ЗАСІДАННЯ   П’ЯТДЕСЯТ   ПЕРШЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

18  травня   2004 року, 16.00 година

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради

України ЗІНЧЕНКО О.О.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу народних депутатів зайняти свої місця, підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада" .

 16:01:46

Зареєструвалося -412

Зареєструвалося 412 народних депутатів. Вечірнє засідання Верховної Ради оголошую відкритим. 

Продовжуємо розгляд питань порядку денного. З питань процедури Цибенко. Увімкніть мікрофон народного депутата Цибенка.

 

16:02:08

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі, Олександре Олексійовичу. Олександре Олексійовичу,  у мене є до вас одне прохання. У кінці ранкового засідання ми припустилися прикрої помилки. Мова йде  про те, що законопроект, який  ми голосували останнім, є всі підстави  приймати  його у цілому. По-перше, тому  що комітет просив  прийняти його у другому читанні і у цілому, по-перше.

По-друге. Це законопроект Кабінету Міністрів, і він досить ретельно відпрацьований.

А, по-третє, те, що є зауваження Юридичного управління, якщо буде четверте, п'яте читання, воно не зникне, там воно суто технічне це зауваження. Тому я прошу поставити для прийняття у цілому цей документ. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Сушкевич.

 

16:03:03

СУШКЕВИЧ В.М.

Дякую. Шановні колеги! Я звертаюся з проханням , щоб ми все-таки ми проголосували цей системний законопроект, як такий, що торкається державної допомоги замість пенсії по страховому принципу. Тому що його чекають люди , його чекає Міністерство праці і соціальної політики. І практично правий сьогодні голова комітету, що іншого ми не приймемо. Цей законопроект узгоджений урядом, це урядовий законопроект, який направлений на реформування пенсійної системи України.

Прошу підтримати і проголосувати у третьому читанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Валерію Михайловичу.

Шановні колеги! Якщо не буде заперечень, то я готовий поставити на голосування в цілому законопроект із приводу якого звернення є і народного депутата Сушкевича, і відповідного профільного комітету. Я так бачу, що у нас заперечень в залі немає. Значить, зараз, ви ж з іншого приводу. Є заперечення. Значить у кого є заперечення, будь ласка. Ввімкніть мікрофон народного депутата Будаг’янця.

 

16:04:11

БУДАГ'ЯНЦ М.А.

Вельмишановні друзі, вельмишановні господа, вельмишановні товариші і друзі! Дело в том, что мы с вами вместе проголосовали в первом чтении за то, что-бы Латугинский научно-производственный комбинат остался в списках не подлежащих приватизации. И теперь уже около полугода этот проект никак не выносится на сессию. Я начинаю подозревать, что это тут задействованы какие-то мрачные, темные силы, которые в этих случаях пользуются вот такой обстановкой.

Я убедительнейшим образом прошу сегодня поставить это в повестку дня и проголосовать, что-бы вопрос был снят с повестки дня. Потому что это предприятие является крупным, и не только крупным, а работает...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, дамо можливість секретаріату втрутитись у справи темних сил і внести відповідні пропозиції. Я дякую.

Шановні колеги,  мікрофон народного депутата Матвієнкова, потім...

 

16:05:44

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвієнков, 55-й округ Маріуполь.

Уважаемые коллеги, закон 4011 - это закон, который является звеном в пути реформирования всей  пенсионной системы. И нам сегодня, когда мы занимаемся этим вопросом и говорим о реформировании пенсионной системы в динамике, желательно было бы, чтобы мы приняли этот закон для того, чтобы мы могли розграничить тех людей, которые сегодня получают заработанную пенсию, от  той категории людей, которые по каким-то причинам не смогли ее заработать. Чисто технические правки. Поэтому я не думаю, что в зале есть какие-то серьезные замечания по этому законопроекту. Я прошу его поставить и проголосовать в целом как закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, я б відокремив це питання від всіх інших. Якщо щодо цього не буде зауважень, давайте внесемо  зараз пропозицію  і винесемо  на голосування в цілому законопроект 4011, точніше, повернемося до нього. Останній народний депутат Беспалий. І будемо голосувати.

 

16:06:49

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, Блок Віктора  Ющенка, "Наша Україна".

У мене повністю збігається з пропозицією Матвієнкова. Я думаю, що там треба правки  технічні. І я зокрема наполягаю на 51-й своїй правці і 52-й. Справа у тому, що тут ідеться про повернення соціальної допомоги надмірно одержаної. Всі такі списки надмірних зловживань мають бути закритими. Інакше, просто  з людей будуть стягувати необгрунтовано, потім повертати допомогу. Наприклад, тут говориться, що подання документів з неправдивими даними, це правильно, неподання відомостей про зміну  у складі сім'ї, це правильно. Але далі іде слово "тощо". Тобто виходить так, що спираючись на відкритий список, на це слово тощо, у людей будуть забирати назад, кому заманеться, цю матеріальну допомогу. Не може бути, коли репресивна  санкція,  відкритих списків. Тому я просто,  це невелика текстуальна зміна, але вона значна по суті. Я наполягаю 51-шу, 52-гу врахувати...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Рудьковський.

 

16:08:02

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Рудьковський, Соціалістична партія України.

Шановний головуючий, під час перерви ранкової ми домовилися про те, що обов'язково сьогодні ми розглянемо питання про заборону приватизації "Криворіжсталі". Це питання обговорили на Погоджувальній раді, більшість депутатів висловилася, і ми досягли консенсусу, що поставимо це питання чи перед обідом, чи після обіду, і ні в кого це не викликало заперечення. Прошу вас поставити питання на голосування про включення цього питання та голосування сьогодні за спільною консенсусною згодою, яка була досягнута. Ви знаєте, що відбувається щось незрозуміле з комбінатом. Питання спочатку було підтримано залом, і ми повинні сьогодні визначитися і включити його до другого списку заборонних  до приватизації. Номер відповідний є - 5043..

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Турчинов.

 

16:09:12

ТУРЧИНОВ О.В.

Дякую, Олександре Олексійовичу, за можливість виступити. Шановні колеги, я підтримую ті вимоги, які сьогодні проголошували зранку, які у нас написані на біг-борді соціалістів, саме щодо заборони приватизації "Криворіжсталі". Справа в тому, що і наш блок Юлії Тимошенко вніс відповідну постанову з цього питання. І ми можемо зараз і включити до порядку денного і проголосувати цю постанову. Ця постанова вона дуже коротенька. Всі її бачили, і вони фактично не потребує обговорення.

Тому, Олександре Олексійовичу, прохання, я думаю, і інших фракцій, які і на Погоджувальній раді висловлювалися з цього, саме розглянути в експрес такому варіанті це питання і зупинити знищення флагмана металургії української і бувшого Радянського Союзу. Це найбільше підприємство, воно прибуткове. Чому держава відмовляється від прибуткових підприємств на користь олігархічних кланів, які сьогодні опанували Україну? Давайте почекаємо три місяці, після того, як переможуть кандидати на...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Давайте відокремимо одне питання від другого. Є питання щодо законопроекту 4011. Зауваження народного депутата Бориса Беспалого, заява і думка Валерія Михайловича Сушкевича, заява від комітету, з якою виступив голова комітету. Тому ставлю на голосування, шановні колеги, законопроекту Закону про державну соціальну допомогу непрацездатним особам,  реєстраційний номер проекту 4011, в цілому з поправками, що були висловлені і включені до стенограми Бориса Беспалого. Прошу голосувать.

 

16:11:18

За-239

Рішення прийнято.

Щодо другого, наступного питання, щодо комбінату "Криворіжсталь". Вам відомо, що до законопроекту 2405-11 приєднувалась чи відокремлювалась численна кількість законопроектів і думок. Є законопроекти 2405/15П-1, вноситься Поляковою і іншими і так далі. Тобто перше, що нам потрібно пройти: чи будемо ми повертатись сьогодні до цього питання? Ми дійсно узгоджували це питання під час погоджувальної ради вранці і сказали, що ми повернемось після обідньої перерви в межах вечірнього засідання.

Зараз нам треба проголосувати про включення цього питання до порядку денного. Ставлю на голосування питання про включення до порядку денного питання про заборону приватизації "Криворіжсталі". Прошу визначитись.

 

16:12:43

За-208

Рішення не прийнято. По фракціях, будь ласка.

"Наша Україна" - 86, "Регіони України" - 2, Фракція комуністів - 59, СДПУ(о) - 0, "Демініціативи" і "Народовладдя" - 1, "Трудова Україна" - 1, СПУ - 19, "Центр" - 17, Блок Тимошенко - 19, НДП та промисловці - 0, Аграрна партія - 0, "Народний вибір" - 0, Позафракційні - 4.

Народний депутат Симоненко.

 

16:13:24

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов.

Уважаемые коллеги, уважаемый Александр Алексеевич!

Вопрос не праздный, ибо комбинат "Криворожсталь", по сути дела, одно из тех предприятий, которые работают рентабельно, и, естественно, в казну государственную бюджет дает очень серьезные поступления.

Все то, что связано сегодня с приватизацией, неизбежно приводит к тому, что эти средства под различными предлогами уходят в карманы тех, кто якобы является фиктивным собственником и не поступает в бюджет государства для решения многих социальных вопросов, так же, как и проблема "Укррудпрома", "Укртелекома", то есть базовых предприятий, которые сегодня еще составляют экономическую независимость нашего государства.

Поэтому, уважаемые коллеги, от имени фракции коммунистов прошу вас задуматься над тем, что не надо заниматься дележом в период предвыборной кампании между определенными кланами, а надо подумать о государстве и предлагаю, Александр Алексеевич, проголосовать и включить в повестку дня и сохранить это предприятие ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Семенюк.

 

16:14:39

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Шановний Олександре Олексійовичу!

На засіданні спеціальної контрольної комісії ще в грудні місяці було прийнято рішення про те, що даний комбінат треба залишити в державній власності, тим більше, що наповненість бюджету від даного комбінату - це 2 мільярди гривень.

Крім того, є у нас звернення трудового колективу, звернення міської ради, депутатів обласної ради, щоб не було напруги в даному регіоні, тому що там вирішується питання соціальної сфери. Будь ласка, давайте повернемося до цього питання, розглянемо його в порядку розгляду і вето Президента, і те, щоб сьогодні призупинити приватизацію, тому що фактично не допускаються навіть до правильної оцінки по даному об'єкту. Це я говорю офіційно, як голова Спеціальної контрольної комісії.

Ми, соціалісти, вимагаємо, щоб ми все-таки разом сесійною залою висловилися з цього питання. Не можна віддавати даний об'єкт на приватизацію, не враховуючи думку цілого регіону. Якщо ми не хочемо, щоб там була відповідна...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Шкіль.

 

16:15:53

ШКІЛЬ А.В.

Дякую, Олександр Олексійович.

Я хочу наголосити на тому, що той, хто не підтримав розгляд цього питання, фактично розписався у своїй причетності до приватизаційних процесів. Я поставив би ці "приватизаційні процеси" в лапки. І тих всіх речей, які зараз говоряться, і ............, і "Криворіжсталі", і "Укррудпрому", і всіх решта.

Тому я наголошую: ми говоримо про те, що питання треба висвітлити, надати можливість кожній зі сторін відстояти свої позиції. Той, хто говорить, що приватизація за вартістю в п'ять разів менше, ніж коштує цей об'єкт, якщо там хоче за нього отримати держава 700 мільйонів доларів, при тому що 600 мільйонів доларів цей об'єкт дає в рік, то хай вони стануть на трибуну і явно про це переконають решту залу. Бо ховатися за неголосуванням - це ховати голову в пісок. Тому що коли розбазарюється, розкрадається державне майно України і це відбувається в стінах законодавчого органу, це як мінімум неправильно, і кожен, хто це робить, має бути чіткою...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Манчуленко.

 

16:17:07

МАНЧУЛЕНКО Г.М.

Георгій Манчуленко, 203 округ, Українська народна партія, фракція Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний Олександре Олексійовичу, шановні колеги. Інколи наступає момент істини в тій чи іншій сфері нашої діяльності. І ось у сфері приватизації зараз цей момент істини наступив при розгляді питання по "Кріворіжсталі". Ми не можемо закривати очі на те, що фактично це суперрентабельне підприємство може перейти до власності одного із фінансово-олігархічних кланів.

Фракція "Наша Україна" за приватизацію, але в даній ситуації це не приватизація, а це грабунок українського народу і української держави. Ми категорично виступаємо проти цього і вимагаємо, фракція "Наша Україна" вимагає повернутися до розгляду цього питання і проголосувати ще раз включення його до порядку денного з тим, щоб розглянути по суті, щоб спеціальна контрольна комісія парламентська розібралася що там відбувається і доповіла нам по суті. Після того ми приймемо  остаточне рішення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.Пинзеник.

 

16:18:19

ПИНЗЕНИК В.М.

Віктор Пинзеник, фракція "Наша Україна".

Шановні народні депутати! Мова йде про приватизацію феноменального, унікального об'єкту. Офіційна прибутковість цього заводу - близько 400 мільйонів доларів. Плюс те, що відбувається при продажу  металу через посередницькі структури, це ще близько  600 мільйонів доларів. Завод дає річний прибуток  близько 1  мільярда доларів. І сьогодні йде спроба приватизувати цей завод, який має дати величезну суму коштів бюджету за безцінь. І Верховна Рада України не має права стояти осторонь цього процесу.

Я прошу колег народних депутатів підтримати розгляд питання по ситуації, яка складається навколо приватизації "Криворіжсталі".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мороз Олександр Олександрович.

 

16:19:15

МОРОЗ О.О.

Шановні колеги депутати!  Шановний Олександре Олексійовичу! Сьогодні комбінат "Криворіжсталь" став предметом торгу між певними політико-фінансовими угрупуваннями в контексті  наступної президентської кампанії. Але я хочу сказати вам  - тим, хто розраховує на  таке чи інше голосування або на блокування розгляду цього питання - воно не так вирішується, як ви собі  плануєте. Тому, маючи  це на увазі,  зробіть паузу, не дайте можливість розтягнути сьогодні майно держави. Тим  паче, що ми ж позитивно разом з вами всі голосували вже це питання, яке заветоване Президентом. Але ще раз повторюю, тут не йдеться про  інтереси тих, кого ви підтримуєте, і врешті всі програють, програє держава.

Я переконливо прошу вас, тим більше, що група, яку представляють депутати-криворіжці не розібралася як голосувати. Якщо поставте   ще раз на голосування це питання і визначимося позитивно, а потім у розгляді цього питання пізнаємо істину і проголосуємо...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Ми переконуємо один одного, що треба голосувати, але треба голосувати просто вчасно. Регламент порушувати я не буду. Тому зараз ставлю на  голосування єдине. Чи ви готові повернутися до цього питання, перше. Уважно. Чи готові ви повернутися до цього питання? Прошу проголосувати.

 

16:20:58

За-214

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка.

Наша Україна - 94, Регіони - 2, Комуністи - 59, СДПУ(о) - 2, Дем.ініціативи, Народовладдя - 3, Трудова Україна - 0, СПУ- 20, Центр - 11, Блок Юлії Тимошенко - 19, НДП, Промисловці - 0, Аграрії - 1, Народний вибір - 1, Позафракційні - 2.

Продовжуємо роботу. Обговорюється проект Закону про  внесення змін до Закону України "Про державну соціальну допомогу  малозабезпеченим сім'ям" (щодо прожиткового мінімуму для дітей у багатодітній сім'ї)( друге читання).

Шановні колеги! Я порушувати Регламент не буду. Все було враховано, було подвійне голосування, ще раз ставити на  голосування не буду. Давайте рухатися вперед.

Шановні колеги, або працюємо, або давайте заяву.

Віктор Михайлович, у вас є заяви, чи ні? Якщо є заяви - давайте, якщо ні - я продовжую.

На вимогу фракції "Наша Україна" та Соціалістичної партії України оголошую, відповідно до Регламенту, перерву на тридцять хвилин. Продовжимо роботу о 16 годині 54 хвилини.

 

ПІСЛЯ   ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, продовжуємо роботу. Займайте місця, будь ласка. Від імені двох фракцій, від "Нашої України" і Соціалістичної партії України Валентина Петрівна Семенюк, будь ласка.

 

16:54:46

СЕМЕНЮК В.П.

Шановні колеги, шановні виборці, особливо регіону Криворізького.

Хочу вас проінформувати, що фракція Соціалістичної партії України і фракція "Нашої України" сьогодні брала перерву  з приводу того, щоб включити до порядку денного щодо ситуації або призупинення приватизації заводу "Криворіжсталь "виходячи із двох чинників.

У першу чергу світовий досвід приватизації говорить про те, що приватизуються об'єкти, які нерентабельні, збиткові і шукаємо пошук ефективного інвестора. Саме так і передбачено у нашому чинному законодавстві. Завод "Криворіжсталь" сьогодні є прибутковим і 45 відсотків рентабельності за перший квартал, і 30 відсотків передній рік говорять про те, що цей завод може працювати, будучи  у державній власності, і давати  відповідні наповненості бюджету.

Друге. До нас, до Верховної Ради, надійшло звернення трудового колективу, депутатів міської ради, майже 37 підписів жителів міста, які стурбовані  тим, що після приватизації даного об'єкту вся соціальна сфера, не зрозуміло, хто буде  за неї відповідати, чи витягне  бюджет місцевий, яким чином буде передача соціальної сфери. Все це не відображено ні в умовах конкурсу, ні в умовах, які сьогодні ставляться під час  приватизації. Іде напруга у відповідному регіоні.

Саме тому я звертаюся до депутатів Верховної Ради, які  20 листопада цього року проголосували за включення даного підприємства до переліку об'єктів, які не підлягають приватизації. Ми проголосували, майже 280 голосів.  Президент наклав вето. Це його особистий інтерес у тому, щоб цей об'єкт був придбаний безпосередньо його зятем. Я розумію, що це бажання лише однієї людини. Зважаючи на те, що нас обирали громадяни, я звертаюся особливо до більшості. Ми несемо відповідальність за формування бюджету, а це майже два мільярди прибутку в бюджет від роботи даного підприємства. Я прошу вас, давайте включимо у порядок денний і розглянемо питання щодо призупинки приватизації даного або призупинки конкурсу. Це той проект постанови, який підготовлений і соціалістами, і комуністами, і "Нашою Україною", і представниками, окремими представниками більшості. Розглянемо питання і не віддамо даний об'єкт на поталану окремим відповідним кланам. Це буде наша громадянська позиція. Давайте ми не будемо ховати голову у пісок щодо того об'єкту, який є сьогодні прибутковий і який дає прибуток державі. Ми повинні все ж таки розглянути ситуацію.

Якщо сьогодні ми говоримо про те, що державна власність є неефективною, тоді виникає питання: навіщо приватизовувати об'єкт, який є прибутковий? Я думаю, що ми повинні це питання розглянути у сесійній залі і поставити ще раз на голосування про розгляд даного проекту постанови, який підготовлений представниками депутатських груп і фракцій, представлений представниками Соціалістичної фракції, "Нашої України", комуністичною фракцією, "Батьківщиною", окремими...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміла позиція. Шановні колеги, згідно з Регламентом ми зробили все так, як має бути. Шановні колеги, ми поставили двічі на голосування. І ми закінчили з процедури. Ми зараз будемо або переходити до наступного законопроекту, або будемо завершувати сьогоднішнє засідання.

Тому я оголошую до розгляду законопроект 3565, проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям" щодо прожиткового мінімуму для дітей у багатодітній сім'ї. Друге читання.

Шановні колеги, дві фракції вносять пропозицію оголосити перерву. У зв'язку з тим, що у нас вже 17 година. Я оголошую вечірнє засідання Верховної Ради закритим. Наступне  засідання відбудеться о 10 годині завтра.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку