ЗАСІДАННЯ  ДВАДЦЯТЬ  СЬОМЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

2   листопада   2004 року, 16.03 година

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради

України МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу підготуватися до реєстрації. Прошу ввімкнути систему "Рада". Реєструємося.

16:03:47

Встигло зареєструватися у сесійній залі 400 народних депутатів. Але з присутністю прапорців явно більше.  Вечірнє засідання оголошується відкритим.

Шановні колеги, так як ми  з вами  домовлялися, що ми ще раз повернемося після перерви до проекту Закону про внесення змін до  Закону України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійного  захворювання, яке спричинило втрату працездатності. Ці  законопроекти, вірніше, два законопроекти за номерами 6024 і 6026 ми  з вами  перед обідом  розглядали, законопроекти, авторами якого  6024 є Кабінет Міністрів, доповідав його міністра праці та соціальної політики, і законопроект за номером 6026, автор, наш колега, народний депутат Оніщук. При здійсненні голосувань у нас трошки  не вистачило голосів для того, щоб визначити долю  цих законопроектів. І ми домовилися, що повернемося по визначенню їхньої долі після обідньої перерви.

Бачу, є бажаючі сказати  декілька слів. Будь ласка, з мотивів запишіться. Три хвилини. Так, прошу висвітлити на табло. Кармазін, за ним - Стоян.

 

16:05:32

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний Адаме Івановичу, зараз під стінами Верховної Ради знаходиться наша українська молодь, яка сюди підходить, підходить, підходить. Вона зараз вимагає включити трансляцію, як ми це завжди робимо. Я прошу, Адаме Івановичу, дайте розпорядження про включення трансляції. Вони скандують нормальні лозунги: "Ми разом, нас багато і нас не подолати!" Цей лозунг сьогодні скандує весь український народ у зв'язку з перемогою Віктора Ющенка, яку хочуть вкрасти. Тому я прошу дати вказівку включити мікрофон на площу зараз, тому що ми так завжди робили, і прошу не робити виключення і зараз із цього правила. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Стоян. За ним Мироненко.

 

16:06:38

СТОЯН О.М.

Олександр Стоян, голова Федерації  профспілок України.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги народні депутати. Ми, я маю на увазі профспілки не тільки входять до федерації, які не входять, обговорювали цей законопроект, я маю на увазі урядовий, він є законопроектом, який значно покращує ситуацію тих людей, які отримали каліцтво на виробництві. І ми просимо вас відкинути всі різні політичні мотиви і підтримати законопроект, який подає Кабінет Міністрів. Це узгоджений варіант Кабінету Міністрів, роботодавців, профспілок. Прошу проголосувати і підтримати його. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Мироненко. За ним - Костинюк.

 

16:07:12

МИРОНЕНКО В.А.

Уважаемые народные депутаты. Фракция коммунистов просит всех поддержать законопроект, потому что он соответствует чаяниям вот тех людей, которые попали в беду. Поэтому просьба всех проголосовать. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Костинюк.

 

16:07:33

КОСТИНЮК Б.І.

Прошу передати слово Кендзьору.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Кендзьора.

 

16:07:37

КЕНДЗЬОР Я.М.

Ярослав Кендзьор, Народний Рух України, "Наша Україна", фракція Ющенка.

Адаме Івановичу, я також долучаюся до прохання Кармазіна обов'язково увімкнути трансляцію. Молодь хоче сказати про те, що вона не бажає жити, не бажає мати перспективи жити в зоні Януковича. Тому що все те, що ми бачили на першому етапі виборів Президента України - це підготовка до загальноукраїнської зони, у якій вже двічі перебував Янукович і ще не один раз повинен був перебувати, але в силу вже свого певного становища в суспільстві, на жаль, там не побував.

Отже, щоб молодь все-таки чула, що робиться в Верховній Раді і, до речі, молодь вимагатиме, щоб до неї вийшли оці наші голубі сьогоднішні, які з голубими прапорцями у сесійній залі, тобто фракція "Регіони". Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Сулковського.

 

16:08:47

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати! 

Є таке прохання і побажання. Оце попередній виступаючий, вони хочуть поскандалити, покричати. Будь ласка, підвели людей - хай вийдуть і покричать там з ними. А у мене є прохання: не допускайте, Адаме Івановичу, оцих політиканів, які тільки й кричать і бачать себе у сні вже 13 років при владі. Але вони ніколи до влади не прийдуть, бо народ України їх ніколи не обере! Це по-перше.

По-друге, ви послухайте, Адаме Івановичу, які вони вульгарні слова зараз говорять поруч зі мною. Їх ніколи пан Януковичу не ганьбив і не казав поганого слова. Вони ж своїм лідером ганьблять по всьому світу, не тільки по Україні. Тому я проти, Адаме Івановичу, і прошу вас не включати ніякої цієї політизації, а працювати за порядком денним у сесійній залі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, заспокойтесь! Ніхто не політизує. Я дійсно просив би не політизувати. Ми будемо продовжувати роботу. У відношенні того, щоб включити трансляцію, зараз ми визначимось. Тільки одне я просив би, Юрій Анатолійович. Якщо вони скандують лозунги, то навіщо їм трансляція? Вони не почують. І через трансляцію Кендзьор каже, щоб почути, що вони кажуть. Ми через трансляцію також не почуємо, що вони кажуть. Але проблема в тому, щоб чули ті, хто зібрався тут, що робиться у Верховній Раді, ніяких немає, бо нас транслює зараз напряму радіо і телебачення. Я думаю, нехай іде трансляція на вулицю, нехай йде трансляція на площу, тут проблем немає.  Таким чином, шановні колеги, ми будемо говорити про закон, а ми знову "за рибу гроші".  Тому я буду ставити на голосування, прошу підготуватися. Будь ласка, ще міністру перед голосуванням. Папієв.

 

ПАПІЄВ М.М.

Шановний Адам Іванович, шановні народні депутати України!

Ви знаєте, я сприйму любу позицію, за яку ви проголосуєте, але я хотів би невеличке уточнення. Справа в тому, що цей закон вносить до Верховної Ради України Кабінет Міністрів, але розробником цього закону є робоча група на тристоронній основі, куди увійшли представники на паритетних засадах уряду, роботодавців та професійних спілок. Крім цього, це закон, який сьогодні покращує ситуацію більш, ніж 300 тисяч інвалідів по трудовому каліцтву.

Я просив би, щоб не було, як в прислів'ї, що разом з водою виплескується і дитя, все ж таки проголосувати, прийняти цей закон за основу, а після першого читання він стає власністю Верховної Ради України і далі вже його можна вдосконалити безкінечно.

Я прошу підтримати і проголосувати його за основу.  Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, давайте підтримаємо, тим більше, дивіться, який щедрий Кабмін: в особі міністра дає нам якусь власність Верховній Раді. Це треба погодитися і підтримати.

Ставлю на голосування проект закону про внесення змін до закону України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, які спричинили втрату працездатності, реєстраційний номер 6024. Прошу голосувати.

 

16:12:39

За-204

По фракціях.

“Наша Україна" - 2, "Регіони України" - 55, Фракція комуністів - 57, СДПУ(о)  - 12, "Трудова Україна" - 0, Народна аграрна партія - 14, СПУ - 14, Блок Тимошенко - 0, "Союз" - 12,  "Єдина Україна" - 14, "Центр" - 9, промисловці, підприємці і НДП - 10, "Демократичні ініціативи" - 0, "Позафракційні" - 5.

Будь ласка, мікрофон Стояна.

 

16:13:19

СТОЯН О.М.

Олександр Стоян, профспілки.

Шановні колеги, ті, хто в залі, і ті, хто на площі! Мова йшла про інвалідів, про калік, про тих, хто працював в шахті, на виробництві, став калікою, щоб фінансово захистити. І сьогодні "Наша Україна" дала нулі. Ось вам політика і реальна справа! Я ще раз прошу поставити на переголосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, "Наша Україна", якщо бути точним, не нулі, а два голоси дали.  Будь ласка, Мельничук.

 

16:13:52

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область, Всеукраїнська спілка власників земельних та майнових паїв. Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги, ми вже тричі звертаємося про підтримку цього конче потрібного законопроекту. Але я ще раз хочу звернутися. Все-таки давайте хай депутати зайдуть всі до залу, де по кулуарах роздають інтерв'ю, а немає кому голосувати в залі. Особливо це стосується двох фракцій, я не буду їх з етичних міркувань називати, які взагалі не приймають участь, від більшості в голосуванні. Давайте все-таки підтримаємо цей законопроект, він конче потрібний. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо.

Ставиться на голосування: про прийняття за основу в першому читанні Закону про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності. Реєстраційний номер 6024. Прошу голосувати.

 

16:15:20

За-216

По фракціях. "Наша Україна" - 0, "Регіони України" - 61, комуністів - 59, соціал-демократи - 0, Трудова Україна - 0,  Народна аграрна партія - 19,  соціалісти - 20, Блок Тимошенко - 1, Союз - 12, Єдина Україна - 13, Центр - 15, НДП, промисловці і підприємці - 13, Демократичні ініціативи - 0, позафракційні - 3.

Я ставлю на голосування другий про прийняття за основу Проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності". Реєстраційний номер проекту 6026, автор Оніщук Микола Васильович. Прошу визначатися.

 

16:16:28

За-75

Не прийнято. Будь ласка, по фракціях. "Наша Україна" - 2, "Регіони України"  - 1, комуністів, соціал-демократи, Трудова Україна - нулі, Народна аграрна партія - 16, соціалісти - 2, Блок Тимошенко - 13, Союз - 15, Єдина Україна - 4, Центр - 12, НДП, промисловці і підприємці - 9, Демократичні ініціативи - 0, позафракційні - 1.

Є пропозиція, поскільки перший законопроект набрав 216 голосів, направити його на повторне перше читання. Нема заперечень?

Тоді я ставлю на голосування про направлення на повторне перше читання проекту закону за номером 6024. Прошу голосувати.

 

16:17:32

За-258

Рішення прийнято. Будь ласка, по фракціях. "Наша Україна" - 9, "Регіони України"  - 60, комуністів - 58, соціал-демократи - 27, Трудова Україна - 0, Аграрна партія - 20, соціалісти - 16, Блок Тимошенко - 14, Союз - 15, Єдина Україна - 12, Центр - 14, НДП, промисловці і підприємці - 10, Демініціативи - 0, Позафракційні - 3.

Розглядається проект Закону про внесення змін до Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" ( щодо передачі об'єктів), реєстраційний  номер 5171.

Доповідає перший заступник Міністра охорони здоров'я Лапушенко Ольга Василівна.  Підготуватися Лободі від комітету. Будь ласка, 3 хвилини.

 

ЛАПУШЕНКО О.В.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні народні депутати! Відповідно до статті 93 Конституції України  Кабінет Міністрів України подає у порядку  законодавчої ініціативи для розгляду Верховною Радою проект Закону України  про внесення зміни до Закону України "Про  забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення". Зазначеним законом передбачено діяльність державної санітарно-епідеміологічної служби у державному лікувально-оздоровчому управлінні у зв'язку  з реорганізацією останнього в Державне управління справами  виникла необхідність  упорядкування діяльності Державної санітарно-епідеміологічної служби в  Управління справами.

Зміни передбачені проектом Закону визначають повноваження санітарно-епідеміологічної служби  Державного управління справами, забезпечують її функціонування, як єдиної із ланок системи Державної санітарно-епідеміологічної служби України.

Реалізація даного законопроекту не потребує фінансування з Державного бюджету і додаткових матеріальних і інших витрат.

Прошу  підтримати зазначений законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Ольга Василівна. Сідайте, будь ласка.

Від комітету співдоповідає перший заступник голови Комітету з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства  Лобода Михайло  Васильович.

 

16:20:03

ЛОБОДА М.В.

Шановний Адаме Івановичу!  Шановні народні депутати! Запропоновані Кабінетом Міністрів України зміни до чинного закону зумовлені передачею державного  лікувально-оздоровчого управління та підпорядкованих йому об'єктів  санітарного нагляду до складу Державного управління справами, у складі якого утворено спеціалізований медичний підрозділ.

При цьому повноваження і функції установ, її посадових, на які покладено  здійснення державного санітарного нагляду залишається без змін, тобто запропоновані зміни носять термінологічний характер і не викликали під час обговорення в Комітеті ніяких заперечень. Позитивним щодо Законопроекту є також висновок головного науково-експертного управління Апарату Верховної ради України. Комітет з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства рекомендував Верховній Раді прийняти проект закону про внесення змін до Закону України про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення за основу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, сідайте, будь ласка. Є необхідність обговорювати, чи все зрозуміло? Ті, хто записався не наполягають. Добре, дякую. Є. Мельничук, будь ласка. Мікрофон Мельничука.

 

16:21:23

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло Мельничук,  Фракція соціалістичної партії України Чернівецька область Всеукраїнська спілка власників земельних та майнових паїв. Фракція соціалістичної партії визначилась з приводу підтримки цього законопроекту, ми будемо голосувати прийняти його за основу, але з цього приводу в мене все-таки є деякі зауваження. Я розумію так, що ДУСя сьогодні прихватизувала все і все забирає всі приміщення, всі оздоровчі комплекси, все. В мене таке запитання є: крім того що все захоплювати є ще в них бажання для того щоб  понаводити там порядок. Давайте візьміть, будь ласка Трускавець, "Кришталевий палац" гірше санаторію там, в Трускавці немає по розміщенню там хворих і так далі. Беремо той же самий  Моршин. Прихватизовані практично половина оздоровчих санаторіїв. Хто там сьогодні господар? наскільки мені відомо, то там  вже є даже власники, які персонально мають свої санаторії. То з цього приводу хотілось би задати таке питання: а де ж все-таки буде лікуватись пересічний громадянин, українець? За кого, за чиновників дбає ДУСя, а за людей України хто буде дбати? Космічні ціни на путівки, профспілка не в змозі забезпечувати необхідними путівками, будемо говорити пільговими путівками тих же українців членів профспілки. Я вже не кажу на сьогоднішній день про село. Чому? Тому що за них всі забули. Я хотів би запитати. Колись механізатор чи  працівник тваринницької ферми міг десь в кінці року або зимою отримати путівку і піти лікуватися. Яка профспілкова організація сьогодні, хто дбає про цих людей? Хто їм виділяє путівки для лікування? Нічого такого. Все забуто.  ........ від профспілок, будемо говорити, високі посадові особи тільки подбали про себе, забуваючи  про людей, що це їхньою працею все це створено сьогоднішні і санаторії, все. Позабували про це.

Тому я хотів би з цього приводу закликати керівників профспілкових органів все-таки повернутися лицем до  цих людей, до категорії людей селян. І з цього приводу, Адаме Івановичу, я звертаюся до вас, телефонують, немає дизпалива у продажу, вже немає по 3 гривні даже. Призупинено збирання пізніх культур, призупинилась сівба  на селі. Призупинились інші агротехнічні заходи на селі. Всі займаються виборами. Хто буде все-таки займатися селом. З цього приводу я хотів би, щоб було дано відповідне доручення комітету нашому, аби розібралися у цій ситуації, щоб селяни все-таки змогли закінчити збирання, оранку і інші заходи агротехнічні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановний Михайле Васильович,  з усією повагою відносячись до вас, я не можу виконати  вашого доручення, бо ніяким дизпаливом не торгую, своїх бензоколонок не маю. Тому нічим вам допомогти, на жаль, не можу. Будь ласка, Кармазін.

 

16:24:56

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати, давайте подивимося, яка потреба у внесені  згаданих змін, чи треба це робити, чи не треба. Відповідно до статті 31-ї Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення"  систему  державної  санітарно-епідеміологічної служби  становлять центральний орган виконавчої влади у галузі охорони здоров'я, установи і заклади державної санітарно-епідеміологічної служби центрального органу у галузі охорони здоров'я і відповідні установи, заклади, частини і підрозділи центральних органів виконавчої влади в галузі оборони, в галузі внутрішніх справ, справ охорони державного кордону з питань виконання покарань, державної Служби безпеки і Державного лікувально-оздоровчого управління.

Зараз пропонується у зв'язку з підпорядкуванням його закладів до Державного управління справами передати це і також Державному управлінню справами. Я запитую: а що спочатку треба указом міняти статус-кво, а потім давати цим депутатам на затвердження чи, мабуть, треба було зробити навпаки: внести проект закону уряду, якщо б була довіра до Державного управління справами? Я з усією повагою відношуся до санітарно-епідемілогічної служби, до Міністерства охорони здоров'я. Але я впевнений, що в сьогоднішньому Державному управлінні справами, по якому має бути порушено безліч кримінальних справ. Це виявлено зараз при перевірках Рахункової палати, це по тим фактам продажу санаторію, зараз розпродажу всього по Києву власності просто на безконкурсній основі. Треба порушити кримінальні справа. А вам прийдеться робити дезинфекцію після того, що там перебувають ті посадові особи. І прийдеться робити дезинфекцію ще й тому, що і в Центральній виборчій комісії. Тому що замість того в Україні проголосувало на 84 тисячі більше, ніж отримано бюлетенів у цілому по Україні. То, мабуть, треба робити якісь таргани розносять десь з банків, звідкись ще десь папір, який іде на використання бюлетенів. Яким чином по Криму плюс 18 тисяч проголосувало? Зрозуміло в яку сторону. По Донецькій області мало було, також проголосували на 28 тисяч більше. Також і по Дніпропетровській області.  Тому я вважаю, що треба вже зараз проводити серйозні дезинфекції перед тим, як прийде нова влада. А Адама Івановича я прошу. Адаме Івановичу, я звісно не підтримую цього законопроекту. Я впевнений, що він сьогодні не набере більшості. Соціалісти зрозуміють, що саме вони ініціювали питання по ДУСі в Конституційному Суді, а зараз ще підпорядковувати їм якісь органи, вони теж зрозуміють, що вони за це голосувати не будуть. А проурядова більшість, ми знаємо її сили, вона не здатна сьогодні провести будь-який закон, тому закон цей не буде прийнятий, я переконаний, але я прошу включити трансляцію для...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Трансляція йде, Юрій Анатолійович, не переживайте. Будь ласка, Соломатін.

 

16:28:12

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановні колеги, законопроект, внесений урядом міністрів, капіталістів вкрай зрозумілий, бо уряди змінюються, а ДУСя залишається і той величезний апарат чиновництва, в тому числі і нас з вами, треба і лікувати, і оздоровлювати тощо. Тому ті зміни, які запропоновані від уряду представниками Мін охорони здоров'я і підтримали наші колеги з відповідного профільного комітету, вони потрібні за будь-яких урядів. Давайте ми цей законопроект проголосуємо і закінчимо на цьому обговорення цього питання.

Залишок часу, котрий в мене є, я хочу використати лише заради того, щоб сказати: дивиться, зараз існує ДУСя. Хто прийшов на цю ДУСю? Прийшла молода людина з нафтогазової труби. До ДУСі вони трошки на водогінах там попрацювала, але там не накопичиш і не вичавиш копійку, яка потрібна для виконання дуже важливих державних справ. Пішла на цю ДУСю.

Будь ласка, сьогодні є один Прем`єр, є  одна ДУСя, і є один Президент. Завтра, можливо, буде інший Президент і інший Прем`єр, але та сама ДУСя буде. І тому я хочу звернутися до тих оранжевих, які так люто на цю ДУСю нападають. Пробачте, я ДУСю цю не захищаю, але ви скажіть зразу, якого свого хижака ви хочете усадовити на цю ДУСю? Будьте чесними і послідовними до кінця. Ви хочете скинути одного хижака і усадовити свого, щоб лютувати і жерти так само, як жеруть ті, які при ДУСі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, обговорення питання завершено. Прошу зорганізуватися. Я ставлю на голосування... Шановні колеги, тим більше нагадую, що законопроект абсолютно технічний. Нема того органу, який цим займався, він зараз називається по-іншому. Ну, треба ж узаконити. Я думаю, треба. Давайте не будемо політику бачити скрізь і всюди, де її навіть не видно.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу Закону про внесення зміни до Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" (щодо передачі об'єктів), реєстраційний  номер 5171.

Прошу дружно підтримати.

 

16:31:05

За-217

По фракціях, будь ласка.

“Наша Україна" -   8, "Регіони України" -  53, Фракція комуністів - 58, СДПУ(о)  - 22, "Трудова Україна" - 0, Народна аграрна партія - 18, СПУ - 20, Блок Тимошенко - 0, "Союз" - 10, "Єдина Україна" - 13, "Центр" - 6, НДП та ПППУ - 6, "Демініціативи" - 0 , Позафракційні - 3.

Шановні колеги, прошу не розслаблюватися.

Ставлю на голосування про прийняття за основу у першому читанні законопроекту за номером 5171.  Прошу голосувати.

 

16:31:58

За-225

(Ш у м   у   з а л і)

Давайте організуємо конкурс: яка фракція голосніше крикне, так і...

(Ш у м   у   з а л і)

Я зрозумів, що Колоніарі поза конкурсом.

Не заперечуєте, щоб ще раз поставити на голосування? Добре, я ще раз ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" (щодо передачі об'єктів), реєстраційний номер законопроекту 5171. Дружно  голосуємо.

 

16:33:03

За-251

Дякую. Рішення прийнято.

Шановні колеги, прошу не розслаблятися. У цьому законі одне речення. Давайте ми збережемо тонни паперу на друге читання. Там немає що змінювати: або приймається, або не приймається.  Тому ставлю на голосування про прийняття в цілому як закон. Прошу голосувати.

 

16:33:38

За-261

Закон прийнято. Я вам дякую, шановні колеги. По фракціях, будь ласка.

"Наша Україна" - 8, "Регіони України" - 60, комуністи - 59, соціал-демократи - 36, "Трудова Україна" - 0, Аграрна партія - 20, Народна аграрна - 20, соціалісти - 20, Блок Тимошенко - 6, "Союз" - 17, партія "Єдина Україна" - 13, "Центр" - 8, НДП, промисловці і підприємці - 11, "Демініціативи" - 0, "Позафракційні" - 3.

Слухається проект Закону про внесення змін до Закону України "Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю" (щодо спеціальних підрозділів). Законопроект за номером 5661. Доповідає перший заступник міністра внутрішніх Корнієнко Михайло Васильович. Підготуватися Стретовичу.

 

КОРНІЄНКО М.В.

Шановний Адаме Івановичу, Шановні народні депутати! Основною метою цього законопроекту є приведення положень Закону України "Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю" у відповідність до норм Конституції України, до статті 106 Конституції. Дві зміни пропонується. Перша: про порядок призначення керівництва ГУБОЗу.  Законопроектом передбачено внести зміни до статті дев'ятої зазначеного закону України в частині, що стосується приведення у відповідність до норм Конституції України порядку призначення та звільнення з посади начальника Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю, першого заступника міністра внутрішніх справ України. Президентом України за поданням Прем'єр-міністра України, погодженим з Комітетом Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, пропонується призначати так, як це передбачено зараз у статті 106 Конституції.

І друга зміна. Це до назви структурних підрозділів УБОЗ. Пропонується провести назви структурних підрозділів по боротьбі з організованою злочинністю МВС у відповідність до  загальної структури МВС України, яка затверджена Законом України про загальну структуру і чисельність Міністерства внутрішніх справ України (стаття 1 цього закону).

У зв'язку з викладеним, пропонується прийняти ці зміни в цілому як закон. Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Михайло Васильович. Сідайте, будь ласка.

Я запрошую до слова  голову Комітету  з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Стретовича Володимира Миколайовича. Будь ласка.

 

16:36:05

СТРЕТОВИЧ В.М.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні колеги! В ніч на 1 листопада наша країна перевела далеко не кращу сторінку в своїй історії. Оскільки питання сьогодні, що розглядається, стосується діяльності спеціальних підрозділів Міністерства внутрішніх справ по боротьбі з організованою злочинністю, мушу поінформувати населення України про те, що сьогодні Міністерство внутрішніх справ України охороняє злочинні елементи. Організована злочинність по суті вийшла з окопів і сьогодні відкрито потурає український закон, права і свободи громадян.

В  Тячівському районі Закарпатської області народний депутат Маркуш (фракція комуністів) протягом 2 годин намагалася добитися до територіальної виборчої комісії, яку охороняли  хлопці, які були помічені у справах по Мукачево.

В Кіровоградській області при потуранні міліції озброєнні злочинці вскочили в дільничі комісії, вистрілили в стелю, забрали бюлетені і зникли.

В Донецькій області зникли оператор "5 каналу" разом з відео, яке відзнято.

В Красному Лучі при потуранні голови міськвідділу Кліментьєва було викрадено начальника штабу Красного Луча Блоку "Наша Україна".

Міліція на все це закривала очі. Це прикрість,  яку ми вимушені констатувати. Але людей більше. Міліції всього декілька сот тисяч. І чомусь незрозуміло за які народні кошти, за яким бюджетом у ніч на 1 листопада Центральна виборча комісія була оточена колонами міліціонерів, бронетранспортерами, спецназом, який був привезений з усієї України за рахунок платників податків.

Вибачте, будь ласка, парламентська трибуна, вона на те і парламентська, що вона надається для доповіді  і використовується нею, як хто хоче, так і робить.

Сподіваюся, що 21 листопада в День Святого Архістратига Михаїла свята благодать зійде на голову  міністра і все-таки він дотримається присяги, честі  офіцера і міліціонера.  А що стосується сказаних доповнень до закону, то комітет, розглянувши його на своєму засіданні одностайно вирішив його підтримати і просить Верховну Раду проголосувати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Володимире Миколайовичу, але користуйтеся мовою все-таки парламентською.  "Одностайно" трохи негарно звучить. "Одноголосно" ліпше.

Так, шановні колеги, є необхідність обговорювати? Є.

Будь ласка, Мироненко, за ним - Кармазін.

 

16:38:55

МИРОНЕНКО В.А.

5 избирательный округ, Мироненко, фракция Коммунистической партии Украины. Уважаемые соотечественники! Фракция коммунистов будет поддерживать данный законопроект, тем более, что здесь  есть положение о том, что начальник Главного управления по борьбе с организованной преступностью Министерства внутренних дел Украины  будет являться и первым заместителем министра. Это хорошо. Это уже будет уделяться более хорошее внимание, более пристальное внимание  борьбе  с организованной преступностью.

Но вместе  с тем я хотел бы уже сам от себя сказать следующее, что  в этой же норме звучит, что  назначается Президентом начальник Главного управления по борьбе с организованной преступностью. Если мы ориентируемся действительно на конституционную реформу, на то, чтобы президентско-парламентскую республику заменить на парлементско-президентскую, о чем практически все говорят, то в перспективе, вероятно,  нам надо все эти нормы пересматривать и надо обеспечить, чтобы Кабинет Министров  утверждал и  министров и первых заместителей, и это пойдет только на пользу делу.

И по этому поводу я хотел бы обратиться к той же фракции "Наша Украина", которая раньше выступала за конституционную реформу, а сейчас воздерживается. Ведь, я думаю, вы согласитесь, что это реформа необходима народу, а мы постоянно апеллируем к народу. Необходима народу для того чтобы во-первых, обеспечить в какой-то степени утверждение демократии, ибо демократии у нас абсолютно нет. С 91-ого года, если раньше была социалистическая демократия с изъянами, то  с 91-ого года власть капиталистов, как бы они не назывались, но это власть капиталистов, то есть нам надо утверждать демократию- власть народа. О какой демократии можно говорить, когда народ безвластен сейчас - это понятно. И второе: помимо этого нам  надо так же еще учесть ответственность, ведь нет ответственности ни Президента, ни Правительства, ни Парламента. Нет ответсвенности, депутаты приходят сюда и спокойно отбывают 4 года. Конституционная реформа необходима, поэтому Фракция коммунистов предлагает всем Фракциям Парламента поддержать конституционную реформу. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Відповідно до регламенту вношу уточнення. При здійсненні політичної реформи, в тому плані як ми  плануємо, міністрів буде призначати не Кабінет міністрів, а буде  призначати Верховна рада. Будь ласка Кармазин. Підготуватись Мельничуку.

 

16:41:58

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенко "Наша Україна". Шановні народні депутати, шановні українці, я хотів звернути  вашу увагу до того, що потрібні зміни в цей Закон. Кращі, гірші вони сьогодні запропоновані це одне питання. Але який би Закон не був прийнятий, якщо він не буде виконуватись, він нічого не буде вартий. Я маю на увазі ті закони, якими ми встановили три статті кримінальних за підробку волевиявлення громадян. В місті Одесі були створені 16 злочинних груп по 15 чоловік кожна з метою чинення противоправних злочинів проти виборчих прав громадян, які мали своєю метою кількаразово голосувати. Залучена була молодь. Нічого не зробило управління по боротьбі  з організованою злочинністю і корупцією, нічого не зробило управління аналогічне Служби безпеки України. Частину цих бригад затримували наші громадяни пильні. І я думаю, що ми оприлюднимо і покажемо,  що за цим стоїть і як купувалися голоси, і як  робилися злочинно вибори тим і за кого вони голосували. Однозначно вони  голосували за Януковича.

Так от, шановні народні депутати, до цього закону треба робити серйозні зміни. І я звертаюся до  пана Стретовича. Без вашої  згоди, пане Стретовичу, вашого комітету у Криму відсторонений начальник управління по нагляду за законністю  у спеціальних підрозділах прокуратури старший радник юстиції Шевчук тільки за те, що виявив і порушив кримінальну справу за розкрадання 50-ти мільйонів гривень повітря незаконного, яке, повітря, я маю на увазі, надутого НДСу.  Але оскільки пішли сюди зв'язки до Києва і почалися дуже високі  прізвища там були, команду дали справу припинити, заволокитити, а чесного, порядного працівника прокуратури відсторонити від своєї посади. Використання підрозділів, спец підрозділів, як не відповідає закону. У ніч з 23-го числа на 24-те біля ЦВК ніхто не виявив до цього часу тих осіб, які порізали 11 чоловік громадян  України, беззахисних абсолютно, ніхто не  виявив. Зате "Беркут", підрозділ, який має боротися з організованою злочинністю перекрив вхід депутатам. І потім спекулювали засоби масової інформації на цьому  факті, зовсім навпаки подавши інформацію. А в принципі у першому читанні можна приймати і давати...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Мельничук, підготуватися Соломатіну.

 

16:45:16

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область, Всеукраїнська спілка власників земельних та майнових паїв.  Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги. Головною метою поданого законопроекту є приведення положень Закону України "Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю, відповідність до норм Конституції України". Тому безумовно Соціалістичної партії визначилася з цього приводу. Ми будемо підтримувати даний законопроект. Але безумовно, що насторожує те, що все-таки десь спеціальні підрозділи використовуються не за призначення. І хотілось би вірити, що ті люди, які були і 23, коли не давали можливість депутатам Верховної Ради зайти до Центральної виборчої комісії, і ті, які були у дворці Президента, коли там знаходилося 50 народних депутатів, оточили нас зброєю, зрозуміють, що безумовно є норми Конституції, норми закону, і, можливо, ті, хто віддає наказ, теж повинні би мати якусь відповідальність, не перешкоджати діяльності народних депутатів, тому що ми діємо згідно закону і Конституції України.

Михайле Васильовичу, я, користуючись, знаю вашу реакцію, що ви неодноразово реагували на мої виступи і допомагали. Я вдячний вам у цьому. У мене немає підстав не довіряти у Чернівецькій області правоохоронним органам. Я співпрацюю із МВС Петров, і з прокуратурою Галкіним, і з СБУ Кіцулом. Вони допомагають мені в тих питаннях, по яким звертаються до мене громадяни Чернівецької області. Але останні події, які на Буковині є, тривожать мене як народного депутата. Я ще раз повторюю, випадок за випадком такі питання, як знищення підприємця, замах на директора ринку, на його сім'ю. Попереду можливо будуть якісь висновки, що хтось із них мав якісь інші питання, там допустімо комерційні питання, там інші, бізнесові питання. Але коли йде замах на людину, то, по-перше, як народний депутат України стою на захисті людини. Я просив би вас допомогти правоохоронним органам Чернівецької області все-таки розібратися з ситуацією, що коїться сьогодні на Буковині, тому що до мене звертаються люди, я не маю пояснень з цього приводу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Соломатін.

 

16:48:04

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Спілки нема, заводу нема, майна нема, землі нема тощо. Тому я хочу сказати, я разом з тими, у кого нічого нема. Це - перше.

Друге. Законопроект, внесений урядом міністрів-капіталістів абсолютно безнадійний для звичайного пересічного маленького українця. Проку для людей, для народу України з цього законопроекту немає. Він врегульовує певні питання, певні правовідносини серед силових структур, але це потрібно лише тим, хто захопить цю владу в найближчі два або три тижні навіть силовим шляхом і буде змушений використовувати ці силові структури собі на користь. Тщетне утиснення волі свого власного народу.

Тому давайте ми з вами скажемо так: буде наша влада, народна влада, і цей закон запрацює, так само, як зброя в руках, зброя в руках озброєного міліціонера, який покликаний захищати народ, вона буде спрацьовувати належним чином. І зброя в руках поліцая, тобто найманця у капіталістичної влади, або зброя в руках бандита, який обслуговує певного олігарха, як ми зараз кажемо, вона буде працювати лише на захист цих бандитів.

Тому давайте ми скажемо так само і про цей закон. Для народу сьогодні за умови тієї влади, яка склалася, він абсолютно безнадійний, бесполезний, але будемо сподіватися на те, що нарешті влада народна, вона буде поновлена, і ми будемо використовувати цей закон на користь народу і усі силові структури в цілому.

І останні слова. Шановні колеги, ми з вами знаємо, що на сьогодні зійшлися у схватці два клани - оранжевих і біло-жовтих.

На жаль, 80 відсотків населення повірили цьому цирку політичному, цим політичним пройдисвітам і "наперстрочникам" і навпіл проголосувати за того і іншого. В нас залишається ще небагато часу заради того, щоб довести до відома обдуреного в черговий раз політичними "наперсточниками" народу України, що він програв на цих виборах абсолютно. І давайте робити це наполегливо, щодня. Нарешті народ збагне, що і до чого. Наша візьме, перемога за нами!  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тільки, Юрій Петрович, щось вас пожовтіло трошки.

Так, обговорення питання завершено, будемо визначатися.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу Закону про внесення змін до Закону України "Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю" (щодо спеціальних підрозділів), реєстраційний номер законопроекту 5661.  Прошу голосувати.

 

16:51:50

За-285

Дякую, 285.

Комітет... Немає заперечень в цілому? Все одно навряд чи що поправимо, бо там все мудро виписано.

Тоді, якщо немає заперечень, я ставлю на голосування про прийняття в цілому як закону про внесення змін до Закону України "Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю" (щодо спеціальних підрозділів).  Прошу голосувати.

 

16:52:28

За-289

Закон прийнято.

Як бачимо, не дивлячись на нашу пряму політичну полярність, ми міліцію всю любимо і шануємо.

Так, слухається проект закону про внесення змін до Закону України "Про Збройні сили України" (щодо застосування зброї). Реєстраційний номер України 5574. Доповідає начальник Генерального штабу Збройних сил Кириченко Сергій Олександрович. Будь ласка.

 

КИРИЧЕНКО С.О.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати України! В квітні 2003 року Верховною Радою України було прийнято Закон України "Про Державну прикордонну службу України", який набрав чинності з першого вересня 2003 року і відмінив Закон України "Про прикордонні війська України", в якому згідно з восьмою статтею Кабінету Міністрів України надавалися повноваження визначати порядок застосування зброї під час охорони Державного кордону.

На підставі прийнятого закону Постановою Кабінету Міністрів від четвертого вересня 2003 року було відмінено положення про порядок застосування зброї, бойової техніки та спеціальних засобів під час охорони Державного кордону. Таким чином, фактично була скасована нормативно-правова база з питань підстав та порядку застосування зброї черговими силами протиповітряної оборони.

На виконання вимог Указу Президента України про рішення Ради національної безпеки і оборони України в Міністерстві оборони України розроблено проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Збройні сили України", який схвалено на засіданні урядового комітету з питань оборони, оборонно-промислового комплексу та правоохоронної діяльності, на засіданні Кабінету Міністрів України та на засіданні Комітету з питань національної безпеки і оборони Верховної Ради України у вересні цього року.

Прийняття зазначеного закону Верховною Радою дозволить мати правові підстави щодо застосування зброї, бойової техніки з'єднаннями, військовими частинами, підрозділами, в тому числі черговими силами Збройних сил України в мирний час, а також видати Постанову Кабінету Міністрів щодо затвердження завдань чергових сил протиповітряної оборони порядку застосування, використання ними зброї  та  повноважень посадових і службових осіб по  її застосуванню і використанню в мирний час. Таким чином буде врегульована нормативно-правова база щодо підстав та порядку застосування зброї і бойової техніки черговими силами Протиповітряної оборони держави.

Враховуючи активізацію міжнародного тероризму, слід зазначити, що прийняття запропонованого  проекту закону стало вкрай необхідним.

Шановні народні депутати України!  Дякую за увагу. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Сергій Олександрович. Сідайте, будь ласка.

Співдоповідає голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Георгій Корнійович Крючков.

 

16:56:01

КРЮЧКОВ Г.К.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні колеги! наш комітет уважно розглянув внесений законопроект. Він дуже потрібний, оскільки він конкретизує правову базу стосовно  застосування Збройних сил і бойової техніки у мирний час.

Ми підтримуємо цей законопроект, але за однієї умови. Тут серед підстав для застосування і використання зброї і бойової техніки значиться такий пункт: "Забезпечення виконання покладених на них завдань на Збройні сили у випадках, передбачених іншими  законодавчими актами". Оскільки це не конкретизовано і може бути витлумачено досить довільно, то щоб не допустити  ніяких тут подвійних тлумачень, наш комітет пропонує записати цей пункт у  такій редакції: "Забезпечення виконання покладених на них на Збройні сили завдань щодо відсічі можливій збройній агресії проти України, забезпечення охорони її повітряного  та підводного простору у межах моря  України, запобігання терористичним актам у випадках, передбачених іншими законодавчими актами". Такі законодавчі акти є. Закон про боротьбу з тероризмом, закон про правовий режим надзвичайного стану і інші.

З урахуванням цього комітет вважає за можливе прийняти цей законопроект і за основу, і як закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Георгій Корнійович. Шановні колеги, бачу, що є. будь ласка, хто наполягає  з тих, хто записався, на виступи?

Кармазін і Мельничук, і Мироненко.

Будь ласка, Кармазін. Потім Мироненко.

 

16:57:57

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати! Я зараз прослухав доповідь голови комітету. Він абсолютно правильно показав вам першу небезпеку, яка є.  У мене  точно таке ж застереження, що неконкретизовано, треба вилучити на першому читанні, тому що забезпечення виконання покладених на них завдань може бути широко  розтлумачено і використано проти інтересів народу.

Хоча в законі чітко записано у статті 1, що ніякі  надзвичайні обставини, накази чи  розпорядження командирів і начальників не можуть бути підставою для будь-яких незаконних дій по відношенню  до цивільного населення, його майна та навколишнього середовища. За віддання і виконання  явного злочинного розпорядження чи наказу військовослужбовці несуть відповідальність згідно з законом. Але є друга небезпека, Георгію Корнійовичу, на яку ви чомусь  не звернули увагу. Можливо, я думаю, що просто  пропустили. Проектом надається право  уряду  (це стаття 9) визначати порядок застосування зброї і бойової техніки з'єднаннями, військовими частинами  і підрозділами, у тому числі і черговими силами Збройних сил України у мирний час в умовах надзвичайного стану або в  разі виконання ними завдань визначених частиною четвертою частини статті 1 цього закону.

Так от, там, де стосується у мирний час і в умовах надзвичайного стану,  це має бути абсолютно виключено. Це має  визначатися виключно законом і тільки законом. Тому що дуже багато сьогодні охочих, в яких є бажання  застосовувати не тільки по тому, як  голосуючий механізм сьогодні  підрозділи Збройних сил.

І, мабуть, саме  тому я звертаюся до начальника Генерального штабу не звільняються  у запас військовослужбовці, які вислужили свої терміни служби. Ви знаєте, що сьогодні  батьки цих громадян України  звертаються до нас з  вимогами пояснити, чому до цих пір цих людей не демобілізовують і що їїм командири  пояснюють, що це потрібно для забезпечення голосування в  другому турі за кандидата в президенти України. Я б дуже хотів, щоби Генеральний штаб збройних сил  видав відповідні директиви разом з міністром оборони і хотів би щоби у нас, за виключенням о цих двох моментів ми б чітко розуміли  і підтримували свою армію і попереджали ті випадки, які були де були пуски за повітряний напад  навпаки наші громадяни в Броварах сприймали пуски ракет. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має народний депутат Мироненко, за ним Мельничук.

 

17:01:08

МИРОНЕНКО В.А.

Я сомневался в необходимости выступления, но услышав весьма легкий выкрик одного депутата по этому очень важному законопроекту, я решил сказать несколько слов. Уважаемые соотечественники, сейчас существует фактически диктатура, но пока что не льется кровь. Диктатура осуществляется крупными капиталистами з 91-ого года по 2004 год. Вся власть принадлежит капиталистам, народ безвластен, Президент, Правительство, Верховная Рада Украины, Судебная система - все служат капиталистам. Как правило, если решаются вопросы в суде, естественно, решаются в интересах капиталистов. Правительство проводит политику в интересах капиталистов, в том числе и правительство Ющенко, которое было, мы помним, которое отменяло льготы трудящимся, но сохраняло льготы тем же капиталистам. И пока это происходит мирными средствами, потому что еще удается крупному капиталу проводить политику в интересах всего одного процента населения, лишая возможности управлять страной 99% населения с помощью средств массовой информации. Народ пока еще верит средствам массовой информации и это четко проявилось во время этих президентских выборов. Но такое доверие народа не беспредельна. В конце концов народ поймет, что власть  преступна, антинародна и будет голосовать так, как надо. И в этот момент, когда народ проголосует "за" то ли коммунистов, то  ли может быть даже беспартийного, который, как Лукашенко, занимает четкую позицию в интересах народа, то в этот момент крупный капитал может  использовать вооруженные силы. Поэтому нельзя подходить к этому законопроекту очень легко. Когда это произойдет? Когда могут быть применены эти силы? Никто не может исключить главное, что это возможно. Я обращаюсь ко всем депутатам. Все, кто  не хочет кровавой диктатуры, а хочет, действительно, продвигаться в сторону демократии, которой у нас абсолютно, как мы уже понимаем, нет, пожалуйста, проголосуйте за этот законопроект. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Слово має народний депутат Мельничук, за ним - Соломатін. Мікрофон  Мельничука з місця, будь ласка.

 

17:03:50

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло  Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область, Всеукраїнська спілка власників земельних та майнових паїв.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги. Поданий законопроект пропонується доповнити статтю 1 Закону України про Збройні сили України. Положення, у якому будуть визначатися випадки можливого застосування зброї Збройними силами України у мирний час, насамперед самими силами протиповітряної оборони. Серед іншого Кабінет  Міністрів визначає також порядок застосування зброї, бойової техніки з'єднань військовими частинами і підрозділами  у тому числі черговими силами Збройних  сил України у мирний час в умовах надзвичайного стану або у разі виконання ними завдань визначених частиною четвертою статті першої  цього закону. Отут  є і застереження. Чи не дамо ми можливість збройним силам, а не так тим солдатикам, як  їхніми керівниками, начальниками застосувати  зброю у разі, якщо буде ситуація, коли нам треба буде висловлювати деякі невдоволення тим, хто буде фальсифікувати вибори. Або ж це буде мирна демонстрація громадян, або ж це будуть інші заходи, які будуть проводить політичні партії або самі громадяни. Тому все-таки я не буду говорити, яке рішення прийняла фракція. У нас є застереження щодо підтримки цього законопроекту. І хотілося б з цього приводу закликати і шановних колег народних депутатів ще раз придивитися до цього законопроекту. Ми вже говорили не раз про те, що готувалося і до 31, що під Києвом знаходилися військові частини, які на, будемо говорити, мали би захищати на всяк випадок сьогоднішню владу.  Тому ми вважаємо, що до цього законопроекту треба підійти дуже виважено. Чи треба голосувати, чи ні, це має зробити висновок кожний народний депутат, який присутній у цьому залі. Щодо депутатів соціалістів, ми підходимо дуже обережно до цього законопроекту і голосувати за нього не будемо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має народний депутат Соломатін.

 

17:06:26

СОЛОМАТІН Ю.П.

Шановні колеги, я на прохання мого колеги депутат синьо-білих, я не буду наголошувати його прізвище, щоб не нариватися на репліку. Але я починаю трошки змінено свій виступ.

Уряд донецьких міністрів капіталістів вніс на розгляд буржуазного парламенту України, в якому на сьогодні поки що донецькі не переважають, бо десь гуляють там по своїх сходках, черговий законопроект, в котрому намагається впорядкувати питання щодо застосування зброї у мирний час Збройними силами України. Шановні, давайте ми скажемо відверто з вами, дивлячись один одному в очі. Будь-який уряд міністрів капіталістів українських, російських, американських, англійських, він розтопче будь-яку Конституцію і будь-які закони заради того, щоб застосувати зброю у потрібний для нього час. Будь ласка, Ірак. Що ми маємо з вами? Задурили голову дві провідні демократії світу - стара добра британська демократія і новітня американська демократія, Організація Об'єднаних Націй в усьому світі. Розбомбили Ірак з приводу відомого. Зараз не знають, як виплутатися з тієї халепи, в котру вони вискочили, а ми їм допомагаємо в цій халепі сидіти і замість них частину завдань виконуємо.

Тому давайте будемо щирими і чесними по відношенню до наших виборців, до нашої батьківщини, до нашої вітчизни. Цей законопроект, він нічого кардинально і капітально не вирішує, крім певних формальних юридичних питань. У разі, якщо його припохабіє капітал захоче застосувати Збройні Сили України проти власного народу, він їх, безумовно, застосує. І ми маємо чітко абсолютно це розуміти і бути готовими до таких несподіваних ситуацій.

І нарешті останні слова. Сьогодні в буржуазному парламенті України ми переконуємо один одного, що ми саме тут зібралися і дбаємо про долю знедоленої України, народу України. Я хочу ще раз підкреслити, обдуреному народу України, що в черговий раз політичні наперсточники і шахраї обдурили його, коли вони примусили народ робити вибір начебто між двома Віктора. Народ обрав його препохабіє капітал. А який з цих Вікторів...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, обговорення питання завершено. Будемо визначатись. Георгій Корнійович, будь ласка.

 

17:09:53

КРЮЧКОВ Г.К.

Шановні колеги, я хочу, оскільки тут були зроблені деякі заяви, сказати таке: наш комітет одноголосно прийняв рішення, ви знаєте, що в ньому представники різних фракцій є. Нас, дійсно, турбувало головне, аби в цьому законі не було ніяких таких підстав, щоб можна було використати Збройні Сили в інтересах, ворожих народу. І я  запропонував таку редакцію за пропозицією комітету. Можливо, колеги, які тут виступали, вони цього не чули або не захотіли почути. Це перше.

Друге, відносно зауваження колеги, який часто виступає, відносно повноважень Кабінету Міністрів. Кабінету Міністрів ці повноваження давно надані законом про Збройні Сили, і тут ніякої новації в цьому відношенні немає. Є новація інша - уточнюється застосування чергових сил, оскільки раніше, при прийнятті Закону про Збройні Сили такої категорії у нас не було. І нічого іншого цей закон не вносить.  Тому наш комітет просить прийняти з урахуванням наших зауважень цей закон і за основу, і в цілому.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я пропоную прислухатися до поправки голови профільного комітету, і з такою поправкою, як вніс профільний комітет, я ставлю голосування про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про Збройні Сили України" (щодо застосування зброї), реєстраційний номер 5574. Прошу голосувати.

 

17:11:56

За-218

По фракціях.

“Наша Україна" -   3, "Регіони України" -  57, Фракція комуністів - 59, СДПУ(о)  - 32, "Трудова Україна" - 0, Народна аграрна партія - 17, СПУ - 5, Блок Тимошенко - 12, "Союз" - 6, "Єдина Україна" - 12, "Центр" - 3, НДП та ПППУ - 8, "Демініціативи" - 1, Позафракційні - 3.

Шановні колеги, я ще раз наголошую: ми голосуємо в першому читанні з поправкою, яку вніс від імені комітету Георгій Корнійович Крючков.

Прошу голосувати. З поправкою голосуємо.

 

17:12:48

За-223

Ну, з поправкою, Юрій Анатолійович, вашою. Голосуємо, голосуємо із поправкою, що комітет сказав. Голосуємо.

Прошу уваги, шановні колеги! Є пропозиція комітету. Рішення потрібне. Приймаємо за основу. Тому я ставлю на голосування: про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про Збройні сили України" (щодо застосування зброї). Реєстраційний номер 5574. Прошу голосувати з урахуванням поправки голови комітету. Прошу голосувати. "Центр", прошу голосувати.

 

17:13:42

За-241

Так, проголосували. Тепер...

Пропозиція комітету. Мікрофон, будь ласка. Оскільки поправка врахована, комітет пропонує на ваш розсуд: про прийняття проекту закону в цілому як закон: про внесення змін до Закону України "Про Збройні сили" (щодо застосування зброї). Реєстраційний номер 5574. Прошу голосувати.

 

17:14:25

За-208

Прийнято за основу законопроект. Прошу доопрацювати з урахуванням пропозицій, тим більше що було заперечення народного депутата Кармазіна.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державне оборонне замовлення", реєстраційний номер 5725. Доповідач - заступник міністра економіки та з питань європейської інтеграції Романюк Сергій Андрійович.

Від комітету хто буде виступати? Голова комітету буде виступати. Будь ласка.

 

РОМАНЮК С.А.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати!

Запропоновані зміни до Закону України "Про   державне оборонне замовлення” вноситься з метою вдосконалення процесу формування державного оборонного замовлення та його узгодження з Бюджетним кодексом України. Мова йде про статтю 5 закону, яка визначає механізм  фінансування оборонного замовлення. Оскільки статтею 10 Бюджетного кодексу передбачається, що при складанні Державного бюджету застосовується програмна класифікація його видатків, то фінансування оборонного замовлення може здійснюватися виключно за відповідними бюджетними програмами як їх складові. Обсяги коштів на фінансування  державного оборонного  замовлення в межах відповідних бюджетних програм визначають державні замовники як головні розпорядники бюджетних коштів. Окрім того, статтею 55 кодексу передбачено, що перелік захищених статей видатків Держбюджету визначається Законом про Державний бюджет. З урахуванням цього пропонується внести відповідні зміни у статтю 5 закону про державне оборонне замовлення.

Проект цих змін схвалено на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони  14 вересня  цього року. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВА. Дякую. Сідайте, будь ласка. Георгій Корнійович Крючков, голова Комітету з питань безпеки і оборони має слово для виступу від комітету.

 

17:16:39

КРЮЧКОВ Г.К.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Комітет підтримує внесений урядом законопроект, оскільки він вдосконалює механізм формування основних показників державного оборонного  замовлення і приводить у  відповідність з вимогами Бюджетного кодексу України цю проблематику. Якихось зауважень у нас  не виникло. Наукові експерти також вважають за необхідне  прийняти цей закон за основу.

 

ГОЛОВА. Дякую, Георгій Корнійович. Шановні колеги, є потреба нам обговорювати цей законопроект? Немає, да? Тоді прошу уваги, шановні колеги. Прошу  уваги! Буде зараз голосування. Прошу уваги!

Відмініть голосування. Я ж запитав хто наполягає на виступі.

Мироненко наполягає на виступі?  Віктор Мироненко, наполягаєте на виступі? Будь ласка, Віктор Мироненко, підготуватися Кармазіну.

 

17:17:49

МИРОНЕНКО В.А.

Если настаивает Кармазин, тогда я  выступлю, да.

Уважаемые  соотечественники! Народный депутат  Украины Мироненко, 5 избирательный округ. Этот законопроект несомненно надо поддержать. Но хотел бы обратить внимание на следующую весьма негативную тенденцию. Есть направленность  на то, чтобы обеспечить заказы частным предприятиям. И бывает так, что  проблемы это не представляет, но сама тенденция вызывает тревогу.  Обратите  внимание хотя бы в России. Там дошли до того, что  броню стали заказывать уже за рубежом, там израильская фирма работает. И не в том дело, что израильская, а в том, что  зарубежная. То есть,  если уж мы  думаем об обороноспособности страны, то мы должны, наверное, обеспечивать  именно государственные заказы и давать  государственным предприятиям. Прошу  это учесть, спасибо.

 

ГОЛОВА. Юрій Анатолійович Кармазін має право  на виступ від фракції "Наша Україна". Михайло Мельничук наступний буде виступати.

 

17:19:02

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати! Я хотів би вас запитати: " Яка мета внесення змін до цього закону?" Тут написано, що метою запровадження цього акту є  подальше вдосконалення механізму формування основних показників державного оборонного замовлення, адаптація Закону "Про державне оборонне замовлення" до чинного законодавства  та вимог статті 55 Бюджетного кодексу України. І це написано у пояснювальній записці уряду.

А тепер давайте подивимося так, як воно є. Уряд просто пропонує скасувати положення чинної редакції Закону "Про державне замовлення" згідно з яким видатки Державної бюджету України на фінансування оборонного замовлення входять до переліку захищених статей видатків і передбачаються окремим рядком для кожного державного замовника. Це  те, що ми  з вами  от тут впродовж кількох років добивалися, щоб було. Щоб все було  окремим рядком, ми з вами добивалися і ми з вами вносимо ці пропозиції на бюджетному комітеті і потім тут голосуються вони. Зараз Уряд хоче, щоб фінансування здійснюалось за рахунок коштів, які передбачаються  в державному бюджеті в загалі, але за напрямками і в обсягах, які затвердив сам собі Уряд. Скажіть мені, будь ласка, це демократична норма? Вона комусь потрібна, вона щось покращує? Тому я дивуюсь, коли ту говорять, що це треба робити. Так от шановні і дорогі депутати, частина 3, статті 27 Бюджетного кодексу України передбачає, що закони України, які впливають на формування  видаткової частини бюджетів повинні бути офіційно оприлюднені до 15 серпня року, що передує плановому, тобто у випадку прийняття законопроекту і його оприлюднення до 15 серпня 2005 року, він може набрати чинності тільки з 1-ого січня 2006 року, саме так має бути написано в Законі, а там написано, що  він набирає з дня опублікування. І пропускає наукове управління експертне, пропускає Уряд, пропускає Бюджетний Комітет, пропускає Комітет, який  доповідає і нічого  нам про це не доповідають. Я що маю за вас працювати, шановні Голови Комітетів і Експертне управління, я не маю за вас працювати. Тому я вважаю, що цей закон є не корисним і не на часі, він зовсім не потрібен зараз для держави і прошу на це , на такі закони не вестися, аналізувати їх дуже серйозно. А тепер пояснюю для тих, хто тут кричить: як голосувала Одеса. Одеса в 4 рази краще проголосувала за блок "Наша Україна" ніж проголосувала

 

ГОЛОВА. Дякую. Михайло Мельничук, Фракція соціалістичної партії України, мікрофон ввімкніть, наступний буде Соломатін виступати. Ну, я прошу заспокоїтись, шановні колеги, прошу заспокоїтись.

 

17:22:22

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло Мельничук Фракція соціалістичної партії України, Чернівецька область, Всеукраїнська спілка власників земельних та майнових паїв. Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги. Ми будемо підтримувати даний законопроект, тим більше, що його треба привести до норм вимог Бюджетного кодексу України.

Я хотів би, Володимире Михайловичу, звернутися до вас, я вже звертався з цієї високої трибуни. Після того, як я звернувся щодо ситуації, пов'язаної на селі, яка склалася сьогодні, що  немає дизпалива, знову до мене телефонують колеги, голови господарств, селяни телефонують, що все-таки сталося з дизпаливом. Потрібно все-таки подивитися, чому до цього часу нафтопереробні підприємства не виконали розпорядження Кабінету Міністрів щодо пільгової поставки на село дизельного палива. Не те, що пільгового немає, вже неможливо придбати за  2 гривні 90, за 3 гривні неможливо придбати паливо. Зупинилась посівна, зупинилось збирання пізніх сільськогосподарських культур, зупинилась оранка.  Давайте все-таки поруч з тим, коли вирують такі політичні пристрасті навколо  виборів, не забудемо за село, за селян, тому що  завтра знову ми станемо перед ситуацією по продовольчій кризі.

Фракція  Соціалістичної партії України звертається до всіх, хто причетний до  цієї  справи, все-таки дайте змогу селянам засіяти, зорати землю. Завтра потрібен хліб громадянам  країни, а ми сьогодні говоримо про одне, про інше, про друге. Давайте все-таки зупинимося на цій проблемі. Я хотів би, Володимире Михайловичу, щоб з цього приводу були якісь дії нашого парламенту, щоб відчули селяни, що парламент працює, що парламент інтересує не тільки політичні там питання, пов'язані з виборами, але все-таки та ситуація, яка сьогодні склалася на селі. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Юрій Петрович Соломатін, фракція комуністів, будь ласка.

 

17:24:34

СОЛОМАТІН Ю.П.

Шановні колеги, Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Я хочу звернути вашу увагу  лише на одне слово у назві законопроекту "про державне", підкреслюю, державне оборонне замовлення. Яка у нас сьогодні держава? Держава - капіталістична, влада - буржуазно-демократична. І ми маємо чітко з порозумінням цієї обставини обговорювати цей законопроект. Тому хто при владі, той буде забезпечувати таке державне начебто оборонне замовлення, яке піде на користь тим, які виштовхнули відповідних міністрів капіталістів і Президента на гору цієї владної вертикалі.

Приклад бажаєте? Будь ласка. Відбувся Ірак. пішли розмови про післявоєнне поновлення Іраку. Великі гроші виділяє американська держава. Хто отримує перевагу в цих тендерах? Компанія "Халібартом", котра є в дружках у діючого Президента Джорджа Буша. Тому давайте не будемо дурити один одному голову. І цей закон, він буде працювати на тих, які будуть навколо Президента і навколо уряду того, який буде сформований, а не тих, які знаходяться у так званій буржуазній опозиції і тим більше не тих, хто знаходиться в комуністичній опозиції, бо в них ніколи таких специфічних інтересів не буває. За виключенням однієї ситуації, коли влада буде повернута за волею народу нарешті до рук Комуністичної партії, і ми сформуємо державне оборонне замовлення на користь нашого народу, а не тим шахраям, які при владі. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, обговорення законопроекту завершено. Для заключного слова я запрошу голову комітету Георгія Корнійовича Крючкова. Будь ласка.

 

17:26:45

КРЮЧКОВ Г.К.

Шановні колеги. Перше. Я не хотів, щоб за мене як за голову комітету хтось працював. Я здатний сам працювати. Коли не буду здатний, я скажу, що я прошу звільнити мене від цих обов'язків. І такі заяви з цієї трибуни я розглядаю як особисту образу, навіть з боку людини, яка вважає доцільне виступати з будь-якого питання, навіть з того, по якому він не розбирається. Це перше.

Друге. Новація, яка вноситься в цей закон, не змінює існуючий порядок формування оборонного замовлення, і ніяких перешкод формування цього замовлення на наступний рік воно не створює. Не треба заводити в оману парламент.

Третє, третє. Я не знаю прізвище цього депутата, тому  не називаю. Да, да, да. Третє. Поправка до закону вносить у відповідність Закон про державне оборонне замовлення Законом про Державний бюджет України і до Бюджетного кодексу. А згідно з Бюджетним кодексом перелік захищених статей визначається Законом про Державний бюджет. З урахуванням цього я прошу прийняти цей закон в цілому. Якщо він когось не влаштовує, я знаю і суперреволюціонерів дуже багато є, вони скрізь є, то хай вносять проект Закону про скасування такого закону. І будемо працювати в обстановці беззаконня. Я не проти такої позиції.

 

ГОЛОВА. Так, шановні колеги, обговорення проекту Закону про внесення змін до Закону України про державне оборонне замовлення завершено. Прошу уваги. Ставиться на голосування пропозиція комітету про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України про державне оборонне замовлення. Реєстраційний номер 5725. Прошу голосувати.

 

17:29:26

За-261

Ми документ прийняли за основу. Комітет пропонує прийняти його в цілому як закон. Які заперечення? Мікрофон, будь ласка, Кармазіну. Які заперечення? До цього вони зводяться? Зараз, одну хвилинку. Ну, я по Регламенту. Зараз будемо голосувати.

 

17:29:42

КАРМАЗІН Ю.А.

Шановний Володимире Михайловичу.

Юрій Кармазін.

Я повторюю, що законопроект, написано, що він вступає, набирає чинності з дня опублікування. Це суперечить Бюджетному кодексу, статті 27. Я про це говорив. Там треба робити виправлення. Крім того, треба ряд інших уточнень робити. Володимир Михайлович, давайте не будемо гвалтувати Регламент. Я прошу, в першому читанні прийняли, дайте змогу дати поправки туди, щоб не віддавати просто якісь питання на відкуп уряду, який і так уже багато чого наробив. Ви знаєте, що в тіні у нас 60 відсотків Валового внутрішнього продукту. Це саме із-за зловживань. І це за визначенням Леоніда Даниловича Кучми якраз, я його цитую, хоча я особисто вважаю, що не 55 і не 60, а 70 відсотків знаходиться в тіні. Саме ця тінь якраз і фінансує сьогодні вибори, тому що по 50, по 100 гривень за голос платити ніхто не міг інакше.  Дякую вам.

 

ГОЛОВА. Так, будь ласка, Крючков Георгій Корнійович. Будь ласка, довідка від комітету, суперечить бюджетному кодексу чи ні ...

 

17:30:48

КРЮЧКОВ Г.К.

Пропонована редакція поправки до закону абсолютно не змінює існуючу технологію формування оборонного державного замовлення, і ніяких перешкод не створює. Це перше.

І друге, ніяких нових повноважень уряду не надається, не треба обманювати парламентарів.

 

ГОЛОВА. Так, шановні колеги, прошу...

(Ш у м   у   з а л і)

Зараз, одну хвилиночку. Євген Кирильчук, фракція блоку Юлії Тимошенко. Вибачте, будь ласка.

 

17:31:31

КИРИЛЬЧУК Є.І.

Дякую.  Фракція Блоку Юлії Тимошенко, Євген Кирильчук.

Дійсно, і одна сторона, і друга сторона мають рацію. Справа в тому, що уже тепер треба вносити зміну Державний бюджет на слідуючий рік, в любому випадку.  Але те, що формування держзамовлення у детально розложений у формуванні, потрібен, але це треба робити вчасно, як записано у Закону про Бюджетний кодекс, чи в Бюджетному кодексі.

Через те не можна зараз приймати його в другому читанні. Я як  працівник бюджетного комітету прошу дати розглянути це питання на бюджетному комітеті.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, оскільки є застереження з цього приводу,  у вас, да? Микола Нощенко, будь ласка. Ну, є застереження, тоді не ставимо, шановні колеги! Не будемо дискутувати. Нощенку мікрофон. Ми зараз інші приймемо. Нощенко мікрофон, будь ласка. Будь ласка.

 

17:33:20

НОЩЕНКО М.П.

Володимире Михайловичу, державне замовлення здійнювалося і буде здійснюватися в рамках коштів головного розпорядника. Враховуючи те, що в Державному бюджеті немає окремого рядка по цьому головному розпоряднику держзамовлення, я вважаю, що заперечення несуттєве і прошу підтримати пропозицію голови комітету. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я просив би, для того щоб ми не порушили Регламент, зняти свої застереження, оскільки тут дані відповідні роз'яснення. Немає заперечень?

Законопроект прийняли... Прошу уваги! Законопроект прийняли за основу. Я прошу комітет підготувати, скажімо, на четвер. Ми його приймемо - та й усе.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про правовий режим майна у Збройних силах України" (щодо відчуження військового майна). Реєстраційний номер 5777. Доповідач - начальник Генерального штабу Збройних сил України Сергій Олександрович Кириченко. Підготуватися від комітету. Будь ласка.

 

КИРИЧЕНКО С.О.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати України! Запропонований до розгляду проект Закону України про внесення зміни до статті шість Закону України "Про правовий режим майна в Збройних силах України" підготовлений Міністерством оборони України з метою вдосконалення нормативно-правової бази стосовно процедури управління майном Збройних сил України. Проектом закону передбачається норма,  щодо надання Кабінету  Міністрів України повноважень приймати рішення про можливість безоплатної передачі  військового майна країнам, з якими Україна має партнерські взаємостосунки.

Зазначений законопроект  доопрацьовано відповідно до висловлених в грудні 2003 року на засіданні Комітету Верховної Ради України  з питань  національної безпеки і оборони зауважень та пропозицій до нього. Зокрема під час допрацювання редакцію законопроекту доповнено такими положеннями: на безоплатній основі країнам, з якими співпрацює Україна може бути передано тільки рухоме військове майно; визначені правові засади, на яких може передаватися військове майно міжнародні договори або контракти. Умови передачі військового майна доповнено зобов'язанням  країн, що отримують не передавати вказане майно до третіх країн. Крім того, за умови прийняття закону передача військового майна на безоплатній основі буде здійснюватися на підставі постанов Кабінету  Міністрів України, які перед прийняттям  відповідно до тимчасового регламенту Кабінету  Міністрів підлягають погодженню з Міністерством економіки з питань європейської інтеграції України, Міністерством фінансів України, Міністерством закордонних справ України, Міністерством юстиції України. За всіма закордонними передачами військового майна здійснює контроль Держекспортконтроль України. Всі передачі  військового майна на зовнішньому ринку здійснюються  Міністерством оборони України виключно через уповноважені урядом підприємства і організації.

Проект закону схвалено на засіданні комітету Верховної Ради України з питань  національної безпеки і  оборони у вересні цього року.

Прошу прийняти проект закону. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую вам. Сідайте, будь ласка, Сергій Олександрович.

Георгій Корнійович Крючков, голова Комітету... Але це у нас скорочена процедура, на превеликий жаль.

 

17:37:12

КРЮЧКОВ Г.К.

Шановний Володимире Михайловичу!  Шановні колеги!  В Комітеті двічі розглядалось це питання. Коли надійшов перший  законопроект від уряду, у нас виникло ряд застережень. Деякі застереження висловили  також наукові експерти. При розгляді ми висловили побажання, щоб  уряд відкликав той законопроект і подав новий, який би відповідав всім вимогам, які були нами сформульовані, у тому числі  з врахуванням думки  наукових експертів. Це було  зроблено і внесений законопроект, який  передбачає можливість  безоплатної передачі військового майна. В ситуаціях іноді, ви знаєте, як буває з цією валізою, коли немає ручки і нести важко, і  кинути жаль. Для того, щоб тут не було шкоди для держави, законопроект  містить сім застережень,  дотримання яких дозволяє забезпечувати  те, щоб ці питання вирішувалися, виходячи  з національних інтересів України. Сергій Олександрович про це  сказав, я просто не буду повторювати. Йдеться про те, що тільки  рухоме майно може передаватися, тільки  відповідно до міжнародних договорів або контрактів, тільки, якщо це сприятиме закріпленню наших позицій на світовому ринку озброєнь і зміцненню   міжнародних позицій, якщо  будуть відшкодовані затрати пов'язані з передачею, у тому числі із  вивезенням його за межі України, і надані гарантії, що це майно не буде передано  до інших третіх країн. Рішення буде прийматиметься  Кабінетом Міністрів. З врахуванням цього комітет просить прийняти цей закон.

 

ГОЛОВА. Дякую, Георгію Корнійовичу.

Є потреба нам обговорювати його коротко, да, шановні колеги? Записалися у нас, висвітіть на табло, будь ласка, прізвища народних депутатів, що  записалися.

Петро Степанович Цибенко запрошується до виступу. Підготуватися Юрію Кармазіну.

 

17:39:32

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі, Володимире Михайловичу.

Фракція комуністів, Цибенко, голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.

Шановні колеги! Вийти на цю трибуну з цього законопроекту  мене, власне, змусила, на мій погляд, надзвичайна ситуація.  Мова йде ось про що. Я хотів би привернути увагу, хоча законопроект стосується більше міжнародного аспекту проблеми військового майна, я хотів би привернути увагу до внутрішнього аспекту цієї проблеми.  А мова йде ось про що.

На позаминулому тижні я був на зустрічах з виборцями Івано-Франківщіни, зокрема зустрічався з  виборцями Коломиї і Івано-Франківська, одна моя зустріч була із військовими пенсіонерами то мені було передано пакет документів про так звану продаж у лапках, я сказав би так військового містечка Івано-франківська прикарпатській фінансовій компанії. Мова йде про те що  за безцінь передано військове містечко, включаючи казарми, склади, госпіталь, будинок офіцерів і так далі, за дрібницю, якою можна вважати не купівля, а дарунок і звичайно з цим погоджуватись не можна. Тим більше, я хотів би особливо привернути увагу на те, що відбулася ця  сделка, коли одного Міністра оборони було звільнено, а другого ще не призначено і була зроблена, я так розумію, тими людьми, які входять до вищого керівництва   міністерства оборони. шановні колеги, я дуже прошу вас і звертаюсь до начальника генерального штаба, вибачте мене це майно навіть не Міністерства, це майно народу України і дарувати його кому завгодно, або за безцінь розподіляти, вибачте, це не вихід із  ситуації. Тому я просив би, шановні колеги,  незважаючи на те, що мова іде в даному випадку про  міжнародний аспект цієї проблеми все-таки відноситись до проблеми військового майна, а  також його відчуження дуже  і дуже обережно. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую Вам ... Степанович. Юрій Анатолійович Кармазін має слово для виступу. Підготуватись  Валентині Петрівні Семенюк. Ну, з мотивів в кінці, як виступлять, тоді з мотивів

 

17:41:57

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна". Шановні народні депутати, безумовно цей законопроект краще ніж той законопроект 4409, який подавався 21 листопада 2003 року. Тут уже враховані певні застереження і вони наявні, але я хотів би запитати себе і вас: угода про передачу якійсь іншій країні майна є міжнародною угодою? Мабуть, очевидно, є. Якщо це міжнародна угода, значить, до неї використовуються, застосовуються правила, передбачені зовсім іншим законом, Законом про міжнародні договори. Якщо це так, значить, ці закони підписуються представниками обох урядів, і уряду України, і іншої країни, якій передається наше майно на безоплатній основі. Якщо так,  то  ці угоди тоді мають і підлягають ратифікації у відповідності до Конституції Верховною Радою України. Іншого наша Конституція не передбачає.

Тут пропонується, в принципі, обійти це положення. Я вважаю, що треба було б обов'язково це передбачити, тому що так ми дійдемо до дуже серйозних проблем. Звісно, я впевнений, що новий уряд, який буде у цій країні, буде ініціювати перегляд передачі  тих випадків не тільки по Івано-Франківській у власність області, а це і по місту Києву прямо напроти Лаври передали колосальні приміщення і передали землю, бо питання у землі, це і по Одесі, і по Львову, і по Криму, і в тому числі військові санаторії, які за копійки, за безцінь реалізовані з величезним зиском для конкретних людей. Це і по Одесі, 6-й кілометр, який був у протиповітряній обороні, а зараз  даний під найбільший ринок в Україні, під ринок 7-го кілометру. Теж пішли  кругом ті землі, які були у військових частин.

Звісно, цей законопроект земель не стосується і не стосується приміщень, тобто нерухомого  майна, тільки рухомого майна. Але в зв'язку з тим, що це угоди, міжнародні угоди, я вважав би необхідним залучити, по-перше, ще до цього один комітет і вивчити це питання більш комплексно. І тому, я, наприклад,  не знайду у собі сили проголосувати за цей законопроект у цьому вигляді. Хоча він уже має менше вад, ніж мав раніше. Ще застереження  потрібні, які стосуються міжнародних угод і ратифікацій їх у Верховній Раді. Дякую.

 

ГОЛОВА. Семенюк Валентина Петрівна, фракція Соціалістичної партії України. Підготуватися Шибко, є? Я бачу, бачу.

 

17:45:10

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція соціалістів. Шановні колеги, перш за все слід відзначити і треба внести ясність у статтю один зазначеного законопроекту. Перш за все до військового майна, цитую, належать будинки, споруди, передавальні пристрої, всі види озброєнь, бойова та інша техніка, боєприпаси, паливно-мастильні матеріали, продовольства, техніка, аеродроми, шкіряне, речове, культурно-просвітницьке обладнання, медичне, ветеринарне, побутово-хімічне, інженерне майно, майно зв'язку тощо. Якщо ми хочемо все разом передавати, то тут чітко розділитися - нерухоме майно, яке може передаватися, і майно. яке є неподільним. Це перше.

Друге. Зміні, у статті шість діючого закону не узгоджується із змістом цієї статті, оскільки перша стаття не узгоджується із шостою статтею. Оскільки по цій статті передбачається безкоштовна передача, а інше відчуження за результатами тендеру. Тобто получається третя стаття не відповідає четвертій. І написано: одержані кошти від реалізації військового майна зараховуються до Державного бюджету та використовуються виключно для кошторису, тобто для оборони. Якщо ми говоримо, що буде іти передавання безкоштовно, то це одна ситуація. Якщо буде йти по реалізації, то Міністерству оборони треба створити перелік державного майна, передати Фонду держмайна. І хай вони відповідно до того, що це споруди чи це майно, яке виконує функцію і є неподільний, хай Фонд державного майна за умови тендеру реалізує. А тут получається так, що Фонд державного майна у нас є, який повинен цю функцію виконувати, а разом з тим буде торгувати ще і Міністерство оборони. То про які конкурси, про що можна відповідно говорити. Тим більше, що кошти від продажу майна, вірніше продажу і перепродажу будуть зараховані до Державного бюджету.

Друге. Передача майна у відповідності те, що говорив попередній мій виступаючий. Чи це ціна буде по умовах пропозиції, щоб зберегти Україну на ринку військового озброєння, - це одна ситуація. А якщо стосується питань будинків, споруд, це зовсім інше. Тому ми вважаємо, що потрібно внести уточнення в статтю шість, в статтю один, зокрема щодо видів майна і умови її реалізації. Це зокрема, хто цю функцію буде виконувати - Міністерство чи Фонд державного майна. Ці функції треба чітко розділити. А тим більше, що до цього часу не проведена інвентаризація у Міністерстві оборони, не визначено перелік майна, який повинен йти на приватизацію через Фонд державного майна і перелік майна, яке може бути передано і реалізовано. Тому, звичайно, такий законопроект в такій каші приймати неможливо. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, дякую.

Шановні колеги, обговорення законопроекту завершено. Перед тим, як перейти до голосування, з мотивів Євген Кирильчук, фракція блоку Юлії Тимошенко, потім - голова комітету підведе підсумки. Прошу запросити народних депутатів до сесійної зали.

 

17:48:26

КИРИЛЬЧУК Є.І.

Дякую. Євген Кирильчук, фракція блоку Юлії Тимошенко.

Шановний Володимире Михайловичу, ви пам'ятаєте, напевно, що ще Верховна Рада другого скликання, спеціальна комісія, виявила більше, як на 30 млрд. розкрадено, розпродано майна військового походження. Якщо ми замінимо слово постановою Верховної Ради на ратифікацію Верховної Ради, то фракція буде підтримувати цей законопроект. Якщо залишиться лише постановою уряду, вирішуються ці проблеми, фракція приймати участі в голосуванні не буде.

 

ГОЛОВА. Так, Георгій Корнійович Крючков, будь ласка, мікрофон ввімкніть. Голова комітету. З урахуванням пропозиції, яка прозвучала, як ви ставитесь до неї?

 

17:49:25

КРЮЧКОВ Г.К.

Я думаю, що цілком слушна пропозиція. Де йдеться про міжнародні договори, дописати - згоду на обов'язковість яких надано Верховною Радою, тобто застосувати нашу формулу. При підготовці до другого читання ми це врахуємо. Це - перше.

І друге. Я хотів би, щоб колеги мали на увазі те, що йдеться про передачу військового майна в окремих випадках  іншим країнам, з якими співробітничає Україна. І не плутати тут ті речі, які всередині країни, і які, окремі випадки, коли треба віддати в інтересах України якийсь чи танк, чи вертольот, чи інше майно. Нерухоме майно, тут оговорено, що воно не може передаватися. Тому я просив би прийняти за основу цей законопроект.

 

ГОЛОВА. Дякую.  Шановні колеги, обговорення проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про правовий режим майна у Збройних Силах України" (щодо відчуження військового майна) завершено.

Ставиться на голосування пропозиція комітету з урахуванням застережень, які були висловлені і підтримані комітетом. Така пропозиція комітету: про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про правовий режим майна у Збройних Силах України" (щодо відчуження військового майна), реєстраційний номер 5777, з урахуванням застережень, викладених народним депутатом Кирильчуком і підтриманих комітетом.  Прошу голосувати.

 

17:51:16

За-213

Я розумію.

Шановні колеги, ми приймаємо за основу, я звертаюся до всіх народних депутатів...  (Ш у м   у   з а л і)

І з цими застереженнями вже були, які ... (Ш у м   у   з а л і)

До другого читання, я ж кажу. Це ж за основу ми приймаємо.

Ставиться за основу... для прийняття за основу проект Закону про внесення змін до Закону України "Про правовий режим майна у Збройних Силах України" (щодо відчуження військового майна), реєстраційний номер 5777, з урахуванням пропозицій, які були викладені народним депутатом Кирильчуком і підтримані комітетом.

Прошу голосувати. Прошу голосувати. Всі до другого читання поправки будуть враховані, прошу голосувати.

 

17:52:13

За-234

Законопроект прийнято за основу.

Шановні колеги, у нас є ще один проект закону цікавий, послухайте, будь ласка.

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус народного депутата України" та Постанови Верховної Ради України "Про Положення про посвідчення народного депутата України - нагрудний знак "Народний депутат України". Розглянемо цей проект? Давайте розглянемо. Я попрошу доповідь зробити міністра юстиції Лавриновича Олександра Володимировича. Дуже коротко.

Шановні колеги, прошу змобілізуватися.

 

ЛАВРИНОВИЧ О.В. Шановний пане Голово, шановні народні депутати України. Даний проект розроблений на доручення Верховної Ради про ...............відповідних законів після ухвалення Закону про вибори. Він полягає лише в тому, щоб вилучити із Закону "Про статус народного депутата" ті позиції, які регулюють взаємостосунки депутата у виборчому окрузі з місцевим самоврядуванням щодо надання можливості працювати, стосунки з місцевою регіональною пресою, і те, що стосується номера на значку, що буде не номер округу, а номер, за яким реєструється депутат Центральної виборчої комісії, оскільки, відповідно до нового виборчого закону, тих, хто будуть обрані в округах, просто не буде. Ось всі зміни, які пропонуються.

 

ГОЛОВА. Є застереження, шановні колеги? Немає?

Шкіль, мікрофон, будь ласка, включіть. Ввімкніть мікрофон Шкіля.

 

17:53:56

ШКІЛЬ А.В.

Дякую. Я просто хотів деякі уточнення.

Звичайно, я погоджуюся: треба підтримати цей законопроект. Просто я боявся, що будуть внесені зміни до символіки. Я думав, що будуть або грати тут намальовані, або миска з баландою, або щось інше.

Я дякую, Володимире Михайловичу, я дякую, що все вийшло нормально. Тому я хочу, щоб ми всі проголосували за цей законопроект.

 

ГОЛОВА. Дякую. Позиція комітету. Будь ласка, Василь Гаврилюк. Зараз, шановні колеги, позиція комітету прозвучить.

 

17:54:34

ГАВРИЛЮК В.В.

Уважаемые коллеги, согласно действующего законопроекта, который предлагает Кабинет Министров в лице Министерства юстиции, фактически идет речь о том, что узгоджує Закон України "Про статус народного депутата України", который сегодня действует у нас, с Законом Украины в новой редакции, которой приняты про выборы народных депутатов Украины. Мы с вами отлично знаем о том, что сегодня закон про статус народного депутата он выписан прежде всего на основе и пропорциональной системы выборов и мажоритарных округов. Сегодня мы знаем, что перешли на пропорциональную систему выборов. На нашем заседании комитет рассмотрел данный законопроект и предлагает его вынести на  розгляд Верховной Рады Украины и принять проект закона номер  6016, внесеный Кабинетом Министров Украины, за основу... результатами розгляду в першому  читанни, відповідно до вимог частини 1, 2 статті 6.3.3 Регламента та пункту 4 частини 1 статті 6.5.4 Регламенту Верховной Рады Украины.

Науково-експертне управління винесло несколько замечаний и предлагает его перенести на  доопрацювання.

С этой позицией наш комитет не согласен, потому что есть замечания, которые можно доработать ко второму чтению, но и наш комитет предлагает сегодня все-таки рассмотреть одно важное замечание и предложение, законопроект вступает в силу согласно предложению Кабинета Министров з 1 жовтня 2005 року, а мы предлагаем перенести данную дату эту перенести на действие новой... парламента уже нового 5-го склыкання. И тогда данный законопроект можно принять в целому. В целому! Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Василь Васильович, дякую.

Шановні колеги, можливо таким чином поступимо. Приймемо за основу, а далі тоді... Так? Зараз Юрій Анатолійович Кармазін записаний першим. Він нас надихне і ми зараз....

 

17:56:43

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати!Тут   регіони хочуть сказати, що, як в Одесі. Я вам скажу, як в Одесі по цьому закону, як він дотримується. Я відповідаю.

За всю Одессу я вам не скажу, я  скажу  за народного депутата Кармазина. Можна, да? Так вот я  отвечаю вам. Уважаемые народные депутаты! В Одессе сложился такой порядок, установленный лидером городским "Партии регионов", фамилия его Боделан Руслан Борисович, по котором ни один оппозиционный депутат не может быть  в эфире местного телевидения, не может быть  даже на одну минуту. Это такой порядок вы хотите нам сегодня "Регионы" установить во всей стране. Это чтобы вы знали. Сколько  раньше не было, каких меров в Одессе, ну, такого фашиста еще не было, чтобы  запрещали просто выступить. И более того, запрещали даже разместить  какую-то информацию в газетах местных. Это при  том, что  местные каналы могут все  время поливать кого угодно, сколько угодно. Это имейте ввиду.  Это вы меня спросили за Одессу, я вам отвечаю.

Окупированную, да, пока окупированную, но скоро будет  освобождена, как и вся Украина. Мы отпраздновали 60-летие  освобождения Украины, освободим всю Украину.  Я по законопроекту, но они же мне мешают, вы же мне сделали замечание, Владимир Михайлович. Сделайте замечание, будь ласка, "регионам", тогда я тоже не буду.

Тепер, що стосується цього закону. Шановні народні депутати! Висновок Науково-експертного управління дуже суворий, такий узагальнюючий. За результатми розгляду у першому читанні законопроект доцільно повернути на доопрацювання. Але я гуманни, і тому я кажу. Правильно, "регіони" аплодують. Ви бачите, що я добрий і гуманний. Тому, шановні,  я за те, щоб ми шукали компроміс, за те, щоб ми не ділили Україну так, як це  зробив ваш лідер, який показав: перший, другий, третій сорт, а це ми тоді пам'ятаєте знайшли серед 800 тон бруду в управлінні справами в ДУСі, які були надруковані, як раз там ті  плакати були, де перший, другий, третій сорт. Це вони  поділили Україну, тому я не хочу ділити Україну, я з те, щоб Україна була сильною нормальною державою. Тому я хочу,  пропоную, щоб ми прийняли в першому читанні, а зауважень  сюди повно тому що найсуттєвіше зауваження про те, що порядок, який визначається законом, законом не встановлений, тоб то закон цей не буде працювати. Тому щоб він працював його треба прийняти в першому читанні і наповнити конкретним змістом я дам свої пропозиції, конкретні, а зараз я закликаю і вас,  і "Нашу Україну" всіх інших комуністів, соціалістів і хай у нас все буде гаразд проголосувати за  перше читання. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Давайте таким чином, прошу уваги, підтримаем пропозицію профільного комітету про прийняття за основу Законопроекту і птім доопрацювання його  з урахування пропозицій Науково-експертного Управління, нема застережень? Можна? Тому ставитьсяна голосування пропозиція Профільного комітету про прийняття за основу проекту закону про внесння змін до Закону України про статус народного депутата України, та постанови Верхоної Ради України про положення про посвідчення народного депутата України і нагрудний знак - народний депутат України, реєстраційний номер 6016, Прошу голосувати

 

18:00:41

За-286

Рішення прийнято.

Шановні народні депутати,  оскільки зараз 18 година, то у нас є всі підстави закрити вечірнє засідання Верховної Ради України.

Тому  вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Дякую  за роботу. Завтра ми продовжимо нашу діяльність у пленарному режимі з 10 години ранку за розкладом  на середу плюс питання, які ми не встигли сьогодні обговорити.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку