ЗАСІДАННЯ   ТРИДЦЯТЬ  ПЕРШЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

5  листопада   2004 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України! Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:02:19

Зареєструвалися 439 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні народні депутати, сьогодні день народження наших колег - Блохіна Олега Володимировича, Коваля В'ячеслава Станіславовича і Мішури Валерія Дмитровича. Давайте привітаємо їх і побажаємо всіляких гараздів.

Шановні народні депутати, дозвольте проінформувати вас про результати роботи Верховної Ради України на пленарному засіданні четвертого листопада. Як і передбачалося, було розглянуто 26 питань порядку денного. За результатами їх розгляду прийнято сім законів у цілому, дев'ять законопроектів прийнято у першому читанні і два законопроекти направлено на доопрацювання, 12 законопроектів відхилено. Прийнято також дві постанови - про підготовку відзначення 70-річчя стаханівського руху та про інформування громадськості з питань, що стосуються довкілля.

Шановні народні депутати, відповідно до статті 2.5.2 Регламенту у п'ятницю ми маємо 30 хвилин для виступів народних депутатів з пропозиціями, запитами, заявами, повідомленнями. Прошу народних депутатів записатися на виступ. А я тим часом оголошую депутатські запити, що надійшли.

Надійшли запити народних депутатів України.

Степана БУЛЬБИ до Президента України з приводу неналежного реагування на відкрите звернення до Президента і Прем'єр-міністра групи геодезистів, докторів і кандидатів наук  щодо необхідності відміни Указу Президента та актів Кабінету Міністрів, які призвели до ліквідації Державної служби геодезії, картографії і кадастру та започаткували руйнування геодезичної галузі. Ставлю на голосування про підтримку запиту.

 

10:04:30

За-117

Запит не підтримано.

Володимира ЗУБАНОВА до Президента України про притягнення до відповідальності Міністра внутрішніх справ України за халатне ставлення до справ з вирішення соціальних питань. Ставлю на голосування про підтримку запиту.

 

10:05:04

За-160

Запит підтримано.

Ставлю на голосування про направлення запиту до Президента України.

 

10:05:27

За-164

Рішення не прийнято.

Петра ТОЛОЧКА до Прем’єр-міністра з приводу наміру забудови території навколо музею народної архітектури та побуту України в місті Києві товариством з обмеженою відповідальністю агрокомбінат “Хотівський”.

Сергія СЛАБЕНКА до Прем’єр-міністра з приводу розгляду судової справи щодо усиновлення дітей, вручення судових документів громадянам США та повернення дітей в Україну.

Михайла ВОЛИНЦЯ до Прем’єр-міністра України, Міністра транспорту та зв’язку щодо правомірності призначення Укрзалізницею додаткових пасажирських потягів для вивозу пасажирів з Донецького регіону до міста Києва та західних областей України напередодні проведення виборів Президента України.

Степана БУЛЬБИ  до Прем’єр-міністра з приводу неналежного реагування на відкрите звернення до Президента і Прем’єр-міністра групи геодезистів-докторів і кандидатів наук щодо необхідності відміни Указу Президента та актів Кабінету Міністрів, які призвели до ліквідації Державної служби геодезії, картографії

Петра ТОЛОЧКА до Прем’єр-міністра щодо надання території “Тихої бухти” в Криму статусу об’єкта природно-заповідного фонду загальнонаціонального значення. картографії і кадастру та започаткували руйнування геодезичної галузі.

Петра ТОЛОЧКА до Прем’єр-міністра щодо надання території “Тихої бухти” в Криму статусу об’єкта природно-заповідного фонду загальнонаціонального значення.

Анатолія СЕМИНОГИ до Прем’єр-міністра щодо встановлення світлофорів по вулиці Набережно-Лугова в місті Києві.

Групи народних депутатів  до Прем’єр-міністра України з приводу порушення   Законів та Конституції України.

Романа ЗВАРИЧА  до Прем’єр-міністра, Міністра транспорту та зв’язку стосовно фінансування ремонту доріг і будівництва мостів у Верховинському районі Івано-Франківської області та  будівництва дороги через перевал “Тарночка”.

Георгія БУЙКА  до Прем’єр-міністра України щодо зловживання службовим становищем та об’єднання у корумповану групу деяких працівників органів внутрішніх справ і прокуратури міста Києва з корумпованими угрупуваннями громадян на родинних та інших засадах.

Групи народних депутатів (КАРМАЗІН, СЕМЕНЮК, МАНЧУЛЕНКО та інші. Всього 16 депутатів) до Прем’єр-міністра, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, Генерального прокурора з приводу незаконного втручання в діяльність національного часопису – журналу “Україна”, видавцем якого є колективне підприємство “Редакція журналу “Україна”.

Миколи РУДЬКОВСЬКОГО Першого віце-прем’єр-міністра, Міністра фінансів стосовно ліквідації катастрофічної ситуації у фінансуванні медичних закладів міста Чернігова.

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до Віце-прем’єр-міністра Дмитра Табачника щодо неналежного реагування органів влади на звернення громадян стосовно підтвердження статусу осіб відповідно пункту 3 статті 7 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.

Групи народних депутатів (ГЛАДІЙ, КОЗЛОВСЬКИЙ, ШЕВЧЕНКО та інші. Всього 12 депутатів) до Генерального прокурора щодо захисту конституційних прав мешканця міста Дніпропетровська.

Богдана КОСТИНЮКА до Генерального прокурора щодо погашення заборгованості по заробітній платі з 2001 року працівникам Свалявського лісокомбінату Закарпатської області.

Михайла ПОЛЯНЧИЧА  до Генерального прокурора про ознаки кримінального характеру приватного підприємства-фірми “Меркурій-Інвест” при розрахунках за недопоставку мінеральних добрив підприємству “Фортуна”  Чортківського району Тернопільської області.

Групи народних депутатів (ШИРКО, ОЛЕКСІЮК, АЛЬОШИН, РЯБІКІН) до Генерального прокурора, Голови Служби безпеки  з приводу протиправних дій працівників міліції Миколаївської області на чолі з генералом Гуцолом, які створюють загрозу національній безпеці України.

Володимира ЗУБАНОВА до Генерального прокурора стосовно нанесення збитків державі з боку Міністерства внутрішніх справ та притягнення винних до відповідальності.

Георгія МАНЧУЛЕНКА до Генерального прокурора стосовно порушення Закону України “Про вибори Президента України” окремими посадовими особами Вижницької районної державної адміністрації Чернівецької області.

Миколи ТОМЕНКА до Генерального прокурора щодо законності дій Генеральної прокуратури України з перевірки діяльності телерадіокомпанії “Ера”.

Раїси БОГАТИРЬОВОЇ до Генерального прокурора з приводу ігнорування депутатських звернень про порушення законодавства Міністерством охорони здоров’я у сфері державних закупівель медичних препаратів при виконанні програми “Онкологія 2002-2006”.

Миколи РУДЬКОВСЬКОГО до Генерального прокурора, Міністра внутрішніх справ про притягнення до кримінальної відповідальності посадових осіб, відповідальних за внесення до списків виборців міста Чернігова та Чернігівського району недостовірних відомостей.

Бориса БЕСПАЛОГО до Генерального прокурора стосовно затягування передачі матеріалів касаційної скарги до Верховного Суду України.

Юрія КАРМАЗІНА до Генерального прокурора України щодо перевірки фактів заволодіння чужим майном шляхом шахрайства, зловживання владою, корупційних діянь з боку радника Глави Адміністрації Президента України Козленка.

Андрія ДЕРКАЧА до Генерального прокурора стосовно факту виконання Генеральною прокуратурою політичного замовлення, направленого на перешкоджання діяльності журналістів телерадіокомпанії “Ера” та “Радіо Ера” та свідомі дії по порушенню конституційних прав громадян на отримання інформації та свободу слова.

Бориса БЕСПАЛОГО до Генерального прокурора стосовно факту ненадання громадянину документів для перерахунку пенсії.

Лілії ГРИГОРОВИЧ до Генерального прокурора щодо порушення кримінальної справи за фактом скоєння злочину Головою дільничної виборчої комісії №44 міста Суми територіального виборчого округу №160 Наталією Шаповаловою.

Анатолія НАЛИВАЙКА до Генерального прокурора, Міністра внутрішніх справ щодо зловживання службовим становищем та об’єднання у корумповану групу деяких працівників органів внутрішніх справ та прокуратури міста Києва з корумпованими угрупуваннями громадян на родинних та інших засадах.

Юрія КАРМАЗІНА до Генерального прокурора, Голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики, Голови Вищої ради юстиції, Голови Вищої кваліфікаційної комісії  суддів щодо перевірки інформації про протиправне зайняття Володимиром Ярошенком посади голови Кіровського районного суду міста Кіровограда та вчинення численних зловживань владою.

Марії МАРКУШ до Генерального прокурора з приводу незадоволення відповіддю на запит щодо притягнення до кримінальної відповідальності керівництва товариств з обмеженою відповідальністю “Інтер” та “Інтер-ОПТ” за умисне ухилення від виплати заробітної плати бригаді сезонних робітників, мешканців села Калини Закарпатської області.

Сергія СЛАБЕНКА до Першого заступника Генерального прокурора Кудрявцева стосовно порушень при формуванні регіонального ресурсу зерна в 2003 році у Волинській області.

Володимира ПУЗАКОВА до Міністра праці та соціальної політики стосовно виплати компенсаційних коштів по втраті працездатності інваліду по трудовому каліцтву.

Івана ІВАНЧО до Міністра освіти і науки з приводу недовіри шкільного колективу директору Варіївської загальноосвітньої школи Берегівського району Закарпатської області.

Миколи МЕЛЬНИКА  до Міністра праці та соціальної політики щодо вирішення питання опікунства.

Михайла ПОЛЯНЧИЧА  до Міністра внутрішніх справ щодо прикриття шахрайства формальною відпискою на депутатський запит стосовно ознак кримінального характеру приватного підприємства-фірми “Меркурій-Інвест” при розрахунках за недопоставку мінеральних добрив підприємству “Фортуна”  Чортківського району Тернопільської області.

Віктора РАЗВАДОВСЬКОГО до Міністра охорони здоров’я щодо виділення автомобіля швидкої медичної допомоги Тютюнниківській дільничній лікарні Чуднівського району Житомирської області.

Івана СТОЙКА до Міністра у справах сім’ї, дітей та молоді про недбайливе ставлення до соціально-економічного становища дитячого центру “Молода гвардія” в місті Одеса.

Івана ІВАНЧО до Міністра освіти і науки щодо фінансової допомоги для професійної підготовки сільської учнівської молоді високогірної Рахівщини.

Миколи ШУЛЬГИ до Міністра внутрішніх справ  з приводу тяганини при вирішення питання надання українського громадянства.

Миколи НОЩЕНКА до Міністра аграрної політики щодо безконтрольного залісення орних земель у Середино-Будському та Ямпільському районах Сумської області.

Віктора РАЗВАДОВСЬКОГО до Міністра освіти і науки щодо виділення автобуса Мотовилівській загальноосвітній школі Любарського району Житомирської області.

Євгена ГІРНИКА до Міністра оборони щодо законності передачі військового містечка в місті Івано-Франківськ “Прикарпатській фінансовій корпорації” та неодержання відповіді на депутатський запит стосовно передачі цих приміщень  та неодержання відповіді на депутатський запит стосовно передачі цих приміщень Прикарпатському військовому ліцею.

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до Міністра освіти та науки стосовно виконання державної програми комп’ютеризації сільських шкіл.

Георгія БУЙКА до Голови Верховного Суду, Голови Апеляційного суду, Голови Шевченківського районного суду міста Києва стосовно порушення конституційних прав громадян України та допущення вчинків що порочать звання судді суддями Шевченківського районного суду міста Києва.

Володимира ПУЗАКОВА до Голови Верховного Суду  щодо правомірності дій судді Кіровського районного суду міста Кіровограда  при розгляді касаційних скарг.

Миколи МЕЛЬНИКА до Голови правління Пенсійного фонду, Міністра юстиції про перевірку фактів правопорушень під час виконання судового рішення.

Миколи ШЕРШУНА та Валерія САМОПЛАВСЬКОГО до Голови Фонду державного майна щодо вирішення подальшої долі незавершеного будівництва цеху горілчаних виробів Зірненського спиртового заводу Березнівського району Рівненської області.

Анатолія НАЛИВАЙКА до Голови Верховного Суду, Міністра юстиції, Голови Апеляційного суду, Голови ради суддів, Голови Печерського районного суду міста Києва стосовно порушення присяги судді та допущення вчинків що порочать звання судді суддями Печерського районного суду міста Києва.

Євгена ГІРНИКА до Голови Центральної виборчої комісії про неможливість перебування на займаній посаді Голови територіальної виборчої комісії по територіальному виборчому округу № 138 в місті Одесі Світлани Рубан у зв’язку з допущенням порушень виборчого законодавства, що були встановлені Ухвалою Апеляційного суду Одеської області.

групи народних депутатів (БОНДАРЕНКО, ЛЕБЕДІВСЬКИЙ, БЕСПАЛИЙ та інші. Всього 5 депутатів) до голів районних у місті Києві рад і районних державних адміністрацій щодо порушення виборчих прав громадян під час проведення виборів Президента України 2004 року в місті Києві обумовлених неналежним виконанням службових обов’язків головами районних у місті Києві рад щодо забезпечення достовірностей у списках виборців.

Георгія МАНЧУЛЕНКА до начальника Управління державної охорони щодо надання Управлінням інформації про штатну і фактичну чисельність співробітників для затвердження Верховною Радою України.

Віктора ТЕРЕНА до Генерального прокурора Васильєва щодо порушення кримінальної справи за фактом грубого порушення Закону  "Про вибори Президента  України" у Сумському аграрному університеті

Сергія СЛАБЕНКА до Міністра аграрної політики України Слаути про звернення депутатів Волинської областної ради.

Група народних депутатів до Генерального прокурора України Васильєва щодо вжиття заходів реагування до працівників Білопільської районної прокуратури Сумської області за неналежне реагування на заяву учасників виборчого процесу, про неправомірне використання  та підлогу  виборчих документів, неправильний підрахунок голосів і оголошення результатів виборів з боку членів дільничих виборчих комісій №4 і №140 територіального виборчого округу № 161  сумської області з притягненням винних осіб до кримінальної відповідальності.

Групи народних депутатів (Колоніарі, Шурма, Горлов, Ремарук, Олексієв та інші) до Генерального прокурора України про  результати слідства і судового розгляду матеріалів тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України по перевірці діяльності національного банку України.

Таким чином шановні колеги, виголошено 55 депутатських запитів, за Фракціями: "Наша Україна" - 21, Фракція комуністів - 10, Регіони України - 3, "Єдина Україна - 4, "Трудова Україна " - 2, народна аграрна - 1, Соціалістична партія - 5, блок Тимошенко - 5, група Центр - 3, позафракційні - 3.

Так, будь ласка, на табло прізвища народних депутатів, що  записалися для виступів: Олександр Стоян, Фракція регіони України, підготуватися Косіву.

 

10:18:17

СТОЯН О.М.

Олександр Стоян, Голова федерації профспілок України, Регіони України. Шановні народні депутати, шановні громадяни України, вчора, під час обгорнення одного з питань одна  поважна колега наша, із нашої України, сказала про те, що не треба було підвищувати пенсії нашим пенсіонерам, тому що вони зараз можуть купити менше сала. Ось в мене листівка, підписана групами депутатів із "Нашої України",  яку кинули в кожний ящик, де також кажуть, що  це погано, що Уряд Януковича підвищив пенсії нашим найменш захищеним верствам населення, я хочу сказати, це  цинізм тих людей, які сьогодні ідуть до влади і нічого не можуть зробити для наших пенсіонерів. Це знаєте, такі заклики кажуть про те, що люди заздалегідь звільняють себе від тих зобов'язань, які взяв уряд Януковича перед найменш  захищеними громадянами України, перед нашими пенсіонерами.

Наступне. Вчора один відомий юрист, який постійно виступає, при обговоренні питання про допомогу сім'ям з дітьми сказав також, що допомога сім'ям з дітьми буде указом Президента від "Нашої України" аж 8100 гривень. Хочу, щоб шановний юрист знав, що не указом Президента встановлюється допомога  сім'ям з дітьми, а рішенням Верховної Ради. Це по-перше.

По-друге. Гроші... Шановний пане Кармазін, не заважайте, я вам ніколи  не заважаю, коли ви виступаєте. Добавте мені півхвилини, прошу добавте півхвилини. Хочу сказати шановному юристу, що не указом визначається. Це по-перше.

По-друге. Це не державні кошти, і ні Президент, ні уряд не може дати цієї допомоги, це кошти Фонду державного соціального страхування. І якщо ці кошти будуть, дійсно, 8 тисяч, тоді ми не зможемо  платити ні  лікарняних, ні  на поховання, ні оздоровлення. Тому це чистейший  популізм.

У мене звідси питання. Як же так, ви  кажете, що немає грошей на пенсію в уряді Януковича, і у той же час ваш кандидат називає пенсію  в 400 євро. Оце зрозуміло, яка буде пенсія і що з нею буде.  Тому я  закликаю громадян України не вірте цій брехні, я це говорю, як голова  Федерації профспілок України. Це брехня. Люди будуть отримувати нормальну пенсію, яку дає уряд Януковича. Для цього є кошти. Сім'ї будуть отримувати нормальну допомогу, і це буде зроблено, бо уряд Януковича робить ділом, а не словом.

До речі, "Наша Україна" за два роки   не подала ні одного соціального питання. І це був мотив, чому я вийшов з "Нашої України". Дякую.

 

ГОЛОВА. Михайло Косів, фракція "Наша Україна". Будь ласка.

 

10:21:05

КОСІВ М.В.

Шановні народні депутати,  шановні наші виборці.

Насамперед хочу сказати те, що передбачення деяких політологів і кандидатів у президенти, що Україна під час виборів  поділиться на схід і захід на тих, хто говорить російською мовою і тих, хто розмовляють по-українськи, абсолютно не справдилися. Бо у передвиборний період мені довелося побувати у 13 областях України. Я абсолютно упевнився у тому, що ці люди у східних регіонах, які говорять по-українськи, є дуже часто більшими патріотами, аніж ті, що носять українські прізвища, усякі Корчі, Бойчуки, усякі "енки", "уки", "юки", і російськомовні громадяни України є справжніми патріотами нашої Вітчизни.

Насправді  Україна поділилася на ті регіони, де діє бандитська влада вкупі з міліцією і на ті, де влада і міліція стояла на сторожі закону. Мені доводилося зустрічатися з дуже багатьма начальниками обласних і районних управлінь міліції. І уже після виборів я подякував їм, у тому числі і листами письмово за те, що вони стояли не на тій чи тій стороні, а стояли на стороні закону. Це, по-моєму, найбільше досягнення України, яке ми маємо.

Тим часом Генеральна прокуратура відкриває кримінальні справи у тих регіонах, зокрема у моєму рідному Рожнятівському районі, 133 виборча дільниця, де нібито були якісь порушення і не бачать тих кричущих бандитських актів, які діялися скажімо у Донецькому регіоні, де і бандюки, і міліція діяли за одно.

І останнє. Я не буду аналізувати моральний стан другого номера списку "Наша Україна", але я хотів би звернутися до наших виборців з тим, чи не вважаєте  ви, що ця людина ганьбить честь і гідність насамперед власну, бо якщо у нашому списку стояв першим Віктор Ющенко, а другим у нашому списку стояв Стоян, то яке обличчя...

 

ГОЛОВА. Так, Микола Чечель, будь ласка, фракція "Наша Україна". Немає. Замість Михайла Мельничука Станіслав Ніколаєнко, будь ласка. Так давайте на трибуну, шановні колеги, щоб український народ бачив вас, а то всі вже ховаються. Я прошу вас.

 

10:24:37

НІКОЛАЄНКО С.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, шановні виборці!

Ніколаєнко, фракція Соціалістичної партії України. Я хочу сьогодні від імені фракції і від імені багатьох депутатів виказати глибоку стурбованість і прикрість з приводу вчорашнього нашого голосування за подолання вето президентського на Закон на підтримку вищої школи. Ми набрали вчора 288 голосів "за", провалили цей закон, на диво, такі фракції, як СДПУ(о), "Трудова Україна" і "Регіони". Це ті, що сьогодні декларують підтримку нашої освіти. Це ті, що виступають сьогодні про підтримку вищої школи і науки. Закон надавав державну підтримку університетам, дозволяв знизити плату за навчання і надавав право вузам сьогодні отримати додатково до півмільярда гривень, які могли бути витрачені на зменшення плати за навчання, на соціальний захист студентів, на оновлення матеріальної бази і таке інше, бо в структурі затрат вузів України доля платного навчання складає, повторюю, 55 відсотків тоді, як у приватних вузах Америки всього лише 30. А, скажімо, ФРН, Швеція, Фінляндія і так далі, Франція, практично не мають плати за навчання.

І тому я хочу сказати, що ми глибоко стурбовані цим. І я закликаю повернутись до цього закону. А прошу Володимира Михайловича опублікувати список депутатів, які голосували проти або не підтримали.

І ще я хочу принагідно проінформувати всю громадськість, всіх виборців, всіх громадян України, перш за все освітян і науковців, про те, що створена в Україні громадська рада освітян і науковців України, створений оргкомітет. Цей оргкомітет планує провести 18 грудня в місті Києві установчий з'їзд Громадської ради освітян і науковців України. До неї, до цієї діяльності, долучились представники Академії наук, Національної академії, академії педагогічних наук, працівники вищої школи, працівники середньої школи, позашкільних навчальних закладів, дошкільних, професійно-технічної освіти, профспілкові організації.

І  тому я запрошую народних депутатів України, запрошую всіх, кому не байдужа доля освіти України, майбутнє нашої держави, майбутнє наших дітей, долучитися до участі в громадській раді освітян і науковців України.

Основна мета цієї організації - це підтримка освіти і науки, це виконання Конституції України, це виконання законів України, це соціальний  захист освітян і науковців, це соціальний захист учнів, дітей, вчителів, це інноваційний розвиток України, розвиток України не на основі екстенсивного використання ресурсів і сировини, як сьогодні є, а на основі використання інтелекту української нації.  Закликаю до участі в Асоціації.

 

ГОЛОВА. Василь Надрага, депутатська група "Союз", підготуватися Івченку.

 

10:28:14

НАДРАГА В.І.

Уважаемые коллеги!

В соответствии со статьей 42 Конституции Украины, государство должно защищать права потребителей, осуществлять контроль за качеством и безопасностью продукции всех видов товаров и услуг, содействовать деятельности общественных организаций потребителей.

Эта теза за последних два года получила достаточно интересное и, на мой взгляд, конструктивное продолжений. Первое, я хочу сказать, что на сегодняшний момент в законодательстве Верховна Рада сделала несколько конкретных шагов. В частности, внесены изменения в закон о метрологии и метрологической деятельности, в закон о рекламе.

Кроме этого, сегодня рассматривается и находится в разработке новая редакция законов о защите прав потребителей и про общую безопасность продукции.

Должен сказать, что сегодня мы имеем около 30 нормативно-правовых актов, которые в той или иной мере обеспечивают техническое регулирование по защите прав потребителей.

Я думаю, нет смысла говорить о том, насколько это важно, приведу одну только цифру. Порядка 11 тысяч человек ежегодно у нас погибает на Украине от некачественного алкоголя. Соответственно, можно говорить и о другом - о том, каким образом качество продукции, которую потребляет наше население, качество услуг соответствует стандартам. Здесь мы только в начале пути.

Ну, приведу такой пример. За 2003-й мы гармонизировали, то есть привели в соответствие украинских стандартов к международным порядка 500, в этом году ожидается порядка 700 стандартов, у нас начнут отвечать международным меркам. И это нормально.

Я хочу сказать, что в этом плане существует и общественное движение, в частности: у нас создан и на Украине действует Союз потребителей Украины как общественная организация. Должен сказать, что и мы как депутаты не должны остаться в стороне, и, в частности, сегодня 34 депутата стали инициаторами создания согласно Регламента Верховной Рады межфракционного объединения депутатов "Защита потребителей". Данное объединение формализовалось. Оно не предполагает выхода из партийных фракций и других депутатских групп, ибо межфракционное объединение предполагает объединение депутатов под конкретную проблему. Данной проблемой является защита прав потребителей, защита нашего населения от некачественных товаров и услуг.

Поэтому, уважаемые коллеги, приглашаю всех участников, всех депутатов, присутствующих в зале, вообще работающих в данном созыве принять участие в работе межфракционного объединения депутатов "Защита потребителей". Данные материалы конкретно через ваших помощников, через секретариаты ваших фракций, групп, и комитетов будут вам доведены. Большая просьба всем, без исключения: ознакомиться с этими документами и сделать для себя выводы, и соответственно, пойти работать в межфракционное объединение депутатов, которое вне политики, вне партий, по защите прав наших потребителей, наших граждан. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Івченко, фракція "Наша Україна". А де Івченко?

Будь ласка, передає Томенку. Будь ласка.

 

10:31:27

ТОМЕНКО М.В.

Микола Томенко, Блок Віктора Ющенка.

Шановні друзі, шановні колеги! Я хотів одну мудрість тут згадати про те, насправді  в усі часи боялися не ворогів, а найбільше боялися зрадників. Ну я хотів би цю мудрість, щоб  багато людей в цьому залі  пам'ятали і не забували в своїх ораторських і блискучих виступах, а я скажу про те, що трагедія нинішньої країни, яка переживає виборчу кампанію, полягає в тому, що не можна знущатися над економікою і українським народом, навіть якщо ціна цього знущання - збереження при владі.  Не можна одночасно з 1 листопада давати доплату до пенсій прокуратурі, суддям і міліції, які знущались над народом під час виборів, на 28 відсотків і одночасно  піднімати ціни для простих людей. Не можна з однієї кишені давати на місяць доплату пенсіонерам і піднімати ціни на продовольчі продукти, які опустошають ці кишені. Може тому ця фантастична невідповідність між обіцянками і реальними справами змушує нас чуть сьогодні якусь  абсолютно незрозумілу річ. Ми півроку чули про мужнього, сильного і сміливого чоловіка, який називається Віктор Янукович, який сказав, що в другому турі він кине все і прийде на чесний бій, відкриті теледебати і скаже українському народу все, що він думає. Він скаже де зникли 5 років з його офіційної біографії і що він робив в різних зонах і тюремних стінах. Він скаже чи має він хоч одну освіту, бо жодним документом поки що ми не побачили ні атестат про середню школу, ні про те яку ж він вищу освіту  закінчував не стаціонарно... не заочно а стаціонарно. Ми дізнаємося  чому він не служив в армії. Ми дізнаємося багато інших цікавих речей, які хоче український народ почути. І що ми чуємо? Він каже, що "я ображений, мене звинувачували різні політичні сили, і я в знак протесту не прийду на теледебати".

Шановні друзі! Це ж не забавка. Мої колеги із фракції Віктора Януковича в 400 голосів проголосували за те, щоб дебати були  обов'язковими. Колег я називаю всіх, які сидять тут в сесійній залі, бо всі, я думаю, ми робимо одну справу. Закон  зобов'язує брати участь у дебатах. Якщо у когось виникає тимчасовий колаптоїдний стан, то треба пояснити, що за станом здоров'я, наприклад, хтось не може брати участь у прямих теледебатах. Якщо це просто  боязнь сказати людям правду і зустрітися в чесному бою зі своїм опонентом, це так само треба сказати, а не придумувати якісь незрозумілі пояснення.

Я переконаний, що  той бруд і брехня, яка йшла з телеканалів  про  Віктора Ющенка може бути зупинена чесними теледебатами у другому турі.  І я ще раз кажу, ми чекаємо  і переконані, що сміливості хватить у Януковича вийти  на теледебати.

 

ГОЛОВА. Тарас Чорновіл, група "Центр". Підготуватися Масенку.

 

10:34:43

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановні колеги! Я хочу  почати з того, що все-таки  подякувати українському народу, який виявився достатньо мудрим для того, щоби попри всю істерію, все напруження і все нагнітання не вийти на ті акції, які  його перед тим закликали, які  могли бути використані тим, хто був зацікавлений у тому, щоб вибори Президента в Україні просто не відбулися, хто боїться і Януковича, і Ющенка в однаковій мірі і хоче зробити свій третій сценарій. Я дякую цим людям, у яких вистачило політичної мужності.

Ще одне хочу я вас попросити. Люди, які сьогодні настоюють на тому,  що вони представляють мораль, чесність і правду повинні, напевне, починати з самих себе, повинні першими скрупульозно дотримуватися  законів, і повинні першими відмовитися від подвійної моралі.

Вже притчею во язицех стало голосування на Західній Україні, яке скрізь розказують, яка там стопроцентна підтримка Ющенка. Я хочу нагадати ситуацію, коли під час референдуму в 2000 році ті ж самі люди заявляли, що більше половини кожного села, цілі райони по половині людей виїхали  за кордон і з вини цієї влади та мусять шукати свій  гіркий  кусок хліба і відсутні в Україні, влада цим сфальсифікувала вибори. Тепер вони раптом повернулися чи... (Кармазін, помовчи, я тебе ніколи не перебиваю). Ви тепер вважаєте, що тоді влада винна, а зараз, коли ви зуміли використати паспорти цих людей і проголосувати за них, то вже цих людей немає за кордоном, ви  відкликаєте свої звинувачення владі у тому, що влада викинула цих людей на гіркий  хліб за кордоном. Давайте  напевно починати з такої моралі. Іде постійно звинувачення: Янукович - влада, він у всьому винен. Знаєте, я маю дуже багато претензій до цієї влади і за вбивство  мого батька В'ячеслава Чорновола, і за дуже багато речей, і за ті речі, які творяться сьогодні в Україні. Але я тепер хочу задати  теж певне питання. Коли був Ющенко Прем'єр-міністром і вбивали Георгія Гонгадзе, це влада, так, я згоден. Коли арештовували студентів у 2001 році, так, влада, це я згоден. Але коли раптом робилися виплати, коли поверталися борги - це вже сам особисто Ющенко.

Коли зараз відбулися дії, які не прикрашають владу, так, це є і влада, і Янукович. Давайте тоді підходити  і до влади, і до кандидатів з тими самими стандартами, давайте, звинувачуючи свого опонента, десь звинуватити трошки  і себе.

І ще на останок. Я тут абсолютно згоджуся із словами Михайла Косіва: слава богу, Україна не розкололася. І не коліть Україну. І те, що сьогодні можна прочитати  у дуже багатьох газетах, які підтримують квазі-опозицію, тому що я це не назву опозицією, це спрямовано на розкол України. І той інцидент, який відбувся в Івано-Франківську,  був недаремно саме в Івано-Франківську. Для того, щоб викликати негатив десь на сході і щоб розколоти Україну знову. Майте розум і не робіть зла. Дякую.

 

ГОЛОВА. Олександр Масенко, фракція комуністів. Підготуватися Володимиру Лещенку. Прошу уваги.

 

10:37:59

МАСЕНКО О.М.

Шановні народні депутати, гості і  радіослухачі.

Останнім часом під час виборчої кампанії мені довелося проїхати багатьма селами Полтавської області і, дійсно, коли отут знаходишся у Києві, отут на  Грушевського чи на Банковій, то може і не бачиш отієї всієї біди, отого всього розвалу, до якого призвели оці реформи, яка проводить і нинішня влада, і ті, хто рвуться до влади, бо вони все сприяли тому, щоб іменно отакий стан справ був на селі.

Колективні  сільгосппідприємства розвалені повністю, тваринництво практично знищено, на паї у більшості  сіл Козельщінського Новосанжарського, Глобинского районів не видається , люди вже просто , як кажуть, ну, не знають, що далі робити. Школи позакривали, медпункти не опалюються, а за те, щоб підвести дітей у інше село до  школи, батькам потрібно платити ще і надзвичайно великі кошти. Бать не можуть з цим справитися і тому просили про це передати, а вчора ось сьогодні Ніколаєнко виступає про те говорить, що треба підтримати і вищу школу і школу, а ми ж дивимося як їм навчальних закладах, як їм голосували, як керівники цих закладів давили, за те, щоб за кого голосували студенти. А ми бачимо, як та влада відгукується на оці всі дії. Я хотів би навести декілька таких прикладів: ось сільськогосподарське товариство "Іскра" Оржицького району, попросив Прем'єр-міністра України, попросив Голову облдержадміністрації: не забирайте в цих людей скота, бо заставлений у двох банках навіть, зробіть якісь другі перезастави там аби у людей залишився скот. Тільки попросив - на другий день приїхали і вигрузили  весь скот, банк забрав. Говорять мені люди, що  цінні корови забирали і везли - так не поводили себе навіть монголо-татари, мені кажуть, як оце нинішні банкіри чи нинішня влада діє. Але я хотів би у свою чергу і Катерині Тимофіївні Ващук сказати, передати привіт і Леоніду Даниловичу Кучмі від  жителів села Манжелія Глобинського району, де ви були, де були піонери реформ о цих і зараз там все нанівець зведено. Ви Катерина Тимофіївна обіцяли 4 роки тому, що через 2 роки люди будуть жити краще. Вони просили, щоб ви приїхали туди і допомогли, бо там уже жити просто не можливо. Я в політичному сенсі і радий, що Ви довели до такого

 

ГОЛОВА. Лещенко, будь ласка, Фракція комуністів. Мікрофон ввімкніть.

 

10:41:17

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, шановні виборці. Сьомого листопада трудящі України, як і все прогресивне людство, святкує 87 річницю Великої Жовтневої Соціалістичної революція.

Ця епохальна подія стала поворотним моментом у справі визволення експлуатованих від гніту гнобителів, досягнення ними широких соціальних прав та гарантій. Вітаючи від імені фракції комуністів всіх громадян України з цим святом, бажаю якнайшвидшої перемоги трудящих у боротьбі з українськими буржуазними кланами. Дякую за увагу. І решту часу прошу передати народному депутату Соломатіну.

 

10:42:20

СОЛОМАТІН Ю.П.

Шановні колеги, шановні радіослухачі. Учора відбувся пленум Центрального комітету Комуністичної партії України. На порядку денному обговорювалося питання про політичні підсумки виборів Президента України.

Як підкреслювали учасники пленуму, розпочавшого роботу про підсумки виборів, виборцям ще задовго до голосування нав'язали безальтернативний варіант. Комуністи йшли на вибори для відкритого діалогу, а потрапили на розборки олігархічних кланів. Поряд з цим було зазначено, що завершується процес, коли політики кримінулізується, а кримінал політизується. Цей процес і дав "відповідний" результат виборів.

Пленум прийняв рішення практично одноголосно і вважає, що підтримка при проведення повторного голосування по виборах Президента України у другому турі виборів будь-якого із кандидатів, які є виразником та продовжувачем курсу нинішнього антинародного режиму є недопустимою. Обоє рябоє. Разом з тим прийнято рішення, що наші представники у виборчих комісіях залишаються з тим, щоб надати можливість виборцям здійснити вільне волевиявлення.

Друге. Разом з тим в подальшій своїй діяльності партія залишає за собою право на діалог з тими політичними силами, які готові вести його з питань, які відповідають інтересам трудового народу. Вибори 2004 року, як  зазначив лідер комуністів Петро Симоненко, продемонстрували, що цього разу, що вибору як такого народ України зробити не зміг.

31 жовтня Україна отримала не результати вибору, а результати брудних технологій. Разом з тим, потрібно відзначити безперечну підтримку у суспільстві лівої ідеї як такової, і котрою цинічно користувалися представники олігархічних кланів.

Ми закликаємо народ України нарешті збагнути, що він обдурений в черговий раз. Перше обдурювання відбулося першого грудня 1991 року, зараз це вже другий, тобто шалений...

 

ГОЛОВА. Так, Валерій Мішура, будь ласка. Мішури нема. Родіонов Михайло Кузьмич. Я бачу передає Пузакову.

 

 10:44:49

ПУЗАКОВ В.Т.

Дякую. Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина.

Припущення про те, що нинішні президентські вибори залишили в Кіровограді когось байдужим, було б великою помилкою. Вони були найкримінальніші, найжорстокіші, найціннічніші з огляду на масові порушення виборчого законодавства на виборчих дільницях і фальсифікацію результатів голосування є всі підстави визнати вибори в місті Кіровограді недійсними.

Наприклад, на 38 виборчих дільницях з великим запізненням розпочалося голосування. Це пояснювалося рішенням територіальної виборчої комісії про виведення зі складу комісії більше 150 членів і переважно від комуністів і соціалістів.

В день виборів в Кіровограді розгромлено 10 виборчих дільниць. А що робилося зі списками виборців? Прізвище, ім'я та по батькові перекручено, рік народження не відповідав дійсності. І цих людей, звіряючи із паспортними даними, відправляли ні з чим додому, бо по вині продажних людей, які отримали за допущені помилки великі кошти, їх дані не відповідали даним, занесеним в списки виборців.

Тільки Кіровський районний суд міста прийняв більше 200 заяв щодо задоволення скарг виборців прийняття участі у голосуванні. Але ж більшість із них так і не отримали  права брати участь у виборах, в списках виборців пропущені житлові будинки, квартали. Проте внесено в списки давно померлих  та новонароджених.

По Кіровограду не змогли взяти участь у виборах більше  59-ти тисяч виборців. Такого безчинства ще не було за всю історію України.

І немає крайнього, немає кому відповідати за цей глум над народом. Мало того, що цей народ принижений, постійно терпить знущання від влади, та ще й в день виборів не спроможний виявити спокійно своє волевиявлення.  Коли це було, щоб списки виборців формували голови квартальних комітетів та старші домами? А в Кіровограді саме так і було.  А де це було видано, щоб членами виборчих комісій чи спостерігачами були юнаки до 17-ти років? А скільки можна говорити про відкріпні талони? У Кіровоградщині велика кількість автобусів з виборцями курсирувала по виборчих дільницях з відкріпними талонами і все сприймалось це владою, як належне.

І це за підсумками ЦВК, як завжди, незначні помилки. Та за таку безвідповідальність, ігнорування виборчого та конституційного права потрібно під суд віддавати всіх, хто приклав руку до таких "чесних та прозорих", в лапках, виборів на Україні.

 

ГОЛОВА. Мікрофон, будь ласка...

Ні, ні, шановні колеги!

Мікрофон Катерині Тимофіївні Ващук для репліки, оскільки прізвище згадувалося під час виступу Масенко. Будь ласка.  (Ш у м   у   з а л і)

Там прізвище не згадувалося. Ні, згадувався...

(Ш у м   у   з а л і)

Один раз можна обмінятися репліками. Заспокойтеся, будь ласка.

Мікрофон Ващук.  (Ш у м   у   з а л і)

Не згадувалося вашого прізвища, не згадувалося. Заспокойтеся, будь ласка.

 

10:48:06

ВАЩУК К.Т.

Катерина Ващук.

Шановні колеги, шановні наші слухачі!  В котрий раз народний депутат Масенко, аби не звітувати про свою роботу як народного депутата ні поданими, розробленими, прийнятими законами, ні відстояними інтересами, про що він сам розказав, що замість того, щоб оборонити селян, не дати банку розграбувати їх, постояти, відстояти ту худобу перед виконавчою службою, найпростіше прокричати, заявити. Це стиль роботи народного депутат! Мені просто соромно, що ви сьогодні, прикриваючись званням фракції, у якій...

 

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні колеги, виступи завершено. Я ще раз... Ви назвали прізвище, раз назвали. Так можна до безкінечності обмінюватися репліками. Будь ласка! Я ще раз кажу: ви назвали - і вас назвали! Ну все тоді, ну, шановні колеги! Ну, не можна! Ну, зараз вам тоді знову буде з іншого боку репліка. Можна один раз обмінятися. Ну, заспокойтеся!

Оголошується до розгляду проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Словенія про морське торговельне судноплавство. Будь ласка, Лундишев Віктор Миколайович. Підготуватися від комітету. Прошу дуже коротко. Якщо є застереження, будемо обговорювати. Немає - будемо голосувати.

З якої процедури? Ну, зараз уже оголошено питання, потім скажете. Я не розумію, про що йде мова.

 

ЛУНДИШЕВ В.М.

Шановний Володимире Михайловичу, Шановні народні депутати! На ваш розгляд виноситься проект Закону України про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Словенія про морське торговельне судноплавство. Вказаний законопроект розроблений Мінтрансзв'язком на виконання доручення Кабінету Міністрів щодо проведення внутрішньодержавної процедури, необхідної для набуття чинності угоди.

Набуття чинності угоди матиме позитивні економічні наслідки, пов'язані з вільним доступом до портів, їх використанням, посадкою і висадкою пасажирів, здійсненням звичайних комерційних операцій і користуванням всіма послугами для мореплавства, а також у відношенні до сплати портових зборів і стягнень.

Проект закону погоджено Міністерством закордонних справ України без зауважень та Міністерством юстиції України із зауваженнями, які враховані. Набуття чинності угоди сприятиме залученню додаткових обсягів перевезень, в тому числі і транзитних територій України в подальшому розвитку міждержавних та ділових  зв'язків. Реалізація положень угоди не потребує матеріальних та інших додаткових витрат з Державного бюджету України.

Проект закону погоджено з профільними комітетами: Комітетом в закордонних справах, Комітетом з питань будівництва , транспорту і житлово-комунального   господарства і зв'язку, Комітету з питань бюджету, Комітетом з питань європейської інтеграції. Прошу підтримати даний законопроект.

 

ГОЛОВА. Дякую. Сідайте, будь ласка. Від комітету Олег Грачев, будь ласка.

 

10:52:05

ГРАЧЕВ О.О.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги депутати! Комітет розглянув зазначений законопроект і ухвалив підтримати його прийняття  Верховною Радою України. Ця угода була підписана від імені Кабінету  Міністрів України 10 листопада минулого року в місті Любляні першим заступником міністра транспорту України  Володимиром Корнієнко. Метою законопроекту є формування сприятливих умов для розвитку торговельного судноплавства між Україною та Словенією на рівноправних та взаємовигідних  засадах.

Відповідно до зазначеної угоди, кожна договірна сторона повинна  забезпечити суднам іншої сторони таке ж ставлення як і до своїх власних суден стосовно вільного доступу до портів, використання портів для завантаження і розвантаження, посадки і висадки пасажирів, здійснення  звичайних комерційних операцій і користування послугами для мореплавства. А також сплати портових зборів і стягнень.

Ратифікація угоди сприятиме  активізації  взаємовідносин в галузі торговельного  судноплавства і взагалі двосторонніх міждержавних зв'язків між Україною та Словенією.

Реалізація положень  зазначеної угоди не потребуватиме додаткових матеріальних та інших витрат з Державного бюджету України.

Головне науково-експертне управління, комітети Верховної Ради України  з питань бюджету; з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства  і зв'язку та з питань європейської інтеграції підтримують згаданий законопроект і рекомендують Верховній Раді України ратифікувати угоду. Прошу підтримати. Дякую

 

 ГОЛОВА. Дякую. Сідайте, будь ласка.

Шановні колеги! Є потреба нам обговорювати цей документ? Якщо наполягають на обговоренні, що я можу зробити. Записалися Мироненко, Кармазін,  Соломатін, Шибко, Шкіль. Давайте протягом 5-6 хвилин. Будете виступати? Відмовляється Віктор Мироненко.

Будь ласка, Юрій Кармазін. І будемо тоді переходити до голосування.

 

10:54:33

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Любий проект закону про ратифікацію - це є такий же проект закону, як і всі інші і потребує такої ж самої процедури. Я звертаю вашу увагу.

Чому?  Тому що  абсолютно не звертають увагу, які документи ратифікуються. І зараз  по наступній угоді ви побачите до чого доратифіковувалися. Побачите  скільки мільйонів держава вже наша втратила, в  доларах я кажу.  Так от,  ця угода. Ця угода відповідає національним інтересам, але  в ній написано, що у разі будь-яких розбіжностей при тлумаченні  перевага надається тексту англійською мовою. Хіба це відповідає світовій практиці? Пояснюю. Ніколи не це відповідало практиці. світовій. Згідно зі статтею 33 Віденської конвенції у разі встановлені автентичності тексту договору двома або  кількома мовами його текст кожною мовою має однакову силу, підкреслюю, якщо договором не передбачено або учасники не домовилися, що в разі розходження між цими тестами, переважну силу матиме якийсь один  певний текст.

У нашому випадку серед документів наданих для розгляду відсутній тлумачний текст  англійською мовою, що позбавляє можливості порівняння з ним українського тексту в разі виникнення такої потреби.

І взагалі, коли ми вже відійдемо від комплексу меншовартості, будемо  перекладати на якісь інші мови? Звісно,  треба було заслухати ще Комітет з питань  європейської інтеграції у нас є Комітет Тарасюка, який пропонує зовсім іншу редакцію, вони пропонують записати так: Верховна Рада постановляє надати згоду на обов'язковість для України ... ратифікацію, ратифікацію Угоди між Урядом України і Урядом республіки Словенія про морське торгівельне судноплавство підписану місією у Любляні 10 листопада 2003 року. І на кінець, ви мені не дали звернутися і в репліке, Володимире Михайловичу, я хотів би з приводу  виступів двох Іуд сказати одне, що сьогодні в виступах ображено не тільки Фракцію "Наша Україна", не тільки мене особисто, і весь український народ, який зраджені переходом до проурядових, антинародних Фракцій. І зраджений народ через те що обманули людей, користуючись зовсім іншими гаслами, народ зовсім за інше голосував. Так от поставлений під сумнів моє повідомлення про те що Віктор Ющенко забезпечить 8432  гривні при народженні, а мав право вчора, він забезпечить це, я відповідаю, а мав вчора Уряд  своєю посадовою давати хабар суддям і прокурорам, коли це в Конституції написано, що це законом тільки встановлюється? Всі це знають .

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, обговорення документу завершено. Я хочу вас поінформувати, що є позитивне заключення Комітету в закордонних справах, яке оприлюднив перший заступник Голови Комітету, позитивний висновок науково-експертного управління, бюджетного Комітету, Комітету з питань транспорту і зв'язку, а також Комітету з питань Європейської інтеграції. І так у нас всі підстави ставити це питання на голосування. Прошу уваги. Шановні колеги, давайте проголосуємо ратифікацію. Я прошу до голосування, іде ратифікація, голосування ратифікаційних документів. Ставиться на голосування пропозиція про схвалення проекту  Закону України про ратифікацію Угоду між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Словенія про морське торговельне судноплавство. Прошу голосувати.

 

10:58:54

За-296

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про ратифікацію Протоколу про припинення дії Угоди про створення Міждержавного Європейсько-азійського об'єднання вугілля та металу від 24 вересня 1993 року, реєстраційний номер 0213. Доповідач - заступник міністра  закордонних справ Макуха Володимир Олексійович. Будь ласка.

З процедури, будь ласка, Майстришин. Мікрофон Майстришина.

 

10:59:27

МАЙСТРИШИН В.Я.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Шановні народні депутати, шановні телерадіослухачі.

Я звертаюся у першу чергу до вас.  Для мене не зрозуміло і до мене постійно звертаються люди і говорять наступне, що постійно наші штатні речники Верховної Ради говорять одне і теж, виступають проти того чи іншого  закону, а ми за нього голосуємо. Так от я вам повідомляю і я звертаюся до вас, Володимире Михайловичу, до вас народні депутати. Давайте ми все-таки врахуємо пропозиції мої і Матвієнкова щодо зміни регламенту запису на виступи. Сьогодні немає можливості записатися на виступи і відстояти ту чи іншу норму закону. І сьогодні штатні речники Верховної Ради опанували ту трибуну і перетворили Верховну Раду у якесь посміховисько. Давайте звернемо увагу на цю проблему.  Дякую Володимире Михайловичу.

 

ГОЛОВА. Я прошу регламентний комітет дати заключення з приводу проекту постанови, який пропонувалося.

Я хотів би, шановні колеги, не вживати таких слів, просити не вживати, як "посміховисько". Верховна Рада  - це представницький орган народу, це народ. Якщо ми говоримо, що Верховна Рада - це посміховисько, то український народ - це також, можна говорити, що буде посміховисько. Давайте самі себе не принижувати. Я прошу вас. Будь ласка.

 

МАКУХА В.О.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати.

На ваш розгляд виноситься проект Закону України про ратифікацію Протоколу про припинення дії Угоди про створення Міждержавного Європейсько-азійського об'єднання вугілля та металу. Згаданий   протокол був підписаний 19 вересня 2003 року в Ялті на засіданні Ради глав держав СНД. Необхідність його підписання була викликана рішенням Ради глав держав СНД від 7 жовтня 2002 року про ліквідацію Міждержавного Європейсько-азійського об'єднання вугілля та металу.

Згідно з цим рішенням діяльність даного об'єднання припинялася з огляду на недоцільність та безперспективність утримання цього органу, його бездіяльність та фінансове зловживання керівників. Такої позиції дотримувалися всі без винятку держави, учасниці Співдружності, які утворили цей орган. Ратифікація протоколу про припинення дії Угоди про створення Міждержавного Європейсько-азійського об'єднання вугілля та металу дозволить юридично зафіксувати позицію України щодо його ліквідації. Проект закону було розроблено Міністерством закордонних справ України, погоджено з усіма зацікавленими органами України та схвалений на засіданнях відповідних комітетів Верховної Ради України.

Ліквідація Міждержавного Європейсько-азійського об'єднання вугілля та металу не призведе до внесення змін до чинного законодавства України, не призведе до матеріальних та інших видатків України і не потребуватиме додаткових витрат з Державного бюджету України. Ліквідація цієї структури не матиме для України жодних негативних наслідків. Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, запишіться на питання. Три хвилини. На табло прізвища народних депутатів, що записалися. Євген Гірник, будь ласка, ваше запитання. Потім - Лещенко.

 

11:02:52

ГІРНИК Є.О.

Шановний доповідачу, у формулюванні про необхідність ратифікації є досить цікаве дуже формулювання. Згідно з цим рішення діяльність цієї організації мала бути припиненою з огляду на недоцільність та безперспективність утримання, бездіяльність та фінансові зловживання. Чи маєте ви дані, які саме фінансові зловживання, і хто поніс за них відповідальність?

 

МАКУХА В.О. Відразу відповідати? 15 грудня 2000 року економічною радою Співдружності незалежних держав було прийнято рішення про результати ревізії фінансово-господарської діяльності цього об'єднання. Згідно з цим рішенням було виявлено ряд серйозних недоліків та порушень в питаннях фінансування , ведення касових та банківських операцій, бухгалтерського обліку, оплати праці посадових осіб, транспортного обслуговування та інші порушення.

В цілому мова йде про десь нецільове використання виконавчою дирекцією цього об'єднання приблизно 150 тис. російських рублів.

 

ГОЛОВА. Володимир Лещенко, фракція комуністів, будь ласка.

 

11:04:24

ЛЕЩЕНКО В.О.

Шановний Володимире Михайловичу, прошу передати слово народному депутату України Соломатіну.

 

ГОЛОВА. Юрій Соломатін.

 

11:04:29

СОЛОМАТІН Ю.П.

Шановний колего, у висновку щодо проекту закону міститься таке зауваження: водночас законопроект не містить підписів уповноважених осіб відповідних органів виконавчої влади України щодо його погодження, а також формулювання щодо надання Верховною Радою згоди на його обов'язковість для України, постійні вимоги комітету.

Скажіть, будь ласка, (а це - висновок секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції) чому так сталося і чи не є це пересторогою і навіть забороною для подальшого розгляду законопроекту? дякую.

 

МАКУХА В.О. Дійсно, така пропозиція була внесена на розгляді цього питання на Комітеті з питань європейської інтеграції. І я так розумію, це вже питання секретаріату, який повинен був внести додаткові зміни, відповідні корегування в текст матеріалів, які були роздані вам.

 

ГОЛОВА. Так, Станіслав Ніколаєнко, будь ласка.

 

11:05:44

НІКОЛАЄНКО С.М.

Ніколаєнко, фракція соціалістів.

Прошу передати слово своєму колезі по фракції Олександру Петровичу Баранівському.

 

ГОЛОВА. Олександр Баранівський, будь ласка, мікрофон.

 

11:05:51

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Фракція соціалістів, Олександр Баранівський.

Шановний доповідачу, Володимир Олексійович, мені як то боляче слухати ваші відповіді, ви в такому ранзі - заступника міністра  нас сприймаєте як  якихось тут дітей, які не розуміють, про що йде мова, розповідаєте казку про те, що  150 тисяч рублів було нецільове використання. Та в нас сьогодні мільйонами доларів ця влада використовує нецільове, і ніхто ні за що не питає.

Ви дайте відповідь, будь ласка, хто ініціював вхід України до цієї організації, які збитки понесла Україна від такого входу,  хто сьогодні ініціює вихід, кого посадили, кого звільнили з роботи, в тому числі і з вашого відомства, якщо ви  супроводжуєте таке рішення.

То дайте Верховній Раді конкретну відповідь, а не розповідайте нам казки про 150 тисяч російських рублів нецільового використання.

 

МАКУХА В.О.  Відповідаю.

Згідно ... При створенні цього об'єднання було прийнято рішення про долеві внески країн-учасниць. На жаль, протягом всього періоду існування об'єднання взноси робилися епізодично. З боку України за ці роки з 1994 по 2000 рік, коли вже було прийняте рішення про необхідність ліквідації цього об'єднання, не було зроблено жодного внеску, Україна не внесла ні копійки до бюджету цієї організації.

За всі роки, я можу сказати: в 1994 році внесла тільки Росія, в 1995-му - тільки Росія, в 1996-му - Білорусь і Грузія, в 1997-му - тільки Білорусь, в 1998-му - Білорусь і Узбекистан, в 1999-му і 2000-му вносив кошти тільки Казахстан. Україна не вносила жодного разу ні копійки.

 

ГОЛОВА. Дякую, час вичерпаний, сідайте, будь ласка.

Олег Олексійович Грачев - перший заступник голови Комітету у Закордонних справах. Будь ласка, позиція комітету.

 

11:08:01

ГРАЧЕВ О.О.

Шановний Володимир Михайлович, шановні колеги!

Внесений Кабінетом Міністрів України проект Закону України "Про ратифікацію протоколу, про припинення дії угоди про створення міждержавного європейсько-азійського об'єднання вугілля та металу від 24 вересня 1993 року, розглянуто на засіданні комітету і рекомендовано до прийняття Верховною Радою України.

Як уже було сказано, за Україну  згаданий протокол підписав 19 вересня минулого року в місті Ялті Президент України Кучма на саміті. Ратифікація угоди дозволить юридично зафіксувати позицію України щодо ліквідації згаданого об'єднання. Реалізація положень угоди не передбачає додаткових витрат з Державного бюджету України, не містить положень, що суперечать чинному законодавству України, не обумовлює прийняття нових законів чи змін чинного законодавства України.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України, комітети: з питань паливно-енергетичного комплексу, промислової політики і підприємництва, - Комітет з питань бюджету, Комітет з питань європейської інтеграції ухвалили: рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначений законопроект. Прошу підтримати рішення Комітету у закордонних справах.

І не можу не зреагувати на цю, так би мовити, перепалку, яка тут відбувається між представниками "Нашої України" і провласних фракцій, які звинувачують один одного у зраді. Хотів ви нагадати, що і ті, і інші в свій час були членами Комуністичної партії і зрадили її. Тому не треба зараз, так би мовити, бути святіше Папи Римського. І у вас є ще шанс реабілітувати себе: взяти участь сьомого листопада у демонстрації, яка розпочнеться у 10 годин від метро "Арсенальна". Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, є потреба обговорювати? Давайте протягом 10 хвилин обговоримо цей документ.

Мироненко. Підготуватися Гірнику.

 

11:10:31

МИРОНЕНКО В.А.

Пятый избирательный округ, Крым, Мироненко, фракция Коммунистической партии Украины.

Компартия будет поддерживать ратификацию данного протокола. Но я хочу обратить внимание на следующее. Подписано соглашение 19 сентября 2003 года, прошу прощения, 1993 года, а 19 сентября 2003 года тихо умерло вот данное соглашение.

И тут же возникли вопросы какие там деньги потрачены и так далее. Они бы беспокоились а почему не работало это международное объединение. Не встревожило это. Ведь каждый разумный человек понимает, что интеграция - это великое дело для экономики, для народа. Нет, не побеспокоились. Задали  вопрос о деньгах и  тут же пролетели ибо ничего по привычке Украина благодаря политикам проамериканской ориентации ничего не платит традиционно ни в СНГ, ни вот в это объединение. И что ж нам тогда, уважаемые народные депутаты, законодатели, уважаемое правительство и Президент, народ Украины, ждать тогда от таких соглашений, когда мы, подписывая, не выполняем эти соглашения? Это нас должно встревожить.

Второе. Подписаны документы и вот сейчас готовятся документы по созданию единого экономического пространства. Ну позиции могут быть разные. Если, допустим, "Наша Україна" , "Батькивщина" и Социалистическая партия не проголосовали за создание  единого экономического пространства. Я не хочу сказать, что они так уж выражают интересы США, ну совпали интересы США и вот этих фракций, ибо США  очень не хочет создания  единого экономического пространства на просторах бывшего  Союза, ибо может в какой-то степени хоть чуть-чуть быть конкурент и какая-то более мощная позиция в отстаивании своих интересов. Обратите  внимание и по Павлодару, и по многим другим  проблемам  постоянно США нас давит и мы сдаемся, сдаемся потому, что слабы.

Я хочу обратиться к народу Украины. В будущем вы  увидите проявление позиции каждого, так называемого, народного избранника. И если будет избран один Президент, пусть он выполняет свои предвыборные обещания, если он говорил о едином экономическом пространстве. Только коммунисты говорили и будут  твердо  настаивать на том, что при избрании  любого Президента мы будем требовать интеграции экономик наших братских государств ибо это будет способствовать восстановлению выгодных  экономических связей, повышению жизненного  уровня нашего народа. Спасибо

 

ГОЛОВА. Євген Гірник. Потім  Юрій Кармазін.

 

11:13:45

ГІРНИК Є.О.

Шановній  депутати! Шановні радіослухачі! Дійсно, тут було поставлене цікаве питання, чому не спрацював  цей Договір про  створення  об’єднання вугілля та металу,  і чому не цікавилися? Та цікавилися, навіть виявили певні фінансові зловживання. Не спрацював через те, що просто не можна схрестити вужа з їжаком. Якщо хтось думаю, що росіяни будуть такі благодійники, що  замість свого кузбаського вугілля користуватися донбаським, вони сильно помиляються ці люди  або просто  обманюють народ України. І обманюють з приводу цього подвійного громадянства, про яке зараз балакають. Навіть Президента Білорусії Лукашенко, хто читає сайти,  в сьогоднішній сайтах повідомив, що він сумнівається і вважає недоцільним це подвійне громадянство для Білорусії. Хіба ж не ясно, що це  передвиборний такий піар-хід.

Тому, займаючись сьогодні урочистим винесенням тіла мертвонародженої дитини союзу  вугілля і металу, ми маємо згадати Остапа Бендера, його союз меча і орала і  урочисто поховати всі ці проблеми і не займатися тим, чим не треба займатися. Займатися  справами вигідними для нашої держави, міждержавними стосунками з Росією, з Білорусією, з Польщею, зі Сполученими Штатами  в тих ракурсах, яких це вигідно, а не впадати у всякі єпи. Ратифікацію підтримую.

 

ГОЛОВА. Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна".

 

11:15:40

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Шановні слухачі! Те, що ми сьогодні розглядаємо, показує, що історія нас вчить тому, що нічому не вчить міністра закордонних справ України.

Проект  Закону про ратифікацію протоколу про припинення дії Угоди про створення Міждержавного євразійського об'єднання  вугілля та металу від 24 вересня 93-ого ще року, наголошую. Сьогодні жовтень 5-те число 2004 року, майже 2 роки тому в Кишиневі 7-ого жовтня 2002 року Рада глав держав Співдружності Незалежних держав, розглянувши рішення Ради Глав Урядів Співдружності Незалежних держав про проект  рішення ради Глав Держав СНД про міждержавне Євразійське об'єднання вугілля і металу вирішили скасувати об'єднання вугілля і металу. Але проект розроблено закону Міністерством закордонних справ тільки на виконання доручення  Уряду, яке було дано лише 12 грудня 2003 року. За інформацією МЗС, згідно з цим рішенням діяльність мала бути припинена з огляду на недоцільність,  безперспективність утримання цього органу  його бездіяльність та  фінансові зловживання. Це всі підтримували з цієї позиції. Шановні, я захотів би щоб Ви чітко згадали: як створювався європейський союз, він в свій час починався з підписання  в 1951 році Угоди про Європейське співтовариство вугілля і сталі. Так, так. Саме аналогічне об'єднання, тільки інших країн. Під час дискусії про ЄЕП нам говорили і говорять тут зараз, що це своєрідний про образ Європейського союзу, на кшталт Європейського співтовариства вугілля і сталі. То що ж, ліквідація міждержавного євразійського об'єднання вугілля та металу є своєрідним підтвердженням нашої правоти про непотрібність  такого квазіутворення як ЄЕП і Ви це сьогодні підтверджуєте.

І на кінець, я хочу звернутися до МЗС, і до Володимира Михайловича. Володимире Михайловичу, подивіться: відсутність необхідних підписів на документах, переклад не з тої мови тексти, на якій мають переважною силою у випадку будь-яких розбіжностей. Як, наприклад, при ратифікації документів у зв'язку із приєднанням до міжнародної конвенції, щодо співробітництва у галузі безпеки аеронавігації. Там замість французької переклали англійський варіант. Я вже неодноразово виступав, звертався щодо необхідності забезпечення передачі Верховної Ради переліку і текстів чинних  міжнародних договорів України учасником, яких вона є українською мовою, та мовами других сторін цих договорів, в паперовому та електронному вигляді. Ми сьогодні їх не маємо. Нагадую, як і переліку чинних первинних законів України і відповіді, на жаль, від Голови Верховної Ради з цього проводу я не отримав, як і від міністра закордонних справ.

В цілому треба ратифікувати, але зробити висновки, чому не ...

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, обговорення завершено. Ну, одну хвилину, будь ласка, тут записаний був Соломатін. Ну, з мотивів тоді запишемся, шановні колеги, бо дуже багато з мотивів. Будь ласка.

 

11:19:04

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій  Соломатін,  фракція  комуністів.

Шановні колеги, всьому свій час. Кожне явище і кожна угода народжується, живе, вмирає. І зараз ми з вами констатуємо, що та угода, яка розглядається, вона  віджила своє. Ми маємо погодити це, з цим зробити належний висновок і  проголосувати за те, щоб належна ратифікація відбулася.

Але один  з моїх колег згадав, що неможна  схрестити вужа з їжаком. І я з цим погоджуюся. Так само не можна помаранчі  культивувати в Україні, ні ті терени і не той політичний клімат. Тому грантова, долярова підгодівля українських помаранчів не допоможе прозростанню цього чужого заморського плоду на наших політичних теренах.

І висновок остаточний: помаранчи  чи не пора вам повертатися до заокеанських теренів. Дякую.

 

ГОЛОВА. З мотивів, будь ласка... Я бачу. З мотивів Шибко, Зарубінський і Юхновський. І запросіть депутатів до сесійної зали, потрібно голосувати зараз буде через три хвилини.

 

11:20:14

ШИБКО В.Я.

Спасибо Владимир Михайлович. Я взял специально слово по этому поводу для того, чтобы пояснить ситуацию, которая здесь рассматривается. Я хотел сказать, вот к чему приводит, какой имеем мы сегодня итог, когда непродумано подходим к заключению каких-либо договоров. То есть в свое время была навязана  кому-то кем-то идея для заключения этого договора. И он умер сегодня договор. Тут говорят, что всему свое время. Он не начинал даже работать. Но с другой стороны, сегодня обвиняют нас в том, что мы ЕЭП не проголосовали. Так я хочу сказать своим коллегам, что это стосуется этой тоже темы, что если сегодня не продумано также ввести ЕЭП,  то что на сегодня придумано, то то, что касается нашего угля в Донецке, то он будет сегодня привозится  в Украину из Караганды, потому что он там будет дешевле и потому, что вот эта вся субсидий, которая предполагается ЕЭП, она будет одинакова. И там будет развиваться уголь, а в Донецке не будет развиваться. Вот о чем речь идет. Значит надо думать всегда, когда заключать .......... на договора. И сегодняшний пример, он об этом свидетельствует.

 

ГОЛОВА. Олег Зарубінський, фракція НДП.

 

11:21:24

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую, Володимире Михайловичу. Шановні колеги, я думаю, виступаючи з мотивів, хотів би сказати, що варто голосувати за ратифікацію протоколу про припинення дії цієї угоди. Тому що вона мертво народжена.

А, по-перше, як і Єдиний економічний простір, концепція і угода була написана в Кремлі, а сюди нам запропонована, так це було і в 1993 році. Це була своєрідна калька, правильно Кармазін каже, щодо союзу сталі і вугілля. Але є велика різниця. Це був союз країн з високоефективною економікою, не бутафорською демократією і реальною демократією. Якщо об'єднується в якихось угодах економічного і іншого характеру країни з авторитарними і напівавторитарними режимами, неефективною, малопродуктивною економікою і бутафорською демократією, ми будемо всі ці угоди рани чи пізно відміняти.

Що ж стосується Єдиного економічного простору - це повна аналогія з тим, що ми сьогодні відміняємо. Дякую.

 

ГОЛОВА. Ігор Рафаїловичу Юхновському, будь ласка, мікрофон. Депутатів запросіть до сесійної зали.

 

11:22:36

ЮХНОВСЬКИЙ І.Р.

Юхновський, "Наша Україна".

Вельмишановний Володимире Михайловичу, об’єднання вугілля і сталю європейське було у 1951 році. З того часу пройшло вже 52 роки. І це питання зараз економічно є абсолютно не актуальне. І даже соромно, вік, коли має розвиватися інформатика, і має розвиватися система знань, вертатися назад до першого економічного укладу. Це не актуально. І тому я пропоную ратифікувати.

 

ГОЛОВА. Дякую, Ігоре Рафаїловичу. Шановні колеги, обговорення документу завершено. Зараз будемо голосувати.

Ставиться на голосування пропозиція комітету про схвалення проекту Закону України про ратифікацію Протоколу про припинення дії Угоди про створення Міждержавного Європейсько-азійського об'єднання вугілля та металу від 24 вересня 1993 року. Реєстраційний номер 0213. Прошу голосувати.

 

11:24:02

За-301

Рішення прийнято.

Шановні колеги, коли я виголошував депутатські запити, що надійшли, я автоматично пропустив один запит, і зараз депутати вимагають, щоб я його зачитав.

Це групи народних депутатів (ЛУК’ЯНЕНКО, КАРМАЗІН, ЯВОРІВСЬКИЙ, всього 8 депутатів) до Генерального прокурора про відсутність реагування Генеральним прокурором на порушення кримінальної справи та притягнення до кримінальної відповідальності кандидата на пост Президента, за порушення Конституції та законів України, зловживання службовим становищем, перешкоджання діяльності народного депутата України Григорія Омельченка та умисне ненадання Верховній Раді України копій судових рішень та інших документів.

Так, оголошується до розгляду проект Закону про порядок офіційного оприлюднення законів України, інших нормативно-правових актів Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України та набрання ними чинності. Реєстраційний номер 3170. Доповідач Онопенко Василь Васильович. Будь ласка.

 

11:25:12

ОНОПЕНКО В.В.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Шановні колеги, проект закону розроблено з метою реалізації положень статті 57 Конституції України, згідно з якою закони та інші нормативно-правові акти, що визначають права і обов'язки громадян, мають бути доведені до відома населення у порядку, встановленому законом. На жаль, до цього часу у нас немає окремого закону, який би передбачав порядок оприлюднення цих законів і інших нормативних актів.

На сьогодні існує Указ Президента України від 10 червня 97-го року про порядок офіційного оприлюднення нормативних актів та набрання ними чинності, глава 6.10 Регламенту Верховної Ради і, крім того, на даний час застосовується в частині, що не суперечить Конституції України і законам України Указ Президії Верховної  Ради Української Радянської Соціалістичної Республіки від 24-го року, 1958 року, про порядок опублікування Законів Української РСР, Указів, Постанов Президії Верховної Ради Української РСР і набрання ними чинності.

Історія цього питання починається ще з 1996 року, коли були розроблені два важливих таких законопроекти. Перший - про закони і законодавчу діяльність, і другий - про нормативно-правові акти.

Кілька разів Президент України накладав вето, вносив пропозиції, і, фактично, по сьогоднішній день у нас немає відповідного закону.

Нам відомо в комітеті, що Міністерство юстиції підготувало проект закону і передало до Кабінету Міністрів ще в червні цього року, але, на жаль, до цього часу цей законопроект до Верховної Ради не поступив.

Обговорений законопроект внесли народні депутати Давид Жванія і Леонід Грач.

Я думаю, що... не моя думка, це - думка комітету, що в першому читанні важливо прийняти цей законопроект, щоб якщо поступить потім законопроект від Кабінету Міністрів, ми могли б в комітеті їх обговорити і тоді якісь би найбільш досконалий можна було б прийняти як закон. А на сьогоднішній день в нас немає іншого законопроекту, ніж цей.

Ви знаєте, що багато питань виникає з часом оприлюднення законів і законодавчих актів, інших нормативних актів, коли вони вступають в дію.  Тому прийняття цього майбутнього закону дасть можливість регулювати ці правовідносини.

Науково-експертне управління підтримує цей законопроект. Кабінет Міністрів, у нас є висновок Кабінету Міністрів, також підтримує. Ми вдячні за висновок, який був надісланий нам головним чинним секретарем Академії правових наук, професором Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого, членом-кореспондентом паном Петришиним. Він теж вніс відповідні пропозиції і зауваження.

Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради також підтримує даний законопроект. Ясна річ, що його потрібно вдосконалювати. І я думаю, що комітет попрацює над цим законопроектом до другого читання - і винесемо більш досконалий документ на обговорення Верховної Ради. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, запитання до Василя Васильовича є? Будь ласка, запишіться. Три хвилини. На табло прізвища народних депутатів, що записалися. Борис Беспалий, будь ласка.

 

11:29:17

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, Блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний Василь Васильовичу, скажіть, будь ласка, у вас є яка-небудь узагальнена інформація про те, скільки нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України чи інших центральних органів виконавчої влади, зокрема особливо Податкової адміністрації, не були оприлюднені або були оприлюднені з запізненням, і виникала ситуація, коли податківці вже мають певне базу, якої не мають ще платники податків? А, як ми знаємо, що незнання не тільки законів, але і актів законодавства інших, ну, підзаконних актів, воно ж від відповідальності не звільняє. От, будь ласка, поінформуйте. Це є перше.

І друге. Чи прийняття даного законопроекту унеможливить таку ситуацію, коли починають діяти, ну, по суті, неоприлюднені, фактично таємні нормативні акти?

 

ОНОПЕНКО В.В. Дякую, Борис Якович.

Я думаю, що прийняття цього законопроекту якраз врегулює ці проблеми і прогалини, які існують у нас сьогодні в суспільстві. Я не маю точних статистичних даних, оскільки я не є автором цього законопроекту. Але із преси, із звернень до Комітету з питань правової політики ми бачимо, ми знаємо, що таких випадків надзвичайно багато, це не одиниці - це десятки, якщо не більше. Тому ми знаємо, що є і таємні нормативні акти, які не повинні носити відповідний характер, і інші акти, які не доводяться до суспільства.

Прийняття цього  закону дійсно врегулює в основному ці проблеми.

 

ГОЛОВА.  Михайло Родіонов, будь ласка.

 

11:31:06

РОДІОНОВ М.К.

Родіонов, фракція комуністів.

Василь Васильович, в мене два запитання. Скажіть, будь ласка, а на вашу думку, чому  Президент України вето накладав на закон. Перше.

А по-друге. Ну якщо у нас нема закону,  а той закон Української Радянської Соціалістичної Республіки він що, не діє? От два питання.  Якщо той хороший закон, то проблема все ж таки наскільки цей новий закон краще чи  гірше того?

 

ОНОПЕНКО В.В. Ознайомившись з цим законопроектом, я розумію, що автори взяли найцінніше не закону, а указу президії Верховної Ради, який я називав. І крім того, вони також взяли положення із указу Президента від 10 червня  1997 року. А  також взяли позитивні речі із Регламенту нашого. Але це все, ви розумієте,  кілька нормативних актів, нам  потрібно прийняти один.

Відносно закону про законодавчі акти і нормативно-правові акти, на які накладав право... вето Президент, там були цінні пропозиції,  були цінні пропозиції. В якійсь мірі Верховна Рада враховувала, але подолати вето в той час не змогли. Тому у нас іншого фактично виходу немає як винести на обговорення цей законопроект, і я вдячний і Леоніду Грачу, і Давиду Жванії за те, що вони провели таку  велику роботу.

 

ГОЛОВА. Дякую, Василь Васильович. Сідайте, будь ласка.

Шановні колеги, позиція уряду, будь ласка, з приводу цього законопроекту.

 

______________.Шановний пане Голово! Шановні народні депутати! Міністерство юстиції поділяє необхідність врегулювання  з законом правовідносини, які виникають з порядком офіційного оприлюднення законів та  інших нормативно-правових актів. Разом з тим, як сказав у своїй доповіді Василь Васильович Онопенко, Міністерство юстиції розробило проект Закону про нормативно-правові акти, у якому комплексно врегульовані питання підготовки, проходження законів і інших нормативно-правових актів, вимоги до їх написання, а також  порядок офіційного оприлюднення  законів і інших нормативно-правових актів.

Тому, на нашу думку, цей законопроект носить фрагментарний характер, регулює лише одну проблему пов'язану  з правовідносинами, які виникають  у процесі законотворчості. І ми  вважаємо, що положення цього законопроекту мають бути складовою загального Закону про нормативно-правові акти, який буде подано  до Верховної Ради. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Є необхідність обговорення чи може  дослухатися? Зараз будемо обговорювати чи можливо так можна було поступити? Прийняти його за основу, хай комітет працює, надійде із Кабінету Міністрів і зробити один цілісний документ і потім  його обговорити і все.

 

ІЗ ЗАЛУ.      Не чути.

 

ГОЛОВА. Ви ж слухайте, що я говорю. Юрію Анатолійовичу, у мене таке враження, що ви інколи слухаєте лише себе.

Я просто кажу, що зараз прийняти за основу цей законопроект з тим, щоб не загубити його. Після того, як ми отримаємо від уряду, до другого читання підготувати, доповнити законопроект і все я мав на увазі. А тепер переходимо  до обговорення. Ніхто ж не відбирає у вас цього права. На табло прізвища  народних депутатів, що записалися. 10 хвилин давайте обговоримо це питання.

Юрій Кармазін. Підготуватися Євгену Гірнику. Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна".

 

11:35:25

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати! Пропонується цим проектом, щоб нормативно-правові акти, які визначають права і обов'язки громадян, були доведені до відома населення шляхом офіційного опублікування. Датою прийняття законів та інших правових актів Верховної Ради  вважається день їх прийняття  Верховною Радою в остаточній редакції, датою  видання  актів Президента - день їх підписання, дата видання актів Кабміну -  день їх прийняття Кабміном.

Але, шановні народні депутати, згадаємо, ми з вами пам'ятаємо був в  минулому скликанні народний депутат Олексій Ющик. Я хочу добре його згадати, тому що він запропонував тоді Закон, який ми з вами прийняли після дуже кропіткої роботи, Володимире Михайловичу. Закон називався  про закони і законодавчу діяльність. На жаль, Президент наклав на нього вето і ми опинилися в тупику. Цей Закон, який  зараз подається на 20% не тягне на той Закон, на 20 - підкреслюю. Він нижчій по своєму рівні і рівню підготовки.

І ось тому я хочу звернутись до Вас, Володимире Михайловичу,  я вже звертався до Вас письмово і хочу сказати, Верховна Рада сьогодні не має 30% Указів і розпоряджень Президента України,  не має повного комплекту постанов і розпоряджень Кабінету Міністрів України. Це Вищій законодавчій орган України не має. Я вже не кажу про таку річ, про таке кучмоутворення, як таємні укази Президента України. Що це таке? Хіба вони не мають бути у нас. Ніхто не бачить указів про помилування  сотень злочинців нинішнім Президентом і чи це не є подібним тому, що сталося з Клінтоном, коли він помилував свого брата злочинця. Конституційний суд України дає нам не свої ухвали і рішення. МЗС не має переліку чинних  міжнародних документів, учасником який є Україна і нам  не дає, а це пряме порушення Конституції, бо вони чинні на всій території і мають застосовуватись. А якщо ніхто не знає, то як же вони можуть застосовуватись? Міністерства і відомства передають не всі свої документи нормативного характеру. Практично, ці органи не надають одночасно із цими документами, їх електронні носії. А це потрібно для своєчасного внесення до бази даних законодавства. Шановні народні депутати, я звертався, як Голова підкомітету  з питань законотворчості, систематизації законодавства України та узгодження з міжнародним правом на необхідність добитися доручення голови Верховної Ради про забезпечення передачі баз даних законодавства судам, міліції, прокуратурі, СБУ, навчальним закладам і бібліотекам. Якщо не має грошів на диски, то я вам скажу, що я обрахував, що для цього вистачить моєї місячної зарплати. Моєї місячної зарплати вистачить для цього, то давайте ж мабуть це зробимо? І я вважаю, що законопроект дуже слабенький, максимум тягне на повторне перше читання, а тому я за нього голосувати не буду, тільки за повторне перше читання. Дякую вам.

 

Засідання веде ЗІНЧЕНКО О.О.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Євген Гірник, фракція "Наша Україна".

 

11:38:40

ГІРНИК Є.О.

Шановні депутати, можна, звичайно, критикувати запропонований проект закону і можна його удосконалювати і напевно треба це робити, але не можна заперечувати актуальність піднятої теми. І якщо у мене є зауваження, то тільки зауваження такого характеру, що тут обмежено коло інстанції, до яких відносяться цей закон і які мають оприлюднювати свої нормативні документи. Я  би відніс до них також і нашу Центральну виборчу комісію, яка вже п'ятий день ховає від народу України результати своєї діяльності, звільняючи нібито керівника комп'ютерного відділу за погано виконану роботу. Але при чому там комп'ютери? Коні ж не винні. Це ж арифметика п'ятого класу, порахувати 2,5 відсотки голосів і сказати людям правду, що вже зробила з 220 мільйонами виборців відповідні американські органи, що було зроблено цією ж самою ЦВК у 1999 році. Тут повна таємниця. Як повною таємницею були 510, 511 постанова Кабінету Міністрів, як у повній таємниці хотіли скрити від народу цей хабар для прокуратури, для суду, який підготовлений указом Президента України всупереч закону. Тому наполягаю на тому, щоб все-таки для прискорення цієї  законодавчої процедури відповідний законопроект  був прийнятий принаймні у першому читанні і у першому читанні до нього можна долучити відповідний законопроект, що готується Міністерством юстиції, підняти архіви і законопроект Олексія Ющенка  і прийняти більш удосконалений законопроект, більш удосконалий закон, але без того, щоб прийняти у першому читанні, ми не підемо уперед. Народ повинен мати відповідну інформацію про діяльність своїх  керівних органів. І це є аксіома демократії. Тому пропоную прийняти у першому читанні.

 

ГОЛОВА. Володимир Яворівський, фракція "Наша Україна". Підготуватися Юхновському.

 

11:41:06

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, "Наша Україна", Яворів, Жовкла.

Шановні колеги, цей законопроект, до речі, дуже потрібний, тому що справді у нас не врегульована ця ланка і дуже важлива. Це останній етап підготовки законопроекту, себто доведення його вже до самого суспільства. І те, що зробили Жванія і Грач, мені видається дуже позитивним і вчасним.

Однак цей законопроект у мене викликав цілу таку систему певних роздумів і про наше суспільство і про нашу з вами державу, в якій ми живемо. І чомусь згадав слова Лінкольна, який сказав: "Якби я був дволиким, то хіба б я носив те обличчя, яке я ношу".

Я це веду до того, що ми фактично маємо дволику державу. Майже все у нас подвійне. Це одна із тих причин, чого ми так сьогодні живемо, і чому українське суспільство так телесує то одна проблема, то друга, то третя. Але так воно насправді і є.

Ми маємо подвійну економіку. Одну нібито легальну, з якої видоюємо все, що тільки можна, для того, щоб якось хоч цю державу утримати. Є друга економіка тіньова, з якої живе сама влада. І вона оберігає цю тіньову економіку, як святиню свою, бо без тіньової економіки вона абсолютно нічого не варта, не вартий чиновник, не вартий нічого Президент, який так само живе із цієї економіки.

Ми маємо подвійну політику, коли говориться про те, що нібито йдемо в Європу, а насправді робимо півкроку вперед. До обіду йдемо туди, а після обіду вже дуже страшно, що ми відійшли далеко від Росії, ми розвертаємося і йдемо в інший бік.

Що б ми не робили, воно все має абсолютно якісь подвійні стандарти. Я це веду до того, що мені дуже не подобається в цьому законопроекті, що і Жванія, і Грач все одно залишають у десятій статті, залишають можливість неопублікування певних актів. А їм тільки цього і потрібно. Тому що, якщо справді розібратися, за якими актами, хто бачив їх, шановні народні депутати, за яким передано палац "Україна" передано ДУСі у розпорядження найбільший палац, який є сьогодні в Україні. І Ігор Бакай ним керує і вирішує: давати Дмитрові Павличкові до 75-річчя приміщення чи ні. Звичайно, що він його не надає.

За якими указами, скажіть, будь ласка, передано інші об'єкти до тієї ж самої ДУСі? А ось вам конкретний приклад знову ж таки подвійної речі: нашому Гавришу, великому борцеві за реформу, який її програв уже, до речі, бачите, він в дитинстві дуже любив ліс і коней, йому дають шість гектарів землі без будь-якого. А депутатський оцей кооператив на болоті дали, до сих пір голова Обухівської районної адміністрації не надав жоднісінького документу.

Через те я вважаю, що цей законопроект дуже потрібен, але з нього треба категорично вилучити момент, залишити ще якусь віддушину для того. що можуть бути акти...

 

ГОЛОВА. Так, дякую. Ігор Юхновський, фракція "Наша Україна". Шановні колеги, заспокойтесь, всі отримаємо.

 

11:44:31

ЮХНОВСЬКИЙ І.Р.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні депутати!

Це - актуальний закон, який окремі положення Регламенту має ввести в ранг закону. Серед таких положень найважливішим є проблема чітких термінів вступання в силу законів і чіткого означення друкованих органів, з моменту друкування в яких закон вступає в силу.

По дорозі я хотів би сказати, що "Голос України" стає більш авторитетним друкованим органом України. На закон прийшли суттєві зауваження Головного науково-експертного управління, їх потрібно прийняти до уваги і врахувати в другому читанні. Пропоную прийняти закон у першому читанні.

Дуже важливим є правильне толкування законів Верховної Ради і постанов Кабінету Міністрів України. Особливо це відноситься до слова профспілок України. Я стверджую, що безвідповідальна заява Віктора Федоровича Януковича із причини на неї діяв уряду по одномоментному підвищенню і зрівнялівці більше як 11 млн. низькооплачуваних пенсіонерів призведе лише до зростання цін на продукти споживання, яке торкнеться не тільки цих пенсіонерів, але й усього населення держави.

Справа в тому, що товари діляться на три групи:

Перша - продукти споживання, їх завжди будуть купляти, скільки б вони не коштували. Ні в одній країні світу за всю історію ціна на них не падала.

Друга група - це товари довготривалого вжитку - меблі, велосипеди, посуд, кредити на будівництво. Їх можна купити, коли доходи більші за певну межу.

Третя - це товари розкошу.

Так от, збільшення пенсій, яке відбулося недостатньо для можливості для закупівлі товарів довготривалого вжитку і призведе лише до зростання цін на продукти споживання. Це - популістська, але безграмотна дія, яка збурить нетривку ринкову рівновагу в середині держави.

Як потрібно було робити? ............................. людей, збільшити зарплату, почати з освіти, включаючи і зміну у пенсіях пенсіонерів освіти, ставку вчителя піднести до рівня 1300 гривні на місяць. Далі також вузьким вибором діяти стосовно медицини, і таким чином, стійко створювати середній клас суспільства.

Ці дії не ведуть до інфляції, але створюють базу інновації.

Але, на жаль, ні Віктор Федорович Янукович, ні керівництво профспілки цього не зрозуміли.

Шановні громадяни, потрібно вибирати в Президенти Віктора Андрійовича Ющенка.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Да, я оце нагадую народним депутатам, щоб ми не зашкодили кандидатам у Президенти.

Шановні колеги, обговорення проекту Закону про порядок офіційного оприлюднення законів України, інших нормативно-правових актів Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів та набрання ними чинності завершено.

Ставиться на голосування пропозиція комітету про прийняття за основу проекту закону про порядок офіційного оприлюднення законів України, інших нормативно-правових актів Верховної Ради України Президента України, Кабінету Міністрів України та набрання ними чинності.  Реєстраційний номер 3170.  Прошу голосувати.

 

11:48:08

За-227

Рішення прийнято.

Шановні народні депутати, оголошується до розгляду проект закону про особливості приватизації підприємств нафтопереробної промисловості України. Доповідач - народний депутат України Василь Петрович Цушко, як автор законопроекту. Підготуватися від комітету. Володимир Кирилович Черняк.

 

11:48:34

ЦУШКО В.П.

Цушко, фракция социалистов.

Уважаемые коллеги, я подал этот законопроект после того, как увидел, что творится на рынке нефтепродуктов в нашей стране, и после того, как стало ясно, что у нас приватизация, в том числе пакетов акций, которые остались за государством, проходит - как вам сказать? - закулисно, или  под ковром.

Поэтому предложение было такое. В такие смутные времена, в те времена, когда наше правительство не имеет рычагов - любое: пусть правительство Януковича, пусть другое будет правительство, - не имеет рычагов влияния на рынки нефтепродуктов, допустить дальнейшее, скажем так, дальнейшую приватизацию отрасли по принципу кулуарному, по принципу подковерному невозможно.

Поэтому суть закона очень простая: временно запретить приватизацию пакетов, государственных пакетов акций нефтеперерабатывающих предприятий до тех пор, пока мы не напишем закон, как мы писали по заводу имени Ильича, закон по "Укртелекому", Закон про особенности приватизации остатков, потому что уже практически все отдано в частные руки, остатков или пакетов, государственных пакетов акций у нефтеперерабатывающих предприятий.

Комиссия, Контрольная комиссия по вопросам приватизации поддержала законопроект. И есть просьба как автора, чтобы вы поддержали этот законопроект. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Є запитання, шановні колеги? Запишіться, будь ласка, три хвилини.

На табло прізвища народних депутатів, що записалися, прошу дати. Володимир Черняк. Потім Сергій Іванович Дорогунцов.

 

11:50:18

ЧЕРНЯК В.К.

Шановний Василю Петровичу, мені зрозумілі ваші мотиви, тому що приватизація відбувається не так, як потрібно, існує загроза того, що майно попадає і буде попадати не в ті руки, за безцінь, не так використовуватися. Все це зрозуміло. Але є запитання: чому з самого початку ви не написали закон про  особливості приватизації, щоб  уникнути цього, а не просто заборона. Дякую.

 

ЦУШКО В.П. Владимир Кириллович, признаюсь честно, не считаю себя специалистом особенным в этих процессах и вы знаете - да? - но когда начались процессы, что хватали пакеты акций, нужно было какой-то законопроект, остановить вот это. Поэтому предложение - примите сегодня мой законопроект, а дальше вы подключитесь, комиссия специальная и мы сделаем, эти правила игры напишет Верховная Рада как приватизировать эти пакеты. Потому я вам сказал как есть.

 

ГОЛОВА. Мироненко Віктор, будь ласка. Ні, ні, вибачте, це тут... Сергій Іванович Дорогунцов. Сергій Іванович, я вибачаюсь...

 

11:51:29

ДОРОГУНЦОВ С.І.

Нічого, нічого. Спасибі, Володимире Михайловичу. Шановний Василь Петрович, я думаю, що  можна підтримати цей ваш законопроект, але взагалі пора ставити питання про націоналізацію нафтової і нафтопереробної промисловості, оскільки це базова галузь народного господарства нашої економіки, від якої, як ви бачите, залежить все: і  ціни не тільки на бензин, дизпаливо, і  шмаття, і нарешті сало, про яке сьогодні тут вже згадували. Йде зростання цін. А чого це відбувається? Тому що  нафтова і нафтопереробна промисловість не належить нам, і ми повністю вписалися  в світовий ринок нафтопродуктів. То як ви ставитесь до цієї пропозиції - не тимчасово заборонити, а навіки заборонити? Ми вже по цьому показнику.......

 

ЦУШКО В.П. Уважаемый Сергей Иванович, еще раз возвращаюсь к тому, что цель моя была - остановиться, вот  статус-кво сохранить для того, чтобы дать право в том числе и вам написать тот же закон про национализацию и вынести его на рассмотрение в Верховную Раду. Поэтому я отношусь к тому, что  это может быть сделано, но для этого нужно остановить ........... Потому что если не принять этот закон, то все эти пакеты уйдут вы знаете кому и как подковерно. Спасибо

 

ГОЛОВА. Віталій Шибко, будь ласка, ваше питання.

 

11:53:14

ШИБКО В.Я.

Спасибо, Владимир Михайлович. Василий Петрович, очень приятно, что  вы докладываете этот закон. Это еще раз свидетельствует, что  социалистическая фракция Украины в нашем парламенте дурного не предлагает, а предлагает даже такие вещи, что многие одобряют это.

Но я хотел, видите ли, задать вам такой вопрос. Скажите, сколько же все-таки там осталось неукраденного? По моим подсчетам это там остался Кременчуг и Галичина. Стоит ли нам вообще, может все украли, действительно, как сказал Сергей Иванович, не стоит говорить о каких-то частях, которые нужно  оставить, а просто уже действительно приступить к  той проблеме, которую сейчас предлагали, и перейти непосредственно снова к возврату в руки государства этой собственности, чтобы что-то у нас сохранилось? Пожалуйста, как вы думаете?

 

ЦУШКО В.П. Виталий Яковлевич, я следую тому, что вы сказали, в том числе программе нашей Партии  социалистической, но для того, чтобы  то вернуть, нужно не дать украсть, что осталось. Поэтому вы со мной согласны, и  написал я такой закон. А вы  напишите то, как вернуть. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Час вичерпаний. Сідайте, будь ласка.

Володимир Кирилович Черняк.

Шановні колеги!  У мене є пропозиція така,  якщо ви не заперечуєте, щоб ми зараз попрацювали до 13 години і о 13 годині перейдемо до різного і  розглянемо законопроекти які. Немає заперечень? Дякую.

Підготуватися Семенюк від Спеціальної комісії.

 

11:54:51

ЧЕРНЯК В.К.

Шановні колеги! Комітет з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій розглянув проект Закону України про особливості приватизації  підприємств нафтопереробної промисловості України поданий народними депутатами Цушком і Косіновим, підтримав його і пропонує Верховній Раді України прийняти за основу та в цілому.

Законопроектом пропонується тимчасово до прийняття Державної програми  приватизації та Закону України про особливості приватизації підприємств нафтопереробної промисловості України призупинити приватизацію, у тому числі шляхом внесення державою до статутних фондів господарських товариств всіх форм власності пакетів  акцій підприємств нафтопереробної промисловості України, які  перебувають у державній власності. От власне, до  цього зводиться  суть законопроекту, він, взагалі, викладений на 1 сторінці, стисло, коротко і чітко. Разом з тим, хочу довести до вашого відома думку головного наукового, експертного управління апарату Верховної Ради України. Яке вважає, що законопроект доцільно відхилити. На якій підставі? Ідеться про те, що законодавчій акт про особливості окремого об'єкту, чи групи об'єктів, має встановлювати такі умови та порядок їх приватизації, які відрізняються від загальних правил приватизації. Наприклад, це ми зробили, коли прийняли закон про особливості приватизації пакета акцій Маріупольського металургійного комбінату  ім. Ілліча. Це ми зробили у законі України про особливості приватизації Укртелекому, це ми зробили у законі  про особливості приватизації Укррудпрому. Натомість проект закону України про особливості приватизації підприємств нафтопереробної промисловості не встановлює жодної особливості їх приватизації. На цій основі головне науково-експертне управління вважає, що його доцільно відхилити і підготувати новий законопроект, де будуть особливості при приватизації.

Ось таких існує дві думки, я вам виклав думку Комітету, думку головного науково-експертного управління. Нехай Верховна рада зважить, а Верховна Рада має терези, на яких вона зважує всі за і проти, про і контра. Верховна Рада все може, крім того, чого вона не  може. Я думаю, що сьогодні вона прийме правильне, мудре рішення. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Семенюк Валентина Петрівна, Голова спеціальної контрольної комісії з питань приватизації, це ще доповіді, це ще не обговорення ще, я маю на увазі для Мироненка.

 

11:58:08

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, Фракція соціалістичної партії. Шановні колеги, на засіданні спеціальної контрольної комісії ми декілька раз розглядали питання щодо ситуації навколо приватизації нафтопереробних підприємств.  І те, що  і аграрна фракція виїжджала на НПЗ "Галичина" і ті документи, які спеціальна контрольна комісія направляла і Голові Верховної Ради, і всім керівникам фракції, і у прокуратуру, і у службу, свідчить про те, що всі наші переробні підприємства майже знаходяться в одних руках,  руках однієї держави. Сьогодні осталося у нас 25 відсотків на НПЗ "Галичина" і 23 на Кременчуцькому нафтопереробному заводі. Дякуючи цьому пакету акцій, ще уряд може заключати  відповідні договори і робити поставку паливно-мастильних  матеріалів по домовленості із товаровиробниками, особливо сільгоспвиробниками.

Зважаючи на ту ситуацію, яка склалася і у свій час я подавала законопроект 4230 про внесення змін до  Закону "Про особливості приватизації", "Про приватизацію державного майна, де чітко ставила питання, що підприємства, які є стратегічні, залишити у руках держави, на жаль, не найшов підтримку. Але у цій ситуації, щоб зберегти наш паливно-мастильний комплекс, зберегти нафтопереробку, Василь Петрович вніс  цей законопроект у першу чергу виходячи із того, що сьогодні ті контрольні пакети акцій, ті пакети акцій, які передані  у НАК Нафтогаз,  можуть фактично бути втрачені, і Верховна Рада не буде можливість мати контролювати схід приватизації, тому що по діючому нині законодавству сама  компанія має право проводити приватизацію. І тим більше, що приклад, який зараз правовий і стався у нас в Україні при приватизації "Укрпапірпрому", фактично закладається і при тій схемі, яка фактично може привести доприватизацію і нафтової компанії  "Галичина" і Кременчуцького нафтопереробного заводу і зокрема тоді впливати ні уряд не зможе, і ми контролювати не зможемо.

Тому та пропозиція про те, щоб прийняти цей законопроект в цілому і за основу підтримується спеціальною комісією. Тим більше, що ця норма може бути узгоджена з відповідним законом про надзвичайний стан і економічну безпеку держави. Я думаю, що  у тій частині, що стосується збереження впливу на переробку нафти. Це буде наша запорука. А Верховна Рада, я тут підтримую колегу Черняка, повинна впливати в терміновому порядку, якщо потрібно, зберігати державне майно заради економічної безпеки. І ті частки пакетів акцій, які залишилися в нафтопереробці, не зможуть проводити приватизацію самі компанії без згоди Верховної Ради, без контролю зі сторони Верховної Ради і зокрема працювати на уряд, на державу. І тоді буде сильна виконавча влада.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, позиція Кабінету Міністрів із цього приводу.

 

________________. Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати. Я хочу нагадати вам, що на аналогічний закон, прийнятий Верховною Радою, який мав назви "Про особливості відчуження акцій підприємств, що перебувають у державній власності" 1.10 Президент України відхилив цей закон і наклав вето.

Суть цього закону нічим не відрізняється від того. І причини, по яким Президент відхилив, в основному такі. Перше, що внесення акцій держави в господарські товариства не є приватизацією по суті, відчуженням державного майна. Друге. Що заборона на внесення обмежує функції Кабінету Міністрів по управлінню державним майном, які передбачені Конституцією. І третє, що заборона на приватизацію окремих об'єктів регламентується спеціальним законом, в якому переліки один і два. І якщо депутати бажають заборонити якісь об'єкти до приватизації, вони мають право вносити їх в ці переліки.

Тому Кабінет Міністрів пропонує не підтримує цей закон і погоджується з висновками Науково-експертного управління Верховної Ради. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, переходимо до обговорення. Десять хвилин. Мироненко, фракція комуністів. Підготуватися Гірнику.

 

12:02:51

МИРОНЕНКО В.А.

Пятый избирательный округ, Крым, Мироненко, фракция Коммунистической партии Украины.

Фракция Коммунистической партии Украины будет голосовать за этого законопроект. Но я не согласен с предшествующим выступающим в отношение урегулирования процесса приватизации. Это ошибочная позиция. Она все равно приведет к тому, что будет дальше грабеж. И вот под эти хорошие разговоры об урегулировании, постоянно ведется грабеж, грабеж народа фактически. Поэтому с этими разговорами надо прекращать, если мы действительно выражаем интересы народа.

Я абсолютно согласен с доктором экономических наук, членом-корреспондентом Академии наук, членом фракции Коммунистической партии Украины Дорогунцовым, который персонально занимается этими проблемами, проблемами, которые сейчас затронуты в этом законопроекте. Он считает, что надо прекратить приватизацию, обеспечить национализацию этой важной стратегической отрасли.

Мы помним, как при советской власти, при социализме, при коммунистах эта стратегическая отрасль служила всей экономике, всему народу, обеспечивала доступные тарифы. Это было выгодно всем - экономике, народу, государству. Сейчас приватизация, мы видим, вредит экономике, народу, государству. Но это, конечно, будет очень трудно сделать, когда уже наворовали много, возвращать, естественно, не будут желать. В этом зале найдут они лоббистов, которые будут под тем или иным соусом, в том числе по урегулированию процесса приватизации, пытаться сохранить данную ситуацию.

О большой проблеме национализации того, что уже приватизировано, говорит и тот факт, что итальянцы взяли пример добрый с великого прекрасного нашего Союза братских республик, социалистических республик, в котором было много доброго, в том числе вот то, о чем я говорил: итальянцы национализировали электроэнергетику, и это служит всей экономике, всему народу. Итальянцы создали государственный концерн, нефтепромышленный концерн, который в свое время возглавлял Маттеи. И вот этот человек - Маттеи - проводил политику в интересах, экономическую политику, в интересах всей экономики Украины, то есть, Италии, всего народа Италии, где подчинялся семи сестрам так называемым, которые контролируются Соединенными Штатами Америки. В результате он был убит. Организовали покушение на Маттеи, его убили. Я не исключаю и тех сторонников национализации некоторых, наиболее активных, могут убить, ибо заказать убийство сейчас очень легко. Воры имеют огромные деньги, это я говорил, представители двух кланов, которые борются постоянно сейчас, мы видим, и особенно прозападного вектора, извините, говорят, таки нехорошие. Но я уверен, что бандитизм может быть еще большим.  Так что я призываю к тому, чтобы проголосовать за законопроект.  Спасибо.

 

ГОЛОВА. Євген Гірник. Підготуватися Пузакову.

 

12:06:07

ГІРНИК Є.О.

Євген Гірник, фракція "Наша Україна", Долинський виборчий округ.

Діюча виконавча влада, перебуваючи в агонії, поводиться за принципом короля Людовіка: "Після нас - хоч потоп". Враження, що ніхто не дбає і не думає про майбутнє.

Приймаються абсолютно необгрунтовані, а часто і незаконні рішення, приватизується земля. Зокрема, в моїй рідній Івано-Франківській області під перспективних туристичних зонах, військове майно, військові містечка, Криворіжсталь, і, звичайно, найбільш масні і прибуткові об'єкти нафтового, нафтопереробного і нафтохімічного комплексу. В тому числі і продажем акцій, і додатковими емісіями, і іншими речами.

На жаль, ці хижаки, багато з яких звикло жити за законами зони, не можуть зрозуміти, що всього не проковтнеш, і що "ноєв ковчег" всього не вмістить. Тому слід вітати ініціативу депутатів Цушка і Косінова, щоб український народ кров'ю не харкав після цих виборів.

Немає у нас надії на прокуратуру, що вона що-небудь зупинить. Вона дає відписки, що все в порядку, і вона займається зараз тільки перевірками і переслідуваннями людей на дільницях, де переміг Віктор Ющенко. Зокрема, в моєму виборчому окрузі без усіх підстав проводить перевірку у селищі Рожнятові, грунтуючись на даних...

 

ГОЛОВА. Давайте по законопроекту, я прошу вас...

 

ГІРНИК Є.О.... голови, що нібито він знає, скільки людей за кордоном.

Шановні друзі! Люди проявили патріотизм: з Польщі верталися, з Києва верталися, щоб проголосувати. Ні одного акту про порушення, в тому числі і Луганськими спостерігачами. А прокуратура займається дурницями.

 

ГОЛОВА. Прошу вас по законопроекту, будь ласка.

 

ГІРНИК Є.О. Тому, я завершую, по законопроекту.

Так, як немає надії на прокуратуру, може тільки Верховна Рада зупинити цей дерибан. І вона повинна зробити, прийнявши цей законопроект. Я би тільки просив добавити одне слово: "нафтопереробної та нафтохімічної промисловості". Там залишилося дуже багато державного майна, яке можна роздерибанити. І після цієї добавки - "нафтохімічної" - я пропонував би прийняти цей законопроект в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВА. Володимир Пузаков. Фракція комуністів.

 

12:08:38

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина. Все, що проходить з нами і навколо нас, це не випадково - це закономірність капіталістичного устрою, в умовах якого все, що не приносить буржую капітал або ж не сприяє його збільшенню, не має права на існування, і тому підлягає негайному знищенню, вірніше, прихватизації по-українському.

Ця пародійна грабіжницька приватизація показала, що процес роздержавлення характеризується цілою низкою негативних економічних, правових і політичних наслідків. Відомо, що в Україні п'ять відсотків населення приватизували 80 відсотків основних виробничих фондів, а це говорить, що невелика кучка буржуїв володіє громадним капіталом, отриманим від приватизації.

Наприклад, за 12 років від приватизації в бюджет поступило всього лише 8,7 мільярдів доларів, а в рік передвиборчої кампанії - 10 мільярдів доларів. Тож результати приватизації будуть українському народові відомі після виборів. От вам і приватизація. То виникає питання: хто ж має виграш від приватизації: держава чи кучка олігархів, породжених приватизацією?

Не потрібно сьогодні говорити і про особливості приватизації нафтопереробної промисловості. Все наяву. Ми пережили бензинову лихоманку, коли, як по накатаній доріжці, в декілька разів виросли тарифи на комунальні послуги та ціни на продукти харчування і товари першої необхідності. Якщо порівняти факти буржуазної ринкової економіки з економікою радянської України, то картина така: в радянській Україні в 90-му році частина власного внутрішнього продукту на душу населення складала 5 тисяч 400 доларів США, то в буржуазній Україні з ринковою економікою - одна тисяча 31 долар. Ось і ефективність ринкової економіки.

На сьогодні тарифи "ефективними" (в лапках) власниками вже знищено мільйони робочих місць, економіку держави. І буде знищуватися до тих пір, поки не буде в країні планової економіки.

На превеликий жаль, сьогодні норми  чинного  законодавства  в галузі приватизації відсутні. В зв'язку з цим, я  підтримую пропозицію Цушка Василя Петровича заборонити приватизацію  підприємств нафтопереробної галузі, що перебувають ще в державній власності. Дякую.

 

ГОЛОВА.  Так, шановні колеги, обговорення законопроект завершено. Слабенко, будь ласка, із мотивів. Мікрофон ввімкніть.

Запросіть депутатів до сесійної зали.

Так ви ж виступали. А, ви не виступали. Зараз, зараз. Слабенка мікрофон ввімкніть, група "Центр".

 

12:11:39

СЛАБЕНКО С.І.

Шановний Володимире Михайловичу, ми дійсно  обговорювали цей законопроект і визначалися раніше щодо цього питання. Мене, наприклад, дивує ситуація чому передача у власність державному підприємству вважається тотожною власністю чим володіє держава, яка могла би розпорядитися іншим шляхом своїм майном. При цьому, група "Центр" завжди збирається і обговорює свою позицію по таких питаннях або окремих питаннях. Так, у нас є принцип демократії. Ми маємо право мати які відмінні позиції. Так, наприклад, Тарас Чорновіл свою відмінну позицію задекларував  з трибуни Верховної Ради України щодо поділу України на різні частки щодо неможливості  висловити свої думки в тих чи інших регіонах  окремих кандидатів на пост Президента України. Тому я хотів би наголосити, що депутатська група "Центр" висловлюється за прозорий процес виборів Президента України. Я особисто, будучи на окрузі номер 19, почув думку виборців, які казали як їм створили ці належні умови шляхом рівного  доступу до голосування, коли вони шукали себе.......

 

ГОЛОВА.  Так, будь ласка, Юрій Кармазін.

 

12:12:55

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати! Шановні наші українські громадяни! Отак ми дожились, коли зараз стоїть питання про  те, що літр бензину  буде у нас коштувати не менше 4 гривень у зв'язку з тим, що тільки  25 відсотків в Галичині і 23 на кременчуцькому належить державі. Все інше вже державі давно не належить. Вся інша держава  находиться у власності всього-на-всього чотирьох сімей в України і декількох олігархів з сусідніх країн. Тому, незважаючи на те,  що сьогодні говорять, що там є недоліки в цьому законі, я просив би вас підтримати прийняття цього закону у першому   і другому читанні. А потім, я звертаюся до пані Семенюк, ми  давали вам доручення, давайте ми  повністю визнаємо недійсними ті приватизації по цим заводам, бо це загрожує національній безпеці України.  Я дякую вам за увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Обговорення проекту Закону про особливості приватизації підприємств нафтопереробної промисловості України завершено. Вноситься на голосування пропозиція комітету, пропозиція така: за основу і в цілому. Але я спочатку поставлю за основу.

Тобто, ставиться на голосування пропозиція про прийняття за основу проекту Закону про особливості приватизації підприємств нафтопереробної промисловості  України (реєстраційний номер  6083). Прошу голосувати.

 

12:14:45

За-244

Рішення прийнято. 

Ставиться на голосування друга пропозиція комітету: прийняти у цілому. Хто заперечує, будь ласка.  Беспалий заперечує. Мікрофон, будь ласка.

 

12:15:01

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, Блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Я якраз не заперечую, я тільки  пропоную навіть посилити, тому що  у нас була ще продуктивна пропозиція, га мій погляд, додати нафтохімічну також. Додати два слова  і з цим можна приймати було за основу, це  можна було б  вважати, як поправку до другого читання, тому за двома словами насправді є  серйозні кошти, я думаю,  мільярди гривень можливо.

 

ГОЛОВА.  Є наступний закон, кажуть, з цього приводу, то давайте не будемо, бо зараз ми зіпсуємо тоді все.

Шановні колеги! Прошу уваги, я ставлю на голосування пропозицію  Комітету про прийняття в цілому як закон, проекту Закону про особливості приватизації підприємств нафтопереробної  промисловості України. Реєстраційний номер 6083. Прошу голосувати. Іде голосування.

 

12:16:06

За-240

Закон прийнято. Шановні народні депутати, оголошується до розгляду  проект Закону про єдиний державний  реєстр дітей, які залишилися без опіки батьків і можуть бути усиновлені та громадян, що бажають усиновити дитину. Реєстраційний номер 4334. Доповідач Атрошенко Владислав Анатолійович. Підготуватися від Комітету Микола Оніщук. Розгляд відбувається далі за скороченою процедурою. Будь ласка.

 

12:16:39

АТРОШЕНКО В.А.

Владислав Атрошенко, 207-ий виборчій округ, блок Віктора Ющенка. Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати України, шановні теле та радіослухачі,  проект Закону України про єдиний державний  реєстр дітей, які залишились без опіки батьків і можуть  бути усиновлені та громадян, що бажають усиновити дитину розроблено з метою надання можливості якомога більшій кількості дітей-сиріт отримати домашнє тепло. більшість з вас, шановні народні депутати, бачили очі дітей, які перебувають  у дитячих будинках, інтернатах і зрозуміло, що вони є найнезахищенійшими верствами населення. Тому узагальнення даних про таких дітей є принциповим. Проектом передбачено проведення обліку не тільки дітей, які потребують опіки, а й бажаючих усиновити дитину. В тому числі і іноземних громадян.

Особлива увага приділена доступу до інформації та захисту прав громадян на одержання цієї інформації. Пропонується створити єдиний державний реєстр усиновлення , автоматизовану систему збору, накопичення, зберігання та надання даних про дітей, які залишились без опіки батьків і можуть бути  усиновлені та громадян, що бажають усиновити дитину. Проектом передбачено створення державного та регіональних реєстраторів, головною  метою  роботи яких є введення єдиного державного реєстру усиновлення та надання відповідної інформації громадянам та іноземцям, що бажають усиновити дитину, яка є громадянином України.

Дані вноситимуть на місцях з присвоєнням кожному реєстраційного коду, а потім акумулюватимуть на державному рівні. Після цього  потрібно лише доповнювати реєстр інформацією по мірі її надходження. До того ж дані, що  будуть використані, базуватимуться винятково  на захисті  інтересів дитини та її згоді на оприлюднені відповідної інформації. Велику увагу приділятимуть цілісності та узгодженості правової системи формування та використання реєстру даних про дітей та осіб, які бажають усиновити дитину. Я впевнений, шановні народні депутати, що запровадження єдиної бази даних дасть можливість не тільки узагальнити дані про дітей та провадити вчасний аналіз інформації, а і сприятиме прискореному влаштовуванню дитини у сім'ю та виховання і, що найголовніше, допоможе запобігти викраденню та торгівлю дітьми.

Я закликаю вас підтримати цей законопроект у першому читанні і доводжу до відома, що Науково-експертне бюро в цілому підтримує цей законопроект з врахуванням деяких зауважень. У наступних  читаннях ми можемо уже далі доопрацювати.

Прошу вас народні депутати підтримати законопроект і проголосувати у першому читанні.

 

ГОЛОВА. Дякую. Сідайте, будь ласка. Микола Васильович Оніщук, перший заступник голови Комітету з питань правової політики запрошується для співдоповіді.

 

12:20:01

ОНІЩУК М.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, шановні громадяни, які слухають трансляцію.

Комітет Верховної Ради з правової політики природно розглянув вказаний законопроект. Дозвольте мені вас поінформувати про ухвалене рішення.

Насамперед хочу відмітити, що народний депутат  Атрошенко поставив перед собою дуже важливе і суспільно значуще питання, зокрема пов'язане з тим, щоб  відносини,  пов'язані з усиновленням дітей, зокрема через створення державного реєстру дітей, які позбавилися батьків, і ті, хто бажає їх усиновити, повинні регулюватися законом. Тобто поставлена мета - підняти рівень праворегулювання із підзаконного, бо сьогодні вони в переважній частині регулюються відповідною постановою Кабінету Міністрів, на рівень закону. І все відмічалося на комітеті як позитив вказаного законопроекту.

Разом з тим ця ідея з точки зору її нормативного втілення викликала чимало зауважень і застережень як з боку членів комітету, так і з боку Міністерства юстиції України, Міністерства освіту. І з огляду на це було рекомендовано автору доопрацювати вказаний законопроект, і ми його обов'язково підтримаємо.

Разом з тим задля об'єктивності мушу сказати, що Міністерство молоді, сім'ї і дітей пропонує вказаний законопроект підтримати. Тому очевидно сьогодні ситуацію повинен вирішити зал. Якщо автор відчуває, що він готовий доопрацювати разом із комітетом у другому читанні, щоб можна було усунути ті застереження, які є, а їх чимало. Є неузгодженості із Цивільним кодексом. Не зовсім вдало виписаний механізм ведення регіональних реєстрів, доступи до інформації у цьому реєстрі, є певні неузгодженості і іншого характеру, зокрема, що стосується конкретного механізму здійснення перевірки достовірності наданої інформації і таке інше. То тут власне ми повинні разом з вами визначатися.

Разом з тим позиція комітету, я ще раз хочу наголосити, це рекомендувати доопрацювати вказаний законопроект. Але зал і те, і інше рішення, в тому числі щодо ухвалення у першому читанні, буде, на мій погляд, вірним. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Позиція Кабінету Міністрів, будь ласка.

 

________________. Пропонуємо підтримати прийняття у першому читанні, і будемо співпрацювати у доопрацюванні даного законопроекту.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, є потреба обговорювати цей проект? Є. Будь ласка, на табло прізвища народних депутатів, що записалися. Новак, будь ласка. Потім Кармазін.

 

12:22:57

НОВАК В.М.

Володимир Новак, фракція Комуністичної партії України, Хмельниччина.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, шановні виборці. Питання, яке ми сьогодні розглядаємо, для нашої держави не нове. Ще з 911 року дітьми-сиротами опікувались київські князі. В 1037 році Ярослав Мудрий уклав збірник законів "Руська правда", де, крім усього іншого, йшлося про правила опіки над сиротою. Ті часи, виходить, для нас зрозумілі. Більше, кочівники, завойовники, орди, які пройшлися по наших землях, розгромивши, пограбувавши наші міста та села, працездатне населення забиралося в рабство, а діти залишались напризволяще.

Задумайтесь, шановні і дайте відповідь собі і людям: які орди спустошують наші міста і села сьогодні? Хто в наші часи збидкується над власним народом? Чому в мирній і вільній Україні з 1995 року кількість сиріт, які виховуються в дитячих будинках, інтернатах, збільшилась в півтора рази?

Чому в Україні торік нараховувалося 100 тис. сиріт? Між іншим, найбільше в Європі. Чому ми перетворились на країну, з якої найбільше у світі вивозиться дітей за кордон? Тільки за офіційними даними кількість українських дітей, усиновлених іноземними громадянами за останніх два роки перевищила п'ять тисяч чоловік. Думаю, що на всі ці питання ще дасть відповідь історія і український народ. Та тепер відносно проекту, який ми розглядаємо.

Вважаю, що його обов'язково потрібно приймати. Такі реєстри потрібні. Потрібні хоча б для того, щоб контролювати процеси усиновлення. Адже події останніх років показали, що в нашій корумпованій державі йде цинічна неприхована торгівля дітьми. Причому ніхто за це не несе ніякого покарання, тому що держава, правоохоронні органи в цей процес просто не втручаються. Хоча в 1991 році Україна ратифікувала Конвенції ООН про права дитини.

Якщо ми приймемо цей закон, то практично буде визначено механізм ведення обліку дітей, які залишились без батьківської опіки та громадян України, які бажають усиновити дитину. Це в подальшому сприятиме влаштуванню дітей в сім’ї та покращить захист їхніх прав та інтересів. Але думаю, що його можна приймати тільки в першому читанні.

Є цілий ряд зауважень, які викладені у висновку Головного науково-експертного управління. Вони суттєві і з ними потрібно погодитись. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Юрій Кармазін, підготуватися Гірнику.

 

12:25:44

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність", виборчий блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати, шановні громадяни України!

На перше січня 2004 року в Україні було сиріт і дітей, позбавлений батьківського піклування майже 100 тисяч - 96290 чоловік. Це колосальне число. І я хочу подякувати народному депутат Атрошенко, подякувати його мамі, що він правильно поставив акценти в цьому законопроекті.

Да, законопроект такий, який є, буде слугувати інтересам України. Пропонується встановити обов'язок органів з питань опіки та піклування, надавати регіональному реєстратору дані про кожну дитину, яка залишилася без опіки батьків і може бути усиновлена. Тобто жоден маленький українець не буде ніде випущеним.

Крім того, за цим проектом ці органи ще зобов'язані надавати до реєстру інформацію про осіб, щодо яких їм стало відомо про бажання усиновити дитину. Таким чином, весь час буде накопичуватися інформація також і щодо іноземців.

Я особливо хочу сказати до іноземців. Ви знаєте, на багатьох зустрічах і на прийомах до нас звертаються громадяни України і говорять, для чого ви дозволяєте вивозити дітей за кордон, коли ми не можемо відповісти, що робиться?

Ви знаєте, в Сквирському районі є сім'я, яка всиновлювала дітей, це дуже мужні люди. Їм відмовляли і свідомо робили перепони для того, щоб вони всиновлювали дітей. І тому, я вважаю, що цей законопроект треба обов'язково приймати, а те що в заключенні Науково-експертного відділу управління є деякі зауваження, про які сьогодні Микола Васильович Оніщук сказав, то я дума, що автор погодиться, він має  право це зараз заявити, що він повністю їх врахує, їх не так багато, вони стосується, зокрема, понятійного апарату, який є, а саме: як це співпадає з Сімейним кодексом. Тобто регіональний реєстратор проводить реєстрацію дітей, яка може бути усиновлена протягом 10 днів з дня одержання відповідних документів про дитину, це частина два статті вісім проекту. Але тоді треба вносити зміни до статті 214 Сімейного кодексу України. І це треба зробити просто на додаток до цього закону, і там великих проблем, і по термінах також, які вживаються в Сімейному кодексі, абсолютно не існує.

 

ГОЛОВА. Євген Гірник, будь ласка. Підготуватися Яворівському.

 

12:29:03

ГІРНИК Є.О.

Шановні депутати, мені здається, що великого обговорення цей законопроект не потребує. Слід подякувати депутатові Атрошенку, члену фракції Віктора Ющенка "Наша Україна", за те, що він не словом, а ділом хоче подбати про долі не лише дітей з золотими ланцюжками на шиї, як демонструється в деяких телерекламах, а про дітей, яких обійшла доля, дітей-сиротах, дуже часто при живих батьках. І ця ситуація, дійсно, спричиняє і черги, і корупцію при вирішенні долі цих дітей. І законопроект саме спрямований на впорядкування цих процесів.

Так, зауваження, висловлені Науково-експертним управлінням, часто є справедливими. Очевидно, що потребує деяка зміна термінів проведення реєстрації, враховуючи конфіденційність інформації. Можливо, потребує перехідних положень, де треба внести відповідну зміну у чинне законодавство. Але мені здається, що сумнівів ніяких не може бути, законопроект вкрай потрібний і вкрай корисний. Давайте хоч зробимо щось корисне для наших дітей, для нашого майбутнього - і проголосуємо за цей законопроект в першому читанні.

 

ГОЛОВА. Володимир Яворівський, будь ласка. Фракція "Наша Україна" .

 

12:30:42

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Яворівський і Жовківські райони,  Блок Віктора Ющенка. Шановні червоні ліві! Шановні померанчові демократи! Шановні голубі представники Януковича! Цей закон якось ніби несподівано у нас появився, бо справді це ніби і не ця проблема ніби лежала десь дуже далеко на периферії від того всього, що  сьогодні промелюється в цьому нашому хаосі українському, в цьому нашому українському суспільстві. А проблема ця звичайно є. Проблема ця давно назріла і цілком зрозуміло, що в період первісного накопичення капіталу, коли втрачені будь-які моральні гальма у  суспільства, їх сьогодні фактично немає навіть із тих мізерних запасів, які залишилися із 20-го століття, тема дитини,  української дитини, дитини в українському суспільстві залишилася абсолютно поза увагою, і мабуть невипадково те, що ми буквально на цьому тижні ставили питання і про одиноких матерів, це теж та тема, яка  сьогодні є дуже важливою і  про захист дітей, і дітей-інвалідів.

Мені здається, Володимире Михайловичу, це дуже позитивно і це має йти на такий на добрий карб нашого з вами українського парламенту. Але згадаймо про те, як фактично за 13 років держава, в якій ми живемо, якої ми дуже хотіли, фактично майже не отримала жодного якогось позитивного імпульсу, жодного позитивного образу у світовому співтоваристві. Фактично все майже повністю негатив. Хіба опріч, я би сказав так, братів Кличків, які там іноді розквасять морду комусь там, та ще може там Руслана та, власне кажучи, і все. А решта це скандали, політичні  скандали, вбивства журналістів і тому подібне. І в цьому ряду стоїть і торгівля дітьми. Ви це прекрасно знаєте скільки скандалів  довкола цього було і у Львові,  нещодавній скандал  харківський про торгівлю, можливу торгівлю, бо прокуратурою це ще не доведено, можливо торгівлю дитячими здоровими органами для багатих дядь, які хочуть  омолоджуватися  і тому подібне.

Я абсолютно переконаний, що цей законопроект дуже потрібний, тут вже говорили, і я, даруйте мені може за банальність, але я повторюся. Я справді вдячний Атрошенкові, що він виловив в цьому  бурхливому нашому  українському цьому житті виловив таку важливу тему, і я  переконаний, що цей законопроект, як здавалося б, що в ньому ідея добра, але насправді в ньому і добре технічне виконання, де продумано якусь утаємниченість  певну. Та людина, яка хоче усиновити когось, вона входить у цей реєстр із своїми  даними, якщо вона відмовляється, то ці її данні звідти виводяться.

Я  переконаний, що за цей законопроект треба проголосувати. Мені дуже подобається фраза Валєнси, який почав будувати нову Польщу, на фразі: "Поділимо нашу бідність  порівну". Я переконаний, що...

 

ГОЛОВА. Обговорення законопроекту завершено. Прошу  підготуватися до голосування.

З  мотивів Баранівський і Черняк, будь ласка, мікрофони.

Баранівський Олександр, фракція Соціалістичної партії.

 

12:34:09

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Фракція соціалістів, Олександр Баранівський.

Тут  правильно сьогодні відмічалися колега, що у нас є сироти офіційні, а є сироти неофіційні. У який реєстр  треба  занести тих дітей, яких сьогодні налічують по різних даних до 140 тисяч, які бігають по  магазинах, підвалах, живуть там, випрошуючи якусь милостиню, а батьки їхні за кордоном чужих дітей доглядають? Тобто ці діти стали бездомними, ніхто не знає їхньої долі, батьки їх не можуть познаходити. Чи  не можна було б сьогодні вже ввести  загальний реєстр дітей, при тому, мені здається, повинен бути їхні відбитки пальців, щоб їх не можна було так безкарно там і  взагалі під іншими  приводами вивезти за кордон, як це все робиться сьогодні?

І ще одне. Ми  сьогодні не усуваємо  причин таких наслідків, коли появляються такі діти, яких усиновляти треба, а тим більше, коли це робиться за кордоном. Тому що немає цілісної державної програми з цього приводу, яка завжди в різні роки була.  Даже цей законопроект вносить колега, а не Кабмін. Тому його треба підтримати, але владі потрібно цим ...

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Володимир Черняк.

 

12:35:21

ЧЕРНЯК В.К.

Шановні колеги! Законопроект потрібно підтримати, це поза всяким сумнівом, але все-таки треба ще звернути увагу на те, що в процесі підготовки до другого читання треба  унеможливити торгівлю дітьми, яка відбувається під прапором усиновлення. Хто відслідковує: яка доля усиновлених дітей? Яка доля усиновлених дітей, які вивезені за кордон? Який  моніторинг хтось  здійснює? Відповідальність яких державних органів повинна бути? Відповідальність, акцент треба поставити на цьому. Щоб ці, негативні явища унеможливити, тому що ці питання  є кричущими, питання торгівлі дітьми. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, якби ми всі негаразди унеможливлювали другим читання, то ми мабуть тільки тим і займались, що проводили друге читання. Просто треба всім, кому це належить, працювати, а не займатися політичними ігрищами. Я маю на увазі в нашій державі, бо немає війни, а  дітей більше сиріт, ніж після Великої Вітчизняної війни, і після 17-ого року. Тому вноситься на  голосування пропозиція Комітету про прийняття за основу проекту закону про єдиний державний реєстр дітей, які залишилися без опіки батьків і можуть бути усиновлені та громадян, що бажають усиновити дитину. Реєстраційний номер 4334. Для прийняття за основу, прошу голосувати.

 

12:37:12

За-265

Рішення прийнято.

По Фракціях, будь ласка.  По Фракціям: "Наша Україна", я читаю "за" - 95, Регіони України - 16, Комуністів - 56, СДПУ (о) - 0, Трудова Україна - 6, Народна аграрна - 20, СПУ - 20, Блок Тимошенко - 15, Союз - 3, Єдина Україна - 5, Центр - 11, НДП промисловці і підприємці - 12, демініціативи - 0, позафракційні - 6.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо опіки і  піклування. Від Комітету, будь ласка, Віктор Лаврентійович Мусіяка. Реєстраційний номер 5572.

Шановні народні депутати, нам залишилося розглянути три документи. Я просив   би, щоб ми попрацювали, потім перейдемо до "різного" активно. Будь ласка, Віктор Лаврентійович.

 

12:38:28

МУСІЯКА В.Л.

Шановні народні депутати, наш колега Асадчев запропонував наділити суд правом не тільки призначати, приймати рішення про призначення опіки або піклування до осіб малолітніх, неповнолітніх, визнаних недієздатними або обмеженими  у дієздатності, але і призначати опікунів або піклувальників. Зараз механізм такий,  приймається рішення судом про призначення опіки або піклування, рішення вступає в силу, потім передається в орган опіки і піклування, потім уже сам орган приймає рішення про призначення  опікуна .................... Оцей період між навіть введенням в дію рішення суду і прийняття рішення органу опіки піклування про призначення опікуна або піклувальника, цей період  є таким часу, коли можливо завдання  якоїсь шкоди інтересам особи, однієї із тих осіб, які я вам називав, щодо яких призначається опікун або піклувальник. І тому він пропонує одночасно з прийняттям рішення про призначення опіки піклування призначати опікунів-піклувальників. Там є деякі  ще необхідності деяких  змін механізмів, які він пропонує. Ми у комітеті вирішили, що ця ідея потребує ще розгляду додаткового, але у першому читанні пропонуємо прийняти законопроект.

 

ГОЛОВА. Дякую Віктор Лаврентійович.

Шановні колеги, доповідь від комітету зроблена. Чи є нам потреба обговорювати це питання? Можливо, давайте ми приймемо рішення, приймемо за основу документи і потім будемо працювати далі. Я тоді просив би розосередитись, щоб могли ж прийняти рішення.

 

___________. Володимире Михайловичу, дозвольте від уряду думку?

 

ГОЛОВА. Зараз буде від уряду думка.

Запросіть тільки народних депутатів до сесійної зали. Будь ласка, думка від уряду, тим більше, що вона роздана народним депутатам. Депутати, я переконаний, вміють читати. Будь ласка, думка від уряду.

 

________________. Дякую, Володимире Михайловичу. Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати. На нашу думку, автори законопроекту не врахували положення Цивільно-процесуального кодексу України при розробці законопроекту, яким передбачається покладення повноважень на суд по призначенню опікунів та піклувальників за поданням органів опіки та піклування.

Адже відповідно до частини першої статті 241 Цивільно-процесуального кодексу України, який набере чинності з першого січня 2005 року, але не раніше набрання чинності Адміністративно-процесуальним кодексом, рішення суду про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, у тому числі про обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами чи визнання фізичної особи не дієздатною після набрання ним законної сили, надсилається органові опіки та піклування. Таке рішення судове є підставою для призначення фізичній особі, обмеженій у цивільній дієздатності, піклувальника, а недієздатній особі - опікуна.

А частиною першою статті 63 Цивільного кодексу України визначено, що опікуна або піклувальника призначає саме орган опіки та піклування. Тому потреби у внесенні змін до Цивільного кодексу, на нашу думку, немає. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, позиція Кабінету Міністрів до вас доведена. Є рішення комітету, який пропонує прийняти за основу. Висновок Головного науково-експертного управління - прийняти за основу з урахуванням викладених зауважень.

 Відповідно до Регламенту я ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Цивільного кодексу будь України (щодо опіки і піклування). Реєстраційний номер 5572. Прошу голосувати.

 

12:42:56

За-183

Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування про направлення на повторне перше читання. Ну, з мотивів... Коли йде голосування, з яких можуть бути мотивів вже? Будь ласка, Кармазін мікрофон. Краще голосувати потрібно, шановні колеги.

 

12:43:16

КАРМАЗІН Ю.А.

Володимире Михайловичу, ви знаєте, як я вас поважаю...  (Юрій Кармазін). Але я вас прошу... Було обговорення. Ви що зробили? Ви надали слово представнику уряду, який сказав, що все погано, більше ніхто не сказав нічого, свою думку ми не висловили, навіть з мотивів голосування не висловили. А я вам скажу так, і багато людей дезорієнтувалися, а ця позиція підвищує рівень захисту  прав і інтересів фізичної особи, надання права такого суду - повноваження щодо призначення опікуна чи піклувальника. То що ж тут поганого? Більше того, науково-експертне управління теж написало і пропонує доповнити проект внесенням змін до статті 75 - звільнення опікуна чи піклувальника до Цивільного кодексу. То що ж тут поганого?

Я прошу поставити переголосувати, тому що люди були введенні в оману, Володимире Михайловичу. І в тому числі через те, що ми все спішимо те, що положено робити по Регламенту. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні колеги, відповідно до Регламенту я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо опіки і піклування. Реєстраційний номер 5572. Прошу голосувати.

 

12:44:43

За-230

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про донорство крові та її компонентів" (щодо надбавки до пенсії). Поліщук Микола Єфремович, будь ласка. Шановні колеги, залишилось ще два документи розглянути, прошу набратись терпіння. Дуже коротко прошу, Микола Єфремович.

 

12:45:12

ПОЛІЩУК М.Є.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! Народні депутати України, члени Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства розглянули на своєму засіданні проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про донорство крові та її компонентів", внесений народним депутатом Добкіним, реєстраційний номер 2578.

Законопроектом з метою сприяння розвитку безоплатного донорства в Україні пропонується підвищити розмір надбавки до пенсії особам, які мають статус "Почесного донора України". За пропозицією народного депутата Добкіна розмір надбавки передбачається підвищити з 20 відсотків від мінімальної пенсії до 25 відсотків від прожиткового мінімуму.

Слід зазначити, що законодавча ініціатива народного депутата України щодо вдосконалення врегулювання соціальних пільг, гарантій та стимулів "Почесним донорам України", однак згідно з Законом України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною”, особам, яким присвоєно почесне звання "Заслужений донор України" встановлено надбавку до пенсії в розмірі 20-25 відсотків від прожиткового мінімуму.

Тому прийняття внесеного народним депутатом України Добкіним законопроектом в запропонованій ним редакції може призвести до ліквідації відмінностей в надбавках до пенсій, що встановлені відповідно до пенсій заслуженим та почесним донорам.

З урахуванням цього комітет вважає, що більш доцільно було б збільшити розмір надбавки до пенсії почесним донорам, встановивши її в розмірі, що складає 10 відсотків мінімального прожиткового рівня.

Водночас з цим для стимулювання розвитку донорства в Україні та врівноваження матеріальної зацікавленості донорів необхідно збільшити компенсаційні виплати донорам за здану кров.

За даними Пенсійного фонду України на 17 лютого 2003 року зареєстровано 37486 осіб пенсійного віку, які мають статус "Почесного донора України". Таким чином, в разі підвищення доплати до пенсії "Почесним донорам до 10 відсотків від мінімального прожиткового рівня, необхідність в додатковому фінансуванні становитиме всього-на-всього 12,8 мільйонів гривень.

За даними Міністерства охорони здоров'я України, кошти, необхідні для підвищення компенсаційних виплат за здану кров у два рази, складатимуть, приблизно, півтора мільйони гривень.

Враховуючи викладене та беручи до уваги соціальну значимість порушеного питання, комітет пропонує прийняти за основу проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про донорство України та її компоненти”, внесений народним депутатом України Добкіним з подальшим його доопрацюванням з урахуванням пропозицій комітету та інших суб'єктів права законодавчої ініціативи. Головне управління також Верховної Ради підтримує цей законопроект. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, яка позиція уряду з цього приводу? Ну, раз немає представників уряду, значить позитивна. То, може, давайте приймемо це рішення за основу. Це дуже важливий соціальний законопроект. Я прошу підготуватися до голосування народних депутатів. Прошу підготуватися до голосування.

Ставиться на голосування пропозиція про... Ну, з мотивів, будь ласка. Відмініть голосування. Кармазін. Запросіть народних депутатів одночасно до сесійної залі. Потім Шурма Ігор.

 

12:48:50

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни.

Шановні народні депутати, я прошу підтримати цей законопроект. І те, що написано, що немає фінансування, порахуйте: 12,8 мільйонів гривень це з Пенсійного фонду коштує він. Додаткові всього півтора мільйона гривень. Порівняйте це з двома мільярдами, які зараз викинуті - доларів! - на виборчу кампанію кандидата від влади - і ви побачите, що це нічого. Тому треба приймати в першому і в другому читанні. І просив би саме так поставити питання: про прийняття в першому і другому читанні. Тому що ні одна людина проти не виступила, а з донорством зараз колосальна проблема в світі, і в країні у нас тим більше. Давайте дамо якийсь сигнал суспільству позитивний, що ми думаємо про тих, хто спасає інших. Дякую вам.

 

ГОЛОВА. Ігор Шурма, будь ласка, фракція Соціал-демократичної партії України об'єднаної. Ну давайте голосувати, а не проводити обговорення!

 

12:49:48

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України об'єднаної.

Внесення змін до 13 статті говорить про отримання надбавки до пенсії в розмірі 25 відсотків до прожиткового мінімуму, а діюча редакція закону передбачає отримання надбавки у розмірі 20 відсотків до мінімальної пенсії, що призначається за віком.

Можна погодитися з автором законопроекту, що це для вирішення проблеми наявності в достатній кількості донорської крові в Україні є сенс використовувати і такий метод залучення громадян до руху донорства. Приймаючи до уваги нагальну проблему забезпечення населення України донорською кров’ю є доцільним погодитися з автором законопроекту та прийнятий цей законопроект в першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВА.  Вадим Гуров, будь ласка. Піднімав руку. Мікрофон, будь ласка. Будь ласка, говоріть.

 

12:50:42

ГУРОВ В.М.

Вадим Гуров, Кривбас. За останні роки донорів в Україні поменшало в кілька разів, і ситуація з забезпеченням лікувальних закладів кров'ю є без перебільшення катастрофічною. Український банк крові фактично порожній і запаси крові приблизно в 2 рази менше, ніж передбачено  відповідними нормами. При цьому наслідки такого дефіциту на сьогоднішній день складно оцінити. Тому напевне даний проект варто підтримати, але, якщо говорити відверто, то чи буде його прийняти  достатнім  стимулом для донорства? Тому фракція "Єдина Україна" вважає, що більш ефективним і справедливим заходом було б підвищення плати за здачу крові. Ну подумайте, от в Кривбасі (я тільки приїхав) 3,50 за здану кров. Це на харчування і один день як відпустка. Хто піде здавати цю кров? Тому, шановні колеги, фракція партії "Єдина Україна" безумовно підтримує цей проект, але разом з тим ми просимо уряд звернути.......

 

ГОЛОВА.  Так, дякую. Шановні колеги, переходимо до голосування. Я прошу, давайте проголосуємо. Я прошу вас.

Ставиться на голосування пропозиція комітету про прийняття за основу Проекту Закону (реєстраційний номер 2578) про внесення змін до Закону України "Про донорство крові та її компонентів" (щодо надбавки до пенсії).  Прошу голосувати.

 

12:52:25

За-263

Рішення прийнято.

Там звучала пропозиція, щоб прийняти цей проект як закон. Хто заперечує проти такої пропозиції. Ні? Тому ставиться на голосування пропозиція про прийняття проекту закону в цілому як закон   про внесення змін до Закону України "Про донорство крові та її компонентів" (щодо надбавки до пенсії). Реєстраційний номер 2578.

Прошу голосувати. В цілому як закон.

 

12:53:03

За-280

Закон прийнято.

Шановні колеги! У  нас ще залився для розгляду проект Постанови про Державну цільову програму "Діагностика, профілактика та заходи боротьба з губчатоподібою енцефалопатією та іншими пріонними інфекціями на території України на 2004-2010 роки".  Миколо Єфремовичу, дуже коротко, будь ласка.

 

12:53:32

ПОЛІЩУК М.Є.

Враховуючи актуальність питання попередження занесення в Україну небезпечних інфекційної хвороби, що викликана патогенними білками-пріонами, і вражає, як тварин, так і людей, Комітет з питань   охорони здоров'я, материнства та дитинства  підтримав проект зазначений Державної цільової програми внесений народними депутатами України Богатирьовою, Комаром, Корсаковим, Майстришиним.

Останнім часом  губчастоподібною енцефалопатією великої рогатої худоби зареєстровано  у 21 країні Європи, в тому числі в суміжних з Україною та  тих, з яких здійснюється імпорт тваринницької продукції. Враховуючи  нинішню критичну ситуацію, що склалася на вітчизняному ринку через дефіцит м'яса та м'ясопродуктів, значне зростання обсягу імпорту цієї продукції питання її контролю на пріони набуло ще більшої ваги.

Незважаючи на величезну загрозу  національної безпеці, нині діюча програма запобігання ліквідації проявів захворювання великої рогатої худоби на губчастоподібну енцефалопатію та інші прионні інфекції на території України на 2001-2010 рік Кабінетом Міністрів виконується  незадовільно. Не виконується урядом і прийнятий у червні 2003 року Закону України "Про внесення змін  до Закону  України "Про захист населення від інфекційних хвороб "" в частині  виділення коштів на створення лабораторій для діагностики пріонних інфекцій у закладах охорони здоров'я. В Україні до цього часу не створено жодної такої лабораторії. Правда, треба подумати, враховуючи  ту зернову кризу і ту м'ясну, до якої сьогоднішній уряд довів, можливо і  не треба, але все ж таки , ввозячи продукції із-за кордону,  ми повинні мати такі лабораторії у себе у державі.

В  обговореному проекті програми недостатньо відображені медичні аспекти боротьби з пріонними  інфекціями, участь в цьому установ медичного профілю та  закладів охорони здоров'я, не передбачено заходів  контролю імпортованих в України, що містить тваринні компоненти, зокрема парфюмерно-косметичних виробів, імунобіологічних препаратів, тощо. Враховуючи викладене, Комітет з питань охорони здоров'я материнства та дитинства, рекомендує Верховній Раді України проект постанови Верховна Ради України про державну цільову програму: діагностика, профілактика та заходи боротьби з губчастоподібною енцефалпатію та іншими прийомними інфекціями на території України на 2004-2010, а тепер вже буде 5-ий, прийняти за основу. Головне науково-експертне Управління , Комітет із питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та з питань агарної  політики та земельних відносин, також рекомендують зазначений проект постанови Верховної Радої України прийняти  за основу. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВА. Зараз Юрій Анатолійович нам підкаже. Кармазіну мікрофон і будемо голосувати. Мікрофон Кармазіна Юрія Анатолійовича, фракція "Наша Україна".

 

12:56:23

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка, "Наша Україна".

Шановні народні депутати, нам треба голосувати по-перше, а по-друге я хочу звернути увагу зовсім на інше, є чинна сьогодні постанова Кабміну 2001-ого року, яка так і називається: "Програма запобігання і ліквідації" . Щорічно ми  маємо виділяти 16 мільйонів гривень. Абсолютно ця програма Урядом не  профінансована 2002 року, ні на одну гривню. А я хочу підкреслити, що ця хвороба може викликати не дай боже захворювання і людей, це хвороба Крейцфельда Якоба, через те м'ясо, яке  сьогодні приходить до нас в тому числі і контрабандою. Тому, Володимире Михайловичу, треба знати: чому нема Уряду сьогодні, а програму треба приймати і вимагати від них, щоб вони далі не шкодили цій державі, як ці інфекції. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, Уряд присутній, але ми вже ж домовились, що будемо голосувати, тому прошу уваги. Ставиться на голосування пропозиція Комітету про прийняття за основу проекту постанови Верховної Ради України, реєстраційний номер 3744. Про  Державну цільову програму "Діагностика, профілактика та заходи боротьби з губчастоподібною енцефалопатією та іншими пріонними інфекціями на території України на 2004-2010 роки".  Прошу голосувати.

 

12:58:17

За-303

З урахуванням цього, шановні колеги, я ставлю на голосування прийняття проекту постанови у цілому як постанови, реєстраційний номер 3744. Прошу голосувати. Давайте, конституційну більшість треба дати.

 

12:58:42

За-292

Рішення прийнято.

Шановні колеги, питання, які передбачалися розкладом на  п'ятницю, всі розглянуті.

Переходимо до "Різного". Прошу висвітити на табло прізвища народних депутатів, що  записалися для виступів... Ой, перепрошую. Прошу записатися. Відбувається запис. Прошу записатися. Зніміть картки, вже... Зніміть голосування. Вставте картки назад шановні колеги. Зніміть голосування. Іван Олександрович, ви прийшли якраз на "Різне", я розумію, все нормально. Так, прошу  підготуватися до голосування, до запису. Здійсніть запис, будь ласка. На табло прізвища  народних депутатів дайте, що записалися для виступів у "Різному". Будь ласка, давайте.

Ігор Михайлович Шурма. Підготуватися Кендзьору.

 

 13:00:11

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

Депутатська фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної) залишається вірною основному   принципу діяльності парламенту - законотворення.

Звертаю увагу і наголошую на цьому, оскільки події останнього часу переконливо свідчать, що впевнене перетворення Верховної Ради в політичну трибуну. Акцентування уваги законодавчого органу виключно на політичній сфері шкодить найперше самому парламенту.

Депутатами фракції СДПУ(о) підготовлений проект Соціального кодексу. Чому Соціальний кодекс? Фракція як виразник інтересів партії у парламенті зробила ще один крок щодо виконання програмних положень та положень передвиборчої програми. Наша чітка мета зрозуміла. Соціал-демократи об'єднані виступають за органічне поєднання моделі ринкової економіки із соціально орієнтованою системою перерозподілу виробленого продукту. Ми прагнемо домогтися зменшення, а в перспективі і повного усунення соціальних контрастів. А для цього має бути реалізований цілий комплекс суспільно-політичних ініціатив, який передбачає цивілізовану і справедливу систему сімейних субсидій на дітей, безкоштовну шкільну освіту, гарантоване і гідне пенсійне забезпечення, забезпечення житлом, допомогу молоді, програми, допомогу безробітнім і так далі.

На вирішення цих вкрай важливих питань спрямований поданий на розгляд Верховної Ради проект Соціального кодексу України. Так, ми згодні, що за весь час незалежності України напрацьоване солідне соціальне законодавство. Проте вказане законодавство містить значну кількість неузгоджених між собою законів щодо соціального захисту окремих категорій громадян - ветеранів війни та праці, жертв політичних репресій, чорнобильців, інвалідів, а також окремі закони щодо сімей із дітьми, малозабезпечених сімей. Повної узгодженості потребують зазначені законодавчі акти із законами, що регулюють соціальні стандарти та надання соціальних послуг.

Окремо слід наголосити на такій проблемі. Принциповим недоліком чинного законодавства є те, що численні норми правового регулювання соціальних відносин досі встановлені підзаконними нормативними актами, а не законами України, як має бути. Існує численний ряд наявних невідповідностей норм законодавчих та підзаконних актів, що суттєво порушує систему правового регулювання соціального захисту та конкретні права України.

Отже, необхідністю підведення певних підсумків щодо розвитку законодавчого поля України у сфері соціального захисту населення практично переосмислення чинних норм, усунення протиріччя виглядає цілком обгрунтованим і логічним. Найбільш доцільним у цьому напрямку, на глибоке переконання фракції, є кодифікація соціального законодавства.

Проект Соціального кодексу України вже переданий у профільний комітет і розданий народним депутатам. І головне: у соціальній сфері державі вкрай необхідний надійний і дієвий інструмент. Саме таким ми і вважаємо запропонований депутатами фракції СДПУ(о) проект Соціального кодексу України. Дякую.

 

ГОЛОВА. Ярослав Кендзьор, фракція "Наша Україна". Підготуватися Лещенку, який буде виступати замість Гмирі.

 

13:03:28

КЕНДЗЬОР Я.М.

Ярослав Кендзьор, Народний Рух України, фракція "Наша Україна" Віктора Ющенка.

Шановний Голово, шановні колеги, народні депутати! Ми з вами були свідками, як впродовж підготовки до виборів Президента України 31 жовтня цього року влада робила несусвітні речі для того, щоб ускладнити можливість для кандидата від опозиції, зрештою для інших кандидатів, і зелена доріжка вистелялися лишень кандидатові від влади.

Неодмінно виникало питання: чому сьогоднішня влада так, даруйте за слово, остервеніло чіпляється за всі, за будь-які можливості залишити себе і надалі при владі в Україні? Зрозуміла річ, що важко втрачати, є велике небажання втрачати те, що за ці роки, за 13 років набула ця влада, представники цієї влади. Це - тотальне пограбування України і так далі.

Я цілком недавно, щоб переконатися у цій аргументації, з'їздив у селище Східниця, що неподалік Трускавця. І ви знаєте, це - наглядна ілюстрація того, чому не хочеться віддавати владу. Коли я побачив ці котеджі, скромно кажучи, Сергія Медведчука - керівника обласної податкової адміністрації львівської, Мирослава Хомяка, його заступника Сторчила, керівника податкової поліції Зворецького, нашого колеги Степана Гавриша, який там, ну, не дачу будує, а цілий санаторій.

Можна дуже-дуже довго перераховувати. І якщо ви поїдете туди, і побачити на власні очі, ви зрозумієте, що за зарплату державного службовця таких палаців не побудуєш. Це можна збудувати виключно за вкрадені гроші у пенсіонерів, у тих людей, які, можливо, хтось має роботу. От чому не хоче ця влада покидати свої насиджені місця.

Друге, що звертає увагу на себе за цей час, влада хворіє на глибоке неуцтво у математиці. Подивіться: Конституційний суд не міг порахувати до трьох, Чорновіл, який сьогодні прислуговує владі, бачив аж чотири каменюки, які летіли у Президента, замість одного яйця, ЦВК досі не може порахувати голосів виборців, в той час, коли вже Сполучені Штати Америки знають. Сьогодні виступали кілька депутатів із тієї когорти, і ви знаєте, я мушу сказати, що Іуда Іскаріот благородніший за вас: він, зрозумівши свою провину, повісився. Ви не можете навіть і цього зробити.  Дякую.

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Лещенко. Підготуватися Тарану.

 

13:06:41

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина.

Шановний Адам Іванович, шановні народній депутати, шановні виборці!

Звичайно, найважливішою на сьогодні подією, яка хвилює все українське суспільство, є вибори Президента України. Від того, хто очолить нашу державу, який політичний та економічний курс ляже в основу діяльності виконавчої влади на наступні п'ять років, залежатиме подальша доля кожного громадянина України.  Можна з глибокою впевненістю зазначити, що представники буржуазних кланів Януковича та Ющенка, які нічим не відрізняються один від одного, вміло розвішавши локшину на вуха багатьох виборців, наобіцявши їм "манни небесної" і "молочних рік з кисільними берегами", позбавили на найближчу перспективу можливості зубожілих людей, а їх частка в суспільстві сягає 90 процентів, налагодити нормальне життя кожної родини і жити по-людські.

Великі гроші, відібрані раніше капіталістами злочинними методами у простих виборців і кинуті ними на підкуп цих виборців та брехлива реклама зробили свою справу: громадяни України, переважна більшість яких підтримує в душі програму Компартії України, що передбачає встановлення підконтрольної народові, а не купці олігархів, радянської влади, утвердження соціальної справедливості стосовно кожного члена суспільства, утворення союзу незалежних слов'янських держав: України, Білорусії та Росії, - в черговий раз віддали перевагу кандидатам від буржуазії. Це стало можливим завдяки постійній, протягом 13 років, психологічній обробці населення, що породило в його душах зневіру у можливість зміни системи влади та побудови справедливого суспільства.

У зв'язку з цим, буржуазія змусила багатьох виборців вибирати із двох бід меншу. Одні злякалися бандитів - і надали перевагу бандерівцям з рухівцями, інші злякалися останніх - і надали перевагу бандитам. Але й ті, й інші - це капіталісти. А в капіталістів завжди мета одна: побільше отримати прибутку у власну кишеню за рахунок обдирання власного народу. І ніколи, підкреслюю, ніколи буржуй не поділиться з бідним. І ніколи, підкреслюю, ніколи президент-буржуй не буде виконувати запропоновану виборцям програму, яка завжди є і буде обіцянкою-цяцянкою. Бо жоден з українських президентів-буржуїв або депутатів-буржуїв своїх передвиборних програм не виконали і не виконують.

Незабаром відбудеться шоу під назвою "повторне голосування на виборах Президента України". Комуністи України на своєму пленумі прийняли найбільш виважене рішення: не підтримувати жодного з кандидатів-капіталістів. Закликаю виборців добряче подумати над своїм особистим рішенням. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має народний депутат Таран. Наступним буде виступати Косів. Передає слово Зайцю Івану.

 

13:09:35

ТАРАН В.В.

Віктор Терен, Блок Юлії Тимошенко.

Шановні громадяни, друзі! Основні точки, на які я хочу звернути увагу.

Перше. Дорогі громадяни України, обов'язково, обов'язково прийдіть на виборчі дільниці ще до початку другого туру виборів і перевірте себе у виборчих списках. Навіть якщо ви вже перевіряли своє прізвище в першому турі, то списки залишилися старі - і вам знову не даватимуть проголосувати. За рахунок неправильно складених списків в Україні не проголосувало 10 - 15 відсотків громадян. Їхні голоси було сфальсифіковано, вкрадено. І якби ці громадяни проголосували, ЦВК змушена була б оголосити президентом Віктора Ющенка вже.

Друга точка. Сьогодні влада проводить репресії проти чесних людей в тих областях і регіонах, де переміг Ющенко. Наприклад, арештовано голів агрофірми ........... Сумської області Нефьодова, Міщенка, Глазуна, але насправді під кримінальну відповідальність підпадають дії голови Білопільської держадміністрації Гричаного, який віддавав злочинні накази та розпорядження в день виборів. Під кримінальні дії відповідають також те, що робилося в Сумському агроуніверситеті, зокрема таких як Черниш, інші. І я хочу захистити, запевнити вас, дорогі громадяни (запевнити!), ми захистимо всіх чесних людей, але ми знаємо хто чинить кримінал на виборчих дільницях, в адміністраціях, знаємо всіх поіменно, і хочу вас запевнити, що всі, хто порушує закон, сидітимуть на нарах після виборів. Обов'язково сидітимуть.

Третя точка. Янукович відмовляється від теледебатів з Ющенком. Це порушення закону. Янукович говорить, що його ніби ображали на мітингах і через те відмовляється він. Це ображається той самий Янукович, який називає людей козлами та ветеранів праці посилає на три літери. Насправді тут одне, Янукович  боїться правди, Янукович боїться Ющенка.

Четверта точка. Я хочу поінформувати вас, шановні люди, що народний депутат Павленко подав депутатський запит в Міністество закордонних справ і в цьому запиті він запитував чи є хоч одна держава в світі, де президентом, прем'єром чи монархом був би той, чия біографія збагачена відсидкою. Міністерство закордонних справ  відповіло, цитую відповідь МЗС: "Серед керівників усіх держав не згадується можливість скоєння кримінальних злочинів, погашених чи скасованих кримінальних справ чинними монархами, президентами чи прем'єрами". Отже, ні в Європі, ні в Азії, ні  в Африці немає ніде в світі ні монарха, ні президента, ні прем'єра, який би мав за собою кримінальні злочини або судимості, незалежно від того погашені вони чи ні.

І остання точка. Вчора ми намагалися прийняти доповнення до закону про вибори Президента, згідно якого були б усунуті фальсифікації з відкріпними талонами. Так звані проурядові фракції були проти, вони  бояться правди як таргани  світла. Цей ....... Януковича підтримали і комуністи. От вам і вся  демагогія про буржуїв, яку ви чути у виступах попереднього депутата.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має  Заєць. Підготуватися Мироненку.

 

13:12:42

ЗАЄЦЬ І.О.

Шановні народні депутати! Я хочу  прояснити ситуацію з  підрахунком голосів  на виборчому територіальному окрузі номер 200, до складу якого входять дільниці Золотоніського,  Драбівського, Чорнобаївського, Канівського районів Золотоноші та Канева. Прояснивши ситуацію у цьому окрузі, можна зрозуміти, нарешті, чому ЦВК не оприлюднює результатів голосування. А не оприлюднює тому, що не  бажає оголосити  Віктора Ющенка переможцем. Не оприлюднює тому, що хоче приховати  перемогу Віктора Ющенка у першому турі. Приховує результати голосування тому, що  не хоче вийти із штопору фальшувань і вивести з цього штопору територіальні виборчі комісії і  дільничні виборчі комісії.

Я хочу в черговий раз застерегти всіх тих, хто надумав фальшувати і спотворювати волевиявлення людей. Буде покара за законом.

Що ж відбулося  у цьому територіальному виборчому окрузі номер 200. На десяти дільничних виборчих комісіях сфальшовано результати виборів. В результаті цього фальшування Януковичу незаконно приписано тільки по 10 виборчих дільницях майже 3 тисячі голосів, тобто майже  2  відсотки голосів і забрано у Ющенка майже півтисячі голосів, майже на 1 відсоток зменшено.

В який же спосіб відбувалося фальшування? Цих способів виявилося дуже багато. Одне з них - це зухвала переписка протоколів голосування на ДВК керівниками цих дільничних виборчих комісій. Під писком представників  райдержадміністрацій Драбівського, Чорнобаївського, Золотоніського району ці люди змушені були просто переписати протокол, не дивлячись на  результати голосування на ті бюлетені, які знаходяться у тих конвертах. Про це вони заявили на засіданні територіальної виборчої комісії майже  одноголосно, що вони перебували під  шаленим тиском і шантажем. Навіть дехто заявляв, що вони не можуть назвати імена цих людей, які їх примушували переписувати, бо вони  бояться за своє життя і вони не хочуть осиротити своїх дітей.

Тому, шановні друзі, ми бачимо  факт шантажування величезний. Територіальна виборча  комісія встановила це фальшування, вона перерахувала повторно і голоси і маються протоколи. В результаті  сім голів дільничних комісій звільнено за грубе порушення Закону і 6 секретарів звільнено за грубе порушення закону. Тому я  хочу застерегти всіх, особливо тих, то примушує людей фальшувати і тих, хто бере участь у цьому фальшуванні, що Ви будете відповідати по кримінальному кодексу за цей злочин, бо Ви виступаєте проти волевиявлення  народу. Я хчу щоб у цій державі панував закон і ця влада пішла волевиявленням народу. Народ відкине Януковича і обере Ющенка у другому турі безсумнівно, бо ніхто більше голосувати

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має народний депутат Мироненко, за ним Бульба.

 

13:16:00

МИРОНЕНКО В.А.

5-ый изберательный округ, Крым, Мироненко, Фракция  коммунистической партии Украины. Уважаемые соотечественники, за эту неделю, мы, народные депутаты Украины, приняли огромное колличество законопроектов, в первом, во втором чтении, в целом. Но у меня вызывают горечь эти законопроекты, потому что они часто очень и очень, даже не половинчаты, а только в крохотной степени решают те проблемы, которые стоят сейчас перед обществом. Когда выборы закончились и меня спрашивали: трагически ли я воспринимаю результаты? То я говорил, что я вполне понимаю этот  результат, потому  что обманывают население очень сильно. Кроме того, люди должны еще набить шишки и понять, что происходит со страной. Должны понять, что избранный государственный курс не правильный, путь на капитализм, путь  на отделение от братской  России натовской стеной - это ущербный путь, приносит беды народу и надо его исправлять. И данным законопроектами ничего мы не изменим, потому что они принимаются в рамках капиталистического парламента и, если народу будут бросаться какие-то маленькие там уступки, то естественно, существенные законы принимаются именно в интересах крупных капиталистов. То что произошло со страною - возвращение к капитализму - это временный зигзаг. В конце XVIII века во Франции произошла Великая французская революция, в результате которой, казалось бы, утвердилась Республика более прогрессивная, естественно, чем монархия. Однако, прошло время и монархия была реанимирована и монархисты торжествовали, говорили, что вот, пожалуйста, республиканцы потерпели поражение, но в конечном итоге победили республиканцы. И в настоящее время существует  республика во Франции и во всем мире приветствуют эту направленность. Точно также пройдет  с социалистической революцией. 1917 год. Великая прекрасная социалистическая революция. Да, были жертвы, которые были вызваны интервентами и контрреволюцией, которая в конечном итоге  ликвидировала Союз и социализм и сейчас беды несет народу. Но пройдет время. Я убежден, люди поймут, что социализм - это лучший путь, лучше любого хорошо капитализма. Это и говорит опыт Швеции и братской Белоруссии, которые лучше значительно живут, потому что  придерживаются социалистической ориентации. И я бы обратил внимание всю интеллигенцию, честную интеллигенцию. Взять пример с академика Страхова, умница, високо порядочный человек, сильная воля. Он ошибался, говорил, что он за капитализм, долго ошибался, но потом нашел в себе мужество, благородство и по телевидению российскому сказал: я ошибся, социализм - это будущее человечества, и надо было не  ликвидировать социализм, а  развивать его, ликвидировать все недостатки.

Уважаемые соотечественники, прошу сделать правильный вывод на будущее. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Слово має народний депутат Бульба, підготуватися Лук'яненку.

 

13:19:12

БУЛЬБА С.С.

Степан Бульба, фракція Соціалістичної партії України.

Шановні народні депутати, шановні радіослухачі.

За роки незалежності під виглядом реформ зазнали руйнації практично всі сфери суспільного життя, особливо небезпечними для майбутньої України є втрати у наукових галузях. Аналізуючи окремі укази Президента і постанови Кабміну, залишається лише дивуватися, чого там більше нерозуміння їх наслідків для  України чи некомпетентності і безвідповідальності тих, хто готує ці укази на підпис керівникам держави.

Ось один з прикладів. На підставі указу  Президента України, номер 177 від 10 лютого цього року та розпорядження  Кабміну була по суті ліквідована державна служба геодезії і картографії кадастру. Ліквідація державної геодезичної служби є  грубою помилкою у системи державного правління, яка завдає невиправної шкоди господарським науковим інтересам держави, підриває її обороноздатність, безпеку і незалежність. Державні геодезичні служби мають сталі, чітко визначені функції, які не залежать від політичної та економічної кон’єктури і є обов'язковою складовою країн, які претендують називатися економічно розвиненими і мати перспективу.

Звідки висновок. Вона повинна мати загальнодержавне не відомче підпорядкування. Лише за цієї умови можна буде зберегти в Україні геодезичну галузь науки, удосконалювати наше національне надбання, державну геодезичну координатну мережу, на цій основі здійснювати комплекс спеціальних робіт для забезпечення потреб економіки і господарства.

Не менш важливим для безпеки і розвитку держави є збереження і зміцнення військово-топографічної служби. Саме її відсутність і занепад призвели до того, що ми маємо часом трагічні ситуації. Скажімо, відправка літака з українською авіаційною елітою на загибель в Іран, не забезпечивши екіпаж досконалими навігаційними картами. Трагедія в Скнилєві, пуск ракети на Бровари та багато інших нещасть. Це також події, виникненню яких сприяло насамперед недбале координатне забезпечення вирішення навігаційних, військових і господарських завдань.

Підтримуючи звернення групи вчених геодезистів я звертаюся до Президента України про необхідність відміни свого указу, яким по суті започаткована ліквідація Державної служби геодезії, картографії і кадастру. Прошу вважати мій виступ депутатським запитом. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається депутату Лук'яненку. За ним буде виступати Шкіль.

 

13:22:15

ЛУК'ЯНЕНКО Л.Г.

Шановний пане Голово, шановні депутати, шановні виборці. Левко Лук'яненко, Українська республіканська партія "Собор", блок Юлії Тимошенко.

Шановні виборці, 31 жовтня ви проявили громадянську активність і дружно прийшли на виборчі дільниці. 31 жовтня ви показали політичну зрілість, віддаючи свої голоси Ющенку, а не Януковичу.

Ви врахували 13 років життя під владою олігархів, які висунули від себе кандидатуру Віктора Януковича. Це особа, яка двічі вчинила кримінальний злочин і сиділа в зоні, вийшла із тієї зони і має кримінальну психологію, і цю психологію проявляє на протязі перебування на посаді Прем`єр-міністра. Я думаю, що всі ви громадяни, всі виборці бачите, як ця кандидатура переносить свої кримінальні звички на всю Україну.

Уже тепер він розставляє в різні області своїх прибічників із Донецької області. Якщо б він став Президентом, то вся Україна перетвориться у кримінальну зону. Нам соромно буде. Ні одна країна в світі, ні одна нація в світі не обирала ніколи людину, яка двічі сиділа за кримінальні злочини. І ми маємо, слава Богу, кандидатуру, яка іде від усіх національно-демократичних сил. Нам просто Господь Бог посприяв у тому, що від усіх національно-демократичних сил ми маємо не п'ять кандидатів, що могло б і бути, і ті люди надзвичайно добрі, і кожний із них міг би бути в сто раз кращим Президентом, ніж Кучма, але маємо одну кандидатуру Віктора Ющенка.

Ми об'єдналися навколо цієї кандидатури тому, що він є щирий син України, він любить батьківщину, і він хоче служити Україні, а не окремим олігархам, не своїм особистим інтересам. Він на посаді голови Національного банку показав, що є одним із кращих банкірів у світі. На посаді Прем`єр-міністра він показав, що він уміє і ставити людей на відповідні посади, і вміє реформувати нашу економіку. Він виплатив за той час заборгованість, яку нагромадили попередні Прем`єр-міністри і уряди і по зарплаті, і по пенсіях, і по всьому. Він зрештою хотів повернути тіньову економіку на рівень офіційних фінансових розрахунків і тим самим зменшити тіньову економіку, і тим самим повернути мільярди гривень до бюджету, тобто збільшити наш Державний бюджет майже вдвічі. Це би означало, що наші і пенсіонери, і студенти, і робітники заробітну плату отримували би вдвічі більше. Але Верховна Рада  наповнена олігархами, не пішла шляхом зменшення тіньової економіки, а усунула самого Віктора Ющенка.  Отже ж, коли ми, громадяни, оберемо Віктора Ющенка, то, безперечно, що...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має народний депутат Шкіль замість Афіуліна.

Підготуватися Стояну.

 

13:25:38

ШКІЛЬ А.В.

Дякую.  Шкіль Андрій, фракція блоку Юлії Тимошенко.

Я хотів би в першу чергу наголосити на декількох аспектах.

Ну, позаяк тут, переді мною виступали представники Комуністичної фракції, то я хотів би сказати тільки одне. Я не хочу...

Кожний має свою точку зору, кожний має свою позицію на те, що відбувається. І нейтралітет в даній ситуації - це підтримка того кандидата, який нині зараз є Прем'єр-міністром.

Але, буквально тезово: при Ющенкові, Президенті, ви матимете право на протест, при Януковичі ви матимете право тільки на арешт. Подумайте над цим, і повірте, що проявити себе і свої... і захистити інтереси своїх виборців, захистити інтереси вірних комуністичній ідеї, ви не зможете, просто і зрозуміло, чому: тому що ви тоді залишитеся нікому не потрібними.

Наступне, я підготував запити, до цього часу не отримав відповіді. Мене цікавить, яким чином людина, яка не служила в армії, людина, яка не вчилася у вищому учбовому закладі з військовою кафедрою, а закінчила його заочно, як така людина законно могла отримати звання майора запасу?

На цей запит до цього часу мені відповідає і Міністерство оборони України і сам Прем'єр-міністр, бо коли я прочитав біографію кандидата в Президенти Прем'єр-міністра Януковича, що він майор запасу, в мене виникло таке запитання: як можна, не служивши в армії і не маючи військової кафедри, стати просто офіцером, а до того ж ще й майором? Бо як став професором, це зрозуміло, це лишається на совісті тих, хто голосував за надання такої посади, це суб'єктивна оцінка людей, які торгують своїми вченими ступенями, своєю совістю і честю, це - їхнє питання. Але як стати майором запасу?

Тут сидять люди, які пройшли службу в армії, люди, які пройшли хоча б військову кафедру, і розуміють, що для того, щоб стати офіцером після вищого учбового закладу треба скласти іспит, треба пройти військові збори, треба стати хоча би тою людиною, яка має право на носіння зброї. Бо людям, які пройшли кримінальний вишкіл, вишкіл у місцях позбавлення волі, ніколи ніде, в жодній країні зброя не доручалася. Вони її брали самі, а пізніше, можливо, несли відповідальність вже за іншими статтями: за 222-ю і таке інше.

То як могло трапитися, що в правовій державі нині діючий Прем'єр-міністр злочинно носив звання майору запасу? Бо якщо б він носив його законно, то я б, принаймні, вже півтора місяці тому отримав би відповідь на свій абсолютно законний запит. Це турбує мене і моїх виборців, які звертаються до мене неодноразово з запитаннями: "Чому і як могла ця людина, яка звинувачувалася у тяжких злочинах - і не важливо: була вона потім виправдана чи ні, - це вже інше питання - як вона могла отримати звання майора?" Як тепер майорам дивитися в обличчя, які заслужили це звання за інших умов?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не заздріть. Майор не таке вже й високе звання.

Будь ласка, Стоян. За ним Корсаков.

 

13:28:57

СТОЯН О.М.

Олександр Стоян, голова Федерації профспілок України, "Регіони України".

Сьогодні один із колег із "Нашої України" звинуватив мене: яке я маю моральне право сьогодні щось робити, коли був другим номером в "Нашій Україні".

Я хочу, щоб виборці, громадяни України, знали правду, чому я вийшов з "Нашої України". Я хочу, щоб громадяни України знали правду про моральну відповідальність багатьох депутатів з "Нашої України". Дійсно, коли я був другим номером, йшов з Віктором Андрійовичем, я щиро вірив Віктору Андрійовичу. Це порядна людина, це європейська людина. І ми йшли з ним разом, для того щоб сказати людям: "Ми зробимо для вас нові пенсії, нові заробітні плати, повернемо заощадження". Я не був тим пасажиром, який приїхав у потягу, як більшість з "Нашої України", де локомотивом був Віктор Ющенко. Я з Віктором Андрійовичем проїхав 80 відсотків України, я завжди виступав другим, я казав про соціальну програму. Мені було, про що сказати, бо я вже був двічі народний депутат, я був головою Федерації профспілок, я вніс 50 законів, і я вірив, що "Наша Україна", яка отримала найбільшу кількість депутатів, вирішить, здійснити ту соціальну програму,  завдяки якій ми пройшли. І перше, що я зробив, я вніс одинадцять законів соціальних,  там були і пенсії, там була і мінімальна заробітна плата, там були заощадження. Я  просив "Нашу Україну", підтримайте, бо це наш коньок, ми обіцяли людям. І що ж ви думаєте, подаю закон один, мені валять,  подаю другий закон, валять. Один приклад. Я подаю закон про те, щоб заробітна плата була першочерговим  платежем, і тоді не було б боргів  по заробітній платі. Виступає шановний Пинзеник, мій колега, і кажу: не робіть  цього, виробники, бо ви будете у борговій ямі. І не приймають закон. Я міг би назвати більше прикладів.  І я зрозумів, що багатьом у "Нашій Україні" не потрібні були люди, не потрібна соціальна програма. Вони спочатку  були налаштовані на політичні дії, на вибори президента. А це  значить, чим гірше Україні,  тим для них краще. І мені прикро сьогодні, що ви порядну людину Віктора Андрійовича, зробили своїм  знаменом. Він не з тими повинен був йти.  І сьогодні ця людина хвора. У нього маленькі діти, а ви у спину його штовхаєте, викидаєте великі гроші, бо вам треба посаду, вам треба нові фабрики, нові заводи.

Ви подивіться, хто навколо Віктора Андрійовича. Подивіться на цих цукрових магнатів, подивіться на тих орланів. Хто оточує його? Люди України, громадяни України, схаменіться. Не Ющенко йде, Ющенко толкають. Обравши Ющенка, ви отримаєте самих поганих олігархів.

І от  найшовся Янукович,   Янукович, який вперше вирішує соціальні питання. Що ж ви закидаєте Януковичу? Навіть у комуністичні часи, коли дитина помилилася, їй давали можливість виправитися. А  сьогодні ви, демократи, ви  зараз закидаєте юноші Януковичу його помилки. То виходить так. Молоді люди, послухайте, якщо ви зробите помилку, то ці демократи ніколи вас не спасуть.

Люди добрі, робіть  вибір. Янукович - це людина, яка була...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово  має Корсаков. За ним буде Яворівський виступати.

Корсакова я не бачу. Тоді, будь ласка, Яворівський. За Яворівським Беспалий.

 

13:32:32

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Блок Віктора Ющенка "Наша Україна", Жовківський, Яворівський район, які дали по Україні найбільше голосів, за нового українського президента - за Віктора Ющенка. Шановні червоні Петра Симоненка, шановні сонячно- помаранчеві, а це колір демократії і надії Віктора Ющенка і голубий Стоян, я збирався розповісти, про те що відбувалося на сотому центральному окрузі, який апокаліпсис там влаштувала влада, але виступ Стояна змусив мене, ідучи вже до цієї трибуни поміняти тему. Там щось вигукує із місця чоловік, якій співає: "Чуєш сурми заграли?" То я не буду з вами ув'язуватися, пане Шурма, бо Ви проголосували проти всіх дітей. Всі закони, які ми голосували про дітей -  Ви проголосували "проти". І це мене ... думку, що есдеки більше розмножуватись не будуть, і слава богу. Але я хочу відповісти Стоянові. Пане Стоян, Ви мене не звинуватите в тому, що я маю цукрові заводи і я щось хочу від Віктора Ющенка. Я за 13 років, за 14, а то і за 15 моєї політичної діяльності маю все те саме, що я мав і до цього, навіть дружина в мене та сама, якщо на те пішло. Через те, я хочу Вам сказати, я виграв на мажоритарному окрузі, тому маю моральне право сказати, що якоюсь мірою і на моїх плечах я вніс вас до цього Парламенту. І не лукавте, і не вигадуйте, що хтось не хотів проти чогось голосувати, сьогодні я хочу, щоби всі люди знали: Ви зрадили "Нашу Україну" для того, щоби одхопити портфельчик Голови профспілок, для того, щоб посидіти там ще трохи. І повірте, ми переможемо на цих виборах, і ми доберемося до профспілок, ми сьогодні. Мільйони людей сплачують профспілкові внески не добровільно, їх вираховують. Куди йдуть ці гроші? Ніхто не знає. Що сталося з колосальним майном, яке було на Україні профспілок, зароблене народом? Де це майно сьогодні? За це все ще доведеться, доведеться дуже чітко відповідати. Через те Ви зрадили. І хай люди про це знають, що Ви зрадили, а місце зрадникам, ви знаєте. Ви думаєте, що вас полюбить Янукович за це. Я думаю, що не полюбить так само.

Я завершую свій виступ. Люди, українці, ви встали з колін, як на вас не тиснули, як вас не залякували і на сотому  окрузі, що тільки не виробляли, навіть стріляли, а Ющенко попереду на 25 тисяч голосів ми відстояли. Ми переможемо українці, ми повинні перемогти, і ми переможемо, і Президентом буде Ющенко обов'язково.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має народний депутат Беспалий, підготуватися Фоменко Катерині.

 

13:35:44

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Блок Віктора Ющенка, "Наша Україна".

Шановні співвітчизники, громадяни України в основному  спокійно і у переважній більшості відповідно до свого сумління  проголосували за власними уподобаннями. Дезорганізувала тільки влада. То начудили зі списками, то туристи із пачками відкріпних мандрували, то переписування протоколів, яке і зараз, можливо, ще триває, мабуть. Одним словом, фальсифікація владою, саме владою виборів була настільки прозора, що є всі підстави визначити ці вибори водночас, як і сфальсифікованими, і прозорими.

Друге. Хто ж нарешті все ж таки виграв перший тур. Я думаю, і це є вже всім  очевидно, що п'ятиденне мовчання ЦВК щодо результатів виборів є  більш красномовним, ніж будь-яка інформація, яка б могла прозвучати.  Незаперечно, і про це свідчать і дані самої ЦВК і всі інші підрахунки паралельні, перпендикулярні та інші, що фальсифікація не пройшла. Перший тур виграв Віктор Ющенко, але попереду другий тур. І  захистити  вільний вибір треба свій  у другому турі. Як це зробити? Для цього потрібна народна мобілізація. Яким чином? 13-14 листопада ми погоджуємося "Наша Україна" з Комітетом виборців України, приходьте на суцільну перевірку виборчих списків. Суцільна перевірка, я наголошую, що ви маєте право перевірити виборчі списки на  дільницях не тільки стосовно себе, але і стосовно сусідів, всі виборчі списки. 20, перед цим, ще раз подивіться, тому що влада між 13 і 21 може погратися ще раз. Але, правда, вже в останнє. Двадцять першого обов'язково приходьте всі на вибори. Обов'язково - всі на вибори.

Далі. До відома всіх виборчих комісій. Відповідно до Закону про вибори Президента (стаття 34, пункт 9) хто хоче голосувати за відкріпними, зобов'язаний зареєструватися до дня виборів включно. До дня. Тобто не пізніше 20-го. Двадцять першого за відкріпними видавати талони це є порушенням.

Отже, шановні громадяни, є всі можливості вільно визначитися і вільно відстоювати свій вибір, не зважаючи на відмову Віктора Януковича від теледебатів. Ну, я взагалі то з великим розумінням ставлюся до його відмови, оскільки ясно, що сказати йому нічого. То хоча би прийшов і послухав Віктора Андрійовича.

І спеціально до чесних прихильників комуністів. Знайте, що на відміну від вас верхівка КПУ підіграє владі. І вчора вона спільну з яничарами завалила закон, де можна було списки виправляти на дільничних комісіях, і позбавила таким чином, ускладнила таким чином волевиявлення мільйонам громадян. Всі на вибори і перемога...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, не сперечайтеся. Тільки я прошу вживати парламентські висловлювання, бо я буду вимикати мікрофон.

Будь ласка, Фоменко. Підготуватися Карнауху. Карнауха немає. Баранівський є. Баранівському.

 

13:39:17

ФОМЕНКО К.О.

Дякую, Адаме Івановичу. Шановні народні депутати, ми всі розуміємо, що політична ситуація загострюється. І, на жаль, буде загострюватися і надалі.

Але я хочу звернути вашу увагу на наступне, що відбувається в регіонах. Останнім часом за ініціативою окремих народних депутатів розгорнута кампанія по дискримінації голови Луганської обласної держадміністрації Єфремова Олександра Сергійовича. До Генеральної прокуратури було направлено звернення народного депутата Кармазіна, в якому безпідставно, жоден факт не підтверджено, безпідставно Єфремов Олександр Сергійович звинувачується у скоєнні тяжкого злочину. У пресі з'явилися наклепницькі публікації, в яких голова адміністрації прямо називається злочинцем. Та повідомляються відомості, які є в матеріалах справи номер 9118, порушеною прокуратурою за фактами, які не мають безпосереднього відношення до Єфремова Олександра Сергійовича.

Використовуючи матеріали справи та перекручуючи їх, окремі видання, такі, наприклад, як газета "Свобода", газета "Луганчани" розгорнули цілеспрямовану кампанію проти голови Луганської облдержадміністрації. З публікації слідує, що матеріали справи були розголошені правоохоронними органами в порушення чинного законодавства.

Шановні мої колеги, звертаюсь до вас, вибори приходять і закінчуються, але треба залишатися людьми, тим більше, якщо тебе обрали народним депутатом. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, слово має народний депутат Баранівський. Підготуватися Кирильчуку.

 

13:40:58

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Фракція соціалістів, Олександр Баранівський.

Шановні народні депутати, шановні наші виборці! Багато років багатостраждальне покоління людей, які отримали назву в народі, як діти війни, які перенесли на собі тяготи воєнного лихоліття, втративши батьків, виховувались в багатодитячих садках, вижили під бомбами і під свист куль, довго боролися за те, щоб їх визнали, відповідний дали статус цим дітям, як не учасників війни, то хоча би їх наблизити до цього.

Борючись за свої права, вони об'єдналися в організацію, яку назвали "Всеукраїнське громадське об'єднання "Захист дітей війни". 24 жовтня в Києві відбулася третя всеукраїнська конференція захисту дітей війни. Я був присутній на цій конференції. було зібрано, з’їхалося більше 445 делегатів, які представляли 700 тис. членів цієї організації. І вони мені доручили виступили з відповідним зверненням до народних депутатів України, що я і хочу зараз зробити.

"Народним депутатам України, Голові Верховної Ради України Литвину.

Звернення делегатів ІІІ конференції Всеукраїнської громадської організації "Захист дітей війни". Шановні народні депутати, шановний Володимире Михайловичу, до вас звертаються представники покоління, чиє дитинство було опалене війною. В дитячому віці нам довелося зазнати голод і холод. Ми народжувалися і росли під розривами бомб, під жахливою п'ятою окупантів, у барачній тісноті і хворобах вимушеної евакуації.  На плечі лягли тягарі післявоєнної відбудови. Не знаючи щасливого дитинства, ми не знали і повноцінної юності.

Сьогодні більшості з нас вже всім по 60. Страхіття, які зазнали в дитинстві, наклали свій відбиток на наше життя, і особливо на нашу старість, яка супроводжується шлейфом хвороб.

Ми, 445 делегатів, представляємо понад 700-тисячну організацію, яка ставить собі за мету досягнення законодавчого захисту такої категорії населення, як діти війни. Проблема дітей війни - це не лише наша проблема, це проблема всього суспільства, це, врешті, проблема держави, яка не спромоглася створити належні умови життя для тих, хто зазнав у дитинстві важких психологічних та фізичних травм, постраждав від недоїдання і хвороб.

Від імені всіх дітей війни ми висловлюємо щиру подяку народним депутатам України, особисто голові Верховної Ради Володимиру Михайловичу Литвину за те, що проект Закону про захист дітей війни прийнятий у першому читанні.

Ми, делегати конференції, просимо народних депутатів, Голову Верховної Ради докласти максимум зусиль для остаточного розгляду і затвердження даного закону. Ми сподіваємося, що парламент саме цього четвертого скликання вперше в історії України виявить розуміння проблем знедоленого покоління дітей війни, яке заслужило підтримку і подяку суспільства, турботу і піклування з боку держави.

І, шановні друзі, хочу добавити, що тут немає політики, незалежно, хто де воював, де були чиї батьки, - діти є діти. Вони - діти нашої держави. І тому хотілося б теж звернутися від себе, щоб підтримали ми ...(Вимкнено мікрофон)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово має народний депутат Кирильчук.

Головатий... Не бачу.  Співачук.

 

13:44:19

КИРИЛЬЧУК Є.І.

Шановні народні депутати, шановні виборці!

Євген Кирильчук, фракція блоку Юлії Тимошенко.

Я особисто провів всю ніч по виборчих дільницях, у територіальній виборчій комісії 31-го числа, і стикнувся із тисячами проблем, які звалилися на плечі дільничних виборчих комісій, територіальних комісій і виборців особливо.

Виникає запитання: хто несе відповідальність згідно закону за підготовку списків, за підготовку виборчих дільниць. І хто поніс відповідальність перед законом, перед виборцями за ці провали? Вся відповідальність була покладена на виконавчу владу. Кожний голова районної адміністрації знав, що всі списки перевіряють місцеві представницькі органи - це голови селищних рад, сільських рад, міських рад. І під тими списками, які подавалися в дільничні виборчі комісії, стоїть їхній підпис, який завірений печаткою.

Хто переплутав всі ці списки і для чого все це зроблено? Для чого було викинуто 25 відсотків, як мінімум, людей із списків, в деяких дільницях просто 50 відсотків виборців "липових", а ті, що проживають, не внесені в списки.

Я звертаюся до громадян. У Кримінальному кодексі є три статті, по яких винні повинні нести за цей державний злочин, за те, що людина втратила своє конституційне право на волевиявлення, кожний такий виборець має право написати заяву у прокуратуру, для того щоб винних притягти до відповідальності. І вони будуть притягнуті до відповідальності, якщо не сьогодні, то завтра. Тому що протоколів з цього приводу складено більше ніж достатньо. Я вже не говорю за ті факти, коли скриньки крадуть, коли протоколи пропадають, коли голови комісій зникають - і ніхто не несе за це відповідальності.

Через те зараз буквально треба ще раз, ті, хто був принижений і обіжений, написати заяву в прокуратуру, для того щоб винних знайти і покарати. Так дальше продовжуватися не може, бо 21 листопада цьому всьому прийде кінець. Віктор Ющенко втратив через цей бедлам мінімум 10 - 15 відсотків голосів. І ми знаємо, що вони будуть поновлені - і перемога буде...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має народний депутат Співачук. Підготуватися Томенку.

 

13:47:36

СПІВАЧУК В.Л.

Шановні колеги! Шановні радіослухачі! Володимир Співачук, фракція Соціалістичної партії України, Хмельниччина.

Я хотів би процитувати вчорашній номер  газети "Голос України", де дуже чітко і ясно сказано: "Прем'єр-міністр України Віктор Янукович просить - виявляється, просить! - правоохоронні органи дати відповідну оцінку втручанню керівників місцевої влади в передвиборчу боротьбу". Цим словам і цьому проханню можна тільки аплодувати, оскільки із цієї трибуни і не тільки з цієї трибуни звучало вже чимало слів про грубі порушення  законодавства  про вибори... Закону України "Про вибори Президента України" саме з боку провладного кандидата. І я сказав би так,  є офіцерське поняття "маю честь". Так от, якби ця честь справді була, то очевидно, що одного б із кандидатів (не будемо називати прізвище, вам воно всім відоме) можна було зняти з реєстрації ще б 3 місяці тому назад. Просто-напросто за перевищення виборчого фонду, за порушення Закону України "Про вибори Президента України". Ну але це не в нашій державі.

Так ось, з цієї точки зору я хотів би звернути увагу на те, що у нас постійно  порушується і законодавчі акти, і акти, які приймаються, так би мовити, підзаконні міністерствами і відомствами, і завжди це спрямовано на приниження, я б сказав би так, людської гідності. Останнім часом... Що я маю на увазі? Останнім часом у цілому ряді вищих навчальних закладів України проходить ревізія наказу номер - даруйте - 450 Міністерства освіти України про норми часу для розрахунку  навантаження по навчальній роботі. Все це робиться під виглядом, так би мовити, економії, під виглядом  скорочення чи вірніше, щоб підійти  до скорочення штатів і так далі, і тому подібне. У цьому зв'язку  я хотів би, щоб Міністерство освіти України сьогодні звернуло увагу на виконання своїх нормативних актів, щоб ні в якому разі місцевим керівникам не давалося право знущатися над  людьми.

І прошу вважати оцю частину мого виступу, як офіційний запит до Міністерства освіти України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має народний депутат Томенко. Підготуватися Манчуленку.

 

13:50:42

ТОМЕНКО М.В.

Микола Томенко, Блок Віктора Ющенка  "Наша Україна".

Шановні колеги! Я думаю, треба було б звернути увагу на кілька проблем, уроків першого туру президентської виборчої кампанії, щоб не допустити цих помилок не лише у другому турі, а в цілому у наступному виборчому процесі.

Ми якось забули про  таку особливість української виборчої кампанії, коли біля  двадцяти осіб, які  сміливо себе назвали кандидатами у президенти, завершили виборчу  кампанію з показниками  від п'яти до п’ятдесяти тисяч виборців. Ці люди на бюджетні кошти розповідали про те, які вони мужні, політично сильні і здебільшо використовувалися владою для  дискредитації опозиційних політичних сил, цінності і єдності країни, прямо  розпалювали міжнаціональну ворожнечу. Я абсолютно переконаний, що такі речі  не треба забувати і треба на них реагувати. Я переконаний, що ці люди мусили б вибачитися перед українським народом за те, що обманювали протягом першого туру, вони набрали по кілька тисяч голосів у той час, коли офіційно здали більше 500 тисяч голосів. Вони використали державний ресурс, вони підписували документи, які є, і листівки, за які треба нести кримінальну відповідальність. Я переконаний, що найменше три із  кандидатів у президенти, які прямо заявляли, що вони несуть відповідальність, за листівки  політичної реклами такого характеру повинні нести кримінальну відповідальність. Я маю на увазі Романа Козака, Олександра Базилюка і Олександра Яковенка. Вони радісно казали, що  ми за те, щоб розділити Україну на  три сорти, за те, щоби українці виселяли росіян  чи євреїв. За такі речі треба відповідати. І я надіюсь, що правоохоронні структури на це зреагують.

Друга проблема, про яку треба сказати, це те, що відбувається сьогодні особливо в Центральній Україні. Сьогодні керівництво областей Центральної України розгорнуло  шалену компанію нищення тих керівників нижчого рівня, які не дозволили забезпечити результати, доведені цифрами, за Віктора Януковича. Я маю документи, скажімо по Сумській області, де заарештовані кілька керівних агрофірм, зокрема, село Товсте - Міщенко, село Ганівка   ...рівська - Глазун, відкриваються справи проти Нефьодова Юрія смт Жовтневе. В Сумській області  - Щербань, який знає досвід, прийшов з Донецьку, активний,  він рішив діяти таким чином: хто з місцевих керівників не виконав план - повинен сидіть у тюрмі. І така тенденція сьогодні є і в Черкаській, і в Полтавській, і в Кіровоградській. Я хочу щоби ці прізвища, які назвав перейшли у формі депутатського запиту до Генеральної прокуратури, а місцевим керівникам, які сьогодні лякають що переможців не судять, місцева влада, хотів би сказати: ваші керівники вже давно купили квартири, якщо не в Києві, то на Кіпрі, взяли земельку тут у нас в Пущі Водиці. Ви знаєте, що губернатор з Черкаської області більше гектара отримав тут, мер більше гектара отримав, вони втечуть в Київ, чи на Кіпр, а Ви будете нести відповідальність, як директори шкіл і місцевих організацій, тому я би закликав всіх думати про закон, а потім про злочинні накази.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тільки нагадаю, що ті депутати, які мало набрали, вони ще по 500 тисяч дали в державний бюджет, мабуть на  основі тих 500 000 щось робили. Так,  будь ласка, Манчуленко. Підготуватись Соломатіну.

 

13:54:07

МАНЧУЛЕНКО Г.М.

Георгій Манчуленко, 203-ій виборчій округ, Українська народна партія, блок Віктора Ющенка. Шановний Головуючий, Шановні колеги, перш за все я хочу висловити і висловлюю слова глибокої вдячності моїм землякам -  буковинцям, які проявили високу свідомість і дали дуже високу явку під час голосування  в першому турі, 31-ого жовтня і дали дуже  високий результат - майже 70% на підтримку Віктора Ющенка, і особлива подяка моїм виборцям, мого виборчого округу, які  в межах Чернівецької області дали найвищій результат на підтримку кандидатури Віктора Ющенка. Шановні друзі, шановні виборці, я хочу  звернутися і  звертаюся до представників різних політичних партій, які є у "Нашій Україні" із закликом. Не зважаючи на те, щоб не казали вам партійні вожді, прийти на вибори 21 листопада у другому турі і проголосувати по совісті, проголосувати за того кандидата, який реально вже фактично переміг у першому турі.  Тому що при цьому кандидатові ви зможете нормально розбудовувати свої партійні структури, ви зможете нормально відчути на собі,  що в Україні діє закон. Таким  кандидатом є Віктор Ющенко. У противному виборі ви  будете мати закони, за якими живуть не у демократичних країнах, де  панує диктатура понятій і диктатура тих структур, які звикли діяти за понятіями і диктувати свою волю.

Я звертаюся до  людей, які є у пагонах, тих людей, які є у системі Міністерства внутрішніх справ,  Збройних силах України, Служби безпеки України. Я глибоко переконаний, що більшість людей у цих структурах є порядними людьми, є патріотами української держави. А ті люди, які причетні до брудних провокацій, їх є абсолютна меншість, але вони понесуть  заслужене покарання. Я думаю, що такі люди не гідні носити пагони співробітників тих чи інших силових структур, якщо вони причетні до  брудних провокацій. Чесним співробітникам цих структур буде забезпечений належний кар'єрний ріст і як це повинно бути у нормальній  демократичній державі. Тому що не зважаючи на шалений тиск, який здійснювався до цього часу і продовжує здійснюватися, у тому числі із залученням окремих офіцерів Служби безпеки України і Генеральної прокуратури України, і прокуратури України, вони ходять зараз по областях і перевіряють, чому не так  голосували  у тих чи інших військових частинах і підказують, як правильно голосувати. Так не буде. Народ уже зробив свій вибір. Український народ  не хоче бути на колінах і  надалі. Український народ піднімається з колін, і він переможе. А кияни, жителі нашої столиці,  16 у суботу прийдіть о 13 годині на майдан Незалежності.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має народний депутат Соломатін, наступним Сокирко передає Кармазіну.

 

13:57:22

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги, шановні радіослухачі. Восьмого жовтня у Верховній Раді України був проголошений мій депутатський запит до Прем'єр-міністра України Януковича щодо відсутності бюджетних призначень у проекті Держбюджету України на 2005 рік на реалізацію положень, ратифікованою Україною Європейської хартії регіональних мов або мов меншин та забезпечення направлення до Ради Європи грамоти про ратифікацію зазначеної хартії.

За моїми неодноразовими зверненнями і запитами було встановлено, що в Україні штучно, навмисно загальмовано процес передачі на депонування до Ради Європи документу про ратифікацію Україною Європейської хартії регіональних мов або мов меншин.

Двадцять четвертого червня під тиском громадськості і депутатів Прем'єр-міністром України Януковичем були дані належні доручення п’ятьом органам центральної виконавчої влади передбачити в Державному бюджет на 2005 рік та подальші роки кошти на реалізацію положень хартії. Але вивчення проекту бюджету засвідчило, це доручення не було виконано належним чином. Тому я вимагав. Перше. Надати доручення перевірити стан виконання доручень Прем'єр-міністра України підлеглими йому міністерствами. І друге. Забезпечити безумовне виконання доручення від 24 червня, зокрема в частині визначення головного органу, який би координував належну роботу всіх міністерств і відомств із зазначеного питання. Також я прохав доручити належним органам центральної виконавчої влади надати мені обгрунтування необхідних коштів по кожному з них та в цілому на реалізацію положень хартії.

На решті, я отримав відповідь четвертого листопаду з Кабінету Міністрів. Але вона була підписана віце-прем'єр-міністром України з гуманітарних питань Дмитром Табачником. Якщо відкинути загальнобюрократичну частину цієї відповіді, я зацитую головні положення. Перше. МЗС України утримується від передачі депозитарію ратифікаційної грамоти щодо хартії до повного вирішення питань, пов'язаних із забезпеченням її імплементації в Україні з метою уникнення можливих непорозумінь щодо повноти виконання нашою державою своїх міжнародних правових зобов'язань. Здасьте, приїхали.

І далі. У зв'язку з цим зазначити, що Закон України про міжнародні договори та віденська конвенція 69-го року не встановлюють строки депонування ратифікаційних документів.

Висновок: наш уряд не хоче, щоб цей документ був забезпечений належним фінансуванням і щоб він був депонований в Раді Європи. Тому я прошу, Адаме Івановичу, вважати мій виступ повторним депутатським...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має народний депутат Кармазін. За ним Лебедівський.

 

14:00:39

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати, я, перш за все, дякую свої рідній Одесі за те, що вона залишилась непокірною, незважаючи на масовий підкуп: на кожній дільниці платили мінімум по 400 гривень члену комісії. І це сьогодні запротокольовано, це сьогодні встановлено, але, правда, прокуратура не хоче цього розслідувати і не бачить цього. Для чого? Краще ж дати по Львову вказівку ходити і з'ясовувати, як хто голосував. Краще зробити те, про що сьогодні сказав колега Томенко, коли показати, що робить по Сумам губернатор з донецьким минулим. В області абсолютно всі керівники, виключаючи одного маленького працівника в Управлінні внутрішніх справ, всі з Донецька, всі завезені. Хіба всі не розуміють, що так буде далі?!

З цієї області, ось дивіться, скільки бюлетенів кидали, скільки бюлетенів підготовлено було для вкидування за Януковича. Я звертаюся, щоб розслідували на кінець справи, я дав сьогодні депутатській запит. Два тижні тому Президент України офіційно відкрив автобан "Київ-Одеса", вручив державні нагороди будівельникам. Безумовно, ця дорога має велике і загальнодержавне, і міжнародне значення, але під гарантію уряду залучено іноземний кредит у сумі 480 млн. гривень, тобто два з половиною мільярди гривень, доларів тоді, розрахуватися за які відповідно до угоди ми повинні розпочати вже другого лютого 2005 року. А початку окупності ми не побачимо, оскільки не збудований паралельний автошлях, тобто розраховуватися повинен Державний бюджет. На будівництво, а не на реконструкцію, як записано в законі, який ми прийняли 4 червня, використані ще в 2003 році власні кошти "Укрзалізниці" - понад півмільярди гривень за рахунок випуску корпоративних процентних облігацій, які потім відшкодовувалися "Укрзалізницею", "Укравтодором" і вже за рахунок коштів спецфонду Державного бюджету.

Хто мені пояснить доцільність цієї схеми? За інформацією, які я маю, у ході цієї реконструкції були зафіксовані чисельні порушення, і саме і фінансові, завищення цін на матеріально-технічні ресурси, вартості виконаних робіт, .................. видатки, грубі порушення земельного, водного, лісного законодавства. 11 річок поставлено під проблему... під питання знищення. Тільки по Одеській області надходить  повно таких запитів і скарг.

Шановний Адам Іванович, прошу вважати в цій  частині мій виступ депутатським запитом до Генеральної прокуратури і до рахункової палати щодо перевірки.

Тепер щодо того зауваження, репліки, з якою сьогодні виступила Катерина  Фоменко  на захист губернатора Луганської області Єфремова. Я одне можу сказати йому і всім іншим губернаторам: не треба красти - не буде запитів. Це по-перше.

По-друге, я як народний депутат маю знати, чому Генеральна прокуратура відмовляється розслідувати, куди пропали сім мільйонів по тій справі. Я  дав запит з цієї трибуни.  Дякую вам за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так Лебедівський. Не бачу.

Поліщук, Одайник, Цибенко, будь ласка, Петро Степанович, і будемо завершувати.  Ясно. Пузакову передає слово.

 

14:03:59

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина.

Міністр внутрішніх справ Білоконь нещодавно зазначив - що головна справа правоохоронців - це служіння людям, і коли хтось із правоохоронців не усвідомлює цього, то йому з ними не по путі.

Відтепер ефективність роботи міліціонера оцінюватиметься не цифрами, а ставленням суспільства до неї, тобто іміджем це називається.  Але нещодавно сам міністр визнав, що у його відомстві катують людей. Здавалось би, після такого "посипання голови попелом", розтиражованого на телебаченні і в пресі, в правоохоронних органах припинять бити людей і застосовувати тортури. Та де там!

Наприклад, в селі Бовтишки Олександрівського району, що на Кіровоградщині, правоохоронні органи посадили до слідчого ізолятору голову фермерського господарства .......  Лисенка Михайла. Їм потрібно його знищити, вони отримали наказ відібрати високосортну елітну пшеницю нового врожаю. Як сарана, зразу ж приїхало по пшеницю вісім машин. Але люди стали стіною і вигнали загарбників. Люди у відчаї, що безневинну людину хотять згноїти в слідчому ізоляторі. А чи знає про це пан Білоконь?

Жахливий випадок трапився і в селі Василівка Долинського району. По-варварськи били ногами, кийками робітника господарства "Василівське" Миколу Захватихату, бо він ненароком став свідком, коли здійснювалася кража владними структурами і правоохоронцями. Після всього ще й пригрозили, щоб нікуди не скаржився, не знімав побої. Можливо, сам він це і не зробив би, бо постійно відчував страшний моральний тиск - це зробила старша сестра.

"Активні" (в лапках) представники міліції Гострий та Пастухов, які били Захватихату, відчули, чим це може закінчитися, хоч і не дуже бояться. І що ви думаєте? З райпрокуратури, куди подано скаргу, прийшла відповідь, що відмовлено в порушенні кримінальної справи у зв'язку з відсутністю складу злочину. Та і не дивно, бо били ж працівники охоронних органів. Що, в правоохоронців сьогодні тільки такі методи роботи, тобто шантаж, каліцтво, вбивство, підозрювання та вибивання великої суми грошей? І це ви, пане міністре, будуєте так звану демократичну державу чи "піднімаєте" (в лапках) імідж міліції?

Я прошу, Адаме Івановичу, вважати мій виступ як депутатський запит до міністра внутрішніх справ. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Оржаховський. І будемо завершувати.

 

14:07:04

ОРЖАХОВСЬКИЙ А.В.

Дякую, Адаме Івановичу. Анатолій Оржаховський, фракція Комуністичної партії України.

Шановні колеги, виборці, у своєму виступі я хочу привернути увагу виборців до негативного реагування урядовців, працівників місцевих органів влади щодо депутатських запитів. Як відомо, запит - це дієва форма впливу народних обранців на діяльність влади в центрі і на місцях.

Останнім часом, перебуваючи на Херсонщині, я побував у  тих селах, селищах, з проблем яких направляв депутатські запити. Вочевидь побачив якість наданих відповідей. Вона вражає неправдивістю.

Для прикладу. Існувала проблема незадовільної підготовки до опалювального сезону у селищі Каланчак (масив Кудрі). Віце-прем'єр-міністр Клюєв повідомив, що питання опалення квартир контролюється, вживаються заходи про виділення кредитів для встановлення ветеранам автономного опалення,  надаються мешканцям багатоповерхівок електронагрівачі. Насправді кредити закінчилися, ніхто з людьми не зустрічався, про обігрівачі і мови не було, а перспектива котельні, виявляється, у її продажі. Посадовці кажуть, 42 сім'ї пенсіонерів залишилися без тепла. Я ж стверджую, близько 100.

Інший приклад. Запит проблем утримання багатоповерхових будинків в селищі Брилівка Цюрупинського району. За запевненнями влади, на ремонт покрівель будинків знайдені в районі кошти, ведеться ремонт  2-х будинків. Я особисто пересвідчився, це неправда. Тому запитую, про кого опікується влада? Чи не про себе? В останньому сумніву немає. Тому прошу в чергове  оформити запит з піднятих питань до пана Клюєва з вимогою перейти від слів до діла. На жаль. мої земляки так і не зрозуміли, що в їх  бідах винна нинішня система влади. Система, за яку варто було боротися під час виборів, була радянська, яку пропагував Петро Симоненко, котра гарантувала б і забезпечувала вам належне життя. Ви ж підтримали панів з табору президентів Кравчука, Кучми,  американських ставлеників, тих, хто знищив село, місто і мораль. Зважаючи, що ми напередодні 87-ої річниці Великого жовтня, вітаю всіх, хто  шанує цю дату, пам'ятає завдяки чому міцніла наша інтернаціональна радянська Україна, єдналися народи. Думаю, ідеї Жовтня будуть витребувані як і ліві лідери та ліві програми. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, всі, хто бажав взяти участь у виступі з питання "Різного" таку можливість мали. Тут в ході розгляду  цього питання згадувались прізвища. Будь ласка, репліка. Стоян - хвилина. Шурма.

 

14:09:50

СТОЯН О.М.

Олександр Стоян, голова Федерації  профспілок.

Шановні громадяни  України! Виступ одної з колег від "Нашої України"  засвідчив, хто  є в оточенні Віктора Ющенка, і що ці люди хочуть. Ще, не прийшовши до влади, вони вже розганяють профспілки. Більше  того, ще, не прийшовши до влади, їх представник Черновецький вніс законопроект про приватизацію майна федерації профспілок України. Таким чином, громадяни України, якщо цей закон буде підтриманий "Нашою Україною", то вже  не будете мати вправа відпочивати в профспілкових оздоровницях, а це  понад 600 тисяч чоловік. Ось  реальні справи.

Більше того, хочу сказати, мені довелося працювати з  десяттю урядами. І ні один  уряд не вирішив так соціальні питання, як вирішує уряд Януковича. Ось чому федерація профспілок вперше за 10 років більшістю голосів прийняла рішення  підтримати кандидатуру саме Віктора Федоровича Януковича.

Я звертаюся до громадян України. Зробіть  свідомий вибір, бо це людина совісті, людина честі і людина виконання своїх зобов'язань. З ним будуть і нормальні пенсії, і нормальні  виплати, і робочі місця людям, і повірте...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Шурми.

 

14:11:04

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

Спочатку цитата: "Глядач вдячний ........... Корбут  .за те, що у своїй роботі “У моїй хаті я неодинокий”,  вона показала Шевченка не в отій мальованій безліччю художників смушевій          шапці чи  з традиційно непокритою головою, а  в кашкеті, схожому на ті, в яких ходили повстанці в листопаді 17 року, і в якому ходив сам  Ленін".

Саме  Яворівський вдягнув Шевченка у шапку Леніна, тому що він був комуністом у той час.  Саме він потім три рази зраджував партії і перескакував з однією в іншу. І це ви розпалюєте, пан Яворівський, ворожнечу, тому що я голосував за своїх дітей, аби  вони не виховувалися на тих стандартах солодкавого словоблуддя такого зрадництва, яке ви  рекламуєте.

Стосовно майна, то  ви запитайте свого екстравертованого істероїда  без собачої будки, який керував профспілками, куди  розкрадали майно. А стосовно кольорів,  то у Януковича синій колір. А ваші голубизна чи потяг до того, це  перверсії, які нічого спільного...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, завершили. Згадували Яворівського.

Мікрофон  Яворівського, будь ласка.

 

14:12:22

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Блок Віктора Ющенка. Я на цей випад пана Шурми, по-перше я дуже вдячний, що він мене читає. В мене таке враження що це перше, що він прочитав в своєму житті, через те так добре запам'ятав, думаю, що і останнє. А я хочу сказати: мій мудрий батько-селянин мене вчив, пане Шурма, в таких ситуаціях діяти приблизно так, з такими  людьми, як Ви, і з тими методами, якими Ви користуєтеся не треба сперечатися, тому  що розумні люди не помітять між нами різниці. А я думаю, що розумні люди між нами з Вами різницю побачили. Дякую. До побачення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, сьогодні ми  всі проблеми, які мали розв'язати вирішили, мається на увазі в законодавчому відношенні. Довідково Вам нагадую, що 9 листопада на ранковому засіданні буде проводитися день Уряду. Питання ми слухаємо: про стан  виконання  Урядом України вимог Конституції України та  законів України , щодо належного рівня та своєчасної виплати заробітної плати. 10-12 листопада народні депутати працюють у Комітетах, Фракціях і групах. Чергове пленарне засідання Верховної Ради України розпочнеться о 10-ій годині 16 листопада. На цьому ранкове засідання  Верховної Ради оголошується закритим.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку