ЗАСІДАННЯ  ТРИДЦЯТЬ   ТРЕТЄ

Сесійний зал Верховної Ради України

7  квітня  2004 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Доброго ранку шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України.

Прошу шановні колеги, підготуватися до реєстрації. Ввімкніть систему  "Рада".

10:02:34

Зареєструвалося -418

Зареєструвалося 418 народних депутатів. Ранкове  засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги,  сьогодні день народження народних депутатів України, наших колег, Зубця Михайла Васильовича і Капустіна Віктора Володимировича. Давайте їх привітаємо  і побажаємо їм міцного здоров'я і  успіхів у їх практичній діяльності.

Відповідно до статті  2.5.2 Регламенту у середу ми маємо 45 хвилин для виступів уповноважених представників фракцій і груп з внесенням пропозицій, оголошенням запитів, заяв і повідомлень. Прошу представників фракцій подати заяви  на виступ, а я тим часом оголошу запити, що надійшли.

І разом з тим хочу сказати, що сьогодні, шановні колеги,  Благовіщення, так що ми повинні себе дуже гарно вести під час засідання пленарного.

Надійшли запити народних депутатів України:

Володимира ЯВОРІВСЬКОГО до Президента України щодо антизаконних дій з боку керівництва Закарпатської обласної державної адміністрації, правоохоронних органів, окремих депутатів Мукачівської міської ради від СДПУ(о), що проявляється в незаконному стеженні, прослуховуванні телефонних розмов, побитті, масовому звільнені з роботи, арештах мешканців міста Мукачева з метою залякати їх та змусити обрати головою міста ставленика Адміністрації Президента.

Ставлю на голосування про підтримку запиту.

 

10:04:27

За-138

Запит не підтримано.

Євгена ГІРНИКА до Голови Верховної Ради України щодо встановлення Державного герба України над Державним прапором на шпилі приміщення Верховної Ради України замість одного із символів неіснуючої держави СРСР.

Миколи ТОМЕНКА до Голови ..., а ми зняли це, він попросив зняти цей запит.

Марії МАРКУШ до Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України про звернення православних християн Тячівського та Рахівського районів Закарпатської області щодо альтернативної реєстрації громадян та невиконання Закону України “Про Державний реєстр фізичних осіб – платників податків і інших обов’язкових платежів”.

Дмитра РУДКОВСЬКОГО до Прем’єр-міністра України, Голови Рахункової палати України щодо безгосподарного ставлення до державного майна аеродромного комплексу Узин Білоцерківського району Київської області.

Анатолія НАЛИВАЙКА до Прем’єр-міністра України, Генерального прокурора України з приводу невиплати заробітної плати робітникам шахти “Світанок” міста Кіровське та ситуації, яка склалася на цій шахті.

Віктора РАЗВАДОВСЬКОГО до Прем’єр-міністра України у зв’язку з ненаданням відповіді на депутатський запит від 12 лютого 2004 року щодо надання дозволу на передачу товариству “Торгово-виставочний комплекс” в оренду майданчика.

Олександра ГУДИМИ до Прем’єр-міністра України стосовно затвердження Урядом Енергетичної стратегії України до 2030 року та внесення Кабінетом Міністрів України законопроекту “Про Національну енергетичну програму України до 2020 року”.

Нестора ШУФРИЧА до Прем’єр-міністра України з приводу невиконання Розпорядження Президента України від 7 квітня 2004 року “Про вшанування пам’яті гетьмана України Павла Скоропадського”.

Станіслава НІКОЛАЄНКА до Прем’єр-міністра України щодо тарифів за електроенергію для об’єктів водопостачання сільських населених пунктів Херсонської області.

Миколи КРУЦЯ до Прем’єр-міністра України щодо статутних фондів та номінальної вартості акцій відкритих акціонерних товариств.

Володимира ШАНДРИ до Прем’єр-міністра України з приводу невиконання Постанови  Кабінету Міністрів України від 19 квітня 2002 року щодо виділення коштів допоміжній школі-інтернату села Берездів  Славутського району Хмельницької області.

Миколи МЕЛЬНИКА до Прем’єр-міністра України стосовно відновлення права на будівництво церкви релігійною громадою української православної церкви святого Феодосія Чернігівського, шляхом внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України №1275 від 18 серпня 2000 року.

Марії МАРКУШ до Прем’єр-міністра України щодо виділення коштів для ліквідації наслідків повеней в 1998 та 2001 роках у селі Красна Тячівського району Закарпатської області.

Михайла ВОЛИНЦЯ до Прем’єр-міністра України з приводу неповаги до народного депутата України та цинічну відповідь Першого заступника Міністра транспорту України Корнієнка на звернення від 9 січня 2004 року до Міністра транспорту України, Генерального директора Укрзалізниці Георгія Кірпи.

Юлії ТИМОШЕНКО до Прем’єр-міністра України щодо неналежного фінансування об’єктів облаштування 30-кілометрової зони Хмельницької атомної електростанції.

Івана ТОМИЧА до Прем’єр-міністра України щодо виділення бюджетних коштів на будівництво газопроводу Ніжній Березів – Текуча – Акрешори Косівського району Івано-Франківської області.

Юрія ПАВЛЕНКА до Прем’єр-міністра України, Міністра освіти і науки України з приводу ігнорування Сумською обласною державною адміністрацією рекомендацій Міністерства освіти і науки України щодо розв’язання конфлікту в гімназії міста Шостка.

Романа ЗВАРИЧА до Прем’єр-міністра України стосовно фінансування будівництва газопроводу середнього тиску Ніжній Березів – Акрешори Косівського району Івано-Франківської області.

Миколи ПОЛІЩУКА до Прем’єр-міністра України стосовно виконання Постанови Кабінету Міністрів України щодо створення Державної санітарно-епідеміологічної служби України.

Івана ЗАЙЦЯ до Прем’єр-міністра України щодо конфліктної ситуації навколо реорганізації Державної інспекції охорони Чорного моря.

Станіслава НІКОЛАЄНКА до Прем’єр-міністра України щодо вжиття заходів у зв’язку із стихійним лихом на півдні України, квітневими заморозками.

Віктора РАЗВАДОВСЬКОГО до Прем’єр-міністра України з приводу неналежного опалювання та гарячого водопостачання квартир мешканців селища міського типу Озерне Житомирської області.

Анатолія НАЛИВАЙКА до Прем’єр-міністра України щодо газифікації шахтарських селищ Софьє-Кондратівки, Ольховки, Буковинки міста Єнакієве.

Станіслава ПХИДЕНКА до Прем’єр-міністра України щодо незадовільного фінансування установ Ощадбанку Волинської області на компенсаційні виплати грошових заощаджень, поміщених в установи Ощадбанку колишнього СРСР.

Володимира НОВАКА до Прем’єр-міністра України з приводу розпродажу майна колишнього радгоспу “Лісогринівецький” Хмельницької області, який Законом України від 7 липня 1999 року, включений до переліку об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації.

Богдана КОСТИНЮКА до Прем’єр-міністра України стосовно джерел фінансування і кількості втрачених державних коштів на проведення 2 квітня 2004 року в Національному палаці “Україна”, в робочий час, форуму на підтримку так званої конституційної реформи.

Степана БУЛЬБИ до Прем’єр-міністра України щодо заходів, що здійснюються Урядом та Міністерством оборони України у зв’язку з реформуванням Збройних Сил України.

Володимира ЛЕВЦУНА та Володимира МАЗУРЕНКА до Прем’єр-міністра України, Міністра оборони України щодо врегулювання питання фінансового забезпечення Українського військового миротворчого континенту в Республіці Сьєра-Леоне.

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до Прем’єр-міністра України щодо неналежної процедури визначення та затвердження об’єктів соціально-культурного призначення, що фінансуються за рахунок витрат Державного бюджету 2004 року на капітальне будівництво.

Олександра ГУДИМИ до Прем’єр-міністра України про порушення статті 42 Конституції України стосовно забезпечення прав споживачів щодо контролю за якістю природного газу.

групи народних депутатів (ОМЕЛЬЧЕНКО, РУДЬКОВСЬКИЙ, ШЕВЧУК та інші. Всього 5 депутатів) до Прем’єр-міністра України щодо ситуації, яка склалася з використанням нафтопроводу “Одеса – Броди”.

Анатолія РАХАНСЬКОГО до Прем’єр-міністра України щодо надання допомоги у погашенні заборгованості перед підприємством Міністерства оборони України за виконанні роботи.

Петра СИМОНЕНКА до Прем’єр-міністра України щодо питань соціального захисту військовослужбовців та працівників правоохоронних органів.

Юрія КАРМАЗІНА до Прем’єр-міністра України щодо вжиття заходів по припиненню порушень Урядом України  конституційних прав громадян на пенсійне забезпечення, скасування пункту 2 Постанови Кабінету Міністрів України від 20 листопада 2003 року “Про заходи щодо поліпшення пенсійного забезпечення громадян” та неналежне виконання запиту із вказаних витань.

Анатолія ГРЯЗЄВА до Прем’єр-міністра України з приводу порушення та ігнорування законодавства України щодо громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Олександра ГУДИМИ та Олександра ТРЕТЬЯКОВА до Першого віце-прем’єр-міністра, Міністра фінансів України щодо надання роз’яснення стосовно надходження до Державного бюджету на 2004 рік рентної плати за транспортування нафти по нафтопроводу “Одеса – Броди”.

Володимира ЛЕЩЕНКА до Першого віце-прем’єр-міністра, Міністра фінансів України з приводу позбавлення виконкомом Чернігівської міської ради законних пільг окремих категорій громадян.

Лілії ГРИГОРОВИЧ до Віце-прем’єр-міністра України Дмитра Табачника стосовно збереження музею-квартири художника Григорія Синиці та надання йому статусу самостійного музею.

Олександра ПЕКЛУШЕНКА до Віце-прем’єр-міністра України Дмитра Табачника щодо відновлення трансляції передач третьої програми Українського радіо.

Миколи МАРТИНЕНКА до Віце-прем’єр-міністра України Андрія Клюєва щодо стану виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 4 лютого 2004 року “Про заходи щодо підвищення ефективності використання магістральних нафтопроводів”.

Юрія ОРОБЦЯ до Генерального прокурора України, Голови Державної судової адміністрації України з приводу порушення суддями Подільського району міста Києва Цивільно-процесуального кодексу і Закону України “Про власність”.

Олександра ТУРЧИНОВА до Генерального прокурора України щодо бездіяльності органів Стаханівського міського відділу Управління Міністерства внутрішніх справ України в Луганській області під час розслідувань кримінальних справ та випадків застосування фізичного насильства працівниками охорони “Ніка” міста Стаханова.

Юлії ТИМОШЕНКО до Генерального прокурора України щодо незаконного розпродажу майна відкритого акціонерного товариства “Гранат” міста Сімферополя.

Віктора ЮЩЕНКА до Генерального прокурора України щодо перевірки законності приватизації Кременчуцької ТЕЦ та заходів прокурорського реагування щодо порушень.

Григорія ОМЕЛЬЧЕНКА до Генерального прокурора України про притягнення до кримінальної відповідальності лікарів Київської міської клінічної лікарні №17,       із-за службової недбалості яких померла дитина та притягнення до відповідальності посадових осіб прокуратури, які не відреагували належним чином на заяву батьків про смерть дитини.

Дмитра РУДКОВСЬКОГО до Генерального прокурора України з приводу пограбування державного майна аеродромного комплексу Узин і притягнення винних у цьому до відповідальності.

Юрія КАРМАЗІНА до Генерального прокурора України, Голови Державної податкової адміністрації України, Секретаря Ради національної безпеки і оборони України з приводу загрози національній безпеці внаслідок незаконних дій посадових осіб Державної податкової адміністрації України, органів прокуратури, Миколаївської обласної державної адміністрації, підривання авторитету держави в результаті обмеження господарської діяльності Південної Товарної Біржі та товариств з обмеженою відповідальністю “Чорноморбюджетсервіс” і “Укргазсервіс”, порушення їх прав на здійснення вільної підприємницької діяльності та припинення ажіотажу з приводу проведення аукціону по відчуженню Первомайської газонаповнювальної станції, спроб визначити результати аукціону недійсними з незаконною передачею цього об’єкта комерційним структурам.

Олександра ТУРЧИНОВА до Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України, Голови Служби безпеки України щодо здійснення нападу на друкарню товариства з обмеженою відповідальністю “Редакція газети “Молодий буковинець” у місті Чернівцях.

Станіслава ГУРЕНКА до Генерального прокурора України стосовно порушення конституційних прав і свобод мешканця міста Дніпропетровська з боку працівників Дніпропетровського міського управління міліції.

Ігоря ПЛОХОГО до Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України, Голови Координаційного комітету по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю при Президентові України стосовно порушення законодавства України та зловживання службовим становищем Головою Одеської обласної державної адміністрації Гриневецьким при виділенні бюджетних коштів на придбання житла в місті Одесі особам, які не користуються правом на отримання службового житла, зловживання службовим становищем при будівництві власного палацу вартістю 25 мільйонів гривень та не проведення розрахунків з спеціалізованим автопідприємством №15 за виконанні роботи, незаконного утримання від вартою керівника цього підприємства, поновленого на посаді за рішенням суду.

Юлії ТИМОШЕНКО та Олександра ТУРЧИНОВА до Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України з приводу фактів підслуховування телефонних розмов народних депутатів України.

Валентини СЕМЕНЮК  до Генерального прокурора України, Голови Державної податкової адміністрації України стосовно поновлення на службі колишнього лейтенанта податкової міліції Юрія Філоненка.

Павла МОВЧАНА до Генерального прокурора України щодо бездіяльності правоохоронних органів Новосанжарського району Полтавської області в розкритті резонансних злочинів і правопорушень.

Степана БУЛЬБИ до Генерального прокурора України щодо встановлення справжніх обставин загибелі мешканця міста Глобине Полтавської області Сергія Харченка і притягнення винних до відповідальності.

Володимира АНІЩУКА до Генерального прокурора України з приводу порушення законних прав та інтересів працівників колишнього колективного сільськогосподарського  підприємства імені Суворова Миколаївського району Одеської області.

Степана ХМАРИ до Генерального прокурора України щодо перевірки фактів офшорної бізнесової діяльності Віктора Медведчука, у якій вбачаються ознаки тяжких кримінальних злочинів.

Романа ТКАЧА до Генерального прокурора України з приводу захисту прав та інтересів власників майнових сертифікатів у процесі реформування приватного підприємства “Устивицьке” Полтавської області.

Володимира ПЕТРЕНКА до Генерального прокурора України з приводу тяганини при встановлені винних та відшкодування моральної і матеріальної шкоди, нанесеної внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, яка призвела до  загибелі мешканки міста Суми.

Володимира СІВКОВИЧА до Генерального прокурора України щодо зловживання службовим становищем прокурором Рокитнянського району Київської області під час розслідування кримінальної справи та її закриття, незважаючи на рішення обласного суду направити справу на дослідування.

Григорія ОМЕЛЬЧЕНКА до Генерального прокурора України, Секретаря Ради національної безпеки і оборони України щодо встановлення обставин перерахування на валютний рахунок одного з банків 100 тисяч доларів США, які були використані у власних цілях колишнім Генеральним прокурором України Святославом Піскуном та йогодружиною і надання правової оцінки їхньої дії.

Віктора ЮЩЕНКА до Генерального прокурора України щодо перевірки діяльності працівників правоохоронних органів та органів прокуратури  Кіровоградської області.

Олега ПЕТРОВА до міністра юстиції України стосовно відповідності чинному законодавству України вказівки Міністерства внутрішніх справ України від 19 листопада 2001 року, номер 7565 та наказу міністра України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 10 липня 2003 року № 226.

Романа ЗВАРИЧА до Міністра юстиції України щодо звернення Івано-Франківської обласної ради стосовно збереження структури місцевих та районних судів у містах Калуші, Коломиї.

Олександра ЗАДОРОЖНЬОГО до Міністра транспорту України щодо фінансування будівництва дороги в мікрорайоні Дарницького вагоноремонтного заводу Дніпровського району міста Києва.

Миколи ТОМЕНКА до Міністра внутрішніх справ України щодо надання офіційного роз’яснення принципів запровадження нової системи номерних знаків в Україні.

Михайла ВОЛИНЦЯ до Міністра освіти і науки України стосовно порушення ректором Донецького національного технічного університету прав профспілок.

Василя ОНОПЕНКА до Міністра закордонних справ України щодо повернення з іракської в’язниці українських моряків Миколи Мазуренка та Івана Сощенка.

Юрія КОСТЕНКА до Міністра аграрної політики України стосовно відновлення роботи Чупахівського цукрового заводу Сумської області.

Валентини СЕМЕНЮК до Міністра юстиції України щодо неналежного виконання службових обов’язків заступником начальника Волинського обласного управління юстиції.

Володимира ПУЗАКОВА до Міністра праці та соціальної політики України стосовно порушень Закону України “Про загальнообов’язкове державне страхування від нещасного випадку на виробництві та профзахворювання, які спричинили втрату працездатності”.

Володимира АНІЩУКА до Міністра охорони здоров’я України щодо забезпечення конституційних прав колективу колишньої міської лікарні №12 міста Одеси на працю та охорону здоров’я громадян.

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до Міністра охорони здоров’я України стосовно проблем дооснащення медичним обладнанням Великоолександрівської районної лікарні Херсонської області.

Андрія ШКІЛЯ до Міністра внутрішніх справ України щодо з’ясування причин припинення дії тендеру на закупівлю знаків транспортних засобів на 2004 рік.

Анатолія ДОМАНСЬКОГО до Голови Державної податкової адміністрації України, Міністра внутрішніх справ України, Міністра юстиції України, Голови Служби безпеки України, Генерального прокурора України щодо неправомірних дій працівників Управління боротьби з організованою злочинністю та відділу юстиції у Дніпропетровській області.

Михайла ЛОБОДИ до Голови Державної податкової адміністрації України щодо правомірності стягнення земельного податку із санаторіїв системи закритого акціонерного товариства   “Трускавецькурорт”.

Миколи КРУЦЯ до Голови Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України стосовно контролю за будівництвом багатоквартирного будинку у місті Івано-Франківську.

Василя БАРТКІВА до Голови Державного комітету з питань житлово-комунального господарства України щодо виділення коштів на ремонт об’єктів житлово-комунального господарства Рожнятівського району Івано-Франківської області.

Володимира ПУЗАКОВА до Голови Координаційного комітету по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю стосовно ситуації в житлово-комунальній сфері міста Кіровограда, спричиненої посадовими особами Кіровоградського міськвиконкому.

Володимира ШАНДРИ до Голови Хмельницької обласної державної адміністрації щодо фінансування реконструкції котельні допоміжної школи-інтернату села Берездів  Славутського району.

Павла МОВЧАНА до Голови Полтавської обласної державної адміністрації стосовно порушення прав мешканців села Вільниця Полтавської області Чутівською районною державною адміністрацією та керівником господарства “Вільницьке”.

Валентина МАТВЄЄВА до Голови Миколаївської обласної державної адміністрації стосовно порушення Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” при вирішенні питання щодо встановлення телефону інваліду І групи Великої Вітчизняної війни, учаснику бойових дій Григорію Нечитайлу.

В’ячеслава АНІСІМОВА  до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо фактів масового порушення прав людини в місті Дніпродзержинську Дніпропетровської області.

Анатолія ДОМАНСЬКОГО до Начальника Управління Служби безпеки України Дніпропетровської області, Прокурора Дніпропетровської області, Начальника Управління державної податкової адміністрації у Дніпропетровській області, Начальника Управління Міністерства внутрішніх справ України у Дніпропетровській області  щодо неправомірних дій працівників Управління боротьби з організованою злочинністю та відділу юстиції у Дніпропетровській області.

групи народних депутатів (ТАРАН (ТЕРЕН), ХМАРА, ЧУБАРОВ) до Генерального директора дочірнього підприємства “Екос” холдінгової компанії “Київміськбуд”  щодо фактів експлуатації ліфтового обладнання з метою наживи в новозбудованих житлових будинках, прийнятих на обслуговування підприємством “Екос”.

Сергія Дорогунцова до Прем'єр-міністра України про початок дії угоди між урядом Російської Федерації Кабінету Міністрів України щодо створення і функціонування філіалів вищих навчальних закладів Російської Федерації на території України і філіалів вищих навчальних  закладів України на території Російської Федерації.

Групи народних депутатів (КРАВЧУК, ЧЕРНЯК, ШИРКО та інші) до Прем'єр-міністра України щодо виконання доручення Верховної Ради урядом України про включення до бюджетної програми "За збереження історично-культурної спадщини" коштів на спорудження краєзнавчого музею "Поле Берестецької битви" в Рівненьській області.

Али АЛЕКСАНДРОВСЬКОЇ до Генерального Прокурора України про тагянину і неналежне розслідування кримінальної справи за фактом вбивства неповнолітнього Суботіна.

Олега ТЯГНИБОКА до Прем'єр-міністра України щодо законності будівництва фабрики латексних виробів ЗОВ "Перфект" у місті Новояворівськ, Львівської області.

Олега ТЯГНИБОКА до Генерального Прокурора, Голови ДПА про законність відшкодування ПДВ ЗАТ "Древстарт" Кам'янка-Бузький район Львівської області.

Степана ХМАРИ до Генерального Прокурора України щодо перевірки фактів порушення працівниками правоохоронних органів Бахчисарайського району Автономної Республіки Крим Статті 13 Європейської конвенції "Про захист прав і основних свобод людини” та кримінально-процесуального законодавства України, про розслідування кримінальної справи по обвинуваченню Панченка.

Андрія ПОЛІІТА до голови міста Кіровограда щодо виділення коштів для добудови житлового будинку для молодих сімей в місті Кіровограді.

Анатолія НАЛИВАЙКА до Віце-Прем'єр-міністра Клюєва щодо виділення коштів на завершення будівництва шахти "Ольховатка", міста Єнакієве Донецької області.

Анатолія НАЛИВАЙКА до Прем'єр-міністра України щодо вирішення питання постачання питної води селища Ольховка, міста Єнаківе. Всі запити, які надійшли, виголошені.

Шановні колеги, переходимо до виступів від фракцій і груп. Ми майже півгодини витратили на виголошення запитів, що надійшли в письмовому вигляді, очевидно, домовимося, щоб перерви не робити.

Ігор Шурма, фракція  Соціал-демократичної партії України має слово. Підготуватися Дашутіну.

 

10:27:08

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

Депутатська фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної) вважає за  необхідне акцентувати увагу парламенту на висновок Комітету з питань Регламенту, депутатської етики  та організації роботи Верховної Ради України щодо оцінки дій так званого відкритого депутатського об'єднання при підтримці національного товаровиробника "Економічна Україна". А саме: Регламентним комітетом встановлено, що матеріали, на підставі яких 3 жовтня 2003 року на пленарному засіданні Верховної Ради було здійснено оголошення про утворення "Економічна Україна".

В апараті не опрацьовувалися і, відповідно, інформація для оголошень не готувалася.

За офіційною відповіддю Міністерства юстиції України ні громадської, ні благодійницької організації, чи інші громадські об'єднання з назвою відкритого депутатського об'єднання "Економічна Україна" міністерством не реєструвалося. Отже, назване об'єднання, визнане нелегітимним, а його дії кваліфіковані, як такі, що порушують вимоги Регламенту Верховної Ради України та Закону України про об'єднання громадян, про що було оголошено  вчора на ранковому засіданні парламенту паном Литвином.

Депутатська фракція Соціал-демократичної  партії України (об'єднаної) особливо наголошує на останньому пункті висновку Регламентного комітету.

Всі розіслані документи не мають юридичної сили, а використання реквізитів Верховної Ради в  цих документах є незаконним.

Зважаючи на масштабність проведених "Економічною Україною" акцій з розсилки, директивних за суттю звернень, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної) вважає за необхідне довести зміст висновку Регламентного комітету до рад всіх рівнів.

Просимо дати відповідне протокольне доручення Апарату Верховної Ради України, а також вимагаємо дати протокольне доручення редакції газети "Голос України" щодо оприлюднення зазначеного висновку.

Необхідність вказаних дій обумовлена величезною моральною шкодою, нанесеною акціями так званого об'єднання “Економічна Україна” єдиному законодавчому органу України.

Прикриваючись іменем Верховної Ради посилаючись на керівництво парламенту, безпосередньо на Голову Верховної Ради пана Литвина,  керівників фракції та великої групи народних депутатів, депутатські об'єднання "Економічна Україна" відверто дискредитували парламент в цілому. Поза всяким сумнівом в  особі самопроголошеного депутатського об'єднання ми зіткнулися з цинічною спробою політичних сил застосувати брудні технології досягнення політичних дивідендів.

Фракція Соціал-демократичної партії України (Об'єднаних) переконана,  що залишити цю спробу поза увагою суспільства Верховна Рада немає права.

Висновок Регламентного комітету містить абсолютно зрозумілі переконливі оцінки цього інциденту і доведення цієї інформації до всіх ланок представницької  влади України і до широкої громадськості є сьогодні не просто можливим, а конче необхідним. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Так, Григорій  Дашутін від фракції Промисловці, підприємці "Трудової України", підготуватися Тарасу Стецьківу від "Нашої України".

Так є Григорій Дашутін?

Будь ласка, я ж оголосив.

Підготуватися Стецьків.

 

10:30:48

ДАШУТІН Г.П.

Шановний головуючий, шановні народні депутати.

Наша фракція вважає за необхідне привернути увагу владних структур і громадських організацій до найгострішої соціальної проблеми яка є сьогодні безробіття.

За офіційними даними сьогодні в Україні майже 10 відсотків працездатного населення не мають роботи. Однак реальний стан справ на ринку праці ще більш складний і небезпечний, до того ж має тенденцію до  загострення. В цьому залі неодноразово лунало, що за межами держави в трудовій еміграції перебуває від 5 до 7 мільйонів наших співвітчизників. Їх звичайна статистика не є  зареєстрованою оцих безробітних.

Проте вступ 1 травня поточного року 10 країн до Євросоюзу є запровадженням нових стосунків і відміна тих віз, присутність віз тепер до в'їзду до тих чи інших країн автоматично буде небезпечно для тих робочих місць, які сьогодні створені. Тому те безробіття, яке сьогодні є, воно ще збільшиться.

Другою проблемою є на сьогоднішній день - це оголошена військова реформа, яка відповідно супроводжується величезним скороченням кадрів. Це також завтрашні безробітні. Додаємо ще ту кількість випускників, яка сьогодні є кожного року на ринку роботи, а ми знаємо, що на сьогоднішній день у нас на 30 відсотків навчається студентів у вищих навчальних закладах ніж в радянські часи. Це також є проблемою, яка сукупно впливає на безробіття в країні.

В зв'язку з цим першочерговим завданням органів всіх владних структур має стати створення нових робочих місць.

Фракція вважає за доцільне терміново провести збір статистичних даних про наявність робочих місць в усіх областях і відповідно в містах, селищах та селах, при цьому робочі місця, я підкреслюю: робочі місця, повинні вважати ті, де людина стала і отримує заробітну платню, і заробітна платня є не менше мінімальною, визначеною в державі.

Дані про кількість робочих місць слід зробити базовим для оцінки діяльності обласних, державних адміністрацій всіх органів виконавчої влади на місцях. Ця діяльність може вважатися задовільною лише за умови, коли на відповідній території кількість робочих місць, система  зростає і особливо на селі. З урахуванням нинішньої ситуації Кабінету Міністрів треба все-таки переглянути ту програму, яка сьогодні є по великому рахунку незадовільною це програма на 2001-2004 рік, і розробити нову програму, яка була забезпечена фінансовим походженням і найближчі 5 років забезпечити 3 мільйона робочих місць. Така ситуація є нагальною і фракція "Трудової України" на цьому сьогодні наполягає і готова вступити для розробки нової програми. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Тара Стецьків від фракції "Наша Україна", підготуватися Мельничуку від фракції Соціалістичної партії України.

 

10:34:06

СТЕЦЬКІВ Т.С.

Шановні народні депутати! Перш ніж зачитати заяву фракції "Наша Україна", я хотів би привітати    литовський народ з розумним і мудрим, і виваженим рішенням, яке прийняв вчора литовський парламент відправивши свого президента у відставку за порушення Конституції і присяги.

Дав би Бог такої мудрості і виваженості у українському парламенті, коли у нас виникнуть подібні ситуації.

Заява фракція "Наша Україна" у Верховній Раді.

Вісім років тому  Верховна Рада України прийняла закон про освіту, яким визначила базові соціальні стандарти і гарантії для українських вчителів. Фракція "Наша Україна" вкотре змушена констатувати, що до сьогоднішнього дня виконавча влада не спромоглася виконати статтю 57 цього закону, згідно якої середня зарплата вчителя має рівнятися середній заробітній платі в промисловості.

Більше того, уряд вперто відмовляється визнати заборгованості перед освітянами за 1997 і 2000 рік по виплаті надбавок за вислугу років, оздоровчих і доплат за сумлінну працю внутрішнім державним боргом і погасити цей борг. Вчителі, які чесно і сумлінно виконують свій обов'язок виховуючи і навчаючи  майбутнє нашого народу, позбавлені елементарного соціального забезпечення, змушені підробляти на сумісних роботах, або звільнятися у пошуках більшого заробітку.

Фракція "Наша Україна" заявляє, що ситуація з бюджетним фінансуванням освіти, в тому числі 57-ої статті, може перетворитися в серйозний соціальний конфлікт. Уже сьогодні в деяких регіонах України склалася критична ситуація з поточним фінансуванням заробітної плати освітян. За рішенням судів відбувається примусове стягнення коштів з рахунків казначейства по 57-мій статті, на що бюджетом на 2004 рік уряд не передбачив жодної копійки.

Існує реальна загроза повного припинення виплат зарплат вчителям.

Ми вимагаємо визнати державним внутрішнім боргом заборгованості за статтею 57  закону України про освіту, провести реструктуризацію цього боргу терміном на п'ять років, а його обслуговування почати вже сьогодні та здійснювати рівними частинами, враховуючи індекс інфляції.

Окрім того, реальне врахування доходів бюджетів всіх рівнів дозволить вже сьогодні здійснити на 25 відсотків підвищення заробітної плати не лише освітянам, але і лікарям, науковцям, працівникам культури.

Депутати фракції "Наша Україна" не одноразово вносили до Верховної Ради  законопроекти, які дозволяли б вирішити проблему зобов'язань держави перед освітянам, що передбачені статтею 57 закону України про освіту.

Однак, ці ініціативи наштовхувались  на повне ігнорування уряду і парламентської більшості. Ми вимагаємо першочергового розгляду  та ухвалення проектів законів України про термінові заходи з розподілу прихованих доходів з Державного бюджету України 2004 року та проекту Закону про порядок погашення заборгованості по виплатам, передбаченим статтею 57 Закону України про освіту. Приховані урядом у бюджеті 10 мільярдів гривень повинні бути повернуті народу.

 

ГОЛОВА. Михайло Мельничук від фракції Соціалістичної партії України  запрошується до  виступу. Підготуватися Гурову.

 

10:37:23

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область, Всеукраїнська спілка власників земельних та майнових паїв.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги.

20 лютого цього року фракцією Соціалістичної партії України у Верховній Раді була зроблена заява у зв'язку з ситуацією, яка склалася з підготовкою та проведенням комплексу весняно-польових робіт. Ми акцентували, що село залишилося без паливно-мастильних матеріалів, техніки, мінеральних добрив, засобів захисту рослин, що кредити стали не... кредити пільгові стали для селян недоступними і так далі.

Ми розуміємо, що після цього уряд повинен  був би зробити  такі кроки, які б сьогодні поправили ситуацію на селі. Але сьогодні  треба констатувати, що більше 10 мільйонів гектарів земель в Україні не обробляється. Визнання Президентом після нашої заяви, яка була у парламенті оголошена, що за ці роки тільки  на 3 відсотка зросло виробництво  сільськогосподарської техніки. Це вже є той сигнал, який каже, що в Україні не все гаразд, що ми на порозі нової продовольчої кризи. Ніхто сьогодні не може навести порядок на тих підприємствах, які повинні  би забезпечити добривами селян для їх роботи на землях.

Що ж складається у нас? Як же так, що звонить керівник на завод, який перерахував  два місяці, три місяці назад кошти на підприємство за добрива, а його посилають і так далеко, що це чуть не за межами України. Хто сьогодні є в Україні, хто взагалі керує? На наш погляд ніхто.

Тому що ситуацією сьогодні не може даже Кабінет Міністрів справлятися, яка є в Україні. На наш погляд треба негайно повернути законопроект, який ми в цьому залі не розглянули щодо введення експортного мита на добрива, кінець кінцем керівники підприємств повинні знати, що вони живуть в Україні, що вони працюють тут, що вони повинні працювати на цей народ.

Сьогодні з Херсонщини, Миколаївщини, Криму йдуть повідомлення про загибель 10 тисяч гектарів озимини, що це буде шановні? На порозі знову криза - явно продовольча криза, а влада зовсім нічого не приймає. Вони зайнялися іншими питаннями.

 Ми маємо повідомлення з Іраку воно теж ганебне, коли наші люди гинуть. Сьогодні під стінами Верховної Ради харківчани, чорнобильці, яким...

 

ГОЛОВА. Вадим Гуров від депутатської групи Народовладдя, підготуватися Матвієнкову.

 

10:40:45

ГУРОВ В.М.

Вадим Гуров "Народовладдя" Кривбасс.

Уважаемые коллеги! Хочу в очередной раз привлечь ваше внимание к проблеме не только к актуальной, но и горящей, суть которой в тому, что подземные горные выработки, возникшие за более чем вековые строки добычи железной руды в Кривбассе, начинают все чаще напоминать о себе. Вот и последнее черезвычайное событие: по улице Фроленка в северной части центрального городского района Кривого Рога произошел провал грунта рядом с жилымы домами, что чреззвычайно зволновало и напугало жителей, тем более, что подобное уже случалось неоднократно с 1961 года, при этом были и людские жертвы, а причина в том, что в недрах Криворожского железорудного бассейна врезультате выемки руды подземным способом  образовалось около 30 млн.  кубических метров пустот. Вдумайтесь: 30 млн. пустот. При этом, половина городской черты,  более 20 тыс. гектаров - находятся в этой зоне,  в аварийной.

Для городских властей, ученых и подразделений в городе  аварийное положение в Кривом Роге не является новостью. Они принимают соотвествующие меры. Но, на мой взгляд, этих усилий недостаточно и проблему надо решать на  общегосударственном уровне.

Безусловно, нужна компетентная научная оценка ситауации, что могла бы  дать межведомственная правительственная комиссия, которую необходимо как можно быстрее создать.

Необходима  специальная служба по мониторингу, гидрогеологическому состоянию, анализу и прогнозированию потенциальных опасностей на провалы и сдвиги территории. И что самое главное - нужен постоянный и компетентный контроль  за ситуацией со стороны центральных органов  государственной власти. Я с этой высокой трибуны поддерживаю обращение мерии города по этому  вопросу и прошу не отмахнуться от него, а отнестись со всей серьезностью и принять экстренные меры.

Мы все на уровне   исполнителей законодательной власти не имеем права допускать техногенной катастрофы в Кривбасе. Тем более зная, что она неминуема, если не принимать необходимых мер.  В этой связи хочу обратиться к вам,  уважаемые коллеги депутаты, иметь в виду изложенную ситуацию, когда будем рассматривать законопроект об особенностях приватизации государственной компании "Укрпром".

Как вы знаете, мы приняли в первом чтении проект Закона народного депутата Мовчана, где предусматривается  приватизация предприятий "Укррудпрома" отдельными пакетами акций. Это ни в коем случае нельзя допустить. В этом случае нетрудно предвидеть: при такой приватизации  будут раскуплены "лакомые куски".

Надо помнить днем и ночью, что Кривбасс - это надежный фундамент экономики нашей страны и к нему надо относиться  взвешенно и осторожно. И, все-таки, мое глубокое убеждение: до принятия Кодекса

 

ГОЛОВА. Сергій Матвієнков від фракції "Регіони України". Підготуватися Олегу Зарубінському.

 

10:44:10

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, 55-й округ, Мариуполь.

Уважаемые колеги, сегодня я хочу еще раз привлечь ваше внимание к проблеме Азовского моря. В этом зале уже неоднократно озвучивались проблемы этого уникального в своем роде водоема: это и подтопление, оползни побережья, сильное загрязнение морской акватории болезненнотворными бактериями, что обуславливаем крайне неблагополучную, эпидемилогическую обстановку в ригионе и многое другое.

Но сегодня я хочу поднять проблему сохранения биологических ресурсов Азовского моря. Наступает весна и время путины, начнется как промышленный, так и браконьерский вылов рыбы. А тем временем, год от года, самое рыбное в мире море сегодня оскудивает. Далеко в прошлом, баснословные уловы осетровых: калкана, судака. В Бердянске установили памятник бычку-кормильцу. Скептики утверждают, что если так дело пойдет и дальше, придется подобные похоронные почести отдавать даже тюльке. Колосальный урон рыбным ресурсам наносят браконьеры, которые буквально розбили море на квадраты и ведут нерегулируемый варварский вылов рыбы. Но не меньше его наносят и безлаберность, а иногда просто приступная халатность государственных чиновников, фактически, отдавши море в управление безпринципным дельцам.

Фирма, осуществляющая вылов рыбы, регистрируется без учета имеющихся материально-технической базы. В настоящее время, в частности, от Бердянска до Мариуполя выдано почти 30 лицензий на вылов рыбы фирмам-неведимкам, которые имеют на своем балансе один, два полуразрушенных протикающих баркаса. Естественно, что восстановление рыбных ресурсов, розведение малька такими фирмами и речи быть не может. Их цель одна - урвать и убежать.

В то же время, серьезные рыбные хозяйства, которые хотят и имеют возможность не только производить вылов рыбы, но и осуществлять ряд мероприятий, направленных на сохранение экологии, восстановление рыбных ресурсов за частую сталкиваться с неопределимыми трудностями при получении лицензий и решений рядя вопросов.

Я неоднократно обращался в Госудерственный Департамент рыбного хозяйства Украины с предложением о пересмотре выданых лицезний и именно изменение критерий выдачи этих лицензий. В ответ получаю, к сожалению, только отписки. И поэтому сегодня хотелось бы услышать ответ на вопрос. Так когда же мы наведем порядок с этим вопросом? Когда мы прекратим бездумно выдавать лицензии непонятно кому? Когда мы прекратим губить самое, будем говорить, в прошлом богатое в мире море рыбой? Или уже у чиновников те стимулы, которые сегодня заставляют их выдавать лицензии подобным фирмам, они выше государственных интересов, так давайте тогда наведем порядок и поставим на место этих чиновников. Поэтому, я прошу, Владимир Михайлович, это мое выступление считать официальным депутатским запросом с тем, чтобы мы четко могли определиться, когда же в конце-концов наступит время, когда государственный аппарат займется наведением порядка на Азовском море. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Олег Зарубінський від фракції Народно-демократичної  партії України,  підготуватися Ігорю Алексєєву.

 

10:46:58

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Шановна президія, шановні народні депутати, всі ми розуміємо, що освоєння нових джерел енергії для України це не лише засіб забезпечення енергетичної незалежності щодо додаткових надходжень до Державного бюджету, а це ще можливість забезпечити додаткові робочі місця.

 Крім того відкриття нових блоків Хмельницької та Рівненської АЕС ......... закриття енергоблоків Чорнобильської АЕС. Однак викликає занепокоєння те яким чином завершується це будівництво і як іде підготовка до здачі таких проектів.

 До фракції НДП надходять листи з Хмельниччини і Рівненщини в яких висловлюється стурбованість щодо врахування екологічних ризиків, а також щодо будівництва соціальних об'єктів в 30 кілометровій зоні атомних станцій. Хоча на  нормативно-правовому рівні все начебто нормально, адже Постановою Кабміну про затвердження техніко-економічних розрахунків завершення добудови енергоблоку № 2 Хмельницької АЕС передбачено фінансування, я цитую, будівництва об'єктів соціального призначення на території 30 кілометрової зони.

Менше ніж за півроку енергоблок має бути запущений, але гроші, а це понад 40 мільйонів гривень на об'єкти соціального  призначення майже не виділяються.  А це значить, що по суті на  сьогоднішній день зупинено будівництво в цій зоні шкіл, будинків культури, трансформаторних підстанцій, очисних споруд, газифікація населених пунктів та ремонт вулиць.

Враховуючи це фракція НДП заявляє.

По-перше. Треба відмовитися від старої традиції реалізації серйозних проектів під святкові дати. Як показує досвід поспішність виконання робіт обернена пропорційно їх якості. В історії ми вже не раз пересвідчувалися в цьому. Зараз ми будуємо не ферму чи кіоск - це атомні енергоблоки біля яких живуть понад 300 тисяч населення.

 Не секрет, що на АЕС в Україні відбулось значно більше нештатних ситуацій ніж, наприклад, в Німеччині чи в Японії. Можливо це тому що японські АЕС будувались  не до дня народження імператора, а за графіком з врахуванням екологічних ризиків. Не секрет також, що після урочистого відкриття, як правило, к годовщине почнеться латання дірок. І добре, якщо лататимуть лише соціалку, а не сам реактор.

Можливо, вже досить в реалізації державної політики відштовхуватися від парадигми, за якою соціальна сфера фінансується залишковим методом. Ми вже давно, я сподіваюся, не тоталітарна країна, і на першому місці для нас має стояти людина, а не рівень ВВП. Тому фракція вимагає, щоб рівень фінансування соціальної сфери при промисловому будівництві відповідав рівню вкладення коштів у виробництво.

Прошу вважати мій виступ депутатським запитом від фракції Народно-демократичної партії до Кабінету Міністрів України. Дякую.

 

ГОЛОВА. Ігор Алексєєв від фракції Комуністичної партії України запрошується до виступу. Підготуватися Тимошенко.

 

10:50:07

АЛЕКСЄЄВ І.В.

Шановні колеги,  Ігор Алексєєв, фракція Комуністичної партії України.

Нашу фракцію дуже здивувало, що жодний з представників фракції не звернув у своїх виступах увагу на ті трагічні події, які  останніми  днями відбувалися у Республіці Ірак.

Заява фракції Комуністичної партії України у  Верховній Ради з приводу подій у Республіці Ірак. Події, останні дні, у  Республіці Ірак свідчать про те, що проти окупантів розгортається справжня визвольна війна. На нашу думку,  це є природнім, коли   народ, на землю якого прийшли іноземці з метою встановлення чужого порядку, буде захищатися і воювати. На жаль, до складу окупаційних військ увійшли і наші українські військові, які під тиском США за пропозицією Президента України Кучми були  відправлені до складу так званого миротворчого контингенту.

Прийшов день, коли народні депутати, представники пропрезидентської більшості та Блоку "Наша Україна", які підтримали США і Президента Кучму і послали наших хлопців у далеку країну захищати  не українські, а американські національні  інтереси, повинні відповідати за це перед народом України.

6-го квітня 2004 року почався сумний відлік. У ході бойових дій поблизу міста Аль-Кут загинув наш співвітчизник Руслан Андрощук,  а п'ятеро вояків були поранені. Крім того цими ж днями в результаті бою з іракцями біля міста Насиріє було поранено 12 італійських солдат зі складу контингенту.

5 квітня 2004 року у Сінгапур, який також брав участь в авантурі організованій США в Іраку, повністю вивів свій військовий підрозділ з територій цієї країни. Як зазначено уряд Сінгапуру вдався до таких дій у зв'язку з рішенням Іспанії про вивід своїх військ з Іраку після терактів в Мадриді, в іспанській столиці.

Крім того, на території Узбекистану минулого тижня сталася низка терористичних актів в результаті яких загинули мирні люди. Ці події пов'язують з підтримкою урядом Узбекистану політики Сполучених Штатів в Афганістані та Іраку. Таким чином Україна може також реально зіткнутися з загрозою терористичних актів відплати. Ми запитуємо Президента Кучму, який в угоду Сполученим Штатам вчинив шалений тиск на депутатський корпус при прийнятті позитивного рішення парламентом щодо направлення українсько-військового контингенту в Ірак. Скільки загиблих і покалічених українських військових потрібні гаранту Конституції для того. щоб повернути наших хлопців додому. Які ще для цього потрібні аргументи?

Фракція комуністів рішуче вимагає від Верховної Ради терміново розглянути внесений нами проект Закону "Про відкликання українського миротворчого контингенту з території Республіки ..." і прийняти рішення, які, дійсно, відповідають національним інтересам нашої держави. Дякую.

 

ГОЛОВА. Юлія Тимошенко від фракції Блоку Юлії Тимошенко. Підготуватися Калінчуку.

 

10:53:32

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, шановна президія, я хочу повідомити вам, що сьогодні для всіх віруючих християн велике свято - Благовіщення. Це той день, коли світ почув святу звістку про те, що може в світі народитися син Божий, який візьме на себе своїм життям і своєю смертю всі гріхи людства. І, власне, це є моральні засади нашого існування, це є свято всіх віруючих людей.

І хочу сказати вам, що політики, як будь-які інші люди, за своє життя набираються великої кількості гріхів. Але ж політики може більше, ніж всі люди набираються таких гріхів. І в житті політиків теж наступає час істини, коли вони можуть однією своєю дією, одним своїм рішенням практично позбавитися від всіх своїх багаторічних гріхів.

Зараз в парламенті і в суспільстві України розгортається досить трагічна подія. За якихось невідомих обставин склалось так, що тільки дві людини: діючий Президент і його адміністратор намагаються скориставшись всіми нами, вами, всім, хто присутній в цьому залі, зберегти свою владу після 2004 року. Це зміни до Конституції України.

І сьогодні доля України, доля цих двох людей, і не більше, залежить від того, чи наступить момент істини для кожного народного депутата, чи зрозуміє він, чи ні, що є остання межа, яку переступати є просто неможливим.

І тому в це велике свято я хотіла б звернутися до всіх депутатів. У вас на очах розгортається достатньо ганебна подія. Вчора проголосований закон про пропорційні вибори до місцевого самоврядування, який практично знищує саму суть місцевого самоврядування. Це є пролог, підготовка до змін до Конституції. Якщо в громаді місцевій є авторитетна і шанована людина, то навіщо їй брати якийсь партійний дах, щоб згідно свого авторитету перемогти  і стати лідером в громаді.

Багато просто недоречних речей. І я хочу сказати вам, що ваше рішення - це є рішення майбутнього України. Не голосуйте за ці зміни, якщо їх завтра будуть під примусом ставити на голосування!

І останнє. Існує красива легенда, що крім 10 біблейських заповідей, існує ще дві. Перша...

 

ГОЛОВА.Дякую. Василь Калінчук, фракція Аграрної партії України має слово.

 

10:56:54

КАЛІНЧУК В.А.Дякую, Володимире Михайловичу! Фракція Аграрної партії України, Одещина.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, в грудні минулого року виступаючи на Пленарному засіданні Верховної Ради України від імені фракції Аграрної партії України, я звертався до уряду з питанням відсутності механізму фінансування будівництва газопроводів, відводів до сільських населених пунктів, які повинні були споруджуватися у 2003 році за рахунок погашення Національною Акціонерною компанією "Нафтогаз України", заборгованості минулих років за платежами до Державного бюджету України. Вказані роботи і їх фінансування були передбачені статтею 72-3 Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік". А Кабінетом Міністрів на виконання закону про Держбюджет була прийнята постанова за номером № 1826 від 26 листопада 2003 року.

На жаль, ні положення закону про Держбюджет, ні положення постанови уряду невиконані. Роботи були не профінансовані і не здійснені. Як приклад, лише по Одеській області було передбачено спорудження 13 об'єктів на суму понад 5,5 млн.грн., з них по 144 виборчому округу, куди входить 7 безлісних районів і де газифікація має вкрай страшне соціально-економічне та й політичне значення, мали б ввести газопроводні відводи протяжністю 16,3 км.

При розгляді 16 березня цього року, на Дні уряді у Верховній Раді України програми діяльності Кабінету Міністрів України, послідовність, ефективність, відповідальність, я звертав увагу уряду на негайну необхідність вирішення слідуючих питань.

Перше. Забезпечення фінансування, виконання робіт по будівництву газопроводів, відводів до сільських населених пунктів, передбачений постановою Кабінету Міністрів від 26.11.2003 року. Вже в поточному році.

Друге. Здійснення будівництва нових об'єктів за рахунок Національної Акціонерної компанії “Нафтогаз України”, пропозиції по яких на 2004 рік подані уряду і Національній акціонерній компанії “Нафтогаз України” та Комітету з питань бюджету Верховної Ради України.  Пройшов уже певний час. Завершився перший квартал цього року. Ми просимо уряд проінформувати фракцію  Аграрної партії України як вирішується це соціально значиме для селян питання. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, ми виступи від  фракцій закінчили, прошу уваги.

Національна Академія наук... Заспокойтесь, ваше прізвище не "Наша Україна", я наскільки не помиляюсь,  ваше прізвище - Осташ. Сядьте, будь ласка. Заспокойтесь.

Національною Академією наук України випущено нову версію лазерного диску "Словники України". Зважаючи на нашу зацікавленість з питань розвитку та функціонування української мови Національна Академія наук України  вирішила передати тисячу примірників цього диску для потреб Верховної Ради України, безпосередньо народних депутатів України.  З цієї нагоди слово має віце-президент Національної Академії наук України народний депутат України Іван Федорович Курас.

 

11:00:11

КУРАС І.Ф.

Вельмишановний Володимире Михайловичу, дорогі колеги.

У 1999 році була започаткована програма  "Словники України". Були прийнятті відповідні укази Президента, були прийнятті постанови уряду і з того часу ця робота продовжується. Видано 34 назви словників універсального характеру тематичного , в тому числі російсько-українські,  українсько-російські і таке інше. Ці словники видані на  лазерних дисках і на паперових носіях.

 Для порівняння. Якщо роздрукувати на паперових носіях один такий диск - це складатиме 70 томів,  одна тисяча сторінок кожен. Я маю високу честь сьогодні передати всім народним депутатам України, Апарату Верховної Ради України одну тисячу примірників безкоштовно, а  за минулий рік ми передали всім вищим навчальним  учбовим закладам міністерствам, відомствам, громадським організаціям, партіям, які до нас зверталися 30 тисяч таких примірників.

 І ще одне дуже важливе. Ця робота буде продовжуватися і ми вносимо пропозицію, щоби відповідні комітети  розглянуть дуже просте питання, щоб кожний комп’ютер, який виробляється в Україні або який продається до нього додавалась відповідна механізована система  перекладів із словникової бази не тільки англійською, але і українською мовою. Я думаю, що це була б гарна справа.

І я хочу з вашого дозволу передати керівництву Верховної Ради зразки цих словників, а в апараті кожний зможе отримати відповідну кількість для своєї роботи. Дякую вам за увагу. (Оплески).

 

ГОЛОВА. Йдіть з мотивів візьмете, що ви підійшли до трибуни, так же не робиться...

Так, шановні колеги, ми замість 45 хвилин, витратили більше години, відповідно до статті 4.2.3. пункту 6 Регламенту Верховної Ради України повідомляю про створення у Верховній Раді України депутатського об'єднання "Громадянська ініціатива" до складу,  "Громадянська позиція", до складу якої ввійшли 26 народних депутатів. Список засади діяльності цього об'єднання додаються.

Вони не обрали голову, будуть проводити збори, так і написали.

Шановні колеги! Я відповідно до Регламенту зробив оголошення, якщо вас цікавить, будь ласка, ми вам ці документи дамо, подивитесь.

Так переходимо до, Черновецький, будь ласка. З мотивів чого?

 

ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ Л.М.  З мотивів того, що я казав.

 

ГОЛОВА. Мікрофон, будь ласка, в вімкніть Черновецького.

 

11:03:18

ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ Л.М.

Уважаемый Владимир Михайлович! Спасибо,  що ви дали мені слово.

Уважаемые народные депутаты на Погоджувальній раді  ми вирішили питання про голосування по постанові о создании слідчної комиссии в  которую входит бывший заместетель Генерального прокурора - Вернидубов, генерал Самофалов и другие уважаемые люди.

Я прошу вас дать мне слово, потому что в повестку это не включается вопрос, но там замордовали просто и самих слідчих і тех кто сегодня этим делом заниматься.

Я прошу проголосовать или как это решаеться, Владимир Михайлович,  дать мне слово и проголосовать о создании всего лишь следственной комиссии. Как она   решит - так оно и будет. А, в основном, туда входят люди известные, которые и от коммунистов товарищ Грач и другие.

Я прошу, пожалуйста, Владимир Михайлович, дайте мне слово и проголосуем постановление.

 

ГОЛОВА. Ігор Осташ.

 

11:04:31

ОСТАШ І.І.

Ігор Осташ, "Наша Україна", дійсно сьогодні викликає занепокоєння розвиток подій в Іраці. І я хотів би сказати, що ми, коли голосували в цьому залі, ми ставили умову при надсиланні нашого контингенту до Іраку, що наш контингент не буде брати участі у бойових діях. І сьогодні практично почалися серйозні бойові дії, які можуть перерости в громадянську війну. Тому, на наш погляд, сьогодні треба запросити сюди Міністра оборони України пана Євгена Марчука, який би дійсно розповів нам, яка зараз складається ситуація в  Іраку, чи є реальна загроза нашим військовослужбовцям.

І, до речі, сьогодні в порядку денному питання про реформування збройних сил, я думаю, що  це можна було б поєднати і...

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, прошу уваги. Я сьогодні вранці мав розмову з Міністром оборони України і він поінформував, що всі наші військовики зараз знаходяться в основному місці дислокації, проблемні були питання, моменти і вони вирішені. Це якщо ми рішення приймемо. Я просто вас інформую.

Шановні колеги, іще один момент. Заспокойтеся, я прошу вас.

Шановні колеги,  в мене є таке прохання до вас і  я прошу послухати. Хто буває на Погоджувальній раді, то він знає, що поки питання, яке ставить Леонід Черновецький ми не розглянемо, працювати неможливо.

Тому я прошу вас і зараз пропоную: давайте проголосуємо і ви визначитеся голосуванням про включення цього питання до порядку денного. А якщо ми його включимо, то тоді щодо прийняття рішення, щоб ми далі могли спокійно працювати. Ви підтримуєте мене в цьому?

Я ставлю на голосування про включення до порядку денного проекту Постанови "Про утворення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань додержання вимог чинного законодавства під час розслідування головним Управлінням МВС  України в місті Києві кримінальної справи щодо дорожньо-транспортної пригоди 2 листопада 2003 року за участю народного депутата України Черновецького для включення до порядку денного.

 

11:06:43

За-230

Рішення прийнято.

Я ставлю на голосування проекту Постанови Верховної Ради як  Постанови  Верховної Ради України  про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань додержання вимог чинного законодавства під час розслідування Головним управлінням МВС України у місті Києві кримінальної справи щодо дорожньо-транспортної пригоди  2 листопада 2003 року за участі народного депутата України Черновецького. Реєстраційний номер 5293. Прошу голосувати.

 

11:07:29

За-246

Рішення прийнято.

Все? Переходимо до розділу питання ратифікації. З процедури Асадчев, будь ласка. Заспокойтеся, ну, я прошу вас,  заспокойтеся.

 

11:07:43

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую. Володимире Михайловичу,  я знову до вас звертаюся з питання процедури. І хотів би, щоб ви тоді з цього питання, якщо ви самі не можете визначитися, звернулися у регламентний комітет.

Справа  у тому, що по створенню тимчасової слідчої комісії ми не можемо включати у порядок денний 226 голосами, тому що це пряма норма Конституції, яка дає  право її утворити однієї третиною. І не може ця пряма норма Конституції скасовуватися регламентною нормою. Хай тоді Комітет з питань Регламенту відредагує Регламент у відповідності до норм Конституції. Але у майбутньому тимчасова слідча комісія має створюватися одною третиною   народних депутатів, і не може ця норма скасовуватися, як ви це постійно робите. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, ви прекрасно знаєте, що внесені відповідні зміни  були  до Регламенту Верховної Ради України, де записано, що  для цього потрібно 226 людей. Я з вами згоден, що це входить у суперечність із Конституцією.

Гмиря, Мельник. І далі працюємо. Мельничук. Гмиря, будь ласка.

 

11:08:55

ГМИРЯ С.П.

Спасибо. Владимир Михайлович, мы сейчас будем рассматривать вопрос о ратификации. Но у меня очень серьезные сомнения, что нужно какие-то вопросы ратификации рассматривать в то время, когда Украина оказалась фактически втянутой в войну. Когда сегодня наших  ребят убивают в Ираке, то убивают не иракцы, их убивает Президент Кучма и то большинство, которое проголосовало за это преступное решение.  И "Наша Украина", большая часть "Нашей Украины".

И у матерей этих ребят, которые погибли, не будет утешения, что они погибли за свою Родину. Они погибли за чуждые стране интересы.

Тут сегодня более важного вопроса нет.

И, Владимир Михайлович, не ссылайтесь, пожалуйста на процедурные моменты. Сейчас нужно рассматривать этот вопрос. Марчук - на трибуну! Он врал здесь, что в Ираке есть оружие массового уничтожения. Пусть расскажет, где оно. Пусть ответит за то преступление, которое

 

ГОЛОВА. Михайло Мельничук,  фракція Соціалістичної партії України.

 

11:10:07

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область, Всеукраїнська спілка власників земельних та майнових паїв.

Володимир Михайлович, я звертаюсь до Вас. Без емоцій, без нічого.

Ще в лютому ми зробили заяву. Сьогодні ситуація дуже важка в сільському господарстві. Я Вас прошу, законопроект 5095 - про введення експертного мита на добрива - негайно дати сьогодні розглянути в залі, проголосувати. Тому що ситуація ускладнюється на селі. Без добрив, це то, що людина без кисню. Не можливо так далі працювати. Я Вас дуже прошу включити в порядок денний розгляд і голосування, і за основу, і в цілому законопроект 5095.

Прошу поставити мою пропозицію на голосування. І я чекаю від більшості, від аграріїв, від всього залу підтримку селян. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, як щодо останньої пропозиції, давайте підемо таким шляхом. Я попрошу зараз, нехай комітет з питань аграрної політики підготує цей документ, подасть його. Ми потім під час перерви визначимося. Якщо буде потрібно,  приймемо відповідне рішення.

Секретаріат прошу підготувати і подати цей документ з відповідними висновками і заключеннями  Науково-експертного і юридичного управління.

Оголошується до розгляду проект Закону "Про ратифікацію протоколу про затвердження положення про порядок організації і проведення спільних антитерористичних заходів на територіях держав учасниць співдружності і незалежних держав". Доповідач перший заступник голови Служби безпеки України - Юрій Володимирович Землянський. Пропонується така процедура з хвилини для доповіді і відповідним чином на запитання. І теж саме до співдоповідача обговорення протягом 3 хвилин - це пропозиція профільного комітету. Немає заперечень? Дякую. Будь ласка, із співдоповіддю буде виступати Олег Олексійович Грачев.

 

ЗЕМЛЯНСЬКИЙ Ю.В. 

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати України. На виконання доручення Кабінету Міністрів України Службою безпеки України розроблена та погоджена з зацікавленими органами державної влади проект Закону  України "Про ратифікацію протоколу про запровадження  положення про порядок організації та проведення спільних антитерористичних заходів на території держав-учасниць СНД", проект 16 липня 2003 року Президентом України подано до Верховної Ради України.

18 лютого цього року зазначений проект розглядався на сесії Верховної Ради України. На якому з урахуванням внесена народним депутатом України Кармазіним Юрієм Анатолійовичем  ... законопроекту було прийнято рішення направити проект  закону на друге читання. В зв'язку з чим після ретельного опрацювання запропонованого народним депутатом України Кармазіним проекту Служба безпеки України висловлює подяку Юрію Анатолійовичу за активну роботу над нашим проектом і разом з тим враховує за можливе надати такі пояснення. В проекті Кармазіна військовослужбовці та інші особи, які входять до складу спеціальних антитерористичних формувань України у будь-якому разі знаходяться під юрисдикцією України. Це дублює положення розробника, абзацу другого пункту  5.3 положення про порядок організації та проведення спільних антитерористичних  заходів на територіях держав-учасниць співдружності незалежних держав, згідно з яким при вчинені правопорушень учасниками проведення спільних антитерористичних заходів від української сторони передбачено настання їх відповідності відповідно до законодавства України.

Друге. У Кармазіна   спеціальні засоби  і матеріали  не можуть бути утримані або у будь-якій формі відчужені стороною, яка запитує. Служба безпеки України пропонує відхилити цей  пункт, тому що  приписи статті законопроекту видаються зайвими, оскільки дублюють норми  пункту 4.3 положення.

Крім того, слід також звернути увагу на пункт 4.2 положення, в якому зокрема зазначено, що спеціальні засоби і матеріали  забезпечення спеціального  антитерористичного формування сторони, яку запитують, повинні бути вивезені нею після закінчення спільного антитерористичного заходу з території сторони, яка запитує. Якщо через особливі обставини немає можливості вивезти спеціальні засоби і матеріали забезпечення, то сторона...

 

ГОЛОВА. Юрій Володимирович, я дякую вам.

Шановні колеги, справа у тім, що ми вже проводили перше читання, і були запитання до цього. Зараз ми ідемо по другому читанню, даються лише пояснення по тих поправках, які  не враховані, чому пропонують їх не враховувати ці поправки. А нам треба голосувати просто поправки. Заспокойтеся, я говорю,  це друге читання. Друге читання, ви розумієте чи ні. Сідайте, будь ласка, Юрій Володимирович. Сідайте.

Будь ласка,  Олег Олексійович Грачев. І прошу по цих поправках і будемо голосувати. Шановні колеги, це друге читання, ми його вже  обговорювали цей уже документ, заспокойтеся, будь ласка. Будь ласка.

 

11:16:01

ГРАЧЕВ О.О.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги депутати.

Комітет у закордонних справах 17 березня на своєму засіданні розглянув застереження, внесені до проекту закону народним депутатом Кармазіним і ухвалив таке.

Поправку 1-шу відхилити як таку, що дублює положення абзацу другого пункту 5.3 Положення про порядок організації і проведення  спільних антитерористичних заходів на територіях держав-учасниць співдружності незалежних держав, згідно з якими при вчиненні правопорушень учасниками проведення спільних антитерористичних заходів від української сторони передбачено настання їх відповідальності відповідно до законодавства України.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я надаю слово Юрію Кармазіну, як автору поправки. Будь ласка, мікрофон. Ваша аргументація.

 

11:17:04

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія Захисників Вітчизни, "Солідарність", виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати, мабуть з технічних причин, я так думаю, я просив би, щоб зараз Олег Олексійович подивився в своєму варіанті: виконано, чи упущено те, що пропонувалося виконати(?) слова в частині другій "передислокації військ (сил)". Зберігання цих слів, це ще до першої поправки, яка стоїть в цьому, зберігання цих слів, які не використовуються в тексті міжнародного договору на відміну від спеціальних антитерористичних формувань, заважає цьому закону. Зміст понять "спільні антитерористичні заходи" і "спеціальні антитерористичні формування" наводиться в пункті 1 і достатньою мірою відтворює суть проведення зазначених заходів силами  відповідних формувань.

Таким чином з тексту міжнародного договору випливає, що війська не застосовуються при проведенні антитерористичних заходів, а самі ці заходи не будуть носити характеру військових операцій.

В правій колонці...

 

ГОЛОВА. Шановні колеги,  я ставлю на голосування поправку один... Що, що? Я знаю, 1.1. Будь ласка, ще раз мікрофон Кармазіна.

 

11:18:36

КАРМАЗІН Ю.А.

Шановний Володимире Михайловичу, мова йде про те, що до першої поправки  з технічних причин чомусь випущено, хоча в правій колонці немає слів "військ" і "сил" тобто вона врахована. А тут не записано.   Тому я прошу, щоб це відмітили зараз протокольно, щоб могли потім зробити. Олег Олексійович має внести ясність. Слова "військ" і "сил", вони вилучені в правій колонці, а в лівій вони не, прийняті в першому читанні. Тому я прошу дати ясність по цьому.

А що стосується першої поправки, то перша поправка стосується трошки іншого. Вона говорить про те, що не застосовується стосовно військовослужбовців законодавство сторони, на території якої проводяться ці заходи. І в будь-якому разі вони знаходяться під юрисдикцією України. Тобто ми ставимо пріоритетність свого законодавства. Цього ніде в положенні не передбачено.  Тому я прошу підтримати першу поправку і дати ясність по тому, що включено в праву колонку, але не сказано, про це немає в табличці. Дякую.

 

ГОЛОВА.  Будь ласка, Олег Олексійович.

 

ГРАЧЕВ О.О. Що стосується редакційної правки, це, можливо, буде внесено.

Щодо поправки один, я повторюю, що в тексті є, в тексті положення - пункт  5.3., що наші військовослужбовці будуть знаходитися під юрисдикцією України. Це є вже в положенні.

 

ГОЛОВА.  Шановні колеги! Тут або технічна правка, зараз, одну хвилиночку. Справа в тому, що в лівій колонці записано: "сторонам у передислокації військ сил, спеціальних антитерористичних формувань".

У правій колонці, де пропонується остаточний текст: слова "військ", "сил" вилучені. Так постає питання: чи це технічна помилка, чи це свідоме рішення. Я розумію, що ставиться питання про це, що, правильно, не можна допускати іноземних військ на територію України. Але питання постає: чи це технічна помилка, чи це свідома правка? Заспокойтесь. Зараз ми Володимира Землянського, нехай підійде, запитаємо.

Шановні колеги! Це - свідома правка, ці слова вилучаються. Правильно? Будь ласка, заявіть ще раз.

 

ЗЕМЛЯНСЬКИЙ Ю.В. Це - свідома правка. Ці два слова я теж пропоную вилучити.

 

ГОЛОВА.Тобто, шановні колеги, для протоколу слова "військ (сил)" виключаємо, правильно.

Тепер по першій поправці. Я ставлю на голосування поправку 1.1 Юрія Кармазіна. Ставиться на голосування поправка. Прошу визначитись.

 

11:21:53

За-77

Рішення не прийнято.

Тепер поправка 1.2. Мікрофон Кармазіна.

 

11:22:03

КАРМАЗІН Ю.А. Володимире Михайловичу, я щиро дякую, що ви розібралися, що ліва колонка і права має різницю, то була моя пропозиція. То дуже важливо для держави, спасибі, що ви доглянули, бо бачу, що не всі читають текст.

Поправка 1.2, вона стосується того, що спеціально засоби і матеріали забезпечення спеціальних антитерористичних формувань української сторони - є власністю України. І не можуть бути утримані або в будь-якій формі відчуженні стороною, яка запитує. Це якщо ми проводимо десь, чи в Придністров'ї, чи в Молдові, чи на території Російської Федерації. Це має чітко бути записано і все. Я не розумію, чому вона відхилена і вона тільки покращує текст закону, просто я не бачу тут, політики тут ніякої немає, тут є питання власності держави України. Дякую.

 

ГРАЧЕВ О.О. Дякую. Поправку 2 комітет відхилив як таку, що дублює норму пункту 4.3 положення, відповідно до яких, цитую: "Сторона, яка запитує, відмовляється від будь-яких претензій до сторони, яку запитують, що бере участь у проведенні спільних антитерористичних заходів в тому числі щодо відшкодування збитків, заподіяних фізичним або юридичним особам, які знаходяться на території сторони, яка запитує, якщо вони заподіяні під час виконання завдань, поставлених органами управління".

Звертаю вашу увагу на пункт 4.2 положення, в якому зокрема зазначено, що спеціальні засоби і матеріали забезпечення спеціального антитерористичного формування, сторони, яку запитують, повинні бути вивезені нею після закінчення спільного антитерористичного заходу з території сторони яка запитує.

 Як це через особливі обставини не має можливості вивести спеціальні засоби і матеріали забезпечення, то сторона яка запитують на основі взаємної домовленості може передати їх стороні, яка запитує.

У порівнянні з поправкою наведена редакція пункту 4.2 положення є більш вдалою, оскільки враховує інтереси України у випадках, коли транспортні витрати на повернення в Україну спеціальних засобів і матеріалів забезпечення перевищують вартість таких засобів і матеріалів, тобто, повернення їх в  Україну є недоцільним.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я ставлю на голосування поправку 1.2 Юрія Кармазіна. Прошу визначатись.

 

11:24:51

За-64

Поправка не підтримана.

Поправка 1.3.  Мікрофон Юрія Кармазіна.

 

11:25:01

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

 Шановні народні депутати, мені дуже прикро, що не так прокоментовано в положенні зовсім не так відмовлятися від української власності, транспортні, не транспортні, то питання доцільності. Це до попередньої поправки.

Третя поправка дуже суттєва і  стосується вона того,  що сторона яка запитує українську сторону відшкодовує військовослужбовцям та іншим особам, які входять до складу спецантитерористичних формувань української сторони і членам їхніх родин всі витрати пов'язані з пораненням, каліцтвом або з смертю у випадку, якщо такі збитки були заподіяні в період перебування учасників спільних антитерористичних заходів на території сторони яка запитує у порядку в розмірах передбаченим законодавством сторони яка запитує з урахуванням того, що розмір цих відшкодувань не повинні бути менше ніж те, що передбачено в Україні.

Ті випадки, які зараз в Іраку заставляють нас саме це підписати. Схаменіться, я звертаюся до всіх народних депутатів. Це застереження...

 

ГОЛОВА. Будь ласка, позиція комітету.

 

ГРАЧЕВ О.О.  Дякую.

Комітет відхилив цю поправку, як таку, що повторює припису пункту   5.1. положення, якими достатнім чином регульовано порядок і розміри відшкодування учасникам спільних антитерористичних заходів і членам їх родин, витрат пов'язаних з поранення каліцтвом або смертю. А також  збереженням встановлених законодавством пільг,  гарантій та компенсацій. Це думка комітету, дякую.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 1.3. Юрія Кармазіна.

 

11:27:03

За-87

Поправка не  підтримана.

Інші поправки враховані, пропозиція комітету ставити на голосування.

Я ставлю на голосування, шановні прошу уваги, про схвалення Закону України про ратифікацію протоколу, про затвердження положення, про порядок організації, про проведення спільних антитерористичних заходів на територіях держав учасниць співдружниць і незалежних держав. Реєстраційний номер 0127. Прошу голосувати.

 

11:27:48

За-255

Рішення прийнято. Дякую.

З процедури, Петро Симоненко, будь ласка.

 

11:28:00

СИМОНЕНКО П.М.

Фракция Коммунистов. Уважаемый Владимир Михайлович! Уважаемые коллеги! Фракція комуністів відповідно до тієї заяви, яка була зроблена зранку, в зв'язку з подіями в Іраці, наполягає на терміновому розгляді проекту закону 4329 внесеною нашою фракцією Комуністів, який передбачає відкликання нашого війського континенту і таким чином ми захистимо наших хлопців, там наші сини гинуть нізащо. Тому я і прошу, Володимире Михайловичу, поставити зараз питання про термінову процедуру включення до  порядку денного зараз, якраз розглянути це питання і зняти гріх той, який взяла певна частина Верховної  Ради, Фракція Комуністів не голосувала відправивши туди військовий континент. Чому я наполягаю?

Сьогодні зранку   вже Регламентом і за переліком питань про ДТП в якому ... був учасником наш колега, народний депутат. Ми прийняли рішення і створили комісію, але мова йде про те, що вбивають наших військових в Іраці. Тому я прошу терміново.

 

ГОЛОВА. попрошу комітет хай дасть, бо ми, от Михайло Мельничук ставив питання  про Добрива, я підняв цей документ, рішення комітету. Я прошу вас заспокоїтися. Я ще раз розказую українською мовою, для вас персонально, що я тільки перевірю, що комітет того питання не розглянув і в нас немає підстав його включати. Тому я продовжую далі. Я прошу, щоб комітет дав свої пропозиції, свої бачення. Я ще раз хочу вам повторити українською мовою, що я з Михайло Мельничука, який поставив питання, попросив, щоб дали інформацію, підняли, а виявляється, що комітет не розглянув. Зараз дадуть документи подивимося, потім зберемо Погоджувальну раду і приймемо рішення. Так дослухайте ж до кінця, а потім критикувати будите. Андрій Шкіль, будь ласка. Не всі зразу, 3 хвилини процедура, Бондаренко і досить.

 

11:30:01

ШКІЛЬ А.В.

Дякую Володимире Михайловичу. Я власне хотів сказати, що тут от багато хто печеться про те, щоб вивести українські війська з Іраку, а в зв'язку з ратифікацією цієї угоди , яку ми прийняли, ми негайно введемо ці війська у Чечню. І я переконаний, що комуністи як один проголосують  за те, щоб там гинули українські вояки, якщо їх будуть вбивати в Чечні - це ж прекрасно, це дуже добре, тому що вони будуть гинути там за інтерес Росії. І тому я хотів би, щоб тут не було цих подвійних стандартів, тому що ратифікація цієї угоди, яка відбулася сьогодні про спільну антитерористичну діяльність, боротьбу із антитерористичною діяльністю в рамках СНГ, в Чечні будуть оголошені терористами і українських хлопці там будуть гинути під чеченськими кулями.

І я хочу, щоб всі ті, хто проголосував - за, знали, що вони взяли відповідальність за смерть тих юнаків, які будуть гинути в Чечні з України, от і все. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, Бондаренко. Ну, зараз, ну, шановні колеги. Я ж оголосив Бондаренка. Я прошу вас.

 

11:30:56

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні друзі! Сьогодні багато ми говоримо про те, що наші воїни на чужій землі знову починають воювати. Свого часу - це було в Афганістані, в інших країнах. І сьогодні ми засуджуємо той час. Разом з тим сьогодні у зв'язку з тим сьогодні хтось починає зміщувати акценти. В Ірані погано, в Іраці погано, а от в Чечні буде добре.

Ратифікація цієї угоди, про котру  тільки що говорилося, і всі ті, хто голосував за цю угоду, сьогодні вирішили, що можна воювати  тільки у Чечні, борючись проти тероризму  на чеченській землі. Таким чином, наші хлопці уже ближчим часом будуть гинути там. Тому нам треба свою землю берегти і боротися, якщо він буде, не дай Бог, з тероризмом у себе дома,  а не наволікати біду на нашу землю участю у війнах на інших територіях.

Тому, шановні колеги, якщо ви засуджуєте таку війну в одному місці, то не голосуйте стовідсотково за  те, щоб ми робили це в іншому місці. Я думаю, що це повинні усвідомити...

 

ГОЛОВА. Репліка - Симоненко, потім Асадчев і все. Шановні колеги,  з таким  же успіхом я хочу вам сказати...

 

11:32:09

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановні радіослухачі, дійсно...

 

ГОЛОВА. Одну  хвилиночку, Петро Миколайович. Як я давав слово Ігорю Осташу, коли згадувалася "Наша Україна", чому ви тоді не кричали? Чому не кричали? Вибачте, Петро Миколайович. Будь ласка.

 

11:32:24

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Дійсно, трагічні сторінки  того чи іншого періоду  нашої історії, у даному випадку і те, що мало місце в Афганістані, повинно було б навчити декого робити висновки. Комуністи зробили висновки і не голосували за те, щоб в Ірак направляли наших  хлопців, щоб вони там проливали кров. Але сьогодні кров наших же вояків на руках  "нашистів" і тих, хто проголосував за їх направлення. Дякую.

 

ГОЛОВА. Асадчев. Он є Асадчев. Асадчев скаже все.

 

11:32:57

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую. Володимире Михайловичу, я не зовсім розумію, чому ви відмовляєте комуністам покаятися. Вони, звичайно, у цей страсний тиждень всі свої гріхи не замолять.  Але хай хоч  позамолюють ті гріхи, що  наробили разом з Кучмою я Януковичем. Вони вже не замолять те, що вони з Гітлером марширували у Бресті. І за цей злочин півтора мільйона наших вояків поклали у перші місяці війни. Але хай хоч за Кучму замолять  свої гріхи. Дайте їм цю можливість, ми їх підтримаємо у цьому. Вони все рівно злочинці. І це всі знають.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, давайте заспокоїмося. Ну, тільки що ж виступали інші давайте. Давайте вам репліку, а потім вам. Давайте, будь ласка, Гмиря, а потім Мовчан і будемо обмінюватися репліками. Немає питань! Ви ж тільки що виступали.

Мікрофон Гмирі, будь ласка, а потім Мовчана. І тоді на інші давайте...

 

11:34:01

ГМИРЯ С.П.

Бывший член КПСС Асадчев (так, или не так? ) позволил себе  сделать заявление коммунистам.

В связи с этим, у меня вопрос. Во фракции "Наша Украина" есть немало бывших членов КПСС и пускай каждый скажет, сколько преступлений он совершил. Лично, поименно я хотел бы услишать.

Вот господин Удовенко сейчас стоит и пусть скажет, сколько он совершил преступлений. Сдесь есть другие бывшие члены КПСС.

Я категорически протестую против той грязной клеветы, которая звучит со стороны тех, хто не хочет називать себя "нашистами".

 

ГОЛОВА. Згадувалося  прізвище Асадчева і він має право на репліку. Будь ласка, з місця. Ввімкніть мікрофон.

 

11:35:06

АСАДЧЕВ В.М.

Шановні народні депутати, громадяни України. Я хочу заявити, щоб всі знали: я ніколи не був членом комуністичної партії. Ніколи!  Але я хочу сказати, що дійсно, серед моїх друзів було багато чесних комуністів, але ви до них не відноситеся. Ви не комуністи - ви   "компашка", яка свого часу пропила і промотала  СРСР, а сьогодні разом з Кучмою ви промотуєте Україну.  Ви злочинці! Ви "компашка", а не комуністична партія!

 

ГОЛОВА. Шановні колеги,  я прошу вас ще раз згадати, який сьогодні день на календарі.  Ну      давайте заспокоїмося, заради Бога. Наговорили ми неприємностей один одному, звинуватили один одного. Але нам же жити в цій країні і працювати разом. Давайте це зрозуміємо! Чому ми "копаємо окопи" посеред сесійної зали?

Оголошується до розгляду проект Закону про ратифікацію Консульської конвенції між Україною та Лівійською Соціалістичною Народною Лівійською Арабською Джамагирією.

Шановні колеги, чи є потреба доповідати цей закон? Справа в тому, що комітет вивчив, застережень жодних немає. Давайте приймемо рішення і будемо далі працювати.

Є рішення комітету прийняти цей документ. Будь ласка, Наливайченко Валентин Олександрович - заступник міністра закордонних справ. Я прошу дуже коротко.  Підготуватися Сташевському Станіславу Телісфоровичу.

 

НАЛИВАЙЧЕНКО В.А.

Дякую. Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати України!

На ваш розгляд пропонується проект закону України про ратифікацію Консульської конвенції між Україною та Соціалістичною Народною Лівійською Арабською Джамагирією. Консульська конвенція була підписана під час візиту Президента України до Лівії 4-14 жовтня 2003 року в м.Тріполі.

Укладаючи Консульську конвенцію Україна керувалась національними інтересами і, насамперед, виходила з необхідності належного захисту інтересів та прав громадян України в Лівії. Консульська конвенція укладена на розвиток договірно-правової двосторонньої бази з Лівією і відповідає рівню і гуманітарних, і економічних контактів між Україною та Лівією.

Базується двостороння конвенція на положеннях Віденської конвенції 1963 року і розвиває та доповнює цей багатосторонній і міжнародний документ. Імплементація та застосування зазначеної консульської конвенції не потребує внесення змін до чинного законодавства і не викликає додаткових витрат з державного бюджету України.

Ратифікація конвенції відповідає національним інтересам України і ми переконані, що додаткові повноваження консульських посадових осіб України дозволять більш ефективно захищати наших громадян, їх права та інтереси в Лівії. У цьому зв'язку хотів би зазначити, що законопроект розглянуто і підтримано на засіданні Комітету Верховної Ради України у закордонних справах.

Шановні народні депутати України, просили б підтримати ратифікацію конвенції. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА.  Запитання є, шановні колеги? Запишіться, три хвилини на запитання.

На табло прізвище народних депутатів, що записались, будь ласка.

Володимир Йосипович Матвєєв, фракція комуністів.

 

11:38:59

МАТВЄЄВ В.Й.Прошу передать слово Соломатину Юрию.

 

ГОЛОВА.Юрій Соломатін, фракція комуністів.

 

11:39:05

СОЛОМАТІН Ю.П. Дякую. Я хотів би вас попросити проінформувати, в якому стані знаходиться зараз економічні зв'язки Лівією і Україною? І які перспективи найближчим часом збільшити товарообмін, а також взаємодію в розбудові лівійської сторони? Дякую.

 

НАЛИВАЙЧЕНКО В.А..Хотів би проінформувати про те, що за результатами візиту Президента і наступних делегацій, зараз Прем'єр-міністр Лівії, ви знаєте, перебуває з візитом тут, йдуть чіткі домовленості.

Перший напрямок, це обмін медичними співробітниками і їх додатковий правовий захист. Саме для цього конвенцію ми б пропонували ратифікувати.

Паралельно, ви знаєте, розробляються економічні проекти для залучення і нафтовидобувної галузі України для економічної участі, насамперед, економіки Лівії, інші проекти мають менш вагоме значення. Дякую.

 

ГОЛОВА. Віктор Развадовський, депутатська група "Народовладдя".

 

11:40:05

РАЗВАДОВСЬКИЙ В.Й. Дякую, Володимире Михайловичу! Прошу передати слово Осташу, народному депутату.

 

ГОЛОВА.І гор Осташ.

 

11:40:10

ОСТАШ І.І.

Фракція "Наша Україна".

Найперше, я б хотів подякувати пану заступнику міністра Наливайченку за змістовну доповідь і дійсно, ми вважаємо, що треба підтримати цей серйозний документ.

Моє запитання торкається однієї із найголовніших проблем нашої зовнішньо-політичної діяльності правового захисту наших земляків за кордоном. Як ви знаєте і про це говорили, велика кількість українських лікарів сьогодні працює у Лівійській Джамагерії. Я хотів би, щоб ви уточнили, наскільки сьогодні вони захищені в правовому вимірі в наскільки сьогодні є серйозною проблема входження в лівійське суспільство? І чи дійсно, вони можна вважати, що вони сьогодні перебувають під реальним контролем Міністерства закордонних справ України? Дякую.

 

НАЛИВАЙЧЕНКО В.А. Дякую за запитання. Ми розглядаємо цей момент або цю ситуацію з двох складових. Перша складова - це укладення угоди про працевлаштування, яка чітко визначила перше - соціальний захист наших працівників медиків в Лівії. І друге - визначила процедуру набуття дозволів на роботу і їх статус у тому чи іншому медичному закладі.  Консульська конвенція як друга складова, яка розширює повноваження консулів або взагалі посольства нашого в Лівії з тим, щоб в разі потреби надавати додатково і медичну і правову, і будь-яку консультативну допомогу. Дякую.

 

ГОЛОВА. Степан Бульба, фракція Соціалістичної партії України.

 

11:41:44

БУЛЬБА С.С.

Прошу передати слово Олександру Баранівському.

 

ГОЛОВА. Олександр Баранівський.

 

11:41:53

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Фракція Соціалістів, Олександр Баранівський.

Шановний доповідачу, скажіть , будь ласка, коли нам Міністерство закордонних справ буде надавати все-таки первинні документи ті, які будуть розглядатися в Верховній Раді, щоб кожен депутат, вивчивши документ міг свідомо голосувати за ратифікацію того чи іншого документу. Ми це робимо в сліпую, а потім наслідки, які ми маємо. Гинуть люди наші в Іраку, гинуть в інших точках нашої планети. І до речі, солдат, який загинув в Іраку вчора, по даним, які я сьогодні маю - це мій земляк із Житомирської області. І мене це хвилює сьогодні, як все-таки Міністерство закордонних справ після подій вчорашніх  в Іраку відреагує, саме Міністерство закордонних справ на ті події, що відбулися. І з цього приводу, що нам дає дана ратифікація у захисті наших громадян. Дякую.

 

НАЛИВАЙЧЕНКО В.А. Дякую за запитання.

По суті  Консульської конвенції. Я хотів би ще раз наголосити, що на відміну від Віденської конвенції ця конвенція, яка пропонується для ратифікації, розширює права дипломатів України в Лівії. Законодавство країни є специфічне. Країна є специфічною, релігія і культура. Саме тому на двосторонньому рівні домовилися два уряди і підписав Президент, що повноваження будуть ширші, повноваження щодо захисту громадян України, участі і зносини з місцевою владою, з центральною владою в будь-якому випадку, коли потрібне втручання  Міністерства закордонних справ або ж просто допомога.

 Тому по суті конвенція саме таке.

 

ГОЛОВА. Час вичерпаний. Сідайте , будь ласка.

Сташевський Станіслав Телісфорович, будь ласка.

 

11:43:54

СТАШЕВСЬКИЙ С.Т.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги!

Комітет у закордонних справах розглянув проект закону України про ратифікацію консульської конвенції між Україною та Великою Соціалістичною Народною Лівійською Арабською Джамагерією. Необхідність ратифікації і конвенції полягає в подальшому розвитку договірно-правової бази Українсько-лівійських відносин про що сказав заступник міністра закордонних справ.

Реалізація положень цієї конвенції не передбачає додаткових фінансових витрат із державного  бюджету, вона не містить положень, що суперечить чинному законодавству України її реалізація не обумовлює прийняття нових законів чи змін до чинного законодавства України, Головне науково-експертне управління вважає за доцільне ратифікацію згаданої конвенції, розглядаючи на комітеті одноголосно членами комітету було прийнято рішення рекомендувати Верховної Ради ратифікувати просимо підтримати.

 

ГОЛОВА. Питання запишіться, будь ласка, три хвилини на запитання. На табло, будь ласка, прізвища народних депутатів, що записалися. Василь Надрага, група "Народний вибір".

 

11:45:21

НАДРАГА В.І.

Скажите, пожалуйста, суть вопроса заключается в следующем. Мы говорим об установлении консульских отношений, а у нас там, что нет посольств полноценных отношений, что-то этому мешает или это развитие отноший, потому, что материал, который мы получили говориться о дружеских отношениях между нашими государствами. Спасибо.

 

СТАШЕВСЬКИЙ С.Т. Спасибо и вам за вопрос, я бы попросил, чтобы чуть-чуть внимательней почитали, что там написано, как раз этот документ и дает правовое усиление работы нашего консульства, в свою очередь наше консульство сможет имея правовую, достаточно правовую базу, то есть подписанную конвенцию и ратифицированную, действовать в рамках закона, чтобы защитить своих соотечественников, которые находятся там,  и интересы Украины.

 

ГОЛОВА.  Олександр Баранівський, фракція  Соціалістичної партії України.

 

11:46:21

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Дякую, Володимире Михайловичу. Фракція соціалістів, Олександр Баранівський.

Шановний Станіслав Телісфорович, розглядаючи зараз міжнародні відносини, скажімо, із Соціалістичною Народною Лівійською Арабською Джамагирією, я все-таки  хотів би  повернутися до нашого рішення по Іраку.

Сьогодні телефони з  шести ранку не змовкають у мене, жителі Житомирщини телефонують, так як загинув хлопець із Житомирської області. Батальйон формувався на території Житомирщини. І послідуючі смерті, не дай Бог, вони знову будуть із Житомирської області.

Скажіть, будь ласка, ви як голова комітету, досвідчений чоловік, я вас дуже поважаю. Скажіть. будь ласка, яке рішення ваш комітет уже прийняв з приводу того, що вчора загинув хлопець наш, українець, житомирянин у Іраку? І як ви бачите вирішення цієї проблеми? Чому б не розглянути нам  сьогодні все-таки постанову про відкликання наших військ з Іраку? Дякую.

 

СТАШЕВСЬКИЙ С.Т. Спасибі. Я разом з вами  і певен з усіма колегами переживаю ту трагедію, яка  сталася учора. Як тільки вона сталася, це стало відомо у тому числі і мені, і Георгію Корнійовичу, з яким ми співпрацюємо. Тому  що це питання у першу чергу, мабуть, окрім того, що всіх стосується. стосується роботи наших комітетів. Ми тут же запросили інформацію у Міністерства закордонних справ і Міністерства оборони, що сталося, які причини і яка ситуація, і які заходи вжиті для того, щоб забезпечити нормальне  несення служби і життя  наших військовиків. Сьогодні у нас засідання комітету, ми будемо розглядати цю інформацію, і якщо  вона буде цікава, в тому числі ця інформація, ми доведемо до вашого відома. Дякую.

 

ГОЛОВА. Олег Білорус, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

 

11:48:17

БІЛОРУС О.Г.

Прошу передати слово  народному депутату Турчинову.

 

ГОЛОВА. Олександр Турчинов.

 

11:48:24

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановний Станіслав Телісфорович, скажіть, будь ласка, от така любов Кучми до  Муамара Катдафі, вона не має випадково політичного підтексту. Може все ж таки дуже є близькі якісь стосунки між, скажемо, Україною і  Джамагерію, тому що режим Катдафі схожий на режим Кучми. Будь ласка, дайте відповідь.

 

СТАШЕВСЬКИЙ С.Т. Спасибі, Олександре Володимировичу. На жаль, я не обізнаний із тим ступенем стосунків, про яку ви кажете. А зараз ми тільки виключно розглядаємо, вірніше розглядав комітет і вносить на розгляд Верховній Раді питання ратифікації угоди, яка підписана між двома державами. З нашого боку цю конвенцію підписав міністр закордонних справ Костянтин Іванович Грищенко.

 

ГОЛОВА. Дякую. Час вичерпаний. Сідайте, Станіславе Телісфоровичу. Що будемо голосувати, шановні колеги? Ви вже ж питання вирішили, що ж ви?  Висвітліть. Заспокойтеся. (Шум у залі). Висвітліть на табло, будь ласка, прізвища народних депутатів, що записалися на обговорення. Десять хвилин на обговорення. Будь ласка, Черновецький. Черновецький, я оголосив, ви слухайте і виступайте, будь ласка. Підготуватися Кармазін.

 

11:49:52

ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ Л.М.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые народные депутаты! "Наша Украина", Христианская либеральная партия Украины, Дарницкий избирательный округ города Киева.

Во-первых, я хочу подякувати всім, хто підтримав постанову, яку ми зараз проголосували. И я всем сердцем видчуваю, и у меня, конечно, много эмоций по этому поводу. И вы великие люди.

По Джамагерии. Я вам скажу. Ну, що це за страна такая Джамагерия, с которой мы должны подписывать договор? Смотри. Перший прывид для подписаний - это якобы нафту нам дают. Хто ж будет зароблять на этой нафте? Негодяи, которые и сейчас на ней зарабатывают. А народ беднеет. Это, по-перше.

По-друге. Це суто тоталитарный режим, террористический режим, который взрывает самолеты. Никто с ними никаких пидпысань, никаких угод не робыв. Если коммунисты хотят подписать, чтобы заработали на этом негодяи, которые сегодня пьют кровь из украинского народа. Это - будь ласка. Это - приниження гідності України, тому що с Джамагирієй с этой ніхто ніяких угод не підписує, поки вони не зроблять там демократичний режим, це - перше. Підписав цю угоду і слухає наш МІД, який не захищає наших громадян по всей Украине, вони страждають, їх арештовують ні за что, їх там катують в якихось тюрмах.

Я вас умоляю, народные депутаты и избиратели, которые слушают меня по радио - не езжайте в Джамагирію, там кошмар! Там даже наши повії сбегают оттуда. Это ужас та и все! Если вы проголосуете за то, чтобы ратифицировать этот договор, нас подставляют, нас слушает все мировое сообщество - нехай спочатку наша делегація поедет, посмотрит, что там есть конституційний якийсь порядок, вот, а не окремого громадянина, миллиардера, який там весь народ принижує, да? Захистити в Джамагирії народ. Він страждає від тирану. І підписав цю угоду, мы ставим себя на рівень страны, ну, яка себе не поважає просто та і все.

Я вас прошу, і всі останні угоди розглядайте в такому же порядку: спочатку нехай Міністерство внутрішніх этих, иностранных дел, да яке там з КГБ срослось...

 

ГОЛОВА. Дякую, сідайте.

Шановні колеги, шановні виступаючі! Я просив би вас, прошу уваги! Шановні колеги! Я просив би вас серйозно підійти до цієї справи. Я думаю, Леонід Михайлович Черновецький, який виступав, він просто нічого не знає про цю країну, не читав. Учора у нас була в парламенті зустріч із Прем`єр-міністром цієї країни. Ідеться про міждержавні стосунки, і не можна кидатись такими фразами, кидати звинувачення. Я рекомендую прочитати про економічний розвиток цієї країни, які активи цієї країни укладені в інші країни, тоді ви зовсім інше говорили б.    

Треба дотримуватися елементарної етики народного депутата України, нормальної, елементарної логіки, коли йдеться про міждержавні стосунки. Я  ще раз прошу, шановні колеги, виходити саме з таких позицій.

Так далі, Юрій Кармазін, будь ласка.

 

11:54:00

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність", виборчий блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати! Я розумію, що важко, коли якесь збудження відбувається в залі, але я хотів говорити по суті документу, і по формі прийняття документу.

Я звертаюся до вас, Володимире Михайловичу, з тим, щоб ми зробили абсолютно обов'язковим ви це зараз побачили на тому законопроекті, який був по антитерористичній операції, що ми маємо поставити абсолютно за правило, що всі ратифікації мають проходити два читання. Це закон, це прийняття закону. Це є право народного депутата вносити ті чи інші пропозиції. Абсолютно необхідний той документ приймати, який є. Але в цьому чи в іншому вигляді - це інше питання.

Конституція визначає, що ми зобов'язані надавати згоду на обов'язковість міжнародних договорів. І якраз ця конвенція підлягає ратифікації у відповідності до пункту 32 статті 85 Конституції.

Шановні народні депутати! Я хотів би тільки загострити, по-перше, увагу і попросити вас, Володимире Михайловичу, щоб ставили сьогодні про прийняття тільки в першому читанні ратифікації з тим, щоб люди хто не міг проаналізувати то  проаналізували і внесли свої поправки чи застереження.

Що стосується, які я бачу проблемні питання? Проблемні питання бачу в кількох статтях, зокрема в тих, які надають імунітети. Я боюся, щоб під виглядом справжніх дипломатів не були інші люди і, щоб ми розглядали це дійсно через призму захисту національних інтересів України.

Я маю на увазі статтю 8 конвенції, де  в першій частині написано, що кожному працівнику держава  відповідну картку, яка підтверджує його право здійснювати покладені на нього консульські функції. Положення розповсюджується також на (це частина друга): працівників обслуговуючого персоналу та приватних домашніх працівників (за умови, що вони не є громадянами держави перебування) або громадянами акредитуючої чи третьої, постійно проживаючих, членів сімей працівників (за умови, що вони не є громадянами держави перебування.

І потім переходимо плавно до імунітетів. Пункт третій статті 19-ї говорить, що члени сімей глави консульської установи користуються особистим імунітетом та імунітетом від судової юрисдикції по кримінальних, адміністративних та цивільних справах (за умови, що вони не є громадянами держави, не проживають постійно та не займаються діяльністю з метою отримання прибутку).

Я хотів би, щоб ми подумали, чи не треба тут робити певних застережень до цих статей саме з огляду на попередній виступ. Я думаю, що треба ратифікувати в першому читанні, віддавши на друге читання. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, слово має Соломатін... Ну, час уже вичерпаний. Як голова... Ви ж сказали, що відмовляєтесь як голова... Будь ласка, Юрій Петрович...

 

11:57:24

СОЛОМАТІН Ю.П.

Ну, я декілька слів маю сказати як голова групи по міжпарламентських зв'язках з великою соціалістичною Народною Лівійською Арабською Джамагирією. Такі зв'язки є. Ми неодноразово зустрічалися з представниками посольства Джамагирії в Україні. Вчора, до речі, була зустріч Голови Верховної Ради України Володимира Михайловича Литвина з секретарем, Прем'єр-міністром в нашому викладі уряду Лівійської держави. І йшлося там про зміцнення, насамперед, наших економічних зв'язків. І я хочу наголосити лише про головні напрями цих зв'язків, які вже в опрацюванні знаходяться.

Це став твердо, майже твердо ногою НАК "Нафтогаз України". Чи слід захистити наших представників, Української держави в Лівії, коли вони будуть здобувати не лише для НАКа або для українського народу здобутки певні в засвоєнні родовищ? Слід захистити.

Дуже великий проект, велика ріка по забезпеченню лівійського народу (а в Лівії 5 мільйонів людей) чистою питною водою з артезіанських свердловин у наших геологів-розвідників дуже великий досвід з цього питання є. Чи слід нам допомогти їм, щоб вони стали і на цей шлях становлення стосунків з Лівією? Слід допомогти. Залізниця зараз будується до Триполі-столиці. У нас є дуже  великий досвід і чи наші залізничники і будівельники не змогли там  засвоювати ці терени? Змогли б. І головне на сьогодні дуже великою пошаною і повагою відноситься лівійська сторона до наших медиків, які там працюють вже не один рік. І саме вони є передовим загоном нашої української держави і нашого суспільства в Лівії. Чи слід їх більш надійно захистити інтереси там Лівії? Дійсно, слід захистити. Тому я хотів би просити від імені нашої групи по міжпарламентських зв'язках підтримати цей законопроект і тим самим підтримати наших громадян, які вже працюють в Лівії і будуть безумовно  працювати.

І останні слова.

Я сподіваюся,  шановні колеги, що незабаром  відбудеться візит делегації Верховної Ради України в більш розширеному складі в порівнянні з тим як це відбувалося і не лише у складі  представників уряду, а й у складі представників Верховної Ради України. Володимире Михайловичу, я хотів би, щоб ви очолювали цю делегацію. Дякую.

 

ГОЛОВА. Обов'язково. Дякую. Андрій Шкіль, останній  виступаючий. Ну зараз ми завершимо питання і оголосимо перерву,  шановні колеги.

 

12:00:34

ШКІЛЬ А.В.

Дякую, Володимире Михайловичу. Я хотів би сказати, що слово  своє нікому не передавав, тому я не знаю звідки взялась  така інформація. І хотів би перед тим як  сказати своє ставлення до підписання цієї консульської угоди, я хотів би декілька наголосів поставити. Ну давайте згадаємо, що  Муамар Катдафі - лідер Лівійської Джамагирії нагороджений орденом Ярослава Мудрого. Ви забули? Я хочу нагадати. Президент особисто його нагородив. У нас  така  хороша традиція є: то  Лужкова нагородити орденом Ярослава Мудрого, то ще там когось. Я думаю, взагалі треба виділити  всіх ворогів України і нагородити їх Орденом Ярослава Мудрого поза як вони мудро діють  з тим, щоб консолідовувати українську націю чи в якомусь іншому аспекті  це все робиться.

Наступне. Те, що зараз відбувається в Лівії, і те, що справді добре те, що туди  зайшла українські  працівники, те, що будується залізниця, це, безперечно чудово. Але не  треба забувати, що  Лівійська Джамагирія була відповідальна за терористичний акт вибуху літака над Локербі, де загинуло  порядка 250 абсолютно безневинних людей. І треба  знати, що Лівія визнала, що підтримувала тероризм, що Лівія визнала  про те, що вона фінансувала тих людей і забезпечувала їх дахом політичним, які здійснили терористичний акт.

 І саме найголовніше, я хотів би , щоб Україна у свою чергу і Президент України покаявся і визнав, що він використовує терористичні методи для боротьби з опозицією, використовує терористичні методи у боротьбі з існуючою опозицією у парламенті і в Україні. Я думаю,  що, власне, ця дискусія, яка розгортається у мене за плечима, є цьому підтвердження.

Тому я наголошую на тому, що дуже добре, що Україна підтримує стосунки з Лівією, і, на превеликий жаль, наголошу,  ця угода мусить бути ратифікована з одної причини, тому що там 10 тисяч  українських робітників, і вони не мають жодного захисту перед свавіллям  лівійської влади, тому захистити  їх треба, тільки у тому випадку ми мусимо проголосувати за ратифікацію цієї угоди.

Тому не переоцінюючи можливостей , не переоцінюючи того, що дружба з Лівією принесе хоча би якісь прибутки у скарбницю української держави - це стосунки на потім, коли в Україні зміниться влада, коли в Україні буде усунутий від влади терористичний режим, який шукає собі захисту і даху в інших країнах...

 

ГОЛОВА. Сядьте, будь ласка, всі на місце. Сядьте, будь ласка, на місця.

 

ШКІЛЬ А.В. Тільки тоді будуть стосунки розвиватися і вони, насправді, зазнають розвитку. Тому. це ратифікація в довгий ящик, тоді, коли буде. насправді, в Україні встановлена українська влада і вона зможе розвивати свої економічні стосунки з усіма зацікавленими в цьому державами. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, прошу всіх сісти на свої місця. Зараз я поставлю на голосування цей документ. перед цим хочу нагадати, шановні колеги, таку статистику, що зараз тільки в лівій працює одних медиків у нас 2 тисячі, найближчим часом буде працювати 8 тисяч медиків, а їм потрібен відповідний правовий захист. Навіть з огляду на це на потрібно розглянути цей документ. тому я ставлю на голосування пропозицію профільного комітету про схвалення Закону України "Про ратифікацію Консульської конвенції між Україною та Великою Соціалістичною Народною Лівійською Арабською Джамагирією", реєстраційний номер - 0175. Прошу голосувати. Що там трапилось?

 

12:04:25

За-356

Закон прийнято. Оголошується перерва на 30 хвилин до 12 години 35 хвилин.

ПІСЛЯ   ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВА.  Шановні колеги, продовжуємо нашу роботу. Мікрофон Асадчева, будь ласка.

 

12:34:53

АСАДЧЕВ В.М.

Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати!

Я вважаю за необхідне все-таки повідомити те, що відбулося перед перервою. Я вважаю, що поведінка Адама Івановича Мартинюка - це є просто хуліганський вчинок, тому що я підійшов до нього і попросив, що, якщо буде зараз спроба гвалтувати знову Верховну Раду щодо внесення в порядок денний питання про розгляд Конституції, то я вніс законопроект, і я просто наполягав, щоб він теж був включений і я міг би його доповісти. Після чого Мартинюк схватив телефон і почав ним в мене кидати.

Я, по-перше, вважаю, що він намагався зіпсувати технічну апаратуру - то, як мінімум, треба, щоб він заплатив за це. По-друге, я вважаю, що цей хуліганський вчинок він має бути відсторонений від ведення пленарних засідань Верховної Ради. Я прошу це питання передати в Регламентний комітет. Дякую.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Адам Іванович, одну хвилинку, Адаме Івановичу, будь ласка.

 

МАРТИНЮК А.І.

Шановні колеги! Я сподівався, що народний депутат Асадчев все-таки трошки...  більш не поміркований, більш чесний, ніж є насправді.

Якщо розповідаєте, то розповідайте все. Все розповідайте: з якими ви підійшли обвинуваченнями на адресу особисто мене, чому я голосую за реформу, чому ж ви про це мовчите? Я більше так не робитиму, але я дуже шкодую, що я цього не зробив.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Оголошується, сьогодні ви знаєте, яке свято і який день, я прошу шановні колеги, однаково до всіх   ставитися. Бо коли ви бачили, що кидали в Президію все, тоді ви тільки цьому мовчазним сприяли чином. Сьогодні я просив би всіх дотримуватись без виключення регламенту, один одному не кидати докори, які не підтверджені, не звинувачувати один одного. І сьогодні, оскільки Благовіщення, я думаю, що ми повинні відповідним чином вести.

Оголошується до розгляду проект Закону про ратифікацію Угоди між Україною та Республікою Індонезія про взаємну охорону секретної інформації. Я перепрошую, шановні колеги.

Оголошується до розгляду проект Закону про ратифікацію Угоди між Україною та Республікою Індія про взаємну охорону секретної інформації. Є потреба доповідь здійснювати? Я дуже коротко прошу Ігоря Дріжчаного, заступника голови Служби безпеки. Будь ласка, до трибуни підійдіть. Йде розгляд питання, шановні колеги. Будь ласка, Ігоре Васильовичу.

 

ДРІЖЧАНИЙ І.В.

Шановні народні депутати, на ваш розгляд подано проект Закону України про ратифікацію Угоди між Україною та Республікою Індія про взаємну охорону секретної інформації. Зазначено угоду було розроблено на виконання відповідного доручення Кабінету Міністрів України з метою створення правових засад для поглиблення співробітництва між нашими державами у сфері національної безпеки, охорони правопорядку по лінії протидії тероризму, наркобізнесу, міжнародним злочинним угрупованням, а також у сфері військово-технічного співробітництва.

Підписання цієї угоди відбулося в Індії 12 серпня 2003 року. Від імені нашої держави угоду підписав міністр закордонних справ.

За своїм змістом документ повністю відповідає міжнародній практиці і практиці укладання відповідних двосторонніх угод нашої держави. Вона забезпечує виключно рівноправний і партнерський характер взаємовідносин між сторонами, зобов'язує вживати необхідних заходів щодо охорони отриманої або спільно створеної в ході співробітництва секретної інформації.

Відповідно до положень статей Закону України про державну таємницю, а також про міжнародні договори, ця угода для набуття нею чинності підлягає ратифікації  Верховною Радою України.

Проект погоджено без зауважень з усіма  зацікавленими установами. За висновком Міністерства юстиції цей проект відповідає нормам Конституції України та всім вимогам нормам проектувальної техніки.

Додаткових витрат з Державного бюджету на реалізацію цього  закону та угоди не передбачається. Ратифікація не тягне за собою прийняття нових або корегування вже існуючих законодавчих актів України. Таким чином, після набуття  нею  чинності ця угода безумовно сприятиме підвищенню ефективності взаємовигідного співробітництва України і Республіки Індія.

Дякую за увагу і прошу підтримати  законопроект.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги,  запитання. Три хвилини, будь ласка. Запишіться на запитання. Ярослав Сухий, фракція  СДПУ(о).

Ярослав Михайлович, будь ласка.

 

12:40:06

СУХИЙ Я.М.

Ярослав Сухий, місто  Запоріжжя, фракція СДПУ(о). Скажіть, будь ласка, ратифікація угоди про взаємну охорону секретної інформації якою мірою, на вашу думку, вона сприятиме поглибленню чи розширенню, чи вдосконаленню військово-технічного співробітництва, адже не секрет, що військово-промислові комплекси України багато в чому в реалізації своїх контрактів та в реалізації тих домовленостей між Республікою Індія пов'язує саме з економікою Індії свої сподівання і там наші ринки збуту. Це надзвичайно важливо сьогодні, коли ми починаємо розбудовувати наш машинобудівний  комплекс і відроджувати високотехнологічні галузі. Так от, скажіть, будь ласка, у сфері військово-технічного, воєнно-технічного  співробітництва. Отака ратифікація такої угоди між Україною та Республікою Індією про взаємну охорону секретної інформації якою мірою воно буде сприяти?

 

ДРІЖЧАНИЙ І. В. Дякую, Ярославе Михайловичу. Безумовно наявність цієї угоди буде не просто  сприяти, а стане необхідною умовою, запорукою для  подальшого розвитку співробітництва, в тому числі і у військово-технічній сфері, оскільки саме в  цій сфері обмін  інформацією передбачає передачу або спільне використання секретів та інформації з обмеженим доступом.   Дякую.

 

ГОЛОВА. Михайло Мельничук, фракція СПУ.

 

12:41:42

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область,  Всеукраїнська спілка власників  земельних та майнових паїв.

Ми, фракція буде  підтримувати , безумовно, і буде голосувати за.

Володимире Михайловичу,  я звертаюся до вас, я Мельничук, тут. Я звертаюся до вас. У залі роздана вже постанова Верховної Ради України про  забезпечення внутрішнього ринку України мінеральними добривами на період проведення весняно-польових робіт у 2004 році за номером 5095. Володимире Михайловичу, ви давали доручення у березні місяці. Комітет виконав ваші доручення за моїм виступом. Я прошу включити до порядку денного, розглянути цю конче потрібну постанову і цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВА. При одній позиції, при одній умові, оскільки йдеться про  повноваження Комітету з питань фінансів і банківської діяльності, там про мито, вони повинні дати своє заключення. Заключення комітету немає, розрахунків немає. Треба  зробити це, Михайле Васильовичу.

Так, Володимир Нечипорук, запитання ваше.

 

12:42:51

НЕЧИПОРУК В.П.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Шановний Ігоре Васильовичу!  Наша фракція підтримає цей законопроект і ми дякуємо вам, що ви його винесли і будемо підтримувати. Але ми хотіли б звернути вашу увагу на захист все-таки економічної інформації,  яка сьогодні використовується  різними  фізичними, юридичними  особами в цілях наживи, в цілях конфронтації між нашими  державами і таке інше. І просили б вас  все-таки зупинятись більше на закритті, засекреченні кращому економічної інформації. Дякую за увагу.

 

ДРІЖЧАНИЙ І.В. Дякую.

Одна з цілей цієї угоди - це якраз захист  інформації у сфері економічного співробітництва. Я думаю, що ратифікація  цієї угоди, буде  гідною відповіді на запитання, яке ви поставили. Дякую.

 

ГОЛОВА. Сідайте, будь ласка. Станіслав Телісфорович Сташевський - голова комітету. Станіслав Телісфорович, будь ласка. Рішення комітету з цього питання.

 

12:44:20

СТАШЕВСЬКИЙ С.Т.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги. Комітет у закордонних справах розглянув названий законопроект, в зв'язку з тим, що він пов'язаний з національною безпекою та обороною. Ми отримали висновки комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони, науково-експертного управління, які дали позитивну оцінку. після цього комітет розглянув і одноголосно прийняв рішення внести Верховній Раді і просити підтримати ратифікацію вказаного закону. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні, дякую, Станіславе Телісфоровичу, сідайте. От по дорозі, там от, якраз запитання буде, можливість, переговоріть, будь ласка.

Шановні колеги, немає заперечень, щоб поставити на голосування це? Ладно, 10 хвилин на обговорення. Микола Томенко, потім Кармазін підготуватися.

 

12:45:28

ТОМЕНКО М.В.

Микола Томенко. Шановні народні депутати! Угода, на мою думку є, важлива, але унікальність цієї угоди полягає в тому, що після її ухвалення державні органи України стануть більш відкритими для державних органів Індії чим для громадян України. Справа в тому, що в угоді містяться перелік тих документів або тієї інформації до якої доступ є обмежений.

Зокрема, в Україні, я хотів би нагадати всім, згідно з Законом "Про державну таємницю міститься виключний перелік того, які документи секретяться. Значить, у нас згідно чинного законодавства є 3 грифи, ступені секретності - це таємно, цілком таємно і особливо важливо. У нас законом не передбачено інших грифів секретності.

Водночас згідно з інструкцією Кабінету Міністрів 1998 року у нас секретяться документи від засобів масової інформації, від громадян під грифами "для службового користування", "опублікуванню не підлягає" і "не для друку". Ці незаконні речі у нас відбуваються протягом з 1998 року і, скажімо, лише в 2003 році таких документів Кабмін засекретив 46 і 12, 58 документів.  Тобто у нас секретиться, наприклад, штатний розклад Адміністрації Президента, штатний розклад Митної  служби і таке інше. Цю угоду, оцей незаконний гриф секретності ми заводимо. Якщо в Індії, можливо, це законодавчо передбачено те, що у них є такий гриф секретності, хоча фахівці з англійської мови говорять про те, що відповідний термін англійською мовою не означає для службового користування.  То ми у свою угоду заводимо гриф секретності для службового користування. Це означає, що, наприклад, громадянин України чи журналіст не може отримати  інформацію про якійсь орган державної влади і прочитати про нього. А, скажімо, орган державної влади чи спецслужба Індії може це отримувати. То я вважаю, це парадоксальні речі, тобто я не заперечую проти цієї угоди, але я вважаю, що ми  свою, так би мовити" секретність в середині України повинні привести у відповідність  до чинного законодавства і зліквідувати ці ганебні факти секречення абсолютно нормальної інформації. Як це відбувається  у нас на регіональному рівні,  секретять народжуваність і смертність, щоб не показати, яка ситуація в Україні.

Тому ще раз кажу, у мене пропозиція до Кабінету Міністрів, і до Служби безпеки, якщо ми підписуємо таку демократичну угоду ми повинні піти по шляху розсекречення для журналістів і для громадян нашої інформації.

І наприкінець позитивну інформацію скажу. Ми трошки розсекретили діяльність Верховної Ради. Нарешті нам вдалося відновити роботу  "Радіо-Рокс". І для радіослухачів, і для депутатів кажу, що сесія Верховної Ради транслюється і на 103,6 FM сьогодні. Дякую.

 

ГОЛОВА.  Юрій Кармазін. Юрій Анатолійович, будь ласка. Підготуватися Андрію Шкілю.

 

12:48:51

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка, "Наша Україна".

Я вітаю  український народ з Благовіщенням. Я думаю, що це вже блага вість, та, яку повідомив Томенко. До відома наших слухачів і патріотів України я хочу сказати не благу вість. Це та вість, що на завтра готується протаскування поправок до Конституції України її апологетами, в тому числі лідером більшості паном Гавришем, представником Президента Задорожнім, які в знак вдячності  за проведення конституційної реформи указом Президента вже призначені зараз членами Вищої ради юстиції. Тому я закликаю людей висловити свою громадянську позицію щодо того, щоб у ці великодні свята не була розтоптана Конституція і конституційні права громадян України.

 

ГОЛОВА. Юрію Анатолійовичу, давайте по документу.

 

КАРМАЗІН Ю.А.  Я, шановні народні депутати, виступаю по темі. Спасибі, Володимире Михайловичу. Я виступаю по темі. Так от це я розсекретив таємну інформацію. Якщо треба, Петро Миколайовичу, я буду цілком таємну розсекречувати інформацію. Але ж ви будете кричати, що не по темі. Тому я повернуся до цього законопроекту. Я буду цілком таємно, якщо треба. Так я поки буду по темі, по цій темі.

Так от, шановні, у вас в статті два "Порівняння грифів обмеження доступу" написано top secret - цілком таємно і secret - таємно. А далі йде confidential- конфідеційно і для службового користування. Це в Індії і у нас підводиться під це. Я думаю, що достатньо було б всього два пункти - таємно і цілком таємно. Це зрозуміло. Бо для службового користування воно у нас нікуди не влазе.

Тому, шановні народні депутати, я думаю, що Індія - це і наш стратегічний партнер. Ми маємо сьогодні зовнішньополітичні відомства. А тут ми бачимо в довідках про походження кругом записано, що заступник глави Адміністрації Президента Орел все погодив. Пан Орел має знати, що ми вже причинили Україні дуже багато незручностей  і економічних збитків отими пакистанськими контрактами, тому що з Індією нам було вигідніше співпрацювати і є вигіднішим співпрацювати. Я за захист таємної інформації, але без того, щоб ми чотири грифи ставили замість двох. Тому я буду пропонувати прийняти цей законопроект тільки в першому читанні, так як вимагає Регламент. Дякую вам.

 

ГОЛОВА. Андрій Шкіль, фракція блоку Юлії Тимошенко.

 

12:51:56

ШКІЛЬ А.В.

Дякую. Я, знаєте, хотів би в першу чергу сказати, що будь-який законопроект, який поступає з надр Служби безпеки України, одразу можна розглядати, як той, що підриває державну безпеку України в першу чергу.

От і цей законопроект про ратифікацію, про захист, так званий захист таємної інформації, свідчить, я повністю згодний з попередніми виступаючими, що в першу чергу про таємні документи до них матиме доступ індійська Служба безпеки, але не український народ, не українські депутати.

Друге. Я хотів би дізнатися, чи будуть знати індуси про зміст розмов, наприклад народних депутатів. Це таємна інформація чи ні? Служба безпеки прослуховує ці розмови, а пізніше під якихось там грифом будуть її читати, цю інформацію, працівники Служби безпеки Індії чи будуть читати?

Бо дивіться, я вам наведу приклад. Надходили листи з погрозою на адресу Юлії Володимирівни Тимошенко, ці листи були зібрані і як слід, як робиться це у порядних державах, були передані до Служби безпеки України. І буквально через декілька днів усі ті листи з'являються і "Інтернеті" на агенції "Завтрашних новостей."

І от мене цікавить: ви самі їх передавали? Скільки грошей за ви за це отримували? Чи ви утримуєте це агентство "Завтрашних новостей"? Я хотів би почути Служби безпеки коментар. Я розумію, що там за президентським кріслом не видно представника Служби безпеки, але все одно рано чи пізно доведеться вийти з-під президентської тіні, принаймні з-під тіні президентського крісла, і дати відповідь, кому служить і кого обслуговує Служба безпеки України? А сенс цього законопроекту?

Я би хотів сказати, що захист таємної інформації потрібно в першу чергу Україні проводити в Україні, а не обмінюватися ратифікаційними угодами з Індією, Пакистаном, Узбекистаном чи з не менш поважною державою, як Лівійська Джамагирія. Це не є головне. Головне, щоб Служба безпеки тримала порядок у власному відомстві або, принаймні, чітко сказала, що це є Служба безпеки Президента України і тоді це буде, прийнаймні, зрозуміло, що коли Президент піде разом з ним піде в небуття і вся Служба безпеки його.

Тому я хотів би сказати, що от ратифікація цієї угоди, от не є необхідною, це, по-перше, не є жодною підставою добрих чи поганих стосунків з Індією, а з нею треба з цією країною треба мати добрі стосунки.

По-перше, це півтора мільярда населення, а по-друге, це колосальний ринок збуту для наших високо технологічної продукції. Але вироблятися ця буде продукція тільки тоді, коли от подібні представники служби безпеки, чи небезпеки України і решта з ними підуть з політичної сцени України. Тому що наголошую, що їхнє там перебування не створює підстав підтримувати будь-які ініціативи, які пропонуються парламентом.

Я б закликав всіх народних депутатів не підтримати цю ратифікацію, дякую.

 

ГОЛОВА. Так замість Олега Білоруса, одна хвилина, будь ласка. Віктор Терен.

 

12:55:27

ТАРАН В.В.

А чого це одна хвилина? Не порушуйте Регламент, шановний Володимире Михайловичу.

 

ГОЛОВА. Я прошу вас  ви мені не вказуйте, що я роблю, я кажу, що одна хвилина залишилась. Виступайте, будь ласка.

 

ТАРАН В.В. Я прошу вислухати, зараз мій час і надати мені те, що ви мені вказуєте час.  Віктор Терен, Фракція Блоку Юлії Тимошенко.

Шановні колеги! Угода між Україною та Республікою Індія при взаємній охоронносекретній інформації є надзвичайно важливим документом і на погляд нашої фракції ратифікація цієї угоди є актуальною і необхідною. Особливо сьогодні, коли набув таких розмірів тероризм в усьому світі і коли немає ніяких гарантій, що хвиля тероризму досягне і України, надто з огляду присутності наших військ в Іраці, і з огляду також на те, що завтра промосковське лобі в цьому парламенті підтримує направлення наших військ в Чечню чи будь-куди, куди скаже Москва, як підтримали тут і угоду з диктаторською Соціалістичною Джамагерією. Ясно, якщо Кучма підтримує, то мусять і комуністи підтримати. Але угода є рамковою, якщо угода є рамковою, то вона є дуже серйозною. І  тому тут необхідно, Володимире Михайловичу, просто необхідно деякі речі зкоординувати між собою, бо вони між собою просто не стикуються.

Наприклад, шановні члени уряду, в статті 6 пункт перший передбачає, що гриф секретності надає та сторона, яка...

 

ГОЛОВА. Мікрофон, будь ласка, ввімкніть.

 

ТАРАН В.В. Спасибі. Спасибі, Володимире Михайловичу. Ви бачите, я знову вас шаную і люблю.

Люди добрі, дивіться, члени уряду! У вас пункт перший статті 6 передбачає, що надання грифу секретності надає сторона, яка отримує інформацію, сторона-одержувач. Але пункт третій цієї статті шостої передбачає регламентування. Тобто третій пункт не кореспондується, а, навпаки, протиставляється з першим однієї і тієї ж самої статті.

Ну, ми, звичайно, сьогодні підтримаємо, проголосуємо, бо угоду треба підтримувати. Але якщо угода рамкова, то на майбутнє, коли будуть складатися подібні угоди з іншими країнами, будь ласка, врахуйте цей момент. Ну, не можна одне говорити в одній статті, а в другій - інше. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, прошу уваги. Розгляд питання завершено.

Я ставлю на голосування пропозицію комітету: про схвалення Закону України про ратифікацію Угоди між Україною та Республікою Індія про взаємну охорону секретної інформації. Прошу голосувати.

 

12:58:00

За-367

Рішення прийнято. Я дякую вам.

Оголошується до розгляду проект Закону про ратифікацію Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат.

Шановні колеги, є всі заключення комітету. Яка ваша думка буде? Будь ласка, міністр охорони навколишнього середовища Поляков Сергій Васильович.

А ви від комітету будете, Іван Олександрович? Ви від комітету будете доповідати? Ви наступним будете. Дуже коротко, прошу вас.  Будь ласка.

 

ПОЛЯКОВ С.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, я дійсно постараюся коротко.

Карпатська конвенція наголошує на виключному екологічному значенні Карпат, розташованих у центрі європейського континенту.

Головною метою  Карпатської конвенції є проведення збалансовоної політики та співробітництва щодо охорони та невиснажного розвитку Карпат, поліпшення якості життя людей, посилення місцевого економічного розвитку та значення громад, забезпечення збереження та відтворення унікальних рідкісних і типових природних комплексів та об'єктів Карпат, які мають природоохоронне, естетичне, наукове, освітнє, рекреаційне та інше значення, попередження негативного  антропогенного  впливу на гірські екосистеми, підтримка спільної політики країн регіону щодо екологічно збалансованого розвитку.

Слід зазначити, що ідея  Карпатської конвенції була  запропонована Україною в  2001 році на регіональному саміті. Пізніше Україна відіграла головну роль в  розробленні міжнародно-правового документу, залучення до співпраці ЮНЕПу та країн Альпійського регіону. Таким чином, на  сьогодні міжнародне співробітництво у сфері охорони та сталого розвитку Карпат залучила 7 країн Карпатського регіону: Чехію, Угорщину, Польщу, Румунію, Сербію та  Чорногорію, Словаччину, Україну. А також країни Альпійського регіону: Австрію, Італію, Ліхтенштейн, Швейцарію, інші європейські  країни. А також неурядові організації.

Я тільки зараз ще скажу про те, що мабуть багатьох цікавить, це в рамках інвестиційної розбудови Карпатської конвенції має бути створений Карпатський секретаріат - виконавчий орган, який опікувався б щоденною діяльністю і розробкою пропозицій та рекомендацій, спрямованих на виконання положень даної Конвенції на даному етапі. Створений тимчасовий секретаріат у місті Відні (Австрія). Україна наполягає і сьогодні  ми наполягаємо на  тому, щоб цей  секретаріат був в Києві.

Що стосується  грошей. Величина внесків країни буде визначена на першій конференції сторін. Попередньо вона вже так з'ясована між всіма країнами, це буде десь в пределах 20-30 тисяч євро на рік для підтримки секретаріату та координаційних функцій. І до речі, зараз Україною опрацьовані варіанти міжнародних проектів щодо підтримки  конвенції по лінії.........

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Три хвилини на запитання. Запишіться, будь ласка. На табло прізвища народних депутатів.

Манчуленко Георгій, фракція "Наша Україна".

 

13:01:32

МАНЧУЛЕНКО Г.М.

Георгій Манчуленко, Українська народна партія, фракція "Наша Україна".

Дякую, Володимире Михайловичу. Шановний  пане міністре! Без сумніву, ратифікація цієї конвенції є на часі, вона  є важливою, у   тому числі для України. Хочу  задати вам декілька питань.

Перше. Все-таки чи буде постійний секретаріат знаходитися у Києві? Ви сказали, що він знаходиться у Відні, хоча Австрія не підписувала цієї рамкової конвенції, хіба вона,  можливо, пізніше приєдналася так, як Польща це зробила. Це перше питання.

Друге питання. Чи унеможливить ця конвенція варварську вирубку лісів, яка відбувається в українських Карпатах. МИ знаємо цю ситуацію на Закарпатті,  ми знаємо, що дещо краще, але досить погана ситуація зараз у буковинських Карпатах. Чи унеможливить вона злочинне використання лісових ресурсів у наших українських Карпатах. Дякую.

 

ПОЛЯКОВ  С.В. Дякую.

Я хочу сказати, що те, що стосується секретаріату і його місце розташування. По-перше, це рішення було прийняте зараз, як тимчасове, остаточно це буде на першій конференції вирішуватися. Україна наполягає на тому, щоб все ж таки розташовувалося у місті Києві. Це по-перше.

По-друге.  Те, що стосується використання Карпат, Прикарпаття, Закарпаття  і таке інше. Це надасть змогу нам на міжнародному  рівні із залученням міжнародних організацій все ж таки  впливати на ті негативні явища, які зараз відбуваються у нас. Ми  ні у якому разі, як Міністерство охорони навколишнього середовища,  не  знімаємо з себе цього питання і зараз створюємо лісову інспекцію згідно з указом Президента і думаю, що посилимо  контроль і нагляд за використанням та відтворенням лісів. Дякую.

 

ГОЛОВА. Василь Надрага, група "Народний вибір".

 

13:03:41

НАДРАГА В.І.

Уважаемые коллеги! Мы сегодня сделали очередной качественный скачок. Я обращаюсь к тем, кто сидит в этом залу. Мы с вами  два часа  занимаемся вопросами ратификации.

Мне кажется, что мы немножко заигрались, если говорить серъезно. Потому что, на сегодняшний момент куча законов, которые надо рассматривать. И сегодня, когда мы рассматривали, мне в общем-то немножко стыдно стало, и перед СНГ, и перед Ливией, и перед Индией, что мы с вами иногда говорим такие вещи, которые в общем-то, наверное,  в депломатических отношениях не допускаються. Поэтому я согласен с этой конвенцией. И я бы хотел, чтобы МИД, ну, взвешанно отнесся и попытался прокоментировать, если там вопросы будут у других заинтересованных сторон по поводу того, что сегодня в зале было, к тому, что, ну, бывают ситуации когда не все так здраво как хочется. Спасибо.

 

ГОЛОВА.  Леонід Вернигора, фракція Соціалістичної партії.

 

13:04:34

ВЕРНИГОРА Л.М.

Шановний Анатолію ..., я свого часу працював у нафтогазрозвідці і ми в Карпатах випробовували бурове обладнання, і в нас там велика техніка не могла розвернуться на просіці, і нам треба була взяти запит або дозвіл у Кабінету Міністрів, або в раді міністрів України, щоб зрізати 3 смереки.

Я от зараз часто буваю там по роботі і від Верховної Ради, від фракції, і дивлюсь, ті просіки, де ми зрізували  ці, 3, смереки. Так там не 3 смереки, а цілі масиви гір знесені. більше того, ліс пиляють не так, раніше ... машинами, а на удавку беруть і рівчаки півметрові, йдуть в долини і по ним шелестить вода ... і все. Так, ми цією конвенцією, рамкою, що? Звертаємося до Європи, щоб легені України.

 

ПОЛЯКОВ  С.В. Я дякую за запитання. Я можу відповісти вам наступним чином. Ну, те, що ви кажете, я не буду зараз, так сказати, коментувати, тому що ви кажете в принципі правду, але те, що стосується конвенції безпосередньо, то ця конвенція  має за собою і несе таке навантаження як співпраця між цими державами, які використовують Карпати, тому що використання Карпат з одного боку, і використання Карпат з другого боку воно теж взаємопов'язане. І тому, так сказати, ця конвенція дає змогу про міжнародне співробітництво. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Сідайте, Сергій Васильович. Час вичерпаний. Із співдоповіддю виступає перший заступник голови комітету Заєць  Іван Олександрович.

 

13:06:36

ЗАЄЦЬ І.О.

Іван Заєць, Українська народна партія, фракція "Наша Україна".

Шановні народні депутати, на ваш розгляд представлено проект Закону України про ратифікацію Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат. Метою прийняття Закону України про ратифікацію Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат є створення правових підстав для здійснення єдиної політики країн Карпатського регіону, спрямованої на збереження, збалансоване використання та відтворення біологічного та  ландшафтного різноманіття Карпат, збереження культурно-історичної  спадщини, покращання соціально-економічних умов життя населення, зростання  екологічної свідомості громадян, прискорення інтеграції України до європейського співтовариства.

Необхідність  прийняття такої  конвенції назріла вже давно. І надзвичайно важливим є те, що прийняття такої конвенції ініціювала Україна. Саме нашій державі належить провідна роль у розробленні організації   обговорення та підписання  цього документу. І те що конвенція була підписана в Україні під час проведення П'ятої всеукраїнської міністерської конференції "Довкілля для Європи" та стала одним з ключових моментів зазначеної конференції визначає не тільки  надзвичайну важливість її для нашої держави, але і таку ж велику відповідальність за її впровадження.

Чому власне Карпати? Можливо, дехто з вас пам'ятає гуцульську  говірку: "Якби Господь Бог  мав відпустку мав відпустку, він провів би  її у Карпатах". Карпати  - зелене серце Європи. У той же час останніми роками саме тут  нагромадилося і проявилося багато екологічних проблем: переруби у гірських лісах, знищення річок через нерозумну розбудову ..............., спрямлення та одамбування русел, деградація гірських екосистем викликана  незбалансованим  розвитком регіону. Зрештою ми всі пам'ятаєте страшні повені кінця минулого десятиліття. Закон  про мораторій на суцільні рубки певних видів гірських лісів  став першим кроком  на шляху до виправлення ситуації. Пора роботи наступні більш системні дії,  залучаючи сусідські країни і пам'ятаючи про весь регіон, як  цілісну екосистему.

Сьогодні Україна першою з семи країн, які підписали конвенцію, виносить її на  ратифікацію. Це не тільки символічно, але  це започатковує традицію збереження лідерства нашої країни на всіх етапах від ідеї до  ратифікації. Відзначимо, що Україна є депозитарієм цієї конференції. Але нам ще треба докласти багато зусиль, щоб секретаріат конвенції, її штаб, квартира також була розміщена в Україні. Необхідно зокрема забезпечити без втрати часу виконання своїх фінансових зобов'язань. Тут мені пан міністр говорив про те, що ми повинні свій внесок внести.

Слід розуміти, що це не тільки почесно, але і забезпечить надходження коштів для України для вирішення екологічних проблем. Ратифікація Рамкової конвенції дозволить залучити в Україну іноземні інвестиції для розв'язання складних проблем та забезпечення збалансованого розвитку Карпатського регіону. Сьогодні вже ведеться робота над проектами ЮНЕП та ПРООН для підтримки реалізації конвенції та забезпечення екологічно безпечного і збалансованого розвитку Карпат.

Конвенція передбачає співпрацю з країнами регіону за різними напрямками. І такий комплексний підхід є перспективним. Вона зокрема передбачає співпрацю в охороні водних ресурсів... (Вимкнено мікрофон).

 

ГОЛОВА. Ще дві хвилини. Будь ласка, увімкніть мікрофон. Адаме Івановичу. Я говорю, зараз увімкнуть все. Будь ласка.

 

13:10:04

ЗАЄЦЬ І.О.

Співпраця в охороні водних ресурсів та упровадження рамкової директиви є з водної політики, особливо з огляду на те, що Карпатський регіон є великим європейським вододілом, і велика частина річок тече з України до країн Європейського союзу. Розвитку туризму, у тому числі екологічного відновлення культури та побуту, розбудови відповідної інфраструктури. Узгодження та екологізація транспортних комунікацій. Посилення співпраці між місцевими органами управління та громадами країн регіону. Узгодження інноваційної стратегії розвитку регіонів.

Головне науково-експертне управління подало позитивний висновок щодо проекту закону. Законопроект підтримується також Комітетом у справах європейської інтеграції та Комітетом у закордонних справах. Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи на своєму засіданні  24 березня прийняв рішення винести цей законопроект на ратифікацію і пропонує прийняти його як закон. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую. Іване Олександровичу. Запишіться, будь ласка, до запитання. Три хвилини.

Ігор Осташ, фракція "Наша Україна", будь ласка.

 

13:11:11

ОСТАШ І.І.

Шановний доповідачу, ви знаєте, що дійсно останнім часом карпатські ліси стали об'єктом жорстокої вирубки і, до речі, як правило, це робиться високо посадовими особами або з їхньої, так би мовити. згоди.

На жаль, ми маємо ситуацію, коли на сьогодні будуються величезні дачі так звані, резиденції, і все це практично призводить до того, що ми втрачаємо унікальне реліктові породи дерев в Карпатах і, дійсно, маємо серйозну екологічну ситуацію в Карпатах.

Моє питання до вас таке: чи вважаєте ви дійсно, що міжнародний контроль за такими процесами, зможе допомогти Україні врятуватися від таких дій чи все ж таки ми повинні самі зробити все можливе для того, щоб не допустити такої масової вирубки карпатських лісів? Дякую.

 

ЗАЄЦЬ І.О. Тут можна говорити і про міжнародний контроль і про ті міжнародні зобов'язання, які бере кожна сторона по збереженню Карпат. Я не відкрию, мабуть, таємницю, скажу: коли я був міністром екології та природних ресурсів і зіткнувся з тим неподобством, яке чиниться у лісах Карпат, саме я перевів у практичну площину ідею підписання такої конвенції. Я якраз і думав про те, що, об'єднуючи зусилля кількох країн регіону, ми зможемо зберегти Карпати - це зелене серце Європи для українців і для інших народів Європи.

Ясно. що ми повинні приймати рішення і на національному рівні, але тут треба об'єднувати зусилля.

 

ГОЛОВА. Так, Ігор Шурма, фракція СДПУ(о).

 

13:13:06

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

Шановний доповідачу, фракція соціал-демократів (об'єднаних), звичайно, що буде голосувати позитивно, оскільки вважаємо, що конвенція сприятиме поліпшенню екологічної ситуації в Карпатах і оздоровленню довкілля, збереженню природних багатств і так далі, і так далі, але у мене є наступне питання.

Згідно Конвенції, яку Україна підписала, ми будемо сплачувати щорічні внески в розмірі 21 тис. євро, а в подальшому розмір цих внесків буде коректуватися. Мене цікавить, що відповідно до статті 45 Закону України "Про Державний бюджет" передбачено, що в 2004 вступ до  міжнародних організацій  приєднання до угод  умови членства, яких  передбачають сплату внесків, повинно здійснюватися за рішенням Кабінету Міністрів. То чи потрібно, щоб Верховна Рада займалася тими речами, які в принципі повинні бути покладені на Кабінет Міністрів?  Дякую.

 

ЗАЄЦЬ І.О. Ви знаєте, що треба, щоб відбулася ратифікація, тільки тоді відкривається можливість для фінансування цієї діяльності. Тим більше, що ще ж конвенція повинна вступити в силу для цього треба, щоб ратифікували її інші сторони. Тому я думаю ми вийдемо якраз на державний бюджет у наступному році.

 

ГОЛОВА. Так, Володимир Пузаков Фракція комуністів, немає. Є.

 

13:14:34

ПУЗАКОВ В.Т.

Прошу передать Соломатину.

 

ГОЛОВА. Юрій Соломатін.

 

13:14:44

СОЛОМАТІН Ю.П.

Дякую, Юрій Соломатін Фракція Комуністів.

Шановний Іване Олександровичу! Це дуже добре, що ми захищаємо природу, що ми на шляху захисту природи, навіть і Євроінтегруємося. А, скажіть, будь ласка,  наскільки це доцільне з того скудного фонду на охорону природи, котрої у нас є ще й відволікати 20 чи 30 тисяч євро на створення чергової бюрократичної структури. Чи не можна це зробити за рахунок тих структур, які, котрі на сьогодні є. Яка ваша думка з цього приводу?

 

ЗАЄЦЬ І.О. Яких  структур?

 

СОЛОМАТІН Ю.П. Є навіть сьогодні вже ті структури, які створені міністерство навіть і інші там структури, котрі пов'язані з охороною природи, і за рахунок навантажити їх виконанням цих обов'язків.

 

ЗАЄЦЬ І.О. Юрій Петрович, якщо прочитати конвенцію то ви там побачите, що цією конвенцією запроваджується саме створення секретаріату. Тобто виписані в цій конвенції повноваження, як сторін конвенції, так і повноваження секретаріату, до функцій секретаріату, зокрема належить, організація сесії, конференції, упорядкування та передача звітів, сприяння дослідження зв'язкам та обміну інформації з питань пов'язаних з  конвенцією, виконання інших функцій секретаріату, які можуть визначити конференцію.

Тобто, мова йде про те, що є структура, яка буде слідкувати за розробкою національних програм так званого просторового характеру, і без діяльності такого секретаріату немає координуючого органу. Як звести зусилля окремих країн до купи без секретаріату? Не можна.

Тому якщо існує такий секретаріат, то, мабуть, треба планувати і видатки на існування цього секретаріату. І тут пан міністр і я якраз звертали вашу увагу на те, що нам треба здійснити певні кроки, для того щоб секретаріат конвенції розміщувався в Україні. Це дасть нам можливість більш динамічно вирішувати свої власні проблеми. Це дасть можливість активізувати нашу діяльність екологічного характеру у загальноєвропейському масштабі. І тут є великі вигоди від цього. І відмовлятися сьогодні від таких вигод я не бачу абсолютно ніяких аргументів.

Ви повинні розуміти, що те, що відбувається сьогодні в Карпатах, це мільярдні збитки уже поточного характеру. Я не говорю про те, що закладаються величезні екологічні проблеми для, по суті, знищення цілого регіону, для знищення традицій і звичаїв нашого народу.

Тому тут не варто економити на дрібних коштах, а, навпаки, проявляти ініціативу, і цю ініціативу ми повинні проявляти не тільки на стадії ідеї, появи ідеї, чи підписання цієї конвенції, а й на стадії реалізації цієї конвенції, переведення положень цієї конвенції у практичну площину. Оце є наше завдання сьогодні.

 

ГОЛОВА. Дякую, Іване Олександровичу. Сідайте, будь ласка.

Переходимо до обговорення, 10 хвилин. Андрій Шкіль. Підготуватись Кармазіну.

 

13:18:10

ШКІЛЬ А.В.

Дякую.  Я хотів би, в першу чергу, наголосити на тому, що це єдина, напевне, ратифікація за сьогоднішній день, яка не просто потребує на нашу підтримку, а заслуговує на увагу і все ж таки на ретельне обговорення.

Я розумію, що головне завдання - це все ж таки розміщення секретаріату в Україні, тому що, ну, треба зрозуміти вірно, що Україна - це та держава, яка володіє найбільшим масивом карпатського регіону. Це перше.

Друге. Всі екологічні катастрофи відбуваються у зв'язку з тяжкими природними обставинами в Карпатах власне в Україні.

І тому ми як ніхто, тобто Україна як ніхто зацікавлена в тому, щоб не просто була ратифікована ця угода, але  в першу чергу, щоб вона була виконана. Оце є найважливіше для нас. І я би хотів, щоб  міністерство взяло на себе зобов'язання інформувати народних депутатів про перебіг подальшого процесу ратифікації, тобто ратифікація - це крок, а далі йде виконання ратифікованої угоди і тому би я хотів, щоб ми були поінформовані вчасно про всі деталі перебігу цього процесу. Я би хотів просто, щоб  мене народні депутати підтримали.

І хотів би ще сказати декілька слів. Те, що, скажімо, там не підписала цю угоду Австрія і не ратифікувала. До речі, має підписати і ратифікувати, тому що Карпати є частиною екосистеми альпійської, і розглядати карпатський регіон як відірваний від альпійського регіону просто є недоречним і тому треба залучити усі країни, які зацікавлені в тому, щоб запобігти  техногенним,  технологічним і саме головне  природнім катастрофам до процесу підписання угоди. І те, що турбує напевно усіх тих мешканців Карпат, які слухають зараз трансляцію сесії Верховної Ради, це перше питання, питання номер один - це вирубка лісів. Ми мусимо хоча би з допомогою цієї угоди, ми мусимо хоча би за допомогою залучення міжнародних інституцій інших держав припинити тотальне винищення карпатських лісів, бо Карпати, в першу чергу, це ліс. Карпати - це, в першу чергу, туризм, а туризм без лісу практично є неможливим. І зараз відбувається ганебна ситуація в Карпатах, коли даються цілі гектари  під вирубку лісу невідомим підприємствам з сумнівною репутацією. Зараз абсолютно неконтрольовано з боку різних служб і відомств України вирубка лісів і саме найголовніше - подальше засадження лісів. тому що підприємство, яке бере під вирубку якусь ділянку, бере на себе відповідальність засадити ліси. І навіть дехто засаджує. Але як? Чи слідкують за цим певні відповідні служби? Лісотехнічні служби........... Це відбувається абсолютно так от з опущеними рукавами і кинуте на самотік. Тому би я хотів, щоб тут був здійснений контроль і як на території України за посадженням лісів в Карпатах, так і на територіях тих країн, які є підписантами угоди. Тому що ...

 

ГОЛОВА. Юрій Кармазін, будь ласка, фракція "Наша Україна".

Підготуватися Миговичу.

 

13:21:25

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати! Шановний український народу! Стоїть питання про  ратифікацію рамкової конвенцію по охорону та сталий розвиток Карпат. Да, гинуть Карпати, да, гине Говерла, гине Парашка. Яка там ще потрібна конвенція для того, щоб виконували ці вимоги? Є у мене українська газета "Час". Там  дуже цікаво прямо на першій сторінці картинки з того, що вироблено, і написано: "Обережно, есдеки в лісі".

Я звертаюся до пана міністра. Будь ласка, зверніть увагу, що за господарська діяльність зараз робиться і, зокрема, по цій газеті. Я вам її вручу зараз, подарую. Це по Чернівецькій області.

Теж саме по Львівській області, по горі Парашка, по горі Говерла. Але можуть загинути не тільки Карпати. Може загинути ціла Україна, якщо ту Постанову, яку зараз роздають у залі ( ходять працівники секретаріату) 4105-П8 про порядок розгляду законопроекту про внесення змін до Конституції, буде взагалі проголосовано.

Я вимагаю, щоб, Володимире Михайловичу,  щоб ту постанову віддали на  заключення у Науково-експертне і Юридичне управління, тому що її зробили невігласи юридичні, незважаючи на те, що тут багато  дуже серйозних підписів. Вона скасовує дію Конституції. Ця постанова скасовує дію Регламенту.  Тому я просив би  розглядати її тільки після заключень профільних комітетів, тому що вже не Карпати будуть гинути, а в цілому вся Україна і всі люди, які тут проживають.

Стосовно проект 0169. Я вважаю, що цю конвенцію треба підтримувати і треба ратифіковувати. Більше того, Україні треба проявити більш наступальні свої  позиції щодо збереження і щодо нашої лідируючої ролі у цьому процесі. Скільки там Карпат у Словаччині, Угорщині, Румунії, Чехії і Сербії Чорногорії. Основна маса у нас, тому ми маємо ставити питання. Взагалі Австрія не є членом, хто підписав би. На якій підставі нам туди ще оплачувати відрядження і так далі, їздити?

Ті, кошти, які ставиться питання, що там багато, 21 тисяча євро, це абсолютно не ті кошти, про які треба говорити, і вони ідуть   з Мінекоресурсів, з їхнього бюджету. Нам про це не треба піклуватися, про це вже проголосовано і в бюджеті це виділено, це є. Тому я просив би цю конвенцію ратифікувати і в першому і в другому читані, а  Голову Верховної Ради  прошу у зв'язку з тим, що  зараз не в ранці розданий нам проект постанови, який збурює українську громадськість, надати доручення про вивчення його  Науково-експ...

 

ГОЛОВА.  Іван Мигович, фракція комуністів, будь ласка.

 

13:24:42

МИГОВИЧ І.І.

Шановний Володимире Михайловичу, колеги, гості і виборці.

Обговорювана концепція вкрай потрібна, грунтовна, багатообіцяюча.  Мої співвітчизники покладають на неї великі надії. Закарпаття в усі часи було околицею різних  держав і політичних режимів. А сьогодні  наш унікальний край і працьовитий народ знов стають резервацією у центрі  Європи. Аналогічна доля населення  цього регіону у сусідніх країнах, що стають східним Форт Постом Євросоюзу і НАТО. Зрозуміло, потрібні будуть великі зусилля і кошти, щоб задіяти благородні наміри і творчий потенціал концепції.

У цьому плані  існують серйозні побоювання. Чому? Справа у тому, що за останні роки після тих стихійних лих, які відбуваються у Закарпатті,  уряд приймає  весь  час, кожен раз нову програму і не забезпечує її належне виконання. Останнє з них - це регулювання і захист Тиси. На неї за минулі роки треба було 53 мільйони гривень, а виділено менше 25 відсотків. На нинішній рік замість  потрібних  80 мільйонів  передбачено виділити усього  10 мільйонів гривень. До того ж уряд зняв кошти з інших програм. Зараз розробляється програма  боротьби з берегу укріплення водних об'єктів, про що ми недавно говорили. І дуже хотілося б, щоб і цю програму не спіткала така сумна доля, як попередні.

В розглядуванні конвенції, на жаль, не виділено розділ або статті та шляхи подолання найбільшого лиха Карпат - це бідність, безробіття, соціальні хвороби. Не можу не згадати і запроваджуваний бар'єр для гуманітарних зв'язків. Сьогодні західні країни ставлять залізну завісу для таких зв'язків, і це природно ускладнить реалізацію намірів цієї конвенції.

Далі. Громадське Закарпаття турбують непослідовність і низька активність урядових організацій у захисті регіону від забруднення сусідніми країни. Всім відомі часті викиди різних хімічних відходів, зокрема з румунської сторони. Однак для їх запобігання суттєво нічого не робиться.

У протоколі та інших робочих документах щодо реалізації конвенції слід визначити конкретні зобов'язання і форми відповідальності за порушення екології Карпат. Щодо Секретаріату, то це, я не торкаюся фінансової сторони, але цілком логічно було б, якщо вже створювати новий орган, то розмістити його саме в регіоні Карпат, де люди могли б ефективно вивчати проблеми і оперативно на них впливати. І, нарешті, потрібен парламентсько-громадський моніторинг з заходом в реалізації цієї конвенції. Підтримуючи її ратифікацію...

 

ГОЛОВА. Дякую, шановні колеги. Час для обговорення вичерпаний. Будь ласка, одну хвилину говоріть, будь ласка.

 

13:28:06

ОСТАШ І.І.

Шановні народні депутати, звичайно, ми повинні розуміти, що ерозія грунтів, зсуви грунтів на Закарпатті почалися із-за ерозії політичної. І дійсно та політична сила, яка керує сьогодні на Закарпатті, повинна нести, я маю на увазі партію СДПУ(о), повинна нести політичну відповідальність за те, що чиниться сьогодні в цьому регіоні.

Ви знаєте, що ми мало говоримо про те, що дійсно трапилося в Гуті, де вирубані унікальні ліси лише для того, щоб Президент збудував свою дачу, резиденцію. Натомість з'явилися вертолітні площадки, гірськолижні траси для вибраних. І така ж сама ситуація сьогодні відбувається  у ..., де з легкої руки голови Адміністрації Президента будується ще одна дача. Буцім-то для Київського "Динамо", але ми знаємо для кого вона будується. І, звичайно, все це має стати об'єктом розгляду у Верховній Раді України, тому що ми всі говоримо сьогодні про Гуту Ченстохову, але ми повинні, в першу чергу говорити про Гуту Українську як трагедію українських Карпат. А, натомість, ми бачимо, що в українських села, в Карпатах діти вчаться в школі, в одному класі, в одному приміщенні.

 

ГОЛОВА. Дякую. сідайте, будь ласка.

Ми домовились, ви просили 1 хвилину, у вас черга була. Будь ласка, 1 хвилину. Ви права маєте, коли час є, часу немає. Ви крім прав знаєте ще й обов'язки свої.

 

ОСТАШ І.І   Хотів би сказати, що...

 

ГОЛОВА. Заспокойтеся, все по Регламенту йде.

 

ОСТАШ І.І В селі Орявчик, яке знаходиться У Львівській області недалеко від Тисовця, діти вчаться в одному класі - перший, другий, третій, четвертий клас разом і ходять до основної школи, десь, приблизно до 10 кілометрів пішки, тому, на жаль, так званий "шкільний автобус" залишається мрією для цих дітей.

Тому я хотів би сказати, що  сподіваюся, що ратифікація цієї конвенції дасть можливість вирішити, в першу чергу, соціальні проблеми багатих Карпат і жителі Карпат, в першу чергу, мають бути соціально захищеними. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Я ставлю на голосування пропозицію комітету профільного про схвалення Закону України "Про ратифікацію Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат", реєстраційний номер - 0169. Прошу голосувати.

 

13:30:39

За-395

Рішення прийнято.

Шановні колеги, прошу уваги! Оголосим зараз перерву, дайте наступне питання я ж оголошу. Шановні колеги, заспокойтесь, ну я вас прошу. Ну ви хочете, щоб одразу все проголосували? Не зривайте, я прошу вас. На погоджувальній раді, шановні колеги, ми домовилися про те, що будуть опрацьовані пропозиції... Ну я прошу вас заспокойтесь, будь ласка. Ну оголошу перерву, оголошу, я сказав, перерву.

На погоджувальній раді учора о 15 годині було прийнято рішення, яке підтримали десять фракцій, в сукупній кількості це більше, ніж 300 народних депутатів, про те, що Тимчасова спеціальна комісія розгляне питання про порядок розгляду законопроектів про внесення змін до Конституції. І коли вона розгляне це питання і підготує відповідні пропозиції, ми це питання включимо до порядку денного і його розглянемо. Ну зараз оголошу перерву, дайте ж я закінчу думку.

Тому я ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного питання про порядок розгляду та прийняття проекту Закону України про внесення змін до Конституції, прошу голосувати. Я оголошу перерву, заспокойтеся. Після того, коли почнеться розгляд питання. З якого приводу перерву? Заспокойтеся, будь ласка. Зараз я оголошу перерву, оголошу.

 

13:32:17

За-284

Соломатін з процедури. І хто там ще піднімав руку? І Осика. Я зараз оголошу перерву, ну заспокойтесь. Ну ви ж були на погоджувальній раді. Чому ж ви...

 

13:32:27

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги! Ми сьогодні зранку досить змарнували часу. Тому я вношу пропозицію продовжити ранкове засідання на одну годину, до 15 години і прошу поставити цю пропозицію на голосування.

 

ГОЛОС З МІСЦЯ. Правильно.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Я зараз оголошу перерву! Я ставлю на голосування пропозицію Юрія Соломатіна, прошу голосувати, продовжити роботу до 15 години.

 

13:33:15

За-275

За - 270.

Рішення прийнято.

Оголошується перерва на 30 хвилин, керівників депутатських груп і фракцій прошу  зібратися в кабінеті Голови. Ми продовжимо нашу роботу о 14.04 хвилини.


ПІСЛЯ   ПЕРЕРВИ

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прохання займати місця, будемо продовжувати. Шановні колеги, сідайте на місця будемо продовжувати засідання.

Будь ласка, від імені фракції, які брали перерву, хто Турчинов, прошу 3 хвилини.

 

14:11:58

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні народні депутати! Фракція "Наша Україна" і Блок Юлії Тимошенко взяли перерву в зв'язку з тим, що до залу вносяться постанови, які зокрема протирічать Конституції України.

Йдеться про постанову підписану депутатом Гавришем та іншими представниками депутатського корпусу, яка протирічить Конституції в зв'язку з пропозицією  переголосувати у випадку неприйняття Конституції.

Я нагадаю, що 158 стаття Конституції говорить про те, що у випадку  неприйняття Конституційного закону він не має  права вноситися до залу протягом року  - це перше.

По-друге. Ці постави, які сьогодні пропонує проголосувати ТСК ні в якому разі не регламентують механізм забезпечення персонального голосування народних депутатів.

Тому наша фракція звертається до фракції більшості і тих хто їх підтримує, врегулювати ці питання не йти свідомо на порушення Конституції, і голосувати свідомо не робити фабрикацій або фальсифікацій голосування. Саме з цією вимогою ми звертаємося до вас і просимо вас не доводити ситуацію до конфлікту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Зараз на засіданні Погоджувальної ради, на засіданні Погоджувальної ради ми дійшли такої згоди у нас є 4 проекти постанов народних депутатів України. (Я і про закон скажу)

Кожному із тих, хто хоче доповісти проект постанови, буде надано три хвилини для доповіді. Я ще раз наголошую, які це проекти постанов, у порядку їх поступлення: постанова народного депутата Катеринчука, постанова народного депутата Мороза, постанова народного депутата Шевчука і проект постанови, який сьогодні вноситься від групи народних депутатів - членів Тимчасової спеціальної комісії.

Після доповіді три хвилини на запитання до доповідачів. Після того протягом 20-ти хвилин ми обговорюємо ці проекти постанов. Після обговорення приймаємо у порядку розгляду проектів постанов, будемо кожну окремо постанову голосувати.

Мова йшла про те, що пропонує народний Асадчев, і його пропозиція з приводу закону. Зараз на Погоджувальній раді дійшли такої думки: дійсно, процес внесення змін до Основного Закону у нас, на превеликий жаль, на сьогоднішній момент практично нічим не врегульований, крім двох статей тринадцятого розділу Конституції, де говориться про те, що вони повинні бути попередньо схвалені, дістати висновок Конституційного Суду і так далі і тому подібне. Тому цей законопроект, цей закон надзвичайно актуальний, і нам, без сумніву, треба такий закон приймати.

Однак мова сьогодні йде не в цілому про закон, конкретний Закон про внесення змін до Конституції, а ми з вами розглядаємо проекти постанов про конкретні зміни до Конституції, що стосується разового внесення, і мається на увазі реєстраційний номер 4104. Ось в такому порядку ми з вами і будемо, в такому порядку ми будемо і працювати.

З процедури - Асадчев. Будь ласка, тоді запишіться. Асадчев, і запишіться, 3 хвилини, з процедури.

Будь ласка, мікрофон Асадчева.

 

14:15:50

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую. Адаме Івановичу, я хотів наголосити чому мною був внесений закон. Тому що згідно  статті 92 пункту 2 Конституції написано, що організація і порядок діяльності Верховної Ради визначається виключно законами. А стаття 19 говорить, що органи державної влади, в тому числі і Верховна Рада, і органи місцевого самоврядування, і посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією і законами. Тому не можна регулювати питання "Внесення змін до Конституції" постановами. Це має бути виключно закон. І сьогодні ми включили в порядок денний не питання по  4101, а в цілому питання про розгляд змін і процедури змін до Конституції. Тому я дуже прошу мій законопроект,  що зареєстрований під номером 5362 теж включити і поставити його  на розгляд. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще раз наголошую, шановні колеги. Цей законопроект направлений у відповідні профільні комітети, він розглядається і він буде розглянутий і відповідно до процедури включення.

І найголовніше. І Валерію Асадчеву, і  всім народним депутатам, і радіослухачам я наголошую, зміни до Конституції України ми з вами будемо вносити законом про зміни до Конституції. Якщо ми сьогодні приймемо  постанову, то завтра ми з вами повинні будемо проголосувати відповідний закон. Не постанову, а  закон про внесення змін до Конституції. Тут ми чітко будемо дотримуватися Конституції.

Так, будь ласка, три хвилини із процедури. Гмиря. Підготуватися Турчинову.

 

14:17:42

ГМИРЯ С.П.

Спасибо. Адам Иванович, я отчасти не согласен с вами и уж полностью с депутатом Асадчевым. О чем идет речь? Ну нельзя, я думаю, так говорить, что у нас четко не установлена процедура принятия изменений Конституции, кроме двух статей Конституции. Конституция - это документ прямого действия и если законодатель не счел  нужным вносить более подробные изменения, этого достаточно для того, чтобы утвердить определенную  процедуру, как мы и хотим это сделать, и голосовать изменения Конституции. Поэтому говорить о том, что нужны еще какие-то дополнительные документы, чтобы сегодня в конкретных сложившихя условиях заблокировать принятие, процесс Конституции, я думаю, это не совсем корректно.

Поэтому давайте  принимать соответствующие постановления, устанавливать процедуру рассмотрения вопроса, а затем , как вы и говорите, конкретным законом утвердим изменения к Конституции. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Турчинов. За ним Чорновіл.

 

14:18:48

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні колеги! Всім відомо, що  більшість  в ТСК  взяла на себе функції не тільки функції всіх комітетів разом взятих Верховної Ради, але ж і керівництва Верховної Ради, і каже, коли нам включати законопроекти , коли виключати і тощо.

У мене питання до вас, Адаме Івановичу. Нам сьогодні роздали  остаточну постанову, яка, як я вже казав, виступаючи з трибуни, протирічить Конституції. Ну, ТСК  ж не може взяти на себе функцію експертних відділів,   юридичних відділів Верховної Ради. Чому нам не  додається висновок  відповідних структур щодо цієї постанови? Тому що ми не можемо ганьбити себе такими непроробленими документами.

І наступне питання, Адаме Івановичу.  Чому ця постанова роздається саме у час голосування? Я так розумію, що ТСК  все ж таки не взяла на себе функцію і остаточного законодавчого регламентного органу Верховної Ради. Чому ці постанови не пройшли  жодної іншої інстанції? І чому вони роздаються у день голосування? Будь ласка, дайте відповідь.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Даю відповідь Турчинову. На щастя ви були  учасником засідання Погоджувальної ради і знаєте про те, що там домовлено, і, я думаю, про це ми будемо вирішувати у сесійному залі і ті зауваження, які ви зараз висловлюєте, я думаю, вони будуть врегульовані.

Головне. Шановні народні депутати! Я вам нагадую, що Тимчасова спеціальна комісія не взяла самостійно на себе розгляд цих питань. Відповідною постановою Верховна  Рада  доручила Тимчасовій спеціальній комісії вийти з пропозицією у сесійну залу і внести відповідну постанову. І ця відповідна  постанова групи народних депутатів, яка сьогодні  була розглянута на засіданні Тимчасової спеціальної комісії, а у даному випадку Тимчасова спеціальна комісія виконує функцію профільного комітету. Тут ми абсолютно дотримуємося норм Регламенту, нічого не порушуючи. Будь ласка, Чорновіл. Я не бачу. Тоді, шановні колеги.

 

ЧОРНОВІЛ Т.В.  Є! Є! Є!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є? Будь ласка. А! Я не звик, що ви вже зліва. Будь ласка.

 

14:21:01

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Адаме Івановичу, шановні колеги депутати. Давайте все-таки будемо дотримуватися Конституції і не будемо це все перетворювати в повний  бедлам. Тимчасова слідча комісія, ця ТСК, вносила проект постанови, який є вже жорстко антиконституційним. Пункт 7 передбачає процедуру, яка суперечить нормам Конституції про внесення зміни до Конституції і передбачається система відкликання законопроекту, відхилення законопроекту після того як він не буде проголосований - це є абсолютним абсурдом, але для тих, хто все ж таки хочуть, щоб ті конституційні зміни пройшли, і були реально імплементовані, я вам хочу просто закинути для думки одну річ, чи не робиться це спеціального для того, щоб потім визнати неконституційним, сам факт, прийняття цих змін і потім вас же самих пошити в дурні або визнати щось одне, що комусь вигідно. Давайте працювати нормально в демократичному режимі. Якщо ви маєте своїх 300 голосів, то давайте не ховайте їх, а працюйте чесно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ми саме таким чином і будемо працювати. Я просив би, шановні колеги, не обговорювати проектів постанов, яких ми ще не заслухали. Ми зараз заслухаємо проекти постанов, їх обговоримо і будемо визначатися, в тому числі з тими пропозиціями, будемо визначатися, і вони дійшли згоди на Погоджувальній раді, про що говорив Турчинов, Чорновіл  і говорили, в тому числі, й інші. Так, все. Ми 3 хвилини закінчили, будь ласка. Свій проект постанови за номером 5067 представляє народний депутат Катеринчук. Будь ласка, 3 хвилини.

Будь ласка, Микола Дмитрович.

 

14:22:58

КАТЕРИНЧУК М.Д.

Шановні народні депутати, шановні виборці.

На ваш розгляд я пропоную свій порядок  розгляду законопроектів щодо змін до Конституції. Мій порядок відповідає нормам Конституції і Регламенту України, і практично він відображає пункт 3-й, 3.5.4.1 Регламенту України, який  передбачає повну процедуру розгляду змін до Конституції під час її розгляду у сесійній залі.

На мою думку, поки не існує Закон про Регламент Верховної Ради,  ми можемо  розглядати це питання у тимчасовому порядку розгляду законопроектів про внесення змін до Конституції. Мій порядок передбачає у другому читанні, а ми вважаємо, що переднього схвалення змін до Конституції не було, але попереднє читання передбачає все ж таки розгляд питання постатейно з відповідним обговоренням, якого теж не було 24 числа.

У моїй постанові пропонується друге читання законопроекту провести  на  наступній черговій сесії. Під час другого питання  голосується постатейно. І у разі не набрання 300 голосів відповідно до статті 158 Конституції України це питання не може розглядатися протягом року.

Обговорення законопроекту. Я пропоную наступний порядок: доповідь ініціаторів законопроектів - до 30 хвилин, відповідно голові комітету - 30 хвилин, відповіді на запитання кожному доповідачу і співдоповідачу - 60 хвилин, виступи членів Головного  комітету - 20 хвилин, виступи ініціаторів ................. і викладальних питань - по 5 хвилин, виступів по одному представнику від профільних комітетів - до 15 хвилин, виступи керівників депутатських фракцій та депутатських груп - до 30 хвилин, виступ  Президента України - без обмежень часу, виступи народних депутатів - до 5 хвилин, заключне слово співдоповідача - до 15 хвилин, заключне слово  -до 20 хвилин. Я чому так це роблю дуже, скажемо, ретельно вам доводжу цю ситуацію. Це є повний порядок змін до Конституції. Це тих змін, які будуть передбачати напрямок розвитку цієї держави на 10 років. Я хочу, щоб народ України почув, ці зміни, які ви пропонуєте, і по імперативному мандату, і по розширенню повноважень Прокуратури до 37 року, і по іншим питанням, які закладені в цьому законопроекті.

І головне, що є в моєму законопроекті, це щоб позбавити можливості фальсифікації звинувачень, - це голосування народними депутатами шляхом вставання, і він сам особисто називає "за", "проти" чи "утримався". Після того, після голосування по кожній статті кожний народний депутат і...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 20 секунд.

 

КАТЕРИНЧУК М.Д. Регламентний комітет через систему підрахунку голосів за допомогою електронної системи, він перевіряє кількість і присутність народних депутатів, які проголосували. І після того переходиться до нової статті.

Я думаю, що тільки в такий спосіб, відкритий, гласний, коли всі аргументи можуть в цьому залі заслухані, може нам тільки дати відповідь на ці зміни, які ми приймаємо в такий спосіб. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Миколо Дмитровичу, постійте на трибуні. До вас, можливо, будуть запитання. Є запитання? Прошу записатися. Висвітліть, будь ласка. Три хвилини.

Будь ласка, Шершун.

 

14:27:03

ШЕРШУН М.Х.

Прошу передати слово народному депутату Баранівському Олександру.

 

14:27:11

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Дякую, Адаме Івановичу. Фракція соціалістів, Олександр Баранівський.

Шановний доповідачу, скажіть, будь ласка, коли приймалася Конституція України, голосували всі статті одночасно, блоком чи розглядалася кожна стаття? А звідси друге запитання. Чи можна порушувати і розгляд доповнень до Конституції, щоб постатейний розгляд чи з блоком, коли Конституція розглядалася іншим чином. Тобто дайте пояснення, як Конституція приймалася. А звідси виходить і питання нинішнє

Дякую.

 

КАТЕРИНЧУК М.Д. Я думаю, що ваше питання цілком в контексті тієї постанови, яку вніс і зареєстрував в сесійну залу Олександр Мороз. Конституція приймалася постатейно, і тільки постатейність дає можливість якісного розгляду цього питання і зрозумілості суспільства, на чому наполягають народні депутати. І я переконаний, що більшість тих поправок, які зараз пропонуються, вони не користь розвитку суспільства в бік демократії. І я хочу, щоб кожний народний депутат висловив свою аргументацію, висловив свою аргументацію автор законопроекту, ми могли би задати питання до кожного із авторів і отримати відповіді. І народ України повинен зрозуміти, з чим ми ідемо до нього через ці зміни.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Гірник. За ним Шкіль.

 

14:28:37

ГІРНИК Є.О.

Гірник, фракція "Наша Україна".

Шановний Микола Дмитрович, я уважно прослухав ваш законопроект, він досить чіткий і ясний. Але нам роздали Постанову Верховної Ради за підписами ряду депутатів, керівників фракцій, і на відміну від того, що говорить Адам Іванович, тут написано зовсім інше. Тут написано, що згідно тієї постанови завтра має голосуватися законопроект номер 4105, тобто законопроект про зміни до Конституції. Причому постанова не допускає ні вилучень, ні доповнень.

Я би попросив вас прокоментувати зміст саме цього законопроекту. Чим він відрізняється від вашого і чому по ньому взагалі не можна приймати не те, що Конституції, а взагалі будь-яких законодавчих актів?

 

КАТЕРИНЧУК М.Д. Справа в тому, що я цілком поділяю ваше занепокоєння відносно того законопроекту, який внесли. Цей законопроект став, скажемо, основою того, щоб було прийнято Тимчасовою спеціальною комісією. Я думаю, що ви знаєте, що більшість членів Тимчасової спеціальної комісії має, скажемо, свою перевагу відносно голосування. І цей законопроект, скажемо, на мою думку відрізняється від мого законопроекту в багатьох містах, тому що ми пропонуємо в разі, якщо не було постатейного голосування і обговорення цього питання в попередньому схваленні, то давайте хоч поборемся за якість цього законопроекту в цілому. Я думаю, що автори цього законопроекту побоюються, що в них немає 300 голосів , вони побоюються того, що народні депутати будуть задавати питання, які будуть не зручними.

Я думаю, що вони бояться давати пряму відповідь народу України куди вони ведуть цими  змінами до Конституції наше суспільство. І я думаю, що, на жаль, ця постанова не є зразком демократичного парламентаризму, який на сьогоднішній день ми шукаємо і декларуємо, що ми рухаємося в напрямок демократії, взагалі моя оцінка, що він достатньо, скажімо, цинічно порушує Конституцію і Регламент України. І на мій погляд він не заслуговує увагу навіть сесійного залу, але, якщо така законодавча ініціатива внесена від Тимчасової спеціальної комісії, я думаю, що це питання ви ще можете поставити тому хто буде доповідати цей законопроект під час обговорення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола Дмитрович, будь ласка, коротші відповіді, Шкіль я оголосив.

 

14:31:15

ШКІЛЬ А.В.

Дякую, Адаме Івановичу!

Я хотів би запитати, шановного доповідача, по-перше, треба взагалі зрозуміти, що зараз ми обговорюємо проекти постанов, які вирішують, як нам вносити зміни до Конституції. І звичайно, що в мене немає застережень до вашого законопроекту і його би вартувало підтримати.

Я думаю, сумніваюся, що пройде через цю залу,  бо тут будуть голосувати не за якість, а за політичну приналежність автора, який його доповідає. Але просто, як до народного депутата, як до юриста. От в постанові, яку підписали практично всі лідери фракції більшості і Комуністичної партії і так далі. Є фраза: “ у разі неприйняття Верховною Радою впродовж її 5 сесії, будь-якого рішення щодо законопроекту, він вважається відхиленим”. В перекладі на зрозумілу мову, тобто вносити поправки до Конституції можна до того часу, поки вони не будуть внесеними. Це я не знаю знущання над здоровим глуздом і Конституцією самою, над Регламентом Верховної Ради, я хотів би почути просто вашу оцінку .... того, що нам роздали, як народним депутатам. Дякую.

 

КАТЕРИНЧУК М.Д. Дякую за запитання. Дійсно 158 стаття Конституції не дозволяє раніше ніж через рік після відхилення такого питання ставити його в порядок денний. Але я думаю, що все ж таки буде  пряме нехтування норм Конституції. Я думаю, що цей тиждень є "Страсний"  - релігіозний, то я думаю, що не тільки   Іісус буде розп'ятий, скажімо, в цей тиждень, але ще й наша Конституція. Я переконаний, що такого не можна робити. І я б звернувся до авторів цього законопроекту: все ж таки зняти, скажімо, ці пункти, які, ну, практично не дають можливості вважати, що йдеться саме про Конституцію. Таке враження, що в нас справа йдеться про якийсь звичайний закон чи бюджет, які, вже ви бачите наслідки якого, були прийняті в спосіб, коли було порушено Регламент і ні народні депутати не могли відреагувати на зміст цього документу, ні хто інший. І зараз ці явища переносяться і саме на Конституцію.

І я переконаний, що якщо ми не втрутимося і не будемо звертати на змістовну частину тих змін, які пропонуються, а я не переконаний, що всі тут в залі розуміють, що такі повноваження прокуратури 37-го року. Ви повинні розуміти, до чого це призведе. І ви побачите, що буде з вашим бізнесом і з вашими людьми, що там будуть.

Я розумію, що треба наводити порядок відносно корупційних дій, які є і в судах, і в інших. Але це не робиться через розширення повноважень прокуратури.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола Дмитрович, завершуйте, будь ласка.

 

КАТЕРИНЧУК М.Д. Я пропоную підтримати мій законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Слухається законопроект за номером 4105-п6, автор законопроекту Сергій Володимирович Шевчук. Будь ласка, Сергій Володимирович.

 

14:34:23

ШЕВЧУК С.В.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги. Коли говориться про політичну реформу, чимало з нас вживають термін "доленосність", "історичний момент", і це абсолютно вірно, оскільки політична реформа, по великому рахунку, це відмінний, український шлях, який відрізняється, шлях розвитку, від шляху, який обрала Росія, Білорусь, Туркменистан і інші азіатські республіки.

Але, розуміючи це, ми повинні так само розуміти, що робити політичну реформу ми повинні досконало. А приймати зміни до Основного Закону - і робити це траспорентно, відкрито, з повагою до себе, з повагою до наших співгромадян.

Є позитивних приклади, які можна згадати, коли ми приймали два закони про вибори депутатів: в парламент і місцеві ради.

Ми дотримались процедури і прийняли ці закони. Чому ж ми відкидаємо потребу прийняття досконалого Регламенту, прийняття змін до Основного  закону?

В проекті постанови пропонується, що розгляд і прийняття  закону України про  внесення  змін до Конституції України здійснювати шляхом постатейного  обговорення та постатейного голосування, і прийняття законопроекту  в цілому не менше як двома третинами депутатів від конституційного складу Верховної Ради. В проекті викладено достатньо чітко аргументація щодо часу і процедури в доповідях співголів, народних депутатів, представників фракцій в межах розумного часу, який потрібно для  цього обговорення.

Найважливіший момент стосується  фінального акту - прийняття змін до Основного закону в цілому. На наш погляд, це повинна бути особлива  процедура і здійснюватися вона має шляхом проведення голосування тут в сесійному залі за допомогою іменних бюлетенів безпосередньо перед очима вашими, перед очима засобів масової інформації і відкрито, і відверто.

Ми також можемо сказати про наш невдалий приклад, коли ми  приймали важливий закон 4000-1, який приймався без обговорення і ніхто з депутатів не мав можливості внести свої поправки. Ви знаєте долю цього закону - Президент наклав вето. Я не хотів би, щоб так само поспішно ми приймали один із найважливіших законодавчих актів в житті нашої держави. Окрім цього,  шановні колеги, наші колеги депутати рад різних рівнів, які також давали пропозиції до нашого проекту постанови,  хотіли би бачити в парламенті взірець їхньої представницької функції. Тому я пропоную прийняти за основу даний  проект постанови. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. будь ласка, запишіться. Сергій Володимирович, побудьте на трибуні. Запишіться. Так, висвітліть, будь ласка, три хвилини. будь ласка, Родіонов.

 

14:37:40

РОДІОНОВ М.К.

Родіонов, фракція  комуністів.

Шановний доповідачу!  Вашим проектом постанови пропонується, я так розумію, що кожна поправка, ви пропонуєте, приймалася 2/3 голові. Якщо це так, то на вашу думку, можна взагалі хоч які зміни внести у Конституцію, якщо  там поправок скільки там є?

 

ШЕВЧУК С.В. Пропонується, щоб не кожна поправка, а кожна стаття обговорювалася детально з  вислуховуванням думки, як  тих, хто  за, так і проти з чіткою аргументацією, і пізніше голосування через систему "Рада", яка має набрати 2/3  від конституційного складу народних депутатів.

У проекті пропонується також використати норму Регламенту, що стосується оголошення перерв. Це дасть можливість додатково узгоджувати позиції, які сьогодні існують.

І, відверто кажучи, якщо є вже  зараз  певна ясність щодо того, що є політична домовленість між фракціями переважної більшості цього парламенту, то чому боятися такої більш досконалої процедури, навіщо обговорювати цей  важливий законодавчий акт одномоментно і без чіткої аргументації?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Чорновіл.

 

14:39:12

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановний доповідачу! Я вам, найперше, вдячний за, дійсно, нормальний із гідністю проект постанови, який не суперечить ні нормам Конституції, ні Регламенту, ні будь-яким принципам здорового глузду. У мене єдине питання. Наскільки я пригадую, у вашій постанові кінцевий  результат отримується внаслідок голосування іменними бюлетенями  у залі. Чи це передбачає, що кожен депутат буде індивідуально викликатися і проходити процедуру, після того тільки наступний депутат, бо  в іншому випадку іменні бюлетені ми вже мали приклади, коли вони грали роль основу не у залі, а поза залом, збір там певних бюлетенів.... Чи ця проблема у вас усунута, чи ні?

 

ШЕВЧУК С.В. Саме так, шановний колего. У проекті передбачається, що голосування іменними бюлетенями  відбувається у сесійному залі. Ми прагнули уникнути цієї порочної практики, яку ви всі знаєте, коли проявляється, якщо м’яко   сказати, парламентська дідівщина, коли бюлетені збираються керівниками політичних сил і пізніше  подальша доля їх маловідома  загальній масі депутатів. Я хотів би, щоб ми, в цій залі по алфавіту викликали народного депутата, він заповнював бюлетень і кидав в прозору скриньку. Прозора скринька, до речі, передбачена при голосуванні по виборах місцевих рад і голосуванні до парламенту. Давайте ми почнемо з нашого парламенту, покажемо цей приклад.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Косів.

 

14:40:47

КОСІВ М.В.

Михайло Косів, "Наша Україна", партія "Реформи і порядок".

Шановний Сергію Васильовичу, справді, треба подякувати вам за те, що все так дуже ретельно виписали. Справді, я хочу, значить, відзначити те, що саме тільки такий механізм голосування, який ви запропонували іменними бюлетенями  в цьому залі може забезпечити справжню картину голосування. Я належу до тих, хто брав участь у прийняття Конституції, в яку ми зараз вносимо зміни і саме так за кожну статтю ми і голосували. Тому і була Конституційна ніч, що над деякими статтями, зокрема, і тими, в які ми вносимо зміни, точилися узгоджування, суперечки і так далі, протягом тривалого часу. Але останнє моє запитання. А ви, принаймні, знаєте, який варіант завтра виноситься на голосування? Бо я не впевнений, я, наприклад, не бачу.

 

ШЕВЧУК С.В. Дякую. Один з аргументів щодо поіменного голосування полягає в тому, що ви всі прекрасно пам'ятаєте, як здійснювалося голосування Закону "Про пропорційні вибори", коли в цій залі переважна більшість комп'ютерів, окрім двох, що стоять по стороні, не спрацювала в останніх два  чи три голосування. Це та система, яка, на жаль, не забезпечена  від впливу зовні.

Щодо тексту, то як член тимчасової конституційної комісії я повинен вам доповісти, що буде додаткове засідання ТСК, де буде відпрацьовано остаточний текст, який буде  пізніше  розданий народним депутатам. На сьогоднішній час я такого тексту так, як і ви, не бачив.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка.

Законопроект за номером  4105-П5 Олександр Олександрович Мороз.

 

14:43:04

МОРОЗ О.О.

Шановні депутати, шановні радіослухачі.

Очевидно, за зміст проекту постанови, котрий я вношу на розгляд Верховної Ради, коментарії робити не варто, тому що цей проект відповідає практично повністю Регламенту Верховної Ради і  відрізняється від процедур регламентних тільки особливістю розгляду самого документу.

Так от, я вважаю, що головне у даному випадку не процедура  голосування, а зміст того, що ми будемо голосувати. І саме тому я категорично відкидаю пропозицію з проекту, який рекомендований на розгляд Верховної Ради, про те, що не допускаються ніякі доповнення до проекту, вилучення також. Це повністю суперечить логіці   розгляду нашого законопроекту. І це означає, що Верховна Рада хоче підняти руки перед видумками Конституційного Суду, який нібито колись у 1998 році  сказав, що кожна кома потребує окремого розгляду і схвалення і всієї процедури, яка визначена впродовж двох сесій Верховної Ради. Це не так. Оскарженню не підлягає рішення Конституційного Суду щодо відповідності статті 157, 158 Конституції тих проектів, які направлені на його розгляд. Все. А далі, якщо ми можемо поліпшувати цей документ вилученнями зокрема, збереженням існуючих статей Конституції, то це має право робити і зобов'язана робити Верховна Рада, оскільки вона законодавчий орган. І не може над нею в цій функції стояти Конституційний Суд або будь-хто, Президент чи хто, хто-небудь інший. Тому я вважаю, що ця норма абсолютно неприйнятна.

Дальше. Законопроект і постанова. Все залежні, це зв'язані речі. Тому нам треба домовитися таким чином, щоб голосували і "Наша Україна", і більшість, і комуністи, і соціалісти за ті зміни, які потрібні сьогодні для суспільства, а не для нинішньої системи влади, не для нинішнього режиму чи тих, хто орієнтується на потреба власні, йдучи чи не йдучи, чи беручи участь у президентській кампанії. Я вважаю, що цим ми повинні керуватися. Можливість не втрачена для знаходження такого компромісу. І треба її використати обов'язково. Тоді буде ефект.

А відносно процедури. Ми пропонуємо не вдаватися до якихось особливих таких задумок відносно контролю над голосуванням. Я маю на увазі бюлетені тут на трибуні, поставити трибуну і все інше. Та ви знаєте, ці технології уже пройшли в практику на місцях і тут стільки разів, що це тільки означає контроль за тим із фракції або керівника фракції, як хто голосує. Так голосуйте так, як приймали Конституцію, у сесійному залі картками. Якщо ми домовимося на 400 голосів, то ніякого сумніву з цього приводу не буде.  Більше того, відносно постатейного...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, є запитання? Запишіться. Будь ласка, висвітліть. Три хвилини. Надрага.

 

14:46:36

НАДРАГА В.І.

Уважаемый Александр Александрович, я правильно понял вашу позицию, когда вы представляли свой проект о том, что независимо от того, какой законопроект пройдет, вы лично готовы работать и дальше по конституционной реформе, независимо от того, какая процедура рассмотрения и принятия будет принята? Спасибо за ответ.

 

МОРОЗ О.О. Ви не зовсім правильно зрозуміли мене. Я вважаю, що процедура повинна відповідати змісту того, що ми розглядаємо. І тут не повинно бути намагання один одного обхитрити. Треба відверто, прозоро, зрозуміло голосувати.

Тут було запитання відносно зокрема постатейного голосування. Можна голосувати постатейно, якщо ми домовимося всі, це не викликає ніякої тривоги, але можна передбачити і іншу процедуру, і це записати, на це все потрібно 15 хвилин. Якщо ми домовляємося по компромісному варіанту, то тоді можна законопроект в цілому розглядати, щоб не зруйнувати баланси, закладені в ньому і баланси між законопроектом і Конституцією.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, Беспалий.

 

14:47:40

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний Олександре Олександровичу, я думаю, що ви зі міною погодитися і з позицією нашої фракції в тому, що і всі зміни в Конституцію незалежно від їх змісту мають вносити за конституційною процедурою. Це - перше.

Друге. Ваш проект постанови, він, дійсно, загалом відповідає Регламенту. А я думаю, розуміючи реалії, оскільки вас і вчора не підтримувала більшість, от ви говорили голосувати "за", а вони не голосували, то мало ймовірно, що він пройде. Швидше за все, пройде 4105/П8, який є антиконституційним.

Ну хоча б його перший пункт прямо говорить, що буде дотримуватись Конституція України з урахуванням особливостей, встановлених постановою. Тобто сама постанова відміняє Конституцію. 

Тому моє питання: чи будете й ви, ваша фракція, брати участь в голосуванні за 4105 за антиконституційною процедурою, якщо пройде проект, який вносять комуністи і більшість? Будете ви брати участь в цих антиконституційних ігрищах чи ні?

 

МОРОЗ О.О. Шановний Борис Яковичу, мене не турбує те, що мене вчора не підтримувала більшість, мене турбує те, що ви мене вчора не підтримували. І це викликає багато питань. (Оплески)

Якщо я з Євгеном Гірником ночував у Адміністрації Президента, а він мене вчора звинувачує у речах непотрібних чи непотребних, то у мене виникає питання до нього: що його налаштовує на таку позицію?

А відносно голосування сьогодні, то я... Я прошу уваги! (Шум у залі) Я хочу сказати, що ми внесли свій проект постанови і будемо наполягати, щоб він розглядався, хоч в нього можна внести і зміни, виходячи із того, домовимось ми по компромісному законопроекту чи не домовимось і з вами, і з вами.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, сідайте Олександр Олександрович. Слово для представлення законопроекту за номером 4105-п.8 надається Гавришу, співголові Тимчасової спеціальної комісії.

 

14:50:03

ГАВРИШ С.Б.

Шановні колеги! Впродовж  багатьох засідань Тимчасова спеціальна комісія обговорила можливість переходу до дискусії щодо процедури внесення змін до Конституції сьогодні на засіданні Тимчасової спеціальної комісії шляхом 3-годинного обговорення ми прийняли рішення запропонувати вам проект постанови, який зараз я презентую взяти за основу.

Суть його полягає в тому,  що  при максимально широкій демократичній процедурі обговорення цього законопроекту просити Верховну Раду  відповідно до статті 155 Конституції провести не постатейне, а одне консолідоване голосування виходячи з того, що голосується законопроект, який попередньо схвалений Верховною Радою, остаточно схвалюється на наступній черговій сесії.

Наступне ми вважаємо, що в даному випадку, нам потрібно також розуміти, що внесення будь-яких змін до Конституції буде вимагати повернення цього законопроекту на стадію попереднього схвалення. Тобто голосування - 226 голосів. До цього нас зобов'язує аналіз не тільки статті 150 і 152 Конституції, де говориться про те, що рішення Конституційного Суду має обов'язкову силу для Верховної Ради України і всіх громадян. І не підлягає оскарженню, але одночасно говориться про те, що порушення процедури розгляду законопроекту про внесення змін до Конституції може привести до того, що  Конституційний Суд визнає його не конституційним і своїм рішенням відмінить його.

Отже є суттєві ризики, дискусії навколо того, які саме зміни можуть бути внесені до цього тексту 4105 тим більше, що 3 лютого на вимогу саме  значної частини опозиції, яка сьогодні протестує проти внесення змін до Конституції, ми провели позачергову сесію і на якій підтримали ті пропозиції, які були висловлені. Найперше - це обрання Президента всенародно.

Друге. Ми відмовилися від того, щоб обирати суддів кожних 10 років, і залишили чинну норму про безстрокове обрання суддів. Що стосується дискусії навколо восьми пунктів, які були запропоновані в якості компромісу, для того щоб вони були включені в наш діалог і були причиною внесення змін до Конституції. Серед них є такі, які вимагають власне виписання нового тексту, але більша частина -  які є, дійсно, вилученням, то це питання є проблемою Верховної Ради, власне, але воно наштовхується на рішення Конституційного Суду від 9 червня 1998 року, де записано, що будь-яка поправка, внесена Верховною Радою України, вимагає повернення цього законопроекту до Конституційного Суду і суб'єктом подання є Верховна Рада України.

Є дискусія навколо пункту дев'ятого, висновку Конституційного Суду, де записано, що повернення до чинної редакції Конституції не є змінами до Конституції, але, разом з тим, це лише може зробити висновок Конституційний Суд.

Таким чином, ми пропонуємо цей проект постанови як такий, що отримав більшість голосів членів Тимчасової спеціальної комісії, за виключенням...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, є запитання? Запишіться.

Будь ласка, 3 хвилин. Кендзьор. За ним Єщенко.

 

14:53:38

КЕНДЗЬОР Я.М.

Шановний доповідачу, ну, по вашому проекту ухвали тут уже висловлювалися і попередні депутати. Мені цікаво поставити вам питання інше. Чи ви, як галичанин, як християнин, який народився у дуже гарній християнській порядній родині, чи у вас немає відчуття, що ви зараз, напередодні Великодніх свят, ведете Конституцію на розп'яття, на Голгофу, як колись Христа вели на Голгофу? Невже ви сьогодні, у Великодній страсний тиждень, цього не відчуваєте і йдете цією дорогою вперто до кінця? Дякую.

 

ГАВРИШ С.Б. Ви знаєте, що більшість якраз не зрозуміла Христа, чому він обрав  цю Голгофу.

Шановні колеги, я думаю, що моя позиція є позицією голови Тимчасової спеціальної комісії, якій доручено дати вам можливість оцінити пропозицію саме більшості членів тимчасової спеціальної комісії. Я би хотів просити проголосувати цей проект постанови за виключенням слів в пункті 3 "Регламент Верховної Ради України", які технічно помилково попали в цей текст і були вилучені рішенням Тимчасової спеціальної комісії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка,  Єщенко.

 

14:55:16

ЄЩЕНКО В.М.

Єщенко, фракція комуністів. У мене нема сумніву в тому, що тут в цій постанові витримуються і висновки Конституційного Суду, і висновки того, що ми в цілому не порушуємо законодавство, голосуючи двома третинами. Але у мене є сумнів все ж таки у плані того чому нам Конституційний Суд забороняє вносити поправки ті, які не відрізняються від тих, які сьогодні прописані у Конституції. І поясніть, будь ласка,  положення таке: у разі неприйняття  Верховної Ради України впродовж її 5-ої сесії будь-якого рішення щодо законопроекту, він вважається відхиленим.

 

ГАВРИШ С.Б.  Це .......... вимогам Конституції і передбачає, що якщо ми напротязі цієї сесії не внесемо зміни, то цей законопроект буде відхилений. Це абсолютно  конституційна регламентна позиція.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ, Так, Андрій Шкіль. Мікрофон, будь ласка.

 

14:56:19

ШКІЛЬ А.В.

Дякую, Володимире Михайловичу. Шкіль Андрій, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

Шановний доповідачу, я хотів би задати два питання. Ну по першому, ваше ставлення до Конституції. Ви все-таки є представник Верховної Ради як ми з вами є  члени вищого законодавчого органу. Є 158 стаття Конституції, яка регламентує  голосування змін до Конституції один раз в сесію. Все. Наступні зміни даються в наступну сесію. В цьому ж законопроекті сказано, що у разі неприйняття Верховною Радою впродовж її 5-ої сесії будь-якого рішення щодо законопроекту він вважається відхиленим. Тобто, вважається, що до тих пір, поки не  буде певна кількість голосів, може ставитись він на голосування. Це перше.

Друге. Ми б хотіли побачити, ну справді де списки, щоб вони були оприлюднені чи принаймні якось доведені до відома хоча би народних депутатів, які попередньо схвалили  проект Конституцію.... Просто хотілось би  бачити і знати ....... цієї таємної інформації. Ну і, у першу чергу, ставлення  до Конституції. Дякую.

 

ГАВРИШ С.Б. Дякую.

Частина третя  статті 7-ї розрахована  на те, що ми не розглянемо законопроект про зміни до Конституції впродовж п'ятої сесії, він буде вважатися таким, що  є відхиленим. Він не розрахований на те,  що ми не голосуємо чи голосуємо його текст.

Що стосується списків, то це питання зараз, мені здається, і ми розглядаємо іншу проблему, але разом з тим такі списки є, вони знаходяться у Координаційній раді  парламентської більшості. І я не передавав їх нікому у зв'язку з тим, що вони не входили на той час  у регламентне рішення щодо прийняття змін до  Конституції на стадії попереднього схвалення.

 

ГОЛОВА. Дякую, Степане Богдановичу, час вичерпаний. Сідайте будь ласка.

Шановні колеги!  Прошу уваги! Нам треба завершити розгляд цього питання, тому треба продовжити  роботу до завершення розгляду питання.

( Ш у м   у   з а л і)

Я ставлю на голосування продовжити роботу Верховної Ради до завершення  розгляду питання, прошу голосувати. Ми не може переривати розгляд питання.

 

14:58:35

За-274

Рішення прийнято.

( Ш у м   у   з а л і)

Будь ласка, шановні колеги. переходимо до обговорення. На табло прізвища народних депутатів, що записалися для виступів в обговоренні.

( Ш у м   у   з а л і)

Ми не голосуємо. Будь ласка,  Юрій Кармазін. Потім виступите  з мотивів. ( Ш у м   у   з а л і)

Юрій Анатолійович, будь ласка, виступайте. ( Ш у м   у   з а л і)

Я прошу вас, сядьте на місце. Я ще раз кажу, дотримуйтеся етики,  я ще раз вам говорю, дотримуйтеся етики, я ще раз говорю, нормальної, людської. Я діє відповідно до Регламенту. Питання повинно бути закінчено.

Будь ласка, Юрію Анатолійовичу. ( Ш у м   у   з а л і)

Буде окрема думка.

Ну, буде окрема думка, після того, я сказав. Перед голосуванням буде окрема думка. Ну, що ви?

Переходимо до обговорення. Давайте 15 хвилин на обговорення. Будь ласка.

 

ІЗ ЗАЛУ. Не чути.

 

ГОЛОВА. Ну, заспокойтеся. Ну, виступите з окремою думкою. Зараз от є, ну, все. Заспокойтеся, ну. Я прошу вас. ну, так давайте. скільки нам потрібно на обговорення? 20 хвилин достатньо? Достатньо. Все. будь ласка. І ми домовлялись 20 хвилин, от підказує мені Адам Іванович. Будь ласка.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Зупиніть таймер, будь ласка.

 

ГОЛОВА. Так, таймер зупиніть. Будь ласка, спочатку почніть відлік часу для Юрія Анатолійовича Кармазіна. Підготуватися Соломатіну.

 

14:59:53

КАРМАЗІН Ю.А.

Я можу?

 

ГОЛОВА. Можна, будь ласка.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність", виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати! Шановний український народе! Ви бачите як, скасовуючи Регламент, скасовуючи право, конституційне право, народного депутата, який також є людиною на якусь перерву, на якийсь відпочинок відбувається гвалтування, відбувається знищення і руйнування правового поля української держави. Робиться все це за методами, брутальними методами, які відпрацьовували ще в 1937 році.

Ви, Степане Богдановичу, утаємнили не тільки списки, ви утаємнили сам законопроект, законопроект про який йде мова, бо, який був в лівій і в правій колонці, який голосувався руками, не виданий був на вимогу народним депутатам. в тому числі і мені. Ми піднімали це питання перед головою Конституційного Суду - Селівоном. І що?

Він пообіцяв мені до кінця  ще того тижня, коли ми зверталися, надати цей проект. Цей проект до нас не надійшов. Прихований був він і тут. Таким чином, ми маємо утаємнений від народу України законопроект, утаємнені від народу України списки і далі неутаємнені тільки плани, що ви хочете робити. Ці плани чітко прораховуються у законопроекті 4105-П8, постановою, підписаною Гавришем, Богатирьовою, Гапочкою, Євдокімовим,  Курасом, Мартинюком, Аніщуком, Осикою, Потаповим, Симоненком, Шуфричем, Іоффе. Чому? Я сьогодні просив, надайте слово з процедури, тому що Мартинюк є одним із авторів процедури цієї постанови. І він сьогодні керував при розгляді цієї процедури.

Шановні народні депутати,  шановні громадяни України. Цією постановою, яка пропонується П8, пропонується ставити у продовж сесії будь-яке число разів цей законопроект. Це виходить з пункту 8-го цієї постанови, подивіться уважно. Цим законопроектом скасовано право, яке передбачено статтею 158 Конституції України, що він може податися тільки один раз, а потім не раніше через рік після  прийняття цього рішення.  Це пряма норма Конституції.

До честі Конституційного Суду я хочу сказати, що там є  ще такі судді, як пан Совенко, який дав свою окрему думку, в якій чітко написано, що абсолютно незаконним є і внесення на розгляд Конституційного Суду цього законопроекту і ці неузгодженості, які є, які виходять...

 

ГОЛОВА. Юрій Соломатін, фракція комуністів. Підготуватися Івану Зайцю.

 

15:03:38

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановні колеги, дуже багато було тут галасу з приводу того, що тимчасова спеціальна комісія не має  права на те або інше. Хочу всім цим галасливим заявникам нагадати, але більше за все, нашим радіослухачам відповідні положення Регламенту діяльності Верховної Ради України про тимчасові спеціальні комісії. Верховна Рада України може створювати, коли визнає за необхідне тимчасові спеціальні комісії для розробки, попереднього розгляду, доопрацювання проектів законів та інших актів Верховної Ради. І друге. Тимчасова спеціальна комісія завжди є головною комісією з питання, для підготовки котрого вона створена.

Тому не слід знову і знову говорити те, що начебто в профільних комітетах воно не розглядалося. Саме тимчасова спеціальна комісія є найбільш повноважним і авторитетним органом з розгляду того питання, яке сьогодні стоїть на порядку денному і яке є доленосним.

Друге. Я хочу сказати іще про таке. Багато згадувалося про те, що не встигли внести ще тисячу першу поправку і обговорити. Ну, не дуріть ви людей, шановні. Бо для обговорення всіх положень реформи було вже стільки часу, стільки різних столів, круглих і квадратних, і інших. Що вже сутність цієї реформи стала зрозумілою, і навіть вже останні маленький українець ось десь там, на котрого ви так полюбляєте посилатися, він зрозумів, що сутність політичної реформи полягає в тому, щоб владу від окремої особистості передати більш відповідальним політичним партіям.

І третє. Не треба перетворювати в дійову демократію, навіть буржуазну, котру ви так полюбляєте, в розгул демократії, коли форми і процедура знищує зміст питання. Я ще раз хочу вам сказати, коли з ваших 120 депутатів, які входять до двох блоків, вчора голосували за саме ваші поправки лише 20, 30, максимум 60, де ваша дисципліна? Де ваша внутрішня власна демократія? Ви лише зволікали, ви лише гаяли час. Ганьба вам за це!

І останнє. Тому я пропоную підтримати проект постанови 4105/П8, автори - 12 народних депутатів, керівники депутатських фракцій, які виступають за проведення політичної реформи. Я хочу подякувати всім, хто доклав зусиль для цієї святої справи.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Іван Заєць, фракція "Наша Україна". Підготуватися Борису Беспалому.

 

15:06:58

ЗАЄЦЬ І.О.

Іван Заєць, Українська народна партія.

Я вийшов до цієї трибуни, щоб оголосити окрему думку. Свою окрему думку я виклав письмово і передав пану Адаму Мартинюку. Я це заявляю тому, щоб ви знали, що ця постанова не може голосуватися в цілому у цьому залі, вона в крайньому випадку з грубим порушенням може бути проголосована лише за основу із тим, щоб дати можливість народним депутатам подати пропозиції на покращання цієї постанови. Я ж кажу, в письмовому вигляді ці пропозиції є у Адама Мартинюка. І ми побачимо, як комуністи будуть захищати інтереси мафії чи інтереси нашої Конституції.

Цей проект в цілому суперечить Конституції України. Не можна постановою врегульовувати внесення змін до Конституції. Це забороняється Конституцією, зокрема розділом 13-м, в якому міститься процедура внесення змін до Конституції. Рішення Конституційного суду так само говорить про те, що уточнення процедури внесення змін до Конституції можливі лише законом.

До речі, проект закону відповідний подано Асадчевим, але на розгляд тимчасової комісії він не виносився. Натомість ТСК розглядало папір не підписаний, не зареєстрований, і сьогодні він поданий вам уже заднім числом підписаний прізвища на розгляд. Про що це говорить? Це говорить про те, що Тимчасова спеціальна комісія, керівництво Верховної Ради займається шулерством, дрібним хуліганством у цій залі.

В самому тексті проекту постанови міститься ряд положень, які суперечать Конституції. Як вам подобаються слова про те, що розгляд і прийняття законопроекту слід провести з урахуванням особливостей, встановлених цією постановою. Нам пропонують змінити Конституцію постановою. Докотилися, шановні друзі, коли вже явно порушують Конституцію, і ви будете голосувати за цю постанову.

Я звертаюся до мажоритарників: проявіть свій характер. Я не звертаюся до комуністів, там все ясно, гонорар чекає і треба поспішати, щоб одержати  гонорар за обслуговування інтересів мафії...

 

ГОЛОВА. Я прошу дотримуватися етики.

 

ЗАЄЦЬ І.О. Вам пропонували, пропонують прийняти закон і постанови про розгляд  конкретного законопроекту, якого ви в очі не бачили. Вам кажуть, давайте будемо розглядати, а ви не бачили законопроекту. Чи допустимо це в демократичній державі? Якщо ця постанова має відповідати розгляду законопроекту про внесення змін до Конституції, то напевне вона має змінювати ряд положень Регламенту в режимі аd hoc?. Це означає, що всі відхилення від Регламенту мають голосуватися. Тобто в проекті постанови мали бути зазначені конкретні норми Регламенту, які пропонують змінити, знову нічого не має, для чого це робиться?

Це робиться для того, щоб продовжувати політику державного перевороту у Верховній Раді.

Це робиться для того, щоб цей торг між лівими, зокрема комуністами і олігархією здійснився і ніхто не дивиться на те, що паплюжиться Конституція, паплюжиться демократія, головне забезпечити інтереси мафії. От, що тут діється сьогодні в залі. Я протестую проти такого...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Борис Якович Беспалий, фракція "Наша Україна", Олександру Турчинову підготуватися.

 

15:10:14

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Блок Віктора Ющенка "Наша Україна"

Шановні колеги! Шановні  радіослухачі. Я хотів би сказати кілька слів стосовно проекту  фаворитів, який внесений боком "кучмістів з комуністами", Значить, перше, на чому ми наполягаємо, щоб він голосувався тільки за основу.

Друге. Перший пункт цієї постанови пропонує провести розгляд і прийняття законопроекту про внесення змін до Конституції згідно самої Конституції з врахуванням особливостей встановлених цією постановою.

Іншими словами, вже першим пунктом своєї постанови блок  "кучмістів з комуністами" пропонує, фактично скасовує Конституцію це вже фінал, повний апофеоз інше просто зайве.

Я хочу звернутися до вас, шановні колеги, з таким запитанням чи просто  не опонувала вас остаточно манія величі, коли своєю постановою ви просто вже відміняєте Конституцію, можливо, це тому, що це йдеться про 13 розділ, який вам видається нещасним, дійсно він є нещасним доки ви володарюєте в цій країні.

Наступне питання. Ви пропонуєте другим пунктом внести на розгляд Верховної Ради текст   законопроекту. Тобто текст ще не внесений - вже пропонується його голосувати, причому не постатейно.

Стосовно постатейного голосування. Згадайте, який ви прийняли бюджет, коли відмовились від постатейного голосування. За цей бюджет, я вже не знаю, хто тільки не червоніє. Ви ввели податок на додану вартість на ліки, на хліб, на хліб духовний: на газети, журнали, які видаються в Україні. І тепер ви в той же спосіб хочете змінювати Конституцію.

Наступне запитання. Ну, я, можливо, навіть і поквапився, сказав, що апофеоз абсурду є перший пункт, тому що є ще сьомий пункт повністю, ну, не знаю як навіть з парламентської трибуни його і охарактеризувати. Про що він говорить? Він говорить про право більшості, тобто кучмістів з комуністами, гвалтувати всю Україну, скільки їй заманеться. Тобто, якщо завтра у них законопроект провалиться, а він, безумовно, провалиться, то вони мають право ставити його на голосування другий раз, п'ятий, десятий, сотий і мільйонний, аж до кінця, ну, доки в них вистачить кнопок і грошей. І, не дивлячись на те, що Конституція (158-ма стаття) прямо забороняє півроку повертатися до проекту, який був відхилений повністю.

Звідки ж береться взагалі такі антиконституційні, така неповага до Конституції? Я думаю, воно береться звідси, що якщо для патріотів України Конституція України є священним документом, за який поклали голову не одне покоління комуністів, то для кучмістів з комуністами, людей, то для кучмістів-комуністів це папір, зіпсований фарбою.

Отже, геть ваші брудні руки від Конституції!

 

ГОЛОВА. Олександр Турчинов, Блок Юлії Тимошенко. Наступним буде виступати Андрій Шкіль.

 

15:13:32

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні колеги, я хочу задати вам питання: чому вчора і сьогодні зранку в Адміністрацію Президента, в Кабінет Міністрів викликають депутатів, які не голосували за пропорційні закони, які не входяться до опозиції, починають їх залякувати, починають їх шантажувати, починають їх підкуповувати? Я хочу спитати: може, так турбується Президент і Медведчук  за те, щоб наша Україна була парламентською республікою. А  може вони турбуються за більшу демократизацію нашої країни? Дайте собі відповідь, шановні колеги, особливо ті, хто вважає себе опозиційними депутатами. Ні.  Вони турбуються тільки про одне - як залишитись при владі. І саме тому вони поспішають, відчуваючи, що земля відходить у них з-під ніг. Вони відчувають, що ще день-два і жодний депутат, який має порядність, гідність не буде голосувати за той бруд, який  вноситься сьогодні на голосування. Саме тому, шановні колеги, сьогодні і завтра буде спроба продовжити життя режиму Кучми, продовжити без всенародних виборів, без волевиявлення нашого народу.

Наступне питання, шановні колеги. Я звертаюся до Голови Верховної Ради. Чому ми знову порушуємо Регламент? Чому ми зараз розглядаємо питання, не маючи на це  право?

Я нагадаю, що тільки  на ранковому засіданні можна продовжити  роботу Верховної Ради і вона була продовжена на одну годину. Зараз ми працюємо  в комітетах. І жодного рішення Верховна Рада, яке б відміняло роботу в комітетах в середу, не було прийнято. Верховна Рада таких рішень не приймала. Тому, Володимире Михайловичу, ми  вимагаємо припинити порушення Регламенту і дати можливість депутатам працювати в комітетах, і продовжити  обговорення цих законопроектів завтра з тим,  щоб можна було спокійно, відповідно  до Регламенту і Конституції, приймати рішення, тому що будь-яке рішення, яке зараз буде прийнято, воно буде протирічити Регламенту, тобто, воно буде незаконним.

І наступне. Що стосується безпосередньо запропонованої ТСК  постанови. Про це вже говорили мої колеги і говорив я в репліці, що воно протирічить Конституції. Не має право ні ТСК, ні будь-яка інша комісія чи група депутатів відміняти Конституцію. Це перше.

По-друге, крім скасування  7-го пункту  цієї постанови ми вимагаємо  чітко мати можливість перевірити присутніх в залі депутатів. Кожний депутат повинен особисто за себе голосувати за ті речі, від яких залежить доля України. Я нагадаю, що   це не просто вимога, яку ми пропонуємо включити до будь-якої постанови, яка буде голосуватися, це вимога Регламенту (стаття 3.1.6), вимога, коли є пропозиція фракції, головуючий зобов'язаний...

 

ГОЛОВА. Шановні колеги!  Я хочу  тут відреагувати на виступ  Олександра Турчинова.

По-перше.  Не я рішення приймаю, я просив  Верховну Раду, сесійну залу, дайте мені повноваження формувати порядок денний. Це рішення було двох Погоджувальний рад. І тільки що  було засідання Погоджувальної ради, Олександр Валентинович, ви ж бачили все, які були результати голосування щодо розгляду цього питання.

Щодо викликів до Адміністрації Президента України мене до Адміністрації Президента України  не викликали, мою позицію ви знаєте з усіх законопроектів.

Я не забираю у вас час, а ви мені не ставте зауважень. Почитайте Регламент, він у вас у руках є.

Андрій Шкіль, фракція Блоку Юлії Тимошенко, підготуватися Асадчеву.

 

15:17:29

ШКІЛЬ А.В.

Дякую. Я  хотів би, звичайно, декілька слів сказати, щоб охарактеризувати цю постанову  4105. Розумієте, про те, що тут  вже сьомий пункт не  відповідає Конституції і є антиконституційним  відповідно, сказано не тільки народними депутатами, але й  Науково-експертним управлінням. Там на столі у Президії лежить заключення Науково-експертного управління. Плюс до того, що на тій самій Погоджувальній раді, яка у нас тут  дуже часто підміняє всю Верховну Раду, але все одно там було обговорено і прийнято рішення, що, якщо і голосувати, то тільки  за винятком сьомого пункту.

Але тут ще також треба підкреслити ще один абзац, що під час розгляду законопроекту, доповнення до нього, невнесення, вилучення не допускається. Це означає, що поле для  компромісів зачинене. Бо навіть, якщо буде сказано, що воно  буде підготовлене пізніше, раніше, це все ще є одна уловка з тим, щоби затягнути ситуацію у безвихідь,  бо, поясню позицію. Дивіться, якщо буде внесена зміна чи поправка до  існуючих змін до Конституції, то Конституційний Суд, який заявив, що будь-яка кома поставлена буде вважатися  Конституційним Судом нелегітимною, то це означає, що будуть вносити сюди поправки, доповнення, Це саме буде проголосована потім, Конституційний Суд визнає все це не дійсним і прийме за основу тільки те, що було прийнято до того, і ним розглянуто. і покладено на це все його візу. До того ж я хотів би ще вернутися до Регламенту Верховної Ради, де сказано про те, що ми не дотримаємося, але воно хотілося, щоб все це прозвучало. що законопроекти, що пов'язані з Конституцією чи є проектом конституційного закону, роздається в сесійній залі за 16 днів до розгляду цього на засіданні Верховної Ради. Куди поспішаємо? Ну, я не розумію, не вже тут не ясно всім тут присутнім, що нечитаний законопроект, неопрацьований, необговорений, постатейно не проголосований - це є, справді, "кіт в мішку". Кому вигідно купувати "кота в мішку"? Взагалі, кому він вигідний? Вигідний тим, хто продає. Це вигідний тому циганові, який замість мішка зерна продає "кота в мішку", кажучи, що там є або потрібна кімнатна тварина домашня, або щось інше.

Я вас закликаю всіх. Будьте просто свідомими того, що ви голосуєте тут за тварину в мішку, не більше і не менше. Тому я хотів би, щоб ви всі знали про це і пам'ятали, тиснучи на кнопки - за. Плюс до того, що я би хотів нагадати, що  зміни до Конституції не можна робити похапцем, бо швидко тільки котята народжуються, всі решта справи робляться довго і тривало. Тому я б хотів наголосити, давайте зробимо це тривало і якісно. Дякую.

 

ГОЛОВА. Валерій Асадчев, фракція "Наша Україна".

 

15:20:39

АСАДЧЕВ В.М.

Валерій Асадчев, Українська народна партія. фракція "Наша Україна".

Сьогодні, коли у нас вийшов інцидент з Адамом Івановичем, коли він повів себе по-хуліганські, то він сказав, що я не все сказав, то я зараз вам скажу все. Я коди до нього  підійшов, ми ще не розглядали цього питання. Я йому сказав, що якщо комуністи почнуть далі гвалтувати Регламент і  Конституцію, і будуть нахабно включати це питання, це буде зайвим доказом того, що вони продались Кучмі і виконують його волю. Те, що ви сьогодні розглядаєте, якраз підтверджує, що ви йому продалися.

Тепер друге. Я йому сказав, що я буду вимагати, щоб мій законопроект за номером  5362 був  включений і розглядався. Він сьогодні  не включений і не розглядається. Це теж черговий доказ, що ви, пани комуністи, або компашка, якщо правильно про вас говорити, продалися Кучмі.

Тепер я  хочу  сказати і звернутися до більшості і до Олександра Олександровича. Якщо ви думаєте, що  ви позбавляєте повноважень Президента, ви глибоко  помиляєтесь. Ви його повноважень не позбавляєте. Коли йому дасть повноваження народ, то він буде вершити свою владу, а ви знищуєте парламент і місцеве самоврядування, тому що коли сюди сяде Янукович або Кучма з усім урядом, цього парламенту вже не буде, його вже сьогодні майже немає. Коли вони призначать глав адміністрацій на місцях, то це буде в тисячу раз  гірше, ніж нинішні глави адміністрацій, тому що нинішні ще позбавлені реальної виконавчої влади, і вони знищать реальне самоврядування.

І нарешті, я б дуже порадив шановній більшості після сьогоднішнього засідання прийти і почитати ці зміни до Конституції, і ви побачите, що  для вас там є дві чудові речі. Перше, ви даєте право Президенту зразу після виборів розпустити парламент, тому що ви повинні сформувати більшість відповідно до виборів 2002 року, тобто  ви повинні повернути "Єду" в "Єду", "Нашу Україну" в "Нашу Україну". А хто не повернеться, там імперативний мандат, той позбавиться цього мандату. То ви подумайте про те, що вам пропонують голосувати.

І, насамкінець, Володимире Михайловичу, я розумію, що пан Гавриш відвів в цей страсний тиждень вам роль Понтія Пілата, який має розіп’яти Конституцію. Але навіть при цьому майте гідність і передайте депутатам хоча б текст цієї Конституції цих змін, бо їх немає... (Вимкнено мікрофон).

 

ГОЛОВА. Так репліка Александровська, Мороз. Що? Одну хвилиночку, ми ж... Александровська, Мороз. Будь ласка.

 

15:23:59

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Александровская, фракция коммунистов, город Харьков.

Мы сегодня, к несчастью, имеем возможность в очередной раз наблюдать, как представители блока Ющенка "Наша Украина" политически бессильные сделать что-либо в этой зале полезное для народа Украины. И в этом бессилии пытаются компенсировать свое политическое бессилие, свою политическую импотенцию, злобно клеветую на коммунистов. Вы, "нашисты", чувствуете и живете в системе координат деньги-власть-деньги. Именно поэтому вы злобно клевещете на коммунистов, потому что вам непонятно, что могут быть другие движущие мотивы, мотивы переживания за свой народ, беспокойство о будущем Украины. Вам это неизвестно. Именно сегодня с трибуны вы только говорите - деньги, деньги, деньги. Тем самым вы показываете, что для вас является главным. Я надеюсь, что народ Украины даст вам правильную оценку. Я думаю, что люди, которые слушают сегодняшний день и слушали вчерашний день, понимают, что...

 

ГОЛОВА. Олександр Мороз. Потім репліка Мовчан і тоді по... Ну, що, якщо вимагають репліки. Потім Ключковський по хвилині і Соболєв.

 

15:25:12

МОРОЗ О.О.

Шановні депутати, шановний Валерій Михайловичу. Я звертаюся до депутата Асадчева, який зробив мені докори, цілу низку докорів. Я хочу от що сказати.

Місцеве самоврядування в Україні уже знищене нинішнім владним режимом. І цьому сприяло прийняття відповідно рішення Конституційним Судом, який, підігруючи владному режиму, дозволив обрати до місцевих представницьких органів чиновників із Адміністрації. Сьогодні це відділ Адміністрації, а не місцеве самоврядування. І от, щоб порятувати ситуацію,  ми пропонуємо інший механізм, той механізм, який ми погоджували разом з вами рік тому і два роки тому, говорячи про пропорційні вибори до Верховної Ради, до місцевих органів влади. Все.

 

ГОЛОВА. Павло Мовчан, мікрофон, будь ласка. Шановні колеги, ну, на репліку має право. Шановні колеги, я прошу, давайте толерантно. Я благаю вас, заспокойтеся!

 

15:26:11

МОВЧАН П.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні депутати! Я не можу спокійно спостерігати за тим, як група, яку називає Валерій Асадчев "компашка", яка дурить людей, яка знедолених, обкрадених, ви паразитуєте на них! І ви знаєте, що є група людей, навіть більшість серед тих, хто сидить у цій залі, не знає, що верхівка одержує величезні гонорари! І вам треба, щоб вам показав. Терьохін сказав - покаже, покаже ті мільйони, які вам дають. І дають з кількох джерел. І ви прекрасно знаєте, хто має той бізнес! Не дуріть людей. І те, що ви робите, і те, що ви сьогодні приводите до влади, узурпуєте її назавжди, вас не буде на політичному полі. Врахуйте це! Ви приречені! А нас народ обрав у 2002 році, і він довірив...

 

ГОЛОВА. Так, Ключковський хвилину має і Соболєв хвилину має. Прошу уваги!

 

15:27:29

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.

Юрій Ключковський, Народний Рух України, блок "Наша Україна".

Як член Тимчасової спеціальної комісії я маю право на виклад окремої думки. Я не буду зараз користуватися політичними аргументами, хоча згідний зі своїми колегами, але я прошу вас звернути увагу на кілька документів, які вам роздані. По-перше, вам роздано рішення сьогоднішнє Тимчасової спеціальної комісії, де щодо законопроекту, внесеного Гавришем і іншими, не вказано реєстраційного номеру. Це було підтверджено на засіданні комісії. На момент розгляду такий законопроект не був зареєстрований, тому не міг розглядатися Тимчасовою спеціальною комісією і не може розглядатися сьогодні в залі. Це - грубе порушення Регламенту Верховної Ради. А Володимир Михайлович, наскільки я пам'ятаю, давав публічно слово про те, що Регламент буде дотриманий в повному обсязі.

Друге. Проект постанови цей п-8 містить норму, яка забороняє виключати певні положення законопроекту.

Я хочу звернути увагу на те, що Конституційний Суд своїм висновком, по-перше, передбачив таку можливість, оскільки визнав конституційним вилучення окремих положень законопроекту, а, по-друге, вказав пунктом 10-им на цілий ряд внутрішніх суперечностей, і суперечностей з текстом чинної Конституції, які можна усунути лише шляхом виключення певних норм.

Щодо пункту сьомого буде говорити мій колега Сергій Соболєв. А я лише скажу: українці вже багато років казали: "Христос воскрес - воскресне Україна!", незважаючи на всі безбожні кроки, які тут робляться.

 

ГОЛОВА. Сергій Соболєв, будь ласка.

 

15:29:17

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги, я хочу звернути увагу на той документ, який щойно розданий вам: це висновок на цей проект постанови Головного науково-експертного управління.

Перший пункт. В пункті два проекту не ясно, який текст завтра буде голосуватися згідно з пропозицією Тимчасової спеціальної комісії. Тобто вдумайтесь в це: текст 4105 на сьогоднішній день не розданий, і ви не знаєте, в якій формі він навіть буде голосуватися.

Пункт два: до того ж виникає сумнів щодо відповідності положень даного проекту статті 158 Конституції України. Зачитую, згідно з сьомим пунктом, який запропонував пан Гавриш, пропонується, що "законопроект, який не був прийнятий як закон, повинен ще раз голосуватися з пропозицією про його відхилення".

Нагадую 158-му статтю Конституції, в якій чітко записано: "Законопроект, який не був проголосований, вважається таким, як відхилений". Саме тому, з цих підстав цей проект постанови прямо протирічить Конституції.

І знову посилаюсь на пана Гавриша. А в разі якщо процедура прийняття Конституції є пору...

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, прошу уваги! Відповідно до того, як обговорювалися проекти постанов, я поставлю їх на голосування.

Я ставлю на голосування першим проект постанови, який доповідав народний депутат Шевчук. Сергій Шевчук. Я ставлю цей проект постанови 4105-П6. А, Катеринчук спочатку, вибачте, першим Катеринчук доповідав. Зніміть з голосування.

Перший ставиться на голосування проект, який доповідав і вносив народний депутат Катеринчук (реєстраційний номер 5067), це  проект Постанови Верховної Ради України про тимчасовий порядок розгляду  законопроектів про внесення змін до Конституції України. Ставлю  на голосування для прийняття цього проекту у цілому. Прошу, визначайтеся.

 

15:31:30

За-125

Рішення не прийнято.

Другим ставиться на голосування проект народного депутата Шевчука  ( 4105-П6), це  проект постанови Верховної Ради  України  про порядок  розгляду та прийняття проекту Закону України про порядок змін до Конституції України. Ставлю на голосування для прийняття цього проекту у цілому.

 

15:32:05

За-149

Рішення не прийнято.

Ставлю на голосування проект, який доповідав народний депутат Олександр Олександрович Мороз ( реєстраційний номер  4105-П5) це  проект Постанови Верховної Ради України про тимчасовий порядок розгляду  законопроектів про внесення змін до Конституції України. Ставлю  на голосування для прийняття цього проекту у цілому.

 

15:32:43

За-138

Рішення не прийнято.

Шановні колеги! До проекту...

( Ш у м   у   з а л і)

По фракціях, будь ласка.

Наша Україна - 96, Регіони України - 0, Комуністів - 0, Партія промисловців і підприємців , "Трудової України" - 0, Соціал-демократичної партії України (об'єднаної) -0, Народовладдя - 0, СПУ- 18, Блок Юлії Тимошенко - 17, Демократичні ініціативи - 0, Аграрна партія - 0, Народний вибір - 1, НДП - 0, Позафракційні - 6.

 Шановні колеги!  Прошу уваги! До проекту 4105, який пропонує до розгляду Тимчасова ( я скажу зараз, одну хвилиночку). Тимчасова спеціальна комісія висуне зауваження Науково-експортному управлінню. Плюс.  Шановні колеги, заспокойтеся, будь ласка. Плюс в пункті 3 доповідач Степан Богданович запропонував вилучити, які  технічно вкралися слова Регламенту Верховної Ради України.

Я ставлю на голосування прийняття цього проекту з урахуванням висновку Науково-експертного управління, яке рекомендує внести уточнення в пункт 2, а також вилучити абзаци 2 і 3  статті 7.

Ставлю на голосування про прийняття проекту цієї постанови в цілому, як постанови реєстраційний номер 4105 - п\8.

 

15:34:21

За-267

Рішення прийнято.

По фракціях, будь ласка.

"Наша Україна" - 0, "Регіони України" - 61, Фракція Комуністів - 59, Промисловці і підприємці "Трудова Україна" - 37, СДПУ(О) - 38, СПУ- 0, Блок Тимошенко - 0, Народовладдя - 15, Демініціативи - 16, Аграрна партія - 15, "Народний вибір" - 12, НДП - 11, Позафракційні - 3.

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закрим. З 16 години робота в комітетах.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку