ЗАСІДАННЯ  СОРОК  СЬОМЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

7  грудня    2004 року, 13.00 година

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради

 України МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Погоджувальна рада одноголосно прийняла рішення про те,  щоб сьогодні нам провести  позачергове  засідання Верховної Ради. Тому прошу  народних депутатів підготуватися до реєстрації.

Увімкніть, будь ласка, систему "Рада", реєструємося. Відмініть, будь ласка, голосування. Зніміть, будь ласка, голосування, не встигли. Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації, бо я бачу, що не встигли ще вставити карточки у гніздо.

360 карточок вже, будь ласка. Всі фракції готові до реєстрації. Тоді, будь ласка, вмикаємо систему "Рада", реєструємося.

 

13:03:43

В залі  зареєструвалося 379 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради оголошую відкритим.

Шановні колеги! Перш ніж я зроблю інформацію про подальшу нашу роботу і про ситуацію, в якій ми зараз знаходимося,  послухайте, будь ласка, деякі оголошення. Спочатку дозвольте мені виконати приємну місію і від вашого імені щиро привітати  нашу колегу Аллу Олександрівну Александровську із днем народження.

І  уже традиційні оголошення кожного дня ми, мабуть звикли до цього. Відповідно до статті 13-ої Закону України про статус народного депутата України та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України інформую про входження народного депутата України Касьяненко Олександра Володимировича до складу депутатської Фракції-партії "Єдина Україна".

Ще  одне оголошення, відповідно до статті 13 Закону України: Про статус народного депутата України та статті 4.2.2. Регламенту Верховної Ради України, інформую про вихід народного депутата України Мхітаряна зі складу депутатської Фракції  політичної партії "Трудова Україна".

Шановні колеги, дозвольте, опустіть, будь ласка, руки, я спочатку зроблю інформацію, не тримайте не втомлюйте себе. Вчора. як я уже говорив абсолютно всі члени погоджувальної ради дійшли  висновку про те, що нам сьогодні потрібно провести позачергове засідання  Верховної Ради. Вчора  вечором ми вийшли на домовленості про те, що сьогодні ми з вами  виконаємо  всі наші попередні домовленості з приводу  пакетного голосування, щодо внесення змін  до Конституції України, реєстраційний номер 4180. Щодо внесення змін до виборчого законодавства, зокрема прийняття відповідного Закону  про особливості застосування Закону про вибори Президента України 26 грудня 2004 року і попередньо схвалимо і направимо до Конституційного суду зміни до Конституції України, що стосуються органів місцевого самоврядування, це реєстраційний номер законопроекту 3207-1. До цієї згоди йшли ми не просто шляхом досить довгих наполегливих пошуків компромісу  і в кінцевому результаті погодились на те, що з деякими змінами щодо  4180, а саме щодо введення в дію  цих  змін і домовилися, зійшлися на тому, що ці зміни будуть введені у дію з 1 вересня 2005 року, але не раніше, ніж будуть прийняті зміни, що стосуються зміни до Конституції, що стосуються органів місцевого самоврядування. Якщо до 1 вересня 005 року ми не внесемо  у Конституцію щодо органів місцевого самоврядування, то у такому випадку зміни до Конституції за проектом 4180 вносяться, будуть вступлять у дію відповідно з 1 січня 2006 року.

Ідучи на пакетне голосування, і ми домовилися про те, що це буде по всіх трьох законопроектах буде одноразове як то  кажуть голосування, яке повинно набрати не менше, ніж 300 голосів. Ми також домовилися про те, що Закон про особливості  застосування Закону про вибори Президента набуде чинності лише після того, коли будуть проголосовані зміни до  Конституції, законопроект 4180.

Для такого пакетного голосування, яке за деякими підрахунками може, як показало сигнальне голосування членів Погоджувальної ради, може набрати більше, ніж 400 голосів, були ще деякі передумови, які ставила у першу чергу фракція "Наша Україна" і відповідно Блок Юлії Тимошенко. А саме, щоб ті закони, які ми проголосуємо у сесійній залі, були відразу підписані. По великому рахунку, це було  досягнуто угоди і Президент України публічно заявив про те, що він готовий сьогодні появитися у Верховній Раді на наше засідання. І після прийняття цих законопроектів, про які я вам говорив, тут  же ж у сесійній залі підписати ці  закони. Після підписання цих законів він готовий був внести на розгляд сесійної зали пропозиції про затвердження нового складу Центральної виборчої комісії. І ще одна була передумова для реалізації наших домовленостей, які ставили фракції "Наша Україна", БЮТ і "Центр",  про те, щоб Президент  підписав указ і оприлюднив указ про відставку Кабінету Міністрів і призначення виконуючого обов'язки нового Прем'єр-міністра. На цій, так би мовити, добрій ноті вчора ми вечором перед 20 годиною з надією на те, що ми сьогодні будемо плідно працювати, розійшлися. Єдине, що було сказано на Погоджувальній раді, що зараз, тобто вчора о 20 годині почнеться чергова третя зустріч учасників круглого столу. І щоб сьогодні ми зранку о дев'ятій годині за результатами цього круглого столу зібрали ще раз Погоджувальну раду, урегулювали ті проблеми, які можуть там виникнути. І після того пішли до сесійної зали і дружно виконали свої домовленості.

Як ви уже напевно знаєте, вчорашня зустріч була найдовшою, але найменш результативною. Вона тривала з восьмої до другої години ночі, і в кінцевому результаті практично ні до чого не домовилися. Були зруйновані домовленості, яких ми досягли на Погоджувальної ради, тому що не дійшли згоди щодо відставки уряду нині діючого Кабінету Міністрів.

Сьогодні зранку з дев'ятої години ми знову ж намагалися знайти якісь можливі шляхи для компромісів. Після того біля 11 години прийнято було рішення про проведення чергової зустрічі з Президентом України. І зараз керівники фракцій, і Голова Верховної Ради проводять таку зустріч із Президентом України, де намагаються знайти вихід із ситуації, в яку ми з вами потрапили. Будемо сподіватися, що ми з цієї ситуації сьогодні спільно всі, ще раз повторюю, кількістю голосів не менше, ніж 400, попробуємо вийти.

Ось така інформація на цю хвилину. Тому я хотів би, шановні колеги, щоб ми з вами ще трохи набралися терпіння. Я оголошую перерву до 14 години.

 

ПІСЛЯ   ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я бачу на моніторі, що у нас є абсолютно всі підстави прийняти всі необхідні рішення. Давайте ми поступили б, мабуть, абсолютно правильно, поки вони там радяться, якби ми все проголосували. А потім їх поставили перед фактом.

Я думаю, ви, напевно, зрозуміли: якщо я появився за столом президії один, то багато радісного я вам не скажу. Поки що процес, на мій погляд, знаходиться під контролем, хоча те, що я почув по телефонній розмові, коли зв'язувався, і ті дебати, які там відбуваються, вони, відчувається, досить гарячі. Тому давайте ми ще трошки дамо їм часу. І оголошується перерва до 14 години 45 хвилин.

 

ПІСЛЯ   ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги. Ще  ... , і ви почнете кричати: “Ганьба!” Повірте мені, а я повірив тим, хто мені обіцяє, що дайте нам іще 45 хвилин, і ми за будь-яких обставин відкриємо засідання, розпочнемо, продовжимо, продовжимо...

Консультації, про які я вам з великою надією говорив і повідомляв, закінчилися, як завжди в останні дні, нічим. Тому ще раз знову у нас буде 45 хвилин ще ми між собою поговоримо і в 14.30 обов'язково приступимо до розв'язання. Вибачте, в  15.30 обов'язково приступимо до розв'язання хоч якихось питань порядку денного, що ми планували сьогодні.

Оголошується перерва до 15 години 30 хвилин. Сподіваюсь, що це остання на сьогодні.

 

ПІСЛЯ  ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВА. Доброго дня, шановні колеги, продовжуємо наше засідання. Запросіть народних депутатів до сесійної зали. Будь ласка, заходьте, шановні колеги, сідайте.

Шановні народні депутати, дозвольте вас проінформувати про останні консультації, які відбувалися у нас між депутатськими групами і фракціями, а також за участю Президента України і Прем'єр-міністра України. Як ви знаєте, учора ми фактично досягли домовленості про те, що нам необхідно пакетне прийняти рішення, яке б стосувалися вирішення долі уряду, яке б стосувалося проведення політичної реформи, тобто прийняття законопроекту 4180, 3207-1, а також 6372 про прийняття Закону України "Про порядок застосування Закону України про вибори Президента України, про вибори Президента України при повторному голосуванні 26 грудня 2004 року, прийняття відставки Центральної виборчої комісії за поданням Президента і сформування нового складу Центральної виборчої комісії. Після того, ці останні домовленості було досягнуто о 19 годині вчора. Після того о 20 годині відбулось засідання, чергове засідання, третє засідання круглого столу за участю кандидатів на пост Президента України, діючого Президента України, президентів Польщі, Литви, Хав'єра Солани, представника Європейського Союзу, представника ОБСЄ пана Кубіша, спікера Держдуми Російської Федерації Бориса Гризлова, а також Голови Верховної Ради України.

Дебати тривали шість годин, в результаті цих дебатів, які закінчилася десь після другої години ночі було прийнято таке повідомлення для перси, я його ще раз вам зачитаю. "Учасники круглого столу на своєму третьому засіданні у Києві шостого грудня 2004 року обговорили поточну ситуацію в Україні і дійшли згоди про наступне:

1) вважають, що рішення Верховного Суду України від третього грудня 2004 року надає підстави для розв'язання політичної кризи в Україні і має, безумовно, виконуватися всіма учасниками виборчого процесу;

2) беруть до уваги, що Президент України достроково припиняє повноваження членів Центральної виборчої комісії та вносить до Верховної Ради України пропозиції щодо нового складу ЦВК попередньо узгоджені та внесені на його розгляд Верховною Радою України;

3) дійшли згоди про необхідність прийняття закону про внесення змін до Закону про вибори Президента України, які передбачали механізм проведення прозорих і чесних виборів, унеможливлення зловживання і фальсифікацій;

4) домовились, що при виконанні пунктів два і три розблоковується робота органів державної влади, Кабінету Міністрів, Адміністрації Президента України.

Після проведення додаткових консультацій цей пункт було вилучено і записано, як позиція учасників переговорного процесу. я маю на увазі не з української сторони, а тих осіб, яких назвав, які висловлюється за те, щоб при прийнятті пункту, реалізації пункту два і три потрібно розблокувати органи державної влади, в тому числі Кабінет Міністрів, Адміністрацію  Президента України.

І п'яте. Домовились перервати свою роботу до ранку сьомого грудня для проведення консультацій з депутатськими групами і фракціями щодо рішень, які б сприяли розв'язанню політичної кризи в Україні, а саме прийняття закону про внесення змін до Конституції України номер 4180 та закону про внесення змін до Конституції України.

Віктор Ющенко підписав без будь-яких застережень. Віктор Янукович підписав із зауваженнями. Я підписав з таким формулюванням: "За умови погодження з Погоджувальною радою". Я виходив з того, шановні колеги, що при такій постановці питання п'ятий пункт не потрібно вписувати. Бо вдумайтесь в цей п'ятий пункт, коли він підписувався після другої години ночі: "Домовились перервати свою роботу до ранку 7 грудня для проведення консультацій депутатськими групами і фракціями", і далі за текстом. Я запитав: "Які ми можемо проводити вночі консультації? Хто зараз збере керівників депутатських груп і фракцій? І хто залишиться з учасників круглого столу, які відлітають у свої країни?"

Окрім того, у нас було погоджено на  19-ту годину рішення Верховної Ради, очевидно треба провести додаткові консультації з Верховною Радою України.

Президент України підписав з таким зауваженням: "З врахуванням позиції Голови Верховної Ради".

Таким чином, шановні колеги, після завершення круглого столу ми сьогодні проводили вранці консультації і у нас вимальовувались такі пакети.

Перший - великий пакет, про який я сказав вже, комплекс, шість позицій. Але немає згоди. І немає спільного рішення щодо ставлення до уряду. Тоді наступний пакет, який просто зараз вимагає від нас прийняти ті рішення, які сьогодні перебувають в компетенції парламенту. Тобто пакетно прийняти законопроекти 4180, 3207-1, 6372 і відповідно звільнення і призначення нових членів Центральної виборчої комісії. Тут у нас розбіжності, немає узгодженої позиції, очевидно, треба приймати рішення Верховною Радою.

І третє. Коли ми не приймемо ці законопроекти, треба тоді в пакеті голосувати кожен окремо. А це означає, що вони будуть "спалені".

Отака ситуація.

Ми проводили зустріч за участю керівників депутатських груп і фракцій, не було однієї тільки фракції - Блоку Юлії Тимошенко - за участю Президента України і Прем'єр-міністра України. Обговорювали цю ситуацію. Фактично все залишилося на своїх місцях, тобто на розсуд Верховної Ради України.

Зараз ми провели чергове засідання Погоджувальної ради. І пропонується на ваш розгляд такий порядок наших дій. Перше: це потрібно Верховній Раді буде визначитися щодо законопроекту 6372, тобто про включення проекту Закон про особливості застосування Закону України про вибори Президента України при повторному голосуванні 26 грудня 2004 року до порядку денного. Після того, якщо Верховна Рада приймає рішення про включення до порядку денного, буде поставлена на голосування наступна пропозиція. Прошу уваги всіх, щоб потім не було звинувачень. Сигнальне голосування про готовність Верховної Ради України в пакетному режимі прийняти три законопроекти: 6372 - про особливості застосування Закону про вибори Президента України, 4180 - проект Закону про внесення змін до Конституції України, 3207-1 - це проект Закону про внесення змін до Конституції України щодо удосконалення системи місцевого самоврядування, з тим щоб ми могли його попередньо схвалити і направити до Конституційного суду України.

Але при цьому я хочу зробити таке застереження, про яке я сказав керівникам депутатським груп і фракцій. Ті, хто категорично виступає проти прийняття пакетного рішення, я просив би не голосувати. Чому, тому що наступне голосування, якщо ми дістанемо при сигнальному голосуванні 300 голосів, наступне голосування буде стосуватися прийняття закону в пакеті. І якщо ми не наберемо 300 голосів, ми на рік відкладаємо законопроект 4180 і спалюємо законопроект 6372, оскільки в перехідних положеннях законопроекту 6372 пункт перший, прикінцевих положеннях точніше, записано, що Закон про особливості застосування Закону про вибори Президента України набирає чинності з моменту його опублікування в день наступний після оприлюднення закону 4180  про внесення змін до Конституції України. Тому я просив би, шановних колег, при сигнальному голосуванні бути надзвичайно відповідальним, бо ми зруйнуємо взагалі будь-які  дальші наші дії.

Якщо, шановні колеги, сигнальне голосування покаже, що в нас немає 300 голосів, тоді цілком очевидно, що нам потрібно зняти , зараз не зняти, а перенести розгляд законопроекту 4180 і 3207-1 і визначати щодо законопроекту 6372, а також щодо звільнення і призначення нових членів Центральної виборчої комісії.

 Тепер інформую вас,  шановні колеги, про те, що  Президент України вже вніс подання про звільнення членів Центральної виборчої комісії. Відповідний документ вам зараз буде роздано. Водночас десь протягом години від Президента України поступить подання про призначення нових членів Центральної виборчої комісії. Але я тут хочу вам сказати гарну новину, шановні колеги, що із 15 діючих членів Центральної виборчої комісії - 14 пропонується повторно розглянути депутатським групам і фракціям для призначення.

Але, я просив би заспокоїтися, бо, коли я це питання поставив перед керівниками депутатських груп і фракцій, кожний представник депутатської групи і фракції сказав, що наш представник працював чесно. Так що є тут проблема , шановні колеги. Очевидно тут в  Верховній Раді потрібно приймати рішення - проведення рейтингового голосування, бо там кандидатур більше буде, якщо я не помиляюся - 19, а після рейтингового голосування визначитися вже фактично по кожній кандидатурі. В іншому випадку, шановні колеги, в Верховній Раді України потрібно було б відкликати свою оцінку Центральній виборчій комісії. Але, Верховна Рада це не може зробити, оскільки ми отримали вчора і я вам передав на ознайомлення  окрему ухвалу до Верховної Ради Верховного Суду України, де до Центральної виборчої комісії пред'являються відповідні претензії за результатами рішення Верховного Суду  України щодо  виборів Президента України.

Таким чином, шановні колеги,  інформація вам викладена, зараз у мене  є заяви двох фракцій про оголошення перерви, щоб вони могли обговорити цю ситуацію, але перед оголошенням перерви давайте 10 хвилин, по хвилині обміняємося з мотивів і з процедури, як ми далі будемо  діяти.

Прошу записатися. Після того буде оголошена перерва на 30 хвилин. Після  того ми перейдемо  до прийняття відповідних рішень. Тому що ми не приступили б до розгляду питання по суті і я  вимушений відповідно до Регламенту оголосити перерву, як би мені цього хотілося чи не хотілося, але є Регламент.

Сергій Соболєв, будь ласка, "Наша Україна". Підготуватися Матвієнкову.

 

СОБОЛЄВ С.В. Соболєв, Блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні колеги! Мені  здається, що нас умисно заганяють у кут одним єдиним рішенням. Скажіть, будь ласка, чи можна на одну вагу ставити два питання: безпредєл, який був на виборах, і брехня, яка лунала з вуст  ЦВК і інших комісій, і те, що далі вимагається.

Тому   моя пропозиція є наступна, якщо всі хочуть чесних виборів, і це декларують.

Перше. Проголосувати внесення змін  і доповнень у Закон "Про вибори" і цей закон повинен бути підписаний Президентом  України, і  після цього на  завтрашньому засіданні голосувати політреформу і всі інші питання. Я думаю, що це буде коректно і чесно. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Завтра у нас непередбачено пленарне засідання. Я виходжу з того, що нам нічого мучити один одного, ми  сьогодні  повинні прийняти всі необхідні рішення. Повинна  визначитися Верховна  Рада. Її рішення буде  остаточним.

Матвієнков, будь ласка, фракція "Регіони України".

 

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвієнков, 55 округ, Мариуполь.

Уважаемые коллеги! Естественно, эта ситуация, которая сложилась на сегодняшний день, она не может  не волновать ни нас с вами, ни наших избирателей, и вся страна уже находится, будем говорить так, в критическом  состоянии.

Поэтому, прежде, чем говорить о решении фракции, я  хотел  бы все-таки сказать о том, чтобы те, кто сегодня ведут переговоры, чтобы они научились не только говорить, но и слушать друг друга и слышать друг друга, для того, чтобы все-таки  совершать какие-то шаги навстречу.  Потому что таким образом мы  просто можем прийти у глухой кут из которого очень тяжело будет выбраться. Это первое.

Второе. Сегодня мы говорим  о сути или о комплексе  этих законопроектов, но нам бы очень хотелось знать все-таки: как были разрешены ряд вопросов, связанных с тем же императивным мандатом, с тем же совершенствованием закона о выборах, потому что то, что было сегодня и то что  вносится сегодня в эти законы, там написано такое, что  мы я не знаю  как через 21 день будем  проводить выборы. Потому что они абсолютно несовершенны. Касались ли этой стороны и каким образом мы будем выходить из этой ситуации? Хотелось  чтобы мы имели здесь четкую ясность и четкое понимание позиции.  Спасибо.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, Я просто вибачаюсь перед вами, я не встиг сказати: ми домовились, коли ми прийдемо до розгляду законопроектів по суті, то в нас буде можливість повідомити, до якого остаточного варіанту ми дійшли і цей остаточний варіант вам уже всім розданий. Мішура Валерій Дмитрович, Фракція комуністів, будь ласка.

 

МІШУРА В.Д. Я прошу передати слово Петру Миколайовичу Симоненко.

 

ГОЛОВА. Петро Миколайович Симоненко, Фракція комуністів, будь ласка.

 

СИМОМОНЕНКО П.М.

Симоненко, Фракція комуністів. Шановні радіослухачі, шановні колеги, Фракція комуністів давно вже наполягає на тому, щоб через зміни до Конституції привести до  тями і до відповідальності всю вертикаль влади по-перше у нас в державі, по-друге захистити її від олігархів і кримінального капіталу і по-третє, це посилити її відповідальність перед нашим народом України. І все те, що зараз відбувається у Верховній Раді, це як раз є наслідком того, що певні угрупування, відчувши вже  смак чи присмак ось цієї влади необмеженої, вони і заважають сьогодні  прийняти зміни до Конституції, які б дали можливість сьогодні обмежити повноваження в першу чергу Президента і тих, хто буде його очолювати, а поставити владу під контроль народу. Тому ми  - комуністи і наполягаємо, на  першочерговому прийняттю Закону 4180.

 

ГОЛОВА. Нестор Шуфрич, Фракція соціал-демократичної партії України (об'єднаної), Малиновський.

 

ШУФРИЧ Н.І. Шановні колеги, подивіться, будь ласка, на карту України, яка зараз перед нами. Вона  поділена пополам, але вона поділена пополам цвітами нашого, нашими національними цвітами, кольорами нашого національного прапору. Я думаю, що так воно і має залишитись, ми сьогодні не маємо дозволити собі, щоб Україна була двохкольорова, з одного боку - помаранчева, з другого боку - синя. І сьогодні, голосуючи за зміни до Конституції,  ми маємо  реальну можливість уникнути  цього напруження, цього протистояння у суспільстві. Не все  нас задовільняє у запропонованому  пакетному законі. Ми стогодні не  розподіляємо оцінки щодо  роботи Центральної виборчої комісії. Але заради компромісу у першу чергу  серед наших громадян у нашому суспільстві ми підтримуємо ідею і сподіваємося, що ми знайдемо злагоду у залі Верховної Ради України. Дякую.

 

ГОЛОВА.  Олексій Малиновський передає право на виступ Олександру Морозу, фракція Соціалістичної партії України.

 

МОРОЗ О.О.

Шановні колеги, перший виступаючий правильно сказав, що не однакові за значенням пакети щодо виборів і щодо конституційної реформи, бо вибори вирішують проблему сьогодні, а конституційна реформа вирішує проблему назавжди. І, звичайно, вона  за важливістю стоїть на першому місці. Але немає сумніву у тому, що треба шлях відкрити для таких  перетворень через чесні вибори. Тому давайте все-таки підтримаємо у пакеті голосування і Закону про вибори, і змін до Конституції, і підтвердимо вірність тим підписам, які зробив лідер "Наша Україна" з приводу голосування  за зміни до Конституції, щоб  ні в кого не викликало сумнівів щодо намірів учасників виборчого процесу.

 

ГОЛОВА. Сас, фракція Блоку Юлії Тимошенко. Будь ласка, мікрофон Сергій Володимирович Сас.

 

САС С.В.

Дякую, Володимире Михайловичу. Прошу передати слово  лідеру  фракції Юлії Тимошенко.

 

ГОЛОВА. Тимошенко, фракція БЮТ, будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, перш за все я хотіла звернутися у парламенті до народних депутатів, які підтримують Віктора Андрійовича Ющенка і які практично є його командою у парламенті, а також  до всіх депутатів, які хочуть  захистити чесні вибори. Порядок голосування такий: перш за все я прошу всіх проголосувати за  6372-д, закон, який запобігає фальсифікації у наступному турі виборів Президента. Потім, коли буде окремо голосуватися цей законопроект, віддати за нього всі голоси для того, щоб однозначно запобігти фальсифікації. Не залежно від ідеологічних розбіжностей і не залежно від того, які ми погляди маємо. У тому числі і фракція Януковича теж. А всі пакетні голосування ні в якому випадку не дати жодного голосу. Ні за які пакетні голосування ми не голосуємо. Я прошу, якщо ми дотримаємося...

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Орест Дмитрович Климпуш, "Єдина Україна". Будь ласка.

 

КЛИМПУШ О.Д.

Дякую. Володимире Михайловичу, я прошу передати слово керівнику нашої фракції Богдану Губському.

 

ГОЛОВА. Шановний Губський Богдан Володимирович має слово, фракція "Єдина Україна".

 

ГУБСЬКИЙ Б.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, звичайно, останні дні ми всі спілкуємося для того, щоб знайти компромісне рішення. Саме те рішення, яке дасть можливість врегулювати політичну кризу в нашій державі. Я абсолютно впевнений у тому, що ті напрацювання, які були зроблені учора, а саме комплексне вирішення питання врегулювання кризи, воно дасть можливість сьогодні проголосувати.

І одночасно потрібно прийняти, перше, Закон про зміни до Закону про вибори Президента. Ці зміни дадуть можливість провести чесні, прозорі вибори, і волевиявлення людей дасть можливість обрати саме того Президента, якого хочуть люди. Друге - змінити склад ЦВК. І третє - прийняти зміни до Конституції саме у тому форматі, який ми вчора проговорили. Одночасне голосування у пакеті цих законів дасть можливість врегулювати ситуацію. Дякую.

 

ГОЛОВА. Заічко, будь ласка, фракція НДП. Вікторе Олександровичу, будь ласка.

 

ЗАІЧКО В.О.

Уважаемые коллеги, уважаемый Владимир Михайлович, нам всем понятно о том, что нет сегодня той договоренности, которая могла бы продуктивно принять те решения, которые бы устраивали большинство. Поэтому я поддерживаю, что мы сегодня должны сделать единственно правильное решение, которое необходимо для внесения в законодательство, чтобы обеспечить решение Центральной избирательной комиссии, Верховного Суда о проведении второго тура голосования. И безусловно мы этим выполним ту волю, которая и с одной и с другой стороны направлены провести справедливые выборы и обеспечить их в полном соответствии нашего законодательства. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, Василь Гаврилюк, будь ласка, Група "Центр".

 

15:56:59

ГАВРИЛЮК В.В.

Спасибо, Владимир Михайлович.

Уважаемые коллеги, но я не могу понять, и у нас это обсуждается на группе, Владимир Михайлович, мы же с вами боремся за то, чтобы Верховну Раду уважали, чтобы парламентаризм в Украине все-таки был. У нас есть с вами решение от первого декабря, которое по каким-то причинам непонятным игнорируется гарантом Конституции. И для того, чтобы мы могли дальше двигаться и понимать, что договоренности осуществляются, что есть четкий путь решения вопросов, то почему тогда мы не видим сегодня виконуючого обов'язки правительства? Почему у нас нет сегодня четкости в наших шагах и действиях? Тем более, Владимир Михайлович, вы ж всегда отстаиваете интересы Верховного Совета в независимости от политических взглядов. Давайте настаивать на том, чтобы гарант Конституции выполнил прямую норму 115 статьи. И тогда все будет так, как вы и предложили сделать - легко и просто, и будут учтены интересы всех без исключения сторон, заинтересованных в развитии, в нормальном развитии ситуации. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, ми обмінялися думками. Зараз оголосимо перерву. Ініціатори перерви кажуть, що їм вистачить 20 хвилин для того, щоб провести консультації. Тому прошу уваги, шановні колеги, оголошується перерви до 16 годин 20 хвилин. Прошу всіх народних депутатів в цей час бути в сесійній залі, оскільки наступає черга прийняття відповідальних історичних рішень.

 

ПІСЛЯ  ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВА.  Так, запросіть народних депутатів до сесійної зали, будемо продовжувати нашу роботу.

За ініціативою двох фракцій - "Регіони України" і фракції комуністів оголошувалась перерва на 30 хвилин. Я прошу поінформувати про результати обговорення під час перерви і яке рішення приймалось.

Мікрофон, будь ласка, Симоненко Петро Миколайович.

 

16:25:32

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Безумовно, у членів нашої фракції викликає бажання і відповідно до вимог дня змінити систему влади, і в першу чергу вертикаль влади, яка б давала можливість нормально працювати.

Це мається на увазі обрання Верховної Ради, підпорядкування Кабінету Міністрів, через Кабінет Міністрів формування виконавчої гілки влади. І таким чином ми якраз і переходимо до парламентсько-президентської республіки. Це той крок, який ми повинні зробити для того, щоб далі вже через нові зміни до Конституції внести пропозиції щодо того, що кожна рада обирає свої виконкоми.

Тому в даному випадку, обговоривши всі питання ми погодилися з тим, що тільки в пакеті, тільки в пакеті будемо голосувати всі проекти законів, про які було сказано.

Але у нас викликає велике здивування, Володимир Михайлович, і я зараз скажу, що той перший проект, який Ви казали, відносно змін до закону про вибори ми будемо голосувати тільки в тій редакції включення до порядку денного, який є і розданий - 6372-д - без доповнення, яке нове тут з'явилося, і виключає введення в дію цього закону після оприлюднення закону щодо змін до Конституції, тобто оприлюднення результатів політичної реформи. В даному випадку фракція комуністів заявляє, що ми проголосуємо за цей законопроект, 6372, змін до Закону про вибори Президента в редакції перехідних положень прикінцевих, яка передбачає: цей закон набирає чинності з дня його опублікування в газеті "Голос України", який відбувається не раніше дня офіційного оприлюднення Закону України про внесення змін до Конституції України і втрачає чинність в день, наступний з днем вступу на пост новообраного президента.

Те, що торкається додатку, який з'явився, ми це голосувати не будемо. Тут відомо від кого: Матвієнко підписав. Тому ми і пропонуємо, Володимире Михайловичу, чітко заявити, що голосується включення до порядку денного якраз оцього проекту закону. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, зараз попросив, щоб дали стенограму нашого засідання останньої Погоджувальної ради. І те, що я говорив тут, інформуючи народних депутатів про наслідки, про результати засідання Погоджувальної ради, я хочу ще раз наголосити, що така процедура, які будуть особливості цієї процедури, і я на це запитання відповім, Петро Миколайович.

Ми зараз будемо ставити на голосування: про включення до порядку денного законопроекту 6372. Після того, коли ми включимо цей законопроект, то я відчув, що в нас є необхідність, хоча ми домовлялися не давати інформації, одразу голосувати, але з виступу народного депутата Матвієнкова - він хоче чути, які позиції вилучені, які залишилися, хоча там роздано законопроект. То тоді ми домовлялися, що по п'ять хвилин проінформують по законопроекту 4180, 3207-1 і 6372. Після того - прошу уваги! - ми ставимо на голосування сигнальне  готовність  народних депутатів, щоб виявити готовність народних депутатів проголосувати в пакеті. Але для того щоб проголосувати в пакеті, нам потрібно набрати 300 голосів.

І я просив, і попереджав тих людей, я маю на увазі народних депутатів, вибачте... Ще раз вибачте, я  просив народних депутатів, які є категоричними противниками, щоби вони не голосували ,  оскільки складеться ілюзія, яка спровокує при голосуванні вже результативному, що ми не проголосуєм, не наберемо 300 голосів, але за таких обставин, коли ми голосуєм в пакеті, я ще раз хочу підкреслити те, що я говорив на Погоджувальній раді. Коли ми голосуємо в  пакеті у нас є блокуюче Прикінцеве положення, яке звучить таким чином.  Прикінцеве положення.

 Цей закон,  я маю на увазі Закон "Про особливості застосування Закону "Про вибори  Президента" набирає чинності з дня його опублікування в газеті "Голос України", яке відбувається не раніше дня офіційного оприлюднення Закону України про внесення змін до Конституції України і втрачає чинність в день наступний за днем вступу на пост новообранного Президента України. Таке було формулювання. Одну хвилиночку.

Далі. Якщо ми побачимо, що в нас сигнальне  голосування не дає необхідної пошукової цифри не менше 300 голосів, то ми далі поступаємо таким чином, що ми по суті справи відмовляємся від розгляду законопроектів 4180 і 3207, тому що ми їх спалимо і після того вступає в дію, переходимо до розгляду законопроекту 6372 і тоді вже треба, щоб вступало в дію, бо ми розглядаємо один законопроект, а не пакет, що вступає в дію інша норма, конституційна норма про набрання чинності. Вона буде голосити таким чином. Ну, якщо ні, шановні колеги, покажіть мені іншу регламентну норму, тому що ми можемо тоді зв'язати і все інше, що ми будем приймати тільки зв'язуванні законопроекти.

Цей закон набирає чинності з дня його офіційного опублікування в газеті "Голос України" або "Урядовий кур'єр" і втрачає чинність вдень наступний після вступу на пост новообранного Президента України. Тобто вилучається ув'язка. Це правильна регламентна норма.

Шановні колеги, давайте краще агітуйте зал, щоб або голосували або не голосували. Інших уже хитрощів ми регламентних не придумаєм.

Будь ласка, з мотивів  запишіться три хвилини.

Будь ласка, Соболєв.

 

16:32:53

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, Блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Володимире Михайловичу, у мене  одне тільки... Володимире Михайловичу, не йдіть у мене одне питання є до вас, воно стосується наступного. Що станеться, якщо не проголосують 4180, зрозуміло: Президент не підпише Закон про   внесення змін і доповнень до Закону "Про вибори Президента" і особливості застосування. А які гарантії, Володимире Михайловичу? Ви були на всіх переговорах. Володимире Михайловичу, скажіть, будь ласка, які гарантії, що в разі, якщо зал проголосує в пакеті 4180 і внесення змін і доповнень до Закону про вибори, що Президент підпише Закон про внесення  змін і доповнень до Закону про вибори, а не тільки  Закон про політичну реформу? В чому  полягають ці гарантії? Бо  формулювання по порядку внесення  цих законів і введення в дію тільки  одностороннє, яке стосується тільки політреформи, іншої сторони не існує. Тому  скажіть, будь ласка, в чому полягають ці гарантії? Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Ми вже  домовилися, і я думаю, що  очевидно Погоджувальна рада повинна інформувати. Якщо Верховна  Рада, дасть Бог,  і наші зусилля зможе прийняти відповідне рішення, то я першим подам на підпис Президенту України законопроект про внесення змін до Закону "Про вибори Президента України" і беруся вам гарантувати, не дивлячись, що це є порушення  законів і Регламенту, але у нас сьогодні діє  політична доцільність, що  я не підпишу і не подам законопроект про внесення змін до Конституції поки  Президент України, в результаті нашої домовленості  не реалізує і не підпише цей законопроект, вам  достатньо цього слова?

 

ІЗ ЗАЛУ (Не чути)

 

ГОЛОВА. Так, тоді, шановні колеги, якщо вам не достатньо сідайте, будь ласка, і керуйте, ви хочете, щоб я тільки  виконував вашу волю. Що Ви ще хочете? Ні. Так, заспокойтеся, будь ласка. Матвієнков. Олександр Мороз, будь ласка.

 

16:35:01

МОРОЗ О.О.

Володимире Михайловичу, шановний Володимире Михайловичу,

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, давайте  не будемо чудувати людей. Справа в тому, що "Наша Україна" ні за яких умов голосувати за зміни до Конституції не буде. Якщо це так, то навіщо ми будемо проводити ці всі перевірки і так дальше. Тоді ставимо просто Закон про  вибори, ми його проголосуємо. А виходу зараз немає, щоб не підривати можливість  розгляду колись закону 4180, я думаю, що  ми там самим хоронимо цей Закон, але ми  будемо знати, з чиєї вини це робиться. Потім ми з'ясуємо всі обставини, бо я розумію чому так все вийшло і щоб зараз не  демонструвати ніби то намагання, яке на перед відомо не буде реалізоване, запитайте зліва від вас сидить представник від "Нашої України" він вам підкаже: будуть голосувати чи ні. Я одержав відповідь у перерві, вони ні за яких умов голосувати не будуть, от і все.

 

ГОЛОВА. Справа в тім, що Олександр Олексійович є  позафракційним і тому я не можу його запитувати.

 Так будь ласка, Грачев Олег, будь ласка.

 

16:36:16

ГРАЧЕВ О.О.

Уважаемый Владимир Михайлович, во-первых я желаю Вам мужества ы прошу  передать слово Председателю регламентного комитета  Валентину Матвееву.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Валентин Григорович Матвєєв, будь ласка.

 

16:36:29

МАТВЄЄВ В.Г.

Я дякую, Володимире Михайловичу, шановні колеги, внесення до залу якогось папірця, а я не можу інакше назвати те, що називається доповненням до проекту Закону на  одну сторінку, під реєстраційним номером, знову ж таки за тим  же номером 6372-д, яким зареєстрований проект закону про особливості  застосування Закону про вибори Президента України. Це, дійсно, Володимир Михайлович верх так званої регламентної творчості. Ким він внесений? Це не проект закону, по-перше. А по-друге, він суттєво змінює зміст проекту  Закону 6372-Д. Тому ми не можемо...

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати,  у нас знову з'явився привід для чергової перерви. На вимогу  двох...

Ну, я прошу вас, тоді підійдіть до своїх соратників і запитайте, чому робити перерву. І не керуйте мною, я вас прошу. На вимогу фракцій "Наша Україна" і фракції "Центр"  оголошується перерва на  30 хвилин. Підійдіть і запитайте, будь ласка.

Перерва до  16 годин... Ой, зараз я скажу, до 17 годин  10 хвилин.

 

ПІСЛЯ   ПЕРЕРВИ

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Процес триває, але ми будемо продовжувати роботу.

Шановні колеги, будь ласка, займайте місця, будемо продовжувати засідання. Я звертаюся до представників фракцій, які брали перерву. Хто від вас буде виступати. Якщо є така необхідність з мотивів, чому ви брали перерву? Чи немає? Немає. Ще не повернулися.

Тоді давайте ми, можливо, ще раз обміняємося думками. Запишіться, будь ласка, 10 хвилин. А потім будемо... Будь ласка, 10 хвилин. З процедури виходу із ситуації, в якій ми опинилися, прошу Чубаров, за ним Пеклушенко.

 

17:15:22

ЧУБАРОВ Р.А.

Адаме Івановичу, я прошу передати Качуру.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Павло Качур, мікрофон.

 

17:15:37

КАЧУР П.С.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати. Мені здається, що певне погодження позицій у сесійному залі у нас є між депутатами і депутатськими фракціями. Основне протиріччя полягає у тому, що у нас немає довіри до Президента. І ми всі у цьому залі розуміємо, що він основний розводящий, і він основною перешкодою на тому, щоб був досягнутий компроміс у сесійній залі, і щоб був досягнутий певний консенсус у суспільстві.

Тому, Адаме Івановичу, у мене пропозиція, можливо, вона така дещо не в правові полі, але у політичному полі. Щоб ми у сесійний залі проголосували політичний документ - акт недовіри до Президента України Кучми. Ще раз наголошую. Шановні друзі, акт недовіра. Тому що це основна фігура, яка сьогодні приводить до дестабілізації і в сесійному залі, і у  суспільстві. І після цього.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Пеклушенко за ним Бондарчук.

 

17:16:50

ПЕКЛУШЕНКО О.М.

Уважаемый Адам Иванович! Уважаемые коллеги! Народ от нас ждет серьезнейших решений. И мое мнение и это мнение разделяет большинство моих коллег, учитывает тот громадный пакет информации, которую мы получили, есть необходимость его изучить.

Я предлагаю сегодня объявить завтрашний день сессионным, сегодня хорошо и серьезно осмыслить то, что нам дали, а завтра вернуться у пакету рассмотрения предложенных законопроектов.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Бондарчук за ним Добкін.

 

17:17:28

БОНДАРЧУК О.В.

Бондарчук, фракція комуністів. Адам Иванович, народные депутаты! У нас нет просто другого выхода, кроме как голосовать законопроекты по особенностям применения Закона "О выборах" по конституционной реформе, по ЦВК в пакете. Почему? Потому что, на сегодняшний день депутаты занимают разные позиции по двум таким важным вопросам: выборы вообще и о полномочиях Президента после этих выборов.

В "Нашей Украине" нужен, я так понимаю, Президент с царскими полномочиями, с такими полномочиями, которыми наделаются обычно вот эти вожди в "банановых республиках", "гориллы" вот эти, которые американцы ставят. Вот, что им надо. Остальным депутатам они выражает точку зрения большинства населения, которые понимают, что с царскими полномочиями Президент - это постоянные конфликты в обществе. И эти полномочия надо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Добкін за ним Співачук.

 

17:18:43

ДОБКІН М.М.

Уважаемый Адам Иванович! Прошу передать слово Нестору Шуфричу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Шуфрича.

 

17:18:51

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, Адаме Івановичу. Шановні колеги! У нас виникає занепокоєння тем, викликає занепокоєння той факт, що під реєстраційним номером закону про особливості застосування Закону "Про вибори Президента України", 6372-Д фактично є законопроект, два законопроекти з різними прикінцевими положеннями.

Ми просимо, Адаме Івановичу, щоб уникнути розгубленості при голосуванні, зареєструвати законопроект з іншими прикінцевими нормами за іншим номером, щоб всі чітко розуміли про що буде голосуватись. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Співачук. За ним Хмара.

 

17:19:43

СПІВАЧУК В.Л.

Прошу передати слово моєму колезі Юрію Луценку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу мікрофон Луценка.

 

17:19:53

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановні депутати, шановні радіослухачі! На жаль, протести пройшли в еволюційну площину. Не ми почали переговори з Кучмою, але вони стали доконаним фактом. Він оголосив свою ціну, яка називається прийняття політреформи. Закон про ЦВК і закон про покращання закону про вибори можуть бути підписані ним лише з цією ціною.

Без цього ми, соціалісти, будемо голосувати за закон про ЦВК і про зміни закону про вибори, але на 90 відсотків він не буде підписаний політично діючим Президентом України. З цього і виходимо. Або вибори імені Ківалова, або політреформа і вільне волевиявлення. І кожний з нас має не дурити один одного, а сам обирати шлях.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Хмара. За ним Нечипорук.

 

17:20:47

ХМАРА С.І.

Прошу передати слово Юлії Тимошенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу мікрофон Юлії Тимошенко.

 

17:20:53

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги! Зараз в парламенті розгортається найбрутальніший проект - протягнути реформу з 1 вересня, де позбавляється повноважень новообраний президент. І питання в тому, що Адміністрація Президента сьогодні має чіткий план: якщо реформа з 1 вересня пройде, ніяких виборів президента не буде. Вони просто будь-якими засобами дотягнуть до 1 вересня і потім за рахунок грошей великих, репресій і впливів незаконних зроблять свою більшість в парламенті і практично пролонгують владу кланів.

Я звертаюся до всіх патріотів України: жодного голосу за пакетне голосування не віддати, а проголосувати сьогодні за новий склад ЦВК і, безумовно, за закон, який запобігає фальсифікаціям, в повному обсязі. Я переконана, що Кучма це підпише.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Нечипорук. За ним Сушкевич.

 

17:22:00

НЕЧИПОРУК В.П.

Шановний Адаме Івановичу, прошу передати слово Сергію Правденку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу мікрофон Правденка.

 

17:22:09

ПРАВДЕНКО С.М.

Спасибі. Шановні колеги, я хочу нагадати одну мудрість, якій вже дві тисячі років.

Перше бажання людини натовпу - зробити собі кумира. Друге бажання людини натовпу - при першому ж безпечному випадку не зринути цього кумира. І третє бажання людини натовпу - мріяти про нового кумира.  Це я хочу нагадати всім сторонам нашого конфлікту, а також і підкреслити, що нам треба швидше домовлятися. Гарантії, які дав Володимир Михайлович Литвин достатні, вони процедурні і достатні. Не треба нам розказувати казки, що Президент не підпише. Володимир Михайлович зробить так, що підпише. До речі, зауважте, що його рейтинг в Україні невпинно зростає, і в Києві зокрема. Ми голосуємо тільки за пакет, ми не самогубці політичні, хто б про це що не казав. Тільки за пакет.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Сушкевич. За ним Іванчо.

 

17:23:09

СУШКЕВИЧ В.М.

Дякую, Адаме Івановичу.

Шановні колеги, я звертаюся до вас з приводу ситуації, пов'язаною з дискримінацією виборчих прав інвалідів. На жаль, в законопроекті 6372-д виписано, що тільки інваліди першої групи можуть голосувати на дому.

Я хочу нагадати вам, шановні друзі, що всі виборчі, більшість виборчих дільниць - вони надзвичайно бар'єрні. Це перше.

Друге. Це 26 грудня, це можливість пересування людей-інвалідів надзвичайно важка.

Я звертаюся з проханням, Адаме Івановичу: сьогодні потрібно записати просто: "інваліди". Вони мають посвідчення, вони мають справки ............... І я вимагаю, щоб ми сьогодні виборче право інвалідів забезпечили. воно підконтрольне. І давайте не робити таким чином, що, добиваючись ліквідації фальсифікації,  ми ліквідуємо виборче право багатьох людей, які сьогодні є інвалідами.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Іванчо... передає Бойко. Підготуватись.

 

17:24:22

ІВАНЧО І.В.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати, попри всій справи у Верховній Раді сьогодні 7 грудня День місцевого самоврядування в Україні. Дозвольте від коаліції сила народу, від народного Президента України Ющенка щиро й сердечно привітати всіх депутатів, всіх рівнів рад, їх працівників з Днем місцевого самоврядування. (Оплески).

Законопроект 3207 і ще раз підкреслює і наголошує, що ми  з вами сповненні надії і бажання . щоби органи місцевого самоврядування були істинними господарями на відповідних територіях.

Тому я прошу, щоб ми цей законопроект підтримали і  проголосували , і таким чином підтримали органи місцевого самоврядування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І вам дякую. Будь ласка Бойко.

 

17:25:29

БОЙКО В.С.

Уважаемые народные депутаты, я  вот так вот давно смотрю за тем процессом, который происходит в стране и понять не могу одной вещи. Неужели не понятно на сегодня, что ситуация, к примеру, в Киеве другая совершенно ситуация у нас. Я до того, как начинались выборы говорил о том, что обоим кандидатам нужно снять свои кандидатуры. Потому что сегодня уверяю не тот, не тот не лидер. А сегодня нужен лидер, который объединит нацию и все снимет.

Поэтому думаю, даже джо того,  что нада вообще быть без Президента,  а принимать политическую реформу и прийти к нормальной жизни. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги,  дозвольте тут були пропозиції, звернення і буквально декілька слів.

 З приводу справедливого зауваження Качура щодо того. що є певна недовіра до ... Я так зрозумів до Президента чи він підпише прийняті нами законопроекти. Я ще раз наголошую, що Володимир Михайлович не один раз вже і на Погоджувальній раді, і у сесійній залі говорив про те, що є чітка  домовленість. Було  навіть більше, якби ми виконали сьогодні вчорашні домовленості, то було домовлено про те, що сьогодні  ми приймаємо ці зміни до законів і тут же у сесійній залі вони були б підписані. Так що, я думаю, недовіри до того, що вони  не будуть підписані у нас не повинно бути.

Пропозиція Пеклушенко щодо перенесення до завтра, я думаю, нам потрібно вже шукати варіанти вирішення, бажано знайти сьогодні. Бо якщо  ми розтягнемо, ми  й завтра можемо не знайти, і будемо тільки, як то кажуть, вибачте,  підвисимо процес.

 Щодо зауваження Шуфрича про різні Прикінцеві положення. Я думаю, коли ми, шановні друзі,  будемо ставити на голосування цей законопроект, то головуючий буде чітко говорити  законопроект, номер, з якими Прикінцевими положеннями аби ми  чітко орієнтувалися  за що голосуємо.

Юлія Володимирівна  говорить про 1 вересня, що хтось пропонує. Я нагадую, що це не  хтось пропонує, а це було  знайдено компроміс, і такий компроміс  запропонувала якраз "Наша Україна", що вони готові  піти на те, щоб ввести його не одразу із вступом на посаду новообраного Президента, а не раніше, ніж із 1 вересня 2005 року.

Сушкевич, щодо  інвалідів. Це, коли  ми  закони будемо обговорювати безпосередньо, коли стосуватиметься виборчого законодавства щодо виборів Президента.

І я хотів би, шановні  колеги,  у зв'язку із тим, що ми саме у ці дні відзначаємо День місцевого самоврядування підтримати дружно пропозиції народного депутата Іванчо, який закликає про те, щоб ми  внесли  зміни до Конституції, що  стосується місцевого самоврядування. Але для того, щоб внести ці зміни, нам треба проголосувати у пакеті і 4180, і 3207-1, і думаю, тоді все буде  зроблено. Будь ласка, там 3 хвилини від фракцій, які брали, Соболєв.

 

17:29:17

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги, зараз під час перерви відбулись консультації декількох Фракцій, включаючи соціалістичну Фракція і пропозиція є наступна, оскільки вже декілька разів лунають взаємні звинувачення про невиконання  якихось домовленостей сьогодні саме сьогодні провести голосування з одного  питання, питання внесення змін до закону про вибори і закону про застосування, особливості застосування  цього закону. Далі, зробити перерву до 10-ої  ранку, зараз зібратися погоджувальній раді і виробити механізм подальшого голосування запитань: Центральної виборчої комісії, оскільки  до цього до цього часу немає внесення по  Центральній  виборчій комісії від Президента тому ліквідувати нинішню Центральну  виборчу комісію, не прийнявши рішення  по новому складу, це означає зірвати  вибори. Питання, які стосуються інших голосувань, які пропонувалися по внесенню змін і доповнень до Конституції. В цьому саме полягає наша  позиція. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так. Шановні колеги, ми як ніколи  чим ближче до вечора ми як  ніколи близькі до компромісу. Зараз відбулися переговори і зустрічі, в тому числі з представниками Фракції "Наша Україна". От Фракція "Наша Україна" висловила свою пропозицію: можливо ми вийдемо на таке компромісну пропозицію, прошу уважно послухати. Якщо б ми зараз погодилися всі щоб ми провели ще консультації остаточні, бо  ми можемо одним необережним рухом зруйнувати крихкій лід, який наводить мости між нами. Одну  хвилиночку. Якби  ми домовилися, що ми зараз  засідання закрили

 

ІЗ ЗАЛУ.  Нет.

 

ГОЛОВА. Ну, послухайте, послухайте уважно. Проголосували, що завтра в 9-ій годині ми будемо мати позачергове засідання, я прошу  вас послухати, в даному випадку, для нас важливо позиція Фракції "Наша Україна", бо якщо ми зараз проголосуємо, ну, шановні колеги,

 

(Шум у залі.)

 

ГОЛОВА. Ну, послухайте, я зараз скажу, ви не можете послухати до кінця, уже фактично є домовленість проголосувати у пакеті і прийняти політичн... Ладно, шановні колеги, я зараз скажу пропозицію, а ви, будь ласка, зараз запишетесь з мотивів. Прошу заспокойтесь. Шановні колеги, сьогодні якщо не потрібне нам комплексне рішення для нас у сесійній залі - це потрібно, щоб суспільство заспокоїлось. Це потрібно для консолідації парламенту, а відтак для заспокоєння суспільства. Вчора зустріч із керівниками місцевих органів самоврядування показала, що  це одна із підстав, що може заспокоїти. Уже фактично вийшло на домовленості. Треба тільки останні домовленості здійснити із лідером фракції. Тому, шановні колеги, шановні колеги, ну, ви можете послухати, якщо не хочете, будь ласка, не слухайте. Якщо ви не хочете слухати,  зараз буде проголосований один законопроект 6372. Інші законопроекти не будуть проголосовані. Вас це влаштовує. Ну, будь ласка, давайте дійте за таким чином.

Тому, шановні колеги, є така пропозиція, якщо ми зараз  послухали позицію  ще раз фракції, хто ще виступив чітко, заявив, що завтра о  9 годині ми приймаємо рішення про те, щоб провести позачергове засідання. І  ми пакетом приймаємо три документи. Президент України приїжджає сюди, підписує їх. Ми знімаємо  всі проблеми, які сьогодні  є у нашому суспільстві.

Ну, будь ласка, зараз я попрошу  Віктора Михайловича, ми з ним вчора вели переговори. Хай він скаже цю позицію. Шановні колеги, я прошу вас, заспокойтеся, ну, не так треба, а всі інші запишіться, будь ласка. Заспокойтесь, будь ласка.

 

17:33:39

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати, шановний Володимире Михайловичу.

Я скажу, що Погоджувальна  рада наша останні дні працює дуже плодотворно. Я хотів би висловити вдячність всім колегам, які шукають компромісу. Я думаю, що  і в цьому залі ми знайдемо  необхідні рішення, які потрібно з нашого боку. Ми надзвичайно близькі до цих рішень, не зважаючи на те, що вчора той пакет домовленостей, якій ми висловлювали, на жаль, не вдалося реалізувати.

Шановні друзі, у нас є прохання. Я переконаний у тому, що ми вийдемо на результативні рішення і пакеті рішення. У нас є прохання. Зараз прийняти рішення про позачергове засідання. Завтра провести ще додаткові консультації. О дев'ятій годині зібрати Погоджувальну раду, і завтра прийняти рішення. Можливо, сьогодні проголосувати ще окремо закон. Але ми розуміємо, що є певні проблеми, пов'язані з недовірою. Тому ми розуміємо це почуття колег.

По-друге, нам дуже важливо, щоб закони, які ми приймемо, набули чинності, щоб Президент їх підписав. Ми звертаємося до Володимира Михайловича Литвина, щоб він переговорив з Президентом, і завтра Президент був у залі, і де ми, приймаючи закони, відразу їх підпишемо. Прохання шановних колег підтримати нашу пропозицію.

 

ГОЛОВА. Так, будь ласка, Віктор Степанович. Віктор Михайлович виступив замість Гірника, який був записаний першим, щоб не кричали. Колоніарі, будь ласка. Що все у нас іде по Регламенту. Прошу заспокоїтися. Колоніарі.

 

17:35:10

КОЛОНІАРІ О.П.

Володимире Михайловичу, я прошу передати слово Самофалову.

 

ГОЛОВА. Геннадій Самофалов, будь ласка. Будь ласка.

 

17:35:27

САМОФАЛОВ Г.Г.

Уважаемые Владимир Михайлович, уважаемые коллеги. Я прошу добавить мне 12 секунд. Спасибо.

Я был участником всех, вот последние два дня, всех заседаний Узгоджувальной рады, встречи Президента. Вчера все группы и фракции нашли очень хороший большой компромисс, практически были готовы проголосовать за пакет. Но, сегодня возникла проблема у "Нашей Украины" о том, чтобы надо отправить правительство в отставку. Я сегодня задал вопрос, скажите, пожалуйста, какой смысл сегодня, осталось 20 дней до выборов, решать эту проблему? Сегодня Премьер пошел у видпустку, и вопрос решается.

Мы готовы проголосовать за пакет при одном условии, что, если Виктор Андреевич нам даст четкие гарантии о том, что да, действительно, они будут голосовать за пакет. Пока еще все попытки с нашей стороны они не находили понимания у "Нашей Украины". Спасибо.

 

ГОЛОВА. Дякую. Нам потрібні голоси. Якщо будуть голоси, усе буде нормально у фракції. Будь ласка, Андрій Полііт, фракція комуністів.

 

17:36:35

ПОЛІІТ А.А. Прошу передать слово Петру  Николаевичу Симоненко.

 

ГОЛОВА. Петро Симоненко, фракція комуністів.

 

17:36:41

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые радиослушатели! Уважаемые коллеги! Когда заявляют наши коллеги из "Нашей Украины" о готовности к компромиссу, я задаю вопрос, если их лидер подписал международное соглашение, заявление и не выполнил 4 пункт. Вчера до 2 часов ночи снова, так скажем, приехали и не разрешая эту проблему в дискуссии, по сути дела создали предпосылки для продолжения этого конфликта. Какое вообще может быть доверие к другим членам фракции, которые выходят и от чьего-то имени выступает. Это, во-первых.

Во-вторых,  Владимир Михайлович! Когда мы вышли  с вами сегодня в зал , у нас неразрешенных вопросов не осталось. И после того, когда фракция коммунистов взяла перерыв, объявила, что все неразрешенный вопросы сняты. Какие новые появился, я  хотел бы тогда знать? На какие компромиссы нас призывает "Наша Украина". Все их запросы были удовлетворены.

И третье, последние. Борьба...

 

ГОЛОВА. Будь ласка, дайте завершити! Шановні колеги, я прошу не кричить. Виступав більше хвилини, Віктор Михайлович, ну, заспокойтеся! зо секунд, будь ласка.

 

СИМОНЕНКО П.М. И последние. Уважаемые радиослушатели! Борьба идет не за то, чтобы сегодня решить вопросы, совершенно имеющие отношение к жизни наших людей, а борьба идет за полномочие тех представителей капитала, которые рвутся к власти.

 

ГОЛОВА. Так, дякую.

 

 17:37:50

СИМОНЕНКО П.М.

Вот поэтому столь длительно и долго решается эти вопросы.

 

ГОЛОВА. Дякую. Михайло Добкін, будь ласка. Фракції Соціал-демократичної партії  України (об'єднаної).

 

17:38:17

ДОБКІН М.М.

Уважаемый Владимир Михайлович, я прошу передать слово Леониду Макаровичу Кравчуку.

 

ГОЛОВА. Леонід Кравчук, будь ласка.

 

17:38:35

КРАВЧУК Л.М.

Шановні колеги, всі ці дні ми ведемо пошуки вирішення дуже складного питання. Я пропоную зараз відмовитися від звинувачення один одного. Як ми маємо право, скажімо, до Закону "Про вибори Президента" долучити конституційну реформу, так і "Наша Україна" має право долучити те, що вона вважає за потрібне.  А тому ми маємо знайти компроміс, не звинувачуючи один одного, бо мені може щось подобатись або не подобатись, але право звинувачувати і забороняти ніхто нікому не дав.

Ми находимося дуже близько до компромісу. І якщо ми почнемо згадувати історію 17 року, обов'язково знайдемо багато проблем.

Давайте підведемо риску сьогодні. І поставимо стратегічне завдання - знайти рішення в цьому залі. І я переконаний, ми його знайдемо толерантно, розумно і відповідально. Дякую.

 

ГОЛОВА. Микола Шершун, будь ласка.

 

17:39:44

ШЕРШУН М.Х.

Я прошу передати слово Морозу Олександру Олександровичу.

 

ГОЛОВА. Олександр Мороз, будь ласка.

 

17:39:53

МОРОЗ О.О.

Я дякую за передане слово і хочу сказати таке. Ми багато вже один одному висловили недовіри. І, очевидно, треба покласти край цьому, найти все-таки те, що може нас об'єднати.

Я підтримую пропозицію Віктора Пинзеника, давайте ми проголосуємо закон про вибори, бо все одно за нього проголосуємо, всі проголосуємо. А, щоб був у нас замок якийсь для гарантій, давайте ротацію ЦВК проведемо вранці, перед тим одержавши закон підписаний. Прошу, не треба аплодувати.

Але, Володимире Михайловичу, треба зараз посадити Погоджувальну раду, яка би розглянула не просто пакет, а і за змістом ті проекти законів, де внесені не виправлені зміни вчора ввечері, для того, щоб ми не зробили помилок потім серйозніших і ...

 

ГОЛОВА. Віталій Шибко, будь ласка. Будь ласка, Морозу передає Віталій Шибко.

 

МОРОЗ О.О. ...щоб ми не зробили ті помилки, до речі, в законі 4180, які ще погіршать ситуацію поряд з тією, що сьогодні в організації державного життя. Я можу пояснювати детально, бо я цю тему добре знаю. Але я просив би, давайте ми не поспішати.

Я був на засіданні фракції "Наша Україна", їм непросто приймати рішення, я це прекрасно розумію. Не приведи, Господи.

Тому давайте все-таки зважати на ці складнощі, вранці разом проголосуємо. Вони ручаються, що ми проголосуємо пакет вранці. Давайте проголосуємо. Ми нічого не втрачаємо: чи вранці, чи сьогодні, - ми нічого не втрачаємо на тому. Прошу.

 

ГОЛОВА. Час вичерпаний. Прошу, шановні колеги, прошу... Шановні народні депутати, прошу сісти на місця, прошу уваги!

Шановні колеги, давайте таким чином домовимося: або ми розглядаємо питання по тій процедурі, які були попередні оголошені, або ми дослуховуємося до пропозиції, яка прозвучала від фракції "Наша Україна": проводимо консультації - і завтра пакетно голосуємо. Або - або. Якихось винятків зараз робити давайте не будемо.

Єдине, що я міг би запропонувати, шановні колеги, прошу вашої уваги, прошу уваги, щоб ми завтра могли приступати голосування до пакету, ми зараз могли б проголосувати єдине, два рази: перше - про включення до порядку денного проекту 6372, друге - про те, щоб завтра о дев'ятій годині розпочати пленарне засідання і прийняти... Ну, заспокойтеся, шановні колеги! Ну, є пропозиція: прийняти завтра рішення. Все інше - це веде до зруйнування. Зараз була фактично готовність у нас про те. що ми проголосуємо в пакеті, і треба провести останні консультації, і приймемо і політичну реформу, і цей закон.

Шановні колеги, прошу заспокоїтися! Відповідно до... Уже ми тільки закінчили, обмінялися думками. Прошу уваги, Віктор Михайлович! Прошу уваги!

Я ставлю на голосування пропозицію - прошу уваги! - про включення до порядку денного проекту закону 6372 - це про особливості застосування Закону України про вибори Президента України при повторному голосуванні 26 грудня 2004 року, включення до порядку денного. Прошу голосувати.

 

17:43:52

За-300

Шановні народні депутати, питання... Заспокойтеся! По фракціях, будь ласка. Ми вже ж домовилися по процедурі, так що давайте йти по цій процедурі. Прошу уваги.

"Наша Україна" 98, "Регіони України" 0, Комуністів - 0,  СДПУ(О) - 27, СПУ -20, "Народно Аграрна" - 20, Блок Тимошенко -19, "Трудова Україна -16, "Союз"  -15, Партія "Єдина Україна" -13, НДП-ПППУ 15, "Центр" 13, "Демократичні ініціативи" -10, Позафракційні 34.

Шановні колеги, ви бачите, що тут є необхідна кількість голосів для того, щоби прийняти рішення без пакету. Але оскільки ми виходимо на те і є пропозиція, і добра воля, заспокойтесь, заспокойтесь, я прошу вас, заспокойтесь, не кричіть. Є добра воля фракції "Наша Україна", яка просить оголосити...

Шановні народні депутати, прошу. Якщо ви будете зараз зривати. я закрию засідання. Я виконую пропозицію фракції "Наша Україна". Сядьте , будь ласка. Я ще раз говорю, сядьте , будь ласка. Якщо вас не влаштовує ми зараз ...

Шановні народні депутати, тепер все, сідайте на місця продовжуємо працювати за тою процедурою яка домовилась.

Сідайте, сідайте і Пинзеник сідає. Не хочете не потрібно.

Значить, нема бажання, тоді я зараз розкажу. Нічого ще він на себе не бере. Будь ласка, сядьте.

Шановні колеги, якщо у вас немає бажання, я розумію, якщо у вас немає бажання знайти погоджене рішення, я ще раз хочу сказати, яке заспокоїть і  дасть можливість отримати нам не лише за кількістю голосів легального президента, а й легального президента в територіальному вимірі, яке дозволить нам зцементувати Україну, то давайте скористаємся  найменшим шансом для того, щоби знайти спільні точки дотику. Нам не потрібно протистоянням, заспокойтеся.

Але шановні народні депутати, якщо у нас є розбіжність, то ми можемо піти таким чином. Діяти за тим Регламентом який ми погодили на Погоджувальній раді. Тому зараз є дві пропозиції, шановні колеги. Не кричіть, будь ласка.

Я прошу вас, благаю просто, Хрестом Богом прошу, не кричіть,  ми можемо або зробити перерву, скажімо, до 19 години провести ... Одну хвилиночку, ми проголосуємо, не ви будете вирішувати, буде вирішувати сесійна зала, не кричіть. Я знаю ваш емоційний порив. Або ми зробимо     перерву, або ми будемо працювати за тою процедурою, яку  визначили, або  домовимося, що нам потрібно прийняти ще рішення по Центральній виборчій комісії, нам так чи інакше треба  буде завтра провести засідання, хочете ви того чи ні, але потрібно буде провести засідання.

Тому зараз є три питання, яких можна було поставити на голосування, щоб Верховна  Рада визначилася і все, і прийняли рішення. Я правильно кажу? Щоб не звинувачували ні Віктора Михайловича, нікого, бо всі ми хочемо мати компроміс.  Тому, шановні колеги,   є така пропозиція. Прошу уваги!

Перша. Що ми діємо відповідно до тієї процедури, про яку ми говорили, а саме, переходимо  до пакетного голосування, але коли ми будемо переходити до пакетного голосування, я просто буду благати вас всіх,  умоляти, щоб ми  прийняли рішення, яке потрібне Україні, щоб  президент у нас був президентом всього українського народу.

Другий момент. Зробити перерву до 19 години і ще раз провести  Погоджувальну раду. Дуже важливі рішення, і нам треба не рахуватися з часом.

І третя пропозиція. Завтра о 9 годині почати засідання і прийняти всі рішення максимум до  13 години. Немає заперечень?

( Ш у м   у   з а л і)

Прошу увагу. Ну, там пропозиція і ваша є, ви ж голосуйте. Чого ви кричите?

( Ш у м   у   з а л і)

Адаме Івановичу, запишіться з мотивів, обміняйтеся, будь ласка, з мотивів.

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, записатися з мотивів.

Будь ласка, покажіть на монітори. Шановні колеги!  Зараз ми  з вами домовимося скільки хвилин з мотивів, але я дуже просив би,  давайте ми спільно знайдемо рішення те, про  що ми з вами домовляємося протягом трьох днів - пакетного вирішення цих проблем.

Тому, будь ласка, 10 хвилин. Кендзьор. За ним Пеклушенко.

 

17:48:59

КЕНДЗЬОР Я.М.

Ярослав Кендзьор, Фракція "Наша Україна" Віктора Ющенка. Адаме Івановичу, я все-таки хотів би отримати від керівництва Верховної Ради відповідь на запитання: що треба, який  хабар дати Президентові України, щоб  він виконав свої, свою  конституційну місію? Мається  на увазі  відставка Уряду, що ще треба йому зробити. Чи він звик просто хабарі постійно  отримувати і коли йому дадуть щось на лапу, тоді він підпише: чи "Криворіжсталь", чи Закон, чи відставку Уряду, чи ще щось? Я прошу  відповісти мені на це запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка Пеклушенко, за ним Лещенко.

 

17:49:49

ПЕКЛУШЕНКО О.М.

Уважаемые коллеги, Пеклушенко, Запорожская область Пологовский избирательный округ. Я считаю, что  мы с вами сделали самое главное - мы сегодня  успокоились, немного успокоилась улица и это есть хорошо, давайте думать о том, что нужно сделать дальше. А дальше мы должны сделать выверенные решения. Владимир Михайлович оговорился, "народ" - депутаты, так, может быть, есть  смысл по таким судьбоносным решениям посоветоваться с народом. Не торопитесь, пожалуйста - это первое. Второе, не забывайте об экономике, я считаю, что мы на этой неделе, не позднее после того, как проголосуем судьбоносные решения должны  рассмотреть пакет вопросов, связанных с экономикой, с функционированием всего  комплекса, заслушать исполняющего обязанности, подумать о том, как создать кометет - орган, который бы сегодня сделал самое главное - остановил экономически кри...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Лещенко,за ним - Добкін.

 

17:51:02

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, Фракція комуністичної  партії України, Чернігівщина. Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати, ми вже збилися з ліку, скільки проводимо о цих позачергових і позапланових засідань, а толку мало. Одна частина парламенту, яка вивела людей на вулиці і там силовими методами хоче вирішити свої справи, хоче вирішити і легітимними через Парламент і не дає нормально нам працювати. Так хай тоді їхній лідер, який десь ховається, прийде сюди і скаже, що вони хочуть і що вони будуть робить. А я вважаю так і наші депутати фракції комуністів вважають, що потрібно іти за домовленостями. А домовленість така: провести сигнальне голосування, потім, якщо є позитивні, так сказать, результати, потім іти  пакетне голосування за три законопроекти і вирішувати ці питання. Якщо сьогодні зал уже  не погодиться, то тоді давайте перенесемо це на завтра, хай ще раз порадяться. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Добкін, за ним - Шибко.

 

17:52:10

ДОБКІН М.М.

Уважаемые коллеги, фракция Социал-демократической  партии Украины (объединенная) последовательно выполняет свои обещания. Мы сегодня проголосовали   и поддержали за включение в повестку дня Закона об изменениях о выборах Президента. И поэтому мы настаиваем, чтобы точно также последовательно все другие фракции поддержали то, что  предложил Виктор Михайлович Пинзеник: перенести принятие решения по всем остальным вопросам на завтра на 9 утра. А сегодня закрыть сессию и дать возможность Погоджувальной раде выработать последовательное решение и на завтра подготовить единственный вариант, который поддерживает вся Верховная Рада. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Шибко  передає  слово Морозу, за ним - Плютинський.

 

17:52:59

МОРОЗ О.О.

Шановні колеги,  я ще раз  повторюю свою пропозицію, яка зводиться до  підтримки того варіанту, який запропонований Віктором Пинзеником. Ми, власне,  вирішили зараз, зробили крок важливий, зрозумілий для людей, котрі на вулицях стоять, що  Закон про вибори буде демократичним, не дозволятиме фальсифікацій. Ми проголосуємо його завтра о 9 годині. А нехай Володимир Михайлович  домовиться тим часом із Президентом, щоб він його тут підписав. І дальше ми проголосуємо і зміни до Конституції, і інші документи, в тому числі і склад ЦВК. Я думаю, що це б влаштувало всіх і,  до речі, влаштувало б суспільство. Давайте зробимо так, але все залежить від того, ще як працюватиме Погоджувальна рада.

Тому треба, щоб на Погоджувальну ради прийшли саме керівники фракцій. Якщо є змога запросити Ющенка, нехай прийде сюди, бо я розумію, що він зараз за об'єктивними...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Плютинський. За ним Лук'яненко.

 

17:54:12

ПЛЮТИНСЬКИЙ В.А.

Прошу передати слово Зарубінському Олегу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Лук'яненко. За ним Станецький. Я поки що народних депутатів в обличчя пам'ятаю.

 

17:54:21

ЛУК'ЯНЕНКО Л.Г.

Українська республіканська партія "Собор". Прошу передати слово голові Української республіканської партії "Собор" Анатолію Матвієнку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Матвієнка.

 

17:54:32

МАТВІЄНКО А.С.

Анатолій Матвієнко, Українська республіканська партія "Собор", блок Юлії Тимошенко.

Шановні колеги, я один із авторів законопроекту 6372 хочу вас попросити прислухатися до пропозиції Мороза і Соболєва і зрозуміти, що, якщо ми сьогодні не приймемо цей закон, нам організувати вибори буде просто неможливо. Тому що там записані норми, які повинні негайно виконуватися. І якщо завтра цей закон не вступить у силу, то тоді ми будемо працювати із тим самим ЦВК, із тими самими ДВК і територіальними комісіями.

І друге. Я думаю, що треба підтримати ініціативу, яка тут прозвучала, і дійсно нам проголосувати акт недовіри Президенту, поскільки все, що сьогодні відбувається у залі, відбувається із-за бездіяльності так званого гаранта Конституції. І, можливо, цей акт нас примирить, і ми зможемо щось у цій залі...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Станецький, Надрага.

 

17:55:35

СТАНЕЦЬКИЙ Г.С.

Прошу передати слово Гладкіх.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу Гладких мікрофон. Будь ласка, говоріть, ваш мікрофон увімкнуто.

Так, поки Гладкіх знайде, де він сидить, будь ласка, Надрага. Надрага, потім Гладкіх. Ну, Гладкіх, говоріть.

 

17:55:49

ГЛАДКІХ В.І.

Гладкіх, "Трудова Україна". Владимир Михайлович, знаете, как есть пословица, утро вечера мудренее. Уже три дня собираемся вечером, на утро выходит другое. Может давайте поменяем эту пословицу и примем вечером решение.

Я обращаюсь к "Нашей Украине". Если вы все-таки профессионалы есть системные, то, понимаете, что закон нужно принимать уже сегодня для того, чтобы хотя бы  двое суток разобралось ЦВК и остальное нужно еще сделать обучение в дільничих комісіях. Поэтому давайте не будем тянуть время и примем все-таки пакет сегодня! Пакет сегодня!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Надрага, Развадовський.

 

17:56:55

НАДРАГА В.І.

Уважаемые коллеги! Уважаемые радиослушатели! я думаю, что самое главная проблема, которая существует в нашем зале - это отсутствие взаимного доверия. Мы где-то один одного пытаемся на чем-то посчитать, где-то надеемся, что нас обманут, не дадут слово и все остальное. Я думаю, что выход из этого может быть один. Только в пакетном голосовании мы сможем учесть интересы всех.

И исходя из этой логики, я думаю, мы должны пойти на то предложение и на ту позицию, которую высказал Владимир Михайлович. А его позиция такая: если есть шанс договориться, мы должны попытаться это сделать. Сегодня он предлагает взять тайм-аут и выйти завтра на решение. Я думаю, это правильно и с этим есть смысл соглашаться. При одном маленьком условии, мы должны все равно выйти на пакетное голосование.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Развадовський за ним Шевчук.

 

17:57:52

РАЗВАДОВСЬКИЙ В.Й.

Дякую Володимире Михайловичу.  Прошу передати слово Кармазіну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Кармазіну.

 

17:57:59

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні друзі! Ви зараз бачили якою кількістю голосів ми включили проекти закону про зміну до Закону "Про вибори Президента". Люди в Україні хочуть чесних виборів.

Володимире Михайловичу, я впевнений, що і Леонід Кучма теж хоче чесних виборів. Я впевнений, що і Янукович має розуміти, що той закон йому вигідніший про чесні вибори, нелегітимна перемога нікому не потрібна і не  хоче того Віктор Ющенко.

Тому я просив би вас, давайте, ви бачите результати обговорення. Давайте поставимо на голосування питання про прийняття закону зараз про внесення змін до виборів Президента України. Якщо Президент його підписує, це однозначно розблокує завтра шлях до прийняття всього іншого  подальшого пакету. Я просив би вас забезпечити підписання цього закону.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Шевчук Сергій.

 

17:59:05

ШЕВЧУК С.В.

Спасибі, я прошу передати слово народному депутату Зарубінському Олегу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Мікрофон Зарубінського.

 

17:59:16

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую. Шановний Володимир Михайлович, шановні колеги!

Мені здається, що зараз виявляється така негарна ситуація, коли предметом торгу стають чесні і справедливі вибори.

Той законопроект, який внесений і який спрямований на те, щоб ліквідувати основні канали фальсифікацій і спотворення результатів волевиявлення і за який проголосувала тільки що конституційна більшість голосів, ну, окрім деяких фракцій, очевидно яких не задовольняють чесні і справедливі вибори є, мені здається, якраз тією частиною, тим моментом, який може консолідувати тих людей, які хочуть чесності і справедливості при повторному голосуванні.

І в зв'язку з тим мені здається, що  абсолютно доречним було б сьогодні визначитися щодо цього законопроекту і дати можливість дійсно працювати тим, хто буде безпосередньо займатися виборами. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, прошу уваги. Ми обмінялися думками. Прошу змобілізуватися. Я прошу і представників фракції "Наша Україна", і інших, шановні колеги, у нас є дві пропозиції. Я зараз їх виголошу і в порядку надходження ми  їх проголосуємо.

Перша пропозиція. Діяти за тією процедурою, яку ми визначили на засіданнях Погоджувальної ради. Ми включили до порядку денного законопроект 6372. Одну хвилиночку, шановні колеги, ми включили до порядку денного законопроект 6372. Тепер ми могли б діяти так. Як ми домовлялися, провести сигнальне голосування для того, щоб виявити готовність народних України проголосувати пакетом документи 6372, 3207-1, 4180.

Але прошу уваги, шановні колеги, прошу звернути увагу на ту обставину, що в перехідних положеннях при пакетному голосуванні закону про особливості застосування закону про вибори Президента України у прикінцевих положеннях є пункт. Прошу уваги, цей закон набирає чинності з дня його опублікування в газеті "Голос України", яка відбувається не раніше дня офіційного оприлюднення Закону України про внесення змін до Конституції України і втрачає чинність у день, наступний за днем вступу на пост новообраного Президента України. Тобто ми повинні прийняти зв'язане рішення. Якщо ми цього рішення зв'язаного, якщо ми його не приймемо, це зв'язане рішення, ми тоді на рік відкладаємо законопроект 4180, а також на наступну сесію законопроект 6372. Це дуже відповідальний момент. Це якщо пропозиція, коли ми працюємо сьогодні, так, як ми визначили попереднім.  Прозвучала пропозиція інша, шановні колеги. Зараз провести консультації до ранку. Я розумію, що вони у нас затягнуться до ранку... Ну, я поставлю на голосування все, хай визначиться Верховна Рада. Я розумію, що комусь хочеться раніше, але ж давайте хай воля буде Верховної Ради. А завтра зранку провести засідання. Президент України готовий приїхати в парламент сюди і тут підписати ті законопроекти, які приймемо у пакеті в присутності народних депутатів, а саме: 6372, наступний - 4180. І зразу ж ми призначаємо, розглядаємо і приймаємо рішення по ЦВК. Що стосується звільнення діючого складу ЦВК рішення вже є. Інші подання сьогодні ввечері надійдуть до Верховної Ради, і ми будемо мати можливість провести спочатку рейтингове голосування, а потім остаточне голосування щодо кандидатур на посаду членів ЦВК.

Якщо такий алгоритм... Я ще раз хочу сказати: Верховна Рада відносно уряду своє рішення прийняла. Так що давайте на цю тему більше не будемо говорити.

Інше. Давайте зараз внесемо... Ну, я розумію, що всі революціонери. Інше. Давайте внесемо зміни до Конституції і передбачимо у цих конституціях: якщо Верховна Рада приймає відставку уряду і Президент протягом трьох днів не підписує, автоматично вступає і дію це рішення. Тоді ми будемо діяти законним шляхом - немає питань. Давайте зробимо.

Тому, шановні колеги...

Що,що?

Да ні. Ну перестань, перестаньте, я ще раз, ну я прошу вас, ну не заважайте.

 Я ще раз, я , шановні колеги,  ще раз хочу зараз поставити на голосування в якій процедурі ми будемо працювати. Зараз  я поставлю на голосування, щоб працювати за тою процедурою, перша пропозиція, за якою ми  домовилися на Погоджувальній раді. Тобто, ми зараз голосуємо сигнальне голосування, якщо йдем за цією процедурою. Після того, коли сигнальне голосування проходить ми голосуємо пакет і  підписуєм рішення.

 В даному випадку я вам гарантую, ще раз  хочу всім сказати, що у першу чергу, ну заспокойтесь, що у першу  чергу буде підписаний законопроект 6372. Потім  закон про внесення змін до  Конституції. Якщо ми не приймаєм пакетне рішення,  так ми домовлялися,  тоді ми переходимо до розгляду кожного конкретного законопроекту. Прошу уваги. Це перша пропозиція, яка була  погоджена на Погоджувальній раді.

Друга пропозиція. Для того, щоби нам прийняти рішення яке б влаштувало Верховну Раду, внесло спокій в українське суспільство, консолідувало регіони, щоби ви прийняли рішення яке б засвідчило, що в нас немає переможців і переможених, то провести на засідання завтра о 10 годині і вийти на узгоджене голосування.

У порядку надходження я поставлю ці пропозиції на голосування. Визначиться Верховна Рада як, - ми будемо діяти.

 Ставиться на голосування перша пропозиція. Чи продовжувати зараз роботу для розгляду за тією процедурою якою я сказав.

 Перше. Сигнальне голосування. Після того пакетне голосування, якщо буде сигнальне голосування, а якщо ні, переходити до розгляду кожного законопроекту окремо. Прошу визначатися.

 

18:06:08

За-26

По фракціях, будь ласка.

"Наша Україна" , "Регіони України", Комуністи, СДПУ(О), СПУ - нулі.

"Народно-Аграрна" - 1, Блок Тимошенко - 19,  Трудова Україна - 2, Сою-1, Єдина Україна - 0, НДП і промисловці і підприємці - 2, Центр - 0, Демократичні ініціативи - 0, Позафракційні - 1.

Тепер  наступна пропозиція. Щоб  завтра, шановні колеги. Перша пропозиція. я Хочу поставити її  на голосування, щоб завтра  нам провести позачергове  засідання Верховної Ради України, почати роботу о 10 годині і не на хвилину пізніше без будь-яких перерв.

Будь ласка, ставиться на голосування ця пропозиція. Прошу   народних депутатів голосувати.

 

18:07:10

За-432

Може пакет проголосуємо?

Шановні колеги! Я прошу уваги. Я прошу зараз лише керівників депутатських груп і фракцій о 18.30 зібратися у залі засідань на третьому поверсі. Вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую закритим.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку