ЗАСІДАННЯ   СОРОК   ВОСЬМЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

13  травня   2004 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

 

ГОЛОВА. Доброго ранку шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради.

Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Ввімкніть систему "Рада".

10:03:00

Зареєструвалося -374

У залі зареєструвалося 374 народних депутати. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, перелік питань, визначених для розгляду сьогодні, у вас є. Запишіться, будь ласка, три хвилини з процедурних питань. На табло прізвище народних депутатів висвітліть, що записались.

Юрій Кармазін.

 

10:03:36

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка, "Наша Україна".

Шановний Володимире Михайловичу, кожного ранку ми приходимо на роботу і  не знаємо, який буде порядок денний. Я хотів, щоб ми навели раз і назавжди порядок у Верховній Раді. Той безпорядок, який зараз стався після  включення питань  до порядку денного, він все допомагає тому бедламу, який зараз твориться у державі. Я не перебільшую.

Тому ставились питання і дуже серйозні про внесення змін до Закону про Державний бюджет. Ці питання не виносяться у такій серйозний день. Чому не виносяться? Чому ми виносимо другорядні питання. Я просив би вас  і розглянути це питання, розглянути той проект, який вносила фракція "Наша Україна" щодо повернення наших військових із Іраку. Давайте вирішимо це питання вже раз і назавжди, проголосуємо тільки всі варіанти, а не ті, про які нам вчора говорили деякі виступаючі із...

 

ГОЛОВА. Шановний Юрію Анатолійовичу, вчора на вимогу народних депутатів ставилося питання про повернення до розгляду питання про відкликання українського контингенту із Іраку. Верховна Рада кількістю 133 голоси не підтримала це питання. Якщо Верховна Рада прийме рішення, ми кожен ранок будемо починати з розгляду цього питання.

Будь ласка, Олійник. Не кричить, я прошу вас, не кричить. Олійник Борис Ілліч, фракція комуністів.

 

10:05:15

ОЛІЙНИК Б.І.

Прошу передати слово Петру Миколайовичу Симоненку.

 

ГОЛОВА. Петро Миколайович Симоненко, фракція комуністів.

 

10:05:23

СИМОНЕНКО П.М.

Дякую. Симоненко, фракція комуністів.

Володимире Михайловичу, мені незрозуміло, ми - філіал американського Конгресу чи Парламент України? Як тільки диски, то, так скажемо, премо і розглядаємо, як тільки ціни і ціноутворення, і ціни на хліб, то ви викинули і сьогодні немає. А вчора був цей проект 3373. Я не розумію цього?

По-друге. Я наполягаю і прошу від імені фракції поставити на голосування включення до порядку денного сьогодні питання повернення наших хлопців з Іраку. І це принципове питання, Володимире Михайловичу.

І третє. Я наполягаю, щоб обов'язково ми, Верховна Рада, відреагувала на дискримінацію, яку вчинив уряд, розділивши 800 мільйонів гривень тільки між частиною народних депутатів і незрозуміло, за якими ознаками, 800 мільйонів гривень Державного бюджету уряд розділив між частиною народних депутатів. І я дуже прошу поставити... (Вимкнено мікрофон).

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, дозвольте я ще раз дам пояснення. Я нічого не викидаю із документу. Давайте будемо, коли ми домовляємося про розклад засідання, працювати, як в інших парламентах працюють, в тому числі в Конгресі Сполучених Штатів Америки, до завершення розгляду питання. Шановні колеги, а ми працюємо тільки тоді, коли у нас якесь питання одне цікавить чи то з політичних мотивів, чи з інших, з економічних мотивів. Я нічого не викидаю. До речі, за планування роботи відповідає перший заступник Голови Верховної Ради України. І прошу мені цих звинувачень більше не кидати.

І ще раз. Заспокойтеся.

Проголосуємо, коли буде потрібно. Мельничук Михайло, фракція СПУ.

 

10:07:08

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область, Всеукраїнська спілка власників земельних та майнових паїв.

Шановний Володимире Михайловичу, зовсім недавно ми обговорювали ситуацію на селі. Ось дивіться, вчора приїздила делегація з Миронівського району Київської області, де виконавча служба всупереч всього здорового глузду взяла насіння ячменю, вибрала 102 тонни і гороху 20 тонн, залишивши селян без насіннєвого матеріалу. Це діяли за розпорядженням голови Миронівської райдержадміністрації Сокирко та Стретович Федір Федорович - начальник районного управління юстиції.

Я прошу дати доручення профільному комітету розглянути цю ситуацію, коли насіння забирають у селян. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я прошу! Я прошу заспокойтеся! Я прошу регламентний комітет... Я прошу голову регламентного комітету дати роз'яснення, чи повинна Верховна Рада кожен день розглядати питання, рішення з яких ми не прийняли. Будь ласка, мікрофон Валентина Григоровича Матвєєва. Я буду ставити, хай регламентний комітет скаже.

 

10:08:42

МАТВЄЄВ В.Г.

Володимире Михайловичу, шановні колеги! Верховна Рада, Верховна Рада має розглядати абсолютно всі пропозиції, які поступають від народних депутатів, а тим більше на яких наполягають відповідні фракції чи депутатські групи. Тому треба ставити питання на голосування.

 

ГОЛОВА. Я прошу сядьте, я поставлю на голосування, сядьте, будь ласка. Шановні колеги, я таким чином зрозумів голову комітету регламенту, що якщо хтось один із депутатів буде вимагати розглянути його питання, ми будемо розглядати. Таким чином, прошу уваги! Прошу уваги! Заспокойтеся!

(Ш у м   у   з а л і)

Заспокойтеся, заспокойтеся!

Прошу уваги!

Я ставлю на голосування... Прошу уваги!

Хто за те, щоб повернутися до розгляду питання про виведення військового контингенту українського з Іраку? Прошу  визначитися.

 

10:10:00

За-160

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка. Прошу уваги.

"Наша Україна" - 40, "Регіони України" - 1, Фракція комуністів - 59, СДПУ(о) - 0, "Трудова Україна" - 0, СПУ - 20, Блок Тимошенко - 17, "Центр" - 9, "Демініціативи" - 1, "Народовладдя" - 4, Аграрна партія - 1, "Народний вибір" - 0, НДП - 1, Позафракційні - 7. (Ш у м   у   з а л і)

Зрозуміли, за що голосували.

Оголошується перерва на вимогу двох фракцій на 30 хвилин. Фракції Соціалістичної партії і комуністів.

 

 

 

 

ПІСЛЯ   ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВА. Прошу, шановні колеги, заходити до сесійної зали. І будемо продовжувати нашу роботу.

Шановні колеги, на вимогу двох фракцій - фракції комуністів та Соціалістичної партії України - було оголошено перерву на 30 хвилин. Відповідно до Регламенту я прошу поінформувати Верховну Раду про мотиви перерви і результати.

Будь ласка, Петро Миколайович Симоненко має слово.

 

10:43:02

СИМОНЕНКО П.М.

Шановні колеги, шановні радіослухачі. Дві фракції попросили перерву для того, що ще раз заявити про свою принципову позицію відносно необхідності терміново відкликати український військовий контингент з Іраку.

Ми, комуністи, як і дехто ще з народних депутатів, принципово виступали проти направлення наших військових до Іраку. По-перше, це викликано тим, що наші військові їхали не захищати іракський народ, а бути у складі окупаційних військ на боці американських військових агресорів, а також захищати інтереси транснаціональних корпорацій, які воюють сьогодні, і кров українські солдати проливають за власні інтереси. Там гинуть наші військові, а також сьогодні вже є факти захоплення цивільних громадян, які працюють у складі російських фірм.

Суспільство виступає проти цієї ганебної акції щодо направлення військових в Ірак. Теракти стали реальною загрозою не тільки для Іраку, для Іспанії і інших країн, але і для України.  І в суспільстві є також думка відносно подій у Запоріжжі: чи це є теракт, чи це є приховування злочину з боку військових і решти, хто торгували зброєю.

Хто голосував? Я звертаюся до колег народних депутатів. Це представники пропрезидентської більшості і "нашисти" за направлення військового контингенту до Іраку.  Досі не вирішено питання фінансування, із бюджету України фінансується на наш контингент, що також страждає чи, так скажемо, спонукає до того, що ці гроші знімаються з тих програм, якими фінансуватися повинні соціальні програми.

Є лист-звернення Уповноваженого, яка звертається від імені багатьох громадян України, хто вимагає повернення  нашого військового контингенту. Я вношу пропозицію. Перше. Володимире Михайловичу, я прошу вас врешті-решт, розуміючи під яким тиском знаходяться народні депутати, поставити це питання в таємному режимі на голосування щодо включення до порядку денного обговорення і прийняття відповідного  рішення.

Друга проблема, яка нас хвилює, це те, що 19 квітня постановою Кабміну  509 і 510 в порушення бюджету України були розділені серед частини народних депутатів бюджетні кошти 800 мільйонів  гривень. Я не можу, так скажемо, сьогодні стверджувати, чи це ........... іде на виборчу кампанію, але 800 мільйонів гривень засвідчує, що уряд розділив народних депутатів на білих і чорних і сьогодні є ті, які, так скажемо, мають  можливість задовольняти потреби виборців і ті, хто не мають цього.

І  третє. Я прошу дати доручення Рахунковій палаті перевірити законність цього рішення, а також включити до порядку денного сьогодні розглянути проект 3373, яким ми би сьогодні захистили права громадян щодо підвищення цін на хліб,  молоко, м'ясо і вироби з м'яса.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я бачу, є бажаючі висловити свої міркування. 5 хвилин, давайте запишемося і обміняємося думками. А потім визначимося щодо пропозиції, яку щойно було  внесено.

На табло, будь ласка, прізвища народних депутатів, що записалися.

Сокирко, фракція "Наша Україна".

 

10:46:40

СОКИРКО М.В.

Сокирко. Прошу передати слово депутату Яворівському.

 

ГОЛОВА. Депутат Яворівський.

Мікрофон Яворівського, будь ласка, увімкніть.

 

10:47:07

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, фракція Віктора Ющенка, "Наша Україна".

Шановні колеги, ми звертаємося до вас із такою пропозицією. Справді, питання  щодо Іраку дуже болюче. Я належу до тих, хто не голосував за направлення наших військ. Я звертаюся до комуністів. Давайте зробимо добру справу і в одному  пакеті проголосуємо  виведення військ з Іраку і визнання вояків УПА  воюючою стороною. Давайте  так зробимо і все буде нормально.

 

ГОЛОВА.  Кравченко Микола, фракція комуністів.

 

10:47:45

КРАВЧЕНКО М.В.

Николай Кравченко, фракция коммунистов.

Уважаемые коллеги!  Уважаемый Владимир Михайлович! Мы представляем интересы народа. Последнее социологическое исследование показывает, что 90 процентов населения против того, чтобы наши войска находились там, и бюджетные деньги шли на их содержание. Так можем мы сегодня, как представители народа, в конце концов вернуться  к рассмотрению этого очень архиважного вопроса? Ведь дело в том, что на сегодняшний день  кто-то в лице Марчука, кто-то  выступит и скажет: да,  несмотря на то, что парламент  принял решение, мы послали, а я принимаю решение их  повернуть. То есть  будет политический шантаж. Марчук на сегодняшний день, который всеми фибрами души тянется в НАТО, сегодня заинтересован в том, чтобы эти войска там держать. Поэтому задача парламента состоит в том, чтобы любой ценой рассмотреть этот вопрос и ...

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Йосип Вінський, фракція Соціалістичної партії  України.

 

10:49:01

ВІНСЬКИЙ Й.В.

Прошу передати слово Олександру Олександровичу Морозу.

 

ГОЛОВА. Олександр Олександрович Мороз, мікрофон.

 

10:49:08

МОРОЗ О.О.

Шановні депутати! Шановний Володимире Михайловичу! Війська з Іраку наші доведеться виводити все одно. Сьогодні це зробити політично легше, ніж буде  це робитися згодом, коли поляки виведуть своїх військових і так далі. Військові наші, вище керівництво за виведення теж. Воно розуміє прекрасно, що чужою справою займаються там  наші солдати. Треба вирішити це питання. Можливо поставте на таємне голосування процедуру розгляду цього питання. Я думаю, це допомогло б визначитися депутатам.

Друге. Сьогодні у порядку дня було питання про вирішення питання щодо "Криворіжсталі", зникло це питання. Явочним порядком проводиться приватизація найдоходнішого, найкрупнішого металургійного комбінату. Не можна цього допускати, це справа Верховної Ради.

І, нарешті, приватизація страхової компанії "Оранта". Законом інше передбачено.

 

ГОЛОВА. Андрій Шкіль, будь ласка.

 

10:50:16

ШКІЛЬ А.В.

Дякую Володимире Михайловичу. Перш за все я хотів би відмітити те, що це питання виведення військ з Іраку вартувало би обговорити. І я просив би вас, Володимире Михайловичу, повернутися до практики виступу представників фракцій. Тому що ми вже працюємо, практично закінчуємо сесійний тиждень, а не було можливості представникам фракцій чи лідерам фракцій виступити з трибуни, висловити позиції з багатьох питань, в тому числі і з цього.

І, звичайно, я хотів би підтримати ініціативу депутата Яворівького, що в пакетному голосуванні це було б дуже не поганою ініціативою для того, щоб продемонструвати, що у Комуністичної фракції це прагнення є чесним і чистим, а не лобістським, з іншого боку, бо це не вигідно Росії. А коли це буде в пакеті проголосоване - я переконаний, що це набере в парламенті більш ніж триста голосів. Дуже дякую.

 

ГОЛОВА. Терещук передає своє слово Зарубінському. Будь ласка.

 

10:51:21

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую, Володимире Михайловичу. Шановні народні депутати, шановні колеги! Фракція Народно-демократичної партії дуже уважно й ретельно розглядає питання, пов'язані з перебуванням нашого контингенту в Ірані. І у зв'язку з цим членами нашої фракції підготовлена і вже знаходиться на етапі реєстрації у Верховній Раді постанова, яка пропонує провести закрите засідання Верховної Ради України щодо питань, пов'язаних  з ризиками перебування нашого контингенту в Іраці і щодо ризиків, які існують  в Україні у зв'язку з перебуванням нашого контингенту в Іраці. В контексті цього засідання ми пропонуємо, щоб виступив секретар Ради національної безпеки і  оборони, міністр оборони, міністр закордонних справ і голова Служби безпеки України. Тільки серйозний аналіз всіх проблем, а не емоційне ставлення, емоційна реакція мають визначити нашу позицію, можливо, і позицію щодо, до речі, і виведення.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, заспокойтеся. Прізвище нікого не називали. Немає підстав для репліки, почитайте Регламент. Шановні колеги, я прошу вас, ну, почитайте Регламент, прізвище нікого не називали і фракції не називали. Заспокойтеся.

Шановні колеги, я підсумовую пропозиції, давайте обговорювати... Я ще раз кажу, не тисність. Будь ласка, я прошу вас, не тисніть, я кажу українською мовою, не тисніть, не нахабнійте, я вам кажу. Я ще раз кажу, шановні колеги, репліка може надаватися лише за умови, коли прізвище назване людини. Заспокойтесь. Шановні колеги, якщо ви не хочете працювати, давайте закриємо засідання. Не буде репліки, не тисніть на мене, не буде репліки, я вам ще раз казав.  Я кажу вам, заспокойтеся, не нахабнійте.

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим у зв'язку з неможливістю працювати.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку