ЗАСІДАННЯ   ДЕВ’ЯТНАДЦЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

3   жовтня  2003 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА.  Доброго ранку шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради.

Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Ввімкніть  систему "Рада".

 10:01:48

Зареєструвалося -404

Зареєстровано 404 народних депутати. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, сьогодні день народження народних депутатів України Васильєва Геннадій Андрійовича, якому виповнилося 50 років, Кирильчука Євгена Івановича і Рибака Володимира Васильовича. Давайте привітаємо всіх, побажаємо міцного  здоров'я, успіхів, в тому числі у парламентські діяльності

Шановні... Да, обов'язково.

Прослухайте оголошення, будь ласка.

Відповідно до статті 13 Закону України про статус народного депутата України та статті 4.2.2 Регламента Верховної Ради України інформую про входження народного депутата України Ратушняка Сергія Миколайовича до складу депутатської фракції "Наша Україна".

Інформую, шановні народні депутати, про створення депутатського об'єднання у Верховній Раді "Економічна Україна", до якого увійшли 62 народних депутати.

Мироненко- мікрофон, наполягав з мотивів.

 

10:03:24

МИРОНЕНКО В.А.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые народные депутаты, уважаемые соотечественники.

Вчера в повестку дня был внесен  проект Постановления Верховной Рады Украины  в обращении Верховной Рады Украины Президенту Соединенных Штатов Америки, Премъер-министру Великобритании Тони Блэру, предполагающее обеспечение защиты наших граждан, находящихся в Ираке. В повестку дня этот вопрос внесен. Очень прошу поставить на голосование этот вопрос, так как этого требуют обстоятельства.

Информацию даю краткую. Четвертое августа в нейтральных водах задержан танкер "...............", все 21 члени экипажа - граждане Украины. Ни до, ни после доставки танкера иракский порт Умкасв членам экипажа не было предоставлено официального обвинения. Девятнадцать членов экипажа удерживаются в Ираке на судне до сих пор без предъявления официального объявления, что противоречит нормам международного права. Капита и старком содержатся в тюрме. Американская администрация Соединенных Штатов Америки в Ираке, временное руководство коалиции до сих пор не дали Украины в лице Министерства иностранных дел официальной информации. Хотя граждане Украины уже два месяца содержатся...

 

ГОЛОВА. Дякую. Це зрозуміло все. Дякую. Я зараз поставлю цю пропозицію на голосування. Прошу уваги. Яворівський, будь ласка, фракція "Наша Україна". Запросіть народних депутатів до сесійної зали.

 

10:04:58

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський. Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, шановні виборці! Я мушу про це сказати зараз, тому що на наступній сесії, коли вона у нас уже буде засідання, буде пізно.

Газета "Комсомольська правда" і багато засобів масової інформації Росії буквально звертаються до нас. Нам належать в Азовському морі острів Дузла. Без будь-яких домовленостей насипається коса, і буквально через кілька днів цей острів стане російським. Ось "Комсомольська правда" пише, дає інтерв'ю, один із будівельників: "Мы к острову то косу прифигачим. И пусть потом кто скажет, что он не наш". Що відбувається? Ніхто про це не говорить. Російська преса про це говорить, а ми мовчимо. Це захоплення української території. Хай це буде мій запит до Міністерства закордонних справ. Негайно втрутьтеся у цю справу. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Я хочу проінформувати вас, що я дав доручення Комітету у закордонних справах вивчити це питання і внести пропозиції. Якщо потрібне буде реагування Верховної Ради і в якій формі, тоді за пропозицією комітетам ми визначимось, що ми відреагували на цей документ. Будь ласка, Катерина Самойлик, фракція комуністів. Потім Мельничук Михайло і будем працювати, бо вже п'ять хвилин для розминки у нас. Геннадій Йосипович є.

 

10:06:26

САМОЙЛИК К.С.

Шановний Володимире Михайловичу! Я хочу, щоб і ви послухали. Я хочу про приємне сказати. Хочу від імені Комітету з питань молодіжної політики, від імені фракції Верховної Ради, фракція Комуністичної партії України, а я думаю, що згодом зробите ви і від імені Верховної Ради України, поздоровити з наступаючим Днем вчителя все вчительство України і побажати їм, щоб вони дійсно сіяли добро в нашій країні, благополуччя, щастя і, звичайно, витримки в цей дуже важкий час. З Днем учителя учителів всіх нашої країни.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, давайте оплесками привітаємо вчителів. (Оплески) Михайло Мельничук, будь ласка. Дякую, що підказали.

 

10:07:18

МЕЛЬНИЧУК М.В.

Михайло Мельничук, фракція Соціалістичної партії України, Чернівецька область.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги! Ми вчора зробили з вами велику помилку. Мабуть, у нас є достатньо мужності, аби ми її поправили або сьогодні, або в слідуючий тиждень. Я маю на увазі законопроект 2491 про статус суддів щодо забезпечення умов для здійснення правосуддя. Весь час лунають і тут голоси, і по всій Україні - суди такі, суди сякі. А що стосовно підтримки суддів, щодо прийняття відповідних законів, то ми залишаємось осторонь. Не треба цього робити, тому що ми суди ставимо в залежність від тієї ситуації, в якій вони опинились сьогодні. Це не вистачає коштів на зарплату, це, дивіться, бюджет майже 30 відсотків від потреби для здійснення судочинства в Україні, це і невідповідна заробітна плата.

Тому...

 

ГОЛОВА. Дякую.

Геннадій Йосипович, будь ласка.

Я думаю, давайте таким чином будем іти, що Верховна Рада не помиляється, але якщо які є проблеми, то ми їх, проконсультувавшись, знайшовши узгоджену позицію  вирішимо у правильному річищі.

Будь ласка, Геннадій Йосипович.

 

10:08:26

УДОВЕНКО Г.Й.

Шановний Олександр Михайлович!

Я з приводу пропозиції звернутися від імені Верховної Ради до президента США і прем'єр-міністра Великої Британії з пропозицією щодо затримання нашого... не нашого судна, а судна, де є 21 наш громадянин.

В принципі, це правильно, що ми турбуємося про долю українських громадян, але мені здається, ну, не царське це діло, я маю на увазі під "царським" Верховну Раду, займатися такими питаннями. Є Міністерство закордонних справ, є уряд, кожний день, майже кожний день заарештовують судна українські чи неукраїнські, де українські громадяни, заарештовують наші літаки і таке інше. Цим повинен займатися уряд і Міністерство закордонних справ. Ви можете зробити відповідне протокольне доручення.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Осташ, будь ласка, і давайте ж будемо переходити до роботи.

 

 10:09:49

ОСТАШ І.І.

Шановні колеги!

Оскільки ми сьогодні почали з дипломатичних речей, я хотів би також звернутися до вас, шановний пане Голово, з одним серйозним питанням.

Зараз дуже багато  говориться про нашого посла, надзвичайного повноважного посла у Польщі, і на жаль, ми не маємо ніякої інформації як народні депутати України.

Оскільки Польща для нас є, дійсно, стратегічним партнером, оскільки ми з серйозністю працюємо на шляху європейської інтеграції, то це питання для нас є принциповим.

Тому я просив би вас від імені нашого, від імені депутатів звернутися до Міністерства закордонних справ і надати об'єктивну достовірну інформацію щодо подій у Польщі навколо нашого посла у цій країні.

І ще одне до цього, ми знаємо, що ми прийняли закон про дипслужбу, де передбачається, що призначення послів відбувається після консультації із Верховною Радою, зокрема з Комітетом у закордонних справах.

Тому я просив би також, щоб це питання було проговорено з новим міністром закордонних справ, щоб все ж таки...

 

ГОЛОВА. Дякую.

Я прошу Олександра Зінченка пропозицію, яка щойно прозвучала від Ігоря Осташа, вивчити, і відповідну інформацію дати для комітетів.

Якщо потрібно, то і для депутатів.

Шановні народні депутати, прошу уваги. Учора ми проголосували про включення до порядку денного відповідної постанови, на якій наполягав народний депутат Мироненко, який підписали всі 13 керівників фракцій. За наполяганням народного депутата Мироненка я зараз озвучу текст тої заяви, яку опрацювали, вона набула такого нормального вигляду, я сказав би. Послухайте, я її озвучу зараз. А ви тоді визначитесь, шановні колеги.

"Звернення Верховної Ради. 4 серпня 2003 року Військово-морськими силами Великобританії, що діють у складі багатонаціональних сил зі створення стабільності та безпеки в Республіці Ірак, затримано танкер "Нафтстарт", що курсував під прапором Панами з українським екіпажем на борту. Усі 21 член екіпажу є громадянами України.

До і після прибуття до іракського порту Умкастр екіпаж перебував під озброєною вартою без пред'явлення офіційного звинувачення, що порушує норми міжнародного права.

Верховна Рада України вважає, що Україна може сподіватися на ваше доброзичливе сприяння у вирішенні долі українських громадян, які опинилися в надзвичайно важкій ситуації".

Це звернення до президента Сполучених Штатів Америки, прем'єр-міністра Великої Британії.

Ще раз хочу наголосити: оскільки підписались усі керівники фракцій і оскільки є наполягання, я ставлю на голосування про те, щоб прийняти рішення з цього питання сьогодні, відступивши від Регламенту. Прошу визначитись, шановні колеги.

 

10:12:47

За-249

Рішення прийнято.

Я ставлю на голосування про прийняття відповідної постанови і відповідного звернення, яке щойно оприлюднив.

 

10:13:15

За-266

Рішення прийнято.

Шановні народні депутати, якщо немає заперечень, я оголошу депутатські запити, яких надійшло дуже багато. Але тоді о 12-й годині ми будемо плідно працювати. Немає заперечень? Тим більше що в нас дуже багато питань  і важливих питань.

Надійшли запити народних депутатів України. До Президента України групи народних депутатів: Демьохіна, Баграєва, Ніколаєнка стосовно оголошення Херсонської області зоною надзвичайної екологічної ситуації.

Ставлю на голосування про підтримку запиту.

 

10:14:04

За-230

Запит підтримано.

Ставлю на голосування про направлення запиту до Президента України.

 

10:14:23

За-245

Рішення прийнято.

Анатолій Матвієнка - до Голови Верховної Ради України щодо безпідставного виділення Державному управлінню справами і коштів  для забезпечення візитів Президента України за кордон. У мене виникає тільки запитання: чому до мене?

Я ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:14:54

За-159

Рішення прийнято.

Юрія Кармазіна до Голови Верховної Ради України, Генерального прокурора України, Голови Фонду державного майна України з приводу вжиття заходів реагування у зв'язку з порушенням конституційних прав народного депутата України першого скликання Слєднєва на працю та виконання судових рішень, проведення перевірки додержання законності при приватизації Донецького державного металургійного заводу.

Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:15:35

За-156

Рішення прийнято.

Групи народних депутатів: Зубов, Павловський та інші - до Голови Верховної Ради України стосовно повторної спроби замаху на життя і гідність народного депутата Зубова у зв'язку з його депутатською діяльністю та вжиття заходів щодо забезпечення безпеки народного депутата. Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:16:09

За-175

Рішення прийнято.

Групи народних депутатів : Хмара, Кирильчук, Сас, всього 11 народних депутатів, до Прем'єр-міністра України  стосовно ситуації, що склалася навколо реалізації проекту нафтопроводу Одеса-Броди.

Ставлю на голосування про направлення  запиту.

 

10:16:38

За-142

Рішення прийнято.

Станіслава Пхиденка до Прем'єр-міністра України З приводу незадовільного реагування Міністерства транспорту на запити стосовно  завершення робіт по  електрифікації відрізку залізниці від станції Киверці до Луцька. Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:17:10

За-175

Рішення прийнято.

Віктора  Петрова до Прем'єр-міністра України  з приводу невиконання Державним комітетом по  земельних ресурсах, Державним комітетом лісового господарства  та Вінницькою обласною державною адміністрацією  доручень Кабінету Міністрів України стосовно  передачі земельної ділянки лісового фонду підрозділу Міністерства оборони України Дашівському лісовому мисливському господарству Вінницької області.

Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:17:55

За-152

Рішення прийнято.

Групи народних депутатів: Демьохін, Баграєв, Ніколаєнко до Прем'єр-міністра України щодо невідкладних заходів підтримки агропромислового комплексу Херсонської області.

Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:18:21

За-207

Рішення прийнято.

Юрія Ширка до Прем'єр-міністра України щодо бездіяльності уряду стосовно створення фонду для фінансування робіт пов'язаних зі створенням сховищ для  відпрацьованого ядерного палива та зняттям з експлуатації ядерних установок після закінчення терміну їх  дії.

Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:18:53

За-164

Рішення прийнято.

Шановний Іване Івановичу, я хочу вам сказати, що Верховна Рада і сесійний зал - для депутатів, але як виняток що ви вітали нашого колегу. Але давайте будемо ж діяти відповідно до установленого правила. Це не прохідний двір.

Володимира Пузакова до  Прем'єр-міністра України з приводу невиконання Державної програми "Онкологія 2002-2006 років".

Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:19:41

За-162

Рішення прийнято.

Групи народних депутатів: Лук'яненко, Омельченко та інші - до Прем'єр-міністра України  стосовно порядку схвалення Кабінетом Міністрів України проектів угоди та концепції формування Єдиного економічного простору. Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:20:09

За-91

Рішення прийнято.

Геннадія Удовенка до Прем'єр-міністра України з приводу  втручання у внутрішні справи України першого заступника міністра  закордонних справ Російської федерації Метрофановій.

Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:20:37

За-133

Рішення прийнято.

Анатолія Матвієнка до Прем'єр-міністра України щодо безпідставного  виділення Державному  управлінню справами коштів для забезпечення візитів Президента України за кордон.

Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:21:04

За-172

Рішення прийнято.

Юрія Луценко до Прем'єр-міністра України щодо втрат Державного бюджету України в наслідок порушень  законодавства при використанні радіочастотного ресурсу України. Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:21:32

За-171

Рішення прийнято.

Романа Ткача до Прем'єр-міністра України з приводу невиконання доручення про введення у штати сільських і селищних рад посад інженерів-землевпорядників. Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:22:00

За-183

Рішення прийнято.

Олега Панасовського до Прем'єр-міністра України щодо нормалізації роботи відкритого акціонерного  товариства державна енергогенеруюча компанія "Центроенерго" та інших енергогенеруючих компаній. Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:22:30

За-166

Рішення прийнято.

Групи народних депутатів Костинюк, Танюк, Ключковський до Прем'єр-міністра України з приводу невиконання Постанови Верховної Ради України від 6 березня 2003 року про рекомендації парламентських слухань щодо  вшанування пам'яті жертв голодомору 1932-1933 років. Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:23:06

За-141

Рішення прийнято.

Групи народних депутатів Тимошенко, Турчинов та інші до Прем'єр-міністра України з приводу невиконання Кабінетом Міністрів України Програми невідкладних заходів і запобігання загостренню екологічної і соціальної ситуації у місті Бориславі на 2001-2005 роки. Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:23:40

За-128

Рішення прийнято.

Євгена Гірника до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів на відновлення пам'ятки архітектури дев'ятнадцятого століття концертного залу Калузького училища культури, зруйнованого внаслідок пожежі. Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:24:10

За-151

Рішення прийнято.

Миколи Томенка до Генерального прокурора України щодо перевірки законності та забезпечення дотримання інтересів держави при визначенні суми державного мита, що була стягнута за позовом групи підприємців до одеської газети "Юг". Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:24:40

За-123

Рішення прийнято.

Микола Катеринчука до Генерального прокурора України, міністра екології та природних ресурсів України з приводу колективного звернення громадян стосовно порушення норм екологічної безпеки в селі Дубовомахаренці Козятинського району Вінницької області. Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:25:14

За-147

Рішення прийнято.

Юрія Кармазіна до Генерального прокурора України, голови Координаційного комітету по боротьбі з корупцією, організованою злочинністю при Президентові України, міністра внутрішніх справ України щодо вжиття термінових заходів по притягненню до кримінальної відповідальності осіб за умисне вбивство підлітків. Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:25:51

За-215

Рішення прийнято.

Миколи Томенка до Генерального прокурора України щодо посилення контролю за ходом розслідування нападу на шефредактора газети "Данкор". Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:26:18

За-147

Рішення прийнято.

Миколи Катеринчука до Генерального прокурора України щодо перевірки законності витрачання коштів Національним фондом соціального захисту матерів і дітей "Україна дітям". Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:26:45

За-190

Рішення прийнято.

Володимира Яворівського до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, голови Державної митної служби України з приводу бездіяльності керівництва Західної регіональної митниці, Управління служби безпеки України, Управління Міністерства внутрішніх справ у Львівській області боротьбі з контрабандою продуктів харчування та інших товарів, що підриває економічний стан держави. Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:27:26

За-139

Рішення прийнято.

Василя Цушко до Прем`єр-міністра України, міністра транспорту України, Генерального прокурора України з приводу необгрунтованого рішення керівництва Одеської залізниці демонтувати залізницю "Березине-Арзиц". Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:27:57

За-174

Рішення прийнято.

Юрія Соломатіна до Генерального прокурора України про порушення кримінальної справи проти посадових осіб Державного комітету "Укргазвидобування" за крадіжки з Державного бюджету України. Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:28:26

За-123

Рішення прийнято.

Віктора Балоги до Генерального прокурора України щодо небезпечної екологічної ситуації в Мукачівському районі Закарпатської області у зв'язку з недбалим зберіганням отрутохімікатів.

Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:28:56

За-136

Рішення прийнято.

Віталія Шибка до Генерального прокурора України про перевірку стану житлових умов посадових осіб Бабушкінської районної ради Дніпропетровської області.  Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:29:24

За-144

Рішення прийнято.

Євгена Гірника до Генерального прокурора України про надання інформації стосовно результатів розслідування вбивства заступника голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Миколи Шкрібляка у березні 2002 року.

Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:29:58

За-123

Рішення прийнято.

Володимира Пузакова до міністра охорони здоров'я України стосовно ситуації в Кіровоградській області щодо  онкологічних захворювань та вирішення питання добудови другої черги обласного онкологічного диспансеру.  Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:30:28

За-145

Рішення прийнято.

Володимира Яворівського до міністра оборони України з приводу побиття мешканців села Вербляни, котрі пікетували Яворівський полігон, де проводяться навчання італійських військ, що викликало масове захворювання дітей на невстановлену хворобу.

Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:31:01

За-197

Рішення прийнято.

Василя Онопенка до міністра транспорту України щодо порушення конституційного права громадян на вільне пересування та відновлення руху електропоїздів сполученням "П'ятихатки-Терени" Дніпропетровської області. Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:31:30

За-171

Рішення прийнято.

Сергія Слабенка до міністра екології України стосовно проблеми будівництва полігону твердих побутових відходів у місті Нововолинську.

Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:31:56

За-121

Рішення прийнято

Василя Бартківа до міністра палива та енергетики України, генерального директора Державного комітету "Укртрансгаз" щодо газифікації сіл Івано-Франківської області. Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:32:25

За-133

Рішення прийнято.

Миколи Аніщука до міністра освіти і науки України стосовно недоцільності запровадження шестиденного навчального тижня в загальноосвітніх навчальних закладах. Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:32:53

За-136

Рішення прийнято.

Віктора Балоги та Івана Іванчо до міністра України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, з приводу невідкладного погашення заборгованості чорнобильцям Закарпаття по виплаті пільг та компенсацій.

Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:33:27

За-185

Рішення прийнято.

Олександра Баранівського  до Голови Національної комісії регулювання електроенергетики України стосовно тарифів на електроенергію для промислових і комунальних підприємств міста Житомира. Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:33:54

За-118

Рішення прийнято.

Миколи Круця до Голови Державної прикордонної служби України щодо погашення заборгованості по соціальним виплатам колишнім військовослужбовцям Івано-Франківської області.

Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:34:23

За-167

Рішення прийнято.

Василя Онопенка  до Голови Київської міської державної адміністрації стосовно бездіяльності працівників житлово-експлуатаційної дільниці номер вісімсот три міста Києва та порушення ними конституційних прав  мешканців на достатній життєвий рівень.

Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:34:57

За-140

Рішення прийнято.

Групи народних депутатів: Яворівського, Бойко, Бондаренка та інших до Київського міського Голови щодо виконання ювілейних заходів з відзначення сторіччя Бориса Гмирі, свідомо зірваних вищими державними посадовцями Кабінету Міністрів України на етапі їх підготовки.

Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:35:32

За-166

Рішення прийнято.

Володимира Петренка до Голови Ради суддів України, Голови Вищої ради юстиції України з приводу порушення деяких статей Цивільно-процесуального кодексу України  Зарічним районним судом міста Суми.

Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:36:03

За-137

Рішення прийнято.

Василя Бартківа  до голови  Державного комітету зв'язку  та інформатизації України, голови  Правління відкритого акціонерного товариства  "Укртелеком" з приводу телефонізації сіл Рожнятінського району Івано-Франківської області.

Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:36:39

За-117

Рішення прийнято.

Олега Тягнибока до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України про перевірку фактів несплати ПП "Бокстер" ПДВ разом із штрафними санкціями  понад 4 мільйона гривень та можливими  у зв'язку з цим зловживаннями службовим становищем  посадовими особами ДПА у Львівській області. Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:37:14

За-162

Рішення прийнято.

Алли Александровської до  Прем'єр-міністра України з питання виконання вимог  Закону України про визнання бронетанкової галузі однією з пріоритетних у промисловості України та заходи щодо надання їй державної підтримки.

Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:37:48

За-130

Рішення прийнято.

Володимира Лещенка до міністра юстиції України щодо затримки виконання рішення суду по виплаті заборгованості із заробітної плати  мешканці села Курінь Чернігівської області Троценко.

Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:38:19

За-120

Рішення прийнято.

Михайла Родіонова до міністра Внутрішніх справ України щодо тяганини при вирішенні звернень громадян.

Ставлю на голосування  про направлення запиту.

 

10:38:44

За-125

Рішення прийнято.

Юрія Оробця до  Генерального прокурора України, голови Верховного Суду України, міністра Внутрішніх справ України щодо  розгляду звіту про результати роботи Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань вивчення ситуації у зв'язку з проведенням у червні 2003 року  позачергових виборів міського голови міста Мукачево Закарпатської області.  Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:39:28

За-182

Рішення прийнято.

Юрія Оробця до Генерального прокурора України щодо перевірки законності дій прокуратури Сумської області відносно лідера обласної організації партії "Яблуко" Шапошнікова.

Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:39:58

За-123

Рішення прийнято.

Марії Маркуш до Генерального прокурора України про незаконне заволодіння акціями та коштами у сумі понад  460 тисяч гривень, що належать вченим  Інституту ІКТП "Центр".

Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:40:31

За-127

Рішення прийнято.

Марії Маркуш до міністра палива та енергетики України, міністра праці та соціальної політики про формальний підхід при дачі відповіді на запит про виплату одноразової допомоги по відшкодуванню шкоди інваліду-шахтарю. Ставлю на голосування про направлення запиту.

 

10:41:06

За-133

Рішення прийнято.

Переходимо, шановні колеги,  до розгляду питань відповідно до розкладу.

Оголошується до розгляду Звіт президента Національної телекомпанії України, Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України, Голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення про хід виконання Постанови Верховної Ради України “Про порядок висвітлення роботи четвертої сесії Верховної Ради України четвертого скликання”.

Пропонується такий регламент, шановні колеги: по 5 хвилин на виступи і 5 хвилин відповіді на запитання. Шановні колеги, після того дати можливість виступити голові комітету Томенко Миколі, також 5 хвилин, а потім провести обговорення протягом 10 хвилин, тобто у межах 45 хвилин. Немає застережень?

Будь ласка, я запрошую  до трибуни Савенка Олександра Миколайовича, президента Національної телекомпанії України.

 

САВЕНКО О.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати.

Національна телекомпанія України завжди відповідально ставилася і ставиться до  висвітлення діяльності Верховної Ради України і докладає необхідних зусиль для безумовного виконання положень чинного законодавства, насамперед Закону про телебачення і радіомовлення щодо трансляції  перших засідань парламенту, днів уряду та парламентських слухань, звернень Голови Верховної Ради тощо.

Діяльність народних депутатів широко висвітлюється у програмах новин і в інших передачах Першого національного каналу. Члени парламенту є частими і бажаними гостями у наших студіях. Однак Національна телекомпанія України стурбована тим становище, тією ситуацією, що склалася навколо виконання постанови Верховної Ради України номер 10224 про порядок висвітлення роботи четвертої сесії Верховної Ради України четвертого скликання.

Якщо згадати, що Національна телекомпанія була заснована 1995 року, і я вже є сьомим президентом Національної телекомпанії, то незалежно хто президент національної телекомпанії, хто очолює парламент. На початку осені це питання піднімається знову і знову. Я просив би повернутися до і спробувати розібратися, в чому ж таки справжня причина тієї ситуації, яка склалася.

Ближче до постанови. Скажімо, у пункті першому цієї постанови сказано, що Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення і держтелерадіо відповідно до закону і так далі забезпечити розміщення державного замовлення на висвітлення роботи четвертої сесії.

На сьогоднішній день, сьогодні у нас з вами 3 жовтня, я як керівник Національної телекомпанії змушений констатувати, що державного замовлення на висвітлення діяльності не розміщене. І хочеш чи не хочеш, Національна телекомпанія сьогодні поставлена в таку ситуацію, що виконуючи постанову, вона буде порушувати далі цілий ряд законів. Якщо у мене вистачить часу, я спробую це вам показати. І справа не в тому, що, скажімо, хтось із чиновників в Національній раді з питань телебачення чи радіомовлення, чи Держтелерадіо не хочуть виконувати положення постанови. річ у тім, що просто відсутній механізм реалізації цієї постанови. Національна рада із цією функцією прописана в двох законах, в той час як практичний механізм реалізації, скажімо, там у постанові Кабінету Міністрів від другого червня нинішнього року, Національна рада відсутня як організація, котра має здійснювати, має право здійснювати такі функції.

Пункт другий. Національній телекомпанії в пункті другому постанови доручено забезпечити в прямому ефірі на першому каналі відкриття четвертої сесії. Виконано. Більше того, протрансльовано в прямому ефірі День уряду, як це і визначено в законі про порядок висвітлення органів вищої державної влади та органів місцевого самоврядування. І позавчора майже три години сорок п'ять хвилин ми транслювали парламентські слухання.

Пункт третій. Іще одна правова колізія. Річ у тім, що оскільки не розміщене державне замовлення, що є однією із правових ситуацій, з яких поки що не знайдено виходу. Доручено в пункті третьому забезпечувати трансляцію прямоефірних передач у проміжку між 19-ю і 20 годиною тривалістю 45 хвилин. Річ у тім, що Національна телекомпанія наразі, не маючи обсягів державного замовлення, не маючи фінансування, опинилася в ситуації, коли вона повинна отримувати передачі, які готує телерадіокомпанія "Рада".

Виникає логічне запитання: яким чином, не розмістивши державне замовлення в Національній телекомпанії, яким чином продукується ця програма у телерадіокомпанії "Рада"? Чи не виходить, що, скажімо, державне замовлення уже розміщено у телерадіокомпанії "Рада", більше того, встановлено практикою, коли ми беремо передачі із сторонніх виробників, то Національна телекомпанія платить тоді за цей продукт. Наразі ж телерадіокомпанія "Рада" ще і сплачує Національній телекомпанії певні кошти за трансляцію.

І таким чином це прямо говорить про те, що, фактично, відбувається суборенда каналу, що заборонено статтею 10 Закону про телебачення і радіомовлення.

Про що я хотів би вас попросити наразі. Річ у тім, що наразі є, існує чимало правових колізій, які без вашої допомоги, шановні народні депутати, ми просто не розв'яжемо. Я сподіваюся на ваше розуміння і підтримку.

Спасибі.

 

ГОЛОВА. Так, запитання, запишіться, будь ласка.

На табло висвітліть, будь ласка, прізвища народних депутатів, що записалися.

Валентин Зубов, фракція Юлії Тимошенко.

Немає? Є. Будь ласка.

 

10:49:57

ЗУБОВ В.С.

Шановний доповідачу, ви тільки що сказали, що цілий ряд пунктів, а саме третій, четвертий, не виконуються постанови. І ви вважаєте, що це вийшло тільки тому, що немає державного замовлення і державного розміщення.

У мене до вас питання: як ви вважаєте, хто у відповідності до п'ятого пункту, де записано, що за невиконання вимог пунктів Першого, третього, четвертого цієї постанови, голова Державного телебачення і радіомовлення України, керівники Національної телекомпанії України, Національної радіокомпанії несуть особисту відповідальність відповідно до закону.

Як ви вважаєте, хто несе? Персональну  відповідальність за те, що не виконано 3 важливіших пункти постанови.

 

САВЕНКО О.М. Спасибі.

Ну, по-перше, я не казав, що не виконані пункти постанови. Навпаки, я говорив, що не виконаний перший пункт цієї постанови. І це не функція Національної телекомпанії. Другий пункт виконаний, третій пункт виконаний частково, оскільки 45-хвинна програма "Рада. Парламентський вісник" Національна телекомпанія, починаючи із старту роботи вашої на цій сесії, ми запровадили цю програму. І майже 150 народних депутатів, представники всіх фракцій, абсолютно всіх фракцій у кожній передачі аналізують перебіг сесійного тижня і висловлюють думку фракції.

Відносно 4-го пункту, я взагалі не говорив нічого, оскільки він мене не стосується.

А щодо 5-го пункту, то, звичайно, що персональну відповідальність несе керівник. Спасибі.

 

ГОЛОВА. Олександр Пеклушенко, будь ласка. Фракція "Регіони України".

 

10:52:05

ПЕКЛУШЕНКО О.М.

Александр Николаевич, зная вас лично и сегодня слушая ваш доклад, я не почувствовал обычного оптимизма и уверенности. И, наверное, обусловлено все-таки неудовлетворенностью и с вашей стороны.

Мне кажется, буквально на прошлом заседании фракции стоял очень вопрос остро у наш во фракции "Регионов" о взаимодействии с вами. Скажите, пожалуйста, на какой из заседаний фракции вы были и когда вы планируете посетить фракцию "Регионы"?

 

САВЕНКО О.М. Коли ви мене запросите. Якщо це буде сьогодні, я готовий прийти сьогодні.

Я відносно впевненості, я переконаний у вірності своєї позиції. В тій ситуації, в якій перебуває сьогодні Національна телекомпанія, це єдино можливий вихід. Просто за 5 хвилин той комплекс проблем, який накопичував упродовж, ну, от майже вже десятиліття, дуже складно, дуже складно висловити.

Річ у тім, що Національна телекомпанія на сьогоднішній день, ми постійно  потрапляємо в ножиці.

Скажімо, на нинішній рік менше бюджетного фінансування, ніж у 2003 році, ще не було ніколи. Ми отримали всього-на-всього ліміти на 18 млн.грн. Для того, щоб стало зрозуміло що це таке, 18 мільйонів, я просто наведу вам кілька цифр.

Скажімо, тільки на утримання апаратно-студійного комплексу на Мельникова 42 необхідно 19 мільйонів. Для того, щоб виготовляти новини, необхідно 15 мільйонів. Для виготовлення програм необхідно 27 мільйонів. Для виготовлення передач міжнародних обов'язкового характеру - 21 мільйон. І так далі, і так далі.

І своїм колегам я дуже часто говорю, що людині в принципі однаково, за скільки метрів від берега вона потоне, чи це буде за півкілометра, за чотириста метрів чи за сто п'ятдесят.

Нас не рятує ні 18, ні 19, ні 39, ні 59.

Упродовж років з 1995 року недофінансування з бюджету склало 68 мільйонів гривень. А борги Національної телекомпанії складають всього-на-всього 61 мільйон.

Ви розумієте, сьогодні ми опинилися в тій ситуації, коли маємо найбільший борг перед Європейською мовною спілкою - це 16 мільйонів. Що таке Європейська мовна спілка. Через неї ми отримуємо, скажімо, трансляції олімпіади, міжнародні спортивні змагання, ми отримуємо новини, картинки новин, коли, скажімо, наші делегації урядові, насамперед це стосується керівників держави, перебувають з робочими візитами за кордоном, то саме через цю супутникову тарілку, через співпрацю с "Ей-Би-Ю" ми маємо змогу кожного дня розповідати чим наші лідери займалися за кордоном, які рішення вони приймали, які переговори. Якщо нас виключать із цієї організації, ми позбавимось всього, ми не зможемо показувати олімпіаду. Ну, і потім це сором. І це, ви розумієте, цей борг накопичувався упродовж з 1995 року.

На сьогоднішній день звідки взятися дуже великому оптимізму, якщо немає навіть лімітів на відрядження сьогодні. І національна телекомпанія сказати, що вона погана працювала, скажімо,  минулого року чи нинішнього року  я не можу сказати, тому що, якщо з бюджету минулого року  передбачалося 30 мільйонів, а видано 18 було, то  Національна телекомпанія заробили 19,3. Ситуація просто сьогодні, якщо не приймати сьогодні рішучих, кардинальних рішень,  то я боюся, що такої системи, як державне телебачення, яке на сьогоднішній день є останнім оплотом української ідеї, української державності, української мови...

 

ГОЛОВА. Олександре Миколайовичу, я прошу вас. Не треба агітувати Верховну Раду, вона загітована. Давайте ще продовжимо запитання на 10 хвилин. Тільки давайте коротко, по суті я прошу вас відповідати на запитання. Будь ласка, Марія Маркуш, фракція комуністів.

 

10:56:50

МАРКУШ М.А.

Марія Маркуш, фракція комуністів. Прошу передати слово Миговичу Івану Івановичу.

 

ГОЛОВА. Мигович, будь ласка.

 

10:56:57

МИГОВИЧ І.І.

Дякую, Марія Андріївна.

Шановний Олександре Миколайовичу! Ми знаємо вас. як і досвідченого журналіста і обізнаного у політиці, а ваш виступ показав, що і у галузі права. Але, скажіть, будь ласка, які додаткові закони потрібні для того, щоб об'єктивно висвітлювати діяльність всіх фракцій Верховної Ради? Маю на увазі тенденційних підхід і однорічне висвітлення тільки пропрезидентських фракцій і її представників.

По-друге. Чому у різних сюжетах і формах подачі матеріалу фігурує невелика обмежена купа народних депутатів, знову ж таки переважно пропрезидентських фракцій.

І третє. Для чого використовувати старі кадри про діяльність попередньої сесії Верховної Ради, в яких негативно зображується діяльність парламенту і таким чином формується негативна громадська думка у суспільстві. Дякую.

 

САВЕНКО О.М. Спасибі за питання. Я не розумію, що ви говорите, які старі кадри, коли. Запитання занадто розпливчате. Те, що  стосується, які нові закони? Ніяких  нових законів не потрібно.

Не потрібно. В своїй діяльності ми намагаємося об'єктивно висвітлювати діяльність парламенту. Те, що стосується новин. Скажімо, у нас представлене розмаїття думок і, якщо ви скажете, що не виступають у нас в новинах представники, скажімо, там  "Нашої України", Соціалістичної...

(Ш у м  у  з а л і)

Якщо ви скажете, що тільки останнім часом. У нас  і в наших програмах  був, скажімо, ну от товариш Крючков. В "Саме той" він був буквально днів 3-4.

Симоненко постійно виступає від імені фракції в наших новинах.

Скажімо, те, що стосується нової передачі "Парламентський вісник", "Рада. Парламентський вісник" там надається слово без винятку представникам усіх парламентських фракцій.

 

ГОЛОВА. Так, будь ласка, Нечипорук, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

 Немає да? Юрій Кармазін.

 

10:59:33

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність" Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".  Прошу передати слово колезі по фракції Стретовичу.

 

ГОЛОВА. Володимир Стретович.

 

10:59:51

СТРЕТОВИЧ В.М.

Шановні колеги! Володимир Стретович, Партія "Християнсько-демократичний союз".

Олександре Миколайовичу, у мене 2 запитання. Перше. Чи можливо, щоб Національна телерадіокомпанія поширила інформацію про те, що в зв'язку з днем народження голови  Центральної виборчої комісії він видав розпорядження зібрати з усіх членів ЦВК по 200 гривень, начальників управлінь по 50 гривень, начальників відділів - по 20 гривень, рядових членів ЦВК - по 10 гривень на святкування  дня народження? Це перше запитання. Чи можливо це в принципі?

Друге запитання полягає в тому, чому так Національна телерадіокомпанія, яка воює за Україну, за державу та не  любить її законодавчий, вищий представницький орган - Верховну Раду. Чому вона робить ізгоя Верховну Раду в очах громадськості? Чому так  відбувається?

Дякую.

 

САВЕНКО О.М. Спасибі. Відносно ЦВК, дня народження пана Рябця, я чую вперше. Якщо це офіційна інформація, а не на рівні чуток, тому чому б його не оприлюднити, якщо, підкреслюю, це офіційна інформація, ми послуговуємося офіційною інформацією.

У мене абсолютно ніколи не було, не є і ніколи не буде намірів, я не знаю, як навіть сформулювати, і немає  підстав не любити Верховну Раду. Ви є обранці народу, ви представляєте народ. І, здається, що в наших програмах таки справді серед всіх гілок влади висвітлена діяльність парламенту, то займає найбільше  місця. Ми намагаємося бути об'єктивними.

 

ГОЛОВА. Катерина Фоменко, будь ласка. Немає. Олександр Мороз, фракція Соціалістичної партії України.

 

11:01:43

МОРОЗ О.О.

Олександре Миколайовичу, кілька запитань, занотуйте собі.

Перше. Чи не вважаєте ви необхідним законодавчо врегулювати співвідношення права на придбання телеканала і конституційного права людини на об'єктивну інформацію?

 

САВЕНКО О.М. Ще раз, будь ласка.

 

МОРОЗ О.О.  Додайте тоді часу. Чи не вважаєте необхідним законодавчо врегулювати співвідношення права на придбання  телеканалу і права людей на об'єктивну інформацію, це право конституційне?

Друге питання. Ви за це відповідаєте персонально. Чому  немає на телебаченні жодної, підкреслюю,  жодної прямої політичної передачі? Це не тільки нами не сприймається, це викликає подив у колег із-за кордону, коли їм розповідаєш про це, вони не вірять, що таке може бути, жодної прямої політичної передачі.

І третє питання. Чому порушується законодавство щодо часу, який витрачається на рекламу, особливо у вечірній час? Я один раз зробив підрахунок, а потім просто, коли надивився на цей "Сармат" і інші там "Славутич", тощо, просто плюнув і хотілося не випити цього пива, бо я не любитель, просто напитися і, як пише газета "Грані", заграти на гітарі. Ну, це жах один. Ви за ці речі відповідаєте чи ні?

 

САВЕНКО О.М. Спасибі. Почну з найпростішого, з третього  запитання. Національна телекомпанія не порушує законодавства, яке стосується реклами. Тому що її обсяги, скажімо, у продовж години згідно закону це дев'ять хвилин. Ці дев'ять хвилин ми просто-напросто не добираємо. Ми за цим слідкуємо, я можу представити документи, будь ласка, тут це не відповідає дійсності.

Чому немає жодної прямої ефірної передачі? Прямі ефірні передачі є. Скажімо, політична передача, скажімо, програма "Наголос". І значна частина присутніх у цьому залі були учасниками цієї передачі. "Саме той", спасибі за підказку. І так далі. До речі, те, що стосується "Саме той". От я не знав, що буде це запитання, я попросив колег підготувати. Дивіться, хто у нас був гостями у "Саме той". Георгій Крючков, Сергій Гмиря, Ющенко, Кендзьор, Григорович, Валерій Асадчев, Євген Червоненко, Павло Мовчан, Тарас Стецьків, Микола Катеринчук, Григорій Дашутін, Ігор Кальніченко, Нестор Шуфрич, Ігор Шурма, Олександр Грановський, Олександр Мороз. (Ш у м  у  з а л і). У цьому? Те, що стосується прямоефірного.

 

ГОЛОВА. Прошу заспокоїтися.

 

САВЕНКО О.М. Відносно законодавчого врегулювання співвідношення права на придбання каналу. (Ш у м  у  з а л і). Я уточню. Річ у тім... Ще я не закінчив відповідати на запитання. Ви дозволите закінчити на третє запитання.

Я не зовсім розумію законодавче врегулювання співвідношення права на придбання каналу. Державний канал він не повинен бути ніким придбаний. Він державний. І суть вашого запитання я розумію. Допоки я президент Національної телекомпанії, все, що в моїх силах, все, що тільки можу, я буду робити все для того, щоб такої приватизації не відбулося. А в тому, що не все у нас виходить так, як того б хотілося... Ну, звичайно. не помиляється тільки той, хто нічого не робить.

Відносно того, коли був Олександр Олександрович гостем "Саме той", цю довідку готував не я, я уточню і вам персонально повідомлю. Я не готовий про це сказати.

 

ГОЛОВА. І Гмирі також.

Терен, будь ласка.

 

11:06:06

ТАРАН В.В.

Віктор Терен, блок Юлії Тимошенко.

Шановний доповідачу, шановний продовжувачу традицій Долганова, Лапікури, нині Корчинського, Різницької - и нет им числа. Я розумію, що треба мати велику мужність, щоб дивитися, слухати нашого Президента, я співчуваю працівникам телебачення, які так довго працюють над монтажем кадрів з паном Кучмою, обрізують, знаєте, вирізують його лексичні перли і таке інше.

І от наприклад, на інших каналах була безсмертна фраза пана Кучми буквально днями, де він на прес-конференції сказав, що депутати, інші там плещуть язиками. На першому каналі, знаєте, цього вже нема, ви обрізали це.  І тому питання до вас: скажіть мені, будь ласка, хто дає вам право редагувати кадри з нашим улюбленим Президентом?

 

САВЕНКО О.М. Ну річ у тім, що згідно чинного законодавства, я не пам'ятаю, це, здається, стаття 19 чи 16 закону про порядок висвітлення органів державної влади та місцевого самоврядування говориться про те, що чітко доручається, що про найважливіші події необхідно робити Національній телекомпанії спеціальні репортажі, звіти і так далі.

Якщо прес-конференція тривала півтори години, і вона не була в прямому ефірі, а у нас для цього відведено 5-7 хвилин, коли як, 10, то, звичайно, що доводиться вибирати ті найсерйозніші моменти, які заслуговують на увагу суспільства. Це не є редагування, це є право журналіста визначати, що він бачить найголовнішим, і це ставити в свій матеріал. Спасибі.

 

ГОЛОВА. Репліка, Мороза Олександр.

 

11:08:04

МОРОЗ О.О. Олександр Мороз.

Я розумію складнощі ваші тепер на трибуні, тим паче, що ви добре знаєте, про що йдеться. Але, справді, на програму "Саме той", так, як і на інші програми телеканалу "УТ-1" мене записували не один раз тут, але, фактично, жодного разу на екрані я себе не бачив. Потім журналісти пояснювали: "Ну, ви ж знаєте (та й ви ж знаєте), що заборонено у нашому демократичному суспільстві показувати тих, хто говорить правду про те, що діється у нас сьогодні".

Ви це прекрасно розумієте, можете не відповідати на це питання, але хотів би сказати, що ви не послуговуйтеся довідками, які мають досить сумнівні основи.

 

САВЕНКО О.М. Спасибі, я розберусь ще, яким чином ваше прізвище сюди потрапило, але, Олександре Олександровичу, ну, я приношу вибачення, якщо я помилився тут, я розберуся, чому це сталося.

Але от скажіть, ви говорите, що не показувати тих, я не пам'ятаю, минулої суботі чи позаминулої ви коментували у "Парламентського віснику", що значить... І у вас є претензії до того? Ми вас, скажімо, там перекрутили чи не правильно подали ваші думки?

 

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні колеги!

Гмиря репліку і час вичерпаний. Ми вже 18 хвилин говоримо.

 

11:09:19

ГМИРЯ С.П.

Спасибо, Владимир Михайлович.

Вы знаете, что-то из меня сделали "поручика Киже", который у нас “фигура, личность настолько секретная, что фигуры не имеет”.

Никто меня в программе "Саме той" не видел, вы каким-то образом увидели. Может, вы так и демократию видите на Первом канале украинского телевидения?  (О п л е с к и)

Но, пользуясь случаем, поскольку вы заявили, что я на программе этой был, я хочу у вас спросить, на следующей неделе или через неделю вы пригласите меня на программу "Саме той" в связи со своими демократическими убеждениями.

 

ГОЛОВА. Так, дякую.

 

САВЕНКО О.М.  Ми з вами здзвонимося і домовимося.

(Ш у м   у   з а л і)

ГОЛОВА. Час вичерпаний.

Будь ласка...

(Ш у м   у   з а л і)

Ще ж будуть інші.

Шановні колеги, час вичерпаний, у вас буде можливість поставити питання іншим.

Будь ласка, дякую, сідайте, Олександре Миколайович.

Це була репліка прізвища тих людей, які згадувались, вони відреагували. А вас не згадували.

Згадували, да? Ключковського мікрофон, будь ласка.

Та, ні,   досить, шановні колеги. Один виступить: Ключковський і за Кендзьора виступить.

 

11:10:41

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.

Юрій Ключковський, Народний рух України, фракція Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Мені дуже приємно було почути своє прізвище з вуст президента Національної телерадіокомпанії. Але мушу сказати, що тут, з трибуни, Національна телерадіокомпанія продовжує ту саму кампанію дезінформації і неправди, яка сьогодні ллється зі всіх каналів, які їй належать.

Я не мав честі бути прийнятим на цій телерадіокомпанії і виступати на її каналах. Тому згадування мого прізвища є черговою кампанією дезінформації.

 

ГОЛОВА. Слово для звіту має голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Борис Іванович Холод. Борисе Івановичу, ви розкажіть, як виконується ваш припис. Ви ж там сказали, що буде покарання, якщо не буде виконуватись постанова про висвітлення, то як ви її реалізуєте? Будь ласка.

 

ХОЛОД Б.І.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати.

 

ГОЛОВА. Одну хвилинку. Припиніть, будь ласка.

Олександр Миколайович Савенко! Будь ласка, пройдіть туди. Я прошу вас! Я вас прошу: давайте, шановні колеги, будемо слухати. Що ви там міждусобойчик утворили, допит чините людині? Хай відпочиває.

Будь ласка. Вибачте, Борис Іванович.

 

ХОЛОД Б.І. Що стосується виконання Національною радою постанови Верховної Ради від 3 липня 2003 року.

Дійсно, Національній раді було записано перший пункт: відповідно до вимог законів України про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації, про поставки продукції для державних потреб забезпечити розміщення державного замовлення на висвітлення роботи четвертої сесії на каналах Національної телекомпанії, Національної радіокомпанії та інших  телеорганізаціях України.

І пункт восьмий. З метою ширшого та якіснішого висвітлення діяльності парламенту зобов’язати Керівника Апарату Верховної Ради України організувати підготовку відповідних документів для створення супутниково-кабельного парламентського телеканалу. Звернутися до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення  про ліцензування мовника, уповноваженого висвітлювати діяльність Верховної Ради України на цьому каналі.

По першому пункту Національна рада 23 липня поточного року прийняла рішення на виконання вимог законів, які указуються в постанові, і самої постанови Верховної Ради Національна рада вирішила рекомендувати керівництву Національної телекомпанії України та Національній радіокомпанії України укласти угоди на державне замовлення з висвітлення четвертої сесії.

Після укладання угоди надати Національній раді документи для контролю за їх виконанням і контроль за виконанням цього рішення покласти на Першого заступника Голови Національної ради Віктора Івановича Понеділка і керівників структурних підрозділів.

Що стосується виконання в цілому. Шановні народні депутати, щорічно, коли приймається постанова Верховної Ради про висвітлення, Національна рада один-два рази обов'язково розглядає це питання, тому що чинним законодавством не зовсім узгоджені ті норми, які повинні бути на висвітлення і на замовлення.

У законі про Національну раду, дійсно, пунктом другим записано, про Національну раду записано, що Національна рада розміщує державне замовлення на висвітлення діяльності Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України згідно із законом України про порядок висвітлення діяльності органів державної влади і іншим законодавствам.

І ми щорічно організаційно виконуємо постанову  Верховної Ради і організаційно забезпечуємо у телекомпанії національній і у радіокомпанії розміщення державного замовлення.

Але тільки організаційно. Тому що фінансово, і, так би мовити, юридично ми не можемо розміщувати, тому що ми для цього коштів не виділяється у  Національній раді. Я розумію, про що йде мова зараз, і, звичайно, з того рішення, яке ми прийняли,  можна приймати і потрібно приймати рішення Національною телекомпанією і Національною радіокомпанією щодо укладання угоди між телерадіокомпанією Верховної Ради і Національною телекомпанією і радіокомпанією, і для цього підстави є: постанова Верховної Ради і рішення Національної ради.

Ми з цього приводу у вересні місяці, коли вже почалося засідання Верховної Ради цього скликання,  підготували питання щодо повторного розгляду на засіданні Національної ради. У зв'язку з відсутністю кворуму на засіданні Національної ради 5 числа ( не було трьох члені Національної ради,  ми провели нараду з цього приводу. 8 числа, коли вже зібралися  на засідання Національної ради щодо приймання, то після  ротації двох членів Національної ради від Президента і відсутності відповідального секретаря, звичайно, ми не могли прийняти у повному обсязі рішення Національної ради.

Після сьогоднішнього розгляду, я думаю, що ми в змозі будемо поставити питання на засідання Національної ради і прийняти таким чином узгоджене  рішення, щоб воно стосувалося більше конкретики у цьому виконанні.

Шановний Володимире Михайловичу і шановні народні депутати! У зв'язку з тим, що говорив і пан Савенко, і буде   говорити, мабуть, і Комітет телебачення і радіомовлення, Національна рада вносимо конкретні пропозиції щодо подальшої організаційної і правової основи для прийняття таких рішень і обов'язкового висвітлення.

Перше. Висвітлення роботи чергової сесії Верховної Ради відбувається у відповідності із постановою Верховної Ради, яке приймається у кінці сесії попереднього скликання ( ми пропонуємо). Це дасть можливість телеорганізаціям задіяним у висвітленні підготуватися організаційно і фінансово та почати нормальну роботу з моменту відкриття сесії.

 

ГОЛОВА. Борисе Івановичу, вибачте, ми це робимо, і ми це приймаємо. Це конкретна пропозиція, яку  ми реалізуємо. Ми прийняли 433 голоси перед закінченням сесії, часу було вдосталь. Хочете, ми зараз будемо приймати постанову зараз на висвітлення наступної сесії.

Ви скажіть мені, дайте відповідь такою зрозумілою українською мовою. Постанова прийнята Верховної Ради України. В Конституції записано, що  Верховна Рада приймає закони і постанови. Законодавчі акти.

Постанова, за яку проголосували 433 народних депутатів, не виконується. Як бути мені як Голові Верховної Ради, на якого покладена  відповідальність за реалізацію цієї постанови, що мені робити? Скажіть, які є важелі, щоб примусити голову, президента телерадіокомпанії, який каже: не хочу, не буду виконувати? Що потрібно зробити? Чи потрібно, щоб Верховна Рада також писала темники і роздавала, тоді будемо працювати, все  по темниках.

(О п л е с к и.  Ш у м  у  з а л і)

Давайте відверто  про це скажемо раз і назавжди. І ви скажіть який може бути авторитет у Верховної Ради, якщо Верховна Рада не може забезпечити, щоб її рішення виконувалося? Ви прийняли рішення,  що накладете стягнення. Нам не давайте рекомендації, ви нам скажіть конкретно які санкції Національна рада застосує, щоб постанову виконана була?

Чи потрібно прийняти закон? Ми приймемо  відповідний закон. Але повинен цій державі бути порядок. От і все.

(О п л е с к и)

Ви дайте відповідь на запитання. Не треба займатися загальними фразами. У нас часу не вистачає для розгляду інших питань. І ми повинні повертатися до цього питання. Якби було сказано, що ми виконали б в такій, такій частині, а інші не можемо виконати, треба прийняти якісь рішення, давайте приймемо. І не потрібно мобілізовувати  журналістів. Я це кажу як це робиться для того, щоб начебто Голова Верховної Ради нападає  і не дає можливості розвиватися свободі слова в Україні.

Я думаю, що краще енергію було б направити для того, щоб припинити  темники.

 

ХОЛОД Б.І  Дякую.

 

ГОЛОВА. А не для того, щоб звинувачувати в чому.

(О п л е с к и )

У нас іншого виходу немає. Ми тоді повинні якісь важелі мабуть приймати впливу. А зараз ціла кампанія розпочалася, тому що, мовляв, неправильно ми поступаємо і неправильно  заявляємо позицію.

Да набридло вже це словоблуддя! Давайте конкретну відповідь на запитання!

 

ХОЛОД Б.І  Володимире Михайловичу, дякую за підказку. Зараз іде приймання... Зараз іде розгляд законів про телебачення і радіомовлення і про Національну раду.

Я прошу,  дійсно, у законодавство про телебачення і радіомовлення і  про Національну раду внести  такі зміни,  щоб вони працювали і для  Національної ради, і для  Національної телекомпанії і радіокомпанії. Я згоден з тим, що сьогодні чинним законодавством вирішувати тільки на розмові, тільки на розмові.

Що стосується...

 

ГОЛОВА. Я дякую. Переходимо до запитань.

 

ХОЛОД Б.І. Що стосується  8-го пункту, ви знаєте, що ми прийняли рішення і видали ліцензію телерадіокомпанії Верховної Ради  для мовлення на супутниково-кабельному каналі.

Будь ласка, якщо питання будуть.

 

ГОЛОВА. Запитання, будь ласка. Запишіться на запитання. Так, на табло, будь ласка, прізвища народних депутатів, що записалися.

Микола Томенко, фракція "Наша Україна". Є Томенко? Будь ласка.

 

11:21:50

ТОМЕНКО М.В.

Я прошу передати слово моєму колезі із  фракції "Наша Україна" Івану Плющу.

 

ГОЛОВА. Іван Плющ, будь ласка.

 

11:22:01

ПЛЮЩ І.С.

Дякую, дякую колего. Шановний  Володимире Михайловичу, шановний Борис Іванович.

Я радий, що Володимир Михайлович тільки що зрозумів, що треба, щоб транслювали засідання Верховної Ради. Але він вас запитував, Борисе Івановичу, що треба зробити, щоб це відбувалося? Мені здається, що краще, як Володимир Михайлович, ніхто не знає цього. Що треба зробити, щоб Адміністрація Президента не втручалася у Перший канал і не підстроювала під себе Перший канал? Щоб не бути голослівним, я наведу декілька фактів. У залі Верховної Ради і попереднього скликання, і до попереднього,  це вічна, Олександр Зінченко знає як голова профільного комітету, вічна проблема. Ми приймаємо рішення про висвітлення Верховної Ради, це рішення  поступає вказівка не виконувати. Це робив Долганов найбільш р’яно. Але так, як Савенко цього ще ніхто не робив. Тому я раджу, Борисе Івановичем, сядьте з Володимиром Михайловичем і домовтеся, що треба зробити, щоб цього не було. Ви обидва у курсі справи. І не дуріть нас.

 

ХОЛОД Б.І   Дякую.

 

ГОЛОВА. Зубов Валентин, фракція блоку Юлії Тимошенко.

 

11:23:31

ЗУБОВ В.С.

Валентин Зубов, фракція блоку Юлії Тимошенко. Прошу передати слово Тарану-Терену.

 

ГОЛОВА. Віктор Терен. Є Терен?

 

11:23:48

ТАРАН В.В.

Віктор Терен, блок Юлії Тимошенко. Переш. На запитання Голови Верховної Ради ви не дали ніякої конкретної відповіді. Це абсолютно. Це основне.

Друге. Скажіться, будь ласка, глушаться передачі по радіо "Рокс", Верховна Рада платить за це гроші, за якісні передачі. Їх немає. І зараз глушаться, конкретно зараз. Це таке питання. Ви знову будете казати, що ви нічого не знаєте.

І третє. Чи хоч один єдиний раз ваша Національна рада з телебачення хоч якось відреагувала на ту відверту брехню, яка зранку до вечора ллється по каналам телебачення. І ви це бачите. Якщо ви цього не бачите, то ви так само брешете. І вам тоді не місце ні тут у Верховній Раді, ні у Національній раді. Все.

 

ХОЛОД Б.І  Дякую. Я думаю, що перше питання по узгодженню чинного законодавства. Просто ми відпрацюємо конкретні пропозиції свої, і нічого тут говорити. Треба працювати.

Друге питання. Радіо "Рокс" глушиться. Зрозумійте, будь ласка, це не діяльність Національної ради. І я від вас чую сьогодні. Я просто зараз з Держкомзв'язком, з Укрчастотнаглядом і з тими службами, інституціями, які впливають на це або ведуть, я після сьогоднішньої наради, засідання зараз буду з'ясовувати.

 

ГОЛОВА. Народний депутат Грязєв, фракція комуністів.

 

ХОЛОД Б.І ... що стосується програмного наповнення і нечіткого або там, як ви говорите, з брехнею. То Національна рада при видачі ліцензії або при заслуховуванні контрольно-аналітичного відділу, коли стосується змістовної частини, ми обов'язково звертаємо - у відповідності з ліцензією іде мовлення чи невідповідності, в тому числі і ці питання. То вони на контролі в Національній раді. Інколи вдається прийняти рішення узгоджене, а інколи і не приходиться прийняти, тому що різні причини в цьому є.

 

ГОЛОВА. Народний депутат Грязєв. А, Грачев, вибачте. Будь ласка.

 

11:26:00

ГРАЧЕВ О.О. Дякую, Володимире Михайловичу.

Борис Іванович і Олександр Миколайович! Скажіть, будь ласка, всім громадянам України: якщо ви не виконуєте Конституцію України, тому що ви не виконуєте постанови Верховної Ради, чи відповідаєте ви займаним посадам? І що вас примушує порушувати, бути преступниками, злочинцями? Будь ласка. (Оплески)

 

ХОЛОД Б.І. Ну, якщо ви визнаєте, що не відповідає голова Національної ради, то при звіті після першого листопад, можна буде прийняти рішення по цьому питанню.

Щодо порушення або, як ви сказали там, чинного законодавства і взагалі порушника, то є судові органи, можна звернутися і по голові, і по членам Національної ради, по Національній раді поставити в такому разі питання.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я хочу вибачитись за свого колегу, що тут було застосовано слово "злочинці". Я думаю. нам не потрібно це говорити - це перше.

Борис Іванович, перед закінченням скажу: ви кажете, що є суд. Якщо не виконується постанова Верховної Ради, то, очевидно, треба її виконувати і звернутися до суду одночасно так, як і в цьому випадку. Тоді ми скажемо, що ми живемо в демократичному суспільстві. От і все.

Дякую вам, сідайте, будь ласка.

Тимчасово виконуючий обов'язки голови Державного комітету телебачення, радіомовлення України Анатолій Леонідович Мураховський. Будь ласка

 

МУРАХОВСЬКИЙ А.Л.

Доброго дня!

Шановний Володимир Михайлович, шановні народні депутати!

Дозвольте поінформувати вас про хід висвітлення четвертої сесії Верховної Ради Четвертого скликання і про хід виконання постанови.

На виконання постанови Верховної Ради від третього липня 2003 року про порядок висвітлення роботи четвертої сесії Верховної Ради України Четвертого скликання відповідно до вимог закону України про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації Державним комітетом телебачення та радіомовлення України з метою більш широкого і повного інформування громадян України про діяльність єдиного законодавчого органу здійснено наступні заходи.

Державний комітет відповідно до покладених на нього завдань і повноважень, а вони визначені відповідними документами, здійснює координацію та методологічне забезпечення діяльністю державних засобів масової інформації. Функція розміщення державного замовлення на висвітлення діяльності органів державної влади закріплена у відповідності до Закону про Національну раду з питань телебачення і радіомовлення... за Національну раду з питань телебачення і радіомовлення.

У зв'язку з цим наш комітет звернувся до Національної ради із пропозицією розмістити державне замовлення на висвітлення роботи четвертої сесії Верховної Ради України Четвертого скликання у порядку і обсягах, визначених зазначеною постановою на каналах національної телекомпанії, національної радіокомпанії України та інших телерадіоорганізацій України.

У свою чергу ми також дали рекомендації відповідним керівникам працювати по укладанню цього державного контракту.

Відповідно до статті 15 Закону України "Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації" забезпечено трансляцію у прямому ефірі на Першому каналі Українського телебачення і першому каналі Українського радіо відкриття четвертої сесії Верховної Ради України четвертого скликання.

Дозвольте, шановні народні депутати, позначити певні проблеми, які виявилися у ході виконання постанови Верховної Ради.

Хотілось би зазначити, що Постанова Верховної Ради щодо висвітлення четвертої сесії Верховної Ради четвертого скликання визначає час, форму, жанри передач, які мають транслювати Національна телекомпанія та Національна радіокомпанія України. Закон України "Про порядок висвітлення діяльності органів державного влади та органів місцевого самоврядування засобами масової інформації в Україні" визначає, що обсяги державного замовлення Національній телекомпанії та Національній радіокомпанії становлять 3 відсотки від річного обсягу часу загальнонаціонального каналу, на якому здійснюється мовлення.

Хотілося б, щоб ми також знали, що постанова чинна, вона спонукає до суттєвого, у декілька разів збільшення цього відсоткового показника. Сьогодні державний контракт на висвітлення діяльності парламенту укладається між Верховною Радою та телерадіоорганізацією "Рада". Роль і місце Національної телекомпанії у цьому контракті не визначені.

Телерадіоорганізація "Рада", яка, по суті, є виконавцем державного замовлення, продукує ефірну програму, яку повинна транслювати Національна телекомпанія. Така взаємодія суб'єктів інформаційної діяльності містить ознаки суборенди каналу, що заборонено Законом України "Про телебачення і радіомовлення".

На жаль, попри існування великої кількості законодавчих актів, які регулюють діяльність телерадіоорганізацій, не виписано чіткого механізму розміщення державного замовлення на висвітлення роботи органів державної влади. Це створює певні правові колізії, істотно ускладнює роботу з висвітленням діяльності парламенту. І, з свого боку, дозвольте звернутися до вас з проханням допомогти усунути ці суперечності.

Національна радіокомпанія України на підставі договору з дирекцією телерадіопрограм Управління справами Верховної Ради здійснює пряму трансляцію пленарних засідань Верховної Ради у вівторок, четвер з 10-ї до 18-ї години, в середу, п'ятницю з 10-ї по 14-ту, а також забезпечує трансляцію  в прямому ефірі щотижневих сорокап'ятихвилинних тематичних передач, зокрема, "Депутатський тиждень".

За участю в них на пропорційній основі представників депутатських фракцій і груп, позафракційних народних депутатів згідно з планом-графіком їх виступів,  підготовлених Апаратом Верховної Ради України і погодженим з керівниками депутатських фракцій та груп.

Крім того, щодня в інформаційних програмах звучать виступи, інтерв'ю, коментарі народних депутатів.

Підсумовуючи дозвольте сказати, що Державний комітет телебачення та радіомовлення України в межах своєї компетенції і надалі здійснюватиме заходи щодо чіткого додержання законодавства стосовно висвітлення діяльності парламенту та інших органів державної влади України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. На запитання запишіться. На табло прізвища народних депутатів, що записались, висвітліть. Микола Томенко, фракція "Наша Україна".

 

11:34:07

ТОМЕНКО М.В.

Прошу передати слово моєму колезі Володимиру Яворівському.

 

ГОЛОВА. Володимир Яворівський, фракція "Наша Україна".

 

11:34:15

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, "Наша Україна".

Шановний колего, я шаную вас як людину, як земляка. Але, скажіть, будь ласка, чи аналізували ви листи і скільки цих листів, які пишуть люди з приводу гвалтівного, абсолютно ні чим не обгрунтованого закриття програми на радіо "20 хвилин з Володимиром Яворівським"? Скільки ви отримали листів і як ви на них реагуєте? Дякую.

 

МУРАХОВСЬКИЙ А.Л.  Дякую за запитання.

Шановний Володимире Олександровичу, такі листи розглядаються в першу чергу керівництвом Національної радіокомпанії України. Згадаймо останні парламентські слухання, присвячені свободі слова, які проходили в цій залі. Державний комітет не  здійснює управління державними телерадіоорганізаціями у відповідності до чинного законодавства, а лише координує їхню діяльність.

І ми намагаємося діяти в межах визначених нам повноважень, не допускаючи втручання в програмну політику наших суб'єктів інформаційної діяльності. Дякую.

 

ГОЛОВА. Олександр Пеклушенко, фракція "Регіони України".

 

11:35:35

ПЕКЛУШЕНКО О.М.

Вы бываете у нас в сессионном зале и, наверняка, смотрите своих по российскому телевидению, так вот я высказываю свою точку  зрения. У нас нескучно в сессионном зале, но когда смотриш передачи вашей программы, просто берет зевота. Неужели нельзя иначе по  форме, по содержавнию, построить работу с депутатами.

В ту же очередь я  хочу сказать. Как земля за колхозами, так  за определенными депутатами  так же закреплена ваша компания. Я хотул бы, что бы  вы внесли новую струю в работе с депутатами Верховного Совета.

 

МУРАХОВСЬКИЙ А.Л. Дякую. Це запитання чи пропозиція?

 

ГОЛОВА. Володимир Пузаков, фракція комуністів.

 

11:36:27

ПУЗАКОВ В.Т.

Дякую. Прошу передати слово Мішурі Валерію Дмитровичу.

 

ГОЛОВА. Валерій Мішура.

 

11:36:37

МІШУРА В.Д.

Валерій Мішура, фракція комуністів.

Шановний Анатолію Леонідовичу! Ви знаєте, що державні засоби масової інформації існують на податки усіх громадян, підкреслюю. Як ви дивитеся на те, щоб, скажімо, і час ефірний, скажемо, у державних засобах інформації розподілявся відповідно  до пропорційного представництва  депутатів у Верховній Раді, скажімо, а не просто, одним багато, а іншим менше?

Далі. Як ви дивитеся на те, і як  ви відповіли на запитання, скажімо, чим відрізняється інформування від пропаганди, журналіст від пропагандиста?

І, нарешті. Як ви дивитеся на те, що, якщо буде  відновлена антикомуністична програма Яворівського, то мені теж дадуть 20 хвилин для програми  "Бесіди про комунізм"? Дякую.

 

МУРАХОВСЬКИЙ А.Л. Дякую. Стосовно вашого першого запитання. Безперечно, що  загальнонаціональний перший канал мусить забезпечити найбільш об'єктивне висвітлення роботи  вищого законодавчого органу держави, і тут є абсолютно слушні зауваження аби відповідно формувати програмну  політику з цього приводу.

Стосовно  вашого запитання чим відрізняється журналіст від пропагандиста.

На жаль, сьогодні, дивлячись з якого  боку дивитися. Можна і не побачити ці відмінності. А можна згадати того, хто нас навчав партійній журналістики, коли говорили, що газета - не тільки  колективний пропагандист і агітатор, а також колективний організатор. Єдине, що, на жаль,  сьогодні ця процесія не враховує деяких ну раритетних вимог, які до неї вимагаються: правдивість, чіткість, це точність, об'єктивність. І тут безперечно  місія цієї........ сьогодні надзвичайно велика у нашому суспільстві. Спасибі.

 

ГОЛОВА.  Зінченко, будь ласка.

 

11:38:54

ЗІНЧЕНКО О.О.

Шановний Анатолій Леонідович, у мене є одне питання. 4 роки ми чуємо розмови про суборенду і це палочка-виручалочка, за яку завжди зачіпалося будь-яке керівництво для того, щоб не виконувати постанову Верховної Ради. Чи як ви будете реагувати на відповідні дії Верховної Ради, якщо час, який запропонований постановою буде вилучено з трансляційної сітки НТКУ і з концерну РРТ почнеться мовлення  компанії, яка буде здійснюватися телерадіокомпанією "Рада", у відповідності з рішенням Національної компанії?

 

МУРАХОВСЬКИЙ А.Л. Ми погоджуємося з цією пропозицією, тобто вона абсолютно є слушною.

 

ЗІНЧЕНКО О.О. Слушна пропозиція? Ми тоді так і будемо...

 

ГОЛОВА. Якщо дозволите, ще одне, крім вашим обтічних таких розмов, запитання. Ваша позиція особиста.

Постанова Верховної Ради має виконуватися чи не повинна вона  виконуватися? І чи ваша точка зору особиста збігається з позицією голови комітету, бо я мав з ним розмову, він стоїть на тому, що постанова повинна виконуватися. Ви зараз ведете мову про суборенду. Тільки коротко, будь ласка.

 

МУРАХОВСЬКИЙ А.Л. Шановний Володимире Михайловичу, моя точка зору, що все, що приймається в цій залі, мусить виконуватися.

 

ГОЛОВА. Я зрозумів.

А оскільки ви не забезпечуєте контролю,  значить тоді ви погано  працюєте. Сідайте. будь ласка.

 

МУРАХОВСЬКИЙ А.Л. Дякую.

 

ГОЛОВА.Час вичерпаний. Я дякую. Дуже тут багато, тут ще 25 народних депутатів записалися  на запитання, але, на превеликий  жаль  час вичерпано. Голова комітету Микола Томенко, будь ласка.

 

11:40:43

ТОМЕНКО М.В.

Микола Томенко.

Шановні колеги, я кілька  аспектів, про які тут не говорили, торкнуся і почну з такої непопулярної речі, яка називається етика. Ми почули три виступи, які, очевидно, однією людиною писалися, тому що там  одне і теж саме. І як тільки ми починаємо обговорення, щойно Олександр Миколайович  уже Савенко пішов Медведчуку доповідати, що обговорення нормально пройшло. Так ніби  з точки зору етики треба було послухати, що Верховна Рада думає з цього питання.

Так от, з точки зору  етики відбулася вперше в історії взаємини парламенту і Національної телекомпанії, річ, яку дуже тяжко пояснити. Значить, постанова не тільки не виконується, а Національна телекомпанія взяла назву повністю нашої програми, Верховної Ради. І тут журналісти ходять з мікрофон і представляються, і депутати розуміють, що це наша програма взагалі-то відбувається. Це абсолютно інша програма з абсолютно іншою логікою і концепцією, значить, яка нібито висвітлює діяльність Верховної Ради. На мою думку, ця ситуація не лише правова, вона етична, і ми мусимо у якійсь спосіб на неї реагувати.

Пам'ятаєте, на попередньому обговоренні ми  тут слухали про різні цифри. Я замовив моніторинг, щоб подивитися, як висвітлювалася діяльність Верховної Ради протягом останнього тижня. Тут нам говорили про те, як депутати не злазять з екрану під час новин українських української програми. Так от, за останній тиждень у нас  ситуація виглядає таким чином. Я зрозумів, що у нас є  чотири структури, чотири гілки влади: перша гілка - це Президент, друга - уряд, третя - це Верховна Рада, а четверта - це СДПУ. Тому що   по кількості висвітлення Президент - на першому, СДПУ - на другому, уряд  - на третьому, а парламент в цілому на четвертому місці йде.

Значить, більше того, от останні дні взагалі дивна ситуація трапилася, що кількість прямих синхронів Сергія Медведчука зрівнялося з  Леонідом Кучмою. Тобто я  розумію, звичайно, ну, Сергій Медведчук все-таки брат тільки глави Адміністрації Президента, але така кількість  прямих цитат, які ми чули протягом останніх  двох днів, може журналісти просто переплутали, прізвище  однакове. Але якщо ми говоримо про цифри, я готовий так само з цифрами на руках  говорити про те, що на сьогоднішній день в інформаційній політиці України немає не те, щоб стандартів Ради Європи, немає елементарного виконання тих  норм Закону про телебачення і радіомовлення, які вже прийняті. Нічого не треба приймати. Є право на відповідь, на спростування, право рівного висвітлення всіх, як і записано в діючому Законі про телебачення і радіомовлення.

Тому коли ми говоримо і оперуємо якимись цифрами, звичайно, ми мусимо говорити про реальні цифри. Тепер про конфлікт між Верховною Радою, Національною телекомпанією з приводу фінансів.

Я хочу офіційно заявити, що Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформації не затвердив бюджет Національної телекомпанії по одній причині. І очевидно сьогодні на своєму засіданні теж не затвердить, і буде звертатися до Бюджетного комітету поки що зупинити вирішення цієї проблеми. Оскільки цифри, які нам принесли пізно вечором вчора, це цифри, знаєте, такі для ідіотів. Там немає статті: скільки заробляє Національна телекомпанія від реклами, там немає цифри, скільки заробляє Національна телекомпанія від оренди. І ми готові зараз невідкладно зараз запропонувати слідчу комісію, щоб разом із страйккомом журналістів, які є заручниками там, бо копійки отримують. Заручниками, тому що гроші десь зникають. Ніхто не знає де гроші. Коли нам сьогодні керівник Національної телекомпанії каже, що дайте 115 мільйонів. А куди ви дінете ці 115 мільйонів? Люди отримають ті, які страйкують, гроші?

Так от ми перевіримо разом із страйккомом зараз, хто орендує приміщення. Тому що преса що пише? Преса пише: "Один плюс один" - два поверхи, Оксана Марченко - один поверх і так далі. Може давайте захистимо тих простих журналістів, які там працюють, а тоді будемо говорити про фінансування. І дамо таке фінансування, щоб канал був дійсно достойний, щоб люди працювали достойно і робили там достойні програми.

А не лякайте приватизацією. Приватизація відбулася. Канал приватизували кілька людей, які сидять в Адміністрації Президента і сидять у вас там, і які ділять гроші, і по одному документу пишуть кого показати. Якщо Голова Верховної Ради заборонений на Національній телекомпанії, не опозиція, Голова Верховної Ради. Про нього можна казати або критично, або нічого не казати. Коли всі події у Верховній Раді коментують дві-три людини. То про що ми говоримо тут? Яке висвітлення?

Тому позиція нашого комітету є абсолютно однозначна. На сьогоднішній день ми повинні поставити питання не про висвітлення, а про долю Національною телекомпанії. Значить, ми повинні створити слідчу комісію, повинні зустрітись з журналістським колективом, повинні подивитися, в якому стані знаходиться там фінансовий стан і так далі і приймати рішення - не просто мінять чи не мінять президента Національної телекомпанії, ну, прийшов один представник Адміністрації Президента, буде інший, а змінити статус Національної телекомпанії, чітко поставити під парламентський контроль роботу там, і тоді, я думаю, не буде соромно нам слухати такі виступи сьогодні і не соромно дивитися Перший національний. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую, сідайте, будь ласка.

Ми домовились, що запитання до голови комітету не будемо ставити, а перейдемо до обговорення. Переходимо до обговорення. У нас 15 хвилин залишилось часу. Зараз подивимся, хто записався, шановні колеги. Так, записані на виступи з трибуни, висвітліть, будь ласка, Юрій Артеменко, фракція "Наша Україна". Підготуватися Яворівському.

 

11:46:28

АРТЕМЕНКО Ю.А. Дякую.

Сьогодні історичний момент - ми з Яворівським нарешті обійшли Кармазіна, він вперше не виступає першим з трибуни. Спасибі, Юрій Анатолійович.

Шановні колеги, не секрет для нас, що ті, хто забороняє зараз прямий ефір, намагаються не надати можливості громадянам України побачити ту гірку реальність, яка є, і намагаються зробити, скажімо, тих найчесніших журналістів - піховшиків, долганових - єдиними носіями правди, яка є. І підтвердженням цього є сьогоднішні виступи, і темники, і ця юридична еквілібристика - держзамовлення чи не держзамовлення того ж пана Савенка. До речі, я вчора дивився "Інтернет", мене здивувала заява, яка, я не знаю, чи відповідає вона дійсності, але слова Савенка про те, що доки він буде керівником Національної телерадіокомпанії, прямих ефірів не буде. Ви знаєте, мене це дуже здивувало.

Я розумію так, що ми сьогодні обговорюємо той факт цензури - прямої цензури, але в іншій формі. І я не буду вдаватися в аналіз правових норм, які виникають між Верховною Радою та Національною телекомпанією, хоча би через кілька причин: по-перше, бо це питання є, на мій погляд, об'єктом Книги Гінеса, як саме найабсурдніше рішення державних чиновників. По-друге, це - предмет для розгляду Генеральної прокуратури в частині зловживання службовим становищем або владою. І по-третє, я дістав минулорічний коментар відомого українського адвоката, я цитую: " Поки що  можна скільки завгодно зазирати в словники, копирсатися в прецедентах Європейського суду з прав людини, але якщо голова Адміністрації Президента України Медведчук оголосить, що цензури в Україні немає, кожний, хто заперечить це, вимушений буде спочатку пояснити головному юристу країни, а що це така цензура?

У цю гру з неминучою необхідністю будуть включені Міністерство юстиції, топ-менеджери ЗМІ, харизматичні лідери, врешті, Конституційний Суд, і процес цей, подібно до інших процесів, буде приречений на таку, як потрібно, тривалість.

І ви знаєте, я подивився вчора телебачення, адвокат цей як в воду дивився, бо за вчорашню інформацію інформагенств профспілкові лідери Національної телекомпанії звертаються до президента України з проханням звернутися до Конституційного суду за роз'ясненням порядку висвітлення сесії Верховної Ради, роботи Верховної Ради.

Я не дивуюсь Лєшику і Долганову, які протягом кількох років намагалися шляхом припинення трансляції сесії, фактично, цензурувати найвищий законодавчий орган. Тоді так було модно і тоді президент мав бути сильним.

Але я не  розумію нинішнього президента Національної телекомпанії. Вибачте, президент забув про зарплати, про пенсії, про добробут і намагається збільшити повноваження Верховної Ради, посилити роль парламентаризму, будувати європейську систему влади. І українське суспільство протягом кількох місяців обговорює таке надважливе питання, які ще повноваження передати парламенту? А пан Савенко всупереч реформістській логіці Президента обрізає повноваження парламенту, обрізає бажаний парламентаризм.

 

ГОЛОВА. Так, дякую, час вичерпаний.

 

АРТЕМЕНКО Ю.А. Тому у мене є от тільки пропозиція одна: давайте, по-перше, приймемо цю постанову, те, що казав Володимир Михайлович, сьогодні зробимо її ще більш жорсткішою, звернемося до Генеральної прокуратури з проханням розглянути і приймемо законопроект про обрання керівників Національної телерадіокомпанії. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Володимир Яворівський, фракція "Наша Україна".

Василь Надрага буде виступати наступний.

 

11:50:11

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Яворів, Жовква, Львівщина.

Я не знаю, чи всі читали, а мабуть, ті, хто нас слухає, то точно не читали блискучу аналітичну статтю Дмитра Видріна у газеті "Дзеркало тижня", там є одне дивовижне місце, він пише про Президента, вся стаття Президенту присвячена: "Він виявився (Президент тобто) сильнішим від етики, моральності, релігійних заповідей і суспільних табу і в цьому плані створив, справді, власну епоху. Але у являю, як важко йому визнавати, що є дещо сильніше за нього - це час, час, у наслідок абсолютного диктату якого, все має початок і все має кінець". Я думаю, це - вирок.

Давайте трішки піднімемся над цією темою. Ми прекрасно розуміємо, що суть не просто в тому: висвітлюють Верховну Раду, не висвітлюють. Ми це все знаємо і розуміємо.

Мені важко говорити, тому що я Олександра Савенка знаю, знаю давно. Коли він прийшов перший раз, це було щось таке, трошки смішне, трошки трагічне. Олександре, другий твій прихід уже комічний. Невже ви цього не розумієте?

Колись Яковченко, блискучий актор, серед зими вийшов із спектаклю, холодно було, і прийшов до Дальського. Дальський в досі і в шапці, а цей в потертому пальтечку скаче на одній нозі. І його питає щось там Дальський, значить там: "Давай поговорим, Коля". А це каже: "Поговорим летом, поговорим летом".

Сашуню, ти журналіст, "поговорим летом" з тобою. Як ти в очі будеш дивитися і своїм журналістам, і всім?

Був Долганов. Вони виконували. А цей ще й старається страшенно, ще страшенно старається догодити. Кому? У що переведено наше телебачення, Перший канал? У провінційний канальчик, де миготять ті самі жирні обличчя новобранців есдеків і таке інше. Що ж ми робимо?

Ще одне, про що мушу сказати, що болить мене і пече. Ви виховали, ви виховали ціле покоління покрутів-журналістів, гнучкошиєнків. Вони всі дуже талановиті люди, але ви їх заганяєте у куток. Вони ж отримують жалюгідні копійки!

Тут уже Микола Томенко згадував, і я його цілковито в цьому підтримую. Колись Жириновський сказав блискучу фразу, що вплив жінок на політику серед дня набагато менший, ніж увечері. То поясніть мені, будь ласка, чому Оксана Марченко займає фактично весь поверх. Чому інші журналісти ледве животіють, отримуючи жалюгідні копійки? Це в той час, коли ми знаємо як процвітає корупція.

Я за те, я підтримую ще раз, Володимире Михайловичу, я вам вдячний за те, що ви сьогодні зайняли позицію парламенту, не свою чи ще якусь, а позицію парламенту. Що з нами роблять чиновнички, Адміністрація Президента!

Я ще раз хочу сказати, ми вистоїмо це, ми витримаємо.

Я закінчую. Валері просто відповім. Валеро, ми колеги з тобою. Ти сьогодні говориш про те, що от, там Яворівського, і твою закриють. Якщо відкриють програму після президентських виборів, а її відкриють, першу я присвячу тобі - що ти зробив для України, мову, незалежність її, добре?

 

ГОЛОВА. Василь Надрага, група "Народний вибір". Наступна буде виступати Александровська замість Соломатіна. А, є? А мені сказали, що...

 

11:53:46

НАДРАГА В.І.

Уважаемые коллеги, я не претендую на авторскую передачу. Я думаю, что сегодня разговор нормальный, разговор в той части, что нужно посмотреть каким образом идет выполнение выше названного постановления. Я глубоко убежден, что абсолютно правильно задаются вопросы, требуются ответы.

Но, вместе с тем, я хочу сказать только одно. Я не хотел бы, чтобы в наших практических делах мы при всех наших эмоциях все-таки ставились на волну нашего видения, которое может быть, или мы можем посчитать абсолютно справедливым.

Потому что, например, у меня вызывает сомнения, что с 19 до 20.00 должны обязательно мы с вами рассказывать нашим уважаемым жителям Украины какие мы есть и чего мы хотим.

С другой стороны, я понимаю ситуацию таким образом. Мы можем с вами претендовать на что угодно, но на сегодняшний момент я бы предложил, чтобы все и три представителя исполнительной власти,и профильный комитет все-таки разобрались что такое госзаказ и каким образом эта машина должна ехать. Потому что, если нет бензина, то никто никуда не поедет. Если нет госзаказа, нет ресурса, ни какое предприятие, телерадиокомпания, совхоз, промышленное предприятие, металлургическое, оно не будет работать.

Поэтому я считаю, что сегодня мы должны с вами определиться. Какое-то движение высказал в этом плане председатель профильного комитета. Нормально. Я думаю, должны разобраться и что такое госзаказ. Если его не будет, еще раз повторю, глубоко убежден, что все дальше будет опять идти  в виде эмоций.

Следующий момент,  который, на мой взгляд, так сказать, необходимо понять, так сказать, и осознать. Если сегодня есть вопросы, что постановление в той или иной степени кого-то  не устраивает, то меня в  данном случае единствоенно, что смутило, меня смутила позиция профсоюза, в том числе и тех, среди которых один создан в альтернативу другому. Они начинают настаивать и говорить о том, что якобы  мы здесь с вами перегнули палку.  Я думаю, что это повод задуматься и понять все-таки ситуацию, чего хотят люди, работающие в этой телерадиокомпании, чего их не устраивает и соответственно с чем они согласны или не согласны, как со своим руководством, так  нашими с вами претиензиями.

В целом же, я думаю, что на сегодняшний момент есть еще  одна тема,  которую нужно отрегулировать и Верховной Раде, и представителям  исполнительной власти. Мне кажется, на сегодня окончательно четко выписаного законодательства  кто, когда и что делает, не  только "по висвітленню нашої  діяльності, але і по всім іншим  питанням", на сегодня этого нет, "на привеликий жаль".

В целом  же я еще раз хочу сказать,  что согласен со всеми позициями, которые здесь высказывали в части претензий. Но я считаю, что мы должны идти по жизни, по той земле, по тем фактическим  положениям, которые существую. Факты говорят одно, мы должны в этих вещах разобраться. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Дякую. Юрій Соломатін, будь ласка, фракція комуністів.

 

11:57:06

СОЛОМАТІН Ю.П.

 Соломатін Юрій Петрович, фракція комуністів.

Я зроблю спробу проаналізувати  питання, яке обговорюється у сесійній залі, з соціально класових позиций. У буржуазному парламенті обговорюються питання буржуазної свободи слова та інформації.

 Суть проблеми. Буржуазний гарант Конституції та арбітр нації разом зі своєю камарилією у вигляді виконавчої гілки влади має право порушувати будь-які конституційні засади, законодавчі норми щодо буржуазної свободи слова. А буржуазна Верховна  Рада  України завжди залишається потерпілою стороною. Ось у якому стані ми знаходимося.

Тому суть проблеми в неудосконалості стосунків з цієї проблематики між виконавчою та законодавчою гілкою влади, а в необхідносі ліквідувати ганебну, безконтрольну президентську гілку влади взагалі разом з усіма "папуасами". А папуаси - це  члени партії Адміністрації Президента України, які посіли на Банковій в колишніх кабінетах ЦК КПУ, у всіх обкомах, міськомах і райкомах. Вони зовні начеб-то позапартійні, а в дійсності це партія номер 1 без партійних квитків, але з посадами в Адміністрації Президента України.

Народ вже починає розуміти сутність цієї буржуазної свободи слова. Навіть після виступів знедоленого народу ветеранського загалу перший прем'єр-міністр України Віктор Янукович збагнув, що вже відсувається в свідомості людей і в розумінні ними ситуації якісь тектанічні зсуви, які зруйнують взагалі всю цю владу і він проголосив, що має відмовитися від переходу на адресну соціальну допомогу. Знедолений народе! Це твоя перша перемога! І нехай здригається ця буржуазна влада від твоєї залізної ходи! Тому Конституційна реформа на часі з виборами до Верховної Ради на пропорційній системі та відповідальністю уряду саме перед Верховною Радою України, а не перед безкарним з необмеженими повноваженнями Президентом.

Шановні друзі! Шановні радіослухачі! Давайте ми уявимо собі раз і назавжди. Питання в руках самого народу. За Конституцію єдиним джерелом влади є народ.

Повстань, народе України, за свободу свого  слова!  Дякую.

 

Засідання веде ЗІНЧЕНКО О.О.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги! Треба порадитися. 12-та година. Чи будемо робити перерву, чи будемо...

(Ш у м  у  з а л і)

Перерва, так? Тоді давайте перерва. Ми поновимо наше завсідання о 12.30.

Виступаючий Юрій Кармазін.


ПІСЛЯ   ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будемо починати працювати. Шановні колеги, давайте порадимося.

Головуючому на ранковому засіданні Верховної Ради України є заява. Відповідно до Регламенту Верховної Ради України дві фракції СДПУ(о) та НДП просять оголосити  перерву  на 30 хвилин з 12.30 до 13 години для проведення  консультацій, СДПУ(о) та НДП. Є уповноважений Заєць, Зарубінський.

Шановні колеги, значить, ми... Давайте так, ми з процедури, є... Ми знаходимося у середині розгляду питання. Давайте закінчимо роботу, а потім обговоримо і  надамо можливість... Ні, ми знаходимося у середині питання, я оголосив Кармазіна, і Кармазін виступає з нашого питання, а потім  повернемося до заяви.

 

12:33:03

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність", Блоку Віктора Ющенка, "Наша Україна".

Шановні народні депутати,  шановний народе України той, якому не  глушать, можливо,  чи хто почує наш виступ зараз. Якраз тих фракцій, які просять перерву, хочуть зірвати засідання, їх якраз у залі  немає. Є по одному представнику, це не значить, тому ви не зобов'язані зараз надавати перерву.

Я хотів сказати, сьогодні говорили про невиконання постанови Верховної Ради. Практично всі виступаючі говорили про це. Я ж хочу наголосити на іншому, не виконувалася не постанова Верховної Ради України, не виконувалися вимоги статті 15 Закону України про порядок висвітлення діяльності   органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації, де написано, що державні аудіовізуальні засоби масової інформації загальнодержавного рівня зобов'язані оперативно забезпечити у межах державного замовлення поширення таких телерадіопередач. І тут ідеться по постановах на кожну поточну сесію Верховної Ради по постановах, якщо прийнято визначено окремою постановою Верховної Ради України. Таким чином не виконувалася 15 стаття цього закону, не виконувалася постанова. Я запитую, де був Генеральний прокурор Піскун? Знову їздив десь, міжнародним досвідом ділився. А він мав наглядати за законом.

Тепер до пана Савенка. Шановний пане Савенко, шановний пане Холод, я бачу, що їх немає, але мають бути, прочитають, послухають. Шановні панове! Принаймні ваші місця пустуючі! Ось переді мною розклад засідання передач Першого національного каналу. Часний канал "Альтернатива" належить СДПУ(о), авторська передача Оксани Марченко також належить теж СДПУ(о), "Саме той" - це ж приватна компанія "Гравіс" дає, дає на умовах оренди. А ми? Так що ж ми говоримо. Сьогодні тут Савенко назвав три прізвища трьох депутатів - Гмирі, Кендзьора і Ключковського. Нікому із них, виявляється в програмі "Саме той" вони не були. Із дев'яти прізвищ ще і Асадчев теж не був. Чотири прізвища. Тобто 40 відсотків брехні прозвучало з трибуни.

Так от, шановні друзі, я хотів вам сказати як голова Партії захисників Вітчизни. Відбувся з'їзд Партії захисників Вітчизни 24 серпня. Про це УТ-1 не повідомило. Зате про те, що виключили Олександра Зінченка з партії СДПУ нуль чомусь повідомили всим, по всій державі, на всих каналах і УТ-1 першою новиною подав. Скажіть мені, будь ласка, де рівність партій, Борисе Івановичу. Я голова Партії захисників Вітчизни. Ви не дає повідомлення про з'їзд моєї партії, а про виключення з членів партії Олександра Зінченка даєте першим повідомленням. Що зробив би Конгрес Сполучених Штатів? Припинив би фінансування всіх організацій, які написані в постанові. І я закликаю вас припинити фінансування всіх, кого написано, - Національної ради з питань телебачення, Державного комітету з питань телебачення і радіомовлення, Національної телекомпанії і зобов'язати їх зробити так, щоб, раніше глушилася "Свобода" і "Бі-бі-сі", а зараз глушиться сесія Верховної Ради.

І куди ділися щоденники Верховної Ради? Для чого їх міняти сурогатом? У нас же наші фахівці зробили класні щоденники, абсолютно аполітичні щоденники! Честь їм і хвала за це! А ви їх викинули з ефіру тільки за об'єктивність.

Я хочу нагадати статтю 15 Конституції: жодна ідеологія не може визнаватися державою, як обов'язкова, цензура заборонена. Побійтесь Бога! Замість нульової партії прийдуть нормальні партії і тоді вам згадають, яку ви виконували лінію. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має депутат Павловський. Будь ласка.

 

12:37:26

ПАВЛОВСЬКИЙ М.А.

Павловський, фракція блоку Юлії Тимошенко, Хмельниччина.

Шановні колеги, я хочу такий загальний, що ми сьогодні обговорюємо, загальні риси відмітити. От у своєму виступі Савенко Олександр Миколайович сказав, що ми працюємо на суспільство. Але тут треба уточнити, тому що громадянське суспільство має дві складових: широкі верства населення і владу. Так от, якщо засоби масової інформації відображають інтереси широких верств населення, це демократичне суспільство; якщо засоби масової інформації відображають інтереси влади, це диктаторський режим.

Тому виходячи з того, що було сказано, ми сьогодні маємо: засоби інформації пропагують, несуть в суспільство диктатуру, стверджують її. Більше того, все негативне, що виробили диктаторські режими, вони впитали. От Гебельс колись вчив: треба в засобах масової інформації двадцять раз повторити нісенітницю і на двадцять перший раз всі повірять. Так і роблять. 

От дивіться, чим же дурніше буде сказано, тим частіше повторюється.

І дивіться, хто, ми говорили... З іншого боку про цензуру кажуть, а немає цензора, немає штатної одиниці - цензора, то і нема цензури.  То нащо оцей дешевий цензор, коли високооплачуваний адміністратор, починаючи з самого верху Адміністрації Президента? Це ж є цензори.

Тому що цензура - це така система організації інформаційної діяльності у суспільстві, коли до широких верств населення доводиться лише та інформація, яка влаштовує владу. Той, хто може сказати правду, він не повинне бути в засобах масової інформації, і про це сьогодні казали.

Так що бачимо, ми під фразеологією демократичною, оце є подвійна мораль, мораль, яка стверджує диктатуру.  Тому єдине джерело сьогодні демократії, погане чи яке, але єдине джерело - це Верховна Рада, тому треба її не висвітлювати. Тобто все, що зараз робиться...

Ну, а відносно того, що каже пан Савенко, от, немає постанови Кабміну! Так є закон. Постанова Кабміну - це тільки підзаконний акт. І тому якби ви були, дійсно, нормальним журналістом, а не конформістом, то ви, дійсно, знайшли б спосіб, як це використати.

І з іншого боку, мене дивує те, що ми почали говорити про висвітлення Верховної Ради, коли ще було тепло. Сьогодні вже - осінні холода, і Холод Борис Іванович не може нічого зробити, щоб внести потепління в відносинах Верховної Ради і телерадіокомпанії Національної.

Тому, шановні ми повинні зробити висновки, і якщо ми, дійсно, боремося за демократію, ми повинні починати стверджувати це із наведення порядку в засобах масової інформації.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Макарович Правденко, будь ласка. Будемо завершувати.

Олександр Олександрович, ми вже використали весь час, відведений, навіть більше.

 

12:41:01

ПРАВДЕНКО С.М.

Шановний Головуючий, шановні народні депутати!

Як журналіст я можу сказати майже безпомилково, що 24 години віщання на добу для будь-якої фракції - і це буде мало навіть для однієї фракції. І ще можу сказати на запитання, яке тут в залі було, що, якщо буде 100 приватних каналів, то ми матимемо 100 каналів напівправди або і відвертої брехні, бо приватне є приватне і воно переслідує певні інтереси. Це теж нам всім зрозуміло.

Зрозуміло і те, що ми всі прагнемо бачити і чути себе на екрані. І кожна нова хвиля народних депутатів прагне оприлюднити свої рецепти порятунку України. Повірте, в "Голосі України" я надрукував понад тисячу текстів, де йшлося, як врятувати неньку-Україну. Дуже цікаве чтиво, так, якщо перегортать. Але це один бік справи.

І другий. Наша постанова про висвітлення не витримує критики. Хвилини, години, дні - ми там все розписали дуже акуратно.  Так і Центральний комітет КПРС ніколи не робив - він вказував це одним-двома словами. Всі ці подробиці - предмет не постанови, а державного контракту, який має укласти Апарат Верховної Ради з відповідними структурами. Отам за згодою сторін вказується, коли і скільки за що має бути оплачено, в першу чергу, отам за згодою сторін все і розписується. Постанова ж має носити загальноспрямовуючий характер. А бажання все зарегламентувати в постанові - це навіть позавчорашній день, а не вчорашній.

Я запропонував зміни до постанови, подав їх ще 10 вересня. Їх навіть комітет наш досі не розглядав, розуміючи, що це незручно. Навіть якщо я буду в однині в комітеті, вона після розгляду все одно має йти на сесію. Так що, думаю, це робиться свідомо.

Далі. Чи готові ми проплатити контракт? Ми знаємо відповідь на це запитання чи не знаємо? Чи є взагалі в Національної телекомпанії кошти на розвиток і пристойні зарплати, бо непристойні зарплати вимивають кадри? Чи діємо ми в цьому напрямку? Що зроблено для розміщення нашого замовлення Національною Радою і де на це кошти? На це відповідей ми не почули.

Отже, грамотною має бути, в першу чергу, наша постанова про висвітлення і всі наші подальші дії. А ми і сьогодні в проекті постанови сьогоднішньому вперто регламентуємо години і хвилини. Я б таку постанову теж не виконував би! Бо голова Національної телекомпанії не диспетчер якоїсь бази, яка діє за заявками Верховної Ради чи іншого будь-якого органу.  Або давайте тоді всім міністрам розпишемо, що, як і коли вони мають робити. Ми ж цього не робимо. І ще. Президент Національної телекомпанії діє в тій системі координат, яку ми, Верховна Рада і всі інші, створили, в тому числі координат матеріальних і не лише матеріальних. І ми теж це прекрасно знаємо - через себе він не перестрибне.

І останнє. Наші рішення про висвітлення нас мають бути, принаймні, повторюю, юридично грамотні.  І для мене як журналіста найсумніше головне. Хто б не взяв в Україні владу, повторюю, хто б не взяв, свободи слова не буде! Точка зору правлячих буде правильною і єдино висловлюваною. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми завершили розгляд питання. Комітету потрібно визначитись з відповідними рішеннями. Я не бачу в залі Миколи Томенка. Давайте дамо можливість. Борис Іванович, ви хотіли щось? Одна хвилина. І від комітету, Володимир Олександрович. Тоді Борис Іванович, Володимир Олександрович повинні від комітету.

 

ХОЛОД Б.І. Олександр Олексійович, шановні депутати! Якщо буде таке доручення, все-таки є пропозиції, щоб у подальшому не було таких колізій. Давайте, з понеділка я вже згодний внести пропозиції з профільним комітетом по цьому питанню. Будемо виконувати цю постанову. Але одночасно будемо вносити пропозиції. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Олександрович Яворівський, будь ласка.

 

12:45:28

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, комітет з питань свободи слова.

Шановний Олександре Олексійовичу, шановні колеги!

Ми в комітеті вирішили так. Коли буде проведено обговорення, ми почуємо різні думки, різні пропозиції, підготуємо відповідну постанову, Олександре Олексійовичу, і в день голосування, в четвер, коли буде, ми її поставимо на ваш розгляд. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ми завершили питання. Переходимо до наступного. Є звернення. Давайте ми все ж таки визначимось з цього питання. Є звернення двох фракцій: СДПУ і НДП оголосити перерву на 30 хвилин для проведення  консультацій.

Дайте з процедури Ключковський. Ключковський, будь ласка, з процедури.

 

12:46:21

КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.

Юрій Ключковський, Народний рух України, фракція Блоку Віктора Ющенка, "Наша Україна".

Шановний пане головуючий! Шановні колеги народні депутати! Я хочу зараз звернутися до тих колег з опозиції, які поставили свій підпис під законопроектом про внесення змін до Конституції щодо запровадження пропорційної  виборчої системи.  От сьогодні чергове прояснення у вас повинно бути, ви  повинні  помітити, як вас намагаються обдурити. І оце   загравання більшості з пропорційною системою і сьогоднішня їх неявка і намагання зірвати  розгляд цього питання у сесійному залі, якраз і показує  наскільки щире їхнє прагнення щодо досягнення дійсно пропорційного, дійсно  партійного представництва у Верховній Раді, і до  чого насправді веде політична реформа в їхньому уявленні.

Тому я закликаю до того, щоби не піддаватися на ці провокації, щоби, незважаючи на те, що у залі є лише  обмаль депутатів, це питання було розглянуто і було проголосовано у найближчий пленарний тиждень, я  думаю, що на цьому ми повинні всі наполягати . Ми можемо без окремих представників цих фракцій це розглянути, тому що інакше це буде означати, що час затягується, і намагаються продовжити ваш обман.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Александровська, комуністи.

 

12:47:55

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Фракция коммунистов, Александровская, город Харьков.

У меня есть такое предложение. Если какая-то фракция хочет провести консультации и  просит для этого перерыв, то сегодня это требования вообще-то абсурдное, хотя оно врамках регламента.

Сегодня, вы знаете, мы работаем до  двух часов дня. У нас в 13:00, то есть в час дня, отведено время на "різне". Вы знаете, что в это время у депутатов единственная возможность озвучить, вернее, рассказать избирателям  о проблемах, откликнуться на запросы избирателей, поставить  некоторые серьезнейшие вопросы перед исполнительными органами власти. И сегодня, если мы сейчас объявим перерыв, то мы лишаем себя этой возможности. Если кому-то нужно проконсультироваться, пусть они консультируются, а мы давайте перейдем к "різному".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шевчук. Мороз.

 

12:48:47

ШЕВЧУК С.В.

Дякую, Олександре Олексійовичу.

Я хчу пояснити своїм  колегам чим викликана наша законна вимога щодо  оголошення перерви. Шановні друзі! Знаєте, ми не хочемо перетворювати парламент в такий собі лондонський гайд-парк, де тільки балаканина і нічого не можна прийняти. Це надзвичайно серйозне рішення - вибори в парламент, вибори наступну каденцію. І якщо тут сидить четверта частина депутатів, а із керівництва парламенту немає Голови, першого заступника і лише я бачу одного  керівника  фракції (це Олександр Олександрович Мороз, якого ми всі поважаємо), а інших немає, що ми будемо обговорювати? Для чого це... профанація  робити.

Я хочу сказати, що фракція НДП - повідомте своїх критиків - визначила давно уже, що ми за пропорційну систему виборів. І саме тому, що ми так серйозно ставимося до цього  питання, я не хотів би, щоб в 11 хвилин,  що нам лишилися до  першої години, коли почнеться "Різне" ми обговорювали поспіхом це питання. Тому, будь ласка, робимо перерву. Це законне право двох фракцій, а з 13-ої години починаємо обговорювати в "Різне". Будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Олександре Олександровичу, будь ласка, Мороз.

 

12:50:02

МОРОЗ О.О.

Я вдячний Сергію Володимировичу за те, що мене помітив у залі. і хочу сказати: я тут і знаходжуся, перш за все, щоб послухати як Степан Богданович Гавриш, який підписав проект закону про вибори в тому числі... зміни до Конституції, де передбачено, що вибори будуть  пропорційними за єдиним списком загальнодержавним як він буде доповідати свій проект закону, який є по суті мажоритарним. І видно, відчуваючи таку... таке неспівпадання, я не можу підозрювати, що Степан Богданович не міг прийти  з іншої  причини чи з цієї причини. Але тим не менше, було б цікаво це почути.

Ми цей закон розглядали вже тричі тут. Всі знають достеменно про його зміст, тому у нас є можливість на 15 хвилин там продовжити засідання. Давайте розглянемо його. Фракції, які хочуть проконсультуватися, будь ласка, чи тут в присутності, чи вийдуть, ми їм не будемо заважати. Вони проконсультуються і все стане ясно. Нам потрібно процедурно цей момент пройти, бо інакше тоді буде інша претензія знову ж таки Регламент наш, що не розглянули, бачите, на сесійному засіданні і вносять на голосування. Давайте виконаємо цю процедуру, бо цей закон всі знають абсолютно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую Олександр Олександрович.

Я  зацитую статтю 3.4.11 регламентну норму, і  ми уже радитися не будемо , а приймемо рішення.

Стаття 3.4.11 пункт 4 Регламенту. "За мотивованим зверненням двох або більше уповноважених представників зареєстрованих депутатських груп, фракцій головуючий на засіданні може оголосити перерву  у  засіданні до 30 хвилин".

Шановні друзі, шановні друзі,  давайте наступне зробимо. Є заява. Я в питанні виборчого закону не збираюся виступати таким чинником, який вирішує, мотивована чи не мотивована була заява двох фракцій. Тому відповідно до Регламенту заява така, відповідно до Регламенту Верховної Ради України двох фракцій СДПУ(о) і НДП просять оголосити  перерву на  30 хвилин для проведення консультацій. І Шевчук зараз пояснював мотивацію з цього приводу. О 13 годині ми починаємо відповідну процедуру.

Тому у мене особисто і я виношу на ваш розсуд, оскільки ми можемо голосувати ad hoc, але знову проголосувати  50 картками за 292 присутніх було б не дуже доречно. І дуже серйозне зауваження було б, якщо б ми обговорювали у напівпорожньому залі, навіть більше, ніж напівпорожній залі, обговорюємо таке складне питання. Тому я  думаю, що нам не варто цього робити, і я не можу взяти на себе  розсуд, мотивованим чи не мотивованим було звернення.

Абсолютно твердо стоючи на позиціях, що  нам потрібно розглядати  це питання, в нормальній обстановці при присутності всього залу, з принциповим висловленням своєї позиції всіх  голів фракцій, всіх без винятку. Інакше це буде не процедурне, не організаційне питання, і по сутності ми  зміщуємо всі акценти.

Будь ласка, репліка Гмирі і будемо приймати рішення. Гмиря, комуністи, будь ласка.

 

12:53:24

ГМИРЯ С.П.

Спасибо. Александр Алексеевич, вы  как раз очень мудро сказали, что вы не можете рассудить, было ли это предложение мотивированым или нет, а в Регламенте четко сказано, что только по мотивированому предложению можно брать перерыв.

Следовательно вы сами сказали, что регламентная норма в данном случае не работает, поскольку вы не берете на себя ответственность утверждать, что это предложение мотивировано. Следовательно нужно проводить рассмотрение этого вопроса. Это вытекает из ваших слов.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Асадчев.

 

12:54:03

АСАДЧЕВ В.М. Дякую.

Я хотів би з процедури. Знаєте, якщо ми робимо такий прецедент, то давайте його розповсюджувати на всі питання, тому що хто каже, що одне більш важливіше, ніж інше. При розгляді майже всіх питань 80 відсотків в залі серед більшості принаймні отакий склад, який сьогодні. То якщо ми таку робимо процедуру, що якщо в залі мало депутатів, 50 чи скільки, ми взагалі не розглядаємо жодного питання. Ми, до речі, про це говорили неодноразово, що давайте переходимо на голосування кожний день, щоб депутати ходили. Свідомо керівництво не ставить цього питання на голосування для того, щоб так звана більшість могла десь гуляти від парламенту. Вони весь час ходять в такому складі. То давайте всі питання не будемо розглядати. Чи ми тільки закон про вибори? Дякую.

Давайте вже процедуру - або так, або так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я звертаюсь до присутніх, що ви порадите, оскільки у нас є 12:55 - і година, як кажуть, святе, яку ми мусимо задовольнити потреби депутатів. які сьогодні прийшли зробити заяви.

Олександр Олександрович і будемо закінчувати.

 

12:55:16

МОРОЗ О.О. Шановний Олександре Олексійовичу, шановні депутати! Давайте зважимо на пропозицію Олександра Олексійовича про те, що це питання треба обговорювати в присутності всіх депутатів і так дальше, маючи на увазі, що ми зараз домовляємось про те, що наступного пленарного вівторка першим буде стояти це питання. Тоді будуть виконані і вимоги про те, що за Регламентом, коли не закінчений відповідний порядок денний, то він наступного дня розглядається, і буде дотримана та пропозиція, котру ви висловлювали, щоб обговорення цього питання не було без належної кількості депутатів і висловлення позицій фракцій.

Отже, я пропоную, щоб ми зараз домовилися про те, що наступне пленарне засідання у вівторок розпочнеться із розгляду цього питання. Я хотів би почути від вас як головуючого з цього приводу слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я думаю, що ми маємо і протокол сьогодні засідання, і стенограму, і виступи всіх присутніх, і мотивацію. Першим питанням, на якому ми зупинилися о 12.56 було питання Закон про вибори. Тому абсолютно зрозуміло, що ми переносимо це питання на вівторок, а не проводимо за 10 хвилин сьогодні це обговорення.

Зрозуміло порядок, і чому ми таке рішення приймаємо? Тоді готуємося до вівторка і з цього питання обов'язково наголосимо на... Першим питанням зрозуміло у вівторок. Немає інших пропозицій? Ми перерву вже не оголошуємо, давайте чотири хвилин перерви робити немає чого. Переходимо до різного.

Костинюк, в різному, будь ласка. Три хвилин не треба. Шановні колеги, давайте працювати, не доводити до...

 

12:57:24

КОСТИНЮК Б.І.

Народний Рух України, блок Віктора Ющенка, "Наша Україна", Богдан Костинюк. Шановний головуючий, шановні народні депутати! Намагання злочинної верхівки влади будь-якою ціною утриматися біля керма держави і таким чином уникнути відповідальності перед власним народом за низький рівень життя, унівечення долі, невирішення соціальних питань дестабілізує ситуацію в Україні. Замість вирішення наболілих питань владні структури всі зусилля спрямовують для проведення так званої конституційної реформи, яка розпочалася, пам'ятаєте, з так званого всенародного обговорення. Обговорення президентського проекту змін до Конституції. Всі владні структури від Кабміну до райдержадміністрації і виконкомів сільських рад були задіяні у забезпеченні всенародного одобрямсу, в Конституційній реформі.

А в цей час відбувається різке підвищення цін на основні продовольчі товари, які боляче вдарили по незахищеним верствам населення. Сьогодні питання двопалатного парламенту вже не турбує нікого. Хоч, пам'ятаєте, нас переконували, що соціологи переконували, що його підтримує більш, як 80 відсотків населення. До речі, Кабінет Міністрів за ці так звані соціологічного дослідження з бюджету України проплатив тільки соціологічним службам 250 тисяч гривень. А взагалі  на висвітлення, так зване висвітлення оцього "одобрямсу" мільйони народних грошей пішло.

Пізніше з'явився законопроект, який передбачає вибори Президента парламентом.

Наступний проект передбачає продовження повноважень парламенту до 2007 року. Дуже "зраділи" (в лапках) наші виборці, що частково їх позбавили гідних пенсій і зарплат, витіснили 7 мільйонів за межі України у пошуках заробітку, а тепер ще позбавляють права самостійно віддавати свої голоси за найвищу посадову особу у державі і хочуть ще й продовжити на півтора року продовжити повноваження народних депутатів.

Вся ця метушня навколо конституційної реформи має тільки одну мету - зберегти владу олігархічного режиму, відволікти громадськість від вирішення важливих соціальних питань, і це є страх перед відповідальністю за пограбування українського народу.

Відчайдушні спроби злочинної верхівки влади  утриматися при владі засвідчують про те, що сам по собі режим себе вичерпав. Спроби перекроїти Конституцію на свій лад є приречені. На президентських виборах 2004 року український народ, дійсно, обере народного президента і поставить крапку правлінню антинародного режиму. Дні пораховані, таким чином, починаємо відлік, до кінці існування режиму залишилося 393 дні.

Стосовно підписання ЄЕПу, дуже багато сказано було, однозначно, що це є зрада націольнальних інтересів України. "Народний Рух України", інші партії які входять в "Нашу Україну" започаткували збір  підписів громадян України з тим, щоб у Верховній Раді розпочалася процедура імпічменту Президенту за зраду національних інтересів України.

Шановні громадяни, не бійтеся, не мовчіть, не будьте байдужими. Українська незалежність не продається.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пузаков, фракція комуністів, наступний Кармазін.

 

13:00:53

ПУЗАКОВ В.Т.

Владимир Пузаков, фракция Коммунистической партии Украины, Кировоградщина.

Я уже третий раз с этой трибуны поднимаю проблему критической ситуации поселка Побужье Головановского района, что на Кировоградщине. Но, как говорится, а воз и ныне там. Правда, приходили ответы, даже утешительные, но только на бумаге.

Долгие годы после остановки Побужского фероникелиевого комбината на разных уровнях государственной власти Украины шли оживленные разговоры о возрождении предприятия, и каждый раз затихали, когда дело доходило до конкретного финансирования намеченных работ. И так комбинат 10 лет находится в подвешенном состоянии. А поселок с населением в 7 тысяч - в развалине и нищете.

Ответ властей один: казна в государстве пуста. Но, господа правители, давайте уже немножко шевелить мозгами, а не руками, хотя руками вы, как циркачи-жонглеры работаете неплохо. Например, жонглерское умение проявили и власти Голованивского района при приобретении электрообогревателей для поселка Побужское, которое 10 лет не отапливается, прикарманив в одно мгновение приличную сумму бюджетных денег, которые могли бы пойти на ремонт котельни, где нужно всего 500 тысяч гривен. А ведь стоимость одного сказочного обогревателя - 17 гривен 40 копеек. Но жителям продавали по 172 гривны. Ну, что можно здесь сказать? Ловкость рук - и никакого мошенничества.

И такая работа у нас везде кипит (в кавычках). А поселок опять будет замерзать, зато коммерсантам с местными властями поселка будет тепло и уютно. И зачем им спешить восстанавливать комбинат?

А вот российско-английская инвестиционная компания почему-то взялась за восстановление комбината. Да потому что увидели люди, что там можно работать, что комбинат, заработав, даст огромные прибыли и для поселка, и для области, да и, по большому счету, для Украины.

Хотя одно мне не понятно: как могут власти так халатно относиться к такому важному стратегическому объекту, как Побужский фероникелиевый комбинат?  Ведь вопрос возрождения его - это в определенной степени и вопрос национальной и экономической безопасности. Ведь сегодня Украина вынуждена импортировать ежегодно тысячи тонн никеля и содержащих никель металлов. Причем цены на эти товары растут, поэтому на закупку тратиться все больше и больше валюты.

А, между тем, этих расходов можно было бы избежать, возобновив работу Побужского комбината, как производителя первородного, чистого, без вредных примесей металлопродукта для промышленности Украины.

Легче, конечно, пойти по миру с протянутой рукой, - так считает власть, - чем, засучив рукава  начать работу.

Мое выступление прошу засчитать как повторный депутатский запрос Премьер-министру Украины Януковичу Виктору Федоровичу. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кармазін. Наступний Надрага.

 

13:04:18

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність", Виборчий блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Шановні народні депутати, шановний народе України!

Я хочу привернути вашу увагу, на жаль, тільки до двох епізодів, які стосуються абсолютно різних регіонів України. Це хоче привернути вашу увагу до ситуації, яка склалась в Луганській області, в місті Красний Луч щодо усунення з посади міського голови, спроб усунення з посади міського голови Лук'яненка, незаконних дій посадових осіб правоохоронних і судових органів.

Протягом півтора років з квітня 2000 року після обрання Лук'яненка, всупереч волі губернатора обрання відбулося, складено шість протоколів про корупційні діяння. Три протокола визнані апеляційним судом Луганської області як незаконні. Один протокол зник не відомо куди з Жовтневого суду Луганська. Два оскарження розглядаються сьогодні в Верховному суді України.

Кримінальна справа по частині третій статті 112 порушена прокурором Антрацитівського району Луганської області Дубовиком, який навіть не відібрав пояснення від мера міста за ті нібито порушення, які він мав  колись як бізнесмен.

В зв'язку з чим сталася така ситуація по Луганській області, по Красному Лучу і що за цим стоїть.

А за цим стоїть те, що в місті відбувається металоломна  лихоманка. З заводів вивезено мазут, який там зберігався як резервне паливо ще з часів Союзу, в кількості сотен тонн. З міста щоночі вивозиться 100-150 тонн сортового вугілля, при тому, що  самі шахтарі не можуть отримати це вугілля.

Незаконно вивозяться шлами і штиби із породних відвалів. Суточний вивіз доведений 10 - 20 вагонів. І це все прикривається Державною податковою  адміністрацією, прокуратоурою міста, тому що визнавалося безхозним, а рішення сесії міської ради,  яке називалося "Прийнятие мер по недопущению  санкционированного пользования недрами  ........... приостановлении деятельности  предприятий, нарушающих законодательство..."  и так далі не виконувалися.

Тому я звертаю увагу Генерального прокурора, я звертаю увагу відповідних комітетів на свавілля, яке робиться у цьому місті.

Крім того, хочу звернути увагу  на  другий регіон України, на  сумнозвісне Чорноморське морське пароплавство міста Одеси, де в результаті реорганізації з підприємства було звільнено за скороченням штатів зараз більше 200 чоловік кадрових працівників. І в той же час прийняли 100 нових працівників. Любі дії по подальшій  долі цього підприємства, ЧМП, мають проводитися виключно в рамках діючого законодавства, під наглядом судових органів, бо зараз відбувається розпродаж основних фондів на мільйони доларів за копійки.

Тому я звертаюся до міністра транспорту і до Генерального прокурора України. Забезпечте прозоре виконання законів України.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Надрага. Шкіль.  Шурма. Шкіль є, вибачаюся. Наступний Шурма.

 

13:07:57

ШКІЛЬ А.В.

Я завжди на місці, між іншим, на відміну.

Дякую. Шановні колеги! Шановні виброці! Шановний український народе! Шановні радіослухачі! Тому що слухають тут багато хто, цікаво у Верховній Раді. Не так  цікаво, звичайно,  з цим народним депутатом, але, я думаю, їхнім виборцям все цікаво, що тут відбувається.

Я хотів би наголосити на двох моментах.

Момент перший. Це те, що зараз багато можна говорити про  те, що відбувається певний тиск на  народних депутатів, відбувається певний тиск  на опозиційних народних депутатів, це   однозначно. Але коли є яскраві приклади цього. Зокрема. у місті Краматорську була спроба замаху на життя народного  депутата Зубова, який належить до фракції Блоку Юлії Тимошенко, і саме найцікавіше,   що цю інформацію висвітили інші цензуровані засоби  масової інформації, як таку, що так як би він загрожував чиємось життю. І я хотів би в двох словах сказати що було.

Ідучи автомобілем "Таврія", було перед ним зупинено автомобіль, котрий керовано водієм таксі. Він здійснив аварійну ситуацію, створив її, і депутат Зубов разом і з іншими колегами-водіями, які були на трасі, зупинили злочин, закликали працівників міліції і передали порушника і потенційного злочинця до рук правоохоронних органів. Ось і весь інцидент. Але цей інцидент не був не тільки правдоподібно висвітлений, а взагалі замовчувався, а та інформація, яка поступила, поступила у скривленому, вивернутому варіанті.

І друге я хотів би наголосити на ситуації, яка зараз складається в державі загалом. Ну ви напевно всі пам'ятаєте про те, що я тут постійно наголошував на тому, що українська державність є під загрозою. І коли ми говоримо  про  певні яскраві приклади цього, а зокрема є зокрема ситуація, яка склалася на Дністровській гідроелектростанції. Я вже розповідав і наголошую, отримав я тут... відповіді на мої депутатські запити, що створена якась там  комісія, розглядається, що викликався молдавський посол і йому 11 вересня було  вручено ноту і повідомлено його про те, що треба щоб прибрали звідти свій пост молдавські доблесні прикордонники. Вони цього не зробили і робити не будуть, тому що президенту цієї держави  дали вищу урядову нагороду в зв'язку з тим, що  він подарував... мільярд доларів коштує гідровузол, який подарував молдавській стороні нинішній президент, йому не шкода, це ж не його. У нього тих об'єктів предостатньо. І зараз будується доблесними  російськими узурпаторами дорога до українського острова на Чорному морі і, не дивлячись ні на що, ця дорога буде збудована і цей острів буде оголошений російською територією.

Тут ми завжди виступаємо у ролі слабого. Слабого скубуть усі. Я закликаю вас, всіх народних  депутатів, пам'ятати, що ми є представниками великої держави, якщо не сьогодні, то у майбутньому. Якщо ми скинемо  із себе ярмо існуючого режиму, ми станемо великою державою, і ніхто ні молдовани, ні росіяни не посміють зазіхати на нашу державність. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Шурма, підготуватися Кендзьору.

 

13:11:27

ШУРМА І.М.

Народний депутат Шурма, фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).

Я би хотів у своєму виступі все-таки повернутися до проблем, які є в охороні здоров'я. Видатки на охорону здоров'я до загального фонду у зведеному бюджеті на 2004 рік складають 8,5 мільярдів при потребі 19,5, що у порівняні з минулим роком в абсолютних цифрах дає  збільшення на 6,5 відсотків. Але враховуючи, що індекс споживчих цін згідно з консервативним сценарієм прогнозу  економічного і соціального розвитку України на 2004 рік прогнозується на рівні  6 відсотків. То реального збільшення видатків на охорону здоров'я у наступному році не відбудеться. Зменшується питома вага  видатків на медичну галузь, як у відсотках до загального фонду видаткової частини до  18,5 проти 18,7 у минулому році, так і у відсотках до прогнозованого обсягу ВВП від 3,1 відсотка проти 3,2 у 2003 році.

Депутатська фракція Соціал-демократичної партії України (об'єднаної)  заявляє рішучий протест проти ганебної практики проведення розгляду  законопроектів загальнонаціональної ваги у політичну площину.

Свідомий опір окремих політичних сил просування конче необхідних суспільству законодавчих змін задає нещінного удару розвитку державності і демократії в Україні, нехтує  нагальною необхідністю і вдосконалення системи соціального захисту її громадян.

Показовим у цьому сенсі стало голосування Верховної Ради у повторному третьому читанні законопроекту про загальнообов'язкове державне соціальне медичне страхування. Відверте лобіювання корпоративних інтересів страхових компаній, неприховане політиканство, а у деяких випадках незрозуміле відсторонення від вирішення питання відмов від участі у голосуванні, не дозволили єдиному законодавчому органу країни достойно  завершити трьох річну роботу над законопроектом, якого, дійсно, чекав народ.

Намагання пояснити позицію щодо  законопроекту його недосконалістю є нічим іншим як невдалою спробою політичних сил виправдатися перед  власними виборцями. Адже їх програмні гасла  так і залишилися гаслами на рішучий крок задля забезпечення народу якісного медичного обслуговування ці політичні сили так і не спромоглися. Народу знову запропоновано лікуватися власним коштом, перерахувати лікарням так звані доброчинні внески. Боляче, але конституційне право громадян України на медичне страхування покладено на ................. корпоративних інтересів страхових компаній. Адже ніхто на заважав, і ніщо не заважало абсолютно всім політичним силам долучитися до роботи над законопроектом. Часу було більше, ніж достатньо. Хто прагнув отримати ........ від державної страхової механізму галузі охорони здоров'я, той і працював. Ті ж, кому видалося байдужою доля власного народу і насамперед найбільш вразливих категорій  пенсіонерів малозабезпечених саботували цю роботу.

Депутатська фракція Соціал-демократичної партії України об'єднаної вимагає оприлюднити результати поіменного голосування у повторному третьому читанні законопроекту про загальнодержавне медичне страхування, аби ніхто не міг пізніше іти до виборців і говорити про те, як він турбується за реформування охорони здоров'я. Ми підтримуємо вимоги Центрального комітету про спілки працівників охорони здоров'я, про введення оплати праці на основі єдиної тарифної сітки з розміром посадового окладу працівника першого тарифного розряду на рівні законодавчо визначеної мінімальної заробітної плати 237 гривень. І відстоює всі соціальні проблеми, які існують в галузі охорони здоров'я. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кендзьор. Підготуватися Яворівському.

 

13:15:03

КЕНДЗЬОР Я.М.

Шановні колеги народні депутати, тиждень, що минає, який ми завершуємо, позначився шаленством цієї брехливої пропагандиської агітації щодо подій, які відбулися у Львові і обілювання злочинного клану СДПУ(о) податкова. З цього приводу вже і з цієї трибуни тут виступав голова Львівської обласної ради Михайло Дмитрович Сендак, він від імені львів’ян як голова представницького органу Львівщини інформував усю Україну про те, що відбувається на Львівщині. Звільнені чотири голови районних адміністрацій, голови депутата обласної ради тільки за те, що вони, як обранці своїх виборчих округів в своїх районах, висловили позицію своїх виборців. І, зрозуміла річ, що такої безпардонної політичної розправи  ми не бачили далеко ще з часів Радянського Союзу.

Пропагандистська кампанія по всіх загальнонаціональних каналах. які чомусь надавали слово Шурмі - голові львівських есдеків, Сергію Медведчуку - голові податкової адміністрації, і ніхто із львів’ян, з депутатів, які мали іншу точку зору, представників "Нашої України" не мав змоги виступити ні в програмі "Саме той!", ні в інформаційних програмах, в жодних інших програмах. Більше того, голова обласної ради, Львівської обласної ради Михайло Дмитрович Сендак з вівторка сидить по сьогоднішній день у Києві, очікуючи на розмову із Президентом. Зрозуміла річ, що глава Адміністрації Віктор Медведчук, напевно, категорично робить усякі перепони, щоб не допустити розмови голови Львівської обласної ради із Президентом Кучмою.

Незважаючи на те, що по суті повстала сьогодні уся Львівщина проти того страшного дійства, яке твориться з боку клану СДПУ(о)-податкова, цими днями на львівському телебаченні у прямому ефірі транслювали сесію обласної ради і 25 вересня, і у минулий понеділок. Сьогодні вже працює комісія із відповідного комітету - комітету Чижа, і найбільш ймовірно, що буде звільнений генеральний директор телерадіокомпанії Ярослав Климович, а натомість уже планується призначення знову ж таки представника цього клану СДПУ(о)-податкової Людмили Майор, яка сьогодні працює заступником генерального директора.

Отже, я хочу спростувати цю брехню, яку тут з цієї трибуни видавав...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

КЕНДЗЬОР Я.М. ...народний депутат України Шурма, що йому не давали слова. Це відверта брехня. На сесії обласної ради були присутні два депутати Верховної Ради соціал-демократи - Петро Писарчук і Ігор Шурма, і вони отримали слово. Але те, що Ігор Шурма просто захопив трибуну обласної ради і хотів всупереч сформованого списку отримати слово, звичайно, що цього йому ніхто не дозволив.

А відтак, шановні виборці України, я ще раз акцентую увагу, бо не один раз з цієї трибуни я звертав увагу на те, що на Україну сьогодні чатує страшна біда, страшна небезпека, яка виходить із клану СДПУ(о).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Відключіть мікрофон, будь ласка.

Так, репліка Шурма.

Володимир Олександрович, репліка. Згадувалося прізвище.

Ну, ну не можна не...

Шурма, СДПУ(о).

 

13:19:37

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, фракція СДПУ(о).

Я би хотів звернутися до тих, хто слухав тільки що пана Кендзьора, до тих, хто живуть в Україні, і не тільки у місті Львові.

Стосовно виступу у Львові, мені не дали слова тоді, коли я цього просив. А те, що я заблокував трибуну, то це, пане Кендзьор, ви робите майже по 10 разів на кожній сесії.

Я би хотів звернутися ще до людей, аби депутат Кендзьор не вводив вас у блуд своєю дванадцятирічною риторикою, звиклою вже до всіх. Він програв двічі суд у Львові і апеляційні скарги його на задоволені, і двічі він не використав рішення суду. І всі його факти, які він називає стосовно СДПУ(о), жоден факт не був підтверджений.

Тому, я думаю, перед тим, як апелювати до якоїсь політичної сили, клястися в любові до України, ви виконайте, будь ласка, рішення суду України, який працює за тими законами, які ви, пане Кендзьор, приймали 12 років.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Олександр Яворівський, будь ласка.

Підготуватися Шершун, Аграрна партія.

 

13:20:47

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський.

Пане Ігоре, я просто до слова, ви знаєте, на щастя, мабуть, мені дають слово тільки тоді, коли я записався, і, до речі, дуже часто не дають і тоді, коли я записався.

Я сьогодні, шановні колеги і шановні наші виборці, я сьогодні хотів зачитати свого третього відкритого листа до Президента, він готовий, але, на жаль, я не вкладуся в цих 3 хвилини. Через те зроблю, мабуть, наступного разу.

Сьогодні я хочу сказати про інше. Письменник в Україні був завжди більше, ніж письменник. Так склалось, і від великих і до менших. Саме письменники мали зберігати національну ідентичність, душу нації, ставати в обороні народу. Така роль, така доля, хтось більше - хтось менше. Через те в новітні часи в Національній спілці письменників народилося і Товариство української мови, згодом народилася перша опозиційна села, яка проклала шлях до незалежності України - це Народний рух України, і Демократична партія, і таке інше. Через те я сьогодні звертаюся до своїх колег - майже 2-х тисяч українських письменників. Хочу нагадати, що в складі, який проголосив українську незалежність, було 14 письменників. Сьогодні їх є тут, у Верховній Раді 9. І тільки один, власне кажучи, не в опозиційних силах.

Я прекрасно розумію, що як народний депутат, і мої листи до Президента, і мої різкі виступи до цієї жорстокої, аморальної і тимчасової влади, перебувати якій залишилося над нами уже 390 днів, і щоденно це буде зменшуватися, я розумію, що допікаю владі. Але хто вам дав право, пане Медведчук, Адміністрація Президента, Леоніде Даниловичу, втручатися в Спілку письменників?! Ви довели цих письменників, які сьогодні не отримують ні гонорару ні копійки, влада довела до того, що сьогодні жалюгідні пенсії отримує Павло Загребельний, отримує копійки, за які прожити абсолютно неможливо, Анатолій Дємаров - на ліки йому не вистачає! А письменники були за незалежність української держави, вони вели величезні мітинги!

Що сьогодні робиться в областях?! Дана команда зібрати позачерговий з'їзд і прибрати цього опозиційного Яворівського. В Житомирі 100 тисяч гривень привезли, роздавали письменникам. Молодці житомиряки: жоден не поступився!

Ось мені пишуть із Лубен. Заступник голови обласної адміністрації 140 кілометрів пуляє на державній машині до Лубен, заламує Мостового - фронтовика - і молоду поетесу, щоб вони підписалися проти Яворівського. Не здалися!

Пишуть мені із Сумів, де править наш з вами добре знайомий Щербань. Звозять людей машинами підписувати ці документи, його звільняють.

Я звертаюся до киян. Дорогі мої колеги по перу! Суть не в Яворівському. Бути мені головою спілки чи не бути. Прийдіть 11 жовтня на збори. Вони тут, у Києві, готують ще один заколот проти Спілки письменників. Ми мусимо з вами вистояти! Ми не маємо права зігнутися. Так, серед нас є ті, кого купили. Але більшість ви не  купите, пане Медведчук і пане Президенте.

Я прошу, кияни, прийдіть на ці збори. Проявіть свою громадянську позицію, не дайте розчавити Спілку письменників. Я вірю вам і чекаю вас на цих зборах.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола Шершун. Підготуватись Зайцю.

 

13:24:20

ШЕРШУН М.Х.

Микола Шершун, фракція Аграрної партії України. Шановний Головуючий, шановні колеги!

Я хочу сьогодні звернутись до вас з проблемою, яку вважаю надзвичайно важливою, бо вона стосується збереження здоров'я нації, і, передусім, молодих поколінь.

Мова йде про залучення молоді, особливо сільської, до занять масовим спортом, створенням для цього умов. Якщо міські діти ще мають де відпочити, мають вибір спортивних послуг, стадіони і майданчики, то для сільських - основний спорт -це важка праця по господарству. Але світова і вітчизняна історія свідчить, що саме там, у глибинці, народжуються перлини, у тому числі і спортивні.

Відтак, можна тільки уявити скільки їх держава безповоротно втратила і може втратити ще. У підтвердження сказаного бюджет минулих років і перспектива в бюджеті 2004 року. Якщо всього на розвиток фізкультури і спорту виділяється 220 мільйонів, що також дуже скупо, то на підтримку спортивного товариства "Колос" планується 6 мільйонів, це десь біля трьох відсотків від названої вище суми.

Сьогодні ситуацію намагаються виправити на місцях. Але, знаючи їх бюджети і слабке законодавство, можна стверджувати, що борються вони з повітряними млинами.

Приклад, Рівненська область. Там почався процес створення сільських культурно-дозвіллєвих комплексів, де молодь може отримати усі відповідні послуги, в тому числі і спортивні. Прекрасне починання, яке відразу дало хороші результати.  Однак,  постала проблема матеріального та кадрового  забезпечення.

Особливо в комплектації тренерським складом. Причина - у нормативних документах, які регламентують їх  учбове навантаження.

Тренер, щоб утримати заробітну плату на рівні шкільного вчителя фізкультури, повинен бути завантажений на 6 годин в тиждень або на третину більше. Іншими словами, якщо в сільській школі 150 дітей, то щоб тренер, скажімо, з боксу міг отримати  заробітну плату, у нього має займатися 72 - практично півшколи. Логіки жодної.

Тому я вважаю, що поки не прийнятий ще закон про спортивні школи, а він уже на підході, варто це питання врегулювати, щоб потім не вносити зміни. Відповідним урядовим структурам та Комітету Верховної Ради потрібно негайно вийти з узгодженими пропозиціями щодо внесення змін до закону про фізичну культуру і спорт, який є морально застарілим. Необхідно внести зміни й до Земельного кодексу, якими вивести  із оподаткування за користування землею, у тому числі і  водного фонду, недержавні громадські спортивні клуби на селі, що б стало ще одним кроком до розвитку  спорту в сільській місцевості.

Я звертаюся до  урядового  профільного комітету. Не дрімайте! Виходьте  з законодавчими ініціативами, бо ви краще від нас повинні знати ці проблеми. І прошу колег підтримати мої пропозиції при розгляді відповідних законопроектів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Заєць Іван Олександрович. Два регламенти Заєць і замість Загреви  наступний Лещенко.

 

13:27:39

ЗАЄЦЬ І.О.

Іван Заєць, Українська Народна партія.

Шановні народні депутати! Шановні громадяни України! Я приверну вашу увагу до двох показових для нашої жахливої дійсності проблем.

Перше.  25 вересня Львівська міська рада висловилась проти, так званої, організації Державного авіаційного  підприємства "Львівські авіалінії", яку намагається будь-що здійснити керівництво Міністерство транспорту, зокрема міністр Кірпа.

Рішення Львівської ради було прийняте відповідно до вимог статті 34 закону про підприємство. Здавалось би, все ясно. Мінтрансу треба залишити в спокої цей трудовий  колектив. Однак, останні події засвідчують, що керівництво Мінтрансу не визнає чинне  законодавство і волю Львівських депутатів.

Складається враження, що керівництво Мінтрансу переслідує одну мету - ліквідувати це  підприємство і розігнати трудовий колектив, який складається з більш, ніж тисячі працівників. Вже вісім місяців торпедується робота цього підприємства  чисельними  перевірками з боку Мінтранспорту без всяких висновків, тому що немає  що там  шукати. Керівництва та працівники підприємства знаходяться під постійним шантажем. Сьогодні до перевірки цього підприємства долучено спеціалістів Міністерства  з надзвичайних ситуацій та  санітарно-епідеміологічних органів, дійшло вже до заборони  вильотів літаків, тобто фактично зупиняється це підприємство.

Про яке  є підприємство я веду мову? Може це підприємство банкрут, яке справді треба рятувати. В тому то й  справа, що, да, Львівські авіалінії є успішним підприємством. За вісім місяців цього року  воно перерахувало у бюджет 3,5 мільйони гривень. Середня заробітна плата працівників цього підприємства майже 600 гривень. Це підприємство  весь час нарощує обсяги перевезення пасажирів і вантажів. За три роки  воно закупило три літаки.

Стоять питання: "Для чого ж чіпати це підприємство?" Тому трудовий колектив бореться, бореться, тому що не хоче сьогодні опинитися  за воротами. Він знає, що це змова олігархів, і є вже практика реорганізації таких авіаційних підприємств по всій Україні. Ви подивіться на Донецьк, на Дніпропетровськ на інші міста і ви побите, що така реорганізація привела виключно лише до одного - це до знищення цих підприємств,  до нарощування  монополії, по фактичному захопленню монопольних підприємств із Києва на регіональному рівні і нав'язуванні своєї політики далеко не регіональної і далеко не   національної.

Тому Українська народна партія вимагає від Кабінету Міністрів, Мінтранспорту, інших міністерств  дотримуватися Конституції та законів України, визнати законне рішення Львівської міської ради та припинити  запланований олігархами  і міністерством ліквідацію  підприємства.

Ми застерігаємо всіх  високих посадовців і сліпих виконавців їх незаконних рішень  про їх відповідальність перед законом  і перед людьми, яка обов'язково настане, якщо така діяльність буде суперечити законам і національним інтересам України. А вона вже сьогодні суперечить, як я про це вже говорив.

Друге. Я хочу так само звернутися до вас з тим, щоб привернути вашу увагу ще до однієї проблеми. Окрилена ялтинськими угодами про створення так званого Єдиного економічного простору російська влада розпочала черговий етап політично-економічної експансії щодо  України. Російською владою робляться спроби послабити енергетичну безпеку України. Для цього вона прагне підпорядкувати нафтопровід "Одеса-Броди" тюменській нафтовій компанії, тобто  приватній по суті компанії. Ця іноземна приватна компанія по суті шантажує керівництво України, домагаючись від нього негайного рішення про заповнення трубопроводу російською технічною нафтою. У випадку заповнення цією нафтою трубопроводу "Одеса-Броди" треба буде  забути про забезпечення України альтернативною нафтою, забути про диверсифікацію поставок  енергоносіїв, без чого не можна мати економічну незалежність і нормальні ціни  на паливо. Ця нафта - це короб, який  закриє цей нафтопровід на роки,  заблокує інтеграцію України в європейський енергетичний простір, тобто той простір, який дає нам можливість поставляти через Україну енергоносії із регіону Каспію. Рішення про заповнення трубопроводу цією так званою технічною нафтою  буде грубим порушенням Україною міжнародних домовленостей, приведе до величезних економічних збитків для України.

Особливим цинізмом у цій ситуації є дії українських службових осіб, зокрема керівника "Нафтогазу" України Бойка та виконавчого  директори "Укртранснафти" Василенка, які, ігноруючи навіть позицію уряду України, все роблять, щоб прислужитися цій приватній російській компанії.

Сьогодні скликане засідання наглядової ради "Укртранснафта", не виключено, що саме на цьому засіданні буде прийняте рішення про  заповнення трубопроводу "Одеса-Броди" так званою технічною нафтою. Нагадаю вам, що ці  структури ігнорують рішення Кабінету Міністрів, бо Кабінет Міністрів, як ви пам'ятаєте, відклав рішення про проведення тендеру щодо використання нафтопроводу в зв'язку з відсутністю в реверсному варіанті економічних аргументів на користь реверсу намагаються вже сьогодні підписати цей контракт. Ситуацію, що склалася, УНП розглядає також як чергову спробу антиукраїнських сил остаточно підірвати позицію України напередодні самміту Україна-ЄС. У разі незаконного заповнення нафтопроводу Одеса-Броди Українська народна партія буде допомагатися як політичної, так і кримінальної відповідальності осіб, які грубо ігнорують закони України, завдають шкоди її національним інтересам. Українська народна партія...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ЗАЄЦЬ І.О. Завершую. Буде домагатися визнання угод, підписаних з ігноруванням українського внутрішнього законодавства і національних інтересів нелегітимними. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Лещенко, фракція комуністів. Наступний - Соломатін.

 

13:34:12

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина. Шановний Олександре Олексійовичу, шановні народні депутати, шановні виборці! З почуттям глибокої поваги та синівської вдячності хочу звернутися сьогодні до наших батьків і матерів, сивочолих ветеранів. Хочу також звернутися до чорнобильців, афганців, інвалідів, багатодітних матерів, інших знедолених громадян України, над якими постійно глумиться, топчеться, знущається чинна буржуазна влада.

За вказівками з-за кордону особливо після підписання меморандуму з Міжнародним валютним фондом, одним із тимчасових урядів України протягом останніх років ведеться постійний наступ на ваші законні права. А звідти вказівка така: відібрати всі пільги. І вони поступово відбираються. Розпочав Віктор Ющенко у бутність Прем'єр-міністром. Продовжив Анатолій Кінах. І тепер - Віктор Янукович. При підтримці більшості у парламенті. Для вас у влади постійно не вистачає грошей. Хоча це копійки. Марновладці спокійно спостерігають, як ви голодуєте, мерзнете, просите милостині.

У своїй бюрократичній круговерті вони змусили вас клянчити субсидії, помирати в чергах у помпезних офісах газових баронів, енергопосередників, інших здирників. Вони вже готові висиляти вас з квартир за несплату начебто наданих, начебто житлово-комунальних послуг. А про лікування та відпочинок і мови вести не потрібно.

Фракція Компартії України у Верховній Раді України і в цілому Комуністична партія України постійно і послідовно захищає та відстоюють ваші законні права. Це ми робимо через законодавчі ініціативи. Вплив на державні адміністрації зверху донизу, масові акції протесту проти беззаконня влади. Тільки комуністи  разом з вами вийшли 11-го, 26-го і 30 вересня на вулиці столиці, усіх міст та райцентрів України, щоб не допустити злочину влади - заміни законних пільг на придуману шахраями адресну допомогу. А де була в цей час більшість прикормлених владою керівників ветеранських, афганських. чорнобильських, інших організацій? З владою! Правда, не вся.

Ми стали грізною стіною і отримали перемогу. Прем`єр-міністр Янукович змушений був заявити про тимчасовий відступ влади: заміни пільг на адресну допомогу в найближчий час не буде. Але ще раз повторюю, це - тимчасовий відступ. Влада перегруповує сили, щоб знову піти в наступ на свій народ. Тому ми не повинні заспокоюватися, складати руки. Боротьба продовжується.

Я звертаюсь до всіх простих людей, до трудящих України, до всіх знедолених: об'єднуйтесь навколо Комуністичної партії України в боротьбі проти злочинців при владі! Комуністи з вами! Разом змусимо владу працювати на наш народ України і на нашу державу, а не на власні кишені! Перемога обов'язково буде за нами! Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Соломатін, наступний Червоній.

 

13:37:14

СОЛОМАТІН Ю.П. Юрій Соломатін, фракція комуністів.

Шановні колеги, я хочу присвятити свій виступ організації роботи Верховної Ради України.

Шановний Олександре Олексійовичу, я звертаюся в даному випадку до вас, хоча відповідальний за цей напрям діяльності Верховної Ради України - Васильєв Геннадій Андрійович, він зараз відсутній. Я сподіваюсь, що стенограма мого виступу, вона до нього потрапить, і певні прорахунки і недоліки, які є в організації нашої роботи, вони будуть виправлені.

Перше торкається четверга. В четвер неможливо депутату пройти до столів реєстрації в залі. Якийсь ринковий натовп, плавають там незрозумілі люди, навіть і жінки із заголеними пупами. Хто це робить? Чи не можна врегулювати так, щоб з 9-ї до 11-ї години крім депутатів там нікого більш не було.

Нехай після приходять і на третій поверх, і на другий поверх, і навіть сюди в сесійну залу, коли депутатів немає. Але коли починається підготовка до робочого дня, там не повинно бути нікого, крім депутатів. Треба зустрітися з помічниками або якимось іншими людьми - давайте вирішимо питання таким чином, щоб це було поза межами того основного нашого робочого місця.

Друге, щодо порядку запису на виступ на засіданнях Верховної Ради України, він прописаний в Регламенті, а зараз подивіться, он там стоїть купка депутатів, майже половина з того, що є у верховній залі України, вони записуються на запит на наступний тиждень. Але там уже захисник батьківщини записався всюди першим.

Як це робиться? Дуже просто: його помічник, невеличкий такий, будемо говорити, "всюдоход", він вже заздалегідь там, де друкується цей порядок, цей розклад, отримав копії, підготував всі ці заяви, і лише передати... надати своєму депутату всі заяви з тим, щоб він поклав, користуючись тим, що він сидить поруч з цим столом, де ця має реєстрація відбуватися.

Шановний Олександре Олексійовичу, це ганьба для Верховної Ради України, апарат не працює належним чином, це неповага до депутатського корпусу.

Я дуже вас прошу надати належне доручення з тим, щоб такого, пробачте, я з трибуни скажу, бардака в Верховній Раді України не було.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Обов'язково врахуємо.

Секретаріату, давайте порадимося, на тиждень, який буде виділяти, відокремлювати нас від наступного тижня і приймемо відповідні рішення, які б врахували зауваження, численні зауваження наших колеги.

Червоній, "Наша Україна". Підготуватися Гурову.

 

13:40:29

ЧЕРВОНІЙ В.М.

Червоній, Українська народна партія, блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Хотів би таку репліку на адресу мого колеги депутата Соломатіна стосовно діяльності народного депутата Юрія Кармазіна, якого, я сподіваюсь, любить не лише місто-герой Одеса, але і вся Україна, тому що він, дійсно, є захисником Вітчизни.

Пригадайте, як нещодавно, коли молдовські прикордонники захопили частину української території, патріотична Комуністична партія не реагувала. а Юрій Кармазін не просто відреагував в стінах українського парламенту - виїхав на місце, розібрався. І, слава Богу, починаються якісь процеси по призупиненню оцього зухвальства по анексії українських територій.

Але я хотів сказати про те, що не встигло охолонути чорнило на шпальтах газет, які повідомляли про це зухвале захоплення частини української території молдовськими прикордонниками, як, підбадьорені беззубістю і бездіяльністю української виконавчої влади на чолі з Головнокомандуючим Леонідом Кучмою, наші брати-москалі вирішили, за прикладом Молдови, відкусити цілий острів Тузла в Азовському морі шляхом насипання до нього 7-кілометрової дороги-коси, про що сьогодні вже говорив голова Спілки письменників Володимир Яворівський.

Постає законне питання, логічне: чому Україна дізнається про чергову анексію українських земель із газет або від Спілки письменників? Де ж гарант Конституції, де Збройні сили України, Служба безпеки, прикордонники і таке інше?

Так, може, ми давайте з Державного бюджету вилучимо оці мільярди, які ми плануємо на Адміністрацію Президента, на Збройні сили, на Службу безпеки, на прикордонні війська, і дамо на Спілку письменників України. Я думаю, вони краще захистять національні інтереси України.

Шановні друзі, я гадаю, що вся справа в тому, що влада виконавча і Головнокомандуючий Збройними силами, силовики наші виховують українське суспільство і силові структури не на даних патріотичних козацьких традиціях, на совкових традиціях Радянської Армії.

Якби була влада і силові структури патріотичними, питання і по Молдові, і по косі з островом Тузла, де 4 кілометри вже насипали, залишилось 3 кілометри засипати і захопити українські території, не стояло. І тому Збройні сили України, силові структури повинні повернутись до козацьких, повстанських традицій, мати українські козацькі військові звання і плекати ту славу козацьку, яка була, яку нам залишили батьки, яку в XX столітті підхопило відроджене українське козацтво в 1917-1918-му роках на Черкащині, в 1941-му - на Волині, створивши Українську повстанську армію. Тоді буде порядок. Бо якби піднялися наші батьки і діди з могил, вони б такого блюзнірства не допустили.

Я хотів би сказати, що на Волині свято плекають козацькі традиції. Місто Рівне прийняло рішення про святкування Покрови - найбільшого козацького українського свята, свято Покрови Пресвятої Богородиці оголосили днем міста. Ми збудували Покровський кафедральний собор і я запрошую всіх народних депутатів України на свято Покрови Пресвятої Богородиці в місто Рівне, щоб ви згадали яких батьків які ви діти, згадали своє козацьке коріння і на чолі з майбутнім президентом України Віктором Ющенко, який дав згоду взяти участь в цих урочистостях, згадали козацьку славу і йшли разом до перемоги української ідеї, української справи і не дозволили нахабним сусідам відчленовувати українські землі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Гурова немає.

Пхиденко, фракція комуністів. Наступна Александровська.

 

13:44:30

ПХИДЕНКО С.С.

Станіслав Пхиденко, фракція Компартії України.

Я пораду дам моєму колезі Червонію Василю, який тільки що виступав, щоб він часом диференціював поняття Волинь. Якщо щось робиться те, що нам не дуже, то ви кажіть Рівненська область. А то виходить, то класична Волинь, а то виходить, що ніби і у нас на Волині. А Волинь, вона червона була, є, залишається і буде.

Шановний Голово, шановні колеги депутати, шановні наші виборці!

Учора, коли ми затверджували чималу групу суддів, я з мотивів голосування висловив думку, що ми проявляємо чимало зусиль, коли затверджуємо суддів.

Звісно, це потрібно робити, але більш принципово, ніж ми робимо.

В той же час ми, народні обранці, проявляємо відверту пасивність і якусь беззубість, коли мова заходить про нашу принциповість і наполегливість у боротьбі за чистоту суддівських кадрів і особливо тоді, коли той чи інший суддя грубо порушує чинні закони, моральні норми та присягу судді.

Як виявляється, навіть прискіплива увага народного депутата до фактів грубого порушення суддею своєї присягу бути чесним і справедливим, судили лише по закону, не знаходить належної підтримки з боку  керівників усіх без винятку служб та установ, які контролюють добір судійських кадрів  та їхню діяльність. А їх є чимало. Називаю конкретний приклад. Я особисто  вчетверте привертаю увагу  Верховної Ради України, її  профільного комітету, Вищої ради юстиції, всіх керівників судійських інстанцій від Верховного до обласного апеляційного суду з проханням ретельно і об'єктивно розібратися з тим, що твориться у Шацькому місцевому суді Волинської області. Йшлося і надалі йдеться про негідну поведінку, пияцтво, аморалізм, низьку правову культуру голови цього суду Нечая. Вже десятки листів і заяв я отримав від жителів Шацького району, вони називають все нові і нові факти його негідної діяльності. Чимало з них підтвердила рада суддів Волині та інші контролюючі інстанції. По-новому відкрита кримінальна справа, як мене проінформувала прокуратура, Львівська регіональна кваліфікаційна комісія суддів хоч і поверхово вивчила  кричущі факти, змушено була оголосити йому догану. Ситуацію судді Нечая по суті спас сам голова цієї комісії Макаренко.

Я хочу, шановні колеги. привернути  вашу увагу до чергового нового ганебного факту, який є, на мій погляд, наслідком бездарної діяльності голови цього суду. Його товариш і однодумець суддя цього ж суду Кривенчук нещодавно був затриманий працівниками УБОЗу під вручення йому хабара в сумі 500 доларів за те, що  він вирішить судову справу так, що позбавить покарання людину, яка здійснила злочин. Відкрита кримінальна справа по факту. Але, шановні, я чогось переживаю і боюся, що ця справа буде закрита, оскільки на слідство  чиниться тиск з боку і обласної адміністрації, і області, і  адміністрації судійської.

Разом з тим  я задаю питання: "Хто наведе порядок врешті-решт у Шацькому  районному суді. Із трьох суддів два вже проявили  себе так, що їх по суті треба звільняти з роботи?" Я це питання задаю Генеральному прокуророві, голові Верховного суду, голови Вищої ради юстиції. І разом з тим прошу це прийняти, як моє офіційне депутатське звернення і прошу  покласти контроль за виконанням мого звернення на профільний комітет Онопенка. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Алла Александровська. Наступний....

 

13:48:42

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Уважаемые избиратели! Уважаемые коллеги! Хотя их здесь очень мало и может и хорошо, что здесь нет некоторых депутатов, которых я не хочу считать людьми мною уважаемыми после таких выступлений как мы сегодня здесь в этом зале услышали. Но я хочу привести несколько цифр из отчета Кабинета Министров Украины по итогам рассмотрения проблемы бедности в Верховной Раде Украины.

Доходы на одного человека  в  июне 2003 года составили только 72 процента от прожиточного минимума. Средняя пенсия за год  увеличилась аж на 6 процентов. Это 5-8 гривен. 1 миллион 937 тысяч  600 человек в Украине не получили начисленную заработную плату вовремя. Миллионы работников не получили заработную плату даже обратившись в суд. Их предприятия объявлены банкротами,  разорены и зачастую уже физически исчезли с лица земли. Эти убийственные данные относятся и к трудовому коллективу Харьковского завода "Серп и молот", объявленого банкротом.

Больно ударило по коллективу разрушение Советского Союза. Разруха в Украине, в первую очередь, коснулась сельскохозяйственного машиностроения и в том числе этого завода, который спроектирован был и построен по производству двигателей для всего Советского Союза. Долги сегодня по заработной плате рабочих этого завода составляет около 10 миллионов гривен. Как вернуть им заработанное, если ничего не делается, чтобы у предприятия были  заказы, чтобы у рабочих была работа. Сегодня в первую очередь удовлетворяется требование кредиторов, завод объявлен банкротом и кредиторы требуют вернуть им 300 миллионов гривен.

Есть множество других примеров, когда в результате банкротства бывшие работники остаются с пустыми бумажками на руках, судебными решениями, которые не исполнены, так как от продажи их предприятий средства  все уходят кредиторам, но не выплачиваются долги по заработной плате. А ведь у этих людей накапливаются  долги за жилищно-коммунальные услуги. Их таскают по судам, они подвергаются настоящему террору.

Я считаю, что по каждому факту банкротства предприятий, находящихся в собственности государства должно быть проведено расследование его причин. Виноваты в уничтожении производств должны быть наказаны.

Кабинет Министров Украины в срочном порядке должен разработать механизм погашения долгов по зарплате работникам таких предприятий, которые сегодня находятся в  государственной собственности и объявлены

банкротами. Необходимо провести  взаимозачеты по долгам за  жилищно-коммунальные услуги работникам таких предприятий по их желанию за счет невыплаченной заработной платы. Я считаю, что эти вопросы сегодня  должны быть в срочном порядке  решены.

И еще одна проблема, которая касается уже здравоохранения. Состояние с финансированием здравоохранения совершенно неудовлетворительное. В проекте бюджета на следующий год  заложено финансовое обеспечение на  одно койко-место в регионах Украины на уровне 2 гривны на питание и гривна 70 копеек на медикаменты. Реально это в 70 раз меньше  необходимого. Финансирование лечебных учреждений, находящихся в государственном правлении,  находящихся в управлении, находящихся в государственном  управлении делами, на самом деле в 70 раз больше.

Сегодня существует серьезная проблема  с обеспечением граждан Украины высококвалифицированной медицинской  помощью в центральных и лечебных учреждениях. Нам известно, что такие операции, как требуются, операции  на сердце делаются только в клинике Амосова. На это средства клинике не выделяются. Реально люди, которые приезжают из областей должны сами платить порядка 10 тысяч гривен для того, чтобы эта операция  им была сделана. Бюджетный кодекс не позволяет перечислять средства из местных бюджетов в эти центральные клиники. Я считаю, что и Кабинет Министров должен найти возможности финансирования таких центральных специализированных лечебных учреждений в полном объеме, а Верховна Рада должна внести изменения Бюджетный кодекс для того, чтобы местные бюджеты могли перечислять средства на лечение  в этих клиниках. И последние две фразы. Я хочу...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Відключіть мікрофон. Оржаховський, будь ласка, наступний - Радіонов.

 

13:52:34

ОРЖАХОВСЬКИЙ А.В.

Анатолій Оржаховський, фракция Компартії України.

Шановний головуючий, колеги, виборці. У своєму виступі з парламентської трибуни я хочу привернути увагу фінансовий блок уряду до проблем функціонування місцевих органів самоврядування.

Перебуваючи на Херсонщині, зустрічаючись з головами рад різних рівнів, роблю висновок про їх  жахливе управлінське становище через безгрошів'я та все нові видумки державних чиновників. Зокрема першого  вересня поточного року місцеві бюджети переведені на  казначейське обслуговування. Для сільських селищних рад  це нововведення є  неприйнятним через те, що його інакше, як знущанням над всенародно обраними головами не назвеш. Від нього не покращиться контроль за використанням бюджетних коштів, з цим завданням успішно справлялися і контрольно-ревізійні служби. На низові ж бюджет відтепер лягли додаткові витрати. Щоб вводити такі нововведення, слід було б спочатку забезпечити органи самоврядування відповідною комп'ютерною технікою, адже її в радах, як відомо, одиниці. Ми мали полегшувати працю колег нижчого рівня. Їх же змусили додатково готувати документи, відвозити в казначейство. Після перевірки документів ще раз їхати в район, щоб замовити кошти за два дні до їх видачі і врешті отримати кошти. А Державний бюджет, органи місцевого самоврядування, фінансує всього-навсього на 30 відсотків. Звідки брати на оренду автомобіля, на покупку бензину і багато-багато чого іншого.

Крім того, необхідно для отримання заробітної плати надрукувати 30-40 документів в залежності від того, які будуть із заробітної плати перерахування та відрахування. Голови сільських, селищних рад Херсонщини, зокрема Каланчацького, Бєлозерського та багатьох інших районів, я днями був на Вінничині, мав розмову із головами, вимагають до завершення повної комп'ютеризації органів місцевого самоврядування та встановлення електронної пошти призупинити казначейське обслуговування місцевих бюджетів.

До речі, хтось з легкої руки, мабуть, Верховній Раді придумали навіть, статистику направили до обласних рад з вимогою, щоб там відзвітовували, чи є електронна пошта. Хотілося б запитати у працівників Верховної Ради і Кабінету Міністрів. Хтось в низи їздив, бачив реалії, що там робиться. Шановні урядовці, село і селище після недолугих реформ так занепало, що в ньому думати, йому думати про електронну пошту та комп'ютери не час. Сьогодні село думає про сухарі та як напитися вдоволь води, полікуватися, навчатися, знайти роботу на інше.

Завершуючи, хотів би сказати і отримати відповідь на даний запит від представників уряду. Чекаю дієвого реагування на нав'язану біль для представницьких органів. І останнє, думаю, що якщо уряд не відреагує сьогодні на це звернення представників органів самоврядування, тоді стає зрозумілим, що робиться все, щоб представницькі органи в особі рад були знищені. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Родіонов, фракція комуністів. Підготуватись, напевно, Гірник.

 

13:56:03

РОДІОНОВ М.К.

Родионов, фракция коммунистов.

Как и многие народные депутаты, я, конечно, составил выступление и думал его зачитать, но находясь под впечатлением обсуждения, мне казалось, о чем будут говорить народные депутаты, что потрясло их более всего за прошедшие недели и за прошедший месяц? Конечно, я, скажу, несколько удивлен. Меня лично потрясли те акции протеста, которые прошли в этом месяце в Украине, в Киеве, в том числе, они начались в столице 11 сентября. И вы помните, как наша власть была очень удивлена, что такой сытый город, как Киев, запрудили ветераны улицу Грушевского от "Арсенала" до Кабинета Министров. И что бы вы думали? Мне пришлось участвовать в переговорах со стороны пикетчиков, а власть пошла напапятную. Она решила, что все-таки шутить с этой массой людей не следует. Ну и конечно, оправдывалась тем, что пока она не предполагала замены льгот на адресную помощь, это якобы была только какая-то подготовительная работа. Тем не менее, ветераны свое слово сказали.

Хочу еще сказать то, что ветераны по призыву Компартии Украины, по призыву Совета ветеранов, они не только боролись за свои льготы, было, конечно, грустно, что не было впереди этих ветеранов интеллигенции, которой бы по примеру Драйзера, известного американского писателя, который в свое время, когда его обвиняли, чего он не вместе с этими людьми, людьми простыми? Он сказал: я знаю, откуда я вырос! К сожалению, многие наши интеллигенты забыли, откуда выросли.

Хочу сказать, что эта акция увенчалась или не закончилась, а предварительный, как говорят, этап ее завершился 30 сентября, и вы уже многие слышали, что и Премьер-министр Украины сказал, что, очевидно, мы преждевременно мы хотим все-таки какие-то деньги найти со стороны ветеранов.

И последнее, у нас говорили, что они не имеют или вот коммунисты "підбурюють" массу. Хочу сказать, это абсолютно не имеет никаких оснований. И в подтверждение этого приведу то, что мы слышали недавно даже от Голови Верховной Рады. Вот цитирую дословно то, на каком уровне Украина оказалась. Можно сколько угодно говорить, это я его цитирую, об экономических сдвигах, отсутствие значительных перемен выдавать за стабильность, но Государственный бюджет в нынешнем его измерении - это наши национальный позор и концентрированная оценка  эффективности всей власти.

При таких темпах роста, скажем, нынешнего уровня Польши, Украина достигнет лет через 35-40. Вот вам и европейская перспектива, вот за что и ветераны... в общем-то, против чего и борются.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Євген Васильович Гірник, будь ласка.

Підготуватися Слабенку.

 

13:59:47

ГІРНИК Є.О.

Шановні депутати, шановні громадяни України!

Зовнішня і внутрішня політика нашої держави і особливо її висвітлення в державних і олігархічних засобах масової інформації давно уже нагадує театр абсурду. Але останнім часом ця тенденція розвивається прискорено в геометричній прогресії.

Приклади: багатовекторність або двохвекторність нашої політики, вона нагадує гімнастичну вправу "шпагат". Але "шпагат" ще можна виконати, але якщо продовжувати цю вправу далі і зав'язувати людину у вузол, то ніяка йога не допоможе, розчахнення неминуче.

В таку позу після підписання ялтинських угод зусиллями Кучми і компанії поставлена Україна, її готові розчимхнути. Гарант Конституції заявляє про референдум з приводу ЄЕПізації нашої держави, забувши, що статтею 74-ою Конституції, гарантованої ним, подібних референдумів по економічних  питаннях не допускається. Зрештою, Леонід-другий відомий як майстер ніким не визнаних - ні всередині, ні поза межами держави - референдумів. Але навіть якщо говорити про нього, народу треба говорити правду, за що він має голосувати, і, зокрема, сказати, що результатом угоди є створення системи, рішення якої є обов'язковими для усіх учасників, але 81 відсоток має Росія і тільки 9 - Україна. Чи захочуть в такому разі навіть російські симпатики такої інтеграції, які, як і більшість народу України, не проти рівноправних відносин з Росією, а таж перспективи: ніколи не ввійти до декларованого Європейського союзу, ставши знову залізною завісою перед ним?

Цю угоду навіть не можна назвати "Переяслав-2". Там був укладений військовий союз, наслідки якого важко прораховувалися. Тут наперед відома економічна, а у перспективі й політична кабала.

І ця система Задзеркалля не може тривати вічно. Вона така штучна, як і політична система, що існувала перед тим 70 років. Зрештою, вона такою і залишилася, лише поміняла назву з Компартії на Адміністрацію Президента.

Зрада відбулася і в Ялті, і на Дністрі, і на Азовському морі, і на інших випадках, як би ми про це не говорили. І не допустити цієї зради є завдання як депутатів Верховної Ради України, так і депутатів обласних рад, які виступили проти неї. Я закликаю також депутатів Івано-Франківської обласної ради і інших місцевих рад послухатися своїх колег.

У серпні 1991-го у гекачепіста Янаєва тряслися руки. У вересні 2003-го вони тряслися у Кучми. Я прогнозую, що цей режим очікує такий самий кінець. І цьому режиму залишилось тільки 390 днів, якщо ми не будемо байдужими.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слабенко. Підготуватись Хмарі.

 

14:02:56

СЛАБЕНКО С.І.

Шановні народні депутати, шановний головуючий, шановні громадяни України. Я хотів би свій виступ присвятити, на перший погляд, дивним подіям. Я хочу розказати про депутатський запит, який мною був підготовлений 8 липня 2003 року. І одержана відповідь, яка надійшла з Кабінету Міністрів і від Головного контрольно-ревізійного управління. А саме: громадян України, громадян Волинської області цікавить - як ефективно використовуються кошти на Волині по видатках капітального будівництва.

З цього листа видно, що в 2002 році обласною сесією Ради було затверджено видатки на капітальне будівництво в сумі 15 млн.грн. Куди пішли ці гроші? Придбання житла для висококваліфікованих спеціалістів, це такі спеціалісти, які начебто стали непотрібні чомусь для Волині, - приїжджі - на суму 615 тис.грн., реконструкція приміщення обласної державної адміністрації - 705 тис.грн., реконструкція сесійної зали обласної ради - 493 тис.грн.

Тепер як же розподілилися ці гроші. Виявляється, що, дійсно, були куплені квартири, витрачені певні гроші, встановлено, що частково гроші і не використані, а знаходяться на рахунках міськвиконкому -  62 тис.грн. І розповідають, що частина квартир відійшла до заступників голови облдержадміністрації, а саме - 2 квартири, а решта придбаних квартир до цього часу не розподілена, що свідчить не неефективне використання коштів обласного бюджету.

На ремонт системи теплопостачання будинку для приїжджих по вул.Ярчука(?) витрачено 117 тис.грн. Уявіть собі! Приїжджі, які приїдуть на Волинь, а я так розумію, що Анатолій Йосипович Француз теж у нас приїжджий на Волині, так само на своє теплопостачання і такі гроші витратив в повному обсязі. Більше того, коли стали перевіряти як відбувалися видатки облдержадміністрацією щодо вартості реконструкції адміністративних приміщень, то встановили, принаймні, що завищено робіт на 4 тис.грн.

Який же висновок робить перевіряючий? За результатом проведених перевірок, керівникам установ і організацій, в яких були виявлені грубі порушення, направлено вимоги щодо їх усунення, і, повірте, ніяких вимог і ніяких рішень я не чув. Жодна людина не понесла персональну відповідальність за ефективність витрачання коштів на Волині.

Ми до сьогоднішнього дня не знаємо, хто ж такі висококваліфіковані спеціалісти, які одержать решту квартир на Волині.

Я ставлю ці питання зараз перед урядом. Дайте громадянам-волинянам відповідь: хто одержить, хто у нас на Волині висококваліфіковані кадри, що вони мають право на першочергове забезпечення житлом. Чому на реконструкцію будиночку витрачаються такі великі гроші на теплопостачання, і ще раз повернутися до мого депутатського запиту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Ранкове засідання Верховної Ради України оголошується закритим. Чергове  пленарне засідання розпочнеться о 10:00 годині 14 жовтня. Наступний тиждень за календарним планом -  робота у комітетах та фракціях. Дякую за увагу.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку