ЗАСІДАННЯ  ТРИДЦЯТЬ  ВОСЬМЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

21   листопада  2003 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Доброго ранку  шановані народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради.

Прошу шановних колег підготуватися до реєстрації. Ввімкніть систему "Рада".

 10:02:31

Зареєструвалося -431

Зареєструвалося у залі 431 народний депутат. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, сьогодні день народження народних депутатів України Наливайка Анатолія Михайловича і Шевченка Олександра Олександровича. Давайте привітаємо їх і побажаємо здоров'я і всіляких успіхів.

Будь ласка, Юрій Луценко по порядку  ведення.

 

10:03:08

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Луценко, соціалістична фракція парламенту.

Володимире Михайловичу, у мене є запитання. Вчора відбулося засідання бюджетного комітету, який уже  прийняв у другому читанні бюджет. Я не розумію, нас депутатів позбавляють права на поправки, на доопрацювання. Ну, де таке було видано у парламенті, щоб за два дня після внесення, він уже був проштампований.

Я прошу вас дати доручення, аби  наше законне конституційне депутатське право на внесення  поправок було дотримане цього року, аби не було штампування бездумного бюджету під тиском  пана Азарова.

 

ГОЛОВА. Я прошу Адама Івановича з'ясувати обставини. Я думаю, що комітет не може прийняти бюджет. Він вчора розглядав це питання там, очевидно. Ну, я попрошу, щоб Адам Іванович розібрався, сказав.

Будь ласка, Ярослав Сухий.  Ні, Віктор Пинзеник.

 

10:04:11

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! Два дні вже депутатам не роздають два проекти постанов - постанова 40П-3, 4207-1П. Відповідні законопроекти є у депутатів. А два проекти постанов про неприйнятність двох законів Ющенка, Пинзеника до цього часу не роздані. Я прошу вас дати вказівку розмножити і роздати депутатам два проекти постанов.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, да, дійсно, дві постанови поступили про неприйнятність проекту закону про внесення змін до Закону про мінімальну заробітну плату. Але відповідно до регламенту я ці проекти постанов направив до комітету. Він буде розглядати ці питання, і в комплексі буде виносити на розгляд до сесійної зали. Бо немає ще предмету розгляду. Потрібен документ розглянути і роздамо.

А ще хотів сказати, що ми звернулися до Кабміну, що відповідно до Бюджетного кодексу Закон про мінімальну заробітну плату - це прерогатива Кабінету Міністрів. Роздамо, немає питань.

Шановні колеги, відповідно до Регламенту 2.5.2, статті Регламенту 5.2.2 у п'ятницю ми маємо 30 хвилин для оголошення запитів, заяв, повідомлень і пропозицій народних депутатів. Я прошу народних депутатів записатися для виголошення заяв, повідомлень і пропозицій. А я тим часом, коли немає заперечень, оголошу депутатські запити, які надійшли.

Надійшли запити народних депутатів України. Левка Лук'яненка до Голови Верховної Ради України стосовно дотримання посадовими особами державних органів влади вимог чинного законодавства щодо Національного заповідника "Хортиця".

Михайла Павловського та Юлії Тимошенко до Прем'єр-міністра України щодо погашення заборгованості з виплат, передбачених Законом про державну допомогу сім'ям з дітьми, мешканцям Борщівського району Тернопільської області.

Марії Маркуш до Прем'єр-міністра України, голови Національного банку України стосовно повернення громаді Свято-Успенської православної церкви Тячівського району Закарпатської області, які були на рахунках акціонерного комерційного агропромислового банку "Україна".

Іштвана Гайдоша - до Прем'єр-міністра України щодо сплати податку на додану вартість при передачі земельних ділянок.

Олександра Кеменяша - до Прем'єр-міністра України щодо фінансування берегоукріплювальних робіт на річці Тиса в районі села Дротинці Виноградівського району Закарпатської області.

Миколи Томенка - до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України щодо перевірки законності, а також техніко-економічної та екологічної обгрунтованості проведення будівництва глибоководного суднового ходу "Річка Дунай - Чорне море" на українській ділянці Дельти.

Юлії Тимошенко - до Прем'єр-міністра України щодо неприпустимості надання формальних відповідей на депутатські запити.

Марії Маркуш - до Прем'єр-міністра України, Голови Національного банку України стосовно повернення приватному підприємству .....села Буштино Тячівського району Закарпатської області коштів, які були сплачені як податок з власників транспортних засобів через Акціонерний комерційний агропромисловий банк "Україна".

Володимира Яворівського - до Прем'єр-міністра України з приводу безпідставного затягування передачі заводу "Калькулятор" міста Світловодська у підпорядкування Міністерство промислової політики, що призводить до розкрадання майна та фінансово-економічного розвалу підприємства.

Юрія Соломатіна - до Прем'єр-міністра України щодо незаконних дій дочірньої компанії "Укргазвидобування" по багаторічній несплаті збору на геологорозвідувальні роботи.

Анатолія Наливайка - до Прем'єр-міністра України з приводу недопущення закриття дитячого садка в м.Єнакиєве Донецької області.

Григорія Бондаренка - до Прем'єр-міністра України з приводу монопольних цін та інших проблем на міських сільськогосподарських ринках.

Євгена Кирильчука - до Прем'єр-міністра України щодо незадовільного реагування Кабінету Міністрів України на депутатські запити та зволікання вирішення питання захисту прав потерпілих громадян України від радіаційного забруднення внаслідок випробувань  ядерної зброї на  Семипалатинському полігоні.

Богдана Костинюка  - до Прем'єр-міністра України з приводу росту цін на хліб і відповідальності Кабінету Міністрів України за шахрайство на ринку зерна.

Володимира Зубанова - до Прем'єр-міністра України  про притягнення до відповідальності винних у щорічному затриманні опалювального сезону в місті Зугриз Донецької області.

Євгена Гірника - до Першого віце-прем'єр міністра, міністра фінансів України щодо погашення заборгованості по виплаті субсидій на тверде паливо населенню Боро.......ського  району Івано-Франківської області.

Анатолія Козловського - до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ щодо перевірки законності реалізації зерна державного резерву  посадовими особами відкритого акціонерного товариства “Новоолексіївський комбінат хлібопродуктів”, приватного підприємства "Надра" та товариства з обмеженою відповідальністю "Альфатрейдінг".

Василя Онопенка - до Генерального прокурора України стосовно порушення начальником житловоексплуатаційної організації номер 803 в місті Києві чинного законодавства України.

Миколи Томенка - до Генерального прокурора України з приводу посилення прокурорського нагляду та оприлюднення матеріалів перевірок стосовно масових виробок лісу в Україні.

Володимира Пузакова - до Генерального прокурора України стосовно розслідування причин призупинення будівництва молодіжного житлового комплексу в місті Кіровограді.

Василя Онопенка - до Генерального прокурора України щодо порушення головою правління закритого акціонерного товариства "Жанна" законів України про приватизацію державного майна та про господарські товариства.

Володимира Яворівського  - до Генерального прокурора України з приводу незадоволення відповіддю прокуратури Кіровоградської області на депутатське звернення стосовно зловживання службовим становищем, керівництва профкому відкритого акціонерного товариства "Чисті метали" міста Світловодська  та халатним ставлення до своїх службових обов’язків окремих  працівників прокуратури Кіровоградської області.

Олега Безпалого до Генерального прокурора України з приводу доцільності підтримання прокуратурою незаконних обвинувачень висунутих Борису Фельдману, екс-віце-президенту банка "Слов'янський".

Юрія Бойка до Генерального прокурора України, головного державного санітарного лікаря України, першого заступника  начальника Державного Департаменту пожежної безпеки Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи щодо перевірки фактів  законності розміщення та функціонування кафе "Фенікс" у місті Києві.

Георгія Манчуленка до Генерального прокурора України повторний запит щодо порушення Конституції та законодавства України посадовими особами прокуратури та суду Чернівецької області.

Дмитра Рудковського до міністра оборони України з приводу зволікання надання інформації на депутатське звернення.

Євгена Гірника до міністра аграрної політики України  стосовно виділення додаткових коштів на доплату сільськогосподарським товаровиробникам Борочанського району Івано-Франківської  області за проданий молодняк великої рогатої  худоби.

Віктора Розвадовського до міністра праці та соціальної політики України з приводу забезпечення сім'ї інвалідів першої групи Житомирської області автомобілем "Таврія".

Володимира Пузакова до Міністра палива та енергетики України щодо критичної ситуації, яка виникла у колективі шахтарів-пенсіонерів міста Олександрії Кіровоградської області у наслідок не забезпечення пільговим вугіллям.

Групи народних депутатів: Балога, Іванчо, Мигович до міністра транспорту України стосовно фінансування реконструкції станції та вокзалу у місті Мукачове Закарпатської області.

Володимира Петренка до голови Координаційного комітету по боротьбі з корупцією  і організованою злочинністю при Президентові України стосовно тяганини органів влади при розгляді скарг мешканки  міста Суми у встановленні їй групи інвалідності внаслідок виробничої травми.

Юрія Кармазіна до голова Координаційного комітету по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю при Президентові України, Генерального прокурора України, голови Служби Безпеки України, Міністра Внутрішніх  Справ України, Міністра охорони навколишнього середовища України щодо перевірки фактів корупційних діянь, зловживання  службовим становищем, перевищення службових повноважень, службового підроблення, розкрадання майна в особливо великих розмірах, незаконного використання природних ресурсів з боку директора відкритого акціонерного товариства "Давидів" Пустомитівського району Львівської області і потурання йому з боку окремих працівників Пустомитівської прокуратури.

Юлії Тимошенко до Голови Служби Безпеки України, Міністра внутрішніх справ України, Міністра освіти і науки України, Голови Вінницької обласної державної адміністрації, ректора Вінницького державного аграрного університету, щодо ситуації,  яка склалася навколо питання відновлення в місті Вінниця роботи автобусного маршруту Електромережа-тубдиспансер.

Георгія Манчуленка до Голови Служби Безпеки України, Генерального прокурора України, Голови Координаційного комітету по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю при Президентові України з приводу незаконного продажу 25 гектарів землі на території міжнародного аеропорту Бориспіль.

Юрія  Кармазіна до Голови спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації, Міністра палива та енергетики України, Генерального прокурора України, Голови Фонду державного майна України, щодо перевірки правомірності дій посадових осіб Фонду державного майна України, Міністерства палива та енергетики України при виключенні з програми приватизації цілісного майнового комплексу державного підприємства "Енергоавтоматика", його реорганізації шляхом приєднання до державного підприємства "Енерговугілля" та порушення при цьому майнових прав членів трудового  колективу.

Віктора Розвадовського до Голови державного комітету зв’язку та інформатизації України з приводу розширення телефонних мереж та ємності автоматичної телефонної станції села Теньківка Червоноармійського району, Житомирської області.

Юрія Кармазіна до Голови Верховного Суду України, Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Голови Вищої ради    юстиції, Голови ради суддів України, щодо  звільнення з посади Голови Дрогобицького міського суду та від обов'язків судді Войцехівського за порушення присяги судді.

Народного депутата Сінченка до Прем'єр-міністра України про вжиття термінових заходів з приводу кризового стану ВАТ "Лисичанська сода"  та локалізації негативної соціально-політичної ситуації, що склалася.

Андрія Поліїта та Аніщука до Генерального   прокурора України Васильєва щодо  розслідування обставин загибелі члена ЛКСМУ  Бердюгіна.

Анатолія Оржахолвського до Прем'єр-міністра України щодо  неналежного гідрологічного  стану  населених  пунктів сільськогосподарських угідь Каланчацького району Херсонської області.

Володимира Лещенка до міністра палива  та енергетики України щодо підключення  новозбудованого  вуличного  газопроводу в селі Кобища Бобровицького району Чернігівської області до мереж газопостачання.

Андрія Поліїта та Аніщука до Уповноваженого  Верховної Ради України з прав людини щодо розслідування обставин загибелі члена ЛКСМУ Бердюгіна.

Євгена Кирильчука до Генерального прокурора України Васильєва про протиправні дії працівників правоохоронних органів міста Луцька та процесуальну волокіту у справі  щодо громадянина Ляшенка.

Євгена Кирильчука до міністра Внутрішніх справ України Білоконя щодо волокити в розрахунках за речове майно та продовольчі пайки колишнім працівникам органів  Внутрішніх справ.

Анатолія Матвієнка, Григорія Омельченка до Генерального прокурора  України щодо здійснення парламентського... Суть депутатського запиту. На підставі частини 4 статті 76 пункту 33 статті  85 Конституції України в межах наданих мені повноважень стосовно  здійснення  парламентського  контролю за додержанням вимог законодавства надати інформацію про причини порушення  кримінальної справи стосовно діяльності Державної карантинної служби та іноземної компанії "Пестконтроль" на ринку................ сільськогосподарської продукції.

Так, аналогічний запит Анатолія Матвієнка та Григорія Омельченка до голови Антимонопольного  комітету України Костусєва.

Депутатський запит   Григорія Омельченка та Анатолія Матвієнка  до Генерального прокурора, голови Фонду державного майна України про проведення перевірки обставин викрадення акцій у нафтопереробних компаній "Нафтохімік" Прикарпаття, "Надгорна" та "Галичина" Дрогобич.

Всі депутатські запити, які надійшли, мною виголошені.

Шановні колеги, відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України" та статті 4.2.2 Регламенту Верховної Ради України інформую про вихід народного депутата України Карпова Олександра Миколайовича зі складу депутатської фракції Народно-демократичної партії.

Переходимо до виступів народних депутатів.  Прошу на табло прізвища народних депутатів, що записалася на виступ.

Анатолій Наливайко, фракція комуністів, підготуватися Євгену Кирильчуку. Наливайко передає Пузакову, будь ласка.

 

 10:19:54

НАЛИВАЙКО А.М.

Спасибо. Прошу передать слово Владимиру Пузакову.

 

 10:20:15

ПУЗАКОВ В.Т.

Спасибо. Владимир Пузаков, фракция Коммунистической партии Украины, Кировоградщина.

Вот уже 12 лет мы якобы строим цивилизованное правовое демократическое государство. Если думать о том, что мы движемся верным путем, то люди в большинстве своем уже давно  должны стать добрее, терпимее и милосерднее, а наши  дети должны  зажить счастливой жизнью. Но увы, вместо этого из года в год мы наблюдаем растущую преступность, как среди взрослых, так и среди детей. Все уже практически свыклись с тем, что вокруг нас постоянно совершаются убийства, грабежи, избиения, постоянно травмируется детская душа, ощущая на себе жесткость близких и даже родственников.

А ведь в советское время, когда чистая любовь была правилом при создании семьи, где  царило взаимопонимание, культура, дети были желаемыми. Советское государство понимало, что семья  может самостоятельно воспитывать  детей и ей нужно помочь. Поэтому с самых первых дней советской власти  создавались ясли, детские сады, общеобразовательные, спортивные, музыкальные школы, научно-технические станции и различные кружки, где дети получали знания, отдыхали и могли развиваться как личность. А что сейчас? Около 60 тысяч детей только в нашей области живут в проблемных семьях. Пять тысяч детей и подростков живут в ужасных условиях, часто не имея самого элементарного - нормального питания, одежды, возможности учиться. Эти дети активно пополняют криминальную среду.

Только за первое полугодие 2003 года в нашей области 37 семей лишены родительских прав. Приюты, детские дома, интернаты не в состоянии принять всех, кого приходится изолировать от собственных родителей. Да и сегодня уже всем ясно, что такие учреждения не решают проблему полноценного воспитания осиротевших ребятишек иногда при живых папах и мамах, в кавычках. Ее можно решить в случае усыновления приемными родителями или в семейном детском доме. Только таким образом дети получают то, что может дать семья: заботу, внимание, а кому повезет - и любовь.

Но сегодня очереди на усыновление детей нет. Если и находятся желающие взять приемного ребенка, то только иностранцы. Есть, правда, хорошая тенденция - создание семейных детдомов. Но в области таких пока всего шесть. А воспитывается в каждом может не больше десяти деток. То это капля в море.

Но если кто и захочет взяться за это нелегкое, но благое дело, то не так-то просто получить разрешение. По мнению специалистов, местные власти не заинтересованы в создании детских домов семейного типа, поскольку не хотят нести дополнительные затраты.

Уже прошло три месяца с начала учебного года, дети должны быть в школах. Но число их на улицах с протянутой рукой возрастает. Все больше стает беспризорных детей, среди которых возрастает детская преступность. Спрашивается: когда же будет входить в действие программа Президента по борьбе с детской беспризорностью? Ведь программа декларирует разрешение проблем детской беспризорности и создания условий для социально-психологической реабилитации детей. Каким образом и когда предлагает это осуществить Президент? Стыдно за нашу страну и ее власть. Разве Президент и правительство не понимает, что виной всему этому не безразличие и бездушие родителей, а та экономическая ситуация, в которой оказались наша, когда-то богатая  советская Украина. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Євген Кирильчук, фракція блоку Юлії Тимошенко, підготуватися Лещенку.

 

10:23:46

КИРИЛЬЧУК Є.І.

Євген Кирильчук, фракція блоку Юлії Тимошенко, партія Батьківщина.

Шановні народні депутати, шановні виборці.

Вчора стався безпрецедентний випадок  в бюджетному процесі Верховної Ради. Представники більшості на чолі з Першим  віце-прем'єром Миколою Азаровим проштовхнули голосування бюджету у  другому читанні. Притому порушивши при цьому все, що можна порушити. У відсутності видно здорового глузду, без обговорення, без порівняльної таблиці, без того, що були  доводи і аргументи такі, яких заперечити не можна було, все рівно настояли і прийняли в другому читанні бюджет.

І це бюджет який практично новий  і відрізняється повністю від бюджету в першому читанні, в якому зовсім нові макроекономічні показники, в якому  зменшується заробітна плата з 238 до 205, в якому планується ріст інфляції, а це значить ріст цін і здешевлення гривні. В якому планується збільшення дефіциту, хоч Бюджетним кодексом забороняється допускати дефіцит. Комбінації з податком на добавлену вартість, введення незрозумілих облігацій на повернення ПДВ,  зменшення надходжень до Пенсійного фонду, введення якихось  спецсубсидій, тобто всім, хто слухає це і приближений до Миколи Азарова, уже розподілено субсидії по їхніх округах і виділені кошти, і записані в цей закон, хоч бюджетний комітет пропонував це зробити рівномірно по всіх територіях, пропорційно населенню розділити ці 400 мільйонів на капітальні вкладення, щоб охопити всю територію України.

Все це не враховано. Приховано більше 5 мільярдів реальних доходів, обрахованих у бюджетному комітеті, і це людям на зарплату не вистачає, а силовим міністерствам, державному управлінню справами при Президенті є ріст. Наприклад, рік тому було 195 мільйонів, на цей рік було передбачено в першому читанні 304 мільйони, в бюджетному комітеті проголосували зменшити на 40 мільйонів, у другому читанні там ще збільшили до тієї суми на 18 мільйонів. Так що гроші є, йде процес розтринькування, йде процес приближення до ручного управління грошима. Тобто азаровщина переходить із податкової служби в, такий бюджет приймати в другому читанні не можна.

Треба відкласти голосування для того, щоб пройти всі стадії розгляду і прийняти належне рішення.

 

ГОЛОВА. Дякую. Володимир Лещенко.  Підготуватися Сокирці. Будь ласка, мікрофон Лещенко увімкніть.

 

10:27:24

ЛЕЩЕНКО В.О.

Дякую, Володимире Михайловичу. Прошу передати слово народному депутату України Олійнику Борису Іллічу.

 

ГОЛОВА. Борис Олійник, будь ласка.

 

10:27:38

ОЛІЙНИК Б.І.

Шановні колеги, певні позитиви в духовній сфері у нас, звичайно, є. І показово, що найбільш помітний рух у цьому сенсі спостерігається передовсім у тих регіонах, де владу тримають державно мислячі особистості.

І водночас дивна закономірність: саме ці лідери не вельми у нас пошановані. Чи не тут криється головна причина наших не гараздів?

Навіть найзатятіший опоненти Олександра Омельченка не заперечують того факту, що за його   правування Київ набирає ошатності, справді, європейської столиці.

Хай не все сподіяне сприймається однозначно, а то й зі спротивом. Одначе поступ наяву. Але тільки но в чоловіка починає  ладитися у справі з права національно-духовних змаганнях, як над ним нависають хмари. Наймані кіллери пера відстежують кожний крок замовленого вишукуючи найменші огріхи.

Нині в розробку до таких замовників попав ... Олександр Олександрович. Марна справа спростовувати численні інсинуації  стосовно нього, оскільки схоже, що для певних сил головна вина Омельченка  в тому, що він дотримується твердої державницької позиції. Такий же крижаний холод відчувається, відчувають і чимало інших свідомих свого обов'язку керівників  у різних креслах і найболючіше їх дотикає навіть не гнів зверхників, а відчуття одинокості і не захищенності. То, де ж наше посполицтво, яке б мало підтримати, оборонити подвижників від наскаків адептів     загально-людських вартостей, читай глобалістів.

Конституція проголосила народ єдиним джерелом влади, то  доки ж на нашій, на своїй землі ми позахлівно, пошепки захополюватимемося першими хоробрими, пальцем об палець не вдаривши, аби допомогти їй.

Отже нам конче необхідно об'єднувати справжніх громадян нашої держави. І почав із того, щоб   започаткувати Всеукраїнський,  громадський  комітет захисту об’єктів культурної спадщини і рідної мови, який  діятиме у першій лінії оборони і наступу, реагуючи на найменші недогляди у духовній сфері. І, як своєрідний, всенародний контроль  не даватиме змоги чиновництву уникнути відповідальності.

А поки що почнемо з найменшого. Зняти ПДВ із духовної сфери, бо де це видано, щоб брати податки за красу, за патріотизм, за все, що нас оточує і робить з нас громадян. Бо навіть беремо ПДВ із бібліотек, це вже ганьба! І давайте, нарешті, від плачів на  ріках українських переходити до реальних дій на духовному полі над берегами вічної ріки.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Народний депутат Сокирко, фракція "Наша Україна", будь ласка.

 

10:31:02

СОКИРКО М.В.

Прошу передати слово депутату Кармазіну.

 

ГОЛОВА. Будь ласка,  Юрій Анатолійович Кармазін.

 

10:31:16

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність", виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати! Те, що вчора при прийнятті бюджету в Бюджетному комітеті сталося, це є спроба ліквідувати парламентаризм, а для народу України я пояснюю, що це є спроба ще сховати, тобто вкрасти у народу 5-6 мільярдів гривень.

Ось до чого такі дії приводять. Я звертаю увагу Голови Верховної Ради і прошу вашого особистого втручання Володимир Михайлович, подивіться, ми ж тільки два дні назад отримали повний текст бюджету, здоровенну книжку, тільки два дні назад. Де захист інтересів народних депутатів України? Де цей захист.

Ми ж маємо зараз право згідно з Регламентом по кожній статті давати свої зауваження. Я не говорю, що в Регламентному комітеті у нас не приймають зауваження, там відбуваються порушення прав депутатів, то чому ж ми маємо зараз і там тиснути на нас   мають в Бюджетному комітеті.

Я вважаю, що треба захищати інтереси народних депутатів і має бути прозора для суспільства повністю бюджетний процес.

І просив би, щоб можливість така для депутатів була надана і  для членів бюджетного комітету також.

Шановні народні депутати, шановний український народе!

Зараз третій день перебування на посаді нового Генерального прокурора і не дали нам змоги поговорити, а що ж не побачила та Генеральна прокуратура. Я почну оприлюднювати сьогодні серію того, чого не побачили і як крадеться у народу України і що крадеться.

І так, я вам нагадую, що в цій залі, в цій саме залі, ратифікувалися угоди між Україною і Туреччиною про будівництво нафтопроводу, завдяки чому планувалося заповнити одеський нафтовий термінал і  Україна мала отримувати альтернативні енергоносії.

В березні 2003 року Верховна Рада також ратифікувала угоду про будівництво нафтопроводу в Лівані. Вартість проекту стоні мільйонів доларів. Будівництво обох нафтопроводів було доручено українській державній корпорації "Укрзакордоннафтогазбуд".

Але зараз Голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Вишиванюк пише листа в Кабінет Міністрів з проханням ліквідувати державне підприємство "Західукрзакордоннафтогазбуд"(?) з подальшою приватизацією.

Я не ставлю питання про те, щоб приватизувати підприємство збираються за ціною в десять-п'ятнадцять разів дешевше фактичної вартості, оскільки це і так зрозуміло.

Я ставлю питання про колосальні зловживання в прокуратурі Івано-Франківської області, коли слідчі слідчого відділу УСБУ в Івано-Франківській області порушили кримінальну справу, вона була просто так припинена  без всяких на те підстав.

У мене є наявності  і докази того, що прокурор Івано-Франківської області за це має бути відсторонений від посади, а всі документи Генеральній прокуратурі я надаю. Цей злочин проти прокурора і має бути порушена справа за бездіяльність і за прикриття розкрадання. Дякую.

 

ГОЛОВА. Фракція комуністів, підготуватися Євгену Гірнику.

 

10:34:46

ГМИРЯ С.П.

Владимир Михайлович, будте любезны, Радионову слово передайте.

 

ГОЛОВА. Михайло Кузьмич Родіонов, фракція комуністів, будь ласка.

 

10:35:01

РОДІОНОВ М.К. 

фракція комуністів, Родіонов.

Шановні радіослухачі, головуючий і народні депутати!

Я сегодня хотел бы поднять один вопрос, о котором каждый раз на каждом приеме говорят посетители.

Каждый прием проходится в среду на Ванды Василевской принимать людей. С чем они приходят и о чем они говорят. Сразу хочу сказать, что приходят это не только, и как правило, не "прыхильныкы комунистив" , приходят все, у кого что-то болит.

Прежде всего это подавляющая часть населения Украины, которая живет за чертой бедности. Конечно, я не думаю, что у других другие проблемы.

Но проблемы эти в основном две. Первая - нечего есть. И вторая - негде жить. Это в полном смысле. На сегодняшний день многие или большинство населения уже думают не о том, как бы лечиться, а о том, как купить хлеба.

Ситуация складывается таким образом, что даже на самом высоком правительственном уровне сегодня заявляют: повышения цен на хлеб не избежать. И цены будут повышаться. Более того, хочу сказать, и никто, очевидно, не будет возражать, что цены на хлеб и в мировом сообществе растут. Следовательно, наше большинство граждан обречены на голод. Это голод в нынешнем столетии! Это не в прошлом столетии! Это первое.

Второе. Что касается крыши над головой. Большинство наших граждан живут в том, что они получили в советское время, когда каждый рабочий или крестьянин мог, трудно ли, но когда-либо надеяться, что он квартиру получит. Итак, на сегодня оказалось, что в квартирах одно-, двух-, трехкомнатных живут по три, четыре, и вчерашний случай на приеме - пять семей! Даже если они все продадут и последние штаны, они никогда не выберутся из этого! Людей лишили крова. Поэтому коммунисты считают, конечно нужно людям помогать. Но, к сожалению, принимая этих людей, становишься бессильным. Выход один. Как говорилось в  известной песне, никто не даст нам  избавления. Надо  выходить  гражданам и защищать свои интересы. И Киевский горком партии, и Коммунистическая  партия планируют акцию в защиту хлеба. Дать людям кусок его  заработанного на следующий четверг на следующей неделе. Если мы не будем сами бороться за свой хлеб, за кровь... за кров над головой, то никто больше. Этот  режим,  это капиталистическое устройство оно только затем, чтобы лишить своего  гражданина куска хлеба.

 

ГОЛОВА. Євген Гірник, фракція "Наша Україна". Підготуватися Ярославу Кендзьору.

 

10:38:34

ГІРНИК Є.О.

Шановні депутати! Шановні громадяни України! Мало того, що останнім часом  іде наступ на політичні права наших громадян у вигляді,  так званої  комуністич... так званої конституційної реформи, якою передбачається обмежити право українського народу на вибір всенародного ....................Президента, останнім часом почався наступ  на економічні права наших громадян на становище людей способом, так званої, азаровщини. Тобто, попрання прав парламенту, попрання прав народних депутатів при прийнятті бюджету України на 2004 рік. Прийняття бюджету  проходить у  атмосфері істерії  на телебаченні і прямого тиску на комітети і на народних депутатів при роботі в комітетах з грубим порушенням Регламенту Верховної Ради,  з грубим порушенням Бюджетного кодексу вчора протиснути рішення про підтримку урядового варіанту бюджету. Але що він означає для громадян України? Попри всі  запевнення в його соціальності він означає  фактичне зменшення рівня життя людей. Тобто, зменшення мінімальної зарплати з  237 до 205 гривень, невідновлення співвідношень. Всупереч висновкам бюджетному комітету на ці цілі спрямовано тільки 1 мільярд гривень заміть запропонованих 1,8 мільярда бюджетним комітетом. Цей бюджет означає проблеми у Пенсійному фонді, а саме: покриття недостатності коштів Держбюджету на розмежування виплати пенсій за рахунок коштів Пенсійного фонду. І в результаті два мільярда гривень коштів Пенсійного фонду стають проблемами самого Пенсійного фонду, що, безумовно,  вплине на виплату пенсій у державі. Передбачена інфляція  на рівні 6 процентів, при тому, що  ціни на хлібобулочні вироби і товари споживання уже виросли на 25-30 процентів і ще ростуть. Є плани здійснення бюджетного перевороту у вівторок голосуванням "одобрямс".

Я звертаюся до Голови Верховної Ради, не допустити цього потурання, цього беспределу  у Верховній Раді. Дати можливість всім комітетам зробити свої висновки щодо другого читання бюджету. Цей бюджет, запропонований урядом, є антинародним, і він не має права пройти. Потрібне постатей голосування, потрібні висновки всіх комітетів Верховної Ради. Володимире Михайловичу, не дайте по бюджету загубити парламентаризм. Дякую.

 

ГОЛОВА. Ярослав Кендзьор, фракція "Наша Україна", підготуватися Олегу Білорусу.

 

10:41:42

КЕНДЗЬОР Я.М.

Шановний голово, шановні колеги народні депутати.

На цьому тижні, а саме 19 листопада минуло  14 років з того дня, коли в українську  рідну землю були повернуті із пермських концтаборів три  українські патріоти Василь Стус, Олекса Тихий і Юрій Литвин.

На превеликий жаль, сьогоднішня влада ні словом не  згадала  цей ювілей. Це були три перші українські патріоти, українські політв'язні, які повернулися у, на превеликий жаль, тільки у рідну  землю.

І сьогодні принагідно ми мусимо згадати тих, хто закатував, хто знищив тих українських патріотів, і в першу чергу великого адвоката, сьогоднішнього главу Адміністрації Президента Віктора Медведчука, який на суді Василя Стуса по суті виконував роль другого прокурора і післав, не моргнувши оком, на смерть цього геніального поета і українського патріота. І я не раз уже говорив, людина, яка післала на смерть одну людину, вона, не задумуючись, пішле на смерть увесь народ. І коли ми сьогодні згадуємо про 70-ті роковини страшного дійства, голодомору, геноциду українського народу, то знову ж мусимо з сумом великим констатувати, що такі держави, як Сполучені Штати Америки, Аргентина, Канада, Австралія, інші, своїми представницькими органами визнали цю трагедію українського народу як геноцид. На превеликий жаль, українська влада, українська дипломатія робила усе можливе, щоб на рівні Організації Об'єднаних Націй ця трагедія, це масове винищення українства не набуло статусу і визначення як геноцид.

Зрозуміла річ, що українське керівництво, то й же Президент, то й же ж глава Адміністрації Президента, запобіжливо ще перед слухання в Організації Об'єднаних Націй заспокоювали Росію як правонаступника тих злочинів комуністичного режиму, що Україна не буде наполягати на тому, щоб визнати цю трагедію геноцидом. Тому що визнання геноцидом - це тягне відповідні юридичні, правові наслідки.

Отже, шановна громадо, українська громадо! Ми маємо розуміти, що сьогоднішній геноцид українського народу - це створення умов, за яких мільйони українців тікають за кордон, щоб кусень хліба десь роздобути. Те, що твориться всередині сьогодні України, це нащадки тодішніх катів сьогодні творять цю трагедію в Україні. І я прошу, шановна громадо, пам'ять українських патріотів Стуса, Тихого, Литвина і  мільйони й мільйони незлічені жертви українців, пам'янути сьогодні хвилиною мовчання і вставанням, будь ласкаві, виконайте це прохання.

Комуністи підніміть свої зади. Дякую.

 

ГОЛОВА. Гмиря, будь ласка.

Я прошу заспоїтись. Заспоїтись.

Ярослав Кендзьор, сядьте на місце, будь ласка. Я прошу заспоїтись, сядьте на місце, будь ласка.

 

10:45:52

ГМИРЯ С.П.

Уважаемые коллеги, сейчас Ярослав Кендзер совершил хамство. Он сделал вид, что пытается памянуть память Стуса, а в это время орал:”Ккоммунисты, поднимите свои зады”. Это хамство. В первую очередь по отношению к Стусу. И  не нужно здесь рассказывать, господа националисты, как вы болеете за Украину. То, что  сегодня происходит с Украиной это ваше дело. Вы знаете, когда в 2000 году вы ввели в кресло вице-спикера незаконно Виктора Медведчука, а это было, я сказал: "Это одна банда". Сегодня я согласен повторить это только с одним маленьким исправлением. Это две банды, которые уничтажали, уничтажают и будут уничтожать Украину до тех пор пока их не остановят. Но не долго вам осталось издеваться над нашей страной.

 

ГОЛОВА. Олег Білорус, фракція  блоку Юлії Тимошенко.

 

10:46:51

БІЛОРУС О.Г.

Шановні депутати,  шановні громадяни України.

На саміті Глав держав тисячоліття  під егідою   ООН  в Йоханесбурзі Президент України в 2002 році взяв на себе  високе зобов'язання подолати бідність в Україні, бідність яка привела Україну на грань національної катастрофи. Конкретно він обіцяв світу робити все, щоб щорічно рівень  бідності зменшувати, і щоб до 2015 року зменшити бідіність в Україні на 50 відсотків.

Сьогоднішній день України показує, що Уряд і керівництво держави нічого не роблять для того, щоб реальними кроками забезпечувати виконання цієї програми. Сьогодні справа дійшла вже до небаченого в післявоєнній історії України зростання цін на хліб. І межа цьому дуже близька, якщо ціна на буханець хліба в Україні зросте до двох гривень, а це вже близько до цього. То неминуче треба чекати хлібних бунтів, і продовольча криза- це відображення кризи, влади насамперед.

Це соціальна криза, яка веде до небаченого соціального напруження, недовіра до Уряду України диктує нам представникам опозиційних фракцій ставити питання про недовіру, бо це недовіра вже народу, а не тільки політичних сил.

Уряд обіцяв не підвищувати  ціни на хліб.

Уряд обіцяв покарати трейдерів, які в інтересах надприбутків підвищують ціни на хліб, цього немає. Бюджет України сьогодні маніпулюється і перетворюється в бюджет поліцейської держави. Якщо порівняти заплановані видатки з видатками минулих років та найбільші пріоритети отримують Адміністрація Президента, Міністерство Внутрішніх справ і інші  силові структури.

Якби ці бюджетні, народні кошти направить на забезпечення громадян України, особливо знедолених хлібом, такої б  хлібної кризи не було. Ми повинні бути свідомими тим, що закладається розкрадання бюджету через закопування народних коштів  під різними статтями, такі як спеціальні субвенції, на придбання спеціального обладнання. Таким чином соціальний характер бюджету підірвано. Я думаю, що зарплата, яка пропонується Урядом мінімальна 205 гривень, треба перенести цю зарплату на Уряд.

Дякую.

 

ГОЛОВА. Асадчев, репліка і завершуємо.

Вже час вичерпаний, зараз хвилинку.

 

10:50:25

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую Володимир Михайлович. Я не репліку, а просто хочу дати інформацію, оскільки декілька депутатів піднімали питання про вчорашнє рішення Бюджетного комітету.

Дійсно, я хочу сказати, що я ще не пам'ятаю такого зухвалого рішення, яке протягувалося б свідомо Миколою Яновичем Азаровим, він фактично прийшов на комітет і керував, так би мовити, більшістю. Ніхто не слухав ніяких аргументів, те, що ще цілий тиждень у нас роботи можна було б .....  бюджетом.

І врешті-решт по команді більшість проголосувала. Єдине, що комітет проголосував поіменно, і я можу сказати, що представники чотирьох фракцій - це "Наша Україна" це БЮТ, соціалісти і комуністи поіменно проголосували проти такого рішення. Але більшість протягнула його і тепер він має слухатися в тому вигляді, в якому його подав Уряд.

Тепер слово за Верховною Радою. Дякую.

 

ГОЛОВА. Андрій Полііт, будь ласка.

Час уже вичерпаний, шановні колеги.

 

10:51:27

ПОЛІІТ А.А.

Я прошу передать слово Гинзбург Ольге Петровне.

 

ГОЛОВА. Одну хвилину, будь ласка, бо час вичерпаний уже.

 

10:51:49

ГІНЗБУРГ О.П.

Дякую, бо у мене дуже важливий виступ.

Шановні народні депутати, шановні виборці!

На кожному прийомі виборці звертаються до мене із простим і справедливим запитанням: коли із Ощадбанку України можна буде забрати свої зароблені трудові заощадження. Це проблема не тільки моїх виборців 161-го Конотопського виборчого округу. Мільйони людей в Україні ошукано, обібрано і обкрадено. Кошти, які бережливо складалися роками і десятиріччями, які були зароблені в радянські часи, сьогодні недоступні трударям, як і ті, які заробили їх своїми руками і довірили їх державі, а правлячий режим розпорядився по своєму.

І всі ми пам'ятаємо, що для цього спеціально була розкручена шалена інфляція, а тепер у державний бюджет України в минулому році і в цьому закладено лише 500 мільйонів гривень для повернення вкладникам. І я, як комуніст, вважаю абсолютно неприпустимим стан таких речей.

Такими темпами, як робиться це зараз, у нашій державі знецінені заощадження громадян і будуть повертатися назад 250 років. А ці зароблені кошти потрібні моїм виборцям сьогодні, щоб  пролікуватися, заплатити за  квартиру, за навчання дітей, купити собі необхідні  продукти харчування.

Особлива жорстокість держави до ветеранів-пенсіонерів - тих, кому 90 і за 90 років. Та нам же потрібно низько вклонитися нашим дідам і батькам за їх ратні подвиги  під час Великої Вітчизняної війни, за їх труд у мирний час і подивуватися, що в цих  сьогоднішніх немилосердних умовах вони зуміли дожити до такого почесного віку. Таких людей в Україні не так уже і багато.

І я вважаю, нам, депутатам Верховної Ради України, уряду України потрібно взяти їх під особливу опіку і знайти можливість повернути трудові заощадження всім, кому виповнилося 90 років.

Хоча, наприклад в моєму виборчому окрузі, їх 676 чоловік всього. А двом чоловікам, яким виповнилося вже за сто років, вони теж не можуть отримати свої вклади.

Крім того, з цією проблемою до мене звертаються люди з усієї України. Ось, наприклад, пише учасник Великої Вітчизняної війни, інвалід першої групи, житель села Вепри. Він пише: "Мені 20 червня цього року мені виповнилося 96 років, я народився в   1997 році.

Учасник  бойових дій. Я теж не можу отримати свої гроші. Навіть 50 гривень, які йому потрібно, він не  може їх отримати без черги. І він просить, допоможіть мені, шановні народні депутати.

Таких звернень дуже багато. І проблему необхідно вирішити на державному рівні. Чому я сьогодні піднімаю це питання? Бо  Верховна Рада України, Кабінет Міністрів працюють над  формуванням бюджету 2004 року, і я висловлюю думку мо

їх товаришів фракції Комуністичної  партії України, не потрібно винаходити велосипед, потрібно скористатися досвідом сусідніх держав - Росії, Білорусії - де вирішили проблему  повернення трудових заощаджень.

Шановний Володимире Михайловичу! Я прошу вас дати доручення  Бюджетному комітету  підключити до роботи  тимчасову спеціальну комісію Верховної Ради України з питань фінансово-економічного  обгрунтування  джерел і механізмів відновлення заощаджень громадян України,  потрібно повернути.......до практики 2001 року, щоб розпочати виплату   трудових заощаджень людям, яким виповнилось 90 років, повернути трудові заощадження необхідно всім людям, а цим людям відповідно в першу чергу.

Дякую.

І я хочу ще сказати. Що б тут не робили сьогодні представники Руху, що б  вони  сьогодні не  говорили, ніколи їм не бути на рівні  Комуністичної партії, яка свого часу відродила радянську державу, дала своїм людям життя...

 

ГОЛОВА. Дякую.

 

ГІНЗБУРГ О.П.  ...і вона буде завжди в пам'яті  наших людей, які сьогодні пам'ятають добрі ці часи.

(О п л е с к и)

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Виступи народних депутатів з заявами, запитами, повідомленнями завершено. Я прошу Секретаріат  підготувати відповідні  доручення з приводу питань , які порушувались під час виступів.

Зараз переходимо до розгляду питань, відповідно до розкладу засідань на сьогоднішній день на п'ятницю. Ми працюємо за скороченою процедурою у розгляді питань. Я пропоную, оскільки ми годину витратили на заяви, виступи і повідомлення, о 12-ій годині не робити перерву  із тим, щоб о  13-ій образу перейти  до виступів від народних депутатів.

Оголошується до розгляду  проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо державного регулювання обігу дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння.

Доповідач - заступник міністра фінансів  Мацакарія  Сергій Мегонович.

Будь ласка, прошу коротко.  Підготуватися від комітету Пилипу Пилиповичу Буждигану.

 

МАКАЦАРІЯ С.М.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Проект закону України про внесення Закону України щодо державного регулювання обігу дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння,  обігу дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння розроблено з метою врегулювання питання законодавчого розмежування функцій на ринку дорогоцінних металів між Міністерством фінансів та Національним банком України.

Проектом закону вносять зміни до трьох законів України: про державне регулювання видобутку виробництва і використання дорогоцінних металів, про виконавче впровадження та про Національний банк України.

Внесення змін до статей ......3 та 9 Закону України про державного регулювання видобутку, виробництва і використання дорогоцінних металів обумовлено  тим, що відповідно  до статті 8 цього закону золотий запас України  створює та зберігає Національний банк. Тому до функцій Міністерства фінансів сфера формування золотого запасу України не відноситься.

Внесення змін до статей 58 та 61 Закону України про виконавче впровадження обумовлено  тим, що  ними встановлено, що порядок і умови зберігання майна, на яке накладено арешт цінних паперів, ювелірні та інші побутові вироби, золото, срібло і таке інше. А також порядок його реалізації  визначається Національним банком України без участі органів виконавчої влади.

Разом з тим Законом України про державне регулювання видобутку, виробництво і використання дорогоцінних  металів на Міністерство фінансів  покладено функцію сформування  Державного фонду дорогоцінних металів і згідно з законодавством  дорогоцінного каміння, до якого повинна надходити і зараховуватися дорогоцінні метали і дорогоцінні каміння, конфісковані відповідними органами.

Саме тому пропонується внести доповнення до цього закону щодо участі Міністерства фінансів у розробки порядку  та умов зберігання, а також порядку реалізації ювелірних та інших побутових виробів із дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, на які накладено арешт.

Внесення змін до статті 49 Закону України про Національний банк обумовлено тим, що  відповідно до  Закону України про державне регулювання видобутку, виробництво і використання дорогоцінних металів створене державне  сховище дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, на яке покладено функцію закупівлі, приймання, зберігання, продажу та обліку дорогоцінних металів. І тому Національний банк не є єдиним  зберігачем дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння та інших коштовностей, що належать державі.

Реалізація запропонованого вам проекту закону  не потребує  додаткових фінансових видатків. Проект закону погоджено з Національним банком. Просимо підтримати зазначений законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую. Сідайте, будь ласка.  Пилип Пилипович Буждиган від Комітету з питань економічної політики,  управління народним господарством, власності та інвестицій.

 

10:58:48

БУЖДИГАН П.П.

Шановні народні депутати!

При розгляді законопроекту № 3508  Комітет з питань економічної політики на своєму засіданні 14 жовтня цього року виходив з того, що сьогоднішня нормативно-правова база, яка діє в даній сфері, призводить до дублювання функцій двох органів державного управління: Міністерства фінансів України і Національного банку України. І тому виникла необхідність внести зміни до деяких законів України щодо державного регулювання обігу дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння.

Законопроектом вносяться зміни та доповнення до законів України.

Перший - про Національний банк України.

До другого закону про державне регулювання видобутку, виробництва і використання дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння та контроль за операціями з ними.

Та про виконавче впровадження.

З метою врегулювання питання законодавчого розмежування функцій на ринку дорогоцінних металів між Міністерством фінансів України та Національним банком України.

Запропоновані проектом уточнення дозволять більш чітко врегулювати повноваження Міністерства фінансів України та Національного банку України на ринку дорогоцінних металів. Зокрема, щодо розміщення, порядку та умов зберігання золотого запасу, а також реалізації майна, на яке накладено арешт, цінні папери, ювелірні та інші побутові вироби із золота, срібла, платини і металів платиної групи, дорогоцінних каменів і перлів, а також лом і окремі частини таких виробів.

Тому внесений законопроект заслуговує на підтримку. Комітет пропонує прийняти за основу поданий Кабінетом Міністрів України проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо державного регулювання обігу дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння.

На завершення. Під час підготовки до другого читання необхідно врахувати пропозиції Головного науково-експертного управління Верховної Ради щодо уточнення термінів "золото-валютний запас" або "золото-валютний резерв". Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую, Пилип Пилипович, сідайте.

Шановні колеги, є потреба обговорювати це питання? Ніхто не наполягає на обговоренні? Немає. Будемо тоді вважати, що ми розглянули це питання.

Отже, розгляд проекту закону про внесення змін до деяких законів України щодо державного регулювання обігу дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння завершено. Рішення будемо приймати у встановлений час.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до Закону України "Про електроенергетику" щодо захисту енергооб'єктів. Доповідач - перший заступник міністра палива та енергетики України Татаринов Анатолій Арефійович. Підготуватися від комітету.

 

ТАТАРИНОВ А.А.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! На ваш розгляд виноситься проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про електроенергетику". Зазначеним проектом закону пропонується доповнити Закон України "Про електроенергетику" статтею 19.1 щодо встановлення особливого режиму охорони на території забороненої та контрольованої зони гідроелектротехнічних споруд, який полягатиме у тому, що на території забороненої зони та контрольованої зони гідроелектротехнічних споруд доступ сторонніх осіб та всіх видів транспорту можливий лише в порядку, встановленому власником гідроелектротехнічних споруд або уповноваженим ним органом.

Виконання сторонніми особами робіт на території забороненої зони гідроелектротехнічних споруд здійснюється у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. А на території контрольованої зони гідроелектротехнічних споруд у порядку, встановленому власником цих споруд або уповноваженим ним органом. Територія забороненої та контрольованої зони гідроелектротехнічних споруд охороняється відомчої воєнізованою охороною. На території забороненої зони цих споруд діє особливий внутрішньооб'єктний та пропускний режим. Особливості режиму території забороненої зони та контрольованої зони споруд визначається Кабінетом Міністрів України.

Крім того, зазначеним проектом Закону України передбачено надати законодавчо визначення таким термінам, як "заборонена зона гідроелектротехнічних споруд", "контрольована зона гідроелектротехнічних споруд" та "особливо важливі об'єкти електроенергетики". Законодавче визначення вищезгаданих термінів сприятиме однозначному їх розумінню для забезпечення надійного захисту енергооб'єктів, розташованих на цих територіях.

Кінцева мета, яку планується досягти реалізацією Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про електроенергетику" це забезпечення надійної охорону гідроелектротехнічних споруд від терористичних та інших злочинних посягань. Зважаючи на те, що надання території гідроелектротехнічних споруд статусу забороненої та контрольованої зони забезпечить надійний захист гідроелектротехнічних споруд  Уряд просить підтримати проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про електроенергетику". Дякую за увагу.

 

Засідання веде МАРТИНЮК А.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Чи будуть запитання до доповідача? Є одне, два. Не наполягає більше ніхто? Запису не будем робити? Тоді , будь ласка, запишіться.

Так, будь ласка, Гірник, за ним  - Масенко.

 

11:04:23

ГІРНИК Є.О.

Шановний доповідачу. Я вважаю, що цей законопроект потрібний, але він виник через інцидент на  Дністровській гідроелектростанції.  Тому в мене запитання таке. Без цього закону охоронити втручання  закордонної іншої держави, прикордонників іншої держави на наш об'єкт можна було чи ні? Чому так бездарно вела себе охорона гідроелектростанції при цьому  інциденті?

 

ТАТАРИНОВ А.А. Законом України "Про електроенергетику" визначено статус цих споруд і діє  режим охорони цих об'єктів. Але в зв'язку з тим, що на сьогодні потребує підсилення режиму охорони цих об'єктів у зв'язку, як ми визначили в законі, терористичних актів або інших зловживань , в зв'язку з тим, що на споруди гідроелектротехнічної споруди вже наступають в деяких місцях і  кооперативи дачні, і землі застосовуються для інших потреб, тому Кабінет Міністрів України визнав підсилити Закон "Про електроенергетику" от цими доповненнями до змісту законопроекту і  підсилення характеру охорони цих об'єктів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Масенко, підготуватися Пеклушенку.

 

11:05:50

МАСЕНКО О.М.

Дякую. В мене питання такого характеру. От ми з вами жили всі в одній системі, в тій системі, про яку зараз багато нехороших слів і сьогодні говорять і дехто по своєму розуміє це.  Але всі ми були свідками того, що ніхто і поняття не мав, як красти лінії чи дроти електропередач, як це красти інші об'єкти електроенергетики і чому зараз склалася така ситуація, що от таке безвладдя  в державі, що це стало і можливим і навіть в якійсь мірі необхідним для тих людей, які цим займаються. І ніхто в державі не може навести в цьому плані порядку. Оце вам і режими, оце вам устрої державні, то і гадки не мали, а тепер це має досить сплошний характер.

 

ТАТАРИНОВ А.А. Щоб цього не було ми підсилимо Закон про електроенергетику от цими положеннями і діями, які будуть застосовані у зв'язку з прийняттям цього закону.

Стосовно других питань, про які ви повідомили так, є такі дії. Є питання, які теж потрібно врегульовувати відповідними законодавчими актами і такі законодавчі акти нами в частності Міністерство паливної енергетики вони відпрацьовуються і подаютьсля на розгляд Кабінету Міністрів України для підсилення захисту об'єктів енергопостачання і об'єктів теплових електростанцій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Пеклушенко,  за ним Кармазін.

 

11:07:27

ПЕКЛУШЕНКО О.М.

84 избирательный округ. Запорожская область.

Безусловно этот закон очень актуальный, своевременный и я, и моя фракция будем поддерживать этот закон. В тоже время, чтобы не получилось по принципу хотели, как лучше, а получили как всегда.  Меня интересует два вопроса.

Первое. Не понесет ли эти изменения затратную часть, не увеличится ли себестоимость, а следовательно и цена на электроенергию. Это первой вопрос, который меня интересует.

И второй вопрос. Вы как-то упомянули в своем выступление, что не начнется ли сейчас наступление на те садоводческие товарищества, которые возле ваших объектов, не начнется ли наступление на ту землю, которая находится под опорами в целях сохранения ваших передающихся устройств. Начнутся сейчас отрезаться участки земли сельхозугодий. Это два основных вопроса, которые меня волнуют.

 

ТАТАРИНОВ А.А. Спасибо. При разработке этого законопроекта мы также учитывали,  необходимы ли будут бюджетные средства на реализацию этого закона. Или это повлияет на повышение киловатт-часа электроэнергии на производственные процессы.

Я скажу, что сегодня на территории гидротехнических сооружений эти объекты охраняемые, существует вневедомственная охрана, которая взаимодействует с органами ведомственной охраны и это не потребует значительного увеличения. Я не могу сегодня точно сказать цифру сколько это, но контролируемая зона есть сегодня на территории этих сооружений.

 А, что касается, пострадают ли дачные участки,  я   считаю, что эти  зоны и сегодня они есть, мы просто хотим их сегодня узаконить. Чтобы это было в законодательном порядке определено и чтобы мы могли четко, как мы, так и другая сторона, реагировать на те посягательства, которые сегодня в некоторых местах есть. И мы боимся, и мы действительно этим законом хотим сохранить те территории, которые сегодня являются прилегающими к этим объектам. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Анатолій Арефійович, кажуть, що взагалі ці ділянки, які під лініями електропередач, вони небезпечні для здоров'я, так що тут...

 

ТАТАРИНОВ А.А. І це стосується ліній електропередач також.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Кармазін.

 

10:   :55

КАРМАЗІН Ю.А.

Дякую Адам Іванович!

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність", виборчий блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

У мене є кілька запитань до вас, будь ласка, скажіть ви виділяєте 500 метрів доповнюєте  статтю Закону про електроенергетику.

500 метрів від греблі позначено знаками і так далі. А з точки зору Земельного кодексу? К в кого ми її будемо вилучати? А чи не забороняється забудова цих 500 метрів, чи не треба її заборонити? А за чий рахунок і з яких земель будемо виділяти ці 500 метрів і чому саме 500?

Ви доповнюєте закон статтею 19 прим. "Встановлення особливого режиму охорони".

Я так зрозумів, що туди ні депутати  не зможуть попасти, ніхто інший. То якось же там треба написати, що якісь закони туди розповсюджуються, а не тільки  власник визначає. Бо я бачу, що це черговий закон тільки для себе.

І чому, як ви думаєте, не були підключені комітети: аграрний комітет, з питань охорони природи, та інші. Дякую.

 

ТАТАРИНОВ А.А. Шановний Юрію Анатолійовичу! Дійсно, стаття 19.1 становлює такий режим охорони цих об'єктів і цей режим буде визначатися відповідним рішенням Кабінету Міністрів України. Це не самостійна діяльність Міністерства палива та енергетики та керівників тих об'єктів, до яких буде стосуватися цей законопроект.

Що стосується 500 метрів, які відведені під ці охоронні зони, то це дійсно було погоджено і воно з'ясовувалося з керівниками цих підприємств. Це питання вивчалося спеціалістами і фахівцями Комітету з питань паливно-енерегтичного комплексу Верховної Ради України, цей законопроект пройшов і був підтриманий  членами Комітету паливно-енергетичного комплексу, він був розглянутий в других комітетах і до нас не надійшло зауважень або пропозицій щодо неприйняття цього законопроекту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, ще раз ввімкніть мікрофон Пеклушенка.

 

11:12:13

ПЕКЛУШЕНКО О.М.

Ще одне важливе питання.

Так або інакше, буде вилучено достатньо вагома кількість земельних участків. Тому мене хвилює питання: хто і  по скільки буде платити за цю землю?

 

ТАТАРИНОВ А.А. В этом законопроекте это будет, я думаю, что документ, принятый Кабинетом Министрво Украины и в этом документе, это законный акт, в котром будем определено условие и порядок вылучення вот этих земельных участков и водных  территорий.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Анатолій Арефійович.

Співдоповідає член Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олег Григорович Панасовський.

 

 11:13:09

ПАНАСОВСЬКИЙ О.Г.

Уважаемые народные депутаты! Анатолий Арефиевич аргументировано доложил и обосновал целесообразность и необходимость внесения изменений в закон "О энергетике", обеспечивающих охрану гидротехнических сооружений, относящихся к классу стратегических объектов.

Для сведения. Эти особо важные объекты подлежат охране в мирное время ведомственной специализированой военизированной охраной, находящейся в структуре предприятий энергетической отрасли, на балансе  которых находятся эти объекты. В военное время передаются  под охрану специализированным воинским подразделениям Минобороны Украины.

Закон должен распространять свое действие не лишь на гидротехнические сооружения гидроэлектростанций, а и на гидротехнические сооружения, плотины, водохранилищ, тепловых электростанций с оборотной замкнутой системой водоснабжения. Значимость объектов обоснование необходимости принятия этого законо..........акта, его цели, состояние нормативно-правовой базы и правового регулирования в этой сфере дают право нам этот закон принять срезу, когда мы будем обсуждать в первом чтении и в целом, так как социально-экономические и иные последствия могут быть только  от его непринятия.

Закон прошел  юридическую экспертизу и получил одобрение при обсуждении его в профильном комитете по вопросам топливно-энергетического комплекса ядерной политики и ядерной безопасности.

Мы будем  рекомендовать его принять в целом.

Благодарю за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Олег Григорович. Чи хтось наполягає на  виступі? будь ласка, тоді слово надається  Кармазіну, підготуватися Пузакову.

 

ПАНАСОВСЬКИЙ О.Г. Кстати,  тут вопросы были. Эти территории уже давно отведены, за них платит предприятие, в зоне которых находятся эти территории. Просто  это надо законодательно подкрепить.

 

11:15:31

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого Блоку  Віктора Ющенка "Нашої України".

Шановні народні депутати, ви бачите, що зараз  Олег Григорович, побачивши мене, згадав правильно, що це треба законодавчо закріпити. Але коли законодавчо закріпляємо, що 500 метрів надаємо одним, то ми законодавчо маємо закріпити, що ми 500 метрів у когось забираємо. А якщо  ми це законодавчо  закріпляємо, то ми чітко маємо думати, що можуть бути спільні ситуації. І  ці спірні ситуації прийдеться вирішувати судами. Таким чином, ми породжуємо серйозну, серйозну вже проблему. Тому давайте ми просто так з кандачка по 500 метрів не будемо відрізати, а ми визначимо, яка це має бути норма. І додатково я просив би дати доручення комітетам і аграрному комітету,  і екологічному комітету це розглянути і дати заключення, принаймні нам таких заключень не дали і їхньої згоди.

Далі. Якщо ці 500 метрів будуть виділені саме під  підприємства гідроелектротехнічних споруд, то має бути чітко записано тут же у законі, що розташування будь-яких будинків на відведеній прилеглій території забороняється, тимчасових чи нетимчасових і так далі. Тоді це не буде можливістю торгувати біля них і ними.

Тепер, шановні народні депутати, я недаремно задавав запитання по статті 19 прим. Вона передбачає установлення особливого режиму охорони на території забороненої зони та контрольованої зони  гідроелектротехнічних споруд. І це дуже добре, що вона встановлює цю територію. Одначе,  я хотів би, щоб у нашій державі було верховенство Конституції і законів України. А тут має бути чітко написано, що крім, доступ сторонніх осіб, крім передбачених законами випадків. А це чітко буде і прокурори і слідчі, якщо сталася справа. А якщо там зараз наркотики будуть ховати, то що? А такі випадки є. А зараз є випадки, і пішла приватизація всіх об'єктів, пов'язаних із енергозабезпеченням. То що тоді? Нікому не можна зайти туди? Ви подивіться, до чого додумалася зараз влада? Зараз проводять на пивзаводах уже, Фонд держмайна проводить свої зібрання. На пивзаводі, щоб вирішити питання щодо майна, яке знаходиться на території Донецької чи Дніпропетровської області. Так же будуть і по цим об'єктах робитись. Так ми навіть і перевірити ніхто не зможе.

Тому я вважаю, що законопроект поки що є сирим. Прямо треба зараз, до голосування, вносити на заміну розданого законопроект, де писати, що з урахуванням вимог законодавства України це відбувається. Тому що віддавати все на откуп власника цих об'єктів не можна. І тепер, якщо ми пишемо, що воєнізованою охороною, то давайте, шановні, ми все-таки приймемо багатостраждальний закон про зброю, про який я вас прошу тут з 1994 року, і український народ пише. А що ж ви, чим ви її озброїте цю воєнізовану охорону, чим ви її озброїте? Рогатками? Поки що рогатками по законодавству можна їх тільки сьогодні озброювати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, слово має народний депутат Пузаков.

 

11:19:13

ПУЗАКОВ В.Т.

Владимир Пузаков, фракция Коммунистической партии Украины, Кировоградчина. У 2000 году Верховная Рада приняла новый Закон об электроэнергетике. Для своего времени это был хороший закон. Но сегодня он свое отработал и его нужно срочно менять. Сегодня наверное пришло время решать и проблему накопившихся законсервированных долгов. Вот в изменении в закон и нужно было это тоже внести.

В энергосистеме сегодня одной из проблем является недостаточное финансирование. Антикризовая программа в этой отрасли яркий пример попытки более или менее удачно решить проблему дефицита средств управленческими методами. Между тем возобновление приватизации в энергетике не сможет полностью решить проблемы финансирование. В энергостратегии Украины до 2030 года основной упор делается на наращивание объемов добычи угля и тепловой генерации. Для этого в проекте бюджета  на 2004  год  опять заложена частичная компенсация себестоимости угля. А между тем в украинской металлургии могут быть из-за этого серьезные проблемы на внешних рынках. Нет секрета, что нашим производителям предъявляют претензию  в нечестной конкуренции. А ведь металлургия дает Украине выручки на внешних рынках около 6 миллиардов долларов в год. Нужно это хорошо помнить и конечно, чтобы сохранить эти деньги нам нужно отказаться от дотации на уголь. Трегедии в этом не будет.

Например. Холдинговая компания "Александрияуголь" также считала, что без дотации прожить нельзя. Но ей доказали, что можно, если хозяйство вести разумно и рационально. Но вместе с тем надо не допускать, чтобы наши шахты закрывались. Все что может быть финансово оздоровлено, должно быть обязательно оздоровлено.

 Да, сегодня стало легче купить чужое, якобы более дешевое. При этом забывают истину: чем больше мы используем свое сырье,  тем менее мы зависим от наших соседей-поставщиков.

 Государство должно наполнять бюджет, чтобы все люди жили нормально. И если мы будем жечь  дешевый российский уголь и получать хорошую экономику отдельной станции мы никогда не получим хорошую экономику всего государства, а развивая свое мы имеем шахты, рабочие места, станции, бюджет, нормальную человеческую жизнь. Вот в новой редакции Закона "Об электроэнергетике"  и нужно было все это предусмотреть. И если вносить изменения так существенные. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, більше ніхто не наполягає на виступи з тих, хто записався? Дякую.

Тоді розгляд цього питання завершено. Ми з вами будемо визначатися тоді, коли буде день голосування.

 Шановні колеги, по наступному законопроекту треба нам порадитись. Тут є два законопроекти. Один від  Кабінету Міністрів, інший - від народного депутата  Зварича. Народний депутат захворів. Можливо давайте ми кабмінівський заслухаємо, хоча трохи втратимо часу, тому що потім треба буде заслуховувати і народного депутата Зварича, і обговорювати. Але, поскільки є представник Кабінету Міністрів, що профільний комітет, Сухий?

Тоді, мабуть, так, щоб ми більше не викликали міністра, не відривали, давайте ми заслухаємо урядовий, але голосувати будемо лише тоді, коли заслухаємо і народного депутата Зварича.

Будь ласка, доповідає Міністр праці та соціальної політики України Михайло Миколайович Папієв.

 

ПАПІЄВ М.М.

Дякую. Шановні народні депутати України! Справа в тому, що ми підтримуємо також і проект, законопроект народного депутата Зварича. І я думаю, що тут питання врегульоване. Але для початку я хотів би наголосити в чому сутність нашого законопроекту.

Справа в тому, що з прийняттям в листопаді минулого року закону України про внесення змін до закону України про охорону праці інваліди втратили можливість працювати в нічний та надурочний час. Тобто їх обмежили в правах, що суперечить Конституції України та Конвенції Міжнародної організації праці  № 159 про професійну реабілітацію та зайнятість інвалідів.

Таким чином, на законодавчому рівні було звужено коло робочих місць, на які можуть бути працевлаштовані інваліди, роботодавці почали переводити їх на інші роботи, в деяких випадках звільняти навіть за умови відсутності медичних протипоказань.

Метою розробленого Міністерством праці та соціальної політики України законопроекту є усунення невідповідності закону України про охорону праці та Кодексу законів про працю в Україні.

Адже стаття 16 закону України про охорону праці в старій редакції від 14 жовтня 1992 року та діючі статті 55, 63 і 172 Кодексу законів про працю в Україні передбачають, що роботи інвалідів у нічний час та залучення інвалідів до надурочних робіт можливі,  але тільки за їх згодою і за умови, що це не суперечить медичним рекомендаціям медико-соціальних експертних комісій. Тому проектом закону України про внесення змін до  статті 12 Закону України "Про охорону праці". Пропонується в частині 3 статті 12 Закону України "Про охорону праці" в редакції від 21 листопада 2002 року слова "недопускається", замінити словами "можливо лише за їх згодою та за умови, що це не суперечить рекомендаціям медико-соціальних експертних комісій”.

Прийняття запропонованих змін дозволить повернути право інвалідам працювати в нічний час та в надурочний час, забезпечити рівні можливості з іншими категоріями осіб, покращить їх матеріальне становище та гарантуватиме їм більш широке коло спеціальностей та професій. Також хочу наголосити, що даний законопроект було підтримано на засіданнях Кабінету Міністрів України, Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, та Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці.

Прошу підтримати цей законопроект, як соціально-важливий законопроект, який буде захищати соціальні права та гарантії особливої верстви населення, якою є люди із інвалідністю. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Михайло Миколайович, сідайте, будь ласка.

Співдоповідає голова Комітету з питань соціальної політики та праці - Василь Георгійович Хара.

 

11:26:08

ХАРА В.Г.

Уважаемые коллеги!

Вы знаете, что нынедействующая норма, а мы в новой редакции с вами приняли Закон об охране труда в 2002 году, не допускает к привлечению инвалидов к сверхурочным работам и работам в ночное время. Но, поскольку наш комитет рассматривал два  законопроекты и сегодня есть в повестке дня, просто народный депутат Зварыч, автор другого законопроекта не присутствует, я хотел бы все-таки сослаться и на него.

Законопроект 3465 народного депутата  Зварыча и 3465-1 Кабинета Министров они практически одинаковые. Но есть одно, очень важное отличие. Законопроект народного депутата Зварыча предполагает привлечение инвалида  к сверхурочным работам и работам в ночное время лишь при наличии рекомендации медико-социальной экспертной комиссии. А проект Кабинета Министров предусматривает еще и согласие инвалида, личное согласие инвалида, что существенно отличает этих два проекта.

Проект народного депутата Зварыча комитет рассмотрел еще в июне текущего года и принял по нему отрицательное решение и рекомендовал Верховной Раде отклонить его.

За период до появления аналогичного закона Кабинета Министров в наш комитет поступило очень много писем, телефонных звонков от инвалидов и инвалидских организаций с настоятельной просьбой поддержать проект Кабинета Министров и решить данную проблему. Так как действительно практика показывает и таких нам много доводов показывали инвалиды, что от нерегулируемости этого вопроса сегодня страдают сами инвалиды.

В связи с тем, что нельзя по отдельным работам привлекать инвалидов в ночное время их стараются сместить с этих должностей на более низкооплачиваемые, на другие и действительно очень часто есть случаи увольнения инвалидов с работы.

Положительное решение принял комитет по данному вопросу по делам пенсионеров-инвалидов, ветеранов-инвалидов. Есть рекомендации Главного научно-експертного експертного управления Верховной Рады.

Данное решение, если мы его примем положительное, проект Кабинета Министров не будет противоречить конвенциям МОТ. И поэтому комитет учитывая необходимость решения данного вопроса обращается к вам со следующим предложением. Законопроект народного депутата Зварыча 3465 - отклонить. Поскольку он недостаточно решает проблемы инвалидов.

И принять законопроект Кабинета Министров за основу и в   целом, и это решит   проблему инвалидов на сегодняшний день. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Василь Георгійович, сідайте, будь ласка. Хтось наполягає на виступі? Наполягають. Будь ласка Кармазін, підготуватися Яворівському.

Ні? Добре, тоді Гінзбург  підготуватися.

 

11:29:05

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, "Наша Україна", "Солідарність", Партія захисників Вітчизни.

Шановні народні депутати, я хотів би   звернути вашу увагу на те, що народний депутат Зварич поставив ці питання вперше, і я йому дякую не тому, що він в моєму виборчому блоці чи входить у фракцію, а тому що він підняв ці питання, тому що він заставив уряд думати, заставив комітети думати.

І, безперечно,  у зв'язку з тим, що закон поданий ще 8 травня 2003 року, а цей був поданий в кінці серпня закон уряду, я думаю, що з точки зору авторства треба було б зараз прийняти    мудре рішення і поєднати ці два законопроекти. Тим більше, що вони мають абсолютно однаковий предмет і не є такими, що протирічать один одному.

Мені дуже приємно, що народний депутат Зварич побачив, що конвенція Міжнародної організації праці номер 159 про професійну реабілітацію та зайнятість інвалідів, яка була ратифікована Законом України "Про ратифікацію конвенції про професійну реабілітацію та зайнятість інвалідів" нами в 2003 році - це  є уже приведення  чинного законодавства  України до європейських стандартів і врахування уже в тексті українського законодавства цих вимог.

І тому, я вважаю, що прийняття цього законопроекту, проти якого, безперечно, будуть виступати окремі народні депутати, буде сприяти забезпеченню інвалідам рівних можливостей праці з іншими категоріями працюючих, дозволить інвалідам працювати в нічний і надурочний час, якщо вони  мають на це змогу і дають на це згоду, покращить їх матеріальне становище, гарантуватиме їм більш широке коло спеціальностей і професій, які вони можуть займати.

До речі, шановні народні депутати, те, що передбачено фінансування по лінії захисту інвалідів у державному проекті Державного бюджету, який поданий урядом Азарова. Я не знаю Микола Янович, чи бачили ви колись живого інваліда чи ні. Я хочу, щоб ви знали, що таких людей у нас кілька мільйонів у державі, Микола Янович. І цей бюджет, який ви сьогодні запропонували,  повністю цих людей знищує, він є повністю асоціальним і найгіршим за всю історію незалежної України.

Тому цей закон приймати треба. Я думаю, що треба, щоб був прийнятий закон і Зварича за основу, і уряду, повторюю, за основу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, я вже оголосив Ольгу Гінзбург, після того з місця Яворівський, Сухий і будемо завершувати.

 

11:32:24

ГІНЗБУРГ О.П.

Шановні народні депутати, ви мені вибачте, що мені так слово вже надали, то я  дякую вам за те, що ви не  дуже суперечите, особливо депутату Сухому я дякую.

Шановні народні депутати, шановні мої виборці. Мені по цій темі є багато що сказати і майже нічого.

Перше, говорячи про саму суть закону, хочеться говорити багато, але сама проблема інвалідів, які доведені сьогодні  до такого стану, що мають працювати ніччю, щоб ми їм дозволили працювати, викликає турботу. 

А інше є про що говорити, у нас  з вами є закон, який викликає багато питань  у підприємців наших і підприємств, коли є Закон про інвалідів, де кожне підприємство має забезпечити 4-відсотковий відсоток забезпечення робочих місць для інвалідів. І якщо є завод, наприклад, йому говорять: ти сьогодні повинен там 30 робочих місць створити для інвалідів. І цей завод каже: ну, добре, я створю ці робочі місця, але ж де мені взяти інвалідів. Ось у мене, наприклад, по моєму Конотопу це така проблема ціла. Ну хоч виходь із флагом по городу і кричи: інваліди, приходьте до мене  на роботу. А якщо ти не створив 30 робочих місць або не взяв сюди людину, то ти повинен відрахувати середній заробіток у Фонд інвалідів. І задають питання: якщо відрахував, куди ж ці гроші потім пішли, якщо  вони відраховані? Можливо, вони підуть на покращання життя тих інвалідів, яким ми зараз пропонуємо працювати ніччю. Може якось по-іншому треба до цього підходити?  Або ж тоді з підприємствами сказати: ми вводимо налог на вас. Якщо у вас, наприклад, такий прибуток.

 Вам налог ось три відсотки чи два. Це для інвалідів, і ми не будемо тоді проблеми собі створювати, щоб вони працювали ніччю. Це така проблема, вона сьогодні, якщо ти говориш взагалі, а сидить людина, конкретна людина, сьогодні слухає радіо і думає, а що ж вони зараз скажуть про мене, про мене інваліда, який отримує таку мізерну зарплату, завтра хліб піднімається до гривні п'ятдесяти, що ж мені робити, що вони мені скажуть, і що я почую, чим я завтра зможу жити? Так я пропоную сьогодні, звісно, що цей закон ми можемо підтримати, бо він як вихід із ситуації, але це не рішення питання. І закон про створення робочих місць на підприємстві треба переглядати, бо це не є нормальне.

І друге зовсім. І закінчуючи свій виступ, я не можу не сказати про те, що чому ніхто ніколи не може сказати правди? Я не знаю, я коли виходжу на цю трибуну, у мене завжди болить серце. 1991 рік згадую, вісімдесяти роки. Не було проблеми ні з роботою, ні з зарплатою, ні з пенсією, ні з устройством в інститут, ні з молоддю, ні з телебаченням, ні з газетою, ні з твоїм життям, ні з похоронними бюро. Ну, не було проблеми! Розламали, розтрощили. І сьогодні виходять, розказують, одні кричать, і ті, що при владі, говорять, що це не ми, і ті, що вчора були при владі, кажуть: не ми. Я собі задаю питання: за 12 років хоч був один комуніст віце-прем'єром? Не було. Чи був один комуніст віце-прем'єром, ще повторюю? Не було. Бо їх два сидить в опозиції. Чи був міністр закордонних справ? Не було. Чим був там екології? Не було. Ну, хто сьогодні за десять років може відповідати за те, що пройшло в державі? Ну, встаньте і скажіть: так, Рух, який голосував за всі закони, за Земельний кодекс голосували, уряд, який підписував постанову про виселення людей із квартир за неуплату за житло? Хто, чий підпис стоїть? Ну, наберіться ж ви смілості і скажіть: не шукайте ви виновних, а давайте просто це скажемо. Тоді простіше вирішувати проблему. А якщо все говорити: це не я, це не я. А з підтишка там і все поробили собі нишком. Вийдіть і скажіть, розкрийтеся, станьте перед дзеркалом і скажіть: ось, я який. Один, другий. Плигають, плигають, це дуже...

Я хочу сказати, нічого ми не рішимо ні інвалідам, ні по бюджету, нічого. І влади ви так не візьмете. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, увімкніть мікрофон Яворівського. Потім Сухий.

 

11:36:29

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський,  Жовківський райони, Рава-Руська, Львівщина. "Наша Україна".

Шановний Адаме Івановичу, шановні виборці наші і народні депутати! Питання це звичайно болюче, дуже болюче, але я переконаний, що  про нього треба говорити без форсажу і без істерики.

Я не пішов на трибуну, тому що мої колеги загалом підтримують цей законопроект так само як і я, через те трішки зекономимо часу. Питання інвалідів, соціального  захисту інвалідів в нашій Україні звичайно дуже  запущене, дуже  запущене, і те, що ми робимо якийсь зараз маленький прорив (я маю на увазі  передовсім законопроект Романа Зварича у цьому відношенні) - це дуже важливо. Цей закон далеко не ідеальний і хочу сказати нашим інвалідам (а у нас дуже великий масив їх), що цей закон звичайно не зробить завтра вас усіх  щасливими, але те, що у ньому є механізми для того, щоб хоч трішки полегшити ваше життя це із наданням тих же самих і робочих місць і таке інше - це дуже добре. Я переконаний, що у жодного з депутатів не підніметься рука проголосувати проти цього  законопроекту. Я дякую, Адаме Івановичу.

Я трішки зекономив, ви мені  півхвилини додасте в "Різному".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Дякую. Будь ласка, мікрофон Сухого. Підготуватися Пузакову.

 

11:37:59

СУХИЙ Я.М.

Дякую. Ярослав Сухий, місто Запоріжжя, фракція СДПУ(о).

У мене... я якраз з тих депутатів, в якого підныметься рука проголосувати проти цього законопроекту. Бо ви просто вслухайтесь в логіку. Людина, працюючи на металургійному підприємстві чи працюючи в шахті в силу різних причин, зокрема травми чи ........... якогось, професійного захворювання стала інвалідом. За роботу в нічний час і за понадурочну роботу розплачуються чим? Да, платять більше, але розплачуються чим? Здоров'ям. Залишками того здоров'я. Ось вся ця логіка двох законопроектів Зварича і КАбміну має  під собою лицемірно цинічне підгрунття. Якщо ми будемо йти так і далі, то ми з вами дойдемо до того, що дозволимо роботу в  нічний час і дітям, і жінкам. А чому дитина не може собі заробляти, бо наприклад, багатодітна сім'я. Та на сторожі  цих всіх норм і стоїть санітарно-гігієнічні вимоги. Ми не можемо голосувати за такі законопроекти, бо вони просто  прикривають визиск, ще й інваліда загнати  припустимо на важкі роботи. Він піде, він піде на хімічні заводи, він піде біля чану, з якого смердить, випаровуються шкідливі речовини.

Цей законопроект попри свою ніби привабливість і логіку якусь добра для інвалідів причинить тільки зло. Тому я , наприклад, буду голосувати проти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Пузаков.

 

11:39:30

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков фракція  Комуністичної партії України Кіровоградщина.

Ми за покращення умов життя та праці інваліда. І разом з тим нам пропонують голосувати за те, щоб залучати інвалідів до надурочних робіт і робіт у нічний час.  Звичайно, щоб якось вижити, інвалід може дати згоду на роботу в нічний час, але які наслідки цього? За 12 років незалежності держава накінець хоч до інвалідів повинна повернутися обличчям і  подбати перш за все за створення робочих місць для них, і їх продукцію зробити конкурентноспроможною. Не секрет, що сьогодні інваліди залишені зі своїми бідами сам на сам. Властям нема часу пройматися їх турботами, особливо сьогодні, коли потрібно укріплювати кордон з Росією. Всі ми знаємо, що в країні  страшне безробіття, хоч за словами  глави держави розпочалося значне пожвавлення економіки.

А чому тоді зростає бідність? Чому проходить повна деградація соціальної сфери? Сьогодні спостерігається всюди низький рівень оплати праці робітників та службовців і особливо інвалідів, що веде до зниження вживання продуктів харчування. Серед бідних процвітає туберкульоз. Більше одного мільйона хворих на діабет, в тому числі і діти.

Надзвичайно тривожний факт, який говорить про збільшення числа інвалідів. За 10 років кількість абсолютно здорових молодих чоловіків скоротилось від 90 відсотків до 10. З кожних 100 новонароджених тільки один народжується здоровим. Більша частина українського населення живе за межею бідності.

Ось що пише Позир Олексій з м.Александрії: "Сьогодні я інвалід, хоч мені 49 років. Отримав каліцтво в шахті. Маю мізерну пенсію, на яку я живу як бомж. І на яке приниження нас кинула держава! Шахтар виходить на пікетування державних органів, шахтар каскою стукає об асфальт, вибиваючи свою зарплату, шахтар перекриває автомобільні шляхи, щоб прокормити сім’ю. Ні одному українському горняку, який вигрівався під курортним сонцем Чорноморського узбережжя в радянські часи, і в страшному сні не привидилось сьогоднішнє життя гірників-інвалідів. А жирні коти - олігархи спокійно спостерігають за стражданнями мільйонів пенсіонерів та інвалідів, вирішуючи успішно завдання Міжнародного валютного фонду знищення бідного населення. І які б закони гарно написані не були, але коли вони не виконуються, то гріш - ціна таким законотворцям, а , тим більше сьогоднішнім властям". Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Пеклушенко, хвилину.

Мікрофон Пеклушенко увімкніть.

 

11:42:14

ПЕКЛУШЕНКО О.М.

Мы сегодня обсуждаем очень важный закон и я разделяю тревогу своего земляка Сухого, действительно, что такое инвалид. Инвалид - это человек такой же, как мы с вами, только лучше. Лучше. Лучше почему. Потому что он каждый день идет не просто на работу, а идет на подвиг.

В связи с этим мы, мажоритарщики, на своих приемах не меньше 20 процентов избирателей, которые приходят к нам, именно с проблемами инвалидов, инвалидов-детей, инвалидов работающих.

В связи с этим нам нужно взвешено подойти к этому закону. С одной стороны, абсолютно прав коллега Сухой, что не будем ли мы иметь в лице этого закона ситуацию, при которой инвалид получит дополнительные нагрузки, инвалид получит необходимость выбирать между тем, что он будет выброшен с производства и между тем, что он должен принимать условия игры работодателя. В то же время мы знаем, что инвалиды, это действительно люди, которые зачастую обижаются, когда к ним предвзятое отношение.

Поэтому я думаю, что на до взвешено подойти к этому закону, посмотреть именно на вариант правительства, где сказано, что он может быть привлечен на работу в этих условиях, только со своего согласия. У меня вопрос к министру, в случае, если он откажется, он будет защищен, инвалид, если он откажется принять эти условия?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я думаю, зрозуміло, якщо в міністерському  законопроекті написано, в законі, якщо ми приймемо, що буде лише за згодою то ясно, що він законом буде захищений. Дякую.

Обговорення даного питання завершено. Рішення буде приймати у відповідний день голосувань.

Слухається питання реєстраційний номер 2405-11. Проект закону про внесення змін до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, доповідає народний депутат Швиденко Микола Миколайович, але я його..

Тоді від комітету, будь ласка, Буждиган Пилип Пилипович.

 

11:44:34

БУЖДИГАН П.П.

Шановні народні депутати! Комітет з  питань економічної політики управління народним господарством власності та інвестицій 10 червня цього року, я підкреслюю 10 червня цього року розглянув проект закону України про внесення змін до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації". Внесений народними депутатами Пустовойтенком, Швиденком і Шевчуком.

Законопроектом пропонується виключити з переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації. Але  можуть бути корпоратизовані. Перелік номер 2. Кременчуцький завод  залізобетонних шпал. Автори  законопроекту обгрунтовують свою   пропозицію ... оперативності управління пакетом акцій цього підприємства з боку Мінтрансу, внаслідок, чого відбувається зниження обсягу виробництва продукції і зменшення інвестиційної привабливості.

Комітет підтримав законопроект народних депутатів Пустовойтенка, Швиденка і Шевчука і пропонує Верховній Раді прийняти його за основу. Аналогічне рішення прийнято Комітетом з  питань промислової політики і підприємництва.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку також підтримав цей законопроект і вважає, що за результатами розгляду у першому читанні він може бути прийнятий за основу. Але, заради об'єктивності необхідно сказати, наступне: після прийняття рішення комітетом поступило ряд документів. Не підтримує даний проект закону Кабінет Міністрів України. На його думку ухвала Господарського суду Полтавської області відповідно до якої відкрито процедуру санації ВАТ Кременчуцький завод залізобетонних шпал, не відповідає нормам статті 5 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", якою передбачено, що положення цього закону застосовується до юридичних осіб підприємств, що є об'єктами права державної власності, які не підлягають приватизації в частині санації чи ліквідації після виключення з переліку таких об'єктів.

У зв'язку з цим Мінтрансом ініційоване відповідне подання до судових органів. Крім того у висновку Кабміну зазначається, що продукція Кременчуцького заводу залізобетонних шпал дає змогу успішно реалізувати загальнодержавні заходи з модернізації залізничних шляхів сполучення.

Спеціальна контрольна комісія з питань приватизації так само пропонує відхилити даний законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Пилип Пилипович, сідайте, будь ласка.

Тоді, оскільки, це питання, яке стосується безпосередньо ще одного нашого профільного комітету, а точніше Спеціальної комісії з питань приватизації, слово надається Валентині Петрівні Семенюк. Будь ласка.

 

11:47:23

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Шановні колеги! Спеціальна контрольна комісія на двох своєї засіданнях розглядала питання щодо переліку внесення змін до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації". В  якому ми чітко зафіксували порушення, які були зроблені попереднім керівництвом даного заводу. Де чітко зазначено, що даний об'єкт доводиться фіктивно до банкрутство, при чому цей об'єкт є об'єктом, який є життєвонеобхідним для роботи такої галузі, як роботи залізничного транспорту. Зважаючи на ті документи, які отримала комісія від правоохоронних органів на запити, безпосередньо, на підприємства, до судових організацій, комісія з'ясувала, що даний об'єкт не може бути виключений з переліку об'єктів, які не підлягають приватизації. За пропозицією членів комісії було направлено звернення до Генеральної прокуратури, де в даний час, Генеральна прокуратура виступає третьою особою у розгляді в судовому органі при розгляді даного судового позову щодо Кременчуцького заводу залізобетонних шпал.

Ми не можемо сьогодні прийняти рішення про його вилучення так, як дане питання, фактично, говорить про те, що підприємство доводиться  фіктивно до банкрутства з ціллю одного - знищити конкурента на зовнішньому ринку, а потім  будемо завозити шпали і-за кордону.

Тому і спеціальна контрольна комісія вважає, що сьогодні це питання розглядати передчасно, поки судові органи і слідчі органи не зроблять висновків щодо того, як доводиться підприємство до банкрутства.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Валентина Петрівна.

На виступи записалися сім народних депутатів. Наполягають? Будь ласка, тоді Кармазін, за ним Пузаков. 

 

11:49:38

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, "Наша Україна", "Солідарність", Партія захисників Вітчизни.

Шановні народні депутати! Питання надзвичайно складне, не зважаючи на те, що нібито питання винесене тільки по одному заводу. І я вдячний Валентині Петрівні Семенюк за те, що вона старається весь час якось зупинити беззаконня. Але, Валентино Петрівно, без допомоги Генерального прокурора і без уряду ви ці питання, розумієте самі, не зупините. А доброї волі уряду поки що немає на збереження ефективної структури в державі. 

І я звертаюся з цієї високої трибуни до Георгія Миколайовича Кирпи, тому що у пояснювальній записці до цього закону автори закону і Пустовойтенко, і Швиденко, які також мали і були міністрами свого часу і транспорту, і прем'єр-міністром був Пустовойтенко, пишуть про те, що низька  ефективність управління  пакетом акцій з боку Міністерства транспортом, яке протягом багатьох років не забезпечує модернізацію устаткування, що веде до подальшого падіння обсягу виробництва продукції та зменшення інвестиційної привабливості підприємства.

Я звертаюся до  вас, Георгій Миколайович Кірпа, знаючи вас як доброго  господарника, оце, думаю,  тема для розгляду на колегії Міністерства транспорту. Оце, думаю, серйозніше питання, ніж те, що сьогодні розглядається іноді у Міністерстві транспорту, зокрема всю Україну потрясли відомості про те, що виділені кошти сьогодні Міністерством транспорту та вивчення питання, як проробити канал з Балтійського моря до Чорного моря. Я думаю, що ми вже проходили це. Ви пам'ятаєте, як писав Висоцький: "Было время и текли куда надо каналы, а затем куда надо впадали". Так я вас прошу, почитайте Висоцького, подивіться, чим це закінчилося в історії нашої держави, як  ми знищили Дніпро за часів тоталітаризму, бо хотіли зробити краще, як  ми затопили землю.

І тому я вважаю, що цей проект закону треба розглядати комплексно з тими проектами  законів, які зараз  є у Верховній Раді: про перелік об'єктів права державної  власності, що не підлягають приватизації 2405-9, внесений Гудимою і Костенком, і інші, і Горбатовим. Тобто разом  з тими включити і об'єднати ці законопроекти з тим, щоб ми розглядали підприємство комплексно.

А по факту доведення до банкрутства треба звертатися до Генпрокуратури, є така стаття у Кримінальному кодексі і порушити кримінальну справу. А від  Міністерства транспорту я просто чекаю ефективних дій по наладжуванню керівництва  цим органом. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую Юрій Анатолійович. Ви, мабуть, про Дніпро сказали, тому що він через  Кременчуг протікає. Слово має народний депутат Пузаков. Черняк, будете виступати?  Підготуватися Черняку.

 

11:52:49

ПУЗАКОВ В.Т.

Владимир Пузаков, фракция Коммунистической партии Украины, Кировоградщина.

На сегодня приватизация не знает пределов. По-моему, нет уже тех объектов, которые не подлежат приватизации. А если и остался  какой-то  объект, то его сделают банкротом и продадут с молотка.

Приватизаторы не дремлют, вовремя пытаются охватить очередной кусок приватизационного пирога.

В  городе Кировограде таким пирогом, например, остались теплоэлектроцентраль и  водоканал. И коллективом теплоэлектроцентрали хорошо уже поработали, даже пообещали зарплату выдавать вовремя, но не сказали где будут ее брать. А ведь кировоградцы уже знают  что такое приватизированая облэнерго. Сидим очень часто и без света, и без воды,  а  город потопает в ночной тьме. Одной из причин  приватизации  водоканала власть города мотивирует свое решение тем, что это предприятие нуждается в инвестициях, которые должны  пойти на приобретение оборудования для подготовки и очистки воды. И если прийдет инвестор-собственник он будет заинтересован вкладывать  деньги в обновление основных фондов и развитие своего предприятия.

Кроме того, власть уверяет, что новый акционер не сможет влиять на стратегические решения, которые касаются, например, отключения промышеленных предприятий либо  жилых массивов за долги, а  также, что цена на услуги Кировоградводоканал не повысятся.

Все это - басни. Мы уже неоднократно  имели  возможность  убедиться в этом на многих примерах приватизированых  предприятий, ведь капиталистом движет лишь прибыль. Поэтому ни одного лишнего гроша он не  вложит в развитие предприятия, а будет эксплуатировать то, что есть. Пока это  будет  возможно. А когда  уже совсем все развалится, предприятия отдадут обратно государству. пусть тогда государство за свой счет, вернее за счет налогоплательщика все восстанавливает. Именно таким образом чиновники  зарабатывают себе на  хлеб насущный, а на голодной пайке остаются лишь простые трудяги, за чей счет эти предприятия строились.

Кроме того, не было у нас не только в области,  а и в Украине случая, когда  инвестор не диктовал бы нам свои  условия. Здесь все идет по принципу: кто платит,  тот и музыку заказывает. Понятно, что ни  один инвестор не пойдет  на то, чтобы его предприятие работало на должников и если для того, чтобы иметь возможность отключить за долги отдельные предприятия или   жилые дома,  понадобится  расчленить систему водоснабжения и каналазиции, то это будет сделано.

Таким образом, если Кировоградводоканал приватизируют, то следует    приготовиться к тому, что должников будут отключать, а таких будет много, посколько с нынешними зарплатами жить по-другому невозможно. Одним словом, от приватизации пострадает и город в целом, и каждый житель в отдельности так, как у  высокопоставленных чиновников забот о собственном кошельке видно больше, чем о кошельке просто рабочего человека. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, слово має народний депутат Черняк підготуватися Гаврилюку.

 

11:55:54

ЧЕРНЯК В.К.

Володимир Черняк. Фракція "Наша Україна".

Шановні колеги! Класична схема розкрадання державного майна в Україні - це доведення державних підприємств до штучного банкрутства. І приватизація за безцінь. Взагалі приватизація в Україні неефективна, скандальна і кримінальна.  Ідея приватизації в Україні дискредитована, я змушений це визнати, як один із апологетів і адвокатів приватизації.

Але мабуть поїзд зупинити неможливо, потрібно перевести приватизацію в законодавче русло, потрібно здійснювати контроль в тому числі парламентський контроль за приватизацією, громадський контроль. Зокрема, я є крім того ще членом Комітету з питань економічної політики, членом контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації. На кожному засіданні ми розглядаємо скандальне, кримінальне питання. На кожному засіданні у нас присутні представники прокуратури, служби безпеки, Міністерство внутрішніх справ і постійно ми цим займаємося.

Тепер мене запитують із залу допомагає чи ні? Я б не сказав, що дуже допомагає, як правило наші рішення не виконуються, ігноруються є певні  у нас успіхи в цьому, але я б не став їх перебільшувати. Але ми намагаємося здійснювати контроль, реагувати, залучати до цього спецслужби, органи спеціальні, Прокуратуру, суди.

Тепер конкретно, що стосується питання про Кременчуцький завод залізобетонних шпал. Використовується приблизно та сама схема, про яку я казав, класична схема. На жаль, Комітет з питань економічної політики підтримав питання про виключення із списку тих підприємств, що не підлягають приватизації, це підприємств. Але, що можна сказати на виправдання комітету. Те, що комітет не знав тоді, що ведуться слідчі дії. Документів цих всіх про ситуацію не було в комітету. Тобто рішення комітету приймалося до того.

Тепер ми знаємо, що ситуація кримінальна, що ведуться слідчі дії. Тому в цій ситуації, звичайно, не можна підтримати рішення комітету про виключення Кременчуцького заводу залізобетонних шпал із списку тих підприємств, що не підлягають приватизації. Потрібно залишити його в цьому списку, провести слідчі дії, встановити, як кажуть, істину. А після цього думати, як нам жити далі. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Слово має народний депутат Гаврилюк. І будемо завершувати.

 

11:59:07

ГАВРИЛЮК В.В.

Дякую, Адаме Івановичу.  Уважаемые коллеги, сегодня нам предлагается исключить из списка объектов, которые запрещается приватизировать, Кременчугский завод железобетонных шпал. Поскольку этот объект находится на территории моего избирательного округа, я хотел бы проинформировать своих коллег, народных депутатов, о ситуации, которая происходит вокруг этого завода.

Так, в августе 2001 года согласно приказам Минтранса это предприятие было корпоратизовано. Вскоре ОАО "Кременчукский завод ЖБШ" вместе с другими предприятиями было основано еще дополнительно одно предприятие ЗАО "Кременчукский завод ЖБШ-2". Основано оно, как оказалось, с нарушением законодательство и по иску Генпрокуратуры в судебном порядке было возбуждено дело о ликвидации  ЗАО Кременчугский  завод ЖБШ-2.

Однако процесс ликвидации искусственно затягивается, хочу на этом акцентировать внимание. И на сегодня на территории завода существует два юридических лица. Незаконно созданное ЗАО Кременчугский завод ЖБШ-2  и ОАО  Кременчугский завод ЖБШ. Тот который сегодня и есть государственным и управляется Минтрансом. И одно и второе предприятие не работают. От этого сегодня страдают очень существенно люди.

Но если посмотреть и дальше решением  Хозяйственного суда  5 декабря 2002 года в Полтавской области открыта процедура санации завода по делу о банкротстве, которые сейчас предлагается исключить из списка  объектов.

Возникает вопросов масса и Минтрансу почему, действительно, не принимаются более активных серьезных мер. Вобще кому это сегодня выгодно? Есть у меня вопросы и подходом сегодня моих коллег депутатов, которые формально подходят в своих выступлениях  и говорят, что есть такие сложности, есть бандитская приватизация.

Уважаемые коллеги, там сегодня нечего приватизировать. Все разграблено за эти полтора года, пока идут вот эти суды пересуды. И сегодня катастрафическая ситуация на данном  предприятии. Я встречался  регулярно с этими коллективами. Невозможно пробить вот эту глухую стену бюрократии  в нашем государстве. А за этим стоят, действительно, весь коллектив. Это бюджетообразующее предприятие города Кременчуга. И сегодня не в коем случае нельзя его исключить из “Переліка об'єктів, що не підлягають  приватизації”. Совсем тогда можно будет поставить крест на этом предприятии.

 Я вас убедительно  всех прошу, давайте мы не поддержим такое решение, такой законопроект. И все-таки будем исходить прежде всего с  интересов людей государства. И только в этом случае у нас с вами может по конкретному предприятию измениться ситуация, а следующее, Валентина Петровна, большая просьба, привлекайте депутатов с конкретных округов, где находятся такие мероприятия.

Жаль, что вы меня не пригласили. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Василь Васильович.

Розгляд питання завершено. Будемо визначатись в день голосувань. Правда, ми дещо порушили процедуру. Бо жоден з виступаючих, ніхто не підтримав законопроекту, всі були проти.

Слухається питання, реєстраційний номер 3553 - проект закону про сільськогосподарську дорадчу діяльність.

Доповідає народний депутат Михайло Васильович Зубець, будь ласка.

 

12:02:38

ЗУБЕЦЬ М.В.

Шановні народні депутати!

З часу першого подання у Верховну Раду законопроекту про сільськогосподарську дорадчу діяльність пройшло майже півтора року.

За цей проміжок часу проект неодноразово обговорювався як на засіданні профільного комітету, так і в сесійному залі. На певному етапі проходження урядового законопроекту, а саме, коли стало очевидним, що він не сприймається депутатським корпусом, нами було зініціановано депутатський варіант про аграрну дорадчу службу.

Врешті-решт, після затяжної полеміки було об'єднано два варіанти в один, який вам сьогодні пропонується для розгляду від групи народних депутатів: Івана Томича і Романа Ткача - фракція "Наша Україна", Михайла Гладія і Олександра Шевченка - фракція Аграрної партії України та Миколи Мельника - фракція Соціалістичної партії України.

Слід відмітити, що цей проект закону відрізняється від попередніх як за обсягом, так і якісним змістом. Цьому сприяло, безперечно, врахування при його опрацюванні критичних зауважень і пропозицій, які надійшли від багатьох відомств та Науково-експертного управління Верховної Ради.

Необхідність прийняття такого закону обумовлена низкою причин.

Перше. Загальновідомо, що створенню та формуванню дорадчих служб в сільському господарстві, які забезпечують підвищення рівня знань та практичних навичок селян, приділяли і приділяють велику увагу уряди всіх високорозвинутих країн світу. І це зрозуміло. Тому що розвиток людського капіталу та державне інвестування в його формування є на сьогодні найважливішим стратегічним напрямком державного фінансування, що забезпечує економічне   зростання. Тому випереджаючи можливе запитання  щодо фінансування діяльності дорадчої служби хочу зазначити, що в усіх країнах воно здійснюється за рахунок Державного  бюджету в багатьох державах воно збереглося і досі. Фінансування дорадчих служб розглядається, як один із напрямків державної дотації у сільське господарство.

Друге. Формування мережі дорадчих служб Законом України "Про стимулювання розвитку сільського господарства на період 2001-2004 року визнано одним із важливих напрямів пріоритетного розвитку аграрного сектора.

Третє. Існує нагальна потреба на законодавчому рівні врегулювати дорадчу діяльність, яка зараз активно почала здійснюватися в окремих регіонах України на рівні районів та областей.

По суті, те, що відбувається в цьому напрямку ще не забезпечує відкритий та вільний доступ селян до дорадчих послуг та науково-практичних розробок. І цю роботу потрібно продовжити не тільки на рівні обласних та регіональних служб, а на моє глибоке переконання починати працювати із сільськими громадами та в сільських населених пунктах, яких у нас нараховується більше 30 тисяч.

І четверте. Цей закон потрібен не тільки селянам і  фермерах, а науковцям, відповідальним працівникам  органів місцевого самоврядування та державного управління, і навіть міським жителям, які займаються садівництвом та городництвом. Адже інформаційно-правовий вакуум, що утворився в аграрному секторі за останні роки посилює і без того негативні тенденції розвитку сільського господарства.

Ми розуміємо, що цей законопроект потребує ще певного доопрацювання та подальшого розширення в першу чергу на мою думку в контексті підвищення ролі та значення аграрної науки у розвитку дорадництва.

Враховуючи загалом позитивний узагальнюючий висновок Головного науково-експертного управління Верховної Ради України просимо вас підтримати запропонований законопроект у першому читанні. При  підготовці законопроекту до другого читання, я думаю, що ми врахуємо висловлені ваші, шановні колеги, зауважень та пропозицій. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Михайле Васильовичу, сідайте, будь ласка.

Від профільного комітету слово має народний депутат Калінчук,  будь ласка.

 

12:06:51

КАЛІНЧУК В.А.

Шановні народні депутати! Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин уважно розглянув представлений законопроект і підтверджує, що свого часу  дійсно на розгляд Верховної Ради вносили два законопроекти і ми не знайшли тоді підтримки.

В даний час розроблений єдиний законопроект. Даним законопроектом визначаються правові засади здійснення сілськогосподарської дорадчої діяльності України та регулюються відносини у цій сфері.

Завдання дорадчих служб в основному мають консультаційно-інформаційний навчальний характер.

Як уже говорив Михайло Васильович, проект закону передбачає надання соціально-необхідних дорадчих послуг тобто послуг, які є нерентабельними і їх неможна знайти на ринку сільськогосподарських дорадчих послуг. Але вони є ефективними для реалізації державної аграрної політики в рамках загальнодержавних   інтересів.

Крім того, що говорив Михайло Васильович, що йде фінансування за рахунок державного бюджету, передбачається надання платних дорадчих послуг, які створюють умови для отримання додаткового прибутку сільськогосподарськими товаровиробниками та сільським населенням і здійснюються за рахунок замовника.

З метою колегіального вирішення питань, пов'язаних із забезпеченням прозорості державного регулювання сільськогосподарської дорадчої діяльності, підвищення професійного рівня суб'єктів сільськогосподарської дорадчої діяльності, видачею суб'єктам сільськогосподарської дорадчої діяльності сертифікатів, їх анулювання - створюється наглядова рада з питань сільськогосподарської дорадчої діяльності.

Тобто наглядова рада буде приймати відповідні рішення і вносити відповідні пропозиції по тим чи іншим проектам.

Комітет вважає, що запровадження сільськогосподарських дорадників та дорадчих служб у разі наявності і відповідного  фінансування сприятиме підвищенню знань сільського населення та сільськогосподарських виробників у сфері сучасних методів та технологій ведення сільськогосподарської діяльності.

В той же час комітет відмітив і деякі негативні явища. Як, наприклад,   комітет передбачає складну, у порівнянні з іншими сферами господарської діяльності, систему утворення та реєстрації сільськогосподарських дорадчих служб. Зважаючи на те, що об'єкти сільськогосподарської дорадчої діяльності за статусом не відрізняються від інших суб'єктів господарської діяльності. Така система їх створення та реєстрації  потребує  уточнення, як на наш погляд.

Є деякі інші зауваження для інших статей законопроекту. В той же час  комітет вносить  пропозиція прийняти цей законопроект в першому читанні і доопрацювати його до другого читання. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка.

На виступ з обговорення даного питання  записалися 7 народних депутатів. Слово надається Кармазіну. Підготуватися Пузакову.

 

12:09:55

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати! В мене таке питання. ЧИ взагалі варто будувати міст давайте вирішимо, а потім будемо вирішувати як його будувати: вздовж чи в поперек річки. Я це питання ставлю так просто через те, що мені незрозуміло. 3 тисячі законів, які сьогодні є в правовому полі України -  це багато чи мало? І що ми робимо - законодавчий орган? Ми направлені на те, щоб весь час ............. нові закони чи ми маємо забезпечити правове поле держави прозорими, розумними і для кожного зрозумілими законодавчими нормами, які б регулювали всі суспільні відносини, які є в нашому суспільстві. Виходячи з цього, я мушу сказати, що зараз виступаючий представник комітету з питань  аграрної політики та  земельних відносин дуже грамотно зупинився на тих недоліках, але, на мій погляд, дуже м'яко на тих недоліках, які присутні, притаманні цьому законопроекту. І як юрист я хочу сказати, що  сільськогосподарська  дорадча діяльність абсолютно не відрізняється від інших видів і ніяких  принципових розбіжностей, інших видів господарської діяльності, пов'язаних з  наданням  консультативних послуг. Адже подивіться, коли ми сьогодні посилаємося на закон про стимулювання розвитку сільського господарства на період 2001-2004 року ми  вчора  бачили, як уряд його виконував, коли зміни стосовно кредитування і механізм кредитування, який був передбачений, вчора  відстоює міністр так званий аграрної політики і каже: не треба виконувати вимоги закону. Та він їх не виконував три роки, ну, він рік може відповідати за це, до нього не виконували ще два роки. І маємо результати: розвалену діяльність у селі. Отам треба було  регулювати, отам треба виконувати норми чинного  закону. А зараз, у законі тільки написано: сприяння розвитку мережі дорадчих сільськогосподарських служб, тобто стимулювати ось що потрібно.

Тому я вважаю, що регламентація правовідносин з питань організації сільськогосподарської діяльності, дорадчої діяльності не потребує окремого законодавчого визначення. На сьогоднішній день  достатньо законів, зокрема можна керуватися Законом про закупівлю товарів, робіт та послуг за державні кошти, де є загально правові, економічні засади здійснення процедур закупівель і дорадчої діяльності.

Дякую за увагу. Я думаю, що цей закон треба відправляти на повторне перше читання, поєднувати з іншими, доповнювати, бо, тому що...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Слово має народний депутат Пузаков, підготуватися Чернякові.

 

12:13:24

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков, фракція Комуністичної партії України, Кіровоградщина.

Закон про сільськогосподарську  дорадчу діяльність весь час повертається на доопрацювання. Це свідчення того, що положення його сліпо переносяться  з Європи на наш недосконалий механізм управління сільськогосподарським виробництвом. І як показує практика, усі дорадчі центри, які діють чи будуть  створені, далеко не вирішують проблеми сільгосптоваровиробників і головне, не будуть відповідальними за наслідки. Скажемо,  у Кіровограді діє дорадчий центр. І тільки переступив клієнт поріг, плати, а ні, то до побачення. І плата за послуги немала. Так, наприклад, за типовий статус сільгосппідприємства потрібно платити до 500 гривень. Гроші  забрали, а там, як говорять у народі, вовк траву їж. Тому видумувати велосипед і надавати такого великого значення цій службі на сьогодні немає цензу. Ці функції можуть більш успішно виконувати, причому безкоштовно, працівники всіх рівнів Мінагрополітики, які, як державні службовці, несуть відповідальність за стан справ у аграрному секторі. А для цього потрібна їм, на мій погляд, невелика державна підтримка. По-перше, удосконалити структуру управління Міністерства агропромислового комплексу. Маю на увазі створення централізованої вертикалі зверху донизу цього державного органу управління. Зробити потрібно так, щоб Мінагрополітика працювала так, як ветеринарна служба, земельна, карантинна та інші. Це дало б змогу більш чітко і ціленаправлено проводити продовольчу політику в державі. Сьогодні, на жаль, це єдина і сама головна державна сільськогосподарська служба, що не має чіткої вертикальної структури, яка була у Міністерстві сільського господарства за радянських часів.

І, по-друге, створити в обласних і районних управліннях нормальні умови спеціалістам по виконанню ними службових обов'язків. Що мається на увазі? У першу чергу забезпечити їх засобами зв'язку і транспорту. Це ж не секрет, що сьогодні начальник районного управління із-за відсутності коштів не може користуватися міжрайонною лінією, немає можливості вийти на обласне управління, я вже не говорю за інших працівників.

Враховуючи вищесказане, це дасть можливість на державному рівні надавати всі види послуг та консультацій. В управлінні сільського господарства також можна створити на самоокупності й інші необхідні служби - юридичні, аудиторські і тому подібне, які можуть працювати не на бюджетні кошти, а за рахунок послуг заробляти на своє утримання.  Такі госпрозрахункові одиниці успішно працювали за радянських часів. І всі прекрасно знають, що проблема продовольчого зерна в країні тоді не стояла.

І я, хочеться згадати слова Великого Кобзаря: "Чужого навчайтеся, але свого не цурайтеся". І цим радянським досвідом, який визнаний в усьому світі, потрібно скористатися. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Слово має народний депутат Черняк. Підготуватися Шурмі.

 

12:16:31

ЧЕРНЯК В.К.

Шановні колеги! Негативні тенденції в розвитку сільського господарства зумовлюють необхідність все більшою мірою спиратися на досягнення аграрної науки. У зв'язку з цим існує необхідність певних службах, які б надавали ці послуги, такі служби виникають в Україні, вони існують в багатьох країнах світу. У зв'язку з цим автори законопроекту вважають, що необхідно на законодавчому рівні врегулювати аграрну дорадчу діяльність.

Забезпечити доступ селян до дорадчих послуг, забезпечити прозорість діяльності цих служб, професіоналізм забезпечити відповідний.

І звичайно пікантне питання, яке порушується в законопроекті - це питання фінансування дорадчих послуг, як з бюджету так і платні дорадчі послуги пропонуються.

Я погоджуюся з висновком профільного комітету, що потрібно спростити систему утворення та реєстрації дорадчих служб, оскільки вони фактично ні чим не відрізняються від інших служб, що надають послуги.

Основне питання, яке викликає сумніви і є дискусійним і про яке  казав депутат Кармазін. Це питання про те, чи потрібне спеціальне законодавство стосовно сільськогосподарської дорадчої служби. Я вважаю це питання дискусійним, я б не ставив однозначно заперечувати і стверджувати, я погоджуюся з тим, що можна підвести надання таких послуг під рубрику консультативних послуг і вважати, що спеціальний закон не потрібний.

З іншого  боку можна зробити акцент на специфіці і актуальності таких служб в нинішніх умовах. І розробити спеціальний закон, як це зараз зроблено.

 Я не хочу бути категоричним, але, якщо закон вже розроблений, то я думаю, що шкоди від його прийняття не буде. Якби його не було, я думаю можна було б і без нього мабуть обійтися, зробити акцент на цьому питанні там де йдеться про надання консультативних послуг.

Але у зв'язку з тим, що закон підготовлено, він пройшов уже певні етапи і він не є шкідливим, а навпаки, він закондавчо регулює більш конкретно і предметно надання дорадчих послуг селянам. То я думаю, що можна було б його приймати в першому читанні і внести поправки і пропозиції до другого читання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Слово має народний депутат Шурма.

 

12:19:46

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

Запровадження сільськогосподарських дорадників та дорадчих служб у разі наявності відповідного фінансування, сприятиме підвищенню знань сільського населення та сільськогосподарських виробників у сфері сучасних методів та технологій   ведення сільськогосподарської діяльності. Однак, у нас є ряд зауважень.

Перше. Законопроект передбачає поділ сільськогосподарчих дорадчих послуг на соціально необхідні та платні.

Перші пропонується  визначати, як послуги, які на даний момент розвитку соціально-економічних відносин є не рентабельними  іх не можна  знайти на ринку сільськогосподарських дорадчих послуг, але вони є ефективними для реалізації державної аграрної політики в рамках загальнодержавних інтересів.

Другі, як такі, що створюють умови для отримання додаткового прибутку сільськогосподарськими товаровиробникамита сільським населенням.

З нашої точки зору,  більш доцільним було запровадити поділ сільськогосподарчих дорадчих послуг на безоплатні та платні.

Оскільки, по-перше, всі послуги, зважаючи на наявність на них попиту є соціально необхідними.

І по-друге, так звані  соціально-необхідні послуги згідно з законопроектом передбачається надавати на безоплатній основі.

Дещо незрозумілим видається критерій віднесення дорадчих послуг до категорії соціально необхідних. А саме їх, тобто послуги, не можна знайти на ринку сільськогосподарських дорадчих послуг.

По-перше, запровадження сільськогосподарської дорадчої діяльності означає ні що інше, як створення певного сегменту ринку, невід'ємним елементом якого є пропозиція послуг з боку суб'єктів цього ринку. Тобто сільськогосподарські дорадники, в тому    числі і послуг , що є соціально необхідними.

По-друге. У пояснювальній записці до законопроекту наводиться цілком реальний, поширений і загалом  простий перелік соціально-необхідних дорадчих послуг з визначенням вартості  кожної з них. Це, зокрема, консультація з виїздом у господарство, консультація у офісі, розробка бізнес-плану та інше.

Виникає питання. Які існують підстави для віднесення цих послуг до категорії таких, що не можна знайти на ринку?

Третє. Поділяючи думку Головного науково-експертного управління, акцентуємо увагу на доцільності конкретизації і переліку сільських дорадчих послуг в розрізі їх видів, наведення хоча б  узагальненої їх класифікації за предметом надання, наприклад, поділивши їх на правові, економічні, агротехнологічні, соціальні, екологічні, маркетинги та інше.

Четверте. Законопроектом визначено, що порядок формування та використання страхового  фонду сільськогосподарської дорадчої діяльності встановлюється  Всеукраїнською професійною  громадською організацією, яка............сільськогосподарських дорадників. З нашої точки зору усі питання , що стосуються  страхового фонду сільськогосподарської дорадчої діяльності повинні бути врегульовані у чіткій відповідності до Закону України про страхування як базового у цій сфері.

Фракція соціал-демократичної партії України (об'єднаної) вважає, що законопроект заслуговує на підтримку і може бути взятий за основу з урахуванням висловлених зауважень та пропозицій. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дуже ж уже Масенко проситься. Ввімкніть мікрофон. Мікрофон Масенко ввімкніть.

 

12:23:17

МАСЕНКО О.М.

Дякую, Адаме Івановичу. Шановні депутати! Я хотів би звернути увагу, бо завжди не вистачає часу для виступу, як для мене дуже скорочена програма, але  хотів би звернути увагу на те, що хто даватиме  поради селянам. Не треба розуміти так, що на селі якісь нерозумні люд живуть чи  ті, хто займається сільськогосподарським  виробництвом вони не розуміють за що вони взялися. Вони більш розумніші, ніж ті, хто зробив оці реформи, хто розвалив сільське господарство і зараз намагається їм радити. Не треба цього робити. Потрібно підтримати село, а тоді вже щось радити. І  як будується закон. Ви ж тільки подивіться і вчитайтеся уважно. Там, де з приводу   реформування там послуги дорадчі безкоштовно за рахунок  бюджету. А там де, що стосується покращання сільськогосподарського виробництва - там  потрібно за ці послуги платити. Так це ж цілеспрямована політика з чиєїсь подачі проводиться, що безкоштовно аби розвалити,  щоб не запровадити ці реформи. А там де дійсно налагодити сільськогосподарське виробництво - там тоді треба за це ще платити.

 Я ще й ще  раз наголошую. Ті, хто зробив злочин перед  селом, ті, хто в Гавриша голосував у кабінеті за  Земельний кодекс і за ті всі закони, які проводяться  реформи сільськогосподарського виробництва, не беріть ще гріха на душу, і не латайте цими законами отих дірок, які ви створили на селі. Якщо ви хочете допомогти селу і знаєте як це зробити, їдьте з Києва у село ,я ще раз на це наголошую, і показуйте як це зробити. А ні, так допоможіть реально селу, а не порадами. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні  колеги, розгляд даного питання завершено.  Визначатися будемо в день голосування.

 І в нас залишилося ще одне питання. Реєстраційний номер 3107-Д  проект постанови про затвердження Державної програми розвитку інноваційних напрямів індустрії моди  до 2010 року.

Так трапилося, що нікому доповідати. Тому давайте, якщо ви не будете заперечувати, я проінформую, що це за законопроект і ми його  обговоримо для того аби мали можливість уже  винести на день голосування.

Даний законопроект підготовлений народним депутатом Павловським. Проектом  зазначеної програми передбачається затвердження Державної програми розвитку галузі перекурського мистецтва та декоративної косметики до 2010 року і визнання цим законопроектом відповідно Київського Національного Університету культури та мистецтва базовим вищим навчальним закладом з підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців перукарського мистецтва та декоративної косметики, а також приведення чинної нормативно-правової бази у відповідність до цієї програми.

Розвиток, як зазначається у відповідних і рішенні комітету профільного з питань науки, і у висновку Головного науково-експертного управління розвиток зазначеної галузі і підготовка висококваліфікованих фахівців у цій сфері дозволить і Україні зайняти одне з провідних місць в Європі на цьому важливому для суспільства напрямку розвитку, дозволить суттєво поповнити державний бюджет. Адже попит як на товари декоративної косметики, так і на належне перукарське обслуговування надзвичайно великий у всіх країнах світу.

Профільний комітет рекомендує, щоб ми з вами затвердили таку програму.

На виступ з даного питання записалось 6 народних депутатів. Не всі вони є в залі, але частина є.

Як завжди, слово надається першому - Кармазіну. Підготуватися, як завжди, Пузакову.

 

12:27:39

КАРМАЗІН Ю.А.

Дякую, я не завжди перший.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність", Виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна". Але, ви бачите, як нас сьогодні багато в залі, тому, Адаме Івановичу, тому мені випадає щастя.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. В залі зареєстровано 374 народних депутати.

 

КАРМАЗІН Ю.А.  Да, в залі триста з лишнім чоловік, а в залі сьогодні двадцять чоловік, це щоб знали наші виборці як працюють у нас люди. Але, краще, мабуть, щоб вони про це не знали. Я сподіваюсь, що в інших депутатів є більш серйозні справи. У мене серйозніших справ, ніж обговорення законопроектів, не існує!

Шановні народні депутати, пропонується і зараз Адам Іванович доповів фактично замість тих, хто мав доповідати, серйозний проект про затвердження Державної програми розвитку інноваційних напрямків індустрії моди до 2010 року.

Я хотів би зробити маленький екскурс, маленьку історію, яка, цього проекту - 3107. І так перший проект під цим номером з’явився зареєстрованим під  такою назвою "Про затвердження Програми розвитку освіти  фахівців  у сфері перукарського мистецтва та   декоративної косметики. Першим був такий документ. Потім з'явився документ державної програми розвитку галузі перукарського мистецтва та декоративної косметики, потім з'явився  документ розвитку інноваційних  напрямків індустрії моди до  2010 року. І це вже  ще один був, і вже останній документ цього напрямку.

Тому я хотів би, шановні народні депутати, знову сказати: а чи варто нам будувати такий будинок, а чи варто такий міст будувати, коли державна програма по своїй суті - це щось надзвичайно значне, що має  затверджуватися законом України., що має значення для всього народу України, загальнодержавне і національне значення.

Чи має  такий вектор Програма розвитку інноваційних напрямків індустрії мови  до 2010 року для України? Ну,  мабуть же, ви бачите іронію у мене, що  це не має. Тому відповідно до Закону України про державне прогнозування та розроблення програми економічного і соціального розвитку України я вважаю, що цей проект постанови не відповідає  відповідному закону, тому що Верховна Рада затверджує лише загальнодержавні програми  економічного і соціального розвитку України. У зв'язку з тим, що ця Програма не є загальнодержавною,  то відповідно до вказаного мною закону, вона не потребує затвердження Верховною Радою, а може, якщо буде рівень уряду, то затверджуватися тільки постановою уряду, але я поки що не бачу, що вона тягне і на цей рівень. Це є просто галузева, дуже вузька і дуже специфічна, хоча, безперечно, для фахівців цікава, програма. Я проти засмічення законодавчого поля держави непотрібними документами. І я вас закликаю про це весь час.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юрій Анатолійович, але зачіски треба нам робити, так що... Будь ласка, народний депутат Пузаков, підготуватися Шкілю.

 

12:31:20

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков. Фракція Комуністичної партії України. Кіровоградщина.

Ми всі присутні і неприсутні в залі розуміємо, що відродження та подальший розвиток національної культури, забезпечення соціально-культурної сфери висококваліфікованими фахівцями необхідне сьогодні.  І тому ця програма передбачає оновлення фахової освіти, яка має стати основою підготовки спеціалістів в нових соціально-економічних умовах.

Звичайно темпи розвитку індустрії з кожним роком збільшуються, а це обумовлює необхідність переосмислення моделей та вдосконалення якості підготовки та перепідготовки кадрів з перукарського мистецтва.  Але давайте не будемо себе обманювати, якось незручно в такому віці, навіщо нам сьогодні говорити про такі високі матерії в перукарській справі.

В мене одне єдине запитання до авторів цього законопроекту, як ви думаєте готувати фахівців високого класу перукарської справи? Чи готова матеріальна база у вас? А це основне при освоєнні цієї майстерності.

Хотів би я, щоб ви, шановні, автори програми відвідали Кіровоградське училище і перевірили наявність та готовність інструментів для навчання перукарів та запитали у слухача, а скільки тобі обходиться навчання в училищі? З такою навчальною базою краще було б це училище взагалі закрити і не платити тисячі гривень за навчання. В програмі заплановано збільшення кількості салонів красоти та перукарень, які будуть створюватися іноземними фірмами з місцевими підприємцями так, це в Києві може бути туди і всі кошти будуть направлені, щоб виконати цю програму. А що буде на міцях? Це одне, а по-друге із за нових  прейскурантів хто буде відвідувати ті салони. Звичайно не та людина, яка за межею бідності.

І по-третє, а чи будуть забезпечені робочим місцем випускники училищ? Про це, правда, програма замовчує. Ми добре знаємо і розуміємо, що на сьогодні відсутні на державному рівні контроль за якістю фахової підготовки спеціалістів даної сфери, відсутня єдина реєстраційна база підприємств, що зайняті у сфері перукарського мистецтва. Відсутні тарифно- кваліфікаційні характеристики, не визначена потреба у фахівців для сфери перукарського мистецтва та інші проблеми. Ці, та ряд інших проблем повинні бути стержнем цієї Державної програми.

Я згоден, що  з кожним роком збільшується чисельність перукарень, але хотілося б запитати, чи всі вони пристосовані для цього приміщення. Чи цікавить  вас, шановні автори, умови праці перукаря, його заробіток. Чи знаєте ви, як живе цей перукар. Тож і про це потрібно, щоб ця програма передбачала ці питання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Слово має народний депутат Шкіль, підготуватися  Чернякові.

 

12:34:29

ШКІЛЬ А.В.

 Дякую. Шкіль Андрій, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

Знаєте, тут вже було сказано про засвідчення нашого законодавчого поля і якось не хотілося б повторюватися, бо справді викликає певне здивування, коли через Верховну Раду в якості законопроекту пропонується провести Програму та ще й інноваційну. Це не просто завдання Уряду, це завдання окремого міністерства і в цьому окремому міністерстві окремого відділу Уряду.

Ні, ми всі свідомі, але чому ця програма з'явилася, власне, тут.  І, звичайна річ, тут можна було багато говорити, що культура зачіски підвищує культуру населення  загалом, ці історії відомі, але насправді, коли поняття культура це стало вже  поняттям якимось імперичним. Тобто тим, що не можна осягнути за даних обставин в селах взагалі, тому що село зараз залишилося без жодного практично засобу донесення культури.

І я переконаний, що згідно з цією програмою жодна перукарня в селі збудована не буде. І жодний культурологічний центр в селі не відкриється. Зараз поїдьте в  села і подивіться: що робиться з колишніми будинками культури, що робиться з колишніми читальнями, що робиться з колишніми бібліотеками, що робиться з усіма закладами культури. Та школи ж ледве-ледве виживають.

Зараз дійсно єдиним осередком культури є церква, якщо вона є в цьому селі. Тому говорити про проблеми першої необхідності не доводиться. Є хороша програма, все нормально, але це треба було б порекомендувати уряду, щоб він розробив, прийняв на засіданні Кабміну, проінформував Верховну Раду про виконання  і всі ми  мали після того можливість гарно підстригтися, гарно виглядати і від цього б Україна була безмежно щаслива.

Говорити про те, що тут буквально чекають на кордонах України іноземні фахівці щоб кинути сюди і повідкривати тут безліч перукарень і нашпигувати їх своїми фахівцями, лишити без роботи українського перукаря не доводиться. Не доводиться і захищати через цю програму. Але просто це наївна спроба провести через вищий законодавчий орган річ, яка, в  принципі, не мала б місце, як пропозиція.

Це з поваги до ініціатора і цей вузенький, маленький документ потрапляє сюди. Не за об'ємом, а я маю на увазі своїм значенням і впливом і за змістом в тому числі.

Тому я закликаю всіх: і слухачів, тих хто слухає Верховну  Раду по радіо, і безпосередній присутності в залі. Просто  зрозумійте, що ми із задоволенням дізналися, що така програма є і з не меншим задоволенням ми звернемося до  ініціатора з тим, щоб він попрацював з Кабінетом  Міністрів і щоб Кабінет Міністрів зайнявся цією програмою.

Тому я думаю, що голосування в залі - це буде голосування за те, щоб цими питаннями займався Кабінет Міністрів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Слово має народний депутат Черняк.

 

12:37:36

ЧЕРНЯК В.К.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги! Мені зрозуміла іронія, з якою говорили мої попередники на цій трибуні про державну програму розвитку інноваційних напрямів індустрії моди. Дійсно, можливо це найбільш актуальна проблема для України.

Але, разом з тим, я хочу зазначити наступне. І парламентом, і  урядом проголошена  задача перейти в Україні до інноваційної моделі розвитку. Якраз ця програма знаходиться в руслі цієї задачі.

Звичайно, в економіці це зробити важко, потрібні зусилля, потрібний час, потрібні кошти. Можливо, у нас хоч вийде це в моді? Можливо, давайте дійсно почнемо з моди, як пілотну програму, і потім, маючи цей досвід, ми зможемо його використати в економіці і в соціальній сфері розвитку.

У цій програмі акцент поставлено на оновленні фахової освіти, вдосконаленні якості підготовки кадрів, професійних кадрів, перш за все перукарів, перукарського мистецтва, про салони краси, перукарні. Також можна посміхатися з цього приводу, але між іншим саме на цьому напрямку Україна здобула успіхів. Наші перукарі на міжнародних конкурсах отримують перші місця, і у нас є можливості здивувати світ перукарським мистецтвом. Ми здивували його багатьма негативними речами. А якщо у нас є можливість здивувати його позитивом, то чому б цього не робити, чому б не працювати в цьому напрямку?

Я переконаний у тому, що в українців повинні бути найгарніші зачіски у світі. Приїдуть з-за кордону люди, подивляться на наших людей, нам казали, що вони бідні, а ми дивимося, вони всі мають такі гарні зачіски. Це також дійсно піднімає настрій, і це є елемент культури, про який казав депутат Шкіль. Можливо, ми прийдемо до культури таким чином, якщо у нас мало коштів на розвиток культури у вузькому розумінні цього слова, то культури зачіски, культури краси, культури моди, а  до речі, наші красуні також і наші майстри займають на міжнародних конкурсах відповідні місця. У нас є багато майстрів високої моди в Україні. Отже, я б не став однозначно негативно  оцінювати цю програму.

Разом з тим, я погоджуюся з  депутатом  Кармазіним стосовно того, якою є ця програма. Чи вона є державною програмою, чи вона галузевою. Все-таки вона є галузевою. Можливо це була спроба  підняти  значення цього питання на державний рівень  і підвищити  статус програми до державного статусу. Можливо в цьому  і був задум тих,  хто готував програму і хто виніс її в наш зал. Звичайно можна було, щоб це зробило міністерство, як казав депутат Шкіль, а не ми. Але оскільки ця програма попала в сесійний  зал і уже ми обговорюємо її, то я думаю, що  не буде  коди від того, що і парламент її  підтримає як галузеву програму і доручить міністерству  відповідному, щоб  воно працювало ефективно в  цьому напрямку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир  Кирилович, я так вас  заслухався, що  бачте, аж пропустив про парламент. Будь ласка,  ввімкніть мікрофон Ващук.

 

12:42:00

ВАЩУК К.Т.

Шановні колеги! Коли ми говоримо про Державну програму розвитку інноваційних напрямків індустрії моди до 2010 року, то це не одна зачіска. І коли ми говоримо про державну програму, вона мала би в себе включити насамперед розвиток  легкої промисловості в Україні, яка сьогодні насправді є дуже важкою. Ми на ринках сьогодні купуємо те, що шиється в інших державах - у Турції, ще  інде де - а наші швейні  цехи тільки-тільки  починають спинатися на ноги.

Я думаю, що ця програма мала би включити в себе насамперед відродження нашої легкої промисловості,  починаючи від текстильної, закінчуючи  швейною, трикотажною і так далі.

Другий нюанс. Індустрія моди не може зводитися до одного  перукарського  мистецтва. Це робота дуже багатьох напрямків. І я думаю, що  претендувати оцей проект постанови на таку гучну назву як “Державна програма розвитку індустрії моди” просто не може. Її треба явно допрацьовувати, аби це була державна програма. Вона просто лобує відкрито один напрям і я думаю, що  народні депутати, ми маємо думати все-таки про рівень підготовки документів у Верховній Раді. І якщо це програма, то вона й має відповідати програмі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Хоча я, якщо щиро Катерино Тимофіївно, думав, що ви будете захищати як представниця прекрасного полу, саме таку програму.

Будь ласка, ввімкніть мікрофон депутата Шульги.

 

12:44:12

ШУЛЬГА М.О.

Шановні народні депутати, шановний Адаме Івановичу.

Дійсно, винесене питання на обговорення парламенту, на обговорення парламенту, питання, його подали народні депутати і не хотілося би ображати авторів, але давайте поставимося до цього серйозно.

Ми витрачаємо такий дорогий для парламенту час на ті речі, які можуть розглядатися навіть не на  Кабінеті Міністрів. І за цим явищем стоїть небезпечна тенденція. Тенденція приниження авторитету парламенту. Ми повинні на такі речі реагувати.

Інакше ми опинимося в такій ситуації, коли будуть підтверджуватись найгірші антипарламентські статті. Що тут зібралися якісь люди, які не розуміють чому вони сюди прийшли. Це підриває авторитет законодавчого органу. Для цього, для того, щоб розглядати ці питання, є багато можливостей у нас, в державних органах.

Крім того, зверніть увагу, ми розглядаємо це питання тоді, коли преса ще тиждень тому захищала секонд-хенд, коли 95 відсотків населення орієнтуються не на високу моду, вони б раді орієнтуватись, а вони раді, щоб хоча не забрали у них секонд-хенд.

Тому я думаю, що ні в якому разі такого роду проекти не повинні проходити до залу, а їх треба блокувати ще на рівні узгоджувальної ради. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, від комітету Родіонов.

 

12:46:17

РОДІОНОВ М.К.

Фракція комуністів, Родіонов.

Уважаемые товарищи, я хотел бы обратить внимание на выступление, все, конечно, по-своему правы, но на один аспект - о том, что документ якобы подготовлен слабо.

Я вам приведу цифры, которые скажут о том, а может ли он быть подготовлен сильно. В этом году, в 2004, на культуру выделено 0,9 процента, это на всю культуру, не только на моду, 0,9 процента от бюджета!

Для сравнения, столько в Австрии на армию там выделяют. Но, поскольку Австрии армия не нужна. О какой культуре можно говорить? Это первое.

Второе. То, что авторы подали этот законопроект, и то, что мы его долго обсуждаем, как раз говорит о том, что он своевременный.

Третий момент. То, что названо индустрия моды. Хочу подчеркнуть, во всех странах это довольно высокофинансовая область, там, где финансы крутятся. В третьем, но самое может быть, как бы люди не жили мода- это всегда было удел людей, даже в Верховной Раде. Посмотрите на одежду депутатов Верховного Совета. Они стараются одеться хорошо.

И последнее. Культура советских людей была очень высокая. И  многие, будучи за границей, всегда обращали внимание, насколько мы хорошо одеваемся, насколько мы стараемся быть одетым  прилично во всех организациях. Почему мы на сегодняшний день считаем, что да там много недостатков, но надо учесть вот учесть замечание и все-таки вынести этот проект, обсудить и мода, как говорят, для любого человека, для каждого своя, но она должна быть. Тем более это индустрия моды. Мы должны начинать двигаться куда, к лучшему.

А что касается нашего жизненного уровня, вот я вам привел пример, что государство решило крест поставить на культуре вообще ибо средств никаких не выделяется.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Розгляд питання завершено. Визначатися будемо в день голосування.

Переходимо до розгляду наступного останнього нашого питання. Різне.

Будь ласка, слово мав би мати депутат Заєць Іван, але я його взагалі не бачу. Є. Заєць, будь ласка, до трибуни.

Так, будь ласка, Шурма підготуватися Кармазіну.

Шурма, покажіть, будь ласка, на табло список.

 

12:49:48

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України.

Шановні колеги! На розгляді у Верховній Раді України знаходиться проект Закону України "Про  ратифікацію Кіотського протоколу” до рамкової конвенції Організації Об'єднаний Націй “Про зміну клімату".

Рамкова Конвенція ООН "Про зміну клімату” та Кіотський протокол до неї є загально-світовою ініціативою переходу  людства до раціонального споживання природних ресурсів планети та екологічно-збалансованого розвитку, а також відповіді світової спільноти на загрозу глобального потепління нашої планети.

Головна  мета протоколу - це створення основи для спільних дій з метою запобігання глобальному потеплінню в планетарному масштабі через скорочення або обмеження викидів парникових газів.

Необхідність врегулювання питань глобального потепління викликано різким збільшенням викидів парникових газів, які призвели до порушення природної рівноваги.

Наслідком може бути підвищення  середньо-річної температури протягом цього сторіччя на 2,5 градуси. Що призведе у свою чергу до зміни циркуляції повітряних мас при розподілі опадів, виникнення катастрофічних паводків, посух та інших стихійних явищ від яких потерпаємо.

Кіотський протокол є першою міжнародною угодою, яка передбачає застосування ринкових механізмів міжнародного співробітництва для вирішення глобальних екологічних проблем. Вони грунтуються на визнанні того, що прояви і наслідки зміни клімату не залежать від місця викидів парникових газів, а загальні витрати на скорочення цих викидів можуть бути мінімізовані через дії на глобальному рівні.

На сьогодні Кіотський протокол вже ратифікували, або приєдналися до нього 119 країн.

Україна підписала протокол ще у березні 1999 року. Країни взяли на себе зобов'язання захищати кліматичну систему на благо сучасного і майбутнього поколінь на основі справедливості загальної але диференційованої відповідальності та у відповідності з можливостями, які вони мають.

Протокол визначає три основні механізми, які є надзвичайно важливими для України. Спільне впровадження розвиток чистих технологій і торгівля  квотами на викиди парникових газів. Слід особливо  зазначити, що участь сторін протоколу і впровадження його механізмів є добровільною.

Механізми, задіяні для реалізації положень Кіотського протоколу створюють новий сегмент світового ринку, спрямований на глобально збалансовані зменшенню впливу на довкілля.

Україна, беручи участь у цьому міжнародному ринку, набуде практичного досвіду ринкових відносин, що сприятиме впровадження економічних механізмів охорони навколишнього природного середовища.

Ратифікація Україною Кіотського протоколу сприятиме підвищенню міжнародного іміджу нашої держави, продемонструє нашу добру волю до спільного вжиття заходів задля збереження довкілля, розвитку своєї економіки на засадах чистого виробництва, енерго та ресурсозбереження, а також готовність до ринкових перетворень.

Ратифікація Кіотського протоколу Україною засвідчить послідовність політики держави не тільки з огляду на національні інтереси  щодо збереження довкілля для теперішнього і прийдешніх поколінь, але і загальносвітових процесів в яких Україна   бере активну участь.

За попередніми оцінками запізнення в один рік може призвести до того, що Україна втратить можливість отримання близько півтора мільярда доларів США зовнішніх інвестицій.

Україна не може зволікати з рішенням щодо  ратифікації Кіотського протоколу, оскільки втрачений час неможливо наздогнати.

Фракція СДПУ(о) закликає вас підтримати ратифікацію Кіотського протоколу та сприяти його впровадженню в Україні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Слово має народний депутат Кармазін, підготуватися Черняку.

 

12:53:21

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, "Наша Україна", "Солідарність", Партія захисників Вітчизни.

Шановні народні депутати, шановний український  народе!

Я неодноразово звертав увагу на те, що сьогодні одною з бід держави є те, що чинні закони не виконуються, кошти на реструктуризацію вугільної галузі ідуть не за призначенням. І це робиться не тільки в Донецькій, не тільки в Дніпропетровській, не тільки в Луганські області.

Зараз для прикладу я вам наведу, що робиться і робилося в Кіровограді. Я неодноразово ставив питання про притягнення до відповідальності колишнього Голови Кіровоградської обласної державної адміністрації, а нині заступника міністра   промислової політики - Моцного при використанні коштів, виділених на реструктуризацію створення додаткових робочих місць у зв'язку із закриттям вугільної копальні "Новомиргородська" та притягнення винних до відповідальності.

А мова йде про те, що за ініціативою свого часу колишнього голови Моцного на підставну особу було створено комерційну структуру "Агропромислова компанія". За поданням цього ж голови до Міністерства фінансів.

Ця компанія була рекомендована як  розпорядник коштів по реструктуризації і створенню додаткових  робочих місць у зв'язку з закриттям вугільної копальні "Новомиргородська". На дані цілі  держава виділила 1 мільйон 305 тисяч 130 гривень. І куди ви думаєте вони ділися? Була куплена сільськогосподарська техніка, але частина техніки не поступила, була передана постороннім особам і підприємствам, в тому числі і в розпорядження сина Романа Моцного, рідного сина Моцного.

Більше того, із 57  осіб, прийнятих на роботу в цю компанію згідно умов договору, 30 осіб  жодного дня не працювали на підприємстві "Шахта Новомиргородська". Для їх працевлаштування  без дозволу бурвуглекомплекс використані бюджетні кошти на загальну суму 674 тисячі 600 гривень.

Я звертаюся до Генерального прокурора. Наведіть, будь ласка, лад в цьому питанні. Тут треба порушити кримінальну справу.

Я звертаюся до голови уряду, до Януковича. Давайте припинимо розтаскування таким чином грошей на реструктуризацію, інакше я бачу, що реструктуризація, яка закладається на 4 мільярди до чого приведе.

Я хочу звернути увагу також на те, що робиться в Одеській області в Ізмаїльському районі..........де є завод "Еталон", що також колосальні збитки спричинені. Більше того, державне майно, яке незаконно було  вилучено  і реалізовуватися, належало до мобілізаційного  резерву, який, згідно чинного законодавства, категорично заборонено відчуджати. І мова йде про те, що це зробила Державна податкова адміністрація.

Вилучене майно реалізовується по значно занижених цінах і конкретним особам нібито через аукціон, а насправді через порушення. І таким чином, працюючих 83 станки і інше реалізовано.

Я також звертаюся до  голови Державної податкової адміністрації дати вказівку на місця припинити  знищувати виробництво. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. народний депутат Черняк передає свій час виступу для Зайця. будь ласка, 6 хвилин.

 

12:56:53

ЗАЄЦЬ І.О.

Шановні народні депутати і громадяни України! В своєму виступі я хочу привернути вашу увагу до  проблем існування малого та середнього  бізнесу, основою якого становлять нині фізичні особи суб'єктів підприємницької діяльності. У будь-якій демократичній державі влада всіляко підтримає малий і середній бізнес, бо усвідомлює його можливе значення для утвердження демократії і розвитку економіки країни. Здавалося б, у нашій державі влада повинна була б ще більше сприяти малому та середньому бізнесу. Адже люди, які зайняті в цій сфері діяльності, по суті самі вирішили для себе і багатьох інших людей проблему робочих місць. А цих людей по цілій Україні мільйони. Їхня праця є дуже тяжкою. Але вони не ремствують на життя, бо вірять у свої сили. Вони є людьми підприємливими і активними. Саме з таких людей формується так звана середня верства суспільства, яка в найбільшій мірі є опорою демократії. Але ж правлячий режим нашої країни веде по суті війну з малим і середнім бізнесом.

Мені зрозумілі мотиви такої діяльності правлячої влади, адже правляча в Україні влада є олігархічною, корумпованою, антинародною. Вона  з кожним днем все більше і більше набирає ознак авторитарної влади, тобто влади, яка хоче підім'яти під себе все суспільство і в першу чергу людей, які дають собі раду. Для такої влади дрібні й середні підприємця є загрозою. Їх не можна приручити. На відміну від олігархів, які обкрали свій народ до нитки, все, що мають підприємці, зароблено тяжкою працею.

Але я і моя партія, Українська народна партія, ніколи не сприйме політику влади на знищення малого і середнього бізнесу. Ми будемо захищати приватних підприємців, їх права на нормальні умови діяльності.

Нещодавно мені довелося зустрітися з підприємцями малого та середнього бізнесу з міста Христинівки Черкаської області та міста Вижниці Чернівецької області. Цих підприємців розділяють сотні кілометрів. Але всі вони однаково б'ють у дзвони тривогу щодо немилосердних умов ведення цього бізнесу. Наведу лише кілька прикладів, які засвідчують, що уряд і правляча парламентська більшість посилюють тиск на малий і середній бізнес, вводять нові побори, аби згодом бюджетними грішми наповнити кишені казнокрадів.

Перше. Абсолютно дискримінаційною для фізичних осіб суб'єктів підприємницької діяльності є тарифна політика у сфері оплати за електроенергію. Якщо за рішенням НКРЄ  прогнозована вартість одної кіловат/години на енергоринку становить 13,4 копійки, то Черкаське обленерго відпускає електроенергію для підприємців фізичних осіб з Христинівки за тарифом 30,7 копійки за одну кіловат/годину. Звідки такі шалені накрутки? При цьому тариф для населення встановлено на рівні 15,6 копійок за одну кіловат-годину, як між іншим іде таких промислових підприємств, як цукрові заводи. Так в Верхнятському цукровому заводу електроенергія відпускається також за одну кіловат-годину.

Про яку рівність справ в такій ситуації може іти мова. Деж той преславутий ринок електроенергії? Зрозуміло, що існуюча система тарифів на електроенергію по відношенню до підприємців фізичних осіб є дискримінаційною. До того ж тариф для підприємців змінюється щомісячно в бік зростання. Такий плаваючий тариф не дає можливості підприємцю спрогнозувати собівартість виробництва продукції та надання послуг, що робить введення бізнесу неефективним.

Не менш дискримінаційним є  і угоди, які нав'язуються в цій сфері підприємцям. За цими угодами постачальники електроенергії мають права безмірні, а відповідальності - жодної.  Чому ж в такій ситуації мовчить Антимонопольний комітет? Де ж ефективні дії на захист підприємців з боку Державного комітету з питань  розвитку підприємництва?

Друге.  Такою ж дискримінаційною по відношенню до підприємців є й політика діяльності вартості робіт з розробки проекту відведення земельної ділянки під торговельний і торговельно-виробничі точки. Для того, щоб оформити відведення земельної ділянки підприємці фізичній особі з Христинівки мають викласти майже тисячу гривень. А підприємці з  Вижниці іще більше. І це притому, що для проведення геодезичних робіт на площі  в кількасот метрів треба витратити не більше трьох з половиною нормо-годин. Тобто фактична вартість робіт становить близько 200 гривень за  одну нормо- годину. Як же Мінфін міг погодити такі розцінки?

Третє. Для того, щоб підприємцю встановити телефон, треба заплатити тисячу гривень. Для звичайного громадянина ці послуги обійдуть 200-300 гривень. Знову ж таки, чому за одну і ту ж  саму роботу підприємці платять в 3, 5 разів більше. Де ж та рівність прав?

Четверте. Особливої уваги потребує проблема відносин дрібних підприємців з пожежною службою. Щоб відкрити  торговий кіоск, треба отримати дозвіл від пожежної служби. Знову треба готувати підприємству кілька тисяч гривень. Бо треба оплатити безліч робіт різноманітних комерційних структур, якими обросла пожежна служба.

Всі ці комерційні структури користуються монопольним положенням і дуже ефективно викачують кошти з підприємців під прикриттям боротьби за пожежну безпеку. Підприємця примушують пройти навчання і заплатити за це по розряду юридичних осіб - 40-60 гривень. Схиляють застрахувати майно у чітко визначеній страховій компанії, запрошують обслуговувати сигналізацією кишеньковими структурами, а для цього рекомендують підписатись ще на газету чи журнал.

І цій, так званій турботі, їй немає кінця і краю. А за цим згорають кошти підприємців і їх дорогоцінний час і здоров'я. А скільки принижень доводиться витерпіти!

П'яте. Так саме дискримінаційною по відношенню до приватних підприємців є плата за так звану медичну допомогу. Наприклад, для отримання дозволу для роботи в кондитерському цеху, працівникові доводиться витратити кошти в розмірі мінімальної заробітної плати.

Постійно зростають тарифи на роботи і послуги, що виконуються і надаються за плату установами та закладами Державної санітарно-епідеміологічної служби. І от вам безкоштовна медицина. Дійшло вже до того, що ніхто не хоче викуповувати пусті в дрібних підприємців.

Все частішають спроби адміністративного тиску на суб'єкти підприємництва. Стало традицією збирання владою коштів з підприємців для проведення днів міста і відзначення багатьох інших свят. А того, хто відмовиться від добровільних пожертв, заносять в чорні списки. Підписна кампанія на пресу так само не обходить стороною підприємців. Підприємці мають добровільно підписатися на регіонну газету, відомчі газети і журнали. І це задоволення обходиться в 60-70 гривень.

Як бачите, уряд і парламентська більшість створили немилосердні умови для малого і дрібного бізнесу.

Я закликаю народних депутатів від олігархічної більшості не проливати крокодилячі сльози за приватних підприємців. Їм ваші сльози не потрібні. Вони хочуть мати нормальні умови ведення бізнесу. Соромно було дивитися, як представники фракції більшості обурювалися тим, що Кабінет Міністрів хотів збільшити ставки єдиного і фіксованого податку в 3-5 разів. Чого ви обурюєтесь? Це ж вами сформований уряд! Це ви проголосували, щоб з 1 січня 2004 року встановити мінімальну заробітну плату на рівні 205 гривень замість 237 гривень, як того вимагає закон! Слава Богу, що зусиллями демократичних сил і підприємців вдалося відхилити підвищення ставок єдиного фіксованого податку. Але запровадження з 1 січня закону України про загальнообова'язкове пенсійне страхування все одно посилить податковий тягар для підприємців малого і середнього бізнесу, можливо, навіть у три рази. Чому ж ви мовчите? Тому, шановні  народні депутати, я вважаю, що нам у Верховній Раді треба окремо розглянути проблему малого і середнього бізнесу. І все зробити, щоб ми могли пошанувати працю цих людей і створити для їх розвитку нормальні умови. Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую Іване Олександровичу. Будь ласка, народний депутат Сокирко, підготуватися Черновецькому - не бачу. Пузакову підготуватися.

 

13:04:23

СОКИРКО М.В.

Микола Сокирко, фракція "Наша Україна", партія "Солідарність".

Шановний головуючий, шановні народні депутати.

Внаслідок недолугої аграрної політику країна переживає системну продовольчу кризу, що  проявляється у стрімкому зростанні цін на продукти харчування та хліб. З кожним днем рівень соціального захисту громадян зменшується, уряд позбавляє громадян гарантованого Конституцією права заробляти собі на життя працею, відмовляючись піднімати мінімальну заробітну плату, розмір якої у тричі нижчий за прожитковий мінімум.

І в котре хочеться висловити думку виборців, звернувшись сьогодні з вимогою до уряду. Зупиніть зростання цін на хліб та інші продукти  харчування, проведіть індексацію заробітної плати та пенсій, підніміть мінімальну заробітну плату рівня прожиткового мінімуму, припиніть податковий тиск та адміністративний тиск на малий та середній бізнес. І підтвердженням цьому виступ мого попередника, депутата Зайця, про це багато у чому свідчить і глибоко аналіз проведений тільки що.

У бюджеті 2004 року уряду вигідно було підвищити мінімальну заробітну плату, провести податкову реформу, завести у бюджет певні тіньові потоки, однак курс взято на фінансування окремих політичних партій, бюджетні кошти  за непрозорими схемами сконцентровуються в окремі регіони. А перелік субвенцій на соціальний розвиток міст займає у бюджетному законі кілька сторінок. Дивним є і те, що уряд ігнорує думкою бюджетного комітету, іншими комітетами Верховної Ради. Тільки погляньте, що соціальні витрати не є пріоритетом, коли між першим і другим читанням піднімають рівень фінансування всіх силових відомств: Міноборони, МВС, СБУ, тощо, - а соціальні статті забезпечуються на колишньому рівні. Жодну пропозицію  бюджетного комітету  ні по лінії Мінкультури, ні по лінії Мінпраці та соціальної політики не враховано.

До мене як до народного депутата звернулася велика кількість виборців на Вінниччині, які просять нас депутатів по ................звернути увагу при голосуванні бюджету 2004 року за вилучення статті  88 проекту закону України тому що підвищення ставок податків фіксованого та єдиного призведе до збільшення надходжень до місцевих бюджетів - це невірно. Він практично зруйнує спрощену систему оподаткування, головним досягненням якої є можливість чесно легально в законодавчому полі працювати сотням тисяч дрібних підприємців. Голосуючи ми повинні пам'ятати, що нас лежить політична відповідальність, яка тягне за собою глобальні наслідки руйнування мільйонів робочих місць, знищення малого підприємництва на Україні, конфронтації між підприємницькими структурами та податківцями, малий бізнес масово піде в тінь, процвітання корупції  в контрольованих органах. Годі  декларувати підтримку малого бізнесу на словах і знижчувати його на ділі. Враховуючи, що міняти ставку через бюджет не передбачено законодавством України. Про те, як відомо з вчорашнього засідань бюджетного комітету Уряд має намір завершити, бюджетний процес уже в етапі другого читання хоча ще багато подібних питань невраховані і неврегульовані, в тому числі головна із них це мінімальна заробітна плата.

Уряд пропонуватиме Верховній Раді встановити розмір мінімальної заробітної плати -205 гривень з 1 січня 2004 року.

Хочеться зауважити, що даремно уряд пішов шляхом узгодження бюджетного закону не в Верховній Раді відкрито і прозоро, а в окремих фракціях кулуарно. Це хибний шлях. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Слово має народний депутат Пузаков. Підготуватися, вибачте, значить Слабенко підготуватися.

 

13:08:08

ПУЗАКОВ В.Т.

Володимир Пузаков. Фракция Коммунистической партии Украины. Кировоградщина.

В стране где олигархи взяли под  контроль не  только Банковую, но и все остальные органы власти жизнь стает внемоготу, с утра до вечера бьет каждого головная боль не повысили ли тарифы на газ, воду, тепло, электроэнергию. Если два года назад речь шла не только о справедливых  тарифах, то в Украине с Кучмой становиться все страшнее и страшнее. Тепла в наших квартирах все меньше и меньше, а тарифы все выше и выше. 40 процентов из проверенных предприятий коммунальной сферы на сегодня безбоязненно и нагло практикуют обман и обсчет государства и населения. А посредники при нынешних ценах получают сверхприбыль.

В городе Кировограде, например, не удовлетворительное тепло и водоснабжение. Уже давно горячей воды и в помине нет, люди спрашивают почему такое происходит, а ответ как всегда один и тот же:"В связи с недоплатой за газ, воду, электроэнергию". Вот поэтому на 30 процентов урезали  лимит воды и газа, а это разве не экономическое преступление, зная о том, что медицина, культура, образование сегодня живут нищенской жизнью и погибают, а мы не в состоянии им помочь, даже в бюджете на следующий год мы не можем заложить нужную сумму для их нормального функционирования, мотивируя тем, что нет денег, а если подумать и поступить честно, каждому члену так называемого коалиционного правительства и лично всенародно избранному, то деньги можно найти.

Например ввести в государстве монополию на производство и торговлю винно-водочной и табачной продукцией. Пересмотреть льготы по налогообложению представленная налогоплательщикам особенно в зонах свободной торговли.

Реализация только этих мер обеспечить поступление в бюджет дополнительно около 70 миллиардов гривен, а это почти полтора годовых бюджета.

Государство ставшее на путь чисто рыночной экономики полностью отстранившееся от управления и регулирующее роль в экономике, вот кто главный виновник  ситуации когда свирепствуют цены на самое необходимые продукты питания, тарифы, бензин и так далее. А также видимость попытки найти управу на тех кто наживает на этом громадные капиталы, не внушают доверия.

Это, извините, фикция и обман общественного мнения, а народ находящийся за чертой бедности страдает и страдания его все больше  усиливаются.

В связи с резким повышением цен на хлеб, крупы и муку привело к тому, что потребление хлеба стало меньшим в два раза, по сравнению с нормой военного времени, то есть, 400 грамм на иждивенца, 600 грамм служащим, 800  грамм рабочему. А сейчас семья из трех человек потребляет в день  одну булку хлеба - всего 650 грамм тоесть на человека приходиться по 215 грамм. И это в условиях мирного времени, без войны и стихийного бедствия!

Это же надо так ухитриться, чтобы довести народ до такого состояния.  И как бы нынешняя власть не  старалась сбить людей с толку, о причинах такого положения - это самый настоящий голодомор 2003 года. И никакая шлифовка законов проблемы не решит.  "Джин стяжательства"(?) выпущен из бутылки существующей системой власти и загнать его обратно не удастся до тех пор, пока не будет изменена система власти и курс реформ. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має народний депутат Слабенко, підготуватися Яворівському.

 

13:11:42

СЛАБЕНКО С.І.

Сергій  Слабенко, виборчий округ номер 19, Волинська область.

Розпочати свій виступ я хотів би з фрагменту заяви громадянки Шараванської Ольги Гордіївни з села Рогожани Володимир-Волинського району про надання їй земельної частки паю, як колишній колгоспниці, а тепер пенсіонерці.

Свою заяву вона надіслала Президенту України, до Верховного Суду та Генеральному прокурору.

В своїй заяві вона пише:

"Шановні, я розумію, що у Києва немає можливості на відстані 500 кілометрів бачити неподобства, (у своїй  заяві вона їх описує), і тому всі мої документи надсилаєте знову до низу тобто тим особам, які й припустилися цих порушень."

Ольга Гордіївна далі пише: "Як громадянка України, звертаюся до вас, мабуть востаннє, але прошу вас, не надсилайте мої скарги у перші інстанції, а відрядіть до мене спеціально уповноваженого і я покажу йому всі документи і     свідків, які перевернуть всю цю    брехню".

Ольга Гордіївна в своїй заяві правомірно ставить питання, що дії місцевих органів повинні перевірятися вищестоящими органами, однак в мене є  великий сумнів, що це так і відбудеться.

Як приклад, наведу інформацію, що 17 жовтня цього року мною порушено у Верховній Раді питання перевірки діяльності Волинської облдержадміністрації, яку очолює Анатолій Француз, з питань ефективного використання  коштів, які виділяються з державного бюджету України на фінансування об'єктів капітального будівництва у Волинській області в 2003 році.

12 листопада я отримав з Міністерства економіки листа, в якому зазначено: "За повідомленням Волинської облдержадміністрації на будівництві Любомильської центральної районної лікарні за останні декілька років виконано цілий комплекс робіт і це дозволило вивести її з критичного стану".

Далі: "Стосовно ефективності використання бюджетних коштів зазначаємо, що головний розпорядник несе відповідальність за їх цільове використання".

Утворення комісії з фахівців Кабінету Міністрів для вивчення  питання стосовно ефективності використання коштів. Це є компетенція контролюючих органів та наглядових інстацій.

Звертаюсь до вас, шановний Микола Янович, з таким питанням. Невже, опираючись на відповідь, одержану  від заступника голови УДА Панчишина можливо встановити що дійсно відбувається на Волині і як ефективно витрачаються кошти. При цьому витративши на вивчення цього питання рівно один день. За один день підпис готовий був заступника міністра економіки і надана відповідь в Верховну Раду України. Невже центральні органи не можуть здійснити комплексну перевірку діяльності УДА у Волинській області, яку очолює Анатолій  Француз? Невже треба чекати цілий рік як чекали 2002 рік закінчення, потім встановити об'єктивні причини, що знову є порушення витрачання цільових коштів. знову притягати до відповідальності, а напротязі року контролювати ці гроші немає кому. Тому, підсумовуючи вище сказане, прошу Голову Верховної Ради порушити питання перед Кабінетом Міністрів України щодо уважного ставлення до звернення народних депутатів та розгляду по суті порушених ними питань.

Прошу першого віце-прем'єр-міністра України Миколу Яновича Азарова здійснити ефективні заходи щодо розгляду  піднятого мною 17 жовтня 2003 року питання та провести перевірку  діяльності Волинського........., яку очолює Анатолій Француз у питаннях ефективності витрачання державних коштів на 31 об'єкті Волинської області, перелік яких мені повідомлено листом №21-7721/5 від 7 листопада цього року за вашим особистим підписом.

Прошу Генерального прокурора здійснити силами прокуратури генеральної перевірку скарги  громадянинки Шарабанської та відновити її  порушені права.

Мій виступ прошу рахувати як відповідне звернення до посадових осіб. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Слово надається народному депутату Яворівському. Наступний за ним Косів передає йому передає йому свій час, тому 6 хвилин. Підготуватися Костинюку.

 

13:15:24

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Третій відкритий лист Президентові України Кучмі.

Пане Президенте, ваша вельможність нарешті особисто відповіли на  мої відкриті листи в  інтерв'ю придворній газеті "2000". То маємо діалог.

Гостина Єльцина в Гуті відбилася на вашому і без того  специфічному способі мислення. Ви наділили своєю увагою Балкани, Грузію, нашу Україну, уряд, парламент і, очам не вірю, Яворівського. Цілий розділ мені від душі з царського плеча з президентською щедрістю.

Містифікація загальних письменницьких зборів, проплачених з народної кишені вашою адміністрацією, провалилася. Кілька депутатів "наших українців" та відважних письменників не дали захопити будинок Спілки письменників. Пленум, куди входять найвідоміші письменники, одностайно засудили письменницьке ГКЧП, організоване за вашою вказівкою, а ви лукавите: "Из средст массовой информации я узнал, что прошел съезд писателей и изменилось руководство".

Ви думали, що ваші челядники вже перетворили українських письменників на стадо жебраків, бо новий ліберальний закон про книговидавництво ви умертвили своїм вето, бо блокуєте через уряд підвищення жалюгідних пенсій для письменників. Ні, пане Президенте, ви помилися. Із майже двох тисяч членів Спілки вам вдалося залякати, купити, задурити лише півсотні. Отож з'їзду не було, керівництво не змінилося.

У розділі "О Яворивском" ви чомусь апелюєте до Президента Сербії і Чорногорії: "Не буду пересказывать, что я ему говорил".  І не треба, Леоніде Даниловичу. Мільйони українців знають вашу мову, навіть після вирізання вставних слів. "Но вот, что он сказал. Я за то, чтобы в парламент шли политики. У нас как-то началась эпидемия: в парламент врачи пошли. А через четыре года ни политика нет, ни врача. Это к слову о Яворивском, который тоже в политику кинулся".

Відповідаю. Політика сама наздогнала мене наприкінці 80-их, коли ви, секретар парткому, а тоді директор екстериторіального військового заводу і в страшному сні не могли уявити Україну незалежною. А я з тією, тоді небезпечною ідеєю, виграв у Києві важкі вибори до Всесоюзного парламенту, а через рік до парламенту України в зросійщеному Світловодську. Це тоді, коли у вас, комуніста, пріли долоні від самої думки про таке. Ви ніколи власноручно не робили ракет. А я написав десятки романів, повістей і новел, книг публіцистики. У травні 1986 року письменник Яворівський був у чорнобильській зоні, стояв поруч з Сахаровим проти самовпевненості Горбачова, згодом вів волелюдні мітинги, був готовий до арешту в дні ГКЧП, виголошував Акт про незалежність.

У ризиковані дні боротьби за українську державу ви глухонімим сиділи в групі 239. Ні голосу, ні дихання вашого ніхто не чув. І ви набираєтеся зухвальства говорити, що Яворівський "тоже в политику кинулся". Так, кинувся. Бо усім їством завжди любив, люблю и любитиму Україну більше за себе. Ви ж по кілька разів на день зраджуєте її задля свого самозбереження та збереження вашого антиукраїнського оточення.

В 1998-му ви кинули проти мене всю свою кучмівську армаду: будь-хто, тільки не Яворівський, яка сфальшувала вибори. І мене відсунули на друге місце. Вам доповіли: "З Яворівським покінчено назавжди". А я засукав рукави і написав роман "Криза", чотири повісті, десятки оповідань, дві книги "Що ж ми за народ такий?", вів програму на радіо, яку ви закрили. Письменники на з'їзді обрали мене головою Спілки. На мажоритарному окрузі у мене з мізерними фінансовими ресурсами обирають депутатом, котрий обійшов вашого заєдинства на 58 тисяч голосів! То ви "это" о Яворівськом, чи про парторга директора, якого антикучмівська хвиля зробила президентом?  "И еще говорили о выборах президента. Вот, допустим, изберут не политика, писателя там или еще кого-то?" Он отвечает: "Во главе страны должен быть политик, а не работник культуры, медицины, техники и так дальше. Потому что глава державы - это вопросы внешней политики. Национальная безопасность. Надо, чтобы человек прошел школу, а не начинал учиться придя на должность президента".

Ви присвятили мені, пане Президенте, лише три абзаци, а скільки нісенітниць ....

Та ж письменник Гавел став національним героєм Чехії! Привів свою націю в європейське співтовариство,  патріот, який не подбав навіть про свою президентську пенсію. А ваша сім'я та оточення приватизували пів України! Актор Рейган зробив  Америку супердержавою і перетворив ваші ракети на брухт! В Іізраїлі - письменник  і славетний Прем'єр Британії, на відміну від вас, багато самі писали, читали та багато мислили Лінкольн, Черчілль, де Голь, Чорновіл, Валєнса, Ілієску, Бразаускас.

То ви набираєтесь зухвальства вважати себе професійним політиком, який сім років вчиться "придя на должность Президента", експериментуючи над терплячою і стожильною нацією другий термін і замахуєтесь на третій?

"Прошедший школу" Президент, вже знаючи, що російська коса замахнулася на українську Тузлу, летить до Бразилії на карнавал. А "неподготовленный" письменник-депутат на сесії робить перший публічний запит про зазіхання на цільність України. Чи міг би так зрадити свій народ Гавел, Кваснєвський, Бразаускас чи той же Путін?

Отже, пане Президенте, ваша недолуга відповідь мені підкріплена зливою печерних вигадок про “Нашу  Україну”, Ющенка, зрештою про мене у ваших телевізорах та підніжних газетках злодійське трощення Спілки письменників, донецька вакханалія, повна деморалізація правоохоронців. Агонічна поведінка ваших дворових? Зрада національних інтересів, мародерська жорстокість та  аморальність вашої команди - ось як фінішує кучмізм. У вашому інтерв'ю є фраза, яка видає вас.

"Представьте себе, сегдня Шеварднадзе махнет рукой и уйдет. От Грузии не останется нечего".

Українці переконані в іншому. Пане Президенте, махніть рукою і підіть. І після вас народиться нова наша справжня Україна, тільки махніть рукою і підіть.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має народний депутат Костинюк, підготуватися  Шкілю.

 

13:22:02

КОСТИНЮК Б.І.

Народний Рух України, Блок Віктора Ющенка "Наша Україна", Богдан Костинюк.

Шановний головуючий, шановні народні депутати. Фракція "Наша Україна" висловлює рішучий протест проти зухвалого і неприхованого наступу влади на  конституційні права і свободи громадян. Проти скорочення соціальних гарантій та обмежень соціального захисту населення. Дорожчає хліб, продукти харчування, проїзд у транспорті, комунальні послуги. Мільйони людей щодня стають все біднішими. Соціальна криза замовчується контрольованою владою і олігархічними кланами пресою.

Президент і його адміністрація запровадили жорстку  цензуру. Громадяни позбавлені доступу до правдивої інформації про ситуацію у державі. Влада обмежує  їхнє право на свободу мирних зборів і на протест проти порушення прав людини. Влада розгорнула брудну компанію проти опозиційних сил, які захищають національні інтереси, права і свободи громадян. Засоби масової інформації за командою з Банкової поширюють наклепи на блок "Наша Україна".

А у цей час уряд позбавляє громадян гарантованого Конституцією права заробляти  собі на життя працею, відмовляючись піднімати мінімальну зарплату, розмір якої у тричі нижчий за прожитковий мінімум. Відмовляє мільйона пенсіонерів у  конституційному праві отримувати  пенсії не нижче прожиткового мінімум. Уряд посилює тиск на  малий і середній  бізнес, вводить нові побори, аби згодом  бюджетними грішми наповнити кишені казнокрадів. Влада не має підтримки народу і хоче позбавити громадян України права змінити владу, права обирати Президента, тому і боїться прямих президентських виборів, які стануть вироком діючому режиму.

Не захистила громадянські права і Верховна Рада України, у якій  адміністративна більшість разом з комуністами в котре порушила вимоги Регламенту та Конституції України. Компартія отримала портфель першого заступника Голови Верховної Ради в обмін на підтримку президентської кандидатури Генерального прокурора. Приховане стало явним. Виборцям продемонстрована глибока інтегрованість Компартії у систему нинішньої влади. Комуністи, допущені владою до керівництва парламентом, тепер поділяють з нею всю відповідальність за ситуацію в країні і за соціальний стан її громадян.

"Наша Україна" вимагає зупинити зростання цін на хліб та інші продукти харчування, провести індексацію заробітної плати та пенсій, компенсуючи їхнє знецінення  наслідок підвищення цін.  Підняти мінімальну заробітну плату до рівня прожиткового мінімуму, припинити податковий та адміністративний тиск на малий та середній бізнес, прийняти Закон про вибори народних депутатів на пропорційній  основі, гарантувати прямі вибори Президента громадянам України.

Фракція "Наша Україна" закликає  український народ відстояти свої  конституційні права і разом ми дамо відсіч цій антинародній владі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я тільки хотів би, щоб комуністам дали можливість відповідати і владу, і ви б побачили, що б вони зробили. Так, будь ласка, Шкіль.

Підготуватися Надрага, Мороз.

 

13:25:37

ШКІЛЬ А.В.

Дякую. Шкіль Андрій. Фракція Блоку Юлії Тимошенко.

Я хотів би зупинитися на двох аспектах в своєму виступі, перш за все, я звичайно підтримую виступаючих, тяжко виступати після Яворівського, який в полум’яній промові чи в своєму листові до Президента, знаєте, я йому радий, може Президент читати не вміє. Може касету пошліть, запишіть свій голос, полум’яну промову, пишіть йому касету може він прослухає або послухає його оточення і принаймні до них дійде, а не те, що до нього доносять.

Але загалом я хотів зупинитися ще на одному аспектові діяльності Президентської адміністрації і цієї Президентської Адміністрації в приватному телевізійному каналові.

От нещодавно, буквально вчора якесь там жалюгідне створіння сидячи перед екраном телевізора розповідало нам всім телеглядачам, і мені в тому числі, про те, як розвивається нацистське чи якась там націоналістична пропаганда в Україні. І от я слухав... І базувалося все на тому, що сесія Тернопільської міської ради одноголосно 42 голосами прийняли рішення про перейменування одної ... назви  на іншу.

Звичайно можна по-різному ставитися до цього перейменування, можна коментувати, але ніхто немає права називати це законним чи незаконним. Ніхто тут немає права моралізувати тому, що це  рішення вищого законодавчого місцевого органу. От і все.

Це все дуже просто, якщо такий самий вищий законодавчий орган десь там в Криму чи будь-якому іншому місці ще щось переназве, звичайно це може подобатися чи не подобатися це наше право кожної людини реагувати на рішення, але ми мусимо пам'ятати, що є Конституція, згідно з  цієї Конституції, це вищий орган  місцевої влади, кого  обрав туди народ, той таке рішення і приймає. Тому кого треба засуджувати, думаю народ тоді...

Як було сказано, що народ у нас такий, що ніяк не може обрати на третій термін нормального Президента.  Уже народ треба поміняти тоді вже, якщо не може цього Президента обрати. Знаєте тут є певні нюанси в цих всіх речах, коли без смаку і без ентузіазму ведеться просто паплюження, це не пропаганда, це послідовне паплюження, це означає агонію існуючого режиму. І якби це не прикривалося різними реформами чи реформаціями,  насправді, страх зводить коліна і щелепи існуючому режимові.

Коли він уподобляється на подібні вибрики, коли він оплачує послуги людей, інтелектуальні можливості яких підлягають повному сумніву. Вони перед тим, як потрапити на екрани телебачення мають пройти консультацію психіатра, їх мають перевірити, полікувати  дати еленіум на ніч протягом півтора року і тоді вони можуть, можливо, виступить перед глядачами телевізійними чи радіослухачами.

І на останок, я хотів би сказати, що нагадати давню і всім відому приказку про караван і собак. Я би хотів сказати, що караван іде тільки під супровід собачого гавкоту. Гавкайте ваш гавкіт ще краще відмірює наш крок. Гавкайте і під ритм вашого гавкання ми будемо крокувати до нашої мети, і під ваше гавкання переможемо. Тоді, коли ми переможемо, сподіваюся почути ваше скавчання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Слово має народний депутат Мороз Анатолій, Підготуватися Гармаш.

 

13:29:09

МОРОЗ А.М.

Шановний Адаме Івановичу, шановні колеги!

До мене неодноразово звертаються жителі селища міського типу Якимівського району Запорізької області з клопотанням про вирішення питання пов'язане з початком опалювального сезону на території селища.

Справа в тому, що на території Якимівської селищної ради розташована південна філія ІМСХ   Дирекції ННЦ ІМСХ Української академії аграрних наук на балансі якої утримується житловий фонд в  якому проживає 600 громадян.

В 2003 році в Південній філії  ННЦ ІМСХ утворила складне становище з підготовкою до опалювального сезону 2003-2004 року.

Із-за боргів минулих років, а саме, південна філія ІМЕСХ заборгувала СПП "Аском" за газифікацію та обладнання котельної 544773 гривні. А також ДК "Газ-України" і "Запоріжгаз" за спожитий газ 91938 гривень.

Враховуючи таке складне становище, виконком селищної ради неодноразово, ще заздалегідь до початку опалювального сезону, почав на різноманітних рівнях влади піднімати це питання, запрошуючи вирішити цю проблему безпосередньо тих керівників, яким   підпорядкована Якимівська південна філія "Імеск".

20 червня 2003 року за пропозицією керівництва селища міського типу прибув директор ННЦ, яким було проведено схід громадян, на якому було розглянуто багато питань і, в тому числі, питання підготовки до опалювального сезону.

Неодноразово питання підготовки до опалювального сезону розглядалося на засіданнях виконкому селищної ради. Але, на жаль, по нинішній день ця проблема так і не вирішена.

На звернення жителів селища міського типу до президента УААН вони отримали факсограму від директора цієї філії, з якої видно, що вирішення питання опалення не має ніякої перспективи. Тому вони вимушені черговий раз звернутися до мене, як до народного депутата, і до  Верховної Ради, і до Кабінету Міністрів.

Виходячи з вищевказаного, колектив південної філії ННЦ ІМЕСХ селища міського типу Якимівка Запорізької області просить Верховну Раду, Кабінет Міністрів надати допомогу у вирішенні питання газопостачання котельні, яка знаходиться на території філіалу.

Відсутність  філіалу з боку держави, низька платоспроможність населення, недорід  врожаю останнього року - не дають можливості цій науковій бюджетній організації вишукати власні резерви і оплатити накопичений борг за газ у розмрі 90 тис. гривень та зебезпечити теплом селище.

Тому, я особисто, і жителі цього селища міського типу Якимівка, просять і особисто Миколу Яновича Азарова вирішити питання хоча б частково для того, щоб розпочати опалювальний сезон. В противному випадку, жителі цього селища вимушені   вдатися до неправомірних дій.

Прошу вважати мій виступ як депутатський запит до Миколи Яновича Азарова як віце-прем'єр-міністра України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую Слово має Галина Федорівна Гармаш. Підготуватися Лещенкові.

 

13:32:34

ГАРМАШ Г.Ф.

Гармаш Галина, фракція Соціалістичної партії України.

Шановні виборці! Розпочати свій виступ  хочу з цитати перемови до матеріалу "Луганщина. Вогонь проти правди", який опублікований в останньому номері газети Соціалістичної партії України "Товариш".

Ні, аж ніяк невипадково одразу після встановлення  в Україні режиму кучмократії його представники почали корегувати зміст шкільних програм не лише з історії, а з української літератури, вилучаючи з неї твори на зразок "Землі" Ольги Кобилянської, що стали вже класичними. Адже саме в "Землі" вражаючою художньою силою показано  весь  трагізм ситуації, до якої може призвести боротьба за землю, що стала товаром. Так звана  аграрна реформа в нинішній Україні зводиться якраз до  цього: іноді тихого і повзучого, а іноді гучного  і навіть кривавого відбирання землі та сільгоспмайна у селян на користь сильних світу цього.

Саме на захист інтересів мешканців села Новоросаш Новопсковського району Луганської області та повернення їм майнових паїв із товариства з обмеженою відповідальністю "Еліта" на суму  52 тисячі гривень стала перший секретар райкому Соціалістичної партії України Олександра Іванівна Ковальова. У відповідь на її активну позицію по захисту прав обдурених і обкрадених односільчан злодії в ніч з 10 на 11 листопада проникли до її будинку, облили будівлю  бензином і підпалили. Від добротного будинку залишились лише обгорілі стіни, все знищено практично дощенту. Олександра Ковальова втратила все своє майно, навіть одяг, документи. за щасливим збігом обставин її вдома не було в цей час, тому вона залишилась живою. Місцева влада фактично ніяк не відреагувала на злочин,  лише під тиском місцевих соціалістів, народних депутатів України правоохоронні органи відкрили кримінальну справу. Навіть незважаючи на те, що губернатор Луганської області Єфремов дав вказівку всіляко  допомогти жінці, чиновники на місці не поспішають це  виконувати.

Сьогодні Олександра Ковальова, незважаючи на біль втрати батьківської оселі, на тяжкі моральні та матеріальні умови, в яких вона тепер перебуває, сповнена сил і рішучості довести розпочату справу до кінця. А сили і оптимізму їй добавляють повага, підтримка, довіра односільчан і наших соціалістів. З усіх куточків України соціалісти збирають кошти на купівлю оселі для цієї мужньої жінки.

Добре розуміючи сутність цього режиму, який тримається на криміналі, брехні та провокаціях, нас не залякати. Соціалісти кажуть: "Ми не раби, ми все одно переможемо. У цій боротьбі ми міцніємо і мужніємо".

До речі, 17 грудня в Херсонській області пройдуть довибори в чотирьох округах до обласної ради. Ми звертаємося до виборців підтримати соціалістів. У Бориславському районі юриста Віктора Аркушенка, в Колончавському - вчительку Ніну Іващенко, в Нововоронцовському - лікаря-аптекаря Михайла Бідного, в Каховському - директора Аграрного технікума Наталя Осеуляк. Вони, як соціалістка Олександра Іванівна Ковальова з Луганщини, здатні захистити ваші конституційні права, ваші інтереси, здатні разом з вами змінити життя на краще. Борітеся - поборемо!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Слово мас народний депутат Лещенко. Підготуватися - Гінзбург.

 

13:35:58

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина. Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати, шановні виборці! Чим ближче до чергових виборів Президента України, тим більше крокодилячих сліз, начебто від болю за жалюгідне становище народу України, виливають представники фракції "Наша Україна". Вони, спорядившись в овечі шкури благодійників, вважають, що таким чином вдасться витравити з пам'яті знедоленого, згорьованого люду, спомини про величезне горе, завдане цими благодійниками за останні 15 років. Вони зараз з буржуазною владою Кучми, з якою борються лише з метою захоплення її в свої руки, щоб і далі знущатися над трудящими, вже в сотий раз жують і пережовують викривлені і спотворені історичні події минулого сторіччя стосовно голоду в Україні, репресій тощо. Вони постійно за вміло спрямованими з Адміністрацією Президента технологіями влаштовують політичні провокації по відношенню до Компартії України. Припустити, що вони цього не розуміють, не можна.

Ось і в своїй заяві з приводу політичної ситуації, яку озвучив сьогодні депутат Костинюк, нашисти зробили   спробу перекласти відповідальність за стан в державі з хворої голови на здорову. Вони стверджують про якусь глибоку інтегрованість Компартії в систему нинішньої влади. Яка облуда! Нехай згадають про те, як на прикінці  80-х років разом з американськими та іншими спецслужбами розхитували державу трудящих - Союз Радянських Соціалістичних Республік, як в 1991 році зробили бензовозовий державний переворот в Україні, як передали владу негідникам та пройдисвітам, злодіям в законі, як разом з останніми подібно шакалам біля крупного звіра розтягували, роздирали на шматки народне добро, як голосували в Верховній Раді України за всі антинародні бюджети, такі ж програми тимчасових урядів, програми приватизацій чи пакт пограбування народу, як разом з чинним Президентом робили переворот в Українському Домі в 2000 році, як за часів прем'єрства Ющенка пограбували пенсіонерів, безсовісно знецінивши їхні пенсії, як тоді ж відібрали, і до цього часу відбирають, законні пільги наших ветеранів, інвалідів, у малозабезпечених сімей, нещасних дітей, вчителів, медичних працівників, інших категорій громадян. Як разом з Кучмою та американським послом Карлосом Паскуалем відправляли наших хлопців на американську війну до Іраку. Як і сьогодні постійно консультуються з вождями з вулиці Банкової стосовно продовження капіталістичного будівництва.

Вони збудували їхню Україну, де народ вимирає. Хай не тужаться, народ України їхніх злодіянь ніколи не забуде. А що стосується Компартії України, то конгломерату нашистів до рівня комуністів щодо відданості трудовому народу ніколи не дорости! Тільки нехай не називають комуністами тих, хто ніколи ними не був. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Слово має народний депутат Гінзбург. Підготуватися Каденюку.

 

13:39:12

ГІНЗБУРГ О.П.

Спасибі, шановний Адам Іванович. Я дякую дуже за виступ свого товариша-комуніста, попереднього виступаючого, і приєднуюсь до його думки. Але в мене інша проблема сьогодні, 161-ий виборчий округ, Конотоп, Шостка і інші.

У мене така проблема, і вона сьогодні, мабуть, така, поширена скрізь. Декілька моїх звернень до Прем'єр-міністра, до міністра освіти, до міністра юстиції, до Сумської адміністрації,  прийшли до мене однакові відповіді. Відповіді ці стосуються проблеми, яка виникла в  гімназії міста Шостки Сумської області, де  весь трудовий колектив сьогодні стоїть,  знаходиться в такому стані, що він неспроможний працювати із-за того, що комусь, а це зрозуміло кому, сьогодні хотілось би очолювати цей навчальний заклад. І ось що з цього виходить. Як говорить про це педагогічний колектив.

 З цим листом ми звертається до вас Шосткінська  гімназія. Невелика наша школа,  у ній навчається 411 гімназистів і  працює 35 учителів. Займає вона приміщення колишньої загальноосвітньої середньої школи № 3, якому вже 100 років. На базі середньої школи наша гімназія і виникла. Існує вже 12 років.  За цей час  стала відомою в області, в Україні, за кордоном, в Німеччині, США, Швейцарії. Нині ми конкуруємо з іншими подібними школами нового типу, що в місті Конотопі знаходяться, в Сумах. А в своєму місті вже тривалий час тримаємо першість за кількістю переможців та призерів предметних олімпіад різних турів. Школа мала чіткий перспективний план розвитку, свої традиції. Колектив учителів - це колектив  однодумців, яких характеризують, як то, що має високий інтелектуальний потенціал держави і такий же рівень професіоналізму. 80 відсотків учителів школи-гімназії мають вищу кваліфікаційну категорію,  чотири - звання вчитель методист. Сім - старший учитель. Та сталося так, що гімназія протягом минулого навчального року працювала без керівника. Колишній директор розрахувалася, а нового за такий тривалий  період так і не призначили. Обов'язки директора лягли на плечі заступника директора Сиваєвої. Вона стала виконуючий обов'язки директора гімназії. Хоча юридично не мала на це ніякого права. Бо міський відділ освіти, про це ми довідалися зовсім недавно, не узаконив її повноважень наказом. Педколектив неодноразово звертався протягом навчального року і в... з клопотанням про призначення директора, пропонував кандидатури, але нічого не виходило. Пояснювали, що не так просто підібрати кандидатуру. І на переродні 1 вересня підібрали накінець.

Педколектив знову звернувся до мера міста з проханням вирішити питання про призначення директора школи, і зовсім несподівано для всіх вчителів, батьків, громадськості міста директором гімназії стала Мороз Юлія Михайлівна - учитель математики, спеціаліст  другої категорії, другої кваліфікації. Це питання стало на порядку денному зборів педколективу і 1 вересня, на які були запрошені депутати обласної ради, мер міста, начальник управління освіти. На цих зборах колектив виразив недовіру, як людині, яка не готова займати таку серйозну посаду. Прийняв рішення висунути клопотання про перегляд питання про призначення директора. І знову обіцянки, але змін і розв'язання проблеми немає, бо в цю справу втрутилися політичні сили члени СДПУ(О), бо директор школи - Мороз являється членом цієї партії.

Подібне призначення компроментує будь-яку партію, сьогодні вражаючи на це, часу не вистачає, ..., що посадовими особами факти перекручуються і після зустрічі з педколективом  керівники міста і області пообіцяли зняти цю проблему, але на сьогодні вона знову виникла, і я будучи на зустріч в цьому педагогічному колективі, звертаюся сьогодні виступаючи на сесії Верховної Ради до Кабінету Міністрів звернення до  якого я вже посилала рахувати моє звернення, як звернення і потребує відповіді.

Хотіла б  ще раз нагадати, що всі проблеми, які виникли в школі сьогодні принижують заслужених вчителів, які навчають дітей і лягають таким тягарем на плечі наших дітей, які це все бачать.

Я сьогодні хочу з цієї трибуни сказати, я дуже надіюся, що голова обласної   адміністрації Володимир Петрович Щербань, який пообіцяв мені зняти цю проблему, все-таки виконає свій обов'язок. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Слово має Леонід Костянтинович Каденюк, підготуватися Радіонову.

 

13:43:56

КАДЕНЮК Л.К.

Дякую Адам Іванович. Шановні народні депутати, місто Хотин, що на Буковині, у минулому році відзначило своє тисячоліття. Воно є одним із найбільш унікальних і самобутніх міст  України, має надзвичайно  багату історію, пов'язану із життям і діяльністю видатних історичних осіб, таких як Богдан Хмельницький, Петро Дорошенко, Михайло Ломоносов та багато інших.

Місто було засноване не  перехресті важливих торговельних  шляхів, а Дністер слугував суднохідною артерією до Чорного моря, а далі   до Західної Європи та  Близького Сходу. Невипадково саме тут на березі Дністра споруджено фортецю, яка була  на той час наймогутнішою серед укріплень  Східної Європи.

Враховуючи науково-мистецьку та історичну цінність міста з метою збереження та відновлення унікального комплексу його пам'яток у Хотині створено Державний історико-архітектурний заповідник "Хотинська фортеця".

Щорічно у Хотині за участю фахівців-науковців відбуваються міжнародні конференції. 17 жовтня цього року відбулася Міжнародна конференція на тему "Роль нації  і народів у формуванні історико-культурної спадщини Хотинщини". У  роботі конференції поряд  з українськими науковцями взяли участь вчені Туреччини, Молдови і Румунії. Учасники конференції, відзначаючи  проведену останнім часом значну роботу щодо  збереження та  відновлення Хотинської фортеці, у той же час висловлювали стурбованість сьогоднішнім станом багатьох історичних пам'яток та фортечних будівель. Адже унікальна архітектурна  спадщина, Хотинська фортеця, протягом багатьох років  зазнавала значних втрат та руйнувань.

Відсутність капіталовкладень у розвиток інженерної інфраструктури, нестача коштів для підтримання належного стану споруд фортеці призводить до  подальшої деградації унікального фортечного середовища, нищення  цінної забудови та пам'яток історії та архітектури. Окремі пам'ятки перезволожені, стан деяких  будівель аварійний. За оцінками  фахівців унікальний комплекс споруд Хотинської фортеці потребує негайного здійснення  невідкладних заходів спрямованих на їх збереження та відтворення.

До цього часу залишилося невідреставровано близько 50 відсотків забудови історичного ядра фортеці. Слід провести інженерне обстеження всього комплексу  споруд фортеці. Здійснення протиаварійних та консерваційних заходів по запобіганню подальшого руйнування історичної забудови.

Створення безпечних умов для туристів та інших відвідувачів фортеці.

Хотин має надзвичайно  вигідне географічне розташування на перспективних і міжнародних шляхах з Румунією та Молдовою, поблизу кордони і обласного центру Буковини міста Чернівці.

Місто вважається одним із головних туристичних центрів області і сьогодні приймає значні потоки туристів та гостей. Лише протягом 2002 і 2003 років місто та фортецю відвідало понад 100 тисяч гостей та туристів з України та зарубіжжя.

Виконання першочергових ремонтно-реставраційних та відновлювальних робіт, їх своєчасне фінансування дасть змогу зберегти для нащадків унікальну пам'ятку історії, архітектури та оборонного зодчества - Хотинську фортецю. Значно збільшить кількість туристів і гостей міста, і по праву зробить Хотин важливим туристичним центром не лише Буковини, а всієї України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Слово має народний депутат  Родіонов.

 

13:47:46

РОДІОНОВ М.К.

Фракция коммунистов, Родионов.

Шановні радіослухачі! Тільки до вас можна і звертатися зараз, бо в залі депутатів дуже не багато. Але я хочу два вопроса в своем выступлении поднять - это один о котором говорили сегодня или на который вынудили сегодня говорить депутаты из "Нашей Украины".

К сожалению раз за разом они начинают повторять тезис, что коммунисты избирая Генерального прокурора избрал представителем  Заместителем Председателя Верховной Рады, кандидата своего, я скажу одного из лучших кандидатов, может быть, Верховной Рады пошли на какой-то сговор  с большинством. Но более абсурдного тезиса выдумать трудно.

Хочу сказать слушателям, радиослушателям: "Наша Украина" тоже причисляет себя к оппозиционерам.

Действительно, коммунисты считают и считали, что за нынешнее бедственное положение в стране, об этом уже не раз говорилось, нынешнее руководство, правительство, президент  виновны непосредственно и считают, что, конечно, надо устранять именно эту власть от власти, это правительство от власти.

В этом отношении "Наша Украина" тоже считает, что нынешнего президента надо заменять. Это единственная позиция, в которой совпадают наши цели.

Но "Наша Украина" считает, что достаточно избрать их представителя на должность Президента, и все будет очень нормально.

Коммунисты никогда так не считали и не считают и поныне.

Программа коммунистов состоит не в замене одного Президента другим, не в замене одного  клана другим кланом. От перестановки мест слагаемых, давно мы все знаем, сумма не меняется. И от этого народу не будет легче.

Коммунисты считают и добиваются того, чтобы эту власть сменить на власть народную, приблизить народ именно к средствам производства, к обеспечению, устранить криминальные, олигархические группы от управления страной.

Это, конечно, совершенно другая программа и никогда ни с большинством, ни   с другими правыми партиями, наша программа совпадать не будет, потому что у нас  разные цели.

Ну а если идти по пути конфронтации, который выбирают уважаемые депутаты, то я скажу - это играет на руку тому, что и нынешний режим тоже не сменят, поскольку они стремятся  коммунистов, которые не имеют никакого  отношения к этому  режиму, а наоборот за смену устройства Украины вот в этом суть в общем-то разногласий. И о том, что нынешний режим надо менять говорит бюджет 2004 года. Я только  две цифры приведу для слушателей.

Ну мы все  сегодня знаем в каком положении хлеб и кров, как говорит,  есть ли крыша над головой. Так вот по этому  бюджету. Например, на судебную систему и правоохранительные  органы планируется почти 6 миллиардов, а на сельское хозяйство - меньше 4. То есть, то, что мы все-время  говорим о  новом геноциде и голоде, как-раз на это не обращается внимание никакого, но зато тем не менее мы все-таки пытаемся или этот режим пытается усилить.  так называемые, полицейские функции государства. Ну естественно это в надежде на то, что... или в боязни за то, что когда-то народ Украины спросит за этих... с этих капитализаторов почему  они довели его до столь нищенского  состояния и начинают, как говорят, геноцид собственного народа.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги! Ми маємо сьогодні бути задоволені нашою роботою. Ми виконали все, що на сьогодні було заплановано. В тому числі всі ті, хто  бажав сьогодні  взяти участь в "Різному" також вдовільнив свої бажання.

Я звертаюся до працівників секретаріату Апарату підготувати відповідні доручення на ті звернення і пропозиції, які звучали в "Різному" з уст народних депутатів. На цьому ранкове засідання Верховної Ради оголошується закритим.

Чергове пленарне засідання, нагадую, розпочнеться о 10 годині 25 листопада.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку