ЗАСІДАННЯ   СОРОК   ТРЕТЄ

Сесійний зал Верховної Ради України

23  квітня  2004 року, 10.00 година

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради

України МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Доброго ранку шановні народні  депутати,  гості, запрошені  Верховної Ради.

Прошу народних депутатів  підготуватися до реєстрації. Прошу ввімкнути систему  "Рада".

10:04:31

Зареєструвалося -423

У залі  зареєструвалося  423 народних депутати. Ранкове засідання оголошується відкритим.

Відповідно до статті 2.5.2 Регламенту у п'ятницю ми маємо 30  хвилин для оголошення запитів, заяв, повідомлень і пропозицій народних  депутатів. Прошу народних депутатів записатися для виголошення заяв, повідомлень і пропозицій. Я тим часом буду оголошувати запити. Так, будь ласка, висвітліть.

Я наголошую, сьогодні у нас виступи від народних депутатів, а не від фракцій. Тому так, як записалися, так ми і будемо виступати.

Я звертаюся до представників "Нашої України". Шановні колеги, у нас 130 запитів. Це мінімум 30 хвилин. Ви можете спокійно сісти і послухати ці запити, бо все одно крім запитів я нічого за цей час робити не буду. Потім я вам надам слово, декілька, хвилин, що у нас залишаться, для висловлення заяв і пропозицій. А після того ви будете вимагати те, що ви хочете.

Будь ласка, сідайте, я буду оголошувати запити. А якщо ні, ми закриємо засідання. Будемо працювати чи закриваємо засідання? (Шум у залі).

Так, будь ласка, стійте, але без дискусій біля трибуни, щоб чути було, що я читаю.

Оголошення. Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України інформую про входження народного депутата України Анатолія Мусійовича до складу депутатської групи "Центр".

Ще оголошення. Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України інформую про вихід народного депутата України Сухого Ярослава Михайловича зі складу депутатської фракції Соціал-демократичної партії України об'єднаної та входження його до складу  депутатської фракції політичної партії "Трудова Україна".  А тепер дозвольте вас ознайомити із депутатськими запитами. Надійшли такі депутатські запити:

Марії МАРКУШ до Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України з приводу ігнорування вимог Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” щодо пенсійного забезпечення чорнобильців Тячівського району Закарпатської області.

Анатолія НАЛИВАЙКА до Прем’єр-міністра України щодо ситуації, яка склалася з заробітною платою в колективах електромонтерів Харцизького, Жданівського та Кіровського районів електричних мереж Донецької області.

Георгія МАНЧУЛЕНКА до Прем’єр-міністра України, Генерального прокурора України з приводу незаконного продажу 25 гектарів землі на території міжнародного аеропорту “Бориспіль”.

Віктора РАЗВАДОВСЬКОГО до Прем’єр-міністра України стосовно забезпечення автомобілем “Таврія” сім’ї інвалідів І групи, мешканців села Новий Любар Любарського району Житомирської області.

Сергія ШЕВЧУКА та Олега ЗАРУБІНСЬКОГО до Прем’єр-міністра України у зв’язку з незадовільним станом ліфтового устаткування та порушенням техніки безпеки експлуатації ліфтів у житловому фонді України.

Івана СТОЙКА до Прем’єр-міністра України з приводу незадовільної роботи Головного управління Міністерства внутрішніх справ України у Київській області під керівництвом Анатолія Волощука.

Романа ЗВАРИЧА до Прем’єр-міністра України стосовно виділення коштів Косівській міській раді Івано-Франківської області на проведення будівельних робіт.

Георгія МАНЧУЛЕНКА до Прем’єр-міністра України щодо встановлення засобів обліку теплової енергії в наявному житловому фонді.

Групи народних депутатів (РАХАНСЬКИЙ, РАЗВАДОВСЬКИЙ та інші. Всього 7 депутатів) до Прем’єр-міністра України з приводу незадовільного виконання Міністерством України  з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи і Міністерством праці та соціальної політики України діючих норм соціального захисту чорнобильців.

Олександра ГУДИМИ до Прем’єр-міністра України стосовно надзвичайного стану на автомобільних дорогах України.

Анатолія НАЛИВАЙКА до Прем’єр-міністра України, Генерального прокурора України, Міністра юстиції України з приводу заборгованості по заробітній платі працівникам Єнакіївського заводу великоблочного домобудування та розкрадання державного майна на цьому підприємстві.

Ігоря ЧЕЛОМБІТКА до Прем’єр-міністра України з приводу невиконання Розпорядження Кабінету Міністрів України в частині виділення коштів на реконструкцію Черкаського державного університету імені Богдана Хмельницького.

Дмитра САНДЛЕРА до Прем’єр-міністра України, Голови Антимонопольного комітету України щодо необхідності дотримання вимог антимонопольного законодавства України Державною адміністрацією залізничного транспорту України “Укрзалізниця”.

Марії МАРКУШ до Прем’єр-міністра України щодо виділення коштів для відселення із зон активних зсувних процесів, що проходять у Тячівському районі, а також для потерпілих від паводків у 1998 та 2001 роках.

Івана ТОМИЧА до Прем’єр-міністра України у зв’язку з невиділенням бюджетних коштів на відновлення і модернізацію фітотронно-тепличного комплексу Миронівського інституту пшениці імені Ремесла.

Володимира ЛЕЩЕНКА до Прем’єр-міністра України щодо різкого скорочення мережі дільничних лікарень у сільській місцевості Чернігівської області.

Групи народних депутатів (РАХАНСЬКИЙ, ОНІЩУК та інші. Всього 4 депутати) до Прем’єр-міністра України з приводу незадовільного розгляду Кабінетом Міністрів України депутатського запиту щодо неналежного виконання службовими особами Карпатської регіональної митниці рішення Ужгородського районного суду на користь товариства з обмеженою відповідальністю “Перевал”.

Миколи КАРНАУХА до Прем’єр-міністра України щодо проблем землекористування на території Більської сільської ради  Котелевського району Полтавської області.

Івана СТОЙКА до Прем’єр-міністра України у зв’язку з  незадоволенням відповіддю на запит щодо провокаційної поведінки посла Російської Федерації  на території України.

Павла КАЧУРА до Прем’єр-міністра України з приводу неправомірного стягнення плати за побутове використання природного газу.

Едуарда ГУРВІЦА до Прем’єр-міністра України щодо визначення дійсної суми коштів, які мали бути отримані від надання віз Посольством України в Державі Ізраїль ізраїльським громадянам у 2002 році, та перегляду вартості віз відповідно до принципу взаємності.

Шановні колеги, я сказав, що є 24 сторінки запитів. Поки що я вас ознайомив з чотирма сторінками. Сядьте, тут такий шум, що я абсолютно, ну, не маю можливості читати їх. Після того ви підійдете - і знову будете блокувати трибуну, бо зараз вона абсолютно нікому не потрібна. Я просив би вас: займіть, будь ласка, робочі місця, а я оголошу запити. Тоді тихенько стійте, без дискусій. Просто тут такий фон, що я не чую, вибачте.

(Ш у м  у  з а л і)

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до Прем’єр-міністра України щодо неналежного фінансування призначень по оплаті пільг на медичне обслуговування громадян Херсонської області, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Віктора ДРАЧЕВСЬКОГО до Першого віце-прем’єр-міністра, Міністра фінансів України з приводу колективного звернення 368 ветеранів Великої Вітчизняної війни та праці міста Нікополя та Нікопольського району про перерахування субвенції на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян.

Євгена ГІРНИКА до Першого віце-прем’єр-міністра, Міністра фінансів України, Міністра освіти України стосовно виділення коштів з Державного бюджету України для фінансування Українського вільного університету в місті Мюнхені.

Володимира ЛЕЩЕНКА до Першого віце-прем’єр-міністра, Міністра фінансів України щодо погашення заборгованості по виплаті педагогічним працівникам Городнянської допоміжної школи-інтернату  Чернігівської області надбавок за вислугу років та допомоги на оздоровлення.

Петра КУЗЬМЕНКА до Віце-прем’єр-міністра України Дмитра Табачника щодо діяльності Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву при Кабінеті Міністрів України.

Володимира ЄЩЕНКА до Віце-прем’єр-міністра України Івана Кириленка щодо завершення робіт з газифікації села Вербівка Кам’янського району Черкаської області.

Петра СИМОНЕНКА до Генерального прокурора України щодо перевірки фактів розкрадання майна незавершеного будівництва Кримської АЕС.

Володимира ПУЗАКОВА до Генерального прокурора України про кримінальне переслідування владними структурами Олександрівського району Кіровоградської області фермера господарства “Задвір” Михайла Лисенка.

Юлії ТИМОШЕНКО до Генерального прокурора України щодо неналежного виконання службових обов’язків працівниками прокуратури Красногвардійського району Автономної Республіки Крим.

Павла МОВЧАНА до Генерального прокурора України з приводу незаконного нарахування підприємством “Полтавагаз” боргів за користування газом сім’ям ветеранів органів внутрішніх справ.

Степана БУЛЬБИ до Генерального прокурора України щодо порушень чинного законодавства посадовими особами закритого акціонерного товариства Полтавського олійно-екстракційного заводу “Соняшник” та вжиття заходів до відновлення законності.

Олександра БАРАНІВСЬКОГО до Генерального прокурора України з приводу порушень, допущених Коростишівським районним відділом внутрішніх справ при розслідуванні факту пожежі майна Василя Конончука.

Дмитра РУДКОВСЬКОГО до Генерального прокурора України щодо перевірки фактів,  викладених у зверненні громадянина Сергія Власюка.

Євгена КИРИЛЬЧУКА до Генерального прокурора України з приводу зловживання службовим становищем працівниками правоохоронних органів Рожнищенського району Волинської області при розслідуванні справи щодо сільськогосподарського кооперативу  “Маяк”.

Левка ЛУК’ЯНЕНКА до Генерального прокурора України стосовно небезпечної екологічної  ситуації, що склалася в місті Глиняни Золочівського району Львівської області.

Богдана КОСТИНЮКА до Генерального прокурора України з приводу незаконного заволодіння свідоцтвом на право майнового паю мешканки села Журавлине Дніпропетровської області.

Романа ТКАЧА до Генерального прокурора України щодо проблем з виділенням земельних ділянок власникам Державних актів на право приватної власності на землю в Царичанському районі Дніпропетровської області.

Олександра ГОЛУБА до Генерального прокурора України щодо порушень прав громадянина Олега Головського працівниками Дарницького відділу Державної автомобільної інспекції міста Києва.

Юлії ТИМОШЕНКО до Генерального прокурора України, Міністра юстиції України щодо бездіяльності працівників відділу Державної виконавчої служби Центрального районного управління юстиції міста Сімферополя Автономної Республіки Крим у частині виконання рішення Центрального районного суду міста Сімферополя стосовно стягнення матеріальних та моральних збитків.

Олександра БАРАНІВСЬКОГО до Генерального прокурора України з приводу незаконних дій та зловживання службовим становищем керівництвом Державної туристичної адміністрації України.

Григорія ОМЕЛЬЧЕНКА до Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України щодо вжиття невідкладних заходів для завершення досудового слідства, притягнення до відповідальності винних посадових осіб Пирятинського сирного заводу та відшкодування збитків нанесених підприємству.

Івана ЗАЙЦЯ до Генерального прокурора України,  Голови Фонду державного майна України, Голови Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації стосовно ситуації, яка склалася з приватизацією відкритого акціонерного товариства “Кривий Ріг Цемент”.

Володимира СТРЕТОВИЧА до Генерального прокурора України щодо перевірки фактів переслідування, незаконного затримання, арешту, притягнення до кримінальної відповідальності журналіста Володимира Бойка і застосування  до нього незаконних заходів слідства посадовими особами правоохоронних і судових органів Донецької області.

Групи народних депутатів (НЕЧИПОРУК, ІВАНОВ та інші. Всього 4 депутати) до Генерального прокурора України з приводу нереагування посадових осіб Генеральної прокуратури України на звернення щодо перевищення службових повноважень слідчим з особливо важливих справ Генеральної прокуратури України Климович.

Володимира ПУЗАКОВА до Генерального прокурора України з приводу неправомірних дій голови Маловисківської районної державної адміністрації Кіровоградської області Шульги.

Миколи ТОМЕНКА до Генерального прокурора України, Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України щодо порушень Закону України “Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні” Управлінням у справах преси та інформації Київської обласної державної адміністрації.

Володимира ЗУБАНОВА до Генерального прокурора України, Голови Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України щодо порушення законодавства України з боку власників відкритого акціонерного товариства “Миколаївський глиноземний завод” у зв’язку з прийняттям рішення про деномінацію акцій підприємства.

Юрія КАРМАЗІНА до Генерального прокурора України,  Голови Служби безпеки України щодо вжиття заходів з приводу масових порушень законності в місті Мелітополі Запорізької області за участю місцевих органів державної влади, перешкоджання діяльності місцевого осередку Партії захисників Вітчизни, порушення конституційних прав на таємницю особистого життя та підприємницьку діяльність.

групи народних депутатів (МИГОВИЧ, БУЖДИГАН, КАРМАЗІН) до Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України стосовно усунення порушень законних прав колективу магазину “Салон меблів” №9 міста Тячева при приватизації фірми “Закарпатмеблі”.

групи народних депутатів (СИМОНЕНКО, БУЙКО, НАЛИВАЙКО) до Голови Верховного Суду України щодо незаконного рішення Єнакіївського міського судді Мірошкіна стосовно газети “Комуніст Донбасу” та автора статті Лоскутова.

Михайла КОСІВА до Міністра праці та соціальної політики України про визнання осіб, переселених у 1951 році з територій, які відійшли до Польщі такими, що підпадають під дію пункту 11 статті 9 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.

Віктора РАЗВАДОВСЬКОГО до Міністра  аграрної політики України щодо виділення коштів субвенції на реконструкцію будівлі під навчально-лабораторний корпус факультету лісового господарства Житомирського державного агроекологічного університету.

Олександра ГОЛУБА до Міністра юстиції України з приводу невиконання рішення Галицького районного суду міста Львова відділом освіти Сихівської районної адміністрації міста Львова.

Миколи КУЛЬЧИНСЬКОГО до Міністра праці та соціальної політики України щодо бездіяльності працівників Управління праці та соціального захисту Ленінського району міста Полтави стосовно призначення субсидій громадянці Візовській.

Геннадія РУДЕНКА до міністра оборони України щодо питань реформування і передачі військового майна Збройних сил України.

Юрія КАРМАЗІНА до міністра юстиції України, прокурора Херсонської області щодо вжиття заходів з приводу свавільного перешкоджання посадовими особами відділу Державної виконавчої служби Нижньосірогозького районного управління юстиції Херсонської області організації весняно-польових сільськогосподарських робіт, шляхом брутального порушення конституційного обов’язку про виконання рішення суду.

Миколи ОНІЩУКА до міністра внутрішніх справ України щодо дій співробітників Полтавського міського управління Міністерства внутрішніх справ України у Полтавській області.

Василя ШПАКА до міністра охорони здоров’я України щодо законності стягнення коштів з хворих за проведення лікування.

Групи народних депутатів (ТИМОШЕНКО, КОСТЕНКО, МАРТИНЕНКО та інші. Всього 49 депутатів) до міністра юстиції України, Генерального прокурора України щодо заборони політичної партії СДПУ(о) внаслідок її дій, спрямованих на підрив безпеки держави, незаконне захоплення державної влади, посягання на права і свободи людини, порушення інших вимог стосовно діяльності політичних партій, встановлених Конституцією України, Законом України “Про політичні партії в Україні” та іншими законами України.

Степана БУЛЬБИ до міністра охорони здоров’я України з приводу незадовільного медичного обслуговування мешканців селища міського типу Білики Кобеляцького району Полтавської області.

Івана ТОМИЧА до міністра юстиції України  з приводу невідповідності постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у Державному бюджеті України на 2004 рік для фінансової підтримки фермерських господарств через механізм мікрокредитування” чинному законодавству.

Михайла КОСІВА до Голови Державного комітету України з будівництва та архітектури стосовно проекту Державних будівельних норм України “Взаємовідносини генерального проектувальника вибухо-пожежонебезпечних об’єктів з підрядними проектними організаціями й інвестором (замовником)”.

Сергія ШЕВЧУКА та Олега ЗАРУБІНСЬКОГО до Голови Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства щодо недостатньої роботи по забезпеченню виконання Закону України “Про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків” з боку структур, підпорядкованих Державному комітету України з питань житлово-комунального господарства.

Кирила ПОЛІЩУКА до Голови Державного комітету України по земельних ресурсах з приводу завищення плати за виготовлення державних актів на землю в селі Циблі Переяслав-Хмельницького району Київської області.

Групи народних депутатів (СКОМАРОВСЬКИЙ, ШАНДРА та інші. Всього 4 депутати) до Голови Державного комітету зв’язку та інформатизації України щодо бездіяльності начальника Державної інспекції електрозв’язку по Хмельницькій області Третяка.

Володимира МАТВЄЄВА до Голови Фонду державного майна України щодо виконання фіксованих умов конкурсу з приватизації пакета акцій Державної акціонерної холдінгової компанії “Чорноморський суднобудівний завод”.

Володимира АНІЩУКА до Голови Координаційного комітету по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю при Президентові України щодо необ’єктивного проведення з’ясування органами прокуратури фактів розкрадання колективного майна керівництвом товариства з обмеженою відповідальністю “Україна” Великомихайлівського району Одеської області.

Володимира ПЕТРЕНКА до Голови Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України з приводу тяганини з боку Тростянецького районного суду Сумської області при розгляді питання громадянки Кривченко та свавілля голови цього суду Янової.

Ігоря ЧЕЛОМБІТКА до Голови Рахункової палати України щодо неправомірного використання коштів Державного бюджету України головою Тальнівської районної державної адміністрації Черкаської області.

Геннадія РУДЕНКА до Голови Державної податкової адміністрації України стосовно оподаткування підприємств нафтогазовидобувної галузі України.

групи народних депутатів (БОНДАРЕНКО, ВАСЮНИК та інші. Всього 4 депутати) до Голови Державної податкової адміністрації України щодо порушення податковими інспекціями законів України “Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку” та “Про оподаткування прибутку підприємств”, що призводить до збільшення квартплати на 20 відсотків.

Володимира АНІЩУКА до Голови Координаційного комітету по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю при Президентові України стосовно порушення Координаційним комітетом по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю при Президентові України вимог Закону України “Про статус народного депутата України” - ухилення від відповіді на запит, проголошений на сесії Верховної Ради України 7 листопада 2003 року.

Володимира ЄЩЕНКА до Голови Черкаської обласної державної адміністрації щодо забезпечення квартирою інваліда Великої Вітчизняної війни першої групи Андрія Сергієнка.

Валерія ЛЕБЕДІВСЬКОГО до Голови правління акціонерного товариства закритого типу “ДВК” з приводу відсутності відповіді на депутатське звернення стосовно невиконання товариством умов інвестиційного договору.

Ярослава КЕНДЗЬОРА до Голови Верховної Ради України, Міністра закордонних  справ України з приводу втручання у внутрішні справи України голови Державної Думи Російської Федерації Бориса Гризлова та представника Міністерства закордонних справ Російської Федерації Олександра Яковенка.

Юлії ТИМОШЕНКО до Прем’єр-міністра України, Міністра освіти і науки України щодо надання матеріальної допомоги на придбання комп’ютерного обладнання учням Кам’янського навчально-виховного комплексу №2 міста Антрацит Луганської області.

Івана СТОЙКА до Прем’єр-міністра України з приводу ігнорування виконання Закону України “Про статус ветеранів, гарантії їх соціального захисту” Львівською та Одеською обласними державними адміністраціями.

Шановні колеги, відповідно до Регламенту у нас на зачитування запитів відведено 30 хвилин і на оголошення заяв. Пройшло вже 30 хвилин - у мене ще залишилося всім сторінок. Продовжувати зачитувати запити? Немає заперечення? Ніхто не буде говорити, що ми порушуємо Регламент? Порушуємо Регламент?

Ключковський заперечує, щоб я далі зачитував.

(Ш у м  у  з а л і)

Прошу провести розмову виховну з Ключковським. Добре, я продовжую тоді, з вашого дозволу.

Омеляна ПАРУБКА до Прем’єр-міністра України щодо необхідності підготовки фахівців рівня молодшого спеціаліста для сільського господарства України.

Віктора ДРАЧЕВСЬКОГО до Прем’єр-міністра України стосовно стану відкритого акціонерного товариства “Нікопольський прядильно-нитковий комбінат” у ліквідаційній процедурі.

Василя БАРТКІВА до Прем’єр-міністра України стосовно відзначення на державному рівні 125-річчя з дня народження Симона Петлюри.

Миколи МЕЛЬНИКА до Прем’єр-міністра України, Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України стосовно з’ясування походження сировини, яка надходить на переробку до відкритого акціонерного товариства  “Кирнасівський цукровий завод” та вжиття заходів щодо підтримки вітчизняного виробника цукрової сировини.

Володимира ЛЕЩЕНКА до Прем’єр-міністра України з приводу невжиття Урядом заходів щодо стримування різкого підвищення тарифів для населення на водопостачання, опалення в містах та райцентрах Чернігівської області.

Михайла ВОЛИНЦЯ до Прем’єр-міністра України з приводу неналежного реагування на запити щодо протиправного втручання в діяльність первинної організації Незалежної профспілки гірників України шахти імені Леніна відкритого акціонерного товариства “Криворізький залізорудний комбінат”.

Володимира ПУЗАКОВА до Прем’єр-міністра України щодо ситуації, яка склалася навколо Кіровоградської науково-виробничої фірми “Екоцентр”.

Володимира ПЕТРЕНКА до Прем’єр-міністра України щодо невідповідності чинному законодавству проведення додаткової емісії акцій Національної акціонерної страхової компанії “Оранта”.

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до Прем’єр-міністра України стосовно проблем функціонування фармацевтичної галузі в Херсонській області.

Георгія МАНЧУЛЕНКА до Прем’єр-міністра України щодо фінансування XIII Міжнародного Гуцульського фестивалю у селищі Путила Чернівецької області.

Олега НЕМИРОВСЬКОГО до Прем’єр-міністра України, Генерального прокурора України щодо ситуації, яка склалася на Державному підприємстві “Суднобудівний завод імені 61 комунара” внаслідок невиконання Фондом державного майна України своїх повноважень у представленні інтересів заводу відповідно до угоди між Фондом та підприємством.

Михайла РОДІОНОВА до Прем’єр-міністра України стосовно відродження в Україні промисловості будівельних матеріалів.

Леся ТАНЮКА до Прем’єр-міністра України стосовно відміни Розпорядження Кабінету Міністрів України щодо повернення Урядові Королівства Нідерландів творів з колекції Кенігса.

Олександра ГОЛУБА до Першого віце-прем’єр-міністра, Міністра фінансів України стосовно ліквідації дефіциту бюджету Національної музичної академії України імені Петра Чайковського.

Володимира ЛЕЩЕНКА до Першого віце-прем’єр-міністра, Міністра фінансів України щодо врахування Урядом пропозицій народного депутата України по фінансуванню в 2004 році інвестиційних проектів з Державного бюджету України.

Віктора ЮЩЕНКА до Генерального прокурора України щодо перевірки фактів протиправних дій стосовно припинення функціонування комунального підприємства “Дрогобицький ринок” та позбавлення місця праці понад тисячі працівників.

Олександра БАРАНІВСЬКОГО до Генерального прокурора України щодо результатів перевірки використання бюджетних коштів на надання адресної матеріальної допомоги Всеукраїнською громадською організацією “Союз Чорнобиль України”.

групи народних депутатів (ТАРАСЮК, ГРИНІВ та інші. Всього 6 депутатів) до Генерального прокурора України про порушення кримінальної справи щодо голови дільничної виборчої комісії №26 по виборах міського голови в місті Мукачеве 18 квітня 2004 року.

Юлії ТИМОШЕНКО до Генерального прокурора України з приводу незаконних дій та перевищення службових повноважень з боку працівників правоохоронних органів та прокуратури Червоногвардійського району Автономної Республіки Крим.

Олександра БАРАНІВСЬКОГО до Генерального прокурора України щодо порушень законодавства України Житомирською міською радою.

Юрія ОРОБЦЯ до Генерального прокурора України, Голови Державної податкової адміністрації України з приводу незаконних дій голови Державної податкової адміністрації в Закарпатській області.

Євгена ЖОВТЯКА до Генерального прокурора України з приводу злочинних дій арбітражного керуючого –ліквідатора Баришівського переробнозаготівельного підприємства В'ячеслава Лацкана, Баришівського селищного голови Овдія та бездіяльність працівників прокуратури.

Сергія ГМИРІ до Генерального прокурора України щодо порушень чинного законодавства і конституційних прав громадян  головним редактором газети “Магістраль” Романюком.

Володимира ПЕТРЕНКА до Генерального прокурора України щодо порушення прав закритого акціонерного товариства “Охтиркашляхбуд” Сумської області.

Віктора ЮЩЕНКА до Генерального прокурора України щодо перевірки фактів насильницьких, репресивних дій та потурання прав людини з боку працівників правоохоронних органів міста Херсона та Херсонської області.

Миколи РУДЬКОВСЬКОГО до Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України, Голови Антимонопольного комітету України щодо порушень чинного законодавства підприємством “Чернігівводоканал”.

Дмитра САНДЛЕРА до Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України стосовно законності дій співробітників Управління Служби безпеки України в Чернігівській області.

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до Генерального прокурора України з приводу неналежного реагування органів прокуратури Каланчацького району Херсонської області на звернення народного депутата України.

Михайла РОДІОНОВА та Сергія ЧЕЛНОКОВА до Генерального прокурора України з приводу порушень при реформуванні радгоспу села Шпильки Києво-Святошинського району Київської області.

групи народних депутатів (ЗАРУБІНСЬКИЙ, МЕЛЬНИК, ОНОПЕНКО) до Генерального прокурора України стосовно перевірок, які перешкоджають роботі  закритого акціонерного товариства “Вінницькій лікеро-горілчаний завод”.

групи народних депутатів (ТАРАСЮК, ГРИГОРОВИЧ та інші. Всього 5 депутатів) до Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України, Голови Служби безпеки України про розслідування бандитського нападу на приміщення Чернігівської обласної організації Народний Рух України в місті Прилуки.

групи народних депутатів (ХМАРА, КАРМАЗІН, КИРИЛЬЧУК) до Генерального прокурора України, Міністра юстиції України щодо скасування Розпорядження Міністра внутрішніх справ України  №274 від 29 березня 2004 року про звільнення в поточному році всіх працівників міліції, які досягли 45-річного віку, з органів внутрішніх справ, як такого, що суперечить Конституції України.

Юрія КАРМАЗІНА та Євгена КИРИЛЬЧУКА до Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України про порушення кримінальної справи стосовно працівників Міністерства внутрішніх справ України за надання неправдивої інформації про злочинні зв’язки виконуючого обов’язки начальника Львівського міського управління Управління Міністерства внутрішніх справ України в Львівській області Курочки із злочинним авторитетом.

Богдана КОСТИНЮКА до Генерального прокурора України про порушення кримінальної справи щодо голови територіальної виборчої комісії по виборах Мукачівського міського голови Юрія Перести за фактом перешкоджання невстановленими особами здійсненню виборчих прав громадян та діяльності народних депутатів, невиконання їх вимог працівниками міліції та членами територіальної виборчої комісії.

Володимира ПУЗАКОВА до Голови Верховного Суду України з приводу незаконних дій слідчих та судових органів міста Кіровограда при  винесенні рішення Ленінським районним судом щодо дорожньо-транспортної пригоди, здійсненої Дмитром Трикозом 19 серпня 2003 року в місті Кіровограді.

Віктора РАЗВАДОВСЬКОГО до міністра охорони здоров’я України щодо забезпечення стоматологічної поліклініки Житомирського району Житомирської області пересувною стоматологічною установкою “Сатва Компакт”.

Володимира ЗАЙЦЯ до міністра транспорту України щодо можливих соціальних наслідків реалізації рішення про ліквідацію структурного підрозділу резерву провідників пасажирських поїздів Житомирського формування.

Івана СТОЙКА до міністра оборони України щодо законності наказу командувача Західним оперативним командуванням про вилучення із загальноосвітніх шкіл у місті Тернополі навчальної зброї для допризовної підготовки.

Володимира БОНДАРЕНКА до міністра юстиції України стосовно надання роз’яснення щодо застосування статей 23 та 24 Закону України “Про вибори Президента України”.

Групи народних депутатів (ШИРКО, ОЛЕКСІЮК, ШЕРШУН) до міністра освіти і науки України стосовно відзначення ювілею Рівненського музичного училища.

Степана ХМАРИ та Юрія КАРМАЗІНА до міністра України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи щодо перевірки фактів незаконного закриття промислового ринку в місті Дрогобичі та вжиття заходів стосовно усунення перешкод в підприємницькій діяльності мешканців міста з боку Львівської обласної служби пожежної охорони.

Михайла РОДІОНОВА до міністра праці та соціальної політики України щодо приведення пенсій громадян у відповідність з трудовим внеском. 

Віктора РАЗВАДОВСЬКОГО до міністра охорони здоров’я України щодо забезпечення слуховими апаратами інвалідів по слуху, які мешкають на території 69 виборчого округу  в Житомирській області.

Дмитра РУДКОВСЬКОГО та Сергія ЧЕЛНОКОВА до Голови Національної комісії регулювання електроенергетики України про надання інформації щодо тарифів на електроенергію по регіонах України.

Миколи РУДЬКОВСЬКОГО до Голови Національної комісії регулювання електроенергетики України щодо отримання електроенергії підприємством “Чернігівводоканал”.

Сергія СІНЧЕНКА до Голови Антимонопольного комітету України щодо порушень Закону України “Про захист економічної конкуренції” в Луганській області дочірнім підприємством “Луганськ – ресурси” Державного підприємства Міністерства внутрішніх справ України.

Дмитра РУДКОВСЬКОГО та Сергія ЧЕЛНОКОВА до Голови Антимонопольного комітету України щодо тарифів на електроенергію по відкритому акціонерному товариству “Київобленерго”.

Миколи ТОМЕНКА та Юрія АРТЕМЕНКА до Голови Рівненського міського суду щодо забезпечення виконання законодавства у сфері свободи слова Рівненським міським судом.

Михайла ВОЛИНЦЯ до Голови правління відкритого акціонерного товариства “Криворізький залізорудний комбінат” щодо протиправного втручання в діяльність первинної організації Незалежної профспілки гірників шахти імені Леніна.

Валерія МІШУРИ до Голови Верховної Ради України, Прем`єр-міністра України, першого віце-прем'єр-міністра України, міністра фінансів України щодо відповідальності за невиконання постанови Верховної Ради України від 21 жовтня 2003 року номер 4297 "Про заходи щодо підтримки соціально-економічного розвитку міста Кіровограда у зв'язку з 250-річчям заснування".

Миколи НОСЕНКА до Прем`єр-міністра України Януковича щодо реформування Київського університету економіки і технологій і транспорту Міністерства транспорту України.

Групи народних депутатів  (МОЙСИК, АСАДЧЕВ, ЧЕРВОНІЙ, ТАРАН та інші) до Президента України про нормалізацію роботи судової системи України.

Я прошу визначитися із підтримкою цього запиту до Президента України.

 

10:49:16

За-111

Не підтримано.

Ще раз? Не вийде.

Так, народних депутатів МАНЧУЛЕНКА, ЗАГРЕВИ до Голові Верховної Ради України, Генеральному прокурору України, міністру юстиції України про зупинення протиправних дій Державної виконавчої служби Київського обласного управління  юстиції щодо змушення Козинсього селищного голови до незаконного примусового продажу 33-х гектарів та передачу в оренду 207-ми гектарів земельних ділянок приватній структурі без рішення та згоди селищної ради із земель природоохоронного призначення.

Народного депутата КАТУШЕВОЇ до Прем'єр-міністра України щодо незадовільного фінансування програм соціального захисту населення, постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи в Автономній Республіці Крим.

Народного депутата СЕМЕНЮК до Генерального прокурора України щодо проведення службового розслідування дій заступника Генерального прокурора України Пшонки, його сина Пшонки і заступника прокурора міста Краматорська за фактами, викладеними у зверненні Солодуна, пенсіонера Міністерства внутрішніх справ, майора міліції, колишнього співробітника Краматорського відділу по боротьбі з організованою злочинністю.

Ми з вами усі запити завершили. Шановні колеги, треба порадитися. У нас на виступ з трибуни записався 71 народний депутат. Ви не будете заперечувати, якщо ми відведемо 30 хвилин для виголошення заяв і повідомлень народних депутатів? Не буде заперечень?

(Ш у м  у  з а л і)

Шановні колеги, давайте 30 хвилин - оголошення звернень і повідомлень. Після того я оголошу перерву, тому що ми зараз знаходимося ще в питанні. Питання пов'язане: оголошенням заходів і оголошення заяв і звернень. Будь ласка, 30 хвилин. Покажіть на моніторі, хто записався.

Будь ласка, 30 хвилин . Луценко. Підготуватися Хмарі.

 

10:52:33

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Прошу передати слово керівнику Соціалістичної партії Олександру Морозу.

 

10:52:41

МОРОЗ О.О.

Шановні депутати, шановні радіослухачі. Фракція соціалістів доручила мені оголосити змін заяви: повернути борги освітянам.

Як відомо, в 1996 році прийнятий Закон про освіту, 57 стаття якого вимагала поетапного введення доплат педагогам за стаж, на лікування та преміювання, прирівнювання зарплати освітян до середньої в промисловості.

Послідовна позиція депутатів протягом двох минулих років сприяла підвищенню зарплати вчителям та педагогам. Але і тепер її рівень є вкрай низьким і  не досягає мінімального прожиткового рівня.

Незважаючи на законні  вимоги освітян, уряд, більшість у парламенті відмовились при прийнятті бюджету на 2004 рік виділити кошти на часткове погашення боргів за  минулі роки, створені через невиконання 57 статті  закону. Борги сьогодні стягнули майже 5 мільярдів гривень. На пропозицію депутатів визнати цей борг державним і скласти графік його повернення, уряд відповідає відмовою. Більше 120 тисяч справедливих судових позовів вчителів заблоковано  судами  виконавчими службами. Подібна політика урядів залежна від Президента, більшості в парламенті свідчить про їхню байдужість до майбутнього України,  розвитку інтелектуального потенціалу долі сотень тисяч юнаків та дівчат, долі учителів.

Станіслав Ніколаєнко тричі за дорученням фракції на Погоджувальній раді ставив питання про включення цього  питання до порядку дня, воно до цих пір не ставиться. Тому фракція вимагає від Верховної Ради, уряду негайно розглянути законопроект про повернення згаданих боргів освітянам, невідкладно розпочати погашення цих боргів. При внесення змін до  закону про бюджет 2004 року і формуванні бюджету на наступний рік обов'язково слід передбачити витрати на оплату комунальних послуг сільській інтелігенції: вчителям, лікарям, працівникам культури. Соціалісти пропонують внести зміни в Пенсійний закон, ввести спеціальні галузеві коефіцієнти для освітян, які б дозволили не менше, як вдвічі підвищити розмір їх пенсій. Ми наполягаємо на збільшенні щонайменше як на третину державне замовлення на прийом студентів до вузів, на збільшення стипендій студентам до рівня прожиткового мінімуму, відновлення харчування дітей у школах і ПТУ.

Фракція в котре  пропонує довести витрати на освіту на рівні не менше 10 процентів валового внутрішнього  продукту. Джерелами фінансування цих витрат є запровадження державної монополії на спирт, горілчані вибори, тютюн, наведення ладу в енергетиці, відновлення  контролю  на митниці, на кордоні. Соціалісти пропонують суспільству свою програму порятунку освіти, вона опублікована. Пропонуємо педагогам приєднатися до  справедливої боротьби за долю освітньої галузі. Врятуємо освіту - врятуємо державу. Разом до кращої долі!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, шановний Олександре Олександровичу, якщо мене не зраджує пам'ять, на наступний пленарний тиждень, пропозиції, які звучали від Комітету з  питань науки і освіти  поставлені до порядку денного.

Будь ласка, Хмара. Підготуватися Шершуну.

 

10:55:59

ХМАРА С.І.

Степан Хмара, Блок Юлії Тимошенко,  партія "Батьківщина".

Шановні народні депутати! Шановні радіослухачі! Події 18-19 квітня у Мукачево показали прояв завершальної стадії криміналізації правлячого режиму у країні і узурпації влади, так званої, Соціал-демократичною (об'єднаною), яка насправді не є політичною партією, а злочинним угрупуванням, яке привласнило собі назву  політичної партії. В Мукачевому влада зробила все, щоб потоптати права виборців і дати можливість їм сформувати шляхом вільного волевиявлення влади місцевої. Побачивши, що фальсифікація їм не вдається, так звані, соціал-демократи разом з місцевою владою, яка теж в їх руках, при потуранні найвищих посадових осіб, в тому числі Президента України,  керівників силових структур зробили все,  щоб сфальсифікувати  результатів виборів, замести сліди об'єктивного свідчення їхньої поразки і продовжити свавілля, яке може розповсюдитися на всю Україну.

Я не буде, шановні депутати, перечисляти численні факти за браком часу, свідком яких я був, саме там, де були найбільші дільниці,  де з найбільшою кількістю голосів  перемагав конкурент, так званих, соціал-демократів Балога, на всі ці дільниці було організовано, так  званими, соціал-демократами ( об'єднаними)  привезеними бандитськими угрупуваннями, напади і спроби знищити результати виборів.

Ми вимагаємо негайно сюди міністра внутрішніх справ і голову служби безпеки України, для того, щоб вони відповіли, чому досі вони не можуть навести порядок, чому вони не затримують бандитські формування, які звезені соціал-демократами (об'єднаними) в Мукачево.

Ми вимагаємо, Погоджувальної ради, ми вимагаємо продовження розгляду цього всестороннього питання з висвітленням фактів і об'єктивного донесення їх через засоби масової інформації до громадян України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Шершун, фракція Аграрної партії. Підготуватися Бокому.

 

10:59:09

ШЕРШУН М.Х.

Прошу передати слово Голові фракції Михайлу Гладію. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Михайла Гладія.

 

10:59:23

ГЛАДІЙ М.В.

Дякую. Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати, шановні виборці. Депутатська фракція Аграрної партії України в черговий раз висловлює свою стурбованість станом бюджетного фінансування аграрного сектору економіки та соціальної сфери села.

В сільській місцевості проживає близько третини населення України. Держава, відповідно до чинного законодавства має створювати умови для забезпечення жителів села найнеобхіднішим на рівні встановлених соціальних нормативів. Однак,  при розробці державних бюджетів, особливо в останні роки  діючим законодавством  систематично  ігнорується  і необхідні бюджетні кошти  цьому важливому сектору економіки  в необхідних обсягах не виділяються. Через це економічна ситуація в агропромисловому  комплексі, особливо у сільському господарстві  ускладнюється. Суттєво зменшилися обсяги виробництва. Більшість господарств є  неплатоспроможними. Рівень зарплати,  працюючих у сільському господарстві, найнижчий серед всіх інших галузей. Така ситуація є загрозливою для продовольчої безпеки держави та спричиняє до зростання соціальної напруги, як на селі, так і у всьому суспільстві.

На нашу думку, для кардинального виправлення такого стану перш за все необхідно забезпечити виконання  діючого в Україні законодавства щодо пріоритетного розвитку агропромислового  комплексу і  суттєво збільшити обсяг бюджетного фінансування для цього важливого сектору економіки України. Окрім того, ми вважаємо, що  уряд, починаючи з наступного року, взагалі має змінити існуючий порядок фінансування АПК і перейти на нову схему його фінансування через бюджет. На наш погляд, селянам не потрібні так звані пільги, які частіше використовуються посередником, а не товаровиробником. Для фінансування АПК, як і у всьому цивілізованому світі, уряд має передбачити субсидії, дотації і спрямувати їх  на підтримку певних  видів рослинницької та тваринницької продукції у розрахунку на один гектар посівної площі, або на одиницю реалізованої тваринницької продукції чи на голову молочного стада. Про це ми вже говорили при розгляді бюджету 2004 року, але не до кінця були почутими.

Щоб не запізнитися, ми в черговий раз до початку бюджетного процесу звертаємо увагу уряду на свою пропозицію і сподіваємося, що вона буде  уважно  розглянута і врахована у поданому Верховній Раді проекті Державного бюджету України на 2005 рік. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Бокий, фракція соціалістів. Підготуватися Семенюк.

 

11:02:01

БОКИЙ І.С.

Передаю слово депутату Ніколаєнку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ніколаєнко, так? Будь ласка, Ніколаєнко.

 

11:02:10

НІКОЛАЄНКО С.М.

Шановні громадяни, виборці.

Ніколаєнко, фракція Соціалістичної партії України.

Я хотів би підтримати виступ Олександра Олександровича Мороза із тим, щоб ми обов'язково на першій сесії у травні розглянули проблему повернення боргів нашим учителям, працівникам вищої освіти і сільській інтелігенції, відновлення комунальних послуг. Інакше ми ніколи не станемо на шлях цивілізованого розвитку.

Фракція мене уповноважила сьогодні звернути увагу уряду, виконавчої влади, правових органів, силовиків на проблему, знову яка постала в Україні, це питання металолому. Чорною хвилею прокотилася хвиля, яка знищила все - і економіку, і виробництво. А зараз другий вал прокотився. Ця навала йде із здачею металобрухту. Влада не реагує, тому що вона має в цьому свої дивіденди.

Зруйновані майстерні, цехи, спустошуються подвір'я простих громадян, пенсіонерів, дійшли вже до цвинтарів. Тягнуть електропровода, розбирають трансформатори, водяні насоси. Питання: чому це так? Ось товариш Луценко мені підказує, каже: вже кажуть в народі так, що раніше пролетаріату не було чого втрачати крім ланцюгів, зараз і ланцюги вже вкрали. Питання: чому так? Чи немає закону? Чи немає волі до його відповідальності?

Раніше влада казала, що немає реєстрації, ліцензії видаються на збір металоломів тільки в Києві, а сьогодні вона не впливає на процеси. Потім немає карної відповідальності. Потім казали, що низьке ввізне мито на металолом. Все це Закон про металобрухт врахував. І є реєстрація ліцензій місцевих органів влади, і все є. Однак цього не робиться. Чому? Дивіться. Реєстрації ліцензуються у місцевих радах. Отже, сьогодні і районні адміністрації, і сільські ради можуть впливати. Вісім років кримінальна відповідальність за руйнування електромереж, можна впливати? Кольоровий метал заготовляти мають право тільки державні підприємства. Чому не вирішується проблема?

Три відповіді. Перша. Великий фінансовий інтерес, корупція, небажання займатися владою владними повноваження. Я вважаю, що і працівники Органів внутрішніх справ мають з цього зиск. Тому звертаюся до Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ про тотальну перевірку дотримання Закону про металобрухт. Потрібно покласти цьому край.

Третє. Зупинити цей жахливий розбій, який чиниться на теренах України. Я думаю, що якщо тільки ми це зробимо, то це буде повага і до держави, і до виконавчої, і до законодавчої влади. Соціалісти вимагають цього.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Семенюк, фракція соціалістів, підготуватися Цибенку, комуністу.

 

11:05:10

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Шановні колеги, шановні виборці! На звернення 50 народних депутатів Верховної Ради України до Конституційного суду щодо відповідності Конституції України, конституційності Указу Президента України про заходи щодо запровадження державної монополії у сфері контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, прийнято рішення, яким визнано неконституційним положення пункту один статті один і статті два вище названого Указу. Це говорить про те, що були праві народні депутати України у своєму поданні.

Ми за запровадження монополії, але це потрібно робити відповідно до Конституції і законів України. Та й механізм прийняття таких заходів повинен проходити через парламент. Сьогодні є більшість, є коаліція, спільна відповідальність більшості і уряду, першочерговість прийняття законопроектів, поданих Президентом, тому слід Президенту закінчувати період двойного права - указотворення і прийняття відповідних законів, тим більше, що період указотворення закінчився ще відповідно до Конституції в 1999 році. А я особливо на це звертаю увагу ще і тому, що більшість відповідних указів виходить під грифом "опублікуванню не підлягає". Це дуже прикро, що сам Президент ховається від народу, тим самим провокує відповідні дії, які протирічать Конституції.

На всеукраїнській нараді з проблем боротьби з організованою злочинністю і корупцією та захисту прав людину Президент зазначив, що Олександр Мороз і інші народні депутати звернулися до Конституційного суду по даному указу. Вважаю, що після такого рішення Конституційного суду Президенту слід звернути увагу на те, що не опозиція причетна до корупції, а він сам і ті укази, які він видає під грифом "таємно".

Прикро ще й те, що Конституційний Суд нічого не сказав про другу частину Указу, де стояло питання про приватизацію об'єктів спиртової галузі, які відповідно до закону не підлягають приватизації. Тому запровадження таких указів виявляє... спровокує корупцію сам Президент.

Висновок, у мене виникає питання: якщо Конституційний Суд направив депутатів до судів загальної юрисдикції, то тоді виникає питання, навіщо нам Конституційний Суд?

Адаме Івановичу, я попрошу все ж таки розглянути питання щодо того, що Конституційний Суд  до цього  часу не розглядає питання по Державному управлінню справами про приватизацію спиртової галузі відповідно до Указу Президента. Не потрібно  ховати голову в пісок, і Конституційному Суду це не до честі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Але ви знаєте, шановні колеги, що судова гілка влади незалежна від будь-кого, в тому числі, від народних депутатів, від Верховної Ради.

Будь ласка, слово має Петро Степанович Цибенко, фракція комуністів, підготуватися Турчинову.

 

11:08:36

ЦИБЕНКО П.С.

Прошу передати слово Борису Іллічу Олійнику.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Борис Ілліч Олійник.

 

11:08:50

ОЛІЙНИК Б.І.

Дякую, Петре Степановичу.

Шановні колеги, я звичайно ж, на боці тих, хто вимагає справедливого покарання тих, хто спровокував події в Мукачево. Але, шановні колеги, закликаю підтримати мене в такому.

Після розвінчання о лжі стосовно наявності в Іраку зброї масового знищення, на чому будувалася агресія, ті ж самі циніки підкидають світовому співтовариству чергову фальшивку, але тепер уже про загрозу громадянської війни в регіоні, аби хоча б якось обумовити своє хазяйнування в загарбаній і ними ж сплюндрованій суверенній державі.

За всіма неспростовними ознаками в Іраку починається національно-визвольна війна. А коли зважити на те, що в цій боротьбі об'єднуються навіть одвічні супротивники - суїти і шиїти, - то це вже справдешня партизанська війна супроти окупантів.

Оскільки ж окупанти, замість якнайскоріше забратися геть, планують нарощувати свої війська, то це й дає змогу до визвольних змагань приліпитися й терористам-канібалам, які вчиняють криваве місиво з безневинних своїх і чужих.

І якщо Україна не хоче крити себе ганьбою поплічника окупантів, вона має негайно вивести своїх солдатів з Іраку. Будь-яка миротворча діяльність може чинитися тільки і винятково з дозволу Ради безпеки. Партизани не перебирають у методах боротьби і не заглядають у паспорт: хто і чийого роду-племені. Для них усіх хто по той бік барикади - всього лиш окупанти, мета і об'єкт у прицілі. Отже, ми не повинні, шановні колеги, допустити, щоб наші сини гинули за чужі гріхи.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, фракція БЮТ, Турчинов. Підготуватися Мішурі.

 

11:11:22

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні колеги, парламент не може почати нормальну роботу, поки ми з вами не вирішимо проблему, яка сталася в Мукачево. Мукачево - це позбавлення прав не тільки мешканців цього міста, а всіх громадян України права обирати того, за кого вони голосують.

Невипадково вчора, коли цивілізовані країни дивляться на ситуацію в Україні, Кучма зробив заяву про те, що наші вояки будуть знаходитися в Іраці до кінця. Я хочу запитати у пана Кучми: до чийого кінця, пан Кучма? Мабуть, до вашого кінця вони будуть знаходитися в Іраці.

Що стосується нашої позиції, то Блок Юлії Тимошенко першим виступав за те, щоб не вводити туди війська. Ми перші подали постанову, щоб вивести війська. І мене здивувала позиція наших колег-соціалістів, які вчора паплюжили нашу фракцію.

Я розумію, що  Олександр Олександрович почав виборчу кампанію, але ж за рахунок паплюження інших важко наростити свій власний рейтинг.

Я хочу, скориставшись можливістю, Адаме Івановичу, передати зараз слово пану Стретовичу, який зараз тільки  повернувся з Мукачева і має об'єктивну інформацію про події, які відбуваються там останнім часом.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Стретовича.

 

11:12:45

СТРЕТОВИЧ В.М.

Шановні народні депутати! Шановний український народе! Я не був у складі депутатів, які були в неділю на виборчих дільницях в Мукачеві, тому я дивився поглядом пост-фактуму як це відбувалося.

Сьогодні слід визнати, що в Мукачеві немає жодного юридичного документу, оригіналу, який би стверджував би обрання міського голови. Є оригінали  документів, які знаходяться  в одного з суб'єктів виборчого процесу, отримані після завершення підрахунку голосів. 5 днів працювала комісія Верховної Ради у складі заступника Голови одну добу і далі у складі  двох голів комітетів. Нас водили за носа, вважали за дурників, наче ми нічого не розуміємо, а міська рада, міліціонери розбігалися, коли треба було отримати будь-яку  дію. Міліція бойкотувала постанови прокуратури про проведення оперативно-слідчих дій, їх не могли знайти просто-напросто привести, вони зникали: то поняті, то ті, хто повинні відкрити двері, то інші. Таким чином, сьогодні є всі підстави вважати, що спрут, який  організований відомою політичною силою, а саме її депутати прийшли позавчора в кабінет, де працювала група, і намагалися силою, хуліганськими діями викинути нас із приміщення, а в цей час під  вікном 150 молодиків скандували ганебні слова і кидали каміння у вікна міськради. Тільки втручання оперативної групи СБУ дозволило уладнати цей конфлікт. З вчорашнього дня приступила до роботи оперативно-слідча група прокуратури генеральної........

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Мішура. Підготуватися Александровській. Репліку в кінці я Морозу дам, його прізвище згадувалося.

 

11:14:39

МІШУРА В.Д.

Мішура, фракція комуністів. Прошу передати слово  Володимире Пузакову.

 

11:14:49

ПУЗАКОВ В.Т.

Дякую. Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина.

В Україні, на жаль, продовжується цілеспрямована фальсифікація минулого. У підручниках для середніх і вищих учбових закладів наше  історичне минуле часто  підмінюється антикомуністичним і націоналістичним бредом. Принижується роль Комуністичної партії у перемозі радянського народу  у Великій  Вітчизняній війні, а міроприємства по святкуванню історичних дат  часто проводяться  місцевими владними структурами формально і не носять виховний характер. Так, наприклад, під час проведення мітингу у місті Новомиргороді Кіровоградської області присвяченому 60-річчю визволення краю від німецько-фашистських загарбників головою райдержадміністрації паном  Авсєнтьєвим і його заступником паном  Чепіжаком було відмовлено представнику від Комуністичної партії зачитати  привітання ветеранам  війни,  визволителям і мешканцям району з нагоди свята від першого секретаря ЦК Компартії України Петра Миколайовича Симоненка, а коли вітальний лист все ж таки  зачитувався  обидва пани разом з народними депутатом Бойко  демонстративно залишили  мітинг, хоч всі присутні слухали поздоровлення і висловили свою подяку оплесками.

Невже  ви, пани Авсєнтьєв  і Чепіжак, не вчились у радянській школі і не знаєте, що перемога у Великій Вітчизняній війні була отримана радянським народом під керівництвом Комуністичної партії, завдяки її організуючій і мобілізуючій ролі. А, тікаючи з мітингу, ви самі собі створили публічну недовіру.

Не зрозуміло чому не хоче пам'ятати  роль партії у війні і пан Стоянов, голова  Новомиргородської міської ради вибраний на посаду при підтримці комуністів району, який  не тільки  дав слово представнику від Компартії, а навіть виключив мікрофон, щоб цим самим послужити панам, які тікали з мітингу.

Постає питання. Перший секретар ЦК Компартії України Петро  Миколайович Симоненко не забув і  знайшов час поздоровити  жителів Новомиргородщини зі святом, а чому не  приїхали їх поздоровити представники  обласної держадміністрації, обласної ради,  чому забув привітати їх Президент України  Кучма і  Прем'єр-міністр Янукович. Чому не виявили бажання виступити з поздоровленням на мітингу других політичних партій району? Вони що не признають наше спільне героїчне минуле? Жодна із славних сторінок історії не повинна стертися із пам'яті народу. Очорнення минулого, як і замовчування фактів, які не даному відтинку часу являються не вигідними з політичного погляду для цих горе-діячів району - це злочин перед наступним...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Александровська, фракція комуністів. Підготуватися Гармаш.

 

11:17:55

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Александровская, город Харьков, фракция коммунистов.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые народные депутаты и уважаемые граждане Украины! В настоящее время в Верховной Раде Украины идет подготовка к окончательному принятию нового варианта Кодекса законов о труде, Трудового Кодекса.

Правительство, которое ионизировало разработку этого основополагающего в сфере трудовых отношений документа, объясняет необходимость его принятия тем, что КЗОТ, действующий с советских времен якобы устарел ы не отвечает реалиям сегодняшнего времени. Однако всем известно, что КЗОТ и сегодня в полной мере регулирует трудовые отношения. Он не соответствует сегодняшним реалиям действительно, но только с одной точки зрения. Он ограничивает возможность для нещадной эксплуатации работников. И поэтому, именно поэтому, он не устраивает тех, кто хотел бы снять юридические препоны для использования наемных работников в качестве бессловесной рабочей скотины.

Поддержанный большинством и представителями блока Ющенко, "Наша Украина", Трудовой кодекс узаконивает фактически уже установившиеся неравноправные  отношения работников и работодателей. Он вводит  дискриминационные статьи для женщин и работников-пенсионеров. Он дает работодатели  возможность фактически  распоряжаться судьбами наемных работников. Работодатели получили намного больше возможностей увольнять работников без  их согласия, переводить их на другую  работы, отправлять на неопределенный срок в отпуск без содержания. Этот Трудовой, так называемый  Трудовой кодекс фактически лишает возможности людей защищаться, коллективно защищаться, потому что  он отнимает право профсоюзов на защиту работников. Поставить заслон этому Трудовому кодексу - это требование сегодняшнего времени, это требование многих трудовых коллективов, которые обратились к нам депутатам-коммунистам.

Мы, члены фракции Компартии Украины в Верховной Раде, выступали против  принятия этого Трудового кодекса, мы голосовали против него и будет голосовать против  него и дальше. Для того, чтобы защитить права работников на труд, на уважение в труде, мы организуем 1 мая в  День солидарности трудящихся по всей Украине акции протеста, мы проводим митинги, демонстрации во всех регионах  Украины на Харьковщине, Житомирщине, Днепропетровщине, Донецке, абсолютно во всех регионах коммунисты проводят акции протеста. Мы приглашаем всех трудящихся принять в них участие, защитить свое право на труд, защитить свое право быть людьми, людьми уважаемыми, специалистами.

Я хочу призвать вас всех принять участие в этих акциях протеста, в том числе и в городе Киеве. Здесь 1 мая в 10 часом начинается движение колонны, которую организуют коммунисты с площади Славы. Я прошу вас всех товарищи, встаньте  на защиту своих основных прав, своего права на труд, на достойный заработок, на достойную жизнь.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Гармаш і  репліка Мороз.

 

11:20:55

ГАРМАШ Г.Ф.

Прошу передати слово Рудьковському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Рудьковського.

 

11:21:02

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Рудьковський. Соціалістична партія України.

Шановні народні депутати,  шановні виборці.

Народний депутат Турчинов звинуватив соціалістів у необ'єктивності. Три чоловіки Блоку Юлії Тимошенко голосували за  направлення військ до Іраку. Ми не звинувачуємо в цьому фракцію. Але була позиція народних депутатів. Але виступ і форма, яку зробив народний депутат Турчинов, звинувачуючи нашого лідера в чомусь, свідчить про те, що це черговий крок, спроби Юлії Тимошенко дискредитувати Соціалістичну партію і нашого лідера, замазати у якійсь незрозумілі схеми чи щось.

Ми вважаємо, що ті спроби блоку Юлії Тимошенко, Юлії Тимошенко особисто, втягнути соціалістів у підписання тієї чи іншої угоди в рамках трійки з тим, щоб вона отримала посаду Прем'єра і була там підписана, можливі лише за однієї умови, якщо Юлія Володимирівна Тимошенко в'їде на територію Сполучених Штатів Америки, дасть свідчення по справі Лазаренка, по тих питаннях, сотні мільйонів доларів взяток Павлу Івановичу Лазаренку, повернеться на Україну без наручників і тоді матиме право із соціалістами підписувати угоди про коаліцію. До цього часу соціалісти будуть вести переговори з усіма іншими - "Нашою Україною", комуністами. Але ніколи не підпишемо угоду із блоком Юлії Тимошенко. Нехай зніме з себе звинувачення. Український суд ніколи об'єктивно не буде розслідувати. Нехай дасть покази там, а потім матиме моральне право ставити питання про звинувачення когось іншого. Соціалісти послідовно стояли на позиціях принциповості і демократії.

І ми вважаємо, і зараз ми повинні провести об'єктивне розслідування мукачівської справи, ми повинні провести зміни в Конституцію для того, щоб такого безчинства, яке було у Мукачево, ніколи не було. Щоб міністра Верховна Рада могла зняти сама і притягнути до відповідальності будь-яку посадову особу. Я звертаюся до наших колег із "Нашої України". Хватить нам ходити в Адміністрацію Президента до Президента і просити його. В тому кабінеті давали команди відрізати голови журналістам, а ви просите його розібратися у справі Мукачево! Нічого просити! Звідки злочини йдуть? Від Президента, а не від голови Адміністрації! Він керує!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, згадувалося прізвище Олександра Олександровича Мороза. Одна хвилина репліка, мікрофон, будь ласка.

 

11:24:13

МОРОЗ О.О.

Шановні депутати і радіослухачі! Я думаю, що емоційний виступ Миколи Рудьковського можна зрозуміти тим, що лунають інколи абсолютно безпідставні докори з боку тих людей, які не повинні були б цього говорити.

Мені прикро, що Олександр Турчинов так сприйняв вчорашню ініціативу соціалістів. Ми не збираємося робити виборчу кампанію на людському горі, у нас конструктивна програма, позитивна буде і будемо на ній будувати свою програму. І ми, очевидно, помилилися вчора, коли скриньку вашої фракції зробили чорною, її треба було зробити рябою, тобто білою і чорною, бо частина голосувала, частина ні. І треба не лише наполягати на включенні питання сьогодні до порядку дня про Ірак, справді про виведення військ, учора, зараз стенограма, і ми таки проголосували і включили це питання. Треба, Адаме Івановичу, з'ясувати. А треба було нікому не голосувати за те, щоб наші військові клали голови за межами України. Я думаю, що це є принципово...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, запити оголошені, заяви і повідомлення виголошені. Представники фракції блоку Юлії Тимошенко і "Наша Україна" просять оголосити перерву і провести засідання погоджувальної ради. Тому оголошується перерва до 11 години 55 хвилин. Керівників фракцій і груп прошу зібратися на третьому поверсі.

 

ПІСЛЯ  ПЕРЕРВИ

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу запросити народних депутатів до зали, будемо продовжувати засідання.

Шановні колеги, дозвольте вас в черговий раз поінформувати про чергове засідання Погоджувальної ради.

Передусім я приношу вибачення за те, що ми не дотримуємося встановлених нами ж правил: оголошуємо перерву на 30 хвилин, але, на превеликий жаль, цього не дотримуємося. І ми перед вами приносимо вибачення.

Про що домовились. Пропозиції були різноманітні. На превеликий жаль, нічого нового, крім взаємних обвинувачень на адресу один одного, одні відстоюють одну точку зору, другі - інші, і вимагають, щоб ми з вами були арбітрами, ми не почули.

Ми з вами арбітрами в цьому відношенні виступити не можемо, бо це кримінальна справа, яку повинні проводити відповідні органи. І я вважаю, що ми з вами абсолютно правильно поступили вчора, коли прийняли відповідну постанову, в якій записали і зобов'язали відповідні правоохоронні органи завершити розслідування і проінформувати народних депутатів.

Пропозиції були різноманітні. Так, можливо, навіть для вашої розваги, нехай не ображаються ті депутати, яких назву, але була навіть така пропозиція: прийняти рішення - звернутися до Президента України як гаранта Конституції, аби він ввів пряме президентське правління в місті Мукачеве і призначив тимчасово виконуючими обов'язки міського голови, один день щоб ці обов'язки виконував Шуфрич, а другий день щоб ці обов'язки виконував Ратушняк. Була і така пропозиція. Ви розумієте, що це був жарт, але така пропозиція (Анатолій Сергійович ви підійшли пізніше) звучала.

А якщо серйозно, то були ще ось які пропозиції. Пропозиції, які ми в принципі погодилися: щодо того, щоб продовжували роботу ті підрозділи, які ми з вами створили. Це робоча група на чолі Зінченко в складі голів комітетів і слідча комісія Оробця, яку також ми з вами створили і якої ніхто ще не позбавляв права проводити цю роботу. І ми домовилися про те, щоб вони продовжували свою роботу, аби для того, коли буде інформування за остаточними результатами розслідування цих кримінальних справ, прийняти відповідні рішення.

Прийняли також, була пропозиція про те, що нарешті сьогодні, як повідомили представники "Нашої України". Нарешті сьогодні є вже у повному обсязі протоколи дільничних виборчих комісій, з якими просять ознайомити  народних депутатів. Ми ознайомимо народних депутатів із цими протоколами, нехай ще подивляться і народні депутати.

Не даємо висновку ніякого що це за протоколи. Звичайно, це копії протоколів, тому що це не можуть оригінали, вони повинні знаходитися... оригінали повинні буди передані в судові органи, в прокуратуру і так далі для того, щоб провести  розслідування.

Ми домовилися про те, щоб заслухати... ми домовились за те, так як і в  постанові про те, щоб заслухати тоді, коли будуть правоохоронні органи готові, заслухати остаточну інформацію про заслуховування цих рішень. В зв'язку з тим, що погоджувальна рада прийняла рішення... Те, що ви брали перерву, я не бачу "Нашої України"... В зв'язку з цим я оголошую засідання  закритим.

Наступне засідання...

(Ш у м  у  з а л і)

Наступне засідання відбудеться 11 травня. Я щиро вітаю всіх з 1 Травня, з 9 Травнем. Усього доброго вам!

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку