ЗАСІДАННЯ   П’ЯТДЕСЯТ  ЧЕТВЕРТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

21  травня   2004 року, 10.00 година

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної

Ради України МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради. Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Прошу увімкнути систему "Рада".

10:02:47

Зареєструвалося -435

Зареєструвалося 435 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради оголошується відкритим. Послухайте, будь ласка, оголошення.

Відповідно до статей 4.2.1, 4.2.2 глави 4.2 Регламенту Верховної Ради України та рішення загальних зборів членів депутатської групи "Народний вибір" від 20 травня 2004 року, витяг з протоколу додається, просимо вас інформувати народних депутатів України на пленарному засіданні про перейменування депутатської групи "Народний вибір" на депутатську групу "Союз". Головною метою діяльності депутатської групи "Союз", як і депутатської групи "Народний вибір" є законодавче забезпечення реалізації державної політики щодо забезпечення стабільного розвитку вітчизняної економіки, здійснення комплексу заходів, спрямованих на подальшу політичну структуризацію українського суспільства і ефективне виконання зобов'язань, взятих перед своїми виборцями та розширення представництва регіонів у групи.

Уповноваженими представниками депутатської групи "Союз" є народні депутати Баграєв, Гапочка, Гошовський, Кирилов, Миримський, Надрага, Солошенко.

Заява: згідно з Законом "Про статус народного депутата України" повідомляю про вихід з депутатської групи "Демократичні ініціативи. Народовладдя" і входження до складу депутатської групи "Союз". Народний депутат Зубець. (Оплески)

Заява: відповідно до Закону України "Про статус народного депутата України" повідомляю про вихід з депутатської групи "Демократичні ініціативи. Народовладдя" і входження до складу депутатської групи "Союз". Народний депутат Потебенько. (Оплески)

Відповідно до статті 2.5.2 Регламенту у п'ятницю ми маємо з вами 30 хвилин для оголошення запитів, заяв, повідомлень і пропозицій народних депутатів. Я прошу народних депутатів записатися для оголошення пропозицій і повідомлень. Я тим часом оголошу запити, бо в нас є досить велика їх кількість. Так, будь ласка, висвітліть, хто записався. Готуйтесь до виступів. а я тим часом оголошу запити.

Так, надійшли наступні запити народних депутатів України.

Групи народних депутатів (ПУСТОВОЙТЕНКО, МОРОЗ, ГЛАДІЙ, МАТВЄЄВ та інші. Всього 6 депутатів) до Президента України щодо розблокування діяльності Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку. Прошу підтримати запит до Президента.

 

10:06:50

За-133

Рішення не прийнято.

Групи народних депутатів (ОЛІЙНИК, СЕМЕНЮК та інші. Всього 4 депутати) до Президента України з приводу незаконних дій Уряду стосовно розподілу централізованих капіталовкладень та державних коштів по ліквідації наслідків техногенних аварій для окремих регіонів України.

Прошу визначитися із підтримкою запиту.

 

10:07:33

За-169

Рішення прийнято.

А зараз прошу визначитися із направленням запиту до Президента

 

10:07:57

За-181

Рішення не прийнято.

Ігоря ПЛОХОГО до Президента України щодо ситуації, яка склалася в селі Василівка Болградського району Одеської області у зв’язку із загибеллю людей під час автомобільної аварії 16 травня 2004 року.

Прошу визначитися... підтримати запит.

 

10:08:32

За-118

Рішення не прийнято.

Івана ВАСЮНИКА та Юрія ШИРКА до Президента України щодо нагальності створення Державного комітету з питань  подолання наслідків Чорнобильської катастрофи. Прошу визначитися із підтримкою запиту.

 

10:09:02

За-161

Рішення прийнято.

Прошу визначитися щодо направлення запиту Президенту. Тут треба 226 голосів.

 

10:09:24

За-174

Петра ТОЛОЧКА до Президента України стосовно надання статусу "Національний музей українського народного декоративного мистецтва".

Прошу визначитися щодо підтримки запиту.

 

10:09:49

За-161

Рішення прийнято.

Прошу визначитися щодо направлення запиту Президенту.

 

10:10:11

За-169

Рішення не прийнято.

Петра СИМОНЕНКА до Президента України щодо завершення будівництва меморіального комплексу героїчним захисникам і визволителям міста-героя Севастополя в роки Великої Вітчизняної війни на мисі Хрустальний.

Прошу підтримати запит.

 

10:10:43

За-121

Рішення не прийнято.

Степана ХМАРИ до Президента України стосовно внесення до Верховної Ради України подання щодо дострокового припинення повноважень члена Центральної виборчої комісії Сергія Ківалова у зв'язку з порушенням ним вимог несумісності статусу члена Центральної виборчої комісії з перебуванням у складі Вищої ради юстиції. Прошу визначитися  щодо змісту запиту.

 

10:11:25

За-130

Рішення не прийнято.

Олега ТЯГНИБОКА до Президента України щодо присвоєння звання Герой України чемпіону світу з боксу в суперважкій категорії за версією Всесвітньої боксерської конфедерації Віталію Кличку.

Прошу визначитися.

 

10:11:56

За-88

Рішення не прийнято.

Георгія МАНЧУЛЕНКА до Голови Верховної Ради України, Голови Служби безпеки України з приводу порушення пункту 3 статті 19 Закону України “Про статус народного депутата України” Службою безпеки України щодо надання інформації народному депутату України.

Івана СТОЙКА до Прем’єр-міністра України щодо порушення мовного законодавства керівництвом і працівниками державного Ощадного банку в місті Києві.

Романа ЗВАРИЧА до Прем’єр-міністра України, Міністра освіти і науки України стосовно фінансування будівництва загальноосвітньої школи у селі Бабин Косівського району Івано-Франківської області.

Олександра ПЕКЛУШЕНКА до Прем’єр-міністра України з приводу позбавлення, передбачених чинним законодавством, пільг на комунальні послуги та квартирну плату осіб, які стали інвалідами при проходженні військової служби та сільських медичних і фармацевтичних працівників.

Віктора РАЗВАДОВСЬКОГО до Прем’єр-міністра України стосовно виділення коштів з державного бюджету на будівництво станції знезалізнення води в селищі міського типу Любар Житомирської області.

Олега ЦАРЬОВА до Прем’єр-міністра України з приводу грубого порушення митними органами законодавства України щодо державної підтримки книговидавничої справи в Україні.

Петра СИМОНЕНКА до Прем’єр-міністра України, Голови Ради Міністрів Автономної Республіки Крим, Голови Севастопольської міської державної адміністрації щодо завершення будівництва меморіального комплексу героїчним захисникам і визволителям міста-героя Севастополя в роки Великої  Вітчизняної війни на мисі Хрустальний.

Івана СТОЙКА до Прем’єр-міністра України у зв’язку з  незадоволенням відповіддю  Віце-прем’єр-міністра України Андрія Клюєва на запит щодо кризового становища соціально-економічної сфери в місті Добромилі Львівської області.

Марії МАРКУШ до Прем’єр-міністра України щодо вирішення житлової проблеми багатодітної сім’ї Панчак, яка складається з 6 дітей-інвалідів з дитинства та одинокої матері-пенсіонерки - мешканки міста Львова.

В’ячеслава КИРИЛЕНКА  до Прем’єр-міністра України щодо протиправного тиску Сумської обласної державної адміністрації на студентів, які протестують проти невмотивованого рішення про злиття трьох університетів у місті Суми.

Юрія АРТЕМЕНКА до Прем’єр-міністра України з приводу підвищення тарифів на робити і послуги, які виконуються і надаються за плату установами та закладами державної санітарно-епідеміологічної служби.

Сергія СЛАБЕНКА до Прем’єр-міністра України стосовно проблеми реконструкції очисних споруд Павлівського пивзаводу, ліквідації підтоплень в селі Будятичі Іваничівського району та реконструкцію каналізаційних очисних споруд у місті Любомль та селищі міського типу Іваничів Волинської області.

Юрія АРТЕМЕНКА до Прем’єр-міністра України щодо фінансування завершення будівництва газопроводу в селі Верхня Хортиця міста Запоріжжя.

Володимира БРОННІКОВА до Прем’єр-міністра України, Генерального прокурора України щодо прийняття заходів збереження у державній власності інституту “Укренергомережпроект”.

Сергія СЛАБЕНКА до Прем’єр-міністра України стосовно порушення прав громадян України.

Георгія МАНЧУЛЕНКА до Прем’єр-міністра України стосовно надання переліку виборчих округів, яких стосується, постановами Уряду, виділення субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на виконання інвестиційних проектів та здійснення заходів щодо запобігання аваріям та техногенним катастрофам у житлово-комунальному господарстві та інших аварійних об’єктах комунальної власності у 2004році.

Юлії ТИМОШЕНКО до Прем’єр-міністра України щодо надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виконання інвестиційних  проектів у 2004 році.

Михайла МЕЛЬНИЧУКА до Прем’єр-міністра України щодо збереження Івано-Франківського гарнізонного військового госпіталю та його подальшого використання як обласного для лікування та медичного обслуговування ветеранів війни, інвалідів війни та учасників бойових дій, а також військовослужбовців.

Ярослава КЕНДЗЬОРА до Прем’єр-міністра України з приводу нецільового використання коштів з резервного фонду Державного бюджету на облаштування Єдиного економічного простору.

В’ячеслава КИРИЛЕНКА до Прем’єр-міністра України щодо обґрунтування доцільності виділення коштів з Державного бюджету для фінансування Єдиного економічного простору та оприлюднення цілей і напрямків їх використання.

Дмитра РУДКОВСЬКОГО до Першого віце-прем’єр-міністра, Міністра фінансів України щодо відновлення пільг категоріям осіб, які постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи.

Миколи РУДЬКОВСЬКОГО до Першого віце-прем’єр-міністра, Міністра фінансів України щодо забезпечення законних прав на пільги при сплаті комунальних послуг мешканцями міста Чернігова.

Михайла ВОЛИНЦЯ до Першого віце-прем’єр-міністра, Міністра фінансів України, Генерального прокурора України, Голови Верховного Суду України стосовно протиправного втручання в діяльність Всеукраїнської національної профспілки “Футболісти України”

Володимира ЛЕЩЕНКА до Першого віце-прем’єр-міністра, Міністра фінансів України у зв’язку з неотриманням офіційної інформації по суті на запит від 6 квітня 2004 року стосовно позбавлення виконкомом Чернігівської міської ради законних пільг окремих категорій громадян.

Олександра МАСЕНКА до Першого віце-прем’єр-міністра, Міністра фінансів України щодо надання відповідно до законодавства України пільг інваліду, мешканцю села Чайківщина Оржицького району  Полтавської області.

Володимира ЛЕЩЕНКА та Миколи НОСЕНКА до Віце-прем’єр-міністра України Андрія Клюєва з приводу розформування Чернігівської філії Київської вагонної дільниці.

Сергія ІВАНОВА до Генерального прокурора України з приводу незаконних дій директора товариства з обмеженою відповідальністю “Агрофірма Великоолександрівська” Херсонської області.

Сергія БИЧКОВА до Генерального прокурора України стосовно забезпечення прав та законних інтересів потерпілих осіб у справі за фактом шахрайства в особливо великих розмірах.

Володимира ДЕМЬОХІНА до Генерального прокурора України про порушення кримінальної справи щодо товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційної фірми “Біолог” у Херсонській області.

Олександра ГОЛУБА до Генерального прокурора України з приводу порушень законодавства України при проведенні процедури санації на Державному підприємстві “Житлово-комунальна контора“ міста Львова.

Володимира ПУЗАКОВА до Генерального прокурора України з приводу незаконних дій прокурора Горбенка, Олександрійського району Кіровоградської області.

Володимира БРОННІКОВА до Генерального прокурора України про недопущення притягнення до кримінальної відповідальності за тяжкий злочин невинного громадянина Подоляка та припинення безпрецедентного тиску на слідство та суд працівником прокуратури міста Києва громадянином Мітлою.

Юрія БОЙКА до Генерального прокурора України, Міністра охорони здоров’я України з приводу порушення законних прав та інтересів родини Зубицьких.

групи народних депутатів (ОНОПЕНКО, КАРМАЗІН, ТУРЧИНОВ та інші. Всього 17 депутатів) до Генерального прокурора України стосовно порушення Конституції України та законодавства України органами виконавчої влади і правоохоронними органами Донецької області.

Миколи ЧЕЧЕЛЯ до Генерального прокурора України щодо виплати пенсії за вислугу років особам, які працюють на  прокурорсько-слідчих посадах.

Володимира ПУЗАКОВА до Генерального прокурора України щодо неправомірного рішення Кіровоградського районного суду Кіровоградської області стосовно позову до агрофірми “Відродження”.

Володимира ЄЩЕНКА до Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України з приводу зволікання правоохоронними органами розслідування дорожньо-транспортної пригоди внаслідок якої постраждала  неповнолітня Шкребтій і розбійницького нападу на її батька мешканця села Листвина Черкаської області.

Богдана КОСТИНЮКА до міністра охорони здоров’я України з приводу великої кількості звітів по медичному обслуговуванню населення і впорядкування цього питання.

Павла ЖЕБРІВСЬКОГО до міністра науки і освіти України щодо стану виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 16 січня 2003 року “Про затвердження програми “Шкільний автобус”.

Раїси БОГАТИРЬОВОЇ до міністра освіти і науки України щодо забезпечення дотримання вимог Закону України “Про вищу освіту” у діяльності Харківського державного інституту мистецтв імені Котляревського.

Павла МОВЧАНА до міністра освіти і науки України з приводу незаконного звільнення з посади директора Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

Романа ЗВАРИЧА до міністра охорони здоров’я України з приводу незадовільного медичного обслуговування мешканців Верховинського району Івано-Франківської області.

Віктора РАЗВАДОВСЬКОГО до міністра транспорту України щодо припинення реорганізації Житомирської філії вагонної дільниці залізничної станції Київ-Пасажирський, залишення в області структурного підрозділу резерву провідників та формування відповідних пасажирських поїздів у місті Житомирі.

Володимира ДЕМЬОХІНА до міністра оборони України щодо врегулювання ситуації, яка склалася між головою Львівської обласної організації воїнів інтернаціоналістів “Кубинців” та Львівського обласного військового комісаріату.

Михайла ВОЛИНЦЯ до міністра юстиції України про надання роз’яснення щодо легалізації Конфедерації Вільних профспілок України.

Михайла РОДІОНОВА та Володимира ЄЩЕНКА до міністра оборони України, Міністра освіти і науки щодо організації військової кафедри в Черкаському державному технологічному університеті.

Юрія БОЙКА до міністра оборони України стосовно кризової житлово-побутової ситуації у військовому містечку Семиполки Броварського району Київської області.

Миколи ТОМЕНКА та Леоніда ТАНЮКА до міністра культури України, Голови Чернігівської обласної адміністрації щодо створення в селищі міського типу Любечі Чернігівської області філії Національного архітектурно-історичного заповідника “Чернігів стародавній”.

Групи народних депутатів (ГУДИМА, ОЛІЙНИК, ТЯГНИБОК) до Міністра внутрішніх справ України, Генерального прокурора України про надання інформації щодо бандитського нападу на Ременівський молокозавод Кам’янко-Бузького району Львівської області.

Миколи ШЕРШУНА та Валерія САМОПЛАВСЬКОГО до Міністра України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи з приводу незадовільного стану оздоровлення дітей Березнівського та Сарненського районів Рівненської області, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС.

Володимира ЗУБАНОВА до Міністра економіки та з питань європейської інтеграції України стосовно створення комісії щодо визначення збитків нанесених українській економіці необґрунтованим рішенням Європейською антидемпінговою комісією.

Леоніда КАДЕНЮКА до Голови Державного комітету по земельних ресурсах з приводу несправедливого розподілу земельних паїв у селі Білоусівка Сокирянського району Чернівецької області.

Дмитра РУДКОВСЬКОГО до Голови Київської обласної державної адміністрації щодо погашення заборгованості по заробітній платі працівникам Білоцерківського музично-драматичного театру імені Саксаганського.

Юрія КАРМАЗІНА до Голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Прокурора Івано-Франківської області з приводу брутального порушення конституційного права на житло мешканців гуртожитку по вулиці Тичини 8-А у місті Івано-Франківську та неправомірного надання житлових приміщень гуртожитку в оренду зі зміною їх статусу.

Юлії ТИМОШЕНКО до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини стосовно забезпечення конституційних прав підсудного Геннадія Косенка, утриманця слідчого ізолятора № 26 в місті Чортків Тернопільської області.

Зареми КАТУШЕВОЇ до Голови Республіканського Комітету по земельних ресурсах Автономної Республіки Крим з приводу неправомірних дій проектного інституту міста Севастополя по виготовленню технічної документації щодо відведення землі членам кооперативу “Присівашьє” Кіровського району Автономної Республіки Крим.

Олександра ПЕКЛУШЕНКА до Голови правління Національного банку України з приводу незадовільного контролю з боку Національного банку України за банками при здійсненні валютно-обмінних операцій уповноваженими і їх агентами в Автономній Республіці Крим,  інших регіонах України та виконанням вимог Інструкції Національного банку України “Про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України”.

Миколи ЧЕЧЕЛЯ та Валерія АСАДЧЕВА до Голови Київської міської ради стосовно проведення ремонтних робіт дорожнього покриття по вулиці Невська в місті Києві.

Миколи ТОМЕНКА до Голови Державної податкової адміністрації України про надання інформації щодо декларування Президентом України подарунку у вигляді безкоштовного лікування в клініці “Макс Грундіг” у Федеративній Республіці Німеччина.

Івана БОКОГО до Київського міського голови з приводу знищення спортивного майданчика по вулиці Мельникова, 22 Шевченківського району міста Києва.

Юрія СОЛОМАТІНА до президента Національної академії наук України у зв’язку з невиконанням службовими особами академії Закону України “Про статус народного депутата України” в частині надання своєчасної та обґрунтованої інформації Верховній Раді України з приводу ставлення академії щодо деяких наукових пропозицій з чорнобильських питань, які внесені до органів державного управління певними вітчизняними вченими.

Івана МИГОВИЧА до Голови Всеукраїнської ради товариства мисливців і рибалок з приводу формального реагування на депутатське звернення щодо недоліків у діяльності Виноградівської районної ради українського товариства мисливців і рибалок Закарпатської області.

Володимира ПЕТРЕНКА до директора Інституту держави і права імені Корецького Національної академії наук України стосовно експертизи роз’яснень щодо порядку перерахунку пенсій за вислугу років колишнім пілотам цивільної авіації.

Євгена ГІРНИКА до Голови Верховної Ради України у зв’язку з незадоволенням відповіддю на запит щодо встановлення малого Державного Герба – тризуба на шпилі адміністративного будинку по вулиці Грушевського, 5 замість одного із символів  неіснуючої держави СССР.

Володимира ЛЕЩЕНКА до Прем’єр-міністра України щодо регулювання відпускних цін на металопрокат та забезпечення ним промислових підприємств міста Чернігів.

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до Прем’єр-міністра України стосовно проблем водозабезпечення селища Велика Олександрівка Херсонської області.

Івана СТОЙКА до Прем’єр-міністра України у зв’язку з незадоволенням відповіддю на запит щодо цілеспрямованого знищення місць, пов’язаних з життям і творчістю Тараса Шевченка.

Юлії ТИМОШЕНКО до Прем’єр-міністра України щодо ситуації, яка склалася в товаристві з обмеженою відповідальністю “Глобине цукор” міста Глобин Полтавської області.

Юрія КАРМАЗІНА до Прем’єр-міністра України, Генерального прокурора України, Голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства з приводу порушення статті 49 Конституції України про недопустимість скорочення мережі  державних та комунальних закладів охорони здоров’я, реорганізації Одеського державного медичного університету з метою збереження від знищення Одеської міської клінічної лікарні № 12, ігнорування потреб в медичному забезпеченні міста Одеси.

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до Прем’єр-міністра України стосовно фінансової підтримки будівництва очисних споруд та інфекційного відділення Скадовської районної лікарні Херсонської області.

Івана МИГОВИЧА до Прем’єр-міністра України у зв’язку з невиділенням на місцевості земельних ділянок та неоформленням державних актів на право власності власникам паїв у селах Худлівської сільської ради Ужгородського району Закарпатської області.

Михайла ВОЛИНЦЯ до Прем’єр-міністра України щодо надання субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам на виконання інвестиційних проектів у 2004 році.

Володимира ЄЩЕНКА до Прем’єр-міністра України щодо відшкодування комунальному підприємства “Черкасиелектротранс” витрат із бюджету на безкоштовне перевезення пільгових категорій громадян в місті Черкаси.

Михайла ПОЛЯНЧИЧА до Прем’єр-міністра України з приводу дискримінаційного розподілу коштів на округи.

Петра ДИМІНСЬКОГО до Прем’єр-міністра України стосовно виконання статті 57 Закону України “Про освіту” щодо виплати надбавок за вислугу років та матеріальної допомоги при наданні щорічної відпустки працівникам освіти міста Борислава.

Петра ТОЛОЧКА до Прем’єр-міністра України щодо скорочення використання російської мови в електронних засобах масової інформації України.

Групи народних депутатів (ТОМЕНКО, МОРОЗОВ та інші. Всього 5 депутатів) до Прем’єр-міністра України стосовно діяльності Державної акціонерної компанії “Укрвидавполіграфія”

Бориса ЗАГРЕВИ до Прем’єр-міністра України щодо фінансування у 2004 році геологорозвідувальних робіт на території Львівсько-Волинського кам’яновугільного басейну.

Юрія КРУКА до Прем’єр-міністра  України стосовно сприяння збільшенню обсягу вантажу, що переробляється Ренійським торговельним портом.

Миколи КАРНАУХА до Прем’єр-міністра України щодо збільшення обсягів фінансування Державного казначейства України та його підрозділів у 2004 – 2005 роках.

Шановні колеги, давайте порадимося. Відповідно до норми Регламенту, на запити і оголошення  в п'ятницю ми маємо 30 хвилин. Я 30 хвилин використав. Поки що в мене ще залишилося половина  неоголошених запитів. Що  робимо?

(ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ)

Оголошуємо? Ніхто не наполягає на тому, що це порушення Регламенту?

(ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ: Ні.)

Читаєм далі.

Олега ГУМЕНЮКА до Прем’єр-міністра України стосовно недофінансування освітньої галузі Тернопільщини і накопичення державного боргу перед освітянами.-          Івана ВАСЮНИКА та Юрія ШИРКА до Прем’єр-міністра України у зв’язку з незадоволенням відповіддю на запит щодо збільшення фінансування видатків до рівня 2003 року на оздоровлення, медичне обслуговування та забезпечення житлом громадян які постраждали від Чорнобильської катастрофи.

Юрія КАРМАЗІНА до Прем’єр-міністра України, Генерального прокурора України, Секретаря Ради національної безпеки і оборони України, Міністра внутрішніх справ України щодо вжиття заходів з приводу загрози національній безпеці України та створення її негативного іміджу на міжнародній арені внаслідок зловживання особами Міністерства внутрішніх справ України своїм службовим становищем, підривання авторитету держави в результаті порушення вимог закону, ухилення від виконання рішення суду та неналежного виконання контракту про виробництво Українсько-британським товариством “Динамо-Сілейр” державних номерних знаків для транспортних засобів.

Анатолія МАТВІЄНКА до Прем’єр-міністра України з приводу формального розгляду звернення щодо погашення заборгованості підприємства “Запорізька АЕС” Державного підприємства Національної акціонерної енергогенеруючої компанії “Енергоатом” перед малим підприємством “Таможенка”.

Дмитра РУДКОВСЬКОГО до Першого віце-прем’єр-міністра, Міністра фінансів України щодо пільгової оплати житлово-комунальних послуг батькам військовослужбовців, які загинули під час проходження військової служби.

Групи народних депутатів ( ШИРКО, ЧЕРВОНІЙ,  ОЛЕКСІЮК) до першого віце-прем'єр-міністра, міністра фінансів України з приводу доведення до банкрутства Міністерством фінансів України автотранспортних підприємств через невідшкодування проїзду пільгових категорій пасажирів.

Володимира БРОННІКОВА до Першого віце-прем’єр-міністра, Міністра фінансів України щодо забезпечення  рівномірності оплати за електроенергію підприємствами та організаціями, які фінансуються з Державного бюджету.

Юрія ПАВЛЕНКА до Генерального прокурора України, Міністра культури і мистецтв України з приводу невиконання рішення Господарського суду Харківської області стосовно виселення суб’єктів підприємницької діяльності з приміщення Харківського державного інституту мистецтв імені Котляревського.

Олександра ГОЛУБА до Генерального прокурора України щодо перевищення повноважень Київською міською радою при визначенні меж Державного заповідного господарства “Феофанія”.

Володимира ПУЗАКОВА до Генерального прокурора України стосовно порушення конституційних прав громадянина органами місцевої влади та судовими органами Новоукраїнського району Кіровоградської області.

Юрія ЛУЦЕНКА до Генерального прокурора України з приводу порушень з боку посадових осіб Міністерства охорони здоров’я України при вирішенні проблеми забезпечення онкологічних хворих протипухлинними засобами.

Володимира ЛЕЩЕНКА до Генерального прокурора України з приводу зволікання органами прокуратури Чернігівської області завершення повторного слідства по кримінальній справі стосовно громадянина Третяка.

Юрія КАРМАЗІНА до Генерального прокурора України, Міністра охорони здоров’я України, Міністра внутрішніх справ України про вжиття заходів щодо припинення порушень діючого законодавства з питань трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людини головним лікарем Дніпропетровської обласної клінічної лікарні Павловим.

Дмитра РУДКОВСЬКОГО до Генерального прокурора України щодо ситуації, яка склалася на державному підприємстві “Готель “Козацький” Міністерства оборони України.

Володимира ПУЗАКОВА до Генерального прокурора України з приводу невиконання функціональних обов’язків посадовими особами прокуратури Кіровоградської області по кримінальній справі стосовно громадянки Новак.

Богдана КОСТИНЮКА до Генерального прокурора України у зв’язку з незадоволенням відповіддю на запит від 22 квітня 2004 року щодо порушення кримінальної справи проти голови територіальної виборчої комісії  по виборах Мукачівського міського голови за статтею 158 Кримінального кодексу України.

Михайла ВОЛИНЦЯ до Генерального прокурора України, Голови Київської міської державної адміністрації щодо порушення конституційних прав мешканців житлового будинку по вулиці Підвисоцького в місті Києві.

групи народних депутатів (БОНДРЕНКО, ЧОРНОВІЛ, КАРНАУХ та інші. Всього 5 депутатів) до Генерального прокурора України щодо незаконного обкладання податковими інспекціями квартирної плати членів житлово–будівельних кооперативів та об’єднань співвласників багатоквартирних будинків податком на додану вартість.

групи народних депутатів (ТИМОШЕНКО, КИРИЛЬЧУК та інші. Всього 4 депутати) до Генерального прокурора України, Голови Державного комітету України по земельних ресурсах з приводу незаконних дій, численних зловживань керівництвом приватно – орендного сільськогосподарського підприємства “Перемога” села Ожегівка Володарського району Київської області.

Романа ТКАЧА та Богдана КОСТИНЮКА до Генерального прокурора України про зловживання службовим становищем Прем’єр-міністром України при розподілі та наданні субвенцій з Державного бюджету місцевим бюджетам на виконання інвестиційних проектів по капітальних вкладеннях з метою здобуття прихильності виборців напередодні виборів Президента України в 2004 році.

Миколи РУДЬКОВСЬКОГО до Генерального прокурора України щодо додержання законодавства при розслідуванні кримінальної справи по факту вбивства громадянки Вікторової.

Бориса ТАРАСЮКА до Генерального прокурора України щодо оцінки діяльності посадових осіб Управління Міністерства внутрішніх справ України та прокуратури Тернопільської області при розслідуванні кримінальної справи, що підлягала контролю МВС України.

Леоніда ГРАЧА до Генерального прокурора України щодо отримання у власність земельних ділянок на південному узбережжі Криму.

Валентини СЕМЕНЮК до Генерального прокурора України щодо порушення  норм законів України “Про статус народного депутата України” та “Про інформацію” Главою Адміністрації Президента України. 

Марії МАРКУШ до Голови Верховного суду України про судовий захист громадян України, потерпілих від злочину.

Віктора РАЗВАДОВСЬКОГО до Міністра України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи щодо будівництва загальноосвітньої школи за рахунок Чорнобильського фонду в селі Лука Житомирського району Житомирської області.

Олександра ГОЛУБА до Міністра охорони навколишнього середовища України щодо реконструкції парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення “Феофанія” в місті Києві.

Івана МИГОВИЧА до Міністра внутрішніх справ України, Міністру юстиції України стосовно порушення Закону України “Про свободу і пересування та вільний вибір місця проживання в Україні” органами внутрішніх справ в Закарпатській області.

Миколи РУДЬКОВСЬКОГО до Міністра оборони України, Міністра культури і мистецтв України щодо збереження історичної пам’ятки – музею історії Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків.

Олега ТЯГНИБОКА до Міністра охорони здоров’я України з приводу ситуації, що склалася із забезпеченням  ВІЛ-інфікованих антиретровіральною терапією та можливістю проведення в Україні регулярного лабораторного контролю ВІЛ-інфікованих.

Станіслава ПХИДЕНКА до Міністра охорони здоров’я України про направлення на безкоштовне лікування дитини, хворої на церебральний параліч.

Михайла ПОЛЯНЧИЧА до Міністра України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи щодо запобігання екологічного лиха в селищі міського типу Солотвин.

Леоніда ВЕРНИГОРИ до Міністра культури та мистецтв України стосовно забезпечення конституційних прав на відпочинок та користування досягненнями культури мешканців сіл Зміївського району Харківської області.

Степана ХМАРИ до Міністра закордонних справ України, Секретаря Ради національної безпеки та оборони України щодо ініціювання перед Сполученими Штатами Америки питання перегляду позиції стосовно трагічної загибелі 8 квітня 2003 року в Республіці Ірак українського журналіста Тараса Процюка та прийняття рішення стосовно виплати грошової компенсації сім’ї загиблого.

Лілії ГРИГОРОВИЧ до міністра охорони навколишнього природного середовища України стосовно порушення чинного природоохоронного законодавства у Скадовській  медичній зоні.

Йосипа ВІНСЬКОГО до Першого віце-прем’єр-міністра, міністра фінансів України, міністра економіки та з питань європейської інтеграції України про надання інформації стосовно деяких економічних показників.

Валентини СЕМЕНЮК до глави Адміністрації Президента України щодо надання примірника Указу Президента України від 3 лютого 2004 року № 144.

Івана МИГОВИЧА до голови Служби безпеки України щодо надання допомоги ромській громаді Закарпаття в пошуках документів жертв гітлерівського голокосту часів Другої світової війни.

Юлії ТИМОШЕНКО до голови Державного департаменту України з питань виконання покарань щодо медичної допомоги підсудному Геннадію Косенку, утриманцю слідчого ізолятора №26 в місті Чортків Тернопільської області.

В’ячеслава КИРИЛЕНКА  до голови правління Пенсійного фонду України з приводу зменшення розміру пенсії учаснику війни, ветерану праці при проведенні 1 січня 2004 року перерахунку пенсії.

Володимира ЯВОРІВСЬКОГО до голови правління відкритого акціонерного товариства “Укртелеком” щодо відновлення телефонного зв’язку Національній спілці письменників України по вулиці Банкова 2, заблокованого незаконними діями посадових осіб відкритого акціонерного товариства “Укртелеком”, які свідомо порушили норми чинного законодавства, продемонструвавши тим самим зневагу до великого загону творців української літератури і до авторитету України на міжнародній арені.

Запити, які надійшли офіційно відповідно до Регламенту, оголошені. Але у мене є ціла, які також просять оголосити. Тому я їх оголошу. Але ті прізвища, які прозвучать, не матимуть права сьогодні робити головуючому зауваження, що він порушує Регламент. Бо він порушує Регламент зараз на їхню вимогу. Домовились?

Запит Георгія МАНЧУЛЕНКА Прем`єр-міністру України щодо фінансування програм інформатизації загальноосвітніх навчальних закладів комп'ютеризації сільських шкіл по Кицменському виборчому округу номер 203 Чернівецької області.

ТЯГНИБОК Прем`єр-міністру України про забезпечення належної організації зберігання зброї, боєприпасів на складах у Львівській області, у тому числі у місті Броди.

Олега ТЯГНИБОКА київському міському голові про виконання програми підтримки вищих навчальних закладів Києва в 2004 році прогноз щодо її реалізації в 2004 році та представлення документів, які регламентують порядок відбору та затвердження наукових робіт для виконання за цією програмою.

Олександра МАСЕНКА міністру внутрішніх справ України, Генеральному прокурору України про незадовільні дії працівників Відділу внутрішніх справ та прокуратури Хорольського району Полтавської області щодо розкриття злочину, пов'язаному з крадіжкою майна у громадянки Мусієнко. 

Народного депутата МИРОНЕНКА Генеральному прокурору України щодо дій Міністерства транспорту України.

Генеральному прокурору народного депутата АНІСІМОВА з приводу порушень чинного законодавства у ході передачі в комунальну власність житла відкритих акціонерних товариств Дніпровський металургійний комбінат імені Дзержинського та "Дніпровагонмаш", місто Дніпродзержинськ.

Володимира ЄЩЕНКА першому віце-прем'єр-міністру, міністру фінансів України щодо дострокові заміни непридатного для експлуатації автомобіля інваліда першої групи Великої Вітчизняної війни Макєєва, мешканця міста Золотоноша Черкаської області.

Олександра КАМЕНЯША міністру з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків чорнобильської катастрофи про необхідність проведення комплексного обстеження будівлі, встановлення дійсних причин його руйнації та вжиття заходів з упередженням людських жертв.

Народного депутата Микола МЕЛЬНИКА  міністру охорони здоров'я України про з'ясування причин відсутності реакції на запит, оголошений 9 квітня 2004 року.

Миколи МЕЛЬНИКА  міністру охорони здоров'я про проведення операції громадянинові Пацюку з пересадку клапану на серці за кошти, передбачені державним бюджетом.

Далі Миколи Мельника ще два запити. Я нагадую, що можна тільки два запити давати.

Миколи МЕЛЬНИКА міністру охорони здоров'я України про проведення операції ................. за кошти, передбачені державним бюджетом та про з'ясування причин незадовільної реакції на запит.

Того ж Миколи МЕЛЬНИКА голові правління ВАТ "Державний ощадний банк України" про відкриття в селі Вільшанка Крижопільського району Вінницької області філії ВАТ "Державний ощадний банк України".

Володимира  ЯВОРІВСЬКОГО міністру юстиції України щодо формальних відписок на депутатські звернення до Міністерства юстиції, яке своєю свідомою бездіяльністю, фактично, сприяло винесенню рішень на користь декількох літературних фальсифікаторів та втягування у протиправні дії десятків представників виконавчої влади, наслідком чого стало блокування банківських рахунків, поштової кореспонденції, відключення телефонного зв'язку у Національній спілці письменників України.

Юрія КАРМАЗІНА, не можу я не оголосити, Генеральному прокурору України, міністру внутрішніх справ України щодо перевірки фактів привласнення державних коштів у особливо великих розмірах, зловживання службовим становищем, перевищенням службових повноважень, службового підроблення, підроблення і використання підроблених документів з боку голови місцевого суду Яворівського району Гуцала працівників окремого батальйону дорожньо-патрульної служби в Яворівському районі Управління Міністерства внутрішніх справ України у Львівській області, порушення кримінальної справи, притягнення винних осіб до відповідальності.

Богдана КОСТИНЮКА до Прем'єр-міністра України про подорожчання бензину та дизельного палива, що може спричинити ріст цін на найнеобхідніші продукти харчування.

Бажання всіх тих, хто хотів оголоситися, оголошено. Тепер, шановні колеги, знову ж таки, чи йдемо ми на порушення Регламенту з приводу того, щоб ще 30 хвилин відвести для виступів тих народних депутатів, які записалися.

Йдемо? Це ви вже вчетверте мені сьогодні дозволяєте порушувати Регламент. Ні, ні, ні, Іван Олександрович.

Так, будь ласка, ще раз покажіть список. 30 хвилин. Будь ласка, Алексєєв. Підготуватися Манчуленку.

 

10:48:37

АЛЕКСЄЄВ І.В.

Прошу передати слово моїй колезі Катерині Семенівні Самойлик. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Катерина Самойлик.

 

10:48:53

САМОЙЛИК К.С.

Дякую. Катерина Самойлик, фракція Комуністичної партії України.

Шановні виборці, наш народ готується до відзначення ювілею Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Немає жодної родини, де і досі не жив би біль втрати рідних, близьких, віддавали життя за рідну Батьківщину, за землю свою, за зруйновані міста і села, за смерть дітей та жінок.

Сьогодні нові господарі світу розпочали війну з непокірними. Наші українські хлопці , доведені до відчаю режимом, вимушені продавати своє неповторне молоде життя, щоб утримати свої сім'ї.

Шановні матері, чиїх дітей відправили для участі в ганебній і брудній війні в Іраці, закарбуймо в пам'яті: це зробити фракції більшості, які ціною життів ваших синів підтримали збанкрутілий режим Кучми! За продаж ваших синів голосувала половина фракції "нашистів", запопадливо слугуючи Сполученим Штатам Америки! Надія, що Америка обере для нас з вами президента з їх лав.

Заради реваншу та влади вони перетворилися в бридких маріонеток, прислужників новітнього  фашизму. Матері загиблих в Іраці, ваші діти поїхали заробляти гроші на весілля, квартиру, а знайшли там смерть.

Запитайте у жінок-депутатів чому вони вважають, що тільки їх діти мають права на гідне людини життя. Весь світ в шоці від того як поводяться стражі демократії, "поборники прав людини" (в лапках). Розстріл весілля, де загинуло близько 50 іракців, в тому числі 15 дітей, наруга, гвалтування, бомбардування житлових кварталів - ось ціна їх демократії. Ось до кого прислужники відправили наших синів.

Де честь і совість міністра оборони, який запевняв нас, що знає де зброя масового  знищення, зухвало брехав, що наші війська будуть лише в Кувейті?! Як же ви, пане Марчук, подивитесь в очі матері, яка втратила  свого сина?

Фракція Комуністичної партії України вимагає негайно вивести наших військових з Іраку, захистити тих, хто працює в Іраці, хто знаходиться під арештом. За брехню, за  загублені молоді  життя, за сльози матерів, за сирітство міністр оборони негайно повинен піти у відставку.

Підтримуючи ініціативу Петра Миколайовича Симоненка, Комуністична партія України, Всеукраїнський союз жінок-трудівниць "За майбутнє дітей України" закликає громадян України, особливо матерів до проведення акції "Поверніть наших дітей з Іраку!".Не дамо спокійно жити тим, хто на криваву бійню  відправив наших дітей!  Захистимо наших дітей! Захистимо Україну від можливих терористичних актів!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Манчуленко. Підготуватися замість Хмари  Шкілю.

 

10:52:04

МАНЧУЛЕНКО Г.М.

Георгій Манчуленко, 203 округ, Українська  Народна партія, фракція "Наша Україна". Змушений під партійним тиском передати слово першому заступнику голови партії Івану Зайцю.

 

10:52:27

ЗАЄЦЬ І.О.

Іван Заєць, Українська народна партія, фракція "Наша Україна".

Шановні народні депутати! На думку Української народної партії, головною подією тижня, що минає, є, безумовно, підвищення цін на третину на бензин. Таке різке і суттєве підвищення цін на бензин  згубно вплине на економіку України і суттєво зменшить доходи громадян. Які ж причини обумовили підвищення цін на бензин?

Перш за все це прямий наслідок приєднання  України до ЄЕП, що остаточно зруйнувало захисну оболонку  економіки України. Тому відповідальність за підвищення цін повністю лягає на творців єдиного економічного простору: Президента України Леоніда Кучму, уряд на чолі з Віктором Януковичем, фракцію комуністів   та парламентську більшість. Підвищення цін на бензин  - це ЄЕП в дії. Черговий  раз громадяни  України пересвідчилися в брехливості уряду, який неодноразово заявляв, зокрема, устами першого віце-прем'єр-міністра Миколи Азарова, що після вступу України в ЄЕП ціни на бензин знизяться, і зараз засоби масової інформації контрольовані правлячим  режимом брешуть, заявляючи, що це наслідок підвищення цін в  Європейському Союзі.

Українська народна партія не раз заявляла про шкідливість створення ЄЕП за участю  України і попереджала громадян про те, що головною метою створення ЄЕП - подальше пограбування українського народу українською мафією, але вже разом з російською.

Друге.  У ситуації з підвищенням цін на бензин спрацював і російський фактор. Російська економіка, не дивлячись  на бравурні заяви  російської влади перебуває нині  не у найкращому стані. Для порятунку вона потребує вливання значних фінансових ресурсів, а головним джерелом такого роду ресурсів для Росії є нафтодолари. Тому російська влада негайно скористалася через свої підприємства   "Лукойл", "ТНК" бездумним розкриттям української економіки, що сталося внаслідок створення ЄЕП.   Крім того рівень економічного зростання в Росії  є значно меншим чим в Україні. Через підвищення цін на бензин  Росія суттєво послабляє економіку України, конкурентноздатність української продукції, зокрема, і на нашому власному ринку. Через підвищення цін Росія створює  прекрасні умови для проникнення російської продукції на український ринок.

Третє. Підвищення цін на бензин - це  механізм, за допомогою якого правлячий режим має вкрасти приховані урядом Януковича 10 мільярдів гривень. Затримуючи підвищення пенсій, стипендій, заробітної плати, соціальних виплат, уряд довго   шукав механізму ошукування громадян. Тепер можна вже підвищити на якусь десятку пенсії чи зарплати, чи стипендії, все-одно вони будуть забрані через  ріст цін, який тепер відбудеться по всій економіці.

Четверте. Підвищення цін на бензин засвідчило бездарність уряду на чолі з Віктором Януковичем. Як уряд міг допустити таке підвищення цін та ще й одномоментно? Все це говорить, що уряд не володіє ситуацією і не управляє економікою. А громадяни України ще раз пересвідчились у шкідливості ЄЕП. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, замість Хмари Шкіль. Підготуватися Пузакову.

 

10:55:25

ШКІЛЬ А.В.

Дякую. Шкіль Андрій, фракція Блоку Юлії Тимошенко. Я хотів би підняти тут два питання. І сподіваюся скористатися цими трьома хвилинами повністю.

В першу чергу я хотів би сказати, що сьогодні чомусь, не знаю, з яких причин, з'явився в порядку денному звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань встановлення фактів закордонного втручання у фінансування робочих компаній в Україні через недержавні організації й фонди. От дивіться, комісія, яка розслідує смерть Георгія Гонгадзе підготувала звіт рік тому. Цілий рік Верховна Рада не має можливості надати слово голові комісії. Сьогодні власне день народження Георгія Гонгадзе. І от власне сьогодні було б абсолютно доречно дати слово голові цієї комісії Омельченку. Так ні, з'являється Постанова, яка протягнута за вуха до сесійної зали. Чому? Тому що комісія сама по собі не збиралася. Прийшло чотири чоловіки, це були представники "Нашої України", і вони можуть це підтвердити, які послухали, посміялися зі звіту, де було розписано, що усі практично депутати від опозиції є агентами ЦРУ, або принаймні, хочуть ними стати, що, всі міжнародні неурядові фонди, які діють на території України займаються тільки тим, що збирають кошти і когось там підкупляють. Тому я наголошую, що ми не маємо права зараз розглядати звіт цієї комісії. По-першому, не було засідання комісії.

По-друге, ніхто не делегував повноважень голові комісії виступати із звітом. Якщо це не правда, я хочу побачити протоколи засідання цієї комісії, де були б  підписи і регламент, де  і як голосувалося це питання на засіданні комісії.

Наступне. Іще, до речі, один нюанс, який торкається безпосередньо Верховної Ради. Зараз ідуть вибори в Одесі. І як ви знаєте, що іде там в Одесі  сімейний тандем: тато Ківалов просуває свою доньку Ківалову по  Одеському виборчому окрузі. Ну, ви розумієте, такі тандеми просто мені подобаються. Батька очолює Центральну виборчу комісію, а донька, звичайно, волею громадян, звичайно,  силою свого авторитету випадково візьме і переможе в Одеському виборчому окрузі. І ніхто ж не сумнівається, що вибори будуть чесними, що у Центральній виборчій комісії жодного тиску не буде, що все буде дуже законно. Але у мене виникають певні підозри, зокрема про порушення Закону про центральну виборчу комісію, де  чітко сказано,  до речі, ми не проголосували, ніж в одній поправці, це було перше читання, де чітко сказано, що  не може висуватися кандидатом у народні депутати близький родич члена Центральної виборчої комісії. Ну, куди вже ближчий родич, якщо це дочка? І я взагалі не можу зрозуміти, як така поважна громада, як одеська, сприймає такий плювок в обличчя демократії, скажемо так, у столиці південної демократії в Україні. Як так, як ми можемо у Верховній Раді неспокійно на це реагувати. Як взагалі можемо  ми  нормально реагувати на те, що це голова Центральної виборчої комісії вводить сімейний підряд. Це добре сімейні підряди на заводах, але не у Центральній виборчій комісії. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має народний депутат Пузаков, підготуватися замість Саса Яворівському.

 

10:58:46

ПУЗАКОВ В.Т.

Шановні колеги, тут "нашисти" звинувачували комуністів у подорожчанні бензину. Не там шукаєте друзі. Вина лежить на створені вами системи влади цієї. Сьогодні наші миротворці - це непрохані гості, посібники окупантів і їхня підсобна сила, звичайні підмітали у тих, хто прийшов на чужу землю Іраку встановлювати новий світовий порядок. Яка це миротворча операція? Це чорна сторінка в історії нової держави кожного миротворця. Адже щоденні стресові ситуації, пов'язані із перебування в екстремальних умовах причиняють розвиток інфаркту, інсульту, повний розлад психіки. Одним словом молода людина стає інвалідом. Прикладом цьому Югославія, Ірак. Чому Україна на чужій війні? Хоч влада говорить, що наші військові беруть участь у миротворчій операції. Буш навіть надіслав листа на ім'я Президента України, в якому виразив подяку за активну участь українських миротворців в поваленні режиму Хусейна. Це, мабуть, щоб нагадати Аль Каїді, де ще треба звершити теракт.

Яке миротворство, коли в Іраку йде війна, і гинуть люди. Хотілось би запитати у властей, що ви шукаєте на Близькому Сході? Що ви там забули? І чому наші люди стали під знамена окупантів, і за що вони гинуть? Адже Ірак не запрошував Україну захищати їх суверенітет. Їх запросили фактично США. Ясно, як божий день, українці там захищають імідж антинародного режиму і у світовій демократії. Хоч президентське оточення постійно намагається заморочити голову українцям, ніби участь в українській авантюрі дасть можливість Україні взяти участь у відбудові Іраку і поділі його головного багатства нафта. Але чи варта ціна людського життя, всіх чужих багатств, і чи личить нам бути серед мародерів, які ділять чуже добро? А чи будуть американці ділити те, заради чого вони прийшли на цю землю? Соромно за таку державу та його керівництво.

І на превеликий жаль, більшість, що сидить у цьому залі, ухвалили рішення, відправили наших хлопців у Ірак. Та і з блоку "Наша Україна", які видають себе за народних спасителів, проголосувало 39 депутатів, у тім числі і сам Ющенко. То ж, пане Ющенко, пане Президенте та пани з так званої більшості, знайте, що мародерством добру славу Україні не здобути і ніколи не заробите собі авторитету на чужих об'їдках. І ми, комуністи, вимагала і вимагаємо вивести українські війська з Іраку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Яворівський має слово. Підготуватися Турчинову.

 

11:01:48

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, блок Віктора Ющенка "Наша Україна". Яворівський, Жовківський райони, Львівщина.

Шановні наші виборці, люди, які нас обрали, правда кажуть, що використаний народ - це вже електорат. Я вас вважаю все-таки народом навіть після цих виборів. Я не буду опускатися до дискусії з моїм попереднім оратором, це просто нецікаво і безперспективно. Я про інше.

Я дедалі більше переконуюся, я свідомий того, що, мабуть, переконується кожен українець, який живе на цій землі, що в цій державі сьогоднішній, яку ми маємо, фактично жити неможливо! Неможливо і страшно! Неможливо відсоткам 90 простих людей жити у цій країні. Добре жити і можливо жити 10 відсоткам - це нашим олігархам і кучмівській челяді від Києва до районного центра.

Відчуваючи свою агонію, сьогодні влада робить такі страшні, такі фатальні помилки, що дуже часто не можеш збагнути, на якому ти світі живеш і чи цей світ реальний чи він ірреальний? Вишикуйте в один єдиний ряд те, що сталося в Мукачево: обирають одного, а владу перехоплює інший. Візьміть газету "Сільські вісті". Я абсолютно переконаний, сидить он Іван, і я вірю в те, що міський суд залишить у силі рішення того суду. Ми фактично сьогодні не маємо судів, маємо торги судійські. 

Я хочу нагадати ще один раз про Національну спілку письменників. Люди добрі! Медведчук, який розпочав погром української інтелігенції з Василя Стуса, коли був його лжезахисником, сьогодні, власне кажучи, добиває, знущається над Павлом Загребельним, Анатолієм Дімаровим, над Іваном Дзюбою - над всіма класиками сьогоднішньої української літератури, перетворивши Спілку, власне кажучи, хоче перетворити на свій ідеологічний відділ своєї партії. Не вийде цього! Не вийде цього! Я казав і ще раз кажу: учора ми зустрічалися з іноземними дипломатами, перед цим провели конференцію на рівні з'їзду. Я ще раз кажу: ми вистоїмо!

Ви подивіться, що роблять із Юлію Тимошенко. Я дивлюсь, на цього підставного гусака, даруйте мені, у якого очки бігають, як у карася, якого піймали. Скільки можна ганьбитися перед світом? Хіба вже не зрозуміло, що немає у вас нічого на Юлію Тимошенко?! Скільки ви можете мучити цю жінку?!

Я завершую. Нам залишилося протриматися недовго. Я розумію, що вони сьогодні гребуть під себе, я розумію, що багато у кого тремтять жижки від того, що робить Саакашвілі в Грузії. Віддасте ви ці гроші народові і віддасте ви цю владу народові, Тому що ви її захопили неправедно і несправедливо. Я вірю в...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має народний депутат Турчинов. Підготуватися Мельнику.

 

11:05:07

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні колеги, я на минулому тижні виступав з цієї трибуни і розповідав, що американський суд зняв всі звинувачення з Юлії Тимошенко. До речі, апеляційна інстанція повністю підтвердила, що всі звинувачення Генпрокуратури сфальсифіковані і безглузді. Не пройшло і трьох діб, як почалися нові репресії, нові провокації.

Я хочу сказати, шановні колеги, що фашисти лише через національну приналежність відправляли невинних людей у концтабори. Українська влада тільки через політичну прихильність до опозиції свідомо вбиває невинних людей у в'язницях.

Найбільш наочним проявом цих диких явищ став арешт колишньої колеги Юлії Тимошенко Антоніни Балюри. Хвору, немічну людину, яка через тяжку недугу навіть пересуватися не могла самостійно, з лікарні, з реанімаційного відділення лікарні омонівці винесли і відвезли до в'язниці.

Шановні колеги, суди, українські суди на замовлення Адміністрації Президента перетворюються на справжню катівню для невинних людей, коли українські суди приймають безглузді рішення щодо виборів у Мукачеве, коли судді не можуть порахувати, скільки термінів відбув Президент Кучма, - всі ці прояви невже не нагадують вам "коричневу" чуму?

Фашизм наступає. За безпосереднього керівництва голови президентської Адміністрації та мовчазного схвалення вищого керівництва держави сьогодні розпочато безпрецедентну кампанію занурення  України в атмосферу страху, брехні та провокації.  Влада відчуває, що стоїть на порозі загибелі, а тому готова згубити всю нашу державу задля власного порятунку.

Я звертаюся до вас, народні депутати, саме ми повинні зупинити цих людей, ми не повинні дати встановити диктатуру криміналітету назавжди.  Я сподіваюся на вашу громадянську позицію.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має народний депутат Мельник, підготуватися Морозу Анатолію.

 

11:07:25

МЕЛЬНИК М.Є.

Прошу слово передати Івану Федоровичу Бокому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Іван Бокий, за ним Мороз.

 

11:07:37

БОКИЙ І.С.

Іван Бокий, фракція Соціалістичної партії.

Шановні співвітчизники!  Як ви знаєте, під надуманим приводом боротьби з антисемітизмом і розпалюванням міжнаціональної ворожнечі режим Кучми та ставленики міжнародного сіонізму вирішили закрити найтиражнішу і одну з найстаріших українських газет "Сільські вісті".  Закрите наймасовіше українське видання. У морі чужомовної преси це означає закрити Україну.

Суд над газетою - це суд над українським народом, над його прагненням звільнитися від злодійського режиму, який загнав його у яму системної кризи, нахабно топче його права, це суд над  честю і гідністю корінної нації на її рідній землі.

25 травня цього року Київський апеляційний суд, це у вівторок, розглядає апеляційну скаргу "Сільських вістей" на незаконне рішення Шевченківського районного суду міста Києва про закриття газети. Вирішується доля не тільки газети, яка існує 84 роки і яку віроломно закривали свого часу Гітлер, ГКЧП і Кучма, вирішується доля українського слова, вирішується ваша доля, твоя доля, кожен громадянине України, доля народу, до якого ти належиш, доля України на віки.

У цей день 25 травня о 8 годині 30 хвилин на Михайлівській прощі біля пам'ятника княгині Ользі українська опозиція збирає на мітинг протесту всіх, кому дорога доля "Сільських вістей", доля нескореної України, всіх, кому дорогий міжнаціональний мир у ній і хто розуміє, що напередодні виборів режим Кучми вкупі з рабіновичами і шлаєнами хоче  завдати смертельного удару в Україні свободі слова, твоїй честі і гідності, твоєму майбутньому, твоїм дітям і онукам.

Як ви знаєте, зараз уже виношується ідея закрити і трансляції засідань сесії Верховної Ради. Уже організовуються якісь виступи проти цього... на підтримку цього рішення Банкової. Я думаю, що і  закриття "Сільських вістей" і закриття трансляції Верховної Ради - це ланки одного ланцюга. Тому ми закликаємо, не будь байдужим. Прийди у вівторок  25 травня під стіни Київського апеляційного суду! Прийди захистити народну газету, захистити себе і Україну!

Я повторюю, мітинг починається о 8 годині 30 хвилин ранку у вівторок 25 травня.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Анатолій Мороз, фракція комуністів. Замість Грязева підготуватися Семенюк.

 

11:10:33

МОРОЗ А.М.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні колеги! Всім відомо, що в селі Новобогданівка Запорізької області відбулася трагедія в зв'язку з пожежею на складі боєприпасів. А тому до мене буквально сьогодні звернулися громадяни села Мар'янівка Михайлівського  району Запорізької області з проханням, щоб я від їхнього імені оголосив з цієї трибуни звернення рішення громадян села Мар'янівки Михайлівського району Запорізької області, які постраждали від вибухів, які відбувалися в селі Новобогданівка.

Вони звертаються до нас з проханням надати допомогу мешканцям села, які опинилися у складній ситуації. 6 травня 2004 року відбулася пожежа на складах боєприпасів біля  села Новобогданівка Мелітопольського району Запорізької області, внаслідок чого постраждало  наше село. Щоб уникнути жертв, 7 травня мешканці села за рішенням штабу з надзвичайних ситуацій були евакуйовані. Дозволено було повернутися додому 9 травня вранці. Не треба описувати весь жах, який на території населеного пункту рвалися снаряди, вилітали вікна від ударної хвилі, зривало шифер, все було оточено димом від пожежі. Пошкоджено дві башні водопостачання, з'явилися тріщини у будинках і спорудах, у школах, люди вимушені були покинути свої помешкання, лишаючи нажите роками майно і сільськогосподарських тварин.

Мешканці села Мар'янівка вимагають відшкодувати матеріальних та моральних збитків, а саме, відновити дві башні водопостачання,  відремонтувати всі пошкоджені будинки і споруди, газифікувати  село Мар'янівка, відремонтувати дороги по населеному пункту. Ми сподіваємося, на підтримку всього депутатського корпуса, ми гадаємо, що це не така вже і велика плата  за пережитий жах у мирний час. Хай наші літні люди хоча б в останні роки  поживуть у нормальних людських умовах без  кіптю в домівках. Хай наші діти відчують на собі турботу держави, а виборці переконаються у тому, що вибрали  гідних людей, які  захищають інтереси простого народу.

Це звернення просимо направити до Президента України, до Прем'єр-міністра України, до Верховної Ради України. Сподіваємося, що ви не відмовите у нашому проханні ". Тому я прошу, шановний Адаме Івановичу, вважати це звернення, як депутатський запит до вищевказаних осіб.

Також  я звертаюся, Адаме Івановичу, до вас, щоб ми  негайно, буквально, сьогодні проголосували проект Постанови  про ліквідації наслідків ситуації, що склалася  в селі Новобогданівка Михайлівського району, Мелітопольського району, Запорізької області номер  5492-...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Запит, будь ласка, оформляйте постанову також відповідним чином.

Слово має народний депутат Семенюк. Підготуватися Гладію.

 

11:13:58

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Шановні колеги! Шановні виборці! Навіть сьогоднішня розминка показує те, що  нас і в цьому залі хочуть пересварити. Правильно працюють різні структури, різні організації для того, щоб спорити, щоб ми у цьому залі не були консолідованими і не приймали рішення те, що стосується честі парламенту.

Але  хочу сьогодні звернутися з цієї  трибуни до наших виборців.

По всім регіонам ... Щось з мікрофоном.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це ви розхвилювалися і мікрофон зреагував. Будь ласка, говоріть.

 

СЕМЕНЮК В.П. Дякую. Тоді я прошу час мій залишити. Шановні виборці! Сьогодні по всіх куточках України ходять волонтери, які розповідають, що Президента треба обирати багатого. Тобто давайте і дальше будемо обирати багатого, він нам зробить всі блага. Це говорить про що? Про те, що і дальше нас розділяють матеріально на бідних і багатих. Тільки на жаль дев’яносто відсотків бідних, а десять відсотків багатих.

Я сьогодні можу сказати, що як крали тринадцять років, так і крадуть дальше. Повірте, апетити не зменшаться і будуть красти дальше.

Друге. Нас розділяють релігійно, і це ми відчуваємо на спорі різних релігійних конфесій. Нас розділяють національно. І це ми відчули над тим судилищем, яке сьогодні твориться навколо "Сільських вістей". Хочуть поспорити представників різних релігійних конфесій. У нас в Соціалістичній партії є представники різних політичних конфесій, в тому числі і євреї. І коли хочуть нас поспорити, ми хочемо сказати, що газета "Сільські вісті" виступила проти олігархів, представників цієї нації, які душать Україну, які донищують її. Вони вп'ялись в тіло України і висмокчують останні соки з її економіки. З того, що роблять нижчими і бідними як українців, так і росіян, так і євреїв. Ми сьогодні не повинні ділитися на різні нації і народності. Я звертаюсь до представників різних націй і народностей, до всіх небайдужих жителів України. 25 травня у 8.30 ранку зібратися на майдані біля пам'ятника княгині Ольги, мудрої цієї княгині і сказати ні тим настроям, які сьогодні зроблені під проводом Медведчука і Рабіновича, щоб знищити флагман української правди, газету "Сільські вісті". Вийдіть разом із нами і підтримайте, захистимо те національне  дзеркало нашої демократії,  ту газету, яка доносить правду до кожного куточка України, до самого віддаленого села, міста і далеких регіонів не тільки на території України, а і за кордоном. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, слово має народний депутат Гладій, Аграрна партія.

 

11:17:17

ГЛАДІЙ М.В.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати.

Не так давно у лютому цього року на Дні уряду слухалося надзвичайно важливе питання про  стан державної політики у сфері оздоровлення та відпочинку дітей, особливо сільських. Глибокий аналіз ситуації у цій справі, зроблений міністром з питань сім'ї та молоді Довженко Валентиною Іванівною. Критична оцінка результатів оздоровчого періоду 2003 року вселяла надію кожного депутата про ще вищий рівень організації відпочинку школярів у 2004 році. Однак, як гласить народна мудрість, не так сталося, як гадалося. На жаль, оздоровлення та санаторно-курортне лікування дітей, працівників агропромислового комплексу у цьому році залишається  ще більш проблематичним. Якщо попередні роки у літній період не охоплювалися  оздоровленням близько одного мільйона сільських дітей, то цього року їх може бути ще більше.

По-перше, активно триває процес перепрофілювання багатьох міжгосподарських дитячих  здравниць, побудованих ще  за  радянських часів або їх повне закриття чи руйнування. Тим самим суттєво скорочується мережа оздоровчих закладів, що у значній мірі унеможливлює доступ сільських дітей до організованого відпочинку. Адже саме у цих закладах відпочивали і оздоровлювалися діти із малозабезпечених селянських сімей, батьки яких працювали у сільському господарстві, мають і сьогодні найнижчу заробітну плату у порівнянні з працівниками інших галузей економіки.

По-друге, незважаючи на домовленості, до сьогодні не внесено відповідних змін до Державного бюджету на 2004 рік, які б передбачали виділення хоча б мінімальної суми коштів для оздоровлення селянських дітей в закладах сільгоспздравниці. До речі, саме тут минулого року оздоровлено 80 тисяч сільських дітей. Причому собівартість денного перебування дітей в цих закладах найнижча. Тобто при менших затратах тут можна оздоровити значно більшу кількість осіб. Ми неодноразово порушували питання перед урядом щодо фінансування цих закладів, хоча б і на рівні минулого року. Але, як кажуть, віз і нині там.

І по-третє, членів фракції турбують також проблеми оздоровлення дітей, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи чи які проживають на забруднених територіях. Про це в своєму виступі на Дні уряду наголошував народний депутат, член фракції Аграрної партії Шершун Микола Харитонович. На жаль, програма санаторно-курортного лікування та відпочинку постраждалих від Чорнобильської катастрофи фінансується на рівні двох відсотків від потреби. Саме тому оздоровлення постраждалих дітей за наслідків тендерів, проведених нещодавно Міністерством з надзвичайних ситуацій суттєво скорочено. З цим погодитися не можна.

Просимо цю заяву вважати депутатським запитом. Фракція Аграрної партії України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, відповідно оформлюйте. Час для виступів народних депутатів завершено. Переходимо до реалізації порядку денного.

Слухається інформація Тимчасової слідчої комісії з питань встановлення фактів закордонного втручання у фінансування виборчих кампаній в Україні через недержавні організації, що існують на гранти іноземних держав. Доповідає голова Тимчасової слідчої комісії Валерій Дмитрович Мішура.

Шановні колеги, пропонується встановити такий регламент. 15 хвилин - доповідь, 15 хвилин - відповіді на запитання. І у нас залишиться 15 хвилин - для обговорення цього питання.

 

МІШУРА В.Д. Шановні народні депутати...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Почекайте. Почекайте. Вимкніть мікрофон на трибуні. Запишіться, три хвилини з процедури. Запишіться три хвилини з процедури.

Валерій Дмитрович, там вимкнутий мікрофон, не напружуйтесь. Зараз ввімкнуть. Так, будь ласка, три хвилини. Беспалий, за ним Бронніков.

 

11:21:30

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Прошу передати слово Валерію Асадчеву.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Асадчеву.

 

11:21:36

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую. Ну по-перше, хотілося б все-таки знати, коли комісія приймала рішення і хто уповноважив пана Мішуру виступати? Це - перше. По-друге, я вважаю, що якщо вже так дуже чесні наші комуністи, в лапках, то вони повинні вислухати всіх з цього питання. Я, наприклад, вважаю, що не треба знімати цього питання, але вислухати треба всіх, Адам Іванович, а не 15 хвилин. Я знаю, що ви маєте замовлення з Банкової від Медведчука, але давайте слухати всіх.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вимкніть мікрофон, будь ласка.

 

АСАДЧЕВ В.М. Тому я пропоную: всі, хто записався, мають...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вимкніть мікрофон.

Я ще раз наголошую, шановні колеги, Головуючий має право вносити пояснення, роз'яснення, якщо іде неправомірна інформація. Я маю право переривати. Ви почитайте Регламент, я вам зараз покажу Регламент. Це ви мені заважаєте. Я вам роблю зауваження, тому що ви заважаєте працювати. Це - перше.

Друге. Це - домисли вашого народного депутата Асадчева. Я розумію, що ви боїтесь цього звіту, але він буде.

Будь ласка, Бронніков, за ним Бондарчук.

 

11:22:43

БРОННІКОВ В.К.

Бронников.

Прошу передать слово депутату Пеклушенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

11:22:49

ПЕКЛУШЕНКО О.М.

Пеклушенко, фракция "Регионы".

Коллеги!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Говоріть, вас чути. Говоріть.

 

ПЕКЛУШЕНКО О.М. У меня вопрос к вам: как вы считаете, чем объяснить такое неприятие вопроса и почему так резко наши коллеги с "Нашей Украины" противостоят этому вопросу?

Я поддерживаю депутата Асадчева, что данный вопрос должен быть рассмотрен, потому что если нет вопроса - и нет проблемы. А проблема есть.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Бондарчук. За ним Малиновський.

 

11:23:34

БОНДАРЧУК О.В.

Бондарчук, фракция коммунистов.

Адам Иванович, ну, вы знаете, что мы уже два дня блокировали работу Верховной Рады с тем, чтобы добиться вывода наших войск из Ирака. И то, что мы рассматриваем сегодня вопрос о вмешательстве иностранных государств, служб в наши внутренние дела, эти вопросы, конечно, связаны. И только по этой причине мы позволяем рассмотреть этот вопрос сегодня.

Я так понимаю, Адам Иванович, что следующий вопрос будет опять же о вмешательстве Соединенных Штатов Америки в ту политику, которую проводит сегодня Банковая, в работу наших общественных некоторых организаций, которые в конце концов превращают Украину однозначно в марионеточное государство, а "більшість" и многие из "Нашей Украины" такую политику поддерживают.

Поэтому прошу следующим вопросом подстраивать вопрос о выводе...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Малиновський.

 

11:24:47

МАЛИНОВСЬКИЙ О.П.

Прошу передати слово депутату Козаченко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Козаченко, будь ласка.

 

11:24:57

КОЗАЧЕНКО О.О.

Шановний Головуючий, шановні колеги!

Я є членом цієї слідчої комісії, і головуючий цієї комісії, який знаходиться на трибуні, може підтвердити, що я був на всіх засіданнях цієї комісії.

І хочу сказати неступне. Ми зараз... я виходжу зовсім з теми, говорю головне: зараз йде порушення Регламенту, тому що в порядку денному стоїть доклад, доповідь комісії. Насправді, комісія не голосувала за будь-яке рішення. І тому, я вважаю, що якщо хоче виступити шановний колега Мішура, то він має виступати як просто депутат із своєю доповіддю, а не стояти в порядку денному як доповідь комісії чи як доповідь голови комісії.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Валерій Дмитрович, дайте інформацію, потім будемо визначатися.

 

МУШУРА В.Д. Значит, делаем информацию...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я маю на увазі, дайте відповідь на ті запити, від кого ви доповідаєте.

 

МІШУРА В.Д. Справді, Тимчасова спеціальна комісія створена 11 грудня 2003 року. Голова комісії підготував Регламент роботи комісії, голова комісії письмово  персонального кожного члена комісії запрошував на засідання. На жаль, за весь цей час жодного засідання із кворумом не відбулося. Тому що частина...

(Ш у м  у  з а л і)

Хвилиночку! Ну дайте я відповім!

Частина членів комісії відверто блокувала роботу комісії. Це, по-перше.

По-друге, інша частина комісії вирішила просто не брати участь у роботі цієї комісії. Тобто інша частина членів комісії просто були весільними генералами в цій комісії.

Але за цей час - я можу навести приклади і пана Козаченка, і пана Турчинова, - вони перевіряли за моїм дорученням роботу організацій, про які ми говорили. У мене всі ці документи є. І ніхто з них не буде мати нічого проти.

За цей час я як голова комісії зробив багато запитів до Кабінету Міністрів, до різних міністерств, відомств, до речі, і до "Нашої України", яка не дала мені відповіді. І на основі цих матеріалів, які зібрав голова комісії, бо я відчуваю свою відповідальність перед Верховною Радою, я хочу, щоб сьогодні цей звіт був заслуханий. Я про все розповім.

(Ш у м  у  з а л і)

І хотів би, щоб, скажімо, склад цієї комісії був кардинально оновлений. А ті матеріали, які сьогодні представлені вам у звіті, це версія, яку підтримують кілька народних депутатів із членів комісії.

Справді, я буду виступати сьогодні, перш за все, як голова комісії. Те, що комісія не збиралася на свої засідання, нічого не значить. Комісія працювала. І у мене напрацьована величезна папка матеріалів з приводу проблему, яку ми вивчали. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, у нас на розгляд будь-якого питання, якщо воно не розглядається за скороченою процедурою, Регламент відводить 45 хвилин. Я ще раз нагадую: 15 хвилин буде інформувати голова комісії, 15 відповідатиме на запитання і 15 хвилин у нас залишиться для обговорення цього питання. Ті, хто записався і встигне в ці 15 хвилин, вони візьмуть участь в обговоренні.

Асадчев. Буде так як вимагає Регламент, а не так як вам хочеться. Тому, будь ласка, доповідайте. 15 хвилин.

 

МІШУРА В.Д. Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України з питань встановлення фактів закордонного втручання у фінансування виборчих кампаній в Україні...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Валерій Дмитрович, почекайте, будь ласка.

На вимогу двох фракцій я оголошую... Це фракція "Наша Україна" і БЮТ просять оголосити перерву.

Оголошується перерва до 11 години 59 хвилин.


ПІСЛЯ   ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Продовжуємо засідання. Хто буде виступати від фракцій? Почекайте, Валерію Дмитровичу. Від фракцій, які брали перерву, будь ласка, Турчинов. 3 хвилини.

 

11:59:26

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні колеги!  Коли свого часу це питання  голосувалося у Верховній Раді, наша фракція Блоку Юлії Тимошенко підтримала це питання, тому що нам, дійсно,  немає чого приховувати, як, сподіваюся, немає чого приховувати і іншим фракціям. Більше того, ми, дійсно, зацікавлені дізнатися, яким чином чи взагалі є така тенденція в Україні, крім Російської Федерації, може ще якісь країни фінансують, скажемо так, політичну діяльність тих чи інших політичних партій. І , безумовно, ми делегували свого представника, зокрема, мене до складу цієї комісії.

І тому я  виступаю не тільки від фракції Блоку Юлії Тимошенко і "Нашої України", які оголосили перерву, але ж, як члені цієї комісії. Я підтримую інформацію, яку надав пан Мішура, що, дійсно, жодного  разу кваліфіковано не збиралося засідання комісії. Більше того на засіданнях комісії не розглядався звіт, і ніхто на комісії не делегував пану Мішурі можливість сьогодні доповідати від імені комісії.

Далі, шановні колеги. Що цікаво? І я наголошую на цьому, на жаль, не так багато народних депутатів в залі, мабуть тема така, що не буде  цікаво, я наголошую на тому, що жодних порушень не було доведено членам комісії. І в той же час  сьогодні у Верховній Раді з'являється проект  Постанови, я читаю її назву  "Про попередній звіт про роботу Тимчасової комісії".   Тобто пан Мішура доповідає, що комісія фактично жодного разу не збиралася, в той же час питання: "Хто затверджував цей попередній звіт?". Коли б це був попередній  звіт  пана Мішури, ніхто б не заперечував.

Далі, шановні колеги. Що стосується змісту цього звіту? Це фактично темник, який відпрацьований чи в Адміністрації Президента, чи в інших установах. Але ж темники треба проголошувати на таких каналах, як "1+1", "Інтерн", це нормально для них, притаманно. Що стосується особливої позиції пана Мішури. У нас є "Різне", шановні колеги. Товариша Мішури, дякую. У нас є "Різне", і кожен народний депутат, який має свою окрему позицію, свою думку з будь-якого питання, може в "Різному" виступити, або за дорученням фракції у час, коли це передбачено.

Більше того, я звертаюся до Головуючого на сесії пана Мартинюка. Не треба робити небезпечний прецедент. І саме, нас не цікавить ця інформація, ми не хочемо створити прецедент, коли за домовленістю з представником тої чи іншої політичної фракції, який веде засідання, можна буде робити доповідь від імені комісії, коли комісія не працювала. Це безпрецедентний випадок, шановні колеги, і ви це знаєте. І не треба творити такі прецеденти. Завтра, домовившись із Головуючим, будь-хто буде робити доповідь. Який є, по-перше, брехливий ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, не збуджуйтесь. Не так легко зі мною домовитись, Олександр Валентинович, як вам здається.

Так, будь ласка, Мішура, 15 хвилин. 15 на відповіді і 15 на обговорення питання. Прошу.

 

12:02:54

МІШУРА В.Д.

Я ще раз хочу спростувати, що комісія працювала, але вона, справді, не затверджувала звіт.

За даними Міністерства юстиції станом на перше січня 2004 року в Україні зареєстровано 399 міжнародних організацій, 421 благодійна з міжнародним статусом, 179 структурних осередків неурядових громадських організацій зарубіжних держав. Мережа недержавних організацій (надалі я буду говорити МНДО) в Україні розвивається в першу чергу завдяки іноземному фінансуванню. За роки незалежності України склався активно діючий Інститут  зарубіжних донорів НДО. Бюджети 90 відсотків НДО складають від  50 до  300 тисяч доларів. Проте кожен десятий із них має 500 тисяч доларів і більше. Найбільшу кількість грандів українським НДО надали Міжнародний фонд "Відродження", Національний фонд підтримки демократії, Світовий банк. Вони ж і у числі п'яти, що надали і найбільші за обсягами гранди. За обсягами і за кількістю грандів лідирують Сполучені Штати Америки. Діяльність НДО відкрито зорієнтована на посилення впливу на політичний процес, суспільну свідомість і громадську думку. Такі цілі заявлено майже у всіх статутних документах. Якщо вплив на суспільну свідомість  і політичний процес не вважається втручанням, то я думаю, є велике питання. А саме головне, що влада дозволяє такий вплив.

Найбільш поширеними методами  впливу у діяльності НДО є публічні заходи. Наприклад, у Києві, де працює понад  30 НДО, такі заходи відбуваються щотижня. Часто не ідентифікуючись, НДО постійно присутні у національному інформаційному просторі: на УТ-1 це "Наголос", програма Погребінського,  "Світ огляд", "Ера", аналітичні програми "Час"   та "Час пік" на 5 каналі та інші. Матеріали НДО публікуються в Інтернет виданнях: "Українська правда", "Форум", "Експерт центр", "Корреспондент.нет", "Версії”, “Главред". У цілому більше третини НДО виходять в інформаційний простір  України щотижнево. 15 відсотків демонструють високу  інформаційну активність, до 20 разів на місяць. 90 відсотків НДО мають свої засоби інформації,  70 відсотків видають книги і брошури. До цього слід додати такі ефективні засоби оперативного і прямого  інформування широкого кола журналістів, як прес-конференції,  залучення їх до участі у публічних заходах і добре оплачуваних проектах, розміщування матеріалів для регіональних та місцевих засобів масової інформації, в інформаційних агентствах.

Найбільшу активність в інформаційно-аналітичному просторі України займає американський  і німецький капітал, який поступає через такі НДО  як фонди "Відродження", "Підтримки демократії", "Конрада Аденауера", "Фрідом Хаус", а  також дипломатичній місії країн НАТО. Усе це є у журналі "Національна безпека і оборона" номер 10, тобто це публічні матеріали. Схеми фінансування різних напрямків роботи НДО ви отримали у матеріалах.

Таким чином іноземні спонсорські структури мають в Україні достатньо розгалужений і достатньо ефективний аналітичний інформаційний і пропагандистький механізм, який може слугувати і слугує легальному просуванню на ідеологічне поле України тих та інших ідей, формувати певну суспільну громадську позицію і громадську думку до тих чи інших політичних сил, до проблем внутрішньої і зовнішньої політики. Українське законодавче поле сьогодні практично дозволяє під виглядом всіляких політологічних послуг, соціологічних досліджень для замовника, платних консультацій, семінарів і тренінгів надавати завуальовану закордонну фінансову допомогу певних політичних структурах і їхнім працівникам.

Досить відверто про цілі діяльності НДО в Україні сказав голова Комітету виборців України Ігор Попов. Я цитую. "Програми допомоги громадських організаціям насправді мають стратегічну мету переформування усього суспільства під західні стандарти". Тобто мова йде про експорт в Україну певної суспільної моделі.

Аналіз показує, що найбільшу грантову підтримку отримують структури, які називають себе правовою опозицією. Я не буду наводити приклади, вони є. Але я можу назвати лише три прізвища, скажімо, директорів інститутів, які входять до складу "Нашої України". Це скажемо і Борис Тарасюк (Інститут євроатлантичного співробітництва), пан Ключковський (Інститут виборчого права) і інші. Скажімо, Томенко, який очолює Інститут політики. У минулому і пан Зварич очолював, скажемо, і пан Стретович, і таке інше.

Як свідчить Агентство моделювання ситуацій, "Демоверсія 4", це Київ 2004 рік, сторінка 10-15. Я знову цитую. "Тендерне отримання грантів. Здебільшого отримують структури, які досить тісно співпрацюють з опозицією. Такі структури, як фундація відритого суспільства, агенція соціального проектування тощо виконують певний обсяг робіт з аналітичного забезпечення діяльності окремих політикв та політичних угрупувань. І наводять приклад. Цитую далі: "Так, слідує згадати діяльність незалежної профспілки журналістів та громадської ради при Комітеті Верховної Ради України, очолюваному Миколою Томенком, і підтримку цих ініціатив міжнародним фондом "Відродження" агенція соціального проектування досить активно працює щодо актуалізації проблеми створення єдиної партії під Ющенка тощо." Кінець цитати. 

Комісія не має фактів щодо збору НДО інформації закритого конфіденційного характеру та відомостей, що становлять державну таємницю. Це була одна із версій, яка висловлювалась тоді, коли затверджувалась комісія.

СБУ відповідає, що такі матеріали вони не збирають. Натомість НДО всмоктують до себе інтелектуалів і перетворюють їх на непогано оплачуваних агентів впливу - пропагандистів і апологетів західної демократії. Зарубіжні ж менеджери НДО є повністю політичними діячами, які займаються політикою нового типу, підозріло нагадуючи вербовку недавнього минулого. Ось як про це пише в журналі ".... ...." американська дослідниця Хітер Ходдін: "Благодійні фонди, інститути, мозкові центри і неурядові організації, створені Соросом, здані в оренду, - я цитую, - на взаємовигідних умовах американським спецслужбам. Це і передбачалось базовою моделлю, розробленою у 1983 році його соратником Ванштейном." Я цитую: "Завдяки досягнутому взаєморозумінню сьогодні ми відкрито займаємось тим же, чим 25 років тому змушено було таємно займатись Центральне розвідувальне управління США."

Навіть поверховий аналіз свідчить, що діяльність НДО, яка фінансується з-за кордону, дає можливість проводити так звану легальну розвідку із відкритих джерел. Наприклад, НДО займаються вивченням факторів, що впливають на розвиток політичної ситуації, чинників впливу на ефективність виборчого процесу, стосунки влади і опозиції, коло проблем, з якими стикається опозиція, чисельність і вплив партій в регіонах, взаємовідносини між партіями. Це що громадські організації, вибачте?

Наведу лише окремі приклади положення із документу під назвою "Стратегія діяльності громадської коаліції "Новий вибір-2004". Оце вони мені представили люб'язно такий матеріал.

На час президентських виборів 2004 року, я цитую: "Коаліція (мова йде про цю громадську коаліцію) має стати, фактично, самопроголошеним, але повноправним представником суспільства на виборах. Учасниками коаліції можуть стати українські НДО, включаючи українські неурядові організації, зареєстровані не в Україні. Коаліція передбачає приймати політичні рішення, робити політичні заяви".

Вибачте, що це за політична організація?

Один із пунктів передбачає роботу проти приховування кандидатами та їх штабами небажаних для розголошення відомостей, тобто буде займатися пошуком компромату, чорним піаром і таке інше.

"Проведення комплексних тематичних досліджень серед вразливих груп населення, які першочергово підпадають під вплив адміністративного ресурсу".

Прошу звернути на такий пункт: "Порівняльний аспект поведінки кандидатів у різних куточках країни, виявлення нюансів поведінки місцевої влади, аналіз виборчих програм поєднати з аналізом попередньої політичної діяльності претендентів на пост Президента, з'ясувати політичну поведінку кандидатів у найгостріші для розвитку демократії моментів, мотиви їх голосування в парламенті з найважливіших питань суспільного життя, коло соратників і таке інше". Що це?

Або створення системного каналу отримання інформації з усіх регіонів України для подальшого поширення її в Україні за кордоном.

Або таке, у розділі "Актуальні завдання просвіти виборців", це пункт перший: "Варто обмежити використання матеріалів, покликаних спрямовувати виборців віддаленими та сільськими районами.

Думаю, достатньо цитат, які свідчать про справжні цілі і наміри коаліції "Новий виборів-2004".

Одночасно на основі подібних досліджень видаються в ході конференцій, семінарів, тренінгів відповідні методичні рекомендації. Як правило, на таких заходах представлені лише опозиціонери національно-демократичного напрямку. Є, правда, виключення. Я можу сказати, що інститут, який очолює, скажемо, пан Ключковський, останнього часу почав проводити семінари з виборчого законодавства, куди запрошують і комуністів.

Я наведу деякі приклади. Миколаїв, травень 2003 року, представництво Національно-демократичного інституту США провело семінар-тренінг для місцевого активу партії, що входять до Блоку "Наша Україна".

Політексперт Національно-демократичного інституту громадянин Латвії, Алекс Григор'євс, видає рецепти, як протидіяти політичній реформі". Це газета "Южная правда", 24.06.30 року. До речі, ми використовували газетні публікації, які не спростовані.

Роберт Філдінг, функціонер Центру міжнародної профспілкової солідарності АФП КВП США провів в Україні 30 семінарів в регіонах, на яких здійснювався моніторинг політичної ситуації (це профспілки займаються), а також навчанням членів профспілок з так званих гарячих точок Грузії, зокрема Кондорської ущелини, методом протидії владі.

Газети "Луцький замок", "Запорізьке досьє", "Вечірній Ніколаєв" і інші повідомляють, що у березні цього року у Луцьку, Миколаєві, Запоріжжі, Херсоні для молодих активістів національно-демократичного напрямку проведено закриті семінари-тренінги. Ці заходи проводилися за фінансової підтримки Вестмінстерського фонду "За демократію" (Великобританія) для обмеженого, підкреслюю, кола учасників. Тренерами виступали представники сербської організації "Отпор" (ви пам'ятаєте, вони проти Милошевича організовували акції) та білоруської "Зубр". Вони знайомили молодь із досвідом проведення масових протестних акцій, формам протидії правоохоронним органам, способам уникнення відповідальності: як вести себе при арештах і тому подібне.

Виникає багато запитань: хто запрошує таких вчителів до України? Чому іноземні структури зацікавлені у проведенні таких заходів саме у нас? Наскільки подібні таємні заходи відповідають українському законодавству? Чому при проведенні подібних заходів не ставиться до відома місцева влада? Чому на такі заходи не допускають журналістів? Які наслідки може мати таке подібне навчання молоді? Чи не нагадує це не просто освоєння піар-технологій, а закордонне втручання у внутрішні справи України? На ці та інші проблемні питання мають дати правоохоронні відомства України.

Питається: чи знає про це влада? Знає. Але сама влада підписує договори на проведення таких заходів.

Я хотів би звернути увагу на те, що я не роблю тут якихось категоричних висновків, а лише навожу факти, які вдалося роздобути, які є розпорядженні комісії. Проте вважаю за необхідне заявити наступне.

Потрібно звернути увагу вищого керівництва нашої країни  на необхідність вжиття усіх заходів, які мають забезпечувати національну безпеку держави, не допустити втручання у внутрішні справи України, гарантувати конституційні права українських громадян, бути господарями на своїй землі, перекрити канали будь-яких закордонних вливань в українську політику, давати рішучу відсіч спробам іноземних посольств і організацій втручатися у наші  внутрішні справи, диктувати принизливі умови та впливати через закордонні фінансові організації на прийняття рішень на користь визначених політичних сил. Ось як нас принижують. Це стаття Мадлен Олбрайт "Как  помочь Украине проголосовать", американський орел, там зверху стоїть український маленький українець, який кидає бюлетень у урну.

До речі, скажем, всі наші видання, які передрукували цю, вони цю карикатуру побоялись просто до тексту додавати.

Я вважаю, що Кабінету  Міністрів потрібно розробити і внести на розгляд Верховної Ради України терміново проект закону про діяльність  неурядових організацій громадських, які фінансуються з-за кордону.

І останнє. Потрібен конче закон про слідчі  комісії, де мають бути викладені  принципи їхньої роботи (це зовсім, скажем, не робота комітету), матеріальне забезпечення, сфера компетенції, обов'язки членів комісії, і працювати в них повинні не "весільні" генерали, як це виявилось у моїй  роботі, а робочі коники, бо за півроку існування наша комісія жодного разу не збиралася  у повному  складі. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, запишіться на запитання.  Так, будь ласка, висвітліть. 15 хвилин. Будь ласка, Асадчев. За ним Колоніарі.

 

12:18:01

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую.  Шановний пане доповідачу! Дуже добре, що комісія цей звіт не схвалювала, то можна вважати, що  це ваш особистий персональний звіт і нашої "компашки", яку ви представляєте. Дуже приємно було почути, що ви і ваша організація, такі як "Зубр", такі як члени Компартії користуються цими фондами і приймають в них дуже активну участь.

Я так зрозумів, що навіть пані Олбрайт агітувала  своєю карикатурою за голосування за пана Симоненка. Але все-таки дивує, що цього у вас немає у звіті, як нічого не говориться у звіті, як, скажемо, проводилися вибори "Єди". Це ж кучмівська була структура, ви чомусь забули про неї і нічого абсолютно не згадали, це дуже дивно. Ні СДПУ(о), ні "Єда", ні комуністи там не згадані, а згадані чомусь тільки три сили: "Наша Україна", БЮТ і соціалісти. Але зараз ви з трибуни все-таки проговорилися. То я хотів би вас запитати, чи  збираєтеся ви внести все-таки  корективи у цей звіт? Дякую.

 

МІШУРА В.М. Я дякую за запитання. Хочу відповісти  так.

По-перше, що стосується "Зубру", то це не той "Зубр", про який ви маєте на увазі.  У Білорусії "Зубр" антилукашенківський, який влаштовував там різні, так сказати демонстрації, а  тут який "Зубр" в України, це зовсім інший "Зубр".

Тепер що стосується "За едУ". Я вам хочу сказати,  шановний колего мій,  що я особисто просив пана Ключковського перевірити організації, які начебто за слухами якимись користуються фінансовою підтримкою, скажемо, Росії. На жаль, пан Ключковський відмовився  виконувати доручення голови комісії. Він член  комісії, я попросив його: "Подивіться у Погребінського". Тому що, скажемо, такі дані, що Погребінський фінансується  соціал-демократами і російським якимсь фондом. Це треба дійсно перевірити. Ключковський не захотів це робити.

Якщо у вас є якісь факти, відомості, давайте ми обов'язково  долучимося і зробимо якісь корективи. Так що немає проблем.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Колоніарі. Соломатін замість Матвєєва.

 

12:20:08

КОЛОНІАРІ О.П.

Шановний колега Мішура! Я  дуже вдячний вам, як і мої колеги по фракції за ту сміливість, яку ви проявляєте, виступаючи тут перед нами і, доводячи до нас вопіющі факти, котрі підтверджують, що права опозиція - це проамериканська, прозападна, антинародна опозиції, опозиції до народу українського.

І я прошу, Адаме Івановичу, нашій  газеті "Голос України" оцей  матеріал опублікувати, щоб средства масової інформації місцеві, регіональні народу нашому донесли, хто тут фінансує опозицію, і хто хоче зробити те, що робиться там у Грузії і так далі, і тому подібне. Дякую.

 

МІШУРА В.Д. Я, до речі, можу відповісти, що дуже багато на різних семінарах, які проводилися в останній час, проблеми Грузино-сербські спеціально ініціювались на деяких семінарах.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Соломатін, за ним Бауер.

 

12:21:19

СОЛОМАТІН Ю.П.

Дуже дякую. Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Валерій Дмитрович, у вас є на десятій сторінці згадка про одного дослідника діяльності неурядових організацій, досліду їхньої діяльності у світі в цілому, насамперед у Латинській Америці і в Європі, Джеймса Петроса, професора Американського університету. І я вам вдячний за те, що ви це згадали. Але я хотів би проінформувати вас і всіх, хто нас слухає, що дуже чудове дослідження Олега Попова, котрий уже є американським громадянином більш десяти років. Живе і працює як американський громадянин Сполучених Штатів Америки і досліджує діяльність у всьому світі такої організації як "..............". Чи не вважаєте ви за доцільне, щоб ми зробили певний витяг із досліджень цих науковців і подали українській громадськості їхні висновки щодо ганебної діяльності цих організацій в усьому світі? Дякую.

 

МІШУРА В.Д. Я дякую вам за запитання. Я повністю підтримую. скажімо, вашу пропозицію на цей рахунок. Це дуже трудомістка робота, точно так же, як і робота нашої комісії. Я хотів би сказати, що ми вимушені були використовувати, як і слідча комісія, самі різні матеріали. І у нас дуже багато таких матеріалів уже в комісії є. І я готовий будь-якого члена комісії познайомити з цими матеріалами, але справа в тому, ну не приходять на засідання. Я можу сказати, хто добросовісно у нас працював приходів, це пан Ключковський, це пан Козаченко і пан Шурма, і Мушура. Оце ми в чотирьох завжди збиралися,  скажемо, і думали, що потрібно нам робити. При чому ви ж бачите, я називаю прізвища, ну, зовсім різних представників.

Скажемо, я декілька разів до деяких членів комісії, коли давав доручення, у мене ж все є оце записано, зафіксовано, треба було по кілька разів приходити і нагадувати, що  піди ж  у ту організацію, перевір, будь ласка, дай цю інформацію. Я  можу лише сказати, що на останньому засіданні, коли я представляв оцей звіт, прийшло 4 чоловіки. Я почав читати, десь годину я прочитав там, кажу, давайте ми обговоримо. Тому немає коли, той іще щось каже: я не згоден. І на цьому все закінчилося.

Тобто я хочу, щоб нашу комісію кардинально оновили і щоб вона, справді, працювала у цьому напрямку. Це оте, що я... Я вдячний пану Асадчеву за те, що він задав таке запитання, це лише одна із версій. Тут дуже багато матеріалів, які можна ще  сюди додати, у тому числі і про які ви говорите.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Бауер, за ним - Бульба.

 

12:24:05

БАУЕР М.Й.

Михайло Бауер, фракція "Трудова Україна", 204 виборчий округ, Чернівецька область.

Шановний Валерію Дмитровичу, ну, перш за все ви сказали, що фонди фінансують проведення різноманітних семінарів, навчань і так далі. Скажіть, будь ласка, чи дослідили ви  саму  методику проведення, самий зміст цих семінарів і що у них було антидержавного? От що робилося не так, як ви вважаєте чи вважає ця комісія?

І друге питання. Як ви вважаєте можна перекрити кран  будь-яких закордонних вливань в українську політику? Це друге питання. Я думаю, що сьогодні ми маємо визначити, якщо вкладаються кошти інших держав в удосконалення тої чи іншої моделі виборчої, удосконалення якогось політичного змісту, то що тут поганого?  Дякую.

 

МІШУРА В.Д.  Значить,  матеріали, які тут представлені... Висновки зроблені на основі тих матеріалів, які у нас є  у комісії, різні. Значить, ми просили тих наших членів комісії, які мали вивчити те, про що ви говорите, вивчити ці питання. На жаль, я можу відверто сказати, що деякі члени комісії поступили приблизно так. Прийшов в організацію, каже, що в мене є завдання. Я, до речі розробив питання, на які треба відповісти: де зареєстровано, яке фінансування. До речі, єдиний лише фонд "Відродження" опублікував всі ці речі у відкритій пресі. Скажімо, які семінари, коли, скажімо, яку мету мають, яка методика і так інше. До речі, ми не отримали від деяких наших членів комісії таких матеріалів. Просто прийшли і кажуть: "Напишіть, що ви вважаєте за потрібне". І такі у мене липові, вибачте, вони є в комітеті, в комісії, пробачте.

Що стосується отого, що ви кажете. Справді, я за те, щоб у нас розвивалось громадянське суспільство, за те, щоб, скажемо, неурядові громадянські організації виступали у якості альтернативи, скажемо, нашій владі, вносили свої якісь проекти і так далі, але не за іноземні кошти. Справа в тому, що ви знаєте, дуже добре оце прислів'я: хто платить, той і замовляє музику.

У звіті є і наводяться приклади, що скажімо ті, хто користується грантами, вимушені працювати по тій програмі, які їм надають, будемо так говорити, і виконувати їх доручення в цьому плані. Тому я думаю, що над цією проблемою потрібно працювати.

Що стосується перекриття каналів. Є для цього правоохоронні органи, є керівник держави, є Кабінет Міністрів, які мають прийняти відповідні заходи з цього, є Служба безпеки, нарешті. Але я вам хочу сказати, що тут є дуже багато неврегульованих питань. І хочу сказати, що я не знаю скільки, але більшість коштів, які поступають сюди, повертаються знову до грантодавців, які в якості інструкторів сюди приїжджають, нам кидають якісь там крихти невеличкі, а собі беруть дуже багато. То я хотів би, щоб у нас було законодавство з цього приводу дуже серйозне. Про порядок, як реєструватися, скільки вони мають і яким чином використовувати ці кошти і таке інше. Я думаю, що ці проблеми можна врегулювати. На жаль, сьогодні вони не врегульовані. І це дає можливість отут розбійничати на нашому електоральному полі різним, скажемо, фондам, грантодавцям і таке інше.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Бульба. За ним - Шкіль.

 

12:27:53

БУЛЬБА С.С.

Степан Бульба, фракція Соціалістичної партії України.

Ну, мені дивно, що саме політичну силу, яка себе презентує як поборник демократії використовують для такої ганебної ролі.

Скажіть, будь ласка, що є незаконного в діяльності оцих усіх фондів, про які ви говорили? Невже якщо вони незаконно діють, чому держава, чому кримінальна влада не бореться проти них законними способами? Чому шукають причину? Я, наприклад, обурюсь, коли отут називають наші там, і Соціалістичну партію згадують. Невже ви думаєте, що якщо представники Соціалістичної партії побудуть на семінарі з питань виборчої технології, то це змінить їх ідеологічні переконання чи це буде не на користь нашій партії, не на користь нашого народу? Мене це просто-напросто обурює і дивує, що з'явився такий об'ємний доклад, який, звичайно, робила не комісія. І робили це...

 

МІШУРА В.Д. Я зрозумів. Значить, по-перше, що стосується влади, яка не реагує на ці речі, то, по-перше, ворон ворону глаз не виклює. А ця влада якраз і створена в свій час оцими грантодавцями, оця влада. Це - по-перше.

По-друге, я хочу сказать, ви тут звинувачуєте мене як представника демократичної сили. Я хочу сказати, що висновки, які я зробив, я робив не від імені моєї партії, а від тих матеріалів первинних, які у мене є. І кожен документ я вам можу показати, пане Бульба. І там буде все ясно і все це зрозуміло, хто куди їздить, чому їздить, які розмови там ведуться і таке інше. Так що я думаю, що ваші зауваження не на адресу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Шкіль. За ним Чорновіл.

 

12:30:00

ШКІЛЬ А.В.

Шановний доповідачу, я прошу одну секундочку, ви так і не пояснили, в чому незаконність діяльності цих фондів? Ні разу з ваших вуст це не прозвучало. І як може бути з метою лобіювання інтересів західного капіталу підтримка виборців? А перед тим, як відповідати, я прошу передати ще слово Волинцю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Волинця мікрофон.

 

12:30:21

ВОЛИНЕЦЬ М.Я.

Валерію Дмитровичу, виходячи на цю трибуну, готуючи вашу доповідь, ви достеменно розуміли, що ви подаєте неправдиву інформацію.

І ось такий приклад, ви тут пишете, що за гроші ЦРУ Тимошенко і Мороз створили в Маріуполі міську незалежну профспілку.

Я вам пояснюю, що за зверненням народних депутатів Терещука і Бондарчука я виїжджав в Маріуполь, допомагав комуністами створити там профспілкову організацію у зв'язку з тим, що було там звільнено 5 тисяч працівників на Маріупільському металургійному комбінаті.

Після цього було викрадено бандитами першого секретаря Компартії міста Маріуполя Фоменко. Я знову туди виїжджав і розбирався з цього приводу. Я надавав допомогу саме комуністам. І які звинувачення в даному випадку...

 

МІШУРА В.Д. Я хочу відповісти. Значить, в тих матеріалах, які у вас є, там немає ніяких звинувачень. І там ЦРУ немає. Це по-перше.

По-друге, що стосується незаконного... що незаконного в діяльності, я, по-перше, хочу сказати так: це вплив на внутрішні наші політичні процеси.

Я говорив, і тут, скажемо, є у вас, що таке втручання у внутрішні справи, Міністерство юстиції дало тлумачення. Прочитайте, будь ласка, і ви знайдете відповідь там.

Коли мова йде про те, щоб, скажемо, якась певна модель на користь якоїсь політичної сили чи країни, скажемо, була започаткована в тій чи іншій державі, то це вже є втручання.

Сьогодні нам нав'язують певну модель ліберально-, так сказать, демократичну, ліберально-націоналістичну, яку завгодно. То це що, не втручання? Втручання - і все.

Давайте скажемо так, от той же самий Тарасюк, пан Тарасюк проводив конференцію "Україна і світ". Ви знаєте, кого на цю конференцію запросили, ви знаєте зміст цієї конференції, ви знаєте, хто виступав і як виступав. То й же Осмунд, що він там сказав? В Україні можливі військові речі, путч військовий, пов'язаний з правоохоронними органами і таке інше. На чому це, скажемо, грунтується?

Або, скажемо, коли заявляють про те, що в Україні крім грузинського варіанту, ніякого варіанту не може бути, скажемо, на виборах і післявиборах - це що? Це підбурювання, скажемо, до певних, скажемо, акцій дестабілізаційних.

Я вам хочу навести приклади ще ....

Сейчас, одну хвилиночку. Я вам хочу навести.

Є такий центр оцінки політичних ризиків: як населення України ставиться до цього. 73,9 не вірять у благородні наміри іноземних фондів, які роблять вливання в нашу політику. 45 відсотків вважають, що зарубіжні меценати таким чином прокручивают свои деньги. 29 відсотків вважають, що оце використовується як ширма для проведення власної політики. Прикладів там наведено достатньо багато. Все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я вже оголосив. Будь ласка, Чорновіл.

 

12:33:27

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановний колего, у мене до вас серія коротких питань.

Перше: чи в Україні вже є достатня демократія, щоб можна було заспокоїтися, бути певними, що ми своїми силами можемо всього досягнути і все проконтролювати?

Друге: чи всі вибори чи процеси в Україні відбуваються чесно і прозоро?

Третє: що чекає тих підприємців, банкірів, будь-кого, хто візьметься профінансувати неурядову організацію, громадську структуру, яка засумнівається в чесності проведення якихось виборів, візьметься, там, допомогти опозиційній політичний силі, в тому числі і Комуністичній партії, скажімо, проконтролювати вибори, підготувати спостерігачів? Це все-таки ті підготовки потребують якихось коштів? Чи держава або ЦВК фінансують семінари для спостерігачів і членів комісій, щоб вони могли нормально виконувати свою роботу, до речі, згідно з українським законодавством?

І назвіть факти конкретних антизаконних дій цих організацій, які ви маєте на увазі: заклики до насильницьких дій, порушення територіальної цілісності держави, міжнаціональних конфліктів тощо.

І наостанок деякі закиди, які робили ви Волинцю, щоб він нібито там...

 

МІШУРА В.Д. Перше. Я думаю, що ви задали цілий ряд риторичних запитань. Що стосується демократії, то, скажімо, і ви, і фракція і одна, і інша, я не знаю іншої фракції, яка б, скажімо, не говорила, що в нас демократії немає. Це відповідь на перше питання.

Що стосується чесності прозорості виборів. Ми, комуністи, відчуваємо все це, вибачте, на своїй шкірі, уже починаючи, ви знаєте, звідки, з якого: 1999 рік, 2002 рік, - коли не пускають, скажімо ні на телебачення, коли, скажімо, спеціально лякають когось і так далі. Прикладів тут багато.

(Ш у м  у  з а л і)

Що стосується громадських структур, які захотять фінансувать, я думаю, що такі приклади в Україні є і дуже багато.

Сьогодні у нас політика і бізнес дуже тісно пов'язані. Справа в тому, що ніхто цим не займається серйозно і нема законодавства для того, щоб за ці речі, скажемо, спитати в законодавчому плані... Але є, ви знаєте, можна навести приклади по Мукачеву, коли  дві, так сказать, бандитські групи вирішили змінити результати виборів. Ті на свою користь, а ті на свою  користь. Я чомусь вірю, скажем, .........., який виступав тут. Тобто, яка тут може бути демократія в такій країні?

Що стосується ЦВК. Справді, ЦВК воно проводило семінари, воно робило соціальну рекламу на минулих виборах як треба голосувати, таке інше. ЦВК каже, що в них не вистачає коштів. І в мене є довідка із ЦВК як вони використовували кошти, які їм надавали для того, щоб, скажімо, можна було таку роботу проводити. Але, на жаль, і я з вами згоден, не вистачає коштів, наприклад. І в цьому плані, коли нам допомагають, я думаю, таку допомогу треба брати. Коли друкують, скажем, наш закон про  вибори, коли роз'ясняють, скажемо, норми цього закону, це абсолютно  нормально - те, чим займається Інститут Ключковського. І наші, скажемо, теж там депутати були на цьому, це позитивно. І я можу назвати ще інститути, які справді хотять, щоб щось, скажемо, в Україні в цьому плані було. Але я хочу сказати і інше, що, скажімо, на цілому ряді закритих семінарів, про які, скажем,  дізнались  журналісти, а я вірю журналістам, бо, скажем, і "5 канал" - це канал чесних новин як він там рекламує себе. Вони дуже багато, скажем, знають в цьому плані, беруть інформацію і з цієї інформації виходиш, що, скажемо, от проходить семінар - так? - і на цьому семінарі справді кажуть як себе треба  повести і що треба організовувати, скажем, акції непокори, як по грузинському варіанту і таке, і таке інше. Тобто, такі приклади є. Для того, щоб, скажімо, стверджувати...

Так не кричіть! Для того, щоб стверджувати, треба щоб комісія кожен такий факт дослідила. Що таке слідча комісія? Вона має брати до уваги всі абсолютно, хто що сказав і таке інше, перевіряти його. Для цього треба, щоб комісія чесно працювала на реалізацію тих версій, які були висловлені у Верховній Раді.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

МІШУРА В.Д.  Ви бачите, що, скажемо, комісія, члени деякі комісії не хотять цього. Дехто боїться, декому не вигідно, а дехто просто ледачий, вибачте. У мене все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте.

Так як і встановлює регламент, 15 хвилин буде для обговорення.

Слово має народний депутат Кармазін. Підготуватися Надразі.

 

12:38:23

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати! Шановні громадяни України! Я хотів би зараз привернути вашу увагу до одного питання. Скажіть, будь ласка, зробимо  за правило, коли людина буде представляти сама себе і буде  інформувати і тиражувати подібні документи за кошти Верховної Ради на 40 сторінках, які  іменуються про попередній звіт про роботу Тимчасової комісії? Адже тут  в цьому звіті, так званому звіті, є компіляція з усіх засобів масової інформації, які  тільки можна уявити, немає тут тільки  правди, правди  про фінансування з боку і про участь у фінансуванні з боку тих сил, які сьогодні дестабілізують ситуацію у Криму, немає тут правди абсолютно ніякої про, так звані, слов’янські союзи,  немає правди про ті організації, які іменують себе і сьогодні проводять відверто проросійську і відверто проамериканську позицію. Я виступаю за проукраїнську позицію і проти того, щоб лобіювалася тут американська, і проти того, щоб лобіювалася російська позиці.

Я зовсім не розумію, чому у діяльності комісії взагалі не приділялося значення, яким чином впливають сьогодні телевізійні канали, 1+1, і як взагалі присвоївся канал 1+1. Яким чином причетний до цього американський єврейський конгрес, російський єврейський конгрес? Яким чином причетний до цього український єврейський конгрес? Давайте ж подивимся, де дійсно загроза національній безпеці і де йдуть сотні мільйонів доларів. Приклади, які приводяться і наведення тут, я не хочу, тут говорив колега Волинець. Він допомагав сьогодні і сказав, що помагав там комуністам створювати організації, і так далі, а сьогодні його звинувачують ледь не у співучасті з Центральним Розвідувальним Управлінням. Хоча я знаю, що це надзвичайно чесна й порядна людина, і саме за це йому й погрожують, і за це і роблять усе.

Ви знаєте. тому я вважаю, що це не звіт, це не інформація. Така інформація ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Надрага, група вже "Союз". Підготуватися Яворівському.

 

12:41:46

НАДРАГА В.І.

Уважаемые коллеги, я думаю вы со мной согласитесь, что тема в нашем обществе, которую мы сегодня обсуждаем, больше чем созрела. Но я хочу сказать, что безусловно это не только готовность общества разобраться в этом вопросе. Я хочу сказать, что на самом деле сегодня существует проблема, и какова ситуация на Украине интересует многих по всякому - и как мы пойдем дальше, куда мы пойдем дальше. Соответственно, я думаю под это можно сказать, что и есть желание повлиять на ситуацию. Я приведу несколько примеров. Вот здесь нам сегодня  дают в зале "Украинская правда", информационный материал для народных депутатов. Я думаю, издание, которое нельзя обвинить в каких-то там провластных симпатиях. Вот у них материалы, они  приводят материал о том, каким образом прошли слушания в Конгрессе США под названием "Будущее Украины и интересы  Соединенных Штатов". И здесь вот интересная цитата приводится. Прямая речь: "Нет в Европе более важных событий, чем  президентские выборы в Украине в октябре 1004 года". Точка.

У меня вопрос, я понимаю так, что если вызывает интерес, то соответственно и возникает желание. И вот желание, на мой взгляд, мы должны четко определить, что можно и чего нельзя. И когда сегодня докладчик говорил, что мы законодательно должны определить, каким образом, кто и что может делать по общественной линии из иностранных, назовем так, общественных инвесторов в Украине, я здесь абсолютно солидарен и считаю, что  абсолютно правильно поставлен вопрос о том, что   нужно разработать этот материал. Хотя со своей стороны я движу панацею, как нашу позицию, что если разговор идет о том, что  кто-то хочет внести какие-то общественные инвестиции, они  должны касаться всех, а не избранных. Потому что вот здесь примеры приводились: одним помогают, про других стыдливо забывают.

Следующий момент. Я думаю он важен вот в законодательстве, а еще лучше в  общественном сознании. Мы должны поставить вопрос таким образом: политики Украины, то  есть наши местные политики должны брать на себя моральную ответственность за то, что они получают или не получают эту помощь, в каком  объеме и на сколько можно получить помощь и для чего. Со своей стороны, я думаю, что общество через государство должно осуществлять достаточно  жесткий контроль за этим. Оно должно, во-первых, в полном объеме гласно информировать общественность, кто работает, как работает и зачем работает в Украине из вот  этих иностранных общественных инвесторов.

И последнее. Мы должны, наверное, все-таки  жестче ставить вопрос о соблюдении законодательства. Потому что мы  должны четко понимать, что под разговор о том, что нас хотят чему-то научить кто бы то ни было, мы должны знать, кто, кого и чему хочет научить. Если принципам поведения на допросе, то это  уже не политика, это уже уголовка.

В заключение хотел бы сказать одно: абсолютно солидарен, что кроме общественного контроля мы должны жестко отследить законодательное регулирование этого вопроса. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Василю Івановичу. Слово має депутат Яворівський, фракція "Наша Україна". Підготуватися Мельничуку.

 

12:44:56

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський.

У веселій державі ми з вами живемо, колеги. Я вже багато років працюю в українському парламенті, але здається уперше зіткнувся з унікальним явищем. У мене таке враження, що спершу була моїм колегою, якого я шаную як людину, хоч маємо різні абсолютно погляди, по-моєму була написана доповідь, а після цього було створено комісію. Бо я в цій комісії, я був членом цієї комісії. Це взагалі щось незвичайне. Ми не засідали, ми не збиралися. Я хочу, ще раз кажу, я ні в одній комісії працював. Не кричить на мене, я не боюся вже нікого, не кричить тільки. Через те. Я працював ні в одній комісії. Я є заступником голови комісії, яка займається митницями і контрабандою на митницях. Але такого я ще не бачив.

Шановний мій колего Мішура. Ви хотіли бути головою і ним стали, я не заперечую. То вибачайте, ви ж взяли на себе обов'язки зібрати. Ми зайняті люди. Чому ви гнали так картину? Наша комісія, яку я вже сказав, працює рік, і ми ще не весь матеріал зібрали. Що вас пекло так, що ви відразу вийти на трибуну. Значить у вас просто була готова доповідь, і треба було знайти шанс для того, щоб її проголосити.

Через те, я переконаний, що приймати цю доповідь на віру чи навіть до відома навряд чи потрібно, бо вона не має під собою жодного грунту. Треба було все-таки зібрати депутатів, проголосувати, зачитати цю доповідь. Мені було доручено дослідити і дати дані по "Українській правді". Люди добрі, "Українська правда" - це Гонгадзе, це дитя Гонгадзе. Та "Українська правда", яка дає ту правду, за неї заплачено не грішми із фонду, заплачено кров'ю Георгія Гонгадзе. Я був там. Що я мав досліджувати, скажіть мені? Я що, слідчий, прокурор? Я мав стежити які? Це нормальна редакція, яка дає і таку позицію, і таку позицію.

До речі, дорогий мій Надрага, ви ж зацитували тільки першу половину.  Те, що ви зачитали. “Немає в Європі більш важливої події, ніж президентські вибори в Україні у жовтні 2004 року," - заявив Андрес Аслунд. Але ж він продовжив дальше, то цитую: "Фокусом політики США щодо України повинні бути питання демократії". То що ж тут такого лихого? Що ж тут такого лихого?

Через те я кажу, Валерій Мішура, я ще раз кажу, я вас глибоко шаную, але сьогодні ви зробили політичний донос на частину опозиції. Влада гроші має: 10 млрд. Янукович залишив на боротьбу проти вас і проти нас. І за якісь копійки жалюгідні, які приходять сюди із фондів, не забувайте, що на Заході грошей під політичні акції теж не дадуть. тому що там демократія.

Через те я сприймаю це просто, як...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ведіть себе цивілізовано. Будь ласка, слово має народний депутат Мельничук, фракція соціалістів. Підготуватися Соломатіну.

 

12:48:23

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область Всеукраїнська спілка власників земельних та майнових паїв.

Шановний Адамович, шановні колеги, шановні радіослухачі! Доповідь є доповіддю, життя є життям, нам треба більше зосередити увагу, щоб в подальшому на теренах нашої України, дійсно, ми на кануні великих перегонів передвиборних і треба все робити, аби ніхто не мішав народу України провести демократичні вибори у нашій державі без втручання.

Я, наприклад, я молодий парламентар не сприймаю аргументацію, що скаже Росія проти одного кандидата, що скажуть Сполучені Штати проти іншого кандидата? А взагалі у мене один аргумент є: що скаже народ України про того чи іншого кандидата? І з цього приводу я хотів би сказати, що втручання чи фінансове, чи інше потрібно контролюватися не депутатами Верховної Ради, а контроль повинна бути з боку держави. Якщо... Безумовно, що державні мужі в цьому не мають інтерес. Але поскільки я на трибуні розумію, що ми з вами буваємо в регіонах, я хотів би сьогодні оприлюднити деякі дані, які сьогодні не те що втручання, а є знущання селян з боку судової влади. І не всієї судової влади.

Я щойно повернувся з Дніпропетровщини, хочу вам сказати, що такого рішення, як я ознайомився в Московському районі, які прийняв міськрайонний суд, я взагалі ще не зустрічав, і коли я звернувся до фахівців, вони взагалі не могли дати аргументацію рішенню Новомосковського суду.

Яке він прийняв рішення? Зобов'язати селян, які отримали державні акти в селі Спаському заключити договір з орендарем Гузенко, якому люди не довіряють і який обдурює людей на протязі останніх трьох років.

Скажіть мені, будь ласка, як може суд, як може суддя зобов'язати власника землі заключити договір з тим орендарем, який не виконує умови договору? З цього приводу я хотів би сказати, що б ми не обговорювали, а влада діє так, як і діяла, забирає землю в селян, не дивиться, потураючи закони, і діє  через суди і через органи прокуратури.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, слово має народний депутат Соломатін.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

 

12:51:23

СОЛОМАТІН Ю.П.

Шановні колеги, шановні радіослухачі!

Я хочу нагадати, що ініціатива створення цієї комісії належить народному депутату України, керівнику фракції комуністів Верховної Ради України Петру Симоненку.

Проект постанови Верховної Ради України за номером 4478 щодо створення комісії внесли лідери п'яти парламентських об'єднань: фракція комуністів, фракція Партії промисловців і підприємців і "Трудової України", Народно-демократичної партії, блоку Юлії Тимошенко і групи "Народний вибір".

Проект постанови набрав 289 голосів народних депутатів. За створення комісії не голосували представники Блоку "Наша Україна" і фракції Соціалістичної партії України. Хлопці, це у вас рильце в пушку! Можете пишатися тим, що ви засвідчили перед всім українським народом, за рахунок яких закордонних фондів і центрів ви зараз підгодовуєтесь.

До речі, дуже тут палко вболівали за "Українську правду", що це видання Георгія Гонгадзе. Так, але ця "Українська правда" фінансується американцями. Саме вона повідомила першого грудня 2003 року, що у США з дводенним візитом побував лідер Соціалістичної партії України Олександр Мороз і програму для якого організовував Національний демократичний інститут США. Саме на утриманні знаходиться герой України майор Мельниченко і інші відомі особистості на чолі з Єльяшкевичем.

Хочу вам сказати, шановні утриманці, п'ята колона американської забугорної демократії, що саме фракція комуністів на меті захистити національні інтереси України, а не забугорної демократії! Бо кожна демократія обслуговує лише ту силу, яка її породила і яка її утримує.

Тому я хочу запропонувати, безумовно, підтримати постанову, яка запропонована, але додати до неї наступний пункт: "Призупинити діяльність неурядових організацій до грудня 2004 року, тобто до закінчення виборчої президентської кампанії".

Крім того, я хочу сказати, що наша фракція виступає проти надання кредиту з боку Сполучених Штатів Америки в 10 мільйонів доларів на фінансування, тобто утримання Центрвиборчкому України, начебто під приводом надання можливості застосувати сучасні електронні технології. Але як вони працюють, це нам вже відомо на прикладі Росії.

Тому ми дуже вдячні заокеанським добродіям і дядькові Семові, але просимо...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, обговорення завершено.

Репліку, будь ласка, Надрага.

 

12:54:45

НАДРАГА В.І.

Здесь уважаемый коллега продолжал цитату  и все  остальное. Я би хотел  быть правильно понятым. Я не говорил и не  ставил своей целью оценить кто что  декларирует.  Я ставил целью своего виступления сказать, что мы должны четко для себя понять, кто приходит, зачем приходит в общественную жизнь Украины с деньгами, и какой цели он добивается. Вот это  главное на сегодня. А если мы сейчас начнем по цитатам гулять, то толку от этого не будет.  Спасибо Адам Иванович.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги!  Я прошу, я надав репліку і надаватиму репліку  тим, чиї прізвища називалися. Прізвище Надрага називалося, репліку він одержав. Інших прізвищ не називалося. Тому, будь ласка, Мішурі хвилина для заключення. Появиться  Мороз, я  йому дам слово.

 

12:55:45

МІШУРА В.Д.

Фракція комуністів Мішура.

По-перше. Репліка на виступ пана Кармазіна, що немає тут  правди. Що реакція  з того боку свідчить, що тут все правда.

По-друге. Пану Яворівському персонально. Я персонально кожному члену комісії писав своєю рукою персональне запрошення на засідання комісії. Пан Яворівський був 13 січня одного разу, більше на засідання комісії він не з'явився. Мені треба було кілька разів просити його, щоб, скажемо,  він дав матеріали перевірки.

Я дуже вдячний всім, хто тут виступав, я думаю, що комісія повинна продовжувати працювати, бо проблема дуже серйозна. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ніхто не виступає вже. Будь ласка, називали Соцпартію і "Зубр". Хто від Соцпартії?   Бокий, будь ласка, хвилина.

 

12:56:49

БОКИЙ І.С.

Тут один із агентів  спецслужб Папуа Нової Гвінеї пробував кинути  тінь начебто співробітничає Соціалістична партія України і її лідер Мороз з якимись зарубіжними  ворогами.

Я думаю, що це все йде від  того, що деякі агенти спецслужб Папуа - Нової Гвінеї просто і досі хворіють манією знайти ворога будь де. В тому числі і в цьому залі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Соломатін, я не розумію чого ви  руку тримаєте. Це ж не про вас йшла мова. Так, будь ласка, "ЗУБР" згадували. Прошу Лещенко.

 

12:57:42

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина, депутатське міжфракційне об'єднання "За союз України, Білорусії і Росії" (ЗУБР).

Тут один із нашистів, роблячи спробу перекласти відповідальність із хворої голови на здорову, вдався до звинувачень парламентського міжфракційного об'єднання "За союз України, Білорусії і Росії" (ЗУБР) в нібито його фінансуванні за іноземні гроші. Зразу видно в кого рильце в пуху.

Відповідально заявляю, що це підла брехня. І спроба скомпрометувати зазначене депутатське об'єднання, яке є виразником прагнення переважної більшості народу України до об'єднання братніх  слов'янських держав нашистам ніколи не вдасться. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, обговорення питання ми завершили. Послухайте, будь ласка, що  я хотів би вам  сказати. Зранку з вашою допомогою,  з вашої волі ми  пішли на  порушення Регламенту, на завершення я його порушувати не буду. Тому, виходячи із статті  4.6.4 Регламенту, яка говорить, що "тимчасова  спеціальна комісія у визначений Верховною Радою термін, але не пізніше як через 6 місяців після її створення (Це Володимиру Яворівському чому доповідають, бо вони зобов'язані не пізніше як через 6 місяців  доповісти, а ваша комісія, яка рік не доповідає,  порушує Регламент) подає Верховній Раді письмовий звіт про  виконану роботу, а також підготовлені нею відповідні  проекти актів Верховної Ради та інші матеріали, які поширюються серед депутатів". Цю частину виконали. Але, на жаль, не виконали іншої частини цієї статті  4.6.4 перша частина. Після обговорення результатів роботи Тимчасової спеціальної комісії у постійних комісіях. А зараз мається на увазі в комітетах Верховної Ради, та на пленарному засіданні Верховної Ради, Верховна Рада приймає остаточне рішення щодо них, або доручає комісії продовжити роботу і визначає для цього новий термін. Оскільки порушена ця стаття Регламенту, що не обговорювалось і не має рішення ні спеціальної комісії, а лише вноситься проект від народного депутата Мішури, ми сьогодні голосувати рішення не можемо і не будемо голосувати. Але я наголошую, стаття 6.4.1 частина 3, якщо головна комісія, тобто якщо комітет (а головним комітетом у даному випадку, мабуть, має  бути Комітет з питань свободи слова) у визначений термін не підготує письмовий висновок щодо доцільності прийняття відповідного законопроекту, то Верховна Рада у п'ятнадцятиденний термін після письмового звернення з цього приводу ініціатора внесення документа законодавчої ініціативи розглядає це питання на пленарному засіданні та приймає відповідне рішення. Тобто, якщо профільний комітет не подасть відповідних висновків щодо проекту постанови Мішури, народний депутат Мішура через 15-ть днів після відповідного терміну дії комітету, має право виходити на Верховну Раду вже без профільного комітету. І ми тоді будемо розглядати цей проект рішення. Розгляд питання завершено. Будь ласка, запишіться. Сьогодні у нас є година на "Різне".

Будь ласка, покажіть. Записалося 42 народних депутати. Значить, у нас рівно година до 14.01. Слово має народний депутат Пузаков, фракція комуністів, підготуватися Самоплавському.

 

13:02:13

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина.

Без вагань можна сказати, що в Україні закріпився політичний режим, ключовими ознаками якого є зрощення влади та власності, домінування лояльних до влади фінансово-політичних угрупувань в економічній  та політичній цензурі, застосування засобів  адмінстративного та економічного тиску, а подекуди і фізичного насильства, використання силових структур, як засобів політичного тиску.

І так, як влада на сьогодні не користується довірою і підтримкою більшістю громадян, то вона мертвою схваткою взяла на озброєння підготовку до президентських виборів. Але ж за даними опитування  громадян  у нашій області рівень підтримки влади не перевищує 6,8 відсотка. Проте 39 відсотків готові сьогодні голосувати за Симоненка Петра Миколайовича. Тому знаючи це, влада шукає різні сценарії підтвердження своєї легітимності та самозбереження, оскільки і поразка  на президентських виборах на думку  окремих представників владної еліти може призвести до перерозподілу власності, а можливо і до кримінальних переслідувань та відповідних санкцій  з боку нової влади.  Реалізація цих прийомів потребує досить масштабного застосування адмінресурсу та брудних політичних  технологій. Тому на Кіровоградщині із такою несамовитністю антинародна влада взялася  за їх реалізацію.  У страшній люті приступили до комплектації закритих дільниць, почавши свою ганебну справу  з лікарень. Звільняють  головних лікарів та їх заступників, директорів шкіл, вчителів, які так вірно служили буржуазній же владі в попередніх виборчих кампаніях, створювали їм проценти, кували перемогу, а сьогодні вони вже і їх не влаштовують. І боляче дивитися на обдурену інтелігенцію, яка ніяк не може повірити, що її використовують як секонд-хенд і з часом обов'язково викинуть. І у нас, як за Старицьким виходить: "Народ, убожеством прибитий, знеможений і темністю сповитий, що вже забув і поважать себе".

Я звертаюся до інтелігенції не тільки області, а і України, відповісти протестом тим, хто відновив страшну хворобу туберкульозу, хто сприяв розвитку наркоманії, до тих жінок, які втрачають можливість мати здорових дітей або взагалі ніколи не можуть їх мати, до тих, хто породив 180 тисяч безпритульних дітей, і до тих, хто забрав житло у 35 тисяч громадян і таке інше. І якщо в цьому році ви, шановні інтелігенти, не зробите вірний вибір, схиливши голови, то так і залишитеся тільки із обіцянками і злиднями на довгі роки. Вас будуть звичайно використовувати, а потім як непотріб викидати, як це роблять зараз на Кіровоградщині так звані "трудовики". Дякую.

 

Засідання веде ЗІНЧЕНКО О.О.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шершун замість Самоплавського. Підготуватися Гладію.

 

13:05:39

ШЕРШУН М.Х.

Микола Шершун, Рівненщина, фракція Аграрної партії України.

Шановні колеги. Наша фракція свої стосунки з Верховною Радою та Кабінетом Міністрів завжди будує на принципах виваженості та конструктивізму. Навіть тоді, коли в сесійній залі буває дуже напружено і жарко.

Хочу нагадати, що нас усіх обрали до Верховної Ради для вирішення багатьох наболілих проблем. Для народних депутатів-аграрників першочерговими завданнями були і залишаються питання захисту інтересів селян, формування сприятливих умов для ефективної і економічної діяльності в сільському господарстві. З метою виконання цих завдань фракцією розроблено та внесено на розгляд Верховної Ради більше 150 законопроектів, переважна більшість яких стосується регулювання діяльності в аграрному сектору економіки. Значна частина з них завдяки підтримці всієї Верховної Ради стали законами. У результаті продовжено дію пільгового режиму оподаткування сільськогосподарських підприємств та сільського населення, вдосконаленого механізму кредитно-фінансового забезпечення АПК, врегульовано чимало інших проблем аграрного виробництва та земельних відносин. Але ж багато актуальних законопроектів, внесених членами аграрної фракції, тривалий час залишаються, як кажуть, під сукном, навіть ті, які ні в кого не викликають ніяких заперечень.

Прикладом може служити законопроект за номером 5009 - про внесення доповнень до статті 3-ї Закону України "Про податок на додану вартість" (щодо передачі об'єктів соціальної інфраструктури). Кому не відомо, що проблема передачі таких об'єктів в комунальну власність не вирішується лише по причині сплати ПДВ. І як результат, сьогодні багато дитячих садків, парків, будинків культури, спортивних споруд, які належали колись колгоспам, залишаються, по суті, безхозними. На моїй рідній Рівненщині таких близько половини. Це є величезна проблема.

До речі, вимоги врегулювати цю проблему надходять буквально з усіх областей. З нашим законопроектом щодо відміни ПДВ на ці операції погоджуються навіть податківці. Потрібна лише формальна процедура - включити питання в розклад будь-якого пленарного засідання і проголосувати. Але замість цього дорогоцінний час тратиться на різні політичні розборки, з'ясування стосунків, перетягування канатів.

З цим, шановні колеги, треба закінчувати. Не провокуємо ще й селян на радикальні заходи, бо наслідки можуть бути непередбачувані. Ми закликаємо всіх народних депутатів, на жаль, в залі залишились тільки представники фракцій, повернутися до продуктивної роботи і в першочерговому порядку розглянути законопроекти, які допоможуть розв'язати назрілі соціальні та економічні проблеми українського села. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Михайло Гладій. Підготуватись Чорноволу. Будь ласка, з місця.

 

13:08:42

ГЛАДІЙ М.В.

Михайло Гладій, фракція Аграрної партії України.

Прошу передати слово народному депутату Борзих Олександру Івановичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон народного депутата Борзих. На трибуну, будь ласка.

 

13:09:02

БОРЗИХ О.І.

Борзих, фракція Аграрної партії України в парламенті.

Звернення до Прем'єр-міністра України Януковича Віктора Федоровича про підтримку аграрного сектору економіки.

Ми, депутати фракції Аграрної партії України в парламенті, звертаємося до вас з наступним: останнім часом спільними зусиллями законодавчої та виконавчої влади зроблено немало задля відродження економічного потенціалу України, стабілізації цілого ряду підприємств та галузей. Свідченням тому є щорічне зростання ВВП, підвищення рівне заробітної плати, пенсій, посилення соціального захисту населення. В значній мірі цьому сприяє політика пріоритетів. Так в останній період вдалося відновити функціонування енергетики, гірничо-металургійного комплексу, машинобудування, харчової промисловості, інших галузей.

На наше глибоке переконання, сьогодні прийшла черга серйозно підтримати село та сільське господарство. Не секрет, що прірва між містом і селом продовжує збільшуватися. Сільська місцевість стає непривабливою для життя. Тут закриваються школи, дитячі садки, заклади охорони здоров'я, підприємства торгівлі та побуту. Відтік робочої сили із села і особливо молоді невпинно зростає. Це позначається на результатах господарської діяльності селян, економіці аграрного сектору в цілому і в підсумку і на продовольчій безпеці в державі.

Отже, першочерговим для влади є завдання зробити село привабливим і з точки зору економіки, і з точки зору місця проживання людей.

День Уряду 11 травня 2004 року чітко засвідчив позицію абсолютної більшості політичних сил парламенту, село потребує вагомішої державної підтримки. Ситуацію можна суттєво поправити вже в цьому році, якщо здійснити рішучі кроки по виконанню заходів, передбачених у постановах Верховної Ради України і до 11 травні 2004 року про агропромислове виробництво та пріоритети соціального розвитку села в Україні у 2004 році і формування ефективних механізмів  їх розвитку на перспективу.

Шановний Вікторе Федоровичу, ви вже багато зробили особисто, щоб ситуація в сільському господарстві змінилася на краще, неодноразово наголошували на своїй позиції щодо необхідності державної підтримки села. У зв'язку з цими просили б вас особисто ще раз втрутитися в ситуацію та дати доручення відповідним урядовим структурам щодо безумовного виконання вищезгаданої постанови Верховної Ради, підготовки необхідних пропозицій по суттєвому збільшенню державної підтримки села з Державного бюджету України на 2005 рік. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тарас Чорновіл. Підготуватися Симоненку.

 

13:11:46

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановні колеги, одною з найболючіших проблем на сьогоднішній день саме в соціальній сфері у нас є проблема соціальних гарантій для освітян, і зокрема, виконання в повній мірі 57 статті Закону "Про освіту" і забезпечення повернення державою боргів, які виникли перед освітянами за всі попередні роки, коли ця стаття не виконувалася.

Освітяни проводять на сьогоднішній день по Україні масові акції непокори. В мене, в моєму окрузі вже проходять голодування освітян з вимогою повернути ті кошти. Люди вимагають не щось зайве - вимагають те, що їм заборгувала держава, і вимагають ті кошти, які просто сьогодні необхідні для того, щоб ці люди могли вижити. Ми знаємо прекрасно, що зарплата вчителів в Україні сьогодні одна з найнижчих. При цьому ми фактично рубаємо і нищимо інвестиції в майбутнє, оскільки нормальна школа, нормальне викладання залежить від того, в якому стані вчитель приходить на роботу, коли він може відволіктися хоча би частково від тих проблем, які виникають в нього вдома внаслідок хронічного недофінансування галузі і наднизьких зарплат.

З цього приводу появилися у Верховній Раді ряд законодавчих ініціатив, для того щоб розв'язати цю проблему. Після того, як пішли масовані позови від освітян в суди, і коли ті судові позови або ж залишалися без розгляду, блокувалися судовою владою, або ж справлялися стягнення на місцеві бюджети, на ту ж саму галузь, після чого освітяни не могли отримувати поточну зарплату, був і внесений мій законопроект, після того було внесено ще три законопроекти, які, на превеликий жаль, до сьогоднішнього часу не розглянуті.

Адам Іванович Мартинюк на слуханнях, які проходили у Верховній Раді з питань вищої освіти повідомив освітян, що на наступному після слухань пленарному тижні, тобто на цьому, відбудеться заслуховування цих питань і прийняття рішень з цих саме конкретно законів.

На превеликий жаль, цей тиждень вже минув - і ми цього не змогли реалізувати. Я звертаюся до всіх колег про те, щоб на наступному пленарному тижні ми обов'язково розглянули ці питання. На превеликий жаль, Конституційний Суд жорстко відмовився від розгляду даного питання і повернув без розгляду звернення 45 депутатів, де це питання піднімалося. У Верховному Суді України відповідь на питання стояло наступним чином. Не можуть  забезпечити освітянам  передбачену законом зарплату, хай звільняють  людей. Вибачте, але це виглядає як найбільший цинізм. І мені дуже сумно, що бюджетний комітет рівно рік не розглядав  законопроектів, які були винесені з цього приводу і провів розгляд тільки після того, коли було внесено  законопроект саме підписаний членами конкретно тільки бюджетного комітету. Як на мене, це дуже серйозно нагадує на зловживання службовим становищем.

Я би хотів, щоб ми провели процедуру нормального  розгляду всіх 4-х законопроектів, могли визначитися  на те, який з них більше  відповідає саме потребам  освітян, а не якимось там політичним, кон’юнктурним, іншим потребам і нарешті розв'язати  цю проблему, яка існує в галузі. Держава може оплатити ті борги. Це є борги держави, а не місцевих бюджетів. Ми повинні виконати цей обов'язок. Закликаю, щоб на наступному пленарному тижні ми його здійснили. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має депутат Симоненко замість Соломатіна. Підготуватися Катушевій.

 

13:15:06

СИМОНЕНКО П.М.

Шановні колеги! Шановні виборці! Симоненко, фракція комуністів. По-перше, я хотів би звернутися  в першу чергу до  наших радіослухачів з принциповим проханням. На цьому тижні фракція комуністів жорстко поставила питання щодо термінового повернення наший військових із Іраку і, заблокувавши прийняття відповідального рішення, представники пропрезидентської більшості і нашисти не дали можливості вирішити це питання. Тому я звертаюся до вас, шановні батьки і матері, сестри і рідні, близькі - ті, хто сьогодні, на жаль, але заробляє гроші для майбутнього життя зброєю і власною смертю в Іраці. Давайте ми через різні форми протесту підтримаємо акцію "Верните наших сыновей из Ирака!", яку започаткувала  і сьогодні про це проголосила Самойлик жіноча організація "Жінки України - за майбутнє дітей України!". Це буде якраз той народний рух,  який  виступе на захист власних синів і майбутнього України і виступе проти цієї злочинної влади.

Друге. На жаль, але також пропрезидентська більшість не дала можливості проголосувати той проект закону, який ми - комуністи - внесли щодо накладення мораторію на підвищення цін на хліб, молоко, м'ясо і інші продукти. Це знову тиск на те, що  сьогодні наші представники бідного народу не мають можливості вже прогодувати власну сім'ю.

Тому я вдруге звертаюся до вас, шановні радіослухачі, за підтримкою. Давайте  ми разом  займемо сьогодні активну позицію і не дамо в черговий раз представникам кримінально-олігархічної влади  обікрасти нас і не дати можливість вже годувати власні сім'ї.

І третє. Щойно тільки що Верховна  Рада заслухала  інформацію щодо втручання недержавних фондів у політичне  життя України. Це наша була ініціатива, фракції комуністів, детально розібратися, а хто фінансує із-за кордону, які центри, які групи впливу, які політичні партії, і хто намагається сьогодні через цей вплив і через фінансування цих партій посадити в Україні чергову маріонетку і керувати, тримаючи  їх вже на виконання тих програм, які  хочуть із-за кордону. Ті, хто сумніваються, ще раз хочу наголосити, закінчилася холодна війна, але не закінчився вплив на Україну. І замість црушних різних програм  вже використовуються програми  цих фондів. Це пряме фінансування формування свідомості в інтересах Сполучених  Штатів Америки, це підкуп кадрів, це  спеціальна підготовка молоді. Через різні, так звані, гуманітарні програми формується середовище, через  яке впливають якраз західні політики, це, так звані, рейтинги і багато чого іншого.

Тому   я знову звертаюся до вас, шановні радіослухачі. Дуже відповідальний час сьогодні перед народом України і полягає він у тому,  що  ми самі повинні з вами визначитися, яка буде влада у нас після жовтня цього року. Я глибоко   переконаний, що ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Катушева. Підготуватися Яворівському.

 

13:18:31

КАТУШЕВА З.Г.

В период подготовки проведения 18 мая 2004 года мероприятия связанные со скорбной датой 60-летия депортации  крымских татар, болгар,  грек, армян и немцев высветились, к сожалению, наиболее острые проблемы, которые в другое время у большинства  населения были только на слуху. 18 мая  проявились в ряде действий не только рядовых граждан, но и отдельных чиновников как со стороны представителей наиболее радикально настроенных структур крымских татар, так и другой части населения. Вы знаете, мне вообще было оскорбительно то, что проходило в Симферополе. В Симферополе нагнеталась такая атмосфера вражды, перекрывалось движение, детей не пускали в школу. О каких вообще-то интернациональных чувствах мы будем после вот этого говорить? Когда на следующий день ученик, прийдя в школу и сидя рядом з крымским татарином, как он будет на него смотреть, если его за сутки до этого не пускали в школу, пугая татарским фактором.

Вы знаете, я еще раз, наверное, повторюсь, но самое оскорбительное, когда идет нагнетание вот этого. Крымские татары такие же люди и они граждане Украины. Они хотят мира и стабильности на нашей общей земле. И если мы хотим действительно мира, не должно быть вот этого нагнетания. Закрывались магазины, не завозились продукты. За вот эти факты, которые 18 мая проходили в Крыму должен кто-то отвечать, ведь это не решение проблемы. Нельзя спекулировать этой датой. Мне оскорбительно и противно, что проблемой моего народа спекулируют, и спекулируют и чиновники. Кому нужно решение этой проблемы - они берут и ее решают. И мы в зале видели как голосовали за закон, коммунистов, которых делают врагами номер один, все сто процентов проголосовали за проект закона о восстановлении прав депонированных. Ну, пожалуйста, "Регионы", то есть властьдержащие, те, которые за сутки до  этого в Крыму выступали и говорили о якобы, что проблему крымского татарского  народа они решают. Ми видели, как они голосовали. Создается вообще, создавался такой фон вражды, что вообщем-то перестраховывались, действия отдельных чиновников омерзительны. В тоже время вообщем-то на всем этом фоне редко можно было увидеть реальное проявление сочувствия и поддержки. И именно этого в период проведения траурного митинга не хватало. Спекуляция...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Слово має Яворівський замість Чечеля і Шкіля.

 

13:22:05

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Шановний пане Голово, мене  14-й передає слово Шкіль.

Я зачитаю листа, свого четвертого листа  відкритого до Президента Кучми.

Пане Президенте, вже через кілька місяців ви відпустите український народ із своїх обіймів. Ще кілька місяців протриматися, щоб нас, ваших опонентів, не шукали у глухих таращанських лісах.

Вже наприкінці 2004 вас почнуть зраджувати ті, хто сьогодні цілує пантофлю папи і всіма інквізиторськими методами закриває рота опозиції. Я вже навіть готуюся до того, що мені доведеться  захищати вас від вашого оточення. Тому то роблю спробу оцінити  роки вашого директорства Україною зараз, коли адміністрація знемагає від любові до вас. Недобита вами Конституція дає  мені таке право. Оскільки ви відважилися не брати на себе третій термін ганьби, я не маю до вас ненависті як до людини. Я лише хочу сказати вам правду про вас тоді, коли ви ще при владі з усіма її репресивними наслідками, які я як людина, як депутат і як голова ще недотрощеної вами Національної спілки письменників на собі постійно відчуваю. З першу було ваше  короткочасне прем'єрство. У мене є реліквія, оригінал вашого першого виступу у парламенті, український текст відтворено російськими літерами із наголосами. Можна подарувати Азарову як самовчитель. Там ви щось про мафію-монопольку, про паливний голод і про 8 мільйонів тон квотової нафти, експортованої з України до Канади і на Багамські острови комерсантами. Прізвища  їхні ви знали, але не назвали. Сьогодні вони очолюють вашу адміністрацію.

Результат вашого  прем'єрства: імітація реформ, бандитські трасти, старт мародерської прихватизації, закладення вашого власного капіталу і постійні політичні рюмсання. Всі вам заважають працювати, і ніхто не пояснює, що саме треба будувати - храм чи нужник.

Ви стали Президентом, як опозиціонер до кравчукової малоросійської влади, однак ваша опозиційність була лише маскою, вертепом, виборчою заготовкою. Насправді ви не знали, як не знаєте і зараз, що треба робити з Україною. Ви йшли на вибори не як патріот реформатор, а як зросійщений авантюрист і невіглас. Вам дісталася Україна енергійна, сповнена снаги і віри в своє швидке відродження, в свою державність. Їй би сміливого лідера-патріота, котрий би не крав сам і не давав красти іншим, і вона не відстала б від прибалтів. За вісім років вашого одноосібного управління ви залишаєте її виснаженою і зневіреною в усьому, наймичкою у чужинців.

Вам нашепотіли, що національна ідея не спрацювала. Хоч ви і зараз не знаєте, що воно таке. Не спрацювала національна, та запрацювали ваші ідеї - сімейна, колоніальна. Тому і сиротіє українська, тому так убого животіє наша велика нація, пане Президенте. Ви не були готові до ролі лідера нації і не опанували цієї науки за цілих 10 років. Ви лишень відточили майстерність провінційного інтригана, який уже не дуже боїться генсека Путіна, даючи йому хабарі у вигляді нафтопроводів, Тузли та ЄЕПів.

У період вашого правління фаворитами були ті, хто не служив Україні, а вам. Прибалти, поляки, чехи, угорці уже у лоні Євросоюзі, а ви і досі пасете Україну на московському налигачі. Тому замість армії ми маємо партизанський загін і покинуті на самовиживання. Замість правоохоронців армаду мародерів, що охороняють бандитів, замість суддів - підпільні аукціоні "хто більше дасть", замість свободи слова - потоки тупої медведчуківської брехні, від якої щоденно деградує Україна, замість різноголосся політичного життя диктат СДПУ(о) плачених. Замість накопичення національної слави незмірно множиться ганьба України як держави і злодійською бездарною квазікомуністичною владою.

Українське село, з якого мало розпочинатися наше відродження, ваше агропідбрехачі перетворили у моторошне гетто. У такій країні страшно жити абсолютній більшості людей, які є до вас в опозиції. У такій країні не страшно лише вам і вашій камарильї в Києві, областях та районах. Трішки гірше, бідніше від нас в Європі живуть лише молдовани та албанці. 337 років українці всіма засобами боролися за відновлення своєї державності - мученицькі смерті, розстріли, голодомори, в'язниці, Сибіри, ламання хребтів непокірним. А вам, відвойована іншими, Україна дісталася у власність як лотерея, як випадковий виграш. Ви ним і скористалися. І на цьому трагічному роздоріжжі Україну знову запродано Росії. Зневірену в усьому, одурену і обкрадену вами Україну ви хочете передати продовжувачам вашої справи. І все оце продовжувати, пане Президенте, схаменіться! Женіть у три вирви Медведчука! Спишіть на нього усі диявольські гріхи вашого режиму і забезпечте волевиявлення українського народу на президентських виборах, на яких, я вірю, спрацює інстинкт національного самозбереження. Цей вчинок дасть історикам хоч маленьку можливість сказати про вас тепле слово. (Володимир Яворівський, письменник, народний депутат).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Анатолій Оржаховський замість Катерини Самойлик. Підготуватись Грязєву.

 

13:27:02

ОРЖАХОВСЬКИЙ А.В.

Дякую. Анатолій Оржаховський, фракція Компартії України.

Шановний Голово, колеги, виборці! В час, коли в Україні іде пошук дієвої моделі влади, а економічний стан знаходиться в занепаді, соціальний захист населення не витримує ніякої критики, важливим залишається інформаційна доступність населення до засобів масової інформації як спосіб пошуку правди життя.

Перебуваючи в Таврійському краї, відвідуючи села, селища, в котре впевнююсь в необхідності пошуку шляхів покращання теле- та радіообслуговування населення.

Нині в Херсонській області ліцензовано 26 телерадіоорганізацій, існує і програма розвитку телевізійної мережі на 2003-2005 роки, якою передбачено охопити мовленням всю територію області.

На жаль, природні катаклізми, розвал виробничої бази села, промисловості не дають гарантії на достатність місцевих фінансових джерел. Тому без фінансової підтримки зазначеної програми з боку уряду її не виконати. Необхідно виділити терміново 250 тис. на завершення будівництва ретранслятора в селі Ольгіно Високопільського району.

Мої попередні звернення до Державного комітету зв'язку та інформатизації України, Національної ради України з питань телебачення, радіомовлення не дали позитивних наслідків, а лише надійшли відписки та обіцянки. Нині жителі декількох районів області, зокрема, Високопільського, не в змозі користуватися послугами Херсонського телебачення та жити в єдиному обласному просторі, а дивляться передачі сусідніх областей. На жаль, в обласні значно зменшилася кількість радіоточок проводового мовлення. Якщо в 1997 році їх було 318 тисяч, то тепер лише 120 тисяч одиниць. Виявляється, влада не має коштів для того, щоб закупити провід, аби покращити спілкування з людьми.

Подібне характерне для Скадовського, Каланчацького, Білозерського районів, а, можливо, це і не вигідно комусь: менше чують, менше знатимуть, спокійніше житимуть, впевніше голосуватимуть за тих, за кого скажуть.

Для забезпечення праоводової радіомережі необхідна і законодавча база. Настав час для підготовки законодавчого акту, яким би було заборонено знищення радіомовлення та заходи по його відновленню. Через низьку вартість послуг, нерентабельність місцеві цехи "Укртелекому" не зацікавлені в розвитку даної сфери. Виявляється, на Україні не рентабельно все те, що слухається простими людьми, зокрема ветеранами. Думаю, приватники, зв'язківці мають зрозуміти, ви не маєте права лишати названу категорію громадян держави хоч єдиної радості - бути з'єднаними з навколишнім світом.

Сподіваюся, що владою будуть вжити заходи по покращанню інформаційного простору. Відмова в допомозі буде черговим доказом того, що владу слід міняти, і я закликаю виборців підтримати кандидата від Комуністичної партії України під час виборів Президента України.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Анатолій Грязєв, підготуватися Волинцю.

 

13:30:13

ГРЯЗЄВ А.Д.

Уважаемые коллеги, уважаемый Александр Алексеевич!

В соответствии с нашей Конституцией главной ценностью является человек. И казалось бы, защита интересов его должна быть первоочередным делом власти. А что на самом деле? Здесь не раз уже звучал вопрос о газете "Сільські вісті". Почти 600 тысяч граждан ее выписывают. И несмотря на это нынешняя власть путем судебных всяких решений хочет ее закрыть, тем самым игнорируя интересы этой массы людей, не говоря уже о развитии демократии в нашей стране.

25 мая проводится акция по защите данной газеты. И я от имени социалистов приглашаю всех заинтересованных лиц, кому дорога демократия, к памятнику княгини Ольги на 8.30 утра с целью поддержать эту газету.

Второй факт. На сессиях Верховного Совета ни раз и ни два поднимался вопрос о формальном рассмотрении депутатских запросов и обращений должностными лицами. Никому не секрет, что депутатам с последней надеждой, как правило, обращаются самые обездоленные граждане, а их, к сожалению, большинство у нас, с просьбами оказать помощь и защитить их от произвола.

Казалось бы, представители нынешней власти, находящиеся на содержании этого же народа, должны в первую очередь служить интересам людей, а на практике, еще раз говорю, все наоборот.

Однозначно говорю: проблемы простого гражданина Украины никого в нынешней системе власти не интересуют. И это носит повсеместный, системный характер.

Приведу еще один пример. Ко мне обратились жители села Рожев Макаровского района Киевской области по вопросу невыплаты им денег за сданное ими молоко.

Естественно, я обратился к главе макаровской администрации Гербуту с просьбой принять очевидные меры по возврату денег людям. Но не тут-то было. Цитирую ответ в конце: "Всі матеріали про стягнення заборгованості знаходяться на виконанні в Управлінні юстиції, до якої при необхідності ви можете звернутися по роз'ясненню і вирішенню вказаного питання". Вот вам классический бюрократический бездушный ответ безответственного чиновника.

В связи с этим я обращаюсь с депутатским запросом к Генеральному прокурору, к главе Киевской областной государственной администрации с просьбой: провести расследование по факту невыплаты денег людям за сданное молоко, а также дать оценку бездеятельности главы администрации и его формального отношения при рассмотрении данных вопросов. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Михайло Волинець. Підготуватися Гірнику.

 

13:33:18

ВОЛИНЕЦЬ М.Я.

Народні депутати, мало з цієї трибуни говориться про те, наскільки кричущим сьогодні являється питання  заборгованості заробітної плати, не дивлячись що це рік виборів, не дивлячись на те, що другий рік Президент перевидає свої накази. Тільки в вугільній галузі заборгованість по  заробітній платі складає більше, ніж 1,2 мільярди гривень і шляхом маніпулювання  керівництва  міністерства міністр Сергій Тулуб намагається перекинути із статті на бюджетне фінансування бюджетні кошти на погашення заборгованості в той час, коли на вугільних підприємствах не вдасться виплачувати поточну заробітну плату. Ми бачимо приклад просто маніпулювання.

Друге питання - це заборгованість перед вчителями, яка складає біля  6 мільярдів за відпускні і на  оздоровчі цілі. Ця заборгованість виникла в попередні роки і коли я зустрівся з  міністром освіти і науки Василем Кременем, він сказав: "Ну давайте може розглянемо і на 10 років реструктуризуємо цю заборгованість". Це просто ганебне явище, коли ми сьогодні не підійшли до цього питання.

І хочу наголосити на слідуючому. Сьогодні незалежні профспілки  знаходяться під шаленим тиском спецслужб і влади. Може це пов'язано все-таки з президентськими виборами. З свого боку, я звернувся  до начальника СБУ, Прем'єр-міністра  і до інших високопосадовців нашої держави, де чітко вказав де створювалися ними дії тиску на знищення незалежних профспілок  і в кожному випадку тиск  посилювався, а я отримував відписки. Мені дуже дивно, що сьогодні народний депутат Валерій Мішура виступав з питання про звіт Тимчасової слідчої комісії і як стало зрозуміло особисто від себе, а конкретно  мені зрозуміло, що це з подачі Служби безпеки України він видав інформацію про те, що  які сьогодні ганебні незалежні профспілки, як вони сьогодні утримуються на кошти ЦРУ і таке подібне. Я намагався  навести приклад, коли до мене звернувся народний депутат Бондарчук від фракції комуністів, а також екс народний  депутат Терещук з проханням допомогти створити  незалежну профспілку у місті Маріуполі - там, де на заводі "Азовсталь" було звільнено 5 тисяч працівників. Я надавав цю допомогу як технічно, так і  консультативно. А коли було викрадено (бандитами було викрадено) секретаря Комуністичної партії міста Маріуполя Фоменко і я  туди виїхав і   розбирався з цього приводу, то через три тижні по такому ж  сценарію було викрадено мого сина, а тут  наводиться приклад, що  лідер фракції соціалістів Олександр Мороз і БЮТ Юлія Тимошенко на кошти ЦРУ створювали саме організацію на цьому підприємстві. Де логіка у поведінці Мішури? Я точно маю інформацію про те, що таку інформацію йому надавали СБУ і просто дивуюся, що такий досвідчений депутат  міг так поступити. Він перераховує ще кілька підприємств, де були знищені незалежні профспілки. Але він  не говорить, що вони були ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Євген  Гірник. Підготуватися Олійнику.

 

13:36:36

ГІРНИК Є.О.

Шановні депутати! Шановні виборці! Розгляд попереднього питання присвяченого грантам є яскравою ілюстрацією відомої української приказки, коли злодій кричить: "Тримай злодія!", яскравою ілюстрацією комунобільшовицького єднання, заради чого  відкладено досить актуальне іракське питання.  Але  вийшов я не для того, вийшов для того, щоб  розказати про ситуацію у Каневі. Завтра Україна відзначатиме колись заборонене царським режимом та комуністами шевченківське свято, чергову річницю перезахоронення Великого Кобзаря в Україні на Тарасовій горі. Святкування пройдуть у ювілейний 190-й рік народження Шевченка. І на відміну від 9 березня, я надіюся, навіть за участю вищих державних мужів. І це добре. Бо постаті вищої в Україні немає.

Але за рядом особистих обставин я  протягом останніх 15 років щорічно або по два рази на рік відвідую місто Канів. Тому можу посвідчити, що за винятком 9 березня і 22 травня там панує пустка. На жаль, Тарасова гора так не стала меккою українського народу. Відсутність залізничного сполучення з Каневим, погане транспортне сполучення приводить до того, що люди блукають у пошуках української святині. Сам музейний комплекс давно не фінансувався. І всі ці речі невипадкові. У своїй політиці деукраїнізації України сучасні правлячі кола всіляко  експлуатуючи Шевченка у виборчих кампаніях,  роблять все, щоб ізолювати Шевченка від народу і народ від Шевченка. І про це свідчить відсутність  будь-яких програм у міністерствах освіти, культури, сім’ї, молоді по організованому відвідуванню дітей Тарасової гори з метою патріотичного виховання молоді. Повірте, але одне відвідування Канева і Шевченкових місць. варте цілого року лекцій, семінарів та інших академічних заходів. Головне - діти хочуть їхати туди. І я, як народний депутат, намагаюся сприяти їм. Тому за допомогою різних меценатів, яким безмежно вдячний, організовую поїздки школярів. Але при цьому зіткнувся з бюрократичними правилами перевезення дітей, встановленими Міністерством освіти.

Повірте, шановні керівники міністерства, я поділяю вашу тривогу за здоров’я і долю дітей. Але повірте також, що моральне здоров’я нації не менш важливе, ніж здоров’я фізичне. Тому закликаю поряд з організаціями відпочинку молоді в Криму чи в Карпатах організовувати поїздки до Канева. Діти, які були в Каневі, виростають справжніми патріотами України. Тому пропоную відмінити ці правила. І прошу мій виступ вважати запитом віце-премєру Табачнику, хоча сумніваюся, навіть впевнений, що ця особа навіть не буде пробувати ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Борис Олійник. Підготуватися Мельничуку.

 

13:39:55

ОЛІЙНИК Б.І.

Шановні колеги. Завертають до нас вали з негодящим крамом, ми не все ще продали, ви не все докрали. Справді у нас крадуть вже десь 14-тий рік, і наскільки багата держава, що стоїть твердо на ногах. Враження таке, що це стало нормою і ті, хто не крадуть, треба їх саджати, щоб вони не псували наш міжнародний імідж. Але йдеться ось про що. То вже, що крадуть, зрозуміло. Але ж ми самі розбазарюємо свої надбання, причому духовні.

15 травня  в "Україні молодій" було надруковано звернення Танюка до  прокурора стосовно передачі, задуму передати Україною колекції Кенігса, відомих вам художників  німецьких 15-16 століття. В принципі, ми не скупі лицарі, які б сиділи на сундуках і не давали іншим, але за міжнародними правовими нормами, це наше, наша уже, увійшло у наш духовний контекст, тому що воно було передано, як переможцям і як ті, що постраждали від фашистської окупації і війни. Ну, я б ще міг зрозуміти, коли б все-таки той же, ті ж Нідерланди, які добиваються, щоб ми повернули їм ці твори, все-таки  згадали, що  у них лежать два малюнки Дюрера, які були переміщені у 1941 року з львівського музею і досі не повернуті. Хоча б ми вже  все-таки на взаємних основах, ну, передавали один одному ці цінності. А то ми здали, ви знаєте, пакет  Баха, пам'ятаєте ту історію?  Ну одним словом, це ви уточните, тому що я не знаю адреси.

І ще одне, шановні колеги, по вулиці Червоноармійській, будинок номер 121, музей Марії Заньковецької, який споруджено після пожежі на тому місці, де стояв її дім. Навколо музею мальовничо упорядкований  парк з різними породами дерев і так далі. Парк Марії Заньковецької, так його називають, улюблене місце відпочинку. він є і окрасою,  і  ось, нібито всю територію парку комусь продано. І під забудову двох величезних багатоповерхових будинків. Якщо це так, то це значить і парк, і музей.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Михайло Мельничук. Підготуватися Гінзбург.

 

13:43:16

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Шановний Олександре Олексійовичу, шановні колеги, шановні радіослухачі. Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України.

Шановні радіослухачі, шановні кияни. Від імені Всеукраїнської спілки власників земельних та майнових паїв повідомляю, що 25 травня 2004 року біля Київського апеляційного суду з восьмої години відбуватиметься акція підтримки газети "Сільські вісті". З усіх регіонів України приїдуть селяни, щоб відстоювати своє право захистити селянську газету. Так було, так є, так і буде. Ми будемо чітко стояти на позиції захисту нашої газети, яка несе до селян і до всіх українців слово правди, правди, що відбувається в нашій державі.

Переді мною черговий номер газети "Сільські вісті". Я хотів би розпочати свій виступ з того, що подальше я хочу сказати про деякі моменти дій судової влади. Прочитайте статтю в "Сільських вістях"  "Суддя Наталя Кихтенко", і ви багато дечого зрозумієте, в якій державі ми живемо, і що робиться з нашим правосуддям.

Якщо розпочати з Івано-Франківщини. Я щойно повернувся звідти, мав зустріч з ветеранськими організаціями. Закривається воєнний госпіталь, гарнізонний, закривають від ветеранів. Що робиться взагалі тоді, коли Міністерство оборони всупереч затвердженому Януковичем плану заходів щодо відзначення 60-річчя перемоги, і там написано чітко в другому пункті, підписано, ще раз повторюю, Януковичем, щоб цей госпіталь перепрофілювати в обласний госпіталь для ветеранів, учасників, для військовослужбовців, учасників Великої Вітчизняної війни. І все-таки міністерство закриває. А пан Вишиванюк хоче там галерею, картини, бачите, значить, розташувати. Про що мова йде? І ветерани повинні будуть їхати або в Львів, або в Чернівці і там лікуватися. І це сьогодні відбувається на очах у Прем`єр-міністра України.

Хотів би сказати ще інше: куди б ми не торкнулися в діяльності судової влади, я говорив про Дніпропетровщину, про Київщину (Миронівський район), сільгосппідприємство "Зеленьків", Яворів Івано-Франківщини, Черкаська область, Смілівські - всюди судді приймають рішення проти селян.

Я звертаюсь до вас, шановні судді! Зважте на те, що селян ви можете залишити без землі! Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ольга Гінзбург. Підготуватись Пхиденку.

 

13:46:22

ГІНЗБУРГ О.П.

Шановні виборці, шановний Олександре Олексійовичу, шановні народні депутати! Я сьогодні не готувалася виступати, а так вийшло, що я маю можливість це зробити. І я розпочну з того, що я отримала відповіді на свої запити від уряду про пенсійне забезпечення, які зовсім не задовольняють мене. І кожен з депутатів, який працює на окрузі, а з понеділка ми всі працюємо на окрузі, це - такі важкі дні для депутата, коли ти кожного дня зустрічаєшся з виборцями, дні ці розписані, і знову будуть ті ж самі питання, на які ти не зможеш дати відповідь конкретну або ж допомогти не зможеш просто людям.

І я собі подумала так: адже багато із нас забули, коли ми жили в радянській державі, - тоді, коли керувала Комуністична партія, тоді коли хліб стоїв 14 копійок, тоді, коли ти вчився в школі, і ти міг поступити в вищий навчальний заклад. Після навчального закладу тобі давали направлення на роботу: ти приїжджав, тобі давали роботу, заробітну плату, тобі давали гуртожиток, ти міг стати людиною, ти весь час вівся державою.

Ми, мабуть, запам'ятали з вами чи забули вже про те, що колись в селі, де був колгосп, де була бібліотека колгоспна, де був клуб, де збиралися всі люди, і вони разом святкували всі свята. Ми, мабуть, забули, що був колись трудовий колектив, де заводи працювали в три зміни, і де в цьому трудовому колективі ми знали один одного. Якщо ти приходив на роботу і попадав, то чувство таке колективізму було в тебе дуже широко розвинено і ти мав підтримку від цього.

Ми з вами, мабуть, забули, що держава турбувалася за нашу охорону здоров'я, за наше навчання, за імідж всієї держави у світі. Ми були членами цієї держави, ми були громадянами її, поважали її.

І я собі думаю, ну, чому ми все це забули і чому ми не хочемо знову все це повернути? Адже це було наскільки ... і все ми зробили для того, щоб за гроші можна було все купити. Тільки гроші, гроші, ти багатий - ти людина, ти бідний - ти ніщо.

І я хочу сьогодні звернутися до своїх виборців, адже все це ми повинні вернути. І сьогодні, коли приходять вибори, вибори Президента, голови держави, то ми повинні знати, що є в нас практика цієї роботи, що є сила - це Комуністична партія, яка має це робити і може це робити, є кадри, які можуть привести, є структури, які це можуть втілити в діло. В нас є опит роботи.

І я просто пропоную вам підтримати на виборах Комуністичну партію, згадавши своє найкраще життя в Радянські часи.  Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Станіслав Пхиденко, підготуватися Анісімову.

 

13:49:08

ПХИДЕНКО С.С.

Станіслав Пхиденко, фракція Компартії України, Волинь.

Шановні колеги, шановні наші виборці!  Я хочу порушити надзвичайно важливе питання, яке ми постійно порушуємо, ніяк не можемо до кінця довести - питання пенсійного забезпечення учасників Великої Вітчизняної війни.

Скільки б ми не старалися віддячити нашим батькам і дідам, які одностайно піднялися, щоб захистити нашу Батьківщину, ми все рівно будемо у них у вічному боргу. Моральне значення їхнього героїчного подвигу є набагато вище від того, що ми для них зробили і що зробимо. Сьогодні стало модою говорити красиві слова на мітингах, на честь героїв-фронтовиків, на кшталт "сивочолі ветерани, ми перед вами у вічному боргу і т.д." На другий день сивочолий ветеран проситься на прийом до пихатого чиновника, а той охороні не велить пускати його на поріг. Боляче реагують ветерани на подібні речі.

Разом з тим не все зробили й для поліпшення соціального захисту і ми, народні депутати. Ветеранів війни стає все менше і вік їх все більше зростає. Їм держава мусить дати заслужені пільги сьогодні, і дати сповна, бо завтра буде вже пізно.

Хотів би відзначити належну роботу в цьому плані Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів на чолі з комуністом Цибенком. Тут вже активно працюють народні депутати, генерал армії Герасимов, генерал Анастасієв, керівники республіканської ветеранської організації.

Це їхній комітет за прямої підтримки фракції Компартії запропонував внести зміни в Закон про соціальний захист ветеранів війни. 15 травня минулого року за їхньою ініціативою було внесено зміни до базового закону, щоб надати пільги інвалідам війни, тим учасникам бойових дій, які дожили до похилого віку і стали інвалідами вже в мирний час. Робота в цьому плані вже почалася. Однак виникає чимало труднощів, які штучно створюють органи охорони здоров'я, а саме ті комісії, які кваліфікують групу інвалідності та її характер. Пошлюсь на конкретний приклад, яких, на жаль, багато.

До мене звернувся полковник Ципушкін з Луцька, ветеран ракетних військ, учасник бойових дій, мій однополчанин. Його тепер кваліфікаційна комісія визнала інвалідом першої групи. Отже, згідно закону йому треба дати інваліда Великої Вітчизняної війни і відповідні пільги. Але з того нічого не виходить. Комісія визнала, що він має інвалідність, яка виникла внаслідок проходження військової служби. А згідно закону треба написати: "Інвалідність, набута внаслідок загального захворювання".

Ось таке суб'єктивне рішення комісії викликає подив, тим більше що ветеран звільнився з армії 40 років назад. Яка ж інвалідність в результаті проходження військової служби?

Я вважаю, шановні, ми внесли корективи відповідні в закон, і в першому читанні він прийнятий. Будуть визнаватися і та й друга формуліровка, а також учасники бойових дій з Японією. А наш обов'язок, шановні народні депутати, прийняти відповідні зміни до закону остаточно.

І, разом з тим, просив би дати протокольне доручення міністру охорони здоров'я з побажанням вивчити...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. В'ячеслав Анісімов. Підготуватися Бокому.

 

13:52:28

АНІСІМОВ В.О.

Анисимов, 30 избирательный округ, город Днепродзержинск и Петриковский сельский район Днепропетровской области, фракция коммунистов.

Уважаемые коллеги, уважаемый Александр Алексеевич, уважаемые избиратели. Предстоящие президентские выборы, похоже, сняли все мизерные остатки ограничителей совести и морали с наших властьимущих. Такое впечатление, что они пустились во все тяжкие и гребут под себя как перед погибелью. Типичный пример тому попытки "прихватизировать" остатки всенародной собственности, в том числе красу и гордость советской и отечественной  черной металлургии - комбинат "Криворожсталь", предприятие, которое потенциально  способно давать почти половину стали, производимой сегодня в Украине. С продажей как всегда за бесценок этого металлургического гиганта практически завершится "черная" приватизация и предприятия, которые приносят львиную долю валютных поступлений в Государственный бюджет, перестанут работать  на народ, а будут работать на  дядю,  которому до этого самого народа нет никакого дела. То, как так называемые эффективные собственники используют  по сути украденные у народа предприятия можно пояснить на примере моего родного комбината имени Дзержинского  в городе Днепродзержинске. Проданы в 20 раз дешевле его номинальной стоимости, он сегодня приносит баснословные прибыли своим хозяевам. По моим подсчетам около 700 миллионов гривен в год. По сути, управляющая компания, получив в управление комбинат за год на нем заработало  средства для его же приватизации. Рентабельность производства на комбинате достигала 20 процентов. Сейчас она еще выше.

То же самое собираются сделать в "Криворожсталью" и холдингом "Павлоградуголь". Причем, случаи с "Павлоградуглем", решение, которое принял Президент Украины противоречит Конституции, это не в его праве - выдавать такие решения. Что же касается "Криворожстали", то это предприятие приносит миллиардные  прибыли, а его собираются продать буквально за копейки.

Прошу прощения, господа, а морда у вас не треснет?

Мы, коммунисты, уже приступили к работе над программой реприватизации, а точнее программы национализации предприятий народнохозяйственного комплекса. Мы обязаны вернуть  украденное народу. Одно это даст огромный социальный эффект,  позволит снизить безработицу, увеличить пенсии, вернуть  украденные вклады. Уверен,  народ Украины поддержит коммунстов. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іван Бокий. Підготуватися Семенюк.

 

13:55:29

БОКИЙ І.С.

Іван  Бокий, фракція соціалістів.

Шановній співвітчизники! Шановні наші виборці! Шановні наші батьки, сестри! Вчора  мені подзвонили із села Петрівки Прилуцького району Чернігівської області і запитали, я буду цитувати так, як було сказано: "Які ж то придурки звернулися до Президента із  питанням заборонити трансляцію сесії Верховної Ради?". Кажуть: "Це ж було єдине після  газети "Сільські вісті" джерело, де ми могли ще почути правду і могли почути тих, хто бреше і бреше непоправно, бреше так, що цю брехню дуже добре видно?" 

Я сказав хто. Тільки, кажу, ви не вірте  там  у підписи:  Центр антикризових, журналістики і так далі. Це  ініціатива самої Банкової, а підписи вони завжди знаходять. І ви дуже правильно зрозуміли, що це робиться для того, щоб ви не чули правди. І все зараз в Україні робиться для того, щоб перед виборами ніхто не почув правди. Закриваються радіо, судиться газета, буде  заткнуто рота Верховній Раді, все це для того, щоб ви проголосували за Кучму-3. Незалежно чи це буде Кучма чи Янукович, чи що, це буде Кучма-3. Ось для чого це все робиться.

І я повинен сказати, що я, коли поговорив з селянами, вони дуже правильно все зрозуміли. Єдине, що вони сказали: " Ви передайте, що у нашому селі  ( а це було велике господарство) із величезного селянського  колективу працює всього 10 чоловік, що у нас немає вже жодного хвоста на фермі, що у нас тільки де-не-де по дворах є свині, і вони у нас зараз на базарі  найближчому у Малій Дівиці страшенно дорогі: по 30 гривень вже за кілограм. І так далі. Кажуть, от це правда буде про реформу, а не те, що  нам брешуть  деякі пани з пропрезидентської більшості з трибуни Верховної Ради і по телебаченню, і з їхніх брехливих газет. І ще просили вони одне. Вони сказали так, що наш представник обов’язково буде на мітингу підтримки газети "Сільські вісті" 25 травня о восьмій годині тридцять хвилин на Михайлівській площі. І просив оголосити для всіх селян України, що ми чекаємо, для всіх киян, що ми чекаємо вас 25 травня на мітингу підтримки селянської газети "Сільські вісті" під стінами Київського апеляційного суду, це біля пам’ятника княгині Ользі.

Я думаю, що це буде дуже правильно, тому що народ розуміє кого судять. Судять не газету, а судять саму Україну. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Валентина Семенюк. Підготуватися Радіонову.

 

13:58:42

СЕМЕНЮК В.П.

Дякую. Семенюк, фракція Соціалістичної партії. Я підтримую все те, що сказав Іван Сидорович Бокий, журналіст з великим досвідом, істинний патріот України, який є кореспондентом "Сільських вістей", і він всю ту правду, яку ми несемо людям, викладає на шпальтах газети "Сільські вісті". Я думаю, що громадяни чули його виступ і прийдуть на мітинг 25 травня о 8.30 до пам’ятника княгині Ольги і ми висловим свою позицію щодо народної газети. Саме народної газети, яку по-фашистські сьогодні хоче знищити нинішня влада.

Я хочу відповісти на численні звернення громадян України, які телефонують до фракції Соціалістичної партії. Вони запитують чому у Верховній Раді соціалісти підняли питання по приватизації "Криворіжсталі" і національної акціонерної страхової компанії "Оранта". У першу чергу хочу відповісти підприємство "Криворіжсталь", на захист його стали не тільки трудівники, які звернулися до депутатів Верховної Ради, зокрема працівники даного підприємства, депутати міської ради,  депутати обласної ради. Ми отримали у  Верховну Раду більше  37 тисяч підписів з проханням залишити рентабельні підприємства у руках держави. Саме тому ми хочемо, щоб вимога тих людей була захищена і тому ми виступили  на захист цього підприємства.

Друге.  У сесійній залі у 1997 році  був прийнятий законопроект про повернення заощаджень громадян. Саме Олександр Олександрович Мороз був його автором. Цим законом ми прийняли зобов'язання держави, незалежно від того, яка політична сила прийде до влади, яка політична влада прийде у сесійний зал, взяли зобов'язання, що громадянам будуть повернуті заощадження громадян незалежно у який відповідно  період. Це зобов'язання зафіксовано законом. Повернути страховки, - зазначено також  цим законом. Виконувати цю місію   має Національна страхова компанія "Оранта".

В обхід Закону про приватизацію, в обхід зазначеного мною закону видається розпорядження Януковичем, яким фактично додається додаткова емісія і передається у власність зятю Президента Пінчуку  відповідна страхова компанія. А це означає, що 10 мільйонів громадян, які застрахували своє життя, свої матеріальні засоби у цій компанії, позбавляються права повертати страховки, які вони були, вкрадені гроші, які ними була вкладені у цю компанію. Це означає, що держава, не держава, а вірніше, Янукович хоче ліквідувати Закон про повернення заощаджень громадян.  До речі,  це перший Прем'єр, який сказав, що викон...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Михайло Родіонов.

 

14:02:01

РОДІОНОВ М.К.

Шановні радіослухачі, я знову хочу  повернутися до основної події цього тижня, повернення наших  військових  з Іраку, про яке намагали комуністи, і весь час йшла от така розмова. Чи залишаться українські війська в Іраку, чи будуть виведені з Іраку, звичайно, залежить від Верховної Ради, тобто від нас, народних депутатів України. І про це народ повинен знати, як і знати, хто з народних депутатів голосування за відправку військового контингенту України в Ірак благословили на загибель українських хлопців за інтереси чужі для України.

Сьогодні навіть ті депутати, які проголосували за відправку військового контингенту в Ірак, мають моральне право проголосувати за те, щоб його відкликали, і на чому наполягали комуністи. Але ж цього не сталося. І не сталося тому, що не проголосувала більшість і частина народних депутаті з "Нашої України".

Я наведу ті аргументи, які не відбулися. Перше. Зброю масового знищення в Іраку не знайшли. Друге. Зв'язки з Аль Каїдою, в яких звинувачували режим Хусейна, не підтвердилися. Третє. Надія на отримання Україною замовлень на відбудову Іраку, тобто те, що спочатку ми повинні були розрушити, а потім відбудувати, не здійснилося. Четверте. Заробити великі гроші за участь у війні в Іраку для Збройних сил України, на що розраховувало Міністерство оборони, не поталанило. П'яте. Терористичних актів з боку Іраку до окупації їх країни не було. Тому кожен з народних депутатів міг обгрунтовно нажимати кнопку за повернення військ України і хоч таким чином очистити свою совість перед матерями України, до яких сини вже ніколи не повернуться.

Проте у виступі деяких народних депутатів насамперед тих, хто не проголосував чи проголосували, як каже, своїм неголосуванням за подальше перебування військ в Іраку, були такі аргументи, які звичайно всіх перелічити важко, але ж це побоювання, що Україна позбавиться прихильності чи доброзичливості США. Звичайно, всі ці аргументи, якщо так можна назвати, як кажуть, ні стоять шкурки, вичинки, не говорячи вже про сльози матерів, які залишились без синів, деякі без єдиних через те, що приймали участь в окупаційних діях України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ранкове засідання Верховної Ради оголошується закритим. З 24-го по 28 травня народні депутати працюють у виборчих округах. Наступне чергове пленарне засідання Верховної Ради України розпочнеться о 10 годині першого червня 2004 року.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку