ЗАСІДАННЯ   ТРИДЦЯТЬ   ЧЕТВЕРТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

8  квітня  2004 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Доброго ранку шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України.

Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Ввімкніть систему "Рада".

10:03:55

Зареєструвалося -419

У  залі зареєструвалося 419 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, прошу прослухати оголошення. Згідно статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України інформую про входження народного депутата України Давидової Людмили Іванівни до складу   депутатської групи "Демократичні ініціативи".

Шановні колеги,  перелік питань, визначений для розгляду сьогодні, у вас є. Переходимо до їх розгляду.

Оголошується до розгляду  проект Закону про внесення змін до Конституції України, попередньо схвалений проект  групи народних депутатів України з висновками Конституційного Суду.

Що? Що?

 

КАРМАЗІН Ю.А. Володимире Михайловичу, у зв'язку  з спробою захоплення приміщення групою невідомих осіб, я прошу у зв'язку з цим надати мені  одну хвилину.  Тридцять з лишнім чоловік - це колосальні, ви розумієте, колосальні ..........., на які пішли у державі. Вам про це не доповіли. Ми їх переписали зараз. Вони не доповідали... Бритоголові з наколками, з усим, ви розумієте?

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати. Сядьте, будь ласка, на місце. Я вам слово поки що не давав. Шановні народні депутати, прошу уваги. У групи народних депутатів виникла підозра про те, сядьте на місце, будь ласка. Сядьте, будь ласка. У групи народних депутатів виникла підозра, що начебто до приміщення Верховної Ради України заведена невідома група осіб. Я розбирався і дав доручення з цього приводу розібратися керуючому справами. Мені зроблена доповідь, що проводилося навчання, інструктивне навчання. (Шум у залі). Да послухайте. Представників Управління державної охорони, які працюють тут. Оскільки немає приміщень зібрати людей, вони збираються чи то в конференц-залі, коли він вільний, чи на третьому поверсі. У даному випадку ці люди пред'явили необхідні посвідчення.

Щоб не загострювати ситуацію, я прошу зараз заступника Голови Верховної Ради, одну хвилинку, Олександра Зінченка, попрошу голову Комітету з питань Регламенту Валентина Матвєєва з'ясувати це питання і доповісти Верховній Раді України. Переходимо до розгляду питання.

Шановні колеги, пропонується така процедура розгляду питання. Заспокойтеся, сядьте, будь ласка. Я прошу, шановні колеги, якщо ви хочете збурити Верховну Раду, виведіть ще систему з ладу, я поставлю на голосування підняттям рук, і тоді буде 400 голосів. Ви це хочете зробити? (Шум у залі). Я прошу. Не дам я слова, заспокойтеся.

Шановні колеги, я прошу вас заспокоїтися всіх. Ми домовлялися, давайте будемо нормально проводити роботу. І дамо можливість всім висловити свою позицію. Дамо можливість кожному вільно продемонструвати свою позицію щодо законопроекту. Давайте створимо всі необхідні для цього передумови. Я прошу вас, шановні колеги!

Пропонується така процедура розгляду питання: для доповіді від Тимчасової спеціальної комісії до 15 хвилин, відповідь на запитання до 10 хвилин, з окремою думкою виступити Олександру Морозу і Івану Зайцю (заспокойтеся!) до 10 хвилин, виступи від фракцій до п'яти хвилин (заспокойтесь, я прошу вас, хоча б ви не заважайте), до п'яти хвилин. Решта часу, всього у нас передбачається п'ять годин, відвести для виступів народних депутатів України.

Я прошу від Тимчасової спеціальної комісії Степана Богдановича Гавриша.

 

10:09:05

ГАВРИШ С.Б.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Сьогодні в цьому сесійному залі ми завершуємо майже п'ятилітню дискусію щодо реформи системи української влади. Вона була розпочата в 99-му році відомим законопроектом, внесеним опозицією на чолі з Олександром Олександровичем Морозом, Петром Миколайовичем Симоненком і іншими.

Ми пройшли складний історичний шлях взаємних конфліктів, компромісів одночасно, провівши квітневий референдум, який мав на меті посилення саме президентської вертикалі влади, і прийшли до висновку, що Україна в сучасних умовах національного розвитку вимагає нової сучасної європейської моделі, яка дозволила би не тільки створити владу як ефективний інструмент прогресу, але і добитися того, що вся влада могла би обслуговувати інтерес кожного із українців.

Тимчасова спеціальна комісія, яка довготривалий час працювала над пошуками не тільки досконалого юридичного тексту, але й одночасно компромісів в цьому законопроекті, зробила все для того, щоб до вас попав досконалий документ. Але ми одночасно віддаємо собі звіт в тому, що, коли ми закінчили над ним роботу то ми виявили цілу низку різних проблем, які будуть вимагати подальшого законодавчого запровадження змін до Конституції  в чинному правовому полі України. А законопроект 4105, який є основним сьогодні для дискусії, пройшов складний шлях дискусії в сесійному залі через  голосування його 24 грудня і отримання висновку Конституційного Суду, який визнав його відповідно до вимог статті 158 Конституції через позачергову сесію, яка відбулася на вимогу саме опозиційних сил парламенту. Ми виходили із необхідності підписати максимально широкий компроміс, що привів  до створення широкої коаліції в підтримку проведення політичної реформи. Він дозволив вилучити з цього законопроекту, виходячи не тільки з позиції національних політиків, але і позиції європейської світової громадськості, норми про обрання Президента в парламенті,  залишити чинну редакцію про безстрокове обрання суддів. Ми виходили при цьому з того, що це не тільки досконало впливає на формування системи влади, але й будує достатньо серйозні мостики між тими хто намагається реформувати українську владу во ім'я того, щоби Україна, визначивши свій шлях через зміни до Конституції, мала всі шанси стати розвинутою добробутною українською  європейською державою.

Шановні колеги, проблема цього закону полягає в тому, що сучасна чинна редакція Конституції, створивши  відповідну  президентсько-парламентську форму правління, включила в неї кращі здобутки, саме перш за все президентської системи управління державою, а не збалансувала необхідним чином стосунки між гілками влади.

 В чинній редакції Конституції побудови моделі влади закладений сутний історичний конфлікт, який при будь-яких обставинах завжди буде перетворювати Україну у суцільне поле змагання, де найперше найвищому номенклатурному  владному рівні використовувати владу буде  дозволяти саме тим, хто сьогодні максимально тінізує корумпує її розвиток.

Тому звичайно, що виклик який зроблений, власне, сьогодні для всієї світової громадськості означає одне, що Україна демонструє цей шлях публічно і відкрито ,показуючи що  випробування на пошуки досконалої системи влади не є тільки українською місією - це є місією будь-якого народу, будь-якої держави світу, бо від влади залежить максимально ефективний шлях розвитку.

Законопроект 4105, власне, передбачає 85 змін і поправок до 29-ти статей чинної Конституції. Можна сказати, що 40 відсотків цих змін побудовано на тому, що пропонується або в Конституцію включити нові статті, або їх частини, які мають суттєве значення на створення нових балансів систем стримувань, які дозволили б на цей час стверджувати, що будь-яка узурпація, будь-яке посилення окремої гілки влади стає неможливим.

Завдання цієї моделі, яка запропонована на ваш розгляд, шановні народні депутати, полягає в тому, щоб створити владу, при якій система внутрішніх  компромісів, внутрішніх балансів зобов'язувала цю владу до прийняття відповідальних рішень в ім'я національного інтересу. І це означає тільки одне: що кожна з гілок влади зобов'язана піклуватися найперше про інтереси суспільні.

Ми переконані, що завдання цих змін полягає у тому, щоб влада, яка в результаті змін до Конституції зможе виконувати свої функції, була побудована по принципу внутрішнього компромісу, а не конфлікту. А перенесення ваги відповідальності за суспільний розвиток на Кабінет Міністрів дозволяє сказати, що будь-яке рішення, яке буде прийматися всередині системи влади, побудоване на пошуках спільної позиції для визначення основного напрямку реформаторського розвитку України і основних стратегічних шляхів існування України в глобальному світі.

З точки зору моделі вона є досить простою, але одночасно не є калькою з будь-якої відомої у світі державотворчої моделі, яка могла би дати нам відповідь на запитання: якою буде державотворча практика у наступному.

Президент України, втрачаючи певну частину повноважень, не перестає бути сильною фігурою. Із власне інституту, який сьогодні практично приймає основні рішення в державі, він перетворюється у політичного арбітра у владі і для нації.

Він отримує додаткові повноваження по розпуску парламенту у  випадку, коли в парламенті не буде створена політична парламентська  коаліція, а він отримує додатково можливість розпускати парламент коли парламент не зуміє домовитися щодо кандидатури Прем'єр-міністра і створити Кабінет Міністрів. І нарешті, він суттєво впливає на, власне, організацію владних стосунків, маючи право на власне призначення через парламент міністра... (О п л е с к и)

Дякую. В Чистий четвер дар від "Нашої України" води означає... це дуже символічно. (Ш у м  у   з а л і)

Шановні колеги, таким чином, Президент, впливаючи на управління в системі влади, має можливості подавати власні кандидатури, пов'язані з функціями, які виконує як гарант національної безпеки, грант конституційності в Україні. Це кандидатури  міністра оборони, це кандидатури керівника Служби безпеки України і це кандидатура міністра закордонних зв'язків, тобто  зовнішньополітичного відомства. Таким чином, залишення у Президента практичної всієї зовнішньополітичної діяльності означає, що Президент залишається максимально впливовою фігурою на зовнішньому рівні ... рівні стосунки України з зовнішнім світом. І саме він формує зовнішню політику і таким чином зобов'язує інші гілки влади ефективно працювати з ним.

Кабінет  Міністрів отримує принципово нові повноваження. Це повноваження, які традиційно відомі у сучасній Європі, але, на великий жаль, в Україні до цього часу головною проблемою є те, що Кабінет Міністрів реально не може виконувати свої функції, оскільки він  є заручником стосунків між Президентом і українським парламентом. І таким чином, щороку ми бачимо перед собою зміну самого Кабінету  Міністрів. Власне, перед  розробниками цього законопроекту було два напрямки: або зробити Президента главою  виконавчої влади, або зробити таким чином, що Президент виконує надзвичайно важливу функцію політичного арбітра і передати всі можливості для формування стратегії соціально-економічного розвитку  у Кабінет Міністрів.

Більше того, посилення політичної направленості змін до Конституції  передбачених у  законопроекті 4105 приводить до того, що  уряд отримує і політичний мандат  від  політичної коаліції, яка, власне, є основним інститутом  формування політично-відповідальної влади.

Таким чином, якщо підвести риску під цим коротким аналізом моделі, яка передбачена у законопроекті 4105, то можна зрозуміти, що в Україні є шанс  внесення змін  до Конституції і, власне, перейти до політично-відповідальної, публічної, відкритої, національно-зацікавленої влади. Тим більше, що цей закон, якби сьогодні підводить риску під  дуже важливою дискусією, щодо переходу до суспільства нового типу, коли політична складова, яка буде пов'язана із розширенням функції політичних партій, буде відігравати  ключову роль.

У чому справа?  Ми з вами прийняли  два важливих стратегічних закони про  вибори до всіх органів представницької системи влади. І вони передбачають пропорційну складову. Можливо,  можна зауважити, що  це  далеко не краща модель, яка існує в Європі, але  дуже потужний крок, який дозволяє сьогодні фактично створити цілу вертикаль системи влади, яка  будується на позиції виборців. І, зважаючи  на цю обставину, логічно є те, що  у  законопроекті 4105 записано про необхідність створення політичної парламентської коаліції, яка будується або  відповідно до  політичної угоди партій-переможців на виборах або , виходячи із того, що одна партія під час виборів добилася такої перемоги. Таким чином, шановні колеги, ми маємо перед собою, з нашої точки зору, досить  досконалу юридичну і  одночасно політичну модель, яка може забезпечити стабільний український розвиток.

Чи є недоліки у цьому законі? Без сумніву. Ми вели дуже довгу дискусію відносно того, що, напевне, з точки зору інтересів виборців   і, ... суспільства ведення імперативного мандату, коли саме вищим керівним органом партії дається право позбавляти мандата депутата, який він отримує від виборців є не кращим демократичним кроком, проти чого заперечує Венеціанська комісія і Парламентська асамблея Ради Європи. Але ми розуміємо, що це є ціна компромісу і тому і Тимчасова спеціальна комісія як мінімум дві третини її складу підтримала одностайно, що це політичний компроміс має бути реалізований шляхом нашого голосування сьогодні в сесійному залі. Ми також не бачили необхідності записання в Перехідних положеннях норми про те, що Конституція має сформулювати позицію щодо типу виборчої моделі, але ми розуміємо чудово, що без цього не можливо говорити про будь-який прогрес розвитку української влади.

Напевно є інші недоліки. Думаю, що про них скажуть мої колеги. Шановні колеги, я би хотів сказати, що Тимчасова спеціальна комісія вчора на своєму засіданні остаточно затвердила текст законопроекту 4105 для вашого голосування. Ви його впродовж ... часу вивчали, аналізували і вели дискусії, і сьогодні у вашій волі, чи ми завершимо позитивно дискусію щодо 5-річного, нашої з вами розмови відносно змін до Конституції позитивно, і таким чином дамо Україні новий поштовх до оновлення модернізації, чи будемо залишати систему влади в такому виді, в якому вона існує. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Доповідь закінчено. Прошу записатися на запитання.

 Развадовський, Віктор Развадовський, група "Народовладдя".

10 хвилин ми відповідно до Регламенту відводимо на запитання. На табло, будь ласка, прізвище...

 

10:22:34

РАЗВАДОВСЬКИЙ В.Й.

Дякую, Володимире Михайловичу. Шановний Степане Богдановичу, у мене буде  до вас два запитання.

Перше запитання, чи  готові ви розглянути пропозицію виключити пропорційну систему із даного законопроекту?

І друге, я хочу почути і щоб почули всі жителі нашої держави, яке ваше особисте ставлення до закритих списків? Дякую.

 

ГАВРИШ С.Б. Шановні колеги, предметом дискусії тимчасової спеціальної комісії було питання про можливість внесення змін до чинної редакції  законопроекту 4105 після повернення  з Конституційного Суду. Виходячи із статті 150, 152 Конституції, рішення Конституційного Суду від  9 червня  1998 року, де сказано, що внесення будь-яких поправок до Конституції може призвести до того, що Конституційний Суд змушений, роблячи висновок,  .................... на стадії попереднього схвалення, ми прийшли до висновку, що пропонуємо Верховній Раді приймати рішення не вносячи будь-яких змін до законопроекту 4105. І одночасно пропонуємо голосувати не постатейно, а один раз. Для цього є відповідна позиція і самої Конституції, де у статті 155 записано, що  саме законопроект, попередньо схвалений на одній сесії, остаточно схвалюється на іншій як законопроект. І тому ми вважаємо, що  цей законопроект, який поданий сесійному залу, є єдиною концепцією і будь-які вилучення з нього  може призвести до того, що він втратить свою юридичну сутність і статус як такий, що  схвалений Конституційним Судом і дає можливість нам прийняти його в 300 голосів як завершений документ.

Що стосується другого запитання, то я негативно ставлюся  до закритих списків, і ви чудово це знаєте, оскільки я був автором закону, який пропонував саме відкриті списки, де виборці, а не партії визначають місце депутата після виборів його до Верховної Ради України.

 

ГОЛОВА. Висвітліть, будь ласка, прізвища народних депутатів, що записалися на запитання. Людмила Супрун, фракція НДП.

 

10:25:06

СУПРУН Л.П.

Людмила Супрун, фракція Народно-демократичної партії.

Шановний доповідачу! У мене є чотири питання. Перше. Розведення виборів у часі місцевих органів самоврядування і Верховної Ради за собою буде тягнути видатки додаткові Державного бюджету в розмірі до 360 до 400 мільйонів. Чи усвідомлювала це комісія, коли погоджувала таку позицію?

Другий момент. Куди подінеться Рада Національного банку, яка призначена зараз Президентом при зміні повноважень, коли за новим текстом Конституції такі повноваження будуть відноситися до компетенції Кабінету Міністрів.

Третє питання. На сьогоднішній день при прийнятті міжнародних угод підписання обов'язковий підпис Прем'єр-міністра. Тобто скріплюється рішення Президента підписом Прем'єр-міністра. На жаль, в новому тексті ця позиція випала. А вона є суттєва.

І останнє. При умові, якщо...

 

ГАВРИШ С.Б. Що стосується розведення виборів у часі. Ми вели дискусію з цього приводу і вчора на зустрічі у Президента, і домовилися, що будуть внесені зміни в Конституції, які будуть зініційовані буквально на цій сесії для того, щоб вирівняти вибори місцевих органів влади, де дійсно відповідно до чинної Конституції залишається термін виборів чотири роки з виборами до Верховної Ради України. І таким чином ми як би уніфікуємо цей виборчий термін у п'ять років для всіх інститутів влади України.

Відносно Національного банку, то нічого не змінюється. Це позиція не випала. І вона регульована Законом про банки і банківську діяльність.

Що стосується третього питання, то я думаю, що ми навпаки посилили сьогодні функцію уряду, оскільки ми ввели так звану консигнатуру акта, при якій прийняття будь-якого рішення вимагає скріплення не тільки підписом Прем`єр-міністра, але ще і профільного міністра, який за це відповідає. Отже, ні підписання міжнародної угоди, ні видання Указу Президента не можливо, поки не буде завізований цей указ підписом в тому числі і відповідного профільного міністра, який буде нести відповідальність за реалізацію цього указу, якщо він стосується дій уряду.

 

ГОЛОВА. Євген Кирильчук, фракція блоку Юлії Тимошенко. 

 

10:27:50

КИРИЛЬЧУК Є.І.

Прошу передати слово Олександру Турчинову.

 

ГОЛОВА. Олександр Турчинов.

 

10:27:59

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановний Володимире Михайловичу, у мене спочатку прохання включити озвучку на подвір'я перед Верховною Радою для того, щоб всі, хто зібрався біля Верховної Ради, могли почути, що відбувається в залі. Це - перше прохання.

І друге у мене питання як до доповідача, так і до Голови Верховної Ради: чи відомо вам, що є на адресу Верховної Ради лист Голови Парламентської асамблеї Ради Європи пана Шідера, який чітко висловлює позицію ПАРЄ щодо того дійства, яке ви називаєте конституційною реформою. І чому не виконано прохання пана Шідера ознайомити з цим листом народних депутатів? Дякую.

 

ГАВРИШ С.Б. Оскільки це питання практично не адресовано мені, то я лише можу відповісти вам, що питання змін до Конституції - національне питання, це - питання нашого законодавчого органу, запитання нашого національного інтересу. І ми з великою повагою відносимося до рекомендацій ПАРЄ, до світових експертних інститутів, ми неодноразово приймали участь у дискусіях Венеціанської комісії. Ми отримали широку підтримку з приводу взагалі самої моделі щодо внесення змін до Конституції, переходу до парламентсько-президентської форми управління державою. Більше того, Венеціанська комісія, на якій я особисто був присутній з Анатолієм Сергійовичем Матвієнком, висловила задоволення, що саме парламент стає більш вагомим політичним інститутом в Україні.

Звичайно, були і критичні зауваження. І ми також їх сприймали. Два з них, ці критичні зауваження, ми реалізували на  позачерговій сесії, яка  показала, що в принципі ми готові до цих компромісів. Разом з цим документ, який запропонований вам, є наслідком самого внутрішнього політичного компромісу і,  звичайно, що ми виходили з можливостей всіх політичних сил, які прийняли участь у підтримці політичної реформи, підтримати цей законопроект. Тому він є такий, який може бути на цей час, власне, виходячи із тої моделі парламенту, яка є в нас  з вами для прийняття рішення.

 

ГОЛОВА. Відносно  трансляції, шановні колеги, не буде заперечень, щоб ми дали добро на те, щоб ввімкнути трансляцію на вулицю? Немає? Значить, приймаємо  рішення.

Щодо листа від  пана Шідера, ми зараз активно шукаємо такого листа, його в парламенті поки що немає. Якщо він прийде, ми обов'язково доведемо до відома народних депутатів. Зараз ми розшукуємо такий документ і коли він вийшов, зв'язуємся із Страсбургом.

 Будь ласка,  Юрій Оробець фракція "Наша Україна".

 

10:30:54

ОРОБЕЦЬ Ю.М.

Шановний доповідачу, мені дуже шкода, що ви не змогли зробити доповідь дзвінким голосом.  Це таким чином напевно характеризує і символічно якість того, що ви пропонуєте цьому залу.

А тепер з питання по суті. Скажіть , будь ласка, як ви ставитеся до пропозиції, зокрема, Олександра Мороза і закону під номером 4105-1  в частині про повноваження Кабінету Міністрів і підпорядкування губернаторів. Я думаю, що якби ви пішли не шляхом продавлення  того, що сьогодні не пройде, а  шляхом справді компромісу, то в цьому залі можна би було набрати 400 голосів це точно.

 

 ГАВРИШ С.Б. Дякую.  Дякую за співчуття моєму голосу. Думаю, що в цей день, коли була відкрита тайна причастя, ми всі маємо бути терпимі один до одного і можливо не помічати окремих проблем, звертаючи увагу на голос, на все інше.

Що стосується пропозиції Олександра Олександровича, то ми обговорювали її не один раз. Мало того в суботу (бачите: у мене стає голос краще після вашого запитання), в суботу на робочій групі ми дискутували саме вісім компромісних пропозицій, серед яких було також і положення про те, щоб губернаторів 2006 року, тобто голів обласних державних адміністрацій, призначав Президент.

Разом з тим, це потребує не повернення до старого тексту, а внесення змін до існуючого. І ми вважаємо, що подібний ризик міг би бути виправданий тільки тоді, коли, наприклад, ініціатори цієї пропозиції, як ми розуміли, це фракція "Наша Україна", дали би нам згоду на те, що вони підтримають голосування змін до Конституції у 400 голосів. Разом з тим, такої політичної угоди, на жаль, ми не змогли підписати за цей час.

Я вважаю особисто, що та дихотомія, яка зараз є у владі, коли Кабінет Міністрів не має своєї вертикали, є дуже загрозливою для подальшого ефективного розвитку в цілому в Україні і виконання виконавчою гілкою влади своїх функцій. Це не приведе до збалансування системи - навпаки, це приведе до постійного конфлікту, особливо на рівні дій Кабінету Міністрів, місцевих органів самоврядування і президентської гілки влади.

Окрім того, в новій моделі концепція інституту Президента є дещо іншою, ніж та, яка є сьогодні. І так спрощено, можливо, підходити до того, що Президенту треба віддати обов'язково саме цю функцію, може виглядати як необхідність передати Президенту просто адміністративний ресурс.

 

ГОЛОВА. Дякую, Степан Богданович. Час вичерпаний. Сідайте.

Шановні колеги, відносно листа від пана Шідера. Справа в тім, що вчора наша делегація, яка повернулася із парламентської асамблеї, привезла копію цього листа, який передала сьогодні вранці. А офіційного листа немає.  Якщо ви не заперечуєте, ми копію листа цього розповсюдимо серед народних депутатів.

Борис Ілліч, мікрофон будь ласка, ввімкніть.

 

10:34:28

ОЛІЙНИК Б.І.

Шановні колеги, я можу просто оголосити цей лист. Тут немає нічого складного. Ми тільки-но побували у Стамбулі, де відбулася .........Бюро, яка визначила план роботи наступної квітневої сесії.

Шановний Голово, я  посилаюся на ваш лист з інформацією про недавні конституційні реформи в Україні та запевненням намагання виконавчої і законодавчої гілок влади проводити демократичні реформи, відповідно стандартів Ради Європи, а саме в контексті резолюції 1364 Асамблеї. Копії вашого листа були вручені членам Бюро Асамблеї на засіданні 1 березня. Вони також були розповсюджені паном Раханським серед членів  Моніторингового комітету. В цьому зв'язку додаю копію, надіслану на мою адресу  12 березня, листа співдоповідача по Україні він Моніторингового ....

 

ГОЛОВА. Мікрофон, будь ласка, Борису Олійнику, щоб закінчив думку свою.

 

10:35:40

ОЛІЙНИК Б.І. Ага, дякую. Закінчую.

Хоча пані Северинсен і  підтверджує, що взяті окремо недавні певні зміни можна визнати як прогресивні кроки, здійснені у відповідності з резолюцією, мушу повідомити вам про те, що я  повністю поділяю глибоку стурбованість обох співдоповідачів щодо майбутнього  процесу реформування та ситуації засобами масової інформації у вашій країні.

Буду дуже вдячний, якщо ви доведете зміст даного листа та листа пані Северинсен до уваги Верховної Ради та уряду України  в рамках чинної моніторингової процедури. Що я і роблю, бо ми тільки вчора повернулися із Бюро Асамблеї, де й одержали такого  листа.

Дякую вам за увагу.

 

ГОЛОВА. Так, дякую, Борисе Іллічу  вам.  Матвієнко, репліка.

 

10:36:49

МАТВІЄНКО А.С.

Українська Республіканська  партія "Собор", Блок Юлії Тимошенко.

Володимире Михайловичу, так тоді розмножте лист Северинсен, тоді буде зрозуміло про що йде мова. Але я репліку взяв з приводу того, що пан Гавриш, котрий з трибуни, говорячи неправду, використовує моє прізвище  стосовно Венеціанської комісії. Венеціанська комісія не підтримала те, що у законопроекті 4105, висловивши дуже багато критичних зауважень. В тому числі, крім того, що ми зняли обрання Президента у парламенті, імперативний мандат, збільшення повноважень прокуратури, недотримання Конституції, все це проігноровано. І пан  Гавриш виходить на цю трибуну і говорить неправду на весь український люд.

Володимире Михайловичу, цьому пора вже поставити  край. Не можна прикриватися високими інстанціями для того, щоб чинити антиконституційний переворот в Україні. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Відповідно  до постанови, яку ми прийняли вчора,  окрема думка від Тимчасової спеціальної комісії у разі її наявності, оголошується на засіданні Верховної Ради України до 5 хвилин її автором і обговорюється одночасно з основною доповіддю комісії.

Відтак у нас   слово для виступу з виголошенням окремої думки має Олександр Олександрович Мороз. Підготуватися Зайцю  і, крім того, Микола Катеринчук.  Три окремих думки у нас буде. Будь ласка.

 

10:38:22

МОРОЗ О.О.

Шановний Голово! Шановні народні депутати, радіослухачі!  В чому суть окремої думки. Вона зводиться до того,  що суспільство, яке не дуже сьогодні стурбоване  політичною реформою, реформою системи влади повинно переконатися у тому,  що Верховна  Рада приймає справді важливе, я би сказав,  доленосне рішення. А для  того, щоб переконати суспільство, існує один механізм - це  голосування не просто більше 300 голосами, а  голосування значною більшістю голосів депутатів.

Забезпечити таке голосування може сьогодні  фракція  "Нашої України" і Блоку Юлії Тимошенко. Тому мої звертання перш за все стосуються них. Я хотів би аби ви підтвердили в ході  дискусії готовність голосувати за мій варіант законопроекту, у якому враховані всі,   підкреслюю, всі умови, які ви пропонували, що уникнути  відомих ризиків.

Ті пропозиції, які ми підписали спільно в “Меморандумі чотирьох” рік тому. Я процитую деякі з них, які відображені і в цьому документі, і в загальному документі від Конституційного Суду. Там написано: ми виступаємо за збереження існуючих термінів повноважень Президента, Верховної Ради, органів місцевого самоврядування. Там передбачено, в меморандумі, що вибори на пропорційній основі, підкреслюю, народних депутатів України та органів місцевого самоврядування крім селищних, сільських рад, це я в дискусії з тим, що вчора звучало ніби-то про розвал самоврядування на підставі закону, прийнятого позавчора. Там передбачено, що створюється коаліція в парламенті, що призначення і звільнення парламентом Прем'єр-міністра здійснюється за поданням Президента, посилення відповідальності парламенту чи застосування механізмів його розпуску Президентом у випадках тридцяти днів несформування коаліції,  60 днів - несформування Кабінету Міністрів і передбачається виконання Президентом наглядово-контрольних функцій за дотриманням законності і таке інше.

Я ще раз повторюю, я цитую меморандум, який ми всі дружно підписали рік тому від чотирьох тоді спільно діючих опозиційних фракцій. Ще раз повторюю підписали їх Ющенко, Симоненко, Мороз і Тимошенко.

Далі. Мій законопроект не порушує процедуру визначену 14 розділом Конституції. Він містить навіть не вилучення, про що згадано в постанові, він містить технічне відокремлення того, що несе певні загрози і є зайвим в цьому законопроекті. Зокрема, введення його через 4 місяці, і інші речі. Цей проект передбачає введення змін не раніше виборів Президента у 2004 році. Він зберігає одномоментність виборів до Верховної Ради і місцевих органів влади без тих додаткових умов, які вчора дискутувалися у сесійному залі. Я не торкаюся інших, підкреслюю ще раз,  відокремлень. Текст законопроекту розданий вам, він  може вами аналізуватися, він коротший, отже менше поправок до чинної Конституції. Він відповідає висновкам Конституційного Суду, і це дуже важливо. Він, підкреслюю,  вигідний  усім політичним  суб'єктам у наступних політичних  компаніях. Він вигідний, бо однаковий за умовами всім претендентам на вибори Президента у нинішньому році. Він відповідає вимогам Парламентської асамблеї Ради Європи. І основне, він вигідний суспільству, бо гарантує демократизацію всіх владних відносин і не дозволятиме нікому приймати одноосібно авантюр на зразок іракської, цінової на хліб, приватизації  і всього того, що робить нетерпимим життя наших людей. Я пропоную, аби ви уважно подивилися цей документ. Пере голосуванням я прошу головуючого, аби він оголосив  ще зібрання тимчасової погоджувальної, вибачте, ради, щоб ми могли подивитися, що, чим ми володіємо, якою кількістю голосів, щоб під час голосування у сесійному   залі люди зрозуміли, робиться той крок, якого суспільство чекало, якого ми багато років добивалися в  непростій, складній політичній боротьбі. Дякую.

 

ГОЛОВА. Запитань немає. Шановні колеги, до окремої думки немає ж запитань. Асадчев - репліка. Будь ласка, ваше прізвище згадувалось. Ну ладно, настоює, що згадувалось... Ну, шановні колеги.

 

10:43:37

АСАДЧЕВ В.М.

Я сподіваюсь... Валерій Асадчев. Я сподіваюсь, що ми відвели час для того, щоб грунтовно поговорити на всі теми і з'ясувати всі обставини. Давайте  ми будемо коректними.  Коли підписувався цей меморандум, Олександр Олександрович, тоді існував єдиний закон 3207, який внесла опозиція. І ми всі чотири фракції тоді стояли на цьому  законопроекті. І саме по відношенню до нього підписувався цей меморандум, де ми, до речі, вимагали скасування державних адміністрацій і відновлення місцевого самоврядування. Після цього ви і комуністи відмовилися від цього законопроекту і перекинулися на законопроект 4105. То не треба тепер той меморандум тулити до кучмівського законопроекту. Ми сьогодні готові розглядати законопроект 3207 і готові його підтримувати. Але ви ж його не підтримуєте вже.

 

ГОЛОВА. Іван Заєць. Прошу. Одну хвилиночку, Іване Олександровичу. Вибачте. Олександр Мороз, будь ласка, репліка.

 

10:44:54

МОРОЗ О.О.

Я з великою повагою ставлюся до аргументів Валерія Асадчева. Але він помиляється. Я скажу так. Цей документ підписаний 14 вересня 2003 року. А законопроект 3207 і інші законопроекти розглядалися уже в листопаді місяці, початок цієї процедури був. Тому я переконливо прошу, цей документ загальний, він характеризує ставлення всіх опозиційних сил до суті політичної реформи, реформи системи влади. Тому будьте уважні, коли ви користуєтеся тими чи іншими аргументами.

 

ГОЛОВА. Іван Заєць, будь ласка.

 

10:45:46

ЗАЄЦЬ І.О.

Іван Заєць, Українська народна партія, фракція "Наша Україна".

Шановні народні депутати і громадяни України! Моя окрема думка як члена Тимчасової спеціальної комісії щодо запропонованих блоком олігархів і комуністів, що знаходяться під патронатом Президента Леоніда Кучми,  конституційних змін викладена мною на 21 сторінці тексту і розповсюджена в залі. За браком часу я не зможу оголосити весь текст. Тому згідно з Регламентом прошу долучити цей матеріал в повному обсязі до стенограми даного засідання.

А зараз по суті справи. Сьогодні вранці, коли я йшов у парламент, до мене підходили люди і запитували: "Що буде робитися сьогодні у Верховній Раді?" Я їм відповів, що..............., а продовжуватиметься державний переворот, який покликаний зберегти і скріпити владу олігархів і мафії, послабити українську державність.

У чому суть ідеї конституційної реформи, запропонованих олігархами. Суть полягала в тому спочатку, щоб продовжити повноваження діючого Президента. Але зусиллями "Нашої України" і при підтримці громадян України ми відбили ці антинародні пропозиції.

Тоді вони пішли на іншу схему - забрати у народу право обирати Президента і змінити життя на краще. Так само через наші виступи, через виступи громадян, ми і цю схему відбили. Тому вони пішли далі - обрізати повноваження Президента. Замість повноцінного інституту Президента поставити ляльку, і цей Президент не зможе виконувати свої повноваження належним чином. Отже, все робиться для того, щоб сьогодні передати владу до мафії, не чекаючи виборів в 2004 році. У цьому є суть.

Як я можу назвати ці дії, які відбуваються в залі, не конституційним переворотом, коли законопроект не пройшов попереднього скликання? Так зване попереднє скликання законопроекту складається з двох рішень Верховної Ради - 24 грудня минулого року і третього лютого поточного року. Ви знаєте, що в світі ніхто не визнав голосування 24 лютого. Народ називав це голосування парнокопитним, бо ніхто - то піднімали року, то підписи якісь робили, ніхто не підраховував ці руки, ніхто не оприлюднив до сьогоднішнього дня підписів, якими начеб скріплювалось це голосування?

Друге. Верховна Рада третього лютого так само прийняла рішення, яке не вкладається у конституційну процедуру, бо третього лютого була не чергова сесія.

Третє. Сьогодні нам пропонують прийняти законопроект, але ніхто не говорить про те, що в Конституційному суді знаходиться конституційне подання народних депутатів про неконституційність Постанови Верховної Ради України від третього лютого. І два судді конституційні, це Савенко і Шаповал, у своїй окремій думці якраз підтверджують вимоги цього конституційного суду. Що це робиться, шановні друзі? Де дотримання Конституції? Де дотримання сьогодні Регламенту? Якщо говорити про якість цих змін, то вони не витримують жодної критики?

Нам пропонують розширити повноваження депутатів до п'яти років. Це означає, що народ не зможе впливати сьогодні на цю владу, бо треба чекати п'ять років, поки вони вже допечуть цьому народу. Нам пропонують сьогодні сумістити повноваження із серпня місяця чинного Президента і  Кабінету Міністрів - це анархія, яка  закінчиться тим, що владу здадуть сусідам, що будуть продавати національний  суверенітет.

Між іншим, подумайте над подарунком Президента. Сьогодні є 8 березня,  якщо  поправки (квітня) вступають у дію через чотири місяці, якраз 9 серпня Леонід Данилович получить подарунок, де його повноваження будуть перекреслені і перехрещені з Кабінетом Міністрів і ми не будемо мати повноцінного Президента.

Я можу ще й ще говорити про недоліки цих змін. Це суміщення повноважень посади урядовця із депутатським мандатом.  В Конституції написано, що депутати виконують свої повноваження на постійній основі. То на якій основі будуть виконувати повноваження наші міністри? Так само на постійній, так хто тоді буде працювати у цій залі, хто буде голосувати? Одні міністри будуть мати депутатський мандат і захищені від  крадіжок, а інші не будуть мати і будуть сидіти "тише води і нижче трави". Чи може така організація влади забезпечити нам сьогодні добро?

 Є моральні аспекти. Це та брехня, яка  ллється сьогодні із цієї зали і засобів масової інформації щодо  потреби у цих змінах. Ми вже  чого тільки наслухалися.  Завтра мабуть уже манна небесна буде литися на голови наших громадян. Насправді  тут одне є - це підвести  конституційні підстави для продовження правління мафії. Іншого в цьому законопроекті немає нічого.

 

ГОЛОВА. Так репліка Валерія Мішура. Валерій Мішура репліка.

Ви виступали з реплікою, Асадчев говорив, ну ви заспокойтеся.

 

10:51:01

МІШУРА В.Д.

Валерій Мішура фракція Комуністів.

 Я відносно патроната президентського над комуністами. Репліка буде дуже короткою.

Мабуть, "Наша Україна" все-таки єдина фракція, із якої найбільша кількість віце-прем'єрів, міністрів, голів  комітетів під час  президентства Леоніда Даниловича була саме із фракції "Наша Україна". То хто під яким патронатом находиться, треба подумати. Дякую.

 

ГОЛОВА. Микола Катеринчук, будь ласка. Фракція "Наша Україна". Окрема думка.

Шановні колеги, з мотивів немає. Коли буде голосування, тоді з мотивів будете брати. Заспокойтеся! Репліка була.

 

10:51:44

КАТЕРИНЧУК М.Д.

Шановні народні депутати, я навмисне подав свою окрему думку як члена Тимчасової спеціальної комісії, для того щоб ви ознайомились з фаховим аналізом тих змін, які пропонуються. Це, я підкреслюю, фаховий, а не політичний аналіз, щоб ви бачили ті ризики і ті наслідки тих змін, які пропонуються.

Особливу увагу я хочу, щоб ви звернули на розширення повноважень прокуратури. Бо з'явиться новий президент - це Генеральний прокурор. І весь центр впливу переміститься туди. І ви це знаєте.

Я хочу, щоб ви особливу увагу звернули на імперативний мандат і на висновки Венеціанської комісії, які заперечують це. Це не рух в напрямку демократії  - це створення партійної олігархії.

Але сьогодні мій виступ не тільки торкається вас, шановні народні депутати. Я хочу звернутися до народу України. Сьогоднішній день може стати як політичною катастрофою, так і початком пошуку компромісу. Саме сьогодні народ України побачить, хто є відповідальним і турбується про стабільність, хто орієнтується виключно на власні інтереси, і заради цього готовий переступити через Конституцію, власні принципи та поступитися майбутнім країни.

Я хотів би сказати нашим виборцям, яким протягом двох років промивали мізки відносно політичної реформи як шляху до демократії. Ніякої демократії не буде. Те, що пропонується в політичній реформі - і це не реформа, і не демократична  перспектива. Це тільки небезпечна гра за те, як би залишити все, як є: бідних  - бідними, багатих - багатими і при владі тих, хто є. Тому ця реформа не тільки не сприяє демократії і європейському майбутньому країни, але звужує цю демократію, звужує можливості громадян впливати на політиків і владу. Ця реформа, на яку працювала сила і ресурс держави, потрібна лише невеликому колу правлячих осіб, яких лякає вибір громадян 2004 року. І щоб запобігти цьому, вони тікають від чесних, відкритих виборів, прагнуть за допомогою конституційних змін приватизувати не тільки економічні ресурси, а й саму державу. Саме за це йде зараз така  боротьба. Саме тому владні кола так загравають з попутниками СПУ та КПУ, форсуючи прийняття всіх  законів, які відкривають шлях до змін до Конституції. Реформа здійснюється як тиск. Вона йде не як  поступово зміни, а як справжня війна влади проти волі громадян, проти опозиції, проти тих, хто має власну позицію і точку зору. Їх підхід - "Хто не з нами, той проти нас". Однак, реформи - це не одномоментний акт, це не процедура обрізання повноважень  однієї гілки влади на користь іншої, як це хочуть сьогодні провести ініціатори  реформ. Такі зміни Конституції не можуть бути змінами якості влади і якості політики. Але може статися найгірше. Ми порушимо базовий устрій конституційного устрою, умови політичної рівноваги та єдності політичної нації. Українські демократичні сили давно боролися за те, щоб  в Україні була власна Конституція, щоб вона була законом для всіх. У 1996  році це вдалося політикам і політичним  силам вдалося досягти компромісу, а зараз ви прагнете  зруйнувати цей компроміс остаточно. Ви прагнете змінити Конституцію і остаточно поділити Україну і  політичні сили на своїх і чужих. Реформатори говорять, що політична реформа покращить владу, зробить її ефективною, але це тільки слова. Хіба хтось заважав цій владі працювати краще раніше? Хіба у цих людей було замало повноважень, щоб зробити цивілізовану політику? Чи ця реформа нагодує людей? Чи вона підвищить пенсії? Чи вона підвищить мінімальної заробітної платні? Ні. Вона цього не зробить.

Проблема не в Конституції, проблема в тому, хто здійснює цю владу, у кого вона в руках. Це головне питання часу.

Для того, щоб змінити  політику,  треба зробити тільки одне - довірити вибір народу змінити владну команду, треба піти шляхом президентських виборів, а не слухати ........... закликають нас всіх піти плутаною доріжкою конституційних змін. Справжні політичні реформи необхідні і фракція "Наша Україна" це добре розуміє. У  нас є своя позиція, свій проект змін. У нас є реальна стратегія розвивання політичної системи, яка відповідає  вимогам наших виборців. У нас є політична воля в здійсненні ......... реформи, але спочатку, щоб  здійснити це треба мати моральне право і довіру народу.

Я звертаюся до  всіх демократичних сил, до всіх зрозумілих і порядних політиків у парламенті. Сьогодні ви будете роботи той самий вибрів, з ким ви будете нести відповідальність перед вашими виборцями, сьогодні той самий день, який визначає ваше політичне майбутнє на довгі роки. Сьогодні той самий час, який вимагає від нас зрілості і мудрості. Пам'ятайте, якщо депутати приймають закони, які протирічать прагненням народу, вони стають в один ряд з тими тиранами.

 

ГОЛОВА.   Шановні колеги! Переходимо  до виступів від фракції. Прошу  подати заявки на виступи від фракцій.

Слово має  Богдан  Губський від депутатської групи "Народовладдя". Підготуватися Оніщуку. Будь ласка, дайте свої заявки на виступи від фракцій.

 

10:57:27

ГУБСЬКИЙ Б.В.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Логіка розвитку подій в Україні останнім  часом свідчить про намір депутатського  корпусу продовжити конструктивну і справді реалістичну роботу у напрямку інтеграції України в  європейську та світову спільноту. Це важливо для розвитку нашої держави, коли всі стандарти нашого життя будуть  близькі до європейського, і я особисто  вважаю, що необхідність інтеграції до Європейського Союзу - це саме та мета, до якої ми повинні прагнути. З цієї точки зору ми можемо сказати, що це також є важливою передумовою розвитку демократії у нашій державі. 

Також головним стрижнем і  наповненням соціально-економічних і політичних трансформацій є збереження, і що дуже важливо, подальше розгортання досягнутих темпів економічного зростання і закладення фундаменту для підвищення рівня життя українського народу.

Ми глибоко переконані у тому, що основним критерієм оцінки прийнятності будь-яких перетворень, особливо,  що стосується соціальної політики і, дуже  важливо, інтеграційної політики, повинно стати якраз, я підкреслюю це,  наближення до європейських і світових норм  стандартів життя людей України.

Нещодавно на Верховній Раді звітував уряд про свою діяльність. Практично паралельно депутати, ми з вами, розглядали Програму дій уряду на  наступний рік. Очевидно, і це ми бачили разом з вами, слухаючи доповіді від виконавчої структури, що для розв'язання болючих соціальних проблем уряд не використав всі наявні резерви, створені високими темпами зростання ВВП і надходжень до державного бюджету. Але жодних коректив, ми з вами бачимо, суттєвих коректив, соціальні. економічні програми не зазнали. Організаційних висновків також не було зроблено. Послухали, покритикували і практично розійшлися. Такого в майбутньому не повинно бути. Адже, домінуючим фактором при визначенні наших позицій є, і ми в цьому впевнені, потреби і інтереси наших виборців, людей, які за нас голосували і перед якими ми повинні звітувати. Формування стратегії, змісту і спрямованості дій в напрямку забезпечення людей роботою, гідною зарплатою і достойним життям, повинні стати "альфою і омегою" нашої роботи тут і інтеграційних процесів України в Європейський Союз. Тут не повинно бути пасивності, споглядацької позиції типу -  моя хата з краю і я не хочу нічого бачити або я нічого не знаю, Або ми є єдиними, або нам треба розійтися з тими, хто не хоче йти з нами далі, справді, до демократії, до підвищення рівня життя людей.

Якщо ми йдемо до європейської моделі, політичної моделі, економічної, соціальної, то повинні прийняти і європейську, а простіше кажучи, прийняту в світі відповідальність за наслідки своєї діяльності і роботи уряду, і Верховної Ради.

Узагальнюючи перебування останнім часом в виборчих округах, зокрема, депутатів нашої групи, ясно, що їх думки, в багатьому,  сходяться в наступному, що оцінка діяльності депутатського корпусу і уряду, тобто виконавчої влади, яка повинна працювати на людей і для людей, повинна залежати виключно від зрушень в якості життя і ефективності державної соціальної політики в нашій державі - це дуже важливо і це той наріжний камінь, на якому ми повинні стояти. І тому треба сьогодні діяти рішуче, послідовно і ефективно, тому що на півміри зречуть нас на довічне місце на узбіччі Світової цивілізації.

Я вважаю абсолютно, що всі зміни, які йдуть в Конституцію, в законах України, які сприяють до демократизації, до наближення України до світових стандартів життя, вони повинні бути підтримані.

І найголовніше сьогодні це те, коли уряд буде відповідати своїми діями, своїми призначеннями  перед Верховною Радою, перед депутатами, яких обрав народ. І тоді  ми справді досягнемо того, що народ обирає Верховну Раду.  Верховна Рада обирає уряд,  який звітує перед Верховною Радою і тим самим напряму  звітує перед виборцями, тобто перед народом України. І тому з цієї точки зору я абсолютно впевнений у тому, що ті зміни, які сьогодні розглядаються, які призведуть до  реальної відповідальності виконавчих  структур перед тими людьми, які за нас з вами голосували, вони необхідні.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Слово від фракції "Трудова Україна" має Микола  Оніщук, Микола Васильович Оніщук, наступний  буде виступати Іван Курас.

 

11:02:08

ОНІЩУК М.В.

Вельмишановний Голово,  вельмишановні народні депутати, всі ті, хто слухають сьогодні трансляцію  Верховної Ради, я їх думаю багато, адже сьогодні непростий і, можливо, визначальний день  роботи Верховної Ради.

Шановні колеги, еволюція відношення суспільства політичних сил депутатів, в цілому влади до змін до Конституції пройшла від повного заперечення будь-яких  змін до досить реальних і кардинальних пропозицій, які будуть сьогодні проголосовані, очевидно. Принаймні так вони запропоновані конституційною комісією як зміни до законопроекту про внесення змін до Конституції.

І тут, очевидно, для того, щоб пояснити  чи зважити на доцільність цих змін, варто подивитися на Україну у 1996 році і на Україну  сьогодні зразка 2004. 1996 рік, у сфері економіки 20 відсотків власності країни  знаходиться лише в приватних руках і 80 відсотків було у державний власності. Сьогодні цифри протилежні:  80 відсотків - це вже приватна власність, 20 відсотків - це державна. Сфера суспільних відносин і громадянського суспільства. Партій практично не було, були лише партії, які виникли на гребені національно-визвольної, скажемо так, ідеї - Рух і Комуністична партія, соціалісти. Інші суб'єкти політичного процесу громадянського суспільства лише знаходилися в стадії зародження.

Сьогодні це зовсім інша ситуація. Уже є на терені політичного ...... України багато громадських інститутів, політичних організацій, які можуть брати участь і готові взяти на себе відповідальність за правління країною. Люди, я думаю, що ви розумієте, що у 1996 році і сьогодні - це різні громадяни, з різною політичною культурою і з різним баченням того, хто ми є, і ким ми можемо бути. Навіть вибори 2002 року до парламенту засвідчили, що український виборець, український громадянин - це швидше вже політично освічена людина, чим тільки та, яка ще не може розібратися у вирі політичних подій.

Можна говорити і про інші порівняння. Всі вони говорять про те, що говорять на користь того, що суспільству сьогодні конституційна модель, взагалі бачення конституційне, яке було у 1996 році, уже очевидно не відповідає. І природно, що у цому випадку порівняння про те, що є країни, які мають конституції, в які не вносяться зміни десятками років, а можливо сотнями, мабуть, було б не зовсім коректним з огляду на те, що там є сталість суспільних, політичних і громадянських інститутів. Насправді ми, Україна, весь час знаходимося, принаймні до цього часу, в стадії перехідного періоду, ми шукаємо себе, як країна, яка хоче бути в європейській спільноті.

Чи є законопроект ідеальним? Я думаю, що ні. І сьогодні багато з тих, хто вже виступив, і тих, хто буде виступати, правильно будуть вказувати на певну дискусійність, принаймні я так м'яко висловлюсь, тих чи інших положень. Це стосується імперативного мандату. Я абсолютно переконаний, що коли політичні взаємини у парламенті будуть іншими, ми всі норми, які стосуються цього, перенесемо до Регламенту і будемо застосувати дещо м'якше покарання для тих, хто не буде дотримуватися партійної культури, партійних вимог. Зокрема і інструменти тут є відомими, пов'язані з тим, що, наприклад, депутат, який виходить із фракції політичної партії, не може потім вступити до фракції іншої. І він залишається по суті поза межами політичного процесу. Але очевидно, що сьогодні ситуація така, коли ми стоїмо на початку цього політичного процесу, на початку власне того, коли політичні партії говорять: ми готові взяти відповідальність за своє урядування, за долю України. А якщо так, то і міра відповідальності тих, хто буде в списку політичних партій, повинна бути дещо вищою.

Дискусійним залишається питання і стосовно прокурорського нагляду. Я абсолютно переконаний, що свого часу ми звузимо сферу прокурорського нагляду, можливо, це треба було зробити і зараз, до контролю лише за діями державного апарату і органів місцевого самоврядування, тобто контроль за діями державного чиновника, коли він протистоїть громадянину.

І останнє, шановні колеги, - модель. Очевидно, що сьогодні парламент проголосує за те, яку модель державної форми правління ми обираємо, - із східноєвропейською традицією, те, що називається ...................., євро-азіатською традицією чи все-таки західноєвропейською, де саме парламенти є осередком не тільки законотворення, а є й осередками творення державних інститутів. Власне це те, до чого ми пропонуємо, коли мова йде про те, щоб парламент формував уряд.

І останнє...

 

ГОЛОВА. Дякую, Микола Васильович, вам.

Іван Федорович Курас від фракції "Регіони України", підготуватися Михайлу Гладію від аграрної фракції.

 

11:07:36

КУРАС І.Ф.

Вельмишановний Володимире Михайловичу, вельмишановні колеги! Питання, яке сьогодні так жваво дискутується в цій залі, уже досить давно, більше ніж півтора року, без перебільшення, перебуває в самому епіцентрі суспільно-політичного життя і, без перебільшення, суспільно-політичної боротьби міжпартійних стосунків і таке інше.

І, без сумніви, що за цей час всі можливі і неможливі, всі "про" і всі "контра", вся аргументація на користь і проти тих змін, які пропонується внести до Конституції, уже висловлені. В цьому переконує  перебіг цієї проблеми серед політикуму, серед середовища науковців, а тут у нас в парламенті, в міжнародних організаціях, я ще не знаю, де ще можна випробовувати далі всі ці питання і що нового ми можемо очікувати далі  з точки зору аргументації. Як кажуть -  все відомо.

Я хотів привернути вашу увагу тільки до двох моментів. За історично короткий час наша держава, починаючи з 24 серпня 1991 року, випробувала на практиці різні  форми політичної системи нашої держави. Згадайте, до 1 грудня того року ми мали чисту парламентську республіку. Потім після президентських виборів ми мали парламентсько-президентську, потім з 1994 по 1996 року ми мали такий, я б сказав, якийсь перехідний тяжкий період. Потім президентсько-парламентський. Ми мали всі підстави зважити, всі знову ж таки переваги. І от сьогодні приходимо до висновку про необхідність тих змін, які вносяться в Конституцію.

 І ще одне. Цей час не минув даром.  У боротьбі, у зіткненні ішло реформування нашого життя. І переважно, якщо так бути об'єктивним абсолютно, воно торкалося і це справедливо економічної сфери, соціальної сфери, міжнародних відносин, військових, зовнішньо-політичної доктрини нашої держави. Ми приймали закони, ми приймали доктрини, ми приймали концепції і таке інше. І єдина сфера, яка за цей час не перетерпівала цих змін, виявилась політична. Утворилася диспропорція і досить серйозна, і досить глибока у нашому суспільному житті. А відтак, якщо ми не внесемо цих змін і не приведемо все у відповідність, ми ризикуємо і надалі поглиблювати ці суспільні суперечності і протиріччя. Зараз ми стаємо перед вибором.  І наша фракція "Регіони України", де як ви знаєте, дуже багато людей мажоритарщиків, яких зачіпає ці проблеми. Але в гострих дискусіях  в самій фракції, ми прийшли до висновку про необхідність підтримати ці зміни, бо ми є свідомі того, що це шлях до реальної демократизації суспільного життя, до реального політичного плюралізму, до реальної багатопартійності. Це шлях до суспільного договору, це шлях до політичної стабільності у державі, до гармонізації інтересів різних соціальних верств, політичних утворень. Це шлях, нарешті, до гармонізації інтересів центру і регіонів. На останньому я хотів особливо наголосити, виступаючи від фракції "Регіонів".

Тут можуть бути різні прочитання цього терміну. Але я вважаю, що це шлях і до гармонізації цієї сфери. І це шлях, нарешті, до європейських і світових правових і, що дуже важливо, парламентських стандартів.

І останнє. Навряд чи хтось в цій залі візьме на себе сміливість стверджувати, що в Конституції чинній все добре, що там, так би мовити, все досконало. Я єдине, що хочу сказати: що і в цих пропозиціях є недоліки. Про них говорили колеги і з опозиції, і наші колеги. Але ми маємо тверезо оцінити ситуацію і, якщо хочете, особливу роль моменту і свою відповідальність. Адже не часто буває так, щоб одна гілка влади, в даному випадку - президентська, цілком свідомо йшла на обмеження власних повноважень, на обмеження заради кращого сьогодення і майбутнього. Я закликаю до підтримки запропонованого проекту від імені нашої фракції. Дякую за увагу.

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Іван Федорович.

Слово від фракції Аграрної партії має керівник фракції Михайло Васильович Гладій. Підготуватися Кравчуку.

 

11:12:58

ГЛАДІЙ М.В.

Шановна Президія, шановні колеги, шановні друзі. Я впевнений, що немає в цьому залі жодного народного депутата, який би стверджував, що наша політична система настільки досконала, що не потребує ніяких змін, уточнень, доповнень і так далі. Навіть в країнах так званої старої демократії час від часу коригується Основний Закон, тобто вносяться до конституції певні поправки.  Тому для нашої молодої держави, яка лише здає перші іспити на право називатися демократичною, правовою і ринковою країною корегування певних конституційних норм цілком виправдано як в політичному, так і в часовому вимірі, адже 8 років він того як була прийнята Конституція України цілком достатній термін, щоб проявили себе у практичній діяльності основні суб'єкти державного будівництва, або як ми говоримо, усі гілки владі. Оскільки кожна з них діяла у тих рамках, які були  виписані Конституцією. Якщо ми сьогодні усі без винятку говоримо про те, що необхідні політичні корективи, насамперед зміна системи влади, а значить удосконалення кожної із них гілок, а парламент, тобто ми з вами, є однією з тих значить усі відчули, що немає злагоди як в середині цих гілок, так і між ними, а отже немає спільної ефективної роботи, зокрема і в кінцевому результаті взагалі. Я маю на увазі трикутник "Президент-парламент-уряд". Звідси і виникла необхідність створення такої політичної системи внесення таких поправок до Конституції, щоб одночасно із розподілом влади між найвищими керівниками державними структурами була чітко виписана і їх відповідальність. Саме в цьому наша фракція вбачала і вбачає головну мету політичної реформи. Про це ще рік тому, тобто  9 квітня говорив з цієї трибуни на парламентських слуханнях і своєї позиції в основних питаннях наша фракція не змінила. Можна підняти стенограму і по пунктах відслідкувати що ми підтримували, а проти  чого  заперечували. Тобто, ми послідовні у своїх діях. Зокрема, наша фракція чітко заявляла про всенародне обрання Президента, про систему виборів до Верховної Ради лише на пропорційній основі, про необхідність посилення політичної відповідальності уряду і парламенту, про передачу частини повноважень Президента Верховній Раді і уряду. І до речі. якщо говорити про уряд, то ще рік тому ми  звертали увагу на негайне прийняття закону про Кабінет Міністрів. Отже, всі положення практично про які ми заявляли ще рік тому є ключовими і в законі. який ми  сьогодні обговорюємо, тобто всі пропозиції нашої фракції враховані. Це по-перше.

По-друге, ми детально проаналізували повноваження, якими згідно до запропонованих змін до Конституції будуть  наділені Президент і Прем'єр-міністр, а  також функції, що покладені новим законом на  Верховну Раду та уряд. І вважаємо, що ні політичних, ні моральних, ні тим більше конституційний прав і обов'язків  жодного суб'єкта влади не порушено. Щось віднімається від Президента і додається Верховній Раді, Прем'єру чи уряду. У законі, на нашу думку, чітко виписано також механізми  рівноваг і противаг гілок влади, вилучено різного роду протиріччя, що існували. Я не вдаюся у подробиці, тому що і часу немає,  вони кожному відомі та і , відверто кажучи, не в них заковика. Сьогодні потрібна лише політична воля парламенту, потрібна чітка позиція Верховної Ради, а точніше кожної фракції і кожного народного депутата.

Якщо  говорити про нашу фракцію, то у нас немає підстав заперечувати по суті самим собі, тим вимогам до політичної реформи, які  задекларували рік тому, і які  реалізували у даному законі. Тобто  я пропоную підтримати цей закон. Дякую.  ( О п  л е с к и)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Михайле Васильовичу.

Слово від фракції  Соціал-демократичної партії (об'єднаної) має керівник фракції Леонід Макарович Кравчук. Підготуватися Надразі.

 

11:17:15

КРАВЧУК Л.М.

Шановні колеги! Я спробую відповісти, принаймні, на два запитання.

Перше. Чи потрібна політична реформа?

І на друге. Коли вона потрібна, якщо потрібна?

Я хочу звернутися до нашого власного досвіду. Я не буду робити далекі екскурсії в історію, почну з 90-го року. Починаючи з 90-го року в Україні кожен рік проводилася реформа. Я наголошую, кожен рік. При  чому суть реформи зводилася, як правило, до перетягування повноважень між Президентом і Верховною Радою. А уряд залишався на околиці. Починаючи з 90-го року ми багато разів вносили зміни до Конституції. У 1992 році ввели інститут представника президентства, у 1993 прийняли Закон про обрання місцевої влади. В 1994 році скасували цю систему, в 1995 році прийняли Конституційний договір, згідно якого уряд виконував повноваження координатора, принаймні, там було записано, Прем'єр-міністр є координатором уряду. В 1996 прийняли Конституцію згідно якої Президент стає главою держави, а уряд не може, навіть, призначити міністра або заступника міністра, починаючи з 2000 року почалися розмови про політичну реформу. Зараз ми маємо унікальний час, коли більшість Верховної Ради і суспільство, і Президент прийшли до висновку, що така влада є не ефективною, і не відповідальною. Ми повинні створити таку владу, таку систему влади, яка відповідає інтересам суспільства, а не відповідає інтересам окремих осіб або окремих угрупувань. Це буде перший початок, коли в Україні буде сформована влада або такі внесені зміни до Конституції, які влада буде формувати через вибори прозоро і, уряд стає відповідальною ланкою влади, повторюю, уряд стає відповідальною ланкою влади.

Відійде в минуле змагання, хто першим відправить уряд у відставку? Чи Президент? Чи Верховна Рада? В тому разі, коли реформа буде здійснена, уряд йде у відставку разом з Верховною Радою. Вона бере на себе, коаліція, повну відповідальність за здійснення виконавської влади. Ми вперше в історії підходимо до нормального  процесу формування влади. Тепер відносно, коли це потрібно зробити. Наголошую, якщо  ми не зробимо цього зараз, то якщо Президент обраний буде за чинною Конституцією і коли він виставить свою програму на виборах, і ця програма буде схвалена народом,  я не знаю в Україні такої людини, яка б відмовилась потім від цих повноважень. То треба буде поставити крапку або сьогодні, або принаймні через  10 років. Я хочу звернутись до вас як людина, яка прожила в реформах з 1965 року. Кожен раз ця реформа починалась і завершувалась нічим. Вперше ми можемо стати на шлях  реальної  політичної реформи, внести зміни до Конституції і розпочати демократичний процес формування системи влади.

Ця думка в цьому залі існує вже давно. Її у 2000 році тут оприлюднив Олександр Мороз. Я у 2000 році написав книгу "Влада", де чітко і ясно сформував позицію: влада повинна формуватися на виборах, влада  повинна діяти під контролем народу.  Зараз ми маємо реальний шанс. Всі пропозиції, які вносяться, мають сенс, але цей сенс, за цим сенсом стоять інтереси  певних осіб. Я пропоную не керуватися інтересами осіб, а інтересами України. Дякую.

 

ГОЛОВА. Василь Надрага від депутатської групи "Народний вибір". Одну хвилиночку, репліка, Іван Плющ, будь ласка. Вибачте Василь Іванович.

 

11:22:25

ПЛЮЩ І.С.

Дякую, Володимире Михайловичу. Я взяв слово для репліки, щоб сказати Леоніду Макаровичу, що я також пережив реформи із 1965 року конкретно. Але у мене питання: от чому Леонід Макарович бачить, що всі  реформи, які були з 1965 року до цього часу, вони неефективні і не дали результату. А ця реформа буде саме те, що треба. Чи не тому це, що цю реформу проводить та партія, яка отримала єлє-єлє 4,5 процентів голосів. Все-таки КПРС мала значно ширшу підтримку, і жодна з її реформ не увінчалася успіхом. А СДПУ має 5 процентів, і це буде та реформа, яка задовольнить не тільки Україну, а увесь світ. (Оплески).

 

ГОЛОВА. Василь Іванович Надрага від депутатської групи "Народний вибір". Підготуватися Валерію Пустовойтенку.

 

11:23:35

НАДРАГА В.І.

Василий Надрага, Луганск, "Народный выбор".

Я думаю, что сегодня мы с вами являемся свидетелями очередного политического действа. И как любая политика, и сегодняшнее действо, и сегодняшнее событие можно разделить на две составляющие - тактику и стратегию.

Если говорить о тактике, то о тактике следует говорить с позиции того, что буквально за два последних года, которые в сегодняшнем созыве действует, Верховная Рада, мы с вами имеем пример и при желании можем найти это и в выступлениях по телевидению, по радио, на митингах и на всех остальных мероприятиях публичные заявления всех без исключения политических сил, представленных в парламенте, о том, что нам нужна конституционная реформа. Необходимо изменить систему власти и все то, что сегодня выносится на повестку дня.

Отсюда возникает второй вопрос. Кому выгодно, кому не выгодно? Отвечаю. Сегодня, как и два года назад, разговор о конституционной реформе все равно ставят впереди вопрос: насколько соблюдается интерес, насколько видится интерес тех или иных политических сил? И я думаю, что вполне честно и справедливо мы должны сказать нашим избирателям: одни предлагают эту конституционную реформу, потому что она соответствует их интересам и настроениям и желаниям, другие этого не предлагают, потому что она не соответствует их интересам и желаниям или их ожидаемым интересам и желаниям. Поэтому то, что сегодня здесь таскают один одного за чубы, глубоко убежден, есть проявления политической боротьбы, потому что одни хотят власти, борятся за эту власть, других соответственно ничем по большому счету не отличаются, потому что плох тот политик, который не мечтает быть у власти  и прийти к этой власти.

Если говорить о стратегии, стратегия немножко в другом. Стратегия заключается в следующем: насколько государство в состоянии трансформироваться для того, чтобы отвечать интересам своего населения. И если говорить о том, что нам нужна трансформация власти, то разговор о том, что перед от парламентско-президентской системы управления к парламентско-президентской состоится в том, что мы дадим возможность в первую очередь исполнительной власти, Кабинету Министров стать ответственной властью, то, что мы сегодня с вами говорили, потому что даже формально сегодняшний Премьер-министр, не зависимо от персоналии, не имеет даже формального права назначить министра. Он не имеет отношения к появлению этих людей. И отсюда, исходя из того, что мы хотим, чтобы исполнительная власть была ответственна, чтобы она формировалась на основании консолидированного решения представительной власти, коей является Верховная Рада, и соответственно чтобы она могла отвечать, мы должны сначала не просто создать эту власть, но мы должны создать власть, которая будет иметь ответственность за то, что она делает. В данном случае она должна иметь еще и полномочия, потому что заставлять отвечать того, кто не имеет полномочий, это все-таки поиск громоотвода, это все-таки желание найти виновных, а если мы хотим создать реальные механизмы, чтобы исполнительная власть была ответственна, то она должна соответствующим образом иметь полномочия.

И последняя теза, заканчиваю. Глубоко убежден, что если сегодня, в эту сессию, мы не утвердим изменения в Конституции, то соответственно в лучшем случае на восемь лет это все зависнет и дальше. И так как два года у нас были постоянные общественные катаклизмы, постоянные тягания за чубы политиков, которое, в конце концов, выражается в интересах или наоборот в несоблюдении интересов населения, то мы по факту еще на восемь лет и оставим эту сумятицу.

Мы будем ругаться или другие политики между собой будут ругаться, но отсутствие системы власти, способной ответственно выполнять свои обязанности, приведет к тому, что в этом государстве, к большому сожалению, интересы населения будут уходить на другой план, но никак уж ни на первую повестку дня. Поэтому от имени "Народного выбора" предлагаем сегодня рассмотреть этот вопрос, утвердить  с четким пониманием ответственности. Если мы этого не сделаем, то от 8 до 10 лет нам еще предстоит жить в государстве, в котором все будут шукать один ответ - вопрос на один ответ. Так  что нужно сделать, чтобы власть ответственно относилась к  своим обязаностьям. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Так, Валерій Павлович Пустовойтенко від фракції Народно-демократичної партії України, підготуватися від фракції Демократичні ініціативи. Хто буде виступати?

 

11:28:28

ПУСТОВОЙТЕНКО В.П.

Шановні народні депутати, шановний Володимире Михайловичу. Сьогодні в нашому суспільстві і в Верховній Раді по-різному відносяться до проведення політичної реформи, до внесення змін до Конституції. І на жаль, цей процес підготовки внесення змін до Конституції пройшов не потому шляху, який пропонувала Народно-демократична партія і звідси виникло напруження. Наше головне завдання після того, як буде прийнято відповідне рішення, а я  надіюся, що воно буде прийнято, все зробити, щоби Конституція стала дійсно Конституцією для всього нашого українського народу.

 Я хочу повернутися до тих слів, які раніше говорив і знову повторити і показати два питання, тому що звинувачують в тому, що ми проводимо політичну реформу під якимсь тиском, то я показую всім народним депутатам, думаю, що в нашому суспільстві про те, що я  2 червня 2002 року на засіданні Політради Народно-демократична партія прийняла рішення про  проведення політичної реформи про зміну системи влади, яка сьогодні  працює всі 12 років недієва в нашій державі і вона не несе повної відповідальності перед українським народом.

 Тому перше хочу сказати, що, дійсно, реформа повинна  бути і хочу сказати,  що якщо ми сьогодні переголосуємо, а я надіюсь на це, хочу сказати, що робота тільки почнеться. Тому ми повинні створити і знову узгоджену раду, спеціальну комісію Верховної Ради, яка буде напрацьовувати низку законодавчих актів, яка створить нормальну роботу для роботи всієї системи влади  в нашій державі, щоб вона була прозорою, демократичною і рухалася в тому числі вперед. А тепер наступне, шановні друзі. Цей етап, я вважаю, що він пройде. Я хочу знову показати вам іншу, інше видання, воно називається: "Платформа народної демократії". Ми як політична партія в себе вже на з'їзді затвердили нову програму народної демократії. Я її сьогодні презентую, щоб не думали, що знову ми повинні рухатись вперед, що вже є документ розвитку народної демократії в нашій державі. Я коротко, в межах того часу, що мені відведений, уже про майбутнє вам розповім.

Це буде політичне гасло Народно-демократичної партії. Воно визначає, що людина повинна стати господарем на своїй землі і в своїй державі, що ми до цих пір не виконали; родина - це щасливе дитинство, перспектива, молодість, заможна зрілість і забезпечена старість, добробут, забезпечений власними силами, і Україна в родині європейських народів.

Які ж пріоритетні політичні завдання для народної демократії? 2004-2006 рік: утвердження політичної та економічної демократії, початок втілення нової модернізації стратегії розвитку України. І ми проголосували з вами за Закон про вибори: як в парламент по списках політичних партій, так і до місцевих рад. І я задоволений. Буде рости дуже сильна конкурентна боротьба між політичними партіями. І ми дуже хотіли б, щоб майбутній парламент, місцеві ради все-таки в політичному плані сформувались. І не важливо сьогодні, хто прийде потім до влади, а головне, що політичне суспільство, наше суспільство повинно стати політично розвиненим і, головне, відповідальним перед нашими людьми, перед нашим народом.

Які ж етапи наступні? 2006-2008 рік: участь у формуванні єдиного демократичного простору у великій Європі, початок входження України до структур Європейського Союзу, формування сталих відносин з Росією та країнами СНД на основі зони вільної торгівлі.

2008-2011 роки: повноправна участь у процесах європейської інтеграції, синхронізація внутрішніх та зовнішніх перетворень.

Тобто я коротко окреслив ті події, які  потрібно робити. І хочу звернутися до народних депутатів. Давайте ми  об'єднаємося на теренах прийняття Конституції і направимо в майбутнє всі свої зусилля для того, щоб консолідувати наше суспільство і направити ще більше наші зусилля на консолідацію законодавчої роботи в нашому парламенті.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую. Від фракції  "Демократичні ініціативи" є виступаючий? Немає.  Тоді від Блоку Юлії Тимошенко, будь ласка. Хто буде виступати? Тимошенко? Так, будь ласка.

Підготуватися від "Нашої України".

 

11:33:43

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні друзі! Сьогодні в Україні є безумовно доленосний день і мова йде не про зміни до Конституції, або не тільки про зміни до Конституції. Мова йде про те,  чи залишиться Україна такою, як ми всі її сьогодні бачимо: народ з свого боку, політики з іншого боку - або ми будемо мати в жовтні 2004 року  мити хоча б шанс змінити щось на краще. І саме конституційна реформа сьогодні і вирішує це  питання. Що взагалі таке - ця Конституційна реформа? Зрозуміло, що це є банальний підбір влади у народу і передачі цієї влади народним депутатам. Якщо на сьогодення  з цією Конституцією  у нас у народу є 2 повноваження: обирати  народних депутатів - це перше, і творити закони через депутатів, то друге повноваження - це обирати Президента України, який де-юре є гарантом Конституції, а де-факто є практично керівником виконавчої гілки влади.

Сьогодні якщо ці зміни пройдуть, ми позбавляємо народ одного права  - обирати повноцінного  Президента і залишаємо абсолютно пусту декоративну людину, яка буде їздити по дипломатичним  візитам і вручати якісь ордени. І тоді не потрібно взагалі людям давати право  обирати цього Президента, тому що це буде нечесно, вони будуть вірити, обираючи,  а отримають пустоту в руках. Тому, якщо хтось каже,  що тим віддається право людям, це є, безумовно, неправда.

Я хотіла б, щоб ми з вами зрозуміли і з праграматичної точки зору, що буде  у парламенті? Уявіть собі, наш парламент є абсолютно неструктурованим. До 30 партій працюють зараз у нашому парламенті. І якщо буде щодня створюватися нова коаліція, якщо доручити парламенту обирати замість народу  справжнього керівника України, то ми будемо щодня робити нову коаліцію і з-під поли  витягувати нового Прем'єр-міністра. А  у Прем'єр-міністра буде своя проблема, він не народу   буде слугувати, а він буде щодня думати, як задовольнити 226  депутатів, які тримають його на цій посаді, і буде роздавати хабарі щодня.

Крім того, міністра у кабінеті цього Прем'єр-міністра не будуть  підпорядковані Прем'єр-міністру, тому що центр їх впливу  буде у партіях, які їм дали цю посаду. І тому цей уряд буде абсолютно недієздатним.

І коли хтось каже, що потрібна зміна  системи влади, то перепрошую, іноді потрібна хірургічна операція, але вона може, як дати  людини життя, так і покінчити з життям цієї людини. А ще існує така хірургічна операція,  як кастрація. Неможливо є казати, що всі ці хірургічні операції є , безумовним, позитивом.  Так і зміна системи влади - це є дуже тонка річ, і ми  мусимо до неї підійти дуже і дуже виважено.

Крім того,  я розумію ліві партії, вони хочуть  повернути  традицію політбюро, коли не народ   обирає керівника країни, а обирає політбюро своїм складом. Але ж сьогодні не те політбюро, яке було під час Радянського  Союзу, сьогодні у парламенті буде зовсім інше політбюро, де буде сидіти три хрещених батька - керівника кланів, і невже ліві лідери можуть сісти у це політбюро обирати керівника країни? Зовсім інші розклади в країні і в парламенті. І тому ми мусимо сьогодні думати про те, що крім розвитку подій, про які я сказала, ми вже маємо і іншу концепцію, тобто діючий Президент після реформи планує стати Прем'єр-міністром України через вибори в парламенті. Медведчук планує стати спікером в цьому парламенті після реформи, а Віктору Януковичу приготували місце абсолютне пусте, Президента країни, який буде мати менше повноважень ніж губернатор Донецької області.

Шановні друзі! Ми мусимо здоровим глуздом до цього підходити. І тому я хочу зараз звернутися до тих людей, мажоритарників, які можуть вирішити питання сьогоднішньої реформи - голос туди, голос сюди, буде вирішуватися питання реформи. І тому від мужності однієї людини, іноді, залежали долі цілих країн. І хочу вам згадати, що сьогодні...

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги! Від фракції "Наша Україна" Віктор Андрійович Ющенко. Підготуватися від фракції Соціалістичної партії України.

 

11:39:12

ЮЩЕНКО В.А.

Шановні народні депутати! Перш за все мої співчуття сьогодні українській Конституції, яку за останні 5 місяців втретє хоче сплюндрувати Президент і викликає  сьогодні її в сесійну залу як "нічну дівку" для цього.

Що я хотів би сказати по суті. Шановні друзі. Безумовно те, що сьогодні буде відбуватися в сесійному залі - це не є політична реформа. Ми всі це добре розуміємо. Мова йде про державний переворот. І тут абсолютна більшість людей цю термінологію розуміє. Саме головне, щоб ми розуміли, що ініціаторами цього перевороту  у цій країні є поки що три чоловіки - це Кучма, Медведчук і Симоненко. Мотив і мета  цих авторів, шановні друзі, є одна, як не допустити демократизації політичного життя, як зберегти нинішню владу. Це єдина мета. Як владі, яку ніхто не поважає, яку ніхто не цінує, яка має  6 відсотків довіри людей, зберегтися владі? Тільки одним способом, шановні друзі, треба  затіяти  ревізію Конституції. Але треба напарників для цього, щоб було 300 голосів. І тому ми сьогодні є свідками так  званої Конституційної реформи і партнерів.

Два роки назад вноситься пропозиція, розуміючи, що влада чесно вибори ніколи не виграє,  вноситься пропозиція, як сумістити вибори Президента і Верховної Ради? Маючи на меті одне, як  Президенту добавити два роки повноважень без виборів. Це проходить, дякуючи  вам усім, усім і лівим і правим. Проходить  9 місяців, появляється нова ініціатива, як відмінити прямі президентські вибори. І знову таки, дякуючи залу, дякуючи зусиллям демократичних сил, цього не відбулося. Сьогодні ми є свідками третього фарсу. Слухайте, ну, як перше не відбувається, друге, давайте  ми повноваження Президента перенесемо до приміщення Кабінету Міністрів. Друзі, хіба ви  не розумієте, що мова іде про те, як режим  з одної адреси перенести в іншу, в іншу, де контролюється сьогодні 238 пригнобленими людьми, можливо, мудрими і чесними, але сьогодні пригнобленими.

І тому, шановні друзі, ми вам сьогодні засвідчуємо, Леонід  Макарович, великий український демократи,  відділити мухи від котлет, відділіть вибори від конституційної реформи. Тоді на вас будуть чесно дивитися про ту риторику, яку ви сьогодні тут ісповідуєте із цієї трибуни.

Друге. Зміни до Конституції, шановні друзі, повинні відбуватися тільки легітимним способом. Коли ми 24 грудня у цьому  залі були свідками  першого голосування, я хочу сказати від імені фракції "Наша Україна": для нас це не факт, для нас це не юридичний факт те, що було прийнято  24 грудня.

Я звертаюся до вас, Степане Богдановичу, великий юристе український! Пройшло п'ять місяців з дня голосування, де сьогодні знаходяться протоколи голосування тих 276 народних депутатів? Чому вони сьогодні не в Секретаріаті Верховної Ради? Третього лютого проходе інше голосування, де чорним по білому Конституційний Суд сказав, на позачерговій сесії не можуть вноситися, розглядатися і прийматися зміни до Конституції. Законники, де ваше слово сьогодні? Чому на п'ять хвилин в день організації чергової сесії організовується позачергова сесія на п'ять хвилин, щоб зробити маніпуляцію з законом?

Друзі, я хочу вас до одного призвати. Конституцію і реформу треба робити чесними руками. (Шум у залі). Робити це публічно, робити це чесно. А не бути холуями у цієї влади.

І останнє. Я прошу, я звернув увагу на вашу репліку. Я хотів би сказати. Участь у спробі перевороту - це політичний злочин. Його співвітчизники у повній мірі поділяють відповідальність. Я ще раз підкреслюю, організатори цього злочину є Кучма, Медведчук, Симоненко. Я надіюся, Олександре Олександровичу, на вас, я надіюся на вас, що у вас вистачить чесноти не встати в цей ряд. Прошу вас, зробіть це. (Шум у залі).

 

ГОЛОВА. Слово має від фракції Соціалістичної партії України Олександр Олександрович Мороз. Репліка, Гмиря, будь ласка. Гмиря, мікрофон, репліка. (Шум у залі).

 

11:44:10

ГМИРЯ С.П.

Здесь господин Ющенко только что говорил о том, что реформы нужно проводить честными руками. Я думаю, он имел не свои в виду руки, которые подписывали позорный документ, который объявлял всю оппозицию фашистами  вместе с Кучкой и вместе с представителем фракции "Наша Украина" Плющом.

Я думаю, что он имел не свои в виду руки, которые он употреблял очень активно, когда был Премьер-министром и проводил позорный референдум, который по признанию фракции "Наша Украина" в том числе был фальсификацией грубейшей. Именно Виктор Андреевич Ющенко отвечал как Премьер-министр за обеспечение свобод в нашей стране. А чистыми руками реформу с 96-го года хотят проводить коммунисты. И мы будем их проводить.

 

ГОЛОВА. Слово має Олександр Олександрович Мороз, керівник фракції Соціалістичної партії України. Прошу уваги!

 

11:45:24

МОРОЗ О.О.

Шановний депутати! Я прошу заспокойтеся! Віктор Андрійович, ви тут ручку свою забули, тому візьміть її.

Далі. Я хочу ще раз скористатися нагодою, аби пояснити суть моїх пропозицій. Перед тим кілька ремарок. Ми уже у дискусії чули, що багато хто з виступаючих чи дехто з виступаючих бояться, що внаслідок змін влада буде у руках олігархів, опиниться. А у мене запитання до них: а в чиїх руках вона сьогодні? У туках олігархів. Так от, ми проти того, щоб був ще один Кучма під будь-яким прізвищем. (Оплески)

Далі. Також звертаюся до декого з виступаючих, які сьогодні шельмують те, чого ми добивалися і добиваємося сьогодні. А про що ми говорили людям на тисячних мітингах рік тому? Чому ви відмовляєтеся тепер від того, що говорили разом?

Тепер по суті питання. Є ще кілька аргументів на користь того законопроекту, який я вам запропонував. От є важлива дуже репліка чи припис Конституційного суду, він говорить відносно прикінцевих положень і далі - вбачається певна неузгодженість положень розділу 16 щодо часу набуття повноважень Президентом, Верховною Радою України та Кабінетом Міністрів України за Законом про внесення змін до Конституції. І ви всі бачите ці ризики, які стосуються і Партії регіонів і  більшості, і "Нашої України", і  інших депутатів. Вони зв'язані з 4-х місячним введенням в дію Конституції. В моєму проекті передбачається тільки після виборів Президента. І це все можна робити, і всіх, повторюю, в цих положеннях, і ще раз я підтверджую, які були, до речі,  підписані спільно  нами із "Нашою Україною" і Юлією Тимошенко у січні місяці у проекті доопрацьованому 4180. Їх треба було провести тоді. Якщо не тоді провели, то давайте зараз проведемо і виправимо цей недолік.

Дальше. У Конституційного Суду тоді не буде тоді ніяких підстав сумніватися і в будь-кого не буде ніяких підстав сумніватися в легітимності прийнятих рішень.

 Далі. Ви бачите недоречності у проекті, які виникли через необговорення його перед попреднім схваленням. Наприклад, про 5 річний і 4 річний термін формування представницьких органів у  центральному законодавчому органі і на місцях. Дірки у праві, у правовідносинах між Президентом, парламентом і урядом, які передбачені у цьому проекті, котрий викликає занепокоєння у Конституційному Суді. Це все можна виправити, в моєму проекті це пропонується. Тому я ще раз наполегливо прошу те, що стосується взаємин Президента і  Генеральної прокуратури, Служби безпеки, я повторюю ще раз, всі до одного зауваження, на які наполягало керівництво "Нашої України", тут враховані. Підтвердіть  голосуванням свою згоду на підтримку таких пропозицій і, я думаю, що ми маємо змогу найти консенсус в цьому  залі.

Я ще раз наполягаю: о 14 годині треба зібрати Погоджувальну раду. О 14.30 за наслідками Погоджувальної ради провести засідання фракцій і визначитися щодо голосування. І голосування проводити тільки тоді, коли є гарантія на те, що документ буде чистий, що будуть дотримані в ньому всі конституційні норми, що він буде легітимним, що він буде переконливим для суспільства і тоді всі ці аргументи, котрі сьогодні диктуються  емоціями політичними будуть зняті бо буде суспільство переконане в тому, що прийнятий документ виходить з інтересів суспільства. Дякую.

 

ГОЛОВА. Я бачу: Тимошенко вимагає репліку, оскільки прізвище її згадувалось.

Будь ласка, слово має Петро Миколайович Симоненко. Прошу підготуватися. Зараз хай репліка там, Петро Миколайович, ще.

Мікрофон, будь ласка, Тимошенко.

 

11:49:59

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановний Олександре Олександровичу, ви звернулися до мене. Я звертаюся до вас. Ви завжди в суспільстві були моральним політиком і взірцем. Сьогодні від ваших голосів залежить: збережете ви владу Кучмі і Медведчуку чи ні. І тому не до мене звертайтеся, а ми до вас звертаємося: не голосувати за цей конституційний заколот. Дякую.

 

ГОЛОВА. Слово має Петро Миколайович Симоненко, керівник фракції комуністів.

 

11:50:34

СИМОНЕНКО П.М.

Шановні колеги, шановні виборці. Я хотів би з іншого розпочати свій виступ. Але остання інформація, яка надійшла до мене з Івано-Франківської області, Долинського району, села Шевченкова, де в рік 60-річчя визволення України було варварський знесено обеліск, споруджений на честь загиблих односельчан в роки Великої Вітчизняної війни. І хто це зробив? Рада, яка повністю сьогодні знаходиться під контролем "Нашої України".

Так я хочу спитати тоді: якої України хоче "Наша Україна", яка знищує пам'ятники героям Великої Вітчизняної війни?

(Ш у м  у  з а л і)

 

ГОЛОВА. Прошу уваги!

 

СИМОНЕНКО П.М. Шановні колеги, шановні виборці. Політичні сили, які представлені сьогодні у Верховній Раді, вже визначилися щодо голосування відносно підтримки чи непідтримки змін до Конституції.

Ми, комуністи, відверто і щиро заявляємо: ми хочемо змін на краще для народу України. Опоненти сьогодні заважають не нам, не Верховній Раді - вони заважають народу України. Одноосібне управління державою в умовах системного, штучного хаосу, наносить колосальної шкоди України, народу України і кожній сім'ї.

Довготривала боротьба, яка була перед нашим сьогоднішнім засіданням характерна в цілому для процесу прийняття змін  до Конституції практично завершується. І багато в чому залежить майбутнє України від того, чим закінчиться ця боротьба. Чи ми дійсно знайдемо  в себе мужність і внесемо зміни до Конституції, чи навпаки Україна знову й далі буде продовжуватися в хаосі кримінальної диктатури, яка опанувала всю вертикаль влади. Історія питання. Я ще раз звертаюся до вас, шановні виборці, бо це ми- комуністи в 1999 році після виборів Президента, коли на всю Україну відверто сказали, що в Україні створена офіційна  державна система  фальсифікації виборів, запропонували  суспільству розглянути наші пропозиції щодо змін до Конституції і, в першу чергу, обмежити повноваження влади і обмежити повноваження Президента і олігархів, які його оточують. Ось що є сьогодні головне в нашому майбутньому.

Причини того, що до нашої ідеї приєдналися різні політичні сили - різні, я не буду їх торкатися, але маю надію, що все ж таки сьогодні більшість у Верховній Раді будуть, в першу чергу, керуватися більшість буде тим, що результати 12 років незалежності - це, в першу чергу, визнання загрози для України корумпованості влади і злочинності влади. Це, в першу  чергу, недовіра  нашого народу до в цілому системи влади і до окремих її складових як і до виконавчої  гілки влади, так і до  законодавчої, а особливо до судової, яка обслуговує криміналітет і олігархів, захищаючи їх інтереси. Ми сьогодні повинні враховувати, що Європа і за кордоном визнають Україну як найкорумпованішу державу і цим перекладають всю відповідальність  за майбутнє, в першу чергу на народ України, а не тих, хто винен у цьому. Які загрози реально постали перед Україною? Це, в першу чергу, та загроза основна, що злочинний капітал, захопивши владу, встановить остаточно диктатуру цього  кримінального капіталу. І ось наші опоненти якраз і заважають нам, комуністам і тим, хто  підтримує  нас, вирішити проблему, не допустити того, щоб кримінальний капітал остаточно  встановив диктатуру цього капіталу.

Далі. Ми з вами є свідками, що сьогодні  зруйнований економічний базис незалежності і суверенності нашої держави, і якраз завдяки зусиллям напротязі 12-ти років наших опонентів "Нашої України". І знову про чисті руки хочу сказати. Ось  тут я хочу запитати. Шановні, давайте розберемося, чому 500 мільйонів  доларів, які перераховані були і, ким ми знаємо, за кордон, досі не повернулися. Де вони  зникли? Хто перераховував ми знаємо? Національний банк України. Давайте розберемося хто знищив банк "Україна" і з якою метою знищив. І ми знаємо, хто знищив і хто стояв перед цим. Тому ми і хоче сьогодні відвернути  загрозу геноциду, епідемії, вивозу інтелекту. Що ми хочемо зробити?

По-перше. Це сьогодні обмежити  повноваження президента і виключити, щоб замість одних олігархів прийшли інші олігархи. Ми сьогодні обурені тим, що  Сполучені Штати Америки, а вони сьогодні ось сидять на балконі, політичне управління, і контролює, як "Наша Україна"  сьогодні себе проводить, проводячи  політичну реформу.

( Ш у м   у   з а л і)

Так ось вони нам  реально загрожують, погрожують тим, що народ України не може вносити зміни до Конституції.

Ми також сьогодні пропонуємо  нашим опонентам, щоб вони  врешті-решт зрозуміли, народ... ( Ш у м   у   з а л і)

 

ГОЛОВА. Дякую. Асадчев, репліка.

Прошу заспокойтеся, будь ласка. Виступ від фракції завершено.

 

11:55:52

АСАДЧЕВ В.М.

Володимире Михайловичу, я  хотів би, щоб пан Симоненко надав офіційні докази того, що саме "Наша Україна" знищила пам'ятник в Івано-Франківську. Якщо таких доказів не буде, ми будемо це розцінювати, як  наклеп і провокація.

А яку хоче  "Наша Україна" бачити  Україну, ви знаєте: без Кучми і без компашки.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати!  Сімонов. І  прошу прізвищ не нагадувати, не згадувати один одного, і фракції не згадувати.

 

11:56:31

СІМОНОВ В.Д.

Шановні народні депутати! Я хочу  відповісти "Нашій Україні" і нагадати. Зовсім недавно вулиця ...............в місті Тернополі перейменована на вулицю Вояків дивізії "Галичина". Вже ні одної вулиці немає присвяченої військовим. Немає Конєва, немає Ватутіна, пам'ятники поскидали у 1999 році. Це я підтверджую вам, корінний тернополянин. Ганьба "Нашій Україні"

( Ш у м   у   з а л і)

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Ну, прошу уваги! Ну, заспокойтеся, будь ласка! Ну, вже обмінялися репліками. Репліку на репліку не можна ж говорити. Заспокойтеся, будь ласка.

Переходимо до... А? Переходимо до обговорення, заспокойтеся, будь ласка.  Бондаренко хвилина, все. Більше реплік не буде. Заспокойтеся, будь ласка. Все.

 

11:57:32

БОНДАРЕНКО В.Д.

Шановні друзі! Володимир Бондаренко, блок Віктора Ющенка "Наша Україна".  Я думаю, що сьогодні в надзвичайному запалі деякі оратори користуються недозволеними методами, наводять приклади, які, очевидно, ними придумані або взяті зі стелі. Тому хай вони відповідають за ці слова. Я хотів би нагадати чіткі історичні факти. Підписавши пакт Молотова - Ріббентропа політична сила, котру сьогодні тут представляють, пішла на уніфікацію систем - це ви разом з ними створювали концтабори, це ви виселяли цілі народи, це ви знищували політичних противників, тому беріть на себе відповідальність, не тикайте пальцями в минуле, це ви загубили під танками на ...  висотах і під Черкасами, у Корсуні, мільйони людей, українців, 22 мільйони людей лежать на совісті тих, хто так воював, так організовував, так цю боротьбу з фашизмом, що загубив половину населення країни. Я хочу сказати, що це була ваша  спільна діяльність на теренах Європи. Афганістан також на вашій совісті, тому відмивайтесь, будь ласка.

 

ГОЛОВА. Переходимо до виступів народних депутатів. Прошу на табло висвітлити прізвища народних депутатів, що записалися. Слово має Володимир Пузаков, фракція комуністів, підготуватися Юрію Кармазіну. Всього записалося 76 народних депутатів, записалися 76 народних депутатів.

 

11:59:01

ПУЗАКОВ В.Т.

Дякую. Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина.

Ідею спрямовану на підвищення дієздатності держави і реальну перебудову життя на користь людини і суспільства, комуністи висловилися ще  у 1996 році. І всі ці роки наполегливо і послідовно боролися за її втілення. Нехай ні для кого не буде секретом, що  коли ми не проведемо реформу політичної системи зараз, то у найближчі 10 років зробити  це буде практично неможливо, що призведе до тотальної кризи і  навіть катастрофи держави. Я глибоко усвідомлюю, що саме у конкретних умовах  можна зробити, щоб вже стогодні покращити життя народу України. І з усією відповідальністю  рішуче заявляю, що  ми, комуністи, робитимемо для цього все можливе і неможливе і за будь-якої політичної погоди, де єдиним критерієм оцінки нашої діяльності є корінні інтереси простого народу. Адже в умовах, коли корумпована влада продає все без винятку від депутатських мандатів до міністерських портфелів - це єдиний спосіб  через чесні і прозорі вибори обирати порядну і відповідальну перед народом представницьку владу. Політична  реформа не влаштовує покровителів США, які відчайдушно та підступно рвуться до влади і власності. Саме ними з метою зриву політичної реформи була організована історичне шоу-клоунада, блокування  законотворчої роботи у стінах парламенту з метою зірвати політичну реформу. Ця агресивна, деструктивна позиція, тактика впертого і твердолобого протистояння так званої націонал-демократичної опозиції викликана тим, що,  по-перше, США  та їх сателітам у період глобалізації жорстокої конкуренції потрібен такий  президент, який мав би  необмежені повноваження і був би їхньою слухняною маріонеткою та забезпечив би стратегічні інтереси НАТО.

По-друге. Олігархам із Блоку "Наша Україна" і їх бізнесово-політичним партнерам потрібен такий Президент України, якого зі своїм необмеженим повноваженням  можна було б повністю маніпулювати у своїх корисливих антинародних інтересах. Як бачимо, всі їхні балачки про демократію і законність - це ніщо інше як димова завіса, намагання за високопарними, але пустопорожніми словами  приховати свої підлі цілі від народу України і світового співтовариства. Тільки заради чого? А тому що зміни системи влади в Україні не входить у плани США, котрі будь-що хочуть посадити Ющенка у президентське крісло і зберегти владу капіталу. Народу України, я вірю, вистачить мудрості розібратися хто чого вартий, і Ющенку разом з .....народним урядом доведеться відповісти за все те, що вони вчинили з Україною. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, оскільки 12 година, давайте зробимо перерву на 30 годин. І після перерви першим буде виступати Юрій Кармазін. Вибачте, я тут... Оголошується перерва на 30 хвилини, до 12 години 30 хвилин. Першим виступатиме після перерви Юрій Кармазін.


ПІСЛЯ   ПЕРЕРВИ

ГОЛОВА. Шановні колеги, продовжуємо нашу роботу. Я запрошую народних депутатів до сесійної зали. Слово має Юрій Анатолійович Кармазін. А після нього виступить Гаврилюк від імені 12 позафракційних, тому ми зробимо такий виняток.

Я не чую. Філенко, з процедури, будь ласка.

 

12:33:28

ФІЛЕНКО В.П.

Дякую. Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги! Сталося, на жаль, під час такого гарячого обговорення, яке є у Верховній Раді, - вимкнутий мобільний зв'язок, закриті сайти "Нашої України", партії "Реформи і порядок". Ми б хотіли отримати офіційну інформацію, що відбувається? Може, заколот готується, поки ми тут над Конституцією працюємо? Може, команди якісь дані відповідні.

Ми б хотіли від Служби безпеки отримати офіційне роз'яснення, що відбувається в державі в цей день і в цей момент?

 

ГОЛОВА. Я доручаю від імені Верховної Ради керівнику Апарату зараз дослідити усі питання, які ви порушили, і дати письмову інформацію для ознайомлення народних депутатів. Слово має Юрій Анатолійович Кармазін, фракція "Наша Україна", підготуватися Василю Гаврилюку від імені 12 позафракційних. Відповідна заявка з підписами є з цього приводу.

 

12:34:27

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати, вельмишановний український народе! Що сьогодні відбувається в залі? Відбувається спроба згвалтувати Конституцію! Ця спроба почалась з того, що без п'яти вісім зайшов посилений загін із 37 чоловік охоронців Управління охорони в цивільній одежі, два із них взагалі зайшли без посвідчень. Саме в цій площині треба розглядати і те, що зараз зупинені сайти і зупинений мобільний зв'язок.

Кому заважає чинна Конституція?! Та саме тим, хто її не виконував. Саме ви, панове Кучма, Медведчук, Симоненко, не хочете слухати народу, інакше реформа була б знизу,  були б прибрані неефективні ланки райдержадміністрацій, облдержадміністрацій і скасоване непотрібне нікому дублювання з райрадами, з обларадами. Цього сьогодні чекають на місцях. Замість цього ви почали зберігати  свою владу.  Тільки сьогодні депутатам роздали проект,  тільки сьогодні, наголошую, зранку. Не роздавався цей проект і  нічого не знає про нього суспільство.

Шановні народні депутати, я  хотів би сказати вам, що рішенням висновку  судді Савенка записано,  що законопроектом внесення змін до Конституції стосовно якого надано висновок щодо відповідності  вимогам статті 157 і 158 Конституції не ідентичний за текстом законопроекту попередньо схваленої Постанови Верховної Ради України. Таким чином він є нелегітимним. От що сьогодні розглядається.

 Тепер з точки зору того, що ви туди пропонуєте внести. Ви передбачаєте внести нову підставу припинення повноважень народного депутата. Це стаття 81. Це значить, що народний депутат буде позбавлений повноважень через виключення його зі  складу фракції. Така норма перетворює народного депутата в знаряддя в руках керівництва партії і  кому він буде служити цей депутат? Лідеру чи українському народу?  Адже повноваження  депутата припиняються на підставі рішення вищого керівного органу політичної партії.

 Шановні народні депутати і шановні громадяни України. Цей закон звужує стаття 85 пункт 26 коло формування Конституційного Суду за рахунок судової влади на користь Президента і  більшості парламенту. Концентрація повноважень по  формуванню Конституційного Суду в руках двох органів в владі  створюватиме  перешкоду в здійсненні  українських прав українським народом.

 Я закликаю сьогодні всіх народних депутатів встати...

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юрію Анатолійовичу.

Будь ласка, від позафракційних народний депутат Гаврилюк, підготуватися Шкілю. 5 хвилин.

 

12:37:54

ГАВРИЛЮК В.В.

Дякую, Адаме Івановичу.

Уважаемые коллеги, сегодня в нашем парламентском зале витает дух предрешенности. Посмотрите: кто бы что ни говорил, практически никто ничего не слышит. Ведь уже заявлено, что 340 голосов в кармане. К тому же говорить можно, а изымать, добавлять невозможно. Это мне напоминает кошмарный сон о то, что когда на судебном заседании кто бы ни говорил: обвиняемый, его адвокат, или судья - фактически приговор предрешен, когда требования выполняются только прокурора. А, как известно, прокурор настаивает на полной катушке.

Сделано все, чтобы законодательный процесс превратить в пустую говорильню, а народных депутатов превратить в хор поддакивающих статистов. Это же форменное издевательство над демократией, над парламентаризмом в нашей стране.

Леонид Макарович сказал, что если к нему толерантно обратиться, то он обязательно выслушает, и так, мол, каждый. Так вот, Леонид Макарович, обращаюсь к вам и к другим коллегам-народным депутатам, и совершенно толерантно. И надеюсь быть услышанным.

Главное, я, как и многие народные депутаты в этом зале, мы за политическую реформу. Но вопрос: какой ценой и в какой мере? И соответствует сегодня ли этот законопроект, соответствует ли он сегодняшним требованиям и можно ли сегодня за него голосовать. Я убежден, что это преждевременно, и вот скажу почему.

Во-первых, политическая цена, которая была заплачена за данный законопроект, слишком высока для нашей страны. Посмотрите: только начато формирование избирательной системы, только началось структурирование нашего государства - и фактически благодаря соглашательской позиции большинства в угоду требованиям партии левого направления была принята пропорциональная система выборов по всей вертикали власти. Считаю это недопустимым.

Второе. Такие дикие темпы. Давайте же посмотрим: депутаты сегодня не только могут улучшить, изменить, доработать законопроект, а они не могут разобраться в том, за что мы голосуем.

И самое главное: неужели мы не помним с вами опыт поспешных решений прошлых лет? В начале 90-х годов  я служил  в Советской Армии ракетчиком и помню как доверяя нашим отцам-командирам нас убеждали, что необходимо реформирование Збройных Сил Украины. Дореформировались до того, что фактически  обороноспосабность  нашей страны была уничтожена в те периоды времени. А те предприятия, которые производили высокоэффективное космическое оборудование и другое переведено было на изготовление троллейбуса, сковородок и так далее. Мы... все мы понимаем, что под разговоры о вреде пьянства мы с вами отлично помним когда были вырублены виноградники, уничтожено виноделие и я хорошо помню те времена, когда благодаря таким усилиям был толчок токсикомании, наркомании, с чем страна сегодня борется и не может  это зло преодолеть. А были в те времена и такие люди, которые доказывали, отстаивали, пытались до последнего не выполнять такие тупые приказы, и они боролись. Но в то же время были и такие люди, которые в угоду своим начальникам лбом разбивали все, что только можно и нельзя, пускали на виноградники грейдеры, и я  хочу вам сказать, что  сегодня мы с вами  отлично, хорошо понимаем где эти инициаторы, где эти активисты, как к ним относятся сегодня потомки. Мы знаем с вами, что их презирают потомки. Кто из присутствующих в зале хочется им  уподобиться и остаться в истории таковыми. По идее целью любой реформы, уважаемые коллеги, должно быть   повышение эффективной, конструктивной работы, полноценной и наверное самое главное ответственной... создание ответственной системы власти в Украине. Но принятие  законопроекта 4105 не только отдалит  нас от этой идеи, но и, хочу сказать, что  наверное будет нанесен серьезный ущерб и вред. И есть много  примеров почему это будет сделано.

Я в завершение хочу сказать. Леонид Макарович, вы вчера в своем интервью "Украинской правде" сказали о том, что сегодня не наносится тыск народным депутатам, так вот, уважаемый Леонид Макарович, только стоило Гаврилюку заявить о  своей позиции, внести  предложение альтернативное  в выборную систему, как тут же  дана команда на дискредитацию полнейшую. Сегодня производится  по всем направлениям  тыск...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Шкіль, підготуватися Беспалому. Борис Якович наступний. Шкіль, будь ласка, мікрофон.

 

12:43:22

ШКІЛЬ А.В.

Дякую. Перед тим, як передати слово, я хотів би сказати декілька нюансів. Я хочу звернутися  до лівих фракцій: "Не будьте підтяжками штанів, сповзаючих існуючого режиму. Не тримайте їх пальцями рук і ніг, подумайте про це". Сьогодні ......... рік тому Ісус, коли приймав поцілунок від Іуди, який вже задумав його зрадити. Не будьте іудами.

А зараз я хочу передати слово  народному депутаті Сергію Головатому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Тільки 2 хвилини 30 секунд Головатому.

 

12:44:04

ГОЛОВАТИЙ С.П.

Шановний пане головуючий! Шановні колеги депутати! Я сьогодні хвилююся не менше, ніж у ту  конституційну ніч, коли  батько Української Конституції Олександр Мороз, я його називають люди і народ і поважають за це, дав нам в руки святе письмо українського буття - Конституцію. Чому я хвилююся. Малюється портрет - портрет нової України. Але  рамки цього портрету, я їх бачу  в двох часових вимірах.

Олександре Олександровичу,  16 вересня 2001 року. Про що всім  вам каже ця дата і сьогоднішній день?  Дивлячись на вас Олександре Олександровичу, я глибоко вірю і бачу вас саме, дійсно. правдивого художника нової майбутньої реформованої України. Але чим більше я дивлюся на ваші потуги, все  більше я бачу, що з того холста, на якому ви це малюєте, вперто проступає обличчя іншої людини - головного юриста Медведчука. І Гавриш не випадково сказав нам про Чистий четвер.  Але ж саме ви, Олександре Олександровичу, саме ви добре знаєте, що над цим, що твориться в Україні останні роки простерті руки не благословляючого Ісуса, а  обезголовлений .... І тому, Олександре Олександровичу, саме від вас залежить, чи дійство криваве діло, “дело на которое они пошли”, розпочате 16 вересня 2001 року завершиться тим, заради чого відрубали голови ... чи воно все-таки, чи все-таки здемонізований злодій вдавиться від поразки, той злодій, який замовив цей портрет. Я думаю, що краще було б сьогодні, щоб той злодій вдавився від сьогоднішньої поразки, а Кучма, особисто, хай задумається чи, дійсно, 16 вересня 2001 року стало тим поштовхом до всіх процесів, які діються в Україні і внутрішньополітично, і геополітично? Чи довго буде грати ця платівка, яку вони запустили? Тому, Олександре Олександровичу, щиро люблячи вас, поважаючи вас...

 

Засідання веде ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. А чому відключили мікрофон?

 

МАРТИНЮК А.І.  Правильно, правильно йому передали.

 

ГОЛОВА. А! Дякую, так. Передали вам слово. Олександр Олександрович Мороз має слово для репліки.

 

12:46:55

МОРОЗ О.О.

Шановний Сергію Петровичу!  Я звертаюся до депутата Головатого. Ви знаєте, що я вас, справді, щиро поважаю як класного юриста і послідовного в своїй боротьбі.  Так от, після 16 вересня 2001 року, коли всі зрозуміли, в листопаді і місяці, хто вчинив злочин. І що сьогодні влада творить все для того, щоб цей злочин не був розкритий. І треба змінити і систему, і саму владу послати у відставку. У грудні місяці зібравши вперше комітет "Україна без Кучми", у першому цьому документі було записано: добитися зміни системи влади.

І саме тому, я до вас звертаюся, до всіх інших, прошу, візьміть участь у голосуванні, підтримайте мої пропозиції, зокрема які повністю кореспондуються у  більшості моментів із тим, що надійшло від Конституційного Суду. І це буде вклад у демократію.

 

ГОЛОВА. Борис Беспалий запрошується до виступу, фракція "Наша Україна", підготуватися Юрію Соломатіну.

 

12:48:10

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, Блок Віктора Ющенка,  "Наша Україна".

Шановні колеги,  чому у суді процесуальний  закон дотримується? Бо інакше самосуд. І сьогодні тут з подачі блоку кучмістів і комуністів чиниться  самосуд над Конституцією. Тобто розгляд проводиться за Конституцією з врахуванням особливостей, встановлений їхньою постановою. І видатні юристи і менш видатні, ви тільки вдумайтесь, кучмісто-комуністи вже постановою відмінили нешановану ними українську  Конституцію. Як 24 грудня, коли  хтось із них підняв догори руки у знак капітуляції, хтось почухав потилиці, а потім оголосили липовий результат. До речі, чи не готується такий сценарій і сьогодні? Наявність спецназу наштовхує на такі думки.

Друге. Сутність тексту самих змін. Знаєте, там є, дійсно, непогані норми. Але уявіть собі, господиня готує борщ, і там є і бурячок, і картопля, і навіть пампушечки, але є і кілька ложечок цианіду. Ось одна  тільки з ложечок, яка туди вмонтована. Стаття 90, Президент достроково припиняє повноваження Верховної Ради, якщо протягом  місяця не сформовано коаліцію. Але коаліцію не просту, а коаліцію відповідно до статті 83-ї Конституції. А от ця відсилочна стаття 83-тя містить свою ложечку дьогтю. Коаліція має формуватися за результатами виборів. Які ж у  нас відбулися вибори 2002 року, після того не було. За результатами цих виборів. Не було нинішніх фракцій, була ЄДУ, яку потім розклали на вісім тарілочка. Правда вона від того не стала ні смачнішою, ні її не стало більше. Отже, ви маєте повернутися в "Єдину Україну".

І тепер, до речі, абсолютно зрозуміло, чому приспічило вносити зміни в надзвичайному порядку саме зараз, негайно. Бо через чотири місяці ці норми мають набути чинності. Ще через місяць Кучма вам, більшості, пред'явить ультиматум: або повний послуг, або вибачайте, дорогі друзі, повертайтеся до своїх бізнес-офісів, а звідси вже - вам тут немає що робити. І багато хто з більшості, і, наприклад, Гаврилюк, якого почали переслідувати, визнають, що вони голосують за багато речей з примусу, бо поставлені Кучмою на коліна. А от вказаними і подібними до них важелями вас, дорогі депутати більшості, хочуть додатково оперти ще й на руки у відповідну позицію. І у вас є альтернатива сьогодні - або отримувати задоволення і надалі, або провалити антиконституційний заколот Кучми, Симоненка, Медведчука. Підвестися з колін - це ваш може останній шанс і показати, що ви є дійсно народними депутатами України, а не запроданцями. А Україна вас так чи інакше згадає або в тій, або в іншій якості. Слава Україні!

 

ГОЛОВА. Юрій Соломатін, фракція комуністів.

 

12:51:21

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановні колеги, дорогі співвітчизники! Добігає кінця п'ятирічна дискусія щодо політичної реформи в Україні, яка була започаткована в 1999 році законопроектами представників саме лівих сил Симоненка і Мороза. Так хто під кого сьогодні підліг, якщо нам права буржуазна націоналістична опозиція дорікає на це?

Суть реформи. Ми маємо перейти від обрання так званих особистостей до обрання політичних партій відповідальних, які презентують певні ідеологеми. Особистості смертні, а певні ідеологеми та політичні партії, які їх уособлюють, вічні. Вони пропонують своє бачення того, що таке є правда, справедливість, добро. І у нас наше бачення того, що воно є правда, справедливість і добро, зовсім інше в порівнянні з вами, шановна наша опозиція. Наша правда, справедливість, добро вічні так само, як вчення Христа, а ваша мінлива, і вона пройде назавжди.

Чому сьогодні так здимають галас навколо цих змін в Конституції представники буржуазно-націонал-демократичної опозиції -  "нашисти" і "БЮТівці", тієї опозиції, політичні попередники котрої зустрічали хлібом-сіллю 31 липня 1941 року у Львові німецько-фашистських загарбників та...

 

ГОЛОВА. Шановні колеги!

 

СОЛОМАТІН Ю.П. ...та присягалися у складі СС "Галичина" на вірність Гітлерові. Не вам, політичні злодії, дорікати радянським патріотам, які поклали своє життя на фронтах Великої Вітчизняної війни і пам'ятники і обеліски котрим ви сьогодні руйнуєте. Один з таких політичних наперсточників, який сьогодні дорікав про це, в 77-86 роках був на комсомольській і партійній роботі, а в 86-91 роках заступником, першим заступником і головою виконкому Ленінградської районної ради у місті Києві. Зрадив КПРС, зрадив радянській батьківщині, зрадить і незалежній Україні!

Саме тому хочу сказати наступне: ви присягалися забугорній демократії, яка вам надала певні гранти, захалявні аванси, ви їх не відпрацювали і ті пивні намети, які ви влаштовуєте на всіх усюдах, в тому числі біля стін Верховної Ради, вони уйдуть в небуття разом з вами.

Я пропоную зробити відповідальний крок сьогодні і схвалити ті пропозиції, які напрацьовані Тимчасовою комісією. Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВА. Валерій Асадчев, фракція "Наша Україна", будь ласка.

 

12:54:39

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую. Валерій Асадчев, "Наша Україна", Українська народна партія.

Шановні друзі, ми говоримо про все, що завгодно тільки не про зміни в Конституції. Я все-таки спробую поговорити про зміни в Конституцію.

Що пропонується в змінах?  Вперше в змінах пропонується ввести таке правове поняття  як “більшість” або “коаліція”.  Що це означає?  Більшість формується не як правова категорія, а як виборча категорія, політична категорія - це є у всіх країнах світу. Але в правовому сенсі всі депутати рівні, як рівні і всі громадяни, яких обирають. І не має значення чи депутат є в опозиції, чи він є в більшості. Він має рівні права. Саме рівність депутатів дає право опозиції захищати свої права в парламенті. Як тільки ви вводите поняття “більшість”, як правову категорію, ви означаєте, що є домінація однієї групи людей над іншою групою людей, а це притаманно ви знаєте якій ідеології, профашистській і прокомуністичній ідеології. Це зрозуміло чому комуністи тепер за це голосують. І ніколи цивілізована Європа не визнає таких змін, як демократичні.

Друге.  Імперативний мандат.  Депутат - кріпак.  Навіщо парламент створюється? Для того, щоби були віддзеркалені різні точки зору, щоб знайти оптимальне рішення. А якщо депутата за те, що він висловлює іншу точку зору, завтра виключать з фракції і  виженуть з парламенту, то де  ж тут буде прийматися рішення. То точно будуть тільки одні, вибачте, ото як казали, "кнопкодави".

 Далі.  Надання функції прокуратурі сталінсько-беріївського режиму. Це тільки при Сталіні вона здійснювало загальний нагляд та при комуністах.  Ми ж знищуєм  інститута омбудсмена. А  омбудсмен чим буде займатися тоді? Уповноважений  з прав людини. Це ж демократичний інститут! Що буде робити Рахункова Палата? Вона буде перевіряти уряд який буде сидіти в цій Верховній Раді і керувати єю. Як же вона може їх  реально перевіряти?!

 Я ще раз хочу вам сказати. Ці зміни спрямовані на знищення парламенту перш за все. І як тільки тут сяде уряд парламенту уряд, парламенту не буде.

І хочу вам сказати, щоб ви знали про те, що дуже турбувався виконуючий голови. Ви повинні будете сформувати більшість ......... місяці у відповідності до виборів 2002 року. Вам треба буде повернути назад ЄдУ і всі фракції. Якщо ви цього не зробите, ви даєте право Президенту розпустити парламент. От до чого фактично доголосуєтесь.

Прислухайтесь до того, що ми говоримо! Ми це вам говорили на бюджеті. Ви сьогодні попадете самі в халепу. Дякую.

 

ГОЛОВА. Репліка: Бондаренко, Мішура. І відносно "Єдиної України" прислухайтеся: дійсно, дуже правильно.

 

12:57:57

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, Блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Я хотів звернути увагу, що в цій залі є дуже багато людей, котрі належали до тої партії. Але у частини з них знайшлася совість і сумління покинути: із трьох мільйонів комуністів залишилась жалюгідна купка, яка обслуговує Кучму уже три періоди виборчі.

Тому я з гордістю говорю: я покинув цю партію, котра... Я не знав цього і більшість не знала, що це якраз вона задушила вісім мільйонів українців голодомором. Це вона заслала наших батьків і дідів, це вона втопила в крові. І вона займалася провокаціями всі роки. І сьогодні мені дзвонили з Івано-Франківщини: бреше той, хто сповістив, що звалили пам'ятник представники "Нашої України". Звалили, як кажуть, із сусіднього села троє комуністів, котрі там залишилися. Вони спровокували цю дію. От в чому проблему. Тому, дійсно, я не хочу бути в партії провокаторів, і не захотів - і пішов. А ви обслуговуйте далі режим.

 

ГОЛОВА. Валерій Мішура, фракція комуністів. Підготуватися до виступу Івану Зайцю.

 

12:59:03

МІШУРА В.Д.

Мішура, фракція комуністів.

Шановний Володимире Михайловичу, і я до всіх звертаюся. Ну, коли використовують гебельсівські прийоми і бризкають слиною, це одне. А інша справа, коли на очах у всієї Верховної Ради і телекамер роблять хуліганські отакі от вчинки, як зробив депутат Євген Червоненко, то у статті 3.8.4 Регламенту нашої роботи є цілий ряд покарань і вимог.

Я прошу вас для початку зробити депутату Червоненку зауваження, а потім будемо ставити питання про позбавлення  його присутності у цій залі  на кілька засідань. Дякую.

 

ГОЛОВА. Я депутату Червоненко роблю зауваження і прошу вибачення у Юрія Соломатіна. Це, дійсно, некоректний поступок. Давайте будемо ...

( Ш у м   у   з а л і)

Я сказав,  я роблю зауваження, шановні колеги.

Будь ласка, Іван Заєць.

 

13:00:09

ЗАЄЦЬ І.О.

Українська народна партія, фракція "Наша Україна".

У попередньому  слові я наголошував на  причинах правового політичного характеру, які не дають нам жодного права  голосувати за такі зміни до Конституції. Зараз я зупинюся  на причинах морального характеру, які б повинні були  утримати вас від схвалення цих змін.

Відповідно до міжнародного права рішення влади одержане шляхом обману не може  бути легітимним. Але кожен з вас знає, що ініціатори цих змін до Конституції приховали від громадян  і депутатів справжні цілі Конституційної реформи. Запропоновані конституційні зміни використовуються правлячим олігархічним режимом не як елемент політичної реформи, а як політична технологія збереження влади олігархів. Вся суть таких змін зводиться лише до того, щоб механічно пересунути  владну вершину з вулиці Банкової на вулицю Грушевського, щоб потім використати адміністративний ресурс і завадити людям обрати  повноцінного Президента від демократичних сил.

А що ми чуємо від ініціаторів цієї реформи? Що це  найкраща у світі реформа, що вона формує політично-відповідальну владу і дуже  ефективну. Хто з вас повірить мафії, яка оцінює життя людини у 2 тисячі  доларів, яка підвищує ціни на хліб у найурожайніший рік, яка  не відновлює виробництво  і виганяє мільйони людей у чужі краї, що вона добровільно обмежить свою владу? Не смішить, Леоніде Макаровичу, людей.

Ініціатори цих змін розгорнули безсоромний торг. Задумайтеся, чому вже півроку мовчать у  Верховній Раді комуністи? Не стало для них ненависного режиму Кучми, ні буржуазно-злочинного уряду Януковича. Тиша. Перестали  комуністи захищати  і  людей, їх права. Чому? Тому що вони захищають зараз те,  що їм казав Кучма, захищають мафію. І коли виконають вказівку гаранта, збережуть владу мафії,  тоді їм дозволять знову покричати, на словах позахищати  людей. Я розумію нетерплячку комуністів, мабуть швидше хочеться одержати гонорар.

Олександре Олександровичу, пропорційна виборча  система з порогом прохідності партій в 3 відсотки - це не пропорційна система, і вам це добре відомо, як і відомо, що немає конституційних гарантій її запровадження. Але  всі тут прийняті виборчі законопроекти не є чим іншим як фіговими листками, якими ліві хочу прикрити свою безпринципність. Вони кажуть, що ми прийняли законодавство виборче, а Президент каже: "Хлопці, ще буде час відмінити це законодавство" і неначе люди не розуміють, що ви торгуєте своєю честю, торгуєте своєю політичною відповідальністю.

Я вийшов сюди, щоб звернутися до вас,  шановні народні депутати, з проханням не голосувати за ці зміни, не брати участі в державному перевороті. Якби ви послухали мене, то відразу  після  неухвалення цього закону з вас би спали пута,  яким опутав вас Кучма і Медведчук. Без цих змін вони не  можуть вас переслідувати, бо вони нічого не будуть варті. Тому я хочу, щоб ви стали  вільними людьми. Я закликаю вас  не кувати собі  кайдани, не кувати кайдани для України. Особливо я закликаю мажоритарників. Будьте людьми  і громадянами!

 

ГОЛОВА. Мороз Олександр. Репліку має.

Вас не згадували, я просто зробив, відповідно до Регламенту, шановний колеги, застереження вам.

Олександр Олександрович Мороз, будь ласка.

 

13:03:25

МОРОЗ О.О.

Я вчергове  звертаюся  до  виступаючих, зокрема від "Нашої України". Іване Олександровичу, дорогий! У 2001 році, коли влада валялася у вас під ногами, треба було її взяти, а весь час видивлятися так чи не так воно буде. Була можливість така. Сьогодні є можливість змінити систему влади. Це те, впродовж років за що ми боролися. Тому, будь ласка, припиніть  згадувати моє прізвище, бо я був послідовним у  необхідності зміни системи влади, залишаюся і буду таким.

 

ГОЛОВА. Симоненко, репліка.

 

13:04:10

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов. Уважаемые радиослушатели! К сожалению, вы  являетесь очевидцами и свидетелями постоянной  систематической "брехни" в адрес  Коммунистической  партии Украины и того, что сегодня происходит  в стенах Верховной Рады.

Второе. "Нашисты"  пытаются психологическим давлением изменить позицию фракции по реформе политической системы. Почему мы встали на реформу? Потому что мы хотели бы исправить то, что сделали "нашисты", когда проводили приватизацию и ограбили народ Украины забрав,  заводы и фабрики, 5 миллионов, вас выгнали за пределы Украины. Мы хотели бы исправить все то, что они ограбили, когда была при их премьерстве 10 с половиной тысяч процентов инфляции и ограбили народ Украины. Они отправили наших солдат в Ирак воевать и проливать кровь там, и на их пальцах сегодня отпечатки смерти украинского народа и украинских солдат в Ираке.

 

ГОЛОВА. Так, Михайло Родіонов, фракція комуністів. Підготуватися В'ячеславу Кириленко.

 

13:05:21

РОДІОНОВ М.К.

Фракция коммунистов, Родионов.

Уважаемые радиослушатели. Я хотел бы прежде всего вам ответить на те вопросы, которые мне задал вчера посетитель на депутатском приеме. Там был один, первый вопрос: почему вы как депутат фракции коммунистов  редко и почти не отвечаете на те оскорбления, которые звучат в сессионном зале в адрес партии со стороны "Нашей Украины". Я ему сказал: “Конечно, не от того, что я трус, я этого не боюсь, но я пользуюсь старой древнегреческой пословицей, суть ее такова: "Если тебя оскорбили", она гласит: "Если тебя оскорбили, то прежде чем ответить на оскорбление убедись, что человек, который это сделал, психически здоров. Если же ты не убедился и будешь отвечать на эти оскорбления, ты сам станешь больной" - это первое, товарищи.

Второе. Конечно, он говорит как могло случится. Дорогие радиослушатели, я хочу сказать это привычно. Я как интеллигент  никогда не позволю себе перебивать, а сейчас со стороны звучат какие-то это самое...

Хочу вам еще рассказать. Почему, спрашивается, полтора года, это человек спрашивает, все говорили только о реформе, о конституционной, в том числе ы "Наша Украина", но когда пришел этот момент, вдруг что-то случилось, и все партии оппозиционные  в другую сторону... Конечно мне пришлось ему  объяснить.

Я  не буду повторять те аргументы, которые привел лидер коммунистов, как эта реформа возникла, что, действительно, в момент  акции "Повстань Україна" все были солидарны, что она возможна, но что в 2000 году партии капитала, к которым я отношу партии власти, которые все время тормозила эту реформу, вдруг сделала, бросила вызов  обществу, она заявила, она тоже может эту  реформу проводить. Коммунисты ответили на это, коммунисты считают, что да, мы готовы с вами бороться за каждого. И я вам хочу сказать, хотя у коммунистов нет денег, хотя у них нет... А это вы слушатели смотрите, что делает... Хотя у коммунистов нет денег, у коммунистов нет власти, но у коммунистов есть то, что создал этот режим, в том числе благодаря фракции "Нашей Украины", у них есть по официальной статистике 78 процентов  населення України, яка живе за межою бідності. Вот это тот потенциал, за который и борет...

 

ГОЛОВА.   В'ячеслав Кириленко. Потім після виступу підготуватися Манчуленку.

 

13:08:41

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, "Наша Україна", Українська народна партія

Шановні колеги і шановні слухачі, понад усе ви повинні знати, що відбувається зараз у Верховній Раді і поблизу неї. У Верховній Раді багато  людей у цивільному, перебуваючи на балконах і службових приміщеннях, є у повній готові для того, щоб, очевидно, допомогти більшості і комуністам змінити Конституцію. Біля Верховної Ради навколо пікетувальників від блоку "Наша Україна" і блоку Юлії Тимошенко перебувають посилені загони силових відомств, які також в повній готовності вплинути на думку тих громадян, які прийшли зараз відстояти Конституцію. Ось в такій недемократичній обстановці приймаються зміни до нашого поки що демократичного основного Закону. Крім того, депутати від більшості не записуються на виступ, бо вони знають, все те, що відбувається сьогодні в залі з їхньої ініціативи, є незаконним.

Шановні радіослухачі! Ми всі з вами знаємо, все своє правління Президент Кучма працював на те, аби збільшити свої повноваження. Ми пригадуємо референдум 2000 року, коли він практично взагалі хотів скасувати парламент, зробити його двопалатним і з невеликою кількістю депутатів, а себе зробити авторитарним правителем. Ми пам'ятаємо, що тоді деякі області дали 103 відсотки голосів на так званому референдумі. Ми пам'ятаємо, як і сьогодні, депутат Гавриш тоді відстоював той закон, провадив так звану імплементацію, і вона була провалена. До речі, якщо сьогодні відбудеться те саме, то це буде уже тенденція у виконанні депутата Гавриша.

Крім того, ми знаємо, що після того провалу відбулися парламентські вибори 2002 року, на яких перемогла демократична опозиція. І після цього ставлення Президента Кучми до своїх повноважень начебто змінилося, і він запропонував конституційну реформу, яка не має нічого спільного із зміною до Конституції, а виконує лише одне завдання - збереження при владі чинного режиму. Безумовно, що до цієї мети не могли не долучитися комуністи, які завжди бажали тільки гіршого українському народові, вдавалися до репресій, голодоморів і знищення всього прогресивного, щоб було в нашій країні.

Це злочинна змова олігархів і комуністів, яка відбувається сьогодні в нашому залі незаконно. Не має значення текст Конституції, має значення привід, за яким об'єдналися кучмісти і комуністи. Ця компашка буде робити все для того, щоб права народу були ущемлені, і опозиція, яка тепер має реальні шанси до перемоги, ніколи не перемогла на виборах. Я і зараз, знаючи, що від комуністів і більшості чекати нічого не доводиться, звертаюся до тих, хто ще може вплинути на результати голосування. Передовсім до соціалістів: я і зараз не вірю, що ця фракція і Олександр Мороз особисто проголосують за реформу. Ми будемо всі вражені і демократії тоді загрожує розкол. Олександр Олександрович і соціалісти, не голосуйте...

 

ГОЛОВА. Репліка Червоненко і Симоненко. Червоненко не погоджується з тим застереженням, які я висловив йому. Шановні колеги, спокійно, спокійно!

 

13:12:00

ЧЕРВОНЕНКО Є.А.

Шановні пани депутати, я ніколи не перекреслюю минуле, бо нема майбутнього у того, хто не пам'ятає своє минуле. Тому я не згоден з тим, що люди свідомо. я не знаю, ніколи не клею ярлики, відробляють чи не відробляють щось, але називають нас "нашистами" чи іншими звинуваченнями, ви знаєте чому. Для мене це - образа подвійна, бо мої обидва діди і батько були комуністами і вірно служили цій країні. І пройшли від Сталінграду один, другий від Москви до Берліну. Я не хочу слухати.

І останнє. Я попереджав, що ніколи не буду приймати фізичної сили, але я на всю країну сказав, що якщо знову будуть "нашисти", "американські зяті", цими звинуваченнями, ми будемо відповідати адекватно. Я погоджуюсь, якщо Соломатіну теж зроблять зауваження, тоді буде чесно.

 

ГОЛОВА. Петро Симоненко. Заспокойтесь, ну, не треба! Я прошу вас! Петро Симоненко.

 

13:13:09

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов.

Уважаемые избиратели, я хотел бы вам еще и еще раз напомнить, потому что в зале это делать бесполезно, и мы прекрасно понимаем, почему столь высокий накал нападок в адрес коммунистов.

Первое, я хочу вам напомнить, что в 2000 году во главе с Медведчуком нынешние представители "Нашей Украины", "нашисты", совершали переворот в Верховной Раде. Именно они сделали все, чтобы тогда, попирая законы, попирая законы, был совершен переворот, в Украинском доме, кстати говоря.

Второе. Я еще раз хочу напомнить, что мы ведем борьбу за изменения полномочий и сокращение полномочий Президента. И я надеюсь, что именно эта позиция коммунистов понятна нашим избирателям. Все остальное это делается только с одной целью оправдать все то, что делали они за эти 12 лет уничтожения Украины.

 

ГОЛОВА. Заспокойтеся. Шановні колеги, я прошу всіх і останнього виступаючого, давайте не будемо, ну шановні колеги, не будемо один одному навішувати ярлики. Давайте спокійно працювати. Або в іншому випадку, шановні колеги, давайте припинимо виступи від  народних депутатів і  перейдемо до обміну репліками. Це цікавіше.

 Слово має, ну давайте через один раз, слово має  Георгій Манчуленко, я вже оголосив, фракція "Наша Україна".

 

13:14:51

МАНЧУЛЕНКО Г.М.

Георгій Манчуленко 203 виборчий округ Чернівецька область Українська Народна Партія фракція "Наша Україна".

Шановний Голово, шановні колеги! Я приймав Конституцію в 1996 році і я пишаюся тим, що є співавтором цієї Конституції. Міжнародні інституції, Рада Європи, Венеціанська комісія дала найвищі оцінки Український Конституції зразка 1996 року. І всі це визнавали і визнають.  Але влада на чолі з Президентом України не дозволила збалансувати гілки влади. Ми не прийняли Закон "Про Кабінет Міністрів України", який багаторазово ветувався. Ми не прийняли Закон "Про Тимчасові слідчі комісії" - ветувався. Ми не прийняли інші закони, які би на виконання нині діючої Конституції зробили нормальним баланс гілок влади. То хто в цьому винен? Винен парламент чи винна та влада, яка не дозволила цього зробити?!

 І Олександр Олександрович Мороз, який на той день, на той час був Головою  парламенту, дуже добре про ці всі речі знає. Що Конституція 1996 року - є європейською! І для того, щоб вона надалі функціонувала, треба прийняти кілька законів, які б збалансували стосунки між гілками влади.  Так давайте це нормально і спокійно зробити, а не гвалтувати парламент, не лихоманити всю країну, вже майже два роки після внесення, так званих, конституційних ініціатив. Ми забули про те, що люди погано живуть. Ми знаємо, що ви, вірніше уряд Януковича зменшив розмір мінімальної пенсії, мінімальної зарплати. Пенсії не виплачуються, пенсії мізерні на сьогоднішній день, зарплати нікудишні. Замість того, щоб вирішувати соціальні питання, ми майже два роки колотимо суспільство і парламент, з тим щоб залишити при владі нині існуючі фінансово-олігархічні клани.

Шановні друзі, шановні українські виборці. Щоб ви знали, що влада нині діюча, вона байдуже до ваших проблем. Ті люди, які у Верховній Раді відстоюють так звану конституційну реформу, байдужі до ваших проблем, їм не треба, щоб підвищити вам мінімальну зарплату, їм не треба, щоб підвищити мінімальну пенсію, не треба, щоб розвивалося виробництво. Їм треба зберегти при владі існуючі фінансово-олігархічні клани.

І тільки ми разом з вами, якщо ми не будемо байдужими, вийдемо всі на вулиці і скажемо "Ні!" олігархічно-фінансовим кланам при владі, "Ні!" нині діючому режиму, "Ні!" тим, хто зараз у Верховній Раді хоче зробити фактично державний переворот. Тільки ми разом з вами не допустимо того, що зараз відбувається в українському суспільстві, в Українській державі. Люди, будьмо пильними, не даймо здійснити державний переворот! Разом ми переможемо. Разом з "Нашою Україною" до перемоги!

 

ГОЛОВА. Слово для репліки має Соломатін. Катеринчук.

Ну, ми домовилися, що після виступаючого буде, бо вимагали ще попередньо... Прізвище Соломатін...

 

13:18:11

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Я не хочу коментувати конкретно прізвища деяких, виступи деяких колег з іншого боку, з опозиції буржуазної, самозваної. Я хочу сказати лише одне: давайте подивимося, кого представляє ця опозиція. Вона представляє інтереси забугорної демократії, дідульки Бжезінського, бабульки Олбрайт і того пана, найкращого друга грантожерів наших, українського походження, Джорджа Сороса.

Тому, шановні, відпрацьовуєте сьогодні ті аванси, які ви отримали. Але відпрацьовуєте погано. Нічого у вас не вийде. Ви - политичные "наперсточники" не обдурите український народ.

 

ГОЛОВА. Микола Катеринчук, фракція "Наша Україна".

 

13:19:11

КАТЕРИНЧУК М.Д.

Николай Катеринчук, фракция  "Наша Украина". Я впервые выступаю по-русски и обращаюсь на том языке, на котором нас называют "нашистами". Я хотел бы дать маленькую справку, что термин "нашизм" был изучен мною лично. Я могу утверждать, что это терминология стала результатом пиарской технологии, которые родились в России, и ее использование не делает чести ни Коммунистической партии, ни любым другим людям, которые помнят фашизм, помнят ту черную чуму, которая сделала нашу страну на 22 миллиона, скажем, меньше людей. Я не понимаю как у вас только есть совесть, поворачивается язык употреблять это?! А этот "нашизм" он похож... это тот термин, который практически повторяет фашизм. И я прошу вас думать что вы говорите. вы пропагандируете ту партию,  которая запрещена в мире. Не делайте этого, это бессовестно!

 

ГОЛОВА. Михайло Косів, фракція "Наша Україна". Підготуватися Володимиру Нечипоруку.

 

13:20:19

КОСІВ М.В.

Шановні колеги народні депутати! Шановні наші виборці! Всі ці політичні баталії, які проходять  зараз у цій залі, пояснюються одним моментом. Ми вчора  прийняли постанову, згідно  з другим пунктом якої жодних змін у  запропонований проект вносити не можна. Тут не можна нічого вилучати і нічого  вносити. Отже, тут справді можуть бути тільки політичні баталії. Отже, що ми сьогодні приймаємо? Цей новий варіант Конституції, згідно з Прикінцевими положеннями, входить в дію через 4 місяці  після його прийняття. Це 8 серпня. В розгарі президентські вибори. Але, відповідно до  пункту  - зараз скажу - статті 83 частина  6, парламент через місяць  має утворити коаліцію відповідно до виборів.

Шановні депутати! Ви собі уявляєте, як ми зараз будемо  утворювати у цьому парламенті більшість  і коаліцію? Але, якщо ми її не утворите протягом місяця, то Президент згідно зі статтею 90-ю пункт перший має право розпуску. Отже,  перед самим початком президентських виборів цього парламенту може не бути.

Крім того, відповідно до статті 78-ї всі представники Кабінету Міністрів можуть мати депутатські мандати. Ви собі уявляєте , що це буде за парламент, коли у цьому залі, ви що думаєте, не буде сидіти, принаймні, третина представників  Кабінету Міністрів? Та ж  парламент буде зруйнований абсолютно. І ви говорите тепер про те, що ми робимо із вами  політичну реформу. Та нічого подібного. Це лицемірство  і обман. Ми робимо все для того, тобто ті, які проголосують за цей проект, зроблять все  для того, щоб нинішній олігархічний клан залишити при владі.

І останнє. Чому це таким поспіхом і так напористо робиться? Та справа у тому, що Сан-Францисько, простежте за матеріалами, не тільки над Лазаренком, там йде суд над нинішньою правлячою, злодійською верхів...

 

ГОЛОВА. Володимир Нечипорук, депутатська група "Народовладдя", підготуватися Мовчану.

 

13:23:38

НЕЧИПОРУК В.П.

Володимир  Нечипорук, 194 виборчий округ, Хмельниччина, член фракції "Народовладдя".

Дякую вам, пане Голово! Дякую вам, пане Євгене, що передали мені слово. Шановний народе України! Заявляю вам, як доктор наук , академік, заслужений юрист України, націонал-партіот  українського, російського, білоруського  народів, які проживають в Україні, що цією реформою повністю знищуються конституційні права громадян України. Статті Конституції, кожен громадянин України має право обирати і бути обраним, ще 7 статей Конституції в сторону погіршення і знищення прав народу. Пропонується бандою так званих реформістів зміни Конституції і виборчого права змішати.

Шановні! Не можна цього робити - це абсурд. І змішувати ці два права не може ніхто, якщо він грамотна людина, особливо парламентар.

Господа "бандити і кровососи" українського народу, від імені народу України прошу виключити із законопроекту “Про конституційну реформу" пункти: пропорційні вибори і імперативний мандат. Я звертаюсь до вашої пихатості і до вашого страху, честі і совісті у вас немає, і нічого святого у вас немає. Інакше сьогодні ви б не нав'язували нам "бандитські, антинародні"  зміни до Конституції, щоб залишити за собою повну владу і винищення українського, російського, білоруського народів, які проживають в Україні, а прийняли б Постанову  "Про негайне виведення контингенту наших Збройних Сил з території Іраку". Дай сьогодні розгорнулась справжня визвольна боротьба проти американських захватчиків, чорних сил світу, влада України направила своїх, молодих, хлопців, яких продала по 500 доларів за голову і сьогодні вони гинуть там. Це глупа, антинародна, антидержавна політика главарів фашистської хунти в Україні. Якщо в цьому залі зилишилися ще люди, народні депутати, які хочуть захистити народ і державу Україну. Я вас прошу,  станьте рядом зі мною, і міццю своїх  грудей захистимо нашу державу і наш народ від загибелі. Прошу усіх народних депутатів, які стоять на боці захисту народу і нашої неньки України вийняти карточки і не голосувати  за цю ганебну реформу, а голосувати за постанову про негайну...

 

ГОЛОВА.  Дякую. Дякую. Дякую.

Шановні народні депутати, я просив би лише вас, що стосується міжнародних, міждержавних стосунків висловлюватися більш коректно, не вживати таких недипломатичних термінів. Ми все-таки у парламенті.

Слово має Павло Мовчан, фракція "Наша Україна". Підготуватися Анатолію Матвієнку.

 

13:27:18

МОВЧАН П.М.

Шановний пане Голово, шановні колеги.

Я до вас звертаюся із запитання. Чи може сторож, який покликаний охороняти скарб, кликати злодіїв і казати грабуйте? Не може такого. Тоді він стає теж злодієм і співучасником  грабіжництва. Чи може гарант кликати тих, хто хоче те, що є найважливішим для України? Конституція, норми, які були вивірені, які тут були збалансовані і всіма політичними силами мусять бути поруйновані. Я не хочу говорити про те бісовське сім'я, яке сьогодні шаленіє напередодні Воскресіння Господнього. Але я хотів би запитати тих двох людей, які найбільше відповідальні.

Перше. Леоніде Макаровичу, ви сьогодні тут з цієї трибуни розказували про ту Конституцію і про ту редакцію, якої не існує. Ви посилалися на ті норми, яких немає. І я запитую, чи   більшість із вас читала? Знайома із тією редакцією, за якою вас буде виметено звідси у серпні місяці? Якщо ви цього не розумієте, перечитайте. І ви тоді подивитеся, за що ви голосуєте.

Але я сьогодні хотів би звернутися до того, хто вчора, можливо, взяв роль на себе метафізичну, це Іуди, хто взяв тридцять серебряників у цю ніч, дуже символічну? І ми будемо знати, у кого ці тридцять серебряників, і кому треба шукати осикове дерево? Мої апеляції до того, хто не має після цього права називатися чесним, порядним, сумлінним політиком, який, я знаю, не буде голосувати. Він скаже: "Я не голосував, як я не голосував за уряд Кінаха". Олександре Олександровичу, ви знаєте, я минулого разу апелював до вас. Від вас залежить, чи ця зграя буде й далі грабувати Україну, і це бісівське сім'я буде розпинати її, і цей поцілунок зради буде скріплений сьогоднішнім голосуванням. Замисліться. Бо про них, хто сьогодні приводив оцих зліва, двічі приводив до влади Кучму. Ви, Петро Миколайовичу, це ви його на виборах привели, і ви його посадили і грабуєте Україну разом! Дякую.

 

ГОЛОВА. Симоненко, репліка. Не називайте прізвища, називайте фракції. Мікрофон, будь ласка. Мікрофон Симоненка.

 

13:30:06

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов. Шановні виборці, я, не вступаючи в полеміку з попереднім виступаючим, я його добре знаю і можу багато чого розказати про цю особистість. Але я хотів би слова їхнього лідера навести, які були проголошені дев'ятого березня минулого року біля святого місця пам'ятника Тараса Григоровича Шевченка, де він визнав перед всім народом України, що це ми так, нашисти, "Наша Україна", в 1999 році вдруге привели, на другий термін Президента Кучму. Це якраз слова вашого лідера Ющенка. Дякую.

 

ГОЛОВА. Зараз буде репліка. Після виступу Анатолія Сергійовича Матвієнка буде право у вас на репліку.

 

13:30:58

МАТВІЄНКО А.С.

Українська республіканська партія "Собор", блок Юлії Тимошенко.

Шановні колеги, шановні радіослухачі!  Хочу звернути вашу увагу, як мені здається, на дуже цікавий факт: як сам Кучма нещодавно на форумі, в тому числі і сьогодні його оратори від прокучмівських фракцій пояснюють необхідність змін до Конституції. Аргумент - безвідповідальна, неефективна влада.

Мені видається, що це - вищий рівень цинізму, який може тільки сьогодні демонструватися. Та безвідповідальному непрофесійному яку владу не дай, він з нею не справиться. І мій дід з цього приводу сказав би приблизно так: злазьте, дядьку, з даху і не псуйте гонти. І це найперше, що треба було б зробити цій владі. (Оплески) Але, на превеликий жаль, ця влада цього не здатна зробити. І тому ми маємо зрозуміти, що систему дійсно потрібно міняти. Але спочатку давайте знімемо з даху того дядька, який всім вже добряче набрид. Алгоритм має бути саме такий.

Теза друга: чому так поквапливо і так кардинально в інший бік сьогодні кучмісти пробують внести зміни до Конституції? Україна, як на мене, стоїть на дуже відповідальному етапі - на порозі президентських виборів. І, можливо, вперше ці президентські вибори мають дуже важливу ознаку - ми чітко сьогодні, український народ, знає чітко не лише, кого треба гнати і якою мітлою, а і чітко відчуває, кого сьогодні варто підтримувати, бо, можливо, вперше в українській еліті з'явилася команда, яка здатна не тільки взяти владу, а й ефективно нею розпорядитися. І ось цього злякалися. І найбільше злякалася влада, але і пробують припасувати до себе інших, і в тому числі, мені дуже гірко, я не хочу нікого ображати, але щодо поведінки комуністів. І не можу про це також не сказати.

По-перше, давайте не узагальнювати, бо це є неправильно: мільйони із них є порядні люди, проблема не в комуністах, які ображені й обкрадені, а проблема в еліті Комуністичної партії, яка сьогодні, на превеликий жаль, обманюється, бо вона є не українською і не Україну будує. І тому ми маємо їм сьогодні сказати найперші наші побажання. Вставайте українськими і будуйте Україну.

І друге. Я хочу звернутися і  сказати, що для мене найбільшою прикрістю, але не лише для мене, а  для багатьох мільйонів  виборців сьогодні може стати і поведінка іншої лівої фракції,  фракції соціалістів. І я просто заклинаю, і прошу вас колеги, я вас дуже поважаю, ми змінимо Конституцію, ми зробимо так, щоб влада була ефективною, але не злодіями і давайте зрештою задумаємося, якою Україна буде завтра, думаємо перед тим, як...

 

ГОЛОВА. Від "Нашої України"  репліка Ігоре Рафаїловичу він зробить мудру репліку. Потім Олександр Мороз, Петро Симоненко.

Після виступу ви отримаєте слово.

 

13:34:18

ЮХНОВСЬКИЙ І.Р.

Юхновський "Наша Україна".

Шановний Володимире Михайловичу, шановні депутати. Я хочу дуже попросити представників "Нашої України" перестати нападати на комуністів. Я хочу дуже просити представників комуністів перестати нападати на "Нашу Україну". Справа не в цих нападках, де ми одні на одних нападаємо, справа в конституційній  реформі.

 Я хочу просити всіх, які будуть виступати зараз  із трибуни говорити нам  і народові, в чому полягає суть конституційної реформи, а не говорити про взаємні нападки, які тільки шкодять парламентові.

 

ГОЛОВА.  Так, Олександр Мороз, потім - Петро Симоненко, репліка.

 

13:35:08

МОРОЗ О.О.

Я звертаюся до всіх присутніх тут на засіданні. Невже ви не бачите, люди добрі, як нас розводять у цій сварці. Чому ви підставляєтеся під таку розводку? Вчора, Анатолію Сергійовичу Матвієнко, ми з вами ходили, шукали компроміс між "Нашою Україною" і  комуністами для того, щоб вибудувати  той механізм, який дасть можливість переконливого голосування за необхідну реформу. Ви самі бачили, що  не з нашої вини це робиться, бо є бажання в однієї сторони все так як є залишити, щоб собі взяти до влади. Але якби гарантія була хоч найменша, можна було б з цим змиритися. Але ж немає жодної гарантії.

 І я тут до Павла Михайловича звертаюся. Ви ж із виду і насправді розумний чоловік.

Ну, навіщо, ви, як станете на трибуну, вам ніби хто шило вставляє в одне місце. Не треба цього робити! Люди добрі, люди розберуться, в кінці кінців! І повага моя до вас залишиться. Тільки не треба зараз обливати брудом один одного. Від цього радіють треті. Не треба цього робити.

 

ГОЛОВА. Петро Симоненко. Я бачу, бачу. Потім Леонід Макарович, його п'ять разі згадували. Леонід Макарович п'ять хвилин має право на репліку.

 

13:36:18

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановні виборці, ну, у римлян був дволикий Янус. Тут який і скільки ликів, тут важко навіть визначитися.

Тому я хотів би, відповідаючи на попередньо закиди на мою адресу виступаючого, ще раз йому нагадати: хто розпинався як голова держадміністрації, захищаючи і уряди, і особисто, особисто Президента України Кучму? Відповідаю: голова Вінницької держадміністрації Анатолій Матвієнко.

Хто очолював партію НДП, яка першою сказала: "Ми боремося за майбутнє України на чолі з Президентом Кучмою"? Анатолій Матвієнко.

Я дякую. У вас важко визначити, скільки облич, Анатолій Сергійович.

 

ГОЛОВА. Я бачу.

Леонід Макарович Кравчук. Його прізвище згадували безліч разів. Має право на виступ 5 хвилин.

 

13:37:23

КРАВЧУК Л.М.

Шановні народні депутати, п'ять народних депутатів посилалися на мій виступ. Я не брав репліку після кожного. Для того, щоб сконцентруватись, у мене п'ять хвилин. (О п л е с к и)

Шановні народні депутати, я уважно слідкував за логікою виступаючих тих, хто проти конституційної реформи. Переважна більшість говорила одну і ту ж фразу: "Влада недосконала, влада погана, не треба нікому давати влади: ні прокуророві, ні Прем'єрові, ні парламенту, - а залишити все в Президента". Тому що той, хто виступав, думав не про Україну, а про себе і про свого Президента.

Я наголошую: я голосуватиму за зміни до Конституції. Тому що я вірю, що ці зміни дадуть можливість встановити баланс влади вони  дадуть  можливість  сформувати владу демократично і проложать дорогу до  нормального  функціонування влади. Тому я буду голосувати за  зміни до Конституції.

(Ш у м  у  з а л і)

Наступне. Я абсолютно переконаний в тому, що народні депутати, які мають досвід, які розуміють що їх чекає, коли влада буде сконцентрована в руках однієї  людини, незалежно від його  характеру, вони зрозуміють, що потрібно  голосувати за реформу. Відверто скажу, я хотів би дочекатися або ми не проголосували. Я хотів би дочекатися, щоб ця Конституція  залишилась такою, як є, і щоб того Президента, якого оберуть з цими повноваженнями, подивитися на тих, хто не проголосує сьогодні за зміни до Конституції. Я хотів би це подивитися. Тому я вірю і переконаний,  що ми проголосуємо сьогодні за реформу і поставимо крапку всім дискусіям, за якими стоїть особиста позиція депутата, і особиста позиція його  сумлінності.

Шановні народні депутати! Христос вигнав з храму тих, хто торгував.

(Ш у м  у  з а л і)

Напередодні Пасхи я хочу про це нагадати.

Є дуже мудре українське прислів'я "В хаті повішено, а про вірьовку не мовлять". Тому я хотів би попросити вас не дорікати щодо честі і гідності, тому що в торговому домі про це говорити  не варто. І винятків тут немає, тому що ми добре знаємо хто що  продає і хто що купує. А врешті-решт ... хочеться продати Україну. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, одну хвилинку. Мовчан має слово для репліки. Одну хвилинку. І Анатолій Матвієнко. Ніякі дві хвилини, одну хвилину.

 

13:40:54

МОВЧАН П.М.

Шановні колеги! Я знаю, тут вже визначений сюжет, він вже розписаний. Вчора все було  вже визначено і все куплено, і продано, як сказав попередній виступаючий. Ми довідаємося, хто скільки вже  одержав, і вже майже відомо, хто скільки і за що, але у відповідь лідеру комуністів. Ви приводили до влади, дійсно, двічі Кучму. Останній раз, коли ви  могли поступитися для перемоги Олександру Олександровичу Морозу, ви цього не зробили. І Ткаченко не дали можливості. І ви знаєте, і на плівках Мельниченко зафіксовані ті суми, якими ви були поділені. І я хотів би, щоб ви не торгували цим моментом, тому що все, що ви списуєте, це є  напередодні того моменти, який називається Воскресіння, дійсно. Сатанинство буде переможене.

 

ГОЛОВА. Ні. Анатолій Матвієнко, згадували двічі, Олександр Мороз, Петро Симоненко. Тому дві хвилини.  Одну хвилинку, яка репліка. Потім Петро Симоненко. Я йду  чітко за Регламентом. Вже  виступили...

 

13:42:10

МАТВІЄНКО А.С.

Українська республіканська партія "Собор", Блок Юлії Тимошенко, Анатолій Матвієнко.

Я щиро переживаю, Олександре  Олександровичу і вас чудово розумію. Більше того, я дуже співчуваю вам і, повірте мені,  дуже хочу, щоб ми найшли компроміс. Але не з злодіями, як ви казали,  не  з махінаторами, не з людьми, у кого брудні руки. І тому до цього вас закликаю. Давайте  робити, дійсно, Конституцію чистими руками.

Стосовно того, про що сказав Петро Миколайович. Шановний Петре Миколайовичу! Ви навіть не те, що давньої, а й новітньої історії не знаєте. Я вам хочу нагадати, коли я був головою облдержадміністрації, дійсно, я заявив на всю України з трибуни партійного з'їзду, що Кучму оточили злодії, Лазаренко перший. І домагався того, щоб він пішов у відставку. після того, коли я побачив, що на місце Лазаренка прийшло десятки злодіїв, я сказав з того самого з'їзду НДП, що Кучма не може бути Президентом, і НДП не має права підтримувати того, хто породжує злодійство, і пішов з цієї партії.

І тому я хочу вам нагадати ще одну правду. Я вам у 1999 році особисто  і через пресу сказав: ви приведете Кучму на другий термін і ви це зробили. Сьогодні ви хочете привести його на третій термін і вас черговий раз попереджаю.

 

ГОЛОВА. Петро Симоненко, а потім Асадчев.

 

13:43:38

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів. Шановні виборці!

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! ну, заспокойтеся. Я прошу вас

 

СИМОНЕНКО П.М. Я ще раз хочу вас запросити до розуміння, що намагаються зробити представники тих політичних сил, хто виступає проти реформи. Вони хочуть залишити все так як є.  І перше. Їх мотивація продиктована з заходу, бо їм вказівку дали після приїзду Олбрайт. Не можна міняти Конституцію, бо тоді такий представник як в Грузії, тільки такий нам Саакашвілі український потрібний. Ось чому вони сьогодні воюють проти змін до Конституції - це перше.

Друге. Я хотів би нагадати слова Мельниченка, який заявив, що так, на жаль, але в мене записів немає, записів розмов Симоненка з Кучмою. Я тоді ще запросив офіційно, кажу, надайте і опублікуйте, будь ласка, щоб народ України знав, як я відстоював інтереси народу України і як боровся проти того, як нашисти продавали інтереси, спекулюючи посадами і портфелями, що вони роблять і зараз.

І. по-третє. Я ще раз хочу нагадати Матвієнко, треба бути послідовним, а то спочатку...

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Я вас прошу просто, давайте в запалі нашої полеміки не будемо згадувати інших країн, інших президентів. Давайте я це прошу вас, давайте це зробимо. Не втручаємося в їхні справи, то їхня справа, хай, що хочуть вони, те й роблять. Будь ласка, репліка Асадчев. Ну, все, все, шановні колеги! Я прошу вас.

 

13:45:07

АСАДЧЕВ В.М.

Шановні друзі! Я не беру, я не беру репліку. І не буду говорити по репліці. я буду говорити, Володимире Михайловичу, по процедурі. Я попросив по процедурі, скажу по процедурі.

Якщо депутат не бере репліку, він сам, особисто,  від неї відмовляється, він її не складує собі у кишеню, щоб потім вийти і годину говорити    з трибуни. Такого у Регламенті немає.  Я думаю, що ви зараз показуєте не кращий приклад того, як буде працювати Регламент у цій Верховній Раді після внесення змін до Конституції. Я вас прошу, все-таки ще зміни не внесли, давайте все-таки дотримуватися Регламенту.

 

ГОЛОВА. Дякую. У нас вийшла тут розбіжність, ми не знали, як поступити. І таким чином поступили, якщо вважаєте так, давайте порадимося і будемо поступати так, як ви пропонуєте. Я просто взагалі, шановні колеги, пропоную: давайте фракціям присвоїмо номери, депутат присвоїмо номери і будемо називати номери, не будемо називати один одного і все. І все буде нормально.

Слово має Сергій Соболєв, фракція "Наша Україна", підготуватися Ігорю Осташу.

 

13:46:13

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, Блок Віктора Ющенка, "Наша Україна".

Шановні колеги, мені дуже подобається, коли з цієї трибуни виступають ті, хто ще три роки тому кричали про політичну реформу, згідно з якою треба знищити парламент, створити дві палати у парламенті, надати додаткові права по розпуску цього парламенту, дати можливість максимально знищити парламентаризм  в Україні. Тепер ті самі люди, розуміючи, що ніякої можливості у них прийти до влади немає, раптом заявили, що вони виступають за розширення повноважень парламенту.  А я хотів би цим людям нагадати, да ви сиділи в тих самих президіях, ще якихось два  з половиною роки тому і заявляли, що треба посилити владу Президента, що у Президента не вистачає повноважень, яким чином треба далі це розвивати.

Наступне. Я хотів би зачитати діючу Конституцію, бо багато хто з вас, я думаю, навіть не  відкривав її, і нагадати: Прем'єр-міністр України входить із поданням до Президента України про утворення, реорганізацію та ліквідацію міністерств. Прем'єр-міністра подає  кандидатури на призначення глав обласних адміністрацій. Прем'єр-міністра подає пропозиції на призначення членів  Кабінету Міністрів. Скажіть, будь ласка,  у цій державі при Президенті Кучмі хоч  раз діяла ця норма Конституції? Від того, що ви зміните і запишете, що тепер Прем'єр буде  призначати частину складу уряду і подавати в парламент, або Президент буде подавати в парламент. Невже ви не розумієте, що сама зміна і перестановка цих слів ніяк не змінить розклад сил в нинішній Верховній Раді? А все заради чого робиться? Це для одних тримати далі по них кримінальні справи, залякувати їх податковими адміністраціями і податковими перевірками, щоб вони  далі сиділи в цій більшості. Для інших ніби пропонується гарна цукерка. Тільки обкладинка з неї знімається, кожен розуміє, що на два роки, як мінімум, в цій державі залишається знову влада Кучми.

Олександре Олександровичу, ви ж розумієте, через два роки ніяких пропорційних чесних виборів в Україні не буде, якщо ще на два роки залишиться ця влада Медведчука і Кучми. Невже це незрозуміло?

І ключовий принциповий момент. На мій погляд, ті голосування, які сьогодні відбудуться, є дуже гарною перевіркою того, чи треба дійсно змінити всю систему взаємовідносин і привести у відповідність до діючої Конституції всю законодавчу базу України. Чи зараз пробувати звинувачувати один одного, в тому числі останніми виступаючими, які заявляли про те, що вони, хтось нібито там розкрадає Україну. Та згадайте указ тільки про БЛАСКО. Леоніде Макаровичу, де дівся торговий флот України? І цього вже буде достатньо. Дякую.

 

ГОЛОВА. Ігор Осташ, фракція "Наша Україна".

 

13:49:29

ОСТАШ І.І.

Ігор Осташ, фракція "Наша Україна", Стрійський виборчий округ.

Шановні українці! Ми дійсно з вами сьогодні можемо стати свідками виконання реквієму по українській демократії.

За що сьогодні буде голосувати більшість? Вона голосуватиме за те, щоб політичні сили олігархів, які не мають підтримки українського народу, за яких проголосувало лише 12 відсотків виборців, при підтримці комуністів зберегли і законсервували режим Кучми при владі лише з невеликою рокіровкою. Будинок з химерами перенесуть з Банкової на Грушевського. Це не що інше, як узурпація влади. І дійсно цей день може увійти в історію України, як день державного перевороту.  Але я хотів би сказати, що я розумію, чому саме сьогодні голосують за зміни до Конституції? Тому що вони бояться свого народу! Бояться наступних президентських виборів. Бояться вибору, наступного вибору українського народу. І думаю, я прекрасно розумію, що сьогодні буде робити режим Кучми у цьому залі. Але причому тут до олігархів комуністи?

Дуже просто. Виявляється, що у тандемі Медведчук-Симоненко один із них спеціалізується на технологіях презервативів з майонезом. Так от, шановні комуністи, навіть не всі, бо я більшість з вас щиро поважаю, а ті, хто керують фракцією. Майте на увазі, що вас використають саме у цій ролі. Правда не знаю, чи майонезу, чи не майонезу, а далі вас чекає така сама доля, як ваших колег з Росії - буде проголосовано новий виборчий закон, і ви так само, як в Росії, опинитесь на смітнику історії. Але я хочу звернутися також у цій залі до християн з парламентської більшості.

Сьогодні Чистий четвер, у вас є ще шанс влаштувати політичну баню тим, хто вас змушує силою, погрозами, тиском голосувати не по совісті і не по честі. Я вас прошу, пройдіть цю політичну Голгофу і воскресніть духом саме напередодні Воскресіння Христового, саме напередодні Великодня. І ви увійдете в історію України не як заколотники, а як справжні сини українського народу.

Сьогодні Гавриш говорив чи ввів в оману, солодко розповівши нам про те, що це - європейська реформа, і вона сприймається Європою. Але скажіть мені, де, в якій державі приймається демократична Конституція без постатейного обговорення? І ви знаєте, що, на жаль, наша більшість готова тут ввести тоталітарну резервацію і продати Україну, лиш би не позбутися влади. Тому я звертаюся до вас, шановні представники парламентської більшості, сьогодні Чистий четвер, запам'ятайте, бо інакше вам не вистачить одного четверга, щоб відмитися. Слава Україні! (Оплески)

 

ГОЛОВА. Репліка, я бачу. Петро Цибенко, репліка, фракція комуністів. Підготуватися для виступу Ярославу Кендзьору.

 

13:52:43

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі.  Цибенко, фракція комуністів.

Шановні колеги, ми стали з вами свідками чергової спроби спаплюжити позицію Компартії України. Ви знаєте це було б смішно, якби не було так гірко. Бо ці звинувачення звучать із вуст політичної сили, яка напротязі 14 років знищує Україну. Нищить, прикриваючись політичною ідеєю,  нищить, очолюючи Кабмін, займаючи пости віце-прем'єрів і міністрів,  нищить, втікаючи до Українського Дому,  нищить вперше в практиці роботи Верховної Ради, запровадивши практику  зупинення законів соціальних України через включення до  Державного бюджету, бо це під час уряду Ющенка вперше була запроваджена така практика. Народ оцінив ці зусилля, подякувавши їй  за розруху. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, шановні колеги, продовжуємо роботу на 15 хвилин. О 14.20 відбудеться засідання Погоджувальної ради за участю керівників депутатських груп і фракцій. Будь ласка, Ярослав Михайлович.

 

13:53:57

КЕНДЗЬОР Я.М.

Ярослав Кендзьор, Народний Рух України фракція Віктора Ющенка "Наша Україна".

 Шановні друзі, шановні   колеги, народні депутати.  Я нагадаю, що мав щастя пережити конституційну ніч і мені драма і щастя конституційної ночі сьогодні перед  очима. Мені здається сьогодні варто було би тут, коли ми обговорюємо зміни до Конституції України продемонструвати, принаймні, цю фінальну частину  прийняття Конституції, тобто, ранок 28 числа і виступити з цієї трибуни Президента України  Леоніда Кучми. Ті, хто пережив цю конституційну ніч пам'ятають,  що Леонід Данилович такий був щасливий від того, що парламент розродився на ранок Конституцією, що  оголосив, що нагородить усіх депутатів, які були у залі якимись нагородами. І сьогодні враз цей чоловік категорично виступає за те, щоби змінити, переписати Конституцію.

 Я переконаний, що сьогодні хто б з цієї трибуни яких юридичних, правових аргументів не наводив, це як кажуть в моєму мудрому селі, хоч кола на голові  теши. Компанія, яка сформувалася і дала відповідні зобов'язання і клятви, вона жодних аргументів не прийме.

Мене у цій ситуації лишень дивує позиція одного чоловіка і фракції, яку він очолює. Олександре Олександровичу, дивлюся у ваш бік. Я пам'ятаю, що ви пережили цієї конституційної ночі. І, справді, тоді повага до вас як до політика, до керівника парламенту піднялася дуже високо. І ви сьогодні, коли аргументуєте свою позицію, Олександре Олександровичу, ви кажете, що необхідно змінити систему влади. Ви мудрий чоловік - і ніби не розумієте, що, змінивши цю систему влади, яка пропонується, ми не змінимо персоналій цієї влади. І ці персоналії на цій системі будуть робити те, вони зберігаються, вони будуть робити те, що вони роблять по сьогоднішній день. Ну, не робіть з себе такого чоловіка, який нібито не розуміє елементарних, простих речей.

Дивна позиція, ну, не дивна, звичайно, послідовна позиція знову лідера комуністів про те, що ми хочемо залишити все так, як є. Ну, знову ж позиція комуністів саме і призводить до того, що залишаються і персоналії, і вся ця структура, яка сьогодні є.

А я на завершення хочу сказати, що якщо навіть ви, шановна компашка, як вже тут звучало, ви маєте намір все це зреалізувати, не тіштеся. Ви тішилися...

 

ГОЛОВА. Дякую. Володимир Бондаренко, фракція "Наша Україна", запрошується до виступу. Петру Качуру підготуватися. Павлу, Павлу, вибачте

 

13:57:21

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, фракція Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Безумовно, всі в цій залі і на вулиці розуміють, що основний зміст сьогоднішньої політичної так званої реформи - це залишити все так, як є. Чому, і кому це вигідно? Давайте подумаємо.

Пройшло 12 років. За цей час кудись ділася ядерна зброя, і до цього часу у більшості з різних кінців цієї зали звучать закиди одне до одного. Десь 10 ракет пропало, десь 20. Цікаво кому заважав ядерний щит України і хто розпочав його руйнувати? При чиєму керівництву це  здійснювалося? Хотілось спитати чому в Ліберію перекочував риболовний флот із Одеси? І хто розпочинав цей процес? Куди ділись вклади населення і чому їх не повернули за ці 12 років, провівши безпрецедентну у світі  приватизацію крупних об'єктів? Хотів би спитати чому 7 мільйонів  українців  тиняються сьогодні за кордонами, а наш Президент мріє про політ на Місяць та на Марс. Краще б він мріяв, щоб ці люди повернулись додому, до своїх сімей. Хотілось  би спитати хто довів країну, що вона сьогодні є лідером в розповсюдженні СНІДу. Хотілось би спитати, ще десь так вбивають журналістів і так безкарно продовжують це робити. І от коли згадуєш ці речі,  то важко розрізнити хто починав, хто продовжував за ці 12 років. Важко відділити одне від одного, і тому, коли згадуєш приказку українську про те, що "рука руку миє", то тоді стають  зрозумілими виступи з цієї трибуни керівництва окремих фракцій. Рука руку миє і  боїться, щоб по цим рукам не дали, коли зміниться влада,  коли прийдуть інші люди і запитають: а  що ж ви робили, панове, що ви перетворили нашу країну в європейський  смітник? Я хотів би сказати, що коли мріють в даному випадку про політ на Марс  і коли отут заколисують  нас, що треба проводити реформу, треба згадати оце все.

Тепер, є ще одна сила. Мені дуже цікаво  було спостерігати дві виборчі кампанії президентські останнього часу на всіх стовпах України і на всіх унітазах всіх туалетів красношкірого вождя, обвішаного пір'ями, якого безумовно виставляли як якесь посміховисько на терені України. Невже це забулося комусь? Невже забулися пейгалайнени і моісеєнки, котрі клонувались спеціально для того, щоб амеба Комуністичної партії, яка й так уже скорочується до безміри просто розвалилася? Я думаю, що це забути може тільки людина безпринципна, котра прощає все. Прощає навіть топтання по власній гідності і плювання у власне обличчя. Тому коли я бачу портрет цієї людини у журналі "Бізнес" з годинником "Мюллер" вартістю 15 тисяч  доларів на руці, я запитую: так за чиї  інтереси ви боретеся, і де ви отримаєте таку зарплату, щоб такі годинники носити?

І я хотів би  сказати, що  оці фрази, які тут свідомо закидаються,

 

ГОЛОВА. Микола Кравченко, репліка. Будь ласка, Павло Качур  буде виступати зараз від фракції "Нашої України".

Я просив, не називайте. Іване Олександровичу, я ж просив вас.

 

14:00:41

КРАВЧЕНКО М.В.

Кравченко, фракция коммунистов.

Уважаемые коллеги! Уважаемые  избиратели! Тот истеричный, последний виступающий, который нес такую похабщину, которая граничит с безумием просто, это   шизофрейническое выступление, которое позволяет дать оценку тому блоку, который он представляет.

Речь сегодня идет о самом простом, уважаемые избиратели. Речь сегодня идет о том, что эта фракция, блок, который уже был у власти,  были они вице-премьерами, министрами, премьерами, разворовали банки, разложили уже по своим кишеням заводы - народное   добро, они сегодня хотят сохранить эту власть.

Поэтому, я думаю, что наши избиратели понимают это и правильно дадут оценку тому, что  происходит сегодня в зале.

 

ГОЛОВА. Павло Качур, будь ласка.

 

14:01:53

КАЧУР П.С.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Шановні громадяни України!  Я не належу до тих ідеалістів, які думають, що  своїми  аргументами вони когось переконають тут  у залі. На превеликий жаль,  тут у залі аргументи вже не діють, ставки  зроблені і процес пішов. Тому  я хотів би, у першу чергу, скориставшись трибуною Верховної Ради, звернутися до наших виборців і сказати їм, у чому ж основна суть політичної реформи, яка сьогодні проводиться в Україні.

Шановні наші виборці! Ви чуєте  дуже багато гарних слів про необхідність розмежувати повноваження, зробити владу прозорою, зробити владу більш відповідальною. Це все ширма, за якою криється одна головна мета,  як забрати від виборців право вибору і через свій  вибір впливати на органи влади. Адже зверніть увагу, основна суть, як забрати повноваження, щоб виборці два роки не могли на них  впливати? Ви кажете, що треба обмежити чиїсь повноваження. Так, немає проблеми, не в цьому суть. На два роки передаються повноваження уряду, який формується більшістю, яка не отримала підтримки українських громадян. 12 відсотків        виборців за "Єду" і 6 відсотків  за СДПУ(о) - оце той  політичний капітал, на якому формується сьогоднішня більшість у Верховній Раді. Позаганяли ще туди кого силою, кого шантажем інших депутатів і створили таку так звану більшість. От власне ця більшість без делегованих прав від виборців, сьогодні  їй передаються ці повноваження і до уряду, який вона буде формувати. Оце ключова сьогодні проблема реформи.

І шановні мої політичні опоненти, коли ви говорите, що треба обмежити чиїсь повноваження, ви повинні розуміти, що через цю конституційну реформу ви обмежуєте повноваження українського народу на два роки через вибори впливати на владу.

Шановні друзі, от дивлюся я на цей зал, слухаю це все, і мені здається, як і більшості з вас, ми відчуваємо страшну ганьбу. Ви подивіться, як уміло тут у сесійному  залі провокатори натравляють нас один  на одного, як нам створюють умови, коли замість того, щоб вирішувати ключові проблеми, які  сьогодні  є у державі, ми займаємося не тим, чим треба. Ми імітуємо політичну реформу.

Шановні друзі, я не буду зараз  шукати, хто правий, хто не правий. Але я хотів би звернутися до тих лідерів, які у 1999 році нищили,  дискредитували,  плямували вашу честь  навіть людською кров'ю, як ви  можете сьогодні іти на збереження цього режиму ще на два роки. Шановні друзі...

 

ГОЛОВА. Іван Стойко, фракція "Наша Україна" запрошується до виступу. Підготуватися Миколі Рудковському.

 

14:05:12

СТОЙКО І.М.

Іван Стойко, Народний Рух, фракція "Наша Україна".

Шановні народні депутати! Шановні виборці, які сьогодні нас слухають з великою увагою. Сьогодні день істини для України. Політичні шулери, які вчора кричали !!! нині ведуть Конституцію на розп'яття в цей страсний тиждень, щоб увіковічнити агонізуючий режим.

Минув рік як Кучма забажав змінити основний закон. проект так званої реформи достеменно змінився, але завдання залишилися незмінними. Урізання повноважень майбутнього Тимчасова спеціальна комісія президента, розуміючи, що вибори Кучми ... компанії вже не виграти задум непоганий, подарунок до Великодня, змінена "кастрована" Конституція. Що нам пропонують? Прийняти Конституцію гомозом, не обговорюючи кожну статтю, заборонивши вносити поправки, а обрушення як мінімум 3 статей Регламенту Верховної Ради.

По-перше, стаття 6.6.4 пункт 5, де сказано, що при розгляді законопроекту безпосередньо. на засіданні Верховної Ради можуть вноситися поправки, питання і пропозиції.

Наступне. Стаття 6.9.2. пункт 3 говорить, що обговорення закону може проводитися за скороченою процедурою, окрім тлумачення Конституції. таким чином кучмісти разом з комуністами хочуть назавжди закатати в асфальт мізерні паростки демократії, відкриваючи шлюзи до Конституційного, тобіш, державного перевороту в Україні. І це робиться на тлі великої руїни, яку створив за 10 років режим, який сьогодні перетворився в патологію, назва якої "кучмізм". Що маємо? Хліб по картках, засоби масової інформації закривають рота, нескорених журналістів вбивають, податками задушили, пенсіонерів обдурили, військовослужбовців планують викинути. І на цьому фоні ви, комуно-більшовики, добралися до святого, до Конституції. Невже така вона погана? Чи заважає вам встановити режим 37-го року. Ви уже зачищаєте і так опозицію. Конституційний Суд перетворили уже в кастраційний. А яка підтримка знайшлася в кучмістів? Я вам скажу, від вічних захисників прав трудящих, від комуністів, котрі залишили трудовий народ за бортом з однією метою, щоб кучмісти допустили їх до владного корита. Товариші Симоненка і, на жаль, я мушу сказати несхитний Олександр Мороз за глибоке смердюче корито продали свої честь, розум і совість. Думаю, що український народ достойно оцінить ваші подвиги.

Гвалтування основного закону має відбутися через декілька годин. Але на цей раз вам не вдасться і рибку з'їсти, і народ обдурити. Не вистачить на всю Україну локшини. Тому виходячи з цього, ми розуміємо, що потрібні зміни і потрібна реформа, але після 2006 року, я тут погоджуюся з Олександром Морозом. Я вірю, що чорний план Кучми, Медведчука, Симоненка не буде прийнятий сьогодні. Христос воскрес - воскресне Україна! Слава Україні!

 

ГОЛОВА. Юрій Луценко замість Рудьковського, будь ласка. Що? Зараз після виступу тоді. Підготуватися Мельнику Миколі.

 

14:08:37

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановні народні депутати, шановні радіослухачі! Юрій Луценко, Соціалістична партія України.

Тут, в сесійній залі, зараз ми є свідками давньої української біди. Б'ються між собою комуністи і націоналісти, а перемагає банда. Та банда, яка перемогла народ України в 1994 році, яка утрималася при владі в 1999 році, яка встояла в 2001 році. Встояла завдяки пасивності і Ющенка, і "Нашої України" сьогоднішньої, і Симоненка, Комуністичної партії України. Сьогодні ці сили знову зводять стосунки між собою, а Кучма повним ходом готується на третій термін. Невже ми такі ідіоти тут в залі, що зараз наші амбіції, міжпартійні чвари перемагають розуміння того, що Кучма-3 є гіркою і серйозною реальністю?

Одні навішують на "Нашу Україну" ярлики націоналістів і агентів США. І люди в це вірять. Інші волають про п'яту колону і агентів Росії. І люди в це вірять. А завтра телевізори режиму покажуть зіткнення бандерівців і москалів (все в кавичках), і люди повірять - початок громадянських хвилювань, а, може, і війни. А потім вийде руде чмо на білому коні і скаже, що воно врятує єдину Україну від громадянських потрясінь. Ми це хочемо чи ні в цьому залі? Якщо ми вдумаємося в цей сценарій, то давайте задамо собі питання: ми готові йому віддати ті повноваження, які сьогодні по Конституції належать Президенту? Ми готові віддати такі диктаторські повноваження наступному Президенту Кучмі, навіть якщо його прізвище буде іншим? Ми готові повірити, що Ющенко, Мороз, Симоненко або хто ще стане Президентом буде янголом з такими повноваженнями? Ні, я в це не вірю. Я не вірю ні в яких царів, ні в добрих, ні в поганих, я з 93-го року знаходжуся в опозиції до нинішнього режиму Кучми, я з 91-го року член Соціалістичної партії України, і сьогодні тут для мене є величезною проблемою вибрати між дуже недосконалим варіантом 4105 і тим, щоб залишити наступного диктатора - Президента з будь-яким прізвищем.

Я хочу, щоб всі ми витіснили сьогодні по краплині Кучму. Я хочу, щоб ми сьогодні всі разом проголосували за державницький нормальний цивілізований варіант, який запропонував Олександр Олександрович Мороз, при якому наступний Прем`єр буде мати багато повноважень, але й наступний Президент буде мати право призначати губернаторів, Генпрокурора і так далі. Це є баланс влади, який нам сьогодні необхідний.

Я прошу припинити суперечки між нами і зійтися, як в тому пам'ятному 96-му році на нормальному, європейському, цивілізованому, державницькому підході Олександра Олександровича Мороза і запропонованого ним проекту Закону.

 

ГОЛОВА. Так, Микола Євтихійович Мельник. В кінці отримаєте... Підготуватися Толочку, останній виступаючий. Доманський потім буде мати в кінці репліку.

 

14:11:57

МЕЛЬНИК М.Є.

Микола Мельник, Соціалістична партія України, Вінниччина.

Шановний Головуючий, шановні депутати, шановні виборці, пропозиції до законопроекту за номером 4105, внесена  Олександром  Морозом, забезпечує необхідний баланс у  системі влади. Він обмежує поточні інтереси існуючим персоналіям. Такий підхід закладає  збалансованість у зміні системи влади і гарантує прогнозованість політичним силам. І ризики і загроз до розпуску  Верховної Ради не існує.

Запропоновані зміни до Конституції націлені на перехід до  парламентсько-президентської моделі. І у разі, якщо сьогодні  проект не буде прийнятий двома третинами голосів - це назавжди поховати ... чаяння народу, скинути з державного олімпу злодіїв у законі. Долучитися до пропозиції не міняти нічого, залишити як є, це на десятки років залишити вибори  на змішаній системі, це на десятки  років залишити владу криміналітету проти якої нині весь народ стогне. Це насамперед залишити владу надальше грабувати народ і  немає різниці хто це - Кучма, Янукович чи Ющенко. Так є предосторога, що Кучма має можливість перейти у Кабінет Міністрів   і ще утвердити свою владу на 2 роки, щоби підім’яти під себе парламент. Так і є пересторога, що без пропорційних виборів усіх рівнів ми ніколи не покінчимо із криміналітетом, чи-то кучминським, чи-то ющенським, чи-то януковичським.

Я з усією  відповідальністю рішуче заявляю, приход Ющенка  Президентом поглибить диктатуру  криміналітету. Команда блоку Ющенка - це на 80 відсотків олігархів з кримінальним минулим. І між командою Ющенка і Кучми немає абсолютно ніякої різниці. Виступи прихильників Ющенка про те, що реформи напрацьовані Морозом і нашою партією носять диктат Кучми - це  є  не що інше, як оболванювання народу України. Долучитися  до концепції Блоку Ющенка - це насамперед поглибити диктатуру злочинного  олігархічного криміналітету і на 10 років Україну потопити в темряву, злиднів,  розвалу і розбою. Тому вас всіх, шановні колеги, прошу підтримати законопроект Олександра Олександровича Мороза, який змінить розбійницьку владу на владу демократичну.

 

ГОЛОВА. Петро Толочко. Я бачу, в кінці - ми домовилися з вами. Петро Петрович Толочко, депутатська група "Народовладдя". Потім Доманський, репліка.

 

14:14:59

ТОЛОЧКО П.П.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги. Мені прикро, що сьогодні наша дискусія набрала таких непристойних форм з взаємними образами. Насправді вирішується доля України, доля її майбутнього, вирішується питання, яке, зрештою, зініційоване опозицією. Я пам'ятаю добре: два і півтори роки тому як позиція намагалася збалансувати систему влади в Україні, і як вона докоряла Президентові, який має царські повноваження. І що сьогодні сталося, що ви відмовляєтеся?

Я готовий вклонитися Олександру Олександровичу Морозу. Сьогодні ви говорите про мораль. От, справді, Олександр Олександрович демонструє мораль політика.

Всі, хто б не був у владі, яке б прізвище там не було, при існуючій системі в Конституції будуть протиріччя і будуть поборювання один одного. Отже, давайте будемо послідовними і сьогодні погодимося з тим, що пропонує Олександр Олександрович.

У мене відбулась розмова сьогодні із Віктором Андрійовичем. Вона дуже характерна, я хочу, щоб ви її знали. Він зустрічає мене і каже: "Пане академіку, як ви будете голосувати?" Я кажу: "Вікторе Андрійовичу, я буду голосувати за реформу, тим більше що ви її ініціювали свого часу". Він каже: "Що, продалися режиму?"

(Ш у м  у  з а л і)

 

ГОЛОВА. Прошу заспокоїтися!

 

ТОЛОЧКО П.П. Я кажу: "Віктор Андрійович, ну, як ви можете, претендуючи на посаду Президента, ображати громадянина, не маючи на те підстав?" Він каже: "Я вам доведу, що ви продалися режимові". І, ви знаєте, мені дуже боляче стало. Він образив мене. Але на трибуні  Віктор Андрійович повторив, по суті, все для цілого залу. І  я думаю,  якщо Віктор Андрійович прийде до влади, і п'ять років буде витрачати на те, щоб знайти компромат  проти єдиного опонента Толочка, то бідна наша Україна. Спасибі.

 

ГОЛОВА. Доманський, мікрофон для репліки.

 

14:17:34

ДОМАНСЬКИЙ А.І.

Уважаемый Владимир  Михайлович! Уважаемые избиратели! Ви, наверное, заметили, что я  себя сдержано веду. Но то, что  льется сегодня с трибуны Верховного Совета в адрес   Компартии, меня  заставляет сказать несколько слов.

Владимир Михайлович,  вы родом из Новоград-Волынського района и хорошо знаете, что бандеривщина - это родная сестра фашизма. Это они под дробь барабанов и  штандартов  СС шагали  по нашей Украине. И сегодня бандеривщина уже шагает по Западной Украине, но под другими знаменами. Я должен заявить, что бандеровщина, как  от Союза офицеров советских, что бандеровщина на Украине  больше не пройдет.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Перерва до 16 годині. Після перерви ми продовжимо розгляд цього питання. Керівникам  депутатських груп і фракцій прошу зібратися  у кабінеті Голови Верховної Ради.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку