ЗАСІДАННЯ  П’ЯТДЕСЯТ  ДРУГЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

20  травня   2004 року, 10.00 година

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної

Ради України МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради. Я прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Прошу увімкнути систему "Рада". Реєструємося.

10:01:42

Зареєструвалося -427

У залі зареєструвалося 427 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради оголошую відкритим.

Шановні народні депутати, перелік питань, визначений для розкладу засідань сьогодні у вас є, будемо переходити до розгляду питань. Запишіться з процедури, три хвилини. Будь ласка, Беспалий, Єщенко.

 

10:02:29

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Я прошу передати слово Георгію Манчуленку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Манчуленка, будь ласка.

 

10:02:36

МАНЧУЛЕНКО Г.М.

Георгій Манчуленко, 203 округ, Українська народна партія, фракція "Наша Україна".

Шановний головуючий, шановні колеги, фракція "Наша Україна" неодноразово ставила питання про розгляд у сесійній залі і особливо зараз, напередодні розгляду інформації про звіт виконання бюджету за минулий рік, нашого проекту закону, який вніс Віктор Ющенко щодо детінізації бюджету-2004 і витягнення з тіні величезної суми грошей, які обчислюються нашими спеціалістами близько 10 млрд. гривень. І ми настоюємо на тому, щоб це питання було включено і щоб ми його розглянули по суті, оскільки ми вже маємо приклад перевиконання Бюджету за 2003 рік, хоча уряд говорив, що грошей не вистачатиме в такій кількості, як це передбачалося бюджетним комітетом парламентським і зараз подібна ситуація. А ці виплати можуть піти на соціальні проблеми, на підвищення зарплат, пенсій, на фінансування...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Єщенко. Підготуватися Демьохіну.

 

10:03:43

ЄЩЕНКО В.М.

Єщенко, фракція комуністів.

Прошу передати слово лідеру нашої фракції комуністів Петру Миколайовичу Симоненко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Симоненка.

 

10:03:54

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановні колеги, я хотів би звернутися до вас! Якщо хтось з вас не чув страшне повідомлення, яке надійшло сьогодні вранці з Іраку: американці розстріляли весілля і вбили близько 50 людей, мирних людей в Іраці! Невже ми і далі, так скажемо, вчора розглядаючи в таємному режимі чи в закритому питання щодо виводу з Іраку наших військових, почули весь цинізм з боку міністра оборони і всіх тих, хто говорив про необхідність присутності наших військових в Іраці.

Фракція комуністів заявляє рішучий свій протест і буде все робити для того, щоб терміново вивести наших військових з Іраку і зберегти життя тим молодим людям, які поїхали туди займатися не тією справою, якою повинні займатися військові.

Фракція пропонує відкласти все і знову повернутися до розгляду питання і проголосувати...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Демьохін.

 

10:05:00

ДЕМЬОХІН В.А.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги народные депутаты! Я хочу обратить ваше внимание от себя лично и от нашей депутатской группы "Дем.инициативы. Народовладдя" на то, что в повестке дня стоят законопроекты по реформированию Вооруженных сил. Мы их не принимаем уже который раз. Вооруженные силы ждать не могут. Идет сокращение беззаконно. Людей увольняют без жилья.

Я предлагаю сегодня, именно сегодня принять эти законопроекты, тем более, что они готовы, и положить конец этому беззаконию. Люди ждут этого закона, поверьте, все Вооруженные силы ждут. Я убедительно прошу, давайте мы рассмотрим эти законопроекты.  Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, давайте, будь ласка, ми ще на 5 хвилин продовжимо. Я бачу ліс рук.  Будь ласка, Бокий, за ним Білорус.

 

10:06:04

БОКИЙ І.С.

Прошу передати слово Олександру Олександровичу Морозу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Мороза.

 

10:06:13

МОРОЗ О.О.

Шановний Адаме Івановичу, шановні депутати!

Підтримуючи сказане по Іраку, що говорив Петро Миколайович, я привертаю вашу увагу також ще до однієї проблеми.

Не включено в черговий раз до порядку дня питання про спробу приватизації комбінату "Криворіжсталь". Підприємство, яке дає 30 процентів рентабельності, більше півмільярди прибутку, 15 процентів росту виробництва! Як можна здавати в приватні руки об'єкт, який є опорою бюджету держави? Ну, невже ми цього не розуміємо, люди добрі, я звертаюся до всіх депутатів. Треба обов'язково проголосувати включення цього питання до порядку дня і розглянути по суті. Є рішення позитивне комітету, висловлювалися керівники фракцій на Погоджувальній раді. Все зрозуміло. Ну, відкрито грабунок йде в чистий день, у ясний день, і ми мовчимо, відповідаючи за цю проблему!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Білорус, підготуватися Надразі.

 

10:07:14

БІЛОРУС О.Г.

Прошу передати слово народному депутату Турчинову.

 

10:07:23

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні колеги!  Я хочу нагадати вам, що сьогодні свій День народження міг би справляти Георгій Гонгадзе, я хочу нагадати вам, що сьогодні країна переходить виключно на фашистську схему впливу на опозицію і на населення. Сьогодні влада України перейшла на цинічне переслідування, жорстке цькування і знищення політичних опонентів.

Як приклад  я можу навести те, що вчора в лікарні хвора жінка, яка фактично знаходилася в реанімації, була заарештована ОМОНом прямо в лікарні. В 1937 році цього не дозволяли!

Шановні колеги, коли ми не встанемо і не скажемо "Ні фашизму!", фашизм буде панувати в нашій країні. Я прошу, щоб всі ми зараз згадали Георгія Гонгадзе хвилиною мовчання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу сідати.

Будь ласка, Надрага. Підготуватися Кармазіну.

 

10:08:53

НАДРАГА В.І.

Уважаемые коллеги, к большому сожалению, у нас накопилось очень много законопроектов, которые мы должны рассматривать. И в том числе я хотел бы обратить ваше внимание на законопроект 3675-1, который называется: "Внесення змін до Закон "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною" (щодо переліку осіб), друге читання.

Я би просив цей закон все ж таки пересмотреть и чтобы мы рассмотрели его как можно раньше, потому что данный закон касается очень важной и серьезной категории: разговор идет о том, что согласно этого закона статус участников войны и соответствующие социальные гарантии получат участники войны с империалистической Японией. Эта категория людей не так многочисленна и их не так уж много осталось, но все-таки я считаю, что мы должны ответить.

К большому сожалению, согласно предложенной повестке дня это будет достаточно поздно. Я боюсь, что в очередной раз данный закон не будет рассмотрен. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Кармазін. Підготуватися Мішурі.

 

10:09:55

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати, шановний головуючий, всі питання, які зараз ставили, вони дуже важливі. Я хотів би зупинити вашу увагу на пропозиції Олександра Олександровича Мороза, що стосується "Криворіжсталі".

Нами, народними депутатами Кармазіним, Гуровим і Шкілем, внесений законопроект 2405-15 "Про внесення змін до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації.

В зв'язку з цим законопроектом пропонується включити в цей перелік  "Криворіжсталь". Мотивація дуже проста. Цей об'єкт за світовими цінами коштує від 5 до 7 мільярдів доларів  Сполучених Штатів Америки. Є спроба сім'ї сьогодні  просто його прихватизувати. Тому давайте включимо цей проект в порядок денний 2405-15 так же як і питання про вивід військ із Іраку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  Мішура.

 

10:11:07

МІШУРА В.Д.

Валерій Мішура, фракція комуністів. Адаме Івановичу, ви бачите у залі одностайність з приводу того, що потрібно в першочерговому порядку поставити у порядок денний і розглянути питання про  "Криворіжсталь". Причому, є там документ від нашої фракції, комуністи внесли пропозицію. Це перше.

І друге. Наша фракція вимагає, щоб сьогодні знову розглянули питання про вивід військ наших із Іраку.

Я вчора задавав запитання і, скажімо, заступнику міністра зовнішніх зносин, і міністру оборони чи це є агресія, чи нема агресії, скажемо, в Іраку. Я  не отримав відповіді. Цинічно і один, і другий відійшли, скажем, від того, щоб відповісти на ці запитання. Це мене збурює як і збурює всіх чесних людей в Україні. Я просив би звернути увагу і на те, про що говорив сьогодні Петро Миколайович. Якщо, скажімо,  американці ведуть себе так у Іраку, треба нам...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, давайте поступимо таким чином. Я пропоную аби ми з вами розглянули перше питання 5540 про  дострокове припинення  повноважень народного депутата України Злочевського, а після того ми з вами визначимося із приводу тих пропозицій, які тут лунали.  Обов'язково поставимо на голосування.

Перерви я не можу робити, треба письмова заява про перерву.

Ще раз. Шановні колеги, зараз... послухайте, будь ласка, мою  пропозицію. Я пропоную зараз розглянути питання за номером 5540 про дострокове  припинення повноважень народного депутата України Злочевського, а після того поставити на голосування ті пропозиції, які лунали тільки що.

Я прошу обмінятися думками, 3 хвилини,  з приводу  пропозицій, аби ми розглянули питання з приводу припинення повноважень народного депутата Злочевського. Запишіться, будь ласка.

Будь ласка, 3  хвилини, Кармазін. Підготуватися Самофалову.

 

10:13:43

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша України".

Шановний головуючий! Шановні народні депутати!  Абсолютно нормально, коли депутат пише заяву  про складення з себе повноважень у зв'язку з призначення головою Державного комітету з питань природних ресурсів.  Але абсолютно ненормально, коли головуючий, регламентний комітет не доводять до кінця питання, і сумісники сьогодні перебувають у залі Верховної Ради. Абсолютно ненормально,  що у нас  сьогодні  і віце-прем'єр-міністри, і міністри Кабінету Міністрів вже протягом  там, скільки, восьми чи дев'яти місяців перебувають на цих посадах і інші сумісники. Тому я  хотів  би почути зараз інформацію вас,  як головуючого, Адаме Івановичу, про те, що зроблено вами  для виконання обов'язків голови у цьому плані, як до головного дотримувача Конституції. Можливо проінформує і регламентний комітет. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  Самофалов. Підготуватися Радіонову.

 

10:14:48

САМОФАЛОВ Г.Г.

Самофалов, Партия регионов, депутатская фракция "Регионы Украины".

Уважаемые коллеги, я думаю,  эта проблема сегодня, которая стоит,  ее надо немножко расширить. Почему мы сегодня должны рассматривать лишение полномочий одного депутата, их у нас сегодня больше десятка? Давайте пакетом соберем всех и проголосуем за всех, чтобы не было этого политического какого-то  навантаження. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Родіонов. Підготуватися Бульбі.

 

10:15:21

РОДІОНОВ М.К.

Родионов, фракция коммунистов. Прошу предати слово  керівнику фракції Симоненко Петру Миколайовичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Симоненка.

 

10:15:31

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів. Шановні колеги, шановний Адам Іванович! У фракції комуністів немає ніякого сумніву в тому, що треба проголосувати конституційну вимогу. Є державна посада у Злочевського, яку він обіймає сьогодні. І він повинен позбавлений бути мандату народного депутата. Але я ще раз привертаю увагу. Шановні колеги, шановні друзі, головні питання сьогодні - це якраз проблеми, які ми, комуністи, і ставимо для того, щоб вирішили позитивно, - це відкликати військових з Іраку. І далі всі ті проблеми, які мають відношення до внутрішнього нашого життя вирішувати вже голосуванням, ту чи іншу пропозицію, по тому чи іншому закону.

І я ще, і ще раз заявляю, що ми, фракція комуністів, будемо все робити, щоб терміново... При чому я прошу, давайте в таємному режимі проголосуємо, щоб ні у кого не було залежності від Банківської, від Адміністрації Президента.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Бульба.

 

10:16:33

БУЛЬБА С.С.

Прошу передати слово Олександру Морозу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Мороза.

 

10:16:39

МОРОЗ О.О.

Шановні депутати, шановний Адаме Івановичу! Те, що депутати, які суміщають свої посади з іншими в уряді треба позбавляти депутатських повноважень, не викликає сумніву. У практику своєї роботи Головою парламенту ми це питання вирішували в робочому порядку, стосовно всіх сумісників, незалежно від їхньої посади. Треба продовжити цю практику сьогодні обов'язково.

Друге. Ще раз повертаюсь до питання про наших військових в Іраку. Учора дарма ми проводили закрите засідання і потреби не було. Парламент визначився тільки для того,  щоб взагалі  включити це питання до порядку дня, бо не вистачало голосів. Очевидно, залежні депутати від адміністрації  все-таки прислуговуються сьогодні тим, хто не хоче  розглядати це питання по суті.

І знову ж таки повертаюся ще раз до питання про “Криворіжсталь”. Вирішується сьогодні перспектива економічної безпеки України. Не будьмо байдужі. Треба обов'язково включити це питання до порядку...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, були звертання до головуючого. Я розділяю ті пропозиції, які звучали зокрема у народного депутата Кармазіна, що дійсно є конституційні вимоги, норми прямої дії Конституції щодо  несумісності депутатського мандата. Я думаю, якщо ми зараз будемо розглядати  це питання, я бачу, що  згода на те, щоб ми це питання розглянули, а потім повернулися до пропозицій, які лунали у так званій розминці. Я думаю, що профільний комітет дасть вичерпну інформацію з приводу інших народних депутатів.

Щодо пропозиції народного депутата, колеги Самофалова, то мабуть  ми можемо ще рік чи скільки чекати, поки  всі подадуть заяви. А якщо є заява, якщо профільний комітет її розглянув, то ми з вами повинні її розглядати у сесійній залі, не чекаючи поки і інші заяви поступлять.

Тому давайте, шановні колеги, поступимо таким  чином. Зараз ми розглянемо це питання, а потім повернемося до пропозицій, які лунали від представників різних депутатських фракцій. Немає заперечень?  Дякую.

Тоді оголошується до розгляду питання про дострокове припинення повноважень народного депутата України Злочевського, реєстраційний  номер 5540. Доповідає голова Комітету  з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Валентин Григорович Матвєєв.     Будь ласка, Валентин Григорович.

 

10:19:13

МАТВЄЄВ В.Г.

Дякую, Адаме Івановичу. Шановні колеги, перш за все я вважаю за необхідне  надати відповідь панові колезі із фракції  "Наша Україна", який робить постійно закиди на адресу регламентного комітету, у тому що він  є  його дуже великим другом у лапках. Що стосується, до речі, сумісників, то я перш за все хотів би нагадати цьому панові про те, що є такий сумісник і у фракції "Наша Україна", який суміщає обов'язки народного депутата з виконанням обов'язків судді Верховного суду України.

Друге. Що стосується інших сумісників. Комітет прийняв у свій час і своєчасно, я підкреслюю, відповідні рішення щодо всіх народних депутатів, які є сьогодні сумісниками. Зокрема були прийняті рішення і направлені для відповідного реагування Голові Верховної Ради України Литвину Володимиру Михайловичу щодо суміщення посад народного депутата України і виконання обов'язків керівників вищих органів виконавчої влади. Це стосується наших колег - Клюєва, Слаути, Толстоухова, а також Мойсика і Онопенка. Ці всі подання були направлені декілька місяців тому Голові Верховної Ради. І вони, як заявив Голова Верховної Ради на засіданні Погоджувальної ради, ці справи були скеровані ним для розгляду у Апеляційному суді. Учора ввечері до комітету надійшла заява народного депутата Толстоухова про складення ним повноважень народного депутата. Вона буде розглянута на наступному засіданні комітету, і буде прийняте відповідне рішення.

Що стосується питання про дострокове припинення повноважень народного депутата України Злочевського Миколи Владиславовича. То вчора на виконання доручення Голови Верховної Ради комітет розглянув це питання, і у відповідності з вимогами частини першої статті п'ятої Закону України "Про статус народного депутата України" комітет вносить на розгляд Верховної Ради проект Постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата України Злочевського, обраного від одномандатного загальнодержавного виборчого округу (Соціал-демократична партія України (об'єднана)) у зв'язку з його особистою заявою про складення ним депутатських повноважень. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Є запитання? Запишіться. будь ласка, висвітліть. Три хвилини. Манчуленко, підготуватися Матвієнкову.

 

10:22:57

МАНЧУЛЕНКО Г.М.

Георгій Манчуленко, 203 округ, Чернівецька область, Українська народна партія, блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний Головуючий, шановний доповідачу! Мене тішить принципова позиція регламентного комітету по відношенню до депутатів-сумісників, і хочу підкреслити, що фракція "Наша Україна" виступає за те, щоб норми закону були однаковими для всіх, незалежно, до якої фракції належить той чи інший депутат.

В зв'язку із цим запитання: коли ж ми врешті-решт розберемося з тими депутатами-сумісниками, які на сьогоднішній день є у Верховній Раді України і працюють у виконавчій гілці влади? Дякую.

 

МАТВЄЄВ В.Г. Я дякую, шановний колега.

До речі, вчора при розгляді оцього питання, що стосується складення повноважень народного депутата Злочевського, комітет ще й ще раз всебічно розглянув цю проблему. Як ви розумієте, вона непроста. І залежить це не тільки і навіть не зовсім тільки від позиції і волі Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради. Тут повинна бути воля керівників держави, які видавали ті чи інші розпорядження чи укази про призначення тих чи інших вищих посадовців. Тому тут однозначно треба вирішувати. Якщо це не хоче вирішувати Президент, то вирішувати у судовому порядку, що і  повинно бути зроблено головою Верховної Ради України.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Матвієнков, підготуватися Масенку.

 

10:24:45

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, 55-й округ, Мариуполь.

Уважаемые Валентин Григорьевич!

Как вы относитесь к тому, чтобы комитет подходил к рассмотрению этого вопроса следующий образом. Конечно, рассмотрение должно быть персонально на основании поданного заявления. Но для того, чтобы не использовать этот механизм, как давление при решении тех или иных политических вопросов, голосование по данным вопросам выносить пакетом. Если имеются на сегодняшний день несколько человек, которые являются заместителями, чтобы голосование происходило по ним одновременно.  Спасибо.

 

МАТВЄЄВ В.Г. Я дякую, Сергій Анатолійович, за запитання, але це буде порушення чинного Регламенту Верховної Ради. Всі питання, що стосується складення депутатських повноважень зокрема, повинні, і кадрові питання взагалі, повинні голосуватися окремо. І тому чекати, поки подав перший і подасть останній з цього довгого списку сумісників заяву, я думаю, ми можемо при такому підході не дочекатися і до кінця роботи нашого скликання, тобто цього скликання Верховної Ради України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Масенко.

 

10:25:59

МАСЕНКО О.М.

Прошу передати слово депутату Анісімову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Анісімова.

 

10:26:11

АНІСІМОВ В.О.

Уважаемый Валентин Григорьевич, я услышал несколько фамилий депутатов, которые совмещают несколько должностей. Но не услышал фамилии Цкітішвілі Емвера Омаровича. Уверен, что и сейчас его карточка стоит в ячейке и производится голосование в то время, когда Емвер Омарович, наверное, даже не знает в какую сторону здесь двери открываются. На протяжении последних двух последних лет он руководит комбинатом имени Дзержинского, который незаконно приватизирован, и абсолютно не работает в Верховной Раде. Тем не менее, решение по нему не принимается.  Прошу пояснить эту ситуацию.

 

МАТВЄЄВ В.Г. Спасибо, Вячеслав Александрович. Я прошу прощения, действительно, я упустил эту фамилию, и не специально, а просто где-то  не осталось это у меня в памяти, хотя вчера на заседание комитета был вынесен вопрос, связанный с досрочным прекращением полномочий народного депутата, нашего коллеги Цкитишвили Энвера Омаровича.

Это вопрос возник еще в декабре прошлого года. И мы с коллегой Цкитишвили провели определенную работу, и на заседании комитета он дал слово, что при решение вопроса Фондом государственного имущества о передаче доли государственного имущества, о продаже доли государственного имущества он складывает с себя полномочия председателя правления этого акционерного общества, то есть "Днепровский металлургический комбинат".

Второго февраля, если мне не изменяет память, Фонд держмайна решил вопрос о продаже державної частки майна. То есть вопрос окончательно решен, в связи с чем просил окончательно не принимать решение по нему Регламентным комитетом народный депутат Цкитишвили.

Вчера он не прибыл на заседание комитета, направив заявление: в связи с тем, что, обосновав свою неявку, что он якобы находится на лечении. Вопрос по нему будет рассмотрен на следующем заседании комитета.

В подтверждение ваших слов могу только лишь сказать, что да, действительно, только на этой сессии народный депутат Цкитишвили из 38 заседаний не зарегистрирован был на 36 пленарных заседаниях Верховной Рады Украины. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, сідайте, будь ласка.

Шановні колеги, я ставлю на голосування проект Постанови Верховної Ради України "Про дострокове припинення повноважень народного депутата України Злочевського. Відповідно до пункту 1 частини  2 статті 981 Конституції України Верховна Рада України постановляє припинити  достроково повноваження народного депутата України Злочевського Миколи Владиславовича, обраного від багатомандатного загальнодержавного  виборчого округу (Соціал-демократична партія України (об'єднана) у зв'язку з його  особистою заявою про складання ним депутатських повноважень. Реєстраційний номер проекту  5540.

Прошу голосувати.

 

10:30:20

За-177

Прошу по фракціях.

"Наша Україна"  - 73, "Регіони  України" - 0, комуністів - 58,  соціал-демократи - 1, "Демократичні ініціативи" і Народовладдя - 2, "Трудова Україна" - 0, Соціалістична партія - 16, "Центр" - 8,  Блок Тимошенко - 12,  НДП і Партії промисловців - 0, Аграрна партія - 0, Народний вибір - 0, позафракційні - 7.

Шановні колеги, зараз ми обміняємося думками. Шановні колеги, я  звертаю вашу увагу, що це конституційна вимога. Я звертаю вашу увагу, що кожен з нас брав, складаючи присягу, говорив про те,  що він буде дотримуватися законів і Конституції.

Так, будь ласка, з мотивів  голосування запишіться. 5 хвилин. будь ласка, 5 хвилин. Томенко. Гуренко підготуватися.

 

10:31:45

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, я думаю, що тут два пояснення. Перше пояснення - очевидно наші колеги народні депутати не знайомі з чинним законодавством, яке чітко передбачає  статус сумісництва, тому що друге пояснення - ну я сприймаю як все-таки спроба дискредитації і так достатньо сумнівної ступені довіри до  Верховної Ради. Якщо сьогодні більшість  буде діяти у той спосіб, що ціла низка народних депутатів будуть автоматично керувати надрами, землею, приватизацією, футболом і працювати у парламенті, то  такий же стан у парламенті буде, як з українськими надрами, футболом і приватизацією.

Тому я просив  би колег з більшості все-таки  виконати конституційну  норму і норму Закону "Про статус народного депутата" і ще раз проголосувати не тільки за Злочевського, а за інших колег, які сьогодні займаються сумісництвом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Гуренко. Підготуватися Шибку.

 

10:32:52

ГУРЕНКО С.І.

Гуренко, фракція Комуністичної партії України.

Я хочу привернути увагу наших виборців і тих, хто слухає наше сьогоднішнє засідання до того, що ми маємо справу із цинічним і цілеспрямованим порушенням Конституції, яке на мій погляд ініціюється сьогодні гарантом нашої Конституції. Тому що ті фракції, які не голосують сьогодні, це  фракції, які знаходяться у прямому підпорядкуванні Президенту. І це ні для кого сьогодні не секрет. Ми бачимо це по голосуванню, яке йдеться навколо об'єктів державної власності, коли всупереч Конституції, всупереч законів  роздаються сьогодні наближеним  особам до Леоніда Даниловича об'єкти державної власності, коли ігнорується не тільки право Верховної Ради, а й Конституція.

Я хотів би запропонувати, щоб сьогоднішні результати голосування були опубліковані...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Шибко. Підготуватися Гаврилюку.

 

10:34:06

ШИБКО В.Я.

Шибко, Соціалістична партія України.

Шановні колеги! Я гадаю, що відбувається політична гра, але ця політична гра дуже загрозлива, загрозлива з того приводу, що це дає право всім, які на сьогоднішній день сумісники, подавати такі начебто заяви, і вони будуть впевнені, що ці заяви не будуть враховані якраз нашим залом. Тобто перекладається відповідальність не на них, не на тих, які, начебто порушують Конституцію, а перекладається відповідальність на нас. Ми всі є порушниками Конституції і відповідних законів. Я хочу нагадати, що коли таке питання в 1994 році, 1995, стало по мені, а Мороз тоді, який очолював нашу фракцію, одночасно був Головою Верховної Ради, то він просто подав на мене в суд. І суд задовольнив його позив, для того, щоб мене звільнили з депутатів у 1998 році. Так думаю, що поступати треба і нам - подати до суду, для того, щоб ці питання вирішили в судовому порядку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Гаврилюк. Підготуватися Турчинову.

 

10:35:17

ГАВРИЛЮК В.В.

Дякую, Адам Іванович.

Уважаемые коллеги, конечно понятно какими моральноэтическими нормами пользуются сегодня депутаты, не голосуя за даный проект постановы. Я хотел бы обратить внимание, Адам Иванович, на то, что сегодня найден ещё один вариант как не выполнять, игнорировать Конституцию Украины, в частности, "складання з себе повноважень". Если до этого, например, Толстоухов написал заявление Президенту про увольнение его с должности, той, которую он занимает в правительстве, и она не рассматривается. И так действовали некоторые другие наши коллеги. То сегодня есть способ - пишут заявление, и теперь мы не будем голосовать. Это, друзья, наверное далеко зайдёт, если мы будем действовать такими способами. Поэтому я всех призываю ещё раз, выполнять требования Конституции и законов. Иначе, что можна спрашивать с других? Поэтому предлагаю проголосовать ещё раз.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Турчинов.

 

10:36:21

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні колеги, наша фракція підтримує вимогу, що, безумовно, бажано було б однією чи пакетом постанов проголосувати рішення щодо  звільнення, позбавлення мандатів всіх сумісників, які працюють в уряді, в першу чергу в уряді. ..............звертаюсь  тих, хто вносив цю пропозицію, давайте хоча б виконувати свої конституційні обов'язки.

Я пропоную, Адаме Івановичу, у зв'язку з тим, що це вимога Конституції, ще раз поставити на голосування і проголосувати. І звертаюсь до колег, давайте не гратися у ці іграшки, давайте виконувати свої конституційні обов'язки.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, дозвольте короткий коментар. Є у Конституції чітко розписано, хто, коли і як припиняє повноваження народного депутата. Якщо народний депутат подав заяву, то у даному випадку цю заяву повинна розглянути Верховна Рада, Верховна Рада і тільки Верховна Рада, ніякий суд тут ні до чого. Суд у тому випадку розглядає питання, коли народний депутат, порушуючи Конституцію і Закон про статус народного депутата, не подає відповідної заяви. Тоді це питання розглядається за поданням комітету голові, а  голова подає до відповідного апеляційного суду міста Києва. 

У даному випадку ми з вами маємо особисту заяву народного депутата Злочевського. Ось у мене вона є ця заява.     "У зв'язку з призначенням  мене головою Державного комітету з природних  ресурсів складаю повноваження народного депутата України, члена Комітету  з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної  безпеки".

Голова профільного комітету проінформував, що вчора відбулося засідання, де  ця заява народного депутата відповідно до  Конституції, до чинного законодавства була підтримана і внесена сьогодні  на розгляд Верховної Ради. І тому ще раз наголошую, що крім нас з вами, крім Верховної Ради ніхто інший у даному випадку цього питання  не вирішить, бо так воно  записано у  Конституції. Тому я маю усі підстави у зв'язку з тим, що це,  дійсно, стосується  безпосередньо Конституції, що це стосується нашого з вами, вибачте,   що це стосується тих подій, які навколо парламенту. Я його ще раз поставлю на голосування. Але, будь ласка, з мотивів представник із Соціал-демократичной партії Шуфрич, будь ласка, мікрофон.

 

10:39:03

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, шановний Адаме Івановичу. У зв'язку з тим, що ми розглянули це питання, у мене прохання згідно з нашим парламентом поставте на голосування повернення до розгляду цього питання. І я думаю, що Регламентний комітет буде мати можливість ще раз розглянути цю заяву, і нічого не заважає ставити це питання наступний раз. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги. Шановні колеги, заспокойтеся. Я ставлю на голосування проект постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата України Злочевського. Реєстраційний номер 5540. Прошу підтримати.

 

10:40:06

За-226

Рішення прийнято. Будь ласка, по фракціях.

"Наша Україна" - 98, "Регіони України" - 0, Комуністи - 57, Соціал-демократи - 1, "Демократичні ініціативи", "Народовладдя" - 2, "Трудова Україна"  1, Соціалісти - 19,  Центр" -16, Блок Тимошенко - 18, НДП, "промисловці" - 0, Аграрна партія - 3 , "Народний вибір" - 0, Позафракційні - 11.

Шановні колеги, я прошу заспокоїтися і з розумінням віднестися до нашого рішення. Ми з вами виконали конституційний обов'язок. Ніхто не програв, ніхто не виграв. Ми поступили так, як цього вимагає від нас Конституція.

У зв'язку з тим, будемо далі працювати? Тоді у зв'язку з тим, що є заява фракцій соціалістів і "Нашої України", вони просять оголосити перерву. Оголошується перерва на 40 хвилин. В 11.10 збір. На 30 хвилин, вибачте, на 30. В 11.10.

 

ПІСЛЯ   ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будемо продовжувати засідання. Так, від імені фракцій, які брали перерву, будь ласка, слово має Олександр Олександрович Мороз.

 

11:09:51

МОРОЗ О.О.

Шановний Адаме Івановичу, я хочу зробити інформацію про підстави перерви у вигляді невеликої заяви.

Шановні колеги, Конституція встановлює, що уряд має управляти державним майном у спосіб, визначений законом. Однак, незважаючи на неодноразові доручення Верховної Ради і навіть Президента про прискорення подання на розгляд парламенту проекту Закону про управління об'єктами державної власності, уряд умисно зволікає з поданням законопроекту, демонструючи, що дотримання законодавства не входить в його плани.

Нині Кабінет Міністрів систематично відчужує державне майно в обхід законодавства, застосовуючи шулерські схеми, навіть не приховуючи ці факти.

Безкарність вищих посадових осіб держави, байдужість до порушень Конституції та законів України з боку гаранта їх дотримання - Президента Кучми призвела до того, що урядовці відкрито заявляють про відчуження державного майна поза межами законодавства про приватизацію, як про встановлену практику.

Зокрема Кабінет Міністрів фактично подарував товариству з обмеженою відповідальністю торговий флот Донбасу - 34 кораблі Азовського пароплавства, дозволив за незаконними схемами продати за безцінь державні пакети п'яти підприємств целюлозно-паперової промисловості компанії "Укрпапірпром". Цей продаж на порушення законодавства здійснював не Фонд майна, а холдінгова компанія. І кошти від продажу були зараховані не до Державного бюджету, а на рахунок компанії, фактично власником якої є наближені до вищого керівництва люди.      

Такі дії уряду завдають значних матеріальних збитків державі, підривають її економічну основу, руйнують Бюджет. Згаданий приклад засвідчує: відбулося непередбачене законом бюджетне фінансування приватної компанії. Крім цього, створення прецеденту продажу холдінгам переданих їм на основі Указу Президента державних пакетів акцій створює небезпеку масового відчуження цими компаніями державного майна. А це сума, за оцінками 1995 року 22 мільярди гривень.

Одним з останніх розпоряджень Кабінету Міністрів дозволено компанії "Оранта", колишній "Укрдержстрах" здійснити додаткову емісію, внаслідок якої державний пакет зменшиться з 50-ти до 25 процентів. Уряд тим самим цинічно проігнорував інтереси держави. Фактично, підірвані інтереси десяти мільйонів громадян України - страховиків.

Викликає обурення розпродаж Фондом держмайна за розпорядженням уряду високоприбуткових підприємств, базових підприємств, таких, як "Криворіжсталь". Якщо це станеться, сотні мільйонів гривень будуть вилучені з бюджету. Грабується руками уряду і інших структур влади, грабується суспільство, держава, конкретні громадяни.

Ми вимагаємо невідкладно розглянути інформацію уряду про стан управління об'єктами державної власності. Проект постанови з цього приводу зареєстрований в установленому порядку, і ми просимо, щоб це було сьогодні включено до ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

Шановні колеги, таким чином, ми послухаємо інформацію, з приводу чого була взята перерва. Продовжуємо наше засідання.

(Ш у м   у   з а л і)

Так, будь ласка, запишіться.

(Ш у м   у   з а л і)

Так, висвітліть.

Прошу, 5 хвилин, будь ласка, Яворівський. Підготуватися Колоніарі.

 

11:13:56

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, фракція "Наша Україна", блок Віктора Ющенка.

Шановні колеги, я цілковито підтримую те, що сказав Олександр Олександрович Мороз, маючи певні розходження з ним, але я абсолютно підтримую, це дуже справедливо, і я переконаний, що це проблема номер один, яку нам потрібно вирішувати.

А до цього хочу додати, шановні наші виборці, українці, сьогодні відкриваються міжнародні шевченківські свята, приїхали гості з-за кордону, а Спілка письменників заблокована, телефони відімкнені, грошей ні копійки Медведчук на проведення цього акту не дав. Це знущання не тільки над сьогоднішніми українськими видатними письменниками - це знущання і над самим Тарасом Шевченком. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Колоніарі. Підготуватися Родіонову.

 

11:14:50

КОЛОНІАРІ О.П.

Колоніарі, 56 виборчий округ, місто Маріуполь.

Шановний Адаме Івановичу, я прошу вас надати слово Буйко, бо він весь час на трибуні стоїть, бідний, і ніяк не розкаже, що він хоче. Позицію Буйко треба нам вислухати уважно і потім подальше працювати над тими законопроектами, які є в порядку денному: реформа Збройних сил, пільги пенсіонерам, інвалідам, малозабезпеченим сім'ям. Я вас дуже прошу прислухатися до моєї пропозиції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Але ви йому часу не залишили на те, щоб передати слово. Будь ласка, Родіонов. Підготуватися Руденку.

 

11:15:40

РОДІОНОВ М.К.

Родіонов, фракція комуністів. Прошу передати слово керівнику фракції Петру Миколайовичу Симоненку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Симоненка, будь ласка.

 

11:15:52

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановні колеги, позиція нашої фракції, я вкотре наголошую, принципова: ми за відкликання нашого військового контингенту з Іраку і за термінову процедуру розгляду сьогодні у відкритому режимі.

Але я пропоную у зв'язку з тим, що відбувається тиск на представників пропрезидентської більшості і частину "нашистів", з різних боків цей тиск, який не дає можливості їм свідомо проголосувати, проголосувати в закритому режимі. Це перше.

Друге. Ті, хто не голосує сьогодні за відкликання наших військових, я вас зрозумію тільки тоді, коли ви сьогодні відправите своїх синів в Ірак. Тоді я буду розуміти, що ви свідомо голосуєте за те, щоб і інші там гинули, гинули за американські інтереси. І якщо ви сьогодні чесно відстоюєте національні інтереси, то відправте своїх синів сьогодні в Ірак і хай вони командують там ротами і батальйонами. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Руденко. Підготуватися Бульбі.

 

11:16:52

РУДЕНКО Г.Б.

Шановні колеги, коли блокується трибуна, таке враження, що ті, хто блокує трибуну заодно з тими,  хто хоче приватизувати "Криворіжсталь"  і інші підприємства, але можлива приватизація або втиху, як це звикли ми робити в Україні, або світло, прозоро. Так замість того. щоб блокувати процеси, які вже йдуть, мабуть потрібно згуртуватися над тим, щоб процедура приватизації (тих же "Криворіжсталь", "Павлограду" і інших об'єктів) вона відбулася прозорою. Давайте на цьому концентрувати свою увагу і свої здібності. А це - правова вакханалія. У нас постійно  блокується питання, ми не можемо закінчити розгляд питань, які вже стоять  місяцями. Народ чекає на них.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Бульба. Підготуватися Левцуну.

 

11:17:40

БУЛЬБА С.С.

Степан Бульба, фракція соціалістів. Прошу передати слово Юрію Луценку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Луценка, будь ласка.

 

11:17:50

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановні народні депутати! Шановні радіослухачі! Фракція Соцпартії категорично наполягає на виведенні нашої 6-ої бригади з Іраку. Адже вчора ми на закритому засіданні почули правдиві відповідальні слова голови Ради нацбезпеки про те, що в Україні  існує загроза терористичних актів. А ситуація в Іраку погіршується. Отже, ми наполягаємо, що ці проблеми можна вирішити тільки виведенням бригади. А Марчуку, який вчора "плакався" на те, що нема... яку бригаду туди вводити на взамін, пропоную відправити туди мукачівську бригаду, сумську бригаду, донецьку бригаду, на чолі з їхніми губернаторами. Хлопці обстріляні, талановиті. Головне - не шкода!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Левцун.

 

11:18:40

ЛЕВЦУН В.І.

Турчинову слово передайте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Турчинова.

 

11:18:46

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановний головуючий! Шановні колеги! Фракція Блоку Юлії Тимошенко підтримує, щоб терміново  розглянути 2 питання. Перше - це повернення наших військ з Іраку. І друге питання  -  заборона приватизації Криворізького металургійного комплексу. Причому, Адаме Івановичу, ми наполягаємо, щоб все це відбувалося в  відкритому режимі. Достатньо ховати представникам більшості свою позицію. Нехай всі наші виборці, всі наші громадяни дивляться  хто, як захищає їх інтереси. І в питаннях порятунку життя наших громадян, і в питаннях пограбування нашої країни. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! На наполегливе  прохання Колоніарі і Буйка, я надаю слово Буйко, будь ласка, хвилину.

 

11:19:42

БУЙКО Г.В.

Буйко, Донецкая область, Коммунистическая партия Украины.

Я  стою вместе со своими  со своими товарищами  по поводу нашей принципиальной позиции с событиями связанными  с отношением Украины-Ирак и нахождением там наших оккупационных войск. Я должен заявить, что вчерашнее заседание, которое подавалось, как  сугубо закрытое, ничего закрытого не показало, кроме того, что там лопнула резина у батальона еще до подъезда  к Николаеву, а как  собирались воевать непонятно.

Поэтому, когда гибнут наши украинские ребята в Ираке, не известно за какие интересы, мы  предлагаем всем объединиться и решить эту проблему, не  входить в противодействие ни с европейским сообществом, ни с решениями Организацией Объединенных Наций. Поэтому мы  встали у этой трибуны, чтобы привлечь  внимание, как народных депутатов, так и всей общественности Украины и не уйдем от сюда пока...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Відбувся обмін думками.  Давайте, я прошу, ми вирішимо питання таким чином. Ми з вами вчора, хто був на засіданні Верховної Ради,  на закритому засіданні Верховної Ради розглянули це питання, замість двох годин ми його розглядали майже чотири години питання, з приводу якого зараз йдуть дискусії, в тому числі ми вчора з вами ставили на голосування, голосували п'ять  проектів постанов з приводу даного питання і вели мову про включення до порядку денного двох законів, які стосуються безпосередньо проблеми, що виникла, і ситуації, що виникла навколо Іраку. Жодна з цих пропозицій, як вам відомо, (а це я інформую для представників засобів масової інформації, які були вчора відсутні на засіданні, в силу того, що воно було закритим, хоча результати відомі і знають про ці результати), жодна з цих пропозицій не була підтримана. Не була підтримана пропозиція про включення до порядку денного розгляд питання щодо двох законопроектів, які на законній підставі могли б регулювати, і мали б регулювати, ці проблеми. А також жодна з п'яти постанов, проектів постанов, які вносили представники різних депутатських фракцій не одержала підтримки. Максимальна підтримка, максимальна кількість голосів, яку ми вчора з вами здобували, хоча ми і прийняли рішення, вірніше не прийняли рішення, бо тільки 129 народних депутатів проголосували за те, аби ми не обнародували документів закритого засідання. Однак, ще раз наголошую, жодна з постанов, а одна з них найбільшу, максимальну кількість набрала 160 голосів. Зрозуміло, що кількості голосів не вистачило.

Тобто ми з вами не можемо повертатися сьогодні до розгляду питання, яке вчора було розглянуто. Але я, у зв'язку з тим, аби ми знайшли якийсь конструктив, я прошу зараз, давайте ми запишемося й обміняємося думками з приводу того... Будь ласка, я би хотів почути ваші пропозиції, рекомендації, як нам вийти із цієї ситуації, оскільки ми вчора з вами питання, навколо якого сьогодні ставляться проблеми, розглядали.

Будь ласка, запишіться.  Будь ласка, давайте 10 хвилин відведемо на це. Бондаренко, підготуватися Броннікову.

 

11:24:03

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, Блок Віктора Ющенка, "Наша Україна".

Блокування, котрі останнім часом стали регулярними  у Верховній Раді, викликані одним дуже серйозним фактором, котрий впливає на роботу вищого законодавчого органу. Ми до цього часу самі для себе  не можемо ухвалити Закон про опозицію, який би давав можливість парламентській меншості ставити на обговорення ті чи інші питання. Якщо немає 226 голосів, тоді опозиція не може поставити питання  на обговорення і повинна йти на блокування. Я абсолютно підтримую тих, хто стоїть біля трибуни сьогодні, і тих, хто стояв там у минулі рази, тому що є необхідність ухвалити цей законопроект.

А стосовно проблем, котрі сьогодні ставляться: і іракська проблема, і проблема з “Криворіжсталлю”, це проблема загальнодержавного значення. Ігнорувати їх неможна. І я вважаю, що сьогодні треба приймати ухвалу стосовно виведення військ із Іраку. Змінилась ситуація. Там зовсім інша ситуація,  ніж нам малювали ті, хто тоді закликав туди іти. Тому я підтримую...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Бронніков, підготуватися Кухарчуку.

 

11:25:16

БРОННІКОВ В.К.

Бронников, фракция "Регионы", Запорожская область.

Уважаемые коллеги, давайте попытаемся перейти от эмоций к проработке  мелочей. Ведь есть известная поговорка, что именно в мелочах сидит дьявол. Давайте поручим Комитету по вопросам обороны или создадим специальную комиссию, но проверим, есть ли у нас готовность к выводу войск из Ирака. Что должна сторона сделать на политическом уровне, на этом уровне, чтобы мы могли этих наших ребят оттуда безболезненно вывести.

И может быть мы прийдем к тому, что самое безопасное для наших ребят - продолжать там находиться и выводить оттуда войска вместе со всем коалиции. Давайте проработаем мелочи. В них вся соль.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Кухарчук. Підготуватися Демьохіну.

 

11:26:22

КУХАРЧУК М.А.

Кухарчук, фракція комуністів. Прошу передати слово Цибенку Петру Степановичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Цибенка, будь ласка.

 

11:26:36

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі, Миколо Андрійовичу. Шановні колеги, Адаме Івановичу, та обставина, що ми вчора обговорили це питання, не ускладнює для нас ситуацію, а навпаки - спрощує. Питання обговорене, і тому у нас сьогодні є всі підстави повернутися до прийняття рішення.

Фракція комуністів наполягає на тому, щоб було прийнято позитивне рішення щодо виведення наших військ із Іраку, тому що ми знаємо, на Близькому Сході є така традиція, коли людина, яка вчинила злочин або зробила якийсь аморальний вчинок, женуть камінням звідти. То я не хотів би, щоб нас звідти гнали камінням, по-перше. А по-друге, щоб Україна стала полем для проведення і здійснення терористичних акцій. Ми наполягаємо на голосуванні цієї проблеми. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Демьохін, підготуватися Семенюк.

 

11:27:29

ДЕМЬОХІН В.А.

Уважаемые Адам Иванович, уважаемые коллеги. Мы перешли с вами в нецивилизованную фазу работы. Давайте все-таки вернемся к принципам демократического централизма. Тем более эти принципы заложены в уставе Коммунистической партии.

Вчера целый день мы обсуждали вопрос по выводу войск из Ирака. Если информация, которую дал министр обороны, не устраивает нас, давайте повторим, еще раз заслушаем министра обороны. Но все-таки перейти в цивилизованное русло. Сегодня в повестке дня стоят важнейшие законы, и по реформированию Вооруженных сил, который ждет вся страна, ждут военнослужащие, идет увольнение без жилья, идет увольнение без должного денежного обеспечения. А мы сидим и спорим: выводить войска из Ирака или нет. Если их выводить, то нужно принять это решение демократично, заслушав объективную информацию. Я прошу, если нет, то давайте прервем заседание и разойдемся.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Семенюк, підготуватися Білорусу.

 

11:28:38

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Шановний Адаме Івановичу, попрошу слово передати Олександру Олександровичу Морозу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Мороза, будь ласка.

 

11:28:48

МОРОЗ О.О.

Шановні колеги, я найперше звертаюся до поважного мною чи шанованого мною депутата Броннікова: парламент повинен прийняти політичне і юридичне рішення. Організація виконання - за урядом. Це всім зрозуміло.

Друге. Вдумаємося: людей гонять на чужу бойню, а їхню Батьківщину вдома грабують. Злодії в хаті, а ми мовчимо! Сидимо і ніби це нас не стосується. Більшість ховається за своїм прислужництвом. З цим прислужництвом треба покінчити. Я прошу вас, звільніться від насильства, станьте вільними! Вас же обирали не на лакейство, а на вільне висловлення своєї позиції!

Я пропоную проголосувати вчорашнє питання відкрито, опублікувати це в газеті. Нема ж жодного секрету, крім одного: ті, хто не голосує, бояться відповідальності. Оце весь секрет. А інше абсолютно секретом не являється...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Білорус, підготуватися Чорноволу.

 

11:29:52

БІЛОРУС О.Г.

Шановні колеги, ситуація в Іраку змінилася так, що ми дійсно перетворились з фальшивих миротворців в окупантів. Згідно позиції Організації Об'єднаних Націй ми там в коаліції окупаційних військ. Виводити наші військові структури все рівно доведеться. Головне, щоб це було не пізно.

Наша фракція Блоку Юлії Тимошенко виступала проти введення цих військ в Ірак. Сьогодні ми пройшли, як кажуть в авіації, точку повернення. Військові втрати в бойових діях - 26 чоловік плюс п'ять тих, що бажають покинуть, дуже значні. Гондурас вивів, Іспанія, член НАТО, вивела свої війська. Сьогодні, як ніколи,  потрібне політичне рішення парламенту України...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат  Чорновіл, підготуватися Надразі.

 

11:31:09

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановні колеги! Вчорашнє заслуховування цього питання, тим більше, в закритому режимі, не дало відповіді на жодне з питань, що стоять щодо членства України в Іраку.  І тому сьогодні, на мій погляд, виходити на кардинальне рішення, не маючи жодних відповідей, я, наприклад, не вважаю доцільним і доречним.

Є два питання. Перше, чисто людський фактор: підтвердити чи спростувати, наскільки добровільно перебувають там наші солдати, наші громадяни. Для цього я пропоную направити в розміщення нашого батальйону в Іраку двох людей з Верховної Ради, двох депутатів від тих, які підтримують перебування там і від тих, які вимагають їхнього відкликання, щоб вони провели таємне закрите анкетування і встановили, чи дійсно люди є там добровільно, чи вони згодні там перебувати.

Другий момент полягає в тому, чи доцільно для України брати участь у миротворчій операції в Іраку. Відповіді на неї політичної теж немає.  Щодо нас не виконано цілий ряд зобов'язань, які існують, але чи це вигідно, чи не вигідно, відповіді немає.  Я і наша фракція...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Надрага, підготуватися Мовчану.

 

11:32:23

НАДРАГА В.І.

Уважаемые коллеги! Глубоко убежден, что сегодня то, что происходит на трибуне, это есть не порождение проблемы, которую сегодня выносят на повестку дня, а какие-то иные интересы, потому что так мы можем дойти до того, что по любому поводу и без повода можно выходить и блокировать трибуну.

Поэтому сегодня, когда мы обсуждаем, то я хочу напомнить, вы вчера это обсуждали. Если кто-то сомневается в моей позиции, поднимите протоколы, посмотрите, как я голосовал и до и после вчерашнего заседания, и что я говорил на телевидении и в средствах массовой информации. Ну, это же не значит, что если я с кем-то не согласен, я теперь должен это все остановить, только потому, что я этого не хочу.

Поэтому я считаю, что выходом в этой ситуации должно быть рассмотрение и принятие закона о парламентском приставе. Может, тогда у нас будет порядок, и, может, тогда у нас не будут писать стенгазеты на столе Президиума. А то мы уже начинаем превращаться, я прошу прощения, в поганый кружок художественной самодеятельности: кто что хочет, то и делает.

А говоря о проблемах, которые мы решаем, так давайте их решать так, как написано в Регламенте: голосованием. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Мовчан.

 

11:33:33

МОВЧАН П.М.

Павло Мовчан, 283 округ. Шановні колеги! Українська народна партія, фракція "Наша Україна".

Шановні колеги, я звертаюся, передовсім, до керівництва фракції комуністів. Не лукавте, друзі! Чому ви апелюєте до "Нашої України", яка дала найбільшу кількість голосів? 36 голосів тоді голосувало за відправку, абсолютна більшість була проти. І так само ці позиції залишаються сьогодні: 76 проти того, щоб там перебували наші Збройні сили.

Далі. Чому ми не піднімаємо питання, що сім мільйонів за межами України, де гинуть остарбайтери, які працюють на всіх можливих і немислимих ділянках: від стадіонів Афін до португальських різних підприємств? Гинуть щодня. Ні, ви вчепилися за цю тему! Вона повинна бути вирішена, абсолютно. Але давайте тоді ми говорити про те, що: не робіть димові завіси, як свого часу...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, відбувся обмін думками. Однак більшість із вас все-таки говорила і давала політичну оцінку тій проблемі, з приводу якої ми дискутуємо, і дуже мало висловлювалися конкретні пропозиції, як вийти з цієї ситуації, тобто яке має прийняти рішення Верховна Рада, аби знову розглянути цю проблему, проблему, яку, ще раз наголошую, вчора ми розглядали - і жодна із пропозицій не одержала підтримки.

Були дві конкретні пропозиції із числа виступаючих: це пропозиція народного депутата Цибенка і пропозиція Чорновола. Пропозиція Цибенка зводилася до того, що нам потрібно ще раз повернутися до розгляду цього питання, точніше, не розгляду питання, бо питання ми розглянули, а до голосування проектів постанов. І пропозиція народного депутата Чорновола, який пропонує про те, аби ми з вами направили представників депутатського корпусу в  кількості 2 народних депутатів. Один мав би представляти інтереси тих, хто за виведення військ із Іраку. Другий колега мав би представляти інтереси тої групи народних депутатів, які проти виведення військ з Іраку аби вони вияснили там питання, провели соціологічне дослідження і так далі і тому подібне. Ну мабуть я не відкрию великого  секрету, коли скажу, що вчора на подібні запитання всі ті, хто доповідав нам, однозначно  заявили і більша частина залу в своїх виступах про це говорила і знає, що абсолютна більшість наший військових там знаходиться не за примусом, а знаходяться, так би мовити, писали добровільно заяви. Не знаю що там вивчати.  Можливо інші проблеми треба вивчити, якщо направляти туди депутатів, представників депутатських груп.

Давайте ми поступимо  таким чином. Зараз я ці 2 пропозиції, які були, поставлю на голосування і методом голосування ми з вами визначимося з приводу цієї проблеми.

Будь ласка, займіть місця. Я зараз дам можливість висловитися з мотивів голосування і будемо голосувати. Так, з мотивів голосування запишіться, будь ласка. будь ласка, висвітліть. 5 хвилин з мотивів голосування тільки. Я ще раз повторюю, з мотивів голосування ми будемо ставити пропозиції на голосування з приводу того чи повернутися і пропозиція Чорновола про направлення нашої туди делегації. Будь ласка, Беспалий. Підготуватися Горлову.

 

11:38:02

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, Блок Віктора Ющенка "Наша Україна" .

Шановні колеги, я хотів  звернути вашу увагу на 2 обставини і внести конкретну пропозицію.

Перше. Все-таки спосіб блокування трибуни в даний шлях він абсолютно, скажемо, грає на руку Президенту  і його Адміністрації і вкладається у розроблену ними схему системної дискредитації Верховної Ради і всіх кандидатів у Президенти, які йдуть звідси.

Разом з тим очевидно, що по ситуації навколо Іраку останнім часом виникли абсолютно нові  обставини, так само, як і по Криворіжсталь, і є всі підстави у Верховної Ради, щоб розблокувати ці питання, проголосувати про  включення і розглянути зараз до інших питань питання проголосувати по Іраку і по “Криворіжсталі”, це зніме напругу. Я думаю, головуючий так має  і зробити, ми маємо проголосувати Ірак, “Криворіжсталь” і перейти до питань порядку денного.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Горлов. Підготуватися Аніщуку.

Горлов. Немає Будь ласка, Аніщук. Підготуватися Бульбі.

 

11:39:22

АНІЩУК В.В.

Владимир Анищук, фракция Компартии Украины.

Прошу передать слово моему коллеге коммунисту Виктору Мироненко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Мироненка, будь ласка.

 

11:39:35

МИРОНЕНКО В.А.

Фракция Коммунистической  партии Украины, Мироненко.

Уважаемые  коллеги! Когда вводились войска, мы, коммунисты, голосовавшие против ввода войск говорили, что каждый убитый в Ираке  солдат будет на совести тех, кто направил их в Ирак. Уже несколько ребят погибли. Если кто-то из граждан Украины хочет воевать там, пусть идет наемником, государство не должно отвечать  за этих людей, которые хотят воевать в Ираке. Уже приближается фактически ситуация к террористическим актам  в Украине, и могут повториться такие же террористические акты, как в Испании с большим количеством погибших уже в Украине. Мы что будем ждать этих террористических актов, чтобы вывести войска. Мы требуем поставить  на голосование всех депутатов, настаиваем, чтобы все проголосовали ......... и совесть, и разум, и патриотизм. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Бульба. Підготуватися Білорусу.

 

11:40:36

БУЛЬБА С.С.

Степан Бульба, фракція Соціалістичної партії України.

Єдиним секретом, який використали вчора для того, щоб  зробити засідання Верховної Ради  закритим, були результати голосування.

Більшість не хотіла, щоб народ знав, хто підтримує оцю авантюру. Зараз навіть не йдеться - добровільно поїхали в Ірак, чи не добровільно. Зрозуміло, що їхали військові, для того, щоб заробити гроші. Але вищий цинізм полягає в тому, що ці гроші можуть бути зароблені великою кров'ю українського народу. Тому що загроза терористичних актів, вчора ж ми чули від представників Служби безпеки України, Міністерства оборони, підвищилась, і значно, для українського народу. Тому ми наполягаємо на тому, щоб було розглянуто це питання у відкритому режимі. Тобто треба поставити ще раз на голосування ті питання, які вчора винесені були для голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Білорус. За ним Надрага.

 

11:41:49

БІЛОРУС О.Г.

Прошу передати слово народному депутату Борису Олійнику.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Борис Олійник.

 

 11:41:59

ОЛІЙНИК Б.І.

Дякую Олегу Григоровичу. Я хотів би, щоб ми знизили інтонацію і сказати таке. Треба пояснити і нашим урядовцям, і нашим військовим, і самі собою, що війна в Іраку перейшла у фазу особливо небезпечну. Це конфлікт цивілізацій. Ми входимо в ту цивілізацію, звідки живими інколи не повертаються. Тому ми не повинні бути на боці тих, хто розв'язує конфлікт цивілізацій, проти якого застерігав Самуель Ханкінгтон. Ми його лаяли, а так воно і є. Так що спокійно давайте проголосуємо, бо так чи інакше нам треба звідти виходити. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Надрага.

 

11:42:57

НАДРАГА В.І.

Уважаемые коллеги, я думаю, что мы все здесь согласимся с тем, что мы должны поступать в рамках Организации Объединенных Наций, ее подходов и ее решений. Ну, а в части того, что сегодня происходит, я б хотел, чтобы все-таки мы работали, каким-то образом в системе. И я хочу напомнить всем, в том числе и тем, кто стоит на трибуне, сегодня как раз и рассматриваются два законопроекта о социальных гарантиях и  социальной защите  миротворцев. Так давайте и этим тоже заниматься, а не просто доказывать, что кто-то из нас  более настойчив или более любящий.  Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, так, як ми з вами і домовлялися, на вимогу представників ряду депутатських фракцій, я  поставлю  на голосування питання з приводу того, щоб ми повернулися до розгляду проектів постанов щодо виведення військ з Іраку. Хто за те, щоб повернутися до розгляду проектів постанов, прошу голосувати.

 

11:44:07

За-158

Будь ласка, по фракціях. "Наша Україна" - 51; "Регіони України" - 1; комуністів - 57; Соціал-демократичної партії об'єднаної - 0; "Демократичні ініціативи" і "Народовладдя" - 2; "Трудова Україна" - 0; Соціалістична партія - 20; "Центр" - 2; Блок Тимошенко - 19; Народно-демократична партія та Партія промисловців і підприємців України - 0; Аграрна партія - 0; "Народний вибір" - 0; позафракційні - 6. Таким чином,  158 голосів не дають нам можливості повернення до  цього питання.

Будь ласка, запишіться із мотивів голосування.

Будь ласка, висвітліть, п'ять хвилин. Терьохін, Вернидубов.

 

11:45:23

ТЕРЬОХІН С.А.

Прошу передати слово Томенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Томенку мікрофон, будь ласка.

 

11:45:32

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, я пропоную такий спосіб виходу із ситуації. Я пропоную зараз провести засідання Погоджувальної ради і подумати в цій перерві, на цьому засіданні над самим механізмом вирішення цієї проблеми. Як бачите, в залі уже є готовність до прийняття цього рішення є проблема, скажімо, темпу цього рішення. Якщо, скажімо, ми вийдемо на якусь компромісну постанову, яка б передбачала поетапність виводу.

Друга позиція. Я думаю, що це правильна ідея, щоб, можливо, все-таки група депутатів там побувала, щоб зняла якісь питання. От ми, наприклад, з Борисом Павловичем Андресюком погодили як представники двох різних позицій відбути туди і проінформувати вас. Одним словом я пропоную зараз розійтися на перерву і на рівні Погоджувальної ради знайти вихід із ситуації...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Вернидубов. За ним Гмиря.

 

11:46:36

ВЕРНИДУБОВ І.В.

Шановний головуючий, шановні народні депутати. У порядку денному на сьогодні на 12.30 є декілька проектів постанов про вирішення судівських питань. Якраз на сьогодні запрошені ті судді, які запрошувалися уже неодноразово сюди, і які з вини нашої, з нашої нерозпорядності не були вирішені їхні питання. Якщо у нас є хоч капля якоїсь поваги до судової гілки влади, я все-таки прошу вас дуже, щоб сьогодні не зірвати вже в котрий раз ці питання, і проголосувати судівські питання. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Гмиря. Підготуватися Руденку.

 

11:47:28

ГМИРЯ С.П.

Спасибо. Здесь говорят о каком-то конфликте между депутатами, которые хотят вывести войска из Ирака, и депутатами, которые не хотят их вывести. Я думаю, что конфликт другой: это - конфликт между украинским народом, который категорически против присутствия наших ребят в Ираке, и преступной властью, которая продалась заокеанским хозяевам.

У нас вот вчера говорили о том, что нужно закрыться. что есть какие-то тайны, у нас только одна тайна есть, что никаких тайн у нас уже нет в военной области. Все уже давно распродано заокеанским хозяевам. Поэтому обсуждать этот вопрос нужно публично и гласно, а вот голосовать тайно, потому что многие из наших коллег-депутатов сегодня в плену, плену этой преступной власти. И они не голосуют только по этой причине. Давайте проголосуем тайно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Руденко, будь ласка. Підготуватися Шибко.

 

11:48:37

РУДЕНКО Г.Б.

Шановні колеги, у багатьох людей, які дивляться чи слухають засідання Верховної Ради, складається враження, що немає іншої форми роботи у депутатів Верховної Ради цього скликання, окрім блокування. Я хотів би, щоб ми набралися досвіду у депутатів більш низького рівня - обласних, регіональних, які вміють вирішувати конфліктні питання кулуарно на засіданнях фракцій, на засіданнях комітетів. Ми же використовуємо цю трибуну лише для того, щоб попіарити напередодні тих чи інших виборів.

Тому я прошу вас повернутися до нормальної моделі роботи і вважаю, що потрібно Головуючому продовжувати роботу сесії і ставити питання, які записані в порядку денному. А ми вже бачили приклади, коли виривали мікрофони, ламали систему "Рада". Хай це покажуть інші фракції, які цього ще не зробили, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не закликайте, щоб всі це робили. Будь ласка, Шибко.

 

11:49:37

ШИБКО В.Я.

Шибко, Соціалістична партія України.

Шановні колеги, я звертаюся до тієї частини, яка принципово не хоче розглядати ці два питання. Я маю на увазі Ірак, і я маю на увазі "Криворіжсталь". Не можна ж виходити тільки із зацікавленості та інтересів однієї людини, яка б це людина не була, якщо навіть це - Президент. Ми ж повинні керуватися якраз тими конституційними нормами, які на сьогоднішній день існують.

І я просто хочу сказати, що щодо  Іраку, то це якраз для Президента вихід - ота постанова, яку ми запропонували, перекласти всю відповідальність на Організацію об'єднаних націй. Ви тим самим допоможете Президенту самому вийти з цієї ситуації.

А те, що стосується "Криворіжсталі", то я звертаюся до вас: наступна буде якраз проблема... те, що стосується бюджету. І якщо "Криворіжсталь" не розглянеться, якщо не буде доповіді уряду, якщо вона буде передана, то нічого буде ділити в цьому бюджеті. Ви самі поставите себе  в таке положення, що бюджет весь час буде зменшуватися.  Ось на що  я звертаю вашу увагу.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, будемо працювати?

Нам треба розглянути повторне друге читання, реєстраційний номер...

(Ш у м   у   з а л і)

... реєстраційний номер закону, проект закону про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, реєстраційний номер 2054.

Доповідає Морозов Олександр Валерійович.

Оголошується перерва до 12 години 30 хвилин.

Керівників фракцій і депутатських груп прошу піднятися на засідання Погоджувальної ради на третій поверх.


ПІСЛЯ   ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я звертаюся до своїх колег: можете сісти, ми прийняли мудре рішення, поки що не треба буде вам блокувати. Я думаю, тоді, коли виникне необхідність, я вас покличу. Присядьте, будь ласка. Сідайте, будь ласка, сідайте. Ну, чого це вами Турчинов керує? Присядьте, будь ласка, присядьте. Поки я проінформую про засідання Погоджувальної ради, ви на старті будьте. Якщо вас не задовольнить вона, все буде нормально.

Будь ласка, я прошу народних депутатів зайти до сесійної зали, бо ми з вами зараз будемо слухати інформацію про мудре рішення Погоджувальної ради. І на основні цього (да, як завжди, мудре), і на основі цього рішення приймати подальше рішення.

Шановні колеги, дозвольте вас коротко проінформувати про ситуацію. Я повинен відзначити конструктивізм пропозицій і, щиро кажу, намагання членів Погоджувальної ради, тобто керівників фракцій і депутатських груп знайти можливість вийти з цієї ситуації, в якій ми з вами опинилися.

Можна зрозуміти і одну частину: тих, хто наполягає на тому, щоб були розглянуті саме ті питання, які сьогодні є досить важливими у суспільстві, - і можна зрозуміти аргументи тих, хто їм заперечує, що ми ці питання розглядали, не одержали підтримки - давайте рухатися далі.

Я повинен сказати, що у ході жвавого обговорення, зацікавленого обговорення ми підійшли до того, що наблизились до пошуку компромісів, і я не виключаю, що ми сьогодні такий компроміс можемо знайти. Поки що не знайшли, але домовилися так: що ті, пропозиції, які пролунали, а тут були різноманітні пропозиції узагальнюючі, я можу сказати, що є пропозиція про те, щоб звернутися від імені Верховної Ради до Президента із рекомендацією, із проханням розглянути питання про  виведення  наший військ з Іраку.

Була пропозиція з приводу того,  що можливо якщо не Верховною Радою всією звертатися, то дати відповідне доручення керівникам  фракцій і груп звернутися з листом, але щоб цей лист підписали усі керівники фракцій і груп. Тому що - ще раз наголошую, шановні колеги, ми вже не один раз про це говорили - Верховна Рада законодавчо не може вирішити це питання, ми можемо лише рекомендаційні приймати рішення навколо цієї  проблеми. Була й така пропозиція.

Була також пропозиція розглянути питання - заслухати найближчим часом (а це вже десь на наступному пленарному тижні, який у нас розпочнеться 1 червня) інформацію Кабінету  Міністрів про управління державною часткою власності. І ряд інших пропозицій.

Я ще раз наголошую, є пошуки, є намагання знайти такий компроміс і я не виключаю, що ми його  можемо  знайти, бо ми домовились таким чином. Виходячи із тої ситуації, що до нас уже тричі приїжджають за нашим викликом кандидати на посаду суддів різних рівнів, враховуючи те, що вони всі уже пройшли відповідні процедури у профільному комітеті і так далі, і тому подібне; враховуючи і знаючи яка у нас взагалі ситуація у цій системі, ми домовилися про те, що ми зараз з вами повинні будемо дійти згоди аби розглянути питання, яке у нас заплановано на 12-ту годину 30 хвилин (це про звільнення і призначення суддів). Після того знову оголосити перерву, зібрати керівників фракцій і груп для прийняття вже остаточного  рішення, якщо ми  зуміємо його знайти, а у мене є надія, що ми знайдемо,  з приводу тої ситуації, навколо якої  тут  ідуть у нас сьогодні баталії.

Тому, якщо немає  вашого заперечення, шановні колеги, я прошу зараз ми заслухаємо профільний комітет і розглянемо такі постанови. З процедури? Ну запишіться, будь ласка, 3 хвилини з процедури.

Василь Васильович, поки що ви посидіть трошки.

Будь ласка, запишіться. Прошу, висвітіть, 5 хвилин відведемо.

Мовчан. Підготуватися Мироненко.

 

12:54:15

МОВЧАН П.М.

Фракція "Наша Україна", Українська народна партія, Павло Мовчан.

Шановний Адаме Івановичу!  Без сумніву, приймати рішення необхідне і чим скоріше, тим краще. Тут однозначно ми всі відстоюємо цю позицію. І у зв'язку з тим, що є вже нова редакція, пропозиція від двох депутатів, я маю на увазі Томенка, то  можна було б сьогодні вже розглянути і таким чином уникнути подальших наших конфліктних моментів.

І, користуючись нагодою, хотів би сказати про те, що чиниться сьогодні у Спілці  письменників, яка заблокована, яка руйнується. Створена паралельна нелегальна структура, яка руйнує всі структури Спілки письменників від видавництв до  редакцій, до рахунків всього іншого. Я хотів би напередодні дня перенесення праху Тараса Шевченка сказати, яке  відбудеться у суботу, що це наруга над всім українським словом, письменством і порядністю, і чесністю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Мироненко, Калетнік.

 

12:55:28

МИРОНЕНКО В.А.

Прошу передать слово Петру Николаевичу Симоненко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Симоненко, будь ласка.

 

12:55:37

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов.

Уважаемые коллеги! Уважаемые судьи! Я хотел бы высказать  то, что мы выслушиваем, а вам высказать, как кандидатам, в качестве пожелания о выслушиваемом от нашего народа. Люди не удовлетворены сегодня судебной системой  власти у нас в Украине. Именно это дает им основание еще и еще раз утверждать: процветает коррупция, взяточничество, невозможно решить честно в соответствии с законом те или иные проблемы без того, что представляет интересы того или иного клана.

У нас  во фракции есть  уникальный случай, когда трижды в городе Николаеве коммунист выигрывает выборы в городской совет, трижды один и тот же судья на протяжение трех лет отменяет эти выборы и пытается выполнить заказ. Мы сегодня не имеем персональных, к представленным кандидатам, конкретных замечаний. Но предупреждаем, что фракция ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Ви правильно сказали, Петро Миколайович, тут сьогодні таких немає. Будь ласка, Калетнік. Підготуватися Демьохіну.

 

12:56:47

КАЛЕТНІК Г.М.

Дякую за надане слово, Адаме Івановичу. Калетнік, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної), Вінницька область.

Я хотів би попросити всіх своїх колег, щоб ми сьогодні з огляду на те, що у нас накопичилось цілий ряд проблем, які ми тут вирішуємо всіма можливими, і можливо не зовсім правильними, методами. І, враховуючи те, що вже в другий раз приїжджають наші шановні судді. Я підтримую Петра Симоненка, що саме тут сидять сьогодні люди, які нічого спільного не мають із тими корупційними чи якимись замовними справами. Це люди, які приїхали вперше у Верховну Раду. І давайте ми їм дамо гарну путівку в життя, проголосуємо, і хай вони отримують свій статус, і працюють на благо українського народу. чинного законодавства і права. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Демьохін. Підготуватися Бульбі.

 

12:57:53

ДЕМЬОХІН В.А.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги! Мы благополучно провалили первую половину дня своей работы. В повестке стоят важнейшие вопросы касаемые социальных проблем нашего общества. Это и военнослужащие, это и проблемы судостроительной промышленности. И вот сегодня, сейчас в повестке дня вопрос о судьях. Но я бы предложил, чтобы представители фракций очень коротко в течение 10 секунд высказали свою позицию, будет ли вообще фракция голосовать. Потому что мы сейчас можем не проголосовать за судей. Не потому что мы им не доверяем, а потому что просто фракция не будет голосовать, отдельные фракции. Если это так, то давайте закроем сегодняшнее заседание, успокоимся и вернемся к вопросам о назначении судей чуть позже. Адам Иванович, я  очень настаиваю, чтобы фракции коротко высказались о своей позиции, принципиально они собираются принимать участие в голосование или нет. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Бульба.

 

12:59:03

БУЛЬБА С.С.

Степан Бульба, фракція Соціалістичної партії України.

Прошу передати слово Миколі Рудьковському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Мікрофон Миколі Рудьковського.

 

12:59:11

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Рудьковський, Соціалістична партія України.

Шановний головуючий, шановні народні депутати. Звичайно, питання суддів нам потрібно розглянули, але нам сьогодні обов'язково потрібно проголосувати питання по Іраку, компромісне, яке завгодно. Я зустрічався із мамою Юрія Койдана, чернігівця, який  загинув і Іраку. Вона не знаходить  для себе пояснення, і всі сусіди не знаходять пояснення для  того рішення, яке прийняла ганебне Верховна Рада. Ми повинні визначитися, виправити помилку. Мало того, ми повинні звернутися до  іракського народу з вибаченням за те, що наші хлопці там перебувають і піддають небезпеці життя їх матерів і дітей. Так само, як і ми  піддаємо небезпеці зараз громадян України, бо  терористичні акти в Україні можуть відбутися  у кожний день.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Таким чином, ми обмінялися думками.

Розглядається проект Постанови про звільнення з посади судді Конституційного Суду України Розенка, реєстраційний номер 5458. Я запрошую на трибуну голову комітету з питань правової політики Онопенка Василя Васильовича. Будь ласка, Василь Васильович.

 

13:00:47

ОНОПЕНКО В.В.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги. Велика подяка затаке мудре рішення. Адже дійсно багато суддів просто бастують не з-за своєї вини. Дехто з них не працює уже від одного місяця, а декотрі - півтора року за різних обставин.  Тому виноситься на ваш розсуд і розгляд кілька проектів постанов. Перш за все я оголошу постанову 5437 про обрання суддями...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вибачте. Давайте, ви слухайте мене. Постанова 5458 - про звільнення Розенка. Да.

 

ОНОПЕНКО В.В. Шановні колеги, тут проблеми немає. По Розенку, у нього вік пенсійний, є подання голови Конституційного Суду. Нам просто треба підтримати. Ми розглянули цей проект... Мова йде не про обрання, про звільнення. Комітет підтримує, у нас просто виходу немає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, це відповідно до Конституції. Все тут правильно. Є запитання, запишіться. Є можливість задати доповідачу запитання. Ми йдемо за Регламентом. Тим більше розглядаємо питання про суддів і при суддях. Давайте будемо чітко дотримуватися нашого порядку. Будь ласка, п'ять хвилин. Томич, за ним Буйко.

 

13:02:07

ТОМИЧ І.Ф.

Шановний Адаме Івановичу, прошу передати слово народному депутату Геннадію Удовенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Удовенка.

 

13:02:20

УДОВЕНКО Г.Й.

Члена Конституційного Суду Віталія Івановича Розенка я хотів би сказати пару слів з цього приводу.

Перше. У нас існує недосконале законодавство щодо обмеження віком державних службовців. Члени Конституційного Суду відносяться до державних службовців. Нам потрібно людей оцінювати не за віком, а за людей оцінювати за фахом, і це ми повинні враховувати.

Друге. Я хотів би сказати добре слово про Віталія Івановича Розенка. Ми почали разом працювати. Він був заступником міністра внутрішніх справ, і почали працювати ще в 1992 році, я був послом України в Польщі, а він був представником  Міністерства внутрішніх справ. Ну, знаєте, тоді був розгул бандитизму...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, це не запитання. Будь ласка, Буйко, Баранівський.

 

13:03:22

БУЙКО Г.В.

Буйко, коммунистическая фракция, Донецкая область.

Василий Васильевич, мы освобождаем сегодня судью Конституционного суда, и комитет это поддерживает, потому что это в соответствии с законодательством. Но вот сейчас пикетируют Верховную Раду граждане Донецкой области в большей степени и других областей, неудовлетворенные решениями судов Украины разных инстанций.

Какое отношение вообще Конституционный суд высказывает к судебной системе, сложившейся у нас в Украине? 

 

ОНОПЕНКО В.В. Ну, ми зараз проводимо разом з Верховний судом, Мін'юстом і зацікавлені депутати, ви знаєте, судово-правову реформу, і вже є десь біля 15 різних законопроектів. Вчора комітет прийняв рішення про створення робочої групи, мене обрали головою, і ми працюємо над вдосконаленням нашого законодавства і судової системи.

Відносно тих людей, які там на перехрестку, я за дорученням Адама Івановича з ними зустрічався. Є лист голови Верховного суду Володимира Михайловича Литвина до Президента, щоб він ще раз повернувся до тих нагальних проблеми: там і шахтарські проблеми, там і судові, там питання прокуратури.

Я підписав депутатський запит на ім'я Генерального прокурора з цього приводу. Я вдячний керівництву Верховного суду, яке прийняло 20 осіб і з п'яти годин вечора до 21 години вечора розбиралися по конкретних справах. Там цілий клубок проблем, які зав'язані на різних інтересах.

Там Вернидубов Іван Васильович, він очолював комісію від імені Верховної Ради, тобто ми працюємо, але людям хочеться, щоб сьогодні, саме сьогодні вирішили ці проблеми.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Баранівський. Підготуватись Білорусу.

 

13:05:27

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Фракція соціалістів, Олександр Баранівський.

Шановні колеги-депутати, нам треба було б бути з вами послідовними. От колегу сьогодні подали подання по вилученню мандата депутатського, і ми з вами не завжди були, не зразу були такі послідовні, а потім таки проголосували.  Але давайте будемо і тут послідовні. Віктор Іванович голосував за третій строк президентства Леоніда Даниловича Кучми. Ну, де ми візьмемо ще такого суддю Конституційного суду, який не вміє порахувати, чи це другий строк, чи третій? Тому треба залишити, такі судді потрібні сьогодні.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Білорус.

 

13:06:11

БІЛОРУС О.Г.

Прошу передати слово Турчинову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Турчинова.

 

13:06:17

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні колеги!  Я сьогодні зранку говорив і повторюю, що вчора Шевченківський суд прийняв безпрецедентна рішення, коли визнав, що перебування в реанімації Антоніни Болюри - це просто безпідставний пропуск судового засідання, і прийняв рішення щодо її арешту, який був здійснений в реанімації ОМОНом. І людину з реанімації в наручниках виносили на носилках.

Шановні колеги, сьогодні після таких рішень, як Печерський приймає, Шевченківський, які приймалися по мукачівським подіям, які приймали по миколаївським виборам, ми можемо констатувати, що судова влада перетворюється в ганебний додаток до адміністративно-каральної системи. Наша фракція відмовляється голосувати за будь-які постанови, пов'язані з системою, яка ганьбить Україну, ганьбить звання суддів.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка...

Ні, вже все.

Шановні колеги, таким чином, ми задали запитання, обмінялися. Ситуація, як бачите, зрозуміла: суддя досяг граничного віку, який дає дозвіл перебувати на цій посаді, а це 65 років. Тут були правильні поради Геннадія Йосиповича, що, дійсно, треба досвід таких суддів використовувати.  Але, на превеликий жаль, 8 квітні ми позбавили їх такої можливості, бо була така можливість продовжити термін. Ми не прийняли змін до Конституції, тому треба керуватися тим, що є.

Я ставлю на голосування проект постанови Верховної Ради України про звільнення з посади судді Конституційного суду України Розенка Віталія Івановича у зв'язку з досягненням 65-ти років. Законопроект за номером 5458. Прошу голосувати.

 

13:08:20

За-345

Рішення прийнято.

Розглядається проект Постанови "Про обрання суддів", 5437. Будь ласка.

 

13:08:46

ОНОПЕНКО В.В. Шановні колеги, комітет рекомендує обрати на суддів безстроково:

до Апеляційного суду Вінницької області Старинця Юрія Володимировича;

Апеляційного суду Закарпатської...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Василь Васильович, вибачте, будь ласка.

Шановні колеги, процедура традиційна, і так, як уже визначено, до речі, і законом. Бо ми з вами навіть закон спеціальний з цього приводу прийняли.

Голова комітету інформує. Якщо в когось із вас є заперечення, прошу піднімати й голосом трошки допомагати собі. Ми будемо тоді ці кандидатури розглядати окремо.

Будь ласка, Василь Васильович.

 

ОНОПЕНКО В.В. Апеляційного суду Закарпатської області - Бондар Оксану Василівну.

Місцевого Кирівського районного суду Автономної Республіки Крим - Бердієву Барно Алимівну.

І місцевого Жданівського міського суду Донецької області - Бузанова Павла Миколайовича.

Ми перевіряли ці кандидатури. Там були певні претензії до них. Всі питання зняті в депутатів. Тому комітет рекомендує підтримати даних суддів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Заперечень я не бачу. Є заперечення? Немає заперечень, бо ще раз я повторюю... Є. Будь ласка, ще раз, шановні колеги, будьте уважні. Я вас прошу: коли називається прізвище того чи іншого судді, ви одразу, коли чуєте це прізвище, піднімайте руку, щоб ми реагували.

Будь ласка, заперечення в Асадчева. Прошу.

 

13:10:10

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую. Адаме Івановичу, у мене є заперечення з процедури. Я думаю, що в Україні єдиний парламент у світі, де депутат позбавлений права задати конкретне питання по суті. Йде задання питань - говорять про все, що завгодно, але питання по суті задати неможливо. Тому я просто хочу скористатися, задати все-таки питання Василю Васильовичу.

Василь Васильович, після того, як ми проголосували про суддю Розенка, скажіть, будь ласка, яка зараз чисельність Конституційного Суду. І чи має він право, згідно Конституції, бути конституційним органом, тому що по Конституції чисельність має бути чітко 18 суддів. Наскільки я розумію, такого складу сьогодні в Конституційному Суді немає. Дякую.

І я вибачаюся, що так... у мене просто іншого виходу не було, щоб задати питання.

 

ОНОПЕНКО В.В.  Там є одна вакансія і зараз появиться друга вакансія, наскільки я знаю.  ........ це креатура Верховної Ради України, тому від нас залежить кого ми сьогодні будемо делегувати до постійного суду України. Чим швидше ми це зробимо, тим буде легше працювати...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Василь Васильович. Це вже питання ми розв'язали. Будь ласка, Ратушняк.

 

13:11:20

РАТУШНЯК С.М.

Василь Васильович, у мене постанова 5437-2. Там де...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вибачте, ми до цієї постанови... Я ще раз повторюю, шановні колеги, будьте уважні. Я розумію, ми трошки півдня... Василь Васильович, не треба!

5457 зараз розглядається постанова. Називалися прізвища суддів. До них заперечень не було, тому я ставлю питання про обрання суддів, відповідно до перерахованого головою комітету, проект постанови 5437.

Прошу голосувати.

 

13:12:12

За-362

Рішення прийнято.

Тепер ми схухаємо постанову 5437-1. будь ласка, Василь Васильович.

 

ОНОПЕНКО В.В. Відповідно до пункту 27 статті 85, частини 1 статті 128 Конституції України, вам винесено на розгляд   проект постанови Верховної Ради і рекомендується обрати на посади суддів безстроково:

Запорізького апеляційного господарського суду Юхименка Олександра Васильовича;

Київського міжобласного апеляційного господарського суду Андрейцеву Галину Михайлівну;

до Харківського апеляційного господарського суду Бондаренка Володимира Павловича, Гончар Тетяну Василівну, Фоміну Віру Олексіївну, і Шевель Ольгу Вікторівну.

До місцевого господарського суду Харківського області Шведа Едуарда Юрійовича.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я звертаюся до    майбутніх суддів, сподіваюся, і тих, хто є, ясно, що ви вперше у  нашій сесійній залі, але, коли називається ваше прізвище, я прошу підніматися.

Заперечень до названих кандидатур я не бачив. Немає? Тоді я ставлю на голосування проект Постанови Верховної Ради про обрання суддів  (реєстраційний номер проекту постанови  5437-1). Прошу  голосувати.

 

13:13:47

За-352

Рішення прийнято.

Розглядається проект Постанови про обрання суддів  реєстраційний номер 5437-2. Будь ласка, Василь Васильович.

 

13:14:06

ОНОПЕНКО В.В.

Комітет розглянув подання голови  Верховного суду України, а також подання голови Вищого господарського суду України про обрання безстроково на посади судів різних регіонів і рекомендує обрати  цих суддів на високі посади.

Вноситься проект постанови про обрання безстроково:

до апеляційного суду Житомирської області Невмержицьку Тетяну Іванівну, Романова  Олексія Валентиновича;

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зупиніться, будь ласка. Баранівський. Зауваження по Неумержицькій, так?  Добре, ми тоді вилучаємо, потім будемо  обговорювати.

 

ОНОПЕНКО В.В. До апеляційного суду Закарпатської області Лиска Василя Васильовича.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ратушняк. Вилучаємо. Далі.

 

ОНОПЕНКО В.В.  До апеляційного суду  Київської області Доценко Любов Михайлівну, Ігнатюка Олега Володимировича;

до апеляційного суду Харківської області Панченка Володимира Анатолійовича;

військового апеляційного суду центрального регілну Новова  Сергія Олександровича;

місцевого Ленінського районного суду Автономної Республіки Крим  Пономаренко Аллу Вікторівну;

місцевого Чичельницького районного суду Вінницької області Гарник Марію Степанівну;

місцевого Замостянського районного суду міста Вінниці Чуприну Володимира Олексійовича;

Ленінського районного суду  міста Вінниці Мішеніну Світлану Василівну;

Нововолинського міського суду Волинської області Данилюк Валентину Анатоліївну;

Докучаївського міського суду Донецької обалсті Садовського Миколу Костянтиновича;

......... міського суду Донецької області Ясинського Олександра Володимировича.

Калінінського районного суду міста Горлівки Донецької області Сукманову Надію Валентинівну.

Гірницького районного суду міста Макіївки Донецької області Кішкіну Ірину Вікторовну.

Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області Богуславську Ірину Анатоліївну.

Будьонівського районного суду міста Донецька Сибірцева Віктора Петровича.

Пролетарського районного суду міста Донецька Семиряда Ігоря Васильовича.

Хустського районного суду Закарпатської області Данюка Василя Васильовича.

Івано-франківського міського суду Івано-франківської області Малеєва Андрія Юрійовича.

Місцевого Надвірнянського районного суду Івано-франківської області Вінтоняк Мирославу Богданівну, Мужика Івана Івановича.

Алчевського міського суду Луганської області Василенка Володимира Володимировича, Карпенка Сергія Федоровича.

Лутугінського районного суду Луганської області Гайдук Валентину Григорівну.

Галицького районного суду міста Львова Шумську Надію Львівну.

Снігурівського районного суду Миколаївської області Юхименко Зою Анатоліївну.

І військового суду, місцевого суду Донецького гарнізону Будулуцу Миколу Сафроновича.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, таким чином за виключенням Невмержицької і Лесика, всі решта кандидатур і з проекту Постанови про обрання суддів, законопроект за номером  5437-2 я ставлю на голосування.

 

13:17:39

За-347

Рішення прийнято.

Будь ласка, мікрофон Баранівського і прошу  Невмержицьку Тетяну Іванівну підійти до мікрофона. Мікрофон Баранівського, будь ласка, ввімкніть.

 

13:18:00

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Дякую. Фракція соціалістів, Олександр Баранівський.

У минулому році, у кінці року розглядалася стаття у "Сільських вістях" "Житомирське кривосуддя". Там йшла  розмова про те, що полковник і підполковник міліції податкової, доказана у судовому засіданні взятка, але суд потім виносить рішення, що це не взятка,  бо вони ці кошти бачиш тратили на командировочні протягом своєї діяльності. Я знаю, що у Житомирській області днями буде  обиратися голова апеляційного суду. Тому я і хотів побажати і Тетяні Іванівні, і Олексію Валентиновичу, житомирянам, щоб при виборах голови апеляційного суду Житомирщини, щоб ми враховували такі от особливості вашої професії і обрали туди чесну і порядку людину. А вам хочу побажати успіху колег підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Таким чином, шановні колеги, зауважень до  суддів немає. Побажання і тільки побажання, бо впливати на незалежну гілку  судової влади ми з вами не маємо ніякого права. Тому я прошу підтримати обрання суддею безстроково, суддею апеляційного суду Житомирської області  Невмержицьку Тетяну Іванівну. Голосуємо.

 

13:19:32

За-354

Рішення прийнято.

Були зауваження до кандидата на посаду судді апеляційного суду Закарпатської області Олеска Василя Васильовича. Будь ласка, Василь Васильович до мікрофону  там на другому поверсі. І мікрофон Ратушняка, прошу. Висловіть свої побажання.

 

13:19:56

РАТУШНЯК С.М.

У мене не побажання. Шановні депутати, мова йде про людину, яка займається кримінальними діяннями. Мова йде про людину, яка дозволяє собі стріляти в суді, у нетверезому стані приставати до представників суду, видавати в борг гроші під 25 відсотків у валюті місячних і забирати майно у родичів жертви Мочарника, якого я приводив на комітет. Мова йде про те, що людина може викинути ліхтарик зі свого багажника автомобіля, від якого розірвало на шматки двох і поранено ще одну людину. Мова йде про людину, яка ні морального, ні юридичного права не має права бути суддею.

Те, що Кривенко дав інформацію, ніби перевірялася, в комісію не були включені члени правового комітету. Я як член комітету і депутат не був залучений до перевірки. Перевірка формальна. У даній характеристиці за підписом Лиска і Стрижака, голови Апеляційного суду, є сфальсифіковані...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Василь Васильович Лиско. Прошу.

 

ЛИСКО В.В.

Шановний головуючий, шановні народні депутати. Те, про що сказав депутат Ратушняк, перевірялося Радою суддів України і не знайшло свого підтвердження, і про це йдеться у висновку Ради суддів України, який наданий був Комітету з питань правової політики. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Василь Васильович Онопенко.

 

ОНОПЕНКО В.В. Шановні колеги, у нас вчора тривала довга дискусія з приводу Лиска Василя Васильовича. Я скажу, що він вже півтора роки не працює. Саме із-за того, що комітет чотири рази чи п'ять разів ми визивали його до себе, знову йшли постійні перепровірки.

Що ми встановили? Ми встановили дійсно, що він займав кошти посторонній людині, а потім та людина не повертала. Він звернувся в суд про стягнення цієї суми. Ну самі розцінюйте, наскільки це морально чи неморально. Комітет більшістю прийшов до того висновку, що все-таки він займав гроші не як суддя, він займав гроші як просто громадянин України. Але це на ваш розсуд. Послухайте, відносно інших питань, то, дійсно, Рада суддів, ми попросили суддю Верховного суду України Волкова, який виїздив на місце, член Ради суддів, перевіряв ці обставини на місці. Тому я доповідаю сьогодні позицію комітету. Це не моя особиста позиція. Позиція комітету, щоб підтримати його на цю посаду.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я бачу, що є необхідність обговорити дане питання. Прошу, запишіться, хто хоче взяти участь в обговоренні цієї кандидатури і будемо голосувати. Прошу висвітліть. Будь ласка, п'ять хвилин. Олексіюк, "Наша Україна". Підготуватись Полііту.

 

13:23:22

ОЛЕКСІЮК С.С.

Передайте Манчуленку слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Манчуленко мікрофон.

 

13:23:27

МАНЧУЛЕНКО Г.М.

Георгій Манчуленко, 203 округ, Українська народна партія, блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний доповідачу, шановні колеги! Ми почули дві абсолютно протилежні думки з приводу однієї і тієї ж самої події однієї і тієї самої кандидатури. Як на мене, колега Ратушняк навів дуже серйозні обвинувачення проти кандидатури, яку пропонується на затвердження суддею безстроково. І мені видається, що такі звинувачення не можуть залишитися поза увагою депутатів, які знаходяться в сесійному залі, адже я думаю, що колега дає собі звіт у тому, оскільки він такі дані оприлюднює. Значить, він на це має серйозні підстави. І просто відмахнутися від таких речей ми не маємо морального права. Я вважаю, що, мабуть, треба повернутися буде ще до однієї серйозної перевірки і поставити уже тоді остаточно крапку - так воно чи не так? А просто залишити без уваги, це було б неправильно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Полііт, підготуватися Баранівському.

 

13:24:32

ПОЛІІТ А.А.

Андрій Полііт, фракція Компартії.

Прошу передать слово Александровской Алле Александровне.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Александровської.

 

13:24:39

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Александровская, фракция коммунистов, город Харьков.

Очень часто к сожалению, в этом зале мы, депутаты, считаем себя судьями в последней инстанции. Если депутат заявляет о таких серьезных претензиях, о каких мы сегодня услышали, то было бы неплохо, чтобы депутат  подкреплял это конкретными фактами, показаниями, документами, обращениями и так далее.

Василий Васильевич, но у меня вопрос к вам: вы сказали, что комитет поддерживает утверждение данной кандидатуры в качестве судьи. Какое количество голосов было за и против или единогласно?

 

ОНОПЕНКО В.В.  Різниця в два голови на підтримку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Баранівський. Підготуватися Чичкову.

 

13:25:26

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Фракція соціалістів, Олександр Баранівський.

Прошу слово передати колезі Маркуш.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Маркуш, будь ласка.

 

13:25:36

МАРКУШ М.А.

Шановні колеги, питання із суддею Лиско тягнеться уже півтора роки. По обвинуваченням, які йому висуває депутат Ратушняк, проводилися неодноразові перевірки, в тому числі проводилися і Вищою радою юстиції, проводилися і прокуратурою, і іншими органами. І всі ці доводи, які на протязі півтора роки висуваються судді Лиско, не підтвердилися, що знайшло вчора своє підтвердження під час голосування на висунення кандидатури Лиска на посаду судді.

Тому, шановні колеги, я вважаю, що немає підстав більше, ніж півтора роки мучити людину, доводити її до інфаркту не зрозуміло, з яких причин.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Чичков, підготуватися Оніщуку.

 

13:26:23

ЧИЧКОВ В.М.

Прошу передати слово Ратушняку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Ратушняка.

 

13:26:31

РАТУШНЯК С.М.

Перше зауваження, Василь Васильович, вас троє було з переданими якимись голосами було, а нас сім було проти, живих депутатів в комітеті.

Далі, мої матеріали містять в собі, це і матеріали кримінальної справи за здирництво. Вимагалися гроші в кабінеті прокурора ................. району................. був невідомими вивезений в багажнику, тиждень був прикований до батареї.

Далі...  Значить, цю справу кримінальну закрили в сусідній області.

Далі, я спілкувався, і фальсифіковані дані отримав від заступника голови апеляційного суду Дробоки, я спілкувався з суддями апеляційного суду Павлюченко..................Симоченко, Дорчинець: Волков ні з ким не зустрічався. Випити коньяк з головою апеляційного суду - це і була перевірка Верховного суду даного питання. Два роки проштовхують. Матеріали всі є для цього, жертви є, живі люди! Ні з ким не зустрічалися!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Оніщук.

 

13:27:34

ОНІЩУК М.В.

Микола Оніщук, фракція Народно-демократичної партії і промисловців і підприємців України.

Шановні колеги, я просив би усіх народних депутатів прислухатися до думки правового комітету, який дійсно півтора року вивчав це питання. Із голосу, із звинувачень отаких, знаєте, вкинутих у зал, тяжко дуже прийняти правильне рішення.

Суть питання у чому. Суддя позичив гроші людині. На чию ми сьогодні ставимо користь: того, хто не віддає кошти, бо є судове рішення, судове рішення, яке визнало наявність цього боку; чи того, хто через суд вимагав їх повернути?

Мені здається, що втручатися в приватне життя, суддів в тому числі, ми не маємо морального права.

А що стосується звинувачень, то комітет їх ретельно ........., в тому числі і Рада суддів України. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, з мотивів голосування Кармазін. І будемо визначатися.

 

13:28:34

КАРМАЗІН Ю.А.

Шановні народні депутати. Юрій Кармазін.

Я хотів би сказати, що впродовж півтора року ми кілька разів розглядали це питання на засіданні комітету. Мені дуже сумно, я звертаюся до Василя Тимофійовича Маляренка, якого я дуже поважаю, мені дуже сумно, що його підставили, дуже серйозно підставили з поданнями.

Справа в тому, що справа зовсім не так описана. На комітеті, дійсно, тільки три чоловіки з переданими голосами були проти семи. Таким чином, всі присутні на засіданні комітету були категорично проти. Чому? Ми не могли погодитися з тим, що суддя затримує разом з прокурором району, на той час району, Ільчуком людину, садять його, одягають наручники - і потім в такому стані він пише розписку. І потім по цій розписці за нібито борг в чотири тисячі стягується 29 тисяч доларів ще...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Василь Васильович від комітету і будемо  визначатися.

 

ОНОПЕНКО В.В. Шановні колеги, незалежно від того як ви будете вирішувати долю цієї людини, я хотів би сказати ось що. Ви знаєте, ми часто спілкуємося, і ви звертаєтеся і до мене, до моїх колег. Незалежно від політичної окраски, я займав і буду займати правову і давати правову оцінку як юрист. От ми сьогодні і на комітеті Сергій Миколайович (я його поважаю) називав Василя Васильовича "злочинець". Я йому кажу: "В нашій Україні вже не одного називали злочинцем. Чим це все закінчилося?" Поки немає вироку, обвинувального вироку, не можна це робити. Інакше ми ніколи нічого не зрушимо  в цій державі.

Сьогодні піднімають  питання про те, що була порушена кримінальна справа, вона є закрита. І немає сьогодні кримінальної справи, тому давайте будемо об'єктивно дивитися на ці речі. Право визначитися - сесії Верховної Ради. Я доповів  позицію  комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я ставлю на голосування проект постанови про обрання безстроково суддею апеляційного суду Закарпатської області Леска Василя Васильовича.

Прошу голосувати.

 

13:31:21

За-238

Рішення прийнято.

Будь ласка, Василь Васильович, слухаємо проект Постанови про обрання суддів (реєстраційний номер 5437-3).

 

ОНОПЕНКО В.В. Дякую. Комітет рекомендує обрати на посаду суддів безстроково:

Львівського апеляційного господарського суду Миротенка Олександра Леонтійовича;

Харківського апеляційного господарського суду Шепітько Ірину Іванівну, Шутенко Інну Анатоліївну;

господарського суду Автономної Республіки Крим Бєлоглазову Ірину Костянтинівну;

господарського суду Вінницької області Кожухар Марію Сергіївну;

господарського суду Запорізької області Кутіщеву Нонну Степанівну і Попову Ірину Анатоліївну;

Господарського...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, зупиніться. Томенко. По кому зауваження?

Мікрофон Томенка, будь ласка.

 

13:32:22

ТОМЕНКО М.В. Попова.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Попову. Прошу далі.

 

ОНОПЕНКО В.В. Господарської суду Рівненської області Грязнова Василя Володимировича;

господарського суду Сумської області Костенко Ларису Андріївну, Леховида Бориса Івановича і Мерепольського Сергія Олексійовича;

місцевого господарського суду Тернопільської області Півторака Михайла Євстахієвича.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Таким чином, шановні колеги,  із цього списку у нас є зауваження до Попової Ірини  Анатоліївни. За виключенням Попової Ірини Анатоліївни я ставлю на голосування проект  Постанови про обрання суддів безстроково  (реєстраційній  номер 5437-3). Прошу голосувати.

 

13:33:25

За-347

Рішення прийнято.

Будь ласка, Ірина Анатоліївна Попова, до мікрофона. Увімкніть  мікрофон Томенка.

 

13:33:37

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги! Шановний Василю Васильовичу!   У мене радше не запитання, пропозиція. Я під час прийому громадян в місті Запоріжжі отримав матеріали з застереженням  стосовно низки судових рішень даної судді. Я особисто не маю  жодних застережень, бо ніколи  не був у правовідносинах з цією суддею, частину  матеріалу просто технічно я змін передати вчора, і комітет це розглядав, частину матеріалів я ще мушу передати. Тому моя пропозиція, тому що вага цього рішення є достатньо великою, і щоб і  прийняти рішення ні в одну, ні в іншу сторону, відкласти на наступне засідання, я передам решту матеріалів, і на  наступному засіданні сесії приймемо остаточне рішення з рекомендацією комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  я просив би , давайте, все-таки запитання конкретні, щоб суддя   міг відповісти. Які зауваження? Томенко мікрофон, будь ласка.

Про що іде мова, щоб суддя міг нам пояснити. Мікрофон Томенка, будь ласка.

 

13:34:45

ТОМЕНКО М.В.

..............., у мене особисто немає зауважень. Я як народний депутат мусив передати ті зауваження, які нам надійшли. Зауваження зводяться до того, що дуже значна кількість судових рішень  потім була оскаржена і подавалась до суду. Я ще  раз кажу, що моя пропозиція  полягає у  тому, щоб   не прийняти не мудре рішення, перенести і прийняти мудре рішення на наступному засіданні сесії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Василь Васильович, що на комітеті вчора було?

 

ОНОПЕНКО В.В. Шановні колеги, да, дійсно, Микола Володимирович вчора звернувся до нас із цією такою довідкою. І там мова йшла про те, що її неможна затверджувати, оскільки до неї були претензії і дисциплінарні стягнення.

Ми вчора детально розбиралися на комітеті і виявилося, і тут  є перший заступник голови Вищого господарського суду Микола Ілліч Тітов і інші керівники відомства, які сказали, що жодного стягнення не було до неї.

Потім інші претензія була у тому плані, що  її ніби за низьку якість роботи переводили з одного складу суду до іншого складу суду. Тобто один раз  розглядає справи про банкрутство, другий раз розглядає справи про стягнення якихось  сум. Але це нормальна практика і у Верховному суді України, і в інших судах, коли не вистачає суддів, коли  є хтось у відпустці, але це не означає, що низькій рівень кваліфікації. Якщо є конкретні претензії до Попової, то  давайте їх будемо висловлювати. Більше того, я зв’язувався з деякими колегами і в Запорізькій області, суддями  теж, ну, так це моя вже була перепровірка, які позитивно її характеризують. Тому  якщо є якісь питання, будь ласка,  задавайте до неї.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будьте уважні. Я ставлю на голосування проект постанови про обрання безстроково суддею місцевого  господарського суду Запорізької області Попову Ірину Анатоліївну. Прошу голосувати.

 

13:37:08

За-317

Рішення прийнято.

Переходимо до розгляду проектів постанов про звільнення суддів. Реєстраційний номер 5324. Будь ласка, Василь Васильовичу.

 

13:37:36

ОНОПЕНКО В.В.

Шановні колеги, на ваш розгляд виноситься проект постанови про звільнення з посад:

суддю Верховного Суду України Денисенка Володимира Васильовича у зв’язку з поданням заяви про відставку;

суддю апеляційного суду Донецької області Корчистого Івана Івановича у зв’язку з поданням заяви про відставку;

суддю апеляційного суду Кіровоградської області Гарського Вячеслава Івановича          у зв’язку з поданням заяви про відставку;

суддю військового апеляційного суду Військово-Морських Сил Стеця Василя Івановича у зв’язку з поданням заяви про відставку;

суддю Токмацького районного суду Запорізької області Суслова Миколу Сергійовича у зв’язку з поданням заяви про відставку;

суддю  Кам’янобрідського районного суду міста Луганська Філіппенко Зінаїду Іванівну у зв’язку з поданням заяви про відставку;

суддю Іллічівського міського суду Одеської області Шептія Василя Григоровича          у зв’язку з поданням заяви про відставку;

суддю Южного міського суду Одеської області Мазура Володимира Івановича          у зв’язку з поданням заяви про відставку;

суддю Суворовського районного суду міста Одеси ЗакладуЮрія Григоровича          у зв’язку з поданням заяви про відставку.

Ми перепровіряли матеріали, які надійшли з Вищої ради юстиції і відповідних органів, і тут немає жодних якихось заперечень. Всі мають бажання далі не працювати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я не бачив зауважень. Почекайте, будь ласка. Ще раз повторюю, відповідно до Закону про призначення і звільнення, коли голова інформує, якщо є конкретне зауваження до конкретної особи, тоді, будь ласка. Я прошу, я ще раз нагадую, тоді, коли називається прізвище, а не тоді, коли воно завершено.

Шкіль, до кого зауваження?

 

13:39:25

ШКІЛЬ А.В.

Василю Васильовичу, стосовно Корчистого. Чи це не буває той Корчистий, який судив вбивцю Александрова, так званого цього Вередюка. Якщо це він, то поясніть, що сталося з ним, чому він іде у відставку, і звідки у нього з'явилося це бажання? Тому що  судячи з його молодецького віку, то в принципі він згідно своїх паспортних даних на пенсію ще не збирається. Якщо це тиск, то хто, чому і як? Будь ласка, роз'ясніть нам цю ситуацію. Дякую.

 

ОНОПЕНКО В.В. Ну, Андрій Васильович, я жодних сигналів від Корчистого, від якогось іншого на Вищій раді юстиції не чув, що на нього є тиск. Я не знаю, чи це він, чи не він. Я думаю, що, можливо, хтось від Верховного суду чи Вищої ради юстиції скаже. Він подав заяву власноручно і просить задовольнити її.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, ще зауважень немає? Так, тоді я ставлю на голосування проект Постанови Верховної Ради про звільнення з посад суддів. Реєстраційний номер Постанови 5324. Прошу голосувати.

 

13:40:49

За-347

Рішення прийнято.

Розглядається проект Постанови Верховної Ради про звільнення судді. Реєстраційний номер 5324-1. Будь ласка, Василь Васильович.

 

ОНОПЕНКО В.В. Шановні колеги, останній проект Постанови. Олійник Григорій Микитович. Пропонується його звільнити з посади судді Біляєвського районного суду Одеської області в зв'язку з набранням законної сили відносно нього обвинувального вироку. До нас поступили рішення Вищої ради юстиції. Там розглядалася кандидатура. І є пропозиція звільнити. Ви розумієте, що, ясна річ, він не може виконувати обов'язки судді.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Запитань немає. Тоді я ставлю на голосування проект Постанови про звільнення судді з посади судді Біляєвського районного суду Одеської області в зв'язку з набранням законної сили обвинувачувального вироку щодо Олійника Григорія Микитовича. Реєстраційний номер Постанови 5324-1. Прошу голосувати.

 

13:42:08

За-343

Рішення прийнято.

Шановні колеги, дозвольте від вашого імені щиро привітати суддів, яким ми довірили здійснювати правосуддя. Побажати, аби вони його здійснювали законно, законно й ще раз законно, щоб ми не приймали по відношенню до них подібних рішень, як тільки що прийняли останнє рішення. Успіхів вам! Вибачте, що за третім заходом. Але ми свою місію виконали.

Шановні колеги, так як ми з вами домовилися, я оголошую перерву до 16-тої години. О 15-тій годині 30-ть хвилин прошу зі свіжими думками керівників фракцій і груп зібратися на третьому поверсі для вироблення компромісного рішення.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку