ЗАСІДАННЯ  СОРОК  ШОСТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

9  грудня  2003 року, 16.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, прошу підготуватися до реєстрації. Ввімкніть систему "Рада".

 16:00:34

Зареєструвалося -438

В залі зареєстровано 438 народних депутатів. Вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, продовжуємо розгляд  питань, відповідно до розкладу засідань на вівторок. Оголошується до розгляду  Проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України по опрацюванню проектів законів України про внесення змін до Конституції України".

Є два проекти. Я хотів би з вами порадитися, шановні колеги, чи нам є потреба їх обговорювати чи ми послухали б думку голови комітету регламентного  і тоді перейшли б до голосування. Будь ласка, Валентин Григорович Матвєєв.

 

16:01:37

МАТВЄЄВ В.Г.

Шановні колеги, вище зазначені проекти постанов щодо... які стосуються того, що внести зміни Тимчасової комісії по доопрацюванню проектів  законів по  внесенню змін до Конституції України поступили буквально на днях до  комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради і тому на його  засіданнях офіційно не розглядалися, а тільки завтра ці питання поставлені у порядок денний засідання Комітету з питань Регламенту. Але комітет опрацював попередньо ці питання і вноситься  на завтра на розгляд комітету рішення про  те, щоб  підтримати перший проект постанови, у якому  пропонується тільки внести зміни щодо одного прізвища, і що, мабуть, це буде логічно, замість колишнього першого заступника Голови Верховної Ради Васильєва  до складу Тимчасової комісії, тобто, як співголову, ввести не за  партійним принципом, не за партійною ознакою,  а у відповідності з сьогодні займаною посадою Мартинюка Адама Івановича. Я дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Сідайте.

Шановні колеги! Одну хвилиночку. Я хочу пояснити сутність питання, сутність проблеми.  У нас два співголови Комісії з опрацювання проектів законів про внесення змін до Конституції.  Співголовами  були  Олександр Олександрович Мороз і Геннадій Андрійович Васильєв. Геннадій Андрійович Васильєв, ви знаєте,  не може вже бути співголовою комісії. Було  внесено ініціативно депутатами  пропозиція про те, щоб співголовою комісії став Адам Іванович Мартинюк. Була також внесена пропозиція про те, щоб співголовою комісії був Гавриш Степан Богданович. І в цьому є логіка, я скажу відверто, шановні колеги, оскільки  у нас представлена і більшість, і опозиція. Склад комісії пропорційний у нас є. Адам Іванович є членом цієї комісії. Але оскільки у нас є два проекти постанов, вони не знімаються з порядку денного, тому у нас є всі підстави поставити їх у порядку надходження, реєстрації, якщо не буде заперечень.

Давайте  обміняємося думками, 5 хвилин. Прошу  запишіться, будь ласка.  На табло, будь ласка, прізвища. Василь Надрага.

 

16:04:35

НАДРАГА В.І.

Я прошу передати слово Задорожньому.

 

ГОЛОВА. Олександр Задорожній.

 

16:04:44

ЗАДОРОЖНІЙ О.В.

Дякую, шановний Василю Івановичу.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги!  Не маючи нічого проти Адама Івановича, як чинного члена комісії, я хотів би звернути увагу, що питання ставилося все ж таки, не за посадою. Оскільки, якщо розглядати за посадою, то тоді не зрозуміло, чому Олександр Олександрович Мороз співголова. Питання ставилося таким чином. Геннадій Андрійович Васильєв репрезентує більшість, Олександр Олександрович опозицію і зацікавлену сторону в розробці проекту конституційної реформи. В даному випадку, якщо ми підемо за формальною ознакою, то складеться та ситуація, яка фактично не дозволить комісії працювати. Не може бути двоє співголів, які будуть репрезентувати один спектр опозиційний.

Тому було б правильно і ми вносили вчора проект постанови і просимо зважити на це. Якщо ми дійсно хочемо конституційної реформи, щоб співголовою був обраний Степан Богданович Гавриш. Дякую!

 

ГОЛОВА. Так, будь ласка, Василь Гаврилюк.

 

16:05:53

ГАВРИЛЮК В.В.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Много времени проработав с Адамом Ивановичем в комитете, считаю дуже поважною, поміркованою людиною. Я підтримую цю пропозицію. Але, також хочу висловити те, що сказав попередній мій виступаючий про те, що потрібен і ще від більшості. Тому пропоную підтримати Степана Богдановича Гавриша для того, щоб було два співголови. Дякую, Володимире Михайловичу!

 

ГОЛОВА. Степан Бульба, фракція Соціалістичної партії України.

 

16:06:29

БУЛЬБА С.С.

Спасибі. Фракція соціалістів. Прошу передати слово Олександру Морозу.

 

ГОЛОВА.Олександр Мороз, будь ласка.

 

16:06:39

МОРОЗ О.О.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні депутати! Я хочу нагадати і Олександру Вікторовичу Задорожньому, і колегам, які тільки висловлювались з приводу того, що комісія створювалася за пропорційною ознакою, а співголовою я був обраний, тому що я  був ініціатором Закону про внесення змін до Конституції, а не тому, що я представляю опозицію. А Васильєв був введений до складу як співголова для того, щоб від імені керівництва Верховної Ради організовувати цю роботу. І сьогодні Мартинюк  не представляє опозицію, бо він не входить ні в яку фракцію як керівник, один з керівників Верховної Ради. Тому, в принципі, це не має ніякого значення, бо склад не змінювався самої комісії. І якщо потрібно відстояти пропорції для більшості, а їх і так  там більше у  Конституційній комісії, то вони можуть ввести замість Васильєва ще одного члена  і зняти цю проблему, бо мова іде про технологію, про те, щоб комусь організувати засідання, підготувати всі речі, що необхідні і тому подібне.

Тому, дивіться, визначайтеся, як хочте. Я вважаю, що  технологічно краще, якщо Мартинюк буде співголовою.

 

ГОЛОВА. Анатолій Мороз, будь ласка. Що ж я можу зробити, зима на вулиці,  холодно.

 

16:07:59

МОРОЗ А.М.

Анатолій Мороз, 83 виборчий округ, фракція комуністів, Запорізька область.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги.

Я думаю, що тут прозвучала більшість пропозицій у тому плані, що, дійсно, незалежно від того, хто сьогодні займає посаду першого заступника Голови Верховної Ради,  думаю,  що  співголовою комісії треба обрати Мартинюка Адама Івановича. Тим більше, правильно сказав Олександр Олександрович Мороз, що Адам Іванович сьогодні він, як кажуть, і позафракційний, в позапартійний, і так далі. Він якраз виконує  ті, я вибачаюся, позафракційний... Він перший заступник голови Верховної Ради, він буде відображати  якраз інтереси нашої Верховної Ради. Тому  давайте, Володимире Михайловичу, ставити на голосування, а те, що я оговорився, я вибачаюся. Адам Іванович, я думаю, що вступаючи на цю посаду, сказав чітко і ясно, яким він був, таким і залишився. Дякую.

 

ГОЛОВА. Роман Зварич, будь ласка.

 

16:09:17

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Володимире Михайловичу, не зовсім  коректно ви поступили, коли прокоментували ці дві постанови. Я би просив,   щоб вони утримувалися від таких коментарів на майбутнє. А що стосується цих кандидатур, то я хочу нагадати як вам, так і всім народним депутатам, що на момент обрання Геннадія Васильєва співголовою цієї комісії, він же не був членом фракції, які входять у парламентську більшість. Я також хотів би нагадати нам усім, що Адам Іванович Мартинюк був обраний не голосами опозиції, але він став першим заступником Голови Верховної Ради, головно завдяки голосів від парламентської більшості. Так що є більше аргументів говорити про те, що якраз Адам Іванович представляє тут більшість, а не опозицію. Але і це не має значення. Якраз має найбільшого значення те, про що говорив Олександр Олександрович Мороз.

І останнє. Голова регламентного профільного комітету уже говорив про те, що вони ще не встигли підготувати це питання, і немає рішення профільного комітету з цього приводу. А відповідно до Конституції це питання має бути насамперед попередньо обговорено в комітеті, підготовлено в комітеті.

 

ГОЛОВА. Ясно. Шановні колеги, час вичерпаний. Я з вашого дозволу проінформую. Прошу уваги. Ми обговорили це питання на Погоджувальній раді. Аргументацію висловлював Олександр Олександрович з приводу того, що потрібно організувати роботу Верховної Ради, вибачте, комісію з цього питання. Я хотів би сказати, я сприймаю зауваження Романа Зварича, що і Степан Богданович Гавриш, і Адам Іванович Мартинюк є членами цієї комісії. Я думаю, що ми всі зацікавлені в тому, щоб організована робота комісії була на високому рівні.

Але оскільки це питання по суті справи входить в політичну площину, я поставлю на голосування в порядку надходження реєстрації цих документів. Прошу, щоб ви визначилися, і після того ми приймемо відповідне рішення.

Тому я ставлю на голосування постанову першою за номером 4386 про обрання Адама Івановича Мартинюка співголовою цієї комісії.

 

16:11:56

За-178

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка. Так, дякую. А тепер я ставлю на голосування постанову за номером 4386-1 про обрання Степана Богдановича Гавриша співголовою тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради, увільнивши від обов'язків співголови Васильєва Геннадія Андрійовича, тобто голосується постанова 4386-1. Прошу голосувати.

 

16:12:51

За-239

Рішення прийнято.

По фракціях, будь ласка. Асадчев з процедури, будь ласка.

 

16:13:22

АСАДЧЕВ В.М. Дякую.

Шановний Володимире Михайловичу, я вже неодноразово вам казав, що ви фактично опозицію штовхаєте на крайні міри, тому що саме ви безпосередньо, зухвало порушуєте Регламент. Якщо комітет не розглядав, тоді не зрозуміло, чому воно голосується.

По-друге, постанова, яку ви проголосували зараз, вже встановлює терміни розгляду цього питання Верховною Радою. Це ще до того, як є висновки Конституційного, нема висновків Конституційного суду, і коли вони будуть, ще невідомо.

То я хотів би просто ще раз до вас звернутися: у нас не буде інших шансів захищати Конституцію і Регламент, ніж крайні міри. І ви персонально, ви, Літвін, будете нести за це всю відповідальність, тому що ви більше нічого нам не залишаєте. Дякую.

 

ГОЛОВА. Не Літвін, а Литвин. Прошу вивчить спочатку моє прізвище, а потім будете робити мені зауваження. (Оплески) Будь ласка, народний депутат Катеринчук.  Мікрофон, будь ласка. 

 

16:14:31

КАТЕРИНЧУК М.Д.

Шановні народні депутати, шановний спікер!

Мені дуже не приємно це казати, але ми повинні розуміти ту глибину процесу, в який ми входимо відносно Конституції. Мені дуже сьогодні, вибачте, стидно за Голову Верховної Ради, коли він так грубо порушує Регламент.

Шановний Володимир Михайлович! Так не можна, ви створюєте кризу і ця криза буде мати певні наслідки. Ми хочемо працювати без тиску, ми можемо домовитися відносно конституційної реформи, у нас все для цього є. І ми готові працювати, ми готові до компромісу, але, будь ласка, дотримуйтеся Регламенту, тому що наші можливості меншості, захищати права наших виборців, тільки є в Конституції і Регламенті. Я вас призиваю до Регламенту! Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую. Я сприймаю всі зауваження і буду враховувати їх в роботі. Але хочу сказати, що на засіданні Погоджувальної ради, за участю представників фракцій "Наша Україна", блоку "Наша Україна", вибачте, обговорювалося це питання. І жодних проблем не виникало.

Співголовами комісії є, з одного боку, представник опозиції, з другого боку є представник більшості. Склад комісії сформований пропорційно, тобто не було проблеми. Якщо ви бачите в цьому проблему внесіть пропозицію, давайте ми її на голосування і проголосуємо.

Давайте будемо таким чином діяти.

Шановні колеги, переходимо до розгляду наступного питання. Йдеться про проект закону про схвалення рішення Президента України щодо направлення миротворчого контингенту,  для участі України в місії Організації Об'єднаних Націй в Ліберії.

Ми обговорювали це питання. До вашого відому доведено лист Президента, прошу уваги, лист...

 (Ш у м  у  з а л і)

Ну дайте ж сказати слово! До вашого відома доведено лист Президента України. Я його виголосив перед Погоджувальною радою. Я думаю, що у вас розданий цей документ.

(Ш у м  у  з а л і)

Заспокойтесь! Я не закінчив ще, я не закінчив ще!

(Ш у м  у  з а л і)

Сядьте! Зараз ми будемо говорити з...

(Ш у м  у  з а л і)

Дайте я висловлюсь, а потім будемо обговорювати. Можна я скажу? Заспокойтесь! Сядьте! Юрій Анатолійович, ви толерантна людина, сядьте, будь ласка.

Шановні колеги, ми обговорювали це питання на Погоджувальній раді. З урахуванням листа Президента і в зв'язку з його пропозицією повернутись до розгляду цього питання. Я зачитаю вам цей лист.

"Шановні народні депутати, - це лист Президента, прошу слухати, - звертаюсь до вас у зв'язку із розглядом Верховною Радою України питання стосовно надання згоди на направлення миротворчого контингенту для України в місії ООН у Ліберії. Рішення Президента України від 10 листопада 2003 року номер 1279 з цього питання обгрунтовувалось на резолюціях Ради Безпеки ООН, номер 1497 від 1 серпня 2003 року і номер 1509 від 19 вересня 2003 року, якими засновано місію Організації Об'єднаних Націй у Ліберії та закликано держав-членів ООН надати багатонаціональним силам відповідний персонал, техніку та інші ресурси.

Крім того, з проханням про участь українського миротворчого контингенту місії ООН в Ліберії звернувся Генеральний секретар ООН Кофі Аннан, який наголошував на винятковому значенні цього внеску України для загального успіху місії ООН та підкреслював важливість якомога швидшого прибуття українського контингенту.

Таке звернення свідчить про сприйняття України як надійного, важливого партнера ООН, активного учасника миротворчої діяльності цієї міжнародної організації. Це також є свідченням визнання у світі високого професійного рівня українських миротворців.

Слід відзначити і значення участі миротворчого контингенту України в місії ООН у Ліберії для національних інтересів України. Зокрема, така участь  дозволить зміцнити авторитет держави в Африці, утвердити імідж активного  учасника діяльності з підтриманням миру, безпеки і стабільності на цьому континенті, що сприятиме активізації двостороннього  співробітництва з Ліберією та іншими африканськими державами.

Особливо хотів би наголосити, що мандат місії ООН в Ліберії визначений резолюціями номер 1509 не передбачає участі місії в бойових діях. Це є запорукою того, що  український миротворчий контингент у Ліберії, який складатиметься з 350 осіб не братиме участі в бойових діях. Враховуючи наведене, просив би повернутися до розгляду питання  щодо направлення миротворчого контингенту для участі України в Місії Організації  Об'єднаний Націй в Ліберії і прийняти з цього приводу позитивне рішення.

Після того, як я виголосив це питання, я запропонував визначитися Погоджувальній раді. Погоджувальна рада підтримала про те, що ми маємо  повернутися до цього  питання і прийняти відповідне  рішення.

(Ш у м  у  з а л і )

Ну шановні колеги, я ж доводжу до вашого відома рішення. Зараз виступимо. Оскільки виникли у вас запитання щодо процедури і сумніви, прошу записатися 5 хвилин, давайте обміняємося. І ... я думаю, що будуть доповідати.

Окрім  того, шановні колеги, поки йде запис, я хочу сказати, що запропоновано і комітет має це  виголосити доповнення до проекту  закону, який  вніс Президента такого змісту.

"Взяти до відома, що відповідно до мандату Місії ООН у Ліберії визначено в резолюції Ради безпеки ООН №1509 український миротворчий контингент не братиме участі в бойових діях на боці жодної з конфліктуючих  сторін".

Прошу на табло висвітлити прізвища народних депутатів, що записалися.  Ігор  Насалик, фракція "Регіони України".

Немає?

Борис Андресюк, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

 

16:21:02

АНДРЕСЮК Б.П.

Шановні народні депутати, я хотів би нагадати сьогодні  зараз всім  народним депутатам, що дійсно  надзвичайно було аргументоване  обговорення на засіданні  комітету з питань національної  безпеки і оборони це питання. Але ми, врахувавши всі питання, врахувавши те, що це рішення сьогодні надзвичайно важливе, має надзвичайно важливе значення для піднесення міжнародного іміджу держави, все ж таки більшістю голосів комітет визначився підтримати дане рішення Президента.

Я хотів  би зважати на те всіх, що сьогодні не потрібно політизувати це питання, питання визначене, інформація всім роздана, фракція Соціал-демократичної партії (об'єднаної), розглянувши це питання, просить всіх народних депутатів підтримати дане рішення Президента і проголосувати за. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Василь Гаврилюк, депутатська група "Народовладдя".

 

16:22:03

ГАВРИЛЮК В.В.

Дякую, Володимир Михайлович.

Уважаемые  коллеги! Мы только что  отпраздновали День Збройных сил Украины и, стречаясь в округе с военнослежащими, я был очень удивлен тем, что сегодня военнослужащие, особенно те,  которые имеют отношение к данным миротворческим операциям, подготовлены и страшно возмущены тем, что мы до сих пор не можем принять это решение.

Как бывший военный я хочу вам сказать, что военных необходимо постоянно держать в  боевой, политической подготовке на высшем уровне. А для этого нужно постоянно принимать  участие в тех или иных операциях. Тем более, что сегодня Украина завоевала серьезные позиции в ООН по этому вопросу. Поэтому считаю нужным  поддержать наших военных.  Спасибо.

 

ГОЛОВА.  Народний депутат Петренко, фракція комуністів.

 

16:22:56

ПЕТРЕНКО В.С.

Спасибо. Петренко, фракция коммунистов.

Прошу слово передать Петру Николаевичу Симоненко.

 

ГОЛОВА.  Петро Миколайович Симоненко.

 

16:23:03

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановні колеги! Шановні радіослухачі! Позиція фракцій комуністів полягає у тому, що ми внесли проект закону, на підставі якого вимагаємо  відкликати наш військовий контингент з Іраку і тільки після цього, коли ми з'ясуємо всі обставини, дійсно, позиції незалежності і незалежної держави  у цих військових питаннях, потім  розглядати всю решту.

Я  хотів би привернути вашу увагу до того, що у нас сьогодні немає виваженої зовнішньої політики у цих питаннях. Це, по-перше.

По-друге. Все це виглядає, я вибачаюсь, як заробітчанство. І це  заробітчанство, якраз підкреслюю, що ми, бідна держава, ми не в змозі утримати сьогодні військових і Збройні Сили власні. Відправляємо їх туди, щоб вони заробляли гроші і якось так самі себе годували. То ми відправляємо наймитів, ми відправляємо окупантів, ніколи вони не будуть виконувати в повному обсязі якраз миротворчі функції.

Третє. Я хотів би, Володимире Михайловичу, привернути вашу увагу. Шуляк, головнокомандуючих сухопутних військ заявляє, що вони додатково відправляють в Ірак 200 військових. Що він підміняє вже функції Верховної Ради? Чи треба його звільнити з посади тоді рішенням Верховної Ради? Дякую!

 

ГОЛОВА. Дякую. Будь ласка, замість Костянтина Меркурійовича Ситника, Анатолій Матвієнко слово має.

 

16:24:34

МАТВІЄНКО А.С.

Українська республіканська партія "Собор", блок Юлії Тимошенко, Анатолій Матвієнко.

Володимире Михайловичу! Я звертаюся до вас, якщо ви інформуєте Верховну Раду, то інформуйте її в повній мірі. Поскільки це питання на Узгоджувальній раді піднімалося, чотири фракції, включаючи фракцію блоку Юлії Тимошенко, проголосували проти того, щоб це питання розглядати. Це по-перше.

По-друге. Володимире Михайловичу, ми маємо прецеденти, які ми самі собі ускладнюємо роботу. Питання розглянуто, питання знято з порядку денного. За регламентом воно може розглядатися лише на черговій сесії, на наступній сесії. Тому є прохання, по-перше, об'єктивно інформувати, а по-друге, не збурювати сесію різними проблемами. І зняти це питання з розгляду.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Я ще раз хочу сказати, що я не хочу збурювати сесію, я виконую рішення Погоджувальної ради. В сукупності своїй 226 народних депутатів підтримали розгляд цього питання. Я просив би Анатолія Сергійовича бути точним. А Президент може звертатися безліч разів, ми маємо розглянути і прийняти відповідне рішення.

Юрій Луценко, будь ласка. Тим більше, що в новій редакції пропонується розгляд питання.

 

16:25:45

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Юрій Луценко, Соціалістична партія України.

Найперше, я  звертаюся до головуючого. Володимире Михайловичу, є позиція Регламенту, по якому розглянуте питання  не може повторно розглядатися на поточній сесії. Припиніть м'ясорубку протискання законопроектів імені Литвина-Кучми у цьому залі.

Друге. Ми, Соціалістична партія України, категорично проти практики Кучми здачі української армії в оренду, в оренду  в джунглях, пісках. Я хочу нагадати, шановні депутати більшості, звертаюся до вас спокійно. Вдумайтеся,  780 українських військовослужбовців в Сьєра-Ліоне захворіли на малярію. Ви що своїх дітей би відправили туди? Навіщо ви сьогодні збираєтеся в-третє голосувати за відправку у Ліберію. Це ви криваві алмази Рабиновича хочете  охороняти? Це наші діти мають набувати там СПІД, малярію і все інше для того, щоб комусь там на Банковій стало легше спілкуватися  із зовнішнім світом?

Вдумайтеся, якщо вже ви хочете добувати досвід, то вдумайтеся, чому наші військовослужбовці отримують там за кордоном у двічі менше, ніж військовослужбовці Румунії?  Я вже не кажу про Німеччину чи Африку. Ми категорично проти відправлення! Не повторяйте помилки.

І, Володимире Михайловичу, ви не маєте права на цій сесії  розглядати це питання. Дочекайтеся до лютого і разом з Кучмой їдьте у Ліберію, ради Бога.

 

ГОЛОВА.  Я думаю, якщо у компанії будете, ми разом  поїдемо з вами.  Будь ласка, Юрій Кармазін. Не переходьте межі постійно, тримайте себе у межах. Будь ласка.

 

16:27:19

КАРМАЗІН Ю.А.

Дякую. Юрій  Кармазін, Партія захисників  Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка,  "Наша Україна".

Шановний Володимире Михайловичу, наші колеги вже  звертали увагу на незаконність розгляду  сьогодні цього питання. Я прошу вас зважити на це і не заставляти, не засмічувати Конституційний Суд розглядом звернень, яке зараз я вже підготував по мінімальній заробітній платі і по бюджету. І ми зробили аналіз. Я думаю, що Конституційний Суд дасть  оцінку таку ж, яку він давав минулого року.

Я звертаю вашу увагу на Указ Президента України номер 1279/2003 від 10 листопада  2003 року, який  називається "Про направлення миротворчого контингенту  та миротворчого персоналу для участі України у Місії Організації Об'єднаних Націй у Ліберії". У цьому указі, Володимире Михайловичу, не змінено коми навіть разом з окремим поданням зараз Президента. І ми схвалюємо тільки рішення Президента.

Ось в цьому рішення Верховної Ради. Зрозумійте, що те, що пропонує сьогодні комітет і те, що ви зачитали з голосу, блискуче звучить, якби воно було написано в указі Президента.

Але, на жаль, Володимире Михайловичу, ви не Президент і там цього не написано в указі. Ви розумієте, на жаль, це так. Тому я прошу, або відкласти питання, нехай Президент вносить зміни в указ, і дається нова редакція указа, тоді...

 

ГОЛОВА. Дякую. Мікрофон. Шановні колеги, ми з вами затвердили розклад, порядок денний сесії, і там є загальні положення, в яких написано, що відповідно до Регламенту вважаються включеними закони, повернуті для повторного розгляду з пропозиціями Президента України, визначені Президентом України для позачергового розгляду як невідкладні і таке інше. Я зачитав вам звернення Президента України, .................... Буде обговорення, будемо виступати. Вже з процедури ми вже висловилися. Заспокойтеся, будь ласка, шановні колеги. Давайте не будемо. Буде обговорення, будете виступати. З мотивів перед голосуванням, запам'ятайте, будь ласка, ми ще не голосуємо. Перед голосуванням візьмете з мотивів.

Тому я не порушую жодних тут процедурних норм. Тим більше, я ще раз хочу підкреслити, що є рішення Погоджувальної ради. Доповідач, будь ласка, від комітету, перший заступник голови комітету Андресюк Борис. Будь ласка.

 

16:29:56

АНДРЕСЮК Б.П.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! Дійсно комітет на своєму засіданні розглядав це питання дуже ретельно і уважно. У членів комітету було теж, як і в залі, дуже багато запитань, на які ми отримали фахові відповіді від керівництва Міністерства оборони і генерального штабу. Надзвичайно важливе питання було у народних депутатів стосовно того пункту, четвертого пункту з рішення, яке записано, що наш миротворчий контингент може надавати вогневу підтримку піхотним частинам місії.

Як ви зараз почули, у новій редакції ті пропозиції, які надані Президентом, це питання, яке ставилося народними депутатами на комітеті. І тут в залі вирішене питання. У відповідності до мандату ООН наш миротворчий контингент не буде приймати заходів і участь у бойових діях, ви це чули. Все решта питання, які ми розглянули, відповідає чинному законодавству України і не містить жодної норми, яка протирічила б цьому питанню.

У відповідності до рішення комітету інформую вас, що комітет проголосував за це питання і більшістю голосів, п'ять проти чотирьох, прийняв позитивне рішення. Інформуючи про рішення комітету, прошу вас підтримати рішення Президента і проголосувати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. П'ять хвилин. Будь ласка, запишіться, шановні колеги. Запишіться. будь ласка. На табло, будь ласка, прізвища. Сергій Соболєв, фракція "Наша Україна", ваше питання.

 

16:31:53

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв. Прошу передати слово Поліщуку Миколі.

 

ГОЛОВА. Поліщук, будь ласка, Микола Єфремович.

 

16:32:02

ПОЛІЩУК М.Є.

Шановні народні депутати! Мене дивує позиція профільного комітету, який говорить, що не будуть брати участі в бойових діях. Шановні, світовий досвід свідчить, що якщо миротворці навіть беруть в бойових діях участь, то 88 відсотків санітарних втрат, це - захворюваність, і тільки 12 - бойові втрати.

Що ми чекаємо в Ліберії? 58 відсотків ВІЛ-інфікованих, дальше - холера, щомісяця оголошується в регіоні епідемія холери, жовта лихоманка, на яку ще жоден європеєць не вижив, 50 відсотків помирають африканців. З 250 гельмінтів - 200 в Ліберії. Через півроку кожен миротворець не один раз перехворіє малярією. Що вони сюди привезуть?!! Ми будемо мати 80 відсотків граничних психозів через рік...

 

АНДРЕСЮК Б.П. Шановний Микола Єфремович, я дякую.

Я хотів би вам наголосити, шановний Микола Єфремович по першому вашому питанню, що мандат місії ООН, зачитую вам рішення, у Ліберії визначений резолюцією номер 1509, не передбачає участі місії в бойових діях. Я вам зачитую рішення.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Народний депутат Співачук, фракція Соціалістичної партії України.

 

16:33:41

СПІВАЧУК В.Л.

Володимир Співачук, фракція Соціалістичної партії України, Хмельниччина.

Мене взагалі-то цікавить, як це не брати участі у бойових діях, коли військова підтримка. Але я прошу передати слово Степану Степановичу Бульбі.

 

ГОЛОВА. Степан Бульба, будь ласка.

 

16:34:00

БУЛЬБА С.С.

Степан Бульба, фракція Соціалістичної партії України.

Борис Павлович, у мене до вас запитання такого плану. Я не почув від Міністра оборони відповіді, які все-таки загрози для наших військових існують в Ліберії. Не почув скільки, все-таки, заробили ми на цих миротворчих операціях для армії, і яким чином за рахунок цих коштів покращили забезпечення, озброєність і так далі. Але я знаю, що 97 мільйонів гривень закладено на Ірак з бюджеті, в той час, коли 61 мільйон гривень на удосконалення військової техніки і так далі. Як це співвідноситься, ви ж член комітету, заступник голови комітету?

 

АНДРЕСЮК Б.П. Дякую. Шановний, Степан Степанович! Ми з вами, коли обговорювали це  питання на засіданні комітету,  ми максимально з вами з'ясовували ці питання.

По-перше, шановні колеги! Давайте з вами серйозно говорити чи етично сьогодні говорити про заробітчанство. З одного боку ми сьогодні говоримо, що про це не  можна говорити, з іншого ви ставите ці питання.

Я хотів би нагадати вам, що Україна є державою - однією з співзасновниць Ради ООН. І сьогодні кожна країна-член ООН зобов'язана у відповідності до легітимного рішення цієї організації надати допомогу у миротворчій місії цій державі.

Тому я б не говорив про заробітчанство. Але коли ви піднімаєте це питання, в поданих нам Президентом документах ця цифра визначена: що відшкодування щомісячно нашій державі будуть півтора мільйони доларів. Ці цифри зафіксовані, почитайте їх.

Тому, безумовно, ці цифри всі будуть витримані. Жодної заборгованості за 9 місій, де приймають наші миротворчі контингенти, сьогодні немає. Йде справне фінансування цих витрат з боку Ради Безпеки ООН. Дякую вам.

 

ГОЛОВА. Петро Симоненко, фракція комуністів.

 

16:36:15

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Борис Павлович, ну, я не підтримую вашу особисту позицію, що ось за гроші, які там своєчасно будуть платити, треба відправляти наших хлопців. Це, м'яко кажучи, аморально.

І в Ірак відправили вже на смерть наших хлопців. Сьогодні відправляєте, чи збираєтесь відправити, в Ліберію. Обіцяли, що поїдуть в Кувейт на прогулянку, приймати участь в бойових операціях не будуть. А сьогодні Україна на боці окупантів і є державою-окупантом в Іраці.

Але в мене все ж таки запитання до вас як до заступника голови комітету. Скажіть, будь ласка, а як ви ставитесь до позиції Шуляка, який заявив, що додатково будуть відправляти ще 20 наших хлопців-вояків, 200, я вибачаюсь, 200 хлопців в Ірак без рішення Верховної Ради. Ми що вже, так скажемо, сьогодні маємо хунту чи маємо державу?

 

АНДРЕСЮК Б.П. Шановний Петро Миколайович, абсолютно підтримую вашу пропозицію і ваше запитання в тому сенсі, що без рішення, без ратифікації рішення по даному поводу Верховної Ради, про жодне додаткове направлення не може бути і мови.

Я так розумію, що Петро Іванович зовсім не те мав на увазі. І ви знаєте, що у відповідності до мандата ООН сьогодні, якщо ми сьогодні приймемо позитивне рішення, це не значить, що завтра уже наш миротворчий контингент поїде туди. Нам відводиться  три місяці для підготовки цього. 18 вертольотів, які будуть  направлені, наш вертолітний загін, повинні пройти за кошти ООН повну  модернізацію і повний профілактичний ремонт за гроші ООН. Я хотів би на це звернути увагу, тому що на сьогоднішній день, ви  знаєте, що сьогодні у нас вертольоти немає за що ремонтувати. І по оцінкам фахівців, Олександр Іванович Кузьмук сидить, підтвердить, що сьогодні вертоліт МІ-8 приблизно коштує 18 мільйонів доларів, яких в Україні немає. Ми отримаємо сьогодні готовий  вертолітний парк. Тому тут є зиск для нашої держави.

 

ГОЛОВА. Дякую, Борисе Павловичу, сідайте, будь ласка.

Шановні колеги! Одну хвилиночку, ну, ще ж які мотиви? Шановні колеги! Очевидно, є потреба нам зараз обмінятися думками з цього приводу. Записалися, 15 хвилин проведемо обговорення.

Кузьмук Олександр Іванович. І на табло висвітіть тих, хто записалися народних депутатів. Підготуватися Юрію Кармазіну.

 

16:38:56

КУЗЬМУК О.І.

Шановні колеги! Розгляд сьогоднішнього питання втретє протягом місяця і той накал пристрастей, які є, є свідчення високої відповідальності, стурбованості і схвильованості українського парламенту щодо прийняття відповідного рішення.

Да, є ризик, є загрози для українських миротворців. Непритаманний для нас клімат, непритаманні умови і територія. Але ж я хочу нагадати, що в цьому залі є люди, а по державі їх тисячі, а нашого  військового брата десятки тисяч, які за радянських часи навчали, будували і  лікували людей на африканському континенті, не вимагаючи від цього нічого. Ризик для військових починається з того питання, як наш солдат ступає на сходинку трапу в літак, треба ще туди долетіти. Наша з вами задача  забезпечити мінімальні ризики.

Тепер. В цьому залі багато лунало такої термінології, як національні інтереси. Але, на превеликий жаль, ні ми, ні Міністерство закордонних справ і Міністерство оборони не сформулювали інтерес. А складовий їх слідуючий, політичний інтерес, звертається Організація Об'єднаних Націй і особисто Генеральний секретар. Це вже є національний інтерес України.

Другий економічний, да в цій же Ліберії багатющі рибні запаси, корисних копалин, це економічний інтерес, якщо говорячи термінологією військовою, на плечах, воєнні туди підуть, дипломати, урядовці і бізнесмени. І будуть заробляти там національні інтереси України. І військовий інтерес безперечний. Це півсотні підготовлених за короткий термін льотчиків і гроші на відновлення армійської авіації.

Шановні колеги, для мене це також важке рішення, тому що я можу передбачити всі ризики, які можуть бути в тій обстановці. Але я не буду ховатися, а буду тиснути кнопку "за". В той же час, я звертаюся і до Міністерства закордонних справ, і до Міністерства оборони з тим, щоб негайно були прийняті процедури відкликання наших контингентів з Лівану, Балкан і Сьєра-Ліоне так як свою історичну місію в тих країнах ми, українці, виконали і нам треба зосередитися там, де ми приймаємо рішення. Дякую за увагу!

 

ГОЛОВА. Юрій Кармазін. Наступним буде виступати Андрій Шкіль.

 

16:41:54

КАРМАЗІН Ю.А.Партія захисників вітчизни, солідарність виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати, ви бачите, що замість того, щоб займатися тим, як набрати в бюджет якомога більше грошей і забезпечити тренування Збройних Сил тут ми  йдемо на обман українського народу, ми хочемо вирішувати за рахунок народу зовсім  інші проблеми.

Я звертаюся до тих, хто в більшості, хто сьогодні буде тиснути кнопки, кого зігнали сюди і навіть міністр уряду  сьогодні сидить як депутат. До речі, треба б оголосити  а хто сьогодні є, Володимире Михайловичу, хто присутній. Потім щоб поіменно знали хто  винен  буде у тому, що за економічні  інтереси, які називаються "алмази для прогнившого режиму" на Банковій що сидить, за ці економічні інтереси будуть гинути наші люди.

У нас є інформація, що фактично всі гелікоптери, які направляються, фактично попередньо продані уряду Ліберії. І ця угода є тільки  прикриттям цього як фіговим листочком. Ось для чого вас сьогодні зібрали, відірвали від дуже важливих справ. Тому, шановні народні депутати, зрозуміло хто голосувати буде, хто ні, сьогодні Володимир Михайлович, розуміючи  що бере на себе величезну відповідальність втричі  поставлячи це питання на голосування, сказав, що Верховна Рада буде робити  застереження в законі. Але ці застереження, якщо і мають  робитися, то вони мають бути... робитися в категоричній формі. Там має бути "заборонити приймати участь в бойових діях на будь-якому боці", тому що  сьогодні, підтримуючи режим як його називають міжнародні газети, наприклад, австрійська газета "Штандарт" президента Тейлора назвала "кровожадний гангстер". Це не я назвав. Це газета, повторюю,  "Штандарт" австрійська це називає, хай він з нею судиться. Так от,  шановні наші військові, шановні урядовці, назвіть мені, будь ласка, цифру а скільки гелікоптерів і скільки літаків за останні 5-10 років ви поставили на склади, поставили... ввели в дію. ЖОДНОГО. Нічого нового  ми не  придбали. Навіть з того, що могли б зробити, виробляючи свої двигуни на "Мотор Січі". Навіть з того,   ми нічого не зробили по обміну з Російською Федерацією, і нічого ми в бюджет не заклали. А ви сьогодні ставите обороноздатність України під удар таким чином. Тому я закликаю вас забезпечувати новими вертольотами Україну і не посилати наших дітей на знищення до Ліберії і до інших екзотичних країн. Ми не африканці. Вам вже вдалося кинути країну на сто друге місце, але не вдасться ще і наших дітей знищити.

 

ГОЛОВА. Дякую. Андрій Шкіль, фракція блоку Юлії Тимошенко. Наступним буде виступати Надрага.

 

16:45:18

ШКІЛЬ А.В.

Шкіль Андрій, фракція Юлії Тимошенко. Я в першу чергу хочу наголосити на тому, що дійсно це вже втретє ми будемо голосувати за цей, за направлення українського контингенту в Ліберію. Тут треба завжди задуматися, кому вигідно, кому вигідно проштовхувати через Верховну Раду відсилання військ.

По-перше, я хочу наголосити на тому, що кожен, хто проголосує "за", їхня дитина туди все ж таки не поїде. Тут треба таким чином натискати кнопку. Чи послав би я туди свою дитину, бо відсутність військової загрози це ще не означає, що відсутня загроза для здоров'я тих, хто туди буде скерований.

Ну, і тут уже було сказано про малярію, про СНІД, про решту захворювань, з якими доведеться воювати українському контингентові. У першу чергу це буде головною загрозою для життя і здоров'я українських вояків.

А, по-друге, це стосовно заробітчанства. Між іншим це зовсім непогано, коли країна може спорядити свій військовий контингент і зробити на цьому гроші. Але треба тільки не забувати про один момент. Всі хочуть мати швейцарське військо, всі хочуть бути подібними на швейцарців, але поступово Україна в своєму бажанні походити на швейцарців, які делегують свої війська, перетворює себе на швейцара, який відкриває і закриває двері перед великими світу цього. І от властиво відправка туди військового контингенту, бо до нас звертається цілий Кофі Аннан, цілий генсек ООН. Це звичайно, я думаю, що чому б йому і не звернутися, бо я хотів почути відповідь на запитання: хто ще туди поїде, які ще видатні держави крім Конго, крім Нігерії, крім Кенії скерує туди свої військові підрозділи. Тому треба просто бути чесними морально самими перед собою.

Скерування туди українського контингенту не принесе успіху українській армії. Те, що з нею  зроблено зараз, те, що зараз зробило з нею Міністерство оборони, вже вирівняти ні з чим не вдасться. Ми зараз маємо доруйновані українські збройні сили і 18 вертольотів не врятують обороноздатності України. Я переконаний, що можна було б знайти в Україні гроші на модернізацію вертольотів і залишити їх, не відправляючи в жодній Ліберії, можна було б знайти кошти для того, щоб закупити АН-70, можна було б знайти кошти для того, щоб забезпечити Україну українськими танками. Пакистан ми забезпечити можемо, а власні Збройні сили не можемо. І для забезпечення власних Збройних сил танками не потрібно нікуди нікого посилати, для цього потрібно знайти кошти - перестати красти, почати з самих себе. І коли в українській армії буде українське керівництво, коли в українській армії буде українській Головнокомандуючий Збройними силами України, тоді можна буде звертатися до Верховної Ради з проханнями скеровувати в ту чи іншу точку українські Збройні сили, бо зараз вони перетворюються на обслуговування багатих світу цього.

Не хочуть ні французи, ні англійці, щоб їхні військовослужбовці вмирали від жовтої лихоманки і від СНІДу в африканських країнах, а хочуть послати туди українців. Я думаю, що ми туди нікого пошлем. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Василь Надрага, депутатська група "Народний вибір", підготуватися Хмарі. Останній виступ Хмари.

 

16:48:33

НАДРАГА В.І. Уважаемые коллеги, сегодня вопрос, который мы с вами рассматриваем, безусловно, он вызвал такой живой интерес, и исходя из сегодняшней дискуссии, можно отметить несколько моментов. Первый момент. Вызывает искреннее уважение позиция тех, которые на сегодня являются оппонентами предложению, чтобы наш контингент поехал в Либерию, это нормально, это естественно.

Но вызывает искреннее восхищение, я скажу, и откровенно смешение понятий, с помощью которых в этом зале идет мотивация, почему этого нельзя делать. Ну первое, буквально 20 минут назад мы с вами обсуждали одну тему и были многочисленные рассказы и разговоры о том, что нет резолюции ООН, а мы с вами что-то не так делаем.

Сегодня в правовом поле, о котором мы с вами так всегда печемся, на сегодня есть резолюция ООН, которая дает зеленый свет этому проекту. И у меня возникает вопрос: что еще нужно? Сегодняшние претензии, связанные с тем, что так ли мы рассматриваем? То ли мы делаем? И тому подобное. Дорогие мои, на сегодняшний момент есть решение профильного комитета.

Наши коллеги-специалисты рассмотрели этот вопрос и они определились. Никогда не суди, как говорят, не суди, да и судим не будешь. Если  профильный комитет сказал, что это надо делать, то у меня возникает вопрос почему мы с вами должны сомневаться в решении тех наших коллег, которые это сделали.

И последнее. При всем разночтении, уважаемые коллеги, которые не согласны с данным решением. Я на самом деле с большим уважением отношусь ко всем без исключения сидящим в этом зале, и я бы попросил членов тех или иных фракций или депутатских групп уважать решение своих руководителей, которые на Погоджувальной раде дали добро на включение этого вопроса в сегодняшнюю повестку дня. Если мы с вами не доверяем нашим руководителям, я имею в виду, руководителям фракций и групп, то тогда я думаю правильно поставить вопрос, те ли люди возглавляют фракции и группы, если члены фракций и групп после этого оппонируют решение своим лидерам.

В заключении хотел бы добавить только один момент. Я бы попросил, все-таки,  быть объективным и честным перед собой и перед аудиторией, когда мы заявляем о том, что туда посылаются люди "на убой".

 Я не хочу сегодня долго рассказывать на эту тему, но отдельно я хотел бы все-таки подчеркнуть, сегодня туда поедут только по контракту, подчеркиваю, только по контракту и только при наличии письменного согласия самих контрактников и членов их семей.

Дорогие мои! Давайте не будем пугать людей какими-то страшилками, подчеркиваю, едут контрактники по письменному собственному согласию и по письменному согласию членов их семей. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Степан Хмара, будь ласка. Заспокойтеся, шановні колеги!

Ні, якщо час буде, то буде.

 

16:51:32

ХМАРА С.І.

Фракція "Батьківщина", партія Батьківщина.

Шановні народні депутати, шановний Володимире Михайловичу. Шановний Володимире Михайловичу! Я хочу вам ще раз нагадати. Ви кожний раз посилаєтесь, що ось Погоджувальна рада прийняла рішення. То я вам ще раз хочу нагадати і закликати вивчити Регламент. Погоджувальна рада ніяких рішень не приймає, згідно статті 4.2.4  Погоджувальна рада може тільки вносити пропозиції щодо внесення в порядок денний, формування порядку денного.

Ви як ніхто з ваших попередників на посаді Голови Верховної Ради систематично цинічно порушуєте Регламент - основний закон роботи Верховної Ради. Ви не маєте права сьогодні виносити це питання. Це, по-перше.

По-друге. Який інтерес України посилати наших військових-заробітчан в Ліберію? Жодного немає. І не дивно, що ні Президент, ні хто інший, наприклад, з Міністерства оборони, нам цього не сказали, бо його немає. Немає там політичного інтересу України, економічного інтересу України, я не кажу вже про моральну сторону цього питання.

Але ми будемо мати інвалідів, яких потім треба буде утримувати. В нас їх і так не бракує. Ми ще будемо мати інвалідів з букетом нетипічних африканських захворювань, тропічних захворювань.

Може, комусь це потрібно. Може, це потрібно колишньому раднику Президента України пану Вадиму Рабіновичу, який зацікавлений в кривавих алмазах. Може, це ще комусь з сім'ї, яка сьогодні править Україною, потрібно. Але я хотів би звернутися і до пана Андресюка.

Пане Андресюк, гроші для Збройних сил є, в Україні є достатньо грошей. Лише не потрібно красти. І закличте краще свого лідера пана Медведчука, який шахрайським шляхом відмив і вивіз за кордон сотні мільйонів доларів. Ось тоді у нас не буде проблеми  профінансувати і Збройні сили, і профінансувати інші видатки  на соціальні потреби. А посилати нині до Ліберії контингент військових-заробітчан, це просто  ганебно, принизливо і для Верховної Ради, і для народу України, і для наших Збройних Сил.

Я прошу вас всіх. Не робіть сьогодні великої помилки і взагалі не голосуйте за цей ганебний закон.

 

ГОЛОВА. Дякую, Степане Ільковичу.

Шановні колеги! Час вичерпано.

( Ш у м   у   з а л і)

Зараз буде з процедури, з мотивів, тільки  заспокойтеся. Я хочу, шановні колеги, прошу уваги. Що ви кричите? Я хочу лише зачитати  статтю 4.2.4.6 Регламенту: "Рішення Погоджувальної ради депутатських фракцій і груп приймається такою кількістю голосів, членів Погоджувальної ради, з правом вирішального голосу, яка у сумарному підрахунку голосів членів  її фракцій і груп забезпечує прийняття позитивного рішення при голосуванні питання у сесійній залі". Я жодним чином не  порушував Регламент.

І, шановні колеги, ще одне хочу сказати, я просив би нагадувати мені про порушення  Регламенту, коли ми будемо у черговий раз ставити на голосування Закон  про вибори на пропорційній основі.

З мотивів? Запишіться, 3 хвилини з мотивів. І не треба мене звинувачувати у тому, чого немає, будьте об'єктивними. Будь ласка, записалися з мотивів. Запишіться, будь ласка. На  табло, будь ласка, прізвища.

Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України.

 

16:56:00

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Прошу передати слово Юрію Луценку.

 

ГОЛОВА. Юрій Луценко, фракція Соціалістичної партії України.

 

16:56:07

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Луценко, Соціалістична партія України.

Шановна Президія! Шановні  депутати більшості! Звертаюся, найперше, до вас. Звертаюся також до наших радіослухачів. Ми мусимо сьогодні розуміти, що депутати більшості не є вільними у голосуванні. Їх сьогодні примушують втретє, ламаючи совість, Регламент, перспективи України голосувати за це ганебне, правильно сказав Степ Ількович, рішення. Ганебне у всіх відношеннях: для України, для Збройних сил, для Верховної  Ради, яка втричі поспіль порушує норми закону і моралі при голосуванні за відправку до Ліберії.

Я звертаюся сьогодні до вас, знайдіть у собі мужність просто не натискати кнопки. Цим ви врятуєте сотні людей від тяжких хвороб в ім'я рятування однієї єдиної особи, напівцарственої особи в Україні. Знайдіть в собі мужність поступити по совісті так, як би ви вчинили із своїми дітьми.

І окремо до вас, Володимире Михайловичу, якщо ви дійсно хочете скласти мені компанію в Ліберії, разом з Кучмою, я з вами точно туди поїду, але на дуже довго, аби звільнити Україну від таких горе-керівників.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Валерій Асадчев, фракція "Наша Україна".

 

16:57:16

АСАДЧЕВ В.М.Дякую.

Володимире Михайловичу, ви коли весь час на Погоджувальну раду зсилаєтесь, то ви, на жаль, не говорите а скільки там проголосувало. Чи забезпечило те голосування на Погоджувальній раді його проходження в залі, тоді ви, будь ласка, виконуйте повністю цю норму регламенту і доповідайте, скільки ж голосів проголосувало на Погоджувальній раді. Тому що вона у вас як палочка-виручалочка. Тоді можна, взагалі, Верховну Раду не збирати. Ви там на Погоджувальній раді все і приймайте.

Що стосується цього питання, воно зрозуміло, тільки я не зовсім зрозумів, причому тут закон про вибори. Можливо, ми тоді його в пакеті розглянемо з Ліберією, щоб вже остаточно зкомпрементувати регламент. Дякую!

 

ГОЛОВА. Борис Андресюк, будь ласка, фракція соціал-демократичної партії України об'єднаної.

 

16:58:11

АНДРЕСЮК Б.П. Шановні народні депутати, шановний Степан Ількович, оскільки, ви згадали моє прізвище і прізвище лідера нашої партії, я хотів би порадити вам, краще рахуйте гроші у власних карманах, ніж чужі гроші. Це по-перше.

І по-друге, хотів би вам сказати і вашій фракції, і тим, сьогодні не збирається голосувати. Ми  вносили реалістичний бюджет по підтриманню наших Збройних Сил і ми голосували за нього. Там гроші наших... наше  Міністерство оборони і військовиків. Але ні ви, ні ваша фракція не голосували за бюджет. Ви були проти  цих грошей, які  потрібно було виділити нашим Збройним Силам, і у вас немає сьогодні морального права звинувачувати нас, що ми не підтримуємо боєздатність наших Збройних Сил.

Голосуйте краще за бюджет, таким чином ви будете підтримувати Збройні Сили!

 

ГОЛОВА. Ні, ні, ні. Там... Хмара - репліка. Прізвище називали і голосуєм. Все. Репліка. Шановні колеги, ну час вичерпаний. Ну тут у нас записано ще 25 людей. Ну що я можу зробити?

 

16:59:18

ХМАРА С.І.

Шановний  пане Андресюк! Наша фракція не голосувала за бюджет тільки тому, що він є дійсно  антинародний і не соціальний. І не треба тут  спекулювати,  що ми не голосували за те, щоб профінансувати Збройні Сили.

Я вам скажу,  що такий нещасний бюджет тому, що такі як ваш лідер сотні мільйонів доларів незаконно награбованих українського народу відмив і відмиває за кордоном. Хай поверне він і такі як він - ті, хто обібрав Україну, тоді не буде проблем з фінансуванням в тому числі і Збройних Сил України.

 

ГОЛОВА. Черняк - репліка. І все.

(Ш у м)

Зараз буде. Ну шановні колеги, я хочу  витримати  процедуру повністю. Прошу заспокоїтись, не  звинувачуйте мене.

 

17:00:15

ЧЕРНЯК В.К.

Шановні колеги, тут багато разів  звучала теза про заробітчанство. Я не бачив в проекті бюджету надходжень від Ліберії. Де заробітчанство?

Навпаки, Україна фінансує наших вояків в Ліберії, а потім можливо повернуть ці гроші. Так само як було з Іраком.

Скажіть мені, чи отримали ми гроші від перебування в Іраку. Ні, навпаки, в бюджеті на наступний рік ми збільшуємо видатки на Ірак! Так що  теза про  те, що ми там  заробимо гроші є абсолютно  безпідставною, але існує реальна загроза, реальний ризик загибелі людей і захворювань, дуже жахливих захворювань. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги,  прошу уваги. Репліка - Гмиря і все. Прошу  уваги, остання репліка, прошу уваги. Гмиря мікрофон.

 

17:01:23

ГМИРЯ С.П.

Владимир Михайлович, я чувствую вы будете ставить вопрос до тех пор, пока последнего там либерийца миротворцы не перебьют. Нельзя голосовать за этот проект. Ну, какие аргументы приводили. Говорят, ООН просит нас прийти. Какая-то странная аргументация. В Кувейт ООН говорит не идти, нас приглашают. Сюда говорит идти, мы тоже идем. При чем тут ООН?  Стыдно слушать, когда говорят о том, что отремонтируют наши самолеты. Да, и жучки установят для прослушивания.  Свою армию розворовали, теперь пытаемся  иностранцам, чтобы они нам помогали.

И самое принципиальное. Дотех пор, пока мы не знаем причин и последствий посылки наших войск за границу, голосовать за это нельзя. Марчук вот говорил, когда посылали войска в Кувейт, что он знает где там оружия массового уничтожения. Пусть оветит. Мидовцы рассказывали о том, какие выгоды получит Украина от посылки войск в Кувейт. Пусть прийдут   и ответят. А если нет, пусть скажут, что  они врут. Нельзя... За голосование за это невозможно...

 

ГОЛОВА. Дякую. А от Геннадій Йосипович Удовенко каже, що йому соромно перед Генеральним секретарем, що ми не можемо прийняти відповідне  рішення.

Я ставлю на голосування з врахування доповнення такого змісту: "Взяти до відома, що відповідно  до мандату у місті ООН у Ліберії, визначеного  у  Резолюції Ради безпеки ООН, номер 1509 український миротворчий контингент не братиме участі у бойових  діях  на боці жодної із конфліктуючих сторін".

З врахуванням цього доповнення я ставлю на голосування Закон України про схвалення рішення Президента України щодо направлення миротворчого контингенту для участі України в Місії Організації Об'єднаних Націй у Ліберії . Прошу голосувати. У цілому ставлю на голосування.

 

17:03:31

За-234

Рішення прийнято.

По фракціях, будь ласка. Я прошу уваги. Зачитать? Зачитаю. Прошу уваги, у нас там  далі ще є рішення, які треба голосувати. "Наша Україна" - 1, "Регіони України" - 62, комуністів - 0, Партія промисловців і підприємців, "Трудової України" - 40, Соціал-демократична партія України об'єднана - 36, "Народовладдя" - 22, Соціалістична партія України - 0, блок Юлії Тимошенко - 0, "Демократичні ініціативи" - 18, Аграрна партія - 16, "Народний вибір" - 14, Народно-демократична партія України - 13, позафракційні - 12.

Шановні колеги, прошу уваги! Учора на Погоджувальній раді, я хочу підкреслити, фактично одностайно було прийнято рішення про те, що ми домовимося, що приймемо рішення, щоб у середу ми розглядали питання, пов'язані з ратифікацією і приймали відповідні рішення.

Якщо немає заперечень, то я ставлю на голосування постанову за номером 4473 з цього приводу. Прошу підтримати. Прошу голосувати. Вона роздана ця постанова. Щоб щосереди розглядати це питання про надання згоди на обов'язковість міжнародних договорів України та денонсації міжнародних договорів України. Прошу голосувати. Тобто ратифікації. Прошу підтримати.

 

17:05:17

За-251

Рішення прийнято. Я вам дякую.

Переходимо до розділу "Прийняття рішень з обговорених питань".

Оголошується до розгляду проект закону про місто-герой Севастополь. Матвієнко - голова Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування. Анатолій Сергійович, будь ласка.

 

17:05:47

МАТВІЄНКО А.С.

Анатолій Матвієнко, Українська республіканська партія "Собор", блок Юлії Тимошенко. Шановні колеги, дозвольте вас проінформувати, нагадавши позицію Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування стосовно законопроектів про місто-герой Севастополь. Ми маємо у відповідності із ініціативами авторів три законопроекти: 3187, це урядовий законопроект, 3187, це законопроект народних депутатів Вернидубова і Заїчко, і 3187-2, це законопроект Ющенка, Катеринчука і інших депутатів.

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування на своєму засіданні розглянув всі три законопроекти і прийняв наступне рішення або прийшов до наступного рішення: законопроект 3187 комітет відхилив як такий. який практично встановлює там тільки владу адміністрації і ігнорує вимоги Конституції і відповідних законів щодо права місцевого самоврядування і формування органів місцевого самоврядування.

По двох інших законопроектах, 3187-1 та 3187-2, комітет не прийняв жодного рішення результативного, поскільки голоси розділилися. Стосовно законопроекту Заїчка, Вернидубова комітет не прийняв рішення, враховуючи те, що ми цим законопроектом встановлюємо практично в Севастополі дуже тривожну, можливо, ситуацію - ситуацію двовладдя, коли є державні адміністрації, і коли є міська влада і міський голова, який обирається всенародно. Не розписуємо там, відповідно, повноважень і не допускаємо дублювання. Ви пам'ятаєте, що така ситуація з невизначеністю є у нас сьогодні в Києві, що викликає певну стурбованість і, скажімо, ми можемо створити небезпечну ситуацію некерованості і повернутися вже не в рамках Севастополя щось подібно до Мєшкова, який був Президентом в Криму.

Стосовно законопроекту Катеринчука та Гриніва комітет також не прийняв рішення, було на підтримку лише сім голосів, він не вирішує проблеми власне міста Севастополя і не розв'язує права Севастополя, скажімо, так як і міста Балаклава на місцеве самоврядування.

Комітет рекомендував двом групам авторів по законопроекту 3187-1 і 3187-2 вийти на узгоджений законопроект і зняти ці протиріччя.

На превеликий жаль, автори цих законопроектів до узгодженого рішення не прийшли. Тому сьогодні Верховна Рада має визначитися по всім трьом законопроектам, я ще раз кажу, комітет не підтримав жодного з них. В разі не схвалення жодного з цих законопроектів у першому читання, комітет пропонує законопроекти  3187-1 та 3187-2 проголосувати на повторне перше читання. І я думаю, що ці проблеми про які застерігає комітет ми спробуємо разом із авторами вирішити. І якомога швидше вийти на прийняття закону про місто герой Севастополь, і дійсно, виконати свої зобов'язання перед цією славною громадою і перед всіма жителями Севастополя.

Володимир Михайлович, я закінчив інформацію дякую за увагу.

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Анатолій Сергійович! Шановні колеги, будемо визначатися.

 Будемо визначатися у нас є три законопроекти, я ще раз нагадаю, три законопроекти. Незважаючи на рішення комітету ми будемо з вами голосувати в такому порядку, як вони надходили. Урядовий законопроект 3187 і два депутатських 3187-1, і 3782-2. В такому порядку ми будемо з вами і визначатися.

Заічко з процедури, будь ласка.

 

17:10:17

ЗАІЧКО В.О.

Благодарю! Виктор Заичко, город герой Севастополь 225 округ.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги!

Я хотел бы небольшую реплику в адрес докладчика информации, которая была.

Вы слышали о том, что наш проект предполагает то, что он будет ухудшать социальную и политическую ситуацию в городе-герое Севастополе. Я бы не хотел, чтобы в Верховной Раде такое мнение трактовали.

Сегодня севастопольцы такие граждане Украины, и они должны иметь равные права в плане осуществления своих полномочий в местном самоуправлении.

Кроме этого, я пользуюсь случаем в том, что в ходе обсуждения не так уж много было коллег в зале. Я хочу обратить ваше внимание: от имени городского совета, трудовых коллективов города в адрес депутатов Верховной Рады пришло обращение, и вы имели честь с ним ознакомиться в плане поддержки сегодня проекта по городу-герою Севастополю. И буду очень признателен от имени всех севастопольцев, если сегодня мы сделаем правительный выбор в плане демократии, истинной демократии, и проголосуем в первом чтении именно проект мой и коллеги...

 

Засідання веде ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні колеги, відповідно до надходження, реєстрації законопроектів я буду ставити їх таким чином на голосування, як сказав Адам Іванович Мартинюк.

Першим ставиться на голосування законопроект урядовий. Це номер 1-3187 "Про місто-герой Севастополь". Прошу голосувати.

 

17:12:20

За-161

Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування проект за номером 3187-1. Автори народні депутати Вернидубов і Заічко. Це проект Закону "Про місто-герой Севастополь". Прошу голосувати.

 

17:12:50

За-191

Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування проект за номером 3187-2. Автори - народні депутати Ющенко, Безсмертний, Катеринчук, Гринів  законопроекту про  спеціальний статус міста-героя Севастополя. Прошу визначатися.

 

17:13:22

За-130

Рішення не прийнято.

Пропозиція комітету була - на повторне перше. Я поставлю в порядку  надходження, щоб тоді була...Нема заперечень? Асадчев, будь ласка.

 

17:13:38

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую. Володимире Михайловичу, я смотрю голосування. Ну я розумію, що коли голосує Толстоухов, то це ще півбіди, но коли вже голосує Генеральний прокурор, якого... зрозуміло, що всіх нема, но принаймні Васильєв-то хоть міг би скласти свої повноваження,  щоб показати всій Україні приклад виконання вимог Конституції. То я вас дуже прошу, ви зверніться до Генерального прокурора і нагадайте йому, що йому це якось не до обличчя - порушувати Конституцію. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я інформував на Погоджувальній раді про те, що Генеральний прокурор написав заяву. В четвер планує... в середу планує розглянути Комітет з питань Регламенту, і в четвер  ми приймем відповідне рішення з цього... з цього приводу.

(Ш у м  у  з а л і)

Будь ласка, Петров. Потім  Матвієнко.

 

17:14:36

ПЕТРОВ О.В.

Шановні колеги! Петров, фракція Народно-демократичної партії.

Я хочу, щоб ми підтримали все ж місто-герой Севастополь і прошу пана головуючого, Володимире Михайловичу, поставте, будь ласка, проекти по набраним голосам. Ну найбільший проект, який набрав голоса, поставте першим. Проголосуємо його і підтримаєм якраз на друге... на перше, перше  читання якраз місто-герой Севастополь.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Будь ласка,  голова комітету. Анатолій Матвієнко.

 

17:15:14

МАТВІЄНКО А.С.

Шановні колеги і всі, хто хоче прийняти закон про місто-герой Севастополь! Комітет дуже хоче разом з вами його прийняти. Більше того,  ми все зробимо для того, щоб  його підготувати якомога швидше. Узгодити  залишилося нам небагато. Ми це  зробимо  разом з урядом. Тому прохання законопроект 3187-1,   законопроект 3187-2 проголосувати і відправити їх на повторне перше читання. Ми це  зробимо оперативно і вирішимо проблему Севастополя. Ми зацікавлені у тому, щоб закон працював, але щоб він працював ефективно.

 

ГОЛОВА. Заічко, будь ласка. Зараз будемо голосувати.

 

17:15:58

ЗАІЧКО В.О.

Спасибо.

Я, уважаемые коллеги, хотел бы все-таки, чтобы мы в плане рейтингового голосования, еще раз обращаю внимание, и поддержали один законопроект на первое повторное чтение. Ибо в нем все есть то, что отвечает сегодня и законодательству, и Констуции принципам. Ибо кабминовский проект и проект сегодня предлагаемый Ющенко и группой депутатов, по сути, дела сегодня аналогичный в плане подхода сегодня к правам местной громады по  выборам и головы и другим вопросам связанным с Законом о местном самоуправлении.

Поэтому я хотел бы обратиться к бильшости, и есть постанова, которая была направлени и  зарегистрирована, поддержать этот проект на первое  повторное чтение, и мы будем  учитывать те предложения, которые поступят в ходе подготовки к первому чтению.

 

ГОЛОВА. Гринів, будь ласка, фракція "Наша Україна".

 

17:17:11

ГРИНІВ І.О.

Шановні депутати! Я хотів би,  звернутися підтримати пропозицію комітету. Насправді, не так багато залишилося узгоджувати, і, я думаю, законопроект виграє від того, якщо  протягом тижня ми  зараз узгодимо позиції по двох законопроектах, які дуже близькі по своїх концепціях, і винесемо, дійсно, те, що буде відповідати, як державним інтересам, так  і інтересам громади міста Севастополя.

 

ГОЛОВА. Борис Беспалий, будь ласка.

 

17:17:44

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, "Наша Україна", місто Київ.

Місто Київ - це друге таке місто, як Севастополь, з окремим статусом.

Шановні колеги! Давайте пригадаємо, як  у нас йшло обговорення цього законопроекту, ми погодились.

Перше, що нам треба закон прийняти як найшвидше.

Друге. Ми погодились, що в обох депутатських законопроектах є раціональне зерно. В проекті, який внесений Заічко і Вернидубовим обстоюються інтереси самоврядування, але на жаль не враховані до певної міри державні інтереси. В другому законопроекті, який внесли Гринів, Ющенко і Безсмертний, можливо, дещо ухил в сторону державної влади.

Тому якраз поєднання цих законопроектів, воно не є складним і воно б вирішило всі питання: і повноцінного місцевого самоврядування, і захисту інтересів держави. Тому пропозиція, яку вніс Анатолій Сергійович Матвієнко, вона є обгрунтованою, тобто, вона є логічною. І я дуже прошу, Володимире Михайловичу, від імені комітету, я секретар цього комітету, поставити пропозицію голови комітету про повторне друге читання обох депутатських законопроектів. Це відкриє вихід і ми до Нового року можемо принести подарунок Севастополю.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, давайте домовимось таким чином. Я поставлю зараз їх по черзі, як на повторне перше, якщо не пройде, тоді пропозицію комітету поставимо, щоб два законопроекти відправити. Нема заперечень? Тобто, зараз я ставлю по черзі, а потім якщо ні, то два законопроекти, авторами яких є народні депутати.

Я ставлю на голосування про направлення на повторне перше читання проекту закону про місто-герой Севастополь, номер 3187 урядовий.

 

17:19:42

За-207

Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування проект 3187-1, автори Вернидубов і Заічко проекту Закону про місто-герой Севастополь на повторне  перше читання. Прошу голосувати.

 

17:20:12

За-258

Рішення прийнято.

Так, дякую. Оголошується до розгляду проект Закону про ломбарди в Україні. Капустін Віктор Володимирович, будь ласка.

 

17:20:34

КАПУСТІН В.В.

Шановні народні депутати, на ваш розгляд надається два законопроекти, номер 2424, це законопроект, внесений народним депутатом Тягнибоком,  та урядовий проект Закону про ломбарди та ломбардну діяльність під номером 2424-1. Наш комітет розглядав це питання. І ми прийшли до наступних висновків.

По-перше. Ситуація виглядає таким чином, що зараз  на Україні працює майже 500 ломбардів, які фактично працюють поза межами правового поля, оскільки цей сегмент фінансового ринка не є врегульованим. І це є, звичайно, дуже поганою обставиною.

По-друге. Ломбарди, як відомо, згідно з законом, який ми прийняли у минулому році, згідно з законом про запобігання, відмивання брудних грошей, це є органи первинного фінансового моніторингу, які, тим більше, підлягають регулюванню спеціальними законами.

Тому ці закони є дуже важливими, і нам необхідно прийняти один з них. Коли ми обговорювали їх по суті  на Комітеті з питань фінансів і банківської діяльності, ми прийшли до висновку, що ці закони, по-перше, подібні, вони  прийнятні для обговорення і прийняття у першому читання. І суттєва різниця між ними полягає тільки у тому, що законопроект народного депутата Тягнибока має на увазі  більшу кількість фінансових  послуг, які можуть надавати ці фінансові установи ломбарди. 

Ми все ж таки дійшли до висновку, що   сповзання ломбардів до фінансових установ типу банків зараз є несвоєчасним і, напевно, цього робити не треба. Тому згідно з тим рішенням, яке було прийнято комітетом. Ми пропонуємо прийняти за основу урядовий законопроект номер 2424-1, прийнято його за основу, прийняти у першому читанні для того, щоб потім доопрацювати два законопроекти і вийти на друге читання вже з одним спільним законопроектом. Автори цих законопроектів - представники уряду і наш шановний колега Тягнибок, вони дотримуються такої поміркованої і компромісної позиції, наскільки я знаю. І вони згодні з такою пропозицією комітету для того, щоб потім в робочих групах опрацювати ці два законопроекти і вийти на єдиний законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Сідайте, будь ласка. Олег Тягнибок як автор проекту. Мікрофон народного депутата Тягнибока.

 

17:23:16

ТЯГНИБОК О.Я.

Дякую. Шановні колеги, шановний Володимире Михайловичу! Дійсно я хочу підтвердити те, що у процесі обговорення двох законопроектів я погодився з тим, що краще на цьому етапі, щоб ми зараз тут у сесійному залі підтримали законопроект урядовий 2424. А уже у процесі підготовки до другого читання були враховані ті пропозиції, які були запропоновані у законопроекті, автором якого був я. Так що прошу, шановне товариство, шановних колег підтримати законопроект 2424. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги...

 

ТЯГНИБОК О.Я. Можливо, Володимире Михайловичу.

 

ГОЛОВА. Автор проекту закону Олег Тягнибок свій проект знімає і погоджується з тим, що його пропозиції будуть враховані при доопрацюванні до другого читання. У нас залишився один проект урядовий.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону України "Про ломбарди і ломбардну діяльність" за номером 2424-1, урядовий. Прошу голосувати.

 

17:24:45

За-291

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про теплопостачання. Петро Павлович Сабашук  - голова підкомітету Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки. Будь ласка. І автор же закону.

 

17:25:08

САБАШУК П.П.

Добрий день, вельмишановні колеги! Сьогодні у нас тут жарко, але не треба забувати, що 99 процентів наших міст сьогодні холодні. І цей закон, який сьогодні я хочу вам представити, щоб ви проголосували в першому читанні, не дивлячись на його деякі суперечки, розроблений всіма заінтересованими сторонами і Асоціацією міст України, і теплоенергетиками, і теплотехніками. Сутність. Я хотів би зупинитися на деякій сутності цього закону.

Проектом закону пропонується врегулювати відносини, що виникають у зв'язку з виробництвом, транспортуванням, постачанням і використанням теплової енергії, державним наглядом за режимом споживання теплової енергії, безпечної експлуатації теплоенергетичного обладнання та безпечним виконанням робіт.

Законопроектом передбачається визначити державну політику у сфері теплопостачання, то є регулювання цін, які віддаються сьогодні місцевим радам.

Державне управління і регулювання у сфері теплопостачання. У нас є новий комітет - Комітет по комунальному господарству, і він має право регулювати відносини в сфері теплопостачання, а також видачі ліцензій і право виконання робіт по цим ліцензіям.

Особлива діяльність у сфері теплопостачання. Моніторинг обліку та контроль у сфері теплопостачання. Відповідальність за порушення законодавства у сфері теплопостачання. Після обговорення хотів би зупинитися на деяких із цих пунктах. Стаття 17, яка говорить о приватизації. Приватизація буде можлива по тим законам, які є і працюють на території України. І не більше, і не менш.

Ще одне. Питання, яке ми сьогодні розглядали, це питання цін і тарифів. Ціни і тарифи, вони встановлюються місцевими радами. Місцеві ради сьогодні є представниками народу і народ буде встановлювати ці тарифи. Так що спасибі за увагу.

 

ГОЛОВА. Так, дякую.

Одну хвилиночку. Семенюк Валентина Петрівна, будь ласка, мікрофон. Можливо, треба відповідь буде дати.

 

17:27:05

СЕМЕНЮК В.П.

Шановний доповідачу, дуже приємно, що ви назвали законопроект, бо готовився представниками різних міністерств, відомств і фахівців. Але скажіть мені, будь ласка, як можна подавати законопроект, який протирічить статті 22 Конституції України, статті  5 Закону "Про приватизацію", адже відповідно до Закону "Про приватизацію" не підлягають об'єкти, які мають інженерні споруди, устаткування на поставку води, тепла, газу. Це норма, яка сьогодні діє, як ми могли сьогодні закладати в статті 17 цю норму, яка забороняє, прямо забороняє, приватизацію безпосередньо поставки тих послуг, які несуть забезпечення територіальним представництвам і громадянам   території таких об'єктів.

 

САБАШУК П.П. Я прошу пробачення, але стаття...

 

СЕМЕНЮК В.П. Стаття 17.

 

САБАШУК П.П. В статті 17 сказано, що приватизація об'єктів теплопостачання виконується згідно з дійсних законів України. І поки є закон України, який забороняє приватизацію, то він працює на території України. Але я думаю, що прийде час, коли ми його відмінимо, а закон ми на один день  ми не пишемо. Спасибі.

 

ГОЛОВА. Дякую, сідайте, будь ласка.

Шановні колеги! Я ставлю на голосування, з мотивів, будь ласка Семенюк.  Сідайте, будь ласка.

Семенюк, будь ласка, мікрофон.

 

 17:28:30

СЕМЕНЮК В.П.

 Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Шановні колеги! Ми не можемо приймати законопроекти, які прямо протирічать діючим законодавчим документам, які діють на території України у відповідності до Конституції України.

Тому я прошу, статтю 17 ми не можемо голосувати, і прошу не підтримувати даний документ. Адже, як ми сьогодні говоримо про те, що в майбутньому буде йти приватизація, то давайте спочатку так приймати  закони, які б не порушували діючі. І не можна сьогодні йти на прийняття цього документу із зазначеною статтею.

Я звертаюся до вас, до всіх колег, не підтримувати дану норму, зокрема із статтею 17.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Я ставлю на голосування пропозицію комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект закону України про теплопостачання за номером 4021, автор народний депутат  Сабашук. Прошу голосувати.

 

17:29:44

За-300

Рішення прийнято.

Будь ласка, Валентин Григорович Матвєєв. З процедури. Мікрофон ввімкніть, будь ласка.

 

17:29:56

МАТВЄЄВ В.Г.

Володимире Михайловичу, дякую.

Я ще хочу звернути вашу увагу як головуючого на сьогоднішньому вечірньому засіданні на те, що, як і раніше, продовжується практика керування загалом членами уряду чи представниками уряду, які присутні при розгляді того чи іншого питання. Коли ми в кінці кінців уже наведемо порядок у залі Верховної Ради? Дякую.

 

ГОЛОВА. Я прошу шановних представників, ну, не поступати більше так. Не будіть звіря, поки він спить.

Оголошується до розгляду проект Закону "Про транспортно-експедиторську діяльність". Доповідач - голова підкомітету Комітету з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства і зв'язку Гладкіх Василь Іванович. Є Василь Іванович?

Будь ласка, Василь Іванович.

 

17:30:59

ГЛАДКІХ В.І.

Шановний Голово, шановні народні депутати. Комітет Верховної Ради України з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства розглянув на своєму засіданні проект Закону України "Про транспортно-експедиторську діяльність", внесений народним депутатом України Стрибком Станіславом Кириловичем.

Законопроект розроблено у відповідності до Закону України "Про комплексну Програму утвердження України як транспортної держави у 2002-2010 році" та визначає правові та організаційні засади транспортно-експедиторської діяльності в Україні, основні права, обов'язки та відповідальність суб'єктів цієї діяльності, визначає декілька видів транспортних експедиторів та напрямки державної підтримки та державного регулювання транспортно-експедиторської діяльності, запроваджує ліцензування експедиторської діяльності.

Прийняття впровадження законопроекту сприятиме розвитку та підвищенню якості транспортно-експедиційного обслуговування експортно-імпортних та транзитних вантажів, підвищенню конкурентоспроможності національних експедиторів на міжнародному ринку транспортних послуг, дозволить створити єдине правове поле та провести у відповідності нормативно-правові акти, що регулюють відносини в цій сфері.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловило декілька зауважень до законопроекту, але вважає, що вказаний законопроект може бути взятий за основу з наступним врахуванням зауважень. Враховуючи вище викладене, комітет пропонує прийняти за основу проект закону України про транспортно-експедиторську діяльність. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА.  Шановні колеги, немає заперечень щодо пропозиції і рішення профільного комітету? Тому я ставлю  на голосування про  те, щоб Проект Закону України про транспортно-експедиторську діяльність (реєстраційний номер 2474) прийняти за основу.

Прошу голосувати.

 

17:33:17

За-294

Рішення прийнято.

Так, переходимо до розгляду  Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні порушення (за скороченою процедурою).

Доповідач - Юрій Кармазін. Будь ласка.

 

17:33:40

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку Віктора Ющенка  "Наша Україна".

Шановні народні депутати, необхідність якнайшвидшого прийняття цього закону зумовлена набранням з 1 січня 2004 року чинності прийнятим ще 22 травня 2003 року Законом України про податок на доходи фізичних осіб.

Відповідно до статті 93 Конституції в порядку законодавчої ініціативи мною і народним депутатом України Бандуркою  подано на розгляд Верховної Ради цей законопроект, який розглянуто  Комітетом з питань законодавчого  забезпечення правоохоронної діяльності і рекомендовано до розгляду і прийняття в першому читанні.

Позитивне рішення є у висновку Головного науково-експертного  управління від 13 ще серпня 2003 року. Реальне запровадження положень пункту 22.5 нещодавно прийнятого Закону України "Про  податок на доходи  фізичних осіб" повністю порушує баланс між серйозністю злочину та мірою визначеною за цей злочин  покарання, які були встановлені під час розробки  багатьох статей чинного Кримінального кодексу.

Метою даного законопроекту якраз і є недопущення повного руйнування існуючого кримінального законодавства  та практики його застосування внаслідок дії зазначених новацій. У випадку невжиття належних заходів законодавчого реагування, починаючи з 1 січня 2004 року, у статтях Кримінального кодексу, де кваліфікація залежить  від наявності певного розміру, почнеться різке збільшення  розмірів відповідних кваліфікаційних критеріїв, що створить умови для уникнення винних осіб від  відповідальності за ухилення від сплати податків.

З 1 січня 2004 року ці розміри  збільшаться у чотири рази, з 1 січня 2005  - майже у сім разів, а  2006-го - вже в 11 разів, з 1 січня 2007-го - майже у 14 разів порівняно з їх нинішнім значенням і це при умові, що не буде збільшуватися мінімальний розмір  заробітної плати.

Для прикладу. .......розмір  кримінально-карного ухилення від сплати податків, частина перша статті 212 Кримінального кодексу України зараз становить 17 тисяч гривень. За умови збереження мінімального розміру заробітної плати  на рівні 237 гривень цей розмір після набрання  чинності Законом "Про податок з доходів фізичних осіб" становитиме у 2004 році  71 тисячу, у 2005 - 118, у 2007 - 237 тисяч гривень.

З огляду на вказані обставини існує необхідність якнайшвидшого прийняття даного законопроекту з тим, щоб його положення набрали чинності ще до 1 січня 2004 року.

Шановні народні депутати! Пропонується у Кримінальному кодексу у тексті кодексу слова " неоподаткований мінімум доходів громадян"  у всіх відмінках замінити словами " розрахункова одиниця" у відповідних відмінках.

Доповнити  статтю 53 новою частиною третьою такого змісту : "Грошове  значення розрахункової одиниці дорівнює 17 гривень".

У зв'язку з цим  частина тертю та четверту цієї статті вважати відповідно четвертою та  п'ятою. Крім того, це ж поняття треба міняти в кодексі України про адміністративні правопорушення. У тексті кодексу слова "не оподаткований мінімум доходів громадян" у всіх відмінках пропонуємо замінити слова "розрахункова одиниця у відповідних відмінках". Статтю 27 викласти в такій редакції.

Стаття 27, штраф. Штраф - є грошовим стягненням, що накладається на громадян і посадових осіб за адміністративні правопорушення у випадках і розмірі, встановлені цим кодексом та іншими законами України. Якщо цим кодексом чи іншими законами України розмір штрафу за адміністративне правопорушення встановлено у розрахункових одиницях, для обчислення розміру такого штрафу застосовується грошове значення розрахункової одиниці, визначене у Кримінальному кодексі України.

Законом передбачається його набуття чинності через десять днів після його опублікування, як це і передбачено чинною Конституцією України. Я хочу подякувати всім, хто працював і давав до цього закону свої пропозиції, зокрема, завідуючому Відділу з конституційних питань і державного будівництва Головного науково-експертного управління, пана Ришелюка Андрія Миколайовича і хотів би сказати, що згідно з заключенням експертного управління, вони до цього законопроекту чітко пишуть, що претензій не мають. Дякую, доповідь закінчено.

 

ГОЛОВА.Дякую, Юрій Анатолійович, сідайте будь ласка. Голова комітету Мойсик Володимир Романович, заключення комітету.

 

17:38:29

МОЙСИК В.Р.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги народні депутати, комітет підтримує цей законопроект. Кількома словами мова в ньому йде ось про що.

Законом про податок з фізичних осіб, які набувають чинності з 1 січня майбутнього року, з Кримінального кодексу і з кодексу України про адміністративні правопорушення, виключається поняття "не оподаткований мінімум доходів громадян і замість нього вводиться соціальна податкова пільга, яка є на багато більшою, ніж неоподаткований мінімум доходів громадян. То цим законопроектом пропонується провести у відповідність закон про податки з фізичних осіб і Кримінальний кодекс і Кодекс про адміністративні правопорушення. Оскільки перший закон про податки з фізичних осіб набуває чинності з 1 січня 2004 року, комітет підтримує законопроект і просив би його прийняти в цілому. І це ж саме підтримує і Державна податкова адміністрація України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую. Немає потреби обговорювати це питання, да? Пузаков наполягає, що я можу зробити. Не наполягаєте, шановні колеги? Не наполягають. Якщо немає заперечення проти пропозиції комітету про те, щоб прийняти рішення за основу і в цілому, немає заперечень?

Я ставлю на голосування про прийняття за основу і в цілому як закон проект закону про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення. Прошу голосувати.

 

17:40:21

За-164

Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення. Прошу голосувати.

 

17:40:46

За-135

Рішення не прийнято.

Наступним оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" щодо соціально-побутового обслуговування. Шановні колеги, ми як домовлялися, у нас тут є дев'ять проектів законів, які безпосередньо покликані покращити умови життя інвалідів. Просив би, щоб ми коротко їх тут обговорили з тим, щоб ми мали можливість прийняти рішення. Сушкевич Валерій Михайлович, будь ласка.

 

17:41:32

СУШКЕВИЧ В.М.

Шановні колеги, я насамперед хочу виразити вам подяку. Минулий тиждень був тиждень, якому світове товариство і наша країна приділяла увагу інвалідам. Закінчується рік, який Європа і наш Президент назвали роком по вирішенню проблем інвалідів. Я хочу подякувати перед виступом вас за роботу, за співпрацю, за вирішення проблем виборців-інвалідів, побажати вам здоров'я. А хочу перейти до законопроекту 3526. Це - доповнення до закону про основи соціальної захищеності інвалідів.

Це є закон, введений в дію в 91-му році, на сьогоднішній день лишається одним із основних законопроектів, який визначає державну підтримку забезпечення прав інвалідів України. Шановні колеги, є проблема системності нашого законодавства. Власне цей законопроект передбачає більш системну роботу в тому, що торкається питань, пов'язаних з соціальним захистом інвалідів в забезпеченні їх прав.

Я приведу один приклад. До цих пір діє Постанова ЦК КПСС Ради Міністрів СРСР і ВЦСПС відносно вирішення проблеми інвалідів, вона діє, вона забезпечує питання, які стосуються прав інвалідів і соціального захисту. Але ж це не законодавчий акт. І таких приказів, постанов 90-го, 92-го року, 91-го, відомчих нормативних актів, які сьогодні або приймаються до уваги, або не приймаються до уваги Міністерством фінансів. І до речі, вони в цілому, коли наш депутатський корпус працює потужно і підтримує інвалідів, вони передбачаються в Державному бюджеті. Тобто практично сьогодні мова йде про те, щоб систематизувати і внести зміни в закон про основи соціальної захищеності інвалідів по тим нормативним актам, які діють сьогодні по відношенню до інвалідів. Я хочу просити вас, цей законопроект не передбачає додаткових видатків, він підтриманий Кабінетом Міністрів України, нашим Комітетом у справах пенсіонерів, ветеранів, інвалідів, практично заперечень немає. І я пропоную проголосувати цей законопроект, щоб дійсно ті нормативні акти, які діють були законами України і передбачалися в Державному бюджеті, так, як це робиться, інколи, не завжди. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Може зразу тоді і другий... Добре не будемо.

Будь ласка, Альошин Валерій Борисович, перший заступник голови Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.

Може ви з місця, будь ласка. Коротко скажіть і все, і заразу голосуємо.

 

17:44:24

АЛЬОШИН В.Б.

Шановні колеги! Я хочу поінформувати вас, що Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів підтримав зазначений законопроект. Він позитивно оцінив ініціативу народних депутатів щодо підняття на рівень закону тих правових норм, які регламентують соціальний захист інвалідів по тих позиціях про які вже доповідач поінформував Верховну Раду.

Тому є пропозиція підтримати рішення нашого комітету і взяти за основу проект закону. Дякую.

 

ГОЛОВА. З мотивів Сухий, тоді, якщо не буде заперечень будемо голосувати. Сухий Ярослав, з мотивів.

 

17:45:03

СУХИЙ Я.М.

Дякую. Ярослав Сухий, місто Запоріжжя, фракція СДПУ(о).

Шановні народні депутати! Законопроект 3526 стосується обставин з якими ми зустрічаємося дуже часто з вами на окрузі. А мова йде про те, що багато проблем наших малозахищених верств населення, інвалідів, пенсіонерів від необізнаності, від непоінформованості, та від розкиданості в різних документах соціальних норм, які захищають прав інвалідів.

Тому я  закликаю зал, підтримати законопроект, який впорядковує в одному правовому акті існуючу систему пільг для інвалідів  та спрощення застосування правових норм і стосовно статті 39 з досвіду роботи Комітету з питань соціальної політики та праці про пільгове перевезення інвалідів. Я прошу всіх,  під  час обговорення бюджету це має бути у полі нашого зору, аби інвалідів не примушували червоніти під час  пільгового перевезення у громадському транспорті.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Михайло Мельничук, будь ласка.

 

17:46:12

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Мельничук,  фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область.

Я готовий підтримати народного депутата Сушкевича і те, що це внесе відповідні  поправки і до нашого закону. Але хочу сказати, ви дивіться, що  відмічено, що до цього часу працює постанова ЦК КПСС. Це треба нам,  законодавцям, і тим, хто штурмує прийняття законів, які потім не діють, брати до уваги, що  колись приймалось, годами виконувалося. А зараз приймається - на другий день забуваємо про інвалідів, про всіх. Прийняли, відзвітували, розказали, і на цьому  інваліди лишилися з тим, що й були. Тому давайте все-таки, шановні народні депутати, якщо ми приймаємо закон, хай Президент і уряд думають і не тільки думають, а виконують ті закони, які ми приймаємо. Дякую.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Валерій Михайлович.

 

СУШКЕВИЧ В.М. Шановні колеги, я прошу  підтримати цей законодавчий акт, який системно   підтримує наших інвалідів. Я пропоную  підтримати його за основу і в цілому, тому що він не передбачає ніяких додаткових коштів.

 

ГОЛОВА. Микола  Нощенко, будь ласка.

 

17:47:32

НОЩЕНКО М.П.

Валерій Михайлович, ми домовлялися з вами, що ми приймемо за основу і доопрацюємо, тому що питання, вони, кажуть, такі щепетильні, тендітні і треба над ними попрацювати. Є прохання не змінювати думку, прийняти за основу і дати можливість попрацювати. Дякую.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" (щодо соціально-побутового обслуговування), реєстраційний номер 3526. Прошу голосувати.

 

СУШКЕВИЧ В.М. Прошу підтримати колеги.

 

17:48:17

За-373

ГОЛОВА. Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону "про внесення змін до Закону України "Про державну соціальну допомогу дітям-інвалідам та інвалідам з дитинства щодо матеріального забезпечення". Доповідач Сушкевич. Співдоповідачем буде виступати Валерій Борисович Альошин.

 

17:48:40

СУШКЕВИЧ В.М.

Шановні колеги, я хочу звернути вашу увагу, що Голова Верховної Ради звернувся до вас: сьогодні 9 законів по інвалідах. Цей закон торкається дітей-інвалідів і інвалідів з дитинства. Мається на увазі те, що сьогодні є ситуація, коли цим законопроектом пропонується визначити права на встановлення надбавки на догляд за дитиною-інвалідом, застосовувати прожитковий мінімум, а не рівень його забезпечення.

Ви знаєте, що є прожитковий мінімум, а кожного року встановлюється проектом Державного бюджету рівень його забезпечення. Пропонується, щоб розширити коло, яке сьогодні набагато зменшено. Для надбавки на догляд за дитиною-інвалідом встановити прожитковий мінімум.

Друге, що пропонується: надати право одинокій матері, батьку отримувати надбавку на догляд за дитиною-інвалідом без урахування сукупного доходу, тобто незалежно від факту: працює батько чи матір, яка доглядає за дитиною-інвалідом, чи ні. Надбавку, право на надбавку - ще раз підкреслюю.

Третє. Цей законопроект передбачає забезпечити виплату допомоги як основного джерела доходів її одержувачів за поточний місяць. Сьогодні люди отримують її по факту отримання субвенцій, тобто за минулий місяць. І, таким чином, сьогодні, ну, є запізнення по розрахунках за цю державну допомогу.

І останнє, що сьогодні пропонується: врегулювати, керуючись інтересами інвалідів і дітей-інвалідів, строки проведення перерахунку допомоги у разі зміни групи інвалідності або встановлення інвалідності дитині-інваліду на користь інваліда. Мається на увазі: або за попередній, або за минулий місяць в залежності від збільшення або зменшення цієї допомоги. Якщо збільшення, то це робиться, скажімо, за місяць, який наступний; а якщо зменшення - то попередній. Знову ж, ще раз повторюю, в інтересах інвалідів.

Я хочу сказати, сьогодні цей законопроект підтриманий Комітетом у справах пенсіонерів, ветеранів, інвалідів  Кабінетом  Міністрів України. Заперечень немає, я прошу підтримати цей законопроект по дітям-інвалідам.

 

ГОЛОВА.  Дякую. Валерій Борисович Альошин, будь ласка, мікрофон. З місця увімкніть.

 

17:50:53

АЛЬОШИН В.Б.

Шановні колеги, я хотів би підтвердити що вже сказав Валерій Михайлович, що практично всі   пропозиції по 4 напрямках цього  законопроекту були активно  обговорені в комітеті і підтримані народними депутатами, членами Комітету з питань пенсіонерів, ветеранів та інвалідів. Тому є пропозиція підтримати відповідний проект постанови, внесений від  комітету про взяття законопроекту за основу.

Існує зауваження Науково-експертного управління, яке стосується фінансового  обгрунтування і можливостей запровадження цього законопроекту у відповідні терміни, які б відповідали вимогам Бюджетного кодексу. Це очевидно може бути предметом уже другого читання цього  законопроекту.

 

СУШКЕВИЧ В.М. Я  хочу добавити, Володимире Михайловичу. Мається на увазі, що законопроект ............. ..... безумовно його треба в терміни строки по другому читанню перенести. Тому за основу пропонується. 

 

ГОЛОВА.  Так, Микола Нощенко.

 

17:52:03

НОЩЕНКО М.П.

Володимире Михайловичу, з процедури. Такі законопроекти обов'язково проходять через бюджетний комітет і дається розрахунок Міністерства фінансів. Я б хотів, щоб воно стало правилом, тому що цей законопроект бюджетним комітетом віднесений до тих законопроекті, які потребують додаткового бюджетного навантаження.

Я підтримую пропозицію законопроект прийняти за основу, так як він поліпшить дійсно  існуюче становище дітей-інвалідів. Дякую.

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ну давайте по 30 секунд. Прошкуратова і Шкіль. І будемо голосувати.

 

17:52:48

ПРОШКУРАТОВА Т.С.

Тамара Прошкуратова, фракція СДПУ(о). Даний  законопроект заслуговує на підтримку, тому що в ньому  ряд новацій. Перш за все, уточнення порядку призначення розміру допомоги, виходячи з рівня  прожиткового  мінімуму, надання одинокій мамі, батьку права на отримання  допомоги по догляду  за інвалідом з дитинства 1 групи, незалежно від  рівня доходу сім'ї, уточнення порядку перерахування розміру допомоги у разі зміни  групи інвалідності, або встановлення її дитині-інваліду.

Крім цього, беззаперечної підтримки заслуговує  законодавча пропозиція по забезпеченню виплати спеціальної допомоги у поточному місяці і визначення видатків на ці цілі пріоритетними. Тому пропоную підтримати  законопроект у першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Але, шановні колеги, давайте домовимося або обоготворення, або з процедури. Це було  обговорення. Так що ви трошки мене підвели. Шкіль, будь ласка.

 

17:53:46

ШКІЛЬ А.В.

Дякую, Адаме Івановичу.

В першу чергу, звичайно, з процедури. Шкода, що цей законопроект треба було  все-таки не просто обговорити, а дати можливість висловитися кожному, хто би хотів, бо підтримка дітей-інвалідів, в чому вона б не полягала,  вона потребує детального вивчення і те, що цей законопроект треба підтримати однозначно. Але треба у   подальшому не по скороченій, а трішечки попрацювати по ньому, бо є питання, котрі  можна тут загострити і у подальшому вирішити, якщо не цим законопроектом, то наступним, а цей треба підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Андрію, ми так і діємо, ми ж реагуємо  на реакцію залу. Тобто ми визначаємося, бачимо, що зал готовий підтримати. Значить, ми нічого не порушуємо. Якщо є  заперечення, ми тоді керуємося так, як визначаємо.

Я  ставлю на голосування законопроект  про внесення змін до Закону України "Про державну соціальну допомогу дітям-інвалідам та інвалідам  з дитинства щодо матеріального забезпечення" ( реєстраційний номер  3221) за основу. Прошу голосувати.

 

СУШКЕВИЧ В.М.  Прошу підтримати, колеги, по дітям-інвалідам.

 

17:55:03

За-401

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рішення прийнято.

Комітет пропонує, що там є пропозиції доопрацювати. Давайте прислухаємося до думки  комітету.

Шановні колеги! Продовжуємо наше засідання на 15 хвилин. Наступний проект Закону про внесення змін до Закону України про нафту і газ щодо працевлаштування інвалідів у нафтогазовій галузі. автор законодавчої ініціативи  депутат Гапочка просить зняти його з розгляду цей  законопроект, давайте прислухаємося. Усіх не треба.

Слухається проект закону про внесення змін до статті 40 гірничого закону України щодо квоти робочих міст для інвалідів. Доповідає народний депутат України Юхим Леонідович Звягільський.

 

17:56:11

ЗВЯГІЛЬСЬКИЙ Ю.Л.

Уважаемый Президиум, учитывая, что в 2003 году объявлен объдиненной Европой и нашим Президентом годом по решению проблем инвалидов и осознавая свою причатность к решению проблем инвалидов Украины, я снимаю свой законопроект с рассмотрения. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Леонід Юхимович, назавжди? Да. Знімається законопроект назавжди. Тобто, вважаємо, що такого законопроекту немає і дякуємо Леоніду Єфмовичу за дуже добру підтримку інвалідів.

Слухається проект закону про внесення змін до закону України про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні щодо створення робочих місць для інвалідів. Автор законопроекту Добкін Михайло Маркович. Не бачу, ні, почекайте, що комітет скаже, Сушкевич з цього приводу. Так, є заперечення, давайте ми тоді перенесемо, тому що немає суб'єкта. Може він за десять хвилин підійде.

 

17:57:32

ЦИБЕНКО П.С.

Шановний Адаме Івановичу, виникла колізія, виникла ситуація, коли є законопроект. Його дуже чекають інваліди, але немає автора законопроекту. Повірте, що комітет дуже ретельно його опрацював. Мова йде про створення належних умов для роботи інвалідів. Це на захист інвалідів. Тому я думаю, що може доповісти від імені комітету Валерій Михайлович і прийняти рішення щодо нього.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Романе Михайловичу, давайте погодимося. Будь ласка, Сушкевич.

 

17:58:24

СУШКЕВИЧ В.М.

Шановні колеги, цей законопроект приймається у першому читанні. Іде мова про 300 тисяч підприємств, на яких можуть працювати інваліди. Там є відповідна досить серйозна норма. Вона приймається у першому читанні. Ми узгодили з комітетом, що він .......буде доопрацьовувати. Але це позитив для працевлаштування інвалідів. Я прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, немає... Так, будь ласка, Пинзеник.

 

17:58:50

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати! Тут є питання спірні, які потребують опрацювання. Ми говоримо про підприємства, на яких працює всього чотири чоловіки, тобто мова йде про відхилення від загальної норми чотири відсотки, тут мова йде про двадцять п'ять відсотків. Мова йде про дрібні підприємства. І коли ми накладемо на них штраф за нестворення робочих місць, могуть виникнути проблеми із зникненням таких підприємств. Тому є прохання задуматися над цим проектом закону.

 

СУШКЕВИЧ В.М. Шановні колеги, я маю на увазі, ще раз. Мова йде, перше читання із змінами відповідними до цього законопроекту. Саме це я мав на увазі.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, коли немає заперечень... Зніміть. Юрій Кармазін.

 

17:59:38

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" робочого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна". Шановні народні депутати, проект, який пропонує зараз, доповідає пан Сушкевич, він потрібний. Подивіться, у Сполучених Штатах Америки є аналогічні проекти, які зобов'язують всіх власників підприємств, навіть і маленьких, незалежно від форми власності забезпечити створення одного робочого місця для інваліда хоча би в половину тривалості робочого часу який би працював. Якщо не половина, то третину хоча би можна потім буде ставити для обговорення питання, якщо економічно це буде важко. Можна і третину записати, це буде не так важко, це я звертаюсь до свого колеги Пинзеника. Але ми вирішимо цю проблему, проблему цих людей. Вони не хочуть жебракувати, вони хочуть заробляти гроші. Тому приймати в першому читанні можна абсолютно безболісно цей закон. повторюю, безболісно, а до другого читання можна обрахувати, можливо, третину записати. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні колеги, немає заперечень, тому я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону про внесення змін до Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" (щодо створення робочих місць для інвалідів), реєстраційний номер 3559. Прошу голосувати.

 

СУШКЕВИЧ В.М. В першому читанні, колеги, підтримайте, будь ласка.

 

ГОЛОВА. За основу, я сказав.

 

18:01:11

За-287

Рішення прийнято.

 

СУШКЕВИЧ В.М. Дякую.

 

ГОЛОВА. Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до Закону України "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (щодо інвалідів з дитинства). Ширко Юрій Володимирович є? А, Микола Шершун, Бондаренку підготуватись. Прошу дуже коротко.

 

18:01:54

ШЕРШУН М.Х.

Шановні колеги, на ваш розгляд вноситься законопроект, яким пропонується доповнити статтю 11 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" положенням "щодо надання статусу постраждалих першої категорії потерпілим дітям після досягнення ними повноліття, які в дитячому віці отримали дитяче посвідчення за критерієм "опромінення щитовидної залози внаслідок Чорнобильської катастрофи, що перевищує рівні, встановлені Міністерством охорони здоров'я України".

До цієї категорії належать діти, які на момент аварії проживали на територіях, не віднесених до радіоактивного забруднених і батьки яких не мають статусу постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Ми отримали позитивні висновки Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України. Комітет з питань бюджету висловив зауваження, що його норми мають застосовуватись не раніше нового бюджетного року, тобто з 1 січня 2005 року. Але народними депутатами України Бондареном, Поліщуком, Омельченком внесено законопроект, яким також передбачається поширити статус інваліда чорнобильця на визначений статті 27  зазначеного закону постраждалих дітей, що  досягли повноліття.

Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи розглянув на своєму засідання обидва законопроекти і пропонує Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону  України "Про внесення змін та доповнень до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи щодо інвалідів з дитинства"", поданий народним депутатом України Юрієм Ширком, реєстр  2470.  А положення проекту Закону України "Про внесення змін та доповнень до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи щодо підтвердження статусу інвалідів чорнобильців"" , реєстр 3730-1 подано народними депутатами Бондаренком, Поліщуком, Омельченком врахувати при доопрацюванні до другого читання.

Шановні колеги, я прошу вас підтримати рішення комітету.

 

ГОЛОВА. Дякую, сідайте, будь ласка.

Володимир Бонадренко.

Нам треба буде ще крім цього розглянути ще два законопроекти, я прошу набратися терпіння, шановні колеги.

 

18:04:16

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні колеги! Вноситься на ваш розгляд проект закону про внесення змін до  Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали у наслідок Чорнобильської катастрофи”. Тривалий період до цього закону вносилися різні зміни, котрі понижували захищеність інвалідів-чорнобильців, а сьогодні якраз ми пропонуємо внести зміни, які підвищують цю захищеність. Мова йде якраз про дітей, котрі мали статус інваліда-чорнобильця, а потім при досягненні 18 років вони  повинні його поновлювати, як доросла людина. Є інший  шлях, більш простий, який пропонується у цьому законопроекті. Окрім того, ми вважаємо, було б соціально справедливим у разі смерті інваліда-дитини виплачувати сім'ї компенсацію так, як це стосується інвалідів різних  категорій, котрі віднесені до постраждалих  у результаті аварії на Чорнобильській АЕС. Є спеціальна стаття 48-ма діючого закону, яка визначає таку компенсацію цим сім'ям. Якщо ж помирає дитина-інвалід у сім'ї, то така компенсація не передбачена.

Є і ряд інших технічного характеру доповнень. Тому, я коли проаналізував закон, який запропонований колегою Ширком, і той законопроект, котрий трошки пізніше на півтора місяця подали  ми з колегою Поліщуком та Омельченком, то вважаю за потрібне повідомити Верховній Раді, що з точки зору нормотворчості і  з точки зору більш глибокого підходу до аналізу і внесення змін до цього закону ми би просили цей законопроект, котрий ми подали, взяти за основу, а потім, доопрацьовуючи, включити положення, котрі повністю співпадають, адже законопроект Ширка стосується лише однієї статті, а наш трошки ширшого кола статей. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні колеги, тоді будемо голосувати. Немає заперечень? Я в порядку реєстрації цих документів буду ставити на голосування.

Першим ставлю на голосування проект народного депутата Ширка за номером 2470. Тут є пропозиція комітету: прийняти за основу. Прошу голосувати: за основу. Проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

 

18:06:50

За-358

Рішення прийнято. Я вам дякую.

Оголошується до розгляду проект Закону "Про внесення змін до статті 5 Закону України "Про психіатричну допомогу".

Тарас Чорновіл з процедури. "Про психіатричну допомогу" (щодо грошової допомоги малозабезпеченій особі, яка проживає з інвалідом першої чи другої групи).

Микола Єфремович, зачекайте. Зараз Чорновіл.

 

18:07:15

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Володимире Михайловичу, шановні колеги. Оскільки проголосувався перший законопроект в тій парі, яка йшла, абсолютно нормально це й добре. Але другий законопроект, я думаю, так само набрав би в залі достатню кількість голосів. Це перше читання. Ми можемо проголосувати і за другий і до другого читання їх об'єднати. В чому ж проблема?

 

ГОЛОВА. Ми не можемо,  на превеликий жаль. Якби ми там в пакеті голосували, тоді можлива постановка. Або на відправку  на повторне перше читання, якщо приймем таке рішення, тоже можливо. А так тільки комітет має врахувати при доопрацюванні.

Будь ласка, Бондаренко.

Це ж комітет врахує, він і записав у своїй постанові.

 

18:07:53

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, місто Київ. Шановні колеги, я говорив, але ну, на жаль, сьогодні зал уже втомлений і пізній час, мало хто слухав про те, що законопроект Ширка торкається лише одної статті закону, котра і в мене викладена приблизно в тих же словах і в тих же положеннях, але в мене ще добавлені статті про захист сімей, де померла дитина-інвалід, а також деяких інших. Тому вони  схожі за назвою, але за змістом у мене законопроект значно  ширший Поліщука і  Омельченка і не варто  було б опускати ці   позиції,  проголосувати їх, а тоді ми б  і вийшли б співавторами на друге читання.

 

ГОЛОВА.  Шановні колеги, має очевидно логіку наш колега Володимир Бондаренко, але є там і рішення комітету тому давайте ще раз продублюємо, щоб комітет врахував, розширив і доповнив закон і дав його вичерпно з врахуванням пропозицій Бондаренка.

Ми не можемо голосувати, оскільки комітет розглядав і один із них запропонував прийняти. Давайте таким чином. Протокольне доручення оформимо відповідне.

Юрій Кармазін, будь ласка.

 

18:09:05

КАРМАЗІН Ю.А.

Шановний Володимире Михайловичу! Я звертаю вашу увагу, що, по-перше, це дуже серйозні питання, і це  два різних питання. Це, що їх зараз об'єднали для розгляду і зробили таким чином ніби-то альтернативними питаннями, вони ж  не є альтернативними.

У першому випадку йдеться мова про  тих дітей, які захворіли опроміненням щитовидної  залози, і це є сьогодні трагедія. Це 500 тисяч осіб таких людей. Ви розумієте? Це  трагедія  сьогодні України, генофонду збереження.

І у другому випадку це також трагедія. І ці питання не можна протиставляти. І одне питання треба проголосувати, його проголосували, і друге, Володимире Михайловичу, треба прийняти у першому читанні. А на другому читанні вже буде комітет мати змогу це об'єднувати. Зараз їх не можна об'єднувати, вони стосуються різних питань.  І те, що Секретаріат об'єднав вам і подав, це не  має ставити законопроекти в це. Ви розумієте? 

Я захищаю сьогодні  людей, не  авторів, а людей.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні колеги! Об'єднав їх не Секретаріат, я хочу уточнити, і провірити чи це робив Секретаріат,  об'єднав  їх комітет, до якого надійшли два проекти. Він їх  розглядав, він прийняв відповідне рішення.

Автор законопроекту Володимир Бондаренко погодився і комітет сказав, що вони розширять цей проект, взявши за основу Ширка і додадуть всі ті позиції, які вніс Володимир Бондаренко. Окрім цього, окрім постанови, в якій ми проголосували, комітет що вніс пропозицію, ми дамо протокольне доручення з цього приводу. А при другому читанні ми подивимось, що враховано, що ні і приймемо відповідне рішення. Ми з цього приводу, я думаю, поступили дуже правильно. Будь ласка, Микола Єфремович.

 

18:10:56

ПОЛІЩУК М.Є. Дякую. Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, сьогодні на ваш розгляд подано внесений мною і народним депутатом України Раїсою Богатирьовою законопроект, спрямований на поліпшення системи соціального захисту інвалідів першої і другої групи внаслідок психічних розладів. В чому суть закону?

Сьогодні ті особи, які доглядають за інвалідами, за психічних захворювань першої, другої групи мають 17 гривень допомоги. Ми ж вносимо законопроект, де визначаються не просто 17 гривень, а де визначаються 10 відсотків від мінімального прожиткового мінімуму. Тобто буде на сьогоднішній день це 34 гривні. Ще в радянські часи 30 карбованців мала людина, яка доглядала психічно хвору людину першої, другої групи. Таким чином цим законопроектом передбачається те, що не буде необхідності постійно перераховувати людям або вносити зміни до якихось законів надбавки за догляд за людиною. Просто буде автоматично змінюватися прожитковий мінімум і автоматично буде збільшуватися допомога цим людям, які доглядають психічно хворих дітей і людей. Прошу підтримати цей законопроект.

 

ГОЛОВА. Немає застережень, шановні колеги? Юрій Кармазін, будь ласка. І потім уряд. Михайло Мельничук, а потім уряд.

 

КАРМАЗІН Ю.А Володимире Михайловичу, у мене не застереження, я просто просив би вас з огляду на те, що люди весь час у їх зверненнях ставлять питання на це, просив би подякувати Поліщука і Богатирьову за те, що вони підняли це питання, і прийняти цей закон зразу в двох читаннях, у мене пропозиція, бо тут воно ж дуже коротесеньке, і кілька слів всього добавляється.

А те, що є зауваження чи застереження, що це буде коштувати 1,8 млн. гривень, то в загашнику в уряді сьогодні сім мільярдів, які приховані при прийнятті бюджету. Тому спокійно можна приймати закон в першому і другому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України.

 

18:13:04

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область. Шановні колеги, давайте ми вдумаємося, що взагалі пропонується і що ми хочемо підтримати? Що це значить, що людина в таких важких умовах доглядає психічно хворого та ще і за 34 гривні, в той час, коли говорилося, що при радянській владі це було 30 рублів, це більше 30 доларів, більше 50-ти доларів, підказують колеги.

То, шановні, давайте, якщо там мільйон потребує, давайте все-таки ми зробимо, щоб хочаби це була мінімальна пенсія, яка сьогодні діє.

Та людина завтра помре, інвалід, вона за 34 гривні на яку пенсію вийде? То, що ж ми робимо тут. Давайте, все-таки, повернемося до суми. Якщо фіксувати, то думаю, що це мінімальна пенсія повинна бути для тих хто доглядає психічно хворих інвалідів.

Дякую.

 

ГОЛОВА. Борис Беспалий, будь ласка, а потім  уряд.

 

 18:14:28

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, Блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні колеги, ми потрапили в таку ситуацію, коли, як в біблійській притчі: і ти правий, і ти правий. Те, що говорить колега Мельничук, воно абсолютно має рацію. Це, дійсно, ніхто не має отримувати основні кошти для життя: ні пенсію, ні стипендію - нижче прожиткового мінімуму.

Але в даному випадку, оскільки наші колеги пропонують підвищення для догляду, хоча і ясно, що недостатньо, але ж все-таки підвищують допомогу і спрощують процедуру, то, я думаю, ні в кого не підніметься рука проголосувати проти.

А те, що ці питання ми не вирішуємо остаточно, то це також зрозуміло. І я думаю, що колега Мельничук також внесе якось свій конструктив, внесе вклад.

Тому, я думаю, зараз ми можемо проголосувати і в цілому також. А потім повернутися до цього питання ще раз. Так що ніякої проблеми у цьому немає, ніякої суперечності  немає. Прошу підтримати і в цілому також.

 

ГОЛОВА. Микола  Нощенко, будь ласка, потім уряд.

 

 18:15:33

НОЩЕНКО М.П.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги.

У нас іде зараз полеміка, хто  більше  в темі, хто більше турбується про інвалідів, про яких  зараз говориться. Але жоден із виступаючих не сказав, яке навантаження на  бюджет, звідки буде йти фінансування, з якого числа буде фінансування. Ви так турбуєтеся... Я прошу дати можливість зробити відповідні розрахунки, щоб ця допомога не викликала додаткове збільшення боргів перед цими людьми, що потім ви будете у цьому залі піднімати питання як соціальне, зворушливе ставлення до цих людей.

Дякую.

 

ГОЛОВА.  Так, уряд, будь ласка.

 

________________. Шановний  Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, з огляду на  важливість соціального захисту вказаної категорії громадян та враховуючи порівняно невелику суму додаткових витрат, Кабінет  Міністрів України підтримує прийняття зазначеного  законопроекту, позиції ураховані, з'ясовані з Міністерством фінансів. Ми  звертаємося до вас за підтримкою.

Дякую.

 

ГОЛОВА.  Шановні колеги, оскільки є рішення комітету, є підтримка уряду, отже у нас є всі підстави поставити на  голосування про прийняття за основу і в цілому як закон

Проект Закону про внесення змін до статті 5 Закону України "Про психіатричну допомогу" (щодо грошової допомоги малозабезпеченій особі, яка проживає з інвалідом І чи ІІ групи). Реєстраційний номер 3279.

Прошу голосувати за основу і у цілому, як закон.

 

 18:17:30

За-340

Рішення  прийнято.

Шановні колеги! Якщо ви не заперечуєте, останній законопроект з цієї серії. Це проект постанови...

( Ш у м   у   з а л і)

Я прошу, шановні колеги, Сушкевич просить. Давайте  проект постанови про зняття з розгляду проектів Законів України про внесення змін до статті 19 і 20 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" . Тут  же зняття з розгляду, тут немає що коментувати.

Будь ласка.

 

СУШКЕВИЧ В.М. Шановні колеги!  Я прошу звернути увагу на те, що наші колеги, народний депутат Гапочка і Звягільський сьогодні зняли два законопроекти з розгляду. Ці законопроекти  суперечать тому, що торкається системі працевлаштування інвалідів.

Сьогодні комітет наш підготував зняття з розгляду аналогічні законопроекти, щоб вони не допускали дискримінації інвалідів. Я назву їх, 3094, 2056, 2541 і 2567. Я прошу проголосувати про зняття їх з розгляду, як такі, що суперечать права інвалідів. Прошу підтримати вас.

 

ГОЛОВА. Нема заперечень? Я ставлю на голосування про прийняття за основу і в цілому, як постанову, проект постанови про зняття з розгляду проектів законів України, про внесення змін до статті 19 і 20 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні". Реєстраційний номер 4426. Прошу голосувати.

 

 18:19:11

За-337

Рішення прийнято.

 

СУШКЕВИЧ В.М. І я сподіваюся, що ви будете підтримувати так інвалідів, як сьогодні. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Дякую за роботу. Завтра ми продовжимо наше засідання о 10 годині. Буде розглядатися питання за розкладом на середу.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку