШЕНКА до Генерального прокурора, міністра внутрішніх справ щодо порушення кримінальної справи та звільнення з органів внутрішніх справ першого заступника начальника Управління Міністерства внутрішніх справ України у Чернігівській області у зв’язку із подіями, які мали місце в Чернігові 26 листопада 2004 року.

Людмили КИРИЧЕНКО до Генерального прокурора щодо притягнення до відповідальності посадових осіб приватної фірми “ФОБОС” за невиплату заробітної плати працівникам.

Олександра МОРОЗА до Генерального прокурора, голови Державного комітету з нагляду за охороною праці щодо захисту прав мешканця Києва - інваліда ІІ групи внаслідок нещасного випадку на виробництві.

Олександра ЧОРНОВОЛЕНКА до Генерального прокурора щодо факту затримання керівника асоціації “Народний адвокат”  Ярослава Ващука в ізоляторі тимчасового утримання міста Херсон.

Олега ГУМЕНЮКА до Генерального прокурора у зв’язку з відсутністю реагування прокуратури Миколаївської області на скарги та заяви довіреної особи кандидата на пост Президента України про порушення виборчого законодавства по виборчому округу №134 під час проведення виборів Президента України 21 листопада 2004 року.

Миколи РУДЬКОВСЬКОГО до Генерального прокурора, міністра внутрішніх справ, голови правління Національної акціонерної компанії “Нафтогаз України”, голови Головного контрольно-ревізійного управління, голови Чернігівської обласної державної адміністрації щодо зловживання службовим становищем начальником Новгород-Сіверського управління по газопостачанню та газифікації  відкритого акціонерного товариства “Чернігівгаз”.

Миколи ПАВЛЮКА  до Генерального прокурора щодо вжиття заходів по припиненню розбазарювання та привласнення державного майна в Одеському морському торговельному порту.

Анатолія НАЛИВАЙКА до Генерального прокурора щодо кримінальної справи стосовно голови Ольховатської селищної ради міста Єнакієве.

Миколи РУДЬКОВСЬКОГО до Генерального прокурора, Голови Чернігівської обласної державної адміністрації, Бобровицького міського голови щодо ситуації навколо Центрального Бобровицького ринку.

Валентини СЕМЕНЮК до Генерального прокурора з приводу порушень законодавства при реєстрації додаткової емісії акцій відкритого акціонерного товариства “Проектно-вишукувальний  інститут” Миколаївагропроект”.

Павла РЯБІКІНА до Генерального прокурора, Голови Служби безпеки щодо грубого порушення виборчих прав громадян України шляхом масового неправомірного використання відкріпних посвідчень під час здійснення повторного голосування 21 листопада 2004 року з виборів Президента України в межах територіального виборчого округу №132.

Олександра ЧОРНОВОЛЕНКА до Генерального прокурора, Голови Служби безпеки, Голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, Голови Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією щодо ходу розгляду кримінальної справи, порушеної з приводу бандитського нападу на спостерігача третьої дільниці 49-го виборчого округу Донецької області Мирона Боднара.

Миколи ПОЛІЩУКА до Генерального прокурора з приводу порушень законодавства про курорти та природоохоронного законодавства посадовими особами Солочанської та Голубинської сільських рад Свалявського району Закарпатської області.

Георгія МАНЧУЛЕНКА до Генерального прокурора стосовно грубого порушення окремими посадовими особами Вижницької та Путильської районних державних адміністрацій Чернівецької області статті 64 Закону України “Про вибори Президента України” щодо передвиборчої агітації.

Анатолія НАЛИВАЙКА до Генерального прокурора, Міністра юстиції, Міністра внутрішніх справ, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини щодо факту катувань слідчими органами Міністерства внутрішніх справ міста Єнакієве громадянина Олександра Корнієнка.

Богдана КОСТИНЮКА до Генерального прокурора щодо упередженого ставлення посадових і службових осіб органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, перешкоджання  вільному здійсненню права обирати шляхом підкупу з залученням тіньових коштів на місцевому рівні, коштів центрального та обласного виборчих штабів одного з кандидатів на пост Президента України у Білгород-Дністровському виборчому округу №144 Одеської області.

Олега ГУМЕНЮКА до Генерального прокурора у зв’язку з відсутністю реагування Управління внутрішніх справ міста Первомайськ Миколаївської області на депутатське звернення щодо порушень під час проведення виборів Президента України 21 листопада 2004 року.

Валерія АСАДЧЕВА до Генерального прокурора щодо ознак здирництва у діях окремих посадових осіб, державної податкової інспекції Полтавської області.

Миколи КАТЕРИНЧУКА до Генерального прокурора щодо притягнення до відповідальності посадових осіб Управління Міністерства внутрішніх справ, управління юстиції, податкової інспекції Жовтневого району міста Дніпропетровська за порушення норм Закону України “Про вибори Президента України”.

Лілії ГРИГОРОВИЧ до Генерального прокурора про порушення кримінальної справи проти голови дільничної виборчої комісії №70 територіального виборчого округу №223 міста Києва Юрія Зонтова та члена комісії Вячеслава Пеньковського за безпосередню участь у фальшуванні результатів виборів.

Андрія ШКІЛЯ до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи за фактом розпалювання національної ворожнечі шляхом розповсюдження провокаційних листівок антисемітського характеру в місті Одеса.

Валентини СЕМЕНЮК до Генерального прокурора щодо ситуації, яка склалася навколо Полтавської обласної бібліотеки для дітей імені Панаса Мирного.

Павла РЯБІКІНА до Генерального прокурора щодо фактів грубого порушення виборчого законодавства під час  голосування 31 жовтня 2004 року та під час повторного голосування 21 листопада 2004 року з виборів Президента України на окремих виборчих дільницях територіального виборчого округу №132.

Юрія КАРМАЗІНА до Генерального прокурора, Міністра транспорту з приводу масового скорочення працівників пасажирського вагонного депо Одеса-Головна з порушенням їх конституційних прав на працю та соціальний захист, укладення економічно невигідних та збиткових для Одеської залізниці договорів з комерційними підприємствами про виконання функцій, які виконувались звільненими особами.

Сергія СЛАБЕНКА до Міністра праці та соціальної політики, Міністра юстиції щодо погашення заборгованості по заробітній платі на відкритому акціонерному товаристві “Оснастка” в місті Нововолинськ Волинської області.

Олександра МАСЕНКА до Міністра юстиції щодо надання дозволу на підключення Полтавського комунального підприємства “Інвентаризатор” по Великобагачанському району до електронного Реєстру прав власності на нерухоме майно.

Георгія МАНЧУЛЕНКА до Міністра оборони з приводу інформації щодо необґрунтованої передачі армійських пайків групам підтримки кандидата на пост Президента України Віктора Януковича.

Василя НАДРАГИ до Міністра оборони стосовно надання роз’яснення щодо обґрунтованості нарахування пенсії військовослужбовцям.

Віталія ОЛУЙКА до Міністра охорони навколишнього  природного середовища стосовно фінансування проведення знешкодження і захоронення отрутохімікатів відкритим акціонерним товариством “Агрохім” Білогірського району Хмельницької області.

Ярослава ДЖОДЖИКА до Міністра внутрішніх справ, Голови Служби безпеки щодо недопущення порушення прав і свобод громадян під час переголосування другого туру виборів Президента України.

Валентина САВИЦЬКОГО до першого заступника Міністра палива та енергетики щодо виділення коштів на газифікацію села Марківка Барановського району Житомирської області.

Степана ХМАРИ до Голови Служби безпеки щодо негайного арешту Євгена Кушнарьова, Руслана Боделана, Анатолія Близнюка, Бориса Колеснікова, Олександра Єфремова та Віктора Тихонова, як осіб підозрюваних у посяганні на недоторканість і територіальну цілісність України.

Владислава АТРОШЕНКА до Голови Верховного Суду стосовно розслідування факту вилучення із судової справи оригіналів документів суддею Дніпровського районного суду міста Києва, а також прискорення розгляду Верховним Судом справи Юрчука.

Володимира ПУЗАКОВА до Голови Верховного Суду щодо неправомірних дій відділу державної виконавчої служби Ленінського районного суду міста Кіровоград.

Михайла ВОЛИНЦЯ до Голови Служби безпеки, Міністра внутрішніх справ з приводу незадоволення відповіддю на депутатський запит стосовно організованого переслідування студентів-спостерігачів на виборах Президента України.

Степана ХМАРИ до Голови Київської міської державної адміністрації щодо впорядкування організаційно-правової форми функціонування газети “Вечірній Київ” і відновлення випуску газети “Фазенда”, та поновлення на своїх посадах звільнених працівників цього видання.

Олега ЗАРУБІНСЬКОГО до Голови Служби безпеки щодо реакції Служби безпеки на розпалювання міжрегіональної та міжетнічної ворожнечі в Україні російськими телеканалами ОРТ та РТР.

Валерія ЛЕБЕДІВСЬКОГО до Голови Служби безпеки щодо фактів масових порушень виборчих прав громадян України під час проведення повторного голосування у виборах Президента України 21 листопада цього року.

Олександра ПЕКЛУШЕНКА до виконуючого обов’язки Голови Національного банку щодо ситуації, яка склалась з фінансуванням територій Запорізької області з Державного бюджету України.

Олега ЗАРУБІНСЬКОГО до Секретаря Ради національної безпеки і оборони про правові засади діяльності російських телепрограм ОРТ та РТР в українській ретрансляційній мережі.

Леся ТАНЮКА та Олега РИБАЧУКА до прокурора Луганської області щодо факту побиття учасників мітингу в місті Луганську 29 листопада 2004 року.  

Віктора ТАРАНА (ТЕРЕНА) до ректора Сумського національного аграрного університету з приводу  порушення кримінальної справи проти працівників університету, які порушили виборче законодавство.

Ярослава КЕНДЗЬОРА до Генерального прокурора України з приводу завершення розслідування працівниками прокуратури та Міністерства внутрішніх справ України діяльності організованої злочинної групи, яка складалася  виключно з працівників  Кримницької регіональної митниці.

Таким чином... А, кримської, ну так  написано тут, я прочитав. Кримської регіональної митниці, вибачте.

Шановні колеги, таким чином виголошено 62 депутатських запити. По фракціях.

"Наша Україна" - 23; фракція комуністів - 11; "Регіони України - 4; "Трудова Україна" - 1; Народна аграрна - 2; Соцпартія - 6, Блок Тимошенко - 5; група "Союз" - 1;  НДП, промисловці і підприємці - 5; "Центр" - 3;  позафракційні - 1. Всього: 63. Переходимо до виступів. Кармазін, будь ласка, мікрофон.

 

10:21:46

КАРМАЗІН Ю.А.

Шановний Володимире Михайловичу. Юрій Кармазін.

Я просив би вас, Володимире Михайловичу, оголосити сьогодні  про те, що 14 грудня 2004 року апеляційний суд міста Києва припинив повноваження достроково народного депутата Сацюка Володимира Миколайовича.

І хочу, щоб ви знали Володимире Михайловичу про те, що зараз в Адміністрації Президента хочуть зробити так, щоб заднім числом  нібито дати указ про звільнення пана Сацюка для того, щоб таким чином це рішення суду, яке тянулося і так далі, нівелювати.

Тому я прошу, щоб ви зробити  офіційне оголошення, що  припинені повноваження і дати повідомлення, бо це ваша заява була до суду як голови Верховної Ради і щоб було повідомлено до ЦВК проголошення про початок процедури нових виборів по тому виборчому округу, який звільняється після народного депутата Сацюка Володимира Миколайовича, який виявив бажання працювати в Службі безпеки України. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, я можу лише... Я не  знаю, що  роблять в Адміністрації Президента. Я можу лише підтвердити одне, що відповідно до рішення Регламентного комітету 12 жовтня 2004 року матеріали відносно суміщення посад народним депутатом Сацюком були направлені до апеляційного суду відповідно до законів і до Конституції. Учора, да, апеляційний суд прийняв рішення, яким задовольнив заяву Голови Верховної Ради України щодо дострокового припинення повноважень народного депутата України Сацюка Володимира Миколайовича. Все інше я не можу коментувати і не буду коментувати. А тепер я не знаю, мабуть, достатньо такого повідомлення. Прошу Секретаріат відповідні дії вчинити, виходячи з рішення Київського міського апеляційного суду.

Переходимо до виступів уповноважених представників депутатських груп і фракцій. Іван Сидорович Бокий від фракції Соціалістичної партії України запрошується до виступу. Підготуватися Пинзенику.

 

10:24:02

БОКИЙ І.С.

Фракція Соціалістичної партії України уповноважила мене заявити про такі наші вимоги до посилення соціального захисту громадян у Законі про Держбюджет на 2005 рік.

Розв'язання багатьох назрілих проблем пенсіонерів, багатодітних, військових, чорнобильців, інвалідів, працівників освіти і науки, культури і охорони здоров'я має бути закладено в головному законі року - Державному бюджеті.

Соціалісти вимагають, найперше, зробити все можливе, щоб не знизити рівень життя людей, законодавчо закріпити розмір мінімальної пенсії на рівні 284 гривні, здійснити диференціацію розміру пенсій залежно від стажу та заробітних план, як того вимагає закон. За умови наведення ладу в економіці, паливно-енергетичному секторі, природних монополіях, на митницях, кордонах України розмір мінімальних пенсій і зарплат повинні бути не нижчими за 400 гривень на місяць. Наполягаємо на відміні податкових пільг, які діють в так званих вільних економічних зонах, недопущення зростання цін на енергоносії та комунальні послуги населення.

Фракція Соціалістичної партії України вимагає від уряду, Верховної Ради України забезпечити через бюджет реалізацію Закону про соціальний захист дітей війни, а їх у нас мільйони. Вимагаємо від уряду в проекті бюджету скоротити видатки на силові структури, особливо Міністерство внутрішніх справ, передбачити підтримку інноваційного розвитку країни, повернення боргів за минулі роки освітянам, науковцям, сільській інтелігенції, підтримку молоді і студентства.

Соціалісти вимагають предметно і конкретно відобразити в Державному бюджеті дійову підтримку агропромислового комплексу, вітчизняного машинобудування, електроніки, енергетики, видавничої справи, зокрема книговидання і літературних журналів, діяльність національних творчих спілок Національної та галузевих державних академій наук.

Вважаємо за необхідне прийняття бюджету ще в цьому році, причому забезпечити перерозподіл через бюджет не менше 40 процентів внутрішнього валового продукту, спрямовувати на місцеві бюджети хоч половину всіх коштів. Досить в Україні мати два бюджети - один Державний, а другий тіньовий олігархічний, який перетворює державу в кримінальну зону. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Так, до виступу запрошується Віктор Михайлович Пинзеник від "Нашої України". Підготуватися Левку Лук'яненку.

 

10:26:48

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! Мертвий хапає за ноги живого - так можна охарактеризувати поданий урядом, що знаходиться у відставці, проект бюджету на 2005 рік.

Ключові соціальні орієнтири цього бюджету погіршились, оскільки темпи зростання цін стали як до кінця цього року, так і плановані темпи наступного року гіршими. Не зважаючи на це уряд жодної копійки недодав до зарплати лікарів, вчителів, працівників культури. В цей раз збільшення зарплати залишилось на рівні попереднього бюджету - 10,5 відсотків.

Парламент прийняв рішення про затвердження прожиткового мінімуму на 432 гривні, бюджет порахований на цифрі 382 гривні.

І найважливіше. Сьогодні став абсолютно очевидним факт спроби обманути українських пенсіонерів: ввели доплати до пенсії, які передбачались тільки на період виборчої кампанії, бо в поданому проекті бюджету прозвучала вже цифра, яку ми називали не один раз - про дефіцит Пенсійного фонду - сім мільярдів гривень. І ця цифра зараз передбачена бюджетом.  Але це рішення є помилковим. Помилковим, бо це робить проблему доплату до пенсій не тільки в 2005 році, але й в 2006 році.

Назву вам дві цифри: середня заробітна плата по наступному року 768 гривень. Це означає, що така заробітна плата забезпечує середню пенсію у 240 гривень. Середня пенсія по Україні за грудень місяць 320 гривень. 80 гривень на кожного пенсіонера в пенсійному фонді коштів немає.

Ми всі розуміємо, що доплати, які зараз отримують українські пенсіонери ніхто не може і не має права скасувати. Більше того, вони мають розглядатися не як доплати, а мають бути включені до пенсії.

Крім того, мають бути здійснені кроки, пов'язані з диференціацією пенсій залежно від стажу і заробітку, бо доплатами до пенсій уряд урівняв всіх українських пенсіонерів.

Єдине правильне рішення, яке дозволяє вийти з цієї непростої ситуації - це підвищення мінімальної заробітної плати до 300 гривень і підвищення посадових окладів у бюджетній сфері на 35 відсотків. Це потребує зміни структури витратної частини бюджету, бо тільки це рішення дає не тільки добрий крок по відношенню до працівників бюджетної сфери, він дає ресурс до Пенсійного фонду, той ресурс, при якому українські пенсіонери гарантовано отримуватимуть пенсії з доплатами і українські пенсіонери можуть отримувати диференційовану пенсію залежно від стажу і заробітку.

Ми опинилися в непростій ситуації у зв'язку з тим, що починається бюджетний рік, а уряд, як ви пам'ятаєте, блокував розгляд і прийняття бюджету. Я впевнений, що ми можемо знайти рішення, які дозволять почати фінансування з 2005 року, але та ідеологія бюджету, той бюджет, який поданий старим урядом, не має права жити наступного року. Ми маємо прийняти зовсім інший соціально орієнтований бюджет.

 

ГОЛОВА. Левко Григорович Лук'яненко запрошується до виступу блоку Юлії Тимошенко. Підготуватися Богдану Губському.

 

10:30:07

ЛУК'ЯНЕНКО Л.Г.

Шановний пане Голово, шановні депутати!

Лук'яненко, Українська республіканська партія "Собор", фракція Юлії Тимошенко.

Я хотів би висловити незадоволення, яке має наша фракція, становищем, відносинами між Верховною Радою і нашим Президентом. Президент явно ігнорує Верховну Раду, і я бачу в цьому велике приниження нашого вищого законодавчого органу в Україні. Він не зважає на наші рішення, і тим самим вносить дезорганізацію у відносини між Верховною Радою і самим Президентом.

Ми, Верховна Рада, відправили у відставку Кабінет Міністрів - Президент цього не підписав. Далі виходить так, що наш Президент - просто понесло його у рознос, він починає діяти на шкоду нашій цілій державі.

Я хотів би, щоб ви знали, і я хотів би пояснень від Кучми, яким чином він нагороджує зараз державними преміями Азарова, Пінчука, батька Пінчука. За що, які великі такі заслуги вони мають перед Україною, щоб їх Президент нагороджував державними преміями?

Далі. Наш Президент присвоїв найвищий дипломатичний ранг Табачнику. З якої підстави? З якої рації це він зробив? Табачник не працював на дипломатичній роботі ні одного дня, і тому зовсім немає ніяких підстав підносити до такого високого рангу.

З вини Кучми, власне, з його волі місцеві органи влади не збирають податки і не перераховують до Державного бюджету. Таким чином, відносини у державі порушуються і нормальна діяльність також порушується з вини самого нашого Президента.

Наша фракція внесла третього грудня і зареєструвала акт про припинення повноважень Президента. Ми вважаємо, і я хотів би, щоб Верховна Рада повернулася до цього акту і заявила недовіру Президенту. Тому що за той час, який залишається у Президента Кучми, він може ще вчинити дуже багато таких дій, які шкодять самій нашій Україні.

Ця проблема зараз становиться надзвичайно важливою і гострою, бо Кучма втратив почуття відповідальності  за свою посаду, відповідальності перед Україною і діє як безвідповідальна особа. Тому необхідно повернутися до нашого акту і припинити повноваження Президента. Верховна Рада мусить показати, що вона є вищий законодавчий орган  в Україні і що воля Верховної Ради має бути законом і не можна її зневажати...

 

ГОЛОВА. Дякую. Богдан Губський, фракція "Єдина Україна", запрошується до виступу. Підготуватися Сергію Терещуку.

 

10:33:30

ГУБСЬКИЙ Б.В.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Партія "Єдина Україна" заявляє про  свою позицію в боротьбі за права громадян України. Партія солідарна з українським народом та підтримує активну державницьку позицію  громадян України, насамперед молоді. Ми побачили, що слова Конституції "носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові і не може бути узурповано державою, її органами або посадовими особами".  Так от, ці слова увійшли в свідомість людей, стали реальним сенсом їхнього життя, і це надає нам віру в пробудження національної свідомості та формування в Україні політичної нації. Саме тому партія заявляє, що не допустить розвитку в суспільстві ідей сепаратизму, спроб федералізації та розколу країни. Ми рішуче засуджуємо рішення окремих органів місцевого самоврядування та державної влади, які спрямовані на порушення  територіальної цілісності та можуть привести до руйнації України як багатонаціональної соборної держави. Ініціатори дій, що загрожують конституційному ладу, демократії та національній безпеці, з нашої точки зору, мають особисто відповідати перед народом України.

Партія мобілізує всі свої можливості, щоб разом з виборцями протистояти будь-яким намаганням адміністративно впливати на хід голосування, фальшувати результати виборів або перешкоджати чесному підрахунку голосів на виборах Президента України 26 грудня поточного року.

З цією метою нами прийнято рішення створити групу громадського контролю за проведенням виборів, адже будь-які спроби перешкоджати волевиявленню виборців є антиконституційними. Виходячи з цього, ми вимагаємо від всіх органів виконавчої влади та місцевого самоврядування забезпечити суворе дотримання положень Закону "Про вибори Президента України" і наполягаємо на застосуванні до його порушників всіх видів покарання, включаючи карну відповідальність згідно з діючим чинним законодавством.

Незважаючи на спроби розхитати суспільство, нині громадяни України єдині у головному -  провести вибори та обрати президента України 26 грудня 2004 року. У цьому якраз і виявляється мудрість  нашого українського  народу. Саме тому парті "Єдина Україна"  закликає політичні і громадські організації  бути з нами у прагненні не допустити зриву виборів  та організувати суспільний контроль на виборах президента України 26 грудня.

Шановне товариство! Збережемо  єдину Україну. Дякую.

 

ГОЛОВА. Сергій Терещук  запрошується до виступу від фракції Народної аграрної партії України. Підготуватися Василю Надразі.

 

10:36:31

ТЕРЕЩУК С.М.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги!  Без сумніву, для України найгострішою сьогодні є політична проблема, яка виникла у зв'язку з виборами президента. В цій ситуації ми повинні знайти  порозуміння і далі йти лише цивілізованим шляхом.

Але життя не зупинилося. Працюють підприємства, функціонують заклади  життєзабезпечення населення, але  щоденно виникає багато  питань, які потребують невідкладного розгляду і вирішення. Так за оцінками фракції Народної аграрної партії України негайного втручання потребує ситуація, що склалася останнім часом з фінансуванням сільськогосподарських програм через Міністерство аграрної політики, як головного розпорядника бюджетних коштів. У зв'язку з перенесення  частини річних лімітів на грудень план грудня збільшено на 282 мільйони, і тепер він складає 670 мільйонів гривень або 25 відсотків річного обсягу асигнувань. При цьому у першій декаді грудня кошти виділялися  лише на фінансування захищених статей. Перенесення лімітів асигнувань на кінець року ставить під загрозу можливість повного використання передбачених Державним бюджетом коштів для аграрного сектора. Так лиш на часткову компенсацію витрат  сільськогосподарських підприємств з посіву ярих зернових передбачено близько 200 мільйонів гривень, які селяни планували отримати влітку, але які до цього часу так і не отримали. Під  загрозою стає забезпечення фінансування в повному  обсязі таких важливих програм як доплата за реалізований молодняк підвищених  вагових  кондицій, свиней, курей-бройлерів, здійснення фінансової підтримки підприємств через механізм здешевлення короткотермінових кредитів. Разом з цим складнощі в суспільній політичній ситуації в державі суттєво ускладнили отримання кредитів. Суттєво вплинули на фінансовий стан підприємств і значне зростання цін  на паливно-мастильні матеріали і зменшення цін на сільськогосподарську продукцію. Тому Фракція Народної аграрної партії України вимагає від Уряду і просить підтримки у цьому у Верховної Ради аби всі державні програми підтримки  сільськогосподарського виробництва до кінця  року були повністю профінансовані, щоб не зірвати їх  виконання Мінфін вже найближчими днями повинен направити мінімум 400  мільйонів гривень Міністерству агарної політики, при чому аби надати нашим вимогам правового статусу просимо вважати цю частину нашої заяви депутатський запитом. І друге, не менш важливе: вчора Комітет розглянув декілька законопроектів,  в зв'язку із змінами в сфері оподаткування значно ускладнюється діяльність наших підприємств в наступному році, тому наша Фракція просить: підтримати законопроект 6363, який внесено членами нашої аграрної Фракції, який буде розглядатися завтра. Цей законопроект тимчасово призупинить дію  законопроекту 1878, який  надзвичайно обтяжливий для сільськогосподарських підприємств. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Василь Іванович Надрага від  депутатської групи "Союз", потім буде виступати Валерій Мішура.

 

10:39:45

НАДРАГА В.І.

Василий Надрага, Луганская область,  депутатская группа "Союз". Уважаемые коллеги, мы в  понедельник на Погоджувальной раде, где присутствовали руководители Фракций, депутатских групп, Комитетов было принято решение о том, что сегодня состоится повторное заседание согласительной Комиссии и соответственно совместно с наработками Кабинета Министров будет  обсуждаться, завтра в этом зале  проект бюджета на 2005 год. Почему мы, как депутатская группа "Союз", ставим вопрос и  обращаемся ко всем без  исключения поддержать идею принятия бюджета до первого января следующего года, потому что бюджет есть документ, согласно которого идет финансирование из бюджета, то есть, по большому счету, без этого документа никаких финансов, которые будут отвечать самым животрепещущим моментам жизни общества и людей в этом государстве не будет.

Приведу несколько примеров. Что будет, если не будет принят бюджет? Первое, не состоится с первого января 2005 года повышение минимальной заработной платы. Второе, не будут выплачены компенсации за 97-2000 годы педагогическим и научно-педагогическим работникам надбавок за выслугу лет, о чем мы здесь с вами не единожды говорили, принимали законы. Не будет поэтапного регулирования пенсионного обеспечения военнослужащих - лиц начальствующего и рядового состава, тема, которая тоже не единожды обсуждалась. Не будет обеспечено в 2,3 раза повышение стипендий студентам, соответственно не будет повышены вдвое социальные гарантии ветеранам войны и труда ко Дню Победы, по санаторно-курортному лечению и по другим, которые предусмотрены соответствующим статусом Законом о статусе ветерана войны.

Не будет увеличен размер прожиточного минимума. Не будут компенсированы (я прошу обратить внимание на это) затраты Пенсионному фонду для получения и выдачи целевых адресных помощей, то есть, если не будет бюджета, то те 284 гривны, которые получают пенсионеры по декабрь включительно, с первого января не будут выплачиваться. Мы не сможем тогда ввести нормы законодательства в части социальных гарантий по бесплатному питанию учащихся 1-4 классов, разовых выплатах ученым и помощи детям-сиротам.

И второе, что не менее важно как проблема, это то, что без принятия бюджета до первого января не смогут быть сформированы местные бюджеты и соответственно образование, здравоохранение, жилищно-коммунальная сфера и все то, что висит, как ответственность, на местных бюджетах, будет не выполнено.

Исходя из вышесказанного, уважаемые коллеги, депутатская группа "Союз", мы настоятельно просим, рекомендуем вам забыть все наши политические амбиции и претензии и все-таки до первого января принять бюджет 2005 года. Спасибо.

   

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, зараз до виступу запрошується від фракції Комуністичної партії України Мішура Валерій  Дмитрович. Я прошу акцентувати вашу увагу, шановні народні депутати, що фракції "Регіони України", "Трудова Україна", Соціал-демократичної партії України (об'єднаної) і група "Демократичні ініціативи" передають своє право на виступ Валерію Мішурі. Таким чином,  15 хвилин.

 

10:43:18

МІШУРА В.Д.

Шановні народні депутати, шановні виборці.

Американський конгресмен Рон Пол заявив, що виборча кампанія Ющенка частково фінансується на гроші американського уряду, але не безпосередньо, а через неурядові організації і американські, і українські. Як ви знаєте, 11 грудня минулого року Верховна Рада України створила тимчасову слідчу комісію з питань встановлення фактів закордонного втручання у фінансування виборчих кампаній в Україні через недержавні організації, що існують на грант іноземних держав, яку довірено очолити мені.

Заявляю, що  робота комісії відверто блокується тими, хто хоче це питання просто втопити. За рік існування комісії, вона жодного разу  не збиралася у  кворумному складі. Я розумію, що правда очі коле, а коли воно боляче, то воно репетується звичайно. Комісія жодного  разу не зібралася  у кворумному складі. Подібне сталося і вчора, хоча кожен член комісії був попереджений письмово. Тому я вдячний як голова комісії тим фракціям, які віддали мені час для того, щоб проінформувати вас про ті дослідження, які ми зробили. Фактів фінансування недержавних організацій, НДО скорочено, із-за кордону  зібрано достатньо багато, з'являються все нові і нові. Частину їх було  оприлюднено у сесійній залі у травні цього року у попередньому звіті.

Хочу зразу наголосити ось на чому. Експерти Центру економічних і політичних досліджень імені Разумкова, який донедавна очолював Анатолій  Гриценко, а тепер працює на одному із ключових напрямків у штабі Ющенка. Так от цей центр стверджує, я цитую: "Публічного фінансування  Росією певних суб'єктів в Україні з метою впливу на характер виборів немає. Увага  російських федерацій до українських НДО є низькою, а практична співпраця відсутня". Це журнал "Національна безпека і оборона", номер п'ятий за цей рік 2004 сторінка 27. Натомість в результаті досліджень багатьох фактів діяльності НДО, журналісти влучно охрестили грантоїдами, зроблено такий висновок. Існує системна довгострокова, фінансована Сполученими Штатами і країнами Заходу, діяльність неурядових організацій в Україні, направлена на просування західних суспільно-політичних цінностей, забезпечення через недосконалість українського законодавства відкритого впливу на суспільно-політичні процеси, підтримку певних політичних сил, які по суті стали лобістами західних інтересів в Україні. Фактори впливу через гранти без сумніву використовуються для підтримки демократичних сил, які нині зосереджені в таборі правої опозиції.

Політичне обгрунтування та методологія впливу Заходу надзвичайно відверто і цинічно характеризують висловлювання надзвичайного і повноважного посла Сполучених Штатів Америки Джона Хербста. Я цитую: "США можуть бути справжніми друзями лише з тими країнами, які поділяють не лише наші інтереси, а і наші цінності". Інша цитата: "В Україні є люди, які твердять, що дипломати не повинні втручатися у дебати про вибори в Україні. Це є цинізмом найбільш відвертого гатунку." І ще одна цитата: "Посольство Соединенных Штатов будет указывать на нарушение права любого кандидата". Я не можу не нагадати, що Віденська конвенція номер 1138, яка регламентує функції посольств, дає вичерпний перелік цих функцій, у якому жоден пункт не наділяє дипломата правом оцінювати внутрішню і зовнішню політики країни перебування і тим більше критикувати дії місцевої влади. Але, на жаль, ми якось призвичаїлися до того, що Сполучені Штати стали відкрито вести себе по відношенню до України як до колонії з подачі правої української опозиції і при нездатності нашої влади реагувати на постійне втручання в наші внутрішні справи, не кажучи вже про прямі образи.

Аналіз діяльності НДО свідчить, що основні зусилля щодо організації впливу з боку іноземних держав зосереджені на роботі з тими, хто формує громадську думку. Це політична еліта: народні депутати, урядовці, журналісти, політологи, керівники органів місцевого самоврядування. Найактивніше в Україні діють структури американської присутності Международный республиканский институт (МРИ), Национальный демократический институт (НДИ), Фонд "Евразия", ..............................Интерюз-Украина, Международный фонд "Відродження", який за підтримки посольства США та Агенства міжнародного розвитку втілюють проекти політичної освіти, проводять моніторинг суспільно-політичної ситуації в центрі і на місцях, надають технічну та фінансову підтримку так званим "незалежним" засобам масової інформації.

Аналогічну роботу проводять в Україні і західно-європейські структури через НДО, представлені від таких країн, як Німеччина, Великобританія, Нідерланди, Польща, Євросоюз.

Я наведу деякі показові приклади, на що могли б витрачатися оті 65 мільйонів американських доларів, які були названі у заявах. Кілька напрямків роботи. Перше, робота з опозиційними партіями і блоками та їх молодіжними підструктурами у формі проведення конференцій, семінарів, тренінгів, членами центральних та регіональних організацій "Нашої України",  БЮТ і соціалістів з питань створення первинних організацій, розробки стратегій діяльності у період проведення виборів, підготовка спостерігачів та членів виборчих комісій, моніторинг матеріалів засобів масової інформації, налагодження роботи з виборцями, пошук союзників та координацію діяльності з ними, інформаційну підтримку певного блоку та дискредитація українських посадовців в очах світової спільноти.

Українське представництво американських НДО працює під керівництвом Агентства міжнародного розвитку США в рамках форуму закордонних донорів. Наведу приклади: Агентство запропонувало виділити в 2004 році 10-13 мільйонів доларів на реалізацію програм, пов'язаних з виборами Президента України. З квітня по вересень було заплановано проведення близько 130-ти семінарів для представників політичних партій, які братимуть участь у підготовці спостерігачів. Кошторис витрат програми "Громадський контроль за виборами в Україні" на 2004 рік становить 1 мільйон 650 тисяч доларів США. До форуму закордонних донорів входить Національний демократичний інститут, Міжнародний республіканський інститут, Фріденхауз, центр "Солідарність" та Соросовський фонд "Відродження".

Декілька прикладів їхньої діяльності. Незалежна профспілка працівників ЗМІ - голова Гузь - і вітчизняна громадська організація "Хартія-4" - Солдатенко - отримали грант 424 тисячі доларів США на реалізацію проекту: "Виборчі газетні додатки". За змістом - це інформаційна підтримка Віктора Ющенка.

Національний демократичний інститут, який очолює відома вам Мадлен Олбрайт, крім постійних контактів з "нашоукраїнцями", на семінарах їм рекомендують ретельно спостерігати за подіями в Грузії, оскільки вони мають пройти аналогічні випробування в Росії, і скажем, рекомендують побудувати свою виборчу кампанію на грунті більш агресивної стратегії.

І ще цікавий приклад. Центральний офіс НДІ зажадав від свого українського представництва припинити проведення тренінгів для членів Соцпартії та зустрітися з Олександром Морозом для з'ясування, я цитую: "причин, за яких він підтримав пропрезидентську більшість під час голосування минулого разу проекту політреформи та допустив публікацію в газеті "Сільські вісті" матеріалу антисемітської направленості".

Я хочу навести приклади, як фінансується програма "Розвиток демократичного суспільства" через Міжнародний республіканський інститут: 1994-1997 роки - 3,4 мільйона доларів, 1997-2000 - 2,7 мільйона, 2000-2002 - 1,4, 2002-2004 - 4 мільйона. Або семінару для активу "Нашої України", БЮТ і соціалістів, причому це почалося ще за рік до виборів президентських. Наприклад, першого-другого одинадцятого 2003 року - в Чернігові, восьмого-дев'ятого одинадцятого - в Рівному, 22-23 - у Луганську, в Хмельницьку - четвертого-сьомого дванадцятого, в Харкові, шостого-сьомого дванадцятого в Хмельницьку, де основна увага на цьому семінарі приділялася розвитку подій в Україні за грузинським сценарієм. 11-12 грудня 2003 року - в Івано-Франківську і так далі.

Міжнародний республіканський інститут через своїх представників спостерігав за додатковими виборами до Верховної Ради та обласної ради у Донецьку, причому функціонерів інституту цікавило: поведінка партій і людей, які пройшли тренінги, для того щоб вдосконалити методику навчання.

І ще один приклад. Сьомого-чотирнадцятого лютого 2004 року, цього року, в Берліні фонд Конрада Аденауера навчав питанням підготовки і проведення президентських виборів в Україні керівників штабів Віктора  Ющенка. Дніпропетровського, Запорізького, Одеського, Полтавського, Кіровоградського і Херсонського.

Я міг би наводити ще багато прикладів.

Другий напрям. Це робота з представниками органів місцевого самоврядування, яка нібито направлена на розвиток самостійності областей та формування сильної регіональної еліти. На практиці це приводить до послаблення їх керованості з центру. З цією метою українське представництво використовує досвід спеціалістів Європейського інституту демократії (Польща) для підготовки керівників органів місцевого самоврядування але не всіх, тих, які є прихильниками Блоку Ющенка, і мабуть невипадково хвиля сепаратизму, а я вважаю, що відмовлення виконувати рішення центральних органів влади і створення неконституційних органів влади, ця хвиля почалася, перш за все, у  західних областях України.

Третій напрямок. Розвиток підконтрольних ЗМІ, призначених для проведення інформаційних акцій шляхом збору інформації щодо проблемних сторін  українського суспільства. Зібрані матеріали реалізуються через представників правої опозиції для апелювання до міжнародної спільноти, до міжнародних структур з метою здійснення тиску на владу і формування позитивного образу правих опозиційних сил.

З початку 2003 року через посольство США в Україні реалізується програма "Розвиток українських ЗМІ", яка коштує  300 тисяч доларів. Кабельні мережі міста Києва фактично монополізовано компанією "Воля-кабель", фактичним власником цієї... є американський громадянин, а у кабельних мережах Києва розпочато трансляцію програм медіа-холдингу МБМ, а до нього входять "5 канал" та "Експрес-інформ", які належать нашеукраїнцю Порошенко.

І нарешті,  четвертий напрямок. Це створення нових та  посилення вже існуючих українських громадських та неурядових організацій у суспільних процесах, що повинно стимулювати ініціативу знизу під прапором  будівництва громадянського суспільства.

У зв'язку з цим, не можна не привернути увагу народних депутатів на спроби реалізації в нашій державі, так званої, тактики ненасильницької боротьби за реформи, ідеологом якої є американський професор США. Ця тактика вже застосовувалась в Югославії і в Грузії. Наприклад, в Югославії натовп студентів щедро поливаючи свої виступи "патріотично-демократичним соусом" назвався "Отпор" і на  перших порах всіляко відхрещувався від політики, а, почавши із ненасильницької тактики, отпорівці закінчили штурмом і підпалом парламенту, розгромом телецентру, пострілами у спини офіцерів міліції. Після того, як цей народний рух звалив режим Мілошевича і посприяв зникненню Югославії з карти Європи, отпор точно так же  швидко  згас, як і загорівся. Проте його досвід  виявився витребуваним на виборах у Грузії,  коли, буквально, на рівному місці виник  теж студентський рух "Кмара", який один до одного скопіював символіку, гасла і методи дій отпорівців. У нас в Україні теж є такий клон отпорівсько-кмарівський - це "Пора" , який теж базується на студентах, а їхня мета, як свідчить їхній маніфест, -  ліквідація ненасильницьким шляхом сучасного режиму в Україні.

Таким чином можна зробити висновок: недержавні громадські організації, які фінансуються і контролюються із-за кордону, - це незаперечний доказ присутності іноземних організацій, іноземних осіб, я можу назвати багато таких осіб, і  іноземних коштів в українській політиці. При цьому я хотів би підкреслити, навести ще одну цитату для розрядки. Ростислав  Хотін, редактор української служби Бі-Бі-Сі, до речі, яка готує, скажемо, програми для радіостанції "Ера",  сказав  приблизно так, що "в украинскую журналистику столько было вложено усилий и инвестиций, что трудно найти  журналиста, который за счет какого-то гранта не посетил бы какого-то семинара".

Я звертаюся до Кабінету Міністрів щодо термінової розробки і внесення на розгляд Верховної Ради України закону щодо діяльності недержавних громадських організацій, які фінансуються із-за кордону. Я просив би голову Верховної Ради надіслати до конгресу Сполучених Штатів Америки запит з проханням  надіслати  документи, а там буде йти розслідування  цих фактів, про які  заявив Рон Пол, які б якраз  свідчили про те, що, скажімо, як фінансується кампанія Віктора Ющенка у нашій державі.

І, нарешті, я  прошу оцей мій виступ вважати депутатським запитом до Служби Безпеки України, до всіх правоохоронних органів з приводу того, що  існує безпосереднє втручання у наші внутрішні справи, бо вибори - це внутрішні справи держави. Я дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. 3 хвилини, будь ласка, запишіться з процедури.  Які запитання? Це виступи від Фракцій,  5 Фракцій передали право на виступ до виступаючих ми не ставимо запитання. 3 хвилини, будь ласка, на табло прізвища народних депутатів, що записалися, Рефат Чубаров, будь ласка, Фракція "Наша Україна".

 

10:58:10

ЧУБАРОВ Р.А.

Я прошу передати слово колезі Яворівському.

ГОЛОВА. Володимир Яворівський, мікрофон.

 

10:58:18

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Блок Віктора Ющенка, "Наша Україна". Шановні колеги, я з  великим інтересом прослухав ще одну  доповідь Голови Комісії, до якої  належу і я. Страшенно цікаво було, хоч це все написано під копірку тут  Голова Комісії весь час імітує, що хтось там не хоче працювати. Я хочу Вам сказати пане Мішура, Ви вчора тільки-но роздали нам цю писульочку, роздали тоді, коли Ваша доповідь уже була готова. Я депутат і я на 12-ту годину не зміг прийти і від чийого імені Ви  це виголосили? Я не знаю.  І друге, я хотів щоби Ви відповіли: Ви проводили один із семінарів в Івано-Франківську у 97-ому році, Ви це пригадуєте, скажіть, будь ласка, хто Вам проплачував проведення цього семінару? Держдеп чи ЦРУ? І останнє запитання, яке я хочу...

 

ГОЛОВА. Так. Будь ласка, Микола Комар, Фракція "Регіони України".

 

10:59:23

КОМАР М.С.

Дякую, Володимире Михайловичу, я хотів  би  все-таки звернуться, Володимире Михайловичу, до Вас, ця Комісія, яка створена і регламентний Комітет має цілий список Комісій, які працюють так як і ця Комісія. Я вважаю, що треба було б Верховній Раді створюю Комісії, все-таки  вимагати від цих Комісій роботу і звітність. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так. Алла Александровська, Фракція комуністів, будь ласка.

 

10:59:58

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Прошу передать слово Симоненко Петру Николаевичу.

 

ГОЛОВА. Петро Миколайович Симоненко, мікрофон.

 

11:00:05

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, Фракція комуністів, шановні колеги, шановні наші виборці, фракція комуністів вносить наступну пропозицію. Заслухавши грунтовно доповідь Валерія Дмитровича відносно захисту національних інтересів України від втручання Сполучених Штатів Америки у виборах я пропоную, Володимире Михайловичу, надрукувати цю доповідь у газеті "Голос України". Це перше.

По-друге, я пропоную терміново розглянути пропозицію проект постанови, внесений народним депутатом Гмирі, щодо створення спеціальної комісії і розслідування фактів фінансування Сполученими Штатами Америки виборів одного з кандидатів у Президенти України.

І третє. Володимире Михайловичу, я хотів би почути інформацію, якщо вона така є, як виконується постанови Верховної Ради України, яка була прийнята відносно виводу наших військових з Іраку і доручення Президенту виконати цю постанову Верховної Ради. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Будь ласка, Степан Бульба.

 

11:01:09

БУЛЬБА С.С.

Степан Бульба, фракція соціалістів. Прошу передати слово Миколі Карнауху.

 

ГОЛОВА. Микола Карнаух, будь ласка.

 

11:01:18

КАРНАУХ М.В.

Дякую. Шановні виборців, справа у тому, що Агентство міжнародного розвитку США допомагає в усьому світі розвитку демократичних процесів. Це урядова структура. Парламентарії наші стажуються. Є програма сприяння парламенту України. Тому, шановні комуністи, ви не відволікайте увагу людей. Ви подивіться на Путіна, подивіться на Черномирдіна, які демонстративно втручаються. А соціалісти відстоюють інтереси України і наших людей.

Тому для того, щоб була свобода слова, ми не проти так би мовити переймати досвід прогресивних демократичних країн. І для того, щоб усунути цей режим разом з вами, ми будемо і далі розвивати демократичні процеси. Дякую.

 

ГОЛОВА. Час вичерпаний. Шановні колеги, це виступи, я прошу вас. Я прошу, заспокойтеся. Шановні колеги, всі виступили? Нікого прізвища не називали. Я прошу, заспокойтеся. В Регламенті ніде не написано, шановні народні депутати, там тільки прізвище народного депутата коли згадуються.

Відносно пропозицій, які щойно прозвучали. Шановні народні депутати, давайте домовимося таким чином. Це був виступ Валерія Мішури, 15 хвилин, право на такий виступ дали 5 фракцій.

Щодо того,  щоб надрукувати цей виступ. За квотами фракцій, я думаю, немає проблем  це зробити, якщо є квоти фракцій.

Відносно комісії. Я думаю,  якщо цей проект постанови буде, розгляне його відповідний комітет, внесемо на розгляд  Верховної...   Да, от мені підказують, що ми слухали і не підтримали цей проект. А якщо він буде, Верховна Рада розгляне.

Відносно постанови щодо виведення військ із Іраку, там міститься, наскільки я пам'ятаю, не доручення Президенту, а звернення до Президента і пропозиція, тому що Верховна Рада не може доручати главі держави. Шановні колеги, давайте дотримуватися того,  що написано, ну, ваші слова - це одне, а документ, який ми прийняли - це дещо інше. Тому Верховна Рада свою волю висловила, тепер  питання за Президентом України.

Вноситься на розгляд... Із тих пропозицій, які прозвучали у виступах уповноважених представників від депутатських груп і фракцій, я прошу підготувати відповідні доручення до центральних органів виконавчої влади і до інших державних структур.

Шановні колеги, переходимо до розгляду питань відповідно до  розкладу засідань. Оголошується до розгляду проект Закону про службу зовнішньої розвідки, номер 6349. І тут є законопроект 6251, проект Закону про внесення змін до деяких законів України (стосовно розвідувальних органів). Можливо, шановні колеги, якщо комітет не заперечує, ми поступимо таким чином, що доповідь зробимо по двох цих законопроектах, а потім їх спільно обговоримо. Немає заперечення?  Ну, доповідачі різні, я розумію.

Тому, шановні колеги, два доповідача у нас: голова Служби зовнішньої розвідки України Синявський Олег Григорович і заступник голови Служби безпеки Дріжчаний Ігор Васильович, і потім співдоповідь голови комітету. Тому я запрошую до  виступу  голову Служби зовнішньої розвідки України Синявського Олега Григоровича.

По процедурі, будь ласка, запишіться. Три хвилини по процедурі. Одну хвилиночку, Олег Григорович, зачекайте. Три хвилини, будь ласка.

Євген Гірник, фракція "Наша Україна", потім Сергій Дорогунцов. 

 

11:04:59

ГІРНИК Є.О.

Шановний Володимире Михайловичу, дійсно, питання зовнішньої політики представлення нашої держави на зовнішній арені - це питання і по діючій, і по зміненню Конституції питання Президента. І Президент в праві вносити пропозиції, в тому числі і законодавчі, про реорганізацію відповідних служб і це, можливо, і потрібно. Але все питання в тому, що Президент буде мінятися після 26 грудня. І, можливо, концепція, запропонована Президентом Кучмою, не підійде його наступнику.

Через те мені здається, що було би логічно ці питання віднести на розгляд після завершення виборів Президента. Тому пропоную їх зняти з сьогоднішнього розгляду.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, якщо іти за такою логікою, давайте зараз зупинимо життя в Україні і будемо чекати нового Президента. А концепція потрібна Україні, а не потрібна, мабуть, тому, хто буде Президентом України. А ми - парламент - повинні прийняти виважене рішення не під Президента, а для України, в інтересах України. Я думаю, сама постановка питання, я просив її зняти. Це - прерогатива Верховної Ради України.

Будь ласка, Сергій Дорогунцов, фракція комуністів.

 

11:06:19

ДОРОГУНЦОВ С.І.

Володимире Михайловичу, я підтримую вашу позицію і прошу передати слово Мироненку Віктору Андрійовичу, моєму колезі по фракції.

 

ГОЛОВА. Віктор Мироненко, будь ласка, мікрофон.

 

11:06:32

МИРОНЕНКО В.А.

Уважаемый Владимир Михайлович, вопрос: Президент Украины поручил докладывать этот вопрос председателю Службы безопасности Украины. Почему докладывает заместитель председателя? Это  несерьезное отношение к столь важному вопросу. Пожалуйста, дайте конкретный ответ. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, з цього приводу є звернення Служби безпеки, що в силу обставин голова Служби безпеки не може бути сьогодні під час розгляду цього питання. Є лист відповідний, я вам його передав, цей лист. Ви приймете інше рішення, давайте приймем інше рішення.

Будь ласка, Микола Карнаух. Я прошу Секретаріат занести сюди лист від Служби безпеки України.

 

11:07:16

КАРНАУХ М.В.

Дякую. Прошу слово передати Степану Бульбі.

 

ГОЛОВА. Степан Бульба, будь ласка.

 

11:07:31

БУЛЬБА С.С.

Степан Бульба, фракція Соціалістичної партії України.

Я хочу звернути увагу всіх народних депутатів на те, що нам пропонують сьогодні узаконити подію, яка вже відбулася: Служба зовнішньої розвідки з порушенням Конституції України Президентом уже створена. Її завдання визначив Президент, а зараз ми навздогін оцій події спробуємо узаконити порушення законодавства, в тому числі Основного закону - Конституції України.

Мені здається, що якщо ми ще і дозволимо, щоб доповідав не Голова Служби безпеки України, а його заступник, хай навіть перший, то це буде неправильно.

 

ГОЛОВА. Так, дякую.

Шановні колеги, ми обмінялися думками. Я просив би шановних колеги, коли вони говорять про порушення конституції, називали статтю, яку Верховна Рада порушила. Я кажу, жодного порушення статті немає, Верховна Рада має прийняти відповідний закон, і вона його буде розглядати.

Шановні колеги, пропонується такий Регламент доповіді...

(Ш у м   у   з а л і)

Шановні народні депутати, я... Шановні народні депутати!

Шановні колеги!...

Шановні народні депутати, я хотів би запитати, в чому я ігнорую думку народних депутатів? Я просив би вас, шановні народні депутати... В чому я вашу думку проігнорував?...

(Ш у м   у   з а л і)

Шановні народні депутати, так ви ж не даєте мені можливості закінчити думку. Я ж сказав, що є така ваша думка, я поставлю на голосування. Ви ж не даєте мені можливості сказати. І я просив би, шановні колеги, давайте будемо взаємно толерантними. Будь ласка.

Я не дав вам жодних підстав звинувачувати мене у необ'єктивності і просив би бути взаємно толерантними, навіть цих дуже людей, яких я поважаю, і не тиснути на мене.

От я вам зачитаю, а ви зараз приймете рішення.

От отримав я лист 12 жовтня. Президентом України до Верховної Ради України внесено  проект Закону про внесення змін до деяких законів України стосовно розвідувальних органів. Реєстраційний номер 6251. Визначений для розгляду як невідкладний. Доповідачем законопроекту на засіданні Верховної Ради України визначено голову Служби безпеки України Смєшка Ігоря Петровича.

Ну, одну хвилиночку! Ну дайте дочитати! Що ви за люди, я не можу зрозуміти?! Ви ж не даєте слова навіть сказати! Далі читаю, якщо ви дозволяєте.

"У зв'язку зі службовою завантаженістю голови Служби безпеки просимо вашої згоди на представлення вказаного законопроекту під час розгляду на пленарних засіданнях Верховної Ради заступником голови Служби безпеки України Дріжчаним Ігорем Васильовичем, відповідальним за забезпечення взаємодії з Верховною Радою України". У зв'язку з тим підписав заступник голови Служби безпеки Шеремета.

Ну, послухайте! Ну, я поставлю на голосування. Ну, я прошу вас! Ну, що ви?!

Я ставлю на голосування: хто за те, щоб зняти з розгляду законопроекти, перенести розгляд законопроектів 6349, 6251, прошу визначитися.

 

11:11:38

За-203

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка. "Наша Україна" - 67, "Регіони України" - 10, комуністів - 57, СДПУ(о) - 2, Народна аграрна - 2, СПУ - 16, партія "Єдина Україна" - 5, Блок Тимошенко - 18, "Союз" - 0, Центр - 13, "Демократичні ініціативи", "Трудова Україна" - нулі, НДП, промисловці і підприємці - 3, "Позафракційні" - 10.

Таким чином... Шановні колеги, я ще раз поставлю на голосування, щоб тільки вас заспокоїти. Хто за те, щоб повернутися до переголосування, прошу визначатися.

 

11:12:37

За-266

Хто за те, що перенести, відкласти законопроектів 6349, 6251.

Ну, чого Ви мною намагаєтесь керувати? Я знаю регламент, не кричіть, будь ласка. Наче щось трапилось з вами. Так.

 

11:13:00

За-304

Рішення прийнято. Я прошу секретаря підготувати відповідні  звернення щоб були основні доповідачі при розгляді цього питання. Оголошується до розгляду проект Закону про благоустрій населених пунктів, доповідач - Перший заступник Голови Державного Комітету у питаннях житлово-комунального господарства Альохін  Володимир Ілліч.

Так. Зараз ми тоді подивимося, одну хвилиночку, зачекайте, співдоповідачем має виступати Пустовойтенко  Валерій Павлович. Так, в поданні Президента, Віктора Януковича записано що доповідачем з цього питання   виступатиме Семчук Григорій Михайлович. Інших інформацій не отримав. Де Григорій Михайлович?

 

ІЗ ЗАЛУ. На лікарняному хворий, в лікарні зараз.

 

ГОЛОВА. Ну, я запитую, ну що Ви кричите?

 

ІЗ ЗАЛУ. Семчук на лікарняному, хворий.

 

ГОЛОВА. Так, що будемо переносити розгляд цього питання також? Я ставлю на голосування: хто за те, щоб, спокійно, бо жодного питання говорять, давайте з іншого визначимося. Хто  за те, щоб перенести розгляд питання , реєстраційний номер 5666 до того, коли з лікарні повернеться голова Комітет, прошу голосувати.

 

11:14:30

За-61

Рішення не прийнято, отже  переходимо до розгляду законопроекту, пропонується такий регламент розгляду питання: для доповіді до 5 хвилин, відповіді на запитання - 3 хвилини, для співдоповіді - 5 і 3, обговорення і прийняття рішення - 15 хвилин. Нема заперечень? Нема. Будь ласка, будь ласка.

 

АЛЬОХІН В.І.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, сфера благоустрою населених пунктів, як важлива складова житло комунального господарства охоплює такі напрями, як вулична дорожня мережа, зелене господарство та  зовнішнє освітлення, санітарна очистка міст, селищ та сіл України. Фактично, це візитна картка любого населеного пункту. На жаль, стан  значної  кількості об'єктів  благоустрою сьогодні не задовольняє ні населення, ні владу всіх рівнів. В значній мірі такий стан справ через відсутність чітко визначених правових  і організаційних засад діяльності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування юридичних та фізичних осіб у сфері благоустрою міст, селищ і сіл України. Нині діючі нормативи прописані у різних законодавчо правових актах і охоплюють  незначне коло питань благоустрою. Така ситуація нерідко породжує правові конфлікти, непорозуміння між власниками та користувачами об'єктів благоустрою, їх права та обов'язки законодавчо не визначені. Органи місцевого самоврядування та державні органи, що здійснюють управління  та регулювання в сфері  благоустрою населених пунктів через відсутність єдиного законодавчого  акту не мають можливості ефективно виконувати свої повноваження і обов'язки щодо утримання інфраструктури населених пунктів. Аналогічно підприємства і організації, що  працюють у зазначеній сфері, не можуть забезпечити надійне функціонування об'єктів благоустрою та надавати послуги належної якості.

Шановні народні депутати! Проект закону України про благоустрій населених пунктів складається із 9 розділів та  42 статей. Ним передбачено комплексний підхід до вирішення проблем благоустрою населених пунктів, про які я тільки що говорив. Зокрема, в "Загальних положеннях" викладена термінологічна база та сфера дії закону. В 2 розділі визначено основні засади управління в сфері благоустрою населених пунктів та повноваження органів виконавчої влади всіх рівнів, встановлені законодавчі норми для забезпечення державного самоврядного управління та регулювання у сфері благоустрою населених пунктів, визначені суб'єкти та об'єкти у сфері благоустрою, права та обов'язки громадян, підприємств та організацій.

Третім розділом, який є основною частиною законопроекту,  вирішуються загальні питання організації благоустрою населених пунктів. Розділені питання щодо підходів до благоустрою територій житлової та громадської забудови, територій підприємств, установ та організацій прибудинкових територій, присадибних ділянок. Регулюються норми щодо виконання робіт на територіях загального користування, пов'язані з  ремонтними роботами, усунення наслідків аварій, розриттям територій, демонтажем споруд тощо.

Окремими статтями встановлені вимоги, правові  та організаційні підходи,  напрями щодо утримання зелених насаджень та вулицьо-дорожньої мережі, освітлення територій населених пунктів та санітарної очистки.

Спеціальними розділами  викладені питання стандартизації, нормування у сфері благоустрою населених пунктів. Фінансування зазначеної сфери з визначенням відповідних механізмів та джерел, передбачено  контроль та відповідальність  за порушення законодавства у сфері благоустрою населених пунктів.

З прийняттям цього закону стане можливим регулювання суспільних відносин у зазначеній сфері та створення правових, економічних і організаційних засад діяльності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, визначення системи державного регулювання діяльності у сфері благоустрою населених пунктів, її стандартизація та  нормування, відповідальність за порушення законодавства.

Завданням закону є розроблення механізмів забезпечення формування повноцінного життєвого середовища,  забезпечення єдиної політики у сфері благоустрою населених пунктів України, закріплення на законодавчому рівні підгрунтя для сталого розвитку підприємств зайнятих розвитком та утриманням вулично-дорожньої мережі, мереж зовнішнього освітлення, зеленого господарства, поліпшення санітарного стану населених пунктів.

Даний проект закону  України розроблено вперше. В ньому, зокрема, визначено основну мету - систему та принципи благоустрою населених пунктів, виписано систему  державного регулювання діяльності у сфері  благоустрою, суб'єкти та   об'єкти цієї сфери, здійснення контролю у цій сфері, її стандартизація та нормування, фінансове забезпечення  благоустрою населених пунктів, передбачена участь України у міжнародному співробітництві з питань благоустрою населених пунктів та відповідальність за  порушення законодавства у сфері благоустрою.

Законом передбачено створення рівних умов для підприємств усіх форм власності при здійсненні діяльності у сфері благоустрою, після прийняття закону буде розроблено нові та  переглянуто ряд чинних  нормативно-правових актів  щодо розвитку, ремонту та утримання місць відпочинку зелених насаджень, вулицьо-дорожньої мережі та мережі зовнішнього освітлення, санітарної очистки населених пунктів.

Головним соціальним ефектом прийняття та  впровадження Закону України про благоустрій населених пунктів буде  створення належних умов для формування повноцінного життєвого середовища населених пунктів, збалансування соціально-економічного розвитку поселень і прилеглих до них територій, поліпшення санітарно-гігієнічного, економічного стану населених пунктів.

Шановні народні депутати! Просимо підтримати представлений урядом проект Закону про благоустрій населених пунктів.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, прошу записатися на запитання до доповідача. на табло прізвища народних депутатів, що  записалися.

Гаврилюк Іван, фракція "Наша Україна".

 

11:20:26

ГАВРИЛЮК І.Я.

Шановний Володимире Михайловичу, я прошу передати слово Гірнику Євгену.

 

ГОЛОВА. Євген Гірник, будь ласка.

 

11:20:36

ГІРНИК Є.О.

Володимире Михайловичу, у мене у першу чергу до вас не так запитання, як зауваження. У ваші функції не входить коментування виступів депутатів, тим більше, що любий депутат має право на свою думку і тим більше, що ця пропозиція, яку я висловлював, підтвердилася відповідним голосуванням. Так що прошу діяти відповідно Регламенту.

А щодо доповідача, запитання. Все-таки ви  представили закон більше рамковий, який відображає положення, які вже відображені у постановах Кабінету Міністрів, у відповідних стандартах. От у цьому законопроекті, які механізми його впровадження, яка відповідальність посадових осіб, які терміни? Чи буде він взагалі без всього цього діяти? От таке у мене запитання.

 

АЛЬОХІН В.І. Дякую за запитання. Якщо брати по законопроекту, то Закон про благоустрій - це  цілий комплекс соціально-економічних і екологічних  заходів, що здійснюються на території населених пунктів. І тому  у законі якраз  і передбачено всі ці заходи щодо і відповідальності підприємств, організацій за благоустрій населених пунктів, то єсть це цілий комплекс.

 

ГОЛОВА. Володимир Єщенко, фракція комуністів, будь ласка.

 

11:21:59

ЄЩЕНКО В.М.

Єщенко, фракція комуністів.

Прошу передати слово Омеляну Никоновичу Парубку.

 

ГОЛОВА. Омелян Парубок. Мікрофон, будь ласка.

 

11:22:12

ПАРУБОК О.Н.

Володимир Ілліч, я уважно прочитав цей закон, оскільки я народився у селі і живу у селі. Коли були бувші колгоспи, то  вся  ця інфраструктура лежала на плечах колгоспників. Коли з розвалом і прийшли   власники, які живуть за океанами. То на сьогоднішній день в селі немає можливості даже бур'яни покосити, даже ....................... дорогу, даже провести якесь освітлення вуличне. Все це покладається на плечі сільських рад. Сільським радам передали клуби, передали дитсадки, передали амбулаторії, школи. У них у їхньому бюджеті нуль. У них немає на це не виділено ні копійки. І коли проїжджаєш по наших українських селах, і коли дивися, що Україна була цвітучою, на сьогоднішній день вона поросла бур'янами, чагарниками і хащами.

Але ж у законі не сказано, що держава на себе відповідальність. Бо в селі живуть такі самі люди, як живуть у містах...

 

АЛЬОХІН В.І. Я вам дякую, Омеляне Никоновичу, за конкретне питання. І якщо взяти якраз розділ восьмий і каже. Відповідальність за порушення законодавства у сфері благоустрою населених пунктів. І відповідальність, притягаються особи, винні у недотриманні державних стандартів, правил під час проектування, будівництва, експлуатації, недотримання установлених законодавством екологічних і санітарно-гігієнічних вимог під час благоустрою. І, звичайно, є фінансування. Передбачено і державне фінансування, і з органів місцевого самоврядування з місцевих бюджетів, і за рахунок коштів і підприємств, і організацій, якщо це не суперечить законодавству, то ці питання передбачені зараз.

Для того закон і приймається, щоб це виконувалося на території всієї України не залежно чи це буде місто, чи село, чи селище.

 

ГОЛОВА. Сідайте, Володимире Іллічу, час вичерпаний. Дякую вам.

Валерій Павлович Пустовойтенко, голова Комітету з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства і зв'язку запрошується до співдоповіді.

 

11:24:40

ПУСТОВОЙТЕНКО В.П.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати. Комітет з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства і зв'язку не одноразово розглядав проблеми розвитку сфери і благоустрою населених пунктів. Я хотів би вам подякувати і напомнити, що ми разом з вами прийняли програму розвитку малих міст, прийняли програму про загальнодержавну програму реформування житлово-комунального господарства, і сьогодні цей закон якраз іде в плані подальшого розвитку і виконання програми реформування житлово-комунального господарства.

Невипадково також є і розроблені законопроекти разом з проектом нового Житлового кодексу. Можу вам доповісти, що ми на засіданні робочої групи доопрацювали проект Житлового кодексу нового і найближчим часом також подамо до Верховної Ради.

Цей закон створює відповідну законодавчу базу щодо здійснення благоустрою населених пунктів, вважається нагальним завдання сьогодення, та вирішення якого спрямовано якраз в цьому законі. Зокрема, це стосується врегулювання питань у сфері благоустрою в умовах ринкових відносин, проведення благоустрою у відповідності до міжнародних стандартів.

Завдання законопроекту - встановлення механізмів забезпечення формування повноцінного життєвого механізму. Прийняття цього закону не тільки дозволить визначити правові, економічні, соціальні та організаційні засади благоустрою населених пунктів, а й і обумовить необхідність першочергового розроблення низки нових та перегляду ряду чинних нормативно-правових актів, якими визначатиметься порядок створення та подальшого розвиток міських систем зелених насаджень, вуличної дорожньої мережі, зовнішнього освітлення, місць загального користування та відпочинку, а також кладовищ, забезпечення санітарної очистки території населених пунктів.

Комітет розглянув на своєму засіданні 20 жовтня зазначений законопроект і вважаю, що можна приймати в даному читанні. Крім того, можу сказати, що деякі пункти потребують уточнення і положення законопроектів. Так зокрема, потребують конкретизації повноваження органів самоорганізації населення у сфері благоустрою, доцільним вважається залучення до участі в організації щорічного всеукраїнського конкурсу населений пункт найкращого благоустрою, крім держжитлокомунгоспу, інших органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Ми просимо підтримати цей законопроект в першому читанні. І комітет його доопрацює і в найближчий час передасть до Верховної Ради. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую, Валерій Павлович. Запитання? Запишіться, будь ласка, якщо є. Так, на табло прізвища народних депутатів, що записались на запитання. Юрій Кармазін, будь ласка.

 

11:27:32

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність", блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний Валерій Павлович!

Я погоджуюсь з вами про необхідність прийняття цього законопроекту і мені подобаються ці принципи, які є - благоустрою населених  пунктів в статті четвертій.

Але там є принцип - пріоритетність загального користування територією населеного пункту перед її іншим використанням. Скажіть мені, будь ласка, виходячи з цього принципу, як розуміти те, що над громадянами України, які проживають в Києві, буквально знущаються перегородженням вулиці Лютеранської, Банкової. Не тим перегородженням, яке зараз іде, воно, фактично дублює те перегородження, яке зроблено.

За часів КПРС був вільний проїзд по вулиці Банковій. Зараз перегородили одним парканом, другим парканом, люди не можуть проїжджати. Багато разів звертали увагу.

Я звертаюся до вас як до голови комітету: допоможіть щось зробити, врозумити Леоніда Даниловича, щоб він не один займав всі вулиці, а дав людям рухатися по цим вулицям. Саме вони для цього робили ці вулиці.  Дякую вам.

 

ПУСТОВОЙТЕНКО В.П. Можна відповідати? Я так розумію, да?

Я відношусь до цього питання дуже серйозно. У нас є закон про місцеві ради і місцеве самоврядування. Все, що відноситься до життєдіяльності, розвитку того чи іншого міста, забезпечує міська рада............ міста Києва.

Що стосується вулиці Банкової, я вважаю, що можна звернутися з відповідним запитом до Адміністрації, до міського голови і приймуть відповідне рішення по розблокуванню вулиці Банкової.

 

ГОЛОВА. Так, Володимир Єщенко, будь ласка, ваше запитання.

 

11:29:31

ЄЩЕНКО В.М.

Єщенко, фракція комуністів.

Я повністю підтримую запитання Омеляна Никоновича Парубка до першого заступника голови Державного комітету Альохіна з питань сіл і благоустрою сіл.

До мене звертаються виборці села Степанки Черкаського району, .............. району про стан доріг, які використовуються організаціями по перевезенню з  кар'єрів каменю. І уже звертаються вони в усі інстанції, але до цього часу ці дороги не відремонтовані. Є відповіді і від міністра транспорту і так далі.

Оцей закон повинен поставити крапку над цим питанням. І от як закон, який поставив по малим містам, повинен і цей закон вирішити ці проблеми, щоб сільські ради, місцеві ради не зверталися до вищих органів влади з питань, які повинні вирішуватися на рівні законів. Дякую.

 

ПУСТОВОЙТЕНКО В.П. Я відповім на ваше запитання. І хочу сказати наступне. Крапку нам ставити дуже рано, тому що ми прийняли загальнодержавну програму розвитку малих міст України і також програму реформування ЖКХ. А тепер в проекті бюджету, який нам подали, не врахована ні одна пропозиція нашого комітету, де є представники вашої фракції. Тобто нуль буде фінансування. То крапка буде тоді, коли ми забезпечимо разом з вами стабільне фінансування і законодавчих актів, і тих програм, які ми приймаємо у Верховній Раді. Навіщо ми приймали ці програми, яким ціни сьогодні немає? А, на жаль, немає. І так далі.

Тепер ще одне питання виникло: знову на цей рік ставлять 80 відсотків фінансування від того законодавства ...................на розвиток і будівництво автомобільних доріг і їх експлуатацію, 80. Але ми з вами прийняли рішення про надання кредитів. Так щоб ви знали, що за ті кредити, на які ми дали згоду, за рахунок "Укравтодору" треба заплатити в наступному році біля мільярда гривень за погашення відсотків за кредити. Тобто фінансування по ремонту та експлуатації доріг, якщо ми приймемо у цьому вигляді, ...............Закон про бюджет наш, то ми втрати будемо мати мінус один мільярд. Тому повинні тільки бути сто відсотків обов'язково. І ми будемо захищати цю позицію. Отоді буде крапка. Поки що її ставити рано.

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Валерій Павлович. Сідайте, будь ласка.

Покажіть на моніторах список, хто записався на виступи. 15 хвилин.

Будь ласка, Новак. Підготуватися Кармазіну.

 

11:32:06

НОВАК В.М.

Володимир Новак, фракція Комуністичної партії України, Хмельниччина.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати, шановні виборці! Відразу хотів би відмітити, що даний законопроект давно очікуваний. Він спрямований на врегулювання суспільних відносин у сфері благоустрою населених пунктів та має на меті створення правових, економічних, соціальних та організаційних засад діяльності у цій сфері.

Це питання давно потрібно було спрямувати в єдине державне русло, визначити основну мету, систему та принципи благоустрою населених пунктів, створити єдину систему державного регулювання діяльності  у сфері благоустрою наших міст та сіл.

Ми з вами прекрасно  знаємо в якому стані знаходяться наші населені пункти. Більше половини звернень виборців до  нас, народних депутатів, саме з цих питань. Люди пишуть про ті беззаконня, які творяться на місцях, про бездушність чиновників, про те, що по самих простих питаннях, які зв'язані з благоустроєм міст і сіл, формуванням сприятливо для життєдіяльності людини середовища, захисту довкілля, вони не можуть добитися справедливості. Тому-то я думаю, що прийняття цього закону позитивно позначилось би на стані справ на місцях і на українському суспільстві в цілому. Але тут я хотів би підняти, на мій погляд,  надзвичайно важливу проблему. Є питання, які напряму пов'язані з благоустроєм, але які влада на місцях самотужки просто вирішити не в силах і не тому. що не хоче, а тому, що  фізично не може. І  тут органам самоврядування необхідна допомога держави. Хотів би привести приклад по обласному центру Хмельницька. Потрібно віддати належне міській раді, голові  міста Приступі Миколі Івановичу,  що в ці складні для держави часи вони роблять все можливе і неможливе, щоб обласний центр виглядів чистим, охайним, щоб тут функціонували всі життєво необхідні структури та служби. І дуже приємно те, що місто не йде з протягнутою рукою до державної казни, всі ці проблеми вирішуються власним коштом. Але є одна проблема, у вирішенні якої хмельничани  дуже надіються на допомогу держави, це забезпечення  250-тисячного міста водою. Існуючий водовід  не забезпечує в достатній мірі потреби  міста. Для його реконструкції сьогодні необхідно більше 100 мільйонів гривень. Цю проблему   місто саме не зможе вирішити, тут потрібна загальнодержавна програма, адже допомога держави в  питаннях водозабезпечення потрібна не  тільки  Хмельницькому, а практично всім містам України. Про який  благоустрій без води можна  вести мову? Думаю, що ці питання повинні стати пріоритетними на найближчий час для Кабінету  Міністрів, для держави в цілому. Пропоную проголосувати за цей проект. З його прийняттям відбудеться утвердження  єдиної державної політики  у сфері благоустрою населених пунктів України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Кармазін, Фракція "Наша Україна", підготуватись Яворівському.

 

11:35:07

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка,  "Наша Україна". Шановні народні депутати, безумовно прийняття цього законопроекту, який визначає правові, економічні, соціальні і організаційні засади з  благоустрою населених пунктів спрямовані на забезпечення сприятливих умов для життєдіяльності людини, як раз на часі і він його потрібно приймати в першому читанні, я не бачу перешкод і тут в запитаннях я намагався запитати і просив Профільний Комітет передбачити  те, щоб ми могли забезпечити виконання вже діючих законодавчих актів і в цьому Законі о цей принцип, який передбачений в статі 4-ій, принципи благоустрою, перший, найперший принцип - це законності, а другий - пріоритетності загального користування територією населеного пункту перед діями любого чиновника ми ставили на перше місце. Тому що це має відношення до благоустрою. Зараз  ми бачимо, що окремі керівники, окремих підприємств і установ ставлять біля себе чи то, і  це відноситься також до благоустрою, бо це залежить від цього нормальне життя людей. І рекреаційна, і природоохоронна функція, яку здійснюють населенні функції, населенні пункти в цих  містах. Я маю на увазі ті світлофори, які наприклад, стоять перед Кабінетом міністрів і коли  там  на годину одна машина звідти виїде, а ці світлофори включаються. Слава богу, біля Верховної Ради зараз виключено. Я ставив питання  про припинення  перекриття вулиць і Лютеранської і Банківської і відкриття їх для руху. Це не  те мається на увазі, що зараз було на Хрещатику  під час революції. То вимушені дії людей, які відповідали на те, як діяла влада. Я хотів би зробити до цього законопроекту і зауваження. Там написано, що він  зразу вступає у силу, але тут буде чітко видно, що іде зростання видаткової частини  бюджету,  тому що, коли він прийметься, то очевидно, що видно, що він впливає на формування бюджету. І тому час  прийняття даного законопроект, очевидно,  буде тільки з 1 січня 2006 року. Це також очевидно. Я маю конкретні  зауваження до нього, але я їх подам в установленому порядку. Я проголосую за прийняття у першому читанні. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має народний депутат Яворівський, фракція "Наша Україна", підготуватися Оржаховському замість...........

 

11:38:19

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський.

Шановні виробники законів і шановні наші виборці.

Цей законопроект, точніше ідея, яка в нього вкладена, дуже мила моєму серцю і дуже мила моєму розуму. Я хотів би наголосити на тому, чого не торкалися мої колеги, які тут виступали, і думаю навіть ті, хто виступить і після мене. Що я маю на увазі? І хотів би, щоб про це знали мільйони  наших виборців.

Річ у тому, що у нас  в  українців, в української нації є ще унікальна можливість не втратити свого обличчя. Ми повинні собі сказати про те, що безликими ми нікому не потрібні у цьому світі, безликими духовно, безликими матеріально, безликими архітектурно. Це я маю на увазі.

Я переконаний, якщо окинути оком нашу Україну, ви  подивіться, яке розмаїття сьогодні ми маємо населених пунктів із їхнім духовним укладом, із їхньою архітектонікою, із їхнім географічним розташуванням. Та пройдіться  тільки но відти десь  із Західної України через мою ту саму Жовкну історичну, де колись пересікалися всі історичні шляхи між Європою і Азією. Чого вартий, скажімо, той же захід і наш Львів, який занесений в святці архітектурні світові і ЮНЕСКО у тому числі, який  скажімо, наша Центральна Україна із Києвом, із його дивовижними вуличками, тим же самим Андріївським узвозом, чи чого вартий Чернігів із його дивовижними соборами, чи підемо далі, чого вартий наш ... духовна наша найвища трибуна той самий же Канів із тілом Шевченка, із ідеями Шевченка, чого варта специфіка нашої Одеси чи того самого Бердянська чи Мелітополя на Донеччині?

Ми маємо, справді, унікальну, дивовижну спадщину, на яку проектується цей закон. І дуже важливо, я б дуже хотів і обов'язково внесу поправки до цього закону, ми мусимо записати, наші закони часто хибують тим, що ми забуваємо про своє національне обличчя. Саме в цьому законопроекті ми повинні обов'язково зафіксувати момент, що ми повинні все це зберегти, це тільки наше, українське. Згадайте, хто їхав, скажімо, з Польщі, переїздиш цей кордон, наші українські села дуже схожі на польські. Далі їдеш - вже відчувається зовсім інший стиль. Це все нам треба зберегти.

І останні маю півхвилини, я не закінчив тоді. Шановні колеги, мені здається, що народилася нова фракція у нас, називається вона "Комуністичні регіони об'єднані", і те, що з вами ніхто не хоче в світі мати справу - це ваші проблеми.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має народний депутат Оржаховський, фракція комуністів, підготуватися Гірнику.

 

11:41:24

ОРЖАХОВСЬКИЙ А.В.

Анатолій Оржаховський, фракція Компартії України.

Шановний Голово, депутати!

Я як і фракція комуністів, підтримуємо урядовий проект закону про благоустрій населених пунктів. Він має систематизувати попередній досвід у даній сфері, звести до єдиного законодавчого документу існуючі положення, умови змагань, постанови. Розробка механізмів забезпечення повноцінного життєвого середовища та забезпечення єдиної політики у сфері благоустрою прикрасить села, селища, міста.

Відсутність закону, як і коштів його впровадження, створює життєвий дискомфорт для населення. Варто згадати радянські часи, коли ми не лише любили демонстрації, але і з задоволенням працювали на суботниках під час регіональних санітарних днів. Тоді була чітка система, достатність коштів, радам належало виконати і використати лише наявний фінансовий ресурс.

Вважаю доцільним доповнити статтю 12-ту змістом, котрий посилить адміністративний вплив до порушників благоустрою з боку рад відносно юридичних і фізичних осіб. Слід чітко вказати у статті 20, хто конкретно відповідає за виконання робіт, терміни і механізми. Інакше наявний парадокс, коли адміністрації, не  маючи коштів,  пишуть постанови, зобов’язують, оголошують місячники по  благоустрою, відповідно ради змушені йти  навіть на рішення законів.

На селі, як відомо, знищено сільгоспколективи. Тому маємо передбачити фінансову підтримку, як самодостатніх, так і дотаційних рад, без цього стаття 24 закону не працюватиме.

Урядовці пропонують нам у разі приватизації громадянами житла благоустрій біля будинку проводити силами співвласників житла. А як бути, коли товариство не створено, будинок з балансу не знято, підвали і фундаменти нічийні?

Стаття 26 проекту передбачає відповідальність власника житла або користувача  за благоустрій прилеглої до його осели земельної ділянки від проїжджої частини вулиці до огорожі. Хто писатиме протоколи: дільничні, комунальники, адже ж  штати у радах мізерні. Стаття 30 не буде гарантувати чіткого поводження з твердими побутовими відходами, доки  комунальні підприємства  не матимуть техніки, полігонів твердих відходів.

У законопроекті чомусь не віднесено нумерацію будинків, назв вулиць та провулків, підприємств, в’їзних стел до сфери його впливу. А це ж лице громад., гарантія якісного обслуговування людей зв'язківцями, пожежниками, швидкою допомогою тощо. Не передбачена відповідальність за втрату знищення технічної документації збудованих об'єктів, процедур її відновлення.

Підтримуючи  проведення конкурсу " Населений пункт найкращого благоустрою" не можу зрозуміти, яка користь  буде від інспекції з благоустрою населених пунктів, які правові  повноваження громадських інспекторів? Невже недостатньо існуючих в радах депутатських комісій, домових та вуличних комітетів? І хочу звернутися до попереднього виступаючого, який...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має народний депутат Гірник, фракція "Наша Україна".

 

11:44:44

ГІРНИК Є.О.

Шановні депутати! Шановні виборці! Я дуже радий за свого земляка Григорія Михайловича Самчука у зв'язку з нагородженням його Державною премією у галузі комунального господарства на відміну від інших лауреатів. Це дуже рідкісний випадок серед працівників житлово-комунального господарства, до яких ми, як правило, маємо лише претензії, не враховуючи всіх складностей їхньої служби. Тому я говорю щиро і без іронії. Але, з другого боку, назва законопроекту і сам стан благоустрою наших населених пунктів говорить про те, що ця премія є скоріше авансом для тієї служби і реальний благоустрій все ще попереду.

Щодо самого законопроекту. Прив'язка до генпланів благоустрою за останні 10 років практично порушена. І генплани, і Києва, і більшості міст України практично знищені. І про це говорили мої колеги. На жаль, цієї прив'язки у запропонованому проекті закону я не бачу. І це впливає також на благоустрій населених пунктів сіл і селищ. Ми багато говоримо про шкоду від повеней і інших стихійних лих, але не говоримо про те, що забудова зараз проводиться без всяких генпланів у тих місцях, де повені потенційно небезпечні.

Рамковий характер закону без конкретної відповідальності, без фінансового забезпечення, на мою думку, не дає можливості його реального упровадження, і про це говорив, задаючи питання доповідачу. Безумовно є користь від законопроекту у тому, що він систематизує багато положень, які закладені зараз у стандартах, у нормативних документах Кабінету Міністрів і інших відомств. І це корисно. Але, з другого боку, невідповідність, відсутність механізмів впровадження, механізмів фінансування, механізмів контролю за його впровадженням робить цей законопроект малодієвим.

Через то все-таки моя пропозиція буде зводитися до того, щоб прийняти його у першому читанні і врахувати зауваження депутатів і по дороги на селах, і про відгородження не тільки Адміністрації Президент, а й ЦВК, і про пріоритети, все-таки пріоритетом є зараз президентські вибори, бо якщо чути одного із претендентів на Президента, то, не дай Боже, якщо він стане Президентом, скоріше всього, будемо займатися благоустроєм різних зон разом з вами, Володимире Михайловичу, або благоустроєм майдану Незалежності. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так що краще, я не зрозумів? Так, шановні народні депутати, обговорення законопроекту... Ну, він не називав прізвища, шановні колеги. Ну, я прошу вас! Зараз. Шановні колеги, розгляд законопроекту про благоустрій населених пунктів... Шановні народні депутати, мені сказали, що прізвище народного депутата не називали. Не кричіть, будь ласка! Не кричіть! Розгляд законопроекту про благоустрій населених пунктів завершено. Що? Він не називав прізвищ. Має тільки прізвище... Ну зараз проголосуємо, тоді скажете. Зараз проголосуємо. Ну заспокойтесь, я вас прошу, благаю, сядьте. Шановні колеги, заспокойтесь, будь ласка. Давайте змінимо Регламент, що коли згадується фракція, тоді треба давати слово. Давайте змінимо. Ну, я прошу вас! Прошу заспокоїтись. Шановні колеги, обговорення і розгляд законопроекту про благоустрій населених пунктів завершено. Комітет пропонує прийняти цей документ за основу. Немає інших застережень? Тоді прошу народних депутатів підготуватися до голосування.

Ставиться на голосування для прийняття за основу проект Закону про благоустрій населених пунктів. Реєстраційний номер 5666. Прошу голосувати за основу.

 

11:49:40

За-324

Документ прийнято за основу.

Так, будь ласка, репліка Симоненко мікрофон.

 

11:49:53

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів. Шановні виборці! Сучасна виборча кампанія супроводжується загостренням і нагнітанням антикомуністичної істерії, яка якраз супроводжує бажання сучасних націоналістів захопити владу за будь-яку ціну у нас в Україні. Це невипадково. Нагадую. У лютому 18-го року їхні попередники націоналістів сучасних заключили договір з Німеччиною і продали практично  Україну, яка була окупована, внаслідок  чого було вбито десятки тисяч громадян України.

У 19-му році їхні попередники заключили договір з тією Польщею, Францією, Англією і внаслідок  чого Україна була окупована.

Сучасна політика націоналістів і нашистів призводить до того, що як і в Румунії, в Україні реалізується проект захоплення влади чи обрання Президента, який буде слухняною маріонеткою в руках Сполучених Штатів Америки. Ось чому сьогодні  всі канали, які чомусь, так  скажемо, стали підтримувати  націоналістів так розв'язали шалену антикомуністичну істерію.

Дякую...

 

ГОЛОВА. Вноситься на розгляд Проект Закону про Загальнодержавну програму "Електронна Україна" на 2005-2012 роки. Реєстраційний номер 5414.

Пропонується такий регламент розгляду питання, шановні колеги. Доповідачу - до 3 хвилин, відповіді на запитання - до 3 хвилин, для співдоповіді і відповіді на запитання  - відповідно по 3 хвилини, обговорення і прийняття рішення - тут пропонують 10 хвилин, давайте хоч 12 хвилин визначимо. Нема застережень?

Шановні народні депутати! Відповідно до подання представляти проект  закону у Верховній Раді мав голова  Державного комітету зв'язку та  інформатизації Яценко Олег Володимирович, але оскільки такого вже комітету не існує, і міністерство  транспорту і зв'язку, то уповноважено представляти цей  законопроект першому  заступнику міністра Лундишеву  Віктору Миколайовичу. У вас не буде заперечень? Не буде? Будь ласка, Віктор Миколайович. Будь ласка. Підготуватися до співдоповіді Круку Юрію Борисовичу від комітету.

 

ЛУНДИШЕВ В.М.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! На ваш розгляд представлено проект  Загальнодержавної програми "Електронна Україна" на 2005-2012 роки. Проект програми продовжує основні напрями програм "Електрона Європа" та "Електронна Європа +" , але враховує особливості і специфіку нашої країни.  Ми розглядаємо програму "Електрона Україна" як невід'ємну складову  національної програми інформатизації. Програма включає три складові: створення нормативно-правової бази, впровадження новітніх інформаційно-телекомунікаційних технологій в усіх сферах суспільного життя та розвиток системи телекомунікацій та національної складової мережі Інтернет. Що ми очікуємо від впровадження програми? На першому  етапі 2005 - 2007 років - це  впровадження новітніх інформаційно-телекомунікаційних технологій у сфері державного управління, підприємницької діяльності,  науки, освіти, культури, охорони здоров'я, захисту навколишнього природного середовища та інших сферах суспільного життя. Розвиток мережі Інтернет сприятиме широкому доступу фізичних та юридичних осіб, в тому числі наукових установ та організацій, вищих навчальних закладів, архівів, бібліотек, музеїв та інших закладів культури до інформаційних ресурсів національних і глобальних мереж. Орієнтовне фінансування з державного бюджету заходів першого етапу - 142 міліони гривень. На другому етапі 2008 - 2012 роки очікується створення умов для надання  органами державної вади фізичним та юридичним особам інформаційних послуг, у тому числі таких, що потребують ідентифікації суб'єктів. підвищення рівня комп'ютерної грамотності широких верств населення, створення мережі громадських комп'ютерних центрів,  забезпечення впровадження електронної комерції із застосування електронного цифрового підпису, створення нових робочих місць і інше. Орієнтовне фінансування заходів  другого етапу 226,5 міліонів гривень. Прийняття такої програми сприятиме входженню України до  Європейського союзу. Я прошу народних депутатів підтримати даний законопроект.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, прошу записатись на запитання до доповідача. На табло прізвища народних депутатів, що записалися на запитання.

Юрій Кармазін, будь ласка, ваше запитання. 3 хвилини на запитання.

 

11:55:00

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників  Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний доповідачу! Науково-експертне управління відмічає, що структура  проекту програми не у повній мірі відповідає вимогам статті 9 Закону України "Про державні цільові програми". І цілі недостатньо чітко сформовані, і документи не дають  чіткого уявлення про кінцевий результат кожного завдання і по часу, і по меті.

Тому, скажіть, будь ласка,  після отримання висновку, який ще у червні був даний, що заважало уряду, Кабінету Міністрів, у  даному випадку вашому міністерству, поправити ці речі і дати на заміну до розданого, тобто доопрацювати на марші, щоб потім не було ніяких зауважень і приймати програму зразу було краще нам, депутатам? Дякую.

 

ЛУНДИШЕВ В.М.  Дякую за запитання.

Наскільки мені відомо, то такі доопрацювання зроблені, якщо десь щось не враховано ми ще тоді  підкоректуємо це діло і доробимо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Родіонов. Підготуватися Шибку.

 

11:56:23

РОДІОНОВ М.К.

Фракция коммунистов, Родонов.

Уважаемый  докладчик! Скажите, какая необходимость создавать третью систему информатизации, учитывая, есть Национальная программа информатизации, есть  региональные программы информатизации ежегодно потребляющие полмиллиона гривен ( та где-то 7 миллионов все выделяется)? Теперь вы создаете третью структуру для одних и тех же целей, подчеркиваю, для информатизации Кабинета Министров, Администрации Президента и  правительственных учреждений. На это вы планируете 10 миллиардов на следующие годы. Вот поясните, что это означает?

 

ЛУНДИШЕВ В.М. Спасибо за вопрос. Я отвечу только так, что проект программы данной, которую я здесь огласил, она продолжает основные  направления программ, я говорил. "Электронная Европа" и "Электронная Европа плюс", то есть дополнения к этим двум программам, с уточнением.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Шибко Віталій.

 

11:57:40

ШИБКО В.Я.

Шибко, Соціалістична фракція України. Дніпропетровщина.

Я  хотів би сказати, що, дійсно, необхідно приймати цей закон, він конче потрібний. Ми весь час заявляємо, що ми європейська країна, так сьогодні живуть всі у Європі, і ми не можемо від них відставати.

Але у мене є до вас запитання. Чим ви керувалися, коли  складали саме такий термін впровадження цієї програми? Чи це якесь мислення іще старе, яке виходить  із п'ятирічок і семирічок? Чи це  якось обгрунтовувалося? Чи  не занадто це затягнуто? Тому що ви знаєте, що ця сфера на сьогоднішній день дуже швидко розвивається. Якщо ми будемо  його затягувати у такий термін,  7 років, то ми можемо знову опинитися не спереду Європи усієї, а позаду всієї  Європи. Дякую за відповідь вам.

 

ЛУНДИШЕВ В.М. Дякую за запитання. Я думаю, що це  розрахункові терміни виконання цієї програми. Якщо час буде плинути  так, що необхідно буде прискорити і буде відповідне фінансування, безумовно,  ми її тоді прискоримо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, сідайте.

Шановні колеги, давайте ми поступимо, якщо не заперечуєте, наступним чином. Завершимо це питання, потім оголосимо перерву.

Будь ласка, від комітету Крук Юрій Борисович.

 

11:59:11

КРУК Ю.Б.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги.

Проект Закона Украины об Общегосударственной программе "Электронная Украина" на 2005-2012 год, внесенный  Кабинетом Министров, был рассмотрен  на  Комитете по вопросам строительства, транспорта, жилищно-коммунального хозяйства и связи в октябре месяце этого года.

Основной целью законопроекта, как уже говорилось, является усовершенствование государственного урегулирования в сфере информатизации на приоритетных направлениях социально-экономического, научно-технического и культурного развития Украины, внедрение современных и перспективных информационно-коммуникационных технологий. И в конечном счете - повышение уровня жизни населения.

Данный законопроект о финансировании - здесь уже было сказано. Финансирование этой программы - 368,5 миллиона гривен, - не предусмотрено на 2005 год в проекте бюджета. Поэтому комитет считает, что финансирование надо начинать осуществлять с 2006 года. И, принимая эту программу за основу, мы считаем, и изменения сделать соответственно: программу не с 2005-го по 2012-й, а 2006-2012 год. Главное научно-экспертное управление в своем выводе дало заключение, что с учетом замечаний можно принимать за основу. И Комитет по вопросам свободы слова и информатизации Верховной Рады со своими замечаниями считает, что данный законопроект можно принять за основу.

Наш комитет просит поддержать это решение и принять данный законопроект за основу. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юрій Борисович.

Є запитання? Є. Запишіться тоді.

Будь ласка, висвітліть. Три хвилин. Кармазін. За ним Родіонов.

 

12:01:23

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний Юрій Борисович, я завжди вас підтримую. Тільки ви мені поясніть, будь ласка, отаку річ. Чому ми не можемо, не могли б цю програму "Електронна Україна", вважаючи, що в нас уже є Національна програма інформатизації як базовий закон, зараз цю програму затверджувати урядом. І спокійніше було б для уряду, і простіше, і немає таких норм в цій програмі, які були б настільки загальнопотрібні, мали таке велике загальне і суспільне значення. Ще раз наголошую на тому, що уже в нас є базова національна програма інформатизації. Це - перше питання.

І друге. В Верховній Раді є "Рада" по інформатизації. Чому вони не дали висновок на цей проект Закону? Як ви думаєте? Дякую вам за відповідь.

 

КРУК Ю.Б. Уважаемый Юрий Анатольевич, дело все в том, что, безусловно, программ, как здесь уже был задан вопрос, программ у нас, как оказалось бы, под этим направлением есть. Когда мы обсуждали вопрос на нашем профильном комитете, то все-таки пришли к выводу, что такой законопроект нужен и нужен он по тем вопросам, которые я уже вкратце имел возможность доложить.

Поэтому если у вас есть конкретные на этот счет предложения, мы хотели бы принять за основу. И я думаю, что все то, что будет дополнено депутатами и нашими комитетами профильными, я думаю, что мы учтем и сделаем нормальную хорошую программу, которая принесет в конечном счете то, что сегодня крайне необходимо - это все-таки перспективные информационные коммуникации технологий, то есть, решение тех современных вопросов, которые сегодня крайне необходимы для нашего общества.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Родіонов.

 

12:03:43

РОДІОНОВ М.К.

Радионов, фракция коммунистов.

Станислав Алексеевич, у меня к вам нет каких-то претензий, но хочу сказать, что депутат Кармазин очень правильно подметил тонкость эту. А у меня вопрос: как оказалось, что главным комитетом в области электроники является Комитет железнодорожного транспорта и автомобильных дорог?

 

КРУК Ю.Б. Ну, у нас не Комитет железнодорожного транспорта, я думаю, что вы знаете, как называется наш комитет, и я в самом начале об этом сказал. Железнодорожный транспорт в этом, может быть, и участвует в каком-то плане, но Комитет у нас называется - з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства та ще й зв'язку. И, кстати, на протяжение многих лет уже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую, Юрій Борисович, сідайте, будь ласка.

Шановні колеги, будемо голосувати?

Так, Пузаков. Підготуватися Кармазіну. 12 хвилин.

 

12:04:52

ПУЗАКОВ В.Т.

Владимир Пузаков, фракция Коммунистической партии Украины, Кировоградщина. Не зря говорится, тот, кто владеет информацией, тот владеет миром. Поэтому на всех передовых предприятиях бывшего  Советского Союза усовершенствовалась электронная компьютерная информационная система, которая включала персональные компьютеры, графические станции, графопостроители, принтеры и все это объединялось в  локальную сеть предприятий. Сейчас же в условиях так назывемого рынка уже не стоит вопрос автоматизации труда отдельно взятых конструктора, технолога, экономиста,  бухгалтера. Опыт показывает, что назрела необходимость интеграции различных систем в единый комплекс, который бы интегрировал информационную систему. Выполнение задач по разивитию электронной информационной системы облегчит наиболее эффективным способом вести прогресс руководства многим предприятиям и организациям. Кроме этого, современная электронная компьютерная технология и техническое обеспечение информационной системы позволит вести учет готовой продукции, материальных ценностей, а также делать  маркетинговые наработки  на основе  объективных данных. Считаю, что этот закон должен был принят еще 10 лет  назад. Позвольте спросить, кто сейчас ответит за те уничтоженные или стоящие на коленах предприятия, которые имели эту электронную систему, а сейчас разграблены. От корпусов зданий  и сооружений остались  одни стены. Даже разбивают железобетонные фермы дабы извлечь оттуда металл, чтобы здать в чермет. Уникальнейшее оборудование этих предприятий, некоторые даже еще в упаковке завода изготовителя покупалось и покупается по цене металлолома, а продано и продается за баснословные деньги за рубеж. А таких предприятий только в Кировоградской области насчитывается до 5-20. Например, завод пишущих машин, "Сегмент",   "Акустика", завод ЖБИ, завод "Красная звезда", Александрийский автоштамп, Светловодский "Этал", Знаменский "Пуансон" и многие другие.

Я думаю, что прежде, чем принимать общегосударственную программу "Электронная Украина", надо  создать комиссию из депутатов болеющих за судьбу Украины и за ее  многострадальный доведенный за 13 лет до отчаяния народ по расследованию этого грабежа и уничтожения предприятий, шахт, колхозов, совхозов и  привлечь виновных, а они есть даже и  среди депутатов в Верховной Раде, к уголовной ответственности.

Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Кармазін. Підготуватися Радіонову.

 

 12:07:48

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша   Україна".

Шановні народні депутати! Основою вітчизняної законодавчої бази у сфері інформатизації є Закон "Про Національну програму інформатизації" - це базовий закон, також спеціальні закони, які регулюють відносини у певних видах діяльності, які ми з вами тут приймали. І це є про електронний цифровий підпис, про електронні документи, електронний документообіг, про захист  інформації в автоматизованих системах, про платіжні системи, переказ грошей, національну депозитарну систему і особливості електронного обігу цінних паперів і так далі.

Таким чином вже створена є серйозна база, яка  говорить про те, що дуже обережно треба підійти  до прийняття такого Закону такої Загальнодержавної програми, як  "Електронна Україна".

Особливо мене турбує те, що  повномасштабне виконання заходів програми на ці роки,  до 2011 року, потребує обсягів  фінансування з усіх джерел у розмірі 10 мільярдів гривень. Це колосальні кошти. Я подивився, які ж заходи планується робити і на що підуть кошти: забезпечення надання доступу до Інтернету, як універсальної інформаційної комунікаційної послуги - 9 мільйонів гривень, швидким Інтернетом науковців та студентів - 21, 7 мільйонів гривень.

Шановні урядовці! Давайте    подивимося, куди ви порозписали орієнтовно які гроші. І, очевидно, що без  бюджетного комітету такі серйозні речі, мабуть, нам неможна розглядати, без його висновків. Не мабуть, а закон забороняє це робити. Я висновків бюджетного комітету не бачив.

Натомість я бачу, що у нас є. Створити інтегровану інформаційно-аналітичну систему правоохоронних органів 6,6 мільйонів, по рокам іде, на 2007 рік, там на 2006,  2005 і так  далі іде. Те ж саме по  окремих органах, по системі закупівель, по всьому, по всьому... Шановні, ми по-моєму трошки щось путаємо. І я  хотів би, щоб у нас все контролювалося більш серйозно. І тому те, що наша Рада, яка є у Верховній Раді, з питань інформатизації не дала висновків мене теж дуже-дуже насторожує. Я дуже обережно буду голосувати "за", але надам такі пропозиції, які унеможливлять просто  так щось фінансувати, тому що це дуже великі кошти, користь від яких може бути на виході нульова. А мені  б хотілося  навпаки, маленькі кошти вкласти, а отримати великі...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Родіонов, фракція комуністів, підготуватися Шкілю.

 

12:11:05

РОДІОНОВ М.К.

Родионов, фракция коммунистов.

Я поддерживаю предыдущих выступающих. Они очень  тонко заметили недостатки этой программы. У меня тоже замечания, их немного, они всего на  20 страницах. Эти замечания как раз дали ведущие ученые Украины, которые входят в состав Координационного совета с информатизации.

Суть этих замечаний, для того чтобы  радиослушателям было понятно, сводятся к следующему, это программа не решает вопрос создания информационного суспільства. И вот с каких причин.

Первое.  Что такое информационное общество? Это прежде всего главный тезис, обеспечить равный доступ  к информации и к информационным ресурсам наших граждан и прежде тех граждан, как мы  говорим,  незахищених верст населення, которые не имеют  не только возможности компьютер купить, они не имеют всего еще куска хлеба купить. Это первое.

Что касается этой программы, хочу пояснить. У нас существует уже программа. Прежде всего концепция, национальная концепция развития информатизации. Это закон о национальной программе информатизации. Это прежде всего закон о целевых программах. Я хочу подчеркнуть, что эта программа не отвечает ни одному из этих законов. И таких предложений, конкретных примеров для этого очень много. Ну, я могу сказать, как курьез, можно сприймати то, например, что в программе записано, що подаючи 15.....2004 року проект цієї програми, урядовці не обізнані, що прийнято 18 березня 2003 року Закон про телекомунікації. А в цій програмі пропонується парламентові прискорити його розгляд.

Хочу зауважити, що вражаючим є повна відсутність наукової складової цієї так званої програми. Які наукові розробки українських вчених будуть покладені в основу розбудови інформаційного суспільства. Може таких розробок в Україні немає. Тоді інше питання. Які іноземні ліцензії та технології треба закупити? Як запропонована програма пов'язана з іншими державними програмами?

І, узагальнюючи висновок, хочу сказати. Висновок цих 20 сторінок зауважень. Виходячи з того, представлений проект програми не відповідає миті, задекларованої урядом, процедурам, установленим чинним законодавством, бюджетному законодавству. Відхилити цю програму як таку, що небезпечує визначену в ній мету. Пропозиція. Рекомендувати Кабінету Міністрів України внести проект Закону щодо внесення змін до Закону України "Про концепцію...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Шкіль, фракція блоку Тимошенко. Соломатін, будь ласка, звільніть трибуну.

(Ш у м   у   з а л і)

Народний депутат Соломатін, звільніть, будь ласка, трибуну.

(Ш у м   у   з а л і)

Я ще раз повторюю... Я роблю зауваження народному депутату Соломатіну. Якщо...

(Ш у м   у   з а л і)

Шкіль, будь ласка, сідайте, з місця. Мікрофон Шкіля, а ви постійте. Якщо є у вас претензії, звертайтеся до профільного комітету з питань Регламенту і не робіть...

 

12:15:20

ШКІЛЬ А.В.

Дякую, Адам Іванович.

Шкіль Андрій, фракція Блоку Юлії Тимошенко.  Ну, звичайно, епатажність людини, яка намагалася стояти на трибуні, а зараз звідти втекла, це говорить про те, що людина дуже хоче виступати, це похвальне, в принципі, бажання, але його треба вміти реалізовувати - от і все.

Я хотів би з приводу законопроекту. Розумієте, питання, які підняті в цьому законі про загальнодержавну програму ............... України, є не просто актуальним, а надактуальним. Тільки вся біда в тому, що в нас до найактуальніших, до найнеобхідніших питань ставляться, ну, скажемо м'яко, халатно, вживемо такий термін.

І, справді, підготовлений законопроект без урахування думки бюджетного комітету Верховної Ради, але ще й без експертної оцінки відповідних фінансових установ, а вона є необхідною з тим, щоб можна було б реально вписати цей витратний, але ці витрати, я наголошую, є необхідними. Це витратний законопроект у систему українського бюджету, без цього обійтись буде, практично, неможливо.

Тому тільки в тому випадку, коли буде чітко виписаний механізм залежності формування бюджетних коштів і цього законопроекту, можна буде говорити про те, чи голосувати за нього в цілому, чи ні.

І взагалі я хотів би звернути увагу, я втішений, що присутні відповідні персони. Шкода, що, правда, не присутній сам Станіслав Васильович, але то така справа.

Я хотів би  наголосити, що, ви знаєте, електронні документи, це в першу чергу документи, і в цих документах має бути все надзвичайно ретельно виписано. До цього часу є проблеми з ..............ім'ям......., є проблеми з написанням латинською мовою українських міст, зокрема в транскрипції російській і, окрім Львова, всі решта пишуть в іноземній, назвемо так, транскрипції.

В системі JPRS до цього часу, якщо ви заїдете на відповідному автомобілі до міста Києва чи Львова, ви будете їздити вулицями Леніна, проспектами Миру, добре, що ще не вулицями Сталіна. До цього часу Україна не увійшла у світовий електронний документообіг. І це, я думаю, має бути найголовнішим завданням відповідного комітету Кабінету Міністрів України. Тому що без цього будь-які внутрішні розробки, будь-які внутрішні механізми вдосконалення електронного документообігу є, ну, скажемо так, малозрозумілими. Тому, в першу чергу, комунікація - це полегшення спілкування одних людей з іншими. І це не тільки внутрішньоукраїнська проблема, але і проблема зовнішня. Тому питання термінів є надзвичайно важливим.

Ну, я наголошую на тому, що до цього часу от Верховна Рада користується всіми комп'ютерами з русифікованою системою "Windows". Я не знаю, чиї це проблеми, але, в першу чергу, я думаю, що це проблеми наші. Ми маємо визначитися: або ліквідувати державну мову як явище, або тоді вже до неї ставитися з повагою.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення питання завершено. Прошу підготуватися до голосування.

Я ставлю на голосування: про прийняття за основу в першому читанні проекту Закону про Загальнодержавну програму "Електронная Україна" на 2005-2012 роки. Законопроект за номером 5414. Прошу голосувати.

 

12:19:00

За-138

По фракціях, будь ласка.

"Наша Україна" - 4, "Регіони України" - 12, комуністів - 0, соціал-демократи - 30, Народна аграрна партія - 2, соціалісти - 12, "Єдина Україна" - 15, Блок Тимошенко - 8, "Союз" - 11, "Центр" - 8, "Демократичні ініціативи" - 6, "Трудова Україна" - 8, НДП, промисловці і підприємці - 10, "Позафракційні" - 12.

Можливо, на повторне перше читання? Я ставлю на повторне перше читання. Прошу голосувати.

 

12:19:51

За-173

Законопроект відхилено. Шановні колеги, оголошується перерва до 12 години 50 хвилин.

 

ПІСЛЯ  ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, продовжуємо засідання. Переходимо до розгляду питань ратифікації.

Розглядається проект Закону про ратифікацію Угоди між урядом України і урядом Словацької Республіки про міжнародне автомобільне сполучення та протоколу про внесення доповнень до цієї угоди. Доповідає перший заступник міністра транспорту та зв'язку Лундишев Віктор Миколайович. Будь ласка.

 

ЛУНДИШЕВ В.М.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати. Проект документів розроблені на виконання доручень Кабінету Міністрів. Положення Угоди та протоколи до неї визначають умови і порядок проїзду автотранспортних засобів, що здійснюють перевезення пасажирів і вантажів між Україною і Словаччиною та транзитом через їх території. Реалізація положень Угоди та протоколи не потребує матеріальних витрат.

Погоджено без зауважень із Міністерством закордонних справ, Міністерством юстиції, Державною митною службою, Державною податковою адміністрацією України. Прийняття зазначеного закону України забезпечить надійний правовий механізм міжнародного рівня для реалізації й активізації процесу двосторонніх міждержавних зв’язки між Україною та Словацькою Республікою. Розвиток співробітництва у галузі автомобільного транспорту та туризму, налагодження ділових зв'язків, забезпечення транспортної складової в торговельних договорах.

Прошу ратифікувати зазначену Угоду та протокол до неї. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Запитань немає? Запишіться тоді. Може не виступатимемо. Будь ласка, три хвилини. Кармазін. За ним Соломатін.

 

12:52:51

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний Вікторе Миколайовичу, скажіть, будь ласка, у мене дуже коротке питання: перше, це чому сьогодні знову заступник представляє тут законопроект, коли ми вже приймали рішення, парламент, що має доповідати міністр.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Анатолійович, вибачте. Це питання уже Голова пояснював.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Значить, я все-таки...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І не до доповідача запитання.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Адам Іванович, я перепрошую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Запитуйте.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Ну тоді до вас, дійсно, да. Адам Іванович, я прошу, не перебивайте, поновіть мені. Я хочу запитати також: звільняємо ми на основі паритету від сплати дорожнього збору і податків, пов'язаних з володінням, використанням транспортних засобів. Є якась документація, скільки іде звідти, а скільки звідти? Що ми втрачаємо, що ми виграємо? Який баланс? Що на цей час ви можете сказати? Ну тобто угода на підставі ж якихось уже даних за останні роки. 

 

ЛУНДИШЕВ В.М. Шановний Юрій Анатолійович, дякую за запитання.

Я в робочому порядку, на жаль, при мені нема цих цифр, я в робочому порядку вам сьогодні буквально їх передам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Соломатін.

 

12:54:11

СОЛОМАТІН Ю.П.

Прошу передати слово Мироненку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Мироненка Віктора.

 

12:54:18

МИРОНЕНКО В.А.

Скажите, пожалуйста, первый вопрос: почему так долго не ратифицировался данный законопроект? Девять лет прошло.

Второй вопрос: поясните, пожалуйста, ратифицировала ли Словацкая Республика это соглашение?

 

ЛУНДИШЕВ В.М. Дякую за запитання. Так, Словацька Республіка ратифікувала, і було підписано з нашого боку від Кабінету Міністрів міністром транспорту та зв'язку, і за уряд Словацької Республіки теж підписано 24 лютого 2003 року.  Так вийшли вже на такі узгодження, таким чином, так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, мабуть, запитання знову до тих, хто подає на ратифікацію, а не до тих, хто доповідає. Будь ласка, Кузьменко. Немає? Родіонов.

 

12:55:24

РОДІОНОВ М.К.

Радионов, фракция коммунистов.

Скажите, пожалуйста, а вот относительно европейских стран, сколько у нас еще осталось таких стран, где необходимость есть ратификации подобных соглашений? Или это только вот данные, которые вы огласили?

 

ЛУНДИШЕВ В.М. Ну, к сожалению, я не скажу сейчас, сколько именно поготовлено. Но по мере жизненной необходимости они будут готовиться.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую, Віктор Миколайович, сідайте, будь ласка.

Від профільного комітету глава Комітету у закордонних справах Сташевський Станіслав Телісфорович, будь ласка, 3 хвилини.

 

12:56:29

СТАШЕВСЬКИЙ С.Т.

Шановний Адам Іванович, шановні колеги!

Комітет у закордонних справах розглянув проект закону про ратифікацію угоди між урядом України і урядом Словацької Республіки про міжнародне автомобільне сполучення та протоколу внесення змін та доповнень до нього.

Запропонований законопроект спрямований на правове врегулювання та розвиток відносин між Україною, Словацькою Республікою щодо міжнародних перевезень пасажирів і вантажів автобусами і вантажними автомобілями, здійснення цими видами транспортних засобів транзиту також через території обох держав.

Ратифікація угоди справить позитивний вплив на розвиток і співробітництво між Україною та Словацькою Республікою в галузях автомобільного транспорту та туризму, розширить правову базу двостороннього торговельно-економічного співробітництва в частині його транспортної складової.

Головне науково-експертне управління, Комітет Верховної Ради з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства і зв'язку, бюджетний комітет і Комітет з питань європейської інтеграції підтримують цей законопроект.  Комітет також його підтримав і просить Верховну Раду також підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Станіслав Телісфорович.

Шановні колеги, будемо визначатися? Та, ви ж бачите, що руки є...

Будь ласка, Мироненко. За ним Кармазін.

 

12:58:21

МИРОНЕНКО В.А.

Пятый избирательный округ, Крым, Мироненко, фракция Коммунистической партии Украины.

Уважаемые народные депутаты, уважаемые соотечественники, фракция Коммунистической партии Украины будет голосовать за данный законопроект. Цель законопроекта заслуживает поддержки, ибо взаимное освобождение от оплаты налогов, сборов и таможенной пошлины будет способствовать увеличению грузопотоков и улучшению нормальных человеческих контактов.

Вместе с тем, возникает вопрос: будет ли это соглашение работать, а если будет, то в какой мере. Мы заключали соглашения с Эстонией, Латвией, Литвой. Сейчас они уже ушли в западную структуру. В результате - соглашения не работают. И вполне имеет вопрос: будет он работать?

И второй вопрос, очень глубокий и важный вопрос. Пора нам все же, народу Украины, не кучке политиков, продавшихся за доллары Соединенным Штатам Америки, а народу Украины четко определиться, куда же мы идем, с кем мы должны поддерживать наиболее тесные связы. Да, Словацкая Республика - несомненно, надо. Но же убеждены, что с третьими странами Евросоюз будет поддерживать определенную политику и будет обеспечивать определенные где-то, ну, по крайне мере, препятствия. Это наблюдается. Любое объединение, в том числе Евросоюз, защищает свои позиции, и в частности, допустим, по рыбной отрасли Эстонии предложены и многим другим республикам, которые вошли в Евросоюз, сделаны определенные предложения - и республики страдают от вхождения в Евросоюз. Нам же открыто сказали, что нас не примут в Евросоюз. Может быть, через 30-50 лет, возможно, примут, а, вероятнее всего, никогда. И об этом говорили руководители. И Романо Проди давал понять четко это. А нас все ведут и ведут, извините, ну принимая народ за какое-то непонятное сообщество.

Нельзя столько обманывать людей. У нас есть хороши стратегические партнеры, поставщики сырья, огромный рынок сбыта - Россия, Белоруссия,  Казахстан. Так почему же мы отказываемся от этих возможностей? Почему мы не идем на создание Единого экономического  пространства? Я очень боюсь, уважаемые  соотечественники, что с избранием нового Президента будет полностью... Украина уйдет от создания Единого экономического пространства, и это принесет тяжкие беды и экономике, и народу Украины.

Я  призываю все фракции поддержать данное соглашение, тем более что здесь очень мало  депутат.... Я обращаюсь в "Батькивщине". Вчера вы почему-то не поддержали мой законопроект, который касается инвалидов, бывших военнослужащих, а это же необходимо тому самому народу......

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Віктор Андрійович, у нас немає "Батьківщини". Не знаю до кого ви звертаєтесь.

Будь ласка, ще 9 хвилин. Кармазін. За ним Соломатін.

 

13:01:41

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати! Шановний Адаме Івановичу! Я звертаю вашу увагу насамперед на те, що  Комітет Верховної Ради з питань європейської інтеграції в своєму листі пропонував повернути законопроект до Кабінету  Міністрів зі зверненням уваги на припущену техніко-юридичну недбалість,   угода підписана з формулюванням "за уряд України", конституційна назва у нас "Кабінет Міністрів", протокол за Кабінет  Міністрів. Інші погрішності і недоліки. Ну я зверну увагу не на погрішності і недоліки. Я хочу звернути на дуже серйозні речі. Цей комітет пропонує такий текст зробити, надати згоду на обов'язковість для України виражену ратифікацію угоди між урядом і урядом Словацької Республіки про міжнародне автомобільне сполучення, підписане в місті Києві 15 червня 1995 ще року та протокол про внесення доповнень до цієї угоди, підписаний 24 лютого  2003 року. Тут виникають суттєві колізії. Законом України про систему оподаткування (стаття і 1, і 19) передбачається, що  встановлення і скасування податків і зборів до бюджетів та до Державних цільових фондів, а також пільг їх платникам здійснюються Верховною Радою тільки, ви знаєте, відповідним законом. Тут ми плануємо це   робити  цією угодою.

Далі. Співставлення оцієї угоди, тексту, стаття 2.  Згідно з цією угодою автомобільним перевезенням пасажирів є перевезення осіб і їх автобагажу автобусами. Читаємо у протоколі про внесення  доповнень  до угоди. Тут   мова йде про автотранспорті засоби зареєстровані на території держав - однієї з договірних сторін, які тимчасово виконують перевезення на території держави - іншої договірної сторони.

Шановні, ось чому  я сказав, що мені цікаво, чи бачив це міністр. Я розумію, що ви могли просто не знати цього, міністр  мав це бачити. І у такому випадку я не можу собі дозволити проголосувати за такий  абсолютно неохайний документ. Я просив би ніколи не ставити такі документи  на голосування, бо, з одного боку, ми ставимо під ризик  відносини з добрими сусідами, а, з іншого боку, ми нехлюйством своїм не поважаємо  і власне  законодавство і  розбещуємо  чиновників, як от так  погано готують ці документи. Вони не знають, що у нас Кабінет Міністрів є, вони пишуть, що вони уряд. Хай відкривають Конституцію і читають, шановні професори.

І, я вважаю,  що для того, щоб нам зробити помилки, Адаме Івановичу, цей закон треба  відкласти, тому що  ускладнювати взаємини не треба, але треба ці речі уточнити все і повністю хай нам доповідають так, як положено це  питання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Але  хотів би  зробити уточнення.  Конституція була прийняла у 1996. А це коли було підписано? У 1995 році. Так що все там правильно, Юрію Анатолійовичу.

Будь ласка, Соломатін. Підготуватися Яворівському.

 

13:05:07

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановні колеги! Шановні радіослухачі! Наша фракція  підтримує цей законопроект, тим більше, що ми завжди виступали за те, щоб зміцнювати  зв'язки між сусідніми державами і братніми народами, тим більш слов'янськими. І на цьому я хотів би поставити крапку в своїй цій частині і дуже хотів би попросити вас Адаме Івановичу, щоб Ви мене  не перебивав, я маю зробити невеличке  повідомлення вкрай важливе з моєї точки зору. Я як депутат Верховної Ради України на свою електронну адресу в Верховній Раді України отримую постійно певну інформацію, в тому числі і сьогодні до мене надійшла інформація зворотна адреса відома, в якій надається такий  документ: підготовлено для департаменту Контррозвідувального захисту економіки государства, держави Служби безпеки України і копія надана в Управління налогово-податкової міліції і  аудиту державної налогової адміністрації в Київській області. Документ від 12 листопада, назва документу: список організацій, які оказали фінансову допомогу кандидатам в Президенти України в період з 3-ого липня  по 11 листопада 2004 року. Загальний підсумок близько  38 міліонів  доларів Сполучених Штатів Америки, 13 організацій оказували допомогу кандидату у Президенти Ющенку Віктору Андрійовичу. З цих організацій, які перелічені в цьому списку, я  надам цей документ Головуючому і належне попорошу щоб було надане доручення службі безпеки  України і іншим належним структурам перевірити цю інформацію. Перше, грантодавці: Борис Березовський - 20 міліонів, друге, "National Andoument for Demokratsy" (???) - 3,5 міліони, третє, "USA Agentsy from International Development" - 2,3 міліони, НАК "Нафтогаз України" - 2 міліони, "The Ford Fundation" - 1,5 міліони і шосте "Charli Stifort Man Fundation" - 1,5 міліони. Адаме Івановичу, я прошу вважати це повідомлення  депутатським запитом до Служби безпеки України і Генеральної прокуратури України для того, щоб перевірити, чи відповідає ця інформація дійсності, а якщо так, вжити заходи до реципієнтів такої допомоги. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я  думаю, ви оформіть відповідні документи. І у п'ятницю... Я  за вас не буду цього робити, вибачте. Я у вас не працюю секретарем, я не працюю у вас секретарем. Оформіть і подавайте відповідні документи. Будь ласка, Яворівський. Мікрофон, будь ласка, ввімкніть.

 

13:08:35

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Шановні колеги, шановний головуючий.

Ми,  справді, маємо в особі Словаччини маємо дуже милого нашого сусіда, з яким, справді, потрібно підтримувати найтісніші контакти. Я вже не кажу про те, що це  один слов'янський корінь і таке інше. І, звичайно, що треба... Я думаю,  це просто непорозуміння, що так довго ми не узаконили наших цих автомобільних, я б так  би їх назвав, стосунків. І за це, звичайно, потрібно проголосувати. Я думаю, що у нас вистачить рук і розуму для того, щоб ратифікувати цей законопроект при всіх там якихось неохайностях, які є, я думаю, їх можна дотягнути. Це перше.

І друге. Просто мій колега, який щойно виступав, звинуватив, що я його позбавив права там виступити. Я,  справді, прихильник свободи слова і позбавити  людину його такого могутнього права  виступити, я дуже шкодую. Але я до цього не маю жоднісінького відношення, я це кажу, тому що він про це сказав в ефір, жоднісінького відношення. Я просто  не міг цього зробити, бо я настільки люблю виступи Соломатіна, я так виростаю інтелектуально під час цих виступів, що я не міг просто взяти і позбавити  його  виступу. Це ж я сам себе покарав. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, давайте заспокоїмося, нам треба голосувати.

Я ще раз звертаю увагу і Комітету Тарасюка Бориса Івановича шановного і Юрія Анатолійовича, який піддався на те, що написали працівники комітету, що у відповідних документах все оформлено відповідно до  Конституції. Документ сам, договір від 1995 року відповідно до Конституції і протокол, який було підписано у 2003 році, там написано: за Кабінет Міністрів України, тобто абсолютно все правильно. Я звертаю увагу і комітету, і Юрія Анатолійовича на допущені неточності. Будемо визначатися.

Я ставлю на голосування про ратифікацію Угоди між урядом України і урядом Словацької Республіки про міжнародне автомобільне сполучення та Протоколу про внесення доповнень до цієї Угоди. Реєстраційний номер 0202. Прошу дружно голосувати.

 

13:11:10

За-257

Закон прийнято. Дякую.

Слухається проект Закону про приєднання України до Конвенції про договір міжнародного автомобільного перевезення пасажирів і багажу, реєстраційний номер 0212. Можливо, ми одразу ратифікуємо? Немає заперечень?

Тоді я ставлю на ратифікацію Закон про приєднання України до Конвенції про договір міжнародного автомобільного перевезення пасажирів і багажу. Реєстраційний номер 0212. Прошу голосувати.

 

13:11:55

За-261

Закон прийнято. Дякую, шановні колеги.

Переходимо до розділу "за скороченою процедурою". Слухається проект Закону про внесення змін до Закону України "Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності" (щодо передачі об'єктів соціальної інфраструктури). Реєстраційний номер 5541. Доповідає автор - народний депутат Качур Павло Степанович. Підготуватися Матвєєву Володимиру Йосиповичу.

 

13:12:33

КАЧУР П.С.

Шановні народні депутати, шановний головуючий. Суть законопроекту полягає у тому, щоб внести порядок у питання погодження передачі об'єктів з державної до комунальної власності. Ми прийняли хороший закон. Цей закон, працюючи сьогодні, уже об'єкти передаються. Однак, виникла одна проблема, яка пов'язана із тим, що державна власність  в результаті зміни своєї форми переходить як би в різних статусах до суб'єктів підприємницької діяльності. І виникла така проблема, коли гуртожитки, які є частиною соціальної інфраструктури, знаходяться у власності держави, а на балансі цих господарських товариств. І передачі такого об'єкту із державної власності до комунальної прийнятий нами закон вимагає погодження трудових колективів.

Що відбулося насправді? Колишнє державне підприємство стало приватним. Як правило, на цьому підприємстві вже і колектив змінився, і ті люди, які віддали підприємству багато років своєї праці, які живуть у гуртожитках, сьогодні позбавляються навіть тієї можливості, яку вони мають. Чому? Тому що нові власники в основному думають про те, як забезпечити прибуток і на приміщення, які є гуртожитками, дивляться теж з комерційної точки зору.

Тому якщо вирішуємо питання про передачу таких гуртожитків у комунальну власність, соціальний захист людей, які, на превеликий жаль, не отримали житла і гуртожиток є єдиним їх місцем проживання, соціальний захист таких людей буде підвищено і покращено.

У зв’язку з цим пропонується внести зміну не до порядку прийняття рішення, а до порядку погодження прийняття рішення, яке виписано у частині другій статті четвертої, яка стосується того, що об'єкти державної власності, тобто ті гуртожитки, ті об'єкти соціальної інфраструктури, які на сьогоднішній день не увійшли в статутний фонд підприємств, залишаються у державній власності, передаються до комунальної власності тільки при умові погодження з відповідною сільською, селищною, міською радою чи у випадку, якщо вони передаються до спільної комунальної власності з відповідною районною та обласною радою. Тобто щоб не вимагати якихось інших додаткових погоджень у цьому випадку.

Тому прохання, цей законопроект проходив профільні комітети, профільні комітети підтримали, є відповідне заключення Кабінету Міністрів. Правда, воно в частині власності, я хотів би представнику Кабінету Міністрів наголосити, що в частині власності тут не питання не зачіпається, зауваження стосувалося як...(Вимкнено мікрофон)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, від комітету заступник голові комітету з питань економічної політики і управлінням народним господарством, власності та інвестицій.

Немає?

Хто від комітету є? Ну, висновок комітету є про те, щоб підтримати.

Так, є необхідність обговорювати? Так, будь ласка, Мироненко, за ним Кармазін.

 

13:16:13

МИРОНЕНКО В.А.

Пятый избирательный округ, Мироненко, фракция Коммунистической партии Украины.

Уважаемые народные депутаты, уважаемые соотечественники!

Это хороший закон, на мой взгляд, и его следует поддерживать. И я выражаю признательность автору, который подготовил законопроект, потому что проблема эта давно стояла, и, дай Бог, чтобы она как можно быстрее была разрешена. Надо передавать общежития в коммунальную собственность, уже хотя бы то, что осталось, потому что во многих населенных пунктах уже эти общежития даже уничтожены.

Но обратите внимание, пожалуйста, на другую сторону этого явления: ведь мы подчеркиваем, что чаще всего ситуация создается именно в связи с тем, что осуществляется процесс приватизации, который обеспечивает то, что вот такие объекты оказались в тяжком положении, а люди, проживающие вот в общежитиях в ужасном просто положении. Тот, кто работает в округе, тот знает, что, действительно, это беды людей, большие беды.

Обратить внимание нам надо на то, чтобы прекращать приватизацию, и вполне понятно, что вот коммунисты подготавливают проект закона о национализации и реприватизации, но я убежден, что в этом зале будет огромное количество депутатов, которые будут выступать против законопроекта, подготовленного Коммунистической партией Украины о национализации, реприватизации. Потому что наживаются ведь в данном случае не на производстве чаще всего, наши, так называемые, олигархи, крупные капиталисты, а на приватизации. И, обратите внимание, в любом государстве, так называемом, цивилизованном, госссектор 30 процентов и более даже достигает, а в нашей стране, в нашем государстве поставлена цель: довести приватизацию до 100 процентов. Во имя чего?! Неужели никому не ясно, что это просто грабеж народа? Растет безработица, растет нищета. И я бы просил, чтобы не называли пофальмильно депутатов, которые будут выступать против этого законопроекта и против направленности на национализацию, на реприватизацию, просил бы перестраиваться. А в отношении кричащего сейчас человека, так я поправляюсь, с той фракцией, которую я упомянул.

Я призываю, тут мало депутатов, я призываю поддержать всех депутатов, всех фракций, в том числе Блока Тимошенка, который, я поправляюсь, который когда рассматривался вчера законопроект, касающийся инвалидов, не поддержал. Это в общем-то страшные какие-то мысли навевают после этого, когда говорит фракция о народных интересах - и делает не то, что надо народу. Когда надо было голосовать за пакет, в котором предполагается конституционная реформа, призванная обеспечить ответственность...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Віктор Андрійович. Але в нас немає Блоку "Тимошенка" ,  в нас Блок Тимошенко.

Будь ласка, Кармазін. За ним Пузаков.

 

13:19:35

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати, шановний Адаме Івановичу, ви не припинили виступ, який ображав і нашу партію, і нашу фракцію, і нашого кандидата в Президенти Віктора Ющенка, де була розповсюджена абсолютно неперевірена, а кимось кудись кинута якась інформація, тобто пасквіль про фінансування нібито позазаконне. Я просив би, щоб... у нас є правоохоронні комітети, хай перепровірять, хто, кому і коли давав гроші, і в тому числі хай встановлять, чи дійсно два мільярди доларів витрачено на виборчу  кампанію пана Януковича. І чи дійсно з цих грошей мільярд пішов з Російської Федерації, в тому числі від Газпрому 400 мільйонів, як це наводиться в західних засобах масової інформації, для того, щоб забрати у нас  нашу газотранспортну систему і зробити газотранспортний  консорціум. Я думаю, що суспільство буде задоволене цими відповідями. А тепер до проекту закону.

Я хочу подякувати пану Качуру за цей законопроект, який пропонує визначити порядок передачі у комунальну власність об'єктів соціальної інфраструктури, які є державними, тобто не належать підприємствам або не ввійшли до статутних фондів господарських товариств, створених в процесі приватизації. Абсолютно правильно і мені здається, що треба приймати в  першому читанні, але в мене пропозиція, щоб ця передача, щоб було записано  цих підприємств здійснювала без погодження з підприємством та його трудовим колективом, якщо він не ввійшов, ще раз повторюю, до статутних фондів цих господарських товариств. Зараз ми щодня чуємо як пан Чечетов заявляє про  приватизацію Одеського припортового заводу. Це дуже рентабельне, хороше підприємство. Одесити телефонують і кажуть: та зупиніть це!

Я пояснюю сьогодні одеситам. Люди добрі! Не переживайте, ніхто не приватизує державне підприємство..... рентабельно працює. А пан Чечетов мабуть буде переглянутий на цій посаді. І Адаме Івановичу, я прошу дати доручення. У нас весь час працюють картки пана Клюєва, пана Слаути. Я прошу дати доручення, я зареєстрував  проект 6408, 6407 про дострокове припинення повноважень народних депутатів в зв'язку з їх особистими заявами. Вони блокуються у нас в парламенті. Суд пише, що  вони подали заяву Бог знає коли, а ми не розглядаємо. Це в рішеннях судів записано. Тому по цим  2 депутатам я подав і всі  документи подав, і в тому числі що написали суди. Будь ласка, якщо люди не хочуть  здійснювати свої повноваження, задовольніть їх прохання  і хай прийдуть інші депутати, які будуть працювати тут, а не керувати тіньовими штабами, там іншим, хоча займають посади віце-прем’єр-міністра і є одночасно  депутатами  парламенту.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юрій Анатолійович. Шановні колеги, я просив би вас, повірте, головуючому незручно забирати у вас слово, але говорити все-таки те, що стосується законопроектів. а не про все те, що ви знаєте чи десь почули.

Будь ласка, Пузаков. За ним Соломатін.

 

 13:23:05

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина.

На мою думку, що не ці поправки, які зараз вносяться, а даний законопроект аж ніяк не створить ряд сприятливих умов для ефективної діяльності господарств нових форм власності, які утворилися в результаті проведеного реформування, наприклад, в аграрному секторі економіки. Слід набратися мужності і сказати, що саме таке реформування аграрного сектору, яке ми сьогодні маємо і призвело до повної руйнації соціальної сфери на селі.

У нас ніяк не вистачає мужності відмовитися від послуг реформаторів в аграрному секторі, які  докотили Україну до самого краю, і сьогодні, не кліпнувши й оком, видають нові рекомендації. Село сьогодні вкинуто у прірву цим самим держава втратила половину національних багатств і не дає спокою думка: "А яка ж буде ця держава  в осяжній перспективі?" А влада безсоромно демонструє спокій,  громадянський мир на фоні повної розрухи і зубожіння.

У сільській місцевості нині залишилося менше чверті підприємств побутового обслуговування, а  кількість  підприємств роздрібної торгівлі скорочена до неможливого. Одним словом, сьогодні на селі безнадійна, жахлива ситуація у соціальній сфері, додавши сюди процес морального розбещення, втрату одвічного інтересу до землі, як годувальниці, основи достатку і добропорядного способу життя.

Виходячи з вищесказаного, у  мене питання: "Що ж мається на увазі по передачі об'єктів соціальної сфери у комунальну власність, яких об'єктів?" Коли  соціальна сфера на селі, а це рідкісний випадок, ще збережена, то  її не потрібно нікому передавати. Я думаю, що треба  за рахунок тих, хто зруйнував село, набивши гаманці, відновити  соціальну сферу і  тільки тоді у зразковому стані передавати у комунальну власність.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Соломатін.

 

 13:25:29

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, Фракція комуністів. Шановні колеги,  ми є  з вами свідками того, як цей законопроект під прапором допомоги людям в дійсності лише є засобом накласти макіяж на звіряче обличчя капіталізму. В країні зараз здійснюється начебто привабливий і потрібний процес передачі з державної власності в комунальну і приватну власність ні лише того, що працювало на весь український народ, а і того, що йому належало і чим він користувався в тому  числі і гуртожитки. Але одночасно ми знаємо з вами, що ті гроші, які держава  виділяла, або підприємства державні на утримання житлового  фонду, в тому числі гуртожитків вони вже  не потрапляють, вони відсутні в комунальних бюджетах, місцевих бюджетах і у приватних осіб, які навіть приватизують такі гуртожитки. Тому я відчуваю, що цей законопроект, він лише частково покращить становлення тих людей, які до цього часу користуються цими гуртожитками. І згадую як майже рік тому у Київської області у селищі міського типу Чабанів Києво-Святошинському районі люди, які жили в гуртожитках одного з науково-дослідних інститутів, а цих гуртожитки, вони були приватизовані однією окремо взятою приватною особою і цих людей почали з цих гуртожитків виселяти, вони з протестом зібралися виступили проти  цього нового власника, а нарешті цим кінчилося тим, що він наїхав на цих людей, наніс певні травми і там була певна ще й судова тяганина і взаємодія між тими людьми, які постраждали і цим новим власником. На жаль, це  не поодинокий випадок  і такі випадки будуть продовжуватися, тому наша Фракція, розуміючи дійсний стан речей, вона все ж таки визначилися, що у першому читанні цей законопроект можна підтримати з тим хоча б частково  захистити тих людей, які продовжують жити у цих гуртожитках. Але одночасно ми певні того, ми усвідомлюємо те, що радикально вирішити це питання можливо лише за однією умови, коли буде повернута радянська влада, влада для народу і влада самого народу і коли буде повернений соціалістичний лад у нашому суспільстві. А на сьогодні у нас  батьківщина, про котру тут роздаються стогону, буржуазно-демократична, а вітчизна - капіталістична.

Дякую вам за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення питання завершено.

Матвієнков, будь ласка, хвилина з мотивів голосування.

 

 13:28:47

МАТВІЄНКОВ С.А.

Уважаемые коллеги, Матвиенков, 55 округ, Мариуполь.

Без сомнения, этот законопроект  нужно поддерживать, но здесь хотелось бы, чтобы мы пошли и дальше при подготовке этого законопроекта ко второму чтению.

Есть еще одна проблема. В акционерных компаниях на балансе стоят не только общежития, стоят объекты соцкультбыта. На комбинате Ильича, допустим, стоит где-то порядка около 30 детских  дошкольных учреждений, стоят спортивные объекты. Сегодня возникает логика вопроса: вместо того, чтобы передавать эти объекты на баланс государства, вместо того, чтобы дополнительно израсходовать из бюджета средств государственных на их содержание, если  эти собственники, акционерные компании сегодня готовы сохранением уровня или сохранения профиля этих  учреждений содержать их, так  давайте примем решение о передаче этих объектов этим  акционерным компаниям, не взымая, так сказать, с них платы. Бога ради, пусть  содержат,  пусть работают  эти детские сады, пусть работают эти пионерские лагеря, пусть работают спортивные объекты, тем самым, не тратя ни копейки государственных средств, мы сможем сохранить профиль. Как только профиль будет изменен, в таком варианте, естественно, государство вправе будет  изъять эти объекты. Поэтому есть просьба ко  второму чтению...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ви абсолютно правильно сказали, хоча починали трохи здалеку, я аж злякався. Бо добре зрозуміло, якщо ви віддасте те, що ви маєте, то воно загине. Тому правильно, ви закінчили правильно.

Будь ласка, я ставлю на голосування про прийняття за основу у першому читанні Закон про внесення змін до Закону України "Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності" (щодо передачі об'єктів соціальної інфраструктури). Реєстраційний номер законопроекту 5541. Прошу голосувати.

 

 13:30:44

За-261

Щось у нас два закони уже з такою кількістю голосів. Законопроект прийнято у першому читанні.

Слухається проект Закону про розвиток виробництва... Ні, вибачте, шановні колеги. Наступний законопроект про розвиток виробництва та споживання біологічних видів палив на прохання і автора законопроекту, і профільного комітету переноситься.

Розглядається проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за порушення законодавства в нафтогазовій сфері. Законопроект за номером 4536. Автор законопроекту - народний депутат Третьяков Олександр. Не бачу. Від комітету Маркуш Марія Андріївна, будь ласка. За скороченою процедурою три хвилини.

 

 13:31:55

МАРКУШ М.А.

Шановні колеги, шановний головуючий. Комітет з питань законодавчого забезпечення і правоохоронної діяльності розглянув проект Закону України "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за порушення законодавства в нафтогазовій сфері". Реєстраційний номер, за номером 4536 поданий авторами законодавчої ініціативи народними депутатами України Третьяковим і Мартиненком.

Позиція комітету щодо концептуальних положень зазначеного законопроекту співпадає з висновками Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради. Поділяючи в цілому актуальну ідею законопроекту, разом із його авторами комітет вважає за можливе запропонувати Верховній Раді України розглянути законопроект у першому читанні та прийняти його за основу, врахувавши зауваження і пропозиції Головного науково-експертного управління.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Марія Андріївна.

Шановні колеги, чи є необхідність обговорювати? Будемо голосувати? Хто наполягає з тих, хто записався? Так, ну будь ласка, Мироненко, за ним Кармазін.

 

 13:33:15

МИРОНЕНКО В.А.

Пятый избирательный округ, Мироненко, фракция Коммунистической партии Украины.

Фракция Коммунистической партии Украины будет поддерживать данный законопроект. Хочу по этому поводу сказать, что, несомненно, необходимо вопросы эти урегулировать, но надо бы обратить внимание и на то, что все-таки мы, не успел я во время предшествующего выступления эту мысль отразить, мы должны стратегические отрасли экономики передать в руки государству, народу, как это происходит в той же Италии, в той Франции. Вы знаете, что в Италии принят еще в 62-ом году закон, с помощью которого национализирована электроэнергетика. Созданы государственные предприятия, связанные с нефтегазовым комплексом. И они, эти государственные предприятия, обеспечивают доступные для экономики и населения тарифы, цены. Это очень важно. И второе - обеспечивают достаточные поступления в Государственный бюджет.

Сейчас у нас вот эти отрасли - энергетика и другие отрасли данной сферы - отдаются все больше и больше в руки частника. И мы говорим вот в данном случае о правонарушениях, даже административной, цивильно-правовой ответственности. Вот Сталина ругают, да? Но при Сталине, где-то многие ведь говорят, все-таки преступность была низкая. Почему? Потому что были строгие законы.

Если мы возьмем ту же Германию, о которой вот сейчас забыл кричащий, то там тоже очень строгие законы. А почему у нас такое снисхождение к преступникам, которые разворовывают целые отрасли? А потому что в Верховной Раде Украины, в законодательном органе, фактически, господствуют олигархи, крупные капиталисты, и народу на это надо обратить внимание и надо поддержать фракцию коммунистов в том, чтобы стратегические отрасли экономики были национализированы. Тогда будут и доступные цены и тарифы для населения и для экономики, будет развиваться экономика, будет повышаться существенно жизненный уровень нашего народа.

Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Кармазін.

 

 13:36:01

КАРМАЗІН Ю.А. Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність", виборчий блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати!

Практично, кожен день у нас йдуть зміни до кодексу законів про адміністративні правопорушення. Я прошу дати доручення і підрозділам секретаріату Верховної Ради, і інституту, і профільним комітетам правоохоронним розробити на кінець новий варіант кодексу, який би передбачав всі ці зміни. Я прошу, Адам Іванович, ви бачите, скільки ми витрачаємо часу. І ні до кого не доходить, що цей кодекс прийнятий ще у 1984-му році, і це давно потрібно зробити.

Я б це зробимо, ну, в мене не вистачає вже часу, всі ж ці проекти треба вивчати, а їх треба вивчати, тому що так нагульно, "одобрямс" не можна  приймати, тому що, наприклад, тут пропонується в статтю 101 внести адміністративну відповідальність, змінити, а в 93-й вона вже передбачена - за порушення вимог законодавства та інші нормативні акти з безпечного ведення робіт у всіх галузях промисловості, абсолютно всіх без винятку.

Оскільки нафтогазова галузь - це частина промисловості, то взагалі немає потреби у цій нормі.

Якщо по-іншому ми будемо розмірковувати, то замість цієї статті 93-ї потрібно було б рівно стільки статей, скільки галузей. Тобто в металургії, шахтобудуванні, станкобудуванні і всі-всі інші галузі. Ми ж  так до абсурду доходимо, шановні.

Тому абсолютно з огляду на це доповнення до статті 101-ї є таким, що не повинно тут абсолютно вживатися. Я думаю, що раз ми вже обговорили, то можна прийняти в першому читанні.

І, Адаме Івановичу, я все-таки хочу звернути увагу керівництва Верховної Ради на те, що ще частина депутатів продовжує суміщати, такі як народний депутат Кузьмук, одночасно і міністр оборони, і зараз робить заходи в житомирському гарнізоні під представників виховних структур Збройних сил під головуванням генерал-майора Копаниці з метою підтримати кандидата від влади. В гарнізоні "Десна" відповідальний генерал-лейтенант Заболотний, перший заступник командуючого гарнізону. Ну, як же це так: всі дії санкціонує міністр оборони, який дав слово, що не буде втручатися у виборчий процес. Це ж армія!

Тому я думаю, що отут якраз є встановлена відповідальність. І давайте цю відповідальність уже тоді реалізовувати. Я прошу дати Комітету з питань Регламенту відповідне доручення. І тоді, і мабуть, давайте вносити і адміністративну відповідальність також, нову статтю, за  такі втручання, тому що вже в переважній більшості інших військових частин йдуть знову ж санкціоновані Міністерством оборони отакі заходи.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуємо?

Будь ласка, Соломатін. За ним Гірник.

 

 13:39:14

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановні колеги, мені болісно завжди вивчати і обговорювати такі законопроекти, як зазначений, бо вони визначають, що сталося з нашими людьми, і нашим народом, і нашою Україною в нафтогазовій галузі. А сталося ось що. Про що йдеться в цьому законопроекті, два головних і ключових питання: перше - підробляють, вносять штучні впливи в прилади, які обліковують нафту, газ і продукти їх переробки, і адміністративної відповідальності за це немає; і друге - роблять врізки в нафто- і газогони так, що за кілька годин можна відвантажити цілу купу транспортних засобів і відвести десятки тонн, сотні тонн продукту в невідомому напрямку.

Саме навколо  цього й виникає питання посилення адміністративної відповідальності. Але ця відповідальність повинна була б спрямована не лише на тих, які безпосередньо вчиняють такі дії, а й на ту систему  господарювання, яка сьогодні склалася в Україні, яка спотворює відносини між людьми і виробничими колективами і сприяє тому, що такі явища в нашій державі, і в нашого народу з'явилися. Це  ганьба для того ладу, який склався в  Україні. Це і є звірячий оскал капіталізму, котрий панує в Україні вже  13-й рік після того, як в 1991 році Україна стала на шлях капіталістичної реставрації і впровадження ринкових відносин в народному господарстві. Тому я хочу підкреслити лише одне, наша фракція безумовно підтримує цей законопроект, бо він  хоча б трошки буде сприяти наведенню ладу в нафтогазовій галузі, і він хоч трошки буде застерігати людей, що не слід коїти те, що вони сьогодні коять, але в безвиході і з безладдя того у нашому житті  і  насамперед житті трудового люду, який встановився в Україні. Що можна зробити. щоб  цього не було? Я знову на закінчення скажу таке і не нове. Повернути владу народу, радянську владу і замінити цей хижацький капіталістичний лад соціалізмом.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має народний депутат Гірник.

 

 13:42:23

ГІРНИК Є.О.

Євген Гірник, фракція "Наша Україна" . Шановні депутати! Дійсно, закон він дещо  удосконалює і посилює відповідальність за розкрадання, які мають місце у нафтогазовій сфері, яка є однією з  найбільш прибутковою у нашому суспільстві. І в цьому плані  я згоден із попереднім виступаючим колегою, який правильно говорив, що якби ми не  вдосконалювали законодавство при існуючій системі влади все-одно подібні  порушення у всіх сферах будуть. І приклад  цьому подає наш  гарант Конституції, глава  держави, Президент Кучма, який взамін за підписання закону, цілком потрібного Закону "Про вибори народних депутатів" для того, щоб відкрити друк бюлетенів, рекетує парламент, щоб йому дозволити увійти у свою резиденцію. Ну, яке має  відношення президентська резиденція до парламенту, і як можна займатися таким рекетом?

Якщо займається рекетом глава держави,  нічого дивного немає, що відповідні розкрадання відбуваються і  газонафтовій сфері. Я буду  підтримувати і колег закликаю підтримувати цей закон, хоча сумніваюся, що він буде діяти, але думаю, що він буде діяти, бо після 26 числа  буде новий президент, і буде  нова влада. 

І я закликаю всіх підтримати цю нову владу і нашу Вітчизну, бо хочу сказати, що не  буває Вітчизни ні комуністичної, ні капіталістичної. Наш знаменитий поет Василь Симоненко, для нагадування деяким депутатам, сказав: " Можна все на світі вибирати, сину,   вибрати не можна тільки Батьківщину". От хто про це не знає, цей  говорить різні речі, виконуючи  замовлення певних структур, кричить, що на злодії шапка горить. Одержавши транш, відробляє свої транши, і через те цей  шум, великий шум із нічого, який  зчинився з самого ранку у нашій залі з подачі комуністичної фракції.

Закликаю голосувати за цей закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення питання завершено. Давайте будемо визначатися.

Я сталю на голосування про прийняття за основу у першому читанні Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні  правопорушення щодо відповідальності за порушення законодавства у нафтогазовій сфері  (реєстраційний номер  4536). Прошу голосувати.

 

13:45:16

За-236

Рішення прийнято. Дякую. Розглядаємо проект Закону про внесення змін до  Кримінального кодексу України (щодо реалізації недоброякісної продукції), реєстраційний номер 4567. Тут  у нас доповідач і від комітету, і, я так зрозумів що, і від авторів, Малиновський Олексій Петрович, будь ласка.

 

  13:45:48

МАЛИНОВСЬКИЙ О.П.

Олексій Малиновський, Фракція соціалістів, Черкащина, шановні колеги і радіослухачі необхідність внесення запропонованих змін  до статті 227 Кримінального кодексу України пояснюється відповідністю диференціації відповідальності за такий злочин як випуск або реалізація неякісної продукції  залежно від характеру і ступеню суспільної небезпеки. Оскільки диспозиція вказаної статті охоплює практично будь-який товар, або продукцію, то характер суспільної небезпеки є надзвичайно різноманітним, наприклад, ступінь суспільної небезпеки випуску неякісної кулькової ручки і неякісних ліків, або гальмівної системи автомобілю незрівнянна. І не може бути охоплена такою санкцією як штраф. або виправні роботи, таким чином, покаранням як міра державного примусу, указана в  статті не  виконує в повному обсязі свої цілі, а саме: не сприяє виправленню засудженого, не попереджує здійснення засудженим нових злочинів, не  попереджує здійснення даного злочину іншими особами. Перелік товарів  і продукції у проекті не є вичерпним, в кожному конкретному випадку висновок про небезпеку життю і здоров'ю людини повинна робити експертиза. Проект закону не передбачає додаткових витрат із бюджету. Науково-експертне управління у своєму висновку висловило цілий ряд зауважень, які будуть безумовно враховані при підготовці законопроекту до другого читання. Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності вирішив рекомендувати Верховній Раді прийняти зазначений законопроект за основу. Прошу підтримати. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую, Олексій Петрович. Будемо голосувати? Пузаков, за ним Кармазін.

 

 13:47:27

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков, Фракція комуністичної партії України, Кіровоградщина. раніше на Україні діяли держстандарт та Комітет із захисту прав споживачів, але потім вони були реорганізовані в підрозділи Міністерства економіки. І це призвело до того, що якість товарів та послуг почала погіршуватися. І якщо пройтися ринками, то помітимо, ніякого контролю за якістю товарів не ведеться.

Давайте прослідкуємо, наприклад, за якістю м’яса, яке із-за високої ціни недоступне покупцеві, і протягом дня повністю не реалізується. Десь у другій половині дня воно змінює свій товарний вигляд і має неприємний запах. Але продавці не в убитку, адже на слідуючий день це ж м'ясо попадає знову на прилавок. І невідомо, який обробіток був проведений. А санітарно-епідеміологічні служби ніби всього цього не помічають. Тож виникає при цьому питання: чи є гарантія, що споживач такого м'яса не отримає отруєння чи додаткові хвороби.

А до якого часу ми будемо говорити про торгівлю продуктами харчування з землі, де поруч з овочами лежать молочні та м'ясні продукти, торти, печиво. Продукція покривається пилом, псується на сонці, смакові якості зникають.

Тож і виникає питання: чи отримав спожив продукцію високої якості? І що, це держава готується до вступу в СОТ? Де ж тут конкуренція наших підприємств з іноземними? Але комуністи пропонували і пропонують жорсткіше контролювати ситуацію на споживчому ринку, зокрема потрібно повсюдно створювати всеукраїнську систему оповіщання про небезпечні для здоров'я товару. Як тільки та чи інша служба виявить таку продукцію в торговельній мережі, про це відразу повинні бути проінформовані всі відповідні міністерства та відомства, які зобов'язані негайно вилучати неякісний товар. Ні жоден випадок вилучення неякісного товару не повинен бути безнаказаним. Це просто злочин над народом.

Тож центри стандартизації, метрології та сертифікації уже зараз повинні реорганізуватися в науково-виробничі центри, на базі яких повинні діяти комітети з розробки стандартів, наближених дійсно до європейських. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Кармазін.

Я продовжую засідання на 15 хвилин.

 

 13:50:16

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати, Кримінальний кодекс - це дуже складна річ. щоб так просто вносити зміни, тому ми маємо дуже детально все аналізувати.

Суть запропонованих змін зводиться до встановлення підвищеної відповідальності за вказані дії, якщо вчинюються щодо продукції, товарів, які є самі, або входять, як складові частини до ліків, транспортних засобів, іншої продукції, товарів, використання яких внаслідок таких дій створює небезпеку для життя і здоров'я людини.

Із цього не зрозуміло, які є самі, що таке продукція й товари, які водночас є складовими частинами ліків і транспортних засобів, адже вони вже є продукцією й товаром, і використання яких саме - продукції й товарів - саме по собі створює небезпеку для життя і здоров'я людини, а внаслідок таких дій починає створювати, бо виникає питання: яких саме дій? І чи повинен бути за задумом суб'єктів законодавчої ініціативи великий розмір недоброякісної продукції обов'язкової ознакою складу злочину, передбаченого частиною другою статті 227.

Тобто я прогнозую, що у суддів, яких сьогодні вітаю щиро з Днем працівників суду, у нас дуже багато чесних, відповідальних суддів, особливо ми побачили це по Верховному Суді. І дуже прикро, що у нас сьогодні не привітали всіх суддів України з цим святом. будуть виникати труднощі, я кажу, якщо ми приймемо такий законопроект в такому вигляді.

Тому що пропонує науково-експертне управління? Вони пропонують за результатами розгляду відправити на доопрацювання з поданням на повторне перше читання і дають зауваження на трьох сторінках. Я б приєднався до них. Я б приєднався до них і просив би Адама Івановича допомогти мені, допомогти всьому українському народу якось владнати і зрозуміти, хто в Адміністрації Президента підробляє укази, бо сьогодні вранці я вам сказав, що мають підробити. Ось я маю Указ про звільнення Сацюка 13 грудня номер 1442. І от Указ 1442 - присвоїти Діру Ігорю Миколайовичу, начальнику Управління європейської інтеграції дипломатичний ранг надзвичайного посла. Два укази за одним номером. Отак робилось фальшування. Я думаю, що раз таке робиться, терміново треба створювати слідчу комісію чи доручити Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю розібратися, бо так фальсифікують, обдурюють суд і вчинюють кримінальний злочин. А ми говоримо про внесення змін до Кримінального кодексу. В чинному Кримінальному кодексі це називається зловживанням службовим станом і посадовим підлогом. Тільки зробила це або та людина... у нас цей вхідний є номер - 14.12.2004 року в 11.37, навіть дата, коли той указ був, а тепер під тим же номером робиться фальсифікація. Тому... На очах у всієї держави.

Я закликаю вас, Адам Іванович, втрутитися і допомогти народу знати справедливість і притягнути ...(Вимкнено мікрофон)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Перше, сьогодні таке привітання із Днем суддів відбулося. О 12 й годині Голова Верховної Ради зустрівся з великою групою представників суддівського корпусу і не просто привітав, а й привітав серйозно.

І друге, Юрій Анатолійович, я хотів би допомогти вам і українському народові, але ви зробіть, щоб не було того, що ви розказуєте, ви забезпечите належні умови роботи Адміністрації Президента. Ви ж заважаєте їм працювати, то все може бути. Так що ви спочатку виконайте те, що написали в угоді, а потім не буде такого, бо на коліні пишеться.

Будь ласка, Мироненко, за ним Соломатін.

 

 13:54:10

МИРОНЕНКО В.А.

Пятый избирательный округ, Мироненко, фракция Коммунистической партии Украины.

Уважаемые народные депутаты, уважаемые соотечественники!

В продолжение только что произнесенных слов я хотел бы, действительно, обратить внимание на то, что все мы должны быть законопослушными. Сегодня прозвучала, да и вчера звучала фраза Литвина, Председателя Верховного Совета Украины, о том, что вот приняли постановление - Правительство должно выполнять. Но почему же тогда те, кто блокирует Правительство, Администрацию Президента, как бы к ним не относиться, как к людям и так далее, не выполняют постановление.

Председатель Верховного Совета сказал, что постановление - это закон, дескать, подлежащий исполнению, но почему же он не проявляет такую же принципиальность к обратной стороне? По-моему, это не правовая позиция.

И я с сожалением хочу сказать по этому поводу, после поездки в Соединенные Штаты Америки Владимир Михайлович, к сожалению, продавил антиконституционное постановление Верховной Рады, касающееся Верховного суда, являющегося вмешательством в дела Верховного суда, и потом препятствовал принятию постановления, которое бы отменило антиконституционное постановление...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, по темі.

 

МИРОНЕНКО В.А. По теме. Я бы просил всех придерживаться буквы закона.

Научно-экспертное управление предлагает направить данный законопроект на повторное первое чтение, потому что, действительно, те замечания, которые делаются Научно-экспертным управлением, весьма заслуживают внимания. И я искренне благодарен главному управлению за ту работу, которая осуществляется. Но, вместе с тем, не могу согласиться, почему, что надо направлять на повторное первое чтение, достаточно того, что мы примем в первом чтении. Ко второму чтению можно внести все те поправки, предложения, которые делает Научно-экспертное управление. А, между тем, наша задача - все-таки вспомнить о потребителях, о гражданах Украины, которые требуют заботы и в этом отношении. Ну, и правильно мысль прозвучала, что надо приближать наше законодательство к законодательству Евросоюза. Понимаем мы, что Евросоюз нас не примет и за 30-50 лет, но ведь приближать законодательство надо, потому что это в какой-то степени продвижение по пути прогресса, и кроме того, это будет способствовать сближению народов европейских, а Украина - это Европа, об этом часто забывают.

Ну, и я с сожалением, большим сожалением, хочу сказать о том, что нам надо сближать законодательством и с Евросоюзом, с Россией и Белоруссией, однако руководитель Комитета по правоохранительной деятельности Мойсик получ законопроект из СНГ модульный, касающийся милиции, резюме такое сделал, что, дескать, сообще нельзя рассматривать его Верховной Раде Украины, потому что он нарушает суверенитет. Что за абсурд?! Ну, нельзя же так! Мы же должны обеспечивать сближение государств, и никакого нарушения суверенитета здесь нет.

Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Соломатін Юрій Петрович. І будемо визначатися.

 

 13:57:20

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, Комітет з питань екологічної політики, природокористування і ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Саме з точки зору чорнобильців і того населення, яке  проживає на уражених Чорнобилем територіях. Я хочу зробити аналіз цього законопроекту. Так склалося, що значна частина люду Волинської, Рівненської, Житомирської і інших областей виживає завдяки тому, що вони збирають ягоди, гриби і постачають їх на ринки не лише України, а насамперед Європи, і насамперед Польщі.

В чому тут справа і в чому тут питання? Наші патріоти з Чорнобильського радіаційного захисту встановили допустимі рівні радіоактивного  забруднення грибів і ягід в 10 разів більш жорсткими в порівнянні з тим, що є в Європі, і тому та продукція,  котра сьогодні, коли ви їдете по дорогах всіх областей і бачите  ягоди і гриби, вона завжди перевищує рівні радіоактивного забруднення. І весь той люд, який стоїть вздовж доріг, він має потрапити, відповідно до цього закону, до каталажки і отримати від 1 до 5 років. Ми маємо це нормально розуміти.

З другого боку, ця сама  славетна Європа вона має допустимі рівні радіоактивного забруднення саме такої продукції близько 1000 бікарелей на кілограм, тобто в 10 разів більш ліберальні. І те, що у нас є забрудненим, в Європі воно забрудненим не вважається. Вот вам і колізія - колізія та, яку створили саме проголошені патріоти з радіаційного захисту ще 10 років тому. З цієї точки зору, зазначений законопроект вкрай небезпечний, тому я хотів би народного депутата України Малиновського, представника фракції соціалістів  негайно відкликати його на доопрацювання. Приймати такий законопроект не можна.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, обговорення законопроекту  завершено. Давайте будемо голосувати.

Я ставлю на голосування проект закону про внесення  змін до Кримінального  кодексу України (щодо реалізації недоброякісної продукції). Реєстраційний номер 4567.

Прошу голосувати.

 

14:00:09

За-81

Можливо ми повернемося до  рекомендації щодо направлення на повторне перше читання? Я ставлю на повторне перше читання. Прошу підтримати. Повторне перше, голосуємо.

 

 14:00:37

За-164

Законопроект знімається. По фракціях, будь ласка.

Наша Україна - 2, Регіони України - 14, Фракція комуністів - 47, СДПУ(о) - 13, Трудова Україна - 0, Народна аграрна партія - 18, СПУ - 19, Блок Тимошенко - 12, Союз - 4, Єдина Україна - 14, Центр - 1, НДП, промисловці і підприємці - 4, Демініціативи - Народовладдя - 9, позафракційні - 7.

Слухається  проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державний контроль за міжнародними передачами  товарів військового призначення та подвійного використання" (реєстраційний номер 4365).

Доповідає голова комітету з питань національної безпеки і оборони Крючков Георгій Корнійович, будь ласка.

 

 14:01:34

КРЮЧКОВ Г.К.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні колеги!  Півторарічна практика застосування ухваленого у 2003 році Закону "Про державний контроль за міжнародними передачами товарів  військового призначення та подвійного використання" виявила необхідність внести до нього деякі уточнення. Зокрема,  уточнити поняття послуг  військового призначення.

По-друге. Розширити коло суб'єктів здійснення міжнародних  передач таких товарів. Оскільки у нас є іноземні суб'єкти господарської чи іншої діяльності, які здійснюють транзит товарів територією України, і військові формування, які  здійснюють  тимчасове вивезення чи ввезення товарів для проведення навчань або забезпечення діяльності цих формувань  за межами України.

Наш колега народний депутат Сівкович вніс відповідний  законопроект. Розглядаючи його,  комітет наш, в принципі, погодився підтримати його для прийняття у першому читанні. Водночас,  ми вважаємо, що потрібно при підготовці цього законопроекту до другого читання доповнити положеннями про особливості здійснення державного контролю за передачами товарів цими суб'єктами. Оскільки Законом передбачено існування системи внутрішфірмового експортного контролю, але  навряд чи може бути застосовано відносно військових формувань та іноземних суб'єктів і до того ж відносити до послуг військового призначення експорт або імпорт товарів подвійного використання,  мабуть, це не зовсім точно. Скоріше за все послугами  буде сприяння у здійсненні експорту або  імпорту таких товарів. З урахуванням цього Комітет пропонує прийняти законопроект у першому читанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Георгій Корнійович, сідайте, будь ласка. Будемо голосувати? Я ставлю на голосування про прийняття. Я репліку дам Юрій Анатолійович, я пам'ятаю. Я ставлю на голосування про прийняття за основу в першому читанні проекту закону про внесення змін до Закону України про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання, реєстраційний номер 4365. Прошу голосувати.

 

 14:04:03

За-107

На повторне перше, Георгій Корнійович, та, будь ласка, я ставлю на голосування про направлення на  повторне перше читання. Прошу голосувати.

 

 14:04:32

За-110

Рішення  прийнято, відхилено законопроект. Так нам потрібно, залишилося  10 хвилин, я думаю, ми справимося про включення, я пам'ятаю, Юрій Анатолійович, я все пам'ятаю, про включення до порядку  денного декілька законопроектів. Ставиться на голосування  про  включення до порядку денного проекту  Закону про внесення доповнення до Закону України про державний бюджет України на 2004 рік. Законопроект за номером 6249. Прошу визначатися.

 

 14:05:25

За-41

Питання не включено.

Про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо системи оподаткування. Реєстраційний номер 6165 і 6165-1. Прошу визначатися.

 

 14:06:02

За-95

Шановні колеги, справа не в людях, а справа у бажанні підтримувати. Я ж бачу, є 292 карточки. І ми меншою кількістю приймаємо законопроекти.

Ставиться на голосування про внесення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про податок на додану вартість" (щодо спеціального режиму оподаткування у сфері сільського та лісового господарства). Реєстраційний номер 6153. Прошу голосувати.

 

 14:06:48

За-60

Давайте поступимо таким чином. Ті, хто зацікавлений у цих законопроектах, нехай на черговому засіданні Погоджувальної ради звертаються до керівників фракцій і груп з пропозиціями щодо підтримки їх для включення до порядку денного сесії.

Так, я обіцяв репліку Соломатіну. Будь ласка, мікрофон. Мікрофон Соломатіна не увімкнуто.

На цьому, шановні колеги, ранкове засідання оголошується закритим. Далі працюємо ми у комітетах і фракціях. В 16 годині відбудеться раніше запланована нарада зустріч із економічним блоком уряду і керівниками фракцій і груп з приводу затвердження бюджету, прийняття бюджету на 2005 рік. Юрій Анатолійович, я вам надавав слово, але ви були зайняті. Я не винен. До побачення.

 

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку