ЗАСІДАННЯ  ТРИДЦЯТЬ  ДЕВ’ЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

20  квітня  2004 року, 16.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, прошу займати свої місця. Підготуватися до реєстрації. Прошу увімкнути систему "Рада".

16:03:10

Зареєструвалося -392

Зареєструвалися у сесійній залі 392 народних депутати. Вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, ми домовлялися із вами під час Погоджувальної ради, для чого брали перерву, що о 16 годині ми послухаємо інформацію від Міністерства внутрішніх справ, а також від Служби безпеки України про події, які мали у місті Мукачево учора увечері в вночі, зокрема у міськвиконкомі. Для цього ми запросили і міністра внутрішніх справ, і голову Служби безпеки України.

Я хочу проінформувати вас, шановні колеги, що я мав телефонну розмову з міністром внутрішніх справ. Він з 12.04.2004 року перебуває на лікарняному. Заспокойтеся. Шановні колеги, я хочу ще раз підкреслити, з 12.04. Є наказ міністра за номером 182 про те, що на період хвороби міністра тимчасово виконуючим обов'язки міністра внутрішніх справ України є перший заступник міністра внутрішніх справ України, начальник Головного штабу Гусаров Сергій Миколайович. Він зробить нам відповідну інформацію. Це об'єктивна причина. Я мав також розмову з головою Служби безпеки України. Але у нього після 16 години зустріч із іноземною делегацією, підписання документів. Завтра він буде готовий. Прошу заспокоїтися, шановні колеги, завтра він буде готовий. Оскільки ми будемо завтра розглядати по повній, так би мовити, програмі це питання, завтра він буде готовий відповісти на запитання. Він мене проінформував, що враховуючи інформацію, яку отримано, враховуючи звернення народних депутатів, Службою безпеки направлена оперативна група до міста, щоб вона вивчила це питання. Погодьтеся, шановні колеги, це не проблема Служби безпеки, але вони зараз підключились, ну я кажу, але вони підключились до вивчення цього питання щодо інциденту, який мав місце вчора. Ви ж вислухайте інформацію.

Ми домовились таким чином, я вас проінформував, що інформація від Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки - 10 хвилин на інформацію, 10 хвилин на відповіді на запитання. Завтра ми будемо продовжувати розгляд цього питання і визначатися щодо рішення.

Будь ласка, Пинзеник Віктор Михайлович.

 

16:05:35

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! Мова йде про надзвичайні події, коли громляться виборчі дільниці, коли невідомі формування керують міліцією і виборчим процесом, коли вночі зникає охорона, знищується охорона бюлетенів, знищуються бюлетені, розкрадаються. Це - надзвичайні події, шановні колеги, коли взагалі не рахуються з ніякими законами.

Тому ми просимо, щоб інформація і можливість задати питання були більш тривалими. Дати можливість по 20 хвилин інформацію, а головне - дати можливість задати питання, на які і громадяни України, і всі депутати повинні почути відповіді.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я запрошую до доповіді виконуючого обов'язки міністра. Ми погодилися. Якщо буде потрібно, я поставлю на голосування, відведемо час більше. Але, шановні колеги, ми коли проводили погоджувальну раду, одну хвилиночку, ми коли проводили погоджувальну раду, ми домовилися, і всі погодилися з цим, керівники депутатських груп і фракцій, що зараз ми послухаємо питання щодо того інциденту, який трапився зокрема вночі в міськвиконкомі, а завтра будемо розглядати це питання за участю всіх запрошених осіб, як то міністр внутрішніх справ, керівник Служби безпеки, Генеральний прокурор України. уповноважений з прав людини і представництво від Верховної Ради в особі заступника Голови Верховної Ради Зінченка. Так що у нас буде це питання розглядатися протягом двох днів. І давайте тоді виконувати наші домовленості, не педалювати зовсім інші проблеми. І давайте виконувати їх. Будь ласка, я запрошую до виступу виконуючого обов'язки міністра.

Що? Рудьковський, будь ласка. А потім Шкіль. Підходьте, будь ласка, одну хвилиночку зачекайте.

 

16:07:24

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Рудьковський, Соціалістична партія України.

Шановний Володимир Михайлович, для того, щоб всебічно розглянути це питання, звіту Міністерства внутрішніх справ недостатньо. Нам потрібно, щоб все-таки Служба безпеки дала відповідну інформацію, бо питання виборів і системи влади в Україні - це не питання якихось там випадкових злочинців, це питання  державної безпеки. І Служба безпеки якраз і повинна, і відслідковувала вона всі питання. Інформація там є.

І тому, Володимир Михайлович, було б доречно, щоб не тільки Міністерство внутрішніх справ давало інформацію з цього питання, а й Служба безпеки України. Якщо не сьогодні, то завтра керівник Служби безпеки з цього питання конкретно теж поінформував.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, ви... я, очевидно, дуже швидко говорив, і ви, очевидно, мене не зрозуміли.

Ми домовилися, що зараз виступить виконуючий обов'язки міністра, ви поставите питання. Виконуючий обов'язки міністра відповість, а потім виступить з інформацією заступник голови Служби безпеки України, ви будете мати можливість поставити питання.  Будь ласка, Шкіль.

 

16:08:37

ШКІЛЬ А.В.

Дякую, Володимир Михайлович.

Ви знаєте, от на комітеті, в якому я працюю у Верховній Раді, у нас, якщо не приходить перша особа, ми знімаємо питання з розгляду, бо це неповага до комітету Верховної Ради.  І так само є неповага до Верховної Ради неприсутність посадових осіб, які несуть пряму відповідальність за все те міністерство, за яке вони відповідають. Тому що ми знаємо, що скажуть перші заступники, вони скажуть, що це я некомпетентний, я не знаю, я не в курсі, я не володію. І завтра, Володимир Михайлович, погодьтеся, що завтра у них будуть також важливіші справи, ніж Верховна Рада, що і завтра вони зможуть знайти причини не прийти. Прийде одна делегація, друга делегація там, запалення хитрості може у когось відбутися, і також на це може бути виданий лікарняний.

Я просто... Верховна Рада має змушувати себе поважати, це вищий законодавчий орган, найвищий представницький орган. Тому я б хотів, щоб ми спільно змусили поважати себе усіх посадових осіб.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я думаю, що ми повинні поважати себе насамперед і поважати також державні органи влади. Якщо ми за дві години поінформували  про те... Одну хвилиночку! Якщо ми за дві години поінформували про те, що буде розглядатися... Я ще хочу раз сказати: шановні колеги, якщо ви будете зривати і не давати можливість мені дати пояснення, я закрию засідання - от і все.

Я ще раз хочу пояснити всім, що кричить. Якщо ми за дві години, шановні колеги, даємо екстрене доручення, люди ж, мабуть, працюють і мають якісь робочі плани... Я ще раз хочу довести до вашого відома: що міністр внутрішніх справ України з 12 квітня хворіє. Ще раз я вам хочу сказати: хворіє! Тому доповідає виконуючий обов'язки міністра.

Голова Служби безпеки України сьогодні приймає іноземну делегацію, підписує якісь документи. Він сказав, що він сьогодні не може, а завтра буде. Якщо вас не влаштовує, давайте взагалі припинимо розгляд цього питання. Будь ласка, доповідайте.

 

ГУСАРОВ С.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати. За вашим дорученням інформую вас про події, які сталися в місті Мукачево в ніч з 19-го на 20-те квітня.

Почну з того, що у зв'язку з тим, що в приміщенні Мукачівського міськвиконкому працювала комісія Верховної Ради України на чолі з заступником Голови Верховної Ради паном Зінченком.

Мукачівським міським відділом Управління МВС України в Закарпатській області з метою запобігання можливих інцидентів здійснювалась цілодобова охорона громадського порядку на території, що прилягає до будинку міськвиконкому та в самому будинку.

Останнє засідання згаданої комісії відбулося 19 квітня у період з 21.30 години до 23.30 хвилин. Після того, як члени комісії пішли, двоє з чотирьох вхідних дверей будинку міськвиконкому залишилися відчиненими. Будинок охороняв сторож міськвиконкому Сушкед. Крім нього в будинку знаходився відповідальний черговий міськвиконкому Левандовський. Охорону громадського порядку здійснював старший дільничний інспектор мукачівського міськвідділу капітан міліції Котубей та міліціонер роти патрульно-постової служби Джемига.

В обов'язки працівників міліції входило забезпечення охорони громадського порядку біля фасадної сторони приміщення міської ради, центрального входу та в'їзних воріт, що знаходяться поруч, надання допомоги охоронцям міської ради, забезпечення пропускного режиму.  Приблизно о другій годині 15 хвилин сторож та наряд міліції почули звук автономної тривожної сигналізації. Вирішивши, що спрацювала сигналізація воріт тильної сторони міськвиконкому, вони направились туди. Нічого не виявили, піднялись на другий поверх будинку. У другій приймальні заступників голови міськвиконкому вони виявили відповідального чергового Левандовського, який лежав зі зв'язаними ногами. Оглянувши поверх,  сторож та працівники  міліції побачили, що в кабінеті номер 52 виламані двері та підлозі коридору розкидані папери та інші предмети. Про це вони негайно повідомили до міськвідділу міліції. На місце події негайно виїхала слідча оперативна група Мукачевського міськвідділу та керівництво обласного управління МВС. Оглядом місця події встановлено, що на другому поверсі 4-поверхової будівлі міськвиконкому напроти  приймальні народного депутата України Балоги розташований кабінет номер 52, в якому зберігалися бюлетені по виборам міського голови. Замок дверей зазначеного кабінету пошкоджений, двері відчинені. На підлозі знаходяться розкидані бюлетені. На пошкоджених дверях маються залишки 2 паперових стрічок, на одній з них є підписи народних депутатів України Мойсика, Шевченка, Іванчо, Матвієнка, а також запис "19.04.2004 року 23 години".

На іншій стрічці печатка територіальної  виборчої комісії міста Мукачева. На підлозі кабінету  були розкидані документи, серед яких виборчі бюлетені, в тому числі приблизно 30-40 розірваних стандартних паперових пакетів з виборчими бюлетенями, 6 картонних коробок та на столі печатки виборчих дільниць. З місць події вилучені сліди пальців рук, відбитки взуття та інші сліди злочину.

Зазначена кімната перебувала під автономною  сигналізацією, обладнана звуковим сигналом. Слід визначити, що напередодні виборів працівниками міського  підрозділу державної служби охорони було проведено обстеження  кімнати номер 52, де зберігалися бюлетені, на предмет їх  технічної укріпленості та обладнання охоронною сигналізацією з виведенням на пульт централізованого спостереження. За актом обстеження зазначеного об'єкта та листом з пропозиціями  щодо усунення виявлених недоліків та встановлення сигналізації був ознайомлений  голова територіальної виборчої комісії Переста. Однак, останній повідомив, що сигналізація не потрібна, мотивуючи відсутністю коштів та тим, що є сторожова відомча охорона.

На другому поверсі будівлі міськвиконкому на відстані  близько 80 метрів по коридору кутообразної форми від кабінету номер  52 розташована друга приймальна заступників міського голови, де знаходився відповідальний черговий міськвиконкому Л............., 30-го року народження. Він пояснив, що приблизно в 2 години 15 хвилин 20.04 в той час, коли він відпочивав у кабінеті приймальної на нього накинувся  невідомий, який, погрожуючи фізичною розправою, змусив його мовчати, зв'язав при цьому ноги шнурами та пошкодив телефонний кабель. З нападником було ще 2-3 невідомих. Але прикмети та їх кількість потерпілий не може визначити, оскільки було темно.

20 квітня за цим фактом слідче управління МВС  України Закарпатської області порушено кримінальну справу попередньо за ознаками злочину  передбаченого частиною третьою статті 296-ї Карного кодексу України за хуліганство, пов'язаного з оперопредставником влади або представнику громадськості, який виконує обов'язок з охорони громадського  порядку.

Розглядається можливість щодо порушення кримінальної справи за фактом викрадення особливо важливих документів (бюлетенів), стаття 357 Карного кодексу. Остаточна кваліфікація дій  буде здійснена після встановлення їх умислу. Оцінку  діям працівникам міліції, там вивчає комісія, буде давати керівництво МВС і прокуратура.

Треба зазначити, що відповідно до частини  одинадцятої статті  45-ї Закону України "Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" транспортування і передача протоколів   і інших виборчих документів до територіальної виборчої комісії здійснюється у супроводі працівника органів внутрішніх справ. Організація здійснення подальшої охорони бюлетенів закон на міліцію не покладає.

На даний час виконуються активні слідчі дії та  оперативно-розшукові заходи для встановлення осіб причетних до злочину. Органи внутрішніх справ докладуть всіх зусиль для розкриття цього злочину та встановлення підозрюваних осіб. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Виконуючий обов'язки міністра внутрішніх справ Гусаров Сергій Миколайович завершив виклад своєї інформації. Прошу записатися на запитання. Будь ласка, оскільки час зекономлений, то  15 хвилин на запитання, 14 точніше.

Будь ласка, Колоніарі, фракція   "Регіони України".

Висвітліть прізвища народних депутатів, будь ласка, що записались. А у вас на моніторах є, шановні колеги.

 

ІЗ ЗАЛУ. Немає.

 

ГОЛОВА. Ну, не лінуйтеся ввімкнути його.

Будь ласка, Колоніарі, фракція "Регіони України".

 

16:17:30

КОЛОНІАРІ О.П.

Шановний пане Гусаров, що робиться Міністерством внутрішніх справ для того, щоб виявити осіб, які нападали на територіальну комісію, все ламали? Що робиться Міністерством внутрішніх справ?

 

ГУСАРОВ С.М. Ну, по-перше, стосовно випадку, який відбувся цієї ночі, значить я вже в своїй інформації казав, що порушена кримінальна справа. Кримінальна справа знаходиться у впровадженні слідчих обласного апарату УВС. Контролює цю ситуацію начальник главка слідчого пан Захаров. Крім того приймається рішення, вже там в дорозі, буде там займатися куратор від МВС, заступник Міністра пан Зубчук, генерал-полковник. Це крім того. Ну, і проводяться оперативно-розшукові заходи по встановленню осіб, які скоїли цей злочин. Це так коротенько я проінформував, що робиться стосовно...

 

ГОЛОВА. Степан Бульба, фракція Соціалістичної партії України.

 

16:18:37

БУЛЬБА С.С.

Прошу передати слово   Юрію Луценку.

 

ГОЛОВА. Юрій Луценко.

 

16:18:47

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Пане виконуючий обов'язки міністра, у мене до вас декілька запитань.

Перше. Чи була інформація у Міністерства внутрішніх справ України про  концентрації в місті Мукачево кримінальних елементів на  вихідні, які пройшли щойно? Перше, що було зроблено для цього? Якщо такої інформації не було, то чи не вважаєте ви за потрібне розпустити МВС?

Питання друге. Чи арештовані нападники на народних депутатів, зокрема мене менше  хвилює ті, хто бив молодого Стецьківа, бо я сам там отримав, нічого страшного. А от мені цікаво Поліщук, депутат, академік, медик, який був ногами брутально побитий  по обличчю в присутності співробітників МВС. Арештовані ті, хто бив, і ті, хто спостерігав, чи ні? Якщо ні, тоді чи не вважаєте ви  за потрібне скласти з себе пагони?

І третє питання, чи я правильно зрозумів, що єдиним захисником демократії у Муукачево цієї ночі був...

 

ГОЛОВА. Остання фраза... не кричіть, не кричіть, чи  правда, що  захисником, єдиним захисником демократії у цю ніч був черговий, семидесятитрьохлітній, да. Будь ласка, три питання.

 

ГУСАРОВ С.М. Да, дозвольте. Дозвольте відповідати.

Значить, що стосовно першого питання, була інформація чи не було. Значить, дійсно, вам всім відомо, що напружена ситуація була  в Мукачево, пов'язана з виборчою кампанією. Значить, доповідав пан ................, що сторонніх сил з боку центральних органів влади чи других МВС не потрібно. Каже, у мене достатньо свого гарнізону, щоб забезпечити охорону громадського порядку. Значить, було задіяно 270 працівників міліції для того, щоб забезпечити охорону громадського порядку на  36 виборчих участках. Крім того, був резерв 130 чоловік. Потреба, це використання резерва не було. Це я перше питання. Тобто ситуація, що стосовно інформації. Як це була така інформація, то були обов'язково, обов'язково, значить, направлені представники центральних  органів влади, тобто МВС.

На нашу думку, такої необхідності не було. Щоб нас ніхто не звинуватив, що ми якийсь тиск з боку центральних органів влади виконували.

Це перше. Друге питання. Що стосовно Левандовського. Левандовського. Там визначалися ці питання охорони, вирішує і покладені на органи виконавчої влади місцеві. А це Левандовський був як черговий від керівництва міської ради, а там ще був сторож. Я ще раз кажу, що коли закінчився виборчий процес, і коли комісія припинила свою роботу, охорона, фактично міліція уже була націлена на другі питання, забезпечення охорони громадського порядку, коли працювала і працює комісія Верховної Ради.

Що стосовно...

 

ГОЛОВА. Будь ласка, питання відносно побиття народних депутатів. Будь ласка, Сергію Миколайовичу. Будь ласка.

 

ГУСАРОВ С.М. Друге питання. Що стосовно кого затримували чи не затримали. Порушено три кримінальні справи по цим питанням, що тут робили переліки. Зараз називаю. У нас тут було сім заяв.

Що стосовно виборчого дня. З 18 на 19 квітня надійшло сім заяв і повідомлень, пов'язаних із порушенням під час виборів міського голови, вчинених на території виборчої дільниці. Перше. У мукачевський відділ поступила колективна заява народних депутатів України Олійника, Оробця та Ратушняка про те, що цього ж дня на виборчій дільницях номер 3, 4, 6 і 18 невідомі особи словесно залякують виборців та перешкоджають проведенню виборів. Дана інформація перевіряється, рішення не прийнято. (Шум залі).

Друге.

 

ГОЛОВА. Прошу дати можливість відповідати, шановні колеги.

 

ГУСАРОВ С.М.  Я відповідаю. (Шум у залі).

 

ГОЛОВА. Прошу уваги, шановні колеги. Прошу уваги. Будь ласка.

 

ГУСАРОВ С.М. Друге. 18.04 в 14.30 в мукачівський міжвідділ з колективною заявою звернулися народні депутати Ратушняк, Оробець, Гринів, Безсмертний, Качур та Іванчо про те, що група невідомих осіб перешкоджає проведенню виборів на дільницях номер три, п'ять, вісім, 25. Вони виштовхнули на вулицю спостерігачів, а на дільниці номер вісім нанесли тілесні ушкодження двом журналістам. Я Поліщуку доповідаю.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я прошу! Шановні колеги, я, з одного боку, прошу вас заспокоїтися, а з другого боку я прошу Сергія Миколайовича конкретно відповідати на поставлені запитання. Перше запитання, ви на нього вже відповіли, наскільки ви мали інформацію.

Друге питання: чи встановлені люди, які причетні до побиття шістьох народних депутатів? Правильно питання сформульовано? Будь ласка. Да? Ні? Чи будуть вони встановлені?

 

ГУСАРОВ С.М. Я відповідаю. Що стосовно запитували Поліщука. Тут порушена кримінальна справа, проводиться слідство. Ви знаєте, шановний Володимире Михайловичу, що виїхала група Верховної Ради. Крім того, там є працівники прокуратури... (Шум у залі)

 

ГОЛОВА. Ну прошу заспокоїтися, шановні колеги! Прошу заспокоїтися. Прошу заспокоїтись. Сергій Миколайович, розслідування питання, пов'язаного з побиттям народних депутатів здійснюється?

 

ГУСАРОВ С.М. Здійснюється. Порушено три кримінальні справи. Поїхали туди з МВС, керівник департаменту адміністративної служби Маєвський виїхав, начальник Відділу Мієта по особовому складу виїхав. Виїхав пан Зубчук - заступник міністра.

 

ГОЛОВА. Так, Юрій Соломатін, будь ласка, фракція комуністів.

 

16:25:34

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановний Сергій Миколайович...

 

ГУСАРОВ С.М. ...щоб ви заспокоїлись, я хотів проінформувати, що у нас зареєстровано і по яким справам які прийняті рішення.

 

ГОЛОВА. Сергій Миколайович, Сергій Миколайович, питання, питання вам. Слухайте питання.

 

СОЛОМАТІН Ю.П. Питання: шановний Сергію Миколайовичу, за інформацією, котру отримали тут ми, народні депутати України. коли прибув до Мукачево заступник Голови Верховної Ради України і побачив, що приміщення не охороняється, і надав належне доручення чи прохання висловив, я уж не знаю, як сказати, підпорядкованим вам міліцейським силам, то вони не виконали це доручення, а гуляли з незалежним видом навколо цих приміщень.

Скажіть, будь ласка, чому так сталося і чи відомі вам ці факти?

Дякую.

 

ГУСАРОВ С.М. Значить, що стосовно прохання Зінченка, такий факт мені невідомий, но я...

(Ш у м   у   з а л і)

Не відомий.

(Ш у м   у   з а л і)

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, у вас буде можливість, у нас буде можливість... Ну, прошу, заспокойтеся.

Буде можливість співставити інформацію, яку буде давати офіційно Міністерство внутрішніх справ і наша робоча група. Ми тоді приймемо правильне рішення.  (Ш у м   у   з а л і)

Так, Біловол, будь ласка. Мікрофон, будь ласка.

 

16:26:59

БІЛОВОЛ О.М.

Шановний Сергію Миколайовичу, у мене буде два запитання для вас: на якому рівні Міністерство внутрішніх справ бере участь у розслідуванні цього інциденту і скільки потрібно часу для цього?

І друге питання, як оцінюєте ви дії міського відділу внутрішніх справ і як оцінює дії Міністерство внутрішніх справ України?

Будь ласка.

 

ГУСАРОВ С.М. Ну, по-перше, я ще раз сказав, що ситуація, дійсно, складна, яка склалася в Мукачеві і на рівні... виїхав заступник міністра пан Зубчук, це я ще раз повторюю.

Що стосовно дій працівників міліції, вони неоднозначні. І так працюють наші працівники, ми зробимо висновки, чи є там відповідальність, чи невідповідальні дії були керівництва цього райвідділу чи міського району чи обласного управління, будуть відповідні зроблені висновки. Це покаже заключення. Ми обов'язково вас проінформуємо.

Я хотів би, щоб депутати розуміли, що я кажу те, що зроблено. І хотів зробити перелік заяв, три справи порушено.

 

(Ш у м   у   з а л і)

ГОЛОВА. Сергій Соболєв, будь ласка, ваше питання.

Сергій Соболєв, "Наша Україна".

Одну хвилиночку, дайте можливість поставити питання Сергію Соболєву.

 

16:28:10

СОБОЛЄВ С.В.

Я звертаюся...

Соболєв, "Наша Україна", блок...

(Ш у м   у   з а л і)

Заєць, дай я скажу!

 

ГОЛОВА. Прошу уваги!

 

СОБОЛЄВ С.В. Блок Віктора Ющенка, "Наша Україна".

Я звертаюся до органу, який організував всі ці злочини в Мукачево і до вас як до представника цього органу, до керівництва МВС. Я це стверджую, я це підтверджу в будь-якому суді.

Перше питання. На якій підставі працівники міліції супроводжували по місту 40-50 бойовиків, які захоплювали виборчі дільниці, охороняли цих 40-50 бойовиків, фільмували їх? Це перше питання.

Друге питання. Серед цих кримінальних авторитетів є прізвища, які називалися безпосередньо керівництву МВС області, представникам міністерства і МВС міста стосовно прямо кличок, адрес, де вони проживають, ці кримінальні авторитети, які погрожували народним депутатам, працівникам міліції, які...

 

ГОЛОВА. Та не кричіть! Будь ласка, шановні колеги, заспокойтеся! Будь ласка, відповідайте на запитання.

 

ГУСАРОВ. Да, я відповідаю.

(Ш у м  у  з а л і)

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, для всіх час однаковий. 10 секунд закінчити питання, будь ласка. І прошу дотримуватись регламенту.

 

16:29:33

СОБОЛЄВ С.В.

І третє питання. Хто особисто віддав наказ зняти охорону, коли ця охорона була виставлена на прохання Зінченка? Називайте прізвище: хто дав наказ зняти цю охорону?

 

ГУСАРОВ С.М. Володимире Михайловичу, ви мене запросили по сьогоднішній ночі, да? Я відповів, дав ту інформацію, якою володію.

Стосовно всіх цих подій, що відбувалися в день виборів, 18-го, по кожному випадку буде дана оцінка. Там працює слідчо-оперативна група, працівники прокуратури Генеральної, наші працівники. І давайте так: якщо виникають питання, я, якщо буде така можливість, якщо буде така згода ваша, я завтра на ці питання більш подробніше відповім.

 

ГОЛОВА. Нестор Шуфрич, будь ласка.

Ну, завтра! Не готовий відповісти.

 

16:30:25

ШУФРИЧ Н.І.

Шановний виконуючий обов'язки міністра внутрішніх справ, у мене наступне запитання.

В своєму виступі ви сказали, що вчора о 21 годині 30 хвилин розпочалася робоча нарада під керівництвом Зінченка. Як учасник цієї робочої наради я ставлю вас до відома, і прошу, щоб ви це підготували до завтра, перевіривши цю інформацію, що о 21 годині 30 хвилин нарада не розпочалася. Приблизно о 20 годині 50 хвилин в прямому ефірі П'ятому каналу на запитання, що я зараз роблю в Мукачево, я сказав: "Стою перед міською радою і чекаю Зінченка, який має приїхати  на нараду". Приблизно о 22.05 хвилин я хотів зайти  у приміщення міської ради, мене наряд міліції не запустив, сказавши, що виконують  вказівку Зінченка, що вони охороняють міськраду.

Скажіть мені, будь ласка,  хто зайшов після 22-ї години в міськраду і хто потім  з неї виходів і в який...?

( Ш у м   у   з а л і)

 

ГУСАРОВ С.М. Тут  важко на це питання відповісти:  хто зайшов? Може хтось і залишився, треба розбиратися, розбирається така ситуація. Там працювала комісія, люди приходили, уходили, опитували і таке інше.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Давайте  таким чином.

 

ГУСАРОВ С.М. Питання знімати міліцію ніхто не давав, як було там два працівника міліції, так і залишилося, дільничник і працівник патрульно-постової служби. Вони були  там на місці цих подій, коли  спрацювала сигналізація. Не знімали працівників міліції.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Давайте таким чином. Попросимо виконувача  обов'язки міністра Гусарова  Сергія Миколайовича отримати всю необхідну вичерпну інформацію для того, щоб ми детально, конкретно могли завтра  обговорити це питання.

Час вичерпаний. Дякую. Сідайте, Сергію Миколайовичу.

Що? Час вичерпаний, сідайте, будь ласка, Сергію Миколайовичу.

Дріжчаний  Ігор Васильович, заступник голови Служби безпеки  України, будь ласка. 10 хвилин для  інформації, 10 - на відповіді, на запитання.

Я прошу Гусарова Сергія Миколайовича, сядьте, будь ласка, на місце. Якщо потрібно, вийдіть і обговоріть  там проблеми разом з Іваном Зайцем.

Будь ласка, Ігоре Васильовичу.

 

ДРІЖЧАНИЙ І.В.

Шановні народні депутати! Перш за все  перед тим, як почати доповідати інформацію, я хотів би сказати, що  повноваження, компетенція Служби безпеки України чітко визначена чинним законодавством і вчинення будь-яких дій, що виходять за межі цієї компетенції, слід  розцінювати, як дії протиправні.

Згідно з компетенцією визначеною законами України про Службу безпеки, про контррозвідувальну діяльність, про оперативно-розшукову діяльність і боротьбу з тероризмом, органами Служби безпеки здійснювалось відстеження ситуації, пов'язаної з підготовкою та проведенням виборів міського голови  міста Мукачево. Відповідно вживались заходи з метою своєчасного виявлення та попередження можливих протиправних дій і підготовки злочинів віднесених до підслідності органів безпеки України. Зокрема, керівництвом служби регіональним органам були дані відповідні вказівки щодо забезпечення надійного контролю за розвитком оперативної обстановки в Україні  і в регіоні, виявлення та попередження можливих терористичних та екстремістських проявів під час проведення виборів в місті Мукачеві.

В свою чергу обласне управління СБ України в Закарпатській області розробило, узгодило з відповідними установами, з іншими правоохоронними  органами спільні плани, відповідно до яких  реалізовувались заходи, забезпечено було цілодобове чергування слідчо-оперативних груп у  відділу СБУ  в місті Мукачево, обласному центрі, а також центральному управлінні.

У випадках  отримання Службою безпеки даних, які могли мати  оперативний інтерес для   інших правоохоронних органів в порядку взаємодії інформація надавалася. Так, наприклад, було отримано інформацію щодо намірів виїзду до міста Мукачева  так званих груп  підтримки  з інших регіонів України і оскільки це могло певним чином ускладнити обстановку   в місті під час виборів нами було завчасно поіформовано про це органів Внутрішніх справ України в Закарпатській області. Наскільки нам відомо, відповідні заходи вживалися і в цьому сенсі якихось негативних наслідків не було.

Відповідні оперативно-розшукові заходи службою також вживались з урахуванням перебування в регіоні іноземних  спостерігачів, в тому числі і представників дипломатичного корпусу, а також і народних депутатів України, зокрема лідера "Нашої України" Віктора Ющенка стосовно якого  здійснюються охоронні заходи управлінням  державної охорони України.

В ніч на 19 квітня, це вже стосується конкретних повідомлень, які надходили до Служби безпеки України, по телефону до одного із співробітників звертався народний депутат Павленко, який на то час перебував у місті Мукачево. Він повідомив, що на його погляд порушується, відбувається порушення громадського порядку і це створює загрозу безпеці народних депутатів, які знаходились поряд з ним. Невідкладно були вжиті заходи, проінформовано органи внутрішніх справ. І даних, які б свідчили про наявність на той час реальної загрози безпеці народних депутатів а також інших злочинів, що відносились би до компетенції Служби безпеки України встановлено не було. Депутата про це було поінформовано.

Що стосується іншої інформації з даного приводу, Служба безпеки не отримувала жодних повідомлень, звернень, як від народних депутатів, так і від інших осіб стосовно дій, виявлення, профілактика або розслідування яких відносяться до компетенції Служби безпеки України.

В даний час нами з'ясовуються обставини події, яка мала місце в міській раді в ніч на 20 квітня цього року. Вся інформація, яка у нас наявна на сьогодні, вона отримана з джерел органів внутрішніх справ. Нами надається оперативна допомога, як вас інформували, порушено кримінальну справу і в порядку, визначеному чинним законодавством, буде надаватися відповідна допомога при розслідуванні цієї справи у випадку  звернення  слідчих органів до підрозділів служби безпеки. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Я бачу. Переходимо до запитань, шановні колеги. 15 хвилин на запитання. Будь ласка, запишіться, шановні колеги. На табло прошу висвітлити прізвища народних  депутатів, що записалися.

Валентина Семенюк, фракція  Соціалістичної партії України.

 

16:38:13

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Шановний Володимире Михайловичу, передайте слово Луценку. Будь ласка, передайте слово Луценку. Слово  Луценку передайте, будь ласка.

 

ГОЛОВА. Юрій Луценко, будь ласка.

 

16:38:30

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане доповідачу, у мене до вас таке ж саме запитання. Чи знало СБУ про те, що у Мукачеві в ніч на суботу  і неділю концентруються кримінальні елементи у великій кількості, супроводжуються працівниками  МВС і творять безчинства, планують напасти на  народних депутатів.

Мене цікавить, чи  ці елементи,  прізвища яких я можу назвати, деякі з них знаходяться у розшуку, цікавлять Службу безпеки України все ж таки чи ні?

І друге питання. Чи вважає Служба безпеки України викрадення всіх документів після виборів у Мукачеві державним злочином, який потребує негайного втручання бригади СБУ?

 

ДРІЖЧАНИЙ І.В. Що стосується інформації про концентрацію в регіоні кримінальних елементів, я відповідав на це  питання і ще раз хочу сказати, що ініціативне виявлення  подібної інформації до компетенції  органів безпеки не входить. Ми не отримували інформації про концентрацію елементів кримінального характеру. Та інформація, яка була нами отримана стосовно  прибуття  так званих груп підтримки нами відповідно до чинного законодавства була передана до Міністерства внутрішніх справ.

 

ГОЛОВА. Іван Мигович замість Пхиденка, будь ласка, замість Пхиденка, фракція комуністів. Так, Тарас Чорновіл потім буде ставити питання.

 

16:40:04

МИГОВИЧ І.І.

Дякую. Іван Мигович, фракція комуністів.

Шановний Ігоре Володимировичу, як ви знаєте, наприкінці минулого року у Мукачеві була нормальна ділова обстановка. Вона була дестабілізована введенням так званого президентського правління, яке ініціювала обласна державна адміністрація, що очолюється партією СДПУ(о). Після того пішли такі бурхливі події, які дійсно дестабілізували цю обстановку, почалися масові порушенням виконавчою владою громадянських прав і свобод людей, ще більше використання силових структур, правоохоронних органів, і ситуація дійсно вийшла практично на такий рівень, який зараз є. Чи інформувала об'єктивно ваше відомство, Служба безпеки України, Президента про те, що твориться, і чим загрожує хід таких подій у Закарпатті? Дякую.

 

ДРІЖЧАНИЙ І.В. Відповідаючи на це запитання, я маю послатися на положення статті шостої Закону України "Про Службу безпеки України", положення якого говорять про те, що використання Служби безпеки в партійних групових інтересах є недопустимим. Фактично інформування про політичні процеси, які відбуваються в тому чи іншому (це державні процеси, але вони політичні) до компетенції Служби безпеки не входить.

 

ГОЛОВА. Тарас Чорновіл, будь ласка.

 

16:41:46

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Пане доповідачу, скажіть, перше, чи ви вже ліквідували в себе і розпустили ту оперативну складову, яка є Службою безпеки України, яка не могла вас ................повідомити про те, що там збирається кримінальний елемент, який може створювати загрозу для життя і народних депутатів, у тому числі?

Друге. Ви, знаючи, що в гарячу точку, реальну гарячу точку, виїжджає кілька десятків народних депутатів, не вважали за потрібне підняти підрозділ по боротьбі з тероризмом для того, щоб забезпечити принаймні охорону цих депутатів, в тому числі і від міліції, а не тільки від криміналітету?

Третє. Коли були попередньо вибори в Мукачеві, і були ті інформації про замінування дільниць, на яких перебували теж депутати, охорона життя яких від терористичних актів належить до вашої компетенції, чи тоді, коли ви не зреагували на цю інформацію і на наші заяви, я особисто тоді писав заяву до СБУ з приводу цих фактів, чи хтось поніс відповідальність за це?

І останнє, дуже коротко: вам події, які зараз відбуваються в Мукачеві, не нагадують хроніку Німеччини 30-х років минулого століття?

 

ДРІЖЧАНИЙ І.В. Що стосується... Дозвольте, я відповім. Служба безпеки України не отримувала повідомлень про те, що комусь з народних депутатів загрожує небезпека. Вчора і сьогодні я особисто спілкувався з народними депутатами по телефону, жоден з них (це, до речі, були депутати з "Нашої України"), жоден з них не говорив про те, що їм загрожує там небезпека або скоюються злочини, розслідування яких віднесено до компетенції Служби безпеки України.

 

ГОЛОВА. Так, будь ласка, на інші запитання відповідайте. Ну то давайте припинимо, давайте приймемо рішення, шановні колеги. Ну я прошу вас. Я прошу вас, Степан Ількович, Степан Ількович! Степан Ількович, будь ласка, заспокойтесь. Скомаровський, "Наша Україна", будь ласка, запитання ваше. Мікрофон ввімкніть.

 

16:43:56

СКОМАРОВСЬКИЙ В.В.

Я прошу передати слово Юрію Кармазіну. Володимире Михайловичу, прошу передати слово Юрію Кармазіну. (Шум у залі)

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Ігор Васильович, сядьте, сідайте, будь ласка, бо нема можливості для обговорення цих питань.

Шановні колеги, давайте домовимося таким чином, шановні колеги! Шановні колеги! Прошу заспокоїтись.

 

16:44:14

КАРМАЗІН Ю.А.

Володимире Михайловичу, питання не можу задати.

 

ГОЛОВА. Давайте домовимося таким чином... Прошу сісти на місце! Ігор Васильович, сядьте на місце. будь ласка! Я прошу, шановні колеги, дайте можливість... Шановні колеги, давайте демонструвати витримку. Я прошу вас! Ігор Васильович Дріжчаний, сядьте, будь ласка, в урядову ложу.

Шановні колеги, пропустіть заступника керівника Служби безпеки. будь ласка. Заспокойтеся, будь ласка.

Шановні колеги, давайте домовимося таким чином: ми побачили, що є потреба керівникам правоохоронних органів підготуватися більш ретельно, щоб завтра дати повну вичерпну інформацію, всі відповіді на запитання, які будуть у вас, народних депутатів.

(Ш у м   у   з а л і)

Що ви пропонуєте?

Завтра о 10-й годині ми розглядаємо це питання, ми домовилися. Хай керівництво фракцій вас інформує своєчасно.

(Ш у м   у   з а л і)

Я ще раз  хочу сказати: шановні народні депутати! Погоджувальна рада прийняла рішення про те, що сьогодні...

(Ш у м   у   з а л і)

Я поставлю на голосування. Ми зараз... поставлю на голосування, щоб не слухати, давайте я поставлю, якщо ви хочете - нема питань.

(Ш у м   у   з а л і)

Я ще раз хочу сказати, шановні колеги...

(Ш у м   у   з а л і)

Ну, я прошу вас, сядьте, заспокойтеся, будь ласка. Ну, зараз нічого не будемо слухати.

Шановні народні депутати, ми домовилися, хочу ще раз сказати: шановні колеги, ми домовилися, і вас  було поінформовано, після того, як завершилася Погоджувальна рада, як закінчилася перерва, що сьогодні о 16-й годині ми послухаємо інформацію міністра внутрішніх справ, керівника Служби безпеки України...

(Ш у м   у   з а л і)

Заспокойтеся, будь ласка.

... про події, які мали місце пізно ввечері і вночі в місті Мукачеві, зокрема у міськвиконкомі. Інформація вас не задовольнила, так я зрозумів? Ми домовилися одночасно, що завтра ми проведемо повноформатний розгляд цього питання за участю керівника Служби безпеки, міністра внутрішніх справ, Генерального прокурора України, уповноваженого з прав людини, а також робочої групи Верховної Ради України.

Зараз інформацію ми послухали, переходимо далі до розгляду інших питань.

Будь ласка, з процедури три хвилини, я бачу, є бажаючі. І з мотивів запишіться, будь ласка. Три хвилини.

На табло, будь ласка.

Валентин Зубов, фракція Юлії Тимошенко.

Тимошенко, будь ласка, Зубов передає. Будь ласка, Тимошенко.

 

16:47:31

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Слово Турчинову передайте. Турчинову слово.

 

ГОЛОВА. Ні, шановні колеги, вибачте.

Так, будь ласка, йдемо далі. Іванов. Неможна. Зубов відсутній, передає Тимошенко. Тимошенко передає слово...

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Передайте слово Турчинову. Просив Турчинов.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Іванов.

 

16:47:46

ІВАНОВ С.А.

Уважаемые депутаты. Я хочу обратиться ко всем вам, нам, здесь всем присутствующим. Ведь смотрите, что получается в зале.

Мы вызвали двух силовых министров, двух руководителей и пытаемся выяснить какую-то ситуацию. Первых лиц нет, выступают вторые лица. Безусловно, что за короткое время полной информации на каждый из наших поставленных вопросов они и хотели бы - не ответят, а если не хотели - тоже не ответят.

Поэтому я убедительно прошу вас всех, особенно людей пожилого возраста, которые подбегают и машут. Если вы хотите сорвать этот процес и вообще его сгладить, то давайте это делайте. Если вы хотите до конца разобраться в каждой детали, то я убедительно прошу вас соблюдать спокойствие и выяснить каждый до мелочи интересующий нас вопрос, для того чтобы сделать правильный вывод и поставить раз и навсегда точку в этих вопросах. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Нестор Шуфрич, фракція СДПУ (о).

 

16:48:55

ШУФРИЧ Н.І.

Шановні колеги, безумовно, виникає багато запитань щодо подій, які були і вчора, і 18 квітня, і напередодні в Мукачеві. І, безумовно, не тільки представники "Нашої України", а й інших представників фракцій, і, повірте мені, об'єднаних соціал-демократів теж багато чого, є багато запитань, на які ми б хотіли принаймні частково сьогодні отримати відповідь.

Хоча б на таке. Вчора на засіданні із Зінченко голова Закарпатської обласної державної адміністрації сказав, що йому керівництво СБУ повідомило, хто під'їжджає в Мукачево на підтримку виборів і якої політичної сили. Я хотів це питання задати представнику СБУ, але ви цинічно, побачивши, що підходить моє запитання, зірвали цей розгляд. Давайте всесторонньо розглядати.

І я прошу представника СБУ, щоб ту інформацію, яку вони надавали голові Закарпатської обласної адміністрації стосовно тих, хто приїздив підтримати які політичні сили, ту нам всім доповіли. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, Павло Мовчан.

 

16:50:02

МОВЧАН П.М.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Я прошу вас, Володимире Михайловичу, обов'язково завтра запросити начальника управління  обласного МВС сюди, і я вас дуже прошу...  І голову  обласної адміністрації, тому що без участі цих людей все те, що відбулося там, як кричуще порушення небачене в центрі Європи і ніколи не було досі в Україні, воно мусить пильно бути  розглянуте. Володимире Михайловичу, це небезпечний рецидив. Я дуже вас прошу і перші особи, які представляють силові відомства, це Міністерство внутрішніх справ і Служби безпеки України. І Різака неодмінно. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, вже все, час вичерпаний. Ніяк, вже жодної процедури. Шановні колеги, я прошу вас, заспокойтесь. Давайте домовимося таким чином. Якщо ми  не хочемо - правильно казав народний депутат Іванов, наш колега - якщо ми не хочемо зірвати  розгляд цього питання, давайте будемо толерантні. Якщо ми зараз будемо наполягати на чомусь, тоді доведеться... і говорити, що все вирішує сесійна зала, тоді доведеться ставити нам питання про включення до розкладу засідання, і я тоді переконаний, що воно не буде включено. Давайте не будемо наполягати. Давайте зараз звернемося до керівників правоохоронних органів, щоб вони завтра дали повну і вичерпну відповідь на запитання і завтра ми це питання  давайте продовжимо його розгляд, не починаючи дебати і виступи від фракцій, а зразу проведемо розгляд цього питання.

Так я ж і говорю. Я не.... я просто говорю, давайте, якщо ми хочемо розглядати питання, то розглянемо  його. Я думаю, що ви не хочете  слухати і чути,  шановні колеги.

Я ще раз хочу сказати для Івана Олександровича Зайця. Я говорив двічі, повторив тричі, і сказав, що завтра у нас буде широкоформатне обговорення цього питання. Якщо ви не чули і не слухали, і не хочете слухать, тільки чуєте себе, токуєте наче глухар. Ведіть себе пристойно в цьому приміщенні!

Розгляд питання на цей день завершено. Завтра ми його продовжимо, розгляд питання.

Оголошується до розгляду проект  Закону про ратифікацію Угоди  між Урядом України і Урядом Турецької Республіки про  морське торговельне судноплавство та Протоколу між Кабінетом Міністрів України та Урядом Турецької республіки про внесення змін   та доповнень до цієї угоди.

Комітет прийняв позитивне рішення з цього приводу,  пропонує ратифікувати. Є у вас застереження, шановні колеги? Чи немає з цього приводу застережень? З цього приводу?  Будь ласка, Пинзеник з цього приводу.

 

16:53:06

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні колеги! Я прошу заспокоїтися, бо ви всі зрозуміли і побачили, що відбувалося у Мукачеві. І я червонів від тої неправди, яка звучала з трибуни.

Я перед новим роком народний депутат України не зміг потрапити у приміщення Мукачівської мерії і не допомагало ні посвідчення, ні значок. Тут же відбувається вибори, звертаються  депутати: охороняйте приміщення. Приміщення залишається без охорони.

Ми маємо звернення, Павленко говорить, що депутатів б'ють, викидають, СБУ заявляє нам, що у нас не було сигналів.

Тому у нас є прохання, Володимире Михайловичу,  у нас прохання завтра дати можливість продемонструвати  депутатам фільм, документальний фільм про події, які відбувалися в Мукачеві.

Друге. Ми просимо від імені фракції розмножити  копії протоколів дільничних комісій про результати виборів. У нас є всі оригінали  протоколів на всіх дільницях. Нехай  всі депутати бачать, що відбулося вчора у Мукачевому.

 

ГОЛОВА. Добре.

Я прошу Адаму Івановичу передати  відповідні документи, щоб ми могли  прийняти  рішення.

Шановні колеги! Чи є якісь застереження до проекту цього документу? Немає. Тоді я прошу уваги, шановні колеги. Я ставлю на голосування про схвалення проекту Закону України про ратифікацію угоди між  Урядом України і Урядом Турецької Республіки про морське торговельне  судноплавство та Протоколу між Кабінетом Міністрів України та  Урядом Турецької Республіки про внесення змін та доповнень до  цієї угоди. Прошу голосувати. Йде голосування, прошу голосувати.

 

16:55:01

За-346

Рішення прийнято.

Шановні колеги, оголошується до розгляду проект Постанови про День уряду України у травні 2004 року щодо стану і формування цін та тарифів у житлово-комунальній сфері. Доповідач Симоненко Петро Миколайович, підготуватися Матвеєву Валентину Йосиповичу.

Прошу дуже коротко, Петро Миколайовичу.

 

16:55:30

СИМОНЕНКО П.М.

Шановні колеги! На жаль, але з того часу, як економіка України почала розвиватися під диктовку Міжнародного валютного фонду, так званим курсом радикальних ринкових реформ, реальна економіка у нас в державі практично знищена і держава посаджена, в цілому, в боргову яму. Однією з умов, як ви пам'ятаєте, нав'язаних Міжнародним валютним фондом, була умова стопроцентної оплати вартості житлово-комунальних послуг, тим хто користується цими послугами.

Відповідно до статей 46-ої і 48-ої Конституції України, держава гарантує кожному громадянину рівень життя не нижче від прожиткового мінімуму, до якого входять і витрати на утримання житла. Аналогічна норма закладена і в загальну Декларацію прав людини, це стаття 25-та.

Стаття 22-га Конституції України забороняє при прийнятті нових законів звужувати існуючі права і свободи. В Законі про прожитковий мінімум закладено, що рівень витрат на житлово-комунальні послуги  у структурі прожиткового мінімуму повинен становити  до 12 процентів. Усупереч нормам закону діяльність чиновників призвела до того, що сьогодні оплата за житло у комунальні  послуги становить до 50 процентів від  середньої зарплати. Мінімальна  пенсія і нині складає 97 гривень. Її фактично не вистачає на уплату житлово-комунальних послуг, електроенергії, спожитого газу. Політика субсидій, на наш погляд, це знущання над нещасним нашим народом. На сьогодні  заборгованість за житлово-комунальні послуги вже перевищила 7 мільярдів гривень. З початку року знову різко полізли угору ціни на житлово-комунальні послуги майже по всіх регіонах  України. Коли ми, народні депутати України,  почуємо від уряду, де ж та межа, до якої повинні піднятися ціни на житлово-комунальні послуги, щоб вони окупилися, а населення могло регулярно їх сплачувати.

Виходячи з цього, ми, комуністи,  і запропонували провести в травні цього року, нинішнього року День уряду з порядком денним про стан і формування цін та тарифів  у житлово-комунальній сфері. Ми вважаємо це питання актуальним, дуже актуальним, вважаємо, що ми повинні сьогодні послухати уряд, які заходи вживатися будуть ближчим часом, щоб цей процес стабілізувати і привести його у відповідність з тими доходами і видатками, які має сьогодні кожна сім'я, а також творити нормальні умови для забезпечення життєвого рівня наших громадян.

Дякую. І пропоную підтримати проект постанови 5336 щодо проведення у травні нинішнього року Дня уряду про стан і формування цін на тарифи у житлово-комунальній сфері. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую, Петро Миколайович. Сідайте, будь ласка.

Володимир Йосипович - позиція комітету. Володимир Йосипович Матвєєв - заступник голови Комітету з питань економічної політики. Прошу уваги шановні колеги. Прошу уваги.

 

16:58:31

МАТВЄЄВ В.Й.

Комитет по вопросам экономической политики,  управления народным  хозяйством, собственностью и инвестициями рассмотрел на своем заседании в марте этого года проект Постановления Верховного Совета Украины  про День  правительства Украины в мае 2004 года, поданный народным депутатом Украины Симоненко. Значит, данным  проектом постановления предлагается провести в мае 2004 года в Верховной Раде Украины День уряду Украины с порядком денным "Про стан і формування цін та тарифів у житлово-комунальній сфері". Главное научно-экспертное управление Аппарата Верховной Рады Украины до указанного проекта постановления замечаний не имеет.

В целом комитет считает, что такое проведение Дня правительства затрагивает жизненно важные интересы народа Украины, с одной стороны. А с другой стороны, позволяет правящему режиму хотя бы привести в порядок, в какое-то регулируемое русло экономику, технику и само содержание жилищно-коммунального хозяйства Украины. Практически действия правительства в этой важнейшей сфере жизни народа покажут, насколько готово в нашей стране, в Украине к интеграции либо в Европу, либо в Единое экономическое пространство. Поле деятельности Кабинета Министров там очень широкое. Значит правительство обязано контролировать цены и тарифы на эти услуги, развивать конкурентное отношение в этой сфере. Оно обязано совершенствовать механизм предоставления жилищных субсидий, внедрения расчетных норм потребления жилищно-коммунальных услуг для обеспечения льгот и субсидий. Обязано контролировать качество предоставляемых услуг, саму работу коммунальных предприятий, должен быть установлен жесткий контроль за использованием средств Государственного бюджета на .................. предотвращение аварий, техногенных катастроф в жилищно-коммунальном хозяйстве.

Правительство должно внести предложение по реструктуризации и списания долгов, кредиторско-дебиторской задолженности за жилищно-коммунальные услуги. То есть сфера действия правительства настолько высока, насколько охватывает все жизненно важные интересы народа Украины, что обойтись без такого рассмотрения на Дне правительства состояние и формирование цен и тарифов в сфере жилищно-коммунальной нам просто-напросто не обойтись. Комитет считает возможным и необходимым поддержать проект постановления, внесенный депутатом Симоненко.

 

ГОЛОВА. Прошу уваги, шановні колеги. Я ставлю на голосування про прийняття проект постанови Верховної Ради України, реєстраційний номер 5136 про День уряду України  у травні 2004 року з порядком денним "Про стан і формування цін та тарифів у житлово-комунальній сфері".

 

17:01:46

За-187

Рішення не прийнято.

Будь ласка, що всі починають виступать? Будь ласка, Богатирьова. Мікрофон, будь ласка.

 

17:02:00

БОГАТИРЬОВА Р.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати!

 

ГОЛОВА. Прошу уваги!

 

БОГАТИРЬОВА Р.В. Питання дійсно слушне. Ми пропонуємо для того, щоб міг Кабінет Міністрів підготуватися, перенести питання на червень і проголосувати цю постанову - тільки змінити травень на червень.

 

ГОЛОС З МІСЦЯ. Да!

 

ГОЛОВА. Немає заперечень у ініціаторів? Тоді я ставлю на голосування проект Постанови Верховної Ради України про День уряду України у червні 2004 року з порядком денним "Про стан та формування цін та тарифів у житлово-комунальній сфері". Реєстраційний номер 5136. Прошу голосувати.

 

17:02:47

За-314

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Постанови про внесення змін до статті 3.3.4 Регламенту Верховної Ради України щодо процедури запису на виступ, доопрацьований проект. Ми вже його розглядали. Будь ласка, Валентин Григорович Матвєєв, голова комітету. Пропозиція комітету.

 

17:03:13

МАТВЄЄВ В.Г.

Шановний Головуючий, шановні колеги! На засіданні комітету 24 березня розглянуто пропозиції народних депутатів України Беспалого, Надраги та Кармазіна, що надійшли до прийнятого 17 лютого цього року Верховною Радою України за основу проекту Постанови Верховної Ради України про внесення змін до статті 3.3.4 Регламенту Верховної Ради України.

Комітет в основному врахував пропозиції, внесені до зазначеного проекту Постанови народним депутатом України Беспалим, зокрема щодо застосування генератора випадкових чисел при формуванні черговості на виступ та дотримання черговості виступів народних депутатів України - членів різних депутатських фракцій і груп відповідно до їх кількісного складу у порядку його зменшення.

А також щодо можливості застосування Верховною Радою України ............ і встановлювати інший порядок надання слова для розгляду окремих питань.

Комітет відхилив при цьому пропозиції, внесені народними депутатами України, зокрема Надрагою, які стосувалися першочергового надання слова представникам від фракцій і груп, а також народного депутата Кармазіна як такі, що не відповідають концепції прийнятого за основу проекту.

Комітет при цьому відзначив, що народний депутат України Кармазін вніс ті ж самі пропозиції, які повторюють  зміст раніше внесеного ним і відхиленого Верховною Радою України проекту постанови Верховної Ради України від 10 лютого цього року за реєстраційним номером 4304-1.

Доопрацьований комітетом до другого читання проект постанови Верховної Ради вноситься на її розгляд з пропозицією прийняти його в другому читанні та в цілому.

Порівняльна таблиця поправок у вас є. Просимо підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Так, шановні колеги, хто наполягає свої поправки? Надрага.

Ну, підождіть, Надрага Василь наполягає? Ні.

Йдемо далі. Беспалий Борис, друга поправка, наполягаєте? Мікрофон, будь ласка.   Шановні колеги, я нічого не бачу, зайдіть...

 

17:06:16

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні колеги, я взагалі-то пропоную дещо іншу трішечки схему. Ми всі бачимо, що у відповідності до Регламенту записатись на виступ зовсім неможливо, тому що там формуються черги.

Що ж пропонує комітет? Взагалі ідеї, які ним закладені, і помисли - вони благородні. Але коли нам пропонують кожного дня вишиковуватись в чергу, незрозуміло в яку, це просто дивні речі.

Тому я пропоную зовсім іншу схему. Кожен народний депутат може вільно записатися на будь-яке питання порядку денного. І далі проводиться комп'ютерне сортування, яке можна зробити двома способами: або з урахуванням чисельності фракцій і фракційності, або без урахування. Приблизно так, як пропонує комітет записуватися на "Різне". В цьому є логіка. Недовіра до комп'ютерів нас дуже далеко заведе, ми будемо посміховищем в центрі Європи, коли будемо вишиковувати кілометрові черги, зривати всі засідання...

 

МАТВЄЄВ В.Г. Шановний Борисе Яковичу, і зараз вишиковуються, як ви кажете, черги. Але комітет не підтримує і вашу пропозицію з тим, щоб змінити такий порядок, який зараз встановлений у Верховній Раді і який не влаштовує більшість народних депутатів.

Тому ваша поправка у цьому сенсі не врахована.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування поправку номер два Бориса Беспалого. Прошу народних депутатів визначитися шляхом голосування.

 

17:08:14

За-70

Поправка не прийнята.

Третя поправка. Юрій Кармазін, ви наполягаєте на ній? Мікрофон Юрія Кармазіна.

 

17:08:25

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку "Наша Україна".

Шановні народні депутати, я пропоную частину першу статті 3.4.4 викласти в такій редакції: "Заява про надання слова на пленарному засіданні з будь-якого питання порядку денного, в тому числі на виступ з питання "Різне", або на парламентських слуханнях, або відмова від нього вноситься шляхом  введення народним депутатом України позначки щодо цього у відповідному розділі "Комп'ютерні бази даних. Реєстрація заявок про надання слова на  пленарному засіданні" з персонального комп'ютера народного депутата, що підключений у встановленому порядку до мережі або з одного персонального комп'ютера, що встановлений в кулуарах будинку пленарних засідань Верховної Ради України. Це дає демократичність процесу, це не робить ніяких черг, про які  зараз справедливо говорив народний депутат Беспалий.

Я не розумію чому комітет відкидає це, адже ми живемо вже в 21 сторіччі, а не в комуністичні часи. Я прошу підтримати цю пропозицію. Дякую.

 

МАТВЄЄВ В.Г. Шановний колего Кармазін, комітет не врахував вашу поправку, перш за все, виходячи із вимог чинного Регламенту про те, що на виступ з будь-якого питання народний депутат повинен записуватися особисто, а не через своїх 31 помічника-консультанта, використовуючи для  цього комп'ютерну базу або тим більше комп'ютери поза залом пленарних засідань Верховної Ради. Дякую.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування поправку номер 3 Юрія Кармазіна. Прошу  народних депутатів визначитися шляхом голосування.

 

17:10:26

За-56

Так, поправка... 56, рішення не прийнято. Шоста поправка, Юрій Кармазін. Ви наполягаєте на ній? Мікрофон, будь ласка.

 

17:10:39

КАРМАЗІН Ю.А.

Володимире Михайловичу, я буду вимагати всі поправки. Хай люди знають які є поправки, тому що так не можна. Частину 2 статті 3.3.4  я пропоную викласти в такій редакції: "Вхід до комп'ютерної бази - це саме те, чого зараз не зрозуміли - даних реєстрації заяви про надання  слова на пленарному засіданні і підтвердження введення позначки забезпечиться введенням персонального паролю, встановленого для народного депутата України". Таким чином, не буде хтось із помічників, а сам народний депутат проголосує і введеться.

Я розумію мого колегу, який зараз стоїть на трибуні, тому що фракція комуністів не має помічників, які працюють. Гроші в іншому напрямі використовуються. Ми ці гроші використовуємо на законодавчий процес. І тому персонально з цього комп'ютера, який у нас тут от стоїть зараз у залі ми можемо записати чи не можемо? Чому  ж ми не можемо, зараз же записуємося? То також маємо і записуватися тут, прямо у цій залі. Сидимо, і з цього комп’ютера кнопкою записалися, потім комп'ютер робить  вибірку хто...

 

МАТВЄЄВ  В.Г. Шановний пане Кармазін, перш за все я хочу сказати, не вам  судити, як  організується робота фракції комуністів. Її робота це видно по результатам того і тих голосувань, і по самим життєво важливим  законопроектам, які розглядаються і приймаються Верховною Радою. Підтвердження цього є і голосування сьогодні по законопроектам, які прийняті Верховною Радою України.

Щодо вашої поправки, то я  ще раз, Володимире Михайловичу, повторюю, всі ці  пропозиції пан Кармазін вносив у проекті Постанови Верховної Ради України, яка не була підтримана Верховною Радою. Дякую.

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування 6-та поправка  Кармазіна. Прошу визначатися.

 

17:13:00

За-69

Поправка не підтримана.

8-ма поправка Кармазіна. Будь ласка, мікрофон.

 

17:13:10

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати! Я пропоную, щоб у тому випадку, якщо не володіє людина комп'ютером, тоді заяву у письмовій формі про своє бажання виступити народний депутат вносить особисто  в тому випадку, коли не вміє користуватися персональним комп'ютером і необхідність  подачі заяви виникла безпосередньо перед чи під час  розгляду питання, і народний депутат не має доступу до персонального комп’ютера або хоче  передати свою чергу на виступ іншому народному депутату.

Що стосується заяви мого колеги, який зараз коментував мене, я хочу сказати одне. Той результат, який сьогодні зробили, це зрада інтересів України, і пишатись цим неможливо. Від цього треба страхатися, тому що те, що зроблено - історія все розставить на свої місця - результатом буде один відсоток, який отримають потім на виборах. Так воно буде.

 

МАТВЄЄВ  В.Г. Я дякую. До речі по одному із законопроектів, який прийнятий як закон, проголосувала майже половина членів фракції "Наша Україна". Тому я думаю вам слід зробити відповідні висновки. Дякую.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування поправку номер вісім народного депутата Юрія Кармазіна. Прошу визначитись.

 

17:14:51

За-73

Рішення не прийнято.

Поправка десята Юрія Кармазіна. Наполягаєте, Юрій Анатолійович, на ній? Мікрофон, будь ласка. І одинадцята. Якщо можна, дві аргументуйте зразу.

 

17:14:59

КАРМАЗІН Ю.А.

Дякую. Юрій Кармазін.

Володимире Михайловичу, вони різні тому я їх окремо буду обгрунтовувати.

Частину четверту статті 3.3.4. я пропоную викласти в такій редакції: "У випадку, зазначеному в частині третій статті 3.3.4 письмова заява передається співробітнику апарату. на якого покладено обов'язок організаційного забезпечення пленарних  засідань Верховної Ради України, який невідкладно із використанням власного  порою доступу вносить позначку щодо заяви народного депутата у відповідному розділі комп'ютерної бази даних реєстрації  заяви про надання слова на пленарному засіданні. Отже, ці працівники мають і вміють користуватися комп'ютером.

Тепер щодо... Далі, 10-та поправка. У списку бажаючих виступити з визначеного депутатом питання прізвище цієї особи може міститися лише один раз. Таким чином, ми не будемо давати змоги записуватися  кілька разів по одному і тому ж питанню.

 

МАТВЄЄВ В.Г. Я дякую. Володимире Михайловичу, я ще раз повторюю, всі поправки пана Кармазіна зводяться до комп'ютерного запису на виступ народних депутатів. Комітет не підтримав ці пропозиції народного депутата Кармазіна. Дякую.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на  голосування  поправку номер 10 Юрія Кармазіна. Прошу визначатися.

 

17:16:45

За-75

Рішення не прийнято.

Поправка номер 11. Я ставлю її також на голосування. Ну, будь ласка, мікрофон. Юрій Анатолійович, я вас прошу з одного  і того ж, ми ж  проголосували. Скільки можна.

 

17:16:57

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін.

Володимире Михайловичу, я 10-ту обгрунтував, 11-ту не обгрунтовував. Я ж вам сказав, що неможна їх обгрунтовувати разом. Мова іде про те в 11-й поправці, що вся інформація щодо записів на виступи з любих питань є складовою протоколу засідання і має  зберігатися разом з іншими складовими протоколу і в комп'ютерній базі крім того. Для чого це потрібно? Для того, що якщо стане питання про неконституційнійсть, а воно зараз стане  з тими питання, які єєпнули сьогодні, це обов'язково. То буде можна ставити питання про те, що такий-то депутат не був присутній взагалі в залі, що він не міг і так далі.

Це треба буде досліджувати в Суді Конституційному. Тому ця поправка якраз на це і направлена. І я прошу проголосувати. Вона ж всім вигідна. Прийде час, може будуть забороняти якусь партію, все ж може бути.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування поправку номер 11 Юрія Кармазіна.

 

17:18:20

За-71

Рішення не прийнято.

Поправка 12-та. Борис Якович Беспалий, мікрофон, будь ласка.

 

17:18:30

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Дякую. Борис Беспалий, блок Віктора Ющенка, "Наша Україна".

У мене є пропозиція і до Валентина Григоровича, і до шановного Голови Верховної Ради. Я пропоную вилучити норму, яка надає можливість без запису на виступ з місця за усним зверненням брати слово у будь-який час для оголошення процедурного питання. Це архаїчна норма, на превеликий жаль, Володимир Михайлович її не слухає. Це абсолютно архаїчна норма, тому що зараз не має ніяких процедурних питань після прийняття Конституції. Це значить просто, аби поговорити, можна взяти слово у будь-який час, що ми й маємо. І далі пропонується. У будь-який час депутат може взяти слово для зауваження головуючому. Я б не сказав би, що в ............ випадку завжди задоволені діями головуючого, але на мій погляд, мати таку регламентну норму - це просто якесь, я не знаю, повний архаїзм. Вони не покращують, не змінюють закон, але суттєво покращують. Давайте знімемо норми, які весь світ смішать просто.

 

МАТВЄЄВ В.Г. Дякую, Борисе Яковичу. Ми з вами обмінювалися уже думками щодо вашої внесеної пропозиції. Комітет обговорював це питання і відхилив вашу поправку.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування поправку номер 12 Бориса Беспалого.

 

17:20:08

За-72

Рішення не прийнято.

Поправка номер 13. Юрію Анатолійовичу, наполягаєте на ній?

Мікрофон, будь ласка. 13 поправка.

 

17:20:19

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановні народні депутати, шановний Володимире Михайловичу! Мова йде про те, щоб регулювалось питання скорочених оцих наших процедур. Мова йде про те, що якщо для виступу з якогось питання, яке складає суспільний інтерес, попередньо зареєстровано менше трьох депутатів, тоді можна проводити скорочений запис. Якщо ми бачимо, що це питання має суспільний інтерес і там більше трьох депутатів виявляє бажання, тобто "за", "проти", тільки в такому скороченому режимі, тоді проводиться повне обговорення і записуються правила скороченої процедури розгляду цих питань не застосовується. От до цього зводиться суть моєї пропозиції.

Ну, і крім того, у мене є пропозиції з урахуванням квоти депутатської, групи мають відповідно до чисельності народних депутатів, тому що ми представляємо фракцію, в якій 100 депутатів, і це не може рівнятись з фракцією в 14 депутатів. Це треба врахувати. Комітет цього не врахував...

 

МАТВЄЄВ В.Г. З мотивів, про які я говорив раніше, комітет не врахував пропозиції народного депутата Кармазіна, тому що вони відносяться абсолютно до іншого проекту постанови, який був внесений ним раніше і, повторюю, не підтриманий був Верховною Радою України. Дякую.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка номер 13 Юрія Кармазіна.

 

17:22:08

За-55

Рішення не прийнято.

Всі поправки проголосовано, шановні колеги. Борис Беспалий, яка поправка ваша? 15-та? Будь ласка, мікрофон Бориса Беспалого.

 

17:22:23

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Володимире Михайловичу, я зараз попросив слово, щоб у відповідності... От ви не прислухались до моєї поправки, отже я попросив слово у відповідності до частини першої статті 3.8.7 і щастя, що попросив один з 450 депутатів. От за тими нормами, коли відхилили мої поправки, зараз кожен з  449-ти депутатів має право, щоб позачергово взяти слово для того, щоб зробити вам зауваження. Тепер ви зважте на те, яку мою поправку ви відхилили. Якщо ви хоча б одному депутату не надасте слово, щоб він мав право зробити вам зауваження, то ви порушите Регламент.

Тому я все-таки звертаюся, я вже не знаю, до кого, до колег, мабуть, що ви погодьтеся на мою поправку 12-ту, яка все ж таки вилучає таку норму, коли кожен депутат в будь-яку секунду може взяти слово для того, щоб зробити зауваження головуючому.

Но я в даний випадок вас захищаю вже від самого себе. Ну, керуйтеся ж уже здоровим глуздом, не може ж бути такої норми, щоб кожен в будь-який момент мав робити вам зауваження. Нащо вам це треба?

 

МАТВЄЄВ В.Г. Борис Якович... Борис Якович, я до вас звертаюся, навіть якщо комітет і не підтримав, я просив би колег підтримати цю поправку народного депутата Беспалова.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, народний депутат Беспалий має рацію, нам потрібно проголосувати за цю поправку.

Я ставлю на голосування поправку номер 12 Бориса Беспалого і прошу всіх проголосувати.  Прошу голосувати.

 

17:24:11

За-285

Рішення прийнято.

Я дякую Борису Яковичу.

Шановні колеги, всі поправки проголосовані.

Пропозиція комітету - поставити на голосування для прийняття в другому читанні і в цілому як постанову з уточненням, що ця постанова набирає чинності з дня її опублікування, для того, щоб комп'ютерна система... був час для переналагодження комп'ютерної системи.  Немає заперечень?

 

МАТВЄЄВ В.Г. Комітет підтримує.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття в другому читанні і в цілому проекту постанови Верховної Ради України про внесення змін до статті 3.4. Регламенту Верховної Ради України щодо процедури запису на виступ, реєстраційний номер 4304 з уточненнями, що ця постанова набирає чинності з дня опублікування.  Прошу голосувати.

 

17:25:18

За-274

Постанову прийнято.

Шановні колеги, нам треба прийняти рішення з обговорених питань, тобто прийняти документи за основу.

Оголошується до розгляду проект Закону про організацію формування та обігу кредитних історій. Ми розглядали цей документ. Комітет пропонує прийняти його за основу.

Я прошу Віктора Капустіна нагадати дуже коротко.

 

17:25:48

КАПУСТІН В.В.

Шановні народні депутати, ми розглядали цей законопроект кілька тижнів тому, і ми говорили тоді багато в підтримку цього законопроект, про те, що нам дуже важливо прийняти його, тому що він створює якісно нову ситуацію на фінансовому і кредитному ринку, зменшує ризики, банківські ризики, а це тягне за собою і зменшення банківського відсотку, що є дуже важливим для споживачів і взагалі для споживчого ринку нашої країни.

Тому, зважаючи на це, я прошу вас підтримати цей законопроект у першому читанні. Там є певні застереження щодо конфіденційності інформації, щодо статутного капіталу цих бюро. Ми ці застереження обговорювали на нашому фінансовому комітеті. Я думаю, що ми їх приймемо до уваги і врахуємо під час розгляду його у другому читанні. А зараз, в першому читанні, я дуже прошу вас підтримати цей важливий для нашої економіки законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, прошу уваги. Я ставлю на голосування: про прийняття за основу проекту Закону "Про організацію формування та обігу кредитних історій". Реєстраційний номер 4196. Прошу голосувати.

 

17:27:06

За-241

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону "Про театри і театральну справу". Пропозиція комітету: прийняти за основу. Немає заперечень?

Я ставлю на голосування: про прийняття за основу проекту Закону "Про театри і театральну справу", реєстраційний номер 3189. Прошу голосувати.

 

17:27:44

За-326

Рішення прийнято.

Комітет пропонує, якщо немає заперечень, прийняти цей закон в цілому як закон. Нема заперечень?  Я ставлю на голосування про прийняття в цілому як закон проекту Закону про театри і театральну справу (реєстраційний номер 3189). Прошу голосувати.

 

17:28:23

За-317

Закон прийнято.

Оголошується на розгляд проект Закону про введення мораторію на примусове стягнення та арешт коштів підприємств паливно-енергетичного комплексу. Бронніков Володимир Костянтинович, голова підкомітету. Будь ласка, позиція Комітету.

 

17:28:52

БРОННІКОВ В.К.

Уважаемые коллеги! Вашему вниманию предлагается 2 связанных закона, которые позволят  нам всем вместе уйти от того хаоса веерных отключений, уйти от того хаоса в финансовой среде, которая сложилась в нашей электроэнергетике. Эти законопроекты позволят своевременно рассчитываться с долгами, позволят своевременно рассчитываться с шахтерами, позволят вывести нашу энергетику из того теневого состояния, в котором  находятся. Законы устраняют посредников полностью из электроэнергетики. Мы призываем  депутатов от фракции  "Нашей Украины" и Блока Юлии Тимошенко  поддержать этот закон, ведь именно ваши лидеры начали наводить порядок в энергетике и многие из вас обещали поддержку энергетикам на встречах.

Мы призываем депутатов от коммунистов и социалистов поддержать  этот  закон, ведь многие из вас были непосредственными созидателями энергетики и вы знаете в каких условиях живут и действуют  простые люди Украины. Конечно, мы надеемся на поддержку депутатов большинства. Закон о моратории и закон о погашении  задолженности за энергоносители мы предлагаем  принять в первом чтении, чтобы довести его до состояния, когда мы можем дать ощутимую передышку. Эти законопроекты очень долго находились в зале и не получалось их там рассмотреть основательно. И поэтому они где-то устаревают.

В течение двух недель мы их доработаем и предложим в окончательном виде вам. Мы просим вас, просит министерство, просит  правительство, просят все  энергетики поддержать  этот закон, поскольку он    устраняет посредничество и открывает  нормальную жизнь энергетикам.

 

ГОЛОВА. Дякую, Володимире Костянтиновичу.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону  про введення мораторію на примусове стягнення та арешт коштів підприємств паливно-енергетичного комплексу ( реєстраційний номер 4383). Прошу голосувати.

Шановні колеги!  Ми вже обговорювали це питання, йде голосування, мотиви вже були.

 

17:31:13

За-167

Рішення не прийнято.

Оголошується  до розгляду проект Закону  про погашення заборгованості за енергоносії. Аргументація щойно була висловлена з цього приводу вам.

Я ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття за основу проекту Закону  про погашення заборгованості за енергоносії (реєстраційний номер 3605). Прошу голосувати.

 

17:31:50

За-178

Законопроекти не прийнято, тобто законопроекти відхилені.

Оголошується до розгляду проект постанови про рекомендації парламентських...

Що? Шановні колеги! Я хочу для вас їх нагадати. Що ми заплющили очі, що вже раз голосували, були вони відхилені, ще раз поставили на голосування. Давайте  не будемо проштовхувати  те, що не може проштовхнутися. Ви прекрасно знаєте, більше немає можливості поставити його.

Оголошується до розгляду проект Постанови про рекомендації парламентських слухань на тему "Онкологічні захворювання в Україні , проблеми та шляхи її  подолання".

Будь ласка, Миколо Єфремовичу.

 

17:32:39

ПОЛІЩУК М.Є.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати!  Ми з вами провели  парламентські  слухання по онкологічним захворюванням в Україні, проблеми та шляхи її подолання. Ці проект Постанови і рекомендації Парламентських слухань давно вам вже були роздані, тут необхідно тільки деякі уточнення, які надійшли від різних груп, фракцій та від Міністерства охорони здоров'я.

Перше. Це вилучити з тексту рекомендацій назву такий, як міжрегіональний онкологічний центр, з цим можна було б погодитись.

Наступне. На третій сторінці тут є таке: "Відсутні стандарти. Надання спеціалізованої медичної допомоги онкологічним хворим". Рекомендується дати не "відсутні", а "не впроваджуються сучасні стандарти". На шостій сторінці, передостанній абзац ззаду: "Сприяти розвитку вітчизняного виробництва онкологічних препаратів, в тому числі налагодження окремих циклів виробництва з фасування, пакування препаратів тощо. В тому числі...", і далі до кінця речення викреслити.

І в останньому абзаці: "Протягом 2004 року вжити заходів щодо закупівлі за програмою лікарських засобів у вигляді генеричних форм, що виробляються чи фасуються". "Фасуються" викреслити. "І в тому числі, що виробляються вітчизняними виробниками". Включити слово "в тому числі".

Разом з тим поступила пропозиція на сторінку сьому внести       такі зміни у перший абзац. З метою поліпшення якості спеціалізованої онкологічної допомоги  створити   міжрегіональні  онкологічні центри у містах Донецьку, Харкові, Одесі, Львові, Сімферополі, Дніпропетровську та Києві, зміцнити їх матеріально-технічну базу сучасним обладнанням, в тому числі лінійними прискорювачами електронів та підтримати, рекомендується підтримати вітчизняних виробників радіологічного, діагностичного та  лікувального спрямування і радіоізотопної діагностики.

В підрозділі "Міністерство охорони України" третій абзац розробити принципи проведення тендерів по закупівлі протупихлинних засобів та радіофармпрепаратів.

На сторінці 8-й першій абзац зверху рекомендується удосконалити навчальні програми з онкологічних медичних навчальних закладів, готувати лікарів  загальної практики, сімейних  лікарів, онкологів, онкогематологів та інших, тому що  онкорадіологів, хіміотерапевтів як таких немає. І  в останньому абзаці цьому рекомендується забезпечити відомчу службу радіаційної безпеки сучасною дозиметричною та вимірною технікою і надати МОЗ України можливість раціонально використовувати кошти, виділені по програмі "Онкологія" з коригуванням витрат по закупівлі лікувально-діагностичного обладнання та хіміопрепарат...

 

ГОЛОВА. Шановні колеги,  зараз за основу. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Постанови Верховної Ради України з врахуванням пропозицій, які щойно прозвучали, уточнюючі пропозиції від  комітету, реєстраційний номер  5300 за основу.

 

ПОЛІЩУК М.Є. Комітет просить підтримати, шановні народні депутати. Ви  знаєте, наскільки була активна робота в цьому... Прошу підтримати.

 

17:36:24

За-348

 

ГОЛОВА. За - 348 підтримали.

Павло Мовчан, будь ласка, мікрофон. Мікрофон, будь ласка. Павло Мовчан мікрофон   увімкніть.

 

17:36:38

МОВЧАН П.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановний Миколо Єфремовичу. Ви знаєте, на парламентських слуханнях з цієї теми виступав професор Тарутінов. Він висловлював точку зору Академії наук. І от він дуже тоді просив, щоб ми включили обов'язково в цей пункт у парламентські слухання, які сьогодні надзвичайно доречні для України. Бо ніде сьогодні жінки не страждають так, як після Чорнобиля в Україні. Він просив створити Національний лікувально-діагностичний мамологічний центр на базі Інституту експериментальної патології, онкології та радіобіології імені Кавецького та забезпечити його належним приміщенням, необхідними коштами та відповідним штатом.

Миколо Єфремовичу, ви знаєте, наскільки це болюча тема. Я просив би всіх підтримати цю пропозицію професора Тарутінова.

 

ПОЛІЩУК М.Є. Шановні народні депутати, я хотів би сказати, що інститут  Кавецький - це експериментальний інститут. В інституті клінічної онкології є відділення і відділ мамології, тобто по хірургії грудної залози. І створення такого додаткового центру недоцільно. Хоча така рекомендація була. Він не має сьогодні базі. Він знаходиться на пенсії, і бази він не має Тарутінов. Це, я хочу сказати, так, як є.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, оскільки пропозиція була усна, не пройшла експертизу в комітеті, і комітет зараз, голова комітету не підтримує. Тому я ставлю на голосування про схвалення в цілому проекту цієї постанови без поправки, яку запропонував Павло Мовчан.

Ставлю на голосування про прийняття в цілому проекту постанови Верховної Ради України про рекомендації парламентських слухань на тему "Онкологічні захворювання в Україні. Проблема та шляхи подолання", реєстраційний номер 5300. Прошу голосувати.

 

ПОЛІЩУК М.Є. Прошу народних депутатів підтримати постанову.

 

17:38:41

За-360

 

ГОЛОВА. Постанова прийнята.

Оголошується до розгляду проект постанови про рекомендації парламентських слухань "Духовна криза суспільства і шляхи її подолання". Павло Мовчан, будь ласка, пропозиція комітету. Давайте, щоб голосувати...

 

17:39:07

МОВЧАН П.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги. Ви знаєте, відбулися парламентські слухання, на яких були висловлені всі тривоги і систематизовано в цілу низку пропозицій. Після цього були висловлені зауваження, ми їх опрацювали комітетом, систематизували і подали на розгляд той оптимальний варіант, який я вас попрошу підтримати. Дякую. І просив Іван Федорович Курас, він сказав, щоб обов'язково підтримали вас. Дякую.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування проект Постанови Верховної Ради України про рекомендації парламентських слухань "Духовна криза суспільства і шляхи її подолання" для прийняття в цілому як Постанови. Реєстраційний номер 4407. Прошу голосувати.

 

17:39:53

За-285

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Постанови про рекомендації парламентських слухань про підсумки проведення в Україні у 2003 році Року людей з інвалідністю (щодо забезпечення соціальних, економічних, правових і конституційний гарантій у сфері соціального захисту та реабілітації інвалідів). Так, доповідачем мав бути Валерій Сушкевич. Петро Цибенко, мікрофон ввімкніть, будь ласка.

 

17:40:30

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі, Володимире Михайловичу.

Шановні колеги, дійсно, 10 березня ми з вами були учасниками парламентських слухань з тим порядком денним, який був зараз виголошений. Ми в комітеті надзвичайно ретельно підійшли до опрацювання тих пропозицій, які були висловлені народними депутатами, міністерствами, громадськими організаціями інвалідів і так далі і тому подібне.

Ми спробували максимально врахувати ті пропозиції, які йшли на покращання документу. І тому комітет пропонує підтримати зазначений проект постанови Верховної Ради України.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття в цілому як Постанови проекту Постанови Верховної Ради України про рекомендації парламентських слухань про підсумки проведення в Україні у 2003 році Року людей з інвалідністю (щодо забезпечення соціальних, економічних, правових і конституційний гарантій у сфері соціального захисту та реабілітації інвалідів). Реєстраційний  номер 5401. прошу голосувати.

 

17:41:50

За-329

Постанова прийнята.

Продовжуємо нашу роботу на 15 хвилин.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до розділу 11 митного тарифу щодо мита на продукцію текстильної та швейної галузей. Друге читання.

Доповідач - перший заступник голови комітету з питань фінансів і банківської діяльності Василь Цушко. Будь ласка.

 

17:42:29

ЦУШКО В.П.

Уважаемые коллеги!

Законопроект 3620-2 - это законопроект, поданный Кабинетом Министров в развитие подписанного соглашения между Украиной и ЕЭС.

Значит, в нем изменяется несколько позиций по текстилю, принимается одвалорная пошлина.

Из поданных пропозиций шесть было подано к законопроекту, пять комитет учел в законопроекте, одну отклонил коллеги Васюнника, он предлагает смешанную ставку, она по соглашению не проходит, и мы не можем это продолжать.

Поэтому единственная выпала технически группа 6302291000, это технически - текстильный материал из льна або волокна рамы.

Вот с этой поправкой я предлагаю проголосовать во втором и в целом.  Спасибо. Это предложение комитета.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, хто наполягає на поправках, які не були враховані? Ніхто не наполягає?

Я ставлю на голосування пропозицію про прийняття у другому читанні і в цілому як закон проект закону про внесення змін до розділу 11 митного тарифу України щодо мита на продукцію текстильної та швейної галузей. Реєстраційний номер 3620-2.  Прошу голосувати.

 

17:44:08

За-336

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону "Про затвердження загальнодержавної програми збереження та використання об'єктів культурної спадщини". Микола Григорович Жулинський доповідач. Немає Миколи Григоровича? Хто від комітету буде доповідати?

Лесь Степанович Танюк, будь ласка.

Шановні народні депутати, хто наполягає на зауваженнях, пропозиціях, які не були враховані? Вони всі враховані. Немає заперечень

Тому я ставлю на голосування пропозицію комітету: про прийняття в другому читанні і в цілому як закон проекту Закону "Про затвердження загальнодержавної програми збереження та використання об'єктів культурної спадщини", - в другому читанні і в цілому як закон. Реєстраційний номер 4028.  Прошу голосувати.

 

17:45:19

За-303

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону "Про молоко та молочні продукти". Сергій Терещук, будь ласка.

 

17:45:34

ТЕРЕЩУК С.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги. Вашій увазі вноситься до розгляду в другому читанні проект Закону України "Про молоко та молочні продукти", реєстраційний номер 3077. Він прийнятий на засіданні профільного комітету одноголосно.

Я розумію настрій колег-народних депутатів. Закон не може відповісти на всі питання, але я звертаюся до вас з проханням підтримати законопроект. Я не буду називати ті цифри, які сьогодні в тваринницькій галузі, але ця ситуація вимагає державного втручання.

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, хто із народних депутатів, які вносили пропозиції, наполягають на своїх правках?

Будь ласка, мікрофон Нощенка.

 

17:46:19

НОЩЕНКО М.П.

Шановні народні депутати, моя поправка - шоста поправка. Мова йде про те, що до виробників молока розробники закону не включили населення, а також особисте селянське господарство.

Поправка, там було написано "враховано", "враховано частково". Якщо це технічна помилка, підтвердіть, будь ласка. Якщо ні, я прошу поставити на голосування.  Дякую.

 

ТЕРЕЩУК С.М. Шановний Микола Петрович, на робочій групі ваша поправка  врахована, виключно з технічних причин вона тут не друкована, тому я прошу, щоб це було відмічено.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто, ми для  стенограми ще раз підкреслюємо, що ця поправка врахована.

 

ТЕРЕЩУК С.М. Нощенка Миколи Петровича врахована.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тут технічна помилка.

Яка? 17, будь ласка. Загрева мікрофон.

 

17:47:17

ЗАГРЕВА Б.Ю.

Шановний головуючий! Шановний доповідачу! Ви дійсно підтвердили те, що після того, як комітет розглянув в другому читанні цей законопроект, була утворена ще додаткова робоча група, в якій брали участь представники Кабінету  Міністрів, представники Агропромислового комплексу, зокрема Міністерство агропромислове, де були суттєві певні зауваження, які стосуються ряду статей і де робоча група їх підтримала. Тому, Сергій Миколайовичу, я би просив підтвердити, зокрема, щодо  відходів; де ми визначились на робочій групі і робоча група  підтримала позицію, що дійсно при виробництві молока є відходи або вторинна сировина, яка повинна перероблятися. Також підтверджено про те, що Кабінет  Міністрів може впливати на  ціноутворення шляхом інтервенційної закупівлі з інтернаційного  продажу при формуванні ціни і ринку  відповідно реалізації молока. Також переробка обов'язки товаропереробника здійснюва......

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

ТЕРЕЩУК С.М. Шановні колеги, справді так як каже Борис Юхимович, у нас виникли ряд питань уже після розгляду на комітеті цього  законопроекту, тому ми очевидно врахуємо їх уже при прийнятті в третьому читанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Почекайте, ми третього читання... Ми що, будемо його ще на третє читання?

 

ТЕРЕЩУК С.М. Ряд є проблемних статей, які потрібно на третє читання виносити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Зрозуміло. Ще які поправки? Хто наполягає? Будь ласка, Загрева. Яка поправка?

 

17:49:04

ЗАГРЕВА Б.Ю. 36-та поправка. Робоча група  підтвердила позицію у цій частині, щоби підтримати дану поправку. Тому  є пропозиція або ж її погодити, або ж на третьому читанні відповідно дану статтю розглянути.

 

ТЕРЕЩУК С.М. Краще погодити.

 

ЗАГРЕВА Б.Ю. Комітет погоджує. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 36-та поправка погоджується комітетом.

Хто ще наполягає?

50-та поправка, Загрева. 70-та.

 

17:49:50

ЗАГРЕВА Б.Ю.

70-та поправка якраз стосується переробки вторинної сировини переробника. І робоча група відпрацювала і погодилася з тим, що дану поправку теж врахувати.

 

ТЕРЕЩУК С.М. Борисе Юхимовичу, тоді мова у нас йшла про те, що у виробництві молока безвідходні технології використовуються. Через це була поправка  відхилена. Давайте тоді проголосуємо її та і все.

 

ГОЛОВА.  Ставиться на голосування поправка 70-та Загреви і Юхновського.

 

17:50:49

За-83

Поправка не прийнята.

 

ТЕРЕЩУК С.М. Можливо, тоді повернемося до тих поправок, що Борис Юхимович говорив, щоб вже прийняти у другому читанні? Так?

 

ГОЛОВА. Які ще поправки, хто наполягає на поправках?

Веретенников, мікрофон, будь ласка.

 

17:51:07

ВЕРЕТЕННИКОВ В.О.

У мене було  дві поправки.

Перша поправка. За рахунок того, що...

 

ГОЛОВА. Який номер поправки?

 

ВЕРЕТЕННИКОВ В.О. Я номера не пам'ятаю. Письмові.

 

ГОЛОВА. Який номер поправки, я також не буду шукати серед сотні  поправок вашу поправку. Яка стаття, будь ласка.

 

ВЕРЕТЕННИКОВ В.О. Дві поправки, вони письмові, ..... давали в комітет.

 

ГОЛОВА. Я ще раз кажу, яка  поправка, який номер?

 

_____________________. Номер я не пам'ятаю.

 

ГОЛОВА. Ну, я також не пам'ятаю.

Будь ласка, хто ще наполягає на поправках? 95-та. Загрева, будь ласка.

 

17:51:47

ЗАГРЕВА Б.Ю.

95-та поправка стосується ціноутворення,................. виробництва молока і молочної сировини. Саме у цій поправці я пропоную, щоб Кабінет Міністрів  впливав на ціноутворення у сфері  виробництва молока, молочної сировини та молочної продукції шляхом доплати до зберігання, споживання, інте............. закупівлі та інте...........го продажу молока та молочної продукції, а також стимулювання експорту молочних продуктів.

Кабінету Міністрів у даній поправці пропонується дати можливість розробити порядок проведення доплат на зберігання і відповідно ................ закупівалі, продаж, стимулювання експорту і погоджує ці пропозиції з Комітетом Верховної Ради з питань аграрної політики  та земельних відносин і  Комітетом з  питань бюджету. І тут же передбачається, що кошти для регулювання ціноутворення у сфері виробництва молока і молочної сировини, молочної продукції передбачається у державному бюджеті Україні.

 

ТЕРЕЩУК С.М. Справа в тому, що ця поправка врахована у попередній статті. Вона врахована, тут визначається порядок   регулювання цін і джерела. Так що вона, практично вона врахована вся Борис Юхимович.

 

ГОЛОВА. Ви наполягаєте на голосуванні цієї поправки? Але вона врахована у статті 15-й. Не наполягаєте.

Тому, шановні колеги, хто ще наполягає на своїх поправках? Яка поправка у Рудковського? Шановні колеги,  більше ніхто на поправках не наполягає? Хто там, зараз я гляну.

Веретенников, будь ласка, поправка. Який номер вашої поправки?  Поправку давайте. Який номер поправки, Веретенников - мікрофон, будь ласка, ввімкніть.

Якщо ви не готуєтеся до цього питання, так тоді ж за вас ніхто не буде готуватись. Будь ласка, мікрофон. Прошу уваги! Номер поправки.

 

17:53:41

ВЕРЕТЕННИКОВ В.О.

Ну, немає перед очима, немає. Але суть, кажу, він знає.

 

ГОЛОВА. У нас також немає, ми ж шукати не будемо.

Шановні колеги, хто наполягає ще на своїх поправках, які не були враховані? Ні.

Я ставлю на голосування, прошу уваги. Багатостраждальний закон. Для прийняття у другому читанні в цілому як закон, проект Закону про молоко та молочні продукти. Прошу, шановні колеги, голосувати. Давайте підтримаємо людей на селі, які за рахунок молока забезпечують прожиток собі. Це проект Кабінету Міністрів. Я ж вас прошу, шановні колеги.

 

17:54:21

За-174

 

ТЕРЕЩУК С.М. Багато проблемних питань. Треба на третє читання виносити.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про направлення проекту на повторне друге читання. Реєстраційний номер 3076, повторне друге читання. Проблема в тому, що тут молокопереробники сидять, от і вся...

 

ТЕРЕЩУК С.М. Три статті осталося.

 

17:54:53

За-247

 

ГОЛОВА. За-247, рішення прийнято.

Будь ласка, з мотивів Пинзеник і Рудьковський. Сідайте, будь ласка, на повторне друге ми вже відправили.

 

17:55:06

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги. У той час, коли ми слухали звіт Міністерства внутрішніх справ і СБУ в Мукачеві відбулися чергові події. Викрадено тими самими невідомими особами документи у голови комітету Матвієнка. При цьому побили юристів. Зараз на берегах ................. у Мукачеві збирається банк формування і готуються нові провокації в Мукачеві, в тому числі спроба захоплення протоколів територіальної виборчої комісії.

Володимире Михайловичу, я звертаюся до вас з проханням звернутися до МВД, до СБУ з приводу підготовки нових провокацій в Мукачево і з приводу викрадення документів допитів членів дільничої комісії у нашого колеги Матвієнка. Це стало вже сьогодні.

 

ГОЛОВА. Я прошу Секретаріат разом із Пинзеником Віктором Михайловичем підготувати відповідні звернення до правоохоронних структур. Будь ласка, Рудьковський. Матвієнков, я бачу.

 

17:56:04

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Рудьковський, Соціалістична партія України.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати. Завдяючи горе-реформаторам, зараз народ України не має ні молока, ні м'яса. Давайте їм хоч приймемо по Закону про молоко і про м'ясо, якщо вже люди ні молока, ні м'яса не мають. Може ці закони забезпечать можливість для того, щоб у людей хоч через п'ять чи десять років м'ясо, молоко появилося. І те, що частина народних депутатів не голосує за такі важливі закони, я вас прошу, ви їздите в регіони до своїх депутатів, потрібно бути відповідальними.

 

ГОЛОВА. Я оголосив Матвієнкова, досить. Це не обговорення.

 

17:56:47

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, Мариуполь.

Уважаемые коллеги, когда мы говорим о такой очень важной проблеме - о проблеме молока, мы должны были понимать о том, что мы должны заботиться не о том, чтобы создать общую, будем говорить так, копилку, из которой могли бы что-то финансировать, но мы должны помнить и ту бабушку или дедушку, который сдает по три, четыре, пять литров в день и тем самым зарабатывает себе крохи к пенсии и обеспечивает свое существование. Так вот, принятием этого закона мы напрочь вычеркиваем эту категорию, и мы ее в упор не видим. Поэтому к третьему чтению мне очень хотелось, чтобы комитет именно учел эту категорию, защитили эту категорию населения, чтобы она была учтена вами. И она отражена была, их действия были отражены в этом законе. Спасибо. Вот тогда он пройдет.

 

ГОЛОВА. Оголошується до розгляду проект Закону про м'ясо і м'ясні продукти. Будь ласка. Сергій Миколайович.

 

17:57:49

ТЕРЕЩУК С.М.

Шановні колеги, Закон про м'ясо і м'ясні продукти теж розглянутий і прийнятий на комітеті одноголосно. Закон теж непростий і знову ж таки він не може відповісти на всі питання, але три основних моменти: перше, що цей закон адаптований до європейського законодавства в певній мірі, по-друге, він встановлює чіткі нормативи, і третє - закон зобов'язує Кабінет Міністрів регулювати мінімальну ціну на м'ясо і м'ясні продукти. Це те, про що говорив шановний депутат Матвієнков.

Надійшло 54 пропозиції, 32 зауваження враховано, частина відхилена.

 

ГОЛОВА. Хто наполягає на своїх пропозиціях, які не були враховані? Не бачу. Тому я ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття у другому читанні і в цілому як Закон проект Закону про м'ясо і м'ясні продукти (реєстраційний номер 3077) у другому читанні і в цілому як Закон. Прошу голосувати. 3077, це друге читання. Прошу голосувати.

 

17:58:54

За-193

Я все, шановні колеги, розумію, але тоді навіщо Кабінет Міністрів вносить проекти законів, коли фракція  "Регіони" не голосує?

Тоді давайте, хай Кабінет Міністрів вносить ці закони або відкликає їх.

Закон відхилено.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо надання земельних ділянок працівникам культури, освіти та охорони здоров'я, що проживають у сільській місцевості.

Я, шановні колеги, добре розумію, що ми всі на словах турбуємося про людей, а в першу чергу ми турбуємося про переробників, про монополістів, а не про просту рядову людину.

 

17:59:49

ЛЕЩЕНКО В.О.

Шановний Володимир Михайлович, шановні народні депутати?

Верховній Раді пропонується до другого читання проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо надання земельних ділянок працівникам культури, освіти та охорони здоров'я, що проживають у сільській місцевості.

Після розгляду зазначеного законопроекту у першому читанні до комітету з питань аграрної політики та земельних відносин надійшло 17 пропозицій та зауважень народних депутатів України. Вони всі розглянуті ретельно в комітеті. Після цього враховано в комітеті 13, відхилено чотири.

Всі відхилені пропозиції - це народного депутата Царьова, вони не стосуються ідеології законопроекту у першому читанні, бо там якраз йшла мова про працівників культури, освіти та охорони здоров'я, що проживають у сільській місцевості. Він же пропонує  доповнити ще працівниками наукових установ сільського профілю, що проживають тут же.  Але це потрібно вносити у порядку законодавчої ініціативи, розглядати цю ситуацію  з самого початку в першому читанні і так далі.  Тому пропонується зазначений законопроект прийняти в другому читанні і в цілому.

 

ГОЛОВА. Доманський, будь ласка.

 

18:01:05

ДОМАНСЬКИЙ А.І.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати. Ми всі пам'ятаємо, коли в 1947 році ми ще хлопчаками стояли у магазина і щось купували. Чому ж цього закону випали працівники торгівлі? Де ми ще ходили, знаєте, вони там же на морозах, возили, носили в село. І сьогодні ми їх виключаємо! Я просив би сьогодні підтримати, щоб не новий закон вносити, а добавити працівників торгівлі.

 

ГОЛОВА. Шановний колего, треба було внести поправку...

 

ДОМАНСЬКИЙ А.І. Ну, я розумію, Володимире Михайловичу...

 

ГОЛОВА. Зараз ми з голосу нічого не будемо вносити.

Я ставлю на голосування - прошу уваги! - пропозицію комітету: про схвалення в другому читанні і в цілому як закон проект Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо надання земельних ділянок працівникам культури, освіти та охорони здоров'я, що проживають в сільській місцевості". Реєстраційний номер 2352. Прошу голосувати.

 

18:02:15

За-353

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону "Про комбіноване виробництво теплової та електричної енергії (когенерацію) та використання скидного  енергопотенціалу. Сабашук, будь ласка, Петро Павлович, голова підкомітету Комітету з питань  паливно-енергетичного комплексу.

 

18:02:39

САБАШУК П.П.

Вельмишановні колеги! Цей закон дасть можливість нашим підприємствам теплових мереж почати виходити з того кризу ситуації, який сьогодні є. Всі пропозиції, подані  народними депутатами, враховані. Комітет просить прийняти його в другому читанні і в цілому. Спасибі.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Оскільки всі пропозиції враховані, я ставлю на голосування про прийняття у другому  читанні і в цілому як закон  проект Закону про комбіноване виробництво теплової та електричної енергії (когенерацію) та використання скидного енергопотенціалу. Реєстраційний номер 2583. Зніміть голосування. Порошенко, будь ласка.

 

18:03:22

ПОРОШЕНКО П.О.

Вельмишановний  Володимире Михайловичу, поділяючи ідеї авторів  законопроекту про  необхідність впровадження в життя когенераційний  установок, ми хотіли би, щоб ми виходили з принципу, що ми не надаємо податкових пільг, ми даємо бюджетне стимулювання виробництво когенераційних установок. Я хотів  би, щоб  народні депутати, які зараз голосують  за цей закон, чітко розуміли, що ми  надаємо на 10 років податкові пільги. Наскільки це співпадає з логікою щодо соціальної орієнтації нашого бюджету. Це перше.

І друге. Я би хотів, щоб у нас сьогодні при розгляді цього питання, я не заперечую, я ще раз кажу по суті, але особисто був присутній представник уряду, Міністерства фінансів, який би сказав, як він  ставиться до такої податкової політики, коли ми продовжуємо надавати  податкові пільги  всупереч Закону  про бюджет, яким це  робити заборонено. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги!  При  розгляді законопроекту, коли ми  його приймаємо за основу, тоді присутні представники уряду, а оскільки це вже є власність Верховної Ради України, то потрібно  приймати рішення Верховної Ради України.

Отже,  я ставлю на  голосування...

 

САБАШУК П.П. І у другому читанні пільг ніяких немає.

 

ГОЛОВА.  Я ставлю  на голосування про прийняття у другому  читанні у цілому, як закон, проект Закону про  комбіноване виробництво  теплової та електричної енергії ( когенерацію) та використання скидного енергопотенціалу (реєстраційний номер  2583).

 

18:05:13

За-121

Рішення не прийнято. Закон відхилено.

Оголошується до розгляду проект Закону  про внесення  змін до Закону України "Про мисливське господарство  і полювання" (щодо строків полювання). Іван Заєць, будь ласка.

 

18:05:33

ЗАЄЦЬ І.О.

Я всіх патріотів запрошую проголосувати переконливо.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Було внесено ряд  пропозицій. Ці пропозиції всі, як бачимо, враховані. Тому я  ставлю на голосування пропозицію комітету про схвалення у другому читанні і у цілому, як закон, проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про мисливське господарство і полювання" ( щодо строків полювання) ( реєстраційний номер  4194).

 

18:06:11

За-224

Рішення не прийнято.

( Ш у м   у   з а л і)

Заспокойтеся, шановні колеги, заспокойтеся.

Яка пропозиція комітету?

Хто за те, щоб повернутися до розгляду цього закону, реєстраційний номер 4194, прошу проголосувати. Повернутися до розгляду.

 

18:06:46

За-245

Повернулися до розгляду.

Я ставлю на голосування про схвалення в другом читанні і в цілому як закон  проект Закону про внесення змін до Закону України "Про мисливське господарство і полювання щодо строків полювання". Реєстраційний номер 4194.

 

18:07:17

За-248

Закон прийнято.

Шановні колеги, прошу уваги. З'ясувалося, що не зовсім точна була інформація про  пільги  до другого читання, питання щодо пільг у попередньому законі вилучені. Тому є пропозиція направити  цей законопроект на повторне друге читання.

Законопроект  2583, це проект Закону про комбіноване виробництво теплової та електричної енергії (когенерацію) та використання скидного енергопотенціалу на повторне друге читання. Реєстраційний номер 2583.

 

18:08:21

За-174

Рішення не прийнято. Отже, закон відхилено.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів". Реєстраційний номер 3004.

 

18:08:56

ЦУШКО В.П.

Уважаемые коллеги, законопроект этот фактически дает в бюджет до 500 миллионов гривен. Возвращает сегодня. Я хочу вам напомнить, что в бюджете проголосовано, что спирт, который идет на медицину, акциз 16 гривен - предлагается 2 гривни. Акциз, который идет на виноделие первичное, все, кто про него сейчас бьются на виноделие, сегодня 16 гривен про Закону о бюджете - предлагается нулевая ставка. Акциз спирта, который идет на производство уксуса, сегодня 16 гривен - предлагается три гривни. Акциз, который идет сегодня на парфюмерию, 16 гривен - предлагается три гривни. На бытовую химию 16 - предлагается три гривни. Эти вопросы в этом законе отрегулированы.

Сегодня начали большую пропаганду люди, которые выпускают полусухие, полусладкие вина, потому что они применяют не виноградное вино, а порошки завозят. Берут с этих порошков, сыпят сахар и воду, и сегодня у нас на прилавках одни вина полусладкие и полусухие. Сухие вина - 25 копеек предлагается акциз, марочные - 25 копеек, а на вина полусухие, полусладкие, ординарные и ординарные крепленные предлагается (на полусухие и полусладкие) 92 копейки, это - позиция Минфина, и предлагается на крепленные - шесть копеек с градуса. Это фактически 92 копейки. По рентабельности, у них рентабельность больше 100 процентов. Поэтому все сказки, которые написали и передали, это - ассоциация. которая предславляет 20 предприятий. Ассоциация. которая представляет более 200 предприятий, дает 800 млн. оборота.

 

ГОЛОВА. Давайте по поправках краще йти.

 

ЦУШКО В.П. Значит, следущее. Я заканчиваю, Владимир Михайловч. К чему это? По поправкам. Поправка на странице девять. Я хочу просто озвучить. Позиция 50 на странице девять - отклонить ее из текста полностью. Значит, страница 29, позиция 196 тоже исключается из текста, это в результате уже всех разговоров с фракциями. Страница 33, 229 поправка Горбачова тоже отклоняется, это - позиция его фракции, трудовиков. Страница 26, позиция 171. Добавить слова "после спирта для виноградных виноматериалов", значит, то есть что не лимитируется. И страница     16 позиция 89 учтена поправка Веретенникова 23 по стоимости лицензии на ликеро-водку 50 тысяч.

Поэтому, учитывая, что эти все поправки я назвал, пожалуйста, можно по тексту.

 

ГОЛОВА. Хто наполягає на своїх поправках, які не враховані? Соболєв, будь ласка.  Зараз, зараз, шановні колеги.

Яка поправка?

 

18:11:48

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, "Наша Україна".

Володимир Миколайович, я прошу вас, цей закон розглядається в першому читанні, він не може розглядатися в другому читанні. Є висновки юридичного відділу стосовно цього.

І стосовно аргументації, я подав цілий ряд пропозицій. Дійсно, комітет врахував ряд з них. Але ключова пропозиція, яка стосується того, що, фактично, цим законопроектом в чотири рази -  вдумайтеся в це! - в чотири рази збільшуються акцизи на напівсухі-напівсолодкі вина, яких виробляється в Україні більше 80 відсотків. Фактично, знищує повністю не лише виноробство, але й виноградарську галузь. Це все закінчиться вирубкою виноградів в Україні і ми повторимо те, що вже проходили при Горбачові. Тому я прошу вас розглядати цей проект закону в першому читанні, як цього вимагає Регламент. Дякую.

 

ЦУШКО В.П. Уважаемые народные депутаты, этот законопроект рассматривался и в первом чтении, и 4001 рассматривался три раза в зале. И постоянно, я вам говорю, 20 предприятий, из которых 15 находятся в моей родной Одесской области, которые занимаются полусладкими, полусухими винами, это  - суррогат, еще раз повторяю. Вы не найдете сегодня качественных вин. А они торпедируют этот законопроект. Законопроект сегодня нужен больше для медицины и для всего остального.

По виноделам. Все, что хотел господин Соболев, практически все учтено: и по лимитам, и по гибридам, и паспортизации. Единственное, по акцизам я ему предложил: идите договаривайтесь с Минфином. Это позиция - 92 копейски - для бюджета более ста миллионов гривен. Эти деньги, если сегодня Минфин готов это все учесть... Но я знаю их позицию, я сегодня опять переговорил с ними. Будет вето, если эта позиция будет учтена. Потому что Минфин в обмен на то, что повышаем акциз на полусухие, полусладкие вина, которые занимают 75 процентов рынка, травят людей, говорю вам как человек, который вырос под виноградным кустом. Мы сухие вина и марочные, я имею в виду детство провел, значит, на работе с мамой, в поле. Значит,  виноградные марочные мы  защитили. И то, что защищает сегодня  Сергей Соболев, я ему уже тысячу раз объяснял, но он не хочет это понять, он набивает цену. Поэтому  пожалуйста, не поддерживайте эту позицию, нужно поддержать закон во втором чтении и, Владимир Михайлович, в  связи с тем, что есть эти зауваження, я  согласен и в комитете мы обговаривали, давайте примем закон во втором чтении и переносим его на третье чтение. И все позиции, которые надо, будет еще время для переговоров с Минфином. Пожалуйста, у меня вот такое  компромисное предложение сегодня.

 

ГОЛОВА.  Шановні колеги, я думаю, давайте таке приймем  компромісне рішення, що зараз ми  приймемо його в першому читанні. Навіщо нам тоді переносити на третє, а тоді вже подивимося, доопрацюємо і приймемо його в другому читанні і в цілому як  закон. Тоді це буде все відповідати логіці і Регламенту. Немає заперечень?

 

ЦУШКО В.П. Хорошо. Я поддерживаю. Давайте примем его  на повторное первое чтение.

 

ГОЛОВА . Я ставлю  на голосування про прийняття  у першому читанні проекту закону про внесення змін до закону України про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного, плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, реєстраційний номер 3004. Прошу голосувати.

 

18:15:30

За-119

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Завтра ми продовжимо нашу роботу о 10-ій годині за розкладом на середу. Дякую за роботу.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку