ЗАСІДАННЯ   ТРИДЦЯТЬ  П’ЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

17  листопада   2004 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України. Прошу, шановні народні депутати, підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:03:20

Зареєструвалося 428 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні народні депутати, прошу прослухати інформацію про результати Верховної Ради України на пленарному засіданні 16 листопада. Розглянуто 15 питань порядку денного, 17 законопроектів. За результатами їх розгляду прийнято три закони в цілому, дев'ять законопроектів прийнято у першому читанні, п'ять законопроектів відхилено.

Відповідно до статті 2.5.2 Регламенту у середу ми маємо 45 хвилин для виступів уповноважених представників фракцій і груп з внесенням пропозицій, оголошенням запитів, заяв, повідомлень. Прошу представників фракцій і груп подати заяви на виступ. А я тим часом оголошу депутатські запити, що надійшли.

Надійшли запити народних депутатів України.

Леоніда ЧЕРНОВЕЦЬКОГО до Прем’єр-міністра з приводу невиконання урядом Постанови Верховної Ради “Про інформацію Кабінету Міністрів України про стан і формування цін та тарифів у житлово-комунальній сфері”.

Георгія БУЙКА до Прем’єр-міністра щодо підтримки правоохоронних органів у боротьбі з організованою злочинністю в місті Києві.

Олега ЗАРУБІНСЬКОГО до Прем’єр-міністра щодо мотивів і доцільності витребування довідок про відсутність або наявність судимості у громадян, які хочуть отримати закордонні паспорти, та обґрунтованості вимог додаткової оплати цих процедур.

Романа ЗВАРИЧА до Прем’єр-міністра, міністра праці та соціальної політики щодо забезпечення належного виконання Закону України ”Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.

Бориса ЗАГРЕВИ до Прем’єр-міністра  щодо бездіяльності органів місцевого самоврядування по забезпеченню водою житлових будинків в селі Інгулець Бєлозерського району Херсонської області.

Віктора РАЗВАДОВСЬКОГО до Прем’єр-міністра щодо виділення коштів на газифікацію сіл Вільха та Мала Токарівка Романівського району Житомирської області.

Миколи МЕЛЬНИКА до Прем’єр-міністра щодо вирішення проблем, пов’язаних з газифікацією деяких населених пунктів Вінницької області.

Івана ТОМИЧА до Прем’єр-міністра з приводу загрози значних втрат урожаю кукурудзи у поточному році, що гальмує процес стабілізації галузі тваринництва.

Тамари ПРОШКУРАТОВОЇ до Прем’єр-міністра щодо виділення коштів з державного бюджету для завершення будівництва лікувально-оздоровчого комплексу та їдальні для курсантів Донецького юридичного інституту Міністерства внутрішніх справ.

Валентини СЕМЕНЮК до Прем’єр-міністра з приводу зволікання Міністерством аграрної політики виконання доручення Кабінету Міністрів стосовно листа Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації щодо ситуації, яка склалася з міжгосподарською власністю.

Миколи КАРНАУХА до Прем’єр-міністра щодо проблем землекористування на території Більської сільської ради Котелевського району Полтавської області.

Миколи КРУЦЯ до Прем’єр-міністра щодо виділення коштів на охорону здоров’я в місті Івано-Франківськ.

Олександра ЧОРНОВОЛЕНКА до Прем’єр-міністра щодо передбачення в бюджеті 2005 року коштів цільового призначення на ремонт будівлі Херсонського Колегіуму імені Євгена Маланюка.

Романа ЗВАРИЧА до Прем’єр-міністра, Міністра освіти і науки стосовно фінансування завершення будівництва загальноосвітньої школи в селищі Верховина Верховинського району Івано-Франківської області.

Бориса ЗАГРЕВИ до Прем’єр-міністра щодо безвідповідальності та бездіяльності органів виконавчої влади Чутівського району Полтавської області по забезпеченню житлом багатодітної матері.

Василя НАДРАГИ до Прем’єр-міністра щодо фінансової підтримки Луганського обласного Центру ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів.

Михайла ВОЛИНЦЯ до Прем’єр-міністра, Міністра палива та енергетики з приводу порушення графіку роботи вугільних підприємств у зв’язку з направленням працюючих шахтарів для участі в мітингах на підтримку кандидата на пост Президента України.

Валентини СЕМЕНЮК до Прем’єр-міністра стосовно невідповідності чинному законодавству проекту постанови Кабінету Міністрів “Про підвищення ефективності функціонування системи державних закупівель”.

Георгія МАНЧУЛЕКА до Прем’єр-міністра щодо незадовільного виконання Закону України “Про Національну систему конфіденційного зв’язку”.

Ярослава КЕНДЗЬОРА до Прем’єр-міністра, Голови Верховної Ради, Генерального прокурора, Голови Центральної виборчої комісії щодо брутального, антизаконного втручання керівництва Львівської облдержадміністрації, Податкової адміністрації, міліції, Міжрайонного реєстраційно-екзаменаційного відділу, західної регіональної митниці, автоперевізних підприємств, залізниці, лісових господарств, підприємств соціальної сфери у виборчий процес на Львівщині.

Георгія БУЙКА до Прем’єр-міністра стосовно формального розгляду депутатських запитів щодо тиску на правоохоронні органи корумпованими угрупуваннями громадян та посадовців, а також зловживання службовим становищем деяких працівників Генеральної прокуратури та прокуратури міста Києва.

Миколи ПОЛІЩУКА до Прем’єр-міністра щодо виправлення помилкового рішення про передачу багатопрофільного санаторію для батьків з дітьми “Південнобережний” у місті Алупка від Міністерства охорони здоров’я Генеральній прокуратурі.

Юрія КАРМАЗІНА до Прем’єр-міністра, Генерального прокурора, Голови головного контрольного-ревізійного управління з приводу неналежної соціально-трудової реабілітації інвалідів по зору, реалізації їх творчих і виробничих здібностей та розвитку підприємств Українського товариства сліпих внаслідок нецільового використання бюджетних коштів на прикладі Ялтинського учбово-виробничого підприємства, припинення порушень Кабінетом Міністрів Постанови Верховної Ради від 3 грудня 1998 року “Про заходи щодо поліпшення соціального захисту інвалідів”.

Миколи ШЕРШУНА та Валерія САМОПЛАВСЬКОГО до Кабінету Міністрів з приводу невиплати компенсацій у 2003 році за невикористані санаторно-курортні путівки мешканцям Березнівського району Рівненської області, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Володимира ЛЕЩЕНКА до Першого віце-прем’єр-міністра, Міністра фінансів щодо врахування пропозицій при розподілі додаткової субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виконання інвестиційних проектів.

Анатолія КОЗЛОВСЬКОГО до Першого віце-прем’єр-міністра, Міністра фінансів щодо фінансування підготовчих робіт по будівництву мостового переходу через річку Південний Буг міста Миколаїв.

Григорія ОМЕЛЬЧЕНКА до Першого віце-прем’єр-міністра, Міністра фінансів стосовно фінансування програми розвитку Херсонського Колегіуму імені Євгена Маланюка.

Івана РІШНЯКА до Першого віце-прем’єр-міністра, Міністра фінансів, Міністра економіки та з питань європейської інтеграції,  міністра з питань надзвичайних ситуацій щодо критичної ситуації з водопостачанням у селі Чернеча Слобода Буринського району Сумської області.

Анатолія КОЗЛОВСЬКОГО до першого віце-прем’єр-міністра, міністра фінансів щодо фінансування безкоштовного стаціонарного та амбулаторного лікування інвалідів та громадян пенсійного віку.          Володимира ЛЕЩЕНКА до віце-прем’єр-міністра Дмитра Табачника щодо стану оздоровлення та забезпечення лікарськими засобами для стаціонарного лікування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Сергія СЛАБЕНКА до віце-прем’єр-міністра Дмитра Табачника щодо забезпечення сім’ї інвалідів, мешканців міста Нововолинськ Волинської області, спеціальним автотранспортом.

Михайла ВОЛИНЦЯ до віце-прем’єр-міністра Івана Кириленка, міністра аграрної політики, Генерального прокурора щодо порушення прав власників земельних та майнових паїв мешканців села Тарасівка Бориспільського району Київської області.

Віталія ШИБКА до Генерального прокурора щодо зловживання службовим становищем посадовою особою органу місцевого самоврядування, ненадання відповіді та невжиття заходів за попередніми зверненнями народного депутата України.

Миколи РУДЬКОВСЬКОГО до Генерального прокурора стосовно грубого порушення головою Чернігівської районної державної адміністрації законодавства України.

Вячислава КОВАЛЯ до Генерального прокурора щодо порушення Закону України “Про вибори Президента України” головою дільничної виборчої комісії №67 територіального виборчого округу №30 міста Дніпродзержинська та притягнення його до кримінальної відповідальності.

Володимира ЯВОРІВСЬКОГО та Євгена ЖОВТЯКА до Генерального прокурора з приводу бездіяльності правоохоронних органів Ленінського району міста Вінниці, прокуратури Вінницької області у порушенні кримінальної справи по факту групового зґвалтування невідомими іноземними громадянами 17-річної мешканки Козятинського району Вінницької області.

Андрія ШКІЛЯ до Генерального прокурора з приводу незаконного втручання прокуратури Сумської області у господарську діяльність, перевірок та арештів голів агрофірм “Вікторія”,  “Славутич”, “Колос”.

Богдана КОСТИНЮКА до Генерального прокурора з приводу упередженого ставлення до результатів виборів Президента України і відкриття у зв’язку з цим надуманих кримінальних справ прокуратурою Івано-Франківської області.

Івана СТОЙКА до Генерального прокурора щодо необхідності перевірки джерел фінансування “Русского клуба” в місті Києві та законності розміщення інформаційного центру “Русского клуба” в “Українському домі”.

Віталія ШИБКА до Генерального прокурора, Голови Служби безпеки з приводу надання народному депутату України  неправдивої інформації та невжиття заходів за попередніми зверненнями.

Юрія КЛЮЧКОВСЬКОГО до Генерального прокурора з приводу незаконних дій адміністрації Менської виправної колонії №91 у Чернігівській області.

Володимира ПУЗАКОВА до Генерального прокурора стосовно критичної ситуації, яка склалася у відкритому акціонерному товаристві “Новоукраїнський цукровий завод” щодо законності реалізації його майна.

Вячеслава КОВАЛЯ до Генерального прокурора стосовно порушення конституційних прав громадян та перевищення своїх службових повноважень працівниками міліції міста Дніпродзержинська.

Володимира ЯВОРІВСЬКОГО до Генерального прокурора з приводу втручання державного службовця – заступника міністра Кабінету Міністрів Моцного  у виборчий процес по Кіровоградському виборчому окрузі №100 з метою фальсифікації результатів другого туру виборів Президента України.

групи народних депутатів (АРТЕМЕНКО, ОДАЙНИК, ОРОБЕЦЬ, СОБОЛЄВ) до Генерального прокурора щодо порушення правоохоронними органами конституційних прав та законних інтересів відкритого акціонерного товариства “Запоріжтрансформатор”.

Георгія МАНЧУЛЕНКА до Генерального прокурора, міністра внутрішніх справ, начальника Управління державної охорони щодо проведення об’єктивного розслідування так званого замаху на Прем’єр-міністра України в Івано-Франківській області.

Віктора ТЕРЕНА до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи за статтями 157 та 159 Кримінального кодексу за посягання на виборчі права громадян посадовими особами м’ясокомбінату та інших підприємств міста Суми шляхом змушування працівників брати відкріпні талони для голосування та віддавати їх керівництву.

Юрія ПАВЛЕНКА до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи за фактом втручання в діяльність державного діяча, перевищення влади державним виконавцем відділу Державної виконавчої служби Шевченківського районного управління юстиції міста Києва і працівниками Південно-Західної залізниці та транспортної міліції.

Миколи КАТЕРИНЧУКА до Генерального прокурора, голови ЦВК щодо  фактів порушення законодавства України про вибори Президента України в територіальному виборчому окрузі №30 міста Дніпродзержинськ Дніпропетровської області.

Степана ХМАРИ до Генерального прокурора про притягнення до відповідальності бійців підрозділу “Беркут” та керівників Управління Міністерства внутрішніх справ України в Сумській області за неправомірне використання спецзасобів та побиття громадян біля Ковпаківського районного суду міста Суми 13 листопада 2004 року.

Миколи РУДЬКОВСЬКОГО до Генерального прокурора щодо бездіяльності працівників міліції стосовно забезпечення  порядку та запобігання протиправної діяльності на ринках міста Чернігова.

Віктора РАЗВАДОВСЬКОГО до Міністра освіти і науки щодо виділення комп’ютерних класів Привітівській та Тетірській загальноосвітнім школам Житомирської області.

Сергія КАСЬЯНОВА до Міністра внутрішніх справ щодо перевірки дій начальників Управління Державної служби охорони при Управлінні Міністерства внутрішніх справ в Харківській області та Чугуївського районного відділу УМВС України в Харківської області.

Валерія АСАДЧЕВА  до Міністра юстиції, Міністра внутрішніх справ, Прокурора міста Києва, Голови Дніпровської районної  державної адміністрації у місті Києві щодо розшуку громадянина України Георгія Тихоневича.

Раїси БОГАТИРЬОВОЇ до Міністра охорони здоров’я стосовно надання інформації  щодо забезпечення закладів охорони здоров’я медичним обладнанням за кошти Державного бюджету у 2004 році.

Володимира НОВАКА до Міністра закордонних справ щодо отримання закордонного паспорта громадянином України, який проживає в Іспанії.

Володимира ПУЗАКОВА до Міністра внутрішніх справ з приводу відмови в порушенні кримінальної справи за фактом нанесення громадянину тілесних ушкоджень працівниками Долинського райвідділу Управління Міністерством внутрішніх справ України в Кіровоградській області.

Миколи КУХАРЧУКА до Міністра оборони щодо оплати виконаних робіт з реконструкції казарми міста Дубно Рівненської області під житловий будинок для військовослужбовців.

Михайла КОСІВА до Міністра транспорту і зв’язку з приводу незаконних дій посадових осіб “Укрзалізниці”  примушування залізничників отримувати відкріпні посвідчення для повторного голосування на виборах Президента України з вимогою здавати їх керівництву разом із паспортами.

Юрія ПАВЛЕНКА до Міністра юстиції щодо неправомірних дій державного виконавця відділу Державної виконавчої служби Шевченківського районного управління юстиції міста Києва.

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до Міністра охорони здоров’я щодо надання допомоги у лікуванні неповнолітнього інваліда І групи.

Миколи ПОЛІЩУКА до Міністра охорони здоров’я щодо припинення протизаконних дій посадових осіб деяких органів та закладів охорони здоров’я Київської, Кіровоградської, Луганської, Закарпатської, Донецької та Житомирської областей під час проведення виборчої кампанії Президента України  2004 року.

Володимира НОВАКА до Міністра внутрішніх справ щодо затягування розслідування кримінальної справи по факту вбивства мешканки селища міського типу Нова Ушиця Хмельницької області.

Миколи КРУЦЯ до Голови Державної комісії з регулювання  ринків фінансових послуг щодо окремих статей проекту ліцензійних умов провадження обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Миколи КАРНАУХА  до Голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації щодо припинення правопорушень у використанні державного майна.

Григорія ОМЕЛЬЧЕНКА  до Голови Херсонської обласної державної адміністрації щодо сприяння відкриттю та діяльності громадської приймальні народного депутата України.

Олександра ТРЕТЬЯКОВА до Голови Державної митної служби з приводу невиконання Чопською митницею рішення Ужгородського місцевого районного суду.

Леоніда ЧЕРНОВЕЦЬКОГО до Голови Київської міської державної адміністрації, Прокурора міста Києва щодо обставин витрачання коштів міського бюджету на купівлю літака.

Алли АЛЕКСАНДРОВСЬКОЇ до Голови правління Національної акціонерної компанії “Нафтогаз України” щодо газифікації населених пунктів Харківської області.

Степана ХМАРИ до Голови ЦВК, голів Територіальних виборчих комісій щодо надання інформації про кількість виборчих бюлетенів для повторного голосування на виборах Президента України та їх використання.

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до Голови Верховного Суду стосовно проблем розгляду касаційних звернень громадян судовими палатами Верховного Суду.

Юрія КАРМАЗІНА до Голови Державної податкової адміністрації, Голови Вищого господарського суду з приводу незаконного відчуження майна Верховної Ради – пансіонату “Гліцинія”, проведення самовільної реконструкції будівель, знищення старовинних насаджень та недопущення зволікання, тяганини і нехтування державними інтересами керівництвом та суддями Київського апеляційного господарського суду при розгляді справи про правовий режим майна пансіонату.

Сергія СЛАБЕНКА до прокурора Волинської області щодо проведення перевірки дотримання чинного законодавства при наданні квартири заступнику голови Волинської обласної державної адміністрації.

Віце-прем'єр-міністра України Дмитра Табачника щодо  незадоволення відповідями Міністерства освіти на депутатське звернення, автор народний депутат Ярослав СУХИЙ.   До міністр...

Віктора ПИНЗЕНИКА до  Генерального прокурора Васильєва, щодо порушення кримінальної справи стосовно громадянки Мерещак, що проживає в селі Вищі Луб'янки Збарівського району Тернопільської області за фактом неодноразового голосування за відкріпними посвідченнями на дільницях номер 27 і 29 територіального виборчого округу номер 166 у день виборів Президента України 31 жовтня 2004 року.

Віктора ПИНЗЕНИКА до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи стосовно громадянина Звягінцева, що  проживає у селі Березне Одеської області за фактом неодноразового голосування за відкріпними посвідченнями на дільницях номер 29, номер 85 територіального виборчого округу номер 166 у день виборів Президента України  31 жовтня 2004 року.

Романа ЗВАРИЧА  до Генерального прокурора щодо  порушення кримінальної справи стосовно громадянина Кох 1961 року народження, що проживає у місті Дніпропетровськ, за фактом неодноразового голосування за відкріпними посвідченнями на дільницях номер 29, 85 територіального виборчого округу номер 166 у день виборів Президента України 31 жовтня 2004 року.

Романа ЗВАРИЧА до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи стосовно громадянина Зубрицького 1962  року народження, що проживає у місті Києві, за фактом неодноразового голосування за відкріпними посвідченнями на дільницях номер 29 та 85 територіального виборчого округу номер 166 у день виборів Президента України 31 жовтня 2004 року.

Миколи ТОМЕНКА до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи стосовно  громадянина Василенка, що проживає у місті  Дніпропетровську, за фактом неодноразового голосування за відкріпними посвідченнями на дільницях номер 29 та 85 територіального виборчого округу номер 166 у день виборів Президента України 31 жовтня 2004 року.

Миколи ТОМЕНКА до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи стосовно  громадянки Кілісовської 1978 року народження, що проживає у місті  Здолбунів Рівненської області, за фактом неодноразового голосування за відкріпними посвідченнями на дільницях номер 29 та 85 територіального виборчого округу номер 166 у день виборів Президента України 31 жовтня 2004 року.

Юрія КЛЮЧКОВСЬКОГО до Генерального прокурора України щодо порушення кримінальної справи стосовно  громадянки Лісовської 1978 року народження, що проживає у місті  Здолбунів Рівненської області, за фактом неодноразового голосування за відкріпними посвідченнями на дільницях номер 29 та 85 територіального виборчого округу номер 166  у день виборів Президента України 31 жовтня 2004 року.

Юрія КЛЮЧКОВСЬКОГО до Генерального прокурора України щодо порушення кримінальної справи стосовно громадянина Чумака, що проживає у місті Києві за фактом неодноразового голосування за відкріпними посвідченнями на дільницях номер 29 та 85 територіального виборчого округу номер 166 у день виборів Президента України 31 жовтня 2004 року.

Олександра ЗІНЧЕНКА до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи стосовно громадянина Конюшок, 1969 року народження, що проживає у Бабушкінському районі міста Дніпропетровська за фактом неодноразового голосування за відкріпними посвідченнями на дільницях номер 29 та 85 територіального виборчого округу номер 166 у день виборів Президента України 31 жовтня 2004 року.

Олександра ЗІНЧЕНКА до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи стосовно громадянина Павленка, що проживає у місті Одеса за фактом неодноразового голосування за відкріпними посвідченнями на дільницях номер 29 та 85 територіального виборчого округу номер 166 у день виборів Президента України 31 жовтня 2004 року.

Олександра ТУРЧИНОВА до Генерального прокурора України щодо щодо порушення кримінальної справи стосовно громадянина Козіка, що проживає у Бабушкінському районі міста Дніпропетровська за фактом неодноразового голосування за відкріпними посвідченнями на дільницях територіального виборчого округу номер 167 у день виборів Президента України 31 жовтня 2004 року.

Олександра ТУРЧИНОВА до Генерального прокурора України стосовно порушення кримінальної справи стосовно громадянина Молодченка, 1976 року народження, що проживає у місті Києві за фактом неодноразового голосування за відкріпними посвідченнями на дільницях номер 29 та 85 територіального виборчого округу номер 166 у день виборів Президента України 31 жовтня 2004 року.

Миколи КАТЕРИНЧУКА до Генерального прокурора України щодо порушення кримінальної справи стосовно громадянки Полякової, 1960 року народження, що проживає у місті Одеса за фактом неодноразового голосування за відкріпними посвідченнями на дільницях номер 29 та 85 територіального виборчого округу номер 166 у день виборів Президента України 31 жовтня 2004 року.

Миколи КАТЕРИНЧУКА до Генерального прокурора України щодо порушення кримінальної справи стосовно громадянина  Баклана 1983 року народження, що проживає в місті Києві за фактом неодноразового голосування за відкріпними посвідченнями на дільницях номер 29 та 85 територіального виборчого округу номер 166 у день виборів Президента України 31 жовтня 2004 року.

Всі депутатські запити виголошені, що надійшли. Всього надійшло, шановні колеги, 92 депутатських запити. По фракціях: "Наша Україна" - 45, фракція комуністів - 12, "Регіони України" - 1, Соціал-демократичної партії України (об'єднаної) - 1, "Єдина Україна" - 2, "Трудова Україна" - 1, Народна аграрна партія - 5, Соціалістична партія - 9, блок Тимошенко - 10, група "Союз" - 1, НДП, промисловці і підприємці - 1, "Центр" - 2, позафракційні - 2. Таким чином, всього 92 депутатські запити.

Переходимо до виступів від депутатських груп і фракцій. Так, Богдан Губський, "Єдина Україна" запрошується до виступу. Підготуватися Ігорю Алексєєву.

 

10:26:25

ГУБСЬКИЙ Б.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги! Я хочу вам нагадати, що 21 листопада - це не лише дата другу туру президентських виборів в Україні. 21 листопада українське суспільство традиційно святкує день працівника сільського господарства, вшановує хліборобів, внесок яких у розвиток держави не можна переоцінити.

Таке співпадіння символічне, адже Україна має притяжливе обличчя житниці людства. А село не тільки виробником сільськогосподарської продукції, а й надійним фундаментом української ментальності, хранителем генетичної пам'яті нації. Українці були і будуть, перш за все, хліборобами. Це - головний стрижень етнічної свідомості нашої самоідентифікації в цьому розмаїтому світі.

Тому напередодні свята я хотів би висловити щиру вдячність всім тим, хто своєю сумлінною працею на ланах, фермах, присадибних ділянках, наукових і навчальних закладах, в сільських школах, клубах, бібліотеках, медичних установах примножує матеріальні і духовні цінності нашого народу.

Хочу від щирого серця побажати їм щастя, здоров'я, прихильності долі, достатку, сприятливої погоди і вагомих врожаїв.

Перш за все саме завдяки їхній праці, їхньому трудовому подвигу ми нині можемо спостерігати якісні позитивні зміни в роботі національного агропромислового комплексу. Ці позитивні зміни є фактом, але їх подальший розвиток залежить від нашої з вами, колеги, роботи, адже позитивні зміни потребують перш за все серйозної законодавчої підтримки. І в цьому нам не повинні заважати будь-які політичні симпатії чи антипатії. Необхідно чітко визначити, законодавчо визначити, я підкреслюю, основні методи та механізми взаємодії у трикутнику "сільгоспвиробник-держава-споживач", а саме: сформувати прозорі правила гри на ринку аграрної продукції, збалансувати механізм цін на сільськогосподарську продукцію і на засоби на її виробництво, запровадити систему державних дотацій         сільгоспвиробниками, відносити вітчизняне сільськогосподарське машинобудування, переорієнтувати на повне забезпечення потреб села заводи по виготовленню мінеральних добрив, відносити діяльність всіх комбікормових заводів і чи не найважливіше - потрібно підняти доходи селян і допомогти дешевими кредитами так, щоб село будувалося, щоб там працевлаштовувалася молодь і масово народжувалася нова генерація українців.  Давайте попри будь-які політичні протистояння перш за все шукати мотиви національного єднання і працювати на єдину Україну.

Виборами життя не закінчується, Президенти приходять і уходять, а Україна залишається. Працюймо на Україну, шановні, на єдину Україну!

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Так запрошується до виступу Ігор Алексєєв від фракції Комуністичної партії України. Підготуватися Івану Бокому.

 

10:29:34

АЛЕКСЄЄВ І.В.

Шановний Володимир Михайлович, шановні колеги!

Позавчора, тобто 15 листопада я зі своїм колегою народним депутатом Грачевим відвідав одну з країн, яка нещодавно стала членом так званих Європейських демократичних об'єднань - НАТО та Євросоюзу. Побували ми в Литовській Республіці не з туристичною метою, а для того, щоб з другої спроби, я підкреслюю, тому що перша була зроблена в червні 2004 року - і була невдалою, зустрітися з політичним в'язнем, першим секретарем Центрального комітету Компартії Литви Миколасом Мариновичем Буракявичусом, який вже 11 років знаходиться за гратами по сфабрикованому звинуваченню. Ця мужня людина, якій сьомого жовтня цього року виповнилося 77 років і яка, вже знаходячись у тюрмі, перенесла три інфаркти, не хоче звертатися з проханням про помилування до президента Литви Адамкуса. Причина того дуже проста: якщо невинна людина просить його помилувати, то вона тим самим визнає свою провину, а такої провини просто не існує.

От така в лапках демократія існує в країнах Євросоюзу, черговий приклад втілення в життя подвійних стандартів якої ми можемо спостерігати. Це коли Брюссель і Вашингтон визначають, що в тій чи іншій країні світу демократично, а що ні.  Україна вже мала досвід застосування до неї таких подвійних стандартів. Це коли в 1991 році незаконно забороняли Комуністичну партію, і в подальші роки переслідували її активістів, це коли в 1999 році з мовчанням європейці визнали результати президентських виборів в нашій країні, які були шалено сфальсифіковані, це і сьогодні, коли політичні сили, в тому числі і націоналістичного толку, рвуться до влади, а Сполучені Штати Америки та європейські структури, вже не ховаючись, роблять заяви, який саме кандидат їх влаштовує на посаді президента України і буде демократично виконувати вказівки США, як це було у випадку надсилки українського контингенту в Іраку, щоб відстоювати похитнувшуюся репутацію всесвітнього жандарму.

Але, шановні колеги, згадайте події декількох років тому, коли до влади в Австрії прийшли правонаціоналістична партія Хайдера. Європа практично оголосила Австрії блокаду. Коли на виборах у Франції така ж політична сила Лє Пена отримала 17 відсотків голосів французів, то Євросоюз шалено заголосив, що в колисці демократії - Франції - існує загроза наступу фашизму. В результаті цього я ставлю питання собі і всім нам. Коли ж демократи Євросоюзу і США були відвертими тоді чи зараз? Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. До виступу запрошується Іван Сидорович Бокий від фракції Соціалістичної партії України. Підготуватися Ярославу Сухому.

 

10:32:49

БОКИЙ І.С.

Заява фракції Соціалістичної партії України.

"Президентська виборча кампанія в Україні висвітлила 2 незаперечні тенденції - волю народу до зміни влади та своєї ролі в організації  державного життя в Україні і цинічного використання владою адмінресурсу та брудних виборчих технологій для збереження кримінального режиму, усунення народу від активної ролі в розв'язанні проблеми зміни  політичної системи і відсторонення олігархічних кланів від державного керма.

Народ у першому турі віддав перевагу опозиції, тим політичним силам, які захищають його  інтереси, інтереси  української державності.

Другий тур президентських виборів... перегонів визначає долю України на багато років наперед. Якщо буде обрано президентом кандидата від Кучми і кримінальних кланів,  Україна і надалі буде приречена на постійне економічне згасання, відлучення від цивілізованого світу, на вимирання народу і розгул реакції.

Обрання президентом  кандидата від опозиції дає Україні і її народові шанс виконання  конституційних вимог на  безплатну медицину, освіту, поставити економіку на службу не грошовим мішкам, а народові і державі.

Соціалісти не грають у піжмурки з владою і людьми. Ми не заявляємо як дехто що не підтримуємо жодного з кандидатів, тим часом як на місцях ці політичні сили активно працюють на перемогу Януковича.

Соціалістична партія ще 6 років тому заявила, що вона проти режиму бандократії, який вигубив мільйони українців і прирік на голодне існування три чверті народу і залишається вірною своїй політичній лінії на усунення від влади кримінальної олігархії. Саме виходячи із необхідності визволення України із пазурів бандократії Соціалістична партія підтримала в другому турі на пост Президента кандидатуру Віктора Ющенка. Він поклав у свою програму засадничі принципи і вимоги соціалістів в економічній, соціальній і політичній сферах, проведення політичної реформи зі звуженням  функцій  Президента і розширенням прав парламенту,  реальне забезпечення зростання економіки, заборону продажу землі сільгосппризначення, виведення економіки  з тіні, підвищення зарплат і пенсій, виведення наших військових з Іраку, співробітництво і добрі відносини з сусідами. насамперед, з Росією і країнами Європейського Союзу.

Обрання президентом Віктора Ющенка, здійснення вимог соціалістів дає можливість змінити ситуацію в Україні на краще, вирвати її з  кримінального клану. В цих умовах ми закликаємо  міліцію, Службу безпеки, армію стати на бік народу, не дати втягнути себе ні в які авантюри політичних банкрутів і кримінальних кланів проти демократії, вільного волевиявлення народів.

Вважаємо також, що наступного тижня після виборів з метою забезпечення демократичного контролю за підрахунком голосів  Верховна  Рада повинна працювати в сесійному режимі. Доля України у твоїх руках, громадяни України, не  дай її на поталу  злодіям від влади, захисти її своїм голосом, своєю волею, захисти себе і своїх рідних.

 

ГОЛОВА. До  виступу запрошується Ярослав Сухий від депутатської фракції "Трудова Україна". Підготуватися Миколі Шершуну.

 

10:36:05

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги! Насамперед ті, що турбуються з приводу  занедбаного стану державної української мови, її засміченості. Гратулюю вас у сітку нашого паляменту. У переході на нормальну людську українську мову це означає:  вітаю вас у залі Верховної Ради. Дедалі частіше люди просто не розуміють про що говорять деякі телеведучі та радіодиктори. Як  пишуть особливо продвинуті газетярі, вже кілька років настирливо нав'язують українцям такі перли, як: "слухавка, на разі, гуртівня, міліціянт, оборутка,  літовище, нарід" та їм подібні мовні потвори випестувані  не знати де.

Тепер на солов'їну мову Шевченка, Івана-Франка, Олеся Гончара, Ліни  Костенко, Бориса Олійника,  котить чергова навала лінгвіністичних вівісекцій. Група, вона ж гурт, широковідомих у вузьких колах  національно свідомих інтелектуалів ініціює своєрідну каштанову  революцію в українській лексиці. Принцип реформи простий, як меню  приватної вечері  сирою рибою та кумисом. Усталене природне українське слово хоч чимось схоже на кляте  москальське безжалісно виганяється, пробачте, виекзелюється геть, а на його місце запроваджується, вгадайте яке,  правильно, польське  слово.

Звертаюся до представників промислових регіонів. Особливо до тих підприємств, котрі разом з нами ВАТ "Мотор..." фінансують створення українського словника технічних термінів. Хлопці, пропала наша праця. Як ви гадаєте, що за намірами політре,  лінгвореформаторів означатиме слово "олово"? Записуйте, від тепер словом "олово" називатимуть свинець. Щодо до власне звичного нам олова, то воно  стає "циною", а ось   сплав  металів надалі буде називатися "стоп".

Від рідного польського "топіч", тобто плавити. Таких ерзац-замін горе-реформатори  пропонують цілу книжку, ось вона перед вами. Боронь боже здійснитись мрії псевдопатріотів, тоді в початкових класах замість  вчителів  викладати будуть "дедискалки",  пологи прийматимуть  не акушери, а "пупорізки". Я інші шедеври не навожу з цієї книжки лише з міркувань гуманізму. Їх збагнути можна лише добре хильнувши шумівки, тобто по новому горілки. Нагадаю, що з ідеєю ... мову, відірвати її від київсько-руського коріння,  позбавити подібності з російською та білоруською носяться прибічники пана Ющенка. І правильно вони кричать зараз з зала, бо їх вже болить. Показавши свою неспроможність на терені економіки ці ж політики запопалися знущатися  над мовою. Не вийде. Ми  захистили народ України від збанкрутілих,  некомпетентних урядовців в 2001 році, відправивши до обшиту, тобто у відставку Ющенка, захистимо і зараз від зазіхань надто  полізованих спритників велику співучу українську мову,  спадщину наших предків.

 

ГОЛОВА. До виступу запрошується Микола Шершун  від депутатської Фракції  Народної аграрної партії. Підготуватися Андрію Шкілю

 

10:39:24

ШЕРШУН М.Х.

Микола Шершун, Народна аграрна партія України. Від імені Фракції хочу щиро привітати працівників села з  професійним святом, побажати щастя, добра, гарних  врожаїв, при активній підтримці нашої держави. А тепер - заява.  Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги кожний наступний документ, який ми з вами приймаємо в цій залі, повинен бути кращім за попередні. На жаль, в проекті Держбюджету на  наступний рік знов закладено помилки року нинішнього, які мали би бути виправленими.

Фракція Народної аграрної партії привертає увагу парламенту на статтю 47 проекту, яка визначає, що закупівля путівок на оздоровлення чорнобильців, закупівля для цієї категорії постраждалих ліків та медичного обладнання знову буде проводитися централізовано. Рік, що минає, засвідчив недоцільність такого централізованого підходу.

По-перше, цьогорічний оздоровчий процес розпочався із запізненням на 5 місяців. Причина затягування тендерних процедур та несвоєчасне фінансування транспортних витрат, які до того ж зросли у двічі. А відсоток оздоровлених  чорнобильців, наприклад, на Львівщині  навпаки у двічі зменшився і сягнув критичної позначки менше 5 відсотків.

По-друге, під  загрозою існування опинилися місцеві  оздоровчі бази, 60 процентів яких не були задіяні. Замість цього людям пропонувалися путівки за три дев'ять земель, від яких у першу чергу відмовлялися  інваліди-чорнобильці, котрим здоров'я не дозволяє так далеко мандрувати.

По-третє, у наслідок такої політики не виконаний жодний президентський та урядовий документ щодо оздоровлення чорнобильців. Те саме діється із закупівлею ліків та медичного обладнання. Замовлення областей не  враховується.  А затягування з тендером призвело до того, що тривалий час регіони, як наприклад Чернігівська область, залишалися взагалі без потрібних ліків, про що повідомив нам голова Координаційної ради профспілок області.

Шановні колеги,  це питання  неодноразово піднімала фракція Народної аграрної партії, інші фракції, але розв'язати проблему не вдається, що насторожує навіть після втручання у процес оздоровлення Кабміну і Генеральної прокуратури. Складається враження, що існуюча ситуація комусь персонально вигідна. Тому наша фракція пропонує вилучити із статті 47 проекту Закону України про Держбюджет на 2005 рік слова "централізовані" та повністю другий абзац, виклавши її у наступній редакції: затвердити бюджетні призначення на 2005 рік  для виконання програми оздоровлення постраждалих громадян та комплексне медико-санітарне забезпечення громадян, які постраждали у наслідок Чорнобильської катастрофи, у розрізі  адміністративно-територіальних одиниць згідно  з додатком 5 цього закону.

Просимо вважати текст  цієї заяви депутатським запитом до Кабінету Міністрів України. Дякую.

 

ГОЛОВА. До виступу запрошується Андрій Шкіль від блоку Юлії Тимошенко. Підготуватися Миколі Томенку.

 

10:42:36

ШКІЛЬ А.В.

Шановні співвітчизники, шановні колеги народні депутати, шановний український народе! Я хочу у першу чергу привітати вас із Днем студента. Тому що цей день, який пов'язується у першу чергу із святкуванням тих молодих людей, які спротивилися режимові.

Нагадаю, що День студента було започатковано у Чехії в 1939 році, коли вона була окупована німецько-фашистськими загарбниками. Власне тоді постали чеські студенти, власне тоді вони вийшли на те, щоб протестувати проти існуючого режиму в Чехії. І цей протест закінчився розстрілами студентів. Понад дві тисячі викладачів були вислані в концентраційні табори. Понад півтори тисячі студентів послідували разом за ними.

Нинішній режим в Україні ще не розстрілює студентів, але уже до цього готується. Він зараз давить танками студентів. У формі танків виступають автобуси, тому що сумські студенти були травмовані під час акції протесту, який вони започаткували у зв'язку з масовими арештами студентів, які виступили на захист демократії. Студентів, які виступили проти того, щоб узурпувалося право і студента, і будь-якої молодої людини, і будь-якої людини в Україні висловлювати своє право і голосувати на виборах. Вони виступили проти того, що були викрадені їхні голоси. Вони виступили проти свавілля тих викладачів, які пішли в обслуговування існуючого режиму.

І я наголошую, що зараз в Україні ми маємо справу не просто з випадковими людьми, які тимчасово перехопили владу в свої руки. Ми маємо справу з людьми, які повністю узурпували усе. Закон, суд, право, Конституцію, мораль - усе потоптано.

І на цей час отруєння газом, студентів травили газом, коли вони вийшли протестувати на сумські вулиці. Побиття їх новітнім демократизатором. Давайте пригадаємо, що той гумовий кийок, який постійно використовували в далеких 90-х і в кінці 80-х зараз використовується також, як головний генеральний аргумент існуючого режиму. Я хочу наголосити, що на місці цих студентів, до речі, вони вийшли просто на акцію протесту, захист своїх колег, на місці цього студента могли опинитися ваші діти, ваші внуки, і вони можуть там опинитися, не дивлячись на те, де зараз є ви, тому що молодь солідарна, молодь вийшла на захист демократії, і вона не зупиниться.

Я хочу закликати всіх, хто зараз намагається використати молодих людей для того, щоб фальшувати вибори, заставляти їх брати відкріпні талони, заставляють зараз брати відкріпні талони працівників Податкової адміністрації, миколаївські податківці, Львівської області виступили з протестом. Тому я вимагаю, щоб тут виступив представник ЦВК, щоб тут виступив представник проку...

 

ГОЛОВА. Так, слово має Микола Томенко від фракції "Наша Україна". підготуватися Надразі.

 

10:45:54

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, шановні громадяни України, я від імені блоку Віктора Ющенка "Наша Україна" хотів би сказати про те, що якщо в першому туру президентської виборчої кампанії головним інструментом і зброєю була влада і бандити, то в другому турі відбулося найстрашніше - влада вирішила використовувати як інструментом школу і церкви. Сьогодні вчителі знаходяться під фантастичним пресом і ходять по батьках і розповідають, що їх виженуть з робіт, якщо вони не забезпечать відповідні результати виборів.

Сьогодні вчителі вже не читають шкільні предмети, а розповідають, як треба діяти і що треба робити. Але найсумніше те, що сталося в Україні після сталінських часів, бо в сталінські часи фактично був нанесений удар по церкві, як моральному авторитету. Сьогодні влада з податківцями і з міліцією повторює історію Сталіна по відношенню до церкви.

Сьогодні нанесений страшний удар по моральному і духовному авторитету церкви. Податкова міліція влади перетворює церкву у склади літератури вже не за Януковича і не проти Ющенка, вона перетворює церкви в склади з літературою проти гідності людини, проти моралі, проти єдності України. Сьогодні священиків змушують не лише молитися за Януковича. Вони вже розвішують молитви від Януковича, сьогодні в церквах появилися ікони з Януковичем.

У мене виникає запитання: невже ті люди, які виконують розпорядження влади на місцях, не розуміють, що така духовна підвалина країни як Церква не може порушувати Конституцію і свою біблійну конституцію - Євангеліє, не може священник бігати, агітувати і матюкатися, агітуючи за одного чи іншого кандидата?

Я хотів би вам всім нагадати одну біблійну історію: ви знаєте, у Ноя було три сини - Сім, Хам і Іафет, і коли Ной заснув, то один з його синів Хам весело розповів про те, як виглядає батько оголеним. Він вкрав його одяг і пішов звідти. І коли Ной прокинувся і сказав: "Від Сіма і Іафета візьмуть початок добрі люди, а від тебе, Хам, рабі їхніх рабів".

На початку століття інтелігенти попереджали про небезпеку пришестя Хама. В Україні під час президентської виборчої кампанії балотується на посаду Президента чоловік, в ув'язненні якого називали Хамом. Я хотів би звернутися до священників і до людей: думайте не про себе, думайте про Україну і про майбутнє своїх дітей.

 

ГОЛОВА. Слово має Василь Надрага від депутатської групи "Союз", підготуватися Слабенку.

 

10:49:07

НАДРАГА В.І.

Василий Надрага, Луганская область, депутатская группа "Союз".

Уважаемые коллеги!

Позволю себе высказать мнение депутатской группы "Союз" на такую важную и достаточно актуальную для сегодняшней ситуации тему, как эскалация насилия и напряженности в обществе.

К большому сожалению грядущие выборы и 21 число не есть конец истории независимой Украины, не есть окончание истории общества, не есть окончание истории народа. Жизнь будет продолжаться. Но вопрос упирается в том, какова  эта жизнь и к чему мы прийдем, если основные подходы, которые сегодня кое-кто декларирует в своей предвыборной кампании и те методы, которые навязываются обществу, далеки от цивилизованных.

Приведу примеры. С этой трибуны уже звучали предложения кое-кому повеситься на агитационных шарфиках.

Я был свидетелем, как младшему Чорновилу после его критического выступления, в зале посоветовали пристрелиться или застрелить его самого. Я смотрел теледебаты, когда один из кандидатов говорил о том, что все замечательно и хорошо, но "встаньте и распрямите плечи и готовьтесь к войне". Я слушал вчера Пятый канал, когда тот же кандидат на своем любимом Пятом канале, еще не получив результатов 21 числа, уже призывал людей выйти на улицу. Куда мы с вами идем? К чему мы зовем людей? И чего мы хотим добиться?

Хочу ответить вам, что даже встречаясь с ветеранами Великой Отечественной войны, я у себя на округе от людей, прошедших войну, слышал обеспокоенность тем, что толкание нас к военным, к физическим, каким угодно вариантам насилия есть недопустимо, независимо от того, какие идеалы мы с вами отстаиваем.

И поэтому сегодня всем, кто мешает в том числе и сегодня мне высказать свое мнение, я хочу сказать словами Пушкина. Вы любите обвинять оппонентов, но Пушкин сказал замечательные слова: "В чужом глазу соломинку ты видишь, в своем глазу не видишь и бревна". Бог с вашими глазами! Бог с теми бревнами и мусорами, который застилает ваши глаза! Но я призываю вас: не толкайте общество к насилию, ибо нет ни одной, даже самой святой идеи, за которую можно платить не просто насилием, а тем более человеческой кровью.

Поэтому еще раз. Если мы хотим быть цивилизованной европейской страной, выборы прийдут и уйдут, останется жизнь. И в этой жизни хотелось бы, чтобы мы знали и понимали, что мера нашей ответственности - это сохранить стабильность, сохранить и улучшить жизнь населения, но ни в коей мере не толкать его к насилию. Спасибо.

 

ГОЛОВА. До виступу запрошується Сергій Слабенко від депутатської групи "Центр". Підготуватися Коновалюку. А, Гаврилюк буде виступати від "Центру"... Вибачте, Гаврилюк.

 

10:52:00

ГАВРИЛЮК В.В.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Уважаемые коллеги-депутаты, уважаемый президиум, уважаемые члены Центральной избирательной комиссии!

На первый взгляд, сегодня выступать легко и просто. Кажется, ситуация ясна. К ЦВК столько претензий, что остается только всем по очереди, извините за выражение, долбать по полной программе. Признаться, есть за что. Своим поведением после первого тура ЦВК заставило усомниться в том, что в Украине  возможен честный, открытый и непредвзятый подсчет голосов. Именно ЦВК  виновата в том, что никто не верит в официальные цифры: ни сторонники одного, ни сторонники другого кандидата.

Я здесь выступаю как представитель группы "Центр" и хочу подчеркнуть, наша принципиальная позиция состоит в том, чтобы выиграла, прежде всего, украинское общество, чтобы выиграла наша демократия, чтобы она укрепилась, чтобы каждый избиратель был убежден: выборы состоялись законно, справедливо и победитель кто бы им не стал, это победитель настоящий, полностью легитимный.

Мы прекрасно понимаем все трудности, с которыми сталкивается сегодня ЦВК. Мы уважаем труд тех его представителей, которые работают по сторону закона, но каждый член ЦВК должен полностью отдавать себе отчет: как только начались какие-то непонятные  действия, какие-то необъяснимые паузы, общественное доверие сразу стало стремительно таять.

Наша принципиальная позиция в преддверии второго тура состоит в том, что ЦВК, кровь из носа, обязаны сделать все, чтобы второй тур прошел на порядок выше, чем первый. Вся цепочка действий избирательных комиссий от избирательных комиссий участковых до ЦВК должна быть еще раз проанализирована и прекращены различные манипуляции.

Второй пункт очень важный, потому что невозможно остановиться сегодня на всех деталях, хотел бы подчеркнуть особенно постоянно растущую... растущие разговоры о количестве, так  называемых, открепительных свидетельств или талонов напечатанных. Уже звучат цифры: 2,5 миллиона, 4,5 миллиона. Так давайте же разберемся где же на самом деле правда. Для чего происходит сегодня беспрецедентное давление на местах? Может кто-то скажет, что это не так. Но  сегодня в Черкасском роддоме за то, что человек отказался  выносить или приносить открепительный талон его предупредили: "Рожать  будешь  на  улице!" Мы знаем, что есть такие уже случаи, когда поджигают квартиры депутатов только за то, что сегодня они не соглашаются приносить эти самые бюллетени.

И я хочу сказать, что такие примеры сегодня сплошь и рядом наблюдаются. Поэтому обращаюсь к Владимиру Михайловичу от группы "Центр" к вам с просьбой выступить  с обращением к украинскому народу, к членам избирательных территориальных комиссий, органов правоохранительных органов о недопущении фальсификации выборов второго тура Президента Украины, строгом соблюдении закона, выступите обязательно на  центральном телевидении УТ-1 с обращением  к гражданам Украины. Только тогда выиграет демократия, только тогда  восторжествует закон и президент будет легитимно избранным.

 

ГОЛОВА. Валерій  Коновалюк буде виступати від фракції "Регіони України" і Соціал-демократичної  партії України (об'єднаної). А від так він  має 6 хвилин на виступ.

 

10:55:19

КОНОВАЛЮК В.І.

Шановні народні депутати! Шановні  виборці! Шановні радіослухачі! Минуло майже два місяці з того дня, коли у цьому  залі пролунало  звинувачення у навмисному посяганні на життя кандидата у президенти України Віктора Ющенка. Верховна  Рада створила слідчу комісію і взяла на себе відповідальність сказати все те і знайти істину до закінчення президентських виборів. Ми розуміємо, що важливе  питання і відпрацьовували весь час таким чином, щоб дійсно знайти  правду і довести до народних депутатів і до українського народу.

За ці два місяці ми відчували все: тиск, погрози, гальмування  роботи комісії і  я хочу сказати, що та дискредитація, яка  відбувалася на адресу голови тимчасової слідчої комісії, тієї кандидатури, яку запропонувала фракція "Наша Україна" не має жодних, скажемо так, прецедентів.

Нагадаю, що наша комісія вивчила всі обставини, отримала всі відповіді, залучила до цього всіх фахівців. Ми отримали не тільки судово-медичну експертизу вітчизняну, але і  іноземні. Я хочу сказати, що ми планували у понеділок розглянути остаточно і затвердити доповідь голови комісії. Ми вважаємо, що це повинно відбутися з тих обставин, що заява Віктора Ющенка про спробу отруїти його мала резонанс у суспільстві та очевидно вплинула на кількість голосів,  відданих за цього кандидата 31 жовтня у першому турі виборів.

Я повинен довести, що на  даний момент тимчасова слідча комісія може зробити певну доповідь і засвідчити обставини  всієї цієї проблеми. Про результати проведеної роботи комісія повинна відзвітувати і виключно з парламентської трибуни. Причому, враховуючи важливість  даної теми для формування думки суспільства про моральне обличчя кандидатів на найвищий державний пост, доповідь Комісії обов'язково повинна прозвучати тільки на поточному пленарному тижні. Показово, зокрема, що документи Віденської клініки, які стосуються  подробиць захворювання Віктора Ющенка були передані Комісії не з доброї волі самого Віктора Андрійовича, а тільки  за рішенням Віденського земельного суду. Це ще раз доказує, що та сторона, яка намагалася створити все, для того, щоб збурити суспільство, для того, щоб визвати певний резонанс в світі,  намагається приховати  правду. Шановні народні депутати, Фракція "Регіони України" заявляє, що організатором та ідеологом цієї провокації був, на жаль, заступник Голови Верховної Ради,  керівник передвиборчого штабу Віктора Ющенка - пан Зінченко. Але на  цьому він не зупинився, він  звинувачує Україну в  використанні біологічної зброї. Ми  хочемо ще раз звернутись, не тільки до Верховної Ради, до Генеральної прокуратури для  того, щоб вона дала правову оцінку з цих безвідповідальних заяв.

Шановні колеги, я хочу  на завершенні ще раз сказати: український народ повинен знати правду і сьогодні пролунала заява керівників 6-ти депутатських Фракцій, президентські вибори, я її зачитаю: президентські вибори в Україні вступають у вирішальну фазу, виходячи з цього не можемо не висловити свою позицію в зв'язку з однією особливістю цьогорічної компанії. Як свідчать події останнього часу, в тому  числі експертні висновки фахівців, стан здоров'я одного з кандидатів  - Віктора Ющенка,  викликає серйозне занепокоєння. Не заважайте.( Шум у залі)  У зв'язку з тим, ми, керівники парламентських Фракцій, 6 парламентських Фракцій...

 

ГОЛОВА. Шановні дайте можливість  виступити, я прошу, прошу вас

 

КОНОВАЛЮК В.І. Я хочу на завершення сказати, я нагадую вислів пана Зінченка в 2002 році, коли він сказав: "нашизм" не пройде. Зараз він проштовхує цей "нашизм" до влади, не  ... ніяких цілей. Я хочу ще раз вам сказати, ми будемо послідовно  відстоювати нашу позицію, інтереси наших громадян, наших виборців. Ми доведемо правду суспільству, що відбувалось в Парламенті, і що  відбувалось вокруг здоров'я Віктора Ющенка. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так. Шановні колеги, заспокойтеся будь ласка, давайте не зривати, ну одну хвилинку не називали ж прізвище. Я прошу, та ну, заспокойтесь.

Я ще раз... Шановні народні депутати, називалося прізвище... Ну, я... Я прошу заспокоїтися. Виступає депутат від фракції, він викладає позицію фракції або свою особисту.

(Ш у м   у   з а л і)

Називалося прізвище Олександра Зінченка. Зінченко має хвилину на репліку. Будь ласка, заспокойтеся, прізвище не називалося ваше, ні, заспокойтеся. (Ш у м   у   з а л і)

Фракція не називалася, заспокойтеся. Називалося  прізвище. Ваше  прізвище не звучало. Заспокойтеся. Будь ласка, будь ласка, все. Тільки народний депутат має право. Хто? Фракція не називається.

 

ЗІНЧЕНКО О.О.

Шановні колеги,  я хочу  зараз звернути увагу, що пан  Коновалюк давно зайняв позицію  грубого лакейства перед владою і перед Віктором Януковичем.

Ви, Коновалюк, є лакеєм, ви шахрай, бо ви давно займаєтесь маніпуляціями у тому, що ви звинувачуєте інших людей. Звинувачуєте... Ви спробували зайти у палату Ющенка, коли він був у реанімації і організувати допит Ющенка. Ви заявляли, коли виходили на трибуну, що у вас є достатньо свідчень. У вас свідчень немає. У вас немає документів. У вас немає совісті. У вас немає честі. Бо ви пішли на трибуну для того, щоб доводити, що ви як лакей і шулер, яким стали на угоду цієї влади, будете підніматися на цю трибуну тільки для того, щоб доводити, що у вас ................. Прем'єр-міністр має сьогодні можливість звертатися через всі провладні засоби масової інформації  із своїми повідомленнями. У нього немає особистої думки. Ви хочете  тільки  ввімкнути у бруд Віктора Ющенка. Знайте, що вам цього не вдасться. У вас  немає  ані документів,  у вас немає совісті!

Тому я наполягаю на тому, щоб репліка Коновалюка мала б юридичне завершення. Я завертаюся з відповідним позовом до Генеральної прокуратури, яка має дати...

 

ГОЛОВА. Мікрофон. Все. Дякую. Сядьте, заспокойтеся, шановні народні депутати. Сядьте, заспокойтеся. Заспокойтеся, будь ласка. Ви хочете зірвати засідання? Давайте зірвемо. Я читаю. Шановні народні депутати, одну хвилиночку. Ви можете послухати? Заспокойтеся.

Шановні народні депутати. Я читаю: стаття 3.8.2 Регламенту Верховної Ради України. Прошу уважно слухати, хто не вчить Регламент. Якщо депутат вважає, що промовець або головуючий на засіданні неправильно тлумачить його слова або дії, він може у письмовій формі звернутися до головуючого на засіданні з проханням надати йому слово для пояснень чи зауважень. За таким зверненням головуючий на засіданні надає депутату слово відразу або вкінці обговорення, але до голосування. А в останньому випадку головуючий на засіданні відразу повідомляє депутатів про надходження такого звернення від депутата і про час, коли йому буде надано слово. Далі читати? Я думаю, немає потреби. Я ще раз наголошую, депутат має право, депутат. Коли згадають прізвище. Депутата прізвища не згадали.

Шановні народні депутати, відповідно до вимоги двох фракцій і відповідно до Регламенту. Одну хвилиночку, заспокойтеся. Я ще раз кажу. Шановні народні депутати, відповідно до Регламенту дві фракції виступають з вимогою оголосити перерву і провести засідання Погоджувальної ради. Це відповідно до Регламенту. Відповідно до Регламенту на вимогу двох або більше фракцій проводиться засідання Погоджувальної ради.

Оголошується перерва на 30 хвилин. Керівників депутатських груп і фракцій прошу зібратися у кабінеті Голови Верховної Ради України.

 

ПІСЛЯ  ПЕРЕРВИ

Засідання веде  МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будемо продовжувати засідання. Зараз, може, я спочатку проінформую, я спочатку проінформую, а потім я не виключаю, що у вас у всіх відпаде необхідність, так би мовити, брати репліки.

Шановні колеги, на вимогу, як ви знаєте, на вимогу двох фракцій, а потім у ході вияснилося, що на вимогу чотирьох фракцій (спочатку подали заявку фракції "Наша Україна" і блок Юлії Тимошенко), у ході засідання вже поступила заявка від ще двох фракцій - соціалістів і групи "Центр" про оголошення перерви. У ході проведення погоджувальної ради ми дійшли такої згоди про те, що надамо слово для інформації від соціалістів і групи "Центр", з приводу чого вони брали перерву, і проінформую я вас про рішення погоджувальної ради. А після того, ми визначимось, як ми з вами далі будемо працювати.

Будь ласка, хто від?.. Ніколаєнко, три хвилини. Так, будь ласка, Ніколаєнко.

 

11:50:28

НІКОЛАЄНКО С.М.

...Віктора Ющенка експедиція державного підприємства "Преса", це - підрозділ "Укрпошти" відмовилися від доставки цієї газети "Сільські вісті" до виборців України. Чому? На запитання представників "Сільських вістей": чому ви не розповсюджуєте, не подаєте газету "Сільські вісті"? Керівник цього державного підприємства одного з цехів заявила: нам сказано, що якщо буде критика Януковича або підтримка Ющенка, такі газети не розповсюджувати. І от уже майже доба іде, і законні права читачів "Сільських вістей" порушуються. Причому, характерно, що кілька днів тому газета "Сільські вісті" згідно з законом і за поданням штабу Віктора Януковичем надрукувала інтерв'ю з його матеріалами. І ці всі матеріали і ця газета пішла до виборців. Коли ж пішов наступний матеріал, розповсюджувати не хочуть. Це є чергових свідченням цензури в Україні, використанням адмінресурсу проти опозиції.

Характерно те, що на сьогоднішній день проти газети "Сільські вісті" п'ять уже судових засідань відбулося тільки на протязі минулого тижня.

Фракція соціалістів і група "Центр" вимагає негайно, щоб Генпрокуратура втрутилася в це, дати доручення Генпрокуратурі, щоб Комітет із свободи слова також розглянув цю ситуацію, вимагати від міністра транспорту Кирпи, щоб негайно ця газета було доставлена і він вирішив питання про звільнення керівника "Укрпошти", який систематично регулярно зриває підписку на газету "Сільські вісті" і плюндрує цю газету.

Ми закликаємо всіх громадян України до вірного вибору 21 листопада і підтримати опозиційного кандидата Віктора Ющенка.

Поскільки є час, я передаю групі "Центр".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, 45 секунд, Слабенко.

 

11:52:55

СЛАБЕНКО С.І.

Шановні народні депутати!  Від групи "Центр" я хотів би повідомити наступне. На території Волинської області збільшилася кількість людей, які в терміновому порядку стали брати відкріпні посвідчення для того, щоб вони голосували за єдиного правильного кандидата.

У зв'язку з тим штаб "Нашої України" вчора звинуватив керівництво обласних управлінь Міністерства внутрішніх справ та міністерства надзвичайних ситуацій в причетності до таких подій.

Цієї ночі вхідні двері керівника Волинського обласного штабу Віктора Ющенка народного депутат Володимира Бондара було підпалено. За твердженням сусідів, це трапилося біля 23 години 30 хвилин вечора. В квартирі народного депутата родини не було, сусіди, почувши запах диму, самостійно погасили пожежу ще до приїзду пожежників. Швидше всього, двері були облиті горючою рідиною. Полум'ям знищено вхідні двері в квартиру депутата, пошкоджені проводи телефонного зв'язку, задимлений під'їзд і сусідні квартири.

Ми вимагаємо від прокуратури Волинської області негайно вжити всіх необхідних заходів, а також зупинити процеси, які пов'язані з майбутньою фальсифікацією виборів.

 

ГОЛОВА. Так.  Ну, хоча ми так і не домовлялися, але, будь ласка, Васюник від "Нашої України".

 

11:54:13

ВАСЮНИК І.В.

Шановні колеги, фракція "Наша Україна" та БЮТ дякує всім, хто підтримав рішення про інформацію ЦВК, поставив його на розгляд Верховної Ради.

А тепер щодо суті звернення. Владна верхівка в агонії переступає всі загальнолюдські цінності, вдаючись до нечуваних і масштабних фальсифікацій з відкріпними талонами та терору проти державних службовців, вчителів та лікарів, причому Генеральна прокуратура сліпо не зауважує цих фактів і не відкриває справи. Так звані шукачі правди і моралісти навіть піклуються про здоров'я Віктора Ющенка. Не дочекаєтесь!

На переконання кожної здоровомислячої людини більше підстав для освідчення психічного стану перед народом України має діяч, який непритомніє від думки про яйце. Межа цинізму і репресій подолана вже давно у молодіжній політиці Прем'єра. Ми розуміємо, що це є відповідь гуманіста та друга дітей і молоді на позицію молоді, яка була зафіксована 31 жовтня. Адже за результатами голосування 31 жовтня на студентських дільницях за Віктора Ющенка проголосувало 52 відсотки, а за пана Януковича аж 27, і то після фальсифікацій.

Ця молодіжна політика повторюється кожного дня. Ось тільки останні фактори. Суми, 13 листопада. В цей день суд влаштував судилище над молоддю. Люди були побиті палицями, проти них незаконно використано сльозоточивий газ. Протягом минулих двох днів на Закарпатті у Сваляві декілька сотень озброєних злочинців - я наголошую, я так розумію, що це агітатори пана Прем'єра, - двічі нападали на студентів. Їх жорстоко побили, викинули з готелю, а міліція зберігає мовчання, нічого не робить. Результат - 30 побитих. Це ваша і мораль, і це ваша правда, пане Януковичу.

Факт вчорашній - верх цинізму владної банди. В Луганську студентів затримано дядьками в погонах біля обласного УВС лише за те, що вони вручали правоохоронцям квіти. За це їм інкримінують - вдумайтесь! - заклики до державного перевороту, повалення конституційного ладу. І вчора представник цієї влади, жінка і мати, цинічно називає цю молодь фашистами. Так хто  фашисти, шановні?

Яку країну хоче побудувати нова владна банда, яка діє методами 37-го року, б'є  своїх же дітей та онуків, травить їх газом, пестить  кримінал та зневажає закон, сажає за три квітки як колись її наставник Сталін за три колоски?!

Я звертаюся до влади. Боротися з цим неможливо, як неможливо боротися проти майбутнього власного народу. Майбутнє настане скоро і скоро воно буде без цього режиму.

І на завершення. Сьогодні нова стара влада мені нагадує середньовічну інквізицію, яка свого часу спалювала людей, свято вірячи в це, що Земля не крутиться. Але від постійних репресій Земля не припиняла свого руху. Зміни в Україні не припиняться і  вони скоро прийдуть. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, виступи завершені. Коновалюк. Репліка, 1 хвилина.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще раз повторюю, заспокойтесь! Зніміть, будь ласка, слова Коновалюка. Зніміть, будь ласка. Вимкніть мікрофон.

Перш, ніж ви будете кричати, почуйте що я скажу, а після того покричите. Добре? Ще раз нагадую, почитайте статтю 3.8.2 на 40-ій сторінці Регламенту, де чітко і однозначно сказано: "Головуючий може надати народному депутату право на так звану репліку (я... нема там слова "репліка", но я кажу те, до чого ми привикли) лише у тому випадку, коли згадують його, народного депутата, особисто. Згадування фракцій не має право на репліки". І тому давайте  будемо віднині таким чином користуватися. Це один момент.

Другий момент. Другий момент я вам нагадую, що репліки надаються один раз. Допустим, Коновалюк згадав Петрова. Петров згадав Коновалюка, то вже Коновалюк не може мати репліки. Ось от таким чином ми і будемо керуватися. Будь ласка, Коновалюк і переходимо далі до реалізації.

 

11:58:31

КОНОВАЛЮК В.І.

Уважаемые коллеги! Уважаемые избиратели! Я всего лишь зачитал заявление от 150 депутатов народных и наше право - мы требовали лишь одного, чтобы была озвучена вся правдивая информация о так званом отравлении Виктора Ющенко.

Мы реально увидели реакцию и  истинное лицо тех людей,  которые называют себя "силой народа". Это не сила народа. Это ненависть, это радикализм очень малой, малой части нашего  прекрасного украинского народа.

Я вам хочу сказать, уважаемый Зинченко депутат, потому что вы тот человек, который с мегафоном в руках здесь проводили бархатную революцию и свергали руководство парламента, вы обслуживали, вы знаете кого, вы тот человек, который шел, и поэтому в отношении холуйства...  я  с 1991 года в этой команде и делаю все, чтобы в этой стране была справедливость и порядок. Поэтому я хочу  вам сказать одно, что во всей этой истории инсинуации поставлена точка. И я первый гражданский иск свой судебный подаю на те обвинения и клевету, которые вы произнесли... ( Ш у м   у   з а л і)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Я  тільки що... Шановні колеги! Я ще раз повторюю, я тільки що сказав, обмінюємося один раз репліками. Ще раз...

 

ЗИНЧЕНКО О.О.  Я вибачаюся, Адаме Івановичу, ви дали після того, як  окреслили процедуру, дали  Коновалюку слово, я наполягаю на слові.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександре Олексійовичу, я  ще раз  повторюю, поки що  веду засідання сесії я, а не ви, будете вести сесію, будете без дозволу  вмикати мікрофон. Це одне.

Друге. Я ставлю це питання на рішення сесійної зали, поскільки воно вступає у протиріччя із тим, що я тільки що говорив - регламентом.

Хто за те... Ще раз, будь ласка,  як вирішить сесійна зала, так головуючий і поступить сесійного залу.

Хто за те, щоб надати можливість зараз відповісти на репліку Коновалюка народному  депутату Зінченко, прошу проголосувати.

 

12:00:48

За-143

Рішення прийнято.

По фракціях, будь ласка.

Наша Україна - 81, Регіони України - 1, Фракція комуністів -1 , СДПУ(о) - 0, Трудова Україна - 0, Народна аграрна партія - 8, СПУ - 20, Блок Тимошенко - 15, Союз - 0, Єдина Україна - 0, Центр - 13, НДП, промисловці і підприємці - 1, Демініціативи - Народовладдя - 0, Позафракційні - 3.

Шановні колеги! Ще раз повторюю, немає вже такого поняття, як процедурне рішення. Для процедурного  рішення колись у нашому регламенті до походу до українського дму було записано 150, 150 голосів. Але в Українському домі зібравшись, відмінили це положення і  зараз будь-яке рішення, включаючи  процедурне , треба не 150  голосів, а  226, крім запиту про схвалення, попереднього  схвалення  запиту до депутата. Шановні колеги, значить , дозвольте проінформувати вас про рішення погоджувальної ради. На вимогу двох фракцій, як я уже говорив, хоча тут не дуже чітко прозвучало, я повторюю, 2 Фракції оголосили перерву для того, або  в зв'язку із тими подіями, про які тут говорилося ми з вами прискорили розгляд питання  яке в на сьогодні заплановано на 13-ту годину, мається на увазі інформація  Центральної виборчої Комісії. Питання полягає в тому, що, мовляв у 13-тій ми не встигнемо і  на погоджувальній раді, а зараз Голова Верховної Ради зв'язується з Центральною виборчою Комісією, для  того, щоб виконати доручення погоджувальної ради було прийнято таке рішення. Що  ми зараз за вами будемо діяти по розкладу засідань, як тільки появиться представник Центральної Виборчої комісії, а ми тобто від імені погоджувальної ради Голова зараз зв'язується щоб це було, якомога, раніше. Ми надамо можливість виступити представнику Центральної виборчої Комісії. Це одне, і друге принципове рішення, яке  відбулося на засіданні погоджувальної ради. За таке рішення,  я думаю Вам буде цікаво проголосували  представники 7-ми Фракцій. Це представники "Нашої України",  соціалістів, ..., народної аграрної партії, комуністичної партії, народно-демократичної партії, Партії промисловців, підприємців і групи "Центр". У сумі це дає більше ніж 226 голосів. Відповідно до регламенту ми і будемо пропонувати  Верховній раді саме таку процедуру. Отже, раніше ми з вами і після першого туру  слухали  інформацію центральної виборчої комісії, задавали запитання  і на цьому завершували цю інформацію. Зараз, відповідно до голосів, я ще раз  наголошую, 7-ми Фракцій інформація Центральної виборчої Комісії буде відбуватися наступним чином, розгляд цього питання: 15 хвилин ми надамо для інформації представнику Центральної  виборчої комісії, швидше за все це буде  заступник голови, тому що голова відсутній. Потім 15 хвилин представник ЦВК відповість на наші усні запитання. І після цього ми відведемо 30 хвилин для виступу представників фракцій і груп для обговорення інформації центральної виборчої комісії. Ось так ми домовилися працювати зараз у такому режимі.

Тому, шановні колеги, поки підійде представник Центральної виборчої комісії, давайте ми приступимо до, давайте ми приступимо до розгляду питання 5514. Є з процедури. Будь ласка, три  хвилини, запишіться.

Будь ласка, Бондаренко, за ним - Корсаков.

 

12:05:04

БОНДАРЕНКО В.Д.

Прошу передати слово Олександрові Зінченку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

ЗІНЧЕНКО О.О. 

Шановні народні депутати, я  хотів би зосередити увагу, що у нашій залі тривалий час точиться дискусія, яка використовує слова "фашизм", яка використовує слова "ненависть". І ці слова не були у широкому  вжитку ще рік тому. Сьогодні на значній території України розповсюджуються листівки провокативного напряму, гасла, які розділяють Україну на  3 частини. Сьогодні  фракція, яка керована діючим Прем'єр-міністром, демонструє, що вона послідовно, системно і справедливо  виступає за поновлення фашистської символіки в Україні.

Саме тому я хотів би сказати, що ви не маєте морального права звертатися  із словами "мораль", "справедливість". Ви не маєте морального права сьогодні підніматися на трибуну і говорити, що ви відстоюєте інтереси єдиного народного... єдиного народу України. Ви зайняли провокативну позицію, і вона буде скасована 21 числа виборами Президента.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Не кричить, шановні. Шановні колеги, я розумію, але не допомагайте головуючому. Бо ви таким чином його своїми криками збиваєте. Я починаю хвилюватися, і не знаю, що ж ви хочете. Тому давайте, будь ласка, не кричить. Я буду уважно дивитися на монітор. Якщо ви не відвертатимете моєї уваги, і буду дотримуватися Регламенту.

Будь ласка, Корсаков. За ним - Олійник.

 

12:07:01

КОРСАКОВ О.Я.

Пятидесятый избирательный округ, Корсаков. Прошу передать слово Коновалюку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Коновалюк.

 

12:07:10

КОНОВАЛЮК В.І.

Спасибо. Шановный Адам Иванович, шановни коллеги. Вы знаете, мы действительно понимаем тот уровень напряженности, который сегодня, поверьте, инициирован не нами в стране.

Мы считаем, что та ненависть, которую вы сеете в душах людей, то зомбирование, которое вы сегодня насаждаете уже несколько лет, все это вернется назад вам сторицей.

Я бы хотел бы просто еще дополнить, не успел в предыдущий раз выступить и сказать, что то, что вы сказали в мой адрес, что я либо проводил допросы. К счастью, есть протокол следственной комиссии. К счастью, есть аудионосители. И семь минут мы встречались с Виктором Андреевичем Ющенко в больнице. И весь диалог вел народный депутат Шевчук. Вы это прекрасно знали. Вы это сделали сознательно.

Вот как вы это все делаете, вот как фальшивку, которую вы раздали миллионными тиражами по всей Украине, всю ночь развозили по украинским селам. После вашего поражения...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Шановні колеги, не збуджуйтеся. І прошу не називати прізвищ відсутніх народних депутатів, бо вони не мають можливості відповісти на репліку. Будь ласка, Борис Ілліч Олійник, хвилина.

 

12:08:23

ОЛІЙНИК Б.І.

Дякую. Адаме Івановичу, не забудьте передати Ніколаєнка з приводу "Сільських вістей". Прокуратура зараз. Прошу передати слово Цибенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон, будь ласка, Цибенка.

 

12:08:45

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі, Борисе Іллічу. Фракція комуністів, Цибенко.

Шановні колеги, сьогодні прозвучала заява від фракції Соціалістичної партії України щодо того, що так званий народний кандидат у Президенти Ющенко виконає засадничі положення програми комуністів і соціалістів.

Щодо так званого народного кандидата. Я пригадав східну мудрість про те, що скільки раз не говори слово "халва", в роті солодше не буде. Тому якщо навіть мільйон разів вони назвуть його "народним", він таким не стане. А по-друге, для нас Ющенко - представник одного з олігархічних кланів, який 14 років ворушив Україну, і тому апріорі він не може виконати положення програми комуністів. Більше того, я хочу наголосити окремо на тому, що людина, яка хай навіть своїх прибічників називає Україну українським різновидом націонал-соціалізму", не може називатися українським Президентом. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, прошу опустити руки. Так, шановні колеги, я ще раз нагадую: ми діємо відповідно за Регламентом. Це одне. Друге. Я прошу підготувати, прошу підготувати Ніколаєнка передати до Секретаріату свій виступ для того, щоб оформили відповідні доручення з приводу тих звернень, як депутатські запити, про які він говорив на адресу тих, так би мовити, на адресу тих відомств, про які він згадував.

Я ще раз нагадую, будуть мати право на репліку лише ті, кого називають персонально. Ніякі фракції, ніякі партії на репліку права не мають. Нічого, що ваша черга була. Три хвилини. По кожній хвилині і це... Шановні колеги, тут Шуфрич наполягає на тому, що у нас відповідно до Регламенту о 12 годині повинна бути перерва.  

Тому ми з вами знову вияснимо це питання, як завжди демократично. Враховуючи те, що ми з вами мали півгодинну перерву позапланову, тому я ставлю на голосування: хто за те, щоб зараз оголосити перерву на 30 хвилин? Ще раз повторюю, ще раз повторюю, шановні колеги, послухайте уважно, щоб потім не звинувачували. Ми з вами мали позапланову перерву. Зараз у нас відповідно до Регламенту перерва.

На Погоджувальній раді, я ще раз наголошую, на Погоджувальній раді ми з вами домовилися зараз, не оголошуючи перерву, працювати до появи представника Центральної виборчої комісії. Така була домовленість.

Але Шуфрич абсолютно...

(Ш у м   у   з а л і)

Але Шуфрич має абсолютно законне регламентне право наполягати на перерві. Тому є суперечність. Ми і тільки ми з вами можемо поправити  рішення Погоджувальної ради. І тому я ставлю на ваш розгляд, хто за те, щоб зараз оголосити перерву на 30 хвилин, прошу визначатися.

 

12:12:28

За-54

Так, по фракціях, будь ласка, по фракціях.

“Наша Україна" -   хоче працювати,  "Регіони України" -  41, Фракція комуністів - 0, Соціал-демократи, які хотіли перерви - 0, "Трудова Україна" - 0, Народна аграрна партія - 7, СПУ - 0, Блок Тимошенко - 0, "Союз" - 2, "Єдина Україна" - 0, "Центр" - 0, НДП та ПППУ - 0, "Демініціативи" - 4, Позафракційні - 0.

Але, шановні колеги, на вимогу двох фракцій - Соціал-демократичної партії (об'єднаної) і регіонів України вони просять оголосити перерву, але, я думаю, зараз Володимир Михайлович проінформує про переговори з Центральною виборчою комісією.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, заступник голови ЦВК виїхав сюди, до нас. Ми домовилися на Погоджувальній раді, як тільки він з'явиться, то ми тоді будемо розглядати це питання.

Але оскільки є наполягання, то давайте зараз оголосимо перерву на  30 хвилин до ...

(Ш у м   у   з а л і)

Шановні колеги, шановні народні депутати. Тоді треба нам не робити було попередньої перерви. Ви розумієте, я ж тоді порушую Регламент!

Зараз оголошується... Шановні колеги, оголошується перерва. У нас і за Регламентом перерва, і так перерва. Давайте зараз підготуйтесь до розгляду інформації про готовність ЦВК до проведення другого туру виборів.

Оголошується перерва до 12.45. І зразу тоді почнемо розгляд питання, яке стосується виборів.

 

ПІСЛЯ   ПЕРЕРВИ

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати, прошу займати місця, особливо ті, хто оголошував перерву, видно, ще радяться. Видно, ще радяться. Так, будемо продовжувати. Хто? Нестор Іванович від фракції?

Будь ласка, три хвилини з повідомленням з приводу чого бралась перерва.

 

12:48:52

ШУФРИЧ Н.І.

Шановні колеги! Дивна у нас ситуація складається...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вибачте, Нестор Іванович, почекайте, будь ласка. Нестор Іванович!  Шановні колеги, ще раз наголошую. Напевно ми були збуджені і не всі почули. Після того, коли ми  проголосували про те, щоб не оголошувати перерви, так як, відповідно до Регламенту і було рішення  погоджувальної ради, дві фракції -  фракції Соціал-демократичної партії (об'єднаної) і Регіонів України - подали заявку про те, щоб оголосити перерву на 30 хвилин. Ми таку перерву на 30 хвилин оголосили і, відповідно до наших традицій, після перерви виступають із інформації про те для чого брали перерву представники фракцій. Так що, не звинувачуйте, будь ласка, мене.

Будь ласка, три хвилини Нестор Іванович.

 

12:49:39

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, Адаме Івановичу. Шановні колеги, дивна у нас ситуація складається в роботі нашої зали. неповні два місяці тому ми з одностайністю проголосували за створення слідчої комісії щодо з'ясування обставин хвороби Віктора Ющенка. І ми дійсно взяли на себе відповідальність доповісти народові України, я вже не говорю про нас самих, про те, що ж відбулося насправді і пообіцяли це зробити до завершення передвиборчої кампанії. Сьогодні ми маємо  висновки таких поважних інституцій як Вашингтонський інститут з отрут, Віденська клініка, я вже не говорю про Академію наук України медичну, та інші поважні інституції, які  дали свої висновки. Чому ж зараз ті люди, яких ми одностайно затвердили  саме на вимогу фракції "Нашої України" не мають право виконати свій обов'язок і довести  до нас  інформацію, яка є дуже необхідною і дуже важливою в цей непростий час, адже кожний має право чи був замах на життя, чи це хвороба, їз якої  ми бажаємо Віктору Андрійовичу вийти  якомога швидше, як людині, і як нашому колезі народному депутату України.

Мені  зрозуміла і істерика, шкода його тут немає, ренегата Зінченка з приводу сьогоднішньої заяви Коновалюка. Адже саме він вас втравив у цю ситуацію, коли вам з цією комісією, як  з цим чемоданом без ручки, і важко йти,  важко  нести і страшно кинути, тому що він лякав нас біологічними зброями, ще Бог знає чим. І саме він нав'язав вам концепцію: давайте через цю провокацію розкрутимо імідж. А цього не було. І тому ви  зараз зрозумієте, що ситуація дуже непроста і дуже пікантна. Але давайте все ж таки  подивимося правді в очі. ( Ш у м   у   з а л і)

Ми сьогодні маємо право знати  правду, як і маємо  знати правду про мораль і фашизм, про який тільки що говорив Сашко, тому що Віктор  Ющенко звинуватив своїх співвітчизників, назвавши їх фашистами. І рішенням суду його зобов'язано з цієї трибуни вибачитися перед  людьми за наклеп, який він робив. Правда має бути  одною для всіх. Україна має бути єдиною і рівною. І громадяни України мають знати правду про своїх лі...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги!  ( Ш у м   у   з а л і)

Лесю Степановичу і шановні колеги з "Нашої України", давайте ми  визначимося. Ми будемо розглядати питання чи  штурханиною займатися?

Тому, будь ласка, трошки далі від трибуни повиясняйте ситуацію. Згадувалося прізвище Зінченка, Будь ласка, одна хвилина.

 

ЗІНЧЕНКО О.О.

Народний депутат від СДПУ Шуфрич 23-ого числа виїхав з мітингу на високій швидкості, їхав по вулиці Лесі Українки, по бульвару Лесі Українки, збивши людину, він не став зупинятися, а рухався на такій швидкості, що тільки масова загроза іншим життю переконала в тому, що треба зупинити Шуфрича на цій машині. Вони його зупинили, після того, на всіх каналах телебачення Шуфрич повідомляв, що він не має ні якого відношення до цього більш ніж інциденту. Людина опинилася в лікарні, Шуфрич опинився на телебаченні. От так відбуваються всі процеси в цій країні, то єсть той, хто вбиває, той хто збиває людей, опиняється на телебаченні. А ті, хто постраждали не мають доступу ні до яких інформаційних витоків.

Тому Шуфрич не має права сьогодні говорити про якісь послідовні дії, них в нього не має, окрім того, що він хоче вистрибнути із штанів на цій трибуні і доводити, що він ніби-то володіє істиною в останній інстанції, Ви - попригунчик, лишайте на своєму місті.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги,  Нестор Іванович, для вас в тому числі нагадую, що  репліками можна обмінятись один раз. Ви згадали прізвище Зінченка. Він згадав Ваше прізвище . Давайте будемо працювати, будь ласка. Не має значення, у виступі, у  вас. Значить, шановні  колеги, шановні колеги, шановні колеги, будьте   уважні зараз ви почуєте цікаву інформацію. Суть цієї інформації зводиться до того, як і  передбачав, ті, я звертаюсь особливо до тих, хто був присутній на погоджувальній раді  сьогодні. Як і передбачав Голова Верховної Ради, закінчаться наші балачки тим, що не чим  не закінчаться.

Перше,  ви бачите, ми з вами потратили стільки часу, для того, щоб так як було записано в розкладі засідань  о 13 годині почати слухати звіт. Але ми з вами, на  жаль,  його поки що о 13 не почуємо. На вимогу двох фракцій "Трудової України" і "Союз" я оголошую перерву на  30 хвилин, до 13.30.

 

ПІСЛЯ  ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово Шуфричу. Фракції "Трудова Україна" і "Союз" оголошували перерву. Група "Союз" передає своє слово Шуфричу. Будь ласка, три хвилини, Несторе Івановичу.

 

13:29:28

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую. Шановні колеги, безумовно ми сьогодні стали свідками того, як ставляться народні депутати до неприємних випадків один одного.

Я хочу тут перед всіма вами визнати про цей нещасний випадок, про який я ніколи не приховував, що був до нього причетний, тільки в тій формі, що був у машині, яка своїм дзеркалом зачепила одного із прихильників "Нашої України", які безконтрольно на проїжджій частині йшли з мітингу під ЦВК.

Я беру на себе відповідальність за свого водія. Хоча всі підтвердили, що він не винуватий був в тому, що люди ходять по проїжджій частині, по четвертій смузі на бульварі Лесі Українки. Але я звертаюсь до своїх колег з "Нашої України": давайте відчувати відповідальність за тих людей, яких ми не тільки приводимо на мітинги, а й ми маємо забезпечити їм можливість спокійно і безпечно залишити майдани. Треба їх не тільки приводити, а й слідкувати за тим, щоб вони нормально дійшли додому.

І зараз я жалію, що знову нема мого друга, але я хочу сказати інше, знову таки представникам "Нашої України". Шановні колеги! Яке може бути у вас майбутнє в передвиборних перегонах, коли ваш штаб очолює людина, яка в свій час запровадили термін "нашизму", будучи одним із наших, на жаль, співпартійців, людина, яка, коли піднімалося питання про відставку Віктора Ющенка, зініціювала і пригласила Леонтьєва - журналіста з Росії, який програмою "Однако" доконав вашого лідера. І зараз ця людина очолює ваш штаб, і нас це заспокоює.

Шановні колеги, ви знаєте, знаючи факти, що я погодився, не зважаючи на те, що не був за кермом, пройти принизливу, принизливу процедуру разом із своїм водієм на те, щоб мене перевірили на алкоголь, знаючи, що я ніколи не п'ю, я це пройшов. І це загальновідомо. Я дійсно алкоголь не вживаю. Я пройшов.

Я хотів би побачити, хто б з вас пішов на таке, знаючи, що ви не сиділи за кермом? І як ви могли сказати, щось інше, знаючи, що я відвідав хворого, якого, на жаль, в лікарні не було, тому що він відмовився від амбулаторного лікування. Але я хочу сказати цій людині по-російські: "подлецом", я его иначе назвать не могу.

Саша! Не веди людей в блуд! Тебе прийдется ответить не только перед нами, но и пере своими коллегами по блоку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги!  Шановні колеги, заспокойтеся!

Ми сьогодні зібралися, щоб інформацію слухати.

Репліка, хвилина, будь ласка, Зінченко.

 

ЗІНЧЕНКО О.О.

Шуфрич брав відповідальність за водія.

Так от, за кермом був Шуфрич і керував цим автомобілем Шуфрич.  Я ще раз...  Значить, він... його врятували тільки прихильники "Нашої України", інакше б він мав дуже бліде обличчя. Це по-перше.

По-друге, шановний Нестор Іванович, вам добре відомо, що ваш патрон Медведчук таємно організував в 2001-2002 році "Прямі мости" за участю Леонтьєва, це ваш Медведчук мав досвід спілкування з цим псевдожурналістом.

Тепер ви, коли маєте слово, в попад і не в попад згадуєте, як це відбувалося.  Таким чином, ви вплуталися в історію, з якої вийти не можете. Термін "фашизм" вводите сьогодні ви, термін "фашизм" сьогодні гуляє всією нашою Україною. Саме тому я хочу відповісти всім тим, хто аплодує від "Регіонів України" Нестору Шуфричу: наберіться совісті і наберіться терпіння, 21 числа останній день режиму, який спонукає і терпить такі виступи, 22 числа ми будемо жити в такій країні, де буде панувати суд, де буде панувати відповідальність, правда і честь.

Ми обов'язково доведемо, що всі випадки, про які сьогодні...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, заспокойтеся!

Заспокойтеся, заспокойтеся, заспокойтеся.

Я звертаюся до представників "Демократичних ініціатив" і "Єдиної України": переоформіть заявку так, як потрібно, не виправляйте, будь ласка.

Будь ласка, з мотивів три хвилини. Запишіться.

Яворівський. За ним Колоніарі.

 

13:35:33

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Блок Віктора Ющенка.

Дорогі колеги, дуже хочеться мені відповісти Шуфричу, але я передаю слово Миколі Томенку, моєму однодумцю. Будь ласка, Миколо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, зараз я передам. Вибачте, я за вашим криком не чую, що хочуть народні депутати, які виступають від мікрофонів. Я ще раз повторюю: не кричіть, не кричіть, не заважайте вести засідання. Кому ви передали слово? Томенко, будь ласка.

 

13:35:53

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, я хотів би звернутися до вас і наших громадян. Ви зараз стали свідками ситуації, коли ті фракції колишньої більшості розуміють, що, крім фальсифікації виборів, немає жодного механізму завершити для них президентську кампанію. Вони підняли тему здоров'я, образ, перерв, для того щоб не слухати питання Центральної виборчої комісії.

Ми вимагаємо і просимо зупинити і в парламенті ситуацію, коли хочуть покрить можливість фальсифікації виборів, заслухати інформацію Центральної виборчої комісії, задати запитання ЦВК і не допустити можливої фальсифікації на виборах. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колоніарі. За ним Єщенко.

 

13:37:09

КОЛОНІАРІ О.П.

Шановний Адаме Івановичу, я прошу передати слово Шуфричу. Адаме Івановичу!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колоніарі, кому ви передали слово?

 

13:37:34

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую. (Ш у м  у  з а л і)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Заспокойтесь! Вимкніть мікрофон Шуфрича. Я поясню збуджуючим хлопцям.

Ви запитайте чому ваш керівник фракції підняв руку і  попросив  виступити з мотивів.

Я надав три хвилини для мотивів, і ми на цьому  завершимо. Будь ласка, Колоніари передав кому? Шуфричу. За ним Єщенко.

 

13:38:06

ШУФРИЧ Н.І. Дякую, Адаме Івановичу.

Я хочу звернути увагу  громадян України щодо обставин, які стались сьогодні приводом чисельних перерв і хто перший попросив перерву. Це були саме представники "Нашої України". Тому не треба перекладати з больної голови на здорову. Ви почали ці перерви, викликали в нас цей ажіотаж і зараз самі попали в ту саму пастку, в яку ви попали позавчора під час теледебатів, які ви з тріском програли.

А стосовно Олександру Зінченку хочу сказати. Все те, що він говорив, вже не варто моєї уваги, але я переконаний, що це буде варто й уваги суду, куди я його запрошую і де він відповість зі всією аргументацією і доведе свою  правду, яку він, я переконаний, немає і не може мати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Єщенко.

 

13:39:13

ЄЩЕНКО В.М.

Єщенко, фракція комуністів. Прошу передати слово Масенко Олександру Миколайовичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Масенко.

 

13:39:27

МАСЕНКО О.М.

Дякую. Адаме Івановичу! Шановні народні депутати! Ми сьогодні  пізнаємо........

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви просто не в той мікрофон говорите.

 

МАСЕНКО О.М. Ми сьогодні пізнаємо багато цікавого і я ось дійсно не бачив такого інтересу як сьогодні зацікавились ми,  пізнаємо як і від однієї компанії і від іншої про... один про одного. Вони розказують  те, що було декілька років уже в таємниці.

Тому я пропоную від імені нашої фракції надати їм можливість ще хвилин по 5-10 хай розповідають про себе більше те, що було недоступне для нас і для народу українського, хай послухають, і ми з зацікавленістю якраз це сприймемо.

Я вношу пропозицію поставити на голосування, ми підтримаємо і, думаю, що весь зал  підтримає. А для радіослухачів  це буде дуже цікавий матеріал.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Обмін думками завершений так, як ми домовлялися на Погоджувальній раді.

Заслуховування цього питання має відбуватися в такому форматі: 15 хвилин інформація заступника голови ЦВК, 15 хвилин відповідає на запитання і 30 хвилин на виступи від фракцій і груп.

Будь ласка, я надаю слово  заступнику голови Центральної виборчої комісії Давидовичу Ярославу Васильовичу. 15 хвилин.

 

ДАВИДОВИЧ Я.В.

Шановний Адаме Івановичу!  Шановні народні депутати! Переконаний, що не помилюся, якщо скажу, що сьогоднішня виборча кампанія по виборах Президента України є, безперечно, особливою на фоні всіх виборчих перегонів, які відбувалися у новітній історії української держави. І особливою вона була у всіх своїх проявах про переважну більшість її особливостей, я неодноразово наголошував з цієї високої трибуни вам, шановні парламентарії. А ви з чимось погоджувалися, з чимось ні, а виборчий процес невблаганно йшов до свого логічного завершення, невблаганно наближався день "Х" 31 жовтня 2004 року, що сьогодні вже став історією, з якої вкрай необхідно робити висновки і сприймати оцінки чесно, стоячи  віч-на-віч перед правдою, якою б гіркою вона не була.

Волею долі поставлена, як я вже відзначав, у досить екстремальні умови з самого початку виборчої кампанії Центральна виборча комісія зіткнулася з цілим рядом складних проблем, вирішення  яких можна вважати випробуванням комісії на стійкість і життєздатність.

Кожен, хто знайомий із Законом про вибори Президента України не міг не звернути увагу на цілу низку задекларованих принципів та відсутність механізмів їх реалізації. Насиченість закону декларативними нормами зумовила низку проблем для Центральної виборчої Комісії, які  доводиться вирішувати практично щоденно у  виборчому процесі, однак, я переконаний, що  до цього ще буде час, щоб детально проаналізувати  результати виборчої компанії та виборче законодавство і внести  до нього відповідні зміни та уточнення. Шановні народні депутати, 10 листопада  у точно визначений законом строк Центральна виборча  комісія встановила результати виборів  31 жовтня 2004 року та  прийняла рішення про призначення на 21 листопада цього року повторне голосування. Тобто на здійснення  всіх виборчих процедур точно визначені законом строки відводиться  лише десяток днів. Саме такий час відведено Центральній виборчій комісії, територіальним та дільничним комісіям на повторне складання списків виборців, виготовлення всієї виборчої документації і , чи не саме головне, забезпечення виготовлення та доставки до дільничних  виборчих комісій виборчих бюлетенів. Отже, оскільки на засіданні погоджувальної ради депутатських фракцій та груп прийнято рішення заслухати сьогодні інформацію про хід підготовки до проведення повторного голосування на виборах Президента України, дозвольте поінформувати вас, шановні парламентарії, на чим  працює сьогодні центральна виборча комісія, комісії на місцях, щоб забезпечити організацію виборчого процесу, суворо дотримуючись букви і духу закону. Перше, що зроблено в Комісії - це самокритично проаналізовано роботу Комісії, її секретаріату, Комісії на місцях по виконанню організаційних заходів з підготовки виборів у суровому дотриманні вимог закону. Відбулися певні кадрові зміни і  в секретаріаті Комісії та  в територіальних виборчих комісіях. До речі, за останні два тижні, 82 члени цих комісій припинили свої повноваження і зараз у територіальних виборчих комісіях працює 9604 особи. А всього за час виборчої компанії припинили свої  повноваження в комісіях 600 чоловік, із них 216 за особистою заявою та 260 - відкликані кандидатами на пост Президента України. Серйозна увага приділяється і дільничним виборчім комісіям, у складі яких працює більше одного мільйона чоловік. Центральна виборча комісія вбачає своїм завданням  зберегти цей  кадровий потенціал і забезпечити їх надійну роботу, як у день повторного голосування, так і при підрахунку голосів і що немаловажно при транспортуванні протоколів до територіальних виборчих комісій. Одночасно нас хвилює інформація, яка надходить з окремих територіальних виборчих округів про  припинення повноважень членів цих комісій, яке не завжди, на жаль, кореспондується із вимогами закону.

До сьогодні актуальним залишається  і питання списків виборців. Тому чи не найбільша доля зафіксованих порушень, що  мали  місце у день голосування припадає на порушення, пов'язані саме із неправильним включенням, невключенням взагалі до списків виборців, а також неточностями у списках. На сьогодні практично завершується  процедура повторного складання списків виборців та передачі їх дільничним виборчим комісіям. Центральна виборча комісія прийняла відповідні роз'яснення, якими спростила процедуру виправлення неточностей у списках, даючи змогу вирішувати ті питання у день голосування самостійно головам, заступникам голів, секретарям дільничних виборчих комісій. Раніше  ці питання вирішувалися шляхом  передачі  на розгляд скарг у територіальних    виборчих комісіях або навіть у місцевих судах, які у день голосування 31 жовтня, до речі, прийняли більше 42 тисяч рішень. Слід зазначити, така активна робота з уточненням списків виборців призвела  до збільшення кількості виборців, яка зараз складає майже 37,4  мільйона, тобто майже дорівнює кількості даних Держкомстату України, які були  передані комісії при формуванні територіальних виборчих округів. А взагалі станом на 16 листопада кількість виборців включених до списків зросла по Україні у цілому на 2,09 відсотка.

Відповідно до вимог закону Центральною виборчою комісією забезпечено виготовлення та своєчасно передано до комісії нижчого рівня відкріпні посвідчення. Їх кількість становить один  мільйон 496 тисяч штук, тобто  4 відсотки від   загальної кількості виборців, включених до списків. Відкріпні  посвідчення  виготовляються на  підприємстві поліграфкомбінату "Україна", тобто там само, де і виготовляються виборчі бюлетені.  До речі, їх виготовлено на тому ж самому папері, що і виборчі бюлетені і з тими самими ступенями захисту  та відповідної нумерації. Оскільки відкріпні посвідчення документами суворої звітності територіальні та дільничні комісії проінструктовані про порядок їх зберігання та видачі у відповідності з вимогами закону.

У Центральній виборчій комісії схвально зустрінуто пропозицію, щоб з метою контролю до початку голосування 21 листопада проаналізувати кількість відкріпних посвідчень, яка була видана виборцям дільничними виборчими комісіями, і яка кількість їх буде погашатися.

Здійснюючи підготовку до повторного голосування, Центральна виборча комісія проаналізувала стан забезпечення дільниць прозорими виборчими скриньками, виготовлення яких вдавалося так нелегко. На сьогодні практично всі виборчі дільниці забезпечені необхідною кількістю відповідно до вимог закону, а також є необхідна кількість спеціальних пломб. Зазначу, що опломбування виборчих скриньок спеціальними пломбами було схвально зустрінуто виборцями та членами відповідних комісій. І ще раз переконало їх про неможливість несанкціонованого доступу до бюлетенів у виборчих скриньках. А нумерація пломб, кожна із них, яка є єдиною у своєму роді, виключає інші маніпуляції та переконливо свідчить про намагання Центральної виборчої комісії, яка у своїх діях є завжди послідовною, забезпечити чесні вибори.

Шановні народні депутати, для організації голосування 31 жовтня Центральною виборчою комісією було забезпечено виготовлення 38 мільйонів 814 тисяч 270 виборчих бюлетенів. Із яких 277 тисяч передано для організації голосування за кордоном. Станом на 17 листопада кількість бюлетенів, які виготовляються на банкнотно-монетній фабриці та поліграфкомбінаті "Україна" складає 39 мільйонів 625 тисяч 51 бюлетень. Або їх кількість зросла на 2,09 відсотки. Тобто на таку ж кількість, як і кількість виборців. Оскільки процедуру їх виготовлення та передачі територіальним виборчим комісіям відведено лише шість днів, цей процес проходить надзвичайно напружено. І складено буквально погодинний графік їх виготовлення, транспортування та передача відповідним комісіям.

До речі, процедуру передачі бюлетенів здійснюють всі члени Центральної виборчої комісії, які вже сьогодні організовують цю роботу у переважній більшості областей України. Незважаючи на вкрай обмежені строки, складну процедуру виготовлення бюлетенів пов'язано з їх нумерацією для кожної виборчої дільниці комісії своєчасно будуть забезпечені виборчими бюлетенями.

Практично завершено і виготовлення та передачу комісіям іншої виборчої документації, зокрема протоколів дільничних та територіальних виборчих комісій про результати голосування. Кількість примірників, направлених на місця у комісії, надасть можливість забезпечити виготовлення такої кількості оригіналів та копій, щоб їх змогли отримати всі учасники виборчого процесу, які мають визначене законом на це право.

Шановні народні депутати! Моя інформація про хід підготовки до повторного голосування була б не повною, якби я не проінформував вас про стан інформаційно-аналітичного забезпечення виборчого процесу. Як відомо, 31 жовтня та першого листопада система інформаційного аналітичного забезпечення працювала у системі пакетної передачі інформації, тобто накопичувалось на серверах Центральної виборчої комісії, оновлювалась кожні 20, 25 хвилин.

Першого листопада було оприлюднено інформацію з 97,76 відсотків виборчих дільниць. Із різних причин, про які неодноразово коментувалося, оприлюднення оперативної інформації було припинено, і система переключена на опрацювання протоколів із мокрими печатками, які почали поступати до комісії. І як відомо, 10 листопада було оприлюднено результати голосування.

Безперечно, сьогодні слід визнати, що потрібно було намагатися більш оперативно отримувати інформацію від дільничних виборчих комісій і оприлюднювати її. Наскільки я володію цим питанням з досвіду роботи в комісії в попередні роки, інформаційно-аналітична система ні на виборах Президента України в 99-му році, ні на парламентських виборах 2002 року не працювала в прямому "on-linовому" режимі.

Обидва рази застосовувався режим пакетної передачі інформації з інтервалом у декілька десятків хвилин. Орієнтовно в такій архітектурі створено інформаційно-аналітичну систему "Вибори Президента України", яка застосовується на поточних виборах.

Однак, сьогодні детально аналізується робота інформаційно-аналітичної системи, вивчається можливість її роботи в "on-linовому" режимі та інших наближених до цього режимах з тим, щоб забезпечити оприлюднення інформації в максимально стислі строки. Зрештою на інше сьогодні ми не маємо права.

Шановні народні депутати! Далеко не простими залишалися питання фінансового та матеріально-технічного забезпечення виборчого  процесу, коштів, виділених з Державного бюджету  України в сумі 391 мільйон 46 тисяч виявилося, на жаль, замало. Причин на це багато, і всі вони логічно пояснюються.

Балотування 26-ти кандидатів, залучення до роботи в комісіях понад 1 мільйон осіб, збільшення кількості виборчих дільниць,  різке подорожчання цін на використання засобів масової інформації як друкованих, так і електронних та багато інших факторів.

Наведу такий приклад: середньо зважений показник вартості однієї хвилини ефірного часу на каналі УТ-1 для проведення передвиборної агітації з 18 до 23 години становить 3969 гривень 34 копійки без податку на додану вартість, що в 35 разів перевищує раніше розраховану суму з досвідів виборів 2002 року, а всього видатки на використання засобів масової інформації перевищують розраховану раніше суму на 34 мільйони 627 тисяч гривень.

У зв'язку з підвищенням цін на паливно-мастильні матеріали витрати на транспортні послуги зросли на 4 мільйони 672 тисячі гривень. З тих чи інших причин сума витрат на проведення повторного голосування збільшилася до 119 мільйонів 500 тисяч гривень. І за прийняті вчора рішення Верховної Ради про надання коштів, яких не вистачало комісіям, і не тільки комісія, а й багаточисельна армія організаторів виборчого процесу висловлює вам щиру вдячність.

Оскільки при розгляді цього питання виникало багато запитань, для чого потрібно кошти, то скажу: із 119 мільйонів, виділених на повторне голосування, 102 мільйони 600 тисяч необхідно для потреб територіальних та дільничних виборчих комісій, з них 86 мільйонів і 700 тисяч гривень - це на заробітну плату членів цих комісій, а робота членів комісій в день голосування та встановлення підсумків обійдеться бюджету в 32,2 мільйони гривень.

Сьогодні можна було б назвати і низку інших цифр, які переконливо свідчать, що вибори в нашій державі - далеко не дешеве задоволення.

Шановні народні депутати, ось і коротка інформація про перебіг найважливіших виборчих процедур, що здійснює Центральна виборча комісія, комісії нижчого рівня в ході підготовки до повторного голосування 21 листопада цього року.  Спасибі за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Ярослав Васильович.

Шановні колеги, зараз запишіться, будь ласка, на запитання. Поки ви будете записуватися, я оголошую про те, що продовжуємо засідання до завершення розгляду цього питання.

Будь ласка, покажіть на моніторах. П'ятнадцять хвилин. Будь ласка, Томенко. За ним Рибак.

 

13:55:27

ТОМЕНКО М.В.

Прошу... Адаме Івановичу, прошу передати слово Миколі Катеринчуку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон, будь ласка, Катеринчука.

Ви, мабуть, не на своєму місці, Микола Дмитрович. Де ваша карточка, подивіться.

 

13:55:37

КАТЕРИНЧУК М.Д.

Шановний Ярослав Васильович, у мене до вас три питання.

Перше питання наступне. Ви знаєте, при підрахунку результатів голосування по першому туру Центральна виборча комісія за своєю ініціативою розглянула питання щодо сотого округу - і скасувала своїм рішенням результати голосування по сотому округу. Таким чином, не враховано більше 134 тисяч голосів за Віктора Ющенка.

Скажіть, будь ласка, зараз Верховний суд України відмінив це рішення і зобов'язав своїм рішенням Центральну виборчу комісію також відобразити це в новому рішенні Центральної виборчої комісії про перший тур голосування. Чи не вважаєте ви, що такими своїми діями Центральна виборча комісія...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, сидіть на своїх місцях. Мікрофон був ввімкнутий.

Прошу, відповідайте, будь ласка. Вибачте, будь ласка. Я хвилину додам до цього часу. Я ще раз звертаю увагу Бориса Беспалого: прошу не ображати ведучого, він керується Регламентом. Це перше.

Друге. Я не винен, що Микола Катеринчук сидів не на своєму місці. Його мікрофон був ввімкнутий, відлік часу йшов. Я ж не можу бігати замість вас до ваших мікрофонів!

Відповідайте, будь ласка, Ярослав Васильович.

 

ДАВИДОВИЧ Я.В. Шановний Миколо Дмитровичу, дійсно, по результатах виборів у виборчому окрузі номер 100 міста Кіровоград прийнято рішення Верховного Суду України, яке поступить до Центральної виборчої комісії, буде розглянуто в Центральній виборчій комісії і прийняті відповідно рішення, згідно з тим, як вирішив Верховний Суд України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рибак я не бачу. Будь ласка, Єщенко. За ним Шуфрич.

 

13:57:53

ЄЩЕНКО В.М.

Єщенко, фракція комуністів. Прошу передати слово Родіонову Михайлу Кузьмичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, мікрофон Родіонова.

 

13:58:03

РОДІОНОВ М.К.

Родионов, фракция коммунистов. Скажите, пожалуйста, ответ на такой вопрос. Один из кандидатов, а конкретно Виктор Андреевич Ющенко по телевидению заявил о существовании некого транзитного сервера, по его мнению, который служит для манипуляций выборных результатов. Вопрос таков. Если такой сервер есть, то законно ли это или незаконно. Если незаконно, то в каком плане это будет рассматриваться в судебном порядке? Если это утверждение неправильно, то как тогда реагирует на это утверждение Центральная избирательная комиссия?

 

ДАВИДОВИЧ Я. В. Спасибі. Центральна виборча комісія у свій час прийняла постанову про створення єдиної інформаційно-аналітичної системи "Вибори", де виключалось в якихось там додаткових серверів, а чітко визначена є електронна система, яка передбачає структуру, і система  створена у чіткій відповідності із вимогами саме цієї  постанови.

Щодо твердження кандидата на пост  Президента України. Ну я не можу його сьогодні коментувати, оскільки воно звичайно не відповідає вимогам постанови нашої Центральної виборчої комісії про систему і система працювала у режимі технічного забезпечення передачі інформації. І зрештою, система на сьогодні існує і з її, як би сказати, наповненням інформації самої організації роботи  можуть познайомитися технічні спеціалісти і зробити свої висновки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Шуфрич, за ним Плютинський.

 

14:00:10

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, шановний Адаме Івановичу.

Шановний Ярославе Васильовичу! Всі ми були свідками, на жаль, дуже  проблемного питання, яке не може не зворушувати ні нас з вами, ні  наших виборців, а саме, про складання списків виборців. Про те, що приблизно від одного, по різних підрахунках до 5 відсотків наших громадян, наших з вами, Ярославе  Васильовичу, співвітчизників не отримали можливості скористатися своїм конституційним правом на голосування.

Скажіть, будь ласка, які заходи   з цього приводу приймаються? Що ми можемо чекати у другому турі? Чи виправимо ми, в даному випадку Центральна виборча комісія, цю помилку? І скажіть, будь ласка, яка буде реакція на ті випадки, коли було доведено, що люди знаходилися  за кордоном, а їхні голоси були враховані, як такі, що прийняли участь у голосуванні? І ваше ставлення до проваленого Закону про реєстрацію фізичних осіб. Чи допоміг би він в цих питаннях? Дякую.

 

 ДАВИДОВИЧ Я.В. Шановний Несторе Івановичу! Перш за все я скажу,  що, дійсно, проблема складання списків виборців хвилювала і хвилює Центральну виборчу комісію. Я неодноразово із цієї трибуни піднімав це питання. Однак, я скажу, що, я назвав цифру, кількість виборців у день голосування із попередньо складеними  списками збільшилася на 2,9 відсотка. Значить якесь уточнення списків  проведено і проводиться зараз. Я у своєму виступі чи інформації вже наголошував, що спрощена процедура опрацювання тих списків і внесення уточнень до них, де дозволяється це проводити дільничним виборчим комісіям самостійно  без звернення до суду або територіальної комісії. Це друге.

І третє. Що, дійсно, реєстр фізичних осіб вкрай необхідний у державі, але це  перспектива, я думаю, вже  2006 року. Сьогодні в цей тиждень, який залишився, необхідно вже працювати у цьому режимі уточнення списків, які є, і максимально здійснити їх перевірку, уточнення і надати можливість цим виборцям проголосують, які мають безперечно на  це законне право - проголосувати в день повторного голосування. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка Плютинський  - не бачу. Цушко, за ним Білорус.

 

14:02:39

ЦУШКО В.П.

Прошу передати слово Николаєнко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Ніколаєнко.

 

14:02:44

НІКОЛАЄНКО С.М.

Шановний Ярославе Васильовичу, скажіть, будь ласка, Ви досвідчений чоловік і я Вас знаю уже не один рік, от на фоні оцих всіх  подій, які відбуваються в Україні, коли можна вкинути кілька мільйонів відкріпних талонів за провладного кандидата, коли можна списки симпатиків, скажімо соціалістів, чи інших позиційних сил викинути зі списків. Коли, скажімо, сьогодні студенти повинні  підходити в Сумах і показувати напроти кого вони плюсик ставлять інакше їм не зарахують, або будуть гнати. Коли, скажімо, роздаються шалені кошти, я задаю питання просто, як до шанованої людини: а чи є взагалі смисл проводити вибори? Який смисл в цьому, якщо ми знаємо наперед, що це все зфальшовано і оббріхано? Навіщо ми освячуємо це?

 

ДАВИДОВИЧ Я. В. Шановний Станіслав Миколайовичу, я  Вас теж глибоко шаную і поважаю,  як народного депутата, як прекрасну людину, але я, як офіційна посадова особа, державний службовець в праві сьогодні, з цієї трибуни відповідати на ті питання, які мають під собою обгрунтовану базу, тобто відповідати на питання, де є конкретна чітка  інформація, а загалом, Ваш, я вважаю, дійсно, запитання, воно таке  політизоване і про нього довго можна, обговорювати його, обмінюватись інформацією, але це не матерія комісії і сьогоднішніх моїх обов'язків, які я виконую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. будь ласка, Білорус, за ним - Кирилов.

 

14:04:23

БІЛОРУС О.Г.

Якщо це, прошу передати слово народному депутату Олійнику Петру, Фракція "Наша Україна".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Петра Олійника.

Ви говоріть в свій мікрофон, знайдіть свій мікрофон.

Увімкніть, будь ласка, мікрофон. Поставте карточку правильно.

 

14:05:03

ОЛІЙНИК П.М.

Шановний Ярославе Васильовичу. Фракція Ющенка, Олійник, Сокальський 125 виборчий округ.

Ви говорите про ті докази, які вам не відомі. А зараз є відомі докази. У Львівській області податкова адміністрація, міліція, Міністерство надзвичайних ситуацій, Міністерство оборони, Обласна державна адміністрація заставляють державних службовців брати відкріпні талони і здавати.

Сьогодні є більше ста заяв офіцерів честі, міліції, податкової адміністрації, інших структур. Дванадцять довірених осіб Ющенка подали вам запит. Чи збираєтеся ви його передавати в Прокуратуру? Бо Прокуратура не реагує, і це є злочинним порушенням. Навіть у засуджених і у психічно хворих не забирають права голосувати, а у офіцерів українських забирають право. Це саме по всіх областях Західної України. І це все робить команда Януковича.

 

ДАВИДОВИЧ Я.В. Перш за все, шановні народні депутати, я скажу, що Центральна виборча комісія працює конкретно, розглядаючи звернення, заяви, скарги, які поступили в комісію. Станом на 12 годину, наскільки мені відомо, в Центральній виборчій комісії не було ще такої заяви. У разі її поступлення, повірте, що Центральна виборча комісія розгляне її, прийме відповідні рішення і вживе заходів тих, які визначені законом. Оскільки це дійсно неподобство, якщо таке робиться у державі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Кириллов. За ним Бартків.

 

14:06:46

КИРИЛЛОВ В.Д.

Шановний Ярославе Васильовичу. Я, по-перше, хочу нагадати своїм колегам, що влада не має ніякої відношення по Закону про вибори до складання списків. І проблема, яка була з тим, що багато виборців не були включені до списків, це є проблема наших комісій, котрі все ж таки не встигли допрацювати.

По-друге, я хочу особисто вам, Ярославе Васильовичу, і вашим колегам подякувати, що під цим шаленим тиском, який чиниться на виборах на ЦВК, під тими спектаклями, котрі відбувалися у вас під стінами і в самому приміщені ЦВК ви змогли зберегти розум, толерантність і залишилися над цією схваткою двох потужних груп, котрі висувають своїх кандидатів у Президенти. Я вважаю, що ваша робота буде взірцем для   багатьох інших комісій у світі.

 

ДАВИДОВИЧ Я.В. Спасибі,  шановний Вікторе Дмитровичу. Дійсно, органи влади були залучені до складання списків виборців. І от сьогодні, аналізуючи закон, давайте будемо чесними перед собою. Складені  списки  станом на  1 липня і після 1 липня до  жовтня місяця, до тих  списків, на жаль ніхто не заглядав і їх не уточнював. І лише 1 жовтня, коли були передані ті списки, складені станом на  1 липня, до дільничних виборчих комісій, лише тоді всі спохватилися. А чи не краще було б, щоб органи влади передавали ті списки станом на  1 жовтня, вони були б тоді точнішими. Але, на жаль,  такий був прийнятий закон, і ми його виконували. А сьогодні оцю гірку пілюлю і ми теж разом із вами ковтаємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Бартків я не бачу. Будь ласка, Шевчук, за ним - Тягнибок.    

 

14:08:47

ШЕВЧУК С.В.

Спасибі Адаме Івановичу.

У мене одне питання. Зрозуміло, наскільки напружена зараз політична ситуація і боротьби за виборця. Однак, є певні контингенти людей, які є дієздатними, але мають певні вади по здоров'ю чи по віку. Я маю на увазі брутальне, неетичне використання  нездорового стану пацієнтів у лікарнях, а також осіб, які знаходяться у будинках інвалідів та пристарілих. І їх не агітація, а буквально насилля над ними з тим, щоб вони проголосували так, як хоче керівник лікарні, або як він не хоче, але його заставляють.

Скажіть, будь ласка, чи можете ви дати моральну оцінку таким діям, коли використовується стан нездоров'я пацієнтів? На жаль, це приклад, мабуть, єдиний у Європі у нашій країні.  Спасибі.

 

ДАВИДОВИЧ Я.В. Шановний Сергію Володимировичу, на жаль, закон сьогодні чітко визначає право дієздатності і недієздатними вважаються ті громадяни, які мають на це відповідний документ, визначений у судовому порядку. Всі інші громадяни мають право, тобто визнаються в іншому порядку дієздатними і повинні бути включені до списків виборців. Аморально це чи аморально, не мені про це сьогодні судити, але, на жаль, такий є закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Тягнибок.

 

14:10:18

ТЯГНИБОК О.Я.

Дякую. Олег Тягнибок, всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Шановний Ярославе Васильовичу, перше запитання наступне. Щойно подзвонили з Харкова. Незважаючи на те, що ви в своїй доповіді сказали, що Центральна виборча комісія дала змогу вирішувати самостійно головам чи заступникам дільничних комісій ті помилки в списках виборців, масові помилки, які були допущені, зараз по Харкову по всіх під'їздах розклеєні невідомі інструкції, підписані дільничними комісіями, в яких вказано, що це все - нісенітниця. І відповідно, що ці питання мають вирішувати тервиборчкоми або суди.

Я вас прошу, сприймайте це, як офіційний запит, перевірте Центральною виборчою комісією достовірність цієї інформації і необхідно до 21 числа дійсно дати можливість тим мільйонам наших виборців проголосувати.

І друге. Ви знаєте, душа болить. Люди дзвонять не тільки з Західної України, не тільки з Львівщини, з мого виборчого округу, з цілої України, люди плачуть в податковій, в інших державних структурах - заставляють брати відкріпні талони свої і...

 

ДАВИДОВИЧ Я.В. Я скажу, що душа болить не тільки у вас, і у мене теж болить. А у Харкові, дійсно, буде сьогодні наш член Центральної виборчої комісії Данилевський, якби ви більш конкретно назвали, оскільки в Харкові дуже багато територіальних виборчих комісій, ми цю інформацію перевіримо, у нього буде можливість провести все ж таки таку нараду інструктивну із керівниками територіальних виборчих комісій і довести все ж таки до відома усіх комісій роз'яснення Територіальної виборчої комісії, Центральної виборчої комісії. Центральна виборча комісія сьогодні ще не вищий закон у державі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ярослав Васильович, не відповідайте на питання без мікрофону.   

 

ДАВИДОВИЧ Я.В. Врахується.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я обіцяв, що одну хвилину, яку я забрав, додам. Будь ласка, Ткач. Немає. Тоді Хара, ваше запитання.

 

14:12:24

ХАРА В.Г.

Я прошу передать слово Василию Ивановичу Надраге.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Надраги.

 

14:12:40

НАДРАГА В.І.

Уважаемый докладчик, не считаете ли вы, что мы изобрели  какие-то новые казусы, когда начинаем требовать отчета от ЦВК до того, как произойдут выборы? Так мы дойдем до того, что не успев ничего сделать, мы уже будет требовать отчета, отсюда давать оценки, вытаскивать на трибуну и пытаться даже оценивать деятельность тех органов, которые сами и создавали, проголосовав численность.

Но я хотел бы задать еще один вопрос. Я как доверенное лицо Виктора Федоровича Януковича, на выборах присутствовал в Тернопольской области, я поездил по ней, и я знаю, что порядка 300 заявлений и жалоб доверенных лиц Януковича были переданы действия на местах, в том числе, и на местную власть, которая очень хорошо рассказывает о том, как ее угнетает Киев, а по факту занимались неприкрытой агитацией даже в день выборов.

Так вот, у меня вопрос: что сделано по Тернопольской области по линии ЦВК...

 

ДАВИДОВИЧ Я.В. Шановний Василь Іванович!

Ні, не рахую я зазорним, що я сьогодні у вас тут на трибуні, коли ще не встановлені результати виборів. Я готовий щоденно і всюди, і мої колеги виступати, аналізувати, інформувати з тим, щоб громадськість держави якнайбільше, найширше була проінформована про результати голосування 31 жовтня, про хід підготовки до повторного голосування, адже інформованість - не порок, інформованість знімає напругу, інформованість населення - це є надзвичайно важлива справа.

Що стосується Тернопільської області, звернень, які писали довірені особи чи інші суб'єкти виборчого процесу, які мали на це право, безперечно, ті заяви, скарги, звернення розглядалися у територіальних виборчих комісіях напередодні встановлення результатів голосування.

Ви маєте можливість, чи ті особи, які писали ті скарги, мають можливість ознайомитися із результатом їх розгляду у цих відповідних територіальних виборчих комісіях.  Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Ярослав Васильович, сідайте, будь ласка.

Ми час вичерпали, навіть перебрали дещо.

Таким чином, шановні колеги, доповідь,  точніше інформація і відповіді на запитання, ми одержали, по 15 хвилин, так, як і домовлялися на Погоджувальній раді, точніше приняли рішення більшістю представників Погоджувальної ради. У нас зараз 30 хвилин для обговорення цього питання. Будуть виступати представники від фракцій.

Будь ласка, слово має Турчинов, Блок Тимошенко. Підготуватися Гаврилюку.

 

14:15:27

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні колеги, шановні виборці! Перший тур президентської кампанії засвідчив, що в Україні ще жодного разу не було таких масштабних, таких нахабних фальсифікацій, ніколи влада так демонстративно не використовувала свій адміністративний та силовий потенціал. Але ж другий тур може перекрити значно в питаннях фальсифікації, в питаннях "безпредєлу", в питаннях злочинів перший тур на рівень.

Саме сьогодні ми можемо констатувати, що влада, не маючи часу, не маючи авторитету, вже не приховує процес тотальної фальсифікації виборів. Вони це роблять демонстративно, вони це роблять нахабно, вони не бояться злочинів, які чинять щодня.

Сьогодні - перше - всі силові структури, всі податкові структури, всі митні структури, чиновники місцевих адміністрацій, особливо в Західній Україні, особливо в регіонах, де переміг Віктор Андрійович Ющенко, змушують своїх підлеглих брати відкріпні талони, про що тут неодноразово було сказано з цієї трибуни, відкріпні талони, які не дають можливості їх підлеглим голосувати так, як вони вважають за потрібне.

Далі. В східних регіонах України вже сьогодні збирають підписи під чистими протоколами, членів дільничих комісій змушують йти на злочин, як і тих, хто здає свої відкріпні посвідчення, йти на злочин, за який дають до 12 років позбавлення волі. Їх змушують підписувати чисті протоколи, в які будуть вписані цифри, які відпрацьовує сьогодні Кабінет Міністрів та штаб кандидата Януковича. Це страшний злочин, шановні колеги, і саме Верховна Рада повинна припинити цей злочин. Як єдиний легітимний демократичний орган, який ще існує в Україні.

Далі. Йде демонстративне переслідування незалежних засобів масової інформації. Сьогодні представники і Соціалістичної фракції вже зробили заяву, що тільки за те, що "Сільські вісті" надрукували інтерв'ю з Віктором Ющенком, арештований  наклад  "Сільських вістей".

Це ж саме відбувається в регіонах. Так, сьогодні в Донецькій області був закритий телеканал "Схід" тільки за те, що він 2 дні транслював передачі "5 каналу". Сьогодні їх позбавили без будь-яких  пояснень ліцензії. Тому, шановні колеги, наша фракція могла б навести багато інших прикладів бандитизму,  який сьогодні планується. Але ж ми сьогодні з вами повинні поставити тут крапку.

Ми вимагаємо висловити недовіру більшості членів ЦВК, які не здатні організувати виборчий процес.

Ми вимагаємо відставки силових структур, керівників силових структур таких, як Білоконь, тощо.

Ми вимагаємо відсторонити від злочинних дій місцеві адміністрації. Ми повинні зупинити свавілля влади.

Ми повинні дати нашим громадянам можливість вільно обрати народного президента.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Він групи "Центр" слово має народний депутат Гаврилюк. Підготуватися Зваричу.

 

14:18:48

ГАВРИЛЮК В.В.

Спасибо, Адам Иванович. Уважаемые коллеги депутаты! Уважаемый президиум! Уважаемый Сергей Васильевич! На первый взгляд, ... Прошу прощения. Принципиальная позиция группы "Центр" перед вторым туром, что ЦВК, кровь из носу, обязана сделать все, чтобы второй тур прошел на порядок лучше, чем первый. Вся цепочка действия, все системы избирательных комиссий от участка до ЦВК поэтапно должна быть еще раз  пересмотрена и на каждом этапе наведен строжайший порядок и налажен четкий контроль.

Первый этап. Состав комиссии. Всем известно, что представителей оппозиции во многих комиссиях любыми путями стараются убрать. К таким принудительно очищенным комиссиям доверия нет. Это источники возможной фальсификации. Мы требуем восстановления незаконно замененных членов комиссий по всей стране.

Второй этап. Открепительные талоны. Мы требуем прекратить беспредел с многократным использованием одного и того же открепительного  талона, а для этого до оглашения результатов голосования объявить число выданных открепительных талонов по всей стране и количество проголосовавших по этим талонам. Это возможно уже в ночь после голосования.

Третий этап. Голосование на дому и в зарытых учреждениях. Необходимо обеспечить присутствие представителей обоих кандидатов при такого рода голосовании, ибо это источник злоупотребления.

Четвертый этап. Голосование на участках и  работа наблюдателей. Чем выше уровень общественного контроля при голосовании, тем больше доверия общества.

Пятый этап. Подсчет голосов или использование непогашенных бюллетеней. Необходимо добавить полный прозрачности и четкий на этом этапе. Вопрос неиспользованных бюллетеней должен быть прикрыт.

Шестой этап. Оформление протоколов, немедленная передача данных в центр и доставка протоколов в ЦВК. Этот процесс должен проходить под неусыпным общественным контролем  ибо на этом этапе и происходит большая часть фальсификаций.

Седьмой этап. Бесперебойное оглашение текущих результатов ЦВК без малейших необъяснимых пауз и задержек.  Общественные средства массовой информации должны быть уверены, что конечный результат складывается на их глазах из текущих и постоянно оглашаемых промежуточных данных. Только в этом случае доверие к ЦВК может  быть восстановлено.

И самое главное. Только тогда, когда общество увидит, что  ЦВК сражается, как лев, за законность, прозрачность и честность избирательного процесса, а не за какого-то   фаворита  и политикум, и избиратели, и международные наблюдатели, и мир признают выборы президента Украины состоявшимися по всем канонам демократии.

Я хочу сейчас обратиться лично к Сергею Васильевичу Кивалову.  Сергей Васильевич,  вы серьезный и в тоже время еще не старый государственный деятель, перед вами еще годы и годы большой политики, и именно от того сумеете ли вы наладить работу ЦВК на второй тур и прекратить все каналы возможной фальсификации выборов зависит вся ваша политическая репутация. У вас есть возможность войти в историю украинской демократии, как человек, укрепивший одну из фундаментальных основ, то есть, избирательный процесс. А есть опасность, вероятность влипнуть в историю да так, что потом вовек не отмыться. Ни что на свете: ни деньги, ни карьера, ни что-либо  другое материальное не стоит дорого  имени честного человека...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово від фракції "Наша Україна" має народний депутат Зварич. За ним буде виступати Кириченко, "Регіони України".

 

14:22:07

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановні народні депутати України! Я думаю, що багато українців, коли почули слова чинного Прем'єр-міністра  про те, що він  не збирається здати владу напередодні ще остаточного голосування, чухали свою голову і намагались зрозуміти: про що, до речі, Прем'єр-міністр говорить. Сьогодні я маю в своїх руках доказову базу, яка чітко може довести, що дійсно Прем'єр-міністр міг такі речі говорити, тому що, якщо буде задіяна ця схема, яка міститься в цих документах, то  дійсно не потрібно проводити вибори. Я буду говорити словами оригіналу, це є заяви-свідчення  міліціонерів, податківців, працівників обласних та районних держадміністрацій. Ось для прикладу, працівники Миколаївської районної податкової інспекції пишуть слідуюче: майором податкової  міліції Янишиним була проведена нарада з працівниками, щодо другого туру виборів. На даній нараді була дана чітка вказівка: кожному працівнику принести і здати  за будь-яких обставин відповідальній особі до дня виборів п'ять відкріпних посвідчень, попередивши, що невиконання  даного завдання може мати негативні наслідки не тільки для  нас, але і для членів наших сімей. Я маю таких, що найменше, кілька сот заяв у моїх руках. Тобто про що іде мова, давайте будемо говорити і називати речі, уже, нарешті своїми іменами. Члени Кабінету Міністрів України, посадові особи нашої держави видають  злочинні накази своїм підлеглим, не тільки видають такі накази, але і чітко вимагають, щоб вони були виконані і попереджають їх, що  у випадку не виконання цього злочинного наказу, вони будуть покарані. Як реагує Прокуратура? Я закликаю генерального прокурора назвати хоч одну справу, відкриття кримінальної справи проти посадових осіб, чи службових осіб нашої держави, по цих заявах. Не має ні одної заяви, ні одної кримінальної справи відкритої генеральною прокуратурою. Мова іде про те, що готується  широко масштабна програма фальсифікації виборів і, дійсно Прем'єр-міністр тоді не потребує виборів, він може сам себе призначити Президентом України, якщо буде задіяна ця схема.

Ми не можемо мовчати. На ваших руках є проект постанови, де ми пропонуємо дуже конкретні заходи, щоб запобігти такому злочину. Ми таки вимагаємо, щоб ця постанова була поставлена на голосування і щоб Верховна Рада таки виконала свій обов'язок і забезпечила громадянам України право голосу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від фракції "Регіони України" слово має народний депутат України Кириченко, підготуватися Ніколаєнку.

 

14:25:27

КИРИЧЕНКО Л.Ф.

Дорогие коллеги, уважаемые избиратели.

Мы сегодня заслушали еще раз отчет Центральной избирательной комиссии и понятны проблемы, которые возникли в период первого голосования. Эти проблемы касаются всех и составления списков, и соблюдения закона о выборах. Это то, что сегодня очень и очень многие говорили, это голосовать за себя, а не приходить с пятью и десятью паспортами, это главное. Это конечно же, чтобы правильно были оформлены избирательные участки.

И я бы хотела обратить внимание все-таки на работу наших официальных наблюдателей, потому что работа официальных наблюдателей заключается в том, чтобы наблюдать, а не вмешиваться в работу комиссий. Я прошу на это, не надо создавать сегодня ажиотаж на избирательных комиссиях. Нам для всех, совершенно всем и одной стороне, и другой стороне, нужно чтобы выборы прошли  правильно, честно и  прозрачно, как мы всего этого хотим, а не заявляем.

Поэтому есть сегодня сведения о том, что готуются на избирательные комиссии высадка целых десантов. Я бы хотела, чтобы все члены избирательных комиссий понимали свое место, понимали свою роль и понимали, что они ответственные за ход избирательной кампании. И никто не  вправе вмешиваться в их избирательную кампанию. Это даст четко и организовано  работать членам избирательной комиссии и сделать своевременную передачу информации. Я бы   хотела, чтобы мы очень внимательно сказали о том, что ЦВК должно приложить все усилия для быстрой обработки данных, сделать все, чтобы выборы прошли честно и прозрачно. Любое затягивание результатов выборов сеет недоверие избирателей, заставляет политиков обвинять друг друга, что приводит к нагнетанию социальной напряженности в обществе. Надеемся, что ЦВК при помощи нас, народных депутатов, сделает все возможное, чтобы выборы состоялись.

Я хочу обратиться ко всем избирателям. Пожалуйста, не бойтесь, если вас запугивают. Сегодня в Винницкой области ко мне обратились колохозники, работники сельских предприятий. Они говорят о том, что, Людмила Федоровна, представители "Нашей Украины" приезжают к нам и запугивают нас и говорят то, что если вы не проголосуете за "Нашу Украину", за Ющенко, то будет революция. Будут громить наши хаты, будут нас убивать, будут нас разорять. Я вас прошу, пожалуйста, не бойтесь. Приходите на избирательные участки и...

 

ГОЛОВА. Слово від фракції Соціалістичної партії України має Ніколаєнко. Підготуватися Надразі.

 

14:28:46

НІКОЛАЄНКО С.М.

Шановні колеги. Фракція Соціалістичної партії України уповноважила мене виступити. Я єдине хотів би тільки сказати, шановній Людмилі Федорівні, що революція вже на нашому селі нікому не страшна, бо там громить уже немає чого. Там уже давно все розгромлено. Нам зараз треба відновлювати вже все.

Фракцію Соціалістичної партії України сьогодні турбує те, що політичне життя в Україні перетворилося в так звану політику кривих дзеркал. Все, що діється в країні, має таку одну характерну особливість. Коли воно транслюється на провладні засоби масової інформації, має зовсім зворотний бік. Ми не можемо сьогодні зрозуміти, чому безкарно сьогодні, тотально порушується закон, чому гвалтується людська гідність по всій Україні. Ті, хто порушує закони і Конституцію, вимагають від опозиції стояти сьогодні по стійці "струнко"  виконувати всі команди влади. Любий законний протест з боку опозиції тут же оголошується фашизмом, бандитизмом і таке інше. За допомогою телебачення винуватці робляться завжди невинуватими, а злодії стають праведниками. Соціалісти вбачають в цьому свідомий умисел кукловодів політичних, яких сьогодні ніби і немає на екрані, які стоять сьогодні за ширмою, за кадром, а це - Кучма і його компанія. Вони хочуть сьогодні звести лобами всі сили, відмінити вибори і законсервувати нинішнє правління олігархів.

Ситуація з відокремленими талонами, з відкріпними талонами, про які казали, а це - мільйони відкріпних талонів, це 10 відсотків тільки на цьому вони сфальсифікують, влада, знущання з вчителів, студентів, держслужбовців, фальсифікація свідомості, підтасовка фактів, мільярди викинутих коштів на підкуп виборців з боку влади говорить про абсурдність проведення виборів. Навіщо знущатися взагалі з людей?

Я пропоную від імені фракції негайно сьогодні, може, завтра в першій половині дня Раду безпеки і оборони скликати, узгоджувальну раду Верховної Ради України, запросити туди Президента, прокурора, туди повинна прийти Центральна виборча комісія, кандидати в Президенти і сказати врешті-решт одне одному правду і зупинити оцей абсурд, який ми бачимо, не позорити Україну, державу і нас самих!

Я пропоную підтримати пропозицію колег і прийняти постанову, якою рекомендувати Центральній виборчій комісії із статиста превратитися, стати настоящую Центральною виборчою комісією. Не робити вигляду, що все нормально, бо бездія - це також злочин.

Я пропоную, якщо в противному разі цього не буде, то в державі буде велика біда, а я не хочу цього, і соціалісти не хочуть ніяких кровопролить. Ми за мирні вибори!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово від депутатської групи "Союз" має Василь Надрага. За ним буде виступати Шуфрич.

 

14:32:03

НАДРАГА В.І.

Василий Надрага, Луганская область, депутатская группа "Союз".

Уважаемые коллеги, я хотел бы обратиться ко всем без исключения находящимся в этом зале. Глубоко убежден, что жизнь будет и после 21 ноября. И она будет  и 21 декабря, и 1 июля, и этого года, и через 10 и 15 и 20 лет.

Но я считаю, что наша с вами мера ответственности - сделать так, чтобы она с каждым днем все-таки шла в позитив, а не то, что мы здесь с вами сегодня делаем.

Мы с вами, к большому сожалению, уважаемые коллеги, сегодня показываем пример всей стране и всему международному сообществу, на которое мы так любим с вами ссылаться, что в рамках собственных интересов, групповых интересов мы готовы пойти на все, что угодно, вплоть до того, чтобы отбирать слово друг у друга, не давать возможности ему высказаться, постоянно перебивать, и все остальное, со всеми претензиями, когда мы говорим, что мы с вами демократы и стремимся быть европейцами.

Я хотел бы вернуться и к тому, о чем я уже здесь не раз говорил: дорогие мои, на первом туре я присутствовал в Тернопольской области, имел возможность поездить и поглядеть. И когда сегодня наши оппоненты с таким большим удовольствием рассказывают, как в Восточной Украине плохо и нехорошо относятся к их кандидату, я хотел бы сказать немножко другое: милые мои, цифры - вещи упрямые, Тернопольская область по итогам голосования первого тура дала явку в 92 процента, это на фона ваших постоянных заявлений, что половина Галичины работает за рубежом, что там есть в списках умершие и недошедшие.

Так скажите, пожалуйста, не местное ли самоуправление, которое в обнимку с вашим лидером по телевизорам говорило, что мы идем одним флангом и одной шеренгой, не ваше ли местное самоуправление сделало эти списки. Почему вы постоянно предъявляете претензии только к другим?

Следующий момент, вы молчите об этом, я понимаю, почему. Потому что вполне естественно: ситуация, как она прошла в Тернополе и соседних областях, вас вполне устраивает, и вы постоянно рассказываете о плохой Донецкой области, о ужасной Луганской, и еще о чем-то, еще, забывая о том, что вы сами, милые мои, сделали такое, что "східнякам", как нас иногда называют, еще долго и долго учиться, чтобы обеспечить в первом туре такую явку.

Я подозреваю, что явка на второй тур у вас будет за 100 процентов, вы соберете всех, кого можно, и вы победите, потому что вы - демократы, а все остальные - наследники тоталитаризма.

Милые мои, давайте будет говорить одно, что жизнь будет продолжаться. Вы кричите и перебиваете меня - я понимаю: неприятно слушать, когда вас помыкают в ваше. Будьте мужественны, будьте достойны и не толкайте нас туда, откуда мы потом будем вылазить долго, и как страна, и как персоналии. Удачи вам, удачи всем нам, потому что страна будет жить, не зависимо от того, насколько мудры ее политики, народ не обманешь. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Василь Іванович.

Слово від фракції соціал-демократичної партії України об'єднаної має Шуфрич. За ним буде виступати Лещенко.

 

14:35:17

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, Адаме Івановичу.

Шановні колеги, безумовно, по-різному можна ставитися до підсумків і організації виборчого процесу під час першого туру голосування, який відбувся 31 жовтня 2004 року. Але сьогодні у нас теж є багато запитань до шановної Центральної виборчої комісії: і з приводу підсумків голосування, і з приводу організації виборів, в тому числі і на Західній Україні, де ми маємо приклади, де 40 населених пунктів стовідсотково проголосували за певного кандидата в президенти. Такого не дозволяли собі навіть демократія радянських часів. Але ми це прийняли як даність, як те, що підтверджено офіційними протоколами, як те, що буде або не буде оскаржено, але як це акт, який передбачений Законом про вибори, який, до речі, ви ініціювали. І сьогодні ви висловлюєте претензії до центральних органів виконавчої влади, до Президента України, до міністерств та інших відомств! Шановні колеги, ви ж самі Законом про вибори відсторонили від можливості організовувати виборчий процес саме ці відомства, в тому числі і місцеві адміністрації, і передали ці права місцевим органам влади, які на Західній Україні під час виборів у 2002 році було обрано за симпатії нашоукраїнців. Сьогодні саме ваші представники в тих регіонах, в яких ви сьогодні просите звільнити голів обласних адміністрацій, і не справилися з виборчим процесом, фактично порушили закон, і в зв'язку з чим мають понести відповідальність.

І тут ми з вами  погоджуємося. Але ще раз хочу сказати, це має відповідальність не на  місцевих адміністраціях, а на органах місцевої влади, якими є, на жаль, ваші симпатики. Вплиньте на них, щоб вони організували цей процес. І сьогодні не можна не звернути увагу на  вимогу визнати роботу Центральної виборчої комісії незадовільною. Шановні колеги, якщо ми сьогодні визнаємо роботу шановного незалежного органу, який, до речі, у цілому світі  є "священною коровою", недоторканою як і до виконавчої, так і законодавчої гілки влади, а ви сьогодні вже її фактично шантажуєте,  то як вона може проводити другий тур, коли ми вже сьогодні визнаємо її роботу незадовільною. Тоді давайте сьогодні припинимо роботу на вашу пропозицію ЦВК і тоді будемо рішати щось інше. Але не другий тур. Я думаю, ми не маємо право приймати таке  рішення і ставити під сумнів роботу такого поважного органу.

І не забувайте, Україна має залишитися цілісною, єдиною після 21 листопада, і за це ми з вами несемо відпо.........

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Будь ласка, від фракції комуністів слово має народний депутат  Лещенко.

 

14:38:33

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні народні депутати! Шановні виборці! Народ України добре усвідомлює, що сьогодні за найвищий державний пост борються два абсолютно однакові олігархічні клани. Маніпуляція позиції виборців перейшла в завершальний етап. На першій стадії ми спостерігали пропагандистський галас. Зараз залякування, жорсткий примус по відношенню до виборців, підготовка до фальсифікації з обох боків. Останнім часом в засобах масової інформації серед політичних сил як і в суспільстві в  цілому жваво  обговорюється позиція Комуністичної партії України щодо підтримки кандидатів у Президенти України при  повторному голосуванні. Одні вважають її невизначеною. Інші звинувачують у  підтримці того чи іншого кандидата. Треті вимагають підтримати кандидата від чинної влади. Певні політичні сили трактують зазначене питання по-своєму, маючи на увазі отримати з цього вигоду і в черговий раз облити брудом нашу партію. Вони масово розповсюджують фальшивки з ніби-то оцінками з боку керівництва КПУ, діяльності одного з кандидатів, тиражують різні неправдиві чутки.

Фракція комуністів у Верховній Раді України  наголошує на тому, що позиція Компартії України з названого питання є чіткою, виваженою і обгрунтованою. Пленум ЦК Компартії України, який відбувся 4 листопада цього року, зазначив, що підтримка при проведенні повторного голосування на виборах Президента України будь-кого з кандидатів - продовжувачів політики нинішнього  антинародного режиму, є неприпустимою.

Ми, комуністи впевнені, що перемога будь-якого кандидата від олігархів на цьогорічних виборах не призведе до зміни  політичного курсу в Україні. Як і раніше, продовжуватиметься капіталізація всіх сфер суспільного життя, експлуатація та пограбування трудящих, "різновекторність" в зовнішній політиці на користь Заходу.

Комуністична партія такого підтримати не може. Фракція комуністів  у парламенті незалежно від підсумків повторного голосування на виборах президента України і надалі докладатиме максимум зусиль щодо захисту інтересів трудового народу. Ми продовжуватимемо боротьбу за встановлення в Україні влади трудящих, переходу нашої України на соціалістичний  шлях розвитку, поглиблення всебічних дружніх зв'язків з братніми незалежними слов'янськими державами: Білорусією  та Російською Федерацією. Перемога все одно у перспективі  буде за трудовим народом України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги! Представники всіх фракцій, які бажали взяти участь в обговоренні даного звіту, точніше інформації, таким правом скористалися. Таким чином ми всі, хто хотів, ще раз наголошую, виступили представники восьми фракцій і депутатських груп.

Тут нам треба  ще одну пройти процедуру. На Погоджувальній раді ми говорили про це, що є проект постанови, але цей проект постанови не розглядав відповідний профільний комітет. Разом з тим в ході засідання Погоджувальної ради дехто, на мій погляд, абсолютно резонно робив зауваження з приводу того, що ми вчора також поступили подібним чином і сьогодні маємо можливість зробити те саме. Я нагадаю, що вчора, коли ми  з вами розглядали питання про  зміни до Державного  бюджету на 2004 рік, коли мова йшла про  фінансування Центральної виборчої комісії, то ми з вами дійшли згоди аби не зривати цей процес, піти на порушення певних норм Парламенту і без  розгляду в Профільному комітеті з питань бюджету прийняти таке рішення. І прийняти таке рішення  не просто в  першому читанні, але й в цілому прийняти як цей закон. І тому більшість членів погоджувальної ради сьогодні також дійшли висновку, що оскільки ми з  вами слухаємо питання, ну, яке безпосередньо пов'язане з тим, що якщо ми не приймемо цих рішень і не відреагуємо на ці події, то у нас не буде можливості, бо вибори, як  то кажуть уже не за горами, 21 листопада. І тому я хотів би, Шановні колеги, аби ми  з вами зробили відступ від регламентних норм і сьогодні проголосували проект постанови за номером 6543, автори  законопроектів, якщо я помилюсь  трохи, поправите: "Наша Україна" здається - Пинзеник, ... - Турчинов, СПУ - важко, Луценко? Луценко і від Центру - Слабенко і ще Зварич, Зварич тут є. У вас  повинен бути на руках цей проект, проект постанови. Один з авторів проекту постанови, Слабенко хоче із процедури. Будь ласка, мікрофон Слабенко. І Зварича хвилина. Добре.

 

14:43:46

СЛАБЕНКО С.І.

Шановні народні депутати, я хотів би виключно, тільки процедурно сказати, що в пункті другому запропонованої проектом постанови було помилково не включено ще і  інформація про Волинську область, тобто по тексту треба було би написати, поставити питання про відповідальність і посадових осіб Волинської області.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Шановні колеги, я  нагадую вам процедуру, що з  голосу ми поки що не будемо до постанови добавляти і забирати, будь ласка, мікрофон Зварича.

 

14:44:18

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний, Адаме Івановичу, Ви праві, що з голосу цього, звичайно не можна робити, але, я думаю, що при згоді суб'єкта законодавчої ініціативи не має жодних перепон з голосу, се ж таки внести не принципові, не суттєві зміни до самого проекту постанови.  Тому я пропоную все ж таки піти слідуючою процедурою. Проголосувати за цей проект постанови за основу, послухати пропозиції народних депутатів і у випадку, якщо суб'єкти законодавчої ініціативи погоджуються з пропозицією, ті  зміни тоді проголосувати вже в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую Роман Михайлович. Ви на половину  були праві у першій частині, а у другій не зовсім, тому що  проект постанови залежить не від суб'єктів законодавчої ініціативи, а від волі сесійної зали. І ми таким чином будемо поступати.

Таким... Будь ласка, Шуфрич хвилину і Богатирьова.

 

14:45:26

ШУФРИЧ Н.І.

Адаме Івановичу, ну різне вже відбувалося у цьому залі і поза його межами. Але зверніть увагу зараз на фракцію аграріїв. Там присутні  всі і готові голосувати, крім самих аграріїв. Подивіться, там зараз сконцентрувалися найкращі сили соціалістичної партії, Блоку Юлії Тимошенко, "Нашої України", але відсутні представники аграрної партії.  Адаме Івановичу, ми маємо  бути принципові до кінця. Якщо депутатів немає, ми не можемо за них голосувати.

Щодо членів Соціал-демократичної фракції (об'єднаної), вони за цей абсурд не голосують і тому вони відсутні, щоб всім було чітко відомо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я ще надам слово Богатирьовій і прошу звернути увагу, у нас  на моніторах 14.46. О 15 годині ми з вами маємо проводити парламентські слухання. Тому, будь ласка, якщо ми хочемо прийняти постанову, давайте будемо економити час.

Богатирьова, одна хвилина і будемо голосувати.

 

14:46:44

БОГАТИРЬОВА Р.В.

Шановні колеги, дійсно, питання ми сьогодні обговорили і можна  поставити сьогодні проголосувати. Але я підтримую свого колегу Шуфрича Нестора Івановича і звертаюся до голови регламентного  комітету, питання принципове. І коли я звертаюсь до колег, не буду прізвище називати, вони  починають таку брутальну лайку одразу влаштовувати. Все ж таки голосувати тільки своїми картками, звертаюся до представників "Нашої України". І не порушувати Регламент. Давайте будемо правдивими.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми домовилися про те, що будемо голосувати. Шановні колеги, давайте будемо голосувати. Шановні колеги, я прошу дотримуватися усіх норм Конституції і голосувати особисто.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу проект постанови Верховної Ради України про підготовку до другого туру виборів Президента України та про невідкладні заходи для забезпечення законності виборчого процесу. Реєстраційний номер проекту постанови 6543. Прошу визначатися. Вибачте, 6343.

 

14:48:15

За-168

Рішення не прийнято. По фракціях, будь ласка. Я буду читати "за".

“Наша Україна" - 94,  "Регіони України" -  0, Фракція комуністів - 0, СДПУ(о)  - 0, "Трудова Україна" - 0, Народна аграрна партія - 18, СПУ - 20, Блок Тимошенко - 17, "Союз" - 0, "Єдина Україна" - 0, "Центр" - 12, НДП та ПППУ - 0, "Демініціативи" і "Народовладдя" - 0, Позафракційні - 7.

Будь ласка, Симоненко з мотивів голосування.

 

14:48:55

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов. Уважаемые коллеги, уважаемые радиослушателей. Фракция коммунистов не голосовала за данный проект, хотя считает, что надо принимать решение по итогам обсуждения данного вопроса.

Почему мы не голосовали? Во-первых, первый пункт, естественно надо определиться точно с оценкой, потому что та оценка, которая записана в проекте, предусматривает, что некому проводить второй тур голосования. И Центральная избирательная комиссия не имеет никакого морального права проводить выборы.

Во втором пункте надо в конце концов действовать так, как мы и Регламентом должны действовать. Определено, что заслушать информацию и отчеты конкретных должностных лиц, чтобы далее записывать в данный пункт конкретно освободить их от занимаемой должности. Мы можем записать в условиях, когда правоохранительные органы вмешиваются в систему сегодня выборов, записать, что заслушать информацию МВД и Генеральной прокуратуры по данному вопросу.

И третье. Мне кажется, что додаток "А" - это, по сути дела, по сути дела, вмешательство в...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, не піднімайте рук. Кармазін і будемо завершувати.

 

14:50:12

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати! Ми підтримували ці пропозиції комуністів. Я думаю, що весь народ оцінив діяльність Центральної виборчої комісії, для сформування нашої позиції я прошу переключити мікрофон члену нашої фракції Зваричу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Зварича.

 

14:50:41

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Адаме Івановичу, шановний Петро Миколайовичу, шановні колеги! Я уповноважений від фракції та від суб'єктів чотирьох фракцій, які внесли цей проект постанови, заявити, що ми абсолютно погоджуємося з пропозиціями Петра Миколайовича Симоненка. Якраз і так ми трактуємо виступ Петра Миколайовича Симоненка як формальна пропозиція, ми її схвалюємо, вважаємо, що її можна внести і наполягаємо на тому, Адаме Івановичу, щоб ви поставили на голосування із змінами, які були сформульовані лідером комуністичної фракції. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, це все визначає зал, а не Головуючий. Будь ласка, Ніколаєнко мікрофон.

 

14:51:36

НІКОЛАЄНКО С.М.

Ніколаєнко, фракція Соціалістичної партії України.

Ми сьогодні не можемо не вийти з цього залу, не прийнявши ніякого документу, не підтримавши цю постанову. Я погоджуюся, що її потрібно підшліфувати, внести деякі зміни і можна погодитися з пропозиціями, які виказав Симоненко - голова фракції Комуністичної партії України - і проголосувати це. А коли ми проголосуємо за основу, ще і мою пропозицію можна включити про те, щоб Рада від національної безпеки і оборони, а також президія, Узгоджувальна рада, Центральна виборча комісія, два кандидати негайно зустрілися і обговорили цю кричущу ситуацію. Якщо ми не приймемо цю постанову, то відповідальність за всі події, які будуть після 21-го лягає на тих, хто сьогодні голосував проти... да, хто голосує проти цієї постанови. Голосувати потрібно "за" всім.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, все, завершили.  Завершили.

Шановні колеги, я ще раз повторюю: у нас о 15-й годині мають відбутися парламентські слухання. Тому я ставлю на голосування пропозиція: хто за те, щоб переголосувати проект постанови? Прошу визначатися.

 

14:53:05

За-207

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка.

“Наша Україна" -   99, "Регіони України" -  0, Фракція комуністів - 30, СДПУ(о)  - 0, "Трудова Україна" - 0, Народна аграрна партія - 20, СПУ - 18, Блок Тимошенко - 19, "Союз" - 0, "Єдина Україна" - 0, "Центр" - 11, НДП та ПППУ - 2, "Демініціативи" - 0, Позафракційні - 8.

На цьому ранкове засідання Верховної Ради оголошується закритим. О 15-й годині парламентські слухання.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку