ЗАСІДАННЯ   ТРИДЦЯТЬ  П’ЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

8  квітня  2004 року, 16.00 година

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної

Ради України МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу підготуватися до реєстрації. Ввімкніть систему "Рада". Прошу реєструватися.

16:04:39

Зареєструвалося -282

У залі зареєструвалося 282  народних депутата. Вечірнє засідання оголошується відкритим.

Продовжуємо розгляд питання  проекту Закону про внесення змін до Конституції України. Будь ласка,  слово надається  Йосипу Вінському, фракція соціалістів, підготуватися Бульбі.

 

16:05:17

ВІНСЬКИЙ Й.В.

Шановні народні депутати, Вінський,  фракція Соціалістичної партії України.

Ви знаєте, ми сьогодні обговорюємо надзвичайно серйозний політичний  документ, який буде мати серйозний вплив на долю держави і суспільства. Але  вслухаєшся в обговорення, то згадується, пам'ятаєте, така одна реприза, когда наша планета  была еще горячей и по ней бродили слоны и мамонты, тогда проблем с системой власти не было. Я думаю, що всі розуміють, що  тепер ці проблеми з системою  влади є.  І це  стає сьогодні зрозуміло всім і суспільству, і Верховній Раді, і  навіть Президенту України, який  ще до недавнього часу цього не розумів. І абсолютно очевидно, що так, як є  із  системою влади далі  бути не може. Я думаю, що це також теза, яку ніхто не може спростувати.  Вісім років нам треба було для того, щоб це зрозуміти. І я думаю, що сьогодні прийшов час, щоб це розуміння було реалізовано відповідним чином. Позиція нашої  фракції,  нашої партії  абсолютно послідовна.  Ми говорили і говоримо, що наша партія категорично проти українського царя у будь-якій формі і під будь-яким прізвищем.

Власне кажучи, весь зміст нашої діяльності щодо зміни системи влади був спрямований саме на це. І я думаю, що це прекрасно розуміють і в межах цього залу, і за межами цього залу. І тим більше, мені прикро було сьогодні слухати аргументи певної частини депутатів, які зайняли позицію яструба, які сьогодні знаходяться з правої сторони від мене в залі, бо вони є значною мірою абсолютно некоректними і неточними. Бо, я думаю, що любі звинувачення в адресу нашої фракції є некоректними тому, що ми, наша фракція, її представники ніколи не були у владі виконавчій, тому що в опозиції з 1992 року і чітко про це говорили і відповідну позицію займали. І мені здається, що не зовсім коректно вдаватися до такої критики тим людям, які ще вчора були і міністрами і замміністрами, і навіть керівниками уряду. І я думаю, що абсолютно недоречно говорити про ці речі тим людям, які говорять сьогодні, що імперативний мандат когось там зв'язує чи не дає можливості, особливо це брутально звучить з вуст тих, хто має сьогодні гастрольний мандат в нашій Верховній Раді.

Тому наша фракція наполягає на тому, щоб зміни відбулися. Але ми хочемо, і пропонується лідером нашої партії Олександром Морозом пропозиція, як це зробити у такій спосіб, щоб це викликало сумніву ні в суспільства, ні в Верховної Ради, і щоб держава і суспільство після прийняття відповідних змін не наразилася на ряд небезпек, які сьогодні є абсолютно очевидні. На жаль, позиція нашої фракції, Олександра Олександровича Мороза не сприймається ні представниками більшості...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається народному депутатові Бульбі. Підготуватися Вернигорі.

 

16:08:37

БУЛЬБА С.С.

Степан Бульба, фракція Соціалістичної партії України.

Шановні народні депутати, шановні виборці! Сьогодні знову лунають звинувачення на адресу Соціалістичної партії України. Так було не раз, але потім з'ясовувалося, що Мороз був правий. І коли приймалася Конституція 1996 року. І коли попереджав про небезпечність перетворення землі в товар при прийнятті Земельного кодексу і в інших випадках.

Звертаюся до тих, хто сьогодні рядиться в стогу найрадикальніших опозиціонерів і красиво розповідає про мораль. Якби ж ви то пару літ тому у розпал всеукраїнської акції "За Україну без Кучми" були такими послідовними, радикальними і безкомпромісними, коли для негайної відставки Президента досить було однієї заяви Прем`єра Ющенко і Голови Верховної Ради Плюща про підтримку народної опозиції. Але тоді з'явилася сумнозвісна заява трьох, яка і врятувала той режим, владний режим нині діючий.

Тепер ті ж самі добродії переконують нас, що Кучмі не можна вірити. А ми й не віримо. Але на відміну від деяких моралізаторів, соціалісти завжди були послідовні у своїй позиції. Ми виступали, виступаємо за зміну системи влади, за створення умов, коли народ зможе реалізувати своє право здійснювати владу безпосередньо, формуючи і контролюючи її. Без цього зміни на краще не можливі.

Ми завжди наголошували, що ключовим моментом, необхідною умовою політичної реформи є запровадження пропорційної системи виборів до представницької влади з правом виборних органів формувати і контролювати діяльність структури виконавчої влади. Без цього влада ніколи не стане політично відповідальною.

Хто і чому виступає проти пропорційної системи? Ті, кому вигідне політичне хамелеонство, яке дає змогу користуватися владою, не відповідаючи за наслідки своєї діяльності. Особливо це помітно в регіонах, де з року в рік, незважаючи на будь-які вибори, перевибори при владі залишаються одні і ті ж особи.

Я звертаюся до усіх, хто виступає проти імперативного мандату: запитайте у виборців, що вони думають про тих народних депутатів, які, пройшовши до Верховної Ради, скажімо, за списком Компартії, потім перебігли до іншої фракції грати в футбол, очолювати там збірну чи ще що-небудь. Тоді ви зрозумієте, що народ давно вже тяжко стомився  від пустопорожніх обіцянок, брехні і обману, і хоче покласти цьому край.  А тому я закликаю всіх перейти від слів до діла і проголосувати за варіант Олександра Мороза. І тоді буде в Україні і слава, і воля. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Плюща, репліка.

 

16:11:52

ПЛЮЩ І.С.

Дякую, Адаме  Івановичу.  Я хочу соціалісту Бульбі сказати, що ви не зовсім добре володієте історією реформування української влади. Я нагадаю, коли вас не було в парламенті, то дійсно, як сьогодні казав Леонід Макарович, Верховна Рада України ввела Інститут представника Президента, який напротязі року-півтора повністю себе не виправдав і ми відмовилися від нього  і прийняли Закон "Про владу", яким передбачували обрання голів районів і областей,  обрання голів районів і областей саме народом. В 1994 році це було зроблено, але саме соціаліст Олександр Мороз здав цю норму, підписавши  Конституційний договір і після цього ввели державні адміністрації і тепер ви напротязі вже 8 років Конституції з Морозом боретесь, щоб вернуть виборність цю...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Мороз репліка, мікрофон.

 

16:13:09

МОРОЗ О.О.

Шановний Іване Степановичу, шановні депутати. Це як каже мій друг із Таращі: “Туши свет". Нема чого коментувати. Як Голова Верховної Ради я підписав рішення Верховної Ради і не більше, а не Конституційний договір. І фракція наша, жодний чоловік не підписала Конституційного договору, але ви бігаючи на побігеньках у  Президента продовжували цю лінію  і в 2000 році зайшли в  кабінет Голови Верховної Ради за фальшивим рішенням Верховної Ради, за постановою, підписаною фальшиво і не проголосованою, за  печаткою, яка була підроблена фальшивою і це  у вас не викликало ніякого заперечення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги,   один раз: один сказав - другий сказав.  Будь ласка, Вернигора. Підготуватись Семенюк.

 

16:14:07

ВЕРНИГОРА Л.М.

Шановні колеги і радіослухачі. Леонід Вернигора, фракція Соціалістичної партії України.

Я теж один із тих, хто приймав у цій залі Конституцію. І я теж один із тих, може, з небагатьох, кому соромно, що вона на сьогодні не виконується і не є Основним Законом не тільки для гаранта Конституції, а і для нашої влади, для нашого режиму.

Так, в цій Конституції є певні недоречності. Але чому не виконуються доречності, які в ній є? У нас на телебаченні є така передача: "Не все так погано у нашому домі". А я завжди додаю: і не всім. Не всім погано в нашому домі, бо десяток ділків, які за визначенням, або за оцінкою нашого Президента сказали, що вони зуміли адаптуватися до нових умов, сьогодні відібрали у більшості, абсолютної більшості усе, чим ці люди і чим ця Конституція їх наділяла. І сьогодні ці люди хочуть зберегти за собою право на зберігання того, що вони відібрали.

І оця колотнеча сьогодні в залі не має нічого спільного, або не можна її порівняти з тим, що пороблено Україні, що пороблено нашій землі, що пороблено з нашими пенсіонерами, дітьми, хворими і таке інше.

Мені найбільше не хотілося б, щоб от наші люди сьогодні слухали, що чиниться в нашому парламенті. Всі думають, що дійсно ми боремося сьогодні за владу. А я, коли сюди їхав, у Диканьці зайшов до мене мій сусід і каже: "У мене пенсія 96 гривень. 102 гривні я винен за газ. Мені його відрізали, я мерзну. Прийшла до мене вже пенсіонерка-дочка, ріже вишні", - і його опалює у цій  хаті. І  це в Диканці, де  добувається  найбільше газу в нашій Україні.

Ми сьогодні  бачимо як всі нападають на Олександра Мороза. Не нападають, а  кожен хоче перетягти його на свій бік. Я хотів би вас всіх запитать. Чого ви його перетягуєте? Якщо  нас правильно у нашому проекті все записано про зміни до  Конституції і політичної реформи, ви не перетягуйте... Мороза, вам його не вдасться це зробить. Ви до нього приєднайтеся. Приєднайтеся і разом давайте зробимо зміни до Конституції, які будуть слугувати  усім нашим людям. От тоді ми знаємо, що піде діло, бо лише в Мороза не тільки чисті руки, а й світла голова. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Семенюк. Підготуватися Гармаш.

 

16:17:25

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії. Шановні колеги, хто був у 1996 році  в цьому залі, ті пам'ятають, що заради України об'єдналися і  ліві, і праві, представники мажоритарних округів. Об'єдналися заради одного - заради України. Я пам'ятаю ту конституційну ніч, коли в три години ночі доводилося голосувати за зміну символіки, за Крим, і ми розуміли, що потрібно іти на компроміси. Тому я хочу звернутися до всіх представників політичних партій. Сьогодні нас повинно об'єднати одне - доля України. А якщо ми хочемо мати  відповідний результат, ми повинні іти на діалог. Згадайте, ще декілька років назад, коли ми тільки  подали конституційне подання, тобто соціалісти, до  Конституційного Суду, всі дивувалися абсурдності цього питання.  Пройшов час і навіть Президент і представники різних політичних партій через діалог зрозуміли: іншого виходу немає. Ми з вами залежні від того, що люди перед нами ставлять питання чому сьогодні влада не відповідає їхнім інтересам, і ми повинні говорити про те, що ми повинні  сформувати владу таким чином, щоб люди, ідучи до неї, вірили тій владі. І ми з вами зобов'язані привести  до влади тих людей, які будуть відповідати перед людьми, які  обирають цю владу.  Тому ті пропозиції,  які опрацьовані Олександром Олександровичем стосовно і призначення губернаторів і стосовно відповідальності Генерального прокурора, це є компромісний варіант. І я хотіла б, щоб ми чули один одного у цьому залі, чули заради одного - заради України. Згадайте, що у нас до цього часу  ми декларуємо тільки про те, що  є у нас представницькі органи на місцях, тобто ради. Ми прийняли Закон "Про місцеве самоврядування", але він не діє. Чому? Тому що сьогодні глави адміністрацій фактично  узурпували цю влади, а ради фактично не мають ні матеріальної бази, ні  відповідальності перед людьми, тільки  із-за того,  що немає наповненості питання виконавчої влади через  матеріальну основу, через формування і місцевих податків і зборів, і бюджету.

Тому я хочу звернутися до всіх. І у меморандумі, який підписувала  четвірка, і у меморандумі політичної партії більшості ми  повинні найти компроміс заради одного - заради України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Гармаш має слово. Підготуватися Бокому.

 

16:20:21

ГАРМАШ Г.Ф.

Галина Гармаш, фракция Социалистической партии Украины.

Слушая и  наблюдая сегодня эту  политическую истерию, обвинения разных политических сил во всех мыслимых и немыслимых грехах и преступлениях, у меня перед глазами невольно сплывают картинки и сюжеты из жизни нашей многострадальной Украины: глаза потухшие ветеранов, отдавших все  свои силы, знания, опыт своему государству, которое сегодня обрекло их на нищенскую жизнь; глаза тисяч беспризорных детей, детей-сирот при живых родителях, которые сегодня  живут на мусорниках, на вокзалах, на улицах; глаза тысячи безнадежных людей,  обреченных без лекарств и медицинской помощи на смерть; глаза врачей. Вчера мы с коллегой столкнулись в Институте хирургии и трансплантации, когда высококлассные специалисты выпрашивают у спонсоров деньги на оборудование, на лекарство, чтобы спасти этих обреченных людей. Вижу сотни шахтерских поселков, над которыми словно война  пронеслась или Чернобыльская трагедия. Таких примеров каждый из сидящих здесь народных депутатов может привести десятки, сотни, тысячи. Вот, именно для тех людей, для них, во имя их нужна сегодня реформа системы власти, которая должна дать им шанс открыть путь для построения будущего нормального человеческого цивилизованного государства.

Эта реформа безусловно не для того, чтобы... для того, в первую очередь, чтобы устранить нынешний режим власти, но не для того, чтобы привести к власти нового царя или гетьмана с любой другой самой благозвучной фамилией, с урезанными или не урезанными полномочиями. Принятые в стенах парламента в том числе при нашем активном участии Закон "О выборах Президента Украины" парламент, местные советы на пропорциональной основе дают людям сегодня шанс избрать честную, нормальную власть, которой они будут доверять.

Обвинения сегодня, которые звучали в адрес Социалистической партии и Александра Александровича Мороза как ее председателя, абсолютно беспочвенны и не имеют под собой никакого основания. Линия Социалистической партии в течении всех этих лет опозоционных, после 1991 года ее деятельности последовательная и четкая, направленная на смену режима власти. И поэтому сегодня Александру Александровичу не нужны ни прокуроры, ни обвинители, ни адвокаты. Столько, сколько грязи за все эти 13 лет было вылито на него - ни один грамм к нему не пристал. И как не пытались его чернить, ни я его не получилось. Все только начинается, мы на старте. И если мы не будем сегодня спекулировать на политической реформе, то найдем нужный вариант.  Поэтому я предлагаю всех народных депутатов поддержать конструктивную позицию Александра Александровича Мороза и проголосовать за введение изменений Конституции после выборов Президента Украины. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має народний депутат Бокий, підготуватися Баранівському.

 

16:23:23

БОКИЙ І.С.

Іван Бокий, фракція соціалістів.

Шановні колеги, шановні радіослухачі. Думаю, мені віроломно і явно з дуру призначеному кримінальним злочинцем і другом Кучми  Рабиновичем на роль головного антисеміта  України дозволено  використати два анекдоти мудрих євреїв.

Перший із них такий. У Менделя погасло світло. Монтарь, якого він викликав, пояснив йому: у вас коротке замикання. На що Мендель попросив: а ти продовж його.

Другий анекдот такий. Мендель каже Додикові: мені дуже не подобається, що ти ходиш до моєї жінки. На що Додик відповів: яка ви все-таки дивна сім'я, адже твоїй дружині це якраз подобається.

Чи не здається вам, що наша дискусія у певних вимірах нагадує зерно  цих анекдотів. Один хоче це продовжити, на жаль, на коротке  замикання, некоротке замикання диктатури. Другим не подобається, як Менделю те, що подобається його дружині. Ми замкнулися на кількох моментах і ми хочемо збагнути, що замикання диктатури  може бути безкінечне і ходіння у чужу сім'ю не порятує ні Додика, ні Менделя від того, що готувала їм хитра дама, у нашому випадку чужа народові влада.

Я не хочу нікого ні за що  агітувати, але думати треба всім, що реформа в Україні потрібна, як люстра Чижевського  у наших  квартирах із мертвим повітрям, то сумніву немає, я думаю, тут  ні в кого. Сумніваємося тільки в тому, чи дасть вона щось за Кучми і його політичних спадкоємців. Щоб ці сумніви розвіялися, щоб  не сталося реквієму в українській демократії, у тіло Конституції  треба вмонтувати ті ідеї, які тут виклав Олександр Мороз. Це створить той баланс влад, ту систему противаги, за якою ніякий чорт, хай це буде Кучма чи хтось інший, не страшний. Якщо пропозиції Мороза, це пропозиції всієї нашої фракції, буде втілено, тоді мають можливість відчути себе  необійденими ні "Наша Україна", ні нинішня нещасна  своєю залежністю більшість, ні, і це головне український народ. Без цього ми соціалісти дуже сумніваємося у тому, що  реформа спрацює бодай не в ідеалі, а хоч на номіналі. Давайте покажемо, що ми мудріші і за менделів, і за додиків, і в кожному разі не дурніші за них. Зробімо реформу, заморозимо і виграємо всі, і ніхто не буде в програші. Україна одержить систему влади, гідної її великій місії. І як призначенець Рабиновича в день євреїв із сорокарічних мандрів пустелею у землю обетованну, закликаю всіх бути хоч трохи мойсеями і гуртом виведемо України з пазурів кучмівщини. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має народний депутат Баранівський. Підготуватися Співачуку.

 

16:26:30

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Фракція соціалістів, Олександр Баранівський.

Шановні колеги, шановні виборці! Соціалісти ще шість років тому заявили про необхідність зміни системи влади. Влада, режим Кучми цього категорично не сприймали, але лише шельмували Соціалістичну партію, нищили акти партії. Скажіть шановні колеги, скажіть шановні виборці, яка ще партія витримала такий владний пресинг? Мені, тому, хто очолював піший похід взимку 2001 року із Житомира до Києва в рамках акції "Україна без Кучми" протягом семи днів, ночуючи в наметах на снігу, лише з однією ціллю показати українському народу, всьому світові, що в Україні жахлива диктатура Кучми, сьогодні боляче чути звинувачення про співпрацю СПУ і влади.

Нині, на жаль, ті, хто критикує, критикує дії соціалістів, нас в 2001 році не підтримали, а навпаки разом із Кучмою та Іваном Плющем засудили наші дії в так званому "листі трьох". Виборці добре розуміють, що основний політичний конфлікт у суспільстві розгорівся не тому, що люди до влади побирають, тому що люди до влади обирають одних, а правлять зовсім інші. Що обравши народних депутатів, виборці не можуть дочекатися виконання програм партій, що пройшли до парламенту, бо Кабінет Міністрів формується не депутатами, а Президентом.

Ми, соціалісти, завжди виступали за перерозподіл функцій гілок влади. І тому мені незрозуміло, що ті, хто виступає проти політичної реформи, сьогодні самі хочуть стати Президентом з тими ж повноваженнями, що має Кучма. Я шаную намір будь-кого стати Президентом України, але я категорично проти, щоб наділяти ще й майбутнього Президента такими повноваженнями. Я як соціалісти хочу, щоб слідуючим Президентом став Олександр Мороз, але я категорично проти, щоб він мав такі необмежені права, як сьогодні Кучма. Я хочу, як і всі ви, вірити в закон, а не в доброго царя. Шкода, що фракції "Наша Україна" і БЮТ не хочуть долучитися до законопроекту, що вніс сьогодні Олександр Мороз, адже він значно поліпшує законопроект 4105. Якщо сьогодні цього не вдасться зробити, то винить себе самі в цьому, а не Мороза і соціалістів в цілому.

Пропорційні вибори до всіх рівнів не дадуть можливості купувати депутатські мандати, в обласних і районних радах будуть депутати, не призначені головами адміністрацій, а конкретно обрані від політичної сили, якій довіряють люди. Тому я буду голосувати "за", бо це крок вперед, крок до демократії, це виконання кінець кінців нашої програми партії перед нашими виборцями. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутатові Співачуку. Підготуватись Цушко.

 

16:29:26

СПІВАЧУК В.Л.

Шановні колеги, шановні народні депутати, шановні радіослухачі! Я, можливо, розпочну свій виступ із дещо парадоксальної, так би мовити, ситуації. Сьогодні на вулиці геть лозунги - "Геть від Конституції!", сьогодні на вулиці і в цій залі - "Не зачіпайте Конституцію!", але адже Європа визнала нашу Конституцію, Конституцію 96-го року, Конституцію, батьком якої є Олександр Мороз, найдемократичнішою в тих розділах, які ми сьогодні не за-чі-па-є-мо! Я хотів би на це наголосити!     

Ми сьогодні ведемо мову про зміну системи влади. Ми сьогодні не зачіпаємо прав народу. Ми сьогодні зачіпаємо обов'язки влади. Це - перше.

Друге. Реформа політсистеми, на мій погляд, на погляд нашої фракції, полягає в тому, щоб зробити чітко визначений ланцюжок від-по-ві-даль-но-сті! На цьому наголошую. Відповідальна перед народом згідно всенародного обрання Верховна Рада, відповідальний перед Верховною Радою уряд і Президент має контролювати і десь згладжувати  суперечності  між цими гілками влади. Я думаю, що тут якраз те, що в теорії управління іноді звучить, що стосується різниці між керівництвом і  управлінням. І хай Президент керує, ніхто йому тут заважати не буде, але хай управляють соціальною сферою. економічною сферою, політичною сферою професіонали, які  будуть працювати в уряді.

По-третє чи третє. У цьому зв'язку я  сьогодні просив би всіх народних депутатів  і всіх фракцій підтримати той проект Олександра Мороза, який у вас всіх є. Який згладжує всі суперечності і який дає можливість нам політреформу, а точніше, реформу системи влади,  здійснювати на законній підставі.

 І останнє. Я хотів би, щоб ми жили в  Україні демократичній. Я не  хочу жити в Україні, де вищі посадові особи  обзивають опозицію фашистами. Я не хочу жити в Україні, де  гендлюють землею і підприємствами. Я не хочу жити в тій Україні де 7 мільйонів її дочок і синів никають по  зарубіжжю.  Я хочу жити в Україні, яка є  матір'ю для своїх дітей і діти її шанують. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має народний депутат Цушко, підготуватися Ніколаєнку.

 

16:32:35

ЦУШКО В.П.

Уважаемые народные депутаты, фракция Социалистов Цушко.

Вы знаете, все мы мужчины депутаты в зале служили в армии. И мне вот политическая реформа напоминает армию, где есть дедовщина. Но деды у нас те, кто у власти сейчас. Есть молодые - это те, что в оппозиции, что-то хотят поменять. Но среди молодых есть часть, которая не хочет менять устав, но нашлись честные  офицеры, я имею ввиду та часть оппозиции, которая  хочет поменять сегодня систему власти, хочет поменять устав. И предлагает жить по уставу, но часть молодых в этой части. Не хочет, надеясь, что завтра станут дедами, поэтому не хотят менять систему, не хотят менять устав.

Так вот, в этом трагедия. Устав мы поменяем, я так понимаю, но его можно было бы поменять, если бы участвовали, я имеют ввиду всех молодых, то есть всю оппозицию, если бы участвовали в этом. И у нас бы получился прекрасный устав, то есть прекрасная Конституция. И мы бы поменяли ее именно в пользу нашего народа.

А сегодняшняя ситуация, естественно, это будет, скажем, не та полноценная реформа, которая необходима сегодня нашим гражданам. И вы все прекрасно знаете и понимаете, что может завершиться трагедией, если мы оставим эту систему дальше.

Я лично как человек, который не привык, скажем так, 10 лет уже живет в этой системе. Нас сейчас, ну, есть, предупреждают: "Смотрите, дойдете до того, до того", - пугают. Да, может быть, что-то и будет плохо, но любое изменение сегодня системы власти- это движение вперед, движение вперед для людей.

Следующее. Как член Соцпартии, на выборах, когда баллотировался в парламент, я говорил людям, и люди поддерживали. И прекрасно все знаете, что если мы не сменим систему власти, не приведем людей, отвечающих за это, у нас не получится.

И хочу вам привести пример, для тех, кто говорит, что наше общество не готово. Ну, не надо унижать наших людей, не надо унижать наш народ. Я родом из Одесской области, недалеко от границы с Молдовой. Я вам скажу так: в Молдавии в 1993 году введена пропорциональная система выборов, начиная с села. Молдавия вышла из того же инкубатора, из которого мы вышли, который называется Советский Союз. Прошли уже три пропорциональных выборов, сейчас коммунисты у власти. Но коммунисты назначили, имея контрольный пакет в парламенте, назначили технократическое правительство и пытаются в тяжелейших условиях той республики двигаться к демократии.

Вот изменения в Конституцию - это путь к демократии. Вот диктатура демократии. Поэтому я призываю поддержать те предложения, которые дала фракция социалистов. И у нас получится хороший устав, а устав - это правило, это закон, это Конституция.  Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має народний депутат Ніколаєнко. Підготуватися Мельничуку.

 

16:35:47

НІКОЛАЄНКО С.М.

Ніколаєнко, фракція Соціалістичної партії України.

Шановні народні депутати! Якщо хто з вас уважно сьогодні спостерігав за природою, то  зовсім недавно був грім, і цей грім вже вдруге пролунав в цьому році ранньої весни і двічі на голу землю. Я вважаю, що це свідчення по народним прикметам не до доброго врожаю. І отой грім, який сьогодні лунає з обох боків один на одного тут, одна політична сила на іншу, мені здається тоже не є доброю прикметою нашого майбутнього. Ми бачимо як зав'язла сьогодні ідея зміни системи влади в болоті взаємних звинувачень, і ми бачимо, що лінія, яка сьогодні в державі повинна проходити на зміну системи влади на загальнодержавні демократичні реформи вона буксує. Ми переходимо на лінію вигідну Президенту і вулиці Банковій, лінія протистояння між лівими і правими.

Я хочу сказати, що Служба безпеки України в Україні хліб їсть недаром. те. що ми бачили  протягом початку сьогоднішнього  дня, коли йшло оце протистояння, це свідчення того, що  сьогодні  влада діюча отримує перемогу, бо ми замість того, щоб сісти і  домовитися, витратили всі сили на протистояння. Я хотів би сьогодні сказати, що головне протистояння в Україні сьогодні між демократичним шляхом розвитку і олігархічним, і тут потрібно всім  слухати. Я  сьогодні хочу звернутися до наших партнерів і блоку Віктора Ющенка, і Юлії Тимошенко не слухати лише себе, давайте ще раз поки сьогодні ще не пізно, не будемо один одного докоряти, а давайте проголосуємо і настоїмо на тому, що законопроект, який пропонує Олександр Мороз... А що він  пропонує? Щоб  сьогодні до 2006 року збалансувати сили  уряду і Президента. Просить більшість сьогодні сильного прем'єра, вони його отримають, це їхні здобутки. Ми Президенту передаємо  сьогодні вплив на  прокурора і призначення  глав адміністрації. Якщо ми за це голосуємо, то з'являється певний  баланс і введення цього всього тільки  після президентських виборів. Якщо ми цього   не зробимо, ми втратимо.

Я знову чую крики на свою адресу. Давайте ми  все-таки дослухаємося до цього. Бо я хочу сказати, ми сьогодні гідні,  вибачте мене, шанувальники  своїх попередників, наші попередники всі роки, коли нада було прийняти розумне рішення однин одному дулі показували і сьогодні це робимо. Давайте поламаємо цю гірку традицію і домовимося.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має народний депутат  Мельничук. Підготуватися Шибку. Будь ласка, Шибко. Підготуватися Грязєву.

 

16:39:13

ШИБКО В.Я.

Шановні колеги! Я хочу звернутися до вас, декілька тез.

Перша теза. До чого звелася наша сьогодні розмова? Розмова звелася до того, чи буде нам краще після того, як ми приймемо зміни до Конституції? Але ви всі добре розумієте, що ніхто не може відповісти на це питання. І мене  дивує, коли ми просто гадаємо, не почавши іти, не  почавши рухатися.

Тому  ми теж, дискутуючи   у своїй фракції, і це не дуже просто  проходить у нас. Чи буде краще, чи ні, закликаємо вас іти. Тому, як каже російське прислів'я: "Дорогу осилит идущий".  Давайте спробуємо. Чи буде від цього краще чи ні? Так, гадаючи, так сидячи, розповідаючи чи буде, чи ні, ніхто не може буде  вірним.

Друге питання. Християнський мир, як ви вже добре знаєте,   1971  рік чекає месію. Але він забарився. Забарився тому, що залишив слово і залишив заповіт, по якому ми повинні жити. Тому я вас закликаю. Ми можемо теж не діждатися месію у цьому виборчому році, то може треба нам все-таки записати ті правила, по якому повинен грати кожний, хто прийде до Президента. І сьогодні це, дійсно, буде вірне рішення для того, щоб ми рухалися.

І третє. У 1996 році я як безбожние виліз на цю трибуну у ту ніч і, конфліктуючи із своїми почуттями щодо  бути чи не бути Конституції, закликав всіх, щоб ми проголосували за ту символіку. Тоді точилися не більш свари і не більш загрозливі суперечки, чи бути цій Конституції, чи ні. Але Конституція була прийнята, і багатьох примирила якраз ця Конституція, та Конституція, на якій наполягав Мороз. Тому давайте ми  теж зробимо такий крок, як ми зробили у  1996 році, відкинемо чвари, відкинемо якісь ідеологічні забобони і зробимо ці зміни у Конституції, які зроблять краще. А  ще я хотів би порадити, виходити з чого, пишуться протоколи. І щоб нам через півроку було не дуже стидно читати на те, що ми казали сьогодні на цій трибуні.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Репліка Тимошенко.

 

16:41:59

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні друзі, немає ніяких сумнівів, що ці конституційні зміни - це зміни Кучми-Медведчука. І для більшості, яка підтримує сьогодні Президента,  я хотіла б сказати, що за перехідними положеннями зміни до  Конституції входять у силу за три місяці до  виборів Президента. Тобто мусить бути створена коаліція вже при цьому Президенті і мусить бути подана кандидатура Прем'єра. І є домовленості між чотирма олігархами, що не буде внесена кандидатура і буде розпущений парламент за місяць до президентських виборів.

Я хочу, щоб ви це знали і не були парламентським м'ясом для Медведчука і Кучми. І так само звертаюся  і до лівих, не підтримуйте Кучму, Медведчука. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Користуючись Регламентом,  головуючий зносить  інформацію, якщо вона подана неправдиво. Відповідно до Конституції Президент за півроку до  проведення  президентських виборів не має права розпускати парламент.

Будь ласка, слово має народний депутат Грязєв. Підготуватися Рудьковському.

 

16:43:13

ГРЯЗЄВ А.Д.

Уважаемые коллеги, да успокойтесь, ради Бога, послушайте. Все мы сходимся в одном, что вопрос, который мы обсуждаем предельно важный, предельно важный для всех нас и для всех жителей Украины. Меня несколько возмущает или непонимание важности этого с определенной части нашего зала, которые своей формой обсуждения вызывают какое-то отторжение. Вы много сегодня слышали в наш адрес, в адрес социалистов, и особенно нашего лидера, много высказываний, которые конечно не красят народного депутата Украины. И уважаемые коллеги, эти вещи недопустимы мне лично. И я это говорю для радиослушателей. Мне лично стыдно за такое поведение наших депутатов, моих коллег.

Я еще раз хочу сказать для радиослушателей. Социалисты никогда не будут опускаться до выяснения в такой форме отношений, ибо мы смотрим в суть вопроса. А сегодня эта суть сводится к тому, что надо изменить систему власти. Все вы прекрасно понимаете, что настолько власть скомпроментировала себя, настолько власть ненавистна, если хотите, народу, то надо ее менять. Что тут плохого, если наш лидер и другие поддерживают это решение? Это надо только приветствовать.

Или взять другой вопрос. Баланс в системе власти. Ну, разве может нормально власть жить, если такого баланса нет? Я спрашиваю, что в этом такого? Нормальные предложения идут от социалистов и от других, кто такие предложения выносит сюда.

Поэтому мое предложение и просьба такая ко всем депутатам. Давайте все-таки поддержим предложение социалистов, их наш лидер озвучил, они взвешенные, они жизненно важные, они продуманные, и все будет нормально.

И последнее. Если мы сегодня не проголосуем за эти решения, это значит мы с вами угробим эту всю конституционную и политическую реформу. Значит, на ближайшие 10 лет это мрак будет во всей системе власти. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Микола Рудьковський, будь ласка, фракція Соціалістичної партії України замість Мельничука. Підготуватися Карнауху.

 

16:46:15

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановні народні депутати! Соціалісти завжди послідовно виступали за проведення політичної реформи. І причиною проведення політичної реформи ми вважаємо одну - недосконалість врегулювання у Конституції балансу системи влади. В зв’язку  з тим, що Президент має надмірні повноваження і в зв'язку з слабкістю свого характеру оточив себе людьми, які використовують цю владу в своїх інтересах.

За 10 років в Україні сформувалася не демократична влада, а олігархічна. Позиція соціалістів одна - відсторонити олігархів від влади. З цим лозунгом ми разом з "Нашою Україною", блоком Юлії Тимошенко, комуністами, соціалісти йшли на вибори на минулі й говорили: ми прийдемо в Верховну Раду, поміняємо систему владу, збалансуємо, передамо повноваження до уряду, і Верховна Рада, і Кабінет Міністрів будуть відповідальні перед народом. Соціалісти і комуністи послідовно виконують взяті на себе зобов'язання. Але для нас не зрозуміло, чому "Наша Україна" і блок Юлії Тимошенко відмовилися від своїх підписів, від своєї позиції, обіцянок своїм виборцям.

На сьогоднішній день, на жаль, виступають проти проведення політичної реформи ті, які використали для того, щоб заробити свої сотні мільйонів доларів, використовуючи владу Леоніда Кучми! Разом з ним використовували владу, були при владі, а після того перейшли в опозицію на рік чи на два для того. щоб знову перейти у владу з необмеженими повноваженнями з новим Президентом і використовувати владу в своїх інтересах, не думаючи ні про позицію простих людей, ні про громадян, які не отримують ні пенсію, ні заробітну плату. І тому ми соціалісти вважаємо конституційну реформу потрібно проводити. Але не конструктивна позиція "Нашої України" і Блоку Юлії Тимошенко не дають нам провести кращі політичні реформи, тому що, якщо ви підтримали пропозицію Олександра Олександровича по строку введення конституційної реформи, по разбалансуванню влади між Президентом і введенню призначення губернаторів з 2006 року, ми б не мали монополізацію  влади в руках одного уряду.

 Я вважаю, що нам потрібно ще раз в  п'ять годин зібратися і вам переступити через горло своєї гордості і  діяти в  інтересах всього суспільства, українського народу і держави. Бо цей проект змін до Конституції робить державу європейською демократичною, про яку ми всі говоримо.

 

ГОЛОВА. Я бачу, ну шановні колеги, репліка Тимошенко і Заєць.

Я прошу не називайте не прізвищ, не фракцій вже,  ради Бога тільки.

 

16:49:35

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Зараз намагаються проштовхнути конституційну реформу Кучми- Медведчука. Підтримують ліві сили.  Я прошу зараз, якщо у соціалістів є свій варіант, наполягати на своєму варіанті і не підтримувати варіант Кучми.  Якщо після того, як соціалісти оголосили свій варіант, буде підтриманий варіант Кучми,  значить це просто була гра. Якщо ви бачите сьогодні, що Конституція недоскональна ті зміни, які вносять, якщо ви бачите, що там є мільйон недоречностей і дурниць  правових і концептуальних, навіщо ви, коли вносите зміни зараз підтримуєте той варіант, що не може бути взагалі правовим документом України.

Тому я звертаюся  зараз до соціалістів: якщо у вас є свій варіант, будь ласка, голосуйте, але ж  Кучми і Медведчука для  всього народу України не приводьте до влади ще на 10 років.

 

ГОЛОВА. Іван Заєць. Потім - Мороз, репліка.

Асадчев, ви картку завжди тримайте, а то ви щось виймаєте її і вставляєте. Поламали техніку. Перевірте... Шановні колеги...

 

16:50:57

ЗАЄЦЬ І.О.

Іван Заєць, Українська народна партія.

Рудьковський звинувачує "Нашу Україну" у неконструктивності. Мене дивує така позиція Рудьковського, бо Рудьковський мав би знати, що навіть лідер його фракції, Олександр Олександрович Мороз, у цій залі і багато в інших місцях заявляє, що зміст тих змін до Конституції - це кара Божа сьогодні. І він і подав свій законопроект для того, щоб покращити ці зміни до Конституції.

Тому, пане Рудьковський, треба ж розуміти, про що йде мова. Якщо ви підтримуєте варіант Медведчука-Кучми-Симоненка, то це одна річ. Ми не можемо цього підтримувати. Але ми стояли і стоїмо на тому, що треба проводити політичну реформу, але в інтересах народу, проводити таку політичну реформу, яка справді дала б відповідальну владу.  Те, що ми сьогодні розглядаємо, це не має жодного відношення до створення конституційних засад ефективної влади. Тому, пане Микола, не обманюйте людей.

І відносно тих, хто накрав мільйони грошей. Пане Рудьковський, якщо я не забуваю, ви, здається, працювали в Адміністрації Президента. То ви про себе маєте думку чи про когось іншого?

 

ГОЛОВА. Олександр Мороз. Мікрофон, будь ласка. Потім Гірник.

 

16:52:37

МОРОЗ О.О.

Шановні депутати, я вже декілька разів просив: давайте не будемо займатися особистими претензіями, а розглядати питання по суті. Те, що сказала Юлія Володимирівна, воно не так трактується нею, як було насправді.

Проект, котрий я вношу сьогодні, я пропонував учора як один із варіантів, для того, щоб, заручившись підтримкою "Нашої України" і Блоку Юлії Тимошенко, звернутися до більшості і до всіх депутатів аби переконливо 400 голосів підтримати цей проект. Ви ж наполягаєте на тому, ви давайте, мол, поставимо цей проект, проголосуйте за нього самі 20 чи разом - це буде 140 чоловік і на тому крапка. Значить, інші не голосуються.

Я наполягаю на тому, якщо ви даєте гарантію, що ви  голосуєте в цілому за проект, який пропонується, тоді переконайте  колег на Погоджувальній раді, а розмову з цього приводу ми ведемо вже другий тиждень і все буде гаразд.

 

ГОЛОВА. Микола Єфремович Поліщук. Ви пізніше, у вас же з процедури, ви пізніше.  Микола Єфремович Поліщук. Підготуватися Юрію Кармазіну замість Катеринчука.

 

16:53:58

ПОЛІЩУК М.Є.

Микола Поліщук, 214 виборчий округ, Блок Віктора Ющенка фракція  "Наша Україна".

Шановні колеги, я ніколи не був ні в який урядах, який обзивають олігархічними, не був ні в яких партіях і фракціях, але хочу сказати, що я дуже добре пам'ятаю як з 1991 по 1995 рік жили медики, жили лікарі, жили всі люди, коли були всі міністри і прем'єр обиралися парламентом і парламентом знімалися. Ви це добре пам'ятаєте, цей час. Був тоді і загальний нагляд прокуратури. Теж пам'ятаєте цей час. Навіть  обирали тоді і голів  адміністрації напротязі півтора року. І що ж тоді було? А тоді було катастрофічне  розкрадання держави і зараз ви один одного  в цьому звинувачуєте. Тоді була інфляція 11 тисяч відсотків! Тоді були всі мільйонери і я  був мільйонер. У мене санітарки  у відділенні були  мільйонерами. Хліб коштував сотні тисяч  карбованців. І що ж ми мали тоді? А ми мали... дожились до того, що населення України зменшилось більше, як на  4,5 мільйони. Ми зараз займаємо провідне місце по інсультах в Європі, одне з провідних по серцево-судинних захворюваннях, по онкології. Я вчора був в лікарні. В 1995 році тоді, коли ви, шановні, обирали уряд парламентом я тоді рани  обробляв  бензином авіаційним, а вчора я обробляв мурашковою кислотою, тому що спирту немає. І цей уряд, який сьогодні є, до цих пір  нічого не зробив. На горілку нульова ставка, а на медицину 16 гривень. От що ми маємо. Так я хотів би сказати , шановні народні депутати, що ключове питання не у тому, хто буде обирати  Прем'єра і уряд, а ключове питання, щоб були порядні нормальні люди.

Шановні народні депутати! Ви знаєте, що якщо певний будинок не приносить прибутку, то не меблі у ньому переставляють, а людей міняють.

Я прошу, не робіть цього перевороту конституційного і перевороту у державі, не поступайте  знову, щоб ми прийшли у ті роки, які були, 1991-1995. Ви розумні люди, не звинувачуйте один одного, подумайте  за людей, попрацюємо  давайте над економічними питаннями. Ми  вже два тижні товчемо воду у ступі.

Я вчора був, на інсультного хворого виділяється аж гривня 50 копійок на сутки; на з тяжкою черепно-мозковою травмою - гривня 50 копійок. Так невже там все чи тут все?

 

ГОЛОВА. Юрій Кармазін замість Миколи Катеринчука.

 

16:57:16

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати! Шановні наші громадяни України! Я взяв слово, щоб  відповісти на ті питання, на які задають сьогодні і Олексій  Корж з Переяслова-Хмельницького, інші люди: " А що буде простому народу від цієї зміни, яку зараз пропонують?" Зараз мені сподобалося, що говорили деякі соціалісти: "Ми хочемо змінити систему влади". А я хочу запитати, шановні: " А  хто заважав, кому заважала інша система влади, коли от тут у цій залі у 1995 році 240 голосами, я наголошую,  240 голосами була анульована  хороша парламентсько-президентська республіка?" 240 голосів і тоді от тут, в президії, сидів лідер соціалістів Олександр Мороз. Як це розуміти? Тоді виявляється не підходила парламентсько-президентська республіка, а тепер потрібна. Так от, шановні народні депутати! Шановні громадяни України! Як цей проект обмежить адміністрацію Президента? А ніяк не обмежить. Сьогодні це є другий уряд, а точніше, перший уряд. Що буде народу від того, що народні депутати обиратимуться не на 5, а 4 роки? Таке збільшення строку послабить вплив громадян України, бо тільки через 5 років вони зможуть змінити ту владу, яка буде несправедливою до них, європейським стандартам якраз зовсім інше відповідає. Що буде, коли будуть чорні і білі урядовці? Одні будуть належати до членів парламенту інші не будуть. Що тоді? Ми покращуємо? Сьогодні говорять, що "Наша Україна" проти реформ. "Наша Україна" за такі реформи, які дадуть сьогодні повноваження в самоврядуванні, які дають народу України гідне життя і тому ми запропонували, давайте не витрачати час зараз, давайте повернемося до Закону "Про державний бюджет", давайте повернемо в Закон "Про державний бюджет" 25 мільярдів гривень, які ви сьогодні тримаєте як карточні шулери, давайте повернемо це, і тоді буде Україна незалежною, і тоді буде нормальна, гідна влада, і давайте подивимося ще на одне юридичне питання. Ви пропонуєте сьогодні скасувати Закон "Про Регламент Верховної Ради України". Він вже не буде законом - це стаття 83. Це буде просто Регламент, який буде змінювати під себе кожна чергова більшість. Чи, що? Стане від цього Верховна Рада стабільнішою? Я  хочу, щоб ви замислилися, що від цього буде.  Тому, шановні народні депутати!  "Наша Україна" за нормальні реформи, за правильні реформи, не  за антинародні реформи. Тому я прошу вас сьогодні одуматися і голосувати проти цього законопроекту. Дякую.

 

ГОЛОВА. Володимир Яворівський, фракція "Наша Україна", підготуватися Володимиру Лещенку.

 

17:00:32

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський.

Я стояв на  цій трибуні тоді, коли  приймалася Декларація, я стояв на цій трибуні тоді, коли приймався Акт про незалежність і стояв тоді, коли приймалася Конституція. Я піднявся сьогодні заради найголовнішого, я абсолютно спокійний, повірте мені, мені  абсолютно  байдуже, чи сьогодні пройде цей законопроект чи не пройде. Я думаю, що він не пройде. Але якщо він раптом пройде, то я дуже хочу, щоб ви знали, що я як людина, яка любить Україну і говорить про це з найвищої трибуни, я  абсолютно переконаний, браття, хто за це проголосує, майте собі на увазі, ми всіма силами  будемо піднімати народ на загальноукраїнський політичний страйк і обов'язково переможемо, я ще раз повторюю, обов'язково переможемо.

Тепер  про інше. Коли  ми приймали Конституцію, ми вірили у те, що наш народ, до якого ми всі належимо, обере людину совісну, обере людину патріотичну, обере людину мудру. Так ми думали. У цьому  була наша фатальна помилка. Конституцію потрібно робити  під будь-яку людину, бо як виявляється, народ може помилитися, а можливо народ можуть і обманути. Сьогодні через 8 років ми повинні сказати, що з Леоніда Кучми не вийшло  ні лідера, ні  загальнонаціональної постаті, ні доброго економіста, ні доброго менеджера. Ми у його особі маємо геніального, я ще раз повторюю, абсолютно геніального інтригана, який за 8 років навчився зводити одних олігархів з другим,  других з третім, четвертими із п'ятими, і через це він тримається при владі. Замість того, щоб сьогодні обговорювати питання - Україна стоїть над прірвою. Фактично зруйнована наша армія, наш імідж абсолютно від'ємний, сьогодні в світі одні скандали і більше немає нічого, навіть "Київське Динамо" сьогодні не приносить нам радості на світовій арені. Одна ганьба від плівок до вбивств журналістів і таке інше. Ми сьогодні підіграємо цій владі.

Олександре Олександровичу, вас сьогодні багато дісталося. Я може вас тут більше шаную більше, ніж будь-хто. Але я вам скажу. Ми домовлялися, сьогодні дозріла ідея - губернаторів має обирати народ, і районних, і таких. Хто проти цього? Ніхто проти цього. Сьогодні потрібно розвести вибори у місцеві ради і Верховної. Ми за це. Ми ж про це говорили. Олександре Олександровичу, ви сьогодні даєте проект, який не пройде. І підсовуєте його для того, щоб проголосувати за проект Кучми.

І Леоніде Макаровичу, шановний, я завжди думав, що якби був не Кучма, а ви Президентом, то Україна була б набагато кращою. Сьогодні я вам скажу, я завершую. Сьогодні я вам скажу, ви мені нагадуєте людину... (Вимкнено мікрофон).

 

ГОЛОВА. Володимир Лещенко, будь ласка.

 

17:03:51

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, шановні виборці! В Україні біда. Дванадцять років панування буржуазного режиму після знищення за активної участі "нашистів" народної влади принесли народу України горе, злидні, вимирання. Економіка знаходиться на рівні післявоєнної розрухи. Хоч як би там не припудрювали стан справ красивими цифрами нинішні можновладці, але дійсність є жалюгідною. Лише сліпий та глухий сьогодні не бачить чи не чує, що в нашій державі щось не те. Сільські дядьки, які уособлюють мудрість народну, говорять, що потрібні зміни, ця система влади веде в нікуди. І чим скоріше вона стане, сама відійде в історію, тим краще для народу, тим краще для України.

З усього спектру політичних сил в Україні лише позиція Комуністичної партії України є послідовною, виваженою, націленою на поліпшення стану справ в державі, на покращання життя трудящих. Комуністи ініціювали проведення політичної реформи ще в 1999 році, і Кучму з Медведчуком до Симоненка не ліпіть. Знадобилося аж п'ять років, щоб її  необхідність і сутність зрозуміли представники і інших політичних сил. Ми вітаємо всіх, хто від душі, а не з каменюкою за пазухою підтримує сьогодні цю ініціативу Компартії України.

Хтось із народних депутатів України говорив сьогодні з трибуни, що питання політичної реформи виборців не цікавить. Неправда, в суспільстві йде добровільне, без тиску влади всенародне обговорення законопроекту 4105. Я сам є свідком цього процесу.

Тому маю право сказати наступне: більшість наших співгромадян підтримує здійснення політичної реформи. Люди чекають, коли нарешті буде сформована відповідальна влада, їм набридли президенти, які приходять до влади, щоб вчитися бути президентами шляхом нелюдських експериментів над народом. Їм набридли тимчасові уряди, представники яких лише встигають за час своїх повноважень щось “прихватизувати” для себе, а після відлучення від корита, часто ідуть в опозицію до крісла.

Народ терпляче чекає, що управління держави нарешті перейде в руки чесних і відповідальних політиків. Я впевнений, що політична реформа буде втілена в життя і нашим людям стане жити краще. Я із співчуттям і жалем спостерігаю за діями фракції "Наша Україна", бо там же є розумні люди, але й вони в рядах "нашистів" сліпо грають відведену не нашим народом, а заокеанськими політичними та фінансовими колами ганебну роль.

Я звертаюсь до совісті і здорового глузду цих народних депутатів: хлопці, невже ви не розумієте, що танці під чужу дудку закінчуються трагічно, а тут же не дитячі ігри, а доля народу. Одумайтеся, доки не пізно!   

Ми, комуністи, гордо і впевнено дивимося в майбутнє, бо ми від народу і є сутністю народу. І як би хто не чинив опір, а все одно буде встановлена радянська влада. Дякую за увагу.

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Цибенко, підготуватись Поліїту.

 

17:07:06

ЦИБЕНКО П.С.

Шановні колеги, шановні громадяни України! Ви знаєте, менше всього я хотів би сьогодні, зараз говорити банальні речі, але справді сьогодні в цьому залі відбувається подія, приймається рішення, яке має визначити долю України, долю народу України, наших дітей і онуків не на роки, а не десятиліття.

Фракція комуністів, будучи одним із ініціаторів  змін до Конституції, а ми тут були абсолютно послідовними, намагається вибудувати таку конструкцію влади, яка б була максимально прозорою, максимально відповідальною не перед Заходом, не перед Бушем, не перед послом Сполучених Штатів Америки Хербстом, який був сьогодні  тут на балконі, а перед власним народом. В цьому ми абсолютно послідовні, бо наші представники, які ініціювали свого часу  конституційну реформу, ініціювали і тоді, коли дехто з тих, хто сьогодні приєднався, я підкреслюю, а не ініціював реформу, то вони боялися говорити про Конституцію, про зміни до неї, бо вона для них була святою коровою. Ми робили тоді це.

Комуністи добиваються  того, щоб політична реформа звелася не до тривіальної перестановки крісел, стільців у владних кабінетах, не до зміни капітанів на  владних містках, а щоб від  чого виграв кожен пенсіонер,  кожен ветеран, кожен вчитель, кожен бюджетник і так  далі, і тому подібне.

 Шановні колеги, одними із головних опонентів у  вирішенні тієї проблеми, яка сьогодні розглядається  на сьогоднішньому засіданні,  є представники фракції "Наша Україна" і фракції БЮТ, причому хотів би привернути увагу,  на те, що вони сьогодні декларують свою опозиційність. При цьому наголошують на тому, що влада сьогодні злочинна. Так, вона сьогодні злочинна. Більше того вони говорять, що сама конструкція влади злочинна. Так, це так.

 Але, що вони пропонують замість цього? А вони пропонують: давайте залишимо все так як є. Так давайте законсервуємо це на 10-тиліття і  залишимо народ України біля розбитого корита.  Тому я хотів би сьогодні звернутися до всіх депутатів, до лівих і правих, до патріотів і націоналістів, до червоних і білих, запрошуючи їх до того, щоб проголосувати за цей документ. Зрозумійте, що ми сьогодні вирішуємо долю своїх дітей, долю народу України. Дякую.

 

Засідання веде ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Андрій Полііт, фракція Комуністів.

Підготуватися Носенку, фракція комуністів.

 

17:10:07

ПОЛІІТ А.А.

Андрей Полиит, фракция Компартии Украины, Ленинский комсомол Украины.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги, представители средств массовой информации. Говоря о конституционной реформе, нельзя, безусловно, не сказать и не спросить мнение молодежи, то есть будущее той самой Украины. Для нас, молодых, ключевой проблемой является политическая и социальная активность молодежи. Ленинский комсомол Украины вместе с другими молодежными организациями провели молодежный форум левых сил Украины, ряд региональных форумов, на которых обсуждались вопросы реформы.

На форумах отмечалось, что мы не решим социально-экономические проблемы молодежи без создания института политически ответственной власти. Поддержав ту или иную политическую силу, простые люди наделяют ее властью и дают право реализовать на практике свои программы и нести полную ответственность за результаты своей политики. Только так мы добьемся роста политической сознательности граждан Украины, и в первую очередь молодежи, усилению их ответственности за судьбу Украины.

Кстати говоря, принятие Закона о выборах в органы местного самоуправления, как один из компонентов этой политической реформы, дает молодежи возможность участвовать в принятии ответственных решений на региональном уровне, отстаивая острейшие социально-экономические проблемы своих сверстников. Этот закон позволяет ей реализовать свой политический и социальный потенциал. Ведь сегодня все про это знают из так называемой коммерциализации процесса получения как мандата Верховной Рады Украины, так и депутата местного совета, молодежи, как и большинство граждан, оказывается молодежь на обочине политической жизни, не имея возможности влиять на процессы, происходящие в стране.

Сегодня прозвучала фраза, замечательная фраза о чистых руках. Только мы призываем вас иметь не только чистые руки, но и чистые помыслы. К сожалению, некоторые политики воспринимают ограничение президентских полномочий как своих собственных, видя себя уже на троне государства.

Не надо манипулировать судьбой Украины и ее народа. Очевидной является как раз другая сторона так называемой обеспокоенности. Именно ради этого, наверное, отказались от своих программных целей: о пропорциональных выборах, усиления полномочий парламента и правительства, представителю фракции "Нашей Украины". Что говорить, хозяева своего слова: хотим - даем, хотим - забираем. И кстати говоря, упоминая авторов этого законопроекта, справедливости ради надо сказать, что ни Кучма, ни Медведчук  к авторству не имеет никакого отношения. Нас не устраивает сегодняшний режим монархической и безответственной президентской власти. Смешно слышать антипрезидентские лозунги от буржуазной оппозиции, которая включает десятки обиженных в прошлом, но верных слуг сегодня... в прошлом верных слуг обоих президентов. Их велик список, не будем перечислять. Это и бывший Премьер-министр, спикер, вице-премьеры, министры. Можно перечислять долго....

 

ГОЛОВА. Ну не згадували прізвищ. Ну в кінці я вам дам з процедури, я дам. Я сказав, що отримаєте слово.

Носенко, будь ласка. Фракція комуністів. Підготуватися Петрову.

 

17:13:34

НОСЕНКО М.П.

Микола Носенко, фракція комуністів України, Чернігівщина.

Шановний головуючий!  Шановні народні депутати! Шановні виборці! Як би там хто не говорив, але політична реформа здійснюється за ініціативи Компартії України. Мої попередники - комуністи -  боролися за неї кілька років і не через власні амбіції, або на чиюсь особисту користь, а виходячи з інтересів трудового народу. Я звичайно підтримую і буду голосувати за  пропоновані зміни до Конституції проектом закону за номером 4105. Повністю погоджуюсь з аргументами, що були приведені з цієї трибуни моїми колегами по  фракції Комуністичної партії України. Мені незрозуміла позиція певної частини парламенту, котра ще вчора ратувала за зміни системи влади, а на сьогодні зайняла зовсім  протилежну позицію, що не вкладається в нормальну логіку та теорію деяких лідерів про творення  політики  "чистими руками". Виникає питання - коли ж ви були  відвертими? Тоді, коли частина з вас клялась  вірності ідеалам марксизму-ленінізму, вступаючи в Компартію, коли прославляли партію, її лідерів та радянську державу одами чи коли в 1991 році палили та рвали привселюдно партійні квитки, гудили все, що пов'язане з Компартією та Радянським Союзом? Тоді, коли  підсадили на крісло Президента Кучму, ввівши до складу та очоливши уряд України, називаючи його, Президента, не інакше, як "рідним батьком", чи тоді, коли звинувачували цього ж Президента у всіх гріхах, до яких і самі доклали рук, тоді, коли, беручи участь в акції "Повстань Україно!" виступали за зміни існуючої системи влади, чи тепер, коли закликаєте не чіпати  повноважень Президента та  не проводити політичної реформи? У кожній цивілізованій країні за таке політичне  флюгерство політики  відправляються назавжди на політичне звалище історії.

Колеги  з фракції "Наша  Україна", ваш поїзд давно вже пішов, ви показали на що ви здатні, а наш бронепоїзд стоїть на запасній колії...

( Ш у м   у   з а л і)

Тим, хто протягом десятиліття обдурював та обкрадав наш багатостраждальний народ, стане ...., коли ми задіємо цей бронепоїзд. А трудовий народ України вільно продихне, позбувшись експансії чиновництва та олігархів  різного політичного забарвлення. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги!  Зараз репліка, одну хвилинку. Шановні колеги! Заспокойтеся, зараз буде слово для репліки.

До мене звернулися керівники двох депутатських фракцій і  груп з такою заявою: "Відповідно до Регламенту статті ( є  тут відповідні) фракції Блоку Юлії Тимошенко та "Нашої України" вимагають доручити  Лічильній комісії підтвердити відсутність  народних депутатів, перелік яких подається нижче. 

Я прошу відповідно до Регламенту...

Шановні колеги!  Я зараз доручу, щоб встановила  Лічильна комісія і доповіла. Я доручаю Лічильній комісії з'ясувати прізвища народних депутатів чи наявні вони у сесійній залі, чи відсутні відповідно до списків, які подали представники двох фракцій.

( Ш у м   у   з а л і)

Будь ласка, Петро, виступайте.

Я дію відповідно до Регламенту і керуйте мною, будь ласка. Прийде час, будете керувати мною.

( Ш у м   у   з а л і)

Не треба читати, вивчіть Регламент, потім  прийдете.

Підготуватися Грачеву.

 

17:17:28

ПЕТРОВ В.Б.

Віктор Петров, Коммунистическая партия Украины, Винницкая область.

 

ГОЛОВА. Потім репліка буде.

 

ПЕТРОВ В.Б. Уважаемые народные депутаты, и уважаемые избиратели!  Давайте с вами вернемся в 1991 год - контрреволюционный переворот. Политические силы незаконно захватившие власть разорили Украину, провели приватизацию, фабрики и заводы закрылись, миллионы безработных, разогнали коллективные хозяйства на селе, ликвидировали, фактически, здравоохранение, образование. И все эти годы продолжается одна и та же политика, но не одна политическая сила до сих пор не взяла ответственность за то, что она сотворила с Украиной. Поэтому очень выгодно тем, кто сегодня рвется к власти,  тем, кто сегодня у власти оставить такой режим, когда не понятно кто за, что отвечает. Сегодня он Премьер-министр, вице-премьер, министр, завтра он идет, называет себя оппозицией и дальше остается круговорот. Когда было выгодно пойти в Украинский дом получив за это посади вице-премьеров, министров и так далее, совершили в 2000 году опять-таки переворот  и все осталось на своем месте.

Поэтому мы, коммунисты, выступаем за то, чтобы власть отвечала перед народом. мы не боимся ответственности, у насесть конкретная программа как  спасти народ Украины, у нас есть кадровый потенциал, мы знаем, что надо сделать. Но те,  кто хотят, чтобы осталось Украина в том состоянии в котором она сегодня есть, сегодня выступают против политической реформы - это какраз именно те силы. которые сидят справа от нас, к сожалению,  наши радиослушатели не видят - это именно те, кто подвозили, подгоняли бензовозы в 1991 году, это те, кто сотворили с Украиной те несчастья, которые сегодня мы имеем.

24 декабря, когда в первом чтении  когда в  первом чтении голосовался, эти  же люди прыгали здесь по столам, когда солидный профессор, доктор наук свистит в дудку, это стыдно даже на это  дело посмотреть.

Уважаемые товарищи, мы коммунисты  были инициаторами этой политической реформы, мы прекрасно понимаем, кому она выгодна, кому эта политическая реформа не выгодна. Я уверен в том, что сейчас  большинство нашего зала, свыше 300 депутатов, проголосуют за то, чтобы внести изменения в Конституцию Украины, и мы с вами получим власть ответственную перед народом. Будут  депутаты избираться по партийным спискам. Кто сегодня выступает против  императивного мандата. Именно  те с трибуны выступали, кто за эти 6 лет поменяли уже по  восемь фракций, избирались по одному партийному списку, а потом мигрируя по залу, получали за это дело очень большие деньги.

Уважаемые товарищи, мы за изменение Конституции, мы за то, чтобы эти реформы, новая Конституция, перемены были к лучшему для того, чтобы Украина процветала.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має  народний депутат Грачев, підготуватися Єщенку.

 

 17:20:48

ГРАЧЕВ О.О.

Грачев, фракция Коммунистической партии.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые соотечественники, уважаемые коллеги.

Сегодня несколько депутатов, которые выступали с этой трибуны, ставили вопрос: будет ли эта реформа способствовать улучшению  жизни людей?  Вопрос, что называется, риторический. Когда Коммунистическая партия инициировала реформу, она преследовала цель: повысить ответственность власти. Поэтому в соответствии с этой реформой та политическая сила, которая получит доверие людей и сформирует либо сама, либо  с другими коалицию в парламенте,  и будет формировать все органы власти. Кого изберут люди?  Если представителей Коммунистической партии, то конечно жизнь людей улучшится, потому что мы выступаем за изменение системы власти. Если изберут ту политическую силу, которая сегодня выступает против реформы, то, конечно, жизнь людей не улучшится, потому что вместо одних олигархов займут другие, еще более ненасытные.

Сегодня во время перерыва люди подходили и спрашивали, почему у представителей той политической силы, которая выступает против реформы, так злобно выступают с этой трибуны и особенно против коммунистов? И люди старшего поколения помнят, что идеологический предшественник этой политической силы Степан Бендера говорил, что наша власть в нашей Украине должна быть страшной. Не дай Бог, чтобы такая власть действительно случилась на Украине. Сегодня даже руководитель этой политической силы, что называется, сбросил овечью шкуру и набросился с нападками, необоснованными на Петра Симоненко. Хотя недавно еще говорил, что это досвидченый политик, за которого виддалы голосы 38 видсоткив выборцив в 1999 роци. Ну, не парадокс ли это? Уважаемые депутаты, если о чистых руках говорит человек, являющийся агентов влияния небольшой заокеанской державы.

Уважаемые коллеги, нынешний вариант реформы конституционной может быть в чем-то несовершенным, но именно его внедрение в жизнь покажет пути дальнейшего совершенствования. Я призываю всех проголосовать за эту конституционную реформу. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, слово має народний депутат Єщенко, підготуватися Борщевському.

 

17:24:04

ЄЩЕНКО В.М.

Єщенко, фракція комуністів.

Шановні народні депутати, шановні виборці. Ми, фракція комуністів, у Верховній Раді, Компартія в цілому, боролися за зміни до Конституції, починаючи з 1999 року. Правими силами, місцевою владою здійснювалася шалена обробка депутатського корпусу перед голосуванням по виборам народних депутатів на пропорційній основі, по виборам депутатів місцевих органів самоврядування на пропорційній основі, але ми тут, у залі, згуртувались, проголосували і прийняли ті закони, які вже підписані. Треба зробити наступний крок, зробити те, що очікують від нас виборці.

Ми з Олександром Миколайовичем Ткаченком, перебуваючи у Городищенському і Смолянському районі Черкаської області почули від наших виборців прохання - не дивлячись на той шалений тиск, який йде на Компартію України від права і центру, проголосувати по совісті і віддати свої голоси за зміну до Конституції України.

Я хочу привести приклад, коли на звіті міського голови в місті Черкасах, якого підтримала на виборах у 2002 році "Наша Україна", він заявив: я підтримую закон по виборах місцевого самоврядування на пропорційній основі, тому що я вірю, що до місцевого самоврядування прийдуть комуністи і соціалісти, з якими можна вирішувати питання, будувати майбутнє, а з "Нашою Україною" і подібними фракціями будувати не можна, тому що вони тільки говорять на сесіях, балакають по всі різні причини, звинувачують один одного, но ніколи не будуть працювати конструктивно.

Я думаю, що сьогоднішнє голосування повинно і відзначити те наше стратегічне завдання нашої партії, у якої в статуті записано, що наша партія послідовно буде виступати по скасування посади Президента на Україні як антинародної і буде все робити, щоб наша влада на Україні прийшла до влади рад, до влади трудящих.

Я думаю, що і сьогоднішні депутати, які присутні в залі, розуміють, що фракція комуністів послідовно на протязі всього свого перебування у Верховній Раді, проводить політику захисту населення самого обездоленого, тих людей, які дійсно вірять Компартії. І я думаю, що наша фракція сьогодні наш народ України не підведе і проголосує за закон 4105.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається Борщевському.

 

17:27:07

БОРЩЕВСЬКИЙ В.В.

Уважаемые коллеги, уважаемые избиратели, товарищи!

Сегодня в этом зале наступил момент истины. Когда снимаются маски, когда видно истинные цели. И я чисто по-человечески понимаю сегодня историю  некоторых бывших министров , которые уже почувствовали снова своими задами знакомую опору министерских кресел. Я понимаю, что близок локоток, но надо его еще укусить.

 Но самое главное, сегодня мы коммунисты выступаем за эту реформу, потому что она несет первое - это ответственность. Ответственность всех ветвей власти. Сегодня в моей родной днепропетровщине проходит приватизация Криворожстали, ....угля, металлургических комбинатов, кто за это ответственный, кто ответственный за эти последствия. Сегодня да говорят  Кучма, но этого Кучму в  1999 году привели к власти те, кто сегодня пытается от него  откарабкаться. Не удастся, вы повязаны с ним на веки.

 Сегодня мы говорим о том, о чем должны думать жители маленького шахтерского города Первомайска, когда повысили цены в 2,5 раза и депутаты горсовета проголосовавшие за это, кто несет ответственность. Сегодня мы должны четко сказать, - реформа должна повысить ответственность за власти. Избиратели должны четко знать за кого голосуют. Они должны знать кто несет ответственность за все выполнения программ.

Вот тут сегодня говорили по поводу того, что вот вводиться прокурорский надзор. Но он несет за собой в первую очередь ответственность прокуратуры. Сегодня простые люди обращаясь в прокуратуру слышат ответ , а у нас нет таких полномочий ,мы это не будем делать.

 А вы знаете какие у нас сегодня суды. Поэтому и прокурорское усиление - это, в первую очередь, усиление ответственности прокуратуры, правоохранительных органов за состояние прав человека.

Сегодня, когда накануне голосования, мы еще раз должны подумать: с кем мы, мы, народные избранники. Мы должны сказать: если мы за реформу - мы за народ; если против реформы - мы за диктатуру. И сегодняшние демократы сорвали маску, они требуют, чтобы у них была авторитарная власть. Но это не пройдет. Я думаю, и уверен, что сегодня реформы будут и Украину ждет светлое будущее. И мы победим в этом деле вместе с вами, дорогие избиратели!

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, там згадували фракцію "Наша Україна". Будь ласка, Гірник, хвилину.

 

17:30:35

ГІРНИК Є.О.

Шановні депутати, шановні виборці. Гірник, Долинський виборчий округ, фракція "Наша Україна".

Сьогодні зранку згадувалося село Шевченкове Долинського виборчого округу , депутатом якого я є. З цього приводу я одержав телеграму, і Голова Верховної Ради одержав телеграму від мешканців цього села, яку я зачитаю.

"Шановний пане Голово, жителі Прикарпаття, підтримуючи в своїй більшості позиції "Нашої України", берегли і завжди будуть берегти пам'ять полеглих у всіх війнах, які відбувалися на території України. Тому викликає подив і обурення кон'юнктурна заява лідера комуністів Петра Симоненка про руйнування пам'ятника воїнам Другої світової війни. Насправді, прийнято рішення сесії сільської ради село Шевченкове про реконструкцію даного пам'ятника до 60-річчя Великої Перемоги. Занадто багато крові, в тому числі української, пролилося в тій війні, аби хтось міг дозволити собі нищити пам'ятники. Пане Литвин, ви були на Прикарпатті і не бачили слідів зневаги, бо їх просто немає. А...".

 

ГОЛОВА. Дякую. Дякую.

Яворівський останній. Все, будь ласка. Сядьте всі на місця, шановні колеги! Зараз будемо голосувати постанови про неприйнятність.

Прошу зайняти всім місця. Все.

Що Яворівський дає? Нічого  Яворівський нікому не може передати, заспокойтесь, будь ласка. Він не має права взагалі.

 

17:31:56

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О. Шановні колеги! Шановні виборці!  Тут один молодий чоловік через плече кинув, що "поїзд "Нашої України" пішов". Я хочу підтвердити, що дійсно поїзд Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна" пішов і набирає швидкість, а ви залишилися на пероні і своїми примітивними гаслами і ваш серп досі пиляє молот. Якщо вам не боляче, то стійте на цьому пероні. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, відповідно до постанови, яку ми...

Шановні колеги, відповідно до постанови, яку вчора ми прийняли, є пункт, за яким проекти постанов про неприйнятність проекту Закону про внесення змін до Конституції ставляться на голосування без обговорення. Тому я ставлю на голосування в порядку надходження. (Ш у м  у  з а л і))

Що?

Шановні колеги, я прошу набратися  терпіння, бо багато цих документів. Що? З процедури? Вже визначено постанову, нічого нема з процедури. Я прошу всіх, сядьте, бо ви не зрозумієте про що йде мова.

Я ставлю на голосування проекти постанов про неприйнятність проекту закону про внесення змін до Конституції України. Їх багато, я  буду їх  по черзі ставити.

Ставиться на голосування проект постанови Верховної Ради України про неприйнятність статті  122 проекту закону  України про внесення змін до Конституції України в редакції статті 71 Конституції України. Реєстраційний номер 4105-п3, автор - народний депутат Гринів.

Прошу народних депутатів визначатися.

 

17:34:23

За-20

Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування проект постанови ... Зараз я тоді скажу. Проекти постанов, які були внесені фракціями  "Нашої України" вони знімають ці проекти постанов, щоб ми не  голосували.

Шановні колеги! Зараз Лічильна комісія, якщо буде готова, тоді давайте  інформацію Лічильної комісії про наявність депутатів. Хай робить оголошення. Якщо буде зроблене оголошення про відсутність народного депутата чи-то по хворобі, чи  внаслідок відрядження, чи з інших причин, а він присутній у залі, прошу депутата дати про себе знати. А для цього прошу всіх сісти на свої місця. Прошу сісти на місця.

Будь ласка, Валерій Мішура, голова Лічильної комісії.

 

17:35:33

МІШУРА В.Д.

Шановні колеги! Шановні народні депутати! Я прошу заспокоїтися, тому що хтось може не почути те, що буде сказано, а потім будуть претензії.

У мене є всі списки  народних депутатів тих, хто у відрядженні, тих, хто реєструвався, хто не реєструвався, хто хворий. Але справа у тому, що, скажімо, ці списки  не відповідають реальному стану справ, який є у залі. Тобто я прошу вас і прошу вибачення, я буду називати  прізвища депутатів, які у мене є у списку, і просив би їх позначитися є вони чи немає. Бо, скажімо, тут у мене  першою стоїть Ващук Катерина Тимофіївна, яка у  клінічній  лікарні у Феофанії, а вона тут є. Тобто я прошу уважно вислухати мене, і ми домовилися  із членами Лічильної комісії, що ми по цьому списку пройдемо.

Таким чином, Ващук Катерина Тимофіївна є.

Стретович  Володимир Миколайович. Є.

Ситник  Костянтин Меркурійович. Немає. Один.

Льовін Анатолій Іванович. Є.

Білорус Олег Григорович. Є.

Кульчинський Микола Георгійович. Є.

Карнаух Микола Васильович. Немає.

Олійник Борис Ілліч. Є.

Бокий. Є.

Чубаров. Є.

Швиденко. Є.

Білорус, я вже говорив.

Деркач Леонід Васильович. Немає.

 

ГОЛОВА. Прошу заспокоїтись. Деркач Леонід Васильович є?

 

МІШУРА В.Д. Немає.

Джемільов. Немає.

Далі. Беспалов Олег  Павлович.

Буряк Олександр Васильович. Нє, так він рахується. Беспалова немає.

Так, Буряк Олександр  Васильович.  Буряк є.

 

ГОЛОВА. Я, шановні колеги, прошу вас всіх разом не кричати. Сядьте, хай встане депутат, якого прізвище називають.

 

МІШУРА В.Д.  Волков Олександр  Михайлович. Беспалий є. Волков. Немає. Жеваго Костянтин Валентинович.  Клімов Леонід Михайлович.

 

ГОЛОВА. Да,  заспокойтеся, я ще  раз перепровірю. Сядьте всі  і не кричіть.

 

МІШУРА В.Д. Лєщинський...

 

ГОЛОВА. Клімов є?

 

МІШУРА В.Д.  Лєщинський є. Фельдман  Олександр Борисович. Фельдман є. Чікал Адам  Васильович. Немає.  Шпиг Федір Іванович. Є. Янковський Микола. Янковський. Є. Мазуренко.

 

ГОЛОВА. Я прошу всіх сісти, Мазуренка встати.

 

МІШУРА В.Д. Мазуренка немає. Савицький. Немає. Касьяненко.

 

ГОЛОВА. Ну підождіть.

 

МІШУРА В.Д.  Немає. Демінський.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, дайте записати можливість, ну, не кричіть всі.

 

МІШУРА В.Д. Бандурка. Немає. Цкітішвілі. Є. Плужников. Немає.

 

ГОЛОВА. Плужников  є, он Плужников є.

 

МІШУРА В.Д.  Плужников є.

 

ГОЛОВА. Да он є Плужников.

 

МІШУРА В.Д. Галієв. Є Галієв.

 

ГОЛОВА. Є Галієв.

 

МІШУРА В.Д.  Горбачев.

Немає. Зимін, немає. Антоньєва. І Деркач, немає. Далі. Хвилиночку.

 

ГОЛОВА. Одну хвилиночку. Деркач.

 

МІШУРА В.Д. Блохін, немає. Блохін, є. Іванов, немає.

Таким чином у залі із...

 

ГОЛОВА. Давайте ще раз пройдемося по тих списках, яких немає. Шановні колеги, одну хвилиночку, уваги. Я прошу зараз всіх сісти на свої місця. Всіх. Без винятку. Залишається один голова Лічильної комісії. Поки не сядуть всі на місця, працювати не будуть. Голова Лічильної комісія і його заступник. Всі сідають на місця. Прошу всіх сісти, зараз ми ще раз зробимо перекличку тих людей, яких ми не виявили в залі. Прошу сісти всіх на місця. Юрій Анатолійович, сядьте на місця. Всіх сісти прошу. Я прошу всіх сісти.

Давайте ще раз по тих людей, які ми під час переклички, так би мовити, не виявили у сесійній залі. Ще раз пройдемося по цьому списку, щоб остаточно прийняти рішення.

 

МІШУРА В.Д. І ще раз. Ващук, є. Стретович, є. Ситніка...

 

ГОЛОВА. Тих, кого немає, давайте пройдемо. Ситник є?

 

МІШУРА В.Д. Немає. Карнаух, немає.

 

ГОЛОВА. Деркач Леонід Васильович? Немає.

 

МУШУРА В.І. Джемілєв.

 

ГОЛОВА. Джемілєв.

 

МІШУРА В.Д. Немає.

 

ГОЛОВА. Волков Олександр.

 

МІШУРА В.Д. Немає.

 

ГОЛОВА. Жеваго.

 

МІШУРА В.Д. Немає.

 

ГОЛОВА. Є Жеваго?

 

МІШУРА В.Д. Немає. Клімов.

 

ГОЛОВА. Клімов.

 

МІШУРА В.Д. Немає.

 

ГОЛОВА. Клімов є чи ні?

 

МІШУРА В.Д. Немає Клімова. Чикал.

 

ГОЛОВА. Чикал.

 

МІШУРА В.Д. Немає. Мазуренко, немає. Савицький, немає. Касьяненко, немає. Демінський, немає. Бандурка, немає. Галієв, немає. Я вибачаюся. Галієв, є.

 

ГОЛОВА. Бандурка, немає. Галієв, є. Так?

 

МІШУРА В.Д. Так. Горбачов, є.

 

ГОЛОВА. Де Горбачов? Будь ласка, встаньте.

 

МІШУРА В.Д. Нема Горбчова, нема. Зімін, немає. Антоньєва немає. Деркач немає. І Четверіков, кажуть.

 

ГОЛОВА. Ну я прошу вас, не кричить. Антоньєва є?

 

МІШУРА В.Д. Нема, нема, нема.

 

ГОЛОВА. Є? Давайте сюди її.

 

МІШУРА В.Д. Таким чином... Та спокійно, ми вже зафіксували. Да, ми зафіксували. Таким чином, спокійно, із 448 народних депутатів, які мають повноваження, лічильна комісія доповідає про відсутність 18 народних депутатів. Дякую. (Оплески)

Іще одне прізвище, зараз, хвилиночку, Засуха Тетяна є? Є. Все. Все, Засуха є. Все на цьому крапка.

 

ГОЛОВА. Я прошу лічильну комісію оформити документ і дати мені список відсутніх для того, щоб ми прийняли рішення про вилучення карток. На вимогу двох фракцій, комуністів і Соцпартії, оголошується перерва на 30 хвилин. Прошу керівників депутатських груп і фракцій зібратися в кабінеті.

  
ПІСЛЯ   ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я прошу зайняти всіх місця, вставити картки свої, прошу  всіх сісти. Я прошу всіх сісти народних депутатів.

Шановні колеги, я ще раз прошу всіх сісти. Ви можете сісти? Відповідальний момент.

Сядьте, будь ласка, всі.

Запросіть народних депутатів до сесійної зали.

Зараз ми проведемо реєстрацію, а потім я ще зроблю раз перекличку.

Вже люди з'явилися для того робити.

Запросіть депутатів до сесійної зали,  прошу шановні колеги сісти всім, ми не зможемо продовжувати роботу, сядьте , будь ласка.

Шановні колеги, дозвольте вас поінформувати, що під час засідання Погоджувальної ради дійшли такого висновку і прийнята така пропозиція, яка буде поставлена на  голосування. То буде ставитися на голосування в цілому проект Закону про внесення змін до Конституції України з таким уточненням: "Зміни до Конституції України, що вносяться Законом України від восьмого квітня 2004 року, номер 1674-4, про внесення змін до Конституції України набирають чинності з дня вступу на пост Президента України, обраного на чергових виборах 2004 року".

Прошу народних депутатів... З процедури, будь ласка, запишіться. Три хвилини  з процедури. (Я зараз скажу, ну, я ж не можу!)

Будь ласка, на табло. Бронніков, фракція "Регіони України", будь ласка.

 

18:23:17

БРОННІКОВ В.К.

Предложение, которое сейчас озвучено, оно соответствует изменениям в Конституцию или нет? Оно обсуждено комиссией или нет?

 

ГОЛОВА. Ми, шановні колеги, обговорювали це питання і дійшли висновку, що, на Погоджувальній раді, що зміни не стосуються змісту Конституції України, вони стосуються Перехідних положень, а це політична воля повинна в цьому бути продемонстрована Верховної Ради України.

Юлія Тимошенко, будь ласка.

 

18:24:02

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, тільки що на Погоджувальній раді зв'язувалися з Конституційним Судом, Голова Верховної Ради. І голова Конституційного Суду сказав, що судді Конституційного Суду наполягають на тому, що Перехідні положення є матеріальною частиною Конституції і вони не можуть бути змінені навіть на кому.

Якщо зміни проходять, це абсолютно потребує передачі в Конституційний Суд і початку нової процедури. Крім того, ця зміна, яку тільки що оголосили, абсолютно не змінює концепцію цих злочинних змін до Конституції.

Наш блок і Блок "Наша Україна" підтримувати це категорично не будуть. Тому що якщо зміни проходять навіть з цим маленьким уточненням, всі повноваження в країні передаються кланам, які сьогодні живуть і єдині працюють  в цій країні. Тому я прошу ні за яких обставин ні з якими змінами  не голосувати за зміни до Конституції. Це є державна зрада!

 

ГОЛОВА. Так, дякую. Шановні колеги, дозвольте я, мабуть...  Я мабуть найкраще знаю про що я говорив з головою Конституційного  Суду,то я вас проінформую з перших вуст.

Голова Конституційного Суду під час телефонної розмови, яку я здійснив за дорученням  Погоджувальної ради, сказав свою точку зору, що на його погляд, це питання є предметом політичних домовленостей. Однак можуть бути різні думки і він сьогодні рішення за Конституційний Суд не може прийняти. Це були просто консультації. А яке  наше рішення буде, таке буде рішення Верховної Ради. Я думаю, воно буде законом для всіх.

Роман Зварич.

 

18:25:50

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Володимире Михайловичу, я привертаю вашу увагу до постанови, яка була прийнята вчора, яка регламентує порядок обговорення цього питання та прийняття з цього приводу рішення. Привертаю вашу увагу до абзацу 5, якщо я не помиляюся, пункту 5 цієї постанови, який я прочитаю в цілому.

"Під час розгляду законопроекту доповнення до нього не вносяться. Вилучення не допускаються".

Це, що ви пропонуєте, не відповідає цій постанові і тому воно не може бути розглянуто в такому порядку.

 

ГОЛОВА. Так, час вичерпаний.  Шановні колеги, я ще раз... одну хвилинку. Зараз ще я оголошу список людей, які відсутні. Хто присутній, сядьте всі, щоб було  видно хто є на місці.

Ситник - немає, Карнаух - немає, Деркач Леонід, Деркач Андрій... Ну не кричіть, я прошу, шановні колеги. Джемілєв. Волков,  Жеваго. Є Жеваго? Нема. Клімов.  Чікал.

( Ш у м   у   з а л і)

Мазуренко. Савицький. Касьяненко.

З ЗАЛУ. Немає.

Димінський.

З ЗАЛУ. Немає.

Бандурко.

З ЗАЛУ. Немає.

Горбачов.

З ЗАЛУ. Немає.

Зимін.

З ЗАЛУ. Немає.

Антоньєва.

З ЗАЛУ.  Є.

Є.

( Ш у м   у   з а л і)

Іванов. Немає Іванова.

Четверіков.

З ЗАЛУ. Немає.

Відсутні 18 людей. Правильно я сказав. Шановні колеги!  Зараз прошу всіх зареєструватися картками. Потім на  табло висвітимо хто зареєстрований. У  кого не спрацювала картка скажіть, будь ласка. Прошу народних депутатів здійснити реєстрацію. Включити систему "Рада".

 

18:28:54

Зареєструвалося -307

В залі зарєєстровано 307 народних депутатів.

Шановні колеги! Прошу уваги! Зрозуміло, щодо карток, які я назвав, то  зрозуміло, секретаріат прошу провести відповідну роботу, вилучити  картки.

Прошу уваги! Шановні колеги! Вже я назвав, прізвища зафіксовані, що ви ще хочете з мене?

Я ставлю на голосування про схвалення у цілому проекту Закону  України про внесення змін до Конституції України з уточненням: "Зміни до Конституції України, що вносяться законом України від 8 квітня 2004 року номер  1674...

Деркач є. врахуйте, що Деркач є. Я вже дав  секретаріату, щоб не враховувати ці картки. Що ви з мене ще хочете. Сядьте, будь ласка, на місце.

Я ставлю на голосування, прошу уваги!  Про схвалення вцілому проекту Закону України "Про внесення змін до Конституції України з уточненням". Зміни до Конституції України, що вносяться Законом України від 8 квітня 2004 року, номер 1674-4 "Про внесення змін до Конституції України" і набирають чинності з дня вступу на пост Президента України  обраного на чергових виборах 2004 року. Прошу голосувати.

 

18:30:35

За-294

По фракції. По фракції. По фракціях, будь ласка. Я знаю. По фракціях. "Наша Україна" - 0, "Регіони України" - 60, комуністів - 58, Промисловців і підприємців "Трудова Україна" - 37, СДПУ (о) - 38, СПУ - 19, Блок Тимошенко - 0, "Народовладдя" - 17, "Демініціативи" - 16, Аграрна партія - 15, "Народний вибір" - 13, НДП - 14, позафракційні - 6. Рішення не прийнято. Вечірнє засіданя Верховної Ради України оголошую закритим.

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку