ЗАСІДАННЯ  СОРОК  ДЕВ’ЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

22  травня  2003 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.

 

ГОЛОВА. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України.  Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:01:18

Зареєструвалося -412

В залі зареєстровано 412 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Сьогодні день народження народних депутатів України: Колісника Миколи Дмитровича, Мельникова Миколи Петровича і Ткача Романа Володимировича. Давайте привітаємо їх, побажаємо всіляких гараздів.

 (О п л е с к и)

Увімкніть мікрофон Олійника Бориса Ілліча, будь ласка. Будь ласка. Я прошу уваги, шановні колеги!

 

10:02:03

ОЛІЙНИК Б.І.

Шановні колеги. Сьогодні в Україні тужний і, водночас, світлий день - повернення на материзну  нашого національного генія Тараса Шевченка. Саме зараз у Львові розпочинаються урочистості з цієї нагоди. Давайте  і ми, шановні обранці, прилучимося до цієї всенародної учти і скажемо: як би не  пнулися пігмеї обслинити хоча б підошву Кобзаря, вони лише своєю патологічною малістю підкреслюють позахмарну височінь визнаного світом велета. Ні, ми не канонізуємо Шевченка, уже хоча б тому, що дух його живе поміж нас сущих і грядущих. Одначе останній випад "Киевского телеграфа" насторожує, і не лише тому, що його свідомо підкинуто напередодні урочитостей. Брудний віхоть сонця не заступить. Тривожить те, що цей опус опубліковано саме в російськомовній газеті. Відтак невтаємничені читачі можуть подумати, що це точка зору росіян. А це вже провокує розбрат.

Певен, що істинні росіяни, які шанують Шевченка з давніх-давен і донині нарівні з Пушкіним, категорично відмежуються від подібних, які тільки опаганюють російську мову. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, прошу вшанувати цю дату, пам'ятну дату для українського народу, пам'ятну дату генія українського народу, який повернувся на Батьківщину, вставанням.

Дякую, прошу сідати.

Шановні народні депутати, відповідно до Регламенту сьогодні день прийняття Верховною Радою рішень. Оскільки у нас надзвичайно багато питань треба розглянути відповідно до розкладу засідань на четвер, просив би, щоб ми працювали злагоджено і оперативно.

Перший розділ. Будь ласка, з процедури, Турчинов.

 

10:04:28

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, наша фракція уже не в перший раз піднімає питання щодо підготовки сесійних засідань.

Відповідно до Регламенту, Володимир Михайлович, я вам уже говорив і ще раз нагадую, законопроекти, які виносяться на друге читання, повинні роздаватись народним депутатам за 12 днів.

Ми сьогодні  маємо декілька законопроектів, важливіших законопроектів, такі, як зміни до закону про оподаткування доходів громадян, такі, як зміни до бюджету, які нам тільки зараз починають роздавати. Як нам голосувати, Володимире Михайловичу, коли у мене тільки по закону до бюджету 40 поправок, які повинні бути враховані?

Я дуже прошу вас, як керівника, виконувати Регламент, виконувати закони і Конституцію України і не позбавляти народних депутатів їх конституційних прав. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні народні депутати, відносно закону про податок на доходи фізичних осіб, я хочу нагадати, що ми цей документ переносимо втретє, і всі необхідні документи у депутатів є. Що стосується закону про внесення змін до бюджету, тут Олександр Турчинов цілком має рацію. Ми це питання обговорювали на погоджувальній раді і домовилися, якщо комітет бюджетний буде готовий доповідати, ми це питання будемо розглядати. Наскільки я проінформований і сьогодні мав розмову із головою бюджетного комітету, він готовий до розгляду цього питання. Так, дійдемо - будемо обговорювати конкретно.

Шановні народні депутати, ми домовлялися, що ми на перше місце поставимо розділ "Для включення до порядку денного". Вам пропонується перелік законопроектів, які потрібно включити до порядку денного з тим, щоб комітети могли над ними працювати. Вони всі опрацьовані, в фракціях заперечень не викликають.

Будь ласка, Станіслав Ніколаєнко.

 

10:06:30

НІКОЛАЄНКО С.М.

Ніколаєнко, фракція Соціалістичної партії.

Шановний Володимире Михайловичу, я повністю підтримую пропозицію, яку ви вносите, це б розблокувало роботу комітетів, надало б конструктивізму нашій роботі. Разом з тим, з чисто технічних причин проти того, що я пропонував на узгоджувальній раді, випав законопроект 3425 Рудьковського, Олуйко, Пономаренко і інших. Він був, а зараз його просто технічно ту нема.

 

ГОЛОВА. А що за законопроект?

 

НІКОЛАЄНКО С.М. 3425 - Рудьковський, Олуйко...

 

ГОЛОВА. Назва, назва законопроекту.

 

НІКОЛАЄНКО С.М. Про вибори народних депутатів України.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, цей закон не випав з технічних причин. Він виключений для того, щоб ми узгодили позиції на пропозиції ряду фракцій. Були пропозиції, я просив внести, які питання викликають заперечення, щоб ми проголосували, щоб не було розбіжностей в сесійній залі. І цей законопроект було запропоновано виключити, оскільки є ряд інших законопроектів, є в тому числі і Виборчий кодекс, щоб тоді його окремо розглянути, це питання.  Будь ласка, Адам Мартинюк.

 

10:07:40

МАРТИНЮК А.І.

Дякую, Володимир Михайлович.  Мартинюк, фракція комуністів.

Володимир Михайлович, шановні колеги!

Розмова про те, що немає, над чим працювати комітетам, тому нам треба включити ще 50 додаткових питань, ну, мабуть, не витримує ніякої критики, тому що дуже завантажені ми з вами і так, бачимо по тому порядку голосувань, що ми з вами будемо у великому боргу по закінченні сесії, що ми не проголосуємо відсотків 50 із запланованого того, що ми запланували.

Але оскільки є воля і бажання все-таки багатьох депутатських фракцій і груп проголосувати додатково до порядку денного, то наша пропозиція зводиться до того, голосувати не... якщо навіть і списком будемо голосувати, то ми пропонуємо вилучити з цього списку наступні номери: 3164, 3160, 3163, 3171, 3172, 3114, 3085, 3070, 3155, 3418, 3363, 3412.

А за решту ми готові проголосувати, а потім ці голосувати окремо.

 

ГОЛОВА. Шановні  народні депутати, давайте таким чином домовимося. Ми домовлялися на Погоджувальній раді, якщо в кого є застереження, фракції до середи письмово подають свої пропозиції.

Ті позиції, які поступили, вони були враховані.

А зараз я ставлю на голосування про включення до порядку денного законопроектів відповідно до переліку в розділі першому, які вам роздані.

Прошу народних депутатів підтримати рішення Погоджувальної ради. Прошу голосувати.

 

10:09:43

За-304

Рішення прийнято, я щиро вдячний.

Переходимо до розгляду для включення до порядку денного та прийняття  рішення. Я ставлю на голосування про включення до порядку  денного проекту постанови про звернення Верховної Ради України до голови Ради Міжпарламентської асамблеї держав-учасниць Співдружності незалежних держав. Прошу голосувати.

 

10:10:28

За-285

Рішення прийнято.

Сташевський Станіслав Телісфорович. Є Сташевський. Я просив швидше на трибуну, будь ласка. Дуже коротко, чому і необхідно.

 

10:10:40

СТАШЕВСЬКИЙ С.Т.

Шановний Володимир Михайлович, шановні колеги! Це питання вчора розглядалося на засіданні комітету Верховної Ради з закордонних справ. І було прийнято рішення просити Верховну Раду про прийняття його. Доповідачем визначався з цього приводу Курас Іван Федорович, він і група народних депутатів вони  готували це питання і проблем не було. Я прошу підтримати.

 

ГОЛОВА. Іван Федорович Курас є потреба доповідати. Сідайте. Включіть мікрофон Кураса Івана Федоровича.

 

10:11:45

КУРАС І.Ф.

Шановний Володимир Михайлович, шановні народні депутати! Це законопроект чи вірніше звернення продиктовано ситуацією, яка складається сьогодні в країнах СНД у зв'язку з формуванням єдиного економічного простору. Це перше.

Друге. Інтелектуальний простір завжди був єдиний, але його треба зафіксувати у певних нормах, які торкаються реєстрація торгівельних марок і інших форм інтелектуальної власності.

Я переконаний, і  всі ми в комітеті і в нашій фракції, що це буде дуже на часі, що це буде відповідати нинішньому статусу України в країнах СНД і допоможе, так би  мовити, нам розв'язувати ці питання. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту постанови Верховної Ради України про звернення Верховної Ради України  до голови Ради  Міжнародної асамблеї держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав. За основу.

 

10:13:03

За-290

За основу прийняли.

Які є доповнення? Будь ласка, В’ячеслав Кириленко,  фракція "Наша Україна". Я бачу, я бачу, бачу... Кириленко мікрофон.

 

10:13:18

КИРИЛЕНКО В.А.

В’ячеслав Кириленко, "Наша Україна", Українська народна партія.

Шановні колеги, по-перше, я  не зрозумів, а яка насправді позиція профільного комітету і яка дискусія по цьому питанню відбулася, якщо вона взагалі відбувалася. Тобто позиція профільного комітету, я думаю,   більшості депутатів є незрозумілою, доповіді не було.

По-друге, мені не зрозуміло, чому пропонується ухвалювати звернення парламенту суверенної країни до якогось консультативного, наддержавного і без повноважень абсолютно органу, який перебуває у  Санкт-Петербурзі. Які нормативні наслідки, я вже не кажу про  практичні, будуть від того, що Верховна Рада звернеться із цим питанням? Я думаю, треба удосконалювати власну нормативну базу. І я думаю, це не личить статусу Верховної Ради приймати  такі звернення. Я закликаю проголосувати проти в цілому.

 

ГОЛОВА. Дякую. Віктор Терен, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

 

10:14:17

ТАРАН В.В.

Віктор Терен, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

Шановний Володимире Михайловичу, ми, сталося так, не бачили цього  проекту постанову. Це є надзвичайно важливий документ. І Кириленко абсолютно має рацію через те, що ми, Верховна Рада України,  чи можемо ми звертатися до органу, який не є  за статусом рівнозначним до Верховної Ради України. Я би пропонував утриматися у цій ситуації. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую.  Ну є  ж, комітет же є, не я ж...

Я ставлю на голосування про прийняття в цілому проекту  постанови Верховної Ради України про звернення  Верховної Ради України до голови Ради Міжпарламентської асамблеї держав-учасниць Співдружності незалежних держав (номер 3515).

 

10:15:21

За-280

Рішення прийнято.

Я ставлю на голосування про включення до порядку денного проекту постанови про заяву Верховної Ради України про підготовку до формування єдиного економічного простору України Республіки Білорусь, Російської Федерації, Республіки Казахстан, про включення до порядку денного.

Що ви кричите, треба взяти розклад, подивитися. Зачекайте, я що це визначаю?

Про включення до порядку денного. Зачекайте, які мотиви, включаємо у порядок денний. Зачекайте, будь ласка.

 

10:16:10

За-261

Рішення прийнято.

З процедури Черняк. Мироненко підготуватися.

 

10:16:18

ЧЕРНЯК В.К.

Я не розумію куди я попав, і куди ми йдемо, якщо депутат просить слова з мотивів ї йому не дають. Я хотів висловитися чому я не буду голосувати. Голова Верховної Ради мені слова з цього приводу не дав. Це ненормально.

Тепер по суті. Саме поняття "єдиний економічний простір"  є некоректним ні з   наукової, ні з політичної точки зору. Воно допускає різні тлумачення. Коректним терміном є поняття "вільна економічна зона". Якщо ми  хочемо прокласти шлях до створення Совєтського Союзу, то давайте будемо приймати такі рішення, давайте тоді ми скажемо відверто, прямо і чесно, куди ми йдемо. Якщо ми йдемо шляхом знищення держави, давайте це скажемо.

Президент ставить питання про вільну економічну зону. Це нормально. Давайте будемо йти цим шляхом, а не приймати рішення про  невизначений і некоректний в політичному відношенні термін "єдиний економічний простір". Дякую.

 

ГОЛОВА.  Ігор Осташ.  Андрій Шкіль. По одному, не всі зразу. Один від фракції досить.

 

10:17:34

ОСТАШ І.І.

Ігор Осташ, "Наша Україна", партія "Реформи і порядок".

Шановні колеги! Ми знову ж таки порушуємо Регламент. Попереднє рішення було прийнято  практично без  обговорення, хоча були дуже серйозні застереження щодо голосування попередньої пропозиції, оскільки дійсно ми перебираємо на себе функції виконавчої влади і ми знаємо, що наше завдання - ратифікувати міжнародні угоди. Якщо буде створена така міжнародна організація, тоді ми будемо  вирішувати питання про ратифікацію.

Тепер щодо питань, які розглядаються. Зараз лише йде дискусія про так званий єдиний економічний простір і у червні відбудеться наступний раунд  переговорів  за участю 4-х країн в Києві. І тому зараз поки що рано говорити взагалі про формат цієї організації, тому що є дуже багато  суперечностей між тими, хто вступає в так званий єдиний економічний простір. Тому є пропозиція  відкласти розгляд цього питання до завершення переговорів 4-х країн щодо  реального формату і реального змісту, так званої, єдиного економічного простору. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Андрій Шкіль, будь ласка.

 

10:18:45

ШКІЛЬ А.В.

Дякую, Володимире Михайловичу. Я думаю, що   говорити взагалі  про спільний економічний простір недоцільно. Це термін невизначений. Ми, Верховна Рада  навіть не  обговорювала і не брала до уваги цей термін. Ми можемо говорити про торгівельні відносини і так далі. Але якщо говорити про  спільний економічний простір, то давайте спочатку голосуємо цей закон. Потім голосуємо закон про ліквідацію України, про входження в склад Росії  і все - і всі будуть, я думаю, щасливі, хто проголосує за цей  закон.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Так, будь ласка, В’ячеслав Кириленко. І будемо зараз до обговорення... до інформації.

 

10:19:19

КИРИЛЕНКО В.А.

В’ячеслав Кириленко, "Наша Україна" , Українська народна партія.

Шановні колеги! Я зараз хочу звернутися понад усе до представників більшості, оскільки, якщо ми ухвалюємо таку заяву, то ми суттєво обмежуємо можливості для маневру уряду Януковича і Президента України. Оскільки саме зараз відбуваються переговори щодо єдиного економічного простору з одного боку, до вступу до Світової організації торгівлі, з іншого боку. Після того, коли уряд і Президент домовляться на найвищому рівні, Верховна Рада зможе розглянути пакет документів і ратифікувати їх або не ратифікувати. Оце буде наше завдання і наша функція. А зараз ми ухвалюємо політичну заяву, цим самим заважаючи уряду вести рівноправні переговори про створення вільної економічної зони, режиму вільної торгівлі, вигідних для України, підкидаючи уже готовий документ, який суттєво обмежує національні інтереси України.

Я прошу звернути увагу на ці аргументи саме представників більшості у Верховній Раді України і не голосувати у зв'язку з цим за запропонований проект постанови. Дякую.

 

ГОЛОВА. Олег Зарубінський. Шановні колеги, з мотивів ми уже відвели, 5 хвилин уже закінчилися.

 

10:20:34

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Шановні колеги, шановні народні депутати.

Президентом України абсолютно чітко  було визначено, що нагальні і актуальні проблеми сьогодні для України - це створення зони вільної торгівлі на терені країн СНД, в тому числі із Росією і входження в Світову організацію торгівлі. Я думаю, що всі зусилля парламентарів, всі зусилля українського суспільства мають бути спрямовані для того, щоб реалізувати ці дійсно вигідні для України акції, скажімо так.

І тому сьогодні заздалегідь приймати заяви з приводу ще не визначеної ні угодою, ні якими іншими документами  формації абсолютно є нелогічно. Давайте сконцентруємо свою увагу на Світовій організації торгівлі і на зоні вільної торгівлі з Росією. Дякую.

 

ГОЛОВА. Я прошу комітет, профільний комітет дати своє заключення і будемо тоді визначатися. Комітет. Станіславе Телісфоровичу, хто від комітету буде виступати? Одну хвилинку.

Доповідач, будь ласка, Мироненко. Від комітету.

Увімкніть мікрофон народного депутата Мироненка, фракція комуністів.

 

10:21:53

МИРОНЕНКО В.А.

Уважаемые соотечественники! Пятый избирательный округ, Мироненко, фракция коммунистов. И выступаю в общем-то от комитета.

Разрыв экономических связей с Россией, Белоруссией, Казахстаном и другими странами в огромной мере способствовал сокращению доли машиностроения с 30 процентов до 10 процентов, легкой промышленности - с 10 процентов до 1 процента, к значительному сокращению отраслей с передовыми технологиями: электронная промышленность сократилась в 100 раз!

Предложенный вашему вниманию компромиссный, подчеркиваю, компромиссный проект постановления Верховного Совета Украины о формировании единого экономического пространства Украины, Республики Беларусь, Российской Федерации, Республики Казахстан, доработанный, с учетом предложений депутатов разных фракций, Министерства иностранных дел Украины, поддержанный Комитетом по иностранным делам, направлен на восстановление и развитие выгодных Украине экономических связей, развитие экономики, повышение жизненного уровня нашего народа. Формирование единого экономического пространства обеспечит стабильность рынков сбыта, рынков сырья, повысит прибыльность предприятий, увеличит поступление в бюджеты всех уровней, позволит обеспечить структурную перестройку экономики. И на этой основе повысить конкурентноспособность наших отечественных предприятий.

 

ГОЛОВА. Дякую. Асадчев.

 

10:23:30

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую. Володимир Михайлович, я все-таки дуже поважаю колегу Мироненка, але він ще поки не Керівник уряду. Я не розумію, як можна це голосувати не маючи точки зору уряду. Уряд сьогодні веде переговори по вступу в СОТ, уряд сьогодні веде переговори про кредит Світового банку, а ми приймаємо таку постанову не маючи думки уряду. Це ж стратегічні питання!

Тому я прошу або дайте, нехай уряд висловить свою точку зору, чи він має до цього якусь причетність, що він думає з цієї точки зору. Так же не можна! Депутат вніс стратегічне питання, а ми взяли, почали його голосувати. Дякую.

Я прошу зняти зараз це питання.

 

ГОЛОВА. Я з вами згоден, але ми вже проголосували для прийняття рішень. Я згоден з вами. Але ж і комітет приймав рішення також, не я. Будь ласка, я прошу вас, Іван Олександрович, не умнічай!

Будь ласка, Лук'яненко Левко і будемо голосувати. Все!

 

10:24:30

ЛУК'ЯНЕНКО Л.Г.

Лук'яненко, Українська республіканська партія, фракція Юлії Тимошенко.

Шановні депутати, я думаю, що ми трошки погарячилися і проголосували за те, за що не можна було проголосувати без серйозного обговорення. Одне діло створення спільної зони торгівлі, а зовсім інша справа - створення спільного економічного простору. Створення спільного економічного простору - це шлях до створення Радянського Союзу. Таке рішення ми не можемо ухвалювати без серйозного обговорення його по суті. Інша зовсім річ торгівля. Ми за торгівлю і за розширення її і так далі. Але створити спільний економічний простір не можливо - це повернення до Радянського Союзу.

Тому, Володимире Михайловичу, я пропоную це винести на подальше обговорення і тільки після серйозного обговорення можна буде поставити це питання на голосування. Дякую дуже.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту постанови про заяву Верховної Ради України про формування єдиного економічного простору України, Республіки Білорусь, Російської Федерації та Республіки Казахстан.

 

10:26:14

За-255

(Оплески)

Які зауваження є, доповнення?

Будь ласка, Роман Зварич.

 

10:26:26

ЗВАРИЧ Р.М.

Роман Зварич, фракція "Наша Україна", Народний Рух України.

Я формально вношу пропозицію вилучити у заяві другий і третій абзац. У такому випадку тоді ця заява має якісь руки і ноги, і вона зрозуміла.

У протилежному випадку другий абзац суперечить четвертому абзацові. Тому я пропоную вилучити другий і третій абзац.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про вилучення другого і третього абзацу із проекту заяви.

 

10:27:17

За-141

Рішення не прийнято.

Які ще є доповнення? Я ставлю на голосування про прийняття заяви... проекту постанови в цілому як постанови, це номер 3210.

 

10:27:42

За-266

Постанова прийнята.

По фракціях, будь ласка.

Оголошується до розгляду проект постанови про звернення Верховної Ради України до парламентів, урядів та громадськості держав Європи.

Нам треба включити це питання у порядок денний спочатку.

Тому я ставлю на голосування про включення до порядку денного проекту постанови про звернення Верховної Ради України до парламентів, урядів та громадськості держав Європи.

 

10:28:28

За-313

Включено.

Голова комітету, будь ласка, коротко, у зв'язку з чим виникла необхідність прийняття відповідного звернення.

 

10:28:44

РУДЕНКО Г.Б.

Шановні колеги! Цими днями відбувається надзвичайна подія в нашій країні, проходить П'ята Всеєвропейська конференція міністрів охорони навколишнього середовища, довкілля для Європи. Це дуже почесно Україні приймати, близько 4 тисяч делегатів присутні, конференція проходить досить успішно. Сьогодні о 16-й годині будуть деякі члени організації в стінах парламенту. І ми вирішили, що доцільно звернутися і до парламентарів, до урядів та громадськості держав Європи. До нашого звернення надійшло ряд  пропозицій від депутатів, сьогодні  надійшла пропозиція від Міністерства закордонних справ. Всі пропозиції ми врахували і пропонуємо  вам підтримати це звернення.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Постанови Верховної Ради "Про звернення Верховної Ради до парламентів, урядів та громадськості держав Європи".

 

10:29:52

За-356

Рішення прийнято.

Які є доповнення, зауваження, застереження. Юрій Кармазін, одну хвилинку.

 

10:30:05

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників  Вітчизни, "Солідарність", "Наша Україна".

Шановні народні депутати! Оскільки є дуже важливе питання, яке має політичний підтекст і економічний підтекст, це те, що Україна фактично блокується у своєму виходу до Дунаю. Всі важелі переходять до Румунії. Я б хотів би, щоб тут і уряд попрацював, зокрема Міністерство транспорту, міністр транспорту Кирпа, і ми з вами, і Комітет з екологічної політики і природокористування записали, щоб не зверталися зараз з накладенням мораторію на прокладання тих робіт, розроблення  по нашій території русла, чи канали Дунаю, як він називається, очистку...

 

ГОЛОВА. Сформулюйте поправку свою.

 

КАРМАЗІН Ю.А. ... що не  відповідає інтересам держави - України.

Тобто про мораторій на такі чисто популістські, екологічні заяви, які не відповідають економічним інтересам України. Така моя поправка.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Оскільки поправка сформульована не зрозуміло, вона не може бути поставлена на голосування. Я ставлю на голосування про прийняття в цілому проекту Постанови Верховної Ради України "Про звернення Верховної Ради України до парламентів, урядів та громадськості держав Європи".

 

10:31:45

За-371

Постанова прийнята.

Я ставлю на голосування  про включення до порядку денного проекту Постанови про проведення позачергового Дня   України з порядком денним "Продовольча безпека держави". Дня Уряду... Я ще раз... Прошу уваги. Дня Уряду України.

Ставлю на голосування про включення до порядку денного проекту Постанови про проведення позачергового дня Уряду України з порядком денним "Продовольча безпека держави". Це проект, який  ми обговорили,  народного депутата  Тимошенко.

 

10:32:39

За-188

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка.

Юрій Кармазін з мотивів.

 

10:32:54

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін,  "Наша Україна", Партія захисників Вітчизни, "Солідарність".

Шановні народні депутати, я звертаюся  зараз до представників так званої більшості. Хіба ви не розумієте, що  продовольча безпека  держави - це сьогодні питання виживання цієї нації. Хіба ви не розумієте, що завозити окорочка, що завозити все по схемі без  ПДВ далі неможливо. Я звертаюся до  олігархічних фракцій. Будь ласка, давайте заслухаємо  це питання, це питання виживання нації. Коли постане  питання восени про  підняття цін на все в державі: на хліб, на все, що пов'язано з  хлібом, вас потім запитають, а ви скажете, що ми не  хотіли готуватися. Давайте  переголосуємо це питання. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую. Я ставлю на голосування про включення до   порядку денного, прошу уваги, проекту постанови про утворення спеціальної тимчасової комісії Верховної Ради України для контролю  за дотриманням законності при проведенні проміжних виборів  народного депутата України в одномандатному   виборчому окрузі номер  206 Чернігівська область 8 червня 2003 року для включення до порядку денного.

 

10:34:28

За-186

Питання не включено до порядку денного.

Володимир Лещенко з мотивів.

 

10:34:41

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії  України, Чернігівщина.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги народні депутати!  Справа в тому, що з самого початку виборчого процесу у місті Чернігові в окрузі номер 206 практично з боку всіх суб'єктів виборчого процесу є наявні порушення виборчого закону. Тому нам, Верховній Раді, потрібно було б застосувати передбачену Конституцією України нашу контрольну функцію і створити таки цю комісію.

Я прошу, Володимире Михайловичу, ще раз поставити на голосування. Мабуть депутати не зрозуміли. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Борис Беспалий.

Депутати зрозуміли, ви проведіть переговори з фракціями, щоб з'ясувати обставини, я думаю, що добре зрозуміли.

 

10:35:25

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий.

Я у даному випадку виступаю, як секретар Комітету з питань державного будівництва і місцевого самоврядування. Це питання було винесене ще на минулий четвер, але  тоді воно було відкладено для розгляду його у комітеті. Вчора комітет розглянув цю пропозицію, один тільки утримався, всі інші члени комітету, незважаючи  на різні депутатські фракції підтримали дану ініціативу.

І я звертаюся до всіх наших колег і з більшості, і з меншості. В Конституції записано, що для того, щоб утворити спеціальну таку комісію досить третини голосів. Я думаю,  що було б дуже коректно з точки зору більшості не  обмежувати право на створення такої контрольної комісії, тому що це підтвердило потім легітимність виборів. Я думаю, що така комісія нікому б не завадила, чим краще контролюються вибори, тим більша довіра до їхніх результатів.

Тому я хотів би зараз звернутися до депутатів тих фракцій, які не голосували, проголосувати за включення у порядок денний за створення цієї комісії і додати  звідти від себе, запропонувати членів...

 

ГОЛОВА.  Я... Шановні колеги! Я прошу керівників фракцій, з'ясуйте між собою, проведіть консультації. Коли ви дійдете згоди, я поставлю на голосування. Я ще раз не хочу ставити на голосування, щоб провалили це питання.

Розглядається питання про заяву народного  депутата Станецького  про обрання його членом Комітету з питань бюджету.

Валентин Григорович Матвєєв, голова  комітету, будь ласка.

 

10:37:09

МАТВЄЄВ В.Г.

Шановні колеги! Комітет розглянув заяву  народного депутата  Станецького і, враховуючи, що  квота представництва фракції  політичних партій промисловців і підприємців України та "Трудова Україна", до якої входить народний депутат Станецький, перевищує  розрахункову квоту майже в три рази, комітет прийняв рішення не підтримувати подану заяву народного депутата Станецького про обрання його членом  Комітету Верховної Ради з питань  бюджету.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! Рішення комітету вам доведено, але, відповідно до Регламенту, я ставлю на голосування спершу  заяву народного депутата Станецького.

Ставлю на голосування питання про включення народного депутата Станецького до складу Комітету Верховної Ради України з питань  бюджету.

 

10:38:34

За-172

Рішення не прийнято. Залишається рішення комітету.

Оголошується до розгляду  проект постанови про зміни у складі  комітетів Верховної Ради  України  про обрання  Лебедівського членом Комітету з питань європейської інтеграції.

 

10:38:56

МАТВЄЄВ В.Г.

Дякую.  Шановні народні депутати! Комітет розглянувши заяву народного депутата Лебедівського і враховуючи, що квота представництва фракції "Наша Україна" у комітеті, до якого переходить  народний депутат Лебедівський, не перевищує розрахункову, комітет прийняв рішення підтримати подану заяву народного депутата і внести на розгляд Верховної Ради України відповідний проект постанови про зміни у складі комітетів Верховної Ради. Мається на увазі обрання його членом Комітету з питань європейської інтеграції, увільнивши від обов'язків Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, я ставлю на голосування проект Постанови про зміни у складі комітетів Верховної Ради України  - це номер 3529, який щойно доповів голова комітету.

 

10:40:15

За-286

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Постанови про включення до складу Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України по опрацюванню проектів законів України про внесення змін до Конституції України народних депутатів України Шуфрича та Потапова. Валентин Григорович Матвєєв, голова комітету, будь ласка.

 

10:40:42

МАТВЄЄВ В.Г. Дякую.

Комітет розглянув проект постанови за номером 3313 і, враховуючи те, що там витримано узгоджену пропорційність представництва відповідної депутатської фракції у зазначений тимчасовій спеціальній комісії, вноситься пропозиція рекомендувати Верховній Раді включити це питання.

Ми уже це зробили. І підтримати постанову про включення до Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України народних депутатів України Шуфрича та Потапова. Дякую.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування проект відповідної постанови Верховної Ради України № 3313 про включення до складу Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України по опрацювання проектів законів України про внесення змін до Конституції народних депутатів України Шуфрича та Потапова.

 

10:42:02

За-222

Рішення не прийнято.

Олег Зарубінський, будь ласка.

 

10:42:13

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую. Володимир Михайлович, а тут є 3313-1, я не розумію, чому голова комітету про неї до доповідав - проект постанови про включення ще третього народного депутата. Якщо комітет не згоден, то це не значить, що воно не має розглядатися - 3313-1.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Валентине Григоровичу.

 

МАТВЄЄВ В.Г. Комітет не розглядав інших заяв. Мова йде тільки про проект постанови № 3313 щодо народних депутатів Шуфрича та Потапова. Квота фракції СДПУ(о) - два народних депутата у складі цієї фракції. Зараз працює один народний депутат. Пропонується другим до складу народний депутат Шуфрич.

Що стосується Потапова Василя Івановича. Фракція "Європейський вибір" до цього часу не була представлена у цій комісії. Інших проектів постанов і заяв народних депутатів до комітету поки що не надходило.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, давайте таким чином, комітет розгляне, внесе. Сьогодні життя не закінчується. Переголосування не буде, заспокойтеся. Треба зразу голосувати. Я ще раз говорю, тоді мене заставлять переголосувати все. Розумієте, в яке ви мене становище ставите? Я ще раз говорю, ви мене примушуєте переголосувати все зараз. В наступний раз переголосуємо.

Оголошується до розгляду проект постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про членів спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації". Будь ласка, Валентина Петрівна.

Шановні народні депутати, я просив би, щоб ви зрозуміли, голосували усвідомлено. Якщо ми будемо працювати так, мене будуть примушувати переголосовувати всі постанови. Ви зрозуміли чи ні? Чи вам розказувати треба довго?

 

10:44:44

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Шановні колеги, спеціальна контрольна комісія Верховної Ради складається із 15 чоловік. Відповідно до статті 5 закону про приватизацію державного майна і статті 10 квота визначається у відповідності до представництва фракції.

У зв'язку з тим, що вибув депутата Мельничук Валентин Васильович, представник фракції СДПУ(о) і є квота фракції СДПУ(о), на пропозицію представників фракції - Кравчука, Богатирьової, Губського, Толстоухова, Гавриша і Потапова прошу підтримати проект постанови за номером 3409 про включення до складу спеціальної контрольної комісії Горбатова Валерія Мироновича. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття Постанови Верховної Ради "Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про членів спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації". Номер 3409.

 

10:46:06

За-287

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект постанови про утворення спеціальної парламентсько-урядової комісії з комплексного дослідження і узагальнення досвіду функціонування спеціальних вільних економічних зон та територій пріоритетного розвитку зі спеціальним режимом інвестиційної діяльності. Доопрацьований.

 

 10:46:37

ГУРЕНКО С.І.

Гуренко, фракція Соціалістичної партії України, голова комітету.

У процесі доопрацювання надійшли пропозиції, які стосувалися персонального складу комісії половина з цих пропозицій, навіть більше - 70 відсотків, врахована, і комітет намагався у своїх рішеннях дотримуватися принципу, не тільки намагався, а й дотримувався принципу пропорційного представництва.

Але хочу сказати, шановні колеги, що ми з вами погодилися в тому, що паритет Верховної Ради в цій комісії - 12 народних депутатів. У нас комітетів 28, фракцій і груп, наскільки я пам'ятаю, біля 20-ти, тому не всі, звичайно, представники попали до складу цієї комісії.

Я просив би підтримати рішення комітету, яке є у вас на руках, я вважаю, що воно враховує всі можливі і наявні пропозиції.

 

ГОЛОВА. Станіслав Іванович, так ми ставимо за основу?

 

10:46:37

ГУРЕНКО С.І.

На голосування за друге читання. За прийняття за основу і в цілому.

 

ГОЛОВА. Народний депутат Косінов, будь ласка.

 

10:47:49

КОСІНОВ С.А.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые депутаты!

Дело в том, что при формировании этой комиссии нарушен принцип пропорционального представительства депутатских фракций и групп, представительства от нефракционных. И поэтому я считаю, что необходимо либо изменить этот перечень, который вошел... вошли в эту комиссию, либо отправить данное постановление на доработку.  Спасибо.

 

ГУРЕНКО С.М. Комітет пропонує прийняти проект постанови. Я прошу народних депутатів підтримати.

 

ГОЛОВА. Микола Оніщук, будь ласка.

 

10:48:22

ОНІЩУК М.В.

Шановний Станіслав Іванович, фракція політичної Партії промисловців і підприємців і "Трудова Україна" рекомендувала дві особи до складу комісії, зокрема народних депутатів Васадзе та Довгого. Повідомте, будь ласка, остаточне рішення комісії з цього приводу.

 

ГУРЕНКО С.М. Я хочу прочитати, якщо у вас немає такий склад комісії. Гуренко, Надрага, я без імен і по батькові, з вашого дозволу. Васюник, Скомаровський, Кравченко Микола Васильович, Олійник Петро Михайлович, Бичков, Коновалюк Валерій Ілліч, Іванчо, Ландик, Цушко, Добкін,  це 12 осіб. Я би попросив підтримати цей склад комісії.

 

ГОЛОВА. Турчинов. Один хтось там, шановні колеги.

 

10:49:09

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановний Головуючий, шановний доповідач! Я нагадаю, що дійсно від кожної фракції повинні бути представники і тому прошу внести від нашої фракції народного депутата Шкіля Андрія Васильовича до складу цієї комісії. Будь ласка.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Станіслав Іванович.

 

ГУРЕНКО С.М. Нехай депутати голосують, я ще раз говорю про те, що у першому читанні ми погодилися з тим, що  12 народних депутатів входить до складу цієї комісії. Я ще раз нагадую комітетів у нас 28.

 

ГОЛОВА. Олег Зарубінський.

 

10:49:56

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую. Шановний Володимир Михайлович, шановні колеги!

Оскільки за Регламентом і за традицією в Спеціальній комісії і Тимчасовій комісії мають входити люди пропорційно відповідно до всіх фракцій. І є традиція, щоб там були представлені представники всіх фракцій наявних у Верховній Раді. Я пропоную від фракції Народно-демократичної партії, щоб до цієї комісії ввійшов депутат Петров Олег Володимирович, який добре нам буде працювати. Дякую.

 

ГУРЕНКО С.М. Я ще раз звертаю увагу народних  депутатів, що ми голосуємо не спеціальну парламентську комісію, ми  узгоджуємо сьогодні з вами парламентської частини спільної парламентсько-урядової комісії.

Це абсолютно, як кажуть, спеціальний випадок. І я пропонував погодитися, аби комісія почала працювати і виконувала контрольні  функції від Верховної Ради.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття Постанови Верховної Ради України "Про утворення спільної парламентсько-урядової комісії з комплексного дослідження узагальнення досвіду функціонування спеціальних вільних економічних зон та територій пріоритетного  розвитку зі спеціальним режимом інвестиційної діяльності. Це номер 3391. Пропозиція комітету.

 

10:51:22

За-258

Рішення прийнято.

 

ГУРЕНКО С.М. Спасибі. І я просив би прийняти, підтримати пропозицію комітету по  проекту постанови  3392 щодо  положення про цю комісію. Є  зауваження нашого  юридичного управління. Ми їх розглянули і вважаємо, що можна прийняти той проект, який комітет  пропонує на ваш розгляд, 3392. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття  постанови про спільну парламентську урядову  комісію з комплексного дослідження і узагальнення досвіду функціонування спеціальних вільних економічних зон та територій пріоритетного розвитку зі  спеціальним режимом інвестиційної діяльності. Це положення про цю комісію. Номер  3392.

 

10:52:23

За-357

Рішення прийнято.

Будь ласка, Станіслав Ніколаєнко.

 

10:52:35

НІКОЛАЄНКО С.М.

Шановні народні депутати, Комітет  з науки і освіти переконливо просить вас, Володимире Михайловичу, і всіх  народних депутатів проголосувати зараз у першому читанні закон 3216 про внесення змін і доповнень до деяких  законодавчих  актів з питань підтримки профтехосвіти. Не буду повторювати про ситуацію, яка склалася там. Ми з вами два місяці назад обговорювали  це на дні уряду. Скажу, що ситуація, дійсно, критична. Тому комітет, він розданий, запропонував низку зважених змін, всі фракції обговорили, є зауваження, але переважна більшість підтримує цей законопроект, бо він стосується  внесення змін до Закону про освіту, про профтехосвіту, про  енергетику, про прибутки і таке інше. Ми пропонуємо прийняти у першому читанні, а  всі зауваження є, включені. Ну, Адаму Мартинюку, як би у порядку денному був. Нада по суті. Ми його вже проголосували.

Більшість фракцій голосує і всі практично за, а ті зауваження, які були, скажімо, від "регіонів", ми у другому  читанні.

Є пропозиція проголосувати за.

Закон  3216, ми  його включили до порядку денного, про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань професійно-технічної освіти. Закон  розданий три місяці назад. Про професійно-технічну освіту.

 

ГОЛОВА. Я ставлю  на голосування про прийняття за основу проекту закону за номером  3216, який доповідав наш колега Ніколаєнко.

 

10:54:29

За-409

Рішення прийнято.

Будь ласка, Пинзеник.

 

10:54:38

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати! Верховна  Рада проголосувала про включення у порядок денний постанови про виділення коштів з резервного фонду Кабінету Міністрів для ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталося 3 травня цього року у Львівській області. Ви знаєте, що 3 травня зруйновано і пошкоджено близько 3 тисяч будинків, 17 шкіл, лікарні і будинки культури.

Є прохання проголосувати цю постанову, яка є вже у порядку денному. Прохання поставити на голосування.

 

ГОЛОВА. Немає заперечень?

Будь ласка, Петро Цибенко.

 

10:55:33

ЦИБЕНКО П.С.

Спасибі, Володимире Михайловичу.

Володимире Михайловичу, я, власне, не проти прийняття  цієї постанови. Але  ми з вами тільки-но прийняли цілий розділ документів, які включили до порядку денного. Зараз почнемо по одному висмикувати і пустимо під укіс ті документи, які ідуть на друге, третє читання і так далі. Не ненормально.

 

ГОЛОВА. Я з вами згоден. Але, шановні колеги. Щоб зараз нам урівноважити обстановку в сесійній залі, я ставлю на голосування  про прийняття постанови Верховної Ради України про виділення коштів з резервного  фонду Кабінету Міністрів України для ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталося 3 травня  2003 року у Львівській області. Це номер 3514.  (Ш у м  у  з а л і)

Там нема суми. Взагалі  про суму не йде. Там рекомендації Кабінету Міністрів. Цей документ розданий вам. Про суму там не йдеться.

 

10:56:41

За-411

Будь ласка, Турчинов Олександр. Ну одну хвилинку, Турчинов з процедури.

 

10:56:52

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановний головуючий! Шановні колеги! Наша фракція Блоку Юлії Тимошенко ще раз звертається до вас з пропозицією проголосувати  постанову про День уряду - надзвичайний День уряду - щодо продовольчої безпеки держави.

Шановні колеги! Ситуація в Україні критична. Резерву зерна нема. Іде хаотична закупівля зерна за кордоном. Восени, коли ми сьогодні не проаналізуємо ситуацію і не заподіємо серйозні заходи, будуть "козаченок" як стрілочників сидіти у в'язниці. Їх знову зроблять крайніми, а потім ви будете скаржитися на своє життя.

Я прошу підтримати цю постанову, давайте розберемося з ситуацією, яка склалася на селі.  Дякую.

 

ГОЛОВА.  Дякую. Я прошу секретаря підібрати мені  рішення, з яких ми не проголосували, і для того, щоб зберегти чистоту, я після перерви поставлю всі їх на голосування, які не проголосували.

Одне я не буду ставити. будь ласка, народний депутат  Матвієнков.

 

10:57:52

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвієнков, 55 округ, город Мариуполь. Уважаемый Владимир Михайлович! Уважаемые коллеги! У нас  сегодня в повестке дня  стоят очень  важные судьбоносные  вопросы. Это и бюджет, это закон о налогообложении физических лиц.

Володимир Михайлович, давайте мы отойдем от этой позиции,   когда  сейчас будем выдергивать по одному законопроекту и будем планово идти на основании той повестки,  которая есть, и рассматривать в том плане рабочем,  который был утвержден, вопросы. Потому что мы таким образом просто  запутаемся и приведем нашу работу  в никуда. Спасибо.

 

ГОЛОВА.  Дякую. Я вас повністю підтримую. Шановні колеги! Прошу не наполягати на голосуванні законопроектів поза планом.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань інтелектуальної власності. Друге читання. Михайло Кузьмич Родіонов, будь ласка. Зараз буде Перший віце-прем'єр і голова бюджетного комітету, тоді ми визначимось. Будь ласка.

Михайло Кузьмич, давайте відразу будемо йти по поправках.

 

10:59:06

РОДІОНОВ М.К.

Родіонов, фракція комуністів.

Шановні народні депутати, до цього закону було 160 поправок. З них враховано повністю, частково - 11 і не враховано - 7. Пропозиція є, можливо, пройтись по тим, які частково?

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, хто наполягає на своїх поправках, які були не враховані? Немає таких? Я ставлю на голосування про прийняття у другому читанні проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань інтелектуальної власності. Прошу голосувати.

 

11:00:13

За-393

Зважаючи на таку одностайність у нас є підстави запропонувати прийняти проект цього закону в цілому як закон, прошу голосувати.

 

РОДІОНОВ М.К. Пропозиція - "за", можна прийняти.

 

11:00:39

За-396

Закон прийнято, я вам дякую.

Оголошується до розгляду проект закону про електронні документи та електронний документообіг. Третє читання. Михайло Кузьмич, ви також тут автором. Будь ласка.

Так тут всі поправки враховані, я дивлюся.

 

РОДІОНОВ М.К.

Шановні народні депутати, всі поправки, які були, майже враховані, документ відпрацьований досить грунтовно. Мені здається, якщо потрібні зауваження чи аргументи на зауваження Головного юридичного управління, можна привести.

 

ГОЛОВА. Я думаю, не потрібно.

 

РОДІОНОВ М.К. Але ж мені здається, можна ці документи голосувати.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, я думаю, що ви переконалися, що всі поправки, які були внесені вами, враховані. Тому  у нас є всі підстави поставити на голосування його в третьому читанні і в цілому як закон. Немає заперечень?

Я ставлю на голосування про прийняття проекту Закону про електронні документи та електронний документообіг для прийняття в третьому читанні і в цілому як закон. Прошу голосувати.

 

11:02:32

За-374

Закон прийнято. Дякую.

Оголошується до розгляду проект Закону про  електронний цифровий підпис (друге читання). Будь ласка, Михайло Кузьмич Родіонов.

 

11:02:50

РОДІОНОВ М.К.

Цей закон теж досить грунтовно підготовлений і багато з народних депутатів були ознайомлені з практикою електронного підпису цифрового, який тут демонструвався. Є зауваження Науково-юридичного управління, але ж є на ці зауваження досить підстави, щоб можна було цей закон у другому читанні проголосувати.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Борис Беспалий.

 

11:03:19

БЕСПАЛИЙ Б.Я. Борис Беспалий, "Наша Україна".

Я думаю, що це - дуже важливі закони, але є деякі речі, які у мене викликають серйозні сумніви і зокрема це стосується двох моїх відхилених поправок. Перша з них під номером 23. Я звертаю увагу всіх колег, що в цій найбільш технологічній галузі, яка система управління пропонується? Акредитаційний центр сертифікації, центральний засвідчувальний орган, засвідчувальний центр органу виконавчої влади, контролюючий орган, тобто будується така бюрократична надпіраміда, якої нема ніде в світі. І ми просто перетворимо роботу тих, хто працює в цих новітніх технологіях на суцільний жах.

Тому я пропоную, підтримавши закон в другому читанні, цей момент, пов'язаний з 23-ю моєю поправкою, перенести на третє читання, щоб відлагодити систему управління в цій сфері. Інакше просто ми до цього питання вимушені будемо знову ж таки повернутися, але вже просто під тиском громадськості.

Тому я пропоную комітету все ж таки погодитись з таким підходом.

 

РОДІОНОВ М.К. Можна зауваження?

Борис Якович, ви багато дали пропозицій, і ми майже всі їх врахували. А стосовно 23 пропозиції, мені здається, все ж потрібно погодитись так, як є. В законопроекті засвідчувальний орган та засвідчувальний центр, стаття 10 і 11, визначають вичерпні повноваження цих структур. Це не можуть бути центральні органи виконавчої влади - по-перше, бо є інші державні органи, є порядок, встановлений законом відносно повноважень центральних органів виконавчої влади і положення, яке затверджується Кабінетом Міністрів чи Президентом.

Мені здається, Борис Якович, ми можемо все ж таки сьогодні прийняти цей закон, але ж ми ще не починали працювати з цією практикою. Я з цифровим підписом, хоч взагалі, як кажуть, ми документбіг теж працюємо, але ж закону не було. Тобто я все ж таки настоюю на тому, що ми, комітет схвалив.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування... Одну хвилиночку. Поправка була, ви аргументацію висловили, ми поставимо на голосування давайте її.

Народний депутат Беспалий наполягає на тому, щоб ми проголосували поправку 23, це сторінка 5.  Тому я ставлю її на голосування, цю поправку. Поправка 23, сторінка 5.

 

11:06:15

За-193

Борис Беспалий, будь ласка.

 

РОДІОНОВ М.К. Хоч взагалі Борис Якович багато попрацював.

 

11:06:23

БЕСПАЛИЙ Б.Я. ... комітет  за співпрацю.

Дійсно, тут десятки моїх пропозицій враховані. Я думаю, зараз комітет врахує ще одну, яка просто, я думаю, випадково була відхилена.

Справа в тому... йдеться про 128-му поправку. І тут передбачається, що в разі невиконання там обов'язків, виявлення порушень і так далі, то порушники несуть відповідальність, передбачену законодавством.

Я запропонував законом, і це далеко не технічна правка, тому що кримінальна, цивільно-правова і адміністративна відповідальність встановлюється виключно законом. Не можуть самі чиновники... А законодавство - це в нас дуже широке поняття, яке включає акти і Кабінету Міністрів, центральних органів...

 

ГОЛОВА. Я думаю, можна погодитися.

 

РОДІОНОВ М.К. Борис Якович, мабуть, можна погодитися.

 

ГОЛОВА. Я думаю, шановні колеги, нема заперечення, погодилися.

Так, я ... Так, редакційно ми погодилися. Для Секретаріату це зафіксуємо.  Будь ласка, Станіслав Ніколаєнко.

 

11:07:25

НІКОЛАЄНКО С.М.

Ніколаєнко, фракція Соціалістичної партії.

Володимир Михайлович, я звертаюся і до свого колеги Бориса Беспалого, ми разом з ним вивчали практику запровадження електронно-цифрового підпису, скажімо, на прикладі європейського товариства, Іспанії. І ми з ним бачили, що саме без тих контролюючих органів, про які сьогодні була дискусія, не діє електронний цифровий підпис.

Тому я пропоную підтримати цей закон і проголосувати в цілому.

 

ГОЛОВА. Так, хто наполягає на своїх поправках, які не враховані були?  Немає.

Ставлю на голосування  про прийняття у другому читанні проекту закону "Про електронний цифровий підпис". Прошу голосувати.

 

11:08:16

За-386

Рішення прийнято.

На пропозицію комітету я ставлю на голосування про  прийняття в цілому проекту закону про електронний цифровий підпис, як закон. Прошу голосувати.

 

11:08:42

За-396

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект  закону про внесення змін до Закону України про "Про національну депозитарну систему та особливості  електронного обігу цінних паперів України щодо захисту прав акціонерів та забезпечення прозорості фонду ринку". Доповідач голова підкомітету Комітету з питань економічної політики, управління народним господарством власності та інвестицій Володимир Кирилович Черняк Будь ласка.

 

11:09:09

ЧЕРНЯК В.К.

Шановні колеги! Комітет з питань економічної політики прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект закону у другому читанні. Законопроект невеличкий він включає всього дві поправки. До комітету надійшло три пропозиції, зауваження. Дві від народного депутата Буряка  і одна  від народних депутатів Акопяна та Шарова.

Всі ці пропозиції враховані.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги! У нас є всі підстави поставити на голосування про прийняття у другому читанні проекту Закону  про внесення змін до Закону України "Про національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні щодо захисту прав акціонерів та забезпечення прозорості фондового ринку".

Прошу голосувати.

 

11:10:16

За-391

Рішення прийнято.

На пропозицію комітету я ставлю на голосування про прийняття проекту цього закону в цілому, як закон, номер 2103. Прошу голосувати.

 

11:10:40

За-398

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення зміни до статті 64 Закону  України про охорони навколишнього природного середовища щодо Червоної Книги України. Друге читання.  Доповідач перший заступник голови Комітету з питань  екологічної політики, природокористування та ліквідації  наслідків Чорнобильської катастрофи. Іван Олександрович Заєць. Є Іван Олександрович? Будь ласка, голова комітету.

Шановні народні депутати,  це одна сторінка, ну я прошу вас, всі пропозиції враховані, пропозиції є тут  і комітету. Прийняти його в цілому як закон. Немає заперечень?  Я ставлю на голосування про прийняття у другому читанні і в цілому як закон  проекту Закону про внесення змін до статті 64 Закону України про охорону навколишнього природного середовища щодо  Червоної Книги України. Прошу голосувати.

 

11:11:57

За-406

Закон прийнято.

Оголошується  до розгляду проект  Закону про внесення змін до Закону України про пенсійне забезпечення щодо обчислення пенсій та надбавок за роботу після досягнення пенсійного віку. Доповідач - голова підкомітету Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Василь Іванович Надрага. Будь ласка, Василь Іванович.

 

11:12:17

НАДРАГА В.І.

Спасибо. Уважаемые коллеги, суть данного  законодательства. Предлагается, что если человек при достижении пенсионного возраста   не оформляет пенсию, а продолжает работать, то за каждый год его работы ему делается  десятипроцентная надбавка к пенсии. Таким образом согласно действующего  законодательства человек, достигший пенсионного возраста и продолжающий работать, может получить до  40 процентов надбавки к пенсии, если бы он ушел соответственно, так сказать, с достижением пенсионного возраста. Верхний рубеж не более 40 процентов. Значит, все предложения, какие на эту тему поступали, если  они в эту логику вписываются, они приняты.

Следующий момент. Несколько  увеличен срок, за  который исчисляется пенсия. Ми считаем, комитет предлагает, проголосовать во втором чтении и в целом.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги!  Хто наполягає на своїх поправках, які не були враховані? Не бачу.

Я ставлю на голосування про прийняття у другому читанні і в цілому, як закон, проект Закону про внесення змін до Закону України про  пенсійне забезпечення щодо обчислення пенсій та надбавок за роботу після досягнення пенсійного віку. Прошу голосувати.

 

11:13:45

За-389

Закон прийнято. Дякую.

 

НАДРАГА В.І. Спасибо. Комитет предлагает в целом.

 

ГОЛОВА. Ми вже проголосували у другому читанні і в цілому, як закон. Дякую.

Оголошується до розгляду проект  Закону про  реконструкцію і експлуатацію на платній основі автомобільної дороги Київ-Одеса на ділянці від Жашкова до Червонознаменки ( друге читання).

Доповідач голова Комітету з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства і зв'язку Пустовойтенко Валерій Павлович. Є доповідач? Будь ласка.

 

11:14:36

КРУК Ю.Б.

Уважаемые коллеги! Мы на комитете рассмотрели этот вопрос и просим принять его во втором чтении. Зауваження, которые были, фактически приняты за основу, и поэтому комитет считает, что  его нужно принять во втором чтении. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Борис Беспалий. Потім Асадчев.

 

11:15:00

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, фракція "Наша Україна".

Наша фракція в цілому  підтримує ідею цього законопроекту, але ми маємо до вас наполегливе прохання, шановний Володимире Михайловичу, і ось чому.  Законопроект розглядався лише тиждень тому. Навіть не всі пропозиції, які надходили до нього, включені у порівняльну таблицю.

Крім того, є  серйозні  і суттєві зауваження Головного юридичного управління. Якщо ми  його проголосуємо зараз, то ми  вимушені будемо до цього законопроекту  знову ж таки повернутися там через тиждень або два. На темпи будівництва  дороги це не впливає. Тому у мене є просто до вас велике прохання. Відповідно до Регламенту, перенести голосування по цьому законопроекту на наступний день голосування. це буде відповідати Регламенту і тоді він точно і без проблем пройде. Інакше ми можемо просто створити проблему. Це просто неправильно - тиждень тому голосувати і зразу в цілому зараз, враховуючи, що є суттєві зауваження і йдеться про  суттєві гроші тут.

 

КРУК Ю.Б. Борис Беспалый, я с огромным уважением к вам отношусь, вы знаете, и к  вашему мнению, но действительно это  сегодня играет очень большую "рояль".  Сроки строительства этой дороги очень сжатые и мы еще раз хотели бы с учетом того, что в основном он обсуждался уже на протяжении полугода и всем  обсолютно все ясно, что по этой дороге... И вопрос о финансировании и все остальное это было одним из основным вопросов.Поэтому мы тщательнейшим  образом в комитете посмотрели и все-таки просим, чтобы его сегодня принять во втором  чтении в  связи с  короткими сроками строительства.

 

ГОЛОВА. Валерій Асадчев. Потім попросимо аргументацію міністра.

 

11:16:46

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую. Там є моя поправка, яка  відхилена, але поправка дуже суттєва і я б хотів, щоб її проголосували. Мова йде про те, що будівництві  цієї дороги  будуть братися кредити. То я не хотів би, щоб за ці  кредити розраховувався народ України. Тому я написав, що ці кредити не можуть братися  під гарантію держави. Будь ласка, беріть, будуйте, хай буде платно, це нормально. Але держава   гарантії давати не може, тому що буде інакше те, що з "Джон Дірами" - хтось взяв, забрав, а тепер лежить на боргових зобов'язаннях держави і фактично розраховуються пенсіонери. Тому я б дуже просив, щоб цю поправку зараз проголосували. Інакше це можна сказати, що це  тоді буде афера, а не  будівництво дороги. Дякую.

 

КРУК Ю.Б. Здесь мы эту  поправку  также рассматривали. Здесь присутствует Демишкан,  Укравтодор, руководитель Укравтодора, и присутствует министр транспорта Кирпа Гергий  Николаевич. Я думаю, что они на эти вопросы смогут ответить.

 

ГОЛОВА.  Так, будь ласка, міністр Кірпа Георгій Миколайович.

 

КІРПА Г.М.

Шановні народні депутати, ми би просили вас прийняти сьогодні рішення як експериментальне по вказаній дорозі. По-перше, не відкладати у часі. Справа в тому, що нам важливий кожен день, ми хочемо цю дорогу побудувати ще до кінця року, до початку морозів. Це експериментальна дорога і законодавство, яке потрібно витримати у процедурі отримання кредитів, воно витримано. І якщо необхідність буде якихось і коректировок далі - це життя, коректировки будемо робити на слідуючих дорогах.

Що стосується гарантій, то я би просив не ставити так категорично питання, тому що гарантій уряд і так не дає, гарантії дає міністр транспорту, який... Я говорю у  чому. Ми оформлюємо кредит через Міністерство транспорту сьогодні і всього 25 відсотків, остальні гроші - це будуть гроші, які ми получимо за рахунок інвестиції. А для того, щоб взяти їх по інвестиціям, потрібно обов'язково сьогодні добавку до закону як експеримент, про що йде мова.

 

ГОЛОВА. Дякую. Я ставлю, тим не менше, одну хвилиночку, була... Народний депутат Асадчев наполягав на поправці, проголосуємо, а потім далі підемо.

Я ставлю на голосування поправку номер один, це третя сторінка, народного депутата Асадчевча. Прошу визначатися.

 

11:19:53

За-125

Не прийнято. Будь ласка, Володимир Пєхота, потім Йосип Вінський. По поправках, будь ласка.

 

11:20:03

ПЄХОТА В.Ю.

Я хотів би підняти питання якості наших доріг. Тоді, коли треба будувати дорогу, ми довго сперечаємось і затягуємо з прийняттям рішень. А коли вже підходить осінь-зима, починаємо будувати дорогу. І тому у нас всі наші автобани і всі наші дороги далекі від європейського рівня.

Тому я вважав би, що треба підтримати, проголосувати. Бо це експериментальна дорога, це дорога, яка в принципі потім може бути еталоном для будівництва наших магістралей по Україні. Тому прошу проголосувати і не затягувати, щоб не втягнути нам в осінь-зиму будівництво цієї дороги.

 

ГОЛОВА. Дякую. Йосип Вінський, давайте конкретно по поправках.

 

11:20:53

ВІНСЬКИЙ Й.В.

Вінський, фракція Соціалістичної партії України.

Ніякого експерименту немає. На державній дорозі люди будуть платити гроші за проїзд. Тому у мене таке питання. Яка можливість буде людям, які не мають грошей для того, щоб оплатити проїзд по дорозі українській, попасти з міста Київ в місто Одесу. Це треба буде їхати через Вінницю чи через Дніпропетровськ тоді? Чи яким чином ті люди будуть їхати в Одесу? Будь ласка, чітко скажіть скільки буде  коштувати проїзд по цій дорозі. І люди, які не мають грошей для того, щоб це оплатити, як вони мають їхати в Одесу?

 

КРУК Ю.Б. Я думаю, если вы внимательно прочитали законопроект, то там четко написано, что до тех пор, пока не будет объездная дорога параллельно этой, оплаты никакой не будет, и это отражено в законопроекте, это раз. Так же, как это было отражено в законе по строительству дорог на концессионной основе. Это первое.

И второе. Уже отвечая на тот вопрос, который Борис Беспалый, сессия имеет право все-таки принять решение, независимо от процедурных вопросов и так далее.  По стоимости, я думаю, что уточнения еще будут, но в законе это тоже определено.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття у другому читанні проекту закону  про реконструкцію і експлуатацію на платній основі автомобільної дороги "Київ-Одеса" на ділянці від Жашкова до Червонознаменки. Прошу голосувати. 

 

11:22:44

За-353

 

КРУК Ю.Б. Все, спасибо.

 

ГОЛОВА. Нє, треба ж в цілому поставити?

Я ставлю на голосування про прийняття в цілому цього проекту закону як закон. Це номер 3296-д. Прошу голосувати в цілому, як закон.

 

11:23:10

За-356

Закон прийнято. Дякую.

 

КРУК Ю.Б. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Оголошується до розгляду проект закону про податок на доходи фізичних осіб. Доповідач - заступник голови Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Терьохін Сергій Анатолійович. Будь ласка, Сергій Анатолійович.

 

11:23:41

ТЕРЬОХІН С.А.

Добрий день, шановні народні депутати!

На розгляд парламенту виноситься проект закону про податок з доходів фізичних осіб у третьому читанні. Вперше, я нагадаю, цей проект був внесений ще в 95-му році. На жаль, досі його положення залишалися лише мрією наших громадян.

Нагадую, що при прийнятті проекту у другому читанні Верховна Рада прийняла рішення про перенесення низки статей на третє читання та проведення суцільного юридичного ремонту тексту. Зокрема, на третє читання були віднесені такі статі або їх окремі норми, що стосуються оподаткування процентів, оподаткування дивідендів чи роялті, оподаткування виграшів чи призів, доходів за договорами довгострокового страхування життя або недержавного пенсійного страхування, операцій, пов'язаних з іпотекою, доходів від продажу майна, отримання спадку чи внаслідок дарування, порядок внесення податку до бюджету, джерела отримання бюджетного відшкодування, правил компенсації втрат від введення оподаткування військовослужбовців або охоронців і оподаткування безоплатно отриманого вугілля згідно з статтею 43 Гірничого кодексу України.

Внаслідок роботи, проведеної Комітетом з питань фінансів  і банківської діяльності на розширеному засіданні, що відбулося вчора в стінах парламенту, у присутності представників Кабміну в особі першого віце-прем’єр-міністра Азарова, міністра економіки, представників Нацбанку, інших міністерств, низки підприємницьких організацій, незалежних аудиторів і членів нашого комітету було прийняте рішення рекомендувати цей закон для прийняття в третьому читанні та в цілому.  Я нагадаю, який зміст тепер нам пропонується по статтях ,які віднесені на третє читанні.

Перша правка - це оподаткування процентів. Між урядами, комітетом і Верховною Радою досягнуто компроміс, що оподаткування за ставкою процентів за ставкою  5 відсотків буде введено тільки з 1 січня 2005 року, тобто з відкладеним. Те ж саме стосується оподаткування іпотеки, операцій з продажу нерухомості, спадку чи об'єктів дарування.

Все відноситься з 1 січня 2005 року, ми подивимося, як спрацюють нові норми Цивільного кодексу, який, ви знаєте, увійде в силу з наступного року, і при необхідності змінимо цей закон, якщо будуть контрадикції  якісь.

Порядок зарахування податку до бюджету було вилучено з цього закону і перенесено до бюджетного кодексу. Введена пільга по оподаткуванню вугілля, наданого на побутові потреби.

Загалом поступило біля 400 правок, більшість з них враховано. Тому ми можемо або йти по кожній правці, або прийняти це рішення, як повністю узгоджене з урядом. І я особливо хотів би відмітити дві речі. Значить, це дуже плідну роботу, яку провів народний депутат Кузьмук по компенсаціям можливих втрат військовослужбовцям.

І хочу також відмітити депутата Павловського, який подав добру пропозицію по неоподаткуванню технічної і благодійної допомоги.

Дякую.

 

ГОЛОВА. Будемо йти по поправках тоді, так?

 

ТЕРЬОХІН С.А. Це чотири години. Якщо ми хочемо це робити, давайте чотири години.

Комітет і уряд пропонували проголосувати як комплексний узгоджений документ, який має баланс в цілому.

 

ГОЛОВА. Давайте таким чином, хто тільки наполягає на своїх поправках конкретно, тоді ми будемо визначатися.

Будь ласка, Андрій Шкіль.

Називайте відразу, яка  поправка, а потім Турчинов.

 

11:27:22

ШКІЛЬ А.В.

Шановний доповідачу! Я хочу вияснити поправка Волинця чи була врахована з приводу...

 

ГОЛОВА. Номер поправки.

 

ШКІЛЬ А.В. Зараз я скажу, номер поправки 270 Волинець, реєстраційної картки номер 403.

 

ГОЛОВА. 270.

 

ТЕРЬОХІН С.А. Зараз подивлюся.

 

ШКІЛЬ А.В. Я наголошую, що згідно з гірничим законом України підприємства з видобутку вугілля безоплатно надають вугілля на побутові потреби  своїм працівникам. Проте у відповідності з чинним законодавством та цим проектом вартість безоплатного одержаного вугілля  включається до прибуткового податку.

 

ГОЛОВА. Який це номер поправки?

 

ТЕРЬОХІН С.А. Я перепрошую.

Врахована вартість вугілля...

 

ШКІЛЬ А.В. Враховано?

 

ТЕРЬОХІН С.А ... наданого на побутові потреби по нормах, які встановлюються Кабінетом Міністрів не враховуються в оподаткованому  доході платника податку. Пільга.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Олександр Турчинов.

 

11:28:21

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановні колеги! Це дуже важливий закон, тому що він стосується кожного громадянина нашої  країни. І в першу чергу цей закон важливий з точки зору наповнення бюджету нашої держави. Тому, Володимир Михайлович, я прошу уваги, тому що це  серйозніше питання. В чому проблема. Стаття 5 і 6 цього закону, я дивуюся, чому колеги з Бюджетного комітету  про це не говорять, фактично дасть втрати для місцевих бюджетів  4,5 мільярдів гривень.

Шановні колеги! Я хочу нагадати, хто не знається в тонкощах бюджету, податок з доходів громадян  це виключне створюваний податок для місцевих бюджетів. Тобто 100 відсотків його...

 

ГОЛОВА. Давайте конкретні поправки.

 

ТУРЧИНОВ О.В. Я дійду до конкретних поправок, це серйозні питання, Володимир Михайлович. Тому ми  кладемо всю економічну вагу цього закону на місцеві бюджети. Саме тому я вніс поправку, Володимир Михайлович і шановний пан Терьохін, скасувати 5 і 6 статтю цього закону. І за рахунок цього є можливість зменшити ставку податку з 13 до 10 відсотків, це була моя поправка. На жаль, вона не включена в таблицю і я не розумію чому. Я прошу саме з цього дати відповідь, включити мою поправку і проголосувати. 10 відсотків податок, а за рахунок цього можна 5 і 6 статтю скасувати. Інакше ми знищимо бюджети місцеві всі.

Дякую.

 

ТЕРЬОХІН С.А. Дякую. Я хотів би шановному пану Турчинову порадити заглянути до Регламенту, де є  строки подання відповідних пропозицій і  правок. Якщо пан Турчинов позавчора прислав у комітет свої правки, то ми, зрозуміло, їз вже не включили, бо пройшли всі строки, установлені нашим  Регламентом  і рішенням Верховної Ради.

Стосовно того, що сказав пан Турчинов по суті. По-перше. Пан Турчинов, мабуть, не те рахував. Загальні втрати від цього бюджету при його введенні, треба бути свідомими, ми на  5 відсотків зменшили приблизно ефективну ставку податку, сьогодні  16,8, а ми знижуємо до 11 приблизно, ну,  13 мінус соціальні пільги. Так ось загальні втрати по року наступному  плануються близько  550 мільйонів гривень, у разі якщо не буде  жодної  легалізації. Але ж ми приймаємо цей закон для чого? Щоб боротися з "тінню", правда? А разом із законопроектом депутата Кириченка про введення  єдиного соціального податку, ми зробимо комплексний ремонт цього, що Турчинов... Я перепрошую, по суті, що Турчинов пропонує скасувати.

Стаття 6-та "Соціальна податкова пільга, неоподаткований мінімум". Ми можемо  собі дозволити скасувати сьогодні неоподаткований мінімум. Про що  йде мова?

Стаття 5-та "Податковий кредит" витрати на лікування, на освіту, на будівництво  квартир для малозабезпечених. Ми можемо собі таке дозволити? Я  думаю,  ні.

Тому я просив би підтримати нашу узгоджену  з урядом позицію.

 

ГОЛОВА. Так що голосуємо у третьому читанні?

 

ТЕРЬОХІН С.А. Нашу пропозицію голосувати у третьому читанні.

 

ГОЛОВА. Асадчев, будь ласка, яка поправка?

 

11:31:33

АСАДЧЕВ В.М.

Дякую. Володимире Михайловичу, у мене немає поправки. Але оскільки доповідач сказав, що це узгоджено з урядом і прийшов Микола Янович, я б дуже хотів, щоб зараз  Микола Янович підтвердив, що уряд і Мінфін підтримує  цей закон. Тому що розрив там не 500 мільйонів, а по першому року тільки до 2 мільярдів, а по другому року - до  3 мільярдів. Якщо уряд підтримає, немає питань, йому формувати  бюджет. Ми проголосуємо тоді.

 

ГОЛОВА. Микола Янович,   проект Закону про податок на доходи фізичних осіб підтримується урядом?

 

АЗАРОВ М.Я. 

Этот проект вчера был на согласительной комиссие рассмотрен всесторонне и правительство в этой редакции, именно в этой редакции закон этот поддерживает.

 

ГОЛОВА. Спасибі.

Я ставлю на голосування. Яка поправка? Будь ласка Відмініть голосування. Борис Беспалий.

 

11:32:29

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Дякую. Шановні колеги! У мене, дійсно, є 147-ма відхилена і ряд інших поправок. Але я хотів зараз відштовхнутися від зауваження першого віце-прем’єра. Справа в тому, що на одному з "круглих столів" я  прорахував у правій колонці, таку математичну операцію зробив. Там  287 разів вживаються дужки. Тобто в редакційному плані цей закон, який спрямований на фізичних осіб. Він все ж таки повинен бути зрозумілий не тільки, скажемо, податківцям, фахівцям і так далі.

Тому у мене питання до комітету таке. Яким чином все ж таки можна, не змінюючи  навіть норм цього закону, спростити його текст так, щоб він тлумачився однозначно? Інакше ми діємо за формулою Наполеона, який  вимагав писати   закони коротко і неясно, а ми  написали його дуже довго і дуже неясно. Це таке загальне прохання до комітету.

 

ТЕРЬОХІН С.А. У податковому праві є усталений терміни, припустимо, про що говорить депутат Беспалий. Товари, в дужках роботи, послуги. Всі до цього звикли. Депутат Беспалий пропонує у десяти місцях забрати дужки. Якщо це так вже важливо, шановний депутат Беспалий,  я просив би зал погодити, щоб ми проведемо літредактування, запросимо юристів з нашого Юридичного управління для того, щоб повністю, як ми поступили з Цивільним кодексом, пам'ятаєте, відпрацювати юридично і літературно, коректно текст.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття у третьому читанні проекту Закону про податок на доходи фізичних осіб.

Прошу голосувати.

 

ТЕРЬОХІН С.А. Просимо підтримати 13 відсотків.

 

11:34:20

За-341

Рішення прийнято.

Я ставлю на голосування про прийняття  проекту Закону про податок на доходи фізичних осіб в цілому, як закон. Це номер 1111-Д. Прошу голосувати.

 

ТЕРЬОХІН С.А. Просимо підтримати.

 

11:34:45

За-352

Рішення прийнято.  Дякую.

 

ТЕРЬОХІН С.А. Я дуже дякую всім депутатам, які долучилися до цього важливого документу, працівникам апарату, Кабінету Міністрів і самому собі. Дякую.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Оголошується до розгляду проект Закону про іпотеку. Доповідач: Віктор Капустін, перший заступник голови Комітету з питань фінансів і банківської діяльності.

 

11:35:16

КАПУСТІН В.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати. Ми приступаємо зараз до розгляду теж дуже важливого закону, який регулює дуже серйозний, дуже важливий  сегмент фінансового ринку, який ми обговорювали вже у першому читанні, і він був прийнятий.

За час з моменту обговорення його у першому читанні до комітету надійшло 134 поправки і пропозиції до цього законопроекту, з них 125 було прийнято, дев'ять - відхилено. Із дев'яти поправок відхилених вісім поправок двох депутатів, депутата Шарова і депутата Жванія, і одна поправка депутата Бокия і Шибка.

Ми можемо обговорити зараз кожну відхилену поправку і проголосувати за це, якщо депутати, які направили ці поправки до комітету, будуть на цьому наполягати. Якщо ні, то є пропозиція проголосувати за цей закон у другому читанні.

 

ГОЛОВА. Хто наполягає на поправках із тих депутатів, поправки яких не були враховані? Немає.

 

КАПУСТІН В.В. Тоді є пропозиція проголосувати за нього у другому читанні.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття у другому читанні проекту Закону про іпотеку. Прошу голосувати. Прошу голосувати.

 

11:36:40

За-319

В другому читанні закон прийнято.

Да, і передаємо на третє читання.

 

КАПУСТІН В.В. Передаємо цей законопроект на третє читання. Там є неузгодженості з Цивільним кодексом, то його треба - ці  неузгодженості - треба врегулювати і  винести їх на третє читання.

Дякую дуже.

 

ГОЛОВА. Дякую. Оголошується до розгляду проект закону про внесення зміни до статті 62 Закону України "Про банки і банківську діяльність".

Віктор Володимирович Капустін, будь ласка.

 

11:37:17

КАПУСТІН В.В.

Шановні народні депутати! Це невеликий закон, який вносить доповнення  до  закону "Про банки і банківську діяльність", зокрема до статті 62. Він доповнює цю статтю одним пунктом, який дозволяє органам державної і виконавчої служби на їх письмову вимогу з питань виконання  рішень судів одержувати  інформацію про  стан  рахунків юридичної або фізичної особи.

Комітет   підтримує цей законопроект. Ми його прийняли в першому читанні. Надійшло дві поправки. Одна поправка депутата  Васюника, який пропонує після слів "виконання рішень судів"  виключити  слова "та інших органів посадових осіб".

Ця поправка була озвучена ще при першому читанні цього законопроекту і комітет її підтримує.

Друга поправка -це поправка депутата Онопенка, яка відхилена комітетом: слова "та інших органів посадових осіб" замінити словами  "та інших органів посадових осіб, що передбачені статтею 3 Закону України "Про виконавче впровадження".

Зважаючи на те, що поправка Васюника  приймається, у нас залишається одна поправка пана Онопенка, яка відхилена. Якщо народний депутат Онопенко наполягає на цій поправці, ми можемо про це  проголосувати. Якщо ні, то є пропозиція проголосувати за цей закон у другому читанні і в цілому.

 

ГОЛОВА.  Так, депутат Онопенко не наполягає.

Я ставлю на голосування про прийняття проекту закону про внесення  зміни до статті 62 Закону України "Про банки і  банківську діяльність" у другому читанні  і в цілому як закон. Прошу голосувати.

 

11:39:07

За-376

Закон прийнято. Я дякую вам.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення  змін до деяких законів України з питань оподаткування, щодо операцій, які виконуються за кошти міжнародної технічної допомоги. Доповідач - Терьохін Сергій Анатолійович.

Шановні народні депутати, я прошу звернути увагу, і керівників фракцій, ми обговорювали це питання, важливість прийняття цього закону в зв'язку з необхідністю будівництва об'єкту  "Укриття". Будь ласка, Буряк - доповідач, да?

 

11:39:42

БУРЯК С.В.

Шановний пане Голово, шановні колеги!

До другого читання вам пропонується закон 2244 про внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування.

Мова йдеться про об'єкт "Укриття". Всі пропозиції, а їх було три, вони враховані. Але найбільшу дискусію викликав тезис, який має на увазі не нульову ставку, а звільнення від оподаткування.

Тому комітет врахував цю норму. Але я знаю, що в залі може бути окрема думка. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Андрій Клюєв, будь ласка.

 

11:40:27

КЛЮЄВ А.П.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги!

У нас настойчивая просьба от Комитета по топливно-энергетическому комплексу -  поправку № 8 не учитывать и проголосовать этот законопроект так, как он был проголосован был в первом чтении. Следующим образом. Оподатковуються за нульовою ставкою операції з продажу товарів, сировини, матеріалів, устаткування та обладнання, виконання робіт  та надання послуг на митній території України, що здійснюються в рамках міжнародної технічної допомоги. Суми податку на додану вартість сплачені платником податку, виконавцем робіт, послуг за контрактом, укладеним з отримувачем міжнародної технічної допомоги, або з особою нерезидентом, яка уклала контракт з реципієнтов. Відшкодовується із бюджету протягом місяця наступного після подання податкової декларації, за умов наявним належним чином оформлених документів та підтвердження їх матеріалами документальної перевірки.

Просьба восьмую поправку снять, а за это проголосовать. И проголосовать...

 

ГОЛОВА. Будь ласка, комітет.

 

БУРЯК С.В. Володимире Михайловичу, це питання голосування, давайте вирішимо це питання голосуванням.

 

ГОЛОВА. Так що на голосування ми ставимо, давайте.

 

БУРЯК С.В. Голосуємо позицію комітету. Якщо вона не набирає чинності, то голосуємо поправку Андрія Петровича Клюєва.

 

ГОЛОВА. Будь ласка. Адам Мартинюк. Включіть мікрофон. Одну хвилинку.

 

11:42:01

МАРТИНЮК А.І.

Дякую, Володимире Михайловичу. Мартинюк, фракція комуністів.

В такому випадку, в такому випадку ставиться на голосування поправка народного депутата. Поправка народного депутата якщо не набуває необхідної кількості голосів, тоді залишається редакція, яка прийнята в першому читанні.

 

БУРЯК С.В. Нема заперечень.

 

ГОЛОВА. Тоді редакцію народного депутата Клюєва, так, ми ставимо на голосування? Так, будь ласка, Адам Мартинюк.

 

МАРТИНЮК А.І. Шановні колеги, давайте, ми зараз можемо заплутати самі себе. Мова йде про те, що комітет рахував поправку депутата Терьохіна. Клюєв пропонує цю поправку не враховувати. Значить, ми першими повинні поставити на голосування поправку Терьохіна. І якщо поправка Терьохіна не набуває необхідної підтримки, то вона знімається і враховується поправка Клюєва.

 

БУРЯК С.В. З першого разу я так і з цієї трибуни запропонував: голосується позиція комітету, та, яка врахувала позицію Терьохіна. Але ж ви окрему думку висловили.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування поправку народного депутата Терьохіна.

 

11:43:23

За-111

Рішення не прийнято.

Залишається позиція, яка була прийнята в першому читанні.

 

БУРЯК С.В. ...в першому читанні, яку запропонував Андрій Петрович.

Є пропозиція в другому читанні і в цілому.

 

ГОЛОВА. У нас є тоді можливість поставити на голосування... Ну, у народних депутатів є на руках поправки, я ж не можу читати все.

 

БУРЯК С.В. Так прочитав же Андрій Петрович зараз.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування, шановні колеги, про прийняття в другому читанні... Одну хвилиночку, Павловський, будь ласка.

 

БУРЯК С.В. Я прошу вибачення, була окрема думка Михайла Павловського. Вона була врахована в комітеті і в позиції Сергія Анатолійовича Терьохіна, але її зал не підтримав.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття проекту Закону про внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування щодо операцій, якій виконуються за кошти міжнародної технічної допомоги для прийняття у другому читанні і в цілому як закон.

 

11:44:45

За-359

 

БУРЯК С.В. Пропонуємо підтримати в цілому.

 

ГОЛОВА. Так ми проголосували вже в другому читанні і в цілому як закон. Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до Закону України "Про податок на додану вартість”.

Доповідач - секретар Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Шепетін Володимир Леонідович. Є Володимир Леонідович Шепетін?

Треба тут голосувати, тут же нічого не було...

 

11:45:20

ШЕПЕТІН В.Л.

Уважаемые коллеги!

Закону пропонует принять нулевую...НДС по касовому методу на услуги водопостачання и канализации.

Он принят в первом чтении, замечаний не поступило. Комитет пропонует принять в третьем чтении и в целом.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, ви ж звернули уваги, що зауважень не надходило до цього законопроекту. Тому я ставлю на голосування про прийняття в другому читанні і в цілому як закон проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про податок на додану вартість".

 

11:46:14

За-387

Закон прийнято, дякую.

Оголошується до розгляду проект Закону про землеустрій.

Доповідач - голова підкомітету Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Володимир Олексійович Лещенко.

Будь ласка, Володимир Олексійович.

 

11:46:31

ЛЕЩЕНКО В.О.

Шановний Володимир Михайлович, шановні народні депутати!

Після розгляду цього законопроекту в першому читанні до комітету надійшло 164 зауваження та пропозиції.

При розгляді в  комітеті враховано 86 повністю. Враховано частково та редакційно 37, відхилено 41.

Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин вносить пропозицію прийняти проект Закону України "Про землеустрій" у  другому читанні і в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Хто із народних депутатів поправки яких не враховано наполягає на тому, щоб ми розглянули їх і проголосували? Борис Беспалий, будь ласка.

 

11:47:13

БЕСПАЛИЙ Б.Я.

Борис Беспалий, "Наша Україна", Українська народна партія.

Я не можу жалітися, що мої поправки не враховані, враховані більше 80 моїх поправки. Але не врахована одна дуже суттєва і я, як послідовний прихильник місцевого самоврядування на ній наполягаю. Це 59 поправка, повноваження районних рад у галузі землеустрою. Я запропонував доповнити таким повноваженням "внесення до Верховної Ради Автономної Республіки Крим і обласних рад пропозицій  щодо  встановлення і зміни міст, сіл, селищ. В чому тут суть. Це коли змінюються межі населеного пункту, то до цього причетний не тільки населений пункт. Наприклад, збільшуються межі села, це означає, що зменшується межі відповідно іншої території. Тому я думаю, було б цілком логічно, якби районні ради мали такі повноваження вносити пропозиції. Це ж не остаточне рішення. І аналогічна поправка, я її не буду мотивувати, 61. Тому я думаю комітет мав би з ними погодитися. 61 і 59.

 

ЛЕЩЕНКО В.О. Взагалі комітет відхилив цю поправку, але давайте проголосуємо.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Зрозуміла сутність поправки? Це, що Верховна Рада України на пропозицію Автономної Республіки Крим, обласної ради встановлює і змінює межі селищ, міст і сіл. Правильно Борис Якович, я це сформулював?

Я ставлю на голосування цю поправку, народного депутата Беспалого.

 

11:49:06

За-174

Рішення не прийнято.

 

ГОЛОВА. Відповідним чином тоді 61-ша знімається. Хто наполягає ще на своїх поправках?  Немає.

Я ставлю на голосування про прийняття у другому читанні проекту Закону про землеустрій.  А потім в цілому, да? Прошу голосувати.

 

11:49:37

За-318

Рішення прийнято.

Я ставлю на голосування за пропозицію комітету про прийняття в цілому проекту Закону  про землеустрій як закон. Прошу голосувати.

 

11:50:01

За-324

Закон прийнято. Дякую.

Оголошується до розгляду проект Закону про порядок  виділення в натурі на місцевості земельних ділянок власникам земельних часток-паїв. Доповідач  Лещенко Володимир Олексійович, голова підкомітету.

 

11:50:31

ЛЕЩЕНКО В.О.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати.

Після розгляду зазначеного  законопроекту у першому читанні до комітету надійшло 25 пропозицій та зауважень народних депутатів України, з них враховано повністю 20, враховано частково та редакційно 2 зауваження і відхилено  3. Комітет  Верховної Ради з питань аграрної політики  та земельних відносин вносить пропозицію прийняти цей законопроект у другому читанні  та в цілому.

Від себе попереджаю народних депутатів, що цей закон відкриває   зелену вулицю торгівлі землею. Дякую.

 

ГОЛОВА. Які поправки, чиї не  враховані, будь ласка? Геннадій Андрійович не наполягає. Семенюк, будь ласка.

 

11:51:17

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Шановний Володимире  Олексійовичу, я перш за все хотіла б вас запитати. У додатку, який доданий до порівняльної таблиці, Науково-експертний відділ  зробив дуже суттєві зауваження, зокрема в частині того, що законопроект вводиться зразу з дня опублікування, а підзаконні акти будуть вводитися через 6-8 місяців. Це означає, що люди повинні вже починати ділення земельних ділянок в натурі, а підзаконний акт і механізм буде  робитися ще через місяців  5-8, а то й може більше. Якщо врахувати, що  документи довго приймаються.

Як враховані зауваження Науково-експертного відділу? І хочу звернутися до колег народних депутатів. Уважно подивіться по цьому документу. Якщо так  буде він прийнятий, то фактично кілками застроїмо всю Україну, і буде кіловщина на всій Україні. Харків буде повторюватися у кращому варіанті. Тому за цей законопроект голосувати неможливо. Дякую.

 

ЛЕЩЕНКО В.О. Справа в тому, що цей законопроект буде введений в дію, але  він буде виконуватися після того, як урядом буде визначено питання якраз про   механізм його виконання. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати!

Жебрівський, будь ласка, вибачте.

Яка поправка ваша?

 

11:52:42

ЖЕБРІВСЬКИЙ П.І.

Не поправка. Я хотів би заперечити пані Семенюк в тій частині, що вже достатньо багато розпайовано і вже виділено в натурі.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Я ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття у другому читанні і в цілому, як закон, проект Закону про порядок виділення в натурі на місцевості земельних ділянок власникам земельних часток-паїв, у другому  читанні і в цілому, як закон. Номер 2026. Прошу голосувати.

 

11:53:23

За-114

Рішення не прийнято.

На повторне друге тоді чи що?

 

ЛЕЩЕНКО В.О. Комітет пропонує  перенести на повторне друге читання.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на  голосування про направлення на повторне друге читання проекту Закону про порядок виділення в натурі на місцевості земельних ділянок власникам земельних часток-паїв.

 

11:53:52

За-264

Рішення прийнято.

Проект  Закону про порядок організації і проведення мирних масових заходів та акцій в Україні ( повторне друге читання).

Геннадій Йосипович, будь ласка.

 

11:54:19

УДОВЕНКО Г.Й.

Шановний пане Голово! Шановні колеги! Ми розглядали в комітеті пропозиції народного депутата Горбаля. Значна частина з них прийнята, і ми навіть готові  були сьогодні доповісти Верховній Раді. Але, оскільки сьогодні  додатково ми одержали досить суттєві пропозиції, я звертаюся з проханням перенести на наступний четвер, коли  буде голосування.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Пропозиція комітету - відкласти розгляд до наступного пленарного тижня. Нема заперечень? Тоді працюємо далі.

Повторний розгляд з  пропозиціями... в законі з пропозиціями Президента України. Оголошується до розгляду закон України  про внесення змін до деяких  законодавчих актів України з пропозиціями Президента України від 15.11.2002 року. Доповідач -  державний секретар Мін’юсту Заєць Анатолій Павлович.

 

ЗАЄЦЬ А.П.

Шановний Володимире Михайловичу!  Шановні народні депутати України! Прийнятий 24 жовтня  2002 року Верховною Радою України  закон  про внесення змін до деяких законодавчих актів України, який надійшов на підпис Президенту України, Президент  повертає для повторного розгляду з такими пропозиціями.

Основне те, що до низки законодавчих актів, до яких пропонується внести зміни. При цьому назви тих міністерств, в які пропонується внести зміни, зводяться до того,  що власна назва міністерства змінюється, зокрема Міністерство економіки змінюється на "Центральний орган виконавчої влади з питань  економічної політики". При цьому інші міністерства лише  пропонується уточнити власні назви, тобто немає  однакового підходу до  найменування   міністерств.

З іншого боку,  в законі, який  розглядається,  неправомірно визначаються власні назви і статус зазначених вище центральних органів виконавчої влади. Чому? Тому що відповідно до пункту 15 статті 106 Конституції України віднесено до виключеної компетенції Президента України вирішення питань щодо утворення та реорганізації центральних органів виконавчої влади.

Вбачається, що і певні повноваження у сфері нагляду за охороною праці покладаються законом на Міністерство праці та соціальної політики, це теж є порушенням конституційних повноважень Президента України.

Я хотів би сказати, що більшість тих зауважень, які викладені до відповідних законодавчих актів, вони стосуються техніко-юридичних питань, тобто коректності юридичного оформлення відповідних законодавчих актів. Тобто Президент пропонує, по-перше, уточнити ті законодавчі акти, які змінюються. А, по-друге, внести додаткові зміни з тим, щоби цей текст був юридично бездоганний.

Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Ви підтримуєте пропозицію, що комітет врахував всі зауваженні Президента і ми можемо проголосувати у новій редакції. Так?

 

ЗАЄЦЬ А.П. Так, так.

 

ГОЛОВА. Сідайте, будь ласка. Роман Зварич, будь ласка.

 

11:58:16

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановні колеги. Комітет розглянув це питання. Звичайно, погоджується з пропозицією Президента, яка щойно була озвучена держсекретарем Міністерства юстиції, оскільки законопроект дійсно носить суто юридико-технічний характер. Тобто він зводиться до того, щоб привести у відповідність з Конституцією України цілу низку законопроектів. Закон був прийнятий 24 жовтня на пропозицію якраз нашого комітету. Тоді відбулося голосування як в першому читанні, так і в цілому. Я чому про це говорю. Тому що я хотів би привернути увагу шановних народних депутатів до такої обставини. Законопроект був схвалений точно в тій редакції, в якій він був поданий Президентом ще 24 жовтня. Тобто Верховна Рада не поміняла ні одного слова.

Помимо того Президент накладає вето на ним внесений законопроект, до якого Верховна Рада не мала жодних застережень.

Звичайно, що це є курйозна обставина. І помимо того, що Президент накладає вето на внесений ним законопроект, до якого Верховна Рада не поміняла ні однієї коми, Комітет з питань європейської інтеграції для того, щоб посприяти процесу європейської інтеграції, також враховуючи ту обставину, що Президент гостро критикує комітет за те, що ми нібито гальмуємо європейську інтеграцію, все ж таки ми не будемо ображені на Президента.

Ми пропонуємо погодитись із пропозиціями Президента України.

 

ГОЛОВА. Тобто прийняти в новій редакції цей закон?

 

ЗВАРИЧ Р.М. Так.

 

ГОЛОВА. Шановні колеги, пропозиція Кабінету Міністрів, яку доповідав представник  Мінюсту, відома. Пропозиція комітету до вашого відома доведена. У нас є всі підстави поставити на голосування про прийняття у новій редакції, з урахуванням пропозиції Президента Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України". Прошу голосувати.

 

12:00:48

За-351

Закон прийнято, дякую.

 

ЗВАРИЧ Р.М. Я думаю, що Президент більш уважно буде читати ним внесені законопроекти, щоб не накладав вето на свої закони.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Шановні народні депутати, при такому робочому ритмі, то, може, перерву зробим чи ні?

 

ГОЛОС З МІСЦЯ. Да, да.

 

ГОЛОВА. Оголошується перерва до 12 години 30 хвилин, тобто на 30 хвилин. Дякую.


ПІСЛЯ   ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВА. Будемо продовжувати роботу. Ви ж бачите, перерву не потрібно робити.

 Зробив помилку. Я прошу запросити народних депутатів до сесійної зали. Ми домовлялися, що після перерви ми проголосуємо ті питання, які не набрали підтримки і які  народні депутати вимагали проголосувати. Але ж немає кому голосувати. Я прошу депутатів у ложі уряду припинити мітинги і зайняти свої місця.

Прошу народних депутатів займати свої місця, продовжуємо роботу.

Шановні народні депутати, я прошу вашої уваги! Як ми домовлялися, ми зараз проголосуємо на вашу вимогу, але всі питання, які ми голосували і  які не набрали необхідної підтримки.

Прошу уваги, щоб потім не було  вимог до мене. Прошу зайняти свої місця.

Шановні народні депутати заміть свої місця!

Я ставлю на голосування про включення до порядку денного проекту постанови про утворення спеціальної тимчасової комісії Верховної Ради України для контролю за дотриманням законності при проведенні проміжних виборів народного депутата України в одномандатному виборчому  окрузі номер 206 Чернігівська область, 8 червня  2003 року.  Прошу народних депутатів визначитися шляхом голосування.

 

12:34:08

За-190

Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування... Вже мотиви були. Я ставлю  на голосування заяву народного депутата  України Станецького про обрання його членом комітету з питань бюджету.

 

12:34:43

За-189

Рішення не прийнято.

Я ставлю на голосування проект постанови про включення до складу тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з опрацювання проектів законів України про внесення  змін до Конституції  України народних депутатів України Шуфрича та Потапова. Рішення комітету позитивне вам доповідалося.

 

12:35:19

За-271

Рішення прийнято.

Я ставлю на голосування про включення  до  порядку денного проекту постанови про проведення позачергового Дня уряду України з  порядком денним "Продовольча безпека держави". Аргументація вже до вашого відома доводилась.

 

12:36:00

За-189

Рішення не прийнято.

Переходимо до розділу "Прийняття рішень з обговорених питань".

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України про виконавче впровадження. Ми розглядали цей законопроект, рішення є комітету прийняти за основу проект. Немає заперечень?

Я ставлю на голосування за прийняття за основу  проекту Закону про внесення змін до Закону України про виконавче впровадження ( номер 2002) Прошу голосувати. Я прошу голосувати, шановні колеги.

 

12:36:45

За-290

Рішення прийнято.

Оголошується  до розгляду проект Закону про внесення змін до Законів України про державну виконавчу службу та про виконавче впровадження. Рішення комітету прийняти за основу цей проект. Ми його нещодавно  розглядали.

Я ставлю на голосування  про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Законів України про державну виконавчу службу та про виконавче впровадження. Прошу голосувати.

 

12:37:27

За-251

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення  змін до Закону України про підприємства України щодо комунальних підприємств. Пропозиція комітету прийняти за основу. Ставлю на голосування, прошу  голосувати ( номер 25810.  Прошу голосувати.

 

12:37:59

За-358

Рішення  прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону  про внесення змін  до Закону України про  передачу об'єктів права державної та комунальної власності щодо розмежування видатків між державним та місцевими бюджетами.

Рішення комітету - прийняти за основу.

Ставлю на голосування. Це документ номер 2529. Прошу голосувати.

 

12:38:40

За-388

Рішення прийнято. Дякую.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до  Закону України про  заставу.

Комітет прийняв рішення  пропонувати за основу прийняти цей документ.

Ставлю на голосування про  прийняття за основу проекту закону про внесення змін до  Закону України про заставу. Прошу голосувати.

 

12:39:15

За-141

Рішення не прийнято.

Давайте на повторне   перше читання, щоб розглянути. Які пропозиції будуть? (Ш у м  у  з а л і)

Так, рішення не прийнято. Все. Переконливі докази є  переконливі.

Оголошується  до розгляду проект постанови про заходи Кабінету Міністрів України щодо захисту національних інтересів держави у сферах національно свідомого та патріотичного  виховання  молодого покоління  та забезпечення  умов його  розвитку. Так, комітет, будь ласка, профільний.

Будь ласка, голова комітету Самойлик Катерина Семенівна. Яке ж рішення будемо приймати.

 

12:40:00

САМОЙЛИК К.С.

Ми  внесли проект постанови, вчора надійшов ввечері пізно вже новий проект постанови, автором якого являється Губський і Казаченко.

Я просто хочу сказати, шановний Володимире Михайловичу і шановні народні депутати України, практично всі  пропозиції ваші ось за ці  два тижні надходили виключно  з таких питань. Стосовно доцільності розробки і прийняття Національної програми патріотичного виховання, ми в своїй постанові це передбачили, посилення уваги до вивчення  історії Великої Вітчизняної війни, ми передбачили; про державну підтримку там музею "Молода гвардія" і так далі. Ми всі ці зауваження  врахували.

Шановні колеги внесли  свої пропозиції, але якщо ми  продивимося другий пункт, то цей 2-ий пункт знову ж таки зводиться до  єдиної мети - це прийняття  Національної програми патріотичного виховання, яка могла б себе втілити всі інші ці зауваження, пункти, які могли би увійти органічно у цю національну програму.

І я хочу звернутися до всіх нас, щоб ми за основу, поки що за основу голосуємо, прийняли постанову комітету Верховної Ради України.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, і відповідно рішення комітету, і відповідно реєстрації я ставлю на голосування першим проект, запропонований комітетом, це проект за номером 3461.

Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Постанови Верховної Ради України про заходи Кабінету Міністрів України щодо захисту національних інтересів держави у сферах національно-свідомого та патріотичного виховання молодого покоління та забезпечення умов його розвитку. Номер 3461, за основу. Прошу голосувати.

 

САМОЙЛИК К.С. Прошу підтримати рішення комітету.

 

12:42:01

За-354

 

ГОЛОВА. Рішення прийнято.

 

САМОЙЛИК К.С. В цілому. Прохання прийняти в цілому постанову.

 

ГОЛОВА. Одну хвилиночку, десь там зауваження. Богдан Губський, будь ласка.

 

САМОЙЛИК К.С. Ні, Надрага.

 

ГОЛОВА. А!? Василь Надрага, я подумав, що автор законопроекту.

 

12:42:19

НАДРАГА В.І.

Уважаемые коллеги, в рамках тех обсуждений, которые были на парламентских слушаниях, я предлагал и прошу поддержать эту идею о том, чтобы Кабинет Министров разработал не только программу по молодежи, но и была отдельная программа по детям, чтобы была программа "Дети Украины". Суть проблемы заключается в следующем - это социальные, экономические и все остальные вопросы, связанные с детством. Если мы это отдельно не вынесем, то точно также это утонет в каких-то больших, более широких темах.

Поэтому, пожалуйста, чтобы была отдельная программа Кабинета Министров "Дети Украины".

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, Шановний колего, така програма є. Головне - що вона не виконується сповна,  щоб вона тільки виконувалась. Нам можна, якщо зафіксувати, що звернути увагу на неухильне виконання програми з урахуванням рекомендацій парламентських слухань. Таким чином можна. Нема заперечень?

 

САМОЙЛИК К.С. Немає.

 

ГОЛОВА. З урахуванням цієї пропозиції я ставлю на голосування про прийняття проекту постанови про заходи Кабінету Міністрів України щодо захисту національних інтересів держави у сферах національно-свідомого та патріотичного виховання молодого покоління та забезпечення умов його розвитку для прийняття в цілому. Прошу голосувати.

 

САМОЙЛИК К.С. Прошу проголосувати, прошу підтримати нашу постанову, з урахуванням пропозиції колеги Надраги.

 

12:43:50

За-363

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект постанови про звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Шановні колеги, ми в п'ятницю заслухали цей звіт. Ви пам'ятаєте, які бурхливі були обговорення і емоційні? Вам запропоновано доопрацьований проект постанови. Томенко, будь ласка, з місця, якщо можна, увімкніть мікрофон.

 

12:44:20

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, є така пропозиція. Ми внесли на заміну проект, виходячи із характеру обговорення. Проект запропонований мною і народним депутатом Артеменком. Там, я хотів би вибачитись перед Миколою Баграєвим, бо його не було, там випадково його прізвище внесли в цей проект.

В чому його суть. Ми пропонуємо вперше в історії парламенту підтримати нашу четвірку, зокрема, яка тільки почала працювати, і є норма вказати на недоліки Нацраді, але затвердити звіт Нацради таким чином, щоб четвірка від Верховної Ради почала працювати, і звернутися Голові Верховної Ради з приводу невиконання ще одного пункту нашої старої постанови стосовно старого складу Національної ради.

Такий підхід, на мою думку, компромісний і сбалансований, і дасть можливість Національній Ради рік працювати, а нам не думати про це питання.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, позиція комітету вам зрозуміла. Тому я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту постанови  Верховної Ради України про звіт Національної ради України з питань телебачення, радіомовлення. Це номер 3371. Прошу голосувати.

 

12:45:50

За-194

Рішення не прийнято.

Так, будь ласка, Микола Томенко.

 

12:46:00

ТОМЕНКО М.В. Шановні колеги, я зрозумів, що тут ми в кулуарах говорили про те, що і застереження певних народних депутатів і зокрема із парламентської більшості стосуються того, наскільки правовою буде наша позиція повертатися до старої постанови Верховної Ради. Тому я для того, щоб не гальмувати роботу Нацради, як ініціатор цього тексту пропоную проголосувати без другого пункту, без другого пункту - зберегти текст, і Верховна Рада України постановляє: затвердити звіт Національної ради за 2002 рік - другий пункт зняти. І просив би підтримати у такій редакції, щоб попрацювала Нацрада далі.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття проекту постанови в цілому про звіт Національної ради з питань телебачення, радіомовлення з одним пунктом - затвердити звіт Національної ради України з питань телебачення, радіомовлення на 2002 рік.

 

12:47:09

За-408

Рішення прийнято.

Але я прошу голову комітету, щоб опрацювали разом з юристами пропозиції, що нам потрібно зробити, щоб постанова Верховної Ради відповідна виконувалась. А інакше Верховній Раді не потрібно приймати постанови.  

Оголошується до розгляду проект постанови про затвердження положення про помічника-консультанта народного депутата України. Будь ласка, Валентине Григоровичу. Матвєєв Валентин Григорович - голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради.

 

12:47:41

МАТВЄЄВ В.Г.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги! Ми позавчора, тобто 20 травня, розглянули на пленарному засіданні цей проект постанови. Комітет врахував абсолютну більшість пропозицій, які надійшли від депутатських фракцій і груп, від окремих народних депутатів при підготовці цього проекту постанови до розгляду у Верховній Раді.

Комітет прийняв рішення внести на розгляд Верховної Ради, прийняти пропозицію комітету, прийняти, вірніше, за основу проект постанови Верховної Ради, який вноситься народними депутатами - членами Комітету з питань Регламенту.

Що стосується проекту постанови, який був внесений народним депутатом України Рудьковським, я вам ще раз, шановні колеги, нагадую, що при розгляді його, попередньому розгляді ще у комітеті народний депутат Рудьковський заявив про відкликання внесеного проекту, але, на жаль, на сьогодні цього не зробив.

Тому ми пропонуємо прийняти проект постанови, який запропонований в редакції народних депутатів України - членів Комітету з питань Регламенту.  Я дякую.

 

ГОЛОВА. Я дякую.

Шановний колего Рудьковський, ви знімаєте свій законопроект? Знімаємо.  Але оскільки є в нас проект постанови Верховної Ради за номером 2488/п про неприйнятність законопроекту, який вніс Юрій Кармазін, ми повинні поставити на голосування пропозицію народного депутата України.

Я ставлю на голосування проект постанови Верховної Ради України, автор народний депутат Юрій Кармазін, номер 2488/п про неприйнятність проекту постанови Верховної Ради України, про затвердження положення помічника консультанта народного депутата України.

 

12:50:10

За-226

Рішення прийнято.

По фракцій, будь ласка.

Оголошується до розгляду проект Закону про ввезення в Україну цукру-сирцю тростинного у 2003 році. Так, комітет, будь ласка. Будь ласка, Матвєєв Валентин  Григорович.

 

12:50:41

МАТВЄЄВ В.Г.

Шановні колеги, я ще раз звертаюся до вас. Цей проект постанови про положення про помічника-консультанта народного депутата розроблений з урахуванням   абсолютної більшості пропозицій, які ви внесли, тобто депутатські фракції і групи. Він був обговорений на засіданні "круглого столу" за участю всіх комітетів і депутатських фракцій і великої кількості помічників-консультантів. Все це було тричі розглянуто на засіданні  комітету і узагальнено. Там немає принципових ніяких позицій, проти яких сьогодні  хтось би міг висловитися.

Тому я прошу, Володимире Михайловичу,  голосування відбулося. Але я звертаюся до колег, все-таки завершити цей проект постанови у порядку денному  цієї сесії  і надати можливість   комітету  ще раз його внести для розгляду у сесійній залі. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати,  я думаю, буде, очевидно, правильним підтримати позицію голови комітету, запропонувавши... Одну хвилинку. Таким чином, що комітет ще раз подивиться, проведе консультації  з керівниками груп і фракцій, і в понеділок на  Погоджувальній раді  ми узгодимо це питання. Немає заперечень? Дякую.

Будь ласка, секретар Комітету з питань аграрної політики  земельних  відносин Юхновський Олег Іванович.

 

12:52:22

ЮХНОВСЬКИЙ О.І.

Дякую. Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати.

Комітет, розглянувши проекти законів 2616 та 2616-2, внесені народними депутатами Одайником та Сокиркою, та народним депутатом   Сватковим, рекомендує  Верховній Раді  зазначені проекти закону відхилити.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, пропозиція комітету зрозуміла, так? Будь ласка, народний депутат Калінчук. Давайте будемо голосувати, а не проводити обговорення, у нас багато питань ще. Будь ласка. А, вибачте, Калетник.

 

12:53:02

КАЛЕТНІК Г.М.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Я не хочу брати на себе знову обов'язок обговорювати цей законопроект. Ми  по ньому достатньо наговорилися. Я хотів би тільки ознайомити народних депутатів з однією деталлю. У Законі  про внесення змін до бюджету України на 2003 рік є одна особливість. У пошуках збільшення дохідної частини для вирішення питання забезпечення мінімальної заробітної плати і допомоги на село включено і ставка на ввезення цукру не менше 60 євро. Тому законопроекти, які тільки що оголошені для розгляду,  не підпадають під це. Вони наносять збиток бюджету України. Тому я теж закликаю не голосувати за даний законопроект.

 

ГОЛОВА. Дякую.

Роман Зварич.

Я прошу вас, шановні колеги, не агітувати.

Будь ласка, Роман Зварич.

Ми обговорювали, давайте зараз визначатися будемо.

 

12:53:59

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги!  За даними, якими ............ Комітет з питань європейської інтеграції, ні один, ні другий законопроект не відповідають двохстороннім протоколам підписаними між урядом України та нашими партнерами по відношенню до цього питання. Тому я просив би, щоб представник від уряду аби підтвердив, або заперечив відповідність квот, які вставлені у цих двох законопроектах до підписаних нами угод. Бо якщо вони не відповідають, ми ці законопроекти не можемо схвалювати.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! В середу ми обговорили цей законопроект.  Представники уряду були, свою позицію довели. Зараз ми знову будемо обговорювати. Давайте визначатися шляхом   голосування.

Я ставлю на голосування в порядку  надходження законопроектів. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про ввезення в Україну цукру-сирцю тростинного у 2003  році номер 2616. Автори: народні депутати Сокирко, Одайник  та інші.

 

12:55:26

За-19

Ну я думаю, що нема потреби по фракціях, шановні колеги.

(Ш у м  у  з а л і)

Ну будь ласка, вимагайте по фракціях. Будь ласка.

Я ставлю на голосування  для прийняття за основу проекту під номером 2616-2 проекту закону про ввезення  в Україну цукру-сирцю тростинного в 2003 році. Автор - народний депутат Сватков Леонід.

 

12:56:12

За-247

По фракціях.

Будь ласка, Губський чи Сватков, хто буде виступати? Сватков, будь ласка.

 

12:56:27

СВАТКОВ Л.Б.

Шановний Володимире Михайловичу! Законопроект короткий, там декілька строчок. Вчора при остаточному доопрацюванні і узгодженні з урядом визначили, щоб змінити цифру в статті 1: з  280 на 360. І пропозиція - з цією поправкою проголосувати  в  цілому як закон.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Роман Зварич. Зараз є пропозиція, поставимо, визначайтеся.

 

12:57:02

ЗВАРИЧ Р.М.

Шановний Володимире Михайловичу, від імені Комітету з питань європейської інтеграції я таки категорично протестую. Поки не буде позиція уряду по двостороннім  протоколам по лінії вступу України в СОТ, ми не можемо цього закону приймати.

 

ГОЛОВА.  Є дві пропозиції, шановні колеги. Перша пропозиція, яка прозвучала від Леоніда Сваткова, народного депутата. Друга - від Романа  Зварича. В порядку надходження я їх поставив на голосування.

Про прийняття в цілому як проекту закону про ввезення в Україну цукру-сирцю тростинного в 2003 році як закон з урахуванням поправки зміни 280 тисяч на  360. Це номер 2616-2.

 

12:58:07

За-235

Рішення прийнято.

По фракціях будь ласка. Оголошується до розгляду проект закону  про внесення змін до статті 18 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та Державними цільовими фондами щодо списання податкового боргу, який виник у платників податку у зв'язку з невиплатою зарплати". Комітет пропонує прийняти за основу і в цілому. Немає заперечень.

Я ставлю  на голосування про прийняття за основу проекту цього закону, це номер 2284.

 

12:58:53

За-307

Рішення прийнято.

Я ставлю на голосування  про прийняття проекту цього закону, як закон, номер 2284. Прошу голосувати.

 

12:59:16

За-348

Рішення прийнято. Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін та  доповнень до Закону України "Про  державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам". Пропозиція комітету прийняти за основу. Немає заперечень?

Ставлю на голосування про прийняття проекту цього закону за основу номер 2471. Прошу голосувати.

 

12:59:50

За-392

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту щодо виплати разової грошової допомоги". Пропозиція комітету прийняти за основу.

Ставлю на голосування. Номер 3027.

 

13:00:22

За-384

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про забезпечення молоді першим робочим місцем. Ми його обговорювали. Будь ласка, голова комітету - Самойлик Катерина Семенівна. Позиція комітету.

 

13:00:42

САМОЙЛИК К.С.

Шановні народні депутати, я особливо звертаюсь, до, Анатолій Володимирович, до вас, до всіх представників більшості і до фракції регіонів, і до Віталія Юрійовича.

Справа в тому, що, дійсно, комітет розглянув цей законопроект, який був внесений  9 вересня, і прийняв рішення 6 листопада рекомендувати прийняти в першому читанні, але висловив багато зауважень.

Народний депутат України Віталій Хомутинник 12 листопада розробив і вніс законопроект на заміну раніше поданого, тобто той законопроект, який зараз в порядку денному, його вже немає, уже є законопроект на заміну раніше поданого.

Згідно Регламенту перший заступник звернувся з листом до Кабінету Міністрів України. Кабінет Міністрів України розглянув цей законопроект і вніс свої зауваження щодо створення робочої групи доопрацювання цього законопроекту, так як він звужує права молоді і направлений виключно на те, що дає держава дотацію, дотує підприємство - буде робоче місце, не дає - робочого місця не буде.

І цей законопроект націлений на те, щоби забезпечити першим робочим місцем виключно тих, хто має фах, вищу освіту. Тобто, ті, хто залишається менш, найменш забезпечена категорія, хто закінчив школу і так далі, вони взагалі залишаються без цієї соціальної підтримки. І тому Комітет Верховної Ради України розглянув пропозиції уряду на своєму засіданні, створив робочу групу, в яку запропонував увійти і автора законопроекту для того, щоб доопрацювати цей законопроект і щоб він дійсно забезпечував право першого робочого місця, не зважаючи на освіту, де він живе - в селі чи в місті - і так далі. Тому ми б дуже вас просили, немає в природі того законопроекту, який може Володимир Михайлович зараз поставити на голосування. Уже є законопроект на заміну раніше поданого, який не був розглянутий профільним комітетом Верховної Ради України. Я прошу зняти цей законопроект.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, очевидно, давайте підтримаємо пропозицію комітету, щоб комітет розглянув і потім обговоримо це питання. Погоджується народний депутат Хомутинник? Будь ласка, мікрофон народного депутата Хомутинника.

 

13:03:38

ХОМУТИННИК В.Ю.

Уважаемые коллеги, уважаемая Екатерина Семеновна! Я думаю, что это - какие-то регламентные ошибки, я надеюсь, в том, что закон вынесен, по крайней мере, я за год работы таких прецедентов еще не видел, но, тем не менее, я согласен с предложением комитета для того, чтобы доработать и вынести согласованный, как говорите, законопроект на первое чтение. Поэтому я соглашаюсь с мнением комитета и надеюсь, что мы действительно доработаем, будем совместно работать и вынесем закон, который обеспечит стимулирование молодежи - обеспечение первым рабочим местом. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Дякую.    

Я прошу комітет пришвидшити розгляд цього законопроекту з тим, щоб ми могли його розглянути і прийняти відповідне рішення.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до Закону України "Про плату за землю" (щодо машинобудування для АПК). Ми розглядали на цьому тижні, і є пропозиція комітету прийняти його за основу. Прошу голосувати.

 

13:04:51

За-131

Рішення не прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до Закону України "Про стимулювання розвитку сільського господарства на період 2001-2004 років". Пропозиція комітету прийняти за основу. Пропозиція комітету прийняти за основу.

 

13:05:30

За-79

Рішення не прийнято.

Шановні народні депутати,  ми ж обговорювали ці питання, давайте приймати по них рішення.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до  деяких законодавчих актів України з питань мисливського господарства та полювання, охорони, використання і відтворення тваринного світу. Комітет  пропонує прийняти за основу.  Ставлю на голосування. Номер 2121.

 

13:06:09

За-382

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України про мисливське господарство  та полювання щодо боротьби з  браконьєрством. Пропозиція комітету  прийняти за основу за виключенням пункту 1 щодо змін до статті 38. Правильно я аргументував позицію?  Будь ласка, народний депутат Самоплавський.

 

13:06:42

САМОПЛАВСЬКИЙ В.І.

Шановний Володимире Михайловичу, я коли тут доповідав, так комітет прийняв рішення два закони об'єднати в один, тому що  дані внесені  законопроекти,  дані пропозиції стосуються практично одного  і того ж закону про полювання.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, нам тоді той і той приймати  за основу. Це перше.

А друге. Я  думаю, був би комітет правий, як би він виніс на первісне обговорення вже об'єднані  два законопроекти, не додавав роботи Верховній Раді. Тому я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України про мисливське господарство та полювання щодо боротьби з браконьєрством, за виключенням пункту  1 щодо  змін до статті 38.

 

13:07:42

За-310

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до митного тарифу України щодо  іграшкової продукції.

Пропозиція комітету прийняти за основу. Ставлю на голосування цю пропозицію, номер 2256-1.

 

13:08:14

За-296

Рішення прийнято.

 

13:08:32

ЦУШКО В.П.

Уважаемые коллеги, этот закон можно и в целом. Он отработан. Были зауваження комитета Еханурова, они сняли, и зауваження этого комитета сняты. В принципе, по комитету проблем не было.

Ну, если Адам Иванович...

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, нема заперечень?

Адам Мартинюк, будь ласка.

 

13:08:43

МАРТИНЮК А.І.

Дякую.  Адам Мартинюк, фракція комуністів.

Шановні колеги, ми з вами, здається, досягли принципової домовленості: голосуємо той чи інший законопроект в цілому  лише при одній умові - коли ні в кого немає зауважень.

Наша фракція має зауваження до цього законопроекту, тому дайте нам можливість попрацювати і підготувати його до другого читання.

 

ГОЛОВА. Так, значить, закон переноситься на друге читання.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до митного тарифу України щодо збільшення розміру ставок на окремі товари і вироби.  Пропозиція комітету яка? Будь ласка, Василь Петрович.

 

ЦУШКО В.П. Пропозиция комитета - поддержать в первом чтении, потому что высновки мытной тарифной рады есть.

Это зменшення ставок, да.

Комитет по финансовой и банковской деятельности поддержал, в первом чтении.

 

ГОЛОВА. Я уточнюю назву закону: проект Закону про внесення змін до митного тарифу України (щодо зменшення розміру ставок на окремі товари і вироби).  Секретаріат, звертаю увагу вашу.

 

13:09:23

ЦУШКО В.П.

Да, это те же позиции, практически, что и у Зарубинского, только не были учтены. Мы сведем одним законом и дадим на второе чтение.

 

ГОЛОВА. Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону під номером 2448.

 

ЦУШКО В.П. Комитет просит поддержать.

 

13:10:08

За-273

 

ГОЛОВА. Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про зміни до статті 12 Закону України "Про телебачення та радіомовлення" (щодо грошових надходжень від реклами).

Пропозиція  комітету прийняти за основу і в цілому.

Будь ласка, Томенко, ввімкніть мікрофон.

 

13:12:36

ТОМЕНКО М.В. Шановні колеги! Йдеться про обмежувальну норму, яка була прийнята на початку 90-х років, оскільки думка законотворця була такою, що фінансування для державних телерадіокомпаній, телерадіокомпаній комунальної форми власності буде збільшуватися.

Оскільки фінансування бюджету зменшилося, то телекомпанії для того, щоб виплатити зарплату, премію, купити техніку обмежені в залучення коштів інших від  реклами, спонсорства і так далі, це створює великі проблеми.

Прохання всіх телерадіоорганізацій допомогти їм зняти обмежувальну норму, вона звучить не перевищує 50 відсотків і дати можливість всім працювати і підтримувати, стимулювати своїх творчих працівників.

Позиція комітету не надходило жодних застережень, проголосувати за основу і в цілому. Дякую.     

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття за  основу проекту закону про зміни до статті 12 Закону України "Про телебачення і радіомовлення щодо грошових надходжень від реклами" за основу, номер 2285.

 

13:11:47

За-160

Рішення не прийнято.

Може на повторне перше читання тоді. На повторне перше читання, ставлю на голосування, щоб відправити цей законопроект номер 2285.

 

13:12:13

За-192

Рішення не прийнято.

Оголошується до розгляду проект постанови про унормування діяльності редакції журналу "Віче".

Шановні колеги! Я попрошу голову комітету Томенко Миколу коротко проінформувати. Ми обговорювали це питання.

 

13:12:36

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги! Є два тут певні дрібні розходження, є позиція комітету для того, щоб нарешті врегулювати проблему діяльності цього журналу. Доручити Голові Верховної Ради представляти інтереси Верховної Ради в цьому питання і привести у відповідність всі статутні документи відповідно до чинного законодавства, спільно з Комітетом з питань свободи слова.

Є варіант Сергія Правденка. У нього дещо інший підхід до  того, як це все зробити. Але комітет абсолютною  більшістю пропонує підтримати   варіант  2257-1, і щоби комітет спільно з Головою Верховної Ради нарешті впорядкував долю журналу "Віче".

 

ГОЛОВА. Будь ласка, народний депутат Бандурка.

 

13:13:34

БАНДУРКА О.М.

Шановні народні депутати!  Шановний Голово!  Журнал "Віче" треба зберегти. Не вина журналу, що ми не надавали йому допомоги, не підтримували і не контролювали. Сьогодні намагання ліквідувати єдиний фаховий журнал професійний, який має Верховна  Рада, просто буде не правильно, що ми добровільно відмовимося від того, що створювалося роками. Журнал треба підтримувати, а не ставити питання про його ліквідацію.

 

ГОЛОВА.  Шановні народні депутати! Я ставлю  на голосування у порядку надходження проектів постанов.

Ставиться першою на  голосування проект постанови Верховної Ради України про унормування діяльності редакції журналу "Віче" за номером 2257 -  це проект народного депутат Правденка. Прошу голосувати

 

13:14:40

За-263

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Кримінально-процесуаального кодексу України. Ми  його обговорили. Пропозиція комітету прийняти за основу. Немає заперечень? Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Кримінально-процесуального кодексу України.

Прошу голосувати всіх.

 

13:15:16

За-324

Прийнято рішення. Дякую.

Оголошується до розгляду проект закону про Загальнодержавну програму технічного переоснащення перспективного та соціального розвитку державної воєнізованої гірничорятувальної, аварійно-рятувальної, рятувальної служби Міністерства України з питань  надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи на 2004-2008 роки.

Пропозиція комітету - прийняти за основу. Вчора ми обговорили цей законопроект. Прошу голосувати.

 

13:16:04

За-307

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до Земельного  кодексу України щодо  вилучення та надання  земельних ділянок.

Пропозиція комітету - прийняти за основу.

Ставлю на голосування цей проект номер 2422. Прошу голосувати.

 

13:16:36

За-375

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до  статті 57 Закону України про  Конституційний Суд України.

Шановні народні депутати! Ми вчора розглядали. Там є пропозиція. Доповідав  народний  депутат Парубок, що процесуальна ухвала про відкриття  конституційного  впровадження приймається не пізніше 1 місяця з дня  надходження подання  конституційного звернення  до Конституційного Суду України.

Я хочу поінформувати, що я вчора мав розмову з головою Конституційного  Суду. Підтримуючи в цілому цей законопроект, він просить встановити  термін не менше 3 місяців, враховуючи, що величезна кількість  запитів, матеріалів необхідно зібрати для того, щоб розпочати розгляд цього питання. Тому якщо  б не було заперечень із боку автора, ми могли б з урахуванням цієї  поправки прийняти за основу. Бо це нереально - стверджує голова  Конституційного Суду. Інколи потрібно до 50 запитів робити для розгляду того чи іншого  закону.

Яка буде думка автора законопроекту? Нема заперечень?

Я ставлю на голосування цю пропозицію для прийняття за основу проекту закону про внесення змін до статті 57 закону України "Про Конституційний Суд України", змінивши термін - місяць - до трьох місяців. Прошу голосувати. У першому читанні за основу.

 

13:18:16

За-242

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до статті 30 Закону України "Про місцеве самоврядування" щодо видачі свідоцтв на право власності. Пропозиція комітету - прийняти за основу. Немає заперечень?

Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону № 2252, за основу.

 

13:18:53

За-46

Рішення не прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" щодо методів визначення податкових зобов'язань. Пропозиція комітету прийняти за основу.

Якщо немає інших пропозицій, я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту цього закону. Це № 1127-1. Прошу голосувати.

 

13:19:38

За-241

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до статті 11 Закону України "Про податок на додану вартість" щодо касового нарахування податку у підприємствах ПЕК.

Пропозиція комітету - прийняти за основу, так?

Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону № 2006.

 

13:20:24

За-250

Рішення прийнято.

Так, переходимо до розділу "Питання ратифікації".

Оголошується до розгляду проект закону про ратифікацію угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом Азербайджанської Республіки про співробітництво в галузі попередження надзвичайних ситуацій і ліквідації їх наслідків. Комітет рекомендує ратифікувати. Немає заперечень?

 

ГОЛОС З МІСЦЯ. Немає.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття Закону України "Про ратифікацію угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом Азербайджанської республіки про співробітництво в галузі попередження надзвичайних ситуацій і ліквідації їх наслідків". Прошу голосувати.

 

13:21:32

За-386

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про ратифікацію угоди між Кабінетом Міністрів України і урядом Республіки Таджикистан про заохочення і взаємний захист інвестицій. Комітет рекомендує ратифікувати цей закон. Нема заперечень? Я ставлю на голосування прийняття Закону України "Про ратифікацію угоди між Кабінетом Міністрів України і урядом Республіки Таджикистан про заохочення і взаємний захист інвестицій". Прошу голосувати.

 

13:22:19

За-383

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону про ратифікацію угоди у формі обміну нотами між Кабінетом Міністрів України та урядом Японії про надання японського культурного гранту на постачання музичних інструментів, аудіо та відеообладнання Київській дитячій академії мистецтв. Комітет пропонує ратифікувати цей документ. Нема заперечень?

Я ставлю на голосування про прийняття Закону України "Про ратифікацію угоди у формі обміну нотами між Кабінетом Міністрів України та урядом Японії про надання японського культурного гранту на постачання музичних інструментів, аудіо- та відеообладнання Київській дитячій академії мистецтв.  Прошу голосувати.

 

13:23:22

За-389

Рішення прийнято.

Шановні народні депутати, ми тут працюємо активно з вами, йдемо далі.  Так, Георгія Корнійовича немає? Так, Рудьковський Микола.

 

13:23:49

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Володимир Михайлович, може, нам було б доцільно розглянути закони, які раніше не були прийняті? Якщо можна, будь ласка.

 

ГОЛОВА. Ми зараз до них підійдемо і розглянемо, нема питань.

Оголошується до розгляду проект постанови про віднесення селища міського типу Олевськ Олевського району Житомирської області до категорії міст районного значення.

Комітет пропонує прийняти позитивне рішення. Немає заперечень?

Я ставлю на голосування про прийняття постанови Верховної Ради України про віднесення селища міського типу Олевськ Олевського району Житомирської області до категорії міст районного значення.

Прошу голосувати.

 

13:24:37

За-382

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект постанови про передачу до складу Кісманського району Чернівецької області частини житлового масиву міста Чернівці та присвоєння йому найменування.

Комітет підтримує і просить прийняти відповідну постанову.

Нема заперечень?

Ставлю на голосування прийняття постанови Верховної Ради України про передачу до складу Кісманського району Чернівецької області частини житлового масиву міста Чернівці та присвоєння йому найменування

 

13:25:26

За-376

Рішення прийнято.

Переходимо до розділу повернення до раніше не підтриманих питань.

Оголошується до розгляду проект Постанови "Про  рекомендації парламентських слухань, про функціонування української мови в Україні". З процедури, будь ласка.

Адам Мартинюк.

 

13:25:53

МАРТИНЮК А.І.

Дякую, Володимир Михайлович!

Мартинюк, фракція комуністів. Шановні колеги! Я вже не один раз звертався до вас, звертаюся до керівництва Верховної Ради з пропозицією і запитанням. На якій підставі порушуючи постійно Регламент ми вносимо ось такий розгляд, який називається для повернення до розгляду раніше не підтриманих питань.

В Регламенті чітко і ясно записано, якщо питання не підтримано на цій сесії воно розглядатися не можу. Я розумію зацікавленість деяких фракцій і груп, які на кожній Погоджувальній раді постійно ставлять ті питання, які не проходять до переможного кінця. І, напривеликий жаль, ми з вами інколи десяток разів голосуємо за ті чи інші законопроекти, які не підтримані. Це порушення Регламенту, я просив би, щоб ми до цього не вдавалися. Я розумію, що це вимога керівників фракцій і комітетів, але це йде врозріз із порушенням Регламенту.

І воно не на Погоджувальній раді не обговорювалося, тому Володимир Михайлович, давайте ми сьогодні ще раз пропустимо це, але щоб більше не повторювалося.

 

ГОЛОВА. Я дякую.

Шановні народні депутати! Тут цілком  вірне зауваження, але давайте ми тоді дійдемо, бо були домовленості, що ми на наступний раз поставимо, оскільки ми проводили Дні уряду, парламентські слухання жодного рішення у нас немає.

Тому я ставлю на голосування, шановні народні депутати, про прийняття за основу проекту Постанови Верховної Ради України "Про рекомендації парламентських слухань, про функціонування української мов в Україні". Це номер 3348. Прошу голосувати.

 

13:27:45

За-345

Рішення  прийнято.

Доповнень, зауважень немає? Ставлю на голосування про прийняття проекту Постанови за номером 3348 в цілому  як постанову. Прошу голосувати.

 

13:28:10

За-340

Постанова прийнята.

Оголошується до розгляду проект Постанови про стан  дотримання законодавства України щодо видачі  державних актів на право приватної власності на землю. Сертифікатів на земельну частку-пай та їх обігу  про дотримання законодавства України щодо виділення в натурі, використання  та обігу земельних ділянок  сільськогосподарського призначення. Будь ласка, Володимир Лещенко.

 

13:28:42

ЛЕЩЕНКО В.О.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати.

Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин доопрацював зазначену постанову і врахував всі практично зауваження і пропозиції народних депутатів, які були внесені, в тому числі і пропозиції депутатської групи "Демократичні ініціативи", за виключенням тільки одного пункту, де пропонувалося завершити видачу державних актів на право власності на землю до 31.12.2004 року. Не підтримано тільки  із-за того, що ця теза уже є у Програмі уряду, а Програму уряду Верховна Рада схвалила раніше. Тому повторювати  те, що вже є у Програмі уряду, недоцільно.

Комітет вносить пропозицію  прийняти  цю постанову. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати,  я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Постанови про дотримання законодавства в Україні щодо видачі державних актів на право приватної власності на землю, сертифікатів на   земельну частку-пай та їх обігу, про дотримання законодавства України щодо виділення в натурі, використання та обіг  земельних  ділянок сільськогосподарського призначення. За основу проект 3358. Прошу голосувати.

 

13:30:10

За-350

Рішення прийнято.

Доповнення, пропозиції є? Немає.

Ставлю на голосування прийняття проекту в цілому, як постанови Верховної Ради номер 3358. Прошу голосувати.

 

13:30:38

За-351

Постанова прийнята.

Оголошується до розгляду проект постанови про рекомендації парламентських слухань "Наслідки і перспективи приватизації в Україні". Після ваших зауважень і після того, як не було підтримано на попередньому голосування, проект доопрацьований.

Будь ласка, Валентина Петрівна Семенюк.

 

13:31:05

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Шановні колеги! Зауважень до комісії після тих обговорень, які в сесійній залі,   поступили лише від колеги Демьохіна, ми їх врахували. Від інших фракцій зауважень не було. Я звертаюся до всіх керівників фракцій. Для того, щоб і Контрольна комісія могла працювати, і ми  напрацьовувати законодавчі акти в залі, давайте  приймемо ці рекомендації парламентських слухань. Тим більше, що всі представники фракцій виступали, ми всі ваші зауваження врахували. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту постанови Верховної Ради України про рекомендації парламентських слухань "Наслідки, перспективи  приватизації в Україні". Прошу голосувати.

 

13:32:02

За-407

Прийнято.

В цілому прошу проголосувати за те, щоб прийняти цю постанову  номер 3272.

 

13:32:25

За-407

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про списання вартості несплачених обсягів природного газу. Пропозиція комітету - прийняти за основу. Ставлю на голосування для прийняття  за основу проекту закону України про списання вартості несплачених обсягів природного газу (номер2413-1).

Прошу голосувати. Голосуйте, будь ласка.

 

13:33:05

За-247

Рішення прийнято.

Шановні народні депутати! Тут пропозиція поступила -  по фракціям дайте, будь ласка - проголосувати в цілому. Зараз поставим,  проголосуємо.

Нема заперечень? Я ставлю на голосування про прийняття  в цілому проекту закону... Що, заперечення є?

Ладно, все. Є заперечення. Ну треба зразу говорити.

Оголошується до розгляду  проект закону про телекомунікації. Є два тут проекти. Так, народний депутат Гіршфельд. А потім Кармазін, будь ласка.

 

13:34:12

ГІРШФЕЛЬД А.М.

Уважаемые коллеги! Хочу обратить ваше внимание по мотивам голосования по закону 2413. Нету высновков Министерства финансов, которые необходимы были иметь по этому закону.

Кроме того, этот закон касается изменения  в доходной части бюджета 2003 года, потому что суммы списания просроченой задолжености вошли в доходную часть бюджета. Спасибо.

 

ГОЛОВА.  Так, будь ласка, Юрій Кармазін.

 

13:34:54

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни, "Солідарність", "Наша Україна". Шановні народні депутати! Шановний Володимире Михайловичу! Ви знаєте, що ми з народним депутатом Єдіним - автори альтернативного  проекту закону про телекомунікації, але ми законослухняні люди, ми погодилися з тим, що жоден закон не набрав більшості і не має право сьогодні згідно Регламенту бути винесеним на Верховну Раду. Тому ми допрацьовуємо зараз, узгоджуємо з науковими установами, з експертною установою і погодилися з тим, що там є дійсно і влазимо в бюджет, цей закон зараз не можна голосувати, тому що це є порушенням Регламенту. Адам Іванович Мартинюк вам про це абсолютно грунтовно доповів.  Дякую.

 

ГОЛОВА. Юрій Луценко, будь ласка. І зараз голосування буде.

 

13:35:45

ЛУЦЕНКО Ю.В. Дякую.

Шановні народні депутати, я просив би раз ми не робили виключення для, зробили виключення для попередніх законів, підтримати і цей.

Ще раз наголошую, цей закон регулює, в тому числі з допомогою парламентського контролю величезну галузь, третю галузь України, яка сьогодні є неринковою, монопольною.

Якщо ми всі, пам'ятаєте, 400 голосів проголосували за безкоштовні вхідні дзвінки по мобілці з 1 вересня, то тільки з допомогою цього закону це може бути реалізовано. Ми мусимо сьогодні проголосувати за контроль над монополізованою галуззю.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, в порядку надходження законопроектів я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про телекомунікації за номером 2059-д - це Пустовойтенко, Луценко, Кухарчук, Костинюк, Шкіра. Прошу голосувати.

 

13:36:53

За-256

Рішення прийнято.

шановні народні депутати, оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Концепції основ державної політики національної безпеки України Крючков.

 

13:37:35

КРЮЧКОВ Г.К.

Шановні колеги, до ухваленого в першому читанні проекту закону було внесено 93 конкретні пропозиції. Документ претерпів серйозну доробку.

По-перше, назва закону приведена у відповідність Конституції і читається так: "Про основи національної безпеки України". Це відповідає вимогам пункту 17 частини першої статті 97 Конституції.

Друге, що я хотів сказати. Коли ми приймали в першому читанні цей закон, то не було проголосовано, оскільки він розглядався вдруге, непроголосований проект народного депутата Манчуленка, правда, він в першому читанні набрав дуже мало голосів.

Тому народний депутат Манчуленко вніс свої пропозиції, які розглядалися комітетом при доопрацюванні і підготовці до другого читання. І те, що члени комітету визнали за можливе, враховано. Всього враховано 62 пропозиції повністю, 23 - з уточненням редакції, частково - 3. Окремі позиції потрібно розглянути конкретно.

П'ята поправка.

 

ГОЛОВА. Давайте по тих поправках. Хто наполягає на поправках, шановні народні депутати? Хто наполягає на поправках, які не були враховані? Нема таких.

Тому у нас є всі підставити поставити на голосування про прийняття у другому читанні проекту закону про внесення  змін до Концепції основ державної політики національної безпеки України, нова редакція. Прошу голосувати.

 

13:39:30

За-270

Дякую, рішення прийнято.

Петро Олексійович Порошенко з процедури, будь ласка. Так ви ж руку піднімайте, щоб видно було вас.

 

13:39:46

ПОРОШЕНКО П.О.

Шановний Володимире Михайловичу, оскільки у нас залишилось до обіду дуже небагато часу, а регламент розгляду проекту закону про бюджет передбачає необхідність як мінімум сорока хвилин, у мене буде прохання зараз поставити на розгляд законопроект про внесення змін до Державного бюджету та деяких інших законодавчих актів. Номер 3466.

 

ГОЛОВА. Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік та деяких інших законів з питань оподаткування". Будь ласка, Порошенко Петро Олексійович. Гаврилюк з процедури, будь ласка.

Василь Гаврилюк, група "Народовладдя", будь ласка.

 

13:40:46

ГАВРИЛЮК В.В.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги! Я хотел бы еще раз обратить внимание на то, что в очередной раз пытаемся мы нарушать Регламент. Давайте же вспомним недавнюю историю о том, как происходило у нас принятие бюджета. И сегодня я хочу вам сказать, что в очередной раз у нас существуют сложности. Материалов до сих пор в полном объеме не существует, мы не смогли проанализировать ситуацию. И если мы говорим о том, чтобы объективными быть, то необходимо действительно соблюсти процедуру, которая есть в Регламенте.

Поэтому я убедительно прошу, Владимир Михайлович, рассмотрение данного вопроса, мы с вами вчера эту тему поднимали, снять с сегодняшнего пленарного заседания. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Я повинен сказати, шановний колего, дуже мудро. Будь ласка, Адам Мартинюк.

 

13:41:44

МАРТИНЮК А.І. Дякую, Володимире Михайловичу.

Мартинюк, фракція комуністів.

Шановний Петро Олексійович, візьміть в руки те, що ми тільки що одержали. Воно гаряче ще. Це ж треба все-таки свідомо голосувати. Я думаю, проголосують, і бюджет сьогодні буде змінений. Але все-таки давайте ми не будемо наступати двічі на граблі, ми один раз уже наступили.

Давайте все-таки дамо можливість, в перерві хоч депутат ознайомляться з цим, і після затвердження суддів ми спокійно почнемо розглядати і приймемо цей законопроект. Тим більше, ви самі таку ж пропозицію говорили, що треба 40 хвилин, а в нас залишилося 18 хвилин до перерви.

 

13:42:32

ПОРОШЕНКО П.О.

Дякую.  Шановний Адаме Івановичу, шановний колего Гаврилюк!

Я поділяю вашу стурбованість про те, що при розгляді законопроекту про внесення змін до Державного бюджету ми повинні мати достатньо часу для того, щоб ознайомитися, ми повинні суворо дотримуватися Регламенту.

Тому я думаю, що прийняття рішення про те, що ми розглядаємо бюджет зараз, має бути рішення Верховної Ради. Якщо Верховна Рада зараз погоджується, приймає рішення, якщо ми спільно розділяємо цю відповідальність, Верховна Рада має право зараз приступати до розгляду, до бюджет.

Таке рішення є, воно було прийнято відповідною постановою Верховної Ради, і зараз відповідно до цієї постанови Верховної Ради ми маємо всі підстави для того, щоб його розглядати.

Якщо треба, то давайте ще раз визначатися.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, давайте після перерви ми розглянемо питання суддів. Ви ознайомтеся, проведіть засідання фракцій, обговоріть це питання, і обговоримо і приймемо відповідне рішення.

Зараз нас більше піде з дискусій.

З процедури, будь ласка, Черняк. Домовляємося одразу після суддів.

 

13:43:44

ЧЕРНЯК В.К.

Шановні колеги, давайте будемо відвертими і щирими.

Я думаю, що посилання на те, що треба все це уважно вивчити, це є просто спроба затягнути і відкласти розгляд питання. Тут 141 сторінка дрібними, тут мільйон цифр! Ніхто, ну, майже ніхто не буде читати, навіть з тих, хто тут виступав. Чим менше знаєш - тим легше голосуєш.

 

ГОЛОВА. Так, ми домовилися, рішення прийняли.

Тим не менше я прошу, депутати голосують усвідомлено, вони все знають.

Оголошується до розгляду проект Закону про підтримку виробництва та розвитку сільськогосподарської продукції.

Цушко Василь. Будь ласка, Василь Петрович.

Дуже коротко і будемо голосувати.

 

13:44:52

ЦУШКО В.П.

Уважаемые народные депутаты!

Комитет по  вопросам АПК, Комитет по  финансам поддержали этот законопроект.  Авторы этого законопроекта практически представители всех фракций. Про бюджетную поддержку АПК.

Положение в АПК вы знаете, этот закон тянется еще с 1999 года. Мы как авторы того прошлого закона доработали его и с это поддержка и Кабмина, Вице-премьер Иван Григорьевич Кириленко может сказать.

Поэтому просим вас, над ним нужно серьезно поработать, что бы сделать серьезную комплексную систему поддержку АПК, сельськохозяйственного производителя. Что бы мы не принимали пожарных решений.

Поэтому просьба и предложение Комитета  по вопросам финансов и банковской деятельности, Комитет по АПК поддержал, принять его в первом чтении, мы спешить со вторым чтением не будем, будем действовать по Регламенту, чтобы все дали свои предложения.

Спасибо, прошу проголосовать.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту закону "Про підтримку виробництва та розвиток ринку сільськогосподарської продукції під номером 3064. Прошу голосувати.

 

13:46:08

За-209

Шановні народні депутати, я прошу голосуйте! Голосуйте!

Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту 3064, проекту  Закону "Про підтримку виробництва та розвиток ринку сільськогосподарської продукції. Прошу голосувати. Ми ж усі захищаємо село, прошу голосувати.

 

13:46:40

За-273

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону  про внесення змін до деяких Законів  України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії". Будь ласка,  голова підкомітету Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки" Бронніков Володимир Костянтинович.

Я прошу вас сісти на місце, не гуляйте по залі, ви ж не у себе дома.

 

13:47:15

БРОННІКОВ В.К.

Уважаемые коллеги, ми с вами приняли Закон о разрешительной деятельности в атомной  энергетике. В связи с  этим введены соответсвующий поправки в Закон об администартивных правонарушениях в другие законы. Замечание не последовало в законопроект чисто процедурный что ли. Поэтому прошу  поддержать его и принять, если нет зауважень, в целом также. Спасибо.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з  прийняттям Закону  України про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергетики, номер 2204. Прошу голосувати.

 

13:48:18

За-374

Є пропозиція комітету проголосувати в цілому як закон. Немає заперечень? Я ставлю на голосування про прийняття проекту  Закону за номером  2204 в цілому як закон.

 

13:48:50

За-368

Закон прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону  про внесення змін до статті 14 Закону України про пенсійне забезпечення  щодо пільгових пенсій працівникам металургійних  підприємств. Василь Надрага,  будь ласка, - голова підкомітету Комітету  у справах  пенсіонерів,  ветеранів  та інвалідів.

 

13:49:14

НАДРАГА В.І.

Уважаемые коллеги, согласно действующего законодательства  о пенсионном  обеспечении целый ряд  специальностей работников металлургической отрасли имеют право на  льготные пенсии. К большому сожалению, этот перечень специальностей не полный. И поэтому два наших коллеги Цкитишвили и Кирилов вышли  с предложением  добавить сюда специалистов, работающих непосредственно в горячих цехах для того, чтобы они тоже имели право на льготную пенсию. Просьба поддержавть.

Комитет предлагает данный  законопроект принять в первом чтении.

Спасибо.

 

ГОЛОВА. Будь ласка, Валентин Григорович Матвєєв, голова комітету.

 

13:49:57

МАТВЄЄВ В.Г.

Шановний Володимире Михайловичу Шановні колеги! Я хотів, перш за все, запитати: "А де доповідач, чому його немає на трибуні?" Це, по-перше.

По-друге. Володимире Михайловичу. Не заважайте, будь ласка. Володимире Михайловичу, по-друге, немає доповідача. А ще. До комітету надійшла інформація, що  пан Цкітішвілі вже десь три місяці очолює Дніпровський металургійний комбінат. Тому, я думаю, у нас є всі підстави  порушити питання про те, що він не складає депутатські повноваження. Я прошу тому і врахувати це при  голосування за його законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВА. Я прошу секретаріат підготувати  офіційний запит, щоб нам надали відповідні документи, тоді ми будемо і приймати рішення.

 

НАДРАГА В.І. В части докладчика, я прошу прощения. На заседании Комитета по делам пенсионеров, и нвалидов и ветеранов было поручено мне, как пердседателю подкомитета. Уважаемые коллеги,  спросите у Петра Степановича Цибенка было ли это решение. Ну,зачем вы так с вами говорим?

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати! Тоді я ставлю для прийняття за основу проект цього закону. Ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до статті 14-ї Закону України  про пенсійне забезпечення щодо пільгових пенсій працівникам металургійних підприємств.

 

НАДРАГА В.І. Прошу поддержать.

 

13:51:56

За-357

Рішення прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до статті 51 Закону  України про місцеве самоврядування щодо складу виконавчого комітету районної ради ... районної в місті ради.

Так, будь ласка, Оржаховський Анатолій Володимирович, голова підкомітету.

 

13:52:28

ОРЖАХОВСЬКИЙ А.В.

Шановні народні депутати! Проект закону про місцеве самоврядування щодо складу виконавчого комітету районної в місті ради (автор - народний депутат Кириленко) розглянутий на засіданні Комітету з питань державного будівництва та місцевого  самоврядування 4 грудня нинішнього року.

Більшістю голосів народних депутатів членів комітету законопроект підтриманий. Ним передбачається внести доповнення  до частини 3 статті 51 закону про  місцеве самоврядування в Україні  фразою про входження до складу виконавчого комітету районної у місті ради заступника голови відповідної ради.

Комітет прийняв рішення просити підтримати Верховну Раду зазначений законопроект і прийняти його  в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВА.  Якщо немає заперечень, я поставлю на голосування для прийняття  його за основу спочатку.

Ставлю на голосування про прийняття за основу  проекту закону про внесення змін до статті 51 Закону  України про місцеве самоврядування щодо складу виконавчого комітету районної в місті ради. Це номер 2389.

 

13:53:56

За-378

Я ставлю на голосування  про прийняття проект цього закону в цілому як закон (номер 2389).

 

13:54:20

За-368

Закон прийнято.

 

ОРЖАХОВСЬКИЙ А.В. Шановні товариші, прошу уточнення.

Я оговорився. 4 грудня 2002 року комітет розглянув дане питання.

Дякую.

 

ГОЛОВА.  Дякую. Так, Юрій Кармазін, будь ласка.

Шановні колеги, тут небагато, ми проголосуємо до перерви, щоб потім розглянути суддів і тоді з бюджетом будемо працювати.

 

13:54:37

КАРМАЗІН Ю.А. Юрій Кармазін.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати. Ми, якщо в  цілому так приймемо, скажуть, що ми не зовсім грамотні люди. Я пропоную, було зауваження експертів щодо того, що формулювання частини третьої статті 51, яке передбачено, записати, яке означає, що існують ще заступники голів районних у місті раз з питань діяльності виконавчих органів, записати так: з питань діяльності виконавчих органів ради - вставити слова після цих слів - чи заступника голови районної у місті ради. Теж саме, але в кінцевому варіанті воно було б враховано правильно.  Я прошу врахувати це.

 

ГОЛОВА. Дякую. Шановні народні депутати... На жаль, ми проголосували вже відповідне рішення в цілому.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вибори народних депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим" (щодо реєстрації і порядку видачі обраному депутату посвідчення). Бондаренко є Володимир Дмитрович? Ключковський є? Немає. Від комітету є хто? Ну тоді відкладаємо. Ну а хто від комітету може доповісти? Будь ласка, хто від комітету доповідає? Тоді відкладемо, поки не з'явиться народний депутат.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про місцеві державні адміністрації" (щодо земель державної власності).

Оржаховський Анатолій Володимирович, будь ласка.

 

13:56:19

ОРЖАХОВСЬКИЙ А.В.

Шановний Голово, шановні народні депутати. Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування на своєму засіданні уже 5 лютого нинішнього року вже розглянув проект Закону "Про місцеві державні адміністрації щодо управління землями державної власності, внесений народними депутатами України Комаром,  Корсаковським, Лєщинським. Комітет одноголосно рекомендує Верховній Раді проект  Закону України "Про внесення змін і доповнень до Закону України "Про місцеві державні адміністрації" щодо земель державної власності" відхилити як такий, що не вирішує поставлену проблему.

Комітет вважає за доцільне віднести до повноважень Кабінету Міністрів України визначення місцевого органу державної виконавчої влади, якому надаються повноваження бути основним розпорядником земель державної власності. Прошу народних депутатів підтримати рішення комітету про відхилення зазначеного законопроекту. Дякую.

 

ГОЛОВА. Валентина Семенюк, будь ласка.

 

13:57:28

СЕМЕНЮК В.П.

Семенюк, фракція Соціалістичної партії.

Шановні колеги, перш за все ми з вами в 1996 році прийняли закон про місцеве самоврядування і ратифікували європейську хартію по місцевому самоврядуванню. І я хотіла б підтримати в частині того, що комітет по місцевому самоврядуванню правильно поступив. І те, що нам потрібно припинити спекуляції навколо землі, це в тій частині, що це повноваження виключно представницьких органів. Щодо земель державної власності, то це роль і прерогатива закону про Кабінету Міністрів, який ми з вами приймемо.

Тому я прошу підтримати відповідний комітет.

Соціалістична партія завжди стояла на тому, щоб були представницькі органи на місцях і виконували ту функцію, яку передбачено законом про місцеве самоврядування і відповідними міжнародними нормами, і тими угодами, які підписували з боку України. Дякую.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, пропозиція комітету і рішення комітету вам зрозуміло. Але відповідно до процедури я ставлю першим на голосування про прийняття за основу проекту закону про внесення змін і доповнень до закону України про місцеві державні адміністрації.

 

13:58:55

За-21

Проект закону 2576 відхилено.

Оголошується до розгляду проект закону про внесення змін до Закону України "Про відпустки" (щодо надання відпустки незалежно від статі). Так, Хара Василь є? Косінов Станіслав є? Є Косінов? Хара Василь, Косінов? Хто від комітету є? Значить, відкладаємо.

Оголошується до розгляду проект постанови про премію Верховної Ради України за внесок молоді у встановлення демократичної соціальної правової держави. Доповідач - голова комітету Самойлик Катерина Семенівна.

 

13:59:46

САМОЙЛИК К.С.

Шановні колеги, восени минулого року відбулись парламентські читання стосовно становища молоді в Україні. До цього керівництво Верховної Ради України зустрічалося з лідерами усіх молодіжних всеукраїнських організацій незалежно від її політичної спрямованості. І саме на цих зустрічах молодь висловила думка, що необхідно було б встановити премію Верховної Ради України за внесок молоді, ну, ми так назвали, але пізніше скажу, в установленні демократичної, соціальної і правової держави.

Комітет Верховної Ради України розглянув всі матеріали і опрацював і постанову Верховної Ради України, і положення щодо такої премії. Таких премій буде 10 у нас в Україні, і вона буде надаватися...

 

ГОЛОВА. Дякую.

 

САМОЙЛИК К.С. Це мені вже "дякую"?

 

ГОЛОВА. Будь ласка, будь ласка.

 

САМОЙЛИК К.С. І вона буде надаватись молодій, талановитій молоді за розвиток парламентаризму та місцевого самоврядування. З цього приводу я просила б, у вас на руках є всі документи, ми вже з вами добрий крок зробили, ми з вами постановою своєю заснували стипендії для дітей-сиріт, і вони вже, ми готуємо зараз матеріали, я думаю, в Верховній Раді ми ці перші стипендії вручимо дітям-сиротам, а тепер я просила б підтримати цю постанову з єдиною такою невеличкою зміною.

Ми давно дали цю постанову, і до нас надійшло дуже багато пропозицій, щоб ця премія Верховної Ради України називалася так: премія Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму та місцевого самоврядування.

Я думаю, що це якраз буде, так сказать, нормальне звучання цієї назви, цієї премії.

 

ГОЛОВА. Так, шановні колеги, для того, щоб нам прийняти рішення, я прошу на 15 хвилин продовжити роботу.

Будь ласка, Олег Зарубінський.

Давайте голосувати, тут же все зрозуміло.

 

14:01:54

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую, Володимир Михайлович.

Катерина Семенівна, шановна! Нема ніяких заперечень щодо вашого проекту постанови, але скажіть, будь ласка, хто мається на увазі? От внесок молоді, хто це - молодь? До 40 років, 16-28 років, бо різні науковці абсолютно по-різному визначають це поняття. Кого це буде стосуватися? Дякую.

 

САМОЙЛИК К.С . Дякую вам за запитання.

Законом визначено, що молодь  - до 28 років. Законами України визначено вік: молодь - до 28 років.

 

ГОЛОВА. Шановні народні депутати, законодавчо визначено, кого можна віднести до молодої людини.

Тому я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту постанови Верховної Ради України за номером 2533-д з урахуванням пропозицій голови комітету. За основу, прошу голосувати.

 

14:03:04

За-344

Прийнято.

Я ставлю на голосування про прийняття в цілому проекту цієї постанови як постанови номер 2553-д. Прошу голосувати.

 

14:03:29

За-332

Постанова прийнята.

Оголошується до розгляду проект Закону про призначення керівників ...

(Ш у м   у   з а л і)

А ми ж домовилися, 15 хвилин я просив, і погодилися.

Проект закону про призначення керівників президентів Національної телекомпанії України та Національної радіокомпанії України та припинення їхніх повноважень.

Будь ласка, Микола Томенко, увімкніть мікрофон.

Сутність законопроекту, ввімкніть мікрофон.

 

14:04:05

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги! Йдеться про законопроект в першому читанні і у нас тут спільна позиція і Державного комітету з питань  телебачення і радіомовлення. Є певна колізія по процедурі призначення де не врахована позиція Верховної Ради. Варіант пропонується розв'язати шляхом погодження інтересів і Верховної Ради і Президента, щоб не було у нас тут  якихось противаг, а було компромісне рішення.

Є позиція і наших експертів проголосувати в першому читанні і доопрацювати, щоб позбавитися певних юридичних вад. Комітет просить підтримати у першому читанні.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону  "Про призначення керівників, президентів Національної телекомпанії України і Національної радіокомпанії України" та про припинення їхніх повноважень. Номер 1159. Прошу голосувати.

 

14:05:10

За-174

Рішення не прийнято.

Оголошується до розгляду проект закону “Про внесення змін до статті 73 Кодексу законів "Про працю України". Юрій Саламатін, будь ласка дуже коротко. Шановні народні депутати, ми домовилися, продовжили на 15 хвилин.

 

14:05:36

СОЛОМАТІН Ю.П.

Шановні колеги! Ще в 2000 році третій з'їзд організації ветеранів України у своєму зверненні до Президента України, Верховної Ради України і Кабінету Міністрів України  виступив з пропозицією в якій містилася низка прохань щодо соціально-економічного захисту ветеранів, а також захисту духовно-культурних надбань. В тому числі про поновлення, як державних свят 7 і 8 листопада, річниці Великої Жовтневої Соціалістичної революції. На виконання цього доручення Комітет у справах пенсіонерів та ветеранів, інвалідів, група депутатів цього комітету опрацювала зазначений  законопроект. Він голосувався у Верховній Раді попереднього скликання, але ж у зв'язку з певними  політичними протиріччями не набрав необхідної кількості голосів. Інформація про це   була надана про всі обласні ради ветеранів, і комітет отримав у  зворотному зв'язку задоволення в  зв'язку з позицією послідовною комітету і незадоволення в зв'язку з позицією тих депутатів, які  не підтримали цей законопроект. Під час виборів до Верховної Ради України у 2003 році...

 

ГОЛОВА. Давайте будемо голосувати, бо  не буде кому голосувати.

 

СОЛОМАТІН Ю.П. Я закінчую.  Це було нашими виборцями враховано. Тому я хотів би просити вас, шановні народні депутати, не повторити тої помилки, якої припустилася Верховна Рада попереднього скликання і підтримати зазначений законопроект.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВА. Я ставлю на голосування про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до статті 73 кодексу законів про працю  України, номер 2068.

 

14:07:53

За-81

Рішення не прийнято.

Далі не будемо продовжувати...

Ранкове засідання Верховної Ради оголошується закритим. Перерва до  16 години. Після перерви  будемо  розглядати питання призначення суддів.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку