ЗАСІДАННЯ   ДЕВ’ЯТНАДЦЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

16   березня  2004 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Доброго ранку шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України.

Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Ввімкніть систему "Рада".

10:00:56

Зареєструвалося -409

Зареєструвалося 409 народних  депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, у роботі бере участь, у нашій роботі бере участь Прем'єр-міністр України, уряд України. Давайте привітаємо їх.

(О п л е с к и)

Зараз, одну хвилиночку шановні... Я бачу, я бачу, одну хвилинку.

Шановні колеги, вчора Погоджувальна рада депутатський фракцій і груп визначилися щодо розкладу засідань на 16-19 березня та порядку розгляду окремих питань на цей період. Перелік питань до розкладу  засідань у вас є, розклад  засідань на вівторок у вас є. Отже, у нас є всі підстави перейти до розгляду. Але оскільки я бачу, що у нас є бажаючі висловити  свою позицію із процедури, будь ласка,  запишіться 5 хвилин із процедурних питань. Запишіться, будь ласка. На табло, будь ласка, прізвища народних депутатів, що записалися.

Нестор Шуфрич, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної). Всього заявлено на виступ  з місця 45 народних депутатів.

 

10:02:23

ШУФРИЧ Н.І.

Шановний Володимире Михайловичу, вчора на Погоджувальні раді було прийнято виважене рішення, яке, на мій погляд, відповідає сучасним реаліям, і ми маємо якомога швидше приступити до розгляду порядку денного і заслухати інформацію уряду. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Василь Надрага, депутатська група "Народний вибір".

 

10:02:50

НАДРАГА В.І.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги! Я думаю, что вчерашнее решение согласительной комиссии нормально в части того, что мы должны, с одной стороны, послушать, что за год получилось, что не получилось, какие проблемы остались и соответственно определить вместе, чем должно заниматься правительство в ближайший год. Я думаю, что если мы эту логику сохраним с вами, то это будет нормально, потому что имея только программу правительства, можно понять, что сделано, что не сделано и что должно быть сделано. Поэтому абсолютно поддерживаю предложение предыдущего выступающего в части того, что мы должны сейчас приступить к обсуждению этого вопроса. Обсудив его, проголосовать и понять, и сказать населению Украины, что мы будем делать, куда мы идем, и зачем мы это делаем. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Дякую. Левко Лук'яненко, фракція блоку Юлії Тимошенко.

 

10:03:41

ЛУК'ЯНЕНКО Л.Г.

Лук'яненко, Українська республіканська партія "Собор". Прошу передати слово голові Української республіканської партії "Собор" Анатолію Матвієнку.

 

ГОЛОВА. Анатолій Матвієнко, будь ласка.

 

10:04:02

МАТВІЄНКО А.С.

Шановні колеги, я хотів би звернути вашу увагу на дуже тривожну сьогодні ситуацію. Вікторе Федоровичу, я звертаюся до вас, дякую, що ви присутні. Володимире Михайловичу, сьогодні замість того, щоб підтримати місцеве самоврядування, яке ніяк не може стати на ноги, розгорнута кампанія його нищення. Вчора в Тернополі податкова міліція окупувала практично, заблокувала, опечатала Тернопільську міську раду і робить обшук. Я не знаю, хто давав доручення податковій міліції робити обшук. Сьогодні в Нововодолазі Харківської області СБУ і спеціальні підрозділи міліції опечатали селищну раду. Те саме твориться сьогодні в Болграді Одеської, Василькові Київської, Токмакської Запорізької області.

Я не знаю, Володимире Михайловичу, що твориться, і хто дав команду включити силові структури для того, щоб сьогодні розправлятися з органами місцевого самоврядування. Я прошу Верховну Раду відреагувати і вношу конкретну пропозицію. Володимире Михайловичу, дайте доручення, сьогодні Верховна Рада хай це підтримає комітету.

 

ГОЛОВА. Мікрофон, включить.

 

МАТВІЄНКО А.С. Комітету Мойсика і Комітету з питань державного будівництва і місцевого самоврядування сьогодні зібратися разом з силовиками і все-таки розібратися, хто таку команду дає, що робиться і чому переслідується сьогодні  нищиться місцеве самоврядування. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, якщо у вас немає заперечень, давайте приймемо таке рішення, дати доручення Комітету Володимира ..., який очолює Володимир Романович Мойсик, Володимир Стретович і Анатолій Матвієнко. З тим, щоб вони сьогодні за участю представників, керівників силових структур вивчили це питання і підготували письмову інформацію для Верховної Ради з цього приводу в найстисліший термін. Немає заперечень? Так. Значить, підготуйте таке доручення, я письмово ще підпишу його. Будь ласка, Юрій Соломатін - фракція комуністів.

 

10:06:02

СОЛОМАТІН Ю.П.

Дякую. Прошу надати слово керівнику фракції і лідеру Комуністичної партії України- Петру Симоненку.

 

ГОЛОВА. Петро Симоненко - фракція комуністів, будь ласка.

 

10:06:17

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко - фракція комуністів. Шановні колеги, я хочу привернути вашу увагу до тих подій, які сколихнули всю Європу, весь світ, які відбулися минулого тижня, на жаль, трагічні події в Іспанії.

Ми, комуністи, не вперше наполягаємо, при прийнятті відповідальних рішень, в першу чергу, користуватися тими вимогами і спиратися на ті вимоги, які висловлює наш народ України.

Ми заявляємо, що будемо наполягати і просимо вас підтримати, в цей четвер розглянутий проект закону, який ми, комуністи, внесли і відкликати наш військовий контингент з Іраку, щоб Україна не була і на знаходилася у стані війни з Іраком і не відповідала за все те, що відбувається там, кров'ю і смертю своїх співгромадян.

Ми, комуністи, наполягаємо на терміновому розгляді цього питання і відкликанні наших військових з Іраку.

І друга проблема, я хотів би у зв'язку з розглядом сьогодні програми, щоб ми в першу чергу ратифікували ...

 

ГОЛОВА. Я прошу Секретаріат терміново по Європейській соціальній хартії дати інформацію, бо було звернення від імені Погоджувальної ради до Кабінету Міністрів направити нам терміново цей документ для відповідного розгляду і рішення Верховної Ради України.

Валентина Семенюк, фракція Соціалістичної партії України.

 

10:07:44

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соцпартії.  Прошу передати слово Луценко.

 

ГОЛОВА.  Юрій Луценко, фракція СПУ.

 

10:07:55

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Фракція Соціалістичної партії України наполягає, аби після виступу Прем'єр-міністра була можливість задати йому запитання, а при обговорені було обов'язково надано слово головам комітетів та фракцій.

Друге, прошу шановного Прем'єр-міністра у своєму виступі відразу зупинитися на тому, що уряд думає робити після ситуації терористичного нападу на Іспанію.

Ми наполягаємо на тому, аби уряд таки прислухався до вимог громадськості, нашого народу вивести контингент українських військ з Іраку, не витрачати 98 мільйонів гривень, як це заплановано у поточному бюджеті.

Ми наполягаємо почути відповідь на це питання, яке хвилює все українське суспільство в ході заслуховування сьогоднішньої програми Уряду. Всі інші цифри все рівно не будуть виконані, як свідчить практика, а це питання життя і смерті наших співвітчизників.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги!

Дві фракції, фракція "Наша Україна" і Блоку Юлії Тимошенко звернулися до головуючого з вимогою надати 30 хвилин, тобто оголосити перерву.

Може, запропонуємо такий алгоритм нашої дії, я попросив би одразу представників цих фракцій виступити з відповідною інформацією, для чого вони хотіли взяти перерву, і ми могли б далі продовжувати роботу.

Немає заперечень? Будь ласка, тоді, Віктор Михайлович, хто буде виступати? Сергій Соболєв, будь ласка.

 

10:09:32

СОБОЛЄВ С.В.

Шановний головуючий, шановні колеги, шановні радіослухачі! Заява фракції "Наша Україна", Блоку  Віктора Ющенка та Блоку Юлії Тимошенко у Верховній Раді України.

"Співвітчизники, сьогодні чинна влада грубо порушує Конституцію та закони України у своєму намаганні поставити на коліна місцеве самоврядування. Адже виборність міськрад та міських голів, їхній статус незалежності є кісткою в горлі кланової диктатури.

Події, які сьогодні відбуваються в Мукачево та Тернополі, є знущанням влади над волевиявленням громадян, над буквою і духом законів та історичними традиціями. У Мукачево сьогодні діє нелегітимна влада. Водночас податкові органи чинять розправу над представниками обраної громадянами влади міста Тернополя. В цей же час остання інформація з Нововодолазівської ради Харківської області свідчить про те, що сюди підключились ще і органи Служби безпеки України.

Влада демонструє повну зневагу до судової системи та рішень, винесених судами всіх рівнів, які підтвердили законність обрання мером міста Мукачево Василя Петьовки. Тим не менш, сьогодні на чолі міста стоїть призначений Банковою намісник, член СДПУ(о).

Ми, члени фракції "Наша Україна" та Блоку Юлії Тимошенко, заявляємо, що  відповідальність за беззаконня, яке діється щодо органів місцевого самоврядування, несуть не лише особи, які видають протизаконні укази та ігнорують судові рішення, а й виконавці злочинних наказів.

Ми акцентуємо увагу на тому, що сьогодні у кампанію репресій над місцевим самоврядуванням задіяна Генпрокуратура, яка досі жодним чином не відреагувала на порушення владою Конституції та законодавства в Мукачево та Тернополі.

Чому залишаються бездіяльними органи юстиції України, які не вжили жодних кроків для виявлення рішень суду і виконання цих рішень та поновлення на посаді законно обраного голови міста Мукачево?

Фракції "Наша Україна" та Блоку Юлії Тимошенко звертаються до Голови Верховної Ради України Володимира Литвина з вимогою направити групу народних депутатів на чолі з заступником Голови Верховної Ради Олександром Зінченком у складі: голови слідчої комісії Юрія Оробця та голів комітетів Володимира   Володимира Мойсика, Анатолія  Матвієнка, Василя Онопенка, Миколи Томенка, Володимира Стретовича для вивчення на місці ситуації, що склалася в Мукачевому та Тернополі. Лише безпосереднє втручання в ситуацію народних депутатів України може покласти край  злочинній практиці знищення  в Україні місцевого  самоврядування. У Закарпатті як і всій Україні влада розпочала репресії проти незалежних ЗМІ. До числа закритих за належністю до позиції українських ЗМІ додалися телерадіокомпанії "М-студія" та "Радіо FM" Закарпаття, тому ми наполягаємо на голосуванні проекту постанови номер  4275, яким буде накладено мораторій на засоби... закриття засобів масової інформації та.......

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я прошу вас, давайте  будемо далі продовжувати роботу. І давайте таким чином можливо поступимо, щоб нам далі  забезпечити спокійний і зважений ритм. Я прошу вашу згоду на те, щоб дати доручення Олександру Зінченку вивчити це питання. В разі потреби сформувати групу, хай на місці розглянуть всі деталі і потім проінформують нас про результати такої роботи. Тут була пропозиція щодо складу цієї робочої групи. Я думаю, що Олександр Олексійович хай він визначається щодо  остаточного складу  робочої групи.

Будь ласка, репліка. Шуфрич.

Тільки  після  того давайте ж працювати.

 

 10:13:19

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, шановний Володимире Михайловичу! Сьогодні я хотів би додати  деяку інформацію щодо подій, які відбуваються в Мукачеві. Виконуючий обов'язки міського голови, це заступник губернатора, який тимчасово пробує налагодити нормальне життя в місті, в якому проживає біля 100 тисяч людей.

Стосовно ж рішень суду хочу повідомити громадськість, народних депутатів, членів уряду, що  в суботу брутально було знято Нусера Ернеста Ернестович, кандидата в мери Мукачева, який фактично отримав перемогу на попередніх виборах. От така у нас демократія в Мукачеві. Дякую за увагу. (Ш у м   у   з а л і)

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, час... на репліки час вичерпаний. Все. Будь ласка, до Олександра Олексійовича Зінченко, працюйте в робочій групі, всіх залучайте хто хоче.

Шановні колеги! Розклад у вас є. Першим у нас значиться питання про включення до порядку денного та прийняття рішення з питання про Програму діяльності  Кабінету Міністрів України "Послідовність, ефективність, відповідальність".

Я ставлю на голосування пропозицію про  включення цього питання до порядку денного відповідно до проекту постанови Верховної Ради України за номером 5256-П. Ще раз ставлю на голосування про включення до порядку денного засідання Верховної Ради України питання про Програму діяльності Кабінету Міністрів України "Послідовність, ефективність, відповідальність". Прошу  голосувати.

 

10:15:12

За-228

Рішення прийнято.

Народний депутат Гмиря, будь ласка, мікрофон.

По фракціях, будь ласка, висвітіть.

Будь ласка, народний депутат Гмиря.

 

10:15:38

ГМИРЯ С.П.

Спасибо. Владимир Михайлович, мне  хотелось бы выяснить правовой статус того таинственного документа, за который сегодня парламенту предлагается голосовать.

Дело в том, что программа рассчитана на  одни год. По Конституции в ноябре нынешнего года, по действующей Конституции, правительство слагает свои полномочия перед новоизбранным Президентом. Если будут внесены в Конституцию изменения, тоже самое,  будет сделано перед парламентом. Каким образом мы принимаем на год программу правительства, которое явно не будет работать год? Или может быть кому-то известно, что-то такое, что не известно депутатам?  Мне это не понятно.

 

ГОЛОВА. Микола Рудьковський, будь ласка.

 

10:16:26

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Рудьковський, Соціалістична партія України.

Я звертаюся до Прем'єр-міністра. Шановний Вікторе Федоровичу! Ви вносите другу програму. З першою програмою ви стояли на трибуні і ставили питання подолання бідності в Україні. Так от, на  Чернігівщині твориться щось незрозуміле. Спочатку губернатор підвищив ціни на 20 відсотків на комунальні  послуги, в деяких регіонах на 50, а потім мер міста на 50 відсотків збільшив ціну на холодну воду безпідставно. Не на 10, не на сім. Був Голова Верховної Ради в Чернігові, спільно спілкувалися з губернатором, губернатор відмінив підвищені ціни, а на мера управи немає.

Я звертаюся до вас, дайте відповідне доручення відповідним міністерствам, перерахуйте ці ціни. Ну повинен же уряд і Президент звертати увагу, там все-таки 300 тис. чоловік живе. Це виборці всі наші, ми не будемо ділити...

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, давайте будемо говорити по процедурі. Асадчев, потім Васюник. А тоді питання, коли буде Прем'єр-міністр виступати, буде можливість поставити питання ці, запитання.

 

10:17:40

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую.  Володимире Михайловичу, я дійсно суто по процедурі. У зв'язку з тим, що ми при діючій владі вже давно перейшли жити "по понятиям", а не по Конституції, Регламенту, то я хотів би, щоб нам принаймні дали відповідь на такі питання, суто процедурні.

Стаття 8.2.1 Регламенту говорить про те, що Верховна Рада затверджує програму діяльності уряду на період його повноважень. Тобто коли ми затверджували минулу програму, вона затверджувалась відповідно до цього пункту Регламенту на період повноважень уряду.

То я тоді питаю: який статус тоді тієї старої програми? Який буде статус нової програми? Чи це буде дві програми одночасно виконуватися. Оці суто процедурні питання, щоб ми все-таки зараз якось обговорили, тому що воно все не вписується ні в норми Конституції вже, ні в норми Регламенту. Дякую.

 

ГОЛОВА. Народний депутата Васюник, фракція "Наша Україна".

 

10:18:41

ВАСЮНИК І.В.

Шановні колеги, намагання групи режисерів певного жанру перетворити парламент на циркову арену і при розгляді такого важливого питання, як програма діяльності уряду, як бачимо, може мати сьогодні успіх. Більше того, ми хочемо здивувати, вибачте, обдурити глядачів, вибачте, наших громадян і показати їм не двох актів, а повне шоу, одноактове шоу з одним видом циркового мистецтва, цебто жонглювання.

У зв'язку з цим, у мене є пропозиція, доречним прийняти наступний  регламент  розгляду цього питання.

Перше. Голова Верховної Ради оголошує розгляд питання і надає слово Прем'єр-міністру.

Друге. Прем'єр-міністр проголошує назву Програму, повідомляє про  роздані матеріали і просить парламент підтримати.

Третє. Бурхливі аплодисменти.

Четверте. Голова Верховної Ради,  враховуючи різноманітний...

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, давайте по суті, давайте не пересмикувати. Якщо ви такий гуморист великий, внесіть цю постанову, ми покажемо, опублікуємо, щоб всі бачили, як ви сприймаєте серйозно проблемні питання розвитку України.

Будь ласка, народний депутат Косінов. В'ячеслав Кириленко і все, останній. Уже, шановні колеги, три хвилини і час...

 

10:20:13

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, "Наша Україна", Українська  народна  партія.

Прошу передати слово Івану Васюнику, щоб він закінчив виголошення  своїх пропозицій.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Васюник.

 

10:20:28

ВАСЮНИК І.В.

Дякую. Я завершую.  Бурхливі аплодисменти.

Четверте. Голова Верховної Ради, враховуючи різноманітний позитивний досвід голосування двома руками, пропонує визнати бурхливі аплодисменти за одностайну підтримку Програми уряду.

І п'яте і останнє, зекономлену частину нам треба використати на суспільно корисну працю. І можна оголосити більшовицько-комуністичний суботник. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги,  ми обмінялися тут думками. Переходимо далі  до  нашої роботи. Прошу уваги, шановні колеги!

Комітет, головний комітет, Комітет з питань економічної політики пропонує  розглядати це питання одночасно.

Перше питання, про Програму діяльності Кабінету Міністрів України "Відкритість, дієвість, результативність" та її виконання.

І друге, про Програму діяльності  Кабінету Міністрів України "Послідовність, ефективність, відповідальність".

Для цього нам потрібно прийняти відповідне рішення. Прошу уваги. Я ставлю на голосування пропозицію. Зважаючи на рішення Комітету з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій від 15 березня 2004 року та відповідно до статті 3.2.3 Регламенту Верховної Ради України внесені в установленому порядку до розкладу засідань Верховної Ради України на 16 березня 2004 року питання про програму діяльності Кабінету Міністрів України "Відкритість, дієвість, результативність" та її виконання, про програму діяльності Кабінету Міністрів України "Послідовність, ефективність, відповідальність" розглянути одночасно на ранковому пленарному засіданні Верховної Ради України 16 березня 2004 року з прийняттям рішення після обговорення цих питань.

Ставлю на голосування цю пропозицію, прошу голосувати.

 

10:22:46

За-229

Рішення прийнято.

Шановні колеги, тепер відповідно до Регламенту. Поступили дві пропозиції щодо процедури розгляду цього питання. Перша пропозиція від комітету. Прошу уважно прослухати, шановні колеги. Для доповіді Прем'єр-міністра України - до 30 хвилин. Відповіді на запитання до Прем'єр-міністра - до 20 хвилин. Для співдоповіді першому заступнику голови комітету (від комітету виступить перший заступник) - до 10 хвилин. Для виступів, обговорення від фракцій і комітетів - до 5 хвилин кожному виступаючого. Всього - годину тридцять хвилин. Далі для виступів народних депутатів України - до 3 хвилин, 30 хвилин. Одну хвилиночку, я поставлю на голосування всі пропозиції, я поставлю, шановні колеги. Заключне слово Прем'єр-міністра України - до 10 хвилин. Це перша пропозиція.

Є друга пропозиція, яка внесена в установленому порядку. Автор - Віктор Пинзеник. Пропонується така процедура. Доповідь Прем'єр-міністра - 45 хвилин. Відповіді на запитання народних депутатів до доповідача - 45 хвилин. Виступи голів комітетів Верховної Ради України, голів депутатських фракцій - до 5 хвилин на кожний виступ, час не обмежувати.

Виступи народних депутатів - до трьох хвилин, час не обмежувати, заключне слово Прем'єр-міністра до 15 хвилин.

Відповідно до порядку надходження, будь ласка, для аргументації позиції слово має Віктор Михайлович.

 

10:24:39

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Володимир Михайлович, шановні депутати і члени уряду!

Судячи з того, що відбувається зараз, так, може, ми не будемо баситися, а поставимо відразу на голосування документ без розгляду? Ну, яка різниця?

Ми спішимо з приводу документу, який визначає долю України, ми не даємо можливості депутатам, які приймали участь у підготовці програми, голосували, висловити свою позицію з приводу програми.

Скажіть, будь ласка, невже в нас немає, про що говорити? Провал Аграрної політики, приховування доходів бюджету, зниження мінімальної заробітної плати, податкова чехарда, і ми на ці питання разом на одне і друге - півтори години?

Фракція "Наша Україна" пропонує, щоб це питання було предметом серйозного обговорення, і відвести на це питання  треба цілий пленарний день. Дати можливість грунтованого виступу Прем'єр-міністру, співдоповіді, виступи всім головам комітетів і виступи від народних депутатів України

Проект відповідної постанови є у вас на руках за номером 5255.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги!

З процедури, будь ласка, Валерій Асадчев.

Потім Юрій Кармазін.

 

10:25:49

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую. Володимир Михайлович, я знову до вас звертаюся: у нас голосують знову так звані "сумісники", і Толстоухов, і Клюєв. Я знаю, що минулий пленарний тиждень ви давали доручення Комітету з питань Регламенту, я вважаю, що він мав би це питання вже вирішити і повинні були це питання вже якось проголосувати, тому що воно не зовсім коректне, коли самі члени уряду вже тепер як депутати голосують за свою ж урядову програму.

В нас ще поки змін до Конституції не внесено, і діє та Конституція, що сьогодні є. Давайте ми це питання якось розв'яжемо до прийняття відповідних важливих, відповідальних рішень.  Дякую.

 

ГОЛОВА.  Шановні колеги!

Я вже інформував вас, що комітет розглядає ці питання. В середу він прийме відповідне рішення, а поки що ми їх не позбавили депутатських повноважень.

Юрій Кармазін, будь ласка.

Шановні колеги, давайте будемо краще працювати, це ж ще не обговорення.  Я бачу, я бачу!

 

10:26:41

КАРМАЗІН Ю.А. Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність", виборчого Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний Володимире Михайловичу, я хочу саме з процедури поставити питання. І звертаюся і до вас, і до комітетів, і до уряду. Ви поставили питання так: і у нас взагалі у Верховній Раді так встановлено, що від комітетів говорить кожен, що собі забажається.

Давайте, в кінці кінців, ставимо так питання: є протокол рішення комітету, де визнано ті чи інші проблеми, і доручено доповісти думку комітету, тобто за результатами голосування, як положено, тоді ми даємо; а так - ми просто виділяємо час, ставимо інших депутатів в нерівні умови, порушуємо цим самим умови Регламенту, бо в Регламенті написано, що будь-який депутат.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, шановні колеги. Я хочу сказати, що я все роблю відповідно до Регламенту, всі питання ставлю на голосування.

Є дві пропозиції щодо особливого порядку розгляду цього питання. Перша пропозиція - профільного комітету, другу пропозицію у письмовому вигляді вніс народний депутат Пинзеник, Віктор Пинзеник.

Після короткого обміну думками я ставлю все це на голосування. Бо зазвичай по Регламенту на одне питання, Юрій Анатолійович, ви знаєте, 45 хвилин. Але 45 хвилин на це питання - це просто абсурд. Тому ми повинні визначити особливу процедуру. І це буде робитися шляхом голосування. Якщо не вирішимо шляхом голосування, будемо працювати так, як це на звичайне питання передбачено Регламентом.

Володимир Лещенко. (Я бачу, ну, не зразу ж, я бачу!)

 

10:28:37

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати. Ми всі знаємо, що Програма уряду отримала тільки на минулому тижні, в середині тижня, і комітети практично її не обговорювали. Я не знаю, про що будуть говорити представники комітетів, в обговоренні яким відводиться півтори години там. Мені здається, що потрібно більше було б надати можливості виступити народним депутатам України. Дякую.

 

ГОЛОВА. Народний

Сулковський, потім Андрій Шкіль і все, час вичерпаний.

 

10:29:19

СУЛКОВСЬКИЙ П.Г.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Ви знаєте, знову, Володимире Михайловичу, починається розгул і просто  балачка, яка абсолютно немає  під собою ніякого позитивного підгрунтя. Тому багатьом нам зрозуміло, що не вигідно навіть багатьом народним депутатам, що позитивне зрушення на краще спрацював нинішній  уряд. Зрозуміло, що це боляче  для деяких народних депутатів. І тому я вношу пропозицію, Володимире Михайловичу, припинити цю спекуляцію і приступити до запланованого порядку денного сьогоднішнього ранкового засідання. Бо, якщо і далі буде така процедура, то знову буде розгортатися  несправедливий ажіотаж.

Попередній виступаючий бувший віце-прем'єр, я хочу сказати, настільки  бореться за те, щоби...

 

ГОЛОВА. Андрій Шкіль, будь ласка. Все, час вичерпаний. Шановні колеги, вибачте, час вичерпаний.

 

10:30:26

ШКІЛЬ А.В.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Я хотів би звернути увагу,  тут якраз попередній виступаючий сказав про величезні успіхи уряду.  Я хотів би, як народний  депутат, не у 45 хвилин відведених профільним комітетом чи півтори години слухати про ці успіхи, а  хочу присвятити цьому весь сесійний день, щоб послухати,  проаналізувати, збагнути, які ж такі величезні успіхи є, що я у своєму рідному окрузі цього не бачу. Я, виїжджаючи  в села, в містечка, бачу практичний розвал ситуації, який я не знаю як рятувати і як спасати.

Тому треба, щоб всі народні депутати мали можливість висловитися, щоб це не обмежилося тільки  головами комітетів.  Бо я, до речі, не переконаний, що ці всі  комітеті висловили свою позицію з цього приводу, чи всі вони встигли позасідати. Тому я наголошую, що розгляд цього питання має бути широкий і йому треба присвятити весь сесійний сьогоднішній день. Дякую.

 

ГОЛОВА.Шановні колеги! Воно так практично і вийде, як ми ще довго будемо розминку робити, то воно так практично і вийде на цілий день.

Останній Володимир Стретович і все.

 

10:31:36

СТРЕТОВИЧ В.М.

Володимир Стретович, фракція "Наша України", Християнсько-демократичний союз. Володимире Михайловичу, я звертаю вашу увагу, що ми сьогодні приймаємо відповідальне рішення для долі України. І програма так і називається, яка буде запропонована - послідовність, ефективність, відповідальність. То, чому ж ми всупереч Конституції  дозволяємо голосувати тим, кого немає в залі. Я дивлюсь голосування фракції регіонів - 67 рівно, але сидить на місці рівно 53 чоловіки. Де 14 депутатів? Де депутати, які є сумісниками сьогодні. Дайте доручення Регламентному комітету, хай він перевірить, хто сьогодні суміщає всупереч 78 статті дві посади і фактично не має бути тут у Верховній Раді.  Лікарняні, відпустки, ми побачимо, що голосування сьогодні не відбулося. То кого ж ми дуримо? Навіщо ця профанація з українським народом, який уособлює Верховна Рада. Якщо ми і далі будемо на цьому стояти, то давайте розійдемося всі і проголосуємо.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, я їм перед голосуванням зачитаю інформацію, хто відсутній з поважних причин, а відносно сумісників ми вчора це обговорювали на Погоджувальній раді. Я думаю немає потреби знову цю тему зараз порушувати.

Я, шановні колеги, я прошу секретаріат перевірити, бо ми проголосували за розгляд цих питань, з трансляцією розгляду цих питань, щоб була забезпечена трансляція. Я прошу Олександра Олексійовича перевірити, що можливо, хоча б присутність уряду дозволить почути голос Верховної Ради України, що буде трансляція. Будь ласка, перевірте.

Шановні колеги, я ще раз, є дві пропозиції відносно процедури розгляду цього питання. В порядку надходження я поставлю їх на голосування. Прошу слухати уважно.

Пропозиція профільного комітету, для доповіді Прем'єр-міністр України - 30 хвилин, відповіді на запитання - 20 хвилин, для співдоповіді першому заступнику голові Комітету з питань економічної політики - 10 хвилин, для виступів в обговоренні від фракцій і комітетів до 5 хвилин на один виступ, годину 30 хвилин, для виступу народних депутатів  України, на кожен виступ - до 3 хвилин. Всього  30 хвилин.

Заключне слово Прем'єр-міністра України - 10 хвилин.

Я ставлю на голосування цю пропозицію. Прошу голосувати.

 

10:34:08

За-243

Рішення прийнято. Нема потреби  голосувати другу пропозицію.

Я запрошую до  трибуни Прем'єр-міністра України Віктора Федоровича  Януковича.  Прошу ще раз перевірити  наявність трансляції. Мені повідомили, що по УТ-1 і по  українському радіо по першому каналу і відбувається трансляція.

 

ЯНУКОВИЧ В.Ф.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Шановні члени уряду! Шановні запрошені! на початку свого виступу я від імені уряду хотів би подякувати Верховній Раді за рік плідної співпраці. Ці слова, запевняю вас, позбавлені звичайно для подібних ситуацій формалізму. Той стиль співпраці, який був започаткований між нами рік тому  позбавляє мене від необхідності ритуальних компліментів і одночасно  дозволяє звернутися  до вас, шановні народні депутати, принаймні  як до  політичних партнерів. А до більшості як до політичних однодумців. Всі попередні уряди дякували народним депутатам за допомогу і критику, але частіше все це відбувалося в атмосфері протистояння і політичної відособленості гілок влади. І зрозуміло чому. Жодна попередня урядова команда не була пов'язана з Верховною Радою узами парламентсько-урядової коаліції і солідарної відповідальності за стан справ у державі. Жоден попередній уряд не формувався  на основі коаліційної більшості і не керувався у власній роботі принципами та ідеями , затвердженими спеціальною парламентсько-урядовою угодою.

Сьогодні ж між роботою урядовців і роботою парламентарів по суті не існує жорсткої межі. Ніколи ще Кабінет Міністрів не працював у такому тісному постійному контакті з законодавцями, як нині. Звісно, зрозуміло, що перш за все я маю на увазі коаліційну більшість.

Нас розділяє компетенція гілок влади, проте нас об'єднує солідарна відповідальність та усвідомлення спільної політичної мети. І коли торік йшлося про розв'язання питань, позбавлених гостро-політичного забарвлення, Верховна Рада не розпадалася на більшість і меншість, починався конструктивний діалог, переважало питання якнайшвидше розв'язати актуальну проблему.

Власне кажучи, так і повинно бути в парламентсько-президентській республіці, модель якої ми вже рік реалізуємо в Україні, не очікуючи, коли проголошені політичною реформою зміни у системі владі будуть закріплені Конституцією.

Звичайно, я погрішив би проти істини, якщо став завіряти вас, що стосунки між урядом і Верховною Радою є зовсім безхмарними. Взагалі так не буває ніде і ніколи, але дорогу долає той, хто іде. І я переконаний, що в майбутньому європейські політичні стандарти, в тому числі і в стосунках між парламентом та урядом стануть для нас імперативом.

Думаю, я висловлю думку більшості присутніх, подякуючи Президенту України Леоніду Даниловичу Кучмі за цю його політичну ініціативу. Без активної допомоги глави держави, його політичної волі коаліційний уряд не зміг би працювати на необхідному рівні ефективності, а, отже, соціально-економічних досягнення держави у 2003 році були б значно скромнішими.

Шановні колеги, коли минулого року Кабінет Міністрів презентував програму "Відкритість, дієвість, результативність", дехто з присутніх у цій залі сприймав цей документ як чергову відписку, за допомогою якої уряд бажав отримати індульгенцію  на один рік. Але чач є найкращим суддею. І я, без сумніву, можу зазначити, що Програма виконала роль орієнтира,  який направляв дії Кабінету Міністрів протягом 2003 року. У зв'язку з цим я не перебільшую, коли скажу, що рік уряд  працював  і накопичував на своєму  рахунку на багато більше активів, ніж пасивів. 

На чому ж грунтується таке твердження? Відповім. Перш за все на цифрах і фактах, що, як ви знаєте, є найбільш упертими  речами.  Так, головний індикатор економічного зростання, приріст валового внутрішнього продукту, склав 9,3 відсотка, значно перевищивши середню величину за попередні три роки та програмний орієнтир минулого року 6 відсотків, темпу приросту інвестицій в основний капітал  близька  28 відсотків, він у три рази перевищив зростання ВВП, що яскраво свідчить про  перехід на інноваційну  модель розвитку. Приріст прямих іноземних інвестицій вперше за роки незалежності  перевищив 1 мільярд і склав 1,2 мільярда доларів США. Темпи росту обсягів промислового  виробництва у 2,5 рази перевищили показники 2002 року. Відчутно розширився внутрішній споживчий ринок. Оборот роздрібної торгівлі збільшився на 20 відсотків. Швидке зростання виробництва у машинобудуванні - 36 відсотків, у будівництві - 23, у харчовій промисловості - 20, орієнтованих переважно на внутрішній ринок, також свідчать про його динамічний розвиток.

Ми повною мірою використали сприятливу зовнішню кон'юнктуру. Приріст обсягу зовнішньої торгівлі майже в п'ять разів перевищив запланований показник і становив 24 відсотки.

Уперше за роки незалежності успішно виконаний бюджет 2003 року і переконаний план його доходів на 3,2 відсотки. У півтора рази збільшилися бюджетні видатки на охорону здоров'я, духовний та фізичний розвиток, на 23 відсотки на освіту. Золотовалютні резерви держави збільшилися в 1,6 рази. Обсяг кредитування економіки зріс у півтора рази, у томи числі інвестиційної діяльності - в 1,8. При цьому довгострокові кредити збільшилися в 2,6, а рівень ставок знизився у середньому на 14 відсотків. Ми повністю виконали разом з вами, шановні народні депутати, вимоги ФАТФ щодо боротьби з відмиванням брудних грошей. Відмінено санкції, Україна виключена з чорного списку.

Протягом року провідні світові рейтингові агентства вдвічі підвищували рейтинг України. А головне економічне зростання створило умови для істотного підвищення добробуту та покращання якості життя громадян. Хоча випереджаючи розмову сьогоднішню в цьому залі, я хочу сказати, в цьому напрямку на багато треба зробити більше.

Збільшено розміри пенсій, соціальних виплат, грошового забезпечення військовослужбовців студентських стипендій. Торік середня заробітна плата у середньому по країні зросла на 23 відсотки, а у бюджетній сфері з урахуванням березневого підвищення вона збільшилася на 44 відсотки. Зроблені реальні кроки у вирішенні болючої проблеми погашення заборгованості з виплати заробітної плати, стипендій, соціальних допомог тощо, які накопичувалися роками.

Повністю погашена бюджетна заборгованість працівникам бюджетної сфери і соціальної допомоги сім'ям з дітьми.

На 15 відсотків чи на 344 мільйона зменшена заборгованість у корпоративному секторі економіки.

Окремо хотів би підкреслити, що минулого року розпочалася практична реалізація пенсійної реформи. Здійснено перерахунок всіх пенсій відповідно до заробітків і трудового стажу, чого досі не робилося в жодній країні СНД, в який перераховувалися тільки новопризначені пенсії. Завдяки цього пенсії суттєво зросли майже у 3,5 мільйонів пенсіонерів. А минулого тижня Кабінет Міністрів ухвалив рішення про підвищення на 12 відсотків всіх пенсій, що після останніх перерахунків були збільшені лише на 4 відсотки.

Що лежить в основі таких принципових змін? Не якесь українське ноу-хау, а те, що мало бути зроблено вже давно, маю на увазі налагодження елементарної координації дій між урядом і Верховною Радою. Саме договір про солідарну відповідальність між парламентською більшістю та Кабінетом Міністрів дозволив нам вийти на нормальний рівень  співпраці, у оперативному режимі вирішувати нагальні проблеми.

Тому я хочу відверто заявити, колеги, успіх програми - це наша спільна перемога. Але я не хотів би перетворювати свій виступ на переможну реляцію, бо у державі ще залишаються десятки і сотні  невирішених проблем тактичного та стратегічного характеру. Тому скажу відверто, минулого року були і помилки, часом і досить прикрі, що змусили уряд переглянути погляди з цілого ряду питань.

Разом з цим хочу підкреслити, що ці прорахунки загалом не вплинули на позитивний сценарій, за яким українська економіка розвивалася у 2003 році, але цей висновок не означає, що ми в уряді сприймаємо їх як прикру випадковість. По-перше, принциповою помилкою я вважаю те, що ми до цього часу часто діємо навздогін за перебігом подій в економіці, тоді як Україні потрібен перспективний випереджальний підхід. З цією метою необхідно підвищити ефективність, розробки прогнозів економічного і соціального розвитку до безпосереднього державного планування, реалізація довгострокових галузевих і регіональних програм розвитку, складання галузевих та міжгалузевих балансів, попиту і пропозицій.

Особливу увагу слід приділити питанню мінімізації негативних наслідків приєднання України до СОТ. Ми повинні заздалегідь відповісти на низку важливих питань, а саме: чи готові ми на рівних конкурувати з іншими країнами і на зовнішніх, і на внутрішніх ринках; наскільки ми готові скористатися перевагами вільного світового ринку?

Процес інтеграції в світовий економічний простір необхідний і неминучий. Він обіцяє нашій країні нові економічні перспективи і можливості розвитку. Але увійти на світовий ринок ми повинні добре озброєними методологічно та іституційно, щоб перемагати у жорсткій конкурентній боротьбі.

Друге, на чому як ніколи, кажуть, "провалився" уряд. Ми подекуди сподівалися на адміністративні важелі управління, не приділяючи достатньої уваги розвитку ринкової інфраструктури господарства. Зрозуміло, що тут ми були не оригінальні. В державному апараті не учора склалося уявлення, що ринкові механізми управління, перш за все, потрібні підприємцям, а держава - це царина командного адміністрування. Однак зернова криза, хоча і була переважно штучним явищем, наочно показала, до чого веде нехтування ринковою інфраструктурою, відсутність ф’ючерсної біржі та прозорого зернового ринку. Адже зрозуміло: якщо б всі механізми діяли ефективно, ніякої кризи в країні не було б. І над створенням ринкової  системи працювали всі попередні уряди, але не доопрацювали.

І ми всі добре  пам'ятаємо як в цій залі ми дуже складно  виходили з цієї ситуації. Тому сьогодні ми стверджуємо, що розвинена система ринкових інститутів - це важливий і найбільш ефективний механізм впливу держави на економіку і що його налагодження - принципове завдання уряду і парламенту.

Наступне, що я хотів би підкреслити, є недостатнє використання нашою державою можливостей для захисту за кордоном інтересів вітчизняного бізнесу. На відміну від наших сусідів, тієї ж Росії чи Польщі, ми часто лише спостерігаємо за конкурентною боротьбою, які ведуть наші підприємства на зовнішніх ринках. І уряд налаштований докорінно змінити цю ситуацію, адже в сучасних ринкових умовах значення органів влади як адміністративних, аналітичних, плануючих інститутів значно зростає. Виходячи з цього, ми і надалі будемо перебудовувати  роботу виконавчої влади так, щоб  її рішення на крок випереджали і стимулювали подальші економічні зрушення в країні.

Виступаючи від імені уряду, я в жодному разі ніколи не знімаю відповідальності з себе особисто. Навпаки, життя привчило мене вимагати від себе  більше, ніж я вимагаю від підлеглих, і тому я несу повну відповідальність за всі помилки, які зробив мій уряд. Адже я добре розумію, що ми відповідаємо як перед політичними силами в парламенті, що висунули нас, так і перед народом.

Шановні народні депутати! Впевнений, що наведені економічні дані досить чітко говорять про те, що зараз в Україні склалась принципово нова соціально-економічна ситуація. Ми досягли  істотних темпів  зростання ВВП і промислового виробництва, зменшили залежність країни від  імпорту  в галузях, де наша індустрія конкурентоспроможна. Поступово наповнюється внутрішній ринок товарів та послуг. Україною активно цікавляться іноземні інвестори. При приборканій інфляції ми спостерігаємо стабільний ріст експорту.

Окремо хочу зазначити, що в останні роки значно укріпився український корпоративний сектор. Вітчизняні компанії активно завойовують зовнішній світ, вчаться працювати на світовому ринку без посередників. Дуже важливим є і те, що останнім часом українські підприємства почали освоювати найвищу форму експорту - експорт капіталу. Все це свідчить про те, що ми готові контактувати з глобальною економікою за її правилами. Цей перелік нових економічних рис можна продовжувати і далі.

Однак гадаю, наведеного достатньо, щоб зробити висновок, що після кризовий період, у логіці якого держава будувала свою господарську політику з 1998 року, закінчився, і сьогодні ми з повним правом можемо говорити про те, що Україна вступає у новий етап розвитку. Він вимагає від держави, від нас з вами, Шановні народні депутати, нових економічних підходів, нових відповідей на виклики часу.

Яким має бути соціально-економічне значення цього нового періоду, становлення належної української держави? Для мене воно очевидно: передусім, ми повинні перетворити макроекономічні досягнення економіки на макроекономічні здобутки громадян України. У попередньому етапі головною метою економічної політики держави був валовий макроекономічний приріст. І це зрозуміло. Для того, щоб зіштовхнути паралізовану кризову економіку з мертвої точки, потрібно було, передусім, примусити її зростати на тій базі, що існує, використовуючи наявні ресурси. І цей етап ми подолали.

Сьогодні на перше місце мають вийти не кількісні, а якісні показники зростання економіки, і, насамперед, її соціальна якість. Я цілком згоден, і я повторюю, з критикою, що лунає передусім з табору лівих сил стосовно несправедливого перерозподілу національного прибутку між верствами населення.

Дійсно, даремно говорити про макроекономічне піднесення, коли  багато людей живуть у скруті. Даремно стукати у двері  ЄС, коли за якістю життя українці на кілька кроків відстають навіть від сусідів із Центральної та Східної Європи. При цьому слід пам'ятати , що в це поняття входять не лише зарплати і пенсії, а ще і житлово-комунальна сфера, освіта, медицина, екологія та багато інший речей. Настав час розірвати порочне коло бідності, в якому потерпає народ.

Мені можуть заперечити, що про це саме говорилося і раніше, що це обіцяли  попередні уряди, але насправді красиві обіцянки лишалися тільки благими побажаннями.

На це я можу відповісти лише цифрами і фактами. Нинішній стан української економіки, наявні показники бюджетних надходжень, рівень інфляції і стан внутрішнього ринку дозволяють мені стверджувати, що кардинальне зростання добробуту у найближчі роки не є утопією, а цілком реальною метою.

Теж саме я міг би відповісти  і на звинувачення, начебто осінні вибори штовхають владу займатися соціальною риторикою. Я завжди вважав, що немає кращого доводу на підтримку якоїсь ідеї, ніж пояснення її позитивного ефекту.  Так от,  аналіз макроекономічної ситуації показує, що одним з головних чинників, що сьогодні заважає подальшому зростанню економіки, є бідність. Її головними ознаками є  повільне  зростання суспільних накопичень, споживацька невибагливість мільйонів, вимушених  рахувати копійки, трудова еміграція викликана низькою зарплатою та іншим. Тому подолання цієї проблеми сьогодні є головною запорукою стабільного  економічного зростання. До речі, цього від влади очікує і народ. Ніхто не зможе заперечити, що  сьогодні в Україні у наявності всі ознаки соціально-економічної стабільності, що життя людей поступово покращується,   що від постійних острахів щодо можливих економічних подій  народ перейшов до очікування нових реформ і подальшого  зростання добробуту.

Виходячи з цього, ми  і заклали згадані завдання в основу нової Програми діяльності Кабінету Міністрів на 2004 рік, яка отримала назву "Послідовність, ефективність,  відповідальність". Нова програма задумувалася як логічне продовження попередньої, яку парламентсько-урядова коаліція здійснювала у 2003 році. Саме тому її назва починається із слова "послідовність".

Окремо хочу зазначити, що ця програма дій розроблялася урядом у співпраці з народними депутатами, Ми також консультувалися із широким загалом громадських організацій та профспілок. Одночасно хотів би подякувати багатьом фахівцям-науковцям, особливо  із Національної академії наук, до чиїх пропозицій і критичних  зауважень ми уважно прислуховуємося. Ідейним фундаментом Програми є політична і солідарна економічна стратегія, що міститься в Угоді між  урядом і парламентською коаліцією та інших документах, зокрема в Угоді про створення парламентсько-урядової коаліції. У відповідності до цього головним напрямом Програми визначено істотне посилення соціальної складової державної політики. З цією метою  ми збираємося збільшити соціальні видатки бюджету майже до 60 відсотків. Ми ставимо перед собою завдання суттєво підвищити складову оплати праці у структурі ВВП і збільшити мінімальну заробітну плату до 237 гривень вже у вересні цього року. Загалом, зарплати мають зрости не менше, ніж на 15 відсотків. Протягом року буде створено щонайменше 600 тисяч нових робочих місць. Важливим завданням програми є прискорення економічного зростання на інноваційно-інвестиційній основі. Зокрема у цьому році ми очікуємо зростання ВВП на рівні 9,5 відсотки. При цьому темпи рости капіталовкладень і надалі будуть перевищувати зростання ВВП. А залучення іноземних інвестицій сягне 1,5 мільярдів доларів на рік. Поряд із стимулюванням розбудови економіки пріоритетним для нас є розвиток культурно-духовної сфери та науково-освітнього потенціалу держави. І, нарешті, на цій основі слід забезпечити прискорення інтеграції України до світової спільноти.

При всій масштабності зазначених завдань нам сьогодні не потрібно вигадувати складні схеми для того, щоб здійснити задумане. Нам скоріше потрібно звести разом наявні елементи соціальної політики, здобутки економічного зростання та змусити їх працювати синхронно. Але які б економічні плани та проекти ми не розробляли сьогодні, їх доля прямо залежатиме від політичного клімату, в якому вони будуть здійснюватися.

Досвід річного співробітництва парламентсько-урядової коаліції показав, що разом ми можемо подолати такі перешкода, які було б не під силу нашим попередникам. Тому що здійснити накреслене зараз, як ніколи, потрібна подальша консолідація зусиль виконавчої та законодавчої гілок влади на засадах солідарної політичної відповідальності і дієвої співпраці. Ключовою подією в цьому напрямку, безумовно, стане внесення до Конституції змін щодо перетворення України на парламентсько-президентську республіку. Внесення цих змін до основного закону закріпить позитивні зрушення у політичній системі та мінімізує ризик повернення до вже пережитого етапу протистояння гілок влади. Я вірю, що у Верховній Раді вистачить політичної волі. вже найближчим часом довести цю справу  до кінця.

Є ще один момент в нашій співпраці, на який я хотів би звернути увагу.

Шановні колеги, давайте не боятися завтрашнього дня. Український політикум надто сильно занурився у президентські вибори і на очах втрачає здатність дивитися на світ поза виборчих розкладів.

Врешті-решт, за осінню неодмінно прийде зима, а потім і літо. Очікування виборів - це процес безперервний. За президентськими виборами йдуть парламентські і так далі. Тому ми не маємо права допустити, щоб необхідні державні рішення приносилися в жертву тимчасовій електоральній кон'юнктурі.

Уряд не займався і не буде займатися дешевим популізмом, намагаючись підняти рейтинг нереальними обіцянками і ризикованими кроками, здатними підкреслити ті позитивні зрушення, що відбуваються в економіці.

Шановні народні депутати, від імені Кабінету Міністрів я прошу вас підтримати нашу програму діяльності. Уряд розуміє, що вона містить окремі недоліки, але ми із задоволенням виправимо їх з вашою допомогою.  Адже не помиляється той, хто нічого не робить. Проте ми впевнені, програма вцілому відповідає наявним потребам держави та суспільству і перспективам подальшого просування України шляхом реформ та ідеям інтеграції  в глобальний світ. Коротко кажучи, її характеризує послідовність у нарощуванні темпів зростання  і модернізації української економіки.

Ефективність в організації роботи виконавчої влади стосовно реалізації державної політики. І нарешті, відповідальність щодо неухильного виконання урядом взятих на себе зобов'язань, передусім стосовно якісного покращання добробуту народу.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА.  Так, шановні колеги, переходимо до запитань до Прем'єр-міністра. Прошу записатися на запитання. Ми домовлялися 20 хвилин, і за це проголосували, на запитання.

На табло прошу висвітлити прізвища народних депутатів, що записалися.

Народний депутат Веретенников, фракція Партії промисловців, підприємців і "Трудової України".

 

11:04:03

ВЕРЕТЕННИКОВ В.О.

Веретенников, фракція промисловців, підприємців та "Трудова Україна".

Шановний Вікторе Федоровичу!

Я уважно продивився програму, але ми тільки вранці її отримали.

Дуже добре, що першим стоїть захист населення, і самим першим - це життя народу должно буть підвищено. Но воно так якось взагалі, можна відповісти конкретно, якими питаннями буде займатися уряд, щоб підвищити життя народу?

І з цього витікає і пенсійне забезпечення, бо те, що ми отримали там шість або 6.50 там пенсії, я вважаю, що це не задовольняє наш український народ.

Як ви як Прем'єр-міністр на ці питання... ці питання будуть вирішувати в уряді. Спасибі.

 

ЯНУКОВИЧ В.Ф. Шановні народні депутати, у своїй доповіді я підкреслив, що від плідної співпраці уряду і парламенту в багатьох випадках залежить, як ми будемо ділі реформувати нашу економіку. Від того, як буде працювати промисловість, буде працювати сільське господарство, від того, як будуть працювати наші підприємці, залежить наповнення дохідної частини бюджету.

Це складова роботи багатьох колективів. І коли ми кажемо про здобутки, я, перш за все, розумію, що всі здобутки, так, як і прорахунки, вони належать великій команді в нашій державі Україні.  Це залежить від того, які ми створимо умови для роботи наших підприємств і як вони будуть працювати на зовнішніх, внутрішніх ринках і так далі.

Тому коли ми виконували бюджет минулого року разом з вами, ми в цій залі приймали багато позитивних рішень. І я це підкреслював в своїй доповіді, і ми за це вдячні. І дуже важливо, щоб вони приймались своєчасно. А там, де були прорахунки, ну, як кажуть, звикли в нашій державі шукати завжди, як кажуть, крайніх. Крайній завжди був уряд. Що ж, хай, як кажуть, як вирішили - так хай і буде.

Але я, відповідаючи на ваше питання, хочу сказати, що ми збільшили заробітну плату в минулому році на 23 відсотки. Це дуже суттєво. Збільшилась заробітна плата робітників бюджетної сфери на 32 відсотки. Вже в цьому році ми прийняли рішення на підвищення заробітної плати в бюджетній сфері на 11,8 відсотків з 1 березня.  Тому я не буду підкреслювати, бо ці цифри, вони дратують декого, а  мені це дуже приємно,  що нам це вдалося.

Я  підкреслюю, що це нам вдалося разом з вами.

Що стосується пенсійної реформи. Вона розрахована не  на один рік, і ті перші кроки, які ми зробили,  вони , як кажуть, мають і свій позитив, і свій негатив. Що стосується негативу, я почну з цього. Дійсно, дуже замало підвищення  мінімальних пенсій на 4 відсотка, і уряд, враховуючи це, зробив перший крок і знайшов можливості з 1 січня цього року підвищити  мінімальні пенсії на 12 відсотків. Це рішення прийнято було на минулому тижні і це відбудеться. Дякую.

 

ГОЛОВА. Василь Надрага. Депутатська група "Народний вибір".

 

11:08:59

НАДРАГА В.І.

Уважаемый Виктор Федорович, одна из самых больных тем, которые постоянное население  в ходе  встреч, и вы наверное это знаете и судя по всему лучше нас - это проблема жилищно-коммунального хозяйства. К большому сожалению, и теплоснабжение, и водоснабжение, и транспорт, и другое, все, что связано, не говоря у же о состоянии жилищного  фонда - это есть больная тема.

К большому сожалению,  решение этой проблемы мы очень часто видим только в увеличении ужесточения спроса с жителей за своевременную оплату, за то, что вплоть  до того, что отрезать газ можно и все, все  остальное.

У меня вопрос. Скажите, пожалуйста, ваше мнение, если мы будем только  с населения требовать и не будем ставить на повестку дня вопрос о том,  что сами коммунальщики  должны более тщательно считать каждую копейку, более эффективно  ее использовать, в конце-концов своим рублем отвечать за то, что они не допоставили населению не есть ли это один из путей решения проблемы? Потому что столько с населения требовать - это не необъективно, это в конце-концов просто несправедливо.

Спасибо за ответ.

 

ЯНУКОВИЧ В.Ф. Якщо подивитися  на цю проблему  в глобальному вимірі, вона існує ця проблема  майже в усіх пострадянських країнах. Реформування житлово-комунального  господарства - це проблема вже застаріла і вона назріла. Тому,  шановні народні депутати! Все, що зараз робиться у державі по реформуванню системи житлово-комунального господарства, це питання дуже болюче. Сьогодні працюють окремі пілотні проекти. У нас є можливість  заслухати це питання тут, у парламенті,   відкрито  і прозоро, і уряд доповість, що зроблено позитивного у цьому напрямку. Але я впевнений у тому, що  негативу набагато більше, ніж позитиву.

Тому, відповідаючи на це питання,  я  відповім так. Що сьогодні багато прав є  в регіонах вирішувати ці питання, але регіони сьогодні мають дуже обмежені  кошти для того, щоб вирішувати ці питання. І я впевнений у тому,  що наступний  крок, який ми з вами  будемо   найближчим часом розглядати у цьому залі, це адміністративна реформа і передача відповідних повноважень  у регіони.

Ми з вами, шановні колеги,  повинні відпрацювати правила гри, а дати можливість реформування житлово-комунального господарства у регіони, віддати кошти, і це буде велика допомога  від центру регіонам. Це головне.

Що стосується  позиції уряду. Я як керівник регіону, який ще не забув, що у регіонах робиться, і  як це робилося у тому регіоні, в якому я працював,  я впевнений, що треба робити кардинальні зміни. Якщо ми будемо, як кажуть, потрошку щипати цю проблему, ми будемо з вами  страждати,  тому що ми всі з вами є користувачі цих комунальних послуг.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Володимир Воюш, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

 

11:12:51

ВОЮШ В.Д.

Прошу передати слово Григорію Калетнику.

 

ГОЛОВА. Григорій Калетник, будь ласка.

 

11:13:01

КАЛЕТНІК Г.М.

Дякую. Шановний Вікторе Федоровичу, є пара уточнень. У програмі написано: дієві кроки удосконалення неефективної структури системи органів центральної виконавчої влади. Деякі положення програми є суперечливими за змістом, тлумаченням та наслідками можливого втілення. Але я переконаний, що в цілому програма діяльності уряду - це черговий послідовний і свідомий крок на шляху продовження економічної перебудови галузей і створення умов підвищення добробуту людей. Програмою передбачено нарощування обсягів інвестиційних проектів та їх концентрації на пріоритетних напрямках розвитку. Новизною є також те, що програму здійснено провідними науковцями України. Уряд бере на себе надскладне завдання - підвищення ВВП на 9,5 відсотків. І уряду потрібно надати можливість реалізувати плани, які були розпочаті програмою минулого року. Пропоную програму підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Так, це побажання, будемо вважати. Степан Ількович Хмара, фракція блоку Юлії Тимошенко.

 

11:13:57

ХМАРА С.І.

Степан Хмара, блок Юлії Тимошенко, партія "Батьківщина".

Шановний Вікторе Федоровичу! Ну, не сумніваємся, що ви хочете дуже багато зробити, але скажіть, будь ласка, чому ви не зуміли захистити тих членів уряду, які не на словах, а на ділі відстоювали національні інтереси України? Я маю на увазі і віце-прем'єра Гайдука і недавно звільненого Сергія Єрмілова, який дуже багато робив дійсно, відстоюючи національні інтереси України.

І друге питання: чи вас не турбує те, що йде пришвидшена фашизація в Україні свавілля на місцях, а уряду не реагує?

Ну, і третє питання: Вікторе Федоровичу, невже ви не хотіли би бути Президентом без обрізаних повноважень? Чому ви захищаєте політичну авантюру з так званої...

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Віктор Федорович.

 

ЯНУКОВИЧ В.Ф. Дякую, Степан Ількович.

По-перше, кадрова політика, яку в цьому році втілював у життя уряд, вона була прозорою. І жодного рішення уряд не приймав, як кажуть, “підковерно”. Ми достатньо обговорювали кожне рішення з фракціями, обговорювали ці питання на уряді, аналізували. Тому, якщо коментувати звільнення деяких урядовців, вони були невипадковими. І рішення ці приймалися свідомо, у приймали в вирішенні цих  питань народні депутати, присутні у цьому залі, фракції, уряд і Президент, за що я сьогодні подякував Президенту.

Дійсно, нам надана така була можливість впродовж цього року здійснювати кадрову політику. Тому державні і національні інтереси, вони захищалися всіма членами уряду за допомогою парламенту, за допомогою всіх  присутніх тут у залі. І ми багато рішень приймали спільно, і уряд їх виконував. Це перше.

Що стосується свавілля на містах. Саме тому і для того, щоб ми мали більш  збалансовані гілки влади, для того, щоб ми мали більш відповідальну владу, для того, щоб ми мали її більш ефективною, щоб вона ефективно працювала, для цього і була задумана конституційна реформа. І в цій залі цих розмов було дуже багато, ви їх знаєте більше, ніж я, я тільки останнім часом, як кажуть, до них приєднався. Але те, що я відчував на місті, коли я працював у регіоні, мене дивувало. Я як і багато громадян України не міг уявити, що не поділили, як кажуть, на верху? І чому це йде постійна бійка? І чому інколи нехтуються національні інтереси, і перемагає політична кон'юнктура? Це мене дивувало. Тому я прихильник того, щоб ця влада була збалансована, щоб уряд мав на багато більше повноважень, ніж він має зараз, щоб влада була сильною. Я дивувався і сьогодні здивований, чому за 12 років не був прийнятий Закон про Кабінет Міністрів? Чому було вигідно кожен рік бити, штовхати, витирати ноги об уряд? Кому це було вигідно? І чому це так відбувалося, скажіть, шановні? І на це питання повинні перш за все відповісти ви. І я звертаюся до вас, звертаюся з проханням, давайте ми підтримаємо один одного і будемо працювати разом.

 

ГОЛОВА. Так, народний депутат Калінчук, фракція Аграрної партії України.

 

11:19:18

КАЛІНЧУК В.А.

Калінчук, Одещина, фракція Аграрної партії України. Вельмишановний Вікторе Федоровичу, виходячи із вашої доповіді та із фактичного стану справ, дійсно, урядом досягнуті певні позитивні результати у виконанні заходів, намічених на 2003 рік. Для нашої фракції позитивним являється і те, що у проекті програми "Послідовність, ефективність, відповідальність" передбачається запровадження, починаючи з 2005 року, заходів щодо комплексного і сталого розвитку сільських територій.

У мене таке питання. У 2003 році урядом була прийнята для селян дуже добре постанова про будівництво газовідводів до сільських населених пунктів за рахунок боргів "Нафтогаз Україна". Чи буде уряд ініціювати, щоб така ж постанова діяла і в цьому році, адже та, будемо так говорити, за певними причинами вона не виконана до кінця. Дякую за відповідь.

 

ЯНУКОВИЧ В.Ф. Шановні народні депутати, я дуже коротко відповім, бо мені вже роблять зауваження, що я дуже довго відповідаю на питання. Я дуже коротко відповім. Якщо б ми все вирішували, нам би нічого сьогодні не залишилось.

Дійсно є прорахунки і, дійсно є питання, які складно вирішувати. І були складнощі і в Нафтогазі. Тому ми будемо обов’язково продовжувати цю політику і, будемо обов'язково  займатися цією програмою. Ця постанова, вона працює.

 

ГОЛОВА. Василь Гаврилюк. Депутатська група "Народовладдя".

 

11:20:58

ГАВРИЛЮК В.В.

Дякую, Володимире Михайловичу. Гаврилюк місто Кременчуг, 147 виборчий округ.

Уважаемый Виктор Федорович, у меня несколько вопросов.

Первый. Год обращаюсь к Кабинету Министров по поводу компьютеризации школ города Кременчуга, проблемы не решаются. Что предусмотрено в действующей программе, которую вы презентовали? Первый вопрос.

Второй вопрос. Есть в программе  “Відкритість, дієвість, результативність” раздел "Поліпшення транспортного обслуговування, розвиток транспортної системи та дорожного господарства".  На сегодняшний день в таких местах как Кременчуг не решена транспортная проблема, прежде всего общественного транспорта. И можно сказать смело, что он находится на меже выживания. Что планируется урядом для этого делать?

И третий вопрос. Дуже гостро сьогодні стойть - це виплата нашим громадянам заощаджень, що було зроблено и, що планується урядом в 2004-2005 роках робити з цього приводу? Дякую.

 

ЯНУКОВИЧ В.Ф.  Перше, що стосується комп'ютеризації. Цим питанням, я знаю, ми займаємось спільно з Верховною Радою, з окремими народними депутатами і багато питань нам вдалось вирішити впродовж цих питань, впродовж 2003 року.

На цей рік ми запланували  цю роботу значно покращити. І я впевнений в тому, що в нас є можливість комп'ютеризувати всі наші школи.

Тому уряд гармонізує програми сьогодні шкільні, і ви знаєте, що підписаний контракт з компанією "Майкрософт", і ми будемо робити все для того, щоб, дійсно, цей рік, він був останній рік, і ми припинили, щоб ми тільки закінчили вирішувати це питання. А в подальші роки тільки щоб ми удосконалювали програмні речі що стосується навчання наших учнів в школах.

Що стосується розвитку транспортної галузі, і зокрема, транспортну загального користування. Це питання дуже складне, це питання не одного року. Програма ця існує.

Ну, перш за все, ми сьогодні багато чого робимо для того, щоб у країні вироблявся вітчизняний автобус. Така програма працює, і сьогодні вже на багатьох підприємствах автомобілевиробничої галузі будуються вітчизняні автобуси.

Є і програма "Шкільний автобус", але це програма, я впевнений в тому, що вона ще не один рік буде займати нашу увагу.

Сьогодні треба дуже уважно підійти для створення умов роботи на цих підприємствах. Обов’язково треба надати можливість місцевим владам, я знову, повертаючись до адміністративної реформи, хочу підкреслити, що місцеві влади повинні мати можливість фінансувати збитки від роботи цього транспорту. Він у всіх державах світу  дотується місцевою владою. І те, що було зроблено раніше, що були значно зменшені дотації на пасажирський транспорт, це була помилка і це була руйнація транспорту загального користування.

Тому, шановні народні депутати, я звертаюся до вас також з проханням: якщо буде розглядатись це питання, нам обов'язково треба підтримати місцеві адміністрації, для того щоб вони мали можливість дотувати транспорт загального користування для перевезення пасажирів.

І останнє питання, ви знаєте, що воно пов'язане повністю з наповненням бюджету, і воно вирішується в цьому залі: як ви вирішите, так ми і будемо виконувати. Дякую.

 

ГОЛОВА. Останнє запитання  - Галина Гармаш, фракція Соціалістичної партії України.

 

11:25:59

ГАРМАШ Г.Ф.

Прошу передати слово Бокому Івану Сидоровичу.

 

ГОЛОВА. Іван Бокий, фракція Соціалістичної партії України.

 

11:26:10

БОКИЙ І.С.

Шановний Віктор Федорович, у мене до вас два таких запитання.

Перше. Ви прекрасно знаєте, що світ зараз опинився на грані страшній: те, що відбулося під Мадридом, воно цілком може луною відгукнутися і в Україні. І в мене до вас перше запитання таке: чи готові ви так само, як прем'єр Іспанії новий, ініціювати відкликання нашого контингенту із Іраку? Тому що цей контингент там більш-менш захищений, але Україна то не захищена в результаті перебування там контингенту цього.

І друге запитання. На акції "Людина року" вашому підлеглому, губернатору Київської області, нагороду, ну, "Прометей-престиж" вручала посол Ізраїлю в Україні. Чи не здається вам, що краще було б для цієї місії запросити пінгвіна із Антарктиди або, скажімо, білого ведмедя із Арктики, оскільки це більш нейтральні особи, аніж посол країни, де влада воює...

 

ЯНУКОВИЧ В.Ф. Ну я відповім на друге питання, воно більш коротке. Це громадська організація і уряд не приймає рішень  і не використовує адміністративних важелів впливу на цю організацію. Це перше.

Що стосується першого питання. Воно дійсно дуже хвилююче. Я був би нещирий,  якщо б я відповів, що я задоволений від того, що наші українські хлопці сьогодні знаходяться в Іраці. Я дійсно великого задоволення  від цього не маю, шановні. І мене це питання хвилює як і всіх вас. Воно є в такій політичній площині знаходиться, воно хвилює і  українське суспільство, і я впевнений в тому, що розмова по цьому питанню вона відбудеться в  широкому полі як громадськості, так політичних кіл і буде можливість кожній політичній силі висловити свою думку.

Партія регіонів, яку я очолюю, обов'язково це питання буде розглядати найближчим часом і ми дамо відповідь. Ми його розглянемо широким, як кажуть, загалом обов'язково і будемо давати відповідь.

Щодо мене як до людини і воно, як кажу... я відповів на це питання. Воно мене дуже хвилює  і я не задоволений. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую, Віктор Федорович. Сідайте, будь ласка. Час вичерпаний. (О п л е с к и)

Шановні колеги, слово від  Комітету з питань економічної політики має перший заступник Голови комітету Володимире Демьохін.

Я прошу керівників  депутатських груп і фракцій дати заявки хто буде виступати від фракцій. Прошу визначитися.

 

11:29:32

ДЕМЬОХІН В.А.

Уважаемый Владимир Михайлович. Уважаемый Виктор Федорович! Уважаемые коллеги, члены правительства! Комитет на своем заседании вчера 15 числа  рассмотрел информацию Кабинета Министров про программу правительства

"Відкритість, дієвість, результативність" и ее выконання, и проект Программы Кабинета Министров "Послідовність, ефективність, відповідальність".

Одновременно с данными проектами мы рассмотрели  проект постановы внесенный народным депутатом Украины Богатиревой Раисой Васильевной про  "Программу діяльності  Кабінету Міністрів та її виконання". 

Принципиальную важность принимает то обстоятельство, что впервые  за многие годы рассмотрения Верховной Радой итогов социально-экономического развития Украины, а это именно и происходит сегодня,  прямо связано и по сути и по времени с рассмотрением проекта программы на предстоящий период. В действительности это имеет место  большее позитивное значение, чем  было принято  думать в  последние годы. Представляется, что это серьезный признак становления национальной экономической системы во всем многообразии факторов ее функционирования и развития.

Вместе с тем и на комитете, и на заседании комитета это было отмечено, имеется ряд замечаний и  предложений, которые мы предлагаем учесть при принятии программы.

Конструктивный и критический анализ итогов деятельности  прежде всего  является фундаментом построения программы будущей деятельности. Остановлюсь на одном из главных обстоятельств имеющих целеполагающее значение. Так в программе было определено ключевое значение  такой цели экономического развития, как утверждение социально-ориентированной инновационной модели экономики. При рассмотрении итогов деятельности данная оценка, на наш взгляд, была размыта. Не   произведен анализ и не  редуцированы итоговые показатели по отдельным направлениям  деятельности - это  социальна защита, культура, развитие промышленности, транспорта в обобщенную оценку того, что все-таки  и как производил процесс утверждения инновационной модели экономики в 2003 году. 

Вопрос существует о качестве анализа. Так инновационная активность  наиболее высока именно в металлургическом комплексе, это около 40 процентов и в денежном выражении и по количеству инновационно-активных предприятии. Это хорошо.

С другой стороны  в смысле общего инновационного развития Украины, и это усиливает процессы данные показатели, усиливают процессы консервации структурные и отраслевые. Металлургию следует модернизировать, но, вместе с тем, если решать задачу инновационной модернизации экономики в целом, то следует предпринимать компенсирующие усилия по ускоренному развитию таких структурных элементов, как машиностроительный комплекс, нефтехимическая, химическая промышленность.

В плане машиностроительного комплекса это - судостроение, авиастроение, сельхозмашиностроение. Какими они должны быть с учетом итогов развития 2003 года? Достаточно четких ответов не имеется.

Заключая раздел об инновационности, хотелось бы сказать, что пороговый уровень инновационной модели экономики оценивается специалистами в 40 процентов инновативности, тогда как в Украине этот уровень по итогам прошлого года - 12,7. Этот показатель характеризует глубину проблемы.

Для конструктивного движения вперед необходима более высокая степень адекватности в итоговом анализе правительства. А поэтому следующая группа вопросов связана с качеством аналитической и прогнозной деятельности. Только всего лишь один, но очень яркий пример. С чем, например, связана ошибка на 50 процентов в оценке показателя роста ВВП?

Планировали шесть процентов, получили - 9,5. Это хорошо, но ошибка в прогнозе должна быть все-таки намного меньше. Я думаю, что это требует отдельно тщательного анализа и работы. На наш взгляд, у правительства имеются все возможности разрешить эти проблемные вопросы и не допускать их в будущем.

Есть замечания по законодательному обеспечению. В материалах указано, что создано законодательно основание повышения экономического развития. Я думаю, с этим можно не согласиться. И есть тому примеры: и таможенный кодекс, его несовершенство и ряд других.

Если говорить об обобщенных оценках по итогам деятельности за прошлый год, то, конечно, и на комитете было много высказано замечаний, предложений. Это и по вопросам уровня бедности в стране, и разрыв между минимальной   зарплатой и прожиточным уровнем и низкая платежеспособность, и  большие кредиторские, дебиторские задолженности.

Вместе с тем, если не подыскивать других слов, как это часто бывает в сложной ситуации, она сегодня непростая, необходимо отметить, что позитивная динамика движения экономики - это конечно же заслуга правительства. Даже содержание критики правительства существенно изменилось, она реально становится более конструктивной. И это кроме всего прочего самостоятельное свидетельство  доверия и надежны. И эти доверия и надежды  заработаны сегодня деятельностью правительства.  Итоговая оценка деятельности правительства и  нашим комитетом предлагается позитивной.

Комитетом выработана оценка и представлена на рассмотрение новой Программы Кабинета Министров "Послідовність, ефективність, відповідальність". Тезисно отмечу следующее. Главные цели правительственной политики, действительно, последовательны, они подтверждают и содержание, это подтверждает  и содержание, и структура новой программы. С одной стороны, это положительно и обусловлено достигнутыми макропоказателями. Необходимо, пока еще сохраняется позитивная для Украины ценовая ситуация  на внешних рынках, развить внутренний рынок, особенно это касается таких позиций, как рынок металла. Мы сегодня не готовы, и рынок внутренний металла не готов, а это в первую очередь, конечно, машиностроение. Необходимо принять ряд усилий для того, чтобы была гарантирована эффективность при выполнении программы.

Я приведу несколько примеров,  и мы просили бы... несколько замечаний, и мы просили бы их учесть обязательно в программе. Виктор Федорович уже в ответе говорил, что надо решать кардинально вопросы, не щипать, а решать кардинально. Так вот мы бы считали, что такая задача, как возврат сбережений Ощадбанка, ее нужно решить кардинально, есть прирост ВВП, необходимо мужественно принять это решение и 50 процентов, к примеру, отправить на  решение этой проблемы, чтобы это было не 500 миллионов, а  миллиарды. Необходимо исключить экономические решения-парадоксы. Если мы в прошлом году принимали мораторий на  действия ..............., то в этом году, это конечно приятно, урядом признано, что ................., технопарк - это является инструмент реализации инновационной модели. Хотелось бы, чтобы эта последовательность сохранилась. Необходимо более четко в целом в короткие сроки обеспечить программу реализации, реализацию программу. Мы хотим ответить, что запланировано, например, введение специальных счетов по НДС, положительно или отрицательно это? И если не указан механизм, то с помощью таких счетов специальных можно проблему углубить, либо ее решить. Необходимо более детализировать этот вопрос.

Вышесказанное касается практически всех блоков задач - от развития финансового сектора и эффективного использования промышленного потенциала до реформирования вооруженных сил и музейного дела. Если говорить о музейном деле. Не выглядит сбалансированным перечень объектов культуры, которым планируется поддержка программе. Я могу только один пример. Областной художественный музей имени Шовкуненко в Херсоне, это сокровищница мирового уровня. Почему, по каким критериям она не попала в программу наряду с другими музеями?

Совершенно серьезный и значимый вопрос - это реформирование Вооруженных сил. В программе недостаточно представлена вся совокупность проблем этого вопроса. Возьмите вопрос сокращения одновременно с реформированием - 150 тысяч. Кардинального решения требует и жилищная программа, и на нее необходимо направить серьезные средства. Необходимо сократить и возрастной срок увольнение в запас офицеров и генералов, например, на пять лет. Необходимо уменьшить сроки выхода на пенсию. Можно говорить еще, так сказать, о недостатках, но я бы хотел на одном только остановиться. В разделе 4.2 "Высокотехнологические перспективные отрасли" почему-то у нас только космическая и телекоммуникационная. Где машиностроение, где судостроение, где авиастроение? Я думаю, еще не поздно исправить эти моменты.

Переходя к выводам, отмечу, что имеет место уверенность в том, что программа "Послідовність, ефективність, відповідальність"...

 

ГОЛОВА. Так, дякую, шановні колеги!

Переходимо до виступів від фракцій і депутатських груп.

Я прошу керівників депутатських груп дати заявки на виступи, а я буду оголошувати тих народних депутатів, які вже заявки подали.

Степан Богданович Гавриш, підготуватися Віктору Ющенку.

 

11:40:18

ГАВРИШ С.Б.

Шановний Володимир Михайлович, шановні колеги, члени уряду, дорогі українці!

Еволюція національного державотворення будує логіку стосунків, за яких Україна знаходиться на шляху суспільних перетворень, що під силу оцінити лише майбутньому поколінню наших нащадків. Саме вони писатимуть "золоті сторінки" української історії.

Злам політичних епох вимагає нових сучасних механізмів побудови владних відносин на засадах компромісу та ефективного розподілу повноважень влади. І тільки конституційні важелі здатні забезпечити рівновагу та стабільність всіх гілок влади.

2003 рік у відносинах Верховної Ради та коаліційного уряду можна назвати періодом успішної апробації можливостей парламентської більшості в системі координат "Верховна Рада України - коаліційний уряд". Він став роком найбільшої спільної довіри та добровільної взаємної відповідальності, це був рік стабільності розвитку України.

Вперше ми обговорюємо результати діяльності саме коаліційного Кабінету Міністрів України, уряду нашої єдиної політичної команди. І тому будь-які оцінки роботи спільників Віктора Януковича є одночасно власними оцінками самих собі як партнерів урядової коаліції.

Програма "Відкритість, дієвість, результативність", як і Програма уряду Бальцеровича зосереджена на трьох широких пріоритетах: економічна реформа, інституційна реформа для усунення адміністративного контролю та заохочення приватної діяльності, європейська якість урядової політики.

У порівнянні з програмами попередніх урядів змінені цілі реформ. Пройшовши економічну стабілізацію, ми виходимо на розвиток особистості, зменшення бідності, збільшення економічного добробуту та конкурентоспроможності, але ці процеси не можуть бути миттєвими.

Безумовно, резонансними є зростання валового внутрішнього продукту понад 9 відсотків, промислового виробництва склало  16 відсотків. З цими результатами Україна посіла 1 місце серед країн СНД. Таких показників не мав жодний уряд за часів незалежності України. І це забезпечувалося за рахунок товарів кінцевого споживання, а не за рахунок експорту ресурсів.

Сьогодні на одного українця припадає 140 доларів іноземних капіталовкладень. Ми заперечуємо - це мало навіть у порівнянні з Польщею, але це втричі більше ніж в 2001 році. Уряд справедливо вирішив не давати людям рибу, а давати вудочку, щоб її зловити. В соціальній сфері створено мотивовані механізми підвищення добробуту українців. Основний акцент зроблено на подолання безробіття, перекваліфікацію безробітних. На професійну перепідготовку та підвищення кваліфікації прийшло 175 тисяч співгромадян. За допомогою державної служби зайнятості близько мільйона осіб знайшли роботу. Це не просто цифра - це мільйон сімей, що повірили у власні сили, в своє майбутнє.

Безумовним досягненням уряду  стало підвищення заробітної плати працівникам бюджетної сфери.  Триває пенсійна реформа. Не справдилися побоювання скептиків, з приводу того, що урядова програма є більше техніко-економетричною, не приховує, не враховує соціальних ефектів від її запровадження. Ії реалізація в запропонованому вигляді однозначно викликає суспільний супротив пов'язаний із зменшенням рівня соціальної захищеності населення.

Навпаки, нинішній Кабінет Міністрів України на соціальні виплати спрямував вдвічі  більше коштів ніж попередні уряди. За цей час заробітна плата зросла у півтора рази, на третину збільшилися витрати на житлово-комунальні послуги.

Відновлено, і це дуже важливо, ряд соціально-витрибуваних пільг та дотацій, які було скасовано попередніми урядами. Це пільги щодо безплатного або пільгового встановлення телефону, санаторно-курортного лікування, забезпечення автомобілями, комунальними послугами, житлом, електроенергією. Загалом було відмінено всім найбільш життєво важливих пільг, на разі майже половина цих пільг урядом відновлена.

Шановні колеги, сьогодні ми даємо оцінку уряду, який вперше за 13 років став стратегічним партнером парламенту, партнером, 90 відсотків законодавчих позицій якого підтримано Верховною Радою України.

Без сумніву, що нова програма, програма : "Послідовність, ефективність, відповідальність" - мати має нові пріоритети, пріоритети особистості громадянина, інноваційної моделі розвитку, структурної трансформації соціально-економічних та політичних систем.

Ми вважаємо, що це програма є сталого розвитку, вона має стратегію молодої європейської держави і розрахована на майбутнє. Для розвитку національної держави достатньо мати державотворчу політичну націю та власну патріотичну еліту. В Україні їх немає, в нас 78 відсотків населення українці, 91 відсоток громадян вважає себе народом України. І шлях до побудови політично відповідальної, національної влади, що має власним...

 

ГОЛОВА. Слово має Віктор Андрійович Ющенко. Наступним буде виступати Олександр Ткаченко. Віктор Андрійович Ющенко - фракція "Наша Україна".

 

11:45:45

ЮЩЕНКО В.А.

Шановні народні депутати, шановні члени уряду.

Предметом нашого сьогоднішнього обговорення є звіт по виконанню урядом річної програми і прийняття нової програми, я підкреслюю - річної програми, не 10-місячної, не 11-місячної.

В мене запитання, Віктор Федорович, до вас. Чому 17 квітня 2004 року, коли виповнюється 12 місяців вашої програми, ви звітуєте якраз сьогодні? Чому це не робиться тоді, як передбачено діючим Регламентом?

Це, шановні друзі, приносить в парламент вже підозру, уже відчуття того, що тут твориться політичне шахрайство, що тут ідуть маніпуляції парламентськими голосами. Якщо немає враження, що ця програма достроково виконана, її б не варто було сьогодні слухати як звіт уряду, а це провести після  14... 17 квітня з відповідним заслуховуванням в комітетах. Але давайте будемо  говорити по суті. Я  чув багато  висловів відносно темпів економічного розвитку і хотів сказати,  шановні друзі, це дійсно  важливий показник, але давайте пам'ятати, що не є самоціллю  будь-якої програми досягнення темпів економічного розвитку. Темпи економічного розвитку всього-на-всього є інструментом досягнення іншого, більш важливого показника  - це  соціальних стандартів. І залежно від того чи ми даємо позитивну відповідь і як викладені  соціальні стандарти, яка їхня динаміка, на мій погляд, повинно лежати ця оцінка в основі оцінки діяльності будь-якого  уряду. Чому, шановні друзі, Україна має темпи у 2 рази вищі, ніж в Білорусії, в півтора рази вищі, ніж Росія і має в 2,5 рази  меншу заробітну плату, ніж Росія і півтора рази меншу заробітну плату, ніж  Білорусь? Очевидно справа не темпах, а в тому куди результати економічного приросту ідуть у  цій країні. Чи вони йдуть на збагачення декілька десятків економічних структур і політичних кланів, чи вони йдуть до кишені пересічного українця?

От я хотів би, шановні друзі, сказати, у цьому контексті уряд не виконав свою програму. Не виконав тих зобов'язань, перш за все соціального характеру, які він брав рік  назад. Тема  бідності вирішується з декількох складових.

Перше питання - борги. Як вирішується питання з боргами? Борги соціальної сфери сьогодні досягли вже,  шановні друзі, 5 мільярдів гривень. Тому я смію завірити,  що уряд не виконав свої програми.

Друга складова  соціальних стандартів - заробітна плата. Ми маємо безпрецедентний  випадок в історії України, коли уряд зменшив  мінімальну заробітну плату з 237 до 205. І таким чином привів до ситуації, коли сьогодні в Україні 3,5 мільйони українців або кожний сьомий українець отримує заробітну плату на рівні  мінімального рівня - 205 гривень. Я запрошую будь-якого члена  уряду сьогодні вийти на Майдан Незалежності, прозвітувати по цьому показнику. Без охорони тільки, будь ласка, зробіть це! І ви почуєте свою оцінку.

8 мільйонів українців або 60 відсотків працюючих  живе нижче прожиткового мінімуму. Друзі! 7 мільйонів українців сьогодні за кордоном, 8, 1 мільйонів  українців безробітних, які позбавлені всякої перспективи. І от звідси, шановні друзі,  йде мова про оцінку діяльності уряду.

Я переконаний, що, виходячи із соціального блоку, ми можемо сказати, що уряд не виконав своїх зобов'язань, які обрав рік назад, перед громадянином, перед пенсіонером.

Тепер давайте вернемося до теми зобов'язань по бізнесу.  Шановні друзі!  І не економіст вам скаже, що проблемою номер один економічною у цій країні є високі податки, є відсутність нового Податкового кодексу. Україна - єдина країна з СНД,  яка не прийняла нового Податкового кодексу. Ми живемо податками 30-х років.

Що пропонується? У попередній програмі уряд пропонував прийняти програми, новий Податковий кодекс. Не прийнятий. Зараз чекає доля  така сама.

Що замість цього зроблено? Замість цього зроблено, шановні друзі, підвищення  податків на ліки на  20 відсотків, на комунальний транспорт - на 20 відсотків, плату за освіту - на 20 відсотків, для сільськогосподарського виробника впроваджено некомпенсуючий ПДВ, а для всього бізнесу впроваджено оформлення векселями боргів  по ПДВ. Замість того, щоб уряд пішов на ринок і запозичив ці грошів, він сказав, що це бізнес хай зробить із своїх обігових коштів. Зараз пропонується рахунки по ПДВ, через які буде...

 

ГОЛОВА.  Від фракції комуністів слово має Олександр Миколайович Ткаченко. Підготуватися Пєхоті.

 

11:51:17

ТКАЧЕНКО О.М.

Шановні колеги!  Ткаченко, фракція комуністів.

Я хотів би розпочати свій короткий виступ п'ятихвилинний з назви самого документу: "Відкритість, дієвість, результативність". Думаю, що не сьогодні таку назву давати документу.

Сьогодні назву потрібно давати "Відродження України" від того, до чого ми її довели за 12 років.

Друге. Думаю, що в програмі більше амбіцій, чим реальностей. Її потрібно розглядати сьогодні, цю програму, з позицій економіки і соціального стану. А про соціальний стан... Тут виступав тільки що переді мною Віктор Ющенко, і попередній, і нинішній уряд, що ліквідував всі льготи, які були досягнуті за роки радянської влади.

Які першочергові питання сьогодні стоять, ніхто їх не розшифрував. Яку економічну модель ми сьогодні формуємо? Нічого не сказано. Які основні пріоритети? Продовольча безпека, енергетика, наука і машинобудування. Теж сказано, як кажуть, так дотично.

Третє. Програма повинна бути розрахована не на рік, на виживання уряду, мінімум на 10-15 років. А тепер конкретно. Безробіття, тут уже говорилось, не два проценти, що написано в Програмі, - 30 процентів, а на селі 55-60 процентів.

Тут уже Віктор Ющенко говорив за виїзд найкращої, найсильнішої, найграмотнішої частини нашого суспільства за кордон. І ми формуємо бюджети і економіку капіталістичної Європи.

Сьогодні, шановні друзі 55-60 процентів населення має доходи нижче від прожиткового мінімуму, це всім зрозуміло. Сьогодні Президент приймає указ про боротьбу з бідністю. Що у нас в цьому питанні робиться? Нуль. Ріст ВВП відраховується і хвастаємся на весь світ. Чим ми хвастаємся? З нуля рахуєм ВВП. Це для простаків розраховано.

Давайте подивимся конкретику. 85 процентів металу експортується за кордон. Що залишається нам для машинобудування, для будівництва, для розвитку АПК і для розвитку соціальної інфраструктури? 85 процентів.

Давайте ми подивимся виступ Президента в Харкові, де він  плакав, образно кажучи, і розповідав, як тяжко машинобудівникам. Металу немає. Завод, який випускав 106 тисяч тракторів, сьогодні випускає 4,5 тисячі. Комбайновий завод  дніпропетровський, тернопільський  4,5 тисячі комбайнів випускали, сьогодні випускають на штуки. Я міг би це перераховувати по всіх решті заводів. Але я думаю, що доповідна записка Інституту Шліхтера на ім'я Президента, Прем'єр-міністра і  Голови Верховної Ради показує, що  сьогодні  вже

Інститут Шліхтера економіки чітко визначив, що якщо не будуть прийняті надзвичайні мірі  по розвитку агропромислового комплексу, наступає колапс, через три-чотири роки вже не буде що собирать, не сіять, не збирать.

А тепер по Мін. АПК. Шановні друзі, за 12 років поміняли 12 міністрів, сьогодні - Славуту, прекрасний чоловік, прекрасний спеціаліст, заступник голови Кабінету Міністрів. Ви подивіться,  валовий  продукт АПК дає  56-58 мільярдів, в бюджеті закладають  - 2,6. Це курям на сміх, Вікторе Федоровичу. Сьогодні потрібно мінімум 10-12 мільярдів найти додатково за рахунок лікеро-горільчаних виробів, за рахунок переробки цукру п'ятьма заводами, якими командує ДУСя, півтора мільйона переробляє цукру. І сьогодні потрібно, шановні друзі, митна служба повинна давати в бюджет не 17 мільярдів, а мінімум 50-60 мільярдів. Вона сьогодні дає лише четверту частину.

І, шановні друзі,  я хотів би, закінчуючи, враховуючи час, думаю, що ганьба, яку переживає Україна по імпорту хліба, цукру, м'яса, - це лежить на вашому уряді, це лежить на  Президентові. Я думаю, шановні друзі, що нам потрібно відхилити і  доопр...

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, слово має Володимир Юлійович Пєхота від депутатської фракції "Регіони України". А тоді будемо радитися.

 

11:56:46

ПЄХОТА В.Ю.

Шановний Голово, шановний уряд, шановні народні депутати! У нас взагалі виходить досить цікаво. Коли був час, і ряд урядів пішли і не прозвітували своєї програми, казали, що це погано. Коли уряд звітує про свою програму десь на пару днів раніше, теж, кажуть, погано. Тут є якась інтрига. Одні кажуть, що треба не приймати програми, а працювати так, як Бог на душу понесе, так, як сказав Олександр Миколайович. Так ми ж так працювали. Ми після 90-го року почали котитися із-за того, що у нас не було чіткості, не було послідовності, був популізм, і був загальний галас, в якому ми повинні були знайти якийсь вихід з того положення, яке склалося в економіці.

Небагато ми знаємо прикладів за роки незалежної України, коли уряд у цьому залі звітує про виконання своєї програми. І той, хто не позбавлений почуття реальності і об'єктивності, незалежно від політичних уподобань не може не заперечити той факт, що за останні роки відбуваються позитивні зміни в розвитку економіки, соціальній сфері. Програма уряду "Відкритість. Дієвість. Результативність", яка була підтримана парламентом у минулому році, вона виконана. І ті, хто її підтримував, і ті, хто працював над її виконанням, можуть сьогодні сказати, що зроблено щось позитивно у нашому плані. Про це було сказано в доповіді, я не буду повторюватися.

Навіть об'єктивні причини, значний неврожай, якій спіткав нашу країну, не могли стати фатальними для нашої економіки. На жаль, сьогодні об'єктом критики з боку окремих опонентів є те, що раніше ми про це тільки могли мріяти. Виконано бюджет по всім показникам зроблені розрахунку. ВВП зросло на 9  процентів. Кажуть, зростання це тепер вже погано. Заробітна плата зросла на 15 процентів. Мінімальна заробітна плата за один рік зросла із 165-ти до 205-ти гривень. Я хотів би, щоб хтось із Прем'єрів, які були до цього, на скільки зросла за один рік у них заробітна плата, коли вони керували Кабінетом Міністрів. Експорт і інвестиції зросли відповідно на 23 і 27 відсотків. Крім того, вклади населення зросли за один рік в 1,7 рази. Безумовно, це далеко від бажаного, але, на мій погляд, це виходячи з реалії можливого. І добре, що сьогодні нікого вже не дивує, що ми звикаємо до кращого, забуваючи дати оцінку тим, хто проявив високу відповідальність у виконанні програми.

Я пропоную роботу уряду по виконанню програми 2003 року визнати позитивною. сьогодні нам представлена програма уряду, яка має показники значно вищі, ніж ті, що планувалися у минулому році. Зокрема, програма передбачає зростання ВВП на 9,5 процентів, зростання заробітної плати, в тому числі і мінімальної заробітної плати до 237-ми, а з 1 січня 2005 року до 262-ох гривень. При цьому уряд планує збільшити заробітну плата працівникам бюджетної сфери не менше, як на 25 відсотків.

Оскільки розв'язання проблем соціальної сфери, практично, не можливо без сталого і динамічного розвитку економіки держави...

Пропоную зазначену програму, яка внесена на наш розгляд, підтримати і закликаю прагматично налаштованих народних депутатів проголосувати за неї.

 

ГОЛОВА.  Шановні колеги, у нас зараз відповідно до Регламенту має бути перерва. Яка ваша думка, будем працювати?

Може, тоді проголосуємо? Я ставлю, шановні колеги, тут є різні пропозиції, тому давайте проголосуємо, визначимося голосуванням. Хто за те, щоб відступити від Регламенту і не робити перерви і продовжувати роботу до завершення питання, прошу голосувати. Прошу голосувати. В нас дуже багато питань, які потребують розгляду. Прошу голосувати.

Ні! Немає. Ні!

 

12:02:20

За-190

Оголошується перерва до 12 години 30 хвилин.

 


ПІСЛЯ   ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВА. Я прошу Секретаріат: запросіть народних депутатів до сесійної зали. Будемо продовжувати нашу роботу. Можна, да? Та треба людей трошки щоб більше...

Продовжуємо нашу роботу. Слово має від депутатської групи "Народний вибір" Микола Гапочка. Наступним буде виступати Леонід Макарович Кравчук.

Є Гапочка? Микола Нощенко є? .........представників фракції, які записались.

Богдан Губський, будь ласка. Сергій Терещук. Богдан Губський. Підготуватись Сергію Терещуку.

 

12:31:26

ГУБСЬКИЙ Б.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановний Вікторе Федоровичу, шановні колеги, члени уряду!

Сьогодні ми можемо говорити про досягнення за рік, що минув, досить високого рівня макроекономічних показників за основними напрямками соціально-економічного розвитку держави. Але діяльність уряду, з нашої точки зору, потрібно оцінювати не тільки з позицій аналізу абсолютних показників. На наш погляд, потрібно ще й також запитати: чи все зроблено урядом для того, щоб прискорити темпи економічного зростання в Україні, чи все зроблено для підвищення рівня життя населення? Я думаю, ще є резерви для зростання, адже зроблено не все.

До найбільш вагомих прорахунків ми могли б віднести: це зростання цін на хлібобулочні вироби в минулому році, недоліки в проведенні пенсійної реформи, що призвели що штучного зниження пенсій громадян; і незавершеність, на жаль, податкової реформи, що призвело до зростання цін на найнеобхідніші товари.

Як і в минулому році, на жаль, знову ж таки, це, наша спільна, мабуть, недоробка, в Законі "Про Державний бюджет  на 2004 рік” закладено частково занижені макропоказники, що і призводить до заниження обсягу бюджетних доходів. Так, якщо бюджет на  2004 рік був розрахований виходячи з обсягів  зростання ВВП на 4,8 відсотків, то фактично за підсумками 2 місяців ВВП зріс на 10,2, а у лютому - на 11,5 відсотка. Така різниця означатиме додаткове надходження до бюджету з нашої точки зору десь  6,8 мільярдів гривень і напевно, що цієї суми буде вистачати і на підвищення мінімальної зарплати, і на відновлення міжтарифних, що найголовніше (я підкреслюю, міжтарифних), співвідношень у заробітній платі.

Усвідомлюючи свою відповідальність за результати діяльності  коаліційного уряду, ми вважаємо за необхідне акцентувати на наступних пропозиціях. Особливо стосовно нової програми.

Перш за все, ми маємо визнати необхідність підвищення рівня повноважень економічного блоку уряду. Він і тільки він повинен визначати стратегію соціально-економічного розвитку і відповідати за результативність економічної політики держави. На це неодноразово звертав увагу Президент України.

Далі. Ми підтримуємо підхід... перехід на програмно-цільові методи регулювання, але чи можна розраховувати на реальність і ефективність цільових державних програм, якщо вони не повністю узгоджені з Державним бюджетом. Відповідь однозначна. Мабуть - ні.

Тим не менше,  дуже часто, щоб програми, які презентовані, зокрема в програмі дій уряду, знаходяться поза межами бюджетного фінансування. Тому ми вважали б за необхідне, по-перше,  визначити  реальні потреби і передбачити концентрацію бюджетних коштів в межах кожного  з потенційних розпорядників бюджетних коштів.

По-друге, протягом одного місяця після прийняття програми подати до  кожного розділу програми перелік основних законодавчих актів, які потрібно прийняти до реалізації  відповідного розділу цієї програми. І в першу чергу стосовно соціального захисту для основних прошарків населення, особливо сільського населення, ветеранів війни і праці, багатодітних і малозабезпечених сімей. Стосовно охорони здоров'я і медичних послуг для населення, зокрема в сільській місцевості. Безкоштовного навчання талановитих дітей, щоб кожна дитина, яка має таланти і хоче отримати знання, мала право  безкоштовно  навчатися у вищих навчальних закладах.

Забезпечення  100-відсоткової зайнятості з пристойною заробітною платою. Підвищення рівня   техногенної, екологічної і  ядерної безпеки у нашій країні. Тільки за таких  умов, з нашої точки зору, ми зможемо  розраховувати на послідовність реалізації програми на 2004 рік, на  реальність досягнення мети на кожному етапі виконання цієї програми, і що дуже важливо,   у конкретні терміни, що дасть можливість  справді реалістично звітувати перед народом України, перед нашими виборцями.

Я не можу не зупинитися також на стратегічній для нашої держави проблеми. Ми часто  декларуємо про перехід до інноваційної моделі розвитку. А що  робиться для цього реально? Хіба можна розраховувати на прорив в у цьому напрямку без збільшення витрат на інформатизацію середньої освіти, зокрема, сільських шкіл, без збільшення обсягів фінансування науки, надавши цьому пріоритету фінансування фундаментальних досліджень за рахунок бюджету,  без зупинення втечі, підкреслюю це слово, без зупинення втечі за кордон талановитої молоді і висококласних фахівців?

З огляду на викладене, я б ще раз хотів наголосити на тому, що  і досягнення, і прорахунки - це наші спільні з урядом і досягнення, і прорахунки. І, виходячи з цього, на нашу думку, депутатська група "Народовладдя" робота уряду за минулий рік цілком може біти схвалена. Нову  програму, ми підтримуємо  її прийняття з врахуванням висловлених зауважень. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні колеги! Сьогодні тут у нас, у сесійній залі,  присутня парламентська делегація  ОБСЄ на чолі з .................. Давайте привітаємо її, побажаємо успіхів нашим колегам.

( О п л е с к и )

Слово має Сергій  Терещук від фракції Аграрної партії України. Підготуватися Гапочці.

 

12:37:01

ТЕРЕЩУК С.М.

Шановний  Володимире Михайловичу Шановний Вікторе Федоровичу! Шановні колеги депутати! Сільське господарство, як і весь  агропромисловий  комплекс - це складний економічний організм. І сьогодні сільське господарство переживає непрості, складні часи. Проблема ще і  у тому, що сільське господарство - не тільки виробництво, це ще і 18 мільйонів сільських жителів. З усіма існуючими проблемами, які вже накопичувалися не один десяток років. Тому цілком природньо, що до проблеми сільського господарства, до проблем агропромислового комплексу прикута сьогодні така увага. Цілком природньо, що в Програмі уряду відведене таке важливе місце якраз саме програмі, зв'язаній з сільським господарством.

Попри всі негаразди, які сільське господарство пережило в минулому році, уряд нашої держави в співпраці з Верховною Радою проявив політичну волю, знайшов економічні важелі, щоб утримати ті незначні певні позитивне тенденції, які намітилися в сільському господарстві.

Я наведу лише декілька прикладів. Перше, фінансовий стан сільськогосподарських підприємств в 2003 році був прибутковим. В 2002 році підприємства загалом працювали зі збитками. Маса прибутку за даними Міністерства аграрної політики становить 215 млн. гривень. Це мало, але це вже реальні прибутки.

І економічними, і адміністративними методами уряду вдалося приборкати стихію росту цін на хлібобулочні вироби. Якщо ціна на продовольче зерно протягом року виросла втричі, то ціна на хлібобулочні вироби виросла лише на 20-25 відсотків.

При зростанні в минулому році вдвічі заробітної плати проти 2000 року ціни на основі споживчі товари громадян нашої держави підвищилися лише на вісім відсотків. На продовольчі товари при рості зарплати, підкреслюю, вдвічі ціни виросли лише на 11 відсотків.

До цього додам, що є певні зрушення з точки зору фінансування агропромислового комплексу з Бюджету. Вперше за останні 10 років уряд повністю, стовідсотково профінансував сільське господарство до запланованого в Державному бюджеті.

Вперше за багато років зроблено крок до довготермінового кредитування сільського господарства, здешевлення окремих видів ресурсів, які отримує село. Суттєвою підтримкою для всіх сільськогосподарських підприємств стало збереження фіксованого сільськогосподарського податку, збереження пільг для агропромислового сектору по сплаті податку на додану вартість. Пільги по обов'язкову відрахуванню до Пенсійного фонду. А це було  нелегко зробити, тому що і пенсійна  реформа, тому що реформа податкового законодавства.

Тому, не перебільшуючи зробленого, я думаю, що у нас є всі підстави, щоб позитивно оцінити результати виконання Програми діяльності уряду. Я хочу звернути вашу увагу і на проект майбутньої Програми. Слід відзначити, що  сьогодні у нас немає підстав стверджувати, що ми далеко просунулись на шляху  намірів уряду перетворити наш  агропромисловий комплекс в  високоефективний сектор економіки. Скажу відверто, що у сільському господарстві невирішених проблем сьогодні набагато  більше, чим вирішених. Попри всі позитивні зрушення, насторожує те, що залишається збитковою значна частина господарств, не вдалося зупинити спад  виробництва  основних видів продукції: молока, м'яса, скорочення поголів'я у тваринництві. Прибутковість підприємств залишається  сьогодні  низькою.

І найболючіше. Середній розмір  заробітної плати у сільському господарстві в тричі менший, ніж в середньому по інших галузях економіки. Не можна обійти і соціальні проблеми на селі. Ці проблеми, м'яко кажучи, вже перезріли і вимагають негайного  вирішення. На наших очах збільшується розрив між  рівнем життя у містах і на селі. Капвкладення у місті значно більші, ніж у сільському секторі. Газифіковано лише 27 відсотків населених пунктів, більше тисячі населених пунктів користуються привізною водою. Звичайно, ні у якому випадку неможна покладати відповідальність на теперішній уряд. Багато причин  носять об'єктивний характер, більшість з них якраз  викликана відсутністю виваженої довготермінової політики, ігнорування світового досвіду. Тому дуже важливо, що уряд  знайшов політичну волю, сьогодні запропонував варіанти вирішення цих проблем. І дуже важливо, що у Програмі записано, що головним завданням є перетворення агропромислового комплексу в високоефективний, експортноспроможний, стабільний сектор економіки та ...............продовольчої безпеки нашої країни. Надзвичайно це важливо в цьому році, в році вступу до  Світової організації торгівлі. Ті видатки, які заплановано, дай Бог, щоб ми могли вирішити. 1,3  мільярда доларів, вкласти в сільське господарство, дасть  можливість  значно...

 

ГОЛОВА. Так, Гапочка Микола, депутатська група "Народний вибір", наступний буде виступати Леонід Макарович Кравчук.

 

12:42:27

ГАПОЧКА М.М.

Уважаемый Председатель, народные депутаты, члены Кабинета Министров. Депутатская группа "Народный выбор" уполномочила меня выступить с оценкой деятельности Кабинета Министров по выполнению программы. Считаем, что Кабинет Министров работал системно, последовательно, целенаправленно. Нынешнему составу правительства, который можно назвать первым коалиционным правительством независимой Украины, удалось наладить хорошие партнерские отношения с фракциями и группами, входящими в парламентское большинство. И именно это в значительной степени помогло Кабинету Министров осуществлять те задачи, которые поставлены в программе.

Наша позитивная оценка деятельности Кабинета Министров опирается, в первую очередь, на значительные успехи в экономической политике, что выразилось в позитивной динамике главных макроэкономических показателей в Украины. Так произошли заметные позитивные изменения в структуре экономике. Лидером роста в 2003 году стало машиностроение, чей прирост производства составил около 36 процентов. Правительству удалось развить тенденцию опережения темпов роста в обрабатывающей промышленности над темпами роста в добывающей, что свидетельствует о превращении нашей страны из целевого ................. в экономику нового типа, динамично развивающуюся на основе все более широкого применения наукоемких технологий.

Конечно, общее количество показателей могли бы быть более высокими, если бы не вмешательство природных факторов, которые, к сожалению, негативно повлияли на продуктивность сельского хозяйства и не дали возможность достигнуть прироста в АПК в 2-3,5 процента, как было запланировано правительством в программе. Однако, хочу отметить значение правительства на этом этапе и роль его в обеспечении кризисной ситуации, которая сложилась с продовольственным зерном и обеспечением населения на рынке зерна и продовольственной муки.

Хочу сказать к чести правительства, что ему удалось через свои структуры, в том числе через Госрезерв, на протяжение почти полугода сдерживать рост цен на хлеб через умелое варьирование ресурсом государства и его запасами. Мы понимаем, что на позитивную динамику макроэкономических показателей оказало благоприятное влияние объективных факторов, которые увеличили спрос на продукцию украинских предприятий на внутреннем и, главным образом, на внешних рынках. Однако хочу подчеркнуть, что именно взвешенная, экономическая политика Кабинета Министров стала определяющим фактором роста экономики. Элементами этой политики было: сдерживание  роста цен, обеспечение стабильности национальной валюты, строгое выполнение показателей утвержденного государственного бюджета, развитие внешнеэкономических связей как в рамках подготовки к вступлению в СОТ, так и в направлении создания в ЕЭП. В результате  деятельности правительства сегодня мы можем говорить о росте розничного товарооборота, увеличение сбережений граждан, которые являются инвестиционными ресурсами для экономики, впечатляющим увеличением долгосрочного кредита более чем в два с половиной раза, увеличение доступности финансовых ресурсов для инвестиций, признание успеха в нашей экономике в мире, что выразилось в повышении инвестиционного рейтинга Украины и дало возможность осуществить плановые, ... ..на международном рынке капиталы под рекордно низкие для Украины проценты.

От имени нашей депутатской группы хотел бы, особенно отметить, что деятельность правительства направлена на поддержку отечественной угольной промышленности позволило уменьшить задолженность перед шахтерами по регрессным искам и единоразовой помощью более чем на треть. Позитивно мы оцениваем и то, что в бюджете страны на 2004 год предусматривается увеличение финансирования на реформирование отрасли, повышение уровня безопасности в ней, на погашение задолженности по выплатам заработной платы.

Конечно, нельзя говорить о 100 процентном выполнении программы Кабинета Министров. Остались не решенными проблемы формирования цен в природной монополии, эффективное управление государственным пакетом акций предприятий, возвращение НДС. Все еще висит вопрос перехода к регистрации предпреятий малого бизнеса по принципу одного окна, не заработала программа адаптации предприятий к вступлению ВТО, не запущен в действие нефтепровод "Одесса-Броды " в процессе формирования бюджета 2004 года пришлось пересматривать некоторые обязательства.

Однако, мы считаем, что главные цели, поставленные в программе правительства, выполнены, по некоторым показателям и перевыполнены. Так Кабинет Министров обещал добиться прирост ВВП на 5, фактически - 9,3, что стояла задача поднять экспорт на 5, удалось более, чем на 25.

Кроме этого были снижены налоги, ............. рост реальной заработной платы, как и было обещано, составить 15 процентов.

Таким образом члены депутатской группы одобряют и поддерживают деятельность нынешнего Кабинета Министров и предлагают оценить его работу по выполнению программы как удовлетворительную.

 

ГОЛОВА. Слово має Леонід Макарович Кравчук від депутатської фракцій Соціал-демократичної партії України (об'єднаної). Наступним буде виступати Нощенко.

 

12:47:51

КРАВЧУК Л.М.

Шановні народні депутати, шановні члени уряду!

Спочатку невеличке уточнення. Я так розумію, що уряд Віктора Януковича звітується за останній рік і цілком несе відповідальність в тому році, за який звітується.

Я до чого хочу сказати це уточнення, тому що в нас у залі дуже багато колишніх Прем'єрів, колишніх членів уряду, колишніх Голів Верховної Ради. І я так думаю, що коли вони виступають з цієї трибуни, то вони використовують демократичні процедури, аби самокритикою зайнятися, тим більше, що вони не мали такої честі - звітуватися з цієї трибуни.

Тому, Віктор Федорович, ви сприймайте критику поза цим роком, занурену в далеке минуле, як самокритику людей, які також працювали свого часу в уряді і очолювали Верховну Раду.  А тепер відносно суті питання. Я наголошую, і це для мене є дуже важливо, що уряд Віктора Януковича вперше звітується у Верховній Раді і вперше виконав свою програму. І не тільки виконав, а добився суттєвих якісних змін.

Про які якісні зміни йдеться, і на цьому я хочу наголосити. Перше. Обробна промисловість і машинобудування стало лідером в економіці України. Це означає, що відбуваються важливі якісні зміни на майбутнє. Відбувається позитивна динаміка в розвитку економіки. Якщо раніше ми говорили про тенденції, то зараз уряд може впевнено говорити, що тенденції перетворилися в позитивну динаміку. А це означає, що наступна програма уряду базується саме на цій динаміці.

Якщо говорити цифрами, то можна сказати наступне. Обробна промисловість в минулому періоді зросла на 18,2 відсотки. Це в 3,3 рази більше від добувної промисловості. Це промовистий факт.

Якщо йдеться про економіку, а вона, дійсно, динаміка позитивна, можна говорити про те, що набирає темпи соціальна програма. Ми не задоволені, природно, тим життям, яким живе сьогодні народ України. Але давайте буде відверті: до цього, мабуть, причетні всі, без винятку, тут присутні: хто більше, хто менше. І я б, наприклад, не так голосно говорив би з цієї трибуни, особливо тим панам, які також доклали руку до того, щоб саме так було, як сьогодні. А сьогодні я можу сказати одне на користь Віктора Януковича: що уряд плюсує всі питання, які сьогодні можемо назвати, цифри, вони мають позитивну динаміку.

Я хочу ще сказати важливий момент. Уряд зробив великий крок, я навіть сказав би, історичний: він започаткував пенсійну реформу. Не все воно так гладко, не все воно так просто. Але це крок  важливий. Це крок відповідальний і сміливий.

Уряд також зробив спробу впорядкувати оподаткування, систему податків. Так, це не вдалося, але уряд доклав зусиль і докладає, щоб це зробити. І ми можемо також поставити йому плюс.

Що ж говорити про проблеми, які є, то вони є і їх багато. І в аграрному секторі, соціальній сфері - скрізь вони є. І тому нова програма уряду базується як на динаміці, так і на тих проблемах, які є. І я пропоную уряду оцінку дати позитивну за роботу в минулому періоді і програму схвалити. Схвалити тому, що нам важкий  2004 рік, а він буде справді важкий, потрібно щоб уряд працював стабільно і стабільність роботи уряду буде найважливішим чинником в політичному  житті  в 2004 році.

Пропоную програму також схвалити.  Дякую.

(О п л е с к и)

 

ГОЛОВА. Микола Нощенко від фракції Партії промисловців і підприємців і "Трудова Україна". Підготуватися Турчинову Олександру.

 

12:53:11

НОЩЕНКО М.П.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановний Віктор Федорович! Шановні колеги, члени уряду! Шановні  виборці! Сьогодні ми заслухали звіт уряду за час його  діяльності. Оцінку, яку ми поставимо, буде опосередкованою оцінкою не тільки уряду Віктора Януковича, а і оцінка  нашої діяльності. В чому полягає, на мій погляд,  позитив діючого уряду? Я візьму  тільки  декілька соціальних показників, навколо яких сьогодні  ні в одному виступі йде мова. По-перше,  це зниження рівня зареєстрованого безробіття. Вперше за часи незалежності  його вдалося знизити до 3,6.

Окрім того, вдалося суттєво зменшити, так звану, неповну зайнятість.

По-друге, темпи приросту внутрішнього валового  продукту призвели до відповідного зростання реального доходу. Сьогодні середня  зарплата 498 гривень по народному господарству, а це на 36 відсотків перевищує прожитковий мінімум.

І третє. Це покращилось співвідношення в оплаті праці. У працівників у порівнянні з  минулим роком  до 13  відсотків зменшилася частка працівників, що  отримувала мінімальну заробітну плату. Це реалії, і їх не помічати не можна. Намітився конструктивізм у роботі уряду і Верховної Ради, зокрема, через роботу з фракціями. Наведу приклад. Рік тому з цієї трибуни фракція "Трудова Україна"  у Програмі уряду "Відкритість, дієвість, результативність" була ініціатором продовження активної політики  енергозбереження. Завдяки своєчасній підтримці уряду Україна організувала випуск своїх українських компресорів, станцій для виробництва інертних газів, а це надходження до  бюджету, сотні робочих місць,  пристойна зарплата і добробут сімей, врятовані життя гірників, це стабільна  робота підприємств Сум, Полтави, Глухова, це марка і обличчя України. Сьогодні розпочата робота  по заміні застарілого обладнання, розробляється програма, і ми просимо уряд підтримати.

Що викликає у фракції стривоженість?  На наш погляд, не завжди ефективно використовуються бюджетні кошти. МИ твердо впевнені, контроль за їх використанням з боку Рахункової палати, Контрольно-ревізійного управління, Держказначейства  явно недостатній. Наприклад, на підтримку вугільної галузі щороку направляється біля 5 мільярдів гривень, а  вугілля, як продавалося, так і продається по  ринкових цінах посередників. І на цьому фоні взимку знову не топлені фельдшерсько-акушерські пункти, клуби, школи. Побутове вугілля населенню подорожчало майже  на 100 гривень. І при цьому саме міністерство зініціювало це подорожчання.  Де владна рука Кабінету Міністрів на стримування цін на товари і послуги, які дотуються державного бюджету, цього так чекають виборці.

Не краще і у аграрників. Ви тут вже чули про досягнення, недоліки. Як у пісок  входять мільярдні суми державної підтримки. Наприклад, у 2004 році в агропромисловий комплекс передбачено 2.5 мільярди гривень, із них, на розвиток цільових програм , які реалізуються на місцях, лише 443 мільйони. Сумській області виділено лише 15 мільйонів гривень. Виникає запитання: "Де ж  вирощуються  продукти  рослинництва і тваринництва, на Хрещатику чи в регіонах?" У минулому році цілі райони мого 160 виборчого округу не одержали ні копійки.

Наступне. Нерівномірність фінансування головних розпорядників коштів і підвідомчих їй структур. Якщо центральні органи управління, зокрема Кабінет Міністрів, Адміністрація Президента, Верховна Рада практично фінансується на 100 відсотків, то місцеві структури як державного управління, так і місцевого самоврядування не завжди мають і найнеобхідніше. Загалом можна сказати, що ми свідомо підштовхуємо їх до кримінального самофінансування.

Ще більший контраст між фінансуванням галузей культури, освіти, охорони здоров'я. При цьому головні розпорядники, які переварюють через себе мільйонні суми, на запитання: чому погано працюють їх підвідомчі установи? Відповідь одна: це - комунальна власність.

Вважаю необхідним при складанні чергового Бюджету накласти мораторій на підвищення фінансування головних розпорядників, а кошти спрямувати на вирішення соціальних проблем. Це буде справедливо.

Головним здобутком уряду Віктора Януковича є те, що вдалося закласти міцний фундамент подальших економічних, соціальних зрушень. Запропонована урядом Програма є безпосереднім продовженням попередньої. Завдання реальні, потрібно дати можливість уряду продовжити роботу по стабільному зростанню економіки, вирішенню соціальних питань. Прийнявши позитивне рішення і надав вотум довіри уряду, ми тим самим зможемо уникнути в цей складний рік можливих негативних наслідків.

Фракція на ранішньому засіданні майже одноголосно прийняла рішення підтримати Програму уряду. Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВА. Олександр Турчинов має слово від блоку Юлії Тимошенко. Наступним буде виступати Олександр Мороз.

 

12:58:31

ТУРЧИНОВ О.В.

У мене таке відчуття, що ми з вами живемо в різних країнах. Коли я послухав переможну доповідь уряду, реляції представників пропрезидентської більшості, але ж давайте неупереджено проаналізуємо доповідь наших урядовців. Почнемо з головного досягнення уряду - зростання ВВП.

Валовий внутрішній продукт, я нагадую тим, хто не вчив економіку з урядовців, це, в першу чергу, новостворена вартість. Де вона, шановні колеги? Де ця новостворена вартість? Де збільшення прибутку?

Де збільшення надходжень ПДВ? Замість цього ми маємо тисячі збанкрутілих  виробництв, замість цього ми маємо кризу ПДВ, з якою уряд не може впоратися, ми маємо незаконний указ Президента, який фактично погіршує ситуацію, який знищить тисячі виробників, конфіскуючи фактично їх оборотні кошти.

Далі, шановні колеги, ВВП можна порахувати як  доходи домашніх господарств. Я хочу вас запитати, депутати від більшості, де ці  доходи? Замість цього маємо зубожіле населення, замість цього ми маємо знищений  агропромисловий комплекс.

І в кінці кінців квінтесенція збільшення ВВП - це  зростання надходжень. Знову у мене питання до вас: де  це зростання бюджетних надходжень? Замість цього маємо аферу з нарахуванням пенсій, яку досить уряд не виправив. У той же час, шановні народні депутати, відбувається стрімке збільшення цін на все: на воду, на електроенергію, на хліб, на м'ясо, відбувається тотальне зубожіння населення України.

Тому  у мене питання до тих, хто збирається  голосувати  за підтримку програми і затвердження нової програми: або  ми маємо  тотальну фальсифікацію, або ми маємо діаграми, які нам сьогодні демонстрували,  які засвідчують виключно щодо зростання тіньового сектора економіки, які засвідчують зростання доходу  тіньових ділків, що сьогодні керують країною.

Наступне питання, яке ми не почули від  шановного Прем'єр-міністра: чому країна сповзає у прірву диктатури? Чому у доповіді ми не почули причини закриття опозиційних і незалежних засобів масової інформації? Чому ми не почули  причину відкриття кримінальних справ проти  політичних опонентів? Чому  ми не почули, хто підпалює домівки опозиційних депутатів?

В кінці кінців, шановні  колеги, переходить силова структура межу. Чотири дні тому представники міліції побили сина народного депутата Волинця. І знову ніхто не знає хто винен, і знову ніхто не знає, хто за це відповідати.

Тому, шановні колеги, коли уряд скромно усувається від цих питань, то нам треба викликати на цю трибуну пана Медведчука або більш скромного клерка Адміністрації Президента, хто відповідає за уряд, щоб вони нам звітували як реальні керівники країни. Те, що ми сьогодні бачимо, шановні колеги, то є фарс. Я вам нагадаю, як десять разів безпрецедентно Азаров змушував Верховну Раду голосувати законопроект 4000-1, на який наклав вето Президент. Да вже після цього весь економічний блок на чолі з Азаровим повинен був піти у відставку.

Тому, шановні колеги, наша фракція блоку Юлії Тимошенко за цей фарс голосувати не буде. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Олександр Олександрович Мороз від фракції Соціалістичної партії України. Будь ласка. Від фракцій тоді вже на цьому ми завершимо виступи.

 

13:02:58

МОРОЗ О.О.

Шановні депутати, шановний Вікторе Федоровичу. У мене до вас перед тим, як виступати по суті, є порада. Візьміть стенограму сьогоднішніх виступів, зокрема виступ Леоніда Макаровича, але почитайте його через кілька місяців, а то навіть і тижнів і порівняйте: так воно буде чи не так. І там вам багато чого розкриється з приводу впливу Адміністрації Президента і скороченого ПУКу нашого на розгляд нинішнього питання, бо воно безумовно носить політичний характер, і нічого дивного в тому немає.

Наші аналітики і депутати, в тому числі, проаналізували програму діяльності уряду і виконання і минулої, і проект нової програми. І висновок такий. Це, звичайно, політичний документ, який скоріше всього нагадує передвиборну програму кандидата в Президенти України. Тому і оцінки повинні бути безперечно політичні, бо можна аналізувати по кожній складовій, сьогодні попередники, виступаючі тут це робили, але можна зробити висновки такі.

По результатах виконання програми минулого року. Те, що трапилося і з заробітною платою і з ініціативою уряду щодо невиконання закону по заробітній платі, це вже в історії як один з наслідків роботи уряду.

Те, що трапилося... це при чому - при зростанні ВВП і зростанні заробітної плати, яке зовсім не відповідає зростанню ВВП, про це переконливо говорили колеги-депутати. Хлібна криза, штучно організована на користь ділків. Так, це... в основі цієї кризи - дії попереднього уряду, але і ваш уряд з тим не справився, щоб можна було зняти цю проблему так, як ми рекомендували, як пропонували конкретні заходи.

Бюджетний бліц-кріг, який закінчився нищенням малого бізнесу, місцевого самоврядування, агропромислового комплексу. З точки зору агропромислового комплексу я говорити взагалі не буду, тому що всі наші успіхи так звані, в лапках успіхи, ніяк не сприймаються населенням на селі, бо вони бачать незасіяні поля, вони бачать безперспективність для себе і поповнюють, звідки можуть, ряди тих уже емігрантів з України, які від’їжджають на порятунок за межі України.

Низка антисоціальних дій, серед яких те, що стосується вчительства, медиків, особливо в цілому інтелігенції, за царя, за Сталіна-Горбачова, по Україні за Щербицького, умовно кажучи, Кравчука, - одне, а при уже Кравчуку і Кучмі - зовсім інше: втрачені пільги, втрачено те, що законом передбачено і урядом повинно було бути збереженим.

У пенсійній справі постанова Кабінету Міністрів про покращання пенсійного забезпечення населення, яким у найбідніших пенсіонерів ми відібрали, за нашими розрахунками, десь по 25 гривень на місяць.

Роздування бюджетних витрат на утримання чиновництва та авантюри на зразок іракської. З цього приводу виступи, які були вранці від фракції, Юрій Луценко про це говорив, і ми можемо ще раз підтвердити: нам доведеться, наслідуючи приклад Іспанії, де соціалісти прийшли до влади буквально позавчора, нам доведеться приймати відповідні заходи, вживати щодо виведення військ, наших військових з Іраку, бо це може закінчитися трагедією для України, і ви знаєте, що уряд тут нічого не зробимо для того, щоб не здійснити таку помилкову дію.

Фондовий ринок залишається непрозорим, напівкримінальним. За безцінь на первинному ринку беруть до себе підприємства ті, хто ближче урядового тіла, а на вторинному ринку ніхто не контролює, куди йдуть ці кошти і чому з'являються супермільярдери: Нікопольський феросплавний, "Рівне-азот", "Запоріжсталь", НГЗ. Сьогодні електрокомпаніями нашими керують уже громадяни Канади, США, Ізраїлю, Росії - і ми дивуємося, чому зростають тарифи і все відбувається не так, як потрібно населенню. Немає політики влади в напрямку відкритості, прозорості, соціальної спрямованості економіки. Уряд не реагує, а таким чином потурає перетворенню міліції, прокуратури, податкової служби в репресивний інструмент для розправи з інакомисленням. І ви добре це знаєте: приклади по "Сільських вістях", по П'ятому телеканалу, "Радіо Свобода", "Громадському радіо" і інші. Це ще одне підтвердження того, що світ шумить про утиски свободи в Україні, а місцева влада цих проблем не бачить.

Тому, природно, більшість проголосує за вашу програму. Ми заважати їй не будемо. Але відповідати доведеться...

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, представники від депутатських груп і фракцій виступили. Тепер керівники комітетів. У нас для цього залишилося 33 хвилини.

Я пропоную таким чином: спочатку керівникам комітетів, а потім тим, хто записався від комітетів, але не є керівниками комітетів. Немає заперечень? В залежності від того, чи вистачить у нас часу.

Микола Томенко. Підготуватись Петру Порошенку. Я беру по тих списках, які є на комп'ютері, і записались народні депутати.

 

13:08:49

ТОМЕНКО М.В.

Шановні народні депутати, я хотів зразу підтримати колишнього Президента України про те, що уряд перевиконав програму реалізації конституційної реформи в Україні. Це єдиний уряд, який за рік перебування при владі обговорив разом з місцевими державними адміністраціями три різні концепції конституційної реформи. Всі три ці концепції український народ підтримав, як свідчить статистика Міністерства юстиції. Тому я погоджуюся з тим, що, дійсно, є позитивні результати в цій діяльності, але, на жаль, мусимо більше говорити про негативні речі.

Прем'єр-міністр сказав, мені здається, одну щиру і відверту річ, він сказав, що уряд його живе в умовах парламентсько-президентської республіки. Звичайно, парламент ще не проголосував за це, але Прем'єр веде себе як людина, яка очолює цю країну. І тому ми час від часу бачимо, як місцеві чиновники вже переорієнтувалися, вони розуміють, що господар у країні інший. Я не пам'ятаю жодного Прем'єр-міністра в Україні, перебування якого в області викликало стихію, якою сьогодні є приїзди урядовців до областей.

У нас, в Черкаській області, приїзд останніх прем'єр-міністрів призвів до двохгодинного блокування транспорту, бо місцеві чиновники там боялися, щоб не дай Бог, він живого чоловіка побачив, не підготовленого, що заблокували на 2 роки. А в деяких районах місцеві чиновники так старалися, що залишили одне пиво "Сармат" в магазинах і барах, щоб Прем'єр не образився, що там п'ють не  інше, а тільки Донецьке пиво.

От я думаю, якщо уряд живе сьогодні вже в умовах парламентсько-президентської республіки, то ми ще проголосуємо за парламентсько-президентську республіку. Як тоді місцеві чиновники будуть працювати з Прем'єр-міністром і з урядом?

Коли йдеться про інформаційну політику, то для мене принципово важливо все-таки, хто здійснює цю інформаційну політику. Якщо проаналізувати програму попередніх і теперішнього років, то там навіть коми збереглися. Якщо уряд влаштовують ті чиновники, які подають нам на затвердження ті самі тексти інформаційної політики, яку вони ніби-то здійснюють, то напевне їх треба залишати.

Якщо уряд хоче змінити те, що називається інформаційною політикою, то він нам повинен подавати або текс інший, або чиновників пропонувати інших. Я розумію, що віце-прем'єр з гуманітарної політики не прийшов, бо він не хоче інформувати як закриваються газети, радіостанції і як нищаться журналісти на це засідання, але принциповим залишається для мене питання таке - хто здійснює інформаційну політику в цій країні. Якщо уряд здійснює інформаційну політику, то ті чиновники, які здійснюють, повинні нести кримінальну  відповідальність на моє глибоке переконання. В цьому році рівень аморальності, бездуховності і цинізму в засобах масової інформації став критичним.

Я, Вікторе Федоровичу, до вас звертаюся. У вас є підсумкове слово  10 хвилин. Я просто хочу почути, ви мій партнер чи опонент в тому, щоб зупинити романтику зони, блотняк і зонівські пісні на всіх FM-радіостанціях.

(О п л е с к и)

Якщо ви - мій партнер, то тоді я як  голова парламентського комітету зроблю все, щоб ви ці радіокомпанії, які сьогодні 90 відсотків в регіонах знаходяться і які знищили українське радіо, які підтримуються місцевими чиновниками... Коли сьогодні управління транспорту змушують в таксі, в маршрутках ставити  цей "блатняк", щоб всі слухали, і ми дійшли до того, що вже наші діти скоро житимуть романтикою зони і будуть співати ці пісні в школах.

Якщо уряд і прем'єр проти цього, я готовий, присилайте тих чиновників, які не в редколегії "Бульвару" недавно були, які, на щастя, ви підтримали мене і вивели Дмитра Табачника з редколегії "Бульвару", щоб він не займався пропагандою проституції там в журналі, а займався вихованням духовності, я надіюсь. Давайте будемо з цим  боротися. Якщо ви за те, щоб ми оспівували зону, тоді очевидно така інформаційна політика цього уряду. Президент, до речі,  останнім часом абсолютно інакшу позицію займає, чим уряд. І тут у мене запитання. Якщо Президент підтримує три... перепрошую, чотири опозиційні фракції, щоби ввести мораторій на перевірку ЗМІ. Президент вчора це заявив. І урядова більшість не голосує. Що, Прем'єр-міністр і  уряд проти Президента в тому, щоб зупинити безпідставні перевірки?

Вчора "1+1" і "Інтер" вирішив цензурувать Президента і його підтримку нашої ідеї про мораторій на ЗМІ заборонили показувати. Так що буде з Президентом як почнеться президентська виборча кампанія? Ви взагалі не будете слухати Леоніда Кучму, тому що він не  балотується на третій термін.

Наша позиція однозначна і зрозуміла. Я підтримую, звичайно, цю радість у голосі Прем'єра, коли він говорить, що уряд накопичив багато ресурсів. Зробіть щось для людей.

 

ГОЛОВА. Василь Хара, будь ласка.  Підготуватися Анатолію Матвієнку. Немає Матвієнка. Значить тоді підготуватися Гергію Корнійовичу Крючкову.

 

13:14:23

ХАРА В.Г.

Уважаемые коллеги! Оценивая результаты работы Кабинета Министров в 2003 году и реализацию программы правительства следует признать, что это первая реальная действующая программа за все годы независимости  Украины. Готовилась и  принималась  она публично, в том числе  с участием народных депутатов. Нынешняя программа постоянно была в центре внимания Кабинета Министров, Верховной Рады, общественности в отличие от существовавших ранее, которые  вспоминались лишь накануне отчета, если он вообще  таковым был. Всякая программа оценивается плановыми и фактическими показателями. Нынешние результаты вселяют оптимизм. Уже  многократно было указано, что рост  ВВП на 9 процентов значительно выше запланированной, объем реализованной промышленности на  16 процентов возрос, выпуск товаров народного потребления - на 20,5, экспорт украинской продукции вырос на 24 процента, причем перевес уже  не сырьевой, а конечной готовой продукции, как результат - деятельность правительства  Януковича. Совокупный доход домохозяйств, это  международный  показатель, вырос на 10 процентов,  среднемесячная заработная плата выросла номинально на 23, а реально на 15, 2 процента. Как факт, пусть не так, как хотелось бы  и как ожидается, слишком большое падение за прошедшие годы повысился уровень жизни населения. В результате улучшился внутренний потребительский рынок, объем розничной торговли увеличился на 20 процентов.

Благодаря реализации программы с июня 2003 года ликвидирована задолженность по социальным выплатам перед малообеспечеными семьями  и пособия по детям, которые составляли сотни миллионов гривен. Заработная плата бюджетников повысилась  на  32 процента, причем впервые за последние годы повышение коснулось и высококвалифицированных работников, в том числе и путем приведение в соответствие междолжностных окладов между неквалифицированными работниками и высокой квалификации, зарплата которых за последние годы практически уравнилась. Этому способствовало в том числе и установление непопулярной, критикуемой и сегодня, но экономически и социально оправданной размерами минимальная заработная плата. При всем этом минимальная заработная плата выросла в соотношении с прожиточным минимумом с 45 до 56,2 процента на сегодняшний день.

Экономические успехи правительства Януковича позволяют сделать очередной шаг повышения заработной платы, а, значит, и всей оплаты труда. Причем в проекте Программы на 2002 год планировалось введение минимальной зарплаты 237 гривен не с первого ноября, как планировалось, а с первого сентября, что позволит значительно повысить заработную плату всем работникам. И особенно что важно - планируется восстановление тарифной сетки, что важно особенно для бюджетных отраслей, и продолжение восстановления междолжностных окладов. Эти меры позволят ощутимо повысить жизненный уровень населения в 2004 году.

Говоря об этом, я далек от мысли, что у нас все хорошо, и народ поет хвалу всем нам. Слишком уже глубоким было падение экономики, заработной платы, социальной защиты в предыдущие годы. Невозможно за два-три года восстановить ВВП, который в предыдущие годы упал на 60 процентов, а заработная плата на 74 процента от уровня 90-го года.

Да, впереди высокие и трудные рубежи, но нынешнее правительство, возглавляемое Виктором Федоровичем Януковичем, создало экономические предпосылки для решения задач. Причем, все это делается в условиях налоговых новаций, не всегда поддерживаемых и в этом зале и в целом в государстве. Можно признать ее положительной, выполнение Программы по всем направлениям.     

Хочется пожелать Кабинету Министров, представляющему сегодня Программу, скорректировать проект Программы для усиления его социальной составляющей и, прежде всего, по таким вопросам: возврат вкладов населения, потому что в Программе слабо прописаны обязательства, ликвидация задолженности по заработной плате, которую мы в течение пяти лет обещаем     и никак не ликвидируем. Ускорение, реформирование оплаты труда, увеличение ее доли себестоимости продукции и во внутренне валовом продукте и повышение  уровня социальных пособий фондами социального страхования, ресурсы для этого есть.

Поэтому Комитет по социальной политике и труду направит в адрес Кабинета Министров свои предложения  по усилению социального блока Программы и надеется на  внедрение  наших  предложений в Программу правительства "Последовательность, эффективность и ответственность". Все возможности для этого есть, так как потенциал у правительства высокий, экономические возможности есть. Будем надеяться на положительное решение всех вопросов. Спасибо.

 

ГОЛОВА.  Георгій Крючков, голова Комітету з питань безпеки і оборони, наступний буде виступати  Порошенко.

 

13:19:31

КРЮЧКОВ Г.К.

Шановний Володимире Михайловичу,  шановні члени уряду, шановні колеги.

Всім відомо, в якому тяжкому становищі опинилися наші Збройні сили і взагалі якою гострою і непростою є  сьогодні проблема захисту нашої держави. Я у зв'язку з цим хотів би у межах часу, відведеного для виступу, торкнутися трьох питань.

Перше. Є потреба говорити про необхідність дотримання закону  в діяльності уряду. Закон про оборону передбачає видатки на оборону в межах реальної потреби, але не менше трьох відсотків від валового внутрішнього продукту держави. Протягом всіх років незалежності ці витрати не перевищували 50-60 відсотків від мінімально необхідних потреб Збройних сил. Що це таке мінімально необхідні потреби? Це асигнування, які дозволяють Збройним силам лише бути, існувати. Протягом всіх  дванадцяти з лишком років українська армія не одержала жодного нового виду чи систему озброєнь. Наша армія не може одягти по-справжньому наших військових, у них є тільки одна форма. Якщо уряд  неспроможний забезпечити виділення асигнувань у межах трьох відсотків, як передбачено законом, а про це свідчить постанова уряду про перспективні витрати на оборону до 2015 року, то, мабуть, уряду потрібно, діючи у межах правового поля, увійти до Верховної Ради з пропозицією про зміну, внесення змін до закону. На жаль, це не робиться.

Я хотів би у зв'язку з цим сказати, що не виконуються вимоги Закону про соціальні гарантії військовим, ветеранам війни і праці. Причому ця ганебна практика була започаткована перш за все тим Прем'єром, який видає себе за захисника маленького українця.

Друге питання. Мене дивують порядки в державі. Президент України на основі рішень Ради національної безпеки і оборони видає укази про здійснення програми реформування Збройних сил, про те, що вони повинні бути підкріплені відповідними бюджетними асигнуваннями у розмірі 6,4 мільярда гривень на цей рік. Уряд пропонує, і Верховна Рада приймає бюджет, який майже на мільярд гривень менший від цієї суми. Чому не виконуються укази Президента? Якщо вони нереальні, то для чого вони приймаються? А це створили величезні труднощі у процесі реформування Збройних сил. Я назву вам, колеги, одну таку цифру. Військове відомство винне військовим 612 мільйонів гривень за речове утримання. Хто буде вирішувати ці проблеми?

І третє питання. Це про подолання несправедливостей у пенсійному забезпеченні військових. Це дуже гостра проблема. Вона сьогодні, особливо у зв'язку з наступними виборами, настільки загострилася, що уже загрожує спокою в державі. У нас абсолютна несправедливість у пенсійному забезпеченні військових, які пішли на пенсію до 1992 року і зараз. Зараз полковник, який пішов на пенсію у 1991 році, одержує пенсію меншу, ніж прапорщик, який пішов сьогодні. Це настільки гостре питання. І у ветеранському середовищі виникає  така думка: чи не свідомо ведеться лінія на те, щоб це покоління перемерло, а тоді, як за відомим принципом "немає людини - немає проблеми".

Я би дуже хотів, щоб уряд у своїй подальшій діяльності звернув увагу на це питання.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Слово має Петро Порошенко, голова бюджетного комітету, підготуватися Анатолію Матвієнко.

 

13:24:08

ПОРОШЕНКО П.О.

Шановний Володимир Михайлович, шановний Віктор Федорович, шановні колеги!

Ви знаєте, ситуація і обстановка, яка зараз є в цьому залі, свідчить про відсутність будь-якого інтересу при обговоренні програми дій уряду. Згадайте, як приймалася минулорічна програма: 335 голосів був виданий кредит довіри новому уряду, який взяв на себе абсолютно чіткі зобов'язання і за виконання яких він мав звітувати в цьому залі перед вами, шановні парламентарі, тому що ви представляєте 47 мільйонів людей, які стоять за вашими спинами і які мають спитати в уряду, яким же чином виконані взяті на себе зобов'язання.

На жаль, на сьогоднішній день ті, хто давав цей кредит довіри, втратили будь-яку зацікавленість в тому, щоб спитати, а як же виконані ті завдання, які уряд брав на себе? Головне завдання, яке уряд взяв на прапор, це було подолання бідності. Дуже чітко зараз можна проаналізувати, що замість того, щоб реально збільшити доходи населення, внаслідок діяльності уряду лише зросли ціни на основні продукти харчування і більше 25 відсотків населення сьогодні реально не має грошей для того, щоб купити собі одежу, і їх споживчий кошик складається лише з продуктів харчування, які для них саме стали дорожчими на 25-30 відсотків. Хто буде про це звітувати?

Ми на сьогоднішній день приймаємо звіт про виконання Програми уряду без звіту про виконання бюджету. Шановні колеги, це абсолютна профанація, тому що у звіті про виконання бюджету були би чітко доведені реальні джерела виконання тих завдань, які Верховна Рада поставила перед урядом і з виконанням яких уряд не справився.

Мені дивно чути від голови Комітету з питань соціальної політики, що, виявляється, Комітет соціальної політики парламенту раптом почав опікуватись темпами зростання ВВП. Насправді, цей комітет, безумовно, має дивитися: яким же чином уряд сам змінив ту планку, яку він поставив в програмі попередній, звіт якої ми зараз слухаємо, і знизив мінімальну заробітну плату з 237 до 205. Нас тоді в цьому залі годували обіцянками, що: "Шановні, ви ж увійдіть в положення: бюджет не буде ж виконаний, і грошей для виконання цієї планки в нас немає!"

В січні нас інформують, що бюджет, виявляється, був виконаний, але уряд має інші, більш важливі, ніж боротьба з бідністю, напрямки використання цих грошей.

Зараз нам пропонується прийняти нову програму. Шановні колеги, нова програма зі змінами макропоказників не може розглядатися і прийматися у відриві, без зміни до Державного бюджету. У Верховній Раді зареєстровано більше 57 законопроектів, якими передбачаються видатки, в тому числі на соціальні програми.

Разом з тим, в цій програмі сказано окремою фразою, що уряд збирається підвищувати заробітну платню працівникам бюджетної сфери до 25 відсотків. Я хочу оприлюднити дані, що за цей рік, поки цей уряд був при владі, населення України скоротилося більш як на 400 тисяч чоловік, а кількість працівників бюджетної сфери і чиновників збільшилася більш як на 13 тисяч чоловік. Тобто у нас фактично країна бюрократизується. Платники податків замість того, щоб спрямувати ці кошти на підвищення рівня соціальної захищеності, яке має хвилювати Комітет соціальної політики, спрямовується на нарощування чиновницького апарату.

Шановні колеги, перед тим, як ви будете голосувати за цю програму, яка не містить нічого, крім  загальних закликів, подумайте що ви завтра будете казати пенсіонеру коли нарешті реально збільшиться їх пенсія, що завтра почує внаслідок  прийняття цієї програми військовий, який завтра  опиняється на вулиці без будь-яких гарантій держави про виконання взятих державою своїх зобов'язань, селянину, який залишається сьогодні без державної підтримки, пограбований внаслідок цієї аграрної політики, шахтарю, заборгованість  по заробітній платі якого зросла чи вчителю? Тому я закликаю зараз утриматись від.......

 

ГОЛОВА. Анатолій Матвієнко, голова Комітету з питань державного будівництва і місцевого самоврядування. Підготуватися Лесю Танюку.

 

13:29:31

МАТВІЄНКО А.С.

Українська республіканська партія "Собор", Блок Юлії Тимошенко, Комітет з питань державного будівництва і місцевого самоврядування.

Шановні колеги! Я хочу висловити, найперше,  декілька загальних зауважень і застережень  з приводу того, що відбувається сьогодні в стінах Верховної Ради і яку "медвежу" послугу ми ризикуємо сьогодні надати уряду. І ось чому. Ми маємо розуміти, що  в трикутнику "Президент-парламент-і уряд" не може бути слабої ланки, бо в будь-якому випадку ефективність державної влади, а ми представляєм її на верхньому її ешелоні, визначається силою найслабшої ланки. І якщо парламент буде перетворений в ніщо або просто в інститут, який буде по вказівці уряду лише те й робити, що  голосувати, ми тим самим не тільки знищуєм парламентаризм і парламент, ми не виконуємо своєї функції, а ми й знищуємо й уряд, тому що сильний парламент є гарантія сильного уряду. Відсутність сильного парламенту є деградація уряду яким би він сильним не був, тому що він не думає що він пропонує, він не шукає кращих рішень, тому що він не має інституту противаги і контролю і тому він вироджується. Саме це і демонструється тим способом, який сьогодні запропоновано нам зразу ж обговорити ще по нескінченному строку повноважень програми першої і терміново, не читаючи її, прийняти і схвалити програму на наступний рік. Це є формальність. Ця формальність є недопустимою. І я звертаюся до вас, Вікторе Федоровичу, що так демонструвати таку неповагу до парламенту, переламати його через коліно - є крок до деградації самого уряду.

Питання друге. Ми обговорюємо результати програми. Я солідаризуюся з тим, хто виступав і казав, що головним критерієм не ВВП, не збільшення обсягів  виробництва промисловості і в усіх інших сферах, а якість життя. І ми маємо сказати, що якість життя сьогодні змін не отримала. Сьогодні ми перебуваємо в жалюгідному стані, а тому схвалювати сьогодні результати діяльності уряду за цим показником ми ніяк не можемо.

Третя теза. Я не знаю, чому раптом із програми на наступний рік, Вікторе Федоровичу, вилучено таке слово як  “прозорість”. Вам що, прозорість набридла? Її не було, то ви хоч її декларували. А зараз ви вже навіть її не декларуєте, а тим більше її ніколи не демонстрували.

Я був не на одних дискусіях, які проводилися різними інститутами, в тому числі і з ініціативи ряду комітетів Верховної Ради.  Я ніколи не бачив на тих дискусіях авторитетного представника уряду. Я наведу приклад. Для прикладу по ЄЕП. Я абсолютно солідаризуюсь, Микола Янович, з вами, що ви щиро хочете Україні краще, але ми з вами говорили на цю тему. І я казав, давайте ми зберемо опозиціонерів, тих, хто каже, що є погано, і проведемо публічну дискусію. До сьогоднішнього дня її немає, але є вже зобов'язання виконувати і підписувати і ратифіковувати ЄЕП.

Те саме по  консорціуму, те  само по "Одеса-Броди".  І тисячу інших пропозицій. Тепер стосовно  проблем, які пов'язані з комітетом. Ми вважаємо, що не буде ніколи  ефективної влади і результату, якщо ми не підемо на дуже відповідальний крок, не  включимо ініціативу мільйонів, а ініціатива мільйонів у справи, які ставить уряд, це реальне місцеве самоврядування.  Нічого  сьогодні не сказано, як його зробити партнером, як підняти цю інституцію і посилити  бажання уряду зробити   щось у нашій державі Україні. Навпаки,  воно сьогодні нищиться, воно сьогодні ліквідовується. І те, що уряд не знає, що роблять силові структури  по нищенню місцевого самоврядування, це демонстрація того, Вікторе Федоровичу,  що вам навіть і не доповідають, тому що, очевидно, є білою плямою в рішенні або відношенні до уряду.

Друге. Ви кажете  у своїй програмі, що ви хочете продовжити адміністративну реформу. Але ви її не починали. Ніхто не знає, комітет, який я очолюю, принаймні, і  не чув нової концепції. Те саме стосується за адмінтерустрій, про який ми сьогодні навіть не говоримо. Те саме стосується відсутності позиції уряду щодо реформи  Конституції.

Я закликаю  сьогодні не квапитися. Давайте ми ...

 

ГОЛОВА.  Шановні колеги! Працюємо далі.

Лесь Степанович Танюк, голова Комітету з питань культури і духовності.

 

13:34:56

ТАНЮК Л.С.

Шановні колеги депутати! Шановний Вікторе Федоровичу, від якого я  за 40 хвилин не почув слова "культура" сьогодні, а дуже хотілося б  і про це поговорити. Шановний Вікторе Яновичу, який увійшов в історію нашого часу, як  гробокопатель українського національного видання!  Саме такий чин українські книговики вам присвоїли за всю ту допомогу українській книжковій справі, можна сказати, що увійшли в історію, а, власне, влипли.

Я хотів би пояснити, чому я  минулого разу разом голосував за Програму пана Януковича, а цього разу все-таки голосувати не можу - серце не дозволяє. Минулого разу мене виборці питали: як же так, ви,  опозиція, проти, а ви активно підтримали? "Правильно, - сказав я, - але зрозумійте і мене: я прийшов на Кабінет Міністрів і не почув там нічого толкового про культуру так, як це треба було все-таки зробити в державній програмі". Я зробив 24 зауваження до цієї Програми. На ранці Програма була роздана депутатам. І 18 із тих зауважень уже були оперативно введені сюди.

Звичайно, це була позитивна річ, що 18 зауважень з того, що нам хотілося б витворити, було введено. Але потім, на жаль, всі ці 18, ну, не 18, 14 з 18-ти, практично не були введені в Бюджет. Практично вони не були введені в Бюджет, і вони повторюються сьогодні в тій чи іншій транскрипції в цій Програмі.

Тому, звичайно, я сказав, що все-таки "Донбас порожняк гонить". І на цей порожняк не можна реагувати, тому що культура все-таки вимагає не порожняку, а справжнього цільного вугілля.       

Що ми тут маємо? Ми маємо сьогодні закон про культуру, який не можуть ніяк зробити, а в тому законі про культуру була заборона на перепрофілювання закладів культури, суцільне перепрофілювання закладів культури, суцільна переприватизація. Кінотеатр "Довженко", уже зняли слово "Довженко" як таке, що треба соромитись, і написали таке "Шамбала" - нічний клуб-казіно. Це абсолютна норма того, що сьогодні робиться в державі.

Цирк український давав в Радянському Союзі колосальний прибуток, за рахунок цирку трималися всі інші галузі, і оперне мистецтво, і так далі. Сьогодні цирк на дотації, 80 відсотків від циркових прибутків ховаються по чорних налах. Ми два роки робимо цю реформу і знову сьогодні повернули на те саме, знову директори цирків, які привласнили цю власність, тягнуть кошти на себе.

Ми маємо сьогодні переслідування меценатів і спонсорів замість того, щоб все-таки дати дорогу вільну цим меценатам і спонсорам і створити їм клімат для допомоги культурі. Ми маємо дуже малий потенціал підтримки творчої молоді. Ми маємо блатний потенціал підтримки не творчої молоді, сьогодні на естраду вилізе якась леді, досить їй бути дружиною якого-небудь відомого політика, вона буде співати  що хочеш, і вона  завтра стає людиною року і стає першокласною леді. Мене страшенно бентежить той рівень культури, який є сьогодні у Кабінеті Міністрів. Коли Кабінет Міністрів ходить із задоволенням на всі вистави найнижче пробного гатунку, але ніколи їх неможна побачити на Бетховені в оперному театрі чи філармонії. Це все-таки говорить  про те, що культура для нашого керівництва сьогодні є релакс, є скинення зайвої напруги, але ніяк не є стратегічна програма для того, щоб через культуру творити нормальну сьогодні Україну. Мова, радіо, видавництво - все те, що ми маємо сьогодні, говорить тільки про те, що з нас хочуть зробити якихось тубільців, туземців для споживання чужого товару, для того, щоб ми потім купували не тільки ідеологічний товар, а  товар справжній. Ми говоримо сьогодні багато фраз про реставраційні та ремонтні роботи, а Хортиця гине,  а на Хортиці приймаються рішення про те, що  там уже  може бути тепер болгарське посольство, а чому і не інше посольство. Землі заповідників досі державними актами  не відведені на заповідники сьогодні. Чому? тому що це дорого,  тому що за тим стоять кланові структури.

Я б не хотів, щоб ми з вами входили вдруге в  ту ж саму річку. Філософи мали рацію, цього не треба робити, цього неможна робити. Той, хто хоче в Україні справжньої духовності, справжньої культури,  той подумає, чому в усіх цих заходах немає сьогодні ні людини, ні культури, а є бюрократія і поліцейська держава.

 

ГОЛОВА. Я прошу висвітити на табло тепер прізвища народних  депутатів, які записалися. У нас є півгодини для обговорення.

Будь ласка, з мотивів Семенюк, будь ласка. Тепер переходимо по три хвилини  будуть виступи народних депутатів. Семенюк, мікрофон увімкніть, будь ласка.

 

13:40:12

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція соціалістів.

Шановний Володимире Михайловичу, залишилося чотири голови комітетів не виступили. Це буде прикро, коли такі питання, як  приватизація, питання освіти, питання соціальні представники від комітетів не виступили.

Як це сьогодні можна сказати, Поліщуку пояснити, всім медикам, коли ця інформація сходилася до нього, він сьогодні не може виступити по програмі уряду. То тому давайте, прохання до вас, продовжимо для чотирьох голів комітетів, і це не буде страшно, якщо ми проговоримо до 14.15. У нас буде, таку практику ви вводите як головуючий на сесії. Будь ласка.

 

ГОЛОВА. Я не заперечую, шановні колеги, і до 15 години. А хочу сказати, що ви проголосували розглянути це питання, ми прийняли рішення в 229 голосів на ранковому пленарному засіданні. Тому, перше, ми будемо продовжувати ранкове пленарне засідання, поки ми не завершимо розгляд цього питання.

А тепер прозвучала пропозиція, що дати можливість виступити ще головам чотирьох комітетів. Це комітет, який очолюють народні депутати Поліщук, Ніколаєнко, Самойлик і Семенюк. Я цю пропозицію, я ці, що записалися, шановні колеги. Я цю пропозицію ставлю на голосування. Прошу народних депутатів визначитися. Прошу визначитися.

 

13:41:38

За-190

Переходимо до виступів народних депутатів, пропозиція не пройшла. Тридцять хвилин від... Що ви, яка дискредитація? Я ще раз хочу нагадати, шановні колеги, що Верховна Рада, треба своєчасно усім народним депутатам приходити до сесійної зали. Було дві пропозиції - одна від комітету, друга - від народного депутата Пинзеника. Пройшла пропозиція від комітету щодо процедури і Регламенту розгляду цього питання. Чи ви хотіли його розглядати 45 хвилин? Я прошу шановних колег уважно слідкувати, коли питання ставляться на голосування і вносити пропозиції. Всі, які були пропозиції, я їх поставив на голосування. Я готовий, щоб ми розглядали це питання цілий день. Але є воля Верховної Ради, я вимушений підкорятися їй.

На табло, будь ласка, прізвища народних депутатів, що записалися. Першим слово має Олександр Баранівський. Тридцять хвилин - виступи від народних депутатів. По три хвилини. Будь ласка, прошу підготуватися Пузакову.

 

13:42:46

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Дякую. Фракція соціалістів, Олександр Баранівський. Шановні колеги, шановні урядовці.

На мій погляд, немає критичного аналізу виконання програми уряду за минулий рік, так і немає критичного підходу у формуванні програми  2004 року. Окремі виступи мені нагадують 80-ті роки, коли великі партійні вожді вчили нас, як треба було хвалити Брежнєва, і вони так тоді нас учили, що сьогодні досить згадали свій досвід і непогано це роблять.

Я хотів би сказати, Віктор Федорович, загроза уряду йде не від тих, хто вас критикує, а від тих, хто дуже хвалить. Раз хвалять, щось, видно, вони вже задумали. Подумайте над цим, будь ласка.

Якщо так все сьогодні добре, то я задаю собі питання, чому зменшилася мінімальна заробітна плата з 237-ми до 205-ти, як вже говорилося, чому знову зменшилося населення на 400 тисяч чоловік, чому впали реальні доходи населення, коли мінімальна зарплата 185 гривень у травні місяці можна було купити  200 буханок хліба, на 205 гривень 140? Чому сім мільйонів українців за кордоном шукають кусок хліба?

Поглибилися криза, і надзвичайно поглибилася на селі. Хлібна криза 2003 року чи то спровокована, чи то дійсно, але вона відбулася. Але хочу сказати про те, що хлібна криза, Віктор Федорович, уже запланована в цьому році. Аналіз структури посівних площ, з осені що посіяли, говорить про те, що ми вже в цьому році не будемо мати достатньо зерна для виробництво продуктів.

Катастрофічно зменшується поголів'я великої рогатої худоби, близько 2 мільйонів голів. І коли раніше зменшувалося поголів'я за рахунок громадського сектору, разом з тим люди в себе, колгоспи розвалювалися, а люди в себе тримали поголів'я худоби, сьогодні в колгоспи, чи як там їх називати, немає, а почало падати поголів'я населення.

Я хочу сказати, що в моєму селі два роки тому корова коштувала 2,5 тисячі гривень, зараз вона коштує 500 гривень, і її ніхто не може продати. Це говорить про те, що йде повне винищення худоби, і я не знаю, чим ми будемо годувати наше населення вже осінню цього року.  Ніхто не рахує тих втрат, які отримали наші підприємства АПК вже в цьому році.

Шановні друзі, і ті, на жаль, хто провалив програму аграрну в минулому році, вони збираються виконувати цю програму і в цьому році.

Уряд чомусь поділив депутатів на своїх і чужих. Я думаю, це не та практика, Віктор Федорович, коли ви збираєте тільки депутатів від більшості, а інших депутатів, які сьогодні в опозиції, буцімто їх і немає.

І останнє, величезна  загроза для України - що ми можемо попасти під терористичні акти. Адже, подивіться, ті країни, які ввели війська в Ірак, сьогодні їх системно проводять  відповідні бомбардировки. Україна попадає в цей список. Потрібно подумати: а що зробити, щоб не допустити цього в Україні? І, мабуть, треба, в першу чергу, подумати над виведенням військ. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Пузаков. Підготуватися Луценку.

 

13:45:56

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина.

Коли б у нас була можливість 17 квітня минулого року побувати на іншій планеті і тільки 16 березня поточного року повернутися, то, можливо, звіт про виконання програми уряд нам би видався, дійсно, ідеальним.

Але треба всебічно і об'єктивно розібратися: що ж відбувається в Україні. Звичайно, на всіх шести розділах програми я зупинитися не зможу. Зупинюся лише на декількох.

В звіті зазначалося, що темпи нинішнього економічного зростання набувають все більших обертів і майже на 16 відсотків отримано приросту промисловості. Виникає питання: чому ж при такому прирості з кожним місяцем зростає кількість безробітних? Наприклад, в аграрному секторі нашої області вона зросла майже до 40 відсотків. Всього потребують працевлаштування 33 тисячі працездатних громадян області. Звідки при таких показниках виникає заборгованість по заробітній платі? Лише в нашій області на сьогодні вона складає 33,7 мільйона гривень. Середньомісячна заробітна плата працюючих в області на 23,4 відсотка нижча, ніж у середньому по Україні, а розмір пенсії збільшився аж на 6 гривень 30 копійок. От вам і результативність дій програми уряду.

Я хотів би почути за проханням виборців, коли буде налагоджено випуск олександрійського комбайну "Лан" та "Славутич"? Що, їх випуск потрібно відроджувати через суди? Чому сьогодні, щоб купити зернозбиральний комбайн "Нива" потрібно 557 тонн зерна, коли в 1990-му році потрібно було тільки 34 тонни зерна? От вам і показник росту.

Або візьмемо сільське господарство, зараз вже потрібно виходити в поле, а аграрні підприємства забезпечені основними сільгоспмашинами лише на 40 відсотків, понад 90 відсотків з яких вже давно відпрацювали свій амортизаційний строк і темпи щорічного списання зношеної техніки в декілька разів перевищують темпи її закупівлі. За рік більшість господарств не придбали жодної сільгоспмашини. На сьогодні більш ніж 43 тисячі фермерських господарств мають лише 23 тисячі тракторів, 6 тисяч зернових комбайнів, по 0, 28 тисячі штук сівалки на одне господарство. Такий стан техніки призводить до порушення строків технологічних операцій. Втрати урожаю збільшуються, собівартість виробництва продукції підвищується. Через 3-4 роки жнив взагалі не буде, Україна наближається до повної деіндустріалізації аграрного виробництва. От вам і відкритість, і дієвість, і результативність. Дякую.

 

ГОЛОВА. Юрій Луценко, фракція Соціалістичної партії України, підготуватися Юрію Кармазіну.

 

13:49:09

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановні народні депутати, шановні виборці. Думаю, що головною подією сьогоднішнього дня є не розгляд програми уряду, а процесу Сан-Франциско по справі Павла Івановича Лазаренка, який все більш впевнено прораховує справу Леоніда Даниловича Кучми. Саме звідти український народ скоро дізнається, хто є "ху", і чому він живе так погано.

Аналізуючи діяльність уряду все ж таки хотів би згадати основні його досягнення - це зменшення мінімальної зарплати  і пенсійна афера, коли ограбили мільйони людей, правда натомість пан Тігіпко подарував нам ... - нове зображення гривні.

Я хотів би знати досягнення знищення малого бізнесу, сьогодні вже в Україні говорять, про те, що Ейфелева вежа - це піраміда Хеопса після сплати  податків по бюджету Азарова. Маємо досягнення некерованості державного сектору, коли грошей хронічно не вистачає , а на рахунках державного підприємства "Утел" знаходиться мільярд  300  мільйонів гривень на остатках. І ніхто не знає що з ними такого зробити.

Маємо  досягнення в наступі на ЗМІ, коли нищаться телеканали, радіостанції. Сидить зараз в ложі уряду пан Москаль, який є ініціатором закриття  600-тисячної народної газети "Сільські вісті". Правду казав Тарас Григорович Шевченко: "Кохайтеся чорноброві, та не з москалями".

Про яку соціальну політику можемо сьогодні говорити, якщо один з 10 поступаючих в вузи минулого року міг поступити за рахунок  бюджету?! Ми країну ведемо в тотальну платну освіту, а отже люди із села, із бідних сімей не будуть мати  жодної перспективи. Тому недоречні хвалебні  оди, які ми чули сьогодні тут від більшості, які мені нагадують слонів - такі ж великі, але так само  легко піддаються на дресирування.

Сьогодні ми бачили приступ партійних виступів завчених бумаг, які зачитувалися на безкінечних з'їздах правлячих партій. Боюся, що справа  із тими, хто править сьогодні, буде така ж сама неминуча як це було і тоді. Отже, ми маємо програму нову, з новою  назвою, в якій послідовність хіба що в деклараціях, ефективність - в збагаченні кланів, а відповідальність як завжди покладуть на український народ. Наша фракція не хоче, не може і не буде  підтримувати таку програму такого уряду.

 

ГОЛОВА. Юрій Кармазін, будь ласка. Юрій Анатолійович, фракція "Наша Україна". Підготуватися Геннадію Руденко.

 

 13:51:38

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати! Вельмишановний український  народе! Шановні урядовці! Я звертаюся до вас, тому що тоді, коли ви приймали програму уряду, за яку ви зараз блискуче відзвітувалися і було 335 голосів, мого голосу там не було, Вікторе Федоровичу. І ви знаєте чому. Не буде мого голосу і зараз. І скажу чому. Тому що програма, яку ви назвали "Послідовність.Ефективність.Відповідальність " треба назвати чітко і прямо "Популізм. Ефемерність. і Волюнтаризм". Інших кращих слів я не можу знайти для уряду, який тільки 51,2  від прожиткового мінімуму складає мінімальна зарплата за минулий рік, 50 відсотків від прожиткового мінімуму. Хіба не ефемерність.

Ви  пропонуєте за один рік вигнати 100 тисяч чоловік з Міністерства оборони, із них, 80 тисяч ті, хто носить погони. Що це таке? Чию армію ви готуєтеся годувати, шановні міністри і прем'єр-міністри? Я подивився, ви не можете сказати, що я щось не вивчив із вашої програми. Ось, будь ласка, результати, факти тенденції. Вперше  запроваджений механізм інтервенційних  та заставних операцій з зерном, завдяки яким закуплено понад 600 тонн зерна. І ви кажете, що це плюс?

Шановні, та ви ж маєте сказати і чесно от тут, коли ви казали про недоліки, що одержано тільки 20,2 мільйона тонн зерна, що майже в два  рази менше, в 1,9 точніше, порівняно з попереднім  роком. Оце ви мали сказати.

А я вам  сьогодні пишу: "Використайте  новітні  мікрохвильові технології, які дадуть 25-30 відсотків прибутку". Я боюся, що вам навіть не поклали цього, ви не прочитали це. Показую на рівному місці де знайти.

Тепер далі. Шановні друзі, а що ж далі ви робите? Ви кажете по податку на додану вартість, що він сьогодні  знищує економіку. Да, знищує, повністю знищує. І  що ви пропонуєте? Ви пропонуєте перейти тільки на механізм той, що передбачений указом.

Шановні, загальний обсяг пільг з оподаткування був орієнтовно 65 мільярдів гривень і тільки у вільних економічних зонах 1,8  мільярда. 80 відсотків - це чисто Донецькі зони. Вікторе Федоровичу, 80 відсотків.

Тому я буду проти такої ...

 

ГОЛОВА. Геннадій Руденко, фракція  Соціал-демократичної партії України  (об'єднаної). Підготуватися Сокирку.

 

13:54:58

РУДЕНКО Г.Б.

Дякую.  Руденко Геннадій, фракція СДПУ(о), Комітет з питань екології.

Я хотів би, перш за все, звернути увагу шановних колег, що ми сьогодні обговорюємо Програму уряду, а реально ми обговорюємо уряд - персоналії, партії, висуванців, які представлені в коаліційному уряді.

Дуже погано те, що в парламенті, на жаль. керівні посади більшості комітетів займають ті люди, які не взяли на себе сміливість називати себе владою. Тому влада є виконавча, влада є законодавча. Я хотів би, щоб ми зрозуміли, що критикуючи владу, ми критикуємо, маємо критикувати, перш за все, себе.

Є люди, які хотіли б взяти на себе відповідальність, сміливість, негатив і займати керівні посади в комітетах, які забезпечують нормальну роботу уряду. Але ми вже рік над цим питанням якось сходимо, проходимо і до нього не підходимо.

Таким чином сьогодні реалії життя такі, що парламент, який має допомагати уряду, готує такі законопроекти уряду, які, чесно кажучи, здебільшого уряд не може на себе взяти таку відповідальність. Він же відповідальний.

І я хотів би попросити шановну більшість, щоб ми найближчим часом повернулися до питання того, що відповідальність має бути і в парламенті, і в уряді, і обговорювати ми маємо не лише уряд, а і самі себе. Що ми готуємо? Якщо сьогодні із 25 керівників комітетів лише чотири керівника комітету представляють владу, тих людей, які взяли на себе таке зобов'язання, ми маємо взяти повноваження повні і таким чином нести солідарну відповідальність з урядом. Тоді це буде дійсно нормальний парламент, нормальний уряд.

Я хотів би сказати про те, що сьогодні влада має, перш за все, уособлювати такий деякий страх. Але страх до кого? Страх у кого? У чиновників, перш за все. Чиновники мають боятися, що вони порушать закон. І сьогодні ті представники парламенту, які бувають на урядових комітетах, знають, що інколи там не солодко, там інколи навіть ненормативна лексика, тому що уряд відповіданально відноситься до всіх питань, які надходять до нього, чого і нам бажаю, до речі. У людей, які сьогодні в Україні, у них має виникнути  до влади повага. Тому я хотів би побажати найближчим часом, щоб  була нормальна відповідальність і в парламенті, і в уряді. Я хотів би підтримати все-таки Програму дій уряду і впевнений, що  ми її підтримаємо у залі у  загальній кількості. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. замість Сокирко слово має Микола Поліщук, фракція "Наша Україна", підготуватися Коновалюку.

 

 13:58:10

ПОЛІЩУК М.Є.

Вельмишановний Володимире Михайловичу, вельмишановний Вікторе Федоровичу, шановні народні депутати, урядовці.

Я хотів би зупинитися на досягненнях та недоліках уряду, Кабінету Міністрів, а саме: у 2002 році, коли ми формували бюджет, вперше було закладено збільшення бюджету з 2,6 до  3,2 ВВП. Тобто тобі коли уряд  хотів дістати підтримку народних депутатів. Що ж сталося у 2003 році, коли вже підтримки не треба? При зростанні ВВП на 8-9,5 відносно фінансування охорони здоров'я зменшується з 3,2 і  до три і одна десята сотих, це вперше  за роки незалежності України. От вам позитив.

Друге. Міністерство охорони здоров'я повністю і на, наш погляд, адекватно використало ті кошти, які були виділені, це профінансовано частково онкологія,  діабет, інші програми. Але ми з вами знаємо, що охорона здоров'я на 10 відсотків залежить від  медицини і на 90 від  інших чинників, а саме: 30-40 - це соціально-економічний стан і спадковість. Яку ми маємо спадковість?  25-30 відсотків дітей народжуються з вадами розвитку і з недостатньою вагою.

Отже, виконання Програми уряду, на мій погляд, недоцільне.

Перше, зростання ВВП, зменшення фінансування галузі охорони здоров'я.

Друге. Зменшення мінімальної заробітної плати. Медики сьогодні на межі бідності, заробітна плата нижче мінімального прожиткового мінімуму. І така ж буде жалюгідна пенсія, тому що пенсія нараховується згідно прибутку. Отже, знову буде жебрацька пенсія і жебрацька зарплата. Це свідчить про антисоціальну спрямованість дій уряду.

Ми провели День уряду по серцево-судинних, судинно-мозкових захворюваннях. Попросили і міністерство, і ми 25 мільйонів на фінансування проблеми інфаркти-інсульти. Виділено - ні копійки. Так що, це соціальна спрямованість? Верховна Рада прийняла Закон про допомогу збільшення вдвічі допомоги матерям при народженні дітей. Що у бюджет закладено? Тільки тим матерям, які працюють. А що, діти тих матерів, які не працюють, не хочуть підвищення?

І чого варто оце ПДВ, підвищення ПДВ на ліки, акциз на медичні спирти? Скільки прийшлося опозиційним фракціям зусиль, засобам масової інформації, щоб Президент сказав: його в котре підставили. І хто підстав? Знову ж, той же уряд. Спирт і зараз не поступає у медичні заклади так, як треба. (Вимкнено мікрофон).

 

ГОЛОВА. Валерій Коновалюк, фракція "Регіони України". Підготуватися Одайнику.

 

14:01:31

КОНОВАЛЮК В.І.

Шановний Володимире Михайловичу, шановний Вікторе Федоровичу, шановні члени уряду, народні депутати. Питання, яке ми розглядаємо сьогодні у сесійній залі, надзвичайно важливе. Не кожного дня ми заслуховуємо підсумки діяльності Кабінету Міністрів. І саме сьогодні час позбутися надмірної емоційності, політизованості та абсолютно відверто проаналізувати, чого досяг уряд під керівництвом Віктора Януковича за минулий рік, що залишилося зробити надалі.

Варто відзначити, що нинішній Кабінет Міністрів прийшов до влади в дуже непростий час. У спадок від попереднього уряду він отримав розбалансований бюджет. У грудні 2002 року до України застосувала санкції міжнародна організація ФАТФ, що створила несприятливі умови для вітчизняного експортера, який, до речі, формує 60 відсотків валового внутрішнього продукту. Як наслідок стихійних лих, ми мали серйозні проблеми в агропромисловому комплексі, ми це добре пам'ятаємо.

Що ж до соціального  забезпечення, то переважна більшість проблем знайшли позитивне зрушення, які відбулися внаслідок реалізації минулорічної програми діяльності уряду. Нарешті почалося реформування пенсійної системи, на що досі не наважувався жоден Кабінет Міністрів. Звичайно, ще далеко не всі пенсіонери отримали гідне підвищення пенсій, але, я підкреслюю, пенсійна реформа тільки розпочалася. Ми спостерігаємо за тим, що зростання є і середньої заробітної плати. Повністю ліквідована заборгованість з виплати соціальної  допомоги, рівень безробіття поступово скорочується.

Шановні колеги, ми спостерігаємо за тим, як економічний фундамент держави стає міцнішим, однак деякі показники, дійсно, дуже є складними.

Зокрема, ми впевнені, що в уряду достатньо сили і відповідальності зробити так, щоб у цьому році вже заборгованість по заробітній платі була зовсім погашена.

Ми будемо впливати на подальше проведення  і податкової реформи. Однак, один рік для реалізації першочергових завдань, спрямованих на підвищення добробуту громадян, це дуже малий термін. Втішає те, що цей уряд працює на довгострокову перспективу. Тому сьогодні ми чекаємо від Кабінету Міністрів закріплення позитивних економічних результатів, а також комплексних реформ.

Безпідставно критикувати було завжди більш легкою справою, ніж співпрацювати, виправляти помилки і шукати компромісні рішення. Критика на адресу уряду повинна бути конструктивною, а не емоційною ............... Я вважаю, шановні колеги, що цей уряд, як жодний, відкритий для співпраці. І давайте ми будемо співпрацювати так, щоб, дійсно, остаточний результат відчували всі наші громадяни, громадяни України.

І на останнє, шановні колеги, я хотів би звернутися, Віктор Федорович, з пропозицією все ж вдосконалити механізм співпраці з Верховною Радою, щоб ми, дійсно могли приймати ті рішення, які будуть конструктивно впливати на ситуацію і покращувати її...

 

ГОЛОВА.  Так, Микола Одайник, фракція "Наша Україна". Замість Мороза буде виступати Ольга Гінзбург.

 

14:04:50

ОДАЙНИК М.М.

Микола Одайник, "Наша Україна", "Солідарність", Вінниччина.

Шановні члени уряду, шановні народні депутати, шановний народе України, доброго вам, доброго вам усім здоров'я.

Я думаю, що всі, так як і я, багато хороших слів чули з цієї трибуни протягом року, починаючи з дня прийняття програми уряду. Особливо цих багато слів було сказано про село, про соціальну сферу села, про пенсіонерів і так далі.

І коли слухаєш цю турботу за село, душа радіє, хочеться жити, хочеться творити. Але коли приїжджаєш на округ і побачиш ту картину, яка сьогодні є на селі, то хочеться плакати і стає трошки страшно і соромно. Страшно не за себе - страшно за майбутнє своїх дітей, за майбутнє нашої України.

От, наприклад, приймається, на мій погляд, дуже хороша Постанова Кабінету Міністрів про виділення мінеральних добрив сільгоспвиробнику з погашенням частини заборгованості, частини коштів з Державного бюджету. Хороша - нічого не скажеш - постанова, мало того, вона ще й виконується. Але коли вдумаєшся у цю постанову і в інші постанови, то це більш виглядає на рекламний ролик. Чому, тому що тих же мінеральних добрив виділено по ложці на гектар.  Звичайно, кожний із вас уже розуміє, хто одержить це міндобриво. Тут, я думаю, коментарі не потрібні.

Майже точно така ситуація, я думаю, що і вона вам усім ясна, і з кредитами, і з насінням, і так далі. Тому я сьогодні хочу звернутись до уряду з великим проханням. Давайте, може, відкинемо оці всі рекламні ролики, розмови про виконання програми, про майбутні програми - давайте дійсно щось зробимо, зробимо разом з вами для села, для того щоб нам дійсно не було соромно виходити до цих людей, які навколо Верховної Ради ходять з протягнутою рукою і кажуть: "Нам потрібні пенсії, нам потрібна заробітна плата".

І якщо сьогодні говорити про програму уряду, то я ще раз повторюю, що в нас все не конкретно, в нас це получається, майбутня програма як і ту, яку ми приймали майже рік назад, вона являється дуже гарним рекламним роликом. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Ольга Гінзбург,  фракція комуністів. Підготуватися Масенку.

 

14:07:44

ГІНЗБУРГ О.П.

Шановні народні депутати, шановні представники уряду, шановні виборці. Ми сьогодні з вами розглядаємо складні дуже питання, які як би вони сьогодні ототожнюють наше життя і наше майбутнє. І мені хотілося б сказати такі слова - уряд сьогодні звітує перед нами не для того. щоб нам сподобатись, ну, у всякому разі так повинно бути, що ви виходите, говорите, що ви зробили і ваша ціль не в тому, щоб нам сподобатися і ми скажемо, Боже, які вони гарні, а для того, щоб за цим стояло діло і наші громадяни України насправді, на кожному місці, в кожному селі, в кожній школі, на кожній фабриці і заводі відчували це, що, дійсно, є якісь подвижки в роботі цього уряду.

Я, наприклад, сама як депутат, працюючи з сьогоднішнім урядом хотіла б сказати, так, мені стало краще працювати з цим урядом, бо які питання, які б я не задавала чи не славила перед ними, мені йшли на зустріч завжди, може це моя настирність, можливо це дійсно так уряд себе поставив, але це є правда і від цього нікуди дітися. Але в мене є інше питання, коли я приїжджаю на округ, то до мене так не відносяться як до Прем'єр-міністра, якому запобігають і говорять, ці питання треба зняти, і задають масу питань. Ось, наприклад, я розумію, що можна говорити там, куди переставив стілець один, куди поставив стіл другий, куди шагнув одною ногою чи іншою, а є просто велике воно залишається великим, а маленьке про це не говорять. І ось при тому, коли уряд хоче щось зробити, я не можу зрозуміти чому на місцях виникають такі питання.

Наприклад, виплата цих 50 гривень, які потрібно виплатити  наших громадянам, з нього роблять таку страшенну питку. Наприклад, люди з села по 5 раз їздять у це місто, займають  черги, знову  їдуть на тому автобусі, який раз їде в селі всього  з одного села до району. І на слідуючий день, і на слідуючий. Ну що треба зробити, щоб просто сказати: "Сьогодні графік селу..........., а завтра там "Червоний ранок", а післязавтра тому. І не їзди там Іванов чи Сидоров. А ти приїдеш завтра і тобі дадуть ці 50 гривень". Чи інше.

Перерахунки ці пенсій. Ну хотіли зробити добре діло. Ну чому зробили такі черги, коли людина, вистоявши в тій черзі, стоїть-стоїть, мучиться-мучиться, а йому кажуть: "На тобі 4 гривні". Да не 4 гривні, вже  справа не в 4 гривнях, а в тому, що він стояв, мучився. Ну не можна так робити, сьогодні одну вулицю, завтра іншу перерахуйте. І це ж дуже просто. Це ж не треба нічого ні грошей ніяких, зробить. Або ж наприклад, ну половина сіл в школах діти мерзли. Ну сиділи в школах і мерзли. Ну чому місцева влада чи хто може з уряду не може сказати а чого в тебе сьогодні, голова міської ради,  мерзли діти в школі? А чого в тебе в такому селі мерзли? І це знову і знову.

Або та ж невиплата заробітної плати. А це все...  Або ж, я вже говорила, нема пенсій, нема грошей. Ну покажіть по телебаченню нормальний  фільм. Ну для цього теж нема грошей. А це наша мораль, а це достоінство нашої України, а це і імідж на всьому світі. Дякую вам.

 

ГОЛОВА. Олександр Масенко, фракція комуністів, будь ласка,

 

14:10:53

МАСЕНКО О.М.

Шановні народні депутати, Володимире Михайловичу, члени уряду! Я програму розглядаю у двох напрямках. Одна справа, якщо це просто задекларувати програму, щоб її підтримав уряд, і інша справа, якщо це щось є  якийсь намір зробити для народу. Мені  сподобались в програмі  ось такі слова: "Уряд зосередить увагу на підвищенні  якості життя населення в забезпеченні динамічного і гармонійного розвитку людини, її духовних, життєвих та інтелектуальних якостей, соціальної справедливості та зниженні рівня бідності". Дуже гарні слова, якби навіть оце тільки  всього виконати, більше б принаймні вже уряду не треба чого робити. Але ж справа в тому, що програма вже діяла напротязі 2003 року, а не відчутно, щоб у цьому напрямку щось було   зроблено. Передбачається ліквідація заборгованості по заробітній платі. Та її вже давно потрібно ліквідувати. Це страм великий для нашої держави, що у нас і до цього часу  1,8  мільярда існує заборгованості по заробітній платі.

Чи удосконалення, пишете, нормативно-правової бази з питань відшкодування знецінених заощаджень. Що тут треба ще вдосконалювати, яку нормативно-правову базу? Є прийнятий  закон, треба робити все, щоби знайти можливості виплатити ці знецінені заощадження нашим людям.

Підвищення посадових окладів. Ну, підвищимо ми посадові оклади так, як і підвищили у якійсь мірі пенсії. А ціни з'їдають це, буквально, за півмісяця чи  за  півтора місяця. Треба ж якось зробити такий механізм, щоб і підвищення було, і ціни не з'їдали це підвищення.

Мене найбільше  хвилює те, що закладена така норма: надання безвідсоткової позики безробітним громадянам для ведення особистого селянського господарства. Чи  є потреба такі передбачати навіть наміри. Та давайте дамо зараз кредити, позику тим сільськогосподарським підприємствам, які зараз працюють, хоч щось виробляють. Не можуть вони взяти зараз кредити.

Я вважаю, що якби уряд зробив хоч от такий крок, щоб  домігся виконання норми  Конституції, що  медичне обслуговування у нас дійсно було безкоштовним.

І на закінчення я хотів би підтримати Леоніда Макаровича  Кравчука в тому напрямку, що ми повинні задуматися кожен над своїм внеском  у ту справу, яку ми робимо. Леонід Макарович вагомий внесок такий вніс, що ми років 30 будемо видихувати з народом той внесок. То ж давайте  задумаємося і кожен, що ми внесемо і що воно дасть для нашого народу.

 

ГОЛОВА. Так, шановні колеги, час вичерпаний для виступів. Заключне слово має Прем'єр-міністр України Віктор Федорович Янукович.

 

ЯНУКОВИЧ В.Ф. Шановні народні депутати! Шановні члени уряду! Шановні Президія! Ну, перш за все, уряд дуже уважно вислухав всі зауваження, які сьогодні пролунали, їх було дуже багато. Багато було конструктивних пропозицій. Ми будемо мати стенограму і вивчимо її уважно, і обов'язково будемо мати зворотній зв'язок.

Дуже приємно, що пролунали сьогодні, і це вперше я почув в цій залі критику чи самокритику народних депутатів, які теж приймали участь у виконанні цієї програми. Це приємно. Я не буду вдаватись зараз в ситуацію, яка, на мій погляд, сьогодні є позитивною з точки зору економіки.

Ви, шановні народні депутати, маєте можливість в цьому році зробити ще один крок для поліпшення цієї ситуації разом з урядом, якщо буде прийнята ця програма. Пріоритети, ті, які були визначені в Програмі за 2003 рік, вони всі виконані. Сьогодні можна критикувати і багато казати про те, чого ще не зроблено. Я згоден з вами. Згоден з тим і згоден з тими людьми, українцями. до яких сьогодні ми ще не дійшли разом з вами. І я вибачаюсь перед ними, що ми дійсно не зробили те, що ми повинні були зробити ще багато років тому. Але в цьому залі багато років йшли дискусії, подібні і сьогоднішній дискусії. Головне, що ми рік від ріку маємо можливість покращувати  умови, і економіка сьогодні працює. І цифри про це свідчать. Як кажуть, від цього відмовитись, у цій залі ніхто не відмовився. Якість життя - це головне, що нам необхідно сьогодні зробити для того, щоб найближчим часом український народ почав жити на багато краще, ніж живе. І це ми знаємо кожен з нас у своєму житті, що це можна  зробити тільки трудом кожного дня, цілодобово, і не буває ніяких тут чудес. Тому будемо працювати, будемо жити. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, у нас є проект Постанови про  неприйнятність внесення проекту по даному питанню. Богдан Костинюк, будь ласка, аргументуйте вашу позицію. Три хвилини, будь ласка.

 

14:17:55

КОСТИНЮК Б.І.

Народний Рух України, Блок Віктора Ющенка, "Наша Україна", Богдан Костинюк.

Шановні народні депутати,   шановні члени уряду.

Днями я отримав листа від жительки Франківська Стефанії Байдичук, і вона пише про те, що у нашій державі доживають віку такі люди, як малолітні в'язні тоталітарного режиму.  У 16-му віці, -  пише вона, - поміняла шкільну парту на тачку, у якій возила  торф  у Мордовії, повернулася з табору і я не мала можливості вчитися, а ні найти престижну роботу.  Держава попросила у нас вибачення, реабілітувавши, додавши аж 9 гривень до пенсії. Нам виплатили сміхотворну компенсацію 30 гривень за конфісковане майно. Заощадження, які складали протягом життя на  чорний день,  пропали. Чорний день  настав. Я інвалід першої групи, як і більшість  нас, пенсії на ліки не вистачає. Прошу звернути на нас увагу, нас залишилося не багато.

У цих колишніх малолітніх політв'язнів і в багато тисяч і мільйонів пенсіонерів уряд цього року з кишені забрав в середньому щомісяця у кожного приблизно по 30 гривень.

Шановні урядовці, відмініть оту постанову Кабінету Міністрів, котра зменшила обрахування пенсій з 376 гривень до 306 гривень. Відмініть і віддайте пенсіонерам кошти, які їм належать. І кошти для цього є, і ви знаєте, що кошти є. І тих 16 відсотків, про які ви говорили, що буде збільшення пенсій у цьому році, їх не стане для того, щоб віддати оці кошти з першого січня цього року.

Останнім часом у контрольованих владою засобах масової інформації ведеться активна пропаганда так званих успіхів соціально-економічної політики нинішньої влади. Але всі ці успіхи, як і в старі радянські часи, не що інше, як окозамилювання і приписки. Замовників цієї кампанії мало хвилює, що реально відбувається у суспільстві, що хвилює мільйонів наших співвітчизників. А громадяни добре відчули результати так званої аграрної політики, наслідком якої стало стрімке зростання цін на хліб і інші продукти харчування. У пенсійне знущання перетворилась так звана пенсійна реформа. Зате збережено умови для пенсійного забезпечення за спеціальними і особливими пенсійними системами для вибраних. Виникає питання: чому при зростаючих масштабах економіки відбувається падіння реальної пенсії і зниження мінімальної заробітної плати? Бюджет 2004 року в реальних цінах є менший за практичне виконання бюджету минулого року. Куди ж діваються мільярди гривень від зростання економіки?

Всі ці успіхи разом із свободою слова, разом із темниками...

 

ГОЛОВА. Дякую. Час вичерпаний. Дякую.

Шановні колеги, народні депутати Богдан Костинюк і Микола Мартиненко внесли проект постанови, реєстраційний номер 5244-п про неприйнятність проекту Постанови Верховної Ради України "Про програму діяльності Кабінету Міністрів України та її виконання", реєстраційний номер 5244. Відповідно до Регламенту я ставлю на голосування першою цей документ. Прошу народних депутатів визначитися.

 

14:21:57

За-109

По фракціях, будь ласка. Дайте по фракціях.

Наша Україна - 91 (я читаю "за") , Регіони України - 0, Фракція комуністів - 0 , Партія промисловців і підприємців і "Трудової України" - 0, СДПУ (о) -0, Народовладдя - 0, СПУ - 0, Демініціативи - 0, Блок Юлії Тимошенко - 15, Аграрна партія - 0, Народний вибір - 0 , НДП - 0, Позафракційні - 3.

Прошу уваги, я ставлю на голосування проект постанови Верховної Ради України, реєстраційний номер до 5244 групи народних депутатів Гавриш, Осика, Терещук, Шаров та інші про програму діяльності Кабінету Міністрів та її виконання.

Два пункти, я зачитую: роботу уряду по виконанню Програми діяльності Кабінету Міністрів України "Відкритість, дієвість, результативність" у 2003 році визнати задовільною. І другий пункт, схвалити програму діяльності Кабінету Міністрів України "Послідовність, ефективність, відповідальність".

Прошу голосувати. В цілому я ставлю зразу, як постанову. Прошу голосувати.

 

(Ш у м   у   з а л і)

14:23:15

За-239

Рішення прийнято.

(О п л е с к и)

По фракціях, будь ласка.

Наша Україна - 1,  Регіони України - 67, Фракція комуністів - 0 , Партія промисловців і підприємців і "Трудової України" - 39, СДПУ (о) - 37, Народовладдя - 22, СПУ - 0, Демініціативи - 19, Блок Юлії Тимошенко - 0, Аграрна партія - 15, Народний вибір - 14 , НДП - 14, Позафракційні - 11.

Шановні колеги, давайте привітаємо уряд і побажаємо подальшої спільної плідної діяльності.  (О п л е с к и)

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим, перерва до 16-ї  години. Прошу в такому складі працювати після 16-ї години.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку