ЗАСІДАННЯ  ПЕРШЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

3 лютого  2004 року, 16.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України! Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Зареєструвалося 407 народних депутатів.

Шановні народні депутати! На відкриття чергової   сесії Верховної Ради України  четвертого скликання запрошені Прем'єр-міністр України Віктор Федорович Янукович. (О п л е с к и).

Прошу висвітити результати  реєстрації на табло, будь ласка, бо зареєстровано у мене показує 408 народних депутатів. Прошу ще раз зареєструватися.  410 народних депутатів зареєструвалися.

Голова  Верховного Суду України Василь Тимофійович Маляренко, голова Вищого господарського суду України Дмитро Микитович Притика, присутня також уповноважений  з прав людини Карпачова Ніна Іванівна, а також запрошені інші гості. Відповідно до статті  83 Конституції України чергову сесію Кабінету Міністрів України четвертого скликання оголошую відкритою.

( Лунає Гімн України)

ГОЛОВА. Шановні колеги! Прошу прослухати оголошення. Відповідно до статті 13 Закону України про статус  народного депутата України та статті 4.2.2 Регламенту  Верховної ради України інформую про входження народних депутатів України: Черновецького Леоніда Михайловича до складу депутатської фракції "Наша  Україна", Калетніка Григорія Миколайовича  та Сацюка Володимира Миколайовича до складу депутатської фракції Соціал-демократичної партії України (об'єднаної). З процедури Валерій Асадчев, будь ласка.

 

16:07:56

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую. Володимире Михайловичу, мені, звичайно, дуже шкода, що з великим рівнем вашої демократії ви все-таки не надали слово опозиції. Я вам хочу нагадати, що є принцип демократичний, що більшість голосує, а меншість говорить. Саме опозиції треба  було надати, мабуть, слово під час вашого партхозактиву. Тому що ми просто вам  зачитали рішення Конституційного Суду, яке було прийнято ще  17 жовтня 2002 року. І в якому говориться: питання про внесення змін  до Конституції  України має бути розглянуте і вирішене на двох чергових сесіях  Верховної Ради України  послідовно. Я думаю, що якщо ви у юристів трошки питали, можливо  ви не такі законопроекти приймали про зміни в Конституцію і не проводили такі позачергові сесії.  І ще хочу вам нагадати, що ви навіть не затвердили порядок денний позачергової сесії. А ви знаєте, що коли порядок денний не затверджено,  то жодне питання його розглядатися не може. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні народні депутати, перед завершенням четвертої сесії ми затвердили календарний план проведення нинішньої сесії. Відповідно до календарного плану  до кінця цього тижня у нас передбачена роботу у режимі пленарних  засідань. Вам роздано проект порядку денного четвертої сесії та розклад засідань Верховної Ради України на тиждень, які Погоджувальна рада вчора розглянула і схвалила.

Шановні народні депутати, у вас на руках є  проект Постанови Верховної Ради за номером 5061, це проект Постанови про  порядок денний п'ятої сесії Верховної Ради України четвертого скликання. До нього додаються перелік організаційних питань та звітів, запропонованих до розгляду на п'ятій сесії Верховної Ради України четвертого скликання, а також  додаток номер 2, це перелік запропонованих  до включення  у порядок денний п'ятої сесії суб'єктами права законодавчої ініціативи, які не підтримуються профільними комітетами та окремими депутатськими фракціями Верховної Ради.

Відповідно до процедури я ставлю на голосування проект постанови разом з додатками. Одну хвилиночку, з процедури прошу записатися, з процедури давайте запишемося. Запишіться, будь ласка. Висвітліть на табло. Десять хвилин нам достатньо з процедури? Так, Євген Гірник, будь ласка.

 

16:10:45

ГІРНИК Є.О.

Прошу передати слово депутату Пинзенику.

 

ГОЛОВА. Віктор Пинзеник, будь ласка.

 

16:10:55

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! Я розумію, що в українському парламенті можна все. Але от я тримаю перелік законопроектів фракції "Наша України", які не включені в порядок денний. Це три сотні законопроектів.

По-друге, я не розумію, чому, наприклад, у переліку відхилених законопроектів є проект, який стосується звітів про витрачання коштів деяких фондів? Чи ми не хочемо контролювати їх? Чому не реалізується право депутата вимагати розгляду цього законопроекту? А за рішенням комітету його просто знімають. Я, як депутат, вимагаю розгляду цього законопроекту.

Тому наша пропозиція - відкласти затвердження порядку денного сесії на четвер, урахувати всі пропозиції, які внесені депутатами чи депутатськими групами і фракціями.

 

ГОЛОВА. Дякую. Будь ласка, Андрій Шкіль.

 

16:11:53

ШКІЛЬ А.В.

Дякую. Я в першу чергу хочу сказати, що звичайно цей порядок денний готувався в достатньо таємних умовах, тому що, чесно кажучи, мені також незрозуміло, чому дуже багато кількість законопроектів була не просто відхилена, а не поставлена на розгляд, тобто навіть комітети їх не розглядали.

Тому я пропонував би може навіть не на четвер, а почекати ще день і затвердити його в п'ятницю, тому що ми можемо проголосувати ad-hoc, поза як ми втратили півдня сьогодні. Тому я наголошую, що не можна зараз затверджувати цей порядок денний, поза як треба його доопрацювати, перевірити ті законопроекти, які не увійшли.

І що друге мене цікавить - чому немає трансляції? Мене повідомили мої виборці, що немає трансляції по радіо. Чому? І  як це сталося? Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, замість Карнауха Вінський. Не Вінський, а Ніколаєнко, вибачте, будь ласка. Відносно трансляції прошу розібратися.

 

16:12:57

НІКОЛАЄНКО С.М.

Ніколаєнко, фракція Соціалістичної партії.

Шановний Володимире Михайловичу, перше, фракція Соціалістичної партії України наполягає на тому, щоб ми проголосували одну із перших постанову, яка вносилася Адамом Мартинюком з приводу того, щоб ми голосували що-ден-но, щоб ми не робили з Верховної Ради якогось театру.

Друге. Ми наполягаємо на те, щоб оцей розділ, що перелік законопроектів, проти яких виступають комітети, щоб його окремо не голосували, а включили в загальний перелік, поскільки, от скажімо, постанова по приватизації Валентини Семенюк 4230, вона абсолютно, її комітет не підтримує, але тут депутати в залі підтримують, в тому числі більшості і меншості. Скажімо, Миколи Рудьковського постанова 5062 на підтримку навчання вихідців із Куби, студентів, які сьогодні по Чорнобилю нам допомагають (5062), також. І саме головне: ми наполягаємо на те, щоб був закон про зміни до Бюджету, закони про зміни до Бюджету, їх цілий комплекс, і закон про оподаткування доходів фізичних осіб в частині оподаткування селян, щоб відмінити це недолуге оподаткування. Дякую.

 

ГОЛОВА.  Так, Микола Кравченко, фракція комуністів.

 

16:14:16

КРАВЧЕНКО М.В.

Владимир Михайлович, я прошу передать слово Лещенко, народному депутату.

 

ГОЛОВА. Володимир Лещенко, будь ласка.

 

16:14:27

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! З незрозумілих причин не включений ні до одного списку законопроект номер 3006, автори Ткаченко, Лещенко, Парубок, він розглянутий в комітеті уже.

Також не включені законопроекти 3372, 4050, 4050-1. Всі вони стосуються внесення змін до Земельного кодексу, і вони невідкладні, потребують нагального вирішення. Тому я пропоную включити їх в основний проект нашої роботи. Дякую.

 

ГОЛОВА. Роман Зварич, фракція "Наша Україна".

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги я насамперед, приєднуюся до тих, які пропонують відкласти це рішення на деякий етаж. Оскільки цей проект порядку денного сесії є дуже хибний. Но, для прикладу Володимире Михайловичу, тут навіть немає звіту парламентської делегації до ПАРЄ, а цей звіт, як на мене, не є необхідний, щоб ми мали можливість веж таки обговорити доволі далеко ідучі рішення ПАРЄ зокрема напередодні обговорення питання щодо внесення змін до Конституції.

Володимире Михайловичу я також привертаю вашу увагу до суттєвої помилки, яка знаходиться майже на останній сторінці цього проекту порядку денного сесії. Оскільки за номером 4105 стоїть питання про остаточне прийняття цього проекту як закон.

Ви добре знаєте Володимире Михайловичу, що постанова 4105-П зараз знаходить в впровадженні в Конституційному Суді України. І формулювати так питання не можна поки не вирішать питання чи дійсно відбулося попереднє схвалення законопроекту 4105? Ми не можемо поступати далі по цьому питанню. Тим більше, Володимире Михайловичу, тут немає таких законопроектів, як 4180, 3107 та інші проекти про внесення змін до Конституції, які вже були проголосовані Верховною Радою України в минулому скликанні. Зокрема це стосується законопроекту про внесення змін до Конституції, який стосується 98-ї статті і на який накладено вето Президента. Чомусь це питання також не включене в порядок денний сесії.

Одним словом, я пропоную все ж таки відкласти прийняття рішення, оскільки цей порядок денний є хибний.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні колеги, відносно того, що не враховані пропозиції фракції "Наша Україна". Учора на Погоджувальній раді, коли ми розглядали це питання, жодних претензій з цього приводу не було заявлено.

Лише вчора, шановні колеги, другого числа, надійшли пропозиції від фракції, коли план вже був підготовлений.

Щодо звіту на ПАРЄ. Як тільки делегація буде готова і голова делегації Борис Ілліч Олійник скаже, що йому потрібен час, я думаю, в нас питання за цим не стане.

Що стосується документу 4105, то відповідно до рішення Верховної Ради передбачено включити його в порядок наступної сесії. Після того, як вони поступлять, ці документи, будемо визначатися.

А тому, шановні колеги, я хочу поставити усі три. Щоб зберегти право кожного народного депутата, я хочу поставити на голосування проект постанови про порядок денний сесії з додатками: перший і другий. Ставлю на голосування. Прошу голосувати.

 

16:18:34

За-25

Рішення не прийнято. Ну, по фракціях немає що показувати, шановні колеги! Все зрозуміло.

Будь ласка, Роман Зварич з процедури.

 

16:18:53

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Володимире Михайловичу, як ви щойно пересвідчились, сесійний зал таки суттєво і принципово погодився якраз із позицією фракції "Наша Україна", що не можна включати в порядок денний сесії розгляд питання 4105. Оскільки питання зараз знаходиться у впровадженні в Конституційному Суді, і  встановлювати  тут в парламенті, що 4105 був попередньо схвалений до рішення, остаточного рішення Конституційним Судом України було би суттєвим порушенням процедури проходження цього законопроекту. Тому я вас дуже прошу, Володимире Михайловичу, відкласти це питання і також включити в порядок денний інші законопроекти, які стосуються внесення змін до  Конституції. В тому числі  законопроекти, які були проголосовані Верховною Радою України минулого скликання і на яких накладено вето Президента. Вони по черговості поступили першими і вони обов'язково мають бути  розглянуті тут на сесії перед розглядом  інших законопроектів, які поступили пізніше.

 

ГОЛОВА. Дякую.  Шановні народні депутати, якщо пропозиції будуть внесені письмово, я всі  їх поставлю на голосування. З голосу не буду нічого ставити на голосування. Давайте будемо діяти за Регламентом. А тому, шановні народні депутати, давайте далі витримаємо  процедуру знову ж таки Регламенту.

Я ставлю на голосування проект постанови 5061. По черзі поставлю: спочатку проект, потім додатки.

Ставлю на голосування проект постанови Верховної Ради України про порядок денний 5-ої сесії Верховної Ради України 4-го скликання (це номер 5061) без додатків. Прошу, голосуйте.

 

16:20:56

За-303

Рішення прийнято.

Я ставлю на голосування, прошу уваги, додаток номер 1 "Перелік організаційних питань та звітів, запропонованих до розгляду на 5-ій сесії Верховної Ради України 4-го скликання".

Йде голосування. Прошу голосувати.

 

16:21:26

За-20

Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування додаток номер 2 "Перелік додаткових законопроектів, запропонованих до включення в порядок денний  п'ятої сесії суб'єктами права законодавчої ініціативи, які не підтримуються профільними комітетами  та окремими депутатськими фракціями  Верховної Ради України.

Прошу голосувати. Є ініціатива народних депутатів, я ставлю на голосування.

 

16:22:02

За-7

Шановні колеги! По фракціям і так,  я думаю, зрозуміло. Коли будуть дані письмові пропозиції за вашим наполяганням я  їх поставлю також на голосування. Поки що  порядок денний затверджується у цьому вигляді, який вам роздано. Розгляд питання завершено.

Оголошується до розгляду проект постанови про порядок висвітлення роботи  п'ятої сесії Верховної Ради України четвертого скликання.

Микола Володимирович Томенко, голова Комітету з питань свободи слова та інформації, будь ласка.

 

16:23:00

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги! На ваш розгляд пропонується постанова про висвітлення діяльності Верховної Ради. На сьогоднішній день склалася ситуація, що ми  розпочали сесію без постанови. І тут звучали застереження про  те, як ми працюємо сьогодні. Голова Верховної Ради надіслав листа керівнику Національної радіокомпанії і Національна радіокомпанія в даний момент транслює сесію, але,  звичайно, для того, щоби мати угоду на всю сесію, нам треба проголосувати постанову.

У нас виникла, я надіюсь, технічна  не політична проблема, про що тут говорили, з трансляцією  на "Радіо-рокс", яку традиційно ми здійснювали  це у діапазоні 103,6 FM. Керівник радіокомпанії   говорить про те, що  підприємство "Арсенал", на якому знаходиться передавач і антена, їх  відключили. Вони звернулися  до  уряду, і я відповідно звертаюся до Прем'єр-міністра  і до уряду, щоб вони розібралися з цією ситуацією, оскільки  економічно там немає жодних причин, щоби "Радіо-рокс" не були в ефірі, і наші радіослухачі, які користуються FM-діапазоном, зокрема,  і у автомобілях їдуть, слухали сесію Верховної Ради України.

Володимире Михайловичу, я прошу це протокольно, щоб уряд  відреагував, і ми вже з завтрашнього дня мали можливість  після голосування слухати або радіослухачі FM-діапазоні. Які новації є у постанові? Значить, ми... Ви знаєте нашу дискусію з Національною телекомпанією, ми зняли всі норми, які стосуються конкретного часу. Були  претензії, що ми вимагаємо здійснювати  трансляцію передач у конкретний час. Ми це зняли. Комітет залишив чотири прямоефірні програми під час нашого  засідання і одну підсумкову програму щотижневу. Все решта, що стосується радіо, прямого ефіру і дискусії, залишається.  Є певні  доповнення, які визначають, як розміщати державне замовлення. І зразу,  Володимире Михайловичу, ми, пропозиція Адама Івановича Мартинюка, просимо включити, вона стосується того,  що за поданням депутатських груп і фракцій "Голос України" опубліковує результати поіменного голосування з принципово важливих питань, якщо фракція вважає за необхідне це зробити. Тому є пропозиція комітету підтримати цю постанову, яка врегульовує всі проблеми по висвітленню.

 

ГОЛОВА. Так може і по другій зразу скажіть, і по другій, щоб потім...

 

ТОМЕНКО М.В. Шановні колеги, є постанова неконфліктна або така, що принципово не відрізняється, народного депутата Касьянова Володимира Григоровича. Відмінності комітетівської постанови і народного депутата  Касьянова полягає в тому, що він пропонує дещо  зменшити кількість програм, які транслювалися на національні телекомпанії, тобто ніяких принципових речей.  Але комітет вважає, що  парламент повинен бути   більше представлений на телебачені, особливо виходячи з міркувань, що  Верховна Рада на цей рік проголосувала бюджет Національної телекомпанії, який десь в тричі більше, ніж у попередньому році. Тобто я думаю, що коштів є достатньо для того, щоб забезпечити присутність Верховної Ради в обсягах, як передбачає комітет.  Тому  пропозиція підтримати комітетівську постанову.

 

ГОЛОВА. Дякую, Микола Володимирович. 

Шановні колеги, для нас принципово важливо, щоб ми зараз прийняли рішення і обов'язково прийняли його  сьогодні і  зараз. Якщо немає заперечень, я поставлю ці проекти постанов у порядку їх надходження. Першим ставиться  на голосування проект, який пропонує комітет. І від імені комітету цей документ вніс Микола Томенко, голова комітету, і також народний депутат Артеменко.

Я ставлю на голосування про прийняття в цілому проекту постанови за номером 4535, проекту постанови Верховної Ради України про порядок висвітлення роботи п'ятої сесії Верховної Ради України четвертого скликання. Увага, йде голосування.

 

16:27:08

За-190

Шановні колеги, я хочу ще раз нагадати, що треба прийняти нам рішення. Микола Томенко, відносно другого, що друге...

 

ТОМЕНКО В.М. Шановні колеги, я сказав, що...

 

ГОЛОВА. По фракціям висвітліть, будь ласка.

 

ТОМЕНКО В.М.  Шановні колеги, позиція на комітеті була наступною. Якщо не проходить ця постанова, і, наприклад, депутати більшості вважають, що немає потреби так багато програм ... парламент, щоб вони були, ми пропонуємо голосувати постанову народного депутата Касьянова. Там кількість програм рівно в два рази менша, але все рівно там є присутність парламенту по позиціях радіо. І залишається дві прямоефірні програми на телебачення і одна підсумкова. Ми вважаємо, це краще, чим не мати взагалі постанову про висвітлення.

Тому є пропозиція, якщо наша постанова не пройшла, підтримати постанову народного депутата Касьянова.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування...

 

ТОМЕНКО М.В. З доповненнями Адама Івановича Мартинюка.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування проект постанови Верховної Ради України про порядок висвітлення роботи п'ятої сесії Верховної Ради України четвертого скликання номер 4535-1, автор народний депутат Касьянов. Прошу голосувати. І з доповненням Адама Мартинюка. Про те, що за наполяганням фракції опублікуються результати голосування з найважливіших питань.

 

16:28:41

За-360

Постанова прийнята. Я вам щиро вдячний.

Шановні народні депутати, оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони інтелектуальної власності. Друге читання. Доповідач - Михайло Кузьмич Родіонов.

 

16:29:11

РОДІОНОВ М.К.

Шановні народні депутати! Цей проект жваво обговорювався в першому читанні. Надійшло 23 пропозиції. Із них 10 - від народного депутата Атрошенко і 13 - від Радіонова. Крім однієї пропозиції Атрошенко, всі пропозиції враховані. Не врахована одна пропозиція народного депутата Атрошенка, сьома пропозиція, четверта сторінка, в якій він пропонує поширити на телерадіоорганізації право суб'єкта авторських прав, в той час, як вони по закону суміжні права, мають суміжні права з суб'єктами суміжних прав. Всі інші правки враховані, і є пропозиція прийняти цей проект закону.

 

ГОЛОВА. Народний депутат Атрошенко наполягає на своїй поправці? Ні. Шановні колеги, я ставлю на голосування пропозицію комітету про те, щоб прийняти законопроект у другому читанні і в цілому як закон (реєстраційний номер 1296). Це - проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони інтелектуальної власності. Прошу голосувати.

 

16:30:45

За-373

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до Закону України "Про спеціальний режим інвестиційної та інноваційної діяльності технологічних парків" (щодо діяльності технопарків). Доповідач - Ігор Рафаїлович Юхновський, перший заступник голови Комітету з питань освіти і науки. Немає? Десь вийшов. Станіслав Ніколаєнко, будь ласка, голова комітету. Пропозиції тут всі враховані, і Комітет пропонує прийняти в другому читанні і в цілому як закон. Будь ласка.

 

16:31:25

НІКОЛАЄНКО С.М.

Шановні народні депутати! Ігор Рафаїлович буквально на кілька секунд вийшов. Комітет з науки і освіти уважно розглянув пропозиції, які вносить уряд, пропозиції, які надійшли від народних депутатів і пропонує підтримати цей законопроект, будь ласка.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, пропозиція комітету доведена до вашої уваги. Якщо немає заперечень, то я ставлю на голосування про прийняття у другому читанні в цілому як закон проекту Закону про внесення змін до Закону України про спеціальний режим інвестиційної та інноваційної діяльності технологічних парків щодо діяльності технопарків, документ під номером 3609.  Прошу голосувати.

 

16:32:18

За-288

Закон прийнято. 

Оголошується до розгляду проект Закону про дисциплінарний статут митної служби України. Доповідач - голова підкомітету Комітету з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестиції Володимир Володимирович Скомаровський.

Будь ласка, Володимире Володимировичу.

 

16:32:41

СКОМАРОВСЬКИЙ В.В.

Шановні колеги, до даного законопроекту надійшло 122 поправки, більшість із них враховані. Комітет уважно їх розглянув і тому пропонує прийняти даний законопроект у другому читанні та в цілому як закон.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, в кого є застереження проти пропозиції комітету. Борис Беспалий. Одну хвилинку рано голосувати.

 

16:33:04

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, Блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановний Володимире Михайловичу, спочатку я хотів зробити по попередньому закону. от ви дуже добре сьогодні на зборах сказали, що відтепер буде виконуватись Регламент. Я просто хочу звернути вашу увагу, що таблиця порівняльна по попередньому закону була роздана сьогодні о 16-й годині і тут же розглянута. Тобто таким чином Регламент був грубо порушений.

Тепер стосовно, в мене є зауваження по 24-й поправці на 5-й сторінці. В даному випадку в нас заперечень немає. Ця моя пропозиція була, ну, вона не зовсім технічного характеру. Тобто тут йдеться: "зберігати державну таємницю". Я вважаю, в нас є таке поняття в законодавстві: "таємниця, охоронювана законом". І, я думаю, було б логічно вжити тут термін, що він зобов'язаний зберігати державну таємницю, конфіденційну інформацію, а також "іншу таємницю, охоронювану законом". Тобто це є стандартний термін і він є всеохоплюючим. І я не розумію, чому комітет це відкинув. Я пропоную доповнити все і захищати всю "таємницю, охоронювану законом". Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, як позиція комітету: комітет підтримує?

 

СКОМАРОВСЬКИЙ В.В. Я думаю, що можна підтримати, так, 24-ту поправку.

 

ГОЛОВА. Так ми будемо голосувати тоді її, так? Тоді я поставлю на голосування і прошу підтримати.

Я ставлю на голосування поправку 24 народного депутата Беспалого. Комітет її підтримує. Прошу підтримати також вас. Прошу голосувати.

 

16:34:54

За-153

Пропозиція не знайшла підтримки.

Хто ще з народних депутатів наполягає на своїх поправках? Немає?

Я ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття в другому читанні і в цілому як закон проект Закону "Про Митний статут Митної служби України", документ за номером 3379. Прошу голосувати.

 

16:35:34

За-176

Закон відхилено.

Немає інших пропозицій? Закон відхилено. Що? Будь ласка, пропозиція комітету. Я прошу уваги,  шановні народні депутати, йде голосування.

 

СКОМАРОВСЬКИЙ В.В. Шановний Володимире Михайловичу, я вважаю, що в першому читанні цей закон був прийнятий і можна відправити його на повторне друге читання, інакше важливий закон, який передбачено Митним статутом, і ми його просто відхилимо. Я вважаю, що це є недоцільно. На повторне друге читання прошу.

 

ГОЛОВА. Але справа в тім... Станіслав Іванович. Будь ласка,  Станіслав Іванович  Гуренко.

Якщо всі поправки враховані, заперечень нема.

 

16:36:14

ГУРЕНКО С.І.

Гуренко, фракція Комуністичної партії, голова Комітету. Володимире Михайловичу, я повинен сказати, що у нас у Верховній Раді є група людей, яка не хоче, щоб наводився порядок у митній службі, в цілому у митній справі. Оце один із проявів.

Я думаю, що, оскільки цей закон прописаний у кодексі митному, то ми б мали змогу і потрібно було б відправити його на повторне  друге читання. І потім ще раз розглянути. Я думаю, що тут не було б порушення Регламенту. Спасибі.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, є пропозиція комітету направити на повторне друге читання. Нема заперечень? Я ставлю на голосування про направлення  на повторне друге читання проекту закону про дисциплінарний статут Митної служби України (реєстраційний номер 3379). Прошу голосувати.

 

16:37:21

За-275

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про Державну програму розвитку рибного  господарства на 2003-2010 роки (правда, у нас вже 2004 рік).

Шановні колеги, від комітету, будь ласка, Михайло Васильович  Гладій.

Шановні народні депутати, тут зараз з'ясували, що комітет, голова комітету і власне комітет просить перенести розгляд цього  законопроекту. Немає заперечень? Є потреба голосувати?  Просто перенесемо, так? Я вам дякую.

Оголошується до розгляду проект  Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Сімейного кодексу України. Друге читання. Реєстраційний номер 2420. Слабенко Сергій Іванович, будь ласка.

Комітет  з питань правової політики, хто буде доповідати? Микола Аніщук, будь ласка. Роман Зварич. будь ласка,  з процедури, поки іде Аніщук.

 

16:38:53

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Володимире Михайловичу,   я би просив, щоб вас не відволікали. Я якраз піднімаю питання з процедури. Шановний Володимире Михайловичу, я піднімаю  питання з процедури. Я би просив би, щоб ви дали таке роз'яснення, що ми зараз робимо. Сьогодні вівторок, а не четвер. Я пам'ятаю, що ми на минулій сесії прийняли рішення щодо внесення змін до Регламенту на одну сесію. Це є інша сесія. Тобто я би просив би, щоб ви все-таки послалися на конкретний нормативний акт, який дає нам право робити те, що ми зараз  робимо. Бо я вам нагадую, що стаття 19 частина друга Конституції України дозволяє Верховній Раді України діяти виключно в порядку, в межах  та в спосіб, передбачені законами України. Тому прошу пояснити, що ми зараз робимо.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, ми прийняли постанову, оскільки  ми не могли перейти на той нормальний режим роботи, коли ми розглядаємо питання і голосуємо,  ми пішли шляхом поступового внесення змін до Регламенту і прийняли постанову про те, що ми у вівторок розглядаємо проекти законів і приймаємо по них рішення. Ми не  на сесію прийняли, ми прийняли на весь  час. Щодо середи ми прийняли рішення, що в середу ми розглядаємо і ратифікуємо угоди, які підписує чи то Президент, чи то уряд. Таким чином ми поступово намагаємося повернутися до звичного регламенту нашої роботи. Так що все тут відповідно чинному нашому внутрішньому розпорядку. Зараз піднімуть документ, вас ознайомлять. Будь ласка.

 

16:41:00

ОНІЩУК М.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! Ви знаєте, що з першого січня поточного року почав діяти новий Сімейний кодекс, до речі, як і новий Цивільний кодекс. І природно, що у нас як у законодавців виникла потреба внести зміни до низки законодавчих актів України, пов'язаних у зв'язку із введенням в дію Сімейного кодексу.

У вас є порівняльна таблиця. Вона свідчить про те, що практично всі зауваження і пропозиції, які були внесені народними депутатами до цього законопроекту, враховані, що дає нам підстави зараз проголосувати за цей закон у другому читанні та в цілому. Власне в цьому і полягає позиція Комітету з правової політики, який просить підтримати голосування по цьому закону. Він є по суті юридико-технологічних актом, який приводить у відповідність закони України у зв'язку з прийняттям Сімейного кодексу.

Тому, Володимире Михайловичу, мені здається, якщо немає заперечень, ми могли б поставити цей закон на голосування у другому читанні та в цілому.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, немає заперечень? Ніхто не наполягає на своїх поправках? Прошу уваги. Оскільки поправки враховані всі принципові, є пропозиція комітету прийняти у другому читанні і в цілому як закон цей проект.

Тому я ставлю на голосування про прийняття у другому читанні проекту закону за номером 2420 про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Сімейного кодексу України. Прошу голосувати.

 

16:42:53

За-310

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про віднесення деяких населених пунктів Волинської та Рівненської областей до зони гарантованого вільного відселення. Доповідач - народний депутат Абдуллін. Будь ласка.

 

16:43:19

АБДУЛЛІН О.Р.

Шановні колеги, проект Закону України про віднесення деяких населених пунктів Волинської та Рівненської областей до зони гарантованого добровільного відселення підготовлений комітетом, пройшов комітет, підтриманий. Це в двох словах, щоб ми зрозуміли, - ми переводимо деякі населені пункти з другої зони до третьої, бо сьогодні можливості для того, щоб гарантувати людям відселення, ми не маємо, треба дивитись правді в очі, а знаходячись в другій зоні, ці населені пункти не можуть отримувати кошти ні на капітальне будівництво, ні на медикаменти, ні на що. Практично люди знаходяться в зоні, яка має бути відселена, і ні копійки грошей на вирішення соціально-побутових проблем не має. Тому це - примусова міра. Ми практично всі питання з'ясували на комітеті, просимо підтримати це рішення. Це надасть можливість нам надати кошти в ці райони, в ці населені пункти.

 

ГОЛОВА. Так, Сергій Шевчук з процедури.   

 

16:44:31

ШЕВЧУК С.В.

Дякую. Сергій Шевчук, фракція НДП.

Шановний доповідачу, у мене одне запитання. Це, мабуть, перший законодавчий акт, коли ми отак, знаєте, на свій розсуд змінюємо зону забруднення - із зони гарантованого відселення до третьої зони, вважаючи при цьому, що екологічний стан на тих територіях відразу поліпшиться.

Скажіть, будь ласка, це питання розглядалося, мало розглядатись вже тривалий час, чи виконав уряд свої зобов'язання перед населенням, яке проживає в цих населених пунктах в частині виплати заробітної платні, виплати оздоровчих, виплати інших пільг, які потребують постраждавші? Чи завершив уряд комплекс будівельних робіт, агротехнічних заходів перед тим, щоб сказати цим людям, що, люди добрі, вас постигло горе, але ми вимушені перевести ваш населений пункт до категорії менш постраждалих, виконавши повністю свої зобов’язання. В мене є така інформація, що всього цього не було зроблено і зараз ми просто робимо формальний акт невідомо для чого. Спасибі.

 

АБДУЛЛІН О.Р. Дякую. Ну, це скоріше питання до уряду ніж до мене, але  я хотів би вам сказати, що вперше в 2003 році ми  заклали в бюджет повернення заборгованості по Чорнобильських виплатах і бюджет був виконаний на 100 відсотків. В цьому році в нас закладена повна виплата всіх заборгованостей, які є. І в цьому Законі, який ми сьогодні приймаємо, нами передбачається, що люди не будуть, їх пільги не будуть змінені. Я вам зараз прочитаю: ще два роки вони будуть отримувати пільги як представники другої зони. Але якщо ми залишимо сьогодні людей в другій зоні, давайте будемо розуміти, що це десятки тисяч квартир, кімнат, домів, де ми їх сьогодні візьмемо, щоб людям дати? А ми не можемо робити капітально згідно закону капітальних ремонтів там, не можемо вкладати ніяких грошей. Тому це вимушена міра, але  ми врахували практично всі можливості, для того щоб вона пішла на користь цим людям сьогодні.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні колеги... А, будь ласка, Володимир Яворівський. Давайте по поправках. У нас це не обговорення, а друге читання.

Будь ласка, мікрофон Володимира Яворівського.

 

16:47:14

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, фракція "Наша Україна", Львівщина, Яворівський і Жовківський райони.

Шановний доповідачу, отже, два роки ці люди будуть ще отримувати ті пільги, які ми прийняли на початку 90-х років у чорнобильських законах. То я вас запитую: який же сенс зараз приймати цей закон, коли люди два роки і уряд два роки ще буде проплачувати всі оці пільги?

То, може, давайте, найпростіше зараз нам прийняти один-єдиний закон: про те, що Чорнобильської катастрофи не було взагалі - і "прекрасная маркіза" може відпочивати?

 

АБДУЛЛІН О.Р. Давайте будемо, якщо сьогодні говорити це питання, це, дійсно, друге читання. Але давайте будемо дивитись так: ми приймали зони, ці зони були прийняті за радянські часи, і вирішувалось це питання на рівні Радянського Союзу. Давайте будемо розуміти, що у нас немає сьогодні можливості, давайте читати закон, давайте будемо його дивитись: у нас сьогодні немає можливості. І ми не можемо ні відремонтувати школи - це мій округ, більшість цих населених пунктів - це мій округ. Я вам хочу сказати: я не можу вибити ні копійки, бо це по закону неможливо, на капітальне будівництво ФАПу, школи чи будь-якого дитячого закладу.

Це є можливість сьогодні зрушити проблему. Якщо ми її не зрушимо, давайте надалі будемо кидати копійки, не вирішуючи питання.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, я ставлю на голосування пропозицію комітету щодо прийняття у другому читанні і в цілому як закон проекту Закону за номером 3081 "Про віднесення деяких населених пунктів Волинської та Рівненської областей до зони гарантованого добровільного відселення". Прошу голосувати.

 

16:49:29

За-251

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до статті 36 Закону України  про місцеві державні адміністрації щодо посад на умовах конкурсу.

Доповідач - голова підкомітету Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Анатолій Володимирович Оржаховський. Будь ласка.

Вибачте, що?

Вибачте, Кармазін, будь ласка, з мотивів. Я не побачив, перепрошую.

 

16:50:07

КАРМАЗІН Ю.А.

Спасибі, Володимире Михайловичу. Якщо 15 хвилин, це не видно, то... Ну добре.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" "Нашої України".

Шановні народні депутати, я хочу, щоб ви замислилися за що ви зараз проголосували в проекті 3081, який зараз доповідав депутат Абдуллін. Я хочу, щоб ви пам'ятали частину 3 статті 22 Конституції, при прийнятті нових законів або внесення змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

Ми сьогодні ще більше образили - правда, це буде з 2006 року з 1 січня - тих ображених людей,  які проживають на території Волинської, Рівненської області. Ми просто позбавляємо їх навіть надії на краще  життя. Так от, замисліться, будь ласка, чи варто це робити. І в зв'язку з тим, що ви проголосували, якщо не будете переголосовувати, я звертаюся тоді до Президента України. Ви порушуєте статтю 22 Конституції. Тому цей закон не має право на життя. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Анатолій Володимирович, будь ласка.

 

16:51:19

ОРЖАХОВСЬКИЙ А.В.

Дякую, Володимире Михайловичу. Шановний Голово! Шановні народні депутати! Законопроектом Кабінету  Міністрів від 2 квітня 2003 року (номер 3321) щодо внесення змін до частини 2 статті 36 закону України про місцеві державні адміністрації передбачається виключити з повноважень голів місцевих державних адміністрацій право  погоджувати  кандидатури керівників вищих  навчальних закладів, професійно-технічних училищ на посаду за умовами конкурсу.

Підтримка Верховною Радою запропонованих змін має привести до відповідності Закону України "Про місцеві державні адміністрації" із законами України у сфері освіти.

Після розгляду законопроекту  у  першому читанні Комітетом по державному будівництву та місцевому самоврядуванню, хід обговорення, внесені пропозиції, комітет констатує, що суттєвих змін та доповнень від суб'єктів законодавчої ініціативи не надійшло. Відповідно Комітет по державному будівництву  та місцевому самоврядуванню зазначений законопроект пропонує прийняти у другому читанні і у цілому, як закон.

Прошу підтримати.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Прошу уваги! Я ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття у другому читанні і у цілому, як закон, проекту Закону  за номером 3321 про внесення змін до статті 36 Закону України "Про місцеві державні адміністрації" щодо посад на умовах конкурсу у другому читанні  і у  цілому, як закон. Прошу голосувати.

 

ОРЖАХОВСЬКИЙ А.В. Прошу підтримати.

 

16:53:17

За-333

Голова. Рішення прийнято. Дякую.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення  змін до деяких законодавчих актів України з питань приватизації державного майна.

Доповідач заступник голови Комітету з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій Володимир Йосипович Матвєєв. Будь ласка.

 

16:53:44

МАТВЄЄВ В.Й.

Уважаемые коллеги! Уважаемый Владимир Михайлович! Проект  Закона о внесении  измений в некоторые  законодательные  акты Украины по вопросам приватизации  государственного имущества  был принят Верховной Радой в первом чтении 5 июня 2003 года. При подготовке ко второму чтению поступили две поправки. Они полностью учтены.

Поскольку содержание рассматриваемого законопроекта направлено на защиту существующего фонда защитных сооружений гражданской обороны комитет согласился с соответствующими  поправками к законопроекту и предлагает названный Закон Украны о внесении изменений к некоторым законодательным актам   Украины, относительно сохранений защитных сооружений гражданской обороны Украины, принять как закон.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування пропозицію комітету. Про прийняття у другому читанні в цілому як закон. Вибачте, будь ласка, Будаг'янц. Яка ваша поправка? Будь ласка.

 

16:54:45

БУДАГ'ЯНЦ М.А. 110 округ.

Мы когда первый раз хотели рассматривать этот закон, там было приложение. Оно осталось или нет, о том, что Плутугинский комбинат Волковый был оставлен в списке не подлежащих к приватизации? Осталось это или нет?

 

МАТВЄЄВ В.Й. Ну посмотрите, пожалуйста, законопроект, осталось или нет.

 

БУДАГ'ЯНЦ М.А.У меня нет этого.

 

МАТВЄЄВ В.Й. Что вы вопрос задаете?

 

ГОЛОВА. Прошу уваги, шановні народні депутати, заспокойтесь, будь ласка. Дайте законопроект. Де дівся законопроект нашого колеги, будь ласка?

Володимире Йосиповичу, скажіть, будь ласка, дайте відповідь.

 

МАТВЄЄВ В.Й. .Мы рассматриваем законопроект 2355, о внесении изменений в некоторые законопроекты в связи с приватизацией государственного имущества, который был принят в первом чтении 5 июня 2003 года, который касается объектов гражданской обороны.

 

ГОЛОВА.Та це не той закон, про який ви думаєте.

Шановні колеги, я ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття у другому читанні в цілому, як закон, проекту закону за номером 2355 про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань приватизації державного майна. Прошу голосувати.

 

16:56:38

За-235

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до деяких законів України з метою стимулювання консесійної діяльності. Друге читання. Реєстраційний номер 2277, доповідач - Володимир Йосипович Матвєєв. Будь ласка.

 

16:57:01

МАТВЄЄВ В.Й.

Уважаемые коллеги, комитет по вопросам экономической политики, управления народным хозяйством, собственностью, инвестиций представляет доработанный на второе чтение проект  Закона Украины о внесении изменений к некоторым законам Украины с целью стимуляции конституционной деятельности. За время подготовки  законопроекта ко второму чтению комитетом получено и включено в сравнительную таблицу 5 замечаний от народных  депутатов, из них три замечания отклонено. Это поправка номер два, потому что определение конкретного срока наличия у концессионера право на ............объекта концессии относится к приватизационному законодательству.

Кроме того, концессионер  получает право на выкуп такого имущества только после окончания строка конституционного договора и после принятия соответсвующими органами решения о приватизации объекта, если иное не предусмотрено, договор.

Поправка номер  три, тоже депутата Шарова, фактически учтена, поскольку предлагаемая норма в проекте вписана в несколько  другой  редакции. И поправка номер 4 отклонена, поскольку  слово "предоставление земельных участков и объемов работ, подлежащих выполнению концессионерам"  должны оговариваться в конкретных договорах между концессионером и  органом, предоставляющим...................концессию, равно как и другие условия, причисленные к статье второй  части 8 Закона Украины о концессиях. В информации об объявлении концессионного конкурса указывается рабочий орган, у которого можно получить любую дополнительную информацию. Что касается замечаний Главного юридического управления,  то часть замечаний наших юристов соответствует поправки 4, которую мы отклонили. Замечание о том, что  принятие этого закона может  повлиять на бюджет 2004 года, он уже никак не повлияет.

Поэтому комитет по вопросам экономической политики, управления народным хозяйством, собственности и инвестиций просит проголосовать предложенный проект закона и в целом как закон.

 

ГОЛОВА.  Роман Зварич, будь ласка. По поправках,  давайте. А потім Пинзеник, яка поправка. Чи з процедури, чи з мотивів у вас.

 

16:59:00

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановний доповідачу, шановні колеги.

Я би хотів привернути вашу увагу до того, що говорив доповідач на предмет того, що цей законопроект, прийнятий у першому читанні, зазнав суттєвої зміни, бо комітет врахував поправку, відповідно до якої передбачається можливість викупу суб'єктом господарської діяльності, котрому надано право користуватися цим об'єктом на умовах конфесії. Я вважаю, що є суттєва зміна проекту, який був прийнятий у першому читанні. І тому я наполягаю на тому, Володимире Михайловичу, щоб ви цю поправку, яка врахована комітетом, окремо поставили на голосування. Якщо вона не підтримується сесійним залом, ми повертаємося тоді назад до первісного формулювання.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, позиція комітету.

 

МАТВЄЄВ В.Й. Мы считаем, что право выкупа объекта концессии предусмотрено Законом о концессиях. И ничего здесь не меняется. Будем так говорить, сама идея Закона о концессиях здесь совершенно не меняется. Поэтому мы учли эту поправку, и мы не считаем необходимым голосовать ее в зале. Она внесена, учтена комитетом. И когда мы будем голосовать в целом закон во втором чтении, мы тогда свое мнение выскажем залом.

 

ГОЛОВА. Це перша поправка? Будь ласка, Віктор Пинзеник. Я прошу, шановні колеги, автору поправок.

 

17:00:52

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Володимире Михайловичу, я хочу наголосити, що  внесення правка щодо права викупу об'єкту концесії у випадку поліпшення майна робить цей закон концептуально іншим. І по суті зараз робиться цим законом спроба ввести неконкурентну приватизацію, приватизацію поза правилами, приватизацію, по якій підуть найпривабливіші об'єкти України. Тому з цією правкою за закон голосувати не можна.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, позиція комітету.

 

МАТВЄЄВ В.Й. Ни Зварыч, ни Пинзеник не являются в данном случае авторами этих поправок. И мы в принципе их можем мнение учитывать тогда, когда мы голосовали в первом чтении. После этого мы можем голосовать, когда будем голосовать, их мнение учитывать, когда будем голосовать за закон в целом. Но еще раз говорю, что эти поправки не меняют концепцию закона о концессиях. Они не устраняют или не создают неконкурентную среду в случае приватизации объектов, которые находятся в концессии. Приватизация объектов, находящихся в концессии, проводится по законам приватизации.

 

ГОЛОВА. Микола Рудьковський, будь ласка.

 

17:02:17

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М. Шановний доповідачу, шановні народні депутати! Я звертаюсь до представників більшості, хочу вам зауважити. Ми недавно приймали відповідну постанову про нашу позицію щодо Тузли. І я вам говорю, що сьогодні прийняття цього закону це не менш принципове питання. Якщо ви сьогодні проголосуєте за закон про концесії, то знайте, ще до президентських виборів газотранспортна мережа України перейде під контроль російської газотранспортної компанії. І це прийняття цього закону, я вважаю, - злочин для економіки держави і для суверенітету України. Окремо закон треба приймати. Якщо потрібно це зробити по "Одеса-Броди", то вказати в цьому договорі про концесію, що рух нафти від Одеси до Бродів по конкретному об'єкту. А не можна приймати все загалом. Цей закон, який зараз доповідається, повинен називатися не про концесію, а про оренду...

 

ГОЛОВА. Дякую.

Так, будь ласка, Володимир Йосипович.

 

МАТВЄЄВ В.Й. Этот проект закона, который вносит дополнение в закон о концессиях, он никакого отношения к конкретному объекту, в том числе газопроводу или трубопроводу "Одесса-Броды" не имеет, совершенно не имеет. И он не может нанести экономике Украины никакого ущерба, кроме единственного - он уточняет некоторые условия концессии и приватизации объектов концессии после окончания, будем так говорить, после окончания сроков концессии.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Прошу уваги! У зв'язку з тим, що є заперечення двох народних депутатів, я вимушений поставити на голосування поправку номер п'ять народного депутата Васюника, яка врахована комітетом, на ваш розгляд. Ставлю на голосування поправку номер п'ять. Прошу  голосувати. Хто за те, щоб підтримати цю поправку. Прошу голосувати.

 

17:04:32

За-45

Так,  за - 45,  поправка не врахована. Значить, я ставлю на голосування тепер пропозицію комітету. Прийняти проект закону у другому читанні і в цілому як закон, це номер реєстраційний 2277 проекту Закону про внесення змін до деяких законів України з метою стимулювання концесійної діяльності. Прошу голосувати. Так, поправка ж вилучена. Прошу голосувати.

 

17:05:11

За-243

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду  проект Закон про внесення змін до Закону України про передачу об'єктів права державної та комунальної власності (щодо розмежування видатків між державним та місцевим бюджетом). Володимир Йосипович Матвєєв доповідач, будь ласка.

 

МАТВЄЄВ В.Й.  Уважаемые коллеги, Комитет по вопросам экономической политики,  управления народным хозяйством, собственности и инвестиций представляет для работы на второе чтения проект Закона Украины о внесении изменений к Закону Украины о передаче объектов права государственной и коммунальной собственности.

Единственная существенная поправка, поступившая к этому законопроекту, принадлежит народному депутату Шепетину, который предлагает новую редакцию статьи 4.2: "Финансирование расходов, связанных с передачей объектов социальной инфраструктуры".

При этом депутат предлагает распределить, или распределять, финансирование расходов по капитальному ремонту объектов социальной инфраструктуры, которые передаются в коммунальную собственность, между самими предприятиями, которые передают такие объекты, бюджетами Крыма, областей, города Киева и Севастополя и местными бюджетами, бюджетами сел, поселков, городов и районов в городах в случае передачи объектов социальной инфораструктуры в их собственность, в собственность их территориальных громад в пропорциях: 10, 45 и 45. То есть: 10 - те, которые передают; 45 - которые принимают; и 45 - которые в Государственный бюджет.

Наш комитет счел возможным эту поправку отклонить, учитывая, что у предприятий, которые передают эти объекты соцкультбыта, и так нет средств на содержание таких объектов. Если бы такие средства были, предприятия просто-напросто бы не содержали.

Вторая часть предложения коллеги Шепетина нереальна, поскольку действующим Бюджетным кодексом трансферты на эти цели не предусмотрены.

По аналогичным причинам предлагается отклонить и замечания Главного юридического управления.

Комитет по вопросам экономической политики, управления народным хозяйством, собственности и инвестиций просит проголосовать предложенный законопроект во втором чтении и в целом как закон.

 

ГОЛОВА. Народний депутат Шепетін наполягає на своїй поправці? Ні, він знімає свою поправку. Не наполягає, вибачте.

Я ставлю на голосування пропозицію комітету: прийняти у другому читанні і в цілому як закон проект закону, реєстраційний номер 2529, "Про внесення змін до Закону України "Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності" (щодо розмежування видатків між Державним та місцевими бюджетами). Прошу голосувати.

 

17:08:14

За-289

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо державного регулювання обігу .дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння. Друге читання. Буждиган Пилип Пилипович, член Комітету  питань  економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій. будь ласка.

 

17:08:38

БУЖДИГАН П.П.

Шановні народні депутати,  законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо державного регулювання обігу дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння (номер 3508) підготовлений Комітетом з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій на друге читання.

Відповідно до доручення Верховної Ради України (постанова номер 1329-4 від 25.11.03 року). Всі, хто хотів, мав час подати свої зауваження.

До проекту надійшли три пропозиції. Перша. В зв'язку з зверненням Міністерства фінансів подано мною про  доповнення ще однієї пробою 900 позиції "платина", оскільки надходять  вироби з таким вмістом платини, а діюче законодавство передбачає тільки 950 пробу. Комітет підтримав дану  пропозицію.

Є дві пропозиції від Національного банку як суб'єкта законодавчої ініціативи. Термінологічні. Слово "разом" замінити "за погодженням". Уряд проти цього не заперечує. і слово ".............." замінити "золотим".

Комітет пропонує їх врахувати.

Таким чином, всі поправки, які подані, враховані.

Головне юридичну управління зауважень не має, і закономірно комітет пропонує прийняти даний проект 3508 в другому читанні і в цілому як закон.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Ставлю  на голосування  пропозицію комітету щодо прийняття  у другому читанні і в  цілому  як закон проекту закону (реєстраційний номер 3508)  про внесення  змін до деяких законів України щодо державного регулювання обігу дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння.

Прошу голосувати.

 

17:10:31

За-292

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про товарну біржу. Реєстраційний номер 2582. Друге читання. Матвєєв Володимир Йосипович - доповідач, будь ласка, заступник голови комітету.

 

17:11:07

МАТВЄЄВ В.Й.

Уважаемые  коллеги! Уважаемый Владимир Михайлович! Комитет по вопросам экономической политики  и управления народным хозяйством, собственности и инвестиций подготовил к рассмотрению ко второму чтению  проект Закона Украины о товарной бирже ( регистрационный номер 2582). При подготовке законопроекта поступило  134 предложения и замечания от народных депутатов Украины. 100  предложений учтено, 34 отклонено.

Главное юридическое управление не имеет замечаний к предложенному законопроекту. Комитет на своем заседании 25 ноября прошлого года принял решение рекомендовать Верховной Раде Украины принять  проект Закона Украины о товарной бирже с учтенными предложениями во втором чтении и  в целом, как закон.

 

ГОЛОВА. Йдемо по поправках. Поправка номер чотири. Борис Беспалий, наполягаєте? Борисе Яковичу? Ні.

Тоді, хто наполягає на своїх поправках, шановні колеги, тих, які не враховані?

Горбачов, будь ласка.

Вибачте, перепрошую. Підкажіть мені, будь ласка. Сятиня, вибачте, Сятиня.

 

17:11:58

СЯТИНЯ М.Л.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Листи пишете, а не знаєте.

Сятиня,  74 округ, Закарпаття, аграрна фракція.

Я наполягаю на голосуванні 43-тю і 26-ту те, що не було враховано, хоча комітетом було прийнято у першому читанні і не відхилено. Я наполягаю на тому, щоб проголосувати ці статті. Дякую.

 

ГОЛОВА. 26-та поправка на сьомій сторінці. Я її ставлю  на голосування, 26-ту поправку.

 

МАТВЄЄВ  В.Й. Отклонить, нет.

 

ГОЛОВА. Комітет її не підтримав. Ставлю  на голосування, голосується 26-та поправка.

 

17:12:56

За-127

Рішення не прийнято.

Поправка, яка наступна? 46-та?

 

МАТВЄЄВ В.Й. 43-тя.

 

ГОЛОВА. А 43-тя це народного депутата Матвєєва поправка.

 

МАТВЄЄВ В.Й. Какая следующая?

Це порядковий номер 43, Володимире Михайловичу.

 

ГОЛОВА.Це поправка 26, ми ж її голосували, вона не підтримана. Ми проголосували, вона не підтримана. Це поправка 26, на сьомій сторінці. Так правильно, 43, це 26 поправка. Мікрофон Сятині, будь ласка, увімкніть.

 

СЯТИНЯ М.Л. Так 43 і 26, будь ласка.

 

ГОЛОВА.Так ви неправильно називається, це порядковий номер 26. Тут немає поправки, тут є Бориса Беспалого, немає такої поправки. Поправка, це другий стовпчик і там йдуть номера поправок. Сятині мікрофон, будь ласка.

 

17:13:49

СЯТИНЯ М.Л. Володимире Михайловичу, порядковий номер 257 відхилено, 136 поправка. 257 порядковий номер і 136 поправка.

 

МАТВЄЄВ В.Й. На странице 32, 136 поправка.

 

17:14:26

СЯТИНЯ М.Л. Прикінцеве положення.

 

ГОЛОВА.136 поправка. Я ставлю її на голосування. Шановні колеги, будь ласка, дивіться на 32 сторінці, 136 поправка народного депутата Сятині.

 

17:15:23

За-84

Не прийнято.

Немає більше застережень, наполягань? Я ставлю на голосування пропозицію комітету щодо прийняття в другому читанні в цілому, як закон, проекту закону, реєстраційний номер 2582 "Про товарну біржу". Прошу голосувати.

 

17:15:56

За-175

Рішення не прийнято.

Пропозиція комітету. Шановні колеги, увага,  зберіться. Яка пропозиція комитету?

 

МАТВЄЄВ В.Й. Согласно регламента работы законопроект, который не принят в целом, снимается  с рассмотрения.

 

ГОЛОВА. Законопроект, який вніс уряд, знятий з розгляду. Все, це проект закону про товарну біржу. Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін  до Закону України про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку (друге читання). Реєстраційний номер 2418. Сабашук Петро Павлович, будь ласка, для доповіді запрошується.

 

17:16:44

САБАШУК П.П.

Добрий день, шановні колеги. До вашої уваги виноситься закон про доопрацювання проекту Закону України про внесення змін до  Закону України про використання ядерної енергії та  радіаційну безпеку, реєстраційний номер 2418. До Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики  та ядерної безпеки надійшло  12 пропозицій.  Ці пропозиції розглядалися в Мінпаливенерго та в Державтомрегулювання України, на що отримані відповідні експертні висновки. В порівняльній таблиці комітетом пропонується врахувати  три пропозиції: дві пропозиції народного депутата Сабашука, одну пропозицію народного депутата Кармазіна і три пропозиції народного депутата Соломатіна відхилити.

 

ГОЛОВА. Юрій Кармазін, наполягаєте на своїй поправці? Мікрофон, будь ласка.

 

17:17:39

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія  "Захисників Вітчизни", "Солідарність", "Наша Україна".

Шановні народні депутати,  при обговоренні цього законопроекту ставало питання про  те, що ядерні такі матеріали, вони дуже серйозні і суттєво впливають на стан охорони навколишнього середовища і взагалі на стан того, що відбувається в Україні, це ми бачимо  по Чорнобилю. Тому пропонувалося тут, де слова ми пишемо... записано сьогодні в проекті закону  "один рік зберігати документацію" замінити на слова "п'яти років". Це було б абсолютно зрозуміло. Не можна було б тоді втратити кінці в воду, як сьогодні відбувається по деякій документації, яку почали шукати, в тому числі слідчі органи після закупівлі таких ядерних матеріалів. І мова йде про те, щоб постачальник, який виконує посередницькі функції, бере участь в укладанні будь-якого контракту, зберігав би ці документи п'ять років, а не так, як це написано "один рік". Я просив би підтримати мене. Це не залежно від того, що політичні уподобання, щоб не допустити нового Чорнобиля.

 

ГОЛОВА. Дякую. Я ставлю на голосування поправку номер два народного депутата Кармазіна.

 

17:19:13

За-54

Поправка не проходить.

Третя поправка Юрія Соломатіна. Наполягаєте ви на ній? Мікрофон Соломатіна, будь ласка.

 

17:19:26

СОЛОМАТІН Ю.П.

Я наполягаю на поправці. Прошу внести її на голосування. Дякую.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування поправку номер три Юрія Соломатіна.

 

17:19:53

За-72

Поправка не прийнята.

Поправка номер чотири. Юрій Анатолійович наполягає Кармазін? Будь ласка, мікрофон.

 

17:20:07

КАРМАЗІН Ю.А.

Шановні народні депутати, суть поправки дуже проста. Зводиться вона до того, щоб перед словами "Кабінетом Міністрів України" добавити слово "постановою". Тобто гарантування того, що під час перевезення ядерних матеріалів, їх приймання або передача здійснюється лише за наявності документів, оформлених у порядку, визначеною постановою Кабінету Міністрів України і ще добавити словами "якщо інше не встановлено законами України". Тобто може бути написано чи це розпорядженням Кабміну, тоді це спрощений порядок. Але це треба визначити. Якщо ми в законі не визначимо, то як тоді Кабінет Міністрів, він тільки приймає або постанову, або розпорядження. Я вважаю це юридичним неохайством і вважаю, що треба це записати, і дивуюсь: чому це не записано, адже це в повній мірі відповідає Конституції України. Прошу підтримати і дивуюсь, чому комітет цього не зробив?

 

ГОЛОВА. Так, поправка номер чотири ставиться на голосування Юрія Кармазіна.

 

17:21:20

За-66

Рішення не прийнято.

Поправка п'ять Юрія Соломатіна. Будь ласка, мікрофон Соломатіна.

 

17:21:30

СОЛОМАТІН Ю.П.

Дякую. Юрій Соломатін.

Шановні колеги, ми потрапили в дуже дивну ситуацію: нас обирають до Верховної Ради України не за професійною ознакою. І часто-густо здається так, що приймають пропозиції і викладають з трибуни Верховної Ради України ці пропозиції люди, які навіть нейтрона від протона не можуть відрізнити. Я нікого не хочу образити, але я хочу запропонувати: якщо єдиний депутат, який нормально може порозумітися в цій ситуації, а це - депутат Бронніков, може мені щось відповісти з цього приводу, я тоді ще і погоджуся. Якщо немає його, і він не може мені нічого повідомити з цього приводу, я наполягаю на голосуванні за свою поправку.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування поправку номер п'ять Юрія Соломатіна. На комітеті ж можна порозумітися.

 

17:22:37

За-59

Поправка не підтримана.

Поправка номер шість Юрія Кармазіна. Ви наполягаєте, Юрій Анатолійович? Будь ласка, мікрофон. І одразу давайте поправку номер сім обгрунтуйте, ми їх по черзі поставимо на голосування.

 

17:22:49

КАРМАЗІН Ю.А. Добре, дякую Юрій Кармазін.

Шановні народні депутати! В поправці номер шість ставиться питання про те, щоб порядок надання дозволів на перевезення джерел іонізуючого випромінювання ядерних матеріалів та радіоактивних відходів, включаючи узгодження відповідних документів для подання клопотання  на одержання дозволу. Надання дозволу, підтвердження про одержання такого дозволу встановлювався нормативним актом, який би називався Постанова Кабінету Міністрів України.

Я не розумію, чому комітет це не врахував поправку. Що стосується іншої поправки - №7, Володимире Михайловичу, то вона стосується того, що орган державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки не може відмовити у наданні дозволу на перевезення територією України радіоактивних відходів від переробки відпрацьованої ядерного палива, які повертаються до України походження для зберігання або захоронення, навіть у тому випадку, коли такий дозвіл було надано для первинного перевезення відпрацьованого матеріалу і тут добавити слова: "і перевезення здійснюється згідно законодавству", замінити словами: " здійснюється  з порушенням вимог законів”. Мова йде про те, що б ми в любому випадку все відпрацьоване паливо відправили туди, куди воно мало відправитися, бо ми ж його зберігати в себе не можемо, тобто логіка тут дуже проста. В мене зараз логіка тут направлена на захист України як держави. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування почергово, спочатку поправку №6 Юрія Кармазіна.

 

17:24:45

За-55

Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування тепер поправку номер сім Юрія Кармазіна.

 

17:25:06

За-82

Поправка не прийнята.

Поправка номер вісім Юрія Соломатіна. Ви наполягаєте на ній? Ні, не наполягає.

Поправка номер дев'ять Юрія Кармазіна. Юрій Анатолійович, наполягаєте? Мікрофон, будь ласка.

 

17:25:22

КАРМАЗІН Ю.А.

Мова йде про те, що ввезення на територію України джерел іонізуючого випромінювання і їх вивезення в інші країни дозволяється за умови наявності у вантажоодержувача не просто ліцензії на використання таких джерел, а ліцензії, виданої у відповідності з вимогами законів України. Тому що ви знаєте, що ліцензія може бути і не у відповідності видана. Видана ліцензія - вона оспорюється кимось,  і тоді неможливо це.

Тому я доповнюю і кажу: давайте в кінці абзац доповнимо словами: "Видана у відповідності з вимогами законів України". Це відповідає повністю юридичній техніці, яка застосовується при написанні всіх законодавчих актів в Україні з часів її створення. Дякую.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування поправку номер дев'ять Юрія Кармазіна.

 

17:26:25

За-76

Поправка не прийнята.

Поправка номер 11 Юрія Кармазіна. Юрій Анатолійович, наполягаєте на ній?

Мікрофон, будь ласка.

 

17:26:36

КАРМАЗІН Ю.А.

Володимире Михайловичу, я хотів би наголосити на тому, що питання про міжнародне перевезення, про що зараз говориться в примітці: "Під міжнародним перевезенням джерел іонізуючого випромінювання, ядерних матеріалів і реактивних відходів слід розуміти перевезення, під час здійснення яких суб'єкт господарювання, що зареєстрований в Україні є їх відправником або кінцевим  одержувачем.

Слова "є їх відправником або кінцевим  одержувачем" викласти у редакції "є тільки є їх відправником чи кінцевим  одержувачем", тобто ми змінюємо акценти і тоді говоримо, уточнюємо що таке є міжнародні перевезення.

Я просив би їх підтримати. Я думаю, що зрозуміло, що її треба було підтримувати. І дякую за те, що наступна поправка за неї не прийдеться голосувати, вона врахована в Прикінцевих положеннях (це 12-а). За 11-ту прошу проголосувати. Дякую.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування поправку номер 11 Юрія Кармазіна.

 

17:28:07

За-83

Поправка не прийнята.

Шановні колеги, я ставлю на голосування пропозицію комітету про те, щоб прийняти проект у другому читанні і в цілому як закон. Це проект закону про внесення змін до  Закону України  про використання ядерної  енергії  та радіаційну безпеку. Реєстраційний номер 2418. Прошу голосувати.

 

17:28:42

За-339

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про затвердження... А, шановні колеги,  ми зараз мали розглянути проект закону про затвердження загальнодержавної програми селекції у тваринництві на період до 2010 року (реєстраційний номер 3447). Комітет просить це питання перенести в зв'язку з тим, що доповідач відсутній з  поважних причин. Нема заперечень? Немає.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за порушення  правил адміністративного нагляду (реєстраційний  номер 3002) , друге читання. Доповідач - член Комітету  з питань  законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Сергій Анатолійович Іванов.

Будь ласка, Сергій Анатолійович.

 

17:29:33

ІВАНОВ С.А.

Шановні депутати, комітет ретельно розглянув всі ті пропозиції, які надійшли від депутатів. Всі вони враховані Тому я пропоную прийняти цей закон у другому читанні і у цілому. Заперечень  ні від  кого ніяких не надійшло.

 

ГОЛОВА. Третя поправка  народного депутата Кармазіна відхилена. Юрію Анатолійовичу, ви наполягаєте на ній?

Мікрофон, будь ласка, Кармазіна.

 

17:29:56

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, "Наша Україна", "Солідарність", Партія захисників Вітчизни.

Шановні народні депутати! Я пропоную статтю 395 Кримінального кодексу України викласти у такій редакції і наголошую вас, що це дуже серйозні речі, це  поправки до Кримінального кодексу України.

Порушення прав адміністративного нагляду. "Неприбуття без поважних причин  у визначений виправно-трудовою установою термін  до обраного місця проживання, нереєстрація в органах внутрішніх справ особи щодо якої встановлено адміністративний нагляд у  разі звільнення з місць позбавлення волі, від'їзду особи  без дозволу міліції в інший населений  пункт за межі району, міста, у тому числі і з метою ухилення від адміністративного нагляду карається арештом на строк до шести місяців". Така пропозиція більш чітко  викладала б зобов'язання суб'єкта  адміністративного нагляду і відповідала б і тим заключенням експертних установ, які давалися до першого читання.

І мені не зрозуміло, чому, скажімо, наступна поправка четверта врахована, а ця третя не  врахована. Дякую.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, позиція комітету.

 

ІВАНОВ С.А.  Юрію Анатолійовичу, ми ретельно це вивчили, і комітет всіми голосами проголосував відхилити. Я нічого добавити не можу.

 

ГОЛОВА. Я ставлю  на голосування поправку номер три народного депутата Кармазіна.

 

17:31:45

За-62

Поправка не прийнята.

Я ставлю  на голосування пропозицію комітету щодо  прийняття у другому читанні і у цілому, як закон, проекту Закону ( реєстраційний номер 3002) про внесення змін  до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності  за порушення правил адміністративного нагляду. Прошу   голосувати.

 

ІВАНОВ С.А.Нагадую, що заперечень ніяких немає.

 

17:32:19

За-298

ГОЛОВА. Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо проведення небезпечних заходів в присутності населення. Друге читання. Реєстраційний номер 3517. Доповідач голова підкомітету, комітету з питань Національної Безпеки і оборони, Анатолій Іванович Доманський. Будь ласка.

 

17:32:41

ДОМАНСЬКИЙ А.І.

Уважаемые товарищи, нам всем памятный случай, когда вздрогнула не только Украина, но весь мир, когда в Скнилове военный самолет, произошла катастрофа, погибло десятки не в чем не повинных людей. В связи с этим, возникла необходимость внести изменения к ряду законов, которые бы обеспечили безопасность людей, когда проводятся маневры, учения, показные занятия техники. Это к четырем законам: про цивильну оборону, про обеспечение безопасности населения, про органы самоврядування и про администрации. Мы приняли эти поправки в первом чтении, все поправки, которые внесены во втором чтении урахованы. Комитет их рассмотрел и просит вас, принять этот законопроект во втором чтении и в целом.

 

ГОЛОВА.Шановні колеги, оскільки, всі поправки враховані, є рішення відповідно комітету. Я ставлю на голосування про прийняття у другому читанні і в цілому, як закон, проекту закону, реєстраційний номер 3517 про внесення змін до деяких законів України щодо проведення небезпечних заходів в присутності населення. Прошу голосувати.

 

17:34:09

За-345

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям закону України про військову службу правопорядку в Збройних Силах України. Реєстраційний номер 3642, друге читання, Анатолій Іванович Доманський доповідач. Будь ласка.

 

17:34:34

ДОМАНСЬКИЙ А.І. Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые народные депутаты, вначале прошлого года мы с вами приняли закон про  військову службу правопорядку у Збройних силах України. А еще раньше приняли законы, где утвердили уставы. И вот принятие Закона  про військову службу  прпвопорядок у Збройних силах требует  внесения изменений в уставы Збройних сил України. Мы расмотрели эти изменения, приняли их  в первом чтении. При доработке во втором чтении было внесено депутатами 57 поправок. Они все 57 учтены. Поэтому, чтобы войска, эта служба действовала в полном объеме, чтобы это было, соответствовало уставам, я прошу комитет рассмотрел и просим эти поправки принять, этот  закон принять во втором чтении и в целом, чтобы полностью закрепить и дать возможность действовать войскам и личному составу в полном объеме от  их законов. Прошу вас проголосовать.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, всі поправки враховані. Тому я ставлю на голосування рішення комітету про прийняття у другому читанні і в цілому як закон проекту закону, реєстраційний номер 3642, про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України про військову службу і правопорядку у Збройних силах України.

 

ДОМАНСЬКИЙ А.І. Товарищи, прошу поддержать вас. Ну, вас прошу и всех... Даже Манчуленко підтримує Георгій.

 

17:36:00

За-302

Закон прийнято. Дякую.

Шановні колеги,  переходимо до розгляду прийняття рішень з обговорених питань. Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до  Закону України про вищу освіту щодо підготовки кадрів. Доповідач Ніколаєнко Станіслав Миколайович - голова Комітету з питань  освіти  і науки. Будь ласка, Станіслав Миколайович.

 

17:36:32

НІКОЛАЄНКО С.М.

Шановний Володимире Михайловичу,  шановні народні депутати.

В комітет  поступила  ціла низка законопроектів, які стосуються внесення змін до Закону про вищу освіту, це зокрема законопроекти від уряду і від практично восьми народних депутатів України. Ми визнаємо, що за час дії Закону про вищу  освіту,  відбулися зміни, і тому ми пропонуємо деякі законопроекти врахувати, ввести їх в одну узгоджену таблицю, а деякі законопроекти вилучити. Якщо коротко, протягом 30 секунд  суть всіх законопроектів зводиться до кількох положень найгостріших. Одні пропонують зняти обмеження державного прийому до вищих навчальних закладів. Сьогодні діє норма, вона правда відстрочена на два роки, про те, що в кожному державному навчальному закладі повинно бути більше хоча б на одного студента за рахунок держзамовлення, ніж за рахунок коштів. Інакше і бути не може, бо Конституція України гарантує кожному чоловікові.

Другі пропонують обмежити вік. Вірніше так, закон, законодавець сказав, що граничний вік перебування ректора на посаді це 65 років плюс п'ять - 70, для національного 65 плюс сім - 72.

З огляду на всі обставини і фізіологію, і міжнародні норми, і всі ми побачили, що цей закон в даному випадку і ця норма діє ефективно. Тому наш комітет пропонує чотири законопроекти (3323, 3401, 3578 та 2599) прийняти за основу. Я ще не сказав закон Кириленка В'ячеслава, який пропонує дати більше повноважень студентському самоврядуванню, щоб студенти не відчували себе лишніми людьми у вузі. Тому ми пропонуємо ці законопроекти чотири взяти за основу. Але щоб народні депутати, яких ми не врахували поправки, не думали, що ми над ними не будемо працювати. Ми всі законопроекти, всі їхні поправки, у пункті другому  це передбачили, зводимо в одну таблицю і запрошуємо всіх народних депутатів України не залежно від сьогоднішнього голосування для детальної праці, для того, щоб вони могли в комітеті захистити і на другому читанні повторно вивірити всі свої положення.

І 3578-1 також ми пропонує. Він в рішення є. От така пропозиція.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, пропозиція комітету до вашого відома доведена. Але я буду ставити у порядку надходження, реєстрації і розгляду цих законопроектів. Прошу уважно, шановні колеги.

Я ставлю на голосування першим документ під номером 3323. Це проект закону про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту". Прошу голосувати. Урядовий.

 

НІКОЛАЄНКО С.М. Комітет пропонує підтримати.

 

ГОЛОВА. Прошу голосувати.

 

17:39:54

За-250

Рішення прийнято.

Я ставлю на голосування наступний проект закону під номером 2599. Правильно?

 

НІКОЛАЄНКО С.М.. Да.

 

ГОЛОВА. Це проект народного депутата Кириленка.

 

НІКОЛАЄНКО С.М. Про самоврядування. Комітет пропонує підтримати.

 

ГОЛОВА. Про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" (щодо студентського самоврядування).

 

НІКОЛАЄНКО С.М. Пропонуємо підтримати.

 

ГОЛОВА. Прошу голосувати, прошу голосувати.

 

17:40:32

За-179

 

НІКОЛАЄНКО С.М. Володимире Михайловичу, я звертаюся сьогодні до тих депутатів, які не голосували. Шановні колеги, ви не зрозуміли суті проекту. Мова йде про те, щоб студенти брали участь у вчених радах, у виборах ректора, щоб вони могли впливати на розподіл соціальних благ. Це абсолютно нормальний закон. Чому ми не голосуємо за цього? Чому ми не голосуємо за нього?

 

ГОЛОВА. Станіслав Миколайович, яка пропозиція?

 

НІКОЛАЄНКО С.М. Я пропоную (не всі зрозуміли) переголосувати.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" (щодо студентського самоврядування), реєстраційний номер 2599. Полум'яний заклик ви слухали тільки що. Прошу голосувати.

 

17:41:27

За-245

Рішення прийнято.

Я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до статті вісім Закону України "Про вищу освіту". Це документ під номером 3397, автор - народний депутат України Лесь Степанович Танюк, голова комітету для прийняття за основу.

 

17:41:58

За-94

Так, що комітет пропонує  далі голосувати. Я ставлю на голосування проект Закону за номером 3401 народного депутата Артеменка "Про внесення змін до Закону про вищу освіту" для прийняття за основу.

 

НІКОЛАЄНКО С.М. Я прошу вас, це внормовується порядок призначення ректора. Сьогодні, коли ректор звільнився по віку, він може 6-7 місяців, рік не призначатися. Артеменко пропонує унормувати це протягом певного періоду. Комітет пропонує підтримати, це абсолютно нейтральна норма. Потрібно голосувати. За 2 місяці. За! За! За!

 

17:42:51

За-277

ГОЛОВА.  Рішення прийнято.

Я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту", номер 3578, для прийняття за основу. Аналогічний законопроект Поліщука Миколи Єфремовича з попереднім можна голосувати, там тільки в термінах. “За” можна голосувати. Це аналогічно, він нічого нового не вносив.

 

17:43:18

За-105

Рішення не прийнято.

Ставлю на голосування для прийняття за основу проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту", реєстраційний номер 3578-1. Прошу визначатися.

 

17:43:50

За-85

Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" (щодо граничного віку кандидата на посаду керівника вищого навчального закладу). Реєстраційний номер 3578-2. Прошу шановних колег визначитись голосуванням.

 

НІКОЛАЄНКО С.М. Нам не можна за це голосувати. Комітет проти.

 

17:44:22

За-13

 

ГОЛОВА. Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування проект під номером 2650-1: проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту". Автор - народний депутат Єдін".

Прошу голосувати.

 

НІКОЛАЄНКО С.М. Шановні колеги, комітет просить вас не голосувати, оскільки мова йде про обмеження державного замовлення.

 

ГОЛОВА. Йде голосування, голосуйте.

 

17:44:52

За-127

Голосування з приводу цих законопроектів завершено. За - 127, рішення не прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону "Про внесення змін..."... 3633 комітет просить перенести, так? І 3686 комітет просить перенести розгляд. Немає заперечень?

Треба голосувати?

 

НІКОЛАЄНКО С.М. 6... Ще ми не голосували 33.

 

ГОЛОВА. Який?

 

НІКОЛАЄНКО С.М. 3633.

 

ГОЛОВА. Так це ж не ваш. 3633 - це зовсім інший документ. Це Сваткова. Ми всі проголосували.

 

НІКОЛАЄНКО С.М. Володимире Михайловичу, народний депутат Поліщук стверджує, що оскільки двічі там було незрозуміло штрихом один два, він наполягає, щоб переголосувати його закон 3578 про те, де він внормовує вік ректорів і, скажімо, питання призначення ректора протягом певного періода.

 

ГОЛОВА.Я зрозумів.

Шановні народні депутати, прошу уваги. Я зараз ставлю на голосування пропозицію народного  депутата Поліщука і голови комітету...

 

НІКОЛАЄНКО С.М. Комітет підтримує цей...

 

ГОЛОВА. Послухайте спочатку!  Хто за те, щоб переголосувати цей законопроект, прошу народних депутатів визначитися.

Прошу визначатися.

 

17:46:36

За-109

Тобто, відхилено законопроект.

Шановні колеги, комітет  пропонує перенести розгляд законопроектів за номерами 3633 і 3686. Вони стосуються аграрного сектору. Нема доповідача просто, він хворіє. Нема заперечень? Переносимо тоді.

Так, оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до  Закону України про нафту і газ щодо термінів дії спеціальних дозволів. Микола Рудьковський. Позиція комітету, будь ласка.

 

17:47:17

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановні колеги, цей законопроект суто технічний. Авторами його являються народні депутати Клюєв, Франчук, Руденко, Мартиненко, Александровська, Рудьковський. Мова йде про те, що з 2001 року не внормовувалася законодавча база в галузі видобутку нафти і газу. Є в зв'язку з цим зміни в назвах  органів уповноважених щодо контролю за видобутком нафти і газу, щодо ліцензування. Це внормовується в законодавстві. Також унормовується в законодавстві процедура видачі ліцензій та проведення конкурсів. Мається на увазі, що на сьогоднішній день нема в законі ніде згадки про те, як саме повинні організовуватися конкурси, як вони оголошуються і так далі. Цей закон дає таку можливість унормувати.

Слідуюче. Цей закон дає можливість збільшити строк ліцензії на геологічне вивчення нафту і газ на шельфі з 5 до 10 років. Я хочу звернути вашу увагу, що  при розгляді на комітеті не було зауважень у фахівців комітету, і ми просимо, є пропозиція комітету проголосувати за основу та у цілому. Він  потрібний для роботи сьогодні.

 

ГОЛОВА.  Шановні народні депутати! Відповідно до Регламенту я спочатку поставлю за основу, а потім, якщо ми приймемо, не буде у вас заперечень, тоді будемо розглядати далі.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону  про внесення змін до Закону України про нафту і газ щодо термінів дії спеціальних дозволів. Документ під номером 2327. Прошу голосувати.

 

17:49:14

За-269

Законопроект прийнято за основу.

Є пропозиція комітету проголосувати його у цілому.

Будь ласка,   Кармазін. Шановні, ми ж домовилися, що  по регламенту.

 

__________________. Юрій, ти ж підтримував  цей законопроект під час обговорення.......

 

 17:49:31

КАРМАЗІН Ю.А.

Шановний Володимире Михайловичу! У мене є пропозиції, які  треба внести до другого читання. І у зв'язку з тим, що це не можна  зараз зробити з голосу, я прошу дати  можливість внести  пропозиції до  другого читання.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Оскільки є заперечення, відповідно до Регламенту треба закон готувати до другого читання. Все.

Оголошується до розгляду проект Закону  про особливості бюджетної підтримки реалізації заходів з енергозбереження у бюджетних установах, казенних підприємствах, підприємствах комунальної власності.

Доповідач Юрій Оробець.

 

17:50:12

ОРОБЕЦЬ Ю.М.

Шановні колеги! Цей проект  знайшов підтримку у нашому комітеті і пропонується за нього проголосувати. Я ще раз наголошую. Це  закон про особливості бюджетної підтримки   реалізації заходів з енергозбереження  у бюджетних установах, казенних підприємствах, підприємствах комунальної власності. Прошу ставити на голосування.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Пропозиція комітету зводиться до того,  щоб прийняти за основу, вилучивши з проекту закону положення, що стосується казенних підприємств та підприємств комунальної власності. Я у такому саме розрізі ставлю на голосування за основу з вилученням відповідних положень.

Одну хвилинку. Відмініть голосування.

Матвієнков.

 

17:51:01

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, 55 округ, Мариуполь.

Уважаемые коллеги, идея закона, конечно, очень  хорошая и интересная, но возникает невольно вопрос. Те деньги, которые мы должны взять из бюджета, который целевым направлены на плату за электроэнергию, за тепловую энергию, мы должны использовать на внедрение новой техники и новой технологии. Прийдет КРУ, возьмет того использователя, который эти деньги направлял, так сказать, не по назначению и затем мы получим эффект от этого результата. Идея хороша, но как из нее выходить, я честно говоря не знаю, как комитет ко второму чтению будет эту идею выписывать, и каким образом мы выйдем из этой чисто юридической коллизии. Спасибо!

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону "Про особливості бюджетної підтримки реалізації заходів з енергозбереження в бюджетних установах, казенних підприємствах, підприємствах комунальної власності". Реєстраційний номер 3769, з урахуванням пропозицій профільного комітету, прошу голосувати.

 

17:52:14

За-208

Рішення не прийнято.

Яка пропозиція комітету, відхилити чи як? На повторне перше. Так ми ж так голосували, без казенних підприємств. Будь ласка, Дашутіну мікрофон включіть, скажіть, що ви, як автор проекту.

 

ДАШУТІН Г.П. Моя пропозиція, дійсно, давайте проголосуємо за згодою комітету, виключимо поняття "казенних підприємств" і "комунальної власності", пропозиція комітету.

 

ГОЛОВА.Шановні колеги, я тоді ще раз повторюю пропозицію, вона очевидно не зрозуміло прозвучала. Прийняти за основу цей проект, вилучивши, відповідно до рекомендацій комітету, закону положення, що стосується казенних підприємств та підприємств комунальної власності. Ставлю на голосування цю пропозицію комітету. Прошу голосувати. Відмініть голосування. Будь ласка, Станіслав Гуренко.

 

17:53:28

ГУРЕНКО С.І.

Володимире Михайловичу, у мене є пропозиція направити цей закон на доопрацювання в комітет..... Ну, як це може бути? В заголовку, в самій концепції  законопроекту записані бюджетні підприємства, казенні підприємства і підприємства комунальної власності. Пропонується бюджетні   підприємства вилучити, підприємства казенні вилучити, а останнє голосувати. Як це може бути? Це змінюється абсолютно концепція закону, це різні джерела фінансування. З одного боку, це джерела, які заробляє саме підприємство, з другого боку, це бюджетні джерела. І тут  дуже багато путаємо. І я абсолютно підтримую народного депутата Матвієнкова. Давайте ми порекомендуємо комітету доопрацювати цей законопроект, і потім до нього ще раз повернутися. На повторне перше читання.

 

_____________________. Шановні колеги, я вважаю, що закон дуже значимий. І ми не повинні його зараз відхиляти, а навпаки треба направити на повторне перше читання. Прошу це підтримати. Будь ласка, проголосуйте за це.

 

ГОЛОВА. Я прошу уваги, шановні колеги, я ставлю на голосування пропозицію про направлення на повторне перше читання проекту  Закону про особливості бюджетної  підтримки,  реалізації  заходів, з енергозбереження у бюджетних установах, казенних підприємствах, підприємствах комунальної власності. Реєстраційний номер 3769. Прошу голосувати. Повторне перше читання.

 

17:55:04

За-304

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про житлові і комунальні та господарські послуги. Народний депутат Крук, заступник голови комітету.

 

17:55:36

КРУК Ю.Б.

Уважаемый Владимир Михайлович,  уважаемые коллеги.

Законопроект  о жилищно-коммунальных услугах обсуждался в нашем зале 12 декабря и было внесено предложение, чтобы его принять в первом чтении. Наш профильный Комитет з питань будівництва, транспорту та зв'язку также поддерживает это предложение. Основные позиции этого законопроекта - это все-таки  те жалобы и  постоянные  жалобы наших граждан по вопросам коммунальных услуг, они имеют отражение в этом законе. И самое главное отражена ответственность за предоставление некачественных услуг. Поэтому комитет профильный просит его поддержать, принять за основу в первом чтении. Заключение Научно-экспертного отдела есть, так же предлагается его принять в первом чтении.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону про житлові комунальні та господарські послуги. Прошу голосувати.

 

17:56:30

За-241

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект постанови про рекомендації парламентських слухань "Про становище молоді в України, формування здорового способу життя української молоді. Стан, проблеми та перспективи". Самойлик Катерина Семенівна, голова комітету, доповідач.

 

САМОЙЛИК К.С. Дякую. Шановні колеги...

 

ГОЛОВА. Вибачте, Катерино Семенівно. Прошу продовжити роботу для того, щоб ми окрім цього ще проголосували три постанови і на цьому завершили вечірнє засідання. Прошу підтримати. Будь ласка.

 

САМОЙЛИК К.С. Шановні колеги, наприкінці минулого року у листопаді місяці у залі відбулися парламентські слухання про становище молоді в Україні за темою "Формування здорового способу життя української молоді. Стан, проблеми та перспективи". Звичайно, із тридцяти виступів, які були оголошені в цій залі, майже всі виступи містили в собі рекомендації по тому, як вирішити проблеми, які є у молодіжному середовищі.

 Комітет Верховної Ради України за дорученням учасників парламентських слухань з урахуванням їх пропозицій і зауважень до проекту рекомендацій слухань доопрацював ці рекомендації. І сьогодні ми пропонуємо їх затвердити. Вони містять в собі доручення Кабінету Міністрів України, Державному комітету з питань сім'ї та молоді, Міністерству охорони здоров'я, Міністерству освіти, Генеральній прокуратурі, місцевим органам самоврядування конкретні заходи щодо формування здорового способу життя молоді України.

І, я думаю, що ви всі ознайомлені, ми завчасно підготували документи і роздали. Я просила б проголосувати постанову Верховної Ради щодо схвалення рекомендацій парламентських слухань  за підсумками парламентських слухань.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, немає заперечень? Відпрацьований проект рекомендацій. З вашого дозволу я поставлю на голосування для прийняття одразу в цілому, якщо нема заперечень. Ставлю на голосування про прийняття в цілому проекту Постанови "Про рекомендації парламентських слухань "Про становище молоді в Україні, формування здорового способу життя української молоді, стан, проблеми та перспективи". Реєстраційний номер 4565. Прошу голосувати.

 

17:59:10

За-244

Рішення прийнято.

Шановні колеги, ми домовились з вами, що на 15 хвилин продовжуємо роботу, я уточнюю для протоколу.

Оголошується до розгляду проект Постанови "Про рекомендації парламентських слухань на тему "Соціально-економічні проблеми ВІЛ-СНІДу, наркоманії та алкоголізму в Україні та шляхи їх розв'язання". Микола Єфремович Поліщук, будь ласка, пропозиція комітету.

 

17:59:40

ПОЛІЩУК М.Є.

Шановний Володимире Михайловичу, першого грудня ми з вами провели парламентські слухання з соціально-економічної проблеми ВІЛ-СНІДу, наркоманії та алкоголізму в Україні і шляхи їх розв'язання. Хотів би сказати, що давно вже вам роздані були проекти постанови. Комітет представив на ваш розгляд проект рекомендацій парламентських слухань, доопрацьований як з урахуванням пропозицій та зауважень, висловлених безпосередньо в ході слухань, так і з урахуванням ряду письмових пропозицій, що надійшли на нашу адресу. Разом з тим, враховуючи те, що з моменту внесення та реєстрації проекту пройшов певний час, виникла об'єктивна необхідність у незначній корекції цього документу. Перше, в пункті три власне проекту постанови про рекомендації парламентських слухань комітет просить змінити термін виконання доручення, пов'язаного з необхідністю публікації збірки матеріалів слухань з лютого на квітень 2004 року. Друге, в абзаці першому пункту вісім проекту рекомендацій слухань, сторінка п'ята, що стосується встановлення рекомендованого строку для підготовки урядом законодавчих пропозицій щодо вдосконалення законодавства в сфері боротьби із СНІДом, наркоманією і алкоголізмом, ми просимо замінити слово "березня" словом "квітня".

Третє, пункт 10. Рекомендації комітет пропонує виключити, змінивши відповідно подальшу нумерацію положень і рекомендацій сторінка 6. Ця пропозиція пов’язана з тим, що одразу після парламентських слухань уряд досить оперативно відреагував на висловлені в ході слухань критичні зауваження: В державному стандарті базової і повної середньої освіти, що затвердив вже після слухання Постановою Кабінету Міністрів України від 14 січня 2004 року, номер 24 вже враховано відповідні положення, що пропонувалися комітетом. Саме тому цей пункт пропонується з рекомендацій виключити.

Крім того в пункті 12, сторінка 6 просимо слово "з 2004 року" замінити словами " у 2004 року". просимо ухвалити зазначену постанову Верховної Ради в цілому з врахуванням озвучених мною поправок. Прошу голосувати.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, поправки були запропоновані конструктивні. Тому, я думаю, що ви підтримаєте мене, щоб поставити на голосування для прийняття в цілому проекту постанови. Дорогунцов, будь ласка. Відмініть голосування.

 

18:02:18

ДОРОГУНЦОВ С.І. Шановний Микола Єфремович, ви поспіхом залишили трибуну, але в мене  до вас таке питання. Відомо, що у нас, крім власних затрат, були здійснені по боротьбі зі СНІДом і затрати зарубіжні. Кілька мільйонів або кільканадцять мільйонів так званих "у.е.". Вам відомо як голові комітету і вашому комітетові, куди ці "у.е." пішли, як вони використані? Бо ми знаємо, що по цій програмі припинилися нині асигнування зарубіжні. Спасибі.

 

ПОЛІЩУК М.Є. Шановний Сергій Іванович, я хочу сказати, що на парламентських слуханнях 1 грудня розглядались якраз соціально-економічні проблеми ВІЛ-СНІДу. І те, про що ви говорите, прояснилось в більш пізні строки: не 1 грудня, а пізніше.

У зв'язку з цим є зауваження деяких народних депутатів із цього приводу. Я думаю, найближчим часом будуть запити народних депутатів і будуть певні роз'яснення. Я ж зараз зачитав вам проект Постанови Верховної Ради згідно тих парламентських слухань, які були проведені 1 грудня. І прошу їх підтримати.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, я ставлю на голосування про прийняття в цілому проекту Постанови "Про рекомендації парламентських слухань на тему: "Соціально-економічні проблеми ВІЛ-СНІДу, наркоманії та алкоголізму в Україні та шляхи їх розв'язання".

 

18:04:13

За-236

Постанову прийнято.

Оголошується до розгляду проект Постанови "Про рекомендації парламентських слухань: "Про державну політику у галузі повернення та компенсації втрачених, знецінених заощаджень громадян: стан відновлення та перспективи". Хара  Василь Георгійович, голова Комітету з питань соціальної політики та праці.

 

18:04:31

ХАРА В.Г.

Уважаемые коллеги, я напоминаю. 8 декабря мы с вами провели в этом зале парламентское слушание, на которое пригласили все объединения обманутых вкладчиков, все заинтересованные лица . И очень обстоятельный и хороший разговор состоялся.

Были внесены предложения народных депутатов, которые учтены в этом постановлении. Откликнулся также Кабинет Министров в  лице Министерства финансов. Мы понимаем, что даная рекомендация не решит одну из самых  болезненных проблем  нашего государства, но оно сделает значительный шаг вперед для решения этой проблемы. Я просил бы от имени комитета принять его за основу и в целом постановление.

 

ГОЛОВА. Так, шановні колеги, немає заперечень?

Я ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття в цілому проекту постанови Верховної Ради України (реєстраційний номер  4604) про рекомендації парламентських слухань про державну політику в галузі повернення та компенсацій, втрачених знецінених заощаджень  громадян, стан відновлення та перспективи. Давайте проголосуємо за перспективи. Прошу голосувати.

 

18:05:48

За-319

Рішення прийнято. Дякую.

Оголошується до розгляду проект постанови про рекомендації парламентських слухань "Про проблему бездомних громадян  та безпритульних  дітей  і шляхи їх подолання". Доповідач - Василь Григорович Хара. Будь ласка.

 

18:06:10

ХАРА В.Г.

Уважаемые коллеги, 22 декабря прошлого года мы рассмотрели  на парламентских слушаниях  этот болезненный вопрос.  Впервые, я должен сказать, в Украине обратили внимание на проблему бездомных и беспризорных  детей, были  высказаны очень интересные предложения по решению этих двух проблем, кровоточащих, прямо скажем, в нашем  государстве. Проявили заинтересованность все  министерства, ведомства, имеющие к этому отношение,  дали свои предложения. они все внесены в рекомендации и просьба поддержать это постановление за основу и принять в целом и рекомендовать и Кабинету Министров прежде  всего конкретные предложения по решению этих проблем в нашем государстве. Прошу проголосовать за основу и в  целом за это постановление.

 

ГОЛОВА. Немає заперечень?

Будь ласка, Сергій Дорогунцов. Мікрофон увімкніть.

 

18:07:03

ДОРОГУНЦОВ С.І.

Шановний доповідач! Зазвичай такі проблеми виникають під час війн або як їх наслідки під час всесвітнього потопу або його наслідків, під час  епідемії планетарного масштабу або їх наслідків. Звідки взялися бездомні діти у квітучій Україні з  її багатством,  її чорноземами, з її народом, інтелектуальним потенціалом, науковим, звідки це все взялося?  Я знаю, що є бездомні собаки, а чого  діти бездомні?

Дякую.

 

ХАРА В.Г. Сергей Иванович, этот вопрос  мы обсуждали на парламентских слушаниях, где отмечалось, я могу  поддержать, не только согласиться, а и поддержать, это явление третий раз на территории нашей страны. Первый раз это было в гражданскую войну, второй раз в Великую отечественную и сейчас. Это результат нашей с вами деятельности в Украине, это результат того кризиса системного, экономического, социального, политического, что привело к таким результатам. А самое главное, что мы теперь нашли определенные меры, определенные предложения для того, чтобы начинать  решать эти проблемы в нашем государстве. 

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Я  ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття у цілому проекту Постанови Верховної Ради України, як Постанови, про рекомендації парламентських слухань про проблеми бездомних громадян  та безпритульних дітей і шляхи їх подолання. Прошу голосувати.

 

ХАРА В.Г. Прошу поддержать решение комитета.

 

18:08:55

За-338

Рішення прийнято.

Шановні народні депутати! Я дякую за нашу спільну плідну роботу.

Оголошую вечірнє засідання Верховної Ради України закритим. Завтра ми продовжуємо роботу о 10  годині за розкладом на середу.

Я прошу керівників депутатських груп  і фракцій завтра о 9 годині 30 хвилин  зібратися у кабінеті Голови, щоб ми домовилися, як ми будемо  готувати спільну політичну угоду для дальших узгоджених дій.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку