ЗАСІДАННЯ   П’ЯТДЕСЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

14   грудня   2004 року, 16.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Запросіть народних депутатів до сесійної зали для того, щоб ми могли розпочати роботу.

Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

16:02:44

Зареєструвалося -415

Вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую  відкритим.

Шановні колеги!  Прошу прослухати оголошення. Відповідно до статті 13 Закону України про статус народного депутата України та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України інформую про вихід народних депутатів  України Бауера Михайла Йозефовича  та  Драчевського Віктора Васильовича   зі складу депутатської фракції політичної партії "Трудова Україна". Я прошу керівництво і актив фракції визначитися щодо дальшої долі існування фракції протягом двох тижнів. Тому  що, я так розумію, що вже менше, ніж 14 депутатів входять до "Трудової України".

Шановні народні депутати! Ми зараз  мали розглядати проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2004 рік" стосовно фінансування виборів Президента при повторному  голосуванні 26 грудня 2004 року. Давайте відкладемо поки з'являться від комітету, очевидно, там засідання ще продовжується. Немає заперечень? Немає.

Тоді переходимо до розгляду за скороченою процедурою. Вноситься на розгляд Верховної Ради України проект Закону про деякі заходи щодо соціального захисту осіб, які стали інвалідами в наслідок загального захворювання отриманого після звільнення з військової служби. Від Комітету буде доповідати Сушкевич Володимир Михайлович, а від авторів проекту Закону Мироненко Віктор Андрійович. Віктор Андрійович 3 хвилини у вас часу, підготуватися Валерію Михайловичу Сушкевичу.

 

16:04:41

МИРОНЕНКО В.А.

5-ий избирательный округ Мироненко, Крым, Фракция коммунистической партии Украины. Уважаемые соотечественники, уважаемые народные депутаты мы с вами приняли Закон, касающийся инвалидов, которые во время войны были участниками войны и стали инвалидами после того, как война закончилась,  приравняв их к инвалидам войны и это справедливо. Почему? Потому что эти люди оказались на войне в таких страшных условиях и находятся  сейчас в такой тяжкой ситуации, что помощь им действительно остро необходима. Вот по аналогии с  тем предшествующим законом мы и разработали законопроект, который призван дать  право инвалидам первой  и второй группы общего заболевания,  полученного после увольнения с воинской службы на бесплатное санаторно-курортное лечение и денежную  компенсацию вместо путевки, а так же 50% снижение на проезд железнодорожным, водным, автомобильным транспортом в период с 1 октября по  15 мая. Уважаемые народные  депутаты, есть определенное заключение научно-экспертного управления, я ознакомился  с этим заключением и считаю, что действительно, вот то, что говорится в этом, в этих выводах не только требует внимания, но и я готов после  принятия законопроекта в первом чтении учесть  те два замечания, их всего два замечания Научно-экспертного управления полностью учесть и внести ко второму чтению законопроект в том виде, который хочет видеть, как Научно-экспертное управление, так и Комитет профильный. И замечания я принял уже, когда  рассматривался этот законопроект в профильном комитете. Я согласился с этими замечаниями и прошу принять в первом чтении. Предложение, которое предполагяет принять, направить на повторное первое чтение,  лишь затянет время, не позволит принять законопроект в более близкие сроки. А люди ведь эти фактически сейчас, действительно, в тяжких условиях находятся. Многие из них уже достигли 70-летнего возраста и даже больше некоторым людям лет. И им сейчас наша помощь остро необходима. Я прошу все фракции, которые говорят о том, что они выражают интересы народа,  проявить вот сейчас на практике, действительно заботу об этих людях. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Дякую вам Вікторе Андрійовичу. Валерій Михайлович Сушкевич, секретар Комітету  у справах пенсіонерів, ветеранів  та  інвалідів. Будь ласка.

 

16:08:07

СУШКЕВИЧ В.М.

Дякую, Володимире Михайловичу. Народний депутат Сушкевич.

Шановні колеги, законопроектом пропонується надати інвалідам першої і другої групи у наслідок загального захворювання, отриманого після звільнення, я підкреслюю, звільнення  зв'язкової служби  право на безкоштовне санаторно-курортне лікування або грошовому компенсацію замість путівки, а також .........відсоткову  сезонну знижку на  проїзд залізничним водним транспортом у період з 1 жовтня по 15 травня. Насамперед я хотів би, безумовно, подякувати Віктору Андрійовичу, автору законопроекту за прагнення підвищити рівень соціальної захищеності інвалідів, а саме колишніх військовослужбовців із вадами здоров'я. Це  потрібно і необхідно, тому що дійсно інваліди потребують допомоги.

Але шановні колеги і шановний Вікторе Андрійовичу, питання у тому, що цим законопроектом   відокремлюється певна група осіб і середовище інвалідів загального захворювання. При чому це загальне захворювання ніяк не кореспондується з військовою службою. Тобто слід звернути увагу на відсутність у законопроекті необхідних уточнень щодо умов виникнення інвалідності. Інвалідів по загальному захворюванню дуже багато.

Відокремлюються люди, які сьогодні, пропонуються їм пільги без того, що ця інвалідність пов'язана із військовою службою. Якщо, наприклад, інвалідність могла би, наприклад, у ситуації захворювань, наприклад, нездоровим способом життя або побутової травми, і вона сьогодні філософськи кореспондується з військовою службою, тобто вона не пов'язана по суті, але інвалід отримує всі ці пільги. Що тоді говорити, наприклад, жінкам інвалідів, які в наслідок загального захворювання не мають цих пільг? Ми сьогодні просто безсистемно відокремлюємо групу інвалідів із усіх інвалідів загального захворювання тільки тому, що колись вони були не військової служби, і їх захворювання, їх інвалідність не пов'язана з цією військовою службою.

Водночас хочу сказати, що норма, яка торкається забезпечення інвалідів путівками, вона вже у законі є. Тобто вона сьогодні існує, практично ця норма повторюється, у законопроекті вона виглядає просто як повторення того, що вже є.

Хочу сказати, що безумовно на сьогоднішній день забезпечення цього законопроекту з бюджету воно вимагає певних коштів. І ці кошти вони повинні відповідно якось кореспондуватися із тим, що пов'язано із військовою службою. У зв'язку з тим, що у цій кореспонденції з військовою службою у залежності від військової служби інвалідів немає в законопроекті, і наш Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, Комітет з питань національної безпеки і оборони...

 

ГОЛОВА. Дайте можливість закінчити співдоповідачу свою думку.

 

СУШКЕВИЧ В.М. Дякую, Володимире Михайловичу. Міністерство праці, Міністерство юстиції, Мінфін вони сьогодні пропонують все-таки, щоб законопроект був доопрацьований і потім винесений до нас для того, щоб ми дійсно  могли прийняти по суті системний законопроект, який вирішує проблеми інвалідів тих, які сьогодні потрібно вирішувати.

Комітет пропонує ще раз, щоб законопроект був розглянутий повторно в першому читанні. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Так, дякую, Валерій Михайлович. Сідайте, будь ласка.

Переходимо до обговорення. Чотири "за", чотири "проти". На табло прізвища народних депутатів. А, два "за", два "проти". Вибачте. На табло прізвища народних депутатів прошу показати, що записались для участі в дебатах. Юрій Анатолійович Кармазін, фракція "Наша Україна". Підготуватися Новаку.

 

16:12:14

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати! Здоров'я людини, безумовно, це - надбання держави. І як відноситься держава до здоров'я людини - це є показник, яка є держава. Це є показник і демократичності, це є показник і людяності, якщо хочете це знати, це якраз і справжнє обличчя і держави, і уряду, і депутатів.

Тому  хотів би відділити в цьому законопроекті, який, безумовно, дуже маленький, але я хочу подякувати колегу Мироненка за те, що він приділив увагу цьому аспекту. Я не впевнений, що його треба приймати було окремим законопроектом. Можливо, його треба було монтувати в існуюче законодавство, а, скоріше за все, так воно і є, але він пішов іншим шляхом - він запропонував закон із двох статей. Одною передбачив три параметри пільг, однієї статтею, а другою, що закон набуває чинності з першого січня 2005 року.

Почну з кінця. Чи може він набрати чинності з першого січня? Очевидно, що ні. Очевидно, цю формулу треба писати - з моменту опублікування, так як ми завжди пишемо.

Тепер що стосується надати певні пільги непрацюючим інвалідам першої та другої групи, які отримали інвалідність внаслідок загального захворювання, отримали після звільнення з військової служби. Тобто мова йде якраз про захисників вітчизни.

Шановні народні депутати, я просив би тут уточнити три параметри, які треба доопрацьовувати. Я буду стояти за те, щоб прийняти цей закон в першому читанні і скажу, що треба доопрацьовувати. Що зараз Сушкевич   правильно сказав по суті, але не сказав про те, що потрібно, щоб був записаний причинно-наслідковий зв'язок між проходженням особою військової служби і тим захворюванням, яке вона потім отримала. Оцей причинно-наслідковий зв'язок має бути встановлений, записаний в законі - це головне. Це перший параметр.

І пов'язаний з цим параметр - це коло осіб, які зможуть скористуватися цими пільгами.

І третій параметр - це час, коли можна звернутися за отриманням даної пільги з тим, щоб можна хоча б обрахувати, а нам треба обрахувати це в Бюджетному кодексі і треба обрахувати уряду.

Оці три моменти, я хотів би, щоб вони обов'язково були враховані.

Я, звісно, відкидаю той підхід, по якому пішов наш уряд, і шановний віце-прем'єр-міністр Табачник, я хотів би, щоб знав це колишній Прем'єр-міністр Янукович. Я хотів би, щоб він знав: на цей законопроект висновок такий: Мінпраці, Міністерство юстиції, Міністерство фінансів законопроект не підтримують і взагалі  ніяких пропозицій не дають. Ну, це ж безсовісно, шановні. Захворювання не розвивається за один рік, якщо воно серйозне. Не розвивається за один рік. Тому...

 

ГОЛОВА. Так, дякую.  Володимир Новак, фракція комуністів, будь ласка.  Підготуватися Мельничуку.

 

16:15:38

НОВАК В.М.

Володимир Новак, фракція комуністів, Хмельниччина.

Шановний Володимир Михайлович, шановні народні депутати, дорогі виборці!

Думаю, що маю всі підстави сьогодні для того, щоб висловити слова вдячності моєму колезі Віктору Мироненко за те, що він підняв таку важливу проблему і підготував цей проект закону.

Справедливість слід відмітити, що ця категорія людей, яка виконала свій обов'язок перед державою і по тих чи інших причинах отримала інвалідність внаслідок загального захворювання уже після звільнення з військової служби, залишається до цього часу поза увагою.

Глибоко переконаний, що прийняття такого законопроекту сприятиме підвищенню соціального захисту осіб, які стали інвалідами першої та другої групи. І давайте дивитися правді у вічі: ми цим самим не створюємо якихось особливих умов  для цієї категорії.

Держава просто повертає їм свої борги, адже вони втратили своє здоров'я саме на державній службі, виконуючи свій конституційний обов'язок, захищаючи інтереси України.

Тому то вони і заслужили ті мінімальні пільги, які передбачаються цим проектом. Розумію, що ці пільги мізерні. Але думаю, що люди їх оцінять правильно. Адже при їх визначенні ми виходимо не з нашого багатства, а з нашої бідності.

Разом з тим хотів би погодитись із колегами, які виступали переді мною, що по деяких питаннях цей проект потребує уточнення.

По-перше, автору потрібно було б дати більш чітке визначення кола тих осіб, на яке буде розповсюджуватись дія закону.

Із запропонованих положень правом на отримання пільги зможуть скористатись, виходить, що ніби всі особи, які втратять працездатність, а в минулому проходили військову службу.

Думаю, що автору потрібно було б виписати більш чітко ті положення, які визначають саме причинний зв'язок  між військовою службою та отриманням після її завершення інвалідності загального захворювання. Адже це надзвичайно важливі моменти. І розпливчатість, неконкретність цих положень може привести, принести в суспільство більше лиха, ніж добра.

Повністю погоджуюсь з висновками Науково-експертного управління, що у випадку прийняття даного законопроекту відбудеться збільшення видатків з бюджетів різних рівнів. Тому термін набрання чинності цього законопроекту з 1 січня 2005 року, як тут записано, він нереальний.

При врахуванні зауважень, які сьогодні прозвучали, при умові, що закон буде прийнятий до 15 серпня 2005 року, реальну дію його можна було б ввести з 1 січня 2006 року.

Враховуючи це вважаю, що сьогодні проект можна було б прийняти в першому читанні. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України. Підготуватися Яворівському.

 

16:18:32

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область. Всеукраїнська спілка власників земельних та майнових паїв. Фракція Соціалістичної партії буде підтримувати прийняття даного законопроекту.

І я хотів би колезі Мироненку висловити подяку за підготовку даного законопроекту, ми вважаємо, що він вчасно поданий і буде захищати права військовослужбовців і всіх тих, хто потребує уваги і, хто підлягає під дії цього законопроекту або буде прийнятий цей закон.

Безумовно, і ті пільги по санаторно-курортному лікуванню, і 50 відсотків знижка за проїзд в залізничному, водному та автомобільному транспорті, і все інше - це дуже добре. Але, до кожного законопроекту в кожного народного депутата є якийсь приклад, є він і у мене для того, що ми, парламентарі, і народні депутати хотіли би зробити, і працюємо, і робимо в цьому напрямку. А, що після всього цього робе місцева влада?

Хотів би тут прикладом привести Івано-Франківську область. Я тричі виступав з цієї трибуни захищаючи, щоб не був закритий гарнізонний госпіталь для військовослужбовців, для ветеранів, учасників Великої Вітчизняної Війни, вони проходили там лікування. Тричі звернувся з запитами до колишнього Міністра оборони Марчука, відповідь негативна. А пан Вишеванюк мені відповів, що госпіталь закривається у зв'язку з тим, що там буде відкрита Картинна галерея. І при цьому він забув, що інваліди першої, другої групи, військовослужбовці, ветерани, учасники Великої Вітчизняної Війни. Після цього, його кроку і дій повинні були їхати в Львівську, в Чернівецьку область і лікуватися. То, я би хотів слідуюче питання.

Все-таки, повертаючи до того питання, що Тимчасові слідчі комісії, закон про них повинен бути прийнятий аби ми таким питанням, маючи право контролю, депутати народні давали відсіч місцевим керівникам, які не для Картинної галереї, для чогось іншого закрили цей госпіталь. Але, він повинен бути, я впевнений, після 26 грудня. Цей госпіталь буде працювати по тому профілю, в якому він і працював. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Володимир Яворівський, фракція "Наша Україна". Будь ласка.

 

16:21:12

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський. Шановні законотворці! Навряд чи найдеться в цій залі і поза цією залою людина, яка б, скажімо, вважала про те, що саме звання  вояка, місія вояка повинна з усіх боків державою охоронятися і підніматися. На превеликий жаль, ми цього в Україні сьогодні не маємо, і військовий опущений, можливо, навіть на самісіньке дно і соціальне, і психологічне, і яке   хочете.

Через те я абсолютно сердечно вітаю порух мого колеги Мироненка, який спромігся на цей законопроект. І таки дійсно він хоч трішки підніме  і, принаймні, соціальний статус тих людей, які, хай не сьогодні, хай колись, але служили все-таки на військовій службі. Це обов'язково потрібно робити. Я думаю, що ми за цей законопроект проголосуємо.

Одначе, мені здається, ми сьогодні дуже чесно, об'єктивно підійшли, обговорюючи законопроект Петра Олійника, і хоч він із нашої фракції, але ми всі одностайно сказали, що закон неохайний, він  виписаний так, знаєте, навкидя, нашвидкуруч і визнали це.

Я так само хотів би висловити  певні якісь, скажімо, свої сумніви, які  є щодо цього законопроекту. Тобто в цій  соціальній жалюгідній ситуації, в якій перебуває наше суспільство, вилучення або підняття однієї якоїсь категорії ми повинні пам'ятати, що це викликає велику детонацію у суспільстві, тому що,  справді, є інші інваліди, і я повинен думати і пам'ятати про те, а яка буде реакція на це їхня. До того ж, очевидно, треба подумати і доопрацювати цей закон наскільки  він кореспондується з іншими законопроектами, які  у нас уже сьогодні є, це і про соціальний  захист військовослужбовців, і щодо інвалідів. Через те моя, скажімо, рекомендація була би, я не знаю, чи ви  її підтримаєте, така. Законопроект цей дуже потрібен, я ще раз кажу, його політична суть і соціальна суть дуже висока, підтримати, але запропонувати автору  все-таки вичистити його, даруйте мені на слові,  вилизати його юридично, щоб він був абсолютно бездоганний, і тоді за нього можна проголосувати. І я переконаний, це додасть трошки  певності нашим українським воякам. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Розгляд законопроекту про деякі заходи щодо соціального захисту осіб, які стали інвалідами в наслідок загального захворювання отримано після звільнення  з військової служби завершено, зараз одну хвилину, Голові Комітету Цибенку Петру Степановичу і позиція Уряду з цього приводу.

 

16:24:18

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі, Володимире Михайловичу. Шановні колеги, у нас є два проекти рішення, є  проект постанови, який вносить автор законопроекту і є проект постанови, який  вноситься профільним Комітетом. Поважаючи думку Комітету, який я очолюю в даному випадку. Я, все-таки, хотів би звернутися до своїх колег з проханням підтримати в першому читанні цей проект, розуміючи, що  ми на повернені документа для  повторного першого читання згаємо час. А мова  іде про те, що люди, які звільнилися з військової служби, які віддали військовій службі тривалу частину свого життя дуже часто, навіть після військової служби вони, стаючи інвалідами загального захворювання, їх інвалідність пов'язана з періодом проходження військової служби, тому я хотів би просити колег підтримати, цей законопроект  в першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так. Дякую, будь ласка, мікрофон.

 

______________. Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, Уряд підтримуючи законодавчу пропозицію народного депутата Мироненко Віктора Андрійовича, спрямовано на посилення соціального захисту осіб які стали інвалідами в наслідок загального захворювання, отриманого після  звільнення з військової служби. Просто не погоджуюся з запропонованою редакцією законопроекту. До речі, зазначене узгоджується із рішенням Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, а також висновками головного науково-експертного управління Верховної Ради. При цьому вирішення запропонованих у законопроекті питань, на нашу думку, доцільно було б здійснити шляхом внесення відповідних змін до закону  України про статус ветеранів військової служби і ветеранів органів внутрішніх справ та їх соціальний захист, оскільки мова іде як раз про цю категорію громадян. І, до речі, там би тоді можна було б вивчити питання як розбудувати все, що стосується цієї категорії і не тільки  питання пов'язані з оздоровленням, не тільки з проїздом. а й інші питання, які дійсно потребують вирішення для цієї категорії громадян. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні народні депутати, прошу підготуватися до голосування. Вноситься на голосування для прийняття за основу проект Закону  про деякі  заходи щодо  соціального захисту осіб, які стали інвалідами у наслідок загального захворювання, отриманого після звільнення з військової служби, реєстраційний номер 4610. Прошу голосувати.

 

16:27:04

За-236

Рішення прийнято.

Вноситься на розгляд проект Закону про внесення змін до статті 4 Закону України "Про підприємництво" (щодо видобування бурштину). Доповідач - народний депутат України Шершун Микола Харитонович, підготуватися від  комітету народному депутату Майко.

 

16:27:45

ШЕРШУН М.Х.

Шановні народні депутати, шановний голово.

Прийняття цього закону викликано необхідністю врегулювання проблемних питань щодо порядку видобування бурштину, зокрема недопущення незаконного видобутку та контрабандного вивозу його за межі України. Великі території розповсюдження проявів, закритість місцевості, ліси, посадки, віддаленість від населених пунктів, легкодоступність для розробки ручним і  гідромеханізованим способом призводить до масового несанкціонованого видобування бурштину  приватними особами, старательськими артілями, іншими підприємницькими структурами. Видобутий таким чином бурштин закупляється не зареєстрованими посередницькими структурами і контрабандою вивозиться  за межі України. За рахунок цього держава щорічно втрачає  цінних сировинних ресурсів майже на 10 мільйонів гривень. Те, що на Рівненщині ведуться протизаконні розробки  покладів бурштину, а простіше крадіжки, давно не є секретом. Місцеві органи виконавчої влади та самоврядування не взмозі впоратися із цим лихом. Тому пропонується легалізувати підприємницьку  діяльність видобування бурштину, попередньо створивши систему державної   закупівлі цього мінералу. Частиною другою  статті 4-ї Закону України "Про підприємництво" визначено перелік діяльності, яка може здійснюватися тільки державними підприємствами та організаціями.

Відповідно до цієї норми видобування бурштину можуть здійснювати лише державні підприємства та організації. Цим законопроектом пропонується з частини другої статті четвертої Закону України "Про підприємництво" виключити слова "видобування бурштину", тим самим законодавчо врегулювати питання видобування бурштину суб'єктами господарювання всіх форм власності.

Я хочу все-таки звернути увагу депутатів на те, що сьогодні те, що робиться на теренах Рівненщини у цьому плані з цього питання, його треба зупинити. Люди незаконно добувають бурштин. Відповідно здати в державні структури, в закупівельні структури вони не можуть здати цей бурштин. Тоді, коли ми приймемо цей закон, вони, маючи ліцензію, мають право по тих же цінах, що продають посередниками, а навіть у більших цінах вони можуть здавати державним закупівельним структурам. Я прошу звернути на це увагу.

Прийняття даного закону не потягне негативних соціально-економічних наслідків, оскільки він спрямований на ефективне використання надр та охорону довкілля, унеможливить незаконний видобуток бурштину і контрабанди, вивіз з України. Дозволить створити нові робочі місця, збільшить надходження до бюджету. Головне науково-експертне управління у своєму висновку в основному підтримує цей законопроект. Пропоную прийняти проект закону України, реєстраційний номер 5284, за основу. Дякую.

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам, Миколо Харитоновичу. Сідайте, будь ласка. Від комітету співдоповідає голова підкомітету Комітету з питань промислової політики і підприємництва Майко Віталій Іванович.

 

16:30:59

МАЙКО В.І.

Майко Віталій Іванович, партія "Промисловців і підприємців", фракція партія Народно-демократичної і "Промисловців і підприємців".

Комітет підтримує цей закон. Більше того, я багато років працював у цьому районі і знаю, що величезне багатство України знищується. Бували дні, коли починають при розробці кар'єри відкривати ці слої, які мають в собі бурштин, і сотні тисяч робітників всіх підприємств і областей, і районів там збігаються на це місце викриття цих надр і починають вибирати цей бурштин. Деякі вибирають до десятки кілограмів за годину.

Я бачив цей бурштин, бачив це багатство і завжди дивувався тому, як це держава не може використати і скупити цей бурштин у населення. В той же час, коли скупівлю його ведуть за безцінок всі, кому тільки не лінь.

Я вважаю, що цей закон положить край не тільки розбазарюванню бурштину, але мені здається, що тут ще не сказали, що і знищується природа лісів, бо копають всім, чим тільки можна, тільки, щоб дістати цей бурштин, не восстанавлюючи ці природні багатства країни.

Тому наш комітет роздивився, підтримує і просить підтримати цей закон як дуже потрібний для країни.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Так, чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Так, будь ласка, Кармазін, за ним Соломатін і будемо голосувать.

 

16:33:01

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати, шановні українські громадяни! У відповідності до статті 13 Конституції земля. її надра, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу і так далі є об'єктами права власності українського народу. Ніколи не чув такого і не думав, щоб кращим видом боротьби з розкраданнями було легалізація і створення умов для тих, хто сьогодні розкрадає.

Знаючи ситуацію протягом багатьох років, яка склалась на спецоб'єкті "Бурштин", а там є спеціальний відділ міліції. Можливо, доповідач не знає, а я хочу, щоб він це знав. Спеціальний відділ міліції, який навіть був піднаглядним спеціальній прокуратурі, так і називалася "спецпрокуратура", яка займалася здійсненням нагляду за оборонними об'єктами. І одну з перших вимог, яку поставила частина директорів підприємств, які зараз мають сепаративні такі ухили, це було поставлено перед  Президентом Кучмою ліквідацію цієї спецпрокуратури для того, щоб можна було розтаскати державне майно швидше, яке було на оборонних об'єктах. Їм це майже вдалося.

Тому, я думаю, що посилювати боротьбу треба по-іншому. До речі, що сталося: прокуратуру зліквідували, колишнього прокурора Камарчука Василя Павловича, генерала, звільнили. Три роки він добиваються справедливості по суду. Є рішення вже і Верховного Суду, яке вступило в законну силу, але, як ви розумієте, воно не виконується ні жодним Генеральним прокурором, не виконується і Президентом.

Леонід Данилович, ви за один день прийняли рішення по Піскуну. Може, і по Камарчуку приймете за один день, Леонід Данилович? Питання риторичне, але воно має відношення і до цього питання по бурштину.

Так от, шановні народні депутати, я вважаю, що напівдорогоцінний камінь, яким є бурштин, це надбання всього українського народу, і запобігати контрабанді треба боротися і через митниці. А у нас є ще начальники митники, які теж мають судимості, у нас не тільки Прем'єр-міністри мають судимості, наші начальники митниць мають судимості в минулому. І я думаю, що зараз, не вживши всіх заходів по захисту цього майна, по використанню, приймати такий закон просто передчасно. Тому, я думаю, що він суперечить Конституції, і я не буду голосувати за цей закон.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Соломатін.

 

16:36:10

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Я хочу декілька слів додати до того виступаючого, який вже надав, в цілому, слушну оцінку цьому законопроекту. Я хочу додати декілька слів і як гірничий інженер геофізик, як людина, яка професійно розуміється з питань розвідки і видобутку корисних копалин.

На сьогодні, дійсно, це є державною справою - видобування бурштину. Але разом з цим неспроможність цих державних установ, які повинні здійснювати це, а також бідність того народу, який проживає відповідно в Рівненській, Волинській області, який намагається поза межами закону здійснювати таку діяльність, але, якщо поза межами закону, то і видобудок іде контрабандними шляхами за кордони.

Так держава намагається контролювати це і є спецвідділи в прокуратурі, в міліції, тощо. Але це не вирішує проблему. Тому що пропонується в цьому законопроекті - легалізувати таку діяльність, надавати ліцензії на видобуток бурштину. Але в законі про видобування певних видів, по ліцензуванні певних видів діяльності не передбачається ліцензування такої діяльності. І якщо цей закон буде прийнятий, він не може бути введений у дію і разом з тим пропонується, що під контроль все це взяла обласна державна адміністрація разом з обласним управлінням з питань екології  природних ресурсів.

Тобто цю щучку бурштинову вкинути в омут обласної державної адміністрації. Саме вона буде контролювати видобуток, саме вона буде мати навар з цієї справи. І ті особи, які стоять на чолі такої адміністрації і на чолі того управління, яке має наглядати за цим. Ось в чому сутність цього законопроекту.

Не заперечуючи того, що слід врегулювати це питання, я хочу сказати лише одне, що на тому шляху, який запропонований, це врегулювати не вдасться. Крали одні, маленькі і контрабанда була через одні шляхи. Зараз будуть красти інші в більших масштабах і під прикриттям цього закону.

Тому закон цей приймати не треба і не можна і разом з тим хочу нагадати, що існує законопроект номер 5160 Кабінету міністрів України про види господарської діяльності, яка провадиться виключно державними підприємствами, установами і організаціями. Без спільного розгляду з цим законопроектом, такий законопроект, який пропонований, тим більше приймати не можна. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ті, хто бажав взяти участь виступили. будемо визначатися. Ну, Мельничуку хвилинку дайте з мотивів голосування. Мікрофон Мельничука і будемо голосувати.

 

16:39:32

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні колеги! Мені не хвилинку, а мені 3 хвилини по Регламенту. Я хотів би підтримати, оскільки, Адаме Івановичу,  що Регламент передбачає за скороченою процедурою 2 - за, 2 - проти. Оскільки, 2 депутата висловилися - проти, я б хотів підтримати колегу Шершуна.

Дійсно, цей законопроект треба прийняти за основу, а потім доопрацювати. І треба сказати подяку винести колезі Шершуну для того, що він зробив цей крок, щоб врегулювати, хоча б в якійсь  мірі це питання. В законопроект пропонується включити з переліку видів господарської діяльності, яка може здійснюватися лише державними підприємствами. І ми повинні його підтримувати обов'язково, ви ж дивіться, що у нас коїться не тільки з !!!, а що робиться з нафтою, газом і іншим в державі. Прикладом або свідком, коли депутати Чернівецької обласної ради обурені були тим, що в них, в Чернівецькій області, є Лапушнянське нафтородовище. Взагалі, мало того, що там незаконна діяльність.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити. Хай, завершить.

 

МЕЛЬНИЧУК М.В. Що там іде видобуток нафти незаконно, але ще і не платять податки. Тільки в цьому році 40 тисяч тонн нафти. серцю видобуто, да? А, платити податки в Чернівецькій області не хотять ділки, тому що вони знаходяться в Києві. І поки ми в державі не наведемо порядку в цьому напрямку, толку не буде.

Тому, я вважаю, що за основу фракція Соціалістичної партії, народного депутата Шершуна буде підтримувати. Я звертаюся до всіх підтримати даний законопроект. А, щодо доопрацювання, на друге читання можливість буде у кожного народного депутата.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Але, Михайле Васильовичу, народного депутата Шершуна не треба підтримувати, він чоловік міцний і сам встоїть  на ногах, треба підтримати законопроект, автором якого він є.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу у першому читанні проекту Закону про внесення змін до статті 4 Закону України про підприємництво (щодо видобування бурштину), реєстраційний номер 5284. Прошу голосувати.

 

16:42:08

За-184

Можливо на повторне перше читання? Я ставлю на голосування про направлення законопроекту на повторне перше читання. Прошу голосувати.

 

16:42:37

За-215

Нехай займається цією важливою справою держава. Проект  відхилено.

Слухається проект Закону про внесення змін до Кодексу України "Про  надра"  (щодо плати за користування надрами), реєстраційний номер  3520. Автор ініціативи Рудьковський Микола Миколайович. Я його не бачу. Від комітету хто? Соломатін Юрій Петрович, будь ласка.

 

16:43:16

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін.

Шановні колеги! Законопроект, який пропонується вашій увазі,    відноситься до  розряду тих, коли його  опрацьовує і подають на розгляд фахівці, при чому фахівці, які знають всі дірки і прорехі у тому виді діяльності, який і вони самі знають. Давайте ми  згадаємо з вами, як Юлія Володимирівна Тимошенко у свій час олігархів з енергокомплексу тягала і мотала по всіх кутках, бо  вона сама знає дуже добре цю справу і поставила в певній мірі їх на місце з цього питання. Комітет з питань екологічної політики, природокористування і  ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи розглянув і підтримав цей законопроект ще в липні місяці минулого року і подав на розгляд Верховної Ради України відповідні документи. Комітет підтримує цей законопроект, він вносить ясність і вичерпність у тлумачення норми кодексу України про надра в частині повноважень у наданні пільг по платежам за користування надрами. Пропонується законодавчо закріпити норму, що  надання зазначених пільг здійснюється виключно на підставі законів України. В порівняльній таблиці це відображено. На думку Комітету прийняття зазначеного законопроекту буде сприяти впорядкованості і підконтрольності у вирішенні питань про надання пільг. Певною мірою прийняття цього законопроекту має сприяти і наповненню державного бюджету, а через  це і збільшенню фінансування геологорозвідувальної галузі. Головне наково-експертне управління  Верховної Ради України, Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу та Кабінет Міністрів України підтримали цей законопроект. Тому пропонується проект закону України про внесення змін до Кодексу України про надра, реєстраційний номер 3526 прийняти за основу, враховуючи, що цей законопроект стосується змін до однієї статті прийняти його можна і в цілому, як закон України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, чи є необхідність обговорювати? Немає. Тільки давайте ще від одного Комітету з питань бюджету дамо можливість висловитись, а потім  будемо визначатися. Будь ласка, мікрофон Порошенка.

 

16:46:07

ПОРОШЕНКО П.О.

Вельмишановний Адаме Івановичу, шановні колеги, справа в тім, що плата за користування надрами є  суттєвим джерелом наповнення доходної частини  бюджету. Тому, безумовно, ми відповідно до 27-ї статті Бюджетного кодексу маємо право вводити цей законопроект у випадку результативного голосування лише з 1 січня 2006 року. Я би просив вас, щоб ми ні в якому разі не приймали цей законопроект зараз в цілому, щоб мали можливість доопрацювати у випадку результативного голосування, тому що ціна на корисні копалини, які є загальнонаціональним достоянням, дуже суттєво коливається навіть у межах року. І тому не тільки Законом про надра, а і іншими  законодавчими актами, у тому числі з питань оподаткування можуть встановлювати ставки  плати  за користування надрами. Тому законопроект потребує суттєвого доопрацювання. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Тоді давайте з місця по хвилині. Кармазін, будь ласка, потім Мельничук. Два слова, визначається законом. А ми хочемо цілу годину говорити. Будь ласка, Юрій Анатолійович говоріть.

 

16:47:21

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка, "Наша Україна".

Шановні народні депутати, поки ми з вами були у відпустці літом, Укррудпром приватизовували втихаря. Зараз на третину підняли ціни. Ви це знаєте. Що потягло за собою подальший зріст цін. Це все лягло на наших громадян України. Статтею  30 Кодексу про надра вказано, що нормативи плати за користування та порядок їх справляння встановлюються Кабінетом Міністрів України. Зараз Рудьковським записано: виключно  законами  України. Це ж дуже правильно. І тому треба приймати цей закон. І те, що пільги тут встановлював уряд, це теж  треба міняти. Я не знаю, чи довго буде розглядати бюджетний комітет. Мені хотілося б, щоб швидше він розглядав. Тому що мені здається, що цей закон допоможе суттєво наповнити Державний бюджет...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Мельничук, за ним - Яворівський.

 

16:48:35

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область, Всеукраїнська спілка власників земельних та майнових паїв. Я взяв слово з приводу  того, щоби підтримати даний законопроект і тих депутатів, які виступили в його підтримку. Фракція Соціалістичної партії буде підтримувати даний законопроект, тому що він дійсно суттєво вплине на дохідну частину бюджету. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Яворівський.

 

16:49:06

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський. Шановні колеги, от щойно ми розглядали законопроект, який, на превеликий жаль, не пройшов, про бурштин. І просто мимо волі подумав про те, що бурштинова промисловість у Латвії і в Литві - це колосальна стаття десь там на другому чи на третьому місці їхнього прибутку. У нас це все валяється під ногами. Це точнісінько така ж сама ситуація і з мінеральними водами, і з всіма іншими підземними речами.

Я просто хотів наголосити на тому, що фактично ще залишилося десь два тижні цієї окупаційної влади, яка фактично набила кишені на цих усіх. Кабінет Міністрів з волі міністра вирішувалося питання, кому давати пільги, кому не давати пільги. Це феодалізм, даруйте мені. Тут Соломатін абсолютно правий у визначенні цих категорій там буржуазних і таке інше. Через те за цей законопроект треба обов'язково проголосувати і ввести, ці пільги вивести на рівень нашого нормального закону. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Соломатіна згадували якраз досить позитивно. Ви радуйтеся. І з мотивів голосування, будь ласка, Матвієнков, і будемо голосувати.

 

16:50:24

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, 55 округ, Мариуполь. Уважаемые коллеги, действительно этот законопроект требует сегодня проведения, и он заслуживает внимания. Потому что то, что сегодня делают собственники ГОКов после того, когда, так сказать, были приватизированы эти процессы. Вы посмотрите "Сухая балка" сегодня, то народное богатство, которое есть, продает посреднику по 50 гривен, а посредники реализовывают по 120, по 130 гривен. Так спрашивается, где девается эта разница и чье это богатство, богатство всей страны или богатство того непосредственного посредника?

Поэтому необходимо сегодня пересмотреть плату за надра. И Антимонопольному комитету уже давно было пора влезть в эту ситуацию и разобраться, с чего же складывается механизм ценообразования вот именно в тех структурах, которые работают на надрах, и которые используют эти надра в своих корыстных целях.

Поэтому кроме этого прошу, Адам Иванович, записать протокольное поручение к этому законопроекту, чтобы Антимонопольный комитет влез в эту ситуацию. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Краще хай не влазить.

Так, все, опустіть руки. Обговорення питання завершено, обговорення питання завершено. Я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Кодексу України про надра (щодо плати за користування надрами). Реєстраційний номер 3520. Прошу голосувати.

 

16:51:55

За-182

По фракціях, будь ласка.

Так, "Наша Україна" - 12, "Регіони України" - 17, комуністів - 56, соціал-демократи - 0, Народна аграрна партія - 12, соціалісти - 20, "Єдина Україна" - 7, блок Тимошенко - 15, "Союз" - 14, НДП, Партія промисловців, підприємців - 5, "Центр" - 10, "Трудова Україна", "Демократичні ініціативи" - по три, позафракційні - 8.

Так, будь ласка, Рудьковському хвилина, він автор законопроекту.

 

16:52:41

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Рудьковський, фракція соціалістів.

Шановні народні депутати, шановні колеги! Я звертаюся до фракції "Наша Україна". Прошу підтримати цей проект. Він наповнює бюджет. Ви подивіться, деякі компанії використовують мільйони декалітрів води, не сплачуючи нічого в бюджет. Ми купуємо "Кока-колу" дорожче паливно-мастильних матеріалів, вони жодної копійки, використовуючи природний ресурс води, не платять в бюджет. У нас є деякі підприємства, які експлуатують природні ресурси з високими надприбутками і недоплачують ніяких акцизів.

Цей законопроект буде впливати на збільшення доходної частини в любому випадку. І над цим буде працювати уряд. Я прошу хоча б підтримати його на повторне перше читання для того, щоб ми не загубили. Це підтримує і Міністерство фінансів, це питання обговорювалося в бюджетному комітеті ще під час формування минулого бюджету на 2004 рік.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги!

Народний депутат Соломатін, присядьте, будь ласка, ви не доповідач. Доповідач своє слово сказав. Ви виступали співдоповідачем, і не вводьте в оману сесійну залу і народ.

Шановні колеги, зверніть увагу, про що стосується цей закон: зараз пільги на свій розсуд роздає уряд, роздає так, як він бажає це зробити. Автор законопроекту пропонує, щоб це робив не уряд, а щоб це встановлював закон. А закони приймає  лише один єдиний орган в державі - це Верховна Рада. І я переконаний, що коли будуть через сесійну залу проходити ці пільги, вони будуть проходити досить і досить прискіпливо, і, звичайно, тоді поповнення бюджету буде в десятки, якщо не в сотні разів кращим, ніж тоді, коли оперативно це вирішує Кабінет Міністрів одноособово в особі міністра чи в особі віце-прем'єра чи в особі Прем'єра.

Тому я не бачу наміру, чому ми чинимо супротив того, щоб Верховна Рада це регулювала законами, а не видавати в черговий раз на відкуп чиновників, які будуть, ви розумієте, як це робити.

Тому я ставлю на голосування по... Є пропозиція переголосувати цей законопроект. Хто за те, щоб повернутися і переголосувати цей законопроект, прошу підтримати.  Голосуємо.

 

16:55:32

За-250

Дякую.

Я ставлю на голосування про прийняття у першому читанні за основу проекту закону про внесення змін до Кодексу України про надра (щодо плати за користування надрами), реєстраційний номер 3520. Прошу голосувати.

 

16:56:03

За-262

Дякую.

(Ш у м   у   з а л і)

Ні, є заперечення.

Немає заперечень, що в цілому як закон. Є.

Шановні колеги, дехто вже хоче роздавати ці ліцензії, ви бачите. Але я думаю, що це буде робити Верховна Рада.

Слухається питання - проект Закону про внесення змін до Закону України "Про плату за землю" (щодо звільнення від оподаткування). Реєстраційні номери 3010, 3759.

Доповідають народні депутати Турчинов і Бандурка. Є Турчинов? Зайнятий революцією. Тоді, будь ласка, Бандурка Олександр Миронович, прошу.

 

16:56:56

БАНДУРКА О.М.

Шановний Адам Іванович, шановні народні депутати!

Щорічно приймаючи бюджет ми приймали рішення про звільнення від сплати податку за землю, ті території, які зайняті військовими частинами, прикордонними частинами та підрозділами внутрішніх військ.

Приймаючи бюджет на 2004 рік ми визначили тільки частини міністерства оборони, території, зайняті об'єктами міністерства оборони. Але були випали міністерство внутрішніх справ і державної прикордонної служби.

Потім окремим законом ми звільнили Державну прикордонну службу від сплати податку за землю.

Зараз депутатами Бандурка, Мойсик і Бартків вноситься пропозиція в пункт третьої частини першої статті 12 записати: "крім Збройних Сил України, внутрішніх військ, Міністерства внутрішніх справ України", і дальше за текстом: "Прикордонних військ".

Мова йде про те, що мають сплачувати 0,2 ціни за гектар, середньої ціни по області, що складає в цілому по державі 18 мільйонів гривень.

В кошторисі Департаменту внутрішніх військ така сума не закладена. Якщо ми таку звільнимо, то тоді вони будуть виконувати бюджет. Як ні, то вони до нас тоді звернуться що давайте, щоб ми їм ці гроші дали, в бюджет треба вносити. Тому що не передбачено. А загалом ці підрозділи фінансуються тільки на 63 відсотки.

До речі, у нас в комітеті законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Лежить законопроект про реформування внутрішніх військ, перетворення їх в правоохоронну службу. Я ще хотів вам сказати, що Комітет з питань оборони і безпеки, Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин, Головне науково-експертне управління, зауважень не мають і законопроект підтримують. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Так, будь ласка, від профільного комітету і з питань аграрної політики та земельних відносин Одайник Микола Миколайович. Прошу.

 

16:59:31

ОДАЙНИК М.М.

Микола Одайник, "Наша Україна", "Солідарність", Вінниччина.

Шановні депутати! Шановний народе України! Доброго дня вам! Доброго вам всі здоров'я! Щастя добра і злагоди в кожну сім'ю!

Сьогодні ми знову повертаємося до дуже насущних питань - це, знову розглядаємо сьогодні декілька законопроектів про внесення змін до Закону України "Про землю". Про плату за землю.

Один з цих законопроектів - це 3010, на жаль, сьогодні не було доповідача, автора цього законопроекту. Він пропонує внести зміни до статті 12 Закону "Про плату за землю". Стаття 12 встановлює перелік суб'єктів, які звільняються від сплати земельного податку. Так от в цю статтю законом 3010 пропонується уточнити, що релігійні організації звільняються від сплати земельного податку і з земельних ділянок отриманих ними під будівництво культових споруд, в тому  числі під час проведення робіт та будівництв, проведення проектних робіт та будівництва релігійно-культового призначення.

Згідно пункту 5, статті 12 цього закону встановлено, що релігійні чи благодійні організації звільняються від сплати податку за землю в двох випадках, коли вона зареєстрована і не займається підприємницькою діяльністю. Крім цього, якщо гарно подивитися і прочитати сам законопроект, то ми побачимо, що  законопроект  3010 суперечить статті  2 цього ж закону, тобто Закону "Про плату за землю". Тому комітет розглянув і врахував ці всі мотивації, і пропонує відхилити  цей законопроект, як  той, що суперечить самій основі Закону "Про плату за землю".

Інший законопроект - це 3759, який автор тільки що доповідав. Він пропонує  звільнити внутрішні війська  Міністерства внутрішніх справ від сплати теж за землю. Точніше,  цим законопроектом хочеться прирівняти внутрішні війська до прикордонних військ  і Збройних сил України, які отримали вже дані пільги.

Виходячи із сказаного, а також, враховуючи те, що щорічно законами України про  Державний бюджет України зазначені  підрозділи звільняються від сплати  податку, комітет рекомендує прийняти законопроект 3759 за основу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Є необхідність обговорювати? 

Кармазін, будь ласка.

 

17:02:43

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати! Є кілька аспектів цих проблем, ми ніколи так сильно не зіштовхувалися з підрозділами  внутрішніх військ, як ми зараз побачили це  під час, так званої, помаранчевої революції. Я ніколи  не міг додуматися до того, що, виявляється, для пересування військ і спецпідрозділів використовуються одні із найдорожчих автомобілів "Вольксваген-таурех", ніколи не міг додуматися. Але  коли побачив, що вони тут їздять десятками,  був надзвичайно вражений. Чому? Це одна із самих дорогих машин, при чому, маючи таку  характеристику все-таки джипа паркетного.

І звісно, Олександр Маркович  правий, що треба  реформувати внутрішні війська і треба робити все для того, щоб менше землі вони сьогодні займали. Чинну редакцію закону про плату за землю встановлено, що у разі земель, які знаходяться за межами  населених пунктів, не за цільовим призначенням податок з такої землі сплачується не за  пільговими ставками, а у повному розмірі. Ми з сами це тут приймали, хіба це ми погано написали і тоді я хотів би запитати: а як ми будемо наповнювати місцеві бюджети, якщо ми зараз абсолютно всіх позвільняємо? Як ми будемо стимулювати до того, щоб вони зменшували  число полігонів, число баз, які потім здаються в оренду? Яким чином ми будемо зменшувати? Ніяк. Давайте подумаємо про місцеві бюджети, а ми про це не хочемо  думати. Натомість там де стоїть питання про те, що релігійна організація, яка побудувала церкву храм якийсь і там, на цю маленьку земельну діляночку ми не можемо їх  зменшити плату і запровадити, таким чином будемо говорити, що це  впливає також сильно на доходну частину бюджету. В тих випадках, якщо війська, в тому числі і внутрішні абсолютно любі прикордонні, внутрішні, збройні сили використовують землю за цільовим призначенням, вони податків не платять. Коли використовують не за цільовим, то  значить не треба їм користуватися і цими пільгами. Тому  я не буду підтримувати такий законопроект як 3759, і натомість буду підтримувати законопроект 3010,  з урахуванням того, що на сьогоднішній день віра в бога допоможе зменшити кількість підрозділів правоохоронних органів через те, що буде доброчинність  в суспільстві. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І Вам дякую за таку мудру реакцію. Будь ласка, Соломатін. більше ніхто не наполягає? Мельничук ще хоче, добре, і Яворівський.

 

17:05:53

СОЛОМАТІН Ю.П.

Шановні колеги, наша  Фракція грунтовно розглянула обидва законопроекти і абсолютно чітко визначилася  стосовно відношення  цих, до цих  законопроектів. Ми не будемо підтримувати ні законопроект номер 3010, ні законопроект номер 3759 з наступних міркувань. Законопроект  3010 передбачає звільнення від оподаткування за землю релігійних організацій. Релігійні організації - це громадські організації. А чи  торкається або чому не торкається така пропозиція, наприклад, організації інвалідів, ветеранів, інших громадських організацій, нарешті громадською організацією, але з певною специфікою є і політичні партії, які не мають права підприємницької діяльності. Чому б тоді нам не звільнити від плати за оподаткування, за землю у разі, якщо  політична партія щось маленький будиночок побудувала, як один мій колега говорив про маленьку церкву на маленькій ділянці. Тому саме тут пропонується таке виключення, яке може стати  підставою і для  ланцюгової реакції для  подальших пропозицій стосовно надання такого права усім без виключення громадським  організаціям.

І щодо законопроекту 3759, майже все вже сказано під  ті підводні камені, які в ньому існують. А я нагадаю і скажу лише  ще про один такий підводний камінець. Ці підрозділи, про які йдеться, вони здійснюють волею або неволею певну господарську діяльність,  навіть мають каменоломні, на яких  працюють люди,  які позбавлені можливості перебувати на волі, отримують певні гроші. Чому у такому випадку, коли ця земля, на ній, на цій землі здійснюються господарська діяльність або вона здається в оренду, чому тоді такі підрозділи мають бути  ще додатково звільнені від плати за оподаткування землі. Тому слід такі пропозиції, з котрими виступили автори законопроекту 3759, розглядати більш прискіпливо зо всіх боків, які дозволять нам подивитися і побачити, чи доцільно перебування у них власності така кількість землі, якщо вони скаржаться на те, що вони не можуть платити за неї податок.

Тому я пропоную не підтримувати такі законопроекти. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Мельничук. Підготуватися Яворівському.

 

17:09:07

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область, Всеукраїнська спілка власників земельних та майнових паїв.

Шановні друзі, якщо розглядати це питання з призми того, чи ми повинні давати пільги, чи ні, треба все-таки з'ясувати для себе одну річ: як у цьому випадку парламент із прийняття цих двох законопроектів може підмінити органи місцевого самоврядування. Ми розуміємо, що сьогодні є і дії Закону України "Про оренду землі", і тому треба було би прилаштуватися до цього закону. Якщо це десь військова частина внутрішній військ або ще щось, розташовано на відповідній території, то з цього приводу повинна було би приймати рішення відповідна рада. Або пільгова сплата за землю, або взагалі звільнити від сплати за землю.

Що стосовно релігійних організацій і церков, і так далі, то безумовно, що я ось був у Чернігівській області на зустрічі в одному селі, і до мене підійшов батюшка і дійсно звернувся по тому, що вони почали будувати церкву, але сільська рада такий податок за ту землю заподіяла, що вони не можуть зібрати, щоб сплатити податок, а не то що побудувати церкву. То з цього приводу безумовно, що ці два законопроекти могли би підсилити якимось чином і впливати на вирішення питань щодо сплати за землю.

І я не думаю, що 1400 гектарів землі, які сьогодні звільняться від сплати по внутрішнім військам, вони, будемо говорити, там будуть відчутно впливати на поступлення до бюджету. Це стосується і релігійних.

Тому фракція Соціалістичної партії України виступає завжди проти того, щоб звільняти когось, але у цьому випадку ми вирішили підтримати обидва законопроекти. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Яворівський.

 

17:11:15

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Яворів, Жовкла, блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Отже, отже, ми сьогодні розглядаємо два нібито протилежні абсолютно об'єкти, яким хочемо надати пільги. З одного боку - душа, церква, віра, з іншого боку - груба, даруйте, військова сила.

Я хочу відразу зголоситися із тими моїми колегами народними депутатами, хто ставить питання саме так, і я думаю, ми до нього обов'язково, якщо не сьогодні, то буквально найближчим часом прийдемо все одно.

Якось я попробував з "Інтернету" витягнути, яка кількість пільг є в Німеччині і для людей, і для учасників господарської діяльності, державних структур і таке інше. З'ясувалося, що у німців, багатющих німців, які розраховуються вже ще й за Другу Світову війну сьогодні із Європою і не тільки з Європою, у них три з половиною відсотки пільг. У нас вони сягають десь під сорок відсотків. А ми - пільги, пільги, пільги, й пільги, й пільги.

Я переконаний, що треба закладати в бюджеті ці гроші, які має платити і армія, і внутрішні війська, закладати в бюджет обов'язково, і хай платять усі нарівні. Отоді хай командир військової частини, міністр внутрішніх справ, хай думають - тримати їм величезний полігон чи стадіон, чи розмістити військову частину на маленькій території і менше платити податку. Ну, саме ж життя цього буде вимагати.

Через те я цей законопроект військовий підтримати не можу. Щодо релігійних. тут треба, мабуть, врахувати все-таки певну провину держави, що стільки десятиліть ми священиків, ну, система священиків, так би мовити, й ганяла, тобто це якась ну ніби, ніби невеличка покута. Але маючи таку нагоду, я хотів би, з іншого боку, і звернутися не стільки до пастви, скільки до священиків: та не лізьте ви, врешті-решт уже в цю політику! Не залишайте ви тих брудних слідів, які є. Я це хочу сказати, я показував по телебаченню донецьку ікону, де намальований серед святих відомий вам кандидат в народні депутати. Ось я тримаю страшну, не віриться, що це випущено...

Да, ну, Янукович, я його і маю на увазі. В  Президенти, так. Подивіться, що пишуть нібито священики: "Ющенко Президент - це засилля уніатів і папістів, руйнування наших традицій, обрядів і народної душі. Якщо він прийде до влади, то на Православну Церкву чекає суворе випробування".

Це що, божевільні люди пишуть таке? Та Ющенко збудував храм у своєму селі на величезному пагорбі, причому храм для Московського Патріархату, якщо навіть на те пішло.  Що ви пишете, священики, куди вас утягують?  А за закон треба проголосувати за цей.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, обговорення питання завершено. Давайте будемо визначатися.

Я ставлю на голосування проект закону про внесення змін до Закону України "Про плату за землю щодо звільнення від оподаткування", реєстраційний номер 3010.  Прошу визначатися.

 

17:14:47

За-149

Законопроект відхилено.

Та ви ж бачите... Ну, покажемо ще й для Кармазіна. Будь ласка, по фракціях.

“Наша Україна" -   75, "Регіони України" - 3, Фракція комуністів - 0, СДПУ(о)  - 18, Народна аграрна партія - 14, СПУ - 19, "Єдина Україна" - 2, Блок Тимошенко - 4,  "Союз" - 0, НДП та ПППУ - 4, "Центр" - 5, "Трудова Україна" - 0, "Демініціативи" - 0, Позафракційні - 5.

Ставиться на голосування проект закону про внесення змін до Закону України "Про плату за землю щодо звільнення від оподаткування, реєстраційний номер 3759.  Прошу голосувати.

 

17:15:48

За-70

Законопроект відхилено.

Так, нам ще треба ще трохи з земелькою розібратися. Зараз слухається питання проект Закону про внесення змін до Закону України "Про плату за землю щодо надання та скасування пільг. Реєстраційні номери 2490, 2490-1, 3073, 4253, 4499.

Зараз будемо голосувати. Будь ласка, Демьохін, прошу. Підготуватись Артеменко Юрію.

 

17:16:32

ДЕМЬОХІН В.А.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые народные депутаты!

Данный законопроект был разработан как выполнение поручений моих избирателей по Херсонской области и Херсону.

Дело в том, что вы, наверное, все прекрасно знаете, что Херсон - это дельта Днепра. И в этой дельте большое количество находится островов, большое количество заливов, заток. И вот на этих островах очень много дач. Эти дачные участки раздавались еще на заре советской власти. И понятно, что сегодня, когда транспортные средства, наш речной флот находится в крайне неблагополучном состоянии, люди добираются на лодках.

Это небольшие весельные, моторные лодки. Но есть ущемление прав владельцев этих лодок. Я вам приведу такой пример. Например, кооператив автомобильный имеет гораздо больше льгот, меньше оплату за землю, чем владельцы кооператива лодочной стоянки.

И предложения в этом законе - добавить к "особистим транспортним засобам громадян", добавить : "товариствами власників маломірних човнів для зберігання особистих човнів громадян". То есть мы говорим именно о маломерных судах, мы не говорим о яхтах, не говорим о катерах, так сказать, элитного класса.

Есть замечание Науково-експертного управління,  они связаны с датой ввода этого закона с 1 января 2003 года. Я очень просил бы принять за основу закон, а дату мы, естественно, будем на втором чтении предлагать - 1 січня 2006 года, при новом , следующем бюджетном процессе уже.

Законопроект альтернативный следующий по номеру будет докладываться. В общем-то у авторов нет разногласий объединять эти два закона. Я думаю, коллега уважаемый, будет сейчас об этом говорить. И на втором чтении доработать с учетом замечаний.

И еще очень важный момент. Мы все время говорим о том, как же будут наполняться местные советы. Да, здесь есть определенная, так сказать, льгота. Но, вдумайтесь, если мы пошли на встречу транспортных средств легковых автомобилей, почему мы не можем такой же шаг сделать в сторону владельцев маломерных судов. Тем более, если мы упорядочим эту деятельность, то, поверьте, льготы не упадут мы будем, з горы не упадут в местный совет, мы просто из тени выведем достаточно большое количество, так сказать, оборотов.

Убедительно прошу, уважаемые коллеги, поддержать в первом чтении, а на следующей сессии мы его доработаем с учетом замечаний. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую Володимире Анатолійовичу. Законопроект 2490-1 доповідає Юрій анатолійович Артеменко. Підготуватися Пєхоті.

 

17:19:39

АРТЕМЕНКО Ю.А.

Дякую. Я хотел бы продолжить то, что говорил коллега Владимир Демехин. О чем идет речь? Наши законопроекты, они практически одинаковы и Юридическое управление предлагает их даже объединить, потому что, и на их основании разработать единый проект.

О чем идет речь? Еще раз скажу, то, что говорил Владимир Демехин. Если мы сказали "А" и дали льготы гаражным кооперативам, дачным кооперативам, то ни чем не отличается предоставление этой незначительной льготы для людей, которые имеют стоянки для хранения малых катеров. опять же речь идет не о яхтах, потому что эти яхты стоят на дачах там или где-то возле собственных домов, а речь идет, в первую очередь, о защите пенсионеров и малообеспеченых граждан, то есть, людей для которых плата за хранение лодок достаточно значительна.

Я не хотел бы говорить здесь о следующих законопроектах, которые будут рассматриваться 5 сразу все вместе, потому что там уже логика другая. То есть, мы выходим с этой структуры, там уже речь не идет, дачные кооперативы, гаражные, там идут военные части, там идут санаторно-лечебные учреждения. И мне кажется, что некорректно было внесение под одну, скажем, тему освобождения или льготы под землю, внести туда и лебедя, и рака, и щуку.

Поэтому предложение следующее: проголосовать   сперва законопроект Демьохина, если он не набирает  голосов, мой законопроект,  мы не претендуем здесь на авторство и на первое слово  с одним незначительным уточнением о том, что  мы, как  авторы, согласны, что введение этих законов будет с 1 января 2006 года, когда бюджетный комитет может  подработать необходимые детали. Прошу  поддержать законопроект 2490-1.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юрію Анатолійовичу.

Пєхота. Я не бачу. Хара.  Франчук Анатолій Романович. Не бачу. Від комітету, будь ласка, тоді. Одайник Микола Миколайович, будь ласка, по всіх законопроектах.

 

17:21:55

ОДАЙНИК М.М.

Микола Одайник.

Я ще раз вам представився. Знаєте, я вже говорив, що  сьогодні  на розгляді декілька законопроектів про внесення змін до Закону України "Про плату за землю". І, я думаю, що ці питання будуть  знову і знову продовжуватися. Чому? Тому що проходить один якийсь законопроект, тут же за нього чіпляються інші. Тільки що автори говорили, що на автостоянки ці є пільга, на стоянку там лодку немає пільги.

Моя пропозиція взагалі, я думаю, що ми зберемося  і відмінимо ці всі пільги, щоб такої  дискримінації, такого відношення до землі, яке сьогодні є, до нашої святині, щоб взагалі не було.

Що стосується цих законопроектів. Тут п'ять законопроектів, автори двох законопроектів розказали, що вони собою представляють. Я коротко скажу, що представляють собою законопроекти інших три.

Законопроект 3073  пропонує звільнити від сплати за землю  підприємства, що  здійснюють питне водопостачання, водовідведення, за землі водного фонду, трубопровідного транспорту. Комітет, як і у першому випадку, вважає, що прийняття цього законопроекту принесе  значні збитки місцевому самоврядуванню. Тому і тих два попередніх і цей законопроект комітет пропонує відхилити.

Законопроект 4353.  Що він пропонує? Що пропонується в цьому законопроекті? В цьому законопроекті пропонується  звільнити від плати за землю підприємства, що розповсюджують національні та державні програми телебачення та радіомовлення. Комітет вважає, що якщо дійсно звільнити,  то це получіться, що  порушиться принцип рівності і порушиться навіть  я б сказав би, що буду відбудуватися якась податкова дискримінація. Теж на основі цього Комітет пропонує Верховній Раді відхилити цей законопроект. Що  стосується 5-ого законопроекту 4499, який  пропонує звільнити від сплати за землю ті  спеціалізовані санаторії, заклади культури, науки, освіти, охорони здоров'я, соціального забезпечення, фізичної культури та спорту, які фінансуються за рахунок коштів державного бюджету, я думаю що якщо ці, фінансуються за рахунок коштів державного  бюджету, то їм виділити дотації це не моя думка - це думка Комітету, а всі повинні бути в рівних умовах і платити за землю в повному обсязі. Всі ці 5 законопроектів Комітет пропонує відхилити. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Микола Миколайович, все зрозуміло, голосуємо? Юрій Анатолійович підтримайте нас. Не можете, ну давайте тоді Соломатіна заслухаємо ще. Кармазін, будь ласка. Усі виступаючі надають можливість за них сказати свою думку.

 

17:25:24

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна". Шановні народні депутати, ви розумієте 5 законопроектів і всі вони мають певний сенс, тому, шановний Адаме Івановичу, я розумію, що хочеться  швидше розглянути, але давайте ми будемо в тому полі розглядати як ми розглядаємо. Значить законопроект 2490, ви чули, який  доповідався зараз і законопроект 2490-1 можуть бути прийняті тільки з тим зауваженням, яке зробили Науково-експертний відділ. Чому? Науково-експертний відділ очевидно з того самого, з чого виходить Партія захисників Вітчизни, захищаючи людей. Ми виходимо з того, що лодка і катер - це великі різниці. У нас є лодки і катера, які мають не один мільйон коштують. І вони стоять і в Одесі, і в Херсоні, і в Києві тут стоять. І що ми на них будемо розповсюджувати? Давайте ж не будемо на них розповсюджувати ці норми.

Тому вони пропонують записати таким чином: товариством власників маломірних суден (веслових, моторних човнів). Це зрозуміло, що це бідні люди, ті, яким треба дійсно доставатися на дачі і так далі. Якщо стосується олігархів, нехай платять по повній програмі. Вибачайте. У них є гроші і можуть ділитися ще з народом, у тому числі за такі предмети розкоші.

Що стосується звільнення від земельного податку підприємств, які здійснюють питне водопостачання, то я абсолютно згоджуюся з комітетом, що це треба відхилити, тому що абсолютно немає ніяких розрахунків, як це буде зменшено тарифи на послуги водопостачання. Тим більше приклад Одеси, коли було приватизовано ці речі і абсолютно прибуткову галузі було приватизовано.

Тепер тільки підприємства зв'язку тільки державної форми власності, у той час, коли вже є недержавної форми власності. Це є чітко порушення статті два Закону України "Про власність", яка проголошує рівність  підприємств усіх форм власності.

Також і щодо законопроекту 4499. Я також за те, щоб його відхилити, тому що знову не будуть надходити кошти до місцевих бюджетів. Таким чином законопроект 2490 і 2490-1, які подані народним депутатом Артеменко і поданий народним депутатом Демьохіним, вони практично однорідні. Їх можна прийняти обидва, об'єднавши, проголосувавши чи по черзі, чи разом. Інші законопроекти доцільно відхилити як такі, що порушують інші закони і принцип, основні принципи самоврядування. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую і вам. Шановні колеги, будемо визначатися. Ставиться на голосування проект Закону про внесення змін до Закону України "Про плату... Так, ну, Черновецький, будь ласка.

 

17:28:56

ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ Л.М.

Уважаемый Председательствующий, уважаемые народные депутаты!

"Наша Украина", Христианская либеральна партия, Черновецкий.

Я, во-первых, хочу вас поздравить с тем, что против меня резко стали прекращаться уголовные дела, уже их штук пять сразу прекратилось с приходом нового, ну с победой народной власти на Украине, да? Это, во-первых, класс! Я думаю, что таких, как я, много и тиска станет намного меньше. Поэтому бизнесмены, не бойтесь, поддерживайте Ющенко на выборах, это очень важно.

И во-вторых, я хочу сказать, что в принципе по законопроекту, который подал уважаемый мною господин Артеменко, я не могу, поскольку я его уважаю, сказать ничего плохого, но у меня есть такие мысли по этому поводу.

У нас полно уже яхт, которых даже нет за рубежом, по 10 и 20 млн. долларов и сколько угодно. Я полагаю, что в этом законе надо содрать побольше с тех, у кого такие яхты дорогие есть, и не брать плату с пенсионеров. Это единственное, что можно в этом законе уточнить.

Может быть, за основу поддержать, а в остальном решить таким образом - пенсионеров, участников войны, инвалидов - всех лишить платы за несчастную лодку двухвесельную, всех остальных заставить платить по полной программе.

И второе, что я хочу напомнить. С победой народной власти, я ожидаю хорошего от выборов Президента Украина, что главная проблема, которую должен будет решить Верховный Совет сразу после выигрыша Ющенко на выборах, - лишить льгот и привилегий Кабинет Министров  и все остальные жульнические министерства и организации, которые ежедневно покупают за счет народа "Мерседесы", самолеты и всякую дрянь, и таким образом...

Кстати, в комитете у господина Гуренко так и не получен ответ на мой законопроект. Ну, чё ж коммунисты-то меня не поддерживают, чтобы  народу отдать разворованные деньги. Не могу понять, хоть убей. Это очень важно. Да?

Кстати сказать, и по поводу... и лодки покупают эти всякие нехорошие.

Я прошу всех, кто нас слушает, эти самые... избиратели, обратитесь к коммунисту Гуренко, чтобы он поддержал активно мой законопроект на комитете, чтобы он быстрее прошел через Верховный Совет и мы вернули народу награбленные миллиарды долларов, которые мы можем вернуть на сберегательные книжки наших...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую, обговорення завершено. Будемо визначатися.

Ставимо на голосування проект закону про внесення змін до Закону України "Про плату за землю" (щодо надання та скасування пільг). Голосується, реєстраційний номер 2490.  Прошу голосувати.

 

17:32:37

За-81

Можливо, на повторне перше?

Ставлю на повторне перше. Хто за те, щоб направити цей законопроект на повторне перше, прошу голосувати.

 

17:33:04

За-139

Рішення не прийнято. Проект відхилено.

Ставиться на голосування, реєстраційний номер законопроекту 2490-1.

 

17:33:31

За-84

Відхилено.

На повторне? Ну, ставлю на голосування. Хто за те, щоб  2490-1 відправити на повторне голосування? Прошу визначатись.

 

17:33:57

За-115

 

Законопроект відхилено.

Ставиться на голосування законопроект реєстраційний номер 3073, прошу визначатись.

 

17:34:23

За-5

Ставиться на голосування законопроект реєстраційний номер 4353, прошу визначатись.

 

17:34:51

За-2.

Ставиться на голосування проект реєстраційний номер 4499, прошу визначатись. Так, зніміть голосування. Будь ласка, Сушкевич, з мотивів, мікрофон.

 

17:35:14

СУШКЕВИЧ В.М.

Шановні колеги, я звертаю увагу, що цим законопроектом ліквідуються пільги для спеціалізованих санаторіїв України, для реабілітації хворих. Просто це вже не про лодки йде мова, а про ці. Тому я дуже прошу не підтримувати цей законопроект. Не підтримати, не підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування законопроект, реєстраційний номер якого 4499, прошу визначатись.

 

17:35:58

За-0

Таким чином всі законопроекти відхилені, і слава Богу.

Шановні колеги, будьте уважні. Порошенко є?  Погукайте, будь ласка, Порошенко, бо .......... технічні питання. Ви пригадуєте, що коли ми приймали рішення, пов'язані із проведенням повторного  голосування 26 грудня, то ми давали протокольне доручення профільному Комітету  з питань бюджету підготувати відповідно з урядом підготувати зміни і внести проект Закону про внесення змін до Закону України про Державний бюджет України на 2004 рік стосовно фінансування виборів Президента України при повторному голосуванні 26 грудня 2004 року. Міністерство, точніше Кабінет  Міністрів і профільний комітет наше доручення виконали, тому зараз ми слухаємо це питання.

Будь ласка, заступник міністра фінансів Яременко Олександр Степанович прошу у межах трьох хвилин.

 

ЯРЕМЕНКО О.С. Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати.

Проект Закону України про внесення змін до Закону України про Державний бюджет на 2004 рік підготовлено на виконання пункту 3-го прикінцевих положень Закону України від  8 грудня поточного року про особливості застосування Закону України про вибори Президента України. З цією метою видатки на проведення виборів Президента України пропонується збільшити на 27 мільйонів гривень. Крім того, враховуючи рішення уряду про підвищення посадових окладів працівників державних органів,  пропонується також збільшити видатки на оплату праці з нарахуванням для працівників апарату Центральної виборчої комісії на 350 тисяч гривень. З урахуванням перерозподілу видатків по Центральній виборчій комісії в цілому видатки, передбачені  їй у Державному бюджеті,  збільшуються на 15,7 мільйона гривень. Зазначене збільшення видатків пропонується забезпечити за рахунок скорочення  окремих витрат державного бюджету, які не будуть освоєні до кінця поточного року, зокрема, витрат щодо платежів на виконання рішень закордонних юрисдикційних органів прийнятих за наслідками розгляду справ проти України та надання кредиту для виготовлення бланків в морських, річкових, ідентифікаційних документів. Також пропонується зменшити окремі видатки Центральної виборчої комісії такі як: капітальний ремонт, не використані видатки на проведення виборів народних депутатів України та створення єдиного державного реєстру виборців і єдиної електронної інформаційної системи "Вибори". Прийняття зазначеного законопроекту дозволить забезпечення проведення виборів президента України на належному рівні. всі ці пропозиції погоджені з Комітетом з питань бюджету. Прошу вас підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую. Дякую Олександр Степанович. Сідайте, будь ласка. Я запрошую до слова голову профільного комітету Порошенко Петро Олексійович. Будь ласка, 3 хвилини.

 

17:39:37

ПОРОШЕНКО П.О.

Дякую. Шановний Адаме Івановичу! Шановні колеги! Сьогодні на своєму засіданні Бюджетний комітет розглянув поданий законопроект і одноголосно його підтримав.

Ми не будемо казати, що перший бюджетний запит Центральної виборчої комісії складав 100 мільйонів гривень на проведення повторного переголосування 26 грудня. Уряд ретельно опрацював пропозиції Центральної виборчої комісії, визначив лише самі необхідні, які будуть спрямовані безпосередньо на організацію голосування. Абсолютна більшість  іде на оплату праці працівникам територіальних та дільничних виборчих комісій. Видатки, які спрямовуються безпосередньо відповідальні за організацію, за голосування, друк бюлетенів, друк відкріпних посвідчень, організацією виборів.

Тому, Бюджетний комітет прийняв рішення звернутися до сесійної зали, до всіх народних депутатів з проханням підтримати зазначений законопроект. Ми впевнені в тому, що у випадку його підписання ці  гроші допоможуть провести  якісно, без фальсифікації вибори Президента 26 грудня. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Сідайте.

Шановні колеги! Ви зрозуміли, на що йдуть  ці кошти. Ці кошти йдуть на оплату тих людей, які будуть задіяні у виборчих, дільничних, територіальних, ну, і відповідно Центральної виборчої комісії, але і так заробітну плату платять. Тому  давайте будемо голосувати.

Шурма, будь ласка, хвилину з мотивів. І Цибенко і будемо визначатися.

 

17:41:37

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

Шановний Адаме Івановичу! Я звертаюся тільки з одним проханням. Не так давно  велика кількість людей, яка знаходиться у залі з числа  народних депутатів закликали людей, які прийшли  під флагами оранжевої революції, до  прозорості і чесності. Я вважаю, якщо сьогодні ставиться питання про те, щоб  проголосувати за те, щоб були виділені кошти на діяльність, цей  процес голосування повинен бути прозорим і чесним, і кожен повинен проголосувати. Хто є проти, він має право на цю  позицію, хто є за, теж.

Але я вас дуже прошу, Адаме Івановичу,  аби ви пана Івченка відправили за свої карточки. Тому що це є вища форма цинізму голосувати не тільки у  своїй фракції, але і у іншій фракції. Якщо це  є норма, то я не знаю, куди ми взагалі йдемо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я звертаюся до народного депутата Івченка виконати прохання Шурмі. Будь ласка, Цибенко.

 

17:42:42

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі. Фракція комуністів, Цибенко.

Я хотів  звернутися до заступника міністра  Яременка Олександра Степановича з таким  запитанням. Вочевидь,  голосування фракції буде залежати  ще і від відповіді на це запитання. Мова  йде про те, що недавно  виконуючий обов'язки Прем'єр-міністра України заявив про те, що на рахунках виборчих комісій          знаходиться понад 100 мільйонів гривень. Вони закінчилися чи  ця ситуація враховує і ті суми? Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олександре Степановичу.

 

ЯРЕМЕНКО О.С.  Шановний Петре Степановичу! Шановні народні депутати!  Дійсно,  там певні кошти залишилися, ті, про які Ви  говорите, але значна частина з їх уже розподілені і фактично сьогодні економія коштів складає 37,6 міліона  гривень, плюс те, про що я говорив, внутрішні резерви Центральної  виборчої комісії, ми про це все  врахували і таким чином для проведення виборів Центральній виборчій комісії в поточному році необхідно 64,6 міліони і 42,4 міліон в наступному році.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, ми зараз голосуємо за незначну суму, зрозуміло, що Центральна виборча комісія називає цифри в 150 і під 200 міліонів і так далі і тому подібне. Тому Кабінет Міністрів з урахуванням тих коштів, про які нагадав Петро Степанович, що  вони в них дійсно залишилися і виділяє саме  таку суму, а не ту величезну апетитну, вибачте за таке непарламентське слово, яку запрошував в черговий раз, запрошувала Центральна виборча комісія. Не Ківалов. Ківалова вже немає, Юрій Анатолійович, ви ж відстали трохи від цього. Як одесити ви не дружно живете, а. Я ставлю на голосування  проект закону про внесення змін  до  закону України про державний бюджет України на 2004 рік стосовно фінансування виборів  президента України при повторному голосуванні 26 грудня 2004 року, реєстраційний номер 6403, прошу голосувати.

 

17:45:15

За-312

Рішення прийнято, закон прийнято.

Можна по Фракціях, будь ласка:  "Наша Україна" - 96, "Регіони України" - 15, Комуністів - 55, соціал-демократи - 0,  аграрна партія - 21, соціалісти -  20,  "Єдина Україна" - 19 Тимошенко Блок  - 18,  Союз - 7,  НДП промисловці і підприємці - 14, Центр - 11, "Трудова Україна" - 10, Демократичні ініціативи - 5, позафракційні -  21

Таким чином ми все, що мали зробити, зробили. Тепер справа за виборцями.

Слухається проект Закону про доповнення до Закону України "Про стимулювання розвитку сільського господарства на період 2001-2004 років" щодо сільськогосподарської техніки. Реєстраційний номер 5451. Доповідає Шевченко Олександр Олександрович. Не бачу Шевченка. Від комітету Калінчук, будь ласка. Так Томич. Нічого ми не переносимо. Ми заносимо його так, що й не побачить ніхто більше. Від комітету хто, готові доповідати? Тоді на наступний сесії будемо слухати, якщо таке відношення до законопроектів.

Слухається проект Закону про внесення доповнень Кодекс України про адміністративні правопорушення щодо повноважень державних природоохоронних установ. Реєстраційний номер 5137. Доповідає народний депутат Голуб Олександр Володимирович. Підготуватися Маліновському від комітету.

 

17:47:10

ГОЛУБ О.В.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги. Сталося так, що діючий Кодекс України про адміністративні правопорушення значно обмежує діяльність державних інспекторів Мінекології, державних органів рибоохорони та мисливського нагляду, громадських інспекторів у галузі охорони природи. Та він входить також у суперечність з рядом інших законів.

Так Лісовий кодекс України покладає державний контроль за охороною лісів на Мінекології, стаття 26. Проте згідно даного Адміністративного кодексу державні інспектори Мінекології не мають права складати протоколи про жоден із 16 видів адміністративних правопорушень у галузі охорони лісів, що передбачається саме цим Адміністративним кодексом. По суті охорона лісів України залишається поза державним інспекторським контролем.

Закон України "Про мисливські господарства та полювання" стаття 39 також входить у суперечність із статтею 255 Адміністративного кодексу України, яка не надає права громадським мисливським інспекторам та громадським інспекторам з охорони довкілля складати протоколи про порушення правил полювання. Це стаття 85 Адмінкодекс.

Громадський інспектор з охорони довкілля згідно статті 255-ї Адміністративного кодексу України має право складати протоколи про знищення чи пошкодження зелених насаджень населених пунктів, про жорстоке поводження з тваринами, про порушення правил складування відходів, але уявіть собі, що державний інспектор Мінекології на це право не має.

Посадові особи підприємств, установ, організацій, які здійснюють охорону, використання, відтворення тваринного світу, це єгері, керівники мисливських господарств та інші, зазначені в статті 255 пункт восьмий, взагалі позбавлені права складати протоколи про адміністративні порушення в охороні природи.

Незрозуміло, чому громадські інспектори українського товариства охорони природи виявилися позбавленими прав на складання таких протоколів, якщо раніше вони мали такі права.

Подібні обмеження значно заважають державним природоохоронним службам України та природоохоронній громадськості захищати від розкрадачів та браконьєрів природні багатства держави. У зв'язку з чим виникає необхідність прийняття даного законопроекту. Тобто мова йде про внесення змін до статті 255 Адмінкодексу України.

Я міг би як автор законопроекту погодитися із висновками науково-дослідного управління. Щодо цього, я думаю, що їх, ці зауваження, які були висунені у другому читанні, можна було б врахувати і сьогодні прийняти цей закон за основу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую.

Будь ласка, від Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Малиновський Олексій Петрович.

 

17:50:02

МАЛИНОВСЬКИЙ О.П.

Шановні колеги, тут можна погодитися із виступом автора законопроекту по багатьом питанням. Але справа в тому, що цей законопроект, він, на жаль, навіть не має порівняльної таблиці. Він, можливо, треба визначитися, що доповнити, що змінити в цьому законопроекті. Тому комітет, уважно розглянувши цей законопроект, прийняв рішення рекомендувати відправити на доопрацювання з подальшою подачею на повторне перше читання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Оце оперативно працюють в комітеті. Так, може, ми і будемо визначатися? Кармазін і тут. Будь ласка, Юрій Анатолійович, прошу.

 

17:50:44

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенко "Наша Україна".

Шановні народні депутати, якби так було все просто, як сьогодні сказали представники комітету, щоб відправити на доопрацювання, то це було б дуже просто.

Ми з вами потратили дуже  багато часу на те, щоб законопроект був розтиражований, зареєстрований, розданий, його обговорювали. Цей час уже витрачати не можна. Це по-перше.

А по-друге, мені подобається те, що ідея, яка заложена в законопроект. Те, що вона виконана ще не на належному рівні, ну,  це інше питання. Навчіться, пан Голуб, я і так дякую, що він підняв це питання, бо вони дуже важливі.  Громадський лісовий інспектор має право складати протоколи про знищення корисної для лісу фауни, Карпати вже понищені, Кримські гори понищені, вся лісистість на них. Тому треба захищати Вітчизну, в тому числі, таким шляхом.

Громадському інспектору органів рибоохорони законопроектом надається право складати протоколи про порушення правил використання об'єктів тваринного світу, виготовлення і збут заборонених знарядь  добування об'єктів тваринного або рослинного світу. Зараз шокові вудочки і так далі. То це треба приймати чи не треба? Треба приймати, а техніко-юридичне обгрунтування - давайте доопрацюємо цей законопроект, його можна доопрацювати, повірте мені як юристу. Але політичного його треба приймати.  Тому я здивувався, що комітет просто так відкидає це.

Да, звісно, клопів тут... Нема таблиці, немає іншого, можна багато чого знайти.  Але Кодекс законів про мисливське господарство і полювання передбачає? Передбачає. Лісовий кодекс... 26-та, передбачає таку можливість - державний контроль і контроль, який здійснюється, в тому числі, і громадськими підрозділами? Передбачає.

То давайте ми візьмемо все краще, не витрачаючи вже того часу, Адам Іванович. Це перше.

Друге. Я звертаю увагу і нашого уряду, і наших так званих науково-дослідних інститутів, в тому числі при Верховній Раді: скільки ми можемо вносити зміни до Кодексу Законів України "Про адміністративні правопорушення"? За цей рік це, мабуть, уже сотня змін, ми вносимо. Ну, це хіба раціональне використання нашого часу як народних депутатів, ми що, не можемо системно підійти до цього законопроекту, скласти всі пропозиції і повністю його переглянути. Його вже давно, з 1984-го року пора перетрусити, цей кодекс.

Тому, шановні народні депутати, я звертаюся до голови комітету Мойсика Володимира Романовича: Володимир Романович, давайте переробимо цей кодекс повністю і не будемо вносити дрібні проекти. А цей проект треба підтримати, не зважаючи на те, що він, можливо, вноситься представником ні тієї ідеології, яку хтось представляє з іншого комітету. Давайте брати найкраще в проектах і бачити, що люди хочуть захистити природу, рибу, тваринний світ, і, в кінці-кінців, наше оточуюче середовище. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юрій Анатолійович. Але прошу своїх професійних висловлювань типу "перетрусити" в парламенті не вживати.

Шановні колеги, так, будь ласка, хвилину, Соломатін. Мельничук потім.

 

17:54:01

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, секретар Комітету з питань екологічної політики, природокористування і ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Шановні колеги, наш комітет був супроводжуючим цей законопроект. Але цей законопроект і та проблема, яка в ньому піднесена на рівень державної ваги, вона існує. І наш комітет цілком позитивно ставиться до того, що така проблема внесена до сесійної зали Верховної Ради України.

Комітет підтримує цей законопроект. І не лише підтримує, але і дякує народному депутатові України Голубу Олександру Володимировичу, і тим, молодим природоохоронцям, які згуртувалися навколо нього і які допомагали йому створювати ці законопроекти. Я дуже прошу вас від нашого комітету підтримати цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Будь ласка, мікрофон Мельничука, хвилина. І Яворівський - хвилина.

 

17:55:09

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область, Всеукраїнська спілка власників земельних та майнових паїв.

Шановні друзі, шановний Адаме Івановичу! Треба підтримати народного депутата Голуба. Дійсно, поданий законопроект можливо треба  доопрацювати. Але скажіть будь ласка, скільки законопроектів ми приймаємо, а потім доопрацьовуємо?

Сама ідеологія законопроекту викладена нормально. Тому що те, що коїться, дійсно, як сказав колега Кармазін, у нас в Карпатах, і те, що творилось неодноразово, і я виступав з цієї трибуни, і що ще сьогодні робиться там, і в Карпатах, і, де тільки на нашій Рідній Україні. Тому, безумовно, що треба захищати ту природу і те багатство, яке сьогодні є надбанням нашого українського народу.

Фракція Соціалістичної партії України буде підтримувати даний законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Яворівський. Мікрофон.

 

17:56:12

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський. Шановні колеги! не дивлячись, справді на таку неохайність законотворчу цього законодавчого документу, я просто гаряче підтримую його і буду голосувати за нього. Я думаю, що мої виборці мені за це скажуть, просто висловлять велику подяку, тому що те, що відбувається на території мого округу -  це Яворівський район. Вирубуються колосальні, найцінніші просто породи, сьогодні,  дерев ріжуться на шпали і продаються до Польщі за копійки, а через два, три місяці вже повертаються у вигляді колосальних дорогих меблів і таке інше. Через те, я абсолютно переконаний, що нам треба вже давно цю норму ужорсточити і на цій полювальницькій ниві, і на природоохоронній ниві. Абсолютно своєчасно, оскільки у мене на окрузі, можете уявити, у мене ще є і військове лісництво, яке взагалі ні ким не контролюється. Вирубують нібито там щось будувати чи на військові навчання і вивозяться цілими составами закордон найцінніші.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Володимир Олександрович, але якщо я не помиляюся Яворівський район все-таки на Львівщині. Яворівський! А, ваше прізвище Яворівський. Я розумію, що ви хотіли б, я розумію. Будь ласка, з мотивів голосування Кирильчук і Гінзбург. Будемо голосувати.

 

17:57:43

КИРИЛЬЧУК Є.І.

Дякую. фракція Блоку Юлії Тимошенко, Кирильчук. Олександре Івановичу, дійсно, ідея хороша, фракція також буде підтримувати і в першому, бо тут треба наводити і в основному голосування, бо тут треба наводити порядок.

В чому цей порядок потрібен? сьогодні місцева влада дуже багато передала у оренду і лісу, і ставків, і озер, і там практично бедлам такий, що нікого не допускають: ні державної, ні приватної людини. Через те ця ідея хороша, але над законом треба дуже ще серйозно попрацювати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Гінзбург, мікрофон.

 

17:58:37

ГІНЗБУРГ О.П.

Дякую, Адаме Івановичу.  Я так собі  заздрю деяким депутатам, які  все-таки надіються, що закон, який вони приймуть, або ми приймемо, він спрацює в інтересах захисту наших вітчизняних лісів і рік. А я в це не вірю, тому що  багато є  законів сьогодні, які  просто  не виконуються. Береш, наприклад,  ловля тієї ж риби. Її глушать там у воді, знищують її. Приходить інспектор з цим протоколом  і говорить: " У мене  ось протокол".  А він  достає пістолет чи що там у нього є і говорить: "Ти давай відходь від цього, тому що  мені твій протокол, він зараз знаєте як?"

Я собі аналізую. До мене, як до депутата, звертаються з цими проблемами   інспектори і по лісу, і по водному нагляду. А у суспільстві  повинна якось формуватися думка, що треба берегти нам самим і річки, і  озера, і ліси, бо це воно наше  все, державне. А ми  вже  призвели до того, що ми не знаємо, що у нас державне, чи є....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будемо визначатися, шановні колеги, але я  хотів би зробити одне уточнення. Виступаючи  від комітету, народний депутат Малиновський сказав, що  комітет пропонує направити його на повторне перше читання. Постанова комітету від 11.06.2004 року,  можливо вона трохи давня,  тому Малиновський  забув, говорить зовсім про інше - прийняти за основу.

Тому, шановні колеги, коли ви виступаєте від імені комітетів, ви повинні доводити думку комітету, а потім маєте право сказати, що думка комітету така-то, але я свою особисту висловлюю таку-то. Будь ласка, говоріть точно, що  приймає комітету.

Тому я ставлю на голосування про прийняття у першому читанні  проекту  Закону про внесення доповнень у Кодекс України про адміністративні правопорушення (реєстраційний номер 5137). Прошу голосувати.

 

18:00:55

За-179

Шановні колеги, там дехто не зорієнтувався, давайте проголосуємо. 179. На повторне перше, хто "за" голосуємо, на повторне перше, голосуємо, потім покажемо по Фракціях.

 

18:01:21

За-216

Законопроект відхилено. По Фракціях, будь ласка, так, перш за все я оголошую продовження на 15 хвилин, нам треба прийняти буде ще один законопроект. Я зараз  зачитаю і я звертаюсь до Фракції "Регіони України", будь ласка, як раз  автор законопроекту наступного представник вашої Фракції, потерпіть трошки.  "Наша Україна" - 65, "Регіони України" - 0, Комуністів - 58, соціал-демократи - 10, Народна аграрна партія - 12, СПУ -  19,  "Єдина Україна" - 13, Тимошенко   - 11,  Блок Тимошенко мається на увазі,  Союз - 5,  НДП промисловці і підприємці - 8, Центр - 0, "Трудова Україна" - 6, Демократичні ініціативи -0, позафракційні - 9.

Ставиться на розгляд. Хто  за те, щоб повернутися до голосування ще раз прошу визначитись.

 

18:02:42

За-197

Законопроект  відхилено.

Розглядається проект  закону про внесення змін до  деяких законодавчих актів України щодо захисту моралі та утвердження гуманістичних цінностей у суспільстві, законопроект з номером 5115, тут  автор законопроекту народній депутат Зубанов Володимир Олександрович, десь  відійшов, тоді, будь ласка, від Комітету Голова Комітету з питань свободи та інформації Томенко Микола Володимирович, прошу.

 

18:03:19

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, законопроект, який пропонують народні депутати із фракції  Партії регіонів Зубанов і Сафіулін має на меті захистити в інформаційному просторі мораль і утвердити гуманістичні цінності українського суспільства. Але  є кілька речей,  які я хотів з комітету доповісти для того, щоб ви приймали  остаточне рішення. Справа у тому, що ми на комітеті двічі розглядали цей законопроект, один раз запропонували депутатам Зубанову і Сафіуліну замінити цей законопроект. На заміну підготовлений новий законопроект. У чому складність цього законопроекту? Ідея  абсолютно правильна, цінна. І ми в  комітеті її підтримуємо, в інформаційному просторі  утвердили мораль і захистити від тих проявів, які не сприймаються нашими громадянами. Але у той же час, втручаючись у таку делікатну і спеціальну сферу моралі, автори запропонували фактично переписати цілі блоки таких законопроектів, як Кримінальний кодекс України, Кримінально-процесуальний кодекс України і Кодекс України про адміністративні правопорушення. І тут виникає  кілька серйозних проблем, оскільки, як ви знаєте, у цих кодексах чітко  визначені проблеми, що  таке правопорушення, що таке злочин. І вводячи нові  терміни, як кримінальна відповідальність за пропаганду, виготовлення, збут, розповсюдження продукції сексуально-еротичного характеру чи скажімо порнографічного характеру. Виникає дуже багато питань, які очевидно потребують юридичного  удосконалення, про що і  говорить наше управління. Є кілька проблем, які  передбачають додаткове отримання додаткових  ліцензій, що так само виникає і викликає деякі занепокоєння. Яка позиція нашого комітету. Як ідею, яка потребує дійсно обговорення і підтримки суспільства, комітет  пропонує підтримати, але з точки зору того, як  написаний закон, звичайно, його треба серйозно і радикально удосконалювати. Тому ми вирішили у комітеті, щоб  Верховна Рада прийняла рішення з цього питання. І остаточно виходячи з рішення комітету, ми будемо далі у комітеті далі працювати.

Єдине, я хотів би сказати, що  шановні колеги нам треба подумати напевно і нам, який закон по утвердженню політичної моралі так само прийняти. Тому що я сьогодні почитав в "Урядовому кур'єрі" і вияснилося, що у нас наші колеги урядовці  отримали Державні премії з питань науки і техніки, паралельно очевидно активно працюють як вчені. У нас виявилося, що Микола Азаров і Федір Ярошенко у нас уже лауреати. Очевидно вони паралельно працювали над преміями. Віктор Михайлович Пінчук з батьком лауреат Державної премії і так далі. Тому зате я підтримую ідеї про утвердження моралі, давайте підтримаємо ідею за утвердження політичної моралі у тому числі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, зрозуміло все? Будемо голосувати. Тоді я ставлю на голосування про прийняття за основу у першому читанні проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту моралі та утвердження гуманістичних цінностей у суспільстві. Реєстраційний номер 5115. Прошу дружно підтримати.

 

18:06:57

За-206

Давайте. Шановні колеги, законопроект дійсно заслуговує на увагу. Давайте ми його на повторне перше читання підтримаємо. Прошу голосувати. Повторне перше читання. Зніміть голосування. Будь ласка, Кармазіну мікрофон.

 

18:07:20

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги депутати. Ви бачите, що законопроекти дуже серйозні. Вони стосуються змін до десятка законодавчих актів. І в принципі ми за них. Тобто ніхто не заперечує проти, ніхто сьогодні не заперечував. Тому до 12 законів у нас пропонуються зміни. Тому ви бачите, що сьогодні у нас не вистачить голосів для голосування. Давайте перенесемо просто голосування. Тому що неповноцінне голосування. Адаме Івановичу, подивіться на годинник, люди вже почали розходитися з залу. Деякі карточки залишилися. Давайте ми просто перенесемо голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, покажіть мені, будь ласка, голосування по фракціях. А ви підготуйтеся до голосування. Будь ласка.

“Наша Україна" - 33, "Регіони України" - 25, Фракція комуністів - 50, СДПУ(о)  - 1, Народна аграрна партія - 21, соціалісти - 20, "Єдина Україна" - 15, блок Тимошенко - 11, "Союз" - 6, НДП, промисловці, підприємці - 5, "Центр" - 8, "Трудова Україна", "Дем.ініціативи" - нулі, позафракційні - 11.

Шановні колеги, давайте проголосуємо у першому читанні. Голосуємо.

 

18:08:50

За-270

Дуже дякую за дружну підтримку вкрай важливого законопроекту.

Може, ми ще включимо три проекти до порядку розгляду, ні? Шановні колеги! Шановні колеги, у нас залишилось, послухайте, включити два законопроекти до порядку денного сесії тільки, проголосувати і все. Ми їх не будемо розглядати, ми сьогодні повністю виконаємо, тим більше, у нас є п'ять хвилин. Давайте, будь ласка, попробуємо.

Про включення до порядку денного проект Закону про внесення доповнення до Закону України "Про Державний бюджет України на 2004 рік", реєстраційний номер 6249. Прошу голосувати.

 

18:09:51

За-58

Шановні колеги, я    зрозумів, що ви чините правильний супротив Головуючому. Тому дозвольте на цьому вечірнє засідання сесії оголосити закритим. Завтра починаємо роботу о 10-й годині.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку