ЗАСІДАННЯ   ШІСТДЕСЯТ  П’ЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

17   червня   2004 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради! Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:04:31

Зареєструвалося -440

Зареєструвалися в залі 440 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, прошу прослухати оголошення. Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України інформую про входження народного депутата України Слабенка Сергія Івановича до складу депутатської групи "Центр".

Шановні колеги, перелік питань, визначений для розгляду, сьогодні у вас є. Переходимо до їх розгляду.

Оголошується до розгляду питання - проекти постанов про зміни у складі Рахункової палати. Комітет пропонує такий регламент розгляду цього питання. Доповідь голови Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Буряка Сергія Васильовича - три хвилини, відповіді на запитання до кандидатів, що пропонується для призначення на посади членів Рахункової палати. По три хвилини для кожного. Немає заперечень? От, кандидати присутні на чолі з головою Рахункової палати Валентином Симоненко.

Переходимо до розгляду питання. Будь ласка. З місця, сідайте, доповідайте. Шановні колеги, голова Комітету Володимир Стретович вимагає дати йому три хвилини для інформації. Я пояснив Володимиру Стретовичу, що це не передбачено Регламентом. Він заявив, що буде блокувати трибуну, на що я відповів, що завтра кожен депутат може також блокувати трибуну, бо в нього є, що сказати виборцям і українському народові.

Прошу уваги! Тому я поставлю на голосування: хто за те, щоб дати три хвилини Стретовичу, прошу визначитись? Хай визначиться Верховна Рада.

 

10:06:56

За-153

Дякую. Рішення не прийнято. Переконуйте депутатів.

Будь ласка, Сергій Буряк. Мікрофон ввімкніть Сергія Буряка. Ну, я запропонував Верховній Раді. Верховна Рада не визначилась. Що я можу зробити?

 

10:07:09

БУРЯК С.В.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Відповідно до Конституції України згідно пункту 16 до повноважень Верховної Ради України належить розгляд питання щодо призначення та звільнення з посад голови та інших членів Рахункової палати. Верховна Рада України при розгляді зазначеного питання приймає відповідні постанови по кандидатах, які звільняються або призначаються.

Виходячи з вимог частини шостої статті 10 Закону України "Про Рахункову палату", перший заступник і заступник голови, головні контролери та секретар Рахункової палати призначаються на посаду Верховної Ради України за поданням голови Рахункової палати.

Голова Рахункової палати Симоненко Валентин Костянтинович вніс на розгляд Верховної Ради України, виходячи з вимог статей 11, 37, 8, та 10 Закону України про Рахункову палату пропозиції щодо кандидатур на звільнення та призначення членів Рахункової палати.

Відповідно до доручення Голови Верховної Ради України Комітет Верховної Ради України з питань фінансів та банківської діяльності на своєму засіданні 15 червня цього року розглянув подання голови Рахункової палати Симоненка Валентина Костянтиновича щодо звільнення членів Рахункової палати, а також відповідні проекти постанов Верховної Ради, які внесення народними депутатами України Буряком Сергієм Васильовичем та іншими.

Вони стосуються, перше, звільнення Маликова Валерія Васильовича - першого заступника голови Рахункової палати та Немировського Володимира Лукича - головного контролера Рахункової палати у зв'язку з закінченням терміну повноважень. Звільнення головного контролера Рахункової палати Тахтая Володимира Єпіфановича за власним бажанням.

Комітет також розглянув подання голови Рахункової палати в частині щодо кандидатур для призначення членами Рахункової палати. Вони стосуються, перше, призначення Першина Володимира Леонідовича першим заступником голови Рахункової палати, друге - призначення Невідомого Василя Івановича головним контролером Рахункової палати, третє - Іваненка Юрія Вікторовича головним контролером Рахункової палати на другий термін, призначення Шулєжко Марії Яківни головним контролером Рахункової палати.

Під час обговорення даного питання голова Рахункової палати відзначив про високий фаховий рівень кожної із запропонованої ним кандидатури на призначення членами Рахункової палати.  Тому комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти чотири проекти постанов Верховної Ради України, вони додаються: про звільнення членів Рахункової палати, про звільнення головного контролера Рахункової палати, про призначення головних контролерів...

 

ГОЛОВА. Увімкніть мікрофон, будь ласка.

 

БУРЯК С.В. Про призначення членів Рахункової палати.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Так, я також дякую.

Шановні колеги, для того, щоб обмінятися думками перед тим, як перейдемо до запитань до претендентів, прошу записатися, 5 хвилин обміняємося думками.  Запишіться, будь ласка. На табло прізвища народних депутатів висвітліть. Віктор Пинзеник.

 

10:10:48

ПИНЗЕНИК В.М.

Прошу передати слово Володимиру Стретовичу.

 

ГОЛОВА. Володимир Стретович, будь ласка. Мікрофон ввімкніть Володимира Стретовича.

 

10:10:58

СТРЕТОВИЧ В.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановний присутній депутатський корпус! Одна хвилина для того, щоб висловити ситуацію, що склалася вчора в комітеті, коли на запрошення комітету прибули представники Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України, але було проігноровано Генеральним прокурором, звичайно, не вистачить. Але в парламентарія тільки один спосіб захистити демократію- це зробити проступки чиновників гласними.

Тому я вимагав виступу з трибуни, щоб повідомити, що Генеральний прокурор України Васильєв стає на шлях злочину, передбаченого 351 статтею Кримінального кодексу, а саме: перешкоджання нормальній діяльності комітетів, не надає інформації, не з'являється, більше того, дав вказівку всім своїм заступникам ігнорувати законні вимоги комітетів. Я не буду переходити на персональні стосунки з депутатом Васильєвим, але я авторитетно заявляю, що в комітету є достатньо даних про те, що його близькі, його помічники є ...

 

ГОЛОВА. Включіть мікрофон, щоб закінчити думку, будь ласка.

 

10:12:03

СТРЕТОВИЧ В.М. ...і, таким чином, сьогодні в державі складається ситуація, що Генеральний прокурор першим порушує українське законодавство і створює фактично безнаказану діяльність для прокурорів інших рівнів. В комітеті є інформація про те, як відповідальні працівники прокуратури, користуючись родинними зв'язками, покривають главу адміністрації Радомишльського району Житомирської області. Прокурор ................ району Ровенської області присилає людей у Київ до своєї доньки, щоб вони залякували доньку, яка вчиться тут, щоб батько припинив писати скарги у відповідні органи. І це все створює Генеральну прокуратуру не як орган за наглядом за законністю, а як диктаторський автократичний орган цієї системи.

У зв'язку з тим, що Генеральний прокурор порушив вимоги статті 10-ї Закону України "Про комітети", статті 25 Закону "Про організаційно-правові засади боротьби з організованою злочинністю" і вчора не поінформував комітет про стан з використанням негласних засобів зняття інформації, іншими словами - прослуховуванням в Україні, я пропоную  почати  процедуру по відкликанню Генерального прокурора...

 

ГОЛОВА. Дякую. Мікрофон, будь ласка.

Коновалюк, будь ласка, фракція "Регіони України".

 

10:13:15

КОНОВАЛЮК В.І.

Дякую, шановний Володимире Михайловичу. Шановні колеги, я з приводу виступу декілька слів захист Генерального прокурора, який зараз дійсно демонструє посилення  законності в державі і мабуть це і викликає деякі здивовання і такі  протидії.

По-друге, я хочу сказати, що ми ознайомились з представленням всіх кандидатур на заміщення посад в Рахункову палату, і Рахункова палата є дійсно контролюючим органом Верховної Ради. Ми повинні бути зацікавлені, щоб цей орган працював найбільш ефективно.

Я, Володимире Михайловичу,  пропоную перейти до регламентних процедур з цього приводу з розгляду цього питання. Дякую.

 

ГОЛОВА. Юрій Соломатін, фракція комуністів.

 

10:14:08

СОЛОМАТІН Ю.П.

Прошу передати Симоненку Петру Миколайовичу. Спасибі.

 

ГОЛОВА. Петро Миколайович Симоненко, фракція комуністів. Бандурка підготуватися.

 

10:14:16

СИМОНЕНКО П.М.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Фракція комуністів, розглядаючи сьогодні вранці на своєму засіданні порядок денний і проекти тих питань, які будуть розглянуті, висловлює ще і ще раз занепокоєння тим, що проект змін до бюджету, який тільки роздається народним депутатам, сьогодні вже ставиться на обговорення і голосування. Там дуже багато проектів враховано чи не враховано від імені народних депутатів. Дуже серйозно треба розібратися сьогодні з проблемою зростання дефіциту і багато чого іншого. Тому фракція комуністів просить, Володимире Михайловичу, все ж таки дати можливість вивчити ось ті пропозиції, які підготовлені для розгляду і не розглядати знову в терміновому порядку, бо це торкається проблем бюджету і це основний економічний закон держави. Дякую.

 

ГОЛОВА. Олександр Маркович Бандурка, фракція... депутатська група  "Демократичні ініціативи" і "Народовладдя".

 

10:15:19

БАНДУРКА О.М.

Шановний Голово! Шановні народні депутати! Депутатська група "Демократичні ініціативи" і "Народовладдя" наполягає на суворому дотриманні Регламенту, на виконанні того плану і розпорядку дня, що у нас передбачений до кінця сесії. І ми  підтримуємо затвердження членів Рахункової палати, як інституту парламентського фінансового контролю. Я запропоную повернутися до порядку дня і до процедури затвердження. Дякую.

 

ГОЛОВА.  Дякую. Шановні колеги! Ми обмінялися думками, давайте тепер перейдемо далі до роботи  відповідно до регламенту розгляду питання про призначення та звільнення  членів рахункової палати.

Я запрошую на трибуну Першина Володимира Леонідовича, кандидата на посаду першого заступника голови Рахункової палати.

Запишіться, будь ласка, на запитання до Першина. 3 хвилини. На табло, будь ласка, прізвища народних депутатів.

Першим буде ставити питання Євген Гірник. Будь ласка. Мікрофон Євгена Гірника. прошу ваги, шановні колеги. Документи всі про кандидатів у вас є.

 

10:16:35

ГІРНИК Є.О.

Шановний претенденте! Ви займаєте зараз досить відповідальну посаду у Міністерстві економіки, маєте можливість реалізувати свій практичний досвід і амбіції у виконавчій структурі, і раптом такий перехід у структуру контролюючу. Поясність, будь ласка, чим викликані такі зміни у напрямках кар'єрного росту?

 

ПЕРШИН В.Л.

Я дякую вам за запитання. Я чесно вам скажу, що ніякого тиску я не отримав. Мені була запропонована ця посада, якщо бачили, я писав у своїй автобіографії, що я колись займався і вважаю, що непогано займався питаннями державного контролю, в тому числі працював у контрольно-ревізійній службі України. Тільки цим позначено. Але  абсолютно ніякого ні тиску, ніяких інших обставин немає. Я просто дякую голові Рахункової палати за  пропозицію і  за можливу підтримку. Дяку.

 

ГОЛОВА. Валерій Коновалюк, фракція "Регіони України".

 

10:17:55

КОНОВАЛЮК В.І.

Дякую. Шановний Володимире Леонідовичу, я знаю вас, як дуже високого фахівця, який дійсно працював на посаді в Міністерстві економіки. Як ви вважаєте досвід, який ви отримали з приводу того, що проблемою зараз для нас суттєвою є те, що в розрахунках Державного бюджету ми маємо неякісні макроекономічні показники на рівні роботи Рахункової палати як ви плануєте здійснювати цю роботу, щоб ми мали дійсно виважені показники для напрацювання для проекту Державного бюджету.

І друге запитання. Як ви бачите в повноваженнях Рахункової палати є питання, яке пов'язане дійсно з використанням бюджетних коштів. Бюджетні кошти напряму залежать від бюджетних запитів і бюджетних програм. Наскільки вони якісні на ваш погляд?

 

ГОЛОВА. Будь ласка.

 

ПЕРШИН В.Л. Дякую. Я вважаю, що дійсно проблеми стосовно точності макропоказників є. Я вважаю, що і фахівці Рахункової палати при оцінці, перед перевіркою використання бюджетних коштів, фахівці Рахункової палати теж було б доцільно, щоб мали можливість подивитися ці розрахунки, які були закладені до проекту Державного бюджету.

І стосовно свого досвіду. Я вам дуже вдячний за те, що ви так оцінили мій досвід. Я вважаю, що буду стільки ж прикладати сил, як я працюю в Міністерстві економіки,  за що я всім вдячний. Дякую.

 

ГОЛОВА. Андрій Полііт, фракція комуністів.

 

10:20:09

ПОЛІІТ А.А.

Андрей Полиит, фракция  Компартии Украины.

Прошу передать слово Пономаренко Георгию Григорьевичу.

 

ГОЛОВА.   Георгій Пономаренко, фракція комуністів.

 

10:20:22

ПОНОМАРЕНКО Г.Г.

Пономаренко, фракція комуністів.

Володимир Леонідович,  я знаю вас як висококваліфікованого фахівця. Ви працювали у Міністерстві економіки, Міністерстві фінансів, у Кабінеті  Міністрів. І я розумію, що тоді ви вважали, що Рахункову палату не можна допускати до контролю  за доходною частиною бюджету.

Як ви вважаєте зараз, треба це,  функції ці необхідно Рахунковій палаті контроль  за  доходною частиною бюджету.

 

ПЕРШИН В.Л. Я вважаю, оскільки ви на сьогодні прийняли вчора рішення стосовно створення регіональних структур Рахункової палати, то і цілком природно є питання стосовно оцінки доходної частини бюджету. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую вам, Володимире Леонідовичу. Сідайте, будь ласка.

Шулєжко Марія Яківна - кандидат на посаду головного  контролера. Будь ласка, до трибуни. Запишіться, шановні колеги, на запитання.

Юрій Кармазін, ваше запитання.

 

10:21:45

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка, "Наша Україна".

Шановна пані претендент, я хотів б запитати вашу думку щодо того, що сьогодні, ви ж, мабуть, вивчили проект  Закону внесення змін до Закону про Державний бюджет, щодо того, як уряд  сховав спочатку близько 15 мільярдів гривень, включаючи приватизацію, повторюю, а зараз викидає половину, 7,5 мільярдів. Які мають бути дії вас як члена вищого  контролюючого органу від імені парламенту? І взагалі, чому з цього приводу немає поки що жодної заяви Рахункової палати України. Мене це просто дивує. Вчора, дивлюся, переможно доповідають, а "Наша Україна" давно вимагала повернути 10 мільярдів, які приховані були. Прошу вас визначитися. Я розумію, що питання складне, але треба визначатися в цьому житті.

 

ШУЛЄЖКО М.Я.

Я вам дякую за запитання. Запитання дійсно складне, але воно ще раз підкреслює настійну вимогу сьогоднішнього дня про те, що Рахунковій палаті повинні бути надані повноваження контролю як за доходною частиною бюджету, так і за видатковою.

 

ГОЛОВА. Юрій Соломатін, фракція комуністів.

 

10:23:17

СОЛОМАТІН Ю.П.

Дякую. Я хотів би вам таке питання запропонувати. Сьогодні ми будемо розглядати законопроект 4340 щодо ліцензування діяльності з проведення фумігації, тобто знезараження підкарантинних матеріалів та об'єктів у другому читанні. І я впевнений Верховна Рада у стовідсотковому складі за нього проголосує.

Кілька днів розглядався аналогічний законопроект 3366 про ліцензування діяльності в геологорозвідувальній галузі, насамперед з використання корисних копалин. І Верховна Рада України майже у повному складі за виключенням фракції комуністів провалила цей законопроект. Скажіть, будь ласка, з вашої точки зору, в чому тут полягає різниця в ставленні певних фракцій до принципів ліцензування різних видів діяльності господарської? Дякую.

 

ШУЛЄЖКО М.Я.  Верховна Рада - це вищий законодавчий орган. І право кожної фракції визначатися, як вона підтримує той чи інший закон.

 

ГОЛОВА. І запитання Бауер Михайло, фракція "Трудова Україна".

 

10:24:34

БАУЕР М.Й.

Фракція "Трудова Україна", Чернівецька область, 204 виборчий округ, Михайло Бауер.

Шановна Марія Яківна, ви - економіст за фахом, працювали довгий час економістом. Я знаю функції Рахункової палати. Скажіть, будь ласка, чи коригуються ваші функції як ревізора-контролера з  економічною освітою і чи відомо уже вам ці функції? Перше питання.

І друге питання. Чи має Рахункова палата відношення до сільського господарства, контролю за його діяльністю? Дякую.

 

ШУЛЄЖКО М.Я. Рахункова палата здійснює контроль за видатками Державного бюджету. І оскільки значна частина цих видатків направлена на підтримку аграрно-промислового комплексу, то одним із напрямків контролю є контроль видатків на АПК.

 

ГОЛОВА. Так, я дякую, час вичерпаний, сідайте, будь ласка, Марія Яківна. Запрошується до трибуни Невідомий Василь Іванович, кандидат на посаду головного контролера. Шановні колеги, запишіться на запитання до Невідомого Василя Івановича. Так, Ігор Осташ, фракція "Наша Україна". На табло прізвища народних депутатів, що записались. Досить. Ігор Осташ.

 

10:26:21

ОСТАШ І.І.

Ігор Осташ, фракція "Наша Україна". Прошу передати слово Сергію Соболєву.

 

ГОЛОВА. Сергій Соболєв, фракція "Наша Україна".

Соболєв, фракція блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний претендент, скажіть, будь ласка, яким чином Рахункова палата і той орган, куди ви претендуєте зараз бути на посаді, буде реагувати на підтвердження факту того, що уряд Януковича при потуранні парламентської більшості вкрали у народу України 10 млрд. коштів?

Сьогодні уряд Януковича підтвердив це, але знайшов, виявляється, всього сім мільярдів. Яким чином Рахункова палата і ви особисто як член Рахункової палати будете реагувати на такі речі? Дякую.

 

НЕВІДОМИЙ В.І.

У разі надходження до нас таких фактів, ми будемо здійснювати перевірку згідно з вимогами закону про Рахункову палату.

 

ГОЛОВА. Михайло Родіонов, фракція комуністів, ваше запитання.

 

 10:27:43

РОДІОНОВ М.К.

Родіонов, фракція комуністів.

Прошу передати слово товаришу по фракції Єщенку.

 

 10:27:55

ЄЩЕНКО В.М.

Дякую, Михайло Кузьмич.

У мене питання наступного чину. У Черкасах, ви знаєте, мабуть, із засобів масової інформації, страйкували тролейбусники з-за того, що не знайшли бюджетні кошти на міську раду для виплати заробітної плати і компенсації за провезення пільгових наших пасажирів у місті Черкаси на тролейбусах. Зараз перекривають вулицю центральну люди за те, що будуються незаконно заправки в місті Черкаси. Але у мене питання наступне: чи дасть можливість створення регіональних відділень Рахункової палати все ж таки посилити контроль за використанням коштів на місцевому рівні?

 

НЕВІДОМИЙ В.І. Дякую.  Безумовно, дасть, тому що зараз ми вимушені витрачати досить таки великий час на відрядження для перевірок на місцях. А створення регіональних підрозділів полегшить ці задачі. І я думаю, що вони будуть дієвим інструментом для таких перевірок.

 

ГОЛОВА. Михайло Сятиня, фракція Народної аграрної партії.

 

10:29:20

СЯТИНЯ М.Л.

Прошу слово народному депутату Терещуку. 

 

ГОЛОВА. Терещук, будь ласка.

 

10:29:32

ТЕРЕЩУК С.М.

Скажіть, будь ласка, зараз активно обговорюється така проблема, як створення ваших відділень або представництв в регіонах. Яке ваше ставлення до цієї проблеми?

 

НЕВІДОМИЙ В.І. Моє ставлення позитивне. Я відповідав у попередньому запитанні, що це той інструмент, який зараз необхідний нам, тому що не завжди ми можемо досить обмеженим складом тих працівників, наприклад, в мене працюють тільки 20 працівників, виїхати в регіон і здійснити там глибоку, серйозну перевірку. Тому термін відрядження в нас, як правило, носить тиждень. А за тиждень, самі розумієте, досить складно розібратися в усіх деталях того чи іншого суб'єкта.

 

ГОЛОВА. Дякую. Сідайте, час вичерпаний.

Іваненко Юрій Вікторович запрошується до трибуни. Претендент на посаду головного контролера Рахункової палати.

Будь ласка, запишіться на запитання. Євген Гірник, фракція "Наша Україна".

 

10:31:04

ГІРНИК Є.О.

Шановний претенденте, переді мною колега Соболєв задавав питання з приводу дій Рахункової палати щодо прихованих і тепер нібито подарованих народу десяти мільярдів гривень урядом Януковича. Ну, така відповідь, що в межах законодавства про Рахункову палату вона не зовсім задовольняє. У вас є ж інші важелі: і прокуратура, і громадські спілки, подібні речі. Чи збираєтеся ви більш широко діяти в межах своїх повноважень і поза повноваженнями?

І друге питання. Є Закон про територіальні представництва Рахункової палати. Як ви уявляєте собі повноваження Рахункової палати щодо контролю місцевих бюджетів, державних коштів у місцевих бюджетах, мається на увазі: дотацій, субвенцій і тому подібних - і самих місцевих бюджетів, де зараз є маса зловживань?

 

ІВАНЕНКО Ю.В.

Дякую за запитання. По першому питанню. Рахункова палата на стадії проведення експертизи проекту Державного бюджету 2004 року, вносила свої пропозиції офіційно і до Верховної Ради. Частина з них - щодо збільшення доходної частини, - була врахована, а значна частина не була. Тобто ми вже і тоді прогнозували про те, що буде суттєве збільшення доходів до Державного бюджету, і зараз воно це підтверджується.

Що стосується другого питання стосовно  регіональних відділень Рахункової палати. Дійсно, на цьому етапі головне їх завдання - це допомагати на місцях, оперативно здійснювати контрольні перевірки, але в перспективі головне завдання територіальних відділень - це здійснення  контролю за місцевими бюджетами. На сьогодні, на жаль, Рахункова  палата таких повноважень ще не має.

 

ГОЛОВА. Так, Володимир Єщенко, фракція комуністів.

 

10:33:11

ЄЩЕНКО В.М.

Єщенко, фракція комуністів. Прошу передати  слово Михайлу Кузьмичу Родіонову, нашому товаришу.

 

ГОЛОВА. Родіонов Михайло Кузьмич,  мікрофон.

 

10:33:21

РОДІОНОВ М.К.

Родіонов, фракція комуністів. Шановний претендент, у  вас дуже  відповідальна посада. Скажіть, будь ласка, ви зможете проконтролювати діяльність уряду чи урядових структур стосовно, наприклад, такого факту, про який пишуть освітяни, профтехосвіта. Вони 15 червня пікетували Верховну Раду і от вони пишуть: "Більшість наших учнів живуть впроголодь, бо всупереч Закону про освіту урядом не здійснюється їх  харчування. Заробітна плата педагогів нормативу утримування учнів-сиріт та інвалідів залишається за межею бідності і нема уваги з цього... з боку уряду. Ще з 1997 року не здійснюються в повному обсязі виплати, передбачені статтею.......

 

ІВАНЕНКО Ю.В. Дякую за запитання. Я би відповів би в межах компетенції Рахункової палати, особливо стосовно статті 57. Справа в тому, що Рахункова палата  вже давно декілька років ставить питання про реальність державного боргу України і в тому числі врахування в ньому гарантованих і Конституцією, гарантованих чинним законодавством відповідних виплат. Це стосується і знецінених заощаджень громадян і   в тому числі нарахованих, але фактично  невиплачених цих  соціальних всіх виплат. 

І, буквально, недавно ви прийняли вже у першому читанні цей закон стосовно  віднесення до державного боргу і надання  державних гарантій щодо виплати цих всіх  нарахованих, але фактично невиплачених.

 

ГОЛОВА. Микола Рудьковський, фракція Соціалістичної партії України.

 

10:35:21

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Рудьковський, Соціалістична партія  України.

Шановний виступаючий! Скажіть, будь ласка, ми всі вже зрозуміли, що Президент Леонід Кучма, збираючись йти на третій термін, викупив у донецького клану право бути  єдиним кандидатом від  влади, віддавши донецькому клану Криворізький металургійний комбінат. І, звичайно, зараз дав команду уряду Януковича піти назустріч опозиції і  7 мільярдів внести до сесійної зали, так би мовити, на соціальні витрати із бюджету.

Скажіть, будь ласка, ви не вбачаєте у цьому злочину, що штучно затримувалися використання державних  коштів, затримувалися ці кошти на рахунках казначейства і збиралися лише під виборчу кампанію, а народ, який потребує цих коштів, соціально незахищені   верстви, не могли  їх отримати?

 

ІВАНЕНКО Ю.В. Я  правову оцінку самого  факту давати не можу, це не знаходиться у компетенції Рахункової палати, а фінансова сторона цього питання: кошти, вони ж тільки  і тільки-но надійшли до Казначейства. Тобто вони стануть об'єктом контролю Рахункової палати, їх цільове  використання, за призначенням і  таке інше, трошки пізніше, тобто вже за результатами першого півріччя ми проаналізуємо і подивимося.

 

ГОЛОВА. Сідайте, будь ласка, час вичерпаний.

Шановні колеги! Ви побачили претендентів, точніше кандидатів на посади. Але перед тим, як нам  домовитися, коли ми будемо проводити таємне голосування, нам потрібно звільнити з посад ряд людей.

Прошу уваги! Візьміть, будь ласка, Постанову 5647, Проект Постанови Верховної Ради України про звільнення членів Рахункової палати. "Відповідно до пункту 16 статті 85 Конституції України Верховна Рада постановляє звільнити членів Рахункової палати у зв'язку із закінченням терміну повноважень: Малікова Валерія Васильовича, першого заступника Голови Рахункової палати; Немировського Володимира Лукича, головного контролера Рахункової палати".

Я ставлю на голосування Проект Постанови, який я щойно виголосив, реєстраційний номер 5647. Прошу голосувати.

 

10:38:16

За-405

Шановні колеги, тепер Постанова 5648, прошу прослухати її. "Проект Постанови Верховної Ради України про звільнення головного контролера Рахункової палати. Відповідно до пункту 16 статті 85 Конституції України Верховна Рада постановляє звільнити Тахтая Володимира Єпіфановича від обов'язків головного контролера Рахункової палати за власним бажанням".

Щодо першого Проекту Постанови, ми його проголосували як Постанову - 405 голосів, тобто рішення прийнято.

Ставлю на голосування Проект Постанови за номером 5648, який я щойно виголосив. Прошу голосувати.

 

10:39:12

За-411

Рішення прийнято. Шановні колеги, відповідно до Закону "Про Рахункову палату" перший заступник і заступник Голови, головні контролери та секретар Рахункової палати призначається на посаду Верховною Радою України за поданням голови Рахункової палати шляхом таємного голосування за списком терміном на 7 років у порядку, встановленому для призначення голови Рахункової палати. А призначення голови Рахункової палати проводиться таємним голосуванням шляхом подачі бюлетенів.

У зв'язку з цим я прошу до виступу голову Лічильної комісії Валерія Мішуру. Прошу прослухати уважно порядок організації голосування.

 

10:40:01

МІШУРА В.Д.

Шановні народні депутати, я просив би для того, щоб ми визначили порядок голосування, про який ми повідомили  б пізніше, членів Лічильної комісії зібратися у кулуарах третього поверху з цього боку. Я хочу ще раз нагадати, хто у нас є членами Лічильної комісії, бо ми так рідко голосуємо, що дехто забуває. Це шановні  народні депутати Кафарський, Фоменко, Асадчев, Гінзбург, Грязєв, Іванов, Кальніченко, Кармазін, Костинюк, Майко, Манчуленко, Миримський, Надрага, Рябікін, Рябіка, Ситник, Соболєв, Чорновіл, Чичканов і Шевчук. Прохання для члені Лічильної комісії через 10 хвилин зібратися у кулуарах третього поверху. Дякую.

 

ГОЛОВА. А голосування у нас відбудеться о 14-й. Шановні колеги, відбудеться засідання Лічильної комісії, Лічильна комісія  визначиться, коли ми проведемо голосуванні, і голова Лічильної комісії нас про це поінформує. Домовились?

Шановні колеги, оголошується до розгляду проект Постанови про обрання народного депутата України  Фікса членом Комітету Верховної Ради України з питань  Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради. Тут виникли певні колізії, я просив би голову комітету поінформувати. Будь ласка, Валентин Григорович. А поки Валентин Григорович підходить до трибуни, Турчинову  мікрофон з процедури.

 

10:41:30

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги.

У нас, у Верховній Раді є практика, коли тільки після розгляду комітету ми ставимо на голосування питання. Я нагадаю, що наша фракція декілька разів вимагала поставити  на голосування питання про мораторій на виселення громадян з їх квартир. Мораторій  на підвищення комунальних платежів. Але ж нам постійно відповідали, що це не можна, поки не буде рішення комітету. Чому зараз, не маючи рішення Регламентного комітету, ми виносимо питання щодо включення того чи іншого депутата до того чи іншого комітету? Ми не маємо заперечень ні до жодного прізвища, які зараз будуть називатись. Але коли у нас є процедура, давайте її дотримуватися до всіх постанов і до всіх законодавчих актів. Дякую. Тому прошу зняти це питання, поки не буде рішення комітету.

 

ГОЛОВА. Прошу, Валентине Григоровичу, ви дасте пояснення, я переконаний.

 

10:42:28

МАТВЄЄВ В.Г.

Шановні колеги, так, дійсно, як зараз і наголосив колега Турчинов, вчора це питання зокрема комітетом не було розглянуто у зв'язку з тим, що воно було виключено із порядку денного засідання комітету шістьма голосами проти п'яти, з порядку денного засідання комітету. Для інформації шановних колег я просто хочу сказати, що після виходу із складу Комітету з питань регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради народного депутата Песоцького, який 15 травня минулого року склав свої депутатські повноваження. Квота депутатської фракції СДПУ(о) у нашому комітеті залишалася невикористаною. Дякую.

 

ГОЛОВА. Яка пропозиція?

 

МАТВЄЄВ В.Г. Це право Верховної Ради визначатися. Комітет вчора цього питання не розглянув.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги. Степан Хмара, мікрофон, будь ласка. Не всі відразу. Одну хвилинку.

 

10:43:58

ХМАРА С.І.

Шановні народні депутати, шановний Голово. Вчора Регламентний комітет не виключив це питання, а переніс. Для того, щоб дати можливість депутату, є своя специфіка роботи Регламентного комітету, щоб познайомитися з Регламентом, Законом про статус народного депутата і Законом про комітети, і таким чином це питання ми готові позитивно вирішити, але треба дати певний час, щоб депутат міг підготуватися.

 

МАТВЄЄВ В.Г. Ну, шановний Степане Ільковичу, я хочу з вами де в чому не погодитися. Воно не зовсім так, як ви сказали. Проект порядку денного пропонується у відповідності з Законом про комітети головою комітету. Мною були запропоновані для розгляду вчора на засіданні комітету два питання: щодо обрання членами відповідних комітетів народних депутатів Фікса і Чичкова, але за наполяганням і за результатами голосування ці питання були виключені із проекту порядку денного засідання комітету.

 

ГОЛОВА. Валерій Асадчев, будь ласка, мікрофон.

 

10:45:30

АСАДЧЕВ В.М.

Володимире Михайловичу! Володимире Михайловичу! Володимире Михайловичу! Я до вас, я не до доповідача. Володимире Михайловичу! Я хочу до вас! Я вам хочу нагадати, коли тут стояли питання, ну, можна не заважати Голові Верховної Ради?! Ну у вас що, приватний діалог? Ну дайте ж. Сергію, дай до Голови звернутися. Я хочу вам нагадати, коли ми тут ставили питання по сумісникам, пам'ятаєте? Ви казали: я ставити на голосування не буду, поки не розгляне Комітет Регламенту, і ви не ставили.

Ну, ми погоджувались, добре. Але давайте тоді не будемо подвійні стандарти робити. Уже якщо комітет має розглядати, то хай розглядає, і тільки тоді голосувати. Тому що у нас відбувається так: по сумісникам обов'язково комітет, а по іншим питанням необов'язково комітет. Це вже подвійні стандарти. І я звертаюсь до вас, давайте одними стандартами будемо, регламентними. Дякую.

 

ГОЛОВА. Я хочу сказати Валерію Асадчеву, що не притягуйте за вуха те, що не можна притягнути. Це дві різниці є великих, почитайте умови, які там потрібно, я вам візьму Регламент і прочитаю їх, будь ласка. Все? Ну, тепер, шановні колеги, у нас тут колізія виникла. Тому прошу уваги!

Я зараз поставлю на голосування, хто за те, щоб розглянути питання про обрання народних депутатів Фікса і Чичкова членами відповідних комітетів.

Заспокойтеся! Хто за те, щоб розглянути питання про обрання депутатів Фікса і Чичкова членами відповідних комітетів?

 

10:47:31

За-227

Рішення прийнято.

А тепер, шановні колеги, я вам читаю Регламент , 1.3: "Якщо головна комісія у визначений термін не підготує висновок щодо доцільності прийняття відповідного законопроекту і включення його до порядку денного сесії, Верховна Рада у 15-денний термін після письмового звернення з цього приводу ініціатора внесення документа, законодавчої ініціативи, розглядає це питання на пленарному засіданні та приймає відповідне рішення".

До вашого відому я ставлю, що відповідні письмові звернення Фікса були першого числа цього місяця і Чичкова  - другого числа. Так щодо порушень жодних немає. Тепер, шановні колеги, я ставлю на голосування кожну постанову окремо.

Ставлю на голосування проект постанови 5577, проект постанови Верховної Ради України про обрання народного депутата України Фікса членом Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України.  Прошу голосувати.

 

10:48:49

За-247

Рішення прийнято.

Я ставлю на голосування проект постанови, реєстраційний номер 5588 про обрання народного депутата України Чичкова членом Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці.  Прошу голосувати.

 

10:49:19

За-210

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, ну, людині ж потрібно працювати в комітеті! Давайте визначимося.

Я ще раз ставлю на голосування проект Постанови про обрання народного депутата України Чичканова членом Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці, я підкреслюю: з питань соціальної політики та праці, де бажаючих працювати не так вже й багато. Прошу голосувати. Проект номер 5588.-

 

10:50:03

За-242

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Постанови про календарний план проведення шостої сесії Верховної Ради України четвертого скликання. Реєстраційний номер 5590. Доповідач - голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Матвєєв Валентин Григорович.

 

10:50:27

МАТВЄЄВ В.Г.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Шановні колеги, вам запропонований для розгляду внесений членами Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради відповідний проект постанови щодо календарного плану проведення шостої сесії Верховної Ради України четвертого скликання.

Хочу привернути вашу увагу до того, що попередньо за рішенням комітету ще від 19 травня цього року проект календарного плану було направлено для ознайомлення всім депутатським фракціям і групам у Верховній Раді. Зауважень до запропонованого проекту календарного плану проведення наступної, шостої сесії від них не надійшло. Він також був і підтриманий Погоджувальною радою керівників депутатських фракцій і груп минулого понеділка, тобто 14 червня.

Що пропонується проектом календарного плану конкретно? У відповідно з вимогами статті 83 Конституції України розпочати пленарні засідання шостої сесії Верховної Ради 4-го скликання 7 вересня цього року і закінчити її роботу 14 січня наступного року.

За цей час передбачено для роботи у пленарному режимі 10 тижнів, тобто 35 днів,  5 тижнів (25 днів) - для роботи у комітетах і фракціях і 4 тижні - у відповідності з вимогами чинного Регламенту Верховної Ради, для роботи народних депутатів у виборчих округах. За цей час передбачається провести 5 Днів уряду.  Просимо підтримати постанову про проект календарного плану проведення 6-ої сесії Верховної Ради України  4-го скликання. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, прошу уваги! Ставиться на  голосування Проект Постанови Верховної Ради України про календарний план проведення шостої сесії Верховної Ради України четвертого скликання. Реєстраційний  номер 5590. Прошу голосувати.

 

10:53:15

За-406

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду Проект Постанови про порядок висвітлення роботи шостої сесії Верховної Ради України четвертого скликання.

Доповідач - голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Володимирович Томенко.

 

10:53:39

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, ми пропонуємо документ, який отримав абсолютну підтримку на комітеті і всі члени нашого комітету, які представляють  різні депутатські групи і фракції і більшості опозиції, підписали його і підтримали.

Які зміни тут в традиційному висвітленні Верховної Ради передбачаються? Для нас важливо зараз активніше висвітлювати діяльність і комітетів, і є можливість у нас з осені робити  і відеозаписи і на парламентському каналі давати інформацію про те що відбувається на комітеті, яка робота комітетів ведеться, робити тематичні програми про самих конкретних народних депутатів в контексті розбудови парламентського  каналу. Це новий підхід або, скажімо, те нове, що ми раніше у постанову не закладали. Ми для того, щоби все-таки розблокувати ситуацію з Національною телекомпанією, пішли ще низку  компромісів для того, щоб  все-таки Національна телекомпанія інформувала про діяльність Верховної Ради, ми зняли години, це право Національної телекомпанії зробити, коли вона буде розміщувати щоденник сесії Верховної Ради, і коли вона буде розміщувати дискусійну програму, яку ми пропонуємо  зробити по суботах, як це було, пам'ятаєте, на попередніх сесіях. Все решта те, що у нас на сьогоднішній день працює, Національна радіокомпанія з прямим ефіром і з дискусіями, висвітлення в "Голосі України" і розміщення його де і з іншими теле- та радіоорганізаціями, все залишається в силі. І я переконаний, що  та дискусія, яка ведеться на сесії Верховної Ради, якщо чесно сказати, то Верховною Радою можна звітувати керівництву держави, що ще залишилася свобода слова в Україні, тому що тут можна почути позиції різних політичних сил, і це у прямому ефірі можна почути по радіо, передати. І ця невелика територія, де  публічні проблеми обговорюються відкрито і у прямому ефірі, я думаю, заслугою і країни в цілому і про це можна говорити, і це навпаки розширювати.

Ви знаєте, що останнім часом  деякі  політики і медіа сказали про те, що  можливо обмежити і заборонити прямі радіотрансляції, тому що у депутатів низька правова і політична культура, я думаю, що ті люди, очевидно, не хотіли би, щоб наші громадяни чули про реальну ситуацію у країні. Я хочу сказати, я думаю, що у народних депутатів рівень правової і політичної культури  відповідний їхньому статусу і позиції тих громадян, які їх обирали. Тому, я думаю, ми, якщо підтримаємо цей документ, позиція Верховної Ради загалом, позиція депутатських груп, фракцій і комітетів буде повною мірою представлена  у нашому суспільстві. І, не дивлячись на те, що  на багатьох загальнонаціональних каналах з Верховної Ради роблять страшилку, в цих медіа, які ми тут закладаємо я думаю буде достатньо, щоб передати правдиву інформацію про те, що відбувається у Верховній Раді і які рішення тут ухвалюються.

Комітет у повному складі просить підтримати даний документ.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, позиція Комітету до вашого відому доведена. Оскільки заперечень немає є всі підстави поставити на голосування. Проект Постанови Верховної Ради України "Про порядок висвітлення роботи шостої сесії Верховної Ради України четвертого скликання", реєстраційний номер 5603. Прошу голосувати. Прошу голосувати, щоб потім не говорили, чому не висвітлюється робота Верховної Ради України. Голосувати прошу вас.

 

10:57:34

За-221

Шановні колеги, я вас прошу йдеться про висвітлення роботи Верховної Ради і я просив би настанови ззовні тут не сприймати, і не кричати: "Не голосуємо". Дайте можливість депутатам визначитися.

Я ставлю на голосування Проект Постанови Верховної Ради України "Про порядок висвітлення роботи шостої сесії Верховної Ради України четвертого скликання", реєстраційний номер 5603. Прошу голосувати.

 

10:58:14

За-263

Рішення прийнято.

Я прошу шановних колег не демонструвати як ви вірнопідданечеськи виконуєте вказівки. По фракціях, будь ласка.

"Наша Україна" -  98, "Регіони України" - 1, фракція комуністів - 58, СДПУ(о) - 0, "Демократичні ініціативи, Народовладдя" - 0, "Трудова Україна" - 0, Народна аграрна партія - 21, СПУ - 20, Блок Тимошенко - 19, "Союз" - 9; НДП, промисловці і підприємці, "Трудова Україна" - 14; "Центр" - 12; позафракційні - 11. Дякую.

Шановні колеги, давайте зрозуміємо, що йдеться про наші внутрішні питання, які ми можемо і повинні, і будемо розв'язувати власне  так, як вважає за це Верховна Рада України.

Шановні колеги, переходимо до наступного питання. Це проект Закону про внесення змін до Закону України “Про державний бюджет України на 2004 рік” (узгоджений проект).

Зараз, одну хвилиночку, шановні колеги, я зараз скажу, який пропонується регламент розгляду, а ви тоді доповните. Бюджетний комітет пропонує для розгляду такий регламент... Ну, я запропоную,  ми зараз тоді обміняємося думками. Ну, одну хвилинку. Пропонується для розгляду такий порядок: доповідь  першого віце-прем'єр-міністра України, міністра фінансів України Азарова Миколи Яновича до 20 хвилин; відповіді на запитання до 20 хвилин; співдоповідь голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Порошенка Петра Олексійовича відповідно  15 і 15 хвилин, бо це співдоповідь; виступи від депутатських фракцій і груп та комітетів Верховної Ради до 3 хвилин протягом години, тобто десь більше двох... Зараз одну хвилинку, оскільки зараз уже з'явилася заява, шановні колеги, про те, щоб оголосити перерву, а це означає від фракцій "Наша Україна", БЮТ, а це означає, що ми знову йдемо на зірвання роботи парламенту, я просив би Віктора Михайловича обгрунтувати свою позицію з тим, щоб ми не робили перерву. Зараз обміняємося думками, запишемося.

 

11:01:11

ПИНЗЕНИК В.М.

Віктор Пинзеник, фракція "Наша Україна".

Шановні народні депутати, півроку з цієї трибуни фракція "Наша Україна" заявляла про факт фальсифікації бюджету 2004 року. Про заниження його доходів. На жаль, частина народних депутатів не реагувала до наших закликів розглянути це питання і не допустити дерибану бюджетних коштів.  Сьогодні ми можемо стверджувати про підтвердження фактів спроб дерибану бюджету. Ви сьогодні отримали документ, за яким витрати Державного бюджету збільшуються майже на вісім мільярдів гривень. Ми про це вже говоримо півроку. На жаль, не вистачає духу і мужності у більшості народних депутатів проявити елементарну людську мораль по відношенню до українських лікарів, вчителів, військових, пенсіонерів.

Оскільки закон 5334, про який ми півроку говоримо, про термінові заходи з розподілу прихованих доходів бюджету, теж стосуються бюджету, фракція "Наша Україна" наполягає на тому, щоб цей проект закону був розглянутий одночасно з проектом уряду про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет на 2004 рік". Володимире Михайловичу, це питання вже моралі, не економіки. Ми вимагаємо поставити ці два закони на обговорення разом.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, давайте домовимося таким чином. Я прошу фракцію "Наша Україна". Я зараз хочу сформулювати пропозицію. Валерій Асадчев, я прошу вас, я знаю, що у вас гарний голос, але послухайте, будь ласка. Давайте домовимося таким чином, шановні колеги. Але за умови, що ми спокійно, зважено розглянемо цю тему, не будемо блокувати, не будемо зривати.

Давайте з цього питання дамо можливість виступити. Ну, ми включили, що ви говорите, що ви доповіли це питання. Щоб зробили таким чином, що буде доповідь міністра фінансів, першого віце-прем'єра, співдоповідь голови комітету. І хай із співдоповіддю з цього питання виступить Віктор Пинзеник. П'ять хвилин на співдоповідь достатньо буде? А ми тоді обговоримо разом ці питання. Обговоримо разом? Я хочу, шановні колеги, щоб не зірвали розклад основного питання. Якщо не п'ять, давайте сім. Десять? Давайте десять. Розглянемо його і все.

Пропонується такий порядок розгляду питання: розглядаємо два законопроекти, і перший, і другий (заспокойтесь, будь ласка!) з таким регламентом - доповідь першого віце-прем'єра, міністра фінансів України Азарова - 20 хвилин, відповідь на запитання - 20 хвилин. Співдоповідь, з якою виступить Віктор Пинзеник, - 10 хвилин, п'ять на запитання. Потім виступає голова бюджетного комітету - 15 і 15 хвилин, і потім протягом години обговорюємо ці два законопроекти. Нема заперечень?

 

ГОЛОС З МІСЦЯ. Нема!

 

ГОЛОВА. Дякую. Все!

З мотивів три хвилин, запишіться, будь ласка, з процедури, точніше. Так, Сергій Соболєв, будь ласка.

 

11:04:43

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні колеги, я думаю, що пропозиція Голови Верховної Ради є абсолютно справедлива. Я думаю, що ті вимоги, які поставила фракція "Наша Україна", виконані фактично. І я думаю, тому обговорення повинно відбутися за цим сценарієм. Більше того, фактично з'являється можливість два законопроекти, оскільки ні законопроект урядовий, ні законопроект від народних депутатів не був включений в порядок денний, одним рішенням включити ці законопроекти в порядок денний і затвердити такий регламент обговорення. Дякую.

 

ГОЛОВА. Ну це ж не скорочена, ви час чули, шановні колеги. Ну то помилково. Юрій Соломатін, фракція комуністів.

 

11:05:29

СОЛОМАТІН Ю.П.

Дякую.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги! Знову у нас в процедурному плані відбувається те, проти чого ми постійно протестуємо. Сьогодні ми розглядаємо цей законопроект, і ми отримали його при реєстрації. Коли ж ми зможемо вивчити, чи враховані наші зауваження і поправки з тим, щоб свідомо ми могли за нього голосувати? Так само не змогла і фракція наша в повній мірі вирішити це питання.

Тому я хотів би вас попросити, шановний Володимире Михайловичу, щоб це відбулося в останній раз і на сьогодні, можливо, у нас певні проблеми і труднощі виникнуть при  голосуванні. Після того, як будуть доповіді і пройде обговорення, у нас залишаться ще певні запитання.  Я хотів би з порозумінням просити всіх колег, і вас, Володимире Михайловичу, і урядовців, поставитися до тих труднощів, які перед нами виникли.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, Колісник, група "Демократичні ініціативи" і "Народовладдя".

 

11:06:38

КОЛІСНИК М.Д.

Шановний Володимир Михайлович, прошу передати слово народному депутату Бандурко Олександру Марковичу.

 

11:06:49

БАНДУРКА О.М.

Шановний Голово, шановні народні депутати!

В бюджеті мова йде, нагадаю, про збільшення пенсій, про збільшення мінімальної заробітної плати, про збільшення стипендій. Тобто, фактично, зміни, які передбачаються в законі про зміни до бюджету, затрагують все наше населення.

Сьогодні ми бачимо намагання зірвати, забовтати, заговорити сам процес внесення змін. Я думаю, вам соромно буде, тим, хто буде зараз зривати процедуру прийняття цих змін.  Ще раз від імені демократичних ініціатив і народовладдя пропоную приступити до розгляду бюджету в регламентному порядку.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, слово має Козловський, фракція Народної аграрної партії, останній виступаючий.

Є? Мікрофон, будь ласка.

 

11:07:40

КОЗЛОВСЬКИЙ А.М.

Козловський, фракція Народної аграрної партії, Миколаївщина.

Я теж підтримую пропозицію, що уряд, дійсно, збільшує видатки на сільське господарство, як один мільярд 300 мільйонів. Тому я пропоную, дійсно, приступити до роботи,  не гвалтувати і зривати цю роботу.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, слово для доповіді має перший віце-прем'єр-міністр України, міністр фінансів України Микола Янович Азаров.

Будь ласка, Микола Яновичу, до 20-ти хвилин, і потім будуть запитання.  Наступним буде Пинзеник, теж треба готуватися.

Я прошу керівників депутатських груп і фракцій подати заявки на виступи від фракцій в Секретаріат.

 

АЗАРОВ М.Я.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати!

На ваш розгляд пропонується проект Закону України "Про внесення змін і доповнень до Закону України "Про Державний бюджет України на 2004 рік".

Як ви, безперечно, знаєте, при затвердженні Державного бюджету на 2004 рік для розрахунку показників був вибраний так званий консервативний, я б ще додав - економічно виважений приріст ВВП на рівні 4,8 відсотків. Такий підхід давав змогу уникнути ризиків по виконанню бюджету в рік податкових реформ.

З початку 2004 року триває тенденція стабільного нарощування темпів економічного зростання. Приріст реального ВВП за січень-травень вже становив 11,3 відсотка відносно відповідного періоду попереднього року, що є рекордним показником за роки незалежності України.

Отже, макроекономічна ситуація складається таким чином, що приріст ВВП у 2004 році очікується на рівні 9,5 відсотка. Зазначене дає нам підстави збільшити ресурсні показники і забезпечити реалізацію першочергових соціально необхідних видатків.

Останнім часом лунає критика уряду за так звані приховані доходи. Хочу нагадати деякі економічні постулати. По-перше, при зростанні економіки не всі податки адекватно зростають, оскільки деякі платежі не залежать від ціни товару, обсягу виробництва, прибутку, таке інше, а, наприклад, вимірюється в обсягах видобутку, обсягу двигуна, площах об'єктів оподаткування. І таких надходжень до 30 відсотків.

По-друге, при зменшенні ставок податку у перший рік податкової реформи обов'язково питома вага зазначених надходжень зменшується, хоча номінальне значення залишається на тому ж рівні.

Ще один аспект. Обов'язково необхідно брати співпідставні бази для порівняння. Для прикладу. В 2003 році в доходи бюджету було включено 500 мільйонів гривень як разовий платіж по банку "Україна".

Четверте. Ми здійснювали в 2004 році повне погашення  заборгованості по невідшкодованим сумам ПДВ шляхом випуску ВДП на суму  близько 2 мільярда гривень. Навіть даже по цих позиціях необхідно було корегувати базу на 10 мільярдів гривень, або на 3 відсотка в сторону зменшення.

Далі. Необхідно врахувати, що не все призупинення пільг від  розширення бази спрацювало. І ще одне. Врахування можливості  підтвердження економічних ризиків є обов'язковим елементом в міжнародній практиці бюджетного планування. Фактор  дальшого зростання зовнішній цін, наприклад, на  енергоносії, що вже позначилось на динаміці внутрішніх цін виробників та може призвести до збільшення збитків в економіці, а отже і до зменшення бази оподаткування податку на прибуток підприємства.

Хочу зазначити, що в поточному році рекордними темпами зростає експорт товарів. За 5 місяців темп приросту вже склав більше 50 відсотків відносно відповідного періоду попереднього року. Як наслідок, у 2004 році в структурі ВВП збільшується частка доданої вартості, що створена в експорт орієнтованих видах діяльності, а отже збільшується від'ємна складова бази оподаткування ПДВ. Тобто, в умовах упереджуючого зростання експорту зменшується сальдо надходжень  по ПДВ. Таким чином, одночасно з розглядом збільшення  плану податкових надходжень потрібно  мати на  увазі збільшення відшкодувань з бюджету по експортних операціях. Щодо показників зростання номінального ВВП, то ми бачимо, там, де держава здійснює інвестиції в конкретні галузі шляхом надання пільг та преференцій, іде відповідно зростання фінансових результатів, але ми повинні розуміти, що ці галузі адекватно не вкладають кошти у державний розвиток. Тому, шановні,  необхідно робити міжгалузеві вирівнювання податкового навантаження, при цьому знижуючи ставки податків. У таких умовах доходи бюджету зростають. За п'ять місяців поточного року у порівняні з минулорічним доходи Державного бюджету збільшилися на 3,6  мільярда гривень. Планові показники  доходів Державного бюджету по ряду позицій перевиконані.  Про яке  приховування бюджетних коштів можна говорити?  Якщо працює абсолютно прозоро система казначейського виконання бюджету, яка з поточного року  охоплює всю бюджетну систему країни.

Зважаючи на значну кількість пропозицій депутатського корпусу, для опрацювання проекту Закону України про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2004 рік" розпорядженням  уряду була створена робоча група, до складу якої входили народні депутати, науковці, представники уряду.  Цією групою з врахуванням  реального стану розвитку економіки та зміни прогнозних макропоказників розроблено: показники збільшення ресурсів бюджету, соціальний пріоритет їх спрямування. На слайді ми можете побачити, як збільшуються ресурси бюджету, загальний і спеціальний фонди. Не буду багато часу витрачати на зміни доходної частини бюджету в розрізі податків. Більш детально ви можете побачити це на моніторі.   Крім того додаткові надходження від приватизації державного майна у сумі 3 мільярди гривень дадуть  змогу збільшити обсяг фінансування Державного бюджету. Приватизація є  взаємокомпенсуючим джерелом, яке методологічно обліковується в розділі фінансування, відповідно збільшує дефіцит з 3,4  мільярда гривень до 7, 2 мільярда гривень, що є у межах 2 відсотків до ВВП, відповідає критеріям Австрійської угоди та не призведе до збільшення податкового навантаження.

Як пропонується використати зазначені ресурси бюджету? Понад 70 відсотків буде спрямовано на соціальний захист громадян, освіту, охорону здоров'я, культуру та фізичний розвиток як ви самі бачите на слайді.

Згідно з програмою діяльності уряду ми наближаємо запровадження розміру мінімальної заробітної плати - 237 гривен із збереженням діючих співвідношень в оплаті праці з першого вересня на що додатково збільшено видатки на 1,1 мільярда гривен. Зазначене дозволить підвищити розміри посадових окладів, ставок заробітної плати працівників бюджетної сфери ще на 15 відсотків.

Ми радикально збільшуємо видатки на освіту (ви бачите це на слайді). Окремо хочу зупинитися на відновленні пільг по комунальним послугам, які визначені статтею 57 про .... . На це спрямовуємо близько 160 мільярдів гривен. Я більш детально зупинюсь на цьому питанні при відповідях на запитання. Уперше стало можливим значно збільшити видатки на науку з метою збереження культурної спадщини та покращання умов творчої діяльності до 675 мільйонів гривен буде збільшено фінансування культури й засобів масової інформації.

Найбільш радикальні зміни у сфері охорони здоров'я. У сфері охорони здоров'я уряд спрямовує свої зусилля на здійснення заходів щодо профілактики захворювань, підвищення якості та доступності медичної допомоги. Більш ніж на третину - 570 мільйонів гривен, збільшаться видатки загального фонду на утримання загальнодержавних закладів охорони здоров'я, реалізації національних та державних  програм з охорони здоров'я. Для недопущення зростання цін на найбільш вживані ліки та забезпечення їх соціальної доступності для громадян передбачено запровадження нової  бюджетної програми у обсязі 110 мільйонів гривень. На 18 відсотків збільшаться видатки на централізовану закупівлю препаратів інсуліну для хворих на цукровий діабет, лікарських засобів для лікування СНІДу,  ендопротезів, тест-систем. І ми знімаємо цю проблему з розгляду. Уряд передбачає видатки, які раніше не фінансувалися, пільги вдовам, членам сімей військовослужбовців та  осіб рядового і начальницького складу понад 100 мільйонів гривень. Ми вперше приступаємо до рішення проблеми, до зменшення розриву між окремими категоріями військовослужбовців у залежності від терміну виходу на пенсію. Для чого додатково передбачаємо більше 170 мільйонів гривень. Ми передбачаємо також понад 500 мільйонів гривень на компенсацію воєнослужбовцям податку з доходів фізичних осіб. Обсяг коштів, який буде спрямований у 2004 році,  на соціальні програми з питань дітей, сім'ї, жінок та молоді, збільшений у двічі. На підвищення трудових пенсій та забезпечення додаткових надходжень по раніше  прийнятих рішеннях  видатки збільшуються більше, чим на 270 мільйонів гривень. За рахунок внутрішнього перерозподілу  затверджених у бюджеті коштів передбачається  погасити заборгованість заробітної плати у вугледобувних підприємствах.

Приріст капітальних видатків складає більше 2 мільярдів гривень, тобто частина коштів від приватизації інвестується в інші активи і забезпечується інвестиційний вектор бюджетних змін.

Щодо  змін до статті 109-ї. Непогашення заборгованості по зарплаті на початок 2004 року підприємствам ......державної форми власності та агропромислового комплексу, які збанкрутували та ліквідовані, спрямовуються надходження від приватизації  згідно з цією статтею. Ми пропонуємо дозволити  НАК Нафтогаз України у рахунок погашення їх заборгованості перед бюджетом 2000 року виконати  роботи з будівництва  газоводів для  сільських населених пунктів у сумі 200 мільйонів гривень .

Значно збільшуються видатки на підтримку агропромислового комплексу. Близько одного мільярда гривень іде на розвиток села у другому півріччі цього року. Продовжується будівництво газопроводів, відводів до сільських населених пунктів. Для цього вишукано 200 мільйонів гривень. Ми врахували критику зі сторони аграріїв і передбачили на будівництво сільських доріг збільшення видатків на 155 мільйонів гривень. З метою закупівлі до Державного резерву продовольчого зерна та світлих нафтопродуктів Державним комітетом України з Державного матеріального резерву встановлюються цільові видатки Державного бюджету у сумі 400 мільйонів гривень. Передбачається продовжити практику надання коштів місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток та охорону навколишнього середовища. Для розвитку адміністративно-територіальних одиниць спрямовано близько півтора мільярда гривень.

Ще одне болюче питання - ліквідація наслідків аварії на ЧАЕС. На більш повне забезпечення видатків, пов'язаних з такими соціальними програмами, додатково плануємо 320 мільйонів гривень, деталізовані напрямки ви бачите на слайді.

У цілому зроблені розрахунки є реальними. І не вносять ризиків до економіки. Дають можливість реально збільшити доходи і внутрішнє споживання. При здійсненні розрахунків уряд у першу чергу зосередив увагу на підвищенні якості життя населення, забезпечення динамічного і гармонійного розвитку людини і її духовних, життєвий та інтелектуальних якостей, соціальної справедливості та зниження рівня бідності.

Тому, шановні народні депутати, прошу підтримати запропоновані урядом зміни. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, доповідь першого віце-прем'єр-міністра, міністра фінансів Миколи Яновича Азарова завершена. Переходимо до запитань. До 20 хвилин на запитання. Прошу записатися. На табло, будь ласка, прізвища народних депутатів, що записалися для запитань.

Микола Томенко, фракція "Наша Україна". Ларіну підготуватися.

 

11:23:06

ТОМЕНКО М.В.

Прошу передати слово Євгену Гірнику. Володимире Михайловичу, Євгену Гірнику.

 

ГОЛОВА. Євген Гірник, будь ласка, мікрофон ввімкніть.

 

11:23:17

ГІРНИК Є.О.

Шановний Микола Янович, ви кажете, що ці розробки до Бюджету мають соціальну направленість. Але якщо подивитися обсяг видатків, виходить, що 1,1 млрд. на зарплату і 300 млн. на пенсії. Всі інші такого соціального направлення не мають. Я вчора на комітеті задавав питання про можливість збільшення цих зарплат і пенсій не на два місяці чи на місяць, а починаючи з першого липня. Ну невже не можна було зробити такий перерозподіл, щоб це зробити з першого липня, тим більше, що ціна питання всього 40 млн. гривень? Чи можливий в другому читанні такий перерозподіл Бюджету?

 

АЗАРОВ М.Я. Я вчора відповідав на це запитання: 400 млн. гривень - це на питання у місяць. Крім тог, необхідно провести розгляд змін до бюджетів у більше, ніж 800 районних, міських, обласних рад. І чим скоріше ми закінчимо розгляд цього питання, затвердимо зміни до Бюджету, тим скоріше місцеві органи влади зможуть підготуватися до переходу на виплату нової зарплати і відновлення співвідношень.

Тому уряд прийняв збалансоване рішення в оптимальні терміни, і ми розраховуємо, що ми зможемо забезпечити ці виплати.

Друге запитання. Ми привели співвідношення соціальних виплати, спрямованих на підвищення якості життя населення. Ці виплати перевищують більше 70 відсотків від загальної суми змін до Бюджету. Ще мільярд гривень спрямовується на розвиток села, який  ми також розглядаємо в сенсі збільшення видатків на соціальні стандарти життя населення.

 

ГОЛОВА. Так, Ларін передає своє слово Майстришину. Будь ласка, мікрофон Майстришина.  Підготуватися Катушевій.

 

11:25:58

МАЙСТРИШИН В.Я.

Володимир Майстришин, фракція "Регіони України", Жмеринський виборчий округ.  Микола Янович!... Микола Янович, я тут.

В мене до вас таке запитання. Як ви знаєте, сьогодні 8 мільярдів гривень є кредити, взяті під гарантії уряду і не погашені. Відповідно, цей є певний, скажемо так, і податковий тягар, і бюджетний тягар. І як ви знаєте, сьогодні вже 25 відсотків, 24 відсотки видаткова частина бюджету йде на обслуговування державного боргу.

Розуміючи те, що це є проблема, я хотів би вашу відповідь на таке запитання: що думається в плані погашення цієї заборгованості, що уряд пропонує і чому стаття, яка виписана в бюджеті, до цих пін не працює, що стосується реструктуризації цього  боргу?  Дякую.

 

АЗАРОВ М.Я.  Я нагадаю шановним народним депутатам, що левова частка державного боргу України вже реструктуризована угодами між Україною............... і клубом кредиторів "Парижским клубом". Підкреслюю: левова частка боргу.  Я вже відповідав на це запитання.

Ми не вважаємо борг України, особливо зовнішній борг критичним для нашої країни. І ми досить відповідально ставимося до погашення своїх реструктуризованих зобов'язань.

 

ГОЛОВА. Зарема Катушева, фракція комуністів.

 

 11:27:54

КАТУШЕВА З.Г.

Прошу передать слово Оржаховскому Анатолию Владимировичу.

 

ГОЛОВА. Оржаховський, будь ласка. 

 

11:28:01

ОРЖАХОВСЬКИЙ А.В.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Шановний Микола Янович, у мене до вас таке буде запитання. Перш за все, прошу прокоментувати статтю 109-3, котра стосується надходження від приватизації державного майна "понад обсяги". Мені здається, що в ній сплутано все. Одне очевидно: державні гроші передбачено витрачати на приватні цілі, в тому числі на утворення недержавного пенсійного фонду працівників установ та організацій бюджетної сфери.

І друге. Я хочу передати, Микола Янович, вам загальне негодування від багатьох районів Херсонської області, яких ви з відомих причин по Постанові Кабінету Міністрів номер 509-510 лишили інвестицій. І сьогодні люди і води не мають, і на газифікацію ні рубля не отримують. Дякую.

 

АЗАРОВ М.Я. А я вам передаю подяку херсонських машинобудівників, яким уряд виділив значні кошти для відновлення роботи цих підприємств. Я міг би масу прикладів привести, як уряд допомагає вирішуванню цілого ряду соціальних проблем Херсонської області.

В наступних змінах ми передбачаємо додатково 75 мільйонів гривень на інвестиційні програми. І ви як народний депутат від Херсонської області будете мати можливість подати до уряду пропозиції, які ми розглянемо, узгодимо з Бюджетним комітетом Верховної Ради і будемо реалізовувати.

Що стосується 109-3 статті. Бюджет може розподіляти тільки те, що має в своїй казні або на що може твердо розраховувати. Тому такі важливі статті витратної частини бюджету, як погашення заборгованості ліквідованим підприємствам агропромислового комплексу або державним підприємствам, які ліквідовані на цей час і держава повинна взять на себе зобов'язання по погашенню цієї заборгованості, а також створення державною фонду, який би забезпечив страхування працівників усієї бюджетної сфери, тобто  працівників освіти, охорони здоров'я, працівників аграрного комплексу. Хто ж, кроме держави візьме на себе цю долю?

Дякую за запитання.

 

ГОЛОВА. Олександр Бандурка, депутатська група "Демократичні ініціативи" і "Народовладдя".

 

11:31:21

БАНДУРКА О.М.

Шановний Микола Якович! На сторінці 21 є така посилка, що виділені додаткові асигнування в сумі 1,...  7,1  мільйона гривень на харчування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчаються в професійно-технічних навчальних закладах. А як же бути з тими сиротами, які навчаються в загальноосвітніх закладах Міністерства освіти і науки? Чи там в міністерському бюджеті передбачені гроші на їх харчування? Для депутатів-мажоритарників це є проблема - допомога таким дітям і забезпечення їх харчуванням. Будь ласка.

 

АЗАРОВ М.Я. Я думаю, що ми цю проблему вирішимо в межах видатків Державного бюджету у нас  декілька статей бюджету, в яких уряд має  можливості спрямувати кошти на вирішення цієї проблеми.

 

ГОЛОВА. Анатолій Раханський, фракція "Трудова Україна".

 

11:32:31

РАХАНСЬКИЙ А.В.

 Анатолій Раханський, "Трудова Україна", Євпаторійський виборчий округ. Шановний Микола Яновичу, скажіть, будь ласка, на скільки ви  збільшили коштів на артезіанські свердловини. Це дуже важливо для сільської  місцевості південних областей. Перше запитання.

Друге. Скільки ви передбачаєте, на яку кількість зерна передбачаєте виділити коштів  для закупівлі централізовано державою.

І третє. Дуже важливе питання. Об'єкт "Укриття" знаходиться у критичному стані, а також заводи по рідкому та твердому паливу сьогодні зовсім не будуються і не монтуються. Європейський  банк реконструкції та розвитку недовиділяє коштів.  Скажіть, а держава  виконує свої зобов'язання, свої внески чи не виконує?

Дякую за відповідь.

 

АЗАРОВ М.Я.  У Державному бюджеті тисяча показників. Я  точно не  пам'ятаю, які кошти виділяються на це  діло, але  я знаю, що кошти на це додатково збільшуються.

Що стосується зерна. Уряд ставить на мету, амбіційну мету, створити  Державному резерву запас зерна  приблизно 1 мільйон тонн. І це буде зроблено.

Що стосується об'єкту "Укриття". Держава Україна повністю виконує свої міжнародні обов'язки по освоєнню цього фонду.

 

ГОЛОВА. Козловський, будь ласка, замість Слаути.

 

11:34:32

КОЗЛОВСЬКИЙ А.М.

Анатолій Козловський, фракція Народної аграрної партії, 133 виборчий округ, Миколаївщина.

Шановний Миколо Яновичу! Мені особисто уряд Януковича імпонує, тому що  я тільки зараз побачив, що бюджет збалансований 3-го, 4-го року. До цього не було. Всі статті, які  у бюджеті, вони виконуються сьогодні до одної статті. Тому я підтримував і буду підтримувати цей уряд, і мої виборці підтримають цей уряд.

У мене до вас таке запитання. Чи можливо включити  статтю до бюджету 4-го року на ремонт стадіонів та будинків культури, тому що не можемо ми це питання вирішити. Якщо можливо, то допоможіть. Ні, то щоб включити  на 5-ий рік в бюджет  цю статтю. Дякую за увагу.

 

АЗАРОВ М.Я. В цілому видатки на розвиток фізичної культури й спорту збільшується у цьому році приблизно в 1,7 раза. Також передбачено у статті видатків на фінансування об'єктів. Ми приділяємо значну увагу цьому питанню, і прем'єр особисто тримає контроль за цими пропозиціями бюджету.

На наступний рік ми передбачаємо також збільшення видатків на фізичну культуру.

 

ГОЛОВА. Юрій Луценко, фракція Соціалістичної партії України.

 

11:36:25

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний Микола Янович, у мене до вас три коротких запитання.

Перше. Хто в уряді відповів за неправильний прогноз показників бюджету? Як ми бачимо повністю була права опозиція і, зокрема, бюджетний Комітет Верховної Ради. Майже до мільйона показники бюджету були пропоновані нами правильно, а урядом ні. Хто конкретно поніс за це відповідальність?

Друге. Стаття 51 запропоновані ваші зміни передбачає, що Державний бюджет має покрити Аферу Кирпи по будівництву платної дороги Київ-Одеса. 1,5 мільярда грошей ви хочете виділити на те, на що законом ще не передбачено. Нагадую, закон про це не прийнято Верховною Радою, Микола Янович. З яких це пір бюджет передбачає видатки на те на що закон ще не прийнято?

І третє питання. Стаття 109.3 із моєї точки зору - це стаття в передвиборчий фонд кандидата у Президенти - Прем'єра. З якого це часу ми колосальні видатки, не передбачені бюджетом, які ще не надійшли вже ділимо в ручному режимі? Давайте ми  відмінимо цю статтю, і будуть видатки, і ви прийдете ще раз до...

 

АЗАРОВ М.Я. Дякую за це запитання.

Я хочу сказать, я об этом уже говорил в докладе, всегда, в любой стране любое правительство, которое обеспечивает финансовую стабильность в государстве, рассчитывает Бюджет, исходя из консервативного сценария, я бы даже сказал, пессимистичного сценария развития событий. Всегда и везде! И поэтому никакого занижения прогнозов не было.

Вместе с тем, кто может гарантировать, что такая благоприятная конъюнктура на внешних рынках будет сохраняться? Кто может гарантировать цену на нефть и другие энергоносители, от каких зависит экономика Украины?

Я мог бы приводить еще и еще десятки доводов, которые бы говорили о том, что любое правительство, подчеркиваю, которое думает про финансовую стабильность страны, сбалансированный бюджет, будет всегда выходить с понятий сбалансированного и реального бюджета.

И если появляются дополнительные деньги, связанные с развитием экономики, то это правительство должно аргументировать это и выйти на парламент с изменениями к Бюджету, что страна и делает. Я не хочу более детально анализировать податковые надходження за пять месяцев поточного года, но я рекомендую всем тем, кто хочет ознакомиться о так званых прихованых доходах уряду, обратиться в Национальный банк, в государственное казначейство, на электронных счетах которого зараховуются кошти, поступающие, надходящие от... по всем видам економічної діяльності. Звірити  їх з видатками.  У вас, наприклад, є чудовий інструмент контролю - Рахункова палата Верховної Ради, яка, до речі, може сказати, що на рахунках надходило, наприклад, на 10 мільярдів більше, ніж уряд израсходовал за 5 месяцев.

Чому уряд їх не расходует? Вот не це запитання надо відповісти вначале, а я вам докладываю, что на превеликий жаль ми вынуждены были за 5 месяцев використати більше мільярда коштів залишків рахунку, єдиного рахунку державного казначейства. А це означає, що ніяких прихованих доходів у уряду немає. І уряду, і Державній податковій адміністрації треба прикласти значних зусиль, щоб забезпечити виконання показників доходів за 5 місяців і догнать ті показники, які закладені в бюджет, додатково обеспечить виконання більш двох мільярдів доходів. І тільки після того ми зможемо з вами розраховувати на якісь додаткові надходження по всім видам податків.

І це.............. любий кваліфікований, підкреслюю, фахівець, зможе легко убедиться, аналізуючи вот те статистические данные, о которых  сказал.

 

ГОЛОВА. Анатолій Матвієнко, фракція..........

 

АЗАРОВ М.Я. .......... ви, шановні , затвердили здесь, і ми виконуємо те, що ви затвердили.

 

11:42:13

МАТВІЄНКО А.С.

Я прошу додати десять секунд.

Українська республіканська партія "Собор", блок Юлії Тимошенко.  Микола Янович, два запитання.

Мені видається, що  зрозуміло про те, що ПДВ, на рахунок ПДВ на продаж і оренду землі сільським і міським радам є абсурдом. Це створило невиконання надходжень бюджету, зупинило практично це надходження до місцевих бюджетів. Я вніс пропозицію відновити правило про те, що є така пільга, що не нараховується ПДВ на продаж і оренду, ви його відхилили. Микола Янович, я прошу розуміти, що ми тим самим створюємо якійсь абсурд, тим більше, що Конституційний Суд уже це питання також розглядав.

Друге. Я не розумію Микола Янович, як можна доручати адміністраціям розділяти бюджети між містами  та районами. Що ви пропонуєте? Це приблизно те, що зробив Кабінет Міністрів, розподіливши кошти на капітальне будівництво...

 

АЗАРОВ М.Я. Ну, по НДС ми розглянемо Анатолій Сергійович вашу пропозицію і будемо шукати узгоджене рішення, я маю на увазі на продаж землі місцевими радами.

Что касается статьи, в якой мы даем право  администрациям, то мова иде про розподіл додаткових коштів. І мова іде про те, що  бюджети районні не равномірно забезпечені ресурсною базою. Тому обласні адміністраці в праві вирішити  і скомпенсувати випадаючі доходи чи відсутність доходів за рахунок перевищення доходів, затверджених у державному бюджеті. Це їх право.

 

ГОЛОВА. Дякую Микола Янович. Час вичерпаний.

Запрошується до співдоповіді Віктор Пинзеник. Будь ласка, 10 хвилин, точніше до 10 хвилин. Підготуватися Порошенку.

 

11:44:58

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати. Задумайтеся над деякими речами. На голови українських громадян, а раптом ні сіло, ні впало вісім мільярдів гривень. Уряд вніс проект бюджету, витрати якого збільшуються на вісім мільярдів гривень. Було 64, стають 72 мільярди гривень. Звідки взялися ці мільярди? Вибачте, мова йде про помилку 15 відсотків витратної частини бюджету. Та немає ніякого помилки. Справа в тому, що це свідома політика заниження і приховування доходів бюджету. І це політика, яка триває уже не перший рік. Я вже говорив про минулий рік, що трапилося з бюджетом. Коли уряд постійно заявляє про нестачу коштів на соціальні цілі. А потім виявляється проект ми схвалили бюджет Державний 50, а виконаний на 55 мільярдів.

Я дві частини хочу зачепити. Перша. Про ресурси бюджету. А другу частину: куди їх можна спрямувати. Те, що бюджет був занижений, і це не є випадкова річ, я хочу вам продемонструвати зараз в графіках. Причому я хочу наголосити, я використовую виключно дані офіційної статистики і дані уряд.

Уряд подав вам на затвердження бюджет, де база валового внутрішнього продукту була 255,6 мільярда гривень. А тепер візьміть офіційну статистику. Цифра звіту - 264 мільярди. Тобто заниження базового рівня ВВП було майже 9 мільярдів гривень.

Друга річ. Прошу показати наступний графік. Минулий рік уряд закінчив з темпами росту економіки 9,5 відсотка. У розрахунках бюджету він заклав 4,8 відсотка. У програмі уряду, яка тут бурно була схвалена, 9,5 відсотка. А фактично ми маємо 11,5 відсотка. Результат цих маніпуляцій з валовим внутрішнім продуктом.

Прошу показати наступний матеріал. Прошу ще один, наступний. Наступний, наступний, будь ласка.

В результаті бюджет цього року був розрахований, виходячи з обсягів валового внутрішнього продукту в 283 з половиною мільярди гривень. Підніміть свої документи.

Не важко підрахувати, і я цю цифру підрахував: моя цифра валового внутрішнього продукту 314 мільярдів. Це на 31 мільярд більше, ніж уряд врахував у бюджеті. Ви бачите, що я виявився більшим песимістом, тому що вам роздали на руки цю книжечку. Це цифра уряду, в якій цифра ВВП цього року 317 з половиною мільярда. Дорогі друзі, мова йде про 34 мільярди занижених обсягів валового внутрішнього продукту.

Знову з цієї ж цифрочки, книжечки, що вам дав уряд, доходи урядові бюджету 27,6 відсотка ВВП. Помножте 317 з половиною на 27,6 - ви вийдете на цифру 88 мільярдів гривень. Ця цифра рівно на 10 мільярдів гривень більша, ніж цифра, яку заклав уряд в бюджеті.

Дорогі друзі, нас годував уряд запевненнями того порядку, що ВВП і бюджет не зв'язані між собою. Я прошу повернути графік назад. Я спеціально для уряду підготував інформацію, що таке валовий внутрішній продукт. ВВП включає в себе три складові: це або об'єкт оподаткування, або прямо податки - це Фонд оплати праці, прибуток і змішаний доход, чисті податки на виробництво та імпорт, це ПДВ і акциз. Тобто говорити про те, що це не доходи бюджету, це незнання елементарних речей в економіці.

Є серйозні маніпуляції з Фондом оплати праці. Назву вам дві цифри, і це дає підстави мені стверджувати, що, Володимире Михайловичу, в Пенсійному фонді є ще приховано не менше п'яти мільярдів гривень.

Фонд зарплати минулого року по звіту 91 мільярд гривень. Уряд порахував доходи всіх фондів, виходячи з Фонду зарплати цього року, 89 мільярдів. Що, у нас зарплата зменшується? Візьміть офіційну статистику.

По офіційній статистиці за цей рік зарплата зростає на 31 відсоток, тобто ми маємо справу з серйозними приховуваннями доходів не тільки бюджету, Пенсійного фонду.

Я радий, що завдяки зусиллям і фракції "Наша Україна" , і інших депутатів, які не були байдужими до проблеми,  тема приховування доходів стала публічною, і вона вилізла. І те, що ми маємо можливість сьогодні приймати рішення і спрямовувати в правильному руслі доходи бюджету.

В чому принципова відмінність урядового проекту і проекту, який внесли наша фракція? Перш за все, в урядовому проекті бюджету попри постійні  заяви, нам не вистачає коштів на зарплату. Пам'ятаєте чому мотивували зниження  мінімальної зарплати? Виявилося,  з 8  мільярдів гривень додаткових витратів бюджету на підвищення зарплат в бюджетній сфері виділяється аж 1,1 мільярда гривень. Нема в уряду знову коштів на те, щоб  виконувати своє пряме призначення. Два дні назад  дехто аплодував в залі з приводу прийняття 57 статті закону про освіту. Не знайшлося грошей в уряду для того, щоб ввести в повному обсязі в дію 57 статтю Закону  про освіту. Проект закону, про який я говорю, передбачає встановити мінімальну заробітну плату 240 гривень з відновленням міжпосадових окладів в бюджетній сфері.

По-друге, передбачається підняти престиж кваліфікованої праці - лікаря, вчителя і так далі. Інакше кажучи, середня зарплата в бюджетній сфері має вирости більше, ніж росте мінімальна заробітна плата. Передбачається введення в дію в повному обсязі 57 статті Закону про освіту, в тому числі і визнання  державним боргом заборгованості перед освітянами.

Проект закону врегульовує проблеми, які виникли в пенсійному забезпеченні.

Шановні депутати! Очевидно не всі звернули увагу , що українські жінки-пенсіонери виявилися дискримінованими. Враховуючи різні терміни виходу на пенсію (55 років жінок, 60 - чоловіків), ми встановили єдині правила, чим жінки завжди будуть обділені. Це порушення норм Конституції. Проект закону, який ми внесли, передбачає усунення дискримінації в пенсійному забезпеченні жінок та інших категорій.

Проект закону врегульовує питання встановлення мінімальної пенсії в розмірі 55 відсотків від середньої заробітної плати по економіці.

До речі, уточненням внесене означення середньої зарплати з тим, щоб не було маніпуляцій, який допустив уряд.

Передбачено збільшення стипендій в розмірі до 50 відсотків прожиткового мінімуму. передбачені норми, які  дозволяють субсидувати або здешевлювати кредитування будівництва житла.

На які речі можна було б вийти? Я стверджую, що ресурси, які є у бюджеті,  які до цього часу у повному обсязі не показані, можна було б забезпечити підняття зарплат бюджетній сфері на 25-30 відсотків, підняття пенсій приблизно у такому ж розмірі. Сума витрат  на півроку на ці цілі потрібна біля 4 мільярдів гривень.  Тобто ми могли б і інші проблеми врегулювати. Але  саму головну проблему - ми  мусимо зробити поступ у соціальній сфері.

Шановні колеги!  Я прошу вас врахувати, зважити на аргументи, які ми вжили, врахувати те, що бюджет має завжди виконувати соціальну спрямованість і, у першу чергу, по зарплатах, допомогах, пенсіях і  підтримати наш законопроект, врахувати його у бюджету, і дати можливість нашим людям трошки дихнути легше.

 

ГОЛОВА.  Дякую, Вікторе Михайловичу.

Запишіться на запитання, 5 хвилин. На табло прізвища, будь ласка.

Валерій Асадчев, фракція "Наша Україна".

 

11:54:03

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую. Вікторе Михайловичу,  я хотів би, щоб ви тут прокоментували одну сентенцію, якою хвастається дуже уряд Януковича, і порівняли її з тим, що робив уряд Ющенка. Вони сьогодні накопичують борги при зростаючій економіці і можливості доходної бази цього не робити. А от уряд  Ющенка при неможливості мати доходи, не взяв  жодної копійки запозичень. От я хотів би, що ви, як економіст, зараз зробили аналіз, що робить сьогодні уряд Януковича, і як наші діти потім будуть розраховуватися за авантюри  Азарова і Януковича  по значному накопиченню боргів. Вони сьогодні хочуть, 70 є мільярдів, ще збільшити   на 50. От я вас просив, що ви як економіст дали оцінку цьому. Дякую.

 

ПИНЗЕНИК В.М. Шановні друзі, пригадайте початок 2000 року - Україна за кілька тижнів була до дефолту, тобто обвалу на фінансовому ринку, обвалу гривни до 50 гривень за долар. В чому була причина? Це борги, які не міг обслужити уряд. З 2000 року, слава Богу, Україна почала виходити з боргів.

Зверніть увагу на одну обставину бюджету, це дуже тривожна обставина. Доходи Державного бюджету цього року зростають на 5 мільярдів, а витрати на 8. Що відбувається? Уряд почав нарощувати борги. Інакше кажучи, збільшується дефіцит бюджету. Це хибна, шкідлива і вкрай небезпечна політика. Уряд пропонує збільшити дефіцит бюджету, первісний дефіцит, до двох відсотків валового внутрішнього продукту - 7 мільярдів гривен. Така політика, я нагадаю, привела Україну в 2000 році на межу дефолту.

 

ГОЛОВА. Олександр Пеклушенко, фракція "Регіони України".

 

11:56:08

ПЕКЛУШЕНКО О.М.

Александр, Запорожская область.

В первую очередь я хочу поблагодарить правительство и вас Николай Янович за то, что сделано в этом бюджете для Запорожья и Запорожской области. Сегодня здесь зафиксированы для нас официальные цифры по мостам. Сегодня здесь зафиксированы цифры по возврату долгов атомной электростанцией. Поэтому, Николай Янович, большое спасибо.

Что касается вас, уважаемый коллега, то у меня такое чувство, если бы даже сегодня в правительстве работал Папа Римский, вы все равно бы его критиковали. Когда вы от критики перейдете к конструктиву взаемодействия с правительством?

 

ПИНЗЕНИК В.М. Я, шановні друзі, не можу коментувати  цього питання, тому що це питання моралі, питання моралі. Я вживав цифри, я вживав урядові цифри, а решта на вашій совісті.

 

ГОЛОВА. Ольга Гінзбург, фракція комуністів.

 

11:57:23

ГІНЗБУРГ О.П.

Шановний Вікторе Михайловичу, я про мораль, про яку ви тільки що сказали. Я, наприклад, працює на окрузі, ви знаєте у мене округ дуже такий красний, 161-й, Сумська область, Конотопський округ. Я про те, що ці пропозиції, коли ви очолювали в уряді  блок економічний, фракція  комуністів піднімала питання про підвищення заробітної плати мінімальної, пенсії, виплати  для шкіл з 57-ї статті. Ви були ярим противником цього всього. Я собі не розумію, чи не соромно вам зараз взяти ці пропозиції комуністів і говорити  від себе все, стоявши в опозиції, скажіть мені, будь ласка?

 

ПИНЗЕНИК В.М. Ви знаєте, цинізм позиції фракції комуністів мене інколи дивує. У мене складається враження, що від назви Комуністичної партії не залишилося нічого, лишились тільки прості нормальні комуністи, а фракція комуністів відірвалась від своїх виборців. Я готовий обговорювати будь-які питання, у тому числі і моєї діяльності в уряді. Але скажіть, будь ласка, яке це має відношення до питань, які сьогодні Пинзеник поставив? І чи не аморально вам підіймати питання, говорити про якісь інші дії?

А що стосується минулого періоду, то згадайте, чи не Конотоп був ініціатором постійного провокування емісії в Україні, наслідком якої була інфляція і знецінення доходів громадян.

 

ГОЛОВА.     Нощенко Микола. Ну, закінчить і репліка буде. Закінчить, ще одна хвилина залишилася, шановні колеги.

 

11:58:56

НОЩЕНКО М.П.

Шановний Вікторе Михайловичу, у мене такого  плану запитання.

"Трудова Україна", Сумщина.

Скільки не говори, що мед, а солодше не буде. Ви заслужений економіст і повинні ці питання знати глибше і краще. Зараз ви пропонуєте нам збільшення дохідної частини. Запитання такого плану. Якби це було на початку року, можна погодитися. П'ять місяців пройшло. Як іде крива надходжень до бюджету? Будь ласка, покажіть по яких видах надходжень ви прогнозуєте збільшення? Чи є таке збільшення за підсумками п'яти місяців? Щоб було що ділити. Тому що ви зараз на всю Україну говорите про мільярди, яких немає в бюджеті. Дякую.

 

ПИНЗЕНИК В.М. Володимире Михайловичу, це ще одне підтвердження того, як працює, як дехто пробує з Верховної Ради зробити безголове кероване стадо, вибачте. Я, шкода, не взяв з собою проект. Проект Закону про бюджет, який був розданий депутатам сьогодні вранці, який містить 331 сторінку, і який хоче змусити проголосувати сьогодні як закон, який ніхто не бачив. І, на жаль, і Микола Петрович не міг побачити. Бо, Миколо Петровичу, інформую вас, що факт приховування держбюджетних доходів уже сьогодні став фактом. Це вже не розмови. Тому що уряд збільшив витрати бюджету. Я вже говорю про речі, куди ми повинні дати ці доходи бюджету, які цілі.

 

ГОЛОВА. Дякую, Вікторе Михайловичу. Час закінчився. Репліка Симоненко. Підготуватися Петру Порошенку для співдоповіді.

 

12:00:44

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів. Шановні радіослухачі, я вимушений взяти був репліку у зв'язку з тим, що лунають звинувачення на адресу фракції комуністів, які ми.

Я хочу нагадати тим, які користуються сьогодні оцінками оцінками комуністів, що коли вони очолювали уряд, інфляція була 10500 процентів у державі. Ці реформи, які започаткував особисто Пинзеник, призвели до зростання тіньової економіки, приватизації. Наслідок - це те, що останнє у України забирають, "Криворіжсталь" забрали. І ми боролися всі десять років проти цієї ганебної політики реформування в області економіки.

А Пинзеник паплюжить вийшов  Компартію тільки тоді, коли почалися вибори Президента, і коли вони сьогодні ведуть боротьбу за свою кандидатуру. То треба було, хлопці дорогі, постійно про це дбати, а не тоді, коли, скажемо вже, треба зуби на полку класти. Тому я прошу, коли говорите про комуністів, то спочатку станьте на коліна і вибачтеся перед українським народом за все те, що ви наробили.

 

ГОЛОВА, Заспокойтесь! Пинзеник, репліка. Заспокойтесь! Пинзеника прізвище називали. Ну, прізвища не називайте. Назвали ж прізвище, шановні колеги.

 

12:01:58

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати, я з повагою ставлюсь до простих комуністів і поважаю їхню позицію.

 

ГОЛОВА. Не називайте прізвищ, будь ласка!

 

ПИНЗЕНИК В.М. Але те, що фракція, яка представлена тут, відірвалась від своїх виборців і сьогодні представляє і захищає інтереси влади, цей факт не треба кожного дня доводити. Ви це показуєте своєю поведінкою щодня.

 

ГОЛОВА. Так, Симоненко і на цьому закінчуємо. Шановні колеги, двічі обмінялися репліками. Достатньо, все! Будь ласка. Заспокойтесь, будь ласка.

 

12:02:30

СИМОНЕНКО П.М.

Шановний виборці, шановні колеги! Коли ми говоримо про те, що відірвалися. Пенсійну реформу хто голосував? - "Нашисти". Підтримали те, що вимагали представники уряду Януковича. Хто голосував за направлення в Ірак? "Нашисти" голосували за відправлення в Ірак. Хто сьогодні наполягає на тому, щоб сьогодні реабілітувати ОУН, УПА в рік 60-річчя визволення України? "Нашисти" голосують. Так от. хто сьогодні несе відповідальність за все те, що відбувається в державі. І таким панам, які сьогодні намагаються критикувати нас, я хотів би, щоб спочатку вони повернули борги народу України із закордонних банків, перевели свої власні рахунки в банки України. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні колеги! Шановні колеги, давайте таким чином домовимося: переведемо зараз, повернемося назад до практичної роботи, обмінялися уколами. Ну заспокойтесь! Порошенко зараз буде відповідати, він і зробить репліку спочатку. Все! Заспокойтесь, будь ласка.

Шановні колеги, в зв'язку з тим, що ми знаходимося в процесі розгляду питання, давайте завершимо розгляд цього питання, після того визначимося з перервою. Будь ласка, Петро Олексійович. 15 хвилин на співдоповідь і 15 для відповіді на запитання.

 

12:03:39

ПОРОШЕНКО П.О.

Я за рекомендацією Головуючого скористуюсь правом на репліку. Шановні колеги-комуністи, шановні колеги з "Нашої України"! Ви зараз робите те, що потрібно цій владі - ви демонструєте, як нас можуть зіткнути лобами для того, щоб на цьому протиріччі залишитись при владі. То у мене прохання: дорогі колеги-комуністи, дорогі колеги з "Нашої України", не йдіть по цьому сценарію! Зупиніться! І виконайте свої програмні положення.

Повертаючись до теми виступу.  З вашого дозволу, шановні колеги з опозиційних фракцій, шановні радіослухачі, шановні телеглядачі! Я би хотів вас всіх привітати з рішучою перемогою, тому що сьогодні, зараз в цьому залі є перші результати березневих і квітневих акцій, які проходили по всій Україні, де продемонстрували ми наявність прихованих доходів Державного бюджету! Я вітаю вас, це, дійсно, наша справжня спільна перемога!

Друга теза: шановні колеги, поданий зараз урядом законопроект наочно демонструє безвідповідальність урядової позиції і позиції і позиції певних фракцій в цьому залі, коли був згвалтований парламент і коли штучно витягли з кишень народу 5 мільярдів гривень.

Я нагадую,  за рішенням бюджетного комітету в першому читанні ми пропонували доходну і видаткову частину бюджету на рівні 65-ти мільярдів гривень. Якщо ви подивитеся зараз статтю першу, ви переконаєтеся, що черговий раз вже два роки поспіль розрахунки бюджетного комітету, який очолюється представником опозиційних фракцій, на сьогоднішній черговий раз виявилися більш професійними, ніж розрахунки багатотисячного уряду, з чим я вас ще раз вітаю.  (Оплески)

Третє питання. Шановні колеги, всім вам відомо, що теза про політичну реформу піднімалася на прапор під лозунгом "Відповідальність коаліційного уряду". Так де зараз і хто несе відповідальність за помилку у 5 мільярдів? Хто зараз несе відповідальність за гвалтування парламенту у листопаді і грудні цього року?

Я певен, що без того, щоб нам рішуче змінити владу, про відповідальність нам .............. не приходиться.

Тепер, повертаючись до безпосередньо поданого проекту бюджету.

Шановні колеги, всі ви чітко розумієте, що оцей документ, який налічує 330 сторінок, прочитати протягом години неможливо, не кажучи за те, щоб дати об'єктивну оцінку змістовній частині поданого законопроекту, щоб дати чітку позицію: а наскільки ж враховані ті напрацювання, я нагадую, що їх було більше сотні, пропозицій про внесення змін до Державного бюджету, щоб кожен зміг оцінити, а наскільки ж врахована позиція народних депутатів, які подавали ці пропозиції.

Разом з тим, стислий час не завадив нам провести надзвичайно відповідальний аналіз. В першу чергу, мова йде про статтю 109-3, я звертаюся до колег-соціалістів, які підходили з цього приводу, звертаючи своє обурення тим, що перевищення доходів від приватизації, тому що уряд переконаний, що вони вже зараз перевищені, поза парламентом, поза бюджетом, поза Верховною Радою буде келейно ділитися в уряді.

Чому так відбувається? Тому що ви, парламентарі, заважаєте працювати виконавчій владі. Ви заважаєте тому, щоб видатки робилися прозоро, чесно, щоб було достатньо часу, для того щоб були чітко проаналізовані доходна і видаткова частина Державного бюджету.

Що ще ми можемо сказати з цього законопроекту? Шановні колеги, я звертаю вашу увагу, що видатки на силовиків в цьому бюджеті складають в межах одного мільярда гривень лише збільшення. Я наводжу конкретні цифри: видатки Міністерства внутрішніх справ зросли на 427 мільйонів гривень, видатки Служби безпеки України зросли майже на 200 мільйонів гривень. В той же час, нас всіх тут переконували, наскільки важливо для нас збільшити фінансування Міністерства оборони для проведення військової реформи і для забезпечення захисту соціального військовослужбовців. Так от, видатки Міністерства оборони по Загальному фонду зросли лише на 286 мільйонів гривень, що чітко характеризує відмінність слова  і діло виконавчій владі.

Шановні друзі! Я хотів би, щоб ми також звернули увагу на  один приклад, який, на мою думку, дуже чітко характеризує соціальну спрямованість бюджету. Дійсно, уряд врахував багато пропозицій щодо непропорційного (я не хочу вживати іншу характеристику) розподілу інвестиційних капіталовкладень і добавив за погодженням з бюджетним комітетом 75 мільйонів гривень  для того, щоб врахувати  ті округи, ті регіони, ті території, які були просто обдерті, ображені попереднім розподілом коштів.  Але я звертаю вашу увагу, що ця сума майже дорівнює сумі, який уряд виділяє лише на два будинки по вулиці Банківській. І можу вас заспокоїти, будинок Верховної Ради до цього не має ніякого відношення.

Шановні друзі! Якщо ви візьмете, тепер перейдемо до цифр, оскільки пояснення бюджетного комітету має безумовно базуватися на цифрах. Позиції по приватизації, якщо ви зараз порахуєте, доходи від приватизації за перші 5 місяців цього року виконані на 1 мільярд 200 мільйонів гривень. Якщо ви додасте до цього 4 мільярда 260 мільйонів гривень, які надійшли внаслідок злочинної приватизації "Криворіжсталі" , це вже буде цифра на 250 мільйонів більше, ніж та, що нам пропонує уряд сьогодні затвердити. Чим це пояснюється? Дуже простим явищем, що доходи по приватизації по методиці Міжнародного валютного фонду зараховуються в дефіцит  бюджету. Якщо уряд покаже чесні цифри щодо приватизації, ми дійсно виліземо за граничні межі  дефіциту. На сьогоднішній день Україна опиниться в надзвичайно небезпечній зоні.

Я можу навести ще достатньо прикладів щодо продовження ганебної системи реструктуризації податку на додану вартість, де нічого не згадується про добровільність. Я не буду зупинятися на позиціях запозичень і дефіциту, оскільки достатньо докладно на цьому питанні  зупинився  Віктор Михайлович Пинзеник і воно було розкрито під час виступу  Миколи Яновича  Азарова.

Шановні колеги! Я хочу навести ще одну цифру. При збільшенні бюджету на 7 мільярдів гривень, зверніть вашу увагу, що підвищення мінімальної заробітної плати з 205 до 237 коштує Державному бюджету  лише 400 мільйонів гривень на місяць: 250  - місцеві  бюджеті і 150 - видатки  Державного бюджету. Тобто, лише за 800 мільйонів гривень ми  могли б абсолютно легко пересунути на 2 місяці раніше  запровадження мінімальної заробітної плати  з повним відновлення міжтарифних співвідношень. Але уряд чому на  це не йде, знаходячи інші більш важливі напрямки використання бюджетних грошей.

Я не кажу вже брутальне порушення Бюджетного кодексу і щодо процедури розгляду Закону про зміни до Державного бюджету, яке колись дуже хвилювало окремі фракції, коли стосувалося 2003 року, але зараз ми чомусь на це намагаємося заплющити очі. А також і  підстав для певних видатків, де є брутальне порушення Бюджетного кодексу щодо відсутності законодавчого обгрунтування  виділення бюджетних грошей на  фактично неіснуючі бюджетні програми. Я певен, що  при прозорій владі цього, безумовно, не могло би відбутися.

Разом з тим, доповідаючи  рішення бюджетного комітету, я не можу не висловити певного позитиву, який був підкреслений у рішенні бюджетного комітету і який вчора на засіданні обговорювався. Я вже казав, що  уряд виправив помилку у бюджеті за 2004 рік, де ми  повернулися до  практики затвердження Постанови про  розподіл інвестиційних капіталовкладень за погодженням комітету, де ми можемо  чітко гарантувати  зараз вам, що розподіл  відбудеться прозоро, і ті округи, виборці яких були наказані тим, що вони  голосували за представників опозиційних фракцій, сьогодні справедливість буде відновлена.

Також буде продовжена практика бюджету минулого року, коли буде виділено за рахунок недоїмки НАКа 200 мільйонів гривен на будівництво газопроводів. І ті питання, які постійно піднімала фракція "Наша Україна", Євген Кирильчук із Блоку Юлії Тимошенко, представники Соціалістичної партії, про те, що розриті канави з непрокладеними газопроводами. Ми врешті-решт закриємо це питання і дамо можливість підвести газ до осель людей.

Я думаю, що до позитиву можна також віднести зміну напрямку використання коштів по програмі "Українське вугілля". Замість того, щоб гроші текли в кишені вугільних генералів по непрозорій програмі реструктуризації вугільної галузі, нарешті, уряд почув наші пропозиції і спрямував ці кошти безпосередньо шахтарям на ліквідацію заборгованості по заробітній платі.

Я переконаний, що було дуже добре коли були враховані пропозиції Аграрної фракції та фракції "Наша Україна" щоб цю практику ми розповсюдили і на працівників аграрної сфери, де десятки, сотні тисяч селян опинилися в ситуації коли борги по заробітній платі зависли на ліквідованих та збанкрутілих підприємствах і сьогодні людям просто немає до кого звертатися.

У цьому проект бюджету передбачено конкретне джерело на вирішення цієї надзвичайно болючої проблеми села, де у нас живе третина населення.

Також на мою думку до позитиву запропонованого проекту відноситься і, нарешті, вирішення проблем пенсійного страхування працівників аграрної галузі. Оскільки ви знаєте, що внаслідок прийняття бюджету поточного року працівники села виявилися незастрахованими, кошти не застрахованими. І кошти на індивідуальні пенсійні рахунки  працівників села не надходили. Цей рік практично випав з їх трудового стажу. І  є дуже добре, що  сьогодні знов такий була почута позиція депутатів, і в цьому проекті ці позиції є.

Шановні колеги, я хотів би зараз наголосити на позиції Комітету з питань місцевого самоврядування, я не бачу Анатолія Матвієнка, дякую Анатолій Сергійович, що цей законопроект не враховує норму закону, який вчора нами був прийнятий. Справа у тім, що сьогодні місцеве самоврядування із-за неврегульованості  питання у законодавстві виявилося просто під брутальним катком  податкових  адміністрацій, де мери місць, які не задовльняють працівників влади, опинилися під порушеними кримінальними справами у наслідок того, що у статті  80-й пункт 49 частина  перша не було врегульоване питання оподаткування податком на додану вартість продажу та оренди землі місцевими радами. Я абсолютно переконаний, що у зв'язку з  прийняттям нами  вчора закону, внесенням відповідних змін до закону про податок на додану вартість ми обов'язково маємо врахувати цю позицію, вилучивши пункт 5.1.17, 5.1.19,  із Закону про НДС вилучивши статтю 80 пункт 49 частину першу. Також...

 

ГОЛОВА. Крім безоплатної приватизації житлового фонду.

 

ПОРОШЕНКО П.О. Крім безоплатної приватизації житлового фонду, абсолютно чітке правильне, Володимире Михайловичу,  зауваження. Я це кажу для  стенограми.

Шановні колеги, у бюджетний комітет  надійшло ще декілька звернень після того, як комітет засідав, прийняв відповідне рішення. Мене попросили це оголосити представники фракції "Союз", "Трудової України" і "Народовладдя". "Демініціативи" щодо їх пропозицій зняття фінансування збільшення статутних фондів державного ощадного банку, державного експортно-імпортного банку та спрямувати ці кошти у розмірі 180 мільйонів на  компенсацію знецінення заощаджень.  У бюджетному комітеті було прийнято рішення, що ми ці речі робимо виключно за погодженням з урядом. Тому я...

 

ГОЛОВА. Добре. Дайте можливість закінчити виступ, шановні колеги.

 

ПОРОШЕНКО П.О. Що уряд буде мати можливість висловити свою позицію. І з урахуванням підтримки відповідно до рішення Бюджетного комітету врахувати його або відхилити.

І третє. Сьогодні, є заступник міністра фінансів, він чує, Федір Олексійович це. Я думаю, що відповідна реакція уряду буде. І ще одне. Позиція, яка також надійшла до Бюджетного комітету, щоб доручити уряду у прикінцевих положеннях запланувати введення оновленої системи громадського соціального харчування, передбачивши прийняття відповідного законопроекту про систему харчування працівників. Я провив би також, щоб уряд в кінцевому слові своєму також висловив своє ставлення до цієї пропозиції.

Бюджетний комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді підтримати і взяти за основу проект, запропонований урядом, з урахуванням тих пропозицій, які викладені в постанові, автором якої є члени Бюджетного комітету. Взяти за основу. Дякую вам.

 

ГОЛОВА. Петро Олексійовичу, я читаю, що ви тут пропонуєте у поданні до Верховної Ради за основу і в цілому схвалити зауваження і пропозиції, і тут і в проекті це записано. Ви одну частину говорите. Я просто читаю те, що написано.

 

ПОРОШЕНКО П.О. Я підтверджую слова Володимира Михайловича. Вчора на засіданні Бюджетного комітету було прийнято рішення, яким рекомендувалося Верховній Раді прийняти за основу з урахуванням пропозицій проекту постанови Бюджетного комітету і після цього поставити на голосування в цілому. Це правда. Я підтверджую це.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, переходимо до запитань. Будь ласка, запишіться на запитання до голови комітету. На табло висвітліть прізвища депутатів, що записалися. Лебедівський, фракція комуністів, будь ласка. Вибачте. Фракція "Наша Україна", перепрошую.

 

12:21:01

ЛЕБЕДІВСЬКИЙ В.А.

Дякую. Я прошу передати слово Богдану Костинюку, фракція "Наша Україна", група "Народний Рух  України.

 

ГОЛОВА. Кому? Кому?

 

12:21:14

КОСТИНЮК Б.І.

Шановний доповідачу!

Богдан Костинюк, Народний Рух України, "Наша Україна".

Отже, можна сьогодні стверджувати, що "Наша Україна" добилася того, щоб оці заниження чи приховувані кошти доходної частини Бюджету були витягнуті з тіні. І немає значення, чи то вони занижені, як Азаров каже, чи приховані, немає значення, по якій причині - чи це через непрофесійність уряду, чи через умисні дії, але подивимося, куди вони йдуть.

Мільярд на зарплату. Це значно мало. 13 процентів всього-на-всього росту, потрібно не менше 30-ти. 57 стаття взагалі не вступає, не вводиться в дію. По поверненню заощаджень для пенсіонерів виділено нуль коштів. Натомість дуже багато коштів на потреби депутатів...

 

ПОРОШЕНКО П.О. Дякую, пане Богдан.

Дійсно, "Наша Україна", представники інших опозиційних фракцій добилися того, що сьогодні ми розглядаємо реальне збільшення видатків Державного бюджету. Оскільки Віктор Михайлович Пинзеник не міг би відповісти Миколі Петровичу Нощенку щодо того, по яких конкретно видах доходів уряд не врахував в повному обсязі необхідність збільшення доходної частини Бюджету, я наголошую, що не враховані збільшення доходів по категорії податок на додану вартість з внутрішнього виробництва.

Ми де-факто зменшуємо, і ви це добре знаєте, що сьогодні при зростанні плану два мільярди, план відшкодування зростає майже на три мільярди гривень. І по факту, безумовно. це є той резерв, який собі залишає уряд.

У нас дійсно в неповному обсязі враховані перехідні касові залишки, на яких наголошував комітет ще в листопаді минулого року і які включені в розділ, 884 млрд., і на які не заплановані в повному обсязі видатки.

Я наголошую, що мінімум один мільярд гривень схований приватизацією. І на сьогоднішній день таке прискорення прийняття цього закону і запланування коштів, які надійшли за приватизацію комбінату "Криворіжсталь" є черговим кроком, що ці гроші були вже розподілені. І повернення до розгляду питання про приватизацію "Криворіжсталі" ми вже пов'язали з питаннями бюджетними - таку пастку нам приготували.  А я просив би не хвилюватися, гроші на повернення цих коштів в бюджеті є. Тому ми з цим миримося.

Є інші доходи Державного бюджету, і я абсолютно переконаний, що якщо буде прийнято рішення про доопрацювання цього проекту на друге читання, в нас знайдуться переконливі аргументи щодо переведення або прискорення запровадження мінімальної заробітної плати хоча б з першого липня. Необхідні 800 мільйонів ми готові запропонувати сесійному залу і уряду.  Дякую за запитання.

 

ГОЛОВА. Людмила Кириченко, фракція "Регіони України".

 

12:24:39

КИРИЧЕНКО Л.Ф.

Прошу передати слово Турманову Віктору Івановичу.

 

ГОЛОВА. Турманов, будь ласка.

 

12:24:48

ТУРМАНОВ В.І.

Петр Алексеевич, ну, в своем выступлении вы сказали так очень сильно, и бюджетный комитет, и вы лично оказывали помощь и содействие в решении финансирования угольной отрасли согласно программе "Уголь Украины".

Я хочу сказать, что эту проблему всегда решали мы, я имею в виду профсоюзы угольной промышленности, и вы знаете, каждый год. Это раз. Первое.

Второе, бюджет области в прошлом году был 3 миллиарда и выполнен на 100 процентов. Ни одно правительство до этого на 100 процентов бюджет для отрасли не выполняло. В этом году на миллиард больше. Больше на миллиард.

И последнее, вы сказали о задолженности. Задолженность впервые появилась благодаря... трижды встречались с Премьером, лично его эта инициатива, 277 миллионов в этом году в бюджете погашения. Если бы каждое правительство эти проблемы решало бы, то эта проблема, социальная и политическая, то, что вы сказали, была бы снята.  Спасибо.

 

ПОРОШЕНКО П.О. Позвольте мне не комментировать, как профсоюзы, в тому числе лидер профсоюза возглавляет один из комитетов социальных, решали эту проблему.

Я хотел бы сказать, что на сегодняшний день для того, чтобы ее решить окончательно, чтобы шахтеры не ходили с протянутой рукой и требовали у правительства подачек, нужно отрегулировать цены на продукцию угольной отрасли. Так вот, я хотел бы задать вопрос правительству: каким образом при поднятии цен от 60 процентов до двух раз, при поднятии в два раза объема бюджетного финансирования у нас сегодня все ще не решена проблема задолженности по заработной плате. И куда же идут деньги, которые получают шахты и которые почему-то не идут на заработную плату?

А сегодня ответ очень простой: потому что угольная отрасль, так же как и другие отрасли промышленности, требует прозрачности и честности. И сегодня это необходимо больше, чем деньги, в том числе и в угольную отрасль. Спасибо. (О п л е с к и)

 

ГОЛОВА. Буйко, фракція комуністів.

 

12:26:53

БУЙКО Г.В.

Георгий Буйко. Прошу передать слово Гинзбург Ольге Петровне.

 

ГОЛОВА. Ольга Гінзбург.

 

12:27:06

ГІНЗБУРГ О.П.

Я дякую свого колегу за надану можливість задати питання.

Шановний Петро Олексійович, я в захваті від вас, чесно кажучи так. Але в мене до вас питання.

Я багато разів звертаюся до уряду. У мене по Шосткинському району проблема дотацій до бюджету в зв'язку з тим, що в селі Пирогівка Шосктинського району - це Чорнобильська зона, - було зареєстровано дуже багато підприємств, які працювали в Харкові. Потім вони у зв'язку з прийняттям закону 899-го база оподаткування зменшилася по цьому району. Змінили голову адміністрації у зв'язку з цим.

Питання. Я подала пропозицію до вашого Бюджетного комітету. Вони вчора не розглянуті. Я сьогодні займаюся питанням: "Чому не розглянуті?" Вони знаходяться в тої людини, яка у відпустці чи у відрядженні, а інший не міг її подати до розгляду. Ви мені скажіть, будь ласка, що я можу зробити зараз вже, якщо пройшло...

 

ПОРОШЕНКО П.О. Дійсно, вчора на порядку денному... По-перше, я дуже дякую за схвальні слова на мою адресу, пані Ольга.

По-друге, вчора пройшло засідання Бюджетного комітету, де ми фізично були позбавлені можливості розглядати. (Петро Миколайович, не критикуйте пані Ольгу - вона чесно сказала свої речі)

Я хотів би повідомити, що чотири години, які вчора тривало засідання Бюджетного комітету, ми, на жаль, дійсно, були позбавлені можливості розглянути не лише ваші пропозиції, а й пропозиції багатьох інших народних депутатів, які намагалися висловити свої абсолютно грунтовні зауваження так само, як і зауваження ваші є  абсолютно грунтовними. Тому я пропоную, що якщо уряд... якщо сьогодні Верховна Рада прийме цей закон в першому читанні і він повернеться до комітету, ми обов'язково розглянемо абсолютно предметно, незважаючи хто б не був у відпустці, вашу  пропозицію і позицію по Шостці обов'язково врахуємо. Дякую вам за запитання.

 

ГОЛОВА.  Петро Олексійович, дозвольте вам таке запитання і поверніться обличчям до президії. Тут у розділі "Фінансова підтримка регіонів" записано, прошу уваги, що "додаткові кошти на запровадження з 1 вересня 2004 року мінімальної заробітної плати у розмірі 237 гривень із збереженням діючих співвідношень в оплаті праці працівників бюджетної сфери, які заплановані у вигляді додаткової дотації з Державного бюджету для бюджетів Автономної Республіки Крим, обласних і міських бюджетів міст Києва, Севастополя, що складають більшу половину 57 відсотків загального бюджетного ресурсу спрямовано у державі на зазначену мету". І далі - увага - "при цьому для досягнення  найбільш ефективного розподілу цих коштів між всіма рівнями місцевих бюджетів, враховуючи вже заплановані видатки в поточному році, надати право здійснення такого розподілу Раді Міністрів  Автономної Республіки Крим та обласним державним адміністраціям, відповідно  між бюджетами міст і районів". Можливо правильніше було б записати "за рішенням Верховної Ради Криму та обласних рад Київської та Севастопольської міських рад", оскільки вони повністю відсуваються від цього процесу.

 

ПОРОШЕНКО П.О, Володимире Михайловичу, ви абсолютно праві. Більше того, ця норма, яка записана в урядовій редакції, не відповідає бюджетному кодексу України. Тому це є просто пряма вимога законодавства, щоб ми враховували позицію представницьких органів влади. Бюджетний комітет, я як його голова абсолютно підтримую висловлене зауваження. Дякую вам.

 

ГОЛОВА. Таким чином, ми врахували цю пропозицію. Бандурка Олександр, група  "Демократичні  ініціативи", "Народовладдя".

 

12:30:38

БАНДУРКА О.М.

Шановний Петро Олексійович, і уряд, і бюджетний комітет попрацювали як на мій погляд над проектом бюджету, змін грунтовно.

Ви пропонуєте прийняти в першому читанні і повернути до бюджетного комітету. А як ви дивитесь на пропозицію прийняти сьогодні в цілому, бо якщо розтягнемо ще до кінця сесії, то ми ніколи не приймемо. Можна не прийняти бюджет, нічого не зміниться, остануться старі пенсії, стара зарплата і старі стипендії. А всі, я думаю, налаштовані на те, щоб зміни на  краще зробити. Так от вноситься пропозиція сьогодні прийняти  і в першому, і в цілому, як закон, зміни,  які пропонуються урядом і бюджетним комітетом. Дякую. Ваша позиція.

 

ПОРОШЕНКО П.М. Шановні колеги!  Шановний  колего Олександр Миколайович, я, на жаль, пов'язаний як голова  бюджетного комітету, рішенням бюджетного комітету. Я можу вам висловити свою особисту позицію. Вона, безумовно, полягає у тому, і я довіряю і членам бюджетного комітету, що там сидять, справжні професіонали. які не менше, ніж інші, піклуються про необхідність  підвищення заробітної плати і   відповідально ставляться   до цього, і довіряю сесійній залі, що вона також достатньо змотивована, і розумію необхідність внесення змін до Державного бюджету і підвищення  відповідних показників.

Але   я абсолютно наполягав би на тому, щоб ми повинні  були б мати більше часу для того, щоби врахувати позиції, ну, наприклад, регіонів. Завтра у Донецьку  відбувається Координаційна рада при Голові Верховної Ради, на якій ми мали би  обговорити збільшення видатків Державного бюджету на  мінімальну заробітну плату, врахувавши позицію регіонів.

Але вчора бюджетний комітет не підтримав цю мою пропозицію і прийняв  рішення, яким рекомендував голосувати сьогодні. Тому я вам вимушений, незважаючи на те, що це  не відповідає моїй позиції, доповідати рішення комітету.

 

ГОЛОВА. Микола Нощенко, фракція "Трудова Україна".

Плютинський, фракція Народної аграрної партії.

 

12:33:14

ПЛЮТИНСЬКИЙ В.А.

Шановний Петре Олексійовичу! Я уважно вас слухав, я вдячний за те, що ви   дуже підтримуєте сільське господарство, тобто ви  і бюджетний комітет в цілому Але я хотів би вам такі два питання.

Я так зрозумів, що ви підтримуєте зміни до цього закону. Ви будете підтримувати чи ні? І вважаю, що, мабуть, велику критику робите в адрес уряду, особливо в адрес Азарова Миколи Яновича, який останнім часом надзвичайно добре відноситься до сільського господарства ................... до цього сільського господарства. Дякую за відповідь.

 

ПОРОШЕНКО П.О. Шановний Володимир Антонович(?), я таким чином відповім вам. На мою думку Народній аграрній партії дуже повезло з Головою. Тому що величезну кількість пропозицій було внесено за його ініціативою, в тому числі щодо збільшення з 900 мільйонів до 1 мільярда 300 мільйонів гривен. І вперше, нарешті, до речі, ці пропозиції співпадали з пропозиціями інших фракцій, зокрема, із фракцією "Наша Україна".

Нарешті, вперше з'явилася концепція, яким же чином вирішувати проблеми пенсійні, не дерибанити гроші, а зробити ефективні законодавчі рішення, які б забезпечили надходження коштів безпосередньо до людини, яка працює на селі. Мова йде і про компенсацію пенсійних внесків отримає кожен, без посередників. Мова йде про ліквідацію заборгованості по заробітній платі - отримає кожен. І те, що на сьогоднішній день уперше зроблена спроба інвентаризувати заборгованість ліквідованих та збанкрутілих сільгосппідприємств, де люди залишились просто без відповіді я думаю, що це вже перші досягнення нашої спільної роботи.

Я абсолютно переконаний, що цей бюджет на якісно новому рівні фінансує аграрну галузь. Але я певен, що, по-перше, сьогодні треба дуже серйозна працювати над аграрною стратегією. Я можу вам сказати, що у нас вона сьогодні відсутня, її немає. Якщо дати сьогодні більше грошей в аграрну сферу - це буде проблема, це не буде свято, це буде проблема. Тому що ми сьогодні не маємо конкретних видатків, де б ми прозоро довели  кошти на село, на кілограм, на гектар, на тону, на інше, щоб люди, фермери, працівники получили ці гроші.  Тому я певен, що робота тільки починається. Дякую вам за запитання.

 

ГОЛОВА.  Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії.

 

12:36:01

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область, Всеукраїнська спілка власників земельних та майнових паїв.

Шановний Петро Олексійович, у мене два запитання, дуже коротенькі можливо. Скажіть, будь ласка, ось у видатках економічного спрямування на фінансування АПК заплановано 1 мільярд гривень додатково. Як ви вважаєте, чи буде все-таки селянин знати мінімальну закупівельну ціну найближчим часом, чи буде у повному обсязі профінансовано з цього мільярда  ті  затрати, які понесли сільгоспформування на соціальну сферу?

І друге   питання. Народний депутат Леонід Вернигора неодноразово звертався до вас із питанням щодо  зняття ПДВ з дитячих оздоровчих путівок по всій Україні, а знято лише з кабмінівських. На ваш погляд, як  батька багатодітної сім'ї, це справедливо зроблено  чи ні? Дякую.

 

ПОРОШЕНКО П.О. Пане Михайло, я дуже дякую вам за запитання. Відверто кажучи, я вважаю, що селу, безумовно, треба компенсувати видатки на соціальну сферу. Але оскільки, як і питання закупівельної ціни на продукцію сільського господарства, це знаходиться у компетенції виконавчої влади, включая заставні ціни, включая регуляцію через держрезерв, наша справа виділити туди достатньо коштів. І ви знаєте, що 200 мільйонів виділено сьогодні  на заставні операції з зерном. Я не кажу, наскільки вони прозорі, але я ще раз кажу, бюджетні видатки передбачені.  200 мільйонів чистих коштів  загального фонду бюджету і 200 мільйонів за рахунок розброювання виділено державному резерву для того, щоб він мав можливість і важелі для підтримання високої ціни, для того, щоб селянин отримав справедливу ціну за свою продукцію. Як ефективно уряд буде розпоряджатися цими грошима, давайте ми побачимо. Поки що, на жаль, вдалих  прикладів цього у нас було дуже і дуже мало.

І щодо питання зняття ПДВ з дитячих путівок. Я абсолютно переконаний, що ці проблеми мають бути врегульовані законом, а не встановлюватися кожен рік Законом про бюджет і тимчасовими законодавчими актами. І я певен в тому, що безумовно позицію з цього також має висловити уряд.

Але, шановні колеги, завершуючи свій виступ, я абсолютно переконаний, що розблокування бюджетного процес і, врешті-решт, внесення змін до бюджету, причому в солідному, серйозному вигляді ми мали би вирішити надзвичайно проблемні стратегічні питання, які стоять сьогодні перед країною. Проблема житлово-комунальної сфери. Ми мали один мільярд коштів, вирішив би проблему по всій Україні. На жаль, сьогодні ми маємо, в тому числі в цьому проекті бюджету розпорошення бюджетного ресурсу, безпрограмності. Це є проблема, яку нам з вами разом доведеться долати. Дякую вам за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, переходимо до виступів від фракцій. У порядку запису я буду надавати слово для виступу уповноваженим представникам депутатських груп і фракцій. Олійник, репліка. Не знаю з приводу чого тільки. Будь ласка, Воюш від фракції Соціал-демократичної партії України об'єднаної. Має слово для виступу першим відповідно до запису. Включіть Олійнику Петру мікрофон, будь ласка. Тільки швидко дуже.

 

12:39:36

ОЛІЙНИК П.М.

Петро Олійник, 125 Сокарський виборчий округ, фракція "Наша Україна".

Шановні колеги депутати, шановний Володимире Михайловичу, прийняттям цих змін до бюджету ми підставляємо всіх міських голів і голів сільських, селищних рад. Тому що написано тут статтю 47 доповнити таким змістом: списання коштів за відповідними рішеннями на користь працівників освіти, передбачені 57 статтею Закону України "Про освіту", списуються Державним казначейством з асигнувань, встановлених на утримання цих установ. Це означає, що законні вимоги вчителів на виплату 57 статті будуть списуватися через суди, з асигнувань, які передбачені по освіті, по тих установах. А це означає, що ми сьогодні практично приведемо до заборгованості по зарплаті.

 

ГОЛОВА. Дякую.

 

ОЛІЙНИК П.М. ...не знищити місцеве самоврядування.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, з приводу 57 статті ми з вами ж прийняли відповідне рішення - за основу і буде відповідний Закон Верховної Ради України. Воюш, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

 

12:40:49

ВОЮШ В.Д.

Шановні колеги, сьогодні ми розглядаємо довгоочікуваний та вкрай необхідний законопроект про внесення змін до Бюджету 2004 року. На думку фракції СДПУ(о), розроблений урядом проект дозволить врегулювати ряд важливих соціальних питань, зокрема фінансово забезпечити запровадження мінімальної заробітної плати в розмірі 237 гривень.

Законопроектом передбачається збільшення доходів Державного бюджету на 5,8 млрд. гривень, що, на наш погляд, є цілком обгрунтованою цифрою та реалістично відбиває збільшення приросту ВВП внаслідок покращання макроекономічної ситуації.

Фракція позитивно оцінює передбачене представленим проектом закону збільшення видатків на заробітну плату в обсязі 1,1 млрд. гривень, тим більше, що за запевненням уряду це дозволить наблизити термін запровадження мінімальної заробітної плати у 237 гривень з першого вересня замість першого листопада поточного року та підвищити посадові оклади бюджетників ще на 15 відсотків.

Також як позитив ми відзначаємо збільшення видатків на охорону здоров'я, науку, культуру, засоби масової інформації на загальну суму понад 1,4 млрд. гривень.

Підтримує й фракція СДПУ(о) і заплановане Кабінетом Міністрів України виділення коштів в сумі 280 млн. гривень на підвищення з першого липня більш ніж у два рази стипендій студентам, а також збільшення асигнувань на виготовлення нових шкільних підручників, комп'ютеризацію освітніх закладів, розширення підвозу учнів у сільській місцевості.

На наш погляд, на користь прийняття цього закону свідчить і приділена в ньому увагу такому важливому питанню, як пенсійне забезпечення. Так, урядом, зокрема, пропонується збільшити бюджетне визначення на виплату пенсій і допомог на 298 млн., а також збільшити на 276 млн. гривень видатки на відшкодування витрат Пенсійного фонду України, що сприятиме забезпеченню додаткових надходжень до нього і, крім того, ми схвалюємо і оцінюємо намір Кабміну вперше за останні роки підвищити мінімальні пенсії  чорнобильцям.

Фракція СДПУ(о) підтримує і збільшення видатків на соціальний захист сім'ї та молоді, оборону, судову владу, фізкультуру і спорт, АПК, дорожне господарство, вугільну галузь. Ще одним плюсом цього документу ми вважаємо посилення інвестиційної спрямованості бюджету-2004, що відображається у запропонованому збільшення більш, ніж на 1 мільярд гривень капітальних вкладень.  Отже, враховуючи те, що даний проект закону має соціальну спрямованість та сприятиме розв'язанню нагальних проблем держави, фракція СДПУ(о) пропонує прийняти його в першому читанні та в цілому.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Так.  Замість Асадчева слово має Олександр Мороз, тобто помінялися місцями для виступу.

Будь ласка, Олександр Олександрович.

 

12:44:05

МОРОЗ О.О.

Шановні колеги!  Багато років в Україні спостерігається дивна практика, коли влада на словах регулярно любить знедолених людей, а насправді служить кланам.  Сьогодні реальністю стає такий афоризм: "Якщо ти заборгував 10 гривень - ти боржник, якщо ти 10 тисяч заборгував - ти підприємець, якщо 10 мільйонів - ти корпорація, якщо 10 мільярдів - ти Кабінет Міністрів України".

Тим часом добре відомо, що проблема підвищення доходів і купівельної спроможності населення - це умова стабільності розвитку економіки. Досвід пострадянських країн і країн Центральної Європи свідчить, що тільки після підвищення заробітної плати до 300 і більше доларів на людину забезпечується підйом економіки. В Україні - менше ста, і то це за статистикою.

І ось ми підійшли до виборів. Влада розпродує останні багатства, і виручку спрямовує в значній мірі на соціальні потреби, іншими словами, здійснюється крадіжка така, щоб при цьому сподобатися людям.

Це так, бо навіть частини вільних статків двох сімей, виділених ними на привласнення "Криворіжсталі" вистачило на закриття багаторічної проблеми соціальних виплат по всій Україні. Зверніть увагу: дві сім'ї, виявляється, сконцентрували в руках таке багатство, що вільні кошти можна виділити частково на погашення боргів по всій Україні.

Цей факт доводить, що вимоги соціалістів і інших опозиційних фракцій про виплати вчителям, чорнобильцям, студентам і так далі, підняття зарплат і пенсій - це не популізм, як це говорив наш Президент, а реальна, економічно обгрунтована можливість.

Фракція Соціалістичної партії буде підтримувати ці зміни, окрім статті 109, де невідомо які гроші прийдуть і куди вони будуть виділятися. Вони відповідають політиці партії, правда, ми Януковича і Азарова поки що не будемо приймати у партію, хоч їхні кроки нібито подібні до наших вимог, а, навпаки, ми будемо добиватися відсторонення від влади і представлених ними кланів: Ахметова, Пінчука, Медведчука, Коломойцева, Ярославського і так далі. Тільки за цієї умови соціальна справедливість стане не одноразовою передвиборною акцією, а повсякденними діями влади, суттю цієї влади.

Ми глибоко переконані, що в Україні завдяки кон'юнктурі зовнішнього ринку та при умові наведення елементарного порядку в бюджеті є повна можливість вдвічі збільшити заробітні плати і пенсії. Це можливо при усуненні нинішньої влади, зміні системи влади. І такий шанс нам не можна пропустити, він є, і ним треба скористатися. Я закликаю вас саме до цього.

А проект можна підтримати в першому читанні з вилученням 109 статті.

 

ГОЛОВА. Олександр Турчинов від фракції Блоку Юлії Тимошенко. Підготуватися Коновалюку.

 

12:47:25

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні колеги, наша фракція, Блоку Юлії Тимошенко, коли в минулому році приймався цей урядовий бюджет, не голосувала за нього. Тому що за самими мінімальними підрахунками було приховано в цьому бюджеті біля 8-10 мільярдів гривень. Ці ресурси, публічні ресурси держави були перетворені в кишеньковий резерв тих, хто сьогодні керує країною.

Далі: що сьогодні пропонує Кабінет Міністрів? Реально збільшення доходної частини  бюджету. Я беру виключно загальний фонд Держбюджету, складає 3,7 мільярда гривень. Тобто, значна частина прихованих ресурсів знову залишається за межами Державного бюджету.

Наступне питання, шановні колеги. На 7 мільярдів пропонують збільшити видаткову частину. В той же час, коли ви подивитесь на скільки збільшився дефіцит бюджету, ви побачите, що фактично збільшення не відбувається. Тобто, Кабінет Міністрів вже не може вирахувати скільки буде відняти від видаткової доходну частину. Чому це робиться, шановні колеги? Чому Кабінет Міністрів відмовляється від світових варіантів врахування дефіциту бюджету? Саме тому,  щоб протягнути перекриття цього дефіциту, прихованого дефіциту, за рахунок надходження від приватизації. І я хочу вас, шановні колеги, запитати, від якої приватизації вони планують  перекривати дефіцит прихований бюджету? Від  приватизації "Криворіжсталі"  в першу чергу. Тобто, за рахунок голосування парламенту вони хочуть легалізувати пограбування України, легалізувати той злочин, який вони назвали "приватизацією "Криворіжсталі" родиною Президента Кучми.

Наступне питання, шановні колеги. Даже з того мінімуму, який Кабінет Міністрів кидає в доходну частину бюджету і, відповідно, збільшує видаткову, на що вони роблять пріоритети? На що вони витрачають основні кошти? Понад 1 мільярда гривень витрачається на силові структури, тобто  Кабінет Міністрів разом з Адміністрацією Президента готується до громадянської війни, яку хочуть нав'язати вони українському народу замість прозорих демократичних виборів.

Я не встигаю сказати і за ті хабарі мажоритарникам від  більшості, які не тільки не розв'язані в цих пропозиціях, а навпаки збільшується. Тому, шановні колеги, можна говорити тільки за прийняття в першому читанні Закону про зміни до бюджету з тим, щоб чесні, принципові депутати, які працюють ще в бюджетному комітеті, разом з нами могли допрацювати цей закон і прийняти його в інтересах ні купки керівників чинних держави, а в інтересах всього українського народу. Дякую.

 

ГОЛОВА. Валерій Коновалюк, фракція "Регіони України". Підготуватися Богдану Губському.

 

12:50:44

КОНОВАЛЮК В.І.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановний Миколо Яновичу! Шановні колеги! Я вважаю, що сьогодні, дійсно, нам треба не тільки висловлювати окремі політичні гасла, але і хотів би нагадати, що мабуть вперше за новітню історію Україна має можливість всередині бюджетного року перерозподілити додаткові доходи. Ті приховані доходи бюджету, про які  ми чуємо останні місяці, вилилися в пропозиціях змін до бюджету, які уряд направив до Верховної Ради. Ми можемо, дійсно, багато в чому не погодитися з тим, що ці зміни ми могли б розглянути раніше. Але я хотів би сказати, що додаткові доходи - це результат ефективного виконання програми діяльності Кабінету Міністрів. Я вважаю, що для нас головним є те, щоб на тлі розгляду внесення змін до бюджету, ми могли, дійсно, скорегувати багато тих недоліків, які існують по цей день, щоб ми впливали на процес формування бюджету і на розробку наступного року, щоб ми  не тільки мали цифри і окремі положення  Державного бюджету, а бачили за цим конкретні проблеми конкретних людей, щоб держава не мала такого стану, який заперечує її  подальший економічний розвиток. Тобто для нас важливо не тільки  наголосити про окремі проблеми, які існують, але вжити заходів для того, щоб цих проблем не було.

Я хочу ще нагадати, що ці зміни нам дають, дійсно,  можливість покращити соціальний захист населення, забезпечити мабуть головне завдання, яке ми повинні виконати перед нашими громадянами.

Дотримання соціальних зобов'язань - це дуже складна справа, яка потребує мобілізації значних коштів, а насамперед реалістичних та обгрунтованих підходів до формування бюджету та змін до нього. Ми будемо наполягати, щоб  це питання і в наступному році було головним.

І на останнє, шановні колеги. Від фракції "Регіони України" я хочу ще раз сказати, що ми замість критики повинні ще раз зосередитись над низкою законопроектів, які би розв'язали дійсно серйозні економічні питання, дали можливість уряду краще працювати. краще збільшувати доходи Державного бюджету і краще забезпечувати розвиток нашої держави. Дякую.

 

ГОЛОВА. Богдан Губський, депутатська група "Демократичні ініціативи народовладдя". Підготуватися Василю Шпаку.

 

12:53:42

ГУБСЬКИЙ Б.В.

Вельмишановний Володимире Михайловичу, шановні колеги! За півтора року діяльності уряду вдалося, з нашої точки зору, досягти величезної стабільності й прозорості в бюджеті. І за кожною цифрою стоїть серйозний прорахунок. І сьогодні це, звичайно, видатна подія адже можна залучити мінімально 7 мільярдів гривен для фінансування в тому числі соціальних проблем.

Ми підтримуємо бюджет, але разом із тим за технічних причин не було враховано ряд пропозицій народних депутатів нашої групи. Ці пропозиції погоджені з відповідними міністерствами і не міняють баланс доходів і видатків. З Мінфіном і Бюджетним Комітетом також ці пропозиції обговорювалися й погоджувались. Я їх швидко зачитаю.

Перше. В абзаці 3 частини 3 проекту Закону України "Про внесення змін до Державного бюджету" цифри та слова: "Спрямовуються на збільшення статутного капіталу ВАТ Державний ощадний банк 100 мільйонів гривен та збільшення статутного капіталу ВАТ Державний експортно-імпортний банк України 80 мільйонів гривен", замінити цифрами та словами: "Спрямовуються на поступову компенсацію громадянам втрат від знецінення грошових заощаджень 60 мільйонів гривен. Збільшення видатків за кодом 3201490 придбання спеціальної пожежної техніки 50 мільйонів гривень. Збільшення фонду грошового забезпечення та заробітної плати  службовців та працівників Міністерства надзвичайних ситуацій - 70 мільйонів гривень. Ну, треба більше на соціальні потреби витрачати, ніж давати комерційним банкам, які мають і так великі гроші.

Друге. Кошти, передбачені на збільшення видатків Мінохорони здоров'я за статтею 3201460 централізоване придбання діагностичного та іншого обладнання зменшити до суми 150 мільйонів гривень  з одночасним збільшенням видатків Міністерства надзвичайних ситуацій за кодом 3201210 комплексне медикосанитарне забезпечення громадян, які постраждали у наслідок Чорнобильської катастрофи, збільшити на  78 мільйонів  гривень і три десятих до загальної цифри 121.69. Загальна сума медичних  заходів залишається та сама, але ми перерозподіляємо трошки для чорнобильців даємо, це важлива соціальна проблема.

І третє. Вийшла технічна помилка, помилилися з кодом у рамках Міністерства надзвичайних ситуацій, і тому ми пропонуємо кошти передбачені  на збільшення видатків МНС за кодом 3201230 наукове забезпечення  робіт та інформаційні системи у сумі 10 мільйонів гривень спрямувати на збільшення видатків за статтею 3201470 реалізація комплексної програми розвитку системи зв'язку, оповіщення, інформатизації до загальної суми  35 мільйонів гривень.

Цифри погоджені з міністерствами, вони не порушують загальний бюджет доходів-видатків    міністерств. І тому ми просимо підтримати. Депутатська група голосує за бюджет з врахуванням наших пропозицій. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Василь Шпак від фракції Народна аграрна партія. Підготуватися Людмилі Супрун.

 

12:56:46

ШПАК В.Ф.

Шановний Володимире Михайловичу, шановний  Микола Яновичу, шановні колеги.

Сьогодні  розглядається важливе питання і це по-справедливому, є  додаткові надходження, необхідно їх розпреділити. І сьогодні вперше ми бачимо, як уряд віднісся по-серйозному до агропромислового комплексу, до життя  тих селян,  які сьогодні... тих людей, які проживають сьогодні на селі. Сьогодні вперше передбачена  така сума коштів мільярд 350  мільйонів додатково для вирішення отих проблем, які є на селі. А на селі, ми знаємо з вами, є одні проблеми. Сьогодні, яку ти не візьми галузь, вона є проблемна, чи то виробництво, чи то  соціальні питання чи то інші. Все воно сьогодні потребує вирішення. Тому ми сьогодні, аграрна фракція вдячна Миколі Яновичу, уряду в цілому за це розуміння селян і прийняття такого відповідного рішення. Це сьогодні дасть можливість все-таки підняти виробництво, оздоровити економіку виробництва, вирішити соціальні питання, погасити частково борг по заробітній платі. Ми давно вже говоримо про те, що на селі сьогодні немає доріг. Ми сьогодні маємо можливість приступити до ремонту і будівництва доріг. Хоч це невеликі кошти, але це є кошти.

Оздоровлення дітей. Ми на сьогодні забули, що у нас є діти на селі, які не мають можливості сьогодні поїхати у піонерські табори, які не мають можливості піти в цирк і інше. Ми сьогодні знову вже маємо рішення і по цьому важливому питанню. Тому аграрна фракція Народної аграрної партії України підтримує внесені зміни до Закону України "Про Державний бюджет на 2004 рік" і вважає, що він має бути сьогодні проголосований цей законопроект. І дякує уряду. І надіється, сподівається на те, що ці відносини у нас будуть підтримані і при формуванні бюджету 2005 року. Дякую.

 

ГОЛОВА. Людмила Супрун, фракція Народно-демократичної партії та Промисловців і підприємців України. Підготуватися Нощенку.

 

12:59:04

СУПРУН Л.П.

Шановні колеги, Людмила Супрун, фракція Народно-демократичної партії та Партії промисловців і підприємців.

Хотілося б висловити дві речі з приводу запропонованого урядом проекту закону змін до Закону про Державний бюджет на 2004 рік. Щодо змісту і щодо порядку прийняття.

Я б не хотіла повторювати своїх колег і сьогодні перелічувати всі ті позитивні речі, які передбачені в цьому законопроекті. Хочу наголосити тільки на одному, що всі наші пропозиції депутатського корпусу, які були подані депутатами від опозиційних фракцій, від фракцій більшості, нарешті, враховані в цьому законопроекті приблизно в обсязі 90 відсотків. Це стосується освіти, це стосується науки, це стосується медицини, це стосується чорнобильців, це стосується зростання заробітної плати, це стосується визначиться порядку реалізації путівок для дітей, це стосується села і так далі. Всі пропозиції врахувати на сьогоднішній день все ще немає можливості. Але ми намагалися, щоб закон, який сьогодні проходить, все-таки відображав інтереси виборців і інтереси депутатського корпусу, який чітко висловився по всім названим позиціям.

109 стаття, яка сьогодні викликає найбільше зауважень і заперечень, сформована, шановні колеги, виключно на підставі рішень, які ми приймали протягом парламентських слухань. Це стосується і погашення заборгованості по тим заробітним платам, підприємств сільського господарства, які ліквідовані. Це - точна виписка формулювання із наших рішень парламентських слухань. Це ж саме стосується і інших позицій 109 статті. І тут ми з вами не відступаємо ні на одну йоту від закону.

Стосовно порядку прийняття цього законопроекту. На сьогоднішній день у нас є на порядку денному прийняття змін до Закону про Державний бюджет, прийняття бюджетної резолюції, зміни до податкових законів. Залишилося для опрацювання всього-на-всього два тижні. І це - надзвичайно стислий термін.  Тому є така пропозиція - підтримати закон, який запропонований урядом, взяти його за основу і з пропозиціями, відпрацьованими бюджетним комітетом, де сьогодні були відображені інтереси фракцій, прийняти його в цілому і почати працювати над бюджетною резолюцією і змінами до податкового законодавства. наша фракція буде підтримувати цей законопроект, хоча, ще раз кажу, зауваження також є і у нас. Але ми вважаємо, що перевага прийняття набагато більша, ніж сьогодні вносити точечні зміни до цих рішень. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Микола Нощенко, депутатська фракція "Трудова Україна". Підготуватися Фоменко.

 

13:02:18

НОЩЕНКО М.П.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, шановні виборці!  Нощенко, 160-й виборчий округ, Глухівщина.

Ну, перш ніж обговорювати до бюджету, два слова з процедури. Є прохання в наступному доповідачам, в першу чергу співдоповідачам, я просив би Петра Олексійовича, коли він виступає, то першу частину - це чітко викласти, що прийняв, яке рішення прийняв бюджетний комітет, а дальше можна вже взяти слово і від себе прокоментувати момент, які хоче народний депутат, хоча це також неприпустимо, тому що на бюджетному комітеті ми висновку про те, що вкрадено, знайдено не приймалося.

І я б хотів би, щоб у нас почастішали випадки позачергового збирання сесії і ділити додатково надходження до бюджету. Надійшло додатково 3,5 мільярди - зібралися, і з рахуванням уряду, який відповідає, поділили. Це перше. "Трудова Україна" віртуальних грошей ділити не буде!

Друге, я підкреслюю соціальну спрямованість внесених поправок. Перш за все за пропозицією нашої фракції ми розблокували призначення пенсій за особливі заслуги, і знову цю роботу будуть робити комітети при обласних державних адміністраціях, а не в Кабінеті Міністрів, куди були спрямовані потоки всіх наших людей, які мають особливі заслуги.

Друге, потрібно більше довіри уряду, тому що ми закладаємо величезні суми на підтримку галузей. Якщо позитивні зрушення МінАПК відбулися, і сьогодні ми закладаємо мільйони гривень, це, я впевнений, що дойдуть до моїх господарств, то мільйони, як ми закладаємо Держресурсу, треба додаткові прийняти нормативні акти Кабінету Міністрів і дати прозорість у їх виконанні.

Я як член тендерного комітету, на жаль, я є таким (на засідання не запрошуюся і участі у прийнятті виконавчих рішень не маю, не беру), я не можу доповісти своїм колегам, чи є прозорість у використанні цих  коштів.

І на закінчення. Фракція підтримує розданий законопроект, пропонує прийняти його за основу і в цілому як закон, щоб він почав найближчим часом діяти. Дякую.

 

ГОЛОВА. Катерина Фоменко, депутатська група "Союз". Підготуватися Асадчеву.

 

13:05:25

ФОМЕНКО К.О.

Шановні колеги, та дискусія, яка зараз відбувається залі, на мій погляд, носить дуже дивний характер. Скажіть, будь ласка, чи є сьогодні народний депутат в залі, який би був проти тих змін до бюджету, які сьогодні запропоновані в обидвох законопроектах? Скажіть, будь ласка, чи є ті, хто був би проти підвищити заробітну плату, хто був би проти підвищити виплати для наших аграріїв більше ніж на мільярд гривень? Таких немає.

На мій погляд, дискусія відбувається саме з того приводу, що сьогодні просто всі пропонують і претендують на авторство: хто перший сказав, а хто сказав другий.

Шановні мої колеги, наші виборці, наші громадяни чекають від нас прийняття рішень, рішень, які змогли би покращити їх життя, їх соціальний стан, покращити роботу тих галузей, які сьогодні тут пропоновано покращити їх фінансування. Тому, шановні мої, я запрошую вас підтримати законопроект уряду. Я працювала в урядово-парламентській робочій групі, і я хочу сказати, що на сьогодні ті норми, які там запропоновані, вони виважені і вони підтримані розрахунково.

Я лише двох проблем торкнуся: проблеми місцевих бюджетів та проблеми повернення заощаджень громадян України. Місцеві бюджети мають отримати більше півтора мільярдів гривень. Шановні мої, це живі кошти, це додаткова дотація, це збільшення субвенцій, які прийдуть живими грошима до наших сел, селищ, до наших міст.

Я хочу сказати, що ми значно збільшуємо, ну, 15 відсотків - це значно збільшуємо заробітну плату і значно збільшуємо саме соціальні статті.

І друга проблема. Я дуже вдячна своїм колегам народним депутатам Бюджетного комітету. Вчора була підтримана норма, з якою виступила я, як голова Спеціальної тимчасової комісії з питань  повернення заощаджень громадян України, і ми 4-им пунктом за значимістю занесли пункт щодо збільшення фінансування наших громадян, які постраждали внаслідок ліквідації ощадбанку колишнього СРСР.

Ми запропонували збільшити ці асигнування більше, чим на 200 мільйонів, і я вважаю, якщо буде реалізована стаття 109, то ми зможемо відповісти своїм громадянам на цілий ряд питань, коли вони будуть отримувати всі по 50 гривень і по 150 гривень на поховання. Дякую вам.

 

ГОЛОВА. Валерій Асадчев, фракція "Наша Україна". Підготуватися Петру Симоненку.

 

13:08:11

АСАДЧЕВ В.М.

Валерій Асадчев, "Наша Україна", Українська Народна партія.

Шановні друзі! Я думаю, що в черговий раз уряд розписався в своїй безпорадності і нездатності правильно планувати макроекономічні показники і планувати бюджет. Да, Микола Янович, в інших країнах теж уточнюють  бюджет, але ж не на 15 відсотків за 5 місяців і другий рік підряд! В минулому році 7 мільярдів промахнулися в бюджеті, в  цьому році - 7 мільярдів тільки за 5 місяців. Оце система планування. І оцінка вашому економічному блоку дана не тільки  "Нашою Україною" ,  а вже дана навіть і Президентом України.

"Нашу Україну"  дуже непокоїть наростання боргів. Знаєте, як в тому фільмі, "Брати, хлопчики, то ви навчилися. Ви віддавати не вмієте". А коли віддавати прийдеться, то прийдеться віддавати нашим дітям і  пенсіонерам. І знову прийдеться вам Ющенка кликати, щоб він від дефолту вас всіх спасав.

А що ж вирішив уряд за те, що він набрав боргів?  Він що, по селу щось вирішив? Нічого не вирішив. По ПДВ вирішив? Усугубив ситуацію ще по ПДВ. На нафтовому ринку він щось вирішив? Суцільна криза на нафтовому ринку. Що ж вирішили ви  за те, що ви боргів понабирали? А ви їх просто вкрали ці борги! І добре, що сьогодні хоч щось витягли із вас, уже під тиском громадськості зобов'язали, щоб хоч щось трошки віддали.

Сьогодні нам кажуть: хто буде проти цього бюджету. "Наша Україна"  говорить, звичайно, що ті соціальні моменти, які під тиском "Нашої України" сьогодні проведені, ми будемо  підтримувати. Але ми будемо  проти 109 статті. Це відверте розкрадання державних грошей. Вже сьогодні відомо, що приватизація перевиконана, і це буде у такому  тіньовому варіанті розподілятися ці гроші. Ми сьогодні проти, щоб 100 мільйонів  передати якомусь центру адаптації військовослужбовців на будівництво житла, а не Міністерству, якійсь приватній структурі передати ці гроші. Ми сьогодні будемо проти, будемо вимагати, Володимире Михайловичу, це я вам кажу особисто, щоб поставили персонально на голосування 40 мільйонів за зміну от тут місць у цій Верховній Раді. Хай беруть  на себе відповідальність  ті, хто хочуть ці 40 мільйонів прикарманити. Ми проти цього, ми вважаємо, що це треба викинути із бюджету.

І я  взагалі дивуюся, якщо ми пропонуємо покращити ситуацію,  покращити бюджет, ми це зробимо за один  день, повірте мені, чому від цього відмовлятися. Тому що дуже  багато хабарів сьогодні є  в цьому бюджеті. Тому під тиском ми  будемо домагатися подальшого вирішення соціальних питань, тільки соціальних питань - це наше головне завдання, всієї "Нашої України".

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Відносно звинувачення Верховної Ради, очевидно, керівництва, прикарманити щось (таке російське слово я вжив). Не треба міряти всіх на свій кшталт. І  все. ( О п л е с к и)

 

13:11:27

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые коллеги!  Уважаемые радиослушатели! На мой взгляд проблема не в том, что надо или не надо увеличивать финансирование  отдельных социальных программ. Люди    этого ждут,  люди с возмущением сегодня говорят  об отсутствии государственной поддержки в разрешении тех вопросов, которые волнуют пенсионеров, чернобыльцев, афганцев, волнует женщин, воспитывающих детей, нашу подрастающую молодежь.

Но  я хочу при этом еще раз напомнить, что фракция коммунистов ни за  один из бюджетов не голосовала, исходя из того, что это бюджеты не развития страны, а бюджеты  уничтожения экономического потенциала, уничтожения народа в прямом и физическом практически исполнении, как это  делается представителями нынешней власти в Украине.

Изменения рассматриваются на фоне предвыборных спекуляций власти о повышении заработной платы, пенсий и реальном росте цен, которое наблюдается. И естественно, сегодня говоря о дополнительном финансировании тех или иных программ надо сказать, что предварительно были повышены цены, предварительно, так скажем, из кармана наших простых граждан изъяты огромные суммы. И теперь этими суммами манипулируют в период предвыборной кампании.

Но я хотел бы обратить внимание, уважаемые коллеги, на некоторые выводы, которые нам надо сегодня сделать.

Во-первых, удивительно, но почему нет точных данных о макроэкономических показателях, о чем мы всегда говорим, когда обсуждаем бюджет? Ну в какой стране это возможно, что планировали макроэкономические показатели роста валового внутреннего продукта 4 процента, а получили 11 процентов? Сразу возникнет вопрос об уголовной ответственности тех, кто готовил проект бюджета и кто ввел в заблуждение Верховный Совет, кто посеял сомнение, разочарование, беду и горе среди народа и тех, кто использует это для политических манипуляций и спекуляций во время выборной кампании.

Далее. Мне представляется, что это как раз свидетельствует сегодня о стагнации реальной экономики, она продолжается и темпы ее, к сожалению, очень серьезны. Мне представляется, что мы должны сделать вывод и о том, что рост валового внутреннего продукта наблюдается в результате роста ценового фактора, а не увеличения объемов и производства, прежде всего промышленного производства. Объем этот увеличивается в пищевой промышленности и экспорте, но это свидетельствует о том, что основные доходы населения уходят на продукты питания, а экспортный потенциал - это сырье.

Что фракция коммунистов предлагает сделать. Во-первых, увеличить средства до одного миллиарда на компенсацию украденных сбережений у нашего населения.

Далее. Исключить в проекте 78 статью. Кстати говоря, Николай Янович, она Конституционным судом уже исключена.

Далее. Мы хотели бы еще раз  обратить внимание на то, что незаконные были решения 509, 510 постановления Кабинета Министров. И надо также это отменить. И во вторник, заслушав отчет Чечетова, рассмотреть вопросы приватизации и в данном случае незаконное...

 

ГОЛОВА. Від комітету Матвієнко Анатолій Сергійович. Є Матвієнко? Будь ласка, Анатолію Сергійовичу. Підготуватися Мироненку.

 

13:14:56

МАТВІЄНКО А.С.

Українська республіканська партія "Собор", Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

Шановні колеги, я закликаю всіх нас трохи більш тверезо оцінити все те, що відбувається. Дійсно, можна сьогодні кричати ура, добавляємо більше восьми мільярдів до того бюджету, який ми прийняли. Але я хотів би з цієї трибуни запитати інше. Скажіть, будь ласка, а що сьогодні навіть з цими доповненнями ми маємо у нашому бюджеті порівняно з тим, що варто було б мати, що гарантує достатній рівень розвитку і гарантії людям? Очевидно це доповнення не вирішує цієї проблеми.

Я хочу торкнутися для прикладу лише стосовно місцевих бюджетів. Скажімо, ми говорили ще при прийнятті бюджету в кінці минулого року, що нам потрібно для того, щоб з вересня ввести мінімальну заробітну плату 237 гривень, близько одного мільярда. І таким чином дефіцит, тобто дірка в бюджеті по місцевих бюджетах була близько одного мільярда. Ми зараз добавляємо 620 мільйонів. Безперечно це щось вирішує. Але порівняно з тим, що треба сьогодні для розвитку місцевого самоврядування, є ніщо. Сьогодні на 90 відсотків місцеве самоврядування - це каси виплати заробітної плати. На розвиток ми не маємо з рештою нічого.

Миколо Яновичу, очевидно ви чудово знаєте, в якому стані перебуває сьогодні комунальне господарство. Але якщо подивитися, що ми додаємо до комунального господарства, нічого. Голова Бюджетного комітету говорив уже про те, що варто було б очевидно виділити один мільярд, який хоч би що-небудь змінив би в комунальній сфері. На превеликий жаль, ми цього не робимо. Маємо зробити і наступні висновки. Ми не можемо у такій спосіб, як ми відносимося до бюджету, далі рухатися і його приймати. Зрозумійте, більше ста поправок, проблеми, які не вирішені, пояснюють ці поправки і саме цим  пояснюється розгляд змін до бюджету, тільки тому, що ми його прийняли  без обговорення.

Сьогодні ми знову хочемо просто для фікції обговорити. Але у мене немає, наприклад, відповіді на запитання, у якій спосіб будуть враховані ті пропозиції, які ми надаємо. Для прикладу, ми не можемо  сьогодні  погодитися із тим, що обмежуються місцеві бюджети адмініструванням і централізацією. Ми маємо багато дуже звернень, де це засуджується з боку місцевого самоврядування. Тому, очевидно, підтримати пропозицію вашу, Володимире Михайловичу, щодо того,  що хоч би обласні ради були залучені до їх розподілу. Те саме стосується по ПДВ на продаж і оренду землі, які також треба врахувати.

І я думаю, що якщо  ми отримаємо відповідь, як будуть враховані ці бюджети, ці поправки, ми можемо  тоді голосувати за даний бюджет. Дякую.

 

ГОЛОВА. Мироненко, фракція комуністів. Підготуватися Баранівському.

 

13:18:05

МИРОНЕНКО В.А.

Пятый избирательный округ, Мироненко, фракция Коммунистической партии Украины.

Уважаемые соотечественники,  при принятии Госбюджета фракция коммунистов всегда  настаивает на том, чтобы необходимые средства учителям, врачам, работникам культуры, науки  и другим ныне бедствующим слоям населения средства выделялись. Но, к сожалению,  далеко не часто, очень редко прислушиваются пока к нам. И  вот учитывая нашу социальную направленность,  я сегодня на фракции и сейчас предлагаю принять данный законопроект в первом чтении. Но  хотел бы обратить внимание представителей правительства на следующее. Когда мною в частности, как и другими  депутатами коммунистами, была направлена заявка в отношении необходимости инвестирования определенных объектов. То уважаемый Николай Янович, к сожалению, ни одного объекта, ни по одному объекту ни копейки не пришло на округ. Хотя кто-то там живо заявляет, что в Ленинский район  и в город Керчь средства пошли. Аморально, просто подло, не в соответствии с законом , не в соответствии с теми демократическими принципами западных государств, на которые постоянно ссылается правительство Украины, деньги направляются, как хочет чиновник. Это недопустимо.

Я прошу очень, Николай Янович, я вот здесь, я к вам еще раз обращаюсь! Прислушайтесь, пожалуйста. Деньги не пошли на Щелкино, деньги не пошли на Ленина, ни копейки. А они остро необходимы! Просьба направить их!  Кроме того, просим также спасти Институт ЮХНЕРО. Николай Янович! Я вас прошу, ну выслушайте, потом... ЮХНЕРО погибает, уникальный институт в Украине, единственный институт рыбного хозяйства уничтожается. Сокращено финансирование за полтора года в два раза. Количество работников сокращено в два раза. Выделите необходимые средства, если вы думаете о развитии экономики Украины, если думаете о своем отечестве.      

Еще просьба. Диспропорция в отношении пенсии военнослужащих. Ну, это ж страшно! Почему такая несправедливость? Те, кто ушел до 1992 года, те пенсии, что? Посмотрим, как будет реализовываться. Приняли... Мы принимаем постоянно решения, но у нас почему-то правительство те законы, которые надо выполнять, не выполняет. Вот только если олигархам каким-то надо, то это сто процентов будет выполнено. Но если приняты законы о статусе ветеранов, о работниках культуры, о работниках здравоохранения, образования и так далее, не выполняется. Почему? Ну, наверное, потому что правительство, наверное, что думает об интересах олигархов, а не об интересах народа? Такие выводы, наверное, надо делать.

Просьба: уважаемые члены правительства, если вы действительно представляете интересы народа Украины, пожалуйста, прислушайтесь к нашим требованиям. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Олександр Баранівський, фракція Соціалістичної партії України. Володимиру Пузакову підготуватися.

 

13:21:18

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Фракція соціалістів, Олександр Баранівський.

В тому, що сьогодні Верховна Рада розглядає зміни до Бюджету, винна сама ж Верховна Рада, адже давайте пригадаємо, шановні колеги, як ми приймали Бюджет 2004 року. Прийняття пройшло з повним порушенням бюджетного кодексу, діяли не розумом, а вказівками з Банкової. Уряд Бюджет у Верховній Раді не презентував, а протискував, уряд діяв не професійно, а політично з урахуванням виборів Президента. Згадайте зменшення мінімальної з 237 на 205.

Не врахувати всі доходи і відповідно не виділили кошти на повернення заощаджень, повернення боргів по 57-й статті і інші соціальні програми. А якби цих 7 мільярдів були заведені в бюджет з першого січня і вони були б сьогодні вкинуті в економіку, який би ріст економіки додатковий ми мали б на сьогоднішній день!

Треба сказати й про те, що сьогодні принижена роль бюджетного комітету Верховної Ради. Закони приймаються без думки бюджетного комітету, як цього вимагає бюджетний кодекс, не став правилом виступ членів бюджетного комітету по кожному закону і з аналізом впливу на бюджет країни.

Не випадково з прийняттям бюджету 2004 року на протязі трьох місяців надійшло більше ста законопроектів вже по його змінах. Така співпраця, мабуть, нікому не потрібна. Такого не було б, якби були в Верховній Раді проголосували політреформу, бо уряд, який би формувався би парламентом, ніколи б не посмів давати нам сюди недостовірний бюджет.

Збільшення сьогодні доходної частини більше, як на 7 мільярдів і направлення їх на соціальні витрати соціалісти сприймають це як свою перемогу, адже ми боролися за це грудня місяця. Треба визнати, що бюджет нам пропонують політичний, адже добавка вся ця по зарплатах і пенсіях планується у вересні, а не в липні, скажімо, тобто під вибори.

Звідси треба зробити, шановні друзі, висновок: вибори Президента в Україні потрібно проводити один раз у квартал, адже тоді менше крадуть, і щоб отримати голоси виборців, щось роблять для людей України. А уявіть, якби люди при владі ніколи не крали б, скільки було б зроблено для українського народу!

Соціалісти проти........статті, як вже говорилося, ми проти виділення коштів якимось відповідним центрам адаптації. Соціалісти за зміни до бюджету проголосують, адже вони збільшують доходи людей.

Разом з тим потрібно міняти систему влади, щоб влада, вона не .............. бути при владі на всіх рівнях людині нечесній, тобто злодію. І лише тоді український народ відчуватиме щоденне покращання свого добробуту, а не лише перед президентськими виборами. Соціалісти в цьому глибоко переконані.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Володимир Пузаков, фракція комуністів.

Підготуватися Рудьковському.

 

13:24:12

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина. Фракція комуністів буде голосувати за основу. Але треб, мабуть, дати час на доопрацювання даного законопроекту.

Я звертаюся до вас, шановні колеги із Бюджетного комітету, і уряду, від імені ректорату Кіровоградського юридичного інституту з проханням допомогти у вирішенні проблемної ситуації, що склалася у Кіровоградському юридичному інституті Національного університету внутрішніх справ.

За час існування навчальний заклад набув великої популярності не тільки на Кіровоградщині, а й за її межами. Сьогодні там навчається 430 курсантів та студентів денної форми навчання, близько тисячі студентів-заочників. Крім того, в інституті розпочаті курси початкової підготовки працівників міліції з охорони громадського порядку, 240 осіб. Але в найближчі два роки число абітурієнтів як денної, так і заочної форми навчання, планується збільшити в два рази.

На сьогодні ті аудиторії, які свого часу були передані для використання навчального закладу, не задовольняють наявних потреб. Будівля навчального корпусу побудована в середині 50-х років, капітальний ремонт за період експлуатації не робився. Це будівля, навчальний комплекс та гуртожиток в критичному стані, потребують капітального ремонту з орієнтовним обсягом капіталовкладень згідно укрупненого кошторису близько трьох мільйонів гривень. Про це знають народні депутати, які відвідували цей заклад, про це знає обласна і міська влада. Солодко обіцяли, рішення приймали, але крім цього так нічого і не зробили, а на порозі вже початок нового навчального року.

Що ж зроблено нами з прийнятих рішень? Аж нічого. І за час існування учбового закладу всі зусилля керівництва були спрямовані на розвиток матеріально-технічної, навчально-методичної бази, науково-дослідної діяльності, а також формування якісного наукового потенціалу професорського викладацького складу. А оскільки університет фінансується з Державного бюджету, то я прошу Бюджетний комітет і уряд внести все-таки зміни до Державного бюджету України 2004 року, запланувавши суму в три мільйони гривень на проведення капітального ремонту  навчального корпусу та  гуртожитку Кіровоградського юридичного інституту і вдосконалення матеріально-технічної та навчальної бази. Дякую.

 

ГОЛОВА. Микола Рудьковський, фракція Соціалістичної партії України.

Підготуватися Юрію Кармазіну.

 

13:27:11

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Микола Рудьковський, Соціалістична партія України. Шановні народні депутати! Шановні громадяни України! Сьогодні обговорюється питання збільшення бюджету на  2004 рік. Соціалісти при прийнятті бюджету на 2004 рік не голосували за пропозиції, тому що ми вважали, що цей бюджет занижений. І так і виявилося, що зараз ми розглядаємо по результатах роботи 1 кварталу і збільшуємо фінансування на цей рік більше, аніж на 7 мільярдів. Ми, соціалісти, блокували разом з іншими опозиційними фракціями трибуну і добивалися того, щоб це питання розглядалося у Верховній Раді, щоб був збільшений бюджет і гроші були виділені саме на соціальні потреби і на  соціальні статті. Нарешті ми добилися того, що знову ми повертаємося і мінімальна заробітна плата буде  237 гривень. Згадайте як більшість поверталася до 205. 237 - це мінімум, який повинен був бути забезпечений ще з початку року. Зараз 237. Ми вважаємо, соціалісти, ми повинні проголосувати за ці 7 мільярдів, розподілити їх і  направити на соціальні потреби і на вересень підготувати нові зміни з забезпеченням нового  мінімуму не 237, а  як мінімум  267 для того, щоб ми на початок року вийшли  2005 на 300 гривень як мінімум.

Ми, соціалісти, вважаємо, що збільшення фінансування, медицини більше аніж на 25 відсотків більше 500 мільйонів гривень; збільшення фінансування мінімальної заробітної плати  і збільшення пенсій - це позитивно вплине і на економіку держави. Але ми не повинні за цими цифрами не замічати того, що ціни вже на сьогоднішній день і на м'ясо, і на  молоко,  і на хліб поповзли наверх, тому що уряд не звертає уваги на ту  ситуацію, яка склалася на енергетичному ринку. І тому ми  повинні і в цьому законопроекті або прийняти ще до кінця сесії обов'язково закон, який вплине на енергетичну ситуацію на українському ринку і зменшить ціни на пальне до того рівня, які були до енергетичної кризи. Інакше всі ці збільшення підуть не на користь нашому народові, це призведе лише до інфляції.

І тому ми, соціалісти, вважаємо, це  є досягненням  опозиційних фракцій, що уряд, нарешті, збільшив фінансування соціальних видатків. Я думаю, що в Адміністрації Президента спробують ці кошти використати, як агітацію за обрання на третій термін Леоніда Даниловича Кучми. Я думаю, що громадяни України розберуться і голосуватимуть...

 

ГОЛОВА. Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна" має слово. Підготуватися Семенюк.

 

13:30:30

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати! Шановний український народе! Шановні урядовці! Я демонструю для українського народу, що нам видали вчора о 17 годині. Це проект Закону  про Державний  бюджет, внесення  змін.

Скажіть, будь ласка, і самі подумайте, чи можна його зразу приймати у двох читаннях. Миколо Яновичу, ви були у бюджетному комітеті, знаєте, що є Бюджетний кодекс, почитали б його вимоги і сказали б, тільки чесно, чи можна сьогодні ставити у цілому цей законопроект....? Можна відповім тим, хто викрикує?  Я відповім скільки коштує  кожного з вас можна.

Так от далі. Потім уряд роздає книжку "лікбез" для фракції більшості, які винні у приховуванні тих 5 мільярдів, про які ми сьогодні говорили. І там написано,  а чому ж викликані основні причини внесення змін? І Микола Янович побоявся, сказав чому.  Або основна  причина - це неможливість далі приховувати факти  того, що підготувалося до розкрадання.

Таким чином  схоплений на гарячому уряд був змушений погоджуватися на перегляд бюджету і змушений зважати на протест мільйонів громадян висловлений у ході масових акцій: "Так - добробуту, ні - Україні".

Ви планували занижати заробітні плати й пенсії, а підвищити їх лише напередодні президентських виборів. За наші ж гроші, шановні виборці, влада планувала собі купити прихильність. Я вважаю, Микола Янович, що такий уряд не має права морального залишатися при владі. Ви бачили, що точність бюджетного прогнозу, Бюджетного Комітету на чолі з Порошенком повністю до одного мільярда збулася. І хто з вас відповів за це? Хто посипав голову пеплом? Ніхто! Ви сьогодні у виступах від фракцій не взяли на себе відповідальність за це. А ви мали це зробити.

Далі. Останні роки уряд постійно протестує проти спроб підняти рівень оплати працівників бюджетної сфери. Мотив із його вуст один - це популізм, і таке рішення не забезпечує бюджетними доходами. Але як уже виявилося і цього року ці доходи є. І чотири мільярди на всі борги з 1997 року по 57 статті є змога виконати.

Твердження уряду про неможливість введення мінімальної зарплати в 237 із наступного місяця також не мають під собою ніякого підгрунтя.

Ми не маємо обходити ці всі питання й підвищення пенсій, заниження на 5 мільярдів рівня Пенсійного фонду говорить про серйозність того, що на 30 відсотків ми можемо підвищити кожному пенсію. Не 30 гривен, Микола Янович, а на 30 відсотків. Тому я пропоную в першому читанні прийняти, і сьогодні ж доручити Бюджетному Комітету дати...

 

ГОЛОВА. Валентина Семенюк, фракція Соціалістичної партії України, підготуватися Гінзбург.

 

13:33:49

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Шановні колеги, зустрічаюсь із виборцями і слухаючи їхні біди про невиплату заробітної плати, пенсії, соціальних виплат і бачачи, як нині  діє штаб тимчасово виконуючого єдиного кандидата у Президенти Януковича, що розміщений у приміщені Кабінету Міністрів, за дивних обставин ще  не приватизованої, думаєш: Господи, да давайте будемо проводити вибори щоквартально, а може вже і щомісячно. Може люди тоді відчують, що  про них  хтось турбується. І правий тут  Баранівський, коли вніс таку пропозицію. Може тоді кучми, медведчуки, пінчуки і ахметови, медведчуки і суркісята розкошеляться, поки ще  об'єкти і погасять заробітну плату людям.

Але я задумуюсь інше, що буде, якщо завершиться приватизація, якщо вже не буде об'єктів, чим  гасити будемо? Може  кожен депутат приватизує  по кріслу і піде  звідси і скаже: оце поставлю на кінець останнє, нате люди добрі зарплати, нате вам пенсії, бо вже я більше не має що продавати. Якщо і далі так будемо діяти, то повірте мені, кількість об'єктів, які сьогодні приватизуються, і те, що пропонується у статті 109-3 погашення по зарплатах за рахунок приватизації, яка іде зверх, я думаю, що у наступних періодах нам не буде що уже розглядати. Тому давайте з цього приводу задумаємося.

Перш за все, я вчора навіть  говорила і виступала, і називала цифри, станом на  1 січня 1995 року було передано акціонерним холдинговим компаніям, які створені по указу Президента, майна на загальну суму 22 мільярди гривень, це без індексації і рівня інфляція з 1 січня   1996 року. А рівень становить  362 відсотки. Ні копієчки дивідендів, ні копієчки до бюджету. Кожна гривня державного майна дає одну копійку дивідендів. Да, не там  ми шукаємо гроші! Давайте подивимося, як було передано холдинговим компаніям відповідне майно. Можливо, це той резерв, який є сьогодні, щоб він працював на державу, зберігаючи державне майно. Може це той резерв, який є сьогодні для того, щоб підняти заробітну плату на рівні межі малозабезпеченості і прожиткового мінімуму, яку треба сьогодні нам в цьому залі підняти.

Соціалісти вимагають, і ми вимагаємо, щоб підняти заробітну плату на рівні прожиткового мінімуму. І тоді це буде сказано нами. І тоді буде це зроблено в дійсності нами. Дякую.

 

ГОЛОВА. Ольга Гінзбург, фракція комуністів. Підготуватися до заключного слова віце-прем'єр-міністру, міністру фінансів Миколі Яновичу Азарову.

 

13:36:58

ГІНЗБУРГ О.П.

Спасибі, Володимире Михайловичу. Фракція Комуністичної партії України, 161 виборчий округ.

Я розпочну з того. А пам'ятаєте літр молока - 14 копійок, а літр бензину - 7 копійок. А я хочу сказати, а пам'ятаєте 132 гривні пенсії, і як ми жили. Я про те, що є такий анекдот: заведи козу і виведи козу. Отак давлять, давлять, тоді відпустять, і це принцип наш сьогодні. Я говорю для своїх виборців. Ви зрозумійте, що твориться в залі. Ви зрозумійте, що вибори, і опозиція, і деякі депутати, і бувши керівники уряду - все це сьогодні  вибори.

Але я хочу сказати інше. Є проблема. Учора півдня провела в Міністерстві охорони здоров'я. Набрала пачку своїх заяв і своїх виборців, і ходила. Одну дівчину треба лікувати, їй треба 40 тисяч проплатити за операцію, іншу треба теж лікувати. І всі кабінети я вчора обходила по Міністерству охорони здоров'я. Користуючись нагодою, я сьогодні хочу привітати медичних працівників зі святом, яке вони очікують, із професійним святом. І побажати їм набратися терпіння і не втратити те основне, що вони повинні мати, - це розуміти хворого.

Я хочу сказати, що мене турбує в сьогоднішньому бюджеті? Прийняття мінімальної заробітної плати викличе знову ж таке, як було, а це треба уряду звернути на це увагу, переводять на нуль п'ятих ставки, на нуль двадцять п'ять ставки. Це значить не враховується пенсія, а це йде півроку пенсії. Рік працює за півроку або чотири за рік іде. І ми це знову не враховуємо. Я знову звертаюся до своєї проблеми. Закон 889 стаття  16 - порядок сплати, перерахування податку до Бюджету. Треба внести чітке визначення порядку зарахування утриманого податку з доходу фізичних осіб, що у мене виникло на Шосткінському районі, де сьогодні така проблема, де заборгованість по три місяці бюджетна вчителям і лікарям, за те, що Шосткінський район не отримав. Треба внести чітке формулювання визначення структурного підрозділу, щоб не було таких проблем.

Є пропозиція податкові соціальні пільги внести інвалідам з дитинства незалежно від віку і групи, це - стаття шоста. Особливості нарахування на сплати окремих видів доходів, що виплачується матеріальна допомога, статті дев'ята. Податкові соціальні пільги учасникам бойових дій в Афганістані і так далі. Фракція комуністів має підтримати сьогодні зміни до Бюджету в сонові, тому що за ними стоять люди, а не політичні дивіденди. Тільки за людей ми сьогодні будемо голосувати. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, це - заключне слово. Микола Янович, три хвилини заключне слово, будь ласка. То ми залишили для заключного слова. Ми все слідкуємо, Юрію Петровичу. Так, шановні колеги, заключне слово першого віце-прем'єр-міністра, міністра фінансів Азарова Миколи Яновича.

 

АЗАРОВ М.Я. Уважаемые народные депутаты! тут говорилось об украденных доходах, о прихованых доходах. На превеликий жаль, уряд напряженно работает и никаких прихованных доходов нет. Я рад бы здесь стать на трибуну и сказать, что у уряда в загашнике есть пара лишних миллиардов, и мы их вот сейчас розподилим.

На превеликий жаль, нема этих прихованных миллиардов. В березне доходы державного казначейства составили три миллиарда семьсот, расхода - четыре миллиарда триста. Я мог бы дальше продолжить. Это - наша справа уряда, как отримувать видатки на ривни, запланованому Державним бюджетом. И то, что мы залпанировали збильшить доходы, будет означать только одне, что мы требует от Державной податковой администрации збильшить на два миллиарды доходы, мы требуем от Митной службы збильшить на два миллиарда доходы и мы собираемся очень жестко работать в плане надходження коштив до Державного бюджета. И это крайне тяжелая задача, и уряд ни на минуту на забывает о том, что нам предстоит 2005 год, и мы базу сегодняшнюю должны учитывать при рачетах базы 2005 года.

Мне крайне непонятны утверждения о том, что какие-то есть спрятанные кошты в Пенсийном фонде. Можно взять счета и проверить, как идут выплаты Пенсионного фонда.

Но я не на этом хотел бы остановиться. Мы предложили парламенту одобрить проект серйозных, радикальных социальных змин, которые касаются улучшения социального обеспечения, решения множенства важнейших для страны задач. Поэтому я пропоную поддержать постановление, которое вам роздано. И уряд согласовал три пропозиции, которые были внесены народными депутатами. Они стосуются прийняття законопроекта про систему харчування працивныкив, это пункт, который содержался в выступе, пропозициях народного депутата Зинченка. Мы согласны, что додатковые кошты, которые выделяются областным администрациям, должны розподеляться видповидными и затверджуваться видповидными радами. Мы согласны на то, чтобы учесть в полной мере о видновленни пильгового  оподаткування ПДВ на приватизацию объектов коммунальной власності (Ш у м  у  з а л і)

И еще раз подчеркиваю: та статья, яка передбачае додатковый розподил коштив, это 109-я три, это в адрес социалистов я звертаюсь). Порядок Кабинет Министров разработает и согласует этот порядок  с бюджетным комитетом. Только после этого он вступит в силу.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, дайте можливість завершити виступ.

 

АЗАРОВ М.Я. И несколько слов на закинчення. Я звертаюсь к выступающим коммунистам, которые говорили о том, что существует диспропорция в пенсийном забезпеченні  військовослужбовців, які вийшли на пенсію до 1992 року.

Я хочу вас завірити: уряд розуміє важливість рішення цієї задачі, і ми її поступово вирішуємо. Ті 180 мільйонів, які ми направляємо в другому півріччі, практично уже дозволять її вирішити. Остаточне рішення цієї проблеми ми будемо пропонувати в бюджеті 2005 року. Тому я закликаю вас, шановні народні депутати, проголосувати цей бюджет. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Сідайте.

Шановні колеги, пропозиції, які погоджується врахувати уряд разом з комітетом, щойно були озвучені. Я хотів би також, щоб ми врахували пропозицію про вилучення з пункту 49 частини першої статті 80 підпунктів 5.1.17 та 5.1.19, крім безоплатної приватизації Житлового фонду, те, що пропонував...

Що? Що? Я не зрозумів. З мотивів три хвилини, запишіться, будь ласка. Три хвилини з мотивів.

Та табло, будь ласка, висвітіть прізвища. Бондаренко Володимир, фракція "Наша Україна".

 

13:44:58

БОНДАРЕНКО В.Д.

Прошу передати слово Сергію Соболєву.

 

ГОЛОВА. Соболєв, будь ласка.

 

13:45:09

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, "Наша Україна", Блок Віктора Ющенка.

Шановні колеги, мені здається, що в абсолютній більшості виступів пролунала думка, що на сьогодні можна голосувати лише в першому читанні. Саме ця думка розділяється. І я думаю, що якщо ми врахуємо ті пропозиції, які пролунали у виступах і аграрної фракції, і інших фракцій, і приймемо в першому читанні, вилучивши одразу одіозні статті, ми зможемо дати можливість Бюджетному комітету і всім іншим комітетам підготувати на друге читання бюджет, в якому будуть враховані всі пропозиції. Дякую.

 

ГОЛОВА. Раїса Богатирьова, "Регіони України".

 

13:45:49

БОГАТИРЬОВА Р.В.

Шановні колеги, хочу подякувати уряду за плідну роботу над бюджетом. І думаю, що ми сьогодні знайдемо можливість, після того, як виступив перший віце-прем'єр, досягти позитивного голосування по цьому документу. А зараз прошу слово передати Катерині Ващук.

 

ГОЛОВА. Катерина Ващук, будь ласка.

 

13:46:12

ВАЩУК К.Т.

Шановні колеги, ми підтримаємо всі зміни до бюджету, але просимо пункт 8 у статті 13 викласти в  слідуючій  редакції: "Для компенсації Пенсійного фонду недоплати страхових внесків, яка утворилась внаслідок того, що сільськогосподарські підприємства є платниками фіксованого ...... податку, який не в повній мірі покриває пенсійні платежі", а не компенсацію підприємствам аби не переходити уже з півріччя на.........

 

ГОЛОВА.  З мотивів кожен має право виступати і говорити те, що він хоче. Не вчіть мене жити, краще матеріально допомагайте!

Будь ласка, Поліїт, фракція комуністів.

 

13:47:10

ПОЛІІТ А.А.

Прошу передать слово Петру Николаевичу Симоненко.

 

ГОЛОВА.  Петро Симоненко, будь ласка.

 

13:47:16

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів. Шановні колеги, фракція комуністів проголосує за основу цей проект змін до бюджету, але в цілому будемо голосувати після заслуховування звіту Фонду державного майна відносно  наслідків приватизації "Криворіжсталі".

І по-друге, фракція комуністів, відповідно до рішення Конституційного Суду від 17 березня 2004 року пропонує вилучити статтю 78 поправка, бо  вона вже визначена Конституційним Судом як незаконною, антиконституційною.

По-третє, ми пропонуємо збільшити кошти до 1 мільярда на компенсацію вкрадених заощаджень у наших громадян, а також розібратися з рішенням Кабінету  Міністрів 509 і 510 відносно капітальних вкладень і незаконності такого розподілу, який має сьогодні місце. Тому ще раз наголошую, фракція комуністів підтримає за основу, але пропонує проголсоувати в цілому після  заслуховування звіту Фонду державного майна. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, ми обмінялися думками. Час вичерпаний. Прошу уваги, шановні колеги. З мотивів закінчилося.

Я ще раз говорю, з мотивів  уже записано, час...  Заспокойтесь, будь ласка. Прошу уваги!  Шановні колеги,   я ставлю на голосування проект Постанови Верховної Ради України  номер 4462/УП-1, узгоджений... Зніміть з голосування, тут є у нас проект Постанови про неприйнятність. Я вибачаюся, будь ласка.

Ваша постанова  є про неприйнятність, аргументуйте її, будь ласка. Про неприйнятність Закону "Про Державний бюджет". От вона є, будь ласка.

 

13:49:09

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати! Я прошу звернути увагу на кілька речей і сподіваюся парламент виявиться парламентом. Цей документ з'явився у вас на руках сьогодні о 9-ій ранку. Мова йде, по суті, про новий бюджет. Витрати Державного бюджету збільшуються на 8 мільярдів. Я переконаний, що абсолютна більшість з вас не встигла навіть прочитати цей документ. А у зв'язку з цим я хочу вам навести деякі дані. Те, що уряд  нарешті збільшує доходи і витрати  бюджету, ми повинні радуватися. Не радує тільки інше. З 8 мільярдів гривень  бюджетних витрат тільки 1, 1 йде на заробітну плату.

А тепер зверніть увагу. Бюджет, який ми затвердили, із 64 мільярди  23 мільярди - фонд зарплати. Тобто у бюджеті 36 відсотків  - фонд заробітної плати. З 8 мільярдів гривень додаткових  уряд насмілився аж 14 відсотків дати на заробітну плату.

Далі. Даремно два дні назад ми раділи з приводу  Закону по освітянам.  58-ма стаття Закону "Про освіту в дію не вводиться", бо в уряді для цього не знайшлося коштів жодної копійки. І правильно говорить Петро Миколайович Симоненко, жодної копійки не знайшлося для вирішення проблеми заощаджень.

Більше того, по освітянах чекає ще один сюрприз. Шановні депутати, подивіться у той документ, який вам роздали. Там  написано: "У випадках, якщо за рішенням суду  будуть стягнуті виплачені кошти освітянам, то виплата їх має  здійснюватися за рахунок поточної зарплати освітян". Ну, це ж цинізм.

Шановні друзі! Хочу ще  звернути увагу на деякі речі. привітаю всю українську економіку. Борги уряду по ПДВ він просто списує. Подивіться закон, який вам дали. Вся заборгованість експортерам станом на перше квітня цього року підлягає реструкторизації терміном на п'ять років.

Хочу особливо привітати виноробів і виноградарів України, тому що уряд поставив своїм завданням знищити цілу галузь української економіки. Вітаю вас, дорогі співвітчизники! Ставки акцизу на вино збільшуються цим бюджетом у 8 разів. Дорогі депутати, хочу, щоб ви знали, що пляшка вина стає дорожчою ніж пляшка горілки. Хтось поставив свідоме завдання знищити цілу галузь економіки.

Цинізмом віє від статті 109 Закону. Шановні друзі, що там написано? Надпланові кошти від приватизації йдуть на фінансування комерційних структур ідуть на фінансування недержавних пенсійних фондів. Шановні друзі, з яких пір Державний бюджет повинен надавати кошти відкритим акціонерним товариствам, приватним компаніям? Скажіть, будь ласка, як вірити в цифру уряду - він записав доходи бюджету від приватизації 5,2 мільярди гривен.

 

ГОЛОВА. Дякую. Час вичерпано. Завершуйте, будь ласка. 30 секунд.

Заспокойтеся, час є.

 

ПИНЗЕНИК В.М. Шановні друзі, при плановій цифрі 5,2 уряд уже 6 мільярдів отримав.

Фракція "Наша Україна" готова голосувати за бюджет у першому читанні. Але я депутат, я маю право законодавчої ініціативи. Володимире Михайловичу, не гвалтуйте парламент.

Ми підтримаємо Закон у першому читанні. Дайте можливість скерувати кошти, які є на соціальні цілі. Ми готові це робити. Якщо треба продовжити роботу парламенту - давайте на тиждень продовжимо роботу.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування Проект Постанови, реєстраційний номер 4462/УП, автор народний депутат Пинзеник про неприйнятність проекту Закону України про внесення змін до Закону України "Про державний бюджет України на 2004 рік". Ви час використали, давайте проголосуємо. Прошу визначайтеся.

 

13:53:29

За-33

Рішення не прийнято.

Прошу уваги! Я ставлю на голосування (прошу уваги) проект Постанови,  реєстраціний номер 4462/УП1, про проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про державний бюджет України на 2004 рік" з тими доповненнями, які погоджені з Кабінетом Міністрів. Прошу голосувати. Я проект постанови ставлю, який запропонував уряд. Прошу голосувати. Прошу голосувати.

 

13:54:09

За-255

Я ставив постанову, я назвав номер...  Ми голосуємо, шановні колеги, постанову. Була запропонована постанова комітетом, я її поставив на голосування. Якби не прийнято,  тоді .................... інше.

(Ш у м   у   з а л і)

Яке?  Я... Шановні колеги,  от я поставив проект постанови, який внесений був. Шановні колеги, я ще раз хочу  сказати, я поставив на голосування не за основу, я ставив на голосування проект постанови. Ми завжди голосуємо проект постанови. Я розумію, що ви маєте право, але рішення прийнято.

Який документ? От проект постанови, я його поставив, я читав номер. Який документ...

(Шум у залі).

Сядьте на місце, сядьте на місце. Зараз. Сядьте, я вас прошу. Ви можете сісти на місце? Що ви гвалтуєте, я поставив документ на голосування, що я порушив? Я ще раз хочу сказати, першою доповідалася позиція комітету. Я її поставив на голосування.

Запишіться, будь ласка, з мотивів голосування, три хвилини. Будь ласка, на табло прізвища народних депутатів, що записалися на виступ. Кульчинський, фракція "Наша Україна".

 

13:57:44

КУЛЬЧИНСЬКИЙ М.Г.

Прошу передати слово народному депутату Зваричу.

 

13:57:51

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Володимире Михайловичу, ми щойно прийняли постанову невідомо в якому читанні саму постанову ми прийняли. Але в любому випадку закон підлягає двом або більше читанням незалежно від того, що записано в постанові. Не може бути відмінена постановою любою, навіть в at hoc-режимі, будь-яка позиція, яка записна в Регламенті, а Регламент надає право кожному суб'єкту законодавчої ініціативи вносити поправки до закону.  Тому я вас дуже прошу, Володимире Михайловичу, щоб ви зараз все ж таки ствердили, що цей закон прийнятий всього в першому читанні. В першому читанні, а не в двох читаннях, не в цілому.

 

ГОЛОВА. Коновалюк, будь ласка, фракція "Регіони України".

 

13:58:52

КОНОВАЛЮК В.І.

Дякую. Шановні колеги, я вважаю, що при розгляді цього питання у нас достатньо було часу для того, щоб звернути увагу на текст самої постанови. І першим пунктом цієї постанови вказано, що прийнятий проект Закону України про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет" у першому читанні та в цілому з урахуванням змін та доповнень, визначених цією постановою.

Ми за це проголосували - 255 голосів. Я вважаю, що рішення прийнято, і ми повинні рухатися далі по порядку денному. Дякую.

 

ГОЛОС З МІСЦЯ. Правильно, правильно!

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Борщевський, фракція комуністів. Я прошу заспокойтесь, шановні колеги! 

 

13:59:34

БОРЩЕВСЬКИЙ В.В.

Прошу передать слово Симоненко Петру Николаевичу.

 

ГОЛОВА. Симоненко Петро Миколайович.

 

13:59:43

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов.

Уважаемый Владимир Михайлович, я думаю, что здесь не надо нервничать, а речь идет о Государственном бюджете. И в который раз я хотел бы обратить ваше внимание, что точно также давили, когда принимали прошлый раз Бюджет. После этого мы полгода сейчас мучаемся с этим Бюджетом. А это - результат того, что, прежде всего, силовым порядком в угоду интересам отдельных кланов, решается государственная проблема.

Владимир Михайлович, я считаю, что вы должны сейчас поступить правильно: прежде всего, еще раз поставить на голосование, что голосуется в первом чтении за основу проект изменений в Государственный бюджет. И только после этого обратиться к залу о возможности голосовать в целом за этот проект изменений в бюджет. Другого вам Регламент Верховной Рады не предоставлял.  Поэтому я прошу, исправьте эту ошибку.  Благодарю.

 

ГОЛОВА. Так, Ярослав Сухий, фракція "Трудова Україна".

 

14:00:43

СУХИЙ Я.М.

Дякую. Ярослав Сухий, місто Запоріжжя, фракція "Трудова Україна".

Я хочу підтримати пропозицію, котру щойно висловив мій колега Валерій Ілліч Коновалюк стосовно того, що у нас на руках був проект постанови 4462-п-1, який всі могли бачити і прочитати, пункт перший. І голосували всі з відкритими очима і при повній пам'яті, я сподіваюся.  І якщо тут один виступаючий казав, що народу впало на голову 8 мільярдів гривень, то чому ми тепер проти того, щоб ці гривні їм віддати. Це одне.

А по-друге, я не розумію, чому протестують проти голосування ті, котрі за цей проект постанови зовсім не голосували, у них на табло одні нулі.  Тому голосування як таке відбулося, 255 народних депутатів України чітко висловили свою волю.

 

ГОЛОВА. Час вичерпаний.

Шановні колеги, я ще раз хочу наголосити... Прошу уваги всіх, давайте заспокоїмося.

Шановні колеги, виступав із доповіддю з цього питання перший віце-прем'єр - міністр фінансів, він вніс пропозицію, ви її всі чули. Виступав голова бюджетного комітету, він також вніс пропозицію бюджетного комітету.

Після того було заключне слово, в якому пропонувалося врахувати ряд доповнень і прийняти цей документ. Я поставив на голосування для вашого відому. Ми будь-який закон, який пропонує до розгляду комітет, приймаємо постановою чи то за основу, чи то в цілому...

(Ш у м   у   з а л і)

Заспокойтеся, будь ласка.

Ще раз хочу сказати, шановні колеги, законопроект 4462-у-п-1 - це проект постанови Верховної Ради України про проект закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2004 рік". Перший пункт написаний, і ви всі читали, про що голосували: "Прийняти закон України про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2004 рік", поданий Кабінетом Міністрів, реєстраційний 4462-у від 16.06.2004 року у першому читанні та в цілому з урахуванням змін та доповнень, визначених цією постановою.

(Ш у м   у   з а л і)

Ми прочитали і прийняли рішення.

Шановні колеги, ми прочитали і прийняли рішення. Тому... Шановні колеги, заспокойтеся! Я ставив не за основу, ми постанови голосуємо в цілому. (Ш у м  у  з а л і)

Шановні колеги, ну, не кричіть! Шановні колеги, заспокойтеся! Почекайте! Ну, сядьте, будь ласка! (Ш у м  у  з а л і)

Ми прийняли постанову, шановні колеги. Я розумію, що є Регламент. Ми прийняли постанову. Немає Регламенту блокувати роботу Верховної Ради. Я прошу заспокоїтися, шановні колеги! Шановні колеги, ну, почекайте! Заспокойтеся.

Під час перерви ми маємо проголосувати за членів Рахункової палати Валерій Мішура хай скаже. (Ну, потім розберемося! Ну, сядьте!)

(Ш у м  у  з а л і)

Заспокойтеся, будь ласка! Заспокойтеся! Будь ласка, Матвєєву дайте, мікрофон ввімкніть. Будь ласка.

 

14:04:19

МАТВЄЄВ В.Г.

Я дякую. Шановний Володимире Михайловичу, на жаль, коли ми розглядаємо питання, що стосується основного закону держави - Державного бюджету, у нас відбувається те, що зараз відбулося. Ви грубо порушуєте Регламент, поставивши на голосування не проект закону, а проект постанови щодо закону про внесення змін до Державного бюджету. Це зовсім інші речі.

Стаття 6.5.4 Регламенту чітко говорить, що за наслідками обговорення законопроекту Верховна Рада може прийняти рішення, рішення, яке прийняття законопроекту за основу. А 6.5.5 стаття говорить: "Якщо в ході першого читання Верховна Рада визнає поданий законопроект таким, що не потребує доопрацювання... (Шум у залі)

 

ГОЛОВА. Не кричіть, будь ласка. Не кричіть! Будь ласка, все.

Прошу, сядьте всі, будь ласка, на місця. Шановні колеги, прошу сісти на місця. Мікрофон ввімкніть. Мікрофон Матвєєва ввімкніть.

 

14:05:46

МАТВЄЄВ В.Г.

Я повторюю, що якщо в ході першого читання Верховна Рада визнає поданий законопроект таким, що не потребує доопрацювання, вона може прийняти рішення про перехід відразу до його  другого читання. Хто нам дає право от таким чином нехтувати Регламентом Верховної Ради? Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Я хотів би тільки попросити голову Регламентного комітету у всіх випадках демонструвати таку принциповість.

( ш у м)

Шановні колеги, заспокойтесь! Прошу сісти на... я зараз поставлю, щоб ще раз підтвердити легітимність цього голосування двічі на голосування. Прошу, заспокойтесь.

Я ставлю на голосування про  прийняття за... в першому  читанні проект закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2004 рік" з урахуванням змін та доповнень, які визначені постановою 4462/уп1, із тими пропозиціями, які підтримав уряд додатковими і бюджетний комітет... Прошу голосувати. Прошу голосувати.

 

14:07:11

За-413

Рішення прийнято.

Я ставлю на голосування про прийняття в цілому проекту закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2004 рік". Прошу голосувати.

(Ш у м)

Я двічі поставив на голосування, шановні, заспокойтесь.

 

14:07:37

За-243

Закон  прийнято.

Я двічі поставив проект постанови. Заспокойтесь, будь ласка.

Голова Лічильної комісії, будь ласка, Валерій Мішура. Зробіть оголошення.  ( Ш у м   у   з а л і)

 

14:08:08

МІШУРА В.Д. Шановні народні депутати!  По-перше. Я хотів би нагадати всім народним депутатам,  що відповідно до Постанови Верховної Ради від 24 березня 2004 року  ми повернулися до норм Регламенту, які існували до  2000 року, і тому стаття  3.7.3 Регламенту формулюється так: "Вибори призначені і затверджені вважаються такими, що відбулися, якщо бюлетені для таємного голосування одержали не менше, як 2/3 депутатів від їх фактичної більшості. Тобто для того, щоб сьогодні відбулося голосування, потрібно, щоб 298 депутатів взяли бюлетені. Це перше.

Друге. Я вам демонструю зараз зразок бюлетеня, за яким ми будемо голосувати. Голосувати будемо на тих місцях, де ми  завжди реєструємося. У бюлетень для таємного голосування внесено чотири кандидатури запропоновані головою Рахункової палати. Для того, щоб визначити, як голосувати, якщо ви голосуєте "за" , ви просто опускаєте цей бюлетень до скриньки; якщо у вас є  потреба проголосувати проти когось, потрібно його просто викреслити або  одну якусь кандидатуру, або  всі кандидатури.  А потім ми будемо підраховувати. Голосування почнеться, буквально, через хвилину, о 14-ій годині 10 хвилин, якщо не буде до мене запитань, і закінчиться  через 45 хвилин. Я прошу проголосувати сьогодні, щоб ми не голосували завтра.

 

ГОЛОВА. Прошу не розходитися, шановні  колеги, нам потрібно ще раз  проголосувати зараз буде з другого питання. Прошу не розходитися.

Шановні колеги! Ми розглядали одночасно і проект постанови  про термінові заходи з розподілу прихованих доходів  Державного бюджету України на 2004 рік. Прошу повернутися, нам зараз доведеться ще проголосувати.  З цього приводу, шановні колеги. комітет пропонує, він розглянув цей законопроект і пропонує його прийняти за основу.  Оскільки ми його розглядали разом, нам треба  проголосувати. Заспокойтеся, голосуйте.

Я ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття за основу проекту Закону про термінові заходи з розподілу прихованих доходів Державного бюджету України на 2004 рік, реєстраційний номер 5334. Прошу визначатися. Іде голосування. Голосуйте, будь ласка.

 

14:10:55

За-122

Рішення не прийнято. По фракціям, будь ласка.

"Наша Україна" - 88, "Регіони України" - 0, фракція комуністів - 0, СДПУ(о) - 0, "Демініціативи народовладдя" - 0, "Трудова Україна" - 0, Народна аграрна партія - 0, СПУ - 20, Блок Тимошенко - 9, "Союз" - 0, НДП, промисловці, підприємці - 3, "Центр" - 0, позафракційні - 2.

Шановні колеги, відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" та статті 4.2.2. Регламенту Верховної Ради України інформую про входження народного депутата України Рябікіна Павло Борисовича до складу депутатської групи "Центр".

Шановні колеги, оскільки ми прийняли рішення по бюджету всі інші законопроекти, які на цей день є з цього питання вважаються відхиленими.

Ранкове засідання Верховної Ради оголошую закритим.

По суддям? Якщо є добра ваша воля, ми можемо проголосувати. Я ставлю на голосування, хто за те, щоб зараз розглянути питання про призначення суддів. Прошу голосувати.

Онопенко Василь Васильович, будь ласка.

 

14:12:18

За-296

Рішення прийнято. Асадчев із процедури поки йде Онопенко. Мікрофон увімкніть, будь ласка.

 

14:12:26

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую. По-перше, я хотів сказати, Володимире Михайловичу, що ви колись клятвенно обіцяли, що ніколи більше так не будете проводити бюджет. То сьогодні ми переконалися вагу вашому слову. Вона нульова.

А друге. Ви проголосували уже після закінчення пленарного засідання. Ви його на 15 хвилин не продовжили. І у 2 години  7 хвилин ви проголосували. Всі ці рішення є нелегітимні, як буде нелегітимне і затвердження  суддів. Є процедура і є Регламент. Тому я  дуже прошу закрити пленарне засідання. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, давайте поставимо крапки над "і".

По-перше, я  пропонував  би Валерію  Асадчеву працювати у комітеті і оспорювати рішення у комітеті. Ви член  комітету, який  запропонував одним голосуванням прийняти, я ще раз говорю, рішення  є комітету. Комітет проголосував прийняти. Це перше.

І друге. Верховна Рада проголосувала  за те, щоб зараз розглянути питання  суддів.

І третє. Якщо буде потреба і буде наполягатись з приводу законопроекту, який щойно не знайшов підтримки, я ще раз  його поставлю на голосування, щоб була витримана у нас взаємна повага. Будь ласка. Ну, проголосувала ж Верховна Рада.

Будь ласка, Василь Васильович доповідайте.

 

14:14:01

ОНОПЕНКО В.В.

Шановний Володимире Михайловичу,  шановні депутати.

Дозвольте оголосити рішення комітету. На ваш розсуд винесені проекти Верховної Ради, це біля 80 суддів до Верховного суду, до апеляційних судів, до місцевих судів. Я вдячний, що Верховна Рада  находить час розглянути  ці кандидатури, адже багато хто з них не тільки місяць, по півроку не працюють у зв'язку з тим, що  сплив час терміну їхніх повноважень.

Тому вам пропонується проект Постанови 5599 про те, щоб обрати на посаду суддів безстроково:

 до апеляційного суду Автономної Республіки Крим Новікова Романа Васильовича;

апеляційного суду Київської області Черкасова Володимира Миколайовича;

апеляційного суду Тернопільської області Кузьму Романа Миколайовича, Паламарчук Галину Василівну;

військового апеляційного суду Центрального регіону Загоруйка Віталія Володимировича;

місцевого Ковельського міськрайонного суду Волинської області Оксентюка Василя Никифоровича;

місцевого Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області Новікову Олену Вікторовну;

місцевого Добропільського міськрайонного суду Донецької області Андрєєва Павла Федоровича;

місцевого Шахтарського міськрайонного суду Донецької області Бабенка Петра Михайловича;

місцевого Гуляйпільського районного суду Запорізької області Пінчук Ніну Василівну;

місцевого Новомиколаївського районного суду Запорізької області Риженка Анатолія Григоровича;

місцевого Пологівського районного суду Запорізької області Матвієнка Миколу Андрійовича;

місцевого Жовтневого районного суду міста Запоріжжя Стратій Євгенію Володимирівну;

місцевого Заводського районного суду міста Запоріжжя Діденко Нінель Борисівну;

 

ГОЛОВА. По Діденко? Добре.

 

ОНОПЕНКО В.В. Місцевого Шевченківського районного суду міста Запоріжжя Суркову Валентину Петрівну;

місцевого Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області Гриніва Миколу Антоновича;

місцевого Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області П’ятковського Володимира Івановича;

місцевого Броварського міськрайонного суду Київської області Рабця Миколу Дмитровича;

місцевого Фастівського міськрайонного суду Київської області Панасюка Степана Петровича;

місцевого Самбірського міськрайонного суду Львівської області Карнасевич Ганну Іванівну;

місцевого Вознесенського міськрайонного суду Миколаївської області Закутського Володимира Івановича;

місцевого Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області Берегуляка Федора Григоровича і Шмілу Володимира Івановича.

Питання тільки по Діденко Нінель Борисівні, я так зрозумів, Заводський районний суд міста Запоріжжя.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, закінчимо розгляд питання, отримаєте репліку. Шановні колеги, за виключенням прізвища Діденко Нінель Борисівна я ставлю на голосування проект постанови Верховної Ради України, реєстраційний номер 5599 про обрання суддів. Реєстраційний номер 5599. Прошу голосувати. По завершенню питання, я ж бачу.

 

14:17:05

За-365

Рішення прийнято.

Діденко, будь ласка, до мікрофону. А де Діденко? Зверху, будь ласка. Мікрофон Юрія Кармазіна, будь ласка.

 

14:17:22

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановні народні депутати! Шановний Василь Васильович, після розгляду цієї справи в комітеті, хоча я є членом Комітету з питань правової політики, тільки 10 числа я... 10-го направлено, отримав дуже серйозну скаргу, необхідно, щоб вона була дуже грунтовно перевірена. Вона, зокрема, говорить, я не хотів би зараз озвучувати всіх цих фактів, які тут є, але тезово так: 10 років розглядається одна справа з 94-го року. Далі. Секретар цього суду Федіна і Катерина Василівна притягуються до кримінальної відповідальності по серйозним зловживанням. Секретар якраз обслуговувала цю суддю.

Далі. Сім років не направлялася справа по звинуваченню Бобильової С. по статті 86 прим. в касаційну інстанцію. Він вже відбув чотири роки і пише, що його касаційна справа не була...

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Діденко до мікрофона. Ваші пояснення коротко і аргументовано.

 

ДІДЕНКО Н.Б. Дійсно, притягнута до кримінальної відповідальності секретар з адміністративних справ Федіна, але я працює, крім того, ще головою Заводського районного суду. Тому вона скоїла злочин, і вона притягнута до відповідальності, предстане перед судом. Це - по-перше.

Бобильова справу я ніколи не розглядала. Дійсно, цю справу розглядав інший судді.

І третє. Третє...

 

ГОЛОВА. Позиція комітету, будь ласка.

 

ОНОПЕНКО В.В. Шановні колеги, оскільки Юрій Анатолійович підійшов з цією скаргою буквально тільки що, перед цим голосуванням, я думаю, що треба ретельно вивчити, перевірити і потім ми винесемо в кінці червня-місяця кандидатуру судді Діденко і, думаю, тоді вже об'єктивно приймемо рішення.

Тому пропозиція - перенести її розгляд кандидатури на наступний раз.

 

ГОЛОВА. Ярослав Сухий, будь ласка.

 

14:19:49

СУХИЙ Я.М.

Ярослав Сухий, місто Запоріжжя.

Шановні колеги, суддя Діденко, це Заводський район, округ номер 79, від якого я обраний народним депутатом України. Жодних претензій, жодних зауважень.  Там не проста ситуація в середині суду, є, безумовно, якісь свої протиріччя, але до неї не було ніколи ніяких претензій.

Якщо ми так і дальше будемо працювати, що напередодні голосування приходить якась бумага, а ми після того ламаємо долю людини, це буде неправильно, це не підхід, тим більше, з боку юриста, з юридичною освітою шановного колеги, котрий озвучував цього листа. То його потрібно було б або перевірити, час був сім днів, або не виносити в сесійну залу.

Я прошу підтримати цю кандидатуру і проголосувати за неї.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, оскільки є дві точки зору, я тоді ставлю на голосування, щоб ви визначилися: про обрання суддею безстроково Діденко Нінель Борисівну.  Прошу голосувати.

 

14:21:00

За-318

Рішення прийнято.

Будь ласка, по наступній постанові.

 

ОНОПЕНКО В.В. Дякую.

Проект постанови 5599-1, пропонується обрати на посади суддів безстроково до апеляційного суду Автономної Республіки Крим Руснак Аллу Пилипівну;

апеляційного суду Івано-Франківської області Беркій Оксану Юліанівну;

апеляційного суду Запорізької області Старовойт Ірину Пилипівну;

апеляційного суду Кіровоградської області Гайсюка Олександра Васильовича, Суржика Миколу Миколайовича;

апеляційного суду Херсонської області Жилу Ігоря Едуардовича, Оначенко Ларису Іванівну,Чалого Сергія Яковича;

військового апеляційного суду Центрального регіону Полосенка Василя Степановича;

військового апеляційного суду Південного регіону Слободяника Ігоря Костянтиновича;

місцевого Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області Капацин Любов Володимирівну;

місцевого Староміського районного суду міста Вінниці Денишенко Тамару Олександрівну;

місцевого Любомльського районного суду Волинської області Дороша Петра Івановича;

місцевого Рожищенського районного суду Волинської області Кирилюк Валентину Федорівну;

місцевого Вільногірського міського суду Дніпропетровської області Литвинову Раїсу Андріївну;

місцевого Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Водоп’янова Сергія Миколайовича;

місцевого Краматорського  міського суду Донецької області Клімова Володимира Вікторовича.

Малинського районного суду Житомирської області Забродського Михайла Івановича.

Народицького районного суду Житомирської області Хаюка Сергія Миколайовича.

Чуднівського районного суду Житомирської області Кондратюка Анатолія Миколайовича.

Воловецького районного суду Закарпатської області Софілканич Оксану Антонівну.

Жовтневого районного суду міста Запоріжжя Скользіву Наталію Георгіївну.

Славутицьокого міського суду Київської області Малишенко Тетяну Олексіївну.

Яворівського райсуду Львівської області Теслю Богдана Івановича.

Залізничного райсуду міста Львова Грищука Володимира Олександровича.

Савранського райсуду Одеської області Бородія Віталія Істаф'євича.

Ковпаківського райсуду міста Сум Таран Світлану Андріївну і Шаповала Миколу Михайловича.

Бережанського райсуду Тернопільської області  Крицика Мирослава Ярославовича.

Козівського райсуду Тернопільської області Кренцеля Михайла Івановича.

Підволочиського райсуду Тернопільської області Кузьменко Ірину Олександрівну.

Дзержинського районного суду міста Харкова Лазюка Сергія Володимировича.

Київського районного суду міста Харкова Ніколаєнко Ірину Вікторівну.

Ленінського районного суду міста Харкова Гримайло Анжеліку Михайлівну.

Московського районного суду міста Харкова Погасій Ольгу Федорівну.

Орджонікідзівського райсуду міста Харкова Черняка Віктора Григоровича.

І Орджонікідзівського районного суду міста Харкова Саркісян Олену Анатоліївну.

Місцевого Цюрупінського райсуду Херсонської області Горшкова В'ячкеслава Миколайовича.

Придніпровського райсуду міста Черкас Колоду Ларису Дмитрівну.

Дарницького районного суду міста Києва Фрич Тетяну Вікторівну.

І місцевого Святошинського райсуду міста Києва Бандуру Івана Степановича.

Жодних скарг не було на ці кандидатури. Є всі характеристики, гарні показники. Тому комітет пропонує підтримати.

 

ГОЛОВА. Турчинов, мікрофон, будь ласка. Ну, є зауваження.

 

14:24:30

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановний Василь  Васильович, ваш комітет займається дуже серйозною, відповідальною діяльністю. І від його діяльності залежить, щоб не було таких прикладів, як у Шевченківському суді міста Києва, коли громадянин, я навіть не можу назвати його суддею, громадянин Шостак замість судової  діяльності займається катуванням і знущанням над хворими людьми, які ні в чому не винні.

Я прошу, Василь Васильович, нема у нас серед тих кандидатів, які сьогодні запропоновані таких шостаків. І що з таким, як Шостак планує робити комітет?  Дякую.

 

ОНОПЕНКО В.В. Шановний Валентин Олександрович! Шановні колеги! Ми розглянули на комітеті подання більше кількох десятків народних депутатів

з різних фракцій щодо незаконного затримання і арешту громадянки Балюри. Комітет дав принципову оцінку цим подіям, коли людину з кардіологічного відділення, коли є висновки академіків, вчених, провідних кардиологів арештовують, змінюють підписку про невиїзд та арешт, і я думаю, що така оцінка комітету є надзвичайно принциповою. На підставі цього рішення, на підставі звернення комітету я, як член Вищої ради юстиції, звернувся до Вищої ради юстиції проте, що за грубе порушення  чинного законодавства, за фальсифікування документів от такого суддю Шостака треба звільнити з роботи. Я думаю, що в цьому залі таких суддів нема.

 

ГОЛОВА. Дякую. Василь Васильович, давайте по  конкретним прізвищам. Якщо зауваження, Комар, будь ласка, назвіть прізвища.

 

ОНОПЕНКО В.В. А по цих немає.

 

ГОЛОВА.  Я бачу, я бачу. Комар мікрофон, будь ласка. По прізвищам.

 

 14:26:18

КОМАР М.С.

По прізвищу Кодолов минулого разу, Василь Васильович, ми говорили про  перевірку. Я отримав промежуточний ответ і зараз я не чую його прізвища. То який наслідок цього розгляду був?

 

ОНОПЕНКО В.В. Йде перевірка. Мабуть це буде на 23-24 число...

 

ГОЛОВА.  Шкіль, будь ласка, прізвище.

 

14:26:41

ШКІЛЬ А.В.

Володимире Михайловичу, тут не ходить про прізвища. Ходить про принцип. Я просто ще раз хочу наголосити, що я думаю, в цій залі всі  заслуговують суддів на те, щоб ми їх підтримали. Але все ж таки мені здається, що обідню перерву не вартувало би скорочувати.....

 

ГОЛОВА. Дякую. Це було рішення Верховної Ради. Я закривав сесію, ви наполягли поставити на голосування.

Слухайте, будь ласка, що відбувається у Верховній Раді.

Я ставлю на голосування про прийняття проекту постанови Верховної Ради України про обрання суддів (реєстраційний номер 5599-1). Прошу голосувати.

 

14:27:30

За-371

Голова. За- 370 . Рішення прийнято.

Постанова 5599-2. Ще дві постанови нам  треба розглянути.

 

ОНОПЕНКО В.В. Пропонується обрати  безстроково

до вищого господарського суду України Львова Богдана Юрійовича;

до Житомирського апеляційного господарського суду Голобєву Галину Кирилівну, Щипанську Євгенію Антонівну;

Київського апеляційного суду  Григорович Олександра  Михайловича;

Київського міжобласного апеляційного господарського суду  ...............Олександра Миколайовича;

Львівського апеляційного господарського суду  Марка Романа Івановича;

Харківського апеляційного господарського суду Істомину Олену Аркадіївну;

господарського суду вінницької області місцевого Матвійчука Василя Васильовича;

місцевого господарського суду Волинської області Синіцину Ларису Михайлівну;

місцевого господарського суду Закарпатської області Якимчук лілію Миколаївну;

місцевого  господарського суду  Запорізької області Немченка Олександра Івановича;

місцевого господарського суду  Івано-Франківської області Шелест Світлану Богданівну;

місцевого господарського суду  Одеської області  Владимиренко Світлану Вячеславовну, Зеленова Геннадія Миколайовича;

місцевого господарського суду Полтавської області Пушка Ігоря Івановича.

Жодних зауважень по  даним кандидатурам у комітет не поступало. Комітет обноголосно їх підтримує.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на  голосування проект Постанови Верховної Ради України реєстраційний номер 5599-2 про обрання суддів. Прошу голосувати.

 

14:29:09

За-365

Рішення прийнято.

Вноситься до розгляду проект постанови номер 5628.

Будь ласка, Василь Васильович.

 

ОНОПЕНКО В.В. Комітет розглянув подання голови Верховного суду  про обрання на високі посади суддів Верховного суду України трьох кандидатур  Патрюка Миколу Васильовича, Пошву Богдана Миколайовича, Федченка Олександра Степановича. Дані кандидатури  були особливо прискіпливо  обговорені на комітеті. Є височайша кваліфікація, порядність і моральність цих кандидатур. Прошу підтримати подання.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування проект постанови Верховної Ради України, реєстраційний номер 5628. Прошу голосувати.

 

14:30:10

За-388

Рішення прийнято. Давайте привітаємо новообраних судів і побажаємо вірно служити закону.

Шановні колеги, голосування щодо членів Рахункової палати продовжиться до 15 години на рішення Лічильної комісії. Прошу всіх дружно на голосування. Будь ласка, мікрофон Асадчева. Потім Матвієнков.

 

14:30:37

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую. Володимире Михайловичу, я глибоко переконаний, що у цьому залі не завжди буде чинитись таке беззаконня, як чините зараз ви. Ви зараз підставили всіх суддів, які обрали, вони обрані не легітимно. І повірте мені, що пройде час і будуть справи, які будуть відмінятися на цій основі. І інша Верховна Рада буде підтверджувати, що вони обрані не легітимно. Тому я вас дуже прошу не підставляйте суддів. Давайте хоча б після обіду ще раз проголосуємо й підтвердимо це рішення. Тому що повірте це доля дуже багатьох людей, і люди просто постраждають, тому що вони призначені довічно, а ви тут Головою не довічно. І у цьому все питання.

 

ГОЛОВА. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Прошу шановні колеги взяти участь у голосуванні.

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку