ЗАСІДАННЯ  ТРИДЦЯТЬ  ДРУГЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

6  квітня   2004 року, 16.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, прошу підготуватися до реєстрації. Ввімкніть систему "Рада".

16:01:26

Зареєструвалося -402

Зареєструвалися 402 народних депутати. Вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Продовжуємо розгляд проекту Закону про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів. Ми зупинились на 170 поправці. Богдан  Костинюк, мікрофон, будь ласка.

 

16:01:55

КОСТИНЮК Б.І.

Народний Рух України. Блок Віктора Ющенка "Наша Україна", Богдан Костинюк.

Шановні народні депутати! Поправка стосується розведення  виборів. Щоб вибори до Верховної Ради так, як записано в Конституції робити весною, а вибори до місцевих рад робити восени.

Олександре Олександровичу, ми вже нібито говорили на цю тему трошки навіть і голосували, а все-одно буду наполягати, щоб ще раз цю поправку поставили на голосування. Але я би хотів, щоб ви відповіли - ви як голова партії - от чому ви не підтримуєте цю поправку,  щоб розвести вибори: вибори до Верховної Ради і вибори до місцевих рад. Я думаю, що ця поправка  є важливою. Я знаю, що... я знаю точно, що структурні осередки на місцях, сільські, районні, обласні підтримують цю пропозицію,  щоб вибори розвести, в тому числі і вашою партією.

Прошу ваше  пояснення.

 

МОРОЗ О.О. Як думає про це наша партія - Партія  соціалістична - я знаю. Але про що хочу сказати. Ми розглядали це питання окремо. В час необхідності політичного структурування суспільства необхідно, щоб вибори і до Верховної Ради, і до місцевих органів влади відбувалися  за однією логікою, за одними політичними гаслами, з одними суб'єктами  політичними в цій кампанії, бо може статися так, за півроку, очікуючи  позитивних перемін, обиравши депутатів, скажімо, до Верховної Ради прибічники однієї політичної сили не одержать підтвердження своїм сподіванням і будуть голосувати проти них на місцевих структурах влади і вийде зовсім така, російською мовою, черезполосица: в центрі домінує, наприклад, представники вашої політичної сили, а на місцях нашої політичної  сили. І починаються дискусії з приводу того, чому погано жити людям. А так цілком зрозуміло буде. Відповідальність на себе бере та політична сила, яка одержую підтримку і в центрі, і на місцях.

 

ГОЛОВА.  Голосується поправка 170 Богдана Костинюка. Сторінка 32.

 

16:04:11

За-61

Не підтримана поправка.

Поправка 171, Євген Гірник наполягає. Мікрофон, будь ласка.

 

16:04:22

ГІРНИК Є.О.

Євген Гірник, фракція "Наша Україна" 

Олександре Олександровичу, я на ту ж саму тему, що і попередній доповідач. але трошки  у м'якшій формі. В принципі, політична доцільність може сумістити ці вибори або і розвести. І моє формулювання дає можливість Верховній Раді  кожний раз поступати відповідно  з політичною обстановкою.

Ну, і щодо вашої попередньої аргументації. У Франції сталася ця подія недавно, нічого страшного не відбулося, дай Бог, і у нас нічого страшного не відбудеться, якщо  станеться те, про що сказали ви.

І, накінець. Конфігурація політичних блоків, у тому числі  в які вступає і ваша партія на місцях ця і в центрі може не збігатися. І це може привести до плутанини при суміщенні цих виборів. Тому я все-таки наполягаю на цьому м'якому формулюванні можливості як суміщення, так і розведення виборів.

 

МОРОЗ О.О. Я просив би не порівнювати Україну з Францією поки що, хоч би тому, що у французького Президента апарат складає близько 40 чоловік, а у нас близько  40 чоловік, а  у нас близько тисячі. Тому некоректне порівняння.

А відносно тиого, що ви говорите, цей закон не говорить конкретно про те, що вибори до Верховної Ради відбуваються одночасно або що.

Я прошу, давайте проголосуємо вашу поправку, ви самі знаєте, що вона не набере потрібної кількості голосів, і на тому припинимо дискусію.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправку  171 народного депутата Гірника. Сторінка 32.

 

16:06:14

За-61

Поправка не підтримана.

Так, 172 Загрева. Не наполягає. Іванов зняв свої поправки. Гладій Михайло Васильович не наполягає. Ткач Роман наполягає. Мікрофон. 178 поправка.

 

16:06:40

ТКАЧ Р.В.

Роман Ткач,  Народний Рух, фракція "Наша Україна".

Шановний Олександре Олександровичу, ця поправка стосується і шановні колеги, народні депутати... Ця поправка стосується розведення призначень позачергових виборів.

Я пропоную, щоб позачергові вибори в Автономній Республіці Крим все-таки призначала Верховна Рада, а позачергові вибори у місцевих владах і вибори місцевих голів все-таки призначалися відповідною місцевою радою. В крайньому випадку можна і компроміс знайти, щоб було вищестоящою радою.

Зважаючи на те,  в якій ми ситуації живемо, ви самі розумієте, що десь в якомусь селі там чи  помре, чи з якихось причин не буде сільського  голови по півроку там взагалі не будуть призначені чергові вибори. Тому я все-таки наполягаю на тому, щоб було  проведено по цьому голосування по моїй поправці.  Дякую.

 

МОРОЗ О.О. Комісія виходила з того, що повинно бути однаковий підхід до процедури виборів чи на сільському рівні, чи на районному або що, бо це мова йде про  процедуру. А для Верховної Ради з цього приводу прийняти підготовлене попередньо рішення не складає  ніяких труднощів. І це буде авторитетно для тих громадян, які будуть брати участь у виборах на місцевому рівні. Тому... А з іншого боку нинішня ситуація, якщо прийняти вашу поправку, може передбачати невизначеність і використання політичної кон’юнктури, замовних рішень  тоді, коли треба просто  дати  змогу громадянам обирати  свого голову села, міста або що, а це буде  тоді, коли закон діятиме формально, тобто однаково для всіх прийнятий на центральному рівні.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка  178-ма Романа Ткача, сторінка 33.

 

16:08:35

За-58

Рішення не прийнято.

Поправка 179-та. Анатолій Матвієнко зняв свої поправки? будь ласка, мікрофон.

 

16:08:48

МАТВІЄНКО А.С.

Шановні колеги! Шановний Володимире Михайловичу, Олександре Олександровичу! На жаль, я не міг  це зробити раніше, але оскільки мої принципові поправки  стосовно  змішаної системи не знайшли підтримки, дякуючи і вашій позиції, Олександр Олександрович, то я не маю права наполягати на голосуванні відповідних норм в інших статтях. Хочу лише висловити свій сум з приводу того, що Верховна Рада не підтримала здорового глузду і вимог  не лише депутатів, які представляють і пропонують змішану систему, але і великої кількості керівників сільських, селищних, міських голів, конгресу і асоціацій, які зверталися особисто, в тому числі і Володимир Михайлович, і Консультативно-дорадчої ради, яку ви очолюєте, яка висловила свої претензії і незгоду із пропорційною системою формування виборів до місцевих органів влади. Дякую.

 

МОРОЗ О.О. Спасибі, Анатолію Сергійовичу. Але я і голосував, і підтримував вашу пропозицію. Цього виявилося мало. Так визначилася Верховна Рада. Дякую вам за те, що ви знімаєте свої поправки. Тепер діло піде скоріше.

 

ГОЛОВА. 180-та також знімається. 181-ша знімається.

182-га, Бондаренко. Немає. Так, Гладких - не наполягає.

Богдан Костинюк, 186-та, не наполягає? Наполягає, да? Будь ласка, мікрофон.

 

16:10:23

КОСТИНЮК Б.І. В цій поправці йдеться, що відповідна  виборча комісія оголошує про початок виборчого процесу позачергових  місцевих виборів не пізніше не за 5 днів, а  не  пізніше як за  7  днів.  Редакційна правка з тією метою,  щоб  час  оголошення не припадав на неділю, щоб не було порушення.

 

МОРОЗ О.О. Слушність є, давайте проголосуєм.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування 186 поправка Богдана Костинюка, сторінка 35.

 

16:11:05

За-51

Поправка не знайшла підтримки.

188 поправка Богдана Костинюка. Мікрофон, будь ласка.

 

16:11:18

КОСТИНЮК Б.І. Теж редакційна правка. Йдеться про те, що місцеві вибори призначаються не пізніше, як за 120 днів до початку виборів. А я пропоную, що не пізніше, як за 100 днів до початку виборів.

 

МОРОЗ О.О. Тут ідеться непросто про місцеві вибори, а перші місцеві вибори, коли статус відповідний населений пункт набуває свого статусу, де мають проводитися вибори. Тому перші вибори повинні мати більший запас часу для їх підготовки. 120 днів це нормально, так на тому зупинилася Тимчасова комісія. Я хотів би, щоб ви не наполягали на голосуванні. Я ще раз повторюю, це - перші вибори.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування 188 поправка Богдана Костинюка.

 

16:12:25

За-36

Поправка не підтримана.

Так, 189. Чорноволенко і Коваль. А. Коваль є. Будь ласка, мікрофон Коваль В'ячеслав.

 

16:12:37

КОВАЛЬ В.С.

Шановний Володимире Михайловичу. Народний депутат Коваль, Народний рух України, фракція "Наша Україна".

З народним депутатом Чорноволенком ми цю поправочку знімаємо. А з наступними будемо працювати.

 

ГОЛОВА. Тоді 192-га поправка ваша. Будь ласка,  мікрофон. Коваля мікрофон.

 

КОВАЛЬ В.С. Шановний Олександр Олександрович.

 

ГОЛОВА. 192-га, 193-тя. Обгрунтуйте їх.

 

КОВАЛЬ В.С.

Шановний Олександр Олександрович. Якщо ми вже вирішили, врахували нашу поправку з народним депутатом Чорноволенком і замінили 100 днів на 120  днів, то аналогічно було б,  розумно, якби в цій першій частині   статті 16 замінити 90 днів не пізніше, як на 100 днів. Там термін збільшений, а цей  термін залишився такий, як був. Тому я прошу врахувати  цю пропозицію.

 

МОРОЗ О.О. Я просив би не зв'язувати  це з поправкою попередньою, оскільки  то стосувалася перших виборів взагалі, а це чергових виборів. Тому  можна і вашу  поправку записати, немає заперечень. Але так Тимчасова комісія визначилася, тим більше, що це є чинна практика. Тому, якщо наполягаєте, давайте проголосуємо, підтримаємо  вашу пропозицію.

 

ГОЛОВА. Голосується поправка 192-га народних депутатів Чорноволенка і Коваля.

 

16:14:08

За-53

Поправка не підтримана.

Поправка 193-тя. В’ячеслав Коваль, наполягаєте на ній? Мікрофон, будь ласка.

 

16:14:21

КОВАЛЬ В.С. Олександре Олександровичу,  подивіться уважно. Це теж поправка, яка стосується того, що я вам показав. Терміни виборчої кампанії ми замінили, ми збільшили зі 100 днів, враховуючи нашу поправку  замінили на 120 днів. Тому ця пропозиція теж аналогічна тій, яку зараз ми голосували, але підтримайте, як голова  Тимчасової спеціальної комісії. Я думаю, що зал повинен проголосувати. Дякую.

 

МОРОЗ О.О. Я думаю, що тут написано про інше. Ви пишете про чисельність депутатів: залишається у тій самій кількості, що й у поточному скликанні, замінити словами "встановлюється чисельність, що складає максимальну кількість депутатських міст, що може бути встановлено при  даній чисельності виборців".  В принципі, це  те, що  нормою наступною третім і іншим пунктами, вірніше, четвертою частиною цієї статті передбачено. Ви аргументуєте не про  те, що у вас тут написано. Подивіться.  Це аргументація до чисельності ради. 193-тю ми розглядаємо. 192 вже проголосували.

 

ГОЛОВА.  Ми вже проголосували 192, ви виступали по ній і говорили вже.

 

МОРОЗ О.О. Я пропоную 193-тю не голосувати. Як ви дивитеся? Він не заперечує.

 

ГОЛОВА. Так, йдемо далі. Відстав Кириленко. Не наполягає. Наполягаєте, В'ячеславе? На наступній, значить, 195 Кириленко, будь ласка, мікрофон.

 

16:15:52

КИРИЛЕНКО В.А. В'ячеслав Кириленко, "Наша Україна", Українська народна партія.

Шановні колеги, я вважаю, що та кількість депутатів місцевих рад, яка є зараз, вона є надзвичайно великою, що призводить до девальвації цінності роботи і зменшення повноважень кожного окремого депутата. От в тій нормі, яка зараз пропонується у таблиці село на 500 виборців може мати, наприклад, 26 депутатів. От порахуйте скільки виборців буде представляти такий депутат. Ну. десь 20-25 виборців.

Тому я пропоную свою норму, яка дозволяє суттєво зменшити кількість депутатів в залежності від кількості виборців. І при теперішньому числі, десь порядку 250 тисяч депутатів ... у всіх рівнях, місцевих  маю на увазі, забезпечити зменшення десь порядку на 40-50 тисяч депутатів місцевих рад, що , на мою думку, значно збільшить ефективність роботи їхньої і ми не будемо примушувати село в 500 дворів робити граничну чисельність 26 депутатів сільради як це передбачено в редакції запропонованій Тимчасовою комісією. Прошу підтримати.

 

МОРОЗ О.О. Комісія пропонує не 25 чи 26, а до від 16 до 26. Так. Ну, це може. Тому, будь ласка, можна і цю аргументацію використовувати, можна і з тією, що залишилася від комісії, від авторів, тому що це нинішня практика фактично зафіксована, вона продемонструвала свою здатність задовольняти .... . Але наполягаєте, давайте будемо голосувати.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 195 народного депутата Кириленка, сторінка 37.

 

16:17:48

За-69

Поправка не підтримана.

Бондаренко немає. 197 поправка. В'ячеслав Коваль, наполягаєте на ній? Ні. Дякуємо.

Матвієнко Анатолій знімає поправку. Наполягає вже. 198, мікрофон Анатолія Матвієнка, будь ласка.

 

16:18:11

МАТВІЄНКО А.С.

Шановний Олександр Олександрович, я  не змінив свою  точку зору, але я хочу звернути увагу вашу ще раз на одну колізію, яку вважаю, нам варто було б розв'язати. На відміну від пана  Кириленка, який хоче  суттєво скоротити  кількість депутатів, я хочу звернути вашу увагу на норму: кількість виборців до  20 тисяч. Так  ось кількість виборців до 20 тисяч, у нас є такі міста, які мають від  20 до  25 депутатів, попадаючи в цю норму. Менше 30 депутатів - це 3 відсотки 0,9 депутата. Я розумію, що ми там заводимо норму, але теоретично у любому випадку при такій нормі, це 0,6 депутата. Тому, очевидно для міських влад варто було  б зробити хоча б не менше 30. Тоді це є, ну, гарантовано один депутат, коли ти пройшов 3-відсотковий бар'єр. Інакше, ми маємо проблему. Я вважаю, що можна було б цю норму хоча б редакційно написати: для міських рад не менше 30 депутатів. Тоді ми не будемо мати  колі...

 

МОРОЗ О.О. Я пропоную аби Анатолій Сергійович цю формулу буквально, як норму закону зараз виписав окремо і в кінці  б Володимир Михайлович поставив на голосування. Ми б визначилися щодо неї по всьому тексту і привели б в одну редакцію всі ці  норми. Зауваження його слушні. Нехай  він напише зараз, а в кінці ми проголосуємо.  Володимире Михайловичу, так буде краще.

 

ГОЛОВА. Немає заперечень шановні колеги? Тоді Анатолій Сергійович, будь ласка, у письмовому вигляді сформулюйте свої пропозиції.

Поправка 199, Роман Ткач наполягає. Мікрофон, будь ласка.

 

16:19:54

ТКАЧ Р.В.

Шановний Олександре Олександровичу, моя десь поправка перегукується із поправкою мого колеги В'ячеслава Кириленка, але вона десь відноситься до сільських населених  пунктів. Вже сьогодні існує практика, що там ті сільські ради, де є буквально, от особливо у нас на Західній Україні 150-200 виборців, і сільські ради, населені пункти, де дві з половиною, дві тисячі вісімсот виборців. Там практично однакова кількість сільських депутати. І на сьогоднішній день таким чином нівелюється роль депутатів. Уявіть собі це село, де 200 виборців, 16 депутатів сільської ради, сільський голова, депутати районної ради, практично все село при владі, як кажуть. Тому я би все-таки сказав, що до півтори тисячі зробити таку градацію. До півтори тисячі, а потім до трьох тисяч  йти по тексти. Дякую. І прошу поставити на голосування.

 

МОРОЗ О.О. В принципі можна проголосувати. Логіка в тому, що пропонує депутат Ткач, є. Давайте проголосуємо, підтримуємо цю пропозицію.

 

ГОЛОВА. Голосується поправка 199 Романа Ткача, сторінка 38.

 

16:21:04

За-111

Поправка не підтримана.

Поправка 200. Євген Гірник наполягає? Мікрофон, будь ласка.

 

МОРОЗ О.О. Вона вже голосувалася поза змістом.

 

16:21:18

ГІРНИК Є.О. Олександре Олександровичу, ви знаєте, що депутат Ткач правий. І я дійсно, працюючи в районі, стикався з ситуацією, коли для малих сіл була норма 14 чи 12 депутатів. Просто їх знайти було важко, треба було людей упрошувати, щоб депутатами стали. Через те я пропоную таку норму, як якийсь мінімум у 10 депутатів. Але при тій ситуації, яку зайняла ваша комісія, ця цілком логічна норма сьогодні не пройде. Через те я знімаю її з голосування.

 

МОРОЗ О.О. А даремно, може б і пройшла. Давайте проголосуємо від 10. Це охоплює всі інші пропозиції. Наполягаєте? Наполягає. Давайте запишемо замість 16 цифру 10. І цілком тоді залишається на розсуд тих, хто вирішуватиме питання про кількість депутатів, залежатиме це від чисельності, від кількості населення у відповідному пункті.

 

ГОЛОВА. Голосується 200-та поправка Євгена Гірника.

 

МОРОЗ О.О. Я прошу депутатів усіх фракцій, підтримайте цю пропозицію, вона розумна.

 

16:22:36

За-126

 

Поправка не знайшла підтримки.

201 поправка. Богдан Костинюк, будете аргументувати її? Наполягаєте? Будь ласка, мікрофон.

 

16:22:46

КОСТИНЮК Б.І. 201 поправка теж є редакційна поправка, норма, це є залежність кількості виборців від депутатів. І власне я пропоную, щоб от, скажімо, чітко виписувати, що від трьох до п'яти тисяч, це від 20 до 30 депутатів, відповідно від п'яти до 20-ти і так дальше по тексту. Це є редакційна правка, але для того, щоб не було якогось двоякого трактування. Але я би хотів вашу увагу привернути знову ж таки до виборів за партійними списками у малих містах. У нас же є в Україні міста, котрі мають, ну наприклад, Берестечко - 1,8 тис. жителів. Чи Угнів - 1,2 тис. живуть. В цих містах, де є менше тисячі виборців, нам треба буде проводити вибори за партійними списками. Ну це я би пропонував, щоб ми все ж таки повернулися до моєї 17 і 25 поправки, хай навіть буде в кінці, але щоб ми чітко підтримали цю норму.

 

МОРОЗ О.О. Ну, давайте вернемося в кінці. Справді, і в перерві підходили і Костинюк, і від Анатолія Матвієнка говорили про це, що треба міста невеличкі все-таки віднести за процедурами виборчими до селищ або сіл. Давайте в кінці розглянемо, бо зараз вона не пройде, очевидно. Ви не наполягаєте, так? В кінці нагадаєте потім.

 

ГОЛОВА. Та ні, давайте ми проголосуємо, тоді в кінці ще нагадають.

 

МОРОЗ О.О. Давайте.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 201 Богдана Костинюка.

 

16:24:38

За-93

Поправка не підтримана.

Так, Іванов відмовляється. Мартинюк відмовляється. Матвієнко Анатолій Сергійович, 204-а, ні. Мартинюк враховано. Матвієнко, 206-а. Ні. Бондаренко, 207, будь ласка. Мікрофон Володимира Бондаренка.

 

16:25:01

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

В цій поправці і в тій, яку я технічно пропустив через певні обставини, 196-та поправка. Мова йде про чисельність виборців на один округ і кількість округів у тій чи іншій територіальній одиниці. Ну 196-ту я пропустив, хоча логіка там була така, що перший раз чисельність депутатів треба все-таки встановити, очевидно, рішенням Верховної Ради України, а потім далі вже буде розвиватися та територіальна одиниця вже на якійсь логіці. Якщо буде збільшуватись виборців, то добавляти округи.

В даному випадку, мова йде про відхилення від середньої чисельності одного виборчого округу. Яким чином і хто встановлює? Ми говоримо в законі про те, що 5 відсотків, не більше 5 відсотків. Але бувають виключні випадки, коли треба піти на такі зміни, не 5 відсотків. Тому, я б хотів, щоб таке право мала виборча комісія відповідна і щоб це законом було встановлене право для неї приймати спеціальні рішення з відхиленням навіть від 5 відсотків. На жаль, це відхиляється.

 

МОРОЗ О.О.Комісія дивилась на це, що той, хто керуватиметься цим законом, вирішуючи питання про визначення округів і т.д., буквально керуватиметься цим приписом. А давати Тимчасовій Комісії, адже після того, як будуть визначені округи, тоді виникне питання про створення відповідних комісій, котрі займатимуться цими питаннями. Таким чином, спочатку треба визначити округи і керуватись цією нормою, щоб відхилення було в чисельності не більше визначеної законом величини.

 

ГОЛОВА.Ставиться на голосування поправка 207-м Володимира Бондаренка.

 

16:27:07

За-54

Поправка не пройшла.

208-ма, Матвієнко не наполягає. Гладій Михайло, 209-та ні. Коваль, наполягаєте на ній? 210-та поправка.

 

КОВАЛЬ В.С."Народний Рух України", фракція "Наша Україна".

Шановний Олександре Олександре, там технічна відбулася помилка.

Поправка ця стосується і наступна поправка, 213-та поправка, стосується статті 27-ї. Ясно, що по тексту в цю частину вони не входять. А в 27-му статтю, якщо ...

 

МОРОЗ О.О. Давайте перед 27-ю ви повернетеся до цього питання.

 

КОВАЛЬ В.С. Повернемося тоді, Володимире Михайловичу. Тоді до 27-ї статті щоб я міг озвучити ці свої поправочки.

 

ГОЛОВА. Адам Іванович, помітьте, будь ласка.

213-та. Тоді ви знімаєте цю поправку?

 

МОРОЗ О.О. Да, да, да, до 27-ї.

 

ГОЛОВА. Тоді повернемося?

 

МОРОЗ О.О. Так.

 

ГОЛОВА. Значить, ідемо далі.

214-та, Анатолій Матвієнко.

 

МОРОЗ О.О. Він зняв.

 

ГОЛОВА. Зняв всі поправки.

Іванов зняв свої поправки. Матвієнко зняв. Мельничук... Борис Беспалий, знімаєте свої поправки? 218-та, це 43-тя сторінка.

 

16:28:48

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Дякую. Борис Беспалий, блок Віктора Ющенка "Наша Україна", місто Київ.

Шановні колеги, я аналогічну поправку пропонував і до виборів народних депутатів України, і наполягаю на ній зараз. Справа в тому, що в цьому законі жорстко закріплено, що вибори проводяться одночасно до рад усіх рівнів. Це значить, що виборчих бюлетенів буде досить багато. Крім того, якщо будуть місцеві або загальноукраїнські референдуми, вони також будуть проводитись, можуть проводитись. Вибори Президента можуть співпадати.

Ну, але навіть і без цього: дуже великі виборчі дільниці. Ви бачили, що від того буває, наскільки перевантажені, не встигають люди проголосувати, велика кількість виборців. Набагато дешевше і логічніше збільшити кількість виборчих комісій, ніж мати те, що ми маємо зараз. Тому я все ж таки пропоную обмежити чисельність виборців на дільниці двома тисячами. Це є цілком логічно, як на мене.

 

МОРОЗ О.О. Я відповідаю таким чином. Член Тимчасової комісії Юрій Ключковський якраз обгрунтовував необхідність, ну, скажем так, однакового підходу до формування розміру дільниць і наявність там виборців до 3 тисяч осіб, оскільки це відразу визначає абсолютно іншу кількість і створення самих дільниць, і всіх людей, яких треба залучити до цієї справи, тощо. Тобто. це  оптимальна кількість і якщо ви наполягаєте, можна проголосувати, але тимчасова комісія тут керувалася справді існуючою практикою, яка довела свою ефективність.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування 218 поправка. Автор Борис Беспалий.

 

16:30:54

За-64

Поправка не прийнята.

Кирило Поліщук знімає свої  поправки.

Роман Ткач, 220. Мікрофон, будь ласка.

 

16:31:09

ТКАЧ Р.В.

Роман Ткач, Народний Рух, фракція "Наша Україна".

Олександре Олександровичу, моя поправка  не стосується тієї теми, що й говорив мій колега Борис Беспалий. Але я все-таки уточнюю, що там, де є більше тисячі осіб за  рішенням відповідної територіальної комісії може утворюватися декілька  виборчих дільниць. Ви знаєте, працюючи багато років у органах місцевої ради, ми стикалися із таким, що, наприклад, є 2 тисячі 900 виборців і там просто створюється черга. А в селі є можливість чи в клубі, чи в дитячому садку утворити дві дільниці. І це якраз воно буде розумно, бо кожна територіальна виборча комісія уже на свій розгляд зможе встановити може в цьому селі треба, а в цьому селі не треба. Тому я би все-таки сказав, що поставте, будь ласка, це на голосування і зверніться до залу, щоб проголосували. Це є дуже суттєво. Це, скажум так, технологічна поправка, яка покращить  результат процесу виборів. Дякую.

 

МОРОЗ О.О. Я вважаю, що розумна пропозиція. Давайте підтримаємо. Я прошу депутатів підтримати цю пропозицію.

 

ГОЛОВА.  Ставиться на голосування поправка 220 народного депутата Ткача.

 

16:32:25

За - 90,

рішення не підтримано. Пропозиція не підтримана.

Так, Іванов  знімає.

Рудьковський знімає. Мартинюк знімає. Алексєєв знімає. Мартинюк знімає. Іванов знімає.

234 поправка. Коваль, наполягаєте ви на ній? Мікрофон, будь ласка.

 

16:32:54

КОВАЛЬ В.С.

Шановний Олександре Олександровичу! Стаття 21-ша. Перша частина статті 21-ї регламентує утворення радами різного рівня виборчих комісій. Пропонується частину першу статті 21-ї доповнити словами: "якщо кількість запропонованих до складу виборчої комісії осіб становить  менше восьми, осередок політичної партії може  подати додатково ще одну, а у разі, якщо і після цього кількість поданих осіб становить менше восьми, ще дві кандидатури". Це якраз у дусі закону пропорційної системи на виборах місцевих.  Тому прошу підтримати цю поправку.

 

МОРОЗ О.О. Будь ласка, можна голосуванням підтримати цю поправку.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування 234-ту поправку народних депутатів  Чорноволенка і Коваля.

 

16:34:00

За-66

Поправка не підтримана.

235-та, знімаємо. 239. Лебедівський, наполягаєте? Мікрофон, будь ласка.

 

16:34:19

ЛЕБЕДІВСЬКИЙ В.А.

Валерій Лебедівський, "Наша Україна", Народний рух України, місто Київ.

Шановний доповідачу!  Прикро, але можна зробити висновок, що по цьому голосуванню, якщо поправку дає представник опозиції, то вона не голосується, хоч там є здоровий глузд. Зокрема, по моїй поправці встановлюється процедура жеребкування, коли  територіальна виборча комісія утворюється радою, тобто  суб'єктом, хто має робити  жеребкування, має бути рада. В  жодному регламенті жодної ради, у тому числі Верховної Ради,  відсутня процедура жеребкування, вона не визначена. Я пропоную, щоб це встановила Центральна виборча комісія одну типову схему для всіх рад. Уявіть собі, що от ми проводимо жеребкування, головуючий пропонує це робити в лототроні. ... фракція для прикладу, кубики кидати, а комуністи грати на персики. Як вийти з цієї ситуації? Це можна тільки зробити ..., щоб це визначала Центральна виборча комісія. Як на вашу думку?

 

МОРОЗ О.О. Тимчасова спеціальна комісія вважає, що є процедура голосування або визначення шляхом жеребкування має багато варіантів і всі вони зводяться до  моменту випадковості  при прийняття рішення. Тому наполягання на тому, щоб записати процедуру жеребкування, яке би визначила Центральна виборча комісія не потрібно, бо все  одно, що, коли ми говоримо голосування руками, то це лівою чи правою рукою, немає ніякого значення і Тимчасова комісія вважає, що це питання яке вирішить на місці той, хто визначає склад Тимчасової комісії і тут ... порушень прав жодного із суб'єкта виборчого процесу.

 

ГОЛОВА. Ставлю на  голосування 239 поправку народного депутата Лебедівського. 

 

16:36:18

За-67

Рішення не прийнято. поправка 248 Коваль В'ячеслав, наполягаєте на ній ви? Мікрофон, будь ласка.

 

16:36:30

КОВАЛЬ В.С. Шановний Олександре Олександровичу, знову таки регламентується  утворення територіальних виборчих комісій якщо вони менше 8 за поданням відповідно голови ради, а якщо голова ради не буде подавати. Тому пропонується зняти одне слово "подання голови ради" і якщо, навіть, депутат якійсь запропонує  місцевій раді кандидатури, хай вони будуть. Дякую.

 

МОРОЗ О.О. Будь ласка, голосуємо це. Цю пропозицію.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування поправку номер 248 народних депутатів Чорноволенка і Коваля.

 

16:37:19

За-71

Рішення не прийнято.

Поправка 251-ша, Коваль і Чорноволенко. Наполягаєте на ній? Мікрофон, будь ласка, Коваля.

 

16:37:29

КОВАЛЬ В.С.

Частина десята статті 21-ї говорить про те, що до складу територіальної виборчої комісії можуть входити громадяни України, які мають право голосу на місцевих виборах. Пропонується слова "на місцевих виборах" виключити. І залишити "які мають право голосу" крапка. Дякую.

 

МОРОЗ О.О. На місцевих виборах крім тих, що тут передбачені, а ще виборчим правом користуються тільки солдати строкової служби і ув'язнені. Ви ж не будете їх вводити в комісії і так дальше. Тому я вважаю, що цього робити не треба.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування 251-шу поправку.

 

16:38:27

За-49

Рішення не прийнято.

Поправка 256-та. Коваль, Чорноволенко. Наполягаєте на тій? Мікрофон, будь ласка.

 

16:38:47

КОВАЛЬ В.С. Шановний Олександре Олександровичу, пропонується у статті 21-1 вилучити 12-ту статтю, яка говорить про те, що до складу виборчої комісії і дається перелік осіб, які не можуть бути членами виборчої комісії. А якщо ці вибори відбуваються в населеному пункті, про який говорив шановний народний депутат України Ткач. І там 200 людей живе в тому населеному пункті. Із кого ми будемо створювати виборчі комісії? Якщо там всі можуть бути родичами, всі можуть працювати на державній службі і таке інше, і таке інше.

Тому пропонується 12-ту частину статті 21-ї вилучити. Дякую.

 

МОРОЗ О.О. Частина 12-а цієї статті універсальна для всіх виборчих законів. Але ви найдіть мені село із населенням у 200 чоловік, де всі на державній службі. Дуже цікаво було б такий виняток знайти в Україні.

 

ГОЛОВА. А це є, отут на Кончі Заспі є там село. Ставиться на голосування поправка 256.

 

16:40:13

За-55

Рішення не прийнято.

Народний депутат Лебедівський наполягає на поправці 250, вона, написано, що врахована по суті. Він не погоджується. Будь ласка, мікрофон Лебедівського.

 

16:40:25

ЛЕБЕДІВСЬКИЙ В.А. Дякую, шановний Головуючий.

Валерій Лебедівський, "Наша Україна", Народний Рух України, місто Київ.

Я дійсно наполягаю на тому, що по суті не врахована моя поправка, я поясню наступне, тому що Тимчасова комісія, мабуть, враховувала думку про те, що міський голова має право подання кандидатур до складу комісії. Я вважаю, що це виключно право суб'єктів виборчого процесу, тобто політичних партій. І тому для того, щоб було чіткіше зрозуміло, я вношу поправку до своєї поправки, зокрема перед словом "поданням керівних органів рівна кількість осіб відповідних місцевих організацій партій" дати слово "додатковим", тобто зрозуміти, що це має бути додаткове подання. Якщо не вистачає вісім осіб, то партія робить додаткове подання. Вона буде мати дві, три кандидатури, але рівну кількість з іншими партіями. Прошу проголосувати. Дякую.

 

МОРОЗ О.О. Будь ласка, визначайтесь голосуванням, але майте на увазі, що якщо ваша партія буде в опозиції, то ніколи ваші кандидатури не будуть розглядатися там, додаткові кандидатури.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 250 народного депутата Лебедівського, сторінка 50. Будь ласка.

 

16:41:49

За-70

Рішення не прийнято.

260 поправка. В'ячеслав Кириленко наполягає. Мікрофон, будь ласка.

 

16:41:58

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко. "Наша Україна", українська народна партія.

Шановний Олександре Олександровичу, шановні колеги, я розумію, що є формула, за якою визначається частка керівних посад для представників партій і блоків у територіальних комісіях. Але мені видається, що є різні за важливістю комісії і якщо якась сила буде мати більшість в структурах, то ця частка керівних посад буде лише голою цифрою і таким чином можна маніпулювати призначення на ці керівні посади представників однієї політичної сили, незважаючи на інтереси, а то і на шкоду інших політичних сил.

Тому я пропоную цю частину 21 статті доповнити поправкою такого змісту. "Розподіл керівних посад у виборчих комісіях між представниками партій і блоків, визначається шляхом жеребкування з отримання вимог", зазначених у цій статті. Гадаю, так буде справедливіше.

 

МОРОЗ О.О. Можна так голосувати, але процедура жеребкування юридично не визначена і очевидно нею будуть користуватись кожного разу, визначаючи кандидатури на відповідні посади.

Тому загальна формула, що це повинні бути представники різних партій, на мій погляд, підходить сюди, а якщо ми додаємо ще сюди і процедуру, тоді треба дуже детально розписувати. Я думаю, що нам треба ще такі закони написати, як це стали робити. Але якщо ви наполягаєте, давайте будемо голосувати.

 

ГОЛОВА.Ставлю на голосування поправку 260-ту народного депутата Кириленка.

 

16:43:43

За-60

Поправка не прийнята.

261-а поправка. Соболєв мікрофон, будь ласка.

 

16:43:56

СОБОЛЄВ С.В. Виборчий блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний доповідач і шановні колеги, на мій погляд, формула яка запропонована в даній статті, передбачає максимальне навантаження на партійні осередки по виставленню людей в усі виборчі комісії. Замість того, щоб виставити у виборчі комісії дійсно людей, які можуть відповідально віднестись до цього процесу, фактично, ця формула стимулює як можна більше нагнати із  33 тисяч дільничних виборчих комісій людей в ці комісії.

Тому я вважаю, що це абсолютно є неправильно. Краще там нехай буде менше фахівців, але зате ці люди будуть виконувати функції секретарів, заступників і керівників голів комісій.

Саме тому моя пропозиція полягає в тому: або зняти взагалі цю формулу (є пропорційно записано: партії подали - пропорційно відповідно є кількість членів комісій, які є на керівних посадах), або нехай формула буде визначена, виходячи з того, щоб ця пропорційність зберігалась. Тому я пропоную зняти цю пропозицію стосовно формули. Дякую.

 

МОРОЗ О.О. Є рація в тому, що пропонує Сергій Владиславович не стільки тому, що це змінює формулу, а тільки тому що це покладає додаткову відповідальність на Центральну виборчу комісію і Міністерство юстиції, які сьогодні вмивають руки тоді, коли ми бачимо з цього приводу волюнтаризм на місцях. І коли вже ідуть , сформовані працюють комісії, виявляється, що представники однієї партії там домінують у керівництві.

Тому пропозиція Соболєва, Катеринчука в цьому відношенні, на мій погляд, є раціональною. Її варто було б підтримати, вилучивши потім формулу у другій частині 12-ї частини статті відповідної. Так я розумію, Сергій Владиславович? Так.

Тому, Володимире Михайловичу, я просив би, аби ви звернулися до сесійного залу, щоб замість формули і розписування, що там є, записати поправку 261, ввести в другу частину цього пункту.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, ставиться на голосування поправка номер 261. Тимчасова спеціальна комісія просить її підтримати. Прошу голосувати.

 

16:46:26

За-175

Поправка не прийнята.

Поправка 262, Лебедівський. Мікрофон, будь ласка.

 

16:46:36

ЛЕБЕДІВСЬКИЙ В.А.

Валерій Лебедівський, "Наша Україна", Народний рух України, місто Київ.

Шановний головуючий, шановний доповідач, я пропоную поправку до статті, яка стосується призначення голови, заступника, секретаря територіальної виборчої комісії, з тим щоб усунути суб'єктивний підхід при визначенні: хто від якої партії має бути головою, заступником або секретарем.

І встановити об'єктивну процедуру жеребкування, яка усунить суб'єктивний підхід і тим паче, ми вже маємо досить по іншим статтям, де застосовувалася ця норма. Я думаю, якраз тут вона буде  доречною і, враховуючи те, Олександре Олександровичу, що на  попередньому законі виборів до Верховної Ради ви активно агітували за цю поправку, але, на жаль, вона не підтримала голосів більшості, я прошу вас ще раз звернутися до представників більшості з тим, щоб вони зараз хоча б не в тому законі, але в цьому законі підтримали цю демократичну норму, яка установлює рівність прав суб'єктів виборів і ставить  всі партії в однакові умови одна до одної і висуває принцип суб'єктивності. Дякую.

 

МОРОЗ О.О. Будь ласка, підтримайте пропозицію Лебедівського.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 262 народного депутата Лебедівського. Позиція ТСК - підтримати. Так, Олександре Олександровичу? Прошу голосувати.

 

16:48:09

За-87

Поправка не знайшла підтримки.

Так, йдемо далі. 264. Хто буде? Чорноволенко, так? Будь ласка.

 

16:48:22

ЧОРНОВОЛЕНКО О.В.

Олександр Чорноволенко, фракція "Наша Україна", Народний Рух України.

Я хочу звернути увагу на те, що ми знову підійшли до питання все ж таки щодо тих, хто має право голосу на місцевих виборах і що вони можуть робити. Це дуже розпливчате таке формулювання і от ви мені скажіть, якщо відбуваються  вибори до районної ради в Печерському районі міста Києва, то чи може приймати участь там людина, яка має право вибору в цей час в Подільському районі міста Києва? Ця трактовку можна... формулювання можна розуміти або тільки на даному... на дальній дільниці в даному районі там, де проводяться вибори або взагалі під час виборів. А якщо вибори проводяться одночасно, як воно й буде, як правило в Україні, в різних районах, то виникає питання: мешканець Подільського району може працювати у виборчій комісії Печерського району, як це завжди буває. Тому я би пропонував оці слова  "право голосу на місцевих виборах" вибучити. Бо, якщо людина ...

 

МОРОЗ О.О. Пропозиція, на мій погляд, розумна, але  розумно написано і у правій колонці. Тобто мають право  голосу на місцевих виборах. Я би написав точніше "які мають право участі у місцевих виборах" і все. Але це юридична редакція. Давайте ми звернемося без голосування, Юридичне управління  зобов'язане виправити цю недоречність.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 264-та. Автори Чорноволенко, Коваль.

 

16:50:18

За-71

Поправка відхилена.

266-та поправка. Чорноволенко, Коваль, наполягаєте на ній.

Чорноволенко, будь ласка, мікрофон.

 

16:50:34

ЧОРНОВОЛЕНКО О.В.

Олександр Чорноволенко, фракція "Наша Україна", Народний рух України.

Це стосується переліку  того, і  цій статті воно не дається, а дається з частини другої статті 22-ої  хто має право бути у дільничній комісії. Мені  здається, що ми багато  категорій з тих, хто мав би це право,  викидаємо.

Дискусійне питання і рідні, і близькі, хоча  на них точно також поширюється кримінальне право  і часто товариш по партії зробить значно більше  шкоди, ніж дружина, якщо вона буде членом комісії.

А от чому ми викидаємо  при партійному принципі довірених осіб, то мені зовсім  незрозуміло, чому вони не можуть бути у комісії. Бо і там, і там формується політичними партіями, це одні і ті ж самі люди, вони одночасно  можуть бути там і там. Тому я  би наполягав на тому, щоби  ми знову ж таки цю поправку вилучили, бо  вона задає зайві обмеження.

 

МОРОЗ О.О. Можна підтримувати цю пропозицію.

 

ГОЛОВА. Ставиться на  голосування поправка 266. Автори: Чорноволенко, Коваль.

 

16:51:59

За-89

Рішення не прийнято.

Поправка  269 Черноволенко, Коваль. Наполягаєте на ній? А вона врахована. Все, ідемо далі.

272-га. В'ячеслав Кириленко наполягає? Будь ласка, мікрофон.

 

МОРОЗ О.О. Ми голосували вже цю поправку.

 

16:52:25

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, "Наша Україна", Українська народна партія.

Шановний Олександре Олександровичу, шановні депутати.

Ми голосували схожу поправку, але вона стосувалася територіальної комісії, зараз це стосується дільничних комісій. Я і зараз вважаю, що той принцип, який пропоную я,  суттєво збільшить імовірність проведення демократичних виборів, бо якщо партія чи блок будуть мати частку керівних посад, а  конкретно, хто, від якої партії, на якій дільниці сидить, буде визначати територіальна комісія, в якій буде, наприклад, більшість від влади, то це зводить на нівець демократичність підрахунку і роботи комісії, оскільки є дільниці на 50 виборців, є дільниці на 500, 600, 700 виборців. І от влада може контролювати великі дільниці, а опозиції по часткі керівних посад дати  дільниці на 50 виборців, що не буде забезпеченням рівних умов під час  проведення виборів і під час роботи комісій. Тому я наполягаю на своїй поправці щодо визначення представництва шляхом жеребкування, що поставить всі  партії у рівні умови. Дякую.

 

МОРОЗ О.О. Я думаю, треба підтримати цю пропозицію.

 

ГОЛОВА.  Голосується поправка  272 В'ячеслава Кириленка.

 

16:53:54

За-84

Рішення  не прийнято.

273 поправка. Микола Катеринчук - мікрофон.

 

16:54:06

КАТЕРИНЧУК М.Д.

Микола Катеринчук, фракція "Наша Україна".

Я  на тимчасовій спеціальній комісії пропонував Олександру Олександровичу не доповідати цей законопроект тільки тому, що він недостатньо підготовлений для обговорення у сесійній залі. І те, що зараз відбувається, це практично сходу латання діри, ми вийдемо на цілком непідготовлений законопроект щодо можливості забезпечення місцевих виборів. Якщо ви бачите 273 поправка, про неї вже аналогічну поправку казав мій колега Соболєв. Відносно ... кількості представників політичних партій. Це достатньо слушна пропозиція, я пропоную представників більшості і комуністів підтримати  цю пропозицію, ми покращимо цей законопроект послухайте рекомендації Олександра Олександровича він, дійсно, вболіває за цей проект, щоб він був якісний. Але ви своїм непідтриманням просто-на-просто не даєте можливості внести якісні зміни цього законопроекту. Я прошу вас підтримати цю поправку.

 

МОРОЗ О.О. Ну, відносно не якісного проекту в загалом, то це питання дискусійне Миколо Дмитровичу, я вважаю, що якісну підготовлений проект, але ваша пропозиція, я вже говорив її у попередній редакції, у попередньому пункті, про що доповідав Сергій Соболєв. Бо, насправді, хороша чим тим, що вона покладає відповідальність за процедуру на Міністерство юстиції і Центральну виборчу комісію, тобто методична допомога і відповідальність за дотримання цієї рекомендації. Тому давайте проголосуємо і підтримаємо цю, хорошу, пропозицію.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 273 автори Катеринчук, Соболєв.

 

МОРОЗ О.О. Підтримайте цю пропозицію.

 

16:56:02

За-115

ГОЛОВА.  Рішення не прийнято 274 поправка Борис Якович Беспалий. мікрофон, будь ласка.

 

16:56:15

БЕСПАЛИЙ Б.Я. Борис Беспалий, блок Віктора Ющенка, "Наша Україна".

Шановні колеги, ми бачимо, що на цей раз Виборчі комісії  формуються як з представників партій, так і з представників, які пропонують кандидати на міського, сільського або селищного голову. Тобто тут повна паритетність. Але є помилка така, що одночасно керувати виборчою комісією, тобто посідати посади голови, заступника голови та секретаря не можуть бути представники однієї організації партії або блоку. Це правильно. Я пропоную, що це не можуть бути одночасно також і представники одного того самого кандидата на посаду голови. Абсолютно є логіка. Поясніть, будь ласка, Олександре Олександровичу, чому була не врахована комісією ця абсолютно логічна пропозиція. Йдеться власне про виправлення помилки. І тому я дуже прошу в даному випадку всіх це підтримати. Тому що це просто абсурд якийсь виходить.

 

МОРОЗ О.О. Ні, це не абсурд. Мова стосується в даному випадку тільки, щоб політична приналежність не була керівників від однієї чи іншої політичної сили. Те, що ви пропонуєте, не суперечить тому, що написано у восьмому пункті. Давайте проголосуємо і за вашу пропозицію. Про що мова? Давайте приймемо. Допоможіть прийняти. Будь ласка.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування поправку 274 Бориса Беспалого.

 

16:57:57

За-77

Не прийнято рішення.

Поправка 275-та. Лебедівський, наполягаєте? Мікрофон, будь ласка.

 

16:58:07

ЛЕБЕДІВСЬКИЙ В.А.

Валерій Лебедівський, блок Віктора Ющенка "Наша Україна", Народний Рух України, місто Київ.

Шановний головуючий, шановний доповідачу! Моя поправка, як і попередня, направлена на внесення демократичного духу в цей закон і є демократичною ініціативою, щоб демократія була присутня в цьому законі, і суб'єкти мали рівні права. Так само процедура пропонується жеребкування для голів заступників секретарів дільничних виборчих комісій і відкритості засідання, де відбувається ця процедура.

Мене дивує, Олександре Олександровичу, хто ж на тимчасовій вашій комісії виступав проти цих демократичних норм? І мені шкода, що попередні ваші звернення до більшості не мали результатів підтримки цих пропозицій. І я хотів би через вас, щоб, може, ви звернулися до координатора більшості Гавриша, тоді б, можливо, ваші слова були почуті і більшість підтримала демократичні ініціативи і наповнила цей закон демократичним духом. Дякую.   

 

МОРОЗ О.О. В функції доповідача на трибуні Верховної Ради не входить звертання до координатора більшості, тому я цього робити не буду. Але я думаю, що він чує ваші міркування і врахує їх. Водночас скажу, що і в правій колонці, яка вам пропонується, теж непогано написано. Тому, якщо ви вважаєте, що ваша поправка має перевагу, давайте її підтримаємо шляхом голосування.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 275 народного депутата Лебедівського.

 

16:59:53

За-71

Рішення не прийнято.

276 поправка. Гірник, будь ласка, мікрофон.

 

17:00:06

ГІРНИК Є.О.

Гірник, блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний Олександр Олександрович, чесно кажучи, мені вас трохи шкода. Тимчасова спеціальна комісія ну явно взялася не за свою справу при всій повазі до вас. Не проходить дуже багато технічно необхідних поправок, в тому числі, і технічний характер носить і ця поправка, яку я пропоную. Я думаю, що комітет Матвієнка її би прийняв.

Я багато разів брав участь у місцевих виборах, і виникають ситуації, коли блоки, партії просто не здатні дати ту кандидатуру і як запобіжний захід тоді давали сільські, міські голови. Я пропоную, щоб сесія у випадку, якщо не спроможні ці блоки, дати кандидатури, дала. Це нікому не шкодить, ні партіям, ні блокам. Чисто запобіжний технічний захід. І він не має ніякого політичного навантаження. Через які міркування воно відхилено?

 

МОРОЗ О.О. Я ще раз хотів би, щоб ви не посилалися на недосконалість роботи комісії. Сесія визначилася щодо складу комісії, в тому числі від вашої фракції, направили людей фахово підготовлених і вони прийняли відповідне рішення. Ви можете пропонувати відмінити це рішення стосовно, зокрема, пункту 9 цієї статті або доповнити його. Давайте будемо шляхом голосування визначатися, будь ласка.

 

ГОЛОВА.Ставлю на голосування поправку 276-у Євгена Гірника.

 

17:01:53

За - 44.

Рішення не прийнято.

Поправка 282-а. В'ячеслав Кириленко, наполягаєте на ній? Матвієнко Анатолій наполягає. 285-та Анатолій Матвієнко.

 

17:02:12

МАТВІЄНКО А.С.Олександре Олександровичу, я хотів би, Українська Республіканська партія собор, блок Юлії Тимошенко, щоб ви пояснили важливі мотиви відхилення цієї поправки, поскільки я не бачу тут нічого поганого, крім покращання процесу організації виборів на місцевому рівні. Якщо б я зрозумів, то може я не наполягав би на голосуванні.

 

МОРОЗ О.О.Я вважаю, що ви можете самі обгрунтувати мотиви, оскільки ви член Тимчасової Спеціальної Комісії. Будь ласка, це ваша пропозиція, ви її пропонували очевидно і вона розглядалася. Може я не був на тому засіданні, будь ласка.

 

ГОЛОВА.Так ви наполягаєте на голосуванні, Анатолію Сергійовичу. Ставлю на голосування поправку 285-у Анатолія Матвієнка.

 

17:03:17

За-59

Рішення не прийнято.

Поправка 286-а. Томенко мікрофон, будь ласка.

 

17:03:31

ТОМЕНКО М.В. Блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні колеги, Олександре Олександровичу, йдеться про те, що ми зараз міняємо систему виборів для органів місцевого самоврядування. Традиційно прийнято проводити серйозну просвітницьку роботу, щоб люди розуміли, про що йдеться, які нюанси цієї виборчої системи.

І у нас є дві можливості. Перша можливість - дати Центральній виборчій комісії в її, так би мовити, в її завдання забезпечити те, що ми називаємо соціальною рекламою. До речі, згідно нашого закону, який ми тут проголосували, соціальна реклама у нас безкоштовна і комерційними каналами розміщується. Інший варіант, скажімо, якісь міжнародні кошти чи міжнародні проекти залучити.

Я пропоную свою поправку, бо це йдеться про те, що ЦВК поінформує наших громадян, як змінилась система і як в умовах цієї системи вони повинні голосувати.

 

МОРОЗ О.О. Я вважаю, що треба було б проголосувати і поправку Матвієнка, і поправку Томенка разом як додаткові функції Центральної виборчої комісії. І це було б абсолютно слушно, оскільки мова йде про загальнополітичні процеси у суспільстві під час виборів до місцевих органів влади. І якби це зробила Центральна виборча комісія, бо ніхто інший цього зробити не може, це було б цілком правильно.

Тому я ще раз наполягаю: аби ми поправку Матвієнка і поправку Томенка проголосували разом, змістивши пункти, нумерацію пунктів. Давайте поставимо, всі проголосуємо. Я звертаюся до фракції більшості: Зубов, я прошу! Із фракції СДПУ (о), будь ласка, підтримайте ці пропозиції. Це не втручання в структуру самого закону - це додаткове повноваження для Центральної виборчої комісії щодо інформації населення про процедури, початок їх і інші питання.

Будь ласка, поставте, Володимире Михайловичу, поправку Матвієнка і Томенка ще разом на голосування.

 

ГОЛОВА. Одночасно не можна ж?

 

МОРОЗ О.О. Ні, можна, можна. Подивіться в Регламенті: 6.2.2....

 

ГОЛОВА. Давайте їх окремо кожну поставлю і запропоную такий варіант. Шановні колеги, прошу уваги! Ставиться на голосування поправка 285-та Анатолія Матвієнка. Позицію доповідач обгрунтував.

 

МОРОЗ О.О. Підтримайте, будь ласка, це потрібна поправка.

 

ГОЛОВА. Прошу голосувати.

 

17:06:21

За-150

Рішення не прийнято.

Я  ставлю на голосування поправку 286 Миколи Томенка.

 

17:06:42

За-85

Рішення не прийнято.

Поправка 282 Кириленка. Ми її  пропустили, а він наполягає на своїй поправці, яка відхилена. Поправка  282, Кириленко В’ячеслав, мікрофон, будь ласка.

 

17:07:00

КИРИЛЕНКО В.А.

В’ячеслав Кириленко, "Наша Україна", Українська Народна  партія. Шановний Олександре Олександровичу! Шановні колеги! Я вважаю, що пунктом 3 статті 23 ми надаємо додаткові і, на мою думку, не зовсім зрозумілі повноваження Центральній виборчій комісії. Чому ЦВК  отримує право тлумачити... звертатися до Конституційного Суду України щодо тлумачення закону України про вибори, який ми зараз розглядаємо? Нехай вона звертається не як ЦВК, а через депутатів, через Президента або через інших суб'єктів подання звернень до Конституційного Суду. І те саме стосується її пропозицій щодо вдосконалення  законів з питань проведення місцевих виборів. ЦВК не має права законодавчої ініціативи і я не вважаю, що ми повинні окремою  статтею цього закону таким правом її наділяти. Нехай ЦВК звертається через народних депутатів, через уряд, через Президента зрештою і лобіює свої питання. Я не думаю, що у цій частині ми повинні ЦВК надавати збільшені повноваження, бо вона буде впливати таким чином на результати місцевих виборів...

 

МОРОЗ О.О. Я вважаю,  що в принципі депутат Кириленко правий. Треба підтримати його пропозицію.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я ставлю  на голосування  поправку  282 В’ячеслава Кириленка. Прошу голосувати.

 

МОРОЗ О.О. Підтримайте, будь ласка.

 

17:08:37

За-79

ГОЛОВА. Не прийнято.

Так, наступна поправка 293. Анатолій Матвієнко наполягає? Мікрофон, будь ласка. А, 290, будь ласка, Матвієнко Анатолій Сергійович.

 

17:08:56

МАТВІЄНКО А.С.

Володимире Михайловичу, 291-ша, я  по тій ми домовилися, що я не маю підстав голосувати.

 

ГОЛОВА. Давайте 291-шу.

 

МАТВІЄНКО А.С. Шановні  колеги! Олександре Олександровичу, я хочу вам нагадати, як відбувався переворот, так звані, вибори міського голови у Василькові. Коли призначені довірені особи  приходили на виборчу дільницю і керували, і організовували, як "правильно" голосувати за кандидатуру Леоніда Даниловича Кучми.

Я тому і наполягаю, щоб ми рівноцінно здійснювали за діяльністю не тільки кандидатів, а і їх довірених осіб. І всі мають бути перед законом рівні. В  результаті цього я пропоную все-таки проголосувати цю поправку " і  довірені особи", що посилює відповідальність  всіх суб'єктів за дотриманням закону під час  проведення кампаній і безпосередньо виборів.  Дякую.

 

МОРОЗ О.О. Добре. Давайте підтримаємо.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування поправку 291-шу Анатолія Матвієнка.

 

17:10:24

За-97

Рішення не прийнято.

293-тя. Наполягаєте Анатолію Сергійовичу, на цій поправці?

 

МАТВІЄНКО А.С.Ні.

 

ГОЛОВА. Ні. 295-та? Ні. 296-та? Ні.  298-ма?

296-та, будь ласка, мікрофон.

 

17:10:46

МАТВІЄНКО А.С.

Це та сама мотивація. Але, Олександре Олександровичу, я хочу до вас звернутися. Ви бачите, як прислуховуються більшовики до здорового глузду. І ви  особисто маєте надію, що вони хочуть прийняти нормальний закон або переживають  за те, щоб цей нормальний закон був прийнятий, а тим більше нормальні зміни до Конституції. Я не займаюся повчанням, але  я думаю, що то у четвер правильно роблять, що виводити треба вулицю і брати штурмом безвідповідальну Верховну Раду, яке не хоче ніяк дослуховуватися до якоїсь розумності з точки зору покращання закону. Ну, це просто ігнорування, якого неможна пояснити. І я не знаю, як протестувати проти такої наруги.

 

МОРОЗ О.О. Я думаю, що прислухатися до ваших міркувань можна і треба і підтримувати поправку. А відносно штурму, він ефективний тоді, коли своєчасний.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування поправку 296 народного депутата Матвієнка.

 

17:12:00

За-75

Рішення не прийнято.

297-ма. Матвієнков не наполягає.

298-ма. Наполягаєте Анатолій Сергійович? Ні.

299-та. Ні.

300-та. Ні. Ясно. Ясно.

302-га. Роман Ткач наполягає? Ні.

Матвієнко, 305. Знімаєте. Ідемо далі.

Матвієнко 306-та. Не наполягає.

307-ма. Не наполягає.

308. Ні.

309-та. Анатолій Сергійович не наполягає.

310-та. Не наполягає.

312-та. Не наполягає.

313-та. Ні.

314-та. Ні.

315-та. Ні.

317-та. Ні.

318-та. Ні.

319-та. Ні.

320-та. Ні.

 

МОРОЗ О.О. 323-тя, Ткач.

 

ГОЛОВА. Роман Ткач, 323-тя. Мікрофон, будь ласка. І 324-та.

 

17:13:17

ТКАЧ Р.В.

Роман Ткач, Народний Рух, фракція "Наша Україна".

Олександре Олександровичу,  засідання виборчої комісії якраз ця поправка стосується. Йдеться  до того, що дуже часто-густо не повідомляються всі члени комісії. І коли, власне, відбуваються дуже принципові засідання комісій, нікого немає. І потім, коли звертаються, то, в принципі, немає, власне, до кого звернутися. Але коли ми чітко обмежуємо часом, що не пізніше, як за  20 годин  і це зразу і 324 поправка і при цьому дадуть ці документи на руки, то в принципі ми якось впорядкуємо цю роботу. І от власне цього стосується ця поправка. Дякую.

 

МОРОЗ О.О. Я розумію. Правильно ви говорите - за 12 годин. Ми виходили із того, що це завчасно повідомляється, щоб були всі на місці. Тому якщо ви вважаєте, що за 12-ту, не пізніше, давайте підтримаємо цю пропозицію. Це регламентація додаткова, вона потрібна. Давайте. Давайте підтримаємо цю пропозицію.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування поправку 323 Романа Ткача.

 

17:14:33

За-72

Рішення не прийнято.

Ну тоді 324 втрачає сенс голосування. Так, Роман Ткач, 326. Наполягаєте на ній? Мікрофон.

 

17:14:48

ТКАЧ Р.В.

Роман Ткач, Народний Рух України, фракція "Наша Україна".

Олександре Олександровичу, ну, мені здається, що ми тут дещо позбавляємо права власне народних депутатів. Уявіть собі, от наприклад, та ситуація, що зараз відбувається в Мукачево, коли там відбуваються вибори міського голови, а народні депутати не можуть бути присутні власне на засіданні виборчих комісій, під час самого голосування, коли кандидати в народні депутати є, там спостерігачі офіційні, неофіційні, а народних депутатів немає.

Тому я все-таки наполягаю на тому і прошу вас, щоб ви звернулися до зали, щоб попросити всіх, щоб проголосувати за цю поправку. Дякую.

 

МОРОЗ О.О. Я маю право висловлювати тільки позицію Тимчасової спеціальної комісії, інколи свою особисто. Я вважаю, що це - пропозиція розумна, давайте проголосуємо її.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування поправку 326 Романа Ткача.

 

17:15:52

За-78

Рішення не прийнято.

327, Катеринчук наполягає? Ні. 328, Лебедівський, наполягаєте? Мікрофон.

 

17:16:05

ЛЕБЕДІВСЬКИЙ В.А.

Валерій Лебедівський, блок Віктора Ющенка "Наша Україна", Народний Рух України, місто Київ.

Шановний Головуючий, шановний доповідачу, моя поправка як і попередні є спробою демократичної ініціативи того, щоб зробити демократичним цей закон і, зокрема, стосується забезпечення прав суб'єктів цього закону, і зокрема, того, що виборча комісія може прийняти рішення щодо позбавлення права участі в засіданні осіб, які перешкоджають його проведенню. Так, зрозуміло, що це нормальна норма. Але, моя поправка полягає в тому, щоб це ... стосувалася осіб дії, яких спрямовані на здійснення своїх прав, наприклад, журналіст, який освітлює діяльність цієї комісії і передає по телефону якусь інформацію, дійсно, заважає комісії щось робити або оператор знімає зйомки і включає світло.

 

МОРОЗ О.О. Справа в тому, що ця норма вичерпна імперативна в 10 пункті. І коли  ми говоримо, що виборча комісія не може позбавити цього права осіб за вчинення дій, спрямованих на здійснення своїх прав передбачені цим законом, це означає, що ці особи втручаються у права людини і підпадають такі дії під юрисдикцію інших законів.

І ще я хочу в додаток до того, що ви говорите і, Ткач тільки що говорив. тут написано спочатку, що виборчий процес здійснюється на основі цього закону та інших Конституції та інших законів, Закон "Про статус депутата", до речі, теж використовується, статус народного депутата і таким чином, народний депутат має право бути присутнім під час проведення голосування і всього іншого.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування поправку 328 народного депутата Лебедівського.

 

17:18:23

За-73

Рішення не прийнято.

Поправка 330-та. Роман Ткач, наполягає на ній? Мікрофон, будь ласка.

 

17:18:33

ТКАЧ Р.В.

Роман Ткач, Народний Рух України, фракція "Наша Україна", галицький виборчий округ 88.

Олександре Олександровичу, знову ж таки, виходячи із практики роботи в органах місцевого самоврядування, як правило голова, секретар, заступник голови територіальної виборчої комісії 99 випадків із 100 працюють з вільними. Навіщо ми тут вживаємо слово "можуть". Хай вони все-таки працюють з вільними, там є дуже багато роботи. Коли ми пишемо, що вони можуть працювати або не можуть працювати, це знаєте у відповідальний момент, коли засідає виборча комісія, в цей час немає голови чи заступника голови територіальної виборчої комісії на засіданні, бо він каже, що я зайнятий по місцю основної роботи. І це в якийсь мірі може привести до фальсифікації, до зловживань.

Тому я пропоную слово "можуть" виключити і чітко сказати, що в територіальних виборчих комісіях на період проведення виборів голова, заступник і секретар звільняються з основної роботи і працюють в даній виборчій комісії. Дякую.

 

МОРОЗ О.О. Справа в тому, що це стосується не тільки голови, секретаря і заступника, а і всіх членів. Тому коли виникає потреба і велика кількість виборців, виборча дільниця дуже велика, тоді можуть частину і члени територіальної комісії працювати на платній основі. А є ж інші ситуації. Ви знаєте, коли менша кількість, коли простіша структура самої системи виборчої або що, тоді немає потреба в тому. А як ми запишемо просто виконують, тоді це означає, що треба виділити спеціально кошти і все інше. Давайте проголосуємо вашу поправку.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування 330-ту поправку Романа Ткача.

 

17:20:19

За-78

Рішення не прийнято.

 

МОРОЗ О.О. До 37-ї ми голосували. До 27-ї? Так. Будь ласка, двісті, яка? Десята. Ми раніше розглядали питання по 210-й пропозиції Коваля, я зараз знайду її. 210-а і 213-а, це мова йде про цю статтю. Будь ласка, нехай би Коваль прорегламентував ще раз.

 

ГОЛОВА. Мікрофон В'ячеслава Коваля, будь ласка.

 

17:21:02

КОВАЛЬ В.С. Шановні колеги, стаття 27, 3 частина говорить про те, що за рішенням виборчої комісії, голова, заступник голови, секретар або в разі їх відмови інші члени територіально-виборчої комісії в загальній кількості не більше трьох осіб. Протягом усього періоду, загальною кількістю не більше двох осіб. Повноважень виборчої комісії, тобто можуть працювати на платній основі. Пропонується вилучити "загальною кількістю не більше двох осіб" і залишити "голова, заступник голови, секретар виборчої комісії", можуть бути звільнені. Це перша поправка до статті 27.

 

ГОЛОВА.Я ставлю на голосування цю поправку.

 

МОРОЗ О.О.Можна, це редакційне уточнення, по суті кажучи, можна підтримати цю пропозицію або попросити, щоб юридичне управління вилучило її.

 

17:22:09

За-88

ГОЛОВА.  Рішення не прийнято.

Мікрофон Коваля, будь ласка, наступна поправка 213-а.

 

17:22:16

КОВАЛЬ В.С.213-та.

Олександре Олександровичу, шановні народні депутати, я прошу дуже уважно послухати мене. Поправка 213-та, четверту частину, статті 27. Четверта частина, статті 27 говорить про те, що член територіальної виборчої комісії до закінчення строку його повноважень у комісії, не може бути звільнений з постійного місця роботи за ініціативою власника підприємств, установ, організацій чи уповноваженому органу без походження з відповідною виборчою комісією. Шановні колеги, це погодження може бути досягнуто за 5 секунд. Тому я пропоную виключити слова "без погодження з відповідною виборчою комісією", вилучити їх і "з постійного місця роботи" вилучити і добавити: "навчання". Я прошу, Олександр Олександрович, підтримати, бо це суттєво.

 

МОРОЗ О.О. Я вважаю, що це справді дуже хороша пропозиція. Її можна було б підтримати. Очевидно, Тимчасова комісія, розглядаючи це питання, робоча група, так не звернула просто уваги на цю пропозицію. Але вона справді важлива. Давайте підтримаємо депутата Коваля.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування цю поправку.

 

МОРОЗ О.О. Йдеться про стабільність роботи комісії. Будь ласка, підтримайте цю пропозицію.

 

17:23:55

За-96

 

ГОЛОВА. Рішення не прийнято.

Поправка 334, В'ячеслав Кириленко. Мікрофон, будь ласка.

 

17:24:05

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, "Наша Україна", Українська народна партія.

Шановний Олександр Олександрович, я вважаю, що норма, яка лишається у чинній редакції, дозволяє практично зривати виборчий процес у останній момент. Коли партія реалізовує право про відкликання свого члена із відповідної комісії і реалізує його не сама, а за змовою з іншими партіями, а ці партії, в свою чергу, за вказівкою влади, тоді комісія відповідного рівня стає недієспроможною.

Тому я запропонував у поправці внести запобіжник: що відкликання місцевою організацією свого представника здійснюється не пізніше, ніж за 2 дні до виборів, а потім все, відкликання бути не може. Я не розумію, чому Тимчасова комісія не врахувала цю, на мою думку, слушну поправку. Наполягаю на голосуванні.

 

МОРОЗ О.О. Будь ласка, голосуйте.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування поправку 334-ту В'ячеслава Коваля.

 

17:25:17

За-68

Рішення не прийнято.

 

МОРОЗ О.О.  Володимире Михайловичу, секунду. Я все-таки хотів би повернутися до поправки 211-ї, здається, Коваля, яку вносив він щодо можливості звільнення чи незвільнення членів комісії територіальної. І вважаю, що він абсолютно правий. І треба дати доручення Юридичному управлінню вилучити слова "без погодження з відповідною виборчою комісією”, бо це порушення КЗоТу. Не може у цьому законі бути  припис, який дає додаткові повноваження суб'єкту виборчої кампанії щодо звільнення  роботи або прийняття на роботу. Це абсолютно неграмотно написано, треба вилучити цей рядок. І тому те, що не підтримали пропозицію Ткача, вибачте, Коваля, це ще не означає, що треба залишити це у тексті, оскільки це порушення  закону.

 

ГОЛОВА. Я думаю, таким чином, шановні колеги, що це питання стосується юридичної там техніки, то можна це зробити. Якщо це буде втручання в зміст закону, то немає право це робити Юридичне управління. Давайте хай вивчить воно.

335 поправка. Чорноволенко, Коваль, ви наполягаєте на ній? Чорноволенко, будь ласка.

 

17:26:32

ЧОРНОВОЛЕНКО О.В.

335 поправка. Олександр Чорноволенко, "Наша Україна", Народний Рух України.

МИ вилучаємо цією поправкою ту несправедливість, яка була  допущена  в тому, що вибуття на період виборів в зв'язку з тим, що він поїхав за межі адміністративно-територіальної одиниці. Це настільки несерйозний  привід і такі великі можливості для зловживання. Якщо це вибори до сільської ради і  поїхав в сусіднє село, це привід його вже виключити. Тут не сказано термін на скільки  поїхав. Не сказано що він має квитки показати. Як  він може доказати, що він нікуди не їздив? Тобто, на тій підставі, що він кудись поїхав, хтось бачив і все таке інше, будуть такі зловживання,  що потім пройдуть вибори, а людину суд поновить в цій комісії, але вже вибори пройдуть без нього. Тому краще такі пропозиції ну не вживати і  виключити цей пункт про вибуття...

 

МОРОЗ О.О. Це справді, тут є багато нюансів, всі їх виписати буквально  неможливо у законі, тому можна підтримати пропозицію Чорноволенка.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування поправку 335. Автори Чорноволенко,  Коваль.

 

17:28:09

За-76

Рішення не прийнято.

Поправка 337-ма. Чорноволенко, Коваль, наполягаєте на ній? Мікрофон Чорноволенка.

 

17:28:19

ЧОРНОВОЛЕНКО О.В.

Олександр Чорноволенко, "Наша Україна" , Народний рух України.

В цій поправці пропонується вилучити з числа  членів дільничних комісій тих, хто  задіяний, як кандидат у депутати. Але  знову ж таки у цій поправці якби це  була людина, скажімо, балотуюча до районної ради, і я у цій комісії територіальній і районній чи дільничній на її території. А якщо людина балотується у цей самий час по округу  до Верховної Ради, який не має жодного до цього відношення, і це зовсім інші вибори? Якщо у людини є сили  і бажання працювати, то яка різниця балотується вона кудись  чи ні. Якщо він міським головою балотується в іншому місті, наприклад. Тобто знову ж таки ми вводимо обмеження, які занадто серйозні. Це не така серйозна поправка, як попередня, де можуть бути прямі зловживання,  але зараз ми вводимо зайві обмеження, які фактично ніяким чином не будуть впливати на ефективність виборів, а тільки на збільшення статей у цьому...

 

МОРОЗ О.О. Справа у тому, що  ця ж виборча дільниця і займається виборами народного депутата України. Тому не може він бути представлений там у складі дільничної комісії. Не має значення, ця ж виборча  дільниця, візьмемо, дільнична комісія займається і виборами до Верховної Ради України.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування поправку 337-му народних Чорноволенка і Коваля.

 

17:30:05

За-60

Рішення не прийнято.

Поправка 339., Чоноволенко і Коваль. Коваля мікрофон, будь ласка.

 

17:30:15

КОВАЛЬ В.С.

Шановні колеги! Знову деталізація закону у зв'язку  з реєстрацією довіреною особою кандидата у депутати місцевої ради  або кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, кандидата у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, кандидата у народні депутати України представником  партії.

Людина не може бути членом виборчої комісії. Ми знову повертаємося до проблеми малих міст. І ця  проблема буде, про що говорив нам уже народний депутат України Роман Ткач. І треба врахувати  те, що в деяких  місцях, ми  не обійдемося без цього. Ми ж не можемо привозити в село якесь, невеличке село Івано-Франківській області членів виборчої комісії з  Києва. Тому давайте ми знімемо цю деталізацію, і воно, мабуть,  покращить закон.

 

МОРОЗ О.О. Дискусійне питання, одначе ставимо його на голосування.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка  339, сторінка 79.

 

17:31:36

За-56

Рішення не прийнято.

Поправка 340. Борис Беспалий, ви наполягаєте на ній. Будь ласка, мікрофон.

 

17:31:46

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, Блок Віктора Ющенка, "Наша Україна", місто Київ.

Шановні колеги, тут пропонується, щоб  за невиконання покладених обов'язків люди, члени виборчої комісії могли б вивести зі складу комісії, при чому засвідчити невиконання обов'язків може сама  ця комісія. Перед цим ми допустили, вірніше, ви допустили, що комісію можуть очолювати голова, секретар, наприклад, і заступник голови, які рекомендовані туди одним і тим же кандидатом на посаду, наприклад, міського голови. Тобто комісія може бути політично однорідною.  Більшість комісій таким чином може повиключати меншість комісій. Оскільки  всі обов'язки члена виборчої комісії записані у законодавстві, в нього немає інших обов'язків, то звичайно так само, як і в наступному пункті це має встановлювати суд і тільки суд, а не колеги, тому мені не зрозуміло, чому комісія це відхилила. Тільки суд має встановлювати невиконання обов'язків.

 

МОРОЗ О.О. У пункті 7 статті 28, у  27-му уточненні редакційному, яке є у вас на руках, там  записано, що рішення... про що не менш  як двічі приймалося рішення виборчою комісії, а не головою або керівництвом комісії. будь ласка, голосуйте.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування поправку 340 Бориса Беспалого.

 

17:33:29

За-63

Рішення не прийнято. 341 поправка. Коваль, будь ласка. мікрофон Ковалю.

 

17:33:37

КОВАЛЬ В.С.

Шановні колеги, в розвиток розумних думок народного депутата Бориса Беспалого. Ми з народним депутатом Чорноволенко пропонуємо взагалі виключити цей пункт, бо навіть, навіть Олександре Олександровичу, навіть те, що ви сказали, що воно убезпечує два рішення комісії, це не є підставою для того, щоб представника політичної партії, якого висуне партія, буде представником її, Виборчої комісії, вивести із складу Виборчої комісії.

Уявіть собі, яка може скластися ситуація, будуть переважати праві чи будуть переважати ліві в тій комісії, і будуть виводити представників інших політичних сил. Тому не треба допускати цих всіх, я думаю, що цей пункт просто треба вилучити і зняти цю проблему. Дякую.

 

МОРОЗ О.О. Тим самим проблема не знімається. Може бути так, що партія представила на відповідну посаду ... комісію чи в іншу комісію конкретного чоловіка, який не хоче ходити на засідання комісії і вилучити його звідти. Причому тут суд? Так от мова йде про те, він не ходить на засідання і треба якісь рішення приймати. Тому тут запропонований механізм.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 341 народних депутатів Чорноволенка і Коваля.

 

17:35:05

За-48

Рішення не прийнято. Або керівництвом комісії. будь ласка, голосуйте.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування поправку 340 Бориса Беспалого.

 

17:33:29

За-63

Рішення не прийнято. 341 поправка. Коваль, будь ласка. мікрофон Ковалю.

 

17:33:37

КОВАЛЬ В.С.

шановні колеги, в розвиток розумних думок народного депутата Бориса Беспалого. Ми з народним депутатом Чорноволенко пропонуємо взагалі виключити цей пункт, бо навіть, навіть Олександре Олександровичу, навіть те, що ви сказали, що воно обезпечує два рішення комісії, це не є підставою для того, щоб представника політичної партії, якого висуне партія, буде представником її, Виборчої комісії, вивести із складу Виборчої комісії.

Уявіть собі, яка може скластися ситуація, будуть переважати праві чи будуть переважати ліві в тій комісії, і будуть виводити представників інших політичних сил. Тому не треба допускати цих всіх, я думаю, що цей пункт просто треба вилучити і зняти цю проблему. Дякую.

 

МОРОЗ О.О. Тим самим проблема не знімається. Може бути так, що партія представила на відповідну посаду ... комісію чи в іншу комісію конкретного чоловіка, який не хоче ходити на засідання комісії і вилучити його звідти. Причому тут суд? Так от мова йде про те, він не ходить на засідання і треба якісь рішення приймати. Тому тут запропонований механізм.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 341 народних депутатів Чорноволенка і Коваля.

 

17:35:05

За-48

Рішення не прийнято.

342-га поправка аналогічно, ми вже рішення по ній приймали.

344-та. Гірник, будь ласка. Немає Гірника? Є. Мікрофон, будь ласка.

 

17:35:16

ГІРНИК Є.О.

Є. Шановний Олександре Олександровичу, тут потребує роз'яснення. В принципі у лівій частині є одне питання, і є переді мною поправка Мельничука. Написано, що вона відхилена. А по тексту видно, що вона прийнята. Я готовий погодитися і зняти свою поправку, хоча вона також має доцільність, бо передбачає, що люди, які пропускають засідання комісії, можуть комісією бути виключені. Але уточніть, чи відхилена, чи прийнята поправка Мельничука? Якщо вона відхилена, я буду наполягати на своїй. Якщо прийнята, то тоді знімаю.

 

МОРОЗ О.О. Прийнята поправка Мельничука, про що я вже говорив. Про що не менш як двічі приймалося рішення виборчої комісії.

 

ГОЛОВА. Так ви не наполягаєте на голосуванні?

 

МОРОЗ О.О. Не наполягаємо.

 

ГОЛОВА. Ні. Йдемо далі. В'ячеслав Кириленко, мікрофон.

 

17:36:17

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, "Наша Україна", Українська народна партія.

Шановний Олександре Олександровичу, я вважаю, що оцей пункт сьомий в моїй поправці викладений дещо детальніше і точніше, ніж у редакції, запропонованій врешті-решт комісією. Ви пропонуєте, що можна звільняти у зв'язку із систематичним невиконанням обов'язків, засвідченим не менш як двома рішеннями з цього приводу виборчої комісії, до складу якої входить особа. Я вважаю, що ухвалити два рішення можна за дві хвилини протягом одного засідання комісії, не розглянувши жодних конкретних фактів. І таким чином з представником якоїсь партії учинити абсолютно довільно, позбавивши голосу якусь політичну силу, яка, наприклад, невигідна владі.

Тому пропоную більш детальну поправку, що підтверджується конкретними фактами, а також зафіксовано в протоколах не менш як двох засідань виборчої комісії. Хоча би так. І мені здається, що це буде технологічніше. Дякую.

 

МОРОЗ О.О. Можливо, це буде технологічніше. Але ми маємо справу з юридичним документом. Коли ми говоримо про конкретні факти, тоді треба виписувати перелік цих фактів. А це неможливо. Відсилка на протокол в ньому може бути зафіксована. А протокол приймається на кожному черговому засіданні комісії. Таким чином ваша пропозиція охоплюється формулою, котру запропонував депутат Мельничук.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 345 В'ячеслава Кириленка.

 

МОРОЗ О.О. Він не наполягає.

 

ГОЛОВА. Не наполягає? Зніміть голосування, будь ласка. 347 поправка. Євген Гірник, наполягаєте ви на ній? Наполягаєте?

 

МОРОЗ О.О. Ні, не наполягає.  

 

ГОЛОВА. Не наполягає. Значить, ідемо далі. 351-а, Катеринчук і Соболєв. Мікрофон Миколи Катеринчука. Мартинюк відмовився.

 

17:38:13

КАТЕРИНЧУК М.Д.

Шановні народні депутати! На вашу увагу пропоную свою поправку номер 351. Ця поправка стосується терміну, який застосований в цьому законопроекті. Це - визнання особи безвісно відсутньою. Я пропоную в цих, скажімо, випадках згадування цього терміну виключити з статей цього законопроекту.

Я нагадую народним депутатам, що статус безвісно відсутньої особи це є виключне поняття цивільного законодавства. За такою особою на той день, поки він відсутній, навіть відносно його майна встановлюється опіка. Більше того, чоловік чи дружина такої особи може з нею розлучитися без особих складнощів. Але ж це не позбавляє цю особу відносно політичних прав. Тому я хотів би, щоб ця поправка була вами врахована.

 

МОРОЗ О.О. Комісія виходила з того, що йдеться не про політичні права громадянина, а про його обов'язки і повноваження в зв'язку з членством у комісії. Можливо, на всю Україну це буде один-два випадки на всі комісії, на всі, скажемо, 33 тис. дільничних та інших комісій. Тому очевидно, якщо навіть трапиться таке, то застосування цього закону в цій частині буде мати ну винятковий якийсь статус. Давайте не будемо вилучати, бо раптом потрібно буде зіслатися на таку норму?

 

ГОЛОВА. Наполягаєте на голосуванні? Не наполягає. Тоді відповідно В'ячеслав Кириленко також не наполягає, очевидно. Дякую. 353, Лебедівський мікрофон, будь ласка.

 

17:40:09

ЛЕБЕДІВСЬКИЙ В.А.

Блок Віктора Ющенка "Наша Україна", Народний Рух України, м.Київ.

Шановний Головуючий, шановний доповідач, справа в тому, що стаття, яка запропонована, каже про те, що врегульоване питання дострокове припинення повноважень члена виборчої комісії. Йде відсилочна норма на те, на новий склад комісії або включається інших осіб, замість тих в  порядку встановленому цим законом. Справа в тому, що цей закон не встановлює цей порядок, якраз моя поправка була направлена на те, щоб цю процедуру виписати і захистити право суб'єкта виборчого процесу на те, що він не втратив права подавати своїх членів, замість тих які виключаються.

Тому, враховуючи те, що ця поправка, по-перше, не встановлює процедуру, яка не визначена цим законом, а тільки має відсилочну норму. І те, що вона захищає права суб'єкту виборчого процесу, я просив би вас, шановний Олександре Олександровичу, підтримати цю поправку.

 

МОРОЗ О.О.Пропозиція депутата Лебедівського слушна, але це один із варіантів можливих. Варіант Тимчасової Комісії прийнятий той, який написаний в п'ятій колонці і пропонувався авторами законопроекту. Будь ласка, якщо сесія підтримує, сесійний зал підтримує вашу пропозицію, нехай вона буде, вона детальніша.

 

ГОЛОВА.Ставлю на голосування поправку 353-ю народного депутата Лебедівського.

 

17:41:57

За-68

Рішення не прийнято.

354-а поправка. Чорноволенко, мікрофон і 355-а ваша, і 356-а. Якщо можна, всі зразу.

 

17:42:06

ЧОРНОВОЛЕНКО О.В.Але ми будемо їх по черзі, добре? Спочатку 354-у. "Наша Україна", Народний Рух України.

Олександре Олександровичу, дивіться, що цей закон не "сирий" і т.д. При всій повазі до великої роботи проведеної, скажіть, хіба ви зацікавлені в тому, щоб членів виборчих комісій підкупали. А ви пропонуєте ті гроші,

Вони їм дадуть такі гроші, що будь-які 10 гривень, чи 20, чи 30, чи 50, які їм дасть кандидат в депутати чи якась партія, вистачить для того, щоб вони поміняли свою думку. І це буде масове явище у бідній країні.

Тому моя пропозиція: давати їм за день роботи виборів суму, рівну мінімальній заробітній, суму, рівну прожитковому мінімуму. Вони повинні отримувати більш-менш пристойні гроші, якими б вони мали знати, як розпорядитися: щось купити для сім'ї і таке інше. Тобто це має бути робота, яка ведеться майже 24 години відповідно...

 

МОРОЗ О.О. Ну, якщо ви вважаєте, що мінімальний прожитковий рівень - це пристойна оплата, то тоді я не знаю, що таке непристойна.

Але Кабінет Міністрів буде робити субвенції з Державного бюджету на основі погодження з Верховною Радою і з Комісією з питань бюджету. І вона подивиться, щоб рівень оплати був достойним. Це конкретне питання, яке приймається в кожному конкретному випадку. А тим більше що на час дії цього закону, можливо, через два роки і пізніше, уже мінімальна заробітна плата не буде враховуватись, як достойна оплата, а будуть інші рівні, може, середня буде. Давайте не будемо забігати. А процедуру все одно визначатиме Кабінет Міністрів, оскільки він буде виділяти субвенції.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 354-та народних депутатів Чорноволенка і Коваля.

 

17:44:13

За-32

Рішення не прийнято.

355-та поправка. Чорноволенко, мікрофон, будь ласка.

 

17:44:20

ЧОРНОВОЛЕНКО О.В.

Що нам пропонується: в межах загальної економії фонду зарплати передбачені якісь подачки членам комісії. Ну, це буде стимулювати їх тільки для того, щоб вони не використовували папір під час виборів. Яка може бути на дільниці економія, загальна економія? Та ніякої. Десь там не рознесли запрошення на вибори, не надрукувати, там, - от зекономили папір, оці копійки вони між собою поділять. І на це ви їх штовхаєте.

Тоді як я пропоную в своїй поправці, що сума має бути не менше 20 процентів від загального фонду заробітної плати, і не з місцевих воно має йти бюджетів, а спеціально має бути направлено, спеціально гроші передбачені в  Державному бюджеті на ці цілі, тоді це дійсно буде нормальна премія, яка буде стимулювати роботу, якщо дійсно  дільнича комісія працює правильно.

В разі, якщо якісь будуть  порушення ці гроші мають в судовому порядку бути вилучені.

 

МОРОЗ О.О.Мені здається, така деталізація говорить про злиденність держави в принципі. І зараз у злиднях розбиратися, дискутувати кому хто що позичає, виділяє або що мабуть  непристойно. Давайте сподіватися на те, що буде загальна оплата праці людей така, що дозволятиме зняти цю проблему взагалі. А мова в даному випадку йде про ефективну роботу членів комісії, які не одержують  заробітну плату. Можливо якась копійка  там виявиться. Давайте дамо таку можливість щодо преміювання доброї роботи членів комісії.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка  355. Автори Чорноволенко, Коваль.

 

17:46:16

За-30

Рішення не прийнято.

356 поправка. Чорноволенко мікрофон.

 

17:46:25

ЧОРНОВОЛЕНКО О.В.

Народний Рух України. Знов-таки мова йде про те, що по роботі у членів комісії зазначені в частині  20 статті 26. Це мова йде про  голову і секретаря. Я вважаю, що всі члени комісії можуть бути заохочені і це  треба розповсюдити повністю на них, бо сама практика того, що звільнені можуть бути тільки голова або заступник, цього не досить. Тому я вважаю, що треба слова зазначені в частині 20 статті 26 цього закону  вилучити, а далі по тексту цю статтю проводити.

 

МОРОЗ О.О. Комісія  розглядала цю пропозицію. Вона виходить з того, що повинні бути мотивовані витрати фінансових ресурсів держави. Це бюджетні кошти. А ваша пропозиція означає до астрономічного збільшення витрати. Тому комісія не підтримала цю  пропозицію.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка  356 народних депутатів Чорноволенка і Коваля.

 

17:47:43

За-51

Рішення не прийнято.

362-га поправка, Кириленко. Наполягаєте на ній? Ні? Не наполягає.

357-ма, Бондаренко. Вона врахована частково.

 

17:48:01

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Мова йде про те, що такий запис дав би можливість  більш широкому колу брати участь знову ж таки   на завершальному етапі виборчого процесу, на оскарженні рішень, розв'язанні проблем, котрі виникають. І мова добавка "та інші добавки  виборчого процесу" тут би не завадила. Я знаю, що вона врахована частково, але  не у повній мірі. Тому вважаю, що голосування тут непотрібне, але чим більше  коло людей буде залучене до контролю, до участі у виборчому процесі, тим, мені здається, буде краще. Дякую.

 

МОРОЗ О.О. Володимире Дмитровичу,  суб'єкту виборчого процесу, що написано  у першому пункті статті 30, охвачують, по суті, тих, хто безпосередньо причетний. Тому давайте не будемо голосувати.

Він не наполягає.

 

ГОЛОВА. Не наполягає.

363-тя. В'ячеслав Кириленко наполягає чи ні? Мікрофон В'ячеслава Кириленка, поправка 363-тя.

 

17:49:04

КИРИЛЕНКО В.А.

362-га, так?

 

ГОЛОВА. Давайте  362-га, до коли запитували, сказали, що не наполягає.

 

КИРИЛЕНКО В.А. 362-га.

Кириленко, "Наша Україна", Українська народна партія.

Шановний Олександре Олександровичу! Шановні колеги! Я вважаю, що  перелік установ, які  беруть участь у складанні загальних списків  виборців, які можуть потім використовуватися у роботі комісії, занадто великий. Це може робити і Міністерство внутрішніх справ, і  Міністерство юстиції, і Державна податкова адміністрація, а також інші органи, які володіють такою інформацією.

У зв'язку з цим я вважаю, що  і у радах, і у комісіях з цього приводу можуть виникнути  серйозні різночитання, що ускладнить  їхню роботу. Тому я пропоную свою редакцію, яка  виглядає так, що до складання загальних списків виборців можуть  використовуватися інформація про місце постійного проживання громадян, яку мають територіальні відділення спеціально уповноваженого органу виконавчої влади з питань реєстрації громадян, одного лише органу, який  дає одні списки і щодо яких не буде різночитань.

 

МОРОЗ О.О. Частиною третьої статті 3 це питання врегульоване частково, бо там загальні формули виписані. Але, очевидно, тимчасову комісію насторожило ваша, ну, фіксація категорій постійного, що зараз не використовується. А те, що звертається до різних  структур, то вже на розсуд тих, хто складає ці списки, де йому зручніше, якими  мотивами скористатися, важливо, щоб у списку були відображені, справді,  ті люди, що проживають у цьому населеному пункті. Якщо наполягаєте, давайте проголосуємо вашу пропозицію. Будь ласка, проголосуйте.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 362-га, автор - В'ячеслав Кириленко.

 

17:51:04

За-46

Рішення не прийнято.

363-тя поправка, Кириленко - мікрофон.

 

17:51:15

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, "Наша Україна", Українська народна партія.

Шановний Олександре Олександровичу,  шановні колеги.

Я хочу додати до запропонованої комісією редакції щодо використання списків виборців. У редакції, яка запропонована на розгляд депутатів, сказано, що ці списки подаються   на запит лише сільського, селищного, міського голови і голови районної у місті ради. Я вважаю, що такого роду запити і відповідно і користуватися також інформацією можуть і самі виборчі комісії, які можуть давати  такі запити. Тому пропоную  додати слова: а також  на запит виборчої комісії - щодо виборців, що проживають на території відповідного села, селища, міста, району у  місті, території, на яку поширюється діяльність виборчої комісії. Вважаю, що це покращить якісність роботи комісій.

 

МОРОЗ О.О. Можна і так писати, але це не суперечить тому, що  написано. Ми просто виходимо з того, що первинне є списки комісій, визначення дільниць і  тому подібне, а тоді  вже права територіальних комісій та інших комісій. Давайте проголосуємо вашу пропозицію.

 

ГОЛОВА. Ставиться на  голосування поправка 363 В'ячеслава Кириленка.

 

17:52:44

За-55

Рішення не прийнято.

Поправка 364, Роман Ткач мікрофон.

 

17:52:58

ТКАЧ Р.В.

Роман Ткач, Народний рух України, фракція "Наша Україна".

Шановний Олександре Олександровичу, зважаючи на те, що у поданих пропозиціях Тимчасової спеціальної комісії вже чіткіше виписана частина 3 статті 3, де вже виписано, що належність громадянина до відповідної територіальної громади визначається його місцем проживання і так далі, я знімаю свою поправку. Дякую.

 

МОРОЗ О.О. Спасибі.

 

ГОЛОВА. 365 - В'ячеслав Кириленко, будь ласка, мікрофон.

 

17:53:26

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко "Наша Україна", Українська народна партія.

Шановний Олександре Олександровичу, шановні колеги, я вважаю, що я запропонував нову норму, яка лібералізує наше виборче законодавство хоча би в якійсь окремо взятій мінімальній частині. Я пропоную надати можливість виборцю ознайомитись із списком виборців не тільки в приміщенні дільничної виборчої комісії і там перевіряти правильність даних, внесених до списку, а також надати йому можливість отримати копію списку виборців у відповідній територіальній комісії, сплативши вартість надрукування такої копії - це, до речі, загальнопоширена практика і в Європі, і за океаном. Відсоток таких людей, які прагнули отримати на руки, до виборів, цей товстеленний список виборців вкрай невеликий, але вони є і ті, що мають таке бажання, повинні отримати цю можливість і не тулитися там на дільничній комісії вже читати нерозбірливі списки виборців, а мати можливість ознайомитись з ними раніше якщо в них таке бажання є.

У них таке бажання є. Пропоную підтримати.

 

МОРОЗ О.О. Ми розглядали спеціально це питання на засіданні тимчасової комісії. Аргументація навіть була така, я пам'ятаю про те, що якщо ми говоримо про сплату витрат за ............. такої копії, то треба записувати, хто оприходує ці гроші чи кошти за послуги. І у функції комісії не входить така справа.

Одначе оскільки є можливість ознайомитися із списком виборців, то є можливість і одержати копію цих виборців іншим способом. Я думаю, що їх достатньо для того, щоб кожна партія могла скористатися. Тому якщо ви наполягаєте, давайте проголосуємо.  Будь ласка, голосуйте.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 365 В'ячеслава Кириленка.

 

17:55:29

За-50

Рішення не прийнято.

366-та поправка. Катеринчук і Соболєв. Ви наполягаєте? Будь ласка, мікрофон Катеринчука.

 

17:55:40

КАТЕРИНЧУК М.Д.

Микола Катеринчук, фракція "Наша Україна", блок Віктора Ющенка.

Шановні народні депутати, шановні виборці, я не розумію, чому моя поправка номер 366 відхилена. Я пропоную ввести адміністративну відповідальність інших осіб, які вчинили певні дії відносно списків виборців. Це відмітки, виправлення, а також інші дії, які призвели до псування чи знищення зазначених списків. Справа в тому, що ця норма, яку я наполягаю включити, практично знизить можливість зловживання та правопорушення.

На минулих виборах, ви всі знаєте, було багато випадків саме зловживань списками виборців. Ці стенди розміщувалися невідомо де, а в деяких регіонах списки в день виборів голосування вже були відмічені тими людьми, які не має їх місця чи не будуть голосувати. Зараз по країні йде рейд відносно того, щоб вияснити, хто виїхав за кордон, хто не виїхав за кордон. Це, я думаю, і збирається інформація для... (Вимкнено мікрофон).

 

МОРОЗ О.О. Я хочу відвести звинувачення з приводу неуважності тимчасової комісії до цього питання. Очевидно ви як член комісії не досить наполягали на тому, щоб ваша пропозиція пройшла і була підтримана. Сьомий пункт цієї статті говорить, що вносити будь-які зміни до списку виборців після закінчення голосування... А, забороняється, то це у вас інше, вибачте. Я тут некоректний. Але давайте шляхом голосування визначимося. Я думаю, цього досить буде.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 366 Миколи Катеринчука і Сергія Соболєва.

 

17:57:39

За-58

Рішення не прийнято.

367 поправка. Наполягаєте? В’ячеслав Коваль, мікрофон. 

 

17:57:49

КОВАЛЬ В.С.

Шановний Олександр Олександрович, шановні колеги! Мова йде про норму Закону про право висування кандидатів різного рівня. Ідеться про те, що пропонована поправка передбачає, що це можуть робити все-таки організації, які зареєстровані органами юстиції не пізніше, ніж за рік до проведення чергових місцевих виборів або шляхом самовисунення. Тобто йдеться про те, щоб все-таки дати можливість партіям, розібравшись в тому, хто вони є, чи вони є партія, чи є організації, які створені для інших завдань, висунути кандидатів. Але Вони повинні бути зареєстровані за рік до початку виборів. Дякую.

 

МОРОЗ О.О. Дійсно, Григорій Григорович говорив, що це відображено в нашому документі пізніше в статті якійсь, я не пам'ятаю зараз, а потім ця норма повністю передбачена в Законі про вибори до Верховної Ради. Суб'єкти оді і ті ж. Таким чином вони не зможуть брати участь у виборах, але я посилаюся все-таки на міркування одного з членів робочої групи і, очевидно, він зараз найде і скаже, де це записано, а тим часом давайте проголосуємо. Цей запис тут би не заважав.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування поправку 367 В'ячеслава Чорноволенка, народного депутата, і Коваля.

 

17:59:30

За-51

Рішення не прийнято.

Поправка 370-а. Чорноволенко і Коваль. Чорноволенко мікрофон, будь ласка.

 

17:59:42

ЧОРНОВОЛЕНКО О.В.Олександре Олександровичу, спочатку я, потім Коваль, тепер знову я. Хочемо вам пояснити одне і те саме, що партії зареєстровані за рік, а мова йде не про партії, а про осередки цих партій. В Україні партія може й 10 років існувати, а в Луганській області, в Лисичанському району може тільки створили спеціально за день до виборів, щоб три людини зробили осередок, щоб висунутись і знову на чотири роки закритися. Так щоб цього такого не було, бо ми як ми зробили на загальнодержавних виборах по партіях, давайте зробимо таке ж саме і на місцевих виборах по місцевих осередках. Зареєстрований осередок за рік, може виживати, не знають його люди, фіктивний він, фактично, не може він висувати, нехай рік попрацюємо. Ми ж даємо на вибори до Верховної Ради, чому ви вважаєте, що для місцевих рад це менш важливі події, проблеми? Навпаки, вони там землю ділять, майно ділять, приватизацію проводять. Вони там все розкрадуть, жуліки зберуться і все розкрадуть, от вам для чого це робиться. І це є вибори за партійними списками.

 

МОРОЗ О.О.Я тепер вам пояснюю, оскільки, ви мені пояснили. Що партії, тут записано якраз в цьому пункті те, що говорив тільки що Коваль, і блоки зареєстровані не пізніше, ніж за рік до початку виборів. Але ці партії розвиваються і якщо вони відомі в суспільстві, наприклад, партія Руху або інша і вона свою структуру створила, як місцеву організацію партії за менший період, аніж за рік до виборів, то це не означає, що вона позбавлена в правах висувати своїх кандидатів. Тому що ця партія розвивається так, як розвивається все суспільство. І потім ці місцеві організації не реєструються, а легалізуються.

І тому ваша пропозиція ніяким чином не може бути прийнята. Будь ласка!

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування поправку 370-у Коваля і Чорноволенка.

 

18:02:00

За-55

Рішення не прийнято.

Поправка 382. Кириленко. Вона там врахована частково. Ви не заперечуєте проти неї? Ні.

Тоді йдемо далі. Поправка 396, В'ячеслав Кириленко. Наполягаєте на ній? Мікрофон, будь ласка.

 

18:02:19

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, "Наша Україна", Українська народна партія.

Шановний Олександре Олександровичу, мені видається, що ось це місце в одинадцятій частині цієї статті, воно може мати погані наслідки для багатьох партій, які проводять конференції. Тут сказано, що про час і місце проведення зборів з метою висунення повідомляють засоби масової інформації, конференції.

Ну, а в мене виникає питання: які засоби масової інформації: чи всі, які є в районі, чи всі в області, чи всі, які є в селі, наприклад?

Далі: порядок акредитації представників засобів масової інформації на таких зборах визначає організатор заходів. Яким повинен бути порядок акредитації і взагалі навіщо потрібна така акредитація, особливо якщо ця конференція відбувається на рівні селища і села? І чи не буде ця норма потім підставою для зняття з реєстрації або нереєстрації взагалі блоку? В нас і так записано, що вибори відбуваються гласно, висвітлення має місце в багатьох статтях. Чи не зайва ця стаття, на вашу думку? Ця частина, точніше.

 

МОРОЗ О.О. Ця частина статті не зайва, оскільки тут йдеться не про обов'язкових учасників таких конференцій, де є представники відповідних комісій тощо, і це визначено окремими нормами цього закону, в цій же статті, до речі. А мова йде про те, що партія, яка проводить конференцію, повідомляє засоби масової інформації, для того щоб гласно проводити цей захід.

Інша справа, що деталізувати в цьому законі порядок акредитації, можливо, і не треба. Я згоден із вами, це можна було б вилучити, останнє речення, а попереднє треба залишити. Будь ласка. Воно не шкодить, але воно регламентує занадто, що може викликати зворотні наслідки. Будь ласка, давайте останнє речення вилучимо і проголосуємо за це при підтримці всього сесійного залу.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування поправку 396-ту В'ячеслава Кириленка.

 

18:04:27

За-59

Рішення не прийнято.

397-ма. Євген Гірник, мікрофон.

 

18:04:35

ГІРНИК Є.О.

Євген Гірник, фракція "Наша Україна".

Олександре Олександровичу, якраз ця поправка - приклад того, як поспіхом готується закон. Практично сталася технічна накладка. Мій помічник дав невиправлену дискету. У тексті , якій  пішов у вашу комісію за моїм підписом, був трохи інший текст, він  стосується представництва жінок у списках організацій. Звичайно, що у мажоритарних  виборах квота жінок є безглузда, але, якщо є списки, то, як Верховна  Рада, так і місцеві представницькі органи ризикують у нашій обстановці перетворитися у чисто чоловічі органи. Через те автентичний текст такий: " Обласні, районі, міські, районні у містах організації політичних партій та блоків при висуненні кандидатів у депутати по багатомандатних виборчих округах зобов'язані у кожній п'ятірці висунути кандидатів, представити осіб жіночої і чоловічої статі".

Я наполягаю на голосуванні.

 

МОРОЗ О.О. Якщо ви будете наполягати на тому, голосувати про що ви сказали,  то це буде сумнівно з юридичної перш за все точки зору. Але, я думаю, що ви просто обмовилися. Одначе,  ви зробіть зауваження своєму помічнику, а не Тимчасовій комісії. Ми користуємося тим матеріалом. який одержали. Тому, якщо ви наполягаєте  на голосуванні, то, будь ласка. Одначе ваша формула тут виписана дискримінує і жінок, і чоловіків.

У Законі про вибори до парламенту там передбачалася інша коректна формула, яка говорила про рівні права чоловіків і жінок. Але вона теж не пройшла там. Я думаю, що ми на практиці будемо  забезпечувати рівне представництво жінок і  чоловіків, а тут записувати вже, очевидно,  не має рації. Проте, якщо ви наполягаєте, давайте, голосуємо вашу поправку.

 

ГОЛОВА.  Ставлю на голосування 397-му поправку, автор Євген Гірник.

 

18:04:27

За-59

Рішення не прийнято.

Поправка 399. В'ячеслав Кириленко - мікрофон.

 

18:06:59

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, "Наша Україна", Українська народна партія.

Шановний Олександр Олександрович,  я вважаю, що  частина сьома статті 35-ї викладена дещо ускладнено для виборчого законодавства, яке повинно бути максимально простим для його суб'єктів. От у цьому випадку виборчий блок, який утворився для участі у місцевих виборів, повідомляє не пізніше, як за 95 днів до дня виборів і Центральну виборчу комісію і відповідні територіальні виборчі комісії. Тобто це так звучить у редакції, запропонованій тимчасовою спеціальною комісією. Я пропоную, щоб повідомлялася або Центральна виборча комісія, якщо це блок, який поширює свою участь на всі місцеві вибори і зареєстрований на зальноукраїнському рівні, або тільки відповідна територіальна виборча комісія, якщо це блок, утворений  тільки для участі у виборах місцевого, для участі у місцевих виборах відповідного рівня. Мені здається, що це  більш спрощена схема, і вона  не буде ускладнювати життя блокам. Дякую.

 

МОРОЗ О.О. Я думаю, що можна так голосувати. Будь ласка, підтримайте.

 

ГОЛОВА. Голосується поправка 399-та, автор - В'ячеслав Кириленко.

 

18:08:28

За-43

Рішення не прийнято.

Поправка 406-та, В'ячеслав Кириленко, сторінка 103-тя. Наполягаєте на ній? Ні.

Тоді 407-ма поправка. В'ячеслав Коваль  наполягаєте на ній?

А, Чорноволенко, будь ласка. Пересів, я не побачив. Чорновленко - мікрофон.

 

18:08:48

ЧОРНОВОЛЕНКО О.В.

Олександр Чорноволенко, фракція "Наша Україна", Народний Рух України.

Дивіться, ми пропонуємо політичній партії, яка фактично руйнує блок на місцевому рівні, даємо їй дозвіл ще раз висувати своїх кандидатів. Скажіть мені, у якому випадку політична партія може за місяць поміняти свою думку чи за півтора місяці, спочатку увійти в блок, висунути кандидатів, потім з нього вийти і ще раз висунути? Або якщо  це партія створена  спеціально під ці вибори з провокаційними цілями, а таких у нас багато. Або другий варіант - коли на неї вчинили якийсь надзвичайно великий тиск. Ми дозволимо їй вийти з політичного блоку, але вже дозволяти їй висувати, помилятися вдруге на цих виборах ми не можемо. Це означає, що дана місцева організація просто не готова в цей момент до того, щоб приймати участь в виборах. Тому я би пропонував статтю 11... параграф 11 виключити.

 

МОРОЗ О.О. Це  з статті 34 ви пропонуєте? Так там не так написано. В 34-ій статті зовсім про інше йдеться у цій частині. Там говориться про те, що  місцеві органи юстиції не пізніше за 90 днів публікують і так дальше. Подивіться уважно.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка  407. Автори Чорноволенко і Коваль.

 

МОРОЗ О.О. Ну там некоректність появилася.

 

18:10:31

За-49

ГОЛОВА. Рішення не прийнято.

Оголошується перерва на 15 хвилин до 18 годин 25 хвилин.

 

ПІСЛЯ  ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, продовжуємо роботу.

Олександре Олександровичу, поки немає основних авторів поправок, давайте будемо рухатися по тексту. 408-а поправка Борис Беспалий. Будь ласка, мікрофон.

 

18:28:26

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Дякую, Володимире Михайловичу. Борис Беспалий, Блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні колеги, я пропоную виключити письмове  зобов'язання кандидата в депутати, яке він дає виборчій комісії припинити в разі обрання депутатом діяльність не сумісну з мандатом депутата. Закони треба виконувати, а не давати обіцянки про їхнє виконання. Ніхто ж ніде не дає обіцянками, скажемо, не красти або не вбивати. Ну тобто це треба цьому слідувати, але не дається це таке письмове зобов'язання.

Я думаю, в даному випадку тут є абсолютна логіка. Зрештою, між іншим, Володимире Михайловичу, ви сказали. ви ж дивитесь крізь очі на те, що...крізь пальці на те, що у нас порушується це зобов'язання міністрів, віце-прем'єри, вони ж давали зобов'язання припинити діяльність, не сумісну з мандатом, письмові зобов'язання вони порушують і нам часто пояснюють, що любов України не звільняє від сплати податків. А ми весь час спостерігаємо як слухняність до Президента...

 

МОРОЗ О.О. Можна і так, як пропонує Борис Якович, а можна і так, як записано у 8 статті, бо буває, що претендуючи на ту чи іншу посаду, на обрання людина не знає закону, але коли вона напише цю заяву, а вона ще й буде обнародувана, то вона тоді змушена, очевидно, скоріше виконувати цей закон чи дотримуватися того закону. Тому ця поправка, тобто пункт 8, не суперечить тому, що ви пропонуєте. Але якщо ви наполягаєте, давайте  проголосуємо. Він не наполягає.

 

ГОЛОВА. Не наполягаєте. Дякую. 410 Борис Беспалий. Наполягаєте на цій поправці? Мікрофон.

 

18:30:18

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Дякую. Борис Беспалий, блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Звичайно шкода, що виключили тоді мікрофон, не дали до кінця провести аргументацію, але 410 поправка, на мій погляд, вона має бути обов'язково врахована. Йдеться про те, що автобіографія - документ, який оприлюднюється в обов'язковому порядку, він тиражується Виборчою комісією і там є вимога вказувати місце проживання, адресу проживання. Таким чином ми в обов'язковому порядку оприлюднюємо широко адресу, приватну адресу проживання кандидатів на посаду сільських, селищних, міських голів. Тоді треба це обов'язково вилучити.

 Ну, а якщо бути послідовними і це залишити, то треба вимагати вже вказувати мобільний телефон, там у кого є, звичайний телефон, адреси родичів і таке інше. Тому що якщо вже давати рекетирам на водку,  то повномасштабно, а інакше ми маємо це вилучити.

 

МОРОЗ О.О. Можливо, там написати, він напише, адреса і місце проживання: місто Київ і все.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування поправку 410-ту Бориса Беспалого.

 

МОРОЗ О.О. Будь ласка, давайте підтримаємо цю поправку.

 

18:31:46

За-58

 

ГОЛОВА. За - 58. Рішення не прийнято. 412-та поправка. Борис Беспалий наполягаєте на ній?  Мікрофон.

 

18:31:57

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, Блок Віктора  Ющенка, "Наша Україна".

Шановний Володимире Михайловичу, шановний Олександре Олександровичу.

Судячи  з того, як байдужа більшість до тексту  законів, вона, мабуть, має намір його скасувати одразу після того, як буде проголосована конституційна реформа, раз вона готова оприлюднювати навіть власні адреси. Але я думаю, не зважаючи на те, що закон, мабуть, буде скасований, коли він стане непотрібний Президенту. Все ж таки  він має бути більш-менш досконалий. І я пропоную, щоб з декларації на майно виключити декларації членів сім'ї. У такому формулюванні, це дуже розширене формулювання, яке  робить і без того всіх кандидатів у депутати заручниками просто податкової, значить, податківців, інакше знову ж  таки, якщо  залишати цю норму такою невизначеною членів сім'ї, то треба просто тоді писати членів сім'ї до сьомого коліна. І тоді вже знову ж таки буде витримана повна логіка.

 

МОРОЗ О.О. У нас  є форма, визначена Міністерством фінансів, де до сьомого коліна нічого не передбачається, тільки прямі члени сім'ї, тобто чоловік, жінка і діти, які з ними проживають. І мені здається, що змінювати форму і ще видумувати одну немає потреби. Тому ми хотіли, тимчасова комісія керувалася  потребою уніфікувати вимоги і в цьому пункті так само. Я вважаю, що треба голосувати так, як написано у правій колонці, хоч у сенс є у тому, що  ви говорите.

Ставиться на голосування 412-та народного депутата Беспалого.

 

МОРОЗ О.О. Він не наполягає, здається. Наполягає.

 

18:33:52

За-41

ГОЛОВА. Рішення не прийнято.

413-та поправка. Чорноволенко, будь ласка, мікрофон.

 

18:34:00

ЧОРНОВОЛЕНКО О.В.

Олександр Чорноволенко, "Наша Україна", Народний Рух України.

Олександре Олександровичу, Беспалий був же абсолютно правий, коли казав, що може дружина не погодитися і не дати чоловіку відомості своєї декларації. Може, елементарно. Має право. Може чоловік без цього балотуватися? Теж може, теж має право. А цей закон забороняє чоловіку балотуватися, якщо полаявся з дружиною. І це абсолютно типова ситуація напередодні виборів. Бо багато людей екстремалів балотується, які складні стосунки в сім'ї.

Я взагалі проти, за те, щоб вилучити взагалі цей пункт про декларації. Це у нас залишилося, і я вже це казав на виборах до Верховної Ради, коли розглядали закон, з тих часів, коли майновий ценз, коли не могли людей, у яких не було певного майна, балотуватися. От тоді давали декларації, що у тебе є майно, значить ти свідомий громадянин, і ти можеш балотуватися. Ми перенесли це з дев'ятнадцятого століття оцю норму про майно. Бо у нас закон не передбачає будь-які санкції, якщо в тебе майно, багато майна або зовсім немає. То навіщо давати... (Вимкнено мікрофон).

 

МОРОЗ О.О. Можна брати до уваги вашу думку. Але навіщо депутатами можуть бути чоловіки, яких не слухають жінки, або жінки, яких не поважають чоловіки. Хай буде лад у сім'ї, тоді буде лад і в державі, і в тому органі, який вони представляють. Я гадаю, що ваша аргументація не зовсім переконлива. Але вона теж існує, і до неї теж треба прислухатися. Давайте проголосуємо за неї.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 413-та.

 

18:35:49

За-51

Рішення не прийнято.

414-та. Гошовський не наполягає на поправці. Матвієнко не наполягає. Борис Беспалий, 419-та поправка.

Наполягаєте, Борис Якович? Мікрофон.

 

МОРОЗ О.О. Вона вже голосувалася.

 

18:36:04

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Голосувалась не ця поправка, голосувалась 408-а. І я все ж таки хотів звернути увагу шановного Олександра Олександровича, значить, звичайно, почуття гумору так воно це нормально, і ви пожартували так доречно, це було б доречно, якби в Україні не знімали дуже багато реальних кандидатів у депутати через неточність у податкових деклараціях. А ми робимо кандидатів у депутати заручниками Податкової - раз, заручниками своєї сім'ї в широкому значенні, не тільки дружини, - два. До речі, тут може бути використаний тиск, може бути спокуса, да. І будь-які неточності тут використовуються обов'язково проти небажаних кандидатів. Я вже мав нагоду сьогодні наводити приклад з Мукачево, де хотіли зняти кандидата на посаду міського голови тільки тому, що він не вказав секретну, може навіть, адресу військової частини, де він служив, ім'я першої вчительки і тому подібне.

Навіщо ми вимагаємо декларацію членів сім'ї? Якщо від цього залежить. знімуть чи не знімуть з балотування...

 

МОРОЗ О.О. Помилки в декларації не є підставами для зняття з реєстрації. А вона подається для того, щоб виборці знали, правдиву він подає інформацію чи ні. Наприклад, кандидат на мера міста N подає декларацію про річний доход у нього у 2000 гривень, а виявляється у нього 2 млн. гривень є. І це уточнюється. Тому він не знімається з реєстрації, але опублікування цих матеріалів дає право виборцям визначитися - їм потрібно того, хто бреше чи того, хто живе за власні кошти.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 419 Бориса Беспалого.

 

18:38:09

За-51

Рішення не прийнято.

420, 421 поправки. Чорноволенко, ви наполягаєте на них? Коваль. Мікрофон В'ячеслава Коваля.

 

18:38:24

КОВАЛЬ В.С.

Шановні народні депутати, шановний Олександр Олександрович! Стаття 37-а, умови реєстрації кандидатів у депутати в ... окрузі.

Закінчуючи, тобто повторюючи ваші слова, якими ви закінчували ... свій, що може збреше якийсь кандидат. А якщо збреше влада? Якщо влада скаже, що ні або територіальна виборча комісія, або дільнична комісія скаже: "Ні, він неправильно подав декларацію. В нього духі на 25 гривень більше чи на 100 гривень більше". Олександре Олександровичу, ну невже, якщо кандидат не подав декларацію про майно, знову ж таки, я вже не хочу повторювати, що ми вже майновий ценз зводимо, тепер статевий залишилось ввести ценз, куди ми далі рухаємось. Нехай він стане депутатом, нехай він стане мером якимсь міста, стане державним службовцем чи буде працювати в органах місцевого самоврядування, там буде вимагати від нього декларація. Але реєструвати, комісія не реєструє людину.

 

МОРОЗ О.О.То що ви хочете? Давайте будемо голосувати.

 

ГОЛОВА.Ставиться на голосування поправка 420-та, автори Чорноволенко і Коваль.

 

18:40:04

За-36

Рішення не прийнято.

421-а поправка. Чорноволенко.

 

18:40:14

ЧОРНОВОЛЕНКО О.В. "Наша Україна", Народний Рух України.

Знову ж таки, цей закон страшенно перевантажений абсолютно зайвими речами. От ввели для чого, що потрібно писати, збирати підписні листи з тим, щоб зібрати якусь кількість підписів на підтримку. Ну скажіть мені, чи був хоч один кандидат в історії України, який не зміг зібрати необхідну кількість підписів, тим більше, на місцеві вибори? Ніколи такого не було. Будь-яка хвора людина збере необхідну кількість підписів, бо вона енергійна, а здорова людина, якщо немає підтримки, не буде балотуватися, а якщо має цю підтримку, тим більше, вона збере ці всі підписи. Ці підписні листи зробляться тільки для того, щоб потім причепитися і шукати  в тих підписних листах додатковий засіб тиску на того, хто висувається, або на ту політичну силу, що не так підпис, не те. А ще це для того, щоб фактично гроші давати за збір підписів і зайве витрачати гроші.

Тому це абсолютно безглузда процедура: збір підписів на підтримку. Є пропозиція статтю сьому, пункт сьомий статті...

 

МОРОЗ О.О. Питання дискусійне. І тут можна його було б застосувати, те, що ви пропонуєте, до сільського і селищного голови. Але міста є різні: є місто Харків, є місто Васильків. "Скільки того Василькова?" - ну, з відомого анекдоту кажучи. Але все-таки Харків, Донецьк, Одеса, Дніпропетровськ, Київ - це великі міста. І тут обратися на голову, я думаю, важливіше інколи, ніж на депутата, та набагато важливіше, ніж депутата парламенту. Тому тут треба застереження, щоб справді ті, хто, як ви сказали, не здорові не бралися за цю справу. Голосуємо.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 421-ша.

 

18:42:19

За-41

Рішення не прийнято.

423-тя поправка. Борис Беспалий, ви наполягаєте на ній? Ми вже її голосували, правда. Наполягаєте? Мікрофон, будь ласка.

 

18:42:30

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

На 423-ій і на 425-ій також. Знаєте, шановні колеги, от я звертаю вашу увагу на таку закономірність: чим менше в державі виконуються закони, тим більше про це розмов, чим більше люди дають обіцянок виконувати закони, тим вони їх менше виконують.

Тому я пропоную все-таки вилучити тавтологічну норму, яка сама по собі свідчить, що в державі не виконуються закони, за якою люди зобов'язуються виконати закон. Не треба обіцяти давати біле молоко - треба просто його не розбавляти водою. Так само не треба обіцяти припиняти несумісну з депутатською діяльністю діяльність, так само, як у Верховній Раді - ще раз нагадую - зараз відбувається. А треба просто виконувати закон. А то сама ця норма, її наявність говорить про її необов'язковість. Якщо ми зайвий раз нагадуємо, що цей закон треба виконувати, то це свідчить про те, що ми припускаємо інші можливості. Це свідчить про те, що неухильного виконання немає. У зв'язку  з цим я звертаюся до Володимира Михайловича з проханням все ж таки  позбавити мандатів урядовців-сумісників.

 

МОРОЗ О.О. Я думаю, що аргументація переконлива, але  і формула, яка виписана у правій колонці, теж прийнятна.

А щоб закони виконувалися, треба змінювати систему влади і нинішню владу. Прийняття цього закону і є  кроком до  такого стану.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 423 Бориса Беспалого.

 

18:44:13

За-55

Рішення не прийнято.

425-та поправка, врахована частково. Борис Якович.

 

МОРОЗ О.О. Ми вже голосували цю поправку.

 

ГОЛОВА. Не наполягаєте на голосуванні? Ні.

426-та, мікрофон, будь ласка, Беспалого.

 

МОРОЗ О.О. Теж голосували.

 

18:44:30

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

426-ту не голосували, бо ми голосували тільки 423-тю перед цим. Але у даному випадку знову ж таки йдеться про відповідальність сім'ї за одного із своїх членів.  Сім'я взагалі не при чому до політичної діяльності тієї або іншої особи. Більше того,  якщо сім'я готова давати декларації  для того, щоб один з її членів балотувався, то це означає, що вона  фактично підтримує його політичну позицію. Це може використовуватися, як тиск і так далі. Тобто, це  абсолютно різні речі: громадська діяльність людини, політична діяльність людини її сімейне життя. Навіщо  ми втягуємо сім'ї у політичні процеси. Для чого це робиться?

Тому я пропоную ще раз прислухатися до голосу розуму і вилучити з декларації обов'язково декларацію членів сім'ї, які  жодного відношення до політичної діяльності тут не мають. Жінка за чоловіка не відповідає і син за батька також.

 

МОРОЗ О.О. Ми не будемо коментувати, мабуть, вирази семидесятилітньої давності. А у даному випадку йдеться про те, що  повинна бути суть відома виборцю, коли він голосує за людину. Умовно кажучи, чоловік без роботи, але  галстук носить від Версаче, який вище середньомісячної зарплати в Україні. Бо жінка в нього володіє контрольним пакетом акцій металургійного комбінату. І ми про це нічого не говоримо, ми вважаємо, що  справді нещасна бідна людина, він дбатиме про всіх так, як це належить. Я вважаю, що написано в правій колонці правильно. Але  якщо Борис Якович наполягає, голосуємо його поправку.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування 426 поправка  Бориса Беспалого.

 

18:46:35

За-58

Рішення не прийнято.

Поправка  429. Борис Беспалий наполягає на ній? Мікрофон, будь ласка.

 

18:46:44

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Шановні колеги, пропонується вашій увазі така поправка: "Заборонити виборчим комісіям вимагати інші документи або відомості, ніж прямо  передбачені частиною 1 цього закону". Всім вам  чудово відома практика, коли чиновники - а члени виборчої комісії також  можуть вважати  себе чиновниками - вважають, що вони, якщо законом не заборонено вимагати відомості, вони можуть такі відомості вимагати. Я пам'ятаю, от був такий телевізійний герой одного разу в нього вимагали принести довідку, що він не верблюд. І такі подібні довідки і для реєстрації суб'єктів  підприємництва вимагають, і при реєстрації членів на виборах вимагають, тобто повинна бути жорстка заборона в законі. Вимагати будь-які інші дані, будь-які інші документи, ніж прямо передбачені в цьому законі. І ми ще знаємо, кожен кілометр від Києва в бік від Києва збільшує вірогідність того, що починається самоуправство  виборчих комісій, які знаходяться під відомим патронатом. І прошу комісію це обов'язково врахувати. І мені... я...

 

МОРОЗ О.О. Пропозиція Бориса  Яковича повністю суперечить тому, що він тільки  но пропонував. Він говорив, що імперативні норми передбачають  дотримання самого закону і лишнє писати не варто. А тут він пише  вже лишнє, те, що... ми тоді тему підняту вашою поправкою можемо продовжувати до безконечності.

Я вважаю, що досить того, що записано в правій колонці. А якщо хтось вимагає те, що не потрібно, то тоді треба до суду притягувати того, хто це робить.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправку

429 Бориса Беспалого.

 

18:48:41

За-72

Рішення не прийнято. Поправка 433, 434. Борис Беспалий наполягає? Мікрофон, будь ласка.

 

18:48:51

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Дякую. Але, по-перше, це різні поправки. 431, 433 поправка говорить про те, що причини відмови в реєстрації мають бути викладені письмово і вичерпно, тому у нас буває таке, знаєте, відмова в кредит, сказали людині. що у неї неправильно в документах, вона все виправила, принесла документи, тоді їй знову висувають іншу причину для відмови в реєстрації - це відбувається при реєстрації партій, партійних осередків і так далі.

Тому ми повинні чітко і ясно, однозначно записати, що причини відмови мають сформульовані бути вичерпно, не повинно бути потім додаткових причин.

І наступна поправка - 434, бо я розумію так, що попередня буде врахована з репліки Володимира Михайловича, що невідповідне оформлення не може бути підставою для відмови в реєстрації, це не є помилкою. Я пам'ятаю, що в мене, наприклад, вимагали, щоб я друкував це не на комп'ютері відповідним шрифтом і так далі. Ми не знаємо, які вимоги до оформлення документів ставить та або інша.

 

МОРОЗ О.О. Мені здається, що те, що пропонує Борис Якович - це враховано в 12 і 13 поправці, в частині цієї статті, 39 статті. Друга частина його поправки є зворотним віддзеркаленням першої частини. Тому її не треба записувати, бо це порушує принцип імперативності. Давайте голосуємо якщо він наполягає за ці  дві поправки разом.

 

ГОЛОВА.  Ставиться на голосування поправка 433 Бориса Беспалого.

 

18:50:43

За-64

Рішення не прийнято.

Ставиться на голосування поправка 434 Бориса Беспалого.

 

18:51:04

За-59

Рішення не прийнято.

Поправка 438 Бориса Беспалого. Борис Якович, ви наполягаєте на ній? Ні?

 

18:51:15

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Ні, я наполягаю. Борис Беспалий, Блок Віктора Ющенка, "Наша Україна".

Шановні колеги, все-таки 438, вона, дійсно, по суті повторює одну  з моїх попередніх поправок. І я думаю, що в законі має міститися те, що має міститися. Перевантаження не повинно бути, але необхідні норми вони повинні бути, і повинна бути жорстка і чітка вимога до виборчої комісії, де працюють не всі професійні юристи, особливо на місцевих виборах, там, дійсно, просто можуть бути люди, ну, які просто потребують законодавчої підказки. Відомо, що товстий закон - це якраз є закон для виборців і для комісії, а тонкий - це є для начальства і ним можна маніпулювати. Я не думаю, що закон погіршиться від того, як ми прямо запишемо, що для реєстрації кандидата у депутати забороняється вимагати інші документи і відомості, ніж прямо передбачені цим законом. Принаймні гірше від того нікому не буде, краще може стати.

 

МОРОЗ О.О. Будь ласка, ми вже голосували за цю поправку, голосуйте  ще раз.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 438 Бориса Беспалого.

 

18:52:41

За-56

Рішення не прийнято.

 

МОРОЗ О.О. У мене є пропозиція, шановні депутати, зокрема депутати від "Нашої України".

Я думаю, що всім зрозуміло, що мета, яку ви ставили, для глибокого розгляду цього закону досягнута. Ми сьогодні цілий день попрацювали над цим проектом. Тому я просив би ті поправки, які мають справді суттєве, важливе значення, давайте ми їх проголосуємо. Все одно вже прискорення інших законів не буде, бо технологічно ми не вкладаємося. Але треба в кінці кінців виходити теж із здорового глузду. Скільки можна товкти, вибачте, воду в ступі? Давайте все-таки не будемо наполягати на голосуванні тих поправок, які не є суттєвими. Будь ласка, підтримайте цю пропозицію. Я звертаюся до "Нашої України".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Беспалий, 439-та.

 

 18:53:46

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, блок Віктора Ющенка, "Наша Україна".

Я думаю, шановні колеги, що ми могли б подискутувати на тему, де більше здорового глузду, коли ми пропонуємо правильні, розумні пропозиції, які ви з трибуни підтримуєте, які ваші  однодумці в залі провалюють. Чи можливо більше здорового глузду відкидати розумні пропозиції. Тому це дуже дискусійне питання. Тому хоча б звертаюся до колег, щоб вони все ж таки усвідомили свою відповідальність.

Я по 440-й поправці все ж таки можу сказати, що не може бути підставою для відмови у реєстрації невідповідне оформлення документів. Це абсолютно суб'єктивний довільний діловодський критерій. Як можна писати, голосувати і приймати в законі такі абсурдні норми. І коли ми цілком логічно наполягаємо на тому, щоб такі всепогодні норми вилучалися, ви це говорите безглуздям. Коли ви пропонуєте це залишати, ви це говорите здоровим глуздом. Тому я думаю, що коли є помилки свідомі, тоді це треба вилучати. Якби ви погодилися в комісії... (Вимкнено мікрофон).

 

МОРОЗ О.О. Я не буду коментувати пропозицію по суті, але підводку до неї політичну мушу прокоментувати. Я все сподівався, Борисе Яковичу, що ви мій однодумець. Виявляється, не так. Це ваша думка, тому на неї посилайтеся, будь ласка. Голосуйте, як хочете.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування поправку 439-ту Бориса Беспалого.

 

18:55:31

За-49

Рішення не прийнято.

Так, ідемо далі. 440 поправка. Наполягаєте, Борис Якович? Ні. Дякую. 441-а? Ні? Ні. 442-а? Мікрофон, 442 поправка.

 

 18:55:50

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Дякую.  Борис Беспалий, блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний Олександре Олександровичу, я думаю, що цілком зрозуміло, що в якихось питаннях ми в цій сесійній залі однодумці, в якихось питаннях наші позиції розходяться, це є цілком природно і на це не треба ображатися. Зокрема, я все ж таки вважаю, що виборчим комісіям треба довіряти, але треба їх діяльність контролювати і треба її нормально унормовувати законодавчо.

Тому я ще раз наполягаю на тому, щоб ви попросили своїх повних однодумців по конституційній реформі підтримати ту пропозицію, щоб при реєстрації кандидата не вимагали таки від людей інших документів. І якраз вашу байдужість до цієї проблеми важко пояснити чимось іншим, ніж переконанням про те, що цей закон буде скасований, як тільки відпаде необхідність у ваших голосах для конституційної реформи. Інакше б ви це мали підтримати.

 

МОРОЗ О.О. Хочу сказати, що цей запис не по силі зовсім контролю за роботою комісії. А відносно агітації за підтримку, будь ласка, я, наприклад, скажу, підтримайте, будь ласка, своїх колег із фракції, вони проголосують всі 20, а ваші і зараз голосують тільки половина. Тому подивіться, чому вас ваші не підтримують?

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 442 Бориса Беспалого.

 

18:57:25

За-56

Рішення не прийнято. Ну, результату немає.

43-я, наполягаєте на ній? Ні. Так, може, загалом познімаємо ці поправки? Будь ласка, що. Катеринчук, з процедури чи яка поправка ваша?

 

 18:57:47

КАТЕРИНЧУК М.Д.

Шановні народні депутати, шановні виборці!

Наша фракція "Наша Україна" знімає всі свої поправки і просить поставити це питання на голосування.

 

МОРОЗ О.О.Тут потреби немає ставити на голосування. Якщо ви знімаєте, значить знімаєте без голосування, просто врахувати треба.

 

ГОЛОВА.Шановні колеги, хто наполягає на своїх поправках, які були? Одну хвилиночку, не спішіть. Олександре Олександровичу, сформулюйте позицію, будь ласка.

 

МОРОЗ О.О.Нам перед тим, як голосувати в цілому за проект закону, я прошу уваги, треба спочатку проголосувати, я прошу уваги, будь ласка.

 

ГОЛОВА.Заспокойтесь, будь ласка. Пропозиція доповідача, будь ласка, послухайте, шановні колеги.

 

МОРОЗ О.О.Нам треба окремо проголосувати кілька норм, які викликали дискусію в сесійному залі і про які ми домовилися, що в кінці засідання ми їх окремо проголосуємо, я їх назву окремо. Це пропозиція щодо застосування норм закону до міст населенням до 50 тис.чоловік, так як до сіл і селищ. Була така пропозиція, зокрема, її часто висловлював Катеринчук, Соболєв. Дайте їм можливість для обгрунтування і поставимо на голосування потім.

 

ГОЛОВА.Будь ласка, Катеринчук мікрофон.

 

18:59:39

КАТЕРИНЧУК М.Д. Шановний  Головуючий, шановні народні депутати, справа в тому, що фракція "Наша Україна" - це більше 100 депутатів. І коли я казав про зняття, скажемо, окремих частин поправок, то я мав на увазі поправки групи разом. І тому, я пропоную все ж таки врахувати зняття поправок, скажемо, Катеринчука і інших, і по іншим питанням висловляться автори. Дякую за увагу!

 

МОРОЗ О.О. Я ще раз повторюю. Пропозиція проти, що застосовувати норми цього закону треба як до сіл, селищ, до міст чисельністю населення до 50 тис.  чоловік. Давайте хай автор цієї пропозиції висловиться. Якщо він наполягає, тоді будемо голосувати. Ні - значить, залишається так, як записано в законі.

 

ГОЛОВА. Борис Беспалий, ви на своїх поправках не наполягаєте? Ну, одну хвилинку! Ну, шановні колеги! Мікрофон Бориса Беспалого.

 

19:00:40

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Значить, поправки до... Шановний Володимире Михайловичу, поправки до 445-ї включно я знімаю, бо вони повторюють те, що говорилось по суті. Але останні поправки, які будуть далі, ми будемо розглядати в установленому законом порядку. І Микола Катеринчук тут вніс повну ясність.

 

ГОЛОВА. Ладно. Шановні колеги, ми так швидше пройдемо. Давайте, поправка 448-ма, ви наполягаєте, Борис Якович?

Мікрофон Беспалого.

 

19:01:12

БЕСПАЛИЙ Б.Я. Дякую.

 

ГОЛОВА. Ну, заспокойтеся, будь ласка, шановні колеги!

 

БЕСПАЛИЙ Б.Я. Борис Беспалий, Блок Віктора Ющенка "Наша Україна", місто Київ.

Шановні колеги, тут уже поправка - зовсім новий сюжет. Справа в тому, що чим більше документів подається кандидатом у депутати чи на посаду голови одразу і вони перевіряються, тим довше затягується його реєстрація, так само як і перевірка підписів.

Тому я вважаю, що на попередньому етапі до реєстрації, до отримання підписних листів, до їх перевірки, не треба обов'язково вилучати, додавати, вірніше, автобіографію, яка має бути ретельно виписана, і так далі. Це можна було б подати пізніше, тому що плакати з автобіографією випускаються пізніше. І тому на етапі первинного подання документів автобіографія тільки затягує цей процес, її треба вилучити. А місце проживання, я наполягаю, треба вилучити також, тому що це мається на увазі все ж таки адреса, а не місто, зрозуміло.

 

МОРОЗ О.О. Це несуттєве зауваження. Голосуйте.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування поправку 448-му Бориса Беспалого.

 

19:02:38

За-55

Рішення не прийнято.

Так, 449-та, Атрошенко. Не наполягає.

Так, Матвієнко зняв. Беспалий, 451-ша, наполягаєте?

Мікрофон Беспалого.

 

19:02:53

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Дякую. Шановні колеги, користуючись тим, що тут підійшли представники більшості, і у нас можливо -  ну я не знаю звідки - у нас уже є більшість для того, щоб приймати нормальні рішення, я пропоную вилучити з даної статті надмірні вимоги, які виставляються до періоду реєстрації, коли до заяви, підписаної керівником місцевої організації та скріпленої печаткою місцевої організації додаються ще ціла низка документів, які абсолютно є на даному етапі недоречні. Є печатка, є заява. Що, ради Бога, ще треба? Партія  зареєстрована, в Управлінні юстиції є всі документи. Не треба перевантажувати кандидатів ще біганиною по інстанціям. Там один з депутатів ще пропонував нотаріально завірені копії, розумієте? Давайте розвантажимо людей від зайвої бюрократичної біганини.

 

МОРОЗ О.О. Там передбачені тільки ті документи, які виходять з статті 36 пункт 2.5. І не більше. Тому ми вже пройшли ці статті і погодилися з їх змістом.

Голосуйте, якщо ви хочете.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 451 Бориса Беспалого.

 

19:04:27

За-50

Рішення не прийнято. Поправка  454. Знову ж таки  Бориса Беспалого. Наполягаєте на ній? Ні. Йдемо далі.

Олександр Турчинов наполягає на своїй поправці 458? Ні. Кириленко В'ячеслав, 459, мікрофон, будь ласка.

 

19:04:50

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, "Наша Україна", Українська народна партія.

Шановний Олександре Олександровичу! Шановні колеги!  Я вважаю, що норма, на підставі якої достатньо 300 підписів, щоб бути  висуненим на посаду, наприклад, Київського  міського голови  не  витримує жодної критики, оскільки вона дозволяє масі  людей, які не мають жодних шансів, але мають тільки шанси морочити голову виборцям, реєструватися, балотуватися і відбирати увагу виборців від справді  реальних кандидатів, які представляють  політичні сили визнані у тому чи іншому місті, селищі чи селі, чи будь-якій місцевій громаді.  Тому я  пропоную ввести норму, яка  створює більш жорсткі умови для висунення кандидатів. І у зв'язку з цим вніс поправку.  Вважаю, що на посаду сільського, селищного і міського голови кандидат повинен  внести підписи не менше, як піввідсотка виборців, а  на посаду кандидата у  депутата не менше одного відсотка  виборців, які мешкають на території відповідного виборчого округу.

Ну, наприклад, у Києві на такою поправкою треба буде зібрати  10 тисяч підписів. І людина, яка ...

 

МОРОЗ О.О. Можна прислухатися до  цієї поправки, але і там записано теж доречно. Будь ласка, голосуємо.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 459-та В'ячеслава Кириленка.

 

19:06:23

За-54

Рішення не прийнято.

Роман Ткач наполягаєте? Мікрофон, будь ласка.

 

19:06:32

ТКАЧ Р.В.

Роман Ткач, Народний рух України, фракція "Наша Україна".

Шановний Олександре Олександровичу! Ця моя поправка десь перегукується із статтею 16-ою, де я казав, що треба було зменшити кількість депутатів у сільських населених пунктах. І ви собі зараз уявіть, тут йде мова про збір підписів на посаду кандидата у депутати, на посаду  кандидата на сільського голову. Уявіть собі населений пункт, де  є 120 виборців всього, а  16 депутатів до сільської ради і кожен з них  має зібрати не менше 10 підписів на свою  підтримку. 160 підписів, а у селі є  120 чоловік. А тут ще  ценз вводиться. Тому я прошу  зняти ці речі, якраз пункт один, пункт  п'ять і пункт шість виключити. І у селі не треба збирати  підписи ні  на підтримку кандидата у депутати, ні на підтримку кандидата на посаду сільського голови. Я вас прошу, зверніться до залу, щоб проголосували за цю поправку.

 

МОРОЗ О.О. Я звертаюся до залу, щоб підтримали  цю поправку.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування поправку 460 Романа Ткача.

 

19:07:46

За-71

Рішення не  прийнято.

 

МОРОЗ О.О. Я ще раз звертаюся до представників "Нашої України". Ви завдання своє виконали, я прошу вас...

 

ГОЛОВА. За - 71. Поправка не прийнята.

 

МОРОЗ О.О. Я думав щось інше. Тоді ясно.

 

ГОЛОВА. Так, Євген Гірник, наполягає? Ні. Так, Євген Гірник не наполягає. Олександр Мороз врахована поправка. Рудьковський. Катеринчук 466, зняв. Гірник 468. Мікрофон Гірнику.

 

19:08:19

ГІРНИК Є.О.

Шановний Олександре Олександровичу! Я зняв поправки, які стосуються виборів депутатів і голів сіл, селищ, але щодо міст і особливо щодо списків представлені в законопроекті норми не витримують ніякої критики і не відіграють ніякої ролі. І тут, безумовно, необхідно збільшувати число підписів, особливо, за списки, щоб, дійсно, партії і блоки показали, що вони є і чогось варті. Тому я наполягаю на голосуванні за цю поправку.

 

МОРОЗ О.О. Будь ласка, голосуємо.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 468 Євгена Гірника.

 

19:09:16

За-52

Рішення не прийнято. 470 поправка Лебедівський мікрофон.

 

19:09:26

ЛЕБЕДІВСЬКИЙ В.А.

Валерій Лебедівський, блок Віктора Ющенка "Наша Україна", Народний рух України міста Києва.

Шановний головуючий, шановний доповідачу. Я, по-перше, звертаюсь до шановного доповідача щодо доцільності тих або інших поправок, які подає фракція "Наша Україна".

Я звертаю вашу увагу на цю статтю, яка виписана вами. Триста підписів для кандидата на мера міста Києва. Для порівняння, по області для депутатів збирають тисячі підписів. Я питаю у вас, шановний доповідач, де здоровий глузд, мер і депутати, там тисяча, а тут триста. Для порівняння місто Київ   має населення більше, ніж  інші області на Україні. І я вбачав би за доцільне, щоб у нас  Києві здатні кандидати зібрати тисячу підписів.

Тому я пропоную, розумію, що там є і місто Сімферополь і інші обласні центри, які може не здатні це зробити, то я вношу поправку до поправки, про те, щоб  тисяча підписів стояло слова "місто Київ".

 

МОРОЗ О.О. Цю пропозицію  я вносив на тимчасовій спеціальній комісії. Ми спеціально і винесли місто Київ і інші у окремий пункт, але  я не знаю, чому не наполягли ваші колеги на тому, щоб це було внесено. Давайте запишемо тисячу чи  десять тисяч, це цілком нормальні цифри. Тисячу, будь ласка. Хто за те, щоб тисяча була проголосована, підтримайте, це нормальна пропозиція.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування поправку 470-ту народного депутата Лебедівського, це 120 сторінка.

 

19:11:23

За-66

Рішення не прийнято.

Поправка 472-га. Євген Гірник, наполягаєте на ній? Мікрофон, будь ласка.

 

19:11:33

ГІРНИК Є.О.

Ну, це аналогічно депутату Лебедівському. І я вважаю, що треба або зовсім знімати ці підписи, або  ставити вимоги такі, які забезпечують представництво людей, які користуються популярністю. Через те наполягаю на голосуванні.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування поправку  472-гу Євгена Гірника.

 

19:12:07

За-48

Рішення не прийнято.

Поправка 474. Ви наполягаєте на ній Євген Гірник? Ні. Йдемо далі

Поправка 478-ма ваша. Не наполягаєте ви на ній, Євгене Гірник? Ні.

В'ячеслав Кириленко, 481-ша. Мікрофон.

 

19:12:35

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, "Наша Україна", Українська народна партія.

Шановний Олександре Олександровичу, мені здається, що норма, яка передбачає для цілого списку партійного кількість підписів на його підтримку 800, потрібної для реєстрації так само є вкрай низькою. Тому пропоную по всьому рівню місцевих громад встановити норму, яка забезпечує подання за підписні листи не менше одного відсотку від кількості виборців, що проживають на території відповідно Автономної Республіки Крим, відповідної області, району, міста, району в місті. Наприклад, для Києва партійний список повинен буде зібрати не 800 підписів, що є вкрай мало, і може плодити ці списки як гриби, а приблизно 20 тисяч, якщо буде введена така норма, як зараз, яку я пропоную. І це забезпечить участь у, наприклад, київських виборах або в інших великих містах тільки тих політичних сил, які дійсно мають шанси на перемогу. Пропоную підтримати.

 

МОРОЗ О.О. Я вважаю, що ваша пропозиція правильна, давайте її проголосуємо.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 481-ша В'ячеслава Кириленка.

 

19:14:02

За-52

Рішення не прийнято.

483-тя поправка Євгена Гірника. Наполягаєте? Мікрофон, будь ласка.

 

19:14:13

ГІРНИК Є.О.

Шановні депутати з більшості, я в принципі не розумію такої позиції. Якщо ми вже оприділилися на партійних виборах, так треба показувати, що партія щось собою являє у містах обласного підпорядкування, в обласних центрах збирати 500 підписів, це є ганебно, і цей список нічого не значить. Цю квоту треба збільшувати. Я наполягаю на голосуванні.

 

МОРОЗ О.О. Я хотів би, щоб ми мали на увазі, що одночасно збиратимуться підписи до виборів до Верховної Ради і інші. Тому 500 підписів - це не так мало, якщо серйозно займатися цією справою, а не збирати підписи у податковій службі або у відділені міліції.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 483 Євгена Гірника. 

 

19:15:11

За-38

Рішення не прийнято.

485 поправка Лебедівського. Наполягаєте на ній? Ні. Євген Гірник, 486. Наполягаєте? Ні. Катеринчук, 488? Зняв. 489, Гірник? Ні. Так, Лебедівський, 493. Мікрофон, будь ласка.

 

19:15:38

ЛЕБЕДІВСЬКИЙ В.А.

Валерій Лебедівський, блок Віктора Ющенка "Наша Україна", Народний Рух України, місто Київ.

Шановний Головуючий, шановний доповідачу, я ще раз звертаю вашу увагу на місто Київ, на столицю України і на статус цього міста. Попередніми статтями ви прирівнюєте це місто до інших міст і встановлюєте норму 800 підписів. Але я нагадую ще раз, місто Київ має населення більше, ніж інші обласні центри і області України, окремі області. Місто Київ має значно більший економічний потенціал, ніж інші міста. І таким чином, місто Київ здатне більше зібрати підписів на підтримку депутатів.

Тому я пропоную додати до цієї норми, дописати - депутатів Київської міської ради, щоб була тисяча підписів. Я думаю, що ті фракції більшості, які не голосують за цю норму, я думаю, що вони не мають можливості зібрати ці підписи, таким чином вони не голосують.   

 

МОРОЗ О.О. Я думаю, що це була б уніфікація цілком доцільна. Давайте впишемо, тим більше, це незначна редакція, а тільки кандидати в депутати Київської міської ради. Я прошу всіх підтримати цю пропозицію.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 493.

 

19:17:02

За-68

Рішення не прийнято.

Євген Гірник, 494 поправка. Наполягаєте на ній? Мікрофон.

 

19:17:11

ГІРНИК Є.О.

Я так розумію, що більшість голосуючих, маючи намір голосувати за закон в цілому, не збираються ні його дотримувати і збирається його просто відмінити. Через те, бояться збільшення квоти збору підписів, зокрема, у великих містах і в областях за свої списки. Я не бачу причини іншої, неголосування за ці пропозиції, які є висунуті останнім часом. Через те всі ці поправки, вони в принципі тут виглядають в залі, як голос волаючого в пустелі. Але є за межами залу люди, які дослухаються до цього процесу, що відбувається тут, до цього фарсу і вони врахують за кого треба і можна голосувати. І якщо люди не збираються дотримуватися, орієнтуватися на широку масу людей.

 

МОРОЗ О.О.Та хіба ще ж не голосують, в тому і біда. Я ще раз звертаюся до всіх вас. Давайте розглянемо принципові поправки, а ті що поліпшить редакцію чи погіршить редакцію, не будемо розглядати. Робоча група і Тимчасова Спеціальна Комісія, представляючи інтереси всіх фракцій, не гірше фахово підготовлені, ніж всі, хто присутній в цьому залі. І вона вносить той проект, який може бути робочим, може застосовуватись, давайте не будемо тратити час, вже всеодно день згаяний, про що тут говорити.

 

ГОЛОВА.Ставиться на голосування поправка 494 Євгена Гірника.

 

19:18:53

За-40

Рішення не прийнято.

497-а, Бориса Беспалого поправка, мікрофон.

 

19:19:02

БЕСПАЛИЙ Б.Я. Дякую. Шановний Олександре Олександровичу, я не думаю, що день згаяний і більш того, навіть ваша позитивна особиста реакція на більшість пропозицій "Нашої України" свідчить про те, що у "Нашої України" явно прослідковується обгрунтованість поправок і що ми дійсно ретельно, і якісно працювали над цим законом. На жаль, вас не підтримує більшість, то вже їхня справа, це мабуть така байдужість до тексту і закону, свідчить дійсно про бажання його скасувати, як він стане непотрібним.

Я наполягаю в даному випадку на вилучення з підписного адреси місця проживання кандидата. Тут уже йдеться не про абстрактне місце проживання - йдеться про адресу. На цій стадії з виборчими листами ознайомлюються і конкуренти, і взагалі різні можуть бути варіанти. І я не думаю, що це є непринциповою дрібниця, коли до популярної людини, скажімо, опозиційної, прийдуть рекетири з вимогою зніматися з балотування.

Тому я наполягаю на вилученні адреси з усіх публічних документів.

 

МОРОЗ О.О. Можна голосувати.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 497-ма Бориса Беспалого.

 

19:20:28

За-47

Рішення не прийнято.

504-та поправка. Роман Ткач наполягає? Ні. Наполягаєте? Ні. Наполягає, мікрофон.

 

19:20:46

ТКАЧ Р.В.

Володимире Михайловичу, я хотів сказати, що 504-ту і 506-ту я знімаю у зв'язку з попереднім непроголосуванням. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую вам також.

507-ма. 505-та, Беспалий, будь ласка.

 

19:21:05

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, Блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Ця поправка стосується сюжету, який сьогодні ще не звучав і який у практиці є дуже актуальним. А саме: йдеться про те, хто має право заповнювати які графи виборчого підписного листа. Зараз пропонується, щоб графи, які стосуються виборця, цитую: "стосуються виборця, заповнювались ним власноручно".

Ну, я думаю, що така широка трактовка є надмірно широкою, тому що все, що стосується, що є в цьому рядку, можна трактувати як таке, що стосується виборця. Виборці є різні, вони можуть поспішати, можуть бути різні обставини. Тому я вважаю, що власноручно повинно заповнюватись обов'язково тільки підпис, тому лист і називається: "підписний", - бо там підпис власноручний, і, звичайно ж, дата, щоб це не була якась інша дата. Все інше на прохання виборця може поставити зацікавлена особа - збирач підписів. Інша інформація є менш принципова. І не треба літніх людей, які поспішають, обмежувати у можливостях...

 

МОРОЗ О.О. Літні люди якраз не поспішають, а пункт 3-ій цієї статті повністю повторює закон про референдум, закон про вибори до Верховної Ради і так далі. Коли ми говоримо про уніфікацію виборчого законодавства, то треба записати так, як пропонує тимчасова комісія.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка  505 Бориса Беспалого.

 

19:22:46

За-41

Рішення не прийнято.

517 поправка, Борис Беспалий. Наполягаєте на ній? Ні.

Так, 518 Кириленко В'ячеслав мікрофон. І 519, якщо можна. І 520 ваша.

 

19:23:02

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, "Наша Україна", Українська Народна партія.

Шановний Олександре Олександровичу! Шановні колеги! Я вважаю, що перелік на підставі якої комісії можуть вдаватися до зловживань і свавілля щодо кандидатів повинен бути зменшений. Тому, коли ми  подаємо перелік на підставі якого можуть бути анульовані підписи, то я вважаю, що  достатньо пунктів 5 і 7, які тут фігурують, про підпис іншої особи замість того, що підписаний. І про підпис  не встановленої форми. А вносити термінологію, яка передбачена в пунктах 8 і 9 про підроблені підписи і підписи, які зібрано шляхом підкупу або обману, це є розмиті формулювання, які, по-перше, дублюють ті, що вже є зверху, а по-друге, дають можливість для фантазій комісій відповідного рівня з метою анулювання підписів на підтримку списку чи  окремо взятих кандидатів. Тому я наполягаю на голосуванні  518, 519. Можна тільки 518, якщо не пройде, то 519 тоді я знімаю.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування поправку 518 В'ячеслава Кириленка.

 

19:24:27

За-48

Рішення не прийнято.

Ставиться на голосування поправка  519 В'ячеслава Кириленка.

 

19:24:49

За-30

Рішення не прийнято.

520-та, ви знімаєте цю поправку? Знімаєте.

Йдемо далі. 526-та поправка, Бондаренко. Наполягаєте на ній? Володимир  Бондаренко наполягає? Ні. Мікрофон. 526-та, це я підказую, сторінка 132.

 

19:25:19

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко.

Я перш за все хотів би вибачитися перед представниками більшості, котрих ми відірвали від справ у буфетах і вони тут збіглися всі, і сьогодні  у цій залі може бути повна явка. Тому вибачте, ми  ще може вас пару разів потривожимо до голосування.

Чому я  просив  збільшити цей термін: не 30, а 85 днів до дня виборів? Мова йде про те, що сьогодні зменшення будь-якого терміну для виборів, це  дія  на користь влади. Адже подивіться, з телевізора сьогодні не сходять  явні кандидати на Президента, вони вже  там один з одним борються, і особливо перемагає один той, який має більші можливості, і той, який давно вже займає цю посаду, тому я хотів би сказати, що інші кандидати, які прийдуть, якщо буде маленький термін, вони просто не встигнуть з'явитися на тих телевізорах чи у засобах масової інформації. Тому у даному випадку більший термін дає більше можливостей або рівні  можливості для тих, хто вже сьогодні при владі і тих, хто тільки до неї йде. Адже депутати місцевих рад, які вже працюють, мають преференцію перед тими, хто тільки...

 

МОРОЗ О.О. Якщо це  526 поправка, то коментар Володимира Дмитровича не стосується цієї поправки. Тим не менше можна її голосувати, щоб зняти питання взагалі.

 

ГОЛОВА. Ставиться  на голосування поправка 526-та Володимира Бондаренка.

 

19:26:54

За-42

Рішення не прийнято.

527-ма. Борис Беспалий, не наполягаєте на ній?  Наполягає. Мікрофон.

 

19:27:02

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, Блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний Олександре Олександровичу! Я цілком погоджуюся з вами,  що потрібна уніфікація, але уніфікація потрібна за кращими нормами, а не за гіршими. І тому, звичайно, що маючи досить гіркий досвід, ми весь час вдосконалюємо, пропонуємо кращі норми, по якими і треба уніфікувати. На жаль, практика, яка зараз, в цій сесійній залі йде уніфікація за старими, поганими, залишковими нормами.

Зокрема, в даній поправці 527 я пропоную таке доповнення. Записано так: “територіальна виборча комісія відмовляє в реєстрації на посаду голови і кандидата в депутати у разі”. Я пропоную перед, після слів "кандидата в депутати" слово "тільки", тільки у разі, тоді перелік причин відмови стає вичерпним. І ви чудово знаєте нашу практику, яка дозволяє це, якщо немає вичерпного переліку знімати людей нізащо, потім через суди поновлюватись.

Тому я  на цьому наполягаю і прошу вас...

 

МОРОЗ О.О. Слово "тільки" тут проблему не вирішує, тому що якщо зловмисники ті, що порушують закон будуть керуватися не законом як сьогодні це відбувається, а іншими інтересами, то вони в кожному пункті, який тут передбачений, знайдуть підставу для того, щоб найти привід для нереєстрації. Тому давайте голосуємо те, що ви пропонуєте, але ще раз повторюю, воно не вирішує проблему.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 527 Бориса Беспалого.

 

19:28:55

За-45

Рішення не прийнято. поправка 528 Кириленко. Мікрофон, будь ласка.

 

19:29:06

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, "Наша Україна",  Українська народна партія.

Шановний Олександре Олександровичу, шановні колеги.

Я вважаю, що підстави для зняття, для відмови у реєстрації кандидата повинні містити вичерпний перелік цих умов. Тому   пункт перший першої частини, на мою думку, дає підстави для зловживань або вільного тлумачення з боку комісій, тому що порушення встановленого порядку висування кандидата може   тлумачитись членами комісій і керівництвом комісії по-різному. Тому я вважаю, що ті пункти, які ідуть нижче, вони виписують всі необхідні підстави для невідмови в реєстрації кандидата. А цей пункт як такий, що не дає  чіткого формулювання, а дає розмите формулювання пропоную вилучити.

 

МОРОЗ О.О. Будь ласка, голосуйте.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 528 В'ячеслава Кириленка.

 

19:30:15

За-44

Поправка не підтримана.

533-тя поправка. В'ячеслав Кириленко, наполягаєте на ній? Борис Беспалий, 534-та. Наполягаєте на ній? Лебедівський, 535-та. Наполягаєте на ній? Ні. Так, ідемо далі. 539-та поправка Бориса Беспалого. Наполягаєте на ній?  Мікрофон.

 

19:30:54

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, Блок Віктора Ющенка, "Наша Україна".

У цій поправці ідеться про річ надзвичайно принципову, а саме про зняття кандидата з реєстрації у даному випадку з такої підстави, як перевитрата виборчого фонду. Я думаю, така підстава може бути, але тільки у тому випадку, якщо перевитрата виборчого фонду встановлена судом. Якщо ми не встановлюємо, хто цю перевитрату встановив,  а тут не написано хто, то тоді це видається взагалі на розсуд, ну, я не знаю,  мабуть, комісії і так далі. Я думаю, це серйозна обставина зняття з реєстрації. Я думаю, це серйозна підстава - перевитрата виборчого фонду. І я думаю, що серйозним способом треба і встановити таке порушення, а саме - судом і тільки судом. Тому я пропоную написати, що ця обставина має бути встановлена судом.

 

МОРОЗ О.О. Я вважаю, що цілком правий тут Борис Якович. І треба було б так записати. Будь ласка, підтримайте, я до всіх звертаюся. Підтримайте, це поправка слушна.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 539 Бориса Беспалого. Прошу голосувати.

 

19:32:24

За-79

Рішення не прийнято.

540-ва. Мікрофон Беспалого.

 

19:32:33

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Як бачите, шановні колеги, ця поправка потрібна тим, кому потрібен цей закон. Хто його розглядає тільки як платіжний засіб за конституційну реформу, потім скасує, їм вона, ясно, не потрібна.

Але 540-ва, я думаю, потрібна усім. Зараз практикується така норма, коли комісія двічі попереджує за будь-яке порушення кандидата і знімає його з посади. Причому попередження може бути винесена за фактично будь-яке порушення виборчого закону. От ми бачили, наприклад, неправильне оформлення документів. Раніше вимагали там писати через два інтервали, зараз можуть через два інтервали друкувати друкарською машинкою. Два дріб'язкові порушення кандидата - знімають з реєстрації. Практика є надзвичайно поширена. Ситуація дуже принципова. Людина чотири роки готується до цієї події, потім і бачить, що він реальний кандидат, і його ні за що знімають. Я пропоную вилучити таку обставину зняття з реєстрації, як подвійне порушення, як подвійне попередження без суду.

 

ГОЛОВА. Ставимо на голосування поправку?

 

МОРОЗ О.О. Будь ласка.

 

ГОЛОВА. Голосується поправка 540-ва Бориса Беспалого.

 

19:34:03

За-48

Рішення не прийнято.

541-а. Ви не наполягаєте на цій поправці, Борис?

 

МОРОЗ О.О. Ми проголосували її.

 

ГОЛОВА. Ні, Борис Якович? Так, голосували. 546 поправка. Роман Ткач наполягаєте на ній? Ні. Борис Беспалий, 548-а, наполягаєте? Мікрофон.

 

19:34:31

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Дякую. Борис Беспалий, блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Ну просто дивує, з якою радістю більшість провалює пропозиції, які мають захищати і їх же, коли вони будуть кандидатами. Але знайдеться інший кандидат, більш близький до влади. Тоді вони інакше, мабуть, відреагують. Тому я все ж таки пропоную їм погодитись з тим, що знімати кандидата з реєстрації тільки за суб'єктивним рішенням, за суб'єктивною позицією виборчої комісії без встановлення судом жодного факту порушення, є неправильно. І пропоную вилучити з 48 статті 11 пункт, який містить право виборчої комісії знімати кандидата з реєстрації після оголошення йому попередження, тому що підстави такого попередження законом чітко не сформульовані. Воно може бути буквально за будь-яку обставину. Тому треба це, безумовно, вилучати.

 

МОРОЗ О.О. Ну, тут певна недоречність у вашій аргументації, тому що відсилка на п'яту частину цієї статті пов'язана з судовим рішенням. Будь ласка, голосуйте.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 548 Бориса Беспалого.

 

19:36:05

За-38

Рішення не прийнято.

549, Борис Якович наполягає? Мікрофон, будь ласка.

 

19:36:15

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Я вимушений процитувати статтю, на яку посилався Олександр Олександрович, де сказано: "...у разі порушення інших вимог цього закону," - і так далі. Тобто нічого не говориться про суд. Попередження може бути все ж таки свавільним, і це допускає сваволю виборчих комісій. Тому мене дивує, чому ви, на жаль, не підтримали цю поправку.

Стосовно 549-ї, то вона, знову ж таки, сюжет на цю тему. Суд - це не тільки напад на людей, суд - це судовий захист. І безумовно, захищати і кандидатів у депутати має суд. Тому я пропоную, що факт перевитрат місцевою організацією коштів з виборчого фонду має обов'язково встановлюватися і підтверджуватися судом, тобто гарантувати судовий захист. Інакше ми ризикуємо цілі списки, вже не одну людину, а десятки достойних людей позбавляти права балотуватися через нашу недбалість і через те, що комусь так хочеться вже вечеряти, що він просто тут всидіти не може.

 

МОРОЗ О.О.Голосуємо.

 

ГОЛОВА.Ставиться на голосування поправка 549-ть Бориса Беспалого.

 

19:37:41

За-42

Рішення не прийнято.

550-та. Роман Ткач, наполягаєте? Мікрофон, будь ласка.

 

19:37:56

ТКАЧ Р.В. 550-та поправка ідентична ця, що тільки що ми не проголосували, тому автоматично вона знімається.

 

ГОЛОВА. Дякую. Борис Якович, 552-а поправка, наполягаєте? Мікрофон, будь ласка.

 

19:38:10

БЕСПАЛИЙ Б.Я. Шановні колеги, я вам зачитаю текст, який я пропоную вилучити і далі вже буде на ваш розсуд і ваше сумління.

Отже, я пропоную вилучити такий текст. "У разі порушення інших вимог цього закону місцевої організації, партії кандидатом у депутати, територіальна виборча комісія може оголосити йому попередження". Нагадую, що за друге попередження, його можна зняти з балотування. Оцініть, будь ласка, таку формулу вразливу: "Порушення інших вимог цього закону". Не вказано яких вимог. В цьому законі є дуже багато вимог, які ми самі визнаємо недостатньою підставою для того, щоб знімати з реєстрації. Навіть шановний доповідач говорив "давайте торкатися тільки найбільш принципових питань". Це говорить про те, що тут є і технічні норми, технічні вимоги. Порушення будь-якої  технічної вимоги може бути і стає дуже часто підставою для зняття з реєстрації. Так що я думаю, як з цим можна не погодитися? І чому комісія не погодилася, я просто не розумію.

 

МОРОЗ О.О. Будь ласка, голосуймо.

 

ГОЛОВА. Поправка 552-га ставиться на голосування.

 

19:39:36

За-44

Рішення не прийнято.

556-та поправка. Гірник наполягає? Мікрофон, будь ласка.

 

19:39:46

ГІРНИК Є.О.

Шановний Олександр Олександрович, шановні депутати! В принципі, я дивуюся, чому Адам Іванович не наполягає на цій поправці, бо це і його поправка і це поправка Науково-експертного управління. Я не знаю, чому ви не звернули увагу, що ця стаття просто не має ніякого глузду. Тому що в ній вимагається, що якщо за п'ять днів не буде депутатів, щоб в установленому в законі порядку знову висувати депутатів. Це технічно не можливо зробити.

Я бачу обстановку в залі. І якщо ви хочете, щоб в законі була безглузда стаття, яку критикує Науково-експертне управління, то, будь ласка, я знімаю її з голосування.

 

ГОЛОВА. Голосується поправка 556-та Євгена Гірника.

 

МОРОЗ О.О. Він зняв її.

 

ГОЛОВА. А, зняв. Зніміть голосування.

Катеринчук - зняв, Катеринчук - зняв. Володимир Бондаренко, 559-та поправка. Наполягає Бондаренко? Мікрофон.

 

19:40:46

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, Блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні друзі, я думаю, що коли комусь не терпиться швидше закінчити цей процес, то проситись треба не в Президії. Є три особи, про які я вже згадував, треба взяти "пейджер", звернутися до "цербера" або до "барабана", вони в свою чергу далі трансформують це прохання - і ми можемо закінчити оце все. Але якщо треба працювати, то треба працювати. Тому що те, що пропонував Борис Беспалий, що пропоную я і інші, воно заслуговує хоча б якоїсь уваги.

Якщо вам абсолютно не потрібен цей закон, то я думаю, що не треба тоді гратися. Коли комуністи голосують за такі позиції, які потім призведуть до зняття їх же однопартійців пачками у районних центрах і таке інше, то тоді ви будете гигикати і робити що оце сьогодні робите в цій залі. Будете їм пояснювати як ви  відстояли права низових партійних організацій на висунення своїх кандидатів. Тому давайте або працювати або гоготати тут, як це робиться.

 

МОРОЗ О.О. Справа в тому, що поправка  559, яка зовсім не стосується до того, що тільки що говорив Володимир Дмитрович, врахована у правій колонці, її немає чого голосувати. І я просив, давайте не будемо займатися взаємними  докорами.

 

ГОЛОВА. Так, не наполягає Бондаренко.

Євген Гірник, 560, наполягає чи ні? Мікрофон, будь ласка, Гірника.

 

19:42:10

ГІРНИК Є.О.

Шановні депутати! Фактично тут пропонується у п'ятницю... Ну Кармазін, дайте мені договорити!

(Ш у м)

Володимире Михайловичу, 10 секунд добавте, будь ласка.

 

ГОЛОВА. Прошу уваги! Не заважайте виступаючому, будь ласка.

 

ГІРНИК Є.О. Тут пропонується не проводити у п'ятницю ніяких агітаційних дій. Давайте беремо по факту і по життю. Фактично  агітація в п'ятницю проводиться і така стаття є підставою для зняття будь-якого неугодного кандидата на голову  або на депутата, або цілого  виборчого списку. Ми нормально працювали з тим, що і в п'ятницю, і в суботу проводили агітаційну роботу. В неділю - інша справа. Тобто, я пропоную слово "п'ятницю" виключити і тільки в день голосувань...  п'ятницю, суботу виключити і тільки в день голосувань заборонити цю агітацію. Це було і це  себе виправдало.

 

МОРОЗ О.О. Я ще раз пропоную не порушувати питання  про голосування поправок, які нічого не варті. Мова йде про те, ви вчитайтеся, будь ласка,  в цю норму,  24.00 п'ятниця. Це означає, що в п'ятницю агітацію можна проводити. І це норма, яка кореспондується з усіма  виборчими законами.

 

ГОЛОВА. Наполягаєте на поправці?

Я ставлю на голосування поправку 560 Євгена Гірника. Прошу заспокоїтись. Заспокойтесь  всі, я вас  прошу, шановні колеги.

 

19:43:52

За-38

Рішення не прийнято.

561 поправка, Мікрофон Романа Ткача.

 

19:44:01

ТКАЧ Р.В.

Роман Ткач, Народний    рух,  фракція "Наша Україна".

Шановні колеги!  Шановний Олександре Олександровичу! Я вас прошу  вчитайтеся, будь ласка,  у речення, що є у статті 50-ій: "До передвиборної агітації не відносяться офіційні повідомлення у період виборчого процесу..." і так "про дії кандидатів у депутати пов’язані з виконанням ними посадових, службових повноважень передбачених Конституцією України".  Це означає, що той кандидат у депутати у місцеві органи влади, які до тепер нічим не займався, нічого не робив, люди його не шанують, але тут перед виборами  почали інтенсивно у пресі, і у радіо, у  газеті, по телебаченнях розказувати, як він замітає вулиці, як він вичищає вулиці, як він  займається соціально незахищеними людьми. Та, звичайно, що це є  агітація. І тому я пропоную, щоб цю частину повністю виключити і не треба цього  робити. Бо той, хто не робив цю роботу, якою мав займатися протягом свого терміну, зараз почне перед виборами робити і почнуть  це потужно показувати у пресі. Звичайно, що є агітацією. Тому виключити все це речення. Дякую. Поставте, будь ласка, на голосування.

 

МОРОЗ О.О.  Можна і так пропонувати, по-різному тлумачити, логіка у тому, що ви говорите є. Давайте будемо голосувати цю пропозицію.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 561-ша Романа Ткача.

 

19:45:31

За-45

Рішення не прийнято.

562-га. Борис Беспалий, мікрофон.

 

19:45:40

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, Блок Віктора Ющенка "Наша  Україна".

Шановні колеги! Часто так трапляється, що маленьке слово має дуже вагоме значення. У даному випадку йдеться про положення,  яке передбачає, що органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування і їхні  посадові особи зобов'язані сприяти кандидатам в організації проведення зустрічей і так далі в їхній агітаційній роботі.

Я пропоную поставити, що зобов'язані однаково сприяти кандидатам. Адже не секрет, я просто не хочу зараз наводити сумно відомі всі приклади з Донецьком і так далі, де  влада одним кандидатам влаштовує зустрічі, влаштовує охорону, а виборців, які приходять на зустрічі з іншими кандидатами, просто розганяє. Ну, може  хтось сказати, що це однаково, тому що  і там, і там задіяна міліція, але зовсім з іншим знаком. Тому я прошу це маленьке слово "Однаково" обов'язково включити, що повинна влада однаково сприяти всім в їхній діяльності.

 

МОРОЗ О.О. Розумна пропозиція, вона, правда, врахована в іншій нормі про рівність прав і так далі, які, до яких і ці частини  теж мають імперативне значення. Тому запис такий, однаковий, тут не завадив би. Будь ласка, давайте підтримаємо.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 562 Бориса Беспалого.

 

 19:47:19

За-47

Рішення не прийнято. 566 В'ячеслав Кириленко наполягаєте на ній? Ні. 565 вона врахована? Вона врахована. 566 не наполягає Кириленко. 569 Євген Гірник мікрофон.

 

 19:47:40

ГІРНИК Є.О.

Євген Гірник, блок "Наша Україна".

По-перше, я відкидаю звинувачення щодо прочитки закону попередньої моєї пропозиції. Я пропонував в суботу і це чітко було. А, що до цієї правки, останнє речення цієї статі, воно дає також всі можливості для зняття неугодних кандидатів, ну, спробуй не повідомити відповідну територіальну комісію про час і місце зустрічі. Хай якийсь кандидат на голову чи в депутати не повідомить. І це є підстава для зняття, а, ми ж всі знаємо, що в передвиборний час не завжди є така можливість і плани міняються. Через то я наполягаю на цій чисто-технічній правці, яка є запобіжником проти зняття неугодних кандидатів.

 

МОРОЗ О.О. Я думаю, що логіка є у пропозиції Гірника, треба було б її підтримати.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 569 Євгена Гірника.

 

19:48:51

За-44

Рішення не прийнято.

570-та поправка. Борис Беспалий наполягаєте? Ні.

571-ша. Мікрофон Беспалого.

 

19:49:06

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Дякую. Я вже так  бачу по останніх подіях, що Олександр Олександрович  став повністю підтримувати "Наша Україна". Я думаю, і від залу цього дочекаємося, ну, хоча б стосовно двох таких пропозицій. Мені не зрозуміло, чому потрібно  подавати два примірники агітаційних матеріалів. Законопроекти і то подаються в одному примірнику. Невже, якщо комусь треба другий примірник, не можна  зробити це на ксероксі і так далі. Це якраз є цей приклад надмірної бюрократизації. Я думаю, треба все ж таки один    примірник. І зразу по 572-й, по якій написано, що вона врахована, насправді це не так. Це дуже принципова річ, де мають розміщуватися агітаційні матеріали. Я наполягаю, що вони мають розміщуватися всюди, де це не заборонено комісіями і радами.  Тобто заборона буде стосовно цін будинків, стосовно вікон і так далі. Але якщо ми говоримо, що тільки там, де вказано владою, то влада вкаже, що це буде тільки десь там, я не знаю, на небі там один плакат десь. Треба, дозволено всюди, де не заборонено, тільки так.

 

МОРОЗ О.О.  Борис Яковичу, я підтримую вас, а ви ще не "Наша Україна". Тому  ви  тільки частина невелика її, але у даних поправках я вважаю, що пропозиція, яка виписана у правій колонці охвачує і ваші міркування. І не треба голосувати ваших пропозицій. Але як ви наполягаєте, давайте проголосуємо.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування 571-ша поправка Бориса Беспалого.

 

19:50:51

За-38

Рішення не прийнято.

Ставлю на голосування поправку 572-гу Бориса Беспалого.

Не треба, зніміть голосування, будь ласка.

573-тя Кириленко, мікрофон.

 

19:51:08

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, блок Віктора Ющенка, "Наша Україна".

Шановні колеги, шановні виборці! Зараз у залі склалася парадоксальна ситуація, тому що ті, кому цей закон не потрібен, вони за нього голосувати будуть. А ті, кому цей закон потрібен, за нього голосувати не будуть. І ця парадоксальність виникла тому, що і ті, і другі знають, що він ніколи не набуде чинності, поки буде теперішній режим.

Але я як представник опозиції вірю, що колись буде демократична Україна, тому вносив поправки, скеровані на демократизацію цього закону. Я вірю, що після падіння цього режиму, відбудуться вибори, місцеві вибори по цьому закону. Тому наполягаю на голосуванні по дев'ятій поправці, яка, точніше по поправці 573, яка, на мою думку, скасує норму про обмеження ... щодо блоків і інших учасників виборчого процесу.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 573-тя В'ячеслава Кириленка.

 

19:52:25

За-32

Рішення не прийнято.

574-та. Роман Ткач, мікрофон.

 

19:52:35

ТКАЧ Р.В.

Роман Ткач, Народний Рух України, фракція "Наша Україна".

Не наполягаючи на голосуванні, все-таки, Олександре Олександровичу, я би хотів вас запитати по цій своїй пропозиції. Чи не здається вам, що тут занадто детально виписана процедура виступів на засобах масової інформації. Я би хотів просто вашу особисту думку. Тут геть чисто розписані форми - круглі столи, дебати і так дальше. А якщо щось не буде враховано? Та чи не буде приводом для того, щоб зняти і якісь санкції застосовувати до кандидата? Дякую.

 

МОРОЗ О.О. Тут написано і те, що вас турбує. Там інший спосіб, що не суперечить Конституції та законам України.

 

ГОЛОВА. Не наполягає, так? 575, Беспалий. Не наполягає? Наполягаєте? Мікрофон Бориса Беспалого.

 

19:53:16

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні колеги, схоже, що події у нашій сесійній залі досягли чи то апофеозу, чи то апофегея. Тому що ми щойно проголосували, вірніше, ви проголосували за те, що два порушення Закону - можна знімати з реєстрації. Після цього проголосували, що не там наклеєна листівка є порушенням. Відповідно дві не там наклеєні листівки, причому навіть вашими конкурентами, від вашого імені, уже є підстава для зняття з реєстрації. Ну, зрозуміло, що після цього, дійсно, я казав В'ячеслав Кириленко, тим, хто є прихильником цієї системи, немає сенсу голосувати за дискредитований закон.

Разом з тим, працюючи все ж таки на майбутнє, я наполягаю на 575 поправці, яка добавляє одне лише слово "рівне", а саме, що місцевим організаціям, партіям, кандидатам у депутати, кандидатам на посади сільського, селищного, міського голови надається рівне право користуватися державними і комунальними засобами масової інформації.

Подивіться газети перед кожними виборами, і ви побачите, що це більш...

 

МОРОЗ О.О. Будь ласка, голосуйте, правильна пропозиція.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 575 Бориса Беспалого.

 

19:54:47

За-37

Рішення не прийнята.

Поправка 594 на сторінці 156 Бориса Беспалого. Наполягаєте на ній? Мікрофон, будь ласка.

 

19:55:05

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Дякую, Володимире Михайловичу.

В даній поправці ідеться, знову ж таки, про організацію роботи місцевих засобів масової інформації, які засновані на державні чи комунальні, тобто є загальною людською власністю, тобто фінансуються з Бюджету. І в даному випадку пропонується об'єднати дані позиції - шосту і сьому, - яка дозволить просто ці санкції - припинити діяльність масової інформації, - об’єднавши їх тоді з санкціями за невиконання закону буде стосуватися тільки бюджетних, а не приватних засобів масової інформації. В цьому сенс даної поправки, тому що самостійна сьома стаття дозволяє розширено застосовувати каральні санкції проти засобів масової інформації, від чого постраждали і страждають не тільки опозиційні, а й будь-які незалежні засоби масової інформації.

 

МОРОЗ О.О.Одначе, поправка 594-и стосується вашої пропозиції про об'єднання 6 і 7 пунктів. Але у додатку, який є у вас на руках, пропонується частину 7 викласти в такій редакції. "В разі порушення вимог частини 6 цієї статті, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, за поданням територіальної виборчої комісії може тимчасово до закінчення виборчого процесу, зупинити дію ліцензії на право користування каналами мовлення". Тому, об'єднувати зараз очевидно недоречно, але якщо ви будете наполягати на цьому, давайте об'єднаємо. Тільки в такій редакції 7 частина буде викладена або другий абзац 6 частини.

 

ГОЛОВА.Ставиться на голосування поправка 594-и Бориса Беспалого.

 

19:57:02

За-28

Рішення не прийнято.

Поправка 585-а, вона врахована частково, Бондаренко не погоджується. Будь ласка, мікрофон.

 

19:57:12

БОНДАРЕНКО В.Д. Блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Чому я хочу повернутися до цієї поправки? Практика показує, що не можна закінчувати перелік тих осіб, яким заборонено вести агітацію лише представниками органів державної влади та самоврядування, а також командирами військових частин.

Сьогодні є вищі учбові заклади, великі державні підприємства, на котрих працюють тисячу людей. Наприклад, представники цього державного підприємства, які живуть в мікрорайонах, можуть покривати одночасно декілька округів місцевих представницьких органів. Тому я вважаю, що взагалі всі керівники та їх заступники державних установ, а не тільки органів влади, не мають права вести агітацію під час виборів до місцевих органів влади. Тому що вони, в даному випадку, можуть тиснути своїм авторитетом, агітувати можуть будь-хто, але не керівники, від котрих залежать ті люди, котрі будуть голосувати і обирати. Тому тут якраз дав можливість позбавити якусь ще часточку адмінресурсу.

 

МОРОЗ О.О. Правильно, давайте будемо голосувати.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 585-ть Володимира Бондаренка.

 

19:58:41

За-28

Рішення не прийнято.

Поправка 595-та Євгена Гірника. Наполягаєте на ній? Мікрофон. 595-та поправка. І 595-та.

 

19:58:55

ГІРНИК Є.О.

Олександр Олександрович, ну, в принципі, я наполягаю через те, що тут не кореспондується з тим, що проголосовано: за добу до дня місцевих виборів ви встановили: п'ятниця, 24 години. Це буде означати, що вибори починаються о 00 годин у неділю. Ну, це ж безглуздо.

Через те я наполягаю на тому, щоб воно було викинуто. Це ж логічно.

 

МОРОЗ О.О. Ну, можна по-різному читати це слово. Давайте голосуйте.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 595-та Євгена Гірника.

 

19:59:44

За-30

Рішення не прийнято.

596-та поправка, ви на ній наполягаєте, Євген Гірник? Наполягаєте? Мікрофон, будь ласка.

 

19:59:54

ГІРНИК Є.О.

Ну, воно стосується таких засобів масової інформації зарубіжних, які охоплюють територію України. Це, мається на увазі, охоплюють територію і російські, і білоруські, польські і інші засоби масової інформації. І досить простий пункт: "Суб'єктам виборчого права забороняється розміщувати свої агітаційні матеріали в електронних зарубіжних засобах масової інформації за межами України, але їх мовлення, трансляція поширюється на території України". Мені здається, що в цьому є певна логіка, і не бачу причин відхилення цієї поправки.

 

МОРОЗ О.О. Певна логіка є. Давайте будемо голосувати.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 596 Євгена Гірника.

 

20:00:56

За-27

Рішення не прийнято.

Наступна поправка 622 на сторінці 170. Євген Гірник, ви наполягаєте на своїй поправці? 622.

 

МОРОЗ О.О. Ми це голосували вже, вона не одержала підтримки тільки в іншій статті. Давайте не будемо голосувати.

 

ГОЛОВА. Наполягаєте на ній чи ні?

 

МОРОЗ О.О. Він не наполягає.

 

ГОЛОВА. Значить, наступна поправка... Йдемо далі. Так, Круглов не наполягає. 622  мікрофон Гріник, будь ласка.

 

20:01:40

ГІРНИК Є.О.

Ну Олександре Олександровичу, ми хочемо проводити демократичні вибори, говоримо про громадянські суспільства і зовсім  усуваємо громадські організації від контролю за виборчим процесом і взагалі від контролю за владою. Просто не має логіки тоді в прийнятті закону, якщо ми від спостереження за ним, за цим процесом відкидаємо громадські організації. Особливо ті, в статутах яких записано "спостереження за виборами".

Я розумію, що тут навіть не логіка сили, а якась логіка  безглуздя в цьому залі, но але є люди за межами  залу, які зрозуміють, що цей абсурд колись закінчиться і  цей виборчий закон і демократична система вступить в силу і тоді громадські організації повинні  спостерігати за цими процесами.

 

МОРОЗ О.О. Громадські організації, в статуті яких передбачено спостереження за виборами, керуються законом про громадські організації і цей закон передбачає застосування і того закону. Приведення.......... зокрема комітетом виборців проводився і раніше, і тепер буде  проводитися, але ми вже говорили у  попередні рази, розглядаючи інші норми, що якщо ми запишемо обов'язковість присутності спостерігачів у такій якості громадських організацій, то за рік до виборів влада наша створить стільки громадських  організацій, які матимуть таке право, що місця для інших суб'єктів виборчого процесу просто там не буде і щоб не спотворювати цей процес під штучними або надуманими організаціями записана така норма. Тим не менше, ті, хто користуються правом спостереження, вони будуть ним користуватися.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 622 Євгена Гірника.

 

20:03:47

За-39

Рішення не прийнято.

Поправка 632-га Євгена Гірника на сторінці 176. Ви наполягаєте на ній, Євген гірник. Мікрофон, будь ласка.

 

20:04:00

ГІРНИК Є.О.

Я наполягаю через те, що до місцевих виборів застосовується норма закритих списків. Мені здається, що  на місцевих виборах списки не повинні бути закритими. Тут виборці знають своїх людей, як у місті,  так і у районі, так і в області. І за допомогою такої поправки вони можуть  дати пріоритет тим депутатам  у списку, яких вони вважають за потрібне виділити. Через те, за допомогою такої поправки, мені здається,  що списки можна відкрити,  зробити відкритими для голосування, і це значно демократизує виборчий процес, особливо по спискам. Я наполягаю на голосуванні.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 632-га Євгена Гірника.

 

МОРОЗ О.О. Але закритих списків закон не передбачає.

 

20:05:04

За-32

ГОЛОВА. Рішення не прийнято.

Поправка 644, 645, 646 на 180 сторінці Олега Тягнибока. Ви наполягаєте на них? Будь ласка, мікрофон.

 

20:05:17

ТЯГНИБОК О.Я.

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", "Наша Україна".

Шановні колеги! Ці поправки стосуються сприяння нашим виборцям  нормально прийняти участь  у виборчому процесі. 644 поправка.  Я пропоную збільшити кількість кабінок для голосування. Давайте врахуємо, що є малі виборчі дільниці, є середні виборчі дільниці і є великі виборчі дільниці. Ми з вами, напевно, всі були свідками ті, хто об'їжджали виборчі дільниці під час голосування.

Ми з вами були свідками, коли люди в час пік, приходячи голосувати просто-на-просто поверталися  додому, не взявши бюлетені  через те, що не було місця, були затісні приміщення і не було достатньої кількості цих кабін для голосування.

Є зараз можливості, є можливості фактично в кожній сільській раді, зробити більшу кількість кабін - це буде сприяти тільки нашим виборцям. Тому прошу, шановні...

 

МОРОЗ О.О. Перший пункт статті 65  передбачає, що голосування проводиться в спеціально відведених приміщеннях в яких в достатній кількості обладнані ці кабіни для таємного голосування та визначаються місця видачі виборчих бюлетенів, тобто залежить це від того, кого ми. суб'єкти виборчого процесу, рекомендуємо остатком місць, які визначатимуться з цього приводу щодо кількості комісії, кількості кабін. Я вважаю, що записати це в законі можна, можна не записувати. Будь ласка, ви наполягаєте, давайте будемо голосувати за підтримку вашої пропозиції. Підтримаємо цю пропозицію, вона хороша.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 644 Олега Тягнибока.

 

20:07:25

За-43

Рішення не прийнято.

Ставиться на голосування поправка шістсот... Інша? Будь ласка. мікрофон Олегу Тягнибоку.

 

МОРОЗ О.О. Ну, будь ласка.

 

20:07:39

ТЯГНИБОК О.Я.

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об'єднання "Свобода!, "Наша Україна". Ця поправка стосується прозорих скриньок. Мені дуже приємно, що все-таки ця норма врахована, але товариство. Особливо я звертаюся до тих опозиційних, можливо, ще фракцій  і політичних сил, які неодноразово зіткалися під час виборчого процесу з проблемою фальсифікації виборів. Прозорі скриньки унеможливлять фальсифікацію, але ще більше унеможливлять фальсифікацію, коли кожна прозора скринька буде окремо пронумерована. Я довідувався, економічне отримав обгрунтування, це не буде багато коштувати для державного бюджету. Якщо кожна скринька буде пронумерована, це не дасть можливості злим, темним силам які  будуть намагатися фальсифікувати вибори,  підміняти ці скриньки. Отож, шановні колеги, прошу підтримати цю норму  в законі. Дякую.

 

МОРОЗ О.О. Ми розглядали це питання під час прийняття Закону про вибори до парламенту. Так би мовити, по можливості врахували цю  пропозицію, а скриньки будуть одні і ті ж. тому я гадаю, що тут немає проблеми. А те, що у нас з прозорого матеріалу записано,  і авторами ще у першому читанні прийнято і перенесено цю норму у другий, у праву колонку. Будь ласка, голосуйте...

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 645 Олега Тягнибока.

 

20:09:15

За-41

Рішення не прийнято.

646 поправка. Наполягаєте  ви на ній Олег Тягнибок. Мікрофон.

 

20:09:25

ТЯГНИБОК О.Я.

Олег Тягнибок, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", "Наша Україна".

Шановні колеги,  646 поправка стосується знову ж таки приміщення для голосування. От подивіться, давайте візьмемо таку логіку. Візьмемо, скажімо, велику дільницю, максимальна кількість виборців 3 тисячі осіб. Проаналізуємо, що впродовж 12 годин мають проголосувати на 90 квадратних метрах скільки людей. Навантаження у цьому випадку складає, ну, якщо так порахуємо, приблизно 4,2 особи на хвилину. І відповідно виходить, що одночасно на виборчій дільниці буде знаходитися від 29 до 42 людей. І в такий невеликих  приміщеннях це знову ж таки унеможливить процедуру голосування. Ще раз повторюю, я особисто неодноразово зустрічав     такі випадки, коли  люди не хотіли стояли в чергах, люди не хотіли паритися, якщо голосування відбувається влітку.  Є пропозиція ввести норму, щоб збільшити ці приміщення. Крім того, давайте, це стосується п'ятого пункту, не дамо можливості...

 

МОРОЗ О.О. Будь ласка, можна ставити на голосування цю пропозицію.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 646 Олега Тягнибока.

 

20:10:56

За-29

Рішення не прийнято.

Поправка 650, Бондаренко. Будь ласка, мікрофон. Сторінка 181-ша.

 

20:11:08

БОНДАРЕНКО В.Д.

Я знаю. Я знаю, Володимире Михайловичу, тут всі ми добре розуміємо, про що йде мова. Так що не треба мені розказувати, на якій сторінці мої поправки.

І мої, і інші поправки несуть певний зміст. Але нікого він не цікавить. Отам прийшов до Петра Миколайовича один чоловік, який тут ходить роздає команди, вони порадилися, і все буде так, як вони вирішили. Тому давайте ми не розглядати поправки, а ми будемо коментувати дії, які відбуваються в залі кожного разу, маючи на увазі, що будь-який серйозний зміст цих поправок чи не серйозний, як комусь здається, він не має ніякого змісту. Закон пишеться не для виборів, закон пишеться для того, щоб протягти реформу для Кучми. Це всім зрозуміло. І руками комуністів, і інших, тих, хто підтримає сьогодні більшість, це робиться абсолютно відвертим цинізмом. Тому не треба тут коментувати, на якій сторінці що знаходиться. Все воно знаходиться на одній сторінці. Ота вказівка, яка сьогодні надійшла до цієї зали для того, щоб протягнути цей закон. Він абсолютно сьогодні не відпрацьований, це купа сирого матеріалу. Дякую.

 

МОРОЗ О.О. Я категорично відкидаю таке твердження. Це толково підготовлений законопроект. У ньому можливі певні недоліки, які будуть усуватися під час застосування цього закону, до нього чи після того, на основі практика, це загальносуспільна практика. Я тільки хотів би нагадати, що автор поправок відповідно до Регламенту повинен свої коментарі прив'язувати до суті поправки, а не вдаватися до політичної агітації. Це не моя функція робити зауваження, але тим не менше я закликаю всіх дотримуватися цієї норми Регламенту.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування поправку 650 Бондаренка.

 

20:13:11

За-35

Рішення не прийнято.

654 поправка. Мікрофон Євгена Гірника на сторінці 185.

 

20:13:21

ГІРНИК Є.О.

Володимире Михайловичу, дякую за підказку.

 

ГОЛОВА. Я, шановні колеги, не підказую, а виконую функції свої Головуючого, просто говорю, де яка поправка. І прошу затямити це все і Бондаренка, і вас також.

 

ГІРНИК Є.О. Прошу добавити мені 15 секунд. Значить, по цій поправці. Зрозуміло навіть з ваших коментарів, Олександр Олександрович, що дуже багато, майже половина пропозицій, вони були би доцільні, але стиль цього голосування заставляє депутатів просто не голосувати. Закон прийметься, звичайно, сирий, але суть навіть не в тому, що він сирий, він не буде діяти. І той хабар, який одержали соціалісти і комуністи, він просто буде безглуздий. А щодо моєї поправки.

Я розумію, що вона набере небагато голосів в підтримку, але хоч би вона набрала і мій один голос, я хочу сказати виборцям, що ця поправка означає, що вони можуть голосувати за список і в списку вибирати тих депутатів, яким симпатизують...

 

МОРОЗ О.О. Це - концепція зовсім іншого закону. Він не передбачений ні в першому читанні, ми вже голосували відносно концепції на самому початку. Відносно ж ваших заяв щодо хабарів, я думаю, що ви знайдете ще можливість вибачитися за абсолютно не коректні свої вислови стосовно позиції тих чи інших фракцій.

Ми, до речі, зараз голосуємо за цей закон на основі меморандуму і тих домовленостей, які ми приймали ще рік тому із керівництвом фракції "Наша Україна", в котру ви входите.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 654 Євгена Гірника, сторінка 185.

 

20:15:24

За - 37

Рішення не прийнято.

Поправка 674. Це сторінка 212-та. Поправка Романа Ткача. Ви наполягаєте на ній? Сторінка 212-ть, поправка 674-и. Мікрофон, будь ласка.

 

20:15:42

ТКАЧ Р.В. Народний Рух України. Фракція "Наша Україна".

Шановні колеги, шановний Олександре Олександровичу, тут мова йде про те, на який день мають офіційно оголошуватись вибори, результати виборів. Так ось знову питання про те, це що, треба щоб в невеличкому селі ті десять днів чекати, щоб офіційно оголосити результати виборів? Як на мене, недоцільно це робити, це є тільки привід для того, щоб на протязі цього часу були допущені якісь порушення закону. Тому, я пропоную щоб десять днів замінити на п'ять днів. Дякую. Прошу проголосувати.

 

МОРОЗ О.О.Мова йде не про те, що ми приймаємо закон для малих сіл, мова йде про те, що ми приймаємо закон, який універсальний, він однаковий для всіх населених пунктів. Тому замінивши цю тезу, ми будемо в залежність ставити від неї і інші населені пункти. Будь ласка, голосуйте.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування 674-а поправка Романа Ткача.

 

20:16:58

За-31

Рішення не прийнято.

Поправка 680-а Євгена Гірника і 681-а. Мікрофон, будь ласка.

 

20:17:09

ГІРНИК Є.О. Це різні поправки. Я говорю спочатку по одній. Щодо бар'єру, тут Анатолій Сергійович Матвієнко говорив, що 3%-й бар'єр в деяких випадках означає, що буде вибиратися 0,8 депутата. При такій кількості депутатів, якщо для Верховної Ради він ще з гіркою бідою годиться, то для місцевих виборів аж ніяк. Це виходить система мажоритарних виборів без прикріплення депутата до цього округу. Вона не потрібна ні партіям, ні самим виборцям. Мажоритарщики без округу - це є безглуздя.

Пропоную підвищити бар'єр принаймні до п'яти процентів, а в перспективі він має бути підвищений до 10-ти.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування поправку 680-ту Євгена Гірника.

 

20:18:17

За-32

Рішення не прийнято.

Поправка 681-ша. Мікрофон Гірника.

 

20:18:24

ГІРНИК Є.О.

Ця поправка стосується тої є самої можливості виборцям обирати не тільки партійний список, а також конкретних депутатів, віддавати їм перевагу у відповідному списку. І згідно цієї поправки ця можливість була. Але так як попередні поправки, які стосувалися цієї процедури, не пройшли, то у відриві від них ця поправка, ну, просто втрачає якийсь зміст. Тому я її знімаю. Але я абсолютно не відмовляюся від тих слів, за які одержав коментар від Олександра Олександровича. І ви побачите в недалекому майбутньому, що я правий.

 

ГОЛОВА. Поправка 686 Євгена Гірника. Ви наполягаєте на цій поправці? Ні, наступна, 686 на сторінці 220-ій. Ні? Ну, хвилиночку зачекайте. Ну, все буде нормально.

Не наполягаєте? Мікрофон, будь ласка. Вже небагато залишилося, шановні колеги.

 

20:19:40

ГІРНИК Є.О.

Ну, це є технічна правка, яка має свою логіку в тому, що решту тексту після слів "виборча комісія" просто зайві. І, ну, якщо комісія прийшла до висновку, що це не потрібно, ну, добре, хай воно буде. Просто швидко дуже ведете, я не встигаю слідкувати.

 

МОРОЗ О.О. Я встигаю.

 

ГОЛОВА. Так ви не наполягаєте на цій поправці, на голосуванні? Ні.

Йдемо далі. Поправка 704-та Бориса Беспалого. Борис Беспалий, мікрофон, будь ласка.

 

20:20:16

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, Блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

В даному випадку правкам є абсолютно принциповою і ми наполягаємо на тому, щоб витрати з виборчого фонду могли здійснюватися і в готівковій формі. По-перше, витрати є досить-таки дрібні. Треба інколи і прибиральниці заплатити, наприклад.

По-друге. Кампанія проводиться дуже в стислі терміни. Ну і нарешті, проти цього можуть заперечувати тільки ті, хто підтримують, так званий, чорний нал, а точніше зелений нал, яким вони можуть користуватися безконтрольно. Той, хто проти прозорого фінансування виборів, той це може не підтримувати. Але, якщо ми хочемо прозоре фінансування виборів, ми повинні дозволити в тому числі і  готівкові розрахунки. Інше питання, що відповідні органи повинні це контролювати. Легше всього заборонити все, загнати в тінь, як це зроблено у всій  державі, ще й на виборах. Тому я наполягаю на цій пропозиції, яка є  абсолютно логічна.

 

МОРОЗ О.О. Тимчасова комісія, розглядаючи  це питання, виходила з того,  що треба відразу пропонувати  форми контролю за безготівковими розрахунками. А оскільки ми цього не здатні забезпечити не те, що в законі, а на практиці, бо це безліч мільйони розрахунків, то вирішили  залишити так,  як тут передбачено і що корегується чи кореспондується законом про вибори до парламенту.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 704 Бориса Беспалого.

 

20:21:57

За-25

Рішення не прийнято.

710 поправка. Борис Беспалий. На 229 сторінці. Наполягаєте на ній? Мікрофон Беспалого.

 

20:22:07

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Дякую. Борис Беспалий, блок  Віктора Ющенка "Наша Україна".

Тут встановлюється дуже жорстке  обмеження на загальний розмір виборчого фонду. Для територіальних громад з чисельністю до 20 тисяч виборців лише  20 тисяч гривень. Але вибачайте, якщо, наприклад, кандидат на посаду міського  голови є такий або  сільського  , селищного...... кожен захоче дати йому півтори чи дві гривні, що в тому поганого? Якщо ми не дозволяємо прозоре, чисте, законне, легальне, біле фінансування, значить ми  свідомо заганяємо або  вибори в тінь, або просто дозволяємо  зловживати вадою і фінансувати виборчі процедури  з  місцевого бюджету. І те, і інше є неприпустимим. Цілком логічно  обмеження індивідуального внеску, бо ніхто не має права купувати собі окремого  депутата чи мера, але абсолютно нелогічно обмежувати загальну  суму виборчого фонду такою мізерною цифрою тим більше. Тому я пропоную все це вилучити. І якщо люди комусь хочуть допомогти, то хай  роблять це відкрито і допомагають.

 

МОРОЗ О.О. Добре, голосуємо.

 

ГОЛОВА. Ставиться на   голосування поправка 710 Бориса Беспалого.

 

20:23:32

За-31

Рішення не прийнято.

712-та поправка. Ви на ній наполягаєте, Борисе Яковичу? Я не бачу.

 

МОРОЗ О.О. Це теж саме.

 

ГОЛОВА. Мікрофон, будь ласка. 712-та, 713-та.

 

20:23:44

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Я дякую. У даному випадку це всі різні поправки, тому я після 712-ої хотів би і 713-ту, може 13-те буде щасливим числом.

У даному випадку якраз йдеться про обмеження виборчого фонду на посаду сільського, селищного і, зважте, навіть міського голови, у  тьому числі навіть дуже великого міста, де вона  не може перевищувати половини  суми визначеною частиною цього для відповідної територіальної громади. Тобто  для  посади на голову навіть не 20 тисяч  гривень, а 10 гривень, для  п'ятидесятитисячного міста - 25 тисяч гривень. Тобто ми свідомо не даємо людям  можливості, вірніше, зробити якісь нормальні витрати, провести   нормальну кампанію, інакше, як з використанням службового становища. Думаю, це зводить просто нанівець даний закон. І якщо ми від цього не  відмовимося, то у нас вибори пройдуть безгласно, безмовно. Може хтось так і хоче.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування поправку 712-ту Бориса Безпалого.

 

20:25:07

За-31

Рішення не прийнято.

713-та поправка. Мікрофон Бориса Беспалого.

 

 20:25:16

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, блок Віктора Ющенка "Наша Україні".

Шановні колеги, шановні радіослухачі, шановні виборці, ми всі переконалися, що наші відчайдушні спроби врятувати цей закон, звести його  до прийнятних норм ніякого успіху в цій сесійній залі не мали. Оскільки наша фракція виступає послідовно за підтримку місцевого самоврядування цей закон в даній редакції місцеве самоврядування, напривеликий жаль, руйнує, то ми, звичайно, його підтримати не можемо і брати участі у фарсі голосування  за нього не будемо. І сподіваємося, що така позиція нашої фракції знайде у вас підтримку і розуміння. Дякую.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 713 Бориса Беспалого.

 

20:26:15

За-36

Рішення не прийнято. Поправка 724 Чорноволенко і Коваль. Коваль мікрофон, будь ласка.

 

20:26:30

КОВАЛЬ В.С.

Шановний Олександре Олександровичу, я хочу звернути вашу вагу, що, мені здається, перша частина статті 88 просто невдало виписана. Вона є нормою , яка повинна забезпечити чесність виборчого процесу в цих регіонах України. Якщо норма виписана таким чином, яким воно виписано тут, тобто  притягується до кримінальної, адміністративної або ще якоїсь іншої відповідальності. то те, говоре про те, що ніякої відповідальності не буде.

Тому поправка наша, з народним депутатом Чорноволенко, стосується тієї частини і вона полягає в тому, що особа повинна притягуватися до кримінальної відповідальності у порядку, встановленому законом. Крапка. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування поправку  724. Автори: Чорновленко, Коваль.

 

20:27:48

За-27

Рішення не прийнято.

Поправка 725 Володимира Бондаренко, сторінка 244.  Мікрофон, будь ласка.

 

20:28:00

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, Блок Віктора Ющенка, "Наша Україна".

Ця поправка, як і багато інших поправок, націлена на блокування адміністративного ресурсу. Мова іде про те, що кандидати у депутати різних рівнів, які є  керівниками, можуть не тільки агітувати за себе, а й перешкоджати іншим особам. У даному випадку, цей проект закону передбачає обмеження можливостей агітувати за себе, але не передбачає будь-яке обмеження блокувати діяльність інших кандидатів. Тому тут вноситься якраз така пропозиція. Але я розумію, що  цей закон знову ж таки приймається не для того, щоб він працював у законодавчому полі України, а лише як технологічний крок до  реформи, котру сьогодні протягує Медведчук  руками комуністів та соціалістів. Тому це вже не важливо, які будуть норми у цьому законі, все рівно він буде скасований, і він  не буде діяти в Україні. Я думаю, ми переконаємося в цьому ближчим часом. Тому сьогодні треба поздоровити тих, хто планував протягування цього закону. І можна доповідати.

 

МОРОЗ О.О. Я знову ж таки зобов'язаний відкинути безпідставні закиди чи претензії Володимира Бондаренка. А по суті те, що він пропонує, можна голосувати, але воно, на мій погляд, буквально викладено у правій колонці. Будь ласка, голосуємо. 

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 725 Володимира Бондаренка.

 

20:29:46

За-31

Рішення не прийнято.

Поправка 726-та. В'ячеслав Коваль, мікрофон, будь ласка.

 

20:29:59

КОВАЛЬ В.С.

Шановний Олександре Олександровичу, шановні народні депутати! В'ячеслав Коваль, Народний Рух України.

Стаття 88-ма регламентує відповідальність за порушення законодавства України про вибори депутатів та сільських, селищних, міських голів. Друга частина цієї статті виписана, що ще якісь закони України можуть встановлювати відповідальність і за інші порушення законодавства України про місцеві вибори. Якщо цей закон встановлює відповідальність про місцеві вибори в Україні, і він, закон, має відношення до виборів, то, мабуть, не варто ще говорити про якісь закони в тому законі, в основному законі, який регламентує проведення виборів в Україні. Тому ми пропонуємо частину другу статті 88-ї зняти.

 

МОРОЗ О.О. Пропозиція цілком логічна. І цей запис можна вважати і зайвим. З іншого боку, його можна вважати і незайвим для того, щоб нагадувати всім, хто хоче порушувати закони про вибори, що може не тільки цим законом регулюватися відповідальність, що на практиці є. Бо є і Кримінальний, і інші кодекси, які можуть це все передбачати.

Тому, будь ласка, хочете, щоб голосували вашу поправку, давайте будемо голосувати.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування 726-та поправка. Автори - Чорноволенко, Коваль.

 

20:31:39

За-32

Рішення не прийнята.

Поправка 728. В'ячеслав Коваль, мікрофон, будь ласка.

 

20:31:50

КОВАЛЬ В.С.

Шановний Олександре Олександровичу, ще одна норма, яка, на мій погляд, потребує вдосконалення. Якщо ми записуємо в закон конкретну статтю 89-ту частину четверту, що протоколи дільничних виборчих комісій зберігаються протягом одного року, на мій погляд,  це недостатньо. Вони повинні зберігатися, ну як мінімум, п'ять років. Тому і пропонується поправка - частину четверту виписати таким чином: зберігається в місцевих державних архівних установах протягом п'яти років, і далі по тексту. Якщо ми говоримо про відповідальність, про кримінальну відповідальність, ну взагалі про якусь відповідальність, порушення виборчого законодавства. Дякую.

 

МОРОЗ О.О. Коли йдеться про кримінальну відповідальність, тоді ці документи вилучаються і стають предметами дослідження в судовій справі, в будь-якій кримінальній справі. Року вистачить. Практика попередня свідчила про таку норму, як достатню. Якщо ви наполягаєте збільшити до п'яти років, будь ласка, давайте будемо голосувати.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 728, автори - Чорноволенко, Коваль.

 

20:33:21

За-29

Рішення не прийнято.

731 поправка. Мікрофон В'ячеслава Коваля.

 

20:33:30

КОВАЛЬ В.С.

Шановний Олександр Олександрович!

 

ГОЛОВА. Прошу уваги!

 

КОВАЛЬ В.С. Якщо ми, мабуть, більшість, проголосує сьогодні цей закон, я думаю, що завтра його Президент України підпише. Буде він діяти, не буде - то інша справа, але давайте ж все-таки введемо його в дію з першого квітня, а не з першого грудня, щоб можна було і політичним партіям, і громадськості, і Кабінету Міністрів, і всім іншим органам підготуватися. Тому в прикінцевих положеннях пропонується інша норма, викласти в наступній редакції: цей закон набирає чинності з першого квітня 2005 року. Дякую.

 

МОРОЗ О.О. Справа в тому, що цей закон  починає діяти одночасно з законом про вибори до Верховної Ради. Ця норма там проголосована і з 1 жовтня 2005 року було б дивним, якби ми іншу дату записали тут, одне. А інше, відносно зауважень, буде працювати чи ні, так буде ж на той час вже інша влада в Україні. Якщо ви будете діяти хоч би так, як рекомендують вас соціалісти. Будь ласка.

 

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка 731-а, автори Чорноволенко, Коваль.

 

20:34:56

За-26

Рішення не прийнято.

Поправка 738-а. В'ячеслав Коваль мікрофон.

 

20:35:07

КОВАЛЬ В.С.Шановний Олександр Олександрович, "Нашу Україну" можна звинувачувати в чому завгодно, але не в тому, що вона не працює і не хоче покращити закон про вибори, за який ми не хочемо голосувати з інших принципових позицій, ви їх знаєте. Тому ми працюємо і хочемо дійсно, щоб закон, який керувалися наше населення, обираючи органи місцевого самоврядування, був прозорим і хорошим. Тому пропонується пункт 4 розділу 14 прикінцевих положень, викласти в редакції пункту 4. Тобто, вибори органів та посадових осіб місцевого самоврядування у містах Києві та Севастополі проводиться одночасно з проведенням чергових виборів до Верховної Ради України.

 

ГОЛОВА.Ставиться на голосування поправка 738-м, автори Чорноволенко, Коваль.

 

20:36:15

За-30

Рішення не прийнято.

Поправка 739-та. В'ячеслав Коваль, мікрофон. Я прошу, шановні колеги, уваги! Прошу заспокоїтися!

 

20:36:24

КОВАЛЬ В.С.

Шановний Олександр Олександрович, якщо ми говоримо про підготовку до виборів і пропонуємо Кабінету Міністрів України у двохмісячний термін після опублікування цього закону підготувати та подати, ми пропонуємо замінити термін двомісячний на місячний термін. Вважаємо, що Кабінету Міністрів досить одного місяця, для того щоб визначитись з тими проблемами, які може потягнути за собою прийняття цього закону. Дякую.

 

ГОЛОВА. Голосується поправка 739-та, автори: Чорноволенко, Коваль.

 

20:37:16

За-31

Рішення не прийнято.

Всі поправки проголосовані, які були. Ще, Олександр Олександрович. Будь ласка, прошу уваги!

 

МОРОЗ О.О. Я прошу уваги!

У більшості випадків, розглядаючи ті чи інші поправки, я посилався на додатки, які були у вас, і заперечень вони не викликали. Тому є потреби проголосувати ці поправки. В основному вони редакційного змісту. Це юридична редакція норм, котрі пропонуються до закону, зроблені робочою групою і Юридичним управлінням і схвалені Тимчасовою спеціальною комісією.

Тому я пропонував би ці 55 уточнень редакційного в основному змісту проголосувати в цілому. Спочатку в цілому ті, що у вас у всіх є на руках. Будь ласка.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, прошу уваги! Вам роздані поправки  техніко-юридичного змісту, які були доопрацьовані Апаратом Верховної Ради, розглянуті і погоджені на Тимчасовій спеціальній комісії. Вони вам роздані ці документи. Я ставлю на голосування про врахування цих поправок в цілому у розданому вам тексті. Прошу голосувати.

 

20:38:41

За-270

Рішення прийнято.

Прошу уваги! Олександре Олександровичу, будь ласка.

 

МОРОЗ О.О. Ми давали доручення голові комітету Анатолію Матвієнку письмово  викласти його  пропозицію, яка б зняла  колізію щодо необрання жодного кандидата, якщо 3 проценти набрала відповідна партія на виборах до міської ради. А тому пропонується загальний склад ради населеного пункту, в якому налічується до 20 тисяч виборців, встановити кількість  депутатів від 30 до 36. Тоді знімається ця недоречність.

Я просив би підтримати цю пропозицію. будь ласка, проголосуємо її.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування цю поправку, яку щойно запропонував  Олександр Олександрович і яку підготував Анатолій Матвієнко. Прошу голосувати.

 

20:39:46

За-258

Поправка прийнята.  Прошу уваги!

 

МОРОЗ О.О. Є ще 2 пропозиції. Власне, вони  альтернативні поміж собою, але можуть  вибрати підходящий варіант депутати, зводиться до того, щоб вибори - цитую -  вибори депутатів міських рад у містах, які налічують до 5 тисяч виборців, проводяться за мажоритарною системою відносною більшістю в одномандатних виборчих округах, на які поділяється вся територія відповідного міста. І якщо прийметься ця поправка, тоді  вона переноситься на всі норми. Я вношу цю пропозицію на розсуд депутатів.

 

ГОЛОВА.  Олександре Олександровичу, давайте я її зачитаю. Будь ласка, дайте я зачитати можу її. Прошу важно, послухайте поправку. Прикінцеві положення доповнити такою нормою: "Вибори депутатів міських рад у містах, які налічують до  5 тисяч виборців, проводяться   за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах, на які поділяється вся  територія відповідного міста". Ставиться на голосування щойно виголошена пропозиція.

 

20:41:07

За-11

Рішення не прийнято.

Прошу уваги. Будь ласка,  Олександре Олександровичу.

 

МОРОЗ О.О.   Таким чином була ще поправка 34-та Соболєва, ми  її зобов'язувалися проголосувати у кінці, і була гарантія, що вона голосуватиметься. Вона стосується, зараз я скажу якого пункту, стосується того, щоби...

 

ГОЛОВА. Я зачитаю,  Олександре Олександровичу,

 

МОРОЗ О.О. Зміст такий: "Вибори  депутатів міських рад проводяться за пропорційною системою, депутати обираються за виборчими списками кандидатів і депутати".  Далі "виборчі списки", тобто вилучити зайві слова із всіх інших норм  у багатомандатному окрузі межі якого збігаються з межами територій  відповідної міської громади. За змістом це відповідає правій колонці, тільки спрощує багато статей і редакційно це  все можна виправити. Будь ласка, проголосуємо.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування поправку 34 народних депутатів Катеринчука і Соболєва, сторінка 8. Так все у нас Олександре Олександровичу?

 

20:42:29

За-27

Все? Рішення не прийнято.

 

МОРОЗ О.О. Тепер є пропозиція проголосувати з урахуванням прийнятих поправок  вцілому, Закон "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів".

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття в другому читанні вцілому як закон. з урахуванням поправок. які проголосовані проект Закону "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів". Прошу голосувати.

 

20:43:14

За-266

Закон прийнято.  Давайте подякуємо Олександру Олександровичу і всім  нам за плідну роботу.

Вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Завтра ми продовжуємо наше пленарне засідання о 10 годині. Дякую.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку