ЗАСІДАННЯ  ТРИДЦЯТЬ  ЧЕТВЕРТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

16  листопада   2004 року, 16.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА.  Так, прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Ввімкніть систему "Рада".

Зареєструвалися  в сесійній залі 435 народних депутатів. Вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні народні депутати, продовжуємо розгляд питань, відповідно до розкладу. Переходимо до розділу "За скороченою процедурою".

Оголошується до розгляду Проект Закону про внесення змін до Переліку майнових комплексів державних підприємств, організацій, їх структурних підрозділів основного виробництва, приватизація або передача в оренду яких не допускається (щодо захисних споруд цивільної оборони). Реєстраційний номер 5662.

 Доповідач - перший заступник міністра з питань надзвичайних ситуацій Чучковський В’ячеслав Миколайович.

Співдоповідачем буде виступати голова підкомітету Комітету з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій Черняк Володимир Кирилович.

І у нас є також проект про неприйнятність цього закону. Автор  - Андрій Шкіль. Будемо пізніше визначатися. будь ласка, три хвилини.

 

ЧУЧКОВСЬКИЙ В.М.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Законопроект про внесення змін до Переліку майнових комплексів державних підприємств, організацій, їх структурних підрозділів основного виробництва, приватизація або передача в оренду яких не допускається розроблено з метою збереження існуючого фонду захисних споруд Цивільної оборони, покращання фінансового забезпечення утримання цих споруд. Суть змін полягає в наданні дозволу балансоутворювачем захисних споруд Цивільної оборони на здачу їх в оренду за виключенням - підкреслюю, за виключенням - захисних споруд Цивільної оборони, призначених для  розташування пунктів управління, дислокованих на території об'єктів підвищеної небезпеки та 30-кілометрової зони  можливого радіоактивного забруднення, тобто навколо атомних станцій.

Коротко зазначу, що наявний фонд таких споруд  тільки  одних протирадіаційних укриттів налічується  порядку 1 мільйона одиниць. Про їх стан говорити взагалі мабуть і не треба було б, ви всі знаєте, про які споруди йдеться мова. І їх стан дуже жахливий за виключенням можна сказати тих, які розміщені, дислоковані на території об'єктів підвищеної небезпеки.

З прийняттям зазначеного закону у орендаря з'явиться можливість за  рахунок отримання прибутків від оренди захисних споруд цивільної оборони мати цільові кошти на  їх утримання.

Реалізація законопроекту не потребує додаткових витрат бюджетних коштів. Проект закону узгоджено з зацікавленими центральними органами виконавчої влади, він пройшов експертизу у Мінюсті, схвалений Кабінетом Міністрів України та  Комітетом з питань економічної політики,  управління народним господарством, власності та інвестицій.

За висновками Головного науково-експертного управління законопроект може бути взятий за основу. Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую вам також. Сідайте, будь ласка.

Від комітету. Хто буде доповідати від комітету? Не бачу, але рішення комітету є:  прийняти за основу.

Будь ласка, Андрій Шкіль про неприйнятність. Немає. Є потреба обговорювати цей проект? Нам два -за, два - проти треба. На табло прізвища народних депутатів, що записалися, будь ласка.

Віктор Мироненко, фракція комуністів. підготуватися Яворівському.

 

МИРОНЕНКО В. А.

5 избирательный округ, Мироненко, фракция Коммунистической партии Украины.

Я буду голосовать за  данный законопроект. Действительно, принимать его надо, он  будет способствовать все же в какой-то степени сохранению того, что еще есть, что осталось. Ну, и предлагаю ко второму чтению поддержать предложения Научно-экспертного управления и также внести поправки в Закон  "О правовых основах гражданского защиты" в части  механизма аренды.

Но, уважаемые народные депутаты, уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые соотечественники у нас получается очень в общем-то грустная картина. Мы принимаем законопроекты, которые, ну не знаю, как говорят, латанием дыр можно назвать. Не решают проблем эти законопроекты, а мы их  все принимаем, принимаем и не задумываемся  о коренной причине: почему все это происходит? Что так выгодно не задумываться? И когда мне скажут, допустим: "Вы не по теме сейчас выступаете". Но ведь я стараюсь выяснить  причину, почему это происходит? Почему при социалистической власти хватало денег на все: на сельское хозяйство, на научно-технический прогресс, на молодежь, пристарелых и в том числе на объекты, которые  мы сейчас рассматриваем. Сейчас - не хватает, почему? Коренная причина всем понятна -  всеобщая приватизация. Отсюда, нет,  мы видим: частник не будет заниматься сохранением этих объектов, если даже сейчас у частника этот объект будет, то  он будет только использовать с целью, опять таки, наживы, чтобы нажиться, а проблема общегосударственного масштаба решаться не будет. И это все понятно. Почему ж тогда не отказываемся от приватизации, прошло уже 13 лет. Говорят: практика - критерий истины. Ну,  вот практика нам доказала - 13 лет реформ, приватизации и 13 лет упадка в экономике, в культуре, науке, образовании, во всех сферах. И надо быть, извините, моральным ничтожеством, чтобы утверждать, что у нас прогресс какой-то. Упадок, поэтому я призываю уже не народных депутатов, потому что они проголосуют за законопроекты, которые в их интересах. Их избрали, но они о народе не думают, я имею в виду крупных капиталистов. Призываю соотечественников, надо нам потребовать с тех депутатов, которые сидят, чтобы они в какой-то степени, хоть немножко обращали на вас внимание. Во-вторых, в будущем не проводить в Верховную Раду Украины и в Президенты сторонников капитализма, иначе ж ничего доброго не  будет. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Мікрофон  Володимира Яворівського, підготуватися Соломатіну.

 

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир  Яворівський, Блок Віктора  Ющенка, Жовква, Яворів, Львівщина.

Шановні колеги, хотів би маючи  таку нагоду, обговорюючи це питання, хотів би просто нагадати, що у тій старій нашій державі, звичайно, фактично кожен льох, кожна дирка була вже бомбосховищем, ми ці часи  пригадуємо. І, звичайно, що потрібно щось у цій ситуації у цій системі міняти. У мене таке враження, що багато помінялося вже само, бо скажімо у Києві уже навіть і всі погреби, які  були, вони всі давно передані під ресторанчики, під  кав'ярні там і  тому подібне.

Через те цей закон дуже короткий і здавалося б у ньому немає тут жодної проблеми, за нього нібито треба голосувати. Але давайте прочитаємо ще раз, він дуже короткий. Захисні споруди цивільної оборони: призначені для розташування пунктів управління. Отже, йдеться тільки  не про бомбосховища, а тільки про пункти управління. Але далі, розташовані на території об'єктів підвищеної небезпеки. Чому не розшифровано, що це за об'єкти підвищеної небезпеки. Ви собі уявляєте, що під це, що ж це за законопроект, який  можна трактувати, як  хочеш і вивертати ці голоблі  і  вправо, і вліво, і тому подібне. Через  те я абсолютно переконаний, що це зовсім не точно, це дає великий люфт для чиновника, для хабарника в тому числі, щоб щось продати, здати або щось заховати собі на завтра та  в 30-кілометровій зоні  можливого радіоактивного  забруднення навколо  атомних станцій. Я теж вважає, що не можна  писати  про можливе радіоактивне  забруднення, а      просто в  30-кілометровій зоні навколо атомних станцій. Це наводить на думку про те, що цей закон, даруйте мені, він справді дуже короткий, кілька фраз, але вони майже всі законотворчо, юридично вони є неточні, а  якщо ще точніше сказати, то  і  не грамотні.

Загалом це питання, справді, потрібно було б упорядкувати, бо  скажімо мені от щойно  передзвонили з Луганщини і кажуть, що там уже  розпускають чутки про те, що Ющенко, мовляв, хоче всі відпрацьовані шахти перетворити на сховище для ядерних відходів. Но хто б міг таку, абсолютно ідіотську ідею придумати, я думаю, це тільки існуюча влада. Дякую. Я за цей законопроект голосувати не буду.

 

ГОЛОВА. Юрій Соломатін, фракція комуністів, будь ласка. Мікрофон увімкніть Юрія Соломатіна.

 

СОЛОМАТІН Ю.П.

Дякую. Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановні колеги,  ми в Комітеті з питань екологічної політики, природокористування і ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи уважно розглянули зазначений законопроект і підтримали його. І пропонуємо голосувати за нього. Так само і фракція, наша фракція комуністів підтримує зазначений законопроект, бо він спрямований на врегулювання деяких питань, вони визначені у доповіді, які є кричущими, які є на часі. І врегулювання цих питань є корисним і для самих об'єктів, які були у бездіяльності, і саме для тих інституцій наших державних, які керують цими об'єктами. Таким чином законопроект такий, який можна і слід підтримати.

Але у зв'язку з цим хотів декілька речень сказати у зв'язку з виступом попереднього свого колеги, котрий скаржився на те, що ось у законопроекті не визначено, що таке об'єкти підвищеної небезпеки. Це визначено в інших законопроектах. І якщо вшанований наш письменник не лише звертався з надцятими листами до всіх органів державної влади, а уважно вивчав ті закони, котрі він намагається коментувати, він таких прикрих дурощів, звичайно, не припустим. Але це у нього, здається, на роду написано. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, давайте будемо терпішими один до одного. Я прошу вас. Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України. Увімкніть мікрофон.

 

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область, Всеукраїнська спілка власників земельних та майнових паїв.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги шановні радіослухачі! Інвентаризація цих об'єктів, про які йде мова, конче потрібна. Знову ми спотикаємось в парламенті з тією ситуацією, коли ми не знаємо взагалі: а що залишилося від цих об'єктів?

Фракція Соціалістичної партії України прийняла рішення не підтримувати цей законопроект. Аргументів з цього приводу у нас чимало. Я хотів би зосередити увагу парламентарів і радіослухачів на такому питанні: де ділося майно цивільної оборони? Ми же знаємо, що там на мільйони, сотні мільйонів було майна! Хто буде відповідати, куди за ці роки незалежності, перебудови, реформ при Леоніді Даниловичі Кучмі і при інших виконавцях-генералах, куди поділось це майно?

Сьогодні вже в оренді знаходяться тисячі об'єктів цивільної оборони. Хоча це не передбачено законом і це забороняється, але все-таки віддається в оренду.

Слідуюче питання. Під цими об'єктами знаходиться чимало тисяч гектарів земель. Яка доля цих земель? Хто в Державний бюджет сплачує за оренду цих земель? Якщо це - об'єкти державної значимості, тут є один підхід до цієї справи. А якщо вже ці об'єкти знаходяться в оренді у підприємців або. будемо говорити, у тих структур комерційних, які можуть сплачувати податок за землю, то це повинно бути іншим.

Тому поскільки ми не маємо на сьогоднішній день чіткої відповіді, ми не будемо підтримувати даний шановні колеги. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Так, шановні колеги, одну хвилиночку. Репліка Яворівський. Потім від комітету Черняк буде мати слово.

 

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, блок Віктора Ющенка.

Я дуже радий, що мій червоний колега, пан знає мою професію, я, на жаль, його професії не знаю, просто хочу нагадати слова, це не мої слова, шановний мій опоненте, це слова відомого поляка Єжи Лєца, який сказав приблизно таке: буває, що лаври пускають коріння в голову. В мене таке враження, що так сталося вже.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я прошу вас, давайте припинимо все це і будемо працювати.  Володимир Кирилович Черняк, будь ласка, позиція комітету.

 

ЧЕРНЯК В.К. 

Шановні колеги!  Комітет з питань економічної політики розглянув проект Закону України "Про внесення змін до переліку майнових комплексів державних підприємств, організацій, їх структурних підрозділів основного виробництва, приватизація або передача в оренду яких не допускається" і підтримує його для прийняття за основу в першому читанні.

Законопроектом пропонується суттєво скоротити перелік захисних споруд цивільної оборони, передача яких в оренду не допускається, залишивши в ньому лише ті споруди, які призначені для розташування  пунктів управління та які розташовані на території об'єктів підвищеної небезпеки та в 30-кілометровій зоні можливого радіоактивного забруднення навколо атомних станцій.

Законопроектом пропонується покращити фінансове забезпечення утримання захисних споруд цивільної оборони завдяки скороченню переліку відповідних об'єктів. Отже, з одного боку, пропонується  скоротити перелік об'єктів, а з іншого у зв'язку з цим покращити їх фінансування. Ось та інтрига, яка закладена в законопроекті.

Я вже сказав, що комітет з питань економічної політики його підтримав. Є висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, яке, в цілому, схвально ставиться до використання захисних споруд цивільного захисту для забезпечення господарських та інших потреб, в тому числі шляхом їх оренди.

Однак, управління вважає, що умови оренди цих споруд мають бути детально регламентовані на рівні закону, зокрема шляхом внесення відповідних змін до Закону України "Про правові засади цивільного захисту". Ось таку, на мій погляд, слушну пропозицію висловлює Головне науково-експертне управління. Крім того, воно звертає увагу на те, що з точки зору законодавчої техніки назву законопроекту доцільно змінити на "проект Закону України про внесення змін до Декрету Кабінету Міністрів України про перелік майнових комплексів, державних підприємств, організацій, їх структурних підрозділів, основного виробництва, приватизація або передача в оренду яких не допускається". Ось, власне, таких два зауваження. Я думаю, що друге зауваження не є обов'язковим. Ну, з точки зору законодавчої техніки, можливо, так доцільно зробити.

Ось я доповів вам висновки комітету і висновки Науково-експертного управління. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую, шановні колеги.

Одну хвилиночку! З мотивів три хвилини. Будь ласка, запишіться. На табло прізвища народних депутатів, що записалися з мотивів.

Будь ласка, Юрій Соломатін, фракція комуністів. Потім Карнаух.

 

СОЛОМАТІН Ю. П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Наша фракція підтримує зазначений законопроект, враховуючи ті зауваження, які були висловлені відповідними профільними комітетами і супроводжуючими комітетами. Але я хочу до цього додати лише наступне.

Так сталося, що з кожного законопроекту, котрі у нас сьогодні обговорюються, виникають бурхливі суперечки між протилежними таборами політичними, які сьогодні склалися в нас в Україні. І я до цього на закінчення хочу сказати одне: коли пани скубуться між собою, а це, з одного боку, помаранчі, а, з другого боку, біло-сині, то у холопів чуби тріщать. На жаль, наш народ докінця цього ще не зрозумів і вибирає між цими двома панами. Я бажаю, нарешті, зробити вірний вибір: відкинути обох. Дякую.

 

ГОЛОВА. Олександр Баранівський, будь ласка.

 

БАРАНІВСЬКИЙ О.П. Дякую, Володимире Михайловичу. Фракція соціалістів, Олександр Баранівський.

Шановні колеги,  я хотів би звернути увагу що нам пропонують. Нам пропонують виключити з переліку об'єкти, які практично знаходяться в зоні лісу, біля річок, в зонах відпочинку. Ми знаємо де знаходяться ці об'єкти, якими  сьогодні володіє  наше Міністерство з надзвичайних ситуацій, або це в  центрі  міст відповідних і так далі. Якщо вони їм так не потрібні і треба віддавати в оренду,  то давайте ми їх виключимо з переліку і включимо до переліку приватизації і проведемо прозору  приватизацію. Ми розуміємо що таке оренда. Це сьогодні оренда, завтра оренда з правом викупу і практично підприємства будуть вкрадені. Тому мене дуже дивує тут позиція  окремих колег комуністів, які так р'яно сьогодні бачачи, що будуть крадені ці об'єкти і дуже р'яно відстоюють позицію: давайте віддамо в оренду. Не можна цього робити. Це об'єкти, які повинні бути чітко на обліку і держава повинна ними управляти. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, Олег Білорус, будь ласка. Фракція Блоку Юлії Тимошенко.

 

БІЛОРУС О.Г.

Фракція Блоку Юлії Тимошенко буде проти цього законопроекту. Прошу передати слово Валентині Семенюк,  народному депутату.

 

ГОЛОВА. Валентина Семенюк, будь ласка.

 

СЕМЕНЮК В. П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії. Шановний Володимире Михайловичу, я хотіла б звернути особливо уряд. Після прийняття Конституції в 1996 році Верховна Рада ухвалила відповідне рішення, в якому чітко говорила, що всі зміни до декретів впроваджуються як закони. І сьогодні уже пройшло 8 років після прийняття Конституції і до цього часу подавати відповідні зміни до декретів, то давайте хоч прислухайтеся і дивіться до тих зауважень, які приймала  Верховна Рада. Тому я вважаю, такий документ приймать не можна. Це перша сторона.

Друге. Стоїть питання. Є у нас закон про оренду державного і комунального майна. будь ласка, вносьте туди  відповідні зміни. Є Перелік об'єктів, заборонених до приватизації. Вносьте туди зміни.

Ви розумієте, виносити такий документ, це стидно для........

 

ГОЛОВА. Так, дякую. Будь ласка, заключне слово від уряду. Дуже коротко. Є потреба чи немає? Немає.

Шановні колеги, прошу уваги! Ставиться на голосування пропозиція комітету  профільного про прийняття за основу проекту закону про внесення змін до переліку майнових комплексів державних підприємств, організацій, їх структурних підрозділів, основного виробництва, приватизація або передача в оренду, яких не допускається, щодо захисних споруд цивільної оборони, реєстраційний номер 5662.

 

За - 192

Рішення не прийнято.

Так. Я ставлю на голосування про направлення на повторне перше читання проект,  реєстраційний номер 5662.

 

За - 188

Законопроект відхилено. По Фракціях, будь ласка: "Наша Україна" - 1, Регіони України - 52, Комуністів - 59, СДПУ (о) - 5, Трудова Україна - 21, Народна аграрна - 10, СПУ  - 0, Блок Тимошенко - 0,  Союз - 11, Єдина Україна - 4, Центр - 12, НДП промисловці і підприємці - 7, демократичні ініціативи -3, позафракційні - 3.

Оголошується до розгляду проект Закону про  внесення змін до земельного кодексу України, щодо особливо цінних земель. Ну, у нас тут 2 проекти, Один - урядовий і один - автором якого є народний депутат Шкляр. Правда, народний депутат Шкляр звернувся з листом, просить розгляд його законопроекту перенести. Нам треба тоді обидва переносити, бо ми інакше не можемо, тому що ... Може давайте ми розглянемо їх тоді, бо інакше ми на голосування коли поставимо на перенесення ми не наберемо необхідної кількості голосів і просто спалимо законопроект. Будь ласка, доповідач - перший заступник Голови державного комітету по  земельних ресурсах Гарбуз Михайло Юркович. Підготуватися від комітету Володимиру Олексійовичу Лещенко.

Я просив би  вас разом тоді охарактеризувати два проекти.

 

ГАРБУЗ М.Ю.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Проект Закону України про внесення змін до статті 150 Земельного кодексу України розроблено з метою вдосконалення порядку надання та вилучення земельних ділянок на  південному узбережжі Криму  за погодженням з Верховною Радою України і внесено Кабінетом Міністрів України до  Верховної Ради у березні цього року.

Основні положення проекту стосуються внесення зміни до  частини першої статті 150 Земельного кодексу України, зокрема, щодо віднесення до особливо цінних земель в межах населених пунктів   південного узбережжя Криму, віднесених Кабінету Міністрів до курортних, а також за їх межами у прибережній захисній смузі виділеній вздовж Чорного моря.

Прийняття даного законопроекту сприятиме вирішенню питань охорони та раціонального використання земель на південному узбережжі Автономної Республіки Крим.

Відповідно до висновку Головного  науково-експертного управління Апарату  Верховної  Ради України даний законопроект може бути  взятий за основу.

Шановні народні депутати! Так як  два ці законопроекти, які повинні розглядатися у пакети, вони, в принципі, доповнюють один одного і можуть бути взяті за основу і об'єднані, я просив би підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Сідайте, будь ласка.

Я тільки одне тут думаю, шановні колеги, що дуже гарний закон, мабуть запізнилися ви на років п'ять, тому що ми його приймемо, а землі, треба було б сказати, скільки цих цінних земель залишилося ще, вони, мабуть всі розібрані, вже у приватній власності. Будь ласка.

 

ЛЕЩЕНКО В.О. Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати!  Перший законопроект, автором якого є народний депутат  Шкляр, крім того, що було зазначено в урядовому законопроекті, тут доповнює, що крім земель у межах населених пунктів Криму, ще також додаються ті, які знаходяться у прибережній захисній смузі виділених вздовж Азовського моря, а також землі в межах міста Києва  зайняті прибережними захисними смугами вздовж річок Дніпро, Десна, Десенка і навколо   великих озер, водосховищ та водойм.

Крім того, тут значить, у друге речення цього пункту додається, що вилучення особливо цінних земель додається  сільськогосподарського призначення для несільськогосподарських потреб. І додається: а також вилучення та  зміна  цільового призначення інших особливо цінних земель і те, що за текстом не допускається, за винятком випадків, визначених частиною другою цієї статті. Тобто така різниця.

Значить, Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин уважно розглянув обидва проекти і вважає, що законопроект, внесений народним депутатом України Шкляром, реєстраційний номер 5197, більш повно у порівнянні з урядовим, реєстраційний номер 5197-1, врегульовує це питання. Оскільки крім Чорного моря включає також прибережні смуги Азовського моря та великих річок Дніпра, Десни, а також великих озер та водосховищ. У той же час обидва законопроекти потребують доопрацювання при підготовці до другого читання, як в технічній частині, так і в приведенні їх  у відповідність до Водного кодексу України. Головне науково-експертне управління Апарату  Верховної Ради України  запропонувало прийняти за основу обидва  законопроекти і підготувати до другого читання один законопроект.

Крім того, Генеральна прокуратура України звернулася з листом до Верховної Ради України про прискорення прийняття законопроекту щодо врегулювання питань, пов'язаних з використанням земель прибережних смуг морів та великих річок.

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та наслідків Чорнобильської катастрофи, ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи пропонує прийняти за основу законопроект народного депутата Шкляра, номер 5197.

З огляду на вище викладене, Комітет з аграрної політики та земельних відносин пропонує  Верховній Раді прийняти законопроект номер 5197 за основу, а при доопрацюванні до другого читання врахувати ті положення, які є в урядовому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую. Коротко обговорення проведемо: два - "за", два - "проти". Я просив би чітко фіксувати  позицію виступаючих. Володимир Яворівський, підготуватися Мироненку.

 

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, блок Віктора Ющенка, Яворів, Жовкла.

Шановні колеги, наш спікер, Володимир Михайлович, дуже точно означив, що, Голова Верховної Ради, означив дуже точно, що тепер за цей законопроект уже можна голосувати. Я переконаний, за нього тепер проголосує і Гавриш, і інші. Уже все схоплено, все взято. Тепер справді можна накладати заборону. Це абсолютно нормальна наша, українська логіка у нашій українській чи неукраїнській, нашій з вами державі.

З моєї точки зору, я думаю, що абсолютно приспокійно можна відхилити урядовий законопроект, тому що законопроект Шкляра фактично увібрав у себе те, що пропонує і уряд. Уряд наш вирішив все накласти, так би мовити, уже якісь певні заборони на березі Чорного моря. Там уже дійсно нічого не залишилося. Леонід Данилович, Віктор Федорович, уже все там давно поділено, все, значить все, стрільба закінчена, все уже умиротворилося, там уже все нормально. І вони вирішили, уряд вирішив там питання це закрити.

Шкляр пішов далі, і звичайно долучив береги Дніпра і береги Десни. Це дуже добре. Але, з іншого боку, може постати питання: а чому тільки Дніпра і чому тільки Десни? А що робити із тими землями довкола Києва? Я теж розумію, що деякі реалісти можуть сказати, а що там у тих землях робити? Коли вже і родина Леоніда Даниловича захопила вже все, що тільки можна захопити. Уже засипаються останні і береги, і письменницьке оце селище у Кончі-Озерній, яке було уже також абсолютно схоплено.

Через те, мені здається, ми тепер можемо тільки розводити руками і сказати: ну, що ж, втратили. Одначе я абсолютно переконаний, що, маючи нормальну українську владу і патріотичну владу, і чесну владу, а ми її, мабуть, таку будемо мати після 21 числа, багато цих питань доведеться просто-на-просто переглядати. Через те давайте ми проголосуємо все-таки за цю версію Шкляра. Я, скажімо, переконаний, що ми її повинні зараз підтримати. Нехай хоч ми сьогодні врятуємо ще якісь хоч невеличкі шматочки, які залишилися, те, що не підходить Гавришу. Бо, бачите, Гавриш взяв шість гектарів. І пояснюю чому. Він дуже любить землю, ліс і коників. Єдина людина, яка є в Україні, яка дуже любить ліс і любить дуже коней, через те взяв шість гектарів, там біля нього ще собі хлопці нарізали. Через те це, справді, ви бачите, це - мародери! Вони не вірять в свою перемогу, бо якби вірили, то нашому Гавришу було б спішити сьогодні шість гектарів... Якщо переможе Янукович, можна 60 узяти. Ні, він хоче зараз.

Через те зрозуміло, що хлопці розбігають, через те хапають зараз, як мародери. Проголосуємо за законопроект Шкляра. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, Мироненко. Віктор Мироненко, фракція комуністів. Підготуватися Соломатіну.

 

МИРОНЕНКО В.А.

Пятый избирательный округ, Мироненко, фракция Коммунистической партии Украины.

Уважаемые народные депутаты, уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые соотечественники! Законопроект я бы предложил поддержать и один, и второй. Почему? Потому что мы, может быть, и не сможем принять какой-то, на который делается определенными силами ставка. А, между тем, сама тема, которую подымают авторы - и Шкляр, и Кабмин в данном законопроекте, заслуживает большого внимания и поддержки. Это и обеспечит уменьшение злоупотреблений, коррупции, это будет обеспечивать поступления большие и в бюджет местный, и в Государственный бюджет, но и это еще будет как-то уменьшать, наверное, те, весьма тягостные события, по крайней мере остроту этих событий снимет, которые есть в Крыму, и, может быть, не позволит осуществиться тому, что может произойти. Даже в проамериканском еженедельнике "Зеркало недели", который все-таки удивительно дал здесь правду, потому что я, на мой взгляд, это часто очень кривое зеркало, на мой взгляд. Так вот, в этом даже еженедельнике говорится, что некий координационный совет настаивает на национальной автономии, что в Крыму зреют кровавые события. И вы знаете, была не просто полемика, а острая борьба по поводу и участков на Южном берегу Крыма. И эта борьба используется еще для нагнетания межнациональных отношений во имя чьих-то интересов. И давайте ответим, чтобы на будущее все мы знали, какая угроза ждет Украину.

Когда я говорил правым, почему вы так вот не реагируете на этот больной национальный вопрос, который обостряют и обостряют, а мне говорят, да мы больше, это так называемые националисты, мы больше русских боимся, чем вот тех, кто эту заваруху устраивает в Крыму.

Между тем, вы знаете, что в Югославии по плану Соединенных Штатов Америки организована была нестабильность, обеспечено отделение Косово под предлогом защиты мусульман.

Сейчас все понимают уже, что "далекая рука" из Соединенных Штатов Америки протянулась в Украину и пытается управлять процессами, пытается ставить своих Президентов, депутатов и так далее, и в данном случае подготавливается, опять таки, розыгрыш национальной карты с целью вывода Крыма из состава Украины.

Я об этом спрашивал первых заместителей силовых ведомств и так далее, и Министерства иностранных дел, информация вот эта, действительно... СБУ и так далее... она подтверждается. И прошу всех учесть...

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Соломатін, підготуватися Мельничуку.

 

СОЛОМАТІН Ю.П.

Шановні колеги!  Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Здається, що всі слова потрібні для того, щоб зорієнтуватися і визначитися при голосуванні за ці законопроекти або проти вже сказані.

І я хочу лише ще раз підкреслити і підтвердити, що комітет з питань екологічної політики, природокористування і ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи схвально розглянув і підтвердив законопроект нашого колеги народного депутата України Шкляра і запропонував його взяти за основу в першому читанні.

Так само при розгляді поставилася наша фракція до обох цих законопроектів. І ми визначилися: будемо підтримувати в першому читанні законопроект депутатський, ну і зрозуміло, при доопрацюванні врахувати всі корисні речі і пропозиції, які є в урядовому  законопроекті.

На цьому можна було би мій виступ і закінчити. Але я просто повинен ще декілька речень сказати. Мій пожовклий, помаранчевий колега люто жалкував з цієї трибуни, що усі ці цінні землі вже вхоплені. І я так зрозумів, він жалкував, тому що помаранчам нічого не залишилося для останнього хапка. І тому мені зрозуміло, чому вони так лютують. Зараз готуються до переділу того, що вже захоплено. Ну, це ваша справа. Але ніяка "пора" і ніякі "порошисти" вам в цій справі не допоможуть. І не тому, що влада виведе проти "порошистів" водомети або будь-які інші засоби самозбереження. Але головне, що вам не дасть цього повторного хапка зробити наш народ, котрий вже збагнув, хто і як його водить навколо пальців кількох.

Ось такий "патріотизм" (в лапках) пропонують нам ті, які кричать за знедоленою Україною. Але обидва політичні табори - це два боки медалі, на котрій викарбуване одне: "Його припохабіє капітал". Давайте ми будемо пам'ятати про це. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Мельничук Михайло Васильович.

 

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область, Всеукраїнська спілка власників земельних та майнових паїв.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, шановні радіослухачі. Більш привабливим для нас є законопроект нашого колеги Шкляра. Фракція Соціалістичної партії України сьогодні вирішила підтримати даний законопроект. Все-таки він більш ширше дає можливість  спасти те, що ще залишилося, тут виступали і говорили мої колеги.

І все ж таки а що законопроект, що ж ця стаття в Земельному кодексі? Невже вона не спрацювала тоді,  коли роздавали землю? Та нічого подібного. Давайте ми візьмемо статтю 150 і процитую я її: "Вилучення особливо  цінних земель для несільськогосподарських потреб не допускається, за винятком випадків, визначених частиною 2 цієї статті". Частина 2 цієї статті не дає ніяких винятків. А земля була роздана. Тобто, шановні колеги, шановний колего Яворівський, при тому, що ми введемо,  ми сьогодні проголосуємо, все рівно якщо залишиться ця влада, вона буде і надалі допускати те, що допускає. Ну я розумію, не будемо говорити про кольори сьогоднішнього залу, будемо говорити про те, хто може зупинити це, який кандидат зупинить. Вчора теледебати показали, що є кандидат, який може це зупинити. Це кандидат від народу.

Я, шановні друзі, ніколи б не допускав собі займатися тут агітацією в користь одного чи іншого кандидата, але іноді за душу бере, що хтось в свій час зробив все аби стабілізувати економіку, зробив все для того, щоб сільськогосподарський виробник, селянин відчув полегшення, надав пільговий кредит. І це робилось чисто, відверто і чесно. Тому давайте так. Якщо ми сьогодні говорив про те, що уряд вніс законопроект 5197-1, то там взагалі отак вузесенько щось відмітив, депутат Шкляр це більш, будем говорити так, більш розширено. ...думаєм, що цей законопроект, за який ми проголосуєм, він спрацює після  21 листопада. Ми будем підтримувати даний законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, обговорення питання  завершено, будемо визначатися. Ставлю я в порядку поступлення законопроектів так як ми розглядали.

Ставиться на голосування про прийняття за основу Проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо особливо цінних земель), реєстраційний номер законопроекту 5197. Це  депутатський. Прошу голосувати.

 

За - 132

Я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України щодо особливо цінних земель (реєстраційний номер 5197-1), це  урядовий законопроект.

 

За - 143

Шановні колеги! Я розумію, що ви хочете сказати. У вас склалося враження, що ми  перший законопроект голосували урядовим. Подивіться   у себе по порядку денному. Першим законопроект у нас стоїть законопроект народного депутата Шкляра. Другим стоїть урядовий законопроект. Я  ще раз нагадую те, що говорили тут  і представники комітету і представники, по суті, уряду і всі виступаючі, що законопроект народного депутата Шкляра розширює і уточнює законопроект Кабінету Міністрів.  Порозумілися?

Я ще раз ставлю тоді з вашого дозволу на голосування, будьте уважні. Першим голосується проект  народного депутата Шкляра (реєстраційний номер 5197). Прошу голосувати.

 

За -  214

Ставлю на голосування законопроект за номером 5197-1, урядовий. Прошу визначатися.

 

За-146

Шановні колеги, шановні колеги, законопроект народного депутата Шкляра набрав 214 голосів. Ще раз я звертаюсь особливо до фракцій, які входять  в проурядову коаліцію, подивіться, будь ласка, законопроект Шкіля той же самий, тільки ще до Криму добавляє Київ. Шкляра. Давайте будь ласка, підтримаєм у першому читанні. А в другому, вносьте і Дніпро, і Дністро, і Дунай  - що хочете, які ріки і озера ще. Так я ставлю ще раз, мобілізуйтесь, будь ласка, про підтримку в першому читанні за основу проекту закону про внесення змін до земельного кодексу України, щодо особливо цінних земель, реєстраційний номер 5197. Прошу голосувать.

 

За - 218

Будь ласка по Фракціях. "Наша Україна" - 75, регіони України - 0, комуністи - 59, соціал-демократи, трудова Україна - нулі, народна аграрна партія - 20, соціалісти - 20, блок Тимошенко - 16. Союз і єдина Україна - нулі. Центр - 14, НДП партія промисловці, підприємці - 7, демократичні ініціативи - 0, позафракційні - 7. Будь ласка, запишіться з мотивів 3 хвилини.

Так, будь ласка, на табло: Манчуленко, за ним  - Колоніарі.

 

МАНЧУЛЕНКО Г.М.

Григорій Манчуленко, 203-ій округ українська народна партія, Блок Віктора Ющенка. Шановний головуючий, шановні колеги, мені прикро спостерігати за тим, як  Фракції парламентсько-урядової коаліції не голосують, більшість Фракцій, не голосують за проект колеги Шкляра, який хоче покласти край тим речам непристойним, які зараз відбуваються в українській державі щодо розбазарювання нашого одного із основних  багатств, землі. Мені видається, що такий підхід деяких фракцій парламентсько-урядової коаліції говорить про їхнє справжнє обличчя, про кого вони дбатимуть і дбають, це про людей, які мають величезні фінансові можливості, а інтереси тих людей, які заробляють собі на життя, ледве зводячи кінці з кінцями, їм байдуже. Тому треба повернутися до проекту Шкляра ще раз. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Колоніарі і за ним Мироненко.

 

КОЛОНІАРІ О.П.

Шановний Адаме Івановичу, я прошу передати слово пану Сулковському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Сулковського мікрофон.

 

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати.

Є пропозиція, що дійсно, оскільки ці проекти, ви  правильно Адаме Івановичу говорите, практично немає великої різниці у них, тим більше, що  вже декілька разів ставили на голосування, і так вже ми бачимо, що вони не пройдуть, є прохання повернути їх на доопрацювання. Комітету  треба попрацювати разом з авторами і винести, дійсно, його  на повторне перше читання. І ми його,  дійсно, приймемо, більш прекрасний проект закону.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Мироненко, за ним - Семенюк.

 

МИРОНЕНКО В.А. Прошу передать слово Масенку Александру Николаевичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Масенка, будь ласка.

 

МАСЕНКО О.М.

Дякую. На мій погляд, немає потреби повертати цей законопроект на доопрацювання. Ну, що тут ще доопрацьовувати? І так зрозуміло, що для тих питань, які порушені в урядовому проекті і у другому проекті, добавляється територія, яка знаходиться навколо Києва. Це, на мій погляд, розумна пропозиція. І, дійсно, це землі особливо цінні. І  ті, хто не голосує, мабуть це добре розуміють, але хай і люди знають, чого вони не голосують. Ви ж уже понабирали достатньо, я думаю. Ну,  скільки вам? Хіба ще вам і Пуща-Водиця потрібна, і ще  якісь  заповідні зони. Дайте ж ще люди хай трошки там повідпочивають. Все ж таки 40 мільйонів може ж залишиться без вас іще. Хіба тільки вам мати такі землі?

Я вважаю, що можна поставити ще на голосування і попробувати проголосувати ще раз.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Семенюк.

 

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Шановний Адаме Івановичу, я попросила б ще раз поставити на голосування з урахуванням тієї великої кількості звернень, які надійшли і до Спеціальної контрольної комісії, і до Голови Верховної Ради, і до всіх депутатів стосовно збереження особливо цінних земель.

І я думаю, нас зрозуміють наші виборці, тому що вони чують у засобах масової інформації проблеми особливо будівництва незаконних, що на землях, які є рекреаційні, на особливо цінних землях, які сьогодні навколо Києва. Це фактично наші легені міста Києва. Ті дерева, які вирубуються незаконно.

Я хотіла б, щоб ще раз, Адаме Івановичу, ми повинні виважено підійти до того питання, що такі землі, особливо цінні повинні бути збережені для всіх жителів України. І до нас їдуть люди дивитися чудовий наш край, бачачи і гордячись тим, що у нас прекрасна зелень, прекрасні землі. Прошу ще раз поставити. Колеги, давайте проголосуємо, виконаємо свій патріотичний обов'язок.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Калінчук ще від аграріїв хай скаже своє вагоме слово.

 

КАЛІНЧУК В.А.

Дякую, Адаме Івановичу. Шановні колеги, ми дуже уважно розглядали ці законопроекти на засіданні Комітету  з питань аграрної політики та земельних відносин. І прийшли до висновку, що обов'язково їх треба приймати у першому читанні. А потім при доопрацюванні до другого читання ми ще попрацюємо над тим, щоб і інші землі, які йдуть вдоль побережжя Чорного моря, щоб обов'язково включити. Це наше національне багатство. І ми повинні тут як Верховна Рада, як представники населення держави нашої підтримати ці законопроекти. Я прошу проголосувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, давайте мобілізуємося. Я ставлю на голосування про прийняття за основу у першому читанні законопроекту про внесення змін до Земельного кодексу України щодо особливих цінних земель. Реєстраційний номер 5197. Прошу голосувати.

 

За - 243

Дякую, законопроект прийнято у першому читанні. По фракціях:

"Наша Україна" - 94, "Регіони" - 0, комуністів - 58, соціал-демократи, "Трудова Україна" - нулі, Народна аграрна і соціалісти - по 20, блок Тимошенко - 19, "Союз" - 0, "Єдина Україна" - 1, "Центр" - 14, НДП, промисловців, підприємців - 10, "Дем.ініціативи" - 0, позафракційні - 7. Дякую.

Слухається...

 

ГОЛОС З МІСЦЯ. В цілому, в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, ні, ні. Є заперечення.

Слухається проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності громадян та посадових осіб у виконавчому провадженні. Реєстраційний номер законопроекту 5311, проект уряду. Доповідає міністр юстиції Олександр Володимирович Лавринович. Підготуватися Маркуш від комітету. П'ять хвилин, будь ласка.

 

ЛАВРИНОВИЧ О.В.

Шановний Адам Іванович, шановні народні депутати! Даний проект закону розроблений відповідно до прикінцевих положень Закону України "Про виконавче провадження та державну виконавчу службу", які вносились в чинні закони. Там передбачалося кілька доручень, які Кабінет Міністрів мав виконати.

Суть цього законопроекту, який зараз представляється вашій увазі, полягає в тому, щоб внести зміни в три чинних закони: це - Кримінальний кодекс України, це - Господарсько-процесуальний кодекс, а також Закон України "Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів".

Суть проблеми полягає в тому, щоб стимулювати добровільне виконання рішень суду, які набули законної сили в Україні, а також усунути певні некоректності, які виникли в самому кримінальному кодексі через неврахування окремих обставин при стягненні елементів на дітей і на батьків похилого віку з громадян, щодо яких суд ухвалив відповідне рішення.

Так, зокрема, статті 382 Кримінального кодексу України передбачає кримінальну відповідальність за умисне невиконання службовою особою вироку рішення ухвали постанови суду, що набрали законної сили або перешкоджання їх виконанню.  Але поруч з цим ми чудово розуміємо, що не тільки посадові особи ухиляються від виконання судового  рішення або свідомо йому перешкоджають.  Тому пропонується слова "службовою особою" вилучити з тим, щоб можна було застосовувати цю норму до всіх, незалежно від того, чи він є службовою особою, чи просто громадянин, який чинить такі самі дії.

Крім того проектом пропонується замінити відповідальність за злісне ухилення від сплати аліментів, встановлених  рішенням суду із виправних робіт на громадські роботи.

Я хотів би, щоб ви звернули на це увагу, тому що, на жаль, я подивився, що не було розуміння у виконавця з науково-експертного управління, який, очевидно, не належним, так сказать, мав .......... часу, щоб заглибитися в цю проблему.

Суть полягає в тому, що сьогоднішня диспозиція норми, яка існує в Кримінальному кодексі, не дозволяє навіть теоретично її застосувати. Мова йде про те, що сьогодні в 57-й статті Кримінального кодексу України передбачено, що покарання у виді виправних робіт встановлюється там  на строк від шести  місяців до двох років і відбувається за місцем роботи засудженого. І отам, на місці роботи з нього від десяти до 20 відсотків вилучають.

А справа полягає в тому, що він є злісним неплательщиком тому, що він не працює. Отам, де він працює, то там це вже не його проблема, це зобов'язання власника, або якщо це підприємство  державне, адміністрації стягувати ці кошти. І якщо вони не стягуються, то винний не громадянин уже, а той, хто зобов'язаний був їх стягувати. Тому тут ситуація така, що передбачена норма, яку не можна в принципі застосувати. І покарання в даному випадку може бути тільки якщо накладається штраф. Це одна частина норми, яка сьогодні діє. Ясна річ, що якщо немає майна у цієї людини, то виконання такого судового рішення по стягненню аліментів на дітей є неможливим. Для того щоб цього уникнути, пропонується, щоб була замінена ця міра покарання на громадські роботи. Тоді з'являється можливість при залученні до громадських робіт вилучати частку за рішенням суду на утримання дітей, які залишилися без джерел на існування.

Інша частина, яка пропонується до змін, стосується того, щоб ми вирішили питання стосовно 14 і 15. Відповідно до статті 14 і 15 Закону про виконавче провадження стосовно відповідальності експертів, експерти і перекладачі у виконавчому провадженні. Ми маємо сьогодні чимало проблем, коли висновки експертів стають причиною того, що потім породжує бурхливу реакцію суспільства і цього залу. Але чинні сьогодні норми передбачають їх відповідальність тільки в процесі їх роботи в суді і в досудовому слідстві. Те, що стосується господарських справ, не передбачено. Тому пропонуємо також передбачити відповідальність і на цій стадії. Є частина, яка стосується чисто приведення у відповідність...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити думку. Завершуйте.

 

ЛАВРИНОВИЧ О.В. Там, де мова йде про строки, зокрема ............ процесуальний кодекс, де передбачає три місяці пред'явлення виконавчого листа, Закон про виконавче провадження - три роки. Зрозуміло, що це має бути один термін. Тому пропонуємо привести це у відповідність.

І також те, що стосується захисту державного виконавця, який виходить на примусового виконавця відповідного до цього закону, який сьогодні є чинним, але не має посилань в інший профільний закон.

Я просив би підтримати даний законопроект, який буде слугувати покращанню ситуації з виконанням судових рішень в Україні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Олександре Володимировичу. Сідайте,  будь ласка. Від комітету - заступник голови Комітету з питань  законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Марія Андріївна Маркуш. будь ласка, три хвилини.

 

МАРКУШ М.А.

Фракція комуністів, Маркуш.

Шановний головуючий і шановні колеги! Комітетом  з питань  законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянутий поданий Кабінетом  Міністрів України проект закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо відповідальності громадян та посадових осіб у виконавчому провадженні). Зазначеним законопроектом  пропонується привести Кримінальний кодекс України, Господарський кодекс України та Закон України про державний захист працівників суду і правоохоронних органів у відповідність із законами України про державну виконавчу службу та про виконавче впровадження. Комітет підтримав зазначений законопроект з мотивів, наведених у пояснювальній записці суб'єкта права  законодавчої ініціативи і вважає за можливе рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні прийняти його за основу з подальшим  суттєвим  доопрацюванням. Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України також додержується такої думки.

Прошу підтримати зазначений законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Марія Андріївна. Сідайте, будь ласка.

Шановні колеги, будем голосувати?

Я ставлю на голосування  про прийняття за основу в першому читанні...

Юрій Анатолійович, я бачив, що ви захоплено ведете розмову по мобільному телефону і думав якраз це пройде. Так, тоді, будь ласка, Мироненко. За ним Кармазін. Будем?

 

МИРОНЕНКО В.А.

5 избирательный округ, Мироненко, фракция Коммунистической партии Украины. Уважаемые народные депутаты! Уважаемый Владимир Михайлович! Уважаемые соотечественники! Я полагаю, что данный законопроект надо принять в первом чтении ибо престарелые, нетрудоспособные родители и дети нуждаются в нашей помощи и хотел бы обратить внимание все же на то,  что, к сожалению, в пункте первом  и пункте  втором статьи  164 предусматривается более мягкое наказание в  части общественных работ. На мой взгляд все-таки смягчать по сравнению с исправительными работами  наказание нецелесообразно.

Время такое, что  наверное о детях надо сейчас особенно подумать.

Во-вторых. Вероятнее всего необходимо статью 382 привести в соответствие  со статье 164. Если  уж мы берем и выделяем проблему детей, проблему престарелых, то, наверное,  не в сторону смягчения в этом плане должно идти, какая-то ж дифференциация разумная должна быть.

Но вместе с тем давайте подумаем, уважаемые  народные  депутаты, и о другой стороне, вот о тех, кто уклоняется. Да,  они поступают часто морально, жестоко и в отношении детей, и в отношении  престарелых, нетрудоспособных, но вместе с тем давайте   посмотрим в какие условия государство поставило этих людей, которые  уклоняются. Это не является оправданием для уклоняющихся, но вместе с тем, если мы не учтем вот это, если мы не учтем  то, что мы людей оставляем часто без работы или с нищенской заработной платой, то  давайте тогда не будем удивляться, что эти люди уклоняются от выполнения   долга перед детьми и перед  престарелыми родителями, нетрудоспособными родителями.

Уважаемые соотечественники! Уважаемые народные депутаты! Призываю поддержать законопроект в первом чтении. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Кармазін. За ним Пузаков.

 

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати! Ми обов'язково маємо  сьогодні проголосувати за цей закон, але те, що зараз відбувається на території України, потребує мого звернення до міністра  юстиції.

Пане міністре юстиції, зараз державних службовців, міліціонерів, податківців викликають до свого керівництва і заставляють взяти відкріпні талони і таким чином позбавити їх  права голосувати. Я вертаюсь до Вас, як Міністра справедливості, бо до Генеральної прокуратури безполєзно звертатися, абсолютно. Звертаюсь до Вас, втрутьтеся в ситуацію, дайте команду, перевірте в межах своїх повноважень і доповідайте Президенту, як гаранту Конституції, що відбувається. Щодо змісту цього закону, шановні народні депутати, я абсолютно погоджуюсь з висновком Комітету про те, що закон проект треба приймати в першому читанні. Що пропонується? Пропонується  посилити відповідальність за ухилення від сплати елементів на утримання дітей. Внести зміни до статті 164  Кримінального кодексу, ми зразу це передбачали, ще при прийнятті. Але були деякі ліберали. які казали: "Ну, для чого обмеження волі?" А для того, що дітей не  забезпечують, а для того, що батьків кидають і от для того сьогодні  ставилося питання про  безпритульних в Україні, ось звідси воно  береться і треба таким чином ставити питання і  виховувати їх в тюрмі. Може  і прем'єр-міністрами колись стануть, якщо добре будуть виховані. Щодо не виконання судового рішення,  до 382-ої пропонується внести зміни також  добавити громадські роботи від 120 до 240 годин, або виправні роботи на строк до  2 років. Інша санкція залишається в силі. Це теж абсолютно правильно. Я не  можу тільки погодитись з одним, з внесенням змін до господарсько-процесуального  кодексу Україну, до статті 118, значком 1: відповідальність за ухилення  від виконання рішення, ухвали, постанови. На мій погляд, одна і та ж людина може притягуватися за, по статті 382 Кримінального кодексу Україну за невиконання судового рішення і може, якщо буде притягуватися якесь приватне підприємство буде покарана і по статті 118 із значком 1 Господарсько-процесуального кодексу. На мій погляд, це не викликано необхідністю. Що стає, що відноситься до  віднесення, фактично до правоохоронних органів, працівників державної  виконавчої служби, то думаю, що це  абсолютно правильно і треба внести зміни про державний захист працівників суду і правоохоронних органів. Пропоную...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Пузаков, за ним - Мельничук.

 

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина.

З таким розумінням проекту змін до Кримінального кодексу України в одному можна погодитися, а в іншому, мабуть, ні в якому разі. Якщо порівняти санкції статей 164 "Ухилення від сплати елементів на дітей" та 165 "Ухилення від сплати коштів на утримання непрацездатних батьків", то не зовсім зрозуміло, у чому полягає посилення відповідальності.

У діючій редакції по статті 164-й покарання передбачено у вигляді виправних робіт або ж  обмеженням волі. То законопроект передбачає покарання у вигляді громадських робіт або обмеження волі. Наприклад, за скоєний злочин, передбачений частиною першою вище вказаної статті передбачається  у вигляді 120 годин громадських робіт. Якщо розділити на дні, то це буде 5 днів за злочин, передбачений частиною другою, альтернативне обмеження волі. Пропонуються також громадські роботи до 240  годин, тобто  6 днів. Таким чином, злочинець у найгіршому для нього вироку відпрацював 10 днів, а діти, як не отримували елементів, так і не будуть отримувати. Якщо проаналізувати, то виходить, що законопроект не посилює кримінальну відповідальність, а навпаки. З іншим розумінням проектантів, то що прийняття призведе до покращання виконання стану  судових рішень, безумовно, можна погодитися.

Таким чином, можна зробити висновок, що під приводом необхідності внесення змін до деяких законів України, якіми врегульовуються питання щодо невиконання громадянами та іншими особами вироків судів, господарських судів, які є необхідними,  у тому  числі і посилення захисту здоров'я, честі та гідності працівників виконавчої служби можуть бути внесені зміни до вище вказаних статей Кримінального кодексу України, які потім будуть доказані практикою як помилкові, тому що сотні тисяч дітей та батьків залишаться без надійного законодавчого  захисту з боку держави. А тому зміни до статей 164 та 165 Кримінального кодексу України треба, мабуть, доопрацювати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Мельничук, мікрофон з місця.

 

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область, Всеукраїнська спілка власників земельних та майнових паїв.

Фракція Соціалістичної партії України своїм рішенням визначилася підтримати даний законопроект.

Але, пане міністре, я хочу звернутися до вас. Аби ви звернули увагу на слідуючи моменти. Внесення змін в три закони, усувати недоречності в законах. Все це ми вже навчилися, і ми робимо дуже досконало це, і роботи вистачає всім - і парламентарям, і тим, хто готує цей закон. У принципі, то хотілось би, щоб ми у парламенті приймали закони, які потім би ніхто не відміняв і не доопрацьовував, а вони були досконалими спочатку. Але це вже історія. Ми повинні це робити.

Навмисне невиконання посадовими особами рішень суду або ухилення від виконання, треба посилити відповідальність.

Пане міністре, я хочу вам сказати, що ви неодноразово реагували на мої запити депутатські звернення. І хочу вам подякувати за те, що в деякій мірі вдавалося вирішити і допомагати людям на місці, за це я вам вдячний.

Я хотів би звернути увагу, що до цього часу ваше розпорядження і відповідь, ту, яку ви мені дали, не виконана. По Кильменецькому цукровому заводу Чернівецької області не повернуто, вже п'ять років не виконується рішення по поверненню зарплати робочим. Миколаївська область, Іленецький район, село Восіяцки не виконується рішення і не виконуються ваші розпорядження щодо людей, яким не повернуто орендну плату за оренду земель і майна. Дніпропетровська область, Новомосковський район, село Спаське. Полтавська область, Новосанжарський район, село Старе Санжари. І таких прикладів чимало. Я розумію, що за всім не проконтролювати. Але все-таки управління, обласні управління юстиції, районні управління юстиції, які стоять на сторожі, повинні би взяти під контроль ваші вказівки.

Слідуюче. Я так і не розумію, таких випадків сотні і тисячі. Село Стальнівці Новоселицького району Чернівецької області. Коли виконавчою службою було виконано рішення суду і реалізована зерноочисна машина, яка коштує біля 50 тис. гривень за 300 гривень. І таких чимало випадків.

Я б хотів, щоб якимось чином було відслідковано, як же все-таки виконавча служба, яка виконує рішення суду, іде реалізація техніки або майна селян за безцінь в той час, коли в десятки раз більше коштує. А так законопроект потрібно підтримати. Фракція Соціалістичної партії буде голосувати за цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Обговорення питання завершено, шановні колеги. Всі, хто виступав, одностайні в тому, що даний законопроект треба прийняти за основу в першому читанні. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо відповідальності громадян та посадових осіб у виконавчому провадженні). Реєстраційний номер законопроекту 5311. Прошу голосувати.

 

За - 237

Рішення прийнято.  Дякую.

Розглядається проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо відповідальності у сфері державних закупівель). Реєстраційний номер законопроекту 4347. Доповідач народний депутат Вернидубов. Не бачу. Від комітету, будь ласка, Маркуш Марія Андріївна. Будь ласка, Маркуш Марія Андріївна - заступник голови Комітету з питань законодавчого забезпечення, правоохоронної діяльності. Ні, справа в тому, Вернидубова немає від комітету.

 (Ш у м   у   з а л і)

Так, ну, поскільки, Марія Андріївна, ми зараз швидко його заслухаємо, приймемо, і потім  Германчука оперативно.

Будь ласка, Марія Андріївна, прошу.

Зараз, шановні колеги, ми слухаємо 4347 законопроект.

Будь ласка.

 

МАРКУШ М.А.

Шановні колеги!

Законопроект номер 4347 народного депутата України Вернидубова про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення є ідентичним із законопроектом урядовим за номером 5513. Обома законопроектами пропонується внести доповнення у Кодекс України про адміністративні правопорушення новою статтею 164.14 з метою встановлення відповідальності за порушення законодавства України з питань державних закупівель, що сприятиме боротьбі з корупцією в цій сфері.

Комітет в цілому підтримав зазначений законопроект, але вважає за необхідне внести відповідні доповнення і до частини першої статті 294-ї кодексу, тобто вирішити питання про повноваження суддів по перегляду адміністративних справ зазначеної категорії. Цей законопроект депутата Вернидубова був поданий раніше, ніж законопроект урядовий.

Законопроект урядовий, на мою думку, є виписаний краще. Зараз по ньому доповідатиме представник від уряду. А свою думку стосовно цього я висловлю після нього.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре, дякую.

Шановні колеги, як бачите, ми не дуже помилилися.

Так, тоді давайте все-таки зекономимо час і будемо обидва законопроекти обговорювати, і я до доповіді  запрошую по законопроекту 5513 в урядовому голову головного контрольно-ревізійного управління Германчука Петра Кузьмовича.

Будь ласка. Петро Кузьмович, скільки? Три хвилин вистачить? Будь ласка, три хвилини.

 

ГЕРМАНЧУК П.К.

Я дуже дякую.

Шановний Адам Іванович, шановні народні депутати!  Протягом 2003 та 2004 року органами державного контрольно-ревізійної служби встановлено на дотримання законодавства про закупівлю за державні кошти, прошу, щоб ви вдумалися в цифри, на більш, ніж трьох тисячах об'єктах контролю на суму понад 400 мільйонів гривень. Закон України про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти передбачає адміністративну відповідальність за порушення законодавства про закупівлю. Проте міри такої відповідальності до порушників не передбачено, не визначено. Це сприяє, безперечно, уникати відповідальності та заважає наведенню державного порядку у сфері здійснення закупівель за державні кошти.

З метою розв'язання існуючих проблем Кабміном розроблено законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України, а саме: до Кодексу про адміністративні правопорушення та Закону про закупівлю товарів, робіт, послуг за державні кошти. Пропонується доповнити кодекс статтею, яка передбачатиме відповідальність за порушення встановленого порядку закупівель, визначатиме види правопорушень, розмір штрафу за їх вчинення. А також пропонується внести зміни до Закону про закупівлю товарів, робіт, послуг за державні кошти. Право складання протоколів про адміністративні правопорушення надаватиметься Рахунковій палаті та органам державно-контрольної, ревізійної служби, а також спеціально уповноваженому центральному органу виконавчої влади з питань координації закупівель. На сьогодні згідно з законодавством таким органом являється Міністерство економіки.

Право, хочу зауважити, накладання адміністративних стягнень надається виключно судам. Законопроект розглянутий, і ви сьогодні чули доповідь відповідного комітету, підтримується комітетом. Прийняття зазначеного закону не потребує додаткових матеріальних і фінансових ресурсів, сприятиме розвитку конкурентного середовища при здійсненні закупівель за державні кошти, зменшенню правопорушень у цій сфері, підвищенню відповідальності розпорядників державних коштів за дотриманням встановленого порядку закупівель, а також забезпечить дієвість та ефективність державного фінансового контролю, його профілактичну спрямованість, зміцнення фінансової дисципліни в державі.

Прошу підтримати. Дякую вам за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Петро Кузьмович.

Шановні колеги, ну, так все розповіли нам, що, я думаю, ми можемо визначатися. Немає заперечень? Ні, Кармазін хоче виступити.

Ще хто з тих хто записався? Так, будь ласка, від комітету Маркуш Марія Андріївна, будь ласка.

 

МАРКУШ М.А.

Шановні колеги, як я раніше вже відмічала, що урядовий законопроект є виписаний краще, цей  чіткіше виписаний, більш повно ліквідує правову прогалину у сфері  відповідальності за порушення  закупівель товарів, робіт і послуг за державні  кошти, ніж законопроект  4347. Він кращий у всіх відношеннях.

Рішенням комітету від 8 вересня 2004 року було рекомендовано  Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні прийняти цей  законопроект за основу з врахуванням висловлених до нього зауважень. Комітет підтримує зазначений законопроект. Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради додержується такої ж думки.

Шановні колеги, прошу голосувати за цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. будь ласка, Кармазін. За ним Мельничук.

Ні, будь ласка, я дивлюся.

 

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати! Шановні урядовці і присутній тут голова Контрольно-ревізійного управління! Я абсолютно погоджуюся з тим, що непогано мати в Кодексі про  адміністративний проступок статтю  ще одну 164, хай буде уже зі значком  14, порушення  законодавства про здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти. Але я хочу звернутися до уряду. Я хочу звернутися до пана Януковича. Вчора ж були не дебати. Вчора були два монологи: і Ющенка, і Януковича. Я, як голова Партії  захисників Вітчизни, запрошував би пана Януковича до дебатів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Анатолійович! Ви про 164 статтю говоріть.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Так я з цього приводу говорю якраз. Чому? Тому що цей закон, прийнятий кодекс ще 7 грудня 1984 року. І що, весь уряд не спроможний підготувати зміни і нову редакцію кодексу? Це нам треба вводити статтю  164 з значком аж 14? І зараз ми витрачаємо час на те, щоб маленьку статтю сюди вживляти. І, користуючись тим, що тут є голова КРУ, я звертаю увагу, що зараз перед закупівлею, замисліться, дитячих подарункових наборів із цукерок, на  50 мільйонів гривень проведені закриті торги, де прийняли  участь три учасника  замість десяти, як було у минулому році. І таким чином ще 50 мільйонів  гривень зараз пішли у тінь по неконкурентним цінам, з тими ж  самими порушеннями.

Я звертаюся до голови Рахункової палати  Валентина Симоненка. Припиніть ці зловживання уряду.

Звертаюся до вас, пане  Германчук, припиніть ці зловживання уряду.

Що стосується  адміністративної відповідальності, то тут треба обов'язково записати: "без  ознак вчинення кримінально-карного діяння", як то  зловживання службовим становищем,  або перевищенням  влади. А тут саме, де порушено чітко закони про  закупівлю, те, що ви правильно сказали, але недалеко  залізли ваші люди, я прошу, хай подивляться все, незважаючи на те, хто за цим  стоїть. Я вас завіряю, що Кармазін за тим  ніколи ніде не стояв.

А якщо безчесно навіть  у дітей  з подаруночків  зараз накручують на цьому гроші,  на 50 мільйонах гривень, і кажуть, що куди вони підуть, що вони підуть на вибори, це вже дійсно треба вживати заходи і порушувати кримінальні справи.

Я звертаюся знову до  Генерального прокурора Васильєва. Геннадію Андрійовичу,  ви займаєте цю височенну посаду, будь ласка, проведіть перевірку, я вже звернувся з цього приводу до вас, я звернувся, і ноль реакції. То у вас же є ціле управління, яке має здійснювати нагляд. Зупиніть  беззаконня. Я за прийняття у першому читанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Мельничук. За ним Пинзеник.

Мельничук з місця, будь ласка, мікрофон.

 

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область,  Всеукраїнська спілка власників земельних та майнових паїв.

Я висловлю думку фракції Соціалістичної партії. Ми прийняли рішення підтримати  даний законопроект 5513. Мені дуже сподобалося те, що сьогодні контрольно-ревізійна служба  доповідала цей законопроект і що все-таки приймаються міри, щодо підсилення . Таке перевірено більше 3 000 суб'єктів, які займалися закупкою товарів і послуг за державні кошти для державних потреб і це все-такі біля 500 міліонів гривнів, а безумовно, що держава повинна суворо контролювати закупівлю товарів і послуг. Те, що контрольно-ревізійне управління сьогодні доповідало я би хотів, пан Германчук, Вам сказати  слідуюче, я ось тут, я хотів би подякувати Вам за те, що у Вас є такі кадри в Контрольно-ревізійному управлінні, як в Чернівецькій області. Я вдячний цим людям, які в свій час розкрили зловживання по  обласній державній адміністрації 17 начальників управлінь, які використовували державні кошти не за призначенням. При  минулому керівництві, минулому керівництві, не при Романові, що вони знайшли мужність і подали на цих посадовців до прокуратури, але  мужності не вистачило в керівництва обласної прокуратури аби довести до суду і щоби  ті особи, які винні були в витрачанні державних коштів за непризначенням, були притягнуті до суду. Але історія є історія і сьогодні я хочу вам сказати, що в мене, як народного депутата України не має ні яких зауважень до роботи контрольно-ревізійної служби Чернівецької області. І де я буваю по областях, не має застережень і у моїх  колег,  і у тих, хто звертається зі скаргами до контрольно-ревізійної служби. Це я хотів вам сказати просто як подяку за те, що  в вас не мало чесних і порядних людей. І ще одне хочу сказати: контрольно-ревізійне управління, ваші служби не використовують владу для того, щоб давить або на підприємця перед виборами, або на інші суб'єкти виборчого процесу і це робить обличчя вашої служби. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Михайло Васильович. Треба більше про законність, про службу. Видно, Петро Кузьмович буде просити щось в Вас. Так, будь ласка, Пинзеник.

 

ПИНЗЕНИК В.М.

Віктор Пинзеник, Блок Віктора Ющенка "Наша Україна". З бюджетів всіх рівнів щорічно на державні закупівлі витрачаються міліардні суми коштів. Законодавством передбачені конкурсні або тендерні умови  державних закупівель. Є відповідний Закон про тендер. Немає тільки одного, в Україні немає тендерів. Я думаю, що не секрет для всіх, що всі державні закупівлі здійснюються з так званими відкатами, а якщо говорити людською мовою,  то хабарами. І це  пронизує всю систему державних закупівель. І відомі приблизно ставки.

Похвальним є  бажання Головного контрольно-ревізійного управління виправити цю ситуацію. Однак, на жаль, це рішення не виправляє ситуацію. Бо в одному з комітетів ви могли побачити матеріали, як ліки, які на світовому ринку коштують по два долари, купуються за  сім доларів. Ви можливо чули про факт того, як французька компанія відмовилася поставляти медичне обладнання Україні по одній простій причині:  що так багато не крадуть, а ми серйозна компанія і не збираємося псувати собі репутацію.

У зв'язку з цим зверніть увагу на норми цього закону, що передбачає цей закон. Закон передбачає встановити штрафи за порушення норм законодавства про закупівлі, штрафи до 1700 гривень. Чи здатні такі суми штрафів вирішити ситуацію, коли суми відкату оцінюються  сотнями тисяч гривень, а іноді і в більшу суму. Тому проблема  не в штрафах, проблема у базовому законі, бо базові закони виписані так, які дають можливість чиновником завжди  маніпулювати і обирати виконавця державного замовлення, а не давати   виконання замовлення тій структурі, яка пропонує найнижчу ціну. І тому цим законом ми проблему не вирішуємо. Треба міняти базовий закон про державні закупівлі, де буде єдиний критерій переможця, визнання переможця - мінімальна ціна поставок.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, обговорення питання  завершено. Будемо визначатися.

Будьте уважні! Я буду ставити у такому порядку, як ми обговорювали. Тобто першим буде ставитися на голосування законопроект Вернидубова, а другим - законопроект Кабінету Міністрів. Зрозуміли?

Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону  про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо  відповідальності  у сфері державних закупівель). Реєстраційний номер 4347. Автор - народний депутат Вернидубов. Прошу визначатися.

 

За - 170

Ставлю на голосування про прийняття за основу у першому читанні  Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо відповідальності за порушення законодавства про закупівлю товарів). Реєстраційний номер 5513. Це урядовий законопроект. Прошу голосувати.

 

За - 231

Рішення прийнято. Закон прийнято у першому читанні. Дякую.

Переходимо до розгляду проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про об'єднання громадян" (щодо створення та діяльності). Тут автори законопроектів - Шевченко Олександр Олександрович. Не бачу. Гошовський Володимир Сергійович. Немає. Від комітету - Соболєв. Від комітету, будь ласка, Кармазін. Прошу, Юрію Анатолійовичу.

 

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати, Комітет з питань правової політики розглянув проект Закону України про внесення змін до Закону про об'єднання громадян, номер 3263, поданого на розгляд народним депутатом України Шевченком.

Цей законопроект спрямований на вдосконалення умов для реалізація громадянами свого конституційного права на свободу об'єднання та подолання труднощів, які з цим пов'язані. Законопроектом передбачені підстави відмови у державній реєстрації, покладена відповідальність за невідповідність статутних документів вимогам закону на засновників, що допоможе вивільнити час відповідних державних органів на перевірку статутних документів.

Наслідком впровадження законопроекту має стати підвищення ефективності роботи громадських організацій.

Комітет з питань правової політики рекомендує Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про об'єднання громадян", поданого на розгляд народним депутатом України Шевчуком, прийняти за основу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шевченко.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Шевченко. А я сказав? Вибачте, вибачте.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України також вважає, що законопроект може бути прийнятий за основу. Більше того, Головне науково-експертне управління таким чином сформувало свої зауваження: редакцію статті другої проекту, а саме - "Громадська організація може набувати статусу неприбуткової організації, стаття два проекту" слід узгодити з частиною другою пункту сім, 11, 12 статті сім Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств", де зазначено, що набуття статусу неприбуткової організації здійснюється при її первинній реєстрації. І узагальнюючий висновок, що може бути взятий за основу з урахуванням цього зауваження.  

Тому комітет рекомендує вам прийняти цей законопроект. Тут, по суті, міняється тільки стаття п'ята законодавства про об'єднання громадян, складається з конституції цього закону, податкового законодавства та інших законів та підзаконних нормативних актів. Доповнюється стаття дев'ята п'ятою частиною такого змісту: громадська організація може набувати статусу неприбуткової організації відповідно до законодавства України та здійснювати діяльність, яка відповідає такому статусу.

І доповнюється стаття 11 частиною п'ятою такого змісту: після легалізації громадської організації її засновники стають членами такої організації. Частина третя статті 15-ї викладається в редакції: заява про реєстрацію місцевої громадської організації розглядається у десятиденний строк з дня надходження документів, а всеукраїнська протягом одного місяця. Рішення про реєстрацію або відмову в ній заявнику повідомляється письмово в десятиденний термін. 

І відповідальність за відповідність чинному законодавству статутних документів, що подаються для реєстрації, несуть засновники. І в частині першій статті 16 вказано, коли може бути відмовлено: якщо назва, статутні або інші документи, подані до реєстрації, або його мета підпадають під обмеження, що встановлені статтею чотири цього закону, якщо для реєстрації не додано всіх документів, що вимагаються...

 

 (Ш у м   у   з а л і)

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юрій Анатолійович, сідайте, будь ласка.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Я від слова в обговоренні відмовляюся, тому що...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Та, звичайно, я так і зрозумів, я так і зрозумів, Юрій Анатолійович. Я оцінив вашу жертовність.

Так, будь ласка, Яворівський, за ним Пузаков.

Мікрофон, будь ласка, Яворівському.

 

ЯВОРІВСЬКИЙ В. О.

Володимир Яворівський, блок Віктора Ющенка, 123-й демократичний виборчий округ, Володимир Яворівський, учасник бойових дій в Кіровограді.

До речі, щойно Верховній Суд визнав... розглянув питання і визнав перевагу Ющенка по цьому округу, який раніше не був врахований, ще 45 тисяч голосів. Я дуже радий і вдячний Верховному Суду за об'єктивність.

Шановні колеги, для мене особисто це чисто технічний закон, який, справді, конче потрібен: треба відділяти громадську організацію неприбуткову, скажімо, від прибуткових. І "Наша Україна" цілковито підтримує і буде голосувати за цей законопроект, і ми просимо підтримати і інших колег.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Будь ласка, Пузаков, за ним Мельничук.

 

ПУЗАКОВ В.Т. 

Володимир Пузаков, фракція комуністичної партії України, Кіровоградщина.

На сьогодні двомісячний термін не є виправданням та не сприяє ефективній реалізації громадянами свого конституційного права на створення об'єднань.  Але разом з тим я хочу зауважити, що українське законодавство ліберально ставиться до існування навіть найсумнівніших культів. Як нам відомо, що саєнтологію не визнають ні в жодній державі Європи, бо ж саєнтологія - це не релігія. А сьогодні в Києві якраз готуються зареєструвати міжнародну секту саєнтології, діяльність якої викликає велику занепокоєність представників правоохоронних органів в багатьох країнах світу. Ця організація постійно звинувачувалася світовим співтовариством у порушенні прав людини, релігійних свобод і у шахрайстві. Її лідери, прикриваючись релігійним статусом, проводять незаконну діяльність з елементами економічної злочинності та психічного терору щодо своїх членів. А вербування в свою секту здійснюється за допомогою обману та психологічної маніпуляції.

В країнах Європи прийняті закони, які суттєво обмежують функціонування цього культу, а у нас це будь-ласка. В Україні існує ціла система добре організованих структур, які часто координують свої дії та мають могутній політичний "дах". Більшість з них мають свої штаб-квартири, наприклад, при прикриттям українських націоналістів привільно почувається керівнику секти Посольства Божого. І коли правоохоронні органи намагалися вислати його за межі України за порушення ним законодавства, то 50 "нашоукраїнців" стали на його захист. Виникає питання: так чию ж Україну вони будують? На превеликий жаль, ніхто, крім комуністів, не може протистояти можливій загрозі національній безпеці. Ми повинні не допустити реєстрації сумнівної організації. Я вношу пропозицію: передбачити в законі недопущення реєстрації організацій, які створюють загрозу для життя людей. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, мікрофон Мельничука. За ним Баранівський.

 

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область, Всеукраїнська спілка власників земельних та майнових паїв.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги. Враховуючи, що час йде, я вношу пропозицію проголосувати і підтримати даний законопроект.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Тим більше що наступний ваш законопроект буде.

Будь ласка, Баранівського я не бачу. Тоді будемо визначатися.

Ще раз, шановні колеги, нагадую рішення комітету профільного, бо ми розглядаємо два законопроекти: за номером 3263 і 3263-1. Профільний комітет і, до речі, Головне науково-експертне управління рекомендує прийняти за основу законопроект за номером 3263, а законопроект за номером 3263-1 направити на повторне перше читання. Це я вам нагадав рішення комітету і висновок головного експертного управління, науково-експертного.

Я ставлю на голосування ці два законопроекти.

Голосується про прийняття за основу в першому читанні Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про об'єднання громадян" (щодо створення та діяльності). Реєстраційний номер 3263.

Прошу голосувати.

 

За - 270,

Рішення прийнято.

Ставиться на голосування про прийняття за основу в першому читанні Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про об'єднання громадян" (реєстраційний номер  3263-1). Прошу визначатися.

 

За - 146.

Є пропозиція, я ще раз нагадую, профільного комітету і Головного науково-експертного управління про направлення цього  законопроект на доопрацювання, на повторне перше читання.

Ставлю на голосування  про направлення на повторне  перше читання законопроекту за номером 3263-1. Прошу  голосувати.

 

За - 192,

Законопроект відхилено.

По фракціях? Будь ласка. До туберкульоза дійдем, не переживайте. "Наша Україна" - 0, Регіони України - 49, комуністів - 56,  соціал-демократи - 3, Трудова Україна - 29, Народна аграрна  - 18, соціалісти - 0 , Блок Тимошенко - 11, Союз - 7, Єдина Україна - 0, Центр - 12, НДП, промисловці  і підприємці - 5,  Демократичні ініціативи - 0, позафракційні - 2.

Відхилений законопроект.

Слухається проект  Закону про внесення змін до Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування" (щодо оплати праці керівних працівників департаментів). Реєстраційний номер 5639. Автор ініціативи - народний депутат Мельничук. будь ласка,  три хвилини.

 

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні колеги! В даний час у складі міських рад, обласних центрів утворені і діють протягом багатьох років департаменти, які виконують завдання високого ступені складності, багатофункціональності програмно-цільового напрямку, координують роботу  пов'язану з виконанням цих завдань. У структурі департаменту налічується по  два і більше управлінь, які функціонують, як структурні підрозділи одногалузевого або багатофункціонального спрямування. У свою чергу у складі управлінь функціонують відділи, як базові структурні підрозділи, як ..........для виконання завдань за одним напрямком функцій діяльності виконавчого органу самоврядування.

На сьогоднішній день Закон України "Про  службу в органах місцевого самоврядування" не передбачає посади директорів, перший  заступників, заступників директорів департаменту,  у зв'язку з чим виникають проблеми з оформленням пенсій працівникам, які працюють на цих посадах.

Шановні друзі! Прийняття цього закону не потребує витрат з Державного бюджету, оскільки  фінансування    виконавчих органів місцевого самоврядування здійснюється за рахунок  коштів місцевих бюджетів.

Прийняття цього  закону дозволить вдосконалити оплату праці керівних працівників департаментів міст обласного, республіканського, Автономної Республіки Крим значення.

Міністерство  праці та соціальної політики України підтримує  пропозицію внесення змін  до Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування". Звертаюся до вас, шановні  колеги, підтримати  даний законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Олуйка я не бачу. Є, вибачте, я дивлюся  на ваше зручне місце.

Будь ласка, від комітету Віталій Миколайович Олуйко.

 

ОЛУЙКО В.М.

Шановні народні депутати!  Наш Комітет з   питань державного будівництва та місцевого самоврядування на своєму засіданні 7 жовтня розглянув даний законопроект про службу в органах місцевого самоврядування і рекомендує Верховній Раді України при розгляді у  першому читанні прийняти за основу. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги! Ніхто не заперечує? Заперечують двоє: Кармазін і Беспалий. Так, будь ласка, з місця по хвилині, справитесь. Кармазин, потім Безпалий. Прошу мікрофон Кармазина.

 

КАРМАЗИН Ю.А.

Юрій Кармазин, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенко "Наша Україна". Шановні народні депутати, насамперед я хотів би подякувати народному депутату Мельничуку за те, що він правильно зрозумів проблему, яка є сьогодні в органах місцевого самоврядування, але потребує суттєвої реформи. О там треба робить реформу, на місцях, бо сьогодні під час проведення сесії  міської ради в Одесі заборонили виступати, взагалі надавати слово народному депутату міської ради Селянину. В Одесі іде полювання на все помаранчеве, скоро на листя будуть кидатись, але вже працівники кримінального розшуку зупиняють людей, які стрічки помаранчеві пов'язують, уявляєте собі? А те що пропонується доповнити четверту категорію  посад  в органах місцевого самоврядування, посадами директорів та заступників директорів департаментів міських рад, це, на мій погляд, нормально. Це турбота про людей, які, зрозуміло, служать Україні, а не  таким людям як Боделан. Дякую вам за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, будь ласка, Безпалий - одна хвилина, потім - Семенюк.

 

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Да, я дякую, тільки згідно регламенту, навіть скороченого, я все ж таки маю 3 хвилини і я є член Комітету з питань державного будівництва, місцевого самоврядування, який дуже уважно розглянув ініціативу депутата Мельничука і її підтримав. І тому я думаю, що це ми також її підтримаємо. Тому що захистити права людей може тільки той, хто  сам має надійно захищені права. Про це нормально висловився депутат Кармазин і я хочу сказати на цей раз вже  від Фракції "Наша Україна", блоку Віктора Ющенка, що  ми, безумовно, захистимо і поновимо на роботі всіх тих людей, які через принципову свою вільну позицію сьогодні  утискуються владою. І навпаки ті будуть відповідати, хто звільняє безпідставно людей. Разом з тим, я хотів би сказати, що це питання доречно піднято Мельничуком, але не повністю і ми розглядає мо питання  і будемо надавати статус службовців  місцевого самоврядування або державних службовців, відповідно всім тим, хто займає посади в органах державної влади, місцевого самоврядування, зокрема, я прошу виставити мені, як це належить 3 хвилини і не вимикати, тому що я маю право на виступ, я нормально записаний...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, ви не сперечайтесь, ви не  сперечайтесь. Завершуйте, будь ласка, завершуйте думку.

 

БЕСПАЛИЙ Б.Я.  Ну, я думаю, що чомусь неприємно слухати виступи на захист службовців місцевого  самоврядування, це ж наші колеги, я з цього дивуюся. Я думаю, що треба поширити статус державного службовця, по-перше, на тих лікарів і вчителів, які працюють у  державних закладах охорони здоров'я або у державних навчальних закладах, а також на тих вчителів і лікарів, які працюють у закладах комунальних охорони здоров'я і навчальних закладах. І це буде правильно.

До речі, так було завжди. І спеціально для моїх колег, які зліва від мене, я нагадую, що якраз  батько  Володимира Леніна був якраз вчителем і мав високий статус  штатського генерала,   статського советника. І я думаю, що це буде, дійсно, дієвий захист лікарів і вчителів, щоб вони отримували не  крохи з барського чи то ..........прем'єрського столу, а мали, посіли у суспільстві  гідне  рішення. І це буде одним з перших указів, одним  з перших рішень народного Президента Віктора Ющенка, якому, я переконаний, буде аплодувати вся ця сесійна зала. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Тільки шановні колеги, указне право у  нас уже завершено, усе вирішується законами.

Будь ласка, Семенюк з місця і будемо голосувати.

 

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Шановні колеги, ще приймаючи  Конституцію у 1996 році під головуванням Олександра Мороза,  ми зберегли представницькі органи на місцях, тобто ради народних  депутатів. Це одна із головних тез і тем, які були тоді найбільшим спором у сесійному залі. Ці органи ми зберегли. Ми ратифікували Європейську  хартію по місцевому самоврядуванню, але нам сьогодні треба наповнити змістом виконання Закону і про місцеве самоврядування і, звичайно, у першу чергу європейської хартії. А виконання цих законів може бути лише тоді, коли є державні службовці, які можуть чітко, чесно і справедливо виконувати свою роботу. Саме тому Соціалістична партія України була ініціатором цього  законопроекту. І ми вважаємо, що представницькі органи на місцях. Державні службовці, які працюють в органах місцевого самоврядування. А я думаю, після політичної реформи будуть формувати виконавчі органи. Це буде запорука руху України до Європи, до соц...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Обговорення питання завершено.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу у першому читанні проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування" (щодо оплати праці керівних працівників департаментів). Реєстраційний номер 5639. Прошу голосувати.

 

За - 216

По фракціях, будь ласка.

“Наша Україна", підтягніться, - 47,  "Регіони України" -  41, Фракція комуністів - 58, СДПУ(о)  - 0, "Трудова Україна" - 0, Народна аграрна партія - 20, СПУ - 20, Блок Тимошенко - 13, "Союз" - 7, "Єдина Україна" - 0, "Центр" - 4, НДП та ПППУ - 1, "Демініціативи" - 0, Позафракційні - 5.

Шановні колеги, прошу мобілізуватися. Я звертаюся до "Нашої України". Ні. Я звертаюся до тих, хто палко підтримував законопроект.

Будь ласка, ставиться ще раз на голосування проект Закону про внесення змін до Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування" (щодо оплати праці керівних працівників департаментів". Реєстраційний номер 5639. Прошу голосувати.

 

За - 260

Можливо, приймемо одразу як закон? Нема заперечень? Я ставлю на голосування в цілому як закону. Прошу голосувати.

 

За - 254

Закон прийнято в цілому як закон.

Я продовжую засідання наше на 15 хвилин. Прошу оперативно, шановні колеги. У нас є чимало цікавих законів. Ось, наприклад, один із них - проект Закону про внесення змін до Закону України про боротьбу із захворюванням на туберкульоз (щодо осіб, які підлягають обов'язковій профілактиці). Тут два законопроекти. Будь ласка, оперативно, Бахтєєва Тетяна Дмитрівна. Підготуватись Косінову.

 

БАХТЄЄВА Т.Д.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги! Во многих странах мира, в том числе и в Украине, туберкулез, как инфекционное заболевание, вышел из-под контроля. По этой причине в апреле 1993 года Всемирная организация здравоохранения объявила эту инфекцию глобальной опасностью.

Сегодня средний показатель заболеваемости на Украине составляет 75,6 процентов на сто тысяч населения. Хочу обратить ваше внимание, уважаемые коллеги, что среди больных, у которых впервые диагностирован туберкулез, около 65 процентов - это лица социально не защищенные - не работающие, трудоспособного возраста, те, кто возвратился из мести лишения свободы, пенсионеры, мигранты, лица без постоянного жительства. Итак, проблема туберкулеза является не только медицинской, но и медико-социальной.

Среди причин эпидемической ситуации с туберкулезом можно назвать несвоевременное выявление туберкулеза, больных туберкулезом. Среди лиц, прибывших из мест лишения свободы туберкулез выявляется в 25-30 раз чаще. Сегодня для решения этой важной проблемы в охране здоровья населения необходимо, во-первых, внесение изменений в действующее законодательство для создания условий эффективной комплексной борьбы с заболеванием туберкулеза на государственном уровне, во-вторых, стабильная финансовая и материальное обеспечение для своевременного диагностированная и лечения больных.

С этой целью был внесен проект закона Украины о внесении изменений и дополнений в закон Украины о борьбе с заболеванием туберкулезом. Это лица, которые освобождены из учреждений уголовно-исполнительной системы, где они отбывали наказание, во время их регистрации по месту проживания. В случае отсутствия сведений, о проведении их обязательного профилактического медицинского осмотра на туберкулез на протяжении последнего месяца перед освобождением.

 Далее, которые не работают, во время их регистрации в государственной службе занятости как таких, которые ищут работы в случае отсутствия  сведений о проведении их профилактического медицинского осмотра на туберкулез на протяжении последнего года до обращения.

Далее, которые являются членами малообеспеченных семей во время их обращения в государственные структуры за любой социально-бытовой помощью в случае отсутствия сведений о проведении их профилактического медицинского осмотра на туберкулез на протяжении последнего года до обращения в указанную службу.

Кроме того, законопроектом предлагается включить в группу с повышенным  риском заболевания туберкулезом граждан, уволенных из уголовно-исполнительных учреждений. Принятие данного законопроекта даст возможность улучшить механизм своевременного выявления инфицированных и больных туберкулезом в целом, будет содействовать активизации деятельности по предотвращению возникновения...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Тетяна Дмитрівна. Сідайте, будь ласка. Сідайте.

Косінов Станіслав Анатолійович. Ви оперативніше, за хвилинку, якщо можна.

 

КОСІНОВ С.А.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати! Косінов, фракція Народної аграрної партії України.

Мій колега достатньо приділяв уваги статистичним даним щодо захворювання на туберкульоз. Я дуже коротко скажу, які пропонуються зміни до Закону про боротьбу із захворюванням на туберкульоз. Пропонується внести зміни до статті восьмої цього закону: стосовно деяких категорій громадян, які повинні проходити обстеження на цю хворобу. Обов'язковим профілактичним медичним оглядам мають підлягати: незайняті особи у разі відсутності відомостей про проходження ними профілактичного медичного огляду на туберкульоз протягом останнього року до звернення під час їх реєстрації в державній службі зайнятості як таких, що шукають роботу; друга категорія - це особи, зняті з медичного диспансерного обліку в протитуберкульозних закладах у зв'язку з видужанням щороку протягом перших п'яти років після зняття з обліку; і третя категорія - це особи, що перебувають на медичному диспансерному обліку в наркологічних і психіатричних закладах щороку. Запропоновані зміни створять підгрунтя для своєчасного виявлення осіб, інфікованих мікробактеріями туберкульозу і хворих на туберкульоз і дадуть можливість стабілізувати основні епідеміологічні показники по туберкульозу Україні.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, від комітету, Микола Єфремович.

 

ПОЛІЩУК М.Є.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні народні депутати! обидва проекти законів стосуються одного питання - необхідності правового забезпечення  для охоплення обов'язковими профілактичними медичними  оглядами певного кола осіб, переважно із числа соціального де.......категорій: алкоголіків, наркоманів, звільнених із місць позбавлення волі, безробітних, малозабезпечених, тощо. Ви знаєте, що таких людей у нас в нашій державі при такому керівництві, при такому управлінні надзвичайно багато. Саме перелічені особи складають групу підвищеного ризику щодо захворювання на туберкульоз, оскільки серед них відмічається найвищі показники захворюваності та смертності від туберкульозу, а захворювання дуже часто діагностується в запущених стадіях і супроводжується масивним бактеріовиділенням. Тому зазначені особи потребують  підвищеної уваги медичних  працівників і періодичного обстеження для своєчасного  виявлення у них туберкульозу, проведення специфічного  лікування, зниження їх епідемічної небезпеки як найважливішого у нинішніх умовах джерела поширення туберкульозу. На думку народних депутатів, членів комітету пропозиція авторів  законопроектів заслуговують на підтримку ще й тому, що вони пропонують і досить ефективний механізм реалізації положень законопроекту. Передбачається, що обстеження на туберкульоз зазначених груп населення стануть передумовою для отримання ними відповідних форм  соціальної допомоги.

Обидва законопроекти близькі за змістом і формою викладу, частково доповнюють один одного, тому комітет рекомендує прийняти обидва  законопроекти за основу, доручити доопрацювати їх і внести на розгляд Верховної Ради в другому читанні як один законопроект.

Прийняття законопроектів в першому читанні підтримують Головне науково-експертне  управління та комітети Верховної Ради  з питань соціальної політики та праці та з питань  законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Шановні народні депутати! Шановний народе України!  Ми зараз є свідками  того, який глум проводиться у державі. Тільки що мені повідомили, що сьогодні Президент Академії наук зібрав директорів науково-дослідних інститутів і  агітує  голосувати за пана Януковича. Скажіть, будь ласка, де ще, в якій державі може бути  таке використання адмінресурсу? Народ України покаже своє  бачення цього питання і, я думаю, що вибере все ж таки  своїм Президентом Віктора Ющенка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Ніхто не наполягає  з тих, хто записався?  Катушева, за нею Яворівський.

 

КАТУШЕВА З. Г.

Внести изменения и дополнения в Закон  Украины "Про борьбу с заболеванием туберкулеза" требует само время. Всем уже очевидно, что эпидемию, эту страшную болезнь силами одних врачей просто  не остановить. Ситуация ухудшается с каждым   днем, не с каждым днем, а уже с каждым  часом. По мнению специалистов прогноз по  туберкулезу для нашей страны на ближайшие годы крайне неблагоприятен. Ситуацию усугубляет и  попутный комплекс социальных болезней: СПИД, наркомания,  алкоголь. За 10 лет только в Крыму в сочетании патологии туберкулез  плюс СПИД привел к тому, что  из 325 больных СПИДом у 6 больных  выявлено сочетание патологии туберкулез плюс СПИД. Из них 51% умерли от прогрессирования туберкулеза, особенно прогрессирует эпидемия туберкулеза в  тюрьмах, где заболеваемость превышает среднестатистические показатели в десятки раз. По данным академика Тищенко,  в следственных изоляторах заболеваемость туберкулеза в 71,1 раза, а в учреждениях исполнения наказаний в 68,6 раза выше, чем в среднем по Украине. Если в  советское время профилактика этого заболевания была на  самом высоком уровне и страна практически не  имела проблем  в этом направлении, то за годы независимости эта опасная болезнь приобрела масштабы национальной катастрофы. Уровень заболеваемости достиг 75,6 случаев на 100 000 населения. На сегодня уровень заболевания в Украине такой высокий, что, к сожалению, только  превышает этот показатель в Африке, то есть что докатились, доехали. Проектом предполагается внести изменения и дополнения в статью 8 Закона Украины про борьбу с заболеваниями на туберкулез, а именно расширяется перечень групп населения, для которых обязательным будет  флюорографическое обследование. Всем очевидно, что заболевание туберкулеза наносит и огромный вред экономике нашей страны. Если в далеко не самой экономически развитой Индии правительство тратит более 200 миллионов долларов на профилактические меры и  при этом получает 70 миллионов прибыли, не тратя дополнительных средств на лечение уже заболевших, то в нашей стране, к сожалению, выделено на профилактику всего 44  миллиона гривен.

Как известно, на  один доллар, вложенный в здоровье нации, государство и экономика получает в последствии около 3,5  долларов прибыли. Оценивая же реальное положение дел  в  нашей стране, можно, к сожалению, констатировать, что в ближайшее время Украина не может рассчитывать на полную или значительную ликвидацию туберкулеза. Но такие позитивные достижения, как  улучшение эффективности лечения и стабилизация показателя смертности от этой болезни хотя бы частично ее остановка...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон  Яворівського, за ним  - Соломатін.

 

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Жовква, Яворів, Новояворівськ, Рава Руська  та інші.

Шановні колеги, я взяв слово для того, щоб змусити задуматися і вас, і тих,  хто вас слухає, що туберкульоз - хвороба у першу чергу, звичайно, соціальна. І для того, щоб він  виникав і епідемія його щоб була потрібні супер важкі соціальні умови. І, звичайно, ми повинні сказати про те, що туберкульоз виникає лише у періоди якихось великих потрясінь і величезних злиднів у суспільстві. Це було  і у часи громадянської війни, десь і після неї і  в роки голодоморів, і тому подібне. Через це теж  ще одне  звинувачення, звичайно, діючому режиму, який знову довів до спалаху цієї епідемії.

Я хотів би підкреслити ще одне. Як не прикро, але найбільше, все-таки найбільш розповсюджене це у виправних колоніях сьогоднішніх. І я просто дуже радий і гордий з того, що тоді, коли Віктор Федорович Янукович сидів у тюрмах, цього не було. І він справді якось дуже добре зберігся. А от зараз, справді, з тюрем випускають раніше людину. Для того, знаючи, що він буде помирати, скорочують йому термін і випускають. Вони є, власне кажучи, тими, хто розповсюджує цю.

Через те прийняття цього закону абсолютно нормальне і його потрібно прийняти. І, Адаме Івановичу, я вас шаную. Але зрозумійте і нас. У нас депутатів єдине місце, де ми можемо щось сказати з проводу тих безчинств виборчих, які відбуваються в країні. Через те, я вам вдячний за те, що ви тільки натякаєте, але не перериваєте нашого виступу.

І останнє. Мій виступ і це обговорення, Адаме Івановичу, були б, не мали жоднісінького сенсу, якби не виступив Юрій Кармазін. Через те я йому хоч півхвилинки, але все-таки віддам. Бо його коментар поставить все на свої місця.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон з місця, хвилина Кармазіна. Хвилина Кармазіну. Яворівський зекономив.

 

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати, я хочу подякувати обом народним депутатам - і Бахтеєвій, і Косінову, хоча вони належать до протилежних таборів, вони під синьо-білими прапорами, але вони скоро зрозуміють, що вони не зовсім праві. На мій погляд, потрібен комплексний підхід, і я прошу доручити комітету підготувати більш серйозний законопроект, а уряду більш серйозно замислитися про це. Через що? Тільки за роки незалежності держави знищено 52 протитуберкульозних санаторію, скорочено сім тисяч диспансерних і 10 тис. санаторних койок. Зараз в Одесі знову частина санаторію "Аркадія" була віддана міською владою для приватних забудовників.

Партія захисників вітчизни подала позов в суд, і ми будемо захищати цей санаторій. Генеральна прокуратура принесла протест щодо цього безчинства. І тому я прошу прийняти цей закон, фракція "Наша Україна" буде голосувати за законопроект, запропонований "Регіонами".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

В Одесі дійсно "коєк", а в українській мові "ліжок". Будь ласка, Соломатін, за ним Масенко.

 

СОЛОМАТІН Ю.П.

Шановні колеги! Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Я погоджуюсь з визначенням того, що це - ганебне явище, як зростання захворювання на туберкульоз, має повністю соціальний характер. І давайте ми з вами вдумаємося в те, які соціальні прошарки наших співгромадян відносяться до груп ризику і чи були такі групи ризику ще в ті часи, котрі ми з вами пам'ятаємо, тобто 1991 року, коли Україна "унезалежнилися".

Безробітні, чи було у нас безробіття в такому вигляді, як воно сьогодні, коли 7 мільйонів наших співгромадян втекло з незалежної України і шукають роботу за кордоном або в Росії, Італії, Португалії тощо? Чи було у нас стільки малозабезпечених сімей, щоб ці сім'ї стали джерелом для захворювання на туберкульоз? Чи були такі жалюгідні адресні соціальні допомоги і чи було взагалі у нас таке поняття "допомога на прожиття"? Чи були у нас наркомани і в такій кількості, і в такому вигляді, як ми сьогодні знаємо і бачимо вже щодня з екранів нашого незалежного українського телебачення? Навіть там не тільки викладають про те, що такі явища існують, а навіть якийсь прихований засіб реклами цього ганебного соціального явища.

Тому давайте ми з вами зробимо підсумок. Як результат певних соціально-економічних перетворень - після грудня 1991 року на 400 тисяч щороку скорочується чисельність населення України, сім мільйонів українців за кордоном. І, разом з тим, при всьому цьому в нас, якщо в 2003 році було 53 мільйонера по доходах офіційно задекларованих, за 2003 рік їх стало 853. В нас вже з'явилися власники капіталу понад два мільярди доларів США! Ось вам зворотній бік медалі. Це і є обличчя його припохабія капіталу.

Лише ліквідація хижацьких капіталістичних відносин в суспільстві може стати гарантією відповідного медичного забезпечення населення до ліквідації таких ганебних соціальних явищ, як наркоманія, туберкульоз і СНІД. Тому я звертаюся до наших співвітчизників: ліквідуємо капіталізм -  ліквідуємо СНІД, наркоманію і туберкульоз. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має народний депутат Масенко.

 

МАСЕНКО О.М.

Шановні  депутати, колеги! Шановні радіослухачі, виборці!  Питання захворюваності на туберкульоз дуже важливе питання, болюче питання для нашого  суспільства і дійсно сьогодні яке не зачепи питання, його пов'язують  із тими соціальними наслідками, в  яких ми опинилися після оцих усіх реформ, які проводяться у нас в державі. І мене просто дивує, що сьогодні виходять  представники одних... однієї олігархічної групи, яка рветься до влади і клянуть цю владу, цей режим, ці всі роки незалежності, які привели до цієї ситуації. Виходять інші, клянуть тих і також говорять, що привели до цієї ситуації їхні   сьогоднішні супротивники. А давайте ж подивимося, а коли ж це воно почалося? А почалося тоді, коли ........., виходячи з місця сидить і плаче, чи коли бензовози під Верховну Раду підгонили, коли розвалювали державу, коли  запровадили платну медицину, коли  жалюгідним наше життя зробили, коли зробили от таку масу безпритульних, про яких ми сьогодні вели мову. Оце тоді воно почалося все. І хто запровадив те, що платиться сьогодні за те, щоб  провести медогляд цим, хто хворіє на туберкульоз. І яке  питання  не візьми, скрізь проблема. А проблема заключається у тому, що  ті, хто сидять сьогодні і під синьо-білими  ( от туди я показую), під синьо-білими  прапорцями і ті винні, і ті, хто під отими прапорцями, які тебуркульозного кольору, теж їхня вина найбільша, мабуть, у тому, що вони привели до такого становища. Тому тут те, що... Я думаю, що не треба про це більше спекулювати  на цьому і вести. Що  конкретно до закону.

По-перше, потрібно зробити все, щоб цей закон діяв, щоб оці зміни діяли. А то мене дивує, у нині діючій редакції закону іде  мова про те, що особи, які звільняються з місць  позбавлення волі,  повинні пройти медичне обстеження. І пропонується у змінах  також, що  у місячний термін, як звільнився, теж щоб пройшов обстеження. Так тоді виходить, що ми не довіряємо тим нормам, які у нас уже існують. Вони ж є. І як би вони у нас виконувалися, так не було б такої потреби тоді говорити про   те, що треба ще повторно проходити. І по-друге, мене цікавить іще одне питання: наскільки це етично буде проходити, оцей медогляд? Чи це буде примус? Чи буде якесь приниження людини, як у нас часто буває з субсидіями чи з...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую, Олександр Миколайович. Так, завершено обговорення питання, будемо визначатися. Шановні колеги, я ще раз нагадую вам думку профільного комітету про те, що вони пропонують нам поступити мудро, як каже Черняк, а мудрість повинна полягати в тому, що ми з вами маємо за рекомендацією профільного комітету прийняти за основу обидва законопроекти і дати доручення на друге читання підготувати узгоджений варіант, бо вони один одного доповнюють і не заперечують.

Я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Закону України "Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз", реєстраційний номер 5150, автор - народний депутат Бахтеєва. Прошу голосувати.

 

За - 270

Дякую.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу в першому читанні законопроекту за номером 5150-1, автор  - народний депутат Косінов Станіслав Анатолійович. Прошу дружно проголосувати.

 

За -266

Дякую. Рішення прийнято.

Регламент ми віднесемо за рахунок тих реплік, які робив Юрій Анатолійович. На цьому, шановні колеги, вечірнє засідання  оголошується закритим,  початок роботи завтра о 10-тій годині. Миколі Єфремовичу розкажіть.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку