ЗАСІДАННЯ  П’ЯТДЕСЯТ   П’ЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

1   червня   2004 року, 10.00 година

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради

України МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради! Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Увімкніть, будь ласка, систему "Рада", реєструємося.

10:01:53

Зареєструвалося -410

Зареєструвалося 410 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради оголошую відкритим.

Шановні колеги, сьогодні день народження народних депутатів - Лукашука Олега Григоровича, Цехмістренка Віталія Григоровича і Чорновола Тараса В'ячеславовича, якому сьогодні перших сорок років. Давайте привітаємо наших колег і побажаємо їм ще не один рік чути такі оголошення із сесійної зали.

Шановні колеги, нам потрібно розглянути питання про складання присяги народного депутата. 28 травня 2004 року Центральна виборча комісія зареєструвала народним депутатом України Фікса Єфіма Зісєвича, обраного 31 березня 2002 року у багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі від Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

Відповідно до статті 79 Конституції України, перед вступом на посаду народного депутата України, народні депутати складають присягу перед Верховною Радою України.

Я запрошую до складання присяги на трибуну народного депутата України Фікса Єфима Зісєвича. Будь ласка!

 

ФІКС Є.З.

Присягаю на вірність Україні! Зобов'язуюсь усіма своїми діями боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо вітчизни і добробут українського народу. Присягаю додержуватись Конституції України та законів України, виконувати свої обов'язки в інтересах усіх співвітчизників. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.Вітаємо нашого новообраного колегою вступом на посаду народного депутата України.

Послухайте, будь ласка, оголошення. Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України інформую. Про входження народного депутата України Фікса Єфима Зісєвича до складу депутатської фракції Соціал-демократичної партії України(об'єднано)".

Ще одна заява Головуючому на засіданні. "Заявляю про свій вихід зі складу депутатської групи "Центр". Прошу мою заяву оголосити на засіданні Верховної Ради. Народний депутат України Добкін".

Шановні народні депутати! Перелік питань у вас є до розгляду. Сьогодні ми, відповідно до Постанови Верховної Ради України від 12 травня передбачено заслухати на засіданні Верховної Ради України 1 червня 2004 року інформацію Генерального прокурора України, міністра Внутрішніх Справ України та Голови Служби Безпеки України "Про результати розслідування обставин, що мали місце під час виборів міського голови міста Мукачева Закарпатської області, а також інформацію голови робочої групи  Верховної Ради України Зінченка про результати її роботи.

Ще раз, питання оголошено. Після заслуховування питання.

Шановні колеги, ще раз нагадую: ми сьогодні розглядаємо це питання відповідно до постанови Верховної Ради. Відповідно до постанови Верховної Ради. Пропонується запропонувати такий регламент...

(Ш у м   у   з а л і)

Я ще раз повторюю, питання оголошено.

Доповідачем від Генеральної прокуратури, від Міністерства внутрішніх справ, від Служби безпеки України і Зінченку дати по 5 хвилин.

(Ш у м   у   з а л і)

Не давайте!

По п'ять  хвилин... По п'ять хвилин відповіді на запитання. Відповідно до постанови... Відповідно... відповідно до...

(Ш у м   у   з а л і)

Я ще раз повторюю: регламент було узгоджено 26 травня на засіданні Погоджувальної ради.

(Ш у м   у   з а л і)

Сядьте, будь ласка. Якщо ви не хочете слухати...

(Ш у м   у   з а л і)

І я знаю, і я знаю.

Будь ласка, подивіться, коли Головуючий може оголосити перерву.

(Ш у м   у   з а л і)

Головуючий може зробити, а може і не оголосити перерву - це перше.

А друге... Початок питання...

(Ш у м   у   з а л і)

Бо я знаю, що там написано...

Так, будь ласка, 3 хвилини з процедури. Запишіться.

будь ласка, висвітліть. Лебедівський. Підготуватися Лещенку.

 

10:08:48

ЛЕБЕДІВСЬКИЙ В.А.

Прошу передати слово Роману Зваричу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Зварича, будь ласка.

 

10:08:55

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Адаме Івановичу, по-перше, вами не було розпочато розгляд цього питання, і ви навіть дивилися в сесійний зал, що діялося, так що не треба лукавити. Це, по-перше.

По-друге, відповідно до рішення Погоджувальної ради мають виступити перед сесійним залом Верховної Ради України конкретні посадові особи. Я цих конкретних посадових осіб, які перелічені в постанові, відповідно до якої ми маємо провести це питання, їх я не бачу.  Тому я би просив все ж таки, щоб ви оголосили перерву, щоб ми могли з'ясувати ці обставини, для того щоб Верховна Рада України могла працювати в правовому полі. Зробіть це, будь ласка, щоб ми не порушували Регламенту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Лещенко. Підготуватися...

 

10:09:49

ЛЕЩЕНКО В.О.

Прошу передати слово керівнику фракції Петру Миколайовичу Симоненку.

 

10:09:54

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановні радіослухачі, фракція комуністів щиро, сердечно вітає вас із сьогоднішнім святом - Днем захисту дітей, - і маємо надію, що і Верховна Рада буде послідовно відстоювати інтереси майбутніх громадян нашої України.

Тому фракція комуністів пропонує терміново розглянути проект 2333. Це йде мова про дітей-сиріт, які позбавлені батьківського піклування. Ця проблема кілька років вже стоїть перед Верховною Радою.

І друге. Фракція комуністів наполягає на тому, щоб в таємному  режимі було проголосовано питання щодо відкликання нашого військового  контингенту з Іраку. Терміново поставити і проголосувати не тільки включення і розглянути за змістом питання  щодо заборони приватизації "Криворіжсталі".

І третє. Фракція категорично наполягає на тому, щоб було призупинено виконання постанови Кабінету  Міністрів 509, 510, яким розділили народних депутатів на білих і чорних і таким чином...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Шибко.

 

10:11:03

ШИБКО В.Я.

Прошу передати слово Морозу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Мороза.

 

10:11:10

МОРОЗ О.О.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні колеги! Наша фракція робила виїзне засідання минулої п'ятниці на "Криворіжсталі", і ми одержали ще додаткові аргументи, які дають підстави наполягати на  включення до порядку дня питання двох постанов, вірніше кількох законопроектів: постанови про призупинення приватизації Криворіжського комбінату "Криворіжсталь" і інформацію Кабінету  Міністрів про  управління  державними частками майна. Обов'язково треба це зробити.

Друге. Сьогодні гостре питання - бензин. Ми зареєстрували проект закону 5570 і треба його розглянути обов'язково, якщо ми хочемо допомогти чимось людям. А також оскільки ми на Погоджувальній раді передбачали, що будуть відповідні посадовці доповідати по  Мукачеву, треба забезпечити, щоб вони були на засіданні при розгляді цього питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. На вимогу двох фракцій - Соціалістичної партії і "Нашої України" - оголошується перерва на 30 хвилин.

В  10.32 ми... в 10.42 ми проводимо.

 

 

 

 

 

 

ПІСЛЯ   ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто від фракцій? Будь ласка, Соболєв.

 

10:41:38

СОБОЛЄВ С.В.

Вже  півтора місяця минуло від дня позачергових виборів  міського голови міста Мукачеве. Вже сьогодні оприлюднені численні факти грубої та цинічної фальсифікації результатів голосування та пряма причетність до скоєння злочинів з боку окремих посадових осіб держави. Закарпаття перетворено  в одну суцільну кримінальну зону. Вся Україна і весь світ на власні очі  переконалися, що режим, який сьогодні склався в Україні, не має нічого спільного з демократією, а особи, які узурпували владу,  прагнуть встановлення авторитаризму. Корумпована міліція, беззаконня, панування криміналітету стали  основною візитною карткою  мукачівських виборів. У своєму цинізмі влада перейшла межу дозволеного.  Демократичні декорації влади. За ними весь світ побачив оскал диктатури. Адже не можна називати демократичним суспільство,   в якому не дослухуються до думки єдиного законодавчого органу щодо звільнення осіб причетних до мукачівських подій.

Саме тому сп’яніле від безкарності керівництво МВС вже відкрито  заявляє про те, що міліція буде використовуватися на майбутніх президентських виборах, як  озброєна сила влади. Що можна говорити про Прем'єр-міністра, який дозволяє собі подібного роду висловлювання? Тривогу викликає спроба розіграти мукачівську карту у новій грі. Мова йде про  заяву нелегітимного міського голови-самозванця Ернста Нусера з мотивацією своєї відставки погрозами на його адресу. Знайомий почерк провокації. В угоду політичним авантюрам певні політичні сили готові принести  життя людини, як це  вже було з вбивством заступника голови облдержадміністрації Івано-Франківської області Миколи Шкрібляка. Ми застерігаємо замовників провокації та їхніх покровителів про неминучу відповідальність за сплановану провокацію та її наслідки.

Велику стурбованість, зокрема, викликає цинічна бездіяльність Генеральної прокуратури. Маючи у своєму розпорядженні численні докази про скоєння злочинів та про пряму причетність до цих злочинів конкретних посадових осіб, Генеральна прокуратура відмовляється в порушенні кримінальних справ по фактах, натомість проводивши досудове слідство по факту хуліганства.

У стінах Верховної Ради публічно й документально викладено всі абсолютно докази фальсифікації виборчої документації. Генеральна прокуратура нічого не робить.

Фракція "Наша Україна" вбачає в такій кричущій бездіяльності Генпрокурора України ознаки злочину. Васильєв вперто та цинічно відмовляється виконувати законом покладені на нього обов'язки. Вже сьогодні стало зрозуміло, що і призначенням Васильєва на посаду Генерального прокурора України влада мала на меті остаточно укріпитися у своїй безкарності.

Тому фракція "Наша Україна" вимагає негайної відставки Васильєва з посади Генерального прокурора України. А також виступу тут перших осіб міністерств і відомств та уповноваженої з прав людини пані Карпочової. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, я ще раз наголошую, що ми з вами 12 травня прийняли Постанову "Про інформацію Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України, Голови Служби безпеки України про хід розслідування обставин, що мали місце під час вибрів міського голови міста Мукачево Закарпатської області". У цій Постанові 7 пункт говорить: "Заслухати на засіданні Верховної Ради України 1 червня 2004 року інформацію Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України, Голови Служби безпеки України про результати розслідування обставин, що мали місце під час виборів міського голови міста Мукачево Закарпатської області, а також інформацію голови Робочої групи Верховної Ради України Зінченка про результати їїроботи".

Ми відповідно до Постанови, ще раз наголошую, до Постанови Верховної Ради України на позачерговому засіданні Погоджувальної ради 26 травня розглядали це питання, розглядали це питання і на вимогу ряду фракцій, у першу чергу фракції "Наша Україна" дійшли висновку,  більшість із Погоджувальної ради погодилася із тим, що саме сьогодні 1 червня заслухати таку інформацію, хоча були думки і про те, що можливо нічого нового ми не почуємо, бо буквально нещодавно ми слухали інформацію. Але Погоджувальна рада дійшла більшістю голосів висновку про те, щоб сьогодні ми першим слухали це питання. Воно сьогодні... Будь ласка, не керуйте Верховною Радою Матвієнко. Сьогодні  ми з вами поставили це питання. Якщо у когось є інші пропозиції, вони будуть поставлені на голосування, бо рішення Верховної Ради ніхто не може відмінити. Немає тут ні Карпачової, ні Матвієнка, ні інших. Тут чітко перераховані, ще раз наголошую... Не піднімайтесь, будь ласка, я кажу немає прізвища Карпачової, Матвієнка у постанові. І я  наголошую, що ми керуємось постановою Верховної Ради, кого сьогодні заслухати. Перелік осіб є. Якщо у народних депутатів немає бажання слухати не перших осіб, а тут у нас є, ось наприклад, міністр, міністра внутрішніх справ України, виконуючий обов'язки міністра, вірніше, Жук звернувся, що повідомляємо, що у даний час міністр внутрішніх справ  України проходить диспансерізацію, тому на пленарному засіданні з інформацією про результати розслідування обставин, що мали місце під час виборів міського голови міста Мукачева Закарпатської області виступить перший заступник міністра  у зв’язках з Верховною Радою України Корнієнко Михайло Васильович.

Була у мене розмова перед тим зранку із  Генеральним прокурором. Він проінформував, що у силу зайнятості інформацію нам зробить заступник Генерального прокурора, який відповідає за проведення цього слідства.

Тому, шановні колеги, у нас з вами є два варіанти, або ми зараз будемо слухати питання, або якщо ми його не слухаємо, то треба нам рішення Верховної Ради про те, щоб перенести слухання цього питання. Ось, будь ласка, прошу запишіться, обміняємось.

 Будь ласка, висвітліть три хвилини. Драч, за ним - Цибенко.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Зваричу мікрофон. Зваричу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Зварича.

 

10:48:36

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Адаме Івановичу. Шановний Адаме Івановичу, я привертаю вашу увагу до такої обставини. Закон про уповноваженого Верховної Ради України з питань прав людини дуже чітко встановлює, що не потрібно включати виступ уповноваженого в порядок денний у випадку, якщо уповноважений вважає, що є підстави говорити про певний склад злочину і про це повідомити депутатський корпус. Наскільки мені відомо, уповноважений Верховної Ради якраз таку інформацію має. Тому мені видається, що ми якраз не маємо жодних правових підстав не заслухати уповноваженого з цього питання. Тому я би дуже просив, щоб ми все ж таки діяли відповідно до правового поля і щоб все ж таки без того, щоб включати в порядок денний, дати можливість уповноваженому...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Цибенко. За ним Колісник.

 

10:49:50

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі, Адаме Івановичу. Шановні колеги, фракція комуністів Цибенко. Я вважаю, що у нас є всі підстави, зважаючи і на постанову Верховної Ради України і на розвиток ситуація, яка розвивається досить стрімко, все-таки сьогодні розглянути це питання, прийняти відповідне рішення і рухатися далі. Оскільки таке враження, що когось більше цікавить не стільки результат, скільки сам процес. У нас надзвичайно багато невідкладних питань, які треба розглядати і прийняти по ним рішення. Зокрема нам треба приймати рішення по виводу наших військ із Іраку, нізащо знаходяться там наші хлопці. Треба приймати рішення щодо ситуації навкруги приватизації Криворізького гірничо-збагачувального комбінату. Тобто, фракція наполягає на тому, що, як це передбачено порядком денним на сьогодні, розглянути це питання в тих межах, як передбачено, прийняти рішення і рухатись далі по шляху вирішення невідкладних проблем, які є в інтересах народу України. Дякую!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.Будь ласка, Колісник.

 

10:50:56

КОЛІСНИК М.Д.Прошу надати слово народному депутату Бандурко Олександру Марковичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Бандурко.

 

10:51:05

БАНДУРКА О.М.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні народні депутати України! Депутатська група "Демократичні ініціативи", "Народовладдя" наполягає на тому, щоб працювати за розпорядком дня. І зараз заслухати інформацію Генеральної прокуратури, Міністерства Внутрішніх Справ, Голови Служби Безпеки та Зінченка. І рухатись далі за розпорядком дня, прийнявши відповідне рішення. Дякую!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.Дякую. Будь ласка, репліка Матвієнка.

 

10:51:38

МАТВІЄНКО А.С.

Українська Республіканська Партія "Собор", блок Юлії Тимошенко. Адаме Івановичу, я думаю, що відсутність сьогодні перших керівників, це показник того, як ставляться сьогодні силові структури і їх перші особи до Верховної Ради. І це вже не вперше. Але я взяв репліку з приводу того, я просив вас і звертаюсь сьогодні до всіх депутатів, Інститут уповноважених з прав людини підзвітний і Верховній Раді. Ми розглядаємо питання порушення прав людини по Мукачево, я взагалі не бачу логіки, Адаме Івановичу, сумніватись в тому, що коли просить цей інститут дати нам інформацію, заборонити цю інформацію зробити. Це алогічно. Верховна Рада не може демонструвати такої неповаги.

Тому, Адаме Івановичу, не треба ніяких рішень. Я прошу, включити 5 хвилин Карпачову для того, щоб вона дала інформацію з приводу прав людини по Мукачевому. І не обговорювати цю проблему, я думаю, що всі депутати підтримують. Дякую!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.Дякую. Я звертаюсь до всіх народних депутатів, підтримати цю пропозицію. Ще раз наголошую, якби ми з вами слухали питання без постанови Верховної Ради, це інша річ. Ми могли б з вами і не голосуючи у сесійній Раді, визначатись тим чи іншим положенням. Оскільки в постанові в нас чітко записано чотири посадові особи, яких ми маємо заслухати, то вище тої, хто приймав таке рішення, а таку постанову приймала сесія Верховної Ради, може внести в неї зміни.  І я ще раз кажу, я поставлю на голосування вашу пропозицію. Якщо буде воля Верховної Ради заслухати ще і Карпачову на зміну постанови від 12 травня, ми заслухаємо і уповноваженого з прав людини. Я тут не бачу нічого такого, що не передбачено нашими законами.  Але ще раз наголошую: Головуючий не може вирішити цього питання. Обговорення у нас сьогодні немає також. Сьогодні є тільки чотири інформації. По п'ять хвилин інформації, по п'ять хвилин відповіді на запитання.

Тому на вимогу частини народних депутатів я ставлю на голосування пропозицію: хто за те, щоб крім перерахованих у нашій постанові, у постанові від 12 травня про інформацію генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, голови Служби безпеки про хід розслідування обставин, що мали місце під час виборів міського голови міста Мукачева добавити, що заслухати сьогодні ще інформацію, крім зазначених осіб, уповноваженої Верховної Ради з прав людини Карпачової.

Прошу голосувати.

 

10:54:46

За-232

Таким чином, ми внесли з вами зміну до постанови. Ми будемо слухати відповідну інформацію.  Будь ласка, по фракціях.

 Наша Україна" - 97, "Регіони України" - 0, Фракція комуністів - 58, СДПУ(о)  - 0, "Трудова Україна" - 0, "Демініціативи" і "Народовладдя" - 1, СПУ - 20, Блок Тимошенко - 19, "Центр" - 15, "Союз" - 0, НДП і промисловців та підприємців - 12 , Аграрна партія - 2, Позафракційні - 8.

Таким чином, шановні колеги, будьте уважні: у зв'язку з тим, що ми змінили з вами постанову, ми будемо слухати кожного, але замість 45 хвилин, які ми відводили, тоді вже буде 55 хвилин, тому що ми ще додамо 5 хвилин на інформації, на відповіді, інформацію Карпачової. Таким чином, кожен з доповідачів буде мати 5 хвилин на виступ і 5 хвилин на запитання.

Будь ласка, я запрошую для інформації заступника Генерального прокурора України Оголомшу Миколу Якимовича, Ярославовича. Будь ласка.

 

ОГОЛОМША М.Я.

Шановний головуючий, шановні народні депутати. З дня надання вам останньої інформації минуло три тижні. За цей час зроблено чимало для з'ясування обставин вчинення злочинів, які скоєні під час виборів у місті Мукачевому. Зокрема, направлено до суду кримінальну справу відносно чотирьох осіб, які вчинили хуліганські дії на виборчій дільниці номер один. Закінчено розслідування кримінальної справи за фактом хуліганських подій на виборчій дільниці номер три, під час яких було завдано тілесних пошкоджень народному депутату України Поліщуку. Обвинуваченого ознайомлено з матеріалами кримінальної справи.

Що стосується кримінальної справи по факту викрадення виборчих документів та інших порушень, то у справі на даний час проведено понад дві тисячі слідчих дій, допитано одна тисяча 28 осіб, у тому числі повторно, призначено 12 судових експертиз, вилучено 959 документів, у тому числі протоколи дільничних комісій, направлено 12 запитів про надання слідству необхідної інформації, дано дев'ять доручень органам дізнання для проведення оперативно-розшукових заходів. Дякуючи і народним депутатам, використано видані ними відеокасети, проведено численні огляди документів та відеоматеріалів, з яких виготовлено 731 фотографію, що посприяло встановленню ряду осіб, причетних до правопорушень. Відтворено обстановку та обставини подій, розглянуто 118 звернень народних депутатів України. З метою з'ясування обставин, викладених в заявах і зверненнях народних депутатів, слідством допитано 44 народних депутати, а 15 на даний час так і не з'явилися, що негативно впливає на оперативність розслідування  кримінальної справи. Допитані деякі народні депутати вказують на порушення під час виборів. Разом з тим,  частина народних депутатів та допитані члени дільничних територіальних виборчих комісій, інші свідки заперечують такі випадки, що не дає можливості на сьогодні прийняти рішення по справі в цій частині і слідство  вимушено вживати додаткових заходів для з'ясування об'єктивних обставин. Деякі народні депутати вказують про наявність у них понад 30 оригіналів протоколів дільничних виборчих комісій, які свідчать про перемогу Балоги, з яких народним депутатом Іванчо видано лише 8 і, не зважаючи на неодноразові вимоги решти оригіналів цих протоколів слідству не надано. Під час перевірки  свідчень  народного депутата України Зварича про виправлення в протоколі  виборчої комісії номер 10 на користь кандидати Нусера додатково допитані члени територіальної виборчої комісії такий факт заперечують. На даний час приймаються заходи до усунення  суперечностей, встановлення міжнародного наглядача, який зі слів Зварича міг би підтвердити обставини порушення  закону. По справі  призначено почеркознавчі експертизи щодо встановлення дня дійсності підписів членів виборчих дільниць на примірниках протоколів виданих народним депутатом Іванчо та свідками під час допитів. В розпорядження експертів надано понад  750 експериментальних і вільних взірців підписів. Закінчення проведення почеркознавчих експертиз очікується десь протягом червня, якщо експерти не потребують ще додаткових взірців. Стосовно рекомендації, що міститься в постанові Верховної Ради щодо протестування Генеральною прокуратурою України рішення виборчої комісії хочу зауважити, що статтею 48 закону України про вибори депутатів місцевих рад сільських, селищних, міських голів передбачено лише судовий порядок оскарження таких рішень. Статтею 20  закону України про прокуратуру прокурору не надано право внесення протесту на рішення виборчих комісій. Крім цього, в поданні групи народних депутатів України до Конституційного Суду щодо неконституційності постанови Верховної Ради в зв'язку з подіями в Мукачеві також йдеться про те, що прокуратура не вправі вносити протест на рішення виборчої комісії, тому на даний час приймати таке  рішення з огляду на сказане прокуратура може лише після того, як буде винесено  вердикт  Конституційного Суду. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка,  запишіться на запитання. Висвітіть, будь ласка. 5 хвилин.   Бондаренко, підготуватися Родіонову.

 

11:00:55

БОНДАРЕНКО В.Д.

Прошу  передати слово Балозі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Балоги.

 

11:01:04

БАЛОГА В.І.

Шановний виступаючий! Ви говорите про те, що вам  надали вісім протоколів. Я до сьогодні не чую, які результати  експертизи по цих протоколах. В той же час ви маєте відеозапис по четвертій дільниці, де глава дільничної комісії оголошує про результати виборів, де Балога переміг з великою перевагою. У той же час голова дільничної комісії надає на засіданні суду зовсім другі дані. І ви також про це маєте записи. Я хочу почути від вас, яка буде реакція хоча б по  четвертій дільниці, де явно видно фальсифікацію виборів по виборах міського голови?

 

ОГОЛОМША М.Я. Шановний Вікторе Івановичу! Я хочу вам сказати, що процес дослідження документів, це не оціночний слідчого і того, хто видає документ.  Для цього потрібно, зрозуміло, провести цілий ряд об'єктивних заходів, які дадуть підстави  цей документ залучити у якості речового доказу. Це дослідження судових експертиз. І слідством зараз просто вживаються всі процедурні моменти до того, щоб підтвердити об'єктивність, і буде  прийматися рішення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола Ярославович, почекайте.

Шановні колеги! Володимир Філенко! Шановні колеги!  Ви задаєте запитання, хочете почути відповіді. Якщо ви незадоволені відповідями, ви  зробите відповідні висновки. Бо  якщо буде дискусія, то інші не зададуть запитань. Не треба ж так. будь ласка.

Не вдоволені відповіддю - скажете, що відповідь вас не вдовольнила.

Будь ласка, Родіонов, за ним Бандурка.

 

11:03:07

РОДІОНОВ М.К.

Родіонов, фракція комуністів.

Шановний доповідач, ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола Ярославович, ви слухайте запитання з мікрофона.

 

РОДІОНОВ М.К. Шановний доповідач, своєю доповіддю ви підтвердили, що виборчий процес в Україні безповоротно став на кримінальний шлях. Скажіть, будь ласка, як ви бачите вихід із цього становища, незалежно хто став переможцем?

 

ОГОЛОМША М.Я. Я вважаю, що слідчі органи не вирішують таких питань. Але, на мій погляд, потрібно вирішити питання щодо оскарження законного й правильного таких рішень. Тому що ухвала або постанова суду з такого приводу являється остаточною й оскарженню не підлягає. І прокурор позбавлений можливості впливати на такі процес.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Бандурка. Підготуватися Грязєву.

 

11:04:08

БАНДУРКА О.М.

Шановний доповідач, чи вважаєте ви що міліція повинна охороняти бюлетені безпосередньо? Якщо так, то яким нормативним документом вона має управлятися тут: чи договором, чи дорученням Центральної виборчої комісії, чи місцевої, чи якогось іншого нормативного акту? Які правові підстави міліція має для втручання в роботу виборчої комісії, охороняючи, беручи на себе відповідальність за збереження бюлетенів? Будь ласка.

 

ОГОЛОМША М.Я.  Якщо розглядати це питання з точки зору закону, то зрозуміло, що не потрібно ніяких підстав, вірніше не потрібно ніякої охорони. Але це не врегульовано законом. Якщо йдеться про демократичні, нормальні, правові у правовому аспекті вибори. А коли є якась екстремальна ситуація, то рішення приймається відповідною виборчою комісією і органом виконавчої влади.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Грязєв.

 

11:05:16

ГРЯЗЄВ А.Д.

Прошу передать слово Рудьковському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Рудьковського.

 

11:05:23

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Рудьковський, Соціалістична партія України.

Шановний доповідачу, скажіть, будь ласка, зрозуміло, що побиття народних депутатів - це ганьба проти якої потрібно  знаходити якісь методи протидії, Фальсифікація виборів і протистояння  на рівні не голосування - це  теж неприпустимі речі. Ми йдемо зараз до президентських виборів. Скажіть, будь ласка, які потрібні повноваження прокуратурі для того, щоб вона мала нагляд, щоб таке не повторювалося у нас на президентських виборах? Скажіть, будь ласка, що потрібно змінити у законодавстві, щоб слідуючі президентські вибори пройшли демократично, чесно, без фальсифікацій? Ви проаналізували весь процес Мукачево, що нам потрібно зробити для того, щоб потім такі питання не розглядати у сесійній залі?

 

ОГОЛОМША М.Я. На мій погляд, закон - це справа загальнодержавна, а не політична і дотримуватися його потрібно всім. Я вважаю, що якщо будуть у першу чергу всі дотримуватися закону, то і не буде проблем.

Що стосується  повноважень прокурора, то, дійсно, станом на  сьогоднішній день у нас вимагають  повноважень, по чому ми не наділені повноваженнями. Я вважаю, що потрібно підтримати і цей законопроект, який внесений зараз щодо змін і доповнень до Закону України про прокуратуру.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка, Микола Ярославович. До слова  запрошується перший заступник міністра внутрішніх справ України Корнієнко Михайло Васильович.

 

КОРНІЄНКО М.В.

Шановний Адаме Івановичу, шановні  народні депутати.

Відповідно до  Постанови Верховної Ради України від 12 травня цього року у межах компетенції МВС  доповідаю про результати розслідування кримінальних справ, що були порушені під час виборів міського голови у місті Мукачевому.

У провадженні Органів внутрішніх справ знаходилися чотири кримінальні справи. Перша. Хуліганство, вчинене на виборчій дільниці номер один міста Мукачевого. Як доповів заступник Генерального прокурора, притягнуто до чотирьох учасників активних злочину місцевих жителів 26 травня. Це кримінальна справа із затвердженим обвинувачувальним висновком, спрямована у Мукачівській міський суд для розгляду. Кримінальна справа відносно інших невстановлених учасників хуліганських дій виділена в окреме впровадження, досудове слідство триває.

Друга кримінальна справа, яка була порушена Мукачівським міським відділом міліції за фактом хуліганських дій відносно Харкова на виборчій дільниці номер вісім. На сьогодні розслідується слідчим управлінням УМВС області.

Третя. 20 травня була порушена Мукачівським міським відділом за фактом хуліганських дій на виборчій дільниці номер три, під час яких народному депутату України Поліщуку заподіяні легкі тілесні ушкодження. Вона розслідується також слідчим управлінням УМВС України Закарпатської області. Особа, яка побила народного депутата, встановлена. 27 травня їй пред'явлено обвинувачення.

Четверта справа. Стосовно хуліганських дій, вчинених проти депутата Мукачівської міської ради Максимова. 20 квітня, як стверджує Максимов, коли він прямував до дому, підбігло двоє невідомих молодиків, один з яких палкою наніс йому удар. 22 квітня Максимов звернувся до Мукачівського міського відділу із заявою про нанесення йому тілесних ушкоджень. Кримінальна справа прийнята до провадження слідчим відділенням Мукачівського міськвідділу, створено слідчу оперативну групу, складено план, проводяться слідчі дії та оперативно-розшукові заходи, розслідування триває. По чотирьох інших кримінальних справах, що знаходяться у провадженні органів прокуратури, докладно доповідав заступник Генерального прокурора України. У цих справах працівники міліції у рамках діючого законодавства виконують окремі доручення слідчих прокуратур.

28 травня до Мукачівського міськвідділу звернувся із заявою міський голова Нусер про те, що невідомі особи стежать за його помешканням, переслідують та протягом півтора тижня в різний час доби погрожують йому по домашньому та мобільному телефонам. Ця заява відповідним чином зареєстрована, проводиться її дослідча перевірка. Оскільки в діях невстановлених осіб вбачаються ознаки злочину, який передбачений статтею 350-ю Кримінального кодексу, погроза або насильство щодо службової особи чи громадянина, який виконує громадський обов'язок, прийнято рішення, зібрані матеріали направити за підслідності до прокуратури для вирішення питання про порушення кримінальної справи. На даний час, нами проводиться необхідний комплекс оперативно розшукових заходів на встановлення осіб, які порушують Нусеру йому виділена фізична охорона. Як відомо, враховуючи таку ситуацію, Нусер 28 травня поточного року на сесії Мукачевської міської ради склав з себе повноваження міського голови.

І останнє. Дії працівників міліції Закарпаття були ретельно проаналізовані у ході службового розслідування, проведеного Міністерством Внутрішніх Справ. Як вже попередньо доповідалося, у цілому, охорона громадського порядку під час підготовки і проведення міського голови в Мукачево, здійснювалась відповідно до нашої компетенції. Одначе, на деяких виборчих дільницях після закінчення виборів та під підрахунку бюлетенів, були допущені прорахунки у забезпеченні правопорядку. За це начальник мукачівського міського відділу Дерновий звільнений від займаної посади, решта посадовців притягнуто до інших видів дисциплінарної відповідальності. Заступнику начальника МВС, начальника міліції громадської безпеки Цаньку оголошена сувора догана, першому заступнику начальника МВС Русіну догана. Що стосується Варцаби та Русіна, на даний час, підстави для увільнення від займаних посад начальника УВС Закарпатської області Варцаби та його першого заступника начальника штабу Русіна відсутні. Стан криміногенної ситуації на території Закарпаття не погіршився, тут відмічається самий низький рівень злочинності на 10 тисяч населення, в області 22,3, по державі 40,2. Зменшились умисні вбивства, тяжкі тілесні ушкодження, розбої тощо.

Хочу відмітити, що від громадян міста Мукачево, учасників виборчого процесу, протягом квітня-травня скарг та заяв до органів Внутрішніх Справ на порушення їх виборчих прав не надходило, не було їх відносно неправомірних дій працівників органів Внутрішніх Справ. Доповідь закінчено. Дякую за увагу!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.Дякую, Михайло Васильовичу. Будь ласка, запишіться на запитання. Висвітліть, будь ласка, 5 хвилин Коваль. Підготуватись Самофалову.

 

11:12:13

КОВАЛЬ В.С.

Народний депутат Коваль, Народний Рух України, фракція "Наша Україна". Адаме Івановичу, прошу передати Роману Зваричу слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Зваричу.

 

11:12:21

ЗВАРИЧ Р.М. Дякую. Шановний доповідачу! Ви знаєте, що стаття 4 Кримінально-процесуального кодексу вимагає, щоб прокуратура порушила кримінальну справу в кожному випадку можливого складу злочину.

Тому я вам ставлю конкретне запитання: чи ви отримали від прокуратури доручення проводити досудове слідство по 158-й статті, тобто по факту фальсифікації результатів виборів, чи ви отримали доручення від прокуратури проводити досудове слідство по 157-й статті, по 351-й статті - перешкоджання діяльності народного депутата України, по  357-й - викрадення і привласнення документів, штампів і таке подібне? Тобто скажіть, будь ласка, конкретно, по яких статтях ви маєте доручення від прокуратурі проводити досудове слідство.

 

КОРНІЄНКО М.В.  Дякую.

Ми, як відомо, за... це ті статті, за якими проводиться попереднє слідство органами прокуратури. Ми отримуємо від прокуратури не доручення порушити кримінальні справи, ми отримуємо доручення про проведення оперативно-розшукових заходів. Що ми і робимо.

Я вже доповідав, що стосується тієї справи, по якій були викрадені бюлетені, ми виконуємо оперативно-розшукові заходи відповідно до тих доручень, які дає прокуратура.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Самофалов, підготуватися Носенку.

 

КОРНІЄНКО М.В. Я доповідав, по яких справах ми працюємо. Я доповів вичерпно, по яких справах ми працюємо.

(Ш у м   у   з а л і)

По хуліганству ми працюємо, тому що це стаття, яка є... по який є наша підслідність, тобто підслідність органів внутрішніх справ.

 

11:14:00

САМОФАЛОВ Г.Г.

Самофалов, Партия регионов, депутатская фракция "Регионы Украины".

Михаил Васильевич, вы детально доложили о результатах работы и о принятых мерах и о принятых мерах к кадрам прежде всего. Но это, так сказать, постфактум. Любое следствие имеет свои причины. Вот исходя из того, что вы проанализировали причины, сегодня есть ли в Министерстве внутренних дел какой-то план по недопущению подобных явлений в других ситуациях, обсуждался ли вопрос, какие выводы, в принципе,  сделаны в самом Министерстве внутренних дел?  Спасибо.

 

КОРНІЄНКО М.В.  Дякую.

Що стосується тих наших дій, які ми здійснювали відповідно до нашої компетенції, тобто це перш за все охорона громадського порядку і забезпечення належної громадської безпеки. Ми здійснюємо це відповідно до відповідних планів.

Що стосується конкретно Мукачевого, то там, як я вже доповідав, було проведено службове розслідування. І по тих заходах, де були відповідні недоліки, особи були притягнуті до дисциплінарної відповідальності.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Носенко. Підготуватися Драчевському.

 

11:15:25

НОСЕНКО М.П.

Микола Носенко, фракція Компартії України. Прошу передати слово Оржаховському Анатолію Володимировичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Оржаховського.

 

11:15:38

ОРЖАХОВСЬКИЙ А.В.

Дякую, Адаме Івановичу.

Шановний доповідачу, я так розумію, що за останній час Україна досить багато чула по проблемі Мукачевого: заяв, слідчих відповідних дій і так далі. Микола Васильович, я хотів у вас запитати таке: чи міністерство ваше розглядало проблему, стан того, що сталося, і, відповідно, чи давало оцінки діям представників органів міністерства безпосередньо на вищому рівні?

Друге. Ви попередній раз, відповідаючи на моє запитання: "Чому не вжито було заходів по зняттю всього того, що на відеокамеру? “- сказали про те, що були відібрані відеокамери. Тому в мене запитання такого роду: а...

 

КОРНІЄНКО М.В. Що стосується відеокамер, то вони не повернуті до цього часу. Є, безумовно, ті, хто відібрав камери, вони є, вони відомі.

Що стосується розгляду цих питань, то я вже відповідав на попереднє питання, що ця ситуація у нас розглянута, проведено службове розслідування і відповідні висновки зроблені.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Драчевський.

 

11:17:08

ДРАЧЕВСЬКИЙ В.В.

Віктор Драчевський, "Трудова Україна".

Шановний Микола Васильович, у мене до вас два запитання. Перше: чи взаємодіяли органи внутрішніх справ під час розслідування злочинів, вчинених на виборчих дільницях, з іншими правоохоронними органами. Якщо да, то яким чином?

І друге запитання. Як ви вважаєте, чи будуть засуджені до реального позбавлення волі викриті у вчиненні злочину особи?

 

КОРНІЄНКО М.В. Дякую. Безумовно ми взаємодіяли із... при здійсненні  заходів по забезпеченню громадської безпеки взаємодіяли з підрозділами Служби безпеки України і з іншими правоохоронними органами, як це передбачено відповідними законами і нашими  відомчими наказами.

Що стосується притягнення до відповідальності судової, то це безумовно компетенція суду і він той єдиний орган, який визначиться з тим, яку призначити міру  відповідальності за злочини, які скоїли ці особи. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Михайле Васильович. Сідайте, будь ласка.

Слово має заступник голови Служби безпеки України Ігор Васильович Дріжчаний.

 

ДРІЖЧАНИЙ І.В.

Шановний головуючий!  Шановні народні депутати! Протягом останніх тижнів діяльність Служби безпеки України по з'ясуванню обставин, що мали місце під час виборів Мукачівського міського  голови, здійснювалась у трьох основних напрямках.

По-перше, участь слідчого Служби безпеки України у виконанні процесуальних дій по кримінальній справі, що  знаходиться у впровадженні Генеральної прокуратури.

По-друге, здійснення оперативно-розшукових заходів по встановленню всіх осіб причетних до правопорушень з метою забезпечення органом досудового слідства можливості проводити повне, всебічне і об'єктивне розслідування.

І по-третє, перевірка заяв і повідомлень про вчинення дій, що мають ознаки злочинів та реагування на ці заяви і повідомлення.

Почну з участі Служби безпеки в розслідуванні кримінальної справи. Як доповідалося на пленарному засіданні 12 травня одразу ж після порушення кримінальної справи до складу слідчої групи Генпрокуратури було включено 5 слідчих СБУ. В подальшому до складу групи  додатково включено ще  сім слідчих. Таким чином сьогодні дванадцять наших працівників бере участь у розслідуванні. І повинен зауважити, що у тому великому обсязі слідчих дій, про якій йшлося в інформації Генеральної прокуратури є вагома частка роботи слідчих СБУ. Жодних зауважень  до якості їх роботи збоку Генпрокуратури не надходило.

Оперативно-розшукова діяльність. Заходи, що їх здійснювала Служба безпеки  України, головним чином були спрямовані на надання допомоги органам досудового слідства шляхом виконання доручень слідчих Генеральної прокуратури  по встановленню осіб та  з'ясуванню обставин вчинення злочинів. Отримані дані передаються нами до Генеральної прокуратури для їх перевірки слідчим шляхом. Крім того налагоджено  постійну поточну взаємодію між оперативними працівниками  слідчими, і це дозволяє встановлювати осіб причетних до вчинення правопорушень, очевидців, учасників, свідків.

Наприклад, за матеріалами  проведеної Управлінням Служби безпеки України Закарпатської області перевірки подій на виборчій дільниці номер 13 прокуратурою міста Мукачево 10 травня цього року порушено кримінальну справу за фактом  грубого порушення громадського порядку пов'язано з опором представникові влади та нанесенням тілесних ушкоджень капітану міліції Банику. Тобто за ознаками злочину - хуліганство.

Оперативним шляхом працівниками Служби безпеки встановлено сьогодні вже понад 200 осіб, які входили до, так званих груп підтримки двох основних кандидатів. Оскільки ці люди були учасниками  або  свідками подій, що відбувалися під час виборів, матеріали  направлені до Генеральної прокуратури. Тут доречно відзначити, що суттєву допомогу в оперативному відпрацюванні надали ті  матеріали, які ми отримали від народних депутатів, у тому числі і відеоматеріали.

Частину активних учасників подій зафіксованих на плавках нами вже встановлено. Про це  поінформовано прокуратуру. Опрацювання відеоматеріалів продовжується. До речі, слід відзначити, що зображені на відеоплівках особи переважно не є місцевими мешканцями.

І, нарешті, стосовно розгляду заяв, звернень і повідомлень, що надійшли до Служби  безпеки від народних депутатів.  Попередньо ми вже інформували Верховну Раду  про наслідки їх розгляду. Сьогодні можу сказати,  що всього нами отримано 21 усну й письмову заяву, звернення, повідомлення від народних депутатів. З них 20 вже розглянуто, одна знаходиться в стадії перевірки. Ідеться про звернення народного депутата України Павленка щодо порушення кримінальної справи про посягання на життя державного діяча й скоєння посадових злочинів співробітниками МВС у Закарпатській області. Це звернення надійшло до нас 25 травня, його перевірка триває. За наслідками буде прийняте рішення, в порядку і в терміни, передбачені чинним законодавством.

З числа 20 розглянутих заяв, 7 містили вимоги порушити кримінальні справи про злочини, віднесені до підслідності органів Служби безпеки. А саме про дії спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу, за захоплення державної влади, посягання на життя громадського державного діяча, створення злочинної організації тощо.

В ході проведених перевірок слідчими опитано понад 250 очевидців, отримано 70 повідомлень від органів влади інших установ, оглянуто 9 місць подій. З огляду на те, що отримані матеріали не дали підстав для висновків про вчинення злочинів проти основ національної безпеки України або інших протиправних дій, розслідування яких віднесено до компетенції Служби безпеки, в порушенні кримінальних справ відмовлено, з направленням відповідних матеріалів до прокуратури для використання під час розслідування кримінальних справ, що...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, завершуйте. Увімкніть мікрофон.

 

ДРІЖЧАНИЙ І.В. Одне з повідомлень, йдеться про телеграму народного депутата України Балоги від 1 травня, було направлено без перевірки до Генеральної прокуратури, оскільки у ньому йшлося про вчинення злочинів, розслідування яких відноситься до підслідності органів прокуратури.

У восьми випадках депутати  зверталися до нас із повідомленнями про порушення громадського порядку, загрозу їх безпеці, проханнями забезпечення охорони. По кожному з цих  звернень  забезпечувалося реагування. Народним депутатам давалися відповідні письмові відповіді. У чотирьох  випадках до Служби безпеки усно, у тому числі і по телефону зверталися  депутати з вимогами невідкладно реагувати на ті чи інші події. У кожному випадку про зміст звернення інформувалися органи внутрішніх справ  на місця виїжджали оперативні групи. На щастя факти посягань на життя народних депутатів та членів їх сімей підтвердження не знайшли. У даний час працівники служби продовжують виконувати завдання по оперативному  супроводженню розслідування кримінальних справ. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, запишіться на запитання.  Прошу висвітлити. Качур, за ним - Дорогунцов.

 

11:25:26

КАЧУР П.С.

Прошу передати слово Роману Зваричу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Зварич - мікрофон.

 

11:25:35

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний доповідачу,  як відомо із закону оперативно-розшукова діяльність проводиться для того, щоб встановити можливий склад злочину. Натомість загально відомо, що були викрадені виборчі документи  на  самій територіальній комісії. Тобто це підлягає  під 357 статтю Кримінального кодексу, де мова  іде якраз про викрадення такого типу документацій. Тому до вас конкретне запитання, чи ви маєте доручення від Генеральної прокуратури проводити досудове слідство по цьому  явному складу злочину? Це раз.

А по-друге,  у нас є інформація про те, що у вас є заява одних із тих осіб, які були причетні до викрадення цієї документації  і що друга особа уже вбита. Чи ви можете підтвердити цю інформацію?

 

ДРІЖЧАНИЙ І.В. Ну перш за все, западанням оперативно-розшукової діяльності є невстановлення складу злочину, а встановлення осіб, причетних  до протиправних дій або обставин  скоєння  злочину.

Що стосується кваліфікації тих чи інших дій, це справа слідства, а не оперативних підрозділів. До речі, прокуратура порушила справу саме за ознаками тієї статті, про яку ви сказали, частина 2 статті 357, за фактом викрадення особливо важливих документів з приміщення Мукачевського міськвиконкому. Чи є в нас доручення розслідувати ці справи? Ні. Оскільки це підслідність органів прокуратури. Але в нас було декілька доручень про вжиття оперативнорозшукових заходів з метою сприяння розслідуванню цієї справи. Ми доручення ці виконали частково і продовжуємо виконувати, інформуємо прокуратуру.

Що стосується другого вашого запитання, я можу сказати, що в Службі Безпеки України заяв, про які згадали, немає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.Дорогунцов. Підготуватись Шурмі.

 

11:27:41

ДОРОГУНЦОВ С.І.

Шановний доповідачу, ви сказали, що вами встановлені особи, які брали участь в бойових діях в Мукачево і які не є місцевими мешканцями, а приїхали з інших регіонів. Чи встановлено вами, які політичні сили представляли ці "заїжджі гастролери"? Спасибі за відповідь.

 

ДРІЖЧАНИЙ І.В. Дякую. Але я не вживав терміну "бойові дії". Я сказав, що оперативним шляхом нами встановлено понад 200, можу сказати точно 205 осіб, які входили до груп підтримки двох основних кандидатів. Нами встановлені місця проживання цих людей, встановлено звідки вони приїхали, в тому числі встановлено і до яких, так би мовити, політичних сил вони відносились. Але я хотів би зауважити, що завданням оперативнорозшукової роботи є встановлення їх причетності або непричетності до здійснення протиправних дій, а не до політичних сил. В даному випадку, встановлюється причетність кожної конкретної особи до тих чи інших дій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.Будь ласка, Шурма. Підготуватись Шибко.

 

11:29:15

ШУРМА І.М.

Фракція Соціал-демократичної партії України  ( об'єднаної).

Шановний доповідачу, скажіть, будь ласка, чи відомо, хто причетний до вбивства сім'ї людей після виборів у Мукачевому? Ми знаємо, що ця людина була разом із сім'єю розстріляна. Це перше запитання.

Я думаю, що тема продовжується у зв'язку із заявою Нусера про складання повноважень. Чи відомо, хто дзвонить і тероризує сім'ю і близьких Нусера? Дякую.

 

ДРІЖЧАНИЙ І.В. Я не готовий відповісти на запитання про вбивство. Я не маю інформації з цього приводу.

Що стосується заяви колишнього мера Мукачевого Нусера, у бесіді з працівником Служби безпеки України він дійсно повідомив про надходження до нього телефонних дзвінків з погрозами. Йдеться скоріше не про погрози його життю або життю членам його сім'ї. Йдеться про такий психологічний тиск або психологічний вплив на нього. Разом з працівниками Органів внутрішніх справ ми зараз займаємося оперативним відпрацюванням цієї заяви.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Шибко.

 

11:30:42

ШИБКО В.Я.

Шибко, Соціалістична партія України.

Шановний наш доповідачу, будь ласка, скажіть, ви зараз сказали, що вами установлено, до яких політичних сил належать ці 205 осіб, які прибули і брали участь в подіях, що відбувалися в Мукачевому. Чи можете ви назвати, які це політичні сили? Це перше.

І друге. Скажіть, будь ласка, те, що чинилося на сьогоднішній день у Мукачевому, на ваш погляд, як фахівець, чи це загрожує безпеці держави? Якщо загрожує безпеці держави ці дії, і ви тут зараз на трибуні відповідаєте на ці питання, що саме можете ви з'ясувати з цими загрозами для держави, для суверенітету держави? Будь ласка.

 

ДРІЖЧАНИЙ І.В. Я вже відповідав, що будь-яка злочинна діяльність, вона уявляє собою загрозу безпеці держави. Йдеться просто про те, що правоохоронні органи, які створені саме для боротьби із злочинними проявами мають власну компетенцію. Служба безпеки компетентна виявляти і розслідувати злочини певних категорій, чим вона і займається.  Якщо йдеться про хуліганські прояви, про злочини проти осіб, цим займаються органи внутрішніх справ, і компетенція Служби безпеки України на ці дії не розповсюджується.

Що ж стосується належності представників груп підтримки до тих чи інших політичних сил, я вже відповідав також на це запитання, вони належали до різних політичних сил, і в даному випадку важливо, чи скоювали ці люди протиправні дії, а не до якої політичної сили вони належали.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, сідайте, Ігор Васильович.

Слово має Ніна Іванівна Карпачова - уповноважена Верховної Ради України з прав людини.  Будь ласка, 5 хвилин.

 

КАРПАЧОВА Н.І.

Шановні народні депутати, шановний Голово, шановні присутні!

У новітній історії України, напевно, ще не було випадку, коли б місцеві вибори ставали предметом такої пильної уваги і такого протистояння політичних сил всієї України, як вибори міського голови міста Мукачево. Це місто стало символом не тільки безпрецедентного порушення конституційних прав людини, але й символом боротьби за їх дотримання.

Сьогодні я хочу привернути увагу до одного з тих правоохоронців, який боронить такі права і який був безспосереднім свідком цих подій, що відбувалися у приміщенні Мукачівської міської ради в ніч з 19 на 20 квітня. Ця людина намагається донести правду щодо цих подій. Це 24-й Джумеля Михайло Іванович - сержант міліції Мукачевського міського відділу внутрішніх справ, який звернувся з цього питання до уповноваженого з прав людини і який сьогодні присутній в цій залі. Він стоїть зараз на балконі, і на його прохання я хочу зачитати його звернення до вас, шановні народні обранці, адже він не має можливості зробити це з трибуни Верховної Ради.  (Оплески)

"Я, Джумеля Михайло Іванович, сержант міліції Мукачівського міського відділу внутрішніх справ, родом з багатодітної бідної закарпатської родини. Вже два роки служу в роті патрульно-постової служби міліції. Те, що я хочу розповісти сьогодні народним депутатам, істина правда. І тому готовий за все сказане, як у нас заведено в горах, побожитися на Біблії.

В ніч з 19 на 20 квітня цього року, коли відбулося викрадення виборчих бюлетенів, я особисто чергував у приміщенні міської ради біля вхідних воріт. Того дня у цьому приміщенні працювала слідча комісія Верховної Ради на чолі із заступником Голови Верховної Ради України Олександром Зінченком. Близько пів на дванадцяту ночі Олександр Зінченко, а з ним голова Закарпатської обласної ради та декілька народних депутатів України покинули приміщення міської ради. Хвилин через 20 після цього до приміщення зайшов (увага!) заступник начальника відділу міліції по громадському порядку підполковник Василь Швенда. З ним також були: радник тодішнього виконуючого обов'язки міського голови ....................Олександр, Андрій Лагойда та не знайомий мені чоловік невисокого зросту, русявий, років тридцяти. Лагойда взяв у сторожа ключі від головних і тильних воріт. Це дуже здивувало сторожа, бо таке ніколи раніше Лагойда не робив. Потім всі ці троє піднялися нагору у приміщення. Там уже знаходився старший наряду капітан міліції Василь Котубей. Капітан Котубей спустився до нас із сторожем і наказав мені нести службу біля секретної кімнати номер 52, де знаходилися виборчі бюлетені. Я піднявся на другий поверх і став охороняти цю кімнату. Вона була опечатана і, скоріше за все, знаходилася під сигналізацією, бо горіла червона лампочка. Хвилин через 10 після початку мого чергування до мене підійшов заступник начальник міськвідділу Швенда і сказав покинути це місце і повернути до вхідних воріт. Я спустився вниз, де був ще один співробітник нашої роти сержант Іван Пинзеник та сторож. Троє інших міліціонерів несли службу біля тильних воріт. В цей час на перший поверх спустилися двоє заступників начальника міськвідділу: підполковники Швенда і Корнєєв. Підполковник Швенда наказав трьом міліціонерам, які несли службу біля тильних воріт, залишити їх і піти патрулювати в місто. Таким чином, ворота залишилися без охорони, яка зазвичай там є.

Також  він віддав наказ залишити приміщення міськради сержанту Пензенику. Після цього і самі заступники  начальника міськвідділу Швенда і Корнєєв залишили приміщення міськради.

Близько 2-ої години ночі сторожу було повернуто ключі від головних та тильних воріт радником тодішнього виконуючого  обов'язки міського голови Логойдою, який потім разом з незнайомим чоловіком, що мав русяве волосся, теж залишили приміщення міськради. Таким чином, ключі знаходилися у них майже 2 години. У 2.15 ми  почули настирливі довгі дзвінки з тильних воріт і втрьох - я, сторож, капітан Кутебей - побігли туди. Сторожів охороньової автостоянки, яка поруч з воротами міськради, повідомили нас, що біля тильних воріт знаходилися кілька незнайомих людей, але їх там вже не було. Коли ми повернулися назад, то побачили світло на другому поверсі, якого там не мало бути.

Прошу 30 секунд.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Говоріть, будь ласка.

 

КАРПАЧОВА Н.І. Спасибі, народні депутати. Сторож і капітан Кутебей негайно піднялися  нагору. Через кілька хвилин повернувся сторож, який був в шоці і сказав, що розбита секретна кімната, де зберігалися бюлетені, а також побито  чергового у другій приймальні.

Капітан Кутебей негайно викликав по телефону слідчо-оперативну групу, а сам залишився охороняти місце події. Проте, першими вже через 10-15 хвилин на місце прибули начальник міськвідділу полковник Валерій Дерновий і його заступники  Швенда і Корнєєв. І тільки через 5-7 хвилин прибула оперативно-слідча група. О 8-ій годині ранку я закінчив своє чергування, а ця група ще продовжувала працювати.

Шановні народні депутати, - цитую - мене дуже схвилювали події цієї ночі, тому, коли перший заступник Генерального прокурора Кудрявцев прибув до Мукачевого, я за власною ініціативою звернувся до нього та дав пояснення, але конкретної реакції з боку прокуратури щодо виклику мене та очних ставок так досі і не  сталося, ніби-то моя інформація  виявилася непотрібною нікому. Сподіваюся, що ця інформація оголошена у Верховній Раді України допоможе встановити істину щодо подій, які мали місце у моєму рідному місті Мукачеве".

Я звертаюся до вас, шановний Михайле  Івановичу Джмеля. Чи підтверджуєте ви  сьогодні, знаходячись у сесійній залі Верховній Раді України, вашу заяву?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ніна Іванівна!

( Ш у м   у   з а л і)

Тут же не слідчі дії проводяться.

( О п л е с к и )

Шановні колеги!

( Ш у м   у   з а л і)

Ще раз наголошую. Верховна  Рада не кімната для слідчих дій. Є оголошена офіційна заява, офіційна заява є офіційною заявою, і вона піде у відповідні  органи.

( Ш у м   у   з а л і)

3 хвилини на запитання. Будь ласка, запишіться.

( Ш у м   у   з а л і)

Будь ласка, висвітіть. Шановні колеги!  Я ще раз наголошую. Заява її оголошена, вона  все зробила.

Будь ласка, Ткач. За ним Самойлик.

 

11:40:41

ТКАЧ Р.В.

Роман Ткач, Народний рух України,  фракція "Наша Україна".

Перш за все, шановна Ніно Іванівно, я вам дякую за такий гарний виступ, але все-таки я би хотів щоб ви продовжили і візьміть, будь ласка, мій час і продовжить все те, що ви мали сказати. Прошу.

 

КАРПАЧОВА Н.І. Я запитала Михайла Івановича Джмеля чи підтвердить він мої слова, він  зараз сказав з балкону: "Підтверджую". Я правильно каже? І далі сказав: "Служу народу України". Я хочу, щоб всі правоохоронці нашої держави були такими, як Михайло Джумеля.

(О п л е с к и)

 

ІЗ ЗАЛУ. Нехай, стоячи, всі народні депутати піднімуться і поаплодують цій мужній людині. ( О п л е с к и)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  Самойлик. За нею Сватков.

 

11:41:24

САМОЙЛИК К.С.

Відійдіть, будь ласка, я хочу задати запитання. Ніна Іванівна, ну дійсно, заява, яка озвучена вами, дійсно, я розумію, що сьогодні ця молода людина вчинила подвиг. Це дійсно так. Не кожна людина може взяти на себе в такий скрутний час, просто щиро висловити те, що вона бачила і те, що вона думала. Але я знаю, що, на превеликий жаль, добитися до правди і до вас у тому числі, і до прокуратури, і до міліції дуже-дуже важко. Я хочу для себе все-таки вияснити, яким чином ця молода людина змогла все-таки достукатися і до вас, для того, щоб...

 

КАРПАЧОВА Н.І. Можна відповідати? Працює.

Я дякую за це запитання. По-перше, хочу сказати, що Уповноважений з прав людини відкритий для всіх чесних людей нашої держави. Тому для цієї людини не було перешкод надати свідчення під час мого перебування безпосередньо в місті Мукачеві. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Сватков.

 

11:43:04

СВАТКОВ Л.Б.

Прошу передать слово народному депутату Нечипоруку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Нечипорук, будь ласка.

 

11:43:14

НЕЧИПОРУК В.П.

Спасибі, Адам Іванович. Шановна Ніна Іванівна, скажіть мені, будь ласка, на таке запитання дайте відповідь. Як ви підтримуєте і як ця людина, що звернулася до вас підтримує те, що в Мукачево діяла єврейська молодіжна організація, яка, от ті в чорних піджаках і побриті? Хто вони були? Що це за організація? Що це за організація і як вона там діяла? Дякую за...

 

КАРПАЧОВА Н.І. Спасибі за запитання. Я відповім належним чином. Сьогодні надаючи мені слово, головуючий поставив на голосування право Уповноваженого виступати у цій залі у будь-якій    час. І ви знаєте, що Уповноважений має ці слова за законом. Я з повагою поставилась до  вашого голосування щодо мого виступу у Верховній Раді України. І хочу сказати, що я не можу підміняти, як це визнає закон,  всі слідчі органи нашої держави, тому краще ваше питання адресувати саме до правоохоронців, хто були ці молодики, які влаштували бійку і на виборчих дільницях, били членів дільничних комісій і також били народних депутатів України, які спостерігали за виборчими перегонами у місті Мукачево.

Я сподіваюсь, що спільно з народними депутатами, дякуючи спеціальній слідчій комісії, яка працює за вашим дорученням шановні обранці, врешті Україна дізнається всю правду про виборчі перегони у Мукачево. Адже це не є проблемою Мукачево, це є проблемою всієї нашої держави.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую Ніна Іванівна. Сідайте, будь ласка. Слово має заступник Голови Верховної Ради Зінченко Олександр Олексійович.

 

ЗІНЧЕНКО О.О. 

Шановні колеги, це було ваше доручення, доручення сесії організувати робочу групу і доповісти на сесії. Тому я прошу вас надати мені регламент 10 хвилин або об'єднати мій виступ із відповіддю на запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднуємо відповідями. Будь ласка.

 

ЗІНЧЕНКО О.О.  Шановні народні депутати,  запрошені, гості.

Бажання почути правду про самі мукачівські події, про їхні причини,  про організаторів політичного середньовіччя у ХХІ сторіччі - це бажання не сфери політиків, це питання совісті. Шокуючи за своїм неприхованим цинізмом події не можуть не викликати обурення. Але хіба Мукачево перше у переліку   зловживань та утисків демократії букви і духу закону? Зовсім ні. Мукачево  - це іспит напередодні, перевірка на наших дорогах у майбутнє. Якщо з'їмо, стерпимо, тоді нічого жалітися, що тре ярмо, що боляче шиї. Якщо не зупинити беззаконня, якщо знову відкласти на потім, до кращих часів - далі буде тільки гірше. Часу в нас майже не лишилося. Але ж шанс ще є. Шанс не піти на змову з власною совістю, шанс назвати чорне чорним, а не сірим або навіть білим.

Висновки робочої групи Верховної Ради є результатом ретельного аналізу подій, дій владних структур та ходу офіційного розслідування. Відразу зазначу, реакція парламенту на події у Мукачевому і вчасною, і необхідною. Сценаристи і організатори цього дійства не очікували її, а тому були вимушені буквально на ходу змінювати попередні плани. Але кінці у воду сховати не вдалося. Верховна Рада врахувала попередні висновки нашої комісії і дала політичну оцінку цим подіям. Зараз вже можна впевнено стверджувати, наші попередні висновки залишаються актуальними і знайшли нові підтвердження.

Ситуація у Мукачевому стала виявом важкої і небезпечної системної хвороби всієї української влади. Злиття інтересів влади, знахабнілого, алчного чиновництва, силових структур та криміналітету призвело до цинічного та системного нехтування правами громадян, до реального загрози головним конституційним принципом, загрози зневіри більшості громадян у демократичних засадах розвитку своєї країни. Це не просто слова, це реальність підтверджена і доведена фактами.

Наша група жодним чином не втручалася у процес слідства. Ми діяли тільки на підставі вимог Конституції та закону, рівного для всіх. Проте ми аналізували дотримання вимог слідчої процедури, збирали і надавали слідству факти та докази, оцінювали, як вони опрацьовуються слідчими органами. Зрозуміло, що для формування повної картини подій дійсно потрібен час. Але ж є речі цілком зрозумілі, які не вимагають складних досліджень. Ці речі мали б були проведені миттєво, протягом кількох днів на базі і постанови Верховної Ради, і доручення Президента України. Тому ми в праві вимагати від слідчих органів відповіді на конкретні питання щодо зафіксованих порушень законодавства.

Перше. Підтверджене офіційними свідченнями переслідування людей за політичними мотивами як до, так і після виборів. Невже ці випадки є справою досліджень виключно уповноваженої з прав людини. А де Генпрокуратури та інші органи? Розгром трьох виборчих дільниць, нанесення тілесних ушкоджень народним депутатам України та іншим громадянам ввечері та вночі після виборів, порушення процедури роботи дільничих комісій та територіальної виборчої комісії. Якщо під сумнів поставлено підсумки голосування по 12-х дільницях, постає питання. Чи може слідство довести фальсифікацію або відсутність її хоча б на одній чи кількох дільницях? Якщо дані копії протоколу підтверджуються відеозаписом, по четвертій дільниці, де виявлена різниця голосів у ТВК та спостерігачів майже у три тисячі голосів, відеозаписом його проголошення головою дільничої комісії, хіба це недостатній привід хоча б порівняти та дослідити протоколи ТВК.

Наступне. Незаконне скликання і проведення сесії міськради, яка прийняла присягу кандидата Нусера, фактично безпідставність виконання тривалого часу Едуардом Нусером повноважень міського голови.

Далі. Розбійний напад на приміщення міськради, побиття охоронника Степана Левандовського, розгром приміщення першої частини та зникнення частини бюлетенів і оригіналів протоколів дільничих комісій, свідка ви сьогодні вже бачили. Хто з керівників місцевої міліції, яких було попереджено про можливість силових дій щодо виборчої документації, зняв охорони ми сьогодні вже почули і якою була мотивація. По жодному з цих фактів слідство не дало конкретних висновків та відповідей. Хіба це можна назвати слідством? Хіба більше 40 днів недостатньо для того, аби говорити не про наміри, а про висновки? Ми не вимагаємо покласти на стіл остаточні результати слідства, але ж немає і проміжних, хіба ж бо за 40 днів не можна було б хоча кваліфікувати події, кваліфікувати по епізодах визначенням відповідних статей кримінальних та інших кодексів? Звичайно, можна, можна і потрібно. Але що ми почули сьогодні з вами? Хуліганство, встановлені деякі порушення, слідство триває. Хіба це не сценарій ховання справи? Реальних висновків немає, як немає у слідства відповідей на інші ключові питання мукачівської справи. Власне, хто має відповідальність, що відбулося і як забезпечити  правове розв'язання конфлікту.  А головне, немає політичної волі у центральної, так, саме у центральної влади немає  політичної волі адекватно зреагувати на  загрозу і хоча б повторити те, що було зроблено у Криму у середині 90-х років, коли ця Автономія постала перед небезпекою перетворення у кримінальний заповідник.

Процес, на жаль, пішов абсолютно передбачувано, в очікуванні, що буде, як завжди. Ми ж таки впевнені, що не буде, не буде інерції довготерпіння.  (Оплески)

Парламент вже виявив свою політичну волю, затвердивши відповідну постанову, і справа нашої честі вимагати довести розслідування до кінця, не допустити повторення мутацій мукачівських подій, не допустити навіть думки про таку можливість.

Водночас хочу наголосити, об'єктивна оцінка мукачівських подій не може бути політично одномірною. Конфлікт розпочався не у квітні 2004 року, а значно раніше - під час проведення низки попередніх виборів мукачівського голови та боротьби за економічно привабливі регіональні ласощі. Порушення під час  тих виборів також потребують розслідування і реагування.

Безкарність і правовий нігілізм мають властивість відтворюватися, і відтворюватися у геометричній прогресії.

Так, з боку різних учасників виборчих перегонів, в тому числі і з боку "Нашої України", були політичні помилки, випадки далеко не янгольської поведінки. Тут є предмет........... до політичного несприйняття, але немає предмету для звинувачень.

З боку ж СДПУ(о) бажання провести потрібного кандидата було підкріплено і адміністративно, і правоохоронно, і судово. Адже, практично, весь комплекс владних структур на Закарпатті тотально контролюється представниками СДПУ(о), і всі вони, ці структури, були активно задіяні в організації та реалізації мукачівської справи.

Як саме? Дії міліції просто поза будь-якими коментарями. Розгром трьох виборчих дільниць, напад на приміщення міськради та крадіжка дільничних протоколів могли бути здійснені або за повної бездіяльності правоохоронців або за їхнім безпосереднім патронатом, інакше б ці події були б фізично неможливими.

У зв'язку з цим особливо цинічними виглядають підвищення у званнях керівників місцевої дільниці у посадах, які відбулися практично одразу після виборів. Це що, визнання виконаної роботи чи "адекватна" (в лапках) реакція на вимогу постанови парламенту вжити кадрових змін?

Судова влада. Саме вона повинна була стати перешкодою на шляху беззаконня, повинна була стати, але не стала. Так, вже наступного дня після виборів Мукачівський міжрайонний суд підтвердив правильність встановлених результатів виборів. Не буду коментувати рішення суду, бо незалежність судів - наріжний камінь демократії. Але пропоную замислитися на тим, як воно ухвалювалося. Рішення ТВК у розпорядженні суду не було, інших документів теж - і суд прийняв рішення на підставі єдиного документу - скарги, тобто документальне підтвердження волевиявлення виборців виявилося суду просто непотрібним.

Ще дивнішою є поведінка Ужгородського міського суду, який, отримавши скаргу одного з кандидатів на рішення ТВК, після закінчення робочого дня, о 21 годині ухвалив рішення про відмову у задоволенні цієї скарги.

Чи ви можете уявити незалежний, неупереджений суд, який приймає такі рішення без доказової бази? Це неможливо навіть з точки зору здорового глузду. Пояснення тут може бути лише одне: місцева судова влада була перетворена у слухняний механізм правового прикриття виборчих зловживань.

Щодо дій Генеральної та місцевої прокуратури ви маєте ознайомитися у матеріалах, які дані від Комітету з питань державного будівництва і місцевого самоврядування.

Нарешті, головна вертикаль влади - виконавча. Все, що відбулося у Мукачевому, не могло не контролюватися облдержадміністрацією. Саме там відбувалася координація дій. Але без відповідних імпульсів з центру організація та реалізація мукачівського сценарію була б неможлива. Стратегічні, визначальні рішення ухвалювалися не у Закарпатті, а в Києві. Саме тут знаходився центр антикризового менеджменту, який заради досягнення власних політичних і економічних інтересів готовий зробити полем для своїх експериментів всю державу...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ЗІНЧЕНКО О.О. Чи не випадково, що одразу ж після прийняття Постанови Верховної Ради з приводу Мукачевого з боку заступника Адміністрації Президента пана Базєва пролунали висновки щодо неконституційності висновків парламенту. Невже відтепер будь-який службовець Адміністрації Президента уособлює в собі  Конституційний Суд.

Мукачівські вибори виявилися  показовими як стосовно конкретних механізмів фальсифікації, так і щодо загального  підходу до моделювання побудови всього виборчого  процесу. Мукачівські ноу-хау фальсифікацій технологій - це відмова від підробки проміжних результатів. Потрібен кінцевий результат проголошується незалежно від них, а далі вже починається спрацьовувати система прикриття. Мукачівські події виявили - подібна схема може спрацювати, а лише  за обов'язкових умов: тотального  контролю ЗМІ та щільної інформаційної обробки  населення, насадження у суспільстві відчуття страху і безвихіддя, соціальної і політичної пасивності значної частини населення.

Ми маємо повертатися до цього розгляду і здійснювати максимальний політичний тиск на відповідальні осіб та структури. Для цього треба, по-перше, досягти кадрових висновків, добитися того, щоб посадовці, які допустили (поки що я кажу саме "допустили", а не організували це ганебне дійство) були застосовані відповідні адміністративні,  знову ж таки скажу "поки що" адміністративні санкції.

У постанові чітко визначено коло цих посадовців. Парламент повинен наполягти на виконанні свого рішення. Кадрові висновки, навпаки, на.......... підвищення у званнях і посадах - це просто плювок в бік парламенту.

По-друге, ретельно в межах законодавства контролювати процес розслідування. Ми не повинні втручатися у слідство. Ми повинні вимагати його  результатів. У разі ж затягування порушення процедури, необ'єктивності, вимагати санкції до конкретних посадовців.

І нарешті останнє. Терміново ліквідувати дірки у виборчому  законодавстві, максимально звужувати  можливість для зловживань. Варто замислитися над створенням системи парламентського моніторингу та парламентського контролю за виборчим  процесом.

Ми всі спільно повинні повернути суспільству, громадськості, простим людям віру і здатність ефективно впливати на владу, формувати владу і  вимагати від влади відповідальності за свої дії. Це право кожного  -  намагатись мати те, за що доводиться молитись, за що прийдеться дивитися в очі своїм  дітям та онукам. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Шановні колеги, усі інформації, які ми з вами прийняли рішення, заслухані. Обговорення питання завершено. Запитання... ми використали час на запитання. Сідайте, будь ласка.

Олександре Олексійович, сідайте, будь ласка.

Шановні колеги! Ми діємо відповідно  до встановленого нами з вами регламенту. Я нічого не порушив, навпаки, порушив тим, що дав три хвилини зайві.

Ще одне, шановні колеги. Оскільки постанов відповідно до встановленого законами Регламентом не надійшло,  є проект постанови, який треба, по-перше, щоб він відповідав тому питанню, яке ми розглядаємо.

По-друге. Я просив би профільний комітет, якому я скерував цю постанову, розглянути.

( Ш у м   у   з а л і)

Шановні колеги! Я прошу сідати.

( Ш у м   у   з а л і)

Не кричіть, будь ласка.

( Ш у м   у   з а л і)

Питання ми вже вирішили. Яке питання?  Ще раз наголошую. Постанова не має поки що відношення до того питання, яке ми слухаємо. Це перше.

( Ш у м   у   з а л і)

Друге. Питання про вирішення  недовіри Генеральному прокурору  розглядається за Регламентом і за законом в зовсім за іншим питанням.

Оголошується перерва на 30 хвилин.


ПІСЛЯ   ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, прошу займати місця, будемо продовжувати засідання. Ще раз наголошую, шановні колеги, зверніть, будь ласка, увагу на Постанову, яку вам роздали сьогодні. Реєстраційний номер 5575. Постанова називається "Про інформацію Генерального прокурора України Васильєва про результати розслідування обставин, що мали місце під час виборів міського голови міста Мукачево Закарпатської області". Ми такого питання не слухали і Васильєв нам сьогодні не звітував.

Друге. Є у цій Постанові: "Висловити недовіру Генеральному прокурору України Васильєву". Є Закон "Про прокуратуру", який визначає, що прокурор повинен зробити інформацію про дотримання законності в Україні. Наслідком цієї інформації Верховна Рада може визначити. Це одне.

Друге. Друге - найголовніше. Шановні колеги, аби не було ніяких звинувачень, є 89 стаття Конституції. Ця Постанова, на мій погляд, не має права на життя, бо вона написана не так, як треба. Значить, відповідно до 89 статті Конституції, вона направлена у профільні комітети. Дадуть профільні комітети відповідь, тоді ми, шановні колеги, будемо розглядати. Питання такого сьогодні... Хоч сьогодні. Зал приймає рішення, я приймаю рішення відповідно до 89-ї статті Конституції. Зараз зроблять рішення, проголосуємо.

Шановні колеги, сідайте, будь ласка, я ще раз повторюю. Є стаття 89. Комітет збереться, збереться зараз, прийме рішення. Ми зараз поставимо. Я вам обіцяю. Немає значення. Є стаття 89. У вас є дуже відомі знавці Регламенту. Роман Михайлович Коваль в Регламентному комітеті, і інші можуть сказати, що я не можу порушувати. Ні, я не можу порушувати.

Будь ласка, заступник Генерального прокурора, довідку. Прошу.

(Ш у м  у  з а л і)

Будь ласка, от зараз ми послухаємо зам. Генерального прокурора з приводу міліціонера. Будь ласка, підійдіть до мікрофону, одна хвилина.

 (Ш у м   у   з а л і)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми дали в комітет. От комітет дасть відповідь...

(Ш у м   у   з а л і)

Немає обговорення.

(Ш у м   у   з а л і)

Да? А 89-та стаття Конституції.

(Ш у м   у   з а л і)

Я маю право, я повинен дотримуватися Конституції і Регламенту. І назва постанови і назва питання  різні.

(Ш у м   у   з а л і)

Шановні колеги, я даю слово для хвилини на репліку заступнику Генерального прокурора. Прошу сісти, потім запишетеся з процедури.

(Ш у м   у   з а л і)

Ще раз повторюю, будь ласка, для репліки заступнику Генерального прокурора хвилину просто дати. Після того я дам 5 хвилин для різного, і ми будемо визначатися.

Сядьте, будь ласка.

(Ш у м   у   з а л і)

Ви даєте виступити заступнику Генерального прокурора? Не даєте. Тоді сядьте і запишіться з процедури розгляду питання.

Записуйте.

Так, будь ласка, 5 хвилин Скомаровський, за ним Соломатін.

 

 12:39:17

СКОМАРОВСЬКИЙ В.В.

Прошу передати слово Зваричу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Зварич.

Будь ласка, з процедури... з трибуни, з трибуни хвилину.

 

 12:39:55

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги! Аргументація головуючого на засіданні Верховної Ради України, що питання, яке нами було розглянуте, вимагає попереднього розгляду в комітеті, не витримує жодної критики. 122 стаття Конституції дуже чітко фіксує право, незаперечне право Верховної Ради України приймати рішення щодо довіри чи недовіри Генеральному прокурору України. Там ніде не сказано, що це питання вимагає попереднього розгляду в комітеті.

Ми заслухали інформацію, депутатський корпус може сам прийняти самостійне рішення: чи цей Генеральний прокурор, який практично скоїв злочин, не довівши питання до логічного завершення, який саботує проведення кримінального розслідування явних фактів, явних фактів, які не викликають ні в кого жодного заперечення, чи він може далі залишитися на посаді Генерального прокурора?

Фракція "Наша Україна" все ж таки вимагає, щоб...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Соломатін. За ним Рудьковський.

 

12:41:12

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги. Наведені у виступі представника з прав людини Ніні Карпачової факти заслуговують на увагу, так само як і інші, які були оголошені під час цього засідання. Тому треба надати Генеральній прокуратурі України можливість протягом одного-двох тижнів перевірити їх та належним чином доповісти Верховній Раді України з цього приводу. Крім того, проекти постанов з цього приводу мають бути опрацьовані у профільних комітетах.

Тому давайте не будемо на сьогодні ламати через коліно, бо наламалося уже досить, в тому числі і у Мукачевому, і після нього, а належним чином відповідно до процедури підемо.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. будь ласка, Рудьковський. За ним Ключковський.

 

 12:42:19

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Прошу передати слово народному депутату Баранівському.

Адаме Івановичу, Баранівському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Баранівський.

 

 12:42:26

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Дякую. Фракція соціалістів, Олександр Баранівський.

Шановний Адаме Івановичу, в Мукачево там свій "беспредел", а у нас зараз у Верховній Раді щось теж робиться. З якого часу ми почали постанови, які приймаються, обов'язково направляти на профільні комітети? Скільки ми їх останній час прийняли буквально з коліс, як кажуть, коли подавалися і зал їх розглядав, і хай би зал визначився. Тому я просив би, щоб все-таки ви поставили відповідну постанову на голосування, а зал нехай визначається.

І друге. Сьогодні соціалісти вносили пропозицію розглянути питання і по "Криворіжсталі". Там теж відбувається злочин. Якщо цей гігант буде приватизований, то завтра з метаном буде така ситуація в Україні, як була вона із зерном, а сьогодні з бензином. Тому ми вимагаємо, що давайте це питання розглянемо, і будь-яке рішення, яке прийме Верховна Рада, вона його прийме і давайте розглянемо питання по "Криворіжсталі" , давайте зупинимо той злочин, який там сьогодні запрограмований.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ключковський.

 

 12:43:32

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді, будь ласка, Симоненко.

 

 12:43:46

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів. Шановні колеги, очевидним є той факт, що в державі сьогодні хазяйнує криміналітет і результат - це результат цієї політики, яка  проводиться в державі. І зрозуміло, на мій погляд і моїх товаришів по фракції, що сьогодні треба вживати радикальних заходів для того, щоб навести порядок. І мова йде  про те, що сьогодні треба тримати на контролі ці конкретні події, і я вважаю, що ті факти, які були наведені, про що говорив і наш товариш по фракції Соломатін, треба перевірити і довести до логічного  завершення, як і багато інших гучних справ, які сьогодні не дають  суспільству бути переконаним в тому, що панує в державі порядок, законність і що влада чесна перед  своїм народом. Тому ми, фракція комуністів, і наполягаємо, сьогодні треба вирішувати питання щодо зміни системи влади, замінить тоді і правоохоронної системи, і наведення належного порядку у ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Корнієнко одну хвилину.

 

КОРНІЄНКО В.М.

Шановний пане головуючий! Шановні народні депутати! Я хотів би довести до вашого відома, що злочин, який був скоєний,  викрадання виборчих бюлетенів розкрито. Особу, яка приймала участь у скоєні цього злочину, затримано. Зараз він дає покази і проводяться з ним інші слідчі дії.

Що ж стосується  заяви  сержанта Джемели, це  не сенсація, він давав з цього приводу пояснення, він допитаний прокуратурою. І все те, що тут було наголошено з трибуни, воно відомо, і зараз проводиться перевірка з цих питань.

 

( Ш у м   у   з а л і)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги!   Ми з вами обмінялися думками. Ще раз наголошую. Проект постанови не відповідає тому питання, яке ми з вами слухали.

Друге. Ми його скерували до відповідних профільних комітетів. Я звертаюся до профільних комітетів, які повинні дати свій висновок відповідно до 89-ї статті. Після того, коли ми  одержимо такий висновок, ми  з вами  повернемося до цієї постанови.

Але я просив би і комітет, і авторів законодавчої ініціативи, які мають право на заміну раніше поданої, назвати цю постанову так, як вона слухалася питання. Проект постанови, назва не  відповідає тому питанню, яке ми слухали.

Тому, шановні колеги, у нас дуже багато ще питань, які у тому числі  ви вимагаєте розглядати.

( Ш у м   у   з а л і)

Шановні колеги! Шановні колеги, мені дуже дивно, що на сто народних депутатів фракції "Наша Україна", де є дійсно багато юристів і людей з великим досвідом депутатської, не знайшлося хто б підказав, як треба писати назву постанови.

Ще раз повторюю - істиною буде комітет. Буде комітет.

 

(Ш у м  у  з а л і).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, тут ясно, що ми не дуже часто звертаємося до Конституції, тому я собі дозволю зачитати. Стаття 89-та. Верховна Рада може визначити, але Верховна Рада Конституції не може відмінити так швидко. "Комітети Верховної Ради України здійснюють законопроектну роботу, готують і попередньо розглядають питання, віднесені до повноважень Верховної Ради України. Ще раз наголошую. Комітети Верховної Ради України здійснюють законотворчу роботу, готують і попередньо розглядають питання, віднесені до повноважень Верховної Ради України. От я прошу комітети... (Шум у залі).

Будь ласка, з процедури Матвієнко хвилину.

 

 12:50:43

МАТВІЄНКО А.С.

Українська Республіканська партія "Собор", блок Юлії Тимошенко.

Адаме Івановичу, я прошу вас як головуючого на всю Україну не давати неправдивої інформації і не підставляти Верховну Раду в її авторитетності. Я хочу звернути вашу увагу на те, що сьогодні називається питання порядку денного "Інформація Генеральної прокуратури", а далі ще перераховуються ще інші силові структури про розслідування обставин, що мали місце під час виборів міського голови Мукачевого.

Я хочу звернути вашу увагу до того, який назву має проект постанови, внесений мною. У відповідності із інформацією, яка сьогодні звучала, яка планувалася, я маю претензії до Генеральної прокуратури, яка стоїть у порядку денному і саме по питанню, яке розглядалося, що мало місце під час виборів. Тому говорити, що це питання не відповідає питанню порядку денному, ну принаймні є не коректно.

З другого питання, якщо сьогодні...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги і радіослухачі, я ще раз нагадую, 12 травня у цій сесійній залі ми з вами прийняли постанову Верховної Ради, якою у 7 пункті записали: "Заслухати інформацію Генерального прокурора України, міністра Внутрішніх Справ України, Голови Служби Безпеки України про результати розслідування обставин, що мали місце під час виборів міського голови міста Мукачево, Закарпатської області", а також "Інформація Голови Робочої групи Верховної Ради України Зінченка про результати її роботи".

Проект постанови назву носить таку: "Про інформацію Генерального прокурора України Васильєва "Про результати розслідування обставин, що мали місце під час виборів міського голови міста Мукачево, Закарпатської області". Кожному неупереджено зрозуміло, що це різні питання. І я ще раз наголошую 89 статтю Конституції.

89 стаття Конституції говорить про те, що це повинен зробити комітет. Після рішення комітету, буде розглядати Верховна Рада. Тому комітет питання про Ірак розглянуті були всі постанови попередньо Профільним комітетом. Усі без виключення. Хто не вірить, перевірте. Я не вирішую, вирішує 89 стаття Конституції.

Що поставити на голосування? Ключковський пропонує поставити на голосування, чи можемо ми порушити 89 статтю Конституції.

 

(Ш у м   у   з а л і)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я оголошую перерву на 30 хвилин. Прошу керівників депутатських фракцій і груп піднятися на третій поверх. Перерва до 13.30.


ПІСЛЯ   ПЕРЕРВИ  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дозвольте  проінформувати про засідання Погоджувальної ради. Можна говорити й довго - рівно стільки, скільки ми засідали, бо пропозицій було чимало, інколи взаємовиключаючих, можна сказати коротше, звести до суті цих пропозицій.

Головні пропозиції зводились до того і мене радує те, що  більшість членів Погоджувальної ради зацікавлені в  продовженні роботи сесії, усвідомлюючи велику заборгованість у нас по різних законопроектах, про те, щоб ми рухались далі. Разом з тим, дійшли згоди про те, аби ми все-таки дотримувались чітко процедур, які передбачає, в першу чергу, Конституція, дали протокольне доручення профільному комітету Мойсика про те, щоб він до 16-ої години провів засідання комітету і розглянув проект постанови чи проекти постанов, бо можуть бути й інші проекти постанов. Після того, коли профільний комітет готовий буде доповісти нам, ми приймемо відповідне рішення по тій чи іншій постанові як визначиться сесійна зала.

Ще раз наголошую те, що в принципі кожному з нас відомо, але просто для інформації.

Рішення профільного комітету не матиме для нас значення. Чи позитивне воно буде, чи негативне - відповідно до Регламенту, воно повинно відбутися. Будь-яке. І на основу того, що  таке рішення відбулося, сесійна рада буде приймати відповідне рішення. Вона може підтримати комітет, може не підтримати комітет. Зала, да, зала. Верховна Рада, депутати будуть приймати... рішення  відповідно  до тих процедур, які передбачалися.

Тому, шановні колеги, я вас запрошую налаштуватися на конструктивну роботу. Прошу членів профільного комітету почути те, що я казав, що є таке доручення Погоджувальної ради,  аби ви до 16-ої години зуміли розглянути дане питання, і о 16-ій годині ми поставимо це на голосування, якщо буде рішення комітету, і підемо розглядати далі цілу низку законопроектів, які у нас нагромадилися протягом практично останнього місяця. Дякую вам, оголошується перерва до 16 години.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку