ЗАСІДАННЯ  ЧЕТВЕРТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

9  вересня   2004 року, 16.05 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА.  Шановні колеги, прошу займати свої робочі місця і прошу підготуватися до реєстрації.

Ввімкніть систему "Рада".

 16:06:36

В залі зареєструвалося 440 народних депутатів. Вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, ми з вами домовилися, що після перерви будемо розглядати 

Проект Закону про особливості відчуження акцій підприємств, які перебувають в державній власності. Реєстраційний номер 6084. Доповідач -  Ващук Катерина Тимофіївна. Співдоповідачем буде виступати перший заступник голови Комітету з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій Демьохін.

Пропонується такий регламент комітетом. 5 хвилин для доповіді і 5 хвилин для співдоповіді. Аналогічно на відповіді на запитання  для доповідача і співдоповідача  і обговорення і прийняття рішення - 10 хвилин. Нема заперечень? Будь ласка, Катерина Тимофіївна.

 

16:07:44

ВАЩУК К.Т.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Необхідність прийняття проекту Закону про особливості відчуження акцій підприємств, які перебувають в державній власності обумовлена необхідністю  ретельного вивчення стану справ на нинішньому етапі приватизації державного майна, усунення тих чисельних порушень, зловживань, які ми маємо сьогодні. А також напрацювання більш ефективних варіантів здійснення регулятивної функції держави у процесі приватизації. На етапі економічних перетворень в Україні приватизація підприємств має відбуватися поступово.

У суворій відповідності до чинного законодавства. При цьому головний акцент має робитися на забезпечення соціальної складової даного процесу. На жаль, в Україні процес роздержавлення характеризується інколи цілою низкою негативних економічних правових і політичних наслідків. Як приклад, наміри продати державні пакети акцій Укртелекому, Одеського припортового заводу, інших важливих підприємств.

Нас особливо турбує, що держава може втратити важелі впливу на багато галузей таких важливих для долі всієї економіки держави, як  енергетика, нафтодобувна, нафтопереробна промисловості. Метою закону є забезпечення прозорої і ефективної приватизації тих пакетів акцій, які  до сьогодні належать державі.

Законопроектом також передбачається призупинити до законодавчого врегулювання питання  відчуження акцій підприємств, які  перебувають у державній власності, шляхом їх внесення в якості внеску держави до статутних фондів господарських товариств.

Сфера приватизації державного майна визначається, ви знаєте, регулюється відомими законами Верховної Ради "Про приватизацію державного майна", Державну  програму приватизації, і саме так має бути  і надалі, ми все-таки будуємо правову державу.

Реалізація даного законопроекту не потребує додаткових обсягів бюджетного фінансування, прийняття його сприятиме підвищенню процесу приватизації і управління корпоративними правами  держави, а такою запобіганню зловживань під час роздержавлення особливо стратегічно-важливих для України підприємств і цілих галузей. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА.  Дякую, Катерино Тимофіївно.

Демьохін Володимир Анатолійович. Це скорочена процедура, ми тут помилку.......

 

16:10:59

ДЕМЬОХІН В.А.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые народные депутаты! Комитет по вопросам экономической политики на своем заседании рассмотрел проект Закона "Про особливості відчудження акцій підприємств, які перебувають в державній власності". Законопроект внесен народными депутатами Ващук и Салыгиным. Комитет принял решение поддержать законопроект и предлагает Верховному Совету Украины принять его за основу и в целом как закон. Законом предполагается временно, до принятия программы приватизации, приостановить передачу или внесение государством частей акций в хозяйственные общества предприятий.

До принятия программы приватизации, уважаемые коллеги, пока нет четкого и ясного видения каким образом будет осуществлеятся эта приватизазация. Тем более в данной ситуации мы считаем, что нельзя субъективно распоряжаться частями государственных пакетов. Просим поддержать предложения комитета. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВА. Дякую, Володимире Анатолійовичу. Є потреба обговорювати? Записалися у нас: Юрій Анатолійович Кармазін. Є Юрій Анатолійович? Будь ласка. Черновецький, Черняк і Семенюк. З місця? Підготуватися Черновецькому.

 

16:12:38

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати, Партія захисників Вітчизни весь час ставила питання, як і блок "Наша Україна" про те, що треба поки що припинити продавати за безцінь акції підприємств, які перебувають у державній власності. Мені дуже приємно, що народні депутати Ващук і Салигін, я хочу їм подякувати за таку роботу, що вони взяли на себе підготовку цього законопроекту. На цього законопроекту чекають усі люди, тому що в Україні. І вчорашня моя зустріч показала, що люди кажуть: "поки ці временщики перебувають при владі, вони все розтаскають". я розумію, що якщо зараз і аграрна фракція взялась за це, то разом з "Нашою Україною", разом з нашими товаришами по опозиції я думаю ми це питання відстоїмо. Незважаючи на те, що в цьому законопроекті, чесно кажучи є певні законодавчі огріхи, я добре розумію, що його неприйняття шкідливе для держави і кожен день, який відбувається розпродаж нашого майна фондам державного майна, який має слідкувати за ефективним використанням майна, а насправді перетворилося в агенцію тільки з продажу і я дивлюся: весь час фонд державного майна радується з приводу того, що він щось продав. Шановні, а що ви купили для держави? А як ефективно ви використали майно, яке в вас знаходиться в управлінні? Нічого, ефективно не використовується. Все тільки продаємо за безцінь, причому своїм людям. При чому зберігаєте паритет між злочинними угруповуваннями: якщо це даємо цьому, то це дамо тому. Тому абсолютно правильний закон зраз пропонується і тут, звісно, потрібно було б дещо уточнювати, але я думаю, що  в такому вигляді, як він є, треба приймати його в першому і в другому читанні, і наполягати на тому, щоб Голова Верховної Ради терміново його надіслав Президенту. І це буде для Президента хорошим позитивним сигналом у відповідь на його сигнал, який він подав суспільству і Верховній Раді. А наш Президент іноді подає і позитивні сигнали, це те, що він припинив, заборонив оддавати за безцінь Одеський припортовий завод. І за це від виборців Одещини я вже дякую Президента, що він зробив хоч щось корисне для Одеської області. Я прошу прийняти у першому і в другому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВА. Леонід Черновецький. Немає. Володимир Черняк. Немає. Валентина Семенюк, мікрофон, будь ласка. А, з трибуни будете? Валентина Петрівна Семенюк.

 

16:15:52

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Шановні колеги, учора на засіданні Спеціальної контрольної комісії був винесений проект закону, який репрезентувала Катерина Тимофіївна. Комісія підтримала його, зважаючи і на ті проекти, які ми розглядали перед цим. Мається на увазі, особливо, що ситуація, яка була з приватизацією "Укрпапірпрому". Тому що сьогодні спостерігається тенденція слідуючого чину. Державним холдінговим компаніям передаються пакети в оперативне управління. Потім відповідно до наказів Фонду держмайна самі холдінгові компанії проводять приватизацію. Тому цей законопроект у першу чергу захищає від тих неправомірних дій, які інколи використовуються при приватизації.

Друге питання. Це те, що сьогодні ми повинні, у першу чергу ця зупинка зумовлена з тим, що ми повинні прийняти закон про управління об'єктами державної власності, закон про холдінгові компанії і акціонерні товариства і врегулювати механізм управління тими частками, які є. Тим більше, що я думаю, є в державі. Тим більше, що треба зважити на слідуючу ситуацію. Що ті об'єкти, особливо стратегічного призначення, які були приватизовані без урахування економічних інтересів чи територіальних громад, чи безпосередньо держави, повинні бути врегульовані відповідним Законом  "Про акціонерні товариства".

Тому я, Володимире Михайловичу, зважаючи на важність цього питання і рішення комісії пропоную цей закон прийняти в першому читанні і вцілому, щоб не повторити тієї біди, яку ми маємо сьогодні з підприємством Укрпапірпрому. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так. Шановні колеги, всі, хто записалися на обговорення цього проекту закону виступили. Я ставлю на голосування пропозицію комітету. З мотивів Матвієнков, відмініть голосування.

 

16:17:57

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвієнков, 55 округ, Мариуполь.

Владимир Михайлович, учитывая то, что этот законопроект недавно только появился в зале. Вчера его в повестке дня вообще не было. Я как депутат наполягаю на том, что я хочу внести в него изменения ко второму чтению . Поэтому я наполягаю на том, чтобы этот закон был проголосован максимум в первом чтении. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Андрій Шкіль. Будь ласка, мікрофон.

 

16:18:21

ШКІЛЬ А.В.

Дякую, Володимире Михайловичу. Ну, я перш вчора хотів наголосити, що цей закон, справді треба голосувати в першому читанні і вцілому, тому що властиво він в принципі передбачає всі можливості і можна вносити безкінечно. Але, тут треба проголосувати вцілому і як закон.

Але, я хотів би ще наголосити. Користуючись тим, що тут є начальник Фонду державного майна. Подивіться, 2 літаки, 2 "Руслани" вже перебувають за межами  України, вони арештовані. Коли врешті-решт  настільки же продасть продукції і нашого майна Фонд державного майна, щоб ми могли повернути літаки врешті-решт. В чому справа? Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, прошу, увага! Шановні колеги, оскільки я бачу тут у вас одностайна така позиція. Я ставлю на голосування пропозицію комітету. Про прийняття за основу і вцілому як закон проект Закону "Про особливості відчуження акцій підприємств, які перебувають в державній власності", реєстраційний номер 6084.  Прошу голосувати.

 

16:19:31

За-366

Закон прийнято.

Шановні колеги!...

По фракціях? Будь ласка.

“Наша Україна" -   94, "Регіони України" -   49, Фракція комуністів -  57, СДПУ(о)  - 19, "Демініціативи" і "Народовладдя" - 30, "Трудова Україна" - 0, Народна аграрна партія - 21, СПУ - 20, Блок Тимошенко - 19, "Центр" - 16, "Союз" - 16, НДП та ПППУ - 16, .Позафракційні - 6

Таким чином, 366 - "за", закон прийнято.

Я поставив  на голосування за основу і в цілому як закон. Закон прийнято. Я поставив за пропозицією комітету.

Шановні колеги, відповідно до регламенту Верховної Ради України дві фракції вимагають  перерву на 30 хвилин. Яка причина? Якщо є якісь...

"Демократичні ініціативи" і НАПУ.

Будь ласка, яка причина, оголошуйте. Щоб працювати можна було.

Дмитро Святаш. Ну, будь ласка, для чого ви брали перерву, скажіть.

 

16:20:48

СВЯТАШ Д.В.

Від імені фракції хотів зробити оголошення. Повідомляємо про призупинення членства в постійно діючої парламентської більшості Верховної Ради депутатів, членів депутатської групи "Демократичні ініціативи" і "Народовладдя" наступних: Фельдман, Святаш, Галієв, Сандлер, Ярославський, Ярославський, Салмін, Салигін, Давидова, Плохой, Колесник, Райков, Рєзник, Бандурка, Карпов.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Оголошується до розгляду проект  закону...

(Ш у м   у   з а л і)

З процедури, будь ласка, Зварич.

 

16:21:40

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Володимире Михайловичу!

(Ш у м   у   з а л і)

Шановний Володимире Михайловичу!

Ми маємо сьогодні юридичний факт припинення існування парламентської більшості. Як відомо, досі існуюча парламентська більшість користувалася окремими приміщеннями у Верховній Раді України.

У зв'язку із цим юридичним фактом я вас прошу, і таки наполягаю, щоб ви дали розпорядження як Голова Верховної Ради України відібрати у неіснуючої парламентської більшості їхні приміщення. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, прошу заспокоїтися! Я думаю, що я не експропріатор. Тут немає аналогії, нам потрібно йти за аналогією, я так думаю. Коли розпадається депутатська група чи фракція, вона має право протягом двох тижнів чи то підтвердити право на існування, чи саморозпуститися. Я думаю, тут така аналогія. Не треба поспішати.

Ну, попросимо Регламентний комітет, щоб Регламентний комітет висловив свою точку зору. Я прошу без революційних поривів!

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації". Реєстраційні номери 5043, 5043-4, 5043-5, 5005-17, 5082, 5043-7, 6090. Доповідачі: народні депутати Полянчич, Астров-Шумілов, Терещук, Руденко, перший заступник міністра економіки та з питань європейської інтеграції Вощевський, народний депутат Володимир Заєць. Співдоповідачем буде виступати Володимир Йосипович Матвєєв, заступник голови Комітету з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій.

Слово має Михайло Михайлович Полянчич. Будь ласка. Прошу, шановні колеги, дуже уважно слухати, про що йдеться. Велика кількість законопроектів.

 

16:23:58

ПОЛЯНЧИЧ М.М.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати! Проект Закону України, який винесено на розгляд Верховної Ради України, реєстраційний номер 5043, щодо виключення з переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, Ягільницького кінного заводу (Тернопільська область) розглянутий та підтриманий Головним науково-експертним управлінням Верховної Ради України, профільним  комітетом Верховної Ради України та Міністерством фінансів України.

Міністерство аграрної політики, Мінекономіки, Фонд державного майна та Тернопільська держадміністрація розглянули та визнали доцільність роздержавлення .........кінного заводу, виходячи з того, що в іншому випадку завод просто зникне як державне підприємство. Колектив заводу бере на себе борги і обов'язки відновити роботу  кінного заводу та забезпечити його рентабельність. Регіональне відділення Фонду держмайна підтримує пропозицію Мінагрополітики  щодо роздержавлення. Реалізація зазначеного нормативного акту не потребує здійснення додаткових видатків з Державного бюджету або місцевих бюджетів.

Шановні друзі, це чисто господарське питання. Я би просив не підв'язувати це до політичних проблем, незалежно від ідеології і так далі і підтримати зазначений законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую. Михайло Михайлович доповідь закінчив. До доповіді запрошується народний депутат Астров-Шумілов. Астров-Шумілов є? Прошу вас. Геннадій Костянтинович, будь ласка.

 

16:25:48

АСТРОВ–ШУМІЛОВ Г.К.

Уважаемые коллеги! Главная цель проекта закона Украины о внесении изменений в закон Украины о перечне объектов права государственной собственности, которые не подлежат приватизации, защитить национальные интересы государства относительно обеспечения  контроля за предприятиями, которые имеют стратегическое значение для экономики и энергетической  безопасности государства и демонстрирует высокую эффективность производства, находясь в государственной собственности.

Государственное предприятие "Свердловантрацит" является одним из мощных антрацитовых предприятий, который осуществляет добычу и переработку энергетического угля в Украине. На долю этого предприятия приходится свыше 30 процентов всего антрацита, который добывается в Украине. За последние 6 лет добыча угля на этом предприятии увеличилась в 3,5 раза или на 4 миллиона  тонн угля. За последние годы предприятие  отчисляет порядка 200 миллионов в общебюджетные фонды, кроме того 85 процентов бюджета города  Свердловск зависит от эффективности работы государственного предприятия. Более чем 15 тысяч пенсионеров, инвалидов и других социально незащищенных слоев населения обеспечиваются бытовым углем на сумму более, чем 14 миллионов гривен, при этом на содержании ГП находится детские садики, котельная, стадион, общежитие и прочие объекты социально-культурной направленности стратегически важные для города объекты, содержание которых обходится государственному предприятию более чем 15 миллионов гривен. Кроме того 50 процентов жилых домов города Свердловска и других шахтерских поселков финансируется за счет  ГП.

"Свердловантрацит" обеспечивает  рабочими местами  свыше 15 тысяч человек. Такое  значение  ГП "Свердловантрацит" для экономики государства, энергетической безопасности и обусловило необходимость  принятия проекта Закона Украины о внесении изменений в Закон Украины "О перечне объектов права государственной собственности, которые не подлежат приватизации", которым предлагается включить в указанный перечень. Прошу вас, уважаемые коллеги, поддержать данный законопроект. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Дякую вам.

Сергій Миколайович Терещук, будь ласка.

 

16:28:33

ТЕРЕЩУК С.М.

Сергій Терещук, фракція Народної аграрної партії.

Шановні колеги! Проектом Закону України про внесення змін до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" пропонується виключити із переліку об'єктів права  державної власності, що не підлягають приватизації, Матусівський державний племінний завод, який сьогодні перебуває в управлінні Міністерства  аграрної політики. Матусівський держплемзавод - це   державне сільськогосподарське підприємство, яке має близько 2 тисяч гектарів землі. 

Ситуація  сьогодні з цим об’єктом вкрай незадовільна. Господарство вже давно втратило статус племінного. Протягом шести років сільськогосподарстке підприємство  знизило темпи виробництва продукції рослинництва та тваринництва. Причини роздержавлення цього об'єкту - є фінансове банкрутство господарства і припинення його господарської діяльності. Тільки в цьому році вже збитки склали близько одного мільйона гривень. Крім того Матусіївський держплемзавод - це єдине підприємство в районі, працівники якого не мають права на земельний та майновий пай, а це в свою чергу породжує численні скарги у вищестоящі інстанції, тому що на території села Матусів є ще 4 великі сільськогосподарських підприємства, члени яких мають земельні та майнові паї, отримують орендну плату. Оскільки зазначений об'єкт не має стратегічного значення як для держави так і для області і фактично припинив свою діяльність пропонується виключити його з переліку об'єктів, права державної власності, що не підлягають приватизації. Цю пропозицію підтримує Черкаська обласна державна адміністрація, міністерство аграрної політики. Зазначений законопроект не требує додаткових фінансових та матеріальних витрат. Крім того, в наслідок приватизації до державного бюджету надійдуть певні кошти. Дякую за увагу і прошу колег депутатів підтримати зазначений законопроект.

 

ГОЛОВА. Дякую Сергій Миколайович. Слово для доповіді має Геннадій Руденко. Ну, давайте наступний. Зараз Руденко підійде з Комітету. Вощевський, перший заступник міністра, будь ласка. Щодо законопроекту 5082, так? Будь ласка. Валерій Миколайович.

 

_____________  Шановні народні депутати, сьогодні на розгляд сесійного залу винесено 6 законопроектів щодо включення чи виключення деяких об'єктів державної власності з переліку.

Я, в першу чергу, хотів би привернути вашу увагу до законопроекту номер 5082. Мова йде про включення до переліку об'єктів права державної власності, які не підлягають приватизації, але можуть бути корпоратизованими, відкрите Акціонерне товариство "Турбоатом". Підприємство в Україні відоме. Хочу сказати, що 85 відсотків акцій знаходяться у власності держави. Постановою Кабінету Міністрів 50 відсотків статутного фонду плюс одна акція закріплено на новий ...... строк у державну власність. Прошу підтримати цей законопроект.

Позиція уряду до інших законопроектів, які сьогодні в залі. Законопроект 5043, народний депутат Полянчич його доповід, авгільницький кінний завод - уряд підтримує цю пропозицію. Законопроект 5043-4 - Свердлов-Антрацит, включення до переліку об'єктів, які не підлягають приватизації - уряд підтримує цю позицію. Законопроект 5043-5, Мотусівський державний племінний завод, щодо виключення - ця позиція підтримується.

І, нарешті, звертаю вашу увагу на законопроект 2405-17. Цим законопроектом передбачено виключення заводу "Більшовик", місто Київ, а також двох Азовського і Керченського судоремонтних заводів є категоричне заперечення проти прийняття цього законопроекту. Керченський, Азовський судоремонтні заводи і завод "Більшовик".

Зараз у Верховній Раді знаходиться законопроект, який в комітетах розглядається - 5043-8, де опрацьовано урядом 274 підприємства на виключення і 109 на включення в межах прийняття цього закону можна буде повернутися до цих питань.

А сьогодні прохання не підтримувати виключення ВАТ "Більшовик" і двох судоремонтних заводів зі списку об'єктів, які не підлягають приватизації.

І, нарешті, законопроект 5043-7, тут також перераховані судоремонтні заводи, уряд заперечує проти виключення їх з переліку об'єктів державної власності, які не підлягають приватизації. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Так, дякую вам також.  Шановні колеги!

Володимир Заєць, будь ласка. Щодо законопроекту 6090, так? Будь ласка.

 

16:34:21

ЗАЄЦЬ В.В.

Шановний Володимир Михайлович, шановні колеги!

Законопроектом 6090 я пропоную виключити її з переліку права державної власності, що не підлягають приватизації радгосп "Більковецький" Коростишівського району Житомирської області, який перебуває в управлінні консорціуму "Укрфітотерапія". Свого часу він потрапив у цей перелік лише через те, що на землях цього радгоспу вирощувалися лікарські рослини.

Однак впродовж семи останніх років жодного квадратного метру не використовується під цей напрямок. Більше того, господарство перебуває сьогодні в стані занепаду, і, фактично, ці землі використовуються, орендуються під інші культури сільськогосподарські - зернові, льон і таке інше.

Наразі орендарі не зобов'язують і не обтяжують себе навіть тією незначною орендною платою, яка сьогодні визначена відповідним законом і указом Президента. Це єдине господарство на території Житомирської області розміром 2300 гектарів землі, яке не розпайоване, і єдиний населений пункт -  село Більковці - де 680 земельних паїв до сьогоднішнього дня не знайшли своїх власників. Безперечно, люди 10 років поневіряються задля того, щоб отримати у свою законну власність земельні паї. Даний законопроект вчора був підтриманий профільним комітетом Станіслава Івановича Гуренка, за що я їм щиро вдячний. А також є позитивний висновок Науково-експертного управління.

Я звертаюся до вас: підтримати цей законопроект, урівняти цих 680 власників майбутніх земельних паїв в законних правах і призупинити їхнє поневіряння. Щиро вам дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую, Володимире Володимировичу, вам.

Я запрошую до виступу від імені комітету заступника голови Комітету з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій Матвєєва Володимира Йосиповича.

Будь ласка, Володимире Йосиповичу. Потім Валентина Петрівна Семенюк.

 

16:36:32

МАТВЄЄВ В.Й.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые депутаты. Я в общем-то поставлен в достаточно сложную ситуацию, потому все законопроекты имеют различное содержание, различное экономическое обоснование. Здесь выступил уже замминистра экономики, который какое-то дал заключение по проектам. Поэтому я предлагаю так: называть номер законопроекта, я рассказываю мнение комитета - и ставить на голосование. Мы все равно за все эти законопроекты пакетом не проголосуем. Предлагается по одному законопроекту голосовать.

 

ГОЛОВА. Але нам треба ж обговорити ще їх. Володимир Йосипович, треба обговорити, а потім тоді комітет буде представляти - і будемо голосувати тоді.

 

МАТВЄЄВ В.Й. Тогда давайте сделаем так: обсуждение, после этого я буду говорить мнение комитета...

 

ГОЛОВА. Добре, домовилися.

Семенюк Валентина Петрівна, будь ласка.

 

16:37:46

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Шановні колеги, на засіданні Спеціальної контрольної комісії ми детально вивчали ту ситуацію по переліку тих об'єктів, які не підлягають приватизації, щодо включення їх чи виключення. І хочу сказати, що законопроект, який репрезентується, 5043-5, Терещуком, дійсно, підтриманий Спеціальною контрольною комісією, потребує врегулювання.

І ми не заперечуємо проти виключення його з переліку об'єктів, які не підлягають приватизації, але рекомендуємо до проекту постанови і протокольно зафіксувати. При прийнятті цього документу Міністерству АПК ліквідувати, вірніше відмінити накази, які стосуються цього підприємства щодо переліку об'єктів, які повинні бути заборонені до розпаювання землі. Тобто це ті накази і Міністерства АПК, і Державного комітету по земельних ресурсах.

Що стосується питання, які внесені відповідно до законопроекту, що 5043. Також рекомендуємо протокольно Міністерству аграрної політики скасувати наказ Міністерства сільського господарства і продовольства від 26 червня 1997 року номер 199 про передачу майна ліквідованого міжгосподарського підприємства .................. на баланс Ягінського конового заводу Тернопільської області. Цей наказ потрібно ліквідувати, тому що фактично після того люди не зможуть відповідно розпайовувати дану норму. І я думаю, це протокольно також повинно бути зафіксовано.

Все, що стосується законопроекту 5043-4, також ми пропонуємо підтримати його, тому що це дійсно дуже таке питання, яке потрібно вирішувати, і прийняти його за основу і в цілому.

Що стосується законопроекту Кабінету Міністрів відносно "Турбоатом" і заводу "Більшовик", то ми тут підтримуємо Кабінет Міністрів. І, звичайно, зважаючи на те, що ці підприємства, це законопроект пана Руденка, він уже втретє вноситься, його не підтримати. Залишити ці об'єкти, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, у руках держави, тим більше, що там є міжурядові зобов'язання. І тут комітет і комісія підтримують Кабінет Міністрів.

Я думаю, що ці зауваження потрібно зафіксувати, Володимире Михайловичу, протокольно, що стосується Міністерства агропромислового комплексу. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую вам. Шановні колеги, будемо голосувати чи будемо обговорювати? Тоді давайте таким чином. Попросимо, щоб від комітету, заступник голови комітету говорив позицію комітету, а ми голосуванням визначалися. Правильно? Тоді, будь ласка, Володимир Йосипович Матвєєв.

Ну, з мотивів візьмете.

 

_________________. “Большевик”. Включить ее в перечень. Исключить из перечня №1 и включить в перечень №2. То есть, расточить его по частям. Большевик. Конечно! Конечно!  Это я скажу! Да. Это я скажу! Да. Да.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Наполягають ті, хто записалися на обговорення. Так, Матвієнков, будь ласка. Володимире Йосиповичу, я вибачаюся. Наполягають. Ну, нічого не можу зробити. Підготуватися Пузакову, Мироненку і Кармазіну, і все.

 

16:41:52

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвієнков 55 округ, Мариуполь.

Уважаемые депутаты, порой у нас в экономике происходят очень непонятные вещи, которые нам тяжело как-то объяснять. Так, например, нам не понятно как из компаний, которые не подлежали процессам приватизации появилась акционерная компания Укр...пром. Кто купил часть этих долей? Почему они оказались в составе акционерной компании. Аналогичная ситуация складывается с этими законопроектами, которые сегодня, здесь выносятся в зал. И не странно ли, что в двух законопроектах, которые выносятся в зал находится Мариупольский Судоремонтный завод сразу же в двух! В двух законопроектах.

7 лет идет борьба вокруг этого завода. К сожалению, уже ушел из жизни человек, который возглавлял этот завод, нормальный директор, Ильин, от инфаркта умер.

На сегодняшний день нужно ответить на вопрос как же получилось так, что из предприятия не подлежащего приватизации практически  из спорта появилась ООО "Судоремонтный завод".

Кто дал право государству  свою долю вносить  в состав уставного, так сказать, фонда непонятно какого предприятия? Почему? Кто давал право распоряжаться этой государственной долей? И почему уже ООО "Судоремонтный завод" входит уставным  фондом  в транспортную компанию, которая также поглотила Мариупольское морское пароходство? И теперь три месяца едет борьба в Мариупольском городском совете для того, чтобы теперь это предприятие ввести в свободную экономическую зону, открыть сюда границу? Так в конце-концов где же... как же мы стоим на охране государственной доли  собственности? И сегодня здесь должен стоять вопрос о том, чтобы нужно было давно создать комиссию и разобраться как же получилось так, что государственная доля собственности уже ушла, а мы сегодня ставим вопрос о  том, чтобы разрешить приватизировать это предприятие, вывести из состава предприятий, не подлежащих приватизации. Да мы сегодня должны ставить вопрос кто его забрал и куда его  забрал. И на каком основании, как сегодня пользуются  этой долей собственности. Поэтому я считаю, что эти два законопроекта ни в коем случае принимать нельзя, а Кабинету Министров нужно создать комиссию вместе с прокуратурой, вместе с СБУ разобраться каким же образом, кто манипулирует государственной долей  собственности. По чьей указке, так сказать, и по чьим манипуляциям.

Спасибо.

 

ГОЛОВА. Володимире  Пузаков, фракція комуністів. Підготуватися Мироненку.

 

16:44:03

ПУЗАКОВ В.Т.

Владимир Пузаков, фракция Коммунистической партии Украины, Кировоградщина. Из всех представленных законов закон 5043-4 безусловно можно поддержать. Но я не могу промолчать, что история украинской приватизации без всякого сомнения войдет в будущие учебники по истории мирового капитализма.

Вы только посмотрите, что за десятилетие в Украине в частные руки перешло более 80 тысяч объектов. Положение дел на поприще приватизации как и сейчас мы рассматриваем все больше напоминает средневековье, где происходит постоянная борьба за владение  собственностью, межклановые войны, попрание  законов и зависимость вассалов от правительства.

Тобто, багатство саме приходе в руки новоявленим  українським капіталістам, дякуючи ціленаправленій державній  політиці приватизації. Як тут не згадати слова одного російського  бізнесмена про те, що  приватизація - це рідкісний шанс створити багатства в лічені дні. Таке буває один раз у століття.

Нинішня  злодійська влада, не соромлячись,  говорить  про економічну ефективність приватизації. Чому ніхто з них не скаже, що це  роки катастрофічної розрухи економічного потенціалу країни?

Радянська Україна мала чи не  наймогутнішу в Європі промисловість, входила  у десятку самих розвинених і економічно сильних держав світу. А зол сьогодні залишилося від неї? Не витримує ніякої критики заява  антинародної влади, що приватизація принесла великі блага українському народу і особливо тим робітникам, які працюють на  приватизованих підприємствах. Україна   не єдина держава світу, що переживає приватизації, але такої, як ми даже  зараз розглядаємо, ніде у світі не було.

На мій погляд  зараз олігархи вижмуть  з приватизованої власності все, що можна, а потім, як непотріб,  з задоволенням повернуть державі, тобто нехай держава поглинає наслідки їх господарювання. І в цій  ситуації держава і ніхто  інший не повинні тривати у своїх руках металургійні комбінати, хімічні і нафтохімічні, нафтогазовидобувні комплекси, енергетику, тепловодогазопостачання та об'єкти стратегічного значення. Дякую.

 

ГОЛОВА. Віктор Мироненко, фракція комуністів.

Підготуватися Юрію Кармазіну.

 

16:46:44

МИРОНЕНКО В.А.

Пятый избирательный окрег, Мироненко, фракция Коммунистической партии Украины.

Уважаемые соотечественники! Лидер фракции Коммунистической партии Украины Симоненко Петр Николаевич и все члены фракции без  исключения выступают против принятия  законопроектов предусматривающих исключение из списка предприятий не подлежащих приватизации предприятий нормально работающих.

Например, в законопроекту 2405-17 предполагается приватизировать  Керченский судостроительный завод - прибыльное, нормальное, работающее предприятие.

Преступная приватизация в Керчи уже привела к краху экономики. Ликвидирован железорудный комбинат, обанкротились  Керчрыбпром, Югрыбпоиск, другие предприятия либо  обанкротились, либо  работают очень плохо, трудовые коллективы не получают  своевременно зарплату, в том числе на судостроительном заводе "Залив", который контролируется членом фракции "Наша Украина" поддерживающей Ющенко Жванией. Другой комбинат контролируется восточной группировкой Керченский металлургический комбинат. В результате приватизации, как и остальные предприятия, оказался в тяжком положении. Трудящиеся этого завода также получают несвоевременно нищенскую заработную плату. К чему  нас призывают?

Ну и мы видим, что вот нас призывают: только приватизировать, приватизировать. Ну, слава богу, в этом списке рассматриваемых законопроектов, есть законопроект, который мы можем с полным правом поддержать, это законопроект 50434, который предусматривает включение высокоприбыльного государственного предприятия Свердловантрацит в список предприятий не подлежащих приватизации. Это  будет соответствовать интересам трудового коллектива, жителей населенных пунктов да и всего народа и государства в целом. Хотелось бы также обратить внимание, что народ сейчас пытается ввести в заблуждение, в том числе приватизацией. Часто можно слышать, что мы берем дескать пример с запада, но разве на западе государственного сектора нет. Там был частный сектор на 100% охватывал всю экономику, благодаря примеру Советского Союза, который показал, что государственный ы коллективный сектор могут быть конкурентоспособными и выражают интересы людей, народа, государства. На западе огромный государственный сектор, а у нас вот, депутат один выступал сегодня и говорит: "Не надо говорить о позициях кандидатов в президенты, в том числе и по приватизации". Но он же лукавит. Значит он не хочет, чтобы народ знал правду, чтоб он осознано определился в кандидатах в президенты.

Дальше. Другой Черновецкий. Тот вообще чернил кандидата в Президента Симоненко. Почему? Потому что Симоненко против грабительской приватизации, против того, что банки, в том числе тот банк, который возглавляет Черновецкий, грабил экономику и грабил народ. Уничтожает он экономику...

 

ГОЛОВА. Юрій Анатолійович Кармазін, фракція "Наша Україна". Будь ласка.

 

16:50:08

КАРМАЗІН Ю.А.

Дякую. Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

По-перше, шановні народні депутати, шановний багатостраждальний український народе. Сьогодні винесено підряд сім законопроектів. Володимире Михайловичу, вони всі різні. На кожне з них є заключення, на кожний є висновок. Вони різні по групам, по всьому. Ми їх всіх зібрали гамузом, щоб там по всьому прямо проголосувати. Я категорично проти такого підходу надалі. Це недопустимо за нашим регламентом. І давайте не будемо цього допускати на майбутнє.

Ці законопроекти помішані тут боже з праведним. Що відбувається? Боже з грішним, вибачте. "Турбоатом" включають, що не підлягає приватизації. Правильно, за нього треба голосувати. Заборонити приватизацію державного підприємства "Свердловантрацит" Луганська область. Законопроект 5043-4. Треба підтримувати цей законопроект. Не можна допустити далі. Уже вистачить і "Криворіжсталі", вистачить і "Укррудпрому", які розтаскані під час наших канікул.

Звертає на себе увагу ряд відверто лобістських законопроектів, які протягуються сьогодні народними депутатами, які не соромляться ставить своїх прізвищ. Я звертаюся до народних депутатів, Руденка зокрема, який пропонує дозволити приватизацію акціонерного товариства "Більшовик", Керченського судоремонтного, Азовського судоремонтного. Одночасно інші депутати, Руденко ж знову і Крук у проекті 5043-7 пропонують приватизувати Керченський, Одеський, Ізмаїльський, Іллічівський, Кілійський, Азовський судоремонтні заводи. Як бачите, Азовський повторюється в двох проектах, правильно звертав увагу тут народний депутат Матвієнков.

Шановні, ви що? Ви розумієте, що все, вже прийдеться скоро тікати звідси чи що? Але так не можна! Подивіться, що ви робите! Ви пропонуєте зараз позбавити державу всього, там і причали, там все, у цих судоремонтних заводах. І все, весь комплекс приватизувати? І далі не дивитесь на те, що порушення закону про приватизацію державного майна відбувається. Тому я просив би вас, треба було відкликати до голосування. Я звертаюся до вас, саме називаю прізвища, саме тому, щоб ви до голосування їх відкликали, і показали, що ви зрозуміли, що ви помилилися.

Якщо не помилилися, то це вже гірше буде називатися.

Я не маю нічого в таких випадках, коли є рішення трудового колективу отаким дрібним підприємствам, як Ягільницький кінний завод чи ................. державний племінний завод, це треба дивитися. Треба дивитися і чути по кожному випадку думку ...

 

ГОЛОВА. Так. Дякую.

Зараз, коли ми дійдемо до законопроекту, тоді...

(Ш у м   у   з а л і)

Ну, яка репліка, з приводу чого? Назвали прізвища?

Будь ласка, Руденко мікрофон.

 

16:53:40

РУДЕНКО Г.Б.

Дякую.  Шановні народні депутати, які зараз так активно виступали з призивом до всіх, до совісті.

Я розумію, що зараз йде передвиборна агітація тут дуже багато кандидатів в Президенти серед нас. Тому моя пропозиція наступна, компромісна: я залишаю свій підпис щодо законопроекту щодо приватизації цілого ряду судоремонтних заводів, тому що вважаю це правильно, держава, на жаль, показала себе неефективним менеджером цих компаній, я прошу перенести законопроект 2405-17 на більш пізній термін, можливо, після виборів президентських, щоб не було спекуляцій політичних, але на вашій совісті, пан Кармазін і інші, буде те, що через два місяці завод "Більшовик" розтащать по кускам, він буде працювати неефективно, заробітна плата буде знову з боргами. І це на вашій буде совісті. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, ми достатньо обмінялися репліками достатньо.

Будь ласка, Володимир Йосипович. Підійдіть ближче, скажіть, що ви там думаєте і буде нормально. Так, будь ласка, проект 5043.

 

МАТВЄЄВ В.Й. Комитет по вопросам экономической политики, управления народным хозяйством, собственности, инвестиций рассмотрел проект закона о внесении изменений в Закон Украины "О перечне объектов права государственной собственности не подлежащих приватизации", внесенным народным депутатом Полянчичем, который предлагает исключить с перечня номер один ............... конный завод.

Главное Научно-экспертное управление Аппарата Верховного Совета поддерживает законопроект, посколько конные -заводы, в соответствии с статьей 5 Закона "О приватизации государственного имущества", не отнесены к предприятиям, которые не подлежат приватизации в связи с общегосударственным значением.

В комитет поступило обращение коллектива этого завода с просьбой исключить его с перечня, что даст возможность произвести розпаивание земли.

Кабинет Министров Украины, Комитет по вопросам аграрной политики, земельных отношений и Специальная контрольная комиссия по вопросам приватизации поддерживают принятие законопроекта.

Комитет большинством голосов также поддержал законопроект и предлагает Верховному Совету принять его за основу. А в случае, если к нему не будет замечаний, то, в соответствии со статьей 6.5.5. Регламента Верховной Рады, принять во втором чтении и в целом.

Вместе с тем на комитете были высказаны принципиальные замечания депутатов-коммунистов, которые принципиально выступает против приватизации, потому что, как сказал лидер нашей фракции, кандидат в Президенты Украины Симоненко Петр Николаевич, путем приватизации у украинского народа украдено около 600 миллиардов гривен, а в бюджет внесено всего лишь восемь.

Пример неправильного решения о приватизации следующий. Вы здесь проголосовали за приватизацию "Криворожстали", за продажу государственного пакета акций "Криворожстали". Но теперь бюджет не получает по разным оценкам от двух до четырех миллиардов гривен, и для того, чтобы пополнить эту дыру в бюджете, Кабинет Министров сегодня готовит проект Закона о налоге на недвижимость, для того чтобы, содрав со всего народа, в том числе и с вас, налог на недвижимость, заткнуть эту дыру в бюджете. Вот что такое пример приватизации.

Поэтому фракция коммунистов будет голосовать против приватизации. Но в данном случае есть интересы людей, которые работают или работали на этом конном заводе. В данном случае эти интересы людей ущемлены тем, что разворовано практически все хозяйство конного завода и осталась только земля, которая не распайована и которая находится сегодня вроде в государственной собственности, но не используется и никакой пользы ни людям, ни государству не приносит. Прошу ставить на голосование.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я ставлю на голосування пропозицію комітету: про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації". Реєстраційний номер 5043, автор - народний депутат Полянчич.

 

16:58:42

За-268

Прийнято.

Про що йде мова? Ну ми ж проголосували вже!

Тепер я ставлю на голосування пропозицію комітету прийняти вцілому цей проект як закон. Так?.

 

МАТВЄЄВ В.Й. Да.

 

ГОЛОВА. Ну, в протоколі тоді дамо доручення. Вкінці буде. Давайте проголосуємо. Будь ласка.

Я ставлю на голосування про прийняття вцілому проекту закону №5043 про внесення змін до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації".

 

16:59:39

За-291

Закон прийнято. Будь ласка, проект 5043-4.

 

МАТВЄЄВ В.Й. Комитет по вопросам экономической политике управление народным хозяйством, собственностью, инвестициями рассмотрел проект закона Украины о внесении изменений в Закон Украины "О перечне объектов права государственной собственности не подлежащей к приватизации внесенный народным депутатом Астровым-Шумиловым, Гапочкой и Турмановым.

Предлагается включить в перечень №1 государственного предприятия Свердловантрацит. Главное научное экспертное управление вцелом не возражает против принятия этого законопроекта, но обращает внимание, что шахты и другие горные предпреятия в соответствии со статьей 5 Закона "О приватизации" не относится к таким, которые не подлежат приватизации. Специальная контрольная комиссия по вопросам приватизации  и Комитет по вопросам топливоенергетического комплекса поддерживает принятие законопроекта. В Минэкномике о своем официальном заключении сделанным по поручению Кабинета Министров не поддерживает включение государственного предприятия Свердлов-Антрацит в перечень объектов не подлежащих приватизации, обосновывают свою позицию тем, что это предприятие в установленном порядке включено в перечень предприятий подлежащих подготовке к продаже в 2004 году. Кроме того, планируется создание государственной акционерной компании. Луганская региональная угольная компания, в котором предлагается включить  и государственное предприятие "Свердловантрацит". Это, по их мнению должно создать условия для привлечения негосударственных инвестиций. Комитет по вопросам  экономической политике, управление народным хозяйством, собственности, инвестиций поддержал законопроект народного депутата Астрова-Шумилова, Гапочки и Турманова и предлагает Верховной Раде принять его за основу. А в случае, если к нему не будет  замечаний, то в соответствии со статьей 6.5.5 Регламента Верховной Рады принять и во втором чтении и в целом.

Позиция по этому делу, по этому вопросу. Предложение Кабинета Министров или предложение Министерства экономики о включении его в  состав государственной акционерной компании это скрытый путь приватизации этого предприятия и растаскивания его по частям.

Коммунисты будут голосовать за принятие этого закона. Прошу ставить на голосование.

 

ГОЛОВА.  Я ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації". Реєстраційний номер 5043-4. Доповідачем був Астров-Шумілов.  Прошу голосувати.

 

17:02:29

За-363

За основу прийнято.

Нема заперечень, щоб ставити на голосування в цілому за пропозицію комітету? Ставлю на голосування про прийняття в цілому як закон проекту Закону України про внесення змін до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації". Реєстраційний 5043-4.

 

17:03:09

За-362

Закон прийнято.

Тепер номер  законопроект 5043-5, будь ласка.

 

17:03:24

МАТВЄЄВ В.Й.

Комитет по вопросам экономической политике, управления  народным хозяйством, собственности и инвестиций рассмотрел проект закона України  о внесении изменений в закон України о перечне объектов права государственной  собственности  не подлежащих приватизации внесены народным депутатом Терещуком. Предлагается исключить из перечня объектов не подлежащих приватизации Матусовский государственный племенной завод.

Главное научно-экспертное управление Аппарата Верховной Рады  в целом поддерживает законопроект, поскольку  племенные заводы в соответствии со статьей 5 Закона "О приватизации государственного имущества" не отнесены к предприятиям, которые не подлежат приватизации в  связи с их общегосударственным значением.

Поддерживает принятие этого законопроекта и Специальная контрольная комиссия по вопросам приватизации, Комитет по вопросам аграрной политики и земельных отношений, Кабинет Министров.

Комитет по вопросам экономической политики, управления народным хозяйством, собственности и инвестиций поддержал законопроект народного депутата Терещука и предлагает Верховной Раде принять его за основу, а в случае, если не будет замечаний, то в соответствии со статьей 6.5.5  Регламента Верховной рады принять во втором чтении и в целом.

Позиция здесь и отношение точно такое же, как и по самому первому законопроекту по Егельницкому конному заводу: все разворовано, осталась только земля, которая не  используется, не приносить пользу ни людям, ни членам этого колхоза, которые оказались  ущемленные  в результате того, что происходит.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Я ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття за основу проекту Закону  України про внесення змін до Закону України "Про перелік об'єктів  права державної власності, що не підлягають приватизації" (реєстраційний номер  5043-5, автор народний депутата Терещук). Прошу голосувати.

 

17:05:24

За-185

Що комітет з цього приводу думає?

 

МАТВЄЄВ В.Й.Законопроект отклоняется.

 

ГОЛОВА. З мотивів, будь ласка, Семенюк. З мотивів відхилення цього законопроекту, очевидно.

 

17:05:50

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Шановні колеги! Дійсно, вже племінного господарства відповідно до наказу Міністерства АБК переведений в інші підприємства і займаються цією справою. Фактично не велика кількість громадян, які працюють на цьому підприємстві можуть ще самі згуртуватися і можуть при розпаюванні землі підняти це підприємство. До нас в Верховну Раду надійшли звернення більше 200 чоловік. Вони приїжджали до мене на прийом і до представників інших фракцій, в тому числі і до фракції комуністів до Олександра Миколайовича Ткаченка, до Сергія Миколайовича члена нашої комісії. Уже фактично люди самі, беручи ці паї, зможуть підняти підприємство, вони вже не вірять нікому. Тому воно сьогодні в державній власності лише тільки числиться, а людям від цього ніякого  зиску. Тому хай вони розпаюють, почнуть працювати, так як сьогодні уже, не дивлячись на те, що держава ні чим не займається, вони самі його підіймуть. Дайте можливість їм самому працювати, виведіть з переліку об'єктів, які не підлягають приватизації і люди будуть знати.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, ви послухали аргументацію, я зараз поставлю на голосування: хто за те, щоб повернутися до розгляду цього законопроекту, прошу голосувати.

 

17:07:23

За-192

Рішення не прийнято, ідемо далі. Законопроект 2405-17П

 

МАТВЄЄВ В.Й. Комитет по вопросам экономической политики, управление народным хозяйством, собственности и инвестиций рассмотрел, внесенный народным депутатом Руденко проект Закону Украины о внесении изменений в закон Украины о перечне объектов права государственной собственности, не подлежащих приватизации. Предлагается исключить из перечня №1 это объекты, не подлежащие приватизации: Открытое акционерное общество "Большевик". А из перечня №2 не подлежащие приватизации, которые могут быть корпоратизированы, Керченский судоремонтный, Азовский судоремонтный заводы.

Главное научно-экспертное управление Аппарата Верховного Совета считает, что указанный законопроект может быть принят за основу. А особую дискуссию на комитете вызвало предложение об исключении из перечня не подлежащих приватизации открытого акционерного общества "Большевик". Члены комитета выразили обеспокоенность по поводу игнорирования государственных интересов в процессе использования указанным предприятиям государственного имущества.

Тем не менее комитет большинством голосов поддержал законопроект народного депутата Руденко и принял решение рекомендовать Верховному Совету принять его в первом чтении за основу. Кабинет Министров поддерживает исключение из перечня номер два двух судоремонтных заводов, поскольку они не относятся к тем видам производств, которые в соответствие со статьей пять закона о приватизации, не подлежат приватизации. Что касается "Большевика", то это предложение не поддерживается Кабинетом Министров. Так как по их информации это предприятие единственное в Украине, которое занимается ремонтом зенитно-ракетного комплекса "С-300" и "ПС", и другой военной техники.

Минтранс считает преждевременным исключение из перечня не подлежащих приватизации Керченского и Азовского судоремонтных заводов, поскольку он не предусматривает экономической целесообразности приватизации этих предприятий в ближайшее время. Специальная контрольная комиссия по вопросам приватизации предлагает воздержаться от этого законопроекта. Комитет по вопросам строительства, транспорта и связи, а также по вопросам промышленной политики,  предпринимательства не поддерживает законопроекты и предлагает его отклонить.

Что касается открытого акционерного общества "Большевик". Здесь действительно нужно очень серьезно разобраться, как это предприятие, имеющее стратегическое значение, превратилось в открытое акционерное общество. И для этого не нужно создавать никакую комиссию. У нас есть специальная комиссия по приватизации, которая должна в этом разобраться и передать дело в прокуратуру в защиту государственных интересов.

 

ГОЛОВА. Автор проекту Руденко. Мікрофон, будь ласка. Прошу уваги.

 

17:10:18

РУДЕНКО Г.Б.

Дякую. Перш за все я хотів би сказати про те, що люди, які займаються активною приватизацією, зараз  здебільшого політиками народом називають олігархами. Ну, називаємо так.  Але всі лають олігархів, але всі мріють працювати на компаніях, які приватизовані, на підприємствах, які приватизовані, отримувати нормальну заробітну плату.

Тому якщо сьогодні на етапі передвиборних агітацій взагалі цей проект по приватизації піддається політичним спекуляціям, я пропоную перенести його на більш пізніший термін, а саме після президентських виборів знову поставити на голосування. Дякую за увагу.  Тому я прошу перенести на два місяці.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, позиція комітету, будь ласка.

 

МАТВЄЄВ В.Й. Поставить на голосование. Комитет не поддерживает принятие этого... Вернее, комитет большинством голосов поддержал этот законопроект, фракция коммунистов не будет поддерживать.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, оскільки виникла така колізія, давайте таким чином: ми вже розглянули цей проект, але автор проекту просить його перенести.

Я ставлю на голосування... Заспокойтеся!

Я ставлю на голосування, щоб вирішила сесійна зала: хто за те, щоб відкласти розгляд цього законопроекту, враховуючи обгрунтування автора цього законопроекту? Йдеться про номер 2405-17-п.

 

17:12:04

За-118

Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону, реєстраційний номер 2405-17, автор народний депутат Руденко, про внесення змін до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації".

 

17:12:40

За-88

Рішення не прийнято. Яка пропозиція з цього приводу?

 

МАТВЄЄВ В.Й. Снять с рассмотрения.

 

ГОЛОВА. Давайте, шановні колеги, ми ж завжди так: поставимо про направлення на повторне перше читання проекту цього закону.

Будь ласка, на повторне перше читання. Йде голосування.

 

 17:13:13

За-87

Проект відхилено.

По фракціях? Будь ласка, по фракціях: "Наша Україна" - 0, "Регіони України" - 0, комуністів - 0, фракція СДПУ (о) - 30, "Демініціативи", "Народовладдя" - 7, "Трудова Україна" - 21, Народна аграрна - 1, СПУ - 0, Блок Тимошенко - 0, "Союз" - 17, НДП, промисловці і підприємці - 0, "Центр" - 10, "Позафракційні" - 1. Тепер законопроект 5082.

 

17:13:57

МАТВЄЄВ В.Й.

Комитет по вопросам экономической политики, управления народным хозяйством, собственности и инвестиций рассмотрел проект закона о внесении изменений в перечень объектов, не подлежащих приватизации, внесенный Кабинетом Министров Украины.

Законопроектом предлагается включить в перечень номер два объекты, не подлежащие приватизации, но которые могут быть корпоратизированные, открытое акционерное общество "Турбоатом", которое относится к перечню предприятий, имеющих стратегическое значение для экономики и безопасности государства, и занимает монопольное положение на общегосударственном рынке по производству паровых и гидравлических турбин.

Главное научно-экспертное управление Аппарата Верховной Рады, Специальная контрольная комиссия по вопросам приватизации, комитеты по вопросам промышленной политики и предпринимательства и по вопросам топливно-энергетического комплекса, ядерной политики и ядерной безопасности поддерживают этот законопроект и предлагают принять его за основу.

Комитет также поддержал законопроект и предлагает Верховной Раде принять его за основу. А в случае, если к нему не будет замечаний, то в соответствии со статьей 6.5.5 Регламента Верховной Рады принять во втором чтении и в целом. Это принято большинством голосов.

есть особое мнение. В связи с тем, что это действительно предприятие, имеющее стратегическое значение для государства, обеспечения его безопасности, занимает мопольное положение на общегосударственном рынке по производству паровых и гидравлических турбин, есть предложение, было мнение такое: не включать его в перечень предприятий, которые могут быть корпоратизированы, потому что это скрытый путь растаскивания предприятия по частям.

Поручить, вернее специальная контрольная комиссия должна разобраться как такое предприятие могло стать открытым акционерным  обществом. То есть, поступить точно так же, как из заводом "Большевик".

 

ГОЛОВА. З мотивів Зварич, будь ласка.

 

17:15:50

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановні колеги, тут доповідач не все сказав про що йдеться в цьому законопроекті. Кабінет Міністрів України пропонує дійсно включити відкрите акціонерне товариство "Турбоатом" до переліку об'єктів, які не підлягають приватизації, але - я, власне, на цьому роблю окремий акцент - Кабінет Міністрів України пропонує, щоб ми дозволили на...... корпоратизацію цього підприємства, тобто мені видається, що це практично одне й те саме. Я тому на цьому роблю акцент, щоб все ж таки народні депутати України могли більш свідомо зробити свій вибір.

 

МАТВЄЄВ В.Й. Я же на это и обратил внимание, что корпоратизация - это растаскивание предприятия по частям.

 

ГОЛОВА.  Я ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття за основу

Проекту Закону України про внесення змін до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" . Реєстраційний номер 5082. Йдеться про  "Турбоатом", відкрите акціонерне товариство.

 

17:17:12

За-159

Рішення не прийнято. Пропозиція комітету.

 

МАТВЄЄВ В.Й. Снять с рассмотрения. Отклонить.

 

ГОЛОВА. Пропозиція уряду. Уряд що думає з цього приводу. Це урядовий законопроект. Ващевський, будь ласка.

 

______________. Я  хотів би ще раз звернути увагу, всі виступаючі в цьому залі сьогодні сказали про те, що необхідно  включити "Турбоатом" до переліку, які не підглягають приватизації. Більше того, державну власність...........закріплено.......5...... акція.

Включити і не дозволити йому, цьому підприємству не приватизовуватися. Ви трішечки не розібралися, і я просив би ще раз повернутися, принципове питання по цьому підприємству, стратегічне, в Україні відоме, його  треба включити до переліку "не підлягає приватизації".

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Тут виникли дискусії. Давайте  3 хвилини, запишемося, обміняємося думками. На табло прізвища народних депутатів, що записалися. Манчуленко Георгій, будь ласка. Потім Катерина Самойлик.

 

17:18:28

МАНЧУЛЕНКО Г.М.

Георгій Манчуленко, 203 округ,  Українська народна партія, Блок Віктора Ющенка.

Шановний Голово і шановний доповідачу! Я думаю, що таке  стратегічне підприємство не повинно повторити долю Криворіжсталі, не менш вагомого підприємства для економіки і для безпеки України.

Зважаючи на те, що воно є відкритим акціонерним товариством  на сьогоднішній день з незрозумілих причин,  і це може мати базу для того, щоб у майбутньому  його приватизувати. Для того, щоб цього не сталося, ми повинні прийняти чітке рішення: включити це підприємство у перелік  об'єктів, які не підлягають приватизації, і чітко зазначити, що воно не підлягає і корпоратизації. Тобто ми включаємо його у перелік  підприємств, які не підлягають приватизації і не підлягають корпоратизації. Якщо ми так запишемо, у такому варіанті можна спокійно голосувати. Дякую.

 

ГОЛОВА. Катерина Самойлик, будь ласка.

Станіслав Гуренко, будь ласка. Мікрофон, будь ласка, Станіслава Гуренка.

 

17:19:57

ГУРЕНКО С.І.

Шановний  Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Нащо ми будемо один одного дурити. Є лінія, одні за приватизацію, інші проти приватизації. Ми не підтримуємо, наша фракція, наші лідери, не підтримують приватизації, а особливо звертаємо вашу увагу, такої, як  зараз це робиться. Приватизація всупереч закону, приватизація всупереч інтересам народу. Коли такі підприємства, які звучать сьогодні тут з трибуни, протягують, намагаються їх будь-яким способом зробити приватними. І ясно, що зараз спішать, тому що напередодні президентських виборів треба приділити тим, кому це потрібно, а не будь-кому.

Ми категорично виступаємо проти приватизації. Як Голова комітету по власності я хочу сказати, що не треба вводити людей в оману. Є чітко визначені категорії - підлягають чи не підлягають. Це підприємство не підлягає приватизації і нічого туди дописувати. Спасибі.

 

ГОЛОВА. Ярослав Сухий, будь ласка.

 

17:21:09

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, як на мою думку, ми маємо зараз справу з самим звичайним і елементарним непорозумінням. Ті, котрі не хочуть, щоб "Турбоатом" було приватизовано, повинні голосувати за законопроект, а не проти. Ми повинні підтримати цей законопроект, якщо ми хочемо щоб "Турбоатом" не було приватизовано.

Ще одне. Кожна приватизація так чи інакше має якісь соціальні наслідки. В даному випадку колега Манчуленко по-моєму дав нормальне зауваження. Давайте ми з'ясуємо. Нехай Голова профільного комітету доповість чи ми маємо можливість зняти зразу і корпоративні права, аби зняти будь-які підозри, що хтось за цим законопроектом ховає якусь політику.

І ще одне, останнє, за 15 секунд. Перестаньте, в кінці кінців, пхати політику там, як казав Іван Степанович, де вона не ........

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Володимир Йосипович, і будемо завершувати.

 

17:22:27

МАТВЄЄВ В.Й.

Здесь вносились несколько предложений, которые можно было бы рассмотреть, но возникают разные сложности.

Во-первых, я хотел бы отметить позицию "Трудовой Украины", они все-таки хотят внести в перечень предприятий, которые могут быть при корпоратизированы. То есть, пойти по пути, по которому уже розтащеные, значит, предприятия, которые занимают монопольное положение на рынке. Например, Черноморский Судостроительный завод - единственное предприятие в Европе, которое могло строить авианосцы. Сегодня путем корпоратизации оно полностью приватизировано. Путем корпоратизации.

Значит, есть другой путь. Предлагается другой путь. Включить в перечень предприятия не подлежащие к приватизации. Есть одна проблема, 26 процентов акций этого предприятия продано. Поэтому есть такое продложение отклонить этот законопроект, Специальной контрольной комиссии разобраться как могло попасть это предприятие в перечень, которые или в состав акционерных предприятий, кому проданы эти акции и тогда принимать решение. Но, решение должно быть такое, это предприятие приватизироваться не должно.

 

ГОЛОВА. Так, шановні колеги! Коли ми ставили на голосування про прийняття за основу цей проект, проголосувало 159 людей. Комітет  не пропонує направляти на повторне читання чи повертатися до розгляду. Значить, законопроект відхилено. Йдемо далі. З мотивів Семенюк, будь ласка.

 

17:23:48

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Шановні колеги! Підприємство Турбоатом не входить ні до переліку об'єктів, які підлягають приватизації, ні до переліку, які підлягають корпоратизації. Воно знаходиться поза межами закону.

І сьогодні воно відповідно до указів Президента попередніх, які діяли на період указотворення фактично частково приватизовано. Для того, щоб зберегти хоч трошки можливість цього підприємства ми можемо піти по слідуючому шляху, тому що спеціальна контрольна комісія ми детально вивчали, щоб зберегти це підприємство за державою давайте включимо хоч частину до переліку об'єктів, які  не підлягають приватизації, але можуть бути корпоратизовані. Перед цим ми з вами прийняли закон, в якому заборонили частки передавати, розбереться спеціальна контрольна комісія. Давайте хоч в першому читанні доповімо вам в залі, але ми хоть те, що просить Кабінет Міністрів, що можна спасти, давайте хоч спасемо. Якщо ми зовсім нічого не будем голосувати, то воно піде з молотка і без нашої з вами участі.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, оскільки виникла тут колізія, я поставлю на голосування :хто за те щоб повернутися до розгляду цього питання? І все. Прошу визначатись.

 

17:25:20

За-215

Рішення не прийнято.

Будь ласка, йдемо далі. Будь ласка, проект 50-43-3-7.

 

МАТВЄЄВ В.Й. Комитет по вопросам экономической политики, управления народным хозяйством, собственности и инвестиции,  8 сентября рассмотрел проект закона о внесении изменений  в закон Украины о перечне объектов права государственной собственности, которые не подлежат приватизации, поданные народным депутатом Украины Руденко и Круком. Законопроектом предлагается: исключить из перечня объектов права государственной собственности, которые не подлягают, не подлежат приватизации, однако могут быть корпоратизированы 6 судоремонтных, 6 судоремонтных заводов. Главное научно-экспертное управление аппарата Верховной Рады Украины еще в июне  подал свое заключение, в котором считается, что законопроект может быть принят в том случае, если в состав имущественного комплекса, предложенного для этих предприятий, не входят причалы всех категорий и назначений, гидрографических сооружений, набережных причалов,  защитных сооружений, системы сигнализации, которые в соответствии с пунктом "г" части третьей статьи 5 Закона Украины "Про приватизацию государственного имущества" не подлежат приватизации.

Ну, и обобщая  их замечания по результатам  рассмотрения в первом чтении закон может быть принят за основу с учетом высказанных замечаний и предложений.

Комитет большинством голосов поддержал  проект  Закона Украины о внесении изменений в Закон Украины "О перечне объектов права государственной  собственности, которые не подлежат приватизации", поданный народными депутатами Руденком и Круком, и подготовил решение рекомендовать Верховному Совету принять его за основу.

Вместе с тем, обращая ваше внимание на то, что большинство из этих шести судоремонтных заводов являются рентабельными предприятиями, они находятся в ведении Министерства транспорта, рентабельного министерства, имеющего колоссальную прибыль, которое могло бы пополнить оборотные средства тех предприятий, которые попали в затруднительное положение и в значительной мере поправить там ситуацию.

Министерство транспорта по двум судоремонтным заводам из этих вносит предложение. Поэтому я считаю, лично мое мнение, или особое мнение, которое было высказано и на комитете: нецелесообразно приватизировать эти предприятия.  Прошу ставить на голосование.

 

ГОЛОВА. Немає заперечень поставити на голосування?

З мотивів, будь ласка, Матвієнков.

 

17:28:17

МАТВІЄНКОВ С.А.

Уважаемые коллеги, я все-таки попрошу вдуматься, прежде чем голосовать по этому законопроекту: Керченский, Одесский, Измаильский, Ильичевский, Килийский, Мариупольский судоремонтные заводы - это не просто заводы, это, практически, порты, это целые комплексы, которые предлагается сегодня пустить под приватизацию. Я призываю вас не голосовать за этот законопроект, поскольку мы отклонили 17-й законопроект перед этим, а по Мариупольскому судоремонтному заводу, я повторяю и настаиваю: комиссии разобраться, куда делся Мариупольский судоремонтный завод, почему на его месте существует ООО. Почему он вошел уставным фондом в транспортную компанию? И как получилось, что государство потеряло контроль над таким предприятием? Спасибо.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації". Реєстраційний номер 5043-7. Автори  - народні депутати Руденко і Крук.

 

17:29:29

За-31

Добре, по фракціях, будь ласка.

Наша Україна - 3, Регіони України - 0, Фракція комуністів - 0, СДПУ(о) - 17, "Демініціативи", "Народовладдя" - 0, Трудова Україна - 1, Народна аграрна - 4, СПУ - 0, Блок Тимошенко - 0, Союз - 2, НДП і "Промисловців і підприємців" - 3, Центр - 0, Позафракційні - 1.

Рішення не прийнято.

По законопроект 6090, будь ласка.

 

МАТВЄЄВ В.Й. Комитет по вопросам экономической политики и управления народным хозяйством, собственности, инвестиций 8 сентября рассмотрел законопроект Украины о внесении изменений в Закон Украины "О перечне объектов права государственной собственности, которые не подлежат приватизации", поданный народным депутатом Украины Зайцем.

Законопроектом предлагается исключить из перечня объектов права государственной собственности, которые не подлежат приватизации, перечень номер один к закону Украины "Совхоз .................". Главное научно-экспертное управление Аппарата Верховной Рады Украины считает, что по результатам рассмотрения в первом чтении законопроект может быть взят за основу с учетом высказанных замечаний и предложений. Комитет поддержал проект закона о внесении изменений в Закон Украины "О перечне объектов государственной собственности, которые не подлежат приватизации", поданный народным депутатом Украины Зайцем, и принял решение рекомендовать Верховному Совету Украины принять его за основу. А ситуация здесь сложилась та же самая, что и по конезаводу и по племзаводу, о котором я докладывал раньше.

Предлагает принять в первом чтении. А если не будет замечаний, то в другом чтении и в целом.

 

ГОЛОВА. Заєць з мотивів, будь ласка. Потім Баранівський. Володимир Заєць, фракція СДПУ(о). Будь ласка, мікрофон.

 

17:31:31

ЗАЄЦЬ В.В.

Шановні колеги, я хочу ще раз наголосити, що в даному випадку мова не йде про приватизацію великих об'єктів, які складають стратегічне значення для держави. Мова йде про елементарне розпаювання 2 300 гектарів між 680 пайовиками одного населеного пункту, єдиного на всю Житомирську область. Просто виконати ті конституційні, законні права, якими на сьогоднішній день люди просто лишилися обділеними. Прошу підтримати цей законопроект.

 

ГОЛОВА. Олександр Баранівський, фракція Соціалістичної партії.

 

17:32:09

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Дякую, Володимире Михайловичу. Фракція соціалістів, Олександр Баранівський.

Шановні колеги, я працював у цьому районі і добре знаю це господарство. Це звичайний радгосп був, який вирощував лікарські рослини. Останніх 10 років він жодного гектара лікарських рослин не вирощує, а вирощує звичайні культури, і в основному - зернову групу. Всі господарства в Житомирській області розпайовані. Одне це не розпайовано. І, знаєте, збурення йде в колективі вже чотири роки. Ще минулого скликання депутати виїжджали, ми їх просили допомогти в цій ситуації. Але тоді не йшло об'єднання республіканське, яке займається вирощенням лікарських рослин. І сьогодні вони для цього визріли. Тут єдине тільки є побоювання: щоб воно не пішло під приватизацію, а, як сказав колега, що воно повинно бути розпайовано.

Спеціальна контрольна комісія теж це питання розглядала і підтримує. І ми ще вимагаємо, щоб були ліквідовані накази Міністерства АПК щодо заборони на землю, на її розпаювання. Тому підтримайте, будь ласка...

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я ставлю на голосування пропозицію комітету: про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" щодо виключення радгоспу "Більковецький" з переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації. Реєстраційний номер 6090.

 

17:33:54

За-263

Рішення прийнято.

Я ставлю на голосування  пропозицію комітету про прийняття проекту  цього закону в цілому як закон. Реєстраційний номер 6090. Там якісь там  доповнення можуть бути,  шановні колеги.

 

17:34:19

За-272

Закон прийнято.

З мотивів Сергій Терещук, будь ласка.

 

17:34:30

ТЕРЕЩУК С.М.

Шановний Володимире Михайловичу, я звертаюся до вас з проханням поставити про направлення на повторне перше читання законопроект по Матусівському держплемрадгоспу.

Справа в тому, що по Ягільницькому прийняли аналогічне рішення, а тут не змогли прийняти. Я прошу.

 

ГОЛОВА.  Шановні колеги, я... Семенюк в мотивів. Будь ласка, Валентина Петрівна Семенюк.

 

17:34:58

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція соціалістів. Шановні колеги, аналогічне рішення ми прийняли і по Надгірнянському підприємству. Тільки що по Житомирській області. Аналогічна ситуація і по тому проекту закону, про який говорив тільки що Терещук. Ну якщо ми не прийняли в цілому, то давайте хоч відправимо на повторне перше читання, і ми ознайомимо всіх керівників фракцій для того, щоб ви зрозуміли, що це аналогічна ситуація. Той самий радгосп, який вже фактично не займається вирощенням племінної худоби, а може бути розпайована земля і люди зможуть працювати як  колективне підприємство чи приватний сектор, як вони забажають. І я думаю, що та  пропозиція, про яку говорить Сергій Миколайович, він сьогодні має місце. Дякую.

 

ГОЛОВА.  Ігор Юхновський, будь ласка. Олег Юхновський. Вибачте.

Група  "Демократичні ініціативи"і Народовладдя. Мікрофон.

 

17:35:56

ЮХНОВСЬКИЙ О.І.

Дякую, Володимире Михайловичу. Шановні колеги, я все-таки прошу підтримати проект 5043-5 і не на повторне перше читання. Його необхідно проголосувати в першому читанні і в цілому.

Шановні колеги, давайте підтримаємо тих працівників, тих громадян, які сьогодні не мають ні заробітної плати, ні майна, то принаймні отримають завтра пай, ми дамо можливість розпаювати  господарство. І, принаймні,  у перспективі отримати хоч якусь орендну плату за ці паї.

Шановні колеги! Адже  поряд  всі господарства розпайовані. Ми сьогодні поставили у нерівні умови тих працівників, які працюють  поряд із цим господарством. Я прошу  просто, давайте проголосуємо, тут немає абсолютно ніяких проблем  і підтримаємо тих громадян, працівників, які звертаються з цього господарства.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Я прошу, давайте я поставлю на голосування, ми визначимося. Давайте таким чином. Коли прозвучала пропозиція прийняти рішення, то я поставлю на голосування, що ви визначилися щодо пропозиції про повернення до розгляду цього законопроекту.

Я ставлю на голосування. Хто за те,  щоб повернутися до розгляду законопроекту 5043-5? Аргументація щойно прозвучала. Прошу голосувати.

 

17:37:18

За-290

Прийнято.

Я ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття за основу проекту закону  номер 5043-5. Прошу голосувати.

 

17:37:44

За-303

Рішення прийнято.

Тепер я ставлю пропозицію комітету про схвалення у цілому, як закон, проекту Закону  про внесення змін до закону Україні про перелік об'єктів права  державної власності, що не підлягають приватизації" (реєстраційний номер 5043-5). Прошу  голосувати.

 

17:38:15

За-295

Закон прийнято.

З мотивів Кармазін, будь ласка. Потім Семенюк.

 

17:38:30

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Ми з вами, сьогодні у мене важке враження на серці. Не прийняли правильного рішення по відкритому акціонерному товариству Турбоатом. Ми допустили з вами, виконавча влада, точніше, не ми, а ми безконтрольність допустили, що воно перетворилося в відкрите акціонерне товариство. Зараз треба було  приймати доручення Контрольної комісії з приватизації. правоохоронних комітетам і приймати рішення про включення до переліку, які не підлягають приватизаціі і крапка. Саме про це просив нас і представник уряду. Більшість підтримує уряд і мала б за це проголосувати. опозиція, яку я представляю також підтримає в цьому питанні уряд. бо не можна дати розтаскати таке підприємство. Я прошу повернутися до цього питання і прийняти державне виважене рішення.

Володимире Михайловичу, я звертався до вас під час розгляду питання. Давайте  приймемо.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, справа в тім, що треба підготувати з цього приводу законопроект. Семенюк Валентина Петрівна потім Станіслав Іванович Гуренко. Я вже оголошував, що буде Семенюк.

 

17:39:49

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція соціалістів.

Шановні колеги! Перш за все я хочу сказати і попросити Володимира Михайловича дати доручення в зв'язку з тим, що прийняли рішення по підприємству "Надгірнянське" рекомендувати Міністерство АПК ліквідувати наказ 199 щодо міжгосподарської власності, щоб ми не втрутилися цим законом у ту міжгосподарську власність, яка є. Це постанова, вірніше, наказ Міністерства АПК від 26 червня 1997 року. Це дуже суттєве як протокольне доручення, я попрошу його дати.

І щодо Турбоатом. Спеціальна контрольна комісія розглядала це питання. Воно створено у відповідності до указів Президента і можна його сьогодні врятувати, хоча би так, як я говорила, включивши до корпоратизації. А. закон, який ми прийняли перед цим і Президент підпише дасть можливість нам в подальшому розібратися з цим підприємством. А, так його розтягнуть  без Верховної Ради. І дійсно не буде ніяких тормозів у цьому плані. Ви знаєте, як працює сьогодні прокуратура.

 

ГОЛОВА. Станіслав Іванович Гуренко, голова комітету. Будь ласка, мікрофон увімкніть.

 

17:40:56

ГУРЕНКО С.І.

Спасибі. Шановні колеги, шановний Володимире Михайловичу. Кожен народний депутат має право на особисту думку. Я тільки хотів звернути вашу увагу на одне. Давайте йти визначеним законом шляхом. Я категорично проти приватизації цього заводу "Турбоатом". Категорично, як і проти багатьох інших.

Але. Оце скільки ми уже говоримо, можна вже тричі було написати законопроект і зареєструвати його - про зміни у переліку підприємств, які не підлягають приватизації. От і все. І не треба нікому давати доручень, тягати папери туди, сюди. Я вам обіцяю, сьогодні буде зареєстрований законопроект. У нас у вівторок засідання комітету. Я не знаю, яким буде рішення комітету, але я вам гарантую, що у наступний вівторок комітет розгляне це питання і винесе його до залу.

Наша позиція, позиція комуністів у комітеті, і багатьох народних депутатів - не допустити приватизації, під яким би соусом вона не подавалася. Тому давайте законопроект, все буде вирішено. Спасибі.

 

ГОЛОВА. Цибенко Петро Степанович, з мотивів. Будь ласка.

 

17:42:09

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі, Володимире Михайловичу. Шановні колеги, я дивлюся, що так захопився зал сьогодні поділом, приватизацією, питаннями, що в котре я спостерігаю, щодо змін до Закону про стан ветеранів війни, гарантії соціального захисту, до Закону про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, до Закону про статус дітей війни ми в котре, як це було протягом року, не дійдемо.

То я дуже прошу вас, шановний Володимире Михайловичу, а я бачу, що не дійдемо до цих законів, що хоча би завтра зранку ми розпочали з цього блоку законів, вони рік переносяться на більш тривалий час. Я дуже прошу, хоча би завтра розпочати засідання з цього блоку законів.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, це дуже справедливе зауваження. А ми домовилися таким чином, що у нас які законопроекти не розглянули, вони переходять на наступний день, і завтра вони будуть фактично першими.

Шановні колеги, прошу уваги. У нас тут є один законопроект на повторне перше читання. Це проект Закону про внесення змін до Закону України "Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю" (щодо боротьби з комп'ютерною злочинністю).

Хто від комітету буде доповідати? Є голова комітету? Є доповідач від Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю?

(Ш у м   у   з а л і)

Ніхто не згадував прізвища вашого.

Немає доповідача? Немає.

Оголошується до розгляду проект Закону  про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

(Ш у м   у   з а л і)

Ну, не згадували вашого прізвища. Да ні, не було такого. Ну, що ви!

(Ш у м   у   з а л і)

Оголошується до розгляду проект Закону  про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", реєстраційний номер 5139, 5268, 5442.

Я прошу, заспокойтеся.

Шановні колеги, будемо взаємно ввічливі.

Доповідачі Миримський, Кульчинський, Шкляр.

Є Миримський? Будь ласка.

Кульчинський Микола, будь ласка.

 

17:44:45

КУЛЬЧИНСЬКИЙ М.Г.

Шановний Володимир Михайлович, шановні народні депутати!

Минулий рік був роком осіб з обмеженими можливостями. Ми провели парламентські слухання про підсумки проведення в Україні в  2003 році року людей з інвалідністю щодо забезпечення соціальних, економічних, правових і конституційних гарантій у сфері соціального захисту та реабілітації інвалідів.

Прийняли і відповідну постанову, в одному з пунктів якої говориться, цитую: "Вжити заходів щодо вдосконалення і покращання пенсійного забезпечення осіб з обмеженими можливостями.

Законопроект, який пропонується вашій увазі, і є скромною спробою втілити в життя рекомендації вищезгаданих парламентських слухань. Я прошу уваги. Моя поправка до статті 33 Закону  про загальнодержавне обов'язкове пенсійне страхування є, по суті, відновленням норми, яка була у законі про пенсійне забезпечення і базується на численних листах, що приходять з різних куточків і областей України до нас, у Комітет з питань пенсіонерів, інвалідів та ветеранів. Інвалід 2-ої групи, який має 40 років страхового стажу не може зрозуміти: чому розмір його пенсії не може відповідати розміру пенсії за віком, за віком. Не йдеться тут про  зміну виду пенсії, як це подається в записці аналітичного управління. Повторюю: йдеться про розмір інвалідської пенсії, яка має відповідати розміру пенсії за віком, при наявності трудового стажу 20-25 років і більше. В разі зняття інвалідності, скажімо з інваліда 3-ої групи, то, звичайно, тоді змінюється і вид пенсії. Такий підхід відповідає і духу закону про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Адже ці люди виплачували страхові внески, що є головною умовою призначення пенсії в новому пенсійному законі. Окрім того, якщо залишити 33-тю статтю у такому вигляді як вона є, то скажемо інвалід 2-3-ої групи, які сплачували страхові внески, один протягом 5-ти років, а другий протягом 30-ти років при однаковій зарплаті отримуватимуть однакову пенсію - це не справедливо і звужує соціальні права тієї категорії інвалідів, що мають трудовий стаж 20-25 і більше років. А це, всі ми знаємо, не допускається Конституцією України. Взагалі, світ накопичив величезний досвід соціального захисту та соціальної реабілітації інвалідів. Організація Об'єднаних націй визначила, що питання інвалідності належить до сфери прав людини, були  вироблені стандартні правила забезпечення рівних можливостей для інвалідів, всесвітня програма дій, щодо інвалідів, ряд інших, не менш важливих документів. Не мало зробила і Україна, нам є тут чим пишатися, хоч як говориться у рекомендаціях парламентських слухань, цієї праці ще не достатньо. Так хіба ми цього не бачимо в житті? Не в одного з нас не раз стискалося серце на зустрічах з інвалідами, і пекло прагнення хоч у чомусь покращити умови їхнього життя. А це життя майже трьох мільйонів людей, і їхні проблеми...

 

ГОЛОВА. Дякую, Микола Георгійович.

Народний депутат Шкляр Володимир Борисович, будь ласка, ваш законопроект. Надрага Василь Іванович є? Дякую.

 

17:48:30

ШКЛЯР В.Б.

Уважаемый председатель, уважаемые коллеги. Законопроект направлен на восстановление социальной справедливости по отношению к тем гражданам, кто имел сезонные колебания заработков. В чем суть проблемы?

Статья 41 Закона об обязательном государственном пенсионном страховании устанавливает, что для расчета пенсий берется лишь та часть заработной платы, которая не превышает коэффициент 5,6 размера средней заработной платы по стране. В итоге: при одинаковой годовой заработной плате тем пенсионерам, зарплата которых выплачивалась по итогам года или сезона, начисляются пенсии меньшего размера, чем пенсионерам, которые получали эти пенсии, зарплаты равномерно, в частности это касается работников сельского хозяйства, многие из которых получали заработок в конце года. При этом в другие месяцы их заработная плата могла быть минимальной или вообще отсутствовать. Кстати, это одна из причин крайне низких пенсий в сельском хозяйстве.

Для устранения несправедливости в начислении пенсий законопроектом предлагается применить ограничения в средней заработной плате по стране к отдельным месячным выплатам, а к среднемесячной зарплате граждан за соответствующий период.

Реализация закона не требует дополнительных бюджетных расходов, однако в некоторой мере увеличатся расходы Пенсионного фонда. Подчеркиваю: со всех этих выплат высчитывались пенсионные взносы. Прошу поддержать.

 

ГОЛОВА. Дякую, Володимир Борисович.

Василь Івановчи Надрага, голова підгомітету Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів. Підготуватися Альошину Валерію.

 

17:50:22

НАДРАГА В.І.

Уважаемые коллеги, Комитет по делам пенсионеров, инвалидов, ветеранов, рассмотрев законопроекты под номерами 5139, 5268 и 5442, указав на те недостатки, которые в них существуют и в данном случае предложив как идею согласиться с предложениями авторов, согласиться с позицией нашего Научно-экспертного совета и поэтому мы предлагаем данные законопроекты принять в первом чтении. Все претензии и замечания и иные предложения на эту тему рассмотреть и доработать ко второму чтению. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Дякую. Сідайте, будь ласка. Уряд. Позиція уряду, будь ласка. Олена Василівна Гаряча.

 

ГАРЯЧА О.В. 

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Уряд безперечно підтримує всі пропозиції народних депутатів щодо поліпшення пенсійного забезпечення громадян. Ми не можемо не відзначити, що законопроект народного депутата Шкляра є актуальним і уряд його підтримує. Єдине, що Науково-експертне управління зробило ряд зауважень, які носять редакційний характер і тому можливо треба прислухатися до рішення комітету і прийнято  його у першому читанні, доопрацювавши до другого читання дуже оперативно.

Що стосується законопроекту  народного депутата  Миримського, це теж питання є актуальним і уряд його підтримує. Але Науково-експертне управління теж зробило юридичні зауваження до законопроекту і без перебільшення всі ці три законопроекти треба прийняти в першому читанні, доопрацювавши їх до другого читання.

Володимире Михайловичу, шановні, що стосується по інвалідам, то є пропозиція  Федерації профспілок України. Не всі  інваліди є рівними. Наприклад, 1 група безперечно ми підтримуємо уряд. 2-га група можна вирішувати питання. 3-а група є працездатна і тому однакові підходи визначати для всіх це можна буде поправити,  конкретизувати на друге читання. Ми підтримуємо пропозицію комітету оперативно доопрацювати на друге читання і розглянути  їх у другому читанні, а сьогодні прийняти за основу у першому читанні.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Йдеться про те, щоб прийняти за основу проект.  Якщо не буде зауважень у когось із присутніх, ми  будемо  тоді розглядати у цілому.

Немає потреби обговорювати нам цей законопроект? Треба обговорювати? Тоді, значить, переходимо до обговорення.

Юрій Кармазін, будь ласка, фракція "Наша Україна". Підготуватися Соломатіну.

Продовжуємо нашу  на 15 хвилин, щоб завершити розгляд цього питання. Немає заперечень?

Юрію Анатолійовичу, будь ласка. Підготуватися Юрію Соломатіну.

 

17:53:22

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати! Запропоновані проекти накінець-то розв'яжуть частину соціальних клубків, які є  щодо несправедливого призначення пенсії.

Я почну з останнього законопроекту Шкляра. Пропонується  абсолютно позивні запропоновані зміни, і вони  будуть направлені на усунення дискримінації по відношенню до окремих категорій працівників, заробіток яких мав значні сезонні коливання. Особливо це стосується працівників сільського господарства. Вони отримують  і найменші пенсії, і сьогодні просто животіють.  Тому, я думаю, що  у цьому законі фактично немає тих змін, які треба вносити, і він може бути  розглянутий і підтриманий і за основу, і прийнятий у цілому.

 Що стосується законопроекту, який доповідав сьогодні народний депутат Кульчинський,  про внесення змін до статті 33 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", то його метою є також посилення соціального захисту саме інвалідів і надання можливості за їх вибором призначати  пенсію по інвалідності в розмірі пенсії за віком, за наявності у чоловіків 25, у жінок 20 років страхового стажу.

Те, що зараз права цих людей були порушені, це недоробка і уряду, і наших комітетів. Ми  не могли узгодити це і розібратися, що там є колізія. І ті, хто пропрацювали по 20 і 25 років фактично прирівнювалися до тих, хто працював 2 чи від 2 до 5 років - це ненормально. І це викликало образу в суспільстві, образу в цих людей, які і так є інвалідами. Тому я думаю, що і цей закон можна також приймати і в цілому за основу, і в цілому.

Що стосується третього законопроекту, то він також може бути прийнятий в цілому. Я думаю, що і та пропозиція, з якою вийшла пані Гаряча, вона конструктивна, вона, в принципі, підтримує. Просто думаю, що деякі там колізії, вони будуть заважати. Я не бачу таких серйозних колізій, які можуть завадити прийняттю цих проектів як законів в цілому. Більше того - люди просто зрадіють, що в цій ситуації, яка відбувається, коли йде страшне подорожчання цін, не зважаючи на те, що уряд говорить, що йде колосальне зростання, а рівень цін піднявся до 40 відсотків і на м'ясо, і на паливо, і на бензин, і на все. Тому це треба приймати, і приймати негайно. Дякую.

 

ГОЛОВА. Юрій Соломатін, фракція комуністів. Андрій Шкіль, підготуватися.

 

17:56:40

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановні колеги, позиція фракції комуністів і її лідера - Петра Симоненка - кандидата в Президента України з пенсійного питання відома. І останній раз вона була оприлюднена 600 тисячним тиражем, як додаток до газети "Сільські вісті". Тому мені немає чого додати до цієї позиції, котра вже дійшла до кожної сільської хати.

Хочу сказати конкретно з тих питань, які розглядаються сьогодні. Наша фракція підтримує ці законопроекти. Але я маю надати політичну оцінку цим законопроектам. Звичайно, це невеличкий такий економічний і соціальний макіяж на ту буржуазну систему пенсійного забезпечення, котра на сьогодні склалася в капіталістичній Україні. І ви подивіться, прізвища депутатів - це всі вони з буржуазної більшості або з буржуазної опозиції. І зараз напередодні виборів вони намагаються зробити добрий вигляд при поганій грі.

Шановні співвітчизники, вірте Комуністичній партії України, її кандидату у Президенти Петру Симоненку. Дякую.

 

ГОЛОВА. Андрій Шкіль, будь ласка. Немає. Леонід Черновецький, фракція "Наша Україна".

 

17:58:21

ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ Л.М.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые народные депутаты, уважаемые радиослушатели. Христианская либеральная партия Украины, Леонид Черновецкий.

По-перше, я хочу пидтрымать господина Соломатина в том, что оказывается буржуазные сволочи все ж таки подают лучшие пенсионные законы, чем Коммунистическая партия. Потому я благаю вас, пидтрымайте их, потому что людям дийсно живеться не дуже добре. И це, по-перше. И я повністю приєднуюся до попередніх колег.

По-друге, я хочу вам сказати дуже цікаву річ, що взагалі, да? Підприємці повинні мати одно пенсійне забезпечення, а державні службовці інше. І це головне. Тому, що державна служба у всьому світу вважається такою, яка заслуговує поваги.

Уважаемые законодавцы! Зробіть це негайно, тому що у нас, наприклад, да? Хоча і буржуазна сволочь, да? Але. тільки в мене більш заробляють чим на задрипаних комуністичних підприємствах до сіх пір. А пенсію отримують, да? Таку же дреную, яку сьогодні правительство нам запропонувало. Вот це є проблема.

Тому я вважаю, що головне, що треба зробити, негайно відокремити пенсійне забезпечення підприємців від державних службовців. І державним службовцям зробить пенсію і господину Соломатіну теж по більше, тому що це  дуже важлива і більш того !!! дуже велика кількість грошей для тих. хто працює вчителями, хто був інженерами іншими робітниками. ніяких проблем немає. Но. це найголовне.

А. все, що ми сьогодні можемо по убогости, не надо только меня перебивать, по убогости, что мы можем  можем сьогодні зробить, так це тільки підтримати тих, хто сьогодні заслуговує нашої уваги.  І те, що я встиг розібратися, їм треба підняти пенсію.

Но головне - це закон о ліквідації пільг, який блокують комуністи, і це саме найголовне, що ми можемо зробити в цьому парламенті.

І я, Володимир Михайлович, благаю вас: виставте цей законопроект, тому що це буде справедливо. Кожен день ми будемо продавати по "Мерседесу", це коштує мільйон гривень, і мільйон бабусь будуть мати ці гроші негайно. А таких "Мерседесів" у нас вже 10, наверное...

 

ГОЛОВА. Дякую. Оскільки згадувалися тут комуністи, репліка Соломатіна, будь ласка. Тільки не називайте прізвищ, я прошу вас.

 

18:01:41

СОЛОМАТІН Ю.П.

Дякую.  Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановні колеги і шановні радіослухачі!

Зараз ми з вами пересвідчилися, що серед тих, які кандидують на високу посаду кандидата у Президенти України, є і такі, котрі не мають нічого, що б давало їм підстави претендувати на таку високу посаду. Навіть ці люди не вивчили рідну українську мову.

Тому я хотів би таким кандидатам запропонувати, щоб вони вивчили українську мову, ніж Леонід Данилович або Микола Янович. Вивчайте, а потім вже йдіть на трибуну. Це перше.

Друге, про буржуазну сволоту. Я ні кого сволотою не називав, це притаманно цього буржуазному кандидату, мільйонеру, який має цілий парк "Майбахів" , і котрий постійно дорікає комуністам, що вони начебто...

 

ГОЛОВА. Так. Дякую. Обмінялися. Шановні колеги, ні ну ви вже. Шановні колеги, по регламенту все нормально. Ні, ні. Так прошу уваги.

Підійдіть особисто і скажіть. Будь ласка, це буде ефективніше. Не, ні. Шановні колеги, відповідно до регламенту Ви згадали Соломатіна. Соломатін взяв слово. Все. Це буде безкінечно. Ні. Я прошу Вас. Юрій. Вік. Леонід Михайлович, будь ласка. Прошу уваги, шановні колеги, я ставлю на голосування пропозицію Комітету про прийняття за основу проекту закону реєстраційний номер 5139 про внесення змін до статті 40 Закону України про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Автор проекту Миримський, прошу голосувати.

 

18:04:01

За-202

Рішення не прийнято. Я ставлю на голосування пропозицію Комітету про прийняття за основу проекту закону реєстраційний   номер 5268: про внесення змін до статті 33 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Автор проекту - народний депутат Кульчинський. Прошу голосувати.

 

18:04:37

За-303

Рішення прийнято.

Прошу уваги, шановні колеги! Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону України, реєстраційний номер 5442, про внесення змін до статті 41 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Автор - народний депутат Шкляр. Прошу голосувати за основу.

 

18:05:24

За-336

Рішення прийнято.

Шановні колеги! Оскільки комітет пропонував і зараз закцентував мою увагу, що ми повинні прийняти лише за основу, щоб він міг доопрацювати з урахуванням зауважень і оперативно винести на наш розгляд (правильно я сказав?) (Ш у м  у  з а л і)

Ну, шановні колеги, я виконую, якби комітет сказав, волю комітету. Будь ласка, на наступний пленарний тиждень винесуть - будемо остаточно голосувати.

Шановні народні депутати! Вечірнє засідання Верховної Ради України  оголошую закритим.

Завтра ми продовжуємо роботу о 10 годині в пленарному режимі за розкладом засідань на п'ятницю.

Першим буде розглядатися група  соціальних законів щодо статусу ветеранів, тобто ті закони, які ми не встигли сьогодні розглянути.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку