ЗАСІДАННЯ   СОРОК   ШОСТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

12  травня   2004 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України! Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:02:58

Зареєструвалося -431

Зареєструвалося у залі 431 народний депутат. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні народні депутати, прослухати прошу оголошення. Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України інформую про вихід народного депутата України Плахова Ігоря Івановича зі складу депутатської групи "Демократичні ініціативи".

Шановні колеги, відповідно до домовленостей, які досягнуті на Погоджувальні раді, сьогодні на ранковому засіданні ми заслуховуємо інформацію Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ та Служби безпеки України про результати вивчення і встановлення всіх обставин, що мали місце під час виборів міського голови у місті Мукачевому Закарпатської області.

 Пропонується такий регламент розгляду цього питання. Для інформації від Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки, а також від робочої групи надати для виступів до 10 хвилин і на відповіді на запитання до 10 хвилин кожному. Одну хвилиночку. Після  того розглянути проекти постанов і прийняти відповідне рішення.

Я хочу проінформувати вас, шановні колеги, що в зв'язку з відсутністю голови Служби безпеки Смешка Ігоря Петровича, який перебуває у відрядженні, і вчора він був у відрядженні, інформацію від Служби безпеки з цього питання доповідатиме заступник голови Служби безпеки України Дріжчаний Ігор Васильович.

У зв'язку з тим, що сьогодні о 10 годині розпочалася тридцять третя європейська регіональна конференція міжнародної організації кримінальної поліції "Інтерпол", в якій беруть участь 46 країн, а також спостерігачі міжнародних організацій від ООН, Ради безпеки, Європолу, і там повинен головувати і виступати міністр внутрішніх справ, доповідатиме інформацію перший заступник міністра внутрішніх справ України Корнієнко Микола Васильович. В разі необхідності пояснення може дати також керівник робочої групи МВС України, яка працювала у Мукачеві, заступник міністра внутрішніх справ України Зубчук. Генеральний прокурор Геннадій Андрійович Васильєв присутній.

Нема заперечень щодо процедури? Ну з процедури запишіться, три хвилин, будь ласка. На табло, будь ласка, висвітліть. Василь Червоній, фракція "Наша Україна".

 

10:06:00

ЧЕРВОНІЙ В.М.

Прошу передати Георгію Манчуленку.   

 

ГОЛОВА. Георгій Манчуленко, будь ласка.

 

10:06:10

МАНЧУЛЕНКО Г.М.

Георгій Манчуленко, 203 округ, Українська народна партія, фракція "Наша Україна".

Шановний Голово, шановні колеги! Ми були свідками безпрецедентного знущання над виборцями під час виборів міського голови Мукачево, знущання з боку влади, правоохоронних органів і бандитів, які переплелися в єдине ціле. І ми вимагаємо як повноважні представники народу, щоб нам надавали інформацію перші особи тих чи інших відомств, які зобов'язані сьогодні звітувати. Зрозуміло, якщо хтось там і у відрядженні, то, можливо, зробити невеликий виняток. Але по МВС має звітувати перша особа, тому що є багато фактів, які абсолютно точно підтверджують, що правоохоронні органи Закарпатської області були причетні до тих неподобств, які там чинилися, і нам не потрібно ніяких там доповнень від керівника робочої групи. Він уже на наступний день давав...

 

ГОЛОВА. Зрозуміла пропозиція.

Будь ласка, Лєщинський, фракція "Регіони України".

 

10:07:17

ЛЄЩИНСЬКИЙ О.О.

Прошу передати слово депутату Зубанову.

 

ГОЛОВА. Зубанов, будь ласка.

 

10:07:27

ЗУБАНОВ В.О.

Дякую.  Я пропоную не заслуховувати сьогодні доповіді до тих пір,  поки ми не знімемо ці образливі плакати з трибуни.

 

ГОЛОВА. А що там за плакат?

Я прошу шановних колеги, давайте будемо Верховну Раду, сесійну залу використовувати за призначенням.

Андрій Полііт, фракція комуністів.

 

10:07:55

ПОЛІІТ А.А.

Спасибо.  Андрей Полиит, фракция Компартии.

Прошу передать слово Петру Николаевичу Симоненко.

 

ГОЛОВА. Петро Симоненко, будь ласка, фракція комуністів.

 

10:08:03

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановні колеги, шановний Володимире Михайловичу!

Є прохання все ж таки за Регламентом, сьогодні у нас є право, у народних депутатів, від імені фракції висловити ті чи інші думки, які вважає за потрібне сьогодні оприлюднити фракція. Це по-перше.

І по-друге, фракція комуністів в котре наполягає на тому, щоб ми терміново розглянули питання щодо виводу наших військових формувань з Іраку і щоб Україна не була у стані війни як окупаційна держава в Іраку.

І сьогодні припинити ось це ганебне явище, коли наші хлопці гинуть там, сльози матері проливають. Сьогодні наші цивільні заарештовані там перебувають, під загрозою їх життя сьогодні.

Тому фракція комуністів, Володимир Михайлович, звертаюся до вас особисто, поставте питання, в котре, але поставте питання на голосування щодо відкликання нашого військового контингенту з Іраку.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Віталій Шибко, фракція Соціалістичної партії України.

 

10:09:06

ШИБКО В.Я.

Прошу передати слово Баранівському.

 

ГОЛОВА. Олександр Баранівський будь ласка.

 

10:09:16

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Фракція соціалістів, Олександр Баранівський.

Шановний Володимир Михайлович, я просив би вас звернути увагу на те, що перший віце-спікер Адам Мартинюк часто плутає під час проведення сесії, голосування крісло віце-спікера із головуючим на пленумі ЦК. Неповага і безтактність до депутатів, недопустима грубість, яку він допускає, а вчора надто тонкий його гумор відносно двох дощиків в маю, коли воно прозвучало на всю Україну, воно принижує гідність депутатського корпусу Верховної Ради.

Я просив би вас при розгляді цього питання не доручати вести сесію першому віце-спікеру, а ведіть ви, будь ласка, як це вимагає Регламент, або передавайте його Олександру Зінченку. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, ми обмінялися думками. Тепер переходимо до розгляду інформації. Будь ласка, репліка Мартинюка.

 

МАРТИНЮК А.І.

Шановні колеги, дуже добре, що сьогодні більше в залі. Ще раз повторюю ситуацію, яка вчора виникла.

Коли ми проводили День уряду, підійшов народний депутат Баранівський із звинуваченнями на адресу головуючого про те: на якій підставі він надає слово представникам фракцій, а не так, як записано згідно за тим, що зареєструвалися.

Я йому пояснив, що "читайте Регламент, і там усе написано". Він читати Регламент не захотів. Тоді я йому прочитав статтю Регламенту, де говориться про те, що представники депутатських груп і фракцій мають обов'язкове право на виступ. Про це було сказано. Після того депутат Баранівський попросив репліку, на що йому було сказано: "Читайте іншу статтю Регламенту, де в пункті дев'ятому сказано, що "головуючий на засіданні має право оголошувати, робити ті чи інші зауваження, що стосується роботи парламенту". Так що, депутат Баранівський, ваше звинувачення абсолютно не має ніяких під собою підстав.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні колеги, переходимо до розгляду... Вже репліками обмінялися, шановні! Не можна так, не можна!

Слово для інформації має Генеральний прокурор України Васильєв Геннадій Андрійович. Будь ласка, Геннадій Андрійович.

 

ВАСИЛЬЄВ Г.А.

Шановні народні депутати! Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 22 квітня цього року Генеральною прокуратурою України вжито  заходів по забезпеченню організації вивчення і встановлення всіх обставин, що мали місце під час виборів  міського голови міста Мукачевого Закарпатської області.  Безпосередньо в Закарпаття виїжджали працівники Генеральної прокуратури України, працювала на місці слідча група Генеральної прокуратури України, до впровадження якої прийнято  кримінальну справу, порушену за фактом викрадання виборчої документації. При розслідуванні справи допитано 685 свідків, у тому числі керівників державних і правоохоронних органів Закарпатської області та міста Мукачево, народних депутатів України, 478 із 499 членів дільничих виборчих комісій, 14 із 15 членів територіальної виборчої комісії. Вилучено 193 документи, призначено 12 судових експертиз, у тому числі по почеркознавчим,.......... іншим. Проведені численні огляди відтворення обстановки і обставин  подій та інші слідчі дії, спрямовані на встановлення обставини.

Допитами свідків встановлено, що після проведення виборів та підбиття  підсумків на виборчих дільницях членами дільничих виборчих комісій складалися і підписувалися протоколи, після чого головою, заступником і секретарем  комісії разом з працівниками міліції доставлялися з іншою виборчою документацією до територіальний  виборчих комісій. В присутності всіх членів територіальної виборчої комісії ці протоколи перевірялися, оголошувалися і разом з  іншими виборчими документами передавалися на зберігання до кабінету  номер 52 у приміщенні Мукачівської міської ради. Після підрахунків, отриманих від дільниць даних, підбито  підсумок, який зафіксовано в протоколі територіальної виборчої  комісії.

На засіданні територіальної виборчої комісії були присутні телеоператор, фотокореспондент, два іноземні представники.

Завершальне засідання територіальної виборчої комісії при оголошенні  протоколу щодо підсумків голосів за кожного з кандидатів було знято на відеоплівку і фотокамеру. На відеокасеті зафіксовано перебіг подій щодо оголошення результатів підрахунку. Голова  вказує, цитую дослівно: "На підставі протоколів дільничних виборчих комісій про результати голосування територіальна виборча комісія встановила: кількість голосів виборців поданих за Балогу - 12 тисяч 289, Нусера - 17 тисяч 414 голосів. Відповідно до статті 46-ої Закону України "Про вибори депутатів місцевих раз та сільських, селищних, міських голів територіальна виборча комісія вирішила обраним вважати міським головою міста Мукачевого Нусер". Далі голова ТВК Переста ставить  питання: "Хто за те, щоб цей протокол нашої комісії затвердити? Хто проти? Хто утримався?" Проголосували всі за. Після цього голова ТВК констатує: "Я підтверджую, що різниця між  першим Нусером і Балогою 5 тисяч 132 особи. Протокол підписаний всіма членами комісії" - зазначив він.

Ніяких заяв, скарг, зауважень від членів  територіальної виборчої комісії та присутніх не надійшло. При цьому члени ТВК представляли різні політичні партії: Соціалістична, Аграрна, СДПУ(о), НДП, Народний рух України "За єдність", Демсоюз, УДП "Собор", Ліберальна, реабілітації тяжкохворих, регіонів, громадського контролю, "Зелених", "Батьківщини", соціального захисту, Всеукраїнського союзу робітників.

У ході слідства народний депутат України Матвієнко Анатолій Сергійович представив  34 ксерокопії протоколів виборчих дільниць, зазначаючи,  що згідно з даними цих протоколів переможцем виборів є Балога.  Народним депутатом Іванчо видано вісім, на його думку, оригіналів протоколів, а 13 протоколів видано слідчому під час допиту членів виборчих дільниць. На нашу вимогу інші протоколи, що зі слів народних депутатів знаходяться у них на руках, слідству  не надано.

Разом з тим допитано у справі 49 членів виборчих дільниць, які не визнають або ставлять  під сумнів свої підписи на цих протоколах. Частина свідків вказує на невідповідність підсумкових даних, що  зазначені у протоколах, фактично встановленими. Деякі свідки стверджують про підписання чистих бланків вже після проведення виборів на прохання осіб, у тому числі народних депутатів України. З метою перевірки достовірності даних, що вказані у виданих протоколах, та оцінки показів вищевказаних свідків, отримані експерементальні та вільні зразки почерків і підписів членів виборчої дільниці. Призначено почеркознавчі експертизи.

Згідно з повідомленням експерта від 30 квітня зробити категоричні висновки щодо індентичності підписів членів виборчої комісії, наданих на експертне дослідження у вигляді ксерокопій, неможливо. На даний час експерту додатково надано протоколи, вилучені під час слідства. За інформацією експерта закінчення експертизи можливе лише у червні місяці.

В ніч на 20 квітня з першої години тридцяти хвилин до другої години група невідомих у кількості 2-3 осіб, з метою викрадення виборчої документації, проникла до приміщення Мукачевської міської ради. Ці особи зв'язали охоронця Левандовського, завдавши йому тілесних ушкоджень. Вибили вхідні двері службового кабінету номер 52, відключили сигналізацію та викрали протоколи виборчих комісій і частину, приблизно 3 345, виборчих бюлетенів. Частину бюлетенів розкидано по приміщенню. По справі проводяться слідчі дії, дано доручення органам СБУ України щодо проведення оперативно-розшукових заходів. На прикінці квітня - початку травня до органів прокуратури надійшли заяви від 80 народних депутатів, всі від фракції блоку "Наша Україна". У 60 з них ставиться питання про притягнення до кримінальної відповідальності членів територіальної виборчої комісії за фальсифікацію виборів. П'ятнадцять народних депутатів України заявляють про фальсифікацію виборів на окремих виборчих округах,  окремих виборчих дільницях. В інших заявах вказується про скоєння  відносно нехуліганських дій, спричинення тілесних ушкоджень. Крім того, надійшло 32 заяви, депутатських звернень та запитів щодо надання офіційної інформації про події, що мали місце під час виборів. Всі вони долучені до матеріалів кримінальної справи і будуть перевірені у ході слідства. На даний час з викликаних  54 народних депутатів допитано 14. Інші депутати до слідства у вказаний час не з'явилися. Народні депутати України Поліщук, Павленко, Олійник, Стецьків у заявах вказували на заподіяні їм працівниками міліції тілесних ушкоджень. Генеральною прокуратурою України надано вказаним особам направлення для проведення судово-медичного дослідження  на предмет наявності у них тілесних ушкоджень. Звернення, долучені до  матеріалів справи для перевірки їх доводів та прийняття рішення відповідно до вимог статті 97 КПК України. Питання законності проведення виборів було предметом розгляду чотирьох судових засідань: Мукачевського міськрайсуду від 19 та 26 квітня за заявою Свириди та Ужгородського міськрайонного суду від  27 квітня та 5 травня за заявою  Балоги. Рішеннями суду  порушень закону при проведені виборів не встановлено. Під  час розгляду справи в Ужгородському міському суді 5 травня цього року судом  зроблено висновок, що  розглянутих 36 представлених заявником протоколів дільничих комісій через  відсутність деяких підписів, печаток, наявності виправлень. Цитую: як мінімум 25 не можуть вважатися оригіналами  протоколів дільничих комісій. Розгляд заяв і звернень, що надійшли до органів МВС та СБУ, всі кримінальні справи  знаходяться  на контролі в Генеральній прокуратурі України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги,  інформацію Генеральний прокурор закінчив. Переходимо до запитань.  Прошу записатися. Так, на табло прізвища, будь ласка, народних депутатів, що записалися.

Богдан  Костинюк, фракція "Наша Україна". Колоніарі буде наступним ставити запитання.

 

10:20:51

КОСТИНЮК Б.І.

Прошу передати Кендзьору.

 

ГОЛОВА. Ярослав Кендзьор. Мікрофон, будь ласка.

 

10:20:59

КЕНДЗЬОР Я.М.

Шановний Генеральний прокуроре України,   прослухавши вашу інформацію, я уже як очевидиць, як свідок усього того, що відбувалося у Мукачевому, я бачив, що Генеральна прокуратура стала в один ряд із тими бандюками, із тими бритоголовими і в шкіряними куртках хлопчиками і місцевою владою в один ряд.

Я не можу себе вважати останнім дурнем, сліпцем, коли на моїх очах на одинадцятій виборчій дільниці були зафіксовані результати 722 - за Балогу, 334 - за Нусера. А в кінцевому підсумку стало: 22 - за Балога і 334 - за Нусера. Скажіть, будь ласка, що я маю робити із своїми очима, із своїм розумом і так дальше. Хто мене пошив у дурні. Я свідок, всі спостерігача зафіксували...

 

ВАСИЛЬЄВ Г.А. Шановний пане Ярославе, ми розслідуємо кримінальну справу згідно з нормами закону, Кримінально-процесуального кодексу. Вас допитали по цій справі? Будь ласка, з'явіться, дайте свої покази. Якщо вони протирічать, будуть проведені віч-на-віч. Ми не можемо рухатися так, як завгодно вам, іншому депутату. У нас один єдиний підхід на основі закону. Що зроблено не за законом скажіть, будь ласка? Емоцій багато. Що зроблено всупереч закону?

Я скажу одне. Хтось з вас... (Шум у залі).

 

ГОЛОВА. Прошу уваги, шановні колеги.

 

ВАСИЛЬЄВ Г.А. Давайте не будемо видавати бажане за дійсне, шановні.

 

ГОЛОВА. Колоніарі, будь ласка, фракція "Регіони України". Давайте спокійніше. Я закликаю вас і прошу. Спокійніше давайте.

 

 10:23:03

КОЛОНІАРІ О.П.

Володимире Михайловичу, я прошу передати слово Пеклушенку Олександру Миколайовичу.

 

ГОЛОВА. Олександр Пеклушенко, будь ласка.

 

 10:23:12

ПЕКЛУШЕНКО О.М.

Геннадий Андреевич, ваш доклад убедил меня и нашу фракцию в том, что сегодня в стране есть Генеральный прокурор, высокопрофессиональный человек.

Геннадий Андреевич, скажите, пожалуйста, при всем при этом проблема Мукачево есть и существует. Что на ваш взгляд нужно сделать, чтобы эта проблема чтобы эта проблема не повторилась никогда не теренах нашой державы?

 

ВАСИЛЬЄВ Г.А. Я не заперечую. Що стосується Генерального, будь ласка, приймайте рішення, я не заперечую. Це - воля Верховної Ради. Яке рішення приймете, таке воно і буде. Але ж, що стосується виборів. А хто може сказати, що наступні вибори будуть без політичного підгрунтя? Давайте діяти за законом.

 

ГОЛОВА. Прошу уваги!

 

ВАСИЛЬЄВ Г.А. Скажіть, будь ласка! Скажіть, будь ласка, в чому з боку Генеральної прокуратури порушення? В чому? Що не досліджено? Що робиться не так, скажіть, будь ласка? Ми викликаємо народних депутатів, ставимо питання - дайте покази, надайте матеріали, які є, і ми наштовхуємося на непорозуміння. Що це таке?

 

ГОЛОВА. Володимир Єщенко, фракція комуністів. Прошу уваги! Прошу заспокоїтись!

 

10:24:35

ЄЩЕНКО В.М.

Єщенко, фракція комуністів.

Прошу передати слово Соломатіну Юрію Петровичу.

 

ГОЛОВА. Юрій Соломатін, фракція комуністів, мікрофон, будь ласка. Прошу заспокоїтися всіх.

 

10:24:53

СОЛОМАТІН Ю.П.

Дуже дякую. Юрій Соломатін, фракція комуністів.

У мене два питання, Геннадію Андрійовичу. Перше: чи відкрито кримінальну справу проти порушників виборчого законодавства і громадського порядку? Чи з'ясовані вони і чи порушені кримінальні справи? Це - перше питання.

І друге. Ситуація в Мукачевому нагадує мені двобій поганих і хороших хлопців в якомусь американському чи італійському заштатному містечку. Що слід зробити на законодавчому рівні, щоб така ситуація не виникала взагалі? Дуже дякую.

 

ВАСИЛЬЄВ Г.А. Що стосується прийняття рішень на законодавчому рівні, я з другого питання почну, це вирішувати народним депутатам. Є відповідний профільний комітет, який повинен внести свої пропозиції, виходячи з тих обставин. які склалися при виборах в Мукачеві. Перш за все, це стосується Закону про вибори до місцевих рад. Я про це  не раз вже говорив, треба, щоб була можливість апеляційного, касаційного оскарження прийнятих рішень.

Інше питання, що стосується порушення порядку. Я вже доповідав про те, що на даний час порушено і розслідується п'ять кримінальних справ. Це справи і по порушенню порядку, хуліганству, і що стосується викрадення бюлетенів і таке інше. Всі вони знаходяться зараз на контролі. Треба час, щоб все це дослідити.

 

ГОЛОВА. Григорій Калентнік, фракція СДПУ(о). Будь ласка.

 

10:26:41

КАЛЕТНІК Г.М.

Дякую, Володимире Михайловичу.  Шановний Геннадію Андрійовичу!

Ми рік назад були свідками теж великих тут емоцій в нашому пленарному тут залі сесійному, коли були пред'явлені претензії щодо фальсифікації бюджету 2003 року. І тому ви, очолюючи комісію по розслідуванню цих фактів, проявили саме себе людиною рішучою, з твердими переконаннями і позицією, що потрібно не аргументи на емоціях будувати, а, дійсно, давати законні підстави, і тільки на законних правах розглядати всі причини і всі звинувачення.

Тому в мене сьогодні до вас теж є запитання. Скажіть, будь ласка, по цих усіх подіях, які відбувалися у Мукачево, є подання до суду, до яких інстанцій і які результати цих судових рішень?  Дякую.

 

ВАСИЛЬЄВ Г.А. З останнього питання.

Що стосується подання до суду, я сказав вже, відбулося чотири засідання суддів, є право на оскарження, що стосується рішення суду від 5 травня Зацікавлена сторона може подати апеляційну скаргу і в судовому порядку вирішувати питання. Тобто є передбачений законом, передбачений шлях просування цієї проблеми.

Що стосується бюджетного скандалу, так його називали в той час, ну, що ж? Те рішення, яке я виклав у висновках, воно теж багато кому не подобалося, і сьогодні вони з цим не можуть ніяк змиритися, що воно так. Але що ж? І тут політика.

 

ГОЛОВА. Так. Микола Карнаух - немає.

Степан Хмара, будь ласка. Фракція Блоку Юлії Тимошенко.

 

10:28:38

ХМАРА С.І.

Степан Хмара, Блок Юлії Тимошенко, Партія "Батьківщина".

Шановний Генеральний прокуроре, скажіть, будь ласка, чи порушена вами кримінальна справа проти голови виборчої дільниці номер 13 ...................Андрія Андрійовича, заступника голови Маковського Івана Івановича і секретаря комісії Попович Надії Іллівни? Бо згідно протоколу, який я отримав на руки, оригінальний протокол, результати були такі, які були оприлюднені в присутності спостерігачів - більше десятка чоловік, де за Віктора Балогу проголосувало 737, а за його суперника Нусера - 367.

В кінцевому результаті 700 голосів приписали Нусеру, в той час коли поставили фальшиву цифру ...

 

ВАСИЛЬЄВ Г.А. Шановні колеги, ви доручили розслідувати кримінальну справу. Я знаю тільки один шлях: шлях, який грунтується на законі. Допити віч-на-віч, експертизи і таке інше, що передбачено Кримінально-процесуальним кодексом. Іншого я не бачу.

Приходьте, давайте свідчення, давайте очні ставки проводити, давайте будемо проводити експертизи. І потім вже ви зможете сказати: наші висновки - ви з ними погоджуєтеся чи не погоджуєтеся. Але ж треба рухатися за законом, іншого не дано нам!

 

ГОЛОВА. Тарас Чорновіл, депутатська група "Центр".

 

10:30:32

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановний Геннадію Андрійовичу, в мене таке питання.

Перше. Чи порушені кримінальні справи по статтях 157, 158? Річ у тому, що багато йде мови про хуліганство. Це теж серйозні порушення під час виборчого процесу, але це не основне. Мене цікавить 157, 158. І чи будуть нести відповідальність працівники міліції за бездіяльність щодо збереження виборчої документації?

І ще одне. Ви в своєму виступі згадували про  те, що частина керівників дільничних комісій заявляють, що вони підписалися на чистих бланках, це саме про ті протоколи, які представляють представники Балоги. Чи вони будуть нести за це відповідальність і чи в цьому випадку відкрита конкретна кримінальна справа, оскільки це є теж пряме правопорушення?

І по яких статтях, ще раз скажіть, конкретно порушено кримінальні справи. Саме по яких статтях?

 

ВАСИЛЬЄВ Г.А. Шановний Тарасе В'ячеславовичу, що стосується порушення кримінальних справ, тут ставилося питання по 13-ій дільниці, по іншим дільницям, все у мене є перелічено які дільниці, які надходили заяви, повідомлення від депутатів, які порушення. Всі ці заяви долучені до  кримінальної справи, справи порушені 296 стаття, що  стосується викрадення бюлетенів і таке інше.

Що стосується статей 157, 158, всі заяви долучені до цієї  кримінальної справи.

Що стосується, скажімо... І підпалення автомобіля Балоги, 194 порушена і таке інше. Все це перевіряється, все долучено до кримінальної справи.

 

ГОЛОВА.  Так,  дякую, Геннадій Андрійович. Час завершений. Дякую вам.

Я запрошую до трибуни першого заступника Міністра внутрішніх справ  Михайла Васильовича Корнієнка.

 

КОРНІЄНКО М.В.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Про правоохоронні заходи, що вживалися органами Внутрішніх справ у місті Мукачевому напередодні та під час проведення виборів вже доповідалося у цьому залі на двох попередніх засіданнях і на них я зупинятися не буду. Зазначу, що посилений цілодобовий варіант несення служби здійснювався майже 2 доби і був відмінений після підрахунку голосів та залишення членами територіальної виборчої комісії приміщення міської ради, тобто  о 6 годині 19 квітня. Це відразу я відповідаю на ті питання чому міліція не забезпечувала деякі заходи.

На виконання постанови Верховної Ради України від 22 квітня 2004 року дозвольте поінформувати вас про результати розгляду заяв, скарг, повідомлень, що надійшли до органів внутрішніх справ у зв'язку  з подіями 18-20 квітня в місті Мукачевому. Всього зареєстровано 14 таких інформацій. Зокрема, 18 квітня надійшла колективна заява народних депутатів України Олійника, Оробця та Ратушняка про  залякування виборців  невідомими особами під час  голосування на виборчих дільницях 3-ої, 4-ої, 6-ої та прибуття до міста Мукачеве членів злочинних угрупувань. В ході перевірки  факти не підтвердилися. У порушенні кримінальної справи відмовлено на підставі пункту  першого статті 6-ої КПК України за відсутності події злочину.

Того ж дня о 12.25 з Мукачівської центральної  районної лікарні надійшло повідомлення про звернення за медичною допомогою  мешканця міста Запоріжжя Харкова, назвався спостерігачем від блоку "Наша Україна". Він повідомив,  що на виборчій дільниці номер 8 невідомі спричинили йому  тілесні ушкодження. За даним фактом 20 квітня слідчим відділом  Мукачівського міськвідділу порушено кримінальну справу за  ознаками складу злочину, який передбачений статтею 296 Кримінального кодексу "хуліганство". Розслідування у справі триває.

У цей же день до органів внутрішніх справ надійшла заява підписана народними депутатами  України Ратушняком,  Оробцем, Гриневим, Безсмертним, Качуром, Іванчо. В ній йшлося про те, що група невідомих осіб на виборчих дільницях 3-ої, 5-ої, 18-ої, 22-ої, 25-ої перешкоджає проведенню голосування, а на виборчій дільниці номер 8 двом журналістам спричинені тілесні ушкодження. Офіційні особи, які перебували на згаданих дільницях, цю інформацію не підтвердили.  До медичних закладів за допомогою ніхто не  звертався.  Заяви журналістів не надходили.  За вказаними повідомленнями  у порушенні кримінальної справи  відмовлено.

Також надійшла заява  про те, що 18 квітня близько 20 години на виборчій дільниці номер 3 невідомі особи пошкодили меблі, розбили віконне скло та нанесли тілесні ушкодження народному депутату України Поліщуку. За даним фактом було  порушено кримінальну справу, за підозрою у вчиненні цього злочину затримано місцевого жителя. Слідство  по справі триває.

За заявою депутата Закарпатської обласної ради  Ревти про вчинення 18 квітня о пів на одинадцяту групою невідомих хуліганських дій на виборчий дільниці номер один порушено кримінальну справу. Встановлено чотирьох осіб, яким пред'явлено звинувачення у вчиненні злочину, передбаченого частиною другою статті 296 Кримінального Кодексу - хуліганство. Судом їм обрано запобіжний захід - підписка про невиїзд. О 23 годині на дільниці номер сім між головою виборчої комісії Товканцем та народним депутатом України Джоджиком виникла конфліктна ситуація, у ході якої було розірвано один та пом'ято декілька бюлетенів. Зібрані матеріали було вивчено прокуратурою міста Мукачевого, після чого в порушенні кримінальної справи відмовлено за відсутністю складу злочину.

Щодо конфлікту, який відбувся 19 квітня близько п'ятої години ранку у приміщенні Мукачівської міської ради між народними депутатами України та працівниками міліції. Вже Генеральний прокурор Геннадій Андрійович Васильєв доповідав, що виконуючим обов'язки прокурором міста Мукачево за цим фактом порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, який передбачений частиною третьою статті 296 Кримінального Кодексу, тобто хуліганство. Досудове слідство ведеться прокуратурою Закарпатської області.

За фактом хуліганських дій групи невідомих осіб, які вночі 20 квітня нанесли тілесні ушкодження відповідальному черговому Мукачівського міськвиконкому Левандовському та викрали виборчі документи. Також доповідалось, що Генпрокуратурою розслідується кримінальна справа за статтями 296-ою - це хуліганство, і 357-ою - викрадення особливо важливих документів. За дорученнями слідчих прокуратури працівники органів внутрішніх справ здійснюють оперативні заходи щодо встановлення причетних до цих злочинів осіб.

20 квітня о 19-ій годині надійшла заява від народного депутата Балоги про  намір нападу на офіс представництва Блоку "Наша Україна". Факти не підтвердились, винесли постанову про відмову порушення кримінальної справи. У цей же день о 19.20 надійшла заява від народного депутата Оробця про викладення депутатом Мукачівської міської ради Чубірком матеріалів робочої комісії Верховної Ради України. Ці матеріалі вивчає зараз прокуратура. О 22.50 надійшла заява народного депутата України Іванчо про наміри нападів на приміщення Мукачівського міськвиконкому та Мукачівської міськрайонної організації СДПУ(о). Факти не підтвердилися. Винесена Постанова про відмову порушення кримінальної справи.  У межах службового розслідування не підтвердилася інформація народного депутата України Зайця про втручання керівника обласного оперативного штабу МВС України в області  Росіна Івана Олександровича, інших працівників міліції у виборчий процес та сприяння ними безперешкодному переміщенню агресивно налаштованих осіб з метою вчинення хуліганських дій та порушення норм виборчого законодавства.

Хочу зазначити, що  з боку  народних депутатів України, спостерігачів, представників засобів масової інформації, членів виборчих дільниць, громадян, іншої інформації про порушення виборчого законодавства до  органів внутрішніх справ не надходило. У результаті поглибленого аналізу комісія міністерства, що проводила службову перевірку з виїздом на місце подій, встановила деякі  організаційні прорахунки з боку керівництва Мукачівського міськвідділу та МВС області в організації та забезпеченні громадського порядку, особливо у той час, коли голосування було завершено і йшов підрахунок його результатів. Міністерством зроблені відповідні  висновки. Ряд керівників притягнуто до кримінальної відповідальності. До низки відомчих нормативних актів будуть внесені відповідні  зміни.

І останнє. Більшості проблем, що мали місце під час виборів у місті Мукачево, можна було б уникнути, якщо  було б законодавчо  врегульовано дії правоохоронних органів, органів місцевої влади та самоврядування під час  організації та проведення зборів, мітингів, походів і демонстрацій.

Маючи таку нагоду, звертаюся до вас, шановні народні депутати,   з проханням прискорити прийняття цього закону України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Так, запитання, шановні колеги, до першого заступника міністра. Запишіться прошу вас. На табло прізвища народних депутатів висвітліть.

Рефат Чубаров, фракція "Наша Україна".

 

10:40:11

ЧУБАРОВ Р.А.

Прошу передати слово Ключковському колезі.

 

ГОЛОВА. Ключковський, Юрій Ключковський, фракція "Наша Україна".

 

10:40:25

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.

Юрій Ключковський, Народний Рух України, фракція блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Повірте, пане заступнику міністру, ви виступаєте як справжній клоун у цирку, і за вашими словами у Мукачевому відбулися абсолютно спокійні вибори, ніяких ексцесів, ніяких сотень кримінальних елементів, які блокували міську раду, "ОМОН", "Беркут" не бив депутатів, а лише здійснював дрібне хуліганство, що в устах представника міліції просто абсурдом. То я хочу вас спитатися, скажіть, будь ласка, на вашу думку, ситуація в Мукачевому під час виборів була абсолютно спокійною, чи ви повинні зараз подати заяву про відставку у зв'язку з тим, що ви порушуєте всі можливі закони України, дезінформуючи Верховну Раду про те, що було насправді.

 

КОРНІЄНКО М.В. Шановний пане народний депутат, я не клоун, прошу мене не ображати. Я не клоун.

І друге. Що стосується ситуації у Мукачевому, то міліція робила все те, що їй притаманно, тобто у межах своїх компетенції і юрисдикції. А я за собою залишаю право звернутися до суду за мою образу. Дякую.

 

ГОЛОВА. Геннадій Самофалов, будь ласка. Потім, Юріє Ключковський.

 

10:41:52

САМОФАЛОВ Г.Г.

Самофалов, Партия регионов, депутатская фракция "Регионы Украины".

Уважаемый Михаил Васильевич, я обращаюсь к вам. Михаил Васильевич, обращаюсь к вам. Я внимательно прослушал ваш доклад. В принципе мне все ясно кроме одного. Почему сегодня не арестовали лиц, которые совершили хулиганские действия на выборной дильнице номер один и были задержаны? Это у вас не прозвучало. Объясните, пожалуйста. Дякую.

 

КОРНІЄНКО М.В. Дякую. Слідство направило подання до суду про арешт цих осіб. Суд не підтримав пропозицію слідства і  обрав їм запобіжний захід - підписку про невиїзд.

 

ГОЛОВА. Так, Анатолій Оржаховський, фракція комуністів.

 

10:42:51

ОРЖАХОВСЬКИЙ А.В.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Анатолій Оржаховський, фракція Компартії України.

Шановний Михайло Васильович, те, що сталося в Мукачево, звичайно, не має права на продовження по всій Україні, бо за цим стоїть життя людей, міцність влади, наша взагалі перспектива.

Декілька разів ми вже чуємо це питання з трибуни і звітував ваш колега, ваш керівник і інші силові структури про те, бачили демонстрацію знятих плівок і так далі. Скажіть, будь ласка, а чому органи внутрішніх справ, вони що не передбачали, що може статися всяке? Невже ніяких зйомок не велося і так далі? Коли одні сьогодні можуть запропонувати, а органи не мають цього? Чи це, можливо, було вигідно комусь так зробити, щоб сьогодні не було відповідного...

 

КОРНІЄНКО М.В. Що стосується подовження на Україну цього всього, то я думаю, що Мукачево - це локальний регіон. І про подовження на Україну не може бути і речі.

По-друге, значить, дійсно, органи внутрішніх справ намагалися вести відеозйомку там, де ситуація була загрозливою, де були порушення громадського порядку. Але ті відеокамери, якими вели відеозйомку працівники міліції, були народними депутатами відібрані. І вони до сих пір, до речі, не повернуті біля Мукачівського міськвиконкому. Дякую.

 

ГОЛОВА. Нестор Шуфрич, фракція СДПУ(о).

 

10:44:44

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую. Шановний Головуючий, Михайло Васильовичу, мабуть, невипадково відеоматеріали. які мала в своєму розпорядженні міліція, зараз наші колеги з "Нашої України" не хотять повертати МВС України.

Безумовно, у мене викликав велике обурення і непорозуміння той факт, що після виборів на окремих членів дільничних комісій скоювався тиск з вимогою підписати неіснуючі протоколи. Мабуть, тому ми їх так довго чекали і так і не дочекалися у Верховній Раді.  Але, Михайло Васильовичу, у мене запитання стосовно подій, які відбулися в дні з 19 на 20 квітня. Скажіть, будь ласка, мене особисто посилена охорона міської ради не пропустила до міськради.

Як сталося, хто ініціював те, щоб була можливість пройти до міської ради після 22-ї години в день, який став таким роковим для виборчої документації?  Дякую.

 

КОРНІЄНКО М.В. Що стосується тієї ситуації, яка сталася пізно вночі, то там було засідання виборчої комісії. Ви знаєте, хто має право брати участь у засіданні виборчої комісії і хто визначає учасників цього засідання. І тому туди мали право пройти всі ті, хто міг туди пройти, тобто хто мав право туди пройти.

Міліція, в принципі, не перешкоджала проходу нікого.

Коли це сталося вже після опівночі, то ті особи, які намагалися пройти на другий поверх міської ради, вони спочатку не представилися, потім було з'ясовано, що це народні депутати. Так встановлено в ході службового розслідування. Йде розслідування кримінальної справи, яке вже дасть, думаю, відповіді на всі ці питання.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Михайло Бауер, фракція "Трудова Україна".

 

10:46:50

БАУЕР М.Й.

Шановний Михайло Васильович!

Звичайно, що події в Мукачево - це надзвичайно резонансні події і обговорюються сьогодні в кожному колективі, запитують друзі, запитують виборці, що сталося, як коментувати ці події, хто правий, хто неправий.

Ми уважно заслухали сьогодні звіти, а  ще раніше звіт Олександра Олексійовича Зінченка. Я йому схильний вірити, він наш земляк, і звіт робив він чесно.

Сьогодні я слухаю ваш звіт, і не бачу, не відчуваю. Ви стверджуєте звіт Олександра Олексійовича. Вони розходяться, абсолютно розходяться. Чи він неправду сказав? Що сталося, чому звіти  кардинально протилежні від звіту Олександра Олексійовича Зінченка? Дякую.

 

КОРНІЄНКО М.В. Дякую.

Я відповів, дав аналіз, характеристику по тих кримінальних справах, які порушені, і по тих заявах, які до нас надійшли.

Політичний бік цієї справи поза межами нашої компетенції, тому я дав характеристику тільки тих заяв, які знаходяться в правовому і процесуальному полі міліції, органів внутрішніх справ. Дякую.

 

ГОЛОВА. Степан Бульба, фракція Соціалістичної партії України.

 

10:48:14

БУЛЬБА С.С.

Степан Бульба, фракція Соціалістичної партії України.

У мене два запитання до вас. Перше: хто дав команду зняти охорону з міськвиконкому, де зберігалися бюлетені? Це при тому, що заступник Голови Верховної Ради наполягав на необхідності її посилення. Це перше питання.

І друге питання. В результаті зникли бюлетені. Це проведено службове розслідування або, можливо, і порушена кримінальна справа у зв'язку з цим? Я прошу відповісти на ці питання.

І, крім того, така просто зауваження. От завжди, де в результаті порушень виборчого законодавства відбувалися подібні дії, якось виходило, що міліція, органи внутрішніх справ практично самоусувалися від виконання своїх обов'язків і від забезпечення необхідного правопорядку. Як ви вважаєте: так це чи ні?

 

КОРНІЄНКО М.В. Дякую.

Що стосується охорони бюлетенів, то це не компетенція міліції. Ви знаєте, що ми вже доповідали про те, що міліція, працівники міліції знаходилися у тому приміщенні, яке було на першому поверсі. Міліція не зобов'язана забезпечувати охорону бюлетенів. Читайте уважно закони про вибори місцевих органів.

Друге. Що стосується кримінальної справи відносно викрадення цих бюлетенів і хуліганських дій відносно сторожа Левандовського, порушена, її веде прокуратура.

Друге. Що стосується охорони громадського порядку, то міліція виконувала свої функції. Я вже сказав, що відповідно до плану, який був напередодні розроблений, до охорони громадського порядку залучалась певна кількість працівників міліції і вони виконували свої функції. Після того як виборчий процес був  закінчений, міліція знялась з виборчих дільниць. Далі вже йшла робота по тому, щоб доставити протоколи і провести підрахунок їх результатів.

Відповідно до закону про  вибори, працівники міліції повинні супроводжувати ці бюлетені спільно з керівниками відповідних виборчих комісій. (Ш у м  у  з а л і)

 

ГОЛОВА.  Прошу, сядьте. Сядьте, будь ласка.

 

КОРНІЄНКО М.В. Охорона не виставлялась.

 

ГОЛОВА.  Андрій Шкіль.

 

10:50:51

ШКІЛЬ А.В.

Дякую, Володимире Михайловичу. Я хотів би, по-перше, ще раз повернутися до питання зняття охорони. Вона виставлялась, вона була там і те, що її усунення відбулося, це ще раз підтверджує певну заангажованість, як мінімум тої місцевої закарпатської міліції.  І тут просто ми розуміємо, що нема чому крити, тому й не з'явився сюди міністр Внутрішніх справ. Оце є перша і головна причина.

Друге мене цікавить. Ви мені поясніть. От дивіться, міліція має бути поза політикою. Вона в даній ситуації опинилася в центрі політичного скандалу. Побиті народні депутати, побитий народний депутат Поліщук, наприклад, старша, досвідчена людина, голова комітету. Порушена кримінальна справа за фактом побиття. Проведені слідчі дії. Хто слідчим є? Чи призначений він? Чи щось  робиться з цього приводу? Тому що неповага до вищого  законодавчого органу викликає адекватне ставлення законодавчого органу до працівників міліції, до Міністерства внутрішній справ. Ось і все. Дякую.

 

КОРНІЄНКО М.В. Дякую. Я доповів вже. Почну з другого запитання про те, що кримінальна справа відносно побиття народного депутата Поліщука Миколи Єфремовича порушена. Особа, яка підозрюється в скоєнні цього  злочину  встановлена і затримана зараз. І проводяться відповідні слідчі дії.

Що стосується міліції, то вона, я вже повторюю це, вона виконувала свої функції. Вона не  втручалась в виборчий процес і не втручалася в політику. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, Михайло Васильович, дякую. Час вичерпаний. Сідайте, будь ласка, Михайло Васильович.

Репліка. Юрій Ключковський.

Підготуватися заступнику голови Служби безпеки

 

10:52:36

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.

Юрій Ключковський, Народний рух України, фракція Віктора Ющенка "Наша Україна".

Я хочу сказати нешанованому  зовсім мною заступнику міністра внутрішніх справ про те, що все це виглядає, дійсно, смішно. Все  зводиться до хуліганства: розбій вчинений у приміщенні міськради з застосуванням сили проти службової особи оцінюється, як хуліганство; скидання вниз головою двох депутатів Олійника і Павленка працівниками "Беркуту" розцінюється, як хуліганство; вривання на дільницю розцінюється, як хуліганство; фальшування  виборчою документації розцінюється, як  хуліганство.

Пане міністре, та у вас що, нічого, крім хуліганства, немає. І тому я перепрошую вас, не вас, а клоунів, які є поважною професією в Україні, а ви  є просто людина, яка без честі офіцера і без честі громадянина прикриває злочини, які чиняться у вашому відомстві. ( О п л е с к и)

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Я прошу нам вгамувати всім  емоції і давайте послухаємо інформацію заступника голови  Служби безпеки України. Будь ласка,  Дріжчаний Ігор Васильович.

 

ДРІЖЧАНИЙ І.В. 

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати України!  Поділяючи стурбованість подіями, що відбулися в місті Мукачевому, Служба безпеки  разом з іншими правоохоронними органами  здійснила в межах своєї компетенції ряд оперативно-розшукових заходів і продовжує роботу по вивченню і встановленню всіх обставин пов'язаних з виборами міського голови, що мають ознаки кримінального характеру. 

На виконання доручень Верховної Ради і Президента України  до слідчої групи, яка розслідує відповідну кримінальну справу порушену за фактом  викрадення виборчих бюлетенів та протоколів засідань,  включено п'ять слідчих та шість оперативних працівників СБ України. Крім того на місці продовжує працювати  оперативна група Центрального управління служби.

Я не буду коментувати результати розслідування, оскільки  справа знаходиться у провадженні Генеральної прокуратури, зупинюся на найбільш актуальних питаннях, які в оперативному плані відпрацьовувалися Службою безпеки.

Перш за все стосовно участі у подіях, так званих,  груп підтримки. Встановлено, що за ініціативою прихильників Ернеста Нусера до Мукачево на передодні виборів прибуло до двохсот осіб із різних регіонів. Зокрема: Берегівського, Виноградівського, Хустського, Перечинського, Великоберезнівського, Ужгородського районів Закарпатської області. А також сусідніх: Львівської, а також Вінницької, Запорізької областей. По прибутті ці люди були розселені в приватному секторі міста Мукачево, забезпечені транспортними засобами та зв'язком. З іншого боку група мешканців Мукачівського району під час виборів 18-го квітня була сконцентрована в спортивному комплексі греко-римської боротьби в місті Мукачеві і знаходилася в стані готовності надати фізичну підтримку представникам блоку "Наша Україна".

Крім того відомо, що до міста Мукачева, з метою надання підтримки Балозі, прибуло понад двісті мешканців сусідніх регіонів, які називали себе спостерігачами та активістами молодіжного націоналістичного конгресу Всеукраїнського об'єднання "Свобода" та УНСО.

Служба безпеки перевіряє оперативну інформацію щодо причетності окремих осіб, які входили до так званих груп підтримки до подій, які відбулися згодом і мали характер протиправних дій.

Друге питання. Чи були виявлені в ході оперативно-розшукових заходів та перевірок, проведених Службою безпеки ознаки злочинів? Так, були. Під час відпрацювання заяв і повідомлень, в тому числі і від народних депутатів були отримані і підтверджені дані, що вказують на скоєння ряду злочинів, в тому числі і тяжких злочинів, а саме:  хуліганських дій, в тому числі групових, пов'язаних з опором представникам влади, із застосуванням предметів, заздалегідь підготовлених для нанесення тілесних ушкоджень, умисного заподіяння  тілесних ушкоджень, в тому числі працівникам правоохоронних  органів, викрадення особливо важливих документів і так далі. Зазначені дії мали місце під час і після проведення виборів, зокрема на виборчих дільницях 1, 3, 13, а також, як вам відомо, у приміщенні Мукачівського міськвиконкому. У наслідок цих дій було завдано фізичної шкоди ряду осіб, в тому числі народним депутатам Безсмертному, Павленку, Поліщуку, Олійнику, працівникам правоохороних органів, завдано матеріальної шкоди на загальну суму понад 4000 гривень. Водночас, ці протиправні дії, вчинення яких було задокументовано, не містять ознак терористичних актів, масових заворушень, насильницької зміни  чи повалення конституційного ладу, посягань на життя державних діячів і інших злочинів проти основ національної безпеки України, про які йшлося у численних  заявах народних депутатів з вимогами кваліфікувати ці дії саме таким, а не іншим чином.

Слід зазначити, що після проведення виборів у Мукачеві, до служби безпеки надійшло сім звернень від народних депутатів, у яких ставилося питання про порушення кримінальних справ, про злочини, розслідування яких віднесене законом саме до компетенції органів СБ України, кожне з них було ретельно перевірене, в тому числі із участю авторів. Хотів би подякувати тим  депутатам, які з розумінням поставилися до пропозицій дати свої пояснення і суттєво допомогли слідчим у їх роботі. Водночас повинен зауважити, що зроблені заяви не завжди, м'яко кажучи, грунтувалися на фактах, а іноді мали скоріше політичне, ніж правове підгрунтя. Одразу повинен сказати, що у порушенні кримінальних справ за ознаками  злочинів проти основ  національної безпеки відмовлено. Відповідні рішення в установленому  законом порядку  направлено до органів прокуратури для перевірки їх законності і обгрунтованості. Водночас надана народними депутатами і очевидцями подій у Мукачевому інформація про вчинення хуліганських дій, насильства щодо представників влади, пошкодження майна та інших протиправних дій, знайшла своє підтвердження в ході перевірок. Відповідні матеріали були також передані до органів Прокуратури для належної правової оцінки згідно з компетенцією, встановленої законом.

Перевірка деяких заяв ускладнювалася відмовою давати свідчення або пояснення. Так, Роман Петрович Безсмертний, який надав для перевірки ксерокопію документів і відеоматеріали, до речі, всі вони були оглянуті і передані до Прокуратури для долучення до матеріалів кримінальної справи, категорично відмовився давати пояснення з приводу завдання йому самому тілесних ушкоджень. Народний депутат Ратушняк заявив про те, що наявні у нього матеріали про посягання на нього та на депутата Балогу, він передасть тільки до Центрального управління Служби безпеки України і зробить це лише 12 травня, тобто сьогодні. На жаль, з урахуванням таких обставин перевірка заяв зазначених депутатів не могла бути закінченою, і вона триває. Прикро говорити про це з трибуни Верховної Ради, але мали місце і повідомлення неперевіреної інформації, яка виявилася недостовірною.

Група співробітників Служби безпеки України неодноразово викликалася до місць проживання у місті Мукачевому народних депутатів Балоги та Іванчо. По прибутті осіб, які б загрожували їх життю або безпеці членів їх роди, як це повідомлялося, встановлено не було. До речі, народний депутат Балога неодноразово звертався до служби з проханням перевірити ті чи інші обставини. Наприклад, факт зупинки біля його дому вантажного автомобіля "Камаз" він розцінив як спробу замаху на його життя. Зрозуміло, що і в цьому випадку Служба безпеки негайно реагувала. На щастя факт замаху на життя народного депутата не підтвердився.

Не знайшла підтвердження і заява народних депутатів про загрозу безпеці судді Тячівського району Ляшка, про це заявляли народні депутати Володимир Стретович і Анатолій Матвієнко. Співробітникам Служби безпеки цей суддя заявив, що жодних погроз на його адресу ні від кого і ніколи  не надходило. Всі звернення, які надійшли до Служби безпеки, ретельно, я підкреслюю, ретельно перевірені або продовжують перевірятися. Інформація про скоєння злочинів, розслідування яких віднесено до компетенції Служби безпеки, підтвердження не знайшла.

І останнє. Комісією центрального управління перевірено і досліджено матеріали, що стосуються діяльності Управління Служби безпеки в Закарпатській області у зв'язку з подіями, пов'язаними з виборами міського голови. Порушень вимог чинного законодавства у діях співробітників регіонального органу Служби безпеки України комісія не виявила.

В цілому визнано, що відповідні заходи з попередження надзвичайних подій і локалізації їх негативних наслідків, вжиті регіональним управлінням в межах, визначених законом компетенції, спрямовувалося на нормалізацію соціально-політичної обстановки в Мукачево.

Підсумовуючи, я хочу запевнити вас, що співробітники служби і надалі діятимуть в межах, визначених чинним законодавством повноважень, залишаючись поза політичним впливом і відстоюючи інтереси безпеки держави і суспільства. дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Так, шановні колеги, на запитання, будь ласка, запишіться до заступника голови Служби безпеки. На табло, будь ласка, прізвища народних депутатів, що записалися. Так, Сокирко, фракція "Наша Україна".

 

11:03:20

СОКИРКО М.В.

Народний депутат Сокирко.  Прошу передати слово Поліщуку.

 

ГОЛОВА. Микола Поліщук, будь ласка.

 

11:03:35

ПОЛІЩУК М.Є.

Скажіть, будь ласка, вельмишановний заступник начальника Управління справами, тут прозвучала інформація, що мене побили о 20 годині при тому, що я тричі давав дані, що це було 24 годині і 20 хвилин.

Друге. Ви вважаєте, що це не є небезпекою для держави, коли проводяться такі грубі порушення виборчого законодавства? Мені здається. що ви просто недооцінюєте ту ситуацію, яка сьогодні є в Україні. А ця ситуація  Мукачево, ця ситуація Мелітополь, Артемовськ. І слід  відмітити, що це одного, я вже казав, поля ягоди.

І якщо...

 

ГОЛОВА. Будь ласка, відповідь.

 

ДРІЖЧАНИЙ І.В. Я хотів би зауважити, що я не казав про час, коли відбувалися ці протиправні дії, можливо, хтось інший надавав таку інформацію.

Всі дані, які ви повідомили стосовно скоєння протиправних дій відносно вас зафіксовані слідчими відповідно наданої вами інформації.

Що ж стосується до оцінки ситуації в плані її небезпечності для держави, я теж проси би взяти до уваги, що я казав про те, що протиправні дії, вчинення яких  підтверджено і задокументовано, не складають складу злочину проти національної безпеки України, які є формальними і визначені Кримінальним кодексом України.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Так.  Шановні колеги, малося на увазі, що саме це питання не підслідне службі безпеки. Так я зрозумів, очевидно?

Будь ласка, Сергій Ратушняк, "Регіони України", фракція.

 

11:05:37

РАТУШНЯК С.М.

Шановний доповідач!  Я дуже уважно слухав те, що ви говорили. Я хочу вас запитати: хіба це не небезпека державі, коли сьогодні в місті Мукачеві відбулося, практично, захоплення влади. Формально результати виборів місцевих підтверджуються бюлетенями, протоколами, а також установчою сесію, це вже формалізована частина, третя частина. Ні одної з трьох частин нема, жодних документів нема, продажні члени ТВК, які слугують тільки Медведчуку  і СДПУ(о) оголосили це на відеокамеру. Вони зняли голлівудський мультик. І це єдина підстава сьогодні очолювати місцеве самоврядування. Це перше.

І друге, масове побиття  народних депутатів, сотні криміналітетів, які загрожують виборцям, - це терористичний акт, а не хуліганство. Це друге.

Дякую за увагу.

 

ДРІЖЧАНИЙ І.В. Відповідаючи на перше запитання, я повинен сказати, що будь-який злочин, незалежно від його кваліфікації і тяжкості скоєного, є небезпечним для держави і суспільства. З огляду на це, безумовно, ті злочинні дії, які зараз встановлені і розслідуються слідством, є небезпекою для держави. Але закон визначає хто які злочини має розслідувати.

Суворо, відповідно до закону Генеральна прокуратура порушила і розслідує зараз кримінальні справи за тими фактами, про які йшлося у вашому запитанні і у запитаннях багатьох депутатів. До підслідності Служби безпеки України розслідування цих дій не належить.

Що ж стосується ознак терористичного акту, масових заворушень, спроби повалення державного ладу, Служба безпеки України давала оцінку всім повідомленням і інформаціям, які виходили від вас, шановні народні депутати, і не знайшла ознак цих складів злочинів в тій інформації, яка була дана. Тому винесено постанови про відмову порушення кримінальних справ за ознаками цих конкретних злочинів.

Кожен з вас отримає відповідну відповідь і згідно з законом має можливість висловити незгоду з цією відповіддю, з цією позицією у встановленому порядку. Дякую.

 

ГОЛОВА. Кухарчук, фракція комуністів.

 

11:08:21

КУХАРЧУК М.А.

Кухарчук, фракція комуністів.

Шановний Ігоре Васильовичу, я уважно прослухав виступи і ваш, і попередників, два рази. І в мене така думка закрадається: що хтось спеціально гальмує розслідування цієї серйозної справи. А задумайтесь, про що це говорить? Працює Слідча комісія Верховної Ради, всі правоохоронні органи - і сьогодні ми не маємо ясної картини ні по одному інциденту по Мукачеве. Чи не говорить це про недієздатність всієї правоохоронної системи нашої держави? Дякую.

 

ДРІЖЧАНИЙ І.В. Я думаю, що не можу коментувати вашу заяву стосовно дієздатності всієї правоохоронної системи. Можу  лише сказати, що Служба  безпеки дії в межах визначеної законом компетенції і відповідає за абсолютно конкретні речі. Я намагався надати відповіді на ті запитання, перевірка яких відноситься до компетенції Служби безпеки. Дякую.

 

ГОЛОВА. Ігор Шурма, фракція СДПУ(о), будь ласка.

 

11:09:36

ШУРМА І.М.

Прошу передати слово Нестору Шуфричу.

 

ГОЛОВА.  Кому?

 

ШУРМА І.М. Нестору Шуфричу.

 

ГОЛОВА.  Нестор Шуфрич, будь ласка.

 

11:09:41

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, шановний Володимире Михайловичу. Шановні виступаючі, у мене до вас є декілька запитань. Тільки що ми отримали матеріали, так звані, про події в Мукачевому. Скажіть, будь ласка, чи є у вас як у представника СБУ дані про те, що СДПУ(о) є партією  фашистської спрямованості. (Ш у м  у  з а л і)

Скажіть, будь ласка... (Ш у м  у  з а л і)

 

ГОЛОВА. Прошу, заспокойтесь, шановні колеги.

(Ш у м  у  з а л і)

 

ШУФРИЧ Н.І. Скажіть, будь ласка, чи відомі вам представники яких банд формувань були присутні в Мукачевому... (Ш у м  у  з а л і)

 

ГОЛОВА. Прошу, заспокойтесь!

 

ШУФРИЧ Н.І. І скажіть, будь ласка, хто... скажіть, будь ласка, хто після 22-ої години в день... в ніч, коли стався напад на  вибор...

 

ГОЛОВА.  Прошу продовжити час. Дайте закінчити питання, оскільки переривали. Будь ласка, дайте закінчити питання. Не переривайте, будь ласка, я прошу вас.

 

11:10:51

ШУФРИЧ Н.І.

Скажіть, будь ласка. Я повторюю запитання. Чи відомо вам про групировки, які приїхали із Рівного? Чи відомо вам про  представників УНА УНСО,  які були присутні в Мукачевому?

Скажіть, будь ласка, хто забезпечив проходження прихильників Балоги в ніч, коли стався напад на територіальну комісію. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА.  Дякую.

 

ДРІЖЧАНИЙ І.В. Я думаю, що відповідь на перше запитання не входить до моєї компетенції, з одного боку. А з іншого боку, не стосується тих подій, інформувати про які мені доручено  сьогодні тут.

Що ж стосується осіб, які прибували до Мукачевого напередодні виборів. Так, ми володіємо  інформацією про цих осіб. Ми  знаємо, яким чином вони прибували, і  хто входив до складу, так званих, груп. Я вже  казав у своєму виступі, що у даний час оперативним шляхом перевіряється причетність  конкретних осіб до вчинення конкретних дій. Але маю зауважити, що Генеральна прокурора розслідує кримінальну справу, і відповідна інформація для перевірки  слідчим шляхом буде надаватися слідчим Генеральної прокуратури.

 

ГОЛОВА. Драчевський, фракція "Трудова Україна".

 

 11:12:28

ДРАЧЕВСЬКИЙ В.В.

Віктор Драчевський, "Трудова Україна".

Шановний Ігорю Васильовичу! Відомо, що Службу безпеки  неодноразово інформували народні депутати про події, які розгорталися під час проведення масових заходів і місті Мукачеве 20-21 квітня поточного року. Зокрема, про загрози порушення громадського порядку та можливі масові заворушення.

Тому у мене таке питання: "Що робила служба для їх попередження?" І дайте  свій коментар по цьому приводу.

 

ДРІЖЧАНИЙ І.В. Дякую.

Насправді  інформації від народних депутатів надходили  вже після проведення виборів. Починаючи  з 18 числа ми дійсно отримували повідомлення, у тому числі і від народних депутатів. Заявляли про скоєння злочинів, звертаючи увагу на належність цих злочинів до підслідності Служби безпеки України. Звертався народний депутат роман Безсмертний 21 числа. Я вже казав про те, що вся інформація отримана він нього  перевірялася, передавалася до Генеральної прокуратури. 22-го квітня до нас звернувся народний депутат Юрій Павленко з урядовою телеграмою про те. що відзначається протистояння територіальної громади міста Мукачевого і невстановлених осіб. В той же день ввечері до приймальні голови Служби безпеки дзвонив народний депутат Віктор Андрійович Ющенко, який повідомив про прибуття автобусу з людьми  у кількості 40 осіб, які на його думку мали відношення до криміналітету. По всіх  отриманих повідомленнях ми оперативно реагували переважно з виїздом на місця подій. Терміново виїжджала слідча оперативна група. В межах компетенції вживалися заходи. Однак, по цих фактах, що я сказав, жодних ознак загроз  безпеці  депутатів або присутніх виявлено не було. Дякую.

 

ГОЛОВА. Час вичерпаний. Сідайте, будь ласка, Ігоре Васильовичу.

Анатолій Сергійович Матвієнко - голова Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування. Будь ласка, Анатолій Сергійович.

 

11:15:06

МАТВІЄНКО А.С.

Шановні колеги,  я не буду коментувати виступи  керівників силових структур, але не може не сказати на самому початку про  відчуття, про враження від всього того, що ми почули. Якщо коротко, то я б висловив це  двома словами, дуже сумно. Сьогодні ми стали свідками того, що бажання захистити правду у керівників силових структур відсутнє. Швидше навпаки проявляється тенденція сховати кінці у воду. Із цієї трибуни не те, що не прозвучала правда, а навіть  Міністерство внутрішніх справ пробує говорити брехню і дивиться нам, всім народним  депутатам у вічі. Очевидно, це сталося тому, що не проявлено політичної волі захистити в Україні правду на прикладі всього того, що сталося у Мукачево. І не проявлена вона найперше у нашого гаранта, Президента України, у Прем'єр-міністра України. Очевидно, мусимо це  розуміти. І сьогодні єдина інституція, яка  може захистити правду в Україні. Це Верховна Рада. І я закликаю вас стати саме на таку дорогу. І громадськість, до якої також звертаюся із закликом. На чому базуються такі мої висновки?

Упродовж 5 днів. з 19 по 23 квітня, Стретович і я працювали як члени робочої групи з групою народних депутатів у Мукачевому. Попередні висновки робочої групи доповів на сесійному засіданні 21 квітня керівник групи, заступник Голови Верховної Ради  Олександр Зінченко. Тому я не спинятимуся на конкретних фактах побиття народних депутатів України на виборчих дільницях чи на тому терорі, який організували в місті кримінальні формування під прикриттям міліції. Ці факти сьогодні задокументовані, зібрані, вони вам відомі. На жаль, все це є правда.

Зосереджусь натомність на висновках, до яких дійшла робоча група впродовж п'яти днів нашої роботи. Підкреслю - п'яти днів нашої роботи. Як і підкреслю те, що ці висновки базуються на оригінальних документах, які є сьогодні у мене в наявності. Більшість із них я взяв із собою на трибуну. Як і на фактах, підтверджених в результаті нашої роботи.

Висновок, перший щодо результатів виборів. Я запевняю сьогодні з цієї високої трибуни, що результати виборів у Мукачевому було сфальсифіковано. Фальсифікацію виборів Мукачівського міського голови було забезпечено цинічно виправленням цифр у протоколах з дванадцяти дільничних виборчих комісій на їхньому шляху до територіальної виборчої комісії. І Геннадій Васильович, я звертаюсь до Вас, по дорозі від дільничної до територіальної комісії шляхом виправлення.

Я показую вам слайд, який показує як здійснювалася така брутальна фальсифікація. Очевидно це саме ті керівники дільничних комісій, які піддалися, яких зламали. Хто ламав і в який спосіб,  Геннадію Андрійовичу, це вам потрібно з цієї трибуни.

Друге. Я хочу сказати, що ці сфальшовані документи публічно дійсно під камеру, як ви сказали, Геннадію Андрійовичу, були оголошені на засіданні територіальної виборчої комісії паном Перестою, який читав ці документи з виправленими цифрами. І це уже сфальшовані. І до цього злочину долучені члени територіальної виборчої комісії, крім дванадцяти дільничних, Переста, Стеблак і Кутузова, які здійснювали всю ці авантюру. Грубо, виконана нашвидкоруч фальсифікація зводилася до віднімання від показників Балоги цифри кратної сто і до відповідно збільшення показників голосів за пана Нусера.

Наступний слайд, який говорить, що проведені опитування по екзитпулу демонструють дві таблиці. Перше. Це реальні вибори, які підтверджені реальними протоколами і екзитпул по цих же дільницях. Зрозуміло, що це відсоток 15-20 навіть може бути похибка. Але тенденція підтверджується, хто переміг на цих дільницях.

А тепер наступний слайд, який говорить про екзитпул по цих же дільницях із фабрикованими, сфальшованими бюлетенями, протоколами по цих дільницях. Явно видно, де знімалися і чому знімалися ці результати.

І наступний слайд, який показує графічно чи діаграмно, де є реальні вибори, і де є сфальшовані вибори. Як такого не бачити всім тим, хто здійснює сьогодні слідчі дії, для мене, наприклад, є дивним. Як і дивний той факт, і я прошу показати ще раз першу таблицю, зверніть увагу, що по виборчій дільниці номер чотири взагалі не мали ніякої голови, коли навіть фальшували ці протоколи. Прийняло участь виборців у голосуванні 1739, а за Нусера проголосувало 2479. Які скажіть мені, будь ласка, ще докази потрібно сьогодні, щоб з цієї трибуни казати або хоча б пояснювати ці факти.

Питання, яке я хочу висловити як висновок. Звідси, Геннадій Андрійович і всі силові структури, шановні народні депутати, нам стає зрозумілим, ось для чого була зроблена перерва в роботі територіальної виборчої комісії близько 23.00, ось для чого на засіданні територіальної виборчої комісії після перерви не було допущено зайвих, так званих, спостерігачів, в тому числі і Романа Зварича. Ось чому переховується в лікарні голова тимчасової територіальної виборчої комісії і члени територіальної виборчої комісії, яких ми не могли знайти. Ось чому зникли протоколи і всі документи територіальної виборчої комісії. Їх ніхто не бачив, по сьогоднішній день їх ніхто не показав, а рішення про обрання Нусера уже оголошено, оприлюднено.

Я хочу запитати: чи розуміємо ми, що сьогодні вже лише на цих підставах прокуратура Генеральна мала б винести протест щодо рішення територіальної виборчої комісії? (Оплески) Такого протесту ми не маємо. Це - перший висновок.

Другий висновок - про так зване викрадення бюлетенів. Зоставшись в вечорі 19 квітня в приміщенні міськради, залишеному міським начальством, все начальство міськради втекло, жодного представника офіційного керівництва не було, я разом із міськими депутатами, в тому числі депутатом-комуністом Максимовим, якого потім тільки за цей факт, що він став учасником пошуку правди, побили і побили таки добряче. Кримінальна справа по його побиттю до сьогоднішнього дня так і не відкрита. В присутності голови облради Андруся, згодом пана Зінченка опечатали кімнати, в яких зберігалася виборча документація, і попросив посилити охорону приміщення.

Пан Зінченко при мені попросив Андруся - голову облради подзвонити начальнику УВС області і посилити охорону міськради. При цьому в приміщенні міськради, я звертаюсь, Михайло Васильович, до вас, на час цього прохання знаходилося близько  двадцяти співробітників внутрішніх справ.

Ми вирішили, що їх мало, бо мали красні бюлетені, тому це прохання висловили. І коли я пішов звідти близько 12-ї години і повернувся о сьомій годині, то Бородін... чи Бородій і Киян, так звані слідчі, я маю підстави це сказати, вели уже в цьому приміщенні або імітували діяльність по викриттю злочину вкрадених бюлетенів.

Чому я кажу, що імітували? Тому що в металевому шкафу, в якому були бюлетені, є відпечатки пальців на пластиліні печатки, вони навіть цього не замітили.

Як виявилося, після того, як народні депутати, і я в тому числі, покинув міськраду в 0 годин 15 хвилин 20 квітня за вказівкою заступника начальника УВС міста пана Швенди цих 20 охоронців були зняті і виведені за його вказівкою на площу Ринок для так званого патрулювання.

Один черговий, який знаходився, міліціонер, в першій приймальні, Швендою так само був переведений на перший поверх до сторожа біля воріт.

Я стверджую, що під час цієї всієї роботи міліцією злочинці, які вскривали секретну кімнату з бюлетенями, уже знаходилися в приміщенні міської ради і вони чекали команди. На цей час була відключена сигналізація в секретній кімнаті, що також є...

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, ми домовилися, ще 2 хвилини, а 8 хвилин на запитання.

 

МАТВІЄНКО А.С. Я хочу тоді, щоб ви дали добро за рахунок моїх десяти хвилин запитань дати повну інформацію про те, що відбувалося.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто наполягає на тому, щоб задавати запитання?

 

МАТВІЄНКО А.С. Нагалошую, все це було зорганізовано за допомогою міліції і під її прикриттям. Факти, які дають мені право це заявити, заступник начальника Мукачівського міського управління Швенда знімає особисту охорону - раз, Дерновий, начальник  УВС міста не виконав накази начальника УВС області про посилення охорони і не міг прокоментувати це, свою бездіяльність.

Вартсаба, Русин як керівники УВС своєчасно не повідомили про злочин ні прокуратуру, ні СБУ. Цей злочин стався біля першої години ночі, а СБУ і прокуратура про злочин викрадення бюлетенів були повідомлені о восьмій годині 30 хвилин ранку.

Начальник УВС виїжджав, за його словами, до Мукачеве в цю ніч, але так і не з'явився на місці злочини. Скажіть, коли начальник приїжджає і не з'являється на місце злочину, чи не підозріло це для всіх нас і чи не є це правом для висновків?

А тепер щодо дій Міністерства внутрішніх справ і конкретно міністра. Всі ці люди: Швенда, Дерновий, Русин - не тільки не понесли покарання, вони сьогодні відзначені іншою, більшою посадою, призначені на вищу посаду і їм оголошена подяка і, замість того, ще й підвищення подали у званні. Ось яка цинічність в результаті всієї цієї роботи проводилася.

Третє. Весь день 21 квітня, коли Верховна Рада заслуховувала попередню доповідь Зінченка, наша група домагалася законної виїмки виборчої документації прокуратурі в приміщенні ТВК. Паралельно ініціативна група 15 депутатів міськради намагалася скликати законну сесію, але будинок міськради було окуповано депутатами всіх рівнів від СДПУ (о), терміново звезено з усього Закарпаття. Очолив цю роботу замголови адміністрації Рогач.

Паралельно на площі, де планувався мітинг "Нашої України", під вікнами міськради тусувалися кримінальники. На очах у міліції вивантажив "Камаз" просто під трибуною купу метрових дерев'яних ................, що могли перетворитися в потрібний момент на небезпечну зброю або пожежу. Але всього цього міліція не фіксувала, хоча це відбувалося на її очах.

Мушу наголосити: погроми на виборчих дільницях 18 квітня, хуліганські дії та перешкоджання роботі депутатської групи 21 квітня та нагнітання напруженості того ж дня на вулицях міста здійснювали люди специфічної кримінальної  зовнішності, які пересувалися на автомобілях з номерами серії РР: 00088, 00048, 00060.

На Закарпатті добре знають номерні знаки на 0РР. Як нас повідомили, це  серія надається за вказівкою особисто голови обласної державної адміністрації Різака, і забезпечують цим машинам безперешкодний проїзд по всій території області. Всю роботу з пересуванням кримінальних груп та з узгодженням дій криміналітету і правоохоронців Мукачева з обласною владою, зокрема і при створенні перешкод  робочій групі Верховної Ради, координував депутат Мукачівської міської ради, помічник Різака Чубірко, якого я маю право з цієї трибуни назвати злодієм і бандитом. Наведу лише один промовистий штрих.

Чубірко брутально зажадав від заступника начальника СБУ області Грибенченко, який розмовляв зі мною, терміново переговорити з кимось по телефону і вийти із  зустрічі на цю розмову. Коли той відмовився, помічник Різака кинув такі слова: "пане полковнику, покажи своє посвідчення, бо може ти вже не заступник начальника СБУ". І полковник слухняно пішов виконувати цю вказівку. Зрештою як і пан Буковський так само виконував на наших очах вказівку пана Чубірка, яким так пишається пан Різак.

Висновки з цього.... чи четвертий, вірніше.

Тепер стосовно, так званої, сесії міської ради, яка була проведена о 17 годині 19-го квітня, на якій Нусер приведений до присяги. За законом сесію має право  скликати голова або  секретар. У разі їх відсутності, одна третина депутатів або будь-яка комісія офіційна цієї міської ради. Нічого цього зроблено не було. Сесія скликалася... сесія не може скликатися раніше як за добу, вона скликана через 10 годин після оголошення результатів виборів. Сесію має право вести лише міський голова або секретар, або депутат, який рішенням сесії обирається головуючим. Сесію скликав, з порушенням вів, закривав, підписував протоколи голова тимчасової територіальної комісії. Вже за цими ознаками, я знову  звертаюся, Вікторе Андрійовичу, до вас. Ви маєте винести другий протест і опротестувати рішення сесії, яка привела Нусера  до присяги.

І, нарешті, п'яте, головне. Події у Мукачевому показали цілковите зрощення на рівні Закарпаття міліції, прокуратури, судо-  і криміналітету, і  обласної влади. Воно не могло відбутися без благословення з найвищих владних кабінетів Києва.

Нарешті, впадає в око абсолютна типологічна подібність подій у Мукачевому і Донецьку, де кримінальники отримали  цілковиту свободу, а міліція демонстративно не втручалася у  найкричущі ситуації. І координація  цих подій і у Донецьку, і у Мукачевому відбувалася з кабінету голови чи керівника  Адміністрації Президента, який сидить у Києві на Банковій. І це знаково, бо одна відома політична сила прагне показати, що вона може контролювати всю Україні і зі Сходу, і з Заходу.

Не менше запитань викликає поведінка Прем'єр-міністра Януковича, який після донецьких подій швидко порадив запастися памперсами, а після мукачівських чомусь  замовк. Жодним словом не визначив своєї позиції щодо фактичного захоплення одного міста країни, урядом якого він керує, кримінальниками і підпорядкованими цим кримінальникам виконавчими структурами влади.

Вже багато  сказано  про те, що  вибори у Мукачевому стали для режиму репетицією майбутніх президентських виборів. І я маю велику підозру,  робилося це далеко не лише за для сьогоднішнього, так званого, узгодженого кандидата. Очевидно, плететься паралельно інша інтрига. І лідер СДПУ(о) хотів на такий спосіб показати  і узгодженому кандидату і, можливо, Кучмі: я і тільки я зумію забезпечити вашу перемогу, а тому мусите і зі мною, і з  цією силою рахуватися. І це, дійсно, є початок народження фашизму, про що запитував шановний мій колега депутат з цієї відомої фракції.

Я думаю, що всьому цьому ми маємо дати відповідь, має прозвучати у Верховній Раді оцінка, якщо ми цього не зробимо, то така ж ціна, як і тим,  кого ми сьогодні з цієї трибуни критикуємо.

Якщо ж винних у зухвалій нарузі над волевиявленням територіальної громади Мукачевого встановлено і покарано не буде, це означатиме, що Україна не має шансів не лише на чесні прозорі Президентські вибори, а й на цивілізовану перспективу впродовж багатьох років. Тому я закликаю народних депутатів України стати над партійними розбіжностями, виявити себе відповідальними політиками, показати, що Український парламент може стати гарантом законів і Конституції, тоді, коли цим не хоче бути ніхто. І з рештою врятувати надію, якою ще живе сьогодні український люд. Дякую за увагу. (Оплески).

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, ми заслухали всі інформації. З цього приводу внесено п'ять проектів постанов. Можливо таким чином попросити, щоб ініціатори постанов обгрунтували свої проекти постанов.

Ну, добре, нехай виступає Луценко. Я потім скажу в чому у нас тут виникла розбіжність.

Будь ласка, Луценко по своєму проекту. Будь ласка. Підготуватися від групи народних депутатів номер 5482.

 

11:34:37

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановні народні депутати! Найперше, я прошу звернути увагу на проект постанови Верховної Ради, який я вніс у зал. "Вноситься народним депутатом України Луценком Ю.В. на заміну раніше поданого номер 5432". Поруч стоїть штамп, якому присвоєно номер не 5432, а 5482-2. Це явна фальсифікація з тим, аби цей законопроект не був проголосований, а засунити його пізніше на  розгляд Верховної Ради. Тому я наполягаю на своєму конституційному праві доповідати свій закон першим і ставити його на голосування першим.

Тепер щодо  його суті. Шановні народні депутати, цей законопроект  не є радикальним, на жаль. Я вимагав би більшого у зв'язку із подіями у Мукачево. Але розумію, що у залі ще надто багато страху перед нині діючою владою. тим не менше, звертаючись до вас, до шановних народних депутатів з більшості, до шановних народних депутатів з опозиції і до центру, я б хотів би звернути вашу увагу, Донецьк, Суми, Ромни, в інших містах України, де були сфальсифіковані вибори, кримінал впливав на результат виборів. У Мукачево кримінал не фальсифікував вибори, він призначав виборну особу міського голову. Це означає, що кримінал злився з владою, представники якої сьогодні сидять тут у цій трибуні і нагло брехали  Верховній Раді про події у Мукачево. Влада, власне, і стала криміналом там у Мукачеві, там у Закарпатті. В Україні уже немає фальсифікації виборів. Відпрацьований варіант призначення виборних осіб. Це початок кінця демократії в Україні, це ми мусимо усвідомити всі, хто тут сидить у залі. Я розумію, що хтось зараз заклопотаний іншими думками, хтось вважає це  гарними словами те, що я говорю, хтось радикальною, опозиційною риторикою. Тим не менше, шановні народні депутати, це ляпас парламенту, це виклик кожному народному депутату, який вважає себе обраним, а не призначеним у парламент. Якщо ми попустимо цю ситуацію, більше ніхто з нас не може йти вибиратися до людей. Ми всі підемо до Медвечука призначатися у парламент. Якщо ми цього хочемо, то саме ці люди не підтримають постанову, яку я  вношу.

Звертаюся зараз до всіх, хто вважає себе синами і дочками. Подивіться на депутата Поліщука, цього хірурга, який багато років віддав медичній справі Закарпаття. Його брутально ногами били по обличчю. Ми це пропустимо сьогодні чи ні? Я звертаюся до всіх, хто вважає себе політиками, ми хочемо обиратися чи призначатися? Звертаюся до тих, хто пов'язаний з бізнесом, ми хочемо гроші заробляти чи отримувати від влади  дозвіл їх красти, ділячись з ними.

Звертаюся врешті-решт до всіх, хто має честь і повагу до себе. Я б хотів би тут дати паузу і зменшити тон. Ми всі тут люди, ми всі тут чоловіки і жінки. Ми всі маємо дітей і рідних. Якщо ми сьогодні не проголосуємо нормальну, серйозну постанову, яка припинить бандитизм в країні, вдома, я не знаю, як ми подивимося в очі своїм рідним. І за кого вони нас тоді будуть вважати. Ви знаєте, як називають тих, кого на зоні мають зеки? Я не хочу тут мати жодного такого колегу. Принципово наполягаю, прийміть, будь ласка, спокійну, нерадикальну постанову, яка покаже, хто влада в країні - ми чи бандити! (Оплески).

 

ГОЛОВА. Будь ласка, по проекту 5482. Група народних депутатів внесла. Буде виступ? Богатирьова, Гавриш, Шуфрич, Демьохін, Шаров. Хто буде виступати? Заспокойтеся, будь ласка. Відмовляєтеся від слова? Буде виступ чи ні? (Шум у залі). Шановні колеги, я прошу вас заспокоїтися, ну, що ви, ради Бога. Прошу заспокоїтися, шановні колеги.

 

11:39:00

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, шановний Володимире Михайловичу. З приводу вигуків, я думаю, що ми це питання з'ясуємо в суді. І я переконаний, що ми ще будемо свідками інших слів, сподіваюсь і переконаний в тому, що з вашого боку це будуть слова вибачення.

Шановні колеги, ми сьогодні отримали матеріали, подивіться їх характер. Я вже не говорю про те, що декілька протоколів, як на мій погляд, просто написані одною рукою. І до речі, я дуже радий, що протягом 28 днів, на 28-й день після виборів ми врешті-решт побачили матеріали, які стосуються виборів у місті Мукачевому. Я попросив ці документи, до речі, на слідуючий день після виборів. Я вдячний, що ми їх отримали після сімох рішень судів.

Шановні колеги народні депутати! Безумовно, те, що сталося в Мукачеві, те, що сталося в Мукачеві, це є зразком того, до чого можуть привести екстремістські дії окремої політичної сили. Я переконаний, що всі ми зробили висновки з тих подій, які були, які мали місце в місті Мукачево. Але мені прикро, що коли влітку були проведені подібні вибори, такої реакції в цьому залі на події, які такі самі були, яким ми зараз даємо оцінки, ми промовчали.

І зараз хочу сказати те, чому я був свідок, ще раз довести до відома моїх колег. Шановні колеги, в ніч, коли відбувся напад на територіальну комісію, о 21 годині 30 хвилин мене не допустили на територію міською мукачівської ради, сказавши, що посилена охорона на вимогу Зінченка. І саме Зінченко потім провів групу прихильників Балоги, і вони там пробули в термін приблизно до півночі, а, може, і пізніше.

Шановні колеги, ми сьогодні більш за всіх зацікавлені в тому, щоб дізнатися, що відбулося на виборах в Мукачево в перший і в другий раз. Я переконаний, що ми висновки, які маємо зробити, зробимо, а сьогодні приймемо виважене рішення і дамо працювати тим, хто має займатись розслідуванням цих обставин. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Так, по проекту Постанови 5482-1 Юрій Оробець, будь ласка. Будь ласка. Підготуватися Івану Миговичу.

 

11:42:15

ОРОБЕЦЬ Ю.М.

Шановні колеги, вийти до вас на цю трибуну мене зобов'язують ті події, які випали на мою долю. Я особисто той кандидат в депутати, який вісім раз балотувався до Верховної Ради, сім раз був перший і тільки два рази народний депутат України. Всі ті методи, які примінені на Закарпатті, в мене використовувалися в Києві у 221-му, тепер 222-му виборчому окрузі. І я встояв. Я голова парламентської слідчої комісії по виборах мера Мукачево.

Що таке вибори? Вони почалися задовго з чорних брудних технологій. Для цього голова Держадміністрації Медведчук підсунув Президенту указ, де були об'єднані районні і міські суди і створені міськрайонні суди. Власне, на Закарпатті, в Ужгороді, в Мукачево поставлені були свої люди Медведчука. І тому напередодні виборів ніхто не знав, хто буде в списку, а хто не буде. Були десятки різних судів, на що звернули представники Ради Європи. Про це ніхто не заявляв сьогодні, але це була пряма робота Медведчука.

Власне, чудом залишилися кандидати всі разом в бюлетені, і це тільки тому, що були представники Ради Європи і не гоже було виконувати заказні рішення суду.

Як може статися там, що першим своїм рішенням Слюсарчук - голова Мукачевського міськрайонного суду - прийняв рішення по тій справі, яка знаходилася не в нього в Мукачеві, а в Ужгороді? Він навіть папки не мав, і виносить з цього право рішення. Ця абсолютна вакханалія може бути лише тоді, коли індульгенція не це дається особисто з адміністрації Президента України.

Шановні колеги, моя постанова, по суті, зводиться до одного речення: запропонувати Президенту України звільнити Медведчука із займаної посади.

Шановні колеги, я звертаюся до вашої совісті і до вашої гідності. Я переконаний, що ми перед очима наших дітей, наших онуків, наших сусідів, наших дружин, матерів і батьків повинні сказати: "Не можна мати ту владу, яка так ганьбить Україну". Давайте сьогодні видалимо ракову пухлину, яка роз'їдає Україну.

Голова Верховної Ради повинен представляти Україну в Страсбурзі. Я вважаю, що якщо ми приймемо...

 

ГОЛОВА. Іван Мигович щодо проекту 5482-3. Будь ласка.

 

11:45:38

МИГОВИЧ І.І.

Шановні колеги, виборці, співвітчизники. Запропонована мною постанова з розглядуваного надзвичайно гострого питання є аналогом тієї попередньої, яка три тижні тому не добрала всього декілька голосів.

Події, які відбулися після того, ще раз підтвердили ту незаперечну істину, що в моєму чудовому місті Мукачевому відбувається брутальне порушення десятків різних законів. З одного боку, це свідчить про обмеженість буржуазної демократії, про ненаситні апетити тих кланів, які борються за це місто, бо воно, як тут дехто сказав, "заштатне". Ні, це центр Закарпаття, економічний, культурний, туристичний, духовний, транспортний і багато інших має переваг. Тому боротьба за те, хто буде панувати у Мукачевому, має неабияке значення і сьогодні, і у майбутньому.

Потреби у тих виборах не було фактично, але вони були інспіровані, як інспірований і президентський Указ про правління, як і брутальні порушення, які за три з лишнім місяці відбулися: це розпуск територіальної комісії і створення нової, фактично з однієї партії. До цієї комісії нашого представника від міському Компартії не було включено. Це створення на 90 відсотків однопартійних дільничних комісій, це тиск на керівників підприємств, організацій, які не хочуть слухати пануючу в нашому краї одну-єдину СДПУ(о). Це допомога, мобілізація із бідних гірських районів людей, коштів, для того щоб прибирати двори в Мукачевому і показати, як влада піклується про цих виборців. Це дискредитація неугодних керівників, таких як директор гімназії, спецшколи, десятки шанованих в Закарпатті людей були звільнені незаконно  з роботи. Це заборона хай однієї фактично незалежної студії "М-студіо-телебачення". Це політична цензура, яка встановлена у цьому краї і доводить до таких ганебних фактів. Тому ми маємо типовий випадок поєднання, як тут вже відзначалося, криміналітету влади і політиканів.

Наведу тільки один приклад наскільки були брутальні ці вибори, що на них представник Компартії, який на попередніх виборах мукачівського голови здобув 5 тисяч голосів - Шевченко, льотчик-винищувач. На цей раз йому не дозволили більше 300 голосів навіть оці підтасовані комісії зробити. Тому я хотів би, щоб були вжиті заходи справжні, а не такі, які сьогодні ми чули, які пропонуються, тобто  спустити на гальмах.

По-друге, тут уже сказано було, що причина цих неподобств починається в Києві з адміністрації Президента. Це небезпека для всієї України і потрібні принципові оцінки і рішучі заходи.

На завершення я хочу сказати, що Мукачево - це інтернаціональний край. Там ніколи не було і не буде націоналізму. І я просив би  "нашоукраїнців" теж, як кажуть, мати почуття міри і не спекулювати на  тому, що сьогодні там люди не вдоволені діючою владою...

 

ГОЛОВА. Дякую, Іване Івановичу.

Володимир Бондаренко, аргументація з приводу проекту постанови 5482-4.

 

11:49:00

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, Блок Віктора Ющенка "Наша Україна", місто Київ.

Шановні друзі! Той, хто був в Мукачеві, безумовно сьогодні з біллю в серці сприймає інформацію як представника Міністерства внутрішніх справ, так і Генерального прокурора, так і представника СБУ. Іде пряме, абсолютно не приховане пересмикування фактами. Іде спроба поставити з ніг на голову. Іде спроба замінити не тільки законно обраного представника на іншого узурпатора, а і спроба в принципі плюнути в обличчя всяким правилам гри, всяким законам. І це особливо боляче сприймати із уст людей, котрі є ніби-то державними мужами, котрі могли би якимось чином відреагувати на ту об'єктивну інформацію, котра в них є. Але вони не реагують, навпаки затягується час, слідство розмиває окремі факти, передає із СБУ і міліцію і таке інше, і з кожним днем ми все далі від істини в Мукачеві. Хто допустив викрадення бюлетенів, хто знищив об'єктивні документи. Це могло діятися без міліції.

Я, коли вранці того дня підійшов до заступника голови  МВС Варцаби і попросив навести порядок, він, буквально, цинічно заявив: "У мене є кого слухатися". І, дійсно, у нього є очевидно кого слухатися. Це пани Чубірко та Чалий - кримінальні елементи, котрі там керували міліцією, СБУ і всіма іншими органами, там є кому, дійсно, слухатися і кого. Тому для них не існують ні закони, ні, очевидно, будь-які правила. Я хочу сказати, що це не могло відбуватися без інформації, без знання цієї справи  всіх, хто мав до неї відношення, перш за все керівника Адміністрації Президента, котрий вже не один раз демонструє свою цинічність. Я хочу сказати, що  такі дії, безумовно, не можуть залишитися без покарання. Якщо сьогодні у парламенті, у тих фракціях, котрі сліпо вірять інформації, котру надає один, вибачте мене, інформатор, котрий тут наважується виступати від групи депутатів, від всіх, бо всі інші соромляться брехати прямо в вічі, то тоді я хочу сказати, що у нас немає парламенту, і ми,  в принципі, ні на що не здатні, адже завтра це може повторитися.

Сьогодні влада, зрозуміло, розробляє сценарій, який буде діяти  на великих виборах, коли між першим і другим туром буде  вчинено такий ............, як у Мукачевому, і ті кандидати, котрі будуть  кандидувати, і  Янукович, і Ющенко будуть зняті з пробігу, тому що СДПУ(о) фактично сформувала Центральну виборчу комісію і прикривається всіми іншими адмінорганами. А, знявши цих кандидатів, будуть оголошені інші вибори, на яких будуть висунуті інші  кандидати і перш за все від цієї партії. Цей план, цей проект, котрий сьогодні равіни із Адміністрації Президента розробили, він  буде здійснюватися в Україні, я в цьому впевнений, тому дивіться, як голосувати, і шановні  представники регіонів. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Автори проектів постанов свою аргументацію висловили. Нам  тепер треба буде визначитися щодо порядку голосування, оскільки виникли... Одну хвилиночку, потім з мотивів буде. Оскільки тут виникли у нас певні розбіжності, я прошу  голову регламентного комітету Матвєєва Валентина Григоровича дати роз'яснення. Будь ласка, прошу уваги, зараз будемо  переходити до голосування.

З мотивів зараз домовимося скільки хвилин, запишемося і виступимо з мотивів.

 

11:52:18

МАТВЄЄВ В.Г.

Шановні колеги! Народним депутатом Луценком був внесений при розгляді Верховною Радою 22 квітня.

 

ГОЛОВА. Прошу уваги.

 

МАТВЄЄВ В.Г. Питання про ситуацію, що склалася у зв'язку з подіями, які мали місце під час виборів міського голови міста Мукачева Закарпатської області. Проект Постанови під назвою "Про висловлення недовіри Міністру внутрішніх справ України". Цей проект був зареєстрований за номером 5432. Якщо пам'ятаєте, то першим пунктом було висловлення недовіри Міністру внутрішніх справ. І друге - рекомендувати Президенту України призначити Міністром внутрішніх справ останнього сторожа демократії Мукачівської міськради Левандовського.

Сьогодні шановний колега - Луценко подав до сектора реєстрації Апарату Верховної Ради проект постанови на заміну раніше поданого. Тобто поданого ним 22 квітня, який сьогодні був уже зареєстрований під номером 5482-2. На жаль, допущена помилка працівниками Апарату Верховної Ради України при реєстрації цього проекту, так як вони не мали права, за вимогами Регламенту, приймати проект постанови, на якому зазначено, що він подається на заміну раніше поданого. Але ми за участю першого заступника Голови Верховної Ради України Мартинюка, автора законопроекту, керівників апарату Верховної Ради, Головного юридичного управління, а також представників фракції "Наша Україна" провели аналіз ситуації, яка склалася із внесенням народним депутатом Луценко зазначеного проекту постанови. Який висновок зроблено, шановні колеги? Питання, яке  виникло  зараз у зв'язку з внесенням цього проекту постанови, воно не врегульовано чинним Регламентом Верховної Ради України. І визначатися з цього питання повинна  безпосередньо Верховна Рада України. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую Валентин Григорович. Сідайте, будь ласка. Шановні колеги, з мотивів, будь ласка, запишіться. П'ять хвилин достатньо нам з мотивів?  Будь ласка,  з мотивів голосування 5 хвилин. На табло прізвища, будь ласка.

Ігор Рафаїлович Юхновський, фракція "Наша Україна". Шановні колеги, прошу уваги, щоб потім не говорили, що не зрозуміли, за що ми голосували.

 

11:55:36

ЮХНОВСЬКИЙ І.Р.

Прошу передати слово Асадчеву.

 

ГОЛОВА. Валерій Асадчев, "Наша Україна". Мікрофон.

 

11:55:49

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую. Я, по-перше, хотів би спитати шановного голову Комітету з питань Регламенту: а де  ж ви були, коли була постанова 3706 голосувалася про зміни в Конституцію, які теж подали на заміну з зовсім іншою назвою, із зовсім іншим  текстом прямо під час голосування. І нічого Верховна Рада з цим не вирішувала. І комітет регламентний з цього приводу нічого рішення не прийняв. Таким чином процедура така існує у Верховній Раді і вже давно подавати на заміну розданого. У Регламенті взагалі, до речі,  вона не описана, але ми це робимо постійно, і це як прецедент існує. І я вважаю, що автор має на це право.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, Алексєєв, фракція комуністів.

 

11:56:39

АЛЕКСЄЄВ І.В.

Прошу передати слово Петру Миколайовичу Симоненку.

 

ГОЛОВА. Петро Миколайович Симоненко, фракція комуністів, мікрофон.

 

11:56:44

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановні колеги, в принципі, виходячи з обставин, можна було б голосувати всі проекти постанов. Але я хотів би привернути вашу увагу. Коли ми говоримо про Мукачеве, ми не повинні забувати про Львів, де міська рада першого і дев'ятого травня звертається до суду і забороняє ветеранам Великої Вітчизняної війни разом з міліцією проводити свято 9 Травня. У Львові це в цьому році. Це я ще раз говорю про те, що, закликаючи про Мукачеве, там, де контролюють певні політичні сили ці ради і цих керівників, то робіть тоді, будь ласка, те ж саме і у Львові. А не так, що у Мукачевому ви хочете правди, а Львові ганьбите і знищуєте історію і славу радянського народу, визволителів і переможців. Це, по-перше.

По-друге. Мені здається, що треба, щоб понесли відповідальність і замовники, і виконавці. І сьогодні можна звільнити, але влада посядить точно таких же на ці посади. А треба розібратися, хто замовляв...

 

ГОЛОВА. Степан Бульба, фракція Соціалістичної партії України. Мікрофон, будь ласка.

 

11:57:54

БУЛЬБА С.С.

Прошу передати слово Олександру Морозу.

 

ГОЛОВА. Олександр Мороз, мікрофон.

 

11:58:00

МОРОЗ О.О.

Шановні депутати, оскільки це питання остаточно не врегульовано Регламентом, то очевидно треба керуватися принципом послідовності. Ми не один раз, розглядаючи подібні питання, голосували на заміну раніше поданого проекту той, що вносився пізніше, враховуючи різні обставини, чи змінилася ситуація, чи змінилися підходи автора, чи з'ясовується, що наприклад, сторожа не можна міністром призначати і його там в резерв ставлять або що. Це десяте питання.

Сьогодні принципово є те, що ми повинні зважити на суть тієї ситуації, що відбулася в Мукачевому. І незважаючи на настрій там серед різних політичних сил, ми зобов'язані зараз поставити на голосування той проект, який підготовлений був найраніше, цебто проект Луценка, взяти його за основу і доповнити тими моментами, які є в інших проектах. Я думаю, що це можна зробити, визначившись голосуванням.

 

ГОЛОВА. Євген Кирильчук, фракція блоку Юлії Тимошенко.

 

11:59:05

КИРИЛЬЧУК Є.І.

Прошу передати слово Олександру Володимировичу Турчинову.

 

ГОЛОВА. Олександр Турчинов, мікрофон.

 

11:59:11

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги! Я звертаюсь безпосередньо до Голови Верховної Ради з процедурних питань. Перше, Володимире Михайловичу, прохання, коли ми будемо голосувати постанову, приймати за основу, тому що може бути прийнята одна постанова і є багато позицій цікавих і принципових в інших постановах. Це - перше.

Друге. Що стосується порядку розгляду постанов. Є велике прохання, Володимире Михайловичу, безпосередньо для вас: для того, щоб не було плутанини, не треба зараз посилатися на регламентні статті, тому що вони нічого все одно не доведуть народним депутатам. Щоб не було плутанини, прохання ставити постанови в порядку так, як вони доповідались, Володимире Михайловичу! Як доповідались постанови, так прохання і ставити, тоді народні депутати не будуть говорити, що вони не знали, за що голосувати.  

Останнє я хочу сказати, шановні колеги. Прийняти відповідальну постанову - це буде гідно для Верховної Ради. Ми припинимо ту ганьбу, яка сьогодні насувається на Україну. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Так, Бандурка Олександр, група "Демократичні ініціативи".

 

12:00:14

БАНДУРКА О.М.

Шановний Голово, шановні народні депутати! Перед святами першотравневими ми прийняли постанову, яку вносив депутат Гавриш, 258 голосів проголосувало - доручити Генеральній прокуратурі, міністерству і Службі безпеки, відповідним комітетам провести розбирательство і нам потім проінформувати. Так ця постанова тепер втрачає силу чи її потрібно виконувати чи не можна виконувати? І ця постанова, як і п'ять проектів, занесені, вони ж ні в одному комітеті не розглядалися.

Я пропоную їх сьогодні не приймати, а доручити Комітету законодавчого забезпечення, правоохоронної діяльності, ми опрацюємо з урахуванням всіх думок, які тут лунали. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, шановні колеги, тепер прошу уваги! Оскільки у нас виникла розбіжність, то я поставлю на голосування таким чином, прошу уваги, послухати! Хто за те, я зараз тільки сформулюю, а потім, коли ви зосередитесь, поставлю на голосування. Хто за те, щоб здійснити голосування почергово відповідно до офіційної реєстрації проектів постанов сектором реєстрації законопроектів? Шановні колеги, заспокойтеся, будь ласка. Тому що тут у нас виникли розбіжності, ми можемо вирішити це питання лише сесійною залою. Таким чином, я ставлю на  голосування пропозицію: хто за те, щоб здійснити голосування відповідно до почергового проектів постанов відповідно до офіційної їх реєстрації сектором реєстрації законопроектів.

Йде голосування.  (Ш у м   у   з а л і) Ну, заспокойтеся.

 

12:02:07

За-228

Таким чином, шановні колеги, першим ставиться проект групи народних депутатів, номер реєстраційний 5482. Я ставлю на голосування про прийняття проекту 5482, проекту постанови Верховної Ради...

(Ш у м   у   з а л і)

Ну, звичайно, ну, прошу...

Ну, я назву, тільки заспокойтеся, прошу уваги.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту постанови Верховної Ради України, реєстраційний номер 5482 про інформацію Генерального прокурора України, міністра внутрішній справ України, голови Служби безпеки України про хід розслідування обставин, що мали місце під час виборів міського голови міста Мукачево Закарпатської області.

Автори - Богатирьова, Гавриш, Шуфрич, Демьохін, Шаров та інші.

З основу.

 

12:03:16

За-229

Постанова прийнята.

По фракціях, будь ласка.

(Ш у м   у   з а л і)

Ну, чого ви кричите, шановні колеги? Я оголошував, що постанову ставимо на голосування за основу. Що ви хочете?

"Наша Україна" - 0, "Регіони України" - 57, Фракція комуністів - 49, СДПУ(о) - 37, "Трудова Україна" - 28, СПУ - о, Блок Тимошенко - 0, "Центр" - 0, "Демініціативи" - 15, Аграрна партія - 12, "Народовладдя" - 14, "Народний вибір" - 15, НДП - 0, Позафракційні - 2. 

Шановні колеги, давайте таким чином домовимося, що пропонувати доповнення до проекту, який ми проголосували за основу, можна лише брати пункти з цих документів, які були письмово подані, щоб з голосу не вносили їх, бо інакше ми тоді не зможемо прийняти остаточного документу.

Як я можу ставити інші, якщо за основу...? Про що ви говорите? Я ще раз кажу, шановні народні депутати, якщо ми прийняли документ за основу, то я пропоную, щоб ви голосували пропозиції, якщо вони будуть виникати в авторів проектів, лише ті, які були письмово подані в інших проектах, то тільки письмові, щоб ми могли орієнтуватися. От і все.

Давайте таким чином. Бо кожен буде вноситися в різнобій. У нас є другий проект, автор - Оробець. На яких пунктах він наполягає, якщо він вносить які, давайте їх проголосуємо - та і все, доповнення.

Олександр Мороз, будь ласка.

 

12:04:56

МОРОЗ О.О.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні депутати. Щоб зняти протиріччя, яке виникло з процедурних, перш за все, міркувань, я не думаю, що тут якісь є політичні інтриги абощо, давайте з проекту Луценка перші два пункти поставимо у цю ж постанову і знімемо проблему. Я думаю, що це буде нормально і визначати хоч би ставлення депутатів до того всього, що відбулося в Мукачевому. Це було б і демократично, і коректно по відношенню до всіх авторів проектів постанов.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я думаю, що ми можемо піти і таким шляхом. Але давайте, щоб не було звинувачень. Якщо є пропозиція по законопроекту 5482-1, ми проголосуємо їх. І далі якраз перейдемо до проекту Луценка. Та й усе.

Оробець, ви наполягаєте, щоб пропозиції... Які пункти ви пропонуєте включити? Ну, заспокойтеся, будь ласка! Мікрофон.

 

12:05:55

ОРОБЕЦЬ Ю.М.

Я пропоную включити, шановні колеги, я пропоную включити пункт номер два, а саме: запропонувати Президенту України звільнити із займаної посади главу Адміністрації Президента України Медведчука.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про включення до проекту, який ми проголосували за основу, пункт два із проекту 5482-1, який запропонував Юрій Оробець.

 

12:06:35

За-212

Пропозиція не пройшла.

Будь ласка, Юрій Луценко.

По фракціях? Будь ласка.

"Наша Україна"  - 100, "Регіони  України" - 1,  комуністів - 56,  СДПУ(о) - 0,  "Трудова Україна" - 0, СПУ - 19,  Блок Тимошенко - 16, "Центр" - 9  "Демініціативи" - 0, Аграрна партія - 1, "Народовладдя" - 0, Народний вибір - 0, НДП - 3, позафракційні - 7.

Тепер  Юрій Луценко з проекту 5418-2. Будь ласка, ваша пропозиція. Прошу уваги, шановні колеги.

 

12:07:20

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановні народні депутати! Я прошу вас проголосувати за те, аби постанова, яку ви взяли за основу, додати Преамбулу, а також:

Пункт 1. Запропонувати Президенту України звільнити з займаної посади голову Закарпатської обласної державної  адміністрації.

Пункт 2. Запропонувати міністру Внутрішніх справ звільнити з займаної посади начальника УМВС в Закарпатській області та його першого заступника.

Третє. Рекомендувати Генеральному прокуратуру внести протест на рішення Мукачівської територіальної виборчої комісії про ніби-то встановлення результатів виборів мукачівського голови.

І четверте. Заслухати на засіданні Верховної Ради 1 червня інформацію Генпрокурора, міністра та інших посадових осіб про результати розслідування.

Зважена, спокійна постанова, яка буде  адекватною відповіддю на те, що бандити творили під час, так званих, виборів в Мукачевому.

Прошу вас всіх зібрати свою гідність і зробити це. Інакше ми просто, не зрозуміло хто влада в країні врешті-решт?! Та ми ж обралися владою!

 

ГОЛОВА.  Шановні колеги, я прошу уваги. Оскільки Преамбула вже прийнята за основу в проекті  5482, ми не можемо  голосувати, я тепер... Прошу уваги!  Я тепер поставлю пропозиції Луценка, але по кожному пункту окремо. Не всі зразу.

Я ставлю на голосування пропозицію Луценка доповнити проект постанови,  який ми прийняли за основу, таким пунктом:

"запропонувати Президенту України звільнити з займаної посади голову Закарпатської обласної державної  адміністрації Різака".

 

12:08:53

За-242

Рішення прийнято. Пропозиція врахована.

Я ставлю на голосування пункт другий з проекту постанови Юрія Луценка: "Запропонувати Міністру внутрішніх справ України звільнити із займаної посади Начальнику УМВС України в Закарпатській області Варцабу(?) та першого заступника начальника УМВС України в Закарпатській області Русина".

 

12:09:35

За-239

Прийнято.

Я ставлю на голосування пункт третій з проекту постанови Юрія Луценка: "Рекомендувати Генеральному прокурору України внести протест на рішення Мукачівської територіальної виборчої комісії про встановлення результатів виборів Мукачівського міського голови та порушити кримінальну справу за фактами фальсифікації виборів міського голови міста Мукачево та побиття народних депутатів України".

 

12:10:11

За-241

Рішення прийнято.

Шановні колеги, що стосується пункту четвертого проекту народного депутата Юрія Луценка, ми вже проголосували, прийняли за основу про те, щоб Генеральному прокурору України поінформувати Верховну Раду про результати розслідування. Якщо ми цей пункт проголосуємо - буде різнобій.

 

12:10:55

ЛУЦЕНКО Ю.В. Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! Справа в тому, що інформація Генерального прокурора є лише частиною  необхідної для нас інформації. Є це інформація групи депутатів на чолі з  Зінченком, яку ми з вами створювали, є ще інформація голови Служби безпеки про  результати розслідування обставин, побиття в кінці кінців  народних  депутатів хтось має відповісти. Тому мають бути всі службисти плюс Зінченко. Я наполягаю  на тому аби ви  підтримали інформацію всіх служб і Олександра Зінченка.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування пункт четвертий, прошу уваги, із проекту Юрія  Луценка: "Заслухати  на засіданні Верховної Ради України 1 червня 2004 року  інформацію  Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України, голови Служби безпеки України про результати розслідування обставин, що мали місце під час виборів міського голови міста Мукачевого Закарпатської області, а також інформацію голови робочої групи  Верховної Ради заступника Голови Верховної Ради України Зінченка про результати її роботи".

Зніміть з голосування. Будь ласка, з мотивів Симоненко.

 

12:11:52

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановні колеги! Я хотів би вас попросити все ж таки залишити у тій редакції другий пункт, який ми проголосували за основу. Чому? Бо в цій пропозиції, яку  зараз автор нам надав, йдеться про те, що слухати інформацію. А в тому, що ми проголосували, ставиться завдання завершити розслідування і доповісти вже за результатами  розслідування, а не слухати інформації. Я думаю, що це принципово відрізняє від того, що було заявлено, і все ж таки треба залишити, що Генеральній прокуратурі доповісти результати розслідування, а не слухати  інформації.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В.  Шановний Петре Миколайовичу! Шановні народні депутати! Почитайте, будь ласка. У мене написано: інформація про результати розслідування, так що це те саме, але не один Генпрокурор має віддуватися тут, а всі службисти, а також наш колега Олександр Зінченко.

 

ГОЛОВА. Оскільки така пропозиція є, то  я її поставлю на голосування. Якщо вона буде врахована, тоді нам прийдеться технічно відредагувати текст.

Я ставлю пункт четвертий із проекту постанови Верховної Ради України, який вніс Юрій Луценко на голосування.

 

12:13:20

За-241

Рішення прийнято.

Ну, як... Іван Іванович  Мигович, будь ласка. Шановні колеги, давайте не втискувати все в одну постанову. Ну, що ви робите? Мікрофон, будь ласка, Івану Миговичу.

 

12:13:36

МИГОВИЧ І.І.

Дякую. Іван Мигович,  фракція комуністів, Закарпаття.

Практично всі пункти проголосовані. Суттєва відмінність мого проекту від інших стосується першого пункту щодо рекомендацій Президенту відносно Медведчука. Я прошу  і наполягаю на тому, щоб ми його теж проголосували.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, давайте заспокоїмося. Цю пропозицію ми голосували, вона не пройшла.  Я прошу вас заспокоїтись, я ще раз ставлю... Шановні колеги, я прошу вас, питання ми по суті вже ставили, і воно не найшло підтримки у залі. Будь ласка, якщо є з іншого проекту постанови, давайте ще розглянемо, я прошу вас. Ми вже  раз голосували. Формулюванні інші суті не міняють питання. Немає більше застережень? Все.

Я ставлю на голосування... Анатолій Матвієнко, будь ласка. Тільки я з голосу ставити не буду на голосування.

 

12:15:02

МАТВІЄНКО А.С.

Українська республіканська партія "Собор", Блок Юлії Тимошенко.

Володимире Михайловичу,  ну, я прошу вас бути послідовними. Ви самі запропонували процедуру, і ми  погодилися з вами з повагою до вас. Ми не вносимо жодного пункту з голосу. Ви запропонували, щоб ми розглядали тільки те, що надруковано. Пропозиція Миговича абсолютно не одне і те саме, що пропозиція Оробця. Це різні тексти. І цей текст є у розданому документі. Тому  у вас немає ніяких об'єктивних підстав не поставити пропозицію Миговича на голосування. Я прошу вас, виконайте процедуру, яку ви самі запропонували, і поставте пропозицію Миговича на голосування. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, по суті ми це питання проголосували. Ну, немає потреби його ставити на голосування. Я прошу заспокоїтися. Прошу заспокоїтися, зібратись. Будь ласка, Мигович. Я прошу вас, сядьте, будь ласка, сядьте, що ви...

 

12:16:06

МИГОВИЧ І.І.

Шановні колеги, тут уже трошки інша редакція, ніж розглядалася півгодини тому. Вона в коректній формі зроблена. Я не бачу підстав, щоб її ототожнювати і не ставити на голосування. Я прошу все-таки підтримати пункт перший мого проекту.

Мова йде про те, щоб звернутися до Президента з пропозицією дати належну політичну і правову оцінку зростаючого, дестабілізуючого впливу окремих посадових осіб Адміністрації і так далі, яку очолює Медведчук. Я думаю, що це об'єктивно, коректно. І не розумію цього, хто тут боїться. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я прошу вас заспокоїтися. Якщо ви вже хочете правової чистоти, то можна поставити на голосування тільки в такій частині. Прошу уважно послухати. Звернутися до Президента України з пропозиціями дати належну політичну і правову оцінку зростаючого, дестабілізуючого впливу на політичну ситуацію в Україні окремих посадових осіб Адміністрації Президента України. І поставити крапку. Бо про звільнення ми вже голосували.

Шановні колеги, тому саме в такому скороченому вигляді я ставлю цю пропозицію на голосування. Прошу визначатися.

 

12:17:31

За-238

Прошу уваги. Я ставлю на голосування про схвалення в цілому проекту постанови України, реєстраційний номер 5482, з урахуванням пропозицій, які знайшли підтримку в сесійній залі, про інформацію Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, голови Служби безпеки України про хід розслідування обставин, що мали місце під час виборів міського голови міста Мукачеве Закарпатської області.

 

12:18:15

За-238

Рішення прийнято.

Прошу заспокоїтись, шановні колеги. Прошу заспокоїтись! І прошу врахувати, що відповідно до прийнятого нами з вами рішення ми з вами працюємо повний робочий день. Оголошується до розгляду... По фракціях? Будь ласка. Заспокойтесь! Будь ласка, по фракціях.

"Наша Україна" - 99, "Регіони України" - 4, комуністів фракція - 58,  СДПУ(о) - 0, Трудова Україна - 0, СПУ - 20, Блок Тимошенко - 19, Центр - 15, "Дем.ініціативи" - 1, Аграрна партія - 1, "Народовладдя" - 0, "Народний вибір" - 0, НДП - 11, позафракційні - 10. (Оплески)

Шановні колеги, будемо робити перерву чи продовжимо нашу роботу? Я прошу народних депутатів о 12 годині 45 хвилин бути всіх у сесійній залі. Оголошується перерва до 12 години 45 хвилин.


ПІСЛЯ   ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВА. Запросіть, будь ласка, народних депутатів до сесійної зали.

Шановні колеги!

Будь ласка, Петро Симоненко.

 

12:46:36

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановний Володимир Михайлович, шановні колеги!

Я хотів би нагадати, що з самого початку нашого ранкового засідання я запропонував, щоб ми після того, коли розглянемо звіт Генерального....... інформацію Генерального прокурора і Міністерства внутрішніх справ, а також Служби безпеки відносно певних подій, ми розглянули питання щодо повернення з Іраку наших військових. Це перше.

І по-друге, я запропонував, щоб обов'язково після розгляду цього питання, були, як ми говорили раніше, використаний час для розминки і виступили представники фракцій, висловили те, що вони хотіли б заявити.

Тому я ще раз наполягаю, Володимир Михайлович, зараз ситуація загрозлива, в Іраку, там цивільних, так скажемо, захопили представники громадян України. І так скажемо, до того, що були вбиті наші військові, зараз ще є реальна загроза життю цивільних громадян, які працюють там.

Я вважаю за потрібне терміново розглянути це питання і ...

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, давайте домовимося таким чином: яка воля Верховної Ради, так і будемо визначатися. Але на даний момент в мене немає жодних документів, я не знаю, що ставити на голосування.

(Ш у м   у   з а л і)

Петро Миколайович! Будь ласка, спокійніше, всі шановні колеги, в мене цих проектів немає. В нас, у Верховній Раді у портфелі знаходиться дві тисячі проектів. Я всі  з собою на засідання Верховної Ради не ношу.

Комітет хай розгляне, внесе пропозицію, а тоді давайте проголосуємо, нема питань. Проведемо Погоджувальну раду, розглянемо ці питання.

Оголошується до розгляду проект закону про основні засади цивільного захисту.

Шановні колеги, ми розглядаємо ті законопроекти, які ми минулого разу не розглянули.

Я просив би виступаючого міністра з питань надзвичайних ситуація та справи захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Реву Григорія Васильовича.

Дуже коротко, оскільки в нас багато законопроектів. Ви знаємо, можна сказати якусь одну тему, коли думкам буде тісно. А можна говорити цілий день. Як ви визначитеся, так будемо робити. Але, шановні колеги, я хочу показати: оце вам законопроект. І Погоджувальна рада вимагала включити ці питання до розгляду. Ну, ви ж зрозумійте: немає ж можливостей!

Будь ласка, Григорій Васильович.

 

РЕВА Г.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати.

До вашої уваги пропонується проект Закону України "Про основні засади цивільного захисту", підготовлений Міністерством з питань надзвичайних ситуацій згідно доручення Кабінету Міністрів.

Цей законопроект, по суті, є базовою доктриною, яка визначає правові, економічні, організаційні засади реалізації державної політики у сфері цивільного захисту щодо забезпечення безпеки та захисту населення України, економіки, національного надбання від негативних наслідків техногенних або природних катастроф, мінімізації наслідків Чорнобильської катастрофи та інших технологічних аварій.

Декілька слів щодо необхідності прийняття законопроекту. По-перше, сьогодні захист населення і територій від надзвичайних ситуацій регулюється 17-ма законами та безліччю підзаконних актів. Вони розроблялися у різний час, деякі втратили свою актуальність, деякі увійшли в суперечність з реаліями і потребами держави, у ряді випадків не відповідають нормам міжнародного гуманітарного права, яке в останні роки зазнало суттєвих змін.

Слід зазначити також, що об'єднання двох потужних державних структур, як цивільна оборона і Державна пожежна безпека, в єдину систему докорінні змінили характер і обсяг її завдань, значно розширили сферу, у якій вона діє, і максимально наблизили до головного об'єкту захисту - суспільства і окремої людини. А це, в свою чергу, поставило на порядок денний необхідність законодавчого оформлення цієї системи.

Крім того, заходи щодо перетворення військ цивільної оборони і Державної пожежної охорони в окрему невійськову службу, необхідність визначення засад проходження служби, соціального захисту, визначення долі кожного окремого офіцера, прапорщика і контрактника також викликало нагальну необхідність підготовки основоутворюючого законодавчого акту.

По-друге, політичні зміни, що відбулися останніми роками на міжнародній арені, та вдосконалення завдань, які покладаються на органи цивільної оборони мають вплив на рух організацій в сторону терміну "цивільний захист", що пов'язано з переорієнтацією більшості національних та міжнародних організацій, які займаються даними питаннями від завдань військового характеру до реагування на надзвичайні ситуації мирного часу та надання гуманітарної допомоги у разі їх виникнення.

Сукупність завдань, що стоять перед національними службами цивільної оборони більшості країн світу пов'язані сьогодні з проблемами мирного часу, що дозволяє говорити скоріше про цивільний захист населення, ніж про цивільну оборону.

По-третє, цивільна оборона в сучасних умовах змінює свою суспільну соціальну спрямованість, вона вже не є одним з важливих стратегічних чинників обороноздатності, хоча її внесок у зміцнення оборони залишається. Однак, військова стратегічна складова стає значно меншою, ніж раніше. Цивільна оборона набуває соціального значення і цільового спрямування на  забезпечення життя і здоров'я кожного громадянина нашого суспільства і середовища його буття.

Проект Закону України про основні засади цивільного захисту в Україні розроблено з урахуванням наведених вимог та особливостей і у  розвиток рішень Президента України щодо вдосконалення Державного управління у сфері пожежної безпеки, аварійно-рятувальної справи, захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій природного та техногенного  характеру.

Проект враховує конституційні засади, створення та діяльність української  держави як демократичної, самостійної і правової в прийнятті в більшості країн Європи  програм щодо оновлення системи захисту населення і територій від негативних наслідків, техногенних або природних катастроф, мінімізація наслідків катастроф та аварій, інших техногенних проявів різного характеру.

Законопроектом передбачається утворення єдиної державної системи цивільного захисту, яка має своєю метою захист населення від небезпечних наслідків аварій, пожеж і катастроф, техногенного, екологічного, природного характеру. Визначаються засади оновленої системи захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій. Проект закону ставить за мету утворення  національної структури цивільного захисту, приведення системи захисту  населення і територій від надзвичайних ситуацій у відповідність норм міжнародного права  та стандартам ЄС і реальним економічним можливостям. Проектом визначаються і основні принципи.

Шановні народні депутати! Система цивільного захисту, яку ми пропонуємо затвердити на законодавчому рівні, фактично вже працює, але дії рятівників і вогнеборців  пов'язані з ризиком для здоров'я і життя, запровадження нових форм державного управління, умови проходження служби, переатестації військовослужбовців вимагають   невідкладного законодавчого врегулювання.

Законопроект погоджено з зацікавленими центральними органами  виконавчої влади без зауважень, схвалений урядом України, враховує європейський досвід...

 

ГОЛОВА.  Шановні колеги! Прошу записатися на запитання до міністра. Давайте  запишемося на запитання, 5 хвилин, запитання поставимо. На табло, будь ласка, прізвища народних депутатів.

Георгій Манчуленко,  потім Пеклушенко буде питання ставити. Фракція "Наша Україна".

 

12:54:32

МАНЧУЛЕНКО Г.М.

Георгій Манчуленко, 203 округ, Чернівецька область, Українська народна партія, фракція "Наша Україна".

Шановний Григорію Васильовичу!  Перш за все я хотів би подякувати вам за  професійні дії ваших співробітників  під час ліквідації наслідків аварії під Мелітополем, добре спрацювали. Звичайно, що це  складне для вас завдання, але ви  боролися з наслідками.

Друга пропозиція. На даний момент вже є певна законодавча база, яка регулює діяльність вашого міністерства і боротьбу з надзвичайними  ситуаціями і саме у контексті цивільного захисту. Чому ви вважаєте, що потрібно приймати ще основні засади цивільного  захисту, з якою метою? Чи це потрібно для вдосконалення вашої роботи чи, дійсно, не вистачає  законодавчої бази, щоб саме у цьому напрямку  українське суспільство було убезпечене від  загроз саме цивільного характеру? Дякую.

 

РЕВА Г.В. Дякую за запитання.

Я хочу вам доповісти, що на сьогоднішній день  міністерство керується сімнадцятьма законодавчими актами,  які розроблені були  у різний час. Тому сьогодні життя вимагає, я б сказав,  єдиного закону.

Друге. Як ви знаєте, у минулому році указом Президента від системи Міністерствам внутрішніх справ  до МНС передано Державну пожежну охорону. Тому ці дві структури сьогодні поєдналися, треба їх законодавчо об'єднати для того, щоби діяти адекватно надзвичайним ситуаціям, які виникають  у нашій державі.

 

ГОЛОВА. Пеклушенко, будь ласка, фракція "Регіони України".

 

12:56:13

ПЕКЛУШЕНКО О.М.

Фракція "Регіони України", Пеклушенко, Запорізька область.

Григорий Васильевич, я также хочу вас поблагодарить, мы с вами встречались 9 мая в Мелитополе, за профессиональную работу. Я видел все в действях вашей служби.

Что касается закона, то у меня два вопроса. Первый вопрос: ваше совмещение двух ведомств и соответствующе возникают противоречия, противостояния. По информации с мест сегодня побеждают пожарники. Я бы, и мои избиратели, хотел вас попросить, что-бы побеждал здравый смысл и интересы государства. Это раз.

Второе. По информации, опять же, Запорожской облгосадминистрации в проекте закона, который инициируется вами, больше прав вы забираете себе, а местным советам, органам местной власти оставляете всю ответственность. Вот два вопроса, пожалуйста.

 

РЕВА Г.В. На перше питання відповідаю, що сьогодні сили цивільної оборони, насамперед її війська, за своєю структурою, за розташуванням, за підготовкою не відповідають сьогоденню. Чому? Ну, по-перше, солдати служать півтора року, за півтора року вони набувають фах, а ті солдати. які проходять службу у військах цивільної оборони, всі солдати четвертої категорії. У минулому році ми призвали до наших лав 2,5 тисячі солдат із цивільної оборони, з яких 752 знаходились на лікарняному. А пожежна охорона за своїм розташуванням, мобільністю, чисельністю й готовністю до дій, вона сьогодні є мобільною. Якщо ми добавимо цих  10 тисяч, які ми переводимо до контракту,  то єсть військ у Міністерстві з питань надзвичайних ситуацій не буде. Якщо ми посилимо цими рятівниками, технікою, зарплату добавимо, то це буде дуже мобільна служба. Тому що у всьому світі на базі пожежної охорони створені рятувальні служби, це і у Сполучених Штатах Америки, це у Великі Британії, це у Чехії і у різних країнах. Тому я не сказав би так, що ми беремо за основу.

Друге. Керівництво територіальною системою цивільного захисту Автономної Республіки Крим, потім в областях, містах, селищних радах відповідно будуть очолювати Рада Міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, міські державні  адміністрації. Керівники цих органів виконавчої влади будуть очолювати систему цивільного захисту. Тому ми тут на себе нічого не перебираємо, крім того, що начальник Головного управління або управління Міністерства з питань надзвичайних ситуацій буде  заступником начальника цивільного захисту того чи іншого регіону. І призначення на посади, все буде погоджуватися з облдержадміністраціями. Тому що ми сьогодні не розділяємо, ми не можемо працювати, як кажуть, адміністрація сама по собі, а міністерство само по собі. І це ще раз доказало те, що у Мелітополі ми у результаті спільної праці  з місцевою владою, я вважаю, що справилися достойно з ліквідацією надзвичайної ситуації, на якій я мав честь приймати участь.

 

ГОЛОВА. Микола Кравченко, фракція комуністів.

 

12:59:46

КРАВЧЕНКО М.В.

Прошу передать слово народному депутату Бабурину.

 

ГОЛОВА. Сергій Бабурін, фракція комуністів.

 

12:59:59

БАБУРІН О.В.

Бабурин, Запорожье.

Уважаемый Григорий Васильевич,  мне кажется, что после того, как возглавили вы Министерство чрезвычайных ситуаций,  идеология "подчинение все пожарникам" я в продолжение своего коллеги говорю, она наверное порочна. Пожарники  призваны тушить, а гражданская оборона,  система гражданской обороны советская была, призвана была предупредить и защитить народ. Вы сегодня упраздняете оперативно-спасательные отряды, которые были в регионах, вы сегодня упраздняете предприятия разной формы собственности от того, чтобы они защищали наших граждан.

Поэтому сегодня рассмотрение, Владимир Михайлович, вот в таком укороченном режиме такого важного вопроса неправильно. Его надо было рассматривать по всей процедуре - первое, второе чтение. С тем, чтобы депутаты могли внести свои...

 

РЕВА Г.В. Відповідаю. Нічого я не руйную, а тільки створюю. Чому?

По-перше, якби ви знали стан військ цивільної оборони, я вже доповів, що... Так цивільна оборона. Так я вам зараз доповідаю. Вони кажуть, що я руйную. Я не руйную. Я вам доповідаю, що система була яка цивільної оборони? У будь-якій облдержадміністрації було головне управління або управління, яке відповідало за стан цивільної оборони держави. Сьогодні вже в Європі немає цивільної оборони, є цивільний захист. Це, по-перше.

По-друге, структура, яка була при облдержадміністраціях, вона... Наприклад, у Рівно був генерал-майор, якому підпорядковувалася 21 одиниця особового складу. Ви мені назвіть будь-яку державу світу, у якій генерал командував 21 чоловіком. Тому ми сьогодні нічого не руйнуємо. Ми поєднуємо, і губернатор є начальником цивільного захисту області. А начальник головного управління буде його заступником. І об'єднуючи зусилля, то було десять тисяч, а зараз буде 80 тисяч людей, які будуть працювати на цій ниві.

 

ГОЛОВА. Дякую. Сідайте, будь ласка, час вичерпаний. Доманський Анатолій Іванович, будь ласка. Голова підкомітету Комітету з питань національної безпеки і оборони. Я прошу шановних колеги забрати цей плакат, уже ж ми. Будь ласка, заберіть цей плакат. Чий це плакат?

 

13:02:45

ДОМАНСЬКИЙ А.І.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые народные депутаты. Сегодня наверное нет необходимости доказывать, что в повестку дня стал вопрос принятия этого закона. Свидетельствуют об этом события в Мелитополе, события в Артемовске, ряд наводнений прошлых лет в Закарпатье, каждый день взрывается дом или от газа, или падает какое-то сооружение. Чтобы каждому депутату определиться в отношении к этому закону, надо подумать, почему необходим сегодня этот закон? Во-первых, изменяются функции Министерства надзвичайных ситуаций.

В прошлое время они готовили противогазы, убежища, носилки, оборона населения, защита их. И на этом все заканчивалось. Сегодня в связи с вот такими неординарными событиями появляются новые функции - спасатели. У них происходит организационно-штатные изменения. К ним пришли пожарники, они создают аварийно-спасательные группы, где входят медики, спасатели, пожарники и целый ряд других специалистов, которые могли бы на месте... Не отдельно действуют медики, не отдельно действуют спасатели, это - комплексная бригада, которая пришла на место и оказывает действительную помощь и принимает решения.

Конечно, в этом законе есть некоторые вопросы, которые надо во втором чтении доработать. Первое, это очень внимательно посмотреть на систему органов управления. надо более четко ее отработать, и чтобы она была минимальна, оптимальна, но была очень влиятельная на все органы Министерства надзвичайных ситуаций.

Второй вопрос, который надо нам доработать во втором чтении, это - функции и обязанности исполнительной власти на местах и органов самоврядування. Так же требует доработки вопрос социальной защиты этих людей, которые, как в Мелитополе, еще горячие таскают снаряды, которые достают еще не разорвавшиеся ракеты, здесь так же надо рассмотреть вопрос социальной защиты в случае увечья, гибели этих людей.

Комитет всесторонне рассмотрел этот вопрос на своем заседании. И мы считаем единогласно и просим вас принять этот закон в первом чтении, а во втором чтении внести поправки, изменения, которые вы, народны депутаты, считаете нужным. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВА. Питання, напевно, буде?

Питань, шановні колеги, немає.  Дякую, сідайте.

Переходимо до обговорення, прошу записатися до обговорення. Запишіться, будь ласка.

Запишіться, будь ласка. 10 хвилин на обговорення. Андрій Шкіль, будь ласка, фракція блоку Юлії Тимошенко, підготуватися Грязєву.

 

13:05:51

ШКІЛЬ А.В.

Шкіль Андрій, фракція блоку Юлії Тимошенко.

Запропонований законопроект є, справді, об'ємним, грунтовним, я би казав навіть, ретельно підготовленим, але все одно треба обговорити якість самого законопроекту.

Об'єднання двох структур - пожежної і цивільної оборони, в принципі, справа потрібна, але давайте подивимося, як це відбувається в цьому конкретному випадку. Те, що пріоритети віддані пожежній службі, це очевидно з тіла законопроекту, не треба тут бути фахівцем, не треба навіть ретельно вивчати, це відчувається. Плюс до того, що, справді, виникають проблеми з рятувальними загонами. Рятувальна загони, вони не виведені в окреме поняття, позаяк служба, яка пропонується в об'єднанні.

І давався приклад Сполучених Штатів. В Сполучених Штатах є дублюючі структури, які дублюють український принцип цивільної оборони. У нас цих дублюючих функцій  поки що немає. Якщо це буде Міністерство надзвичайних ситуацій, то це також треба паралельно було б принаймні вам з цієї трибуни сказати, коли давалися прямі запитання. Тому що, по суті, запропонований законопроект, от зовнішньо, він виглядає потрібним, тому що це ситуація назріває. Позаяк, дійсно, тяжко утримувати дві структури. Ну, я не думаю, що буде легше утримувати одну, між іншим, тому що від перестановки додатків сума не міняється, все одно фінансувати цю структуру доведеться. І все одно доведеться їх фінансувати з Державного бюджету. А Державний бюджет є малим, слабким, позаяк формує його нинішня злочинна влада. Це, ще раз підкреслюю, відбивається на всіх бюджетних структурах, одна вона є чи дві.

Далі, що позитивного в законопроекті? А позитивного, власне, є те, що пропонується, дійсно, новий підхід. Те, що називається пожежною службою, вона, в принципі, до речі, мала б виконувати роль і так би мовити запобіжного фактору, тобто не тільки вилонювати з свого чрева людей, які ходять і збирають данину з підприємців, з інших структур - так звана пожежна безпека. Ми всі чудово знаємо, що називається пожежною безпекою: від прямих лобістських пропозицій, що "купіть ці протипожежні засоби у фірми Х і тоді я більше до вас приходити не буду", до просто звичайного обговорення теми: "Скільки потрібно на розвиток пожежної служби, щоб більше не приходити до того чи іншого підприємця".

І я не переконаний, що подібний законопроект застереже, тому що люди залишаться ті самі. Якщо цей законопроект змінить ставлення до наповнювачів бюджету, бо підприємець є наповнювачем цього бюджету, і не має бути пожежна служба цербером, який не дає можливості розвиватися малому бізнесу. І власне тут можливий певний зміст акцентів. І я переконаний, що власне ця служба може оновитися...

 

ГОЛОВА. Грязєв, будь ласка. Фракція Соціалістичної партії України. Підготуватися Юрію Соломатіну.

 

13:09:10

ГРЯЗЄВ А.Д.

Анатолий Грязев, фракция Социалистической партии Украины.

Уважаемые коллеги, уважаемый Владимир Михайлович. Данный законопроект по своему названию привлекательный, и, казалось бы, против него голосовать никак нельзя. Но, на мой взгляд, он имеет ряд существенных недостатков и недоработок.

Так вот, если брать его суть, то она фактически повторяет, но в несколько ином редакционном стиле, нормы и положения действующих законов Украины, таких как: про защиту населения территорий в чрезвычайных ситуациях техногенного и природного характера, про аварийно-спасательные службы и ряд других. А ведь эти же законы действуют, их никто не отменял, и они регулируют сегодняшнюю защиту. Отсюда возникает вопрос: что делать с ранее принятыми законами и нужно ли творить очередные законы, в том числе и как бы обобщающие?

Кроме того, этим законопроектом практически выключается ныне действующее по данной проблеме права, полномочий и обязанностей местных  администраций и органов местного  самоуправления. А всякие согласования, о которых мы сегодня здесь  с трибуны говорилось, они носят не нормативный характер. Можно согласовывать, можно не согласовывать. И отстранять ситуацию от решения этих вопросов конечно никак нельзя.  Более того, из системы гражданской защиты исключаются и полномочия Кабинета Министров, что вообще недопустимо. Отдельные позиции этого закона вызывают просто недоумение. Например, статья 26, которая предполагает активизацию работы дежурность  диспетчерских служб при режиме повышенной готовности. А вопрос тогда возникает, а что, при обычном режиме они должны спать или отдыхать? Это тоже, значит, неприемлемая формула.

И последнее. При подготовке данного законопроекта, мне кажется, было нарушено распоряжение Головы Верховной Рады про предмет введения в комитет... ведение комитета.  Считаю, что головным должен был быть наш комитет - Комитет по вопросам экологической политики, природопользования и ликвидаций последствий Чернобыльской катастрофы. Видимо кому-то  выгодно проталкивать мимо нас этот закон.

И в конце. Уважаемые коллеги, прошу вас в принципе не поддерживать данный законопроект, а если даже такое решение будет принято, то передать его на доработку в наш комитет. Спасибо за внимание.

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Кармазін.

Соломатін, будь ласка.

 

13:12:10

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановні колеги, ми з вами  розглядаємо законопроект, котрий знаходиться в руслі тих перетворень, які останні роки відбуваються в Україні. Це поклик часу, це  поза межами наших бажань або не бажань, але  якщо Україна встала на шлях  таких перетворень, ми маємо відповідним чином переглянути повноваження і того міністерства, повноважний представник, котрий з цієї трибуни нам доповідав цей законопроект.

Я погоджуюся з тим, що скоріше за все це повинен був бути  не закон, а навіть кодекс, котрий об'єднав би в себе всі вимоги, уточню, вимоги тої існуючої законодавчої бази ( 17 законів і купи нормативних актів) і на цій підставі врегулював би окремі розбіжності. Але поданий він, як законопроект такий, який є терміновий і  який є невідкладний.

У мене  залишається не зовсім зрозумілим і питання пов'язане з визначенням національної структури  цивільного захисту. Давайте з вами вдумаємося в визначення "національна структура цивільного захисту". А чи є у дійсності потреба, щоб така структура  мала якісь національні риси, чи вона має мати загальнолюдське, так би мовити,  обличчя? Якщо національна, то я хотів би з'ясувати у шановного пана міністра, а де ми  знайдемо саме тут місце для подолання наслідків Чорнобильської  катастрофи і, насамперед, не лише Чорнобильської катастрофи, але і довготермінової дії подібних катастроф і аварій не лише того, що  відбулося, пожежа або  якийсь  вибух, зліквідували, навіть і повінь, але ж Чорнобиль і інші подібного роду події вимагають дій протягом десятиріч. Не зрозуміло де і як знаходить місце  в цьому законі саме такі події.

І останні слова щодо піклування деяких моїх колег про місцеве формування колишнього цивільного захисту, цивільної оборони. Давайте ми скажемо з вами таке. Зараз місцеві начальнички хочуть, щоб були не лише у них такі формування, а і  муніципальна міліція, і муніципальна поліція, і муніципальні прокурори. Якщо ми з вами  живемо  в унітарній державі і поважаємо Конституцію , ми маємо мати єдину централізовану гілку влади у цивільному захисті. Дякую. В першому читанні можна прийняти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Гірник.

 

13:15:29

ГІРНИК Є.О.

Гірник, Долинський виборчий округ, фракція "Наша Україна".

Шановні депутати, мені здається, що ми деколи тут у законотворчій діяльності чимось не тим займаємося. Є законодавче поле, яке охоплено більше двома десятками законів. Звичайно, що життя не стоїть на місці і це потребує вдосконалення. Але замість того, щоб кодифікувати, в тому числі з врахуванням зміни ситуації з утворенням Міністерства з надзвичайних ситуацій пропонується нам інший закон, який тягне ковдру сугубо на міністерство.

Мені приходилося бути головою комісії з надзвичайних ситуацій на районному, на міському рівні, і я запевняю, що у випадку снігопадів, у випадку повеней і так далі, силами самої пожежної служби ці питання не вирішувалися. І місцевим адміністраціям приходилося залучати підрозділи і з підприємств, і з автопідприємств, і з господарств, і інші речі. І відповідальність за ці речі пропонованим законом не знімається з місцевих адміністрацій і з органів місцевого самоврядування. Тому вважаю, що такий спосіб подання законів із боку Міністерства з надзвичайних ситуацій є не зовсім коректним, і наша підтримка у цьому випадку заведе нас у глухий кут, прийняття безлічі законів, які у практичному відношенні на місцях нічого не дадуть. Тому пропоную цей законопроект відхилити і спрямувати свої зусилля на кодифікацію законодавства про цивільний захист населення, в тому числі і з врахуванням цієї ситуації з утворенням Міністерства надзвичайних ситуацій, що склалася, і з врахуванням їхніх пропозицій. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, є законопроект народного депутата Кармазіна про неприйнятність. Будь ласка, три хвилини.

 

13:17:47

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка, "Наша Україна".

Шановні народні депутати, я вимушений був вам дати пояснювальну записку на семи  аркушах чи на восьми  для того, що кому важко було прочитати це законопроект, щоб подивилися, що  за законопроект.

І коли сьогодні говорять як головний аргумент того, що події у Мелітополі вимушують прийняти саме такий закон, я хочу сказати, що події у Мелітополі свідчать тільки про те, що наш уряд і керування державою - це є суцільна небезпека. І слід від нього  захищати народ України. Тільки  про  це свідчить. А якщо говорити про  нормальну систематизацію правового поля, то  використані у назві проекту визначення про основні засади може мати місце тільки тоді, коли  відсутня необхідна законодавча база, необхідно визначити напрямки її розвитку. Насправді, питання  захисту  населення врегульоване, як мінімум, такими законами про цивільну оборону, про правовий режим надзвичайного  захисту, про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, про пожежну безпеку, про зону надзвичайної екологічної ситуації, про аварійні рятувальні служби, не  говорячи вже  про сам термін "цивільний захист". Нас захищають, захист громадян чи  громадяни захищають.

Шановні народні депутати, я дуже вдячний, що народний депутат Грязєв правильно поставив питання, і тут і Пеклушенко піднімав питання, що зроблені недолугості і немає  систематизації зараз. І той проект, який поданий, він  не може  бути концептуально підтриманий. Підкреслюю, концептуально. Тому що він не відповідає ні чинному законодавству в сфері цивільного захисту населення, ні дійсно він, треба було дати його Комітету з питань екологічної політики, і я не розумію, чому його не дали. Це очевидно промашка Апарату Верховної Ради.

Крім того, є явні порушення Конституції. Вони очевидні. Це статті 40 і 42 проекту щодо невідшкодування матеріальних збитків, завданих майну юридичних або фізичних осіб під час правомірних дій спеціально уповноваженого державного органу у нагляді у сфері цивільного захисту. Що стосується повноважень місцевої державної адміністрації. Уже повно нарікань з місць іде. Тут правильно піднімали люди з декількох фракцій про це, що будуть дублюватися функції повноваження, покладені на місцеві державні адміністрації. І це є недоцільним і призведе до неефективного використання державних коштів і в кінцевому результаті - до втрати системи управління.

Що зробити? Я пропоную змінити підхід. На основі розділів 1.6 розробити проект закону про службу цивільного захисту, в якому усунути недоліки щодо дублювання функцій територіальних органів. При опрацюванні цього закону його треба...

 

ГОЛОВА. Дякую. Георгій Корнійович Крючков, з мотивів голосування. Мікрофон увімкніть, будь ласка, Георгія Корнійовича Крючкова.

 

13:21:08

КРЮЧКОВ Г.К.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги. Я взяв слово тому, що тут зроблена заява, що нібито нашому комітету законопроект був переданий з якихось міркувань, якоїсь чиєїсь зацікавленості. Я це відкидаю як наклеп і злісну вигадку з цього приводу.

Закон був направлений керівництвом Верховної Ради в наш комітет. В інший комітет, який також розглядав і дав свій висновок, і ми дійшли до такого результату. Законопроект потребує істотного доопрацювання. І багато висловлено зауважень слушних. І я говорив і говорив про це ще й на комітеті і зараз говорю, що ми при підготовці до другого читання маємо все це врахувати, все це врахувати. Але якщо товариші вважають, що нашому комітету не можна доручити, я з великим задоволенням передам...

 

ГОЛОВА. Так, шановні колеги! Черняк з мотивів. Мікрофон ввімкніть Черняка.

 

13:22:27

ЧЕРНЯК В.К.

Шановні колеги, питання цивільної безпеки, а отже і цивільного захисту, є надзвичайно актуальним. Тому я не думаю, що ми поступимо правильно, якщо ми сьогодні цей закон знімемо з розгляду. Принаймні або приймемо в першому читанні і внесемо зміни і доповнення, або в другому читанні. Але треба цей закон все-таки, перспективу принаймні, приймати, тому що ця проблема стукає в двері Верховної Ради. Ми зобов’язані реагувати на неї, адекватно реагувати. Ми зобов'язані прийняти закон. Тому я не поділяю ту думку, що цей закон не вартий увагу і що він надзвичайно недосконалий. вдосконаленню немає меж. Я сам можу внести до нього правки.

І нарешті, звичайно, треба дуже важливе значення надати питанню фінансування: яким чином і звідки буде фінансуватися...

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, відповідно до Регламенту я поставлю першим на голосування проект Постанови Верховної Ради України, внесений Юрієм Кармазіним про неприйнятність проекту Закону України про основні засади цивільного захисту. Реєстраційний номер постанови 5257/П1. Прошу народних депутатів визначатися.

 

13:24:15

За-38

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, прошу уваги! Я ставлю на голосування пропозицію комітету про  прийняття за основу проекту закону про основні засади цивільного захисту. Реєстраційний номер закону 5257.  Прошу голосувати.

 

13:24:49

За-303

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виробництва експорту та імпорту дисків для лазерних систем зчитування.

Доповідач Осика, будь ласка.

Будь ласка, Демьохін від комітету. Будь ласка.

Володимир Демьохін, перший заступник голови Комітету з питань економічної політики Управління народним господарством, власності та інвестицій.  Є Осика? Тоді давайте будемо починати з Осики.

Будь ласка, Сергій Григорович, автор проекту закону. Дуже коротко прошу.

 

13:25:32

ОСИКА С.Г.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Шановні колеги, я розумію, що обмаль часу і є намагання обговорити і прийняти якомога більше законопроектів. Тому я спробую зробити так, щоб доповісти вам цей закон як можна у коротший спосіб, але не принижуючи його суть.

Тобто йдеться перш за все, я не буду звертатися до традиційного у цьому законодавчому акті, ............ аргументації, що він відповідає стандартам чи якимось принципам СОТу. Я скажу, що він може дати нашому товаровиробнику, тому що йдеться про законопроект, який, я прошу уваги, відпрацьовувався з представниками найбільшого підприємства нашої країни "Росток ....... " в Києві. І вони абсолютно згодні з цими поправками.

Чому? Перше, він знімає ряд суттєвих протиріч, які існують в комплексі наших законів, де ці диски є предметом регулювання. Це йдеться про закон про, ну, скажімо, зовнішню економічну діяльність, і закон про системи зчитування і так далі, ви його знаєте. В який спосіб це робиться? По-перше, спрощуються процедури експортно-імпортних операцій. Це плюс чи не плюс? Я думаю, що це плюс.

Друге. Відокремлюються, і це на користь базового виробника, відокремлюються експортні і імпортні операції і їх регулювання від регулювання операцій по загальному виробництву. Що це означає? У мене є ліцензія на виробництво - чудово. Я собі працюю. Бере у мене, що хочеш. Якщо ти йдеш на експорт чи на імпорт, мене це не цікавить.

Там, до речі, є і спрощення, яке направлене на те, щоб не було безглуздя в роботі великої кількості малих підприємств і наукових установ, де йдеться про звезення невеликих партій матриць для наукової і дослідницької роботи.

Ясна річ, що автоматично ми у такий спосіб вирівнюємо і своє ще законодавство і якби співпадаємо з вимогами цієї самої СОТ. Що це дає у економічному вимірі? Це дає те, що ми зможемо збільшити, припустимо, той же "Росток" зможе збільшити експорт своєї продукції десь на рівні 50 мільйонів доларів. Ось, що я вам хотів сказати про головні доповнення.

І ще одне. В цій сфері завжди існувало надвелике втручання різноманітних органів державної влади, тому що вони, посилаючись на свій статус, затверджені положення про ці органі, намагалися так чи інакше в цій сфері бути присутніми.

Тому ці поправки дають, я підкреслюю і прошу уваги, вичерпний перелік державних органів влади і управління, які мають право на те, щоб бути віднесеними до цієї сфери. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Сідайте, будь ласка.

Це скорочена процедура, шановні колеги!

Будь ласка, Демьохін Володимир Анатолійович, перший заступник голови Комітету з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій.

 

13:29:13

ДЕМЬОХІН В.А.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые народные депутаты. Наш Комитет з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій на своем заседании рассмотрел проект закона  про особливосты  державного регулювання діяльності суб'єктів господарювання, пов'язаний з виробництвом, експортом, імпортом дисків та лазерних систем зчитування.

Целью законопроекта является устранение противоречий между законами про зовнішньо-економічну дільяність, про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів господарювання, связаний... пов'язаний з виробництвом, експортом, імпортом дисків для лазерних систем зчитування і статьями 2 і статьей 9 закона про  ліцензування певних відов господарской діяльності.

Главное научно-экспертное управление считает, что данный законопроект можна принять по результатам рассмотрения в первом чтении за основу и с учетом замечаний и предложений, высказаных.

Основные замечания сводятся к следующему. Первое касается экспорта и импорта дисков. Комитет согласен с тем, что  не целесообразно согласование каждой мелкой партии дисков, компакт-дисков, предназначеных для экспорта и импорта центральным  органом исполняющей власти в сфере  интеллектуальной деятельности, у нас достаточно таможенного контроля, тем более, что служба таможенная достаточно четко налажена.

Комитет также считает, что нет необходимости давать определение отдельного  экспорта, импорта дисков, их транзита, матриц и оборудования в данном законопроекте, так как эти вопросы нашли отражение в законе про зовнишньо-экономичну дияльность.

Отдельно вопрос, связаный с заявителями по инициации проверок. Мы также поддерживаем Науково-экспертное  управление, считаем, что должна быть ответственность заявителя по необоснованым... по инициированию необоснованых проверок.

Комитет просит поддержать решение и принять решение комитета рекомендовать Верховной Раде принять закон в первом чтении за основу.

Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВА.  Дякую. Переходимо до обговорення. 2- за, 2 - проти. Андрій Шкіль, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

Підготуватися  Юрію Соломатіну.

Андрій  Шкіль, будь ласка.

Продовжуємо наше ранкове засідання на 15 хвилин.

 

13:32:09

ШКІЛЬ А.В.

Я хотів би  в даній ситуації скористатися своїм правом  виступу, він у мене буде дуже короткий. Я хотів би сказати декілька слів  дещо в іншому ключі. Буквально, два слова і я передам наступному виступаючому.

Я хотів би висловити, я розумію, що .... про іски, про подання, це все я в курсі. Просто я хотів  викреслити, я маю як народний депутата на це право. Тому що  от сьогодні сталася ситуація, коли виникла  проблема із записом після того, як  регламентний  комітет прийняв норми про те, що треба кожного дня  проводити депутатові записи для того, щоб виступати з цієї трибуни. Я знаю, що це можливо було б десь і правильне рішення, але  треба внести одну єдину поправку, що, коли запис по законопроекту відбувся, щоб він супроводжувався у подальшому. Раз людина  записалася на виступ на законопроекту, він перенесений на наступний день, на наступний  рік, на наступний місяць, щоб цей виступаючий залишився у цьому списку  і виступав. Тому що людина готується, народний депутат  має свою точку зору висловити з того чи іншого питання. І, повірте, це думка не моя особиста,  це всіх тих народних депутатів, які ведуть активну роботу у Верховній Раді, виступають і доносять до слухачів свою позицію. От я б хотів, щоб  було подання колективної поправки  щодо Регламенту. Я б хотів, щоб  регламентний комітет підтримав цю норму. Дякую.

 

ГОЛОВА. Юрій Соломатін, будь ласка. Підготуватися Черняку.

 

13:33:54

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановні колеги! Відоме таке прислів'я, що диявол в дрібницях ховається. Так і у цьому законопроекті, котрий має привабливу назву  щодо виробництва, експорту та імпорту дисків для лазерних систем  зчитування, де-факто прихована удавка на шию України і  сектору промислового, котрий займається такою справою, із тим, щоб заборонити використання передових технологій, які, начебто належать лише дядькові Семові, а також матеріалів, які використовуються при створенні цих дисків, не говорячи вже про самі диски. Тому. якщо ми хочемо, щоб у нас негайно подорожчала ціна лазерних дисків зчитування в декілька десятків разів.

У якості прикладу я вам навожу таку інформацію. Лазерний диск зчитування з програмою Мicrosoft у Сполучених Штатах Америки коштує до двохсот доларів, а саме цей закон бере, або зобов'язує Україну саме за світовими цінами всі ці технології впроваджувати в Україні. Тому, якщо ми патріоти України, ми його, звичайно, негайно відхилимо. Якщо ми лакеї й підпанки у дяді Сема, ми його будемо підтримувати. Я вам дякую за увагу. Пропоную голосувати проти цього законопроекту.

 

ГОЛОВА. Так, Володимир Кирилович Черняк. Потім Кармазін підготуватися.

 

13:35:42

ЧЕРНЯК В.К.

Шановні колеги! У стані важких роздумів я піднявся на цю трибуну. Я закликаю вас думати. Дійсно, йшов базовий закон, проти якого ми виступали. Деякі позиції ми відстояли. Базовий закон уже прийнято. Він працює. Є негативи, є й позитиви. Два підприємства пішло з України, одне повернулося назад. Зараз йде мова про внесення змін до базового закону. Ці зміни не є настільки суттєвими, я б сказав, що вони не погіршують ситуацію, а як сказав мені один директор заводу, що навіть покращують для нього, щоб ми стояли тут, як на Тузлі.

Крім того, ви знаєте ситуацію, коли американці ввели санкції. 53 мільйони доларів щорічно Україна втрачає. Це останнє, що треба зробити для того, щоб ці санкції були зняті. І ми дамо можливість нашим металургам, хімікам, у легкій промисловості виходити на американський ринок. У чому, я не є адвокатом і апологетом цих змін, Осика запропонував законопроект. Він йшов через комітет. Я просто реагую на ситуацію. У мене немає ніякого особистого інтересу. У чому суть цих змін? Чотири моменти.

Перший. Ці зміни усувають невідповідність норм Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" у частині ліцензування експорту, імпорту дисків вимогам Закону про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів господарювання, пов'язаної з виробництвом, експортом, імпортом дисків для лазерних систем зчитування. Тобто ми прийняли закон, і це вимагає привести закон інший у відповідність до прийнятого нами закону.

Другий момент. Зміни встановлюють, що матриці розглядається як диск для лазерних систем зчитування. Матриця як диск для лазерних систем зчитування. У зв'язку з чим запроваджується ліцензування експорту, імпорту, а також виробництво матриць. Це найбільш суттєвий момент. Я не можу сказати, що я підтримую з ентузіазмом цей момент. Але я ставлюся з розумінням, як логічний крок після того закону, який ми прийняли.

Третій момент. Зміни встановлюють вичерпний перелік органів контролю та визначають їх повноваження. Це потрібно - механізм і органи контролю. Якщо ми прийняли закон, цей потрібно, щоб було.  

І нарешті четверте, усуває...

 

ГОЛОВА. Так, дякую. Дякую, шановні колеги.

Юрій Кармазін, будь ласка. Юрій Анатолійович, будь ласка.

 

13:39:07

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати, я вам нагадаю, що аналогічні законопроекти ми вже розглядали Верховною Радою, аж три. І жоден з них не набрав необхідної кількості голосів. Проект 2292 хоч і був прийнятий в першому читанні, але був відхилений на другому читанні. Чому? Тому що все це так зване законодавче регулювання є тільки реалізація масонської вимоги запропонувати Україні самообрізатися, виконувати рекомендації Міжнародної федерації фотографічної промисловості. Хай вони, будь ласка, виконують їх самі і подивляться наше існуюче законодавство.

Встановлювати кримінальну відповідальність. Зокрема, сьогодні нічого не говорилося, я не можу зрозуміти, вводиться стаття 203 зі значком один - порушення вимог закону стосовно дотримання ліцензійних умов щодо виробництва, експорту, імпорту дисків для лазерних систем зчитування, якщо ці дії вчинено в великих розмірах. Обмеження волі до п'яти років! Шановні! Ми думаємо, що ми робимо? А які наслідки порушення? А що любе дрібне порушення?

То я звертаюсь до всіх, в тому числі до своїх колег і дуже мною поважних людей, які зараз виступали, давайте ж подивимся, чому нічого не говорить жоден із трьох-чотирьох правових комітетів, чи можна такі приймати зміни до Кримінального кодексу чи не можна? Зрозуміло, що нісенітниця. Хай американці приймають його до себе.

Тепер щодо інших новел, про які тут говорили.

 

Вони теж заслуговують на цікаву увагу. Дивіться, до чого вони можуть привести. Чинна редакція Закону про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів господарювання пов'язує з виробництвом експорту, імпорту дисків, визначає, що  позапланові перевірки проводяться тільки за письмовим зверненням до органу ліцензування. А пропонується, щоб не тільки у письмовому зверненні проводилися, а і будь-яких інших випадках. Таким чином, будуть необгрунтовані перевірки і зловживання з боку працівників органів ліцензування.

Далі. Пропонується вилучити з того закону, який ми прийняли, хорошо закону, частина 2 статті 6 положення, відповідно до якого заявник, що звернувся до органу ліцензування письмово про проведення перевірки несе відповідальність, в тому числі і майнову у разі непідтвердження викладених у  зверненні фактів. Але зараз пропонується це виключити. Конкурент написав на вас, що ви зробили, і не несе ніякої відповідальності. Що ж ми заохочуємо? Ми заохочуємо знищення своїх українських підпри...

 

ГОЛОВА. Шановні колеги,  з мотивів, будь ласка, Юрій Луценко. Прошу депутатів підготуватися зараз  до голосування. Мікрофон Юрія Луценка, будь ласка. Картка, мабуть, не там ваша.  Ну, будь ласка, з трибуни давайте, швидше буде. От там треба, мабуть. Не працює мікрофон.       

 

13:43:04

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановні народні депутати, вибачте  за технічні несправності  і затримку. Наша фракція, по-перше, здивована тим, що цей законопроект постійно всупереч регламенту  з'являється після відхилення на розгляді Верховної Ради. Як відомо, проект, що був відхилений, не може з'являтися на поточній сесії. Тим не менше, раз за разом його просовують знову на розгляд залу. Чому? Тому що американці хочуть задавити нашу власну вітчизняну індустрію виготовлення лазерних дисків. Тому прошу всіх, хто настроєний патріотично на збереження нашого власного виробництва, не голосувати за цей законопроект, який раз за разом просовується лобістами іноземного виробника. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я хочу дещо уточнити: цей проект не просовується, цей проект не розглядався у Верховній Раді, але оскільки він вносився до розкладу засідань, але ми не могли розглядати цей законопроект, він весь час з'являється у розкладі засідань. Це новий законопроект, який пройшов всі необхідні  розгляди у науково-експертному управлінні, відповідному профільному комітеті, і він не відхилявся Верховною Радою України.

Так, шановні колеги, ставлю на голосування, прошу уваги, пропозицію комітету про прийняття за  основу проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виробництва, експорту та імпорту дисків для лазерних систем зчитування, реєстраційний номер 5182. Прошу голосувати.

 

13:44:52

За-193

Рішення не прийнято.

Яка пропозиція комітету?  Пропозиція комітету направити цей проект цього закону на повторне перше читання.

Ставлю на голосування цю пропозицію. Прошу голосувати.

 

13:45:21

За-189

Проект закону відхилено.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до Прикінцевих положень Закону України про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України" на 2004 рік.

Доповідачі народні депутати Віктор Пинзеник і Катерина Ващук.

Прошу, Вікторе Михайлович. Підготуватися Катерині Тимофіївні.

 

13:45:52

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Володимир Михайлович, шановні народні депутати!

Прийнятий законом про Державний бюджет на 2004 рік нормою завдано серйозного удару по українському селу.

Справа в тому, що цим законом експорт аграрної продукції, товарів першої і 24-ї груп, звільнено від сплати податку на додану вартість. Якщо перекласти цю норму на людську мову, то це означає, що експортери аграрної продукції втратили право на відшкодування сплаченого ними ПДВ. Це суперечить самій природі податку на додану вартість, бо це означає, що вхідний податок відноситься на ціни. А податок на додану вартість передбачає оподаткування виключно внутрішнього споживання.

При експорті продукції внутрішнього споживання немає і немає за природою податку. Це суто технічний бік справи. А економічна сторона цього рішення призвела до того, що віднесення вхідного ПДВ на ціну призвело до здорожчання української експортної продукції. Але внутрішні ціни не залежать від норм податку... Вибачте. Зовнішні ціни, світові ціни не залежать від норм українського податкового законодавства. І, по суті, подорожчання експортних цін відшкодовується за рахунок села, за рахунок зниження закупівельних цін, бо експортер повинен вийти на ту ж саму експортну ціну.

І якщо подивитися статистику, яка свідчить про негативні наслідки цього рішення, вона вражаюча. Якщо за два місяці цього року порівняно з відповідним періодом минулого року експорт української продукції зріс на 45 відсотків, то по товарах першої - 24 групи ви побачите майже суцільне зниження експорту аграрної продукції. А сума цього експорту сягає близько чотирьох мільярдів доларів США. У зв'язку з цим і внесений законопроект, який має врегулювати проблему дискримінації виробників аграрної продукції і дасть можливість розвиватися аграрному сектору, включаючи можливість експорту аграрної продукції.

Є два законопроекти з приводу цього питання. Мій проект і наступний проект майже не відрізняються. Але, враховуючи те, що, крім норми, про яку я доповідаю, наступний проект врегульовує ще одну проблему - проблему дискримінації імпортерів (на жаль, у нас законодавчими нормами вона передбачена), то я пропоную підтримати при голосуванні наступний законопроект, який врегульовує питання, які я підняв, а мій проект зняти з розгляду.

 

ГОЛОВА. Так, Катерина Тимофіївна Ващук, будь ласка.

 

13:48:43

ВАЩУК К.Т.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Закон дуже короткий. Віктор Михайлович розпочав, я тільки скажу дві частини основної мети. Основна мета цього закону  зводиться до того, щоб  дійсно зняти дискримінацію при експорті і імпорті аграрної продукції, поширити систему вексельної сплати ПДВ на  підприємства , які працюють на ринку зовнішньому при імпорті продукції в Україну. Це дуже важливо. Чому? Тому що якщо платити зразу податок на додану вартість... закупив, от наприклад, пшеницю, а ми в цьому році завозили дуже багато  продовольчої пшениці, треба платити зразу податок на додану вартість ще на не реалізовану продукцію. Бюджет тут не  втрачає нічого, просто йде відстрочка сплати податку на додану вартість до моменту реалізації цієї продукції покупцю, тобто вексельна система. І що тут основне? Основне те, що дія цього закону буде поширюватися на всі податкові операції, які здійснені з 1 січня  цього року, тобто дискримінацію імпортерів, експортерів ми знімемо. Це дуже важливо для того аби стабільно працював аграрний ринок в Україні, аби ми не мали ніяких недорозумінь із цінами на аграрну продукцію, бо ніколи ті люди, які працюють на ринку, не будуть терпіти збиток. Ціну зразу знизять селянину, зроблять нижчу закупівельну ціну, або вищу продажну ціну в мережу. І або  програють селяни, або  програють покупці хто купує сьогодні на ринку хліб і інші продукти харчування. Тому, шановні колеги, я вас дуже прошу підтримати цей законопроект за номером 5353. Висновки  нашого Експертного управління,  Аналітичного управління позитивні. Міністерство фінансів і Кабінет Міністрів цей закон підтримує. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую вам, Катерина Тимофіївна.

Від комітету Валерій Асадчев, заступник голови  Комітету з питань бюджету. Потім Терьохін.

 

13:51:35

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую.  Валерій Асадчев, Комітет з питань бюджету.

Шановні друзі! Законопроект 5353 фактично в себе поглинає 5341, тому Пинзеник сказав. що він  5341 знімає. Ви знаєте, це якраз той законопроект, який виправляє один з багатьох, на  жаль, недоліків бюджету, який був ви знаєте як прийнятий у Верховній Раді. І це самий, можна  сказати, кричущий недолік, тому що він  пов'язаний з сільським господарством, сільгоспвиробниками. Він дійсно відрегульовує два питання.

Перше. Те, що не на валові витрати треба, знову вводиться нульова ставка  на ПДВ при експорті сільськогосподарської продукції. І застосування, на наш погляд теж  позитивне, вексельної схеми.

І тут є один момент юридичний, але ми, в принципі, вважаємо, що єдиний закон є - це Закон про бюджет, який  навіть, приймаючи після 1 січня, можна ввести його в дію з 1 січня. Ви знаєте, що такі випадки у нас  вже були і були неодноразово, тому що  Конституція встановлює бюджетний період якраз з 1 січня. Ми на цьому теж наголошуємо, що ці зміни, якщо ми сьогодні  проголосуємо, а бюджетний комітет  просить всіх одностайно проголосувати і підтримати законопроект 5353 і  ввести його в дію  з 1 січня 2004 року і дати можливість нашому сільському господарству  нормально працювати.

Я, до речі, хочу сказати, що це питання ще може вплинути на те, що невідомо як України чи доживе до нового врожаю з запасами пшениці, які є,  можливо нам прийдеться це дуло завозити, імпортувати, так що цей закон  дасть можливість розв'язати  і цю складну задачу. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую,  Валерію Михайловичу.

Сергій Терьохін, будь ласка, перший  заступник голови Комітету з питань фінансів і банківської діяльності.

 

13:53:35

ТЕРЬОХІН С.А.

Дякую. Шановні колеги, Комітет Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності на засіданні 14 квітня розглянув проект Закону "Про внесення змін до розділу другого в Прикінцеві положення Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про держбюджет на 2004 рік", реєстраційний номер 5353, поданий на заміну раніше внесеного народним депутатом Катериною Тимофіївною Ващук. І відзначає наступне: "Метою законопроекту є, зокрема, стабілізація цін на хлібобулочні вироби в Україні, забезпечення конкурентоспроможності вітчизняної сільгосппродукції на зовнішніх ринках і усунення дискримінації значної частини суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності. Комітет вважає за доцільне внести уточнення, чітко визначивши. що норми законопроекту поширюються на податкові періоди, відповідно до Закону України від 4 березня 2004 року номер 1593 "Про внесення змін до Закону України "Про держбюджет на 2004 рік".

Ще раз наголошую, в зв'язку з цим комітетом пропонується пункт другий законопроекту викласти в такій редакції. Цей Закон набирає чинності з дня опублікування і поширюється на податкові періоди, відповідно до Закону України від 4 березня 2004 року номер 1593 "Про внесення змін до Закону України "Про держбюджет України"

Головним науково-експертним Управлінням Апарату Верховної Ради у висновку від 15.04 запропоновано прийняти законопроект 5353 у першому читанні та в цілому. Враховуючи зазначене, комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді проект Закону України про внесення змін до розділу 2 "Прикінцеві положення" Закону України про внесення змін до  Закону України про Держбюджет на 2004 рік щодо сфери застосування, внесений народним депутатом України Катериною Ващук, прийнятий у першому читанні та в цілому з врахуванням висловленої позиції комітету, яку я зараз озвучив. Просимо підтримати і прийняти цей закон в цілому. Треба розвести ці проблеми швидко.

Шановні колеги... Я дякую вам Сергій Анатолійович. Шановні колеги, є у нас проблема обговорювати. Давайте дуже коротко обміняємося думками. Євген Кирильчук, будь ласка. Нам треба два "за", два "проти".  Давайте зразу визначимося з  цього питання.

 

13:55:58

КИРИЛЬЧУК Є.І.

Євген Кирильчук, фракція Блоку Юлії Тимошенко, партія "Батьківщина".

Сьогодні фракція обговорила обидва законопроекти і по обох фракція визначилася позитивно. У залі вирішується це питання ще краще, тому що практично сьогодні ми приходимо до єдиного знаменника і приймаємо єдиний закон, який вирішує  і ту, і другу проблему. Але я хочу обов'язково зупинитися на тих проблемах, які створило саме прийняття бюджету.

Сьогодні  64 законопроекти, поданих представниками більшості, знаходиться у бюджетному комітеті по поправках до цього бюджету. І я якраз  хотів  би сьогодні нагадати Катерині Тимофіївні, що як би позиція фракції Аграрної партії була принциповою і в той день не прийняли ми  цей бюджет, то сьогодні ми б не розглядали цієї проблеми, вона була б вирішена при обговоренні бюджету. Але наслідки голосування за такий недолугий бюджет ми вже відчули. І я думаю, що днями буде піднято широко проблему справедливого розподілу субвенцій між областями, округами і депутатами. Так от Азаров, Кабінет Міністрів в цілому, повикидав всі пропозиції народних депутатів, які не голосували за цей бюджет, і подав тим, хто проголосував за цей бюджет, у два-три рази більше.

Зокрема приводжу приклад по Волинській області, ковельський округ. Це друге місто області і чотири райони не одержали жодної копійки субвенцій. А є села і міста, які одержали по 40, 20 мільйонів. І я думаю, що треба сюди, на цю трибуну, запросити Азарова, нехай він пояснить, чому він не виконав вимоги Кабінету Міністрів, які обговорювалися у Бюджетному комітеті і позиція, яка звучала в цьому залі. У цьому залі говорилось: пропорційно населенню, рівномірно і прозоро. Так ми чуємо з екранів телевізора, Янукович щоденно говорить, що уряд працює прозоро, а зловживання загальнодержавного масштабу наяву.

Я ще раз закликаю підтримати цей законопроект. І цю...

 

ГОЛОВА. Так, Валентина Семенюк, будь ласка. Євген Гірник є? Є Євген Гірник. Шановні колеги, я прошу набратися терпіння. Ми зробимо перерву після розгляду цього питання.

 

13:59:21

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Шановні колеги, подані поправки, які сьогодні подані і потрібно підтримати, тут Катерина Тимофіївна права. Хочу сказати, що при розгляді законопроекту фракція Соціалістичної партії подавала саме такі пропозиції. Але таким галопом, як ми їх приймали, і це сьогодні до честі те, що і Катерина Тимофіївна, і більшість зрозуміли свою помилку і виправляємо її, я думаю, що це правильно і потрібно приймати такий відповідний документ.

Я хочу, Володимире Михайловичу, ще наголосити на одній пропозиції, яку нам потрібно буде проаналізувати. Перед поданням бюджету 2004 року ми вносили зміни до Бюджетного кодексу. На жаль, не всі пропозиції пройшли і зокрема Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради, де ми чітко пропонували внести зміни до бюджетного кодексу в частині надходження коштів від приватизації до Бюджету, а не так, як сьогодні іде в позабюджетні фонди.

Тому я думаю, Володимире Михайловичу, маючи нагоду сьогодні виступити, те протокольне доручення 14 вересня 2003 року треба підняти і все-таки повернутися до бюджетного кодексу. Коли ми говоримо, що сьогодні селянину немає, з чого дати дотації, коли сьогодні немає, за що побудувати лікарні, відремонтувати лікарні, гроші в державі є, треба просто гроші від приватизації направляти і на повернення заощаджень громадян, і повертати до Бюджету, щоб вони ішли через бюджетну класифікаційну систему і направлялися туди, куди сьогодні приймемо рішенням парламентом - чи то на лікарню, чи то на освіту, чи то інші соціальні витрати, які передбачені Бюджетом, і те, що сьогодні від нас вимагають люди. Тому я прошу, Володимире Михайловичу, підняти протокольне доручення і все ж таки розглянути зміни до бюджетного кодексу, які були зафіксовані в вересні 2003 року. На жаль, ця процедура уже затягнулася. Я думаю, нам буде не до речі дивитися на те, що бюджетний кодекс сьогодні ігнорується Фондом державного майна, Кабінетом Міністрів, що кошти від приватизації ідуть тим же самим об'єктам, відповідно суб'єктам, які фактично приватизуються. Це маючи нагоду на підтримку законопроекту, я прошу, Володимире Михайловичу, таке протокольне доручення дати. Дякую. А законопроект Катерини Тимофіївни підтримати. Я думаю, що треба припинити обговорення і голосувати. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, дякую, Катерина Тимофіївна. Нам треба два проти. Будь ласка, Євген Гірник, ви проти?

 

14:02:04

ГІРНИК Є.О.

Євген Гірник, фракція "Наша Україна".

Шановні депутати, розгляд даного питання - це яскравий приклад ще такого радянського способу мислення, коли самі собі створюємо труднощі, а потім героїчними зусиллями стараємося їх подолати.

Тут неодноразово в залі звучала теза, що село гине. Але перепрошую, таким скороспішним прийняттям Бюджету, в тому числі і представники Аграрної партії створили таку ситуацію і для селян, і для імпортерів продукції і з  цінами на хліб і хлібопродукти.

Тому виправлення цієї ситуації, звичайно, є позитивним фактом, але я хочу звернути вашу увагу на такий момент. Як член бюджетного комітету я весь час спостерігаю перший раз таку ситуацію, коли один за одним подаються проекти про зміни до Державного бюджету 2004 року, їх уже більше семидесяти.

І зусиллями уряду і дотепер існуючої парламентської більшості вони не можуть пройти через бюджетний комітет, бо робота його блокується.

В той же час, як розмови, і не тільки розмови, а й цифри про десять прихованих у бюджеті мільярдів гривень стають все більшою і більшою реальністю. При виконанні програми приватизації поставленого на продаж "Криворіжсталі", яка одна дасть 5 мільярдів гривень доходу.

Тому необхідним стає питання - постановка на порядок денний законопроекту Віктора Ющенка про розподіл захованих десяти мільярдів гривень у бюджеті 2004 року, щоб провладна більшість і уряд Януковича не подарував їх у виді хабаря виборцям у вересні-жовтні цього року, а вони були рівномірно розподілені, починаючи з січня-квітня поточного року у бюджеті поточного року.

Законопроект підтримую, але не підтримую такі підходи, коли приходиться терміново латати діри.  І пропоную терміново поставити на розгляд законопроект Віктора Ющенка.

 

ГОЛОВА. Так, Юрій Кармазін, будь ласка

 

14:04:30

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність", виборчий блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати!  Я повністю поділяю те, що було сказано взагалі щодо закону про внесення змін до Закону про Державний бюджет.  Ну, подивіться, що зараз: ми плачемо по одному цьому закону. Його треба прийняти зараз в першому і другому читанні зразу. І я думаю, що всі за це проголосують.  Але 10 мільярдів "Наша Україна" показує, де лежать. Плюс 5 мільярдів - зараз "Криворіжсталь" виставляється на  продаж. 5 мільярдів! Катерина Тимофіївна, це не кілька мільйонів, а п'ять мільярдів - вартість, ціна питання. "Укррудпром" тут проголосували, Президент підписав? Для чого, що зробили? Ще п'ять мільярдів вилучаємо з бюджету? Ітого 20 могли до добавити. Наскільки ми могли б покращити! А ми говоримо щодо відповідальності уряду і відповідального уряду!

Де тут зараз ви бачите Азарова? Ви його бачите? Ви бачите Януковича? А мали б уже сидіти в Генеральній прокуратурі і давати свідчення, що вони знищили українське село, і не тільки українське село - а й український народ знищують!

Тому я пропоную, до Голови в мене пропозиція: організувати засідання, і на Бюджетному комітеті організувати розгляд всіх пропозицій до Закону про Державний бюджет. Володимире Михайловичу, без вашого втручання вже, мабуть, важко буде.

Далі. Я пропоную зараз прийняти в першому і в другому читанні, і для цього саме і брав слово. Зекономлений час передаю Володимиру Михайловичу Литвину.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні колеги, я інформую вас, що відповідно до нашої домовленості в наступну середу пленарного тижня ми будемо слухати звіт уряду про хід виконання бюджету за 2003 рік. Це перший документ. Другий: про внесення змін до бюджету на цей рік. І третє питання: про внесення змін до Бюджетного кодексу. Черняк, будь ласка, з мотивів. Одну хвилину.

 

14:06:48

ЧЕРНЯК В.К.

Шановні колеги, в законопроекті йдеться про відстрочку строку сплати ПДВ до моменту реалізації продукції. В цьому суть законопроекту. І це пропозиція правильна, тому що вона усуває дискримінацію, яка існує до цього часу по відношенню до продукції сільського господарства.

Фактично ми зараз виправляємо помилку, яку допустили при прийнятті бюджету. І я приєднуюся до тих депутатів, які сьогодні говорили про те, що якби ми нормально приймали бюджет, якби були враховані ті пропозиції, які були сформульовані, опозицією зокрема, зокрема фракцією "Наша Україна", іншими фракціями, то сьогодні б не було потреби приймати законопроект. Але оскільки не були враховані пропозиції, ми виправляємо цю помилку. І це є правильно.

І останнє. Я не схильний перебільшувати значення цього законопроекту. По суті він є кисневою подушкою для сільського господарства, але це не виключає необхідності провести всі ті необхідні зміни, які назріли: забезпечити паритет цін; забезпечити те, щоб  прибуток розподілявся не на користь торгівлі, не на користь переробника, а на користь виробника; інші реформи, які назріли, треба.....

 

ГОЛОВА.  Шановні колеги, прошу уваги. Я ставлю на голосування  пропозицію комітету про прийняття за основу і в цілому проект закону (реєстраційний номер 5353, автор - Катерина Ващук) з уточненням, яке запропонував Комітет з питань фінансів і банківської діяльності.

За основу і в цілому як закон. Ставиться на голосування Проект Закону про внесення зміни  до розділу 2 Прикінцевих положень Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2004 рік"  щодо сфери застосування  закону. Реєстраційний номер 5353. Прошу голосувати.

 

14:08:53

За-307

Закон прийнято.

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим.

Перерва до 16-ої години.

Нагадую вам, шановні колеги, що о 16-ій годині ми продовжимо вечірнє засідання. Прошу обов'язково всіх бути.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку