ЗАСІДАННЯ   ШІСТДЕСЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

4  червня   2004 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради! Прошу, шановні колеги, підготуватись до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:02:14

Зареєструвалося -438

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні народні депутати, сьогодні день народження наших колег, тим більше з кращої половини людства, Гармаш Галини Федорівни і Семенюк Валентини Петрівни. Давайте привітаємо їх, побажаємо міцного здоров'я і дальших всіляких успіхів.

Шановні колеги, відповідно до статті 2.5.2 Регламенту, в п'ятницю ми маємо 30 хвилин для оголошення запитів, заяв, повідомлень і пропозицій народних депутатів. Я вас прошу, шановні колеги, записатись для виголошення заяв, повідомлень та запитів, а я тим часом оголошу депутатські запити, що надійшли. Надійшло більше 150-ти запитів народних депутатів України. Прошу уваги.

групи народних депутатів (ПУСТОВОЙТЕНКО, МОРОЗ, ГЛАДІЙ, МАТВЄЄВ, ПІНЗЕНИК, КУРАС) до Президента України щодо розблокування діяльності Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Я ставлю на голосування про підтримку цього запиту.

 

10:03:58

За-247

Запит підтримано.

Я ставлю на голосування про направлення запиту до Президента України. Прошу голосувати.

 

10:04:23

За-327

Запит підтримано.

Юрія КАРМАЗІНА до Президента України про вжиття заходів щодо усунення катастрофічної ситуації, яка склалася в аудіовізуальному просторі України, в зв’язку з штучним блокуванням доступу до телевізійного та радіоефіру вітчизняного мистецтва, естради та опери.

Ставлю на голосування про підтримку запиту.

 

10:04:59

За-214

Запит підтримано. Я ставлю на голосування про направлення запиту до Президента України.

 

10:05:22

За-164

Запит не підтримано для направлення до Президента. Рішення тобто не прийнято позитивно.

Андрія ДЕРКАЧА до Президента України щодо фактів порушення в Сумській області чинного законодавства України стосовно місцевого самоврядування. Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:05:55

За-178

Запит підтримано.

Ставлю на голосування про направлення запиту до Президента України.

 

10:06:20

За-196

Рішення не прийнято.

Павла ЖЕБРІВСЬКОГО до Президента України щодо врегулювання грошового забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу Органів внутрішніх справ та деяких інших   осіб. Ставлю на голосування про направлення запиту. Жебрівського.

 

10:06:49

За-242

Запит підтримано.

Ставлю на голосування про направлення запиту до Президента України.

 

10:07:10

За-299

Рішення прийнято.

Володимира НЕЧИПОРУКА до Президента України з приводу інформації щодо подвійного громадянства народного депутата України Євгена Червоненка. Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:07:38

За-245

Запит підтримано.

Ставлю на голосування про направлення запиту до Президента України.

 

10:08:01

За-247

Рішення прийнято.

Сергія ТЕРЬОХІНА до Голови Верховної Ради України щодо правомірності відмови у реєстрації проекту Постанови Верховної Ради України “Про наявність фашистської спрямованості СДПУ(о) або її відсутність”, внесеного народними депутатами Терьохіним, Бондаренком, Шкілем, Стецьківим, Косівим.

Марії МАРКУШ до Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України про звернення православних християн Тячівського та Рахівського районів Закарпатської області щодо альтернативної реєстрації громадян – платників податків та невиконання Державною податковою адміністрацією України Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про Державний реєстр фізичних осіб-платників податків  та інших обов’язкових платежів”.

Георгія МАНЧУЛЕНКА до Голови Верховної Ради України з приводу незадовільного забезпечення народних депутатів України урядовим зв’язком АТС-100.

Михайла ПОПЛАВСЬКОГО до Голови Верховної Ради України щодо перевірки діяльності суддів Ульяновського місцевого районного суду Кіровоградської області.

Михайла ВОЛИНЦЯ до Прем’єр-міністра України у зв’язку з незадоволенням відповіддю на запит від 25 березня 2004 року щодо порушення ректором Донецького національного університету прав профспілок студентів.

Григорія БОНДАРЕНКА до Прем’єр-міністра України стосовно розподілу надходжень від дорожнього податку між Києвом і Київською областю.

Марії МАРКУШ до Прем’єр-міністра України щодо відшкодування шкоди, завданої паводками та зсувами в 1998 році мешканцям Тячівського району Закарпатської області.

Юрія КАРМАЗІНА до Прем’єр-міністра України, Генерального прокурора України про вжиття заходів щодо усунення катастрофічної ситуації, яка склалася в аудіовізуальному просторі України, в зв’язку з штучним блокуванням доступу до телевізійного та радіоефіру вітчизняного мистецтва, естради та опери.

Андрія ШКІЛЯ до Прем’єр-міністра України з приводу протизаконного наказу Міністра транспорту України стосовно реорганізації Київського університету економіки і технологій транспорту.

Георгія МАНЧУЛЕНКА до Прем’єр-міністра України стосовно виділення коштів на ремонт автомобільної дороги на перевалі “Шурден” Путильського району Чернівецької області.

Геннадія РУДЕНКА до Прем’єр-міністра України, Генерального прокурора України з приводу порушень вимог статті 58 “Про Державний бюджет України на 2004 рік” стосовно переліку об’єктів для надання субвенцій на виконання заходів щодо упередження аварій та запобігання техногенних катастроф у житлово-комунальному господарстві та формального ставлення до запитів народних депутатів.

Григорія БОНДАРЕНКА до Прем’єр-міністра України щодо проблем фінансування місцевих бюджетів Київської області.

Станіслава НІКОЛАЄНКА до Прем’єр-міністра України з приводу відсутності реагування Уряду у зв’язку з розповсюдженням сарани в Херсонській області.

Віктора РАЗВАДОВСЬКОГО до Прем’єр-міністра України щодо виділення коштів з Державного бюджету України на будівництво підвідних газопроводів Дениші-Тетерівка та до сіл Миролюбівка і Березівка Житомирської області.

Миколи НОЩЕНКА до Кабінету Міністрів України стосовно відновлення руху поїздів між залізничними станціями Хутір-Михайлівський – Ворожба Сумської області.

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до Прем’єр-міністра України стосовно порушення прав громадян на території Горностаївського району Херсонської області щодо забезпечення питною водою відповідно до вимог Закону України “Про питну воду та питне водопостачання”.

Олександра ФЕЛЬДМАНА до Прем’єр-міністра України щодо здійснення заходів, спрямованих на виконання чинного законодавства у сфері пенсійного забезпечення працівників нелікувальних закладів, центрів профілактики та діагностичних лабораторій, які ризикують своїм здоров’ям задля запобігання поширенню ВІЛ-інфекції в Україні.

Івана ТОМИЧА до Прем’єр-міністра України з приводу підвищення відпускних цін на пальне напередодні збирання врожаю сільськогосподарських культур.

Георгія МАНЧУЛЕНКА до Прем’єр-міністра України щодо виконання Постанови Кабінету Міністрів України №276 “Про реалізацію статті 49 Закону України “Про Державний бюджет України на 2004 рік”.

Миколи КАТЕРИНЧУКА до Прем’єр-міністра України щодо надання цільової державної допомоги дітям, які постраждали внаслідок харчового отруєння молочними виробами в Київській, Харківській та Одеській областях.

Анатолія НАЛИВАЙКА до Прем’єр-міністра України щодо ситуації, яка склалася з виплатою заборгованості по зарплаті в трамвайно-тролейбусному управлінні міста Макіївка.

Володимира ФІАЛКОВСЬКОГО до Прем’єр-міністра України, Генерального прокурора України, Голови Рахункової палати України, Секретаря Ради національної безпеки і оборони України, Голови Служби безпеки України, Міністра внутрішніх справ України, Міністра юстиції України, Голови Головного контрольно-ревізійного управління України, Головного військового прокурора стосовно розподілу житла для військовослужбовців міста Одеса.

Анатолія НАЛИВАЙКА до Прем’єр-міністра України щодо ситуації, яка склалася з виплатою заборгованості по зарплаті на шахті імені Поченкова міста Макіївка Донецької області.

Юрія АРТЕМЕНКА до Прем’єр-міністра України щодо необхідності врегулювання механізму виконання Закону України “Про Державний реєстр фізичних осіб – платників податків та інших обов’язкових платежів”.          Михайла КОСІВА до Прем’єр-міністра України стосовно реалізації змісту заяви Прем’єр-міністра України щодо неприпустимості поділу ветеранів війни на “своїх” та “чужих” і необхідність у зв’язку з цим негайного подання Урядом законопроекту про визнання Української повстанської армії воюючою стороною у Другій світовій війні та поширення на всіх вояків статусу учасників бойових дій.

Ігоря ТАРАСЮКА до Прем’єр-міністра України щодо перерахунку пенсій колишнім склодувам Теребовлянської фабрики ялинкових прикрас.

Івана СТОЙКА до Прем’єр-міністра України стосовно безвідповідального ставлення Кабінету Міністрів України до проведення укріплення для збереження острова Тузла.

Василя ЦУШКА до Прем’єр-міністра України щодо відновлення державного фінансування дитячого центру “Молода гвардія” та передачі його Міністерству освіти і науки під Національний духовно-оздоровчий центр.

Миколи ЧЕЧЕЛЯ до Прем’єр-міністра України, голови Вінницької обласної державної адміністрації з приводу надання недостовірної інформації щодо умов проживання громадянки Панасенко та формального ставлення до порушеного питання.

Івана СТОЙКА до Прем’єр-міністра України з приводу безвідповідального ставлення Кабінету Міністрів України до виконання укріплювальних робіт для збереження острова Тузла.

Ярослава КЕНДЗЬОРА до Прем’єр-міністра України з приводу недбалого ставлення Кабінету Міністрів України щодо порушення прав українців, які постійно проживають на території Російської Федерації.

Георгія МАНЧУЛЕНКА до Прем’єр-міністра України щодо виконання Закону України “Про Комплексну програму утвердження України як транзитної держави у 2002-2010 роках”.

Івана ДРАЧА до Прем’єр-міністра України з приводу невиконання планів, передбачених Постановою Кабінету Міністрів України “Про затвердження програми “Шкільний автобус” та Наказом Міністерства освіти і науки України щодо забезпечення автобусами віддалених сільських шкіл України.

Михайла МЕЛЬНИЧУКА до Прем’єр-міністра України з приводу ігнорування та невиконання указів Президента України стосовно реформування агропромислового комплексу Новопсковського району Луганської області, потурання у зловживанні службовим становищем посадових осіб реформованого колективного сільськогосподарського підприємства з боку голови Новопсковської районної державної адміністрації Чернявського.

Володимира ЗАЙЦЯ до Прем’єр-міністра України щодо надання цільової фінансової допомоги Житомирській обласній  державній адміністрації для відселення мешканців аварійного будинку в місті Коростишеві.

групи народних депутатів (ЧЕЧЕЛЬ, АТРОШЕНКО та інші. Всього 6 депутатів) до Прем’єр-міністра України, Міністра охорони здоров’я України, голови Житомирської обласної державної адміністрації щодо переведення студентки Житомирського базового медичного коледжу з бідної сім’ї на бюджетну форму навчання.

Сергія ДОРОГУНЦОВА до Прем’єр-міністра України щодо забезпечення житлом завідуючого відділом Ради по вивченню продуктивних сил України Національної академії наук України.

Володимира ПУЗАКОВА до Прем’єр-міністра України стосовно захисту конституційних прав інвалідів по зору.

Ігоря ПЛОХОГО до Прем’єр-міністра України щодо ситуації, яка склалася в селі Василівка Болградського району Одеської області у зв’язку із загибеллю людей під час автомобільної аварії 16 травня 2004 року.

Володимира ЛЕЩЕНКА до Прем’єр-міністра України щодо завершення роботи по виділенню в натурі майнових паїв мешканців села Лебедин Коропського району Чернігівської області з метою створення ними окремого сільськогосподарського підприємства.

Ярослава КЕНДЗЬОРА до Прем’єр-міністра України про розпалювання релігійної ворожнечі в Україні Патріархом московським Алєксєєм II.

Василя ЦУШКА до Прем’єр-міністра України стосовно вжиття заходів щодо надання допомоги комунальному підприємству “Єланецький водопровід” та недопущення екологічної катастрофи в Єланецькому районі Миколаївської області.

Станіслава ПХИДЕНКА до Прем’єр-міністра України щодо порушення конституційних прав мешканців Волинської області внаслідок рішення Міністерства транспорту стосовно залізничного сполучення Луцька з Києвом та іншими регіонами України.

Ігоря ТАРАСЮКА до Прем’єр-міністра України стосовно виділення земельних паїв мешканцям трьох сіл Підволочиського району Тернопільської області.

Дмитра РУДКОВСЬКОГО до Першого віце-прем’єр-міністра, Міністра фінансів України щодо вирішення питання звільнення бюджетних військових частин, установ і організацій від сплати податку з власників транспортних засобів.

Анатолія КОЗЛОВСЬКОГО до Першого віце-прем’єр-міністра, Міністра фінансів України стосовно виділення цільової субвенції на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян.

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до Першого віце-прем’єр-міністра, Міністра фінансів України стосовно фінансування робіт по берегоукріпленню Каховського водосховища поблизу села Мала Лепетиха Херсонської області.

Юрія БОЙКА до Віце-прем’єр-міністра України Дмитра Табачника  щодо належної підготовки до відзначення 300-річчя від дня народження фундатора українсько-грузинської дружби Давида Гурамішвілі, котрий жив, творив і упокоївся в місті Миргороді на Полтавщині.

Володимира АНІЩУКА до Віце-прем’єр-міністра України Дмитра Табачника щодо надання грошової допомоги ветеранським радам Одеської області.

Групи народних депутатів (КОСТЕНКО, ТАРАСЮК, АСАДЧЕВ) до Віце-прем’єр-міністра України Дмитра Табачника стосовно створення Теребовлянського історико-культурного заповідника.

Володимира ЛЕЩЕНКА до Віце-прем’єр-міністра України Дмитра Табачника з приводу різної вартості бланків свідоцтв про закінчення навчального закладу з наданням виробничої професії “Водій транспортних засобів”.

Євгена ГІРНИКА до Першого віце-прем’єр-міністра, Міністра фінансів України щодо прискорення видачі ліцензії на експлуатацію родовища мінеральної лікувально-столової води “Перегінська” в Рожнятівському районі Івано-Франківської області.

Юлії ТИМОШЕНКО до Віце-прем’єр-міністра України (тут написано Віталія Гайдука, мабуть Андрія Клюєва. У нас такого вже немає Гайдука) Будемо вважати, що до Віце-прем'єр-міністра України Андрія Клюєва, Генерального прокурора України щодо шахрайських дій підприємця Ігнатова в Машківському районі Полтавської області.

Олександра МАСЕНКА до Віце-прем’єр-міністра України Івана Кириленка щодо надання допомоги мешканцям села Овсюки Гребінківського району Полтавської області стосовно врегулювання земельних та майнових відносин.

Юрія ПАВЛЕНКА до Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України про порушення кримінальної справи та притягнення до відповідальності посадових осіб і співробітників спеціального підрозділу міліції “Беркут” Управління Міністерства внутрішніх справ України у Закарпатській області, які вчинили злочини, передбачені статтями 112, 346 та 365 Кримінального кодексу  України, що встановлюють кримінальну відповідальність за посягання на життя державного і громадського діяча.

Анатолія МАТВІЄНКА до Генерального прокурора України з приводу перегляду процесуальних рішень правоохоронних органів Вінницької області щодо звернень громадянина Кирилюка.

групи народних депутатів (КОВАЛЬ, ЧОРНОВОЛЕНКО, ТАНЮК та інші. Всього 7 депутатів) до Генерального прокурора України щодо розслідування обставин чинення перешкод у проведенні масових заходів у місті Херсоні.

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до Генерального прокурора України стосовно проблем реформування товариства з обмеженою відповідальністю “Холдинг-Південь” Бериславського району Херсонської області та порушення прав його працівників.

Юрія ПАВЛЕНКА до Генерального прокурора України з приводу формальної відповіді на депутатське звернення щодо упередженості посадових осіб Донецької обласної прокуратури при розгляді питань, що стосуються ліквідації Костянтинівського чавуноливарного заводу.

Юлії ТИМОШЕНКО до Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України з приводу перевищення службових повноважень працівниками міліції та прокуратури міста Євпаторії Автономної Республіки Крим під час затримання та утримання в слідчому ізоляторі керівника громадської організації “Наукове товариство студентів, аспірантів, юристів” Костянтина Сизарева.

Івана МИГОВИЧА до Генерального прокурора України з приводу незадовільного розслідування причин смерті ректора Ужгородського національного університету професора Володимира Сливки.

Андрія ДЕРКАЧА до Генерального прокурора України щодо фактів порушення в Сумській області чинного законодавства України про місцеве самоврядування.

Миколи ПАВЛЮКА до Генерального прокурора України, Прем’єр-міністра України, Голови Антимонопольного комітету України щодо порушення законодавства про захист конкуренції в наказі Міністерства транспорту України “Про відновлення діяльності державного підприємства ”Транслекс”.

групи народних депутатів (РАТУШНЯК, БАЛОГА, ІВАНЧО) до Генерального прокурора України з приводу необхідності відкриття кримінальної справи по факту смерті ректора Ужгородського національного університету пана Сливки.

Андрія ШКІЛЯ до Генерального прокурора України щодо повернення Самбірському державному педагогічному коледжу імені Івана Филипчака заблокованих коштів в акціонерному комерційному банку “Україна”.

Олександра ЧОРНОВОЛЕНКА до Генерального прокурора України стосовно вжиття заходів щодо недопущення припинення функціонування Української загальноосвітньої школи “Херсонський Колегіум” імені Євгена Маланюка.

Олександра ФЕЛЬДМАНА до Генерального прокурора України щодо здійснення заходів, спрямованих на стабілізацію ситуації навколо міжнаціональних питань.

Володимира НОВАКА до Генерального прокурора України з приводу неналежного розслідування правоохоронними органами міста Хмельницького справи по факту побиття матері двох неповнолітніх дітей.

Володимира ПУЗАКОВА до Генерального прокурора України з приводу неправомірних дій працівників фірми “Либідь-сервіс” та службових осіб  спецрозділу  управління Міністерства внутрішніх справ України в Кіровоградській області “Титан” щодо відкритого акціонерного товариства “Добровеличківська райагротехніка”.

Олексія БАБУРІНА та Ігоря АЛЕКСЄЄВА до Генерального прокурора України щодо фактів порушень конституційних прав громадян представниками правоохоронних органів міста Києва.

Віктора БОРЩЕВСЬКОГО до Генерального прокурора України з приводу незаконних дій посадових осіб виконавчої служби Кіровського районного управління юстиції міста Дніпропетровська при виконанні судового рішення стосовно Дніпропетровського колективного підприємства “Дніпрохім”.

Степана БУЛЬБИ до Генерального прокурора України з приводу порушень чинного законодавства посадовими особами закритого акціонерного товариства Полтавського олійно-екстракційного заводу “Соняшник” та вжиття заходів щодо відновлення законності.

Іштвана ГАЙДОША до Генерального прокурора України щодо порушення прав угорської національної меншини у місті Хусті Закарпатської області.

Юрія КАРМАЗІНА до Генерального прокурора України про порушення кримінальної справи щодо окремих керівників Державної податкової адміністрації України за надання неправдивої інформації народному депутату України стосовно наявності на складах товариства з обмеженою відповідальністю “Нова Гуральня” у селі Станишівка Житомирської області лікеро-горілчаних виробів, у зв’язку з чим приватному підприємству “СМУНК” було незаконно видано акцизні марки, які були використані для випуску необлікованої продукції.  

Володимира НЕЧИПОРУКА до Генерального прокурора України про притягнення до кримінальної відповідальності винних у контрабандному ввезені голографічного обладнання та махінаціях з ним.

Володимира ЯВОРІВСЬКОГО до Генерального прокурора України про порушення кримінальної справи по факту замаху на життя директора дирекції управління майном Національної спілки письменників України та його сім’ї, що стало результатом злочинної бездіяльності з боку Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ та Міністерства юстиції по перевірці депутатських запитів з приводу порушень законодавства, спрямованих на знищення письменницької організації.

Олега ТЯГНИБОКА до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ

України щодо  розслідування обставин загибелі Василя Морозова у місті Луцьку.

Юрія КАРМАЗІНА до Генерального прокурора, Голови Служби безпеки, Міністра внутрішніх справ щодо перевірки фактів постановлення суддями і головою місцевого суду Яворівського району Львівської області Гуцалом завідомо неправосудних рішень про реєстрацію не розмитнених автомашин, що нанесло державі збитків на суму біля 14 мільйонів гривен, неналежного реагування на дані факти з боку працівників Яворівського відділу Управління Державної автоінспекції Управління Міністерства внутрішніх справ України у Львівській області, службової недбалості при перевірці даних фактів з боку працівників Управління Служби безпеки України у Львівській області.

Володимира НЕЧИПОРУКА до Генерального прокурора України, Голови ЦВК з приводу інформації щодо подвійного громадянства народного депутата України Євгена Червоненка.

Григорія ОМЕЛЬЧЕНКА до Генерального прокурора України, Міністра юстиції України про вжиття заходів реагування для виконання рішення суду стосовно виплати заробітної плати учаснику ліквідації аварії наслідків на ЧАЕС Лиманському та притягнення до відповідальності посадових осіб, які не виконують судове рішення.

Юрія КАРМАЗІНА до Генерального прокурора про подання до касаційного суду стосовно перегляду судового рішення за нововиявленими обставинами на вирок місцевого суду Личаківського району міста Львова по кримінальній справі за звинуваченням колишнього старшого державного автомобільного інспектора Червоноградського відділу Управління Державної автоінспекції  Управління Міністерства внутрішніх справ України у Львівській області Когута в скоєнні злочину, передбаченого Кримінальним кодексом України.

Анатолія СЕМИНОГИ та Василя ЦУШКА до Генерального прокурора щодо необхідності проведення перевірки роботи прокуратури Одеської області.

Миколи КАРНАУХА до Генерального прокурора стосовно законності рішення Антимонопольного комітету України №100 від 26 березня 2004 року.

Володимира МАТВЄЄВА до Генерального прокурора щодо участі Генеральної прокуратури у судових справах за участю Державної акціонерної холдингової компанії “Чорноморський суднобудівний завод”.

Володимира ПУЗАКОВА до Генерального прокурора України стосовно захисту прав громадянина на користування приватною земельною ділянкою.

Григорія ОМЕЛЬЧЕНКА до Генерального прокурора щодо перевірки заяви громадянина Капінуса стосовно порушень його конституційних  прав, невжиття місцевими правоохоронними органами належних заходів реагування на ці порушення та притягнення винних посадових осіб до відповідальності.

Олександра ГОЛУБА до Генерального прокурора України щодо незаконної приватизації майна Львівського технікуму радіоелектроніки товариством “Концерн-Електрон”.

Василя ЦУШКА до Генерального прокурора України щодо захисту власників державних актів на землю села Василівки Біляївського району Одеської області.

Богдана КОСТИНЮКА до Генерального прокурора України з приводу гальмування процесу слідства та затягування розкриття злочину слідчими органами Заставнінського районного відділу внутрішніх справ Чернігівської області.

Михайла МЕЛЬНИЧУКА до Генерального прокурора України стосовно фактів зволікання з розглядом звернення власників земельних та майнових паїв сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю “Агро-Колос” прокурором Новоспаського району Луганської області.

Сергія БИЧКОВА до Генерального прокурора України з приводу невиплати відкритим акціонерним товариством “Нижнєдніпровський трубопрокатний завод імені Карла Лібкнехта” дивідендів акціонерам.

Ігоря ПЛОХОГО до Генерального прокурора України щодо ситуації пов’язаної з порушенням законних інтересів Одеської міської територіальної громади.

Володимира ШКЛЯРА до Генерального прокурора України з приводу порушень норм Кримінально-процесуального кодексу, допущених слідчими органами Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Автономній Республіці Крим, при провадженні дізнання та досудового слідства в кримінальних справах за фактами  дорожньо-транспортних пригод, пов’язаними з транспортними засобами відкритого акціонерного товариства “Симстройтранссервис”, а також відсутність належного прокурорського нагляду за додержанням законів органами внутрішніх справ.

Миколи ТОМЕНКА та Юрія АРТЕМЕНКА до Генерального прокурора України з приводу побиття головного редактора газети “Час” Петра Кобевка  в місті Чернівці.

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до Генерального прокурора України з приводу неналежного розслідування кримінальної справи по факту зникнення малолітньої Віолети Чорновіл, мешканки села Каїрка Каланчанського району Херсонської області.

Євгена ЖОВТЯКА до Генерального прокурора України про ознаки корупції у діях керівника податкової інспекції міста Ірпіня Київської області Дейненко та бездіяльність Генеральної прокуратури України, Головного управління державної служби України та Першого заступника голови Державної податкової адміністрації України Сергія   Медведчука.

Дмитра РУДКОВСЬКОГО до Міністра оборони України з приводу незадовільного стану забезпечення оплати праці працівників Збройних Сил України.

Олександра МАСЕНКА до Міністра внутрішніх справ України, Генерального прокурора України з приводу незадовільних дій працівників відділу внутрішніх справ та прокуратури Хорольського району Полтавської області щодо розкриття злочину, пов’язаного з крадіжкою майна громадян.

Леоніда ВЕРНИГОРИ до Міністра охорони здоров’я України щодо забезпечення конституційних прав мешканців сіл Зміївського району Харківської області на охорону здоров’я.

Юлії ТИМОШЕНКО до Міністра юстиції України щодо порушення статті 16 Закону України “Про статус народного депутата України” Головою Ради суддів України Кривенком.

Богдана ГУБСЬКОГО до Міністра палива та енергетики України з приводу порушення керівництвом електричних мереж Золотоніського району Черкаської області прав і законних інтересів громадян.

Олександра ЧОРНОВОЛЕНКА до Міністра внутрішніх справ України стосовно вжиття заходів щодо відшкодування збитків, завданих Українській загальноосвітній школі “Херсонський Колегіум”.

Михайла ВОЛИНЦЯ до Міністра юстиції України щодо порушення конституційних прав громадян державним виконавцем відділу Державної виконавчої служби Подільського районного управління юстиції міста Києва.

Віктора РАЗВАДОВСЬКОГО до Міністра аграрної політики України щодо виділення бюджетних коштів приватному підприємству “Оріон” села Кодня Житомирської області на роботи по Програмі докорінного поліпшення земель.

Юрія АРТЕМЕНКА до Міністра охорони здоров’я України стосовно виділення фінансової допомоги для лікування дітей, всиновлених громадянкою Щукліною.

Юлії ТИМОШЕНКО до Міністра закордонних справ України щодо повернення з в’язниці Республіки Кабо Верде українських моряків буксиру-рятувальника “Zubar Sexto”.

Володимира СКОМАРОВСЬКОГО до Міністра охорони здоров’я України стосовно фактів “насильницького заганяння” медичних працівників Вінниччини до лав обласних осередків провладних партій.

Володимира ДЕМЬОХІНА до міністра праці та соціальної політики України щодо оздоровлення населення, яке зазнало збитків внаслідок пожежі та вибуху боєприпасів у Запорізькій області.

Володимира НОВАКА до міністра внутрішніх справ України щодо неправомірних дій слідчого Управління Міністерства внутрішніх справ України Хмельницької області Білого при розслідуванні кримінальної справи по факту незаконного заволодіння майном підприємства “Айова”.

Володимира АНІЩУКА до міністра оборони України щодо незадовільного стану зберігання боєприпасів в України.

Миколи РУДЬКОВСЬКОГО до міністра з питань  надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи стосовно забезпечення протипожежної безпеки мешканців деяких населених пунктів Чернігівської області.

Степана БУЛЬБИ до Міністра юстиції України щодо зволікання виконання рішення Ленінського районного суду міста Полтави стосовно відшкодування моральної шкоди мешканці міста.

Ігоря АЛЕКСЄЄВА до Міністра закордонних справ України з приводу затримання громадян України на кордоні Російської Федерації.

Віктора ДРАЧЕВСЬКОГО до Міністра юстиції України у зв’язку з невиконанням рішень господарського суду Запорізької області відкритим акціонерним товариством “Дніпроенерго”.

Миколи РУДЬКОВСЬКОГО до Міністра праці та соціальної політики  щодо врахування сум заборгованостей в розрахунках пенсійного забезпечення вчителів міста Чернігова та Чернігівської області.

Володимира ЛЕЩЕНКА до Міністра праці та соціальної політики щодо порядку і стану забезпечення інвалідів кардіологічного профілю санаторними путівками та допомогою на придбання ліків.

В’ячеслава КИРИЛЕНКА  до Міністра охорони здоров’я щодо протиправних дій адміністрації та охорони Запорізького державного медичного університету проти представників молодіжних організацій, створення незаконних перешкод у поширенні друкованої інформації, застосування пневматичної зброї та фізичної сили.

Володимира АНІЩУКА до Міністра праці та соціальної політики України щодо соціальної політики держави стосовно ветеранів, які приймали участь у війні Радянського Союзу з Японією.

Павла ЖЕБРІВСЬКОГО  до Міністра оборони  щодо зловживання командуваннями військових частин А0281 та А1494 стосовно порядку проходження служби військовослужбовцями.

Івана СТОЙКА до Міністра оборони України, Уповноваженого Верховної Ради  з прав людини щодо фактів зловживання службовим становищем молодшими сержантами військової частини АО284, а саме знущання над підлеглими військовослужбовцями.

Володимира АНІЩУКА до Міністра охорони здоров’я України щодо надання державної медичної допомоги бідним верствам студентства.

Олександра ГОЛУБА до Міністра юстиції України щодо виконання рішення Володарського районного суду Донецької області про стягнення заборгованості з Зеленоярської сільської ради Донецької області.

Івана СТОЙКА до Міністра України у справах сім’ї, дітей та молоді щодо приведення Постанови Кабміну “Про порядок надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла” у відповідність до чинного законодавства.

Бориса ЗАГРЕВИ до Міністра оборони України щодо необхідності перенесення термінів реформування Луцького гарнізонного  шпиталю.

Євгена ГІРНИКА до Міністра внутрішніх справ України щодо незадовільного розслідування справи по вилученню коштів у громадян працівниками фірми “Євро-Меркур-Київ” на працевлаштування за кордоном.

Юрія ПАВЛЕНКА до Міністра оборони України стосовно порушення командуванням військової частини 9953 у місті Суми Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”.

Богдана КОСТИНЮКА та Романа ТКАЧА до Міністра юстиції України щодо виконання рішення суду з приводу стягнення на користь педагогічних працівників Сарненського району Рівненської області заборгованості по виплаті надбавки за вислугу років, допомоги на оздоровлення та компенсації за порушення термінів виплати надбавки.

Групи народних депутатів (ЖУЛИНСЬКИЙ, БОНДАР, ОЛІЙНИК)  до Міністра аграрної політики України, Президента Аграрної академії наук України щодо перешкоджання внесення українських сортів озимої пшениці до реєстру сортів Європейського Союзу.

Андрія ШКІЛЯ до Голови Верховного Суду України стосовно перегляду кримінальної справи громадянина Франції Жана Паньє по факту крадіжки майна та документів.

Дмитра СВЯТАША та Леоніда ВЕРНИГОРИ до Харківського міського голови щодо забезпечення дотримання конституційних прав та свобод громадян на екологічну безпеку та відпочинок, порушених внаслідок прийняття Харківською міською радою рішень, спрямованих на знищення рекреаційної зони у Китлярчиному Яру.

Олександра ЧОРНОВОЛЕНКА до Херсонського міського голови, голови Херсонської обласної державної адміністрації щодо надання організаційної та фінансової допомоги загальноосвітній школі “Херсонський Колегіум” імені Маланюка.

Івана ПЛЮЩА до Голови правління відкритого акціонерного товариства “Укртелеком” з приводу зволікання вирішення питання покращання житлових умов мешканки міста Ніжин.

Юрія КАРМАЗІНА та Степана ХМАРИ до Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо перевірки фактів постановлення суддею місцевого суду Яворівського району Львівської області Гоцко та головою суду Гуцалом завідомо неправосудних рішень про реєстрацію не розмитнених автомашин, що нанесло державі збитків на суму біля 14 млн.грн.

Євгена ЧЕРВОНЕНКА до Голови Державної податкової адміністрації в місті Києві щодо усунення недоліків в роботі Державної  податкової адміністрації в місті Києві та поновлення порушених прав і свобод громадян.

Володимира ПУЗАКОВА до Голови Верховного Суду України щодо порушення норм Конституції України стосовно поновлення на роботі мешканця міста Кіровограда.

Володимира МОВЧАНА до голови Полтавської обласної державної адміністрації щодо перешкоджання посадовими особами облдержадміністрації виходу в Полтавській області всеукраїнського тижневика “Інформаційний бюлетень”.

Юрія КАРМАЗІНА до Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо порушення дисциплінарного провадження стосовно голови місцевого суду Яворівського району Львівської області Гуцала та ініціювання питання про відкликання його з посади судді і звільнення з посади голови суду за грубі порушення  норм цивільно-процесуального права при розгляді позовних заяв та недотримання присяги судді.

Василя ЦУШКА до голови Одеської міської ради з приводу порушення прав мешканки міста Одеси на житло.

Олександра ЧОРНОВОЛЕНКА до Голови Державної податкової адміністрації щодо сприяння керівництва Державної податкової адміністрації посадовим особам державної податкової інспекції міста Херсона у виконанні їх службових обов’язків.

Георгія МАНЧУЛЕНКА до Голови Рахункової палати Верховної Ради України з приводу постанов Кабінету Міністрів України № 509 та №510 стосовно виділення субвенцій з Державного бюджету місцевим бюджетам на виконання інвестиційних проектів та здійснення заходів щодо запобігання аваріям та техногенним катастрофам у житлово-комунальному господарстві та інших аварійних об’єктах комунальної власності, які порушують статті 24, 95 Конституції України.

Миколи МЕЛЬНИКА до Голови правління Пенсійного фонду України щодо нарахування наукової пенсії Бойко.

Володимира ЛЕЩЕНКА до Голови Вищої ради юстиції України щодо результатів розгляду дисциплінарного провадження стосовно  судді місцевого суду Коропського району Чернігівської області Ніколаєнка. 

Олександра ЧОРНОВОЛЕНКА  до Голови Національного банку України щодо посилення дисципліни банківських установ при передачі кредитів в рамках програми мікрокредитування малого бізнесу в Україні. 

Олега ГУМЕНЮКА  до Голови Державного комітету України по земельних ресурсах з приводу неврегульованості процедури приватизації та оренди землі.

Євгена ЖОВТЯКА до Ліквідаційної комісії акціонерного комерційного агропромислового банку ”Україна” щодо переведення житлового кооперативу “Електрон-2” у першочергову категорію кредиторів.

групи народних депутатів (КАРМАЗІН, ЯВОРІВСЬКИЙ, ПОЛІЩУК) до Секретаря Ради національної безпеки і оборони України, Голови Координаційного Комітету з питань боротьби з корупцією і організованою злочинністю при Президентові України, Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України, Міністра внутрішніх справ України щодо перевірки факту дорожньо-транспортної пригоди , внаслідок якої була розбита службова автомашина марки ”Тойота  Ленд Крузер” начальника Управління Міністерства внутрішніх справ України у Львівській області Сала, укриття даного факту від реєстрації, таємної заміни даної автомашини викраденою аналогічної марки і використання її в якості службової, порушення за цим фактом кримінальної справи.                                 

Групи народних депутатів (ЗАГРЕВА, КИРИЛЬЧУК, СЛАБЕНКО) до Прем'єр-міністра України про неналежне реагування на депутатський запит щодо критичної ситуації, яка склалась в волинському обласному територіальному медичному протитуберкульозному об'єднанні.

Олега ТЯГНИБОКА  до Прем'єр-міністра України про проведення соціальних виплат громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи у відповідність до Конституції України, Закону України "Про статус і соціальний захист громадян", які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та інших законів.

Олега ТЯГНИБОКА до Генерального прокурора України Васильєва про незаконне переслідування за політичні погляди та діяльність членів Всеукраїнського об'єднання "Свобода" правоохоронними органами Івано-Франківської області.

Валерія САМОПЛАВСЬКОГО, Миколи ШЕРШУНА до Прем'єр-міністра України щодо заборгованості з поверненням вкладів Акціонерному банку "Україна" юридичним особам, Рівненської області, в зв'язку з наближенням терміну закінчення ліквідаційного процесу банку.

Групи народних депутатів (ЯВОРІВСЬКИЙ, КАРМАЗІН, ТКАЧ та інші) до віце-прем'єр-міністра України Табачника з приводу систематичного та  однобокого висвітлення важливих подій з життя у інформаційних випусках УТН на телеканалі УТ-1, що межує з відвертою брехнею, яскравим свідченням чого є подача інформації першого та другого червня щодо результатів розслідування подій у Мукачевому та звіту уряду про виконання бюджету за 2003 рік.

Всі запити, шановні колеги, виголошені, які надійшли. Прошу прослухати оголошення. Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України інформую про вихід народного депутата України Климпуша Ореста Дмитровича зі складу депутатської групи центр та входження його до складу депутатської групи "Демократичні ініціативи і народовладдя".

Шановні колеги, переходимо до виступів від депутатських груп і фракцій. Ми 45 хвилин витратили на оголошення депутатських запитів, що надійшли. Я тоді просив би, щоб ми о 12 годині не робили перерву, розглянули хоч декілька законів.

Прошу висвітлити на табло прізвища народних депутатів, що записалися для виголошення заяв, повідомлень. Шкіль Андрій, фракція блоку Юлії Тимошенко. Підготуватися Василю Гаврилюку. Слово Андрій Шкіль передає Олександру Турчинову. Будь ласка. 30 хвилин.

 

10:44:13

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні народні депутати, останнім часом Адміністрація Президента та президентська родина хоче перетворити Верховну Раду на кримінальну структуру, яка займається лише лtгітимізацією чергових злочинів влади і видає індульгенції на будь-які протиправні дії.

Спочатку команда Медведчука-Кучми гралася у політику. Вони насаджали так звану політичну реформу, глумилися над Конституцією, гвалтували парламент. Після того, як їм стало зрозуміло, що з політичної точки зору порятунок для цієї команди неможливий, вони скинули маски і кинулися як ненажерлива зграя на національну економіку, а вірніше на її залишки. Сьогодні вони, вже не криючись, намагаються вкрасти і розорити вщент останнє, що залишилося в Україні та її народу.

Вас закликають, шановні колеги, бути співучасниками такого злочину. З юридичної, економічної, морально-правової, з будь-якої точки зору приватизація "Криворіжсталі" - це відвертий кримінальний злочин. Велетенський комбінат, який дає державі, бюджету півмільярда доларів, хочуть невідомо за які заслуги передати зятеві Президента. Це що,  особистий Кучми спадок? Чи, може, компенсація виплат за запрошення Пінчуком Джорджа Буша-старшого, Уеслі Кларка і Депард'є. Тоді це дійсно щедра компенсація. Але до чого тут народ і його власність?

Шановні колеги, рішення про приватизацію "Криворіжсталі", зважаючи на вагу комбінату у національній економіці, його стратегічний характер та можливі перспективи - це махровий антиукраїнський, антидержавний мазохізм.

Передача у приватні руки подібних стратегічних підприємств - це абсурд не менший, ніж, скажімо, приватизація військово-повітряних сил або Києво-Печерської Лаври.

Я закликаю вас не робити помилки і не підтримувати антиукраїнські наміри кримінально-олігархічних груп. Сьогодні, коли до президентських виборів залишилось менше, ніж півроку, після яких чинна команда навіки відійде в небуття, блок Юлії Тимошенко вимагає припинити не тільки приватизацію "Криворіжсталі", але будь-яке загарблення майна під виглядом приватизації, що насправді перетворюється на банальне мародерство.

Ми вимагаємо встановлення мораторію на приватизаційні процеси та прийняття позитивного рішення щодо збереження статусу провідного комбінату України. Шановні колеги, я звертаюсь до депутатів більшості, краще нехай вам буде сьогодні страшно, чим завтра дуже соромно. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Так, Василь Гаврилюк, депутатська група "Центр". Підготуватися Парубку.

 

10:46:55

ГАВРИЛЮК В.В.

Уважаемые коллеги, уважаемый Владимир Михайлович! Хотел бы от себя лично, депутатской группы "Центр" всем убедительно рекомендовать продолжать работать, учитывая, что сегодня, на наш взгляд, политика и политиканство немножко захлестывают Верховную Раду.

Я уже говорил в своих выступлениях, что вчера в очередной раз, четвертый, военнослужащие по всей нашей Украине сидели у радиоприемников и ждали, когда же будут приниматься важнейшие законы, которые будут защищать их при увольнении в запас. К сожалению, опять этого не случилось.

Нельзя сказать, что не важный вопрос с приватизацией стратегических объектов, нельзя сказать, что у нас нет сегодня продуманной тактики и деятельности работы Верховной Рады, но если вы сделаете анализ, вы сможете убедиться в том, что сегодня огромное количество законопроектов уже накопилось, и их нужно рассматривать в первоочередном порядке.

Я убедительно всех бы просил, давайте работать конструктивно, принимать законопроекты таким образом, чтобы наши избиратели чувствовали, что Верховна Рада сегодня работает, и есть важнейшие законопроекты, на которых я уже останавливался. Это законы про реформирование вооруженных сил Украины, это законы социальной защиты военнослужащих и ряд других серьезнейших законопроектов.

Поэтому давайте поддерживать в этом Голову Верховной Рады, в конструктиве, и работать на благо наших избирателей.  Спасибо.

 

ГОЛОВА. Так, Омелян Парубок, фракція комуністів. Підготуватися...

Борщевський, будь ласка, замість Парубка буде виступати. Підготуватися Юрію Соломатіну.

 

10:48:43

БОРЩЕВСЬКИЙ В.В.

Борщевский, фракция Коммунистической партии Украины, Днепропетровская область.

Уважаемые коллеги, Владимир Михайлович!

Я еще раз хочу вернуться к вопросу приватизации "Криворожстали". Вчера в зале, и вы, уважаемые слушатели, избиратели, видели, как “більшість”, по сути дела, отказалась рассматривать обоснованность вопроса приватизации "Криворожстали". Впервые в нашей стране приватизируется не банкрот, а высокоприбыльное, рентабельное предприятие. Причем, это не какая-то пивная на Подоле, а это крупнейший комплекс, это 55 тысяч рабочих.

И я, одно меня удивляет, в том числе меня удивляет и ваша, так сказать, позиция, Владимир Михайлович, что мы, народные депутаты, юридически являемся распорядителями государственного имущества, мы отказались обсуждать этот вопрос, отказались обсуждать необходимость этой приватизаци, нужна она или  нет. Мы тем самым еще раз унизили наш парламент.

А вопросов очень много. Вопрос первый, у нас в области после приватизации металлургических комбинатов ни один комбинат не смог достичь тех показателей, которые есть у "Криворожстали"

Я уже не говорю о ................, где, по сути дела, невыплаты ни в бюджет... И только сейчас начинают чуть-чуть подымать зарплату рабочим.

Сегодня, когда мы говорим о "Криворожстали", мы говорим о том, что это крупнейшее предприятие, обеспечивающее город Кривой Рог. Сегодня станет вопрос о бюджете.

Эти вопросы рассматривались: последствия вот этой преступной приватизации? Нет, конечно. Вообще мне не понятна позиция и Кабинета Министров. Ведь что, мы считаем, что Украина уже не будет развиваться, что нам арматура, что нам строительство, что нам металл не нужен? Мы говорим, и так спокойно: "Да, она уже вон на ладан дышит. Вот давайте ее спихнем".

Поэтому сегодня мы говорим о том, что к этому вопросу надо возвращаться, но возвращаться мы можем только с поддержкой. Уважаемые криворожане, жители Днепропетровской области! Это по вам нанесен удар. И я прошу вас: давайте поддержите инициативу Криворожской партийной организации Коммунистической партии Украины в акциях протеста против этой преступной приватизации. Только вместе мы можем добиться, чтобы этот преступный акт не состоялся, который, единственная его цель - перед президентскими выборами донецким и нашим "пинчуками" поделить этот крупнейший...

 

ГОЛОВА. Дякую. Юрій Соломатін передає право на виступ Катерині Самойлик. Будь ласка. Підготуватися Лещенку.

 

10:52:06

САМОЙЛИК К.С.

Шановні виборці. Катерина Самойлик, фракція Комуністичної партії України.

Шановні виборці, я звертаюся до жінок України як голова Вищої жіночої ради Всеукраїнського союзу жінок-трудівниць "За майбутнє дітей України" з приводу кривавої бійні, розв'язаної Сполученими Штатами Америки, їх поплічниками в Іраці.

Весь світ побачив ціну демократії, якій ось уже понад десяти років нас повчають. Гвалтування, приниження людської гідності, знущання, розстріл мирного населення, старих, дітей, жінок. Світовий жандарм уже не в змозі зупинитися у своїх брудних діях. Сором для України, що наші молоді українські військові замість того, щоб служити народові України, також стали окупантами. Доведені до жебратства режимом, змушені приймати участь у гвалтуванні Іраку і його народу. Ми зустрічались з матерями загиблих, вони проклинають себе за те, що дали письмову згоду на участь своїх дітей в окупації Іраку. Який єзуїтський прийом призвичаїли до матерів,  бо цим самим вони підписали смертний вирок своїм синам, себе простити за це не можуть. Підступна влада ще й шантажує матерів тим, що начебто їх сини самі себе застрелили,  і якщо тільки хоч слово буде сказано супроти, то суди це підтвердять. І втративши свою дитину, не одержують навіть мізерних "гробових" за життя своїх дітей.

Ганьба такій владі! Ганьба міністру оборони!  Ганьба тим народним депутатам України, хто відправив натиском кнопки дітей наших на чужину в пошуках смерті!

Вищий... Всеукраїнський  союз жінок-трудівниць "За майбутнє дітей України!" по всій Україні, починаючи з 1 червня, проводить акцію "Поверніть наших дітей з Іраку!".

22 червня запрошуємо до Києва всіх, кому дороге життя, мир, щастя наших дітей.

Жінки України, захистимо своїх синів! Захистимо Україну! Не дамо заради забаганок Кучмі, більшості, частини нашистів торгувати Україною та нашими дітьми, їх неповторними життями. Приєднуйтесь до нас 22 червня об 11 годині на Майдані Незалежності. В цей трагічний день початку Великої Вітчизняної війни скажемо: "Поверніть дітей з Іраку! Ні кривавій війні!".

 

ГОЛОВА. Володимир Лещенко, фракція... Володимир Лещенко передає Пузакову право на виступ. будь ласка, підготуватися Мельничуку замість Співачука.

 

10:55:17

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина.

"Ми, комуністи, Кіровоградщини глибоко обурені свавіллям  кіровоградських властей щодо чесних, порядних людей, добрих господарів,  патріотів свого народу, які не дають змоги грабувати і нищити народне надбання.  Таким в області є керівник КСП "Нива" Новоукраїнського району Огір Володимир Іванович".

З цієї  трибуни я не один  раз піднімав питання щодо неправомірних ревізій і перевірок діяльності успішно працюючого, навіть  в нинішніх умовах КСП "Нива" Новоукраїнського району на Кіровоградщині, члени якого не розпаювали ні земельні, ні майнові фонди. Його керівник, депутат обласної  ради, Огір Володимир Іванович, відстоюючи волю людей і колективну власність, практично не виходить із судових розглядів.

У березні поточного року члени КСП у триденному протистоянні зберегли колективне використання земель  господарства, поля засіяні, уроджені, очікується добрий врожай зернових, в яких озимої пшениці більше  2 тисяч гектарів, збережена і примножена техніка та будівлі. Тож лакомий шмат, як кістка в горлі, не дає спокою  ні місцевим, ні республіканським реформаторам та підкормленим ними бізнесменам. Щоб зламати опір людей і не дати їм спокійно працювати  ці сили 25 травня не дали можливості правлінню КСП і його голові провести  заплановані збори членів КСП. По-бандитськи з нанесенням  побоїв було захвачено трибуну, розтрощено апаратуру. На неодноразові звернення до міліції щоб допомогти у наведенні порядку, ніяких мір не приймалося. І після більш, як двогодинних безпорядків у залі, правління КСП вирішило перенести збори на іншу дату. Люди покинули зал, хоча в залі  залишилося амбіційно налаштована частина їх односельців і бувших членів КСП, які провели свої збори, звільнивши керівництво  КСП і обравши своє давно вимріяне.

На порушення законності і статутних вимог КСП на цьому шабаші була присутня і заступник прокурора району Нагорна, яка не знайшла підстав для протесту. У господарстві двовладдя, а точні безладдя. Районна і обласна влада та їх ЗМІ в захопленні від такої демократії, а чесні трудівники  КСП шоковані скоєним і розповсюдженими вигадками про зловживання Голови Огиря і вимагають проведення дійсних, легітимних зборів, і готові до рішучих дій.

Я від імені комуністів Кіровоградщини звертаюсь до Генерального прокурора України негайно припинити беззаконня над людьми, втрутитися й увести у правове поле розв'язання інциденту та дати оцінку бездіяльності осіб, відповідальних за дотримання законності і службових обов'язків. Мій виступ прошу зарахувати як депутатський запит до Генерального прокурора України. І підтримайте, будь ласка, жінок, які призивають до акції протесту 22 червня.

 

ГОЛОВА. Михайло Мельничук запрошується до виступу замість Співачука. Підготуватися Терену.

 

10:58:44

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область, Всеукраїнська спілка власників земельних та майнових паїв.

Шановні колеги, шановні радіослухачі, шановний Володимире Михайловичу! Фракція Соціалістичної партії України стурбована ситуацією, яка склалась на селі. Та й взагалі, чому в черговий раз від того, що уряд не приймає ефективні міри повинен страждати народ? Чому влада залишається глуха до чисельних питань, які піднімають депутати-соціалісти? Чому сьогодні ціни на паливо й гарантія уряду, яка давалась, що воно буде для селян не більше 1 700 гривен, сягнула на 40-60 відсотків? Чому сьогодні ні уряд, ні влада не скаже - все-таки закупівельна ціна - чи вона буде зафіксована на 600 гривнях, а це не є реально сьогодні, бо це збитковість для села, чи буде тисячу, тисячу двісті гривнів.

Чи будуть все-таки в Україні володіти землею селяни чи ті, що хто сьогодні цю землю забрав до своїх рук. Я міг сьогодні тут і говорити про приклади новомосковського району, Дніпропетровської області село Спаські, про рішення суду я вже говорив. Новопсковськ, Луганської області де голова Чернявський на свій розсуд розпоряджається землею, а не селяни. Я сьогодні міг би привести приклад чисельних виступів народного депутата Валентини Семенюк. І останнє, тривогу, яку б'є вона і фракція наша про "Кріворіжсталь", що там коїться.

І принаймні сьогодні я хотів би сказати, що "А моська слушает, да кушает!". Тому що всерівно наступово йде про те, щоб "Криворіжсталь" все-таки прибрати до рук, чи зятя, чи інших це мені на всякий випадок треба буде чекати, які будуть події.

Чому глухою залишається влада і не реагує на звернення народного депутата Станіслава Миколаєнка, соціаліста, що саранча з'їдає все на Херсонщині, Миколаївщині. І чому ми все-таки не реагуємо на це? Та тому, що влада сьогодні має інші наміри, вона готується до виборів, вона готується не до виборів, а до захоплення президентської посади, ось чому готується. Й тому, шановні ті, хто при владі, все-таки, я думаю, що урветься терпець народу, народ висловить своє ставлення до сьогоднішньої влади, до єдиних або і не до єдиних, і обере достойну владу, яка буде представляти інтереси народу. Дякую за увагу!

 

ГОЛОВА.Терен передає право на виступ Андрію Шкілю. Замість Гмирі буде виступати Соломатін.

 

11:01:58

ШКІЛЬ А.В.

Дякую. Фракція блоку Юлії Тимошенко.

В цій ситуації, яка склалась на ринку України і бензину, в принципі, от мовчати і проявляти бездіяльність у Верховній Раді, як на мене, просто ганебно. Відбувається проста політика нашого дружнього сусіда Росії з викручування рук. Ви вже чули заяву керівництва ТНК, ви вже чули заяву Алікперова про те, що ні, ми не проти якось вирішити ситуацію з стабілізацією ринка паливно-мастильними речовинами в Україні, але або віддайте нам в концесію "Одеса-Броди", або, як мінімум, використайте його в реверсному варіанті.

Ця інформація була оприлюднена, це видавалося ледве не як панацея вирішення всіх проблем, які склалися в Україні з бензином. Кожний день уряд повідомляє про те, що ціни на бензин мають впасти, а вони всупереч заявам уряду піднімаються.

І тому я хотів би запитати у уряду і спробувати відповісти на це питання, яке все одно буде риторичним: чому піднялися ціни на бензин? Хто в цьому винен? Козні Росії? Звичайно, вони мають місце, тому що всі хочуть скористатися з тієї ситуації в світі, яка склалася на ринку нафти. Але, тим не менше, чому уряд України не забезпечив резерву палива? Чому не було забезпечено хоча би з огляду на те, що 30 відсотків нафти, яку споживає Україна, добувається на Україні? Чому хоча б з тієї нафти не зробити урядовий фонд? Розмови велися і до цього часу урядового фонду не створено.

Чому уряд не звернувся до Верховної Ради з законопроектом про нульову ставку акцизу на ввезення бензину з інших країн в Україну? Чому це мали зробити депутати Верховної Ради і до цього часу цей законопроект лежить без дії, хоча це в принципі найнагальніша проблема, яка мала бути розглянута?

І блок Юлії Тимошенко з усією категоричністю заявляє, що вина за підвищення цін на бензин лежить на урядові, тому що за все відповідає виконавча влада. І розмови про те, що на збір врожаю буде виділено за якимись там заниженими цінами дизельне паливо, це - така ж сама правда, як і запевняння нас усіх в тому, що падає або коли-небудь впаде ціна на бензин. Ціна на бензин не впаде, тому що домовлятись треба було раніше і раніше треба було думати про населення, про Україну, про українців, а не про формування виборчої кампанії, а не про формування коштів на розкручування урядового чи владного кандидата. І тому я переконаний в тому, що нинішня ситуація з бензином повністю лежить на урядові.

Я хотів би звернутися до усіх власників транспорту, що ви стали першою жертвою підвищення цін на бензин. Вся решта населення України стане другою жертвою, тому що автоматично підвищиться ціна і на проїзд, і на сільськогосподарську продукцію, і на все решта, що використовує бензин або перевезення. Тому урядові доведеться рань чи пізно відповідати за свої злочинні дії. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Слово має Юрій Соломатін замість Гмирі.

 

11:05:18

СОЛОМАТІН Ю.П.

Шановні колеги, шановні радіослухачі. Я підтримую звернення голови Всеукраїнської організації жінок-трудівниць "За майбутнє дітей України", моєї колеги Катерини Самойлик з закликом від імені цієї організації влаштувати 22 червня у Києві об 11 годині на Майдані Незалежності всеукраїнську акцію за відклик наших військових з Іраку.

І, по-друге, виборче кампанія ще не оголошена, але наїзди на антикомуністів і на Комуністичної партію України вже розпочалися. Вони розпочалися з таврування наших святинь і наших святих символів. Нещодавно в Голосіївському районі міста Києва вночі було ганебно дикими вандалами зруйновано реставрований місцевою парторганізацією пам'ятник Володимиру Іллічу Леніну. Слідство триває.

А в місті Ірпені Київської області за ініціативою міського мера центриста "перенесена"  з площі перед міською мерією на віддалене безлюдне місце в парку пам'ятник, величезний пам'ятник Володимиру Іллічу Леніну, який був збудований десятиріччя тому за окремою постановою Ради Міністрів УРСР і є внесеним у список архітектурних пам'яток, які оберігаються законом і державою. Але міському меру Скаржинському Володимиру Даниловичу закони України десь побоку. Він посилається на те, що він узгодив начебто свої дії з головою міської ради ветеранів начебто капітаном другого рангу колишніх Військово-морських сил Ганжою Михайлом Івановичем. Ось якщо такі ветерани і такі колишні військові, як Ганжа Михайло Іванович будуть надавати начебто рішення від цієї міської громади ветеранської, так справи далі не підуть.

Тому .......ми маємо сказати одне: так діяти, шановні, не можна, на місці пам'ятника Леніну міська влада вирішила встановити величезний годинник і люди міські вже кажуть, цей годинник буде відлік робити тої влади, яка вчинила ось такий негідний вчинок.

І останнє, Київська обласна організація Комуністичної партії України, Київська обласна організація Всеукраїнського союзу радянських офіцерів провели акцію протесту перед Ірпінською мерією та розпочали процес ініціювання проведення місцевого референдуму по відкликанню мера і поверненню пам'ятника Леніну на його законне місце.

А мій цей виступ я прошу, Володимире, Михайловичу, вважати депутатським запитом і спрямувати його до Генеральної...

 

ГОЛОВА. Замість Марії Маркуш слово має Іван Мигович, фракція комуністів. Підготуватися Томенку.

 

11:08:43

МИГОВИЧ І.І.

Дякую, Марія Андріївна.  Іван Мигович, фракція комуністів, Закарпаття.

Шановні колеги, гості, виборці!  24 травня у власній квартирі за робочим столом передчасно і загадково пішов із життя ректор Ужгородського національного університету Сливка Володимир Юрійович - депутат обласної ради чотирьох скликань, лауреат Державних премій в галузі науки і техніки, заслужений діяч науки, академік академії вищої школи і просто чуйна, чесна, добра і мудра людина.

Вже через кілька годин керівники обласної прокуратури, УМВС та СБУ, не забезпечивши в повному обсязі дослідчої перевірки, оприлюднили заяву про те, що причиною смерті цієї людини є самогубство.

Якщо правоохоронні органи прийшли до такого поспішного висновку, то чому не перевіряється версія про можливість доведення до самогубства, чому не призначені відповідні експертизи, в тому числі комплексна, з участю не залежних від місцевої влади фахівців у галузі психології, психіатрії, судової медицини? Чому не здійснена виїмка медичної документації за місцем лікування, обстеження чи медичний нагляд.

Як мені відомо, не опитано цілий ряд людей, з якими останні місяці спілкувався Сливка. Не з'ясовано джерела доказів, походження та достовірність фактів, на підставі яких були опубліковані статті у місцевій провладній газеті та телепередачах. Підготовлені інші матеріали, здійснені численні перевірки КРУ, СБУ та іншими органами державного університету, звичайно бюджетної установи. Робилися усні рекомендації, особливо по телефону, щодо звільнення та погрози за їх ігнорування з боку Сливки.

Більше того, не встигли поховати, як уже, незважаючи на охорону міліції, в його будинку сталося пограбування квартири, причому зникли тільки мобільний телефон та інші технічні засоби.

Повільні, однобічні кроки правоохоронних органів та заангажованість інформації спричиняють домисли, звинувачення. Чому? Бо всі усвідомлюють, що трагічна загибель Сливки спричинено, насамперед, політичним чинником. Обласна виконавча влада робила все, щоб він їй прислуговував, а коли це не вдалося - вдалася до різноманітних засобів тиску.

Більше того, це не поодинокий випадок. Останнім часом в області доведені до самогубства директор обласного Художнього фонду, керівник місцевого відділення Пенсійного фонду, начальник Управління з...

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово має Микола Томенко. І завершуємо.

Сідайте, будь ласка.

 

11:12:05

ТОМЕНКО М.В.

Микола Томенко, голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації.

Шановні колеги, від імені нашого комітету і від імені Блоку Віктора Ющенка хотів би привітати журналістів з їхнім професійним світом, яке буде відзначатися 6 червня і водночас звернути увагу на ті проблеми старі і нові, які сьогодні є в інформаційній сфері.

Справа в тому, що останнім часом принципово ми не бачимо якихось серйозних змін і брехня про нафтову кризу, як і брехня про те, що парламент не хоче  працювати, а не бореться за те, щоб не допустити приватизації стратегічних підприємств напередодні президентських виборів продовжується в центральних каналах. Хто ще не бачив, може подивитися на 3-му поверсі виставку українського різновиду ноу-хау, яке придумала Адміністрація Президента, темників як керується інформаційним простором через ці документи. Але більше проблеми появилося з самим парламентом. Сьогодні вже влада Януковича і Медведчука бореться вже з парламентом  і з народними депутатами. Сьогодні почалися ...........листи про те, що на наступній сесії треба заборонити пряму радіотрансляцію, тому що нібито -пише "Президентський вісник" - рівень політичної і правової культури є надзвичайно низький і народ стурбований, коли слухає народних депутатів по радіо. Такі листи і такі звернення йдуть зараз на всі загальнонаціональні канали і робиться спроба, щоб з вересня зупинити пряму радіотрансляцію.

Сьогодні Адміністрація Президента розіслала звернення до всіх голів  обласних керівників телерадіоорганізацій, щоб вони знаходили причини для відмови надання народним депутатам їхнього права на ефір на телебаченні і радіо. Сьогодні розіслані відповідні вказівки по друкованих засобах масової інформації, щоб ті квоти депутатам не надавалися з огляду на якісь придумані причини.

Ми на комітеті  розглядали це питання, і ми Верховній Раді пропонуємо на наступній  сесії розглянути питання, запросити сюди відповідних чиновників Кабінету  Міністрів, щоб вони сказали чи вони будуть виконувати інструкцію Адміністрації Президента, чи вони будуть виконувати норми закону, за якими народний депутат має право на відповідний час поінформувати своїх виборців, так само як і  народні депутати як Верховна Рада мають повне право в прямому ефірі говорити про ті наболілі проблеми, які є в суспільстві, бо сьогодні це - реальна єдина можливість людей почути через пряму радіотрансляцію те, що робиться в Україні. Тому, привертаючи увагу до чергового наступу на ті залишки свободи слова і прямого ефіру, я  насамкінець, вітаючи журналістів, хотів просто їм нагадати, що президенти і прем'єр-міністри приходять і відходять, і їхні подачки, їхні гроші так само  швидко забуваються, а професійна журналістська гідність  і сумління вдруге вже  не повертається. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги! Ми завершили виступи від народних  депутатів, оголошення запитів, заяв, повідомлень, внесення пропозицій. Нам потрібно з вами зараз розглянути питання щодо включення до порядку денного законопроектів за номером 5515, 5516, 5517. Я прошу підтримати включення цих законопроектів до порядку денного  Голосуємо.

 

11:15:48

За-283

 

ГОЛОВА. Рішення прийнято.

Ми ж домовилися з вами. що будемо розглядати ці  три питання за скороченою процедурою. Демьохін Володимир Анатолійович для доповіді  запрошується, як автор проекту закону. Розглядається проект Закону про внесення змін до Закону України про  реконструкцію та експлуатацію на платній основі автомобільної дороги Київ- Одеса на ділянці від Жашкова до Червонознаменки.

Уряд звернувся з відповідним листом (я прошу  секретаріат роздати його народним депутатам), в яких пропонує підтримати ці три проекти, як конче необхідні. Будь ласка, 3 хвилини.

 

11:16:43

ДЕМЬОХІН В.А.

Уважаемые Владимир Михайлович!  Уважаемые народные депутаты! Если вы не возражаете я буду докладывать о двух законах одновременно ( 5515 и 5516), потому что они связаны между собой.

Речь идет ( первый законопроект 5515) об изменениях в Закон, который мы с вами приняли в прошлом году, практически год, назад про реконструкцию, эксплуатацию на платной основе  автомобильной дороги Киев-Одесса, на участке Жашков-Червонознаменка.

Смысл закона заключается в расширении действия закона, чтобы мы имели дорогу всю от Киева до Одессы. То есть, дополнительно включается два участка - 138 километров от Киева до Жашкова и 66 километров участок от Червонознаменки до Одессы.

Я хочу подчеркнуть, уважаемые коллеги, что два данных законопроекта: первый связан с расширением действия принятого год назад закона; второй закон посвящен обеспечению финансовых условий для строительства дороги. То есть речь идет о возможности предоставления гарантий на полтора года, до начала эксплуатации дороги, начало коммерческой эксплуатации дороги.

Если говорить о проекте строительства дороги, я считаю, что сегодня этот проект общегосударственного значения и самый мощный иновационо-инвестиционный проект. Большего проекта по своей значимости, по значимости и по влиянию на экономику государства в целом, и четырех областей, через которые проходит дорога, мы сегодня не имеем. Большего проекта за все годы независимости Украины мы не имели. И то, что такой почин сделан, и есть предложения расширить действие закона, я просил бы поддержать этот почин.

Если говорить о социальном значении такого мощного строительства, то сегодня его оценить невозможно. Потому что это и рабочие места, это и оплата людям 50 подрядных организаций, более 50 подрядных организаций работает на строительстве дороги. Из них 41-а наша отечественная. То есть, это и строительная техника, это и работники строительные.

Завершается строительство 41-го моста, вся стоимость, общее строительство, 460 млн.евро. Если говорить об оплате и возврате кредита, значит через полтора года, когда вступит в силу договор концессии, за счет концессии будет идти погашение кредита. Предполагается, что уже имеются подписанные документы,  дали согласие на кредитование 150 млн.евро уряд Италии, значит итальянский банк "..." 200 млн. и правительство Италии 100 млн., то есть 150-т это банки итальянские.

Если говорить об оплате за проезд по этой дороге, предполагается, что коммерческая эксплуатация, то есть оплата будет с 2006 года. И на первых три, четыре года будут установлены следующие тарифы, порядка семи копеек за один километр для легкового транспорта, 15-ть для автобуса и 25-ть для грузовых автомобилей. Расчетное время окупаемости дороги 16 лет. И предполагается, что с 2021 года будут тарифы установлены 19-ть, 40-к и 53-и копейки соответственно. Я хочу сказать для справки, это уровень не выше 75 процентов, который принят сегодня в Европе.

Еще раз хочу подчеркнуть, что государственные гарантии нужны только на полтора года до начала коммерческой эксплуатации дороги. Просьба, уважаемые народные депутаты, поддержать данные законопроекты как за основу, так и в целом, чтобы мы не пропустили вот это горячее летнее время, которое очень важно для строительства. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВА. Дякую. Сідайте, Володимире Анатолійовичу. Скорочена процедура, ви ж голосували тільки що. За скороченою процедурою, шановні колеги. Від комітету хто буде доповідати? Переходимо до обговорення. На табло, будь ласка, висвітліть. Ви ж голосували за скорочену процедуру. Мене не було в залі. Підніміть, будь ласка. Від комітету Климпуш Орест Дмитрович, будь ласка, по двох законопроектах - 5515, 5516. Тоді по 5515.

 

11:22:20

КЛИМПУШ О.Д.

Дякую. Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги. Що запропоновано проектом закону, ви знаєте і розумієте. І я переконаний, що практично всі ми розуміємо необхідність завершення такої великої будови і такого великого проекту, який був розпочатий.

Я думаю, що необхідність у забезпеченні ефективного функціонування всього маршруту від Києва до Одеси зрозумілий всім, а тому і вимоги концесіонерів стосовно того, що будуть надані кредити в тому випадку, якщо це буде передбачено, що така дорога буде працювати як єдине ціле. Це також цілком логічно.

Я хотів би також вам підкреслити про те, що необхідність у реконструкції сьогодні діючих і відбудованих ділянок від Києва до Жашкова і від Краснознаменки до Одеси також є. Ці ділянки, хоч не дивлячись на те, що вони мають чотири смуги для руху, вони не відповідають ні по горизонтальному плануванню, ні по вертикальному плануванню, а особливо з позицій безпеки руху, з позицій перетиння перехрест в одній площині, у різних площинах і так далі. Безперечно зрозуміло, що для водіїв мають бути створені ідентичні умови абсолютно аналогічні за безпекою і за умовами на всій ділянці, бо це психологічно дуже важливо.

І останнє. Введення в експлуатацію платної дороги, яка пропонується, можлива лише за умови побудови альтернативної дороги. Це треба розуміти, і це є вимога абсолютна, це є вимога законів і дорожники будуть вимушені зробити.

Таким чином, на всьому протязі - від Києва до Одеси має бути створена належна можливість альтернативного безоплатного проїзду, що дуже важливо. В цілому на цей проект, який доповідається, є позитивний висновок Головного науково-експертного управління і позитивний висновок Кабінету Міністрів. Науково-експертне управління зокрема зробило декілька зауважень, які є цілком слушними. І я переконаний, що можна їх врахувати під час другого читання. Що стосується введення законопроекту, то, безперечно, його для того, щоб уникнути колізій з Бюджетом, необхідно вводити з першого січня 2005 року.

В цілому наш комітет розглянув в порядку контролю за виконанням будівництва сьогодні на ділянці Жашків-Червонознам'янка, і все знаходиться у відповідності з законом. Життя і стан розвитку автомобільних доріг в цьому регіоні вимагає від нас підвищеного реагування, швидкого реагування, і ми просимо підтримати цей проект, який дасть можливість швидше залучити до роботи ту ділянку, яка сьогодні уже виконується на ділянці Жашків-Червонознам'янка. Дякую за увагу. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВА. Дякую, Орест Дмитрович. Сідайте, будь ласка. Дякую, сідайте, будь ласка.

Від комітету по законопроекту 5516 бюджетного хто буде виступати? Немає. Переходимо до обговорення, шановні колеги. Обговорення проектів законів 5515, 5516. Будь ласка на табло висвітліть прізвища. Слово має Мироненко, фракція комуністів. Підготуватися Мельничуку, фракція Соціалістичної партії України.

 

11:25:59

МИРОНЕНКО В.А.

Пятый избирательный округ, Мироненко, фракция Коммунистической партии Украины.

Уважаемые соотечественники! Фракция Коммунистической партии Украины возражает против принятия данного законопроекта, распространяющего платную систему на всю дорогу Киев-Одесса. Что представляет собой система платных услуг, мы уже знаем. Те борцы за капитализм, которые утвердились в 91-м году, обещали нам, что платное здравоохранение будет прекрасное. Мы видим, какое оно. Мы видим, что узкое число людей наживается за счет жизни и здоровья людей. Что представляет собой платное образование, мы видим - это ликвидация, опять таки, конституционных, демократических прав большинства населения Украины, ну, и препятствие прогрессу Украины. Ну, и платные, естественно, дороги, приведут к тому, что те дороги, которыми пользуется сейчас подавляющее большинство граждан, будет еще хуже, ибо деньги из Госбюджета будут направляться прежде всего на платные дороги, мы это все отлично понимаем.

По этим причинам мы считаем, что экономически и социально народу Украины не выгодно принятие данного законопроекта.

Во-вторых, предполагаем законопроект, что гарантии дает правительство, то есть Госбюджет, то есть все те же налогоплательщики. Кредиты часто разворовываются, и никто не отвечает за разворовывание.

В-третьих, к сожалению, Министерство транспорта Украины, которое курирует этот вопрос, отличается часто тем, это уже моя лична позиция, что незаконно перераспределяются денежные средства. Я хотел бы задать здесь вопрос присутствующему здесь Министру транспорта Украины Кирпе. Он издал приказ номер 312, предполагающий фактическое перенаправление денежных средств с морских портов Украины в пользу одной структуры и направляться на определенные цели будут,  то есть, будет уже незаконное перераспределение денежных средств.

И здесь вопросы следующие. Первое, почему министр транспорта Украины издал приказ в нарушение несколько законов, в том числе Кодекса торгового мореплавания, который предполагает, что следить за безопасностью мореплавания должны капитаны портов. Портов! А здесь какая-то химия наблюдается: капитанов пытаются изъять из портов и все переделать.

Второе, просьба ответить, почему вот такое наблюдается, ну, нечестность наблюдается: говорят нам 30 процентов, например, Керченский торговый морской порт потеряет. И говорят, все будет нормально, не пострадает порт. А мы говорим, что сокращение будет, расчеты: тысячу человек город Керчь увеличится безработица на тысячу человек. И так же в других городах. Или, в крайнем случае, уменьшат зарплату, это опять таки ограбление регионов.

К чему мы идем? Просьба ответить на эти вопросы. И призываю голосовать против принятия данного законопроекта. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Так, шановні колеги. Вже в нас є одна позиція проти.

Будь ласка, Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України. Підготуватися Івану Зайцю.

 

11:29:19

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область, Всеукраїнська спілка власників земельних та майнових паїв.

Безумовно, що останнім часом ми відмічаємо, що в державі йде дійсно будівництво доріг. І якщо говорити про Чернівецьку область, то сьогодні ми дуже раді, що все-таки робиться об'їзна дорога навколо Чернівців. Але, Георгію Миколайовичу, треба трошки допомогти ще коштами, для того щоб завершити в цьому році і здати в експлуатацію ці дороги.

Також ми би хотіли звернутися до вас з проханням: поруч з підтримкою інших проектів підтримати будівництво доріг, особливо в районах гірської місцевості: це що стосовно Івано-Франківщини, Львівщини, Чернівеччини, особливо в Чернівецькій області це Вижницький, Путивльський район, Старожинецький район. Тому що, дійсно, на сьогоднішній день там немало проблем з будівництвом доріг.

Згідно поданого законопроекту 5515 я хотів би висловити наступне. А чи взагалі ми готові до того, щоб ми на платній основі використовували ті чи інші дороги в  Україні? Тоді, коли немає сьогодні у пересічних громадян на кусень хліба, ми вже хотіли би це бачити. Якщо би це відстрочити, а дороги все-таки треба будувати, і ми виступаємо, соціалісти, за те, щоб будувалися дороги в Україні. І проїзд безкоштовний по тих дорогах, які би планували сьогодні за кошти, відповідно відстрочити до того, коли все-таки громадяни будуть мати можливість і платити і за проїзди.

Наступне питання. Я би хотів до вас, Георгію Миколайовичу, звернутися. Я подав до вас депутатське звернення відносно того, щоб відновити рух потягу "Київ-Чернівці" через Молдову. До мене йдуть, десятки тисяч звернулися людей, підписами звертаються з Чернівецької області, з Хмельницької області, Кам'янець-Подільський район. Навчаються діти в Києві і так далі. Ми дуже просимо вас зробити цей рух в сторону виборців, які мали би бажання, щоб цей потяг обов'язково рухався через територію Молдови.

Не дивлячись на те, що там якісь є нюанси, ми вважаємо, що ви це питання можете вирішити.

Щодо підтримки цього законопроекту, фракція буде визначатися. Дякую.

 

ГОЛОВА. Іван Олександрович Заєць, фракція "Наша Україна". Підготуватися Юрію Кармазіну.

 

11:32:00

ЗАЄЦЬ І.О.

Іван Заєць, Українська народна партія. Шановні народні депутати! Україна потерпає від відсутності добрих доріг. Добрі дороги підвищать динаміку суспільного життя, а отже покращать перспективу української нації. Але, не дивлячись на таку важливість доріг, владний режим так і не виробив перспективної і зрозумілої громадянам державної політики по розбудові транспортної інфраструктури. Тому діяльність уряду в цій сфері не позначена  державною мудрістю, перспективою і ідеологією пріоритетів. Цей висновок підтверджується і поданим  законопроектом. Мені, правда, дивно чому не Кабінет  Міністрів подає такий законопроект, а народні депутати. Отже, що нам пропонується? Нам пропонується зробити  платною всю дорогу Київ-Одеса. За попереднім законом платною мала б бути дорога на ділянці від Жашкова  до Червонознам'янки, тобто пропонується поширити експеримент по реконструкції та експлуатації на платній основі на всю дорогу.

Шановні друзі! Що, у нас завершився експеримент уже по тій ділянці, який ми приймали? Що, ми знаємо які результати цього експерименту? Ні, ми, не дочекавшись результатів, не знаємо як використовуються кошти, не знаємо які обсяги робіт виконано, а нам кажуть: вже давайте будемо розширювати цей експеримент.

Друге. Чи в нашій дикій державі треба  вводити платною дорогу на відстані 500 кілометрів? Такого немає в жодній... Європі, такого немає в жодній країні світу, щоб такої довжини дорога була платною! Чи може у нас є альтернативна до цієї дороги, щоб могли люди проїхати? Також немає! Тому, шановні друзі, давайте відповідально ставитися до таких речей. Виконаємо один експеримент і приступимо до іншого експерименту.

Друге. Цим законом пропонується державні гарантії кредиторам. Яким кредиторам - у законі немає, яке ім'я цього кредитора, під які умови, знову ж таки немає. Тобто ми  дамо сьогодні можливість набрати будь-які гроші, скільки грошей, не відомо на який термін, під які ставки. Хто  буде  розплачуватися за ці речі? Уряд не хоче взяти на себе відповідальність. Тому і представили депутатів, які подали  ці законопроекти, щоб ми скріпили своїм голосуванням оце  майбутнє  розкрадання і майбутню приватизацію цієї дороги. І давайте відверто скажемо, що цей законопроект приведе до того, що дорога від Одеси до Києва буде іншим  "Криворіжсталем".

Третє, що пропонують. Це технічну та  комерційну експлуатацію на платній  основі автомобільної дороги Київ-Одеса здійснює організація визначена у порядку передбаченому законом. Яким законом вона здійснена, що це  за організація, шановні друзі?

Тому я  авторитетно вам заявляю, що це піраміда, яка приведе  до розкрадання величезної кількості грошей і ніякого не вирішення проблеми.  Отже, я пропоную не голосувати за цей законопроект.

 

ГОЛОВА. Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна".

 

11:35:17

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати! Безумовно, мені важко виступати  після такого  виступу емоційного Івана Олександровича  Зайця. Але, Іване Олександровичу, я хотів би, щоб ви  послухали і інші думки, які є  у одеситів. У одеситів є такі думки.

Перше. У державі щороку гине 15 тисяч чоловік від аварій, у тому числі  більша половина з них з причин дорожнього покриття. Жодного разу, коли я їду по цій дорозі, а протягом 11 років останніх це регулярно, жадного разу не буває такого, щоб не було одної-двох аварій. Якщо проаналізувати, чому вони сталися, то  вони сталися не із-за перевищення швидкості, вони сталися внаслідок абсолютно неякісного дорожнього покриття. І дороги у державі треба робити. Колись транспортний коридор треба робити, щоб він не обходив Україну.

Інше питання, що треба ставити перед Міністерством транспорту, перед Урядом заборону великогрузним автомобілям по 20, по 30 тон рухатися трасою в літній період. Дозволити тільки після 19 години. Тому що розпалюється асфальт і потім ця траса "вбивається". І навіть та траса, яка сьогодні робиться, Георгій Миколайович, навіть та траса, яку ви робите, вона "вбивається" більшогрузними автомобілями. Тому треба забороняти рух у літній період, коли жара 25 градусів і вище. Це вже є досвід в усьому світі.

Друге. Цей закон не можна приймати зразу у двох читаннях - тільки в першому читанні. Для того, щоб почистити ті недолугості, про які зараз говорилося. Зокрема, і про те, що здійснює організація, визначена в порядку передбаченому законом. Давайте передбачимо тоді це у цьому законі. Яка організація? Давайте напишемо: "державна організація..." і так далі.

Друге. Ми з вами передбачали, що буде будуватися альтернативна дорога і буде і безкоштовна дорога. Тобто щоб однозначно люди мали вибір між платним і безкоштовним. І ви давали тут слово, Георгій Миколайович, що однозначно буде автомобільна дорога і безкоштовна в тому числі.

Я пропоную записати також ту формулу, яку пропонує експертне управління: "Виконання реконструкції автомобільної дороги Київ-Одеса здійснюється в порядку експерименту в інтересах економіки України та економічного розвитку Київської, Черкаської, Кіровоградської, Миколаївської та Одеської областей із залученням кредитних коштів, в тому числі під надання державних гарантій".

Другий закон про надання державних гарантій теж треба приймати, тільки писати про те, (у першому читанні), що вступає в силу з першого січня 2005 року. Це буде повністю відповідати бюджетному законодавству, а не так як поки що у проекті

 

ГОЛОВА. Слово має Міністр транспорту Кірпа. Будь ласка, там мікрофон. Прошу уваги, шановні колеги.

 

КІРПА Г.М.

Шановні народні депутати! Я прошу хвилинку уваги, тому що питання надзвичайно важливе. Ми можемо сьогодні багато задавати один одному питань і розглядати їх по темі і не по темі, і про морські, і про авіаційні і всі інші, тому що в нас в державі сьогодні багато питань. Але якщо задавати питання і слухати відповіді і нічого конкретно не робити, то ці питання завжди будуть існувати. Треба робити конкретні справи, ви бачите, що ми їх сьогодні робимо, показуємо приклад, що їх можна робити незалежно від рівня законодавства, яке сьогодні існує в державі.

Дехто підозрює про піраміди, дехто підозрює про нецільове використання коштів. Да сьогодні поїдьте на дорогу і подивіться її стан, в цю дорогу вложено 1 млрд.200 млн.грн., які ніким ще не давались, 350 млн. боргів. Працює дев'ять іноземних держав, більше українських, це політична дорога, це дорога в майбутнє по розвитку транспортної інфраструктури на Україні. Ви знаєте, що ніколи, ще ніхто не робив штучне дихання мертвому. Ми оживили цю дорогу, щоб в неї включились і інвестори, щоб в неї включились іноземці.

Що стосується альтернативної дороги, то як ви пам'ятаєте закон 22 травня минулого року, в ньому записано, що платна дорога буде діяти тільки тоді, коли буде побудована альтернативна дорога, чи на відрізку, чи на всій відстані від Києва до Одеси. Тому ніхто не збирається. І ми, і тим більше ви, як депутати, знаєте прекрасно, відкривати її як платну до тих пір, поки не буде побудована альтернативна. А тепер скажіть, якщо ми за рахунок інвестицій побудуємо не одну, а дві дороги на цьому напрямку, це буде користь чи вред? Головну і альтернативну. Я думаю, тільки користь.

Тому я пропоную прийняти ці закони запропоновані в цілому, бо вони зав'язані один з другим до канікулів в Європі, щоб ми почали отримувати кошти, і оцей бардак, який є на дорозі, не залишили на зиму. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. З мотивів Павлюк і Асадчев. Так я ж запитував, хто від комітету, не було нікого. Одну хвилиночку, нехай виступить Павлюк. Зараз ви виступите, заспокойтеся. Добре, все, заспокойтеся. Мікрофон Павлюка, будь ласка.

 

11:41:54

ПАВЛЮК М.П.

Уважаемые депутаты, я что хотел сказать. Много бы было снято вопросов с сегодняшнего обсуждения, если бы этот проект быв внесен в Комитет по транспорту и там рассмотрен. К сожалению, 19 числа мы рассматривали состояние дел по этой дороге, ни вы, ни "Автодор" не пришел вообще. И сейчас вбросили в зал вот этот законопроект.

О том, что его нужно принимать нормально и строить дорогу, не надо никого убеждать, это все понимают. Но это должно быть сделано прозрачно и для всех понятно. Что за организация будет потом управлять дорогой, где эти кредиты, на каких условиях, когда будет закончена дорога, когда начнется оплата, откуда Минфин возьмет деньги для того, чтобы внести изменения в бюджет 2004 года? Вот на это все нужно ответить сейчас и потом вынести на второе чтение и нормально цивилизованно принимать и не убеждать здесь друг друга в то, чего все понятно. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Асадчев, будь ласка, від комітету по законопроекту 5516.

 

11:43:10

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую. Шановні друзі, я просто хочу подякувати зараз депутату Павлюку, який, мені здається, вперше підняв питання професійно. Дійсно, ніхто не заперечує проти будівництва дороги. Більше того, ніхто не  збирається, пане міністр, її зупиняти. Я навіть вам можу сказати більше, сьогодні в бюджетному комітеті хочуть допомогти і вашому міністерству, і дорожньому, щоб її завершити. Єдине, правда, ви жодного разу в бюджетний комітет не з'явилися.

Проблема економічна. Знаєте, не можна на добрих справах робити недобрі справи. Давайте розберемося. Ви знаєте, що у нас дуже багато було випадків, коли держава надавала гарантії по кредитам. Що таке "гарантія"? Це коли два суб'єкти недержавних заключають угоду, позичальник бере кредит, а держава виступала гарантом. Він не віддавав кредит, і держава, тобто ми з вами, громадяни, віддавали за це гроші. З певного часу ми припинили таку практику, але потім ще почали вимагати, що якщо виникне така ситуація, що держава має виступити гарантом, бо, знаєте, не дуже хочуть інвестори до нас іти, то має бути, так би мовити, банк-страхувальник, ще один банк, який дасть безвідзивну гарантію на те, що якщо не поверне, то він буде потім перед державою теж нести відповідальність.

Що тепер пропонують? Пропонують такого банку не робити, тобто скасувати це, щоб не було банка-страхувальника - раз, і друге - гарантію то, кредит бере "Укравтодор". "Укравтодор" - це державна структура. Тобто ми відчуваємо, що це ляже на державний борг. Тому я б сьогодні, я абсолютно підтримав те, що сказав депутат Павлюк: давайте ми приймемо в першому читанні.

Я б дуже хотів, щоб міністерство прийшло в бюджетний комітет, тому що без змін Бюджету це прийняти неможливо, тому що це - збільшення державного боргу. Давайте порахуємо, давайте визначимось дійсно, а хто дасть гарантію самої дороги? Хто страхувальник? Хто має страхувати? Якщо завтра там появиться яма, на тій дорозі, хто буде відповідати за це? Яка умова угоди? Давайте професійно працювати, шановні друзі, так же не можна, знаєте, благими намірами відмивати гроші. А я можу вам сказати, що я сьогодні абсолютно реально знаю ситуацію на цій дорозі.

Значить, позаключали угоди з генеральними підрядниками, які не мають за душею ні активів, ні техніки, нічого - один стіл і одна ручка. От вони - генеральні підрядники. А вони вже понабирали собі низку підрядників - і сидять там відмивають тільки гроші. Давайте ми розберемося: ми за будівництво доріг, ми за автобани, але це треба, знаєте, це державні гроші, давайте їх ретельно рахувати. Тому я б запропонував в першому читанні прийняти, а далі розбиратися, рахувати, і щоб ми, так сказать, зробили і дорогу, і не втратили народні гроші. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, прошу уваги. Я ставлю на голосування законопроект 55... Що, що? Доповідав? Комітет Климпуш. Розберіться в комітеті, будь ласка. Я ж не буду за вас в комітеті працювати.

Шановні колеги, законопроект 5515. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону "Про внесення змін до Закону України "Про реконструкцію та експлуатацію на платній основі автомобільної дороги "Київ-Одеса" на ділянці від Жашкова до Червонознам'янки. Прошу голосувати.

 

11:47:15

За-256

Прийнято.

(Ш у м  у  з а л і)

Заспокойтеся, будь ласка! Шановні колеги, прошу уваги! Законопроект 5516: проект Закону "Про залучення кредитних ресурсів для фінансування реконструкції автомобільної дороги "Київ-Одеса" на ділянці від Жашкова до Червонознам'янки".

Оскільки тут конкретний закон, я ставлю на голосування: про прийняття його за основу в цілому як закон. 5516. Прошу голосувати. Це другий проект закону. Прошу голосувати. Він же обговорювався, цей закон, обговорювався.

 

11:48:19

За-282

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду Проект Закону про залучення кредитних ресурсів для фінансування  проектування та будівництва залізнично-автомобільного мостового переходу через річку Дніпро в місті Києві.

Доповідач: Демьохін Володимир Анатолійович. Будь ласка, до трибуни. Підготуватися від бюджетного комітету.

Будь ласка, Володимир Анатолійович, доповідайте.

 

11:49:13

ДЕМЬОХІН В.А.

Владимир Михайлович, уважаемые народные депутаты! Уважаемый

 

ГОЛОВА. Я прошу... Володимир Анатолійович.

Я сказав: хто буде доповідати перший законопроект від комітету? Климпуш Орест Дмитрович сказав, що він доповідає від комітету. Розберіться, будь ласка, між собою. Будь ласка, доповідайте.

 

ДЕМЬОХІН В.А. Законопроект, представленный вам на обсуждение 5517 о привлечении кредитных ресурсов для строительства железнодорожно-автомобильного  мостового перехода через реку Днепр в Киеве.

Вы, уважаемые народные депутаты, знаете прекрасно и каждый на себе, я думаю, каждый день  ощущаете что такое сегодня отсутствие хороших дорог и мостов. Киев без новых мостов сегодня задыхается. Каждое утро и каждый вечер мы стоим каждый из нас в пробках, чтобы переехать с левого берега на правый или наоборот.

За последние годы Киев получил мощное развитие. Это вполне  объективно, потому что произошла аккумуляция как финансового ресурса страны, экономического; развивается строительство, жилищное строительство, промышленность и конечно для поддержания такого темпа необходимо сегодня развитие инфраструктуры.

Строительство предусматривается  в районе  Выдубичи-Дарница между  железнодорожным мостом и Южным мостом. Это не отдельный проект,  он в комплексе  со строительством нового вокзала, вокзала в Дарнице, который обеспечит дополнительный поток железнодорожный. Стоимость проект порядка 700 миллионов долларов. Подразумевается, что вокзал будет  введен в конце 2005 года, а мост в конце 2006.  Это даст возможность увеличить интенсивность и железнодорожных перевозок, и  разгрузить автомобильный поток.

Вопрос окупаемости. Проект предполагает окупаемость в течение 10 лет за счет деятельности железной дороги, за счет перевозок "Укрзализници".

Если говорить о  значении этого проекта для экономики в целом, то, я думаю,  что вы согласитесь, оно бесценно в том плане, что  аккумуляция такого количества ресурса, финансово-строительных мощностей, вызовет  интенсивное развитие строительной индустрии, даст новые рабочие места, это заработные платы.

Я бы очень просив всех, уважаемые народные депутаты, поддержать этот проект. Это действительно за годы нашей независимости один из крупнейших проектов, вобщем-то других и не было, такого объема, такого масштаба. Он действительно инвестиционный,  инновационный. Просьба поддержать данный законопроект. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВА. Дякую. Сідайте, будь ласка.

Співдоповідачем від комітету буде виступати перший заступник голови Комітету з питань бюджету Супрун Людмила Павлівна. Будь ласка, Людмила Павлівна.

 

11:53:19

СУПРУН Л.П.

Шановні колеги! Законопроект про  залучення кредитних ресурсів для фінансування проектування та будівництва залізнично-автомобільного-мостового переходу через річку Дніпро в місті Києві підтримується щодо прийняття його в першому читанні і прийняття його в цілому, оскільки він означає тільки одне - це часткова зміна механізму надання гарантій під залучення таких кредитних ресурсів. Обгрунтування полягає в тому, що в першу чергу здійснення такого залучення держава проводить виключно в інтересах забезпечення безпеки й розвитку залізнично-автомобільного руху на Україні. За таких умов ми маємо право і повинні використовувати механізми надання державних гарантій. Адже залучення таких ресурсів відбувається не підприємствами для отримання комерційного прибутку від окремого виду діяльності, а забезпечує рух транспорту й розвиток залізничного транспорту в Україні.

Що стосується наших застережень, на які треба звернути увагу. В першу чергу треба врахувати, що такий обсяг залучення коштів не передбачений до обслуговування в 2004 році. Тому ми б просили Кабінет Міністрів при наданні такої гарантії та укладенні відповідних угод передбачати видатки на обслуговування цих боргових зобов'язань виключно з 2005 року. І це є для нас принциповим. За інших умов Державний бюджет не зможе виконувати функції по обслуговуванню такого державного боргу.

Крім того, нам необхідно зробити застереження щодо визначення спеціального порядку розподілу цих кредитних ресурсів та їх використання на підставі Постанови Кабінету Міністрів із метою забезпечення прозорості використання коштів, які потім будуть погашатися з Державного бюджету.

На жаль, останнім часом у нас склалася практика, що ми заборонили надання гарантій Уряду під будь-які проекти. І це у значній мірі гальмує розвиток великих проектів, завдяки яким Україна може мати якісні зміни, завдяки яким потім може створювати нові робочі місця і отримувати додаткові прибутки до доходу державного бюджету.

Також хочу звернути увагу, щоб ми розглядали питання про дання кредитів і урядом України іншим державам, це б дало нам можливість збільшувати ринок збуту нашої продукції, так як сьогодні це робить, скажемо, Російська Федерація, яка надає гарантії іншим державам на суму в 2004 році понад 800 млн.доларів. Тому пропонується цей законопроект підтримати, врахувати, що обслуговування його повинно здійснюватись виключно з 2005 року. І передбачити в наступному році додаткові кошти не тільки на будівництво цього переходу через річку Дніпро в місті Києві, але й в місті Запоріжжі, бо там точно така ж проблема, яка сьогодні існує в місті Києві і, взагалі, із залізничним транспортом на території Київської області. Дякую за увагу!

 

ГОЛОВА.Дякую, Людмило Павлівно, вам.

Шановні колеги, переходимо до обговорення. Будь ласка, на табло прізвище народних депутатів, що записалися в обговоренні, нам потрібно два "за" і два "проти". Я просив би виступаючих в кінці або на початку чітко сформулювати з цього приводу свою позицію.

Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України. Підготуватись Івану Зайцю.

 

11:56:43

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України. Чернівецька область, Українська Спілка власників земельних та майнових паїв.

Безумовно, що стосовно будівництва, фракція Соціалістичної партії підтримує всі ті проекти, які стосуються будівництва. Але ми не можемо не висловити деякі застереження стосовно того, що все-таки якщо залучаються інвестиції і дається державна гарантія, то безумовно, щоб це потім не лягало тягарем на громадян України через відповідні податки. Знову пройде деякий час і ми знову не опинились в такій ситуації, що ми повинні віддавати ці 700 млн., які будуть залучені на будівництво.  А те, що дійсно існує проблема сьогодні в місті Києві, це є так. Ця проблема, безумовно, мала дискусійний характер до розгляду в парламенті між мерією і Міністерством транспорту. І я вважаю те, ще раз, моя особлива така думка, що все, що стосується будівництва, необхідно підтримувати. Тому що це не тільки сьогодні для нас, а для майбутнього нашого покоління, для майбутнього і міста Києва, і України, це є дуже позитивним явищем.

Я хотів би також, дивлячись на ці проекти, ще раз звернутися до міністра, тому що Георгій Миколайович не кожний день у нас все-таки, звернути увагу, ще раз кажу, на західні регіони, особливо на гірські місцевості щодо будівництва мостів. Тому що часто вони руйнуються весною повенями, а кошті не вистачає для того, щоб їх відновити. І безумовно, що це лягає на плечі тих людей, які мешкають в цих районах.

Щодо підтримки цього законопроекту, фракція буде визначатися. Дякую.

 

ГОЛОВА. Іван Заєць, фракція "Наша Україна". Підготуватися Юрію Кармазіну. Є Юрій Анатолійович?

 

11:58:57

ЗАЄЦЬ І.О.

Іван Заєць, Українська народна партія, фракція "Наша Україна".

Шановні народні депутати, ясно, що Києву потрібні сьогодні мости між правим і лівим берегом, і ясно, що треба планувати кошти на те, щоб це зробити. Ясно, що треба надавати державні гарантії, якщо є структури, які можуть дати кредити. Але знову ж таки ми в цьому законопроекті бачимо те, що і в попередньому законопроекті. Не сказано, хто буде надавати ці гарантії, не сказано, на яких умовах надаватиметься цей, тобто хто надавати кредит. Не сказано, на яких умовах надається цей кредит, не сказано про процентну ставку та термін погашення цього кредиту, в яких обсягах мають виділятися відповідні суми у щорічних бюджетах за роками і так далі. Тобто мова йде знову ж про те, що давайте, шановні народні депутати, ви дайте нам найзагальнішу формулу, ви дайте нам можливість одержати 700 мільйонів доларів, а як ми будемо їх використовувати, хай вас це уже не печеться, ми їх використаємо так, як ми хочемо використати.

Тому, шановні народні депутати, давайте серйозно ставитися до цих речей. Я за те, щоб виділяти такі кредити, я за те, щоб будувати мости. Але я категорично проти, щоб ми голосували так, як ми проголосували за попередній законопроект.

Коли вас попросили дати державні гарантії на 400 млн. євро, кому дати? Під які проценти дати? Як вони будуть використані? Як по роках будуть розбиті? А ви проголосували, бо ви домовилися, що вам буде якась чи вигода, чи як, я не знаю, із такого рішення.

Тому, шановні народні депутати, я ще раз і ще раз вас закликаю ставитися досить серйозно до таких речей. Нам прийдеться давати цей кредит, ми повинні проголосувати цей законопроект у першому читанні. Але нам повинні сюди подати уже поправки - скільки буде у цьому році фінансування, скільки в наступному році, які умови використання цього кредиту, взагалі, як цей проект буде діяти? Чи ми будемо знову робити так, як ми робимо зараз, - знищуємо всі зелені насадження, ми познищуємо усі наші острови на Дніпрі, ми знищимо Київ, як, можна сказати, зелену столицю в Європі. І будемо вважати, що ми добрі справи з вами? Це не добрі справи, шановні народні депутати. Треба зупинити цей шквал, цей бульдозер, який бездумно знищує сьогодні Україну, який бездумно знищує сьогодні Київ, який бездумно сьогодні руйнує нашу природу. І я закликаю вас ставитися відповідально до таких речей.

І звертаюся до Володимира Михайловича! Володимире Михайловичу, ніхто не зміг би обговорити два законопроекти за скільки там, 12 хвилин, а ви прийшли на те, щоб проголосувати без фактично обговорення законопроекту, де мова йшла, немало-небагато, два мільярди гривень. Отак ми розтринькаємо сьогодні народні гроші. Отам 10 млрд. прихованих сьогодні, як вони працюють!

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, ми в 11.15 почали розглядати законопроекти. Зараз 12 годин, так що часу було вдосталь. Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна". Підготуватися Володимиру Яворівському. Є Володимир Яворівський? Немає. Тоді Андрій Шкіль буде.

 

12:02:21

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати, безсумнівно, це - дуже серйозне питання, яке ми зараз розглядаємо. І я хотів би бачити і чути тут і думку київського міського голови Олександра Олександровича Омельченка, але мені відомо, що Київська міська рада розглядала, як і уряд, і в цілому погодилася з прийняттям такого рішення.

Ну, якби він тут був би, то ми б почули його думку ще щодо цього. Я думаю, що це дуже важливо було б. І, в принципі, це нам треба було б практикувати, Володимир Михайлович, коли питання вирішуються такі серйозні, то мери таких міст, де вирішуються ці питання, мали б бути запрошені до цієї зали.

Фракцією "Наша Україна" доведено, до в Держбюджеті вже на цей рік приховано біля 15 мільярдів гривень, які можна спокійно пускати сьогодні на будівництво, в тому числі, на інвестування чи то залізнично-автомобільного мостового переходу, чи то зразу двох переходів, включаючи Запоріжжя.  І саме блокада цих проектів, які запропоновані народним депутатом Ющенком, народним депутатом Пинзеником, не дає змоги показати всієї анатомії, де знаходяться гроші і як їх можна сьогодні залучити, щоб вони працювали на бюджет України, а не почали працювати на виборчу кампанію когось з кандидатів.

Аналізуючи сьогоднішній законопроект, я маю однаковий підхід щодо, як і попереднього разу, я говорю, що такі серйозні законопроекти можна приймати в першому читанні, а потім через тиждень винести з урахуванням тих пропозицій, які тут говорила Людмила Павлівна Супрун від імені бюджетного комітету, тобто врахувати там і також будівництво мосту в місті Запоріжжя. Можливо, там записати, що щодо фінансування проектування та будівництва залізнично-автомобільних мостових переходів через річку Дніпро. Але це треба, це вже питання другого читання. Треба сьогодні розблокувати питання, щоб під це можна було залучати кредити.

Я вважаю, що це дуже велика справа, яка розпочата по будівництву і доріг, і мостів, і коли говорять "яке обгрунтування"? Скажіть, будь ласка, а яке обгрунтування можна знайти і як заспокоїти тих людей, які загинули і гинуть на тих наших дорогах? Яке обгрунтування можна знайти? Ніякого обгрунтування   не можна знайти.

Тому треба скоріше робити те, щоб Україна була цивілізованою державою, але робити треба абсолютно цивілізовано. І закон має набирати чинності не з дня опублікування, а з 2005 року, як це передбачено Законом про Державний бюджет і Бюджетним кодексом. Я думаю, що з цим...

 

ГОЛОВА. Андрій Шкіль, фракція Блоку Юлії Тимошенко. Останній виступ.

 

12:05:39

ШКІЛЬ А.В.

Дякую.  Я хотів би від імені фракції заявити, що, звичайно, фракція в першому читанні буде підтримувати цей законопроект, але з огляду тільки на ті пропозиції, які ми тут внесемо.

В першу чергу, треба було б, ясна річ, узгодити, чому між міністерством і Київською міською радою виникли протиріччя, чому не можна профінансувати це будівництво з київського бюджету.

Ви знаєте, що місто Київ - дуже небідне місто, воно збирає понад мільярд гривень податків, тобто має прибуток. Це прибуткове місто, це єдине місто в Україні, яке має статус столиці і, відповідно, Закон "Про столицю", і  має можливість плідно використовувати ці кошти.

З другого боку, не може бути населення міста Києва заручником недомовленості між міністерством і київською адміністрацією. Тому, звичайна річ, треба підтримати Закон про залучення кредитів, але з застереженнями, які були висловлені і представниками Бюджетного комітету, і моїми попередниками. Та найголовніше - що мало навіть цього одного мосту, Київ потребує, як мінімум, трьох мостових ще сполучень. Тому тут не можемо ми закривати на це очі. Єдине що повинна і зобов'язана Верховна Рада здійснити - це контролювати використання коштів. Тому що залучення кредитів - це означає, що сьогодні ми гроші беремо, а завтра, через рік, через деякий час їх потрібно віддавати. Тому кожна позичена копійка має бути використана цілеспрямовано, кожна використана копійка має бути забезпечено документально її використання. І кожен, хто буде тиснути кнопку "за", не забувайте, що багато з вас повернеться чи може повернутися ще в цей парламент - і доведеться відповідати за своє голосування. Тому це голосування має бути не тільки свідомим з точки зору "так" чи "ні", але і з точки зору подальшого відслідкування використання коштів. Бо, чесно кажучи, ідея непогана. Якщо ця ідея не провалиться, тоді можна буде використовувати залучені позичені кошти на будівництві інших об'єктів в Києві,  яке абсолютно і конче потребує і місто, і ціла Україна.

Ми живемо в країні бездоріжжя і давайте хоча б не будемо робити, щоб наша столиця була би столицею без мостів. Ну потрібно щось вирішувати.

Я так само як і ви всі пам'ятаю буквально декілька днів тому облетіла Київ чутка, що впав міст Патона. Дуже багато хто повірив в цю чутку, тому що знають, що міст Патона потребує капітального  ремонту, та й то невідомо чи вдасться його врятувати, тому відбулося старіння конструкцій, тобто пройшов той час відведений для цього мосту, тому треба в Києві будувати мости. Але треба це робити чітко, прозоро, законно і кожен, хто буде голосувати за, має знати, що коли ми проголосуємо в першому читанні, ми зможемо з повною відповідальністю там за тиждень-другий проголосувати в другому читанні і в цілому, знаючи, що тут в цьому законі все в порядку.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Слово має міністр транспорту Кірпа Георгій Миколайович. Будь ласка.

 

КІРПА Г.М.  Шановні народні депутати! Що стосується Закону  по мосту, то це сама процедура  - дати право Кабінету  Міністрів надати гарантії.

Що стосується покриття цих коштів, то я сьогодні вам говорю, що  ні одної копійки покривати з будівництва мосту чи цієї гарантії не буде за рахунок бюджету. Це все буде зроблено за рахунок господарської діяльності залізниць України.

Ви скажіть, коли ми робили старий вокзал і добудовували, ми просили гарантії чи кошти в когось. Коли ми зробили швидкісний на  Харків чи Дніпропетровськ, ми просили в когось гарантії? Коли ми возим з 2000 року  дітей безкоштовно до 16 років, ми в когось  просимо якісь гарантії чи бюджетні гроші? Ми нічого не просимо, і ми  самодостатні залізниці України себе забезпечити, розвиток інфраструктури. Тут інше питання. Треба побудувати міст і вокзал в Дарниці одночасно, тому що міст не потрібний без вокзалу, а вокзал не потрібний без моста. Для цього ми попросили гарантії, відстрочити розрахунки по мосту на  відповідний період за рахунок господарської діяльності, щоб побудувати міст і вокзал одночасно і отримати ефективність від цих грошей.

А що стосується пірамід, то ви мене вибачте, ми, по-моєму, поводу підозрівати  нас в любих пірамідах нікому за чотири роки роботи не давали, і немає їх.

Я прошу прийняти його у цілому, як закон, який дає право заключити гарантію. І якщо стоїть питання про те, що перенести дію його з 2005 року з 1 січня, я не заперечую. Навіть на це підемо, будемо просити інвесторів, щоб вони почали ці роботи, а ми багато будемо платити, і ми вже робимо, до речі. Ми винесли сьогодні і підготували  містик для Дарницького вокзалу, ми сьогодні проектуємо вже міст. Ми це  робимо вже. Але хочеться зробити бистріше, щоб вже, як виступав Шкіль, щоб ще ви,  будучи депутатом,  побачили цей міст і вокзал, і ми будемо всіх запрошувати вас на їх відкриття. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Голосуємо, да?

Шановні колеги! Прошу уваги! Я поставлю на голосування з тою пропозицією, яка звучала, уточненням від  комітету бюджетного , про що  поінформувала Супрун Людмила Павлівна, і погодився міністр транспорту, з 1 січня 2005 року. І з цим уточненням я ставлю на голосування про прийняття за основу і в цілому,  як закон, проект закону  України ( реєстраційний номер 5517) про залучення кредитних ресурсів для фінансування, проектування та будівництва  залізнично-автомобільно-мостового переходу через річку Дніпро в місті Києві.  Прошу голосувати.

 

12:12:35

За-289

Закон прийнято.

 

КИРПА Г.М. Спасибі. Спасибі, ми вас не підведемо.

 

ГОЛОВА.Черняк, з процедури.

Зараз нам доведеться розглянути ще декілька дуже важливих законопроектів і я просив би депутатів зосередитися. Будь ласка, Черняк.

 

12:59

ЧЕРНЯК В.К.

Шановні народні депутати. Я проголосував "за". Міст  треба будувати і немає в цьому ніяких сумнівів. Але є два питання, які потрібно вирішити після того, коли ми проголосували за цей Закон.

Перше питання. Це питання про проект. Міністр сказав, що проект розробляється. Питання в тому, за яким проектом буде будуватися міст і яким чином він буде вирішувати питання виводу транспорту з Києва, екологічні проблеми, як буде в одному вузлі із вокзалом зв'язаний і так далі. Тобто комплекс технічних, технологічних, екологічних проблем.

І друге питання. Яким чином будуть використані кошти і наскільки ефективно , чи буде   механізм контролю, чи не буде розкрадання цих коштів. От ці два питання потрібно буде  нам зараз вирішувати після прийняття цього Закону. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги,  нам потрібно розглянути ще ряд законів за скороченою процедурою, але дуже важливих за своїм значенням. І першим тут стоїть проект Закону  про впорядкування питань, пов'язаних із забезпеченням ядерної безпеки. Ці законопроекти пов'язані, насамперед, з добудовою двох блоків, які мають забезпечити енергетичну безпеку держави. Хто буде доповідати?

Михайло Мельничук, будь ласка, доповідач.

 

12:14:31

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги. Запропонований проект Закону України про впорядкування питань, пов'язаних із забезпеченням  ядерної безпеки, має на меті визначити правові та організаційні засади, фінансове забезпечення діяльності з припиненням експлуатації та зняття з експлуатації ядерних установок.

Врегулювання цих відносин є дуже актуальним на сьогоднішній день.  Оскільки в Україні досі не визначена правова база щодо підготовки і здійснення зняття  з експлуатації ядерних установок, які відпрацювали свій ресурс. Якщо не буде прийнято рішення про продовження терміну експлуатації ядерних устатновок до 2025 року, всі працюючі сьогодні ядерні  установки, повинні бути виведені з експлуатації та законсервовані. При цьому проектний термін закінчення експлуатації першої ядерної установки припадає вже на 2011 рік. Враховуючи сучасні економічні умови в і, а також міжнародний досвід із питань фінансування зняття з експлуатації ядерних установок єдиним шляхом вирішення цієї проблеми є створення фінансового резерву коштів експлуатуючої організації-оператора. Основним джерелом формування таких резервів мають бути відрахування від обсягу чистого доходу реалізації продукції експлуатуючої організації-оператора. Нормами законопроекту визначається, що резерви відрахувань експлуатуючої організації-оператора становляться органом, вповноваженим Кабінетом Міністрів України. Розмір відрахувань, спрямованих на формування фінансового резерву коштів до затвердження проектів із зняття з експлуатації ядерної установки, становляться, виходячи з концепції зняття з експлуатації ядерної установки після затвердження проекту, має переглядатися, виходячи з врахування забезпечення необхідного розміру витрат, передбачених цим проектом.

З метою визначення спеціального режиму захисту грошових коштів, що знаходяться на рахунку, із спеціальним режимами використання від примусових стягнень, проектом закону пропонується внести зміни до законів України про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами, про виконавчі впровадження.

Законопроектом також передбачено, що з метою захисту фінансового резерву коштів від інфляції, експлуатуюча організація-оператор може здійснювати інвестування коштів, що накопичені, а прибуток від цієї діяльності спрямувати як додаткове джерело на формування фінансового резерву коштів на зняття з експлуатації ядерних установок.

Відповідальність за цільове використання фінансового резерву коштів покладається на експлуатуючу організацію оператора, а контроль за його цільовим використанням здійснюється уповноваженими державними органами.

З метою усунення необгрунтованого збільшення тарифу на електроенергію, яка атомними електростанціями, законопроектом запропоновано внести зміни також і до Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств". В ті зміни передбачають, що суми коштів, зарахованих платником податку, експлуатуюча організація до фінансового резерву не включається до складу її валового доходу. Якщо кошти, які будуть отримані у складі доходу експлуатуючої організації оператора, для формування фінансового резерву коштів, для фінансування оплати майбутніх заходів, пов'язаних зі зняттям з експлуатації ядерних установок, не будуть звільнені від оподаткування податком на прибуток підприємств, то для того, щоб сформувати фінансовий резерв коштів, достатніх для фінансування запланованих обсягів робіт, зі зняття з експлуатації ядерних установок, його величина повинна бути обчислена з урахуванням необхідності виконання експлуатуючою організацією оператором відповідних податкових зобов'язань. Це означає, що із сплачених споживачем коштів на формування фінансового резерву корисно може бути використано лише 62,5 відсотка.

Крім того, необхідно відмітити, що ніяких втрат Державного бюджету у зв'язку з прийняттям цього законопроекту не буде. Прийняття цього законопроекту дозволить забезпечити своєчасне та безпечне зняття з експлуатації ядерних установок за рахунок коштів експлуатуючої організації, а не за рахунок Державного бюджету України. Просимо підтримати даний законопроект. Дякую.

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Михайло Васильовичу. Сідайте, будь ласка. Скорочена процедура, два "за", два "проти". Слово має народний депутат Шибко. Підготуватися Соломатіну. Мікрофон з місця, Шибко, будь ласка.

 

12:19:21

ШИБКО В.Я.

Дякую, Адаме Івановичу. Віталій Шибко, Соціалістична партія України, місто Дніпропетровськ.

Я, шановні радіослухачі, шановні мої колеги, хотів звернути увагу на те, що настала пора дійсно мати такі вже закони. Ви читали, мабуть, дуже уважно пояснювальну записку, яка була сьогодні додана до цього законопроекту, і там дійсно у нас в 2005 році вже постають питання щодо виводу з експлуатації тих чи інших ядерних установок, які пройшли певний свій термін. І дійсно, вже перед Україною стоїть питання: що робити далі? Чи експлуатувати далі ці установки, чи їх реанімувати, чи їх ремонтувати, чи, може, зразу виводити для того, щоб тоді можна було відчувати себе комфортно у тій ситуації, коли на сьогоднішній день є такий потужний ядерний потенціал на території України? Це - перше.

І друге. Я хотів би, підтримуючи закон і кажучи про те, що він необхідний, сказати, що, на жаль, у цьому законопроекті мало виписано про те, як бути з відходами, тому що крім того, що є ядерна установка, є ще відходи ті, які треба захоронити, ті, які треба теж експлуатувати в плані режиму, що вони знаходяться вже після експлуатування.

І я хотів би звернути, що тут повинно іще, мабуть, додати, що крім прозорості, оте, що є фінансування необхідності цих проведених робіт, треба звернути і зробити перелік тих у нас захоронень, які є, ядерних відходів. Я маю на увазі, наприклад, Дніпродзержинськ. Сьогодні це - єдине місце, мабуть, у світі, мається на увазі Дніпродзержинськ, коли ці ядерні відходи десь складаються біля берега річки Дніпро. І на сьогоднішній день ледь-ледь вистачає нам коштів для того, щоб хоч якось утримувати для того, щоб не була прорвана ця ситуація, коли ядерні відходи, потоки від дощу чи через якусь зливу, яка може статися, попадуть в Дніпро, і тоді ми будемо мати велике лихо у цілому для цього регіону, у цілому для річки Дніпро.

Тому підтримуючи цей законопроект, я хотів би, щоб ми, приймаючи його в першому читанні, все-таки уважно вивчили, подивилися на ті складові, які можна ще на сьогоднішній день доповнити, і доповнити сюди, крім ядерних установок, іще ті місця, де на сьогоднішній день є ядерні відходи для того, щоб звернути на це увагу, щоб вони теж були враховані цим законом для подальшого фінансування. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Слово має народний депутат Соломатін. Підготуватися Зайцю, той, що Іван Олександрович.

 

12:22:09

СОЛОМАТІН Ю.П.

Дякую.  Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановні колеги!  Сама назва закону - впорядкування питань, пов'язаних із забезпеченням ядерної безпеки для мене, для людини, котра пов'язала свою долю вже понад 50 років з мирним використанням атомної енергії, звучить, як музика.

Я хочу сказати, що головна причина всіх тих аварій і катастроф, які відбувалися в ядерній енергетиці, вона в переважній частині випадків пов'язана з так званим людським фактором, в тому числі і та трагедія, яка торкнулася України, Білорусії і Росії - це аварія на Чорнобильській АЕС, вона пов'язана насамперед з людським фактором.

Хоча урядова комісія, котра працювала у нас, в Україні в свій час, вона стверджувала інше і прийшла к іншому висновку, ніж то було визначено у висновку і МАГАТЕ і висновку тої комісії урядової, котра була за часи Радянського Союзу.

Зараз закінчилася велика дослідницька робота на об'єкті "Укриття", і фахівці "Укриття", і це неодноразово було вже опубліковано в пресі України, стверджують, що все ж таки людський фактор і початку і розвитку аварії на ЧАЕС був визначальним.  Тому я хочу сказати наступне, що складні технічні та технологічні системи, які працюють в атомній енергетиці, це не самовари, як іноді це приписується радянському академіку Александрову, визначення щодо атомних реакторів, які він проектував, це надскладні системи, які діють і працюють за своїми окремими законами. І саме тут повинні діяти науковці, вчені і фахівці, а не люди якихось інших професій.

А що відбулося напередодні аварії на ЧАЕС? Передали використання атомних ректорів з Мінсередмашу до Мінпаливенерго. І ця ганебна практика, коли працюють і керують цією складною галуззю не фахівці, не вчені, а будь-які інші менеджери, вона повинна бути, безперечно, заборонена.

Тому той закон, котрий ми розглядаємо з вами, він має часткову спробу зробити, якось впорядкувати ці складні і важливі проблеми. І, звичайно, його в першому читанні слід підтримувати.

І хочу сказати останні слова. Але не слід намагатися перекласти відповідальність Кабінету Міністрів...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Заєць, будь ласка. Підготуватися Кармазіну.

 

12:25:28

ЗАЄЦЬ І.О.

Іван Заєць, Українська народна партія.

Шановні народні депутати, внесеним законопроектом передбачається створення експлуатуючої організації оператором фінансового резерву з метою фінансового забезпечення діяльності з припинення та зняття з експлуатації ядерної установки. Хоча сам законопроект названий дуже в загальній формі: "Про впорядкування питань, пов'язаних з забезпеченням ядерної безпеки". Тобто треба, я думаю, в першу чергу, якось ввести у відповідність назву і те, що закладено у цьому законопроекті. Бо положення цього законопроекту в основному спрямовані на те, щоб у фінансової сторони забезпечити ядерну безпеку. Тобто мова, по суті, йде про ті збори, які пропонуються цим законопроектом. Між іншим, тут вводиться новий вид зборів - це так звані обов'язкові збори. Хоча всі знають, що законопроектом України "Про систему оподаткування" чітко визначено, що це за збори і як вони справляються. І якщо ці збори не передбачені цим законом, то сплаті вони не підлягають. Отже, у другому читанні цього законопроекту треба обов'язково виправити і цю невідповідність.

Друге. У статті вісім проекту передбачено, що розмір відрахувань експлуатуючої організації оператора на спеціальний рахунок встановлюється та затверджується органом, уповноваженим Кабінетом Міністрів України. Таке положення суперечить вимогам чинного законодавства, зокрема про систему оподаткування, де сказано, що ставки, механізми справляння податків і зборів - це відноситься до повноважень Верховної Ради України. Тому знову ж таки нам треба і тут удосконалити цей законопроект. Ми не повинні відпускати важелі управління цими процесами із Верховної Ради.

Третє, що можна сказати. Не зовсім унормований тут порядок  відкриття спеціального рахунку у банках. Тому тут цей спеціальний рахунок не узгоджується з статтею 7 закону  України про платіжні системи та переказ грошей з України. Отже і в цьому напрямку ми маємо вдосконалити цей законопроект. Але в цілому треба сказати, що проблема гарантування і забезпечення ядерної безпеки вона існує. І ми дуже добре, що ми починаємо торкатися  цієї проблеми, але і тут би я хотів  ще підтримати і пропозицію народного депутата пана Шибка в тому плані, що мова не йде тільки про ядерні установки, мова йде і про відходи, які ми будемо мати в результаті використання ядерної енергії. Тому треба ширше подивитися на цю проблему. Отже, я пропоную в першому читанні прийняти законопроект.........

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Кармазін. Немає. Тоді будемо визначатися.

Шановні колеги, я ставлю на  голосування Проект Закону про впорядкування питань, пов'язаних із забезпеченням ядерної безпеки. Реєстраційний номер 2142. Комітет пропонує прийняти його за основу.

Голосуємо.

 

12:29:17

За-244

Я вам дякую. Закон прийнято за основу.

Слухається питання Проект Закону про порядок організації і проведення мирних заходів та акцій в Україні. Тут у нас два законопроекти.

Доповідає законопроект за номером   5242 Геннадій Йосипович Удовенко. Будь ласка, Геннадію Йосиповичу. 3 хвилини достатньо буде?

 

12:29:50

УДОВЕНКО Г.Й.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні колеги! На ваш розгляд  вноситься законопроект про порядок  організації проведення мирних заходів та акцій в Україні. Хочу зазначити, що у минулому році за даними Міністерства внутрішніх справ відбулося 60 тисяч заходів, у яких, уявіть собі, прийняло участь  46 мільйонів громадян України, 46 мільйонів. А законодавства, яке  регулює проведення таких заходів у нас в Україні немає.

Головним постулатом  цього законопроекту, який вноситься на ваш розгляд, є те, що організатори мирних заходів відповідно  до Конституції зборів, демонстрацій носять  повідомний характер, організатори звертаються до органів виконавчої влади і ставлять їх до відому про те, що відбудеться відповідних захід. Представники  органів виконавчої влади зобов'язані прийняти це повідомлення, відповідного його оформити і зробити все для проведення цього заходу.

Далі. Розширюється перелік мирних заходів та  акцій. Ми вводимо новий  термін "пікетування". При чому  пікетування, якщо  збирається менше 50 людей, не потрібно інформувати органи виконавчої чи  місцевої влади. Заборонити проведення, обмежити проведення мирних заходів може тільки суд і то під час введення надзвичайного стану.

Тобто цей законопроект  настільки демократичний, настільки ліберальний, що надає право громадянам України збиратися мирно без зброї і проводити свої заходи. Повідомний характер організатори заходу повинні  повідомити органи виконавчої або місцевої влади за три дні до проведення заходу. Ми тут врахували досвід інших країн.

Цей законопроект, повторюю, він демократичний, ліберальний, відповідає всім найвищим стандартам Ради Європи й інших міжнародних організацій. Просив би підтримати цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка.

Законопроект Президента, доповідає Перший заступник Міністра юстиції " Анатолій Павлович Заєць.

 

ЗАЄЦЬ А.П.

Шановний Адам Іванович, шановні народні депутати України! Я хотів би сказати насамперед, що поданий Президентом України на розгляд Верховної Ради України проект Закону "Про збори й мітинги, походи й демонстрації" врегульовує питання, які визначаються насамперед, Конституцією України і є таким чином законодавчим розвитком права громадян на мирні збори.

Я хотів би сказати також, що цим проектом закону врегульовані виключно всі форми мирних зборів, які іменуються прилюдними заходами. А саме: як збори, мітинги, походи, демонстрації, пікетування, а також поєднання цих форм.

Проект закону грунтується на принципах законності й добровільності участі. Він врегульовує порядок організації мирних прилюдних заходів,  а саме, як з боку ініціаторів, так і з боку учасників цих мирних заходів. Він грунтується на тому, що детально врегульовує питання агітації, пожертвуванням, які можуть збиратися для проведення мирних заходів, а також збирання підписів. Він грунтується також, як і проект, який ви сьогодні заслухали першим, на повідомчому характері про проведення прилюдних заходів. Він, також,  містить усі необхідні гарантії від необгрунтованих обмежень. Зокрема, щодо визначення місця проведення прилюдних заходів, щодо підстав припинення прилюних заходів і підстав обмеження  права на прилюний захід. Він цілком грунтується на тих гарантіях, які визначені Конституцією України.

Я хотів би також сказати, що він за своїм змістом дуже близький до проекту закону, який ви послухали першим. Але єдине, чи те, що їх відрізняє - це конкретизація, чи, в тому чи в іншому проекті тих чи інших питань, які стосуються  прав і обов'язків організатора, прав і обов'язків учасників, а також прав і обов'язків тих органів, які відповідальні за забезпечення  проведення заходів.

Я хотів би  сказати, також, в завершення, що він абсолютно відповідає всім тим міжнародним   вимогам, які висуваються до відповідних заходів  і він,  в разі його прийняття, він буде суттєвим кроком у законодавчому забезпеченні конституційних прав громадян України на мирні збори. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Анатолій Павлович, сідайте, будь ласка.

Співдоповідає перший заступник Голови Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин - Микола Олександрович Шульга. Будь ласка.

 

12:36:24

ШУЛЬГА М.О.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати, шановні радіослухачі. Ми обговорюємо дуже важливий законопроект, який гарантує одне із фундаментальних прав людини - право на мирні збори, можливість висловити своє ставлення до найважливіших подій у житті суспільства та держави.

Наш комітет розглянув обидва законопроекти, які тут були представлені. І ми також перш ніж розглянули ці обидва законопроекти, дуже багато консультувалися з правозахисними організаціями, з громадськими організаціями, оскільки це стосується самого широкого загалу громадян України. І обговоривши, і взявши до відома всі думки, які висловлювалися на різноманітних заходах, ми приходимо до висновку, що більш підходящим є законопроект, який запропоновано народними депутатами.

Дійсно, ці законопроекти близькі. І дійсно, на перший погляд, і законопроект, який представлений Президентом, норми досить демократичні. Але в чому відмінність законопроекту, який подається народними депутатами. Відмінність полягає в тому, що тут врахована наша соціальна практика, тут враховано ті вже деякі речі, які у процесі застосування реалізації права на мітинги показали, що треба саме виписати саме у цих тонкощах, і тоді право буде реалізовано. Інакше воно може потонути в тяганині, в адмініструванні, і це право не буде реалізовано. Ось саме виходячи з цього, ми вважаємо, що більш демократичним є закон, який запропоновано народними депутатами.

По окремих позиціях я можу сказати, що він більш демократичний у плані часових меж, в яких проводяться ці заходи. Він більш демократичний в інших позиціях. Зокрема, що стосується виписаних позицій, пов'язаних із акціями, походами і таке інше. Хоча ми не заперечуємо і того, що окремі статті в законопроекті, який поданий Президентом, є дуже слушні речі, особливо ті, що стосуються розгляду скарг, розгляду взагалі цих справ у судах. Їх також можна використати в цьому законопроекті. Спасибі за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, можливо, все зрозуміло? Будемо без обговорення голосувати? А? Поговоримо? Ну, давайте поговоримо. Тоді два "за", два "проти". Пузаков, підготуватися Соломатіну.

 

12:39:32

ПУЗАКОВ В.Т.

Владимир Пузаков, фракция Коммунистической партии Украины, Кировоградщина.

К сожалению, а, вернее, к нашему стыду, законов хороших в Украине много, но они выполняются только в тех случаях, когда их должен соблюдать народ. А когда дело доходит до выполнения законов и Конституции со стороны власти, вот тут то и наблюдаются зачастую нарушения никем не присекаемые.

Наглядным примером нарушения Конституции в области прав человека, провозглашенных Конституцией, постоянно наблюдаются в Кировограде и в первую очередь со стороны мера города Чигирина. Избранный на пост мера большинством избирателей, наивно поверившим его предвыборным обещаниям улучшить положение в городе, справедливо решать социальные вопросы людей, он все начал делать с точностью до наоборот.

Первое, что сделал мер города - это необоснованно повысил цены на воду - в два раза, это - самая высокая цена на Украине. Этим действием он вызвал обоснованное возмущение людей, которое они выразили проведением нескольких акций протеста перед зданием горисполкома. Проявив трусость, иначе не скажешь, мер не соизволил выйти к народу с объяснением, чем спровоцировал еще большее возмущение людей. И как итог - акции проводились несколько раз, но результат один и тот же. Свой отказ выйти к людям он необоснованно мотивировал тем, что акции протеста проводятся не там, где ему хотелось бы, несмотря на то, что Конституцией разрешено проводить акции в любом месте, которое не угрожает жизни и здоровью людей. Кстати, он уклоняется от встречи с избирателями и ветеранами города, встречи с которыми по традициям проводятся клубом "Ветеран" ежемесячно.    

Боясь встречи с людьми, мер города Чигирин издал постановление, согласно которого впредь акции протеста перед горисполкомом и зданием областной администрации запрещаются. Места, где можно будет проводить акции протеста, вынесенные на окраину города, то есть подальше от глаз и ушей администрации. Комментарии излишни, это явное нарушение Конституции Украины.  О каком правовом государстве и демократии можно говорить, если сплошь и рядом нарушаются права человека и Конституция? Где же та демократия, в борьбе за которую рушилась Советская власть?  Вот такое оно, торжество демократии в городе Кировограде, где демократией и не пахнет. Это признал даже сам Президент Кучма.

Признать то признал, но умолчал, кто в этом виноват и что делать. Как всегда, он ограничивается констатацией фактов, не принимая никаких мер, чтобы изменить положение в регионах страны и положить конец правовом беспределу, как положено гаранту Конституции. И за закон, представленный Президентом, мы, коммунисты, голосовать не будем.  Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Соломатін, підготуватися Пхиденку.

 

12:42:32

СОЛОМАТІН Ю.П.

Шановні колеги, шановні радіослухачі!

Я зразу хочу наголосити, що наша фракція і ми особисто, ми підтримуємо депутатський законопроект 5242 і будемо голосувати насамперед за нього.  Але одночасно хочу наголосити, що це лише спроба удосконалити буржуазну демократію в правовому полі. Що я маю на увазі?

Ну, ось, значить, зовні все воно дуже красиво відбувається - 60 тисяч заходів, 46 мільйонів людей прийнято в них участь, а що з цього толку? Чи не можна про таку ситуацію використати визначення відомого байкаря "А Васька слухає та їсть"? Ось це і є суть буржуазної демократії: ви робіть і говоріть, що хочете, а ми будемо робити те, що буде нам на користь.  Але “з поганої вівці хоч шерсті клок”. Тому навіть і такі недосконалі закони, в яких робиться спроба щось зробити на захист звичайної людини, маленького українця, слід приймати.

Дуже добре, що залишився повідомчий характер про ті, акції, які мають відбуватися за три дні достатньо. Це вірно, бо влада вся, навіть всі ті озброєні загони в шоломах, з кийками - це вже не народна міліція, це найманці. Вони будуть використовувати все те, що сучасна влада скаже. І це ми з вами відчували під час акції "Повстань, Україно!", коли намети, які створили протестуючі на Інститутській біля Банкової, зміталися цими бойовими загонами.

Тому з наступного питання: коли можна говорити, що вводиться новий термін, нове визначення пікетування - це коли до 50 людей приймає участь в цій акції, і не треба тоді в такому випадку робити якісь повідомлення - це дуже добре. Але давайте з вами врахуємо таке, що на одному місці може бути декілька пікетів. Декілька пікетів перемножити на 10 - це уже буде зовсім інша цифра, і ми маємо це врахувати при доопрацюванні закону.

І наостанок. Обмежити заходи можливо лише через суд. Хай живе наш буржуазний суд, самий справедливий суд у світі! За поданням Омельченка він обмежить будь-що.

Тому я хочу сказати: в законі повинен бути визначений перелік підстав, котрі будуть основою для заборони, а інакше суд нас загонить туди, де ми з вами ще й телят не ганяли. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Петрович, так "хай живе" чи "хай не живе" суд? Сідайте, будь ласка, сідайте.

Пхиденко, будь ласка. Підготуватися Мельничуку.

 

12:45:53

ПХИДЕНКО С.С.

Станіслав Пхиденко, фракція Компартії, Волинь.

Закон України "Про порядок організації проведення мирних заходів та акцій" давно очікуваний. Без такого закону тривають різні підходи: аж до свавілля і волюнтаризму, як ми знаємо, а мітинги ми часто проводимо, масові заходи. В той же час, закон в разі його прийняття буде розвивати конституційну норму прямої дії. Його основні положення виписані на демократичних засадах, мають повідомний характер. Розширено перелік мирних заходів та акцій. Все це, безумовно, розширить права громадян на участь у мирних заходах та акціях, зменшать суттєво порушення прав людини.

Мирні заходи та акції можуть проводитися в будь-якому місці, в будь-яку годину доби. Організатори акції чи заходу можуть змінити місце і час проведення, якщо їм це потрібно. Визначено права і обов'язки організаторів заходів, виконавчих органів влади, правоохоронних органів, тощо. Тобто, є певні моменти, я веду мову за депутатський  законопроект, а не за президентський, є певні  моменти, які видаються корисними і потрібними. Але треба все-таки в другому читанні виписати чіткіше поняття і  терміни. Особливо головне поняття як "мирний захід". Зауваження до статті 2 може бути з мого боку  таке: "в тому числі право використовувати незаборонену законом  символіку під час мітингу і демонстрацій", Така норма є. І під час... Там інше, скажімо, далі йде в слідуючому абзаці те ж саме "незаборонену законом символіку". Ну а яка символіка законом заборонена? Що, у нас є якийсь закон, який забороняє це?  Мабуть, що тут треба виконати, а можливо інше. Все-таки я хотів би, щоб якесь обмеження щодо символіки  було, тому що ну, скажімо, як можна нормально дивитись, коли несуть певні політичні течії на мітингу чи на демонстрації стилізовану свастику фашистську, або, скажімо, стилізовані штандарти СС і таке інше? От такі  моменти очевидно треба передбачити.

До статті 3. Законодавство про порядок організації проведення мирних заходів базується на Конституції, законах та міжнародних договорах, схвалених Верховною Радою.

А чому тільки міжнародних договорах? А пак про громадянські, політичні права? А конвенція про захист прав людини і основних свобод і таке інше?

Треба передбачити і такий момент. Мирне перекриття доріг, залізничних колій як крайній засіб. Ну бажано це чи не бажано, воно часто має місце в практиці. І цей момент треба передбачити в законопроекті, щоб він був, скажімо, відрегульований. І якщо це дійсно робиться як крайній вихід, щоб це не вважалося якимось злочином. Ось, ну скажімо, чіткіше треба виписати момент, коли вноситься судова  заборона. Добре, як суддя от нам в Луцьку попався такий, який відхилив прохання новопризначеного  губернатора і мера города заборонити мітинг. А як попався б недобросовісний?  Тобто цей момент треба, мені здається,  чіткіше виписати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Мельничук Михайло Васильович, будь ласка.

 

12:49:14

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло Мельничук, фракція  Соціалістичної партії України, Чернівецька область, Всеукраїнська спілка власників земельних та майнових паїв.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні колеги!  Фракція  Соціалістичної партії України буде підтримувати даний законопроект. Серед авторів цього законопроекту є наш колега Іван Васильович Сподаренко. Найбільш привабливим є цей законопроект. І взагалі я хочу відмітити, що якість  підготовки законопроектів депутатами набагато більша і більшість сприймає це  сьогодні і в цій аудиторії парламенту і взагалі в суспільстві, а ніж є сьогодні поданий законопроект Президента. Тому  ми будемо, ще раз повторюю, голосувати за законопроект 5242.

Щодо взагалі цієї теми. яка піднята у цьому законопроекті,  насамперед, безумовно, що ми повинні  гарантувати громадянам нашої України її конституційні права, ми  повинні даним законопроектом, і  він так і є викладений, дати можливість  реалізувати своє право  громадянам України на мітинги, пікетування і інші акції мирного характеру.

Але би хотів сказати, що ось  до другого читання треба  подумати статтею,  яка регулює  повноваження місцевих органів влади давати дозвіл чи не давати дозвіл або  встановлення  місця проведення. Як правило, це місця, де взагалі не бувають  в більшості народ, як правило, це на околиці або на стадіонах, які сьогодні не використовуються, заганяють людей, будь ласка,  проведіть свою акцію. Це не повинно бути так. Ми знаємо, що центром, де може людина висловити своє право або на мітинг, або на проведення якоїсь акції, це є центральні місця у містах. І тому влада місцева взагалі все робить для того, щоби цих людей десь подальше від центру, аби не було багато прихильників проведення цієї акції. Це не повинно бути так.

І я би хотів, тільки що мені зателефонували з Івано-Франківщини керівники ветеранських організацій. Я ще раз звертаюсь з цієї трибуни до Віктора Федоровича Януковича. Забороніть Міністру, Міністерству оборони закрити гарнізонний госпіталь. Зробіть все, щоб там лікувалися ветерани, військовослужбовці, щоб їх не направляли в сусідні області - в Львівську, або Чернівецьку - лікуватися. Це єдине місце, де ветерани можуть прийняти повне медичне обслуговування. Вони заслуговують цього. Треба підтримати, щоб не закрили цей госпіталь гарнізону в Івано-Франківську. Не робіть цього, шановні. Віктор Федорович, захистіть ветеранів, ви зобов'язані це зробити. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. По хвилині з мотивів голосування. Мигович, Таран і Кириленко. Будь ласка, мікрофон Миговича. Підготуватися Тарану.

 

12:52:32

МИГОВИЧ І.І.

Дякую. Іван Мигович, фракція комуністів, Закарпаття.

Актуальність цього законопроекту безсумнівно гостра. Це доводить багатолітня практика суспільно-політичного розвитку в Україні. Хотів би тільки додати, що мова йде про депутатський законопроект, в якому брали участь не тільки ми, нинішні його автори, але й представники Верховної Ради попередніх скликань. Тобто це колективна праця, це вивірений, вистражданий документ.

По-друге, як тут підкреслювалося, він більш досконалий, порівняно від альтернативного, Президентського, який з'явився чомусь несподівано пізно.

І по-третє, я просив би звернути увагу на те, що президентський надто дискредитаційний.

І, щоб не допустити звуження прав громадян, прошу підтримати наш депутатський. І, нарешті, щодо висновку Науково-експертного Управління. Воно упереджене, замовне і тому я прошу сприймати його критично. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Таран, підготуватися Кириленку.

 

12:53:47

ТАРАН В.В.

Віктор Терен, Блок   Юлії Тимошенко. Дякую,  Адаме Івановичу.

Я хотів би, шановні колеги, сказати,  що пан Заєць. - Перший заступник Міністра юстиції дезінформував усіх нас коли сказав, що обидва законопроекти близькі за змістом. Вони є абсолютно не близькі за змістом. Ось конкретно, хоча б по кількох статтях. Стаття 7 у президентському означає: повідомлення про проведення прилюдного заходу подається організаторами за десять днів, тобто актуальність самого заходу губиться.

Далі. У депутатському - за три дні.  В урядовому. Стаття 23. У проведенні прилюдного заходу може бути відмовлено в судовому порядку і далі йдеться довгий перелік - коли. Навіть там епідемію грипу можна організувати і тоді можна заборонити. У депутатському чітко, що обмеження проведення мирних заходів можна лише у випадку введення надзвичайного стану.

Далі. У президентському заборонити можна, коли заважатиме руху транспорту, і так далі.

Тобто прийняття  президентського означає абсолютне       встановлення диктатури в законному порядку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Кириленко.

 

12:54:54

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, "Наша Україна", Українська народна партія.

Шановні колеги, я особисто вважаю, що достатньо і  статті 39 Конституції, яка є нормою прямої дії для забезпечення права громадян на мітинги.

Але, якщо голосувати ці законопроекти, то ми повинні чітко знати, що законопроект, запропонований Президентом,  є антидемократичним, диктаторським  і авторитарним. Це, по суті, вже агонія режиму, коли Президент вносить  такі законопроекти.

І взагалі із 25-ти статей законопроекту, 20 порушують право громадян на проведення мітингів і прямо їх ускладнюють. Більше того, будь-який працівник міліції, протягом проведення заходу, може припинити цей захід тому що, на його думку, організатори порушують Регламент заходу, який ними ж проводиться.

Крім того,  мітинг не можна проводити біля доріг, біля судів. Тривалість мітингу не може бути більшою, ніж  п'ять годин, і таке інше. Я не кажу про інші обмеження, які мають місце. Тому, всі ті, хто за право наших громадян сказати правду про цю владу, не голосуйте за президентський законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, обговорення проектів законів про порядок, організацію і проведення мирних заходів та акцій в Україні завершено. У порядку надходження ставлю на голосування.

Ставиться на голосування законопроект за номером 5242. За основу.

 

12:56:30

За-165

Рішення не прийнято.

Ставиться законопроект за основу 5242-2. Президентський. Прошу голосувати.

 

12:56:57

За-139

Також не підтримано.

Є пропозиція направити на повторне перше читання обидва законопроекти. Хто за, прошу голосувати. На повторне... Вибачте. Добре. Зараз побачити. Окремо будемо.

На повторне перше читання законопроект депутатський - 5242.

 

12:57:37

За-165

Стільки ж, 165.

На повторне перше читання 5242-2, президентський.

 

12:58:00

За-136

Майже стільки, як і було. Тепер є пропозиція обидва на повторне перше читання. Голосуємо. Обидва на повторне перше читання.

 

12:58:25

За-219

Рішення не прийнято. Законопроекти відхилені.

Шановні колеги, я дуже радий, що така у нас мобілізація, тому послухайте, будь ласка. У нас уже десь більше року стоїть законопроект про забезпечення організаційно-правових умов спеціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Комітет просить прийняти його в першому читанні. Нема заперечень? Прошу проголосувати законопроект 2333.

 

12:59:12

За-346

Дякую. Законопроект прийнято в першому читанні.

Прошу готувати до другого профільний комітет Самойлик. Шановні колеги, нам треба прийняти рішення з обговорених питань - проект Постанови Проект “Про стан і перспективи розвитку вищої освіти в Україні”, законопроект 5555. Голосуємо.

 

12:59:49

За-319

Постанова прийнята.

Нам треба прийняти Постанову про рекомендації парламентських слухань “18 річниця Чорнобильської катастрофи. Погляд у майбутнє”. Прошу проголосувати в цілому.

 

13:00:19

За-278

Прийнято.

Шановні колеги, і ще одне прохання у мене є. Перш, ніж перейти до "Різного", нам потрібно розглянути проект Закону про ратифікацію Угоди між урядом України та урядом Російської Федерації про врегулювання претензій, які виникли внаслідок повітряної катастрофи, що сталася четвертого жовтня 2001 року. Законопроект 0181. Прошу підтримати. Так, зніміть голосування, зніміть голосування.

Так, будь ласка, Моцик Олександр Федорович на трибуну, заступник міністра. До нього запитання які будуть?

Буде "Різне", "Різне" буде. Я на 15 продовжую тут і на 15 "Різне" продовжимо.

Будь ласка, заступник міністра закордонних справ Олександр Федорович Моцик. Запишіться на запитання.

Будь ласка, висвітліть. Давайте п'ять хвилин. Олексіюк. (Не треба, ви тільки на запитання будете) Олексіюк, будь ласка. П'ять хвилин.

 

13:01:35

ОЛЕКСІЮК С.С.

Прошу передати слово Георгію Манчуленку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Манчуленко, будь ласка.

 

13:01:41

МАНЧУЛЕНКО Г.М.

Георгій Манчуленко, 203 округ, Українська народна партія, Блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний головуючий, шановний доповідачу. Без сумніву, що це трагедія, яка сталася над Чорним морем, в першу чергу, для родин тих людей, які загинули на борту цього літака. З другого боку, треба провести повністю широкомасштабний аналіз: яким чином відбулася ця трагедія, - щоб дійсно уникати подібних проблем в майбутньому і щоб винні чи причетні до цієї трагедії були покарані.

Як на мене, в Україні не відбулося такого глибокого аналізу тих причин, які могли спричинити до цієї катастрофи. Як ви могли би охарактеризувати: чи дійсно ті висновки комісії, які були зроблені з української сторони, в тому числі і секретарем Ради нацбезпеки і оборони на той час Євгеном Марчуком, чи вони відповідають тому, що дійсно вони були в комплексі?

 

МОЦИК О.Ф. Дякую.

Четвертого жовтня 2001 року, як ви знаєте, сталася ця катастрофа. І відповідно до розпоряджень Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2001 року була утворена міжвідомча комісія з розслідування причин авіакатастрофи російського літака "ТУ-154М".  Ця комісія, грунтуючись на базі об'єктивної інформації, балістичної експертизи, моделювання можливих версій уражень літака, проведених додаткових електронних експериментах дійшла висновку, що трагедія сталася в результаті ненавмисного ураження літака українською ракетою комплексу С-200, яка була запущена по мішені в ході здійснення учбово-бойових стрільб. Влучення є результатом трагічного і непередбачуваного збігу обставин.

На підставі висновків міжвідомчої комісії з розслідування причин авіакатастрофи та за дорученням Кабінету Міністрів було створено міжвідомчу комісію з регулювання питань, що виникла внаслідок катастрофи. І мета цієї комісії була провести переговори з Росією і Ізраїлем і підготувати відповідні проекти угоди.

Такі проекти угоди були підготовлені, і угода з Ізраїлем була підписана і ратифікована. Зараз ми маємо ратифікацію угоди з Російською Федерацією.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Лещенко, за ним Шибко.

 

13:04:28

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина.

Шановний Олександре Федоровичу!

Ну, взагалі ми, комуністи, підтримуємо цю угоду. Але Україні нанесені значні збитки. Ви скажіть хоча б, чи в комісії, чи в уряді хоч розглядалося питання про притягнення когось до відповідальності чи ні? Справа в тому, що винні є, і винна, в першу чергу, буржуазна влада, яка довела до такого стану наші Збройні Сили.  Дякую.

 

МОЦИК О.Ф. Дякую за запитання.

Я ще раз хотів би підкреслити той висновок комісії, який був зроблений, що ураження літака ракетою сталося внаслідок трагічного збігу обставин, і тому Україна виплачує компенсацію не як з точки зору признання юридичної відповідальності, а виходячи з гуманітарних міркувань.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Шибко.

 

13:05:37

ШИБКО В.Я.

Дякую, Адам Іванович.  Шибко, Соціалістична партія України, місто Дніпропетровськ.  Я хотів би звернутися до наших слухачів, тому що я добре знаю,  що  Олександр Федорович на це питання не може відповідати, але щоб у слухачів не склалося враження, що якась склалася атмосферна катастрофа і наш літак потрапив, вірніше російський літак потрапив у цю атмосферну катастрофу, треба було все-таки, на мій погляд, ми підтримували необхідність виконання наших зобов'язань, не дивлячись ні на яку владу, яка існує в нашій Україні, щоб все-таки назва відповідала дійсності. А цю назву ви відобразили, Олександре Федоровичу, коли називали причини. І в назві можна було б написати "а разі ненавмисного враження літака українською ракетою", тоді б всі розуміли в результаті чого це склалося і хто винен, і хто повинен нести відповідальність. І для майбутніх поколінь теж треба було б, якщо б вони  зверталися до архіву, вони б знали, що не було ніякої повітряної катастрофи, а була катастрофа в  результаті недбалого ставлення військових українських під час проведення навчань.....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую. Сідайте, будь ласка. Шановні колеги, я прошу підтримати Проект Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Російської Федерації про врегулювання претензій, які виникли внаслідок повітряної катастрофи, що сталася 4 жовтня 2001 року. Реєстраційний номер 0181.

 

13:07:22

За-260

Рішення прийнято.

Шановні колеги, ми з вами минулого разу почали вже розглядати Проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Корейською Народно-Демократичною Республікою про правову допомогу в цивільних та кримінальних справах. Реєстраційний номер 0184.

Є всі доповідачі, бо тоді не було. Ми маємо підстави....

Голосуєм? Голосуєм.

 

13:08:07

За-252

Рішення прийнято.

Проект  Закону про ратифікацію Договору між Урядом України і Міжнародним Комітетом Червоного Хреста (МКЧХ) про відкриття  місії "Червоного Хреста" в Україні ( реєстраційний номер 0180). Прошу підтримати.

 

13:08:39

За-283

Ратифіковано угоду.

Проект Закону про ратифікацію Угоди між  Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки про  охорону секретної інформації у сфері оборони (0186). Будь ласка, Дріжчаний, заступник голови Служби безпеки.

Запишіться на запитання.  На запитання хай запишуться, поки йде Дріжчаний. Будь ласка, висвітіть. 3 хвилини.

Томенко, підготуватися Алексєєву.

 

ДРІЖЧАНИЙ І.Ф.

Шановні народні депутати! На ваш розгляд пропонується проект Закону України про ратифікацію Угоди між  Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки про  охорону секретної інформації у сфері оборони. Цю угоду схвалено постановою  Кабінету Міністрів України, і вона  розглянута попередньо у профільному комітеті.

метою укладення  угоди є створення правових засад для обміну у разі такої потреби секретної інформації між сторонами у процесі співпраці у  військово-технічній сфері в рамках окремих угод та  контрактів, які мають в цій сфері укладатися.

Угода забезпечує виключно рівноправний партнерський характер взаємовідносин в процесі інформаційного обміну, зобов'язує сторони вживати  необхідних заходів щодо охорони...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ігоре Федоровичу, вибачте мене відволікли, ви також. Я сказав, що   3  хвилини ми відповідаємо на запитання і надав слово Томенку, а підготуватися Алексєєву.

Будь ласка, запитання Томенко. Готуйтеся Алексєєв.

 

13:10:22

ТОМЕНКО М.В.

Ігоре Федоровичу, у нас  виникає практика. коли Служба безпеки  України подає нам від імені уряду угоди  про секретну інформацію, де містяться низка термінів, скажімо, як  інформація з обмеженим доступом, інформація не для публікації і таке інше. Як ви знаєте, цих термінів в чинному законодавстві України немає . Є Постанова Кабінету Міністрів, яка намагається це врегулювати. І ми маємо сумну практику, коли, наприклад, розподіл коштів між регіонами - Постанова Кабінету Міністрів була засекреченою незаконно.

Як ви пропонуєте і тлумачите тут, що у нас між законодавством Сполучених Штатів і України є розбіжності з точки зору трактування що таке конфіденційна, таємна і секретна інформація? Як тут діяти?

 

ДРІЖЧАНИЙ І.Ф. Справа в тому, що терміни, які ви назвали насправді є в чинному законодавстві. Вони є в Законі "Про Державну таємницю", вони є в тих угодах України з іншими країнами з цього питання , які вже ратифіковані Верховною Радою і таким чином стали частиною національного законодавства. Тобто всі ці терміни вживаються.

Що стосується конкретної угоди, то термінологія серед інших питань є предметом переговорів і предметом компромісу між двома сторонами. Яка тут мета? Треба узгодити термінологію, яка існує в учасників переговорного процесу, з тим, щоб вона значною мірою відповідала б вимогам законодавства однієї й другої сторони. В даному випадку ці вимоги додержані, вони виконані.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Алексеєв.

 

13:12:17

АЛЕКСЄЄВ І.В.

Прошу передати слово моєму колезі Мироненко. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Віктор Мироненко.

 

13:12:22

МИРОНЕНКО В.А.

Уважаемый докладчик, уже сейчас ясно, что Украина выполняет полностью требования Соедененных Штатов Америки по многим вопросам. Это и продажа украинской продукции в Иран и в другие государства, что нанесло ущерб экономике Украины. Это и ввод войск в Ирак и так далее. И все это происходит, потому что происходят закулисные переговоры отдельных наших чиновников с Соедененными Штатами.    Почему вы идете на закрепление этих тайных переговоров и Министра обороны, и Президента, и так далее, тайных от народа. Зачем вы превращаете Украины еще в более колониальную страну?

И, наверное, вы отлчно знаете, что США никогда не выполняют договора, а они используют их  только для того, чтобы заставлять другие государства выполнять эти договора,  а сами не выполняют.

Зачем вы идете на это соглашение, ведь оно вредит интересам народа Украины по многим направлениям. Спасибо.

 

ДРІЖЧАНИЙ І.Ф.  В даному випадку не може і мови бути про проведення якихось таємних переговорів, тому що ці  переговори відбувалися в повній відповідності до вимог Закону про міжнародні договори на підставі рішень уряду, які теж не є таємними і про які всі знали. Це відповідь на ваше перше запитання.

Що ж стосується виконання або невиконання тією чи іншою державою угод, то я вже говорив, що сам механізм обміну інформацією, закладений в цій угоді, він передбачає абсолютно рівноправний партнерський характер  взаємовідносин. Не можу з вами погодитися і про те, що американська сторона не виконує угод. Я можу багато прикладів привести в іншій сфері, коли саме завдяки виконанню договірних зобов'язань в сфері, наприклад, надання міжнародної правової допомоги, ми отримували від США велику кількість матеріалів, в тому числі, матеріалів процесуально-доказового значення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Ігор Федорович. Профільний комітет і Головне  Науково-експертне Управління пропонують підтримати. Тому я ставлю на голосування проект Закону про ратифікацію угоди між урядом України та урядом США про охорону секретної інформації в сфері оброни. Реєстраційний номер 0186.

 

13:14:57

За-250

Угода ратифікована.

Шановні колеги, у нас є ще дві точно такі угоди: проект Закону про ратифікацію угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом Литовської Республіки про взаємну охорону інформації з обмеженим доступом реєстраційний номер 0187. Профільний комітет, Головне науково-експертне підтримують. Прошу визначатися.

 

13:15:37

За-283

Угода ратифікована.

Із цієї серії. Проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом Республіки Таджикистан про взаємну охорону секретної інформації. Профільний комітет і Головне науково-експертне управління пропонують підтримати. Реєстраційний номер 0191. Голосуємо.

 

13:16:14

За-291

Угода ратифікована.

Шановні колеги, ми будемо зараз переходити до "різного". Прошу записатися. Будь ласка, покажіть. Зависла система трошки, так? Треба переписуватися чи ні? Не треба, все. Покажіть, будь ласка, на монітор народним депутатам. Одна година.

Нощенко, підготуватися Аніщуку. Будь ласка, Миколо Петровичу.

 

13:17:33

НОЩЕНКО М.П.

Нощенко Микола Петрович, 160-й виборчий округ, фракція Трудова Україна.

Шановний головуючий, шановні народні депутати, шановні виборці! Наприкінці року мною з цієї трибуни був проголошений депутатський запит до уряду про незадовільне функціонування підрозділів пожежної охорони. У відповіді, яку я одержав, все було написано про те, що розроблена постанова, проведена реалізація, але, на жаль, на жаль, змін на краще не відбувалося. Майже не проглядаються зміни на краще особливо на низовому рівні - село, селище, містечко. На мій погляд, ситуація з цього приводу навіть дещо погіршується. У моєму окрузі продовжуються пожежі, гинуть люди, ми втрачаємо матеріальні цінності. Попереду жнива.

У більшості селищ та невеликих міст, де раніше функціонували підрозділи пожежної охорони, після передачі їх у комунальну власність, ситуація не покращилася. Наведу приклад. 160 виборчий округ, Ямпільський район, Сумщина, селище Свиса - 8 тис. населення, Дружба - 6 тис. населення, пожежні частини на замку вже більше року.

Підрозділи місцевої пожежної охорони, де створені техніка, будівлі, засоби пожаротушіння, органам місцевого самоврядування передані лише на правах оренди. Виникає питання: чого ми чекаємо, на що надіємось? Особливе занепокоєння викликає пожежна безпека на селі. Сьогодні кількість підрозділів скоротилася в 2-3 рази. Готових до виїзду пожежних частин одиниці. Немає навіть самого елементарного - телефонного зв'язку.

Стаття 27 Закону про пожежну безпеку та відповідна постанова місцевої охорони передбачає, що кожна організація повинна відраховувати 0,1 відсотки від основних та оборотних коштів наці цілі. Що виходить в дійсності? Закони ніхто не відміняв, не призупиняв, але відрахування не відбуваються.

Чи може сьогодні сільський, селищний бюджет витримати такі витрати? Відповідь одна - ні. Навіть при великому бажанні і активності місцевої влади, підприємств, організацій, місцевої громади знайти 50-70 тис. не можна. На моє переконання і переконання колег по фракції "Трудова Україна" видатки на утримання місцевої пожежної охорони мають відноситися до видатків місцевих бюджетів, що враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів. Загалом картина невтішна. Не буду повторно драматизувати, але погодьтесь, береженого і Бог береже.

Свій виступ прошу вважати як повторний запит, депутатський запит до урядових структур про організацію  роботи сільських належних служб.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, замість Аніщука Новак. Підготуватися Тягнибоку замість Гаврилюка.

 

13:20:46

НОВАК В.М.

Володимир Новак, фракція Комуністичної партії України, Хмельниччина.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати, шановні виборці!

У вересні виповнюється 100 років від дня народження Миколи Островського - полум'яного патріоту, автора безсмертного роману "Як гартувалася сталь".  Тут, в цьому залі, ми прийняли постанову про визначення ювілею нашого славетного земляка. Думаю, що ім'я письменника, яким ми маємо право пишатися в повній мірі, яке стало символом мужності і героїзму у всьому світі, не потребує якоїсь особливої реклами. Сьогодні в цьому плані я хотів би підняти іншу проблему.

В червні 1979 року в місті Шепетівці, з яким ім'я Миколи Островського пов'язано нерозривно, було відкрито музей письменника. Його будувала вся країна. На рахунок будівництва надходили кошти від суботників, особисті заощадження від громадян, ветеранів праці, від молоді. Це була воістину всенародна будова. Матеріали для будівництва йшли з усіх куточків України, обладнання виготовляли на бердичівському заводі "Прогрес", на  київських заводах ім. Артема, "Ленінська кузня", Авіазаводі, на підприємствах Хмельницька, Дніпропетровська, Львова. Художнє оформлення будівлі і експозиції для інтер'єрів здійснювало 80 художників з різних фондів України: архітектор Ігнатенко, художники Коваленко, Гайдамака, Скорупський знайшли прекрасні вирішення будівлі у формі палаючого факелу, що символізує палаючу душу письменника і його героя Корчагіна.  Музей здобув всесвітнє визнання. В 1989 році за рішенням ЮНЕСКО його занесено до міжнародного каталогу "Музеї світу". Завдяки цьому про музей знають люди у 149-ти країнах.

Зараз він заходиться у жалюгідному стані. У 1992 році, коли були вичерпані ще радянські асигнування, розпочався повний розвал. Колектив із сорока чоловік скоротився до сели, та й тим заробітну плату виплачували раз в квартал. Але ті, хто лишилися, зберегли цей музей для нас і для наших дітей, і за це ми їм повинні бути щиро вдячні. Але ми в критичному стані: приміщення вимагає негайного капітального ремонту, коштів на його утримання, будівля валиться, гинуть безцінні експонати. Ми не маємо права втрачати музей світової слави. Музей Миколи Островського - це храм, храм честі і доблесті, геройства і патріотизму. Він багато зробив і ще може зробити для виховання у нашої молоді найсвятіших почуттів, для порятунку її від повної деградації.  Хіба сьогодні Україні не потрібні справжні патріоти? Хіба не потрібний заклик письменника: прожити життя так, щоб не було боляче за безцільно прожиті роки? Хіба нам не боляче за безцільно прожиті 12 років?

Звертаюся до Кабінету Міністрів з пропозицією виділити кошти на ремонт музею, адже саме там будуть проходити основні заходи по святкуванню ювілею, там Україна буде приймати гостей з інших держав, де свято шанують це славетне ім'я.

Прошу рахувати мій виступ як запит до Прем'єр-міністра України Януковича. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, замість Гаврилюка Тягнибок. Підготуватися Черняку.

 

13:24:03

ТЯГНИБОК О.Я.

Дякую. Олег Тягнибок, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", "Наша Україна". Шановні колеги, шановні радіослухачі, дозвольте вам зачитати тези листа, відкритого звернення ветеранів футбольної команди "Карпати -Львів" до усіх, кому не байдужа подальша доля українського футболу.

"Ми, ветерани футбольного клубу "Карпати", значну частину свого спортивного життя віддали улюбленій команді, яка має давні футбольні традиції та досягнення. Для нас футбол завжди був не просто наймасовішим і найпопулярнішим видом спорту, а, насамперед, серйозною школою патріотичного виховання і усвідомлення справжніх життєвих цінностей. Саме на традиціях любові до рідного клубу, краю, країни виховувалися ми і цю любов несли до наших численних вболівальників та симпатиків. Але однак становище, яке сьогодні склалося в українському футболі і жертвою якого став футбольний клуб "Карпати", ми не маємо морального права більше мовчати. Настав час розкрити справжні причини невдач "Карпат". Парадоксально, але вони лежать не лише в спортивній площині, а й в соціально-політичній. Загальновідомо, і про це неодноразово наголошувалося, що ФК "Карпати" виступає за чесний футбол і ігнорує ганебну систему підкупів та хабарів, домовленостей з суддями та супротивниками, яка пишним цвітом розквітла розквіла у вітчизняному  футболі.

Звертаємося до всіх, кому не байдужа доля не лише команди "Карпати", а й всього українського футболу з наполегливим проханням припинити жахливе судівське свавілля, яке вже тривалий час панує у ставленні до команди "Карпати". Вже мабуть нині  не зможе сьогодні заперечити існування корупції в українському футболі. Про це багато говорять у ЗМІ і серед  уболівальницького загалу, а президент Федерації футболу Суркіс у своїх численних заявах лишень декларує принципи чесної гри, а насправді все навпаки. Нині настав апогей  цькування  команди "Карпати".

У ситуації, що склалася, ми  звертаємося, в першу чергу до вас, панове  Суркіс і Сафіулін, як до керівників українського  футболу з наполегливим проханням негайно припинити згубну політику, яка цілеспрямовано ведеться  проти команди "Карпати" останнім часом. У разі, якщо ситуація не зазнає принципових змін, будемо звертатися до керівництва клубу з проханням винести на розгляд відповідних органів УЕФА та ФІФА питання про теперішнє ставлення до ФК "Карпати" з боку українських футбольних властей, а також про можливість дострокового припинення виступів ФК "Карпати" у вітчизняній лізі в повному складі, включаючи і дитячо-юнацькі команди, і вивчення можливості участі команди в чемпіонаті однією з сусідніх зарубіжних країн: Польщі, Угорщини чи Словаччини.

З повагою, ветерани  футбольної команди "Карпати": Кульчицький, Байда, Расихин, Сусла, Фале, Філяєв, Зубач, Юрчишин, Рев'як, Савка, Родін, Безувяк, Крупей, Грищак,  Лихачов, Бондаренко, Кулишевич, Данелюк, Савлевич, Сиров".

Шановні колеги, я від себе хочу сказати. До тих пір, оскільки футбол все-таки дійсно це не є просто спорт, це є і велика політика, але це є захоплення мільйонів вболівальників, нас всіх. Але до тих пір, поки буде продовжуватися отака тенденційна система керівництва у нашому українському футболі, порядку не буде абсолютно ні.. ніколи. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. будь ласка, слово має Черняк. Підготуватися Мельничуку.

 

13:27:18

ЧЕРНЯК В.К.

Володимир Черняк, фракція "Наша Україна", Українська народна партія.

Шановні народні депутати! Шановні виборці!    Я хочу торкнутись гострої і болісної проблеми - зростання цін на бензин. Треба визнати, що уряд проспав проблему зростання цін на бензин. Не можна зводити зростання цін на бензин в Україні тільки до зростання цін на світовому ринку. Щоб ліквідувати хворобу, треба впливати на її причини. Причинами зростання цін на бензин в Україні є надмірна відкритість економіки України, її вразливість до  зовнішніх змін, її надмірна залежність від Росії,  від постачання Росією нафти.  Причинами є  відсутність  диверсифікації постачання нафти в Україну, є монополізм на українському ринку нафтових компаній, практично відсутність конкуренції на ринку і, зрозуміло, змова нафтових компаній.  Ось ця сукупність причин привела до зростання цін в Україні.

Що в цій ситуації потрібно робити?   В цій ситуації потрібно диверсифікувати постачання нафти. І це завдання  не тільки поточного моменту, а й перспективи. Ми вже багато років про це говоримо, що потрібно диверсифікувати постачання нафти і практично всі нафта постачається з однієї країни.  Потрібно демонополізувати виробництво та реалізацію бензину в Україні. Над цією проблемою уряд також не працює, і ми маємо у зв’язку з цим негативні наслідки. Потрібно, щоб російські компанії, які працюють на українському ринку,  збільшили постачання бензину на український ринок і зменшили постачання його на експорт.

Фактично російський капітал  приватизував  майже всі нафтопереробні заводи України. Уряд повинен реагувати на цю обставину, якщо ми вже допустили таку помилку.

Далі. Потрібно контролювати якість бензину. У нас існує невідповідність між якістю бензину і цінами на бензин. І знову ж таки у цьому напрямку практично нічого не зроблено. І, звичайно, потрібно вжити заходи по стримуванню зростання цін.

І, нарешті, необхідно створити національну...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, сідайте, будь ласка. Мельничук, підготуватися Манчуленко.

 

13:30:39

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область, Всеукраїнська спілка власників земельних та майнових паїв.

Шановні радіослухачі, я хочу звернутися до вас із проханням вислухати ось такі приклади. За дорученням Голови фракції Соціалістичної партії України Олександра Мороза за місяць я був у слідуючих регіонах, де дійсно зверталися селяни до нас із болючими питаннями.

Луганська область, Новопсковський район, зустрічався з людьми в селах: Танюшівка, Рогово, Кам'янка, Любашівка, де не обробляється біля 6 тисяч гектарів землі. Де місцевий глава адміністрації Чернявський обробляє лише ті землі, які орендує особисто він і його син. Селяни не отримують на протязі 3-4 років орендної плати за землю. Не видається ні натуральна, ні грошова компенсація. За його подачі на комбікормовому заводі побили людей, звільнили 22 працівників цього комбікормового заводу.

Дніпропетровська область, Новомосковський район, село Спаське. Селян через рішення міськрайоннго суду зобов'язали вкладати договір, я вже про це виступав, з орендарем, який не плотить орендної плати. Люди сподіваються, що влада щось зробить на їх захист, але нічого подібного і суди, і прокуратура стоїть на стороні тих, хто сьогодні має в кишені гроші.

Київщина, Миронівський район, село Зеленьків, судовиконавці цього району забирають у селян насіння, принаймні того, що суд стає на сторону захисту селян і визнає, що судовиконавці діяли всупереч закону. Заліщики Тернопільщини, де я побував, зустріч в центральній районній лікарні. Гривня двадцять п'ять копійок на добу на харчування, у цій лікарні хворі не бачать вже на протязі трьох останніх років ні м'яса, ні риби в їх меню. Що ж це робиться?!

Я звертаюсь до ... головного лікаря, та поїдь рядом у Чернівеччину, Новоселицький район, подивися, як там харчуються люди, по 5-6 грн. на добу виділяється і м'ясо, і риба є в меню. Івано-Франківщина, воєнний госпіталь закривається, чому це робиться, Черкаси, Смілівський район, Запоріжжя, Гуляйпільський район знущаються над людьми. Немає влади, немає порядку в цій державі, треба міняти таку владу і робити це треба осінню 31 жовтня. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Манчуленко, підготуватись Григорович.

 

13:33:52

МАНЧУЛЕНКО Г.М.

203 округ, Чернівецька область. Українська Народна Партія, блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний Леоніде Даниловичу, до вас звертаються жителі Чернівецької області, Кісменського району, село Мамаївці, мої виборці з таким питанням. Чому "Наша Україна", отримавши більшість, залишилась в меншості? Тому що парламент під керівництвом Президента Леоніда Кучми перекреслив цей вибір народу. Влада все переробила, зменшивши пенсії, зарплати і за наші гроші, купляючи депутатів, зробила собі парламентську більшість. Але для чого були вибори, розтрачені величезні гроші. Ви, панове керівництво, плюєте на цей бідний народ, бо "ситий голодного не розуміє".

Ви маєте мільярди в банках, напевно, і наші заощадження в ваших кишенях, а нам від пенсії до пенсії на хліб не вистачає. Не перекручуйте вимоги  "Нашої України". Не підбирайте людей, щоб наговорювали на Віктора Ющенка, бо народ усе бачить.

За 12 років ви нічого доброго не зробили по Конституції. А зараз для чого придумуєте конституційну реформу? Та щоб вас ніхто не міг зняти з трону. Вам байдуже, як живе народ України. Скільки дітей, як сироти, чекають на своїх родичів з-за кордону, скільки сімей розпалося, скільки стареньких немічних людей залишилися самотні, щоб діти заробили на прожиток за кордоном. Де наші фабрики, заводи? Усе продали, і гроші забрали. Вам Бог такого знущання не простить.

Янукович обіцяв пенсії добавити на 20-30 відсотків. Телебачення, радіо, преса на всю Україну заявили, що пенсія буде більша, а добавили чотири гривні. Брехуни, де ваша совість? Янукович обіцяв ціна на хліб знизити. Де його обіцянка? Але ви за це не думаєте, бо ви не голодні і не голі. Ви тільки думаєте, як Віктора Ющенка позбутися і придумуєте всякі інтриги проти нього. Бо ви знаєте, що Віктор Ющенко - людина чесна, добросовісна, справедлива, побожна, такого керівника треба в Україні.

Народ України усе бачить і все розуміє. Хоч ви сприймаєте народ за бидло. На все є кінець. І ми надіємося на Бога. З Богом докажемо силу, і він розтопче гнобителів наших. Так говорить Біблія. Всього 24 підписи. Жителі села Мамаєвців Кісменського району Чернівецької області, мої виборці. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Григорович Лілія. Підготуватися Шурмі.

 

13:36:18

ГРИГОРОВИЧ Л.С.

Лілія Григорович, фракція Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний головуючий, шановні народні депутати, шановні виборці України. Дозволю собі зацитувати преамбулу нашої Конституції. Усвідомлюючи відповідальність перед Богом, власною совістю, попередніми нинішніми та прийдешніми поколіннями.

Я, шановні друзі, хочу сказати слово про прийдешні покоління. Стосовно відповідальності за минулі покоління кожен відчуває це на власному сумлінні, в тому числі і парламент. Стосовно відповідальності перед нинішніми поколіннями, то вони, принаймні, мають можливість голосувати і висловити свою позицію, громадянський вибір. Але стосовно прийдешніх дітей, наших дітей і тих, що грядуть у майбутньому, мені хотілося б сказати декілька слів. Хоча б тому, що першого червня був Міжнародний день захисту дітей, але ми в цьому парламенті не спромоглися прийняти гідної постанови, яка б захистила принаймні права дітей - жителів міста Мукачево - мати чесну і справді в гідний спосіб обрану місцеву владу.

Шановні друзі, мені хотілося б оприлюднити ті реалії, які сьогодні характеризують параметри українського дитинства, а вони виглядають приблизно так: сьогодні в Україні маємо ще 47,5 млн. населення. Ми маємо понад 7 млн. трудової еміграції. З цих 7 млн. трудової еміграції у вимушеній трудовій еміграції знаходяться понад 5 млн. жінок, матерів, вони знаходяться на вимушених заробітках в Італії, в Греції, в Португалії, в Іспанії. І якщо сьогодні Міністерство сім'ї і молоді оприлюднює, скільки ж є бездоглядних дітей в Україні, - 100 чи 200 тисяч, то я їм скажу - близько 2 млн.

Шановні друзі, діти сьогодні не чують материної колискової, ніхто їх не проводжає зі школи, не виглядає, матері не бачать випускних вечорів своїх дітей і перших дзвоників, руйнується основа буття - українська сім'я. Такого прецеденту після голодомору 20 століття, як руйнація української родини, ми ще не бачили.

Уневажлюються права дитини. Якщо до цього додати, що понад 400 тис. людей щороку помирає, а в перший клас іде тільки 5-7 відсотків здорових дітей у чистих зонах і 3-5 відсотків у брудних, стає зрозумілим, що сьогодні українське дитинство, тобто прийдешні наші покоління знаходяться під загрозою.  Тим не менше, наші діти, а "Союз українок" провів такий всеукраїнський диспут "Майбутні про майбутнє", мріють про гідну Україну, про можливість мати освіту і працю в цій країні, мріють про можливість пишатися тим, що ми - українці.

Тому Комітет з питань охорони здоров'я, материнства і дитинства наголошує на проведенні невідкладного Дня уряду або парламентських слухань з питань становища дітей в Україні, охорона материнства і дитинства. Бо таким чином ми повинні сповнити наш конституційний депутатський обов'язок перед прийдешніми поколіннями. Справа виглядає так, що через 10 років нас буде 40 млн. Рятуймо наших дітей, народні депутати!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Шурма. Підготуватися Чорноволу.       

 

13:39:36

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

Сьогодні з трибуни Верховної Ради України я змушений привернути вашу увагу, яка склалася в місті Алушті через дії алуштинського міського голови Нечаєва.

Хочу нагадати історію цього питання. Після чисельних звернень депутатів Алуштинської міської ради на адресу нашої фракції щодо порушень чинного законодавства посадовими особами органів місцевого самоврядування міста Алушти народними депутатами, членами фракції Соціал-демократичної партії України (об'єднаної) був підготовлений депутатський запит на ім'я Генерального прокурора України. Запит оголошено на пленарному засіданні Верховної Ради 12 вересня 2003 року.

На підставі запиту генеральною прокуратурою України було проведено перевірку з виїздом на місце з питань дотримання чинного законодавства алуштинським міським головою Нечаєвим при використанні земель алуштинської територіальної громади.

За повідомленням Генеральною прокуратурою України перевіркою встановлені численні порушення законності при здійсненні процедур передачі майна та земель в оренду безпосередньо алуштинським міським головою Нечаєвим, проти якого 9 жовтня 2003 року порушено кримінальну справу з ознаками злочину, передбаченого частиною 5 статті 198-ї, це привласнення і розтрата чужого майна або заволодіння ним в особливо великих розмірах та частиною 2 статті 366 Кримінального кодексу України.

В ході проведення досудового слідства в цій справі та відповідно до статті 144 Кримінально-процесуального кодексу України постановою Генеральної прокуратури України алуштинський міський голова  Нечаєв був відсторонений від посади.  Однак, на жаль, сьогодні доводиться констатувати, що, по суті, відсторонення алуштинського міського голови від посади не відбулося. Хочу звернути увагу присутніх, що 25 травня 2004 року на адресу Генерального прокурора направлено звернення депутатів Алуштинської міської ради, в якому йдеться про нові факти порушення чинного законодавства з боку Нечаєва, зокрема мова йде про обставини прийняття рішення на 13-й сесії 24-го скликання Алуштинської міської ради щодо надання права викупу будівлі центрального корпусу цілісного майнового корпусу санаторію "Альбатрос" товариством з обмеженою відповідальністю "Кронос", що мало своїми наслідками викуп об'єкту комунального майна за зниженою ціною, що нанесло збитки міському бюджету понад 600 мільйонів гривень.

Те, що депутати міської ради звернулися безпосередньо до Генеральної прокуратури, є цілком зрозумілим, оскільки органами прокуратури Автономної Республіки Крим не виявлено належної принциповості у наданні правової оцінки фактам зловживань службовим становищем міським головою.

У зв'язку з цим та на підставі мого виступу прошу врахувати його як звернення до Генеральної прокуратури щодо здійснення перевірки законності дій міського голови Нечаєва у вирішенні питання про надання права викупу будівлі центрального корпусу цілісномайнового комплексу "Санаторій "Альбатрос" товариству з обмеженою відповідальністю "Кронус". Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Тарас Чорновіл. Підготуватися замість Мішури Мироненко.

 

13:42:44

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановний пане головуючий, шановні колеги, шановні радіослухачі!

Останнім часом в Україні було зроблено багато заяв і прийнято гарних, красивих постанов і указів про захист свободи слова, про захист преси. На превеликий жаль, ми всі є неодноразово свідками того, що ці красиві слова мають дуже малу вагу: реально вони не виконуються. Тиск на пресу, тиск на незалежні засоби масової інформації продовжуються і багато в чому посилюються. Особливо помітний цей тиск в регіонах.

І я можу навести приклад "Львівської газети" (це її назва така). Журналісти газети просто хотіли чесно виконувати свою працю, свої обов'язки. Але постійні судові процеси, незважаючи на те, що газета давала свою трибуну представникам всіх політичних сил, старалася бути максимально об'єктивною, довели її мало не до стану банкрутства. Коли стало політично невигідно додушувати безпосередньо засоби масової інформації, коли це вже стало протиставлятися всім офіційним гучним заявам, було вибрано нову методику: жорсткий тиск на рекламодавців, жорсткий тиск на розповсюджуючі організації і на засновників такого видання.

На сьогоднішній день проти основних засновників видання, які є в Україні, особливо для молодого покоління, знаковими особами, учасниками відомого голодування, студентського голодування на граніті в 1990-1991-му роках Маркіяна Іващишина і Ярослава Ружчишина, доведено вже до крайньої стадії: до відкриття кримінальних справ, в яких фігурують саме ті їхні дії, які були спрямовані на підтримку вітчизняної української культури, зокрема проведення фестивалю "Слухай українське".

Журналісти, чесні українські журналісти, знову, як і на початку 90-х років, як і в ситуації  зі справою Георгія Гонгадзе виштовхуються на граніт, щоб там на бруківці Хрещатику відстоювати свої права. У зв'язку з цим цієї неділі буде в Києві на Хрещатику напроти  Національної спілки журналістів проведено акцію "Жива газета", де журналісти ряду видань України і львівської газети, і київських видань, наскільки я знаю, "України молодої", "Української правди" будуть  проводити підготовку і випуск видання прямо на вулиці, прямо на тротуарах і там будуть демонструвати, що журналісти готові виконувати свою справу навіть тоді, якщо певні люди у владі постараються їх позбавити можливості виконувати свою роботу.

І тому я звертаюся до киян. Не будьте байдужі! Якщо ви хочете почути ще колись слово правди, прийдіть і підтримайте цих людей. До  журналістів. Продемонструйте свою солідарність! Прийдіть у неділю впродовж дня і долучіться до цієї акції. Акція не політична, акція виключно журналістської солідарності професійна.

Я звертаюся також і до Президента, і до Генерального прокурора. Мені особисто доводилося бути у вас обох на прийомі, інформувати про цю ситуацію. Ви давали обіцянки, що буде максимальна підтримка. На жаль, після того стали ще гіршими обставини знущання над незалежним виданням. Я прошу всіх не бути байдужими.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. будь ласка, Мироненко. Підготуватися Пузакову.

 

 13:45:58

МИРОНЕНКО В.А.

5 избирательный округ, Мироненко, фракция Комунистической партии Украины. Уважаемые соотечественники! Рассмотрение законопроекта в последние дни свидетельствует о том, что криминальная революция в стране продолжается. Криминальная революция в форме всеобщей приватизации капиталистической направлености в нашей стране. Все видят, что самое прибыльное еще оставшиеся государственные предприятия поставлены под секиру приватизации и это действует, происходит открыто, цинично, происходит ограбление народа. Тот же... те же крупные предприятия, которые сейчас приватизируются и приносят  огромные доходы Государственному бюджету приватизируются, несмотря на протесты фракции коммунистов и других депутатов, которые пытаются в Верховной Раде отражать интересы народа. Но коммунистов менее  60 человек из  450 депутатов и естественно решить проблемы законодательные в даном случае мы не можем. Я обращаю ваше внимание на то, что сегодня мною были заданы конкретные  вопросы министру транспорту Украины Кирпе, от которых он уклонился. Он не ответил на первый вопрос. Приказ номер 312 предполагающий перенаправление денежных потоков морских портов подписанный им, не отменяется. Почему не отменяется, ведь нарушены законы? Он не ответил на этот вопрос.

Второе.  Этот приказ приводит к сокращению штатов морских портов, в том в Керческом морском торговом порту. Предполагается сокращение рабочих мест на тысячу человек. Ответа нет. Поясняют, что, дескать, не будет сокращения. Но каким же образом тогда предприятие, потерявшее 33 процента доходов, может  сохранить работающих? Значить тогда за счет  сокращения заработной платы.

Фактически мы видим циничное ограбление регионов, населения Украины продолжается, и оно не может быть прекращено без прекращения курса на приватизацию. Министерства транспорта с подачи Президента Украины и олигархов, которые контролируют и Администрацию Президента, и правительство Украины, и Верховный Совет, ставят вопрос уже о приватизации портов Украины, морских торговых портов - стратегических объектов Украины. Во имя чего? Во имя все той же наживы узкого слоя людей, правящих сторонников капитализма.

Поэтому я призываю население Украины наконец-то сделать вывод. Надо возвращаться на социалистический путь  развития. Все доброе из прошлого взять, лучшее взять у мира, у той же Белоруссии, которая движется по социалистическом пути, у той же Швеции, и это можно сделать только  с помощью  президентских выборов.  Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Пузаков замість Плютинського. Підготуватися Калінчуку.

 

13:49:05

ПУЗАКОВ В.Т.

Владимир Пузаков, фракция Коммунистической партии Украины, Кировоградщина.

Интересная все-таки штука - выборы в свободной и "демократической" Украине, где 2/3  трудоспособного населения страны составляют рабочие городов и сел. Зато 2/3  депутатских мандата в Верховной Раде  принадлежат представителям крупного и среднего бизнеса, высокопоставленным чиновникам.

Что же происходит?  Ведь большинство  в стране составляют городской и сельский пролетариат. А у власти, сплошь и рядом, дельцы, взяточники и аферисты. Ведь формально по закону в нашем обществе все равны и никаких привелегий избирательное законодательство для чиновников, банкиров и олигархов не предусматривает. Выборы должны быть свободные, прямые, равные и тайные. Чего еще, казалось бы, надо? Но в том то и дело, что олигархам, оказывается от закона никаких привелегий и не нужно. Главная их привелегия - деньги и власть.

В то время, когда масса трудящихся едва сводит концы с концами, вынужлена вести ежедневную изнурительную борьбу за существование и ей, попросту говоря, не до политики, олигархи располагают для этого всем необходимым - во-первых, средства; во-вторых - образование; в-третьих - связями и знанием всех грязных ходов, приемов; средствами и возможностями ведения борьбы за власть. Вот почему рабочие, за очень редким исключением, практически не участвуют непосредственно в избирательных компаниях. Ведь результат такого участия не трудно предвидеть заранее.

Для рабочего класса это самое настоящее насилие. Диктатура эксплуататорского меншенства над трудящимся большинством. И в связи с этим возникает вопрос: где, когда и за какими законами определены лишь две кандидатуры на пост Президента в предстоящей предвыборной гонке? По-моему не приходили ни съезды, ни конференции, где бы выдвигались эти кандидатуры - Януковича и Ющенко. Это же грубейшее нарушение избирательного закона.

Кто и где устанавливает эти рейтинги? Сколько можна запудривать людям мозги "сильнейшими" (в кавычках) авторитетами Ющенко и Януковича? Да будет вам известно, что эти рейтинги лишили многих студентов занятий в институтах. Ведь кто работает на Ющенко? Конечно студенты и работают за деньги.

В Кировограде даже уже начался сбор подписей за кандидатуру Ющенко. За  лист платят 30 гривен, голодные студенты бросили учебу, лишь бы рейтинг повысить. Вот как создаются имиджи.

Я обращаюсь к вам, дорогие соотечественники, кто меня слышит, не верьте этому вранью. Мы, комунисты, призываем настоящих патриотов своей страны не верить этим рейтингам и их сладким обещаниям, либо это может обернуться большой трагедией для Украины. Спасибо!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Калінчук, підготуватись Костинюку.

 

13:52:03

КАЛІНЧУК В.А.

Дякую. Одещина, фракція Аграрної партії України.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги, вельмишановні радіослухачі, фракція Аграрної партії України стурбована ситуацією, що склалась останнім часом на ринку нафтопродуктів. Ще не вщухли емоції з останнього дня уряду у Верховній Раді, де відбувалась принципова, але одночасно конструктивна розмова щодо подальшої долі села і аграрного сектору економіки, а ми знову змушені привертати увагу Кабінету Міністрів, громадськості до проблем, що як "сніг на голову" звалились на плечі селян. Непомірні економічні амбіції нафтових ділків, для яких суспільні інтереси просто не існують, зводять нанівець всю попередню роботу законодавчої та виконавчої влади щодо підтримки аграрного сектору економіки.

Так цього року в результаті тривалих переговорів між аграрниками та урядом з державного бюджету на підтримку сільського господарства, було виділено біля 2,5 млрд.грн. Зрозуміло, що цього занадто мало для вирішення всіх наболілих проблем. Однак кошти поступово пішли на село і багато селян повірили в спроможність сплати стабілізувати обстановку вже в найближчий час. Але ж не так сталося, як гадалось, комусь не до вподоби в нашій державі стабільність і спокій. За попередніми розрахунками, нинішнє підвищення на бензин та дизпалива для сільського господарства обійдеться в 1 млрд.грн. І в більшості випадків такі дії проводяться, якщо не перед посівною, то обов'язково перед жнивами. Головним аргументом, як завжди, виставляється ріст цін на нафту в Росії та на світових ринках. Але ж Росія ось вже декілька місяців ціни на бензин та дизпаливо абсолютно стабільні і не підвищуються. Що ж в таких умовах залишається робити селянам, аби не працювати на збиток? Піднімати і собі ціни на сільськогосподарську продукцію до рівня світових, але тоді для населення стануть просто недоступними, навіть найнеобхідніші продукти харчування: молоко, м'ясо і хліб.

Справедливості ради треба сказати, що уряд останніми днями прийняв ряд рішень по врегулюванню проблеми. Передбачено виділити 200 тисяч тонн дизпалива для сільського господарства по цінах 1,7 гривні за літр. Однак для виконання цього рішення потрібно багато часу. Його немає. Одещина і цілий ряд інших регіонів Півдня України через тиждень розпочинають жнива.

У цих умовах фракція Аграрної партії України вимагає від Кабінету Міністрів України, який вже має досвід пошуку компромісів з нафтопереробними підприємствами, негайно втрутитися в ситуацію, не відкладати на завтра. Треба нагадати всім учасникам вітчизняного ринку нафтопродуктів про заходи, яких було вжито державою свого часу на їх підтримку. І не змушувати їх в черговий раз вдаватися до мір, які б стимулювати імпорт бензину і дизельного палива з інших країн. Фракцією підготовлено відповідний законопроект про запровадження пільгових умов завезення в Україну світлих нафтопродуктів для АПК. Ми розраховуємо на розуміння у вирішенні цієї проблеми і з боку уряду та народних депутатів. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Костинюк, будь ласка. Підготуватися замість Самоплавського Шершуну.

 

13:55:11

КОСТИНЮК Б.І.

Народний Рух України, блок Віктора Ющенка "Наша Україна", Богдан Костинюк.

Шановні народні депутати, шановні радіослухачі. Ще 15 січня цього року був оприлюднений відкритий лист українських співаків, музикантів, авторів, підприємців шоу-бізнесу з приводу катастрофічної ситуації в аудіовізуальному просторі України. Але так і до цього часу немає реакції влади на нього. І навіть недавній стамбульський успіх України не став ширмою для прикриття бездіяльності уряду. Відразу прошу, щоб мій виступ оформили як депутатський запит. І в цьому листі йдеться про те, що вітчизняний шоу-бізнес штучно поставлений в умови, за яких якісний музичний продукт не може зустрітися із своїм споживачем, саме з українськими споживачем.

Особливо гострою та болючою є катастрофічна ситуація в аудіовізуальному просторі України. За оцінками фахівців більш як 90 відсотків ефірного часу практично всіх радіомовників на всій території України заповнені іноземним музичним та творчим продуктом. Приблизно такі самі співвідношення спостерігаються і в показі вітчизняного музичного телепродукту телеканалами, які ведуть мовлення в нашій державі. З ефіру практично зникла вітчизняна музика всіх стилів та музичних напрямків - від традиційної естрадної та популярної до самобутнього українського року.

Аудіовізуальний простір України фактично обслуговує економіку іноземного шоу-бізнесу.  Штучне блокування доступу до всього українського телевізійного та радіоефіру, вітчизняної музики приводить до вкрай не рівних і не вигідних стартових умов для виконавців з України у створенні записів оригінальних фонограм, в подальшій концертно-гастрольній діяльності на рідних теренах та реалізації легально створеного аудіопродукту на різних аудіоносіях. А відтак українська держава втрачає не тільки у царині культури, а й в економіці, адже до Бюджету не надходять вкрай необхідні солідні податкові надходження.

Разом з тим, часи становлення та розвитку української незалежності автори, композитори, музиканти, підприємці зробили серйозні кроки для утвердження шоу-бізнесу в своїй країні. Працюють сотні вітчизняних продюсерських творчих та технічних фірм. Створено і виконується сотні нових вітчизняних пісень та композицій. Записано і видано сотні радіоальбомів у різних стилях вітчизняної музики.

Хочеться звернути увагу на те, що наші професіонали не потребують, на відміну від творчої молоді, введення додаткових пільг. Проблема знаходиться в іншій площині - йдеться про системне свідоме невиконання, ігнорування саме діючого законодавства України - Конституцію України, законів України про телебачення і радіомовлення...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, сідайте, будь ласка.

Слово має Шершун. Підготуватися Білорусу.

 

13:58:31

ШЕРШУН М.Х.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги! Микола Шершун, фракція Аграрної партії України.

Усі ви знаєте вислів: "Хто володіє інформацією, той володіє світом". У головну роль у цьому ланцюжку відіграє джерело інформації, тобто те, звідки її черпаємо. Так от, стосовно електронних джерел у нашій державі, я маю на увазі телебачення, радіомовлення, то їх визначає практично один-єдиний орган - це Національна рада, тобто структура, наділена, практично, монопольним правом роздавати теле- та радіочастоти молоді.

Здавалось би, в самій назві організації закладено її основне призначення - національне значення нації для людей. На ділі виходить, для окремих людей, причому їх відбір неможливо осягнути логікою.

Свіжий приклад: днями відбувся конкурс на одну з радіочастот у Рівненській області. В ньому брали участь кілька претендентів. Серед них і два потужних місцеві виробники радіопродуукції, один державний, інші - комерційні. Обидва пропонували концепції українських радіостанцій з українськими програмами та музикою. Обидва мають серйозні виробничі бази, достатній творчий потенціал. А в результаті право мовлення віддано маловідомій столичній медіа-структурі, яка навіть не спромоглася прибути на захист власної концепції. Може, знала результат заздалегідь.  Журналісти розповідали, що рішення члени Нацради приймали, потупивши очі, бо соромно. Соромно дивитися на те, що ця організація чинить з регіональними, в тому числі державними мовниками.

Не краща ситуація і в телеефірі. Державні регіональні канали, вибачте за таке слово, засунуті (я іншого слова не підберу) в таку ефірну діру, коли їх програми ніхто не бачить. То кому, в такому разі, потрібне державне замовлення, за яке платяться бюджетні кошти, про яку розбудову місцевих мереж може йти мова?

Я особисто поділяю думку голови профільного Державного комітету Чижа про те, що Нацрада лобіює чиїсь приватні інтереси. Думаю, що треба цьому покласти край і розглянути доцільність існування такої структури, як Нацрада, адже така її діяльність загрожує інформаційній безпеці країни. Вважаю, що такою сферою, як інформаційна в частині видачі ліцензій має опікуватися державний орган, то й же держкомітет. Прошу вважати мій виступ запитом до Голови Верховної Ради України та Президента України.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Білорус замість Александровської і Лещенко.

 

14:01:16

БІЛОРУС О.Г.

Шановні народні депутати, шановні громадяни України!

Більш як 800 громадян України Кагарлицького району  сіл Халчі, Воронівка, Зікрачі, Расавка звернулися до мене з проханням відновити справедливість в газифікації цих Богом забутих сіл, які розташовані в глибоких ярах і зимою засипані снігом, без можливості доставити паливо, і люди страждають від холоду.

За пропозицією моєю і згодою Міністерства фінансів був лист. Ці проекти газифікації були включені до того 800-мільйонного плану інвестиційних субвенцій. Але через те, що запропонував ці проекти народний а з опозиції, Кабінет Міністрів виключив ці села - і труба, підведена вже до села Халчі, лежить третій рік в полі, ржавіє в болоті. Це не є приклад державного підходу - це є приклад політичної дискримінації не лише народних депутатів, а і громадян України.

Я звернувся до Прем'єр-міністра з запитом і з повторним зверненням після отримання підписів громадян цих сіл. Відповіді до цього часу немає, хоча термін критичний вже давно пройшов. Якщо Прем'єр-міністр і віце-прем'єр вважають можливим не відповідати на запит Верховної Ради, тоді я буду змушений звертатися до Міжнародної комісії з прав людини і до Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

Шановні депутати, ми розглядали з вами два корінні питання про наповнення Державного бюджету. Я нещодавно відвідав Нідерланди - і там мені сказали, що щорічний прибуток Роттердамського порту складає більш як 40 мільярдів євро, а дохідна частина бюджету великої європейської держави України складає 10 мільярдів доларів і заморожена, здається, назавжди.

Треба Верховній Раді, яка єдина має контрольну функцію, за діями виконавчої влади розібратися чому дохідна частина бюджету України не рухається при таких переможних темпах зростання валового внутрішнього продукту. І тут є проблема приватизації. І буде ганьба для Верховної Ради, якщо ми дозволимо цю ганебну приватизацію в корисливих, особистих інтересах сім'ї одного з керівників держави Криворізького.....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Лещенко. Замість Шпака Шкіль.

 

14:04:35

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні народні депутати! Шановні виборці! Сьогодні я ще раз хочу зупинитися на питанні ганебного розподілу урядом України бюджетних коштів на виконання в регіонах інвестиційних проектів.

Відповідно до закону України про Державний бюджет України на 2004  рік, він здійснюється виключно на підставі пропозиції  народних депутатів України. У зв'язку з цим, я подав 21 жовтня минулого року до комітету Верховної Ради з питань  бюджету свої пропозиції по Чернігівській області щодо надання субвенцій з Державного бюджету місцевим на будівництво наступних 4 об'єктів: газифікація села Горобіївка Срібнянського  району, села Серединка Чернігівського, школа в Сокиринці Срібнянського і водозабезпечення міста Семенівки.

Довідавшись про те, що зазначені об'єкти не включаються, я змушений був подати депутатський запит до віце-прем'єр-міністра України Клюєва. У його відповіді від 6 квітня цього року йдеться про наступне, що якраз дійсно цим законом  передбачено 400 мільйонів гривень і розподіляється за пропозиціями депутатів, але, мовляв, надійшло пропозицій на мільярд 210  мільйонів.

У зв'язку з цим, я подав депутатський запит до першого  віце-прем'єр-міністра України Азарова, де сказав, що раз так, то мабуть вже при пропорційному принципі має бути врахована  не менше третини поданих пропозицій. Отримав відповідь, де він росказав  про все і на закінчення, що цим переліком видатки на назначені у зверненні  об'єкти не передбачені.

Аналогічно уряд прореагував і на пропозиції майже всіх моїх  товаришів по фракції Комуністичної  партії України.

Висновок. Буржуазний уряд Януковича  і цього разу використав бюджетні кошти для того, щоб віддячити народним депутатам України з більшості та деяким іншим, котрі активно і віддано підтримають його у здійсненні антинародної політики на користь  кримінально-олігархічних кланів. Таким чином підкріплюється їх дешевий авторитет тих, хто майже  завжди  голосує проти інтересів  своїх виборців. Ганьба такому урядові і ганьба таким народним депутатам.

Комуністи, незважаючи на ганебні дії чинної влади,  завжди стояли і  стоять і  будуть стояти на  захисті  інтернів трудящих. Нас ніхто, ніколи і нічим не зможе купити.

А простим виборцям я скажу наступне. Шановні мої виборці! У вас єдиний вихід, у трудящих, в цьому році на  президентських виборах обрати президентом кандидата-комуніста. Інші всі кандидатури будуть продовжувати  цю політику знущання над простим трудовим народом. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, замість Шпака Шкіль. Підготуватися замість Гуренка Родіонову.

 

14:07:40

ШКІЛЬ А.В.

Дякую. Шановні радіослухачі! Шановні колеги! шановний головуючий! Я хотів би , в першу чергу, наголосити на найболючішому, напевне, зараз питанні, поза як закінчується сесія, закінчуються вже пропозиції, які  планували внести  до бюджету поправок. В першу чергу, я маю на увазі  соціальне будівництво. Тобто практика, яка була запропонована, вона, в принципі, мені  виглядала достатньо вдалою. Народні депутати-мажоритарники чи пізніше було розподілено, що цього року всі народні депутати виходять з пропозиціями, наголошую, до Міністерства фінансів по розподілу коштів на капітальне будівництво, на соціальні витрати і на таке інше. Цього року вперше за всю історію  українського парламентаризму було  запропоновано хабара  народним депутатам. В чому полягав хабар? Якщо ви підтримуєте проект бюджету, ви отримуєте кошти на свої округи, якщо ви не підтримуєте. то відповідно коштів не отримаєте. І, на  превеликий жаль, коли тут виступав з цієї трибуни Азаров, він сказав неправду. Я не хочу вживати різні там  означення, слово "неправда". Він підтасував елементарно факти, він назвав, що я подав сьомого числа. Я хочу вам сказати, тут в мене лежить перелік документів, які були подані на узгодження і рекомендації, і народного депутата по 121-му виборчому округу, і фракції блоку Юлії Тимошенко, яка також включила в перелік своїх пропозицій об'єкти, розташовані у 121-му моєму виборчому окрузі.

І наголошу, що те що було зачитано про сьоме число, це були додатки, які в принципі ну врахували б, не врахували б, не це суттєво. Суттєво те, що 300 тис.грн. недоотримає Мостицький район, це мій виборчий округ. Це прикордонний район, це соромно, коли з Мостицького родовища газ йде в Польщу, забезпечує Польщу газом, а свій район забезпечити газом не може. Бо Азаров виділив ці кошти іншим народним депутатам на інші райони, абсолютно не зважаючи на те, що це справа не в народному депутаті, не в його політичній позиції, а справа в людях, в виборцях, які страждають від того, що якийсь там Азаров роздає на право і на ліво їхні кошти. Тому що ну хто формує бюджет? Що Азаров його формує, він тільки розподіляє. Формує бюджет працівники, люди які працюють своїм потом і кров'ю здобувають копійчину і з тієї копійчини, що забирається податок, щоб сформувати бюджет.

Тому, я ще раз наголошую, шановні мої виборці, те що ви недоотримуєте коштів на будівництво школи, в городку не буде добудова школа, не будуть добудовані реставровані школи в Самбірському районі, не отримують найбільше місто в Україні, яке не має очисних споруд, це Самбір також недоотримує кошти, тому що так захотів Микола Азаров. Ви знаєте, що в цього злочину є прізвище і ім'я, це прізвище Азаров, ім'я Микола. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Родіонов, підготуватись замість Матвєєва, Соломатіну.

 

14:10:54

РОДІОНОВ М.К.

Шановні радіослухачі, шановні народні депутати, сьогодні вже лунав заклик до громадян України від представника фракції комуністів Верховної Ради України, Голови Всеукраїнського союзу жінок-трудівниць "За майбутнє дітей України" Катерини Самойлик. Прийняти участь в акції протесту під гаслом "Влада, поверніть наших дітей з Іраку", яку планується провести 22 червня цього року об 11 годині на площі Незалежності в місті Києві. Я особисто як один з керівників Всеукраїнської громадської організації інтелігенція України за соціалізм, підтримую проведення цієї акції і також закликаю всіх громадян, незалежно від політичних поглядів, своєю участю у акції подати свій голос на захист найдорожчого, що є в Україні, на захист її дітей.

На жаль, сьогодні ми змушені констатувати, що дітей в Україні з кожним роком все менше і менше. І причина цього - це хибний шлях - шлях капіталізації України, який вона обрала майже 15 років тому назад. І майже 15 років крокує по могилам мертвих і по спинах ще живих, зводячи їх до могили.

Всі ці роки комуністи попереджали, що уникнути цих негативних наслідків не можна на шляху капіталізації. Єдиний вихід - це зміна нинііснуючого політичного курсу в розвитку України на шлях створення і утвердження в суспільстві соціальної справедливості, з яким комуністи не без підстав ототожнюють з соціалізмом, з повернення України на соціалістичний шлях розвитку України.

З такою програмою на наступних президентських виборах буде виступати, мабуть, і кандидат в Президенти України від лівих сил. Не виключено, що це буде представник комуністів.

Спрямованістю на побудову суспільства соціальної справедливості, на створення соціалістичного суспільства і відрізняється програма комуністів від програм інших політичних сил. Що станеться, якщо не змінити шлях розвитку України, тобто залишити її на капіталістичних рельсах, відповідь я би дав, перефразуючи відомі слова Салтикова-Щедріна з відомого твору "История одного города", и звучит она примерно так. "И будет ехать Украина в покойном тарантасе". Для тих, хто забув, що таке "покійний тарантас" нагадаю, що це катафалк. Відомо всім, що цей транспорт веде тільки на кладовище. І повірте нам, що комуністи дуже не хочуть, щоб народ України опинився з цієї причини от на цьому місці. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово має Соломатін. Підготуватися замість Тарана...

 

14:14:10

СОЛОМАТІН Ю.П.

Шановні колеги, шановні радіослухачі. 22 червня в сумну шістдесят третю річницю з дня вероломного нападу гітлерівської Німеччини на нашу Батьківщину СРСР, коли розпочалася Велика Вітчизняна війна, в Києві відбудеться за закликом Всеукраїнського союзу жінок-трудівниць "За майбутнє дітей України" політична акція за повернення наших військових з Іраку. Ми закликаємо кожну небайдужу людину прийняти в ній участь.

Батьківщина, Вітчизна - святі слова. Хто згадує зараз, що на бойових червоних прапорах, під котрими йшли наші діди і батьки, були начертані такі святі слова: "За нашу радянську Батьківщину". Хто згадує зараз, як наші батьки і діди, становлячись на коліна перед бойовим червоним прапором, присягалися на вірність соціалістичній Вітчизні. А яка зараз у нас Батьківщина і яка зараз у нас Вітчизна? Батьківщина - буржуазна, Вітчизна - капіталістична.

Тому, коли зараз дехто з пропрезидентських більшовиків чи з буржуазно-націоналістичної опозиції згадує у цій залі про Батьківщину і Вітчизну, він навмисно не проголошує, що він є палким прихильником буржуазної Батьківщини і захисником капіталістичної Вітчизни. Проголошую. Або є...

Тому я, Юрій Соломатін, радянська людина і радянський комуніст, проголошую: наш прапор був, є і залишиться назавжди червоним! Наша Батьківщина - радянська, наша Вітчизна - соціалістична! Закликаю кожну чесну трудящу людину перед червоним прапором всіх трудящих, перед ним і під ним, разом вийти у похід і перемогти буржуазну владу і капіталістичний устрій в Україні, усунути окупаційний режим, котрий здійснюється у нас п'ятою колоною світового капіталу! Хай відбудеться друге видання Великої Жовтневої Соціалістичної революції! А 22 червня, коли жінки закликають нас вийти у похід за визволення наших дітей, наших військових з Іраку, ми, чоловіки, маємо підтримати і маємо принести до їх колін і до їх рук, до їх сердець нашу велику перемогу! Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Таран, ви віддаєте виступ Стойку? Передаєте? Будь ласка, Таран. Підготуватися Миговичу.

 

14:17:28

ТАРАН В.В.

Віктор Терен, блоку Юлії Тимошенко.

Шановні колеги, шановні наші громадяни України! Сьогодні в Україні продовжує набирати обертів так звана бензинова криза. І причини тут називаються різні. Однією з причин є та, що Росія підняла ціни на сиру нафту. І тому виникає питання: якщо ми сьогодні говоримо про єдиний економічний простір, то чому ціни на бензин піднялися в Україні на 40 процентів в той час, як в Росії піднялися на п'ять відсотків, у Казахстані на сім, в Білорусі на 10. І це не зважаючи на те, що уряд Януковича уже щедрою рукою виділив 2,7 млн. гривень на розбудову так званого єдиного економічного простору. Але будьмо відвертими. Будьмо відвертими і скажемо, що справа тут далеко і не лише в Росії. Справа передусім є в нашому уряді. Бо виникає безліч питань, коли ми говоримо про  бензинову кризу в Україні, і говоримо, що витоки бензинової кризи ті ж самі, що і витоки так званої зернової кризи при цьому ж самому уряді Януковича, бо зернова криза була минулого року і боляче вдарила по Україні.

Бо виникає багато питань до уряду Януковича. Перше, чому до сьогоднішнього дня не заповнено нафтопровід "Одеса-Броди" каспійською нафтою, яка могла б бути стабілізуючим фактором на українському ринку нафтопродуктів.

Друге, чому українську структуру державну "Укрнафта" передано комерційним структурам, а раз так, то уряд не має реальних важелів наводити порядок на паливному ринку України?

Нарешті, чому на сьогоднішній день 90 відсотків українських нафтопереробних заводів, фактично, є філіями російських заводів? І так далі, і далі.  Тобто, бензинова криза при цій ситуації, при цьому уряді Януковича все одно мала б спалахнути і вона спалахнула. Рано чи пізно така ситуація би повторилася.  Але чому? Чому за бездіяльність і недалекоглядність уряду Януковича повинні передусім відповідати прості люди, особливо в цій економічній ситуації, яка дії сьогодні, адже уже ціни піднялися. Піднялися спонтанно. Відразу накручується ланцюгова реакція цін за бензином. І на сьогоднішній день ми маємо подорожчання овочів, подорожчання м'яса, подорожчання послуг і, звичайно, ціни ці ніколи не впадуть, будьмо відвертими.

І це в тій ситуації, коли пенсіонерам після провалу пенсійної реформи добавили всього по кілька гривень, це в тій ситуації, коли існують величезні заборгованості по зарплатам, і передусім у вотчині Януковича на Донеччині найбільші заборгованості по зарплатах. І так далі.

І тому наша фракція вимагає категорично відставки нинішнього уряду Януковича як уряду, який засвідчив свою повну бездіяльність і повну неспроможність адекватно реагувати на ті ситуації, які виникають в Україні. І з іншого боку ми категорично вимагаємо вжити цілий комплекс заходів по соціальному захисту найзлиденніших верств...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ну, враховуючи, що ми сьогодні дуже плідно попрацювали, я дозволю виступити всім, хто записався.  Будь ласка, Мигович, підготуватися Оржаховському

 

14:20:50

МИГОВИЧ І.І.

Дякую. Іван Мигович, фракція комуністів, Закарпаття.

Шановні співвітчизники, і сьогодні, і в попередні часи з цієї поважної трибуни мені неодноразово доводилося говорити про те нестерпне політичне і соціально-економічне становище, яке склалося в нашому регіоні.

Мені дуже боляче і прикро говорити про те, що колись унікальний і самобутній край, наймолодший в складі радянської, а потім і так званої незалежної України, сьогодні втрачає одна за одною ті позиції, які він здобув протягом десятиліть в соціалістичну добу.

З цієї трибуни, на жаль, Закарпаття, і особливо завдяки Мукачевому, стало синонімом "новоукраїнського Палермо", тобто зони, де процвітає корупція, політичне свавілля, моральний цинізм і брудні технології, які найбільш яскраво проявилися цього року у повторних виборах в Мукачевому. І справа, як щойно я сьогодні говорив, дійшла до того, що правляча в регіоні політична сила, так звана Соціал-демократична об'єднана партія, не гребує нічим, аби підпорядкувати моїх співвітчизників, працьовитих, мудрих, терпеливих, для служіння своїм вузькогруповим інтересам.

І вже, здавалось би, з цієї трибуни було сказано багато правдивих слів про те, що треба наводити порядок в цьому регіоні, і особливо 12 травня, коли слухалася інформація керівників правоохоронних органів щодо того, що коїться у Закарпатті, коли були прийняті відповідні рішення в гострі боротьбі. До речі, я хочу сказати: вони дуже схвально сприйняті громадськістю. І, шановний Адаме Івановичу, багато з них, особливо .......... подкарпатських русинів, підтримав Постанову Верховної Ради з розглянутого питання, в тому числі і про звільнення голови обласної державної адміністрації Різака із займаної посади. Але не проходить часу, а все залишається  по-старому.

Правляча влада висуває як аргумент те, що ніби в краї відбуваються позитивні зміни. Та які це позитивні зміни, коли аналіз неупереджений показує, що порівняно з 1990 роком основні засоби виробництва сьогодні становлять  в області тільки 19 відсотків. Виробництво промислової продукції - тільки 7 відсотків, сільського господарства - лише 25, інвестиції - 4,6 відсотка, обсяги підрядних робіт - 14 відсотків, роздрібний товарообіг - 14 і так далі. А я вже не кажу про соціальні проблеми. За рівнем безробіття, за рівнем.......

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Оржаховський. За ним Кармазін.

 

14:24:10

ОРЖАХОВСЬКИЙ А.В.

Анатолій Оржаховський, фракція комуністів. Шановні колеги, виборці! Дві останні неділі з парламентської трибуни не сходили три проблеми, ініційовані комуністами та соціалістами. Це необхідність виводу українського контингенту з Іраку, протиправної приватизації заводу "Криворіжсталь" та сумнозвісних урядових постанов 509 та 510.

Хочу висловитися з приводу зазначених постанов, адже вони мають визначати порядок надання субвенцій з Державного бюджету місцевим бюджетам на виконання  інвестиційних проектів та заходів по запобіганню аваріям. Прем'єр Янукович та його  команда дали чітко зрозуміти, що бюджет - це не закон для них, а засіб створення комфорту в забезпечення своїх політичних та економічних цілей. Зловживаючи владою, можновладці центрального виконавчого  органу проігнорували справедливий розподіл державних коштів для задоволення потреб населення регіонів. 800 мільйонів гривень отримали депутати від більшості. Ізгоями стали виборці, в тім числі і Херсонщини, депутати-мажоритарники від опозиції лівих партій. Внаслідок протиправних дій чиновників найвищого рівня вдруге за останній рік Херсонщина опинилася за межами державної підтримки. Вперше це було, коли Президент та уряд не побажали побачити реалії  2003 року в АПК регіону і нині, коли залишили Таврійський край поза фінансовою увагою.

Внаслідок такого дійства поділу депутатів та округів на своїх та чужих, райони Каланчацький, Олександрівський, Горностаївський, Чаплинський та інші не отримали жодної  копійки. Мабуть у Києві  невідомо, що там живуть теж люди, і їм треба жити, пити і у теплі жити. Отже, шановні земляки, і надалі тектимуть криши у будинках мешканців селища Брилівка, буде  відсутня вода у Новокиївці, у селищах Велика Олександрівка, Горностаївка, не вестиметься газифікація, ремонт гуртожитку Борисласького педучилища, мінімальними будуть  кошти на будівництві  онкодиспансера.

Оцінюючи дії влади, очевидне призначення лідера Партії  регіонів, зміцнити свою політичну силу, знесилити інші, збудувати   заможне життя одним регіонам за рахунок інших.  А як же бути, Вікторе Федоровичу, з порядністю, словом державного службовця, що теж по поняттям? Адже об'єкти, котрі я пропонував фінансувати, погоджувалися з органами  місцевої влади, вами  підтверджені письмово про  наміри здійснити їх фінансування.

Перебуваючи у районах області, довелося чути обурення людей. Вони вимагають відмінити квітневі постанови, справедливо  розподілити інвестиційні кошти. У противному разі громадяни України мають знати, що за існуючу систему влади, стару команду на виборах Президента не можна голосувати, бо сміятиметься весь світ, а мешканці Херсонщини в очах прем'єрів, президентів і далі залишатимуться тьмутаракан'ю. Не підтримавши пропозиції виборців, депутатів від Херсонщини, уряд мабуть хоче, щоб ветерани повернулися в часи водяних...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Кармазін. Підготуватися Стойку.

 

14:27:28

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати! Шановні виборці України! Я звертаюся до вас з приводу того, що 25 травня 2004 року у передачі "Вісті" о 21-ій годині на каналі УТ-1 висвітлювався розгляд в апеляційному суді міста Києва цивільної справи про закриття газети "Сільські вісті". При цьому було допущено розповсюдження інформації такого змісту: "У суді, передусім, дали виступити  народним депутатам. З дорученням від редакцій прийшли   Юрій Кармазін, Валентина Семенюк та Іван Бокий, а також Костянтин Ситник. Всіх перевершив Кармазін, він зробив сенсаційну заяву про те, що необхідно здійснювати  генетичну експертизу, мовляв, її відсутність його, як українця, ображає". Вищевказане повідомлення здійснене з брутальним перекрученням змісту мого виступу.

У виступі в апеляційному суді на захист газети "Сільські вісті", яку ми не дамо нікому закрити, засуджуючи фактор спалювання міжнаціональної ворожнечі, я заперечив існування антисемітизму в Україні, пишався тим, що в Україні на відміну від інших країн не проводять генетичну експертизу і за зміст мого виступу чітко для всіх присутніх в залі, понад 150 осіб було очевидно, що я ображався тим, що громадяни України можуть бути піддані такій експертизі за кордоном. Мій виступ фіксувався технічними засобами.

Вважаю, що посилання на мій виступ з перекрученням його змісту для мене і моїх виборців є вкрай образливим. Також вважаю абсолютно безвідповідальним з боку посадових осіб телекомпанії, так званої Національної, у розповсюдженні цієї та подібної інформації без попередньої перевірки, що є спробою компрометації голови Партії захисників вітчизни і розцінюю вищенаведене висвітлення мого виступу таким, що не відповідає дійсності, як умисну спробу розпалити ворожнечу між братніми народами, підірвати авторитет публічного політичного діяча, принизити, зганьбити мою честь і гідність. Взагалі, після того, як я ознайомився з тим, що робить УТ-1, то по цьому висвітленню, по “Сільським вістям”, то в мене враження, що це є не головний український, а головний ізраїльський телеканал.

З легкої руки УТ-1 і також громадянина Ізраїлю Рабіновича, який подібні нісенітниці ніс і в ефірі "5 каналу", нашого посла нашої держави України в Ізраїлі викликав пан Натан Щяранський, другорядний міністр у справах Єрусалима і т.д. Мовчить наш український МЗС, чи може він на службі вже  Ізраїлю? Я не знаю, я думаю, що брудна брехня буде всім зрозуміла.

Я звертаюсь до керівництва Верховної Ради сьогодні ще з іншого питання. Коли накінець на моє звернення від 8 квітня буде ліквідовано незаконне припинення фінансування незаконного секретаріату так званої більшості? Міліардери отримують за кошти громадян України ще сьогодні свій апарат, техніку, транспорт...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Стойко.

 

14:30:46

СТОЙКО І.М.

Іван Стойко, Народний рух України, фракція Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні колеги - депутати, шановні радіослухачі! В неділю ми будемо відзначати свято журналіста, із чим я хочу щиро привітати всю українську журналістику. Але чи все добре у нас із свободою слова? Звичайно, що ні.

Українська влада, на чолі з Президентом, входять у першу світову п'ятірку узурпаторів вільного слова. Темники, які вже розуміють без перекладу на всій планеті, стали звичним явищем у нашій державі. Цензура й контроль влади над засобами масової інформації навчили українців читати між рядками, як це було до горбачовської перебудови.

На жаль, чиновники сьогодні заправляють журналістикою. Прогресують утиски, побиття й убивства журналістів. Згадаймо події навколо "Сільських вістей", "України молодої", Інтернет видання "Українська правда", радіо "Континент", радіо "Свобода", ряд видань у Криму, Одесі, Миколаєві, Львові та інших областях України, котрі зазнають утисків.

Тому зараз хочу висловити свою підтримку сміливим журналістам у боротьбі за правду й свободу слова. Не піддавайтеся на тиск нинішньої влади, будьте справжніми виразниками волі народу, його духовної свободи. Адже саме ви повинні бути джерелом правди, чесності та відданості державним інтересам. Рівняйтеся на невинноубієнних Чорновола, Гонгадзе, Александрова. Не втрачайте совісті, не продавайтеся, особливо зараз, перед виборами Президента, а викривайте брехню, бруд, корупцію та свавілля. Бо хіба можна спокійно спостерігати за тим, що наробив режим Кучми за 10 років? Хіба можна спокійно дивитися на розорені села, на мільйони безробітних, мільйони завчасно померлих і вимушено розкиданих по світу, на найнижчі зарплати й пенсії у Європі? І це велика руїна, створена кучмізмом у той час, коли не було ані стихійного лиха, ані війни.

Як політики, так і журналісти ми не маємо права стояти осторонь усіх цих негараздів в час, коли шаленими темпами приходить наступ на свободу слова, коли прислужники режиму намагаються знищити незалежні видання, про які було сказано вище. Володарі пера повинні виконати свій священний обов'язок, донести до народу правду і тільки правду. Це буде справді героїзм. Тоді в країні буде менше корчинських, а зростатиме більше таких, яким був Гія Гонгадзе.

То ж зичу вам, шановні журналісти, непохитності, віри у позитивні зміни, віри у найкраще майбутнє України. Впевнений, що останнє щире і правдиве слово буде за вами. Тримайтеся, не здавайтеся. А перемога уже буде скоро. Щасти вам, шановне журналістське братство! Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Порушуючи Регламент, ми дали можливість виступити всім тим, хто був записаний. Більше такого не робитимемо.

Довідково я хотів би вас проінформувати, бо ми завершуємо засідання, що восьмого червня о 10 годині відбудеться пленарне засідання з Днем уряду України, на якому будуть розглянуті питання про дотримання законодавства щодо розвитку науково-технічного потенціалу та інноваційної діяльності в Україні і питання про стан та формування цін та тарифів у житлово-комунальній сфері. З 15 години розпочнуться парламентські слухання "Про збереження та цільове використання об'єктів соціально-культурного призначення у процесі зміни форм і власності суб'єктів господарювання, що їх утримують". Дев'ятого червня о 14 годині відбудуться парламентські слухання "Становище жінок в Україні. Реалії та перспективи". Десятого та одинадцятого червня народні депутати працюють у комітетах, фракціях і групах. Наступне чергове пленарне засідання Верховної Ради України розпочнеться о 10 годині 15 червня. На цьому ранкове засідання Верховної Ради оголошується закритим.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку