ЗАСІДАННЯ   ТРИДЦЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

26  березня  2004 року, 10.00 година

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради

України МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради. Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації.

Прошу увімкнути систему "Рада".

10:02:00

В залі зареєстровано 419 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради оголошується відкритим.

Шановні колеги, сьогодні я хотів би, щоб ви привітали нашого колегу Ярослава Михайловича Сухого з днем народження. Давайте побажаємо, щоб він більше чергові свої дні народження так ударно як вчора не зустрічав, а працювали планомірно.

Оголошення, будь ласка, послухайте.

Відповідно до статей 4.2.2 та 4.2.3 Регламенту Верховної Ради України та протоколу засідання депутатської фракції Соціал-демократичної партії України (об'єднаної) від 25 березня 2004 року інформую, що Уповноваженим представником цієї фракції обрано також народного депутата України Шурму Ігоря Михайловича.

Відповідно до статті 2.5.2 Регламенту у п'ятницю ми маємо 30 хвилин для оголошення запитів, заяв, повідомлень і пропозицій народних депутатів. Я прошу народних депутатів записатися   на виголошення заяв, повідомлень і пропозицій. А я тим часом буду оголошувати депутатські запити. Будь ласка, висвітліть, щоб готувалися народні депутати.

Надійшли депутатські запити від наступних народних депутатів і такого змісту.

групи народних депутатів (ЧЕРВОНІЙ, ЗАГРЕВА, ГУДИМА та інші. Всього 15 депутатів) до Президента України щодо відзначення на міждержавному рівні 60-річчя депортації українців зі своїх етнічних земель у Польщі.

Я ставлю наголосування пропозицію про підтримку запиту.

 

10:04:37

За-138

Рішення не прийнято.

Анатолія СЕМИНОГИ до Прем’єр-міністра України стосовно допомоги мешканцям села Холоднянське Смілянського району Черкаської області у зв’язку з припиненням експлуатації міні-котельні.

Омеляна ПАРУБКА та Олександра ТКАЧЕНКА до Прем’єр-міністра України щодо безпідставного підвищення цін на паливно-мастильні матеріали на період весняно-польових робіт у 2004 році.

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до Прем’єр-міністра України щодо неналежного матеріально-технічного та фінансового забезпечення сільськогосподарських виробників Херсонської області в період весняної компанії 2004 року.

Олександра МОРОЗОВА до Прем’єр-міністра України щодо Розпорядження Кабінету Міністрів України “Про здійснення заходів щодо забезпечення розвитку Національної акціонерної страхової компанії “Оранта” від 4 лютого 2004 року.

Юрія КАРМАЗІНА до Прем’єр-міністра України, Генерального прокурора України, Секретаря Ради національної безпеки і оборони  України внаслідок хижацького знищення видавничої справи, доведення підприємств Державної акціонерної компанії “Українське видавничо-поліграфічне об’єднання” до стійкої фінансової неспроможності та банкрутства, масового надання в оренду об’єктів нерухомого майна вказаних підприємств з порушенням вимог закону та нецільового використання одержаних коштів, розкрадання державного майна в особливо великих розмірах, невиплати заробітної плати працівникам з усуненням порушень закону та притягненням винних до відповідальності.

групи народних депутатів (ЧЕРВОНІЙ, ЗАГРЕВА, ГУДИМА та інші. Всього 15 депутатів) до Прем’єр-міністра України щодо відзначення на міждержавному рівні 60-річчя депортації українців зі своїх етнічних земель у Польщі.

Ярослава СУХОГО до Прем’єр-міністра України стосовно порушення Постанови Національної комісії регулювання електроенергетики України від 18 лютого 2004 року Державною компанією “Газ Україна” та Національною акціонерною компанією “Нафтогаз України”.

Юрія ШИРКА до Прем’єр-міністра України з приводу завищення Урядом норм споживання газу населенням у період відсутності гарячого водопостачання.

Олександра ГРАНОВСЬКОГО до Прем’єр-міністра України, Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України щодо ефективності управління відкритим акціонерним товариством “Авіакомпанія “Одеські Авіалінії”.

Геннадія РУДЕНКА до Прем’єр-міністра України з приводу ігнорування пропозицій місцевих органів влади Полтавської області щодо переліку об’єктів для надання субвенцій на виконання заходів упередження аварій та запобігання техногенних катастроф у житлово-комунальному господарстві.

Олександра МАСЕНКА до Прем’єр-міністра України стосовно відшкодування збитків за водопостачання міста Гребінки Полтавської області.

Євгена КИРИЛЬЧУКА до Прем’єр-міністра України стосовно критичної ситуації з лікуванням онкологічних хворих у Волинській області.

Івана СТОЙКА до Прем’єр-міністра України з приводу провокаційної поведінки посла Російської Федерації Віктора Чорномирдіна на території України.

групи народних депутатів (ТУРЧИНОВ, ВОЛИНЕЦЬ, ХМАРА та інші. Всього 6 депутатів) до Прем’єр-міністра України, Міністра освіти і науки України щодо закриття Інституту післядипломної освіти працівників сфери побутового обслуговування населення  у зв’язку з передачею  приміщення інституту  іншому власнику

Георгія МАНЧУЛЕНКА до Прем’єр-міністра України щодо виділення субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на виконання інвестиційних проектів по Кіцманському виборчому округу №203.

Анатолія ОРЖАХОВСЬКОГО до Прем’єр-міністра України стосовно проблем фінансової та правової діяльності органів місцевого самоврядування Херсонської області.

Івана СТОЙКА до Прем’єр-міністра України з приводу цілеспрямованого знищення місць, пов’язаних з життям і творчістю Тараса Шевченка.

Георгія МАНЧУЛЕНКА до Прем’єр-міністра України щодо випуску двадцяти чотирьохтомного зібрання українських народних казок Миколи Зінчука.

групи народних депутатів (ЧЕРВОНІЙ, ОЛЕКСІЮК, ШИРКО) до Прем’єр-міністра України щодо зволікання Кабінетом Міністрів України виконання вимог статті 58 Закону України “Про Державний бюджет України на 2004 рік” стосовно об’єктів житлово-комунального господарства міста Рівне.

Володимира ПУЗАКОВА до Першого віце-прем’єр-міністра, Міністра фінансів України стосовно підтримки пропозицій Кіровоградської обласної державної адміністрації щодо проведення реконструкції тепломереж міста Кіровограда.

Віктора РАЗВАДОВСЬКОГО до Першого віце-прем’єр-міністра, Міністра фінансів України щодо виділення коштів з Державного бюджету на будівництво станції знезалізнення води в селищі міського типу Любар Житомирської області.

Кирила ПОЛІЩУКА до Першого віце-прем’єр-міністра, Міністра фінансів України з приводу заборгованості виплат з державного бюджету підприємству відкритого акціонерного товариства “АТАСС-Бориспіль” за безкоштовне перевезення пільгових категорій пасажирів.

Володимира БОНДАРЯ до Першого віце-прем’єр-міністра, Міністра фінансів України щодо закупівлі послуг, пов’язаних із забезпеченням здійснення державних зовнішніх запозичень, обслуговуванням і погашенням боргу.

Андрія ПОЛІІТА до Віце-прем’єр-міністра України Дмитра Табачника щодо загрози для здоров’я молоді внаслідок безконтрольного розповсюдження лікарських препаратів трамадол, трамалгін та віднесення їх до наркотичних речовин.

Володимира ЛЕЩЕНКА до Віце-прем’єр-міністра України Івана КИРИЛЕНКА з приводу невжиття заходів щодо забезпечення законних прав власників вільно розпоряджатися земельними та майновими паями у селі Антонівка Варвинського району Чернігівської області цими паями.

Івана ЗАЙЦЯ до Віце-прем’єр-міністра України Івана Кириленка щодо порушення прав власників землі і майна в селі Іванове Селище Глобинського району Полтавської області.

Павла МОВЧАНА до Віце-прем’єр-міністра України Дмитра Табачника щодо незаконної комерціалізації Полтавського міського шахово-шашкового клубу та позбавлення права шахістів-любителів на його відвідування.

Андрія ПОЛІІТА до Віце-прем’єр-міністра України Дмитра Табачника щодо неприпустимості спроб перейменування міста Кіровограда,  які загострюють і без того вкрай напружену ситуацію в місті.

Романа ТКАЧА до Генерального прокурора України щодо забезпечення розрахунків виробничо-комерційної фірми “НІЛ” села Фурси Білоцерківського району Київської області з пайовиками за оренду земельного паю.

Павла МОВЧАНА до Генерального прокурора України щодо зволікання розгляду кримінальної справи, порушеної за фактами нецільового використання бюджетних коштів Кобеляцькою районною радою Полтавської області.

Миколи ТОМЕНКА до Генерального прокурора України щодо розслідування факту умисного перешкоджання законній професійній діяльності журналістів знімальної групи “5 каналу” 23 березня 2004 року в місті Мукачеве.

Миколи МЕЛЬНИКА до Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо з’ясування наявності порушень прав людини та норм чинного законодавства посадовими особами органів внутрішніх справ, прокуратури та судів стосовно громадянина Хадафа та членів його сім’ї.

Григорія ОМЕЛЬЧЕНКА до Генерального прокурора України про дачу правової оцінки діям судді Рівненського апеляційного суду Шимківа С.С. та посадових осіб прокуратури Рівненської області.

Михайла ВОЛИНЦЯ до Генерального прокурора України щодо захисту порушених конституційних прав та запобігання протиправної приватизації державного майна.

Сергія ПРАВДЕНКА до Генерального прокурора України про перевірку фактів, викладених у газеті “Голос України”, законності проведення тендеру та подальшої приватизації відкритого акціонерного товариства “ЛиНОС” 

Романа ТКАЧА до Генерального прокурора України з приводу незаконних дій щодо переоформлення права власності в майні  Тисменицького районного споживчого товариства.

Степана ХМАРИ до Генерального прокурора України, Міністра охорони здоров’я України, Голови Тернопільської обласної державної адміністрації щодо ситуації, яка склалася навколо незаконної ліквідації лікарні в селищі міського типу Товсте Заліщицького району Тернопільської області.

В’ячеслава АНІСІМОВА  до Генерального прокурора України щодо методів залякувань, шантажу та погроз керівниками підприємств “Дніпровській металургійний комбінат імені Дзержинського” і “Дніпровагонмаш” у процесі реструктуризації боргів за комунальні послуги їх підлеглими.

Юрія КАРМАЗІНА до Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України щодо перевірки фактів службової недбалості, зловживання службовим становищем, корупційних діянь з боку окремих осіб Дрогобицького МРВ Управління Міністерства внутрішніх справ України у Львівській області, Дрогобицької міжрайонної прокуратури під час перевірки повідомлень про підготовку скоєння вбивства, що привело до вбивства Багрія І.Я., неналежного розслідування справи та притягнення винних до відповідальності.

Миколи ТОМЕНКА до Генерального прокурора України, Міністра юстиції України, Міністра внутрішніх справ України, Голови Закарпатської обласної державної адміністрації стосовно припинення штучного блокування роботи телерадіокомпанії “Мукачеве” “М-Студіо”.

Юлії ТИМОШЕНКО та Олександра ТУРЧИНОВА до Генерального прокурора України, Голови Тернопільської обласної державної адміністрації, Голови Тернопільської обласної ради, Тернопільського міського голови щодо ситуації, яка склалася навколо виселення мешканців гуртожитку відкритого акціонерного товариства “Тернопільський комбайновий завод”.

групи народних депутатів (ЧЕРВОНІЙ, СОБОЛЄВ, МАЛИНОВСЬКИЙ та інші. Всього 11 депутатів) до Генерального прокурора України щодо порушення кримінальної справи стосовно Глави Адміністрації Президента України Віктора Медведчука за фактами незаконного вивезення в офшорну зону на Британські Вірджинські острови коштів громадян - вкладників “Омета XXI століття” та інших незаконних операцій на загальну суму близько одного мільярда доларів США.

Бориса ЗАГРЕВИ до Міністра оборони України щодо ситуації, яка склалася у зв’язку з ліквідацією Луцького гарнізонного військового шпиталю.

Володимира ПУЗАКОВА до Міністра освіти і науки України стосовно ситуації щодо вирішення програми “Шкільний автобус”, яка склалася на території сільських рад Маловиськівського району Кіровоградської області.

Євгена ЖОВТЯКА до Міністра освіти і науки України стосовно ситуації, яка склалася у Богуславському гуманітарному коледжі імені Нечуй-Левицького у зв’язку з тим, що його очолює особа, винна в скоєнні кримінального злочину.

Віктора РАЗВАДОВСЬКОГО до Міністра внутрішніх справ України щодо поновлення на роботі в органах внутрішніх справ Івана Одрину.

Геннадія РУДЕНКА до Міністра оборони України щодо передачі приміщення Миргородської військової торгівлі в комунальну власність для забезпечення діяльності Управління Пенсійного фонду України в місті Миргороді.

Володимира ЯВОРІВСЬКОГО до Міністра освіти і науки України з приводу перешкоджання професійної діяльності активним, національно-свідомим викладачам у гімназії Східних мов №1 міста Києва та порушення Закону України “Про звернення громадян” управліннями освіти і науки різних рівнів.

Миколи ШЕРШУНА та Валерія САМОПЛАВСЬКОГО до Міністра охорони здоров’я України щодо відсутності фінансування державних медичних програм пріоритетного напрямку для Березнівського району Рівненської області.

Петра ОЛІЙНИКА до Міністра охорони здоров’я України щодо забезпечення гідролізатом білка дітей, хворих на фенілкетонурію, згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13 січня 2001 року.

Станіслава ПХИДЕНКА до Міністра охорони здоров’я України щодо встановлення групи інвалідності Людмилі Байбулі, яка мешкає на території посиленого радіоактивного контролю в Маневицькому районі Волинської області.

Віктора ЮЩЕНКА до Голови Ради Міністрів Автономної Республіки Крим щодо скасування Постанови Ради Міністрів Автономної Республіки Крим “Про реорганізацію закладу Республіканського дитячого оздоровчого центру “Ластівка”.

Віктора КОРОЛЯ до Голови Координаційного комітету по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю, Секретаря Ради національної безпеки і оборони України щодо вирішення в Міністерстві оборони України питань будівництва житла для військовослужбовців.

Ярослава ДЖОДЖИКА до Голови  Антимонопольного комітету України щодо невиправданого завищення тарифів на послуги громадянам у залізничному транспорті.

Леоніда ВЕРНИГОРИ до Прокурора Кремінського району Луганської області, Голови Державної податкової адміністрації в Луганській області, Голови Кремінської районної державної адміністрації Луганської області, Начальника Управління боротьби з організованою злочинністю Управління Міністерства внутрішніх справ України в Луганській області щодо дотримання законності в частині сплати податків при отриманні та використанні близько 2 мільйонів гривень, виділених на створення робочих місць для звільнених гірників.

Євгена ГІРНИКА до Міністра юстиції України стосовно звернення сесії Івано-Франківської обласної ради щодо збереження структури місцевих та районних судів у містах Калуші, Коломиї Івано-Франківської області.

Шановні колеги, я ще раз прошу і звертаюся до вас. Не змушуйте Головуючого порушувати Регламент. Не подавайте йому депутатські запити. А їх потрібно направляти через Секретаріат для підготовки і опрацювання. Ви ж в останню хвилину, вибачте, підсовуєте і зачитує. Я сьогодні це зроблю, але давайте в майбутньому домовимось, є правила, є положення. І, якщо інші користуються, то чому треба робити виняток для певної частини?

 

КАРМАЗІН Ю.А. Ми до ночі працювали.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Анатолійович, не покрикуйте, бо нічого з того крику не буде.

Юрій Анатолійович, або я буду зачитувати запити, які Ви дали мені, або я їх зараз відкладу, якщо Ви будете заважати, ото і не заважайте.

Запит Кармазіна до Президента України в порядку статті та щодо недопущення втрати унікального потенціалу заводу "Біопром-Одеса" Державної акціонерної компанії "Укрмедпром", чим буде завдано суттєвої шкоди здоров'ю нації та національній безпеці України.

Прошу проголосувати про підтримку запиту.

 

10:20:54

За-131

Рішення не прийнято.

Депутатський запит.

Кармазін, Жовтяк Президенту України щодо створення урядової комісії з перевірки фактів знищення санаторно-курортного комплексу на Чорноморському узбережжі та негайного припинення незаконного вилучення земель рекреаційного призначення, передачу їх в безоплатне користування окремим посадовим особам та громадянам, що нанесло  державі збитків на сотні-мільйонів доларів США.

Прошу визначитися щодо підтримки.

 

10:21:48

За-114

Рішення не прийнято.

Депутатський запит групи народних депутатів - Нечипорук, Кармазін, Сокирко, Яворівський, Развадовський Президенту України щодо перевірки фактів розкрадання бюджетних грошових коштів в особливо великих розмірах Ніжинським міським головою Приходьком, шляхом зловживання своїм службовим становищем спільно зі своїми родичами. Безпідставної невиплати працівникам виробничого підприємства теплових мереж "Ніжинтеплокомуненерго" заробітної плати внаслідок нецільового використання призначених для такої виплати коштів, використання цих  бюджетних коштів всупереч їх цільового призначення та вчинених дій, які призвели до стійкої фінансової неспроможності підприємства "Ніжинтеплокомуненерго" із завданням  матеріальної шкоди держави. Вжиття заходів до притягнення винних осіб до встановленої законом відповідальності.

Прошу визначитися щодо підтримки цього запиту Президентові.

 

10:23:02

За-97

Рішення не прийнято.

Депутатський запит групи народних депутатів - Кармазін, Жовтяк до Президента України щодо притягнення до кримінальної  відповідальності посадових осіб Фонду державного майна  України за незаконну спробу продажу за безцін  державної частки статутного фонду в СП  “Полтавська газонафтова компанія”.

Прошу визначитися щодо підтримки запиту.

 

10:23:48

За-95

Рішення не прийнято.

Депутатський запит, але я знову  звертаю увагу, що ми не більше двох депутатських запитів  від народного депутата маємо право розглядати на одному засіданні. Це вже п'яте чи шосте народного депутата Кармазіна.

До Президента щодо вжиття термінових заходів та поверненню у власність держави території національного закладу культури Національної кіностудії імені Олександра Довженка. Прошу визначитися із підтримкою запитів.

 

10:24:33

За-107

Рішення не прийнято.

Юрію Анатолієвичу, от ви завжди  звертаєте увагу, коли Головуючий порушує Регламент. А що ж мені робити, коли ви подали десяток депутатських запитів, а потрібно тільки два розглядати. Скажіть, будь ласка.

Депутатський запит Кармазіна до Президента України про вимоги термінових заходів по запобіганню загрози національній безпеці України внаслідок жахливого стану захворюваності на СНІД та ВІЛ(?) інфекцію. Перевірку організації боротьби із вказаними захворюваннями в Одеській області і місті Одесі, які мають найвищі показники захворюваності. Прошу визначитися.

 

10:25:34

За-65

Не підтримано.

Депутатський запит Кармазіна до Президента України щодо прийняття заходів по припиненню порушень Кабінетом Міністрів України конституційних прав громадян на пенсії відповідно до чинного законодавства України.

Прошу визначитися щодо підтримки.

 

10:26:05

За-65

Рішення не прийнято.

Депутатський запит Кармазіна до Президента України про  вжиття термінових заходів щодо забезпечення запису виконання державного Гімну України та передачі записів органам державної влади України.

Прошу визначитися щодо підтримки запиту.

 

10:26:38

За-58

Рішення не прийнято.

Депутатський запит Кармазіна до Президента України щодо припинення масового пограбування народу України шляхом незаконного нарахування і стягнення податку на додану вартість квартирної плати, ремонтних і будівельних робіт за користування будинками чи квартирами, як місцем постійного проживання громадян. Прошу визначитися.

 

10:27:15

За-62

Рішення не прийнято.

Депутатський запит Кармазіна  до Президента України про вжиття невідкладних заходів щодо забезпечення національних інтересів України при виконанні вимог Конституції України, ратифікованих Верховною Радою України міжнародних конвенцій та договорів стосовно запобігання надзвичайним ситуаціям та реагування на них, захисту життя людей на воді, пошуку рятування в морі, ліквідації нафтових родовищ та захисту Чорного та Азовського морів і так далі. Прошу визначитися.

 

10:28:06

За-74

Рішення не прийнято.

Депутатський запит Кармазіна та групи народних депутатів - до Президента України про скасування постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2003 року номер 1887, деякі питання  закупівлі товарів робіт і послуг державної та мобільної інспекції Міністерства внутрішніх справ, як такої, що суперечить вимогам Конституції та чинного законодавства України. Прошу визначитися.

 

10:28:47

За-83

Рішення не прийнято.

Депутатський запит народного депутата Панасовського - першому віце-прем'єр-міністру, Міністру фінансів України - Азарову питання залучення коротко строкових кредитів.

Так з депутатськими запитами ми закінчили, будь ласка, покажіть ще раз список тих хто записався на виступи 30 хвилин відведемо, з процедури Матвєєв

 

10:29:23

МАТВЄЄВ В.Г.

Шановний Адаме Івановичу,  шановні колеги, по-перше, я, Адаме Івановичу, я в черговий раз хочу вас попросити не порушувати Регламент щодо направлення депутатських запитів. Вимоги Регламенту для всіх народних депутатів однакові. І не допомагайте довести окремим народним депутатам цю процедуру до повного абсурду.

Друге. В зв'язку з тим, що вчора під час проведення близько 23.30 голосування проекту Закону по виборам народних депутатів України у черговий раз, я підкреслюю, у черговий раз відбулися збої у роботі системи "Рада". До мене, як до голови Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України звернулися більше десяти народних депутатів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, продовжуйте. Я прошу вкладатися в

Регламент. Увімкніть мікрофон.

 

МАТВЄЄВ В.Г....з  заявами про те, що під час проведення голосування їх картки не спрацювали. Я думаю, що нам мабуть, всім стало видно наявно, що десь мабуть у цій системі "Рада" завівся якийсь чебурашка, який у відповідальне, під час проведення відповідального голосування робить все для того, щоб система не спрацювала.

Тому, Адаме Івановичу, я прошу вас, надати доручення керівнику Апарату Верховної Ради провести з залученням розробників цієї системи, керівництво Інституту  математичних машин Академії Наук України    провести розслідування і вирішити питання щодо  зміцнення кадрів управління ...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, дійсно, вчора під час голосувань були такі випадки. Можливо, ми з вами напружено працювали. Ви знаєте, що не тільки, ми то можемо витримати, а, як бачите, техніка не завжди витримує.

Тому я уже подібне доручення давав і вчора, і сьогодні з приводу того, що говорив Голова регламентного комітету, доручення Апарату є таке, питання буде вивчатися.

Я вибачаюсь, тут, знову ж таки, в зв'язку з тим, що ми хочемо не так, як треба, є ще тут два запити.

Народний депутат Терен до Президента України щодо необхідності поєднання питання легалізації доходів з поверненням заощаджень громадянам України. Прошу визначитись щодо підтримки запиту Президента.

 

10:32:54

За-99

Не підтримано.

І знову ж  депутатський запит народного депутата Терена до Президента України про збереження історико-культурних місць Києва.

Прошу визначитись щодо підтримки запиту.

 

10:33:21

За-82

Рішення не прийнято.

Запит не підтримано.

Шановні колеги, давайте порадимось. Сім народних депутатів звернулися до мене як Головуючого надати їм слова в зв'язку з невдоволенням відповіді на запити. Я розумію, що це регламентна норма, але, знову ж таки, повторюю, у нас на оголошення запитів, заяв-оголошень на виголошення невдоволеності відповіді запитами в п'ятницю відводиться 30 хвилин. Ми вже використали з вами 29 хвилин і жоден ще з вас не виступив. Я до того, або давайте ми будемо  змінювати норми Регламенту, або давайте ми будемо все-таки стримувати, особливо, ті хто по десятки запитів намагається в один день.  Тому я, давайте знайдемо такий компроміс.  Я дам по дві хвилини тим народним депутатам, які невдоволені відповіддю на запити, а потім подивимося, що робити.

Так, будь  ласка, невдоволений відповіддю на запит дві хвилини Лебедівський.

 

10:35:10

ЛЕБЕДІВСЬКИЙ В.А.

Шановний головуючий, я дуже вдячний за можливість озвучення відповіді на запит, а запит був групи народних  депутатів стосувався  зняття грифу "Для службового користування" з плану дій Україна-НАТО. Ми отримали відповідь Президента про те, що він підтримує важливість ознайомлення громадян України зі змістом плану дій Україна-НАТО і про те, що за завершення  процедури формального погодження з НАТО питання про зняття грифу буде виконано.

Але у зв'язку з тим, що, мабуть, не всі органи  влади і виконавчої влади в Україні знають про те, що такий гриф знятий і на звернення ТСК з моніторингу виконання рекомендацій парламентських слухань про взаємовідносини та співробітництво  Україна-НАТО та плану дій Україна- НАТО за 2003 рік, не відповідають на звернення цієї комісії, яку ми з вами утворили відповідним рішенням.

Так, зокрема, комісія не отримала відповіді від Кабінету Міністрів України, Адміністрації Президента  України, МВС, Мінекономіки та Європейської інтеграції, Нацбанку України.

Комісія також не володіє інформацією про діяльність ЦВК України в рамках виконання цільового плану дій.

Також цей план передбачає розробку багатьох законопроектів і, зокрема, законопроекту про вибори народних депутатів України, який вчора ми обговорювали в цьому сесійному залі.

Я, зокрема, сам вносив багато пропозицій, поправок до цього законопроекту, які були спрямовані на те, щоб покращити демократичність цього документу і забезпечити принцип рівності суб'єктів законодавчої ініціативи.

На жаль, не зважаючи навіть на те, що головуючий від ТСК Олександр Мороз категорично наполягав на підтримці цих пропозицій, вони не були підтримані сесійним залом і законопроект був проголосований.

Тому я вимушений звернутися до Президента України з тим, щоб накласти вето на цей законопроект з тим, щоб...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Григорович.

 

10:37:38

ГРИГОРОВИЧ Л.С.

Лілія Григорович, фракція Віктора Ющенка "Наша Україна", Народний Рух України.

Шановний Головуючий! Шановні народні депутати! Шановні виборці! Причиною мого невдоволення є відповідь віце-прем'єр-міністра України Дмитра Володимировича Табачника на моє звернення стосовно перерахунку пенсії вчительці, що мешкає в місті Івано-Франківську - Башей Марії Іванівні. Я зворушена тим, як поступило міністерство, але я невдоволена. Невдоволена і заявниця, тому що замість перерахунку пенсії заявниці, з приводу чого я виголосила запит, було просто виплачено одноразову місячну допомогу - 100 гривень.

Скажіть, шановні народні депутати,  нас   450, якщо кожний із нас звернеться за одного чи двох пенсіонерів і отримає той пенсіонер доплату один раз 100 гривень. Таким чином ми разом з вами зможемо ощасливити, аж 2 тисячі пенсіонерів. Але у нас в Україні понад 10 мільйонів пенсіонерів. І понад 90 відсотків пенсіонерів є крайньо незадоволені, а вірніше обурені такими перерозрахунками, і такою пенсійною реформою.

Тому я ще раз наголошую, я прошу перерахувати пенсію ветерану праці і війни, відміннику народної освіти - Башей Марії Іванівні так, як вона того вартує. Я прошу перерахувати пенсію всім нашим пенсіонерам, тому що в бюджеті України сьогодні сховано 8 мільярдів гривень, але не підвищується заробітна плата до  237 гривен, чекаємо виборів, щоб кинути людям кістку. Не підвищується мінімальна пенсія, внесено проект Віктора Ющенка до 79 гривен 49 ні не підвищується чекається вересні або жовтня, щоб кинути виборцям кістку.

Шановні народні депутати про народ не думають, від нього відгородилися про це доказало навіть вчорашнє голосування Закону про вибори, де громадські організації, суспільство відділені від процесу виборів, від спостереження за своїми обранцями, а відповідно і від контролю за ними. Я висловлююся з цього рішучого...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ліля Степанівна хотіла сказати, що вона рішучий протест із цього приводу висловлює, будь ласка, Кармазін, підготуватися Хмарі.

 

10:40:05

КАРМАЗІН Ю.А.

Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна", шановні народні депутати! Депутатським запитом від 18 лютого я звертався    на адресу  Прем’єр-міністра, Секретаря Ради безпеки і оборони та Голови Антимонопольного комітету з приводу прийняття Кабінетом Міністрів України 9 грудня 2003 року за № 1887 постанови. Деякі питання закупівлі товарів, робіт і послуг Державною автомобільною інспекцією Міністерства внутрішніх справ, яка грубо порушує вимоги Конституції і чинного законодавства. Зміст пунктів 1 і 2 вказаної постанови не передбачений для ознайомленні та визначений таємними, я підкреслюю для народу України, таємними, в порушення Конституції України.

Пунктом 3 визнано такими, що втратили чинність пункти 1 і 2 Постанови Уряду від 14 серпня 1998 року.

Звертаю увагу, що таємні пункти Постанови Уряду від 9 грудня встановлюють безконтрольний порядок використання державних коштів та визначають інший ніж у законі порядок добору виконавців та виробників.

Таким чином названа Постанова Уряду прямо суперечить Конституції і чинному законодавству України. Грубо порушує права і охоронювані  законом інтереси всіх без винятку суб’єктів господарювання, крім невідомих суб’єктів зазначених в таємних пунктах 1 і 2 цієї постанови.

Оце джерела корупції, шановні народні депутати! Я отримав відповідь від Уряду в такому стилі, що "все хорошо прекрасная маркиза!" за підписом віце-прем’єра Азарова.

Я звертаюся до Прем’єр-міністра Януковича, звертаюся до Президента. Будь ласка, подивіться ви самі хрещені батьки  цієї корупції, утаємнюєте від народу куди ви витрачаєте державні гроші, порушуєте закон, який ми прийняли.

 І Адаме Івановичу, я хочу сказати, тут вчора, Апарат працював з вини Більшості до 12 годин ночі, їм має бути оплачене все згідно з вимогами Трудового кодексу в подвійному розмірі. Всьому Апарату Верховної...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юрію Анатолійовичу, за хорошу турботу про Апарат, мені приємно чути добрі слова про роботу Апарату.

Будь ласка Хмара. Підготуватися Ткачу.

 

10:42:31

ХМАРА С.І.

Степан Хмара, Блок Юлії Тимошенко, партія "Батьківщина"

Шановні  народні депутати, шановні громадяни України.

Я неодноразово звертався до різних державних органів, зокрема, міністерства, також  Генеральної прокуратури до Уповноважено з прав людини пані Карпачової з приводу того, що 5 років не будучи ректором Одеської національної юридичної академії Сергій Ківалов незаконно підписував дипломи випускникам цього вищого навчального закладу.

Є зараз певні проблеми, принаймні на роботу, випускників. Появилися позиви до суду з приводу незаконних підписів дипломів.

На жаль, жодний державний орган і зокрема Міністерство освіти вже кілька відписок мені надає, але відповіді по суті  немає.

Генеральна прокуратура і зокрема, відомий борець з мафією і корупцією Ольга Колінько теж усунулася від вирішення цього питання. Не реагує пані Карпачова.

Я хочу сказати, що крім цього, Сергій Ківалов три роки незаконно займав посаду голови Вищої ради юстиції і зараз він як член Центральної виборчої комісії незаконно займає місце  члена Вищої ради юстиції і ви розумієте, які це може мати наслідки, тим більше, коли така людина займає надзвичайно стратегічно важливу посаду голови Центральної виборчої комісії і людина, яка показала себе як абсолютно не підпорядкована духу закону. Яка може піти на виконання будь-яких замовлень політичних. І я думаю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Роман Ткач. Підготуватися Євгену Кирильчуку.

 

10:44:49

ТКАЧ Р.В.

Роман Ткач, Народний Рух України, фракція "Наша Україна".

Шановні колеги, в цій залі уже дуже багато сказано про земельну реформу і якщо на мене, якщо хоча б частка всього того, що було сказано, була б реалізована, то,  повірте, на селі би дійсно, стало б жити краще.

Я не буду зараз говорити тут взагалі про земельну реформу, про ту ситуацію. Я тільки хочу зачіпити один напрямок, що стосується земельної реформи. Це питання заміни сертифікатів на державні акти. Про значимість цього питання говорить і те, що минулого року у квітні Верховна Рада тут провела День Уряду, а в травні була прийнята відповідна постанова Верховної Ради. Так ось цією постановою Верховної Ради було запропоновано Кабінетом Міністрів переглянути розцінки на послуги, що надаються при видачі державних актів.

На сьогоднішній день, станом на перше лютого за інформацією Кабінету  Міністрів тільки близько 60 відсотків громадян  України, що мають право на заміну, скористалися своїм правом  і поміняли сертифікати на державні акти. Однак не зважаючи на те, що органами виконавчої влади на місцях залучені різні джерела фінансування цих робіт. Основною проблемою залишається висока їх вартість. І тут не останню роль у збільшенні вартості відіграють необгрунтовано високі розцінки  за внесення даних до бази земельного кадастру, реєстрація державних  актів. Цей вид послуг введено Держкомземом в  2003 році і на думку багатьох фахівців, став тим фінансовим бар'єром, що зупинив видачу державних актів.

Ви знаєте, що є Указ Президента, який регламентує верхню планку - 85 гривень. Але, коли проводиться державна реєстрація, тут розцінки доходять до 200, до 300 гривень. Держкомзем у травні створив Центр державного земельного кадастру і надав йому право встановлювати самостійно розцінки. На сьогоднішній день ці розцінки становлять десь  200-300 гривень і зупиняє якраз заміну при видачі державних актів.

Я надіслав два депутатських запити на ім'я Прем'єр-міністра Януковича, але, на превеликий жаль, конкретної, результативної відповіді не одержав. Тому я зараз ще раз звертаюся, щоб цей наказ Держкомзему був відмінений. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Євген Кирильчук. Підготуватись Терену.

 

10:47:05

КИРИЛЬЧУК Є.І.

Євген Кирильчук, Блок Юлії Тимошенко, партія "Батьківщина".

Шановні колеги, шановний Адам Іванович, шановні виборці!

Є у нас категорія людей на Україні, яка абсолютно соціально незахищена. Це, можливо, не така чисельна армія, але люди, які постраждали під час ядерних випробувань на Семипалатинському полігоні. До мене звертається вже більше двох років група таких інвалідів, які стали інвалідами після того, як там перебували.

Я надсилаю депутатські запити Кабінету Міністрів. Відписки майже всіх бувших і теперішніх віце-прем'єрів, що справа в роботі, що створена робоча група, що працює комісія, що скоро буде видано закон або поправки до закону. І це такі відписки давав уряд Кінаха, більше року, і вже більше року такі відписки дає уряд Януковича.

Я думаю, що пора у нас в Секретаріаті зробити групу людей і відповідальну людину,  яка б аналізувала такі відписки або просто безсовісне відношення до депутатських запитів з числа тих урядовців посадовців, які  повинні виконувати свої обов'язки , щоб їм навіть не нагадували народні депутати.

Останнім часом є така відповідь по цьому поводу з Міністерства оборони, що там уже група працює.

 Я на своєму запиті подав його і аналізував це голові  Верховної Ради...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так,  Таран-Терен, 2 хвилини.

 

10:49:30

ТАРАН В.В.

Віктор Терен, Блок Юлії Тимошенко.

Шановні колеги, спочатку концептуально.

Реагування на наші депутатські запити уже давно перетворилися на формальну відписку без ніяких наслідків.

В зв’язку з цим, наша фракція Блоку Юлії Тимошенко пропонує провести парламентські слухання з питань депутатських звернень, реакції  на ці звернення. І ми, народні депутати, якщо ми поважаємо самі себе, поважаємо вищий законодавчий орган нашої держави, мусимо стояти на цій позиції, що  посадові особи, які  займаються формальною відпискою на наші звернення, повинні нести всю відповідальність згідно чинного законодавства - це раз.

Тепер конкретно. В російській пресі, зокрема в  газеті "Независимая Газета" та інших ЗМІ, ще на початку цього року з'явилися повідомлення про те, що існує "закулісна" домовленість між владою України і Росії, домовленість про ... Україною свого вступу до СОТ - Світової Організації Торгівлі до 2010 року з тим, щоб цей  вступ відбувся одночасно з Росією.

Шостого лютого цього року  я подав стосовно цього запит до Прем'єр-міністра Януковича в якому просив підтвердити, або навпаки спростувати ці повідомлення.

У відповіді на мій запит від Кабінету Міністрів не дається ніякої конкретної відповіді: ні "так", ані "ні".

Шановні колеги, і ця відповідь лише посилює підозри що така домовленість про ...термінування вступу  України до СОТ  дійсно існує і що це приховується і від народних депутатів, і від українського народу.

Я хочу нагадати, що ще коли Україна вступала до Ради Європи, то вже тоді мусувалося це питання  про те, щоб Україна вступала туди разом із Росією.

Але ми, як незалежна держава, ні в якому разі не повинні пов'язувати  свій вступ до тієї чи іншої світової організації в залежності від позицій іншої суверенної держави.

І я хотів би ще раз наголосити на тому, що ми не маємо заганяти самі себе в глухий кут. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голова комітету регламентного з процедури - Матвєєв. Підготуватися до виступу Борщевському.

 

10:51:49

МАТВЄЄВ В.Г.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги. Я хочу ще раз привернути увагу до вимог частини другої статті 8.3.3, де чітко сказано: відповідь на  депутатський запит оголошується Головуючим на засіданні Верховної Ради в тому разі, якщо на цьому наполягає депутат. Ми знову і цю парламентську процедуру доводимо до абсурду. Ви зверніть увагу, більшість народних депутатів, які виступали, у них не було навіть конкретних посилань на відповіді тих чи інших посадових осіб, конкретна дата, відповідь, про що йшлося. Я прошу Адама Івановича на майбутнє все-таки дотримуватися чітко вимог Регламенту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Валентин Григорович, ви абсолютно праві, але щоб чітко дотримуватися вимог Регламенту, треба було дати їм по 5 хвилин на виступи, та я тільки по 2, вже трошки зекономили. Шановні колеги, давайте ми ще 15 хвилин відведемо для виступів вже сьогодні, дозволимо собі таку розкіш, будь ласка, Борщевський, підготуватися Григорович. 15  хвилин, будь ласка.

 

10:53:13

БОРЩЕВСЬКИЙ В.В.

Прошу передати слово Олійнику Борису Іллічу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Борис Ілліч.

 

10:53:32

ОЛІЙНИК Б.І.

Вельмишановне товариство!

Ви знаєте, що відбувається в Косово в Метохії, звична справа, для сербів війна ніколи не закінчувалася в першій Світовій із 4,5 мільйонів сербів усіх полягло 1.264 тисячі, у Другій - від рук фашистів загинуло один мільйон югославів знову ж таки переважно сербів.  Отже тільки за дві війни було знищено, вдумаємося, майже третину нації. А тепер щодо історії питання. Косово- Метохія - колиска сербської державності, осередок духовної і культурномистецького буття нації - серце Сербії місто  .... споконвічна резиденція -це  центр Сербської православної церкви. В Косметі близько 1.300 пам'ятників сербської культури, серед яких понад 200 церков і монастирів, чимало з них перебуває під охороною ЮНЕСКО. Хто розпочав  розбрат у Косово, а нині вже донищує останніх сербів, хто постачав зброю терористам, які вбивали югославських поліцейських, чорногорців, сербів, а найбільше своїх же єдинокровних мирних албанців. Хто конституював бойовиків в так звану армію визволення Косово, що за всіма ознаками однозначно є терористичним формуванням. Так ті ж таки мироносці з відомого альянсу, які під приводом захисту Албанців касетними бомбами, ракетами і снарядами з послабленим ураном по-суті підтримали терористів аби від’єднати етнічну колиску серів від материзни. А тепер, бачите, розводять руками і кажуть: "ми ж не сподівалися" і роблять вигляд гей би несподівано відкрили, що це добре спланована акція. Та чудово знали до чого йдеться бо самі ж і планували. До речі, ще 1929 році в Косово-Метохії мешкало 61 відсоток сербів і чорногорців, нині ж їх уже по-суті немає, так хто ж  і кого виганяв. Якщо хтось думає, що на цьому закінчиться, то він глибоко помиляється, на прицілі Македонія. А далі хто там на черзі? Ніхто не збирається янголізувати сербів, але таких фальсифікацій, такої брехні, якої було вилито на них упродовж останніх 15 літ світ ще не знав, отож доки не пізно ми маємо апелювати до світового співтовариства і об’єднаними силами зупинити цю етнічну чистку в Косово-Метохії, що межує з відвертим геноцидом.

Я думаю, що ми маємо зробити відповідну заяву. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Борисе Іллічу. Григорович передає слово Геннадію Йосиповичу Удовенку, підготуватися Парубку.

 

10:56:50

УДОВЕНКО Г.Й.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги! На моє ім’я, як Голови комітету, поступила скарга на постанову суду Оболонського району. Справа виглядає анекдотично, але воно і одночасно сумно.

Троє підлітків, одному 14, двом менше років, як визначив суд, маючи підступний умисел на напад з метою заволодіння чужим майном за попередньої домовленості та діючи згідно попереднього розподілу злочинних ролей чинили наступні дії. Тобто вони вимагали у свого однолітка одну гривню. Той каже, що гривні в мене немає, є тільки 25 копійок. Віддай 25 копійок. Але якщо ми у тебе знайдемо ще  хоч одну копійку, ми тебе поб'ємо. Але тоді десь там проїжджав  міліцейський патруль, і як суд встановив, вони відпустили цього потерпілого та  з місця  скоєння  злочину  зникли, викраденим розпорядилися на власний розсуд. Однак через деякий час були  затримані працівниками міліції.

 Мова йде про 25 копійок, повторюю, і Оболонський суд присудив утримати  для вивчення матеріалів  карної справи 14 літнього учня на 10 днів, тримали його  в КПЗ. І постанова суду продовжити строк затримання Мельника до 10 діб.

Люди добрі, що в нас відбувається? Ну, дійсно криша поїхала.

25 копійок тримають дітей в тюрмі, у нас сьогодні місця немає в тюрмі злочинцям 250 тисяч. Тюрми  переповнені, а ми все хочемо ще ... Ми почали формувати нове покоління  злочинців. Так він ото після тих 10  днів там стільки набереться від тих хто перебуває оцих СІЗО.

Як  це дуже прикро, що в нас  займаються такими нікчемними справами. І  виникає занепокоєння, що ми  робимо в нашій державі, судова система замість того, щоби карати злочинців вони таку розправу вчиняють над дітьми.

Справа, я вибачаюся, треба було дати по задочку цим хлопчикам, або, як кажуть в народі, вибачаюсь, хоча це теж літературне слово - дати по сраці, вони заводять карну справу і десять днів тримають дитину в СІЗО. Я прошу розглядати це як мій офіційний запит. Але головне,  і ми як народні депутати не можемо...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Геннадій Йосипович.

Слово має народний депутат Парубок. Підготуватися Танюку.

 

 

11:00:09

ПАРУБОК О.Н.

Шановний Адам Іванович, шановні депутати, гості!

При зустрічі з виборцями Жашківського, Уманського, Миро....нського, Маньківського, Тальнівського району до мене зверталися ветерани війни, інваліди першої і другої групи з проханням, щоб Верховна Рада, Кабмін прийняв спеціальну постанову, де їм було б виділено по пільговим цінам хоча б по 50 літрів бензину на місяць. Поскільки ці люди мають від 75 до 90 років, це люди переважно хворі, яким постійно потрібно звертатися до лікарів і до аптеки. Люди знаходяться у селах на відстані від 30 до 40 кілометрів. І ви знаєте, що всі ліки з першого числа незаконно подорожчали на 5 і 20 відсотків. І їхні мізерні пенсії не в силах заплатити ні за ліки, ні за бензин. А сполучення автобусне ви знаєте яке зараз на селах, - раз на день, і то переповнені, де інвалід практично не може сісти. Тому я прошу Верховну Раду, Кабмін вирішити це питання і не дуже держава постраждає, якщо втратить якусь копійку. Ці люди заслужили!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Омелян Никонович. Слово має народний депутат Танюк. Підготуватися Гірнику.

 

11:01:50

ТАНЮК Л.С.

Лесь Танюк, Народний Рух України, фракція "Наша Україна". Дорогі колеги, я хочу привітати нас всіх і людей театру з завтрашнім днем, завтра 27 березня - Міжнародний день театру.

43 раз світова громадськість святкує День театру і я хотів би привітати всіх своїх колег. Наш парламент справді іноді перетворюється на театр військових дій, але вся штука в тому, що Вольтер мав рацію коли говорив, що нація збирається не в парламенті, а нація збирається в партері. Я думаю, що ми з вами є не тільки парламенті, але є ті люди, які сидять сьогодні в партері і люблять театри і бажають йому добра.

Я хочу сказати, що театр України сьогодні великий, різноманітний, він говорить різними мовами, він об’єднує людей, він користується і традиціями нашого корифейського театру, і традиціями Леся Курбаса, і колосальна армія акторів, режисерів, сценографів, майстрів театру, постановочників, режисерів, акторів, це справді армія людей, які творять нове життя. І нам би часто добре було б не уподібнюватися, тут в парламенті, справді такому театрові військовий дій, а робити з нашого життя яскравий, могутній, потужний театр, де виявляються наші таланти, перш за все. Тому я хочу привітати всіх з 43 Міжнародним днем театру, із  60-річчям нашої Національної спілки театральних діячів, і запевнити тих, хто нас слухає, що ми сьогодні подаруємо вам, любителям театру, наш парламентський подарунок, приймемо Закон "Про театри". Ми сьогодні його поставили, я думаю, що ми сьогодні його підтримаємо на знак нашого свята. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Гірник. Томенку передає слово? Так? Будь ласка, Томенко.

 

11:04:15

ТОМЕНКО М.В.

Микола Томенко.

Шановні народні депутати! Вчора парламент активно працював над Законом "Про вибори", але в принципі українська влада вчора святкувала іншу подію, надзвичайно серйозну, День служби безпеки України і за традицією роздавала нагороди і говорила про великий внесок Служби безпеки. До речі, вчора виявилося розкрити фантастичну спецоперацію. Вчора розвідники Служби безпеки  в Ліберії, куди більшість Верховної Ради направила наших миротворців, вдалося повернути чотирьох секс-рабинь. І преса сьогодні пише і це одна з найактивніших і серйозніших спецоперацій СБУ за останній період.

Так от,  я хотів би  привернути увагу до того, що, на жаль, і парламент не спромігся на сміливість і мужність заслухати в цьому сесійному залі, до яких пір Служба безпеки буде займатися  не розкриттям злочинів, а слідкуванням за політичною опозицією і за політичними опонентами політичного режиму.

Ви знаєте, що сьогодні вже  управління розвідки і інші структури дійшли до органів місцевого самоврядування, сьогодні міські голови  України роблять заяви.

Заява міського голови Тернополя та інших про те, що їхня діяльність  прослідковується, їхні телефони прослуховуються.

Ви знаєте про те, що зараз закуплена новітня апаратура, про те, що під час президентської виборчої кампанії чіткіше було  чутно і записувати те, що відбувається в політичних таборах різних кандидатів в Президенти.

Цікава позиція і Міністра оборони, якого я вважаю визначним теоретиком в галузі військового будівництва, який, як ви знаєте, в армії не служив, але керує українською армією.

Так от він сказав, що прослуховування за політиками і стеження за німецькими політиками і журналістами - це смішно. Очевидно, коли він працював в КДБ, вказівки були трошки інші: не просто прослідковувати і збирати оперативним шляхом, а якимось чином ще й впливати на цих людей.

Так от ситуація сьогодні з правоохоронними органами наступна. Якщо Верховна Рада, а це єдиний орган, на моє глибоке переконання, не зупинить втягування правоохоронних органів в політичну роботу і в те, що вони стануть активним учасником президентської виборчої кампанії, ці люди і достатньо багато професійних людей і в СБУ, і в  інших структурах, стануть заручниками  політичної боротьби.

Тому я ще раз звертаюся до народних депутатів з тим, щоб Верховна Рада розглянула це питання: чи в закритому режимі, чи у відкритому режимі, але принципово важливо, щоб не лише ми прийняли новий Закон про вибори Президента, який визначає демократичні норми, а про те, щоб ми змусили  Службу безпеки, Міністерство оборони, митницю і всі структури, які сьогодні стають виключно політичними, заробітчанськими зробити тими органами, які би захищали людей, а не які б вдень і вночі  слідкували за політичною опозицією в Україні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, будь ласка, В'ячеслав Кириленко.

 

11:07:26

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, "Наша Україна", Українська- народна партія.

Заява фракції "Наша Україна" щодо книговидавництва та підтримки преси. Фракція "Наша Україна" вкотре звертає увагу парламенту, Президента та уряду на продовження планомірного знищення українського книговидавництва. Завдяки запропонованому Прем'єр-міністром Януковичем та міністром фінансів  Азаровим і бездумно проштампованому депутатською більшістю бюджету на  2004 рік українську книгу обкладено 20 відсотковим податком на додану вартість. За різними оцінками видані в Україні книги складають лише від 5 до 8 відсотків від загального обсягу літератури, що реалізується на нашому книжковому ринку. Протест збереження навіть цього ганебно малого для незалежної держави сегменту відбувається незавдяки, а всупереч діям виконавчої влади.

Найбільш відомим ідеологом нищенням української книги є віце-прем'єр-міністр України - Микола Азаров з подачі якого Президент України двічі накладав вето на вже схвалені парламентом закони, спрямовані на звільнення книговидавництва та друкованих ..... від абсурдних за такого стану речей податків.

Нас не може не обурювати те, що ініціатори нищення української книги не лише не відчувають докорів сумління, але і вдаються до звинувачень вбік громадськості, яка рішуче протистоїть проти антикнижкової вакханалії.

Віце-прем'єр-міністр Азаров в нещодавному інтерв'ю в тижневнику "Контракти" договорився до того, що звільнення видавництв від абсурдних податків для нього рівнозначно пільгуванню порнографії цитата. Віце-прем'єр бідкається, що Кабмін незавжди може пояснити чого хоче, а також висуває звинувачення в тому, що людей, які хочуть захистити українську книгу, та українську пресу наймають і приводять до парламенту, до Кабміну.

Ми стверджуємо, що Україні не потрібен уряд, який не може пояснити чого він хоче.

Також не повинні обіймати державні посади люди, які із року в рік роблять все можливе, щоб їхні співвітчизники не змогли читати книжок українською мовою і, взагалі, книжок, виданих в нашій країні.

Фракція "Наша Україна" вкотре наполягає, податок на додану вартість для всієї вітчизняної книги та вітчизняної преси має бути скасований.

Тому наша фракція внесла законопроект депутатів Віктора Ющенка та Сергія Терьохіна, який розв'яже цю проблему, якщо уряд дасть команду більшості його підтримати. Люди, які завдають цілеспрямованих ударів по видавничій галузі повинні понести відповідальність адекватно шкоді, яку вони задіяли українському народу. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, поговорили, проблеми визначили. Що?  Шаров, будь ласка, Ігор Федорович. Мікрофон Шарова.

 

11:10:37

ШАРОВ І.Ф.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги!

За дорученням парламентської фракції, яка входить до парламентської більшості, прошу сьогодні внести до порядку денного проект постанови 2211-п про порядок опрацювання і розгляду у другому читанні  законопроекту про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим місцевих та сільських, селищних і міських голів.

Шановний Адаме Івановичу, прошу це питання поставити на  голосування і скористатися Регламентом щодо змін в частині процедури ad hoc. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги! Будь ласка, запишіться з процедури. Висвітліть.

Будь ласка, три хвилини. Іванов, за ним Кармазін.

 

11:11:40

ІВАНОВ С.А.

Уважаемые депутаты, я конечно понимаю, что кому-то не терпится принять все эти законы и сразу же приступить к изменению в Конституции.Но сегодня ко мне как  к депутату, представляющему Автономную Республику Крым пришло очень много обращений на непоспешное разрешение этого вопроса. Потому что скажем в Крыму есть своя Конституция, есть свои вопросы.

 Второе.  Я например не видел ни своих поправок, которые я дал. И мне хотят сегодня предложить проголосовать за какой-то законопроект?  Поэтому я вас убедительно прошу, не поддерживать это решение и давайте разберемся медленно и всесторонне.  Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги,  я тільки нагадую, мова не йде про те, щоб ми розглядали сьогодні проект закону. Мова йде  про те, коли ми його   будемо розглядати.  Будь ласка, Кармазін.

 

11:12:44

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, партія "Захисників Вітчизни", Солідарність  виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

 Я цілком підтримую. Для аргументації я хотів би передати слово  Віктору Пинзенику.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Пинзеника.

 

11:12:59

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Адаме Івановичу, шановні  народні депутати.

Я хочу привернути вашу увагу до того, що сьогодні не є день голосувань. У вівторок була проголосована постанова яка не  набула чинності, оскільки вона не оприлюднена. Постанова про щоденне голосування вступає в силу з моменту її оприлюднення.

І для того, щоб  в п'ятницю сьогодні проводити  голосування, Адаме Івановичу, дотримуйтесь вимог Регламенту. Має бути внесена тоді відповідна постанова, має бути вона проголосована і  тоді ми можемо говорити про можливість голосування.  Сьогодні є розгляд  законопроектів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Пузаков.

 

11:13:44

ПУЗАКОВ В.Т.

 Дякую.  Володимир Пузаков фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина.

Я підтримую предложение Шарова  Игоря Федоровича, что этот вопрос, действительно, нужно рассматривать и прошу передать слово  Родионову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Родіонова.

 

11:14:06

РОДІОНОВ М.К.

Родионов, фракция Коммунистов.

Уважаемые народные депутаты,  радиослушатели. Хотелося бы обратить внимание, что этот вопрос назрел давно. В Украине более  230 тысяч народных депутатов в местные советы.

И вчерашнее обсуждение, которое проходило достаточно бурно, говорит о том, что надо заниматься не только депутатами Верховного Совета, но и местным самоуправлением. Поэтому этот законопроект...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.Дякую.

Шановні колеги, я звертаю увагу на виступ Віктора Пинзеника. Він абсолютно слушно зауважив про те, що дійсно, ми з вами проголосували постанову про те, що ми маємо працювати так, як і колись працювали, - щодня. Але, на жаль, вона до сьогоднішнього моменту не оприлюднена і тому п'ятницю - ми сьогодні працюємо за режимом ще попереднім.

Але для того, щоб не порушувати Регламент, я поставлю на голосування.

Я поставлю на голосування ад-хок: хто за те, щоб сьогодні розглянути питання за реєстраційним номером 2211-п і прийняти рішення? Голосуємо.

 

11:15:53

За-245

Рішення прийнято.

Будьте уважні.

Хто за те, шановні колеги, щоб включити до порядку денного сьогодні проект постанови про порядок опрацювання і розгляду в другому читанні законопроекту про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, - реєстраційний номер 2211-п, прошу проголосувати.

 

11:16:33

За-224

Шановні колеги, я пояснюю. Мова йде не про те, що ми сьогодні розглядаємо цю постанову. Я ще раз повторюю, мова йде про те...

Адаме Івановичу, не можна такого робити, ви зіпсуєте сьогодні весь день, не робіть такого. Ви вже зробили до ночі. Не робіть цього. Не можна цього робити. Для чого ми день зриваємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я ще раз наголошую, сьогодні ніхто питання в другому читанні розглядати не буде. Мова йде не про це. Я прошу проголосувати про включення до порядку денного, йде голосування. Голосуємо.

 

11:17:44

За-231

Шановні колеги, питання  до порядку денного включено.

Шановні колеги, я прошу заспокоїтися, будь ласка, займіть робочі місця.

Шановні колеги, розглядається питання. Прошу Степана Богдановича Гавриша, доповідайте, будь ласка, з місця.

 

11:19:30

ГАВРИШ С.Б.

Шановні колеги, ми пропонуємо прийняти постанову за номером 2211 наступного змісту:

З метою законодавчого забезпечення проведення конституційної реформи в Україні та  зважаючи на рішення тимчасової спеціальної комісії, Верховної Ради України по опрацюванню проектів законів України  про внесення змін до Конституції України від 22 березня 2004 року, ми просимо встановити, що пропозиції до законопроекту про вибори депутатів Верховної Ради  Автономної Республіки Крим, місцевих та сільських рад, реєстраційний номер 2211,  прийнятої Верховною Радою України  18 березня 2004 року в першому читанні, вносяться тимчасовою спеціальною комісією Верховної Ради України по опрацюванню проектів законів України про внесення змін до Конституції України, як вийняток до 14-ї години 26 березня 2004 року.

Друге. Ми пропонуємо доручити тимчасовій спеціальній комісії 29 березня цього року направити народним депутатам  для розгляду і вивчення порівняльні таблиці цього законопроекту.

І третє. Прийняти рішення щодо проголосування цього Закону 6 квітня.

Таким чином, шановні колеги, на цей час у тимчасовій спеціальній комісії знаходиться біля 400 поправок. Фактично всі політичні сили мали можливість подати їх. На цей  час завершується восьмий день подачі зауважень і я вважаю, що скорочення на декілька днів подачі таких пропозицій до тимчасової спеціальної комісії цілком відповідає інтересам політичних сил і регламенту. Дякую. Прошу прийняти цю постанову за основу і в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, будь ласка, все ми вирішимо спокійно і все буде правильно і так, як прийме Верховна Рада.

Шановні колеги, я ще раз наголошую. Мова йде, можливо, у збудженні не всі народні депутати почули про те, що пропонується від імені тимчасової спеціальної комісії затвердити нам такий ритм роботи над цим законопроектом.

По-перше.  Слухати це питання 6 квітня 2004 року. Ще раз  наголошую. Розглянути питання законопроекту про вибори  депутатів до Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у другому читанні розглянути 6 квітня. Не сьогодні, не завтра, а 6 квітня. Тут пропонується так би мовити, даються пропозиції, тут є проект постанови про неприйнятність цієї постанови, законопроект підготовлений народними депутатами Зварчимем і Пинзеником. Хто буде?

Роман Михайлович, будь ласка, 3 хвилини.

 

11:22:41

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні колеги!

Цей проект, внесений мною та народним депутатом Пинзеником Віктором Михайловичем, насправді це є позиція фракції "Наша Україна" і в цьому є певне принципове питання, яке стосується наших всіх з вами прав.  Тобто це є палка, яка може, яка дійсно має два кінці, яка може бути використана згодом проти ініціаторів  самої постановки питання.

Я зараз привертаю вашу увагу, що крім того, що пропонується розглянути вищеназваний закон, тобто Закон про місцеві вибори депутатів до місцевих рад, також пропонується в цій постанові скоротити термін, відведений для подачі поправок до законопроекту.

На думку нашої фракції це є грубе порушення не тільки Регламенту Верховної Ради України, але і також грубе порушення Конституції України, зокрема статті 89 Конституції в якій закріплене право на законодавчу ініціативу.

Звичайно можна говорити про те, що право на законодавчу ініціативу не заперечується тому, що ніби-то поправки  ще можуть бути внесені. Але норма Регламенту, зокрема 6.2.14 стаття  6.2.14 Регламенту визначає форму реалізації цього право на законодавчу ініціативу. Оскільки ця стаття Регламенту визначає   термін, який відведений для здійснення народним депутатом свого права на законодавчу ініціативу в порядку внесення поправок до будь-якого законопроекту.

На момент, коли цей законопроект був прийнятий в першому читанні, діяла ця норма Регламенту, яка визначала, як може народний депутат здійснити своє право на законодавчу ініціативу. Тобто діяла норма, яка визначала, що відводиться для цього 14-денний термін. Зараз пропонується скоротити цей термін, а отже, таким чином пропонується, щоб ми зворотнім числом, зворотнім порядком скоротили термін, відведений на здійснення народним депутатом України свого права на законодавчу ініціативу. Тому ми дуже чітко записали у проекті постанови про те, що ця постанова, яка розглядається зараз, не відповідає статті  89 Конституції і тому ми посилаємося на пункт 2 статті 3.5.1 Регламенту Верховної Ради України, як підстава щодо прийняття рішення стосовно неприйнятності цієї постанови. Я вас прошу  таку нашу постанову про неприйнятність підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Виступ абсолютно аргументований.

Так, чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є. Будь ласка, 15 хвилин.

Матвієнков. Підготуватися Турчинову.

Матвієнков, ви записані на виступ з трибуни. Відмовляється.

Будь ласка, Турчинов. За ним Беспалий.

 

11:26:25

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні народні депутати, знову ми бачимо, що пропрезидентська більшість і ті, хто її підтримує, ідуть на ломку і Регламента Верховної Ради, і українського законодавства, і української Конституції.

Я звертаюся до вас, Адаме Івановичу, ви знову започаткували схему, коли можете порушувати Регламент, незважаючи  на  протести народних депутатів. Подвійне голосування без погодження Верховної Ради, це грубе порушення Регламенту. Це по-перше.

По-друге. Шановні колеги, нам зараз знову питаються пояснити, що це виключно процедурне питання. Ну бачите, ми скоротили можливість розглядати  закон народним депутатам. Ми скоротили можливість народним депутатам подавати свої заперечення чи свої пропозиції.

Шановні колеги, ви б мали хоч якусь гідність, коли запропонували цю систему разом з прийняттям закону. Коли приймався закон, такого рішення не приймалось. І сьогодні нахабно зменшують можливості народних депутатів працювати над законопроектом. Причому законопроектом дуже важливим,  законопроектом від якого залежить майбутнє всієї держави, який торкається районних, міських,  обласних рад. Фактично сьогодні ми можемо мати дестабілізацію всіх місцевих рад,  всіх місцевих виконкомах.

 Я думаю, що і  депутати від мажоритарних округів отримали безліч листів,  безліч звернень, як і .... депутати про те, що не можна прискорювати це питання. Це надто небезпечно, це надто відповідально, але ж все це робиться для того, щоб фактично зруйнувати і  дестабілізувати ситуацію в Україні.

Що стосується процедурного питання.

Шановні народні депутати, шановні громадяни, я не здивуюсь, коли представники більшості внесуть процедурне питання змінювати  Конституцію не 300, а 226 голосами і також скажуть, що це просто  процедурне питання. Будемо ломати Конституцію за нашою процедурою,  процедурою більшості, процедурою злочинців.

Шановні колеги, припиніть, припиніть знущання над здоровим глуздом.

Я звертаюсь до депутатів, які хочуть все ж таки дивитися в очі своїм виборцям, які хочуть займатися чесною політикою незалежно від того, в яких фракціях вони  знаходяться і якого кольору у них партквитки або взагалі, коли вони відсутні. Подивіться в очі тим, хто за вас голосував. Подивіться в очі тим хто завтра буде спілкуватися з вами.

І робити не так як вказують медведчуки, пінчуки тощо. Робіть як вказує ваша гідність, ваша совість, коли вона ще у вас залишилась. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Беспалий, підготуватися  Бондаренку.

 

11:29:22

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, Блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні колеги! Загнаних коней пристрілюють, чи не так?

Вчора ми самі себе загнали і фізично, і загнали Україну в кут прийнявши під силовим тиском абсолютно не продумане рішення. І сьогодні, чи не виглядає дивним ті, хто абсолютно принципово завжди були проти пропорційної виборчої системи на всіх рівнях, два роки блокували, сьогодні вони за дві хвилини знову ж таки хочуть її протягнути. Це абсолютно нелогічні дії і я думаю, що це дійсно є провокація проти українського народу.

Особливі питання крім того, про неприйнятність обгрунтовано говорив Роман Михайлович Зварич.

Я хотів особливо звернути увагу, шановні колеги, цей закон є абсолютно неприйнятний ще й з тієї підстави, що брутально порушується Конституція Автономної Республіки Крим, яка є Законом України. Згідно цієї Конституції вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим мають проводитися за окремим законом і Фракція "Наша Україна" на цьому послідовно і неухильно наполягає.

Крім того, скорочуючи термін внесення пропозицій до прийнятого в першому читанні законів, ми фактично позбавляємо право не тільки народних депутатів, а й представників депутатів місцевих рад, їхніх асоціацій на те, щоб їхня точка зору була також врахована. Всі ми мали багато таких зустрічей, відомо, що відбулася зустріч керівників обласних рад всієї України, яка висловила також свою позицію і хотіла, щоб їх позиція принаймні була тут відображена і прозвучала, це зробити неможливо, тому що ви наполягаєте на тому, щоб всупереч всякому здоровому глузду, а не тільки Регламенту і Конституції, це обговорення, вірніше прийняття цього закону не на засадах легітимності, а на засадах легітимності, тоді голосуйте, дійсно, в ночі без всякого обговорення і так далі.

Крім того, я хотів би звернутися до засліпленою примарою Конституційної реформи комуно-кучмівської  більшості. От ви думаєте, що зараз натискуючи кнопки, ви повирішуєте якісь свої там приватно-бізнесові чи політичні питання і ваше ЦК буде тут довічно сидіти. Я думаю, що така антинародна(?) позиція приведе якраз до того, що комуністи і інші ліві втратять залишки авторитету в суспільстві, залишки авторитету на місцевому рівні і просто зникнуть з політичної арени.

Тому, я думаю, оскільки  Україні потрібен лівий фланг, то одумайтеся, що ви робите і проголосуйте про неприйнятність цього Закону. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Бондаренко, підготуватися Соломатіну.

 

11:32:32

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, блок Віктора Ющенка "Наша Україна", місто Київ.

Шановні колеги, якщо ми самі собі задамо питання: чи треба міняти законодавство про вибори, в тому числі і місцевих органів влади, то  відповідь, безумовно, буде    однозначна: треба, і треба міняти радикально.

Але ж до виборів, котрі будуть лише в 2006 році ще  є два з лишком роки. Чим пояснити ту поспішність, з якою після команди "президентського барабана", який дзвенить там у кінці зали кожного разу, іде виконання команди. І в цьому залі збурюється ситуація і одразу починаємо ми шукати головні питання.

Виявляється, що сьогодні головне питання - це Закон про вибори в Автономній Республіці Крим там місцевих органів влади.

Ви, панове, забуваєте, що міністр есдек, який командує сьогодні нашим військом, пропонує викинути на вулицю 70 тис. офіцерів. Може це важливіше?

Чи міністр есдек, котрий командує житлово-побутовим комплексом  і будівельним в тому числі, пропонує викидати на вулицю громадян, котрі не можуть сплатити за житло. Чи той міністр есдек, котрий добився підвищення пенсії громадянам України на  6 гривень не міг би тут звітувати і розказати нам, чому так сталося. Чи той міністр есдек, котрий добився платної освіти в Україні через Конституційний Суд не міг би стояти на цій трибуні. Хіба це не питання?

Хіба на питання, чому 205 гривень уряд сьогоднішній дає, а не 300 з лишнім, як ми пропонували. І як він нам тут брехав і стверджував, що він доб'ється того, що громадяни України будуть мати зарплату 300 з лишком гривень.  239 гривень, чому це не цікаво сьогодні залу і істинних, як вони вважають захисників інтересів трудящихся? Ніяких інтересів трудящихся тут немає. Хтось хоче по-швидше отримати оплату за зраду, за те, що сьогодні тут робиться державний переворот. Оця поспішність в отриманні, вона і є сьогодні основною рушійною силою для прийняття таких рішень.

Я вважаю, що немає поспішності в проштовхуванні цього закону, більше того, як голова підкомітету з виборчого законодавства, я хочу вам сказати, що ви порушуєте, панове колеги, ще одну ситуацію, вірніше в парламенті є парламентські комітети. Це основний інструмент для фахової розробки того чи іншого законопроекту. Сьогодні переступили це положення, сьогодні це стосується комітету, котрий очолює Матвієнко, завтра це буде стосуватися інших комітетів, коли на партійній основі за вказівками з Банкової будуть формуватися спеціальні комісії, котрі підмінять спочатку комітети Верховної Ради, а потім і всю Верховну Раду, вона нікому не буде потрібна. Тому давайте не робити тут когось розумнішим, а когось дурнішим. Треба працювати, дійсно, над  тими проблемами, котрі є в суспільстві, а не вирішувати питання збереження нинішньої влади таким шляхом. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Соломатін, підготуватися Гаврилюку.

 

11:35:44

СОЛОМАТІН Ю.П.

Шановні колеги! Юрій Соломатін. Фракція комуністів.

Вчора і сьогодні ми були з  вами свідками того, як відбулися ... такі відомі кінематографічні події, коли у відомому фільмі "Чапаєв" оскаженілі і сп'янілі капілівці йшли в атаку і що з ними сталося?

Саме так буде і зараз! І чому саме ця бригада, але це бригада мучеників "аль-акса", а бригада - 5 бригада забугорної  демократії, так оскаженіло накидується на тих....(Шум  у  залі)

Пан Червоненко ображається, що його зарахували до нашистів і обіцяє мені відплатити. Спасибі, я буду пишатися вашою відплатою.

Тому я хочу  сказати, оцей наступ проти прийняття вистражданого нашим суспільством, народом і нашою державою законопроекту про вибори на пропорційній системі є спробою залишити дійсно, ту тоталітарну систему, яка була, від котрої сьогодні Україна відмовляється і на горі цієї тоталітарної системи всадовити свого дружка, свого американського зятька. Хлопці, у вас нічого не вийде.

Ось знову мене Червоненко попереджає, а я вам ще раз хочу, хлопці, сказати. Ви неодноразово з трибуни Верховної Ради говорили сьогодні про комунокучмівську  більшість і так далі, і тому подібне. Ви є п'ятою колоною забугорної демократії і ніколи у вас нічого не вийде з ваших заколоток. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Гаврилюк.

Гаврилюк, будь ласка, на трибуну.

 

11:38:44

ГАВРИЛЮК В.В.

Уважаемые коллеги, Адам Иванович! Сегодня мы рассматриваем один из жизненноважных законопроектов для развития не только местного самоврядування в наше стране - Украина, но и для государства в целом. Годами складывалась определенная система управления в наших районах, городах, селах, областях и была определенная стабильность. И на мой взгляд, такой резкий переход   к построению и выбором в местные советы на пропорциональной основе и это мнение большинства руководителей, которые работают уже на протяжении более 15 лет в местном самоуправлении будет губительным.

Я бы предложил более мягкую схему перехода. Мы с вами отлично и хорошо знаем, что сегодня больше всех занимаются проблемы громады, а это и есть определенные полномочия, которыми сегодня наделена местная громада по Закону "Про местное самоврядування", занимается благоустроем, занимаются проблемами  жизнидеятельности той или иной территории прежде всего общественной организации, но никак не политические партии. Мы с вами знаем, что сегодня сама работа партийными организациями в этом отношении она не проводится, может быть за исключением отдельных областей. И такая постановка вопроса как  сегодня, резкий переход, я бы его назвал все-таки  дестабилизацией той системы  в местном самоуправлении, которая есть на сегодняшний день. Рано принимать еще такой законопроект. Такая точка зрения не только в  местном самоуправлении по всей территории Украины, а и была конференция в Автономной Республике Крым, коллеги депутаты с Крыма знают о том, что происходит сегодня в Крыму. Мы с вами знаем, что много есть  юридических неточностей в предлагаемом законопроекте. И я бы предложил его сегодня в такой спешке не  рассматривать.

 Тем более, что не совсем понятно, почему, если у нас есть согласно Регламента нормы , которые после первого чтения мы имеем 14 дней для того, чтобы подать свои предложения, то для чего делается спешка нашей Тимчасовой слідчой комісієй, которая говорит о том что нужно ограничить срок приема документов .

Уважаемые коллеги, мы ведь еще с вами не успели , не успели получить предложения с областей, предложения от местного самоврядування. Если мы хотим сделать хороший законопроект, так давайте мы это сделаем серьезно, серьезно его доработаем. А для этого нужно время и не спешить это делать,ели даже настаивать на  таком варианте как сегодня пытаются сделать.

Поэтому я считаю, что его принимать рано или только с участием местного самоуправления. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги,  обговорення питання завершено. З процедури Катушева.

 

11:41:58

КАТУШЕВА З.Г.

Уважаемый Адам Иванович, присутствующие, сегодня при голосовании вопроса о внесении на рассмотрение постановления Верховной Рады номер 2211  моя карточка почему-то не сработала. Я прошу дать указание, чтобы сделали проверку системы, почему блокируется. Причем, это же было и вчера.

И по поводу вопроса о рассматриваемом проекте. В Крыму уже два года обсуждается этот проект, внесено много предложений. И в Крыму ждут когда же будет принят этот проект постановления и когда этот закон заработает.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, відповідно до Регламенту ми з вами першою маємо проголосувати постанову, яку тут репрезентував народний депутат Зварич - про неприйнятність проекту Постанови Верховної Ради України "Про порядок та опрацювання розгляду у другому читанні законопроекту про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів". 

Голосується постанова про неприйнятність. Прошу визначитись.

 

11:43:34

За-134

Рішення не прийнято.

По фракціях? Будь ласка, оголошу.

"Наша Україна" - 99, "Регіони", комуністи - нулі,  "Трудова Україна" - 2, соціал-демократи, соціалісти - нуль, Блок Тимошенко - 18, "Народовладдя" - 4, Демініціативи і Аграрна партія - нулі, "Народний вибір" і НДП - по два народних депутати "за"  і позафракційних - 7.

Я ставлю на голосування за основу і в цілому проект постанови про порядок опрацювання розгляду у другому читанні законопроекту про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів.

Мова йде, ще раз нагадую, про те, щоб ми з вами розглянули законопроект про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, - реєстраційний номер 2211 - у другому читанні, на засіданні, яке відбудеться 6 квітня цього року.

Ще одне. В цій же постанові говориться про те, щоб ми сьогодні до 14-ої години завершили подання пропозицій до цього законопроекту, і до 29 березня доопрацювати.

Я ставлю за основу і в цілому такий проект постанови як постанову. Голосуємо.

 

11:45:13

За-274

Рішення прийнято.

По фракціях, будь ласка.

"Наша Україна" - 0, "Регіони України" - 56, комуністи - 59, "Трудова Україна" і промисловці - 38, соціал-демократи - 38, соціалісти - 20, Блок Тимошенко - 0, "Народовладдя" - 12, "Демініціативи" - 13, Аграрна партія - 15, "Народний вибір" - 12, НДП -7, позафракційні - 4.

Шановні колеги, всі голосування на сьогодні завершені.

Переходимо до розгляду проекту закону про Фонд державного майна України, реєстраційний номер 4580.

Доповідає Голова Фонду державного майна - Чечетов Михайло Васильович. Будь ласка, десять хвилин.

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. 

Голова Фонду державного майна України.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати!

Для розгляду Верховної Ради України представлено проект закону України про Фонд державного майна, розроблений відповідно до постанови Верховної Ради України.

Прийняття спеціального закону про Фонд державного майна  зумовлено необхідністю законодавчого врегулювання його статусу з метою забезпечення належного правового врегулювання процесу приватизації та управління державною власністю, зокрема корпоративними правами.

Починаючи з 1992 року, протягом усіх приватизаційних років, діяльність Фонду державного майна України регламентується тимчасовим положенням про Фонд державного майна, затвердженого ще Постановою Верховної Ради України від 7.07.92 року, яке вже втратило актуальність на стрімкий розвиток сучасного приватизаційного процесу і розширення у зв’язку з цим кола питань, які на сьогодні вирішує фонд і його регіональні відділення.

Також слід зазначити, що на сьогодні функції та повноваження Фонду державного майна фрагментарно відображені у значній кількості законів - це понад 20. Найбільш змістовна функція та повноваження органів приватизації зазначено в законах "Про приватизацію державного майна", "Про оренду державного майна", "Про передачу об’єктів права державної власності" та інше.

Разом з тим жоден законодавчий акт не визначає правові механізми ефективного управління правління об’єктами права державної власності та склад необхідних для цього повноважень.

Також законодавчо не вирішена проблема забезпечення єдиних підходів до питань пов’язаних з обліком, оцінкою та реалізацією державного майна незалежно від правових механізмів, що застосовуються при розпорядженні цим майном, це приватизація, оренда, банкрутство, виконавче впровадження, тощо. Усвідомлюючи, що відсутність закону, який би відзначав правовий статус, функції та повноваження державного органу приватизації значно ускладнює роботу фонду та їнших органів приватизації, позбавляючи їх можливості ефективно впливати на окремі аспекти приватизаційного процесу та своєї діяльності фонд неодноразово, починаючи з 1997 року, здійснював спроби законодавчо врегулювати свою діяльність шляхом подання на розгляд Верховної Ради України проекту Закону України "Про Фонд державного майна".

В процесі тривалої роботи над законопроектом під час його неодноразового подання на розгляд Верховної Ради та Адміністрації Президента України норми  проекту досконало відпрацьовані з урахуванням всіх зауважень і пропозицій. Єдиною причиною того, що Фонд державного майна України до цього часу здійснює свою діяльність без спеціального закону. Є невизначеність та неврегульованість питання щодо його підконтрольності, підзвітності та підпорядкованості.

Конституційний суд України у 1998 році рішенням від  01.07.98 року, визнав неконституційним положення про підпорядкованість Фонду державного майна України Верховній  Раді України. В той же час не визнав неконституційними положення щодо його підзвітності і підконтрольності Верховній Раді України.

Законопроект, який пропонується для розгляду, підготовлено з метою комплексного законодавчого вирішення та врегулювання наведених вище питань. Проект підготовлено у відповідності з вимогами Конституції України, законів України, указів Президента України, нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України, а також з врахуванням пропозицій Президента України та пропозицій і зауважень народних депутатів України, що висловлювалися під час розгляду проекту на попередній сесії Верховної Ради  України.

Головною метою законопроекту є чітке визначення   правових засад діяльності Фонду державного майна, його статусу, функцій, повноважень та порядку їх здійснення.

Проектом Закону про Фонд державного майна, фонд визнано, як центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом, що відповідає Указу Президента України про зміни  в структурі центральних органів виконавчої влади.

Враховуючи рішення Конституційного суду України, висновки Президента України, пропозиції народних депутатів України та з огляду на політичну реформу, яка на даний час відбувається  в Україні,  в проекті прописано найбільш компромісний варіант щодо визначення правового статусу Фонду.

Передбачається, що Фонд державного майна України буде підзвітний і підконтрольний Верховній Раді України та підпорядкований Кабінету Міністрів України.  Тобто  важелі впливу на Фонд різко здвинуті в бік Верховної Ради від уряду.

Проектом Закону  конкретизовано та чітко визначено функції Фонду. У сферах державної економічної політики та державного управління, приватизації державного майна, оренди та концесії державного майна, управління об'єктами права державної власності.

До найважливіших  положень законопроекту слід також віднести норми, які визначають структуру та керівництво фонду, а також право та порядок взаємодії фонду з органами державної влади.

Проектом також закріплюється норма щодо єдиної системи державних органів приватизації в Україні, яку встановлює фонд, регіональні відділення, фонд майна в Автономній Республіці Крим та представництва.

Законопроект визначає функції та повноваження фонду майна в Автономній Республіці Крим, регіональних відділень та представництв фонду.

Відповідно до законопроекту, фонд очолює голова, який за згодою Верховної Ради  України призначається на посаду строком на 5 років та звільняється з посади Президентом України.

Голова фонду здійснює керівництво фондом, спрямовує його діяльність відповідно до стратегії та ідеології курсу реформування власності на сучасному етапі та несе відповідальність за виконання покладених на фонд завдань і функцій. З метою погодженого вирішення питань, що віднесені до компетенції фонду, обговорення і прийняття рішень з найважливіших напрямів діяльності передбачено норми щодо створення колегії фонду та визначається її склад, до якого крім керівників і працівників фонду можуть входити народні депутати України, керівники центральних органів виконавчої влади, голова фонду майна в Автономній Республіці Крим, начальники регіональних відділень та його представництв склад колегії затверджує Кабінет Міністрів України.

В процесі здійснення фондом повноважень та виконання функцій законопроектом передбачені норми взаємодії фонду Верховної Ради України, комітетами Верховної Ради України, спеціальною контрольною комісією Верховної Ради України з питань приватизації, Кабінетом Міністрів України, центральними органами виконавчої влади.

Прийняття Закону України про Фонд державного майна створить досконалу та грунтовну законодавчу базу для визначення правових механізмів здійснення фондом функцій щодо захисту майнових прав держави та склад необхідних для цього повноважень і сприятиме вдосконаленню державної політики в сфері реформування відносин власності.

Шановні народні депутати! Прошу підтримати проект Закону України про Фонд державного майна України, я хочу сказати, що профільний комітет з економічної політики підтримав цей законопроект,  є позитивний висновок і Науково-експертного управління Верховної Ради щодо доцільності прийняття цього закону. Дуже дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Михайло Васильович, є бажаючі задати запитання, будь ласка, запишіться

Прошу висвітлити.

5 хвилин. Манчуленко. Підготуватися Хмарі.

 

11:54:23

МАНЧУЛЕНКО Г.М.

Георгій Манчуленко, 203 виборчий округ, Чернівецька область, блок Віктора Ющенка "Наша Україна", Українська народна партія.

Шановний Михайле Васильовичу! Це багатостраждальний закон. Він уже багато років розглядається, приймається, Президент накладає вето і знову він повертається до парламенту. Чи в цьому законі буде остаточно врегульована колізія, кому ж буде підконтрольний, підзвітний Фонд державного майна України чи тут знову не буде  перетягування більше інтересів впливу на Фонд держмайна з боку  Кабінету Міністрів України, виконавчої влади, чи збалансовано будуть стосунки між фондом і українським парламентом з тим, щоб він міг ефективно працювати і приймати рішення в інтересах українського народу і української держави, а не на замовлення тих чи інших фінансово-олігархічних груп. Дякую.

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. Дуже дякую за запитання. 

Я ще раз підкреслюю, що дійсно, найбільше суперечок було біля тієї тези закону, де мова йшла про важелі впливу на Фонд державного майна з боку уряду і  з  боку парламенту. І зараз виписаний алгоритм, який    здвинув важелі впливу в бік парламенту. Я ще раз підкреслюю. І уряд на це пішов  для того, що підкреслити налаштованість на конструктивну роботу з парламентом.

Виписано так, що Фонд державного майна буде підзвітний і підконтрольний, я ще раз підкреслюю, підзвітний і підконтрольний Верховній Раді України та підпорядкований Кабінету Міністрів. Цей алгоритм повністю погоджений з урядом, підтримується Президентом і на мій погляд, отаке здвинення важелів впливу в бік парламенту воно і вписується в саму філософію і ідеологію проведення політичної реформи. Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хмара, за ним Оржаховський.

 

11:56:25

ХМАРА С.І.

Степан Хмара, блок Юлії Тимошенко, партія "Батьківщина".

Шановний доповідачу, в даному законі в пункті першому щодо завдань фонду ви записали: реалізація державної політики щодо об'єктів права  державної власності, зокрема в сфері приватизації та оренди державного майна. Але тут чомусь на першому місті не ставиться питання і ефективного використання його.  Адже, якщо цього немає, то сенс, який сенс тоді приватизація? Або для того, щоб вкрасти, а якщо ефективно його використовувати, то дійсно для того, щоб  суть була саме приватизації. Адже це не самоціль і самоцілі не може бути. Тому або два , або для користі суспільства і держави, або для тих хто хоче розікрасти державне майно.  Чому ви цього не включили в перший пункт?

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. Степане Ільковичу, я  двічі з вами погоджений і дякую за цю пропозицію, що метою приватизації не ставиться продати  державне майно власнику аби продати, а за мету ставиться поліпшення  ефективності роботи підприємства в післяприватизаційний період. І те, що ваші пропозиції дуже слушні і  їх можна врахувати в другому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Оржаховський і можливо Пеклушенко.

 

11:58:01

ОРЖАХОВСЬКИЙ А.В.

Дякую Адаме Івановичу, Анатолій Оржаховський фракція Компартії України Херсонщина.

Шановний Михайло Васильовичу, в мене до вас декілька запитань.

Перше. Що нового вносить даний законопроектів діяльність  регіональних фондів  державного майна?  Яким чином проходитиме оновлення їх роботи  і чи посилюється відповідальність за  попередні прорахунки в питаннях в управлінні майном? Чи не станеться так, щоб не було подібного як сталося з незаконною передачею в приватні руки підприємства  “Херсонські комбайни”.  Дякую.

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. Дякую. Я  хочу сказати, що більш жорстка підпорядкованість регіональних відділень, тобто голів регіональних відділень Фонду державного майна буде визначати виключно Голова Фонду державного майна. Раніше передбачалось таке погодження із місцевими органами влади. Але воно десь і добре, що погоджено було, а, з іншого боку,  іноді такий регіональний вплив місцевих адміністрацій був дуже великий. І це підсилювало, це, як кажуть, значно погіршувало позицію керівництва регіонального відділення. І він стояв перед дилемою: чи ставити, як кажуть, головною метою вирішення на регіональному рівні проблем, чи головною метою ставити державні інтереси.

І те, що зараз більш жорстко вистроєна така вертикаль, де керівник регіонального відділення підпорядковується, звільняється і призначається виключно Головою Фонду, на мій погляд, це збільшить, підвищить і ефективність роботи Фонду регіональних відділень, і дасть можливість дійсно їм працювати в фарватері загальнодержавних інтересів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Пеклушенко.

 

12:00:00

ПЕКЛУШЕНКО О.М.

84-ый избирательный округ, Пологое  Запорожской области.

Михаил Васильевич, прежде всего разрешите мне поблагодарить Вас за поддержку органом местного самоуправления, прежде всего Пологовского горсовета. Спасибо Вам большое от моих избирателей.

В то же время мне кажется, что сегодня центр тяжести Вашей работы больше будет перемещаться в управление долей государственной собственности. В это время витают разные настроения и мнения. Некоторые считают, что есть смысл выделить этот блок работы на другое ведомство,  создать новое или передать Госрезерву.

Ваше отношение к такого рода предложениям?

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. Дуже дякую за цікаве запитання. Можна сформулювати Ваше питання: як керівництво Фонду держмайна вбачає перспективу свого відомства?

І коли ми готували, дійсно, ще рік, два, три, - і приватизація піде на спад. Але майнові відносини в державі були, є і будуть, це і орендні відносини, як Ви правильно кажете, це питання управління, як каже Степан Ількович, ефективне  правління державного майна. Тому у варіанті у проекті програми приватизації, який розроблявся  Фондом державного майна, зараз у новому варіанті немає, передбачалася трансформація через декілька років Фонду державного майна в Міністерство майнових відносин. Дійсно, тут зібралися фахівці, професіонали високого класу і вони під дахом Фонду державного майна перейшли, як кажуть, на рейки праці, по ефективно-конвертивному управлінню орендних відносин, а функції поступово зменшувалися, що торкається приватизації. І така трансформація нашого відомства, вона вбачається за доцільне керівництвом фонду, і ми вбачаємо, що десь років через чотири таке трансформування потрібно було б зробити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, Михайле Васильовичу!

Шановні колеги, я просив би вашої згоди працювати без перерви.

Не буде заперечень? Дякую.

Тоді, будь ласка, співдоповідає по цьому питанню від Комітету з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій, Пилип Пилипович Буждиган.

Будь ласка, п'ять хвилин.

 

12:02:37

БУЖДИГАН П.П.

Шановні депутати, Комітет з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій 9 березня цього року розглянув проект закону реєстраційний номер 4580 "Про Фонд державного майна" внесений Кабінетом Міністрів, підтримав його і пропонує Верховній Раді прийняти його за основу.

Хочу сказати і те, що Головне науково-експертне управління так само стоїть на такій позиції. Адже закон, спеціальний Закон "Про Фонд державного майна України" вкрай необхідний, бо Фонд, як уже говорив доповідач, до цього часу діє на підставі тимчасового положення затвердженого Постановою Кабміну ще від 7 липня 1992 року, а також окремих норм, що містяться у законах про приватизацію. Таким чином необхідно сформувати юридичну базу, яка б визначила правовий статус Фонду державного майна України, з урахуванням сучасних реалій і перспектив розвитку нашої держави.

Ви мали можливість опрацювати даний законопроект, повторюю, що він складається з шести глав: "Загальні положення",  "Система органів та керівництво Фонду", "Забезпечення здійснення повноважень Фонду", "Взаємодія Фонду з органами державної влади", "Забезпечення діяльності органів Фонду". "Прикінцеві положення". Містить всього  двадцять статей.

Варто виділити зокрема статтю другу, де  чітко виписані завдання Фонду, які включають в себе  чотирнадцять конкретних завдань.

Стаття четверта, де виписані функції Фонду по напрямках.

П'ятнадцять -  у сфері державної економічної політики та державного управління.

Тридцять три - у сфері приватизації державного майна.

Шість - у сфері оренди та концесії державного майна.

Двадцять у сфері управління об'єктами прав державної власності.

Проектом також визначено структуру Фонду та його керівництво.

Фонд та його керівництво, регіональні відділення, Фонд майна в Криму та представництва - становлять єдину систему.

І саме головне. Декілька раз протягом багатьох скликань Верховної Ради, в тому числі, і нашого скликання, законопроект про Фонд держмайна розглядався у Верховній Раді і навіть приймався. Але кожного разу Президент України повертав його зі своїми зауваженнями.

В даних проектах, по-суті, будь-яке з принципових питань не було крім одного - питання підзвітності, підпорядкованості і підконтрольності Фонду.

В цьому законопроекті записано, читаю дослівно статтю першу пункту другого:  "Фонд підзвітний і підконтрольний Верховній Раді України та підпорядкований Кабінету Міністрів України".  Це формулювання дає можливість покінчити з дискусією між Верховною Радою, Президентом та Кабінетом Міністрів.

Є ряд суттєвих зауважень, хоча  пропонує прийняти даний законопроект за основу .... Науково-експертного Управління Верховної Ради України.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Є запитання? Запишіться.

Будь ласка, три хвилини. Надрага, підготуватися Петренку.

 

12:05:47

НАДРАГА В.І.

Уважаемый Филипп Филиппович, здесь и вы, и первый докладчик, говорили о том, что и меняется статус Фонда в части его подотчетности и Верховной Раде, и Кабинету Министров. Тоесть влияние на деятельность Фонда будет оказывать и Кабинет Министров, и Верховная Рада, меня интересует несколько иной вопрос. А каким образом смогут повлиять или защитить свои интересы территории, на которых будут производиться приватизация тех или иных объектов? Не получиться ли,  что сидя в Киеве не всегда поймешь, что такое завод и зачем он нужен конкретному городу? И к чему приведет, если там поменяется собственник, потому что очень часто это приводит к тому, что "Соцкультбыт" предприятие оказывается никому не нужным, его отдают местным советам и местные советы к большому сожалению с нынешними бюджетами дать толк этому не могут.

Поэтому пожалуйста, каким образом закон защищает интересы или помогает защищать интересы территории. Спасибо.

 

БУЖДИГАН П.П. Я зрозумів ваше питання. Дійсно в законопроекті прямих норм виписаних, щоб по цьому законопроекті, щоб захищали інтереси території прямої норми немає. Тут питання вже самого процесу приватизації йде, а ви знаєте, як процес приватизації проходить. І те, що він підзвітний, підконтрольний Верховній Раді, а це є у нас спеціальна контрольна комісія, це дає їй можливість більш реально впливати на ті процеси, які відбуваються в регіонах. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Петренко, підготуватися Семенюк.

 

12:07:21

ПЕТРЕНКО В.С.

Спасибо, Петренко, фракция коммунистов, Сумщина.

Филипп Филиппович, скажите пожалуйста, как  законно предусмотреть ответственность Фонда державного майна за те обьекты, которые ему подчинены, например "Свема" Сумская область, крупнейшее предприятие, контрольный пакет акций находится у Фонда державного майна. Вместе с тем этот обьект разрушается, уничтожается и Фонд державного майна никакого влияния не имеет на это дело, а руководство управляет не так как надо коллективу.

 

БУЖДИГАН П.П. Я зрозумів питання. І ми, коли на комітеті розглядали даний законопроект хочу сказати, що у нас були зауваження в нашому комітеті, що в  першу чергу треба спрямувати роботу фонду на управління державною формою власності, а не  робити акцент на приватизацію, а  Управління державною формою власності, а управління частками держави, які є в тих чи інших корпоративних підприємствах, а щодо відповідальності, тут питання чітке і ясне тут вступають вже інші закони в силу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Семенюк

 

12:08:35

СЕМЕНЮК В.П.

Дякую, Адаме Івановичу.

Адаме Івановичу, я хочу, щоб ви мені надали слово виступити від комісії, а для запитання  надайте,  будь ласка, слово  Шибку Віталію Яковичу, колезі моєму. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Шибка.

 

12:08:51

ШИБКО В.Я.

Шибко, Соціалістична фракція.

Дякую, Адаме Івановичу. Я хочу запитати так. Ми добре розуміємо, що на сьогоднішній день воля часу, -це приватизація. Тому  з одних функцій, яка виписана на сьогоднішній день дуже добре у цьому законі, є якраз процес приватизації, де повинен брати участь безпосередньо Фонд майна. Але можуть мінятися часи, можуть мінятися напрямки. Якщо так станеться, що в нашій країні почнеться реприватизація, то мені здається, що в цьому законопроекті взагалі про це ніяк не виписано. Чи можемо ми випускати такий закон, який цього не передбачає. Бо звісно, що хтось повинен цим опікуватися і Фонд, в першу чергу. Як ви гадаєте, чи доцільно, щоб це положення було записано в цьому законопроекті.

 

БУЖДИГАН П.П. Ви знаєте, я думаю, це не те, що доцільно, а це, я думаю, якщо  не скоро, то ще за наше життя цей процес почнеться. І вважаю, що цю норму  до другого читання обов'язково треба виписати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка.

Ну, що   зробиш. За те, ви сьогодні виступили. Сідайте, Пилип Пилипович. Будь ласка, 15 хвилин на обговорення.

Кармазін, підготуватися Хмарі.

 

12:10:37

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати, цей законопроект дійсно, багатостраждальний, бо його вже кілька разів виносили на розгляд. Я хотів би сказати, що нам потрібен закон, оскільки відсутність закону   допускає до того, що керівником Фонду державного майна України помикають хто завгодно. І докази цих помикань я вже неодноразово  говорив. Але я з цієї високої трибуни хочу зараз, щоб не було, хочу сказати ті застереження, які мають бути не допущенні для того, щоб Фонд державного майна не перетворювався просто в агенцію з розпродажу. І я звертаюся зараз до пана Чечетова: Хіба ви не розумієте, доповідаючи тут, що ставити питання, щоб ви безпосередньо підпорядковувалися уряду, це значить, що ви будете просто тільки агенцією з розпродажу майна.

Є ще сьогодні Президент в державі і я хочу захистити Президента сьогодні, бо сьогодні він Кучма, а завтра він буде Ющенко, а післязавтра може ще хтось буде,  тобто, незалежно від прізвища функція Президента буде залишатися. І тому треба чітко записати, що Фонд державного майна підзвітний Верховній  Раді і  підконтрольний Президенту України і Верховній Раді України. І написати, що Фонд державного майна з питань управління об'єктами знаходиться в  оперативному  підпорядкуванні  Кабінету Міністрів України. Наголошую тільки з питань управління.

А тепер що стосується конкретних речей про, які я говорю, що не можна щоб далі політичні сили роздирали Фонд  державного майна і диктували те, що відбувається.  Я давно із доброї сторони знаю пана Чечетова. Але те, з чим я зі штовхнувся по Одесі і та брутальна відписка, яку я отримав на свої запити і звернення від Фонду державного майна по Одеським авіалініям, говорить про те, що не все гаразд в королівстві  цьому.

Показую вам. Якщо в 2002 році показники обсягів перевезень, авіапідприємства зменшувались, то 2003 рік кількість перевезених пасажирів зросла на 27, 3 відсотки. Так би кругом, скажете ви, такий ріст, да? Але це ж комусь не подобалось. А не подобалось тим хто  хотів прихватизувати цю авіакомпанію, державну авіакомпанію.

І у мене відповідь міністерства транспорту і уряду  цього питання. Так от цікаво, що вони пишуть, - що певний тиск на керівника авіакомпанії Мазуренка почав здійснюватись після рішення керівництва про заборону надання літаків на замовлення окремих народних депутатів до погашення ними заборгованості за раніше виконані рейси. Вони вже не можуть,  сюди треба чартерами неоплаченими!

А Ви, пане Чечетов, взяли і виконали їх наказ про звільнення людини! І потім не написали, що Ви поновлюєте це, а написали що ми там на якийсь час і так далі. Сьогодні людина лежить в лікарні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юрій Анатолійович. Будь ласка, Хмара. Підготуватись Мироненко.

 

12:13:57

ХМАРА С.І.

Степан Хмара, Блок Юлії Тимошенко, партія "Батьківщина".

Шановні народні депутати, шановні виборці!

Закон про Фонд державного майна, це є один з стратегічних законів. І шкода, що досі його не було.  Але, якщо розглядати поданий законопроект, то я вважаю, що треба серйозно міняти його концепцію, бо це особливий орган, завдання якого, насамперед, діяти в інтересах ефективного використання власності. Це по-перше.

І, по-друге, забезпечення національної безпеки України.

Бо те, що досі у нас робилося, якраз було напроти. Не в інтересах приватизація проводилася ефективного використання національного багатства і державного майна, а в інтересах певних груп і окремих осіб для того, щоб привласнити це народне добро.

І друге. Це специфічний орган, який мусить бути підконтрольний і підпорядкований лише найвищій гілці законодавчої влади, а не виконавчої. І тут написано дуже хитро, що він  підзвітний і підконтрольний Верховній Раді, але підпорядкований Кабінету Міністрів. Це означатиме, якщо прийняти це в законі, що фактично управляти ним буде Кабінет Міністрів. І Верховна Рада буде усунена від цього, це буде сприяти і корупції, і несправедливій приватизації, і не покращить ефективного використання державного майна.

Виходячи з цього  потрібно теж змінити свій підхід до формування самої структури, голова фонду повинен призначатися і звільнятися за погодженням Верховної Ради Президентом України, голова фонду повинен давати свої пропозиції стосовно заступників на затвердження Верховної Ради. І є ще тут такий момент, що фонд може створювати різні господарські структури і так далі. Це абсолютно недопустимо, бо Фонд майна і тут розписано, він має свою вертикаль, яка повинна діяти і жодних інших організацій, які б виконували функцію Фонду держмайна не можна допускати.  Тому я пропоную перенести цей закон на перше читання...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Мироненко. Підготуватися Черняку.

 

12:17:19

МИРОНЕНКО В.А.

Пятый избирательный округ, Мироненко, Фракция "Коммунистической партии Украины".

Уважаемые народные депутаты, уважаемые соотечественники. Фракция Коммунистической партии Украины не может голосовать за проект Закона в таком виде, так как фонд будет заниматься в соответствии со статусом, статья 1, не приумножением государственного имущества, государственной собственности, народной собственности, а приватизацией, которая, мы все уже знаем, фактически является воровством и используется олигархами не зависимо в какой фракции они находятся, именно олигархами, народ это знает.

Фонд госимущества должен заниматься уже наверное сейчас, именно как сказали уже реприватизации или национализации, и, прежде всего, стратегических отраслей экономики.

Мы просим обратить внимание всех народных депутатов. Патриоты есть в разных фракциях, именно патриотов Украины, чтобы было обеспечено принятие такого Закона, который бы содействовал учету уже того опыта, который есть.

Во-первых, вы знаете, что в Италии, Франции и других государствах национализировали электроэнергетику, создаются государственные банки, национализируются стратегические предприятия. И это вызвано тем, что частные предприятия эгоистично повышают тарифы, что снижает возможности населения экономики.

У нас наоборот. У нас идет всеобщая приватизация и данный проект Закона будет способствовать продолжению этой губительной приватизации, которая уже сократила экономику в два раза, жизненный уровень сократила в несколько раз. Так во имя чего мы будем принимать этот Закон?

Я обращаюсь ко всем фракциям, в том числе, к "Нашей Украине". Уважаемые коллеги, если вы патриоты, ни в коем случае не принимайте. И так же я обращаюсь ко всем фракциям, если вы действительно патриоты, обратите внимание пожалуйста на то. 

В качестве примера приведу. Страдает народ, страдают трудовые коллективы. В качестве  примера. Трудовой коллектив завода "Залив"(?), который производил лучшие танкеры в мире с двойным дном, экологически стопроцентная безопасность. Тот же "Гетьман Сагайдачный" именно на Керенском судостроительном заводе "Залив" произведен.

Сейчас трудовой коллектив имеет многомесячную задолженность по зарплате, а к приватизации, вот давайте коллеги я вам прямо скажу - это наша Украина. А к приватизации имели  отношение член фракции "Наша Украина" - Жвания.

Я, пользуясь моментом, прошу Жванию посодействовать обеспечению выплаты зарплаты. Люди не могут купить продовольствие, лекарство и так далее.

Далее. Вот  вчера что мы  видели? Поправки будут приниматься у нас к этому Закону. Но не дай Бог нам обеспечивать принятие поправок так, как  вчера было. Из  925 поправок только шесть были приняты, а остальные поправки использовались для очернения компартии бессловесного, гнусного очернения компартии. И, поэтому, я прошу...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі, Віктор Андрійович, будь ласка, слово має Черняк, Круць є?  Підготуватися...

 

12:20:43

ЧЕРНЯК В.К.

Фракція "Наша Україна". Шановні колеги! Приватизація в Україні не ефективна, скандальна і кримінальна. Вона здійснюється шляхом штучного банкрутства, приватизації за безцінь, привласнення  поза приватизаційним процесом, спрямуванням фінансових потоків відповідним чином, Фонд державного майна знаходиться поза законом, закон до цього часу не прийнято. До речі, я поставив би це питання в більш широкий контекст, контекст політичної реформи. В контекст конституційної реформи. Не використовуються можливості реформи шляхом прийняття законів. До цього часу не прийнято Закон про Фонд державного майна, не прийнято Закон про Кабінет Міністрів, не прийнято Закон про управління державною власністю, часткою державного майна. Ось, де резерви, справжні резерви, справжньої політичної реформи. Верховна Рада приймала декілька разів ці закони і про Фонд державного майна, і про Кабінет Міністрів.  Президент їх постійно ветує, і повертає назад у Верховну Раду. Так питається: хто за реформу?

Тепер в чому суть питання? В чому так би мовити нерв проблеми? В чому колізія? В тому, що Президент, Кабінет Міністрів оточення їх були весь час проти того, щоб Верховна Рада мала реальну можливість контролювати процес приватизації. І всі ці спроби - це спроби вивести приватизацію з-під контролю Верховної Ради. І ветування було саме тому, що було записано в тих законах, які ми приймали, що він підзвітний і підконтрольний Верховній Раді.

Нарешті, я так розумію, що ситуація помінялася трошки політична, вже приватизовано багато чого, привласнено, розкрадено і вже  мабуть,  погоджуються на те, що можна зробити запис підзвітний та підконтрольний Верховній Раді.  Я розумію добре наміри комуністів, представник, який тут виступав,  добрі наміри, але я переконаний в тому, що якщо не прийняти закон, то буде гірше. Все-таки цей закон дає нам більше можливостей. Підзвітний та підконтрольний Верховній Раді означає, що будуть механізми контролю за цим процесом. Поїзд приватизації зупинити неможливо. Все-таки треба прийняти закон про Фонд державного майна, ввести його діяльність в законодавче поле і дати Верховній Раді можливість контролювати цей процес. Я думаю, що це буде досягненням цей запис: "підзвітний та підконтрольний".

Разом з тим, я розумію Хмару, депутата Хмару, підпорядкований Кабміну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Круць.

 

12:24:14

КРУЦЬ М.Ф.

Микола Круць, Івано-Франківськ, фракція "Наша Україна".

Передусім, я хотів би наголосити на нагальній потребі прийняття такого закону, який би регулював статус та повноваження такого важливого державного органу як Фонд державного майна України.

Наша Конституція прямо передбачає, що органи державної влади, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. У нас же вийшло по-іншому. Впродовж восьми років з моменту прийняття Конституції такий ключовий  суб'єкт приватизації як Фонд державного майна України  діяв на підставі підзаконного акту. Це певною мірою обумовило і відповідні негативні тенденції у приватизації державного майна.

Що стосується змісту, запропонованого Кабінетом Міністрів проекту, то він викликає низку зауважень, в тому числі, і концептуального характеру. По-перше, привертає до себе увагу  прагнення авторів проекту зменшити роль парламенту в питаннях контролю за діяльністю Фонду державного майна України. А  отже, і за процесами приватизації.

Так відповідно пункту 2 Тимчасового положення "Про Фонд державного майна України", яке затверджено Постановою Верховної Ради України фонду в своїй діяльності підпорядковане і  підзвітне Верховній Раді України. Тут про цей пункт уже багато говорилося, а у  проекті формула взаємовідносин Фонду державного майна України з парламентом змінена.

Згідно статті 1 проекту  Фонд підзвітний і  підконтрольний Верховній Раді України та підпорядкований Кабінету Міністрів України. Така зміна в нинішніх умовах, як на мене, видається необгрунтованою і недоцільною.

Згідно проекту Фонд державного майна України зокрема має право скасовувати акти регіональних відділень та представництв фонду. Водночас стосовно актів фонду майна в Автономній Республіці Крим Фонд державного майна України таким правом не наділяється.  Я розумію певну особливість юридичного статусу органів  Автономної Республіки Крим, але при цьому все ж  виникає закономірне питання: Чи обгрунтована така пільга для Фонду майна в Автономній Республіці Крим  з правової точки зору? Чи не спростовує вона положення проекту про те, що Фонд майна в Автономній Республіці Крим входить до єдиної системи державних органів приватизації України?

Якщо фонд майна в Автономній Республіці Крим є складовою зазначеної єдиної системи, то за логікою, не кажучи вже про юридичний бік справи, Фонд державного майна України, як найвищий орган цієї системи, мав би право, так би мовити, поправляти діяльність усіх без винятку складових цієї системи, у тому числі у випадку видання ними відповідних управлінських та інших актів.

Отже над змістом зазначеного,  зазначених  мною та низкою інших положень проекту  слід ще попрацювати і  направити на повторне  перше читання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Семенюк - голові комісії з питань приватизації увімкніть.

 

12:27:42

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії. Шановні колеги, кажуть в народі: "Не дай, Бог, жити в період невизначеності".

І коли у нас сьогодні відсутній закон про Кабінет Міністрів, відсутній закон про Фонд державного майна і було зроблено все з боку більшості і виконавчої влади, щоб закон про управління об'єктами державної власності не був прийнятий і не діяв, то сьогодні ми маємо дуже страшну картину.

Із 1322 закритих акціонерних товариств, де частка державного майна є від 25 до 100 відсотків, заключено контракти на керівництво даними підприємствами лише на 108 підприємствах. Це що означає? Немає закону про Фонд державного майна. Немає закону про управління об'єктами державної власності і фактично ніхто не управляє державним сектором економіки. Це перше.

Друге. Ми все-таки повинні в період політичної реформи чітко зафіксувати повноваження і функцію Фонду державного майна, і в  першу чергу, Кабінету Міністрів. Ми повинні подивитися чому така вакханалія, що Кабінет Міністрів тим майном, яким повинно був управляти, не управляє. Дуже прикро, що сьогодні ми говоримо про це, розглядаючи закон про Фонд державного майна. І якби закон про Фонд державного майна з його підпорядкуванням парламенту діяв раніше, то і негативу було б, звичайно, менше.

Свого часу я була автором закону про реприватизацію. І зараз працюю над тим, щоб подати механізми, пропозиції до того закону, який прийнятий в першому читанні на пропозицію Президента.

Я вважаю, що механізм реприватизації повинен бути викладений і у законі про фонд державного майна. Не можна не виправляти помилки. Це не означає, що ми повинні поголовно проводити реприватизацію. Але до тих нерадивих інвесторів, які прийшли і не виконують свої зобов'язання, потрібно приміняти механізм реприватизації.

Сьогодні до Спеціальної контрольної комісії надходять численні звернення від тих трудових колективів, які приватизували через систему сертифікатну. Колективи лишилися без замовлень, робочі місця втрачені, фактично відбулися провали з керівництвом даних підприємств, і я думаю, що ті звернення, які надходять до комісії, що заберіть його в державну власність, допоможіть підняти. Головним критерієм повинно бути в нашій роботі - виправлення помилок і дати можливість забезпечувати робочими місцями, зарплатою і таке інше. І якщо функція управління об'єктами державної власності, так як пропонує сьогодні Науково-експертний відділ, віднести до Кабінету Міністрів, а функції приватизації і реприватизації повинні бути за Фондом державного майна, але закон треба приймати. Тому, що якщо ми не приймемо, невизначеність дає можливість сьогодні управляти телефонним правом...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Розгляд питання, проект Закону "Про Фонд державного майна України" завершено. Будемо визначатися з його долею у вівторок.

Слухається питання проект Закону "Про організацію і  формування та обігу кредитних історій. Реєстраційний номер 4196.

Доповідає заступник Голови Національного банку України Олександр Віталійович Шлапак.

До десяти хвилин. З приводу голосування ще раз пояснюю, шановні колеги, ми з вами, дійсно, прийняли постанову про те, що будемо від нині працювати в режимі щодня голосувань, але ця постанова вступає в дію з моменту оприлюднення. На сьогоднішній день вона ще не оприлюднена, вона буде, наскільки мені відомо, завтра оприлюднена, надрукована, значить з наступного пленарного вівторка і на далі ми будемо щодня розглядати питання і одразу ж голосувати. Будь ласка.

 

ШЛАПАК О.В. Дякую.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні народні депутати! Національний банк України в порядку законодавчої ініціативи вносить на розгляд Верховної Ради проект Закону "Про організацію і формування та обігу кредитний історій". Проект підготовлений авторським колективом Національного банку України за участю представників комерційних банків.

Одна з головних проблем взаємостосунків кредиторів, і в першу чергу  банків з позичальниками, полягає у відсутності в кредитора повної достовірної з історичною ретроспективою інформації про свого  позичальника.

Кожен банк утримує спеціальні і дорогі служби, завдання яких зібрати і перевірити інформацію про позичальника, про його фінансовий стан, про наявність у нього інших зобов'язань, про те, як він розраховується з іншими кредиторами і таке інше.

З іншого боку, позичальник з хорошою кредитною історією не може переконати банк враховувати цю історію, коли визначається банківський процент по його позиці, оскільки банк вимагає об'єктивної, а не суб'єктивної тобто від самого суб'єкта інформації.

Світовий досвід, який ми уважно вивчили доводить, що існує дуже ефективний і підтверджений  більш ніж столітньою практикою спосіб налагодити нову філософію  відносин між кредитором і позичальникм через заснування і функціонування бюро кредитних історій. Заснування кредитних бюро допоможе вирішити ряд надзвичайно важливих завдань.

Перше. Кредитне бюро підвищує  рівень відомостей банків про потенційних позичальників і дає можливість більш точного прогнозування поворотності позик.

Друге. Кредитне бюро дозволяє зменшити  плату за пошук інформації, які стягували банки зі своїх клієнтів.

Третє. Кредитне бюро  формує свого роду дисциплінуючий механізм для позичальників. Кожен знає, що у разі невиконання зобов’язань його репутація в очах потенційних кредиторів впаде, відрізуючи його від позикових коштів, або роблячи їх набагато дорожчими.  Цей механізм також  підвищує стимул позичальника до повернення кредиту, зменшуючи ризик несумлінної поведінки. На яких принципах будуються кредитні бюро? Кредитне бюро гарантує конфіденційність даних, контролює доступ до них, забезпечує справедливе спільне користування та інформацію учасників бюро. Кредитне бюро не приймає рішень щодо видачі кредиту, не є власником даних що надаються, керує обігом інформації, але не змінює дані, що отримані від учасників бюро.

Тепер дещо докладніше про ключові принципи, закладені в законопроекті. Перший. Добровільність формування та розкриття кредитної історії.  Статтею 9 проекту передбачена добровільність формування кредитної історії через надання суб'єктом кредитноїі історії письмової згоди на передачу даних щодо кредитного правовчину  до бюро кредитних історій.

Захист суб'єкта кредитної історії від несанкціонованого ознайомлення з інформацією щодо нього, здійснюється  через обмеження доступу до кредитної історїі. Отримання кредитних історій із бюро, можливе тільки  з письмової згоди самого суб'єкта кредитної історії, щодо якого накопичена інформація. Це стаття 11 проекту.

Друге. Стимулювання кредитних організацій  до роботи з бюро.  В проекті закону закладений стимулюючий принцип для зацікавленості кредиторів у роботі з бюро кредитних історій, отримати доступ, отримати інформацію з бюро кредитних історій мають можливості тільки ті організації, які уклали угоди з бюро на передачу кредитних історій.

Кредитор може бути учасником кількох кредитних бюро, що дозволяє йому порівнювати інформацію, яку він буде отримувати. Якщо кредитна організація не надає своїх кредитних історій, то вона відповідно немає доступу до кредитних історій, які надала іншим організаціям учасникам бюро і таким чином опиняється в інформаційному вакуумі.

Третє. Захист інформації про кредитора. Інформація, яка стосується самого кредитора також розкривається виключно за згодою кредитора, що надає можливість запобігти розповсюдженню інформації щодо діяльності кредитора. Законопроектом також передбачена можливість контролю за достовірністю кредитної історії та цільового використання цієї інформації самим суб'єктом кредитної історії.

Четверте. Організаційні підходи щодо створення бюро кредитних історій. Тенденція розвитку кредитних бюро у світі останнім часом свідчить про те, що переважна кількість бюро створюється в якості приватних комерційних установ, де засновниками виступають кредитні установи та комерційні структури. Проектом закону передбачено створення бюро кредитних історій на приватній основі у формі акціонерного товариства із статутним капіталом не менше 5 мільйонів гривень. Виключною діяльністю бюро є збір, зберігання та використання поширення інформації, яка  складає кредитну історію. Ця діяльність віднесена до діяльності, що підлягає ліцензуванню.

Бюро кредитних історій повинно забезпечувати конфіденційність та безпеку при роботі з кредитною інформацією. Робота бюро будується на принципах самоокупності. Ще раз підкреслюю, створення бюро, в першу чергу, необхідно не державним органам, а безпосередньо учасникам ринку, позичальникам та кредиторам. Першим - для отримання  дешевих і швидких кредитів. Другим - для розширення обсягів операцій через запровадження масового кредитування.

Шановні народні депутати! Досвід країн, де діють кредитні бюро показує, що добровільні формування кредитної історії змінює психологію позичальника, оскільки формування позитивного іміджу буде вигідно з економічної точки зору. А для невеликих підприємств це безкоштовна реклама їх ділової репутації та кредитоспроможності, відмова позичальника від формування власної кредитної історії ставить його у невигідне становище в порівнянні з тими, хто дав згоду та крім того дає змогу оцінити його готовність своєчасно повернути позику. Прийняття закону надасть новий поштовх для розширення доступу громадян  України, підприємських структур, до кредитних ресурсів.

Враховуючи викладене, прошу вас, шановні народні депутати, розглянути законопроект та підтримати його в першому читанні. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. У бажаючих запитання є? Запишіться.

Прошу висвітлити. 3 хвилини.

Кармазін. Семенюк.

 

12:37:54

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність", виборчого блок  Віктора Ющенка  "Наша Україна".

Шановний доповідачу, я в цілому схвально  відношуся до вашої ідеї, але я не можу зрозуміти чому не матиме право отримати інформації щодо кредитної історії певної особи юридичної або фізичної, суб'єкт підприємницької діяльності, який надає послуги не на постійній основі. Або який займається виконанням робіт, а не наданням послуг чи реалізації товарів. Чому не може просто якась громадська організація і так далі, предметом яких є встановлення того чи іншого, коли буде існувати такі кредитні історії. Чому ви обмежуєте доступ до цих кредитних історій. І що ви з цього приводу думаєте. Дякую.

 

ШЛАПАК О.В. Шановний Юрію Анатолійовичу, дякую вам за схвальне відношення до проекту в цілому.  Що стосується вашого запитання, то я хотів вам розповісти про те, що серйозна дискусія з цього приводу була і на профільному комітеті. Справа в тім, що обмін  інформації, зберігання її, відноситься нашим законодавством, а саме ви прийняли таке рішення, до комерційної і банківської таємниці.  Це не є інформація, яку ми можемо виплеснути у відкриті джерела. Ось чому і потрібно було спеціальне законодавче врегулювання цього питання. Ми повинні дуже чітко прописати хто і яким чином має право доступу до цієї історії. От ми і прописали в законопроекті про те, що тільки кредитор на сьогоднішній день і це не тільки банк, це будь-яка установа, яка може надавати послуги на постійній основі, може отримати подібного роду інформацію. Розголошення інформації для будь-кого це означає знищення поняття комерційної банківської таємниці і може нанести шкоду будь-якому кредитору. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь  ласка, Семенюк, Родіонов.

 

12:39:55

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк фракція Соціалістичної партії.

Шановний Олександре Віталійовичу, Соціалістична партія завжди підтримує середній і малий бізнес - це фактично той прошарок середнього класу, який витягне Україну із прірви. Тому у мене до вас запитання. Чи допоможе сьогодні формування обігу кредитних історій середньому і малому бізнесу. Це перше запитання.

І друге. Сьогодні пропонується, в сесійному залі входить закон, також запропонований банком про перегляд статті 7 Закону "Про оцінку і оціночну діяльність", де ви пропонуєте робити окремо критерії щодо оцінки майна під заставу. Як це буде кореспондуватися, чи не будуть завтра люди безхозні, які закладуть свої квартири в кредит, тим більше, що  критерії повинні бути визначені чітко однаково, що для банківських структур, що для людей, які отримують кредит. Дякую.

 

ШЛАПАК О.В. На жаль я не зможу відповісти вам на друге питання. Для мене нова постановка питання. Я хотів би можливо, щоб ми поспілкувалися більш детальніше.

Щодо першого вашого питання. Мені видається, зараз можливо важко  спрогнозувати, як будуть розвертатися події, що в першу чергу  законопроект, якщо ми його приймемо, допоможе суб'єкту не від величини його капіталу, а від його порядності. У всякому разі якщо до мене, як до банкіра звернеться суб'єкт кредитування, який до того брав  п'ять  разів позики і всі їх повертав сумлівно в інших банках чи в інших кредиторів, повірте мені, що я буду перший зацікавлений у видачі такої позики і в зниженні відсоткової ставки.  Ось і вся ідеологія, яка закладена в такому механізмі і повторюю, яка працює вже 100 років в  інших державах.

Але, що дуже важливо, я про це говорив. Іноді малі підприємства не мають можливості помістити серйозну рекламу і таке інше. Так ось подання такої кредитної історії фактично означатиме безкоштовну рекламу для таких підприємств. В цьому сенсі мені видається, що ми союзники з вами і такий законопроект буде дуже позитивним. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Родіонов.

 

12:41:54

РОДІОНОВ М.К.

Родіонов, Фракція комуністів. Прошу слово передати товаришу по фракції Масенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Масенко.

 

12:42:04

МАСЕНКО О.М.

Дякую, Михайло Кузьмич. Шановний доповідачу, мене цікавить таке питання. У нас  зараз на всіх рівнях іде мова про те, що ми навпаки будемо робити, щоб кредит був у нас доступний, щоб ним користувалися більше верств населення.

Але на практиці оце скільки я не стикаюся і до мене маса звернень іде, що люди, практично оці пересічні громадяни, може тут хтось, хто вищий в Києві, тим і доступні кредити і в необмежених сумах. А там ті, хто на низу, не можуть ніякого виду кредиту отримати. Так скажіть, якщо ми приймемо такий закон, то це покращить ситуацію з можливістю отримати кредит, чи навпаки, погіршить?

 

ШЛАПАК О.В. Я ще раз хочу підкреслити, що для сумлінних позичальників, безумовно, ситуація покращиться. Я наведу вам ті дослідження, які ми вивчили, коли готували законопроект.

У всіх державах, де існують кредитні бюро, той, хто має добру кредитну історію, отримує позику відсотків на двадцять нижче, ніж той, хто такої історії не має. Це дуже важливий показник. І я переконаний, що в нашій банківській практиці буде те саме. Якщо ви - сумлінний позичальник, ви можете звернутися до банку показавши таку кредитну історію, тобто своє добре ім'я і отримаєте позику, і отримаєте дешевше, ніж інші. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка.

Від профільного комітету доповідає перший заступник голови комітету з питань фінансів, банківської діяльності Віктор Володимирович Капустін. Три хвилини.

 

12:43:46

КАПУСТІН В.В.

Шановні народні депутати!

Цей законопроект, який ми з вами зараз розглядаємо, на відміну від багатьох інших економічних законопроектів, які дуже часто, на жаль, народжуються шляхом таких віртуальних розумових вправ, або таких абстрактних якихось підходів, побудов певних абстрактних економічних моделей, то цей закон народився від життя, від того, що насправді реально відбувається кожен день в наших банках, у відносинах між банками і фінансовими установами з клієнтами.

Кожен день тисячі і десятки тисяч людей приходять до банків для того,  щоб отримати кредити особливо зараз, коли отримуються кредити на споживчі товари, на автомобілі, на купівлю житла, на деякі інші речі, питання доступу до кредитів, питання доступу до фінансових ресурсів, до фінансових послуг банків є дуже і дуже актуальним, і цей законопроект якраз і робить крок на шляху до того, щоб кредит став більш доступним, більш дешевим і більш ефективним.

Десятки разів говорилося з цієї трибуни, з багатьох інших трибун про необхідність зменшення банківського проценту і поліпшення обслуговування юридичних, і фізичних осіб з боку наших банків. Ми маємо розуміти, що будь-якими заклинаннями ми не досягнемо цієї мети, ми не знизимо банківський процент і не зробимо більш ефективними банківські послуги. Нам треба приймати один за одним закони, які створюють більш сприятливі умови функціонування фінансового ринку і таким чином цей  закон є дуже важливим. Фактично створюються бюро, які будуть акумулювати в собі кредитні історії позичальників і надавати банкам і іншим фінансовим структурам інформацію  для полегшення доступу до фінансових ресурсів.

Світова практика свідчить, що у всіх країнах в яких є розвинута фінансова система, в яких є розвинутий фінансовий ринок і споживчий кредит. Ці бюро грають дуже серйозну, дуже важливу роль у стимулюванні не тільки розвитку фінансових послуг, а і стимулювання фактично виробництва споживчих товарів.

Тому цей проект був розглянутий на комітеті, ми обговорювали його у дуже гострій дискусії серед питань, які викликали найбільше, серед проблемних питань було питання безпеки інформації, надання інформації і також питання про створення кредитного бюро, про статутний капітал кредитного бюро. Ці застереження були висловлені на комітеті і в цілому законопроект був підтриманий і рекомендований на перше читання з урахуванням цих застережень.

Я пропоную залу прийняти цей закон у першому читанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, сідайте, будь ласка.

У нас записалися, давайте десять хвилин ми на обговорення відведемо цього питання. Будь ласка, Кармазін, підготуватися Соломатіну. Будь ласка, Юрій Анатолієвич.

 

12:47:03

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати, шановні громадяни України. Законопроектом передбачається на законодавчому рівні врегулювати можливість створення та діяльності юридичних осіб, виключною діяльністю яких буде збір, зберігання і використання інформації, яка складатиме кредитну історію тобто сукупність інформації про юридичну або фізичну особу щодо виконання нею  кредитного правочину та ідентифікаційні дані такої особи.

Звісно, є тут позитиви і позитивів цих багато, про них уже говорилося. Я хотів би висловити деякі зауваження до цього проекту, підтримуючи в цілому ідею прийняття цього законопроекту   в першому читанні.

Хоча, звісно, мені б більше хотілося, щоб це було частиною законопроекту про банки, про банківську діяльність, тому що це одна із частинок тільки діяльності.

Так от, статтею 6 законопроекту встановлено вичерпний перелік осіб, як можливих учасників ... Зокрема крім банків, кредитних спілок, ломбардів, страхових кампаній та інших, до таких осіб віднесено суб’єктів підприємницької діяльності, які на постійній основі надають послуги або продають товари в кредит.

Не матиме права отримати інформацію  щодо кредитної історії певної особи юридичної чи фізичної суб'єкт підприємницької діяльності, який надає послуги не на постійній основі, про що я вже задавав питання в питанні. Це не є нормально.

Більше того, статтею 14  встановлюється, що засновники бюро і юридичні особи повинні здійснювати діяльність не менше трьох років  з дня реєстрації і не мати заборгованості зі сплати податків та інших платежів за останні три роки. Тобто законопроект чітко прибирає право нового підприємства, або громадянина, який почав тільки працювати чи працює рік, два, чи два з половиною роки працює, але не три, бути учасником кредитного бюро.

Я вважаю, що це є дискримінацією суб'єктів господарювання за ознаками часу здійснення своєї діяльності   і це є неприйнятним, і має бути вилучення, тому що ця дискримінація підпадає під вимоги статті 31 Господарського кодексу України і це заборонено цим кодексом, тому я звертаюся до комітету, до банку про вилучення цієї статті.

Крім того законопроектом передбачається і є неузгодженості  в видах бюро, так предметом встановлено в статті 3, що діяльність є збір інформації, що складатиме кредитну історію. Проте 15 стаття вже говорить, що предметом діяльності є виключно ведення кредитних історій та надання послуг, пов'язаних з обробленням та аналізом інформації, що складає кредитну історію та не є предметом діяльності збір інформації. Тобто мають місце два відмінні один від одного визначення переліку видів діяльності...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юрій Анатолійович, будь ласка, Соломатін, підготуватися Черновецькому.

 

12:50:22

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін. Фракція комуністів.

Шановні колеги! Я не є фахівцем або спеціалістом з питань банківської і фінансової діяльності, але в цьому законопроекті дуже мене зацікавила одна особливість і я про неї декілька слів маю сказати. Це, насамперед, захист суб'єкту учасників бюро кредитних історій від несанціонованого доступу до цієї інформації.

Ми живемо з вами в епоху інформаційних технологій, все переводиться на електронні носії, і ми з вами є свідками того, що на ринку Петрівка за 6 гривен кожний громадянин України зацікавлений може купити сидиромний диск з телефонною базою 09 міста Києва і Київської області,  де визначено прізвище, ім'я, по-батькові, телефон, адреса, вулиця, будинок, квартира, навіть рік народження  і  з якого року встановлено телефон.

Так само по ДАІ є бази  даних, а після того, як закінчилася виборча президентська компанія в Росії на електронні адреси нашої Верховної Ради України, в тому числі і на мою електронну адресу надійшло  більше десятка повідомлень з Росії, з пропозицією за певну суму отримати СD диски з даними по прописці по  Москві і Московській області, так само і по телефонах, і інша цікава в тому числі, кредитна інформація.

Тому я хотів би насамперед авторів цього законопроекту попередити і привернути їх увагу до того, що захист інформації учасників кредитної історії повинен бути таким, щоб він не міг бути зламаний з тим, щоб з базою даних не могли потім оперувати, щоб вона не пішла до інших, чужих, я навіть так  скажу, кримінальних рук. А що у нас відбувається? Саме такі бази даних, коли вони потрапляють до рук певних політичних партій, вони використовуються заради до того, щоб до якогось сільського дядька у місті Переяслав-Хмельницькому звернутися від імені керівника політичної партії з палким закликом про дуже гарячу любов до нього. І люди навіть зараз звертаються до нас, народних депутатів України, і запитують, а звідки вони взяли наші дані? Прізвища, ім’я, по-батькові,адресу і так далі.

Тому питання є дуже великі. І я хотів би просити авторів законопроекту  більш грунтовно попрацювати з питань захисту інформації, яка буде нагромаджуватися в бюро кредитних історій. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Черновецький Леонід.

 

12:53:35

ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ Л.М.

Уважаемый председательствующий, уважаемые народные депутаты, "Наша Украина", Христианская либеральная партия Украины, Дарницкий избирательный округ города Киева!

Народный депутат Черновецкий Леонид Михайлович.

Я хочу как специалист порассужать с вами на тему о том, стоит ли нам сейчас спешить с принятием данного законопроекта. Есть предложение Национального банка, который заслуживает на мой взгляд, высокой оценки, в том числе, у нас гибнут ежедневно инкассаторы. И Нацбанк дуже шляхетну пропозицію зробив з цього приводу і ви проголосували.

Но, что касается кредитных бюро.  Действительно проблема с кредитными бюро существует. Потому что на Украине сегодня осуществляется больше всего жульничеств в банках разными непорядочными людьми. И действительно есть проблема. Потому что жулик идет в  одном банке берет кредит, потом в другом банке берет кредит, потом в третем и нет единой системы, которая бы это жулика могла остановить на каком-то этапе.

Поэтому предложение Национального банка является,  заслуживающего внимания. Но я его оцениваю ни как законопроект. Это нормальная совершенно практика, работа между банками для того, чтобы этих людей, а сегодня базы такие существуют, вытащить на свет Божий потихоньку и сказать о том, кто они такие, выдавать им кредит или нет.

Но, я хочу обратить внимание на следующие. До того момента, пока Национальный банк не предложит в этом  законопроекте строгую систему конфиденциальности и не даст нам гарантии, что данный законопроект будет использоваться в политических целях, поскольку через кредитное бюро, а многие и коммунисты берут кредиты, и  не коммунисты, не будет использоваться для того, чтобы потом вытащить это на выборах или в других местах,  ни в коем случае данный закон принимать нельзя. Как рекомендация Нацбанка, у Нацбанка есть возможность согласно закона принимать нормативные акты, регистрируемые в Кабинете Министров Украины. И это нормально. Весь мир борется с глобализацией, влезать в личную жизнь человека и контролировать его по многим параметрам без строгих гарантий, которые будут даны законодателям вам, уважаемые народные депутаты, что это не будет использовано во вред людям, не в коем случае нельзя. Потому что это проблема национальной...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую,  Леонід Михайлович.

Не я відключаю - автоматика, Леонід Михайлович, ми теж к прогрессу движемся. Так розгляд питання проекту закону про організацію і формування та обігу кредитних історій завершено, з його долею будемо визначатися вдень голосування.

Шановні колеги! Я хочу з вами порадитися, ви знаєте, що завтра буде Міжнародний день театрів,  я думаю буде зовсім незручно, якщо ми зараз з вами не розглянемо цього закону, який має безпосереднє відношення до цієї проблеми. Тому я прошу той час, який ми заберемо зараз хвилин 15-20 на обговорення цього закону, я обов'язково віддам після другої години для “Різного” і відповідно з трансляцією. Не буде заперечень? Тоді так представників міністерств і відомств, які були запрошені до розгляду наступних питань можете бути вільні.

Розглядається питання проект закону про театри і театральну справу реєстраційний номер 3189 - доповідає Валерія Гаврилівна Заклунна-Мироненко, народна актриса України і народний депутат.

Скільки Валерія Гаврилівна вам времени.

 

12:58:24

ЗАКЛУННА-МИРОНЕНКО В.Г.

Я постараюся по короче.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Это 3, 5. Будь ласка, три хвилини.

 

ЗАКЛУННА-МИРОНЕНКО В.Г. Я хотела бы прежде присоединиться, поздравить вас, поздравить всех зрителей любителей театра с действительно большим праздником, который завтра будет, и себя, хорошую, конечно и рассмотрению того, что сегодня пошли на уступку я рассматриваю, как отношение доброе и Верховного Совета и правительства к такой области нашей жизни, который называется театр. И если сегодня в нашей повседневной жизни работы Верховного Совета мы руководствуемся прежде всего Конституцией Украины и Регламентом, то в продолжение 20-го века и  сейчас Конституция для театра была - система Станиславского. По этим законам, по этой системе театр существовал. Но прошло время, многое изменилось и сегодня многие театры, которые раньше были гарантировано защищены  государством, превратились в другой вид театра, возникли новые виды театров коммерческие,  какие-то я не знаю, монотеатры,  масса видов. И эти отношения нужно все урегулировать. И вот этот закон, на мой взгляд, призван как раз и регулировать все общественные отношения в театральном деле, определять виды театров, определять правовой статус театров, определять порядок их создания, финансирование, обложение налогами, все, все, мне думается, мы вложили в этот закон.

Как создавался этот закон. Когда несколько вариантов этого законопроекта было рассмотрено на комитете у нас, рассмотрено, были внесены предложения. Затем комитет разослал этот закон по всем театрам Украины. В театрах он был рассмотрен. Были присланы пожелания и улучшения этого законопроекта. Практически все театры откликнулись и внесли свои предложения.

Дважды собирался комитет на выездные сессии с присутствием главных режиссеров, с присутствием главных директоров и ведущих актеров  Украины обсуждался. Это тот законопроект, который почти, вернее очень многое учел.

При Министерстве культуры создана специальная группа, которая занимается доработкой и обработкой всех предложений и поэтому, мне думается, если бы сегодня мы согласились на этот законопроект принять в том виде, в котором он существует с последующей доработкой, а люди серьезно этим занимаются. Это и главные режиссеры нашего театра - театра Франко, ведущих театров, академических, национальных. Вносятся очень дельные предложения и мне думается, что можно будет создать тот регламент, по которому будет жить театр, тот регламент, который узаконит духовную жизнь внутри такого удивительного вида искусства как театр. Спасибо вам большое.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я думаю, що все зрозуміло. Сідайте, Валерія Гаврилівно.

Доповідала актриса, а співдоповідає режисер, будь ласка, - голова комітету з питань культури і духовності Лесь Степанович Танюк.

 

13:01:27

ТАНЮК Л.С.

Я б не повторював того, що прекрасно сказала Валерія Гаврилівна, тому що цей закон просто нам необхідний. Ми справді зробили невеличкий подвиг в тому, що ми жодного театру не закрили після того, як сталися всі ці битви з кабардинцями. Ми жодного театру не закрили, вони всі функціонують. Крім того, виникло до 120 нових студій і театрів. Виникли і приватні організації, і приватні антрепризи. Але змінився статус академічних театрів, змінився статус національних театрів. І все це потребує законодавчого упорядкування. Тому я абсолютно переконаний, що люди не байдужі до театру. А от дві наших фракції - і комуністи, і "Наша Україна" проголосують за це, безумовно.

Я дуже хотів би, щоб проголосували за це і представники, так би мовити, центру, більшості, люди, які мусять розуміти, що не тільки світло у вікні, не тільки одними грошима робиться культура, а що культура - це все є духовне піднесення. Цей закон упорядкує діяльність  театру і дасть нам можливість у майбутньому прийняти кілька законів, які б економічно посприяли розвиткові культури і розвиткові театру.

Тому комітет прийняв рішення на підтримку. Жодного голосу у нас проти не було. І я сьогодні говорю і від імені донецького театру, і від імені львівського театру, і від імені кримського, і від імені наших національних колективів, - прохання проголосувати за це 450-ма голосами.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Лесь Степанович. Я думаю, ми так і зробимо.

Будь ласка, десять хвилин на обговорення, ну, 15. Пузаков. Підготуватися Кармазіну.

 

13:03:13

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков, Фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 15 хвилин.

 

ПУЗАКОВ В.Т. Цей закон безумовно ми будемо підтримувати, але я з болем у серці розпочну свій виступ. Не говорити про це я не маю права знаючи в якому жахливому стані живуть актори першого на Україні стаціонарного музично-драматичного театру ім. М.Кропивницького. Вже багато років громадськість і всі покоління кропивничан порушують питання про збереження та реконструкцію нашого театру, духовної святині українського народу, його мистецької реліквії, колиски першого професійно реалістичного театру заснованого видатним земляком Марком Кропивницьким. Це наше минуле, це наше сучасне і наше майбутнє.

Кропивничани як ніколи сьогодні потребують моральної та матеріальної допомоги. І в авангарді цієї акції бути нам, шановні народні депутати, всім нам належить сказати перше слово захисту і підтримки святої справи. Адже сьогодні Храм богів Кропивницького знаходиться в аварійному стані і потребує повної реконструкції та повернення йому первісної краси, актори тут працюють в жахливих умовах, які не відповідають ніяким міжнародним нормам і людським умовам. Тобто на голому ентузіазмі і мистецькому патріотизмі, а за зарплату акторів мені просто соромно говорити.

Я вже вдруге звертаюся з проблемою цього закладу, листи направлялися в усі інстанції, але позитивного і кардинального рішення немає. Хоча тимчасово деякі проблеми колективу театру можна було б вирішити за рахунок приміщення прибудованого у свій час впритул до театру, як гуртожиток для акторів, але його сьогодні займає шановна Державна таможня, мабуть одна з "найбідніших" (в лапках) організацій в Україні. Хоча в кінці 80 років в центрі міста було розпочато будівництво нового театру і в 1991 році будівельних робіт було виконано на 85 відсотків, витрачено мільйони, але з приходом "реставраторів" (в лапках) будівництво припинено, все розкрадено, розтрощено і продано з молотка одному з олігархів місцевого значення за 750 тисяч гривень. І так до сьогоднішнього дня ця споруда стоїть, як чорнобильський символ нашого  ставлення до культури. Незабаром театру виповниться 125 років і відзначати цю дату треба було б на державному рівні. Чи знову будемо чекати: а що ж нам скаже   пані Європа? Ми горнемося до Європи, а  шанувати свою культуру, берегти свою священну і невмирущу спадщину, на жаль, не вміємо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Кармазін, підготуватися Яворівському.

 

13:06:16

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати, до цього часу в Україні не існувало спеціального закону, який би регулював відносини у сфері  театральної діляльності. Питання, які пов'язані з захистом авторських прав, інших, які виникають під час  театральної діяльності, весь час регламентувалися Цивільним кодексом, основами законодавства про культуру, Законом про авторські та суміжні права, і цей Закон, безперечно, потрібен.

Але, з огляду на його вивчення, я весь час задавав  собі питання: чому такі люди, як видатний тенор сучасності Володимир Гришко не є витребуваний в цій державі?  Чому вони не  витребувані, чому сьогоднішня влада не створює умов для їхньої роботи.

Я подивився в проект і в цьому проекті, який, я зразу скажу, я підтримую за прийняття його в першому читанні, від нього багато-багато дуже є і "нафталіну"  в цьому проекті. Там фіксуються засади  функціонування театрів, сформовані в минулі часи, на жаль.

Не знайшли свого відображення питання ринку праці театральних працівників, цільового фінансування театральних проектів, як це робиться в розвинених країнах. Заохочення спонсорських внесків, звернення і відміна ПДВ і зниження податкового пресу на тих, хто спонсорські внески робить на театри. Особливо обласні  і сільські театри, які занепадають сьогодні.

Законопроект не розмежовує відмінностей між державними репертуарами театрів.

Я хотів би, щоб в цьому законопроекті більше   уваги було передбачено саме відродженню саме тих театрів, які існують в районних центрах, в селах, в обласних центрах і  аматорським театрам.

Я хотів би, щоб цей законопроект допоміг нам відродити культуру, допоміг нам спрямувати кошти на відновлення театрів.  Я привертаю ще раз вашу увагу на Одеський театр опери і балету, де ми не один раз в цій залі розглядали питання і говорили, забезпечити фінансування. Ми писали окремим рядком,  але те забезпечення не дозволяє зараз закінчити реставрацію цього театру і таким чином театр на жаль, гине як і вся Україна. Ми не передбачили і як допомагати тим акторам. Ми  не передбачили як  боротися з цим свавіллям, свавіллям режисерів, керівників цих театрів і впливом місцевої влади, коли  вже за політичною ознакою звільняють людей звідти.

Тому я буду вносити поправки для другого читання. Закон прошу прийняти. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юрію Анатолійовичу.

Будь ласка, Яворівський.  Підготуватися Масенку.

 

13:09:32

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський.

Я хочу відразу зробити таку ремарку, що я розділяю і не ототожнюю талановиту актрису народну артистку України Валерію Заклунну, майстерністю якої я захоплююся із працею її як законодавця, до якої маю певні претензії, але ці претензії викликані одним єдиним, щоб цей закон справді був  повніший.

Так склалася наша українська доля, доля нашої української культури, зокрема, культури  театральної, що як на мене, нехай актори на мене не ображаються, але український театр, а я маю на увазі, в комплексі від драматургії до  спектаклю фактично, зостріляний в 30-ті роки, разом із смертю Курбаса і Миколи Куліша. Потім ми мали якійсь натяки на драматургію, ще раз кажу, що це моя особиста думка, Корнійчука, в інших драматургів, а сьогодні, фактично,  можна  говорити про повний занепад українського театрального мистецтва.  Це його і фінансовий стан, це і відсутність доброї української драматургії, особливо після загибелі молодого Слави Стельмаха, який пропонував модерну драматургію, модерні вистави для нашого театру.

От чому цей законопроект неймовірно важливий. Через те я хотів би сказати, дійсно, в ньому є, може, забагато популізму. Нам треба сьогодні чітко означити і покласти на державні плечі, нічого іншого сьогодні ми не маємо, щоб держава сьогодні допомогла врятувати наші найкращі професійні театри.

Нехай на мене не ображаються самодіяльні театри, комерційні театри. Але, якщо ми сьогодні не створимо умови для нашого Київського національного театру, театру Заньковецької, театру Лесі Українки, я маю на увазі базові наші гнізда мистецькі, якщо сьогодні держава не підставить під них плече, ці театри просто-напросто загинуть.

Тут мої колеги вже говорили  і про ті мізерні заробітні плати, які мають сьогодні актори, і їхню невлаштованість, ми повинні до цього, пані Валеріє, я думаю, нам не потрібно квапитися. Можливо, треба провести ще якісь круглі столи перед другим читанням, виловити все і все поставити на свої місця. Ми ж поквапилися з законом про гастрольну діяльність і сьогодні маємо колосальну проблему. Виявляється, що, якщо театр із Лівого берега переїде і буде давати свою виставу на Правому березі, йому вже треба платити податки! Які податки?! З чого він може робити?!

Через те я ще раз кажу, я за те, щоб ми виписали дуже чітко професійні театри, дали їм повний державний захист. Я не хочу зараз про якісь деталі говорити. А розвести, так би мовити, і театри самодіяльні, і театри комерційні. Це єдиний сьогодні варіант для того, щоб врятувати нам театральне мистецтво.

Я за те, щоб проголосувати в першому читанні. А до другого давайте візьмемо час і попрацюємо над цим законопроектом. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Масенко. Підготуватися Оржаховському.

 

13:12:48

МАСЕНКО О.М.

Дякую. Я наперед  хочу запевнити, що я особисто, і, мабуть, члени нашої фракції всі підтримаємо цей законопроект, тому що він дійсно потрібний, оскільки регламентує права і обов'язки театру і театральної діяльності. Це однозначно.

Особливо мені до вподоби стаття 3 цього законопроекту, де сказано, що державна політика в галузі театрального мистецтва будується на принципах загальнодоступності театру, гуманізму, демократизму, пріоритетності загальнолюдських духовних цінностей і свободи творчості. Якби ці всі положення були дійсно підтримані і вони в нас виконувалися, у нас би театральна діяльність була б на дещо більшому рівні.

Колега Яворівський тут виступав, і багато кого є таких, що підтримають, кажуть, що в радянські часи там занепад був і знищений театр, але були в ті часи, як не дивно, створені шедеври світового значення і в літературі, і драматургії,  і в музиці, і в піснях. Це не те, що "піду втоплюся у річку глибоку", а й зараз на вустах у всіх ті пісні, які були створені у ті часи. Так що я ніколи не погоджуся з тим, що то був занепад театральної діяльності.

Для того, щоб театральна діяльність розвивалася, для цього дійсно потрібна державна підтримка, якщо держава не буде підтримувати, потрібно створити такі умови, як зараз модно говорити, ауру створити для того, щоб і театральна діяльність розвивалася, і драматурги писали. Ось дивіться, я наведу вам такий приклад. З цієї трибуни, не так давно це було, Віктор Ющенко читав вірші Мороза, а в  фракції "Наша Україна" скільки талановитих людей, ось і Драч сидить, і той же Яворівський, і Мовчан щось же ж писав колись, і всі ж добре писали, і про Леніна, і про партію, і про радянську владу,  і була створена ситуація  така, що у них добре все виходило, а зараз бачите такі ж талановиті люди - друзі мої, але вони не можуть творити тільки тому, що не створено відповідні умови для того, щоб творити мистецтво і щоб розвивалася у нас театральна діяльність.

Тому я ще раз наголошую, якщо ми хочемо підтримати театр і театральну діяльність нам все потрібно зробити, щоб держава повернулася обличчям до цієї справи і  тільки тоді ми матимемо театри, які будуть  доступні для тих людей, як було це і при радянській владі, коли театри виїздили зі своїми виставами і на село, і маса  людей...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Олександре Миколайовичу, Михайло Васильович Косів ображається,  що ви в число талановитих його не назвали, то я доповнюю. Будь ласка, Оржаховський.

 

13:16:07

ОРЖАХОВСЬКИЙ А.В.

Дякую, Адаме Івановичу. Анатолій Оржаховський,  фракція компартії України, Херсонщина.

Я підтримую законопроект, котрий зараз розглядається, так як і підтримую палкий виступ мого колеги з даного питання.

Шановні колеги, перш за все, я щиро дякую Валерії Гаврилівні Заклунній за те, що вона взялася за цю нелегку справу  - справу законодавчо врегулювати проблеми розвитку театрального мистецвта та театрів.

Історія України  і нашого суспільства засвідчує потяг до літератури та театрального   мистецтва. В добу радянську театр найбільше розквітав, хто б там що не казав. На регіональному рівні ми мали громадські театри, шкільні, театральні студії при будинках культури. Нині цього, на жаль, немає. Державі   непотрібен цей вид мистецтва і краще, коли блукає молодь, сидять без світла в домівках ветерани, деградує наша мораль. Те, що державі непотрібна сфера культури,  ми бачимо по стану в цілому в селі, в місті,  станом будинків культури, музичних шкіл. Не допомогло навіть і проголошення в 2003 році року культури в Україні.

Нині державні заклади, я маю на увазі театри, ще якось жевріють,  а комунальні ж залишені на загибель. Мені, наприклад, в попередні роки довелося спостерігати за процедурою роботи громадського театру, що в селищі Каланча Херсонської області, котрий своїм авторитетом покоряв Крим, Росію, інші міста та села колишнього Радянського Союзу.

Потім захотіли підняти йому статус: в селищі утворили театр драми  і комедії при Херсонському обласному драматичному театрі.

Було приміщення, були кадри. Навіть  в один рік три заслужених артисти України стало в цьому селищі, одначе не вистачило розуму, коли постала фінансова проблема, не знайшли 100 тисяч для підтримки цього районного сільського театру. Замість його збереження витратили кошти на звітний концерт області у місті Києві, після цього обласна рада змушена була утворити ліквідаційну комісію, яку я і очолив, і повірте мені, скільки прийшлося побачити незадоволення, скільки сліз і всього іншого, коли і заробітну плату доводилося гасити акторам і багато чого іншого, пов'язаного з цим всім. І внаслідок чого сьогодні немає ні громадського театру, ні цього професійного, який зробили от і називається держава допомогла.

Тому щодо цього законопроекту я думаю, головне треба зробити так, щоб театри будувалися. І в тому числі на селі, щоб не було розриву між містом і селом. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги! Так ми мирно і гарно говорили про театр, Павлу Мовчану хвилина репліки. Будь ласка.

 

13:19:22

МОВЧАН П.М.

Шановний Адаме Івановичу! Шановний Олександре Миколайовичу. Я звертаюся до Масенка. Я переконаний, що не прочитали жодного мого тексту, бо коли б ви знайомилися з моїми роботами в літературі, то ви б того, що сказали не говорили, ви не знайшли і не знайдете підіть в книгосховище, якщо ви знайдете мої книги, то прошу вас, покажіть мені хоча б один рядок, який був присвячений тому великому вождю, якому ви сьогодні кланяєтеся і тій партії, якою ви облудно дурите народ.

Ідеології ви тієї не ісповідуєте давно, я завжди ісповідував найважливіші принципи людські у своїй творчості, і тому прошу вас, щоб ніколи цього не вживали, і не звинувачували в тому, в чому ви не можете мене звинуватити. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги! Обговорення питання завершено. Я думаю, що ми з вами успішно приймемо цей законопроект в першому читанні в день голосувань.

Так, будь ласка, покажіть список тих, хто записався на  "Різне". Так, будь ласка, я на 15 хвилин продовжу.

Шановні колеги, Соломатін передав свій виступ Катушевій, тобто, в неї буде 6 хвилин. Будь ласка, Катушева, підготуватися Кармазіну.

 

13:21:28

КАТУШЕВА З.Г.

Спасибо, Адам Иванович. Фракция Коммунистов, Катушева Крым.

Уважаемые наши избиратели, радиослушатели. С чувством глубокой тревоги и озабоченности в связи с событиями, происходящими в Крыму обращаюсь к вам. 23 февраля в радиоэфире по Крыму я обращалась ко всем жителям Крыма с призывом не поддаваться на провокации, не дать втянуть себя в межнациональный конфликт. Но увы!

Разрешите обратиться к вам вновь как  народный депутат Украины.

Крымская татарка,  коммунистка, мать, бабушка - эти понятия для меня неотделимы. Провокаторам с двух сторон по всей видимости хорошо оплачиваемым поддонкам удается совершать черные делишки и сталкивать нас с вами по национальному признаку. Печально и страшно, что находятся те, кто попадает под их влияние. Искусственно завезенные в Крым фашистские и  крайне националистические элементы делают свои черные дела. Предательство и подлость не имеют национальной или партийной принадлежности. У нас с вами один выход. Всегда во все времена в   борьбе со злом мы сила, если мы вместе. Одолели же наши отцы и деды злейшего, коварнейшего врага -фашизм, в годы Великой Отечественной войны только  потому, что были в  борьбе со злом единой нацией, советским народом. Одолеем подонков и провокаторов и мы сейчас, если не позволим им разъединить нас по национальному признаку. Крым - наш общий дом. И от нас с вами зависит какое же наследие оставим мы своим детям и внукам. Одумайтесь. Уже пролилась кровь. Остановитесь. Ведь те, кто разыграл этот сценарий наблюдают за происходящим со стороны. А льется и будет литься, если не остановиться, кровь наших с вами родных и близких. Закон  для всех один. Не могут интересы одного народа решаться за счет ущемления прав других. Давайте смело посмотрим правде в глаза, кому это надо. Приближается трагическая, скорбная дата 18 мая, день депортации моего многострадального народа - выборы президента. И кому-то очень хочется воспользоваться горем народа для своих грязных дел, чтобы устроить политическое шоу. На одном из них мы с вами в этом зале присутствовали в прошлую пятницу, когда принимался в первом чтении Закон про восстановление прав лиц депортированных по национальному признаку. Такие как Гирнык и Соболев "защитники" крымско-татарского народа вылили кучу грязи на коммунистов. Но что вы думаете, когда дело дошло до голосования за этот закон, ни один горе-защитник не поддержал этот закон, а фракция коммунистов в полном составе проголосовала в первом чтении за Закон про восстановление право депортированных.

Просмотрите поименно голосование, чтобы сделать вывод кто есть кто. Нам коммунистов нечего скрывать от своего народа,   которому мы служим и интересы которого мы защищаем.

Мы всегда были последовательны в своих действиях, для нас всегда были святы каноны мира, справедливости,  интернационализма.

Так вот, хочу напомнить всем тем, кто пытается во всем винить коммунистов, что именно коммунистами в 1989 году Верховным Советом СССР, большинство из которых были коммунисты, была принят Декларация, признавшая выселение геноцидом и преступлением, а так же именно коммунисты приняли постановление о восстановлении прав депортированных народов и именно Компаратией была создана программа по возвращению и обустройству крымских татар на свою историческую родину.

Именно по инициативе компартии Кабинетом Министров СССР было принято постановление 511 об организованном возвращении крымских татар на свою историческую родину.

Я верю в здравый смысл! Я верю в здравые силы всех национальностей, живущих у нас с вами! Все зависит в сохранении и  упрочнении межнационального мира и согласия в наших руках. Мы с вами в ответе перед обществом и историей. Наш народ всегда был честен, трудолюбив, силен духом и никогда не терял оптимизма. Сохранение и  упрочнение межнационального мира и согласия в Крыму  - наш с вами долг перед будущими поколениями.

Наша задача - направление мыслей и стремление людей на созидательную работу, обустройство нашего общего дома под названием Крым. Где не будет вражды по причине не того цвета кожи или не того разреза глаз, иного уклада жизни.

Давайте же сделаем все для того, чтобы независимо от желаний наших врагов, наша дружба крепчала и сохранялась на века. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Кармазін, підготуватися Пузакову.

 

13:27:27

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати! Вельмишановний український народе! Нещодавно голови правовладних політичних партій і депутатських груп і фракцій оприлюднили звернення до співвітчизників щодо створення коаліції демократичних сил України, в зв'язку з цим українська Координаційна рада заявляє, виходячи із тексту  згаданого звернення його можна розцінити, як спробу звузити питання єдності демократичних сил до їх обрання в межах влади відкинувши за межі цього об'єднання український народ. Адже мова йде в угоді лише про парламентську урядову коаліцію, але подібна коаліція між різними гілками влади не може бути конституційною виходячи з їх поділу передбачено Конституцією статтею 6. Це в черговий раз демонструє правовий нігілізм учасників даної угоди, угоди і звернення підписали лідери політичних сил, які програли вибори у Верховну Раду 2002 року і не мають довіри в українському суспільстві, підписанти, які уособлюють владу, що попирають демократичні принципи цинічно називають себе демократами і виступають за поглиблення демократичних перетворювань на основі створення коаліції демократичних сил України.

Грубо попираючи Конституцію і Закони України провладні сили прагнуть чергових політичних реформ під гаслом оздоровлення політичної та морально-психологічної атмосфери в суспільстві в вибудові ефективної і відповідальної системи державної влади, довівши український народ до жалюгідного  існування автори звернення про демонстрували солідарну без відповідальність. Знаходячись біля керма влади і маючи всі важелі впливу на розвиток суспільства вони намагаються знайти підтримку у середовищі демократичних сил та українського народу, а насправді в черговий раз їх обманути, як це сталося вчора під час нічного голосування.

Велику небезпеку становить положення угоди про зміцнення незалежності судової гілки влади, це є прямим втручанням двох гілок влади у незалежну судову гілку влади, що недопустимо в цивілізованому суспільстві. Зрозумівши, що влада себе вичерпала ті хто її уособлює намагається скористатися принципами об'єднання демократичних сил, які проголосили і втілюють вжиття українська координаційна рада це можна розцінювати, як плагіат.

Однак головна небезпека в тому, що влада таким чином намагається дезорієнтувати українське суспільство і дискредитувати ідею консолідації.

 Виходячи з цього українська координаційна рада закликає підтримати об'єднання демократичних сил у іншій площині за межами всіх гілок влади на основі політичних партій та громадських організацій це дасть змогу Верховній Раді деполітизуватися і виконувати   функції вищого законодавчого органу влади Кабінету Міністрів, функції виконавчого органу. Крім того з'явиться механізм для вираження політичної волі народу і впливу надії влади.

Тому годі закликати до єдності, вперто не бажаючи скоординувати свої дії, хай достукається до ваших сердець полум'яний заклик Грушевського, відчути вагу моменту, потребу координації і організації, підпорядкування всіх своїх сил вимогам цієї хвилини - це наш обов'язок і ухилення від нього не пробачить нам потомство. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  Пузаков, підготуватися Сокирко.

 

13:30:35

ПУЗАКОВ В.Т.

Владимир Пузаков фракция Коммунистической партии Украины Кровоградщина.

 В этом году кировоградцы будут отмечать знаменательну дату - 250 летие основания города Кировограда. В былые времена такие круглые даты город встречал на фоне развития роста благосостояния людей, большими темпами строилось жилье, вводились в строй новые крупные предприятия, строились и благоустраивались дороги, улицы, расширялась сеть учебных заведений, школ и дошкольных учреждений.

С какими же “успехами” в кавычках кировоградцы будут отмечать 250 лет городу? Не трудно догадаться. За 12 лет антинародной политики Кравчука и Кучмы ликвидированы предприятия,  прекращено строительство жилья,  закрыты и за бесценок проданы большинство детских садов, до основания разрушены городские дороги, приходит в упадок коммунальное хозяйство.

И возмутительно и то, что на фоне этой разрухи снова в который вже раз поднимается вопрос о переименовании города Кировограда в .....град

Кому это нужно?  Ведь 4 года назад был проведен референдум по этому вопросу и подавляющее большинство, 76 процентов, кировоградцев проголосовали против переименования. Что же еще нужно!?

К большому сожалению, инициатором переименования выступает епархиальное' управление Украинской православной церкви. Инициатива   эта услужливо подхвачена и поддерживается руководителями местной власти в нарушение законности и они убеждают людей в том, что после переименования начнется совсем другая жизнь. И урожаи будут, и благополучие придет, и болеть люди будут меньше.

Одного не пойму: неужели это самая главная проблема, которая улучшит положение города и его жителей. Зачем так жестоко обманывать людей? Есть же мудрое народное изречение: "На Бога надейся, а сам не плошай". Всем известно, что на переименование города будут расходоваться большие средства. Лучше бы эти средства направить на кричащие, неотложные проблемы города Кировограда.

Я удивляюсь инициаторам переименования города Кировограда, которые получили бесплатное образование при советской власти, бесплатное жилье и многое другое, а сейчас обливают грязью советское время, которое якобы украло настоящее имя города, церковную собственность, родной язык и передало в наследство нынешнему молодому поколению мертвые заводы, разрушенные храмы, покалеченные души.

Выполняя многочисленные проблемы избирателей, которые приходят ко мне на прием, я обращаюсь к Вам, пан Президент, контролируйте пожалуйста деятельность созданной Вами вертикали власти на местах, заставьте их расходовать народные деньги на решение самых жизненнонеотложных проблем людей, которых накопилось очень и очень много, прекратите любое переименование, отложив их до лучших времен, - пока не будет накормлен народ. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Сокирко. Підготуватися Одайнику.

 

13:33:45

СОКИРКО М.В.

Микола Сокирко, фракція. "Наша Україна", депутатська група "Солідарність".

Шановні народні депутати, шановні виборці!  14 травня 2003 року у парламенті за ініціативи депутатської групи "Солідарність" відбулися парламентські слухання з проблемних питань розвитку підприємництва в Україні. Той факт, що дані парламентські слухання стали найбільш масовими за кількістю учасників, показує надзвичайну актуальність питань, які обговорювалися на них та наявність серйозних проблем у даній сфері.

За наслідками парламентських слухань Верховна Рада прийняла рекомендації, якими було дано ряд доручень Кабінету Міністрів та іншим відповідальним відомствам, спрямованих на прискорення розвитку підприємництва в Україні.

Подальше удосконалення регуляторної події держави та надання їй комплексного і системного характеру. З того часу пройшов майже рік. Однак доводиться констатувати, що ситуація в сфері підприємництва стала ще більш складнішою, незважаючи на те, що начеб-то в успішно виконаній програмі діяльності уряду за 2003 рік, розвитку підприємництва було приділено значну увагу, насправді будь-який підприємець вам скаже, що всі ці благі наміри уряду так в залишилися на папері.

2003 рік та початок 2004 року характеризувалися відсутністю комплексного підходу при вирішенні питань пов'язаних з підприємництвом. Система оподаткування стала ще більш складною та незрозумілою, а аспекти контролюючих органів просто необмеженими. Варто згадати лише так звані податкові десанти по відпрацюванню окремих областей, які нагадували наскоки сарани на зелені поля. Під час цих десантів підприємців змушували сплачувати податки наперед обіцяючи в іншому випадку серйозні проблеми.

А як податкова вміє виконувати свої погрози підприємці чудово знають.

На жаль, залишилися на папері обіцянки уряду прийняти в першому півріччі 2003 року Податковий кодекс. Виникає питання, що цьому заважало? Якщо є парламентська більшість, якщо є парламентсько-урядова коаліція, чому тоді уряд не докладе зусиль для прийняття Податкового кодексу, якого так чекають наші підприємці. Натомість за ініціативи уряду руйнується спрощена система оподаткування, обліку та звітності, а в законопроектах, що подаються урядом на розгляд Верховної Ради пропонується ще більш посилити адміністративний вплив на бізнес-середовище.

Як приклад наведу проект закону зареєстрований за 4554, яким пропонується встановити кримінальну відповідальність за порушення законодавства про пенсійне страхування.

 Сьогодні абсолютно безпідставно порушуються тисячі кримінальних справ проти підприємців, які потім закриваються у судовому порядку через відсутність складу злочину. Депутатська група "Солідарність", Фракція "Наша Україна" звертається сьогодні до представників всіх депутатських  фракцій та груп з проханням  не допустити знищення підприємництва. Ми вважаємо...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, будь ласка,  Одайник.  Підготуватися Раханському.

 

13:37:05

ОДАЙНИК М.М.

Микола Одайник, "Наша Україна", "Солідарність".

Шановні депутати, шановні виборці, доброго вам дня, доброго вам всім здоров'я.

Думаю, що і депутати, і виборці зі мною погодяться, що з цієї трибуни було сказано дуже багато слів на реформування сільськогосподарського комплексу і було звернено на те, що при реформуванні було допущено дуже багато помилок. Але на жаль, помилки, скільки б ми не говорили, вони не тільки не виправляються, але продовжують порушувати інші і при тому, ще більш серйозні і з більш серйозними наслідками.

Всім же зрозуміло, що сільське господарство сьогодні стоїть на колінах. І для того, щоб воно піднялося з колін, потрібні або серйозні державні вкладення, або повинен прийти інвестор. Ми знаємо, що державна підтримка, яка сьогодні розроблена Кабінетом  Міністрів, нічого крім корупції і продовження розорення господарств сільськогосподарських, нічого вона  абсолютно не дає. Тому залишаються інвестиції. Але скажіть, будь ласка, чи багато людей готові вкласти свої кошти в землю, де ризик дуже і дуже великий. Таких людей можна перечислити на пальцях, і я би назвав їх патріотами України.

Але для тих, хто вкладає кошти, ризикуючи  ними, на жаль, я би хотів сказати, на місцях влада відноситься дуже і дуже недоброзичливо. Вдумайтесь. Неприхильно, підказали. Вдумайтесь. Приходить інвестор, господарство, де вже на полях не тільки бур'яни ростуть, а вже дерева повиростали. Приходить інвестор, заключає з людьми договора  і в цей час, повинна влада на місцях зробити все можливе, щоб в їхньому регіоні запрацювала земля. А що ми бачимо, ми бачимо  зовсім навпаки. Інвестора примушують брати в оренду майно, яке тільки на папері, його вже немає в натурі. Інвестора примушують виплачувати борги,  до яких він взагалі ніякого відношення не має. Інвестора примушують викупляти худобу і так далі.

Абсурд. І от, коли з цим абсурдом не погоджується інвестор, виходить, що на нього летять зі всіх сторін що тільки можна зі сторони голів держадміністрацій. Тому я звертався вже до Кабінету Міністрів, до прокуратури і дуже хотів би, щоб прокуратура і Кабінет Міністрів звернули на це дуже негативне явище увагу. І не тільки звернули увагу, а щоб не залишили це без розгляду і належних висновків.

Тому що, якщо ми знищимо село, знищимо Україну...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Раханський. Підготуватися Шурмі.

 

13:40:21

РАХАНСЬКИЙ А.В.

Анатолій  Раханський, Євпаторіський виборчий округ, "Трудова Україна".

Шановні колеги, шановні виборці! Верховна Рада України вступила в особливий період своєї роботи, приймаються зміни до Основного Закону держави. Виборці уважно спостерігають за нашою нервовою поспішною роботою і застерігають не допускати помилок, щоб разом з водою не виплеснути дитину.

Нещодавно Верховна Рада України прийняла у першому читанні проект закону про вибори депутатів Верховної Ради АРК, місцевих рад і сільських, селищних, міських голів.

Колеги, вдумайтесь, зміст цього проекту закону є нормою кодексу, а не закону. Лідери депутатських фракцій і груп Верховної Ради України підписали політичну угоду щодо проведення конституційної реформи, в якій записано, я підкреслюю, "прийняти закони", а не закон, "щодо виборів до Верховної Ради АРК, органів місцевого самоврядування".

Шановні колеги, виборці Україні! Не зрозуміло: чому ці лідери зраджують своїм підписам? На скільки мені відомо, фахівці-юристи на засіданні Тимчасової спеціальної комісії постійно попереджають її членів про грубе порушення законодавства в цьому питанні. Цим законом статус Верховної Ради Криму зводиться до статусу місцевих рад. А статус її виборчої комісії - до територіальної комісії по виборах депутатів місцевих рад, цей  проект грубо порушує не тільки Конституцію автономії, Закони України, які підтверджують державні гарантії автономії, але і  перекреслює понад десяток статей Конституції України. Певні сили постійно намагаються урізати права єдиної в нашій державі автономії наданій їй Конституцією і рядом Законів України. На що не раз звертав увагу Конституційний Суд України.

Два дні тому ми разом з  народним депутатом Стребко Станіславом Кириловичем взяли участь у засіданні позачергової сесії Верховної Ради АРК на якій бурхливо, емоційно розглядався зазначений законопроект. На сесії Верховної Ради автономії присутністю голів рад, міських голів, глав райдержадміністрацій одностайно прийняли звернення до нас з проханням не порушувати Закони України і прийняти окремий Закон "Про вибори депутатів в Верховну Раду автономії". Або внести зміни до відповідного діючого закону. Останні події в Криму підтверджують прийняття поспішних і неврегульованих згідно чинного законодавства рішень і законів.

У зв'язку з цим прошу Верховну Раду підтримати мене і пропозицію Верховної Ради АРК у цій справі, прошу вважати мій виступ як запит до Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, будь ласка,....................і Шурма міняються своїми місцями в списку. Тому слово має Шурма, підготуватися Яворівському.

 

13:43:35

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, Фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

Депутатська фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної) вирішила з цієї трибуни обгрунтувати свою позицію щодо введення в Україні пропорційної системи виборів до Верховної Ради України.

По-перше. Прийняття Закону України "Про вибори народних депутатів України" на пропорційній основі йде в фарватері проголошеної суспільно-політичної реформи.

По-друге. Сама модель партійного представництва сприяє розвитку як парламентаризму, так і розвитку партійної системи країни в цілому. І ось чому. Боротьба за державну владу, отримання місць в парламенті, а отже і можливість реалізувати партійну програму, яку підтримали виборці, є метою будь-якої партії, саме тому вибори до парламенту, і в разі успіху парламентська більшість, є умовою за якою формується міцна, стійка партійна система і це її відповідь тим, хто заперечує пропорційний закон, оперуючи твердженням про недосконалість вітчизняної партійної системи.

По-третє. Пропорційна система є підгрунттям формування конкретного обличчя  влади, формування відповідальної влади, адже обраний парламент буде формувати більшість, а остання - коаліційний уряд.

Отже народ отримає реальну можливість ідентифікувати умови свого життя, їх зміни на краще чи гірше, з конкретною політичною силою. І вже потім висловити своє ставлення до політичної сили, оцінити її владу діяльність шляхом голосувань на наступних виборах.

Досить вагомим додатком до пропорційної системи виборів є і актуальне для України питання - економія бюджетних коштів.

Економляться кошти на проведення повторних виборів на округах, де вибори часто-густо визнаються недійсними. Це лише окремі моменти, які суттєво вплинули на рішення фракції долучитися до прийняття Закону України про вибори народних депутатів України на пропорційній основі.

Соціал-демократична партія України (об'єднана) за відповідальність влади, за розвиток парламентаризму, за формування і вдосконалення міцної партійної системи.

І нам абсолютно незрозуміла позиція протистояння окремих політичних сил. Хіба що бажання за будь-яку ціну загальмувати політичні реформи.

Отже, ще зовсім недавно ці сили відстоювали прийняття пропорційного закону. Достатньо підняти стенограми річної давності, щоб пересвідчитися в цьому. Задля досягнення тієї бажаної мети відомі фракції не гребували навіть шантажем. Так, наприклад, при визначенні про програму уряду 16 квітня та ж "Наша Україна" відкрито заявила, що не прийме участі у голосуванні поки не буде розглянутий і прийнятий Закон про пропорційну  систему. А де ж подівся цей запал сьогодні, чому позиція змінилася на кардинально протилежну і не лише питання пропорційки, а й по відношенню до інших питань.

Депутатська фракція СДП(о) закликає парламентські сили припинити політичні ігри що навколо вагомих суспільних питань і відкласти свої амбіційні плани і активно включитися у процес...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Яворівський, підготуватися Томенку

 

13:46:51

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Яворівський і Жовківський район Львівщина. Шановні наші виборці, я звертаюся до вас, бо тут депутатів кілька осіб всього-навсього в залі.

Я тут виступав під час обговорення законопроекту про театри, виступав один знаменитий театрознавець, який останній раз був в театрі тоді, коли зі школи водили учнів ще в театр, тут закидав мені, Павлу Мовчану там Драчу., Таке враження, що в нього лавровий вінок мистецтвознавця, то я чомусь згадав дуже гарні слова Єжи Лєца, прекрасного поляка, це не Яворівський, я ще раз кажу, це Єжи Лєц, який сказав, що дуже часто лаври пускають коріння в голову, так оце в даному випадку маємо, щось подібне.

Я про інше. В моїй сільській хаті, яку я маю тут на Київщині за 60 кілометрів від Києва кілька днів тому прилетілии лелеки. Коли прилітають лелеки для мене це такий якийсь добрий знак ще з дитинства, це означає, що все буде добре, що всі залишаться живі, що й Господь Бог і природа будуть нам допомагати. Я дуже хотів би, щоб до нашого народу, до наших виборців пішов оце добрий сигнал. Бідні наші люди, бідні наші виборці, що ви тільки вчора наслухалися із цієї трибуни своїх брехунців і не тільки брехунців, виступають депутати таке враження, що ці люди обрані на різних кінцях нашої планети, одні нібито від Зімбабве, яким абсолютно байдужі інтереси і ваші, і України, а інші рвуть на собі душу свою за  те, щоб хоч якось, якийсь крок Україна зробила вперед. Це та реальність і я розумію, як вам важко розібратися в тих реаліях. Я вам хочу сказати, що нічого особливого і нового в парламенті не відбуваються. Ідуть звичайні торги, влада хоче, якомога швидше прийняти ці  конституційні зміни, причому ці  зміни такі, щоб декоративно тільки стільці пересунути, але персоналії всі залишаться при владі. Ось і все, що тут відбувається, щоб ви це дуже чітко і однозначно знали.

Виступав переді мною Шурма, я хочу нагадати, на Львівщині, від якої я обраний ви хлопці, ви класні звичайно хлопці, ви набрали нуль з паличкою, ви це прекрасно знаєте, і що сьогодні відбувається. Я кілька днів був тому на сесії районної ради, депутатів районної ради об'їздить Козак  голова есдеків районних на своєму джипі, об'їздить кожного цього заляканого депутата  районної ради дома і їх звозять на позачергову сесію. І послухайте який порядок денний позачергової надзвичайної районної  сесії - "різне". Отак і називається, нема ні першого,  ні другого - "різне". І ці бідні люди піднімають руки за що? Районна рада приймає ухвалу про  відставку голови обласної ради. Так отямтися, пане Шурма, із вашими підлеглими, так не смішіть же курей, вже руку тягнете. Ну скажете зараз. Але ще раз кажу, не мстіть Львівщині за те, що вона вас так прокатала на виборах, не мстіть, хлопці! Прилетіли лелеки і все...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Репліка в кінці.

Будь ласка, Томенко, підготуватися Тарану.

 В кінці обговорення я дам можливість обмінятись репліками.

 

13:50:12

ТОМЕНКО М.В.

Микола Томенко. Шановні народні депутати, шановні виборці, я хотів би висловити свою стурбованість з приводу того, що добра ідея цілої низки трьох законів про вибори до Верховної Ради,  місцевих органів самоврядування в такому екстремальному режимі створює дуже серйозні проблеми і ми народні депутати, і радіослухачі, і наші виборці повинні це розуміти.

Вчора Леонід Кравчук, як людина щира і відверта сказав, як він і партія СДПУ(О) розуміє, що таке вибори на пропорційній основі. Леонід Макарович сказав, що ми в політбюро зберемся і чесно і справедливо поділимо партійний список. Тобто, ми так розуміємо, ми - це міліардер Григорій Суркіс і міліардер Віктор Медведчук разом з Леонідом Кравчуком поділять списки. Так само як міліардер  Ринат Ахметов  з Віктором Януковичем поділить чесно список партії "Регіонів" і всі інші  списки будуть чесно поділені 10 міліардерами в Україні.  І тут є серйозна небезпека. Я з повагою ставлюсь до   Комуністичної партії, Соціалістичної  партії, які за цей закон як і "Наша Україна" і Блок Тимошенко борються довший період. Але проблема в тому, щоб ми не стали заручниками того, щоб потім три сім'ї чи чотири мільярдери, як каже Леонід Кравчук, чесно поділять ці партійні списки і після виборів Леонід Макарович скаже своє безмінне "маємо те, що маємо" і всі сім'ї уже брати, сестри, родичі, племінники, будуть сидіти в цій сесійній залі.

І в цьому проблема, коли ми будемо обговорювати  Закон про вибори до органів місцевого самоврядування. Там такі ж самі сім'ї і там вистачає родичів і в міських радах, і в районних радах. Я взагалі думаю, може нам заборонити балотуватися одночасно братам і сестрам, якимсь родичам другої ступені, тому що у нас міняється округ зараз Донецької області, брат віце-прем'єра Клюєва готується. Брат Генерального прокурора Васильєва вже народний депутат. Скоро просто професіоналу, який займається серйозно питаннями, ні в цьому парламенті, ні в органах місцевого самоврядування місця не буде.

І на самкінець хотів би сказати, що є серйозна проблема з тим, що дуже багато чесних людей в цій сесійній залі, які чесно хочуть політичної реформи не знають про те, що пасьянси вже написані. І в цих пасьянсах дуже чітко написано, що результатом конституційної реформи є після того, як Віктор Янукович реєструється як єдиний кандидат в Президенти. Віктор Медведчук стає Прем'єр-міністром України, а Степан Богданович Гавриш стає Головою Верховної Ради України. І якщо такий пасьянс реалізовується, то ... реформа і політична реформа, яка передбачалася як оптимізація системи влади фактично, фіксує лише узурпацію влади в Україні. Тому давайте думати яку реформу нам треба робити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, репліка, Шурма.

Шановні колеги, відповідно до Регламенту, той, кого зачепили, має право на репліку  одразу.  Але карточка щось не спрацьовує.

 

13:53:41

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція  Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

Я би хотів відповісти великому письменнику Яворівському, який скакає по виборчих округах України з 1990 року без бажання обиратися в одному і тому самому, тому що його слова і  зобов'язання розходяться з ділом. Одну таку цікаву річ: перестаньте дурити людей, те, що Ви робите. Бо в Жовківській районній раді є своя повістка дня і вони будуть засідати так, як вони хочуть, а не так, як Ви хочете, пане Яворівський.

А що стосується розподілу виборчого списку в об'єднаних соціал-демократів, я розумію, що Вас дратують лідери нашої партії, але це, очевидно, з зависті. Тому що ваші міліардери Червоненко і Порошенко для Вас, очевидно, в списку місця не находять. Оце ж Ви і турбуєтесь про 2006 рік, як у нього попасти.

А хотів би ще одну таку річ сказати. Якщо Ви несете в собі позитив, то приїдьте на свій округ, і крім політичної тріскотні зробіть хоч одну добру справу і від цього виграють люди. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Олександрович, ви обмінялися репліками. Ви перший його назвали.

Будь ласка, Таран. Підготуватися Юхновському.

 

13:54:55

ТАРАН В.В.

Віктор Терен, Блок Юлії Тимошенко.

Шановні колеги, шановні громадяни України! Апеляційним судом було прийнято рішення на користь Юлії Тимошенко стосовно її подання позову до суду на телестудію "1+1" програму "Про те". Згідно рішення суду, телестудія  "1+1" повинна була спростувати неправдиву інформацію щодо Тимошенко і надати їй можливість виступити по телебаченню.

Нагадаю. Ще раніше, коли по телебаченню виступала товаришка Вітренко, Юлія Тимошенко теж подала до суду на телестудію "1+1", і теж було рішення суду, яке зобов'язувало студію "1+1" спростувати брехливі відомості щодо Юлії Тимошенко.

Натомість телестудія "1+1" продовжує і далі не виконувати рішення судів про спростування неправдивої інформації щодо Тимошенко, а програма "Про те", в якій кожного разу опльовуються Тимошенко і Віктор Ющенко, ця програма "Про те", це вже вибачте мене, це не є позиція, це не ідеологія, це не інформація. Це діагноз.

І ще один приклад. В програмі "Епіцентр" Піховшик повідомив, що Конституційний Суд підтвердив легітимність голосування у Верховній Раді 24 січня 3 лютого. Пане Піховшику, Ви брешете. І громадяни України повинні знати про те, що Ви брешете.

Пояснюю, Конституційний Суд просто відмовив у розгляді питання подання опозиції Тимошенко і Ющенко пославшись на те, що Регламент Верховної Ради не є законом, а є постановою, а отже Конституційний Суд не розглядав питання по-суті, а це є велика різниця. А тому, громадяни України, якщо ви хочете знати правду, дивіться програму "1+1" і сприймайте все навпаки.

І наостанок. Ми живемо в країні, де за правдиве слово першими гинуть саме журналісти, чи це спалений тележурналіст Вадим Бойко, вбитий і розтерзаний Гія Гонгадзе, Александров, і вже останні прізвище, той же журналіст з Полтави Чечель, який за дивним збігом обставин загинув в автокатастрофі саме тоді, коли він їхав укладати угоду свободою і ніхто не запевнить, що цей жахливий ряд не буде продовжено. Але водночас ми живемо в країні, де пече сором за тих, хто ганьбить саме ім'я журналіста, ганьбить його покликання, живемо в країні долганових, лапікур, піховшиків, джангірових, корчинських і подумайте мої друзі журналісти, по який бік барикад ви сьогодні, по той, де омите кров'ю слово Гії Гонгадзе, чи по той, де брижчать 30 Іудиних срібляків, бо зміниться влада і тоді ті, хто більше трубадурить цій владі буде  найбільше її обпльовувати, але ж всім вам доведеться позичати тоді очі в Сірка, щоб подивитися людям в очі, надто в того Сірка, в якого ви б хотіли ці очі позичити, але Сірка вже не буде після Президентських виборів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Юхновський, за ним Хмара.

 

13:57:54

ЮХНОВСЬКИЙ І.Р.

Шановний Адаме Івановичу, шановні депутати! Вчора ми прийняли Закон "Про вибори до Верховної Ради на пропорційній основі, на черзі закон 4105 про зміни до Конституції. Зміни є необхідними і небезпечними.

Необхідні в тому, що потрібно змінювати форму виконавчої влади. Ініціатори закону стверджують, що така вакханалія, яка існує зараз і допущена до функціонування нашим теперішнім Президентом і його адміністрацією не може більше повторитися.

В результаті за проектом 4105 Україна  буквально перескакує з президентської в парламентську республіку. Про недоліки змін я написав в сьогоднішньому номері "Голосу України" за 26 березня. Я ще раз хочу відмітити основні недоліки закону.

Перше, Верховна Рада. Крім теперішніх обов'язків пов'язаних з прийняттям закону і призначенням додаються набагато складніші, нові, пов'язані з призначенням і звільненням членів уряду. Члени уряду заслуховують у Верховній Раді, додається ряд інших призначень і заслуховувань. Верховна Рада не справиться з таким величезним об'ємом обов'язків, її неякісна робота ляже на уряд.

Виходом є створення двопалатного парламенту, сенату і Верховної Ради. Сенат займається призначенням і Регламентом, Верховна Рада бюджетом і податками.

Друге. Уряд. Немає закону про уряд. За проектом змін до Конституції суттєвою новелою є, що прем'єр-міністр за допомогою Кабінету Міністрів призначає голів районних і обласних адміністрацій. Не Президент, а Прем'єр-міністр.

Але, якщо Верховна Рада призначає Прем'єр-міністра, вона є вищою за уряд, то і місцева рада, яка вибирається народом, одержує автоматично вищий статус і голова місцевої ради має статус вищий за статус голови адміністрації, який призначається Прем'єр-міністром, а не Президентом .

Виникає взаємне перетягування влади і непорядок.

Третє. Президент. Президент обирається народом, але не має прав, перед ним підзвітні місцеві адміністрації, але він їм нічого зробити не може, бо вони призначаються Прем'єр-міністром.

Виникає намагання Президента змінити становище, наприклад, шляхом створення умов для розпуску Верховної Ради, і так далі і знову точка незгод.

І все це має бути зроблене вже через п'ять місяців і в переддень виборів Президента. Що ми робимо?

Вважаю, що джерел такого страшного безпорядку створювати неможна. Тому я закликаю депутатів до усвідомлення: куди ми йдемо?

Я закликаю громадян України усвідомити небезпеку і безпорядок, які їх чекають і підтримати лозунг: "Так - зміни до Конституції мають іти!".

Закон 4105 може бути основою для змін у 2006 році, коли буде нова Верховна Рада. Дяку за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Хмара, підготуватися ...(?).

 

14:00:58

ХМАРА С.І.

Степан Хмара, блок Юлії Тимошенко, партія "Батьківщина".

Шановні громадяни України! Вчора був ухвалений Закон про пропорційну систему виборів до Верховної Ради. Закон потрібний. Але, на жаль, прийняття цього   закону  використовується саме в контексті великих шахрайських спекуляцій і спроби вчинити антиконституційний переворот в Україні, намагаючись зберегти кримінальну систему влади в Україні, олігархічні клани, які узурпували її вже хочуть легітимізувати свою владу через зміни до Конституції. Таким чином йдеться не про зміну системи влади, а про закріплення нинішньої кримінальної системи влади. Цей закон приймався з тією лише з однією метою, що клани розумію, що пропрезидентської більшості у Верховній Раді недостатньо, щоб змінити Конституцію їм потрібна підтримка лівих фракцій, і, на жаль, ліві фракції пішли на таку змову з режимом  правлячим. Але їм потрібне виправдання і цим виправданням має послужити прийняття вчорашнього Закону про пропорційні вибори.

Тут сьогодні виступав представник злочинного угрупування, яке цинічно  собі прибрало назву Соціал-демократична партія (об'єднана), пан Шурма і на одну дошку намагався поставити мільярдера Віктора Медведчука і пана Порошенка. То я хочу йому заявити, що Порошенко є порядний бізнесмен, який випускає конкретну продукцію, діє на виробничній сфері, створює робочі місця, а не вивозить гроші награбовані, як це робить Медведчук в офшорні зони, створюючи фіктивні організації, що доказано в суді і народним  депутатом попередніх трьох скликань паном Чоботом.

Я закликаю громадян України під загрозою фашизації України і укріплення кримінальної олігархічної системи над Україною нависла величезна небезпека, відвернути її може тільки воля українського народу, через масові публічні акції протесту.  Тому я закликаю: хай живе українська революція, диктатура кланів не пройде !

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Сятиня, підготуватися Черновецькому.

 

14:03:57

СЯТИНЯ М.Л.

Дякую. Михайло Сятиня, фракція Аграрної  партії України, Закарпаття 74 виборчий округ.

Шановний Адам Іванович, шановні народні депутати. Я буду говорити не про політику і не буду нікого ображати.

Виплекані впродовж віків талановитими народними майстрами будівничі українські дерев'яні храми досягли цілісної архітектурно-мистецької досконалості. Унікальність, неперевершеність і  відсутність аналогів в інших народів ставить українське церковне будівництво в рівень найвищих світових мистецьких досягнень. Дерев'яні церкви України мають певні регіональні відмінності, що і дає підстави виділити  окремі школи, які грунтувалися на місцевих традиціях та мистецькій специфіці їх розвитку.

Утвердження України, як незалежної держави, соціально-економічні зміни, що відбуваються в країні протягом останніх років загострили увагу суспільства до долі архітектурної спадщини. Окремі пам'ятники, архітектурні ансамблі, планувальні структури, ландшафтні комплекси, що збереглися повністю чи частково відіграють неоцінену роль у житті сучасної людини.

Традиційна архітектурна спадщина дуже вразлива і нетривка. Пам'ятки народної архітектури нетривкі у зв'язку із нетривкою матеріальною структурою за якою вони створені та вразливі через  несподіване, а часто і грубе втручання сучасних потреб у життя малих посиленнях де вони збереглися.

Традиційна архітектурна спадщина втрачає свою автентичність та історико-мистецьку цінність у таких випадках. Це зміни об'ємно просторової структури пам'ятки, зміни традиційних матеріалів та конструкцій, порушення середовища, що історично склалося.

У той же час економічна ситуація  в Україні не дає  можливість вести рестравраційно-охоронні роботи належним чином. Проведено тільки відбіркову інвентаризацію дерев'яних церков і хоча опрацьовано відповідними ... ось  уже протягом двох років планова робота так і не розпочата.

В Україні збереглося понад 2,5 тисяч дерев'яних церков, а на прилеглих етнічних українських землях, більш як 500. Однак на облік під охорону взято лише 469 об'єктів. Решта кинута на милість місцевої влади, фактично, на поступове знищення. Щоб зупинити руїнний вал та упередити тотальне винищення історичного середовища сільської місцевості, необхідно на наш погляд,  зосередитися на вирішенні кількох основних проблем. Це створити позавідомчу комісію для координації комплексної інвентаризації традиційної спадщини з метою опрацювання методології, розподілу території України, комплексної компетентними фахівцями експедиції та  концентрації опрацювання зібраної інформації. Завершити інвентаризацію дерев'яних церков на українських етнографічних землях.

Опрацювати  короткі  інструкції для збереження такого унікального явища як культури, як стінопис дерев'яних храмів та зважаючи на те, що таких пам'яток.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Черновецький.

Підготуватися Мовчану.

 

14:07:17

ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ Л.М.

Уважаемые депутаты, уважаемые радиослушатели, "Наша Украина", Христианская либеральная партия Украины, Леонид Черновецкий, Дарницкий избирательный округ города Киева.

Я больше всего  хочу обратиться к тем, кто слушает нашу передачу и рассказать вам некоторые вещи, которые, слава богу, сегодня на Украине уже озвучены.

Я являюсь автором законопроекта о ликвидации всех льгот и привилегий, начиная от народных депутатов, к сожалению, немножко они у нас есть и заканчивая министерствами, ведомствами и другими организациями. Это громадное количество санаториев, домов отдыха, всяких гостиниц и сотни тысяч холуев, которые обслуживают сегодня власть имущих. Я считаю, ну, не я считаю,  а в мире этот  вопрос давным-давно решен таким образом, что все от народных избранников до любого министра обязаны ходить в одни и те же больницы, ездить на одном и том же транспорте и пользоваться одними и теми же льготами. В результате принятия моего законопроекта высвобождается несколько миллиардов долларов, ну, я в долларовом эквиваленте США, которые я предложил в законопроекте возместить тем, кто потерял вклады в сберегательном банке. Пожалуйста, если кто из вас не равнодушен к этой проблеме, а в такую проблему попала и моя мама, и многие другие пожилые люди, конечно, я прошу вас, напишите письма и руководству Верховной Рады, и во все фракции, и, главным образом мне, что вы поддерживаете меня в этой теме. Потому что в прошлом парламенте данный законопроект даже не поставлен был на обсуждение.

И в этом парламенте пока, не смотря на то, что он поддержан комитетом, он тоже, я думаю, что его и не поставят, потому что это проблема лишения громадной собственности чиновников главным образом.

Затем я хочу сказать, отмену которого поддерживает Президент Украины, но я не понимаю, почему сегодня нет указания жесткого Кабинета Министров поставить этот вопрос на голосование - о ликвидации налога на добавленную стоимость.

Каждый из вас, уважаемые пенсионеры, ходят в аптеку, магазины и платят 20 процентов налога на добавленную стоимость, которые идут в карманы 5-6 человек на Украине, которые фальсифицируют вывоз экспорта и на самом деле являются жуликами, они живут за счет вас и за счет этого налога. И мой законопроект почему-то никак не может быть поставлен в Верховном Совете.

И еще: позвоните своим родителям сегодня, потому что сейчас...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Мовчан. Підготуватися Новику.

 

14:10:37

МОВЧАН П.М.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги!

Учора я був у складі депутатської групи, яка мала зустріч з виборцями в місті Ромнах, де відбудуться вибори міського голови. Люди запитували, хвалить Бога, що сконсолідувалися опозиційні сили і поставили на одного претендента, я переконаний, що він переможе, принаймні я  бажаю цього всім, якщо не буде великих фальшувань, але запитували про те, чому такий поспіх був учора, цієї пропорційної ночі. Запитували чи це вже такі добропорядні і чесні люди, як Олександр Олександрович Мороз вже пішов на змову з владою, всі розуміють, що той сценарій про який сказав сьогодні Микола Томенко, він абсолютно реальний, це станеться влітку за прогнозами самого ж Олександра Олександровича Мороза, і все буде ліквідовано. Невже ж ви  довіряєте тим наперсточникам, які вже не один раз шахраювали. І саме тому, я поділяю підхід Степана Ільковича Хмари, ніхто не змінить цих правил гри, окрім народу. Ми повинні це зробити. І мене вповноважили від Української народної партії, щоб я звернувся до всіх, хто нас слухає прибути до пам'ятника Шевченка в середу 31 березня, де ми почнемо акції протесту.

Я переконаний, що приїдуть до міста Києва дуже багато від "Нашої України", я хотів би, щоб ми зрозуміли, що є один єдиний шанс нам цю систему зламати. Бо далі буде той сценарій за яким розвивалася Латинська Америка і Сполучені Штати Америки, коли господарів землі, бо тут Микола Одайник казав, про те, що роблять з фермерами і взагалі селянством. Коли ірокези і всі аборигени були усунуті абсолютно різними процедурами, різними правовими махінаціями забрали у людей землю, і де вони сьогодні, в резерваціях ми залишимося. Шановні! йдеться до цього! І це будуть ті відсотки тих кланів, які все розпишуть, і тут будуть ті півні, як кажуть у Британії “співати із цієї трибуни солодких пісень”. І вони будуть   навіть протести висловлювати, але народ буде безмовний.

Тому ще раз наголошую, що в середу збираємося о 9.30 біля парку Шевченка - 31 березня. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Новак, Рудьковському підготуватися.

 

14:13:40

НОВАК В.М.

Володимир Новак, фракція комуністів України.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги, шановні радіослухачі. Всім відомо, що реформи на селі нанесли непоправимої шкоди селянам.

Ось якого листа я,  як народний депутат, отримав днями з села Лісові Гренівці Хмельницької області:

"Наш радгосп включено  було до об'єктів, які не підлягають приватизації. На сьогодні радгосп розділено на два господарства: радгосп Лісово-Гренівецький та Держов...-Хмельницький у складі  концерну "Укрфітотерапія". Доходів господарства не мають, тваринництво  ліквідовано, вирощування лікарських рослин припинено, 80 відсотків земель облагують(?), або здаються в оренду.

Численні вороги призвели до продажу майна господарств. Порушення всіх законів приватними особами викуплені свинарники, телятник, кормокухні, корівники, склад міндобрив, гараж, столярний цех, сушка, птахоферма, баня. Таким чином господарство  позбавилося 90 відсотків основних засобів, йде прихована ліквідація господарств.

Залишаються непроданими землі. Однак - це справа часу. Оскільки в приватне користування передано більше половини земель, а дехто уже зазіхає і на сільські пасовища.

Державними землями на території ради розпоряджається Хмельницька районна державна адміністрація. Кому і за що передаються землі і на що вони передаються - сільська громада не знає. Сільськими депутатами виявляються випадки фальсифікації рішень сесії ради про виділення і передачу земельних ділянок. По них порушено кримінальну справу. Та розбазарювання земель триває і далі. Нові господарі на отриманих землях вирубають насадження. Що ж буде    після того, коли розпочнеться вільна торгівля землею - нашою землею! Ці землі належать нашим предкам, які колись  об'єднали свої клаптики в колгосп і створили господарство,  яке зараз розтягується, сельчани дивлячись, як розпродується ... їх праці з слізьми і болем запитують молодших, що це ви натворили, для чого ми проливали кров захищаючи цю землю від чужинців, для чого голодні і холодні натруджували до кровавих мозолів руки, піднімаючи господарство з руїн, розбудовуючи його. Люди надіялися, що земля і праця, вкладена в  розвиток господарства забезпечить їх старість, але нинішня влада нас ошукала. Під цими листами підписалося більше 200 жителів села.

Конституція України задекларувала право власності українського народу на землю. То що ж, в селах Лісогорнівецької сільської ради проживає не український народ? Чому їх позбавляють права господарювати на прадідівських землях? Чи є шлях для вирішення цієї проблеми? Є. Законодавчо він передбачений постановою Кабміну і тому за дорученням жителів села Лісові Гринівці  звертаюся до Прем'єр-міністра Януковича, щоб розглянути це питання і вирішити...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Рудьковський, підготуватися Гірнику.

 

14:16:57

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановні громадяни України! Вчора ми зробили, я вважаю, вечірнім голосуванням стратегічне рішення для українського народу. Ми закрили рух олігархам до Верховної Ради, ми вчора прийняли Закон про пропорційні вибори. Над цим законом ми півтора року працювали разом, я соціаліст - Микола  Рудьковський, Юрій Ключковський - від "Нашої України", народний депутат Пономаренко - від комуністів, ми підготували закон, за який проголосувала більшість - 255 Верховної Ради.

На жаль, наші колеги, які тричі голосували за цей закон із політичних міркувань не проголосували за закон про пропорційні вибори. Але і вони розуміють, що це єдиний шлях відсторонити олігархів від влади в Україні і позбавити тої ганебної практики, яка відбувалася під час підкупу виборців, під час виборів мажоритарних на останніх парламентських виборах. Не дивлячись на те, що ми робимо кроки для демократизації нашого суспільства, але на місцях ситуація не покращується, тому що там існують місцеві барони, які використовують владу в своїх інтересах. Мери не рахуються із позицією громадян, бо ради обрані, знову ж таки,  із місцевої чиновницької бюрократії, яка не рахується з позицією простих виборців.

У місті Чернігові зокрема, мер підвищує на 50 відсотків ціну на гарячу воду і зовсім не рахується не з позицією обласної адміністрації, яка  рекомендує відмінити рішення, не з позиціями 7 тисяч громадян, які пікетують  міську адміністрацію і на 30 число, на вівторок намічено пікетування соціалістами міської ради, щоб сесія міської ради відмінила це ганебне рішення.

 Опозиція повинна об'єднуватися, не дивлячись на тимчасове протиріччя для досягнення своєї мети - відсторонення олігархів і олігархічних груп від влади. І хорошим прикладом цьому - є об'єднання всіх 4-х сил на підтримку Олексія Володимировича Біловола у Ромнах,  на Сумщині в протистоянні проти щербинівщини. Олексій Біловол  є  кандидатом на посаду мера міста Ромни і  вибори відбудуться у цю неділю.

Я звертаюся до всіх виборців міста Ромни, покажіть, що ви з опозицією, покажіть, що ви разом з нами і ми разом з вами переможемо. Ми приїдемо народні депутати проконтролюємо, щоб влада не могла сфальсифікувати, але від вашої принципової позиції  буде залежати, яку владу ми матимемо в Ромнах сьогодні і восени якого Президента чи від опозиції, чи від Леоніда Кучми. Об'єднаймося! Давайте переможемо! Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, будь ласка, Гірник.

 

14:20:13

ГІРНИК Є.О.

Шановні депутати, шановні виборці, тут багато хто поздоровляв з святом Служби безпеки України і працівників театру. Я також хочу приєднатися до цих поздоровлень і побажати Службі безпеці не стати театром абсурду, того політичного абсурду, який твориться зараз на Україні, театру не прогоріти так, як прогорають деякі політичні сили, ставлячи не в ту сторону. Бо вже декілька місяців політичне життя в Україні дійсно, стає з ніг на голову. Тим, кому завжди бракувало повноважень, вони готові віддати парламенту, уряду, кому хочеш, провести так звану, псевдополітичну і конституційну реформу,  зробити пропорційні системи виборам, обіцяють... підняти пенсії, зарплати, побудувати школи і тому подібне.

Але тільки з вересня, коли прийде час президентських виборів. Звідки така щедрість? А дуже просто. В бюджеті поточного 2004 року заховано понад 10 мільярдів гривень. Тому і можна бути щедрим за той же самий народний рахунок, тільки вибери мене, а завтра ми від вас все заберемо. Звідси висновок, якщо ви обіцяєте з вересня, перед виборами, чому цього не можна зробити скоріше і зробити вели.... подарунок українському народу. Вже зараз, а не в майбутньому. Будуємо Україну зараз, а не десь у ... як писав Ольжич.

Тому Блок Віктора Ющенка "Наша Україна" і ряд профспілкових і громадських організацій закликає і пенсіонерів, і студентів, і просто працівників не чекати , не просити, а вимагати і з цими соціальними вимогами прийти під Кабінет Міністрів  України 31 березня, вимагаючи збільшення стипендій, збільшення пенсій і не на тих п'ять жалюгідних , а на 25 процентів і більше зарплат, соціальних виплат і вже з квітня місяця, а не десь у далекому майбутньому після виборів.

Сьогодні зранку багато моїх колег депутатів плакали, що не виконуються   депутатські запити. Шановні мої виборці  з Бого...., з Долини!

Дійсно,  на ці запити і про  Бого....   школу, і про .... .... йдуть тільки проміжні відписки від Кабміну.

Давайте ж будемо вимагати від того самого Кабміну, щоб нарешті виділив гроші і на ці соціальні об'єкти, і не залишив спаленим приміщення культосвітнього училища в Калуші і тому подібні речі.

А до репортерів звертаюся.  У вас вибір: бути репортерами без кордонів з ними, або репортерами без честі і совісті, як поступають багато наших журналістів. 31 березня вимагаємо своїх прав. Борімося, поборемо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Яворівський, репліка. Хвилина.

 

 14:23:26

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський. Я взяв слово для репліки і згадав прекрасні слова мого покійного батька  - селянина, який казав: ніколи не сперечайся із блазнем, бо люди не помітять між  вами різниці. Через те, сперечатися не буду.

Скажу одне єдине, оскільки нас зараз слухає багато людей по всій Україні, а не тільки на моєму окрузі - там я проблем не маю.

Я переміг на своєму окрузі, набравши   70 тисяч голосів і не вклавши фактично ні копійки. Це дуже важливо і я хочу, щоб просто люди знали.

І на закінчення прочитаю прекрасні слова, ось попали мені під руку Гейне(??), для мого опонента, який вже втік.

До речі, в мене тухлими яйцями ніхто не кидав тут за всю мою політичну біографію, а в нього вже кидали.

Так от, цитую: карлик, який вибрався на плечі нормальної людини   звичайно бачити далі, особливо якщо озброїтися біноклем, але на цій висоті йому завжди бракуватиме висоти почуттів і розуму. Генріх Гейне.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги,  обговорення питань, які мали сьогодні з  вами можливість обговорити завершили. Нагадую, що народні депутати з 29 березня по 2 квітня працюють у виборчих округах. Наступне чергове пленарне засідання Верховної Ради розпочнеться о 10 годині 6 квітня.

На цьому ранкове засідання Верховної Ради оголошується відкритим, плідно, закритим. Плідно попрацюйте в округах. До зустрічі.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку