ЗАСІДАННЯ   ДВАДЦЯТЬ  ВОСЬМЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

4   листопада  2003 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України! Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:04:24

Зареєструвалося -440

Зареєстровано в залі 440 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги! Як ви знаєте, ми внесли зміни до Регламенту Верховної Ради, тобто повернулися до роботи у вівторок за принципом 2000 року. Ми узгодили розклад засідання на цей тиждень і на вівторок.

Зважаючи на те, що у нас надзвичайно багато питань, які ми обговорили і по них відповідно потрібно прийняти рішення, цей день відводимо для прийняття фактично рішень. Коли вичерпаємо прийняття рішень, перейдемо до розгляду питань. перелік питань, який вам розданий, у вас є.

Шановні колеги, прошу уваги! Для того, щоб ввести роботу парламенту в нормальне русло, я розумію, що треба розминку якусь провести, я прошу тоді записатися. Давайте 10 хвилин проговоримо з процедури. Ну я прошу, ну заспокойтесь, шановні колеги! Ну запишіться. Ну давайте зараз домовимся, скільки зробимо, ну зачекайте! Я поставлю на голосування заяви від фракцій, тільки заспокойтеся. Ви ж не зможете проголосувати, сядьте! Я поставлю на голосування питання, ви ж не проголосуєте про те, щоб заяви робить від фракцій!

Шановні колеги, ну давайте порадимось. Шановні народні депутати! Ну заспокойтеся, ми зараз домовимся і будемо 45, 50 хвилин, тільки заспокойтеся! Ви ж не зможете проголосувати! І рішення не буде прийнято!

Шановні колеги, ну одну хвилиночку! Володимир Філенко, ну!..

Шановні народні депутати! Оскільки ми проголосували і прийняли рішення, що заяви від фракцій у нас тепер переносяться з вівторка на середу, а з середи на п'ятницю, зараз є наполягання, і я поставлю на голосування, щоб зараз 45 хвилин провести виступи від фракцій. А ви визначайтесь, будь ласка.  

 

ГОЛОС З МІСЦЯ. Ні!

 

ГОЛОВА. Ну що ні?! Я ставлю на голосування, давайте тоді голосуйте! Я всі ставлю пропозиції. Ну так тоді сядьте на місце. Та я розумію, але ж проголосуйте! Я ще раз... Шановні колеги! Але давайте не демонструвати  агресію тут, давайте в залі не демонструвати. Зараз дамо, тільки сядьте, у вас там записано три чоловіки чи п'ять, передасте і скаже.

Ще раз, шановні колеги, є дві пропозиції про те, щоб обмінятись думками з процедури і з мотивів протягом 15 хвилин. Тут голосування нам, очевидно, не потрібні. Є інша пропозиція, щоб зараз провести 45 хвилин, виділити час для виступів уповноважених представників фракцій, депутатських груп для того, щоб вони висловили свою позицію, як ми будемо далі працювати. Я ставлю на голосування другу пропозицію, про 45 хвилин.

 

10:08:13

За-207

Рішення не прийнято.

Значить 15 хвилин у різному, на табло висвітіть, будь ласка, хто записався.

Ігор Шурма, фракція СДП(о) по одній хвилині.

 

10:08:46

ШУРМА І.М.Прошу передати слово Нестору Шуфричу.

 

ГОЛОВА.Кому передати?

 

10:08:52

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую. Шановні колеги! Нам дуже важко далося рішення стосовно того, щоб ми голосували сьогодні. Ми не розуміємо, чому ви обурюєтесь. Вас у всіх ваших поїздках захистили правоохоронні органи. Якщо ви хочете їм подякувати, не треба їм робити інсинуацій, а направити їм листа подяки з тим, що вони забезпечили вашу безпеку. Дякую за увагу! І дайте робити парламенту.

 

ГОЛОВА.Анатолій Матвієнко, будь ласка.

 

ЛУК'ЯНЕНКО Л.Г.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні депутати! Україна пережила надзвичайні події. Те, що сталося у Донецьку, те, що сталося у Львові, є продовженням олігархічного прагнення до встановлення незаконної диктатури. Ці методи є уже чисто бандитські методи, і Верховна Рада як вищий законодавчий орган мусить зупинити такий хід розвитку.

Подібне сталося позавчора із захопленням Спілки письменників України. Це є попрання нормальних, демократичних процедур.

Тому Верховна Рада має, і я пропонує це, викликати сюди для звіту...

 

ГОЛОВА. Дякую. Мікрофон!

Станіслав Ніколаєнко, фракція Соціалістичної партії України.

 

10:10:53

НІКОЛАЄНКО С.М.

Ніколаєнко, фракція соціалістів. Слово прошу передати Олександру Олександровичу Морозу.

 

ГОЛОВА. Олександр Мороз, будь ласка.

 

10:11:00

МОРОЗ О.О.

Шановні колеги, шановний Володимире Михайловичу! Я звертаюся і до присутніх у залі, і до радіослухачів.

Йде блокування зараз засідання не тому, що депутати не хочуть роботи Верховної Ради. Тому що те, що робиться сьогодні в державі, це є прикладом того, як кримінал стає на чолі держави. Це розвиток тої ситуації, яка створилася при нинішній системі влади.

І тому ми повинні зараз послухати звіти, інформацію керівників силових структур про те, яким чином може сьогодні на полковника міліції представник криміналу посилати його на три букви, і він повертається, втирається і йде, бо він розуміє, що править у конкретній пригоді кримінал, а не держава.

Тому ми зобов'язані зараз послухати, бо пропустити повз увагу парламенту цю подію так, як і інші події: у Львові, в інших місцях - ми не можемо. Я наполягаю на тому, щоб звіти ці відбулися.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Народний депутат Олексіюк, фракція "Наша Україна".

 

10:12:07

ОЛЕКСІЮК С.С.

Прошу передати слово Соболєву.

 

ГОЛОВА. Сергій Соболєв, будь ласка.

 

10:12:25

СОБОЛЄВ С.В.

29-31 жовтня у місці Донецьку відбулися події, які показали, як кучма та його оточення  збираються організовувати вибори Президента 31 жовтня 2004 року. Всеукраїнський з'їзд "Нашої України" розпочався  із запізненням не в офіційно заорендованому палаці "Юність", а на площі біля готелю "Шахтар". 

Переляк і підступність донецької влади, а точніше безвладдя, відчули  на собі не лише учасники з'їзду, що з’ясовували обставини так званого замінування місць проведення форуму, але й десятки тисяч донеччан, які на кожному кроці бачили фашистку символіку на бігбогдах, дозвіл на розміщення яких надала місцева Донецька влада. До чого  ж це треба було дійти, щоб після 58-ми років з дня розгрому фашизму в Україні за дозволом так званої донецької влади, а точніше кримінальних паханів, що правлять бал замість влади у Донецьку, були б розклеєні сотні бігбодів з фашистської символікою з  однією метою залякати донеччан.  Ви думали таким чином залякати  і Ющенка, нагадавши йому, як фашисти катували його батька у застінках Освенцима.

Запам'ятайте Янукович і  ті, хто писав цей сценарій в Адміністрації Медведчука і Кучми, Україна - це не зона, де діють по понятіях! Особлива заслуга у розпалюванні  конфліктів належала керівництву МВС, СБУ в Донецькій області, що отримували команди  безпосередньо  з Києва.

Окремої уваги  заслуговує  позиція Міністерства освіти. Після Харкова, де для зриву форуму  "Нашої України" тисячі студентів були звільнені із занять і загнані на площу в Донецьку, діяв місцевий колорит. Для учнівської молоді був вільний доступ до спиртних напоїв. Кого ж ще донецька влада могла залучити у союзники? Риночників, їх вивели на площу нібито через те, що опозиція хотіла підняти фіксовані податки. Мабуть, Янукович та Азаров забули, що саме вони підняли пропозицію для підняття фіксованих податків у тричі, а проти цього  проголосували всі чотири опозиційні фракції: "Наша Україна", комуністи, соціалісти і БЮТ. Але найцікавіша була реакція простих донеччан, які вітали автобуси Ющенка на вулицях міста, де влада не встигла проплатити пікети.

Що показали ці події?

І в аеропорту...

 

ГОЛОВА. Завершуйте.

 

СОБОЛЄВ С.В. ... і у палаці "Юність", де близько тисячі молодиків розігріті горілкою, готували провокації проти учасників форуму під охороною братків та міліції.  Але найцікавіша була реакція Прем'єр-міністра Януковича, він опустився до памперсів. Пане Януковичу,  треба міняти команду, а не памперси, дохазяйнувалися.

Тому висновок один: на території Донецької області не діють закони України, а діють закони зони. Люди, що були завжди у конфлікті з законом, пробують перенести це на всю Україну. Тому ми вимагаємо створення слідчої комісії по подіях 29-31 жовтня в Донецьку. Сьогодні заслухати звіт...

 

( Ш у м   у   з а л і)

 

ГОЛОВА. Ви виступили за всіх вже. 10 секунд, все. Ви ж використали той регламент, який передавали.

 

СОБОЛЄВ С.В. ...міністра освіти, внутрішніх справ, голови СБУ та прокуратури України щодо цих подій. Дякую.

 

ГОЛОВА. Володимир Пузаков, фракція комуністів.

Прошу, сідайте, будь ласка, ви вже ж виступили.

 

10:15:44

ПУЗАКОВ В.Т.

Дякую. Прошу передати слово Петру Миколайовичу Симоненко.

 

ГОЛОВА. Петро Симоненко, будь ласка.

 

10:15:52

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.

Шановні колеги! Ми , фракція  комуністів,  в котре заявляємо, що обурені тією ситуацією і розвитком подій в Україні, якій відбуваються  не тільки і відбулися в жовтнів Донецьку,  а протягом останніх 12-ти років, так званої, незалежності України. Ми, комуністи, застерігали  всі політичні сили,  що  антикомуністична істерія, постійне знущання над нами, комуністами, і прибічниками  лівих ідей призведе до того, що певні політичні сили сформують олігархічну систему влади, і ми є свідками того,  що якраз цей процес завершився на початку нової президентської кампанії.

Тому, говорячи про висновки, які повинні ми зробити, ми повинні, в першу чергу, зробити висновок щодо послідовності інтересів, які ми відстоюємо від імені народу, а не захищаючи  інтереси певних політичних чи фінансово-економічних, чи олігархічних представників і угрупувань у тих чи інших політичних силах.

Тому ми, комуністи, вимагаємо, щоб було проведено у повному обсязі розслідування і те, що відбувалося у Трускавці, і у Львові, у Рівно, коли на підставі антикомуністичної істерії сьогодні знищувалися засади демократії і до цього, на жаль, але були причетні певні політичні сили,  які сьогодні пожинають результати  своєї попередньої політики.

І дві пропозиції. По-перше. Нам треба розглянути, розглянути питання щодо хліба і  фракція комуністів внесла пропозиції, так, як і розглянути питання щодо термінового відкликання наших хлопців- вояків з Іраку. Бо там гинуть наші сьогодні люди. Дякую.

 

ГОЛОВА. Юрій Крук. Фракція Народно-демократичної партії України.

 

10:17:41

КРУК Ю.Б.

Прошу передать слово Пустовойтенко Валерию Павловичу.

 

ГОЛОВА. Валерій Павлович Пустовойтенко.

 

10:17:48

ПУСТОВОЙТЕНКО В.П.

Шановний Володимир Михайлович! Шановні народні депутати. Фракція Народно-демократичної партії теж обговорювали ті події, які пройшли в Донецькій області.  Ми вважаємо, що таких подій не повинно виникати ні в одному регіоні. Тому що всі політичні партії у нас рівні, вони заслуговують на подальший розвиток так же, як і вся наша країна на подальший розвиток політичної системи в нашій державі. І ми засуджуємо ті дії, які проходили в Донецьку. Я можу сказати наступне, що мені дуже не хотілося, щоб ми в процесі виборчої кампанії , чи одна чи інша політична сила використовували нагнітання політичної ситуації в нашій державі, яка сьогодні залишається дуже й дуже складною.

Я просив би і звертаюся до всіх представників депутатських груп і фракцій розблокувати роботу Верховної Ради України, щоб ми приступили до процесу голосування і перенести процес обговорення тих подій, які пройшли в Донецьку після 18 години. Я цю пропозицію вчора вносив на Погоджувальній нашій раді. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Ігор Плужников фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

 

10:19:16

ПЛУЖНИКОВ І.О.

Дякую, прошу передати слово Прошкуратовій Тамарі.

 

ГОЛОВА. Тамара Прошкуратова.

 

ГОЛОВА. Прошу, виступає жінка, шановні колеги наша колега, депутат-жінка. Я прошу, прошу!

 

10:19:31

ПРОШКУРАТОВА Т.С.

Тамара Прошкуратова, фракція СДПУ(о).

Шановні колеги, мені як жінці, як мамі, як вчительці надзвичайно прикро і соромно за  нас усіх депутатів, що в той період, коли треба прийняти бюджет, коли в позаминулий четвер Верховну Раду оточили вчителі, вимагали підвищення заробітної плати, переглянути бюджет щодо фінансування освіти, про незадоволення лікарів щодо фінансування їхньої галузі, ми в цей час вирішуємо, розв'язуємо тут різні політичні інтриги, коли на перший план виходить не прийняття законів, на основі яких внесені були пропозиції в бюджет, а якраз саме з'ясування політичних інтриг, з'ясування своїх амбіцій, вимога президентських нових виборів.

І тому я пропоную все це зараз припинити і все-таки приступити до обговорення законопроектів.

 

ГОЛОВА. Левко Лук'яненко, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

 

10:20:42

ЛУК'ЯНЕНКО Л.Г.

Лук'яненко, Українська республіканська партія, Блок Юлії Тимошенко.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні депутати! Я хотів би коротесенько проінформувати, що сталося у Спілці письменників України. Із всієї України група, яка не задоволена керівництвом Національної спілки письменників з боку Володимира Яворівського, скликала зібрання. На цьому зібранні, про яке не інформувалися всі члени Спілки письменників, висунули і обрали іншу особу. У цей час вночі вчора автоматники у якийсь цивільній формі почали вдиратися до будинку Спілки письменників. Там була сторож, звичайнісінька жінка, її потягнули на допит кудись. Причому ці люди, які увірвалися з автоматами, не показали документи, не показали повноважень, не показали санкцію прокурора. Чому так робиться? Шановні депутати, ми вищий законодавчий орган, на наших очах виконавча влада починає діяти як у фашистській державі. Це ж бандитські методи.

Та існують нормальні статутні методи виборів керівництва у Спілці письменників, у інших громадських організаціях. Чому ми допускаємо знущання над нормами права і дивимося, як відбувається бандитизм. Я пропоную Верховній Раді викликати для допиту міністра внутрішніх справ.

 

ГОЛОВА. Дякую. Іван Бокий, фракція Соціалістичної партії України. Останній виступаючий.

 

10:22:30

БОКИЙ І.С.

Шановні колеги, те, що відбулося у Донецьку, все це нагадує, ви знаєте, сюжети із відомого твору Салтикова-Щедрина "Історія одного міста". А місце це Глупово. Тобто ми з вами присутні при тому, як Україну перетворюють у філіал щедринського міста Глупова, яким будуть правити брудасті. І вони будуть самерзанствовать, садрянствовать і так далі. Ви розумієте, що ці речі просто так прощати не можна.

Я думаю, що те, що відбулося в Донецьку, те, що відбувалося у Харкові, те, що відбувалося у Львові, воно повинно бути у Верховній Раді розглянуто, і цьому треба дати політичну оцінку як наступу кримінальної банди, наступу криміналітету на демократичний устрій України.

І я думаю, що ті політичні сили, які стоять за цим, повинні зрозуміти всю міру цієї відповідальності втягування України у бандитський режим. Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, шановні колеги, 15 хвилин ми обговорення провели. Я прошу сідати всіх на місце. Прозвучало дві вимоги: перша, я прошу, шановні колеги, уважно послухати, щоб робити усвідомлений вибір під час голосування, перше - це заслухати інформацію керівників силових структур, міністра освіти і науки, це перша вимога. Друга вимога - утворити тимчасову слідчу комісію Верховної Ради для розслідування цієї проблеми. Відповідно до цього я поставлю на голосування дві пропозиції, кожну окремо. Прошу уваги! Перша пропозиція стосується того, щоб заслухати інформацію міністра внутрішніх справ, голови Служби безпеки, а також міністра освіти і науки з приводу подій у Донецьку. Правильно я сформулював? Прошу народних депутатів визначатися.

 

10:25:03

За-197

Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування другу пропозицію про включення до порядку денного проекту постанови Верховної Ради України за номером 4326 про утворення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань вивчення дотримання законодавства та забезпечення конституційних прав громадян під час підготовки і проведення форуму демократичних сил 31 жовтня 2003 року у місті Донецьку. Я прошу уваги, я зачитаю зміст цього документу, оскільки його ще немає на руках у всіх.

"Відповідно до статті 89 Конституції України Верховна Рада постановляє:

1) утворити тимчасову комісію Верховної Ради;

2) до складу тимчасової слідчої комісії Верховної Ради включити народних депутатів, представників депутатських фракцій і груп в розрахунку - один представник від 30 народних депутатів;

3) тимчасовій слідчій комісії інформувати Верховну Раду України до кінця 2003 року про результати своєї діяльності.

І четверте. Матеріально-технічне, організаційне, інформаційне забезпечення роботи комісії покласти на Апарат Верховної Ради. Ставлю на голосування про включення проекту постанови, який я зачитав, до порядку денного.

 

10:26:30

За-197

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка, що з процедури. Шановні колеги, по фракціях дивіться, там написано все. Переходимо до розгляду питань. Ярослав Сухий, будь ласка. Потім Зварич, а тоді далі будемо визначатись.

 

10:27:22

СУХИЙ Я.М.

Володимире Михайловичу, дякую. Я готовий доповідати питання перше нашого порядку денного, котре звучить так: "Про державну підтримку в галузі повернення та компенсації, втрачених, знецінених заощаджень громадян, стан відновлення та перспективи". Будь ласка, я готовий, я на місці.

 

ГОЛОВА.Роман Зварич.

 

10:27:46

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, я думаю, що ви самі могли б переконатись в тому, що сьогодні роботи не буде, якщо ми далі будемо так вести себе. Я хочу наголосити на тому, що ми звинувачуємо владу в тому, щоб був створений бандитський режим в Донецьку.

Тому, Володимире Михайловичу, я вас таки прошу і наполягаю, скористайтеся своїми повноваженнями, Голова Верховної Ради, оголосіть перерву на півгодини для того, щоб принаймні керівники фракцій могли це питання обговорити. Інакше, сьогодні роботи не буде.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, прошу уваги! Я поставив 2 пропозиції на голосування. Вони не дістали підтримки. Це перше.

Я думаю, що краще нам було б, якби зустрілися представники від фракцій "Наша Україна" і "Регіони України", обговорили цю ситуацію. Одну хвилинку! Дайте завершити цю проблему!

Але оскільки, я бачу, такого немає  бажання і на вимогу двох фракцій: "Наша Україна" і Блоку Юлії Тимошенко я оголошую перерву на 30 хвилин. Керівників депутатських груп і фракцій прошу зібратися в кабінеті Голови.

 

ПІСЛЯ   ПЕРЕРВИ

ГОЛОВА. Запросіть народних депутатів до сесійної зали.

Я прошу керівників депутатських груп і фракцій поінформувати народних депутатів, про що ми вели тривалу дискусію протягом півтори години з тим, щоб  знову не було у нас недорозумінь. Ну, я ж прошу керівника фракції, ми ж начебто домовилися. Знову за рибу гроші, що ж таке.

Шановні народні депутати, обговорювалися такі... Я прошу уваги, обговорювалися такі питання.

Перше, заслуховування інформації.

Друге, прийняття рішення по слідчій комісії.

Третя пропозиція, доручити двом комітетам підготувати питання, це мається на увазі комітет, який очолює Володимир Стретович і Володимир Романович Мойсик, а у вечері о 18.30 на розширеному засіданні Погоджувальної ради заслухати інформацію силовиків і потім нам визначитися, як ми будемо діяти далі.

Ну цілком нормальна була компромісна пропозиція для того, щоб зблизити позиції, для того, щоб Верховна Рада виступала єдиним консолідованим органом. Інші пропозиції, ну, не знаходять підтримки у сесійній залі.  Тому я ще раз хочу озвучити ту пропозицію, яку сформулював.

Перше. Доручити двом комітетам зібрати всі необхідні матеріали до 18.30. На 18.30 запросити міністрів внутрішніх справ, освіти та науки, а також керівника Служби безпеки і провести  розширене  засідання Погоджувальної ради. Маючи  всю інформацію, визначитися, що ми будемо робити.

Одну хвилинку, ви навчіться слухати, шановні колеги.

а) Заслухати інформацію, якщо це буде потрібно, може  потреби не буде.

б) Прийняти рішення про створення комісії. Потрібно спочатку мати інформацію, щоб потім  приймати якесь рішення. Це нормальне, природне, я вважаю, рішення.

Там ми ж казали, що у 18.30 домовимося. Я ще раз казав, що ми о 18.30 визначимося чи треба нам слухати ці питання. Якщо слухати, то коли. Як слухати, то у якому розрізі. Яка  процедура розгляду.

І друге. Чи потрібно створювати слідчу комісію, якщо створювати, то у якому складі.

Я думаю, що це нормальна позиція для того, щоб розблокувати роботу Верховної Ради. Зачекайте, ніякому голові комітету.

Я ще раз вам формулюю. Ви ж слухайте, ви не хочете слухати. Я ще раз  формулюю, що доручити двом комітетам підготувати матеріали для розгляду на Погоджувальній раді. О 18.30 провести засідання Погоджувальної ради, визначитися, послухати інформацію і визначитися, як ми будемо далі реагувати на цю подію. Якщо наша буде воля і буде згода... Та заспокойтеся.

 

З ЗАЛУ.             Не чути.

 

ГОЛОВА. Так тільки  не так показуйте, а показуйте нормально. Я говорю, заспокойтеся.

А  після того визначитися. Якщо ми будемо  слухати, то коли, у якому розрізі і в якому обсязі. Нормальна пропозиція? Нормальна.

Я  оголошую до розгляду проект постанови  про проведення парламентських слухань "Про державну політику у галузі повернення та компенсації втрачених, знецінених заощаджень громадянам...

Шановні колеги! У зв'язку з тим, що відбувається блокування роботи Верховної Ради, ранкове і вечірнє засідання оголошую закритим і, будь ласка, визначайтеся. Засідання сьогодні не буде. Все, дякую.

Шановні народні депутати! В зв'язку з тим, що виникають  питання, я ще раз оголошую, що сьогоднішнє засідання Верховної Ради оголошується закритим, продовжуйте далі блокувати роботу Верховної Ради.

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку