ЗАСІДАННЯ   ШОСТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

10  лютого  2004 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради. Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Ввімкніть систему "Рада".

10:02:12

Зареєструвалося -406

Зареєструвалося 406 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим. Шановні народні депутати! Відповідно до календарного плану проведення п'ятої сесії Верховної Ради України сьогодні на черговий День уряду України у Верховній Раді виноситься дві інформації Кабінету Міністрів України - інформація про стан збереження об'єктів соціально-культурного призначення в процесі приватизації та цільового їх використання в післяприватизаційний період, з якою виступить голова Фонду державного майна Михайло Васильович Чечетов. А також інформація про підсумки проведення оздоровлення дітей влітку 2003 року та про заходи Кабінету Міністрів України щодо організації відпочинку і оздоровлення дітей влітку 2004 року, яку доповість міністр у справах сім'ї, дітей та молоді Валентина Іванівна Довженко. Нагадаю, шановні колеги, що відповідно до Положення про День уряду України для доповіді з кожного питання доповідачу відводиться 15 хвилин і до півтори години для відповідей на письмові, усні запитання. До п'яти хвилин для виступу представника профільного комітету і до 20 хвилин для дебатів з зазначеної теми. Але оскільки сьогодні ми розглядаємо дві інформації, а для Дня уряду відведено лише ранкове засідання, я пропоную вам, шановні колеги, скоротити час для відповідей на запитання до однієї години з тим, щоб ми провели День уряду до 14 години. Немає заперечень?

Будь ласка, Раханський Анатолій Варфоломійович, з порядку ведення. Будь ласка.

 

10:04:01

РАХАНСЬКИЙ А.В.

Дякую. Шановні колеги, шановний Володимире Михайловичу! Відносно обговорення другого питання щодо проведення оздоровлення дітей вношу пропозицію і прошу її підтримати. Це дуже і дуже важливе питання для майбутнього нашої держави. Відвести час на обговорення цього питання не 20 хвилин, а до 40 хвилин. Дякую за увагу. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, давайте таким чином зробимо. Якщо не буде у вас заперечень, і ви підтримуєте цю ідею, ми не будемо о 12 годині робити перерву, якраз у нас буде 50 хвилин для обговорення.

Будь ласка, Семенюк Валентина Петрівна, мікрофон. Потім Кармазін Юрій Анатолійович.

 

10:04:42

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії. Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги! Я тут підтримую колегу Раханського стосовно того обговорення часу і відповіді питання. Зважаючи на те, що особливе перше питання і воно тісно пов'язується із другим, дати співдоповідачам не по 5 хвилин, тому що за 5 хвилин ти не розповіси, що сьогодні робиться у післяприватизаційний період і у період приватизації особливо з об'єктами соціальної сфери. І я прошу все ж таки по 20 хвилин нам з Катериною Семенівною для того, щоб чітко дати можливість сказати про ту напругу, яка сьогодні є у післяприватизаційний період у соціальній сфері, яка тісно ув'язується із безпосередньо і з тим питанням, яке виносить Катерина Семенівна.

Я думаю, що такий регламент, який запропонувала Спеціальна контрольна комісія, Володимире Михайловичу, будь ласка, підтримайте. Я думаю, що відповідь на 20 хвилини, це буде якраз нормально. Дякую.

 

ГОЛОВА. Юрій Кармазін, будь ласка.

 

10:05:43

КАРМАЗІН Ю.А.

Дякую. Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку "Наша Україна". Шановний Володимире Михайловичу, я б хотів би запропонувати, щоб підтримати вас в тому, що ви пропонуєте закінчити до другої години і без перерви навіть, але скорочувати все пропорційно. Тобто і виступ має бути пропорційно скорочуватися і погодитися з пропозицією Валентини Семенюк про те, щоб співдоповідачі мали. Головне, щоб ми мали чітко, що якщо питання до хвилини, значить до хвилини має бути відповідь. Тому  що ми знаємо на що йдуть основні хвилини, основні хвилини йдуть на те, що затягується час на відповіді, Володимир Михайлович. І це від вас залежить, якщо будуть даватися короткі відповіді. Тоді більше людей зможе задати запитання.

Зважаючи на те, що в залі всього 100 з лишнім чоловік, то якраз всі зможуть задати запитання кого це хвилює в цій країні. Дякую вам.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Давайте ми почнемо працювати, а далі ми подивимося, бо у нас трансляція до   14 години. Якщо у вас буде наполягання  ми продовжимо і далі. Але відповідно до Регламенту я можу сказати, що у нас за інформування по положенню 15 хвилин, для відповідей на письмові запитання 30 хвилин, на усні запитання до однієї години з проблематики, яка розглядається.

Потім далі представникам комітетів функціональна спрямованість яких  пов'язана з тематикою дня, до п'яти хвилин, і протягом двадцяти хвилин проводиться обговорення.

Будемо йти за Регламентом, якщо, там подивимося тоді, ну, трохи більше. Я можу поставити на голосування. Але ж , ви розумієте, не встигнемо. Давайте визначимо для співдоповідачів по десять хвилин. Немає заперечень?

Тоді переходимо до розгляду. Валентина Семенівна, я можу поставити на голосування, але, знаєте, результат буде негативний. Бо у нас дві інформації. Ми ж просто втратили час.

Я запрошую до інформації з першого питання Голову Фонду державного майна Чечетова Михайла Васильовича.

 

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, члени уряду!

Кризові явища в економіці України протягом 90-х років суттєво обмежували фінансові можливості держави, що не давало змоги виконати соціальні програми в повному обсязі.

В умовах недостатнього бюджетного фінансування, нерозвинутості механізмів альтернативного позабюджетного фінансування, низької ефективності використання наявних коштів істотно погіршився і матеріально-технічний стан установ культури і мистецтв, кінематографії, знизився рівень культурного обслуговування населення, медичної допомоги.

За часів планової економіки майже кожне виробниче підприємство будувало клуби, бази відпочинку, профілакторії, дитячі садки, їдальні та інші об'єкти соціальної  інфраструктури. Особливо це стосується містоутворюючих підприємств, які мають розвинену соціальну інфраструктуру, що обслуговує не тільки працівників відповідного підприємства, а і жителів певного населеного пункту.

Однак соціальна сфера фінансувалась за так званим залишковим принципом. Це негативно позначилось на матеріально-технічній базі об'єктів соціальної інфраструктури. Як наслідок є клуби, дитячі садки, інші об'єкти, які взагалі не використовується, що з часом призводить до їх руйнування, розташування в приміщеннях цих дитячих садків офісів різноманітних фірм, на площі кінотеатрів зручно розташовуються магазини, нічні клуби.

Іншими словами, обмежені фінансові можливості підприємств не сприяють розвитку соціальної інфраструктури в країні.

Ситуація, що склалася в соціальній сфері, не давала  можливості відкладати її реформування на пізніші строки.

Назріла необхідність реорганізації майнових та фінансово-господарчих відносин у соціальній сфері з метою приведення їх у відповідність і загальними напрямами економічного реформування.

Тому Указом Президента України від 18 жовтня 1997 року "Про основні напрями соціальної політики на 1997 - 2000-і роки" було визначено, що однією з стратегічних цілей соціальної політики на державному рівні є значне поліпшення соціальної інфраструктури, а на регіональному рівні - реформування об'єктів соціальної інфраструктури.

До 1998 року на законодавчому рівні не було системного підходу до розв'язання проблем збереження об'єктів соціально-культурної сфери, крім передачі таких об'єктів у комунальну власність. Однак процес передачі об'єктів права державної власності у комунальну власність здійснювався досить повільними темпами через брак коштів місцевих бюджетів на утримання соціально-культурної інфраструктури.

Тому у 1998 році на законодавчому рівні було прийнято рішення про збереження об'єктів соціально-культурного призначення шляхом їх приватизації. Така державна програма приватизації на 1998 рік є першим законодавчим актом, яким було регламентовано принципи та механізм приватизації об'єктів соціальної сфери.

Ще одним нормативно-правовим актом, у якому зверталася увага на проблему обтяження підприємств об'єктами невиробничого призначення, є Указ Президента України від 16 листопада 2000 року "Про додаткові заходи щодо посилення боротьби з корупцією, іншими протиправними діями в соціально-економічній сфері та забезпечення економного витрачання державних коштів", спрямований на суттєве скорочення витрат на утримання об'єктів соцсфери за рахунок бюджетних коштів, коштів державних підприємств та господарських товариств, у яких є частка державного майна.

Відповідно до класифікації об'єктів приватизації, встановленої чинною Державною програмою приватизації, в окрему групу "Ж" виділені об'єкти незалежно від вартості та джерел фінансування, які мають соціальне значення.

За період з 1998 року по 10 місяців 2003 року в Україні приватизовано 710 об'єктів групи "Ж" державної форми власності. Так, на конкурентних засадах приватизовано 58,6 відсотка загальної кількості об'єктів: 41,3 відсотка шляхом викупу, а 0,1 відсотка шляхом продажу акцій, що належать державі, в господарських товариствах. Крім того, 48 об'єктів соціально-культурного призначення, які, відповідно до класифікації об'єктів  приватизації, відносились до інших груп, було приватизовано шляхом продажу акцій, що належать державі і господарських товариств. Не можна не звернути увагу на те значення, яке  мають для кожного з нас об'єкти соціальної інфраструктури. Соціальна сфера покликана задовольнити різноманітні потреби  людини, сприяючи як духовному, так і  фізичному її розвитку. Все це зумовлює необхідність зваженого підходу до процесу роздержавлення соціальної інфраструктури, який є індивідуальним з урахуванням як профілю діяльності, так і  місцезнаходження конкретного об'єкта. Законодавчими та нормативними  актами встановлено жорсткі вимоги до збереження існуючої соціальної інфраструктури. При цьому обов’язково  враховуються позиції центральних та місцевих  органів виконавчої влади. Крім того, за їх пропозиціями державні органи приватизації визначають умови продажу  об'єктів соціально-культурного призначення. До таких умов відносяться  зобов'язання покупця щодо збереження профілю діяльності, збереження та створення робочих місць, здійснення реконструкції заходів щодо захисту навколишнього природного середовища, дотримання екологічних норм. Одночасно умовами продажу деяких об'єктів передбачається запровадження пільгового користування для мало............. верст населення та найбільш соціально вразливих категорій громадян послугами відповідного  закладу.

З метою забезпечення  відкритості та прозорості процесу роздержавлення державні органи приватизації здійснюють заходи щодо його  інформаційного  забезпечення в інформаційних бюлетенях органів приватизації та місцевій пресі. Однак, необхідно зауважити, що законодавче врегулювання процесу роздержавлення соціальної сфери не означає повсюдної приватизації всіх об'єктів соціальної інфраструктури. Фонд державного майна ніколи не  дотримувався такої позиції. Одне з головних завдань приватизації полягає в пошуку нових власників, відповідальних, спроможних та заінтересованих у забезпеченні функціонування об'єктів соціально-культурної сфери. Процес раціонального реформування соціально-культурної сфери враховує специфіку  відповідної галузі до конкретних закладів. Цілий ряд законодавчих актів встановлює як особливості приватизації, так і заборону приватизації тих чи інших об'єктів соціально-культурного призначення. З розумінням ставлячись до задоволення потреб  суспільства в розвинутій мережі об'єктів соціальної сфери державні органи приватизації керується принципом зваженості під час розгляду питання про приватизацію об'єктів соціально-культурної сфери.

Основний наголос робиться на зобов'язаннях нового власника по забезпеченню функціонування  об'єкту за його призначенням. Так у Луганській області приватизовано 22 об'єкта соціально-культурного призначення, жоден з яких на момент приватизації  не функціонував. Стан їх був незадовільний через відсутність коштів у балансоутримувачів на утримання та охорону. При цьому у дев'яти клубів, які на момент приватизації перебували в аварійному стані, зі збереженням профілю було продано шість об'єктів, а три без збереження профілю, в яких на сьогодні, у двох об'єктах, розташовані побутові та торговельні об’єкти, один об'єкт переобладнано під церкву.

Необхідно наголосити,  що для запобігання подальшому руйнуванню об'єктів соціальної інфраструктури та їх збереження,  першочерговій приватизації підлягають, насамперед, ті об'єкти, що не функціонують, знаходяться в аварійному стані або перебувають в оренді. Так на момент приватизації не функціонувало майже  41 відсоток загальної кількості об'єктів соціально-культурного призначення, що виставлялося на продаж. Відповідно до вимог Державної програми приватизації тільки  об'єкти соціально-культурного призначення, які не функціонують  більше   трьох років або знаходяться в аварійному стані, можуть бути перепрофільовані за погодженням з органами місцевого самоврядування.  З умовою збереження профілю діяльності приватизовано 66 відсотків загальної кількості приватизованих об'єктів соціальної сфери.  Приватизація об'єктів соціальної інфраструктури позитивно впливає, як на фінансовий стан підприємства, на балансі якого перебувають такі об'єкти, так і на стан самої соціальної сфери.

Отже, залучення фінансових ресурсів у соціальну сферу є  необхідним чинником для покращання стану об’єктів соціальної інфраструктури. У зв'язку з цим приватизація об'єктів соціальної сфери є одним із шляхів залучення реальних інвестицій. Тому можна стверджувати, що приватизація є запобіжним заходом проти подальшого розпаду соціальної сфери.

Крім того, необхідно визначити, що протягом двох останніх років спостерігається підвищення заінтересованості покупців у придбанні об’єктів соціальної сфери. Здорова конкуренція сприяє покращанню, як якості послуг, так і стану самих об'єктів.  Прихід нових власників, як правило, супроводжується інвестуванням у реконструкцію та модернізацію ........ об'єктів. Так умовами договорів купівлі-продажу об’єктів соціально-культурного призначення передбачено надходження коштів  на розвиток підприємств протягом 1995-2010 років на загальну суму біля 238 мільйонів 671 тисяч гривень та 4-х мільйонів 320 тисяч доларів США.

Станом на 1 листопада 2003 року  вже надійшло 25 мільйонів і 111 тисяч гривень та біля 3023 тисяч доларів США.

 При продажу контрольних пакетів акцій підприємств, які мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави до умов конкурсу можуть включатися вимоги щодо утримання об'єктів соціально-культурного призначення. Так відповідно до договорів купівлі-продажу пакетів акцій станом на 1 листопада 2003 року на утримання об'єктів соціально-культурного призначення, які перебувають на балансах підприємств, вже внесено більш 96 мільйонів 147 тисяч гривень.

 У разі невиконання умов договорів купівлі-продажу  держані органи приватизації ведуть пр.....ційно-позивну роботу щодо їх розірвання та повернення об'єктів в державну власність.

На сьогодні 7 договорів розірвано за рішенням суду, а за 20 договорами ведеться пр....ційно-позивна робота.

Соціально-культурна інфраструктура потребує постійних коштів на утримання об'єктів на достатньому рівні,  в тому числі на поточний та капітальний ремонт, виплати зарплати обслуговуючому персоналу, сплату земельного податку та комунальних послуг тощо. Причому деякі об'єкти, наприклад, бази відпочинку функціонують лише в літній період. Тому після вивчення економічних показників підприємства, наприклад, ВАТ Полтавський завод медичного скла, зроблений висновок, що  дешевше закуповувати путівки на оздоровлення своїх працівників, ніж утримувати базу відпочинку на своєму балансі.

 При вилучені об'єктів соціальної сфери з статутних фондів господарських товариств у процесі приватизації  державні органи приватизації здійснюють функції управління такими об'єктами. З метою підвищення ефективного управління об'єктами, застосовуються такі способи управління - це приватизація, передачу його у комунальну власність, передачу в оренду, ...

 Державні органи приватизації проводять перевірки належного використання цих об'єктів у разі виявлення під час перевірок фактів заподіяння державі збитків у наслідок неналежного їх використання або  знищення орган приватизації проводиться робота для усунення виявлених порушень, застосовується подання звернень до правоохоронних органів, контрольно-ревізійного управління, арбітражних судів до керівництва господарських товариств з приводу відновлення пошкодженого мана та відшкодування державі збитків, укладання та переукладання договорів оренди. Передача об'єктів соціально-культурного призначення, що не увійшли до статутних фондів господарських товариств у процесі приватизації у комунальну власність регламентується Законом України про передачу об'єктів права державної та комунальної власності. Відповідно до законодавства передача об'єктів у комунальну власність здійснюється разом з технічною документацією. Це - елементарна справа, акт прийняття в експлуатацію, плани зовнішніх робіт(?) тощо. !!!!!!!

На жаль, відповідні матеріали на підприємствах, як правило, відсутні, а тому іноді не підлягають поновленню, що ускладнює їх передачу. Більшість об'єктів перебуває в занедбаному стані, і органи місцевої влади, ще раз відсутність джерел фінансування здебільшого не виявляють бажання приймати їх у комунальну власність.

Відповідно до Указу Президента України від дев'ятого березня 2000 року "Про деякі заходи щодо поліпшення умов господарювання недержавних сільськогосподарських підприємств" передбачена передбачена передача об'єктів соціальної сфери, що перебувають на балансах сільгосппідприємств недержавної власності, у комунальну власність територіальних громад за умови збереження їх мережі та функціонального призначення.

На сьогодні близько 70 відсотків об'єктів соціальної інфраструктури передана на баланси сільських та селищних рад. Але ще підприємства агропромислового комплексу утримують на балансі біля шести з половиною тисяч закладів соціально-культурного призначення. Близько п'яти відсотків таких об'єктів перепрофільовано та розукомплектовано.

Усе це спричинено відсутністю у сільгосппідприємств коштів на приведення об'єктів соціальної сфери в належний стан та змінами демографічної ситуації на селі, зокрема зменшенням чисельності дітей дошкільного віку та молоді. Одним із шляхів залучення інвестицій для покращання діяльності об'єктів соціального і культурного призначення є створення господарських товариств, до статутних фондів яких з боку держави передається майно, майнові права та інші активи об'єктів соціально-культурної сфери, а з боку недержавних інвесторів - кошти.

На сьогодні фонд володіє пакетами акцій, частками у дев'яти таких товариств.

Установчими документами господарських товариств передбачено зобов'язання щодо використання цих об'єктів за призначенням та збереження їх профілю. Ці підприємства не мають простроченої кредиторської заборгованості, на чотирьох підприємствах зріс чистий прибуток.

Необхідно окремо звернути увагу на відчуження об'єктів соціально-культурного призначення поза нормами законодавства про приватизацію. Стягнення виконавчими службами сум заборгованості з підприємств відбувається за рахунок майна даного підприємства, в тому числі за рахунок об'єктів соціальної сфери. При цьому таке відчуження відбувається без зобов'язання нових власних цих об'єктів зберігати профіль їх діяльності. В умовах радикальних економічних перетворень в основному вдається зберегти раніше створену соціальну інфраструктуру, і поступово спостерігається вихід її на якісно новий рівень, формування сприятливого економіко-правового режиму щодо функціонування соціально-культурних закладів не залежно від форм власності. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, переходимо до запитань. Будь ласка, запишіться на запитання. Одне письмове і одне безпосередньо від депутатів. Будемо чергувати. На табло висвітліть прізвища народних депутатів, що записалися. Борис Беспалий, потім письмове запитання.

 

10:23:39

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, Блок Віктора Ющенка, "Наша Україна", місто Київ. У мене є таке питання. От ви представляєте у даному випадку Фонд державного майна. Наскільки я розумію, то першим завданням фонду є якраз управління майном, а не тільки його приватизація. Між тим створюється таке враження, що ви об'єкти соціальної сфери більш займається, ваш фонд приватизацією, ніж утриманням. Можливо, в нього, тому ці об'єкти знаходяться в такому стані.

І ще одне питання у мене є абсолютно конкретне. Я в даному випадку представляю Комітет з питань державного будівництва ще і місцевого самоврядування, і є дуже випадків, коли об'єкти соціальної сфери передаються на баланс міських, селищних, міських рад, тобто до територіальних громад без належного фінансового, іншого матеріального забезпечення. Тобто територіальні громади ставляться у безвихідне становище. От які заходи ви будете вживати щодо того, щоб кожна передача супроводжувалася належними матеріальними ресурсами, інакше просто погіршується стан цих об'єктів і стан відповідно дітей і так далі. Дякую.

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. Дуже дякую за цікаві запитання. Що торкається першого питання  відносно  приватизації. Я наголошував у виступі, що ми не ставимо за головну  мету приватизацію соціальної сфери. Ми ставимо за головну мету збереження соціальної сфери.

Але для того, щоб зберегти соціальну сферу потрібні кошти, тому і передбачаються різноманітні форми управління. І передача у комунальну власність і передача в оренду, і в разі, можливість передбачається, передачу до підприємств, але якщо коштів немає ні на підприємстві, ні у місцевій громаді на збереження і це підприємство знаходиться в ганебному стані, то виникає проблема залучення уже приватного інвестора. І через приватизацію залучити інвестиції, які спроможні це підприємство зберегти.

Тому я ще раз наголошую, що головною метою Фонд державного майна не ставить приватизацію соціальної сфери, а головною метою ставиться збереження, але виходимо з конкретних умов.

Що торкається, що, дійсно, на сьогоднішній день, на жаль, не всі місцеві органи влади, міські громади, вони не завжди хочуть взяти комунальну сферу, бо немає відносних фінансових ресурсів. І в цьому разі я хочу сказати, що уряд вбачає вирішення цієї проблеми тільки через зміцнення економіки держави.

Минулий рік був найкращим за 12 років в економічному плані для держави.

В цьому році прогнозується позитивна динаміка цих показників, за рахунок зміцнення економічного стану держави буде збільшуватися державна скарбниця, доходна частина бюджету і будуть збільшуватися витрати на збереження соціальної сфери. Дякую.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, письмове запитання.

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. Семенюк Валентина Петрівна,  Соціальна контрольна комісія з питань приватизації.

"Чи визначені урядом науково обгрунтовані нормативи забезпечення областей, районів, міст, селищ, сіл об'єктами соціально-культурного призначення з урахуванням їх демографічних та інших особливостей у відповідності до угоди про партнерство та співробітництво між європейськими співтовариствами, і з державами-членами, і Україною з метою узгодження законодавства України із законодавством Європейського Союзу у питаннях соціально-культурного розвитку?"

Для збереження існуючої мережі припинення негативних процесів у галузі культури Кабінетом Міністрів України затверджені відповідні нормативи забезпечення населення бібліотеками та клубними закладами, які занесені до Державного класифікатора соціальних стандартів. Це Постанова Кабміна від 30.05.97 року "Про мінімальні соціальні нормативи забезпечення населення публічними бібліотеками в Україні", Постанова уряду від 12.11.98 року "Про нормативи забезпечення населення клубними закладами"  та інші.

Зараз в уряді йде процес доопрацювання науково обгрунтованих нормативів забезпечення населення об'єктами соціально-культурного призначення. Але мало розробити ці нормативи - нам потрібно під це підвести відповідну фінансову базу. А відповідна фінансова база буде підведена тільки за рахунок зміцнення економіки держави, про що я казав, відповідаючи на минуле питання. Дякую.

 

ГОЛОВА. Олександр Пеклушенко, фракція "Регіони України".

 

10:28:39

ПЕКЛУШЕНКО О.М.

Прежде всего, спасибо вам за емкий, краткий и всеобъемлющий доклад. Во-вторых, я хотел бы спросить ваше мнение: вам не кажется, что было бы целесообразно деньги, вырученные за продажу объектов соцкультбыта, особенно в сельской местности, сто процентов оставлять там, на территории, для поддержки оставшихся объектов или строительства нового? Это первый вопрос.

И второй вопрос. Вы правильно сказали, что продаваться должны объекты неработающие. Но, учитывая, что мы приняли норму  НДС, в том числе на объекты соцкультбыта, спортивные объекты,  мы в ближайшем будущем можем иметь все эти объекты неработащими. Не кажется ли вам, что вместе с вами должны сделать все зависящее, чтобы снять НДС с этих объектов.

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. Що торкається першого питання: доцільності того, щоб кошти від приватизації об'єктів соціальної сфери не направлялись до Державного бюджету, в державну скарбницю, а залишались на інвестуванні цієї соціальної сфери з метою збереження цих об'єктів і подальшого функціонування. Це державне питання і можна, як кажуть, можна і так, і так. Ми будемо вносити програму приватизації, і при розгляді у Верховній Раді програми приватизації, якщо більшість народних депутатів проголосує за те, щоб ці кошти ми не проганяли через Державний бюджет, а зразу залишали на місцях з метою підтримки соціальної сфери, на мій погляд, це буде державне рішення. Але для цього потрібно 226 голосів у залі.

Що торкається податку на додану вартість, Верховна Рада вже деякі зміни внесла. Я думаю, що якщо буде внесено, про що ви кажете, гірше не стане. Дякую.

 

ГОЛОВА. Письмове, будь ласка, запитання.

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. Семенюк Валентина Петрівна, Спеціальна контрольна комісія з питань приватизації. "Чи планує ...

 

ГОЛОВА. Будь ласка.

 

ЧЕЧЕТОВ М.В.  "Чи планує уряд  провести додаткові заходи щодо збільшення у 2004 році та наступних роках доходів місцевих бюджетів для фінансування об'єктів  соціально-культурного  призначення, що перебувають в управління органів місцевого самоврядування з метою їх ефективного цільового використання?"

Відповідь. Загальні обсяги видатків, що враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів на освіту та культуру і мистецтво на 2004 рік Раді Міністрів Автономної Республіки Криму, місцевих державним  адміністраціям та виконавчим органам відповідних рад передбачено відповідна на 14,7 відсотка  та  21,3 відсотка  більше, ніж у  2003 році. Відповідно до прогнозу показників  зведеного бюджету України  за основними видами доходів видатків та фінансування 2005-2007 роки затвердженого  постановою уряду від 09.9.2003 року видатки на  утримання закладів освіти будуть збільшені в 2005 році в порівнянні з  2004 роком на 1 відсоток, в 2006 році в порівнянні з цим же показником на 13 відсотків, у 2007 році відповідно на 12,9 відсотків. Видатки на духовний та фізичний розвиток у 2005 році прогнозується в обсязі 2 мільярди 57 мільйонів гривень, в 2006 році 2 мільярди 469 мільйонів гривень, у 2007 році - 3 мільярди 523,8   мільйона гривень. Дякую.

 

ГОЛОВА. Станіслав Ніколаєнко, фракція Соціалістичної партії України.

 

10:32:23

НІКОЛАЄНКО С.М.

Шановний Михайле Васильовичу! Ніколаєнко, фракція соціалістів. Мене цікавить одне питання. Я знаю, що сьогодні попри того, що існує якийсь певний державний контроль за приватизацією, особливо коли є в об'єктах приватизації об'єкти соцкультпобуту ми маємо прикрі випадки, коли, скажімо, навчальні заклади повністю попадають під приватизацію і навіть під розпродажу. Ну, скажімо, в місті Херсоні при приватизації заводу... Херсонського комбайнового заводу повністю попало під приватизацію ПТУ-1, яке рішенням уряду і вашим рішенням внесено до  державної власності і навіть попало в заклад і вже його  продають "з молотка" разом з  800 дітей.

Аналогічна ситуація   у Новій Каховці на заводі "Сокол". Чи є у нас сьогодні реєстр державного майна соціально-культурного призначення, державний реєстр, яке не приватизується, але яке утримується на балансах підприємств. Будь ласка, Михайло Васильовичу.

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. Що торкається реєстру майна, яке не приватизується, а утримується на балансі підприємств, такий реєстр у базі  Фонду державного майна є. Але, на жаль, деякі об'єкти, як у перші роки приватизації, передавалися до статутних фондів підприємств, і на сьогоднішній день ці вже об'єкти, як кажуть, мають половинчате значення. З одного боку, це об'єкт культурного значення, а, з іншого боку, з точки зору вже власності, це вже власність  безпосередньо акціонерів та підприємства і, на жаль,  деякі проблемні питання виникають і розв'язувати їх можна тільки через суди. Дякую.

 

ЛИТВИН В.М. Письмове, будь ласка.

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. Семенюк Валентина Петрівна, Спеціальна контрольна комісії з питань приватизації.

 

ГОЛОВА. Давайте інші питання. Там же є інші. Будь ласка,  то депутати...

 

ЧЕЧЕТОВ М.В...... останнє. Чи проводиться центральними та місцевими органами виконавчої влади заходи щодо збереження та забезпечення цільового використання об'єктів соціально-культурного призначення приватизованих у складі цілісних майновий комплексів підприємств або їх окремі об'єкти.

Відповідь. При підготовці об'єктів соціальної сфери до продажу центральні та місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування надають пропозиції щодо збереження профілю діяльності та термінів цільового використання. Контроль за виконанням умови збереження профілю діяльності здійснюється державними  органами приватизації відповідно договорів купівлі-продажу. В разі невиконання умов державними  органами приватизації ведеться претензійна позовна робота, в тому числі із застосуванням штрафних санкцій, розірвання договорів купівлі-продажу та повернення об'єктів у державну  власність.

Я у доповіді якраз і робив окремий наголос на кількості договорів, де ми  розірвали через суди і повернули у державну власність, і де  ми судимося щодо розриву договорів там, де інвестор свої зобов'язання  не виконує. Дякую.

 

ГОЛОВА.  Володимир Пузаков, фракція комуністів.

 

10:35:36

ПУЗАКОВ В.Т.

Спасибо.  Поскольку я буду выступать по данной  проблеме прошу слово передать Соломатину Юрию Петровичу.

 

ГОЛОВА. Юрій Соломатін, фракція Комуністів.

 

10:35:45

СОЛОМАТІН Ю.П.

Юрій Соломатін, фракція комуністів.

В мене запитання дуже конкретне. В Голосіївському районі міста Києва з 2000 року почалася реконструкція недобудованого громадського центру. Але під час цієї реконструкції де-факто він був перепрофільований  і зараз побудовано замість цього громадського центру гіпермаркет "Країна" і супермаркет "Магеллан".

Питання.  Що можна зробити заради того, щоб такі прикрі випадки, які відбуваються за сприянням, насамперед, місцевої влади, не відбувалися?

Друге. Як притягнути до відповідальності тих, які поблажливо поставилися до такого перепрофілювання.?

І третє. Що слід зробити,  щоби повернути цьому об'єктові його первичне призначення - громадський центр? Дякую.

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. Дякую за запитання і дякую, що ви  зробили наголос на те, що це дійсно було рішення місцевих органів влади.

Що торкається приватизації, то ініціатором приватизації соціальної сфери виступає не Фонд державного майна, а  орган управління, орган державної влади, який управляє, а далі ця ініціатива погоджується з  місцевими органами влади. І коли буде погодженні з місцевими органами влади,  тільки тоді Фонд державного майна повністю узгоджує з місцевими органами влади і  профіль підприємства, і умови приватизації і так далі. Тобто при приватизації соціальної сфери фонд виконує якби тільки технічну процедуру фахівці фонду, а напряму рішення приймається на рівні відповідно міністерства і так далі. Але тут мова йде не про приватизацію, мова йде про те, що пройшло перепрофілювання, рішення приймалося на місцевому рівні.

Я думаю, що можливо повернути назад це буде тільки судові органи. Але, на мій погляд, нам мабуть потрібно прийняти відповідний законодавчий акт, який би оце свавілля на місцевому рівні, коли приймаються рішення, ненаправлені на те, щоб зберегти соціальну сферу, які значно погіршують ситуацію в цих районах з точки зору надання відповідних послуг соціальної сфери. Щоб це на законодавчому рівні було прийнято Верховною Радою. Зараз тільки через суд. Дякую.

 

ГОЛОВА. Письмове, будь ласка, запитання.

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. Удовенко Геннадій Йосипович, Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин. Які заходи передбачає здійснити уряд по дотриманню законодавства України при проведенні приватизації підприємств, установ в соціальній інфраструктурі, в яких є об'єкти соціально-культурного призначення з метою цільового їх використання у післяприватизаційний період?

Основні цілі, пріоритети... Відповідь. Основні цілі, пріоритети, завдання та способи приватизації державного майна визначаються Державною програмою приватизації, яка приймається Верховною Радою України. Контроль за виконанням програми приватизації здійснює Верховна Рада України шляхом заслуховування звітів фондів, Кабінет Міністрів шляхом періодичного заслуховування керівників фонду. Контроль за виконанням програми здійснюють і правоохоронні органи за межами своєї компетенції. До планових перевірок діяльності регіональних відділень фонд залучає представників правоохоронних органів. Дякую.

 

ГОЛОВА. Василь Калінчук, фракція Аграрної партії України.

 

10:39:43

КАЛІНЧУК В.А.

Дякую, Володимире Михайловичу. Калінчук, Одещина, фракція Аграрної партії України. Шановний Михайло Васильовичу, у мене до вас два питання. Перше питання упродовж того, що вже задавали тут народні депутати. Все-таки чи є у фонді чи може в уряді програма збереження та функціонування об'єктів соціально-культурної сфери на селі. Що в цьому плані робиться?

І друге питання, не менш важливе: що робиться і як зберегти об'єкти культури, освіти, житла в військових містечках, які зараз передаються? Чи знаєте ви, що там твориться?! Дякую вам.

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. Дякую.

Що торкається об'єкті соціальної сфери у сільській місцевості, то згідно відповідних рішень 70 відсотків було передано до комунальної власності. 70 відсотків. Що торкається остаточного числа об'єктів, а це десь, я називав, шість з половиною тисяч іще залишилось, то по цим об'єктам питання вирішуються.

Що торкається програми приватизації, яка зараз діє, то тут виписана даже пільга така, пільгова 102 стаття. Я вам зачитаю, що розташовані у сільській місцевості об'єкти освіти, культури, мистецтва, охорони здоров'я, фізичної культури, які не були передані у власність територіальних громад, може, територіальна громада відмовилась, нема фінансування, далі - і утримуються за рахунок коштів підприємств в разі відсутності заяв на приватизацію, коли і приватизувати ніхто не хоче цю соціальну сферу, то вони можуть бути передані, ця соціальна сфера може бути передана безоплатно у власність цьому підприємству. Тобто дуже пільгова стаття виписана безпосередньо у цій 102 статті діючої програми приватизації.   

Кращий був варіант, коли б повністю соціальна сфера у сільській місцевості була б передана місцевим громадам у комунальну власність і була б повністю стовідсотково забезпечена джерелами фінансування.

Що торкається другого питання про військові містечка. Що торкається, там передбачається три варіанти: з одного боку, можуть передаватися у комунальну власність, це - генеральна лінія, генеральна лінія, передача у комунальну власність. Другий варіант - об'єкти можуть бути передані фонду і фонд може їх приватизувати. І третя схема, коли ці об'єкти можуть бути безпосередньо продані  самим Міністерством оборони і ці кошти будуть як додатковим джерелом  фінансування Міністерства оборони.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Письмове, будь ласка.

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. Симоненко Петро Миколайович, депутатська фракція Комуністичної партії України.

В Луганську, Полтаві, Рівному, Дніпропетровську та інших містах виявлено факти порушення чинного законодавства щодо продажу або приватизації гуртожитків збанкрутілих підприємств. Сотні тисяч людей в тому числі і сім'ї з неповнолітніми дітьми залишилися без житла. Чому уряд відсторонився від вирішення житлової проблеми громадян України. Коли  уряд припинить свавілля комерційних ділків, які протизаконно приватизують або викупляють гуртожитки.

Відповідь. Недосконалої законодавчої бази не забороняла включення вартості гуртожитків до статутних фондів господарських товариств в процесі приватизації та корпоратизації. І навіть були випадки, коли трудовий колектив звертався до Фонду державного майна з пропозицією щодо включення цих об'єктів в статутний фонд і вони розуміли так, що це буде краще з точки зору збереження цих об'єктів.

Але, законодавча база на той час вона дозволяла і включати і не включати. Відповідно до Закону України "Про власність" підприємства володіють, користуються та розпоряджаються майном на свій розсуд. Іноді порушуються житлові права громадян. З метою вирішення проблем пов'язаних з гуртожитками Фондом разом з Міністерством економіки та Держкомітетом з питань житло-комунального господарства підготовлено проект закону про внесення змін до деяких законів України з питань щодо забезпечення житлових прав громадян, які проживають у гуртожитках.

Що торкається безпосередньо банкрутства, то коли вже, або ліквідації підприємства, там де є в статутних фондах гуртожитки або житло, то в цьому разі чітко у планах санації Фонд державного майна виписує процедуру обов'язкової передачі цього житла фонду або гуртожитків у комунальну власність.

Але ще раз повторюю, дійсно є таке протиріччя у законодавстві, коли з одного боку об'єкти передані до статутного фонду, а це вже є власністю безпосередньо акціонерів цього підприємства. Дякую.

 

ГОЛОВА. Ярослав Сухий. Прошу, шановні колеги, трохи уваги.

Ярослав Сухий, фракція Соціал-демократичної партії України.

 

10:45:21

СУХИЙ Я.М.

Дякую. Ярослав Сухий, місто Запоріжжя, фракція СДПУ(о).

Шановний Михайло Васильович, те, що приватизація деяких промислових підприємств при підтримці Фонду державного  майна України при вашій особистій підтримці, Юрія Івановича Єханурова, Олександра Миколайовича Бондаря була проведена в свій час методом народної приватизації, дозволила зберегти на сьогоднішній день цілий ряд об'єктів соціально-культурного призначення, зокрема відкритого акціонерного товариства "Мотор-Січ" в Запоріжжі збережено весь спортивний комплекс, де займаються майстри і де олімпійці займаються, будинок культури, дитячі оздоровчі табори і тому подібне.

У мене до вас таке запитання. Скажіть будь ласка, чи планує Фонд державного майна поширення досвіду методу народної приватизації при приватизації інших стратегічних об'єктів? Бо ніякий міфічний хазяїн не буде робити те, що роблять люди, які приватизували своє підприємство і саме метод народної приватизації як засіб збереження об'єктів соціально-культурного призначення?

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. Дякую. Дуже цікаве питання.

Я хочу сказати, що ваш досвід, він, мабуть в якійсь мірі використовувався при приватизації заводу Ілліча в Маріуполі, коли також, можна сказати, трудовим колективом був викуплений це велике підприємство. І там також добре вирішуються в тому числі і соціальні питання.

Але, на мій погляд, потрібно брати досвід, переймати досвід цих підприємств із вашого "Мотор-Січі", з підприємства "Завод Ілліча" у головному - у дуже фаховому менеджменті підприємств, який дав можливість вивести ці підприємства на достатній рівень і ефективності роботи, конкурентоспроможності, який дав можливість отримувати прибутки, яких достатньо і для інвестицій підприємства, і для збереження і розвитку соціальної. Дякую. Оце головний здобуток. Дякую.

 

ГОЛОВА.  Письмові, будь ласка, запитання.

 

ЧЕЧЕТОВ М.В.  Поліщук Микола Єфремович, Комітет з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства. "У процесі приватизації у більшості випадків необхідно зберегти статус закладів охорони здоров'я як державного або комунального закладу з передачею його до комунальної власності та подальшим його використанням за рахунок коштів відповідного бюджету. Чи врегульовані нормативно-правовими актами механізми передачі таких об'єктів до комунальної або державної власності?"

Механізм передачі закладів охорони здоров'я з державної до комунальної власності врегульований Законом України "Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності". Механізм безоплатної передачі закладів охорони здоров'я державної власності від одних центральних органів виконавчої влади іншим органам виконавчої влади врегульований положенням "Про порядок передачі об'єктів права державної власності", затвердженим Постановою уряду від 21 вересня 1998 року. Дякую.

 

ГОЛОВА. Євген Гірник, фракція "Наша Україна".

 

10:48:40

ГІРНИК Є.О.

Шановний Михайло Васильович, в свій час по деяких підприємствах, які або підходили до банкрутства, або вже ставали банкрутами, відбувалася практика передачі соціально-культурної сфери до місцевих органів самоврядування. І з цього приводу передбачалися певні компенсаційні витрати. Я можу привести відповідні приклади: наприклад, про передачу комунального господарства у місті Калуші ..........концерну ..................., і в бюджеті була передбачена компенсація, яка не виплатилася.

Цього року похапцем сформований бюджет не дав можливості сформувати відповідні компенсації, наприклад, по Долинській міській раді, яка взяла певний житловий сектор, в тому числі і по гуртожитках.

Як Фонд державного майна передбачає вирішення цих питань? Тому що по формулах бюджетних вони ніяк не включаються в компенсацію. І чи є контроль над збереженням призначень фондів місцевого самоврядування, які дуже часто ці заклади перепрофільовують? Дякую.

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. Я ще раз хочу звернутися до виступу на початку. І для того, щоб зберегти, - і ще раз підкреслити, - для того, щоб зберегти соціальну сферу, потрібні   інвестиції, потрібні кошти. Або кошти будуть місцевих бюджетів,  або  кошти Державного бюджету, або приватні інвестиції. І в кожному випадку ми повинні відштовхуватися від всіх трьох факторів.

Я тільки хочу одне підкреслити, що Фонд державного майна не ставить за головну мету приватизацію соціальної сфери. Головна мета - зберегти соціальну сферу. Але у разі, якщо нема коштів у Державному бюджеті, на місцевому рівні і підприємство відмовляється фінансувати, тоді  виникає тільки один вихід  - залучити приватні  інвестиції.

Що торкається збільшення надходжень і на місцевому рівні до бюджету, збільшення бюджетних видатків, і на державному рівні, то це можливо тільки через динамічний розвиток економіки, через збільшення Державного бюджету відповідних трансфертів, що і закладено і в програмі уряду, і в прогнозі на 2005- 2007 роки. Дякую.

 

ГОЛОВА. Володимир Лещенко, фракція комуністів.

 

10:51:18

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція  Комуністичної партії України, Чернігівщина.

Шановний Михайле Васильовичу, ви оце нас переконуєте тут, що потрібні кошти, потрібні гроші. Ми це добре знаємо. Я попрошу відповісти конкретно. Ви сказали, що в 2000 році видано указ Президента України, яким начеб-то зроблена спроба навести порядок  стосовно об'єктів соціальної сфери приватизованих підприємств. Але ж приватизація, тобто узаконене пограбування народного добра розпочалось на початку 90-х років минулого століття.

Перше питання. Скільки безхозних об'єктів соціальної сфери (а їх тисячі) знищено до 2000 року?

І друге. Ви сказали, що біля 6 тисяч об'єктів соціальної сфери або 30 процентів знаходиться на балансі приватизованих сільгосппідприємств, в яких немає коштів на утримання. Яка роль в цьому Фонду  державного майна стосовно цих об’єктів. Вони що, також знищуються? Дякую.

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. То торкається останнього запитання, то дійсно я ще раз підкреслюю, що в  Державній програмі приватизації виписана така пільгова 102-га стаття. Я ще раз її зачитаю, що розташовані  у сільській місцевості  об'єкти освіти, культури і мистецтва,  охорони здоров'я, фізичної культури, які не були передані у власність територіальних громад, і утримуються за рахунок коштів підприємств, в разі відсутності заяв на приватизацію можуть бути передані безоплатно у власність цьому підприємству за умови збереження функціонального призначення зазначених об'єктів. Тобто, виписана дуже велика пільга відносно безоплатної передачі цих об'єктів самим підприємствам.

А що торкається, що ви кажете, що я там розповідаю за те, що коштів немає, і кошти повинні тільки зароблятися, так воно є. І держава  кошти  заробляє. Вона заробляє кошти через роботу підприємств, через динамічний розвиток економіки, збільшення  доходної частини бюджету. Іншого варіанту немає. І у програмі уряду, і у постанові, якою затверджувалися прогнозні макропоказники розвитку економіки на найближчі три роки, така позитивна динаміка виписана і затверджена. І у минулому році, і у цьому році ці показники, ця динаміка витримується.

 

ГОЛОВА. Ми ще у розгляді питання знаходимося.

Володимир Лещенко з процедури, будь ласка.

 

10:54:03

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина.

Шановний Володимире Михайловичу! Я звертаю вашу увагу, як головуючого,  що голова фонду не відповідає конкретно на поставлені запитання. Дякую.

 

ГОЛОВА. Я прошу голову фонду відповідати конкретно на запитання. Письмове, будь ласка.

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. Поліщук Микола Єфремович, Комітет з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства. Після приватизації  заклади охорони здоров'я, в тому числі і санаторного  типу, що входять до цілісного майнового комплексу об'єктів приватизації,  зможуть змінювати профіль діяльності. Проте, на сьогодні вони обслуговують певну категорію хворих за галузевим і територіальним принципом. Таким чином приватизація об'єктів соціально-культурного призначення може призвести до скорочення соціальної інфраструктури в регіонах та суттєво  вплинути

 на скорочення надання соціальних послуг за державними гарантіями. Чи будуть приватизовані заклади охорони здоров'я, що входять  до цілісного майнового комплексу об'єктів приватизації.

Відповідь. У разі відмови трудових колективів підприємств, що приватизуються від приватизації об'єктів соціальної сфери, такі об'єкти можуть передаватися у комунальну власність відповідних територіальних громад.

 У разі неможливості утримання за рахунок коштів місцевого бюджету об'єкти соціальної сфери, такі об'єкти можуть передаватися у безоплатне користування господарському товариству за умови їх цільового використання  та належного утримання  без права продажу. Тобто підприємство може користуватись, але воно не має права продажу. Продаж може  здійснювати тільки Фонд державного майна. Дякую.

 

ГОЛОВА. Анатолій Козловський, фракція Аграрної партії України.

 

10:55:55

КОЗЛОВСЬКИЙ А.М.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Шановний Михайло Васильовичу, Козловський, Аграрна  фракція, ... Миколаївщина.

Шановний Михайло Васильовичу, у нас на Миколаївщині (це особисте питання)   адміністрація  області під контролем, і особисто Гаркуша це питання вирішує. Тому в мене питань немає. Я прошу слово передати Катерині Тимофіївні Ващук.

Слово прошу передати Катерині Ващук.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, мікрофон Катерині Тимофіївні Ващук увімкніть.

 

10:56:36

ВАЩУК К.Т.

Шановний доповідачу, ви знаєте, що на сьогодні, якщо у  сільський місцевості є школа, є  будинок культури, медпункт, бібліотека, церква, село буде жити. В усіх інших випадках - ні. Але є така ж сама проблема і в районних центрах. На сьогодні більше 30 відсотків населення - це населення сільських регіонів. 90, майже 90, без трьох відсотків, 87 відсотків урядовців, які працюють у виконавчій службі, всі народились і своє дитинство провели в селі. Скажіть, як зробити так, щоб кожен уряд, з уряду в уряд, витримував політику, щоб ми не обижали по соціальній сфері сільські регіони, сільські райцентри?

Сьогодні багатьом бачиться, що мають бути театри в столиці, класні театри. А  в районі? Може, не треба. В області? Може, не треба. Лікарні тільки центральні, інститутські.

 

ГОЛОВА. Дякую. Регламент.

 

ВАЩУК К.Т. Що тут має зробити фонд?..

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. Дуже дякую за запитання. Це дійсно дуже болюче питання. Я ще раз підкреслюю, що зараз в уряді іде процес доопрацювання науково обгрунтованих нормативів забезпечення населення об'єктами соціально-культурного призначення, в тому числі і в сільській місцевості, але від розробки нормативів до фінансування це ще повинні зробити окремий крок. Я повністю згоден з тим, що ви казали, але вирішити повністю цю болючу проблему сам уряд не спроможний. Це тільки максимально консолідована робота уряду і Верховної Ради може забезпечити приближення того часу, коли ці питання будуть повністю вирішені. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, будь ласка, письмове запитання.

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. Поліщук Микола Єфремович, Комітет з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства. "У ході приватизації цілісно-майнового комплексу можуть бути приватизовані соціально-культурні об'єкти, що не використовуються для надання соціальних послуг та повністю або частково не фінансуються за рахунок коштів Державного або місцевих бюджетів. Право на приватизацію таких об'єктів мають надавати органи місцевої влади по узгодженню з відповідними міністерствами. Чи врегульовані питання оцінки, доцільності використання за профілем таких об'єктів соціально-культурного призначення. Чи відпрацьовані механізми надання дозволу їх приватизації та зміни профілю діяльності?

Відповідь. Законом України "Про приватизацію державного майна" передбачено створення комісії з приватизації, до складу якої входять представники господарського товариства, профспілкової організації, місцевих рад, територіального відділення Антимонопольного комітету, фінансових органів, Державного органу приватизації та органу уповноваженого до прийняття рішення про приватизацію управляти відповідним державним майном. Комісія з приватизації складає проект плану приватизації об'єкта, який передбачає недопущення руйнування цілісних майнових комплексів, порядок використання майна, що не підлягає приватизації.

Крім того, органи уповноважені управляти державним майном до прийняття рішення про приватизацію, здійснюють переприватизаційну підготовку державних підприємств, які мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, в ході переприватизаційної підготовки, для проведення якої можуть залучатися незалежні консультанти та експерти, виявляються об'єкти соціально-культурної сфери і визначаються умови їх подальшого функціонування. Дякую.

 

ГОЛОВА. Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна".

 

11:00:47

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна". Шановний доповідачу! Скажіть, будь ласка, що заважає провести інвентаризацію всіх об'єктів соціально-культурного призначення, які перебували на балансах підприємств, які були роздержавлені за законодавством Союзу ще колись, а тепер України? І що заважає забезпечити контроль за цільовим використанням цих об'єктів? Чому важко це зробити за кілька днів і роздати було сьогодні перелік всіх цих об'єктів? Що заважає це зробити? От я не можу просто зрозуміти, нібито і доповідь хороша, нібито і відповіді правильні, а все ж робите поки що не так, як треба для держави, для народу?

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. Дякую. Що торкається підприємств, які були приватизовані, об'єкти соціальної сфери, то я уже доповідав, ще раз підкреслюю, що у нас на контролі 600 договорів. Ми відслідковуємо і з боку Фонду державного майна, і регіональних відділень як інвестори виконують свої зобов'язання.

І в разі, якщо не виконуються ми через суди розриваємо. Розірвано 6 договорів, 20 зараз договорів, які безпосередньо розглядаються в судах. Але є об'єкти, які знаходяться на балансах підприємств, є об'єкти соціальної сфери, які підпорядковані відповідним відомствам, міністерствам. І є об'єкти  безпосередньо, які розташовані у сільській місцевості, і які може із-за демографічної ситуації на сьогоднішній день вони не використовуються. Це дуже велика проблема.

І тому я вже казав, що головна мета зберегти профіль, тому є відповідні нормативи і стандарти, якими повинна  забезпечити держава населення у потребах соціальної сфери. Але, коли там у тих місцях де об'єкти вже по декілька років не використовуються. Три роки не використовуються і більше, там де об'єкти знаходяться вже безпосередньо в аварійному стані, то може прийматися рішення і щодо перепрофілювання цих об'єктів. Ця норма затверджена безпосередньо у програмі приватизації.

Що торкається всіх об'єктів, які знаходяться на балансі підприємств, то я ще раз повторюю, така база у Фонді державного майна є, але це дуже велика кількість підприємств, вони є, база є. Дякую.

 

ГОЛОВА. Письмове, будь ласка, запитання.

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. Хара Василь Григорович, Комітет з питань соціальної політики. "Чи виконується пункт 4.11 Генеральної угоди між Кабінетом Міністрів України, конфедерацією роботодавців та Всеукраїнськими профспілками і профоб’єднаннями на 2002-2003 роки  щодо  запровадження стандартів стосовно недопущення скорочення мережі закладів, що забезпечують  потреби населення в  соціально-культурними послугами та обсяги їх фінансування".

Наказом Міністерства праці,  відповідь, та соціальної політики затверджено державний класифікатор соціальних стандартів і нормативів, який містить розділ державних, соціальних нормативів у сфері обслуговування закладами фізичної культури і спорту. Законом України "Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії" , соціальними нормативами у сфері охорони здоров'я визначено показники якості медичної допомоги, крім того завершується розробка проектів нормативів  забезпечення певної території, мережею закладів охорони здоров'я, стаціонарної, медичної допомоги дорослого і дитячого населення. Це питання, воно повторюється у багатьох, ця теза повторюється у багатьох питаннях.

Але я ще раз хочу підкреслити, що, зараз доопрацьовуються нові стандарти, нові науково обгрунтовані стандарти забезпечення населення в соціальній сфері, але головна мета - ці стандарти наповнити життям, я ще раз повторюю, фінансовими ресурсами. Дякую.

 

ГОЛОВА.  Георгій Пономаренко, фракція комуністів.

 

11:05:06

ПОНОМАРЕНКО Г.Г.

Михайло Олексійович, ви казали за законодавчу базу. Як ви дивитесь на те, що свого часу Президент заветував закон про управління державною власністю? На минулому тижні пропрезидентська більшість заблокувала прийняття закону про право комунальної власності.

Я був свідком, коли в Чернівцях при приватизації будівельної організації, разом з нею приватизували сім гуртожитків з мешканцями? Я звертався до прокурора, звертався до вас. Всі розводять руками. Але ж їм від цього не легше.

І хотів відверто вашу відповідь узагальнюючу. Ми що, вже досягли такого рівня культури, що нам клуби, заклади культури не потрібні, ми їх на казино, на бари перетворюємо? Чому вони занедбані? Хто винен в цьому?

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. Що торкається першого питання - відносно ветування закону про управління і другого закону, який ви назвали, я думаю, коли розглядається предмет, розглядається закон на предмет вето, то він розглядається виключно із діючої законодавчої бази Конституції України.

На мій погляд, потрібно доопрацювати і ці закони прийняти. Вони дійсно дуже потрібні.

Що торкається іншого питання - відносно того, що деякі клуби були перепрофільовані. Дійсно, і я приводив приклад по Луганській області, де із дев'яти клубів, які були приватизовані, при приватизації Фонд державного майна виконує, я ще раз повторюю, ще раз хочу наголосити на процедурі: ініціює відповідне відомство, яке управляє.

Далі. Ця ініціатива щодо приватизації повністю узгоджується з місцевими органами влади, які дійсно на місці уже знають краще. Підприємство це, потрібно зберегти профіль цього підприємство чи у зв'язку з демографічною ситуацією, може, доцільніше його перепрофілювати? Бо в іншому випадку, воно може просто загинути. Але навіть у цьому разі із дев'яти шість клубів було збережено, два було перепрофільовано у відповідні побутові об'єкти. А в цілому об'єкти були збережені. Дякую.

 

ГОЛОВА. Валерій Асадчев, будь ласка. Фракція "Наша Україна".

 

11:07:51

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую. Михайло Васильович, ну, я вам хочу сказати, що питання, яке сьогодні розглядається, воно як не мало свого стратегічного вирішення ще на початку державності, так і не має сьогодні. І те, що поприватизовували дитячі садочки, будинки культури, бібліотеки, це вже набуло масового характеру.

Я можу вам привести, дійсно, приклад, який сказав мій колега Пономаренко, сьогодні це теж дуже часто зустрічається: коли поакціонували підприємства разом з гуртожитками, гуртожитки попродавали разом з людьми, і новий власник виганяє людей на вулицю, начебто у нас немає Конституції, прав громадян і так далі.

Я можу вам привести унікальний приклад з підприємством "Мікропроцесор", який ви приватизували, навіть не маючи інвентаризаційної відомості. Ви навіть не пощупали, що ви приватизуєте.

Тому, у зв'язку з цим, я знаю, що - не знаю, наскільки ефективний буде наш розгляд, - скажіть, будь ласка, з цієї трибуні: хто у державі управляє державним майном? Тому що я вважав, що це фонд управляє, він так і називається: Фонд державного майна. Тобто все, що там є, це зібрано. Хто в державі управляє державним майном? Дякую.

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. Державним майном управляє уряд, але уряд управляє і через відповідні міністерства, і через Фонд державного майна. До Фонду державного майна передаються об'єкти тоді, коли вони вже йдуть на приватизацію. Тоді Фонд державного майна отримає по акту передачі  ці об'єкти, готова до приватизації, приватизує. Об'єкти державні вони находяться безпосередньо в управлінні підпорядкуванню  відповідним міністерствам і відомствам. Дякую.

 

ГОЛОВА. Письмове, будь ласка, запитання.

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. "Хара Василь Георгійович, Комітет з питань соціальної політики та праці.

Чи  вважається за доцільне розробка  механізму безоплатної передачі об'єктів соціально-культурної сфери профспілкам, їх об'єднанням за їх згодою, а також підприємствам, які протягом 5 років утримають їх за рахунок власних коштів?"

Відповідь. Розробка механізму безоплатної передачі об'єктів соціально-культурної сфери профспілкам не вважається доцільною, оскільки на сьогодні не визначено  статус майна профспілок, яке знаходиться у їх віданні. У зв'язку з цим ще досі не прийнято  закон про визначення суб'єктів права власності на розташоване на території України майно загальносоюзних громадських  об'єднань, організацій колишнього Союзу РСР.

Також вважається недоцільною розробка  механізму  безоплатної передачі об'єктів  соціально-культурної сфери підприємствам, які протягом 5 років утримують їх за рахунок власних коштів. Така пільга є тільки по сільській місцевості, оскільки пріоритетність  приватизації забезпечено надходження коштів до  Державного бюджету України.

Крім того, соціальні аспекти врегульовані статтею 24 закону про приватизацію державного майна, яка передбачає передачу об'єктів соціальної сфери у безстрокове, безоплатне користування господарським товариством за умови їх цільового використання, але без права продажу. Дякую.

 

ГОЛОВА. Валентин Йосипович Матвєєв, фракція  комуністів.

 

ГОЛОВА. Немає? Георгій Манчуленко, будь ласка. Фракція блоку Віктора Ющенко.

 

11:11:21

МАНЧУЛЕНКО Г.М.

Григорій Манчуленко, 203 округ, Чернівецька область, українська народна партія, фракція Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний Михайле Васильовичу! В мене є 2 до вас запитання. Перше. Нещодавно було скасоване указом Президента розпорядження Кабінету  Міністрів про організацію в місті Сторожинець Чернівецької області на базі розформованого  танкового полку притулку для незаконних мігрантів.

На жаль, уряд не рахувався з позицією територіальної громади, районної  і обласної влади. Добре, що Президент прислухався до їхньої позиції і скасував це  розпорядження. Чи візував уряд проект розпорядження щодо передачі військового містечка, у тому числі і  соціально-культурного призначення об'єктів цього військового містечка до  Деркомнац........

Друге. Що стосується сільських клубів. На сьогоднішній день це просто  ганебна ситуація. Там можуть розміщуватися і бібліотеки, і інші речі, які вкрай необхідні жителям сільських населених пунктів, у тому числі і райцентрів. Все це  зараз у занедбаному стані. Ваша позиція, як голови фонду по  цих двох питаннях і як представника уряду.  Дякую.

 

ЧЕЧЕТОВ М.В.  Щодо питання використання клубів, то  я вже відповідав, я не хочу ще раз повторюватися. Щодо рішення щодо передачі військових  містечок у комунальну власність  або передачу майна в управління відповідним міністерствам або відомствам ці рішення, ці питання в обов'язковому разі розглядається на уряді,  і уряд приймає відповідне рішення по кожному конкретному підприємству.

Я не можу зараз детально сказати, я не готувався. Але  алгоритм або формула одна, коли мова йде про передачу об'єктів  Мінооборони або   військових містечок у комунальну власність або частини передають відповідно, може якісь окремі споруди передаються у правління якимсь органам центральної влади, то це в обов'язковому порядку  повинно бути  рішення уряду. Дякую.

 

ГОЛОВА. Письмове, будь ласка.

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. Письмове запитання. Хара Василь Григорович,  Комітет з питань соціальної політики. Чи передбачається впровадження механізму звільнення  від оподаткування доходів від господарської діяльності культурно-освітніх та спортивних закладів в частині, що спрямовується на зміцнення матеріально-технічної бази та  виплату зарплати працівникам цих закладів?

Відповідь. Відповідно до Закону України "Про  оподаткування прибутку підприємств"  громадські організації створені з метою впровадження екологічної, оздоровчої, аматорської, спортивної,  культурної, освітньої та наукової діяльності, заповідники та музеї-заповідники мають особливий порядок оподаткування.

Крім того, Законом України "Про плату за землю" визначено, що вітчизняні заклади культури, науки, освіти, охорона здоров'я, соціального забезпечення, фізичної культури та спорту, спортивні споруди, що використовуються ними за цільовим призначенням, звільняються від сплати  земельного податку. І Законом України "Про Державний бюджет на 2004 рік" встановлено, що  пільги по сплаті земельного податку застосовується до вітчизняних закладів культури, науки, освіти, охорони здоров'я, соціального забезпечення, фізичної культури та  спорту, які утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів. Дякую.

 

ГОЛОВА. Михайло Родіонов, фракція Комуністів.

 

11:15:00

РОДІОНОВ М.К.

Родионов, фракция коммунистов.

Скажите пожалуйста, я здесь вот перед вами. Скажите пожалуйста, есть у вас  какая-то перспектива, что Фонд державного майна хочет добиться в этом году, в следующем относительно вот рассматриваемого вопроса. Или это вот очередная галочка,  которую мы поставили, отчитались. Речь идет о том, что на селе и не только на селе, и в городе практически эти организации, которые были предназначены для того, чтобы человек мог культурно отдохнуть, прийти там и сделать какие-то мероприятия. Сейчас этого нет. Просто людей бомжами делают, так! Вот у вас есть какая-то перспектива на год, на два, на три, чтобы это, ну если не вернуться к советским временам, когда это было гарантировано, но  хотя бы, что мы планируем делать?

 

 ЧЕЧЕТОВ М.В. Фонд разом із Верховною Радою, із урядом ставить за головну мету збереження соціальної сфери, максимальне збереження соціальної сфери.

Але для того, щоб від цих слів перейти к діям, це можливо тільки через збільшення фінансування, через збільшення фінансування, прежде всего, через Державний бюджет і місцеві бюджети. А це можливо тільки через зміцнення економіки держави, її динамічного розвитку. Я ще раз наголошую, що і в програмі уряду і в постанові уряду щодо затвердження .............. макропоказників на найближчі три роки ця позитивна динаміка з поетапним нарощуванням і економічної міцності держави, і збільшення надходжень до Державного бюджету, і за рахунок цього збільшення фінансування соціальної сфери жорстко витримується і буде витримуватися. Оце головне. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, будь ласка, письмове запитання.

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. Руденко Геннадій Борисович, Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків чорнобильської катастрофи. "Чи виконані рекомендації, затверджені Постановою Верховної Ради України "Про здійснення державної політики щодо виконання законів України про природно-заповідний фонд України і про охорону культурної спадщини" та дотримання посадовими особами вимог чинного законодавства стосовно національного заповідника "Хортиця" і інших історико-культурних заповідників і об'єктів природо-заповідного фонду від 12 вересня 2002 року в частині отримання національними об'єктами історико-культурної спадщини державних актів на право постійного користування землею?"

Відповідь: Запорізьким інститутом землеустрою Держкомзему України завершено проектні роботи встановлення зовнішніх меж заповідника "Хортиця". Інші землекористувачі, розташовані на острові, включені до його складу як сторонні землекористувачі так, як відповідно до Закону України "Про охорону культурної спадщини" встановлення зон охорони пам'яток та затвердження меж історичних ареалів населених міст не може бути підставою для примусового вилучення з володіння, користування земельних ділянок у юридичних та фізичних осіб за умов дотримання землевласниками правил використання земель історико-культурного призначення.

Запорізький інститут землеустрою в січні 2003 року отримав від заповідника вихідні дані генерального плану розвитку заповідника для проведення подальшої роботи по складанню проекту відведення в постійне користування земельної ділянки "Хортиці" та прилеглих островів згідно укладеної між ними угоди по виконанню даних робіт.

Запорізьким міським управлінням земельних ресурсів видано дирекції Національного заповідника "Хортиця" завдання на складання проекту відведення у постійне користування земельними ділянками Національному заповіднику "Хортиця" і підготовку державного акту на право постійного користування землею. Управлінню капітального будівництва Запорозького міськвиконкому видано завдання на складання матеріалів погодження місця розташування автомагістралей через ріку Дніпро та підготовку матеріалів щодо резервування земельних ділянок. Рішенням сесії Запорізької міськради затверджені матеріали погодження місця розташування ........ магістралі та дозволено виконання проектно-вишукальних робіт після отримання згоди землекористувача на вилучення земельних ділянок. Дякую.

 

ГОЛОВА. Народний депутат, Єщенко, фракція комуністів, будь ласка.

 

11:19:41

ЄЩЕНКО В.М.

Єщенко, фракція комуністів. Михайло Васильовичу, у мене запитання наступне. На початку цього року Черкащина відзначає п'ятидесятиріччя свого створення. Тридцять вісім років наша область будувалася і дванадцять років руйнується. Ще свого часу в області було розроблено програму про забезпечення кожного до маляти дитячим закладом, дитячим........... містом. Це програма, яку розробляв перший секретар Черкаського обкому Компартії України Лузак Іван Кондратійович. Сьогодні ці дитячі садки, якими були повністю забезпечені наші діти, вони сьогодні продаються у комунальну власність від підприємств і приватизуються. Замість того, щоб там знаходилися діти, там знаходяться офіси, різні розважальні заклади, кафе і так далі. Чому сьогодні при безпритульності дітей, а їх сьогодні більше 300 тисяч на Україні, не можна там створити притулки для дітей чи заклади, дитячі заклади для дітей для того, щоб вони могли і навчатися, і жити?

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. Дякую за запитання. Ви зробили один наголос відносно того, що ці дитсадки були передані в комунальну власність. А далі вже рішення на місцевому рівні приймалося відповідною громадою. Тому перше, я ще раз підкреслюю, що головна мета   не приватизація, а збереження. І головний напрямок, найкраще було б, щоб все передати в комунальну власність до місцевих громад, а там вже на рівні місць розглядати перспективу і долю кожного такого закладу.

Якщо є такі конкретні порушення на місцевому рівні, то це тут повинні втручатися правоохоронні органи. Дякую.

 

ГОЛОВА. Письмове запитання.

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. Руденко Геннадій Борисович, Комітет з питань екологічної  політики. Чи проводяться заходи щодо переведення земель природного заповідного фонду в категорію земель природоохоронного значення, що є передумовою збереження об'єктів природозаповідного фонду в процесі приватизації.

Відповідь. Відповідно до статті 19 Земельного кодексу України землі природоохоронного призначення відносяться до категорії "Землі природного, заповідного та іншого природоохоронного призначення". Тобто їх не потрібно переводити, оскільки такі землі є природно-заповідним фондом України.

Порядок використання природо-заповідного фонду визначений Земельним кодексом України. Дякую.

І питання було такого народного депутата.

 

ГОЛОВА.  Ольга Гінзбург, фракція комуністів.

 

11:22:57

ГІНЗБУРГ О.П.

Дякую, Володимир Михайлович, фракція комуністів, Гінзбург, 161 виборчий округ.

Шановний Михайло Васильович! Ось, наприклад  так устроєна людина, коли, наприклад називають її ім'я або прізвище, і критикують її , то вона дуже боляче реагує на це, і зразу ж йде захищати себе, говорить: "Чому ти так на мене сказав,  бо я такого не робив". Наприклад в цій  приватизації комунальній власності державі нанесені великі моральні збитки. Наприклад, саме головне, що підірвана довіра до влади.

От ніхто, наприклад, в селі, скажи, ти довіряєш сьогодні уряду, чи Президенту, чи ти довіряєш сьогодні владі. 10 чоловік із тисячі можливо скаже  так. А спитай у них, а чому. А тому, що, наприклад, кожен колгосп, візьми там приклад, чому не довіряє. У мене до вас запитання. Скажіть, будь ласка, кому дозволено сьогодні підривати авторитет влади? І чому влада не реагує на ті порушення, які йдуть на місцях? В чому справа? Дякую.

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. Авторитет влади не дозволено підривати нікому. Дякую.

 

ГОЛОВА. Письмове, будь ласка.

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. Крючков Георгій Корнійович, Комітет з питань національної безпеки і оборони. "Які заходи вживає уряд для збереження музеїв бойової слави військових частин, що будуть розформовані у зв'язку з реформуванням Збройних Сил України?"

Відповідь. У Збройних Силах України діє військово-музейна мережа, яка складається з сукупності військових музеїв, музеїв бойової і трудової слави, видів збройних сил, оперативних командувань, об'єднань, з'єднань, військових частин, навчальних закладів, установ Центрального музею Збройних Сил та його філій. У випадку розформування музейне утворення, його фонди передаються до відповідного головного музею на підставі рішення Головного управління виховної роботи Міністерства оборони України.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Анатолій Мороз, фракція комуністів.

 

11:25:03

МОРОЗ А.М.

Анатолій Мороз, 83-тій виборчий округ, фракція комуністів.

Шановний Михайле Васильовичу, я уважно прочитав вашу інформацію. Чесно кажучи, готувався до цієї розмови. І ось що мене дивує. Чому уряд не робить об'єктивного аналізу стану справ?

І саме головне, на мій погляд, що, якщо і робиться якийсь аналіз, то, скажімо, в порівнянні з минулим роком. Чому б не проаналізувати дійсний стан справ в порівнянні  з дев'яностим роком, з дев'яносто першим роком?

А ми сьогодні говоримо лише про 2002 рік, в 2003 році було трішечки краще, ніж в 2002. Це, мені здається, не об'єктивно.

Я думаю, що, Михайле Васильовичу, треба нашому уряду в деякій мірі вчитися робити об'єктивний аналіз, як було зроблено Володимиром Михайловичем на зустрічі з партією аграріїв, де дійсно висвітлено стан справ і в соціальній сфері на селі. От тоді можна буде вести конкретну розмову. Чому цього не робиться, дайте будь ласка, відповідь? Дякую.

 

ЧЕЧЕТОВ М.В. Дякую. Можна було взяти за базу і дев'яностий рік, і з 1990 роком зрівнювати. Але чому беруться останні 3 - 4 роки: беруться останні 3 - 4 роки - це ті роки, коли почався підйом економіки України і коли спостерігається позитивна динаміка макропоказників, причому вона нарощується. І найкращим роком був минулий рік: і в економічному, і у фінансовому стані держави. А цей рік передбачається по планах уряду і згідно затвердженого бюджету, цей рік буде ще кращий і у фінансовому, і в економічному плані. Тобто ми якби взяли за базу відліку той рік, коли почалося економічне зростання.  Але якщо робити такий, дуже грунтовний і детальний аналіз, можна брати за основу і 1990 рік, і можна брати роки Радянського Союзу. Дякую.

 

ГОЛОВА. Час вичерпаний. Сідайте, будь ласка.

Слово для співдоповіді має голова Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації Валентина Петрівна Семенюк.

Будь ласка, Валентина Петрівна.

 

11:27:34

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Соціально-культурний рівень кожного суспільства не менш важливий, ніж економічний чи технічний розвиток країни. І культурно- і соціальнонедорозвинене суспільство завжди буде породжувати корупцію, злочинність, наркоманію та бідність, що, на жаль, відбувається в останній роки у нас в Україні.

З самого початку приватизації законодавство містило обмеження, за якими заборонялося включати до статутних фондів господарських товариств об'єкти соціально-культурного та побутового призначення. Хоча в жодному нормативно-правовому документі не було обумовлено, на яких умовах передавалися ці об'єкти: у власність, в управління, чи в користування. На сьогодні це сама головна причина, яка є неврегульована, і тим більше що законопроект про управління об'єктами державної власності, право управляти, право комунальної власності нами не прийнятий. І це є ті головні прогалини в нашому законодавстві.

В рамках розгляду даного питання на Дні уряду комісія пропонує проблему збереження та використання об'єктів соціально-культурного призначення розглядати у більш широкому ракурсі, оскільки Фонд державного майна України сьогодні практично звітує з даного питання навіть не за весь період своєї діяльності А лише починаючи з 1998 року. Щодо  не... створення  Фондом  державного майна законодавства України колишнього Союзу РСР приватизовувалися в 90-х, в 91-х роках з викупом лише основних виробничих фондів. Це були десятки підприємств союзного підпорядкування і підпорядкування державним органам управління Української РСР. Я не буду називати цю велику кількість підприємств, вони сьогодні у нас в комісії зазначені. Приміром, на базі колишнього заводу "Червоний екскаватор", який  підпорядковувався  Міністерству  важкого машинобудування СРСР у квітні 1991 року функціонує ЗАТ  АТЕТ. Через конфліктну ситуацію, яка склалася  в сфері роздержавлення окремими об'єктами  соціальної сфери колишнього заводу "Червоний екскаватор", які не викуповувалися новими власниками, нашій комісії довелося втрутитися в це питання і прийняти відповідне рішення.

На виконання рішення комісії Генеральна прокуратура та Фонд державного майна до честі їх виступили  позивачами в суді. І суд в грудні  2003 року підтвердив висновок комісії, що всі невикуплені об'єкти соціально-культурного  призначення колишнього заводу "Червоний екскаватор", а це не лише спортивний комплекс, а три гуртожитки заводу,  4 житлові будинки, дитячий клуб юного техніка "Мрія", база відпочинку "Горлиця", дитячий оздоровчий табір "Світанку" як були, так і залишилися в державній формі власності. Що характерно? Що строк позивної давності за  цією справою судом було поновлено з урахуванням  того, що Фонду державного майна і прокуратурі стало  відомо про  факт даного  порушення майнових прав держави при роздержавленні актів колишнього заводу "Червоний  екскаватор" лише після того, як  отримали рішення Спеціальної контрольної комісії.

Хочу акцентувати вашу увагу на  ситуацію з об'єктами  соціальної сфери, які залишилися на балансі комерційних структур, створених на базі викуплених основних фондів колишніх підприємств союзного підпорядкування.

Фонд державного майна до цього часу нехтують вимоги законодавства щодо проведення  індексації вартості об'єктів, які не увійшли  до статутних фондів. Впродовж 12 років відкрите акціонерне  товариство "ПАН", яке створено на базі союзного законодавства  Новомосковської швейної фабрики в Дніпропетровській області використовує безоплатно для своєї статутної діяльності 20 об'єктів державної власності загальної ........ вартості понад мільйон гривень. І це  об'єкти, які не увійшли до статутного фонду під час приватизації. У Дніпропетровській області за результатами  приватизації уже за українським законодавством  Губиненського цукрового заводу до його статутного фонду не увійшло  об'єктів  п'ятдесят. І до цього часу не  проведена індексація і велика сума відповідно зазначених втрат для держави. І це тоді, коли пунктом 149 чинної на сьогодні Державної програми  приватизації, яку затверджено Законом  України ще 20 травня 2000 року, дослівно зазначено, цитую: "Фонд державного майна після набрання чинності цієї програми  проводить інвентаризацію і  індексацію державного майна, яке  не включено до статутних фондів ВАТ та приймає рішення про  дальше його використання або  приватизацію відповідно до законодавства".

В  порушення цієї норми програми  Фондом державного майна Автономної Республіки Крим взагалі не проведено індексацію державного майна, яке не увійшло до статутних фондів  відкритих акціонерних товариств.

У відкритому акціонерному товаристві..........створеному у селі  СМТ "Перечин" Закарпатської області остання  індексація проводилася на 1 квітня 1992 року. Внаслідок цього станом на  1 квітня 2003 року на балансі перебуває не включено до статутного фонду державного майна  чотири недобудови , м'яко кажучи, у  несправедливій вартості 25-квартирний житловий будинок балансовою вартістю 40 гривень, 20-квартирний  будинок  вартістю 10 гривень і  4-квартирні будинки загальною балансовою вартістю 80 копійок. Я вже  не говорю про інші відповідні об'єкти. Більша частина цих об'єктів передана балансоутримувачами в  оренду без відома Фонду державного майна.

До державного бюджету всі ці роки не надходить значна сума коштів від оренди цих об'єктів, а це  відповідна низка проблем соціального характеру і їх використання.

Закон України "Про право  комунальної власності", як я вже говорила, не прийнятий. Це призводить до виникнення у місцевих рад можливості продавати їм майно. Тобто  продається все, що тільки  можна  продавати, і продаж відбувається за  низькими цінами, які часто у декілька разів є заниженими.

Головними причинами такої ситуації є недосконалість і  недостатність коштів у місцевих бюджетів на утримання цих об'єктів, відсутність достатніх фінансових трансфертів з   державного бюджету, щоб компенсувати витрати пов'язані з утриманням і капітальним ремонтом об'єктів соціальної інфраструктури.  І недосконала база законодавча, про що я вже говорила.

Певна кількість об'єктів відчужується поза межами законодавства про приватизацію. Дитячими садками, гуртожитками розраховуються в рахунок погашення боргів і  передаються в заставу тощо. Мають місце численні випадки відсутності необхідної технічної документації. Це право на землю, право на  державну власність. Так в листі від 1 липня 2003 року  державний секретар Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції  Першин повідомляє комісію (до речі, це офіційний лист, який надійшов від Кабінету Міністрів), що планом санації  ВАТ "Льонотекст" місто Житомир передбачено такі заходи. Цитую за текстом. " Продаж частини майна, що не ввійшло до статутного фонду або ж зобов'язання інвестору виділити кошти на належне утримання цього майна, яке не увійшло до статутного фонду ЗАТ до моменту його передачі або відповідно продажу". Тобто з  державою розраховуються державним майном.

Так це ж пише державний секретар Міністерства економіки, то що вже говорити про  шулерів, які сьогодні, що хочуть те й зазначають.

Хочу звернути особливу увагу на  ті проблеми, які сьогодні надходять і ті питання, які надходять до Спеціальної контрольної комісії щодо відчуження майна, особливо  санаторно-курортних закладів. Так Укрпрофздоровницею передано комерційним структурам ціла низка піонерських таборів, житлових будинків, які продаються за безцінь. Таким чином, декілька років припинив існування санаторій "Здоров'я", "Червоні зорі", "Мирний", "Маяк", всі ці об'єкти були продані безпосередньо Укрпрофздоровницею.

Ми в цьому сесійному залі  з вами неодноразово піднімали питання щодо захворюваності і великого захворювання в Україні на туберкульоз. А що ж відбувається у цьому плані.

Так, наприклад, санаторій "Біла квітка" міста Одеси було винесено за межі, під умовою винесення за межі міста Одеса. Фактично зник із такого, такої роботи, як лікування на туберкульоз.

У грудні місяці 2001 року на аукціоні за погодженням з Міністерством охорони здоров'я без погодження з органами місцевого самоврядування було продано декілька об'єктів лікарень у місті Одесі. Я уже не буду називати, бо тут мало відповідно часу.

Є випадки продажі об'єктів у так звану розстрочку. Так, у 1999 році за 870 тисяч гривень було продано недобудову спортивного комплексу Міністерства транспорту. Тобто на будівництво цього комплексу було потрачено три мільйони гривень, і готовність його уже була 40 відсотків. А продали його під кредит до травня 2007 року. І сьогодні до бюджету надходить по 21 тисячі гривень у місяць за реалізацію даного об'єкту.

Ще одним прикладом згортання охорони здоров'я населення у результаті приватизації є лікарня з поліклінікою у місті Бориславі Львівської області. До складу комплексу входили недобудована пральня та дезінфекційне відділення, які штучно, повторюю штучно, були виділені і приватизовані. Без цих об'єктів лікарня з поліклінікою фактично функціонувати не може. Я думаю, що на найближчому засіданні ми розглянемо це питання. І разом з Кабінетом Міністрів вирішимо ці питання.

Вважаю, що не можна допускати погіршання рівня і знищення обсягів соціально-культурного обслуговування населення. Необхідно зберегти від остаточного руйнування матеріальну базу освітньої, інформаційної, спортивної, культурної сфери, бо політика їх знищення суперечить національним інтересам України. Відтворити те, що створено не нами, а зруйновано за нами або за нашим невіданням чи з нашої вини, ми з вами зобов'язані. І тому я розраховую на розуміння цієї проблеми Кабінету Міністрів. Наші пропозиції викладені у проекті постанови Верховної Ради. Сподіваюся, що ви підтримаєте його, оскільки в цьому питанні повинні бути зацікавлені як уряд, так і Верховна Рада. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую, Валентино Петрівно, вам. Шановні колеги, переходимо до обговорення інформації та співдоповіді, яку зробила Валентина Петрівна Семенюк. На табло прошу висвітлити прізвища народних депутатів, що записалися депутатів, що записалися 20 хвилин для обговорення, як домовлялися.

Олександр Масенко, фракція комуністів, підготуватися Юрію Кармазіну. Прошу, шановних колег, дотримуватися Регламенту. Регламент   3 хвилин.

 

11:38:28

МАСЕНКО О.М.

Шановний  Володимире Михайловичу,  шановні народні депутати, члени Уряду!

Я би хотів все-таки звернути увагу, що це те питання, яке ми сьогодні обговорюємо, воно мабуть нікому з уряду не потрібне. Посидів   віце-прем'єр трошки і не повністю послухав, бо до нього підходили та   він весь час говорив, і пішов десь і немає. Воно говори, не говори, а як об стіну горохом, є таке прислів'я, і нічого з цього не вийде.

Мене зацікавило, що Михайло Васильович Чечетов на цій трибуні заявив, так, що ми спостерігаємо економічне зростання і тільки з вирішенням цього питання будуть вирішені і проблеми збереження об'єктів соціально-культурного призначення. Так, це дійсно,  але мабуть не Михайлу Васильовичу про це потрібно було говорити,  нехай  хоча б Президент, а якби не   Президент, так Прем’єр-міністр чи один з віце-прем'єрів говорив тут. Чому економіка наша не розвивається так достатньо, щоб ми могли зберегти об'єкти соціально-культурного призначення.

Це ж смішно, що Михайло Васильович заявляє, що минулий рік такий був успішний. Я назнаю де він успішний був, може на папері це і успішно, але ніхто з громадян України цього піднесення економічного не побачив, і я в тому числі також. А де ви його бачите, давайте зустрінемося покажіть.

Вислів такий, приватизація є запобіжним заходом проти розвалу соціально-культурної сфери. Це смішнішого і придумати не можна, повірте на слові, та якраз приватизація і призвела до того, що соціально-культурна сфера гине практично, вже розрушена. І найбільше ця приватизація вдарила якраз по селу.

Я нещодавно практично об’їхав багато населених пунктів Полтавської області, і ось таке історичне село  Великі Сорочинці Миргородського району описані у свій час Гоголем на ярмарку всі їздять, зайдіть зараз у будинок  культури цього села, прекрасний будинок культури побудований за роки радянської влади, а що там зараз. Вас, уряд,  якби закрити там на дві-три години уже б не було у нас уряду давно, а люди ще туди ходять і ще й витримують отой холод і оті умови, в яких доводиться там перебувати.

І ще. Це ж у вашій довідці, Михайло Васильович, близько п'яти відсотків таких об'єктів перепрофільовано та розукомплектовано. Це ви так думаєте, що п'ять відсотків. А практично все воно вже перепрофільовано, все воно вже розукомплектовано, і все воно вже розвалене! І дивно, що оця постанова, про яку ви вели мову на 2003-2005 роки розраховано, так 2003 рік уже пройшов. А що ж зроблено?! Покажіть, хоч щось зроблено? А яка надія, що за 2004 і 2005 буде щось зроблено? Я думаю, що абсолютно нічого не буде зроблено.

Тепер, пишете, як позитивним моментом у приватизації об'єктів соціально-культурного призначення (я закінчую) є те, що нові власники об'єктів забезпечують модернізацію та реконструкцію об'єктів, формують інфраструктуру туристичної галузі. Смішнішого також придумати не можна. Як же ми будемо розвивати туристичну галузь, щоб їздили сюди туристи і дивилися оте, як ми не могли зберегти того, що ми побудували, на оті руїни, на оті розвалини, що як післявоєнні? Менше тоді руїн було, чим ми зараз допустили. А ми будемо на цій основі розвивати туристичну галузь і ...

 

ГОЛОВА. Дякую.

 

МАСЕНКО О.М. Зараз. Я ще вношу пропозицію, оскільки часу мало, все-таки визнати діяльність уряду в цьому напрямку незадовільною.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Юрій Анатолійович Кармазін, фракція "Наша Україна". Прошу, шановні колеги, дотримуватись Регламенту.

 

11:42:30

КАРМАЗІН Ю.А. Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна". Шановні народні депутати, шановний український народе! ми вже неодноразово розглядали питання, що пов'язані з об'єктами соціально-культурного призначення. Я впевнений, що коли в Україні з'явиться свідома, національно-відповідальна влада, то зміниться багато чого, і, в першу чергу, це має бути віра українського народу в майбутнє своєї держави - України. І тоді зникне в тому числі і така проблема, як демографічна, різке скорочення народжуваності. А тоді виникне питання: а куди поділи всі садочки? А хіба вони всі були не потрібні? Хіба можна було зараз перепрофільовувати поліклініки, лікарні і школи?

Не вирішив цих питань уряд і тому він сьогодні знаходиться в такому нечисельному складі, тому що питання для нього не є перспективне.

Що треба робити. По-перше, треба заборонити перепрофільовувати об'єкти обумовивши безоплатне вилучення приватизованих об'єктів соціально-культурного призначення, які будуть перепрофільовані, повертати у державну власність те майно, що незаконно перепрофільовується.

Що ми можемо зробити? Тільки взяти до відома інформацію Кабміну, і я погоджуюсь тут, я не часто погоджуюсь з депутатами-комуністами, особливо після їх голосувань, про те, що треба визнати дії виконавчої влади незадовільними. Але ми маємо визнати і свої дії незадовільними.

Чому. Що нам заважало зробити законодавчими ініціативами, заборонити знищувати соціально-культурну інфраструктуру країни?

Я не можу погодитись і з тими пропозиціями, які роздруковані, про проведення парламентських слухань на цю саму тему. Чому. Що нам заважає, комітетам і Спеціальній контрольній комісії Верховної Ради з питань приватизації провести такі слухання із залученням представників центральних і місцевих органів виконавчої влади? Що заважало сьогодні виступити тут Генеральному прокурору України? Я не бачу що заважало!

Це організаторам заважало запросити сьогодні і Генерального прокурора, і Міністра МВС, і Голову СБУ. І нехай подивляться в очі своєму народу, коли скажуть чи не соромно їм наповнювати фонди свої по підтримці правоохоронних органів в той час, коли гинуть інші питання, пов'язані з об'єктами соціально-культурної сфери.

На останній сесії  Одеської міської ради стало питання про передачу із міської комунальної власності в обласну дитячого садочку, будиночку № 43 по вул.Базарній 35 для благодійного фонду "Майбутнє", який очолює Борис Литвак, який 11 тисяч дітей уже оздоровив в цьому фонді - хворих на церебральний параліч. І що ви думаєте?! Боделан і боделановська зграя відмовили в цьому!

А інші кадри додумались до того, що пред'явили позов зараз і виселяють, представили рішення, щоб виселити із будиночка, який займає Одеський інститут підприємництва і права. Тому що, бачите, нам є і ліцей, і інститут, і дитсадочок. Я пропозиції свої надам у письмовому вигляді додатково. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Володимир Пузаков, фракція комуністів.

 

11:46:10

ПУЗАКОВ В.Т.

Владимир Пузаков, фракция Коммунистической партии Украины, Кировоградщина.

Печально и больно признавать, но это у нас уже стало привычкой: равнодушно наблюдать за разрушением объектов социально-культурной сферы. Сначала эти объекты приводят в негодность, а потом желающих прибрать за копейки к своим рукам стараниями других долго искать не надо.

Так вот получилось с объектами социально-культурного назначения на Кировоградщине, где, как известно, почти уничтожена вся культурная сфера. в Добровличковке, например, прекраснейший дом культуры передали культовой организации для создания якобы церковноприходской школы. Но ни школы, ни дома культуры нет - все разрушено. А в селе Кирилловка этого же района был при советской власти построен культурный комплекс, от которого сегодня, к сожалению, и следа не осталось. А такой огромный районный центр, как Малая Виска, при хозяйствовании Шульги остался и без кинотеатра.

А посмотрите, в каком состоянии библиотеки, в которых уничтожена почти вся ценнейшая советская литература! И если в советское время библиотеки, театры, музеи были как храм знаний, культуры, то сегодня они полностью разрушены, в то время как нам нужно пропагандировать здоровый образ жизни, гуманизм и культуру поведения. Знают ли наши дети и внуки Макаренко, Сухомлинского? Мы, даже взрослые сегодня с удовольствием посмотрели бы фильм "Педагогическая поэма", но его уже, к сожалению, не покажут.

Распадаются последние художественные коллективы. Например, знаменитый за пределами бывшего Советского Союза Кировоградский заслуженный ансамбль народного танца Украины "Ятрань" со своей материальной базой может пойти с молотка, если голова миста Мыкола Чигрин с депутатами городского совета серьезно не подойдут к этой проблеме.

На ладан дышит и театр имени Крапивницкого, о котором я неоднократно говорил с этой большой трибуны. И это только частичка той страшной трагедии, в которой находятся сегодня объекты социально-культурного назначения на Кировоградщине. Эти кричащие факты говорят о  полном вырождении культуры. Так что вам, господа правители, как говорит  Премьер-министр, "мозговой центр", есть над чем призадуматься. Разве вам безразлично какое новое поколение получит государство? Разве вы не видите, что идет запланированое разложение  молодежи?  Разве нашему  государству  нужно гнилое поколение, которое используя допинги, создает себе иллюзию счастья и веселости на фоне  полнейшей пустоты? Вот поэтому в нашем государстве такой высокий процент детской преступности, ы почему-то буржуазная власть не задумывается, что забирая у детей все это, у них отнимают веру в добро и любовь к  украинской культуре, оставляют в их душах вакуум, который легко и быстро заполняется злом и насилием. Складывается впечатление, что судьбы детей никому не нужны.

 

ГОЛОВА. Станіслав Ніколаєнко, фракція Соціалістичної партії України. Так, Черняка немає, Черновецького...

 

11:49:21

НІКОЛАЄНКО С.М.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати, члени уряду! Я вважаю, що уряд і Верховна Рада України не достатньо приділяють  уваги виконанню законодавства особливо тим його  аспектам, які знаходяться іменно на межі законодавчого поля у площині "освіти, наука, власність". Я наведу конкретні сьогодні приклади. Що стосується приватизації в галузі освіти, то ви знаєте, це заборонено законодавством, є закони, є укази Президента, постанови уряду. Але дивіться, станом на 1 січня 2003 року кількість об'єктів в освіті, які змінили форму власності, складала 519 об'єктів освіти було приватизовано. За 9 місяців минулого року таких уже об'єктів 44 одиниці. В дошкільній освіті ми колись мали 24,5 тисячі дитячих садочків і забезпечували на рівні десь 75 відсотків дитячим дошкільними закладами наших... нашу молоду зміну. Сьогодні за даними Держкомстату в Україні залишилось  15,3 тисячі дитячих дошкільних навчальних закладів. Зрозуміло,  про що йде мова.

Я хотів би сказати, що стосується професійно-технічної освіти. Ми мали у 1990 році  1246  навчальних закладів, зараз маємо 960, втратили 284 навчальних закладу.

Позашкільна освіта. Я вважаю, що тут найбільш складніша ситуація саме тут.  Ми маємо  масу сьогодні фактів, коли об'єкти позашкільної освіти приватизуються особливо разом з комплексами  заводськими і таке інше. Ми маємо  такі факти у селищі Каменка Черкаської області, до цих пір ми маємо безліч таким моментів. Тяганина йде навколо  дитячого центру "Молода гвардія" міста Одеси. Я міг би назвати сьогодні і ситуацію, яка склалася і з Херсонським профтехучилищем номер 1, яке було включене у склад об'єкта, що приватизувався, Херсонський комбайновий завод. І сьогодні у заставу віддане це профтехучилище, його сьогодні по рішенню суду вже продають.  Можна сюди добавити, скажімо, і, до речі у вищій школі  у нас багато є проблем. Можна сюди сказати приклад, який склався навколо приладобудівного технікуму і заводу "Сокіл" ( Нова Каховка), де включені також приміщення технікуму у приватизацію. Або Тернопільського державного технічного університету частини гуртожитку. Три поверхи, НТП "Промінь" забрало собі.

Особливо  критична ситуація у нас склалася із науковими та науково-дослідними підприємствами. Коли  приватизуються заводи, автоматично приватизуються ці установи.

Разом з тим забираються і об'єкти інтелектуальної власності...

 

ГОЛОВА. Мікрофон включіть для завершення думки, я прошу завершити.

 

НІКОЛАЄНКО  С.М. Наш комітет спільно з Контрольною комісією з питань приватизації самим ближнім часом,  18 числа, розгляне всі ці проблеми. Але я просив би уряд звернути увагу на всі ці моменти, про які ми говоримо.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Леонід Черновецький, фракція "Наша Україна".

Підготуватися Хара, буде виступати.

 

11:52:56

ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ Л.М.

Уважаемый Владимир Михайлович! Уважаемые народные депутаты, те, кто нас слушает сегодня!

Фракция  "Наша Украина", Дарницкий избирательный округ города Киева, народный депутат Черновецкий.

 Я хочу вам сказать, что в  принципе я поддерживаю идею Фонда  государственного имущества, который вообщем-то сегодня  предлагает очень много здравых вещей о том, что социально-экономическая сфера должна быть обязательно приватизирована только с учетом интересов конкретных наших избирателей, в том числе и  жителей общежитий,  которых сегодня выбрасывают на улицу и мы  должны их защитить, потому что, переходя в собственность какого-нибудь предприятия, не имеющего ни имени, ни достоинства, людей начинают выкидывать на улицу и даже через судебные органы и иски, чем я много занимаюсь, ничего сделать невозможно. И это большая проблема.

Поэтому я полагаю, что результатом наших сегодняшних слушаний будет конкретно поручение Кабинету Министров, местным органам власти, выяснение, сколько таких общежитий на территории Украины - это главная проблема осталась. В каком состоянии они находятся, в каком уровне приватизации и что мы можем сделать для того, чтобы эти люди не были выгнаны из своих мест.

Есть еще проблема всяких, не всяких , а большая проблема - это, конечно же, использование этой социальной сферы в интересах обездоленной части населения. Я имею в виду и детские сады, и пионерские лагеря, где вполне могут находится беспризорные дети и другие социально незащищенные люди. Но главным образом я хочу еще обратить ваше внимание, что сегодня мы могли бы расширить сферу наших слушаний и поговорить еще о ведомственных всяких учреждениях, которые используются в интересах власть имущих. И такое впечатление, что они живут сегодня не на Украине, а в каком-то, ну, процветающем государстве, похлеще чем Соединенные Штаты Америки. И больницы специальные, и дома отдыха, и обслуживание их десятками тысяч холуев. Это - проблема, которую нужно решать Фонду государственного имущества и дать поручение провести инвентаризацию этих мест. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВА. Хара Василь Георгійович, фракція "Регіони України".

 

11:56:32

ХАРА В.Г. Уважаемые коллеги, к сожалению, есть вопросы, в обсуждении которых нельзя не участвовать и понимаешь, что участвовать бесполезно, как-то слова повиснут в воздухе, а изменений сколько-нибудь существенных не будет. Для меня это особенно больно, потому что я много лет проработал в так называемой профсоюзной культуре, занимаюсь учреждением культуры и спорта, и просто обидно, страшно видеть, что мы сделали за 10-12 лет из столь мощной системы социально-культурной, которая у нас существовала в прошлой нашей жизни.

Сотни дворцов культуры и клубов, библиотек, клубов юных техников, подростковых клубов, комнат школьника, мы даже забыли уже названия учреждений культуры, которые ранее существовали, где занимались сотни, миллионы взрослых и детей.

Вы вспомните, в то советское время, когда коллективы самодеятельности народные наши по уровню были значительно выше тех профессиональных коллективов, которые приезжали со всего мира к нам. И мы это все с вами разрушаем, а точнее сказать, почти разрушили. У нас действовало сотни стадионов, дворцов  культуры, спорта, спортзалов, спортивных площадок по месту жительства, детских, юношеских спортивных школ. И мы были не последними в спорте высших достижений. И вспомните, что получилось на прошлых олимпийских играх, позор Украины. Мы имели сотни санаториев-профилакториев, баз отдыха, пансионатов, детских оздоровительных лагерей, где оздаравливались наши трудящиеся и наши дети. Что мы сегодня имеем? Свыше 80 процентов заболеваемости всех наших детей, колоссальное падение здоровье нашего населения.

Что мы сделали с этой прекрасно ранее работавшей системой? Преднамеренное, бездушное и бездарное разрушение. И кто помнит, начали мы с социально-культурных объектов  угольной промышленности под надуманным предлогом: снять нагрузку на себестоимость угля. А себестоимость угля, содержание социальных объектов угольной промышленности от 3 максимально месте с жильем до 13 процентов. Разрушили. А потом, когда в два-три раза стал уголь расти в цене, и никто не вспомнил о том, что мы разрушили и осквернили по сути. Что мы имеем на сегодняшний день, особенно там, где шахты являются поселкообразующим, градообразующим - пустыня, по которой бегают беспризорные дети. Я уже не говорю о той ситуации в культурном смысле, что у нас сложилось на себе. Несмотря на протесты общественности, профсоюзов, народных депутатов, процесс пошел, и мы разрушили и добиваем эту систему.

Что мы имеем сегодня в результате? Бездуховность, отсутствие патриотизма как среди взрослых, так и детей, потеря человеческих ценностей, в том числе, прежде всего нравственности, беспризорность, з которую мы теперь начали беспокоиться, развал семей, падение уровня здоровья нашего населения и так далее. Кто понес ответственность за то, что произошло в нашей стране? Ничего. Никто, точнее.

Что необходимо делать? Во-первых, я не верю в желание и способность государства вникнуть, понять и осознать, что произошло и наметить кардинальные меры для того, чтобы изменить ситуацию в пользу так называемого народа от имени...

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, будемо завершувати розгляд цього питання. Я хотів би лише зазначити, що рівень, глибина обговорення на моє переконання, на мій погляд не співвідноситься із станом справ і  важливістю цієї теми, тому що насамперед в процесі приватизації об'єкти соціально-культурного призначення зазнали вилучення. Я думаю, що можна подивитися на прикладі міст, особливо сіл, подивитися на ті нормативи, які були щодо бібліотек, клубів, майданчиків інших оздоровчих закладів, їх сьогодні просто не існує.

І можна це вже разом з цим співставити зі станом здоров'я, я маю на увазі фізичного, морального, духовного, яке сьогодні є в українському суспільстві особливо серед підростаючого покоління. Результат буде надзвичайно невтішний, це можна продемонструвати на прикладі соціально-культурної сфери села, де є повний занепад, повне розграбування.

Одначе, треба наголосити, що наведення цієї статистики, яка є відкритою, яка є реальною, і якщо хочете сказати певною мірою прикрашеною, вона сприймається дуже болісно. Тому що ми живемо в такому суспільстві, коли брехня, неправда сприймається у нас  як звичайне, буденне явище.  У нас лише правда викликає збурення, викликає несприйняття, ми повинні навчитися говорити правду, і ця правда повинна бути відбита, як мені здається у проекті постанови Верховної Ради з цього питання. Його треба, мені здається, не загострити, але треба його доповнити і визначити чітко нам завдання, які потрібно робити. Бо говорити гострі слова ми вже добре навчилися. Тепер нам треба забезпечити конкретний, реальний аналіз, об'єктивну картину і контроль за реалізацією наших постанов. А насамперед йдеться про посилення контрольних функцій відповідних комітетів Верховної Ради загалом.

Тому я би просив, шановні колеги, дати свої пропозиції і зауваження Валентині Петрівні Семенюк для того, щоб можна було доопрацювати цей документ і його прийняти. Не для того, щоб ми сподобалися чи не сподобалися Кабінету Міністрів, для того, щоб ми встановили істину і намітили конкретні орієнтири, ми робимо, точніше кажучи, зобов'язані, просто приречені робити одну,  спільну справу, а для цього нам потрібно говорити реальні речі і називати їх своїми іменами.  

Я би просив доопрацювати документ саме з урахуванням того, що у нас відбувалося. Я маю на увазі обговорення.

Переходимо до розгляду наступного питання Дня уряду - про підсумки проведення оздоровлення дітей влітку 2003 року та про заходи Кабінету Міністрів України щодо організації відпочинку та оздоровлення дітей влітку 2004 року.

Доповідач - Валентина Іванівна Довженко - міністр у справах сім'ї, дітей та молоді. На цей раз будемо сподіватись, що це багатостраждальне міністерство відтворено в останній раз і назавжди. Будь ласка, Валентино Іванівно. Як ми домовлялися - по часу, шановні колеги.

Пропозиція профільного комітету Катерини Семенівни Самойлик: виступ представника Кабінету Міністрів Валентині Іванівні Довженко - 10 хвилин, відповіді на запитання тут пропонуються 35, то давайте ми зробимо письмові і усні - годину, потім виступ від комітету, і тоді обговорення. У нас як раз на це є дві години часу. Немає заперечень?

Будь ласка, Валентина Іванівна.

 

ДОВЖЕНКО В.І.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати!

Реалізація державної політики в сфери дитячого відпочинку та оздоровлення потребує здійснення комплексу заходів, які визначені Державною програмою організації відпочинку та оздоровлення дітей на період до 2008 року, яка була затверджена Кабінетом Міністрів в минулому році.

Питання організації дитячого оздоровлення та відпочинку розглядалось Верховною Радою України, після чого була прийнята відповідна постанова, а також знайшло своє відображення в Програмі дій уряду, якою передбачено збільшення кількості оздоровлених дітей через збереження та розвиток мережі дитячих оздоровчих закладів.

Вжиті в минулому році центральними та місцевими органами виконавчої влади заходи щодо забезпечення оздоровчої кампанії дали позитивний результат. Я хочу подякувати народних депутатів, 266 народних депутатів зверталося не просто з якимись проханнями, пропозиціями, а реально впливали на реалізацію Державної програми щодо організації оздоровлення дітей.

Організованими формами оздоровлення було в минулому році охоплено майже два мільйони сто п'ятдесят тисяч дітей шкільного віку, це становить 34,2 відсотка від загальної кількості дітей такого віку. Нагадаю, що в 2002 році це було один мільйон сімсот дев'яносто шість тисяч, або 27 відсотків.

На 24 відсотки збільшилась кількість дітей, що оздоровлювались в дитячих оздоровчих закладах, 1 534 000.

Збільшилася , в порівнянні з минулим роком на 53 тисячі кількість дітей, які відпочивали в санаторно-курортних закладах. Всього 611,6 тисяч оздоровилися влітку в таких закладах.

Вище середньоукраїнського показники оздоровлення в Хмельницькій області, місті Києві, Харківській, Черкаській, Дніпропетровській, Донецькій, Сумській, Київській, Полтавській та Миколаївській областях.

Першочергова увага приділялась оздоровленню дітей, які перебувають у складних життєвих умовах. Було оздоровлено 85,6 тисяч дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, 246 тисяч дітей, постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС, майже 420 тисяч дітей з багатодітних та малозабезпечених сімей, 17,8 тисяч дітей-інвалідів і 1,6 тисячі дітей військовослужбовців та працівників внутрішніх справ, які загинули під час виконання службових обов'язків та загиблих шахтарів.

В усіх регіонах проводилося оздоровлення та відпочинок дітей з дивіантною поведінкою, вихованців закладів соціального захисту та реабілітації неповнолітніх. Всього оздоровлено таких дітей біля 30 тисяч.

Минулого літа функціонувало біля 15 тисяч дитячих оздоровчих закладів. Це більше, ніж у 2002 році. Збільшення кількості оздоровчих закладів відбулося не лише через збільшення закладів з денним перебуванням, а й за рахунок відновлення роботи тих, що тривалий час не функціонували.

В ряді регіонів вже вирішено питання організації відпочинку та оздоровлення дітей протягом усього року. Визначено 42 дитячих оздоровчих заклади, які цілорічно, розпочинаючи з цього року, будуть функціонувати. Однак, безперечно, їх надто замало, щоб говорити про завершеність цієї роботи.

Державним комітетом у справах сім'ї та молоді спільно з органами місцевої виконавчої влади та органами місцевого самоврядування торік проведена інвентаризація вітчизняної дитячо-оздоровчої бази, за результатами якої підготовлено Постанову Кабінету Міністрів "Про деякі питання діяльності дитячих оздоровчих закладів України", якою затверджується перелік дитячих оздоровчих закладів державної та комунальної власності, яких забороняється ліквідація і перепрофілювання.

Міністерством освіти і науки, Державним комітетом у справах сім'ї та молоді випущено інформаційно-методичні збірники матеріалів про організацію дитячого оздоровлення, затверджено положення про огляд-конкурс дитячих оздоровчих закладів України, проведення якого започатковано в цьому році.

Зараз проходять державну реєстрацію положення про дитячий оздоровчий заклад і юридичну експертизу (проект розпорядження Кабінету Міністрів "Про утворення Всеукраїнського центру сприяння оздоровленню та відпочинку дітей як госпрозрахункової структури").

Розпочата робота над розробкою законопроекту "Про оздоровлення та відпочинок дітей", підготовлений проект концепції цього закону. Планом законотворчої роботи, затвердженим Кабінетом Міністрів, передбачено, що в листопаді цього року ми повинні передати до Верховної Ради цей проект закону.

Центральні органи виконавчої влади причетні до організації дитячого оздоровлення. Місцеві органи реалізували взяті зобов'язання щодо забезпечення дитячого відпочинку та оздоровлення минулого літа  у тих показниках, які планувалися. Значне сприяння  організації дитячого оздоровлення надано транспортниками, які під час літніх канікул безкоштовно  перевезли на оздоровлення понад півмільйона дітей. За ініціативи молодіжних і дитячих громадських організацій і фондів організовано  120 профільних оздоровчих змін для творчо обдарованих та талановитих дітей в першу чергу.

В минулому році Держтурадміністрація та інші центральні органи виконавчої влади разом із профспілками,  громадськими організаціями провели перший  Всеукраїнський ярмарок дитячого, молодіжного та сімейного відпочинку, в якому взяли участь дитячо-оздоровлюючі заклади в більшості регіонів, де було презентовано  можливості здійснення дитячого  оздоровлення на всіх територіях. Відпочинок та оздоровлення дітей здійснювалось за рахунок виділених ...........  порядку коштів державного та місцевих бюджетів, підприємств, установ, організацій, професійних спілок, фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Всеукраїнського фонду оздоровлення, відпочинку дітей та підлітків, позабюджетних надходжень, а також добровільних внесків юридичних, фізичних осіб та коштів батьків. Всього на проведення минулорічної оздоровчої кампанії було витрачено понад  478 мільйонів гривень, ми планували 425 мільйонів зібрати. З Державного бюджету через  головних розпорядників було направлено на оздоровлення дітей 142, із місцевих бюджетів 88 мільйонів і залучено майже 156 мільйонів гривнів позабюджетних коштів.

Ми вдячні Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, який на дитяче оздоровлення  скерував 92 мільйони гривень. Частка батьківських коштів в минулому році в загальних витратах на оздоровлення дітей склала біля  15 відсотків. Слід зазначити, що  минулорічна оздоровча кампанія фінансувалася  вчасно і в повному обсязі. В цілому  організація  дитячого оздоровлення виявила потенційні можливості, що можуть бути задіяні на всіх рівнях для більшої і кращої організаційної підготовки та проведення оздоровлення дітей в цьому році.

Для забезпечення виконання в повному обсязі тих завдань, які поставлені перед нами постановою Верховної Ради України.

Підсумки оздоровчого сезону  2003 року були розглянуті в грудні минулого року на всеукраїнській нараді під керівництвом віце-прем'єр-міністра України Дмитра Володимировича  Табачника за участю керівників центральних органів виконавчої влади та  заступників голів обласних державних адміністрацій.

Відзначаючи позитивні зрушення, було детально проаналізовано недоліки та упущення, також їх причини. Перш за все,  наголошено на необхідності безумовного забезпечення безпеки перебування дітей в оздоровчих закладах, збереження їх здоров'я та життя.

На жаль у минулому році мали місце нещасні випадки,  серед їх причин безвідповідальне ставлення керівництва  та персоналу до  цих закладів до виконання свої обов'язків, нехтування правилами техніки безпеки, незадовільна  підготовка місць для купання та відпочинку дітей. Було таких дев'ять випадків.

В деяких оздоровчих закладах органами санітарно-епідеміологічного контролю та у справах споживачів виявлено серйозні недоліки в організації харчування дітей. За порушення такі: на винних було накладено більше 2 тисяч штрафів, було  прийнято майже 400 поставно про припинення функціонування оздоровчих закладів і відсторонені від роботи більше тисячі людей.

Перед місцевими органами виконавчої влади поставлено питання щодо персональної відповідальності посадових осіб за якісну і своєчасну підготовку оздоровчих закладів та  комплектацію їх кадрами.

Особливу увагу звернуто на своєчасну підготовку  оздоровчих закладів та   до того, щоб 1 червня цього року  практично всі оздоровчі заклади приступили до  роботи.

Ми плануємо у цьому році  реанімувати 15 стаціонарних закладів із тих 126, які у минулому році все ж не працювали. 

Вперше за останні роки  у місцевих бюджетах на проведення підготовчих та ремонтних робіт передбачено більше 8 мільйонів гривень. Серед недоліків минулорічної оздоровчої кампанії факти зловживань при проведенні тендерних закупівель путівок на оздоровлення дітей. 

Відповідно до доручення Прем'єр-міністра України створена міжвідомча  робоча група по відпрацюванню механізму здійснення тендерних закупівель путівок на оздоровлення дітей за кошти державного бюджету.

З метою встановлення державного замовлення на оздоровлення дітей  у минулому році спільно з Держкомстатом проведена робота щодо вдосконалення обліку дітей  пільгових категорій. Протягом першого півріччя Мінекономіки, Мінфіном, Держсім'ямолодю буде  розглянуто  та подано в установленому порядку проект постанови Кабінету Міністрів щодо встановлення державного замовлення на оздоровлення дітей. Нами узагальнена інформація  з регіонів щодо кількості дітей пільгових  категорій та прогнозних показників щодо їх оздоровлення у мережі закладів, що будуть діяти у поточному році, обсяги фінансування на ці цілі, які передбачені у державному та місцевих бюджетах. Для повного виконання завдань щодо кількості оздоровлених дітей визначених державною програмою та постановою Верховної Ради України нам у цьому році необхідно оздоровити не менше, як 2 мільйони  350 тисяч дітей. Це, звичайно, потребує збільшення асигнувань. Проте, передбачені  видатки держбюджету є нижчими в порівняні  з 2003 роком лише на оздоровлення дітей, потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС передбачено 45 мільйонів менше. Зовсім не виділені  кошти на ці цілі в бюджеті Мінагрополітики, мережа підпорядкованих  цьому відомству закладів складає 116 одиниць.

В той же час слід відмітити, що в місцевих бюджетах обсяги фінансування на оздоровлення дітей зросли майже на 30 мільйонів.  На прохання уряду Фонд державного страхування з тимчасовою втратою працездатності  збереже в 2004 році обсяги фінансування на оздоровлення дітей на рівні 2003 року.

 За прогнозними показниками за даними регіонів додатково для оздоровлення дітей буде залучено біля 170 мільйонів гривень. Про те все ж дефіцит коштів для виконання зазначених завдань складатиме біля 40 мільйонів.

 За дорученням Прем'єр-міністра Міністерство надзвичайних ситуацій та Міністерство фінансів готують пропозицію щодо вирішення цієї проблеми.  Ми будемо просити і вашої підтримки.

Подальше вдосконалення роботи по організації оздоровлення та відпочинку дітей безперечно в розробці і прийнятті Закону України "Про оздоровлення і відпочинок дітей", який врегулює відносини в галузі оздоровлення, визначить статус оздоровчих закладів, механізми державного стимулювання власників,  передбачить соціальні стандарти щодо надання оздоровчих послуг та сприятиме формуванню сучасного ринку оздоровчих послуг.  На часі вирішення проблеми щодо профілізації оздоровчих закладів, поглиблення змісту їх виховної роботи, зокрема, нових сучасних методик.

Потребує державного втручання підготовка керівництва педагогічних кадрів в цій сфері, вдосконалення механізмів нормування та оплати їх праці, здійснення соціального захисту.

Над вирішенням цих та багатьох інших проблем працює сьогодні уряд, місцеві органи виконавчої влади, профспілки, громадські організації при підтримці відповідного профільного комітету. Спасибі за увагу.

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 Будь ласка, запишіться на запитання. Поки що відповідайте на письмове поки йде запис.

Одна година на запитання.

Покажіть , будь ласка запис на моніторі.

Так, будь ласка, Валентина Іванівна, письмове, а потім Шурма.

 

ДОВЖЕНКО В.І. Депутатська фракція "Наша Україна" запитує: з яких причин Кабінет Міністрів України ігнорує пропозиції Міністерства освіти і Міністерства фінансів щодо поновлення фінансування із Державного бюджету дитячого центру "Молода гвардія" та введення цього центру до переліку позашкільних закладів освіти, що можуть фінансуватися з Державного бюджету?

Дійсно, в минулому році Кабінет Міністрів прийняв постанову, якою затвердив позашкільні навчанні заклади, які проводять позашкільну роботу з дітьми, фінансуються з Державного бюджету. "Молода гвардія" є власністю громадської організації Національної ради дитячих організацій, і тому їй було запропоновано подавати програми для фінансування згідно з постановою Кабінету Міністрів від 25.07 2002 року на конкурсній основі. До речі, громадська організація Національна рада дитячий організацій, в минулому році отримала фінансування на ті проекти, які подала. Однак, на два наші листи дати згоду брати участь в тендері і отриманні державних коштів на оздоровлення в "Молодій гвардії" дітей соціально незахищених категорій в минулому році керівництво організації відповіло відмовою. В цьому році керівництво "Молодої гвардії" звернулося до нас з листом, що вони згідні на тендерних умовах вигравати тендер і забезпечувати організацію оздоровлення дітей соціально незахищених категорій. І ми розглядаємо їхнє звернення, обов'язково їх підтримаємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Шурма.

 

12:16:14

ШУРМА І.М.

Прошу передати слово Ярославу Сухому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Сухого.

 

12:16:22

СУХИЙ Я.М.

Дякую. Валентина Іванівна, Ярослав Сухий, місто Запоріжжя, фракція СДПУ(о).

Я знову про те, що в минулому році питав, - про оздоровлення дітей відомчих закладів. Закон про Державний бюджет України 2004 рік про податок з доходів фізичних осіб роблять не просто проблематичним, а неможливим участь великих промислових підприємств, зокрема міста Запоріжжя, оздоровлення дітей на 2004 рік. Минулого літа більше половини оздоровлених дітей відпочивали на базах за пільговими путівками, ви це знаєте, саме за рахунок відомчих установ. Перше запитання: чи повинні дитячі оздоровниці платити податок на землю? Це ціна на путівку.

Друге. Чи повинні підпадати такі путівки оподаткуванню з ПДВ? Це 20 відсотків ціни на путівку.

І третє. Чи погоджується ваше міністерство, дай вам Боже здоров'я на цій посаді, і з статтею 96 Закону "Про бюджет", яка не дозволяє включати до валових витрат 50 відсотків від витрат підприємств на утримання дитячих санаторіїв, дитячих оздоровчих таборів. Будь ласка, яка позиція вашого міністерства по цих трьох надзвичайно важливих аспектах, які роблять неможливим оздоровлення дітей в 2004 році.

 

ДОВЖЕНКО В.І. По-перше я хочу сказати про те, що мені доручено представляти позицію уряду. І ще раз хочу запевнити про те, що не дивлячись на те, що бюджет, який прийнятий Верховною Радою є  певна частина статей, які ускладнюють організацію оздоровлення дітей в цьому році і досягнення тих результатів, які передбачені постановою і державою програмою, а саме, збільшення мінімум на 10 відсотків дітей оздоровлених.

Наша позиція наступна. Стосовно закону, стосовно податку на землю. Ви знаєте, що у Прикінцевих положеннях бюджету на 2004 рік передбачено, що ті заклади, а це заклади культури, заклади освіти, які відповідають статті 12 і пункту 3 Закону "Про податок на землю", вони звільняються від податку на землю. І дитячі оздоровчі  заклади у відповідності з Законом  “Про позашкільну освіту" відносяться до закладів освітніх. Тому ми вважаємо, що вони не повинні платити податок на землю, так трактують юристи. Ми звернулися з листом роз’ясненням до Державної податкової адміністрації і я думаю, що ми вирішимо це з податком на землю, це питання позитивно для дитячих оздоровчих закладів.

Окрім того, Держкомзем підготував пропозиції, зміни і доповнення до Закону "Про податок на землю". Він пройшов розгляд на нашому урядовому комітеті соціально-гуманітарного розвитку, де передбачено, що щорічно Кабінет Міністрів буде затверджувати перелік дитячих оздоровчих закладів, які починаючи з 1 січня 2005 року, які не будуть обкладатися податком на землю. Перше питання.

Наступне. У відповідності із діючим і нині порядком Кабінет Міністрів затверджує перелік дитячих оздоровчих закладів, які надають оздоровчі послуги дітям, які звільняються від податку на ПДВ.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, письмове.

 

ДОВЖЕНКО В.І. Депутатська фракція Комуністичної партії України. Постанова Верховної Ради номер 642, Кабінетом Міністрів запропоновано розробити проект Закону України про оздоровлення і відпочинок дітей в Україні. Коли буде підготовлено цей проект закону?

Концепція закону розроблена, робоча група із фахівців і представників профспілок, представників дитячих оздоровчих закладів і центральних органів виконавчої влади працює над законом у відповідності із завданням, яке ми отримали від уряду. У листопаді ми повинні передати вам проект закону цей для розгляду.

Які вживаються заходи щодо законодавчого врегулювання проблем відпочинку та оздоровлення?

Ми в минулому році у відповідності із постановою Верховної Ради розробили положення, типи положення  про дитячий оздоровчий заклад, затвердили його спільним наказом із Міністерством освіти і науки, і зараз це положення реєструється у Міністерстві юстиції. Після цього у відповідності із цим положенням ми оновимо всю нормативну базу діяльності дитячих оздоровчих закладів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Раханський.

 

12:21:10

РАХАНСЬКИЙ А.В.

Дякую. Шановна Валентина Іванівна, я хотів би поздоровити вас з призначенням міністром такого важливого міністерства. Таке запитання. Кількість дітей-інвалідів за останні роки зросла на 21 відсоток. У той же час держава не використовує наявні можливості щодо цілорічного лікування дітей-інвалідів в дитячих санаторіях, особливо в осінньо-зимово-весняні періоди. Скажіть, будь ласка, що потрібно зробити для того, щоб ці санаторії не йшли до приватизації, а вони таким чином, не використовуючись, можуть прийти до приватизації? І що потрібно зробити для того також, щоб лікувалися діти круглорічно? Дякую за відповідь.

 

ДОВЖЕНКО В.І. По-перше, я все-таки хочу сказати, що не дивлячись на те, що це дуже великі проблеми, організація оздоровлення і санаторно-курортного лікування дітей-інвалідів, у нас їх 134 тисячі, в минулому році в оздоровчих закладах, без санаторіїв і курортів, ми майже 18 тисяч дітей оздоровили, і в 2002 році це було 6 тисяч. 8 тисяч дітей, які знаходяться в закладах, підпорядкованих Міністерству праці і соціальної політики, забезпечуються і санаторно-курортне оздоровлення, і лікування.

Місцеві органи влади на наступний рік планують біля 50 тисяч дітей-інвалідів оздоровити.

Все ж таки ваше питання абсолютно справедливе і ваша тривога надзвичайно справедлива. І в цьому році, у відповідності з постановою Верховної Ради, при розробці Державної програми розвитку санаторіїв і курортів, окремий розділ розробляється по санаторно-курортному, я б сказала, не просто оздоровленню, а лікуванню дітей-інвалідів. Це дуже серйозне питання.

Всі заклади державно-комунальної власності, і оздоровчі дитячі заклади, і санаторії-курорти, вони включені до тієї постанови уряду, про яку я говорила, ближчим часом постанова уряду буде прийнята, якою забороняється ліквідація або перепрофілювання цих закладів.

І що треба робити. Безперечно, треба краще працювати, мати більше грошей і дуже серйозно цим займатися.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, письмове.

 

ДОВЖЕНКО В.І. Фракція Соціалістичної партії України: "Скільки було оздоровлено дітей, батьки яких не мають роботи і за які кошти?"

Шановні народні депутати, чесно скажу, ми не маємо такої статистики. В минулому році ми разом з Державним комітетом статистики дуже серйозно відпрацювали статистику, визначили декілька категорій дітей пільгових: це діти-сироти та позбавлені батьківського піклування, діти-інваліди, діти-чорнобильці, діти загиблих міліціонерів, військовослужбовців, діти загиблих шахтарів,  діти із багатодітних малозабезпечених сімей.

Безперечно, таких дітей ми відносимо до малозабезпечених сімей. Я вам уже сказала, що в минулому році ми оздоровили таких, разом, по всій державі, таких дітей близько 420 тисяч із багатодітних і малозабезпечених сімей.

Я хочу ще доповнити, що у зв'язку з тим, що уряд підтримує нашу пропозицію, і це не просто наша пропозиція - це було рішення Верховної Ради, про створення Всеукраїнського госпрозрахункового центру по організації оздоровлення і відпочинку дітей (ми вже подали до Кабінету Міністрів ці пропозиції), ми будемо розробляти більш детальну програму і разом із Державним комітетом статистики, щоб дійсно, щоб знати все про дітей, які оздоровлюються: і дітей села, і дітей із безробітних сімей. Для цього ми працюємо над цією, такою об'ємною програмою.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Семенюк.

 

12:25:11

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Валентина Іванівна, добре, що сьогодні винесли питання (можливо, воно і пов'язане з попереднім моїм питанням), але я хотіла б трішечки звернутись до вас із іншим.

Сьогодні ми говоримо тільки про оздоровлення влітку, але, на жаль, ми нічого не говоримо про ті заклади, які повинні цілорічно працювати: це і лікування церебрального паралічу, цукрового діабету, дітей чорнобильців. Особливо збереження об'єктів для того, щоб проводити таке лікування. Чи проводили ви детальний аналіз у міністерстві: скільки у нас все ж таки залишилося туберкульозних санаторіїв для лікування дітей, скільки інших об'єктів, в якому вони стані? Тому що питання це дуже глибоке і його потребує сьогодні, так би мовити, ширшого вивчення і ширшого звертання уваги виконавчої влади на такі питання проблемні, які сьогодні стоять в Україні? Скажіть, що робиться в цьому плані? Дякую.

 

ДОВЖЕНКО В.І. Я хочу сказати, що Державною програмою організації оздоровлення і відпочинку дітей передбачено, що протягом 2004 року кожна область повинна перевести на круглорічне функціонування мінімум два дитячі оздоровчі заклади, я маю на увазі не санаторно-курортні, а дитячі оздоровчі заклади для загального оздоровлення дітей.

У нас у 2002 році таких 17 закладів діяло. У минулому році 28 переведено. За даними областей, в цьому році в нас буде 42 таких заклади працювати. Це, безперечно, мало. Ми повинні добитися, щоб мінімум  54 таких заклади працювало. І це  дасть можливість нам приростити кількість дітей, які  будуть оздоровлюватися, мінімум на 200 тисяч, тому що, як ви розумієте, база ж нова не будується і тому... а нам треба весь час збільшувати кількість дітей, які оздоровлюються. Тому треба ефективніше використовувати. Таким чином, це ті питання, над якими ми працюємо.

Стосовно  протитуберкульозних санаторіїв, санаторно-лікувальних  закладів. Ви знаєте, що вони підпорядковані Міністерству охорони здоров'я. У нас на сьогодні діє таких на більш, ніж на 9 тисяч місць, із них 12 - дитячих майже на 2,5 тисячі місць і ні в якому разі за інформацією Міністерства  охорони здоров'я ні в якому не відбудеться скорочення місць в цих санаторіях в цьому році.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, письмове.

 

ДОВЖЕНКО В.І. Знову ж таки далі питання скільки оздоровлено сільських дітей. Я уже вам сказала, що ми будемо в цьому році доопрацьовувати статистику і будемо враховувати і цю категорію дітей. Я  хочу сказати, що Міністерство агропромислової політики має в сільгоспоздоровниці  106 дитячих оздоровчих закладів. В минулому році вони оздоровили більше 80 тисяч  дітей, із них 66 тисяч дітей  працівників аграрно-промислового  комплексу. І безперечно було багато дітей серед інших, ну ми просто такої статистики не маємо, ми будемо розширювати цю статистику.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Кармазін.

 

12:28:26

КАРМАЗІН Ю.А.

 Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність"  Виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановна Валентина Іванівна, я знаю, що ви багато робите і я сподіваюся, що ще більше зробите. Я хочу, щоб ви для себе записали, що є така лікарня, дитяча лікарня  №2 в місті Запоріжжі, де за останній рік скорочено  105 ліжок. Ці безсовісні люди скоротили 105 ліжок, в тому числі ліквідували неврологічне відділення, яке  25 років працювало і добре відоме і в Україні і за її межами. Ви зараз сказали про те, що, на жаль, заклади не будуються. А чому не будуються? Що заважає будувати сьогодні нові заклади оздоровлювання? Що заважало уряду завадити дитячий  тубсанаторій не виселяти  з Французького бульвару, який викинули, щоб зараз в Одесі вілли побудувати? ЩО заважало забрати у власність той санаторій, про який  ви говорили зараз "Молоду гвардію", який належить піонерській організації ніби-то. А як він туди попав? Що, піонери напрацювали чи що? Я звертався до вас неодноразово з запитами, звертався до уряду і хотів би почути ці відповіді, а  також  відповідь: "Чому скоротилася кількість таборів праці і відпочинку в два рази, в два  рази скоротилося, і чому ми зменшуємо  число днів, які відпочивають діти, до 14 днів у середньому?  Що,  за 14 днів оздоровиться та дитина?" Я вважаю, що треба збільшувати витрати в 10 разів і прямо у цьому році, якщо ми хочемо дбати про це  народ, про генофонд нації.

Дякую вам.

 

ДОВЖЕНКО В.І. Відповідаю.  Стосовно запорізької лікарні. Разом з Міністерством охорони здоров'я розберемося.

Стосовно таборів праці і відпочинку. Не в два рази зменшена, а у два рази збільшена кількість таборів праці і відпочинку.

Стосовно терміну. Узгоджено з Міністерством охорони здоров'я і з минулого року діє статистика, і такі нормативи у таборах санаторного типу, санаторіях санаторно-лікувального типу оздоровлення 21-24 дні, у загальних дитячих оздоровчих таборах не менше 14 днів.

Наступне. Стосовно "Молодої гвардії". Не у компетенції Кабінету Міністрів вживати заходи по зміні власника. Я вже з вами говорила, ми  просимо, будь ласка, давайте розберемося, яким чином можна змінити власника. У мене теж  душа болить за "Молоду гвардію". Але те, що вони у цьому році вже дали згоду співпрацювати з державою, виконувати програми  державні по оздоровленню соціально-незахищених дітей і на тендерній основі, так сказати,  разом з усіма  вигравати тендер, це вже добре, і ми їх підтримаємо.

Стосовно  протитуберкульозного санаторію в Одесі на Французькому бульварі. По-перше. Він занедбаний і декілька років вже не працював. Ви знаєте, що  там збудовано інший. І наскільки мені відомо, я  спілкувалася  із мером міста Одеси, то   ці розрушені вже будинки будуть відновлені, і там буде створений дитячий оздоровчий заклад.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, письмове.

 

ДОВЖЕНКО В.І.  Як оздоровлюються чорнобильські діти, скільки їх?

Організація оздоровлення чорнобильських дітей здійснюється Міністерством України з надзвичайних ситуацій і у справах Чорнобилю у відповідності з Постановою Уряду, яка була прийнята у травні 2000 року, вона передбачає проведення конкурсу по відбору санаторно-курортних закладів для  оздоровлення дітей  цієї категорії.

Міністерство надзвичайних ситуацій щорічно розробляє програму  заходів щодо організації оздоровлення дітей.  У нас зараз біля  900 тисяч дітей, які мають статус постраждалих від  Чорнобильської катастрофи. Я вже говорила, що в минулому році 246 тисяч дітей оздоровилося - це біля 30 відсотків і серед них більше ніж 37 відсотків оздоровлювалося і  лікувалося в санаторіях і курортах. Я вже говорила,  що є проблема цього року і Прем'єр-міністр доручив вирішувати цю проблему, урядовий комітет соціально-гуманітарний все зробить для того, щоб виправити бюджет і  збільшити бюджет міністерства для того, щоб не зменшити , а на 10 відсотків збільшити кількість дітей чорнобильських, які будуть оздоровлені в цьому році. Це дуже складна проблема, но ми над нею будемо працювати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Хара.

 

12:33:12

ХАРА В.Г.

Уважаемая  Валентина Ивановна, я к сожалению в списке выступающих 17. Вряд ли дойдет до меня очередь, поэтому  сразу скажу, что не разделяю вашего оптимизма о состоянии  оздоровлении детей за прошлый год. За 10 лет закрыто 600 загородных лагерей. А те, которые работали в прошлом году, оздоровили менее 10 процентов детей школьного возраста. И те, которые работали,  были загружены всего на 70 процентов. Потому что предоставлены сами себе. Ни на местах, ни государству в целом они не нужны. А вот те колоссальные цифры об оздоровлении детей в загородных лагеряхя в ... очень коротко скажу. И с одной и с другой стороны это просто кормушка, а не оздоровление.

Но вопрос о другом. Что вы делаете на сегодняшний день, чтобы государственные комитеты и другие органы не обдирали лагеря лицензиями на туристическую деятельность, сертификацией гостиничных услуг, сертификацией организации питания и тому подобное? Вы наверное знаете, что нужно получить 15 разрешений, согласований, которые стоят 20-25 тысяч.

И второй вопрос. Почему аж до 2005 года отложено создание проекта об организации отдыха и оздоровления детей? Он же нужен был еще очень вчера, а не в 2005 году. Спасибо.

 

ДОВЖЕНКО В.І. По-перше, дійсно Державною програмою організації оздоровлення дітей передбачено, що проект закону про оздоровлення дітей буде розроблятися у 2005 році. На виконання постанови уряду, постанови Верховної Ради ми почали розробляти у минулому році, в цьому році, я ще раз повторю, ми його подамо до Верховної Ради і дуже сподіваємося, що законодавчо підтримання такої галузі, як оздоровлення дітей, дасть можливість краще працювати, більше дітей оздоровлювати. По-перше.

По-друге. У нас по результатах інвентаризації 1006 дитячих оздоровчих позаміських закладів. У минулому році працювало 794 дитячих оздоровчі заклади і 82 дитячих оздоровчих заклади санаторного типу. Арифметика проста, якщо на 6,2 мільйона дітей шкільного віку, а державна статистика підтверджує, що оздоровлено 2 мільйони 149 тисяч 382 дитини, я просто рахую, що це ніяк не може бути 10 відсотками. І я абсолютно поділяю вашу тривогу, вашу турботу. Нам єдине залишається - працювати. І ще в цьому році збільшити кількість дітей, які оздоровляться. Іще в цьому році ввести декілька закладів, які розвалені, розрушені, довести їх до ума. І в цьому сенс нашої спільної з вами роботи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, письмове.

 

ДОВЖЕНКО В.І. Депутатська група "Народовладдя". Скільки дітей оздоровлено в минулому році влітку, який відсоток вони склали від загальної кількості дітей, які повинні бути охоплені оздоровленням? Шановні колеги, я вам уже відповіла на це питання, 34,2 відсотки. І наше завдання, ми з вами говорили у минулому році і в цьому році, наше завдання - дуже оперативно хоча би довести до 50 відсотків, тому що кожна друга дитина  знаходиться на тому чи іншому диспансерному обліку і потребує обов'язкового лікування і оздоровлення. Скільки таборів відпочинку зараз є в Україні, скільки з них працювало, я теж ці цифри назвала. І за даними областей ми хочемо збільшити на 15, кількість заміських дитячих оздоровчих закладів, які будуть в цьому році працювати, і збільшити з 28 до 42 кількість дитячих оздоровчих закладів, які будуть працювати круглорічно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Калінчук.

 

12:36:53

КАЛІНЧУК В.А.

Дякую. Калінчук, Одещина, фракція Аграрної партії України.

Шановна Валентина Іванівна, я так все-таки не зрозумів з тих запитань і з ваших відповідей, хіба у нас немає сили і права, щоб все-таки надати статус "Молодій гвардії", статус державного оздоровчого закладу?

І друге питання у мене: як ви відноситесь особисто до так названих денних закладів оздоровлення? Оті два мільйони, вони теж, мабуть, входять, але ж там діти бувають буквально по декілька годин і розпускаються. Це оздоровлення чи це так, вибачте, що я скажу такими грубими словами - окозамилювання? Я дякую вам.

 

ДОВЖЕНКО В.І. "Молода гвардія" в 1990 році, яка належала комсомолу України, була передана Спілці піонерських організацій. Національна рада дитячих організацій є правонаступником Спілки піонерських організацій, і є документ, який підтверджує, що це належить їм. Скажіть, будь ласка, це можна тільки прийняти рішення, постанову Верховної Ради про, м'яко кажучи, націоналізацію цього об'єкту.

Я ще раз повторю, стосовно тих повноважень, які ми маємо, ми переконали їх, що треба перейти на цивілізований шлях співпраці з державою, як це передбачено постановою Верховної Ради, а саме - працювати на державне замовлення. І вони погодилися в цьому році.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, письмове.

 

ДОВЖЕНКО В.І. А? Денні заклади оздоровлення? Денні заклади оздоровлення, така практика і такі традиції вони йдуть здалеку, з радянських часів. І безперечно, можливо я теж з вами погоджуся, що краще в дитячому оздоровчому закладі, позаміському, стаціонарному, але у нас немає і не було такої кількості закладів. Тому, надзвичайно краще, коли дитина буде перебувати у денному закладі, коли з нею будуть працювати, коли вона буде отримувати краще харчування, ніж вибачте, коли вона буде бродити по вулиці сама.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Письмове, будь ласка, Валентина Іванівна.

 

ДОВЖЕНКО В.І. Чому уряд не запроваджує державне замовлення на організацію і проведення оздоровлення дітей-сиріт, дітей-інвалідів, позбавлених батьківського піклування.

Шановні народні депутати! Ми здійснюємо оздоровлення цих категорій, соціально незахищених пільгових у відповідності з постановою уряду 323, яка була прийнята у квітні 1997 року. Саме ця постанова і передбачає надання переваги у розподіленні коштів, витрачанні коштів на оздоровлення саме для дітей-сиріт, дітей-інвалідів, дітей позбавлених батьківського піклування, дітей з малозабезпечених сімей і я вам про це сказала.

Фактично це є елемент державного замовлення і в минулому році ми слідкували, щоб всі кошти, які виділяються з державного бюджету і з місцевих бюджетів на тендерній основі направлялися на закупівлю путівок і на передачу путівок саме цим категоріям дітей, я вам  сказала, що ми маємо, я по натурі оптиміст, мене зовсім не задовольняють ці результати роботи, але є результати я  зобов'язана вам доповісти про них.

Згідно із постановою Верховної Ради Міністерство економіки разом із Міністерством фінансів і разом з Державним комітетом розробляємо і до літа цього року ми розробимо механізм державного замовлення.

 

ГОЛОВА. Будь ласка письмове запитання.

Було вже. Зараз Поліїт, фракція комуністів, будь ласка, ваше запитання.

                   

12:40:58

ПОЛІІТ А.А.

Прошу передать слово Анатолію Оржаховскому.

 

ГОЛОВА. Анатолій Оржаховський, фракція комуністів.

 

12:41:03

ОРЖАХОВСЬКИЙ А.В.

Дякую Володимир Михайловичу, Андрій Анатолійович!

Шановна Валентина Іванівна! Багато відпочиваючих вважають Херсонську область найбільш привабливою для оздоровлення та відпочинку.

Область має для цього три моря, гарячі джерела з лікувальними властивостями. Мабуть через це в період відпочинку та оздоровлення 2003 року постановою Кабінету Міністрів Херсонську область, її приморську зону було визначено як базову для лікування та сімейного відпочинку дітей.

Які наміри уряду щодо цього на 2004 рік? Якщо вони такі ж, то чи розглядалось питання про визнання однієї з приморських санітарно-медичних зон області Скадовськ, Гопри, Каланчак, Генічеськ зі статусом дитячого курорту? Дякую.

 

ДОВЖЕНКО В.І. В минулому році на виконання доручень уряду ми, дійсно, значно збільшили фінансування із державного бюджету, збільшили фінансування саме для організації роботи оздоровчих таборів і санаторно-курортних закладів Херсонської області. Ми вдячні народним депутатам за те, що ви в середині минулого року добавили два мільйони на оздоровлення дітей, і це дало можливість саме підтримати ці заклади.

І в цьому, і Херсонська область має достатньо високий рівень охоплення дітей оздоровленням, і, в першу чергу, дітей із інших регіонів.

Ви знаєте, що у нас визначено дитячим курортом Євпаторія. Ми знаємо про ці пропозиції і разом з міністерством охорони здоров'я будемо опрацьовувати питання визначення і Херсонської області, особливо Скадовська, такою зоною дитячого оздоровлення з пріоритетами. Я думаю, що це будемо можливим саме при розгляді проекту нашого закону про організацію оздоровлення.

 

ГОЛОВА.  Будь ласка, письмове запитання.

 

ДОВЖЕНКО В.І. "В якому стані реалізація пропозицій народних депутатів щодо законодавчого врегулювання оздоровлення і відпочинку дітей?" Я відповіла на це запитання, в листопаді цього року ми передаємо вам закон про організацію оздоровлення, відпочинку і дозвілля дітей.

Комітет з питань молодіжної політики фізичної культури, спорту і туризму: "Які заходи вживаються урядом щодо реагування на недоліки, виявлені під час оздоровчої кампанії на подання органів прокуратури про невиправдане закриття і ліквідацію, перепрофілювання дитячих оздоровчих закладів.

З метою недопущення фактів невиправданого закриття, ліквідації і перепрофілювання Прем'єр-міністром було дано доручення місцевим органам влади здійснити інвентаризацію. Ви знаєте, ми її в минулому році здійснили. На підставі цього ми підготували разом із Фондом державного майна, місцевими органами влади, підготували і подали на розгляд уряду поставу, якою затвердиться перелік таборів державної комунальної власності, які забороняється ліквідовувати або перепрофільовувати.

За результатами проведеної роботи притягнута достатньо велика кількість людей до відповідальності, а там, де були порушення при передачі, або при передачі в оренду, або при продажу, або перепрофілюванню дитячих оздоровчих закладів, ці справи направлені до суду. І в даний час справи по Миколаївській і Харківській області розглядаються в суді.

 

ГОЛОВА. Петро Кузьменко, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

 

12:44:56

КУЗЬМЕНКО П.П.

Спасибі, Володимире Михайловичу. Прошу передати слово народному депутату Шурмі.

 

ГОЛОВА. будь ласка, Ігор Шурма, так? Мікрофон ввімкніть.

 

12:45:07

ШУРМА І.М.

Дякую. Шановна Валентина Іванівна, на мій погляд, сьогодні обговорення даної проблеми проходить трошки в звуженому форматі. Ми говоримо і акцентуємо увагу на оздоровленні дітей, а би радше хотів, щоб сьогодні були підняті питання по організації відпочинку дітей, бо ми говоримо про літо, і це вказано сьогодні в цей день.

Шановна Валентина Іванівна, мені здається, що відсутність програми, а, можливо, навіть і закону, приводить до того, що ми щоразу швидше говоримо і про духовну кризу, і про проблему формування здорового способу життя і виховання дітей, і про безпритульних, і про наркоманію, і про ВІЛ-інфекцію. Чи не вважаєте ви за потрібне розробити спеціальну, можливо, програму по оздоровленню дітей, по відпочинку дітей влітку, чи, можливо, це повинна бути програма Міністерства освіти?

 

ДОВЖЕНКО В.І. Міністерство освіти має таку свою галузеву програму. Ваша пропозиція і зауваження надзвичайно слушні. І я уже сказала, що зараз, виконуючи постанову Верховної Ради, за дорученням уряду група фахівців працює над проектом Закону України про  організацію оздоровлення, відпочинку та дозвілля дітей.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, письмове запитання.

 

ДОВЖЕНКО В.І. Комітет з питань соціальної політики і праці. Який розроблено механізм економічного стимулювання підприємств, які організовують і здійснюють роботу по оздоровленню дітей, і як виконуються в регіонах рекомендації уряду щодо надання можливих пільг дитячим оздоровчим закладам  у комунально-побутовому, медичному обслуговуванні, енергопостачанні?

Дійсно, таке доручення  уряд давав   і щорічно дає на своїх селекторних нарадах з керівниками місцевих органів влади і на  всеукраїнських нарадах по підготовці до організації оздоровлення дітей.  І переважна більшість  районних рад, міських рад,  обласних рад приймають рішення, якими  встановлюють для дитячих оздоровчих закладів ті чи інші пільги.

Я вам приведу тільки  один приклад. У минулому році рішенням Черкаської обласної ради у травні  місяці всі дитячі санаторно-курортні і оздоровчі заклади були звільнені від податку на землю. Мабуть,  це теж зіграло позитивну роль,  і у Черкаській області більше ніж 40 відсотків дітей шкільного віку протягом літа  минулого року оздоровлено. Це один  із кращих показників.

 

ГОЛОВА. Микола Нощенко, фракція Партії  промисловців і підприємців "Трудової України". Немає?  Георгій Манчуленко, будь ласка, фракція "Наша Україна".

 

12:47:58

МАНЧУЛЕНКО Г.М.

Георгій Манчуленко, 203 округ, Чернівецька область  Українська народна партія, фракція "Наша Україна".

Шановна Валентина Іванівна! Ось  є таблиця  показників оздоровлення дітей влітку 2003 року. Чернівецька область: всього дітей шкільного віку 134 тисячі 197,  оздоровлено 34 тисячі 401 або 25,6 відсотка. А що ж решта робить, 74,4 відсотка? Які плани уряду і вашого міністерства  у цьому розрізі. Тому що такий показник, це  просто  цифра, м'яко кажучи, незадовільна.

Наступне.  Скільки  оздоровлено дітей із малозабезпечених родин? Скільки  оздоровлено дітей із двох районів Чернівецької області Кісменський, Заставницький, які постраждали від Чорнобильської катастрофи? В тому числі і в “Артеку". Як повідомляли засоби масової інформації, що замість дітей малозабезпечених родин, поїхали  діти чиновників. Їм теж треба  відпочивати, але не за рахунок когось.

Чи є плани уряду робити оздоровчі табори, скажімо, зокрема у Карпатському регіоні Чернівецької області?  Дякую за увагу.

 

ДОВЖЕНКО В.І. Я в своєму виступі безперечно назвала кращі області, які спрацювали краще, ніж в середньому по Україні. У нас, на превеликий жаль, є не тільки Чернівецька область, є ще Івано-Франківська, є ще Тернопільська, є ще Рівненська, є Житомирська, які спрацювали значно гірше, ніж в середньому по  Україні мають показники від 20, 25 як  в Чернівецькій області. Що безперечно на тій нараді, яка проводилася в кінці року під головуванням  віце-прем'єр-міністра Дмитра Володимировича Табачника звітували  в першу чергу заступники голів обласних державних адміністрацій, в яких погано виконують і постанови Верховної Ради, і відповідно і програму дій уряду.

По Чернівецькій області. Ми з виїздом на місце ближчим часом у голови обласної державної адміністрації конкретно розглянемо  ці питання і там, де треба допомогти, ми допоможемо, а там треба запитати, то ми запитаємо з них.

Я хочу тільки повідомити вас про те, що Чернівецька область - одна із тих, яка уже передбачила, що ... і визначила один із закладів, який буде працювати круглорічно і це дасть  можливість значно збільшити кількість дітей, які будуть оздоровлюватися на місцевій базі.

Стосовно  розподілу путівок до "Артеку", то цим питанням займаються правоохоронні органи, будуть притягнуті до відповідальності ті, хто порушив закон і положення.

 

ГОЛОВА. так, будь ласка, письмове запитання.

 

ДОВЖЕНКО В.І.  В Чернівецькій області той заклад, який визначений, що буде працювати стаціонарно круглий рік він  і є в Карпатах.

 

ГОЛОВА. Валентина Іванівна, письмове, будь ласка.

 

ДОВЖЕНКО В.І.  Підкомітет з питань соціального становлення молоді. "Чи розроблено урядом  Державну програму цілорічного оздоровлення дітей-інвалідів?".

Я зразу хочу сказати, що ми в повному обсязі не виконали цей пункт постанови Верховної Ради і ну на  то є відповідні причини. Ми порадилися в уряді і  в  зв'язку з тим, що зараз розробляється Державна програма розвитку санаторно-курортної галузі на період 2005-2015 рік, то в цій програмі буде окремий розділ щодо організації надання лікувально-оздоровчих санаторно-курортних послуг дітям-інвалідам. І ми зараз працюємо, в тому числі і з паном Раханським з тим, щоб цей розділ був конкретний і сприяв вирішенню цієї проблеми. Це дуже складна проблема.

 

ГОЛОВА. Катерина Ващук, фракція Аграрної партії України.

 

12:51:47

ВАЩУК К.Т.

Щиро вітаю Валентина Іванівна. Накінець справедливість торжествує в Україні і ми маємо міністерство, яке виражає інтереси сім'ї, жінки, молоді. І хочу дати таке запитання.  Щороку на оздоровлення сільських дітей, яких ми оздоровляємо більше 80 тисяч щорічно, серед них переважна більшість -це діти-сироти, це діти з багатодітних сімей з чорнобильської зони виділялося з Державного бюджету 4,5 мільйона. Це зовсім невеличка сума, але  у цьому році ці кошти абсолютно не виділені.

Шановна Велентино Іванівно, дуже ми просили, аби оздоровлення сільської дітвори не було б поза увагою. Хоч там свіже повітря, але все одно достатньо є сімей, які треба щоб їхні діти пройшли оздоровлення, лікування і так далі. Тому  є таке запитання. Якби ви бачили покращання питання оздоровлення саме сільських дітей?

 

ДОВЖЕНКО В.І.  Катерино Тимофіївно, спасибі вам за запитання. Воно дійсно є проблемним. Тут присутній заступник міністра і   ми з ним разом зараз вирішуємо питання, як все-таки по результатах виконання бюджету першого кварталу поновити ті кошти, які були в минулому році. Вони саме допомогли оздоровити більш, ніж 80 тис. дітей.

Ми зустрічалися із керівництвом міністерства, із керівництвом сільгоспоздоровниці, у якої на балансі 106 таборів, знайшли шляхи, як будуть підтримувати підприємства аграрно-промислового комплексу ці заклади, і в той же час будемо вносити пропозиції про зміни до бюджету, і будемо дуже вас просити підтримати це надзвичайно важливе питання.

 

ГОЛОВА. Валентина Іванівна, письмове, будь ласка.

 

ДОВЖЕНКО В.І. "Які вжиті заходи щодо притягнення до відповідальності фізичних і юридичних осіб за відповідні порушення в організації літнього відпочинку дітей  2003 року?"

Дійсно, нас дуже хвилює, що в минулому році, як і в попередні роки, було немало порушень санітарно-епідеміологічного стану, немало закладів відкривалися без дозволу органів санітарного надзору. Було дуже багато порушень, пов’язаних із організацією харчування. І я уже вам говорила, що притягнуто до відповідальності 554 особи і більше тисячі відсторонено взагалі від діяльності.   

До слідчих органів направлено 18 справ з приводу невиконання працівниками інструкцій із техніки безпеки, із протипожежної безпеки і таке інше. Таким чином, реагування відповідних центральних місцевих органів влади на недотримання правил безпеки і правил організації оздоровлення дітей було у відповідності з діючим законодавством.

 

ГОЛОВА. Анатолій Мороз, фракція комуністів.

 

12:55:10

МОРОЗ А.М.

Анатолій Мороз, 83-й виборчий округ, фракція комуністів.

Шановна Валентина Іванівна, ну, зрозуміло, що ситуація, як і при обговоренні першого питання, такі при обговоренні другого питання, зрозуміло, що ситуація занадто складна і в цьому питанні, але, можливо, вашої вини великої тут і немає, бо це - результат бездарних, мабуть, реформ, які проводяться в нашій державі. Але я, користуючись нагодою, бачу, не дійде черга до виступу, які в попередньому питанні, хочу від імені голови Токмацької міської ради Величука Миколи Леонідовича, це Запорізька область, який передає велику подяку вам за те, що ви на моє звернення в минулому році до вас надали величезну допомогу по поверненню до комунальної власності територіальної громади міста Токмак дитячого оздоровчого табору "Соняшний" на узбережжі молочного лиману Азовського, узбережжя, завдяки чому у порівнянні з минулим роком дійсно в Токмаку виросла кількість дітей, які оздоровлювалися. І велике прохання і далі надавати допомогу цим дитячим оздоровчим закладам. Дякую за увагу.

 

ДОВЖЕНКО В.І. Спасибі. Комітет з питань соціальної політики та праці задає наступне запитання. У зв'язку з реформуванням відносин власності, відсутністю економічного зацікавлення власників дитячих оздоровчих закладів в останні роки майже вдвічі скоротилася кількість стаціонарних оздоровниць. Які заходи передбачає вжити уряд щодо посилення державної підтримки оздоровчої роботи з дітьми, зокрема стосовно вирішення питань про включення статті витрат на оздоровчу роботу з дітьми до державного і місцевих бюджетів. На першу частину питання я вже відповідала. У нас місцеві органи влади мають право приймати рішення про надання, встановлення пільг відповідних для дитячих оздоровчих закладів, і багато органів місцевої влади цим користуються.

Стосовно другої частини. У відповідності із вашою постановою Верховної Ради, яка зобов'язала уряд передбачити у Державному та місцевому бюджеті окремим рядком витрати на організацію оздоровлення дітей, Міністерство фінансів своїм наказом від 29 грудня минулого року до додатку два Тимчасової класифікації видатків місцевих бюджетів додатково ввело код функціональної класифікації під такою назвою "Заходи по реалізації регіональних програм відпочинку та оздоровлення дітей". У певній частині областей цим скористалися, певна частина районних рад і місцевих рад теж цим скористалася. І це дало можливість передбачити у місцевих бюджетах майже на 30 мільйонів гривень на оздоровлення дітей, цільове оздоровлення дітей, більше порівняно з минулим роком.

 

ГОЛОВА. Письмове, будь ласка, запитання.

 

ДОВЖЕНКО В.І. Я тільки що відповіла.

 

ГОЛОВА. А на письмове відповіли, вибачте. Валерій Асадчев, фракція "Наша Україна".

 

12:58:14

АСАДЧЕВ В.М.

Асадчев. "Наша Україна".

Валентина  Іванівна! У мене до вас не  стільки питання, скільки прохання є. Ви знаєте, що в системі Академії наук був єдиний дитячий оздоровчий табір "Каштан", він вижив в  дуже скрутних умовах і дай бог він сьогодні теж працює. І всі уряди, які були у нас всі закладали кошти на підготовку до літнього відпочинку дітей. Там не такі великі гроші. Цей уряд, на превеликий жаль, у 2003 році з бюджету ці гроші викинув, ми в комітеті це поправили і знову туди внесли і там є код, і там все є. У 2004 році знову, це мені здається така свідома політика абсолютно не зрозуміла, ці гроші знову викинули. Але враховуючи те, що вже бюджет зухвало протягувався через Верховну Раду, він фактично не розглядався. Вийшло, що цих грошей немає.

Я написав особисто звернення до Бориса Євгеновича Патона, що може вони якось посприяли. У мене до вас теж є прохання, може ви теж від міністерства звернетеся до Академії, принаймні давайте ми з вами разом, якщо ви вносите зміни в бюджет, знову повернемо фінансування цьому дитячому табору.

 

ДОВЖЕНКО В.І. Дякую. Добре ми з цим розберемося і підтримаємо програми на ремонт, як ви розумієте ми не маємо права, а на підготовку, а програма оздоровча давайте пропозиції ми підтримаємо це.

 

ГОЛОВА. Тоді Родіонов Михайло.

Письмових немає, ви сказали більше.

 

ДОВЖЕНКО В.І. Є ще.

 

ГОЛОВА. Є, тоді, будь ласка письмове.

 

ДОВЖЕНКО В.І. Питання стосується знову ж таки сплати податку на землю. Я вже вас інформувала про те, що в Прикінцевих положеннях Державного бюджету передбачено, що визначення в статті 12 пункті 3 і 4 заклади, а це вітчизняні заклади культури, науки, освіти та реабілітація хворих спеціалізовані по реабілітації хворих, вони не обкладаються податком на землю. Оскільки дитячий оздоровчий заклад це заклад позашкільної освіти згідно з законом, то ми вважаємо, що він теж не повинен обкладатися податком на землю.

 

ГОЛОВА. Михайло Родіонов, фракція комуністів.

 

13:00:40

РОДІОНОВ М.К.

Фракція комуністів, Родіонов.

Шановна Валентина Іванівна, ви казали про недоліки. Але ж моє питання таке: що робиться для того, щоб цих недоліків не було? Бо коли батьки відправляють дітей на оздоровлення, вони розуміють, що це буде оздоровлення, а не трагічна загибель навіть.

Те, що ви казали, що там покарали когось, звільнили - це вже по факту.

А моє питання: що робиться для того, щоб в наступному році не було таких фактів прикрих?

 

ДОВЖЕНКО В.І. Ну, по-перше, треба підвищувати відповідальність всіх, причетних до організації дитячого оздоровлення, починаючи від високих посадових осіб і закінчуючи керівництвом дитячих оздоровчих закладів. Що ми реально робимо. Ми вже в кінці минулого року зібрали переважну більшість керівників дитячих оздоровчих закладів, які об'єдналися в громадську організацію "Лелека", провели з ними навчання, спілкування, інструктаж. Ми, я вже сказала вам, в грудні провели нараду з  приводу підготовки до організації літнього оздоровлення 2004 року і попередили всіх заступників голів обласних державних адміністрацій, були присутні, брали участь всі заступники керівників центральних органів виконавчої влади, які зараз вже проводять інструктивні семінари, співбесіди з тими, хто буде контролювати відкриття, і з тими, хто відповідає за дотримання умов організації оздоровлення дітей.

Питання наступне: "Відповідно до вказівок Державної туристичної адміністрації, від дитячих оздоровчих таборів вимагають отримання за окрему плату ліцензій на впровадження туристичної діяльності, крім вартості самої ліцензії необхідно сплатити вартість навчання на знання основ туризму, здійснити оплату відряджень і так далі. Крім того, це стосується і Державного комітету з питань технічного регулювання, своїм наказом від 27 січня 1999 року він відніс ці зони дитячих оздоровчих закладів до суб'єктів туристичної діяльності, вимагає від них за окрему плату, проведення обов'язкової сертифікації готельних послуг та послуг харчування.

Шановні колеги, у минулому році після того, як у березні було розглянуто питання про підготовку до оздоровлення дітей у 2003 році і прийнята відповідна постанова Верховної Ради, на виконання постанови Верховної Ради ці питання теж ставилися. В уряді у віце-прем'єр-міністра Дмитра Володимировича Табачника була проведена нарада, розібрались з цим питанням - і Державна туристична адміністрація, і Державний комітет технічного регулювання направили на місця інструктивні листи, якими роз'яснили, що з дитячих оздоровчих закладів, які не надають туристичних послуг, ніякі кошти за ліцензування не будуть братися. І ми намагалися дійти до кожного із дитячих оздоровчих закладів, із керівництва, щоб їм роз'яснити цю позицію. І ті, хто це знав, безперечно, вони і не платили ніякі кошти. А ті заклади, які, крім дитячого оздоровлення, ще займаються і наданням туристичних послуг, приймають людей за кошти, мають з цього прибуток, безперечно, вони зобов'язані купити ліцензію і заплатити за це.

 

ГОЛОВА. Володимир Лещенко, фракція комуністів.

 

13:04:29

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина.

Шановна Валентина Іванівна, дійсно, ми є свідками, що державний комітет, який ви очолювали донедавна, активно займався оздоровленням дітей. Сподіваємося, що міністерство буде займатися цим ще активніше.

Але колишні піонерські табори, наприклад, в межах Чернігова, зруйновані, і там зараз будують хатинки або прихватизували з іншою метою місцеві буржуї. Причому ці неподобства продовжуються. Чи є в уряду дані про те, скільки дитячих оздоровчих закладів, особливо відомчих, знищено за роки впровадження капіталістичних суспільних відносин в Україні? І чи є наміри в уряду, щоб врятувати решту?  Дякую.

 

ДОВЖЕНКО В.І. За результатами інвентаризації, яка проведена в кожній області, в числі і в Чернігівській, ми маємо перелік всіх оздоровчих закладів, і їх, я вам сказала, 1006. Я вам сказала, скільки їх працювало. 126 не працювало в минулому році. Наше завдання - з ними тепер протягом цього року, наступного року вирішувати питання з цими таборами з тим, щоб їх привести до ладу, знайти кошти, відремонтувати і  можливо замінити власника, однак не допустити перепрофілювання, щоб ці заклади продовжували працювати на дітей.

 

ГОЛОВА. Письмове, будь ласка.

 

ДОВЖЕНКО В.І. Комітет з питань охорони  здоров'я, материнства та дитинства. "Як було організовано оздоровлення та відпочинок дітей-інвалідів, дітей............ піклування, дітей-сиріт, чорнобильський і загиблих шахтарів? І скільки їх?"

Я  це вже... на це питання вже відповіла.

"Що буде зроблено урядом для здешевлення вартості путівок для оздоровлення дітей влітку  2004 року?"

Я вам уже сказала, що в грудні місяці було доручення всім місцевим органам влади максимально вжити заходів і прийняти постанови, які б встановлювати пільги по енергоносіям, комунальні, побутові для дитячих оздоровчих закладів і в цьому році ми в минулому році... ну систематизували цю роботу, в цьому році у нас буде більше можливостей проконтролювати як місцеві органи влади здійснюють ці рекомендації уряду і таким чином впливають на здешевлення путівок.

 

ГОЛОВА. Народний депутат  Пхиденко, фракція комуністів.

Немає? Тоді Ольга Гінзбург. Нема? Є? Ольга Гінзбург, будь ласка, ваше питання.

 

13:07:08

ГІНЗБУРГ О.П.

Спасибі, Володимире Михайловичу. Шановна Валентина Іванівна, у мене до вас таке запитання. Звісно, що багато роботи і у вашому міністерстві, і звісно багато  проблем в Україні з дітьми і ми бачимо дуже багато у нас дітей, які ходять по вулицях, по вокзалах. Чи до них якась є сьогодні, проводиться до них робота. чи вони підпадають під оздоровлення  чи ні?

І друге у мене питання. Скажіть, будь ласка, хто контролює якість харчування в будинках відпочинку, піонерських  лагерях, де зачасту дають харчі, які перейшли строки всі або якусь гуманітарну допомогу дають і ці діти весь час мають отруєння або ж це  знаходиться в такому стані, а мені  приходилося це  бачити, що діти їдять  неякісні  харчі в цих піонерських таборах. Дякую.

 

ДОВЖЕНКО В.І.  Стосовно дітей бездоглядних, в минулому році в 94 державних притулках і в 18 центрах соціальної реабілітації та сорока закладах соціальної опіки  над дітьми, які належать і створені громадськими організаціями і фондами, ми надали допомогу більш, ніж 40 тисячам  дітей, 2/3  із них - це діти, які мають свої сім'ї, і десь половину із них ми знову-таки повернули в сім'ї.

Я вже говорила, що у минулому році активно  працювали у кожній області, визначили табори для дітей  з дивіантною поведінкою,  до яких ми відносимо бездоглядних дітей, і біля 30 тисяч таких дітей  прямо  виїздили або з закладу соціально-психологічної реабілітації, або з притулку  для неповнолітніх і оздоровлювалися, біля 30 тисяч дітей.

Стосовно якості харчування. То  здійснюють нагляд за цим  місцеві органи санітарно-епідеміологічні та  у справах споживачів. Я вам сказала, що у минулому році активно працював державний комітет і  тисячі людей, на превеликий жаль, дорослих людей було притягнуто до відповідальності за неякісну організацію харчування дітей. І ви  знаєте, у нас були прикрі випадки такі, як у Харківській області у дитячому оздоровчому таборі "Берізка", де  дуже  багато і дітей, і дорослих, і батьків, які приїхали на день відкритих дверей до своїх дітей, і всі похворіли.

Ми зараз спілкувалися із головою Державного комітету по стандартизації і домовилися про  те, що ближчим часом ми знову проведемо таку інструктивну нараду з усіма працівниками, щоб вони не чекали до 1 червня, коли вже відкриється, а щоб завчасно зустрілися з директорами  закладів  дитячих і попрацювали з ними.

 

ГОЛОВА. Письмове.

 

ДОВЖЕНКО В.І. Які заходи вжиті урядом для організації цілорічного оздоровлення. Я відповідала на це запитання. 17 - 2002 рік, 28 -  у минулому році працювало. І ми хочемо налагодити роботу  разом з місцевими органами влади  42 закладів дитячих оздоровчих круглорічних у цьому році.

Який стан створення і введення державних кадастрів природних територій курортів та природних лікувальних ресурсів? Ви знаєте, що відповідно із  Законом України "Про курорти" Кабінет Міністрів  прийняв постанову, якою затвердив порядок створення і ведення державного кадастру природних територій курортів і прийняв постанову про затвердження порядку створення і ведення державного кадастру природних лікувальних ресурсів. Ця робота покладена на Міністерство охорони здоров'я і  частина її - на Держкомзем України.  В минулому році Український науково-дослідний інститут курортології та реабілітації виконав першу науково-дослідну роботу стосовно розроблення системи збору інформації із джерел для визначення родовищ природно-лікувальних ресурсів. І в цьому році він  здійснює науково-дослідну роботу по розробці наукових основ саме для створення автоматизованої системи державного кадастру природно-лікувальних ресурсів. Ця робота здійснюється Міністерством охорони здоров'я, підлеглими йому структурами.

 

ГОЛОВА. Володимир Пузаков, фракція Комуністів.

 

ДОВЖЕНКО В.І.  Я інформую вас про те, що зроблено за даними Міністерства охорони здоров'я. Якщо в вас є якісь пропозиції або питання  більш так глибоке, давайте з вами зустрінемося завтра разом із заступником міністра, який відповідає за ці питання.

 

ГОЛОВА. Володимир Пузаков, будь ласка.

 

13:11:31

ПУЗАКОВ В.Т.

Спасибо.  Владимир Пузаков, фракция Коммунистической партии Украины, Кировоградщина.

Уважаемая Валентина Ивановна, вы в своей информации сказали, что вы  планируете реанимировать в этом году 15 оздоровительных объектов из 126, кажется так, если я не ошибаюсь, которые также требуют реконструкции. Но почему-то вы не говорите, а кто довел эти  оздоровительные объекты. Они же ведь были в хорошем нормальном состоянии . Вот сегодня, когда мы рассматривали первый вопрос, Владимир Михайлович нас всех призывал говорить правду и только правду. Так почему же вы не скажете, по чьей вине они  уничтожены на сегодняшний день за столь короткий промежуток времени.

И второй вопрос. Как это может быть, что простая женщина, которая не знала, что такое бизнес до 1993 года, вдруг стала головою такого фонду, як "Діти України",  в якому  немалі гроші  крутяться? І, насамперед, на виборчих кампаніях. Дякую.

 

ДОВЖЕНКО В.І. Ну, по-перше, по-перше, стосовно таборів, які не працюють. Будемо відвертими один перед одним, всі ми знаємо, чому не працюють. Переважна більшість таборів у нас. ви знаєте, вона належала підприємствам. Якщо підприємство збанкрутіло, бо підприємство неефективно працює, то в першу чергу на чому це позначається? На соціальній сфері, до якої відносяться дитячі оздоровчі заклади. І наше завдання зараз все зробити для того, щоб максимальну кількість тих таборів, які функціонували, якщо це можна зробити, привести до нормального стану, щоб там можна було надавати послуги дітям в організації оздоровлення, відпочинку дітям разом з батьками. Я думаю, що минулий рік показав, що якщо ми разом з вами співпрацюємо і відкрито. чесно, як ви кажете, і правдиво, то ми можемо досягти результату. Я вас прошу, щоб в цьому році ви підтримали ті центральні органи виконавчої влади, місцеві органи виконавчої влади, які працюють над програмою організації оздоровлення дітей. Тоді у нас буде результат.

Стосовно другого питання. Якщо ви маєте на увазі Людмилу Миколаївну Кучму, то Людмилу Миколаївну Кучму обрали декілька, з 93-го року, безперечно, по-моєму, з 97-го чи з 98-го почесним президентом Національного фонду "Україна дітям". І вона здійснює цю діяльність на громадських засадах і здійснює її непогано.

 

ГОЛОВА. Так, письмове, будь ласка.

 

ДОВЖЕНКО В.І. "Яким чином уряду планує збільшити кількість оздоровлених дітей, які постраждали від чорнобильської катастрофи, якщо зменшено в два рази?.." Я вам сказала, дійсно, це велика прикрість, яку уряд буде виправляти.

 

ГОЛОВА. Так, все, у нас за записом вичерпаний список. Давайте будемо закінчувати. нема заперечень? Дякую, Валентина Іванівна. Я запрошую Катерину Семенівну Самойлик, голову Комітету з питань молодіжної політики, фізичної культури, спорту і туризму. З процедури Раханський, будь ласка, Анатолій.

Вибачте, Катерино Семенівно. Мікрофон, будь ласка. Мікрофон Анатолія Раханського увімкніть.

 

13:15:13

РАХАНСЬКИЙ А.В.

Дякую. Володимире Михайловичу, є прохання, щоб дотримувалися регламенту, три хвилини і виключати, тому що багато бажаючих є виступити. І є прохання продовжити на 15 хвилин. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, у нас і так буде продовжено час, оскільки доповідь і після того обговорення. Так що до двох годин у нас часу вистачить. Будь ласка, Катерино Семенівно.

 

13:15:40

САМОЙЛИК К.С.

Шановні колеги, шановні члени уряду! Аналіз підготовленої урядом інформації про підсумки оздоровлення дітей влітку минулого року та про виконання відповідної постанови Верховної Ради України, вивчення стану справ з цього питання членами комітету, в тому числі під проведення виїзних засідань, дає підстави сьогодні говорити про те, що для забезпечення організації проведення оздоровлення дітей було здійснено ряд конкретних заходів. У порівнянні з оздоровчим сезоном 2002 року органи виконавчої влади всіх рівнів, органи місцевого самоврядування більш предметно підійшли до підготовки оздоровчих закладів, проведено ряд перевірок за створенням належних умов перебування та утримання дітей, видані відповідні інформаційно-методичні матеріали, розроблено типове положення про дитячий оздоровчий заклад, додатково на оздоровлення дітей було залучено майже 150 мільйонів гривень, здійснено також деякі інші заходи.

Підсумовуючи раніше викладене, можна говорити про те, що уряд органами місцевого самоврядування разом з народними депутатами, і дякуючи все-таки послідовній позиції з цього питання Верховній Раді України, вдалося зрушити цю проблему з місця. Це все обнадійливо, але не може бути підставою для складання переможних рапортів і звітів про справні цифри та й недоречно це робити. Візьмемо для прикладу Державний бюджет на цей рік за показником "кошти на оздоровлення". Міністерство надзвичайних ситуацій - зменшення коштів на 44 мільйона гривень. Міністерство праці та соціальної політики - також зменшення. Міністерство аграрної політики - у 2003 році було передбачено для цієї цілі 4,5 мільйона гривень, а на цей рік - нуль.

По Державному бюджету у порівнянні з минулим роком мінус майже  40 мільйонів. Замислитесь, шановні колеги, на кому ж ми економимо на дітях чорнобильців, на дітях селян і на дітях інвалідах. Навіть збільшення витрат  місцевих бюджетів на ці заходи не покриває потреб на фінансування Державної програми відпочинку та оздоровлення дітей. Недофінансування складає майже 70 мільйонів.

До цього варто додати, поки що під питаннями виділення коштів із фонду соціального страхування, а це ще мінус 90 мільйонів.

 Залишилося не вирішеним і питання остаточно питання про сплату земельного податку оздоровчими закладами, можемо констатувати, на початку оздоровчого сезону 2004 року оздоровчі заклади враховуючи також і зростання цін на путівки знаходяться вкрай важкому становищі значна частина з них може не розпочати роботу, а в кращому випадку відкриються лише на одну зміну.

Не відреагував уряд належним чином і на пропозиції народних депутатів  щодо створення єдиної форми статистичного обліку кількості пільгових категорій, дітей шкільного віку не визначено законодавчо орган, який би здійснював цей облік.

Не підтримані пропозиції про доцільність формування державного замовлення на організацію відпочинку та оздоровлення пільгових категорій дітей.

На сьогодні в Україні проживає понад 100 тисяч дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування. Майже 2 мільйона дітей з малозабезпечених, багатодітних сімей, близько 1 мільйона діти, які мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

І в котре ми звертаємося до Кабінету Міністрів України у Держбюджеті передбачити  державне замовлення саме на  вразливу категорію дітей, тим  більше, що дитяча інвалідність зросла більш ніж на 20 відсотків.

Не  може не хвилювати і той факт, що за даними перевірок органів прокуратури, органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, вони не контролюють і не вживають дієвих заходів передбачених чинним законодавством щодо збереження оздоровчих закладів, заборони зміни їх профілю, підпорядкуванню, злиття та закриття майже в усіх регіонів скорочується мережа дитячих, оздоровчих закладів. Так, органами виконавчої влади Миколаївської області, всупереч існуючого чинного законодавства, укладені договори оренди цілісних майнових комплексів дитячих оздоровчих закладів "Тимурівець" і "Таврія" з подальшою здачею їх в суборенду та продажу основних та оборотних засобів.

Подібні факти, на жаль, не поодинокі. Продаж, зміна профілю,  відчуження дитячих оздоровчих закладів відбулись в Харківській, Івано-Франківській, Чернівецькій областях. Цілий ряд оздоровниць не функціонує вже більше десяти років, що призводить до їх руйнування, а в подальшому - до продажу за зниженими цінами.

За висновками Генеральної прокуратури України Фонд державного майна та його регіональні відділення на місцях не вживають аніяких  заходів щодо запобігання незаконним діям збереження майна дитячих закладів, аморально державному органу закривати очі на розбазарювання дитячих об'єктів в нашій державі!

За інформацією Головного державного санітарного лікаря України, в Донецькій, Запорізькій, Хмельницькій, Харківській областях з цих причин на початку оздоровчого сезону не відкрилось 22 дитячих заклади!

Минулорічна оздоровча кампанія запам'яталась тим, що майже  щотижня в засобах масової інформації повідомлялось про ЧП в дитячих оздоровчих закладах. В Запорізькій області в кістково-туберкульозному санаторії загинув неповнолітній, в Вінницькій області в ряді дитячих таборів і санаторіїв діти приймалися без відповідних медичних документів! Порушуються умови харчування. Лише в червні було зареєстровано 400 випадків дитячого травматизму і масових харчових отруєнь, небезпечних інфекційних захворювань.

Чи передбачена в державі на ці випадки якась система матеріального відшкодування за втрату здоров'я? Ні. Обов'язкове страхування за рахунок коштів батьків здійснюється лише для тих дітей, які від’їжджають на оздоровлення і відпочинок за межі України. А механізм такої процедури у вітчизняних санаторно-курортних та оздоровчих закладах для сьогоднішнього дня не відпрацьований.

За останні роки не було жодного літнього оздоровчого сезону, щоб не згадували про низку порушень з боку посадових осіб при розподілі путівок до міжнародного дитячого центру "Артек". Не став винятком і 2003 рік.  Та і сама постановка питання, що Міжнародний дитячий центр відноситься до Адміністрації Президента, мені здається, треба все-таки переглянути. Був держкомітет, є міністерство, яке займається цими питаннями, - йому й вирішувати всі ці питання.

Я хочу сказати, що якраз і в Житомирській, Миколаївській, Херсонській, Чернігівській областях були порушені кримінальні справи щодо цього питання. Однією з причин допущення прорахунків у справі організації і проведення відпочинку та оздоровлення дітей, мабуть, є те, що у державі цією справою займається низка центральних органів виконавчої влади, а роль координатора, що покладена на Міністерство у справах сім'ї та молоді, так законодавчо і не було закріплено. А у семи няньок, як відомо, дитя без нагляду.

Втрачаємо дорогоцінний час, а відповідний проект закону України поки що не підготовлено. Не розроблені і не затверджені державні соціальні стандарти у цій галузі, потребує вдосконалення бюджетна класифікація для здійснення більш ефективного контролю за витраченими коштами.

На думку членів нашого комітету, це далеко не повний перелік проблем, які нам спільно треба вирішувати, і у цій залі також. Звичайно, у зв'язку з недостатнім фінансуванням реалізація багатьох заходів, передбачених державною програмою, стає досить проблематичною. Тому вношу пропозицію включити до нашого проекту постанови з цього питання: рекомендувати уряду до 1 травня цього року винайти додаткові кошти на оздоровлення дітей, подати на розгляд Верховної Ради України проекти законів, про які вже ми згадували, і державну програму організації цілорічного лікування дітей-інвалідів і дітей з хронічними захворюваннями.

Я також пропоную, щоб все-таки ми в постанові зафіксували: уряду розробити механізм відшкодування податку на землю в місцеві бюджети, звільняючи оздоровниці дитячі від цього виду податку. Це питання ми обов'язково повинні вирішити.

Я також вважаю за необхідне, щоб ми зафіксували як доручення Кабінету Міністрів, міністерству, щоб обов'язково був визначений термін мінімальний для оздоровлення дітей, вірніше, оптимальний, не менше ніж  21 добу.  Я, закінчуючи виступ, ще раз хочу сказати. За ці останні два роки, дякуючи спільним зусиллям і особливо позиції, я вважаю,  Верховної Ради України,  ми дійсно зрушили деякі питання у позитивному  плані з місця. Але, на жаль, ряд проблем, дуже серйозних проблем  залишається невирішеними. І мені незрозуміла позиція уряду, коли він просто з року в рік відмахується від вирішення цих проблем. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА.  Шановні колеги!  Переходимо до обговорення. У нас залишилося 35 хвилин для обговорення, але ми збільшимо на 15 хвилин, як домовлялися, і  пропонував Анатолій Раханський.

Прошу на табло висвітити прізвища народних депутатів, що записалися.  Слово має Пузаков, фракція комуністів. Підготуватися Кармазіну.

 

13:26:01

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина.

Сьогодні багато  говорилося про ніби-то успішне виконання Державної програми оздоровлення та відпочинку дітей влітку 2003 року. Звичайно, оздоровити 34, 2 відсотка дітей шкільного віку це було б дуже добре, але ж це  далеко не так.

Великий сумнів викликає назване число дітей, що відпочивали і покращували здоров'я у санаторно-лікувальних закладах України. Хотілося б мати достовірну  інформацію: скільки дітей відпочивало за бюджетні  кошти, і які це діти, та хто їх батьки.

До мене як народного депутата зверталися батьки, діти яких стоять на диспансерному обліку, вкрай потребують курортно-санаторного лікування, але для них скрізь глуха стіна. В ряді регіонів, у тому числі і у Кіровоградській області, вже визначено заклади, де проводиться цілорічний відпочинок та оздоровлення дітей. Проте, рішення щодо їх статусу, підпорядкованості, джерел фінансування не можна зрушити з місця, а вже не за горами літо 2004 року.

В  радянські часи на Кіровоградщині були збудовані чудові табори, просто містечка, які  пристосовані для цілодобового перебування старшокласника, де, крім праці, дитина  оздоровлювалася. Але у вільній Україні, на превеликий жаль,  і сюди  дійшли руки  справних ділків, все продано і як фінал - розтрощено.

А чому сьогодні не було сказано про тих людей, крім міністерств, які ціною свого життя створюють умови для відпочинку дітвори.

на Кіровоградщині 18 років діє кращий в області дитячий табір "Бригантина" і тільки дякуючи  вмілому керівнику, доброму господарю Наконечному Миколі Теофановичу збереглася первоздана краса цього закладу. Протягом  літа табір приймає більше  тисячі дітей. Чорнобильці, діти-сироти, діти-інваліди дитинства. Для оздоровлення дітей  там створено прекрасні умови, але держава забула, що там потрібно і меблі поміняти, бо їм вийшов строк, і білизну нову дати, і посуд, і медичне обладнання та інше. На сьогодні оздоровчий табір вкрай потребує матеріальної допомоги. Хотілось б щоб, Валентина Іванівна, щоб на державному рівні було вивчено і узагальнено позитивний досвід роботи таких людей як Наконечний. ЇХ в Україні не так багато.

Літо 2003 року пройшло, але проблем дитячого відпочинку та оздоровлення не зменшилось. Для їх часткового вирішення  я пропоную збільшити виділення коштів на оздоровленя дітей і в першу чергу з числа соціально незахищених верств населення, розширити  ............. таборів праці та  відпочинку для дітей старшого  шкільного віку, здешевити дитячі путівки та вартість оздоровчих послуг та покращити фінансування оздоровчих закладів. Дякую.

 

ГОЛОВА. Юрій Кармазін. фракція "Наша Україна". Микола Шершун буде виступати наступним.

 

13:29:11

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" Виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати, шановна Валентина Іванівна, шановний український народе! Питання, яке ми сьогодні тут розглядаємо відноситься до, так званих сезонних, оскільки піднімається завжди напередодні початку сезону відпусток. Це так само як збір врожаю, підготовка до  опалювального  сезону, тощо. Воно розглядалося за 2 роки три рази нами. Але на мою думку, цей День уряду так само як і всі інші повинні починатися, Володимире Михайловичу, із звіту  по пунктам попереднього рішення Верховної Ради України щодо розгляду  цього питання. Цього, на жаль, нема.

Чому сьогодні  і на трибуні не було Прем'єр-міністра чи мінімум віце-прем'єр-міністра? Чи тільки наше майбутнє молодь - це тільки на словах? Чи читав Прем'єр-міністр про те, що він підписує в довідці? А в довідці на 5-ому аркуші, Вікторе Федоровичу, ви підписали, що для забезпечення оздоровлення лікування дітей постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС в бюджеті МНС передбачено 82 ,5 мільйона  гривень, що на 28,5 мільйона гривень менше, ніж у минулому році.

Люди добрі, що таке 82 мільйона гривень? Тіньові гроші, які пішли по  приватизації кожного з найбільших об'єктів більші в доларах ніж те, що ви закладаєте на дітей. Тому, я закликаю уряд повернути з тих 7 мільярдів, які лежать зараз в тіні і в уряді в розпорядженні при прийнятті бюджету, і  виділити ці кошти, частину принаймні з них,  на  дітей.

Раніше Крим у нас був всенародною здравницею. А сьогодні іноді дешевше виїхати на відпочинок за кордон і відправити дітей кудись. Так пишуть наші виборці, аби тільки літаки не падали, тому що в Криму дорого відпочивати.

Ми обговорювали питання про приватизацію соціально-культурної сфери. Більшість дитячих таборів при підприємствах вже перепрофільовані в приватні казино і  ранчо. Тільки приїзд Ольги Михайлівни Колінько до  Одеси зупинив продаж ще одного шматочка землі на 13 станції фонтана в Одесі де уже по 7 тисяч доларів дали задаток за одну сотку. Це де реабілітаційний центр, до того був піонерський табір знаходився. По 7 тисяч  задали доларів задатку і чекають і   зараз вже Президент ініціював перевірку підвищення цін в Одесі за комунальні послуги. А потім дає команду: ви ж там несильно перевіряйте! Ви є там обережно! І тільки голова облдержадміністрації покритикував голову міської ради, зразу побіг скаржитися Президенту. Так от, щодо дитячих ...

 

ГОЛОВА. Так, п'ять секунд, десять секунд, будь ласка, для завершення думки.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Я хотів би запропонувати, щоб дійсно звільнити санаторно-курортні заклади від сплати земельного податку і щоб створити умови для цілорічного функціонування цих закладів. І це має бути кожноденним завданням всіх керівників, уряду, Верховної Ради, держави і депутатів. Дякую вам за увагу.

 

ГОЛОВА. Юрій Анатолійович, вам скидка на 20 секунд, як постійному виступаючому. Будь ласка, Шершун Микола Харитонович, фракція Аграрної партії

України. Черновецький буде наступний виступати.  

 

13:33:02

ШЕРШУН М.Х.

Шановний Голово, шановні колеги, члени уряду! Сьогодні я не хотів би роздавати оцінки оздоровчій кампанії минулого року, а акцентувати на проблемах, які вона оголила, тим більше, що ці проблеми, якщо їх не вирішити, негативно вплинуть і на проведення оздоровлення в нинішньому році. Перше: органи місцевої влади забезпечити належне фінансування літньої оздоровчої кампанії дітей неспроможні, адже в Державному бюджеті відсутній окремий рядок щодо коштів на ці цілі. Це питання піднімалось з цієї трибуни на слуханнях минулого року, але віз і досі там. Відтак проблему літнього відпочинку на місцях вирішує шляхом відкриття денних таборів при навчальних закладах. Але такий відпочинок школярів не є повноцінним і частково вирішує хіба проблему організації дозвілля та зайнятості дітей. Я переконаний, що будь-які прогресивні пропозиції уряду щодо вирішення даного питання знайдуть підтримку у народних депутатів.

Наступне. Оздоровлення дітей в міжнародному дитячому центрі "Артек". Потрапити туди багато дітлахів, справді, мріє, але щороку собівартість путівок туди зростає. У нинішньому "Артек" коштуватиме понад дві тисячі гривень. При цьому 20-30 процентів вартості, тобто 400-600 гривень мають заплатити саме батьки. Якщо до цієї суми додати вартість проїзду, страховку, харчування у дорозі, то     постає питання: які соціально не захищені сім'ї знайдуть такі кошти. Можливо, вже сьогодні розібратися, а хто їздить у "Артек" і перестати декларувати соціальну спрямованість "Артеку" і відверто сказати: "Це місце для дітей заможних батьків".

Я є депутатом округу, забрудненому внаслідок аварії на ЧАЕС. Під час обговорення бюджету я акцентував увагу на мізерні кошти для оздоровлення чорнобильських дітей. Але, на жаль, мої пропозиції не були прийняті до уваги. В результаті вдвічі скорочено фінансування на оздоровлення дітей, обпалених Чорнобилем. Програма санаторно-курортного лікування та відпочинку постраждалих від Чорнобильської катастрофи фінансується чуть більше на рівні двох відсотків від потреби. Це вже не просто порушення Конституції, Конвенції ООН про права дитини, це є знущання, якого треба терміново уникнути. І по результатах виконання бюджету першого кварталу переглянути фінансування вищеназваних програм.

І останнє. Згідно статті 17 Закону про статус, соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, встановлено перелік установ та організацій, на які покладено організацію щорічного санаторно-курортного лікування та оздоровлення. Так-от Міністерством надзвичайних ситуацій у цьому переліку немає. А згідно статті 49 Закону про бюджет України на 2004 рік саме воно є розпорядником коштів. Так хто ж буде займатися оздоровленням чорнобильців у нинішньому році. Це риторичне питання до уряду залишається відкритим. Якщо його не вирішити, потяг оздоровлень піде без цих дітей. Держава не може цим дітям купити здоров'я. Але вона повинна зробити все, щоб за неправильні державні рішення вони здоров'ям не розплачувалися. Дякую.

 

ГОЛОВА. Леонід Чернівецький, немає. Олександр Масенко, фракція комуністів. Підготуватися Андрію Полііту.

 

13:36:29

МАСЕНКО О.М.

Шановні народні депутати, члени уряду! Про те, що стан здоров'я наших дітей викликає велике занепокоєння, всі на цьому сходяться, хто б не виступав би. Але все це залежить від загального стану життя в державі, яке погіршується, погіршується і погіршується. Хіба мову треба вести тільки про те, що оздоровили там у 2003 році скільки, чи що ми плануємо зробити у 2004. Кожна дитина у нас потребує оздоровлення і лікування це вже однозначно.  Але, коли ми доходимо  конкретно  до цього питання завжди впираємося в те, що у нас в державі не вистачає коштів. Але ж це не правда. Я заходив після свого першого виступу у ложу уряду і мені там кажуть чого ти критикуєш уряд. Я не того критикую, що це мені хочеться, щоб показатися, що я такий розумний, що критикую, просто робіть висновки, шановні друзі. Не можна так далі, діти не оздоровлюються, а візьмемо ту ж Гуту в  Івано-Франківській області такі шалені кошти туди затрачені. Може його доцільно віддати для оздоровлення дітей, які потребують цього.

У 2003 році витрачено 450 мільйонів коштів на оздоровлення в тому числі 230 мільйонів державних. А в селі Ждинієво Воловецького району Закарпатської області будуються об'єкти під кодовою назвою оздоровчий заклад футбольного клубу "Динамо" Київ вартістю 200-300 мільйонів гривень. Ви ж тільки вдумайтеся в це.

І всі засоби масової інформації говорять, що це власність Медведчука, то над  цим теж треба задуматися, а поряд у селі Уклин тієї ж області практично зруйнований піонерський табір республіканського значення. То чи не можна вже ж за одне було декілька мільйонів знайти і підтримати цей же ж піонерський табір, щоб і діти наші підростали, майбутні футболісти, нікому ж грати тоді буде, і для чого цей оздоровчий комплекс для "Динамо" Київ, якщо у нас дітей не буде здорових.

І таку картину ми спостерігаємо практично по всій Україні.

Шановні друзі! Всі ми смертні люди - і Президент, і народні депутати, і міністри, і рядовий працівник робітник, але чому з простої людини за лікування у нас здирають останню шкуру, а Президент у Баден-Бадені може лікуватися чи проходити там реабілітацію за шалені державні кошти. Над цим потрібно також задуматися. Коли зустрічаюся з виборцями на прийомах маса людей йде за те, що не можуть пролікуватися. Так тут же і чисто професійне питання. Якщо високі посадові особи будуть лікуватися за кордоном, то ніколи наша медицина не досягне належного високого рівня. На це також потрібно  звернути увагу. Тому я критику для того, щоб це все було сприйнято з розумінням. Вам, Валентина Іванівна,...

 

ГОЛОВА.  Дякую. Одну секунду даємо.

 

МАСЕНКО О.М. Я за секунду скажу. Валентина Іванівна, вам особисто я дякую за вашу допомогу тій дитині, і батьки дякують. Але потрібно зрозуміти, що те, що ваше благородство було проявлено, це мізер. Потрібно, щоб всі діти у нас отримували таку підтримку, як і та дитина, якій ви допомогли. Дякую.

 

ГОЛОВА. Андрій Поліїт, потім Леонід Черновецький. Я вже оголосив, Андрій Поліїт, фракція комуністів.

 

13:40:18

ПОЛІІТ А.А.

Дякую, Андрій Поліїт, фракція Компартії України, Лєнінскій комсомол України. Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги!

Трудно переоценить значение летнего оздоровления детей в условиях снижения эффективности системы детского здравоохранения за годы независимости, серьезного ухудшения здоровья подрастающего поколения по всем параметрам.

Безусловно, в прошлом году, в том числе благодаря проведенным по инициативе молодежного комитета дням правительства достигнуты позитивные сдвиги, однако, нерешенных проблем значительно больше.

Одна из таких проблем, и  об этом говорилось в докладе, это снижение качества питания в детских оздоровительных учреждениях, несоответствие набора продуктов установленным нормам. Только за нарушение санитарного законодательства в прошлом году вынесено 396 постановлений о прекращении эксплуатации оздоровительных учреждений, выписано 3.313 штрафов, 1070 человек отстранено от работы. Это серьезные цифры.

Факты массовых заболеваний и отравления детей не должны заканчиваться поиском стрелочников, а приводить к усилению санитарного контроля во всех детских учреждениях.

Продолжает снижаться уровень педагогической работы с детьми, оздоровительные учреждения не всегда могут предоставить полноценную культурную программу, развивающие и обучающие формы досуга.

В 2003 году значительно повысились цены на путевки, а правительство, к сожалению, в связи с этим не приняло никаких мер.

В советское время было построено множество прекрасных санаториев в Крыму и Западной Украине, предназначенных для круглогодичной работы.

Сегодня большинство из них простаивает, в межсезонье не используются и незаконно перепрофилируются.  Можно спросить, чем это вызвано: безразличием к здоровью детей или желанием прихватить за бесценок детские оздоровительные учреждения? Бесспорно одно: страдают от этого, в первую очередь, наши дети.

Прекрасный пример подлинного благородства по отношению к будущему Украины подает нам Республика Куба, которая, не смотря на многолетнюю блокаду со стороны США, за свой счет лечит от тяжелых болезней и оздоравливает наших детей. Недавно я был в лечебно-оздоровительной центре .............и своими глазами видел результаты работы кубинских врачей и счастливые лица наших детей.

Прорывом в реализации этой программы стало принятие Постановления Верховной Рады, направленное на поддержку этого грандиозного проекта. Куба готова сегодня бесплатно лечить до тысячи детей, а Украина, к глубокому сожалению, оплачивает проезд только 200.

Если сегодня власть не в состоянии решить весь комплекс проблем, то она должна сфокусировать свое внимание на ключевых направлениях: это сосредоточить усилия на оздоровлении, в первую очередь, социально незащищенных категорий детей, остановить незаконное перепрофилирование детских оздоровительных учреждений, повысить требования к культурным и образовательным программам, привлечь к реализации Государственной программы оздоровления детей всеукраинские детские и молодежные организации, стимулировать приток высокопрофессиональных педагогов, психологов и социальных работников в сферу летнего оздоровления, а также ужесточить контроль над соблюдением санитарных норм. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Леонід Черновецький, фракція "Наша України". Підготуватися Оржаховському.

 

13:43:30

ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ Л.М.

"Наша Україна", Христианская либеральная партия Украины, Дарницкий избирательный округ, Леонид Черновецкий, город Киев.

Уважаемый председательствующий Владимир Михайлович, уважаемые народные депутаты и те, кто нас слушает. Я хочу сказать о том, что я в ужасе от того, что мы обсуждаем. И сам доклад Валентины Ивановны, и такая милая обстановка в нашем зале: о том, что надо нам набрать психологов и детские учреждения развивать, в которых будут - кто находиться? - дети людей, которые более или менее обеспечены. Но у нас большинство детей находится в мусорных ящиках сейчас, и роются там в поисках продуктов, Валентина Ивановна. И я думаю, что - я никаких претензий к вам не имею, -  что ваше место не в министерстве, а рядом с этим мусорным ящиком вместе  со своим аппаратом. И  смотреть как они это делают и чем их можно  помочь. И если бы вы сегодня сказали хоть  одно слово кому  из этих детей (а у нас их большинство в Украине) вы помогли, то всё... я уважал бы вас на всю оставшуюся жизнь, хотя, еще раз я говорю, я не имею к вам никаких претензий.

Я считаю, кстати сказать, что разговоры о том, что Президент не должен лечиться там в Баден-Бадене - это чепуха, это не разговор серьезный для депутатов Верховного Совета, потому что он должен лечиться там, где его могут вылечить, потому что нам нужен здоровый Президент.

Что касается всего остального, то конечно проблема просто жуткая, и министерство по детям и молоди вообще этим не занимается. Токсикомания, наркомания,  СПИД. детей насилуют ежедневно, они находятся на каждом углу. Скажите, сколько из этих людей вы... ну проявили к ним  сострадание. Вот я обращался к Александру Николаевичу Стояну, который здесь присутствует в зале. Он 11 детей беспризорных в прошлом году (я надеюсь, что в этом еще больше) без документов под свою ответственность отправил в лагеря, о которых вы говорите. Какой "Артек"? Какие вообще мы обсуждаем проблемы и как их финансировать?  Забыть об этом вообще. Наша проблема главная - это взять детей, которые не способны платить ни за "Артек", ни за другие  детские учреждения и заниматься этим  серьезно. И  сострадание. Потому что в Библии сказано о том, что с ребенком поступите не так, будут вас жарить на сковородке на том свете всю оставшуюся  жизнь. И это жуткая проблема. И я надеюсь, что  следующее слушание, сегодняшнее вообще ничего не стоит. Должно быть немедленно назначено, Владимир Михайлович, и мы должны об этих темах говорить. Такие впечатление, что мы  на Марсе, а не в Украине, где дети  беспризорные и родители их не в состоянии платить ни какие  детские учреждения. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВА. Анатолій Оржаховський, фракція комуністів. Ігор Шурма буде виступати.

 

13:46:52

ОРЖАХОВСЬКИЙ А.В.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Анатолій Оржаховський, фракція Компартії України.

Шановні учасники Дня уряду! Ознайомившись із інформаційно-довідковими матеріалами уряду наданими учасникам засідання, слід сказати, що вони занадто перебільшені, як  і вся українська статистика. Інакше   ми не мали б такої кількості негативних прикладів із станом життя молодого покоління, коли є у містах та селах безліч бездомних, голодних, тих, хто роками  не відвідує школу, дитсадки через відсутність  одягу, коли діти жебракують, а то і заробляють на життя  небажаними методами.

Прикладом неефективної праці держави, місцевої влади може бути  лише один із районів Херсонщини - Каланчацький. У школах району навчається  близько  5 тисяч дітей, за кошти держави покращали своє здоров'я 520 учнів у пришкільних оздоровчих таборах, 105 у районному  оздоровчому таборі "Райдуга". Більшість дітей, батьки яких  залишилися без роботи після банкрутства сільгосппідприємств,  а їх 80-90 відсотків, не мають змоги відпочити та оздоровитися, як у пришкільних, так і інших таборах через фінансову неспроможність батьків, державою ж не передбачено фінансування подібних заходів.

З метою обхвату все більшої кількості дітей здоровим відпочинком вважаю  за необхідне передбачити частково фінансування роботи таборів відпочинку через Фонд державного соціального страхування. Доступною має бути  компенсація вартості путівки не менше 75 відсотків.  На території Херсонської області знаходиться 297 оздоровчо-курортних закладів різних форм власності. Однак, тільки 10 відсотків з них зареєстровано за місцем розташування установи. Врегулювання питання реєстрації таких закладів дасть змогу поповнити дохідну частину місцевих бюджетів, використавши їх на розвиток зруйнованої соціальної сфери та курортної зони.

Турбує питання  сплати дитячими оздоровчими закладами земельного податку стовідсотково і щомісячно. Сплата такого податку призведе до  зростання вартості путівок у  середньому на 40 відсотків. Це, безумовно, вплине на показник кількості послуг  наданих дітям.

На державному рівні надаються пільги для перевезення дітей залізничним транспортом до  дитячих, оздоровчих та лікувально-оздоровчих закладів. Проте, в літній період для перевезення дітей використовується автомобільний транспорт. Пільги для проїзду, на якому  відсутні державної програми відпочинку та оздоровлення дітей на період до 2008 року визначено завдання по створенню стаціонарних дитячих оздоровчих закладів,  у яких буде здійснюватися  цілерічне оздоровлення та лікування дітей соціально незахищених категорій населення. Для виконання завдання варто було б провести  реконструкцію оздоровчих закладів. Доцільно передбачити кошти на капітальні вкладення.

 В зв'язку з цим є прохання підтримати пропозиції, котрі надходять від представницьких органів та виконавчих Херсонської області щодо надання Скадовській медичній зоні в межах Скадовського району статусу дитячого курорту державного значення. Дякую.

 

ГОЛОВА. Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної), підготуватися Катушевій.

 

13:50:20

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма фракція Соціал-демократичної партії України (Об'єднаної).

Депутатська фракція вважає, що питання оздоровлення дітей повинно стати одним із пріоритетних напрямків  державної політики. Це єдино можливий та єдино правильний принцип діяльності у цьому напрямку. Ми за прийняття Державної програми оздоровлення та відпочинку дітей.

Нам необхідно отримати  інформацію  з  розписом конкретних дій. Тому нас бентежить, що окремі важливі на наш погляд моменти, взагалі існують у вигляді проектів. А саме: положення про дитячий оздоровчий заклад,  про утворення державного центру сприянню відпочинку та оздоровлення дітей.

Досить не проведено державного замовлення на організацію оздоровлення і  відпочинок дітей сиріт,  дітей позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів потерпілих від наслідків аварії на ЧАЕС і так далі. Не уточнено банк даних про таких дітей.

Занепокоєння полягає в тому, що  до початку оздоровчого сезону залишилося не так багато часу. А враховуючи значні часові лаги, які тривають у владній системі від прийняття документу до його впровадження, з прийняттям відповідних рішень зволікати не можна. Тому фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної) пропонує в обов'язковому порядку зафіксувати підняті моменти у проекті постанови, яку ми будемо приймати за результатами Дня Уряду, з обов'язковим зазначенням конкретних і реальних дат.

Також з огляду на особливу значущість питань, вважаємо, що вже давно назріла потреба в окремому законі щодо відпочинку та оздоровлення дітей. Всім народним депутатам дуже  знайома ситуація яка пораз виникає з початком оздоровчого сезону. Велика маса звернень про допомогу отримати або, вибачте, будь ласка, вибити путівку для дитини. З кожного разу необхідно орієнтуватись у величезній кількості нормативних актів, які регламентують це питання.

Закон просто необхідний, і зрештою влада і люди повинні мати документ, де були б зафіксовані державні соціальні стандарти відпочинку та оздоровлення дітей. Без цього важко оцінювати роботу у даному напрямку. Навіть у сьогоднішній доповіді відзначається успішність оздоровчої кампанії минулого року. Але на основі чого ми маємо робити такі висновки? З чим порівнювати? Ріст кількісних показників оздоровлення дітей, звичайно, говорить про серйозну роботу у цьому напрямку. Але потрібні бути і підстави для порівняння показників якісних. Думаю, що з цього приводу потрібно дати уряду відповідне доручення.  

Окремою статтею зазначеного закону необхідно врегулювати охоплення програмою оздоровлення і відпочинку безпритульних дітей, а також дітей, які виховуються у сиротинцях. Ті діти заслуговують на увагу від держави. Визначити відповідний орган, який би працював у цьому напрямку, нехай це будуть центри соціально-психологічної реабілітації неповнолітніх, або будь-яка інша установа.  

Минулого року, судячи з інформації, таких дітей було оздоровлено близько 30 тис. Але ж усім зрозуміло, що це крапля в морі. Шановні колеги, не буде організований змістовний відпочинок дітей влітку, восени будемо мати результати їх бездумного перебування на вулиці. Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВА. Зарема Катушева, фракція комуністів. Підготуватися Анатолію Морозу.

 

13:53:28

КАТУШЕВА З.Г.

Фракция коммунистов, Катушева, Автономная Республика Крым.

Нет необходимости убеждать присутствующих в том, что Крым является уникальным уголком, где есть все необходимые составляющие для полноценного оздоровления наших деток. Это - прекраснейшие климатические условия, воздух, вода, живописные пейзажи. Есть и прекрасный коллектив Республиканского комитета по делам семьи и молодежи, возглавляемый Зверевой Татьяной Николаевной, человеком ответственным, болеющим душой за доверенный ей участок работы.

Анализируя ту огромную работу, которую проделывал Комитет по делам семьи и молодежи под руководством Довженко Валентины Ивановны, хотелось выразить им большое спасибо от имени крымчан. Но хочу привести такие цифры. Из 176 тысяч 780 детей в регионе смогли воспользоваться путевками 34 тысячи 526. И это бесспорно надо учесть, решая проблемы по оздоровлению, по решению вопроса  по оздоровлению детей в 2004 году, которая бесспорно требует поддержки на государственном уровне. И именно необходимо решить существующую проблему распыления средств на оздоровление детей по разным ведомствам и организациям; необходимо обеспечить прозрачность тендерных процедур при распределении государственных средств на оздоровление детей; участия в них представителей профсоюзных и других общественных организациий; есть необходимость  внесения расходов на оздоровление детей отдельной строкой как Государственного, так и в местных бюджетах. Необходимо усовершенствовать законодательно-нормативную базу, назрела необходимость разработки закона об оздоровлении детей, типового положения о детском оздоровительном учреждении, требует безотлагательного решения вопрос удешевления детских путевок, снижение местных налогов, налогов на землю, лицензирование, сертификацию, получение разрешительных документов за отдельную плату. Вызывает обеспокоенность отсутствие реальных льгот оздоровительным учреждениям в коммунально-бытовом, медицинском, торговом обслуживании.

К сожалению, существует и такая проблема, как закрытие, перепрофилирование, ликвидация детских оздоровительных учреждений. Необходимо как можно эффективнее использовать ту богатую базу, которая у нас есть в Крыму. И бесспорно выделения средств для организации оздоровления детей должно быть  круглогодичным.

Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВА. Анатолій Мороз, фракція комуністів.

 

13:56:29

МОРОЗ А.М.

Анатолій Мороз,  83 виборчий округ, Запорізька область, фракція комуністів.

Шановний Володимир Михайлович, шановні члени уряду, колеги, шановна Валентина Іванівна! Думаю, що не помилюся, якщо скажу, що єдине, що у нас залишилося в Україні це наші діти. Діти, яким треба, зрозуміло, що приділяти велику увагу, повсякденну увагу для того, щоб в нашій державі була якась перспектива.

Тому дуже добре, що ми заслуховуємо у стінах Верховної Ради України кожного року, підбиваємо підсумки  проведення оздоровлення дітей в минулорічний сезон і намічаємо плани або заходи уряду на слідуючий, наступний рік.

Але мені здається, що це не повна картина того, що у нас склалося по відношенню до наших дітей. І тому, можливо вже послідуючі Дні уряду більш широко ставити питання, дійсно, як наші діти харчуються в дитячих дошкільних закладах, як вони харчуються сьогодні в школах. А я ось буквально в минулу суботу був на 40-річчі своєї рідної школи, випуск 40 років восьмирічної школи, і зіштовхнувся з такою проблемою, як колись 40 років я назад починав у школі з того, що дітям з колгоспу давали стаканчик молока і булочку, на жаль, сьогодні  і цього немає в наших школах.

Але хочу сказати, що в моєму окрузі місто Токмак Запорізької області я вже говорив Валентині Іванівні велике спасибі за допомогу і нашому комітетові Верховної Ради, який сприяє в цьому. Все-таки треба більше наділяти уваги фінансування цих дошкільних, вірніше оздоровчих закладів і тоді ясно, що відчують і батьки і діти наші в Україні.

Я б сказав, що в цілому треба погодитися, от міністерство розуміє на чолі з Валентиною Іванівною, що для того, щоб сезон оздоровчий 2004 року пройшов більш конкретно, більш продуктивно треба прийняти ряд документів. І тому хотілось би і нам колегам депутатам побажати, щоб якомога швидше ми прийняли пакет документів, які пропонуються міністерством, це положення про огляд онкодитячих оздоровчих закладів, розробити проект положення про дитячий оздоровчий заклад, прийняти, підготувати і прийняти про утворення державного центру сприяння відпочинку та оздоровлення дітей.

І ще один момент, хотілось би  приділити увагу, Валентина Іванівна, це треба спільними зусиллями і нас, депутатів, і уряду, на наступний  бюджетний рік врахувати те, що в агропромисловому комплексі ситуація занадто складна. Тому я не даремно приводив приклад і Володимира Михайловича, що щоб врятувати ситуацію на селі, і соціально-культурну сферу, і оздоровчі заклади, треба ,дійсно, 2005 рік оголосити роком агропромислового комплексу і в бюджеті закласти хоча б, як кажуть, мінімальні, необхідні кошти. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА.  Шановні колеги, 14 година. Я перепрошую, ще 14 народних депутатів, які не встигли виступити. Тому що у нас і трансляція, і все припиняється. Я нічого не можу зробити, шановні колеги, є Регламент.

Шановні колеги, я ще раз кажу, що я перепрошую, 14 народних депутатів, які не встигли виступити. Ну, немає можливості.

Шановні колеги, я продовжую на 15 хвилин. Замість двадцяти - тридцять п'ять, так як ви це просили. У нас по Регламенту - 20 хвилин обговорення - по Положенню про День уряду.

Шановні колеги, давайте згадаємо, я як головуючий повинен підвести підсумки. Щоб було збережено, у нас затримання регламентної процедури.

Давайте згадаємо, коли ми обговорюємо питання про включення до порядку денного проектів постанов про День уряду, і про проведення Дня уряду, які у нас дебати тут, як ми переконливо мотивуємо необхідність проведення Дня уряду! І побачимо, як у нас весь запал зменшується, коли ми, врешті-решт, приходимо до розгляду цього питання.

Я думаю, що ви підтримаєте мене в тому, що День уряду повинен бути подією з будь-якого питання.

Це повинна бути загальносуспільна розмова про ті проблеми, які назріли в суспільстві. У нас розгляд і сьогодні, і попередні всі розгляді, це прохідні питання, складається, на превеликий жаль, таке враження. Між тим, ставлення до дітей, я думаю, це вияв, обличчя, яким є моральне обличчя країни, держави і влади. Що ми побачили і що ми сьогодні обговорили, що могло б схвилювати нас. Окрім того, що наш колега народний депутат закликав нас дуже палко Черновецький, після того пішов.

Що, шановні колеги, що нас збудило, збурило, покликало до дії? Майже нічого. Очевидно, ми повинні поставити справу так, щоб в нас ну було кампанії з оздоровлення дітей - щоб була система роботи. У нас немає системи роботи.

Ну, в цьому році ми, Валентино Іванівно, на 10 відсотків героїчними зусиллями збільшимо кількість дітей, які були оздоровлені: було 34 відсотки - стане 44. А решта дітей? І, як правило, ті, які це гостро потребують, як правило, ті, які проживають на забруднених територіях, як правило, ті, які проживають в сільській місцевості і, крім важкої праці, вони нічого не знали і не знають, що є такі табори, як правило.

І я думаю, що Валентина Іванівна не в змозі відповісти на всі наші листи, апеляції і звернення, щоб оздоровити дітей. Так, Валентина Іванівна нам допомагає, коли ми звертаємося, бо ми народні депутати. Але ж системи роботи такої у нас немає. Очевидно, нам треба відійти від середньостатистичних показників, особливо в цьому плані, що в середньому в нас кожна третя дитина оздоровлена. Тому в середньому виходить, що найбідніші верстви, як правило, не оздоровлюються. Треба нам, очевидно, співставляти статистику оздоровлення з динамікою статистики щодо стану здоров'я дітей - і ми побачимо, що всі наші заходи неадекватні погіршенню стану здоров'я дітей внаслідок, в тому числі, екологічних процесів, які відбуваються в Україні.

І ми, очевидно, повинні передбачити у проекті постанови реальні, дійові заходи, не боячись когось образити, з тим щоб літні канікули, чергові літні канікули - і ми не отримали інформацію, начебто звернення із фронтів, про те, скільки дітей захворіли на дизентерію, на інші хвороби, скільки таборів закрили.

Нам потрібно, шановні колеги, мабуть, переглянути і практику проведення днів уряду і привертати увагу і уряду, і громадськості, і всієї України до тих проблем, які ми плануємо для обговорення. Я просив би разом із міністерством, комітету і за участю всіх народних депутатів доопрацювати проект постанови з тим, щоб він відбивав стан проблеми, а головне - завдання, які нам потрібно розв'язати. Те, що не змогли виступити ще 14 народних депутатів говорить про те, що ця проблема нам зрозуміла, вона пече, вона хвилює. Нам потрібно нашу стурбованість матеріалізувати у відповідних документах особливо коли ми будемо приймати бюджет на наступний рік.

Шановні колеги, ми розгляд питання завершили. Рішення будемо приймати після доопрацювання  і з урахуванням пропозицій, які щойно прозвучали.

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Цього тижня ми працюємо в комітетах, фракціях і групах.

Наступне чергове пленарне  засідання Верховної Ради України розпочнеться о 10-ій годині 17-го лютого. Дякую за роботу.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку