ЗАСІДАННЯ   ТРИДЦЯТЬ   ЧЕТВЕРТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

18   листопада  2003 року, 16.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги,  прошу... Прошу шановних колег підготуватися до реєстрації.  Ввімкніть систему "Рада".

16:03:54

Зареєструвалося -328

Зареєструвалося у залі 328 народних депутатів. Вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Вноситься на розгляд проект Закону про упаковку... Ми зараз закінчимо, а потім  повернемося до  того  питання. Проект Закону про упаковку та відходи упаковки.  Доповідач - народний депутат Єщенко, Комітет з питань  промислової політики і підприємництва.

 

16:04:29

ЄЩЕНКО В.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, шановні виборці.

Проект Закону України про упаковку та відходи упаковки, реєстр 2433 від 21.11.2002 року, внесений народними депутатами України Червоненко, Слободяном, Медведчуком, Капустіним, Авраменком, був ретельно розглянутий Комітетом   промислової політики і підприємництва.

Зазначений законопроект неодноразово  розглядався на засіданнях комітету та засіданнях спеціально утвореної робочої групи по його доопрацюванню на чолі з товаришем Кравченком Миколою Васильовичем.

Мета цього законопроекту - законодавче врегулювання правовідносин у сферах поводження з упаковкою та відходами упаковки для мінімізації ризиків здоров'я та людини, та довкілля.

Комітет на своєму засіданні 15 жовтня 2003 року, протокол номер 41, розглянув законопроект номер 2433-1 від 02.10.2003 року і відхилив його, тому що він не пропонує нічого нового у сфері поводження з відходами упаковки, встановлює обмеження у здійсненні підприємницької діяльності, надає змоги на державному рівні створити ефективну загальнонаціональну систему поводження з відходами упаковки, яка б відповідала визнаним у Європі критеріям.

Розглянутий зазначений законопроект, було прийнято рішення нашим комітетом розглядати ці законопроекти у пакеті та прийняття за основу законопроект про упаковку та відходи упаковки, реєстр номер 2433, внесений народними депутатами України Червоненком, Слободяном, Мітюком, Капустіним, Авраменком. Проект відповідної постанови Верховної Ради вам подано. Прошу, Володимире Михайловичу, поставити питання на голосування.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, з процедури народний депутат Червоненко. Будь ласка. І у вас буде чи немає?

 

16:06:48

ЧЕРВОНЕНКО Є.А.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні депутати! Закон дуже важливий, і ще раз повторюю, підтриманий всіма комітетами. Із-за того, що відбувається сьогодні, ми, автори, з усіх фракцій СДПУ(о), "Регіони", "Наша Україна", просимо перенести розгляд цього закону на четвер. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, у нас такої практики то не було. Це якась буде у нас новина. Очевидно, ми повинні розглядати так, як воно є, ці документи. Тому якщо наполягання є нашого колеги Червоненка, я можу поставити на голосування про перенесення цього документу. Давайте...

Щоб зберегти чистоту я ставлю на голосування пропозицію, у мене тут є заява, підписана народним депутатом Червоненком з проханням  перенести розгляд цього питання. Ставлю на голосування, прошу визначитись.

 

16:07:56

За-48

Рішення не прийнято.

Відповідно до пропозицій комітету і відповідно до порядку надходження я ставлю першим на голосуванням проект закону, внесений народним депутатом Червоненком, Слободяном, Мельничуком, Капустіним про упаковку та відходи упаковки. Це документ за номером 2433. Ставиться на голосування цей проект для прийняття за основу. Прошу, шановні колеги, визначитись шляхом голосування. Прошу визначатися.

 

ЄЩЕНКО В.М. Прошу голосувати.

 

16:08:38

За-72

 

ГОЛОВА. Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування проект закону, який внесений народними депутатами - Бандуркою, Бартковим. Це документ за номером 2433-1 - проект закону про упаковку і відходи упаковки. Ставлю на голосування про прийняття за основу. Прошу голосувати.    

 

16:09:13

За-118

ГОЛОВА. За - 118...

 

ЄЩЕНКО В.М. Володимире Михайловичу, комітет просить відправити на повторне перше читання закон 2433 з доопрацюванням його.

 

ГОЛОВА. Я можу ставити лише два, а не один, тим більше, що цей 2433 набрав менше голосів. Тоді логіки немає. 

 

ЄЩЕНКО В.М.  Давайте кожний ставити.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про відправлення на повторне перше читання двох проектів, номер 2433 і 2433-1. Прошу, шановні колеги, визначитися шляхом голосування.

 

16:09:59

За-46

Законопроекти відхилено.

Будь ласка, народний депутат Гмиря з процедури.

 

16:10:12

ГМИРЯ С.П.

Спасибо. Владимир  Михайлович, тут сегодня случился прискорбный факт. 2 часа вот эта пятиминутка прямой эфир был у меня из Верховной Рады и на полуслове меня отключают.  Я был в шоке, операторы были в шоке. Там даже забыли извиниться с той стороны линии. Ну объяснили это какими-то техническими причинами.  Я допускаю, что может быть технические причины.

Но, Владимир Михайлович, впереди выборы. Ну знаем мы как это  будет.  Будут расти на телеэкранах рейтинги кандидатов от власти,  будут расти показатели производства. Если начнется такое ноу-хау как начнут ломаться, начнет ломаться оборудование, когда будут выступать представители от оппозиции - это будет плохо.

Просто нужно разобраться. Что произошло, чтобы это не стало прецедентом.

 

ГОЛОВА. Я прошу Секретаріат дати відповідну інформацію з цього приводу, щоб ми могли належним чином відреагувати і поінформувати народних депутатів.

Шановні колеги, ми домовлялися перед перервою, що ми повернемося до розгляду проекту Закону про внесення змін до статті 6 Закону України "Про правовий режим майна у  Збройних Силах України (щодо відчуження військового майна)". Ми розбиралися з цим  питанням,  відповідно до стенограми виходить, що він був цей законопроект  уже прийнятий за основу.

 

16:11:43

СЕМЕНЮК В.П.

Шановні колеги, законопроект 3273  був поданий мною 21 березня 2003 року, в якому ми чітко зафіксували про те, що майно, яке підлягає приватизації, військове майно, відповідно до Закону "Про особливості приватизації  військового майна" передається до Кабінету Міністрів за поданням Міністерства оборони. Кабінет Міністрів затверджує і передає у Фонд державного майна, проходить приватизація і гроші повертаються Міністерству оборони.

3 квітня був поданий інший законопроект про те, щоб передавати ці об'єкти у комунальну власність. А закону про комунальну власність немає, а це буде означати, що у місті Києві, об'єкти, які сьогодні є під військовими, військові об'єкти будуть передаватися в комунальну власність, продаватися і гроші до бюджету не будуть йти, і звичайно не ясно по якій оцінці ця робота буде проводитися.

Тому я пропоную, у відповідності до зауваження, яке було враховано нами при доопрацюванні, прийняти цей законопроект в цілому, в якому чітко зафіксувати, що все військове майно, яке реалізується, проводить реалізацію Фонд державного майна, а гроші направляються у Міністерство оборони. Тому що, якщо ми сьогодні говоримо про те, що потрібно кошти направляти на підтримку оборони, то треба його продавати по реальній ціні. І, якщо у нас стоїть сьогодні у місті Києві об'єкт військовий, то вартість землі і вартість того об'єкту могла б дати можливість наповнити бюджет з такою силою, що можна було і всю армію утримувати, а у нас це все продається за безцінь. Якщо ми хочемо, щоб була підконтрольність, давайте все ж таки підтримаємо рішення Комітету по обороні, яке підтримало на засіданні де я доповідала, що даний документ дає можливість, в першу чергу, реалізації військового майна  на аукціоні відкрито із затвердження  переліку об'єктів на приватизацію, і щоб гроші надходили Міністерству оборони.

На засіданні комісії 18 вересня, на засіданні Верховної Ради, коли я доповідала, мене не було в сесійній залі в цей час, бо я була на засіданні Конституційного Суду. Стенограма підтвердила, що цей документ був прийнятий за основу.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Так, дійсно ми тут розбиралися і все це є в стенограмі, але треба ж тоді порівняльну таблицю, якщо є якісь зауваження, якщо ваша згода, то ми можемо його приймати в цілому, як закон.

Яка пропозиція комітету.

 

СЕМЕНЮК В.П. Шановний Володимир Михайлович! Комітет по обороні це питання розглядав і пан Крючков може підтвердити, що саме так було прийнято відповідне рішення.

 

ГОЛОВА. Георгій Корнійович, будь ласка, позиція комітету скажіть будь ласка.

 

16:14:18

КРЮЧКОВ Г.К.

По-перше, я не пан!

 

СЕМЕНЮК В.П. Я вибачаюся, Георгій Корнійович. Товариш.

 

КРЮЧКОВ Г.К. Це мене ображає. Особливо з вашого боку, тому що я вважав вас все-таки соціалістом. Це по-перше.

А по-друге, дійсно,  розглядалося це питання і комітет висловився за прийняття цього закону за основу. І тоді, коли розглядали на комітеті, була взята до уваги думка саме шановної ораторки сьогоднішньої про те, що його треба ув'язати з Законом "Про комунальну власність". Це була ваша формула, з якою комітет погодився. Тому я підтвердив сьогодні рішення про прийняття за основу, а при підготовці до другого читання ми ув'яжемо все з питанням про комунальну власність.

Оскільки виникла така колізія ніби-то ми не проголосували за основу. Давайте ми підтвердимо це і оперативно підготуємо до другого читання.

 

СЕМЕНЮК В.П. Шановний Григорію Корнійовичу, справа в тому, що ми  18 вересня проголосували цей документ за основу.

Якщо сьогодні цей документ буде ще й далі відтягуватися, то так як не розглядається закон про комунальну власність, всі військові об'єкти у великих містах: Одесі, Миколаєві і   таких інших, передадуть в комунальну власність, продадуть за безцінь і ніяке міністерство оборони не отримає відповідні кошти. Це просто розтягування державного майна через позаприватизаційні процеси.

Тобто ми хочемо сказати, що ми просто спеціально затягуємо розгляд цього документу. Адже невипадково члени комісії ще 21 березня подали документ, який був прийнятий за пропозицією Доманського від 3 квітня.

Тобто спеціально сьогодні комітет по обороні затягує це питання, бо вам вигідно продавати майно сьогодні через те, що не врегульовано закон про комунальну власність. За безцінь! І об'єкти, які сьогодні у великих містах, будуть продаватися за копійки.

 

ГОЛОВА. Георгій Корнійович Крючков, будь ласка.

 

СЕМЕНЮК В.П. Прийняти законопроект в цілому.

 

16:16:21

КРЮЧКОВ Г.К.

Я категорично протестую проти заяви про те, що комітет гальмує прийняття цього закону в якихось інтересах. Це наклеп з боку народного депутата.

 

ГОЛОВА. Степан Бульба, будь ласка, і зараз визначимося голосуванням.

 

16:16:42

БУЛЬБА С.С.

Степан Бульба, фракція Соціалістичної партії України.

Я хочу підтримати Валентину Петрівну Семенюк. От  у мене є лист-звернення від виборців. Тут є факт про безкоштовну передачу в сферу управління Держкомспорту військового містечка 292. Це колишній штаб залізничний військ, який знаходиться в місті Києві по вулиці Червоноармійській 50/23. Оце якраз лобіюються тими, хто не хоче прийняття закону про передачу військових об'єктів через Фонд держмайна про продаж їх, щоб потім ці гроші надходили Міністерству оборони, ось таким чином розтягуються всі ці об'єкти і потім ми говоримо про якусь... зміни якісь нормальні, які відбуваються для військовослужбовців, для Міністерства оборони і тих,  хто служить в Збройних Силах.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Є така пропозиція. Давайте зараз я поставлю на голосування в другому читанні. Якщо приймемо ми його, тоді в четвер остаточно визначимося щодо цього документу. Якщо ні, то тоді така доля цього законопроекту. Нема заперечень?

 

СЕМЕНЮК В.П. Шановний Володимире Михайловичу, я можу з вами погодитися, я не звинувачую Комітет по обороні в тому, що документ... іде блокування, але як же тоді подивитися, що документ, який був прийнятий, зареєстрований 21 березня, не  розглядається, а документ, який був прийнятий зареєстрований  3 квітня, розглянутий, прийнятий і уже безпосередньо введений в дію? А це означає, що, ще раз кажу, замовленість даного документу, адже  закон про комунальну власність є 4 доручення уже цієї Верховної Ради, спеціально блокується, тому що вигідно сьогодні передати, наприклад, військове містечко в центрі міста Києва, приватизувати його через комунальне майно за безцінь і там проводити  будівництво. А в Києві земельна  ділянка  коштує 20-30 мільйонів гривень. Оце і вся ціна  цього питання.

 

ГОЛОВА.  Дякую. Іван Бастрига, будь ласка. Фракція "Регіони України".

 

СЕМЕНЮК В.П. А потом шукаємо де взяти гроші в Міністерство оборони.

 

16:19:03

БАСТРИГА І.М.

Уважаемые коллеги! Валентина Петровна выходит с очень  хорошим правильным предложением и все-таки мы должны  найти пути выйти  вот  между такого казалось бы возникшего  конфликта между комитетом и предложением Валентины Петровны. Ведь сегодня, если мы беспокоимся о государственном имуществе, принадлежащем военным и мы имеем желание, чтобы средства от реализации их  попали  именно на содержание армии, давайте найдем пути, как выйти  правильно с этой ситуации, отбросив всякие амбиции. Поэтому, Георгий Корнеевич уважаемый, дорогой Георгий Корнеевич, давайте все-таки мы вместе сядем и рассмотрим этот документ в оперативном порядке, чтобы вынести его в сессионный зал и найти решение, положительное решение. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Олександр Кузьмук. Я ще хочу раз нагадати, це не обговорення  законопроекту. Давайте по процедурі, будь ласка, і зараз будемо  голосувати. Кузьмук і голосуємо.

 

16:20:05

КУЗЬМУК О.І.

Дякую. Шановний Володимире Михайловичу, я хочу сказати,  що абсолютно права Валентина Петрівна, і цей законопроект привабливий, але при одній умові. Сьогодні були чудові приклади того, що у місті Києві, Одесі, в інших  є містечки, які хоче Міністерство оборони за безцінь продати. Але в цьому законопроекті не визначено 90 відсотків майна  Збройних сил, які знаходяться у лісах і степах, і ніякому Фонду держмайна вони не потрібні. І вона назавжди залишаться  у Міністерстві оборони. І на комітеті я підтверджую, що ми всі прийшли до висновку, що  цей законопроект потрібен, але разом з Законом  про  комунальну власність. І Валентина Петрівна цей процес знає. І ми казали, що треба допрацювати, щоб на рівних умовах реалізовувалося майно, яке не потрібне, і майно, яке в центрах міст. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую. Я ще раз нагадую шановним колегам, ми цей законопроект обговорювали, у нас були гарячі дискусії з цього приводу. Давайте по процедурі з мотивів. Останній Шкіль, будь ласка.

 

СЕМЕНЮК В.П. Шановний Володимире Михайловичу...

 

ГОЛОВА. Шкіль, будь ласка. Ну, це не  відповідь на запитання...

 

16:21:27

ШКІЛЬ А.В.

Дякую, Володимире Михайловичу. Я, по-перше, закликаю перейти до голосування народних депутатів, у першу чергу.

А, по-друге, я хотів сказати, що давайте ми підтримаємо цей законопроект, тому що треба врегулювати стосунки між комунальним, тобто між районною владою і тими, кому передають  цю власність. От  було сказано, що  ті об'єкти, які лишаються у лісах, нікому не потрібні. Повірте, у тому стані, в якому вони хочуть передаватися на торги, вони вже, дійсно, нікому не потрібні, повірте. Тому я пропоную підтримати цей законопроект.

 

СЕМЕНЮК В.П. Шановні колеги, пропозиція, яка була вже прийнята 3333, законопроект уже передбачає передачу в комунальну власність. Якщо об'єкти в центрі міст, то відповідно до переліку, затвердженому Кабінетом Міністрів і цього закону, який я говорю, передається на приватизацію через і відкриті торги.

 

ГОЛОВА. Дякую, Валентино Петрівно, дякую. Ми знову перейшли до обговорення проекту.

Я ставлю на голосування про прийняття у другому читанні проекту закону про внесення змін до статті шість Закону України "Про правовий режим майна у Збройних силах України". Це документ за номером 3273.

 

16:22:55

За-142

Рішення не прийнято. По фракціях.

Є пропозиція на повторне перше читання. То на повторне друге читання. Я ставлю пропозицію про направлення цього законопроекту на повторне друге читання.

 

16:23:33

За-226

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до статті 32 Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства щодо нелегальної еміграції". Від комітету є потреба доповідати, є хтось від комітету? Пропозицію комітету прийняти за основу і в цілому як закон. Це проект Кабінету Міністрів. Немає заперечень?

Я ставлю на голосування про прийняття за основу та в цілому як закон проект закону про внесення змін до статті 32 Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства щодо нелегальної еміграції". Прошу голосувати.

 

16:24:32

За-275

Закон прийнято.

Переходимо до розгляду розділу "Повторний розгляд законів з пропозиціями Президента України". Оголошується до розгляду Закон України "Про порядок обрання на посаду та звільнення з посади професійного судді Верховною Радою України" з пропозиціями Президента України від 09.08.2003 року. Пасенюк Олександр Михайлович - заступник міністра юстиції. Прошу дуже коротко, тому що зауваження Президента у всіх є, і я думаю, що всі читали.

 

ПАСЕНЮК О.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! Верховною Радою був прийнятий закон 10 липня цього року про порядок обрання на посаду та звільнення з посади професійного судді Верховною Радою України. Він не був підписаний Президентом з приводу, тому що стаття 16, 17 цього закону суперечили Конституції і закону про Вищу раду юстиції і рішення Конституційного суду. Крім того. були внутрішні неузгодженості в статті 10-й і термінологічні неузгодженості в статті другій цього закону.

Всі пропозиції Президента комітетом враховані, я прошу підтримати.

 

ГОЛОВА. Так, будь ласка, позиція комітету. Оніщук Микола Васильович.

 

16:26:02

ОНІЩУК М.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! Дійсно, Комітет з правової політики розглянув всі зауваження Президента, дійшов до думки, до речі, після напруженої роботи, що всі їх можна врахувати.

Одночасно поступили зауваження і народних депутатів, які пов'язані з урахуванням цих зауважень Президента. Їх було близько 20-ти, вони теж всі, за виключенням однієї, враховані.

Крім цього, Шановні народні депутати, автори (це що стосується зауважень) 28 поправки до цього закону попросили внести доповнення, це я для стенограми, до їхньої поправки наступного змісту, що відсутність висновку кваліфікаційної комісії суддів у вказаний в цій статті термін не є перешкодою для прийняття рішення Вищою радою юстиції України. Мова йде про доповнення частини другої пункту третього статті 17-ї цього закону, яка регулює зокрема порядок і процедуру призначення і звільнення суддів.

Хочу вам нагадати, користуючись нагодою, що закон на законодавчому рівні врегульовує питання порядку представлення до Верховної Ради, тобто, внесення подань та розгляду власне Верховною Радою подань про обрання і звільнення суддів.

 Ви знаєте, що в нас інколи виникали питання, пов'язані з самою процедурою розгляду і саме як результат усвідомлення цього неврегулювання і з'явився цей закон.  Прошу підтримати закон у новій редакції, адже ми враховуємо зауваження Президента та зауваження  народних депутатів і проголосувати за нього.

 До речі. Авторами цього законопроекту були народні депутати Сіренко, Васильєв,  Бандурка; проекту постанови, яка ввійшла повністю в цей закон з цього питання - Оніщук і Пеклушенко.  Прошу підтримати.

 

ГОЛОВА. Дякую. Це всі видатні люди і, я думаю, що нам треба підтримати. У нас є всі, шановні колеги, оскільки всі пропозиції враховані поставити на голосування про прийняття цього закону у новій редакції.

 Я ставлю на голосування про прийняття у новій редакції  Закону України "Про порядок обрання на посаду та звільнення  з посади професійного судді Верховною Радою України " з пропозиціями Президента України. Прошу голосувати.

 

16:28:14

За-295

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду Закон  України ...

Шановні колеги, тут зараз доповідач від уряду Ярошенко іде  з Бюджетного комітету. Давайте ми відкладемо розгляд проекту закону 1277-1 і розглянемо 1044. Це наступний.

Оголошується до розгляду Закон України "Про затвердження загальнодержавної програми розвитку малих міст" з пропозиціями Президента України від 12.08.2003р.

Доповідач - заступник Міністра економіки та європейської інтеграції Романюк Сергій.

 

РОМАНЮК С.А.

Шановні народні депутати! Десятого липня Верховною Радою був прийнятий Закон України "Про затвердження загальнодержавної програми розвитку малих міст". Президент вніс до нього ряд пропозицій. В останній редакції закону, яка представлена на ваш розгляд частина з них врахована. Проте, головне, принципове зауваження не враховано. Це стосується норми законопроекту , яка передбачає встановити особливий порядок розподілу податкових надходжень з метою формування бюджетів малих міст. Зокрема залишати в бюджетах малих міст 50 відсотків відрахувань від податку на прибуток  підприємств не державних форм власності, 20 відсотків податку на прибуток інших  підприємств, що розташовані на території міст і 100 відсотків прибуткового податку від громадян і плати за землю та 50 відсотків податку  з власників транспортних засобів.

Ці норми не можуть бути підтримані, оскільки їх введення призведе до дискримінації у формуванні та використанні  місцевих бюджетів, тобто перерозподілу бюджетних ресурсів на користь малих міст.

Тому є пропозиція, шановні народні депутати, підтримати пропозиції Президента України і вилучити норму щодо спрямування до бюджетів малих міст 50 відсотків відрахування на податок на прибуток підприємств не державної форми власності і 20 відсотків  податку на прибуток інших підприємств, що розташовані на території цих міст. І 100 відсотків прибуткового податку  з громадян і плата за землю та 50 відсотків податків з власників транспортних засобів. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую. Сідайте, будь ласка. Від комітету народний депутат Крук, будь ласка.

 

16:30:52

КРУК Ю.Б.

Комитет рассмотрел этот вопрос з питань будівництва, транспорту і житлово-комунального господарства і зв'язку і підтримує також це мнение, которое выссказано Кабинетом Министров.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги, нам відповідно до процедури треба буде проголосувати ті поправки, які комітет відхилив Президента.

Тому я зараз ставлю на голосування поправку номер 2, це 3 сторінка, яка відхилена комітетом. Прошу голосувати.

 

16:31:33

За-17

Поправка Президента залишається.

Поправка номер три Президента - це сторінка четверта. Я ставлю на голосування про  відхилення цієї поправки Президента.

 

16:32:03

За-24

Не відхилена поправка. Поправка залишається.

Поправка номер п'ять на сторінці п'ятій Президента України. Ставлю на голосування.

Шановні колеги, нам треба набрати 226, щоб відхилити цю поправку.

 

16:32:27

За-17

Отже з урахуванням пропозиції комітету і пропозицій, які прозвучали від уряду я ставлю на голосування про прийняття Закону України "Про затвердження загальнодержавної програми розвитку малих міст у новій редакції з пропозиціями Президента". Прошу голосувати.

 

16:33:01

За-267

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду Закон України  про зміни до деяких законодавчих актів України з пропозиціями Президента від 13.10.2003 року.

Народний депутат Цушко - перший заступник Голови комітету. Будь ласка.

 

16:33:39

ЦУШКО В.П.

Уважаемые коллеги, Закон  1277 - это Закон,  по которому мы устанавливали с вами ставку на ПДВ 17 процентов.

Президент попросил, чтобы мы вводили в действие ставку 17 не с 1 января 2004 года, а с 1 января 2005 года.

Комитет удовлетворил просьбу Президента и предлагается проголосовать в новой редакции, что ПДВ 17 процентов будет с 1 января 2005 года, а 15 процентов будет с 1 января 2006.

Вот поправки, которые дал Президент, мы их учли. Поэтому просьба проголосовать в целом закон как закон. Спасибо.

 

ГОЛОВА.  Все це так, шановні колеги, але всі поправки Президента відхилені. Ні, ну я ж дивлюся, все відхилено... Врахована тільки 12-та поправка, 11 відхилено. Я не знаю, яка домовленість є...

 

ЦУШКО В.П. Значит, по этому законопроекту. В связи с тем, что готовится большой Закон по ПДВ, чтобы дать сигнал людям бизнеса, инвесторам, есть предложение сказать, что 17 процентов, потом 15, а готовится большой закон  по поправкам по ПДВ, там учтем все вот это.  Поэтому комитет предлагает проголосовать закон во втором чтении и в целом с поправками  Президента по срокам. Остальное все дорабатывается. Оно не вступает в силу то, что говорит Владимир Михайлович. Спасибо.

 

ГОЛОВА.  Шановні колеги, давайте  поступимо, щоб  нас не звинувачували у порушеннях процедури, або будемо  голосувати кожну поправку ту, яку відхилив комітет Президента, або  давайте відкладемо, з'ясуємо всі обставини, а потім повернемося до розгляду цього проекту. Немає заперечень? З'явиться представник уряду, хай він скаже, що він  погоджується, ми з радістю проголосуємо.

Оголошується до розгляду Закон України "Про телекомунікації" з пропозиціями Президента України від 09.08.2003 року. Міністр юстиції України - Олександр  Володимирович Лавринович. Я хочу ще раз  подякувати Олександру Володимировичу, що він особисто як міністр приходить завжди до нас при розгляді всіх  законів, які стосуються міністерства юстиції.

 

ЛАВРИНОВИЧ О.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати.

Зауваження  Президента України до Закону "Про телекомунікації" мають зміст, який  торкається питання конституційного права, тому власне я визначений доповідачем з цього питання, щоб було зрозуміло чому я, власне, ніколи  не цікавлюся телекомунікаціями і доповідаю це питання.

Мова йшла про утворення і діяльність центрального органу державної влади, виконавчої влади. Комітет профільний парламенту розглянув зауваження Президента і погодився з тим, що при ухваленні  закону не врахували те, що Конституцією України чітко визначені повноваження  всіх органів  державної влади і гілок влади і погодився з тим, що це зауваження Президента  потрібно врахувати. Тому у мене пропозиція  - підтримати зауваження Президента і рішення  комітету Верховної Ради України.

 

ГОЛОВА.   Я дякую, Олександре  Володимировичу.

Будь ласка, комітету.

 

16:36:47

КРУК Ю.Б.

Уважаемый Владимир Михайлович! Уважаемые коллеги! Министр юстиции Лавринович уже высказал мнение нашего профильного комитета. Действительно пропозиции, которые дал Президент Украины, они носят чисто формальный характер, касающийся Конституции, поэтому комитет единогласно согласился  с этими поправками и просьба комитета - проголосовать за этот закон.

 

ГОЛОВА.  Шановні колеги! Всі пропозиції, які виклав Президент України у своїх зауваженнях, враховані  комітетом. Отже, у нас є всі підстави поставити на голосування про прийняття цього закону у новій редакції з пропозиціями Президента України.

Я ставлю на голосування про прийняття у новій редакції  Закону України про телекомунікації з пропозиціями Президента України. Прошу голосувати.

 

16:37:48

За-296

Закон прийнято.

Оголошується  до розгляду закон України про  загальнодержавну програму підтримки молоді на 2003-2008 роки з пропозиціями Президента України від 4.08.2003 року.

Доповідач - голова Державного комітету в справах сім'ї та молоді Валентина Іванівна Довженко. будь ласка Валентина Іванівна.

 

ДОВЖЕНКО В.І.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! 10 липня вами був прийнятий закон про  загальнодержавну програму  підтримки молоді на 2003-2008 роки. 4 серпня Президент України вніс ряд пропозицій до цього закону. Вони, по-перше, визначають верховенство закону про бюджет.

По-друге, вони розширюють базу соціальних та інших  об'єктів для неповнолітніх та молоді.

По-третє, вони приводять у відповідність деякі положення програми із законами діючими про  освіту, про службу  у справах неповнолітніх, про інформацію.

Дуже прошу вас підтримати закон  “Загальнодержавна програма підтримки молоді до 2008 року “в цілому і з пропозиціями Президента. Спасибі.

 

ГОЛОВА. Дякую, Валентино Іванівно. Катерина Семенівна, будь ласка. Закличте голосувати, будь ласка.

 

16:39:13

САМОЙЛИК К.С.

Комітет Верховної Ради України підтримав всі пропозиції Президента. І думаю, що 26 листопада у нас наступні парламентські читання згідно законодавства про становище молоді. То це буде для нашої молоді дійсно гідний подарунок - Національна програма підтримки молоді в Україні. Прошу всіх одностайно проголосувати.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Я ставлю на голосування про прийняття у новій редакції Закону України "Про Загальнодержавну програму підтримки молоді на 2003-2008 роки з пропозиціями Президента України". Прошу голосувати.

 

16:40:07

За-299

Закон прийнято. Я дякую вам.

Оголошується до розгляду Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про туризм" з пропозиціями Президента України від 13.08.2003 року". Доповідач - міністр юстиції України Олександр Володимирович Лавринович. Будь ласка.

 

ЛАВРИНОВИЧ О.В. Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! Зауваження Президента до цього закону також відносилися до конституційного розподілу повноважень різних органів влади і те, що стосується приведення його у відповідність до норм цивільного законодавства в Україні. Усі зауваження, які висловлені Президентом до цього закону, знайшли повного розуміння і підтримку в Комітеті Верховної Ради України. Тому я пропоную погодитися з рішенням комітету і підтримати всі зауваження Президента України.

 

ГОЛОВА. Дякую. Будь ласка, Катерино Семенівно. Надихніть нас, поки є настрій на роботу.

 

16:41:11

САМОЙЛИК К.С.

Шановні колеги, зауваження Президента більш носили уточнюючий і редакційний характер. Ми їх всі врахували і просимо вас підтримати даний закон України, який всі чекають. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я ставлю на голосування про прийняття...

 

САМОЙЛИК К.С. Прошу всіх проголосувати.

 

ГОЛОВА. Одну хвилинку, зніміть з голосування. Будь ласка, Олександр Баранівський.

 

16:41:41

БАРАНІВСЬКИЙ О.П.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Фракція соціалістів. Олександр Баранівський.

З цим законом, шановні колеги, якісь чудасії ідуть. У 2000 році був прийнятий закон в першому читанні, потім, не пройшовши один закон по туризму, з того закону забирають текст і підтасовують у закон, який був прийнятий в першому читанні. Після цього в другому читанні його прийняли, так сказать, з коліс в цілому.

Хотів би сказати, що є негативне заключення інституту експертного "Держава і право" на 46 сторінках від дев'ятого вересня, що не можна цей закон приймати. Він суперечить як і законам іншим, так і Конституції. Нема Конституції науково-експертного управління Верховної Ради. Лише є заключення на поправки Президента, це дійсно. Даний закон, він нищить більше 90 відсотків малого і середнього бізнесу в цій галузі, зорієнтованих на виїзний туризм. Звернення туристичної асоціації, що не можна його приймати. І, шановні колеги, Президент, наклавши вето, знав в даному випадку, що робив, що ми повинні ще раз подумати, його не можна приймати взагалі цей закон. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Комітет, будь ласка.

 

САМОЙЛИК К.С. Ну по-перше, я б просила вас не використовувати такі фрази, які ви використали. Можливо, ми порушили би Регламент України, якби він був той, до якого ще не внесли зміни в Українському домі. А коли в Українському домі внесли зміни до Регламенту, комітет Верховної Ради України приймав цей закон , повністю він відповідав Регламенту України, який на сьогоднішній день існує.

Що стосується Інституту законодавства держави і права імені Корецького. Я зараз подала висновки, ми зустрілися, і депутатські об'єднання, і ваш помічник, між іншим, якого ви направляли, зустрілися з директором інституту. Директор інституту ще раз проаналізував і дав нам висновки, що він повністю відповідає Конституції України і існуючому законодавству з цієї галузі.  Я прошу проголосувати.

 

ГОЛОВА. Зубов. Зараз будемо голосувати.

 

16:44:05

ЗУБОВ В.С.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати.

Ну, всім нам добре відомо дуже важкий путь, який проходив цей законопроект в залі і взагалі, і  взагалі це дуже важливий законопроект. Комітет, на мій погляд, провів дуже плідну роботу разом з туристичною адміністрацією України. І я вважаю, що його треба підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВА. Василь Надрага.

Я прошу дуже коротко, шановні колеги, пропозиції ... один одного.

 

16:44:30

НАДРАГА В.І.

Уважаемые коллеги, этот закон он уже выстрадан всеми. Он выстрадан исполнительной властью,  комитет занимался. Ну давайте будем доверять профессионализму хотя бы  своих коллег, которые  разжевали  эту составляющую во всех и  предлагают нам выйти на  конечное решение, которое  устраивает всех, кто в подготовке этого закона принимал участие.  Поэтому я считаю, что нам нужно ставить вопрос на голосование. Спасибо.

 

ГОЛОВА.  Шановні колеги, оскільки всі поправки враховані Президента, оскільки от мені передали лист Інституту держава і права, що  він є науково обгрунтований відповідає Конституції України та нормам міжнародного права з туристичної діяльності. У нас є всі підстави поставити на голосування.

Про прийняття у новій редакції  Закону України “Про внесення змін до Закону України " Про туризм" з пропозиціями  Президента України.

Прошу  шановні колеги, голосувати.

 

САМОЙЛИК К.С. Шановні колеги, дуже прошу вас підтримати цей законопроект.

 

16:45:34

За-276

ГОЛОВА. Закон прийнято.

Оголошується до розгляду Закон України “Про внесення змін до Закону України " Про соціально-правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” " з пропозиціями Президента України від 24.12.02.

Є доповідач  від уряду немає?  Будь ласка, Федір Ярошенко, про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей.

 

ЯРОШЕНО Ф.

Шановний Володимир Михайлович, шановні народні депутати! Пропозиції Президента України полягають в наступному.

 По-перше зазначеним законом значно збільшена кількість пільг, допомог, гарантій та компенсацій, яка має надаватися військовослужбовцям, членам їх сімей, а також громадянам звільнених з військової служби та членам їх сімей. І за відсутністю фінансового обгрунтованих пропозицій щодо наслідків його реалізації.  За прогнозними розрахунками Кабінету Міністрів України додаткова, щорічна потреба в коштах на реалізацію закону становить понад 1, 4 мільярда гривень.

Відсутність джерел покриття додаткових витрат пов'язаних з введенням в дію закону призведе до зростання заборгованості перед особовим складом Збройних Сил України інших військових формувань та органів внутрішніх справ. А також перед громадянами звільнених з військової служби, що  створюють соціальну напругу у відповідних верстах населення.

По-друге. Положення закону, що визначатиме проведення капремонту в приватних жилих будинків сімей військовослужбовців, що втратили годувальника за рахунок коштів місцевих бюджетів, суперечить пункту  3 статті 7 Бюджетного кодексу України та нормам Закону  України "Про місцеве самоврядування".

По-третє. Виключно законами визначаються  лише основи соціального захисту громадян, але  цей закон, який парламент намагається детально ремонтувати !!!! питання соціального захисту військослужбовців та членів їх сімей значно звужує передбачені  стетею 116 Конституції України повноваження Кабінету Міністрів в частині регулювання питань щодо форм і  розмірів оплати праці, грошового забезпечення, порядку здійснення виплат і допомог військовослужбовцям.

Четверте. До пункту 2 “Прикінцевих положень” чинність цього закону поширена та атестованих осіб органів внутрішніх справ та членів  їх сімей. При цьому не враховано те, що умови проходження військової служби військовослужбовцями відрізняються від умов проходження служби особами рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ, і те, що питання соціального захисту названих категорій осіб регулюється різними  законами України.

Шановні народні депутати, з урахуванням вище сказаного, пропонується відхилити Закон  України про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей. Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую також. Співдоповідач - заступник Голови Комітету з питань національної безпеки і оборони Леонід Каденюк. Будь ласка, Леоніде Костянтиновичу.

 

16:49:35

КАДЕНЮК Л.К.

Шановні народні депутати, цей закон тричі приймався Верховною Радою і тричі уряд готував на нього вето і саме тому Президент тричі повертав цей закон до Верховної Ради.

Через це Комітет з питань національної безпеки і оборони, розглянувши його, прийняв таке рішення.

Перше. Рекомендувати Верховній Раді України у відповідності з пропозиціями Президента України скасувати рішення про прийняття Закону України про внесення змін до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

Тобто перше рішення - це скасувати рішення про прийняття закону. Перша пропозиція.

І друга пропозиція. Рекомендувати Верховній Раді України запропонувати Кабінету Міністрів невідкладно розробити і подати на розгляд Верховній Раді нову  редакцію даного законопроекту.

Прошу підтримати пропозицію комітету.

 

ГОЛОВА. Мова йде про те, щоб подолати вето Президента. Так?

 

КАДЕНЮК Л.К. Так. Так.

 

ГОЛОВА. Так, хорошо. Шановні колеги, я ставлю пропозицію комітету...

 

КАДЕНЮК Л.К. Тут мова йде про те, щоб, ну перше, це скасувати рішення Верховної Ради про прийняття  цього закону і друге, дати доручення Кабінету Міністрів терміново підготувати новий закон, новий законопроект.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, ми ставимо на голосування про подолання вето. Якщо ми вето не подолаємо, закон автоматично відміняється, а там уже інші доручення, я думаю, що ми сформулюємо. Така логіка. Ми ж не можемо при наявності вето Президента голосувати за постанову про  скасування цього закону. Так чи ні?

Я ставлю на голосування питання, пропозицію про подолання вето Президента на Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей". Це документ за номером 0930.

 

16:52:17

За-128

Закон відхилено.

Але тут пропозиція була і комітету: запропонувати Кабінету Міністрів України  невідкладно розробити  і подати на розгляд  Верховної Ради України  нову редакцію проекту Закону України "Про  державні гарантії прав, соціальний захист військовослужбовців і громадян, звільнених  з військової служби, та членів їх сімей".

Якщо ви не заперечуєте, шановні колеги, я відповідне  доручення до Кабінету Міністрів скерую за вашим погодженням. Немає заперечень?  Протокольно ми тоді рішення таке приймемо. Дякую.

Комітет наполягає на тому, щоб ви прийняли постанову. У зв'язку  з пропозиціями Президента скасувати цей закон.

І друге. Звернутися, з Кабінетом Міністрів розробити новий законопроект. Якщо немає заперечень, то давайте проголосуємо цю постанову, другий пункт цієї постанови, бо закон ми вже відхилили.

Другий пункт, да. Прошу голосувати. Це проект постанови за номером 0930-п. Щоб доручення уряду мало  офіційний характер. Голосуйте, будь ласка. Давайте проголосуємо.

 

16:53:42

За-295

Я дякую. Проект такої постанови з одного пункту прийнято. За - 295.

Шановні колеги! Ми  зараз мали повернутися до  розгляду  закону України про внесення змін до деяких законодавчих  України з пропозиціями Президента України від 13.10.2003 року.

Комітет, провівши  консультації з урядом, пропонує повернутися до розгляду цього закону після того, як ми розглянемо  законопроект за номером  4001. який ми прийняли нещодавно. Нема заперечень?

 

_____________.  И второй закон 3022. Это касательно ПДВ  на село. С аграриями тоже согласовано,  рассмотреть после рассмотрения закона 4001 совместно с бюджом. После этого перейти к рассмотрению этих законов. Правительство  поддерживает.

 

ГОЛОВА. Скільки часу потрібно? Разом в пакеті розглядатися?

 

_____________. Нет, их снять сейчас и поставить в повестку дня после рассмотрения 4001, это через 2 недели.

 

ГОЛОВА.   Якщо немає заперечень, я прошу  секретаріат поставити ці 2 проекти за номером 1277-1 і 3022 після законопроекту  за номером 4001. Правильно? Дякую.

Оголошується до розгляду закон України про внесення змін до кодексу України про адміністративні правопорушення з пропозиціями Президента України від 04.08.2003 року.

Доповідач - заступник міністра юстиції Пасенюк   Олександр МИхайлович. Будь ласка.

 

ПАСЕНЮК О.М.

Шановний Володимире  Михайловичу!  Шановні народні депутати! До даного закону внесені пропозиції Президента в зв'язку з тим, що стаття 3, якою пропонується  доповнити Кодекс України про адмінправопорушення мається... це спеціальна стаття, вона є зайвою і  виносить ........повтор  у зазначений кодекс.

В цьому кодексі вже є стаття 164, яка передбачає   відповідальність за зайняття господарською діяльністю. а наведені правові норми свідчать про те, що діяльність у сфері використання ядерної енергії є господарською діяльністю, яка відповідно до закону підлягає ліцензуванню. Тобто внесення цієї статті 164 зі значком 15 є зайвою, і вона буде тільки заважати застосувати адміністративну відповідальність за дане правопорушення. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, позиція комітету. Народний депутат Сабашук Петро Павлович, є? Хто від Комітету по паливно-енергетичному комплексу буде доповідати? Є рішення комітету про те, що пропозиції Президента враховано і прийняти в новій редакції. Немає заперечень?

Я ставлю на голосування про прийняття Закону України "Про внесення змін до Кодексу України "Про адміністративні правопорушення" для прийняття у новій редакції з пропозиціями Президента України". Прошу голосувати.

 

16:56:54

За-254

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду Закону України "Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України та до Закону України "Про попереднє ув'язнення з пропозиціями Президента України від 04.08.2003 року". Доповідач - заступник міністра юстиції Пасенюк Олександр, будь ласка. Підготуватися Іванову.

 

ПАСЕНЮК О.М. Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! До вашої уваги пропонуються зауваження Президента України до Закону України "Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу та Закону України "Про попереднє ув'язнення". Він не підписаний у запропонованому виді, оскільки його прийняття призведе до гальмування проведення досудового слідства, недодержання вимог Кримінально-процесуального законодавства щодо всебічного повного об'єктивного дослідження обставин справи, а також до порушень права потерпілого від злочинів. Тобто розширюються права затриманих, обвинувачених і звужуються права потерпілих від злочинів. Крім того, зазначений закон не узгоджується із законами України та викликає цілу низку суттєвих зауважень. Крім того, даний закон не відповідає фінансовим та матеріальним можливостям держави, і у прийнятті його відсутні правові підстави. Ці всі зауваження розглянуті на комітеті, і комітетом вони підтримані.  Прошу також підтримати вас.

 

ГОЛОВА. Так, будь ласка, комітет, хто буде доповідати? Заступник голови комітету Сінченко, будь ласка.

 

16:58:31

СІНЧЕНКО С.Г.

Шановні народні депутати! Комітет розглянув дуже уважно зауваження Президента і в принципі погоджується і пропонує скасувати наші результати голосування, Верховної Ради, від 11 липня 2003 року про прийняття цього закону.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, цілком очевидно, що вето ми не подолаєм, нам треба тоді голосувати про скасування. І комітет пропонує. Левцун, будь ласка.

 

16:59:04

ЛЕВЦУН В.І.

Шановні народні депутати, в доповіді те, що доповів заступник міністра, не зовсім відповідає дійсності. Було сказано, що зашкодить, якщо прийняти закон, зашкодить об'єктивному дослідженню обставин справи. Ну яким чином зашкодить об'єктивному розслідуванню обставин справи те, що людина, яка попала під підозру, не буде обмежуватися в харчуванні? Обмеження в харчуванні взагалі являється порушенням конституційних прав людини. Якою перепоною для дослідження справи буде служити те, що будуть окремо розміщатися ті люди, які запідозрені у скоєні злочинів, які палять і які не палять? Яким чином? Яким чином зашкодить дослідженню справи те, що люди, які запідозрені...

 

ГОЛОВА. Дякую. 

 

ЛЕВЦУН В.І. ...у скоєні економічних злочинів будуть розміщатися у камерах окремо від тих, які скоїли злочини, пов'язані...

 

ГОЛОВА. Пропозиція зрозуміла, я дякую.

Шановні колеги, у нас є пропозиція комітету. Я ставлю першу пропозицію комітету скасувати  результати голосування  Верховної Ради України від 11 липня 2003 року про прийняття Закону України  про внесення змін до  Кримінально-процесуального  кодексу України та до Закону України "Про попереднє ув'язнення". Прошу голосувати.

 

17:01:17

За-157

Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування про подолання вето Президента України на цей  закон за номером 1352.

 

17:01:42

За-99

Закон відхилено.

Шановні колеги, ми зараз  мали розглядати Закон України "Про розмежування земель державної та комунальної власності” з пропозиціями Президента України від 04.08.2003 року. Але до мене звернувся  комітет з пропозицією перенести розгляд цього питання на четвер у зв'язку з тим, що потребують деякі питання узгодження.

Нема заперечення? Значить переносимо.

Переходимо до розділу питання ратифікації.

Оголошується до розгляду проект Закону "Про ратифікацію угоди між Україною та  Боснією, Герцеговиною про заохочення, взаємний захист інвестицій". Комітет пропонує ратифікувати цей документ. Які є застереження у депутатів , чи є потреба доповідати це питання?

Немає заперечень?

Я ставлю на голосування про прийняття Закону України "Про ратифікацію угоди між Україною та Боснією і Герцеговиною про заохочення взаємний захист інвестицій. Прошу голосувати.

 

17:03:18

За-277

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект  Закону "Про ратифікацію торговельної угоди між Україною та Боснією та Герцеговиною". Комітет рекомендує ратифікувати всі необхідні документи. Немає застережень?

Я ставлю на голосування про прийняття Закону України "Про ратифікацію торговельної угоди між Україною та Боснією та Герцеговиною". Прошу голосувати.

 

17:03:57

За-279

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону "Про ратифікацію угоди про позику, проект-контроль за туберкульозом та ВІЛ СНІДом в Україні. Між Україною та Міжнародним банком реконструкції і розвитку. Комітет розглянув є відповідні заключення про те, щоб прийняти відповідне рішення. Немає застережень? Я ставлю на голосування про прийняття Закону України "Про ратифікацію угоди про позику, проект-контроль за туберкульозом та ВІЛ СНІДом в Україні. Між Україною та Міжнародним банком реконструкції і розвитку. Прошу голосувати.

 

17:04:54

За-264

Рішення прийнято.

Переходимо до розділу для включення до порядку денного  та прийняття рішення. Оголошується до розгляду проект закону про державну спеціальну службу. Ставлю на голосування про включення до порядку денного проекту цього закону. Прошу голосувати.

Відмініть голосування. Бульба, будь ласка.

 

17:05:32

БУЛЬБА С.С.

Степан Бульба, фракція соціалістів. Шановний головуючий, шановні народні депутати, звертаю вашу увагу, що цей законопроект є точною копією Закону "Про залізничні війська". Якщо  ви пам'ятаєте, проголосувало 94 народних депутати. Зокрема фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної) і  Компартії, передусім. Зараз він з'являється  за новою назвою. Кому це вигідно,   кому це потрібно?

Повторюю, якщо слідувати логіці, що передавши залізничні війська ми тим самим подбаємо про військовослужбовців, то тоді треба Військово-морський флот України передати компанії "Бласко" і буде зрозуміло, що там теж є гроші і  тим самим ми їх збережемо. Ностальгія по революційному бронепоїзду, чи просто-напросто пряме лобіювання цього законопроекту.

Я прошу, шановні народні депутати, не голосуйте за цей законопроект, не включайте його до порядку денного.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я ставлю на голосування про включення до порядку денного багатостраждального проекту Закону "Про державну спеціальну службу транспорту". Прошу голосувати.

 

17:07:10

За-239

Рішення прийнято.

Будь ласка, Георгій Корнійович, для доповіді.

 

17:07:28

КРЮЧКОВ Г.К.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги. Верховна Рада, як відомо, розглядала і не прийняла поданий урядом і народним депутатом України Гладких проект закону про залізничні війська, розроблений у зв'язку з виданням Президентом Указу від 27 січня  нинішнього року про передачу залізничних військ  підпорядкування Міністерства оборони Міністерству транспорта.

У народних депутатів викликало категоричне заперечення і неприйняття механічна передача залізничний військ у підпорядкування Міністерству транспорту і фактичне перетворення їх в ще одне військове формування в той час, коли в країні відбувається зворотний процес. Як відомо, на базі прикордонний  військ створено  Державну прикордонну службу і  прийняті відповідні закони. Війська цивільної оборони і Державна пожежна служба перетворені в  окрему невійськову службу, згідно з указом Президента від 15 вересня цього року. Внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ перетворені у невійськове формування за указом Президента від 18 серпня нинішнього року.

Як ви пам'ятаєте, шановні товариші, при обговоренні  згаданих законопроектів народні депутати висловили цілком обгрунтоване побоювання щодо можливості використання залізничний військ не за їх призначенням навіть у репресивних цілях, а також щодо того, що військова  служба за призовом  буде використовуватися як засіб поповнення Міністерства транспорту дешевою робочою силою.

Закон прийнятий не був і доля  залізничний   військ 5 тисяч військовослужбовців повисла у повітрі. Вирішення цього питання неприпустимо зволікається тепер уже у нас у Верховній Раді.

Я хотів би нагадати, що з  прийняття президентського указу минуло майже 10,5 місяців. Виправдати це нічим не можна. Щоб  розблокувати ситуацію, разом з головою профільного  комітету Валерієм Павловичем Пустовойтенком ми оперативно 2 жовтня розробили новий законопроект, який в цілому відповідає... враховує всю ту критику, яка була тут висловлена, і підтриманий з деякими зауваженнями  науковими експертами , схвалений обома комітетами. Основні ідеї законопроекту.

Перше. Передача залізничних військ Міністерству транспорту вважаємо доцільною і з цим  погоджується Міністерство оборони. Це дозволить виконувати набагато  ефективніше   виконувати цю структуру.

Друге. Структуру зберегти у такому стані, щоб вона забезпечувала стійке функціонування транспорту, як у мирний час, так і в особливий період.

Третє. Залізничні війська перетворити на  невійськове формування, спеціальний державний орган транспорту, державну спеціальну службу транспорту у складі Міністерства транспорту, чітко визначивши її завдання і функції, що  зроблено у законопроекті.

Далі. Надалі службу комплектувати не за призовом, а за контрактом. Зберегти за особовим складом служби правові і соціальні гарантії, встановлені Законом України про соціальний і правовий захист та про пенсійне забезпечення військовослужбовців.

Чітко виписати у законі взаємовідносини між Міністерством оборони, Державною спеціальною службою транспорту і Генеральним штабом Збройних сил, оскільки ця служба має бути готовою у  будь-який час, у будь-який момент перетворена для функціонування в особливий період. Зрозуміло, що це потребуватиме і зміни порядку  фінансування служби. Все це враховується у поданому проекті. Як я вже говорив, проект підтримали Комітети з питань будівництва, транспорту і зв'язку  і Комітет з питань національної безпеки і оборони.

Заперечує проти прийняття у такому вигляді законопроекту, як неправомірний,  Міністерство транспорту. Мотиви: невідповідність законопроекту указу Президента, перетворення залізничних військ у невійськове формування. Щодо  цього   мушу сказати, що згідно з Конституцією стаття 17-та і пункт 22-й статті 85-ї військові формування  утворюються у відповідності з Законом України. Про соціальні гарантії - це чітко  виписано у проекті закону, про умови фінансування. Частину зауважень висловило Міністерство оборони. Частину з них можна врахувати. Але щодо  пропозиції іменувати цю службу спеціальним військовим формуванням, погодитися ми ні в якому разі не можемо.

Наше законодавство  такого поняття не знає. З врахуванням цього комітет просить розглянути законопроект і прийняти його за основу.

 

ГОЛОВА. Дякую.

 

КРЮЧКОВ Г.К. Може питання?

 

ГОЛОВА. Три хвилини  на запитання. Будь ласка, Рудьковський, потім - Матвієнков.

 

17:12:48

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Володимире Михайловичу, може питання буде некоректне, але тут воно не має ніякого підтексту. Оцей законопроект уже десяток разів виноситься на Верховну Раду. Кажуть, що от депутати говорять, що не виключено, що Міністерство транспорту фінансувало ремонти навколо Верховної Ради. Я хочу отримати відповідь, це плітки, чи це правда, що у зв'язку з тим, що вони тут щось тратили на Верховну Раду, так оце Апарат займається тим, що виносить десятий раз цей закон і протягує через Верховну Раду? Це без звинувачень ніяких. Було таке, ні?

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні колеги! Я відповім таким чином, я був би щасливий, якби Міністерство транспорту допомогло нам упорядкувати роботу і приміщення довкола Верховної Ради. Це перше.

Друге. Це виноситься вдруге, і виноситься не Головою Верховної Ради, а за настійним наполяганням комітету. Двох комітетів - питань будівництва транспорту і зв'язку і Комітету з питань національної безпеки і оборони.

 

КРЮЧКОВ Г.К. І обговорюється вперше цей законопроект у такому вигляді, де йдеться про те, щоб демілітаризувати цю структуру.

 

ГОЛОВА. Але ви підказали чудову ідею. Ми звернемося до Міністерства транспорту, щоб вони підтримали Верховну Раду. У них, я думаю, є можливості для цього.

Народний депутат Матвієнков, будь ласка.

 

17:14:21

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, 55 округ, Мариуполь. Уважаемый Георгий Корнеевич, скажите, пожалуйста, вот вторично выносится этот законопроект в зал, я не могу... 

 

КРЮЧКОВ Г.К. Первый раз.

 

МАТВІЄНКОВ С.А. Вторично, я имею в виду, в этом виде первый раз. Я имею в виду саму идею законопроекта. Я для себя не могу понять логику. Есть структура Вооруженных сил, аналоги, которые действуют во всем мире, есть механизм формирования и финансирования Вооруженных сил, есть механизм взаимодействия Вооруженных сил с государственными структурами и подразделениями, в том числе и с зализницей. Для чего, первый вопрос, для чего? Это раз.

И второй вопрос. Каким же образом вооруженное формирование перевести в невооруженное. Ведь вы же как человек, который близко знакомый с этой темой, знаете, с чем это сопряжено, с какими финансовыми, моральными и материальными людскими затратами. Логика? Я не могу понять все-таки смысла этого законопроекта. Пожалуйста.

 

КРЮЧКОВ Г.К. Ну во-первых, уважаемый коллега, не надо всуе ссылаться на международный опыт. Он разный: например, в России есть железнодорожные войска, которые не подчинены никакому ведомству, они самостоятельны. Так что в каждом государстве есть по-своему.

Значит, ситуация такая, что для Министерства обороны сегодня такие войска, они им в тягость. А потом я вам скажу: выполнять работ на пять миллионов гривен такой структурой - это бесхозяйственно для государства. Это первое.

Второе. Вы, наверное, плохо слышали, что весь смысл нашего предложения с Комитетом по вопросам строительства и транспорта заключается в том, чтобы это была демилитаризировання структура. Если вы читали законопроект, там это четко сказано, чтоб мы не создавали новую военную структуру, за что, между прочим, выступает Министерство транспорта. Мы категорически против этого, и все четко прописано в этом законопроекте.

 

ГОЛОВА. Ярослав Сухий, фракція СДПУ(о).

 

17:16:42

СУХИЙ Я.М. Дякую.

Георгію Корнійовичу! Ярослав Сухий, місто Запоріжжя, фракція СДПУ(о).

 

КРЮЧКОВ Г.К. Я вас вітаю.

 

СУХИЙ Я.М. Скажіть, будь ласка, мене цікавить одне коротеньке питання - соціальні наслідки для військовослужбовців, для інфраструктури військовослужбовців у випадку неприйняття цього законопроект? І позитив соціальних наслідків у випадку, якщо цей законопроект нами в цій сесійній залі буде підтриманий? Тому що я не бачу тут ніякої політики чи політиканства, це звичайнісінький народногосподарський законопроект, який приводить до здорового глузду ситуацію в державі.

 

КРЮЧКОВ Г.К. Шановний колего, які наслідки? Перше, ми перед усім світом майже 11 місяців виступаємо, як держава, яка не може вирішити найпростіше питання. П'ять тисяч військовослужбовців у підвішеному стані, бо Президент видав отакий указ.

Значить, люди  чекають визначитись, де нам бути, як нам бути і ми всі ці питання вирішуємо цим законом. Тобто ми ставимо все на місце. І ми зберігаємо структуру, яка дуже потрібна, оскільки і в мирний час треба, щоб транспорт був, нормально працював, і в особливий період це особливо потрібно.

 

ГОЛОВА. Дякую, Георгію Корнійовичу. Сідайте, будь ласка.

Шановні колеги, є потреба нам далі обговорювати?

Давайте приймемо за основу проект... Що? Так ви не записувались на місці. Що ж ви не записувались, що ж ви наполягаєте?! Немає, шановні колеги, немає. Немає.  Є Рудьковський, записаний на  запитання, але не на виступ.

Так, будь ласка, Кармазін.  Одну хвилинку. Кармазін , будь ласка. Ввімкніть мікрофон. Потім Степан Бульба підготуватися.

 

17:18:39

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін партія Захисників Вітчизни,  Солідарність, виборчого блоку Віктора Ющенка"Наша Україна".

Шановний Володимире Михайловичу, я записаний на виступ. Тому прошу поправити там в Регламенті не одну хвилину, а три хвилини. Тому що питання того  заслуговує.

Так от я уважно прочитав  законопроект і не можу зрозуміти, чи я щось неправильно читаю, чи хтось інший неправильно тлумачить.

Стаття 5.  Комплектування особового складу державної спеціальної служби транспорту.  Особовий склад  державної спеціальної служби складається з працівників і  військовослужбовців. І військовослужбовців, підкреслюю. Військовослужбовці комплектуються на  добровільній основі за контрактом, на добровільній основі за контрактом.

Перелік посад, які підлягають  заміщенню і  затверджуються керівником  Міністерства транспорту. Тобто для них буде головним, самим головним командуючим, це звісно міністр транспорту. Тобто, фактично нічого  не змінюється. Більше того законопроектом передбачено покладання на службу функцій і  завдань, які зараз належать виключно до різних підрозділів Збройних Сил, а також військ цивільної оборони, які є і підпорядковані сьогодні Міністерству з надзвичайних ситуацій, і в захисті населення від Чорнобильської катастрофи.

Дублюються функції розмінування предметів вибухонебезпечних, технічне прикриття, відновлення встановлення загороджень і так далі.

У нас сьогодні є інженерні війська на які покладені абсолютно аналогічні функції, тому, шановні народні депутати, однозначно, що під виглядом служби будуть ті ж самі війська, які будуть виконувати ті ж самі функції, які сьогодні є. І в тому вигляді, в якому вони сьогодні є ми не можемо порівнювати з Російською Федерацією, де дійсно є 75 тисяч чоловік і навіть чотири залізничних корпуса, тому що  Російська Федерація веде війну. Ми ні з ким війни не ведемо, нам навпаки треба скоротити сьогодні чисельність армії.

Ми ставимо питання, як скоротити? Так от якраз військовослужбовці строкової служби будуть скорочені не заміняти нам цим. А те, що  11 місяців сьогодні ці люди вимушені бути поза законом, тому що у нас так виконується указ. Замість того, щоб внести зміни до закону, Президент взяв і видав Указ.

І, на кінець, Володимир Михайлович, я думаю, що ви не зовсім відверто відповіли депутату Рудьковському, про те, що Міністерство транспорту допомагало Верховній Раді.

Слава Богу воно їй допомагало, але треба було просто сказати, що ми дійсно фінансуємося сьогодні дуже погано. І дай Боже, щоб нам допомагав весь Кабінет Міністрів, бо він нас не фінансує в тій потребі, в якій положено.

Я думаю, що цей закон треба доопрацьовувати, а йти все-таки до цивільної організації тих загонів, які мають бути в Міністерстві транспорту України. Дякую, вам за увагу.

 

ГОЛОВА. Дякую. Роботи по упорядкуванню прилеглої території до головного приміщення Верховної Ради виконаний Київською міською державною   адміністрацією.

Будь ласка, Степан Бульба, фракція соціалістичної партії України. Підготуватися Рудьковському.

 

17:22:14

БУЛЬБА С.С.

Степан Бульба, фракція Соціалістичної партії України.

Шановні народні депутати, я ще раз повторюю. 18 вересня за цей закон проголосувало 94 депутати. Фракції я вже назвав.

Далі. не було підтримано пропозицію щодо перенесення на повторне перше читання, хоч головуючий двічі ставив її на голосування. Згідно з Регламентом цей закон не мав би бути розглянутий протягом цієї сесії. Однак, він зараз з'являється за іншою назвою, а суть та ж. Кому це потрібно? Ще раз повторюю.

Аргументацію, що передавши залізничні війська, нехай навіть перейменувавши їх в підпорядкування Мінтрансу, тим самим ми якось подбаємо про військовослужбовців, не витримує жодної критики.

В той час, коли Збройні Сили України до 2005 року сплановано вдвічі скоротити з 395 тисяч до 200 тисяч,   195 тисяч буде скорочено. Хто думає про це? Ніхто не думає. А раптом залізничні війська не лише не скорочуються, а зберігаються і вдвічі збільшується чисельність.

Я пояснюю, чому це відбувається. Ще на початку року Президент публічно заявив про необхідність приватизації "Укрзалізниці". Тоді ж з'явився і указ щодо передачі залізничних військ Мінтрансу.

Тепер ми повинні це беззаконня узаконити відповідним законом. Уже роздаються, уже роздалися ті засоби і те майно, про яке  ми говоримо зараз. Свідченням тому - штаб залізничних військ, який  безкоштовно було передано в той час, коли за нього в центрі міста давали 54 квартири військовослужбовцям.

Підтримати  цей законопроект - значить реанімувати колишні стройбати під новою назвою, значить забезпечити відомством Мінтрансу напередодні приватизації безплатною рабсилою. До яких пір ми  будемо оці  недостойні маневри навколо Укрзалізниці... вірніше, навколо залізничний  військ  проводити? Хто може сказати, що  майбутня війна буде з використанням  залізничного транспорту проводитися? Високоточна  зброя, протиповітряна оборона -ось на що треба звернути увагу. А ми замість  цього створюємо, вдвічі збільшуючи залізничні війська.

 

ГОЛОВА.   Микола Рудьковський. Фракція Соціалістичної партії України.

 

17:25:19

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Рудьковський. Соціалістична партія України. Шановні народні депутати! мені здається, коли обговорюється такий важливий законопроект про  відчуження від Міністерства оборони частини військ, то потрібно запитати, в першу чергу, міністра оборони чи забезпечить він безпеку держави, якщо в нього заберуть той чи інший рід військ. Ми позиції Міністерства оборони не почули.

З іншої точки зору , якщо стоїть питання про те, що Міністерству оборони ці війська не потрібні і ми ставимо  питання про скорочення військ, про скорочення  фінансування і так далі, все-одно буде  фінансуватися з Державного бюджету передамо ми Міністерству транспорту  чи кудись, то потрібно скоротити до необхідного обсягу ці війська, але залишити в Міністерстві оборони, якщо ми  хочемо, щоб вони забезпечували обороноздатність нашої держави. І правильно попередній виступаючий сказав. А якщо ми хочемо мати рабсилу для Міністерства транспорту, то не за рахунок  молодих  юнаків, яких беруть в армію. Потрібно, з моєї точки зору, думати з  цього питання по-державному. В такому випадку, якщо Міністерству транспорту передавати війська, то потрібно тоді, скажемо,  прикордонників передати податківцям - хай  фінансують і здійснюють свої дії. Потрібно ПВО   передати митникам. І я думаю, вони теж справляться із фінансуванням. Тоді треба дати танкову  дивізію Міністерству фінансів, а Верховній Раді тоді - батальйон спецназа. Я не розумію логіки. Міністерство оборони повинно контролювати всі війська, інакше ми повинні  позбавитися Міністерства оборони чи такого міністра, який розбазарює свої війська. Дякую.

 

ГОЛОВА. Олександр Кузьмук, будь ласка, фракція Партії промисловців і підприємців. На виступ всі записалися. Все, шановні колеги. Ну, з процедуру, буде з процедури...

 

17:27:43

КУЗЬМУК О.І.

Шановні колеги, я дуже вдячний своїм колегам, які так турбуються про війська. Але хотів би сказати, якщо ви виходите на трибуну, то хоча  б поцікавтесь, що це за залізничні війська, яке їх призначення, який їх склад.

Залізничні війська є  ще у світі,  в Україні, у Російській Федерації, Республіки Беларусь і в Китайській Народній Республіці. Залізничні війська були передані до складу Збройних сил Радянського Союзу в 50-х роках із Наркомата внутрішніх справ. Мета їх передачі була: будівництво Байкало-Амурської магістралі. На сьогоднішній день у Збройних силах України  залізничні війська свою функцію виконали повністю. Подальше їх треба переформовувати в іншу, необхідну  державі структуру. Але місце є  тільки в іншому  міністерстві. Тому і питання стоїть. Перший законопроект, безперечно, був помилковий. Його  розкритикували у нашому залі. І правильно, що народні депутати  розробили новий законопроект, який стоїть, питання не про передачу Міністерству транспорту, а про створення державної служби, яка призначена для технічного прикриття в особливий період. Так от, не дай Бог, щоб він був, тому що єдина бойова підготовка і взагалі підготовка залізничних військ є практичне виконання своїх завдань. Таких завдань в Збройних сил більш немає. Вони є у Міністерстві транспорту. Тому я переконливо прошу вас підтримати цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВА. Виступи закінчилися. З процедури Петро Кравченко, а потім вкінці... Микола Кравченко, перепрошую. Микола Кравченко, фракція комуністів. Потім Доманський і Гінзбург. І заключне слово тоді голови комітету.

 

17:29:56

КРАВЧЕНКО М.В.

Спасибо, Владимир Михайлович. Владимир Михайлович, но я не буду обсуждать выступающих, кто что говорил. Мы должны помнить только одно, что там живые люди в составе железнодорожных войск, которые 11 месяцев подвешены.

Я хочу сделать.  Владимир Михайлович, я хочу сделать вам маленькое замечание как спикеру. Рудьковский сейчас, член фракции социалистов, оскорбил Верховную Раду. Вы спокойно проглотили это, даже не соизволили ответить ему. По поводу чего? Какое он имел право сегодня, когда на Верховную Раду сколько грязи выливается, он добавляет то, что нам тут делает уже газоны Министерство транспорта и так далее. Почему вы не заставите его извиниться перед Верховной Радой за  то, что он незаконно заведомо ложные данные в эфир выпускает. Спасибо.

 

ГОЛОВА.  Микола Рудьковський, більш так не говоріть, будь ласка. Народний депутат Доманський.

 

17:31:03

ДОМАНСЬКИЙ А.І.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! Ми повинні сьогодні оприділитися, чи зберегти залізнодорожні війська, чи розігнати їх по світу. І тут справа не тільки у людях, які сьогодні біля п'яти тисяч чекають рішення. Володимире Михайловичу, сьогодні у цих, дорогі товариші, військах знаходиться парк, техніка. Ви мені скажіть, хто може за сутки навести сьогодні залізнодорожний міст через річку Дніпро, якщо зараз щось станеться? Я хочу, думаю, що Рудьковський хоче, щоб ми все порізали на металолом. Да, це можна зробити за місяць, але де ми потім це все візьмемо - техніка, люди, обладнання? Все готово для праці. І сьогодні їх можна використати не тільки у Міністерстві транспорту. От чому. Вони будуть працювати, реставрувати мости, дороги, це буде для держави користь, не Президенту, не Верховній Раді, а державі. Тому я прошу вас всіх підтримати цей законопроект. Люди скажуть нам "спасибо".

 

ГОЛОВА. Так, Ольга Гінзбург.

 

17:32:19

ГІНЗБУРГ О.П.

Уважаемые народные депутаты, уважаемый Владимир Михайлович, наблюдая ситуацию, которая сложилась на железной дороге, у меня вот по Конотопу я часто это вижу, и как бы даже гордясь тем, порядок какой там сегодня поддерживается, то есть, она служит как бы примером для остальных производств, какая заработная плата сегодня на железной дороге, как люди хотели бы там устроиться на работу, поддерживая этот закон, я, например, понимаю, что это все перенесется и на железнодорожные войска, где люди будут чувствовать вот эту поддержку, социальную защиту. И только вот это основное является аргументом в этом. Спасибо большое.

 

ГОЛОВА. Так, репліка Миколи Рудьковського, потім Георгій Корнійович, а тоді комітет. Микола Рудьковський.

 

17:33:05

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Я хочу відповісти народним депутатам, які згадували моє прізвище. Моя позиція проста і чітка, що Міністерство транспорту, якщо має надприбутки чи їх ховає, повинно платити податки в бюджет, а ми з бюджету повинні фінансувати Міністерство оборони в повному обсязі. І якщо потрібні залізничні війська, то вони повинні входити в сферу Міністерства оборони, а всі ці розсусолювання про те, що от там Рудьковський і так далі, а так вийде, що все майно, яке входило до Міністерства оборони буде за копійки там приватизоване, прихватизоване, сотні мільйонів доларів. І цьому потакають ті, хто ініціювали цей закон.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Георгій Корнійович Крючков, будь ласка. Георгій Корнійович, заключне слово комітету, будь ласка.

 

17:34:01

КРЮЧКОВ Г.К. Шановні колеги, перше: ще раз хочу сказати, йдеться про демілітаризацію цієї структури, йдеться про господарське використання цієї структури. Було досить слушне зауваження Юрія Кармазіна, він правильно сказав і на це звернуло увагу і Головне науково-експертне управління, - там повинні бути більш чіткі формулювання і там поняття "військовослужбовців" має бути  залишено тільки в тому сенсі, що зараз туди передається  частина військових і вони повинні відслужити свій термін. Надалі комплектування іде за контрактом. І ніякої дармової робочої сили там немає і не буде. Це я хотів би, щоб мали на увазі.

 Я хочу сказати, що при обговоренні цього питання і в  нашому комітеті, і в комітеті з питань транспорту було загальне розуміння. Була окрема позиція. На жаль, вона сьогодні нав'язується тут. Я хотів би сказати, що це в інтересах держави. Скільки там буде людей? Людей буде там стільки, скільки будуть виконувати робіт. І це зараз не регулюється абсолютно ніяким цим законом.

Я прошу підтримати, в першому читанні прийняти з тим, щоб ми до другого читання відпрацювали ті проблеми, які тут дещо виникають. Ми це зробимо дуже просто.

 

ГОЛОВА. Будь ласка,  заступник голови комітету  народний депутат Крук. Зараз одну хвилинку. Хвилинку і будемо голосувати.

 

17:35:32

КРУК Ю.Б.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги.

Комітет з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства і зв'язку, рассмотрел этот вопрос и целый ряд позиций, которые были сегодня высказанные. Они смотрели прежде-всего с точки зрения того, что  с 2004 года, как уже здесь было сказано с этой трибуны,  будет значительное сокращение вооруженных сил. И 5 тысяч человек, которые сегодня, это не  железнодорожные войска, это сегодня служба, которая фактически и  министерство берет  на себя этих людей, обеспечивает их по крайней мере не хуже, чем они обеспечены сегодня как труженики вооруженных сил. Поэтому мы смотрели со всех сторон, в том числе и социального благополучия тех людей, которые будут сокращены.

Мы знаем, особенно мажоритарщики, когда приезжаешь на округ, как военнослужащих отклик каждого как доноситься особенно тех, которые ушли из Вооруженных Сил.

Поэтому здесь и сокращается и бюджет, мы говорим, все-таки нагрузка на бюджет сокращается в связи с тем, что уходят люди из Вооруженных Сил. Поэтому обсудили этот вопрос, хотели бы, чтобы он был принят в первом чтении принят за основу.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону "Про державну спеціальну службу транспорту". Це документ за номером 4199, прошу голосувати.

 

17:37:22

За-244

Рішення прийнято.

Шановні колеги! Ми пропустили законопроект за номером 3522, який ми мали проголосувати за основу, у зв'язку з тим, що не було доповідача. Я прошу повернутися до  нього і Буждиган Пилип Пилипович, прошу коротко зробити інформацію, щоб ми могли його прийняти за основу.

 

17:37:59

БУЖДИГАН П.П.

Шановні депутати! Комітет з питань економічної політики і управління народним господарством, власності та інвестицій розглянув на своєму засіданні Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України", зокрема Кодекс України "Про адміністративні порушення" та "Про ціни і ціноутворення". Проекти закону спрямовані на забезпечення виконання вимог щодо прозорості інформації, шляхом вирішення питання нормативно-правового забезпечення здійснення ефективного контролю. За порядком встановлення застосування цін та їх динаміку в державі.

Встановлення відповідальності посадових осіб у випадку відмови, надання необхідної інформації органам державного контролю за цінами.

Головне  науково-ексипертне управління Апарату Верховної Ради у своєму висновку пропонує даний законопроект прийняти за основу з врахуванням внесених зауважень.

Комітет просить вас  прийняти його в першому читанні за основу.

Дякую за увагу. Номер 3522.

 

ГОЛОВА. 3522, ми його пропустили, оскільки доповідач був відсутній.

Я ставлю на голосування про прийняття  за основу проекту закону внесеного Кабінетом Міністрів України за номером 3522. Про внесення  змін до деяких законодавчих актів України. Прошу  голосувати.

 

17:39:15

За-241

Рішення прийнято.

Шановні колеги, нам потрібно проголосувати про включення до порядку денного і прийняття рішення проекту закону про внесення змін до статті 56 Закону України "Про державний бюджет України на 2003 рік", щодо механізму погашення кредиторської заборгованості за комунальні послуги установ освіти. Я ставлю на голосування про включення до порядку денного і прийняття рішення проекту за  номером 4245, прошу голосувати.

 

НІКОЛАЄНКО С.М. Прошу підтримати від імені Комітету з науки і освіти.

 

17:40:00

За-293

 

ГОЛОВА.  Включено до порядку денного. Прошу Голову Комітету проінформувати про зміст документу.

 

17:40:13

НІКОЛАЄНКО С.М.

Ніколаєнко, фракція соціалістів, Голова Комітету з науки і освіти.

Шановні народні депутати. Проект закону про внесення змін до статті 56 Закону України "Про державний бюджет на 2003 рік" підготовлений членами нашого комітету для виправлення ситуації, яка склалася протягом останніх кількох  років, коли в кінці року хронічно недофінансовувалися навчальні заклади по комунальним послугам.

Сьогодні десь приблизно на 60 мільйонів є такий борг. Для того, щоб цей борг зробити нульовим, щоб ми увійшли в наступний навчальний рік із нулем по боргам, нам потрібно сьогодні зробити залік і тоді з нового навчального року ми будемо платити регулярно по бюджету.

Чекаємо, мінімум сьогодні 300000 дітей, які сидять в холоді. Прошу підтримати в першому читанні і в цілому.

Міністерство фінансів - "за", Кабінет Міністрів - "за", бюджетний комітет - "за".

 

ГОЛОВА. Давайте можливо приймемо це дійсно важливе рішення. Ми про нього багато говорили. Я ставлю на голосування про прийняття за основу і в цілому, як закон, проекту закону про внесення змін до статті 56 Закону України "Про державний бюджет України на 2003 рік", щодо  механізму погашення кредиторської заборгованості за комунальні послуги установ освіти.

Прошу голосувати. За основу і в цілому як закон.

 

17:41:44

За-302

Закон прийнято.

Я ставлю на голосування про включення до порядку денного  і прийняття рішення проекту закону про внесення зміни до закону України  "Про Державний бюджет  України на 2003 рік".

Прошу голосувати. Це проект за номером 4249. Автори Самойлик,  Супрун і Порошенко. Прошу голосувати.

 

17:42:21

За-105

Будь ласка, Катерина Семенівна.

105. давайте ще 15 хвилин попрацюємо.

 

17:42:40

САМОЙЛИК К.С.

Шановні колеги! В зв'язку з тим, що немає Порошенка, що вони страйкують... Я прошу уваги.  У зв'язку з тим, що немає "Нашої України" і Порошенка, і Супрун хвора, я хочу звернутися до вас. В зв'язку з тим, що Президент України двічі наклав вето на закон України про підтримку олімпійського руху та параолімпійського руху і спорту вищих досягнень і це зроблено  напередодні проведення  олімпійських ігор, ми почали  проводити консультації з Кабінетом Міністрів України, з Міністерством фінансів, щоб все-таки якимось чином допомогти нам  підготуватися до Олімпіади хоча б на придбання медико-біологічного  обладнання. Консультації привели до того, що треба зробити  перерозподіл  коштів в зв'язку з тим, що в резервному  фонді Кабінету Міністрів України  значна сума накопичена, резервний фонд Кабінету Міністрів України зменшити на  20 мільйонів і збільшити на 20 мільйонів  видатки якраз на  ці цілі - на Держкомспорт. І саме на статтю по підготовці до   Олімпіади. Причому  ми  враховуємо, що з цих 20 мільйонів 10 мільйонів підуть на податки, тобто знову  повернуться до бюджету. Це питання було розглянуто і в Кабінеті  Міністрів України. Це питання розглянуто було і в бюджетному комітеті і, звичайно, в нашому комітеті. І ця пропозиція була підтримана. І я би вас попросила, це сльози, які необхідні для підготовки для олімпіади. Я прошу вас підтримати включити і проголосувати за зміни до закону.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, для того, щоб нам обговорювати і виступати, треба  включити у порядок денний. Тому я ставлю на голосування про включення до порядку денного  і прийняття рішення щодо проекту Закону про внесення змін до  Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік". Прошу голосувати.

 

САМОЙЛИК К.С.  Я прошу проголосувати  за  включення до порядку денного.

 

ГОЛОВА. Прошу голосувати.

 

17:44:59

За-205

Рішення не прийнято.

Шановні народні депутати, оскільки... Шановні колеги,  оскільки, я думаю, ми стомилися, то можливо ми... По фракціях, будь ласка.

Валерій Сушкевич мікрофон, будь ласка.

 

17:45:34

СУШКЕВИЧ В.М.

Дякую, Володимире Михайловичу. Шановні колеги, я звертаюся до вас і до  своєї  фракції "Трудової України" і промисловців і підприємців, я прошу, підтримайте, будь ласка. Мова йде про що, про те, що сьогодні  бази олімпійської, параолімпійської підготовки не готові до того, щоб національні команди наші поїхали в Афіни. Подивіться, яка  біднота там. Там нічого практично немає. Сьогодні закон заветували, сказали: не можливо. Після цього на двох комітетах вирішили  питання про те, що додатково, просто цільовим образом, щоб зловживань не було, виділимо  20 мільйонів. Все погоджено, уряд, комітети. Я прошу підтримати, щоб реально потім ми думали про те, щоб команди повернулися ніякі. І Україна знову бідно виглядає реально    на олімпійських, параолімпійських іграх. Підтримайте, будь ласка.

 

САМОЙЛИК К.С. Шановні колеги з "Трудової України", з інших фракцій, це законопроект не Супрун і Порошенка, вони поставили свої підписи. Це законопроект народних депутатів України, членів нашого комітету, бо ми бачимо оці злидні всі. Ну, я прошу вас, підтримаємо.

 

ГОЛОВА. Давайте за принципом: просили батько, просили мати, і я вас прошу. Я ставлю на голосування про включення до порядку денного і прийняття рішення з приводу проекту закону про внесення зміни до Закону України "Про Державний бюджет України на 2004 рік" за номером 4249. Прошу голосувати.

 

17:47:20

За-295

Будь ласка, Рудьковський, Шкіль.

 

17:47:32

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Рудьковський, Соціалістична партія України. Шановний Володимире Михайловичу, я пропоную сьогодні цей законопроект, враховуючи те, що є позиція і уряду, і народних депутатів, ми всі будемо вболівати за нашу команду для того, щоб вона підготувалася, сьогодні проголосувати у першому і в цілому цей законопроект.

 

САМОЙЛИК К.С. Дякую вам. Дякую за підтримку.

 

ГОЛОВА. Андрій Шкіль, будь ласка.

 

17:47:55

ШКІЛЬ А.В.

Дякую, Володимире Михайловичу. Звичайно, треба проголосувати в цілому і повністю, бо я вам наголошую, що те, що відбувається з українським спортом зараз, це не можна просто навіть оцінити. Ми мусимо і повинні хоча би в цій ситуації демонструвати солідарність, нашу спільність, відкинути і відсунути все на бік і підтримати принаймні спортсменів. Нехай вони хоч добре скажуть про Україну в світі. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Юрій Кармазін, фракція блоку Юлії Тимошенко. Шановні колеги, я нічого не можу зробити, є процедура.

 

17:48:25

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" блоку "Наша Україна" Віктора Ющенка. Шановні народні депутати, станом на четверте листопада у нас є дані про те, що затверджено у Державному бюджеті на 2003  рік 320 мільйонів гривень резервного фонду, використано тільки 126 або 40,2 відсотки. Зараз пані Самойлик, народний депутат Самойлик ставить питання про те, щоб всього 20 мільйонів, хоча я вважаю, що треба було 50 писати, бо 20 це нічого. Ми цілий рік нічого не давали тим спортсменам, це єдине, як ми сьогодні можемо зменшити кількість тих людей, кого треба садити у в'язниці. Це єдине, як ми можемо підняти честь України, ви розумієте? Тому треба прийняти і в першому читанні, і в цілому цей проект закону. Він обгрунтований, і бюджетний комітет його підтверджує. Я прошу зберегти людей від вулиці і від тюрми. Дякую.

 

САМОЙЛИК К.С. Шановні колеги, підтримайте, будь ласка. Підтримайте!

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття за основу і в цілому як закон проект закону про внесення зміни до Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік". Це документ за номером 4249. Прошу голосувати.

 

17:49:57

За-303

Закон прийнято.

Шановні колеги, якщо ви не будете заперечувати, то на цій високій ноті... З процедури, будь ласка, Ігор Шаров. Значить, нота відміняється тимчасово.

 

17:50:10

ШАРОВ І.Ф.

Шановний пане Голово, ми цей законопроект проголосували тільки з огляду на ваш заклик і на ваше запрошення. Я не знаю, з технічних чи з інших причин на руках у народних депутатів України не було, на жаль, цього проекту, і не змогли розібратися по суті цього вже закону. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Я прошу Секретаріат перевірити і усунути ці недоречності.

Шановні колеги, якщо у вас нема заперечень, то я пропонував би на цій гарній ноті, мабуть, завершити роботу, бо... Так, Микола Кравченко. Знову відміняємо. Будь ласка.  Будь ласка, мікрофон Миколи Кравченка.

 

17:50:51

КРАВЧЕНКО М.В.

Кравченко, фракция коммунистов.

Владимир Михайлович, из перечня вопросов, которые должны были быть рассмотрены на заседании Верховной Рады, к сожалению, выпали по непонятным причинам две очень важных постановы. Перша - це звіт міністра Мінтопенерго по поводу реформы, которая сегодян производится в угольной отрасли. Мы это должны были по плану работы рассмотреть в июле. В июле я подал проект постановы.  Прошу на четверг секретариату дать поручение  рассмотреть.

Второе.  Владимир Михайлович, очень серьезное положение по ощадбанку.

 Я член наблюдательного совета , вам серьезно говорю, о том что мы получим процедуру банка "Украина". Если мы не поставим вопрос хотя бы в  грудне две постановы рассмотреть. В чентверг включить их в повестку дня, проголосовать и в грудне рассмотреть. Я очень прошу убидительно этих два   законопроекта.

 

ГОЛОВА. Я дякую.

Ми дійсно обговорювали на Погоджувальній раді  проблему Ощадбанку. Оскільки плани на цей тиждень  зверстані, то я  просив би дати доручення секретаріату на наступний пленарний тиждень передбачити обов'язково це питання. Нема заперечень?

Будь ласка, Петро  Миколайович. Симоненко, будь ласка, до мікрофону.

 

17:52:20

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція коммунистів.

Шановний  Володимире Михайловичу,  фракція Комуністів внесла також декілька законопроектів, які на нашу думку треба розглянути також серед першочергових. Але зараз головне питання - це включити до порядку денного поточної сесії. Мова йде про  закон, який передбачає мораторій на підвищення цін щодо цін на  хліб, на молоко, на м'ясо - це один законопроект.

 Другий.  Це має відношення до повернення наших хлопців, які сьогодні знаходяться в Іраку  і гинуть, а також є поранені .

 І третій. Це те, що має відношення до газотранспортної системи.

 Ці проекти є і я готовий в четвер вже назвати  їх номери конкретні. І прошу  тоді в четвер давайте поставимо на голосування  включення їх до порядку денного нашої сесії.

 

ГОЛОВА. Ну це може ускладнити нашу ситуацію, шановні колеги, оскільки ми уже зверстали розклад на цей тиждень. Можливо на наступний у нас слідуючий йде пленарний тиждень.

Давайте поставимо, немає питань, але що стосується питання відкликання, то Верховна Рада прерогатив таких повноважень і можливостей немає з цього питання. Будь ласка, Микола Рудьковський.

 

17:53:46

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Рудьковський, Соціалістична партія України.

Шановний Володимир Михайлович! Мною подана постанова про заслухання Міністра оборони України про ситуацію, яка складається із військовим контингентом в Іраку. Щороку Міністр оборони повинен звітувати і по результатах слухань Верховна Рада може прийняти рішення про відкликання. Відкликання відбувається саме з подання Верховної Ради, згідно з законодавством.

Це перше. Друге питання. Шановні народні депутати! Ми обговорювали питання, що ми хочемо здійснити при цій каденції Конституційну реформу. Питання Конституційної реформи одним із перших і ключових пунктів є прийняття  Закону "Про пропорційні вибори".

Володимир Михайлович,  я вас прошу і прохання фракції поставити це питання на четвер на голосування інакше фракція буде приймати рішення, як ми будемо діяти далі.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Я хотів би сказати, що відносно блокування вже нікого злякати ніким не можна, будь ласка  не лякайте Верховну Раду, бо на кожну дію є протидія. Я хочу, щоб парламент плідно працював на цей тиждень розклад засідань зверстаний, узгоджений, це не Погоджувальна рада. Наступний ми розглянемо і приймемо рішення.

Що стосується права про відкликання рішення Верховної Ради,  то для цього треба внести зміни до закону, це може зробити тільки Президент України. І давайте ми будемо це  пам'ятати і поважати діючі закони або міняти їх, якщо вони нам не подобаються.

На цьому вечірнє засідання Верховної Ради  України оголошую закритим. Дякую за плідну роботу, завтра ми працюємо за розкладом на середу. Дякую.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку